1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 204 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه دویست و بیست و ششم روز سهشنبه دوم مرداد ماه 1397 هجریشمسی مطابق با دهم ذیالقعده 1439 هجریقمری:
1 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون اجتماعی درمورد طرح یکفوریتی اصلاح قانون ممنوعیت بهکارگیری بازنشستگان.
2 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی درمورد لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان.
3 ـ بررسی تقاضای عدهای از نمایندگان مجلس شورای اسلامی درمورد تشکیل کمیسیون ویژه فضای مجازی.
4 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون مشترک درمورد طرح یکفوریتی تشکیل وزارت میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی.
5 ـ گزارش کمیسیون عمران مبنی بر رد تقاضای تحقیق و تفحص از نحوه ساخت و ساز و هزینهها و مدیریت نمایشگاه شهر آفتاب، نحوه تغییر کاربریها و واگذاری املاک شهرداری تهران به ویژه بوستان مادر.
6 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری درمورد طرح یکفوریتی اصلاح بند «الف» ماده (90) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران.
7 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از نحوه واگذاری هلدینگ پتروشیمی باختر به بخش خصوصی.
8 ـ گزارش کمیسیون عمران درمورد بررسی بخشنامههای وزارت راه و شهرسازی در حوزه قانون نظاممهندسی و کنترل ساختمان.
9 ـ سؤالات آقایان: نادر قاضیپور و علیرضا محجوب نمایندگان محترم ارومیه و تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس از وزیر محترم نفت.
10 ـ بررسی تقاضای عدهای از نمایندگان مجلس شورای اسلامی درمورد رسیدگی به لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان طبق اصل هشتاد و پنجم قانون اساسی.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

مجتبي محمدبيگي
(آیات 93 ـ 89 سوره مبارکه «نمل» توسط قاری محترم آقای مجتبی محمدبیگی تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
مَنْ جاءَ بِالْحَسَنَةِ فَلَهُ خَیْرٌ مِنْها وَ هُمْ مِنْ فَزَعٍ یَوْمَئِذٍ آمِنُونَ * وَ مَنْ جاءَ بِالسَّیِّئَةِ فَکُبَّتْ وُجُوهُهُمْ فِی النَّارِ هَلْ تُجْزَوْنَ إِلاَّ ما کُنْتُمْ تَعْمَلُونَ * إِنَّما أُمِرْتُ أَنْ أَعْبُدَ رَبَّ هذِهِ الْبَلْدَةِ الَّذِی حَرَّمَها وَ لَهُ کُلُّ شَیْءٍ وَ أُمِرْتُ أَنْ أَکُونَ مِنَ الْمُسْلِمِینَ * وَ أَنْ أَتْلُوَا الْقُرْآنَ فَمَنِ اهْتَدى فَإِنَّما یَهْتَدِی لِنَفْسِهِ وَ مَنْ ضَلَّ فَقُلْ إِنَّما أَنَا مِنَ الْمُنْذِرِینَ * وَ قُلِ الْحَمْدُ لِلَّهِ سَیُرِیکُمْ آیاتِهِ فَتَعْرِفُونَها وَ ما رَبُّکَ بِغافِلٍ عَمَّا تَعْمَلُونَ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقای محمدبیگی قاری محترم تشکر میکنیم، ترجمه آیات را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«هرکس که کار نیکی انجام دهد او را پاداشی است بهتر از آن و در آن روز از هول و هراس ایمن هستند و هرکس کار بدی انجام دهد چهرههایشان در آتش جهنم سرنگون شود. آیا جز در برابر آنچه کردهاید جزا مییابید؟ ای رسول! بگو همانا فرمان یافتهام که پروردگار این شهر را که آن را حرم امن قرار داده است بپرستم و فرمان یافتهام که از تسلیمشدگان فرمانش باشم و نیز مأمورم قرآن را بخوانم، پس هرکس هدایت یافت همانا به سود خویش هدایت یافته است و هرکس گمراه شد بگو که من فقط از هشداردهندگانم و بگو سپاس مخصوص خداوند است. به زودی آیات خویش را به شما ارائه خواهد داد، آنگاه آنها را بشناسید. پروردگارت از آنچه میکنید غافل نیست». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
تأخیرکنندگان جلسه علنی امروز آقایان: جلیلی (مراغه)، مهدی شیخ، علوی (لامرد)، کاظمی (ملایر)، یوسفی (اهواز) و خانم جلودارزاده.
3
تصویب طرح اصلاح قانون ممنوعیت بکارگیری بازنشستگان

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب دارم خدمت همکاران گرامی. آقای رئیس! در دستور اول ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون محترم اجتماعی درمورد طرح یکفوریتی اصلاح قانون ممنوعیت بکارگیری بازنشستگان هست که در جلسات قبل کلیات آن به تصویب رسیده، برای اصلاحات به کمیسیون ارجاع شده بود، مجدداً کمیسیون محترم گزارش داده، اگر اجازه بفرمایید گزارش کمیسیون را من قرائت کنم.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«مادهواحده ـ تبصره (1) مادهواحده قانون ممنوعیت بکارگیری بازنشستگان مصوب 20/2/1395 به شرح زیر اصلاح میشود:
تبصره 1 ـ بکارگیری بازنشستگان در سمتهای مذکور در بندهای «الف»، «ب» و «ج» ماده (71) قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 8/7/1386 و همچنین بکارگیری بازنشستگان نیروهای مسلح با تدابیر فرماندهی معظم کل قوا صرفاً در دستگاه متبوع خود مجاز است.
بکارگیری بازنشستگان در وزارت اطلاعات تا سقف (1) درصد از مجموع نیروهای شاغل رسمی این وزارتخانه در هر رده مدیریتی صرفاً در وزارتخانه مذکور مجاز میباشد. دارندگان اجازات خاصه مقام معظم رهبری، جانبازان بالای (50) درصد، آزادگان بالای سه سال اسارت و فرزندان شهدا از شمول این قانون مستثنی میباشند. دستگاههای مشمول مکلفند ظرف مدت (60) روز از تاریخ لازمالاجرا شدن این قانون آن دسته از افرادی را که برخلاف مفاد این قانون بکار گرفته شدهاند از خدمت منتزع و با آنان تسویهحساب کنند.
افراد مذکور نیز باید در مهلت قانونی از سمت و پست خود کنارهگیری کنند، پرداخت هرگونه وجه پس از این مهلت از هر محل و تحت هر عنوان در حکم تصرف غیرقانونی در اموال دولتی است».
آقای دکتر! پیشنهاد داریم.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
جناب آقای جعفرزاده مخالف هستند، بفرمایید.

محمد علی وکیلی
آقای رئیس! قبل از اینکه مخالف بفرمایند، آقای نادری مرخصی داشتند که اصلاح میشود.

علیرضا رحیمی
آقای رجبی وقتشان را به آقای جعفرزادهایمنآبادی دادهاند.

غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
اجازه میخواهم که میلاد آقا علیبنموسیالرضا (علیهالسلام) که فردا هست پیشاپیش تبریک عرض کنم. آقای دکتر لاریجانی! نکتهای که من دارم، حالا واقعیت امر این است که من خودم خیلی خوشبین به این همه وضع قانون برای عدم بکارگیری بازنشستهها آن هم صرفاً با شعار حمایت از جوانان نیستم، چون هیچ ضمانت اجرایی وجود ندارد وقتی این بازنشستهها خارج شدند جوانها بالای سر کار بیایند. من فکر میکنم مسائل دیگری پشت دست این قضایا است.
اما آن نکتهای که مورد مخالفت من هست و خدمت جنابعالی هم عرض کردم این است که بالاخره سمت و سوی قوانینی که در مجلس دارد وضع میشود به سویی است که به مرور زمان حذف جامعه ایثارگری از کلیه سازمانها و نهادها است. خواهش من از دوستان این بود، ضمن احترامی که برای طراحان این ماده قانونی قائل هستم از ایشان خواهش کرده بودم شما همین کاری که میخواهید درمورد بازنشستهها انجام بدهید خود ایثارگران قوانین موضوع خاص خودشان را دارند. ایثارگران اعم از جانبازان، آزادگان و فرزندان شهدا را به قوانین خودشان موکول بکنید، نیایید برای اینها تبصره بزنید. من روی این بخش به شدت معترض هستم و آقای دکتر! باز دارم تأکید میکنم، در مجلس یک فضایی راه افتاده، چه از بیرون، چه از داخل به مرور زمان نسبت به حذف جامعه ایثارگری در همه موضوعات، نه الان فقط صرفاً بحث بازنشستگان را داشته باشیم.

علی اردشیرلاریجانی
ما چنین فضا و جوی را در مجلس نمیبینیم.

غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی
بالاخره من هم میخواهم فرمایش شما را قبول بکنم، اما نکتهای که الان وجود دارد، شواهد دارد چیز دیگری را بیان میکند، یعنی غالب طرحها و اینها دارد میرود. حداقل برمیگشتند این (50) درصد را به (25) درصد تقلیل میدادند باز قابل بحث بود، ولی اینکه آوردند یک جامعه کوچک، شما میدانید نسبت جامعه آماری در حوزه ایثارگرها هرمی است. آقای لاریجانی! خواهش من این است که این بخش ایثارگران را به قوانین خاص و مرتبط به خودشان ارجاع بدهید و تبصره قائل نشوید.
آقای لاریجانی! متأسفانه این دوستان ما اجازه نمیدهند شما مطالب ما را گوش بدهید. ببینید! ما در حوزه ایثارگران اعتراض داریم، من از شما خواهش میکنم یا ایثارگران را از اینجا بردارید یا یک چیزی را الحاق بکنید که اینها به قوانین خاص خودشان برگردند. ما قانون داریم، هیچ نیازی به وضع قوانین جدید نداریم و اگر فرض بکنید به هر دلیلی امکانپذیر نبود بحث (25) درصد به بالا را بیاورید.
آقای لاریجانی! من دارم تأکید میکنم، این فضایی که حالا شما میفرمایید در مجلس نیست، من هم میخواهم فرمایش شما را قبول بکنم، اما اتفاقی که واقعیت امر دارد میافتد حذف جامعه ایثارگری از همه ارکان کشور است. الان در این بخش ما قانون داریم، چه ضرورتی دارد شما آمدید این قانون ما را کوچکتر و کمتر کردید؟ به دوستانمان دارم تأکید میکنم، باز از همینجا دارم میگویم همه هم دارند میشنوند و من به شما تأکید میکنم، (دوستان ما اگر این جلو بنشینند ممنون میشوم) آقای دکتر! من باز به شما دارم تأکید میکنم به مرور حذف جامعه ایثارگری از نهادها، سازمانها و ارگانهای کشور است. شما اجازه بفرمایید، اینها سرمایههای انقلاب و نظام هستند، آن موقعی که جنگ بود به اینها نیاز داشتند اینها رفتند و فکر هیچ چیز دیگری نکردند، الان اینها میتوانند مفید باشند. مبانی ارزشی و انقلابی در سازمانها و ارگانها اینها هستند، یادگاران هشت سال دفاع مقدس اینها هستند. اینها آدمهایی هستند که کاربرد دارند، سالمترین آدمها هستند، کمترین فساد در اینها مشاهده میشود. من خواهش میکنم بخش ایثارگران را به قانون جامع ایثارگری ارجاع بدهید و برنامه ششم در آن لحاظ شده و نیاز نیست تبصره دیگری بزنند، در خدمت شما هستم.

علی اردشیرلاریجانی
جناب آقای جعفرزاده ببینید! در قانون برنامه ما گفتیم که جانبازان و ایثارگران را میتوانند بازنشسته نکنند، یعنی آن سر جایش هست.

غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی
ولی اینجا آورده که بازنشسته کنند، برادر خوبم آقای قاضیپور اینجا تشریف دارند.

علی اردشیرلاریجانی
عرض من را توجه بفرمایید. آن قانون هست که دستگاهها بتوانند اینها را بازنشسته نکنند، اما اگر یک وقتی بازنشسته شدند خواستند برگردند آنوقت این (50) درصد هست.

غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی
آقای دکتر! این دوسوم میخواهد، من از شما خواهش میکنم، این مغایرت با برنامه دارد. این تبصره با برنامه ششم مغایرت دارد و دوسوم میخواهد. ایثارگران را به قانون جامع ایثارگران ارجاع بدهید.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
سرکارخانم مافی موافق هستند، بفرمایید.

پروانه مافی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و صبحبخیر خدمت همکاران محترم، هیأترئیسه گرامی و عرض تبریک میلاد مسعود علیبنموسیالرضا ثامنالحجج را خدمت همه عزیزان. عرضم به خدمت شما محترمین این است که کمتر کسی است که با مطرح شدن مشکلات جوانان مثل کاهش میزان ازدواج، افزایش طلاق و مصرف مواد مخدر، بیکاری و غیره و ریشه اینها که به مسأله اشتغال مربوط است اطلاعاتی نداشته باشد. مشکلی که با شعار رئیس دولت دوازدهم برای جوانگرایی در سطوح اجرایی کشور طرح شد و الان با اقدام مجلس در اصلاح قانون منع بکارگیری بازنشستگان رنگ و بوی جدیدی به خودش گرفته و در شرایطی که دشمنان داخلی و خارجی ما با تمام وجود تلاش میکنند جوانان این مرز و بوم را از انقلاب اسلامی ناامید کنند بارقه امیدی در دلها روشن شده. قانون منع بکارگیری بازنشستگان برای اولین بار در جلسه علنی (20) اردیبهشت 1395 مجلس شورای اسلامی تصویب شد و در (29) اردیبهشت همان سال به تأیید شورای نگهبان رسید.
جناب آقای رئیس! دوستانی که آقای رئیس را دوره کردهاند! (رئیس ـ بفرمایید) خواهش میکنم اجازه بدهید. قانونی که تلاش داشت راه را برای اشتغال خصوصاً جوانان همراه کند، اما عملاً با تبصرههای متعددی که داشت نتوانست بایستگیهای متناسب را برای حرکت در مسیر جوانگرایی مدیریتی کشور فراهم بیاورد. برخی از این استثناءها باعث شد تا با تبدیل شدن این استثناءها به قانون و تفسیر مجدد آن راه برای ابقای بسیاری از بازنشستگان در پستهای مدیریتی کماکان هموار بشود.
هرچند بازنشستگان عزیز سرمایههای ارزشمند این آب و خاک و این انقلاب هستند و باید در کنار مدیران جوان برای انتقال تجربیات و ارزشهای مدیریتی خود حضور داشته باشند، اما تداوم فعالیت آنها بعد از سن بازنشستگی نه تنها فرصت تجربهاندوزی، بهرهمندی از ایدههای جدید و تربیت مدیران جوان را به خطر میاندازد، بلکه فرصت انتقال تجربیات را هم از بین میبرد. واقعیت اینکه یکی از اصلیترین دلایل عدم انتقال به موقع قدرت و عدم استفاده از علم و نیروی جوانی نسل سوم و چهارم انقلاب در عرصههای مدیریتی عدم باور به توانمندی نسل جدید که همواره با استفاده از خلأهای قانونی توجیه شده وجود دارد.
من از مخالفت برادر محترم، ایثارگر و ارزشمندم جناب آقای جعفرزادهایمنآبادی بسیار متعجب شدم، ایشان خودشان موافق بودند، طراح بودند و بحث جامع ایثارگری را که مطرح میکنند این مشکل ارتباطی به قانون برنامه هم ندارد. قانون برنامه ششم تا (65) سال تضمین کرده و خروج بازنشستگان ایثارگر باعث میشود که فرزندان جوان آنها به جای آنها بیایند، این چه اشکالی دارد؟ من تعجب میکنم که برادر عزیزمان آقای ایمنآبادی در این موضع اینگونه حساسیت را نشان دادند، انشاءالله که رأی خود را تغییر میدهند. به حرمت حضور جوانان عزیز در عرصههای مدیریتی...

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! همکاران اخطار و تذکر دارند.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! یک تعداد رفع ابهام آمده.

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! میکروفون خانم مافی قطع شد.

علی اردشیرلاریجانی
صحبت خانم مافی تمام نشده؟ اینجا اینقدر شلوغ است که ما متوجه نشدیم، بفرمایید.

پروانه مافی
عذرخواهی میکنم، متأسفانه در سالیان گذشته در سیستم بازنشستگی کشور این شرایط حاکم بوده، الان هم که مجلس این اقدام مهم را به دست گرفته متأسفانه باز هم بعضی از نفوذیهایی که در بین دوستان و عزیزان همکاران ما ترویج ناامیدی میکنند وجود دارند. من تقاضا میکنم از همه عزیزان به حرمت حضور جوانان در عرصههای مدیریتی و پشتیبانی از این عزیزانی که سالیان سال از انقلاب و نظام دفاع داشتند به این لایحه (آقای مفتح اجازه بدهید) خواهش میکنم به این طرح مجلس رأی مثبت بدهید و جوانان کشور را خرسند و خوشحال بکنید، متشکرم.

علیرضا رحیمی
تشکر، آقای رئیس! همکاران اخطار و تذکر دارند.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
آقای قاضیپور اخطار دارند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض ادب و سلام محضر ملت بزرگ ایران اسلامی، رهبر فرزانه مقتدر، نیروهای مسلح و برادران عزیز وزارت اطلاعات. آقای لاریجانی! اخطار بندهای (10) و (11) اصل سوم را دارم. بند (11) میگوید «تقویت کامل بنیه دفاعی ملی از طریق آموزش نظامی عمومی برای حفظ استقلال، تمامیت ارضی و نظام اسلامی ایران» بند (10) میگوید «ایجاد نظم اداری صحیح و حذف تشکیلات غیرضروری» ما در این طرحی که همکاران عزیز دادند لطمه فراوانی به نیروهای مسلح (رئیس ـ نیروهای مسلح را که استثناء کرده) آمدیم گفتیم وزارت اطلاعات (1) درصد کارمندان موجود میتوانند.

علی اردشیرلاریجانی
شما نیروهای مسلح را میفرمایید آنها که استثناء شده.

نادر قاضی پور
وزارت اطلاعات هم نیروهای مسلح هست. آقای لاریجانی! ما دو، سه روز است که (11) تن از بچهها و فرزندان عزیز مریوان و سنندج را توسط ضدانقلاب شهید دادیم. این نیروهای باتجربه که الان در سپاه، ارتش و اداره اطلاعات و نیروی انتظامی دارند نباید حذف بشوند. (رئیس ـ خیلی ممنون) آقای لاریجانی! اجازه بدهید عرض من تمام بشود. ما باید ساختار را اصلاح کنیم، در طرحی که همکاران طرح کردند این نبود، یکدفعه (25) درصد را (50) درصد کردند. آقای امیرآبادی که الان هیأترئیسه است و یک ساعت هم تأخیر ندارد جانباز (50) درصد هست. تعدادی از نمایندگان محترم، وزرا، وکلا جانبازان (25) درصد هستند. آقای لاریجانی اجازه بدهید! حرف آقای جعفرزاده را به غربت نیندازیم. اگر میخواهیم جانبازان را، آقای حسننژاد! بنشین سر جایت، میخواهیم ایثارگران را از صحنه مدیریت حذف کنیم ما را به دیگران تابع کنید بفرمایید، ما را نمیتوانید از صحنه خارج کنید. شما با این اقدام خود تعداد زیادی از دلسوختگان و نیروهای وفادار...

علی اردشیرلاریجانی
الان شما دارید اخطار میدهید، مخالفت میکنید، چیست؟

نادر قاضی پور

علی اردشیرلاریجانی
اخطارتان را اجازه بدهید به شما عرض بکنم. شما آن بند (11) که فرمودید مربوط به تقویت بنیه دفاعی است، ما بخش دفاعی را اینجا استثناء کردیم. گفتند با تدابیر مقام معظم رهبری. (قاضیپور ـ گفته یک درصد) عرض من را توجه بفرمایید. نوشتند با تدابیر فرماندهی کل قوا انجام بشود، بنابراین بنیه دفاعی میتوانند در آن بخش که نیاز هست با تدابیر فرماندهی کل قوا سر کار برگردند. بخش امنیتی را شما فرمودید اینها گفتند (1) درصد آنها میتوانند برگردند.
نکتهای که درمورد ایثارگران شما میفرمایید من الان با صراحت دارم میگویم؛ قانون برنامه درمورد ایثارگران ساری و جاری است، یعنی اینها میتوانند برگردند، لیکن آقای قاضیپور عرض من را توجه بکنید! این قانون میگوید فقط برای این مقامات نمیتوانند برگردند. این مقاماتی که ذکر کردند، وگرنه یک فرد ایثارگر اگر خواست برگردد مطابق همان قانون برنامه میتواند برگردد در مشاغل مختلف کار بکند، اما در این سمتها نمیتوانند. این فقط این است، وگرنه اصل این بازگشت آنها سر جایش هست. من گفتم که این بماند، قانون برنامه باید رعایت بشود. اخطار دارید؟ بفرمایید.

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! یک تذکر ماده (79) داریم. آقای جعفرزاده ماده (79) تذکر دارند.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
ظاهراً در اظهارات خانم مافی اشاراتی داشتند.

علی اردشیرلاریجانی

جلیل رحیمی جهان آبادی
جناب آقای جعفرزاده بفرمایید.

غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی
تذکر آیین نامه
آقای دکتر! نمیخواهم خستهتان کنم، منتها چون خواهر خوب من سرکار خانم دکتر مافی دو مطلب را درمورد بنده فرمودند فقط خیلی کوتاه که وقت مجلس هم گرفته نشود. ایشان فرمودند که من از طراحان هستم الان مخالفت میکنم، ببینید! طرح اصلاح قانون ممنوعیت بکارگیری بازنشستگان آنچه که امضاء شد با آنچه که شبانه اصلاح شد فرق میکند. ما چیزی که امضاء کردیم حذف ایثارگران از دستگاهها نیست، اما در این آمده. فقط خواستم این نکته را بگویم که فرمودند طراح بوده الان مخالف صحبت کرده میخواهم بگویم این چیزی که شبانه تهیه شد، ما از این بیخبر هستیم این جزء نظر طراحان حداقل جزء نظر بنده نبود. میخواستم این را بگویم چون به نام بنده مطرح شد.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! آقای حسننژاد هم تذکر ماده (79) دارند، بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
آقای حسننژاد هم بفرمایید.

محمد حسن نژاد
تذکر آیین نامه
آقای دکتر! من با همه ارادتی که به آقای قاضیپور دارم و برای ایشان احترام قائل هستم کسی که حالا هرکاری (رئیس ـ تذکرتان ماده چند است؟) تذکر (79) است. ایشان در وسط نطق خود ناگهان میگوید آقای حسننژاد بنشین سر جایت. این کسی که بیرون است نمیداند چه اتفاقی اینجا دارد میافتد، فکر میکند مثلاً چه اتفاقی میافتد، حسننژاد چه کار بدی کرده، بیرون نمود بدی دارد آبروریزی میشود. حالا من گفتم، آقای قاضیپور! مخالف صحبت نکن. بعد ایشان میگوید بنشین سر جایت، ایشان چهکاره است؟ رئیس مجلس است؟ چه حقی دارد داخل نطق خود اسم کسی را بیاورد. آقای دکتر! واقعاً این را باید رعایت بکنیم، ممنون.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، اجازه بدهید کمیسیون صحبت بکند. کمیسیون بفرمایید.

جلیل مختار
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام و عرض ادب و احترام دارم خدمت همکاران عزیز. من هم هفته کرامت را به کلیه همکاران و هموطنان عزیز تبریک و تهنیت عرض میکنم. اول اینکه جناب آقای جعفرزاده! به عنوان فراکسیون ایثارگران خواستم این را بگویم که آیا فراکسیون ایثارگران به دنبال بازنشستگی در (20) سالگی هستند یا خیر؟ این خود یک قانونی است که برای تسهیلات خود ایثارگران ما باید در نظر بگیریم. دومین موضوع؛ ما برای اینکه از این ایثارگران استفاده بکنیم استثنائاتی را در قانون قائل کردیم، یعنی اگر چنانچه بنا به فرمایشات رئیس فراکسیون ایثارگران بیاییم این استثناء را خارج بکنیم این قانون مشمول آنها نمیشود و اینجا متضررات بسیار زیادی از این حیث میشود. ما هم با توجه به طرح این جامعه هدفی را در نظر گرفتیم که تسهیلاتی را بدهیم، هم در نیروی مسلح، هم در وزارت اطلاعات، هم برای ایثارگران، هم برای رزمندگان و هم برای خانواده شهدا. همه اینها را ما استثنا قائلیم و از این لحاظ روی این موضوع به صورت کارشناسی کار شده.
چرا (25) درصد را در نظر نگیریم؟ ما بررسی میدانیمان را انجام دادیم که جامعه هدف (25) درصد جامعه بسیار بزرگی را تشکیل میدهد. لذا به این دلیل در این موضوع روی (50) درصد تحدید و تدقیق کردیم که جامعه هدف ما با توجه به اثرگذار بودن در مدیریت و اینکه آسیبهای جدی در جنگ هم دیدند اینها را حمایت بکنیم و از این لحاظ ما این استثناها را برای حمایت از این عزیزان در نظر گرفتیم. ما تا چقدر به جوانان خودمان اعتقاد داریم؟ ما تا چقدر به جوانان مستعد خودمان اهمیت میدهیم؟ چرا ما جوانان مستعد و نخبه خودمان را وارد حلقه مدیریت کشوری نکنیم تا یک تحولی در مدیریت ایجاد بشود؟
ما تاکنون شاهد چهرههای تکراری، در حال جابهجایی از این پست به آن پست بودیم. لذا این جایگاهها صرفاً به افراد و شخص خاصی تعلق ندارد. بگذارید ما دایره مدیریت را بازتر بکنیم، بگذاریم جوانان ورود پیدا کنند همانطوری که در بحث تکنولوژیهای نوین ما شاهد تحول بزرگی در بین جوانانمان بودیم چرا ما این کار را نکنیم و این حیطه را بزرگتر بکنیم و بگذاریم انشاءالله جوانان وارد صحنه بشوند و تغییرات اساسی در زمینه مدیریتی ایجاد بکنند، با تشکر.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی

علی اردشیرلاریجانی
این رفع ابهام تغییر است، پیشنهاد میخواهد. (کاتب ـ آقای دکتر ابهام دارد) اگر ابهام دارد باید ابهام آن را رفع کنیم. البته توجه داشته باشید این پاراگراف آخر آن تکراری است به قانونی که موجود هست. آقای قاضیزاده آن را تکرار بکنید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
این قسمت آخر چون در تبصره (3) تکرار شده بنابراین از «دستگاهها» به آن طرف باید حذف بشود.

علی اردشیرلاریجانی
بله، چون در خود قانون آمده، دیگر لزومی ندارد تکرار بشود.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای سبحانیفر! آن بخش مورد نظر شما الان کلاً حذف شد. آن که شما در حذف قانونی دادید هست، موضوع حل شد.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 240 نفر، مادهواحده را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خود را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! یک پیشنهاد الحاقی داریم.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
یک الحاقی آقای موسوی دارند، یک الحاقی آقای کاتب دارند، آقای کاتب بفرمایید. پیشنهاد الحاقی آقای کاتب در جایگزین (1) پیوست (1) صفحه (2) هست.

