1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 211 نفر از نمایندگان رسمی است. من یک توضیحی هم عرض بکنم که ما حدود (1) ساعت امروز مجدداً راجع به مسائل اقتصادی کشور و راهکارهایی که در این زمینه هست بحث کردیم، کمیتههایی در کمیسیونها هم در این زمینه کار و پیشنهاداتی را در این زمینه تدوین کرده بودند که این پیشنهادات در چارچوب قوانین قابل اجرا است و میتواند کمک بکند. با دولت صحبت خواهیم کرد که این پیشنهادات را مورد توجه قرار بدهند. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه دویست و بیست و چهارم روز چهارشنبه سیزدهم تیرماه 1397 هجریشمسی مطابق با بیستم شوال 1439 هجریقمری:
1 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل (44) قانون اساسی درمورد طرح اصلاح قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی در تأمین نیازهای کشور و تقویت آنها در امر صادرات و اصلاح ماده (104) قانون مالیاتهای مستقیم و طرح حمایت از فرهنگ مصرف محصولات ایرانی.
2 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی درمورد لایحه حفاظت از خاک.
3 ـ ادامه رسیدگی به گزارش شور دوم کمیسیون قضائی و حقوقی درمورد لایحه اصلاح قانون مبارزه با تأمین مالی تروریسم.
4 ـ بررسی تقاضای عدهای از نمایندگان مجلس شورای اسلامی درمورد تشکیل کمیسیون ویژه فضای مجازی.
5 ـ بررسی طرح یکفوریتی جامع توسعه و عمران روستایی کشور.
6 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی درمورد لایحه عضویت دولت جمهوری اسلامی ایران در همکاریهای تأیید صلاحیت آزمایشگاهی آسیا ـ اقیانوسیه.
7 ـ گزارش کمیسیون عمران مبنی بر رد تقاضای تحقیق و تفحص از نحوه ساخت و ساز و هزینهها و مدیریت نمایشگاه شهر آفتاب، نحوه تغییر کاربریها و واگذاری املاک شهرداری تهران به ویژه بوستان مادر.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

محمد کاکاوند
(آیات 33 ـ 30 سوره مبارکه «فصلت» توسط قاری محترم آقای محمد کاکاوند تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
إِنَّ الَّذِینَ قالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَیْهِمُ الْمَلائِکَةُ أَلاَّ تَخافُوا وَ لا تَحْزَنُوا وَ أَبْشِرُوا بِالْجَنَّةِ الَّتِی کُنْتُمْ تُوعَدُونَ * نَحْنُ أَوْلِیاؤُکُمْ فِی الْحَیاةِ الدُّنْیا وَ فِی الْآخِرَةِ وَ لَکُمْ فِیها ما تَشْتَهِی أَنْفُسُکُمْ وَ لَکُمْ فِیها ما تَدَّعُونَ * نُزُلاً مِنْ غَفُورٍ رَحِیمٍ * وَ مَنْ أَحْسَنُ قَوْلاً مِمَّنْ دَعا إِلَى اللَّهِ وَ عَمِلَ صالِحاً وَ قالَ إِنَّنِی مِنَ الْمُسْلِمِینَ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقای کاکاوند قاری محترم تشکر میکنیم، ترجمه آیات را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«بیگمان کسانی که گویند پروردگار ما خداوند است سپس پایداری ورزند، فرشتگان بر آنان نازل شوند و گویند مترسید و اندوهگین مباشید و شاد شوید به بهشتی که به شما وعده داده میشد. ما دوستداران شما در زندگانی دنیا و در آخرت هستیم و در آنجا برای شما هرچه دلهایتان بخواهد و هر آنچه بطلبید هست. این سفره احسان را خدای مهربان به پاس ثبات ایمان برای شما گسترده است و کیست نیکوسخنتر از کسی که به سوی خداوند دعوت کند و کاری شایسته در پیش گیرد و بگوید که من از مسلمانانم». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
تأخیرکنندگان جلسه امروز آقایان: اسمعیلی (سروستان)، جعفرپور، حسنی، درازهی، محجوب، ناصرینژاد و خانم ساعی.

علی اردشیرلاریجانی
3
رد طرح حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب دارم خدمت همکاران گرامی. دستور اول رسیدگی به گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اصل (44) قانون اساسی درمورد طرح اصلاح قانون حداکثر. آقای دکتر! در جلسه گذشته کلیات این مورد بحث قرار گرفته، یک موافق و یک مخالف صحبت کردند. در کلیات سایر موافقین و مخالفین باید صحبت کنند.

علی اردشیرلاریجانی

احمد امیر آبادی فراهانی
مخالف بعدی جناب آقای حسینعلی حاجیدلیگانی هستند.

علی اردشیرلاریجانی

حسینعلی حاجی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! من قبل از اینکه مخالفتم را اعلام کنم یک نکتهای هست؛ آن طرحی که بنا بود اسناد مربوط به هزینه بودجه سال 96 را دو ماه تا شهریور تمدید کردیم بعد شورای محترم نگهبان مخالفت کردند و ما اصرار کردیم و برای مجمع رفت میخواستم خواهش بکنم که چون الان همه دستگاهها در کشور معطل این بحث هستند.

علی اردشیرلاریجانی
ارسال به مجمع شده، آنجا باید پیگیری بکنیم زودتر به نتیجه برسد.

حسینعلی حاجی
حالا میخواهم جنابعالی این زحمت را بکشید، آقای دکتر ببینید! حساسیتش این است (رئیس ـ بله، زمان میگذرد) چون الان تا چند روز دیگر سال باید بسته بشود، یعنی تا پایان تیرماه، از آن طرف اگر فرصت داشته باشند دو ماه و نیم فرصت دارند، یعنی این خیلی الان مهم است در همین چند روزه (رئیس ـ پیگیری میکنم، چشم) انجام بشود، عنایت بفرمایید این کار حل شود.
اما در مخالفت؛ ببینید! من بایستی تشکر کنم از دوستانی که به هر حال در کمیسیون ویژه زحمت میکشند و این موارد را تهیه میکنند، منتها مشکل اصلی ما این است. شما از ابتدا تا انتها که این متن را مطالعه بفرمایید میبینید که چند تا اشکال در آن هست. اشکال اول اینکه ما اینهمه متن مینویسیم تبدیل به قانون میشود، وقتی اجرا نشد چه؟ همکاران! شما گزارش قبلی را در همین صحن ملاحظه کردید مطرح شد که بنا بوده مثلاً معاونین یک مجموعهای راجع به رفع موانع تولید جلسه بگیرند، ولی آن جلسه را هم حتی نگرفتند. یعنی ما اینقدر شأن قانونگذاری خود را پایین آوردیم که خواستیم مثلاً فلان دستگاهها جلسه بگذارند، ولی حتی آن جلسه را هم برگزار نکرده بودند و بعد گزارش آن در صحن ارائه شد. این به نظر میرسد که در شأن مجلس نباشد.
نکته بعد اینکه ثبات قانونگذاری را در کشور و ثبات برای سرمایهگذاری این نوع اصلاح قوانین، شما اگر از ابتدا تا انتها بخوانید آمده در آن تغییر داده به هم میریزد. یعنی هیچ وقت سرمایهگذار، کارآفرین نمیتواند اطمینان داشته باشد که تا (10) سال دیگر، تا پنج سال دیگر قانون همین است، تغییر نمیکند. مرتب قوانین ما خصوصاً در این بخش دارد دچار نوسان میشود، این هم اشکال بعدی.
نکته بعدی، عزیزان! مغایرتها و تعارضی که در این قانون و متن گزارشی که کمیسیون آورده دیده میشود، از طرفی در این گزارش در (17) جا آورده که آییننامههایش توسط دولت تهیه بشود. خود آن آییننامهها اگر به موقع تهیه بشود که معمولاً نمیشود یک کتاب قطوری میشود که فکر نمیکنم تازه کسی سر در بیاورد چطور بایستی از تولید حمایت کرد و یا چطور حمایت بشود.
از طرفی ما این متن را مطالعه کردیم هیچ چیز جدیدی انصافاً در آن نیامده، جز اینکه برخی از آییننامههای دولت را اینجا تبدیل به قانون کرده. یعنی این هم یکی از اتفاقاتی است که در آن افتاده و (90) درصد متنهایی که در این گزارش آمده اینها به صورت تکراری هست، یعنی در قبل بوده و به نوعی اینجا مجدد نسبت به آن پرداخته شده. از طرفی عنوان طرح این است که «حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی» در حالی که در آییننامه تشویق به مشارکت بار دیگر در این تجمع توان فنی، مالی، تسهیلاتی و اعتباری و ثبت شرکت برای آن دسته از شرکتهایی که به شکل ادغام یا گروه اقتصادی یا منافع مشترک با یکدیگر باید مشارکت بکنند آمده در ماده (15) این به نحو دیگری پیشبینی کرده که انجام بشود.
نکته بعدی اینکه این طرح چندین قانون کشور را اصلاح یا موادی به آن الحاق میکند که این علاوه بر اینکه به عدم انجام و عدم هماهنگی بین این مواد قوانین منجر میشود به عنوان مثال در ماده (17) این طرح متنی را به ماده (22) قانون احکام دائمی برنامه توسعه کشور الحاق میکند که خود این هم مغایر با برنامه هست. یا در ماده (25) کلیه مواد قانون حداکثر استفاده از توان تولید داخلی را نسخ میکند. غیر از ماده (12) آن که این باز جای اشکال است. آقای رئیس! به نظر میرسد از جهاتی هم مغایرتهایی را با اصل (85) در تبصره ماده (17) و اصل (138) آن دارد و همچنین بند «الف» ماده (12) با اصل (75) مغایرت دارد که خودش برای دولت ایجاد هزینه میکند، همچنین مغایرت تبصره (2) ماده (10) آن باز با اصل (75) و مغایرت تبصره ماده (11) با اصل (85). اینها مغایرتهای قانون اساسی هست که به جای خودش قابل بررسی هست.

علی اردشیرلاریجانی

احمد امیر آبادی فراهانی
متشکرم، موافق بعدی جناب آقای پژمانفر هستند، بفرمایید.

نصراله پژمان فر
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ارادت دارم خدمت همه همکاران محترم. یاد میکنیم از شهدای حمله ددمنشانه ناوگان آمریکایی جنایتکار به هواپیمای مسافربری جمهوری اسلامی دیروز سالگرد آن بود. این روز را به یاد میآوریم و تذکری برای ما باشد که آمریکاییها همیشه در مسیر جرم و جنایت خودشان هیچ موقع نسبت به کشور ما فروگذار نبودند. تشکر میکنم از عزیزانی که به عنوان مخالف مسائلی را مطرح کردند، در واقع هیچکدام آنها هم مخالفت با این طرح نبود. موضوعی که برادر بزرگوارمان جناب آقای حاجیدلیگانی مطرح کردند، تهیه آییننامهها و مباحثی که مربوط به این حوزه هست طبیعتاً این ضعفی بوده که از ناحیه ما به عنوان ناظر نسبت به عدم اجرای آییننامهها کوتاهی کردیم و دقت و پیگیری نکردیم که این مسائل انجام بشود. اگر مجلس در این (10) سال گذشته وظایف نظارتی خود را دقیق انجام میداد و تلاش میکرد دولت را به این سمت ببرد که به موضوع اقتصاد مقاومتی بپردازد، کار به اینجا نمیرسید. اتفاقاً امروز ضرورت دارد که به این بحث پرداخته بشود و روشن هم هست که اگر این جدیت بین دولت و مجلس باشد به نتیجه خواهد رسید. این هم که فرمودند (17) مورد آییننامه وجود دارد، من فکر میکنم آقای حاجیدلیگانی یککمی دقت میفرمودند چهار، پنج مورد بیشتر نیست. این موارد (17) مورد نیست. طبیعی است در یکی از کارهایی که میخواهد بشود در یک چنین قانونی که جامعیت دارد چهار، پنج مورد خیلی مشکل نیست.
اما آن چیزی که من میخواهم خدمت همکاران محترم عرض بکنم؛ ما یک طرحی در ارتباط با حمایت از فرهنگ مصرف محصولات ایرانی داشتیم با این طرح حمایت از تولید ملی، این دو طرح با هم ادغام شد. من مخصوصاً در بخش مباحث فرهنگی روی آن تأکید میکنم، چون آن چیزی که امروز ما در کشور به شدت با آن مشکل داریم موضوع فرهنگسازی در مصرف کالاهای ایرانی هست. البته این به معنای این نیست که ما نباید به مرغوبیت و کیفیت کالا بپردازیم، باید اصرار بکنیم و قطعاً موقعی میتواند مورد حمایت مردمی قرار بگیرد که کالاها در مسیر مرغوبیت و استانداردهای لازم حرکت بکند. اما امروز حجم بالا و هجمه سنگینی که در عرصه تبلیغات وجود دارد باعث این شده که متأسفانه کالاهای ایرانی را بچههای ما، بزرگان ما، خانوادههای ما به عنوان یک اولویت در انتخاب خود قرار نمیدهند. ما در این طرح آوردیم کاری بکنیم در صورتی که کالایی مشابه ایرانی داشته باشد کالای خارجی اینقدر بمباران تبلیغاتی مردم را انجام ندهند و بتوانیم نسبت به فرهنگ مصرف کالاهای داخلی این کار را مقدم بر مصرف کالاهای خارجی قرار بدهیم.
مطلب دوم این هست که ما آمدیم جرمانگاری کردیم نسبت به کسانی که این کار را دارند انجام میدهند. اتفاقاً این پاسخ به کسانی است که چرا ما این طرح را علیرغم بعضی از قوانین محدود و ناقصی که در گذشته وجود داشته مطرح کردیم. عزیزان ببینید! یکی از مشکلاتی که در اجرای قانون وجود دارد این است که مجریان قانون وقتی قانون را اجرا نمیکنند هیچگونه جرمی برای آنها پیشبینی نشده. ما اتفاقاً در این طرح پیشبینی کردیم کسی که وظایفی دارد اگر نسبت به این وظایف خود کوتاهی بکند جرم تلقی بشود، مجازات برای آن پیشبینی بشود و بتوانیم این انگیزه را ایجاد بکنیم که اگر کسی در تولید خودش مسیری را رفت، کسی به عنوان مسئول نمیتواند این را حمایت نکند و رها بکند. این هم یکی از مسائلی است که وجود دارد. (رنجبرزاده ـ تشکر، وقت شما تمام شده)
مسائل دیگری که ما در اینجا به آن توجه کردیم این است که ما تلاشمان این بوده به سمت این برویم که انگیزه در بین تولیدکنندگان داخلی ایجاد بکنیم، از خامفروشی و مصرف کالاهای خارجی جلوگیری بکنیم، این یک رفتار فرهنگی است. ما باید کاری بکنیم که در جامعه انتخاب کالای ایرانی نسبت به کالاهای خارجی ارزش باشد و این کار شدنی است. ما باید برویم در تمامی دستگاههای فرهنگسازمان، اعم از صدا و سیما، آموزش و پرورش و باقی مجموعه این انگیزه را ایجاد بکنیم که با افتخار کالای ایرانی را بخریم و نسبت به اینکه این کالای ایرانی مؤثر در بهکارگیری جوانهای ما و حمایت از این عرصه باشد مؤثر باشیم. لذا به نظر من دوستان کمک بکنند با یک رأی بالایی کلیت این مسأله رأی آورده بشود. ممکن است در بعضی از بندها و مسائل آن دوستان نقطهنظراتی داشته باشند، آنها قطعاً مثل باقی موارد اصلاح خواهد شد و ما نتیجه خوبی را به امید خدا به عنوان یک پیام در این دو روزی که جلسه غیرعلنی داشتیم میخواستیم بگوییم اگر دستمان را به زانوی خودمان بگیریم و تکیه به ظرفیت خودمان بکنیم میتوانیم مسائل کشور را حل بکنیم. امروز با این پیام انشاءالله این کار را انجام خواهیم داد، خیلی تشکر میکنم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، نفر بعد را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
مخالف بعدی جناب آقای مسعود گودرزی نماینده محترم ممسنی هستند.

