1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 200 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه دویست و بیست و پنجم روز یکشنبه سی و یکم تیرماه 1397 هجریشمسی مطابق با هشتم ذیالقعده 1439 هجریقمری:
1 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی درمورد لایحه حفاظت از خاک.
2 ـ ادامه رسیدگی به گزارش شور دوم کمیسیون قضائی و حقوقی درمورد لایحه اصلاح قانون مبارزه با تأمین مالی تروریسم.
3 ـ بررسی تقاضای عدهای از نمایندگان مجلس شورای اسلامی درمورد تشکیل کمیسیون ویژه فضای مجازی.
4 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون اجتماعی درمورد طرح یکفوریتی اصلاح قانون ممنوعیت بهکارگیری بازنشستگان.
5 ـ گزارش کمیسیون عمران مبنی بر رد تقاضای تحقیق و تفحص از نحوه ساخت و ساز و هزینهها و مدیریت نمایشگاه شهر آفتاب، نحوه تغییر کاربریها و واگذاری املاک شهرداری تهران به ویژه بوستان مادر.
6 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون مشترک درمورد طرح یکفوریتی تشکیل وزارت میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی.
7 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از نحوه واگذاری هلدینگ پتروشیمی باختر به بخش خصوصی.
8 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری درمورد طرح یکفوریتی اصلاح بند «الف» ماده (90) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران.
9 ـ گزارش نهایی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی درمورد تحقیق و تفحص از وضعیت افراد دوتابعیتی و دارای گرین کارت در حوزه مسئولان و مدیران ارشد و شناسایی خلأهای قانونی در این موضوع.
10 ـ سؤالات آقایان علی مطهری نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس و (50) نفر دیگر از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی و جواد کریمیقدوسی نماینده محترم مشهد و کلات و دو نفر دیگر از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی از وزیر محترم اطلاعات.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

سيدمهدي تاج زاده
(آیات 134 ـ 131 سوره مبارکه «نساء» توسط قاری محترم آقای سیدمهدی تاجزاده تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
وَ لِلَّهِ ما فِی السَّماواتِ وَ ما فِی الْأَرْضِ وَ لَقَدْ وَصَّیْنَا الَّذِینَ أُوتُوا الْکِتابَ مِنْ قَبْلِکُمْ وَ إِیَّاکُمْ أَنِ اتَّقُوا اللَّهَ وَ إِنْ تَکْفُرُوا فَإِنَّ لِلَّهِ ما فِی السَّماواتِ وَ ما فِی الْأَرْضِ وَ کانَ اللَّهُ غَنِیًّا حَمِیداً * وَ لِلَّهِ ما فِی السَّماواتِ وَ ما فِی الْأَرْضِ وَ کَفى بِاللَّهِ وَکِیلاً * إِنْ یَشَأْ یُذْهِبْکُمْ أَیُّهَا النَّاسُ وَ یَأْتِ بِآخَرِینَ وَ کانَ اللَّهُ عَلى ذلِکَ قَدِیراً * مَنْ کانَ یُرِیدُ ثَوابَ الدُّنْیا فَعِنْدَ اللَّهِ ثَوابُ الدُّنْیا وَ الْآخِرَةِ وَ کانَ اللَّهُ سَمِیعاً بَصِیراً *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقای تاجزاده قاری محترم تشکر میکنیم، ترجمه آیات را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«و آنچه در آسمانها و زمین است ازآنِ خداوند است و به کسانی که پیش از شما به آنان کتاب آسمانی داده شده است و سپس به خود شما سفارش کردیم که از خداوند پروا کنید و اگر کفر بورزید بدانید که آنچه در آسمانها و زمین است ازآنِ خداوند است و خداوند بینیاز ستوده است. و آنچه در آسمانها و زمین است ازآنِ خداوند است و تنها خداوند به نگهبانی خلق کافی است. ای مردم اگر خدا بخواهد شما را از میان میبرد و دیگرانی را پدید میآورد و خداوند بر این کار تواناست. هر کس ثواب دنیوی میخواهد بداند که ثواب دنیوی و اخروی نزد خداوند است و خداوند شنوای بیناست». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
غایبین جلسه علنی امروز آقایان: کریمی (بیجار)، گودرزی (ممسنی)، میرزایی (ایلام) و هاشمیپور (کهگیلویه).
3
بیانات رئیس محترم مجلس شورای اسلامی درخصوص فشارهای اقتصادی و سلطهطلبانه آمریکا بر ایران ، تأکید بر بازسازی درونی اقتصاد ایران در شرایط کنونی و محکومیت تصمیم نژادپرستانه پارلمان رژیم صهیونیستی در تصویب دولت یهود

علی اردشیرلاریجانی
ایام مبارکه دهه کرامت که همزمان با میلاد مسعود حضرت علیبن موسیالرضا (علیهالسلام) و حضرت معصومه (سلاماللهعلیها) و بزرگداشت حضرت شاهچراغ (علیهالسلام) است را به همکاران گرامی و محبان آن حضرات تبریک و تهنیت عرض میکنیم.
نمایندگان محترم همانگونه که مستحضر هستید در دوره بسیار حساس از تاریخ انقلاب قرار داریم، هم از جهات بینالمللی، هم از بعد مؤلفههای منطقهای و هم وضعیت اقتصادی داخلی کشور که در تحلیل شرایط و یافتن راهحلها به همه این ابعاد سهگانه باید توجه تام داشت. از جهت بینالمللی ملت ایران در جریان هستند که با همه خصومتی که آمریکا پس از انقلاب علیه ملت روا داشت، اما در موضوع هستهای وقتی ایالات متحده پیشنهادات مذاکره برای حل مسأله را از طریق یکی از کشورهای منطقه ارائه نمود، بعد از طی مراحلی برای ساماندهی پایههای گفتگو که یکی از آنها پذیرش غنیسازی در ایران بود، ایران پذیرفت که مذاکرات در قالب (1+5) انجام پذیرد تا در این گفتگوها تحریمها برداشته شود و مسیر قابل تأیید آژانس از نظر فناوری هستهای نیز فراهم گردد.
پس از دو سال مذاکره توافقی حاصل شد، تا امروز که بیش از (12) گزارش از آژانس منتشر شده است، ایران متعهدانه عمل نمود، اما در طرف مقابل آمریکا از ابتدا با تعلل و کمکاری به تعهدات خود عمل ننمود تا دوره رئیسجمهور فعلی آمریکا که به کلی از توافق خارج شد.
نکته مهم این است که مسئولان کشور برای بهبود شرایط کشور مخصوصاً از بعد اقتصادی تلاش خود را حتی با مذاکره با دشمن انجام دادند. بعد از خروج آمریکا، اتحادیه اروپا کراراً تقاضا داشتند که ایران متقابلاً و براساس حق قانونی خود مقابله به مثل نکند و از توافق هستهای خارج نشود و قول دادند که ساز و کارهایی تدارک ببینند که منافع توافق هستهای را برای ایران مهیا نمایند. باز برای مرتبه دوم مسئولان کشور این تقاضا را رد نکردند، چرا؟ به این جهت که تا امکان دارد شرایط برای مردم از نظر اقتصادی مشکل نشود که البته هنوز این مرحله به نتیجه عملی نرسیده است و مذاکرات ادامه دارد.
از مجموع این مسیر حرکتی یک نکته قطعی است که نظام جمهوری اسلامی در مسیر پیشرفت تکنولوژی هستهای از همه روشها برای رفع سوءتفاهمات و حل مسأله به نحوی که فشار اقتصادی بر مردم وارد نشود بهره جست و این مسیر را نیز ادامه میدهد. اما به نظر میرسد وارد مرحله جدیدی شدهایم که جوهره آن این است که طرف مقابل تصور دارد با فشار اقتصادی میتواند خواسته نامعقول و سلطهطلبانه خود را بر ملت تحمیل کند و اینجاست که باید به آنان فهماند ملت ایران ملتی صبور و اهل تعامل هستند، اما عزت خود را حراج نمیکنند و غیرت ملی آنان اجازه نمیدهد به خاطر خوی سلطهطلبانه آمریکا آینده خود را از نظر پیشرفت تکنولوژی نادیده گیرند.
نکته مهم این است گرچه آنان تئوری فشار و ریاضت اقتصادی را برای ملت ما در نظر گرفتهاند، اما ملت ما با هوشیاری میتواند این دوره را به دوره بازسازی درونی اقتصاد ملی بدل نماید. ظرفیتهای زیاد نیروی انسانی متخصص و زمینههای طبیعی جهش اقتصادی با تکیه بر منابع گوناگون، فرصت طلایی در اختیار کشور قرار میدهد که اولاً احیای این منابع به دست نیروهای متخصص ظرفیتهای جدیدی برای اقتصاد ملی خلق کند، ثانیاً توسعه کشور به جای بهره جستن از واردات محصولات و تکنولوژی دیگران با سرمایه ایرانی از جهت مادی و علمی سامان یابد. وزارتخانهها و شرکتهای ایرانی فرصتی پیدا میکنند که با همکاری دانشگاهها و مؤسسات دانشبنیان دورهای از شکوفایی علمی و تکنولوژیک را ایجاد نمایند.
ثالثاً برخی اشکالات در مسیر توسعه کشور وجود داشت که دولتها معمولاً از کنار آن عبور میکردند و انباشت آنها باعث برخی نابسامانیها گردید، نظیر مشکلات مربوط به صندوقهای بازنشستگی، بانکها، نقدینگی، کمبودها و غیره که در این دوره فرصت رسیدگی جدیتر به این امور فراهم میگردد. نتیجه آن که گر چه دشمنان ملت ایران به دنبال ایجاد فضای ریاضتی بر اقتصاد کشور هستند، اما ملت و همه بخشهای حکومت میتوانند این فضا را تبدیل به دوره بازسازی درونی اقتصاد ملی نمایند که نتیجه آن چیست؟
شما به خوبی به خاطر دارید در دوره جنگ تحمیلی، تحریمهای نظامی ملت را مصمم نمود در تکنولوژیهای مربوطه، مخصوصاً در زمینه موشک روی دانش خود تمرکز کنند. دورهای مجبور بودیم با صبر و استقامت سپری نماییم تا به ساخت انواع موشکها مسلط گردیم. امروز ایران از قدرت بازدارندگی دفاعی برخوردار شده، مناقشه آنان دیگر در تهدید جنگ علیه ایران نیست، بلکه سخن از کاستن برد موشک میکنند. این قدرت بازدارندگی دفاعی نتیجه تلاشهای آن دوره بازسازی درونی بنیه دفاعی بود. به همین منوال دوره تمرکز بر حل مسائل درونی اقتصاد ملی این رهآورد را در آینده خواهد داشت که پس از آن دیگر آمریکا با ایران امروز مواجه نیست که با تهدید تحریم اقتصادی قدرت زورگویی پیدا کند، با اقتصادی مقاوم و زاینده و مسلط بر تکنولوژیهای مورد نیاز مواجه است. لازمه توفیق در این دوره این است که اولاً یک تحلیل مشترک در کشور وجود داشته باشد و به جای تحلیلهای سطحی سیاسی و خطبازی به حاق توسعه درونی کشور توجه شود.
ثانیاً همه بسترهای توسعه درونی کشور از نظر ایجاد فضای تلاش علمی و تکنولوژیک برای جوانان مخصوصاً افراد تحصیلکرده فراهم گردد و چون زمینه استفاده از امکانات بیرونی کمتر فراهم است، تکیه بخشهای مختلف به طور طبیعی به سوی توانمندیهای درونی سوق پیدا میکند و باید از این فرصت بهره جست.
ثالثاً چالشهای مهم کشور که ذکر شد با همکاری دولت و مجلس به سوی راهحلهای علمی سوق پیدا کند و به جای اقدامات زودگذر و شعاری مشکلات با بهره جستن از آرای صاحبنظران به راهحل برسد.
توصیه میکنم مرکز پژوهشهای مجلس و کمیسیونهای تخصصی بر این اساس زمینههای بازسازی درونی اقتصادی را مبنای بررسی خود قرار دهند و کلید کار در این است که اولاً ضوابط و مقررات حضور جوانان در عرصه توسعه کشور آسان شود و نیازهای قوانینی جدید را برای این دوره فراهم کنند. ثانیاً با همکاری بخشهای تخصصی دولت زمینه سرمایهگذاری بر بدنه حضور ملت به طور واقعی در پویایی اقتصاد فراهم شود. البته در این مسیر از ساز و کاری که رهبر معظم انقلاب حضرت آیتالله خامنهای (دامت برکاته) (حضار صلوات فرستادند) در هماهنگی قوا تدارک دیدند نیز میتوان استفاده نمود. لذا کمیسیونها میتوانند دو وجه را مد نظر قرار دهند، هم در اصلاح قوانین و بهسازی زمینههای توسعه متناسب این دوره اقدام کنند و هم پیشنهاداتی برای تصمیمات شورای هماهنگی فراهم کنند تا از توان همه قوا استفاده شود.
در زمینه مسائل منطقهای جمهوری اسلامی در سالهای اخیر تمام تلاش خود را برای سرکوب جریان مخرب تروریسم به کار گرفت تا در سوریه و عراق، داعش و سایر گروههای تروریستی نتوانند امنیت منطقه را به هم بزنند و همه میدانند پشت فوران جریان تروریسم در منطقه قدرتهای بزرگ و برخی کشورهای نادان منطقه بودند و هستند، اما با استقامت ملت کمر جریان تروریسم شکسته شد. گرچه دنبالههای آن هنوز هم تحرکاتی دارند، کمااینکه با حمایتهای آن کشورها در روز گذشته شاهد اقدام ایذایی آنان در مریوان بودیم و فرزندانی از ملت ایران به شهادت رسیدند و همین حادثه نشان میدهد که هدف اصلی تروریستها امنیت ملت ما بود و هست و تلاش نظام جمهوری اسلامی در این سالها صیانت از امنیت ملی کشور بوده است و بدون امنیت نمیتوان به هیچ توسعهای دست یافت. لذا حمایت از بنیه دفاعی کشور جهت حفظ امنیت ملت نیز یکی از ضروریات این دوره است که انشاءالله با صلابت پیگیری خواهد شد.
حادثه نفرتبرانگیز پارلمان رژیم صهیونیستی در روزهای گذشته نشانگر آن است که آمریکا و رژیم صهیونیستی از هر دری برای وارد کردن نابسامانی امنیتی در منطقه استفاده میکنند. آمریکا و رژیم صهیونیستی که سالها با توافقاتی نظیر اسلو ژست مصالحه برای فلسطینیها را میگرفتند یکباره از لاک حقوق بشری خارج شدند و خلاف همه نظامات بینالمللی تصمیمی کاملاً نژادپرستانه را در پارلمان رژیم صهیونیستی تصویب کردند که همه حق را از فلسطینیها در سرزمین آبا و اجدادی خود نفی نمودند و آن را یکسره سرزمین یهودی و با زبان عبری نامیدند. ظاهراً معامله فضاحتبار قرن که آقای ترامپ نوید آن را میداد رخ کریه خود را نشان داد. این تصمیم ناشیانه آغاز یک سلسله مناقشات در منطقه خواهد بود و حتی همپیمانان آمریکا نیز این اقدام را تقبیح نمودند و ملت رشید فلسطین و ملتهای منطقه اجازه نخواهند داد صهیونیستهای پررو منطقه را مجدداً دچار هرج و مرج نمایند.
مجلس شورای اسلامی این اقدام نژادپرستانه را محکوم میکند و از مجامع بینالمللی مخصوصاً بینالمجالس اسلامی میخواهد هرچه سریعتر با تشکیل جلساتی در این زمینه به مقابله با این دسیسه نابخردانه اقدامات لازم را سامان دهد.
4
تسلیت رئیس محترم مجلس شورای اسلامی به مناسبت رحلت آیتالله شیخ مرتضی تهرانی

علی اردشیرلاریجانی
رحلت عالم پارسا و فقیه وارسته آیتالله شیخ مرتضی تهرانی را به خانواده محترم و شاگردان ایشان و ملت عزیز تسلیت میگوییم و از خداوند متعال علو درجات برای آن مرد الهی خواستاریم. والسلام علیکم و رحمه الله
5
ادامه رسیدگی به لایحه حفاظت از خاک

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران گرامی عرض سلام و ادب دارم. آقای رئیس! در ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی درمورد لایحه حفاظت از خاک (18) ماده مورد بررسی قرار گرفته، ماده (19) به کمیسیون ارجاع شده، اگر اجازه بفرمایید ماده (20) را قرائت کنم.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 20 ـ احکام این قانون درخصوص تخریب خاک، نافی اختیارات سازمان در پیگیری جرائم مربوط به تخریب در مناطق تحت اختیار موضوع ماده (16) قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست مصوب 28/3/1353 نمیباشد.
پیشنهادی نداریم.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! اگر اجازه بدهید ماده (21) را با اصلاحات عبارتی قرائت کنم.
ماده 21 ـ فروش و انتقال خاک به خارج از کشور ممنوع است. مرتکب به یک یا دو مورد از مجازاتهای تعزیری درجه (5) قانون مجازات اسلامی محکوم میگردد. تشخیص ماده معدنی بر عهده وزارت صنعت، معدن و تجارت است و برای خروج خاک معدنی از کشور أخذ مجوز از سوی وزارت مذکور الزامی است.
تبصره ـ ماده معدنی (کانی) موضوع بند «الف» ماده (1) قانون اصلاح قانون معادن مصوب 22/8/1390 از حکم این ماده مستثنی میباشد. خروج مقادیر کم خاک به منظور امور پژوهشی به خارج از کشور بنا به درخواست دانشگاه یا واحد پژوهشی با مجوز وزارت بلامانع است.
چون اینجا پیشنهاد داریم باید مخالف و موافق صحبت کنند.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
جناب آقای ملکی مخالف هستند، بفرمایید.

ولی ملکی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض سلام به همکاران ارجمند و هیأترئیسه محترم. در ماده (21) انتقال و فروش خاک به خارج از کشور را ممنوع اعلام کردیم. مرتکب را هم به یک یا دو مورد از مجازات تعزیری درجه (5) محکوم میکنیم. تشخیص ماده معدنی هم به عهده وزارت صنعت، معدن و تجارت گذاشته شده است، در حالتی که ما اخیراً قانون معادن را تغییر دادیم و شورای معادن تشکیل دادیم. ریاست شورای معادن در هر استان با استاندار است و دارای اختیارات خاص است. لذا در اینجا به جای اینکه بگوییم تشخیص ماده معدنی بر عهده وزارت صنعت، معدن و تجارت است، قانونی که ما جدیداً وضع کردیم به طوری که در تبصره هم ما اشاره کردیم ماده معدنی یا کانی موضوع بند «الف» ماده (1) قانون اصلاح قانون معادن مصوب 22/8/90، در حالی که قانون مصوبی که اخیراً داشتیم باید مقدم باشد.
ما در شورای معادن تغییراتی را اصلاح کردیم، اختیارات را هم به شورای معادن دادیم. اینجا وقتی بحث وزارت صنعت، معدن و تجارت را اعلام میکنیم، آقای رئیس! خواهش میکنم توجه بفرمایید، جناب آقای دکتر قاضیزاده! اجازه میدهید آقای رئیس توجه کنند؟ (رئیس ـ بفرمایید) آقای دکتر لاریجانی ببینید! ما قانون شورای معادن را جدیداً تصویب و ابلاغ کردیم، اختیارات را در استانها برای استاندار دادیم، وقتی که میگوییم تشخیص ماده معدنی بر عهده وزارت صنعت، معدن و تجارت است، عملاً یعنی سازمان صنایع و معادن استان این اختیار را مثل قبل به عهده میگیرد و عملاً این قانون جدید را کنار میگذاریم. اینجا باید اصلاحی صورت بگیرد و همچنین در تبصره هم که اعلام کردیم قانون اصلاح قانون معادن مصوب 22/8/90، باز به قانون جدید هم باید اشاره کنیم. چرا که قانون اخیر را باید مقدم بشماریم. این اصلاحات در اینجا لازم است وگرنه اختیارات را به قانون قبلی محدود میکنیم که قانون جدید را خودمان عملاً بلااثر میکنیم. لذا نیاز است که این اصلاحات اینجا صورت بگیرد. ممنون میشوم دستور بدهید اصلاحات را انجام بدهند. آقای رئیس! اگر توجه شود تشکر میکنم.

علیرضا رحیمی
آقای رئیس همکاران اخطار و تذکر دارند.

علی اردشیرلاریجانی
این نکتهای که آقای ملکی فرمودند ایراد واردی است، چون ما بعضی از امور را در استانها به آن شورایی قرار دادیم که در ماده (23) قانون اهداف دائمی آمده «شورای استانی معادن». باید بنویسیم مجوز از سوی وزارت مذکور و طبق ماده (23) قانون احکام دائمی، مثلاً با رعایت ماده (23) که آن اشکال آقای ملکی هم رفع شود. موافق صحبت کند.

علیرضا رحیمی
جناب آقای حاجی موافق هستند، بفرمایید.

حسینعلی حاجی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس، آقای دکتر لاریجانی! قبل از اینکه وارد موافقت شوم نکتهای را درخصوص فرمایشاتی که صبح به درستی فرمودید عرض کنم و آن اینکه گزارشی را راجع به جلسات شورای هماهنگی فرمودید، آقای رئیس! ولی نکتهای که هست ما این دو هفتهای که بین مردم بودیم واقعاً مسائلی را از مردم و مشکلاتی را از کف جامعه راجع به مسائل اقتصادی، مشکلاتی که دارند، بیکاری، تعطیل شدن بعضی از واحدهای صنعتی شنیدیم که خوب است جنابعالی دو تا تمهید بیندیشید، یکی اینکه یک جایی، سایتی یا یک فضایی ایجاد شود که نمایندگان مجلس هم که از کف جامعه مسائل را میشنوند بتوانند اینها را آنجا منتقل کنند و دست شما و دست افرادی که از طرف مجلس در آن شورا شرکت میکنید پر باشد، حداقل ما آن دغدغههای اصلی مردم را از کف جامعه بتوانیم منتقل کنیم.
نکته دوم اینکه یک گزارشی هم از خروجیها و تصمیمات این شورا به جامعه داده شود. بالاخره یا شما دور هم مینشینید تصمیمات خوبی میگیرد، یا اینکه تصمیم نمیگیرید. اگر تصمیماتی میگیرید به نحوی مردم در جریان باشند که دارد فعالیتی صورت میگیرد، همان نکتهای که حضرت آقا فرمودند که مردم متوجه شوند که دارد کاری انجام میشود که این میتواند برای مردم امیدوارکننده باشد. آقای رئیس! چون امروز هم تولیدکننده در مشکلات عدیدهای گیر افتاده و دارند از تولید کالا دست برمیدارند و هم کارگران و مهندسین دارند بیکار میشوند و مسائل دیگری که از این دست است.

علی اردشیرلاریجانی
این نکاتی که فرمودید همه درست است، هم کمیسیونهای مجلس میتوانند این مسئولیت را داشته باشند، جمعبندی کنند و با وزرا برای حل آن جلسه بگذارند و هم اطلاعات بدهند به آن شورا، آنجایی که شأن آن شورا است بررسی کند و هم آن گزارشی که فرمودید به مجلس و مردم داده شود لازم است، درست است.

حسینعلی حاجی
آقای رئیس! حالا یک دفتری برای این کار ارزش دارد، اگر یک دفتری، یک جایی و یا یک فرد خاصی را مشخص کنید (رئیس ـ به آن هم فکر میکنیم) که عموم نمایندگان بتوانند مراجعه کنند، نقطهنظرات، مشکلات و پیشنهاداتی که دارند را ارائه بدهند و بعد به دست جنابعالی برسد. چون امروز سر کمیسیون اقتصادی هم بسیار شلوغ است.

علی اردشیرلاریجانی
این پیشنهاد شما را هم در هیأترئیسه مطرح میکنیم.

حسینعلی حاجی
تشکر میکنم.
اما درخصوص موافقت با ماده (21) این لایحه، همکاران عزیز! به نظر میرسد اس و اساس و هدف غایی این لایحه حفاظت از خاک همین ماده (21) باشد چون در ماده (21) گفته که هم انتقال خاک و همچنین فروش خاک را که ما دورانی شاهد بودیم خاک را به صورت قاچاق یا غیرقاچاق با روشهای دور زدن قانون به خارج از کشور منتقل میکردند. به نظر میرسد که این از اصولیترین و اصلیترین مواد این لایحه باشد که بالاخره میتواند جلوگیری بکند از اینکه خاک کشور فروخته بشود. همه مستحضر هستید خاک یک واژه بسیار ارزشمند در کشور هست. ما میگوییم که برای دفاع از خاک کشور خود جانمان را هم فدا میکنیم و لذا ارزش خاک، و اینکه بخواهیم بدانیم خاک چقدر ارزش دارد شما اگر به قانون اساسی و یا آییننامه مراجعه بکنید میبینید که اگر بخواهید یک سانتیمتر خاک این کشور جابهجا بشود در آنجا آراء سهچهارم کل نمایندگان را خواسته.
بنابراین این ماده بسیار خوبی است که از خاکخواری، بعد از اینکه ما گزارشاتی راجع به جنگلخواری و دریاخواری و از اینها داشتیم از خاکخواری هم ما بتوانیم جلوگیری بکنیم، در عین حالی که مسئولین وزارت جهاد که اینجا هستند و سازمان جنگلها و مراتع بایستی این مطلب را هم در نظر داشته باشند که این فروشش به خارج از کشور را گفته، ولی در داخل کشور هم لازم هست تمهیداتی اندیشیده بشود. آنجایی که خاک به عنوان خوراک بعضی از واحدها دارد استفاده میشود یک کالا و جایگزینی برایش تعیین بشود ما از خاکی که صدها هزار سال وقت برده تا این خاک تشکیل و تولید بشود ممانعت بشود.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. دولت موافق است، کمیسیون نظری دارد؟

نورمحمد تربتی نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت همکاران عزیز و میهمانان گرامی. در رابطه با فرمایش مخالف محترم که فرمودند صادرات خاک باید براساس مصوبه یا موافقت شورای عالی معادن باشد، در این رابطه باید عرض بکنم که براساس قانون احکام دائمی برنامه توسعه، ماده (23) که صادرات خاک را ممنوع نموده است و ضمن آنکه شورای عالی معادن مجوز صادرات ارائه نمیکند بلکه مجوز کلیه صادراتها است. ثبت و سفارش کلیه کالاها طبق این ماده از طریق وزارت صنعت، معدن و تجارت با أخذ مجوز از وزارتخانههای دیگر انجام میگیرد.
بنابراین به نظر بنده فرمایش مخالف محترم مخالف ماده (23) قانون احکام دائمی برنامه توسعه میباشد که خواهش میکنم به این ماده رأی مثبت بدهید، تشکر میکنم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، رفع ابهام مشکلی ندارد، کار کارشناسی است حد نمیشود گذاشت. متن را یک اصلاحی هم داشت بخوانید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! «با رعایت ماده (43) قانون برنامه ششم» باید اضافه بشود و بعد «از سوی» میشود «توسط وزارت مذکور».