غلامرضا کاتب
پیشنهاد دهنده
آقای رئیس! من خواهش میکنم یک لحظه توجه بفرمایید، همکاران هم دقت بفرمایند. جناب آقای دکتر لاریجانی! قبل از اینکه الحاقی خود را مطرح بکنم من خواهش میکنم شما پاراگراف آخر را نگاه بکنید. (رئیس ـ پاراگراف آخر که حذف شد) اگر حذف شد دیگر مشکلی نداریم.
آقای دکتر! نکته دوم من آن کلمه «و» عطف که «صرفاً به دستگاههای مطروحه» را هم اعلام کنید که این «دستگاههای مربوطه» بازنشستگان به بالا بر نمیگردد.

علی اردشیرلاریجانی
درست است، اینجا دو بخش دارد. تبصره میگوید بهکارگیری بازنشستگان در سمتهای مذکور در بندهای اینها مجاز است و همچنین بهکارگیری بازنشستگان نیروهای مسلح با تدابیر فرمانده کل قوا صرفاً در دستگاههای متبوع خود مجاز است.

غلامرضا کاتب
آقای دکتر! یک کلمه «مجاز است» در سطر دوم شما اضافه کنید.

علی اردشیرلاریجانی
توضیح دادیم، مقصود همین است.

غلامرضا کاتب
من یک پیشنهادی دارم، همکاران عزیز! اولاً از رأی بسیار بالا و ارزشمندی که در این رابطه دادید تشکر میکنم. اما نکتهای که میخواهم عرض بکنم این است؛ وقتی که بحث حقوقهای نجومی مطرح شد، وقتی که گزارش کمیسیون اصل (90)، گزارش کمیسیون برنامه و بودجه، گزارش مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی و کمیسیونهای مختلف این را مطرح کردند دلیل اصلی حقوقهای نجومی این بود که قوانین متعددی وجود دارد. این قوانین متعدد موجب میشد برداشتهای متعددی بشود، نتیجه آن هم باعث میشد که افراد بروند تفسیر بکنند حقوقهای مضاعفی بگیرند.
آقای دکتر! الان در بازنشستگی قوانین متعددی داریم که باعث میشود باز علیرغم اینکه نظر همکاران عزیز ما این است که هیچ بازنشستهای در دستگاهها بهکارگیری نشود ما یک تبصره (2) داریم. این قانون تا زمانی که وجود داشته باشد قانون فعلی قانون قبلی را لغو نمیکند. باز همچنان بازنشستگان در قالبهای مختلف تبصره (2) قانون ممنوعیت بهکارگیری بازنشستگان مصوب 20/2/95 میتوانند بیایند در دستگاهها مشغول به کار بشوند. این قانون چیست؟
عزیزان دقت بکنند! من تبصره (2) این قانون را قرائت میکنم بدانید که اگر این را رأی بدهید عملاً هدفی که شما دنبال میکنید به طور کامل حاصل میشود. در تبصره (2) میگوید که «دستگاههای موضوع این قانون در صورت لزوم میتوانند از خدمات بازنشستگان متخصص با مدرک کارشناسی و بالاتر به صورت پارهوقت» همکاران ببینید! وقتی که شما اینجا (رئیس ـ الان پیشنهاد شما کدام است؟) پیشنهاد تبصره (2) را میخواهیم در قانون ممنوعیت کلاً حذف بکنیم. وقتی شما دارید در یک قانون دیگری اجازه میدهید که دستگاه به صورت پارهوقت و ساعتی بگیرد و حداکثر ساعت مجاز برای استفاده از بازنشستگان هم یکسوم ساعات اداری کارکنان رسمی هست و حقالزحمه این افراد متناسب با ساعات کاری آنها حداکثر معادل یکسوم کارکنان رسمی است.

علی اردشیرلاریجانی
آقای کاتب! شما این را نمیتوانید مطرح کنید، چون خود مادهواحده میگوید فقط تبصره (1) مادهواحده را میخواهند اصلاح کنند، چیز دیگری نیست. راجع به تبصره (1) الحاقی دارید میتوانید، اما تبصره (2) قانون شده، شما میتوانید طرح دیگری بنویسید تبصره (2) را حذف کنید. محتوایش متفاوت است.

غلامرضا کاتب
یک لحظه اجازه بدهید، آقای دکتر! ما وقتی که میخواهیم الحاقی به کل بدهیم الحاق به تبصره (1) نمیدهیم، الحاق به مادهواحده میدهیم.

علی اردشیرلاریجانی
متن مادهواحده را بخوانید، میگوید تبصره (1).

غلامرضا کاتب
شما میتوانید کلمه تبصره (1) آن را هم اصلاح بکنید.

علی اردشیرلاریجانی
رأی آورد، دیگر نمیتوانیم، متشکریم. پیشنهاد دیگر را بفرمایید.

غلامرضا کاتب
آقای دکتر! من از حضرتعالی خواهشم میکنم یک لحظه توجه کنید. ما در هیچجایی از آییننامه نداریم وقتی مادهواحدهای را که میخواهیم اگر چیزی به آن الحاق بکنیم فقط به استناد آن مادهواحده باشد. آقای دکتر! شما یک استناد قانونی آییننامه برای ما بیاورید بگویید که به استناد این ماده آییننامه من نمیتوانم پیشنهاد بدهم.

علی اردشیرلاریجانی
آییننامه میگوید باید مربوط به موضوع باشد.

غلامرضا کاتب
آقای دکتر! این الحاقی به کل است، من خواهش میکنم، شما اگر اجازه ندهید که این حل بشود همچنان موضوع بازنشستگی ادامه دارد، همچنان این مشکل که دوباره باید یک طرح دیگر بیاورند. این مشکل مجلس و مملکت حل نمیشود. آقای دکتر! وقتی که میخواستند چاپ بکنند من با اداره قوانین و خود آقای دکتر امیدوار رضایی که الان اینجا هست مشورت کردم، چون الحاق به کل هست امکان طرح موضوع وجود دارد، وگرنه میبردم به عنوان یک مادهواحده دیگر میآوردم.
من از حضرتعالی استدعا میکنم اجازه بدهید طرح موضوع بشود، از نظر آییننامه اشکالی ندارد. خواهش من این است حتی اداره قوانین زمانی که میخواهد چاپ بکند این موضوع را چندبار از بنده سؤال کرد و همین موضوعی که حضرتعالی فرمودید سؤال کرد آیا طبق آییننامه میشود؟ گفتم چون الحاق به کل هست میشود. من خواهشم این است که اجازه بدهید این کار اتفاق بیفتد.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، اداره قوانین هم همین نظر را دارد که قابل طرح نیست، چون مربوط به تبصره (1) هست، متشکریم. اگر پیشنهاد دیگری هست بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! آقای موسوی یک پیشنهاد دیگری دارند اگر اجازه بدهید. در صفحه (5) همین پیوست (2) که خدمتتان هست.

سیدفرید موسوی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و تشکر از همکاران محترم که با رأی قاطع (80) درصدی خودشان اصلاح قانون ممنوعیت بهکارگیری بازنشستگان را رأی دادند، از طرف خودم سپاسگزارم و همه جوانان کشور که واقعاً امروز این مطالبه را از مجلس خودشان داشتند. به هر حال همکاران استحضار دارند که هدف از تصویب این رأی، رفع پیرسالاری و چابکسازی نظام مدیریتی و تسریع در اهداف توسعه با تسهیل حضور جوانان در نظام اجرایی هست. در صدر قانونی که مصوب شده دستگاههای ماده (5) قانون مدیریت خدمات کشوری را صرفاً مشمول این قانون کرده، ولی همکاران استحضار دارند بسیاری از سازمانها هستند که به هر نحوی از انحاء رفتند خودشان را از اجرای قانون مدیریت خدمات کشوری و هر آنچه مرتبط با آن هست مستثنی کردند. مثلاً دستگاهی داریم که برخلاف نص صریح قانون و روح قانون نمیتوان گفت فردی رفته خودش را بازنشسته کرده، در چنین شرایطی چون خود دستگاه معاف از مدیریت خدمات کشوری شده بازنشسته کرده، پاداش پایانخدمت میلیاردی خودش را گرفته، در شرایطی که ما امروز در پاداش پایانخدمت فرهنگیان با محدودیت مواجه هستیم، بعد مجدداً در همان میز خودش مشغول به کار شده.
روی همین اساس ما یک پیشنهادی دادیم دستگاههایی که شامل این قانون ممنوعیت بهکارگیری بازنشستگان میشوند دستگاههای موضوع ماده (29) قانون برنامه ششم باشند و شرکتها، مؤسسات و سازمانهای وابسته به آنها با ملحوظ داشتن سهم بالای (50) درصد ذینفع واحد دستگاههای مشمول این قانون دولتی که نوشته شده من این مورد را تذکر داده بودم. به هر حال دوستان در جریان هستند و تصدیق میفرمایند که با تداوم وضع موجود و تداوم حضور مدیریتها و عدم انتقال تجربیات.

علی اردشیرلاریجانی
آقای موسوی ببینید! ما در همین قانون که الان تصویب شده راجع به وزارت اطلاعات تعیین تکلیف کردیم، راجع به نیروهای مسلح هم تعیین تکلیف کردیم، شما دارید چه چیزی را اضافه میکنید؟

سیدفرید موسوی
آقای دکتر! ماده (29) قانون برنامه مثل بانک مرکزی، الان بانک مرکزی خودش را مستثنی از قانون مدیریت خدمات کشوری میکند.

علی اردشیرلاریجانی
شما که قانونتان عام است، شامل همه هست.

سیدفرید موسوی
در ماده (29) قانون برنامه ششم توسعه مشمولیت دستگاهها را بیشتر گذاشتیم. ما درخصوص این دستگاههای ماده (29) درمورد حقوق و دستمزد آنها و درخصوص نوع انتصابات آنها قوانین مکرری داشتیم.

علی اردشیرلاریجانی
ببینید! در متن مادهواحده اینها آمده، من نمیدانم چه چیزی را دارید اضافه میکنید.

سیدفرید موسوی
آقای دکتر! ماده (5) مدیریت خدمات کشوری آمده، خیلی از دستگاهها خودشان را مستثنی کردند، مثل بانک مرکزی و سازمان انرژی اتمی. اینها مشمول این قانون نمیشوند.

علی اردشیرلاریجانی
ببینید! در قانون، مادهواحده را بخوانید. (موسوی ـ اینها مشمول این قانون نمیشوند) آقای موسوی گوش بدهید! شما دارید تبصره آن را عوض میکنید، مادهواحده آن باقی مانده. مادهواحده میگوید «از تاریخ ابلاغ این قانون» (موسوی ـ آقای دکتر! الان ماده الحاقی است) به عرض من توجه بفرمایید! «از تاریخ ابلاغ این قانون بهکارگیری افرادی که در اجرای قوانین و مقررات مربوط به بازنشسته یا بازخرید شده یا بشوند در دستگاههای اجرایی موضوع ماده (5) قانون مدیریت خدمات کشوری» شما ذکر کردید «و کلیه دستگاههایی که به نحوی از انحاء از بودجه عمومی کل کشور استفاده میکنند ممنوع است». این مانده، شما تبصره (1) آن را تغییر دادید الان آوردید. بنابراین آن چیزی که شما میگویید مثل خود مادهواحده است.

سیدفرید موسوی
داریم به این ماده الحاقی میزنیم و خود این تبصره را شما تبصره مکرر حساب بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
نمیتوانید، شما چون وقتی مادهواحده را تصویب کردید دیگر نمیتوانید تغییر بدهید.

سیدفرید موسوی
آقای دکتر! شما تبصره مکرر مد نظر بگیرید، عرض کردم خدمتتان الان خیلی از دستگاهها خودشان را مستثنی کردند. الان شهرداریها مستثنی هستند، نهادهای عمومی غیردولتی مستثنی هستند.

علی اردشیرلاریجانی
جزء دستگاههای اجرایی موضوع ماده (5) هستند یا نیستند؟ (موسوی ـ نیستند) استثناء نیستند.

سیدفرید موسوی
ما الان اینها را میخواهیم که با ماده (29) مشمولشان بکنیم و از همکاران محترم درخواست دارم که به این رأی بدهند.

علی اردشیرلاریجانی
آقای موسوی توجه بفرمایید! ماده (5) قانون خدمات چه میگوید؟ میگوید «دستگاههای اجرایی کل وزارتخانهها، مؤسسات دولتی، مؤسسات و نهادهای عمومی غیردولتی» شهرداری جزء اینها است.

سیدفرید موسوی
الان مستثنی کردند، شهرداریها میگویند ما قانون خودمان را داریم.

علی اردشیرلاریجانی
قابل طرح نیست، یعنی تکرار دیگر نمیکنیم. پیشنهاد دیگری داریم؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! دیگر الحاقی نداریم.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! اصلاحی است. پیشنهاد ایشان این است که (50) درصد را (25) درصد بکنیم.

علی اردشیرلاریجانی
آن قابل طرح نیست، آقای قاضیپور! چون (50) درصد را رأی گرفتیم.
4
رد تقاضای رسیدگی به لایحه حمایت از اطفال و نوجوانان براساس اصل (85) قانون اساسی

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! دستور بعدی گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی درمورد لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان هست. آقای رئیس! در اولویت قرار گرفتن این طبق تبصره (1) ماده (104) در جلسه گذشته رأی آورده، امروز در دستور قرار گرفته. قبل از اینکه خودش را مطرح کنیم چون جمعی از همکاران درخواست هشتاد و پنجی شدن این را کردند اگر اجازه بفرمایید هشتاد و پنجی کردنش را بگوییم.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای ابوترابی! شما به عنوان نماینده متقاضیان هشتاد و پنجی بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
آقای ابوترابی بفرمایید، پیشنهاد هشتاد و پنجی شدن است که کمیسیون تصویب کند دیگر مجلس نخواهد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای امیرآبادی اسامی مخالفین و موافقین را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
اسامی مخالفین، آقایان: لاهوتی و سلیمی و موافقین آقایان: کاظمزاده و فولادگر هستند.

ابوالفضل ابوترابی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران عزیز عرض میکنم که مستحضرید از مجلس هشتم لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان در دستور کار بود، در شرایط حال حاضر هم که هر از گاهی اخباری میشنویم درمورد جرایمی که بر علیه کودکان و نوجوانان انجام میشود این لایحه اهمیت ویژهای دارد، این یک واقعیتی است که ما باید در نظر بگیریم لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان که دوره قبل هم من در کمیسیون قضائی یکی از افراد کارگروهش بودم و به اهمیت موضوع از همه همکارها و کار قضائی و جرایمی که امروز علیه کودکان و نوجوانان متأسفانه به خصوص به خاطر پدر و مادرهای معتاد و سایر مسائل مثل فقر که الان گریبان کودکان و نوجوانان ما را دارد میگیرد یک اهمیت بسیاربسیار مهمی دارد که خوشبختانه من از همکارها تشکر ویژه میکنم که عنایت کردند و ماده (104) را در اولویت قرار دادند.
چرا ما تقاضای اصل هشتاد و پنجی این موضوع را کردیم؟ به لحاظ اینکه کمیسیون قضائی کمیسیون خاصی هست از این جهت که این کمیسیون با نظر همه کارشناسها با یک وقت موسع و با حوصله میتواند به این موضوع مهم رسیدگی کند، اهمیت آن را در نظر بگیریم و فراموش نکنیم که تمام طرحها و لوایح مهم قضائی ما از جمله قانون مجازات اسلامی، آییندادرسی الکترونیک و آییندادرسی کیفری که بسیار مهم بود و مواد آن از حوصله صحن خارج بود، این نکته خیلی مهم است و بحث بسیار تخصصی بود تماماً هشتاد و پنجی شد که بتوانیم بعد از پنج سال در مدت آزمایشی پنجساله بدانیم ایرادات آن چیست و برطرف کنیم.
عرض کردم این هم چون لایحه بسیار مهمی مثل قانون مجازات اسلامی و آییندادرسی الکترونیک و آییندادرسی کیفری هست از این جهت به لحاظ اهمیت آن که بدانیم مواردی که در اجرا در زمان آزمایشی کشف کنیم ایرادات آن چیست و صحن به مسائل بسیار مهم اقتصادی که در حال حاضر گریبانگیر ما شده. ما با این طرح به نتیجه خود میرسیم؛ هم صحن اجازه پیدا میکند به مسائل مهم اقتصادی در این جنگ اقتصادی که مردم از ما انتظار دارند رسیدگی کنیم و هم کار را به کمیسیون قضائی میدهیم به نمایندگی از صحن علنی موضوع به این مهمی را به صورت تخصصی با دعوت تمام کارشناسان از همه دستگاهها با دقت کامل و وقت مستوفی، انشاءالله مثل بقیه طرح و لوایحی که در کمیسیون قضائی اصل هشتاد و پنجی شد و اهمیت آنها هم بسیار زیاد بود این فرصت را به کمیسیون قضائی بدهیم رسیدگی کند.
در واقع ما دو تا کار مهمی انجام میدهیم؛ هم به این لایحه مهم در کمیسیون قضائی رسیدگی میکنیم و هم به صحن علنی اجازه میدهیم به خواسته مردم یعنی مسائل اقتصادی توجه بشود چون مستحضرید لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان بیش از (50) ماده دارد و بعد انشاءالله در مدت آزمایشی هم بتوانیم ایرادات آن را برطرف کنیم. من از همه همکاران درخواست دارم دقت کنید و انشاءالله این موضوع را به کمیسیون تخصصی قضائی اعتماد کنیم و بسپاریم.

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! همکاران تذکر و اخطار دارند.

علی اردشیرلاریجانی

احمد امیر آبادی فراهانی
مخالف اول جناب آقای لاهوتی هستند، بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم عنایت بفرمایید! برادر خوب ما جناب آقای ابوترابی کاملاً اهمیت موضوع را فرمودند، این لایحه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار هست و بنده دیگر اشاره به اهمیت موضوع نمیکنم. ما هم به همان دلیل اهمیتی که برادر خوب ما فرمودند دغدغه داریم، برادر خوب ما جناب آقای ابوترابی! به همان دلیل دغدغه داریم، چرا؟ اصل (85). شما فرمودید که کمیسیون قضائی کمیسیون تخصصی هست. مگر کدام کمیسیون هست که کمیسیون تخصصی نیست؟ آیا کمیسیون عمران در مباحث مربوط به کمیسیون خودش متخصص نیست؟ کمیسیون اجتماعی درمورد مباحث مربوط به خودش کمیسیون تخصصی نیست؟ کمیسیون فرهنگی و همه کمیسیونها، بنابراین همه کمیسیونها شرایط مشابه دارند. اگر قرار باشد ما به دلیل اینکه استناد بکنیم آن کمیسیون تخصصی چون کمیسیون تخصصی هست پس بیاییم آییننامه را اصلاح بکنیم. بگوییم اگر کمیسیون تخصصی رسیدگی کردند دیگر نیاز نیست ما موضوع را در صحن علنی بیاوریم مطرح بکنیم.
دوستان عنایت بفرمایید! اصل (85) به تجربه نشان داده، معنی اصل (85) این است که ما این قانون را آزمایشی بکنیم برای یک مدت معینی، بعد در آییننامه اگر اشتباه نکنم ماده (126) آییننامه هست. آمده که دولت مکلف است شش ماه قبل از اینکه دوران آزمایشی آن به اتمام برسد نقاط ضعف و قوت این لایحه را بررسی بکند و جهت دائمی شدن این قانون لایحه خودش را بیاورد ارائه بدهد.
دوستان! ما چند تا قانون آزمایشی در همین مجلس شورای اسلامی داریم که سالها است به جهت اینکه خلأ قانونی نداشته باشیم مجبور به تمدید آن شدیم؟ همین قانون مالیات بر ارزش افزوده را شما ببینید، پنج سال آن گذشت، سه سال پشت سر هم این قانون را تمدید کردیم. مگر مردم چه گناهی کردند؟ ما با همین قانون آزمایشی همینطور به مردم تحمیل بکنیم.
برادر خوب ما جناب آقای ابوترابی، استاد بنده! که بنده قبولتان دارم، دغدغه شما هم درمورد اهمیت این قانون قبول، ولی اجازه بدهید این قانونی که الان مطرح هست، قرار هست چهار سال دیگر، حالا مدت قانون آزمایشی را ممکن است سه، چهار و پنج سال بکنیم، حداکثر پنج سال است، اگر قرار است پنج سال دیگر ایرادات دیگری که به این قانون وارد هست اصلاح بکنیم، خوب همین الان اصلاحش بکنیم. کار ما چیست؟ در همین صحن علنی کار ما همین است، دستور کار ما همین است خوب بنشینیم همینجا این را اصلاح بکنیم.
من خواهش میکنم، دوستان دیروز به تغییر دستور رأی دادید، شما با (50) امضاء که بنده هم جزء امضاءکنندگان بودم رأی دادیم که تغییر دستور صورت بگیرد. الان اجازه بدهید که رسیدگی بکنیم، برای پنج سال دیگر نگذاریم. استاد بنده جناب آقای محبینیا فرمودند که مغایر آییننامه هم هست، کاملاً درست میفرمایند. اجازه بدهید که ما همینجا در صحن علنی مجلس نسبت به اصلاح و اگر نقاط ضعفی دارد که دارد، اجازه بدهید اصلاح بکنیم، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، موافق را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
جناب آقای شادمهر کاظمزاده موافق هستند، بفرمایید.

شادمهر کاظم زاده
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض ادب و احترام خدمت همه نمایندگان عزیز و تشکر از همه عزیزانی که اهمیت این موضوع و اهمیت حمایت از حقوق کودکان و نوجوانان باعث شده که تسریع بدهند موضوع در مجلس به صورت فوریت مطرح بشود، اما همانطور که عزیزان هم اشاره کردند این لایحه چند سال هست که در مجلس مطرح شده، ولی هنوز تصمیمگیری نهایی نشده. از طرفی در مجلس و در جامعه موارد زیادی را داریم به صورت نیاز روز جامعه که لازم هست در صحن بیاید و این نشان میدهد که وقت مجلس و صحن وقت زیادی نیست و قوانین زیادی هست که باید در صحن مطرح بشود.
از طرفی خود کمیسیون هم یک کمیسیون تخصصی هست، کمیسیون قضائی شاید از جهت حقوق به نسبت سایر کمیسیونها تخصصیترین موضوع را میتواند در رابطه با بحث حمایت از حقوق کودکان و نوجوانان مطرح کند. اصل (85) هم به صراحت این را بیان کرده در مدتی که مجلس میتواند به صورت یک زمان محدود، حالا عزیزان گفتند پنج سال، این را میتوانیم یکساله یا حداکثر دو سال این قانون وجود داشته باشد و تصریح کنیم به صورت آزمایشی اجرا بشود و نهایتاً به تصویب نهایی مجلس برسد. اما در این وضعیت عدم وجود قانون در حمایت از حقوق کودکان و نوجوانان خودش یک خلأ قانونی هست و باعث میشود که حقوق این عزیزان آن طور که بایسته و شایسته هست لحاظ نشود.
لذا من از همه عزیزان این درخواست را دارم، همه عزیزان این موضوع را شاید به جزئیات وقت نکنند بخوانند، ولی خود کمیسیون یک کمیسیون تخصصی هست، بر موضوعات اشراف دارد و ما هم قرار نیست بگوییم که نهایتاً هرچه کمیسیون در یک مدت کوتاهی، مثلاً یک سال این را به صورت آزمایشی مطرح میکند، هم وقت کل صحن گرفته نمیشود و هم اینکه از طرفی حقوق این عزیزان بدون جایگاه نمیماند و در قالب قانون مطرح میشود و مشخص هست. از همه عزیزانی که به این موضوع و هشتاد و پنجی کردن این لایحه رأی مثبت بدهند تشکر میکنم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، مخالف بعدی را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
مخالف بعدی جناب آقای علیرضا سلیمی نماینده محترم محلات و دلیجان هستند، بفرمایید.

علیرضا سلیمی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! اول قبل از مخالفت یک تذکر دارم. (رئیس ـ تذکرتان را بفرمایید) تذکر من ماده (168) آییننامه است. آقای رئیس ببینید! در رابطه با اصل (85)، ماده (168) ساز و کار خاصی را برای مجلس تعریف کرده است. میگوید: «هر گاه دولت یا (15) نفر از نمایندگان قبل از شروع رسیدگی نهایی در مجلس تقاضای ارجاع طرح یا لایحهای را طبق اصل (85) قانون اساسی به کمیسیون یا کمیسیونهای مجلس و یا دولت بنمایند» (اینجا مهم است) «این تقاضا در جلسه علنی اعلام»، بعد میگوید: «و به ترتیب در دستور کار مجلس قرار بگیرد». یعنی باید اولاً کتباً خدمت هیأترئیسه محترم ابلاغ کنند و بعد بر فرض ضرورتش را تبیین کردند، اینجا هیأترئیسه محترم باید این را به ترتیب در جلسه، ما اولویت را جلسه قبل تصویب کردیم، آقای رئیس! بحث هشتادوپنجی متفاوت از اولویت است.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، این را آقای محبینیا هم تذکر دادند، عرض من این بود، ببینید! این مربوط به این است که هنوز یک طرح و لایحهای در دستور نیامده و ما هنوز بررسیاش را شروع نکردیم. از این جهت گفته شده که اگر هشتادوپنجی شد میرود در دستور قرار میگیرد. اما چون جلسه قبل نمایندگان مردم رأی دادند که این در دستور قرار بگیرد، حالا اصل هشتادوپنجی را میخواهند مطرح کنند. اگر ما برای سه ماه دیگر در نوبت بگذاریم این را الان وارد میشویم، این توجیه ندارد، یعنی یک مقدار باید عقلایی به این موضوع نگاه کرد. لذا اشکال آییننامهای ندارد.