علی اردشیرلاریجانی

مسعود گودرزی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تشکر از ارائه نقطهنظرات عزیزان موافق، اما چند نکته را خدمت عزیزان عرض بکنم. اولاً هر کسی از هر لحاظی که ما در نظر بگیریم، هم از لحاظ تعصب ملی، هم از لحاظ تقویت تولید داخلی و هم از لحاظ تأثیری که حمایت از تولیدات داخلی بر اقتصاد ملی دارد قطعاً موافق این کار است، اما آیا در نظر بگیریم این طرح میتواند ما را به هدف برساند؟ آنچه که عنوان طرح هست و آنچه که در مفاد این طرح موادی برای رسیدن به اهداف هست ما میبینیم اینها در یک جهت همراستا و همتراز با هم نیستند.
نکته اول درخصوص تعریفی است که ما از کالا داریم، آن هم کالای ایرانی. شما ملاحظه بفرمایید در تعریفی که ما از کالا کردیم اگر ملاحظه بفرمایید نوشتیم «نوعی محصول داخلی و کالای نهایی مصرفی است که کل و یا بخشی» در ادامه میآوریم که «با استفاده از نیروی کار و نهادههای داخلی در صورت عدم تولید داخلی با مواد اولیه خارجی». شما مطرح بفرمایید همین الان که همه ما در دولت، در مجلس بحثمان این است که برای برونرفت از این وضعیت اقتصادی نیاز به جذب سرمایه خارجی داریم، اگر فردی بخواهد یک کار اقتصادی انجام بدهد، یک صنعت و پروژهای را، یک پروژه اقتصادی را اجرا بکند، یک صنعتی را ایجاد بکند به عنوان مثال یک صنعت نساجی در کشور ایجاد بکند باید مواد اولیه مطلوب داشته باشد که کالای مطلوب بخواهد ارائه بدهد. در متن هم به این اشاره شده، اما وقتی اینجا ما در تعریف یک مانع اساسی جلوی آن میگذاریم، آن ماده اولیه محصول نساجی که به عنوان مثال اگر بخواهد پنبه را استفاده بکند با کیفیت مرغوب در داخل پیدا نشود میبینیم که در تبصره (1) ماده (2) آنچه که به هر صورت در برنامه و هدف دارد نمیتواند به آن برسد. یعنی تناقضاتی بین مواد هست، بین تعریف، بین مفاهیم، بین عملکردها و اتصالاتی که بین این مادهها باید برقرار بشود آنچنان با هم فاصله دارد که به هدف نمیرسد و اصلاً ایجاد مشکل هم میکند. یعنی وضعیت فعلی را که بهتر نمیکند، بلکه مانع هم ایجاد میکند.
به همین خاطر ایراد اول این است که از لحاظ تعریف مفاهیم و موضوعات اینجا ایراد دارد که میتواند مانع ایجاد بکند. مورد دومی هم که اشاره کردم راجع به همین مسأله هست. شما در نظر بگیرید با این اقدام ما نه تنها حمایت از تولید داخل نمیکنیم، بلکه جذب سرمایه خارجی را هم معطل میکنیم. این که در طرح عنوان شده حمایت از تمام ظرفیتهای داخلی برای صادرات، خیلی هم خوب است، هرچه ما ظرفیت در داخل داریم اینها را بسیج بکنیم و کار بسیار خوبی است، اما آیا همه تواناییهای ما جوابگوی آن هدفگذاری که برای توسعه صنعتی داریم این ایجاب میکند؟ ما نیاز به دانش و تکنولوژی داریم که اگر در داخل همه را هم بسیج بکنیم هنوز فقدان و خلأ آن احساس میشود. آن میخواهد بیاید، ما از آن دانشی که آن سرمایهگذار خارجی دارد بومیاش بکنیم. همان تعریف کالا که خدمت شما عرض کردم و این تبصره (1) ماده (2) مانع اساسی برای رسوبگذاری و نشست و حضور آن سرمایهگذاری و پروژهای است که میتواند ما را در جهت هدفمان کمک بکند.
نکته دوم درخصوص این موضوع این هست که در ماده (4) ما تشکلهای صنعتی داریم برای اینکه یک شناسنامهای از توانمندی صنعتی در کشور ارائه بدهند، در بند (1) ماده (4) ما آمدیم مشخصاً از یک کانونی نام بردیم که اصلاً وظیفه آن چیز دیگری هست. کانون عالی انجمنهای صنفی کارفرمایی وظیفهاش تعیین حقوق و دستمزد است، چه ارتباطی دارد که بخواهد یک رتبهبندی در توانمندی صنعتی انجام بدهد که قطعاً این با مشکل مواجه میشود و حتی ذهنیتسازی میشود بر چه اساسی قانون خاصی را که یک وظیفه مشخصی دارد برای یک هدفی که ارتباطی ندارد و هدف مهمی هست ما در این مسأله آوردیم که این هم باید در آن دقت نظر بشود.
یا مورد دیگری که هست از مفاهیم کشدار در قانون استفاده کردن ایجاد تفسیر میکند، معطل ماندن آن را دارد که ما دیدیم. مثلاً در ماده (16) مسائلی که ما داریم کالای ایرانی مشابه، کیفیت مناسب (امیرآبادیفراهانی ـ متشکرم) تولید کافی، این مسائلی که مطرح میکنیم اینها یک کف و سقف مشخصی ندارد و یا هم اگر کف و سقف مشخصی داشته باشد با یک چک سفیدامضا احاله کردیم و به یک دستگاهی دادیم که بعداً هم سلیقهای با آن برخورد میکند. اینها را ما باید خیلی دقت بکنیم (رئیس ـ متشکریم) تا درخصوص اجرای این مسائل با مشکلی مواجه نشود.
آقای دکتر لاریجانی! نکته آخر خدمت شما عرض بکنم راجع به بحث ماده (17) هست. این تقریباً همانی است که خدمت شما عرض کردم. ببینید! ما برای ممنوعیت در واردات کالاها یک نظام تعرفهگذاری داریم، یک نظام مشخص و تعریفشده است. موانعی که بخواهد جلوی توانمندی ملی ما را بگیرد، ما محصول ایرانی با کیفیت مشابه داریم صد درصد تعرفه بگذارد خود به خود جلوی مانع گرفته میشود. اینکه بگوییم یک دستگاه بیاید این کار را انجام بدهد مخالفت بکند اصلاً خلاف آن سیستمی هست که ما راجع به این برنامه داشتیم و قانون هم داریم. آن قانون را عمل نمیکنیم، یک انشاء سلیقهای داریم که براساس این سلیقه بخواهیم جلوی واردات این کالا را بگیریم. خیلی ممنون، عذرخواهی میکنم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، موافق آخر را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
موافق آخر جناب آقای دکتر فرهنگی نماینده محترم تبریز هستند، بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
توجه همکاران محترم را جلب میکنم به نکاتی که در دفاع و حمایت از این مصوبه بسیار ارزشمند توسط کمیسیونی که اعضای آن را شما زحمت کشیدید و تعیین فرمودید و تصمیماتی بههنگام مناسب شرایط روز خدمت شما ارائه کردند. نکاتی که مخالفان محترم اشاره کردند بعضاً موارد کاملاً جزئی است و بعضاً هم نیاز به پاسخ و توضیح دارد. آنکه درمورد جزئیات هست در کلیات مورد توجه نخواهد بود. قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی در تأمین نیازهای کشور و تقویت آنها در گذشته شامل بخش محدودی از موارد تولید میشد، پیمانکاران طرف قرارداد با دولت و برخی اقلام تولیدی را شامل میشد، شامل کالاهای مصرفی نبود، در این گزارش تسری و تعمیم پیدا کرده و شامل همه تولیدات و همه کالاها شده.
قانون در برخی از موارد اجمال داشت نیاز به شفافسازی داشت، اینها را در مواد مختلف شفاف کرده، راههای دور زدن قانون را بسته، در مواردی که قوه قضائیه باید ورود کند و به علت عدم جرمانگاری اقدامات بخش قضائی کشور کارآمد نبوده اینها را روشن کرده و جرمانگاری و حل کرده. موارد تولیدات بادوام مثل کالاهای خانگی، کلیه کالاهای مصرفی و درمورد کالاهای لوکس و غیرضرور تصمیمات روشن و مشخصی گرفته که منابع کشور صرف موارد لوکس و غیرضرور نشود و ساز و کار آن را تبیین کرده که در قانون فعلی ما آنها را نداشتیم. به جای صرف موانع تعرفهای ممنوعیتهایی را اینجا آوردیم که دقیقاً در راستای حمایت از تولید هست و اینها را به طور روشن بیان کرده و قانون مناسبی خواهد بود. تعرفه را کارآمدتر کرده، سیستم فعلی یک سیستم ضعیفی است برخلاف نظر همکار محترم که فرمودند در حال حاضر به درستی و به خوبی عمل میشود خیر، اینطور نیست. در شرایط جاری بسیار کند و بعضاً پس از مرگ سهراب نوشدارو به دست میآید. اینجا ما سرعت عمل را آوردیم.
در حال حاضر ما قانون انتزاعی داریم که اختیاراتی را برای بخش کشاورزی در اختیار آن بخش قرار داده و وزارت جهادکشاورزی را مسئول تعیین تعرفه قرار داده، ما در اینجا هم گفتیم وزارت صنایع این کار را درمورد سایر تولیدات صنعتی انجام میدهد، هیأت دولت را هم تعیین کردیم برای اینکه اگر نظری دارد بگوید و اگر نظری نداشت دو هفته بعد اینها لازمالاجرا باشند.
در چهار فصل مختلف تعاریف، کالاهای پروژهای، کالای ایرانی مصرفی، نظارت و جرمانگاری، ضمانت اجرایی لازم برای یکایک این تدابیر و سیاستها مشخص شده. برای اولین بار در کشور گفته شده که باید عمق ساخت داخل در روی کالا و برچسبهای کالا مشخص شود. کالاهایی که (90) درصد آنها خارجی است و فقط در حد مونتاژ در داخل کشور سر هم میشوند باید به صراحت ذکر بشود که چه میزان از این تولید داخلی است و وزارت صنعت هم موظف هست بر این امر نظارت بکند. در نتیجه تولیدکنندگان موظف و مکلف شوند که مدام حرکت کنند به سمت اینکه میزان درصد تولید داخل و سفارشات قطعات و مجموعه خودشان را به داخل کشور توسعه بدهند و ما مرتب به سمت ایرانیتر شدن کالاهایی که به اسم ایرانی تولید میشوند اما در واقع درصد مهمی از آنها خارجی است برویم و در حالت کلی یک بسته سیاستی (رنجبرزاده ـ جمعبندی بفرمایید) متناسب شرایط روز هست. اینکه فرمودند آییننامههای زیادی هست خیر، موارد بسیار محدودی هست که میشود اینها را هم تجمیع کرد. ساز و کار شرکتهای تضامنی اینجا دیده شده و اتفاقاً یک قانون ثابت تعیینکننده و تأثیرگذاری خواهد بود. لذا از همکاران محترم استدعا دارم همراهی بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی

کیومرث فروتني
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت نمایندگان محترم و حضار گرامی. نظر دولت درمورد این طرح اصلاحیه این هست با توجه به اشکالاتی که در قانون فعلی وجود دارد این طرح اصلاحیه لازم است که اجرا بشود و به تصویب در بیاید، ضمن اینکه در برخی از موارد ما با نواقصی در این قانون فعلی مواجه هستیم، مواردی مسکوت مانده و برخی موارد را باید تکمیل کنیم. از مواردی که میشود در این زمینه صحبت کرد بحث ماده (2) هست که به سازمانهای مشمول این قانون در برخی جاها درست پرداخته نشده و شفاف نیست. فرض کنید برخی از بنیادها، سازمانها و به خصوص شرکتهایی که حالا به طور مشخص خصولتی نام برده میشود در این بند دیده نشده. بخش شمولیت بخش خصوصی که از امکانات دولتی استفاده میکنند در این ماده (2) دیده نشده. برخی از جاها مسئولیتهایی به وزارت صنعت در این قانون داده شده بود که این مسئولیتها شفاف نیست، به طور مثال در ماده (6) اشاره شده که اگر جایی ورود کالایی مغایر این قانون بود وزارت صنعت موظف است که از ثبت سفارش این کالاها جلوگیری بکند، در حالی که اصلاً جایی دیده نشده که وزارت صنعت از خرید دستگاهها مطلع باشد.
بنابراین در این اصلاحیه قانون جناب فولادگر و همکاران کمیسیون ویژه تولید ملی بندهایی را دیدند که به طرقی وزارت صنعت در جریان خریدها و مناقصات دستگاهها قرار بگیرند تا بتوانند این نظارت را اعلام بکنند. از طرف دیگر بحث اینکه برنامه خریدهای خارجی دستگاهها به یک طریق مطمئن باید به اطلاع رسانده بشود تا واحدهای تولیدی برای تولید اینها برنامهریزی کنند از موارد دیگری است که باید به آن پرداخت. بحث استانداردها و کیفیت کالا در این قانون دیده نشده که خوشبختانه در بندهایی به این موضوع پرداخته شده. بحث ارجاع کار و انتقال فناوری نکته مهمی است که باز در این اصلاحیه به آن پرداخته شده و بحث تشکیل هیأتی برای نظارت بر این قانون و ارائه گزارشهای مستمر به نهادهای نظارتی به ویژه مجلس شورای اسلامی از این دست دلایلی هست که باید به آن اشاره کرد.
بحث بیمهنامهها را جناب دکتر فرهنگی اشاره کردند و قانون فعلی یک بندی راجع به بیمه محصولات ایرانی به آن پرداخته شده، ولی در این اصلاحیه قانون به طور شفاف باز کرده، مکانیزمهای جدید را تشریح کرده و به دولت این اجازه را داده که مکانیزمهای قانونی لازم را اینجا ببیند. نکته دیگری که هست بحث پرداختن به حمایت از کالای ایرانی و رعایت فرمایشات مقام معظم رهبری و مباحث اقتصاد مقاومتی هست که در بندهایی از این اصلاحیه به چشم میخورد و موضوع ممنوعیت تبلیغات خارجی طرحی که تعدادی از دوستان نماینده ارائه دادند و با این الحاق شد از مزایای این طرح است. البته من باید اشاره و تصریح کنم که موافقت دولت با کلیات این طرح به معنای فاقد اشکال بودن این طرح نیست، در جاهایی ما با این طرح مخالفتهایی داریم (رنجبرزاده ـ جمعبندی بفرمایید، وقتتان رو به اتمام است) در ادامه مباحث و در ریز صحبتها انشاءالله خدمت دوستان مزاحم خواهیم شد و نکاتی را عرض خواهیم کرد، ولی در کلیت موضوع دولت موافق است و فکر میکنیم که انشاءالله با تصویب این میتوانیم یک اجرای شفاف در حمایت از تولیدات داخلی داشته باشیم، انشاءالله موفق باشید.

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! همکاران اخطار و تذکر هم دارند.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
جناب آقای کواکبیان اخطار دارند، بفرمایید.

مصطفی کواکبیان
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای رئیس! من بند (12) اصل سوم قانون اساسی را اخطار دارم که تأکید دارد «پیریزی اقتصاد صحیح و عادلانه بر طبق ضوابط اسلامی جهت ایجاد رفاه و رفع فقر و برطرف ساختن هر نوع محرومیت در زمینههای تغذیه و مسکن و کار و بهداشت و تعمیم بیمه». ببینید! امسال سال حمایت از کالای ایرانی است، این طرح هم کلیاتش میخواهد همین را بگوید، ولی واقعیت این است که یک مورد در تعریف کالای ایرانی یکطوری تعریف کرده که ما اصولاً جلوی هرگونه واردات کالای خارجی در کشور را بگیریم. من خودم طرفدار این هستم که سالانه با بالای (80) میلیارد دلار کالای خارجی حتماً به اقتصاد صحیح نمیرسیم، اما واقعاً ما گاهی شتر را با بارش میخواهیم از سوراخ سوزنی بیاوریم و گاهی هم از درب یک دروازه بزرگ نمیتوانیم عبور بدهیم. من میخواهم بگویم این بند که بخواهد ورود هرگونه کالای خارجی را ممنوع بکند با این هم من مخالف هستم و فکر میکنم با قانون اساسی مغایرت دارد.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، اخطار وارد نیست چون اینجا بحث ممنوعیت نیست. شما مطالب مواد دیگر را ببینید. اینجا دارد تعریف میکند، در بخش کالاهای ایرانی با این تعریف ضوابطی گذاشته، درمورد محصولات داخلی شرایط دیگری دارد. لذا اشکال قانون اساسی ندارد. کمیسیون بفرمایید.

حمیدرضا فولادگر
سلام علیکم
با گرامیداشت یاد شهیدان عزیزی که در (12) تیرماه 1367 در حمله موشکی آمریکا به هواپیمای مسافربری جان خودشان را دادند و سندی شدند بر مظلومیت ملت ایران و سلطهگری و جنایت آمریکا. من اولاً میخواهم یک توضیحی عرض بکنم در این فرصتی که داریم بر سیر انجامشده تصویب این طرح و چند مورد هم از ایرادهایی که عزیزان مخالف وارد کردند جواب بدهم.
خواهش میکنم دوستان دقت بکنند، قطعاً روی رأی شما مؤثر است. ببینید! ما یک قانونی داشتیم به نام قانون حداکثر استفاده از توان تولید داخل، جناب آقای فروتنی نماینده دولت به خوبی توضیح دادند. این قانون اجرا میشد، ولی ما گزارشی که چند ماه پیش همینجا خدمت شما دادیم مشخص شد که با داشتن این قانون باز مواجه با ورود کالا هستیم. کالایی که اینجا امکان ساخت آن هست یا پروژهای که اینجا امکان انجام آن هست، اصلاً بحث قاچاق را بگذاریم کنار، اینجا فقط بحث واردات رسمی بوده. ما ایرادهای دولت را به دولت گفتیم، ولی اینهایی که از خود قانون بود آمدیم بررسی کردیم، چند ماه کار کارشناسی کردیم، من خواهش میکنم این را دقت بکنید. هیچ دستگاه اجرایی باقی نماند الا اینکه دعوتش کردیم. الان هیچ دستگاه اجرایی نمیتواند ادعا بکند ما در مراحل بررسی این طرح دعوت نشدیم. همه تشکلهای اقتصادی بخش خصوصی، تعاونی، اصناف، انجمنهای صنفی و همه را دعوت کردیم. هیچ انجمنی که اینجا از آن اسم برده شده نمیتواند ادعا کند ما دعوت نشدیم. من واقعاً همینجا باید از مرکز پژوهشهای مجلس تشکر بکنم، انصافاً در همه مراحل کمک کردند، از اول تا آخر و از دولت، خود جناب آقای فروتنی که از اول تا آخر همراه بودند و بقیه دستگاهها تشکر بکنم.
کاری بود که شبیه آن را ما در مجلس نهم در قانون رفع موانع تولید انجام دادیم، یعنی یک کاری که با همکاری چندجانبه هم دستگاههای اجرایی، هم بخش خصوصی و اتاقها و انجمنها، هم مرکز پژوهشها و هم خود اعضای کمیسیون ویژه و کمیسیونهای دیگر مثل کمیسیون صنایع که عزیزان آمدند در کارگروهها شرکت و همکاری کردند. آنوقت الان این قانون فعلی دارد اصلاح میشود، ایرادهایش رفع میشود، راههای گریز آن بسته میشود و خلأهای آن رفع و نظارتپذیر میشود. من تعجب میکنم از برادر عزیزم جناب آقای حاجی که فرمودند چیز جدیدی ندارد. دو تا فصل جدید است؛ یک فصل، فصل کالای ایرانی است اضافه کردیم که امسال سال کالای ایرانی بود ما داشتیم این قانون را بررسی میکردیم امسال مواجه شد با نامگذاری سال نام کالای ایرانی. جناب آقای رئیس دستور دادند که شما همین کالای ایرانی را در همین طرح بررسی بکنید، دیگر مجلس کار جدایی نکند. یک فصلی اضافه کردیم تعریف کردیم دقیقاً محصول داخلی یعنی چه، کالای ایرانی یعنی چه. در ماده (1) آن اینها را کاملاً از هم تفکیک کردیم، یک فصلی برای کالای ایرانی اضافه کردیم، آن طرحی که جناب آقای پژمانفر و همکاران ایشان کار کرده بودند در همین موضوع بود، فرهنگ مصرف کالای ایرانی را اضافه کردیم، بخش فرهنگسازی آن را اضافه کردیم.
یک فصل اضافه شد بحث نظارت آن بود، یک هیأت نظارت تعریف کردیم تخلفات را مشخص کردیم، جرمانگاری کردیم. ما در قانون قبلی گفته بودیم قوه قضائیه یک شعبهای بگذارد برای تخلفات این قانون، اینجا آمدیم جرمانگاری کردیم دقیقاً تخلفها را مشخص کردیم. اینکه اشاره کردند آییننامههایش زیاد است باز هم ظاهراً نخواندند. (17) مورد ما نداریم، ما چهار، پنج مورد بیشتر آییننامه نداریم که آن هم یکی، دو تا آییننامههایش موجود است فقط تأکید کردیم درمورد این آییننامهها. بنابراین اصلاً قانون نیست که زیاد آییننامه داشته باشد، در حد چهار، پنج مورد هست.
برخی موارد هست که ممکن است دوستان روی جزئیات نظر داشته باشند، خواهش میکنم دقت کنید. مثلاً دوستان منطقه آزاد آمدند بحثی مطرح کردند، اشکال ندارد آن را بحث میکنیم. آن بخش اقلام دفاعی قبلاً هم استثناء بود حالا هم استثناء است. اقلام دفاعی کشور بحث خودش را دارد، یا روی بحث نحوه محاسبه حق بیمه پیمانکاران ساخت داخل ما اینجا یک حکمی آوردیم پیمانکارهایی که اینجا در این سامانه میآیند کاملاً هم قابل شناسایی و نظارت هستند نحوه محاسبه حق بیمه آنها براساس لیست باشد، اجباری است، اختیاری نیست. ممکن است دوستان روی این بحث داشته باشند، اتفاقاً پیشنهاد هم دادند. بنابراین با پیشنهادهایی که دوستان دادند این مواردی که به جزئیات مربوط میشود کاملاً قابل رفع هست، اشاره کردند بیمه قراردادها به خوبی اینجا دیده شد. یک نکته مهم پیوست فناوری بود، معاونت علمی ـ فناوری موظف شد برای اینها پیوست فناوری تهیه بکند (رنجبرزاده ـ جمعبندی بفرمایید).
و نهایتاً جمعبندی اینکه ما آمدیم میگوییم یک بخشی از نیازهای کشور در پروژهها و طرحها است، عمرانی و تولیدی. اینجا اگر دستگاه اجرایی یا شرکت دولتی یا پیمانکاران تحت قرارداد دولت، مقام معظم رهبری در مشهد گفتند به دولت میگوییم چرا واردات انجام میشود میگویند شرکتهای خصوصی، شرکتهای خصوصی تحت پیمان را هم در این سامانه آوردیم. اینها باید نیازهای خود را از یک طرف اعلام کنند و در این سامانه بگذارند، از آن طرف هم تولیدکنندگان، پیمانکاران و اینها هم بیایند تواناییهای خود را در این سامانه بگذارند. هیچ کالای دیگری غیر از اینکه در ایران قابل ساخت نباشد و تکنولوژی آن نباشد را ما نمیتوانیم وارد بکنیم الا اینکه یک شرکتی تأسیس بشود فناوری آن منتقل بشود یا روشهای دیگری که پیشبینی کردیم.
درمورد مصرفیها؛ مصرفی بادوام، مصرفی معمولی یا مصرفیهای غیرضرور اینها را از هم جدا کردیم ترتیبش را گفتیم، ماده (22) قانون احکام دائمی را با توجه به شرایط امروز کشور برای یک دوره موقت اصلاح کردیم که امروز ما مجبور هستیم یکسری محدودیتهایی روی واردات کالاها اعمال بکنیم، همین کاری که دولت هفته گذشته انجام داد الان اینجا در بستر قانونی خودش انجام میشود کاملاً مشخص میشود. از برادران و خواهران گرامی خواهش میکنیم به کلیات آن رأی بدهید انشاءالله در جزئیات وارد بحث میشویم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، حضار 205 نفر، کلیات این طرح را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند. خواهش میکنم دوستان همگی در رأیگیری مشارکت بفرمایید، طرحی است که رویش خیلی کار شده. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
4
اعلام وصول طرح اصلاح بند (110) تغییرات متفرقه قانون بودجه سال 1397 کل کشور با قید یکفوریت و تصویب فوریت آن

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! ما یکی، دو تا درخواست فوریت داریم اگر اجازه بدهید مطرح بشود. اولین درخواست دوفوریت هست که البته میخواهند زحمت بکشند به صورت یکفوریتی مطرح کنند درخواست یکفوریت برای اصلاح بند (110) تغییرات متفرقه قانون بودجه سال 1397 کل کشور که جناب آقای دکتر قربانی نماینده محترم بجنورد به عنوان نماینده متقاضیان موضوع را مطرح میکنند.