علی اردشیرلاریجانی
حضار 245 نفر، ماده (21) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. اصل ماده به رأی گذاشته شده. دولت و کمیسیون هم موافق هستند. (ادیانی ـ آقای دکتر! این بخش مقادیر کم خاک را یک توضیحی بفرمایید این ابهام دارد. مقادیر کم، چقدر از این کمتر؟) نوشته که اگر برای کارهای پژوهشی بوده یک مقدار، حالا ما که نمیتوانیم مثقالی بنویسیم، بر حسب نیاز است و عقل عرفی دارد. (ادیانی ـ عقل عرفی چیست؟) پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 22 ـ قوه قضائیه به منظور رسیدگی به جرایم موضوع این قانون نسبت به ایجاد شعب تخصصی اقدام و به جرایم مربوط خارج از نوبت رسیدگی مینماید.
آقای دکتر! اینجا پیشنهاد نداریم، فقط این «ایجاد شعب» بار مالی جدید ایجاد نمیکند؟

علی اردشیرلاریجانی
نه، شعب تخصصی ایجاد میکند. ماده بعد را بفرمایید. (پورابراهیمیداورانی ـ تذکر) تذکر در همین ماده (22) هست؟ بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای پورابراهیمی تذکر دارند، بفرمایید.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام، ادب و احترام دارم و ایام ولادت باسعادت امام هشتم، امام علیبنموسیالرضا و ولادت حضرت معصومه (سلاماللهعلیها) را تبریک عرض میکنم. آقای دکتر لاریجانی! در ماده (22) یک ابهام وجود دارد و این است که موضوع ارتکاب را فقط به اشخاص حقوقی ارتباط داده، اینجا اگر این ابهام را حضرتعالی برطرف کنید که شخص حقیقی اگر مرتکب تخلف شد، گفتند موضوع انحلال، یا مصادره هست، این اتفاق برای شخص حقیقی هم هست یا خیر؟ فقط این ابهام را صحبت کنید.

علی اردشیرلاریجانی
ماده (22) که این نیست. بحث حقیقی و حقوقی ندارد. «قوه قضائیه به منظور رسیدگی به جرایم موضوع این قانون» نه حقیقی گفته و نه حقوقی، مشکلی ندارد. ماده (23) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 23 ـ مأمورانی که از طرف سازمان و وزارت مأمور کشف و تعقیب جرائم موضوع این قانون میباشند در حدود وظایف محوله، «ضابط دادگستری» محسوب میشوند.
تبصره ـ حکم این ماده نافی وظایف و اختیارات سایر ضابطان دادگستری نمیباشد.
آقای دکتر! اینجا هم پیشنهادی نداریم.

جهان بخش محبی نیا

علی اردشیرلاریجانی
اخطار یا تذکر اگر در ماده (23) هست بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای محبینیا اخطار دارند، بفرمایید.

جهان بخش محبی نیا
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! ضمن اینکه حالا این ماده (23) یک هرج و مرجی را در نظام قضائی کشور به وجود میآورد که از نظر کارشناسی قابل طرح است و من آن را مطرح نمیکنم، مباینت این ماده با اصل (172) قانون اساسی و اصل (61) و همچنین اصل (57) کاملاً آشکار و مبرهن است. در اصل (172) ضابطین دادگستری را مقید به ارتش، ژاندارمری، شهربانی و سپاه پاسداران کرده که حالا صورتهای متفاوت در صورتبندیهای جدیدی از (رئیس ـ آن مربوط به جرایم وظایف خاص نظارتی است) جرایمی که در مقام ضابط دادگستری، یعنی ضابطین دادگستری اینها هستند، کسان دیگر نمیتوانند باشند.
آقای دکتر! بحث بعدی این است که اصل (57) هم تفکیک قوا را مطرح کرده، اصل (61) هم میگوید اعمال قوه قضائیه از طریق قوه قضائیه است. الان در مملکت استحضار دارید قوه قضائیه میخواهد یگان ویژه خاص خودش را داشته باشد، سازمانها، حفاظت محیط زیست همینطور گسترش میدهیم. آقای دکتر لاریجانی! التفات بفرمایید ضابط تعریف خاص خودش را دارد، ضابط کسی است که به حقوق مردم براساس قانون میتواند تعدی بکند و از این طرف میتواند اسلحه داشته باشد. گسترش اینها مغایر قانون اساسی است. عاجزانه استدعا میکنم بیش از این به این آنارشیسم قضائی دامن نزنید.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، اصل (172) را ملاحظه بفرمایید. میگوید برای جرایم مربوط به وظایف خاص نظامی و انتظامی اعضای ارتش، ژاندارمری، شهربانی و سپاه محاکم نظامی مطابق قانون برای اینها تشکیل میشود. ولی به جرایم عمومی آنان یا جرایمی که در مقام ضابط دادگستری مرتکب شوند در محاکم عمومی رسیدگی میشود. این به معنای نفی اینکه ما یک جاهای دیگر را ضابط بگذاریم نیست، کمااینکه برای محیط زیست هم شما ضابط دارید، برای بهداشت و درمان هم این هست. یعنی موارد تخصصی را برایش قائل شدند. ماده (23) مخالفی ندارد. (قاضیپور ـ تذکر) آقای قاضیپور! ماده (23) را اخطار دارید؟ بفرمایید.

علیرضا رحیمی
آقای قاضیپور! در موضوع است؟ جناب آقای قاضیپور بفرمایید.

نادر قاضی پور
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
الحمدلله دو نفر سؤال میکنند، هم رئیس، هم دبیر. آقای رئیس! آقای محبینیا اخطار دادند، بنده هم در این رابطه تذکر میدهم. کسانی که در قوه قضائیه ضابط میشوند باید دوره ببینند. ما اینجا قید نکردیم، ضابطین قوه قضائیه زیر نظر قوه قضائیه دوره میبینند، امتحان میگیرند، بعد از اینکه از امتحان و آزمون قبول شدند به اینها کارت ضابطین قضائی داده میشود. در این مطلب قید نشده است، از حضرتعالی میخواهم آن دقیقاً قید بشود. برای اینکه اصل (156) قانون اساسی که میگوید قوه قضائیه مستقل است در بند چهارم میگوید کشف جرم و تعقیب و مجازات و تعزیر مجرمین، اجرای حدود و مقررات به عهده قوه قضائیه مستقل است. هروقت میخواهیم در رابطه با قوه قضائیه قانون بگذاریم باید لایحه از طریق قوه قضائیه بیاید، چونکه از طریق قوه قضائیه نیست ما برای قوه قضائیه تعیین تکلیف میکنیم خواهشمند است در اینجا قید بشود که حتماً شرایط قوه قضائیه که آزمون و کلاس و دوره تکمیلی است را داشته باشند. والسلام

علی اردشیرلاریجانی
اینجا در تبصره گفته که این حکم نفی وظایف ضابطان دادگستری را نمیکند، چون اینجا یک جنبه تخصصی دارد علیالقاعده آنها میتوانند ضابط در گزارشدهی باشند. حالا اینکه شما میفرمایید دوره هم ببینند خیلی خوب است. در آییننامهای که هست به این موضوع توجه بشود. ماده (24) را بخوانید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 24 ـ سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و سایر رسانههای دولتی مکلفند برنامههای تولیدشده در زمینه آموزش از سوی وزارت و سازمان درخصوص آگاهی و مقابله با آلودگی و تخریب خاک را در قالبهای گوناگون رسانهای از جمله برنامههای تلویزیونی به صورت رایگان منتشر و پخش نمایند.
آقای دکتر! اینجا پیشنهاد داریم، مخالف و موافق باید صحبت کنند.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
جناب آقای سلیمی مخالف هستند، بفرمایید.

علیرضا سلیمی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای رئیس! قبل از اینکه مخالفت خودم را عرض کنم یک تذکر به هیأت محترم رئیسه بدهم. براساس آییننامه تذکر و اخطار مقدم بر ادامه مذاکرات است. امروز در ماده (22) بنده اخطار داشتم، اعلام هم کردم، جناب آقای رحیمی بالاخره مسئولیت مشترک دارند. میفرمایند اگر آقای رئیس اجازه بدهند، من نمیدانم این بحث اخیراً پیدا شده.

علی اردشیرلاریجانی
اگر اخطار داشته باشید ما گوش میدهیم، کمااینکه در ماده (23) هم تذکر داشتند.

علیرضا سلیمی
جنابعالی اجازه بفرمایید اخطار و تذکر به موقع داده بشود. ببینید! در ماده (22)، آقای رئیس! گذشتیم، وقتی میگذریم که دیگر نمیشود. (رئیس ـ حالا بفرمایید) به نظر میرسد که این مغایر با اصل (158) بود که دیگر گذشت. بالاخره وقتی گذشت چون در آنجا دارد بند (1) آن ایجاد تشکیلات لازم در دادگستری از وظایف رئیس قوه قضائیه است. (رئیس ـ خود مجلس که میتواند) ما شعب خاص را مطرح کردیم حالا گذشت آقای رئیس!

علی اردشیرلاریجانی
آقای سلیمی! حالا شما فرمودید، ما در قانون نداریم که برای این مسائل شعبه تخصصی ایجاد کنند؟ قانونگذار که حاکم بر قوه قضائیه است، میتواند بگوید که این کار را بکنید.

علیرضا سلیمی
عرضم این است؛ به هر کیفیت حالا وارد باشد یا نباشد اجازه بفرمایید اخطار و تذکر به موقع داده بشود. آقای رئیس! اما در رابطه با مخالفت؛ ببینید! ماده (24) میگوید «سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و سایر رسانههای دولتی مکلفند برنامههای تولیدشده در زمینه آموزش از سوی وزارت و سازمان درخصوص آگاهی و مقابله با آلودگی و تخریب خاک را در قالبهای گوناگون رسانهای از جمله برنامههای تلویزیونی به صورت رایگان منتشر و پخش نمایند». نکتهای که اینجا وجود دارد این است؛ این برنامهها که تولید شد آیا آن هیأت نظارت به برنامهها نظارت میکند، یعنی کم و کیف این برنامهها را؟ هر برنامهای که سازمان تهیه کرد صدا و سیما و سایر رسانههای دولتی مکلف بشوند رایگان، این نکته اول.
نکته دوم این است که بالاخره هزینههایی دارد، این هزینهها از کجا پوشش داده میشود؟ آقای رئیس! بالاخره ما اینجا باید در رابطه با این مسأله تدبیری بیندیشیم، بعداً دوباره رسانههای دولتی همینطور پشت سر هم، متداولاً مسلسل اینها دچار ورشکستگی نشوند، اینکه درمورد جبران هزینهها در این ماده (24) سخنی به میان نیامده، مضافاً به اینکه آیا اینها مورد تأیید آن هیأت هست یا مورد تأیید نیست. الان تلویزیون یک برنامهای پخش کرد فوری آمدند گفتند چون قاضی نظارت نکرده خلاف بوده و به صدا و سیما تذکر بدهد. آیا در این مورد هم باز همین مشکل ایجاد نمیشود؟ به نظر میرسد باید این دو نقصی که در این ماده هست قطعاً پوشش داده بشود.
نکته پایانی که بنده عرض میکنم این است که همه برنامههای کشاورزی را صدا و سیما پوشش بدهد. مباحث مرتبط با تولید داخلی در بخشهای صنعت، خدمات و سایر موارد آنها چه؟ آیا آنها هم رایگان صدا و سیما به هر کیفیت پوشش میدهد؟ اگر آمدند در قالب این مسأله تبلیغات انجام دادند آیا آن هم باید رایگان باشد؟ ببینید! به نظر میرسد در این ماده نقص، چالش و خلأهای فراوانی دارد. اگر اجازه بفرمایید بنده یک تذکر هم عرض کنم. آقای رئیس! در پایان براساس بند «ب» اصل دوم قانون اساسی که دارد «استفاده از علوم و فنون و تجارب پیشرفته بشری و تلاش در پیشبرد آنها» من اینجا تذکری هم میخواهم بدهم و آن این است که الان گزارشهایی داریم بر اینکه آژانس آمده است تعدادی از دانشگاهها را بازدید کرده. آقای رئیس! به هر کیفیت این تذکر در پایان بعد از مخالفت است خواهش میکنم جنابعالی برای ما این را روشن بفرمایید که آژانس بر چه اساس دارد میرود از دانشگاههای ما سرزده و بدون اطلاع از وزیر علوم، بازدید میکند؟ وزیر علوم میگوید بنده اصلاً اطلاع نداشتم. اگر واقعیت دارد من خواهش میکنم جنابعالی دستور بفرمایید کمیسیون محترم آموزش و تحقیقات ورود پیدا کند. این چه بساطی است؟ امنیت علمی کشور دارد زیر سؤال میرود، دانشمندان ما دیگر دستشان به کار نمیرود و آزمایشگاه یک دانشمند که حریم خصوصی او است هر روز مورد دستبرد قرار بگیرد؟

علی اردشیرلاریجانی
آقای سلیمی! ما راجع به لایحه خاک صحبت میکنیم شما راجع به مسأله اتمی صحبت میکنید. دو موضوع است، آن را سر جایش بفرمایید. موافق صحبت کند.

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! همکاران اخطار هم دارند. خانم سعیدیمبارکه موافق هستند، بفرمایید.

زهرا سعیدی مبارکه
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب دارم خدمت ملت شریف ایران، همکاران محترم، هیأترئیسه بزرگوار و عرض تبریک به مناسبت دهه کرامت.
توضیحاتی که باید در موافقت این موضوع مطرح بشود اینکه توسعه پایدار سه رکن دارد؛ یکی اقتصادی، اجتماعی و محیط زیستی. برای رکن اجتماعی آن همه ما میدانیم که بدون مشارکت مردم امکان توسعه پایدار وجود ندارد. اصل (50) قانون اساسی هم تأکید دارد، اینکه حفظ محیط زیست وظیفه همگانی است و همگان باید در این راستا همت بگمارند و آموزش و اطلاعرسانی فراگیر میخواهد که این فراگیری را رسانه ملی به خوبی میتواند نقش ایفاء بکند، همه هم میدانید که منابع خاک کشور به عنوان یک ثروت عظیم ملی و بستر اصلی تولیدات کشاورزی و منابع طبیعی و محیط زیست است و علیرغم تمام تلاشهایی که سازمانها و دستگاههای ذیربط انجام دادند تاکنون توجه جدی در این زمینه صورت نگرفته. همانطوری که میبینید سوءمدیریتها واقعاً نشان داده که مشکلات عدیدهای برای بهرهوری در کشاورزی و حفاظت محیط زیست انجام شده و تداوم تخریب آنها و تغییر کاربری اراضی حاصلخیز هم منجر میشود که امنیت غذایی و سلامت جامعه تهدید پیدا کند و این فرصت خیلی خوبی است که صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و رسانه ملی نقش خودش را به خوبی ایفاء بکند و بتواند در راستای حمایت و حفاظت از این منبع که حتی با وجود اینکه الان فصل تابستان است و مشکلات عدیده در زمینه بحث آب کشاورزی و شرب داریم باز هم باید بگوییم که خاک مهمتر از آب است، چرا که آب را میتوانیم وارد بکنیم، ولی خاک را نه.
ما تا حالا به این ثروت عظیم و این ثروت خدادادی به خوبی نگاه نکردیم و به خوبی از آن استفاده نکردیم. من فکر میکنم با توجه به اینکه این براساس سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری است، در یکی از موارد آن هست که باید از ابزارهای فرهنگسازی استفاده بکنیم که یکی از اصلیترین آنها امر به معروف و نهی از منکر است، رسانه ملی در این امر میتواند خیلی مهم نقش خودش را ایفاء بکند و من از همکاران محترم خودم میخواهم که با رأی مثبت به این بتوانند زمینهساز فرهنگسازی، حضور و پذیرش بیشتر آن توسط مردم عزیز کشورمان باشند، سپاسگزارم.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! همکاران اخطار دارند.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
جناب آقای ادیانی بفرمایید.

سیدعلی ادیانی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر! اخطار من ناظر بر اصل (75) است، به ویژه روح حاکم بر نظم و انضباط حاکم بر آن. اگر نمایندگان در قالب طرح یا اصلاح یا پیشنهادهای مربوط به لایحه دولت نمیتوانند پیشنهادی بدهند که منجر به افزایش هزینههای عمومی یا تقلیل درآمد عمومی باشد بر همین نص قانونی به طریق اولی بر لایحه دولت هم نمیتواند ماده و تبصرهای باشد که منجر به افزایش هزینه عمومی برای یک دستگاه غیرمرتبط با دولت باشد. الان ماده (24) تکلیفی را دارد مترتب میکند بر سازمان صدا و سیما. (رئیس ـ هزینهاش را کم میکند) نه، دارد هزینه آن را زیاد میکند. اگر قرار است این برنامهها را رایگان پخش کند، پخش صدا و سیما که جنابعالی رئیس این سازمان بودید. (رئیس ـ آقای ادیانی مشکلی نیست) عرض من تمام نشده، قطعاً مشکل است، اگر مشکل نباشد که یعنی چه؟ به معنا است که پخش آگهیها و تبلیغات از صدا و سیما هیچ هزینهای ندارد، در صورتی که هزینه دارد، دولت به عنوان یک نهاد مستقل از سازمان صدا و سیما نمیتواند حکمی را تکلیف کند که منجر به افزایش هزینه صدا و سیما باشد، این یک.
نکته دوم اینکه روح این اساساً هم مغایر اصل (75) است و هم مغایر اصل (175) به جهت اینکه سازمان صدا و سیما سازمان مستقل است. اگر قرار باشد هر دستگاهی اعم از دولت یا دستگاه قضا بأینحو بخواهند با تکالیف صادره هزینههای صدا و سیما را افزایش بدهند طبیعتاً این هزینه جایی باید تعیین تکلیف بشود. من احساس میکنم روحش هم مغایر اصل (75) و هم با مستقل بودن صدا و سیما اصل (175) است.

علی اردشیرلاریجانی
آقای ادیانی! از این جهت اصل (175) مستقل بودن رادیو و تلویزیون به معنای این نیست که از قوانین کشور مستقل است. شما به عنوان مجلس میتوانید برای آن قانون وضع بکنید. بنابراین اشکالی مترتب نیست. اصل (75) هم نه روحش و نه جسمش مخالفتی ندارد، اینجا نمیگوید آگهی، برنامههای آموزشی دارند، این به نفع رادیو و تلویزیون هست. عرض من را توجه بفرمایید، رادیو و تلویزیون باید ساعتها برنامه تولید کند هزینه بدهد، به جای اینکه این کار را بکند برنامههای ترویجی که اینها برای آموزش کشاورزان یا بخشهای مختلف دارند تولید میکنند، بدون اینکه رادیو و تلویزیون هزینه بدهد پخشش میکنند. به نظر من به این اشکالی وارد نمیشود، برای رادیو و تلویزیون هم خوب است، از این کارها هم در توافقنامه با دستگاهها میکنند.
حضار 246 نفر، ماده (24) را به رأی میگذاریم. دولت و کمیسیون هم موافق هستند. اصل ماده به رأی گذاشته شد. نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (25) را بخوانید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 25 ـ درآمدهای حاصل از وصول جریمهها و خسارات به تفکیک بخشهای آلودگی و تخریب خاک، طی ردیف درآمدی جداگانه که در قانون بودجه هر سال مشخص میگردد به حساب خزانهداری کل کشور واریز میشود و معادل صد درصد آن در بودجه سنواتی به ترتیب در اختیار سازمان و وزارت قرار خواهد گرفت تا در جهت مقابله با آلودگی و تخریب خاک هزینه گردد.
آقای دکتر! اینجا پیشنهاد داریم.

علی اردشیرلاریجانی
این قسمت دومی که اضافه کردید مشکل مخالفت با برنامه دارد، برای چه اضافه این را اضافه کردید؟ هر سال در قانون بودجه مشخص میشود پولشان را میدهند. اینهمه اشکالی که به وجود آمده خلاف برنامه است. (شاعری ـ اضافه کردیم) بله، اضافه کردید، همان اضافه آن مشکل ایجاد کرده.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! اضافه آن دوسوم رأی میخواهد.

علی اردشیرلاریجانی
اصل آن مشکلی ندارد، ولی چون اضافه کردید خلاف برنامه است. کمیسیون بر آن اضافه اصرار دارد؟ (تربتینژاد ـ بله، رأی بگیرید) دوسوم میخواهد، ولی به هر حال خلاف برنامه است، میخواهم بگویم مشکل دارد. اگر پیشنهاد هست مخالف صحبت کند.

علیرضا رحیمی
جناب آقای حاجی مخالف هستند، بفرمایید.

حسینعلی حاجی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
ابتدائاً شهادت (11) تن از پاسداران بسیجیان و مرزداران غیور را تبریک و تسلیت عرض میکنم و امیدوار هستیم کمیسیون امنیت ملی مجلس به این موضوع دقیقاً رسیدگی بکند و بتوانیم که انشاءالله به خوبی از مرزهای خودمان دفاع بکنیم، اما مخالفت بنده از این بابت هست؛ آقای رئیس! اگر عنایت بفرمایید اخطار اصل (52) و همچنین اصل (75) هم دارم. چون در لایحه دولت بازگرداندن این درآمدها صد درصد به آن سازمان نیامده و این در کمیسیون در اصلاحیه آمده، اگر این اخطار بنده را میپذیرید این را به رأی بگذارید، چون ما اصل (52) را داریم که سالیانه دولت باید بودجه خودش را بیاورد. اگر بنا باشد که در همه قوانین هرچقدر که ما در یک جایی درآمدی حاصل میشود همانجا هم برایش هزینه بتراشیم پس بقیه کشور چطور اداره بشود؟ اصل هفتاد و پنجی هم به نظر میرسد باشد.

علی اردشیرلاریجانی
اصل هفتاد و پنجی نیست، چون اینجا بار مالی ندارد. گفتیم در لایحه بودجه بیاید، منتها گفته صد درصد تخصیصیافته به این سازمان بدهند. از نظر نظام بودجهریزی اشکال هست، ولی اشکال اصل هفتاد و پنجی ندارد. مخالفت خود را بفرمایید.

حسینعلی حاجی
مخالفت بنده این هست ببینید! چرا ما بایستی درآمدی که اینجا حاصل میشود بخواهیم به وزارت جهاد یا سازمان جنگلها و مراتع بدهیم؟ همکاران! این باعث میشود که میزان جرایم افزایش پیدا بکند و از طرفی بین مردم در افواه عمومی هم مطرح بشود که جریمه میکنند به خاطر اینکه درآمد آن برای همان دستگاه خواهد شد. مثل خیلی از مواردی که الان هست، مثلاً الان تبصره (1) ماده (1) یا دیگر جاهایی که دستگاهها مبالغی را از مردم دریافت میکنند این حالت وجود دارد. الان در این خصوص هم دقیقاً همین مطلب پیش میآید. ببینید! اینجا که هیچ هزینهای مترتب بر سازمان نیست، سازمان یک دستگاه دولتی است، حقوق پرسنل خود را دریافت میکند، هزینه مأموریتهای خود را دریافت میکند، هزینههای جاری خود را برابر قانون بودجه دریافت میکند. ما میآییم اینجا میگوییم که هر چقدر جریمه کردید هم بدهیم به این دستگاهها که چکار بکنند؟ این را بگذاریم حداقل در خزانه برود و باقی بماند، اما در ماده بالاتر آن، یعنی ماده (24) آنجا میآید میگوید یک حکم آنچنانی فوق طاقت به صدا و سیما میدهیم، میگوییم صدا و سیما! ما معمولاً بودجههایت را که نمیدهیم، معمولاً تحریمت میکنیم، از این طرف هم اینجا مجبور هست که حتماً بدون دریافت هزینه اینها را پخش بکند. اگر بنا بود که بیاییم و این هزینهها را بگوییم که به سازمان برگردد میگفتیم پس بخشی از آن هم برای امر ترویج صدا و سیما و دیگر رسانههای نوشتاری و دیداری و غیره پرداخت بشود.
بنابراین با اینکه ما آنچه را که از این محل بابت جریمهها و خسارات دریافت میکنیم به سازمان برگردانیم مخالف هستم. به اینکه به خزانه بدهد و هرساله در بودجه سالیانه بیاید، اگر که این سازمان جنگلها یا وزارت جهاد هم برای مقابله با این مباحث طرحی داشت بیاورد و بودجه خودش را دریافت بکند با آن کاملاً موافق هستیم. الان بسیاری از مراتع تخریب شده، بسیاری از معادنی که کار کردند برداشت کردند تخریبشده، رها شده، بسیاری از جاهایی که خاک را برداشت کردند بعضی وقتها تا (50) متر، (100) متر خاک را برداشتند تخریب شده، ولی هیچوقت جبران نشده. اگر که سازمان طرح بیاورد که از بابت این خسارات و جریمهها برای ترمیم آنها بخواهد هزینه بکند این قابل قبول است و همینطور که ما گلوبال پول را در اختیار سازمان قرار بدهیم، به نحوی اینجا تصویب بکنیم که بعداً هم صد درصد نتوانیم دیگر کاری بکنیم و در اختیار سازمان قرار بگیرد بنده مخالف هستم.

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! همکاران اخطار دارند، آقای کاتب اخطارشان را اصرار دارند.

علی اردشیرلاریجانی
چشم، تذکر هم گوش میدهیم. موافق را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای بیرانوندی وقتشان را به جناب آقای برزگر دادند، بفرمایید.

شهروز برزگر کلشانی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام و عرض ادب دارم خدمت هموطنان گرامی و همکاران عزیز. دوستان عنایت داشته باشند که ماده (25) درست است مخالف محترم اعلام کردند که صد درصد این جرایم نباید در اختیار سازمان مربوطه قرار بگیرد، اما سازمان مربوطه هم چون آسیب دیده آن مراکزی که قرار هست این خسارتها را جبران کنند باید همین جرایم در آنجا سرمایهگذاری بشود تا آن جبران خسارت مرتفع بشود. در نتیجه از همکاران گرامی من درخواست دارم به این ماده (25) رأی مثبت اعلام بکنند. آقای دکتر سپاسگزارم.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
جناب آقای کاتب اخطارتان را بفرمایید.

غلامرضا کاتب
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
ابتدائاً هفته کرامت و ولادت حضرت ثامنالحجج را تبریک عرض میکنم و از فرمایشات حضرتعالی هم تشکر میکنم. آقای دکتر! قبل از اینکه اخطار را هم بدهم یک خواهشی دارم که حضرتعالی به وزارت صنعت، معدن و تجارت واقعاً تذکر بدهید. سالی که الان بحث حمایت از تولید است، بحث واردات خودرو که امروز مطرح شده واقعاً متخلفین را معرفی کنند، هم برای تنویر افکار عمومی، هم واقعاً خیانتی که به ملت دارد انجام میشود با اینها برخورد بشود.
اما اخطار من درخصوص ماده (25) اخطار اصل (53) است. جناب آقای دکتر! میدانید که این بند در لایحه نبوده و کمیسیون اضافه کرده. اخطار من اخطار اصل (53) است. مستحضر هستید اصل (53) اطلاق دارد، کلیه دریافتیهای دولت در حساب خزانهداری باید واریز بشود، نه اینکه بخشی از درآمدها باید به حساب خاص برود، بخشی از آن به حساب خزانهداری واریز بشود. اینجا وقتی که آمده کلیه درآمدهای ردیفهای بالا را به حساب درآمدهای اختصاصی واریز بکنند یقیناً شورای نگهبان هم ایراد خواهد گرفت و دولت هم با این بحث موافق نیست، استدعا میکنم که این اخطار را به رأی بگذارید، چون اینجا اگر بنا است ما بیاییم از درآمدهای این استفاده بکنیم، حداقل همانطور که همکار عزیزمان گفت میآمدیم برای ماده (24) استفاده میکردیم یا از این بحثهایی که وجود داشت استفاده میکردیم. واقعاً اینجا مغایر اصل (53) هست، ضمن اینکه مغایر برنامه هم هست.

علی اردشیرلاریجانی
آقای کاتب! اصل (53) چه میگوید؟ میگوید: «کلیه دریافتهای دولت در حسابهای خزانهداری کل متمرکز میشود و همه پرداختها در حدود اعتبارات مصوب به موجب قانون» هست. اینجا گفته همه را به حساب خزانهداری کل کشور میگذارند، بنابراین این اشکال از نظر تجمع ندارد، پرداخت آن هم مطابق قانون است چون در این قانون مشخص کرده. اشکال از این جهت که خلاف برنامه است درست است، ولی خلاف قانون اساسی نیست.

غلامرضا کاتب
آقای دکتر! یک بیانضباطی در نظام بودجه و مالی کشور است که همه دستگاهها بیایند درآمدهای خودشان را بریزند به حساب درآمد اختصاصی، عملاً واقعاً برای سیستم نظام بودجهریزی کشور مشکلی ایجاد کنند.