علیرضا سلیمی
آقای رئیس! حالا من مخالفت را عرض کنم. ببینید همکاران ارجمند و نمایندگان عزیز! من اصل (85) را میخوانم، اصل (85) میگوید: «سمت نمایندگی قائم به شخص است»، تا اینجا درست، قابل واگذاری به غیر نیست. مجلس نمیتواند اختیار قانونگذاری را به شخص یا هیأتی، یعنی حتی کمیسیون دیگری واگذار کند، ولی در موارد ضروری میتواند اختیار بعضی از قوانین را با رعایت اصل (72) به کمیسیونهای داخلی تفویض کند که اگر ضرورت اقتضا کرد آن موقع این قانون آزمایشی میشود. این متن اصل (85) است. دلیل مخالفت بنده این است؛ ببینید عزیزان من! اولاً سؤال این است، ضرورت واگذاری این لایحه به کمیسیون قضائی در حال حاضر چیست؟
ضرورت یعنی واقعاً یک اضطرار و اولویت و شرایطی باشد که ما ناچار باشیم برای تسریع در کار این را به یک کمیسیون واگذار کنیم، کمیسیون با سرعت بیشتری این مشکل و بنبست را در کشور بگشاید. آیا واقعاً در این بخش ما الان بنبست داریم؟ آیا واقعاً ما با مشکل و چالش جدی مواجهیم؟ این الان چه ضرورتی دارد؟ عزیزان ما ضرورت این مسأله را تبیین نکردند که ما اصل هشتادوپنجیاش کنیم.
عزیزان من! ضرورت الان این است که مجلس وارد شود، بررسی کند چرا (120) هزار میلیارد تومان رانت با ارز (4200) تومانی در اختیار یک عدهای خاص قرار گرفت.
ضرورت الان این است که بیایند لیست کسانی که ارز (4200) تومانی گرفتند و (120) هزار میلیارد تومان الان به جیب زدهاند امروز اعلام کنند.
امروز ضرورت این است کسانی که به یک عده خاص سکه دادند، یعنی اسامی پرداختکنندگان را بیاورند اعلام کنند. به جرم اینها رسیدگی شود. (60) تن ذخایر طلای کشور را نابود کردند.
امروز ضرورت این است کسانی که در عرض این چند ماه (30) میلیارد دلار ذخایر ارزی کشور را نابود کردند، اینها بیایند در دادگاه ویژهای به جرم آنها رسیدگی شود.
عزیزان من! ما همین امسال آیین دادرسی و قانون تجارت را آوردیم، اصل هشتادوپنجی کردیم. من سؤال میکنم اصلاً (10) نفر از نمایندگان محترم و عزیز در مجلس اصلاً فرصت کردند که آیین دادرسی و قانون تجارت را بررسی کنند؟ اگر خبرنگار سؤال کند، شما حتی یک بار این را خواندید؟
ما داریم سمت نمایندگی خودمان را به دیگران تفویض میکنیم. قانون اساسی به صراحت منع کرده است. (رنجبرزاده ـ جمعبندی بفرمایید، وقتتان تمام شد)، (چشم آقای رنجبرزاده عزیز) بعد هم این قانون آزمایشی میشود، یعنی کشور را معطل گذاشتن. دیدید ما در قانون مدیریت خدمات کشوری چه کلاهی سرمان رفت، قانون آزمایشی، آزمایشی، آزمایشی. در قانون آزمایشی نه بانی، نه ذاکر و نه مستمع، هیچکدام انگیزه لازم را ندارند، یعنی دستگاهی که میخواهد اجرا کند میگوید این فعلاً قانون آزمایشی است. کشور را معطل باقی نگذاریم، اینقدر این قانون با عجله نوشته شده که حتی در عنوان آورده لایحه حمایت از اطفال و نوجوانان، کودکان را هم ننوشته، اینقدر باعجله، بعد در مجلس تغییراتی در این داده شد.
خواهش من این است با توجه به اینکه این قانون با عجله آمده، چکشکاری شود، بعد هم سمت نمایندگان قائم به شخص است، خواهش من این است، عزیزان من! اصل (85) در موارد ضروری است، الان موارد اضطراری بیشتری در کشور وجود دارد، مخالفت کنیم، حق خودمان را به دیگران ندهیم، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی

احمد امیر آبادی فراهانی
جناب آقای حمیدرضا فولادگر و احمدیلاشکی موافق هستند که صحبت نمیفرمایند. آقای رئیس! موافق دیگری نداریم.

علی اردشیرلاریجانی
صحبت نمیکنند. تذکر دارند، بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای حاجی تذکر دارند، بفرمایید.

حسینعلی حاجی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! من هم یک تذکر و هم یک اخطار دارم. اخطارم اصل (85) است، ولی تذکرم ماده (110) آییننامه که امروز از جنابعالی این انتظار را داشتیم و الان هم داریم که با توجه به یاوهگوییهایی که ترامپ انجام داده جنابعالی از طرف مجلس جواب این آدمی که حرفهای گندهتر از دهن خودش را میزند را میدادید که اینطور ملت ایران را.

علی اردشیرلاریجانی
آقای حاجی! ما که جواب هر حرف مفتی را نباید بدهیم. این حرفهایی که ایشان زد سطح دیپلماتیک نداشت، یک آدم قالتاق است و در صحنه بینالمللی هم او و رئیسش به فساد شهره هستند. متأسفانه ایالات متحده امروز دچار یک بینظمی در دیپلماتیک شده و یک توحشی را در دیپلماسی دارد دامن میزند و یک نوع دیپلماسی جاهلانه را دارد دنبال میکند. خداوند میفرماید: «و اذا خاطبهم الجاهلون قالوا سلاماً» یعنی رهایش کنید، محل نگذارید، خودشان خودشان را خراب میکنند، شما خیلی هم محل نگذارید.

حسینعلی حاجی
همین را انتظار داشتم و میخواهیم بگوییم بالاخره این حرف مجلس است که جنابعالی الان به عنوان رئیس مجلس زدید که اینها فکر نکنند که این حرفهایشان جایگاهی در کشور دارد.
نکته بعدی، آقای رئیس! اخطار اصل (85) دارم. ببینید! در اصل (85) آمده که ما موارد ضروری را بایستی اصل هشتادوپنجی کنیم. بله، اگر خارج از نوبت بخواهیم رسیدگی کنیم آن مسیر خودش را داشته و دارد، اما نکتهای که هست ما تجربه خوبی از اصل هشتادوپنجی کردن نداریم. این لایحه و طرحی که اینجا میبینید، آقای رئیس! مربوط به قانون مدیریت بحران کشور (44) ماه است که قانون نداریم، با اینکه زلزله، سیل و دیگر مصائب را داریم، ولی (44) ماه است نداریم. از آن طرف وقتی به کمیسیون میرود...

علی اردشیرلاریجانی
نه، کمیسیون این را به هیأترئیسه داده؟ ما الان پیگیری میکنیم.

حسینعلی حاجی
به هر حال مسألهای که هست (44) ماه است ما قانون نداریم، حالا الان بحث ادغام را مطرح کردند، ولی مسیر این طی شده و ما الان قانون نداریم.

علی اردشیرلاریجانی
آقای قاضیزاده! شما پیگیری کنید، اگر این به هیأترئیسه آمده در دستور بگذارید.

حسینعلی حاجی
نکته بعدی، آقای رئیس ببینید! تجربه خوبی هم از واگذاری اختیارات به کمیسیونها نداریم، خود جنابعالی هم واقفید، قبلاً که خود صحن بیشتر دخالت داشت امورات بهتر پیش میرفت. الان اختیار مجلس به کمیسیون واگذار میشود، (رئیس ـ آن مخالفت است) کمیسیون هم به کمیته واگذار میکند.

علی اردشیرلاریجانی
آقای حاجی! رأی ندهید، یعنی اشکال آییننامهای ندارید، شما مخالفید رأی نمیدهید. دولت بفرمایید. خانم ابتکار اجازه بدهید! ما از نظر اصل (85) ظاهراً در آییننامه دیگر دولت را نداریم.
یک لحظه بفرمایید بنشینید من این را ببینم. براساس ماده (169) فقط مخالف و موافق هر کدام ده دقیقه، الان بحث هشتادوپنجی است، بعدش اگر شد خانم ابتکار میتوانند صحبت کنند، الان فقط بحث هشتادوپنجی است، دولت ندارد. دولت موافق است یا مخالف؟ این را میتوانند بگویند. دولت میگویند با اصل هشتادوپنجی شدن موافق است.
حضار 243 نفر، پیشنهادشان این است که اصل هشتادوپنجی شود، یعنی مجلس بررسی نکند، در کمیسیون بررسی شود. نمایندگان نظرشان را اعلام بفرمایند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد، بدجوری هم تصویب نشد.
5
تصویب کلیات لایحه حمایت از اطفال و نوجوانان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
کلیاتش را سخنگوی کمیسیون حاجآقای نوروزی بفرمایند.

علی اردشیرلاریجانی

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای نوروزی! اجازه بفرمایید من اسامی مخالفین و موافقین را قرائت کنم. مخالفین کلیات: جناب آقای سیدمحمدجواد ابطحی، جناب آقای غلامعلی جعفرزادهایمنآبادی و جناب آقای حاجیدلیگانی. موافقین: سرکار خانم سیدهحمیده زرآبادی، جناب آقای حمیدرضا فولادگر و سرکار خانم ذوالقدر.

حسن نوروزی
سلام علیکم و رحمه الله و برکاته
با عرض تبریک و تهنیت به مناسبت میلاد باسعادت آقایمان ثامنالحجج (علیهالسلام) به محضر رهبر معظم انقلاب و همکاران عزیزم و ملت شریف ایران. گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی به مجلس شورای اسلامی در رابطه با لایحه «حمایت از کودکان و نوجوانان» خدمت شما تقدیم میشود.
گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی به مجلس شورای اسلامی
لایحه «حمایت از کودکان و نوجوانان» به شماره چاپ (76) که جهت رسیدگی به این کمیسیون بهعنوان کمیسیون اصلی ارجاع شده بود، در جلسات متعدد با حضور کارشناسان مربوطه مورد بحث و بررسی قرار گرفت و نهایتاً در جلسه مورخ 15/11/1396 با اصلاحات و الحاقاتی در عنوان و متن به شرح زیر تصویب شد.
اینک گزارش آن در اجرای ماده (147) قانون آییننامه داخلی به مجلس شورای اسلامی تقدیم میشود.
رئیس کمیسیون قضائی و حقوقی ـ اللهیار ملکشاهی
سروران محترم عنایت بفرمایید! این لایحه که از طرف دولت محترم در مجلس هشتم تقدیم شده بود با مشکلات خاصی نسبت به تصویب آن در طول هم مجلس هشتم و هم نهم مواجه بود. کمیتههای گوناگونی روی آن کار کردند. من از رؤسای کمیتههای سابق و لاحق تشکر میکنم، از برادر عزیزم که خودشان جزء رؤسای کمیته بودند و تلاش کردند، از نماینده محترم نجفآباد تشکر میکنم، از جناب آقای بختیار رئیس کمیته مجلس دهم در این زمینه تشکر میکنم.
این لایحهای که ما هماینک داریم تقدیم میکنیم کلاً با آنچه که دولت محترم تقدیم کردند یک تفاوتهای ماهوی دارد. یعنی در حقیقت کارشناسان دولت، مرکز پژوهشها، کارشناسان دولت که میگوییم یعنی هم کارشناسان بهزیستی کشور، نیروی انتظامی، وزارت کشور، کارشناسان قوه قضائیه و همچنین مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی همه حضور داشتند و یک کار منجسمی را نسبت به این لایحه انجام دادند. دارای چند فصل است، اصطلاحات به کار رفته در این لایحه مورد بحث واقع شده، طفل چه کسی است، سوءرفتار یعنی چه، بهرهکشی اقتصادی یعنی چه، معامله، فحشا، مبتذل، مستهجن، هرزهنگاری، خطر شدید معنا شده است.
بعد عرض کنم که فصل دوم تشکیلات مربوط به اطفال، بهزیستی کشور، دستگاه قضائی و همچنین وزارت کشور، وزارت آموزش و پرورش و وزارت کار و تعاون و سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، هر کدام وظیفهشان در اینجا مشخص شده است.
جرایم و مجازات، در فصل سوم برای هر یک از والدین، اولیا یا سرپرستان قانونی اطفال و نوجوانان تکلیف خاصی مشخص شده و اگر خدایناکرده تخلفی کرده باشند مجازات خاص برای هر کدام از آنها در نظر گرفته شده، چه در زمینه تهدید، ترغیب یا تشویقی که موجب فرار طفل یا نوجوانان از خانه یا مدرسه و بیتوجهی و سهلانگاری آنان که منجر به نقصان حواس و عضوی شود.
به هر حال در فصل چهارم ما تحقیق و رسیدگی و تدابیر حمایتی را آوردیم، در آنجا مشخص شده است که رئیس قوه قضائیه به پیشنهاد رئیس کل دادگستری استان و به تناسب امکانات، ضرورت و تجربه، تبحر و سابقه قضاوت در هر حوزه قضائی شعبی از دادسرا و دادگاه کیفری و دادگاه خانواده را جهت رسیدگی به جرایم و دعاوی موضوع این قانون اختصاص خواهد داد. دادگاههای تخصصی خاص را اینجا پیشبینی کردهایم.
«رسیدگی به وضعیت مخاطرهآمیز موضوع این قانون جزء در مواردی که در صلاحیت دادگاه کیفری است در دادگاههای خانواده و با ارائه گزارش مددکاری اجتماعی بهزیستی یا با حمایت دادگستری و حضور مددکار اجتماعی» پیشبینی کردیم، نگفتیم قاضی تنها به پرونده رسیدگی کند. مشاورینی از بهزیستی و مشاورینی از مددکاری دادگستری، همه اینهارا در این امر، هم دخالت دادهایم.
علیایحال ما این لایحهای که حدود (51) ماده دارد را با یک کار کارشناسی و دقت تمام روی کلمه کلمههای آن به تصویب رساندیم و به شما تقدیم کردیم. کمیسیون آموزش و تحقیقات و فناوری عیناً همین لایحه را تصویب کرده، رئیس کمیسیون وقت جناب آقای دکتر محمدمهدی زاهدی بودند که کمیسیون آموزش و تحقیقات به این لایحه رأی دادند. کمیسیون اجتماعی به همین لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان به ریاست جناب آقای سلمان خدادادی در مورخه 23/9/1395 رأی دادند. کمیسیون بهداشت و درمان به ریاست جناب آقای نوبخت به همین لایحه رأی دادند. کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور به ریاست جناب آقای محمدجواد کولیوند به همین لایحه رأی دادند. کمیسیون فرهنگی به ریاست جناب آقای جمشید جعفرپور در تاریخ 16/7/1396 به این لایحه رأی دادند.
سروران محترم و همکاران عزیز عنایت بفرمایید! این لایحهای که امروز دارد خدمت شما تقدیم میشود اضافه بر اینکه کمیسیون حقوقی و قضائی روی آن کار کرده و تصویب کرده و به شما تقدیم میدارد، همه کمیسیونهایی که، عرض کردم کمیسیون فرهنگی، کمیسیون شوراها، کمیسیون بهداشت، کمیسیون اجتماعی، کمیسیون آموزش و تحقیقات، همه و همه به این لایحه رأی دادند و هیچ کمیسیونی این لایحه را رد نکرده است. خواهش و تقاضای من این است سروران محترم انشاءالله دقت بفرمایند. ما به نظرهای شما احترام میگذاریم، ولی علیایحال کمیسیون هم نظر و کار تخصصی خودش را روی لایحه انجام داده است. ما هیچ مسألهای را فروگذار نکردیم، ولی به هر حال ما هم انسان و بشریم، معصوم نیستیم، اگر شما نظر داشته باشید باز هم ما در خدمتتان هستیم.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، مخالف اول صحبت کند.

احمد امیر آبادی فراهانی
مخالف اول جناب آقای سیدمحمدجواد ابطحی هستند، بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی

سیدمحمدجواد ابطحی
مخالف
سلام علیکم و رحمه الله
با تبریک ولادت باسعادت حضرت ثامنالحجج (علیهآلافالتحیهوالثناء) و گله دیروزی که از آقای لاریجانی داشتم به خاطر اینکه آییننامه داخلی را رعایت نکردند، با اینکه پیشنهاد چاپشده جدید بود اما نگذاشتید مخالف و موافق صحبت کنند.

علی اردشیرلاریجانی
آقای ابطحی! چون شما این را میفرمایید و شبهه ایجاد نشود، دیروز یک پیشنهاد برای آن بود، پیشنهاد را پس گرفته بودند.

سیدمحمدجواد ابطحی
نه، بعد از رأیگیری پس گرفتند. (رئیس ـ نخیر) آقای رحیمی الان هستند.

علی اردشیرلاریجانی
اجازه بدهید، آقای ابطحی! ما که نمیخواهیم خلاف بگوییم، آقای قاضیزاده به من گفتند هیچ پیشنهادی نیست، بعد که شبهه کردید پرسیدم، گفتند یک پیشنهاد بود و آن هم پس گرفته بود. برای ما چه فرقی میکند؟

سیدمحمدجواد ابطحی
آقای رحیمی بعد از رأیگیری پس گرفتند.

علی اردشیرلاریجانی
حالا هم آقای رحیمی و هم آقای قاضیزاده هستند، ما براساس نظر اینها کار میکنیم. واقعاً چه تأثیری دارد؟

سیدمحمدجواد ابطحی
آقای قاضیزاده که لطف زیادی به بنده دارند.

علیرضا رحیمی
من پیشنهاد را مکتوب انصراف دادم.

سیدمحمدجواد ابطحی
بله، بعد از رأیگیری، این را هم بگویید.

علی اردشیرلاریجانی
شما اینقدر شبهه نکنید، به هر حال وقتی من میخواهم کار کنم باید از بغلدستیام بپرسم پیشنهاد هست یا نه؟ اگر پیشنهاد باشد مخالف و موافق صحبت میکنند. وقتی ایشان میگوید پیشنهاد نیست من باید بپذیرم.

سیدمحمدجواد ابطحی
گفتم که آقای قاضیزاده به ما لطف دارند. اما دلیل مخالفت بنده؛ ببینید عزیزان! ما در شرایطی به سر میبریم که اولویتهای مجلس به عقیده من باید جابهجا شود. الان بحث مسکن، ارز، مسائل سکه، طلا و این بحث بیکاری در اولویت است. من معتقدم مجلس در زمانی که دشمن اتاق عملیات جنگ اقتصادی تشکیل داده ما باید به آن سمت برویم. بنابراین هیأترئیسه مجلس هم میتوانند انشاءالله تدبیر کنند، این اولویت نداشت. حالا چرا؟ ببینید آقا! ما در 25/9/81 قانون حمایت از اطفال و نوجوانان را نوشتیم که اگر ملاحظه کنید اتفاقاً استخوانبندی همین قانون هم به آن بر میگردد. 81 تا حالا، ما بلافاصله داریم قانون را به هم میریزیم، قانون جدید وضع میکنیم، کسی نیست بپرسد که آقا! چرا به این قانون مصوب 81 که بعد از انقلاب هم تصویب شده عمل نشده؟ کجایش عمل نشده؟ اگر مثلاً گفتیم تکلیف سازمان زندانها و اقدامات تأمین تربیت کشور مکلفند با سازمان بهزیستی همکاریها را داشته باشند، برای نوجوانانی که مثلاً بیسرپرست و بدسرپرست هستند چرا عمل نشده که دومرتبه بیاوریم؟
مگر اینجا مجلس موظف است برای اینکه پولش حلال باشد بنشیند مرتب قانون وضع کند؟ دوستان یک طرحی را میدهند، از جاهای دیگر هم به آنها ارجاع میشود، بعد به کمیسیون میآید، کمیسیون قضائی هم موظف است رسیدگی کند. من جای برادران خودم در کمیسیون قضائی بودم میگفتم این قانون قبلی چقدر عمل شد؟ کجای این قانون گیر داشت، همان را اصلاح کنیم، نه اینکه شاکله قانون را به هم بریزیم. هم قاضی را گیج کنید، هم وکیل را گیج کنید، هم خانوادهها را گیج کنید. بعد هم قانونی که شما آمدید جرمانگاری کردید، باید حبسزدایی کنید، تازه این را بیشترش کردید، اینکه مخالف تصمیمات قبلی مجلس است. مگر همین مجلس رأی به حبسزدایی نداد که حبس را کم کنید؟ اینکه دارد زیادش میکند. ما فکر میکنیم با این کار مثلاً در برابر فشارهایی که از بابت رعایت حقوق بشر به ایران میشود ما میتوانیم یک قدم مثبت برداریم؟ شما علم میکردیم، میگفتید ما قانون حمایت از اطفال را داشتیم و داریم. حالا اگر اجرا نمیشود برای نمایندگان رکنی نیست که دائم قانون را وضع کنند و وقت مجلس هم گرفته شود. این دلیل مخالفت من با کلیات است و الا چه کسی است که مخالف دفاع از حقوق اطفال و نوجوانان نباشد؟ ما از خشونت علیه اطفال دفاع نمیکنیم، باید به نوجوانان و اطفال ما و بزهدیدههای جامعه که مظلوم هم هستند و فریادرسی هم ندارند کمک شود، ولی ما آن قانون را داریم. (رنجبرزاده ـ آقای ابطحی! وقت شما تمام است) قوه قضائیه رعایت نکرده، چه کسی جلوی قوه قضائیه بایستد بگوید آقا! چرا عمل نمیکنی؟ دولت عمل نمیکند، چه کسی مقابل دولت بایستد که چرا قانون را عمل نمیکنی؟ قانون وضع میکنیم و جدیدش میکنیم، در حالی که این قانون همان قانون 81 است با بعضی اصلاحات، تازه بدترش هم کردیم، پیچیدهترش هم کردیم. والسلام

اکبر رنجبرزاده
تشکر، آقای رحیمی! موافق را اعلام بفرمایید.

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! همکاران تذکر و اخطار هم دارند.

احمد امیر آبادی فراهانی
موافق اول سرکار خانم سیدهحمیده زرآبادی هستند، بفرمایید.

سیده حمیده زرآبادی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و وقتبخیر خدمت همکاران ارجمند و پیشاپیش میلاد باسعادت امام رضا (علیهالسلام) را خدمتتان تبریک عرض میکنم و یک تشکر ویژه هم از همه همکاران ارجمند دارم به دلیل حمایتی که کردند و قانون منع بهکارگیری بازنشستگان تصویب شد. امیدوارم در اجرا هم همین اهتمام وجود داشته باشد و در کوتاهترین زمان اجرای این هم بدون هیچ نقصی انجام شود.
درخصوص لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان در جامعه ما تقریباً همه اقشار یا یک نهاد یا یک ارگان حمایتی دارند، یا قانون این اجازه را به آنها داده که خودشان بتوانند از حقوق خودشان دفاع کنند. ولی کودکان و نوجوانان بیدفاعترین انسانهای جامعه ما هستند که به دلیل موازیکاریها و کمکاریها حقوقشان همیشه تضییع شده است. این لایحه کمک میکند که یک ساختار مناسب در جهت حمایت علمی و عملی از این قشر آسیبپذیر جامعه صورت بگیرد. ما در هیچکدام از قوانین به این انسجام مطلبی برای حمایت از کودکان و نوجوانان نداشتیم، یک نکته قوتی هم که در این لایحه وجود دارد جلوی افراط و تفریط والدین و سرپرستان قانونی کودکان و نوجوانان را میگیرد و باعث میشود که این اتفاق هم نیفتد. ولی اگر بخواهم درخصوص کلیات لایحه صحبت کنم، لایحه در چهار فصل ارائه شده که در فصل اولش کلیات و در فصل دوم ساختارها و وظایف را بیان میکند، در واقع وظایف وزارت کشور، بهداشت، نیروی انتظامی، صدا و سیما، وزارت کار و بهزیستی مشخص میشود که برای حمایت از کودکان و نوجوانان باید چه وظایفی را انجام بدهند.
در فصل سوم به بحث مجازاتها و جرایم قانونی پرداخته است. در این مبحث جرمانگاری انجام شده و در بعضی از موارد تشدید مجازات انجام شده است و در بحث چهارم هم مباحث پشتیبانی و حمایتی انجام میشود. این لایحه با توجه به اینکه آموزش و مباحث مربوط به پیشگیری را در نظر گرفته، در واقع مباحثی که مربوط به تشدید مجازاتها است را در نظر گرفته، از نظر جامع بودن این جامعیت را دارد.
نکته حائز اهمیتش که انشاءالله همکاران به این نکته توجه کنند بحث در نظر گرفتن جنبه عمومی جرم است. درخصوص مواردی که کودکان و نوجوانان دچار آزار جنسی میشوند به دلایل فرهنگی که وجود دارد گاهاً از شکایت صرفنظر میکنند و این قابل پیگیری نیست. ولی در این حالت هم با توجه به لایحه جدید جنبه عمومی جرم قابل پیگیری است و میتواند کمک کند، با توجه به اینکه ما در روزها و ماههای گذشته اخبار ناگوار و دلآزاری در این حوزه شنیدیم، فکر میکنم بررسی جنبه عمومی جرم تا حدود زیادی به حل این موضوع کمک میکند.
من در بحث جمعبندی مباحثم به صحبتهای همکار ارجمندم مخالف گرامی اشاره میکنم. ایشان فرمودند در حال حاضر مسائلی که در کشور اهمیت دارد مسائل اقتصادی است. ببینید! اولاً که مسائل اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی هیچ موقع از هم جدا نبودند و به هم تنیده شدند و اگر ما بیاییم مسائل اقتصادی را حل کنیم و به مسائل اجتماعی هیچ اهمیتی ندهیم، در واقع داریم اقتصاد را برای افرادی درست میکنیم، یک جامعه آسیبدیده و یک جامعهای که دچار بزه شدهاند. در واقع اینکه بخواهیم بگوییم پرداختن به این مسائل اولویتی ندارد خیلی درست نیست و ما باید هم مسائل اقتصادی را پیگیری کنیم و هم مسائل اجتماعی و فرهنگی که وجود دارد.
و اما مخالف محترم فرمودند که چرا قانون قبلی اجرا نمیشد؟ قانون قبلی به دلیل خلأهایی که وجود داشته، چه از نظر پیگیری و چه از نظر جامعیت امکان اجرا شدنش وجود نداشت. ولی به دلیل اینکه این لایحه کلیات و جامع بودن آن و تقسیم وظایف را در نظر گرفته، نهایتاً کمک میکند که در اجرا هم اجرای بهتری داشته باشد. امیدوارم همکاران محترم با در نظر گرفتن تمامی این موارد و اینکه مسائل اجتماعی امروز یکی از مطالبات بسیار جدی جامعه است، به کلیات این لایحه رأی مثبت بدهند. سپاسگزارم.

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون، مخالف بعدی جناب آقای حاجیدلیگانی هستند.

علیرضا رحیمی
جناب آقای حاجی! اخطارتان را هم مطرح بفرمایید.

حسینعلی حاجی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
همانطور که همکار محترمم

علی اردشیرلاریجانی
آقای حاجی! شما راجع به این لایحه صحبت کنید، آن بحث دیگری است، الان وارد لایحه شدیم. این نکات شما مربوط به اولویت ندادن است، حالا دیگر باید وارد موضوع شویم.