علی قربانی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام، ادب و احترام دارم خدمت کلیه همکاران عزیز و ملت بزرگ ایران. همانگونه که همکاران عزیز مستحضرند ما در کشور (1255) شهر و (33) هزار دهیاری داریم که کمبود شدید منابع مالی عمدهترین وجه مشترک همه مدیران شهری و روستایی در کشور است و از این (1255) شهر در کشور جمعیت (731) شهر کمتر از (10) هزار نفر است و با اینکه این شهرداریها (6) درصد جمعیت شهری کشور را تشکیل میدهند، ولی (3) درصد بودجه کشور را دارند. با استناد به تبصره (2) ماده (39) قانون مالیات بر ارزش افزوده که عوارض سوخت هر سال به شهرداریها و دهیاریهای کشور از این محل تخصیص پیدا میکرد متأسفانه در روند تصویب بودجه 97 به صورت ناگهانی (3200) میلیارد تومان، معادل (32) هزار میلیارد ریال از عوارض سوخت شهرداریها و دهیاریهای کشور حذف شده و در ردیف (110) تغییرات متفرقه به سازمان هدفمندی یارانهها تخصیص داده شده که برخلاف برنامه ششم توسعه و قانون مالیات بر ارزش افزوده است. با توجه به اینکه چهار ماه از سال میگذرد و (40) درصد بودجه شهرهای کوچک و دهیاریها از محل اعتبارات سوخت دارد تأمین میشود و مدیریت شهری و روستایی در کشور در حال حاضر با یک بحرانی مواجه است تقاضایی را از تعدادی از همکارها داشتیم که این در مجلس شورای اسلامی تصویب بشود، طرح را به صورت دوفوریتی دادیم و با عنایت به اینکه در حال حاضر بیش از (800) تا از شهرداریهای ما در حال ورشکستگی هستند که آخرین مورد چند ماه قبل یک نفر در آبادان به علت عدم پرداخت حقوق کارکنان شهرداری دست به خودسوزی زد که مشکلات و بحران عدیدهای در کشور ممکن است به زودی بروز بکند.
در نتیجه بیش از (200) نفر از همکاران طرحی را امضا کردند، طرح دوفوریتی بود که سریعاً در دستور کار مجلس شورای اسلامی قرار بگیرد تا انشاءالله گوشهای از مشکلات شهرداریها و دهیاریهای کشور حل بشود. ولی با صحبتی که با آقای دکتر لاریجانی داشتم ایشان گفتند بهتر است که طرح به صورت یکفوریتی در مجلس مطرح بشود و تقاضای بنده از همکاران عزیز این است؛ به جهت اینکه در حال حاضر همه شهرداریها و دهیاریهای کشور با مشکل مواجه هستند که قطعاً به همه شما زنگ زدند و تماس گرفتند و به زودی ممکن است آنهایی که تماس نگرفته باشند تماس بگیرند. خواهش من از همه همکارهای عزیز این است که به فوریت این طرح رأی بدهند تا انشاءالله در کمیسیون برنامه و بودجه که بنده خودم هم عضو کمیسیون هستم سریعاً در آنجا بررسی بشود و به صحن بیاید تا اینکه مشکل شهرها و روستاهای ما انشاءالله حل بشود.

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! همکاران تذکر و اخطار هم دارند.

اکبر رنجبرزاده

علیرضا رحیمی
قرعهکشی مخالفین و موافقین انجام شد. آقای رئیس اجازه میفرمایید؟

اکبر رنجبرزاده
حالا مخالف را دعوت بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای کاتب مخالف هستند، بفرمایید.

غلامرضا کاتب
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
من از همکاران عزیز خواهش میکنم دقت بکنید، بعد چون تعداد موافقین این طرح زیاد هست و جناب آقای قربانی هم دغدغه شهرداریهای کوچک را توضیح دادند ببینید برای چه در کمیسیون تلفیق این موضوع تصویب شد و دلیل اینکه این اتفاق افتاد چه بود؟ ما همیشه باید به سمتی برویم که قانونی تصویب بکنیم حداقل دو ماه بعد از قانون استفساریه و اصلاحیه ندهیم. این چه وضعیتی در مجلس شورای اسلامی است که الان سه، چهار ماه از تصویب قانون بودجه سال 1397 میگذرد، میآییم یک استفساریه یا اصلاح قانون میدهیم به خاطر اینکه اطلاعی از آن قانون به صورت جامع نداریم؟ عزیزان من! اتفاقاً یک موضوعی بود که همکاران ما به شدت در کمیسیون تلفیق این موضوع را بحث کردند.
نکته اساسی این بود؛ شما وقتی که (3200) میلیارد تومان اعتبارات مربوط به ارزش افزوده این کشور را در اختیار یک سازمانی به نام سازمان همیاری دهیاریها و شهرداریها قرار میدهید میبایست که همکاران ما، نمایندگان مجلس هر روز وقت بگیرند بروند در پشت در دفتر سازمان همیاری و دهیاریها که (A) ریال بدهید به شهرداری کوچک در بندرعباس، سیستان و بلوچستان، کردستان و قسعلیهذا. این چه کاری است که میخواهیم برای نمایندگان عزیزی که امروز خودشان با مشکلات عدیدهای مواجه هستند یک مشکلات دیگری بر روی دوش نمایندگان عزیز بگذاریم؟ شما شأن نمایندگان را میخواهید با این کار زیر سؤال ببرید به خاطر اینکه میخواهید (A) ریال گیر یک شهرداری کوچک بیفتد. قانون مشخص کرده و طبق قانون مالیات ارزش افزوده حق شهرداریهای کوچک و شهرداریهای بزرگ است و شفاف کرده که چقدر باید به شهرداریهای کوچک و شهرداریهای بزرگ پرداخت بشود. دقیقاً اگر این اتفاق بیفتد یک کاری است که همکاران ما برای یک دریافت مبلغ بسیار ناچیز باید وقت خود را بگیرند بروند پشت در اتاق معاون وزیر و آنجا تقاضا بکنند که یک رقمی پول برای شهرستان خودشان بگیرند.
استدعا و خواهش من از همکاران عزیز این است؛ اقتدار و شأن مجلس و شأن نمایندگان را حفظ بکنیم. اجازه ندهیم این اعتباری که طبق قانون میبایست سازمان مالیات بر ارزش افزوده طبق شاخصهایی که دارد باید این را توزیع بکند، این اعتبار را اجازه ندهید توزیع بشود در اختیار یک دستگاه قرار بگیرد و آن رقم، رقم (3200) میلیارد تومان هست و هر روز همه شهرداریها با مشکلات عدیدهای بیشتر از این که امروز مواجه هستیم مواجه خواهیم بود. من از همکاران عزیز استدعا و خواهش میکنم که ما هرچه که انضباط و شاخص داشته باشیم نظام را براساس یک الگوی درست اداره بکنیم بهتر از این است که نظام را براساس لابیگری و پیگیری این دستگاه و آن دستگاه بخواهیم اداره بکنیم که شهرداریها و همچنین همکاران خود ما هر روز باید پشت در معاونت سازمان همیاری دهیاریها و شهرداریها باشند. من استدعا میکنم که رأی ندهید.

علی مطهری

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! همکاران اخطار و تذکر هم دارند.

علی مطهری
اجازه بدهید موافق صحبت کند بعد بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای قوامی موافق هستند، بفرمایید.

هادی قوامی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عنایت داشته باشند این موضوع بسیار مهمی است که اگر الان شما یکفوریت این را تصویب نکنید شهرهای کوچک کشور و مناطق روستایی با یک چالش جدی مواجه خواهند شد. همه ما میدانیم که کمبود منابع مالی وجه مشترک همه شهرداریها است و عمده دغدغه مدیران شهری ما به خصوص در شهرهای کوچک و در دهیاریها بحث منابع مالی است، یعنی امروز این عزیزان نمیتوانند هزینههای جاری خودشان را تأمین بکنند. لذا در شهرهای کوچک و میانی محدودیت در وضع عوارض و ایجاد درآمدهای محلی مستمر را ما نیاز داریم. یعنی ما باید بتوانیم زیرساختهایی ایجاد بکنیم تا یکسری درآمدهای پایدار ایجاد بشود بلکه این طراز مالی در این شهرهای کوچک و دهیاریها مثبت بشود.
در چند سال گذشته براساس تبصره (2) ماده (39) قانون مالیات بر ارزش افزوده عوارض وصولی فرآوردههای نفتی به حساب تمرکز وجوه وزارت کشور واریز میشد و کارهای شهرداریهای کوچک به نحو خوبی رتق و فتق میشد. متأسفانه با این اتفاقی که در بودجه سال 97 افتاده چالش جدی برای این شهرداریها اتفاق افتاده است. در بودجه سال 97 برخلاف برنامه ششم و قانون مالیات بر ارزش افزوده (32) هزار میلیارد ریال از عوارض فرآوردههای نفتی که سهم شهرداری است در قالب بند (110) تغییرات متفرقه تصویب شده که متأسفانه وضعیت این شهرداریها را با چالش مواجه کرده. این مسأله مشکلات زیادی را به وجود آورده و باعث شده شهرداریهای کوچک حتی در تأمین هزینههای جاری خودشان هم به مشکل بربخورند.
لذا برای جلوگیری از خسارت احتمالی و مسائل و مشکلاتی که همه شما نمایندگان عزیز در سراسر کشور درگیر آن هستید، همانطور که برادر عزیزم جناب آقای دکتر قربانی که خودشان قبلاً چون مدیرکل امور دهیاریهای وزارت کشور در یکی از استانهای کشور در خراسانشمالی بودند به خوبی به این مسأله تسلط داشتند و این موضوع را سریع متوجه شدند. همه شما، بیش از (200) نفر این طرح را امضا کردید، در واقع با این اقدام ما میخواهیم جلوی خسارتهای احتمالی گرفته بشود. علت فوت فرصت دلیل فوریت این طرح هست. عزیزان! لذا برای دفاع از این طرح که عدم توجه و ایجاد درآمد پایدار هست که اصلیترین ابزار مؤثر بر مدیریت و توسعه شهرها وجود منابع درآمد کافی و پایدار برای مدیریت شهری است کمک کنید که انشاءالله این تصویب بشود و توجه مدیریت شهری و شهرداریها به سازمانهای بالادست که اینها در واقع میتوانند شرایطی را به وجود بیاورند که ما کمکم در میانمدت و بلندمدت یکسری منابع پایدار را با ایجاد این زیرساختها که از محل این منابع هست برای شهرداریها بتوانیم ایجاد بکنیم.
لذا تقاضای عموم شهرداران و دهیاران از تکتک ما نمایندگان این هست که امروز همانطور که بیش از دوسوم شما این طرح را امضا کردید با رأی بالایی هم کمک کنید انشاءالله فوریت این تصویب بشود و کمیسیون برنامه و بودجه هم این را در دستور کار قرار خواهد داد و ما این را در کمترین زمان انشاءالله بعد از تعطیلات مجلس به صحن علنی میآوریم که انشاءالله بتوانیم این را اصلاح بکنیم و به زودی هم این ابلاغ بشود تا مشکل این عزیزان مرتفع بشود.

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! همکاران تذکر و اخطار دارند.

علی مطهری
متشکریم، اگر اخطار هست بفرمایید.

علیرضا رحیمی

علی مطهری
آقای سلیمی اگر در موضوع هست بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای سلیمی بفرمایید.

علیرضا سلیمی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! من هم تذکر بند (11) ماده (24) را دارم، هم تذکر ماده (153) دارم.

علی مطهری
پس شما اخطار ندارید، اجازه بدهید، اخطار مقدم است. آقای رحیمی اخطار را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
نفر بعد جناب آقای قاضیپور اخطار دارند، آقای قاضیپور درخصوص موضوع است؟ بفرمایید.

نادر قاضی پور
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض ادب و سلام محضر ملت و شما آقای مطهری. بندهای (9) و (10) اصل سوم. بند (10) میگوید «ایجاد نظام اداری صحیح و حذف تشکیلات غیرضرور». این پول دهیاران عزیز را قبلاً مستقیم وزارت کشور میدادیم و پرداخت میکردیم، الان سازمان برنامه و بودجه چهار ماه است پول اینها را نداده. از حضرتعالی به عنوان رئیس جلسه درخواست میکنیم حتی این طرح هم اگر تصویب نشود ابلاغ بفرمایید حق روستاییان پایمال نشود. والسلام

علی مطهری
یک نوع موافقت بود. آقای حاجیبابایی شما یک توضیحی درمورد نوع تصویب این موضوع داشتید، بفرمایید.

حمیدرضا حاجی بابائی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! از شما تشکر میکنم. استحضار دارید این موضوعی که الان در صحن مجلس مطرح است براساس ماده (39) برنامه ششم، در آنجا گفته شده که تمام درآمدهای هدفمندی یارانهها باید طی یک جدولی در مجلس و در لوایح بودجه سنواتی بیاید. ما متوجه شدیم در تغییراتی که در بودجه به وجود آمده حکمی تحت عنوان حکم شماره (110) در کمیسیون تلفیق مصوب شده بعد در صحن مجلس آمده. آقای رئیس! در صحن مجلس این حکم به عنوان حکم موافق و مخالف صحبت نکردند، مطرح نشده و رأی هم نیاورده. اگر هم مطرح میشد باید دوسوم آراء را میداشت، عنایت فرمودید؟ در صحن مطرح نشده. من نامهای هم خدمت آقای رئیس دادم، نظر من این است؛ علاوه بر اینکه این یک مشکل اساسی در کشور ایجاد کرده اصلاً مصوبه مجلس نمیخواهد، هیأترئیسه محترم باید نامهای به دولت بنویسد که این تغییر شماره (110) در مجلس مصوبه ندارد براساس سالهای قبل انجام بپذیرد تا مشکل (75) نداشته باشد. آقای رئیس! بنابراین واقعاً اگر این کار انجام نشود حدود (800) شهرداری در کشور با مشکل جدی روبهرو هستند. خواهش من این هست که ضمن اینکه (نایبرئیس ـ متشکرم) توصیه داریم دوستان به فوریت رأی بدهند، اما هیأترئیسه یک تصمیم عاجلی در این رابطه اتخاذ بکنند، عذرخواهی میکنم.

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! موافق صحبت نکردند.

علی مطهری
حالا که به شکل طرح آمده نمایندگان تصمیم میگیرند انشاءالله این مشکل حل میشود.
حضار 201 نفر، دوستان لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. یکفوریت اصلاح بند (110) تغییرات متفرقه قانون بودجه سال 97 مطرح است. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. پس به کمیسیون برنامه و بودجه ارجاع میشود، انشاءالله بررسی میشود.

سیدعلی ادیانی

علی مطهری
آقای ادیانی! راجع به چه اخطار دارید؟ بفرمایید.

سیدعلی ادیانی
اخطار
آقای دکتر! حالا رأیگیری شد، ببینید! من اخطار اصل (85) را داشتم، اصلاً نیازی به رأیگیری نبود، چون قانونگذاری حق مجلس است، دولت برای خودش قانون وضع کرد، اصلاً ما تصویب نکردیم. این اخطاری که آقای حاجیبابایی فرمودند کاملاً درست است، یعنی ما درمورد چیزی داریم اصلاحیه میزنیم که اصلاً تصویب نکردیم. این سالبه به انتفاء موضوع است. برابر اصل (85) دولت باید آن بحث مربوط به بند (110)، درآمدهای متفرقه را لغو کند. (نایبرئیس ـ درست است) ما هم نباید اینجا رأیگیری کنیم، اصلاً نباید مطرح میشد. ممنون میشوم این را پیگیری بفرمایید.

علی مطهری
درست است، ببینید! آقای حاجیبابایی هم توضیح دادند، میشد با نامهای که مجلس به دولت ارسال کند موضوع حل شود، ولی حالا که به شکل طرح آمده محکمکاری است و بهتر است، خیلی ممنون.
5
اعلام وصول طرح راهاندازی و استفاده از پیامرسانهای مالی و انعقاد پیمانهای پولی دو و چندجانبه در تجارت خارجی با قید یکفوریت و تصویب فوریت آن

علی مطهری

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! جمعی از همکاران برای طرح قانونی راهاندازی و استفاده از پیامرسانهای مالی و انعقاد پیمانهای پولی دو و یا چندجانبه در تجارت خارجی درخواست یکفوریت کردهاند. جناب آقای حاجیدلیگانی به عنوان نماینده پیشنهاددهندگان، یکفوریت را بحث میکنند.

حسینعلی حاجی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
خواهش من از همه همکاران این است حالا که در این هفته حضور داشتید و زحماتی را هم متقبل شدید، این طرحی که الان هست اگر همکاران عزیز دقت بفرمایند پیام مثبتی را میتواند به جامعه خودمان بدهد، با توجه به مسائل اقتصادی که الان در جامعه مطرح است. لذا خواهشم این است که با دقت بیشتری لطف بفرمایید و دقت کنید. اما این طرحی که آماده شده تقریباً شش ماه پیش بخش عمدهای از آن آماده شد، ولی الان که شرایط اقتصادی جامعه اینچنین است ضرورتش بیش از همیشه میتواند مطرح باشد.
درخصوص دو مسأله بسیار مهم هم این طرح دارد صحبت میکند و برای آن چارهاندیشی شده است. یکی اینکه حالا اگر اروپاییها و آمریکاییها برای ما بحث سوئیفت را ممنوعیت یا محدودیت ایجاد کردند، ما چه کنیم؟ جایگزین آن در این طرح پیشبینی شده و بسیار هم شدنی و راحت است که جایگزین شود.
نکته دوم درخصوص انعقاد پیمانهای دوجانبه و چندجانبه است که البته دولت محترم هم گامهایی را برداشتند، ما اینجا تکلیف بیشتری را تعیین کردیم.
اما عزیزان! همه میدانید آمریکاییها (40) سال است که نتوانستند به استقلال و حریت ما ضربهای بزنند، اما الان از لحاظ اقتصادی دنبال این بحث هستند که به مردم ما فشار بیاورند. در این طرحی که تهیه شده سعی شده ما راههای برونرفت از این وضعیت را پیشبینی کنیم و البته ادعا نداریم که این طرح که خدمت شما است هیچ اشکالی ندارد، بلکه این یک ظرفی است که الان در اختیار قرار داده میشود که میتوانیم با نقطهنظرات تکمیلی شما هم آن را کاملش کنیم. اما خدمت شما عرض کنم که مدتها راجع به این طرح کار شده، دانشمندان مختلفی نشستند بحث کردند و برای آمادهسازی این طرح کمک کردند، با نمایندگان دولت در برخی از دستگاهها هم هماهنگی شد، با مرکز پژوهشهای مجلس مذاکرات و جلساتی داشتیم، آنها هم نقطه نظراتشان را بیان کردند و اعمال شده است.
اولین نکتهاش این است که ما میخواهیم جایگزین سوئیفت را مشخص کنیم که از جمله بلاکچین و استفاده از سامانههای بومی مثل سپاه هم در این آمده، میدانید ظرفیتهای الکترونیکی در کشور بحمدالله توسط جوانان مبتکر، مخترع و ایدهپرداز ایرانی ظرفیت بسیار خوبی است که در این رابطه هم میشود این ظرفیتها را به کار گرفت. یکی از بهترین روشهایی که برای خلاصی از موضوع انحصار مبادلات یا ارز ثالث دلار مطرح است انعقاد پیمانهای پولی دو یا چندجانبه است که ما بتوانیم از این روش استفاده کنیم و بتوانیم مشکلات خودمان را حل کنیم.
همه شما مستحضر هستید پیمان دوجانبه یا چندجانبه یعنی رفتن به سمت خلاصی از انحصار دلار که از سال 1359 علیه ما اعمال شده و همچنین یوترن (U-Turn) یا دوربرگردان دلاری که در چند سال اخیر آنها علیه ما رقم زدند. این روش پیمان پولی دوجانبه یا چندجانبه علاوه بر استفادهای که دلار را کم میکند و به جای آن از ارزهای ملی کشورها استفاده بیشتری میبرد، مثلاً ما بناست با کشور ترکیه مبادلاتی داشته باشیم، ما به راحتی میتوانیم ریال خودمان را به آنها بدهیم و از آنها هم ارز خودشان را دریافت کنیم و به جای اینکه مثلاً دلار به گردشگرمان بدهیم که برود آنجا هزینه کند، میتوانیم پول ملی آنها را به آن مسافرمان یا دانشجویانمان تحویل بدهیم.
نکته دیگری که هست، ببینید! کشورهای دیگری هم در دنیا از این تجربه استفاده کردهاند. کشور چین با آن همه جمعیت و نقشی که امروز در اقتصاد دنیا دارد، تجربه موفقی را در این رابطه داشته است. با بیش از (40) کشور این نوع پیمان مبادله دوجانبهای را امضا کرده و از آن دارد استفاده میکند و از ارز ثالث خودش را رها کرده است (رنجبرزاده ـ جمعبندی بفرمایید) که عزیزان! در این رابطه این پیمان یا پیمانها میتواند مساحت ناحیه آسیبپذیری ما را کاهش بدهد. آنچه در امور اینچنینی مهم است اینکه ما قدرت بازدارندگی خودمان را در این عرصه هم زیاد کنیم و این میتواند باعث چنین چیزی شود.
همانطور که عرض کردم ممکن است همکاران اشکالاتی در متن داشته باشند، الان فوریتش مطرح است، فوریتش هم به خاطر شرایط اقتصادی فعلی است و این یک پیام روشنی در این هفتهای که شما ایستادید و تلاش کردید میتواند برای جامعه داشته باشد. انشاءالله با رأی موافقتان یکفوریتش تصویب شود، فرصت برای بررسی بیشتر در کمیسیون هست.