علی اردشیرلاریجانی
خلاف قانون اساسی نیست اخطارتان وارد نیست، ولی اشکالی که میگیرید وارد است که به عنوان مخالف نظر خود را بدهید. تذکر را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای قاضیپور تذکر دارند، بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
آقای کیخا! شما گفتید این بند آخر را حذف کنیم، اگر کمیسیون نظرش حذف این هست دیگر ما چرا اینقدر بحث میکنیم. اگر مقصودتان آن چیزی هست که اضافه کرده محل مناقشه است حذف بشود ما حذف بکنیم. (کیخا ـ بله) پس آن قسمتی که تفاهم کردیم برای قسمت دوم حذف میشود، همین ایرادی که آقای کاتب هم میگوید مرتفع میشود. بنابراین متن ماده (25) این میشود «درآمدهای حاصل از وصول جریمهها و خسارات به تفکیک بخشهای آلودگی و تخریب خاک طی ردیف درآمدی جداگانه که در قانون بودجه هرسال مشخص میشود به حساب خزانهداری کل کشور واریز میشود». تمام، مابقی آن حذف میشود. لذا اشکال قانون برنامه هم نخواهد داشت، این ایرادهایی هم که آقایان فرمودند نخواهد داشت. تذکر را بفرمایید.

نادر قاضی پور
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای لاریجانی! تذکر من به روند مجلس است، شما وقتی که این گزارش یکشوری کمیسیون در صحن علنی را قرائت کردیم ماده (25) را به کمیسیون ارجاع نکردید. کمیسیون بعداً اصلاحیه زده، بر چه مبنایی کمیسیون بدون إذن مجلس اصلاحیه زده؟ الان حضرتعالی متوجه نمیشدید، حقیر هم متوجه نمیشدم این خلف وعده هست، خلاف قانون است. اینجا که محل مرکز قانون است باید در صحن علنی این بحث میشد بعد ارجاع میشد. (رئیس ـ درست است) این قانون شده اصلاحیه آوردند.
آقای لاریجانی! دوماً اینکه این جرایم را از کشاورزان مظلوم و بیچاره میخواهند بگیرند به جیب کارمندان بگذارند، آن هم صددرصد. (رئیس ـ آنکه حذف شد) نه، این گرفتن جرایم حد و حدودش را باید مشخص بکنید. کشاورزان عزیز برای تولید بیشتر محصولات خاکها را جابهجا میکنند تا زمین حاصلخیز شود. ما به جای استفاده از کودها و سمهای زائد به وسیله جابهجایی خاک انجام بدهیم.
خواهشمند است اینجا اگر تولید کشاورز است این جرایم محسوب نشوند. اگر برای فروش است اعدام بکنند، برای خارج از کشور است برخورد محکم بکنند، ولی برای کشاورزان عزیز بهانهای نباشد. کشاورزان زحمتکش هستند در روستا زندگی میکنند حق و حقوق دارند. این را هم خواهش میکنم بفرمایید در شرح مذاکرات بیاید، آقای دکتر تشکر.

علی اردشیرلاریجانی
این ایرادی که آقای قاضیپور فرمودند وارد است، آن قسمتی که به عنوان جاافتادگی باشد کمیسیون میتواند بدهد، ولی اصلاح نمیتواند بدهد. بنابراین آن قسمت پایانی را باید حذف کنیم. دولت و کمیسیون هم موافق هستند.
حضار 246 نفر، ماده (25) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند. متن را توجه بفرمایید! در متن آن قسمت آخر حذف میشود. فقط میشود درآمدهای اینها به خزانهداری کل میرود. تا اینجا تمام میشود، دولت و کمیسیون هم که موافق هستند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (26) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! ماده (26) هم به کمیسیون ارجاع شده.

علی اردشیرلاریجانی
اگر ارجاع شده کمیسیون آن چند مادهای که ارجاع شده مجدداً بررسی بکنند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! بعضی از مواد رأیگیری نشد، اگر صلاح میدانید برای موادی که قرائت شد و رأیگیری نشد یک رأی کلی بگیرید.

علی اردشیرلاریجانی
یک رأی کلی هم باید بگیریم. حضار 245 نفر، موادی که تا به حال خوانده شد، برخی را رأی گرفتیم و برخی را رأی نگرفتیم چون مخالف نداشت یکجا باید رأی بگیریم. نمایندگان نظرشان را راجع به مواد این لایحه اعلام بفرمایند. غیر از مواردی که به کمیسیون ارجاع شده که بعد تکتک رأی میگیریم. کل مواد در این لایحه را به رأی گذاشتیم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
کمیسیون درمورد ماده (26) توجه بکند که مطابق قانون اساسی برخی از این جرایم و خسارات را قانون باید مشخص بکند. ضابطه کلی آن را باید در قانون بیاورید، سالانه چقدر تغییر میکند را میتوانید دستورالعمل یا آییننامه بدهید. بنابراین اصل کلی آن را باید قانونگذاری کنیم، وگرنه خلاف قانون اساسی خواهد شد. خیلی ممنون، این مواردی که باقی مانده، چند ماده را کمیسیون سریعتر نظرش را بدهد که ما بتوانیم این لایحه را تکمیل کنیم.
من یک توضیحی خدمتتان عرض بکنم. ما یکی، دو تا طرح در مجلس داشتیم که با شورای محترم نگهبان محل مناقشه شد، یکی در بودجه سال 96 ما یک منابعی را داشتیم که به صورت اوراق مشارکت بود و این را تا پایان تیرماه وقت داشتند، عزیزان به خاطر اینکه پیمانکاران و اینها بتوانند کار خود را تا شهریور انجام بدهند طرح دوفوریتی آوردند و تصویب شد، شورای نگهبان ایراد گرفت که قانون باید یکساله باشد و با اصرار نمایندگان به مجمع رفت، در آنجا هم دو، سه جلسه بحث شد و نهایتاً نظر مجلس درمورد پروژههای عمرانی که تا پایان شهریور باشد به تصویب رسید. این طرح دوفوریتی با یک اصلاح جزئی در مجمع تشخیص تصویب شد.
یک طرح دیگری هم بود مربوط به شوراها، کمیسیون شوراها و امور داخلی درمورد قانون شوراها و این مسألهای که پیش آمده بود، این هم اصلاحاتی را کمیسیون ارائه کرد شورای محترم نگهبان ایراد داشت. براساس اصرار مجلس به مجمع رفت دو، سه جلسه هم روی این کار شد و روز گذشته باز نظر مجلس تصویب شد، یعنی همان قانون سال 75 مبنا قرار گرفت با دو تبصره و ماده اضافه که مشکل را حل بکند. میخواستم در جریان باشید این دو مورد اختلافی در مجمع به تصویب رسید.
6
تصویب لایحه اصلاح قانون مبارزه با تأمین مالی تروریسم

علی اردشیرلاریجانی
دستور بعدی را هم بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدی گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی درمورد لایحه اصلاح قانون مبارزه با تأمین مالی تروریسم که در جلسات گذشته مورد بررسی قرار گرفت ماده (1) به کمیسیون ارجاع شد، کمیسیون گزارش خودش را داده، اگر اجازه بفرمایید من گزارش جدید کمیسیون را قرائت کنم.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 1 ـ ماده (1) قانون مبارزه با تأمین مالی تروریسم مصوب 13/11/1394 و بند «الف» آن به شرح زیر اصلاح و تبصرههای (1) تا (5) ذیل، جایگزین تبصرههای (1) و (2) آن میشود:
ماده 1ـ تهیه یا جمعآوری وجوه یا اموال به هرطریق چه دارای منشأ قانونی باشد یا نباشد و یا مصرف تمام یا بخشی از منابع مالی حاصله از قبیل قاچاق ارز، جلب کمکهای مالی و پولی، اعانه، انتقال پول، خرید و فروش اوراق مالی و اعتباری، افتتاح مستقیم یا غیرمستقیم حساب یا تأمین اعتبار یا انجام هرگونه فعالیت اقتصادی اشخاص توسط خود یا دیگری برای انجام اعمال زیر یا جهت ارائه به افراد تروریست یا سازمانهای تروریستی، تأمین مالی تروریسم است و جرم محسوب میشود. علاوه بر گروههای تروریستی و افراد تروریست، تشخیص تروریستی بودن اعمال مندرج در بندهای ذیل بر عهده شورای عالی امنیت ملی است: الف را تغییر دادند، الف ـ ارتکاب یا تهدید به ارتکاب هرگونه اقدام خشونتآمیز از قبیل قتل، سوءقصد، اقدام خشونتآمیز منجر به آسیب جسمانی شدید که دیه آن بیش از یکسوم دیه کامل باشد، توقیف غیرقانونی و گروگانگیری اشخاص و یا اقدام خشونتآمیز آگاهانه علیه عموم مردم و شهروندان آقای دکتر! اینجا «مردم» به نظر کافی است. «یا به مخاطره انداختن جان یا آزادی آنها به قصد تأثیرگذاری بر خطمشی، تصمیمات و اقدامات دولت جمهوری اسلامی ایران، سایر کشورها و یا سازمانهای بینالمللی.
تبصره ۱ ـ هر شخصی که وجوه یا اموالی را با اهداف مذکور در صدر این ماده تهیه یا جمعآوری نماید و قبل از مصرف یا استفاده یا ارائه به افراد یا سازمانهای تروریستی به واسطه عامل خارج از اراده وی قصدش معلق بماند، نیز تأمینکننده مالی تروریسم محسوب میگردد.
تبصره ۲ ـ هرگاه شخصی قصد ارتکاب جرم موضوع این ماده را داشته باشد و شروع به اجرای آن نماید، لیکن به واسطه عامل خارج از اراده وی قصدش معلق بماند، مشمول ماده (۱۲۲) قانون مجازات اسلامی مصوب 1/2/۱۳۹۲ میشود.
تبصره ۳ ـ برای تعقیب تأمینکننده مالی اقدامات تروریستی علیه افراد حقیقی و حقوقی صرفنظر از محل ارتکاب جرم، تابعیت و محل اقامت مجرم مفاد این قانون اجراء خواهد شد. در مواردی که بین دولت جمهوری اسلامی ایران و سایر کشورها توافقنامه معاضدت قضائی و یا هر توافقنامه دیگری در زمینه مبارزه با تأمین مالی تروریسم با رعایت اصل هفتاد و هفتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران وجود داشته باشد، همکاری طبق شرایط مندرج در توافقنامه صورت خواهد گرفت. در غیر این صورت، همکاریهای قضائی و سایر امور مربوط به مبارزه با تأمین مالی تروریسم براساس عمل متقابل صورت میگیرد.
تبصره 4 ـ تعیین مصادیق اعمال، افراد، گروهها و سازمانهای تروریستی موضوع این قانون با لحاظ اصل یکصد و پنجاه و چهارم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و با تأکید بر حق افراد، ملتها، گروهها و یا سازمانهای آزادیبخش با هدف مقابله با سلطه و اشغال خارجی و استعمار و نژادپرستی برعهده شورای عالی امنیت ملی است». آقای دکتر! تبصره (5) هم حذف شد.

حسینعلی حاجی

علی اردشیرلاریجانی
پیشنهاد داریم؟ مخالف و موافق اگر هست، بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! در این ارجاع جدید پیشنهادی نداریم.

علی اردشیرلاریجانی

جلیل رحیمی جهان آبادی
جناب آقای حاجی اخطار دارند، بفرمایید.

حسینعلی حاجی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! اخطار بنده بند ششم اصل دوم و همچنین بند (1) اصل سوم و اصل چهارم قانون اساسی است. از این بابت که در قسمت «الف» گفته که «ارتکاب یا تهدید به ارتکاب هرگونه اقدام خشونتآمیز از قبیل» یعنی اینجا آمده مصادیق را هم به صورت تمثیلی و از جمله «خشونتآمیز» آورده و احصاء نکرده، یعنی گفته هرگونه تهدید، آقای رئیس! یعنی شعار مرگ بر آمریکایی هم که در نمازهای جمعه و در تجمعات مردمی به خاطر جنایات آمریکا در (30)، (40) سال گذشته علیه ملت ایران از جمله حمله به هواپیمای مسافربری و شهادت آن تعداد مسافر انجام میشود این هم خودش میتواند یکی از مصادیق تهدید باشد و در ادامه آنجا آورده، در انتهای فراز گفته که «به قصد تأثیرگذاری بر خط و مشی، تصمیمات و اقدامات دولت جمهوری اسلامی ایران» تا اینجایش مشکلی ندارد، اما از اینجا به بعد گفته «سایر کشورها و یا سازمانهای بینالمللی» ما براساس اصول قانون اساسی خودمان بایستی قانون بنویسیم نه براساس آنچه که دیگران راجع به ما تشخیص بدهند و آن را تهدید تلقی بکنند. این را فردا هرکسی که در ایران شعار مرگ بر آمریکا یا مرگ بر اسرائیل گفت میتوانند بیایند بگویند این بر خلاف منافع ما بوده، در حالی که آنها هرچه جنایت انجام میدهند، الان همین مرزبانان ما را به شهادت رساندند هیچکسی هیچ چیزی به آنها نمیگوید، اما اگر عکس آن بود ببینید در دنیا چکار میکردند. به نظر میرسد که این مغایرت وجود دارد.

علی اردشیرلاریجانی
متشکرم، مقصود این ماده این برداشتی که شما کردید نیست. واقعاً به نظر من روحش این را نمیگوید. میگوید «اقدامات خشونتآمیز از قبیل قتل، سوءقصد» اقدام خشونتآمیز که منجر به آسیب جسمانی شدید بشود، شعار مرگ بر آمریکا که آسیب جسمانی و اینها نیست. قتل، سوءقصد و اقدام خشونتآمیز و این امور که علیه تصمیمات و اقدامات جمهوری اسلامی و سایر کشورها باشد. مبارزه با تروریسم میخواهیم بکنیم، ربطی به آن شعار ندارد. حالا مخالف هستید بحث دیگری هست، میخواهم بگویم اشکال قانون اساسی ندارد.
حضار 245 نفر، ماده (1) به نحوی که قرائت شد را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند. (ابطحی ـ مخالف و موافق صحبت نکردند) چون پیشنهادی ندارد مخالف و موافق صحبت نمیکند، قانون آییننامه است. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. (کاتب ـ پیشنهاد وجود دارد) پیشنهاد مکتوب میخواهد، حالا شما که از نظر آییننامه میدانید. (ابطحی ـ پیشنهاد هست) پیشنهاد جدید میخواهد، نظر جدید اگر باشد اشکال ندارد. کمیسیون پیشنهاد داد اگر پیشنهاد وجود داشته باشد مخالف و موافق صحبت میکنند. آقای قاضیزاده پیشنهادی داریم؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! پیشنهاد چاپشده روی گزارش اولیه داریم، اما وقتی گزارش ارجاع از کمیسیون آمده پیشنهاد جدید نداریم.

علی اردشیرلاریجانی
نداریم طبق آییننامه نمیتوانیم صحبت کنیم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
7
تصویب تقاضای تغییر دستور درخصوص لایحه حمایت از اطفال و نوجوانان

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! یک درخواست در اولویت قرار گرفتن داریم. اگر اجازه بفرمایید مطرح بشود. جمعی از همکاران طبق تبصره (1) ماده (104) درخواست کردند که لایحه حمایت از حقوق کودکان و نوجوانان در اولویت دستور قرار بگیرد. سرکار خانم حسینی به عنوان نماینده پیشنهاددهندگان موضوع را مطرح کنند، بفرمایید.

سیده فاطمه حسینی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام، ادب و احترام به حضور ملت شریف ایران و همکاران ارجمند. بدون تردید همکاران تصدیق میفرمایند که اغلب زمانی که طرح یا لایحهای برای جبران خلأ قانونی که منجر به تضییع حقوق برخی از شهروندان میگردد در مجلس شورای اسلامی مطرح هست سیل پیامکی از آن دسته شهروندان برای نمایندگان ارسال میشود و یا شاهد آن هستیم که شهروندان ذینفع در مقابل مجلس شورای اسلامی و یا در راهروهای آن حضور پیدا میکنند تا با نمایندگان و وکلای خود درخصوص ضرورت آن گفت و گو کنند.
با اینکه رئیس اورژانس اجتماعی کشور اعلام کرده است خشونت خانگی (20) درصد افزایش داشته است و کودکآزاری بیشترین آمار خشونت خانگی را دارد و با آنکه مدتی است شاهد مصادیق هولناکی از کودکآزاری نظیر آنچه که در ماهشهر گذشت هستیم، به گونهای که روح هر انسان را به شدت آزرده میسازد اما میبینیم که وکلای ما، شهروندان عزیزی که سن آنها به نحوی است که کودک و یا نوجوان تلقی میگردند، امکان این را ندارند که با وکلا و نمایندگان خودشان در ضرورت قانونگذاری برای رفع این خلأ قانونی رایزنی کنند.
از آنجایی که مسئولیت خطیری متوجه ما نمایندگان مجلس شورای اسلامی است تا بتوانیم امنیت کودکان و نوجوانان را که به عنوان آیندهسازان این کشور هستند به عنوان قشری نیازمند حمایت و آسیبپذیر تأمین نماییم، لذا از همکاران گرامی تقاضا دارم با توجه به اینکه دولت محترم درخصوص خلأ قانونی حمایت از حقوق کودک و نوجوان لایحه ارائه کردند، سال گذشته این لایحه با پیگیریهای خوبی که در کمیسیون حقوقی و قضائی صورت گرفت در بهمنماه به تصویب رسید و برای رسیدگی در صحن علنی ارسال شده است. با گذشت بیش از شش ماه از تصویب این لایحه در کمیسیون حقوقی و قضائی همچنان شاهد این هستیم که این خلأ قانونی برای بررسی در صحن هنوز مطرح نشده. جا دارد که مجلس شورای اسلامی در پاسخ به افکار عمومی برای مرتفع ساختن خلأ قانونی در حوزه حمایت از حقوق کودکان که هم بحث خشونتهای خانگی را شامل میشود، هم بحث حقوق کودکان کار را شامل میشود و هم بحث آموزش و پیشگیری را به دلیل اینکه در برخی از موارد شاهد این هستیم که مجازاتهای فعلی بازدارندگی کافی را ندارد و از طرف دیگری خود کودکان و در سطح جامعه آگاهی کافی نسبت به حقوق آنها وجود ندارد به همین جهت زمینه استمرار و تکرار حوادثی نظیر ماهشهر، نظیر آنچه که در مدرسهای در غرب تهران شاهد آن بودیم زمینه تکرار این حوادث تا عدم تصویب این قانون همچنان وجود خواهد داشت و استمرار پیدا میکند.
بدین جهت از همکاران عزیز و ارجمند، از همکارانی که با دلسوزی تمام نسبت به تأمین امنیت شهروندان این کشور که آیندهسازان این کشور هستند، کودکان نه تنها آیندهسازند، بلکه آنها شهروند هستند و حقوقی دارند که در این وضعیت فعلی قانون و به دلیل پایین بودن سطح مجازاتی که پیشبینی شده و در برخی از موارد عدم شفافیت و صراحت در قانون و نبود آموزشهای کافی در جامعه چه برای کودکان و چه در سطح خود جامعه و اینکه از طریق این قانون میشود به واسطه تکالیفی که برای ارگانهای مختلف از صدا و سیما گرفته تا وزارت آموزش و پرورش تا سازمان بهزیستی و سایر نهادها تکالیفی در این قانون تعیین شده و به خوبی تلاش شده برای آنکه زمینه آموزش به جامعه درخصوص حقوق کودک و نوجوان به وجود بیاید که رفع این خلأ صورت بگیرد.
من از همکاران ارجمند، از همه عزیزانی که لطف دارند و توجه میکنند به عرایض بنده عرض میکنم که در تبصره ماده (104) آییننامه داخلی این امکان را فراهم کرده که اگر حداقل (50) نفر از نمایندگان از رئیس جلسه مجلس تقاضا نمایند گزارش چاپشده کمیسیون خارج از نوبت در دستور کار جلسه علنی قرار گیرد و رئیس درخواست متقاضیان را پس از صحبت یکی از متقاضیان و یک موافق و مخالف هر کدام به مدت پنج دقیقه (رنجبرزاده ـ وقتتان تمام شد). من امیدوارم که همکاران با رأی مثبتی که میدهند و امیدوارم هیچکدام از عزیزان مخالفتی با ضرورت این مسأله و فوریت قرار گرفتن لایحه حمایت از حقوق کودک و نوجوان در دستور صحن علنی نداشته باشند و امیدوارم که بدون مخالفت تصویب شود، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
جناب آقای کولیوند مخالف هستند، بفرمایید.

محمدجواد کولیوند
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده هم شهادت تعدادی از فرزندان برومند این کشور را تسلیت عرض میکنم. همکاران محترم! من خواهش میکنم توجه بفرمایید. موضوعی که مطرح شد درخواست اولویت است و در حقیقت به دنبال این هستیم که اولویتی را برای تغییر دستور ایجاد کنیم برای قوانینی که مختص به کودکان و نوجوانان و حمایت از این موضوع است.
همانطور که مستحضرید ما چندین جلسه غیرعلنی سنگین و جلسات علنی درخصوص بحثهای اقتصادی کشور داشتیم، مباحث مهمی در بحث ارز و اقتصاد کشور، مباحث مؤسسات قانونی و غیرقانونی که مشکلات اجتماعی برای کشور ایجاد کردهاند. به نظر من امروز در دستور کار مجلس باید محتویاتی قرار بگیرد که بتواند قسمتی از این مشکلات اقتصادی را رفع کند. حدود و ثغور کار در رابطه با تغییر اولویت دستور اگرچه ممکن است در بخش کودکان و نوجوانان هم حساسیتهایی وجود داشته باشد، ما نمیگوییم حساسیتی وجود ندارد، ولی امروز مجلس باید وقتش را صرف اساسیترین کارهایی که امروز در بحث ثبت سفارشات در دوران اضطراری و نیمهاضطراری و عادی باید روندی را تهیه کند که این روند بتواند آرامش را به جامعه ما در معیشت مردم و در بحث اشتغال به وجود بیاورد.
البته ما نسبت به حقوق کودکان و نوجوانان قوانین کافی داریم، شاید خلأیی در بعضی از موارد قوانین وجود داشته باشد و این طرح بتواند کمک کند، اما امروز تغییر دستوری که باید انجام شود باید بتواند کمک کند، لوایح دولت را جلو بیاورد، یا مسائل متعددی که بالاخره مجلس باید وقتش را برایش بگذارد و فضا را مهیا کند یک آرامشی در کشور ایجاد کند این تلاطمی که الان به وجود آمده است. نمایندگان محترم! به نظرم میرسد دقت کنید، در این جریان ما حتماً باید به سمتی برویم که قسمتی از این مشکلات اقتصادی را انشاءالله بتوانیم رفع کنیم. در حقیقت اگر قرار باشد قالب رأیگیریهایمان به سمتی برود که بخواهیم اولویتها را جابهجا کنیم، قوانینی که طبق روال الان دارند در دستور کار قرار میگیرند، اینها هم بالاخره مشکلاتی برایشان حادث شده و باید آنها هم تعیین تکلیف شود.
به نظرم میرسد مجلس یک مقدار از این حالت خارج شود و در تغییر دستورها دقت کنیم، آن تغییر دستوری باید بیاید در دستور کار قرار بگیرد که امروز خروجی کار مجلس این آرامشی باشد که به مردم میدهد، فضای وضعیت اقتصادی کشور، وضعیت اجتماعی، بحثهای مرزها، بحثهای امنیت داخلی، امنیت مرزهای خارجی ما، بحثهای بینالمللی، این فضاها فضاهایی است که میتواند به کشور کمک کند. به نظرم میرسد ما باید قدری در این جریانات دقت کنیم و انشاءالله مباحث، هم لوایح و هم طرحهایی را در دستور اولویت مجلس قرار بدهیم که خروجیاش آرامش جامعه باشد. من خواهش میکنم اجازه بدهید طبق قانون و روال این قانون بیاید و در دستور کار قرار بگیرد و فعلاً اولویت جدی ندارد که ما بخواهیم تغییر دستوری را در آن داشته باشیم، خیلی متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
جناب آقای عبادی موافق هستند که وقتشان را به جناب آقای نوروزی واگذار کردهاند.

علی اردشیرلاریجانی

حسن نوروزی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
حادثه تروریستی شهرستان مریوان را که توسط گروهک پژاک انجام شد محکوم میکنیم و برای شهدا علو درجات آرزومندیم، برای خانوادههای عزیز آن سفرکردگان آرزوی صبر، مقاومت و تحمل داریم.
همکاران محترم توجه بفرمایند! بدون تردید تصدیق میفرمایید که زمانی که یک خلأ قانونی که منجر به تضییع حقوق برخی از شهروندان محترم گردد مشکلاتی را برای آن شهروندان ایجاد میکند که منتهی به دفاعیههایی میشود که از طرف سمنها، گروهها و مردم به اشکال گوناگون شکل میپذیرد. ملاحظه میفرمایید که مصادیقی از کودکآزاری و همچنین استفاده نابهنجار از کودکان برای موارد خاص مثل توزیع مواد مخدر و یا حتی فروش اعضا یا قاچاق کودک، اینها مصادیقی است که متأسفانه با پیشرفت علم این جریانات به شکل هولناکی در همه جهان دارد انجام میشود، به نحوی در کشور ما هم با همه کنترلهایی که داریم میبینید انجام میشود. کودکآزاری بیشترین آمار خشونت خانوادگی را دارد، با این حال و با این وضعیت این افراد به دلیل سن کمشان هم در کارگاهها از آنها بارکشی میشود و مورد تثمیر قرار میگیرند، هم گاهی اوقات سر چهارراهها میبینید که افراد اینها را سر چهارراهها قرار میدهند و از کمتوانی این عزیزان استفاده میکنند و یا گاهی اوقات برای پخش سیدیها و یا بعضی از مسائل دیگر از آنها سوءاستفاده میشود که ما در بحث مواد مخدر آوردیم که یکی از موارد اعدام برای قاچاقچی است که از کودک و مجانین استفاده کند.
علیایحال خواست عمومی جامعه، فرهنگیان و مطبوعات کشور این است که هر چه زودتر این لایحه حمایت از اطفال و نوجوانان مورد تصویب واقع شود. این لایحه در سالهای قبل از طریق دولت به مجلس و النهایه کمیسیون قضائی تقدیم شده، توفیق پیدا کرده همکاران شما در کمیسیون قضائی، حقوقدانان محترم کمیسیون قضائی با کارشناسان گوناگون از بهزیستی، وزارت کشور، وزارت اطلاعات، آموزش و پرورش، نیروی انتظامی و سایر نهادها، مرکز پژوهشها، این قانون را به عنوان یک قانون منسجم و درستی تبیین کند و بتواند به مجلس شورای اسلامی تقدیم کند.
مستحضر هستید که مخالف محترم هم در رابطه با بحث ارز و گرانی و غیره صحبت کردند که ما قبول داریم قانونش را بنویسیم و بیاوریم. ولی این قانونی که نوشته شده است، این قانونی که امروز دادگاههای ما به آن نیاز دارند، بهزیستی، آموزش و پرورش، وزارت کشور و دستگاه قضائی کشور ما نیاز دارد و اصلاً جامعه اطفال و نوجوانان به این قانون چشم بستهاند که مجلس فهیم شورای اسلامی از حقوق آنها دفاع کند، قرآن میفرماید: «فاما الیتیم فلا تقهر»، به یتیم، یعنی یک فردی که کودک است و کسی را ندارد ظلم نکن، تند برخورد نکن. در سوره نساء در سور گوناگون قرآن ما مباحثی داریم به عنوان بحثهای دفاع از کودک و نوجوان، این نص صریح و حکم الهی به پیامبر است که «فاما الیتیم فلا تقهر».
بنابراین ما معتقد هستیم این قانونی که چندین ماه است در نوبت است به خواست جامعه حساس مطبوعاتی و فرهنگی کشور و نوجوانان کشور و همچنین اطفال و تمامی دلسوزانی که نسبت به این امر حساسیت دارند، انشاءالله رأی بدهید تا این قانون در اولویت قرار بگیرد، هم دستگاه قضائی ما نیاز دارد، هم بهزیستی ما نیاز دارد، هم وزارت کشور نیاز دارد، هم وزارت آموزش و پرورش نیاز دارد، هم در بعضی از موارد وزارت اطلاعات نیاز دارد. بنابراین ما این قانون را تصویب کردیم، یک مادهای هم که اگر احیاناً بعضی از دوستان در رابطه با اطفال زیر (18) سال شبهه دارند، آنجا بحث بهرهکشی خلاف شرع است که از قلم افتاده بود.
این قانون هیچ مشکلی ندارد، ما با دقت تمام به مباحث شرعی و قانونی آن توجه کردیم و با مبانی شرع مقدس اسلام آن را در کمیسیون تصویب کردیم. دولت هم قبلاً ارائه داده، ولی آنچه را که ما در کمیسیون به کمک کارشناسان کار کردیم، به طور کلی (90) درصد آن تغییر کرده و یک قانون منسجمی شده است. بله، فراهم ساختن زمینه آگاهی خانوادهها و بهرهمندی آنها از کمکهای لازم جهت پرورش فرزندان، تقویت مشارکت و همکاری خانواده و جامعه در امور اطفال و نوجوانان، تبیین وظایف و مسئولیتهای اشخاص حقیقی و حقوقی در تأمین حقوق مادی و معنوی اطفال و نوجوانان موضوع این قانون، تعریف و تبیین انواع رفتارهای آسیبزا و مجرمانه نسبت به اطفال و نوجوانان (رنجبرزاده ـ حاجآقای نوروزی! وقت شما تمام شد) و شیوههای حمایت از اطفال و نوجوانان در برابر آنها، تعیین راهکارهای پیشگیرانه و خدمات حمایتی مربوط به اطفال و نوجوانان و تضمین غبطه و مصلحت اطفال و نوجوانان در این قانون پیشبینی شده است و مهمتر به مرّ شرع مقدس اسلام براساس مبانی اسلام در حوزه استنباطی احکام اسلام توجه شده است. انتظار دارم انشاءالله عزیزان به این اولویت رأی بدهند تا ما بتوانیم انشاءالله این خدمت بسیار ارزنده را به جامعه حقوقی کشور و همچنین به جامعه اطفال و بزهدیدگانی که منتظر هستند مورد حمایت قرار بگیرند خدمتی کرده باشیم. والسلام

علی اردشیرلاریجانی
آقای قاضیزاده! پیشنهاد را بفرمایید چیست تا به رأی بگذاریم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
درخواست در اولویت دستور قرار گرفتن مطابق تبصره (1) ماده (104) است، درمورد گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی درخصوص لایحه حمایت از حقوق کودک و نوجوان است.