حسینعلی حاجی
درست است، ولی نکتهای که الان است، آقای رئیس! میگویم الان در این لایحه آمده که اگر پدر و مادری بچهشان را به تحصیل نفرستند مجرم هستند، بایستی با اینها برخورد شود. قبول، خیلی خوب است، اما یک سؤال؛ آیا نبایستی پدر این خانواده درآمدی داشته باشد که شکم بچه را سیر کند؟ آیا این بچه غذا نمیخواهد؟ این بچه فردا سوءتغذیه نمیگیرد؟ این مدرسهای که میخواهد برود میگویند اول (500) هزار تومان برای ثبتنامش بده، نبایستی این پول را داشته باشد؟ اولویت ما بایستی این باشد که این زیرساختها را تأمین کنیم. آیا نبایستی این بچهای که در اینجا آوردیم منزل و سرپناهی داشته باشد؟ آیا گفتیم افرادی که همه اجارهنشین هستند الان در چه تلاطمی به سر میبرند؟ آیا هیچ بانکی آمد بگوید من (5) میلیون تومان، (2) میلیون تومان قرضالحسنه میدهم برای کسانی که رهنشان اضافه شده که فردا اثاثشان را در خیابان نریزند؟
بحث ما سر اینها است. آیا نشستیم برای عملیات روانی که الان علیه مردم دارد صورت میگیرد هم از خارج و هم ایادیشان در داخل راهکاری برای مقابله با آن بیندیشیم؟ قوه قضائیه اینجا دارد چکار میکند؟ آی قوه قضائیه! چرا با مفسدین برخورد نمیکنید؟ چرا ماده (236) که این مجلس در هشت ماه پیش راجع به سیف داد عمل نکردی که این همه مسائل علیه کشور و مردم اتفاق بیفتد؟ اینها مسائل است.
تناقضهایی که در این لایحه است، مثلاً گفته بلوغ شرعی، وقتی بلوغ شرعی اتفاق میافتد دیگر نوجوان نیست، او دیگر به سن جوانی رسیده است. از آن طرف لازم بوده که این لایحه با توجه به قانون قبلی نقاط ضعف و قوت قانون قبلی بررسی میشد، توسط خود قوه قضائیه هم لایحه آورده میشد، چون در واقع یک لایحه قضائی هم از یک جهت است.
من میخواهم بگویم اولویتها بسیار مهم است، همین الان ما خبر نداریم، پریروز هم به آقای رئیس تذکر دادم و یادآوری کردم، گفتم این جلساتی که شورای هماهنگی دارد یک گزارشی به مردم بدهید که مردم بدانند شما دارید چه تصمیماتی میگیرید و چه اقداماتی را برای خارج شدن مردم از این وضعیت اقتصادی انجام میدهید که ما تا الان گزارشی نشنیدیم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون. موافق بعدی صحبت کند.

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! همکاران اخطار و تذکر دارند.

احمد امیر آبادی فراهانی
موافق بعدی جناب آقای مصطفی کواکبیان هستند، بفرمایید.

مصطفی کواکبیان
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
«السلام علیک یا علی بن موسی الرضا المرتضی»
سزد که بر سر خورشید سایه اندازیم
کنون که سایه شمسالشموس بر سر ماست
بنده هم به سهم خودم خجسته ولادت خسرو اقلیم طوس، شمسالشموس، انیسالنفوس، الامام الرئوف امام رضا را به همه شما عزیزان و همه ایرانیان که ولینعمت ما آقا امام رضا هستند، تبریک عرض میکنم.
آقای رئیس! چون یکی از همکاران ما در مقام مخالفت بحثهای مختلف اقتصادی، سیاسی و اجتماعی انجام دادند، اگر شما اجازه میدهید من یک اخطاری که به وظیفه نمایندگیام است.

علی اردشیرلاریجانی
حالا شما در موضوع صحبت کنید، آییننامه را رعایت کنید.

مصطفی کواکبیان
اگر اجازه بدهید فقط این یک اخطار را بگویم و بعد وارد موضوع شوم.

علی اردشیرلاریجانی
حالا اخطار را سر موقعش بگویید.

مصطفی کواکبیان
بحث ما بحث امروز است، اگر شما اجازه بدهید من کوتاه عرض کنم.

علی اردشیرلاریجانی

مصطفی کواکبیان
ببینید! براساس اصول (71)، (72) و (85) قانون اساسی وضع قانون فقط مختص به مجلس شورای اسلامی است. اخیراً در پی دستور مقام معظم رهبری شورای عالی هماهنگی اقتصادی سه قوه تشکیل شده که قطعاً در شرایط جنگ اقتصادی بسیار کار مفید و ضروری است. اما خواهش من این است که آنجا طوری نشود که باز آنها هم بیایند قانونگذاری کنند یا اختیارات قانونی وزارتخانهها سلب شود. من واقعاً نگرانم، چون شورای محترم نگهبانی که قرار بود فقط شرع مقدس بگوید، بعداً هم سیاستهای کلی، مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی، مصوبات شورای عالی مجازی هم شد، یک وقتی این هم نشود که فردا اصلاً مجلس مسلوبالاختیار شود. من این را به عنوان وظیفه نمایندگی عرض کردم.

علی اردشیرلاریجانی
بله، آنجا وظیفه وضع قانون ندارد، فقط برای تدبیر شرایط موجود برای اینکه بتواند آن مسائل را حل کند، ولی قانونی را نمیتواند وضع کند، درست است.

مصطفی کواکبیان
میگویم یعنی موقتی باشد، دائمی نباشد.

علی اردشیرلاریجانی
نه، دائمی نخواهد بود، درست است.

مصطفی کواکبیان
از شما بسیار ممنون هستم. اما در موضوع؛ عزیزان! توجه کنید واقعیت این لایحه همانطور که مطرح شد، سالها است در مجلس مطرح شده که بحث حمایت از کودکان و نوجوانان است. در پی یک حادثهای که در آموزش و پرورش تهران در یکی از مناطق صورت گرفت بعضی از همکاران به صرافت افتادند که این بحث را مجدداً مطرح کنند و من هم تشکر میکنم که شما عزیزان به اولویت این موضوع در جلسه قبل رأی دادید. در قرآن کریم موارد زیادی است که نسبت به یتیم و عناصر ضعیف جامعه توصیه شدیم. خداوند سبحان میفرماید «فاما الیتیم فلا تقهر»، خداوند در جای دیگر هم خطاب به پیامبر گرامی اسلامی میفرماید: «الم یجدک یتیماً فآوی». ما این تأکیدات بسیار زیاد اسلام بر سر حقوق ایتام و کودکان و افراد ضعیف جامعه را باید توجه کنیم.
این لایحه میخواهد قانونمند کردن و سیاستگذاری کردن حمایت از کودکان و نوجوانان را عهدهدار شود و بعضی از عزیزان تصور نکنند که صرفاً بحث قضائی است. بحث این است که ما به صورت بنیادی از وقوع جرم جلوگیری کنیم و علل و عواملش را شناسایی کنیم و خلأها و نارساییهایی که در این حوزه در رابطه با حمایت از اطفال و نوجوانان وجود دارد را بتوانیم به صورت قانونی برخورد لازم داشته باشیم.
من خدمتتان عرض کنم که مباحث غیرکیفری هم در این لایحه دیده شده و در پی آن است که با کمک سایر نهادها مثل بهزیستی و حتی صدا و سیما از طریق آموزش خلأهای موجود را مرتفع کند. بعضیها آمدند شبهه ایجاد کردند، برای اینکه هر چیز خوبی که میخواهد انجام شود در بعضی از فضاهای مجازی گفتند این لایحه هم میخواهد مسیر 2030 را طی کند. عزیزان! اصلاً چنین چیزی نیست، شما الان در همین تهران که امالقرای کشورهای اسلامی است میبینید سر هر چهارراهی یکسری کودکان کار و بیسرپرست، عناصری که افراد مهمشان میآیند سرپرستی میکنند و اینها را وادار به تکدیگری و گدایی بر سر چهارراهها میکنند. باید یک جایی حقوق اینها رعایت شود. (رنجبرزاده ـ تشکر، وقتتان تمام شد) لذا من از همه عزیزان ضمن تشکری که در رابطه با بحث ممنوعیت بهکارگیری بازنشستگان داشتید و واقعاً هم با رأی بالا از جوانان حمایت کردید، این بار هم انشاءالله با رأی بالا از کودکان و نوجوانان حمایت کنید. والسلام

علی اردشیرلاریجانی
متشکر، مخالف بعدی را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
مخالف بعدی جناب آقای سلیمی هستند، بفرمایید.

علیرضا سلیمی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
برادران و خواهران گرامی ببینید! عنوان این لایحه عنوان جذاب و دهانپرکنی است، ظاهر این است؛ لایحه حمایت از اطفال و کودکان و نوجوانان یا کودکان و نوجوانان. اما واقعیت این است که نواقص فراوانی در این لایحه است. من بعضی از این نواقص را عرض میکنم. دوستان عزیزی که به هر کیفیت در تدوین این لایحه چه در دولت و چه عزیزانی که در مجلس کمک کردند و چه کارشناسان ارجمند، امیدوارم که برای این سؤالات و اشکالاتی که مطرح میشود یک پاسخ روشن، مخصوصاً دولت محترم.
ببینید جناب آقای رئیس! اولاً کلیات این لایحه با مبانی شرع مغایرت دارد. اگر آقای قاضیزاده و آقای تابش اجازه بدهند، آقای رئیس! من اول یک اخطار بدهم. کلیات این لایحه با مبانی شرعی در پارهای از موارد مغایرت دارد، خلأهای فراوانی است. آقای رئیس! مثلاً ببینید، صریح آیه قرآن این است: «فإن آنستم منهم رشداً فادفعوا الیهم اموالهم». یعنی ملاک در تصرفات مالی رشد است، رشد با بلوغ کاملاً متفاوت است. ممکن است کسی بالغ باشد رشید نباشد، ممکن است کسی رشید باشد و به سن بلوغ نرسیده باشد. از نظر شرعی ملاک در تصرفات مالی سن (18) سال نیست، سن رشد است. یک خلأ جدی که اینجا وجود دارد در بحث تصرفات مالی، آقای رئیس! اینجا بحث (18) سال مطرح شده، نه سن رشد. یعنی من از اول تا آخر این لایحه را مطالعه کردم، ملاک را در مباحث مالی رشد قرار نداده است.

علی اردشیرلاریجانی
سن رشد معمولاً پایینتر از (18) سال است.

علیرضا سلیمی
آقای رئیس! متفاوت است، بینشان عموم و خصوص منوجه است. ممکن است کسی رشید باشد (18) سالش نباشد، ممکن است کسی (18) سالش باشد رشید نباشد، ممکن است کسی (18) سال باشد و رشید باشد. بینشان عموم و خصوص منوجه است. بنابراین کاملاً روشن است که باید اینها جبران شود، این نکته اول.
نکته دوم، باز صریح آیه قرآن هست که «لم یبلغوا الحلم»، بحث بلوغ حُلُم برای بسیاری از موارد مطرح است، بحث بلوغ است و نه بحث سن (18) سال. از این جهت باز این لایحه به نظر میرسد مغایر با مبانی شرعی است.
نکته سوم؛ در این لایحه تهافتها و تناقضهای فراوانی است. من به یکی، دو مورد آن با سرعت اشاره میکنم. مثلاً در بند «ب» ماده (1) میگوید هر فرد زیر (18) سال که به سن بلوغ شرعی رسیده، ولی در ماده (2) میفرماید تمام افرادی که به سن (18) سال شمسی نرسیدهاند مشمول این قانون هستند. ببینید! کاملاً مشخص است که یک تهافت و تناقض بسیار آشکار، بالاخره ملاک چیست؟ ملاک سن (18) سال شمسی است یا ملاک بلوغ شرعی است؟ این مغایرتها و تناقضها خیلی روشن است. به نظرم در نوشتن این لایحه خیلی عجله شده است.
نکته چهارم در این لایحه، من خواهش میکنم صفحه (6)، ماده (6)، بند «ب» (3) را نگاه کنید، بسیاری از زیرساختهایی که در این لایحه به آن اشاره شده هنوز فراهم نیست، مثل بحث پلیس اطفال، معلوم نیست، پلیس اطفال نداریم، اول ما باید زیرساخت را فراهم کنیم و بعد در رابطه با این مسأله قانوننویسی کنیم، این هم نکته چهارم.
نکته پنجم؛ در بند «ت» همین ماده ما در مواردی که اینجا به آن اشاره شده قوانین متعدد دیگری داریم، یعنی در جایی که قانون دائمی داریم من نمیدانم چرا باز قانون روی قانون آوردند؟ یکی از مشکلات کشور و مجلس ما همین است، مجلس در موارد مکرری که قانون داریم باز دوباره میآید قانونگذاری میکند. ما درمورد غیرایرانیها قانون داریم، چرا اینجا باز دوباره درمورد اتباع غیرایرانی ماده قانونی آوردیم؟ این روشن نشده است. (رنجبرزاده ـ آقای سلیمی! وقت شما تمام شد) آقای رنجبرزاده! دو نکته دیگر را کوتاه عرض میکنم.
بحث ششم این است، در فصل سوم ماده (7) دارد که اگر والدین یک بچهای نتوانستند فرزند را برای تحصیل بفرستند گفتیم این را زندانی و مجازات کن، از نظر روانی چه تأثیری روی پدر و والد یا والدین خواهد گذاشت؟ بالاخره باید ساز و کارهای دیگری را در نظر گرفت.
آخرین جمله چون وقت تمام شده، در ماده (9) مواردی به وضوح خلاف شرع است. مثلاً دارد هرگاه در اثر بیتوجهی و سهلانگاری قتل خطأ میشود این، قتل خطأ محض است. بحث دیات چه؟ اینجا میگوید که اگر فوت طفل باشد مجازات حبس درجه (5)، اگر فقدان یکی از حواس یا منافع باشد باز حبس فلان، بحث دیات و قصاص در اینجا نیامده است. مثلاً اگر جراحت از نوع جائفه باشد اینجا دارد مجازات حبس درجه (6)، پس دیه چه؟ بحث دیات نیامده، خیلی روشن است، در مواد (9) و (10) موارد فراوانی است که خلاف شرع است. به همین دلیل به نظر میرسد این لایحه با عجله نوشته شده، باید حتماً بازبینی شود و برگردد. آقای رئیس متشکریم.

مسعود پزشکیان

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! اگر اجازه بفرمایید قبل از اینکه موافق اعلام شود من گروه میهمانان را قرائت کنم.

مسعود پزشکیان

احمد امیر آبادی فراهانی
گروه میهمانان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ جمعی از مسئولین بنیاد فرهنگی بقیهالله استان اصفهان میهمانان نمایندگان محترم اصفهان، آقایان: سالک، فولادگر و عابدی و سرکار خانم تاجالدین.
ـ جمعی از کودکان تحت پوشش مؤسسه خیریه قلب سفید استان تهران که میهمانان سرکار خانم سعیدی نماینده محترم مبارکه هستند. خیلی خوش آمدید، بفرمایید.
موافق بعدی سرکار خانم ذوالقدر هستند.

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! همکاران اخطار دارند، اگر اجازه بفرمایید اخطار را مطرح کنند.

مسعود پزشکیان

علیرضا رحیمی
جناب آقای رضیان اخطار دارند، بفرمایید.

عبداله رضیان
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس، آقای پزشکیان! من یک نکتهای را عرض میکنم. ببینید! من اصل (29) قانون اساسی را اخطار دارم که در آنجا اشاره شده برخورداری از تأمیناجتماعی را حق همگانی دانسته و دولت را مکلف به ارائه خدمات و حمایتهای مالی برای هر یک از افراد کشور کرده است. نکته مهم این است که ما اینجا در کشور در بحث قوانینی که حمایت از کودکان و نوجوانان باشد نارسایی نداریم، بالاخره در سیستم قضائی الان دارد عمل میشود، مصادیق زیادی را داریم، اما مشکل ما بیشتر در آن کمکهایی است که باید نهادهای حمایتی از این کودکان داشته باشند. دستگاههای اجرایی مثل بهزیستی و دستگاههایی که دولتی هستند. متأسفانه من در این قانون میبینم از (51) مادهای که داریم بیشتر فضایش فضای قضائی است، نه فضای حمایت که بخواهد بیاید حمایت شود. (نایبرئیس ـ متشکرم) آقای پزشکیان! نگاه من این است باید بیشتر به سمت این برویم که ببینیم، آقای کواکبیان فرمودند ما سر خیابان کودکان زیادی را داریم، ما باید برویم تحقیق و تفحص کنیم ببینیم که آیا نهادهای اجرایی کارشان را انجام میدهند یا نمیدهند.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، موافق صحبت کند.

احمد امیر آبادی فراهانی
سرکار خانم ذوالقدر موافق هستند، بفرمایید.

سیده فاطمه ذوالقدر
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب خدمت هیأترئیسه محترم و همکاران بزرگوار و ملت شریف ایران. در ابتدا دهه مبارکه کرامت و همینطور میلاد مسعود حضرت امام رضا (سلاماللهعلیه) را تبریک میگویم.
همکاران محترم! همانطور که همه مستحضر هستید این لایحه از طرف دولت که جا دارد تشکر کنیم به کمیسیون قضائی ارائه شده و در کارگروه کمیسیون قضائی و همینطور کمیسیون فرهنگی کارگروه زن و خانواده مدت زیادی را با حضور مرکز پژوهشها، مرکز تحقیقات قم، از طرف بهزیستی، وزارت خارجه و همینطور نهادها و سازمانهای مختلف و نیروی انتظامی حضور داشتند و امروز الحمدلله با فوریت به صحن مجلس آمد و اکثر نمایندگان خواستار بررسی آن در صحن مجلس شدند که جا دارد تشکر و قدردانی داشته باشیم.
همکاران محترم عنایت کنید! ما در شرایطی به سر میبریم که متأسفانه هر روز شاهد مشکلات و مصائب متعددی برای جامعه کودکان و نوجوانان هستیم. کودکانی که یک روز در مأمن امن مدرسه مورد تجاوز و هتک حرمت قرار میگیرند و روزی در فضای ورزشی و روزی در فضای مجازی. کودکان و نوجوانانی که به انحای مختلف در خانوادههایی که بعضاً از اقشار ضعیف و آسیبپذیر هستند مورد آسیب قرار میگیرند.
افزایش آسیبهای جسمی، روحی و روانی علیه کودکان و نوجوانان که هیچ صدا و تریبونی برای مطالبهگری ندارند و ما هر روز شاهد هستیم. کودکانی که همانند بزرگسالان نمیتوانند برای مطالبات خودشان تحصن و اعتراض کنند، بیلبورد به دست بگیرند و این وظیفه یکایک ما نمایندگان است که از حقوق حقه آنها در شرایطی که هیچ قانون و مقررات بازدارنده و کافی و جامع وجود ندارد دفاع کنیم. ببینید ما امروز مدافع حقوق چه کسانی هستیم. مدافع کسانی هستیم که آینده کشور به دستشان است و امروز دین ماست که برای تحقق و تصویب این لایحه همگی کمک کنیم.
لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان به عنوان یک ابزار برای این قشر آسیبپذیر و حساس به حساب میآید. مهمترین مشخصه این لایحه در ماده (2) و افراد مشمول این قانون است که تمامی افراد زیر (18) سال را شامل میشود. این ماده گویای آن است که برخی از ابهاماتی که درخصوص سن کودکی و نوجوانی وجود دارد و در برخی قوانین مغایرت سن شمسی و قمری دیده میشود، به این واسطه شفاف میشود و افراد زیر (18) سال تماماً آن قانونی که باید برخوردار شوند را خواهند داشت و همینطور در تعاریف مطروحه در مواد (1) و (3) به طور مشخص به موارد بیتوجهی و سهلانگاری و سوءاستفاده علیه کودکان و اعمال سلیقه در فرآیند رسیدگی و دادخواستها و شکوائیهها جلوگیری میکند و با توجه به مشکلات و آسیبهایی که متوجه کودکان و نوجوانان بعضاً از سوی والدین صورت میگیرد، متأسفانه ما شاهدیم که شیوع پدیده کودکفروشی، کودکان کار، کودکان گرفتار در دام خرید مواد مخدر برخاسته از این عدم اجرای نقش و مسئولیت والدین و سوءاستفاده آنها از فرزندانش است که در ماده (3) این لایحه والدین و سرپرستان قانونی که کودک و نوجوان را در وضعیت مخاطرهآمیز قرار میدهند مشمول مجازات و برخوردهای قانونی میشوند.
موضوع کودک و نوجوان و فعالیتها و حمایتهایی که این قشر آسیبپذیر نیاز دارد، عملکرد فرادستگاهی را تمنا میکند تا از اقدامات جزیرهای که در دستگاهها و نهادهای مختلف تاکنون رخ داده پرهیز شود و تعاملات در جهت همافزایی هرچه بیشتر برای سلامت و امنیت خاطر این سرمایههای انسانی و آیندهسازان به کار گرفته شده که همه اینها در فصل دوم ملاحظه شده که تعامل و یکپارچگی میان دستگاهها و نهادها با لحاظ تکالیف هریک از قوای قضائیه و مجریه در نظر گرفته شده. تکدیگری، اجاره کودکان توسط والدین حقی است که در این لایحه محکوم شده. همکاران محترم! این لایحه مطالبه جامعه بیرون است که از ما خواستند، ما نمایندگان محترم به این مسأله هرچه زودتر رسیدگی کنیم. ما در جلسات مختلف با فعالان (نایبرئیس ـ خانم ذوالقدر خیلی ممنون) من هنوز درمورد مخالفان، مخالفانی که گفتند قانون وجود دارد، ولی چه فایده؟ قانونی که بازدارنده نیست چه فایده دارد؟ قانونی که هست ولی ما شاهد این ظلم و جنایتها هستیم چه فایده؟
اما درمورد مخالف محترمی که راجع به یکسری نواقص صحبت کردند؛ این نواقص طی پیشنهادها میشود برطرف بشود. ما الان به کلیات رأی بدهیم، از همکاران محترم خواهش میکنم به کلیات رأی بدهند انشاءالله نواقصی اگر وجود دارد در جزئیات برطرف خواهد شد. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان
خیلی متشکرم، خانم ابتکار بفرمایید.

معصومه ابتکار
بسم الله الرحمن الرحیم
حضور نمایندگان محترم مجلس عرض سلام دارم، همینطور نایبرئیس محترم جناب آقای دکتر پزشکیان، (نایبرئیس ـ خواهش میکنم خانم دکتر بفرمایید) همینطور عید فردا روز ولادت علیبنموسیالرضا را خدمت همه عزیزان تبریک میگویم، روز محیطبان هم هست، این روز را به همه تبریک میگویم. عزیزان! این لایحه، لایحه قضائی است، اول این را یادمان باشد. این لایحه از طرف قوه قضائیه آمده و بسیار لایحه مترقی و خوبی هست. دولت کاملاً از این لایحه حمایت میکند، البته حالا ممکن است یک جاهایی امکان اصلاح هم باشد، ولی لایحه، لایحه خوبی است. موضوع کودکان و نوجوانان برای جمهوری اسلامی ایران به لحاظ مبنایی از مسائل بسیار مهم فرهنگی و اجتماعی ما هست و لازم است که واقعاً ما با قاطعیت و جدیت به این موضوع در ابعاد مختلف حقوقی و قضائی بپردازیم و خوشبختانه این لایحه آن جامعیت را برای اولین بار دارد و آن نگاه جامع را در برمیگیرد.
ما کماکان آمار نگرانکننده کودکآزاری، سوءاستفاده از کودکان در کشورمان داریم. گرچه کارهای خیلی خوبی اتفاق افتاده، با همکاری مجلس محترم و قوه قضائیه، کارهای خوبی در این زمینه شده. نباید آن کارهای خوب را انکار کنیم، ولی نیازمند یک قانون قوی، بازدارنده و جامع هستیم که خوشبختانه این قانون این موضوع را در برمیگیرد. من از کمیسیون قضائی بابت این مسأله تشکر میکنم. کمیسیون قضائی بسیار خوب عمل کرده، از قوه قضائیه و معاونین قوه قضائیه که در این موضوع کار کردند تشکر میکنم و همینطور کمیسیونهای دیگر، فراکسیون زنان، فراکسیونهای دیگری که واقعاً همه حامی این لایحه بودند و انشاءالله با رأی بالا امروز از مجلس این لایحه بیاید.
خوبی این لایحه این است که اولاً (18) سال به پایین را کلاً در نظر میگیرد، حالا همه آن تعاریف شرعی هم در این چهارچوب میتواند قرار بگیرد، هیچ مشکلی ندارد، وضعیت مخاطرهآمیز بچههای ما را تعریف میکند. ببینید! اینکه بچهها، کودکان و نوجوانان در چه شرایطی قرار بگیرند این شرایط، شرایط مخاطرهآمیز است. شرایطی است که روح، روان و جسم بچههای ما را تهدید میکند. یک بچه اگر از نظر روحی و روانی آسیب ببیند تا آخر عمر خود این آسیب را با خود حمل میکند، تا آخر عمرش یک آدم آسیبدیده روحی و روانی برای این جامعه میشود و صدمات و آسیبهای او برای خودش، خانوادهاش و جامعهاش بیحد و حصر است. چرا؟ چون از کودکی آسیب دیده.
مسأله بعد، کار بسیار خوبی که اینجا شده یک مرکزی را قوه قضائیه باید تشکیل بدهد، مراکز استانی را باید تشکیل بدهد، این بسیار مهم است و بسیار کمک میکند. الان مراکز اورژانس اجتماعی را بهزیستی ایجاد کرده، من بسیاری از اینها را رفتم دیدم، بسیار خوب است ولی لازمهاش این است که ما در کنار آن یک مراکز بسیار قوی قضائی هم داشته باشیم که پا به پای اینها بیایند کنار این کار تکلیف دستگاههای دولتی را قانون روشن کرده، این خیلی مهم است. همه دستگاههای دولتی باید بدانند تکلیف آنها در رابطه با کودکان و نوجوانان چیست و اینجا به بحث بهزیستی، نیروی انتظامی پرداخته، حتی تکلیف سازمان زندانها و سازمان تربیتی را روشن کرده، وزارت کشور، صدا و سیما در این زمینه خیلی نقش دارد آگاهیبخشی در ارتباط با حقوق کودک و اینکه کودکان و نوجوانان خودشان خودمراقبتی داشته باشند و با شخصیت و عزت نفسی که دارند آن کرامت ذاتی که خداوند به آنها داده را بتوانند محافظت بکنند و بالاخره وزارتهای بهداشت، آموزش و پرورش.
این لایحه از این جهت خیلی مهم است که تکالیف تمام دستگاهها را مشخص کرده. جنبه عمومی جرم در این لایحه خیلی خوب دیده شده (رنجبرزاده ـ جمعبندی بفرمایید) و به هر حال از این موضوع ما نباید راحت بگذریم که بسیاری از افرادی که مرتکب این جرایم شدند به هر شکلی بوده بعضی از آنها توانستند یا از قانون فرار کنند، یا با مجازاتهای کم مواجه شدند. بالاخره من این را خدمت شما بگویم که این لایحه مطالبه جدی جامعه امروز ما هست و قطعاً میتواند انشاءالله یک نقطه قوتی برای کشور عزیزمان و مجلس محترم باشد، خیلی ممنون و متشکرم.

مسعود پزشکیان
خانم دکتر خیلی ممنون، کمیسیون بفرمایید.