علی مطهری

علیرضا رحیمی
مخالف سرکار خانم زرآبادی هستند که وقتشان را به آقای قاضیپور دادند. جناب آقای قاضیپور بفرمایید.

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام مجدد محضر ملت بزرگ ایران اسلامی، همکاران عزیز به خصوص همکار بسیار زحمتکشم جناب آقای حاجی که زحمات فراوانی کشیدند، تقدیر و تشکر میکنم.
متن این راهاندازی استفاده از پیامرسانهای مالی و انعقاد پیمانهای پولی، دو و چندجانبه. اولاً ما باید ببینیم پیمان داریم، موافقتنامه داریم؟ آقای مطهری! ما میخواهیم اولویت این را بررسی کنیم، متن بسیار خوب است، زحمات فراوانی کشیدهاند. فقط اشکال این است که ما میگوییم اگر پیمان نباشد چرا موافقتنامه دوجانبه پیامرسان درست کنیم؟ اما ما باید پنج، شش تا موافقتنامه دوجانبه و سهجانبه مالی با کشورهایی داشته باشیم که آنها این پیامرسان را از ما قبول کنند یا پیامرسان خودشان را تحمیل خواهند کرد؟ از این بعد مورد نقص است وگرنه در کل طرح زحمات فنی بسیاری کشیدهاند، ولی از آنجایی که بحث، بحث اقتصادی است، آقای مطهری! اقتصاد هم پیچیده است، امروز هم جنگ، جنگ اقتصادی است، بهتر بود ما این طرح را به دولت و وزارت محترم امور خارجه، وزارت محترم امور اقتصادی و دارایی و بانک مرکزی باید این را قبول میکردند، چون که اجرا با بانک مرکزی و دو وزارتخانه مهم امور اقتصادی و وزارت امور خارجه است. لذا همکاران عزیز! طرحی که زحمت کشیدهاند را اول میبردیم نظر موافق این سه وزارتخانه را هم میگرفتیم، با نامه هیأترئیسه میدادیم، میفرستادند ببینیم این عملیاتی هست یا نیست. آقای حاجی میگوید من نظرات را گرفتم، ولی آقای حاجی! مکتوب باید بگویند، بانک مرکزی باید این را قبول کند، وزارت دارایی قبول کند، وزارت امور خارجه قبول کند.

علی مطهری
آقای قاضیپور! راجع به فوریتش صحبت کنید، با فوریت مخالفت کنید.

نادر قاضی پور
آقای دکتر! راجع به فوریت، حضرتعالی هم در جلسه غیرعلنی دیروز و هم امروز صبح تشریف داشتید، حضرتعالی ملاحظه فرمودید دغدغه نمایندگان عزیز مجلس اشتغال، معیشت و مسائل اقتصادی بود. انتظار داشتیم که لایحه دولت متن اولیه قرار بگیرد. امروز اولویت معیشت و اشتغال مردم و سرمایه و کالا است. اگر ما امروز طرحی میآوردیم وزارت نفت را محکوم میکردیم در رابطه با واردات، اجاره کردن کشتیهای خارجی، وزارت راه را به علت عدم اجرای کاپوتاژ، اولویت ما اولویت اقتصاد مقاومتی، اشتغال جوانان، خرید میوهها و محصولات تضمینی کشاورزان است. پارسال اول مهرماه دولت باید قیمت خرید تضمینی را اعلام میکرد، امسال اردیبهشتماه اعلام کرد قیمت سال قبل بدهد. تورم و رکود را هیچ مدنظر قرار نداده است. امروز اولویت ما مواد غذایی سبد کالایی مردم مستضعف خودمان هستند. من از کمیته امداد و بهزیستی هر دو سازمان حمایت و تشکر میکنیم که شب و روز برای حل مشکلات لایههای پایین جامعه تلاش میکنند.
آقای رئیس! اولویت امروز، ما باید پنج کالای اساسی مردم را جلوی درشان ارزان بدهیم، برنج، روغن، گوشت، نان و قند و شکر است. اولویت امروز ما اولویت دادن به معیشت و کالای مردم و مشکل کارگران ساختمانی، بیمه فرشبافان عزیز که دولت خلاف قانونی که ما مصوب کردیم قطع کرده است. امروز اولویت اول ما مسکن روستاییان (رنجبرزاده ـ جمعبندی بفرمایید) (چشم آقای دکتر) بازسازی مناطق زلزلهزدگان و سیلزدگان امسال است. آقای مطهری! سیل خسارات فراوانی به شهرستانهای استان آذربایجانغربی وارد کرده، اولویت بازسازی آنهاست، اولویت ما بحث مبادله پولی است که دولت باید لایحه بدهد. من ضمن تقدیر و تشکر از همکار بسیار عزیزم، ولی اولویت، اولویت معیشت است. به عشق امام حسین، یا حسین.

علی مطهری
متشکریم، موافق صحبت بفرمایند.

علیرضا رحیمی
جناب آقای علوی موافق هستند، آقای دکتر! همکاران تذکر و اخطار هم دارند. جناب آقای علوی بفرمایید.

سیداحسن علوی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض خستهنباشید خدمت همکاران محترم، من لازم میدانم از آقای حاجیدلیگانی تشکر کنم و همینطور تشکر از آقای قاضیپور که مخالفتشان در واقع مخالفت با فوریت نبود، بلکه دغدغهای در بخش تأمین معیشت مردم داشتند.
خدمتتان عرض کنم اتفاقاً این طرح یک اغتنام فرصتی است که ما یک انتقاد و ایرادی از نحوه دیپلماسی اقتصادی کشور خودمان داشته باشیم که متأسفانه وزارت امور خارجه نتوانست یا نخواست که کشورهایی را وابسته به خودمان کند که ما امروز بتوانیم آن قراردادهایی که آقای قاضیپور هم دغدغهاش را داشتند که ما قراردادی با کشورهای دیگر نداریم، بتوانیم قراردادهایی را منعقد کنیم و امروز این کشورها را به خودمان وابسته کنیم که هم آن شدت تحریم را پایین بیاوریم، هم اینکه بتوانیم با این کشورها مراودات و مبادلات اقتصادی هم داشته باشیم. در عین حال بهترین طرحی که امروز میتواند و یک طرح راهبردی و اساسی است که میتواند یک برونرفتی از این شرایط سخت و صعبی باشد که ما امروز با دنیای استکبار با آن مواجه هستیم، اتفاقاً این طرح میتواند باشد که ما پیمانهای دوجانبه و چندجانبه را داشته باشیم، و خودمان را از انحصار و محدودیت دلار و یورو و ارزهای خارجی خارج کنیم و با همین پولهای کشورهای دیگر بتوانیم ریال بدهیم و پولهای آنها را بگیریم و این بهترین شیوه و راهحل است. ما در این شرایط راهحلی بیشتر از این نداریم.
دوستان، همکاران عزیز، نمایندگان محترم! من معتقدم حتماً به این موضوع دقت نظر شود، چون ما نظر مثبت را حتماً باید به این طرح معطوف کنیم که بالاخره ما در این شرایط چارهای جز این نداریم و این بهترین شیوه است. ضمن اینکه این یک راهحل تجربهشده در دنیاست، چنانچه اشاره کردند چین، پاکستان و حتی امروز ترکیه این نوع قراردادها را با دنیای خارج دارد، ما هم باید داشته باشیم و حتماً از این طرح باید استقبال کنیم. بنابراین تقاضای من این است که حتماً همکاران محترم نماینده به این رأی مثبت بدهند که ما بتوانیم منبعد قراردادهایمان را با کشورهای دیگر حداقل بر این اساس مبادله کنیم. متشکرم.

علی مطهری
تشکر میکنم. حضار 202 نفر، دوستان رأی خودشان را اعلام بفرمایند. یکفوریت طرح راهاندازی و استفاده از پیامرسانهای مالی و انعقاد پیمانهای پولی دو و چندجانبه در تجارت خارجی را به رأی گذاشتیم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. نیمرأی از نصف اضافه دارد، بنابراین تصویب شده است، متشکرم.

علی مطهری
چند تا اعلام وصول داریم، آقای امیرآبادی بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
جناب آقای هدایتاله خادمی نماینده محترم ایذه و باغملک از طرح سؤال خود از وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص وضعیت نابسامان در حوزه فرهنگی، هنری و مطبوعاتی کشور انصراف دادند که اعلام وصول میشود.
7
اعلام وصول (3) فقره سؤال

احمد امیر آبادی فراهانی
سؤال منطقهای جناب آقای حسن کامراندستجردی نماینده محترم اصفهان از وزیر محترم نیرو درخصوص عدم جاری بودن حقآبه کشاورزان اصفهانی در زایندهرود و ادامه روند اجرای طرحهای توسعهای اعلام وصول میشود.
ـ سؤال ملی جناب آقای حسن کامراندستجردی نماینده محترم اصفهان از وزیر محترم اطلاعات درخصوص عدم برخورد با اقدامات غیرقانونی وزارت نیرو که زمینه تجمعات حقآبهداران را فراهم آورده است اعلام وصول میشود.
ـ سؤال ملی جناب آقای محمد فیضیزنگیر نماینده محترم اردبیل از وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص علت توسعه تحصیلات تکمیلی در مؤسسات آموزشی غیرانتفاعی بدون دارا بودن حدنصاب هیأت علمی و تعیین تکلیف دستیاران علمی دانشگاه پیامنور اعلام وصول میشود.
8
ناطقین جلسه آقایان: محمود بهمنی، کورش کرمپورحقیقی، ابوالفضل حسنبیکی، بهرام پارسایی و محمد حسننژاد

علی مطهری
ناطقان را اعلام بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای محمود بهمنی نماینده محترم ساوجبلاغ، نظرآباد و طالقان.
ـ آقای کوروش کرمپورحقیقی نماینده محترم فیروزآباد، فراشبند، قیر و کارزین.
ـ آقای ابوالفضل حسنبیکی نماینده محترم دامغان.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای بهرام پارسایی نماینده محترم شیراز.
ـ آقای محمد حسننژاد نماینده محترم مرند و جلفا.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
از جناب آقای دکتر بهمنی نماینده محترم ساوجبلاغ دعوت میکنیم برای ارائه نطق هفت دقیقهایشان تشریف بیاورند.

محمود بهمنی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض سلام و ادب و احترام خدمت ملت شریف ایران و نمایندگان محترم خاصه مردم شریف و شهیدپرور منطقهام ساوجبلاغ و نظرآباد و طالقان. لازم میدانم مراتب ذیل را به استحضار نمایندگان محترم و هیأت محترم دولت و ریاست محترم جمهور برسانم.
دوستان! امروز بانک مرکزی ما مستقل نیست، نمیتواند مستقلاً عمل نماید. شورای اقتصاد کشور دولتی و شورای پول و اعتبار که بالاترین مرجع قانونی سیستم بانکی است اکثراً اعضای آن دولتی و وزرا هستند، لذا تصمیمات کاملاً رنگ و بوی دولتی میگیرد. به عبارت بهتر حدود (80) درصد اقتصاد کشور دولتی است. حال آنکه طبق اصل (44) قانون اساسی و تأکیدات مقام معظم رهبری کارها باید به بخش خصوصی واگذار شود. از توان و تخصص بخش خصوصی باید استفاده شود. باید به دنبال استقلال بانک مرکزی باشیم، چراکه بانک مرکزی مستقل ضامن ثبات و رشد اقتصادی و تثبیت سیاستهای پولی مستقل خواهد بود.
دو؛ ما امروز با حدود (1700) هزار میلیارد تومان نقدینگی روبرو هستیم که این رقم قطعاً در پایان سال 97 به متجاوز از (2000) میلیارد تومان خواهد رسید که باید آن را به سمت تولید و سرمایهگذاری اشتغالزا هدایت کرد و از این بابت لازم است در اعطای تسهیلات تولیدی یارانه بدهیم تا تولید رونق گرفته و اشتغال ایجاد شده و عرضه کالا بالا رفته و قیمتها کاهش یابد، در غیر این صورت سیل نقدینگی به سمت ارز، سکه، مسکن و موارد خاص روانه خواهد شد.
امروز سیستم بانکی ما با مشکل نقدینگی شبهپول، یعنی کمبود منابع سپردهای روبرو است، یعنی با عدم تعادل بین منابع و مصارف با توجه به سیاستهای ناهماهنگ پولی و مالی مقابله میکند. قابل توجه، چکهای مدتدار، تسهیلات تکلیفی و سود بالای سپردهها در گذشته تشدیدکننده نقدینگی بوده است. امروز حسابهای بانکها اکثراً بدهکار و قرمز است، امروز حساب دولت حدود (600) هزار میلیارد تومان بدهکار و قرمز است. امروز بانکهای ما حدود (300) هزار میلیارد تومان بدهکار و حسابشان قرمز است. صندوقهای بازنشستگی ما وضع بهتری ندارند. لذا سه قوه باید بپذیرند و یکپارچه باشند که مشکلات را از طریق کارشناسی با هم حل کنند. امروز فکر میکنند کاری از دست کسی ساخته نیست، البته بعضاً فکر میکنند کاری از دست ما ساخته نیست، اما اینگونه نیست. برای حل کارها یک جسارت و پشتکار و توکل میخواهد. ما نباید خود را ضعیف و حریف را خیلی قدرتمند فرض کنیم. یادمان باشد ما سالهای 89، 90 و 91 را با تحریمهای به قول خودشان فلجکننده با جسارت و پشتکار و مقاومت مردم پشت سر گذاشتیم. ما در همان سالهای تحریم بیشترین حجم طلا را در طول عمر بانک مرکزی ذخیره کردیم. با اینکه در آن سالها بانک مرکزی و بانکها تحریم بودند و ورود ارز ممنوع بود، فروش نفت تحریم بود، فروش نفت ما از (2) میلیون و (430) هزار بشکه در روز به (700) هزار بشکه در روز رسید، ولی کشور با قدرت اداره شد.
امروز کالاهایی که با نرخهای متفاوت وارد کشور میشود، مثلاً کالاهای اساسی و ضروری که با نرخ (4200) تومان وارد میشود با این نرخ در داخل فروخته نمیشود، بلکه با (8000) تومان یا بیشتر به فروش میرسد. چه کنترلی برای این گرانفروشی وجود دارد؟ چه میزان رانت به جیب عدهای خاص سرازیر میشود؟ اگر مابهالتفاوت همین (18) میلیارد دلار را ضربدر (4000) تومان کنیم این (72) هزار میلیارد تومان رانت به کجا رفته است؟ (18) میلیارد دلاری که اشاره کردیم ما همین شرایط را در سال 91 داشتیم، ارز را به صرافها بردند و فروختند و ما بعد از محاسبه دیدیم (32) هزار میلیارد مابهالتفاوت این است که از حسابهایشان برداشتیم و به خزانه ریختیم که همان سال به ما گفتند این برداشت شبانه است. ما نباید بگذاریم حتی اگر کابین زنهایشان هم کرده باشند باید این وجوه بیتالمال برگردد و به خزانه واریز شود. در بازار آن روز (1900) تومان فروخته شد، (1206) تومان بود، امروز تفاوت خیلی بیشتر است، (4200) تومان کجا و حدود (8000) تومان و بیشتر و کمتر کجا؟
برادران، خواهران عزیز! اما ما به زودی در کشور سه نرخ خواهیم داشت، قیمت کالاهای اساسی و ضروری با نرخ (4200) تومان، نرخی که صادرکنندگان به متقاضیان به صورت توافقی خواهند داد یک نرخ، نرخ کف بازار و صرافیها نرخ سوم خواهد بود. لذا باید سریعاً صرافیهای تحت نظر بانک مرکزی را وارد عمل کنیم.
پیشنهاد دیگر این است که دولت به جای تحریم صرافیها باید سریعاً بازار آزاد را تحت نظر بانک مرکزی ایجاد نماید، آمریکا تعدادی از صرافیهای ما را در دبی تحریم کرد، ما خودمان داخل کشور صرافیهای خودمان را تحریم کردیم. دولت باید سریعاً پیمانهای دوجانبه و چندجانبه علیالخصوص با کشورهای همسایه منعقد نماید. اینها مسائلی است که حتماً باید به آن توجه کنند. صرافیهای مجاز تحت نظر بانک مرکزی را فعال و طرف معامله آنها را در خارج از کشور تبیین کنیم. ما نباید از منابع ترجیحی ارز مسافرتی برای مسافرتهای غیرضرور پرداخت کنیم، حتی حجاج هم چون مستطیع هستند هیچ ایرادی نخواهد داشت که از ارزهای نرخ آزاد استفاده کنند. خود دولت الان به بانک مرکزی و سیستم بانکی بدهکار است و سریعاً بایستی تمهیداتی فراهم کند (رنجبرزاده ـ جمعبندی بفرمایید) که این را تسویه کند تا توان تسهیلاتدهی بانکها را افزایش دهد. دولت باید برای اصلاح ساختار مالی خود داراییهای مازاد خودش را واگذار کند. آقایان! امروز هر چه که میخرند قیمت همان است، نمیبایستی توسط خود دولت، بایستی کسانی وارد شوند و کمک کنند، چون هیچکس حاضر نیست بچه خودش را واگذار کند، بایستی کمک دولت شود.
امروز دولت حدود (600) هزار میلیارد تومان طرحهای نیمهکاره دارد که بازدهی منفی دارند، باید سریعاً واگذار یا تعیین تکلیف شود. آقایان! ما امروز اعلام کردیم سکه را بدون محدودیت میفروشیم، آمدند و خریدند. روز اول میگفتیم پنج تا، ده تا (نایبرئیس ـ متشکریم) آقای دکتر! یک دقیقه اجازه بدهید. (نایبرئیس ـ یک دقیقه زیاد است، 30 ثانیه بفرمایید) امروز میگوییم چرا خریدهاند، ولی کسی نمیگوید چرا فروختیم و ما الان میگوییم لیست اینها را به نیروی انتظامی و وزارت اقتصاد و دارایی بدهید تا مالیات آن را بگیرند. هنوز سکهای تحویل نگرفتهاند که مالیات بگیریم. اعتماد عمومی را نبایستی خدشهدار کنیم. ما (1400) قلم کالا را یکمرتبه ممنوع میکنیم، قیمت این کالاهایی که در کشور وجود دارند بلافاصله دو، سه برابر خواهد شد. این را عمل کنیم، نبایستی بلافاصله مطبوعاتی کنیم. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) علت افزایش قیمت ارز در کشور، من به صورت تیتر بگویم روانی و نگرانی از کاهش ارزش پول ملی است، قاچاق کالاست. عدم بازگشت است، (نایبرئیس ـ آقای بهمنی! تقریباً دو دقیقه اضافه صحبت کردید، خیلی ممنون) مطالب دیگری هم داریم که انشاءالله در فرصت مناسب خدمت شما عرض میکنم، متشکر و ممنونم.

اکبر رنجبرزاده
تشکر از جناب آقای دکتر بهمنی. از جناب آقای مهندس کورش کرمپورحقیقی نماینده محترم فیروزآباد، فراشبند، قیر و کارزین دعوت میکنیم برای ارائه نطق هفت دقیقهایتان تشریف بیاورید، بفرمایید.