علی اردشیرلاریجانی
لایحه حقوق کودک و نوجوان را خارج از دستور بیاوریم جلوتر قرار بدهیم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! معنیاش این است که این جلسه یا پسفردا در دستور قرار میگیرد.

علی اردشیرلاریجانی
بله، این جلسه یا جلسه بعد در دستور قرار میگیرد. حضار 243 نفر، نمایندگان محترم نظرشان را راجع به پیشنهاد اعلام بفرمایند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
8
ناطقین جلسه آقایان: محمدرضا عارف، اسداله عباسی، ضیاءاله اعزازیملکی، اسفندیار اختیاریکسنویهیزد و احمد مرادی

علی اردشیرلاریجانی

اکبر رنجبرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای محمدرضا عارف نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس.
ـ آقای اسداله عباسی نماینده محترم رودسر و املش.
ـ آقای ضیاءاله اعزازی نماینده محترم بناب.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای اسفندیار اختیاری نماینده محترم زرتشتیان.
ـ آقای احمد مرادی نماینده محترم بندرعباس، قشم، ابوموسی، حاجیآباد و خمیر.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
از جناب آقای دکتر عارف نماینده محترم تهران برای ارائه نطق هفت دقیقهای خودشان دعوت میکنیم، بفرمایید.

محمد رضا عارف
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران گرامی، موکلین عزیز و مردم شریف ایران! (40) سال است که به عنوان خدمتگزار شما و امروز به عنوان وکیل شما به من این فرصت داده شده است که دغدغهها و خواستههای شما را بشنوم و در حد توانم برای تحقق آنها اقدام کنم. میدانم که به وضعیت موجود نقد جدی دارید، من نیز مانند شما وضعیت موجود را شایسته ایران و ایرانی نمیدانم، اما همچنان امیدوارم.
همیشه اصل سوم قانون اساسی کشورمان را به خود یادآوری میکنم که دولت موظف شده است تمام امکانات خود را به کار گیرد تا رفع تبعیضهای ناروا و ایجاد امکانات عادلانه برای همه، اقتصادی عادلانه جهت ایجاد رفاه و رفع فقر و برطرف ساختن هر نوع محرومیت در زمینههای تغذیه، مسکن، کار و بهداشت و تأمین حقوق همهجانبه افراد و ایجاد امنیت قضائی عادلانه برای همه و تساوی عموم در برابر قانون فراهم شود.
متأسفانه هنوز تا تحقق کامل این اصل فاصله داریم. این فاصله با آرمانهای انقلاب در کنار دغدغههای موکلین عزیزم باعث شده امروز پیشنهاد کنم مطالبات زیر را در اولویت قرار دهیم و متحد شویم که این اولویتها را مجدانه پیگیری کنیم.
1 ـ تقویت و توسعه گفتگوی ملی:
این روزها که استکبار جهانی علیه ما بسیج شده و پروژه انزوای اقتصادی ایران را دنبال میکند بیش از هر زمان دیگری لازم است خودتحریمی و خودزنیهای داخلی را کنار بگذاریم. کشورداری سلیقهای مانع پیشرفت شده است. تنگنظریهای حزبی، جریانی، قومی و قبیلهای دلها را از هم دور کرده است. کدورتها را کنار بگذاریم و آغوش خود را باز کنیم. همه باید دست به دست هم دهیم، محدودین و محصورین دلسوز انقلاب را دوباره به آغوش جامعه بازگردانیم، گفتگو و تعامل را جایگزین دعواها، سر و صداها و تنشهای بیحاصل کنیم، تفاوت و اختلاف سلیقه را بپذیریم و آن را در جهت رشد و پیشرفت کشور به کار گیریم. هر چند که با هم متفاوت باشیم، همین که فصل مشترک همه ما پیشرفت، اقتدار و سربلندی ایران اسلامی است کافی است.
2 ـ بازگشت ایرانیان به آغوش وطن:
ایرانیان خارج از کشور سرمایههای ارزشمند کشور هستند. هنرمندان، نخبگان، سرمایهداران و دانشمندان ایرانی هر جا باشند پاره تن ما هستند. درهای کشور را برای بازگشت آنان بگشاییم. چه بسیار دانشمندان و هنرمندان و کارآفرینانی را که در غربت از دست میدهیم و پس از مرگشان از آنها در رسانهها تجلیل میکنیم. این درد مزمن جامعه را بدون جستجو در احوال یکدیگر، با ترویج تحمل تفاوتها و تأکید بر نقاط مشترک درمان کنیم و نقطه عطف و تحولی را در تاریخ کشورمان رقم بزنیم. بگذاریم تمام دوستداران عزت و سربلندی ایران در امتی واحد برای پیشرفت و اعتلای ایران اسلامی تلاش کنند.
3 ـ چرخش چرخ زندگی مردم و کسب و کارها:
اینکه هر خانواده ایرانی بخواهد سرپناهی مطمئن و شغلی آبرومند داشته باشد خواسته بهحقی است. باید بکوشیم تا با اجرای بستههای حمایتی هدفمند زندگی مناسبی را برای همه فراهم کنیم و این ممکن نخواهد بود مگر اینکه منابع محدود را به سمت خانوادههای آسیبپذیر سوق دهیم. باید تمام برنامههای حمایتی خود را تجمیع، هدفمند و مشروط کنیم. وظیفه همه ماست از یک سو فرآیندهای تأسیس و اداره کسب و کار و تعامل با نهادهای دولتی و قضائی را تسهیل و از سوی دیگر امنیت سرمایهگذاران را تضمین کنیم.
4 ـ اعتماد به مردم و ارتقای نشاط اجتماعی:
نتایج پژوهشهای اجتماعی نشان میدهد که سطح نشاط اجتماعی در ایران به شدت سقوط کرده است. آیا این نتیجه برخوردها و تصمیمات غلط اجتماعی نیست؟ نشاط و شادی اجتماعی بزرگترین سرمایه یک کشور و یک ملت و حق طبیعی مردم است. مطالبه تماشای خانوادگی مسابقات ورزشی را به بحران لاینحل تبدیل نکنیم. به مردمان بافرهنگ خود اعتماد کنیم. وقت آن است که مجلس در این زمینه به وظیفه خود عمل کند. هر گونه برخورد و تصمیم حاکمیت با ملاحظه تأثیر آن بر نشاط اجتماعی باشد.
5 ـ حل بحران محیط زیست و آب:
امروز با بحرانهای متعدد آبی و زیستی اعم از گرد و غبار، تنشهای آبی، آلودگیهای متنوع آب و خاک و هوا مواجهیم. برای حل آنها باید اقدامات زیر مدنظر قرار گیرد:
ـ استفاده از تمام ظرفیتهای آبی کشور و منطقه در تأمین نیازهای آبی و توجه به اصل دیپلماسی سازنده با کشورهای همسایه در حل مشکلات آبی و زیستمحیطی.
ـ توجه به امنیت کاری و حرفهای برای همه کارشناسان و دلسوزان این بخشها و پرهیز از اتهامهای امنیتی و اطلاعاتی بیمورد به خبرگان و دانشمندان جوان این سرزمین.
ـ توجه جدی، صریح، کارشناسی و ریشهای به خواستهها و اعتراضات آبی و زیستمحیطی کشور.
6 ـ جوانسازی نظام مدیریت کشور:
تجربه سالها خدمت به من آموخت که بهترین سرمایه توسعه، جوانان عالم و بهترین سیاست، سپردن امور به دست جوانان متخصص و باانگیزه است. نظام مدیریتی کشور پیر و فرتوت شده است. همه ما باافتخار باید پلی باشیم برای مدیریت جوانان و برای جوان شدن نظام خسته مدیریت اجرایی کشور. از همین رو از طرح ممنوعیت بهکارگیری بازنشستگان حمایت میکنیم و امیدواریم که با اجرای این طرح پوستاندازی مناسبی در مدیریت اجرایی کشور رخ دهد و حلقه بسته و خسته مدیریتی در کشورمان شکسته شود و هوای تازه به جان نظام مدیریت کشور بدمد.
7 ـ نوسازی نظام تدبیر و کشورداری:
نظام ما دوران مهمی را پیشرو دارد و باید اقدامات مهمی را در دولت و قوه قضائیه پیش ببرد. برای اینکه بتوانیم قادر به چنین اقداماتی باشیم باید نظام اداری کشور نیز روزآمد و اصلاح شود. ساز و کارهای شفافیت، پاسخگویی و برنامهمندی باعث میشود که سه مسأله فساد، ناکارآمدی و عدم انسجام حل و فصل شود.
پایان سخن؛ از استاد بزرگوار دکتر علی شریعتی آموختهام که سرمایه هر کسی حرفهایی است که برای نگفتن دارد. به راستی که سکوت دردمندانه بالاترین فریادها است. نگفتن بد نیست، اما دروغگویی به هر بهانهای توجیهپذیر نیست. در طول چهار دهه خدمتگزاری به مردم صدای انتقادها و اعتراضها را شنیدهام، آنچه امروز آن را مطرح کردم فشرده و عصاره بخشی از انتقادات و انتظارات مردم عزیز کشورمان است. مردم از غوغاها و تنشهای ما خستهاند، در روزهایی که بلند صحبت کردن در رسانهها جذابیت دارد، توجه به زیرساختها و در آرامش به زیربناها پرداختن جسارت و شهامت میخواهد و امروز فکر میکنم که پیگیری مطالبات فوق جزء اولویتها و زیرساختیترین امور است که باید به آن بپردازیم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان
آقای دکتر متشکرم. ناطق بعدی را دعوت بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
تشکر از جناب آقای دکتر عارف به خاطر رعایت وقت. از جناب آقای دکتر اسداله عباسی نماینده محترم رودسر و املش دعوت میکنیم، بفرمایید.

اسداله عباسی
نطق 7 دقیقه ای
سلام علیکم جمیعاً و رحمه الله
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
«قل رب ادخلنی مدخل صدق و اخرجنی مخرج صدق و اجعل لی من لدنک سلطاناً نصیراً»
با درود به روان پاک شهدا، امام شهدا و با آرزوی سلامتی و طول عمر باعزت برای مقام معظم رهبری و با تبریک دهه کرامت و میلاد باسعادت امام رضا (علیهالسلام) به محضر ملت سرافراز ایران اسلامی به شما همکاران عزیز.
مدتی است جهان آشکارتر از هر زمان دیگر شاهد یاغیگری سردمداران آمریکا پیرامون مسائل و موضوعات بینالمللی از جمله خروج یکجانبه و بیبهانه از توافق برجام است. اگرچه از همان اول اهل بصیرت امیدی برای عمل به وعدههای برجامی آمریکا حتی با فرض حضور در این توافقنامه نداشتند، دل بستن به این توافق و آویزان کردن منابع، منافع و مصالح کشور به رشته نازکتر از تار موی برجام یک خطای محاسباتی و اشتباهی استراتژیک بود.
استاد شهید مطهری در مقدمه کتاب اصول فلسفه و روش رئالیسم بعد از نقد نظر مستشرقین، گزارش گزارشگران غربی از فرهنگ و فلسفه اسلامی را حمل بر بیصداقتی و ناآگاهی دانسته و با اشاره به یک ضربالمثل میفرماید «کس نخارد پشت من، جز ناخن انگشت من»، این ضربالمثل توفیق امام در به ثمر رسانیدن انقلاب و شاهبیت فریاد رهبر معظم انقلاب به مسئولان به ویژه در سالهای اخیر است. با تکیه به مردم و اعتماد به توانمندیهای آنان و ایمان به وعده پروردگار به پیروزی، علیرغم عِده و عُده کمتر، باور به درون و رها کردن امید به بیرون میتوان تهدیدها را به فرصت مبدل ساخته و تحریمها را به فال نیک گرفته و آن را مصداقی از این آیه شریفه قرآن دانست: «عسی ان تکرهوا شیئاً و هو خیرٌ لکم».
همکاران عزیز! استدعا دارم عنایت فرمایید، آیا دولت همه توان مدیریتی و ظرفیتهای اقتصادی کشاورزی، صنعتی، خدماتی، مادی و معنوی و انسانی کشور را جهت تحقق اهداف مهم اقتصادی به کار گرفته است؟ آیا قوه قضائیه و دستگاههای نظارتی و اطلاعاتی به وظایف قانونی خود درست عمل کردهاند؟ آیا مجلس از همه ظرفیتها و استعدادها و توانمندیهای خود در ابعاد مختلف قانونگذاری و نظارتی مانند سؤال، استیضاح، رأی اعتماد، تحقیق و تفحص، تصویب طرحها، لوایح به وظایف خطیر نمایندگی درست عمل نموده است؟ وظیفه قوای سهگانه در قبال شرایط فعلی به وجود آمده در کشور به ویژه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مانند مفاسد اداری، اقتصادی، بیکاری، اعتیاد، طلاق، رکود، تورم و بحران آب و برق چه بوده است؟
وقتی که نقدینگی در عرض پنج سال به بیش از سه برابر و به بالای (1600) هزار میلیارد تومان میرسد، وقتی که نرخ ارز به دو برابر نرخ مصوب دولت در کمتر از یک ماه میرسد، وقتی که عده قلیلی به ارز (4200) تومانی دسترسی پیدا میکنند، وقتی که دهها تن طلای کشور به حراج گذاشته شده و از طریق عده خاصی به تاراج میرود، وقتی که تزاحم منافع در دولت روشن میشود و پدیده حاکم تاجر بر همه برملا و معلوم میشود، بسیاری از مدیران در سطوح عالی، میانی و پایین منافع ملی را در مقابل منافع شخصی به حاشیه میبرند و به دنبال تجارت و کسب و کار و درآمدهای شخصی خود هستند، وقتی که هزاران خودروی لوکس به طور رسمی وارد کشور و سود هزاران میلیاردی به جیب عده خاصی از طریق رانت دولتی سرازیر میشود، وقتی که از بین (25) کشور هدف چشمانداز در موضوع کسب و کار در منطقه رتبه (18)، وضعیتی به مراتب بدتر از (17) کشور داریم که نشاندهنده عدم موفقیت ایران در اصلاح محیط حقوقی، اداری و کسب و کار میباشد و براساس گزارش بانک جهانی در 2017 و 2018 روند رو به تنزل در رتبه ایران آغاز شده است و از (198) کشور رتبه (124) میباشیم. چه راهبردی را تعریف کردهاید؟ آیا میشود در چنین بستر ناامن اقتصادی معضل بیکاری جوانان عزیزمان را حل و فصل نماییم؟ مگر میشود از یک طرف از احساس دردمندی خود و بیکاری جوانان سخن بگوییم و از طرف دیگر درها را به روی کالای خارجی باز و آن را بر سر تولیدکنندگان داخل آوار کنیم؟
کشاورزی رکن استقلال و امنیت اقتصادی کشور است، بررسی کنیم و ببینیم این بخش تا چه حد از سیاست غلط و واردات بیرویه لطمه دیده است. لااقل در حوزه انتخابیه اینجانب درمورد چای، برنج و مرکبات میتوانیم تحقیقاً بگوییم هزینه زندگی بماند، درآمد کشاورز هزینه تولید او را جبران نمیکند. چرا کشاورز زحمتکش باید دستان پینهبسته و روی خجالتزده را با هم به منزل ببرد؟ مغبون دو عالم است مسئولی که از این رنج و شرم رنجور و شرمگین نباشد.
مدیر کشور چه تعهدی برای تأمین سود مافیای واردات دارد که اینگونه به بهای فلاکت کشاورز کمر به خدمت زیادهخواهان بسته است. اگر برای کشاورز، کارمند و کارگر حق زندگی قائل هستیم این وظیفه دولت است که تعادل بین هزینه و درآمد آنها را تضمین نماید. اگر برای مسئولان امکان بالا کشیدن اقشار کمدرآمد وجود ندارد میتوان با پایین کشیدن خود و رفع تبعیض و نابرابری به آنان کمک کرد.
فرهنگیان عزیز مثال بارز این نابرابری هستند، دریافتی آنان علیرغم فقر و جایگاه تأثیرگذار آنها با افراد همتراز در سایر سازمانها قابل مقایسه نیست، آنان مطالبات بر زمین مانده زیادی دارند. بسیاری از بازنشستگان عزیز لشکری و کشوری و تأمیناجتماعی نیز در شرایط معیشت و رفاه در عسر و حرج به سر میبرند. فراموش نکنیم اگر ظرفیتهای کشور را باور کنیم و به مردم و به خصوص جوانان میدان دهیم و زیر پرچم ولایت قوای خود را متمرکز نماییم و از تفرقه و سیاسیبازیهای صد من یک غاز پرهیز کنیم میتوان از گذر تحریم به سلامت عبور کرد و از آن بالاتر راه را به سوی پیشرفت و ترقی کشور گشود. بدانیم که آینده کشور از این مسیر میگذرد و تاریخ نشان خواهد داد که سیاستهای استکبار جهانی چیزی نبود جز «عدو شود سبب خیر اگر خدا خواهد».
خدایا چنان کن سرانجام کار
تو خشنود باشی و ما رستگار
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای دکتر عباسی تشکر میکنیم. از جناب آقای ضیاءاله اعزازی نماینده محترم بناب دعوت میکنیم. جناب آقای اعزازی! به مدت هفت دقیقه در خدمت شما هستیم.

ضیاداله اعزازی ملکی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
یاد و خاطره شهدای هشت سال دفاع مقدس را گرامی میدارم بالاخص فرماندهان عزیزمان شهیدان باکری. میخواهم جمله طلایی شهید سردار عزیز حمید باکری را به همه عزیزان بالاخص مسئولین نظام در قوای مختلف که اکثراً در دوران دفاع مقدس حضور داشتند عرض کنم. شهید بزرگوار حمید باکری که بنده افتخار داشتم در دوران فرماندهی ایشان در جبهه حضور پیدا کنم به رزمندگان سفارش کردند سعی کنید شهید شوید، چون بعد از دفاع مقدس برای دلسوزان و رزمندگان سخت خواهد بود.
الان از تریبون مجلس میگویم؛ فرمانده عزیزم! عجب فرمایشی داشتی که در هیچجای دنیا و هیچ دانشمندی نمیتوانست به این پیشبینی که اینقدر درست از آب در بیاید یادآور شود. عزیزان! مردم مشکلات اساسی دارند، گرچه واقعاً تحمل مردم عزیز ما خیلی بالا است، دولت محترم بالاخص به رئیسجمهور محترم در همهجا به عناوین مختلف تذکر لازم را دادهام، ولی نمیدانم چرا گوش شنوایی نیست.
فقیر هر روز فقیرتر میشود، غنی غنیتر. از اهداف انقلاب مقدس اسلامی فاصله گرفتهایم. زندگی اشرافی، اشرافیگری در افراد بالاخص مسئولین شدت یافته است. فاصله طبقاتی طغیان میکند، متأسفانه بعضاً رابطه به جای ضابطه جایگزین گردیده است. رشوه در دستگاههای اجرایی و قضائی غیرقابل کتمان هست و مردم از ما بهتر میدانند. همین عوامل هستند که جداً نظام ما را تهدید میکنند. ما باید واقعیت را قبول کنیم و به فکر اصلاح آن باشیم. قبل از اینکه دیگران بیایند از ما حساب بکشند، خودمان از خودمان حساب بکشیم. امام بزرگوار ما فرمودند: «آمریکا هیچ غلطی نمیتواند بکند» و در چندین سال گذشته و امروز ثابت شده است، ولی فسادی که در دستگاههای مختلف نظام رخنه کرده است واقعاً خطرناک هست و نظام را اینها تهدید میکنند.
امروزه مشکلات اصلی مردم ما اقتصادی است، به نظر میرسد مسئولین اقتصادی توان اداره کشور را ندارند، بازار از دست آنها خارج شده و واقعاً مردم نگران اوضاع هستند. بنده حرف دل مردم را میخواهم عرض کنم که به حقیر مراجعه و مطرح میکنند. مثلاً بازار ارز و سکه؛ واقعاً شیوههای پرداخت ارز دولتی غیرعقلانی بوده و مصاحبه سخنگوی قوه قضائیه نشان میدهد مسئولین اقتصادی بالاخص بانک مرکزی عمداً اینطور اقدام کردهاند. ذخایر ارزی کشور را بدون در نظر گرفتن وضعیت کشور هزینه کردند، اعتماد مردم نسبت به مسئولین ضعیف شده است و این اقدامات باعث شده است که اعتماد از بین برود. واقعاً یک نفر بیسواد این کار را نمیکرد، این عزیزان اینطور عرض میکنند که به شرکتها و اشخاص ارز پرداخت کردند، از طرفی هم میگویند تحریمها در راه است و از طرفی ارز کشور را برای واردات گوشی موبایل هزینه میکنند. واقعاً عقلانی است؟
آقای رئیسجمهور! با چه زبانی عرض کنم تا بشنوید مردم واقعاً در تأمین معیشت خود ماندهاند؟ همهچیز گران شده، برخوردهای ادارات گاز، آب و برق هم درخصوص دریافت هزینهها که هر ساله و هر ماهه گران میکنند واقعاً بر روی زخم مردم فقیر نمک میپاشند. وزارت نیرو با برنامه قطعی برقشان نیز پدر مردم را درآوردهاند. برنامه میگذارند دو ساعت قرار است برق قطع بشود، ولی در عمل چهار ساعت برق قطع میگردد. بنده به عنوان نماینده نمیتوانم پاسخگوی مردم باشم.
کارخانجات اکثراً تعطیل شدهاند، کارگران بیکار شدهاند، از طرفی هر روز یک خبر اختلاس و فساد مالی اطلاعرسانی میگردد. مردم میگویند اگر در مملکت پولی نیست پس این افراد اختلاسگر از کجا پیدا میکنند این پولها را میبرند؟ شما را به خدا به احترام خودتان به این نظام رحم کنید، آمریکا واقعاً خطری برای مملکت نیست، خطر این پروندههای فساد اقتصادی است که معمولاً روابط نمیگذارد با فساد خوب برخورد شود.
وضعیت مالی بیمارستانها خوب نبوده و با توجه به اینکه مردم هم از لحاظ مالی مشکلات اساسی دارند مردم در هزینه درمان خود ماندهاند. لذا دولت توجه ویژه جهت تقویت وضعیت مالی بیمارستانها بکند. اکثراً به شرکتها بدهی دارند، در خرید تجهیزات مشکل پیدا کردهاند، باعث نارضایتی مردم میگردد، بعضاً به علت عدم وجود تجهیزات مورد نیاز باعث میگردد بیمار مورد عمل جراحی قرار نگیرد. لذا لازم هست دولت توجه جدی داشته باشد.
وضعیت آموزش و پرورش را نیز باید مد نظر قرار دهیم. به نظر حقیر واقعاً از لحاظ آموزشی هم از اهداف انقلاب اسلامی فاصله گرفتهایم. دیگر فقرا نمیتوانند از امکانات خوب آموزشی بهرهمند شوند. مدارس عملاً مرزبندی شده، هرکس پول دارد میتواند در مدارس بهتر درس بخواند و اگر پول نداشته باشد نمیتواند از امکانات آموزشی بهتر برخوردار شود. لازم هست به مدارس دولتی مخصوصاً در مناطق محروم توجه شود. به وضعیت معلمین عزیز نیز از لحاظ معیشتی باید عنایت ویژهای توجه گردد تا آموزش و پرورش در شأن نظام اسلامی باشد. البته لازم هست به وزیر آموزش و پرورش هم تذکر بدهم که واقعاً اظهارنظری که درخصوص مناطق دوزبانه اخیراً اظهارنظر کردهاند باید عذرخواهی کنند والا ما نمایندگان حتماً با توجه به وظیفه قانونی اقدام خواهیم کرد.
و اما حوزه انتخابیه؛ پل میدان اعدام معلم بناب البته انصافاً وزارت راه و شهرسازی با تمام توان پیگیرند، ولی با توجه به وضعیت آن که (90) درصد پیشرفت کرده لطفاً تسریع و افتتاح گردد. ورزشگاه (10) هزار نفری هم خوب کار شده، امید است با جدیت تکمیل و افتتاح شود. بالای (80) درصد پروژه پیشرفت فیزیکی دارد. پروژه جاده بناب ـ نقده فعال شود، واقعاً مردم منطقه پیگیر هستند. آبرسانی به دشت بناب مطالبه اصلی مردم میباشد. وزارت نیرو کملطفی کرده، امیدوارم انشاءالله با توجه ویژهای جبران کند.
محلات شهر بناب از لحاظ آسفالت واقعاً اسفناک است، مردم شدیداً در این خصوص گلهمند هستند. وزارت راه و شهرسازی جداً درخصوص ارائه قیر رایگان که حقیر نیز شدیداً پیگیر هستم عنایت ویژهای فرمایند.
روستاهای ما نیازمند تبدیل به شهر هستند، چندین سال است پروندههای آنها در پیچ و خم وزارت کشور دارد میچرخد، بالاخص قراء پنجگانه خانهبرق، خوشهمهر، چلقایی، قرهچپق و آخوندقشلاق که هرکدام بیش از (5000) جمعیت دارند و امیدوار هستم انشاءالله وزارت کشور عنایت ویژهای داشته باشد. والسلام علیکم و رحمه الله

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون از مراعات وقت، ناطق بعدی را بفرمایید تشریف بیاورند.