حسن نوروزی
بسم الله الرحمن الرحیم
یکبار دیگر میلاد باسعادت آقایمان ثامنالحجج را به محضر همکاران عزیز، ملت شریف ایران تبریک و تهنیت عرض میکنم. من خواهش میکنم همکاران عزیز، به ویژه مخالفین محترم به مطالبی که من عرض میکنم توجه بفرمایید.
سروران محترم! من اولاً مقدمتاً این عرض را داشته باشم، ببینید! چرا شما میفرمایید که این قوانین، قوانینی است که از غرب گرفته شده؟ سروران محترم! اسلام بزرگترین اهمیت را به کودک داده و میفرماید «ان للولد علی الوالد حقاً ان یحسّن اسمه و یحسّن ادبه و یعلمه القرآن» اسلام میفرماید نام فرزند را باید نام نیک گذاشت، باید به او تعلیم داد، باید به او قرآن یاد داد، باید به او ادب و تربیت یاد داد، اینها وظیفه پدر است. «ان للولد علی الوالد حقاً» آیات گوناگون قرآن در رابطه با اطفال، کودکان و نوجوانان است. چه در رابطه با مباحث کلی آن و چه در رابطه با مسائل مالی و چه در رابطه با مسائل حقوقی در حوزههای گوناگون. من میخواهم عرض بکنم با اهمیتی که اسلام درباره کودک دارد، اگر ما بعد از (16) سال که قانون قبلی (9) ماده داشت دارد اصلاح میشود و یک قانون (51) مادهای ارائه میشود آیا ما کوتاهی کردهایم؟
سرورانی که میگویید ما قانون داشتیم! قانون قبلی در سال 1381 با (9) ماده تصویب شده، در آنجا دارد اگر کسی کودکی را خرید و فروش کرد به شش ماه تا یک سال زندان محکوم میشود یا جزای نقدی (1) تا (2) میلیون تومان. شما دیه یک انسان را آیا (1) یا (2) میلیون حساب میکنید؟ آن قانون برای آن سنوات بود، ما بایستی این قانون را تغییر میدادیم، باید کار میکردیم. در آنجا فقط دو، سه نوع بحث کودکآزاری و فروش کودک و بحث جنبه عمومی جرم و سن کودک و نوجوان که (18) سال است مورد بررسی قرار گرفته. من تعجب میکنم بعضی از عزیزان میفرمایند این قانون با مبانی شرع اسلام مغایرت دارد. یک نفر بیاید در تلویزیون، در مسجد و در هر کجا هست با هم مناظره کنیم، ببینم این قانون با کجای شرع مقدس اسلام مغایرت دارد. کجای شرع اسلام؟
این قانون، قانون در رابطه با مسائل حقوقی نیست، قانون حمایتی است. اگر میگوید (18) سال، یعنی یک فرزند (17) ساله حتی فارغالتحصیل یک مرکز عالی چون تیزهوش بوده اگر نسبت به او جرمی انجام شد مورد حمایت ما است. نباید بگوییم چون دکتری گرفته او دیگر باید در دادگاه عمومی پروندهاش رسیدگی بشود. قانون حمایتی است، قانون محکوم کردن طفل که نیست، حمایت است. طفل و نوجوان تا چه سنی مورد حمایت قرار میگیرد؟ (18) سال، چه دختر، چه پسر، از این طفل میخواهیم حمایت بکنیم. شما یکجا بحث فحشاء، هرگونه بهکارگیری یا وادار کردن طفل و نوجوان در فعالیتهای جنسی «خلاف شرع»، این یک کلمه افتاده. مشروع باشد، رشد آن تحصیل شده باشد ما که آنجا بحثی نداریم. فتاوای علما و مراجع هم هست.
عرض من این است؛ این قانونی که سروران و عزیزان و برادران شما در کمیسیون قضائی با همه کارشناسان قوه قضائیه (نایبرئیس ـ متشکرم) و دولت و کارشناسان مرکز پژوهشهای مجلس کار کردند قانون کاملی است. من خواهش میکنم، آقا! ما باید پلیس اطفال داشته باشیم، پلیسی که یک قاچاقچی را میگیرد، پلیسی که با یک قاتل برخورد میکند باید با پلیس کودک فرق داشته باشد. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) آقای دکتر! یک لحظه اجازه بدهید. دادگاههای اطفال باید تشکیل بشود، قضاتی که روانشناسی جنایی در حوزه اطفال تحصیل کرده باشند باید فرق بکند. اصلاً نوع برخورد با طفل باید در سیکل قضائی فرق بکند. میگویند اگر کسی یک جراحتی، سمحاقی به طفل وارد کرد (نایبرئیس ـ حاجآقای نوروزی خیلی ممنون) یک لحظه اجازه بدهید، ما در بحث دیه بحثی نداریم. دیه و همهچیز سر جای خودش است. عزیزان! خواهش میکنم رأی بدهید.

مسعود پزشکیان
حضار 219 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خود را به کلیات این ماده اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون موافق هستند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
6
اعلام وصول طرح اصلاح ماده (242) قانون آییندادرسی کیفری با قید یک فوریت و تصویب فوریت آن

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! یک درخواست فوریت داریم.

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
درخواست یکفوریت برای اصلاح ماده (242) قانون آییندادرسی کیفری، آقای محبینیا به عنوان نماینده درخواستکنندگان فوریت بفرمایید.

جهان بخش محبی نیا
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
خداوندا، ای خدای بزرگ، ای مالک هستی! عاجزانه و خاشعانه درخواست و مسئلت میکنم به بنده و همکاران من و مسئولین جمهوری اسلامی توفیق عنایت فرما که در راستای رضایت مردم قدم برداریم. نفس و نَفَسهای خود را در راستای پیاده کردن احکام واقعی اسلام به کار بگیریم. همکاران محترم! همانطور که جناب آقای دکتر قاضیزاده فرمودند موضوع طرح ما اصلاح ماده (242) قانون آییندادرسی کیفری است. در حد دو دقیقه طرح را تبیین میکنم و پایان و سرانجام بحث خود را معطوف به فوریت قرار میدهم.
مستحضرید همانطور که در مقدمه آمده در اکثر سیستمهای کیفری دنیا ابتدا جرایم کشف میشود و پرونده سیر خودش را طی میکند و تکمیل میشود، اما متأسفانه در سیستم قضائی خودمان روند به گونه دیگری است. بعضاً از قرار بازداشت و قرارهای تأمین به جای وسیلهای برای بازجویی و اِعمال اَعمال شاقه استفاده میکنیم و این در شأن جمهوری اسلامی ایران نیست. من با بعضی از اعاظم حقوقی پارلمان صحبت کردم، دوستانی که سابقه قضاوت هم دارند، به اتفاق فرمودند با این اوضاع و احوالی که در بندهای زندانها هست سالمترین فرد اگر (10)، (15) روز تجربه حضور نامیمون در این بندها را داشته باشد برای روانی شدنش کافی است. این مصیبت و آثار تنها متوجه متهم نیست، اگر مجرم هم باشد آن بحث دیگری است، اما خانواده این فرد، زن فرد، وابستگان خیلی از افراد در مدار این آسیب قرار میگیرند.
فلذا عزیزان! ما محدود میکنیم، همانطور که رؤسای قوه قضائیه حبسزدایی را شعار خودشان قرار دادند. حضرت آیتالله آملی و رئیس قوه قبلی و قبلی اما متأسفانه قدم مؤثری در این راه برنداشتهاند. میگویند حبسزادیی، اما میآیند قرار تأمین را یک، دو، سه، چهار ماه و بعضاً میگویند تا دو سال هم میتوانیم تمدید بکنیم. همکاران محترم، عزیزان، برادران، جناب آقای دکتر پزشکیان! مواردی بوده است که فرد رفته هشت ماه در سلول زندانی کشیده بعداً رفته در دادگاهها تبرئه شده و وقتی سؤال میکند که این هفت، هشت ماه من چه شد؟ جواب آنچنانی به او نمیدهند.
من امروز خدمت شما سروران گرانقدر در این اوضاع و احوال جهانی و کشوری عرض میکنم نزدیک به (40) سال است چشم خود را به اصلاحات واقعی قضائی فروبستیم. منشأ بعضی از مفسدهها و نارضایتیها متأسفانه در محاکم است، در بازپرسیها است، در برخوردی است که متأسفانه ضابطین دارند. البته عزیزانی که میخواهند مخالفت کنند نگویند که ما طیف وسیعی از کارمندان، قضات و نیروهای مداخلهگر در امر امنیت و امثال این بحثها را به عنوان نیروهای مخلص میشناسیم. ما هم این اخلاص را به آنها میدهیم، ما هم قدردان زحمات خیلی از قضات و نیروهای خود در صحنه امنیت و انتظامی هستیم، اما اجازه ندهیم که خدایناکرده یک عده بیایند با قرار تأمین بازی بکنند و این را وسیلهای برای ارعاب و بازجویی و فشار بر متهمی قرار بدهند که معلوم نیست مجرم هست یا نه. من موارد بسیار زندهای دارم، وقتی از بازپرس خواستند که دستور دادستان را نسبت به فک قرار تأمین عمل بکند گفته امروز خستهام برای فردا بماند. امروز خستهام بماند برای فردا؟ عجب، عجب! ما در اسلام چنین مسئلهای را نداریم.
فوریت این طرح به این طرف میرسد که عزیزان و برادران! ما مکلف هستیم چهره رحمانی اسلام را نشان بدهیم، ضمن اینکه با عوامل (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) جمله آخر است، با عواملی که امنیت ما را نشانه گرفتند، با عواملی که افساد آنها حتمی است با آنها برخورد جدی میکنیم و این مشمول آن افراد نشود. دوستانی که میخواهند مخالفت کنند نگویند که مثلاً مسائل و اعمالی که مستوجب اعدام است چه میشود؟ ما آنها را استثنا کردیم و آقای دکتر! یک نکتهای، خواهش میکنم به فوریت آن رأی بدهند انشاءالله در این اوضاع و احوال نسبت به شروع اصلاحات قضائی اقدام بشود. این هم یک قرار احتیاطی است که دوستان دیگر وقت من تمام است نمیتوانم ادامه بدهم، استدعا میکنم رأی بدهید.

مسعود پزشکیان
خیلی متشکرم، مخالف را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
مخالف جناب آقای نوروزی هستند که وقتشان را به جناب آقای حاجی واگذار کردند. جناب آقای حاجی مخالف هستند، بفرمایید.

حسینعلی حاجی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
حقیقتاً من فکر کردم این فوریتی که عزیزان ما میآورند درخصوص این هست که ما در این شرایط بیاییم یک اختیارات بیشتری را به قوه قضائیه بدهیم، برای اینکه بیایند از این روشی که «ن.ی» و «الف.ب» و اینها برای مفسدین اقتصادی نام میبرند از این روشها جلوگیری بکنیم. یعنی اگر بنا این بود که ما در این لایحه به این نحو میآوردیم که به جای اینکه حالا یک تجدیدنظری را بخواهیم در بازبینی قرار مثلاً دو ماه فوریت به آن بدهیم بیاییم بگوییم آقای قوه قضائیه، آقایان مسئولین قضائی، آقای قاضی، آقای دادستان! شما وقتی که یک نفر را با سی و چند هزار یا مثلاً تُنی سکه میگیرید بیایید اسم این را به مردم بگویید که مردم حداقل اینهمه دنبال شایعات و مسائل و اینها نخواهد با روان اینها بازی بکند.
به نظر من اولویت امروز آن میتواند باشد. فوریت راجع به آنگونه مسائل بایستی باشد که ما در این شرایط بتوانیم افرادی که مفسد اقتصادی هستند، افرادی که امروز با پول خود دارند دلالی میکنند و دارند خون این مردم را در شیشه میکنند، افرادی که در این شرایط اقتصادی دارند اینطور مردم را اذیت میکنند، قیمتها را بالا میبرند، وارداتی انجام میدهند که یکشبه چندصد میلیارد به جیب میزنند با اینها ما طرح بیاوریم و فوریت بدهیم و بر سر آن فوریت صحبت بکنیم.
امروز ما بایستی وقت مجلس را به این اختصاص بدهیم که اگر جلساتی را در قبل داشتیم، از دولت دعوت کردیم اینجا آمدند قول دادند که مثلاً فلان کار را انجام میدهند ببینیم آن کار را انجام دادند. اگر انجام دادند پس چرا ما آثار آن را در جامعه نمیبینیم؟ امروز بهتر این بود که ما وقتمان را به اینگونه مسائل، به مسائل مربوط به واحدهای تولیدی، کارگرانی که اخراج میشوند، کارگری که (20) سال کار کرده الان میگویند شما از کارخانه، از کارگاه بروید بیرون به این مسائل، به مسائلی که دارند به مردم فشار میآورند میپرداختیم. کسانی که امروزه دارند اینطوری از وقت علیه مردم استفاده میکنند امروز ما بایستی راجع به این مسائل طرح میآوردیم و به آنها رسیدگی میکردیم. ما امروز بایستی مینشستیم میگفتیم چطور این کاهش قدرت خرید مردم را جبران بکنیم، بیاییم طرحی بدهیم بگوییم هر ایرانی هر جای این ایران میخواهد ساکن باشد، بچه باشد، بزرگ باشد، کوچک باشد یک سهمی در این کشور دارد. چرا برخی در این کشور هرچه بخواهند از راه رانت، دلالی و آقازادگی ببرند، ولی عموم مردم دچار این مشکلات باشند. ما بایستی به اینها اولویت میدادیم. بنابراین با اولویت دادن به این اصلاحی که در آییندادرسی کیفری آورده شده بنده مخالف هستم.

مسعود پزشکیان

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! همکاران تذکر و اخطار هم دارند.

مسعود پزشکیان
اجازه بدهید رد شویم، فوریت داریم اگر اجازه بدهید بحث بکنیم، رأی ندهید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای کمالیپور موافق هستند، بفرمایید.

یحیی کمالی پور
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام، ادب و احترام دارم به محضر همه همکاران عزیز و ارزشمند. با ادای احترام به محضر همه عزیزانی که این طرح را مطرح کردند و عزیز بزرگواری که مخالفت کرد. آن چیزی که امروز ما در جامعه خودمان به آن نیاز داریم ایجاد یک امنیت روانی پایدار برای مردم ما میباشد. همانگونه که مشکلات اقتصادی، معیشتی که برادر عزیز و ارزشمند من به آن اشاره کردند میتواند روح و روان مردم را با مخاطره روبهرو بکند با همان میزان برخوردهای ناصواب و ناروا میتواند این اثر مخرب را در روحیه مردم داشته باشد. همان اندازه که معیشت مردم ضرورت دارد نگاه انسانی به آنها نیز ضرورت دارد. همان میزان که ما برای دفاع از حقوق مردم تلاش میکنیم میتواند در روحیه جامعه ما اثر مثبت داشته باشد.
امروز آنچه که مد نظر طراحان محترم هست نه اینکه ما قرار بازداشت موقت را برداریم که بیاییم آن را پختهتر بکنیم، آن را ساماندهی بکنیم که تا قرار بازداشت موقت به عنوان یک اهرم در اختیار کسانی قرار نگیرد که هرگونه خواستند با آن برخورد بکنند. اگر کسی امنیت جامعه را به مخاطره میاندازد، اگر کسی حق شرعی و قانونیاش این باشد که برایش بازداشت موقت صادر بشود کسی نافی آن نیست و کسی نمیگوید این کار انجام نشود. اما ما میگوییم قرار بازداشت موقت را همهجا استفاده نکنید. قرار بازداشت موقت را در جایگاه خودش استفاده بکنید و نظر طراحان عزیز و ارزشمند هم همین است.
بیاییم با بازنگری در قانون خود، و خدایناکرده نیاییم تا هر اتفاقی میافتد آن را به بعضی از مسائلی که در کشور ما امروز وجود دارد وصل بکنیم و مردم هم بگویند واقعاً و حتماً همین است و راست میگویند، نه اینطور نیست. ما باید در قانون خود بازنگری بکنیم تا بتوانیم یک قانون جامع و کامل را در برخورد با مسائل داشته باشیم. اسلام، دین ما، آیین ما، منطق ما، عقلانیت ما و عدالت ما این را به ما حکم میکند که در برخورد با انسانها انسانیت آنها را مد نظر قرار بدهیم و با حرکتهای خشن آن را منکوب نکنیم.
هدف از ایجاد قرار تأمین کیفری برای متهم در قانون مشخص شده. یک، بازدارندگی داشته باشد. دو، جلوی بعضی تبانیها را بگیرد. سه، مانع تحقیقات نشود، اما دو، سه و چهار ماه با کدام معیار اسلامی و عقلانی میخواهیم این را ادامه بدهیم و به خاطر جرایم کوچک کاری بکنیم که آن طرف وقتی که دیگر خدایناکرده با او برخورد میشود از جامعه، ما و از قانون و همه چیز ما رانده بشود و یک بدبین نسبت به قانون و مملکت خودمان درست بکنیم؟ هر چیزی در جایگاه خودش که عدالت هم همین را میگوید که «العدل وضع یا ایضاع کل شیء فی موضعه» هر چیزی در جایگاه خودش قرار بگیرد. اعتقاد من بر این است که در (رنجبرزاده ـ جمعبندی بفرمایید) بازداشت موقت باید اقداماتی انجام بشود و ما باید کار و اصلاحاتی را انجام بدهیم که نتیجه آن اصلاحات ایجاد جو روحی و روانی آرام برای کسانی باشد که در دستگاه عدلیه ما قرار میگیرند که خدایناکرده احساس نگرانی و بیعدالتی نکنند، متشکرم.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون. حضار 219 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خود را راجع به فوریت این اصلاح قانون آیین دادرسی اعلام بفرمایید. (ادیانی ـ اخطار) فوریت است، چه چیزی را میخواهید اخطار بدهید؟ همان چیزی که مخالف هستید رأی ندهید. نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام فرمودید؟ پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
7
ناطقین جلسه آقایان: محمد دهقانینقندر، قاسم میرزائینیکو، احمد انارکیمحمدی، قاسم احمدیلاشکی و یحیی کمالیپور

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای محمد دهقانینقندر نماینده محترم چناران و طرقبه.
ـ آقای قاسم میرزائینیکو نماینده محترم دماوند و فیروزکوه.
ـ آقای احمد انارکیمحمدی نماینده محترم رفسنجان و انار.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای قاسم احمدیلاشکی نماینده محترم نوشهر، چالوس و کلاردشت.
ـ آقای یحیی کمالیپور نماینده محترم جیرفت و عنبرآباد.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
از جناب آقای دکتر دهقانی نماینده محترم چناران، طرقبه و شاندیز دعوت میکنم، در خدمت جناب آقای دکتر به مدت هفت دقیقه هستیم.

محمد دهقانی نقندر
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
ولادت حضرت ثامنالحجج امام رئوف حضرت علی بن موسیالرضا (علیهالسلام) را خدمت مسلمانان جهان و ملت شریف ایران تبریک عرض میکنم.
به خاطر اوضاع خاصی که بر کشور حاکم است نمیخواهم به گونهای سخن بگویم تا به سطح ناامیدی مردم افزوده شود. بنای من این نیست که در این نطق خوشبینیها و سادهاندیشیهای برخی از اجزای دولت را نقد کنم و آنهایی که اقتصاد کشور را با بیتدبیری در برابر رفتارها و سخنان آمریکاییها شرطی کردهاند ملامت کنم. وقت آن نیست که دولت را به خاطر بیتوجهی به اقتصاد مقاومتی و ظرفیتهای داخلی و تلف کردن وقت کشور در این چند سال گذشته مورد نکوهش قرار دهم. فرصتسوزیها و اجرای سیاستهای غربزدگان و افراد نفوذی و اصحاب فتنه و اشتباهات گذشته خود دولت موجب شده است آمریکاییها برای به زانو در آوردن جمهوری اسلامی به طمع بیفتند و امروز جنگ تمامعیار روانی و تحریمی و اقتصادی را علیه ایران به راه بیندازند. ما اصرار داریم دولت و تیم همراه ایشان خود را برای مقابله با این جنگ مهیا سازند. اگر آنگونه که اخیراً از سخنان قابل تقدیر و تحسینبرانگیز رئیسجمهور و برخی دولتمردان آشکار شده است، دولت عزم خود را برای حضور مردانه در میدان جنگ اقتصادی با دشمن جزم کرده باشد، ما به عنوان فرزندان امام راحل (رحمهاللهعلیه) و پیروان مقام معظم رهبری آمادهایم همه اشتباهات دولت در سیاست خارجی و داخلی را به فراموشی بسپاریم و خود را کمربسته برای شکستن محاصره دشمن در خدمت قرار دهیم. البته موفقیت دولت در این جنگ اقتصادی را منوط به موارد زیر میدانیم:
1 ـ اولاً عناصر اصلی دولت که فرماندهی ستاد جنگ اقتصادی را بر عهده گرفتهاند باید خود را از بیارادگی و تردید نجات دهند. از دقت در نوشتهها و گفتههای آمریکاییها به خوبی آشکار میشود که این جنگ، جنگ ارادهها است. آنها قبل از اینکه بخواهند از طریق تحریم و فشار اقتصادی کشور را دچار آسیب کنند، میخواهند با جنگ روانی و شکستن اراده مسئولان ایرانی به اهداف خود برسند. پس اولین شرط حضور دولت در این میدان این است که دل مسئولان آن قرص و محکم باشد.
2 ـ طبیعی است آنهایی که یا از ابتدای انقلاب یا حداقل در این پنج سال گذشته با روحیات لیبرالی و با زندگیهای اشرافی همواره قهرمان میدان سازش بودهاند دیگر به درد میدان جنگ نمیخورند. از آقای رئیسجمهور میخواهم زمان را از دست ندهند و عناصر جوانتر و سالمتر و باارادهتر را برای این میدان برگزینند.
3 ـ در جنگ به خائنان رحم نمیکنند، در جنگ اقتصادی مماشات قوه قضائیه و دولت با فساد اقتصادی خیانت به کشور است. امروزه مفسدان اقتصادی فقط اموال مردم را چپاول نمیکنند، بلکه آنها با غارت اموال مردم در اصل امید و اعتماد آنها را به آتش میکشند و به عنوان ستون پنجم دشمن خواسته یا ناخواسته آمریکا را برای فشار بیشتر به ملت ایران تشویق میکنند. لذا از قوه قضائیه میخواهم با تشکیل قرارگاه مقابله با فساد اقتصادی در مرحله اول با مفسدان دانهدرشت برخورد نموده و آنهایی که شایسته مجازات هستند را به ستونهای شهر آویزان کنند. امروز بیش از همه زمانها نیازمند شفافیت مالی در داخل هستیم. اجرای ماده (9) قانون برنامه ششم توسعه و قانون ارتقای سلامت نظام اداری و مقابله با فساد درخصوص انتشار قراردادهای دولتی و اجرای ماده (29) قانون برنامه ششم مبنی بر اعلام عمومی دریافتی مدیران، رسیدگی به اموال مسئولان کشور و اعاده اموال نامشروع آنها اعتماد مردم را به نظام ارتقا میبخشد.
4 ـ در جنگ اقتصادی همانند جنگ نظامی نباید اطلاعاتی که دشمن برای برنامهریزی لازم دارد در اختیارش قرار گیرد. ارائه اطلاعات به دشمن خیانت جنگی به حساب میآید. اگر امروز کسانی اطلاعات مالی کشور و مبادلات ارزی ما را در اختیار FATF قرار دهند قطعاً خائن به کشور هستند، به ویژه اینکه اکنون رئیس FATF آقای مارشال بیلینگسلیا معاون وزیر خزانهداری آمریکا یعنی همان اتاق جنگ آمریکا علیه ایران است.
5 ـ آمریکاییها صدها کتاب و مقاله برای اینکه چگونه از طریق تحریم و فشار اقتصادی و جنگ روانی کشور را به زانو درآورند به رشته تحریر در آوردهاند. ما هم برای اینکه در این جنگ تحمیلشده پیروز شویم نیاز به واحد طرح و برنامه داریم. بحمدالله به برکت تلاشهای شبانهروزی نخبگان اقتصادی و فرزندان انقلابی این ملت طرحهای مفصلی برای برونرفت از وضع موجود آماده شده است. ما نه تنها در بنبست قرار نداریم، بلکه اگر رئیسجمهور همانگونه که وعده داده است همراه با تیمی باتدبیر به میدان بیاید و آنها عزم خود را برای اجرای برنامههای عملیاتی نخبگان اقتصادی جزم نمایند، دیری نخواهد پایید که این تهدید به یک فرصت طلایی برای اصلاح اساسی اقتصاد کشور تبدیل خواهد شد.
بحمدالله نخبگان اقتصادی برای فروش نفت از طریق راهاندازی بورس نفت برنامه مفصلی تهیه کردهاند. امروز زمان آن فرا رسیده است که آرزوی دهها ساله این ملت مبنی بر پرهیز از خامفروشی و تبدیل نفت و گاز کشور به فرآورده محقق گردد و طراحان اقتصادی برنامه کاملی برای نحوه فروش فرآوردههای نفتی و نحوه بازگشت ارز ناشی از آن را آماده کردهاند. دفتر اقتصادی مرکز پژوهشهای مجلس برای خارج کردن دلار و یورو از گردونه مبادلات ارزی و نیز برای جایگزین کردن ارزهای منطقهای و مجازی از طریق امضای پیمانهای ارزی دوجانبه و چندجانبه برنامههای مفصلی دارند.
متأسفانه نقدینگی کشور از (460) هزار میلیارد تومان در سال 92 امروز به بیش از (1600) هزار میلیارد تومان رسیده است. اقتصاددانان جوان و محققان کشور برای مهار نقدینگی به هدایت آن به سمت تولید به ویژه در حوزه نفت و گاز و برق و ابرپروژههای تولیدی و عمرانی برنامه تهیه کردهاند. هم برای اداره درست کشور برنامه وجود دارد، هم برای بنا کردن اقتصاد کشور بر پایه ظرفیتهای داخلی برنامه تهیه شده است، هم برای افزایش روابط اقتصادی با کشورهای همسایه و بلوک شرق (رنجبرزاده ـ وقتتان تمام شد) که امروز با آمریکا و اروپا رقابت دارند و بعضاً به لحاظ تحریمی وضعیتی شبیه ما دارند برنامه وجود دارد و هم برای استفاده صحیح از ظرفیتهای بانکی منطقه و استفاده از مناطق آزاد تجاری برای کاهش اثر تحریمها برنامه تهیه شده است و هم برای رونق تولید و صادرات آن و استفاده از بازار چندمیلیارد جمعیتی کشورهای بزرگ منطقه هم موقعیت و هم برنامه تهیه شده است. از مجموع اطلاعات و مطالعات و استماع سخنان کارشناسان به این نتیجه رسیدهام که ما نه تنها در بنبست نیستیم بلکه میتوانیم فشار و تحریم آمریکا را به یک فرصت تاریخی (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، یک دقیقه و 11 ثانیه اضافه صحبت کردید) برای رونق اقتصادی تبدیل کنیم.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای مهندس قاسم میرزائینیکو نماینده محترم دماوند و فیروزکوه بفرمایید.