کوروش کرم پورحقیقی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
خدایا کمکم کن در جهت رضایت تو سخن گویم. خدایا کمکم کن تا لحظهای از آرمانهای امام و شهدا و شیرمردان همرزمم فاصله نگیرم. خدایا کمکم کن در مبارزه با استعمار و اجنبی به پیروی از مبارز استعمارستیزی چون شهید صولتالدوله قشقایی که به فتوای آیتالله لاری با انگلیس جنگید با استعمار بجنگم.
همکاران گرامی! بیاییم این بار به جای اینکه توپ را در زمین این و آن بیندازیم از خودمان شروع کنیم، یعنی (290) نماینده یا علی بگوییم و از خودگذشتگی و ایثار واقعی داشته باشیم و مشکلات مردم به ویژه مشکلات اقتصادی و معیشتی آنان را برطرف نماییم و نقشه دشمنان ملت ایران که همان رژیم اشغالگر قدس و حاکمان بیفرهنگ و جنایتکار آمریکاست را نقش برآب کنیم.
همکاران عزیز! خادم ملت در خانه ملت، در دفاع از حق ملت سازش نمیکند. از حق خود میگذرد و به منافع ملی فکر میکند و براساس آن عمل میکند. منافع حوزه انتخابیه خود را به منافع ملت ایران ترجیح نمیدهد. امروز در صحن مقدس مجلس با صدای رسا به خودم و شما تذکر میدهم که هرچند مشکل امروز ما بیکاری و گرانی و افزایش نرخ ارز، طلا و مسکن است، اما آنچه که مردم را میآزارد سوءمدیریت اجرایی و نظارتی میباشد. وجود فساد اداری، اینجا یادآوری میکنم که این دو موضوع فقط مربوط به این دولت نیست.
نمایندگان، مسئولین! مردم به بعضی از ماها به شدت بیاعتماد شدهاند، چه کردهایم که دیگر مردم بعضی از ماها را از جنس خود نمیدانند؟ مردم ما همان مردمی هستند که از دار و ندارشان میگذشتند، با دست خودشان جوانشان را از زیر قرآن رد میکردند و به جبههها میفرستادند، چون میدانستند اگر فرزند دلبندشان در میدان جنگ است، فرزند فلان مسئول این کشور نیز در میدان جنگ، او هم مثل مردم عادی با غیرت میجنگد، گرسنگی و تشنگی میکشد، تیر و ترکش میخورد و جان میدهد. امروز نیز ما به همان ایثار، وحدت، همدلی و مجاهدت، در یک کلام تفکر بسیجی نیاز داریم. مگر نه اینکه بارها مقام معظم رهبری بر مقوله مبارزه با فقر، فساد و تبعیض تأکید فرمودند، لذا در این شرایط خاص مبارزه با رانتخواری، قومگرایی، باندبازی، تبعیض و بیعدالتی، فساد اداری، برخورد با دانهدرشتهای مفاسد اقتصادی و زد و بندهای پشتپرده از ضرورتهای اجتنابناپذیر در بازسازی اعتماد مردم است و حقیقتاً رسالت ما نمایندگان ملت بر همین اساس میباشد.
کدام ملت؟ همان ملتی که علاوه بر دوش کشیدن بار سنگین انقلاب و حضور در همه صحنهها و تحمل همه فشارهای اقتصادی و معیشتی، همچنان وفادار به امام و شهدا و رهبری و نظام میباشند.
ای امام عزیز، ای رهبر فرزانه، ای مردم مظلوم و نجیب، ای شهدا! من به عنوان نماینده مجلس تمامقد اما در نهایت فروتنی از محضرتان طلب بخشش دارم. ما شرمنده شماییم، شهدا! ما شرمنده شماییم. همکاران گرامی! با همه شرمندگیمان تا امروز هرچه بود گذشت، از امروز بسازیم آنچه را که پیش چشمانمان ویران کردند و ما دانسته و ندانسته سکوت کردیم. بیایید ید واحد شویم، نقشهخوان دشمن نشویم. امروز کشور نیازمند، همقلمی و همدلی ماست. ما میتوانیم با همدلی و همافزایی قوای سهگانه به ویژه کارگزاران اجرایی مخلص، تکرار میکنم، قوای سهگانه به ویژه کارگزاران اجرایی مخلص، متعهد و کاردان نظام را تقویت و حمایت کنیم و در جهت حل مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم و مبارزه با بیعدالتی، تبعیض و فساد اداری اقدامی انقلابی همانند شهدا و رزمندگان دوران دفاع مقدس داشته باشیم.
همکاران و مسئولین، آنهایی که متعهد و دلسوز و یاران شهدا هستید! (نایبرئیس ـ متشکریم) امروز در صحن مقدس مجلس شورای اسلامی هشدار میدهم هر نطق و قلمی که در جهت ایجاد تفرقه، دامن زدن به اختلافات و تعمیق مشکلات فعلی کشور انجام شود، دانسته و ندانسته بازی کردن در زمین دشمنان قسمخورده اسلام و ایران و خیانت به شهدا، امام شهدا و ملت ایران میباشد. (رنجبرزاده ـ تشکر) در پایان آنان که رفتند کار حسینی کردند، آنان که ماندند باید کار زینبی کنند وگرنه یزیدی هستند.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

اکبر رنجبرزاده
با تشکر از جناب آقای کرمپور. از جناب آقای ابوالفضل حسنبیکی نماینده محترم دامغان دعوت میکنیم، به مدت هفت دقیقه در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

ابوالفضل حسن بیگی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و درود به منجی عالم بشریت و نایب برحقش فرمانده معظم کل قوا آیتالله العظمی الامام خامنهای (حضار صلوات فرستادند) و سلام و درود به شهدای بزرگ، امام شهدا و شهدای راه حق و حقیقت به ویژه شهدای گرانقدر شهرستان دامغان و با سپاس و تشکر از مردم رشید، شریف و بزرگ شهرستان دامغان که در همه صحنههای انقلاب همچون شیری پارکاب ولایت و همچون سربازی پارکاب اسلام و قرآن بودند.
این روزها شاهدیم که جنگ روانی علیه ملت ایران و نظام جمهوری اسلامی و با کلمات و جملاتی که همه آنها کذب است، بلکه امروز شاهدیم که ترامپ سعی میکند با اذناب داخلیاش ایران را با کرهشمالی مقایسه کند. این مقایسه، مقایسه غلطی است، بلکه امروز همه دنیا میداند که جمهوری اسلامی همه مؤلفههای قدرت را داراست. ما رهبری بیبدیل داریم، ملتی بینظیر و قدرت دفاعی در حد قدرت دفاعی بینالمللی و سپاه پاسدارانی که خود تیری در چشم آقای ترامپ است. کشور ما جوانگرا و جوان است، جوانان ما در موضوع هستهای و دفاعی و موشکی کاری کردند که آمریکاییها همواره متزلزل و در سطح منطقه منزوی گردیدهاند. یکی از مؤلفههای قدرت موضوع ژئوپلیتیک و ژئواستراتژیک است. خداوند تبارک و تعالی بهترین نعمت را به ما ملت ایران و کشور ایران داده است، بلکه دو نقطه ژئوپلیتیک و یک نقطه ژئواستراتژیک در سطح جهان ایران است، ایرانی که با (15) کشور همسایه و به عنوان کشوری قدرتمند همچون خورشید میدرخشد.
کشور ما از بعد تکنولوژی امروز در ردههای اول دنیا است و آمریکاییها میدانند که هرگز حریف جوانان و ملت ایران نشده، لکن او را با کرهشمالی که به اندازه یک استان کوچک ایران نیست مقایسه میکنند و از آن کسانی متأسفم که در داخل کشور خودشان را باختهاند و متأسفتر از آنهایی که بعد از (40) سال امروز سرباز آمریکاییها شدهاند.
برادران و خواهران عزیز! همه میدانند که پنج تنگه استراتژیک در جهان است، سه تنگه در اختیار مقاومت است، یعنی بابالمندب و تنگه هرمز و همچنین جبلالطارق و گویی اینکه یکی از مهمترین کانالها یعنی کانال سوئز هم در اختیار مقاومت است. آمریکاییها در هر نقطهای بخواهند هر کاری انجام بدهند در آنجا شکست میخورند.
خداوند بزرگ به ما ملت ایران بزرگترین مخزن انرژی جهان را عطا فرموده، ما امروز شاهدیم (850) میلیون مترمکعب تولید گاز داریم، حدود (4) میلیون و (200) هزار بشکه نفت، (700) هزار بشکه میعانات گازی، یعنی بالغ بر (9) میلیون و (800) هزار بشکه نفت تولید کشور ما است و فقط (2) میلیون بشکه آن صادر میشود. این در حالی است که آلمانیها و ترکیه و دیگر کشورها باید همین عدد را خریداری کنند و ما از این نظر غنی هستیم و دنیا میداند و امروز شاهدیم که در بعد بنزین که یکی از حربههای آمریکاییها بود به فضل پروردگار ما امروز خودکفا شدهایم. اما در اینجا باید عرض کنم چرا این عدد را فراموش میکنیم؟ ما فقط از مخزن زیرزمینیمان سالانه بالغ بر (300) میلیارد دلار درآمد داریم، این مقایسه یعنی بایستی آلمانیها (3000) میلیارد دلار صادرات داشته باشند تا بتوانند (300) میلیارد دلار درآمد داشته باشند. اینها جزء نعمتهای بزرگی است که خدا به این ملت داده، جوانهای شجاع و دلاوری که در سراسر دنیا میدرخشند و اگر حضور جوانان ما در سوریه و عراق نبود و اگر حفاظت از این مناطق نبود امروز داعش در تهران بود، زیرا امروز شاهدیم که داعش اقتصادی در تهران و بعضی از سربازان آنها دل مردم را میخواهند خالی کنند.
من در اینجا تذکری به هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی هم عرض میکنم، برادران و عزیزانی که شما به قرآن سوگند خوردید! کسی حق ندارد از پشت این تریبون علیه نظام جمهوری اسلامی و علیه مقدسات سخن بگوید. ما شاهدیم در مجلس سوم، چهارم و ششم عدهای از پشت همین تریبون مقدس به مقدسات مردم توهین میکردند و آنها امروز در لندن و آمریکا به عنوان سرباز موساد و سیا انجام وظیفه میکنند. چرا بعضیها در این مکان مقدس میآیند، در مجلس سوم عددی و یک فردی آمد جملهای علیه مقدسات نظام گفت، (200) نماینده بلند شدند و او را از مجلس اخراج کردند، اما امروز شاهدیم که همه سکوت میکنند. آیا سکوت جایز است؟ آیا آن کسی که از اینجا سخن میگوید و بعد این را به عنوان پیشگفتار خودش و به عنوان چراغ سبز که بعد از این مجلس برود و در کشورهای آمریکایی و اروپایی پناهنده شود، غیر از این است؟ چرا (81) میلیون نفر جمعیت ایران را با یک نفر مقایسه میکنند و بعضیها در سخنانشان همواره آن را به عنوان پرچم آمریکا بلند میکنند و منافع ملی، امنیت ملی، وحدت ملی و تمامیت ارضی ما را به خطر میاندازد؟ جا داشت رئیس محترمی که این مجلس را اداره میکرد او را از مجلس اخراج میکرد، نه اینکه امروز در توئیتر آقای ترامپ ببینیم که او اعلام میکند در مجلس شورای اسلامی سرباز دارد. نفوذیها در این مملکت چه میکنند؟
ملت ایران! شما که در بخش کشاورزی امروز میبینید (119) میلیون تن تولیدات دارید و به خودکفایی رسیدهاید و دنیا نمیتواند حریف شما شود، امروز میآید از زبان بعضی از نمایندگان سخنانی میگوید که او شاد شود. ما قبل از پذیرش قطعنامه (598) همین صحنهها را داشتیم، آنها اعلام میکردند که آمریکا و شوروی پشت سر صدام هستند و تهران را میگیرند، اما خداوند تبارک و تعالی با یک معجزه موضوع مرصاد را به همه جهان نشان داد که ملت ایران زنده هستند، که جوانان ایران غیور هستند، رهبری عالیقدر در آن زمان رئیسجمهور کشور بود، خود به میدان رفت، خود در صف مقدم قرار گرفت. (رنجبرزاده ـ جمعبندی بفرمایید).
نمایندگان مجلس! برویم زندگینامه باکریها، همتها، زینالدینها و دیگر فرماندهها، صیادها، ستاریها و دیگران را بخوانیم، در این مجلس که قرار میگیریم مورد هجوم تبلیغات دشمن قرار نگیریم و بیاییم پشت این تریبون از مقدسات ملت و این کشور عدول کنیم. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) همه میدانند که امروز داعش اقتصادی آمده، قوه قضائیه باید محکم عمل کند. اگر چین امروز چین شده و دارد به قدرت اول جهان تبدیل میشود به دلیل این است که قوه قضائیه او نه با وزیر، نه با وکیل، نه با خواهرزاده و برادرزاده، نه با آقازاده و بندهزاده، با هیچکس در هیچ مقطعی ملاحظه نکرد. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، وقتتان تمام است) برادران و خواهران! بنده عرض میکنم آن کسانی که امروز دارند برای پناهندگی پیشگفتار میکنند باید در این مجلس منکوب شوند و نمایندگان مجلس سکوت نکنند، بلکه در آغاز پیروزی انقلاب، کمونیست، منافقین و لیبرالها در کنار هم قرار گرفتند، امروز هم با طراحی جدید. امیدواریم کسی اجازه ندهد (نایبرئیس ـ متشکریم) که دشمن وارد سنگر و خانه ملت ایران شود. والسلام علیکم

اکبر رنجبرزاده
متشکر از جناب آقای حسنبیکی. از جناب آقای دکتر بهرام پارسایی نماینده محترم شیراز دعوت میکنیم، در خدمت شما هستیم.

علی مطهری
همکاران محترم! لطفاً از صحن خارج نشوید که ما رأیگیری داریم، لطف کنید از صحن خارج نشوید که عدد ما از نصاب نیفتد، متشکرم.

بهرام پارسائی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و درود محضر ملت بزرگ و نجیب ایران.
نکویی کن امروز چون ده تو راست
که سال دگر دیگری دهخداست
خطاب من به همکاران عزیز نماینده است، یادآوری میکنم مجلس دهم نسبت به نهم دارای (80) درصد تغییرات بود، این صندلیهای سبز به ما وفا نخواهند کرد. در مدت باقیمانده مردم را دریابیم و خطابم به مسئولین و سیاستگذاران کلی کشور، دولت و دیگر عزیزان این است که به قول سعدی:
آن که در راحت و تنعم زیست
او چه داند که حال گرسنه چیست
ای که بر مرکب تازنده سواری، هشدار
که خر خارکش مسکین در آب و گل است
مشکلات معیشتی و زندگی مردم بر کسی پوشیده نیست، هر روز از تریبون مجلس، تریبونهای دولت و تریبونهای نماز جمعه داد مشکلات مردم به هواست، اما انگار همه باید فقط صحبت کنیم. مردم منتظر عمل و اقدام ما هستند. اینجانب در مقابل جوانان بیکار، کشاورزان بیآب و زراعت، حقوقبگیران و کارگران و به ویژه در مقابل مردم جنگزده و ستمدیده خرمشهر و خوزستان و کرمانشاه که هر روز داد نمایندههای آنها در مجلس بالاست، شرمسار هستم. علت این مشکلات را عدم تمکین به قانون و عدم اجرای قانون و قانونگریزی ما مجلسیان، دولتیان و سایرین میدانم.
من به چند مورد از این قانونگریزیها و یا عدم توجه به قانون اشاره میکنم. اصل (80) قانون اساسی که صریحاً اشاره میکند: «گرفتن و دادن وام یا کمکهای بدون عوض داخلی و خارجی از طرف دولت باید با تصویب مجلس شورای اسلامی باشد». در دو سال و اندی که اینجانب در مجلس هستم هیچگونه کمک خارجی یا وامهای خارجی از طرف دولت از تصویب مجلس نگذشته است. چرا این موارد باید پیش بیاید؟
یا اصل (77) قانون اساسی که «عهدنامهها، مقاولهنامهها، قراردادها و موافقتنامههای بینالمللی باید به تصویب مجلس شورای اسلامی برسد». ما برای اجرای قانون و صیانت از قانون شهید دادیم، اما قانونگریزی در موارد متعدد مشهود است. در مجلس شورای اسلامی متن ارسال شده توسط دولت و متن چاپشده در مجلس در لوایح چهارگانه دولت باعث شد که این لوایح به مدت چهارماه معطل در مسیر مجلس و شورای نگهبان بماند که ارتباط مستقیم با تورم و معیشت مردم دارد. تخلف و دست بردن در قانون سهمیهها در برنامه توسعه ششم برخلاف آنچه که در کمیسیون تلفیق و مجلس تصویب شده بود. عدم توجه به اجرای قوانین در بحث خودرو که من دیگر در مقابل مردم شرمندهام بخواهم به این موضوع اشاره کنم، قانونی که (216) نفر امضاء میکنند، (160) رأی میآورد، (12) نفر در یک کمیسیون حکم به مسکوت ماندن آن میدهند. ما خانه ملتیم و چشم امید ملت به ماست.
اصل (80) قانون اساسی مورد تأکید اینجانب است. امروز ملت ما نیازمند کمکهای ما هستند. اگر هزینه و پولی است که باید از مسیر قانون در سایر نقاط جهان هزینه شود اولویت با مردم ما، مردم خرمشهر و تکتک مردم این سرزمین است.
در بحث حقوق فرهنگیان و آموزش و پرورش و قانونگریزی آموزش و پرورش؛ ما قانونی در مجلس تصویب کردیم، اصل منع بهکارگیری بازنشستگان، قانون صریح و روشن. وزیر محترم آموزش و پرورش با عدول از قانون مدیران کمتر از سن بازنشستگی را به کار نمیگیرد، برای خودش قانون تصویب میکند، مدیر باید (32) سال باشد. مگر مجلس این را نمیفهمد؟ اگر مجلس تشخیص میداد این را به عنوان یک قانون به تصویب میرسانید.
آقای وزیر آموزش و پرورش! امروز مشکلات معیشتی مردم، ما را از نظارت بر مشکلات فرهنگی و اجتماعی باز نمیدارد. مشکلی که در مدرسه غرب تهران اتفاق افتاد باعث کدام عذرخواهی شما از محضر ملت شریف ایران شد؟ اینها همه درد است. وزارت علوم چه دفاعی از دانشجویان و محکومینی که امروزه تا هشت سال محکوم به زندان شدهاند کرد؟ (رنجبرزاده ـ تشکر) من از قوه قضائیه خواهش میکنم امروزه که نیاز به انسجام و اتحاد است با رأفت اسلامی نسبت به صدور حکم دانشجویان عزیز تجدیدنظر نماید. (رنجبرزاده ـ تشکر، وقت شما تمام شد).
مطلب دیگر؛ اگر در بحث مسائل سیاسی و اقتصادی مراجعه به اصل (59) قانون اساسی و گرفتن رأی مردم نمیکنیم، حداقل به داد و فریاد ملت توجه کنیم و به داد ملت برسیم، متشکریم.

اکبر رنجبرزاده
تشکر از جناب آقای پارسایی. از جناب آقای محمد حسننژاد نماینده محترم مرند و جلفا دعوت میکنیم، بفرمایید.