اکبر رنجبرزاده
دعوت میکنیم از جناب آقای دکتر اسفندیار اختیاری نماینده محترم زرتشتیان. جناب آقای اختیاری به مدت پنج دقیقه در خدمت شما هستیم.

مسعود پزشکیان

اسفندیار اختیاری کسنویه یزد
نطق 5دقیقه ای
خشنه اتره اهورا مزدا
اوشنا اهمایی، یهمایی، اوشنا کهمایی چیت
به نام دانای بزرگ هستیبخش
«خوشبختی ازآن کسی است که خواستار خوشبختی دیگران باشد».
درود میفرستم به ایران، به این مرز پرگهر. از شرق تا غرب و از شمال تا خلیج همیشه فارس، درود میفرستم به شهدای تا ابد جاوید ایرانزمین، درود میفرستم به فرهنگ ایران، به مردم یکپارچه ایران. دیروز در مجمع تشخیص مصلحت نظام طرح دوفوریتی تثبیت قانون شوراها با بیش از (80) درصد آراء به تصویب رسید، طرحی که یک پیام مشخص دارد و آن این است که ما ایرانیان با تفاوت قوم، نژاد و دین همه ایرانی هستیم و به ایرانی، بودن خود افتخار میکنیم. گلستان ایران با گلهای رنگارنگ معنا پیدا میکند و همه برای دفاع از حق هر شهروند ایرانی آماده هستیم. درود بر این انسانهای ارزشمند، انسانهای پاکنهادی که نشان دادند تاریخ این کشور بزرگ و بافرهنگ بر پایه انسانیت استوار است. سپاسگزارم ای شیرزنان و دلیرمردان ایران.
لازم است از رهبر گرانقدر انقلاب سپاسگزاری کنم که با درایت و دوراندیشی این پرونده را در بستر قانون اساسی مدیریت و راهبری فرمودند تا به سرانجام نیک برسد.
از نمایندگان گرانقدر مجلس سپاسگزارم، عزیزانی که با بیش از (200) امضاء از طیفهای مختلف سیاسی و رأی قاطع به آن بر بازگشت پیروان ادیان الهی به قانون شوراها تأکید کردند. این همبستگی و اتحاد بین نمایندگان مجلس از هر فراکسیون سیاسی در ارائه و تصویب این طرح نشانهای است بر یکپارچگی مردم این کشور. در این مسیر به طور ویژه از جناب آقای دکتر محمدرضا عارف، کمیسیون شوراها و رئیس آن جناب آقای دکتر محمدجواد کولیوند سپاسگزارم.
از دکتر علی لاریجانی ریاست محترم مجلس سپاسگزارم که از ابتدا با قاطعیت و با پشتیبانی در تمام مراحل تدوین و تصویب طرح، با منطق و استدلال همراه و همگام بودهاند.
از تکتک اعضای محترم مجمع تشخیص مصلحت نظام سپاسگزارم که به درستی خواست مردم ایرانزمین را تشخیص دادند و با رأی مثالزدنی به همبستگی ایرانیان رأی دادند. از آیتاللهالعظمی هاشمیشاهرودی ریاست محترم مجمع تشخیص مصلحت نظام و به طور خاص از سردار دکتر محسن رضایی دبیر محترم مجمع که این موضوع را در مسیر به نتیجه رساندن مدیریت کردند سپاسگزارم. در ملاقاتی که با ایشان داشتم با عمق نگاه ایشان در همبستگی ایرانیان آشنا شدم. متأسفانه بارها به اشتباه از ایشان نقل قولهای نادرستی منتشر شد که از پیگیریهای ایشان نه تنها نکاست، بلکه بر دقت و حساسیت ایشان افزود.
از اصحاب رسانه سپاسگزارم، قلمبهدستانی که به درستی همبستگی کشور را تشخیص داده و همراه با این طرح بودهاند. از همشهریهای یزدی گرامیام سپاسگزارم، عزیزانی که با رأی خود به یک هموطن زرتشتی در انتخابات شورای شهر یزد معنای درستی را بیان کردند و همچنین سپاسگزارم از هیأت نظارت بر انتخابات، شورای شهر یزد و شوراهای شهر و روستای کشور که با دفاع از این آراء ادامهدهنده این راه شدند.
از اعضای محترم شورای نگهبان نیز سپاسگزارم که برخی از آنان به درستی در مجمع تشخیص مصلحت نظام نگاه مثبت داشتند و در این راه قدم برداشتند. از همه مدیران، کارشناسان و دلسوزان این کشور بزرگ سپاسگزارم که با نوشتههای کارشناسی و درست در تبیین این طرح یاری رساندند. بار دیگر تأکید میکنم و به نظرم روزی چند بار باید این موضوع را تکرار کرد که ایران با وجود همه اقوام، مذاهب و ادیان معنا پیدا میکند و همه آنان برای این مرز پرگهر به دور از هرگونه وابستگی قومی و دینی تلاش کردهاند و از جان گذشتهاند. از مردم بزرگ و مهربان ایرانزمین سپاسگزارم و در مقابل این بزرگی سر تعظیم فرود میآورم. امیدوارم طرحی که در مجلسهای هشتم، نهم و دهم به عنوان اولین طرح اعلام وصول شد و آن اصلاح ماده (881) مکرر قانون مدنی است نیز توسط کمیسیون حقوقی مجلس پیگیری شود و در یک مسیر درست اصلاح گردد.
در پایان؛ آرزو دارم با اندیشه نیک، گفتار نیک و کردار نیک در کنار یکدیگر برای پیشرفت، برابری و سازندگی ایران بزرگ عزیز کوشش نماییم. ایدون باد و ایدون ترج باد.

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
تشکر میکنیم از جناب آقای اختیاری به خاطر رعایت وقت. از جناب آقای احمد مرادی نماینده محترم بندرعباس، قشم، ابوموسی، حاجیآباد و خمیر دعوت میکنم به مدت پنج دقیقه در خدمتشان باشیم.

احمد مرادی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین انه خیر ناصر و معین
توفیق مجددی حاصل شد تا بنده حقیر به نمایندگی از ملت سرافراز ایران در خانه ملت نطق داشته باشم. این نطق در شرایطی بیان میشود که در کشور مباحث اقتصادی پررنگ شده است، ارز به طور بیسابقه افزایش پیدا کرده است، قیمت طلا و سکه روزانه بالا میرود و مردم را به شدت نگران کرده است. بعضیها هم این را به برجام ربط میدهند. اینجانب با اعتقاد به فرمایشات مقام معظم رهبری و کلام گهربار حضرت امام (رحمهالله علیه) که اعلام کردند «آمریکا هیچ غلطی نمیتواند بکند» این مطالب را به سمع و نظر ملت ایران میرسانم که ما (40) سال درگیر موضوعاتی مانند تحریمها هستیم. مردم سختیها کشیدند، مشکلات را دیدند ولی خم به ابرو نیاوردند و نخواهند آورد، در مقابل، همین مردم فساد، تجملگرایی، تبعیض و بیعدالتی را هم میبینند. اینها جسم و روح مردم را آزار میدهد. امروزه دیگر کشورهای آزاده و مستقل از آمریکا وحشتی ندارند. حضرت امام (رحمهالله علیه) و مقام معظم رهبری ابهت کاذبی که در این کشور بود را در هم شکستند.
امروز به جای ترس و وحشت از آمریکا بایستی از تیم اقتصادی دولت ترسید. باید از وزیران کمکار ترسید، باید از تجملگرایی برخی از مدیران ترسید، باید از ریخت و پاشهایی که در کشور صورت میگیرد ترسید، باید از فقری که بر اثر سوءمدیریت به مردم تحمیل شده است ترسید. ایران کشوری فقیر نیست که مردم مجبور باشند طعم تلخ فقر را بچشند. ما کشور قدرتمند و ثروتمندی هستیم.
یکی از استانهای ثروتمند و در عین حال فقیر هرمزگان است. ما دریا، بنادر و گمرکات مهم، پالایشگاههای نفت و گاز، صنایع مادر مناطق آزاد و معادن غنی داریم، ولی انگار که هیچ نداریم. همه اینها به نام ما و به کام دیگران است، با این همه داشتهها (60) هزار خانوار مددجوی تحت پوشش کمیته امداد و سازمان بهزیستی هم داریم، بیش از (20) درصد نرخ بیکاری جوانان خود هم داریم، (2400) کلاس درس تخریبی، کمبود (1700) تخت بیمارستانی، (60) درصد راههای خاکی و صعبالعبور، کمبود سرانه ورزشی، بحران آب و نابودی کشاورزان و آزار و اذیت بانکها و دهها مشکلات اساسی که دل هر انسان بیدار و آزادهای را به درد میآورد آن هم داریم.
به والله ظلم نیست که در حق مردم هرمزگان روا داشته شده است. کشتیهای چینی با مجهزترین امکانات به جان صیادان سنتی افتادهاند و مرتب به مردم دروغ میگویند که چنین کشتیهایی وجود ندارند، دولت هم پنبه در گوش خود کرده و حاضر نیست صدای عدالتخواهی مردم هرمزگان را بشنود. هزاران میلیارد تومان از این استان درآمد کسب میشود ولی حاضر نیستند حداقل به این وضعیت اسفبار پایان دهند. هرمزگان را اینقدر بدبخت جلوه دادهاند که حاضر نیستند مدیران آن را در استانهای دیگر هم بپذیرند. اخیراً نمایندهای که در استان همدان در انتصاب یک مدیر هرمزگانی اعتراض و انتقاد کرده است نمیداند که هرمزگان هماینک میزبان بیش از (15) هزار همدانی است و این عزیزان به بهترین شکل در هرمزگان زندگی و رابطه عاطفی ایجاد کردهاند. این نماینده اطلاع ندارد که استاندار فعلی همدان بیش از (17) سال در هرمزگان مشغول خدمت بوده و ایشان محبت و میهماننوازی مردم استان هرمزگان را بیشتر از این نماینده میداند. این نماینده احتمالاً اطلاع ندارد که مدیرکل فعلی ارشاد آنان از ایثارگران و جانبازانی است که یک پای خود را تقدیم این انقلاب، کشور و مردم ایران کرده است.
پیشنهاد میکنم این نماینده محترم پس از بررسی و مطالعه اظهارنظر کند تا خدایناکرده دچار کملطفی و قدرناشناسی نشوند. حتی به این نماینده محترم اعلام میکنم حتماً از مردم هرمزگان که هماینک میزبان مردم خوب استان همدان هستند عذرخواهی بنماید و در غیر اینصورت مطمئناً مورد قهر و غضب همدانیهای عزیز قرار خواهد گرفت. در پایان عرض کنم این بیت شعر را تقدیم همه ملت ایران اسلامی میکنم؛
حال من در شهر احساسم گم است
حال من عشق تمام مردم است
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای مرادی تشکر میکنیم.
9
اعلام وصول (3) فقره طرح

مسعود پزشکیان
میهمانان را بفرمایید بعد سؤال از وزیر مطرح بشود.

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحیم
تعداد سه فقره طرح نمایندگان به صورت عادی اعلام وصول میشود:
ـ طرح پیشفروش ساختمان.
ـ طرح اصلاح ماده (5) قانون بیمه اجتماعی کارگران ساختمانی.
ـ طرح الحاق یک تبصره به ماده (2) قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی مصوب 7/9/1378 به صورت عادی اعلام وصول میشود.
10
اعلام وصول (1) فقره سؤال

احمد امیر آبادی فراهانی
سؤال ملی جناب آقای ولی داداشی نماینده آستارا از وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص دلیل عدم ارائه خدمات رفاهی مناسب به دانشجویان دکتری اعلام وصول میشود.
11
طرح دو سؤال مشترک (54) نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی از آقای سیدمحمود علوی وزیر اطلاعات

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! موضوع سؤال از وزیر محترم اطلاعات را داریم.
خلاصه سؤال؛
علت دستگیری ادمینهای کانالهای تلگرامی، سؤال جناب آقای علی مطهری و (50) نفر دیگر از نمایندگان که نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس از وزیر اطلاعات جناب آقای دکتر علوی مطرح است. از سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی جناب آقای نجفیخوشرودی دعوت میکنیم برای قرائت گزارش به جایگاه تشریف بیاورند.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای نجفی پنج دقیقه وقت دارید بفرمایید.

علی نجفی خوشرودی
بسم الله الرحمن الرحیم
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم
با احترام
بازگشت به نامههای شماره (5705/764) مورخ 30/1/1396 و (20256/810) مورخ 17/3/1396 گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی درخصوص دو سؤال مشترک و ملی (54) نفر از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی از وزیر محترم اطلاعات به شرح ذیل ارسال میگردد.
رئیس وقت کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی ـ علاءالدین بروجردی
گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی
خلاصه سؤالات؛
در شرایط خاص فعلی که کشور در آستانه برگزاری دو انتخابات مهم هست و کشور نیازمند به آرامش، امنیت و حضور حداکثری مشارکت مردمی میباشد چرا تعداد زیادی از فعالان...

مسعود پزشکیان
نمایندگان محترم یک مقدار دور جناب آقای علوی را خالی کنند که بتوانند گوش بدهند. آقای یوسفیانملا! انشاءالله بعد از جلسه چون اینها را دارند به ایشان میگویند.

علی نجفی خوشرودی
رسانهای و مطبوعاتی و ادمین (12) کانال تلگرامی به صورت سؤالبرانگیز در شروع تعطیلات دستگیر شدند؟ مسئول دستگیری کیست؟ چرا وزرای مربوطه اقدامی در راستای شفافسازی آن صورت نمیدهند و اقدامات وزرای مربوطه در این راستا چه بوده است؟
نتیجه بررسیها در کمیسیون؛
در اجرای ماده (209) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی در پاسخ به دو سؤال ملی مشترک و مشابه به شمارههایی که عرض کردم در جلسه رسمی روز سهشنبه مورخ 16/3/1396 کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی با حضور اعضاء، نمایندگان سؤالکننده و وزیر محترم این سؤال را مورد بررسی قرار داد. در ابتدا آقای مطهری به نمایندگی از سوی نمایندگان محترم سؤالکننده در توضیح سؤال با اشاره به تداخل وظایف دستگاههای اطلاعاتی در کشور اشاره داشت که چرا وزیر اطلاعات اجازه میدهد که به حوزه او وارد شوند؟ حوزه ورود باید مشخص باشد، اینکه دو نهاد وارد یک حوزه میشوند کار درستی نیست. ما به دنبال حل مشکل کشور هستیم و با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی یا وزارت اطلاعات مشکلی نداریم و موضوع ما روشن شدن قضایا است. لطفاً درمورد دستگیری تعداد زیادی از فعالین رسانهای و مطبوعاتی و ادمینهای کانالهای تلگرامی توضیح دهید.
حجتالاسلام والمسلمین آقای دکتر علوی وزیر اطلاعات در پاسخ به اشاره این مطلب که وزارت اطلاعات بر فضای مجازی اشراف کامل دارد و از رویکرد کانالهای تلگرامی اطلاع داریم ادامه دادند که وزارت اطلاعات همواره این حساسیت را نسبت به فضای مجازی داشته و آنها را رصد مینماید. ما در وزارت برخورد سلیقهای نداریم و براساس شرع مقدس عمل مینماییم و دستگیریهایی که شما اعلام کردید توسط ما انجام نشده است. نظر به عدم اقناع آقای مطهری نماینده محترم سؤالکنندگان از پاسخهای ارائهشده وزیر، کمیسیون قلمرو سؤال را ملی تشخیص داده و مستند به بند (3) ماده (209) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی گزارش سؤال جهت اعلام وصول در صحن علنی ارسال میگردد، خیلی متشکرم.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، جناب آقای علوی بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
از وزیر محترم اطلاعات جناب آقای حجتالاسلام والمسلمین علوی دعوت میکنیم برای پاسخ به سؤال به جایگاه تشریف بیاورند. جنابعالی (15) دقیقه زمان خواهید داشت که میتوانید دو نوبت از آن استفاده کنید. حاجآقا علوی بفرمایید.

سید محمود علوی
سلام علیکم جمیعاً و رحمه الله و برکاته (نایبرئیس ـ علیکمالسلام و رحمهالله)
بسم الله الرحمن الرحیم
ایام مبارک دهه کرامت را به همه عزیزان تبریک عرض میکنم و پیشاپیش ولادت خجسته حضرت ثامنالحجج علیبن موسیالرضا (علیهالسلام) را به عزیزان تبریک عرض میکنم.
از برادر ارجمندم جناب آقای دکتر مطهری و عزیزان دیگری که این سؤال را مطرح کردند تشکر میکنم که موجب توفیق این برادر کوچک و خدمتگزارشان به حضور در مجلس شدند و فرصت چند کلمه صحبتی با عزیزانمان، نمایندگان محترم مجلس و عصارههای فضایل ملت را فراهم کردند. تشکر میکنم از این که دغدغه امنیت شغلی فعالان عرصه رسانه و فضای مجازی را عزیزان دارند، عرصهای که امنیت آن کمک به ثبات، استقرار و امنیت ملی میکند.
وزارت اطلاعات به نوع مسائل با نگاه حرفهای و کارشناسی نگاه میکند و از اینکه خدایناکرده تمایلات جناحی، عواطف دینی و قبیلهای، گرایشهای قومیتی بر مسائل کارشناسی سایه بیندازد با تمام وجود جلوگیری میکند، زیرا که دخالت دادن مسائلی غیر از کارشناسی حرفهای اعم از جناحی، قومی، قبیلهای و ایلی، صنفی و امثال آن میتواند طبیعت کار اطلاعاتی را دچار اشکال کند و به انحراف بکشاند. مقام معظم رهبری در رهنمودهایشان فرمودند اعمال مسائل جناحی در کار اطلاعاتی یک گناه است و بر همین اساس وزارت اطلاعات از اعمال مسائل جناحی و دیگر مسائل در کار اطلاعاتی استنکاف میکند.
درمورد مدیران کانالهای تلگرامی هم که عزیزانمان اشاره کردند، وزارت از همین موضع رفتار کرده است. وزارت کار رصد و پایش رسانههای مجازی را وظیفه خودش میداند و اطلاعرسانی و آگاهیبخشی به موقع و مدیریت هوشمند این رسانهها و فضا را در دستور کار خودش قرار داده و با تقدیم کار پیشگیری بر برخورد، کار خودش را در این زمینه دنبال کرده، کاری که در همه کشورها هم معمول است. هیچ کشوری عرصه رسانه و فضای مجازی را تحت عنوان آزادی یله و رها نمیگذارد، بلکه چهارچوبهای معقول و خردورزانهای را معین میکنند که هم فعالان رسانهای بتوانند در آن فضای محدود و مجاز کار خودشان را انجام بدهند و هم از اینکه جامعه از حرکتهای خارج از چهارچوب و نامعقول آسیب ببیند جلوگیری کنند. این شیوه باعث میشود که ما هم از اصل موضوع غفلت نکنیم و برخورد با ریشهها بشود، برخورد با معلولها نشود، به مراتب هم کارسازتر و مؤثرتر از برخورد فیزیکی و حذفی با معلولها است و وزارت با این برآورد که اقدامات حذفی و دستگیری در گام اول بدون تذکر و هشدار و اخطار قبلی چارهساز نیست، همواره سعی کرده که در این گونه موارد افرادی که ممکن است دانسته یا ندانسته حرکتی را انجام بدهند، محتوایی را تولید کنند یا بازنشر کنند که مخالف با مصالح ملی باشد یا خدایناکرده تهدیدی برای امنیت ملی باشد، به افراد تذکر بدهد، هشدار بدهد، در مرحله سوم اخطار بدهد و در صورتی که این اقدامات تأثیر نداشته باشد به فرموده حضرت امیر (سلاماللهعلیه) که فرمود «آخر الدواء الکی» به برخورد سختافزارانه بپردازد که خوشبختانه در کارنامه وزارت اطلاعات برخورد سختافزارانه نسبت به مجموع برخوردی که با کانالهای تلگرامی و فعالان فضای مجازی داشته شاید یک در هزار یا یک در چندده هزار هم نمیشود، به خاطر اینکه نوعاً تذکرها، هشدارها و نصایح دلسوزانه به فعالان مجازی اثر خودش را گذاشته و دستگاه اطلاعاتی و امنیتی را از برخورد سختافزارانه بینیاز کرده است.
امیدواریم که در آینده هم بتوانیم همین روش را دنبال کنیم. طبیعی است با مدیرانی که صحبت از آنها شده و مورد بحث هستند هم وزارت اطلاعات با همین رویه رفتار کرده است. اگر عزیزانمان مطلب دیگری داشته باشند انشاءالله در بخش دوم صحبت خدمت عزیزان توضیح خواهیم داد. والسلام علیکم

احمد امیر آبادی فراهانی

اکبر رنجبرزاده
(6) دقیقه و (20) ثانیه صحبت کردید.

احمد امیر آبادی فراهانی
(8) دقیقه و (40) ثانیه از وقتتان باقی ماند. از نماینده سؤالکنندگان درخواست داریم سؤالشان را مطرح بفرمایند. جناب آقای مطهری فرمودند که جناب آقای حضرتی صحبت میکنند، بفرمایید.

الیاس حضرتی
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تشکر از زحمات عزیزان وزارت اطلاعات و بقیه نهادها که شبانهروز زحمت میکشند، تلاش میکنند و امنیت این کشور را تأمین میکنند، به لحاظ ایفای وظیفه نمایندگی مجموعهای از همکاران ما در یک سال قبل تصمیم بر این شد که درخصوص برخورد با ادمینهای تعدادی از کانالهای تلگرامی سؤالی را از وزیر محترم اطلاعات داشته باشیم. البته این عیب و ایراد بر روند کار مجلس است که سؤال در زمان خودش معنا، مفهوم و شأنیت دارد. یک سال و نیم از ماجرا گذشته، الان به جایی رسیدیم که خیلی از موضوعات را باید یادآوری کرد. به هر حال من مطالبی را خدمت عزیزان عرض میکنم، خواهش میکنم ریاست محترم مجلس هم تذکر بدهند که دوستان دقت داشته باشند.
در روزهای آخر سال 95 و مشرف به تعطیلات نوروز، یعنی حدود دو ماه مانده به انتخابات ریاست جمهوری تعدادی از مدیران کانالهای پرمخاطب تلگرامی حامی دولت توسط یکی از نهادها بازداشت شدند. هنوز حکمی از سوی قوه قضائیه برای آنها صادر نشده است. در این خصوص چند مطلب قابل توجه است:
1 ـ این افراد برخلاف اصل (32) قانون اساسی در موعد مقرر قانونی تفهیم اتهام نشده و برخلاف اصل (35) قانون اساسی تا مدتی از داشتن وکیل محروم بودند، همچنین دوره بازجویی آنها بسیار طولانی بود، به طوری که خانوادههای آنها نیز از آنها اطلاع نداشتند و مرتب به نمایندگان مجلس مراجعه میکردند.
2 ـ وزارت اطلاعات از ابتدا با این کار مخالف بود، اما از آنجا که نهاد رسمی اطلاعات کشور که در قانون اساسی ذکر شده و پاسخگو به مجلس است وزارت اطلاعات است، وزیر اطلاعات باید پاسخ دهد که چرا این بیقانونیها در حوزه وظایف او رخ میدهد و چرا اجازه میدهد نهاد دیگری بدون اطلاع او دست به چنین اقدامی بزند، در حالی که آن نهاد به مجلس پاسخگو نیست. نباید کاری شود که شائبه حاکمیت دوگانه در کشور تقویت شود. اگر وجود دو نهاد اطلاعاتی در کشور ضروری است، شورای عالی نهادهای اطلاعاتی کشور وظیفه هر یک از آنها را مشخص کند تا تداخل در عمل پیش نیاید.
قضیه متهمان محیط زیست شاهد دیگری بر این مدعا است که دو نهاد اطلاعاتی کشور دو راه متضاد را پیمودهاند و هنوز مطلب برای مردم مشخص نیست.
3 ـ گفتهاند این کانالهای تلگرامی اتهامات غیرسیاسی داشتند، سؤال این است که در این صورت چرا قبلاً برای بستن آنها اقدام نشده و تنها دو ماه مانده به انتخابات ریاست جمهوری و در آستانه تعطیلات نوروز مدیران آنها بازداشت میشوند که یاوری نداشته باشند، چون کل کشور از جمله مجلس در آن ایام تعطیل است. معلوم میشود با توجه به گرایش اجتماعی و سیاسی این کانالها هدف سیاسی و تأثیرگذاری بر انتخابات بوده است. همانطور که در سال 91 درمورد تعداد کثیری از روزنامهنگاران شبیه این اقدام نزدیک انتخابات سال 92 انجام شد.
4 ـ همانطور که شاهد بودیم تعطیل شدن این کانالهای تلگرامی که هر یک بالای (500) هزار نفر کاربر داشتند باعث شد کانالهای تلگرامی منحرفی مثل آمدنیور فضا پیدا کنند و کاربران زیادی را به سوی خود جذب کنند که نتیجه آن را در حوادث دیماه 96 دیدیم.
به هر حال ما از وزارت اطلاعات انتظار داریم کلیه امور اطلاعاتی را تحت اشراف خود داشته باشد و مدیریت واحد را در این حوزه حاکم کند. مجلس به وزیر اطلاعات رأی اعتماد میدهد تا امور اطلاعاتی کشور را سامان بخشد، نه اینکه بخشی از کارهای او را یک نهاد دیگری انجام دهد، بخش دیگر را قوه قضائیه انجام دهد و وزارت اطلاعات استقلال لازم را نداشته باشد. من امیدوارم جناب آقای وزیر در این بخش صحبتهایش متمرکز شود و توضیحاتی بدهند که انشاءالله مجلس قانع شود.

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون جناب آقای حضرتی، شما (5) دقیقه و (20) ثانیه صحبت کردید. آقای وزیر، در نوبت دوم در خدمت شما هستیم بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای وزیر! (8) دقیقه و (40) ثانیه وقت دارید، بفرمایید.