قاسم میرزائی نیکو
نطق 7 دقیقه ای
«ما بیتو خستهایم، تو بیما چگونهای؟» سلام بر تو ای امام رئوف، تولدتان مبارک حضرت سلطان.
بسم الله الرحمن الرحیم
«وارزقنی حج بیتک الحرام»، خانهات کجاست خدا؟ دست گشادهات کو؟ کجاست آن امید که به مردمان شریفمان قول دادی که آن را تدبیر کنی؟ ما چرا بداخلاق شدیم؟
حوزه انتخابیه من دماوند و فیروزکوه و توابع در چند کیلومتری پایتخت از کمترین خدمات محروم است که یکشنبه به آن پرداختم. در نطق چند دقیقهای چه باید گفت از این همه هزار داستان هزاردستان. مفصل آن در مطبوعات. اما (1400) سال پیش در سرزمین جاهلیت مردی آرام، مردی که مهربانترین جهان بود با تمدنها گفتگو کرد. سرآغاز کلام او این بود که من برای تمام کردن اخلاق برانگیخته شدهام و به مردم یاد داد اصول اصلاحات، اخلاق است. مردم سر جایشان هستند، در سرما و گرما، با موشک و بیبرق، از شمال تا جنوب، نه شرقی هستند و نه غربی، آنها به جمهوریت و اسلامیت آری گفتند، مردم از انقلاب تا جنگ در سازندگی و اصلاحات با «بگم بگم» بیبرجام جایی نرفتند. امروز دنیا در آستانه دومینوی فروپاشی دینی است. به صلیب کشیدن مسیحیت با فاجعه ترامپیزم در لباس یک قمارباز عهدشکن، فرعونیت یهودی صهیونیست با تروریسم نتانیاهو، ویراتو در میانمار چهره تازه قرون وسطایی بودائیسم یا وهابیت اسلام وحشیانه داعش، همه ادیان را در قربانگاه سر بریده است.
ایران اما میتواند پرچمدار حق در بازی این گلادیاتورها باشد که اگر دین ندارید لااقل آزاده باشید. عدالت امام علی (علیهالسلام) ترجمان شیعه است، ما منتظر امامی هستیم که گفتمان او صلح و امنیت است. سال 2001 رئیسجمهور وقت با ارائه طرحی به نام گفتگوی تمدنها سالگرد جهان را به نام ایران رقم زد. آمریکای جهانخوار شیطان بزرگ وقتی هیچ غلطی نمیتواند بکند که در داخل خوب عمل کنیم، همت کنیم و متوسلیان باشیم و الباقی برادرانم.
حذف اصلاحطلبان، نظارت استصوابی، صدا و سیمای تکقطبی، تفتیش و زندانی کردن دانشجو در مرکز نماد تفکر نسل نو، شطرنجی کردن مؤثران و نخبگانی مثل سیدمحمد خاتمی که در بدنه نظام بودهاند، برخورد گزینشی با اقلیتها، فساد فراگیر و سیستمی عملاً مثل بیماری لاعلاج مسری شده و البته قصه حصر نافرجام زهرا رهنورد، میرحسین موسوی و حجتالاسلام کروبی.
اما چه باید کرد؟ من در شعارهای انتخاباتیام گفتم من از آینده خبر نمیدهم، وعده نمیدهم، دکان و دستگاهی هم جز سینه زدن زیر پرچم سید و سالار اصلاحات اباعبدالله الحسین بلد نیستم، اما از نبایدها گفتم. ما به این مردم نباید دروغ بگوییم، منافع فردی و گروهی را بر خرد جمعی ترجیح ندهیم، به اموال مردم دستدرازی نکنیم، باور کنیم که مردم میفهمند. پس دانستن حق مسلم آنها است.
اما راهکار عملی:
1 ـ تنقیح قانون در سیاست داخلی و پایان چندصدایی در سیاست خارجی.
2 ـ حذف دولت موازی غیرپاسخگو با نقش پررنگ بعضی از نهادها که اختیار بیپایان برای خود قائل است و همه جا نظارت استصوابی دارد و انسجام در ساختار مدیریت کشور را تحت سیطره دوگانگی تخریب نموده است.
3 ـ در شرایط فعلی تنها راه مدیریت مدیران کارآمد و اولویت رضایت شهروندان است. منشأ بسیاری از مفاسد تبعیض، جلوگیری و بیاثر یا کماثر کردن رأی مردم است. جامعه ایران با سلایق گوناگون در سطوح مختلف میباشند. بیاعتنایی به این تنوع و تکثر و نادیده گرفتن تسامح و تساهل، بلکه تعمد در انکار آن از جمله مهمترین عوامل خشم و نارضایتی مردم است.
4 ـ شورای نگهبان ضامن و پاسدار حقوق ملت است، لیکن نتیجه محدودیت فضای تنفس سیاسی، محروم کردن استفاده از ظرفیت شهروندان باکفایت و ملی ولو مخالف نه معاند و کاهش اعتماد بوده است.
5 ـ بازسازی نظام قضائی، زدودن لایحههای فساد، قانونگریزی، قانونستیزی، سیاستزدگی و شفافیت در اطلاعرسانی به جای تشکیل ستادهای عریض و طویل وامانده.
6 ـ تغییر در ساختار اقتصاد ملی با توقف دخالت بیجا و حذف بنگاههای حاکمیتی، تجربه گواه است که نظارت از طریق مطبوعات مستقل و آزاد، پارلمان قدرتمند برآمده از متن احزاب و نهادهای مدنی با گسترش تبعیض و فساد رابطه معکوس دارد.
7 ـ پایان تحقیر جامعه با مداخلات ناروا در حریم خصوصی آنان. برداشتهای خاص از دین و قانون اساسی و فلسفه آن دستاویز عدهای شده که حریم خصوصی را به بهانههای مختلف و توهمی بشکنند. رعایت کرامت و برابر شمردن همه شهروندان ایرانی با هر عقیده و مرام و سبک زندگی مستلزم تغییر نگرش جدی در زندگی خصوصی است. مبنا باید نظم و عفت عمومی پذیرفتهشده در عرف باشد و فراتر از آن با خود مردم است.
8 ـ کمهزینهترین راه، اصلاحات درونزا و متکی بر پتانسیلها و خلاقیتهای ملت است. لازمه آن تمکین به قانون و گفتگوی ملی و مراجعه به آرای مردم است. دفاع از حق انتقاد، اعتراض شایسته و احترام به انسانیت گامهای شاخص به سوی فردای بهتر است.
(40) سال گذشت، نان نخوردن بلدی نمیخواهد، اما ما بلد نیستیم نیندیشیم. پابلو نرودا گفت: «به آرامی آغاز به مردن میکنی اگر سفر نکنی، اگر کتابی نخوانی. به آرامی آغاز به مردن میکنی زمانی که خودباوری را در خودت بکشی وقتی نگذاری دیگران به تو کمک کنند. امروز زندگی را آغاز کن، امروز مخاطره کن، امروز کاری کن، نگذار که به آرامی بمیری». والسلام

مسعود پزشکیان
متشکر از رعایت وقت، ناطق بعدی را دعوت بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
تشکر از جناب آقای میرزائی به خاطر رعایت وقت. از جناب آقای مهندس احمد انارکیمحمدی نماینده محترم رفسنجان و انار دعوت میکنیم، به مدت هفت دقیقه در خدمت شما هستیم.

احمد انارکی محمدی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام خدمت مردمان پرتلاش و صبور ایران اسلامی به ویژه دیار کریمان شهرستانهای رفسنجان و انار و همکاران محترم و آرزوی توفیق در جهت حرکت در مسیر عمل به رهنمودهای مقام معظم رهبری درخصوص اقتصاد مقاومتی و حمایت از کالای ایرانی. دهه کرامت را به همه عاشقان اهلبیت (سلاماللهعلیهم) تبریک عرض مینمایم و شهادت جمعی از مرزبانان عزیز را تسلیت میگویم.
با توجه به شرایط اقتصادی و اوضاع سیاسی منطقه و جهان، دیگر مثل دیروز نماینده مجلس بودن و مثل دیروز به قضا پرداختن و مثل دیروز دولتمرد بودن جواب نمیدهد، باید از جناحبندیها گذشت، باید در مقابل فساد، رانت و سوداگری بیملاحظه بود و فقط ملاحظه مردم را کرد و بس. باید کارشناسیتر و جهادیتر عمل کنیم.
ابرچالشهای امروز ما همان مشکلات دیروز است که نتوانستیم حل کنیم، امروز ابرچالش شدهاند. اگر همان دیروزی باشیم که هیچ امیدی به کنترل ابرچالشها نیست. باید پاسخگو و جسور بود، با تصمیمات یکشبه نمیتوان مشکلات چندساله کشور را مدیریت کرد. دیگر نه فرصت آزمایش و خطا و نه تاب و تحمل آن را داریم. کشوری که وضعیت تحریم را تجربه کرده است مدبرانهتر از این باید مدیریت شود. استفاده هزاران شرکت از ارز دولتی و فروش کالا به قیمت بازار آزاد اتفاقی حیرتانگیز بود که باید دقیقاً بررسی شود. به قول رئیس محترم جمهور باید از مشاوران و کارشناسان جدید استفاده شود، باید تیم اقتصادی دولت ترمیم شود. ما که در مجلس درگیریم و فقط دنبال نوشتن قانون. بیش از (10) هزار قانون تدوین شده است، آیا کافی نیست؟
جالب اینکه باز یا خلأ قانونی داریم یا تعدد قانون و یا تناقض قوانین با هم، اما از اجرای مناسب خبری نیست، وظیفه نظارتی کمرنگ شده است. ابرچالش نظام بانکی، انقلاب در نظام بانکی را لازم دارد. موضوع آب برنامههای کوتاه و بلندمدت میخواهد. مسئولان بدانند مشکل کمآبی در کشور جدی است، حفظ و مدیریت منابع آب موجود، تأمین آب از دریا، ورود آب مجازی به کشور و تقویت کشتهای جایگزین راههایی است که باید با جدیت تقویت شود و معضل بیکاری، تولید داخل را فریاد میزند. دهه شصتیها به مرز میانسالی رسیدهاند، اما هنوز مشکل دارند. روزی مشکلشان تغذیه کودکانه آنها و روزی دانشگاهها و ظرفیت دانشگاهها، اما امروز بیکاری، گرانی، مسکن، اجاره و ازدواج. نگذاریم آنها پیر شوند و همچنان درگیر این مسائل باشند.
بخش اعظم مشکلات ارزی و اقتصادی عدم حمایت از تولید کالای ایرانی است. واحدهای تولیدی به قدری ضعیف و نحیف گشتهاند که نای نفس کشیدن ندارد، چه برسد به فریاد. یک واحد تولیدی بیش از (20) درصد سود تسهیلات، (5) تا (10) درصد دلالی و بسیاری از پرداختهای دیگر را دارد و در نهایت در بازار ارز و قاچاق رسمی و غیررسمی با رقبای خارجی سینه به سینه میشود. مگر میشود با این همه تنگنا و هزینه تولید کرد؟ مگر میشود شاهد این همه بیعدالتی نسبت به واحدهای تولیدی بود و سکوت کرد؟ تکمیل و بهرهبرداری هرچه سریعتر از سامانه تجارت، مجوزات، حمل و نقل، گمرک و سایر سامانهها به همراه نظارت کامل و مستمر میتواند بخشی از این مشکلات را حل کند. باید تعارف را کنار گذاشت، مدیران نالایق باید جای خود را به تفکر جدید، خلاق، پویا و باانگیزه بدهند. جز این خیانت به کشور است.
همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند دوران بزن و در رو تمام شده است. این را هم اسرائیل و هم آمریکا بدانند، هم مسئولان و مدیران فاسد، سوداگران، رانتخواران و هم کاسبان تحریم، چراکه همه آنها به نظام و مردم ضربه میزنند و باید به شدت با آنها برخورد شود. قوه قضائیه بیتردید و جدیتر از گذشته با فساد، سوداگری و قاچاق برخورد کرده و نقش خود را ایفا کند. البته هر مشکل اقتصادی ابتدا باید با تدابیر اقتصادی مدیریت شود تا از ایجاد فضای رانت و سوءاستفاده جلوگیری شود. نیاز است به معیشت و دغدغه کارگران، کارمندان، معلمان، کشاورزان، اصناف، بازاریان و بازنشستگان توجه ویژهای شود تا امید دوباره به جامعه برگردد.
بر خود وظیفه میدانم تقدیر و تشکر کنم از اهالی خونگرم، پرتلاش و فرهیخته شهرستانهای رفسنجان و انار و بخشهای مرکزی، حومه شرقی و غربی، کشکوئیه، شریفآباد، امینشهر، منطقه بیاض، لطفآباد و سرچشمه رفسنجان، بخش نوقات، صفائیه و بهرمان زادگاه حضرت آیتالله هاشمیرفسنجانی یکی از ارکان نظام و مرد بحرانها. لازم است از اتحاد و همدلی و همسویی ائمه جمعه، مسئولان شورای اسلامی شهر و روستا و بخش تشکر و قدردانی کنم.
شهرستانهای رفسنجان و انار با (90) هزار هکتار باغ پسته بزرگترین جنگل مصنوعی جهان را داراست. با عنایت به تکمحصولی بودن اقتصاد منطقه و خسارت (90) درصدی محصولات و پیگیریهای انجامشده و امهال وامها به مدت دو سال، ضمن تشکر از هیأت محترم وزیران و جناب آقای نوبخت تقاضا داریم تاریخ امهال وامها از تیرماه 97 به پایان اسفند 97 اصلاح گردد تا کشاورزان عزیز بتوانند از این بحران عبور کنند و همچنین بیمه پایه کشاورزی هر چه سریعتر به منطقه برقرار گردد.
تقاضا دارم هرچه سریعتر کارخانه اسید مس سرچشمه رفسنجان راهاندازی شود تا مردم کمی از آلایندگیهای بسیار زیاد این کارخانه آسایش یابند. اگر از توانمندیها و ظرفیت منطقه استفاده شود بسیاری از سرمایههای مادی و فکری ایرانیان مقیم خارج از کشور میتواند در چنین شرایطی به کمک همشهریان خود بشتابند و ضمن استفاده از ظرفیتها و تخصص خود در زادگاهشان منشأ ترقی و پیشرفت شوند. ما مردمی نجیب و همراه داریم، ایرانیها یکی از مهربانترین و بزرگوارترین و همدلترین مردمان دنیا هستند و باید از چنین ظرفیتی برای ایران سربلند استفاده کرد.
سخن آخر؛ در شرایط کنونی منطقه و جهان اتحاد و وفاق حول محور رهبری ضرورتی انکارناپذیر است. (رنجبرزاده ـ تشکر) همافزایی بین احزاب، گروهها و جناحها لازمه عبور از تندبادهای خودساخته و دشمنساخته است.

مسعود پزشکیان
متشکرم، خیلی ممنون. ناطق بعدی را دعوت بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
تشکر از جناب آقای محمدی به خاطر رعایت وقت. از جناب آقای دکتر قاسم احمدیلاشکی نماینده محترم نوشهر، چالوس و کلاردشت دعوت میکنیم، پنج دقیقه وقت دارید، در خدمت شما هستیم.

قاسم احمدی لاشکی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«الحمدلله الذی هدانا لهذا و ما کنا لنهتدی لولا ان هدانا الله»
پیشاپیش ولادت حضرت ثامنالحجج آقا امام رضا (علیهالسلام) را تبریک عرض میکنم.
لطف آقای خراسان ز همه بیشتر است
هر زمان از دل پردرد صدا برخیزد
همچنین پیشاپیش (5) مرداد سالروز اقامه اولین نماز جمعه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی به امامت مرحوم آیتالله طالقانی را گرامی میدارم.
قبل از هر چیز از لطف همکاران عزیزم بابت تصویب طرح یکفوریتی اصلاح قانون ممنوعیت بهکارگیری بازنشستگان با رأی بالای (80) درصدی که موجی از شادمانی برای جوانان کشور را به همراه داشت تقدیر نموده و از شورای محترم نگهبان انتظار است به فوریت بررسی و دولت محترم نیز به فوریت اجرایی نماید.
همکاران گرامی! افکار عمومی امروز بر آن است که مجلس در جایگاه واقعی خویش قرار ندارد. افکار عمومی بر آن است تعامل قوا بیشتر معطوف به لبخندها است تا هماندیشی و کردار. افکار عمومی بر آن است تحریم بیشتر دستمایه سخنرانیها شده است تا تدبر و اندیشه. افکار عمومی بر آن است رویکرد جامعه به عدالت طبقاتی است نه عمومی و جینی. افکار عمومی بر آن است که کشاورزی در کوچه و پسکوچههای واردات به فراموشی رفته است و صنعت و تولید داخل با این وضعیت بغرنج دلار به تعطیلی میرود و سرمایه داخلی به سمت فرار است.
همکاران عزیز! بزرگترین مشکل و چالش که امروز احساس میشود مسأله تبعیض است و برای رفع آن نیاز است بزرگان نظام اقدام جدی نمایند و البته از خویش شروع کنند تا سرمایه اجتماعی به مردم برگردد.
مردم شریف و نجیب و عزیز! امروز بازار سکه و ارز به شدت در هیجان است، فکر میکنید چه کسانی به این بازار تنش وارد میکنند؟ آیا غیر از خود، دیگری میتواند باشد؟ حجم نقدینگی (1500) هزار میلیارد تومان در کجا جمع شده است؟ مگر نه اینکه در بانکها جمع شده است؟ خود بانکها و مؤسسات با هجوم به این بازار به دشمن خارجی کمک میکنند تا سرمایه اجتماعی جمهوری اسلامی ایران از بین برود.
جناب دکتر روحانی! تا کی میخواهید کشور را به گروگان آقای دکتر سیف بگذارید؟ دوره آقای سیف تمام شد و در اثر سیاستهای نامطلوب و غیرکارشناسی ایشان بسیاری از مردم نسبت به نظام اسلامی بدبین شدهاند. کی میخواهید تسویهحساب نهایی مؤسسات به سپردهگذاران را اعلام کنید؟ کی میخواهید در ارز و سکه ثبات ایجاد نمایید؟ جناب دکتر روحانی! چه زمانی میخواهید بین ژنرالهای اقتصادی خود هماهنگی ایجاد کنید؟
مردم بزرگ ایران! اقتصاد ما توسط ژنرالها اداره میشود و متأسفانه ژنرالها به چشم رقیب به هم مینگرند، در صورتی که حل معضل اقتصادی شامل گرانی که ویرانگر است نیاز به هماهنگی و همگنی بین دستگاهها دارد.
همکاران عزیز! فساد پدیده تلخی است که میتواند نظام ما را دچار چالش نماید و حتی نظام را از درون تهی کند. مشکل امروز ما مشکل مدیریتی است. حضرت آیتالله آملیلاریجانی! خواهش میکنم دادگاهها را علنی برگزار کنید. خواهش میکنم از بزرگترها شروع کنید، آب از بلندی قله به سطح زمین میرسد و مردم پایین قله را سیراب میسازد. نگاه مردم پایین به بالای قله است و همواره شما را مینگرد. جناب آیتالله آملی! ما میدانیم در آمریکا و اسرائیل دو اتاق فکر برای تشدید جنگ روانی و رسانهای در فضای مجازی درست شده است تا انسجام ملی ما را مورد خدشه قرار دهد و فاصله بین مردم و نظام را دوچندان سازد. ما نباید با دست خود به این سیاست کمک کنیم و راهحل آن برخورد قاطع و علنی با اصحاب زر و زور و فساد است.
اما رئیسجمهور محترم! ریل توسعه؛ آموزش و پرورش، قطار توسعه؛ دانشگاه و نخبگان موتور توسعه هستند. در ریلگذاری توسعه چه کردید؟ برای رکن اصلی سند تحول بنیادین معلم چه کردید؟ همکاران! برای افزایش (20) درصدی معلمان چه نوشتیم و چه شد؟ آقای دکتر روحانی! اگر توسعه واقعی کشور را میخواهید، که میخواهید، باید شما در دولت به احترام وزیر معلمان، استاندار به احترام مدیرکل معلمان (رنجبرزاده ـ جمعبندی بفرمایید) فرماندار به احترام رئیس اداره معلمان بایستد و به احترام مقام شامخ علم و معلم ادب کند تا توسعه واقعی را شاهد باشیم. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون و متشکرم).
اما نکته پایانی؛ شورای محترم سنجش و پذیرش دانشجو! اخیراً تصمیمی از شما برای کنکور 98 مبنی بر تأثیر (30) درصدی به صورت قطعی گرفته شد. حتماً این تصمیم سنجیده، منطقی و کارشناسی نیست. بسترهای لازم برای آزمون، تصحیح، عدالت آموزشی و غیره فعلاً وجود ندارد. حتماً مافیای جدید ترمیم معلم مشکلزا خواهد شد (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، آقای احمدی وقت شما تمام شد) و به عرض کمیسیونها و وزارتخانهها خواهم رساند. لطفاً تجدیدنظر فرمایید. از دکتر پزشکیان هم ممنون و سپاسگزارم.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای دکتر یحیی کمالیپور نماینده محترم جیرفت و عنبرآباد دعوت میکنیم، پنج دقیقه وقت دارید.

یحیی کمالی پور
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
به نام خداوند لوح و قلم
حقیقتنگار وجود و عدم
خدایی که داننده رازهاست
نخستین سرآغاز آغازهاست
اولاً میلاد باسعادت هشتمین اختر تابناک آسمان امامت و ولایت را به محضر همه ملت شریف ایران، رهبر معظم انقلاب و شما همکاران ارزشمند عرض تبریک دارم.
در این شرایط و در این روزها که شاهد رجزخوانی بیمحتوای عدهای در خارج از مرزهای جغرافیایی کشورمان هستیم و اخیراً ترامپ کاسبکار دلال راهبرد این کشتی شکسته را بر عهده گرفته، در جایگاه ملت بزرگ ایران پاسخ پریشانگویی بیاساس و بیمنطق رئیسجمهور آمریکا را اعلام میداریم و تاریخ به یادگار مانده اسلاف و نیاکان ما نشان از جانفشانیها و سلحشوریها برای حفظ کیان و اقتدار ملتی در طول تاریخ دارد که در برابر هر گونه تهاجم و تعرض به سرزمین خویش از جان و مال خویش گذشته و زندگی با حریت را بر خفت و زندگی در زیر یوغ بیگانگان ترجیح داده است. ملتی که در جهادی بزرگ در تاریخی نه چندان دور با تمسک بر عقاید ناب محمدی و تأسی از مکتب خونبار عاشورا، اتحاد و استکبار جهانی را در دوران دفاع مقدس در هم فرو کشید و به شکستی خفتبار برای آنان مبدل ساخت، ترامپ این تاریخ را درک ننموده و متأسفانه قادر به ثبت و ضبط آن نیست. در ذهن پریشان و دیپلماسی قلدرمأبانه خود هوای دیگری را در سر میپروراند. بدیهی است به طریق اولی شناختی از تاریخ بلند و عزتمندانه مردم این سرزمین کهن نداشته است و از روی جهل و خودسری ملت ایران را تهدید میکند.
از تریبون خانه ملت ضمن پشتیبانی از بیانات محکم ریاست محترم جمهور در دفاع از شأن و عظمت ملت ایران اعلام مینمایم که ملت ایران کمافیالسابق در برابر هرگونه زیادهخواهی استکبار جهانی خواهد ایستاد و از مجد و شکوه ایران اسلامی دفاع خواهد کرد. ملتی که یاد گرفته است در بحرانها و در شرایط سخت به مقتدایش حسین اقتدا کند که «هیهات منا الذله»، این فریاد همه ملت ایران در مقابل ترامپ است و بداند که ملت ایران راهش را انتخاب کرده و از این مسیر ذرهای کوتاه نخواهد آمد.
اما درخصوص مشکلات حوزه انتخابیه به عرض برسانم، ضمن تشکر از سفر وزیر محترم ورزش و جوانان جهت حضور در جنوب استان کرمان، از ایشان میخواهم مصوبات سفرش را به رسانهها اعلام نماید تا کسی سفرش را سیاسی و تشریفاتی جلوه ندهد.
از رئیس سازمان محترم بهزیستی کشور تشکر میکنم که با حضور و اقدامات جهادی خودش از مردمی که مدتها منتظر حضور ایشان بودند رفع مشکل نمودند.
از وزیر جهادکشاورزی میخواهم نسبت به پرداخت پول گندمکاران اقدام کنند و اعتبار ویژهای را در فصل کاشت برای کشاورزان عزیز ما برقرار کنند.
به وزیر محترم نیرو تذکر میدهم که در فصل گرمای (55) درجه جنوب استان کرمان قطعی برق در این مناطق را ممنوع نمایند، چون این کار با عقل سلیم سازگاری ندارد که مردمی را در گرمای (55) درجه شکنجه بدهیم. خشکسالیها امان از مردم جنوب استان کرمان بریده است، برای آبرسانی به مردم روستاها، احیای قنوات و چاهها چارهای بیندیشید.
از وزیر محترم کشور میخواهم بیش از این در انتخاب استاندار کرمان تعلل نکند و این به نفع مردم استان کرمان و کشور نیست. چرا وزیر کشور نمیخواهد هر چه سریعتر استاندار کرمان را تعیین تکلیف کند؟
متأسفانه بانکها مصوبات دولت را اجرایی نمیکنند (رنجبرزاده ـ تشکر، وقت شما تمام شد) و خود را تافته جدابافته از دولت میدانند. از رئیسجمهور محترم میخواهم که بانکها را مکلف به اجرای مصوبات دولت کند.
خدایا چنان کن سرانجام کار
تو خشنود باشی و ما رستگار

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون و متشکرم، دستور بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! قبل از دستور بعدی، من تشکر میکنم از جمعی از شهروندان محترم شهرستان خاش میهمانان برادر عزیزمان جناب آقای علی کرد نماینده محترم خاش و میرجاوه که میهمان امروز جلسه ما بودند.
8
اعلام وصول (1) فقره طرح

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
طرح اصلاح موادی از قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی اعلام وصول میشود.
9
طرح سؤالهای آقایان: نادر قاضیپور نماینده ارومیه و علیرضا محجوب نماینده تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس از آقای بیژن نامدارزنگنه وزیر نفت و نظر مجلس مبنی بر وارد نبودن سؤالها

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
موضوع بعدی سؤالات آقایان نادر قاضیپور و علیرضا محجوب نمایندگان محترم ارومیه و تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس از جناب آقای مهندس زنگنه وزیر محترم نفت است. از سخنگوی محترم کمیسیون انرژی جناب آقای دکتر قرهخانی دعوت میکنم که گزارش خودشان را با توجه به محدودیت وقت فوقخلاصه ارائه کنند، در خدمتتان هستیم.