محمد حسن نژاد
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب خدمت همکاران عزیز و ملت شریف ایران به خصوص همشهریان عزیزم در شهرستانهای مرند و جلفا.
چون نطق اضطراری است من درخصوص دو، سه تا مورد مهم مسائل روز میخواهم صحبت کنم. بحث اول وضع و اوضاع اقتصادی مملکت و نابسامانی که بر بازار ارز، طلا و اقتصاد حاکم است. من قبل از ارائه راهکار، اگر ارزش پول ملی هر کشوری (70) درصد افت پیدا میکرد از رئیسجمهور تا بخشدارش استعفا میدادند، ولی نه تنها کسی استعفا نداد، عذرخواهی هم نکرد، طلبکار هم شدند. من از طرف همه مسئولین اجرایی مملکت که مقصر بودند و طلبکار هم هستند، از مردم عزیز عذرخواهی میکنم.
اما درمورد ارز؛ نمیدانم (4200) تومان از کجا در آمد، ولی هر چه بود اشتباه بود. ولی ما از همان تصمیم اشتباه هم حمایت کردیم، با این استدلال که هیچکس حاضر نیست پایش را ببرد، ولی وقتی مرض قند میگیری برای اینکه نمیری باید پایت را ببری، ولی پایت را بریدی باید عفونتزدایی کنی. کاری که دولت کرد پا را برید و عفونتزدایی هم نکرد. هم پا را از دست دادیم، هم داریم جانمان را از دست میدهیم. بیشتر از این نباید اشتباه کنیم، (4200) تومان اشتباه بود، عدم تزریق ارز به بازار اشتباه بود، سهمیهبندی اشتباه بود، تخلف هم اتفاق افتاده، آمدند به موبایل و اتو بخار و خشکشو دلار دادند، اما به ماده اولیه دلار داده نشد.
من نمیگویم مسئولین بانک مرکزی متخلف هستند، ولی حتماً بازرسی کل کشور ورود کند، چطور میشود دلال و کاسب میرود پول میگیرد، اما تولیدکننده پول نگرفته است. بعد گفتند که نظارت میکنیم قاچاق نشود، هیچکس در این بازار دلار (4200) تومانی را لمس نکرد، همه قیمتها براساس دلار (7000) و (8000) تومانی بود. گفتند تنبیهش میکنیم مالیات میگیریم، من به یکی بگویم (100) میلیارد از بیتالمال دزدی کن، بعد (25) میلیارد مالیات بده؟ کجای این منطق است؟ یا اشتباه دیگری که میگویم مجبور میکنیم قیمت (4200) تومانی.
دوستان! فکر کنید گوشی (1000) دلار باشد، (4) میلیون و (200) هزار تومان تمام میشود، من میآیم (300) هزار تومان خرج میکنم، (1000) نفر پیدا میکنم به اسمشان ثبت میکنم. بعد همین گوشی را به خارج میبرم و به عراق قاچاق میکنم. میفروشم (900) دلار، دلار را میآورم داخل کشور (8000) تومان میفروشم، (7) میلیون و (200) هزار تومان میشود. تا حالا قاچاق از خارج به داخل داشتیم، حالا میشود قاچاق از داخل به خارج. کجای این منطق است؟ ما (40) میلیارد دلار قرار است ارز تخصیص بدهیم، (3500) تومان در بودجه دیدیم، یعنی (140) هزار میلیارد تومان. اگر قیمت دلار (7000) تومان است این (140) هزار میلیارد تومان که مابهالتفاوت آن پول بیتالمال است، داریم به صدتا تاجر میدهیم. این را در بازار (7000) تومان بفروشیم، آن (140) هزار تومان را بنکارت کنیم، آن کالاهایی که ضروری هست را دست شرکت بازرگانی و دولتی بدهیم، یا مثل همان کاری که با دارو میکنیم، برود مردم بخرند، فاکتور بیاورند و مابهالتفاوت آن را به واردکننده بدهیم، نه اینکه دلار را به واردکننده بدهند و بعد دنبال آن بدوند. یا آمدند سکه را (1) میلیون و (500) فروختند، بعد میگوید میخواهیم بگیریمشون و مالیات بگیریم. اتفاقاً آن کسی که (39) هزار تا سکه خریده خیلی اقتصاد میفهمد، او را بایستی رئیس بانک مرکزی کنیم و آن کسی که در بانک مرکزی حالیاش نبوده، بیتالمال را آتش زده، پشتوانه پول ملی را آتش زده، او را باید در زندان کنیم، نه آن کسی که سکه را خریده است.
یا بحث مدیران مسن و بازنشسته که اصل مشکل مملکت است. بعضی این را به اخراج و استخدام صد نفر ربط میدهند. دوستان! بحث این نیست، بحث را پایین نیاورید. این روانشناسی است، آدم پیرتر میشود محافظهکار میشود. نمیشود کسی که اول انقلاب مدیر بوده، در سازندگی مدیر بوده، در جنگ مدیر بوده، در اصلاحات مدیر بوده، در عدالت مدیر بوده، در اعتدال مدیر بوده، مگر میشود یک نفر هم دروازهبان و هم در خط حمله باشد؟ هر کسی جای خودش را دارد، بیرانوند را خط حمله بگذاری، انصاریفر را دفاع بگذاری حتماً میبازی. نمیشود یک مدیر هم مدیر بحران و هم مدیر توسعه باشد. بابا! بس است، (40) سال خدمت کردید، برای دنیا و آخرتتان بس است، بروید بگذارید دو تا آدم ریسکپذیر و جوان سر کار بیایند و مملکت را اداره کنند، همه وضعیت مملکت را میبینیم.
یا بحث مدیران «دوتابعیتی» و بچههایشان. قدیم که قدیم بود و پادشاهان قاجار نمیفهمیدند، میرفتند آن قسمتهایی که جزیهده ایرانی بودند، میرفتند بچههایشان را میآوردند که گوشتشان لای دندانشان باشد، بعد الان کسانی که از ایران به مذاکره میروند و مسئولند، بچههایشان را به آمریکا فرستادهاند. من که بچهام آمریکاست مگر میتوانم از منافع ملی دفاع کنم؟ همه اینها باید از سمت مقامات اخراج شوند.
یا بحث قاطی کردن مباحث با امنیت؛ دوستان! من یک مصاحبهای با باشگاه خبرنگاران کردم، درخصوص اینکه هر چیزی در ایران گم میشود پیدا نمیشود. بحث خودرو را امنیتی کردند، من دنبال ماشین خودم نبودم، من مثال زدم، همه جای دنیا دزد و پلیس است، کار دزد سرقت است و کار پلیس کشف سرقت و برخورد با سارقین است، چرا این را امنیتی میکنید؟ همین کار را در خرمشهر ببینید چه بلایی سر ایران آوردید. کجای دنیا شیر آب باز میکنید از شیر آب، آب شرب میآید؟ این نظام با این بیپولی و تحریم (رنجبرزاده ـ جمعبندی بفرمایید) که به همه روستاها آب شرب داده، بعد دو روز آب شرب به مشکل خورده، نظام پشت آن مردم است، باید گوش آن مدیر بیعرضه را گرفت که نتوانسته آب را تنظیم کند. من به جای اینکه آن مدیر و آن پیمانکار متخلف را بیایم تبرئه کنم، نظام را مقابل مردم قرار میدهم.
یا بازار؛ به حق بازار پشتیبان نظام است، مسجد لرزاده، در 1342 را شما بررسی کنید، اینها دلسوز نظام هستند، میگویند آقا! ارز دارد نظام را تهدید میکند (نایبرئیس ـ خیلی ممنون)، (یک جمله) بعد به جای اینکه رئیسجمهور وزیرش را جلوی بازار بفرستد تا با آنها صحبت کند نیروی انتظامی میفرستد، بعد این آدمها را جلوی نظام قرار میدهیم، این آدمها جلوی نظام نبودند، این آدمها جلوی مدیران بیکفایت بودند. خواهشاً هر چیزی را امنیتی نکنید، ممنونم.

اکبر رنجبرزاده
تشکر از جناب آقای دکتر حسننژاد.
9
ادامه رسیدگی به لایحه حفاظت از خاک

علی مطهری
دستور بعدی را اعلام بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدی گزارش کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی درمورد لایحه حفاظت از خاک است که در بررسی جزئیات ما در ابتدای ماده (15) هستیم.

علی مطهری

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 15 ـ سازمان مکلف است نسبت به شناسایی واحدهای آلاینده خاک اقدام و به آلودهکننده اخطار نماید که ظرف مهلت معینی متناسب با نوع ماده آلاینده نسبت به حذف و رفع منشأ آلودگی، بازسازی خاک و جبران خسارت وارده اقدام نماید.
در صورتی که اشخاص ذینفع نسبت به اخطار یا دستور سازمان معترض باشند، میتوانند برای یک بار از سازمان درخواست تمدید مهلت نمایند.
مستنکف علاوه بر توقف فعالیت، رفع آلودگی و جبران خسارت زیستمحیطی به جزای نقدی دو تا پنج برابر خسارت وارده و در صورت تکرار علاوه بر موارد یادشده به حداکثر جزای نقدی با حکم مراجع قضائی محکوم میگردد.
تبصره ـ درصورتی که آلودگی ایجادشده، محیطزیست و یا سلامت را با وضعیت اضطراری مواجه نماید، سازمان بدون اخطار قبلی رأساً نسبت به توقف موقت فعالیت تمام یا قسمتی از واحد آلاینده که موجب آلودگی میشود اقدام خواهد نمود و آلودهکننده علاوه بر حذف و رفع منشأ آلودگی، اعاده به وضعیت سابق و جبران خسارت، به حداکثر جزای نقدی محکوم میگردد.
آقای دکتر! اینجا پیشنهاد داریم، مخالف و موافق باید صحبت کنند.

علی مطهری
همکاران توجه دارند که ما الان داریم ماده (15) لایحه حفاظت از خاک را بررسی میکنیم. دوستان! ضمناً از صحن خارج نشوید، ما دو، سه تا رأیگیری داریم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! در ماده (14) هم «ارائهکننده گزارش» درست است که «ارائه» نوشته شده بود.

علی مطهری
بسیار خوب، مخالف صحبت کند.

علیرضا رحیمی
جناب آقای صباغیان مخالف هستند، بفرمایید.

محمدرضا صباغیان بافقی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
عرض سلام و ادب خدمت نمایندگان محترم. در این ماده میگوید «در صورتی که اشخاص ذینفع نسبت به اخطار یا دستور سازمان معترض باشند میتوانند برای یک بار از سازمان درخواست تمدید مهلت کنند». این مشخص نیست چند روز و چه مهلتی، این خیلی مبهم است و مشخص نیست.
یک موضوع دیگر هم وقتی سازمان، واحد آلاینده خاک را شناسایی کرد و متناسب با نوع ماده آلاینده اقدام کرد، اگر آن واحد آلاینده معترض بود میتواند اعتراض کند، منتها اینجا هم یک بحثی است که آن واحد آلاینده اگر آن اخطار را رعایت کرد و کار را انجام داد، رفع آلایندگی کرد، در تبصره اشاره میکند که حتماً آن واحدهای آلایندهای که متوقف میشوند مجدداً باید با حکم قوه قضائیه باز شوند. اگر واحد آلایندهای وقتی به او اخطار دادند خودش رفع آلودگی کرد، آیا این باز هم باید با حکم قوه قضائیه مجدداً کارش را شروع کند؟ آیا با آن واحدی که به اخطار توجه نمیکند و از طریق دادگاه با او برخورد میشود فرقی ندارد؟
من فکر میکنم اینجا یک ابهامی است که باید برطرف شود، یعنی آن واحد آلایندهای که به اخطار توجه میکند و واحد آلایندهای که به اخطار توجه نمیکند برای هر دو تا یک حکم قرار داده است و به هر دو تا در این ماده اشاره میکند که با حکم دادگاه باید از توقف بیرون بیاید و کار را از سر بگیرد. من فکر میکنم این یک مقدار ابهام دارد که باید به آن توجه شود و برطرف شود. عذرخواهی میکنم.

علی مطهری

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
موافق آقای علی بختیار نماینده گلپایگان هستند که صحبت نمیکنند، جناب آقای یوسفنژاد بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
در ماده (15) تکلیفی را برای سازمان در نظر گرفته که درمورد واحدهای آلاینده هم شناسایی را انجام بدهد، هم اخطار کند و هم درمورد رفع منشأ این آلودگیها و بازسازی خاک و جبرانش اقدام کند. به هر حال ماده (15) در تکمیل مواد قبلی یک وظیفهای را برای این سازمان مشخص کرده است. البته برای اشخاصی که ذینفع هستند هم در اینجا تکلیفی را مشخص کرده، گفته اگر اعتراض دارند، اگر نسبت به نظر سازمان ایراد و اشکالی هست، میتوانند در این مورد اقدام کنند. البته اگر استنکاف هم کنند برای جبران خسارت آنها از نظر زیستمحیطی جزایی را در نظر گرفته است.
به نظر من مخالف محترم که توضیح دادند روی اصل قضیه که ماده (15) است ایرادی نداشتند، درمورد اینکه اگر ذینفعی نسبت به اخطار یا دستور سازمان معترض بوده، یعنی از نظر فرآیند و موقعیت زمانی به آن ایراد وارد دانسته، والا اصل قضیه که چیز مناسبی است و اگر حذف شود و یا نباشد که مواد قبلی و بعدی که تکمیل شده ابتر میماند. اگرچه در تبصره هم اشاره شده که اگر آلودگی ایجادشده زیستمحیطی و یا سلامت با وضعیت اضطراری مواجه شود، سازمان رأساً میتواند این کار را انجام بدهد، حتی بدون اخطار قبلی، توقف را انجام بدهد، بخشی از این فعالیتها یا تمام این فعالیتها را متوقف کند. همه این کارهایی که ما میخواهیم انجام بدهیم در جهت حفاظت از مسائل زیستمحیطی، حفاظت از خاک، حفاظت از سلامت برای انسان و رعایت شاخصهای زیستمحیطی است.
بنابراین در اصل این ماده (15) به نظر من ایراد خاصی وجود ندارد، من عرض کردم مخالف محترم جناب آقای صباغیان هم راجع به دو تا نکته اشاره کرده که اگر میآمد بهتر بود، به صلاح بود که وارد جزئیات شویم، اگرچه معمولاً ما در انتهای قوانینی که تصویب میکنیم یا در بعضی از موارد، در مواد هم اشاره میکنیم موارد جزئی اینچنینی در آییننامهای که دستگاه اجرایی مینویسند و در هیأت وزیران تصویب میشود رعایت شود. بنابراین پیشنهاد مخالف محترم هم قابل قبول و قابل توجه است و اگر بود خیلی بهتر بود. من خواهش میکنم به اصل این ماده (15) رأی بدهید تا اگر چنین اتفاقی بیفتد و رأی نیاورد مواد بعدی که مواد (16) و (17) درمورد تخریبکنندگان خاک است، اشکال و ایراد در اجرا به وجود خواهد آورد. ابتر خواهد ماند خواهش میکنم به اصلش رأی بدهید.

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! همکاران تذکر و اخطار دارند.

علی مطهری
اجازه بدهید نظر دولت را بشنویم، بفرمایید.

خلیل آقایی
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان، برادران، خواهران گرامی! این ماده کاملاً روشن است، اگر آلودهکننده خودش به رفع آلودگی خبر و اطلاع بدهد و در مهلت معین از بین ببرد، مسأله حل است. اگر لازم بود، چون در ماده نوشتیم «ظرف مهلت معینی»، اگر دوباره تمدید خواست همان مهلت معین دوباره تمدید میشود. پس اشکال اینکه مهلت تمدیدش معلوم نیست اینجا روشن است، چون در سطر قبلی مهلت معین مشخص کردیم، تمدیدش هم حداکثر همان است.
نکته بعدی؛ گفتیم اگر کسی استنکاف کرد، رفع آلودگی نکرد و همچنان اصرار بر حفظ آلودگی خاک را داشت، این موقع است که متوقف میشود و سازمان رأساً وارد عمل میشود. یعنی ما یک فرصتی دادیم خودش این کار را انجام بدهد، اگر خواست تمدید کند دوباره به او یک مهلت دیگری را فرصت دادیم، اما اگر برای بار سوم استنکاف کرد اینجا سازمان باید رأساً وارد شود تا حل مشکل کند. من خواهش میکنم به اصل ماده رأی مثبت بدهید.

علی مطهری
پس شما میفرمایید این مهلتی که در اینجا آمده مقصود همان مهلت اول است. پس خوب است یک کلمه «مذکور» بیاوریم، «درخواست تمدید مهلت مذکور»، یعنی همان مهلت قبلی که مشخص باشد. چون آقای کاتب هم یک رفع ابهام دادند که این مهلت مبهم است، به نظرم کمیسیون هم قاعدتاً این را قبول دارند، نظری دارید بفرمایید. (کاتب ـ «مدت معین قبلی» را بیاورید بهتر است).

نورمحمد تربتی نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و خستهنباشید خدمت همکاران عزیز و میهمانان گرامی. درمورد ایراداتی که برادر عزیزمان جناب آقای صباغیان مخالف محترم مطرح فرمودند دو تا جنبه وجود دارد، جنبه اول فرمودند که «مهلت معین»، مهلتش مشخص نیست. ولی کاملاً میشود این را تفسیر و مشخص کرد، در این راستا که در اولین مرتبه کارشناسان سازمان مهلت را تعیین میکنند و اگر آن مهلت مورد قبول آلایندهکننده نبود میتواند درخواست تمدید کند که در همین ماده قانونی آمده است.
در جنبه دوم ایراد ایشان که فرقی بین واحد آلایندهکننده و غیر آلایندهکننده وجود ندارد، اتفاقاً فرق هست، گفته آن آلایندهکنندگانی که استنکاف نمیکنند مستثنی هستند، ولی آن آلایندهکنندگانی که مستنکف هستند و استنکاف میکنند، آنها علاوه بر توقف فعالیت، رفع آلودگی و جبران خسارت زیستمحیطی به جزای نقدی محکوم میشوند. بنابراین هر دو جنبه ایرادی که مخالف محترم اظهار کردند به نظر من قابل حل است و واضح است و از همه همکاران میخواهم که با رأی مثبت این ماده قانونی را تصویب کنند. تشکر میکنم.

علیرضا رحیمی
آقای رئیس همکاران اخطار و تذکر دارند.

علی مطهری
متشکرم. حضار 194، دوستان نظر خودشان را درباره ماده (15) این لایحه اعلام بفرمایند. آن کلمه «مذکور» هم در انتهای فراز اول بعد از کلمه «مهلت» اضافه شد، «درخواست تمدید مهلت مذکور». دوستان! لطفاً از صحن خارج نشوید، یکی، دو تا ماده دیگر جلو برویم و بعد سراغ تذکرات برویم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. جناب آقای قاضیزاده! ماده بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 16 ـ تخریبکنندگان خاک مکلفند بلافاصله پس از دریافت اخطار وزارت، فعالیت منجر به تخریب را متوقف و ظرف مهلت معینی که از طرف وزارت اعلام میگردد خاک را بازسازی خاک و جبران خسارت نمایند. مستنکف علاوه بر توقف فعالیت، بازسازی و جبران خسارت به جزای نقدی دو تا پنج برابر خسارت وارده با حکم مراجع قضایی محکوم میگردد.
آقای دکتر! اینجا پیشنهاد نداریم.

علی مطهری
آقای برزگر! تذکرتان راجع به دستور است؟ آقای رحیمی! نوبت ایشان است؟

علیرضا رحیمی
آقای دکتر! در تابلوی قبل نوبت ایشان بود.

علی مطهری
اگر راجع به دستور است بفرمایید.

شهروز برزگر کلشانی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
من خدمت همکاران گرامی عرض خستهنباشید دارم. جناب آقای دکتر مطهری عزیز! ما چند روز است داریم روی همین طرح کار میکنیم، من از مواد (158) تا (167) را تذکر دارم. مسائل مهمتری در کشور هست که به آن پرداخته شود. من خواهش میکنم این از دستور کار خارج شود و به مسائل مهمتر از این بپردازیم (نایبرئیس ـ متشکریم) کلی وقت مجلس با این موادی که هست گرفته میشود، هنوز هم که تمام نشده، فکر میکنم اگر همینطور بخواهیم ادامه بدهیم چند روز باید برای این وقت بگذاریم.

علی مطهری
متشکریم. نه، ما تا نیمه راه آمدیم، انشاءالله که به سرعت تمام میشود و این هم لایحه مهمی است، متشکرم. آقای قاضیزاده! بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 17 ـ ادامه فعالیت و یا بازگشایی واحدهای متوقف شده موضوع مواد (15) و (16) این قانون منوط به حکم مرجع قضائی خواهد بود.
اینجا هم پیشنهادی نداریم.

علی مطهری

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر!در ماده (18) پیشنهاد داریم.

علی مطهری

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 18 ـ به منظور کاهش آلایندگی، تمامی واحدهای بزرگ تولیدی، صنعتی، عمرانی، خدماتی، زیربنایی و معدنی موظفند نسبت به پایش آلودگی خاک اقدام و نتیجه را درچارچوب خوداظهاری پایش محیط زیست به سازمان ارائه نمایند. نام واحد مستنکف، توسط سازمان در فهرست واحدهای آلاینده موضوع قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب17/2/1387 قرار میگیرد.
تبصره 1 ـ تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی فعال در زمینه تولید، واردات، ترکیبسازی (فرموله کردن) انواع کود و سموم مشمول حکم این ماده میباشند.
تبصره 2 ـ سازمان موظف است با همکاری دستگاههای ذیربط مقررات تعیین واحدهای بزرگ موضوع این ماده، مقاطع زمانی و ضوابط اندازهگیری آلایندگی و نحوه خوداظهاری را در قالب کاربرگها (فرم) و نمونههای مشخص برای تصویب به هیأتوزیران ارائه نماید.
آقای دکتر! اینجا پیشنهاد داریم، باید مخالف و موافق صحبت کنند.

علی مطهری
مخالف صحبت نمیکند. دولت نظری دارد؟ اینجا خواستند که واحدهای صنعتی راجع به آلودگی محیط خودشان خوداظهاری کنند. دولت هم موافق است، کمیسیون هم قاعدتاً موافق است، رأیگیری کنیم.