سید محمود علوی
بسم الله الرحمن الرحیم
از بیانات خوب برادر ارجمندمان جناب آقای دکتر حضرتی تشکر میکنم. آنچه ایشان فرمودند بخش قابل توجهی از آن مورد تأیید و تأکید خود ما هم هست. همانطور که من عرض کردم وزارت اطلاعات برای مدیریت فضای مجازی یک چارچوب کارشناسانه را تنظیم کرده و برخورد نرمافزارانه را به عنوان گزینه اول انتخاب کرده است، چون اغلب کانالهایی که فعالیتهایی دارند ممکن است دانسته یا نادانسته با منافع و مصالح ملی و تا چه رسد به امنیت ملی یا انسجام ملی مغایرت داشته باشد، وقتی که همکاران ما با آنها صحبت میکنند و دلسوزانه و مشفقانه نصیحت میکنند، با آغوش باز استقبال میکنند و خود آنها درخواست میکنند در هر موردی که احساس شد حرکت آنها با منافع کشور مغایرت دارد به آنها یادآوری شود و طبیعی است که هزینه تذکر، یادآوری و یا هشدار به کسانی که در رفتارشان دانسته یا ندانسته ممکن است موردی باشد که متناسب با مصالح و منافع کشور نباشد، هزینهای برای نظام خیلی کمتر است.
فلذا وزارت در برخورد و مواجهه با این موارد ابتدا تذکر میدهد، اگر تذکر اثر کرد که نوعاً مؤثر بود و ما تکرار و برگشت به آن وضعیت را در مدیران نوع کانالها ندیدیم، بعد از آن اگر تکرار شده هشدار داده، بعد از آن اخطار داده و در صورتی که هیچیک از این مراحل تأثیرگذار نبوده، همانطور که اشاره کردم به تعبیر مولای متقیان «آخر الدواء الکی» اقدام سختافزاری را در برنامه خودش قرار داده و هر بیماری را به اتاق عمل نمیفرستد، سعی کرده که بیمارها را در این عرصه با دوا، دارو، قرص، کپسول، آمپول و پماد معالجه کند و اگر چارهساز نبود در آخر کار بیمار را به اتاق عمل بفرستد و پزشک حاذق پزشکی است که در قدم و گام اول بیمار را به اتاق عمل نفرستد. اگر راهکارهای دیگر درمان مؤثر نبود به ناچار بیمار را به اتاق عمل بفرستد. وزارت با این روش کار را دنبال کرده، چون احساسش این بوده که این روش میتواند مؤثرتر باشد.
درمورد مدیران مورد بحث هم باورمان این است که اگر ابتدائاً به اینها تذکر و هشدار داده شده بود و اگر نتیجه داده نمیشد آن وقت اقدام بعدی میشد هزینه کمتری برای نظام به همراه داشت و میتوانست بهرههای بیشتری برای نظام به همراه داشته باشد. این باور و نگاه ماست، منتها ما که نمیتوانیم با نگاه، باور، روش، شیوه و سبک خودمان برای دستگاههای اطلاعاتی دیگر تکلیفی معین کنیم و تعیین تکلیف کنیم. چون معتقدیم که آن همکاران عزیز ما هم اگر رویکرد و کارکرد متفاوتی دارند قطعاً دلایل کارشناسی خاصی برای خودشان دارند و همیشه هم در برابر عملکردشان اعلام آمادگی کردند که در هر مرجعی توضیح و پاسخ بدهند، نظرات کارشناسی خودشان را دارند. تفاوت دیدگاه و نظرات کارشناسی هم بین دستگاههای مختلف یک امر طبیعی و پذیرفته شدهای است.
لذا ما در جمع جامعه اطلاعاتی و به خصوص بین دو دستگاه اطلاعاتی وزارت اطلاعات و سازمان اطلاعات سپاه همواره برنامه را براساس همافزایی و همدلی مبتنی کردیم و از اینکه خدایناکرده کارها در مسیر منازعات و رقابتهای کاهنده قرار بگیرد همواره احتراز کردیم و سعی کردیم همدلی، همافزایی و هماندیشی را دنبال کنیم و تا الان هم در عمل از نشست، همفکری، هماندیشی، بحث و تبادل نظر با همدیگر بهرههای زیادی را بردهایم و نظام و امنیت ملی کشور از این رویه منتفع شده است، آرامش هم به جامعه میدهد.
مردم وقتی میبینند دستگاههای امنیتی با همدیگر همدلی و همافزایی دارند باعث آرامش آنها میشود. مقام معظم رهبری چندین بار از همدلی، همکاری و همافزایی که بین دستگاههای اطلاعاتی مخصوصاً وزارت اطلاعات و اطلاعات سپاه برقرار است ابراز خوشحالی کردهاند. این است که ما علاوه بر نشستهایی که به صورت ماهانه جامعه اطلاعاتی داریم، در شورای هماهنگی جامعه اطلاعاتی و اضافه بر کمیسیونهای مشترکی که بین دستگاههای اطلاعاتی داریم، خود بنده با برادر ارجمندم جناب آقای طائب معمولاً یک ماه، یک ماه و نیم یک بار جلسه داریم، مینشینیم نظرات را تبادل میکنیم و دیدگاهها الحمدلله نسبت به گذشته بسیار به هم نزدیکتر شده و همکاریها تنگاتنگ و ما امیدواریم که انشاءالله با این رویکرد دغدغه نمایندگان عزیز سؤالکننده نسبت به تکرار موارد اینچنینی انشاءالله کاهش پیدا کند و شاهد استقرار یک روش خردمندانهتر و اخلاقمدارانهتر در موضوعات باشیم و انشاءالله همدلی و همراهی ما با برادران عزیزمان در اطلاعات سپاه به استحکام بنیان امنیت کشور و آرامش مردم عزیزمان کمک کند. بار دیگر از سؤال دلسوزانه و دغدغهمندانه نمایندگان محترم، عصاره فضایل ملتمان تشکر میکنم. امیدواریم که با دعای خیرتان ما را همراهی کنید که بتوانیم وظایف خودمان را به نحو احسن انجام بدهیم. والسلام علیکم و رحمه الله

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون جناب آقای وزیر. جناب آقای حضرتی بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای حضرتی! (9) دقیقه و (40) ثانیه وقت دارید.

الیاس حضرتی
من توجه همکاران را به یک نکته مهم جلب میکنم، قبل از آن از آقای علوی وزیر محترم اطلاعات به خاطر داشتن این نوع دیدگاهش تشکر میکنم و همینطور از کارکرد وزارت اطلاعات طی دو، سه سال اخیر. این دیدگاه در همه جای کشور حاکم نیست و برای ما مشکلاتی ایجاد کرده است.
عزیزان من، همکاران گرامی! الان ما در یک جنگ رسانهای، جنگ روانی و جنگ ادراکی به سر میبریم. مهمترین ابزار دشمن بر علیه کشور یک جنگ روانی است. بیشتر از اینکه یک جنگ اقتصادی باشد، بیشتر از اینکه یک جنگ دیپلماسی باشد، بیشتر از اینکه یک جنگ سیاسی باشد یک جنگ روانی است. در این جنگ روانی سربازان، افسران و ژنرالهای این نبرد رسانه است و رسانهداران و صاحبان رسانه و صاحبان قلم. ما در برخورد با این رسانهها چکار کردیم؟ امروز رسانه ملی چقدر در تنظیم فضای روانی کشور نقش ایفا میکند؟ چقدر مردم ما در روزمره در تعیین خبر و تحلیل و تغذیه تحلیلشان از رسانه ملی استفاده میکنند؟ ما اگر بناست که در مقابل یک دشمن که جنگ روانی را خوب بلد است و ابزار و امکانات وسیع در این باب دارد ادامه جنگ داشته باشیم و ملت و کشورمان را مصون بداریم حتماً باید به رسانههای داخلی اعتماد کنیم.
جناب آقای پزشکیان! من بارها به عنوان کسی که خودم صاحب رسانه و اهل رسانه هستم گفتهام برای رسانه داخلی افرادی مجوز گرفتند که دلسوز هستند، سابقه دارند، سابقهشان شناختهشده است، افراد مشخصی هستند، هوششان در اختیار نظام است، نظام میتواند با اینها صحبت کند، همینطور که آقای علوی اشاره کردند، نظام میتواند با اینها جلسه بگذارد، شورای امنیت ملی، وزارت اطلاعات، سازمان اطلاعات سپاه و بقیه نهادها، قوه قضائیه، نهاد ریاست جمهوری و قوه مقننه بنشینند صحبت کنند و در تشخیص و تعیین منافع ملی با هم گفتگو داشته باشند. همانطور که در دنیا یک رسم معمول است، سردمداران و سیاستمداران و صاحبان مسئولیت در یک کشور با صاحبان رسانه صبحانههای کاری میگذارند، درمورد حدود و ثغور و مصادیق منافع ملی با هم صحبت میکنند. نه اینکه ما فکر کنیم غیر از رسانه ملی و یک روزنامه خاص بقیه همه جاسوس، منحرف، فاسد و وابسته هستند.
بستن دست و بال روزنامههایی که در داخل منتشر میشوند، محدود کردن رسانههای داخل نتیجهاش این شده که دیگران در خارج از کشور امروز برای خیلی از مسائل ما تحلیل میدهند. اگر ما دلسوز هستیم که دلسوزیم، اگر عزیزان ما دلسوز هستند که دلسوزند، راه و روش کار برخورد کردن، دستگیر کردن، برخورد فیزیکی کردن نیست. در آستانه انتخابات سال 92 حرکت کردند، به روزنامهها حمله کردند، تعدادی از روزنامهها و تعدادی از روزنامهنگاران باسابقه را دستگیر کردند. عنوانش را هم اعلام کردند که اینها با رسانههای خارجی همکاری میکنند. بعضاً چهار، پنج ماه در زندان بودند، بازداشت بودند، انفرادی بودند، بعد از چهار، پنج ماه آزاد شدند، الان پنج، شش سال گذشته، همه آنها تبرئه شدند، همه آنها بیگناه تشخیص داده شدند. فقط روزنامهها گرفتار شدند، مجبور شدند خودسانسوری کنند و میدان را برای رسانههای خارجی باز کنند.
ما درمورد بحث کسانی که در فضای مجازی تبحر و تخصصی دارند و موفقیتی کسب کردند، اگر دست و بال اینها را ببندیم، ادمینها را دستگیر کنیم که کار سختی نیست. پنج تا جوان را دستگیر کردن کار خیلی سختی است؟ دستگیرشان کردیم، به زندان بردیم، الان هم با وثیقه آزاد شدند، مسائل قضائیشان دارد دنبال میشود. ادمینی که (500) هزار مخاطب و بیننده و مشترک داشت امروز (10) هزار تا یا (5000) تا شده است، برای اینکه بسته شد، با او برخورد شد.
راه و روش اداره مملکت به این است که ما به ملت، جوانان، مردم، نویسندگان و نخبگانمان اعتماد کنیم، اگر اعتماد نکنیم چه دلیلی دارد آنها یکطرفه به ما اعتماد کنند؟ به چه دلیلی باید یکطرفه اعتماد کنند؟ میگویند ما (30)، (40) سال اعتماد کردیم، شما به ما اعتماد ندارید، به چه دلیلی ما باید اعتماد کنیم؟ روش برخورد و اداره مملکت چنین نیست. (40) سال از انقلاب گذشته، زمانی است که الان دیگر باید بنشینیم فکر کنیم و در روشها و منشهای گذشتهمان تجدیدنظر کنیم. بستن رسانههای داخلی و برخورد کردن با آنها راه اداره افکار عمومی و جلب اعتماد عمومی نیست. شما برخورد کردید، چه نتیجهای گرفتید؟ کدام نتیجه را گرفتید؟ در این جنگ نابرابر طاقتفرسا شما فاقد رسانه هستید. حدود و نفوذ رسانه ملی هم محدود است، به خاطر اینکه خودش را از تمام نیروهای فکور و اندیشمند و صاحبنظر و صاحب تحلیل محروم کرده است.
جناب آقای رئیس! از حداقل (3000) شخصیت سیاسی، فرهنگی و اقتصادی که صاحبنظر و صاحب تحلیل هستند و میتوانند قضایا را تحلیل کنند، رسانه ملی از (3000) نفر خودش را به کمتر از (100) نفر محدود کرده است. با این میخواهد به جنگ دنیا برود؟ وزارت اطلاعات به عنوان یک نهاد معتبر، مورد وثوق و مورد اطمینان و همینطور سازمان اطلاعات سپاه که در جای خودش و مأموریت خودش کارش قابل تقدیس است و ما هم پشتیبان وزارت اطلاعات و هم سپاه هستیم، هر دو تا زحمت میکشند. باید تفکیک وظایف صورت بگیرد، تداخل وظایف و دخالت در وظایف همدیگر جز اینکه اخلال ایجاد کند، جناب آقای نقویحسینی عزیز که شما هم به این بحث علاقهمند هستید، جز اینکه اخلال ایجاد کند و مورد تمسخر مردم قرار بگیرد چیز دیگری نیست.
من از وزیر محترم خواهش میکنم به این سؤال بپردازد، سؤال اصلی این بود که چرا دستگاههای اطلاعاتی که به مجلس پاسخگو نیستند بدون اطلاع و هماهنگی وزارت اطلاعات اقداماتی انجام میدهند که مجلس نیز نمیتواند از آنها سؤال کند؟ خواهشم این است که موضوع رسیدگی و پیگیری شود تا ما بیش از این شاهد به همریختگی وضعیت اطلاعاتی کشور و برخورد مختلف و متضاد با سلایق و گروههای مختلف در کشور نباشیم. انشاءالله موفق باشید.

اکبر رنجبرزاده

مسعود پزشکیان
آقای دکتر! قانع شدید یا سؤال را به رأی بگذاریم؟

الیاس حضرتی
من خواستم از این فرصت استفاده کنم، هم به آقای وزیر تذکری بدهیم که باید در جهت تفکیک این وظایف تلاش کنند و بیش از این کشور شاهد اقدامات مختلف نشود و من فکر میکنم که اینجا نیازی به رأیگیری نباشد.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، جناب آقای وزیر هم که قول دادند هماهنگی را انجام بدهند.
12
طرح سؤال آقایان: جواد کریمیقدوسی نماینده مشهد و کلات، احد آزادیخواه نماینده ملایر و حسینعلی حاجیدلیگانی نماینده شاهینشهر، میمه و برخوار از آقای سیدمحمود علوی وزیر اطلاعات

مسعود پزشکیان

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! همکاران اخطار و تذکر دارند.

مسعود پزشکیان
فعلاً که داریم سؤال مطرح میکنیم.

احمد امیر آبادی فراهانی
خلاصه سؤال بعدی؛ علت حمایت از ادمینهای کانالهای تلگرامی، سؤال جناب آقای جواد کریمیقدوسی نماینده محترم مشهد و کلات و دو تن دیگر از نمایندگان عزیز از وزیر محترم اطلاعات جناب آقای دکتر علوی مطرح است. از سخنگوی محترم کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی دعوت میکنیم برای قرائت گزارش کمیسیون به جایگاه تشریف بیاورند. جناب آقای نجفیخوشرودی! پنج دقیقه فرصت دارید گزارش را ارائه بفرمایید.

علی نجفی خوشرودی
بسم الله الرحمن الرحیم
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم:
با احترام، بازگشت به نامه شماره (13497/785) مورخ 25/2/1396، گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی درخصوص سؤال مشترک و ملی آقایان: جواد کریمیقدوسی، احد آزادیخواه و حسینعلی حاجیدلیگانی به ترتیب نمایندگان محترم مشهد و کلات، ملایر، شاهین شهر، میمه و برخوار از وزیر محترم اطلاعات به شرح ذیل ارسال میگردد
رئیس وقت کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی ـ علاءالدین بروجردی
خلاصه سؤال:
علت همکاری و حمایت شما از ادمینها و گروههای تلگرامی که در هتک حرمت حریم خانوادهها، فساد اخلاقی و اقدامات ضد امنیت ملی فعال بودند چیست؟
نتیجه بررسی:
در اجرای ماده (209) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، در پاسخ به سؤال شماره (13497/785) مورخ 25/2/1396 که در دستور جلسه روز سهشنبه مورخ 16/3/1396 کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی با حضور اعضای کمیسیون، نمایندگان سؤالکننده و وزیر محترم مورد بررسی قرار گرفت، در ابتدا آقای حاجیدلیگانی به نمایندگی از سوی نمایندگان محترم سؤالکننده در توضیح سؤال، با اشاره به دستگیری تعدادی از سرگروههای تلگرامی توسط دستگاههای امنیتی با حکم دستگاه قضایی، ادامه دادند: علت حمایت جنابعالی از این افراد که علیه امنیت ملی اقدام نموده بودند و در عرصه مسائل ضداخلاقی فعال بودهاند چه بوده است؟
جناب آقای دکتر علوی وزیر محترم اطلاعات در پاسخ با اشاره به این مطلب که وزارت اطلاعات نسبت به فضای مجازی حساسیت بالایی دارد، ادامه دادند که ما در وزارت اطلاعات برخورد سلیقهای نداریم و براساس شرع مقدس عمل مینماییم و درمورد کانالهای تلگرامی مورد اشاره تخلفی را شاهد نبودیم. نظر به عدم اقناع سؤالکنندگان محترم از پاسخهای ارائهشده وزیر، کمیسیون قلمرو سؤال را ملی تشخیص داده و مستند به بند (3) ماده (209) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، گزارش سؤال جهت اعلام وصول در صحن علنی ارسال میگردد. خیلی متشکر.

مسعود پزشکیان

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون. از وزیر محترم اطلاعات، جناب حجتالاسلام والمسلمین آقای دکتر علوی دعوت میکنیم برای پاسخ به سؤال به جایگاه تشریف بیاورند. آقای دکتر! جنابعالی (15) دقیقه زمان خواهید داشت که میتوانید در دو نوبت از آن استفاده بفرمایید.

سید محمود علوی
بسم الله الرحمن الرحیم
بار دیگر خدمت عزیزان سلام عرض میکنم، دهه مبارک کرامت و ولادت حضرت ثامنالحجج را تبریک عرض میکنم و از برادر ارجمندمان جناب آقای کریمیقدوسی و دیگر نمایندگانی که این سؤال را مطرح کردند تشکر میکنم و این سؤال نشانگر دغدغه عزیزان نسبت به مسائل امنیت ملی و اخلاقی است. از این بابت از این دغدغه عزیزان تشکر میکنم.
«قل کل یعمل علی شاکلته»، هر فرد، سازمان و دستگاهی براساس شاکله خودش عمل میکند. هر دستگاهی براساس نگاه کارشناسی، نظر کارشناسی، رویکردها و روشهایی که براساس راهبردهای حاکم بر سازمان تنظیم میکند رفتار میکند و این یک امر طبیعی است. وزارت اطلاعات در این چارچوب عمل میکند، دستگاه امنیتی و اطلاعاتی دیگر در همین چارچوب عمل میکنند و وزارت اطلاعات در هر موضوعی از جمله مسأله فضای مجازی، فعالان رسانهای و مدیران کانالهای تلگرامی براساس کارشناسی خودش عمل میکند و در این گونه موارد ملاحظات غیرکارشناسی را دخالت نمیدهد. از نظر کارشناسی وزارت اطلاعات دهها هزار کانال تلگرامی حکم واحدی ندارند، براساس تحلیل محتوا و نوع رویکرد و گرایش آنها به لحاظ منافع عالی نظام و امنیت ملی درمورد آنها رفتار و تصمیمگیری میکند.
وزارت اطلاعات با کانالهایی که رسماً محتوای ضد دین منتشر میکردند یا بازنشر میکردند، توهین به خداوند متعال، توهین به انبیا، توهین به ائمه طاهرین، توهین به قرآن، اینگونه کانالها را شناسایی کرده، مدیران آنها را شناسایی و احضار کرده و باز هم بررسی و دستهبندی کرده است. آنجایی که مدیران چنین کانالهایی که با هیجانهای کور و نادانسته به چنین رفتار خلافی دست زدند آنها را ارشاد و راهنمایی کرده و به آنها تذکر داده و کار بخش عظیمی از اینها را به دستگاه قضائی نکشانده و مزاحم دستگاه قضائی نشده، از آنها تعهد گرفته که این فعالیت را متوقف کنند، به دست خود آنها کانالها را مسدود کرده، تحت اشراف اطلاعاتی قرار داده که اگر چنانچه دوباره به این روش عود کنند آنوقت قدمهای بعدی را بردارد و برخورد بازدارنده متناسب را داشته باشد.
اما آن دسته از مدیران کانالهای ضد دین که وزارت با کار کارشناسی به این نتیجه رسید که اینها سازمانیافته دارند کار میکنند و با سازمانهایی که با اتاق فکر عملیات ضد دینی انجام میدهند و محتوای ضد دینی تولید و بازنشر میکنند، اگر به این رسید که برخی از مدیران با این رویکرد عمل میکنند، اینها را هم شناسایی کرده، چون کارکرد، کارکرد سازمانی است، اینجا دیگر تذکر و امثال اینها معنا ندارد و وزارت اطلاعات اینگونه افراد را به دستگاه قضائی واگذار کرده است. بحث هم بحث اصل دین مردم و مقدسات مردم است.
از طرف دیگر وزارت اطلاعات با هزاران کانال و گروه که با ماهیت ضدانقلابی و ضدامنیتی فعالیت میکردند، اعم از کانالهایی که یا مربوط به منافقین بود یا مرتبط با منافقین بود، کانالهای سلطنتطلبها، تجزیهطلبها، فرق نوظهور، همه اینها را تحت اشراف اطلاعاتی قرار داده و با اینها برخورد کرده است، به خاطر اینکه اینها در مقابله با امنیت ملی فعالیت میکردند. اضافه بر آن براساس مقررات بینالمللی دهها هزار کانالهای با محتوای مستهجن، کودکآزاری و تروریستی را شناسایی کرده، از همکاری مسئولین مختلف و جامعه اطلاعاتی در شناسایی استفاده کرده و با همکاری وزارت ارتباطات نسبت به مسدود کردن این کانالها اقدام کرده است.
یا کانالهایی که جنبه ضدامنیتی و ضداخلاقی نداشته و به فعالیت جناحیشان پرداختهاند، همانطور که دو تا تیم استقلال و پیروزی در چارچوب کشور در زمین بازی فوتبال مسابقه میدهند و داور باید نسبت به آنها بیطرف باشد، ما درمورد کانالهایی که در چهاردیواری و در چارچوب نظام فعالیت کردند، منتها دارای گرایشهای سیاسی مختلف درون نظام بودند، ما گرایش آنها را لحاظ نکردیم و اصول انقلاب و نظام و خطوط قرمز نظام را ملاحظه کردیم و در رفتار با کانالهای درون نظام با گرایشهای مختلف متناسب با این نرمافزارانه برخورد کردیم و اگر مواردی دیدیم که مغایر با منافع ملی یا مصالح ملی بود، چون مغایر با امنیت ملی یا مغایر با اصول اخلاقی و شرعی در اینها به آن صورت ندیدیم، سعی کردیم این موارد را تذکر و هشدار بدهیم، اگر هم موردی لازم بود و لجاجت یا عنادی دیدیم حتی برخورد هم داشته باشیم. اما سعیمان در ارتباط با نیروهای درون نظام عمل براساس رهنمود حکیمانه مقام معظم رهبری مبنی بر جذب حداکثری و دفع حداقلی بوده است.
مدیرانی که در سؤال عزیزان مورد بحث است مدیرانی هستند که در این دسته اخیر قرار داشتند، در محدوده نظام با کارکردی در چارچوب نظام با تمایلات جناحی خودشان و از این موضع با آنها رفتار شده است. من از برادر عزیزم جناب آقای کریمیقدوسی استدعا میکنم که مطالب اصلی را انشاءالله در همین بخش بگویند، بنده هم استفاده کنم، فرصت پاسخ گفتن را داشته باشم و به بعد از صحبت دوم بنده موکول نشود که وزیر دیگر مجال صحبت نداشته باشد و حالت گل زدن به دروازه بی دروازهبان میماند که قطعاً برادر عزیزم جناب آقای قدوسی این را نمیپسندند. به ما هم حق بدهید، امروز جمعی از نمایندگان محترم، عصارگان فضایل ملت به بنده میگویند چرا اینها را گرفتید؟ یک عده میگویند چرا نگرفتید؟ کار را یک مقداری مشکل میکند، ولی میدانیم هر دو سؤال از ناحیه هر دو مجموعه نشأتگرفته از دلسوزی و دغدغه عزیزان نسبت به مسائل کشور است.
والسلام علیکم و رحمه الله

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون. آقای رئیس! قبل از اینکه از آقای کریمیقدوسی درخواست کنیم سؤالشان را مطرح کنند، اجازه بفرمایید من میهمانان جلسه علنی امروز را اعلام کنم:
ـ جمعی از فرزندان شاهد استان کهگیلویه و بویراحمد که میهمانان جناب آقای دکتر مفتح نماینده محترم تویسرکان هستند.
ـ جمعی از فرهنگیان اداره آموزش و پرورش شهرستان اندیمشک استان خوزستان میهمانان جناب آقای دکتر حسنوند نماینده محترم اندیمشک هستند.
ـ جمعی از فرهنگیان اداره آموزش و پرورش شهرستان سراوان استان سیستان و بلوچستان که میهمانان جناب آقای دکتر درازهی نماینده محترم سراوان، سیب، سوران و مهرستان هستند. خیرمقدم عرض میکنم، خوشآمدید.
از جناب آقای کریمیقدوسی نماینده محترم مشهد و کلات خواهش میکنم سؤالشان را مطرح بفرمایند. آقای کریمی! (15) دقیقه زمان خواهید داشت، در دو نوبت خدمتتان هستیم، بفرمایید.

جواد کریمی قدوسی
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده هم شهادت دستهجمعی (11) نفر از عزیزان بسیجی و مدافعان این ملت را در مرزهای کشور عرض تسلیت و تبریک دارم و خدا را شکر میکنیم که همچنان باب شهادت بر روی جوانان ما باز است، تا این باب بسته نشده دشمن هیچ غلطی نمیتواند بکند. روزی رهبر معظم انقلاب در جمع فرماندهان سپاه فرمودند: «من بالش پری زیر سر شما نمیگذارم که بگویم آسوده باشید، ولی به شما بگویم تا زمانی که در این کشور عدهای باشند ولو محدود که حاضر باشند جان خود را فدای انقلاب کنند هیچ خطری این انقلاب را تهدید نمیکند».
بنده خیلی مایل بودم امروز این یکی، دو ساعتی که وقت صرف سؤال از وزیر محترم اطلاعات شد، صرف رسیدگی به مشکلات معیشتی و گرفتاریهای اقتصادی مردم عزیزمان میشد. لذا براساس باورم خدمت جناب آقای مطهری رفتم، گفتم حقیقتاً این سؤال برای آن زمان بجاست، ولی امروز دغدغه مردم ما مسائل و گرفتاریهای اقتصادی است. بیایید دو تایی با هم یک نامهای بنویسیم و هر دو مجموعه سؤالمان را پس بگیریم و اشاره کنیم که اولویت با مسائل و گرفتاریهای اقتصادی مردم است. ولی نظر ایشان این بود که هر چیزی جای خود را دارد و قضایا همه مشکلات باید با هم حل شود. با آقای الیاس حضرتی هم صحبت کردم، از ایشان هم درخواست کردم، ایشان هم به نظر آقای مطهری موکول کردند که نظر آقای مطهری هم این بود.
چرا بنده اصرار داشتم که این سؤال امروز مطرح نشود؟ همان امری که همه ما نمایندگان به طور وضوح آن را میدانیم، (15) روز در حوزه انتخابیه بودیم، گرفتاریهای مردم، اقشار مختلف، کسبه و بازار را دیدیم که دچار چه مشکلاتی هستند و چه گرفتاریهایی دارند و انتظارشان هم این است که مجلس ورود کند. یادمان است که تقریباً یک ماه قبل دور و اطراف مجلس چه تجمعی شد، همین امروز هم باز عدهای نگران بودند. روی دست یک نفر از آن افرادی که آمدند یک دستنوشتهای نبود که ما امروز دغدغه رفع حصر را داریم، یا دغدغه دستگیری چند تا ادمین را داریم، یا نگران تعطیلی یکی، دو تا روزنامه هستیم. تمام شعارها، مطالب و خواستههایشان، آن جریانی که البته بهحق بود و جریان ضدانقلاب هم نفوذ کرد که حرفهای خودش را میزد، همه رفع گرفتاریها و مشکلات امروز بود. این یک امری است که همه اذعان داریم، ولی چرا اصرار داریم در توئیتهایمان دائم از رفع حصر صحبت کنیم؟ واقعاً بیاییم تصمیم بگیریم در مسائل کلان کشور که امروز بحث مسائل ارزی است، ذخایر طلای ما خارج شده، قیمت بالا رفته، پایین نیامده است. وضع ارز اینطور شده، اینها مسائل مهمی است که باید وقت مجلس را به اینطور مسائل بپردازیم.
بحث تغییر کابینه است، باید به آقای رئیسجمهور کمک کنیم که بتواند یک تیم جهادی را سر کار بیاورد. بحث، بحث استیضاح رئیسجمهور نباید باشد، نباید بگوییم این رئیسجمهور امروز فاشیست است. امروز نگرانی مردم هم رفتن زنان به استادیوم و امثال اینها نیست.
اما در حوزه سؤال مطالبی را عرض کنم، انتظار از وزارت اطلاعات نظام مقدس جمهوری اسلامی یک انتظار امنیتی است که امنیت کشور از طریق سرویسها و نفوذها ضربه نخورد. این چتر امنیتی همیشه روی سر ملت کامل باز باشد، تا یک رخنه امنیتی به وجود میآید و تا یک اتفاقی رخ میدهد همه نگاهها متوجه وزارت اطلاعات میشود، اول از وزارت اطلاعات سؤال میکنند که چرا این اتفاق افتاد؟ چرا به مجلس شورای اسلامی حمله شد؟ چرا (16) نفر به شهادت رسیدند؟ دشمن هم همیشه تلاش کرده این چتر امنیتی نظام جمهوری اسلامی را از سر این ملت جمع کند. خاطرمان نمیرود قتلهای زنجیرهای در آن دولتهای گذشته با این جهت طراحی شده بود که این چتر امنیتی زده شود. حمله به نیروی انتظامی با این هدف طراحی میشد که آن قدرتی که امنیت اجتماعی را در کف معابر تأمین میکند زیر سؤال برود. حمله به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی توسط دشمن با این هدف صورت میگیرد که این رکن عظیم دفاعی و پاسداری از انقلاب زیر سؤال برود.
انتظار ملت از دستگاه اطلاعات یک چنین انتظاری است و بحمدالله ما در این (40) سال شاهد بودیم، چه آن زمانی که واحد اطلاعات سپاه کل اشراف اطلاعاتی را انجام میداد، چه از آن زمانی که اطلاعات به صورت وزارت اطلاعات در آمد، به جز یکی، دو مرحله، یک مرحله در آن دورههایی که منافقین دست به خمپارهزنی میکردند، میآمدند در همین اتوبان همت خمپارهها را کار میگذاشتند، وزارت اطلاعات را مورد هدف قرار میدادند، زمان آقای یونسی. یک دفعه هم همین سال گذشته حمله به مجلس شورای اسلامی در زمان وزارت جناب آقای علوی. سربازان گمنام همان سربازان گمنام هستند، وزرا که گاهی اوقات عوض میشوند میبینیم چه اتفاقی میافتد. اینجا آقای وزیر باید جوابگو باشند.
یکی از این تهدیدات بسیاربسیار خطرناک فضای مجازی است. در این فضای مجازی سه، چهار سال گذشته بحث تلگرام، رصدهای تمام دستگاههای اطلاعاتی حاکی از وقوع یک کودتای رسانهای بر علیه انقلاب میدادند. یک سفری با کمیسیون امنیت ملی به کشور پرتغال داشتیم، وزیر کشور آنجا اعلام کرد ما کمتر از نیمساعت تهدید در فضای مجازی را رصد میکنیم و روی سر آن ادمین حاضر میشویم و فتنهاش را خنثی میکنیم. تمام کشورهای غربی برای حفظ امنیت ملیشان گرچه که خالق این فضاها و فناوریها هستند، ولی با کسی رودربایستی ندارند، اینطور فضای مجازی را یله رها نمیکنند که به هر کجا خواستند حمله کنند. از پهنای باند (70) درصدی کشور استفاده کنند و هیچ اشرافی هم روی سرشان نباشد. بعد چهار، پنج یا ده تا از این ادمینهایی که حالا من عناوین مجرمانهشان را میخوانم و اینکه چه کردند، تا دستگیر میشوند یک چنین هجمهای را به دستگاه قضائی و سپاه شروع کنند و مسائل مختلف. علیایحال این انتظار ما از وزارت اطلاعات بوده، مطالب بعدی را هم انشاءالله در مرحله دوم عرض خواهم کرد.