اسداله قره خانی آلوستانی
سلام علیکم جمیعاً و رحمه الله ـ بسم الله الرحمن الرحیم
سؤال جناب آقایان نادر قاضیپور و علیرضا محجوب نمایندگان محترم ارومیه و تهران، شمیرانات، اسلامشهر، ری و پردیس از وزیر محترم نفت، به شرح ذیل ارسال میگردد.
امروز سه سؤال در مرحله اول و یک سؤال هم در مرحله بعدی مطرح میشود.
گزارش کمیسیون انرژی
خلاصه سؤال:
علت واردات بیرویه پمپهای صنعتی بیکیفیت از چین و عدم حمایت از شرکتهای تولیدکننده داخلی که دارای توان و محصولی باکیفیتتر هستند چیست؟
نتیجه بررسی:
در اجرای ماده (209) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی به استحضار میرساند: سؤال فوق در جلسه مورخ 18/7/1396 این کمیسیون با حضور جناب آقای مهندس زنگنه وزیر محترم نفت مورد بررسی قرار گرفت. در این جلسه جناب آقای قاضیپور نماینده محترم سؤالکننده، سؤال خویش را بدین شرح مطرح نمودند: با توجه به اینکه شرکتهای داخلی توان تولید پمپهای مختلف صنعتی را جهت بهرهبرداری در صنایع پتروشیمی، نفت و گاز دارند و هماکنون پمپهای صنعتی تولید داخل در پالایشگاه تهران، پالایشگاههای فاز (20) و (21) پارس جنوبی و پالایشگاه ستاره خلیج فارس و سایر پالایشگاههای دیگر در حال استفاده است، متأسفانه پیمانکاران فازهای مختلف پارس جنوبی (فازهای 13، 19، 22، 24) همچنان با بیتوجهی به محصولات باکیفیت داخلی، با واردات بیرویه محصولات چینی (از دلالان چینی) علاوه بر خروج ارز از کشور، زمینه بیکاری بسیاری از جوانان این مرز و بوم را فراهم آوردهاند.
چرا اقدامی جهت جلوگیری از ورود این قطعات بیکیفیت به کشور و استفاده در صنعت نفت و گاز نمینمایید؟
یکی از ضرورتهای اقتصاد مقاومتی، کاهش واردات به خصوص کالاهایی که امکان تولید در داخل کشور را دارند است. اکنون این روند چه سازگاری با اقتصاد مقاومتی دارد؟
سود حاصل از این واردات بیرویه محصولات بیکیفیت و استفاده آنها در صنعت استراتژیک کشور که نیاز به بومیسازی دارد به جیب چه کسانی میرود؟
جناب آقای مهندس زنگنه در پاسخ ابراز داشتند: مبنای ما در مناقصات و قراردادها عمل به «قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی در تأمین نیازهای کشور» است. فلذا در پروژهها سفارش جنس خاصی نمیدهیم بلکه سیستمی تعریف کردهایم که پیمانکار را ملزم میکند در پروژه درصد خاصی را به تولید داخلی اختصاص دهد. در واقع ما وارد جزئیات سفارشات خرید پیمانکاران نمیشویم و قانوناً هم نمیتوانیم آنها را به خرید تجهیزات خاصی از جمله پمپهای سرچاهی یا درونچاهی ساخت داخل ملزم کنیم. در عین حال امتیازات و سیستم تشویقی خاصی را برای پیمانکارانی که تجهیزات ساخت داخل را با قیمت (10) درصد بالاتر از مشابه خارجی خرید کنند در نظر گرفتهایم.
وزیر محترم نفت همچنین اظهار داشتند: در جلساتی که با پیمانکاران صنعت نفت داشتهام علت تمایل آنها به خرید تجهیزات داخلی را مرتباً جویا میشوم. این پیمانکاران دلیل اصلی خود را اختلاف زیاد در قیمت و کیفیت و زمانبندی انجام تعهدات میان سازندگان داخلی و خارجی ذکر میکنند. علیایحال همواره آنچه ملاک عمل ما در پروژههای صنعت نفت بوده، عمل به قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی در تأمین نیازهای کشور بوده است.
در پایان جناب آقای قاضیپور، نماینده محترم سؤالکننده اعلام کردند پاسخهای وزیر محترم را قانعکننده نمیدانند. از این رو کمیسیون مستند به ماده (209) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی قلمرو سؤال را ملی تشخیص داده و اینک گزارش آن تقدیم میگردد.
سؤال دوم:

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
جناب آقای قرهخانی! فرصت خیلی کم است، خلاصهاش را بفرمایید.

اسداله قره خانی آلوستانی
انشاءالله من در مدت ده دقیقه اینها را عرض میکنم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی

اسداله قره خانی آلوستانی
سؤال دوم این است که چرا شرکتهای زیرمجموعه وزارت نفت همچنان گرایش بسیاری به واردات لولههای گاز دارند، در حالی که کارخانههای لولهسازی به ورطه تعطیلی کشانده میشوند؟
جناب آقای قاضیپور نماینده محترم سؤالکننده سؤال خویش را بدین شرح مطرح نمودند: علیرغم مکاتبات صورتگرفته با وزارت نفت جهت حمایت از تولیدکنندگان داخلی و استفاده از توان ساخت داخل در تکمیل پروژههای ملی، متأسفانه بنا بر اطلاعات واصله شرکتهای زیرمجموعه وزارت نفت همچنان گرایش خاصی به واردات لوله از خارج از کشور دارند.
تعداد کارخانههای لولهسازی در ایران و توانایی این شرکتها در تأمین لولههای فولادی موردنیاز صنعت نفت بر کسی پوشیده نیست، علت اینکه تصمیمگیریها در وزارتخانه متبوع باعث شده تا این کارخانهها زیانده شده و افزایش واردات لولههای فولادی داشته باشیم، چیست؟
ما اطلاع موثق داریم که برخی پیمانکاران، لولههای گاز با کیفیت بسیار پایین را از اسکلههای اختصاصی وارد کشور میکنند، چرا به خودکفایی صورتگرفته جهت تأمین تجهیزات صنعت نفت توجهی نمینمایید؟ آیا با چنین روشها و تمایلاتی به واردات، میتوان اقتصاد مقاومتی را عملیاتی نمود؟
جناب آقای مهندس زنگنه در پاسخ ابراز داشتند: در دولت قبل با ترک تشریفات، اقدام به واردات (1) میلیارد دلار لوله گاز شد. اما در این دولت حتی یک متر نیز لوله فولادی درزدار گاز توسط زیرمجموعههای وزارت نفت وارد نشده است. لیکن با توجه به اینکه شرکتهای داخلی توان تولید لولههای CRA (مقاوم به خورندگی گاز ترش) را ندارند ممکن است پیمانکاری نیاز پروژه به اینگونه لولهها را از خارج وارد نماید که این امر نیز با رعایت «قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی در تأمین نیازهای کشور» انجام میشود.
وزیر محترم نفت همچنین اظهار داشتند: در ایران سه کارخانه تولید لولههای فولادی گاز درزدار وجود دارد که در جدیدترین مناقصه ما به مبلغ (200) میلیون یورو، شرکت لولهسازی اهواز برنده شده است. همچنین (25) میلیون تن ورق از خارج خرید کردهایم که قرارداد تبدیل آنها به لوله را با شرکتهای داخلی منعقد کردهایم و در حال ساخت و بهرهبرداری از این لولهها هستیم. به علاوه در بخشنامهای برای تمام شرکتهای زیرمجموعه مصوب کردهایم در مناقصاتی که خارجیها هم شرکت میکنند قیمتهای آنها را بعد از گمرک لحاظ کنند. در واقع هزینههای حمل، بیمه و گمرک را هم به قیمتهای طرف خارجی اضافه میکنیم که این امر به نفع تولید داخلی است.
در پایان جناب آقای قاضیپور، نماینده محترم سؤالکننده اعلام کردند پاسخهای وزیر محترم را قانعکننده نمیدانند، از این رو کمیسیون انرژی مستند به ماده (209) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی قلمرو سؤال را ملی تشخیص داده و اینک گزارش آن تقدیم میگردد.
سؤال سوم؛ علت عدم نظارت وزارت نفت بر پالایشگاهها جهت تأمین مواد اولیه مورد نیاز تولیدکنندگان قیر چیست؟
جناب آقای قاضیپور نماینده محترم سؤالکننده سؤال خویش را بدین شرح مطرح نمودند: در حال حاضر وزارت راه و شهرسازی برای تأمین قیر مورد نیاز جهت انجام راهسازی و آسفالت به خصوص در مناطق محروم دچار مشکل است. تأمین مواد اولیه مورد نیاز جهت تولید قیر مورد تأیید وزارت راه و شهرسازی به عهده پالایشگاهها میباشد، ولی متأسفانه پالایشگاهها از تحویل ماده اولیه مورد نیاز به پیمانکاران تولید قیر که تولیدات آنها از لحاظ کیفیت و شرایط لازم مورد تأیید وزارت راه و شهرسازی است امتناع میکنند. به عنوان مثال پالایشگاه تبریز به تعهدات خود جهت تحویل وکیومباتوم به پیمانکار وزارت راه و شهرسازی عمل ننموده و این پیمانکاران با مشقت فراوان و از موجودی خود به تعهدات وزارت راه و شهرسازی عمل کردهاند و برای تأمین مواد اولیه دچار مشکل و ضرر و زیان مالی فراوانی شدهاند. چرا به فعالیت پالایشگاهها که نفت کشور به عنوان سرمایه ملی در اختیارشان قرار گرفته نظارت لازم صورت نمیگیرد؟ چرا از رانت و سودجویی پالایشگاهها از این ثروت ملی جلوگیری نمیشود؟
جناب آقای مهندس زنگنه در پاسخ ابراز داشتند: همانطور که بارها اعلام کردهام این پالایشگاهها خصوصی هستند (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) و رابطه ما با آنها صرفاً عرضه خوراک و دریافت پنج فرآورده اصلی است و اختیار فرآوردههای فرعی از جمله وکیومباتوم دست خود پالایشگاهها است. البته ما در شش ماه اول سال جاری در راستای انجام تعهدات قانونی مندرج در بودجه امسال بیش از (1) میلیون و (700) هزار تن حواله وکیومباتوم صادر کردهایم.
وزیر محترم همچنین اظهار داشتند: از آنجا که این پالایشگاهها طبق قواعد بنگاهداری فعالیت میکنند و صاحبان اصلی سهام آنها غیر از وزارت نفت است، پس ما نمیتوانیم نظارت مؤثری بر آنها داشته باشیم و برای آنها الزام قانونی و حکم انجام کار خاصی صادر کنیم. تنها کاری که قانوناً میتوانیم انجام دهیم این است که خوراک آنها را قطع کنیم، اما با این کار ناچار خواهیم بود فرآوردههای نفتی از جمله بنزین و گازوئیل را وارد کنیم. این کار شدنی نیست.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون و متشکرم، الان (10) دقیقه است شما گزارش دادید.

اسداله قره خانی آلوستانی
آقای رئیس! ده دقیقه وقت من بود، سه تا سؤال را گفتند ده دقیقه.

اکبر رنجبرزاده
نه، طبق ماده (209) آییننامه حداکثر پنج دقیقه وقت دارید.

اسداله قره خانی آلوستانی

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، متشکرم. آقای وزیر بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای وزیر و نماینده سؤالکننده هر کدام (30) دقیقه وقت دارند، سؤال سه تا بوده، تجمیع شده و یک ساعت بیشتر نباید صحبت شود. در دو نوبت (30) دقیقه در خدمت آقای وزیر هستیم، اگر خودشان صلاح بدانند.

بیژن نامدارزنگنه
بسم الله الرحمن الرحیم
خانمها و آقایان خسته نباشید. من طبق معمول ترجیح میدهم بعد از شنیدن اظهارات جناب آقای قاضیپور به پاسخها بپردازم، چون الان هنوز سؤال مطرح نشده، خیلی متشکرم.

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای قاضیپور به عنوان نماینده سؤالکنندگان بفرمایید.

نادر قاضی پور
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام محضر ملت بزرگ ایران اسلامی، کارکنان زحمتکش وزارت نفت و نیروهای مسلح.
همکاران عزیز! رهبر فرزانه انقلاب سال 95 را سال اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل نامیدند. اتفاقی در کشور رخ نداد. سال 96 را سال اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال نامیدند. سال 1397 را مستقیماً سال حمایت از کالای ایرانی نامیدند تا منِ نماینده و آقای زنگنه وزیر محترم بهانهای برای تفسیر و بیاعتنایی به فرمایش ایشان نداشته باشیم. آقای زنگنه! اما شما برای حمایت از کالای ایرانی چه کردید؟
در سال 94 در همین صحن علنی اینجانب از شما پرسیدم، حضرتعالی قول مردانه دادید، ولی عمل نکردید، علت امر چیست؟ از وزرای سابق هم سر تولید داخلی سؤال کردیم. چرا سامانه تأمین الکترونیکی کالای صنعت نفت اجرایی نمیشود تا فسادهای موجود و خریدهای خارجی کاهش یابد؟ چرا سیستم کدینگ MISC که جهت تأمین کالای خارجی بوده حذف نمیشود و نفتکد جایگزین آن نمیدهند؟ کارگران، مهندسان، نخبگان و شرکتهای دانشبنیان کشور همه در حال از بین رفتن هستند و شما و مدیران زیرمجموعه شما فقط به دنبال چشمآبیها و موطلاییها هستید.
تا حالا تمایل نداشتید شرکتهای داخلی که این همه نیروی متخصص دارند استفاده شود، الان که تحریم شدیم چرا به این نیروهای جوان دانشبنیان، جهاد دانشگاهیها که ثروت کشور هستند کار تحویل نمیدهید؟ این جوانان باغیرت و باعزت انرژی هستهای را میتوانند به دست بگیرند و پیشرفت کنند، در زمینههای نانو به این تکنولوژی بالا دست یافتند، ولی نمیتوانند در بخش نفت موفق شوند؟
آیا فقر و رکود حاکم بر صنعت داخلی را نمیبینید؟ مقام معظم رهبری فرمود واردات کالاهای (دارای) مشابه داخلی حرام شرعی است، آیا شما گوش کردید، آیا عمل کردید؟ در صنعت لولهسازی نفت و گاز کشور چند شرکت توانمند لولهسازی اهواز، صفا و ماهشهر که در آن فعالیت میکنند قبلاً در فازهای (2) و (3) توانستهاند توانمندی خود را به اثبات برسانند، امروز حتی در مناقصه لولههای فاز (11) شرکت داده نشدند. بیانات رهبری را اینگونه گوش میدهیم؟ چرا از شرکتهای خارجی لوله خریدید؟ مگر نه اینکه طبق مصوبه شورای اقتصاد درمورد فاز (11) طرف خارجی باید برای تمامی قراردادهای فرعی شرکت ایرانی داشته باشد؟
آقای زنگنه! آیا کمیسیون صنایع مجلس اشتباه میکند که از تولید داخل دفاع میکند؟ اگر ما اشتباه کنیم آقای نعمتزاده مشاور عالی صنعت شما که اشتباه نمیکند. خود ایشان در (29) مهرماه 96 در نامه شماره (1000804) این موضوع را به شما اعلام نکرده است؟ در (11) دیماه 96 گزارش تکمیلی ارسال کردند، البته ایشان اقدام کردند، ولی شما باز هم گوش نکردید و اجرا نکردید. یعنی نظام مقدس جمهوری اسلامی در طول (40) سال در نقطهای قرار دارد که شرکت توتال به ما بگوید چه کسی در مناقصه باشد و چه کسی نباشد؟ تاریخ ذلتی را که شما به صنعت کشور ایران اسلامی القا کردید فراموش نخواهد کرد، در تاریخ نام بدی از شما ثبت خواهد شد. توتال اطلاعات ایران را گرفت و رفت، معلوم بود که نمیخواهد کار کند. با قرارداد کرسنت کشور را متضرر کردید، باعث شدید که قرارداد گازی ایران با پاکستان و هندوستان انجام نشود. مافیای باشگاه نفت و نیرویی که با یکسری مافیای رانتخوار تکمیل شده است. مگر نگفته بودی تا پایان سال 96 حداقل (10) قرارداد بزرگ نفتی با کشورهای غربی بسته خواهد شد؟ نگذاشتند این هم کار کند.
فاز (11) پارس جنوبی را معطل توتال کردید، ژنرالهای نفتی کجا هستند؟ همه کارکنان مؤمن و سالم و کاردان را خانهنشین کردی، یکسری نیروهای مسألهدار و ناکارآمد را به وزارتخانه آوردید. شرکتهایی که میتوانستند در تحریم احتمالی به ایران کمک کنند را دست یکسری آدمهای ناکارآمد و بیتجربه دادید که آنها کشور را اداره کنند. چه دشمنی با کشور دارید؟
با یکسری بررسیهای ساده توسط دستگاه امنیت کشور میتوان دست یافت بسیاری از کارشناسان وزارت نفت فرزندانشان در کشورهای غربی به ویژه انگلیس مشغول به تحصیل و یا بورسیه توسط شرکتهای چندملیتی نفتی یا دوتابعیتی هستند و بسیاری از آنها در آن کشورها واحد مسکونی دارند. بر همین اساس بیشترین تجهیزات مهم وزارت نفت از کشور انگلیس خریداری میشود و همین کارشناسان تجهیزات سایر کشورها به خصوص داخلی را به بهانههای مختلف رد کیفیت میکنند. سفرهای سالانه این کارشناسان و خانوادههای اینها این موضوع را نیز اثبات میکند.
آقای زنگنه! چرا همچنان در فاز پارس جنوبی مولکولارسیو، کاتالیستها، میکانیکالسیل، تراکسیل از شرکتهای صهیونیستی خارجی وارد میشوند در حالی که شرکتهای دانشبنیان، جهاد دانشگاهی داخلی با ظرفیت مناسب در زمان مناسب با قیمت رقابتی و استاندارد MPA تولید میکنند؟
آقای زنگنه! بهانهجوییهای کیفیت استاندارد مربوط به (20) سال پیش است، چگونه ممکن است با وجود فناوری طراحی و ساخت کنترل پمپهای سانداین و پمپهای کراسینگ بخشنامهای صادر نمیشود؟ جلوی واردات این تجهیزات در پروژههای پتروشیمی ونیان، پتروشیمی هنگام، فاز (11) پارس جنوبی، میدان آزادگان، پالایشگاه اصفهان و آبادان و پتروشیمی گچساران را نمیگیرید؟ مگر آقای نعمتزاده مشاور عالی شما در وزارت صنایع در نامه (49765) مورخ 20/2/96 این موضوع را تأیید نکردند؟ چرا از پمپ صنعتی ایران و کارخانجات لولهسازی یک خرید مشخص انجام نمیگیرد؟
آقای زنگنه! کاتالیستها پاشنهآشیل صنعت پالایش پتروشیمی کشور است. در حالی که شرکتهای دانشبنیان داخلی ظرفیت تولید (1000) تن کاتالیست جهت استفاده در واحدهای تولید متانول با نصف قیمت خارجی را دارند، چرا پتروشیمی غدیر، پتروشیمی شیراز، شرکت ملی صنایع، پتروشیمی به دنبال چشمآبیها و خارجیها هستند؟ چگونه ممکن است سیستمهای کنترل توسط دلالان فرانسوی از شرکتهای هانیول در پالایشگاه بیدبلند (2)، پالایشگاه ستاره خلیج فارس، پتروشیمی جم، پتروشیمی مرجان و پالایشگاه تبریز وارد کشور شود و از توان شرکتهای داخلی استفاده نشود؟
آقای زنگنه! چرا این بازار میلیارد دلاری سالانه را در اختیار خارجیها قرار میدهید و ایرانیان عزیز را خودتحریمی میکنید؟ آقای وزیر! از این مصادیق در وزارت نفت فراوان است، اینکه پروژههای کشور بعضاً با تأمین مالی صندوق توسعه ملی به پیمانکاران واگذار شود، شما بگویید بخش خصوصی هستند و به من ارتباطی ندارد، نشانه ضعف در مدیریت شما و کوچک کردن توان حاکمیت وزارت نفت است. امروز وزارت نفت خوار و ذلیل شده است.
حمایت از کالای ایرانی و شرکتهای داخلی دانشبنیان وظیفه مجلس است، چراکه اینها ناموس و ثروت ایرانی هستند. هر شرکتی که به هر طریقی از نفت و گاز با مجوز وزارت نفت استفاده میکند، طبق قانون حداکثری مکلف به استفاده از کالا و تجهیزات داخلی هستند.
جناب آقای زنگنه! شما روزی که شهر عسلویه و ماهشهر را اجرا کردی، چگونه امروز منفعلانه شاهد از بین رفتن شرکتهای داخلی هستی؟ وقتی که شما در بازار داخلی نمیخواهید از کالای داخلی استفاده کنی، چگونه انتظار صادرات در تجهیزات را داری؟ آقای زنگنه! این ضعف و ناتوانی برازنده نظام مقدس جمهوری اسلامی و فرزندان این ملت نیست که ابرقدرتها را به زانو درآورده است. تا زمانی که پروژههای بزرگ ملی اینگونه به حراج خارجیها گذاشته میشود شاهد بیکاری هزاران کارگر، مهندس، نخبگان و رکود شرکتهای داخلی خواهیم بود و هزاران متخصص تحصیلکرده بیکار خواهند شد.
آقای زنگنه! علیرغم اهمیت عمران و آبادی روستاهای کشور و صراحت قانون مبنی بر صد درصد بودن قیر، متأسفانه در سال 94، (27) درصد از حکم قانون مذکور اجرایی نشد. در سال 95 هم وضع بر همین منوال بوده، علیرغم تذکرات سازمان بازرسی کل کشور چرا قانون اجرا نشده است؟ کمیسیون زحمتکش عمران آقای رضایی چندین جلسه تشکیل دادند، نهایتاً با حکم دادستان دیوان محاسبات مجبور شدید قیر سال 96 را پرداخت نمایید. در سالهای 95 و 94 به تعهد عمل نکردی، خلاف قانون عمل شد. ما در مجلس قانون مینویسیم، ولی شما به خود اجازه میدهید که قانون را اجرا نکنید. گزارش کمیسیون عمران مجلس در تاریخ ششم شهریور 95 نشان داد شما تخلف کردید و از اجرای قانون استنکاف کردید. شما با چه مجوزی مستقیماً به بعضی از شهرستانهای طرفدار خودت قیر دادید؟ قانون میگوید باید به دستگاهها بدهید، راه و شهرسازی، بنیاد مسکن، شهرداری، سازمانهای نوسازی و مدارس. قانونگذاری تا کی؟
آقای پزشکیان! من بقیه مطالبم را در قسمت دوم به اطلاع ملت بزرگ ایران اسلامی میرسانم. به عشق امام حسین، یا حسین.

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
(11) دقیقه و (30) ثانیه صحبت فرمودید.