علیرضا رحیمی
آقای دکتر! مخالف اصرار دارند صحبت کنند.

علی مطهری

علیرضا رحیمی

علی مطهری
آقای صباغیان! فرمودید که صحبت نمیکنید. آقای صباغیان! رأی را بگیریم؟ متشکریم، رأی میگیریم. ببینید! اساساً مطلب خیلی مهمی هم ندارد اگر اجازه بدهید.

غلامرضا کاتب

اکبر رنجبرزاده
آقای کاتب! از عدد میافتیم.

علی مطهری
آقای کاتب اجازه بدهید رأی بگیریم، خیلی ممنون. آقای کاتب شما اصرار دارید؟ خود آقای صباغیان صحبت کند، بفرمایید. آقای صباغیان! یککمی کوتاه لطف کنید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای صباغیان بفرمایید.

محمدرضا صباغیان بافقی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای مطهری! در تبصره (2) اشاره دارد «سازمان موظف است با همکاری دستگاههای ذیربط مقررات تعیین واحدهای بزرگ» بکند. کدام دستگاه؟ مشخص نیست چه دستگاههایی، اگر این نکته روشن بشود من فکر میکنم که قانونی که داریم مینویسیم شفاف و کاملتر خواهد بود. عرض من در تبصره (2) هست.

علی مطهری
میفرمایید «دستگاههای ذیربط» روشن نیست؟

محمدرضا صباغیان بافقی
دستگاههای ذیربط را مشخص نکرده. حالا ما قانون تصویب میکنیم بروند دو تا دستگاه را انتخاب بکنند، (10) تا دستگاه را انتخاب کنند. اینجا اگر مشخص بشود من فکر میکنم قانونی که مینویسیم خیلی شفاف باشد.

علی مطهری
نماینده کمیسیون اگر توضیح دارند بفرمایند. بگذارید موافق هم صحبت کند.

علیرضا رحیمی
جناب آقای موسویلارگانی موافق هستند، بفرمایید.

سیدناصر موسوی لارکانی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر! همانطور که جناب آقای صباغیان هم در مخالفت، مخالفت جدی نداشتند و فقط بحث تبصره (2) را اشاره کردند به نظر من نماینده دولت یا نماینده کمیسیون توضیحات را که بدهند مخالفان محترم هم قانع میشوند، چون ماده (18) یکی از مواد مورد نیاز این طرح هست که بتواند مشکلات آلودگی خاک و برطرف کردن این آلایندگیها را انجام بدهد. لذا به نظر من یکی از ضروریات این طرح همین ماده (18) هست که انشاءالله با توضیحی که نماینده دولت و نماینده کمیسیون میدهند مخالفین محترم هم قانع میشوند.

علی مطهری
دولت صحبت میکنند؟ بفرمایید. این «دستگاههای ذیربط» را اگر شما هم توضیح دارید بفرمایید.

خلیل آقایی
بسم الله الرحمن الرحیم
ببخشید، ببینید! «دستگاههای ذیربط» این قانون وزارت جهادکشاورزی، سازمان حفاظت محیط زیست و دستگاه صادرکننده مجوز این واحدهای بزرگ تولیدکننده است. بالاخره میخواهیم ببینیم این واحد بزرگ از نظر صنعت، معدن، کشاورزی و از نظر مسائل خدماتی این دستگاهها شامل اینها میشود. «دستگاههای ذیربط» همینها هستند و لاغیر، ببخشید.

علی مطهری
متشکریم، پس مطلب روشن است. کمیسیون صحبتی دارید؟ همین را قبول دارید. آقای صباغیان! به نظرم مطلب روشن است، خیلی ممنون.
حضار 195 نفر، لطفاً رأی خودتان را درباره ماده (18) لایحه حفاظت از خاک اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
10
بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخصوص حمایت از مواضع وزارت نفت در اجلاس اخیر اوپک

علی مطهری
مثل اینکه یک بیانیه داریم، بفرمایید.

محمد علی وکیلی
دو تا بیانیه داریم. (217) نفر از نمایندگان طی بیانیهای حمایت خودشان را از مواضع آقای زنگنه در اجلاس اخیر اوپک اعلان داشتند و همچنین حمایت خود را از صنعت نفت در مقابل تحریمهای یکجانبه آمریکا اعلان داشتند.
11
قرائت نامه نمایندگان مجلس شورای اسلامی به رؤسای قوای مجریه و قضائیه درخصوص توجه به شرایط کنونی اقتصاد کشور و اعلام آمادگی مجلس جهت کمک به حل آن

محمد علی وکیلی
تعداد (102) نفر از نمایندگان محترم طی نامهای خطاب به آقایان: دکتر روحانی رئیسجمهور محترم و حضرت آیتالله آملیلاریجانی خواهان توجه به شرایط کنونی اقتصاد کشور و مواردی را یادآور شدند. از جمله؛ کنترل نقدینگی و سوق دادن آن به تولید، ارائه بسته حمایتی ویژه طبقات محروم، واگذاری طرحهای نیمهتمام به مردم و ایجاد جاذبه برای سرمایهگذاری مردم، ساماندهی نظام بانکی و ایجاد جاذبه برای سرمایهگذاری مردم در بانکها.
همچنین حمایت حداکثری قوه قضائیه از سرمایهگذاری و ایجاد فضای امن و آرام برای فضای کسب و کار و برخورد با احتکارگران و سوداگران.
همچنین بسیج امکانات نهادها، بنیادهای عمومی وابسته به بخشهای حاکمیتی و نیروهای مسلح جهت کمک به حل مشکلات مردم در شرایط کنونی و پاسخگویی بههنگام نسبت به شایعات و ابهامات و تفویض اختیارات به استانداران در شرایط امروز برای استفاده از امکانات منطقهای.
همچنین تسهیل فضای کسب و کار داخلی، مجلس اعلان آمادگی کرده طی این نامه که برای برونرفت از شرایط کنونی و همچنین انجام مأموریتهای فوقالذکر در صورت نیاز به أخذ مجوز در قالب طرح و یا لایحه اقدام کند.

علی مطهری
12
اعلام وصول (1) فقره طرح

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
یک فقره طرح عادی با عنوان «طرح اصلاح بند (ه) تبصره (5) قانون بودجه سال 1397 کل کشور» اعلام وصول میشود.
13
تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به مسئولان اجرایی کشور

علی مطهری

علی اصغر یوسف نژاد
تذکرات کتبی
آقای شهاب نادری (پاوه، جوانرود، ثلاثباباجانی، رو

علی مطهری
سه تا تذکر کتبی باقی مانده، آقای یوسفنژاد بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
تذکرات کتبی
بسم الله الرحمن الرحیم
ـ آقای یوسف داودی (سراب)

علی مطهری
متشکرم، آقای حاجی! آخرین تذکر را هم شما بفرمایید.

علیرضا رحیمی

حسینعلی حاجی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای مطهری! اخطار بنده چون اینجا بایستی اخطار و تذکر فقط میتوانیم بدهیم اصل (30) قانون اساسی هست که بیان میکند «دولت موظف است وسایل آموزش و پرورش رایگان را برای همه ملت تا پایان دوره متوسطه فراهم سازد». آقای مطهری! در این رابطه هر ساله مردم بین چندتا تناقض گیر میکنند. از یک طرف قانون اساسی بیان کرده که هزینه رایگان است، از طرفی خانوادهها که برای ثبتنام مراجعه میکنند الزام میکنند که بایستی یک مبلغی را به عنوان ثبتنام بپردازید، مردم هم گرفتارند نمیتوانند این عددها را بپردازند. خواهش من این هست که جنابعالی الان رسماً از وزیر آموزش و پرورش بخواهید رسماً اعلام بکند که به هیچوجه از خانوادهها الزاماً پول نگیرند، مگر کسی خودش داوطلب است. این که به مدرسه کمک بشود کار درستی است، ولی اینکه یک خانواده مستضعف الان که شغل و درآمد ندارد بخواهند یک مادر و پدر را شرمنده در مقابل بچه قرارش بدهند این کار درستی نیست، این اولین نکته.
نکته دوم، آقای مطهری! تذکر بند (11) ماده (24) را دارم. این فهرست آییننامههایی هست که بایستی در قانون بودجه 97 توسط دولت تهیه میشده، آنچه که معاونت نظارت گزارش کرده؛ از (22) آییننامه تنها سه مورد آن تصویب شده. اگر مورد دیگری از آن تصویب شده بیان بکنند، در غیر اینصورت از (22) تا (19) مورد آن تا الان که تقریباً سه ماه و نیم از سال دارد میگذرد این هم یک ایرادی هست که به کار هم مجلس و هم دولت وارد هست.

علی مطهری
متشکرم، خیلی ممنون. راجع به آییننامهها اداره قوانین و همینطور معاونت نظارت باید حتماً به دولت تذکر بدهد. حالا انشاءالله ما هم دنبال میکنیم، خیلی ممنون. (حاجیدلیگانی ـ بحث اول) بحث اول این مشکلی است که ما هر سال داریم، یعنی هر سال به این شکل است و مشکل آن هم همین کمبود بودجه هست. راهش همین است که مردم داوطلبانه پول بدهند اجباری در کار نباشد. حالا باید ببینیم این را چطور عملی بکنیم، متشکرم.
14
تذکر آییننامهای و اخطار قانون اساسی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

علی اصغر یوسف نژاد
تذکرات شفاهی؛ جناب آقای مهرداد لاهوتی بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر بنده به جناب آقای دکتر روحانی رئیسجمهور محترم هست. دوستان، همکاران محترم ببینید! ما مباحث مربوط به تحریمها را قبول داریم، تحریمهای ظالمانهای که در هر صورت دشمنان این انقلاب و نظام دارند به ما تحمیل میکنند. ما همچنان که در گذشته سربلند بودیم سربلند خواهیم شد، اما آقای دکتر روحانی! همه مشکلات اقتصادی کشور به تحریمها برنمیگردد. ما سه ماهه اول امسال آیا نفت را از نظر تعداد بشکه کمتر فروختیم؟ قیمت نفت که (55) دلار بود کمتر فروختیم؟ نرخ ارزی که (3500) تومان مشخص کرده بودیم کمتر فروختیم؟
آقای دکتر روحانی! مشکلات نقدینگی امروز پدر این کشور را درآورده، بارها و بارها در همین مجلس ما داد زدیم، فریاد زدیم اینها خائن نیستند اینها نقدینگی و پول دارند. شما اینها را به طرف نیاز جامعه هدایت بکنید، نکردید. این نقدینگی به طرف ارز رفت، به طرف طلا رفت و جاهای دیگر رفت. امروز این بلاها را به سر کشور آورده. ما مشکل مدیریت در کشور داریم، دوستان، همکاران! ساختار اقتصادی، تیم اقتصادی آقای دکتر روحانی تیم اقتصادی قوی نیست که بتواند این بحران کشور را مدیریت بکند. باید تغییری در آن صورت بگیرد.
من از آقای دکتر لاریجانی میخواهم که خواهش بکنم اگر آقای دکتر روحانی ما طی یک نامهای از ایشان استدعا کردیم در تیم اقتصادی خودشان تجدید نظر بکنند، اگر کردند که کردند، اگر نکردند ما باید در مجلس این کار را بکنیم.
آقای دکتر روحانی! ما شش ماه است از شما داریم استدعا میکنیم بیایید در مجلس، در خانه ملت پاسخگوی جواب نمایندگان مجلس باشید، از شأن شما کاسته خواهد شد؟
آقای دکتر مطهری! شما در دولت قبلی علمدار این قضیه بودید، عرایض بنده در کتاب تابوی شما هم ثبت شده (یوسفنژاد ـ آقای لاهوتی متشکرم، وقتتان تمام شده) چه اشکالی دارد آقای دکتر روحانی بیاید در مجلس این نگرانیهایی که امروز وجود دارد را برطرف بکند. مشکلات و گرفتاری که در کشور داریم ارز میدهیم برنج وارد بکند، ارز میدهیم که چای وارد بکند، ارز میدهیم که تلفن موبایل وارد بکند. این چه مدیریت بحرانی است؟ آقای دکتر مطهری! شما روی این قضایا علمدار بودید، خودتان این تابو را شکستید. آقای دکتر روحانی باید بیاید به مسائل نمایندگان در مجلس شورای اسلامی برای این شرایط اقتصادی کشور پاسخ بدهد.

علی مطهری
آقای لاهوتی ببینید! ما هم موافق این کار هستیم، ولی به هر حال دوستان امضاهای خود را پس میگیرند و منتفی میشود. خیلی ممنون، بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای همایون هاشمی بفرمایید.

همایون هاشمی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض میکنم یک تذکری خدمت وزیر محترم نیرو علیرغم ملاقات حضوری و دستور جنابعالی هنوز مشکل حقآبه کشاورزان سد تکاب حل نشده و کشاورزان آنجا زمینگیر شدند. من استدعا دارم که به وظایف و تکالیف قانونی خودتان عمل کنید و این مشکل را دستور بدهید که با قید فوریت به آن عمل کنند.
یک تذکری خدمت مدیرعامل محترم سازمان تأمیناجتماعی دارم. این بیمه قالیبافان یک اقدام خوبی بوده که در طول زمان سبب دلگرمی عزیزان قالیباف در حوزه انتخابیه بنده شهرستانهای میاندوآب، شاهیندژ و تکاب شده، منطقه بنده هم یک منطقهای است که بحث فرشبافی یک کار بومی و ارزش افزوده خوبی برای مردم دارد. لذا کاری نکنیم موجب دلسردی قالیبافان عزیز بشویم. استدعا دارم که با قید فوریت این موضوع هم رسیدگی کنید که موجبات دلسردی این عزیزان را فراهم نکنیم.
تذکر سوم من هجوم جوانان جویای کار به دفاتر نمایندگان محترم است. باز هم تأکید میکنم وزارت کار به وظایف قانونی خود عمل کند. باور بفرمایید این عرض بنده را حتماً همکاران محترم تأیید میکنند، واقعاً دیگر ما روی رفتن به منطقه را نداریم. جوانان تحصیلکرده ما الان رضایت میدهند به کارهای دونپایه هم بپردازند، همین کارهای درجه سه هم پیدا نمیشود و واقعاً موجبات نگرانی اساسی است. اگر دنبال امالمشکلات هستیم یکی از مشکلات اساسی همین بیکاری است که در سایه آن فقر، اعتیاد و مشکلات عدیده دیگر هم برای جوانان ایجاد کردیم. وزارت کار چند سال است کار تبلیغی انجام میدهد. این تورم در این حوزه را که یک تورم منفی است و تورم خانهویرانکن و آسیبزا است چرا درمان نمیکنید؟ شما اعتبار دارید، برای شما اعتبارات هم پرداخت وام در بودجه در نظر گرفتند، اعتبارات مستقیم دارید، سازمان ایجاد کردید. (یوسفنژاد ـ آقای هاشمی متشکرم، وقتتان تمام شده) استدعا دارم بقیه نمایندگان عزیز هم به این موضوع جدی باید بپردازید. بحث بیکاری دارد به جوانان ما از چند سو آسیب میرساند، خیلی ممنون.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، جناب آقای محسن کوهکن بفرمایید.

محسن کوهکن ریزی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
خوب حرف زدن و حرف خوب زدن هنر است. مردم ما را اینجا انتخاب نکردند که سر دولتیها از تریبون رسمی داد بزنیم اما در انجام وظایف خود و به خصوص وظایف نظارتی خود مماشات بکنیم. این چیست؟ من نمیفهمم، متوجه نیستم که یک مدیر دولتی سر صبحانه و نهار یک نامهای را بگرداند (217) نفر امضا کنند، از سفر یک آقای وزیر به یک اجلاسی تشکر کنند. واقعاً شأن ما این هست؟ من از هیأترئیسه محترم میخواهم مطلقاً جلوی امضا گرفتن توسط دستگاههای دولتی، مدیران کل حقوقی و غیره را برای تشکر از وزارتخانهها بگیرند. اینکه یک همکار محترم ما از خانمها و از آقایان تشخیص بدهند که یک نامهای امضا بشود آن اشکال ندارد، اما این زیبنده نیست که سر صبحانه یک نامهای بیاورند، چیست؟ یک مدیرکلی از یک وزارتخانه، تشکر از آقای وزیر نفت که رفته سفر. واقعاً شأن ما این است؟
نکته بعدی؛ دوستان عزیز! ما قانونی داریم به عنوان «اخلال در نظم اقتصادی»، مجازات این اعدام است. کسانی که قلیل و انگشتشمار در این مملکت با (100) میلیارد تومان، (200) میلیارد تومان، (500) میلیارد تومان ارز خریدند هیچ ارزی مبادله نشده، به وسیله تلفن بین خودشان رد و بدل کردند خبر افزایش آن را در فضای مجازی دادند و برای مردم و بازار ایجاد التهاب کردند اگر اقدام اینها «اخلال در نظم اقتصادی» نیست پس چه اقدامی اخلال در نظم اقتصادی است؟ وزارت اطلاعات، دستگاه قضائی! قطعاً بدانید که مردم ما خوشحال خواهند شد که تعداد قلیلی از اینها را به استناد این قانون کنار دیوار بگذارید. بیاعتمادی آنها را به اعتماد تبدیل میکند، این را بگذارید در کنار فضای مسموم و هجمهای که امروز آمریکاییها و صهیونیستها به خصوص در فضای مجازی بردند برای اینکه نظام مقتدر جمهوری اسلامی را به عنوان یک نظامی که (یوسفنژاد ـ متشکرم) اقتدار ندارد معرفی کند.
در پایان از سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به خصوص اقداماتی که قرارگاه خاتمالانبیاء که همیشه در مشکلات به داد مردم رسیده در ارتباط با تسریع در حل مشکل آب آشامیدنی خوزستان تشکر میکنم.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای عبدالحمید خدری بفرمایید.

عبدالحمید خدری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب دارم خدمت ملت شریف ایران، شما همکاران عزیز و مردم حوزه انتخابیهام شهرستانهای بوشهر، گناوه و دیلم. امروز در شرایطی که همه دشمنان قسمخورده این نظام دندان تیز کردهاند تا به هر نحوی عظمت و اقتدار ملت را مخدوش کنند بر خود لازم میدانم مراتب تذکر خود را به تیم اقتصادی دولت که با سردرگمی باعث رنجش آحاد ملت عزیز میشود از این تریبون مقدس اعلام نمایم. رئیسجمهور باید بداند تعلل در اصلاحات ساختاری اقتصاد کشور جز پیچیدگی اوضاع و احوال موجود چیز دیگری در پی نخواهد داشت.
جناب آقای دکتر روحانی، ریاست محترم جمهور! نکته دیگری که در اینجا باید متذکر شوم اینکه متأسفانه جسارت، شهامت و قدرت ریسکپذیری از مدیران شما گرفته شده است. بسیاری از مدیران شما در استانها به بهانه مانعتراشی دستگاههای نظارتی مثل دیوان محاسبات و سازمان بازرسی از حل مشکلات ابتدایی مردم متأسفانه کوتاهی میکنند.
به وزیر محترم نیرو متذکر میشوم علیرغم پیگیریهای مستمر اینجانب مبنی بر وضعیت بحرانی آب استان بوشهر که با حضور شهرداران حوزه انتخابیه و به صورت میدانی در شش ماه گذشته هشدار داده بودم متأسفانه گویا گوش شنوایی وجود ندارد. بنابراین مجدداً با توجه به وضعیت نابسامان موجود تسریع در حل معضل را متذکر میشوم.
و اما تذکر آخر خود را متوجه مسئولین سیاسی کشور شامل همه احزاب و گروهها دانسته و میخواهم با تأسی از منویات و فرمایشات مقام معظم رهبری مبنی بر به کارگیری تعقل و تفکر در رفتار با موضوعات بینالمللی با پرهیز از سلایق شخصی و گرایشهای سیاسی فقط و فقط در راستای منافع ملی و صیانت از دستاوردهای نظام در صحنه باشند و آنچه امروز باید (یوسفنژاد ـ متشکرم) اولویت تصمیمات و اقدامات مسئولین باشد توجه به معیشت و اقتصاد و رفع دغدغههای مردم معطوف گردد. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای اصغر مسعودی بفرمایید.