اکبر رنجبرزاده
هشت دقیقه و (40) ثانیه صحبت فرمودید.

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون. جناب آقای وزیر! برای صحبتهای نوبت دوم بفرمایید، در خدمتتان هستیم.

اکبر رنجبرزاده
هفت دقیقه و (30) ثانیه از وقتشان باقی مانده است.

سید محمود علوی
بسم الله الرحمن الرحیم
از برادرمان جناب آقای کریمیقدوسی هم بابت صحبتهایشان تشکر میکنیم و هم از اینکه یادآوری کردند که خدمت عزیزان شهادت عزیزان پاسدار را در نقطه مرزی تسلیت عرض کنیم. خداوند روح عزیزانمان را شاد و با پیامبرمان انشاءالله محشور کند.
من اشاره کردم آنچه که تا الان انجام شده چه در عملکرد وزارت، چه در عملکرد همکاران ما در اطلاعات سپاه و چه در قوه قضائیه سیر طبیعی و کارشناسی خودش را طی کرده، منتها هر کدام با نگاه و تشخیص همان دستگاه و این یک امر طبیعی است. گفتیم وزارت به مسائل حرفهای نگاه میکند و قبل از اینکه در برخورد با عوامل ناامنی بخواهد فعال شود، در برقراری امنیت به صورت مثبت سعی میکند عمل کند. وزارت، امنیت رسانهای را حق فعالان رسانهای میداند. همه اقشار باید در جامعه احساس امنیت کنند. رسول گرامی اسلام میفرماید: «لا خیر فی البلدان ما لم یأمن فیه القطان»، خیری در سرزمینی که شهروندان احساس امنیت نکنند نخواهد بود و شرط خیر و برکت یک سرزمین را در برقراری امنیت و شادابی میداند، «لا خیر فی البلاد الا مع الامن و السرور».
بر این پایه کشور برای رشد، پویایی و بالندگی هم نیاز به امنیت فیزیکی دارد که در این زمینه وزارت اطلاعات کارنامه درخشان دارد. نیمه خالی لیوان که کار وزارت نیست. از بین حدود (300) تیمی که با برنامه اقدامات تروریستی وارد کشور شدند و زیر ضربه رفتند و عوامل آنها توسط وزارت اطلاعات دستگیر شدند، عزیزم! چرا آن را فراموش میکنی؟ در قویترین کشور با قویترین سرویس هم ممکن است یک رخنهای به وجود بیاید. قاعده این بود که نسبت به جمهوری اسلامی ایران که این همه توطئه از هر سو متوجه آن است که امنیتش را به چالش بکشند، باید رخنهها اتفاق میافتد، اما اینکه بیش از (300) مورد خنثی میشود و یک بار رخنه اتفاق میافتد، این نشاندهنده قدرت و قوت دستگاه امنیتی است، نه اینکه ما یک مورد را بگیریم، اگر تیمی ده تا گل زده و یک گل خورده، آن گل خورده را به فرق آن تیم بزنیم، ده گل را نادیده بگیریم. تیمی که ده تا گل زده تیم برنده است.
امنیت فیزیکی، امنیت اقتصادی، امنیت روانی، امنیت رسانهای، امنیت فرهنگی، امنیت سیاسی، اینها همه نیاز جامعه است و وزارت اطلاعات در جهت تأمین هر یک از این ابعاد امنیت تلاش خودش را میکند. عرض کردم وجود اختلاف یک مسأله طبیعی است. دستگاهها هر کدام نظر خودشان را دارند، اما تا الان این اختلاف دیدگاهها مانع همدلی و همافزایی دستگاههای اطلاعاتی به خصوص اطلاعات سپاه و وزارت نشده است.
برادر عزیزم جناب آقای کریمیقدوسی! براساس نظر کارشناسی نه اینجانب و نه کارشناسان وزارت در محتوای کانالهای مورد نظر حضرتعالی به موردی که جنبه ضدامنیتی یا ضداخلاقی داشته باشد برخورد نکردیم که بخواهیم از این منظر با آنها رفتار کنیم. تا آنجا که از آنها شناخت داریم عنادی در برابر نظام ندارند، آن افرادی که بنده میشناسم حتی مقلد مقام معظم رهبری هستند. بعضی از آنها براساس تمایلات جناحیشان مطلب زدند. آیا وزارت اطلاعات که باید از بازیهای سیاسی به دور باشد از موضع جریانها و گرایشهای سیاسی با افراد برخورد کند که قطعاً صحیح نیست و مقام معظم رهبری ما را از آن منع کردهاند. اگر همین کانالها و امثال اینها موردی داشتند که حتی با منافع و مصالح کشور مغایر بود، تا چه برسد به امنیت ملی که ما موردی در اینها ندیدیم، ما به اینها تذکر و هشدار دادیم، ارشاد کردیم و تأثیرش را در تصحیح رفتار آنها دیدیم. وقتی افرادی با ارشاد و موعظه و نصیحت مسیر خودشان را اصلاح کنند چه نیازی است که با مشت آهنین بر فرق آنها بکوبیم؟
البته همانطور که خودتان فرمودید کاش این سؤال در شرایط خودش مطرح میشد و در شرایطی که وحدت، همدلی، برادری و همگرایی ضرورتی بیش از هر زمان دارد و پرچم این حرکت سازنده را کشتیبان باکفایت نظام مقام معظم رهبری بر دست گرفتهاند و تاکنون چندین حرکت در جهت تقویت وحدت و انسجام ملی انجام دادهاند، کاش در این شرایط مطرح نمیشد و موجبات دلمشغولی مردم را فراهم نمیکرد.
من بار دیگر تکرار میکنم آنچه توسط همکاران ما در وزارت اطلاعات یا عزیزانمان در اطلاعات سپاه اتفاق افتاده براساس کارشناسی ما و آنها بوده که با نظر کارشناسی همدیگر ممکن است تفاوت داشته باشد. دستگاه قضائی هم براساس محتویات پروندهای که توسط وزارت یا اطلاعات سپاه به آن احاله میشود اقدام به صدور حکم میکند که برای ما هم نظر کارشناسی عزیزان اطلاعات سپاه و هم حکم قضائی محترم است و این مانعی نیست که ما نظر کارشناسی خودمان را داشته باشیم. الحمدلله ما الان در شرایطی هستیم که به دنبال جلسات هماندیشی، دوستانه و برادرانهای که برگزار شده (امیرآبادیفراهانی ـ آقای وزیر! جمعبندی بفرمایید) و در سؤال به برادرمان آقای مطهری من اشاره کردم، الحمدلله در حال حاضر نگاهها در وزارت اطلاعات، اطلاعات سپاه و دستگاه قضائی به همدیگر نزدیک شده و این امید را انشاءالله ایجاد کرده که با همکاری دوستان عزیزمان در اطلاعات سپاه و همراهی قوه قضائیه موضوع مورد بحث انشاءالله به خیر و خوشی خاتمه پیدا کند. والسلام علیکم و رحمه الله

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون آقای دکتر. آقای کریمی بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای کریمی شما هفت دقیقه و بیست ثانیه وقت دارید، بفرمایید.

جواد کریمی قدوسی
ضمن تشکر از پاسخ آقای علوی، من به دوستان و همکارانم اشاره کنم که اشاره میکردند سپاه، سازمان اطلاعات شفافسازی نمیکند، مسئولیتپذیر نیست، در جلساتی هم که دوستان کمیسیون امنیت میآمدند به این مسأله اشاره میکردند. ما در برنامه ششم مواد (126) و (129) بود، شفافسازی در مسائل حوزه اطلاعاتی برای نمایندگان، تفکیک وظایف وزارت اطلاعات، اطلاعات سپاه، پاسخگو بودن سازمان اطلاعات سپاه به نمایندگان جزء مصوبات تلفیق برنامه ششم بود. شما آقایان این را به طور کامل حذف کردید، حالا هم ادعا میکنید چرا شفافسازی نمیکنند. ای کاش آن را حذف نمیکردید امروز جناب آقای طائب هم تشریف میآوردند و مستنداتشان را روی دستگیری ادمینها به اطلاع مردم میرسانند. ولی در عین حال ماده (26) آیین دادرسی کیفری مصوب94، سازمان اطلاعات ضابط قوه قضائیه تشخیص داده شده، شرح وظایف سازمان اطلاعات سپاه که مصوب فرمانده معظم کل قوا رهبر معظم انقلاب است، کاملاً وظایفش معین شده است. ورودش به حوزه مقابله با جاسوسی و مقابله با نفوذیها و دوتابعیتیها و بسیاری از وظایف و همکاریهایش با وزارت اطلاعات در شرح وظایف این سازمان است. در قانون نحوه فعالیت احزاب و گروههای سیاسی که قانون است، ورود سپاه به حوزه مظنونین جاسوسی در عرصه رسانه و کانال و مسائل اینطوری کاملاً تصریح شده و امروز یکی از جاهایی که نظام جمهوری اسلامی ضربه میخورد همین روزنامههای زنجیرهای است که الان از در که بیرون بروید نمایندگان اینها را تجربه کردهاند، با پول بیتالمال هم ارتزاق میکنند، ولی دنبال به جان هم انداختن نمایندگان هستند. تیترها و مقالات خیلی از آنها هم از آن طرف آب میآید و فضای کشور را ملتهب کردهاند، اینها را میشناسیم. سپاه در این حوزه وظیفه ورود داشته، همچنان که وزارت اطلاعات داشته است.
یکی از بحثهای مهم حوزه قضائی کارشناسی است. یک جایی کارشناس مثل وزارت اطلاعات و اطلاعات سپاه پرونده را کارشناسی میکنند و به قوه قضائیه میدهند، او تشخیص میدهد ضابط چه کسی باشد، تشخیص با خود وزارت اطلاعات یا سازمان اطلاعات نیست. اگر سازمان اطلاعات ببرد و او تشخیص بدهد این پرونده باید آنجا رسیدگی شود به او میدهند، خود دوستان میدانند.
اما در این حوزه خاص ادمینها، ببینید! اینها عناوین مجرمانه اینها است، شایعهپراکنی، سیاهنمایی، تخریب نهادهای انقلابی چون شورای نگهبان، حمایت بیپروا از سران فتنه در جریانهای مختلف سیاسی و اجتماعی، تحریک افکار عمومی در برخی از پروندهها برای ایستادن در مقابل اجرای حکم توسط قوه قضائیه، ایجاد ناآرامی خیابانی، انعکاس اخبار کذب، شایعهپراکنی، تشویش اذهان عمومی درخصوص برخی از محکومان امنیتی، انعکاس اخبار کذب درخصوص نگهداری در بازداشت زندان که الان آقای الیاس حضرتی هم بخشی از اینها، چون یکی از این رسانهها برای ایشان است، الان هم در صحبتهایش دستگیریها را زیر سؤال برد. انتشار مطالب ضددین، اینها عناوین مجرمانه افراد دستگیر شده در این قضایا بوده است.
جناب آقای علوی اینجا باید چکار میکردند و چکار کردند؟ کاری که کردند ایشان کار اشتباهی را انجام دادند. بعد از دستگیری، جناب آقای روحانی به ایشان زنگ میزنند که این دستگیریها چیست؟ آقای علوی اظهارنظر میکنند، این اظهارات رسانهای شده که هیچگونه عنوان مجرمانهای متوجه این افراد دستگیرشده نیست. یک اظهارنظر کاملاً غیرمسئولانه و اشتباه و آقای رئیسجمهور در نشست خبری میآیند براساس تحلیل و کار کارشناسی که جناب آقای علوی میگویند ما کار کارشناسی میکنیم، این یکی از آن کارهای کارشناسی ایشان است، کجای آن کار کارشناسی بوده؟ آقای رئیسجمهور وارد موضعگیری میشود، مقابل قوه قضائیه، یک دوقطبی شدیدی بین دستگاه اجرایی و قوه قضائیه براساس این اظهارنظر جناب آقای علوی به وجود میآید. آقای علوی میدانند، قبلاً هم اختلاف بین دستگاههای امنیتی بوده، الان هم هست، بعد از این هم هست. همیشه در شورای ویژه محرمانه این اختلافات را بررسی میکردند، هیچوقت رسانهای نمیکردند. جنابعالی نباید این مسائل را رسانهای کنید. در کشورهای دیگر هم، در آمریکا و خیلی از جاها (16) تا دستگاه اطلاعاتی دارند، ولی هیچوقت اجازه نمیدهند سرویسهای امنیتی خودشان مقابل هم بایستند. ما همیشه به حضرتعالی توصیه میکردیم، در مصاحبههایتان ملاحظه کنید، این مطالب را یادآوری کنید.
آقای علوی پس از دستگیری ادمینها در دستگاههای نظام تلاش بسیار گستردهای برای آزادی ادمینها نمودند، در حالی که دستگیریها براساس تشخیص قوه قضائیه و مقام قضائی صورت پذیرفته و پیگیری بسیار زیاد آقای علوی از نهادهای مختلف حاکمیتی درخصوص چند نفر از ادمینهایی که کاملاً اطلاعاتش محرز بود جای سؤال و تردید دارد که چرا بایستی سمبل اقتدار نظام خودش را صرف و مصرف چند تا ادمینی که طبق گفته خود همین همکاران در یک شرایطی که جنگ رسانهای است، انتخابات هم هست، اینها بیایند این جنگ رسانهای را برای ایجاد دوقطبی در انتخابات پخش کنند. جلساتی که با وزیر اطلاعات قبل همین ادمینها داشتند، توافقی که با تلگرام میکنند، رصد کنند، یک نسخه رصدها را به دست اینها بدهند تا بتوانند فضای انتخابات را مدیریت کنند. هفته پیش شنیدید (16) تا استاندار، (30) تا فرماندار برای تخلفاتشان کیفرخواست زده شده، همه اینها نشأت از این فضا است. آقای وزیر اطلاعات اینجا بایستی پاسخگو باشند.
یک جلسهای هم آقای وزیر اطلاعات با وزیر ورزش و جوانان برگزار میکنند، با (50) نفر از ادمینهای یک جریان خاص سیاسی در وزارت ورزش، تصویرش هم منتشر شد. کجا این فراجناحی است؟ مگر رهبر معظم انقلاب در این دیداری که اخیراً داشتند به شما نفرمودند؟ (نایبرئیس ـ آقای کریمی! وقت شما تمام شد) چشم، دیگر عرضم را جمع میکنم. همین اخیراً که بحث تصویب FATF مطرح شد مردم کلی به ما پیامک زدند، بعضی از استانها دستور پیگیری اینکه چه کسانی پیامک زدند احضار شوند و برخورد شود، با آن خواسته بهحق مردم مقابله میشود، اینجا که میآیند با آن جریان برانداز کودتاچی منحرف ضدانقلاب خونریز در کودتاها و فتنهها مقابله میشود شما حمایت میکنید. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون آقای کریمی، 38 ثانیه بیشتر صحبت کردید) امیدواریم که انشاءالله شاهد تغییر رویه باشیم.

مسعود پزشکیان

جواد کریمی قدوسی
من عرض میکنم که از زحمات سربازان گمنام، ما دیگر خودمان میشناسیم، حقیقتاً تشکر میکنیم. ولی این دو گلی که خوردیم یکی زمان شما و یکی زمان آقای یونسی بوده، بنده براساس همان مطلب اول که موافق طرح سؤال نبودم، تلاش هم کردم، الان به همین دلیل هم که به اولویت مردم و گرفتاریهایشان، این مسائل رفع حصر و زندان نیست.

مسعود پزشکیان
آقای کریمی! شما یک دقیقه و نیم اضافه صحبت کردید.

جواد کریمی قدوسی
بله، اینها را عرض کردم که جنابعالی نظر من را منعکس کنید که فعلاً رأیگیری نشود تا انشاءالله یک وحدتی حاصل شود.
والسلام علیکم و رحمه الله

مسعود پزشکیان
دست شما درد نکند، متشکرم. آقای دکتر! از حضورتان و اطلاعاتی که دادید خیلی ممنون و متشکریم.
13
تذکر آییننامهای و اخطار قانون اساسی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

مسعود پزشکیان
تذکرات را بفرمایید، (10) دقیقهای وقت داریم.

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای سیدمهدی فرشادان نماینده محترم سنندج، دیواندره و کامیاران بفرمایید.

سیدمهدی فرشادان
تذکرات شفاهی
به نام خداوند جان و خرد
همکاران محترم! با عرض سلام. سانحه آتشسوزی اتوبوس سنندج و مرگ (11) نفر از همشهریان بنده در تاریخ (20) تیر به حدی دردآور بود که زبان از بازگویی آن عاجز است. این تراژدی و سوختن مسافران در میان شعلههای آتش آنقدر وحشتناک بود که کشور را در شوک فرو برد. به صراحت اعلام میکنم باید وزیر راه و شهرسازی استیضاح شود یا استعفا دهد. این کمترین خواسته بنده به عنوان وکیل مردم کردستان است. آقای وزیر! مردم پیام تسلیت و همدردی نمیخواهند، مردم صداقت و عمل میخواهند. توسعه راههای کردستان به پول و اعتبار نیاز دارد و شما در جایگاه عالیترین مقام وزارت راه و شهرسازی برای تزریق بودجه و جبران این کمکاری باید کردستان را ویژه نگاه کنید. مدیریت ایمنی راهها مطالبه مردم است و تنها با بودجه جهشی برای نقاط حادثهخیز این بیتدبیری مجموعه راه قابل جبران است.
در شهرهای بزرگ دنیا به خاطر رفاه حال شهروندان و کاهش تصادفات و روانسازی ترافیک از کمربندی و کنارگذر به صورت تونل بهره میبرند، آن هم با هزینههای سرسامآور، در حالی که برخلاف دیگر نقاط کوهستانی و صعبالعبور کردستان احداث کنارگذر سنندج با توپوگرافی مناسب و اقلیمی حاکم بر این شهر برای تیم کاری و مجموعه راه و شهرسازی طلسم و به رؤیا برای مردم تبدیل شده است. اگر نمیتوانید یا نمیخواهید عملیات اجرایی آن را به سرانجام برسانید با میز وزارت راه و شهرسازی خداحافظی کنید.
نمایندگان زبانها! چرا ما روی احداث کنارگذر اصرار داریم؟ چون وضعیت هندسی محل این فاجعه نامناسب و دارای شیب غیراستاندارد میباشد. از طرفی احداث کنارگذر خود بخشی از قطعات کریدور شمال ـ جنوب است. همچنین به مسئولان راه و شهرسازی هشدار میدهم نمونه این اشتباه و احتمال فاجعهای دیگر در شهر کامیاران به دلیل نبود کنارگذر دور از انتظار نیست. بارها از تریبون مجلس برای توسعه راههای کردستان داد زدهام، اما برخی از مدیران بیکفایت در سطوح مختلف گوش ندادهاند. بدون کوچکترین مماشات طرح استیضاح وزیر راه و شهرسازی را پیگیری میکنم، چرا که راههای کردستان قتلگاه و قصابخانه انسانی است. مقصران اصلی این حادثه کسانی هستند که از آب گلآلود ماهی میگیرند، همان کسانی که سیاست فرار به جلو را پیش گرفتهاند.
دوستان! این فاجعه با کار کارشناسی، مدیریت صحیح شهری و بصیرت لازم قابل جلوگیری بود. احداث کنارگذر، ازدحام کامیونها (یوسفنژاد ـ متشکر، جناب آقای فرشادان! وقتتان تمام شد) و تردد تانکرهای حامل سوخت از اول شهر سنندج را حذف و به بیرون شهر هدایت میکرد و این وظیفه ذاتی راه و شهرسازی است. البته در این فاجعه دلخراش وزارت نفت، پلیس راه و راهنمایی و رانندگی در بحث چگونگی تردد تانکرهای نفتکش (نایبرئیس ـ خیلی متشکر) (10 ثانیه) که به بمبهای متحرک مشهور هستند و ساعت عبور و مرور و نیز تعیین مسیر دیگری علاوه بر مسیر کردستان مقصرند که بدون شک مجمع نمایندگان کردستان پیگیری خواهند کرد. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای سیدحسن حسینیشاهرودی نماینده محترم شاهرود و میامی بفرمایید.

سیدحسن حسینی شاهرودی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
جمهوری اسلامی ایران شرایط سختی را تجربه میکند، در شرایطی که جنگ تمامعیار اقتصادی توسط دشمنان بر ما تحمیل شده بیدرایتی و بیکفایتی و تصمیمات متضاد و متغایر بعضی از دستاندرکاران اقتصادی چالشهای جدی را در حوزههای بانکی، ارزی، سکه، مسکن، خودرو و گرانی ایجاد نموده است. بحران آب و بیکاری نیز این چالشها را مضاعف نموده است. از ریاست محترم جمهور میخواهم ترتیبی اتخاذ نماید که تغییر در تیم اقتصادی دولت منجر به انسجام، همگرایی و همصدایی در این تیم شود و تدوین برنامه جامع اقتصادی کوتاهمدت و درازمدت را برای کشور به ارمغان بیاورد تا با اتکا به ظرفیتهای داخلی بتوانیم تحریم دشمنان را بیاثر کنیم.
از وزیر محترم نیرو میخواهم با توجه به بحران آب شرب در استان، سفر به استان را تسریع نموده، در اولویت کار خود قرار بدهند. هماکنون شهر شاهرود خیلی از روستاهای پشتبسطام، بیارجمند، خارتوران و روستاهای بخش کالپوش با مشکل جدی آب شرب مواجهند و نیازمند برنامه و اقدام فوری هستند.
از وزیر محترم جهادکشاورزی میخواهم اگر خود را متولی امر کشاورزی و کشاورزان کشور میداند خسارت ناشی از سرمازدگی سالهای 95، 96 و 97 را به این قشر زحمتکش و تأثیرگذار جدی بگیرند و در جهت احقاق حقوق این عزیزان اقدام کنند.
از وزیر محترم صنعت و معدن میخواهم پیرو مکاتبات و مذاکرات متعدد درخصوص ضرورت توسعه عالمانه و عاقلانه معادن شرق استان که ظرفیت بینظیری را برای اشتغال و رفع بیکاری به ارمغان خواهد آورد، اما ضرورت دارد سریعاً از گسترش تخریب منابع طبیعی و محیط زیست و منابع آبی منطقه در معدن بوکسیت تاش که نگرانیهایی را در موکلین اینجانب در شاهرود ایجاد نموده جلوگیری نموده، به گزارش تخلفات این شرکت (نایبرئیس ـ خیلی ممنون آقای دکتر وقت شما تمام است) که براساس گزارشات دستگاههای ذیمدخل تهیه گردیده و توسط اینجانب به عنوان نماینده هیأت تحقیق و تفحص مجلس از معادن به مجلس تقدیم خواهد شد توجه ویژه نماید. ضمن تشکر از اعزام معاون معدنی خود به منطقه (نایبرئیس ـ متشکر) امیدوارم گزارشات تنظیمی منافع عموم مردم را بر منافع زودگذر یک شرکت ترجیح دهد.

مسعود پزشکیان
خیلی متشکر نفر بعدی را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای سیدمحمدجواد ابطحی نماینده محترم خمینیشهر بفرمایید.

سیدمحمدجواد ابطحی
تذکرات شفاهی
سلام علیکم
روز اصناف و روز تأسیس سازمان تبلیغات اسلامی را تبریک عرض میکنم. از اینگونه مواضع رئیسجمهور تشکر میکنیم، فرمودند که آمریکا با دم شیر بازی نکند. ولی آقای رئیسجمهور! اگر میخواهید با دم شیر بازی نکنید به فکر خزانه باشید، با ارز (4200) تومانی سطل آشغال وارد شد، (60) تن طلا به صورت سکه حراج شد، ارز مسافرتی هم دارد خزانه را خالی میکند، آژانسها دنبال مسافر مجانی میگردند.
آب را جدی بگیرند، گفتند ما بارگذاری میکنیم در شرق اصفهان و دیگر جاها گلخانه بزنند. کار خوبی است، ولی آب باغات خمینیشهر و فلاورجان را هم در نظر بگیرند، باغات ما خشکید.
بحث دیگر؛ آقای رئیس جلسه، جناب آقای دکتر پزشکیان! قسم خوردید، همه شما مسئولیت مشترک دارید، امروز یک واقعه بدی در مجلس اتفاق افتاد، آقای رحیمی پیشنهاد بعد از اصلاح داشت، چاپ هم شده، ولی آقای رئیس اجازه نداد مخالف و موافق در رابطه با بحث قانون اصلاح مبارزه با تأمین مالی تروریسم صحبت کنند. قانونی که اصلاً نباید وارد مجلس میشد، چون قوه قضائیه این لایحه را نداده است، باید برمیگرداند، شورای نگهبان هم برمیگرداند، من خواستم مخالفت صحبت کنم، حق ما بود یا نبود؟ چطور آییننامه را به این روشنی زیر پا میگذارید؟ بعد میگویند پیشنهاد چاپشده نداشتیم. من حتماً میگویم نمایندگان به مواد (25) و (26) آییننامه عمل کنند، رئیس مجلس را به عنوان متخلف در کمیسیون ویژه بکشند. این که کار نشد، حق نماینده را ضایع کردید، (50) نفر در رأیگیری شرکت نکردند، به خاطر اینکه این لایحه تصویب شود.
اما بحث معلمان؛ (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) آقای رئیس! اجازه بدهید، (نایبرئیس ـ وقتتان تمام شد) این بحث معلمان را میخواهم بگویم، مگر ما تصویب نکردیم (20) درصد؟ چرا دولت اجرا نمیکند؟ (یوسفنژاد ـ آقای ابطحی متشکر، وقتتان تمام شده است) والسلام

مسعود پزشکیان
در ضمن آقای دکتر رحیمی میگوید من انصراف دادم، کتبی هم نوشتم. میگوید کتبی نوشتم انصراف دادم، ایشان اینجا نشسته است. تذکرتان وارد نبود. نفر بعدی صحبت کند.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای قاسم میرزائینیکو نماینده محترم دماوند و فیروزکوه بفرمایید.