بیژن نامدارزنگنه
بسم الله الرحمن الرحیم
با تشکر از جناب آقای قاضیپور که البته مطالب زیادی را بیان فرمودند که خیلی از آنها ربطی به سؤال نداشت، چون باید علیالقاعده در چارچوب سؤال صحبت شود. ولی به هر حال من توضیحاتی را در حدی که نیمساعت وقت دارم خدمت دوستان محترم نماینده عرض میکنم.
بحث واردات لوله، من هم در کمیسیون و هم دور قبل که اینجا بحث شد گفتم، بحث طولانی و طویلی است که آقای قاضیپور دنبال میکنند، از زمان دولت آقای احمدینژاد هم دنبال میکنند. قبلاً اینکه ما بگوییم میلیاردها دلار لوله درزدار در کشور در دولتهای قبل وارد شده، این قابل کتمان و انکار نیست. لوله هم در صنعت نفت مثل رگهای خونی در یک موجود زنده است که به آن نیاز دارد. نمایندگان محترم مستحضر باشند که ما به انواع لولهها نیاز داریم. یکی از رایجترین این لولهها لولههای فولادی درزدار است که چهار کارخانه بزرگ در کشور وجود دارد که اینها را میسازد. در این پنج سالی که بنده در وزارت نفت بودم هزاران کیلومتر و بیش از (1) میلیون تن سفارش به کارخانههای داخلی دادیم و من قاطعانه میگویم همه نیازهای شرکت گاز به لولههای درزدار از داخل تأمین میشده است. اخیراً هم لولههای خط لوله جاسک که بیش از (1000) کیلومتر است در مناقصهای که گذاشته شد به شرکتهای داخلی ارجاع شده، در خط ششم سراسری در کارخانههای داخلی لولههایش ساخته شده و همینطور خط لوله دامغان ـ کیاسر ـ نکا هم در لولهسازی اهواز تولید شده است. در واقع آقای قاضیپور میفرمایند، اما بگویند ما کدام لوله را در این سالها میتوانستیم از داخلی بخریم و از خارج لوله درزدار وارد کردهایم؟
اما لولههای دیگری که ما نیاز داریم لولههای بدون درز هستند. پیچیدهترین لولههای بدون درز که البته کلاً لولههای بدون درز برای فشارهای بسیار بالا استفاده میشود، لولههای CRA هستند، یا (Corossion Resistant Auoys) یعنی لولههایی که با یک آلیاژهای بسیار مقاوم به خوردگی ساخته میشوند. اینها برای چاههای پارس جنوبی هر کدام حدوداً (4) کیلومتر نیاز است و ما به صدها کیلومتر از این لوله نیاز داریم. این یکی از نقاط ضعف ما در دور قبل تحریم بود که این لولهها را به ما نمیدادند. خوشبختانه ما در سال 96 یک قراردادی به مبلغ حدود (550) میلیون یورو، دقت بفرمایید! (550) میلیون یورو با یک شرکت داخلی به همراه یک شریک معتبر خارجی امضا کردیم که ساخت این لولهها در داخل کشور انجام شود و این با موفقیت دارد جلو میرود، فکر میکنم نزدیک (100) میلیون یورو سرمایهگذاری داخلی باید برای این کار انجام شود، این کار بسیار بزرگی است و من فکر میکنم یکی از افتخارات صنعت نفت برای ساخت داخل است. این لولهها بدون درز است.
بخش دیگری از لولههای بدون درز لولههایی است که با آلیاژهایی با پیچیدگی کمتر ساخته میشوند، اینها برای لولههای جریانی و داخل چاهها هستند. اینها همانطور که قبلاً هم صحبت کردیم تنها کارخانه موجود فعلی در کشور فولاد اسفراین است. آقای دکتر قوامی دوست عزیز من قبلاً سؤالی داشتند، من اینجا حاضر شدم و توضیح دادم و البته خرید از این شرکت لولهسازی اسفراین فراز و نشیب دارد، اما به خوبی دارد جلو میرود و ما اساساً بخشنامه کردیم و واردات سایزها یا اندازههایی که اسفراین میسازد را چه برای شرکتهای خودمان و چه پیمانکارانمان ممنوع کردیم.
من لازم است اینجا یک نکته مهم را اشاره کنم، خیلی هم باید سربسته بگویم. بعضی از دوستان فکر میکنند چون ما به بعضی از شرکتهای داخلی سفارش خرید نمیدهیم از خارج وارد میکنیم. دوستان! الان فقط (3000) میلیارد تومان بدهی قطعی پیمانکاران روی دست من است که نمیتوانم پرداخت کنم. شما وضع صنعت نفت را بدانید در چه وضعیتی است، یعنی ما الان به دلیل اینکه منابع نداریم بعضی از سفارشات را نمیدهیم، نه به خاطر اینکه داریم از خارج وارد میکنیم یا میرویم از کس دیگری خرید میکنیم.
اما بحثی که ایشان درمورد فاز (11) یا نامه آقای نعمتزاده داشتند، اساساً در فاز (11) خریدی انجام نشده، یکسری مناقصه رفتند، هیچکدامش هنوز ارجاع نشده است. یعنی این بحثهایی که در حین مناقصه و بحثها میشود اصلاً خریدی اتفاق نیفتاده، کاری انجام نشده که آقای قاضیپور دارند میفرمایند، یا خط لوله پاکستان ـ هند را که من نفهمیدم ارتباطش با موضوع این سؤال چیست که ایشان فرمودند.
خرید کاتالیست را فرمودند، رفته از پتروشیمی غدیر یا شیراز کاتالیست خریده، غدیر زیر نظر چه کسی است، مالکش چه کسی است؟ مالک پتروشیمی شیراز چه کسی است؟ من باید جواب بدهم؟ من وزیر مسئول نفت هستم، ولی عملیاتی را که بخش خصوصی یا بخشهای غیردولتی انجام میدهند را که من نباید پاسخ بدهم، خودشان وزیر دارند، الحمدلله سرحال و خیلی قوی میتوانند پاسخ بدهند اگر لازم باشد.
من یک مطلب هم بگویم. مرتب گفته میشود اقتصاد مقاومتی. دوستان محترم! اقتصاد مقاومتی یک بسته به هم پیوسته است، فقط ارجاع کارها به داخل و پیمانکاران کوچک یا سازندگان نیست. افزایش صادرات هم جزء اقتصاد مقاومتی است، تأمین سوخت داخل هم جزء اقتصاد مقاومتی است، افزایش برداشت از میدانهای مشترک هم جزء اقتصاد مقاومتی است.
اما بحث پمپها؛ دوستان محترم! پمپ در سیستم ما مثل قلب در یک موجود زنده است. اگر ما سیستم کابلهای کنترلمان را اعصاب سیستم بگیریم، اتاق کنترل ما مغز سیستم است و لولهها همانطور که گفتم رگهای خونی میمانند، ولی قلب اصلی سیستم پمپ و کمپرسور درمورد گاز است و اگر همینطور که در یک موجود زنده پمپ و قلبش دچار مشکل شود او دچار مخاطره اصلی میشود، در سیستم ما اگر پمپ دچار مشکل شود سیستم دچار بحران اصلی میشود. پمپ در سیستمهای فرآیندی نفت و گاز و پتروشیمی یک امر حیاتی و مهم است.
ما از انواع پمپها و کمپرسورها یا تلمبهها برای نقل و انتقال مایعات استفاده میکنیم. کیفیت اینها بسیار مهم است. دولت مصوبهای در سال 94 داده، در سال 96 هم تمدید و تثبیت شده، یکسری پمپها را اسم بردند گفتند ورود اینها از خارج ممنوع است. ما دوباره آمدیم خودمان بخشنامه کردیم، یکسری پمپها را نوشتیم گفتیم در مناقصات بگذارند علاوه بر قانون حداکثر استفاده از ساخت داخل که قانون و الزام است، اینها را گفتیم که حتماً بیایند از داخل بخرند و شرطش این است که از داخل خرید کنند. در این قراردادهایی که بسته (5/6) میلیارد دلاری مطرح است اینها را ابلاغ کردیم و در اسناد است.
اما من یک چیز را هم ذکر کنم، این فازهایی که آقای قاضیپور برادر گرامی به آن اشاره نمودند، فاز (13)، فازهای (22)، (23) و (24) و پالایشگاه ستاره خلیج فارس، آقایان! همه اینها توسط قرارگاه دارد اجرا میشود. من فکر نمیکنم هیچکسی در علاقه برادران ما در قرارگاه خاتم برای ارتقای فناوری ملی و افزایش ساخت داخل شک داشته باشد. اینکه گفته میشود اینها رفتند از خارج خریدند و به داخل ندادند و فلان کردند، واقعاً اینها به این دوستان ظلم است. اینها تمام تلاششان را داشتند که ساخت داخل کنند، حتی مپنا را که میشناسید، مپنا یک شرکت درجه (1) داخلی است که این در بخشی از پارس جنوبی کار میکند. آن هم میرود از داخل پمپ میخرد. اینها رفتند پمپها را به داخل سفارش دادند و از داخل خریداری کردند. اما یک نکته مهم است، من اسم هیچ سازندهای را اینجا نمیبرم، چون ارادهام بر حمایت قاطع از سازندگان داخلی است و اگر اسم کسی را ببرم بگویم کارش خوب نبوده تضعیفش میکنم، نمیخواهم این شود. اما واحد در حال احداث جای تست و آزمون و خطا نیست و شرکتهای داخلی باید جایی که کمبود و مشکل تکنولوژیک دارند بروند از ظرفیتهای خوب استفاده کنند و تکنولوژی خودشان را بالا ببرند.
من برایتان مثال میزنم، دوستان ما در فازهای (17)، (18) و (19) و بقیه فازها بسیاری از پمپهای پیچیده را با اصرار شرکتهای داخلی به داخلها دادند. ببینید! یک قرارداد (10) میلیون یورویی برای پمپهای انتقال پروپان و بوتان بوده، در این قرارداد حدود یک سال تأخیر شده و این جنس تا آمده و دوباره اشکالات پمپ رفع شده حدود یک سال طول کشیده است. نزدیک (1) میلیون تن پروپان و بوتان به جای اینکه صادر شود سوخته شده است؟ چقدر ضرر کردیم؟ حداقل بالای (300) میلیون دلار به شرکت گاز زیان وارد شده است. (300) میلیون دلاری که قرار بود صرف گازرسانی روستایی شود، یعنی بالای (1000) میلیارد تومان پول پریده و بیرون رفته است.
ساخت داخل که میکنیم این یک طرف است که آزمون و خطا است، یک طرف هم تولید داخلی، برداشت از میدان مشترک، صادرات و تنوعبخشی به اقتصاد است. من (500) میلیون دلار را در اینجا از دست میدهم به خاطر اینکه کسی میخواهد با (10) میلیون دلار برای ما پمپ بسازد. واقعاً جواب این را چه کسی میدهد؟ شما فقط یک طرف قضیه را میگیرید، این قضیه طرفهای مختلف دارد، من (500) میلیون دلار فقط در یکجا دارم گاز مایع میبرم میسوزانم. پمپهای آب آتشنشانی که پیچیدگیشان به مراتب کمتر است دچار مشکل شدهاند، سفارش داده شده، ساختند، نصب کردند، دچار مشکل شده است. آب آتشنشانی سیستم دفاعی ماست، اگر آب آتشنشانی نداشته باشیم سیستم دفاعی ما دچار اختلال میشود.
پس خواهش میکنم دوستان به این توجه کنند و جناب آقای قاضیپور که حتماً توجه دارند و علاقمند هستند نطق خواهند کرد، همینطور که از یک سازنده کوچک داخلی حمایت میشود که جای تشکر و تحسین دارد و حتی این دنبال میشود که اگر لازم است مواد اولیهاش یا حداقل قطعات یدکیاش از خارج وارد شود، دوستان! من هم به عنوان صنعت نفت یک مصرفکننده کالای نهایی نیستم، من یک تولیدکننده بزرگ هستم. صنعت نفت بزرگترین تولیدکننده در اقتصاد ایران است، از آن باید با همان نگاه تولیدکننده حمایت شود، باید از صنعت نفت به عنوان یک تولیدکننده حمایت شود که بتواند تولیدش را طبق تعهداتش انجام بدهد وگرنه ما چطور گاز مردم را در زمستانها تأمین میکنیم، چطور سوخت واحدها را تأمین میکنیم و میتوانیم زندگیشان را اداره کنیم؟
از این هم که بگذرم وارد بحث قیر شوم. ببینید! شما در قوانین بودجه یک مصوباتی داشتید، خود آقای قاضیپور هم قبول کردند. سال 1396 قرار بود (2400) میلیارد تومان قیر تحویل شود که ما حوالههای این را در آخر سال دادیم، با یک تمهیدات و روشهایی که رفتیم هماهنگ کردیم، برای امسال هم (3000) میلیارد تومان قیر تصویب کردید. امسال خوشبختانه با پیگیری برادران محترم در کمیسیون تلفیق قانون خیلی صریح نوشته شد و محل تأمین این منبع هم روشن شد. دوستان بدانند در وزارت نفت قیر تولید نمیکنیم، قیر را واحدهای عموماً بخش خصوصی تولید میکنند، ما باید برویم آن وکیومباتوم یا تهمانده برج تقطیر را پول بدهیم از اینها بخریم، اینها به کارخانههای قیرساز بدهند تا تبدیل به قیر شود و برود مصرف شود. حالا از مشکلاتی که این کار دارد بگذریم، اما باید پول داد، اگر پول ندهیم که به ما قیر نمیدهند. امسال محل تأمین آن به روشنی معلوم شده، پارسال ابهام داشت، از طریق یارانهها بود، نمیدادند، دولت تصویب کرده بود (1900) میلیارد تومان به جای (2400) میلیارد تومان. آخر سر رفتیم یک راهی با دیوان محاسبات و دوستان کمیسیون عمران پیدا کردیم که (2400) میلیارد تومان حواله داده شود. اما باید این را بدهیم، اگر پول ندهیم به ما قیر نمیدهند.
میفرمایند که بعضی پالایشگاهها قیر را نمیدهند. من که تسلطی بر پالایشگاههای مربوط به دستگاههای دیگر ندارم. اگر ما میگوییم به آنها پول را میدهیم، شما قیر را بدهید. پالایشگاه اراک تا وقتی که دولتی است ما میتوانیم دستور بدهیم، تا وقتی که پالایشگاه آبادان دولتی است دستور بدهیم، به بقیه که نمیتوانیم دستور بدهیم، باید پول بدهیم تا قیر بدهند. اینکه میگویم تسلط بر اینها نداریم، بله ما نداریم، اصلاً قانونی وجود ندارد، من به موجب کدام قانون میتوانم به اینها دستور بدهم؟ فقط یک رابطه مالی است، میتوانم پول بدهم بگویم وکیومباتوم بدهید، تهمانده برج تقطیر را به قیرسازها بدهید. یعنی ما باید برای کارمان قانون داشته باشیم. الان با خصوصیسازیهایی که اتفاق افتاده این پالایشگاهها و بسیاری پتروشیمیها که در سؤال بعدی هم اگر فرصت شد جواب میدهم، اصلاً ارتباطی با ما از نظر حکومتی یا رگولاتوری یا تنظیمگری ندارد. یک نوع خصوصیسازی خاصی انجام شده، اینها به حال خودشان رها شدهاند، هر کاری دلشان بخواهد میکنند، ما هم گرفتار شدیم. قیر اینطور بوده، ولی امسال این (3000) میلیارد تومان پرداخت میشود، محلش تأمین شده، یک دعوایی بین وزارت راه با قیرسازها بود که حالا وزارت راه میگوید من (750) میلیارد تومان بدهی دارم که از وزیر محترم راه تشکر میکنیم که نوشته، قیرسازها مثلاً میگویند (950) میلیارد تومان. قانون هم گفته اول باید بدهی سنواتی را بدهیم، آن را کنار گذاشتیم، بقیه توزیع میشود، بین وزارت راه، بنیاد مسکن، شهرداریها، وزارت کشاورزی و وزارت آموزش و پرورش است. انشاءالله ما امسال از این جهت مشکلی نخواهیم داشت.
به هر حال من ضمن تشکر از آقای قاضیپور برای سؤالهایی که مطرح کردند، امیدوارم ایشان همانطور که تا الان در کارهایشان کمک ما بودند و با این حساسیتی که دارند انشاءالله ادامه پیدا کند، ما بتوانیم کارهایمان را جلو ببریم. ولی مسائلی که بعضاً گفته شد من از ایشان گله دارم. شما میگویید مافیای باشگاه نفت و نیرو، من این را چکار کنم؟ چرا میگویید مافیا؟ این تهمت به یکسری افراد محترم است، یکسری افراد کار کردند، چرا مافیا؟ اگر شما دلیل دارید به قوه قضائیه بدهید مافیا را بگیرند. اگر دلیلی ندارید به اینها بگویید، اینها قابل پیگیری است. من گله میکنم چرا این چیزها را میگویند.
اینکه خرید کالای تولید داخلی که از خارج خریداری نشود و مقام معظم رهبری فرمودند، حتماً این کار باید بشود. کجا نشده؟ کجایش بوده که ما یک کالایی را میتوانستیم از داخل بخریم و کالا مناسب و متناسب و همعرض بوده و تولید ما را دچار اختلال نمیکرده؟ دوستان! به خصوص برای ما بیش از قیمت، کیفیت و زمانبندی مهم است. گفتم کیفیت قلب خیلی مهم است و اینکه سر زمانش بیاید. اگر قلب دو ساعت بعدش بیاید اگر دستگاه نباشد طرف مرده، یا زمانبندی و کیفیتش باید مناسب باشد. برای ساخت داخل با این گرفت، بحث و خواهش من این است که از ما به عنوان یک تولیدگر حمایت شود. در این شرایط سخت وزارت نفت نیاز به حمایت نمایندگان محترم دارد. برای خدماترسانی و تولیدمان، شرایط ما بسیار سخت است، نیاز به حمایت شما داریم که انشاءالله از آن کماکان برخوردار خواهیم شد، متشکرم.

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
تشکر، جناب آقای قاضیپور (18) دقیقه و (30) ثانیه وقت دارید.

نادر قاضی پور
بسم الله الرحمن الرحیم
من از آقای زنگنه تشکر میکنم، ولی کلام آخرش که میگوید شکایت میکنم، آقای زنگنه عزیز! وزیر قبلی شکایت کرد، شما هم شکایت کن، مشکلی نداریم، ما حق و حقوق نمایندگیمان را انجام میدهیم. آقای پزشکیان! به همکاران بگویید بنشینند و آقای زنگنه گوش کنند.

مسعود پزشکیان
شما بفرمایید، آقای زنگنه هم گوش میدهند، دیگر آقای زنگنه که نوبت جواب دادن ندارد، حرفتان را بزنید.

نادر قاضی پور
آقای زنگنه! فرمودید که (550) میلیون یورو به شرکت داخلی و خارجی دادید، این قرارداد در سه سال اول واردات است، الان وارد میکنند، این یک تناقض، سال چهارم و پنجم شاید تولید انجام شود. فرمودید که من مسئول نیستم، اگر حضرتعالی مسئول نیستید جنابعالی عضو کابینه هستید، کدام وزیر مسئول است؟ اگر به شما ارتباط ندارد چرا آقای ختلان توسط شما در هلدینگ خلیجفارس به عنوان عضو هیأتمدیره معرفی شده است؟ یعنی میخواهید بگویید که آقایان ربیعی و ختلان بدون هماهنگی شما آنجا انتصاب یافتهاند؟ آیا آقای ختلان سابقهای در پتروشیمی دارد که یکباره به عنوان عضو هیأتمدیره هلدینگ بزرگ ایران انتصاب میشود؟
جناب آقای وزیر! حضرتعالی در تحریم قبلی یک شرکت تأسیس کردید که موتور توربو احداث کند، موتورها تهیه شد، ساخته شد، خرید نشد، الان کنار گذاشته شده است. هزاران جوان متخصص و متعهد هنوز بیکار هستند، آقای زنگنه! به خاطر خودتحریمی که انجام دادید. یک کلام هم فرمودید که تولید داخل (1000) میلیارد خسارت وارد کرده است، کیفیت و زمانبندی میخواهید. چطور امروز قرارداد میبندید، فردا کشتی پهلو میگیرد؟ پس شما از دو سال قبل قرارداد مخفیانه داشتید، آنها اعتراض کردند، همان روز که قرارداد بسته میشود، فردایش کشتیها پهلو میگیرند.
آقای وزیر! نماینده شما در جلسات خرید خارجی چه کسانی هستند؟ صراحتاً بفرمایید با شما هماهنگ هستند یا با کسان دیگری؟ در بحث تحریم دیدیم که دولتهای اروپایی چگونه عقبنشینی کردند و ما را تنها گذاشتند. آیا اجازه میدهید مدیران توانمند، شرکتهای داخلی دانشبنیان، جهاد دانشگاهی و قرارگاه خاتم به وزارتخانه شما در خیابان طالقانی نزدیک شوند؟ این اواخر در وزارتخانه شما کار به جایی رسیده که شرکتهای خارجی تصمیم میگرفتند کدام شرکت ایرانی در مناقصات باشد کدام نباشد.
آشفتهبازار وزارتخانه حضرتعالی تا به کی ادامه خواهد یافت؟ عدم حمایت شما از صنایع داخلی، مهندسین فعال در عرصه نفت و گاز تا به کی ادامه خواهد داشت؟ چندین مرتبه در سنوات و ماههای گذشته از شما درخصوص استفاده از شرکتهای داخلی به منظور تأمین و تکمیل پروژههای ملی سؤال نمودیم، هر بار پاسخی دادید، لیستی ارسال کردید که پیگیر امور هستید، قول حمایت از صنایع داخلی را دادید، ولی پس از سؤال برعکس عمل شد.
حضرتعالی حدود (30) سال است در نظام مقدس جمهوری سکاندار وزارتخانهها هستید. اگر شما وزیر هستید چرا در این مدت صنایع زنجیرهای را درست نکردید؟ حداقل در وزارت نفت لوله درست نکردید، پمپ درست نکردید، موتور درست نکردید، الان که لوله و پمپ را مردم درست میکنند خرید نمیکنید. آقای زنگنه! گلایه ما از حضرتعالی عدم خرید از تولیدات داخلی است.
همکاران عزیز! ما از سه، چهار وزیر نفت سؤال کردیم، هم در مجلس هشتم، هم در مجلس نهم و هم این مجلس دهم بحث ما تولید داخل و حمایت از شرکتهای داخلی است. در مکاتبات متعدد به وزارت نفت هجوم گسترده شرکتهای خارجی در صنعت نفت، خرید قطعات و تجهیزات آنها را متذکر شدیم، لیکن همچنان شرکتهای تولیدکننده داخلی و صنعتگران ایرانی از حضور در تجهیز پروژههای داخل کشور محروم شده، هیچگونه حمایتی به منظور خرید خدمات و تجهیزات برندهای ایرانی صورت نمیگیرد. این بار هم شواهد و قرائن نشان میدهد که به همین منوال خواهد بود، گوشی برای شنیدن استفاده از تولید داخل در وزارتخانه حضرتعالی (وجود) ندارد.
نمایشگاه بینالمللی نفت که خارجیها بیشترین استفاده را میکنند، گاز و پتروشیمی را به نمایش میگذارند، در تهران برگزار میشود و شما بازدیدهای چشمگیری را از دستاوردهای شرکتهای دانشبنیان و جهاد دانشگاهی داشتید، کدام شرکت را به تجهیز پروژههای خود هدایت کردید؟ وقتی این نمایشگاهها برای شرکتهای داخلی خروجی ندارند، حداقل از برگزاری آن جلوگیری کنید تا پول بیتالمال صرف تبلیغات شرکتهای خارجی نشود.
با توجه به تعریف ساخت داخل، (10) قلم گروه کالای ضروری در سال 92 در مجموعه وزارت نفت یک گروه از آن شیرهای کنترلی بود، چرا هیچگونه تقاضایی در پروژه بیدبلند (2) که نزدیک به (600) عدد کنترل ولو نیاز دارد به شرکتهای داخلی ارجاع نشد؟ اکنون با چه رویکردی میخواهید گروه (24) را شروع کنید؟
همکاران عزیز! این نامه یکی از شرکتها است که به ما نوشته خرید انجام نشده است. طبق استانداردهای جهانی تولید شده، ولی وزارت محترم نفت و زیرمجموعه جناب آقای زنگنه هیچ خریدی از شیرآلات کنترلی پروژه الفین پتروشیمی گچساران انجام نشده است.
همکاران! خوراک تمام پتروشیمیها دست وزیر است. خوراک تمام پالایشگاهها دست وزیر است. آقای پزشکیان! اگر به حرف این گوش نمیکنند به حرف چه کسانی باید گوش کنند تا از تولید داخل، هزاران جوان تحصیلکرده دختر و پسر که در بحث انرژی فعال هستند، آقای پزشکیان! اجناس خارجیها را میفروشند و صادر میکنند، ولی شرکت نفت زیرمجموعه جناب آقای دکتر زنگنه اینها را تحریم کرده، از اینها خرید نمیکنند. چرا واردات لوله گاز خارجی بدون کیفیت را متوقف نمیکنند؟ با چشم خودم در عسلویه دیدم لولههای کج و کوله نفتی هندوستان تخلیه میشدند. آیا هنوز هم به توانمندی شرکتهای داخلی در تأمین لوله مورد نیاز کشور شک دارید؟ لولههایی که با استانداردهای بینالمللی تولید و صادر میشود، ارزبری، بدقولی طرفهای خارجی برایتان ثابت نشده و کمافیالسابق میخواهید به آنها اعتماد کنید؟ شاید این موضوع را شما بهتر از ما بدانید، آقای پزشکیان! (187) کشتی شناور فعال، (140) شناور اجاره خارجی هستند. آب و غذا را از ایران تهیه نمیکنند. برای وزارت نفت کار میکنند، کلی پول بابت اجاره از کشتیهای ایرانی میگیرند ولی از تولید ایرانی استفاده نمیکنند.
هر روز هم این کشورهای حوزه خلیج فارس عداوتشان با ما بیشتر میشود. این شناورهای اجارهای حتی آب و نان خود را از ایران تهیه نمیکنند، هیچ کارگر و مهندس ایرانی در آنها مشغول به کار نیستند، تعمیرات خود را خارج از ایران انجام میدهند. چرا شرکتهای زیرمجموعه حضرتعالی برنامه (15) ساله دریایی خود را اعلام نمیکنند تا شرکتهای تولیدکننده کشتیسازی و پمپسازی داخلی بتوانند به موقع با سرمایهگذاری و برنامهریزی دقیق نسبت به تحویل سفارشات خود به داخل کشور اقدام نمایند؟ به نظر میرسد عدم اعلام برنامه آتی در جهت برنامهریزی برای خرید خارجی است تا به بهانه عدم تحویل به موقع توسط شرکتهای داخلی اقدام به خرید خارجی نمایید. علت چیست؟
آقای پزشکیان! روزی مصدق نفت ایران را ملی کرد، اینک چنین به نظر میرسد که باید گفت آقای زنگنه هم دارد صنعت نفت ایران را غیرملی میکند. آقای زنگنه! امروز ایران اسلامی علاوه بر صادرات تجهیزات نفت و گاز، در کشور بایستی در منطقه خاورمیانه یک پالایشگاهساز توانمند بود، دانش فنی و خدمات مهندسی خود را به کشورهای منطقه صادر میکرد. چرا اینطور است؟ همکاران! (106) سال است فقط نفت خام میفروشیم.
شیخالوزرا! (30) سال وزیر بودید، بزرگترین خیانتی که در دوران شما شده است مخالفت با شرکتهای داخلی، جلوگیری از ساخت پالایشگاه نفت و عدم توسعه دانش فنی این صنعت در کشور بوده است. در زمان قدیم و قبل از انقلاب هفت پالایشگاه در ایران ساخته شد، شما در طول (30) سال چند پالایشگاه ساختید؟ قبل از حضور شما در مسند وزارت نفت دو پالایشگاه پیشرفته در کشور ساخته شد که آخرین آنها مصادف با سال 76 یعنی قبل از روی کار آمدن شما بوده است، اما با حضور شما و تزریق روحیه ضد تولید ملی در ساختار و بدنه وزارت نفت، از توسعه صنعت پالایشگاهسازی در کشور جلوگیری به عمل آمده است، هنوز هم بنزین وارد میشود.
همکاران! قرار بود تا آخر 1395، (5/4) میلیون بشکه بنزین صادر کنیم، ولی الان ما بنزین وارد میکنیم. آقای زنگنه! این کار دقیقاً از مصادیق استفاده از کالای خارجی است.
آقای پزشکیان! وقت تمام میشود، من هم نمیخواهم از تمام وقتم استفاده کنم، مطالبم را دقیقاً گفتم. آخر کلام این است، آقای پزشکیان! سال کالای ایرانی و تولید ایرانی است، سال، سال تحریم شیطان بزرگ است، در این سال همه باید متحد شویم، یکرنگ باشیم، تابع ولایت مطلقه فقیه شویم، فرامین رهبری را اجرا کنیم، برای رمز موفقیتمان فقط و فقط استفاده از کالای ایرانی، تولید ایرانی، اشتغال ایرانی و سرمایه ایرانی است، ولی متأسفانه زیرمجموعه جناب آقای زنگنه عزیز به این اعتقاد ندارند، حتی تعطیلات بعضی از کارمندانش در انگلستان است.
لذا من خواهشمندم، آقایان نوشتند که فروختن پالایشگاه کرمانشاه که بیکارترین استان کشور است. آن هم مطلب دیگری است که سؤال کردیم، مطرح خواهد شد، فروختن پالایشگاه کرمانشاه از لحاظ رقم بیکاری بالاتر است، این زلزله هم خسارات فراوانی به آنها زده است. لذا همکاران عزیز! من منتظر رأی خرد دستهجمعی هستم، شما هر چه رأی بدهید من تبعیت میکنم. از فرمایشات آقای زنگنه قانع نشدم، آقای زنگنه سه، چهار بار است این قول را به ما میدهد، خودش دستور میدهد، ولی زیرمجموعه انجام نمیدهد. آقای پزشکیان! هزاران کارگر جایگاهها بیکار شدهاند، پالایشگاهها بیکار میشوند، کارخانجاتی که امیدشان به وزارت نفت بود، پمپسازیها و موتورسازیهای ایران، کشتیسازان ایرانی، همه در حال ورشکستگی و تعطیلی هستند. لذا من از فرمایشات ایشان قانع نشدم. به عشق اباالفضل، یا اباالفضل.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون. حضار 200 نفر، نمایندگان محترم نظر خودتان را نسبت به وارد بودن سؤال آقای قاضیپور اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. نمایندگان سؤال را وارد ندانستند، متشکرم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! اگر اجازه بدهید لازم است قبل از پایان جلسه خدمت اعضای محترم شورای اسلامی دهیار محترم بوستان و شهرستان فلاورجان که میهمانان محترم جناب آقای سیدناصر موسویلارگانی هستند خوشآمد عرض کنیم.
10
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

مسعود پزشکیان
جلسه بعدی ما ساعت (8) صبح فردا چهارشنبه سوم مردادماه 1397 و دستور جلسه ادامه دستور هفتگی است. پایان جلسه را اعلام میکنیم.