اصغر مسعودی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
امروز که استکبار جهانی با قلدری و نقض پیمان وارد معرکه شده ملت بزرگ ایران اسلامی با همدلی، اتحاد، انسجام و هشیاری میتواند بر مشکلات غلبه کند. باید از دودستگی و دوقطبی پرهیز کنیم که به نصرت الهی اطمینان داریم، به شرطی که نااهلان مسئول نباشند.
چند تذکر؛ وزیر محترم اقتصاد! پول ملی ارزش ملی، عرض و آبرو است برای حفظ و حراست از آن مردانه به میدان بیایید. با ارز مملکت تیم فوتبالی لاستیک خودرو وارد میکند، خودروساز چای وارد میکند، شرکت خوراک و دام و طیور موبایل وارد میکند، با تدبیر، عقل، منطق، عرف و قانون اینها سازگاری ندارد. دستگاههای نظارتی و قضائی باید قاطعانه با غارتگران بیتالمال برخورد کنند. مردم مشکل نان دارند و عدهای شبانه میلیاردر میشوند.
وزیر محترم راه! فکری به حال جادههای پرخطر و مرگآفرین کنید. هفتهای نیست که شاهد مرگ جوانی نباشیم و خانوادهای داغدار نشوند. اگر اعتبارات و بودجه ندارید لااقل از امکانات راه و شهرسازی و راهداری ادارات خود استفاده کنید.
وزیر محترم صنعت و معدن! حقوق معادن هنوز پرداخت نمیشود، اولویت واگذاری به افراد بومی رعایت نمیشود، گردش مالی معادن در بانکهای شهرستان نیست. وزیر محترم نیرو! با توجه به طرحهای پتروشیمی و توسعه پالایشگاهها و توسعه فولاد اقدام لازم در انتقال آب از خلیج فارس به استان فارس (یوسفنژاد ـ متشکرم) را انجام دهید. صرفهجویی در مصرف برق را از ادارات دولتی و نهادها شروع کنید، مردم روستاهای ما با میلیونها متر مکعب آب در کنار سد چشمهعاشق تشنهاند، عملیات انتقال آب را چرا به تأخیر میاندازید؟

علی اصغر یوسف نژاد
سرکار خانم زهرا سعیدی بفرمایید.

زهرا سعیدی مبارکه
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب خدمت هیأترئیسه محترم، همکاران و ملت شریف ایران خصوصاً مردم شریف شهرستان مبارکه. من یک تذکری به وزارت نیرو و به رئیسجمهور محترم بدهم به خاطر اینکه شخصاً ورود بکنند درمورد قضیه آب استان اصفهان. من سابقاً بارها و بارها این مسأله را گفتم، ولی حقآبه حقآبهداران که واقعاً حق آنها هست را کمی کنارهگیری میکنیم، ولی آب شرب را خداوکیلی رعایت حال مردم را بکنید. الان واقعاً کیفیت آب هم آنجا مشکل پیدا کرده.
موضوع دوم بحثی که هست از تمام دستگاههای نظارتی و امنیتی به ویژه دستگاه قضائی درخواست میکنم با توجه به اعلام جنگ اقتصادی توسط آمریکای جنایتکار همچون گذشته با صلابت و قاطعیت بدون هیچگونه اغماضی با زالوصفتان اقتصادی که این روزها خون مردم را در شیشه کردند و به عنوان پیادهنظام استکبار عمل میکنند هرچه سریعتر اقدام عاجل بکنند و این از خدا بیخبران را هم به مردم معرفی بکنند، خواهش من این است که قانون مفسدان فیالارض را درمورد آنها اجرا بکنند. مردم مشتاقانه خواهان مجازات اخلالگران اقتصادیاند.
یک خواهشی هم دارم از جایگاه خادمی مردم شریف جمهوری اسلامی ایران؛ اینکه بازنشستگانی که در تمام لایههای کشور هستند، خواهش میکنم قبل از اینکه قانون به سراغ آنها برود خودشان داوطلبانه فرصتهای شغلی را به جوانان بدهند و کنارهگیری بکنند. البته من میدانم که فرزندان آنها بیکار نیستند، ولی بالاخره فرزندان سایر مردم و سایر افراد بیکار هستند. خوب است که آنها بتوانند در محل کار حضور پیدا بکنند، حداقل از نخبگان استفاده بشود. (یوسفنژاد ـ متشکرم) به خاطر تأکید بر تذکر خودم مجدداً درخواست رسیدگی به وضعیت کشاورزان و حقآبهداران و مردم عزیز استان اصفهان خصوصاً مردم شریف شهرستان مبارکه را دارم، سپاسگزارم.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای انارکیمحمدی بفرمایید.

احمد انارکی محمدی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض سلام به همکاران خودم. تذکر من به وزیر محترم نیرو است، با توجه به دستوری که دادید، جلسه حضوری که خدمت حضرتعالی بودیم راجع به مشکل آب روستایی و شهری شهرستانهای رفسنجان و انار قرار شد هیأتی برای بررسی مشکلات اعزام بشود به شهرستان و گزارش آن بیاید که بتوانیم برنامهریزی کنیم، اما هیچ اقدامی صورت نگرفته و تقاضا دارم هرچه سریعتر دستور ویژهای راجع به این قضیه بدهیم و بسیاری از مناطق مثل مناطق روستایی خنامان، درهدر، راویز و مهدیآبادنوق، احمدآباددئفه و جاهایی که مردم ما نیاز دارند حتی آب آشامیدنی ندارند، تقاضا دارم این را هرچه زودتر پیگیری بفرمایید. راجع به پروانههای آب کشاورزی کشاورزان عزیز و هزینههای بالای برقی که الان دارد تحمیل میشود قرار شد گروهی راجع به ولتاژ برق شهرستانهای رفسنجان و انار بیایند، اتفاقی نیفتاد. با توجه به اینکه در رفسنجان (114) هزار مشترک و نزدیک به (61) میلیارد تومان دریافتی و وصولی ما است. متأسفانه (60) سال است که امروز هم یک امور برقداری مشکلات عدیدهای را برای مردم ایجاد کرده.
من تقاضا دارم هرچه سریعتر انجام شود، جناب آقای وزیر! قبلاً هم نامهنگاری شد ولی هیچ اتفاقی نیفتاده. من باز از وزیر محترم کشاورزی تقاضا دارم هرچه سریعتر نسبت به برقراری بیمه پایه کشاورزی برای کشاورزان با توجه به فاجعهای که در شهرستانهای رفسنجان و انار اتفاق افتاده (90) درصد از محصول ما را سرما زده. من تقاضا دارم هرچه سریعتر بیمه پایه کشاورزی (یوسفنژاد ـ متشکرم) را برقرار کنند و نسبت به بیمه کشاورزی که سال گذشته هم بود قرار شد این هفته پرداخت بشود. مابقی آن را تقاضا دارم هرچه سریعتر این برقرار بشود، متشکرم.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، جناب آقای بیتاله عبدالهی بفرمایید.

بیت اله عبدالهی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای رئیسجمهور، جناب آقای دکتر روحانی! ملاحظه فرمودید اخیراً رسانهها از پرداخت دلار (4200) تومانی برای واردات کالاهای غیرضروری خبر میدادند که انشاءالله صحت نداشته باشد. خواهشمند است دستور فرمایید ارزی که امروز ما در کشور داریم برای تأمین مواد اولیه کارخانجات دارو و خوراک دام اختصاص یابد. واردات نخود و لوبیا، دستگاه ماشینشور و گوشت برای کشور لازم نبوده و فعلاً مورد نیاز این ملت نیست. فرزندان این ملت با بیکاری مزمن و چندساله مواجه هستند، انشاءالله برای اینکه بتوانیم به جوانها در ماهها و روزهای آینده جواب بدهیم این دلارها به مواد اولیه برای کارخانجات که خدایناکرده کارخانجات ما با این وضعیتی که دارند دچار مشکل و تعطیلی نشوند. خواهش میکنم نظارت قوی و جدی و قاطعی داشته باشید این دلاری که در کشور داریم (یوسفنژاد ـ متشکرم) دلار (4200) تومانی فقط به کالاهای ضروری، به خصوص برای مواد اولیه کارخانجات اختصاص یابد، خیلی ممنونم.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای عابدی بفرمایید.

حیدرعلی عابدی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و خستهنباشید خدمت همه همکاران عزیز. تذکری را که میخواهم خدمت وزرای محترم نیرو و کشور و همچنین جهادکشاورزی داشته باشم این هماهنگی لازم جهت اجرای مصوبات شورای عالی آب و همچنین شورای هماهنگی توزیع عادلانه آب در منطقه زایندهرود هست. متأسفانه با همه مصوباتی که وجود دارد ما امروز شاهد هستیم بدون توجه به وضعیت تهدیدآمیز آب شرب اصفهان نسبت به کنترل خروجی سد زایندهرود براساس مصوبه شورای توزیع عادلانه آب اقدام نمیشود و کنترل لازم در حاشیه زایندهرود جهت جلوگیری از برداشتهای مازاد بر سهمیه وجود ندارد. این وضعیت بسیار اسفناکی را به وجود خواهد آورد و من (یوسفنژاد ـ متشکرم) خواهشم این هست که جناب آقای دکتر روحانی دستور عاجل برای هماهنگی این سه وزارتخانه بدهد و اقدامات عاجل جهت جلوگیری از برداشتهای مازاد سهمیه در حاشیه زایندهرود، ممنونم.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای پژمانفر بفرمایید.

نصراله پژمان فر
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! من میخواهم یک نکتهای را عرض بکنم در ارتباط با موضوع نظارت بر مطبوعات. همانطوری که مستحضر هستید مطبوعات و رسانهها تأثیرات بسیار مستقیم و غیرمستقیمی بر جامعه ما دارند، هم موجب الگوسازی و هم گاهی موجب هنجارشکنیها و عادیسازیهایی در جامعه میشود. علیرغم اینکه چندین بار در ارتباط با عکسهایی که در این روزنامهها به کار برده میشود تذکر داده شده، اما متأسفانه این رویه دارد خیلی ادامه پیدا میکند و اساساً به این هیچ توجه نمیشود.
یک روزنامهای هست به عنوان «روزنامه سازندگی»، متأسفانه علیرغم اینکه تذکر هم چند بار داده شده، آقای دکتر ببینید! اینطور عکسها را میآورند رویش قرار میدهند، عکسهای رنگی و در واقع با شئونات اسلامی هم هیچ موافقتی ندارد. آقای دکتر! خواهش من این است که نسبت به این قضیه شورای عالی نظارت بر مطبوعات ورود پیدا بکند و جلوی این هنجارشکنیها را بگیرد. من از همکار بزرگوارم جناب آقای دکتر وکیلی که ناظر مجلس در این شورا هستند خواهش میکنم این موضوع را رسیدگی کنند.
نکته دوم هم خیلی کوتاه، در ارتباط با حمایت از کالای ایرانی امروز در مشهدالرضا برای حجاجی که امسال عازم هستند و انشاءالله به سلامتی بروند و برگردند نمایشگاهی تشکیل شده که من پیشنهاد میکنم در همه شهرستانها و استانها تشکیل بشود. (یوسفنژاد ـ متشکرم) کالاهای ایرانی را برای حجاج تهیه بکنند که اینها این کالاها را در ایران بخرند، نروند وقت خودشان را در بازارهای عربستان صرف بکنند که سود آن هم به جیب این عربستانیهای خبیث برسد و موجب این بشود که گلوله بشود به مردم مظلوم یمن.
من خواهش میکنم این دو موضوع را اگر مصلحت میدانید تذکر بدهید، هم حمایت از کالاهای ایرانی که نمایشگاه آن در مشهد دارد برای حجاج برگزار میشود. حجاج قبل از رفتنشان کالاهای خود را بخرند و به راحتی بروند و برگردند سوغات خود را و همان موضوع مطبوعات را، خیلی تشکر میکنم.

علی مطهری
عرض کنم که موضوع دوم شما که یک مسأله منطقی هست، در این شرایط بحران ارزی که داریم طبیعی است که هر مقدار ارز ما به خارج نرود بهتر است و همینطور پول ایرانی هم اگر به آنجا برود تحقیر میشود، این صلاح نیست که بروند. دیدم که نماینده ولی فقیه در سازمان حج هم این مطلب را گفته بودند.
راجع به مطلب اول عرض کنم که مطلب مهمی است. ببینید! اتفاقاً بنده هم این پدیده را احساس میکنم که عکسهای نامناسب در مطبوعات ما افزایش پیدا کرده. آقای وکیلی نماینده قوه مقننه در هیأت نظارت بر مطبوعات و جناب آقای صالحی وزیر ارشاد هم به عنوان رئیس هیأت نظارت بر مطبوعات حتماً باید این موضوع را دنبال بکنند و برخورد بشود. زمانی که خود من در هیأت نظارت بر مطبوعات بودم ما روی این مسائل حساس بودیم، ولی الان یک مقداری سهلانگاری میشود، خیلی ممنونم. از دستور روز بفرمایید.

علیرضا رحیمی
نفر اول جناب آقای پورابراهیمی بفرمایید.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و وقتبخیر خدمت همکاران محترم و مردم عزیز و بزرگوار کشورمان. آقای دکتر مطهری! حضرتعالی مستحضرید هفته و روزهای اخیریکه به شکلی پشت سر گذاشتیم شاهد یک اقدام وقیحانه از طرف دولت فرانسه برای یک تجمعی که منافقین را در پاریس جمع کردند و یک اقدام کاملاً بیشرمانه علیه جمهوری اسلامی ایران دارند راهاندازی میکنند. انتظار ما از دولت، از شخص آقای رئیسجمهور و وزیر امور خارجه این هست که این موضوع را به شکل جدی پیگیری کنند. اینکه برای ما قابل قبول نیست، ما درحالی که داریم بحث مذاکرات را برای ماندن یا عدم ماندن در برجام و کشورهای اروپایی پیگیری میکنیم این براساس هیچیک از قوانین بینالملل قابل قبول نیست که یک کشوری بیاید اجازه بدهد کسانی که (17) هزار شهید را در دوران انقلاب اسلامی به عنوان شهدای ترور از ما گرفتند با این وضعیت اسفبار و این شرایطی که در کشور ایجاد کردند امروز در دامن آمریکاییها و کشورهایی مثل عربستان و جاهای دیگر بروند و اینطور اقدامات وقیحانهای را انجام بدهند و دولت جمهوری اسلامی ایران به یک تذکرات ساده بسنده کند.
جمهوری اسلامی ایران باید سفیر فرانسه در ایران را اخراج میکرد. این رفتاری که امروز فرانسه علیه جمهوری اسلامی ایران دارد هرساله تکرار میکند، برای اولینبارشان هم نیست. سال گذشته هم منافقین را جمع کردند در آنجا و موضوع براندازی را دارند پیگیری میکنند. یکوقت در یکجا مینشینند اعتراض به یک اقدام میکنند میگوییم اینها نشستند یک اقدام انجام میدهند. با صراحت، با کمال بیشرمی و وقاحت منافقینی که دستشان به خون شهدای ما در کشور آغشته است امروز حتی بعضی از اینهایی که در فرانسه و در پاریس در این اجلاس بودند از طریق مقامات بینالمللی مثل اینترپل در حال پیگیری پروندههای خود هستند. این وضعیت از نظر ما قابل قبول نیست.
آقای دکتر مطهری! از شما میخواهیم خود شما فرزند شهیدی هستید که به واسطه همین شهدای ترور ما امروز داریم ثلمهای را به جهان و نظام جمهوری اسلامی بابت عدم وجود شهید عزیز به نام شهید مطهری میبینیم. (رنجبرزاده ـ متشکرم، وقت شما تمام شده) امروز این وضعیت قابل قبول نیست. انتظار ما از مجلس این است؛ کمیسیون امنیت ملی ما در این روزها باید بیانیه میداد، ورود پیدا میکرد. وزارت امور خارجه ما باید ورود پیدا میکرد. آقای وزیر امور خارجه کجا است؟ آقای رئیسجمهور چرا در اروپا موضع نمیگیرید؟ خواهش میکنم حضرتعالی این وضعیت را توضیح بدهید، پیگیری کنید و تکلیفی بر کمیسیون امنیت ملی هم وارد کنید.

علی مطهری
متشکرم، جناب آقای پورابراهیمی! تذکر به جایی است و حداقل از وزارت خارجه انتظار داریم که سفیر فرانسه را احضار بکنند. حالا شما فرمودید اخراج، حالا ما میگوییم حداقل احضار بکنند و این برای چندمین بار هست که فرانسه دارد این کار را انجام میدهد و به هر حال انشاءالله که مسئولان دولتی اقدام لازم را انجام بدهند، بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای جاسمی تذکر روز دارند، بفرمایید.

سیدقاسم جاسمی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تشکر و قدردانی دارم از همه همکاران عزیز و گرانقدر به جهت حساسیت، تعصب و اقدامات بسیار خوبی که طی چند روز گذشته در رابطه با مشکلات اقتصادی که در کشور به وجود آمد. همانطور که دوستان عزیز استحضار دارند نمایندگان مجلس هم نسبت به این موضوع و نسبت به ضعفهایی که دولت داشت بیتفاوت نماندند، به همین جهت نامههای متعددی هم به هیأترئیسه داده شده که درخواست دادند، انشاءالله دولت نسبت به ترمیم کابینه اقداماتی انجام بدهند.
من از همه همکاران عزیز در مجلس شورای اسلامی تقاضا دارم که یک مقداری صبر پیشه بکنند که انشاءالله دولت تصمیم جدی خودش را در رابطه با اصلاح و ترمیم کابینه انجام بدهد و در این شرایط فعلی شاید استیضاح به نفع کشور نباشد، ولی اگر انجام نشد بلافاصله موضوع استیضاح استارت و کلید بخورد و در مجلس مطرح بشود. آن چیزی هم که من توقع دارم و از آقای رئیسجمهور خواهان هستم این هست که واقعاً ما از همین ورزش قهرمانی که الان یک رویداد مهم در جهان هست، مسابقات فوتبال جهان درس یاد بگیریم. تقریباً حدود یکشنبه بود اگر اشتباه نکنم، 10/4/97 مسابقهای بین ژاپن و کشور بلژیک اتفاق افتاد که تا دقیقه (70) تیم ژاپن (2) بر صفر جلو بود و پیروز میدان بود، آنجایی که میگویند این نیمه دوم نیمه مربیان هست باید با تفکر و تعقل تصمیم بگیرند. لذا یک تصمیم بسیار جالبی که گرفته شد دوتا فوروارد به قول فوتبالیها سرزن و قدبلند در میدان آورد، در (20) دقیقه نتیجه قطعی باخت را به برد (3) بر (2) تبدیل کرد. این توقع یک توقع واقعاً درستی است. ما از جوانها و از افراد کارآمد و زبده بتوانیم در کابینه استفاده بکنیم و یک تعامل بین سه قوا ایجاد بشود که دود آن به چشم مردم در آینده نرود و انشاءالله در آینده نزدیک ما شاهد رضایتمندی مردم باشیم.

علی مطهری
متشکریم، یکی، دو نفر را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای کواکبیان بفرمایید.

مصطفی کواکبیان
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! من تشکر میکنم. سه تا نکته خیلی کوتاه را متذکر میشوم. نکته اول به سربازان عرصه دیپلماسی آقای دکتر ظریف و همکاران ایشان خداقوت میگویم که در مذاکرات با اروپاییها توجه داشته باشند که یک ملت پشت سر آنها ایستادهاند. حداقلهای حقوق ملت ایران اگر تضمین شد راضی بشوند، و الا راضی نشوند به اینکه بخواهند مردم ایران متضرر بشوند.
نکته دوم اینکه به دستگاه قضائی متذکر میشوم در شرایطی که واقعاً مردم مشکل دارند بعضیها میخواهند طلاق بدهند، مثلاً گفته شده (30) تا سکه، قبلاً (900) هزار تومان بوده، الان میگوید (3) میلیون تومان. این بدبختها میآیند دفتر ما مراجعه میکنند میگویند با این وضعیت چکار کنیم، آنوقت سلطان سکه با دو تن سکه دستگیر میشود. ما منتظر این هستیم که ببینیم دستگاه قضائی با سلطان سکه میخواهد چکار بکند.
آخرین نکته من هم این هست که ما در این فصل گرما واقعاً همدردی میکنیم با مردم شریف استان خوزستان، مردم آبادان، مردم خرمشهر و من به وزارت نیرو و همچنین مسئولین استان خوزستان میگویم که شما همت کردید ولی همت شما مضاعف که زودتر نتیجه بگیریم. والسلام

علی مطهری
15
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

علی مطهری
جلسه بعدی ما ساعت (8) صبح روز یکشنبه سی و یکم تیر ماه 1397 هست. دستور جلسه دستور هفتگی است که اعلام خواهد شد. پایان جلسه را اعلام میکنیم.