قاسم میرزائی نیکو
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
«یا من اظهر الجمیل و ستر القبیح»
ای کاش زیباییها را بیشتر میدیدیم که حضرت زینب (سلاماللهعلیها) فرمود «من چیزی جز زیبایی ندیدم».
سلامی به بلندای دماوند از آسمان فیروزهای فیروزکوه به مردم شریف و بزرگوار شهرستان دماوند و فیروزکوه و بخش رودان و توابع.
برعکس تذکر و اخطار به وزراء و دولت و عتاب و خطاب، بنده چند تشکر و خواسته را بیان مینمایم. جا دارد از همفکری و همسویی مجمع تشخیص با افکار عمومی و آرای نمایندگان ملت تشکر نمایم و ای کاش تذکر بنده در شش ماه قبل از تعلیق سپنتا نیکنام موارد مورد توجه جدی قرار میگرفت. همیشه اینگونه نیست که دستورات و نصیحتها یکسویه و استصوابی باشد، چرا که اگر شنیده شده بود هزینهای را پرداخت نمیکردیم. اما چه کنیم که عادت کردیم فرصت را آتش بزنیم، با هر هزینهای.
تقدیر و تشکر دیگر از وزرای بزرگواری است که در طول مدت دو سال گذشته به شهرستانهای دماوند، فیروزکوه و رودهن آمدند. وزرای محترم کشاورزی، راه و مسکن و شهرسازی، اطلاعات، نیرو، صنعت، معدن و تجارت، آموزش و پرورش، بهداشت و درمان، ورزش و جوانان و معاونین محترم رئیسجمهور. اما تنها درخواست بنده از این عزیزان بزرگوار این است که به وعده و دستوراتی که مکتوب و فرمایش کردید عمل و برای تحقق خواسته اولیه مردم عزیزم که دچار سرمازدگی، راههای ناهموار، عدم وجود گاز در چند روستا، زیرساختهای ورزشی، خدمات اولیه بهداشتی و توجه به شهرک صنعتی و به ویژه مسائل مختلف معلمان بزرگواری که هر روز از مسائل مختلف رنج میکشند و کمبود معلم در سطوح مختلف آموزشی و نیازهای اولیهای که باید آنها را مورد توجه قرار داد و اینکه عزیزان من! اگر به وعده خود عمل کنید همیشه مورد تقدیر و تشکر واقع میگردید.

مسعود پزشکیان
متشکرم، وقت شما تمام شد. نفر بعدی صحبت کند.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای علیمحمد شاعری نماینده محترم بهشهر، نکا و گلوگاه بفرمایید.

علی محمد شاعری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
شهادت جمعی از بسیجیان و پاسداران عزیز انقلاب اسلامی را به ملت بزرگ ایران و رهبری معظم انقلاب تبریک و تسلیت عرض میکنم. تروریستهای نوکر و جیرهخوار آمریکا و اسرائیل که قصد ناامن کردن ایران عزیز را دارند بدانند ایران سوریه، یمن، عراق و افغانستان نیست و ملت بزرگ ایران همچون کوه پشت سر ولیامر خود در مقابل توطئههای کور دشمن ایستاده و ذرهای از مواضع انقلابی و اصولی خود عقب نخواهد نشست و با مشارکت و حضور هوشمندانه خود بر دسیسههای دشمن پیروز خواهد شد.
متأسفانه تاکنون علیرغم اینکه حدود (6) میلیون و (200) هزار تن گندم به دولت تحویل داده شده همچنان حدود (50) درصد مطالبات کشاورزان عزیز یعنی حدود (4000) میلیارد تومان باقی مانده و از دولت میخواهم هر چه سریعتر به تعهدات خود عمل نماید و مطالبات گندمکاران عزیز را پرداخت نماید.
پرداخت تسهیلات اشتغالزای روستایی به کندی پیش میرود و براساس گزارشات موجود حدود (1700) میلیارد تومان از (12) هزار میلیارد تومان تاکنون به متقاضیان اشتغال روستایی پرداخت شده و خواهشم از وزارت کار و استانداران محترم این است که روند پرداخت تسهیلات را با سرعت و دقت بیشتری به پیش ببرند.
درخصوص برنج از فردا اول مردادماه به مدت چهار ماه طبق مقررات، واردات برنج ممنوع است. از دولت میخواهم با دقت بیشتر مرزها را کنترل کند و جلوی واردات بیرویه برنج را طی چهار ماه آینده بیش از سال گذشته بگیرند تا تولید داخل حمایت شود و اشتغال ناشی از کشاورزی پایدار در کشور تضمین شود.
براساس قانون بودجه سال 1397 قرار بود (1000) میلیارد تومان از عوارض ورودی کشور جهت مدیریت پسماند اختصاص داده شود. طبق گزارشاتی که بنده دارم هنوز آییننامه این ماده قانونی به تصویب دولت نرسیده (یوسفنژاد ـ متشکریم آقای شاعری، وقتتان تمام شده) و آخرین قسمت هم درخصوص جایزه صادراتی برای صادرات محصولات کشاورزی و صنعتی و خدماتی است که تاکنون عملیاتی نشده و از دولت محترم میخواهم جایزه صادراتی را در سال حمایت از تولید داخلی هر چه سریعتر عملیاتی نمایند، مخصوصاً در بخش کشاورزی و برای توسعه صادرات مرکبات و کیوی. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای سیدعلی ادیانی نماینده محترم قائمشهر، سوادکوه، جویبار و سوادکوهشمالی بفرمایید.

سیدعلی ادیانی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
ممنونم، به اعضای محترم هیأترئیسه خستهنباشید میگویم. تذکر اول من به وزیر محترم آموزش و پرورش است، انتظار داریم وزیر محترم ما با کسانی که ملعبه خط نفوذ و کسانی که در صدد استحاله ارزشها و برگشت به مؤلفهها و نمادهای طاغوت هستند برخورد جدی کند. اخیراً در شهرستان قائمشهر در مجلسی که متعلق به آموزش و پرورش بود، در آنجا فردی که به ظاهر باید تجلیل علمی میشد، عمداً و عالماً با نماد طاغوت و رژیم طاغوتی در آن مجلس حضور پیدا کند و با ادبیاتی موهن به ارزشهای انقلاب و ارزشهای شهرم توهین میکند و در آنجا دو مرتبه پرچم شاهنشاهی به اهتزاز در میآید و مدیر مسئول مجری دعوتکننده بعد از رؤیت همه این مسائل متأسفانه در پشت تریبون قرار میگیرد و از این عنصر تمجید و تقدیر میکند که باعث جریحهدار شدن احساسات نیروهای ارزشی و اعتراض نیروهای انقلاب واقع شد. آقای وزیر در جریان است، انتظار داریم قوی، انقلابی و محکم با خاطیان برخورد کند و عزلشان کند و اینجا هم هشدار میدهم آنهایی که مخفیانه یا علناً و در خفا یا علن حمایت میکنند دقت لازم را داشته باشند، اینجا بحث جریان سیاسی نیست، بحث انقلاب و ارزشهای انقلاب است، هر فردی بخواهد از خط قرمز نظام عبور کند همه باید بایستیم، مؤمنانه این روش غلط و پلشت را اصلاح کنیم. (یوسفنژاد ـ متشکریم، وقتتان تمام شده) من اینجا قویاً به وزیر هشدار میدهم تا اقدام لازم را انجام بدهد.

علی اصغر یوسف نژاد
انشاءالله، متشکر. جناب آقای محمدمهدی افتخاری نماینده محترم فومن و شفت بفرمایید.

محمدمهدی افتخاری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده هم دهه کرامت را تبریک عرض میکنم و همچنین خدمت ملت شریف ایران عرض ادب و احترام دارم. چند تا تذکر درخصوص مهمترین مطالبات مردم حوزه انتخابیهام که در صورت نادیده گرفتن با عنایت به اهمیت موضوعات قطعاً موجبات ناامیدی و بیاعتمادی به عملکرد دولت را خواهد داشت.
هفتهای که گذشت کشاورزان منطقه با تمام مصائب خشکسالی و کمبود آب، محصول برنج خود را برداشت کردند. حالا دغدغه این را دارند که نسبت به واردات برنج چه کنند و کشاورزان و شالیکاران زحمتکش که عمده بهره زحمتشان به واسطه دلالان متأسفانه به تاراج میرود. اگر جلوی واردات بیرویه برنج را نگیرند همین سود ناچیز را هم از شالیکاران شمالی دریغ میکنند.
یک نکتهای هم به وزیر محترم آموزش و پرورش عرض کنم، جناب آقای وزیر! وزارتخانه شما از معدود دوایر دولتی است که از پایتخت تا کوچکترین روستاهای کشور (یوسفنژاد ـ متشکر جناب آقای افتخاری) دارای انشعاب و نماینده است. خواهش میکنم وضعیت آموزشیاران نهضت با حقوقهای بسیار کم با سالهای سابقه کار و مشقت فراوان در مناطق روستایی محروم از غافله تعیین تکلیف در آموزش و پرورش از معلمان حقالتدریس و مربیان پیشدبستانی جا ماندهاند، وضعیت اینها را هم بهبود بدهید، خیلی ممنون.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای مرادی بفرمایید.

احمد مرادی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و احترام خدمت ملت شریف ایران و نمایندگان محترمشان در مجلس شورای اسلامی.
شهادت جمعی از سربازان و پاسداران و مرزداران غیور در اثر درگیری مسلحانهای که ناجوانمردانه در روستای دری در شهرستان مریوان اتفاق افتاد و همچنین مشابه آن در چند روز پیش در روستای گوشخانی را به بازماندگان آن شهیدان والامقام و همچنین فرماندهان محترم سپاه کشور، استان و شهرستان مریوان تسلیت عرض مینمایم. برای آن شهیدان عزیز درجه رفیع قرب الهی و برای مجروحان گرانقدر شفای عاجل و بهبودی کامل را از خداوند منان مسئلت دارم.
ضمن تسلیت به بازماندگان تصادفات اخیر در کردستان و همچنین در شهرستان مریوان، از وزیر محترم راه و شهرسازی و رئیسجمهور محترم که متوجه اعتراضات مکرر ما نمایندگان کردستان در جادههای استان کردستان که بیشتر به قتلگاه شبیه میباشند را بشنوند و همچنین اعتبارات جهشی را برای جادههای کردستان در نظر بگیرند که هر روز به تعداد خانوارهای داغدیده در اثر تصادفات در این استان شاهد نشویم.
وزیر محترم جناب آقای دکتر آخوندی! اگر شبیه حوادثی که در سنندج پیش آمد، چنین حوادثی را خدایناکرده در شهرستان مریوان به دلیل نبود کمربندی شهرستان و همچنین جاده ترانزیتی بینالمللی مرز باشماق مریوان به سنندج شاهد باشیم، خدایناکرده حوادثی که در اثر انفجار چنین تانکری در شهرستان مریوان پیش بیاید با هیچ اعتباراتی قابل جبران نخواهد بود. انشاءالله که با توجه ویژه جنابعالی و در نظر گرفتن اعتبارات جهشی جهت تکمیل قطعه (2) کمربندی مریوان چنین حوادثی دیگر در شهرستان مریوان و همچنین در کردستان شاهد نباشیم، با تشکر.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر. تذکر آقای امیر خجسته به همراه مجمع نمایندگان...

مسعود پزشکیان
آقای یوسفنژاد! اجازه بدهید دو نفر از کسانی هم که در لیست بودند صحبت کنند.

علیرضا رحیمی
جناب آقای بهرامنیا اخطار دستور روز دارند، بفرمایید.

حسن بهرام نیا
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با تبریک ایام دهه کرامت و همچنین عرض تسلیت و تبریک به مناسبت شهادت (11) تن از بهترین فرزندان این آب و خاک در شهرستان مریوان.
جناب آقای دکتر! بنده دو تذکر به رئیسجمهور محترم دارم. اول اینکه با توجه به دغدغه جدی آحاد مردم به ویژه مقام معظم رهبری، دولت برنامه شفاف و عملیاتی خود را برای برونرفت از شرایط موجود اقتصادی و اجتماعی موجود اعلام نماید، چراکه جمهوری اسلامی با تکیه بر ایمان و اعتماد و توانمندی مردم در (40) سال گذشته از بحرانهای به مراتب دشوارتر از این هم به سلامت و افتخار عبور کرده است.
دوم اینکه با توجه به انتظار و مطالبه جدی مردم و نامه و دستور صریح مقام معظم رهبری، گزارش مستندی از نحوه پرداخت ارز دولتی و لیست دریافتکنندگان این ارزها و نحوه مصرف آن هرچه سریعتر ارائه شود و روشن شود این تصمیمات عجولانه براساس کدام منطق اقتصادی اتخاذ شده است. اگر واردات شده چه اقلامی وارد شده؟ با چه قیمت و سیستم نظارتی و با چه نتیجهای؟ والسلام

مسعود پزشکیان

علیرضا رحیمی
جناب آقای پژمانفر تذکر دارند، بفرمایید.

نصراله پژمان فر
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای رئیس! تشکر میکنم که این فرصت فراهم شد. ابتدائاً دهه کرامت را خدمت همه همکاران محترم و ملت شریف ایران عرض تبریک و تهنیت دارم و از طرف همه مردم مشهدالرضا دعوت میکنم انشاءالله همه عزیزان به مشهدالرضا تشریف بیاورند، قدم به دیدگان ما بگذارند و در خدمتشان باشیم.
جناب آقای رئیس! من دو، سه تا نکته را متذکر شوم. یکی در ارتباط با ماده (236) است، ما تا به حال چند مورد را از طریق ریاست مجلس و این گردش کاری که صورت گرفته به دستگاه قضائی ارجاع دادیم، منتها متأسفانه نسبت به این قضیه هیچ اقدامی نشده است. در ارتباط با قانون تسهیل ازدواج و قانون امر به معروف و نهی از منکر در صحن آمد و رأی داده شد، مکاتبه با رئیس قوه قضائیه شد، در ارتباط با تعللها و قصورهایی که دستگاههای اجرایی نسبت به اجرای قانون تسهیل ازدواج داشتند متأسفانه هیچ برخوردی نشده است.
جناب آقای رئیس، آقا! اجازه میدهید من این مطلب را دارم خدمت آقای رئیس عرض میکنم، میخواهم نظر مبارکشان را داشته باشم. اگر که این موضوع را وارد میدانید بالاخره دستگاههای قضائی در مقابل این آییننامهای که ما داریم تکلیف را مشخص کرده، به عنوان یکی از قاطعترین ابزارهای نظارتی وقتی به دستگاههای قضائی ارجاع میشود باید دستگاههای قضائی برخورد کنند. الان مدت زیادی است گذشته، بنده چندین بار این را مکاتبه کردم نسبت به این موضوع پاسخ بدهند که بالاخره در مقابل این قضیه چه اتفاقی افتاد. با کسانی که قصور کردند، نسبت به اجرای قانون تقصیر داشتند چه برخوردی صورت گرفته است؟ متأسفانه به این مسأله پاسخی داده نشده است.
آقای دکتر! نکته دوم را هم عرض کنم، (نایبرئیس ـ متشکرم، حاجآقا! وقت شما تمام شده) در ارتباط با این موضوع مصوباتی که در ارتباط با حوادث غیرمترقبه است. متأسفانه در کلات ما سیل آمد، هم آقای نوبخت و استاندار و آقای نجار آمدند، مصوبات هیچ اجرا نشده و مردم هنوز در مشکلاتشان قرار گرفتند و هیچ کسی به این موضوع تذکر و توجه ندارد.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون حاجآقا، متشکرم. حالا آن مسأله را هم از طریق قوه قضائیه پیگیری میکنیم تا انشاءالله حداقل طبق آییننامه عمل کنند.

مصطفی کواکبیان
14
تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به مسئولان اجرایی کشور

مسعود پزشکیان
آقای یوسفنژاد! تذکرات کتبی را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
تذکرات شفاهی
آقای امیر خجسته (همدان و فامنین) به همراه مجمع نمایندگان استان همدان به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص علت تغییر و جابهجایی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی بدون هماهنگی با نمایندگان استان همدان و ایجاد چالش و تنش بین نمایندگان مردم و دولت.
ـ آقای سیدمصطفی ذوالقدر (میناب، رودان، جاسک، سیریک و بشاگرد) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص اقدام لازم برای احداث بیمارستان تأمیناجتماعی شرق هرمزگان در شهرستان میناب.
ـ آقای هادی قوامی (اسفراین) به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص جلوگیری از برگزاری واگذاری دو شرکت مجتمع صنعتی اسفراین و شرکت لولهگستر اسفراین به دلایل اجتماعی و خاص بودن تکنولوژی در شرایط تحریم.
ـ آقای سیدتقی کبیری (خوی و چایپاره) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص علت عدم تخصیص کامل اعتبار پروژه کلینیک تخصصی و مرکز تشخیص سرطان خوی. همچنین درخصوص اینکه چرا انتزاع کامل دانشگاه علومپزشکی خوی از دانشگاه علومپزشکی ارومیه صورت نمیپذیرد؟
ـ آقای احمد سالککاشانی (اصفهان) به رئیسجمهور محترم و وزیر نیرو درخصوص اجرایی کردن مصوبات شورای عالی آب، اجازه ندهید بحران آب شرب و آب کشاورزی به فتنه آب تبدیل شود. ضرورت اقدام فوری بر هر کسی مخفی نخواهد بود.
ـ آقای جواد کاظمنسب (اهواز، باوی، حمیدیه و کارون) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص علت عدم اعطای مطالبات فرهنگیان شریف با توجه به تأکیدات قانونی و تذکرات مکرر.
ـ آقایان: نادر قاضیپور (ارومیه) و علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به رئیسجمهور محترم درخصوص تذکر به وزیر آموزش و پرورش که به زبان مادری توهین کرده است.
ـ آقایان: محمد قمی (پاکدشت) و علیاکبر کریمی (اراک، کمیجان و خنداب) به رئیسجمهور محترم درخصوص توجه لازم به مسائل اقتصادی و معیشت مردم و جلوگیری از گرانی.
ـ آقای محمد قمی (پاکدشت) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص تکمیل و تسریع در کمربندی پاکدشت.
به وزیر جهادکشاورزی درخصوص توجه به مسائل خوراک دام و طیور و ساماندهی لازم.
به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص رسیدگی به وضع بهداشت و درمان بیمهشدگان پاکدشت و احداث بیمارستان یا کلینیک درمانی.
ـ آقای علیم یارمحمدی (زاهدان) به وزیر نیرو درخصوص قطعی مداوم و طولانیمدت برق در شهرهای استان سیستان و بلوچستان بالاخص زاهدان که قابل قبول نیست.
به وزیر نفت درخصوص علت کندی عملیات اجرایی لولهکشی گاز شهر زاهدان، آن را چگونه توجیه میفرمایید؟
ـ خانم پروانه مافی (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص علت واردات بیرویه کود شیمیایی علیرغم وجود ظرفیتهای تولید داخل چیست؟
به وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح درخصوص علت عدم اجرای قانون منع بهکارگیری بازنشستگان در حوزه معاونتهای وزارت دفاع چیست؟
ـ آقای حسین نیازآذری (بابل) به وزرای جهادکشاورزی و نیرو درخصوص اینکه با توجه به شرایط نامناسب آب و هوا تمهیدات لازم برای کشت دوم برنج برای تأمین امنیت غذایی در کشور فراهم گردد.
ـ آقای سیدناصر موسویلارگانی (فلاورجان) به وزرای نیرو و کشور درخصوص لزوم جلوگیری از اجرای طرحهای صنعتی و کشاورزی آببر در حوضه بالادست زایندهرود و برخورد قاطع با متخلفین و اجرای کامل مصوبات شورای عالی آب.
به وزیر جهادکشاورزی درخصوص لزوم حل سریع مشکل آب باغات شهرستان فلاورجان و جلوگیری از خشک شدن درختان باغات.
به وزرای تعاون، کار و رفاه اجتماعی و ورزش و جوانان درخصوص ضرورت اقدام سریع در راستای تأمین بودجه لازم برای باشگاه ذوبآهن اصفهان و حمایت قاطع از مدیریت این باشگاه و جلوگیری از به حاشیه رفتن این باشگاه بیادعا.
ـ آقایان: عزیز اکبریان و محمدجواد کولیوند (کرج، اشتهارد و فردیس) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص دستور حل مشکل مالی مؤسسه مالی و اعتباری البرز ایرانیان و پرداخت مطالبات مردم از سوی بانک کشاورزی.
ـ آقای شمسالله شریعتنژاد (تنکابن، رامسر و عباسآباد) به وزیر نیرو درخصوص اینکه چرا برای آبرسانی شهرستانهای تنکابن و عباسآباد بررسی لازم انجام نمیشود و با وجود این همه آب، مردم بیآب هستند.
ـ آقای فرهاد فلاحتی (قائنات و زیرکوه) به وزیر نیرو درخصوص اینکه خاموشی برق امروز به دلیل خاموشی برنامه شماست. چرا ظرفیت نیروگاهها را افزایش ندادید تا عرضه و تقاضا هماهنگ شود؟
ـ آقای علی ساری (اهواز، باوی، حمیدیه و کارون) به وزیر نیرو درخصوص عدم پیگیری کافی درخصوص نیروگاه حمیدیه. همچنین درخصوص عدم پیگیری دقیق وزارت نیرو درخصوص آب شرب روستایی.
به وزیر جهادکشاورزی درخصوص علت عدم پاسخگویی دقیق وزارتخانه درخصوص منابع طبیعی.
ـ آقای صدیف بدری (اردبیل، نمین، نیر و سرعین) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص اینکه چرا قانون اصلاح تبصره (10) ماده (17) قانون تعیین تکلیف استخدام معلمین حقالتدریس و آموزشدهندگان نهضت سوادآموزی درمورد آموزشدهندگان نهضت سوادآموزی اجرایی نشده است؟
ـ آقای محمدرضا ملکشاهیراد (خرمآباد و دوره) به وزیر نیرو درخصوص بیتوجهی در پرداخت معوقات کارکنان آب و فاضلاب روستایی استان لرستان.
به وزیر امور خارجه درخصوص پیگیری آزادی بیقید و شرط آقای اسداله اسدی دیپلمات سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان.
ـ آقایان: علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس)، نادر قاضیپور (ارومیه) و خانم سهیلا جلودارزاده (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص تجدیدنظر در تصمیم به تغییر مدیرکل زحمتکش و پرتلاش شاهد و ایثارگران وزارت آموزش و پرورش.
ـ آقای عباسعلی پوربافرانی (نایین، خور و بیابانک) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص علت افزایش قیمت نهادههای ذرت و سویا.
ـ آقای عیناله شریفپور (ماکو، چالدران، پلدشت و شوط) به وزیر کشور درخصوص اینکه با توجه به شاهد محروم شدن روستاییان و عشایر عزیز مرزنشین در نوسازی، بازسازی و مقاومسازی اماکن مسکونی آنها هستیم. مرزنشینان تا کی منتظر جابهجایی روستاییان واقع در نوار مرزی باشند و وقت آن گذشته، برای مرزنشینان کل کشور یک نسخه بپیچید. دستور فرمایید این دستورالعمل براساس شرایط هر یک از مرزنشینان تدوین گردد تا بعد از (40) سال شاهد برخورداری منصفانه و رفع فقر و برطرف ساختن هر نوع محرومیت باشیم.
به رئیسجمهور محترم درخصوص رفع تبعیضات ناروا، همانطور که مستحضرید براساس مفاد بند (9) از اصل سوم قانون اساسی مبنی بر رفع تبعیضات ناروا و ایجاد امکانات عادلانه، خودروهای با پلاک منطقه آزاد کشور به جز منطقه آزاد ماکو در مرکز استان تردد مینمایند. دستور فرمایید مصوبه مورخه 11/12/1392 از عدد (30) کیلومتر به (200) کیلومتر افزایش یافته تا تردد دارندگان پلاک منطقه آزاد ماکو نیز به مانند دیگر مناطق از این حق مسلم برخوردار شوند.
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص اینکه همانطور که مستحضرید یکی از الزامات توسعه منطقه آزاد اتصال آنها به شریانهای اصلی ریلی و جادهای کشور است و بهرهمندی کشور از موقعیت ژئواستراتژیک منطقه منوط به اجرای راهآهنهای ماکو و بازرگان و همچنین اجرای آزادراه مرند ـ بازرگان میباشد. با توجه به اعلام آمادگی شرکت توسعه نفت و گاز آذرآب به همراه شرکت چینی جهت اجرای این پروژهها، طلب مینماید که در پیگیری عقد قرارداد و اجرای این دو پروژه تسریع گردد.
ـ آقای سیدجواد ساداتینژاد (کاشان و آران و بیدگل) به رئیسجمهور محترم درخصوص رسیدگی به وضع فرش ماشینی در شهرستانهای کاشان و آران و بیدگل به دلیل نبود مواد اولیه.
ـ آقای محمد کاظمی (ملایر) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص اصلاح احکام کارگزینی فرهنگیان بر مبنای (20) درصد تصویبی در قانون بودجه سال 97 و تأمین پرداخت پاداش پایان خدمت آنان، همچنین حذف مبلغی که به عنوان سختی کار در حقوق آنها در ابلاغات جدید کسر شده است.
ـ آقای ناصر شریفی (بندرلنگه، بستک و پارسیان) به وزیر نیرو درخصوص خاموشیهای مکرر برق در استان هرمزگان و شهرستانها و روستاهای آن که از گرمترین استانهای کشور میباشند، آسایش را از مردم سلب نموده است، چارهای بیندیشید.
ـ آقای علیرضا سلیمی (محلات و دلیجان) به رئیسجمهور محترم درخصوص توضیح افزایش بیرویه قیمت مسکن و اجاره مسکن، دارو، مواد غذایی، شویندهها و سایر اقلام.
ـ آقایان: علیرضا سلیمی (محلات و دلیجان) و احمد سالککاشانی (اصفهان) به وزیر نیرو درخصوص قطع و وصل مکرر برق که موجب وارد شدن خسارات فراوان به مردم و بخش صنعت و کشاورزی شده است. نحوه پرداخت خسارت و ضرر و زیان مردم را تعیین فرمایید.
به وزیر آموزش و پرورش درخصوص توضیح رفتارهای خلاف شأن در آزمون المپیاد زیستشناسی و نیز توضیح نحوه برخورد با زمینهسازان این واقعه غیرقانونی.

مسعود پزشکیان
15
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

مسعود پزشکیان
جلسه بعدی ما ساعت (8) صبح روز سهشنبه دوم مردادماه 1397 و دستور جلسه ادامه دستور هفتگی است. پایان جلسه را اعلام میکنیم.