1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 222 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه دویست و بیست و دوم روز یکشنبه دهم تیرماه 1397 هجریشمسی مطابق با هفدهم شوال 1439 هجریقمری:
1 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی درمورد لایحه حفاظت از خاک.
2 ـ گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل (44) قانون اساسی درمورد طرح اصلاح قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی در تأمین نیازهای کشور و تقویت آنها در امر صادرات و اصلاح ماده (104) قانون مالیاتهای مستقیم و طرح حمایت از فرهنگ مصرف محصولات ایرانی که در اجرای تبصره (1) ماده (49) آییننامه داخلی مجلس در دستور قرار گرفته است و تقاضای تغییر دستور در جلسه علنی روز چهارشنبه مورخ ششم تیرماه 1397 به تصویب رسیده است.
3 ـ ادامه رسیدگی به گزارش شور دوم کمیسیون قضائی و حقوقی درمورد لایحه اصلاح قانون مبارزه با تأمین مالی تروریسم که از صحن علنی ارجاع شده بود.
4 ـ بررسی تقاضای عدهای از نمایندگان مجلس شورای اسلامی درمورد تشکیل کمیسیون ویژه فضای مجازی.
5 ـ بررسی طرح یکفوریتی جامع توسعه و عمران روستاهای کشور.
6 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی درمورد لایحه عضویت دولت جمهوری اسلامی ایران در همکاریهای تأیید صلاحیت آزمایشگاهی آسیا ـ اقیانوسیه.
7 ـ گزارش کمیسیون عمران مبنی بر رد تقاضای تحقیق و تفحص از نحوه ساخت و ساز و هزینهها و مدیریت نمایشگاه شهر آفتاب، نحوه تغییر کاربریها و واگذاری املاک شهرداری تهران به ویژه بوستان مادر.
7 ـ سؤالات آقایان: جواد کریمیقدوسی و آقای قرجه طیار نمایندگان محترم مشهد و کلات و گنبدکاووس از وزیر محترم جهادکشاورزی.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

محمدرضا پورزگری
(آیات 34 ـ 31 سوره مبارکه «ابراهیم» توسط قاری محترم آقای محمدرضا پورزرگری تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
قُلْ لِعِبادِیَ الَّذِینَ آمَنُوا یُقِیمُوا الصَّلاةَ وَ یُنْفِقُوا مِمَّا رَزَقْناهُمْ سِرًّا وَ عَلانِیَةً مِنْ قَبْلِ أَنْ یَأْتِیَ یَوْمٌ لا بَیْعٌ فِیهِ وَ لا خِلالٌ * اللَّهُ الَّذِی خَلَقَ السَّماواتِ وَ الْأَرْضَ وَ أَنْزَلَ مِنَ السَّماءِ ماءً فَأَخْرَجَ بِهِ مِنَ الثَّمَراتِ رِزْقاً لَکُمْ وَ سَخَّرَ لَکُمُ الْفُلْکَ لِتَجْرِیَ فِی الْبَحْرِ بِأَمْرِهِ وَ سَخَّرَ لَکُمُ الْأَنْهارَ * وَ سَخَّرَ لَکُمُ الشَّمْسَ وَ الْقَمَرَ دائِبَیْنِ وَ سَخَّرَ لَکُمُ اللَّیْلَ وَ النَّهارَ * وَ آتاکُمْ مِنْ کُلِّ ما سَأَلْتُمُوهُ وَ إِنْ تَعُدُّوا نِعْمَتَ اللَّهِ لا تُحْصُوها إِنَّ الْإِنْسانَ لَظَلُومٌ کَفَّارٌ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقای پورزرگری قاری محترم تشکر میکنیم، ترجمه آیات را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«بگو به آن بندگانم که ایمان آوردهاند تا نماز را بر پای دارند و پیش از آمدن روزی که در آن نه خرید و فروشی هست و نه دوستی از آنچه روزیشان کردهایم پنهان و آشکارا انفاق کنند. خداوند است که آسمانها و زمین را آفریده است و از آسمان آبی فرو باریده آنگاه به وسیله آن میوهها برای روزی شما بر آورده است و برای شما کشتیها را رام ساخته که به فرمان او در دریا روان شوند و نهرها را نیز برای شما رام کرده است. و خورشید و ماه را مسخر شما کرد که پیوسته روانند و شب و روز را برای شما رام کرد. و از هر آنچه از او خواستهاید به شما بخشیده است و اگر نعمت الهی را بشمارید نمیتوانید آن را شمارش کنید که انسان ستمکار ناسپاس است». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
تأخیرکنندگان جلسه علنی امروز آقایان: رستمیان، کاظمنسب، هزارجریبی و ملکشاهیراد.

علی اردشیرلاریجانی
3
ادامه رسیدگی به لایحه حفاظت از خاک

علی اردشیرلاریجانی

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! در بحث لایحه خاک ماده (7) قرائت شد، اینجا پیشنهاد داشتیم، یک مخالف صحبت کرد، الان باید یک موافق صحبت کند.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
موافق از جلسه قبل خانم زرآبادی هستند که وقتشان را به سرکار خانم ذوالقدر دادهاند.

علی اردشیرلاریجانی

سیده فاطمه ذوالقدر
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و احترام خدمت هیأترئیسه و همکاران بزرگوار و ملت شریف ایران. دهم تیرماه سالروز ورود آقا امام رضا (سلاماللهعلیه) به نیشابور و ایراد حدیث سلسله ذهب را گرامی میدارم.
همکاران محترم! ما در روند بررسی لایحه خاک هستیم و به ماده (7) رسیدیم. در ماده (7) برای کنترل کیفیت مطالعات خاکشناسی و جلوگیری از انجام مطالعات موازی و تکراری که هم هزینهبر است و هم میتواند زمان زیادی را به خودش بگیرد، دستورالعملهایی صادر شده که برای تسریع در روند کار باید اتخاذ شود و آن اینکه تهیه دستورالعمل مطالعات خاکشناسی که متناسب با اراضی و ابلاغ آن باشد و همینطور ایجاد بانک ملی اطلاعات خاک کشور که تمام مطالعاتی که در این زمینه انجام میشود در آنجا ثبت و ضبط شود و در اختیار مطالعات کارشناسان قرار بگیرد و همینطور از همه مهمتر تهیه نقشههای پهنهبندی خاک کشور از نظر کانیشناسی، زیستمحیطی و زمینشناسی پزشکی و کشاورزی و اینکه کیفیت خاک ارتقا پیدا کند، از لحاظ اینکه عدم بیماری باشد، کشاورزان آسیب نبینند و بتوانند محصولات خوبی را تولید کنند. ماده (7) در اینجا آمده و دو تا تبصره هم برای آن آمده که طبق این تبصرهها دستگاههای اجرایی مکلف میشوند که طبق دستورالعمل یک نسخه از نتایج مطالعات خودشان را به وزارتخانه بدهند که در وزارتخانه به تأیید نهایی برسد و همینطور نظارت و تأیید کیفیت مطالعات خاکشناسی باید در پایان فقط به عهده وزارت جهاد باشد، این هم از لحاظ اینکه موازیکاری انجام نشود و وزارت جهادکشاورزی مرجع اصلی این مسأله باشد و این مطالعات جداجدا انجام نشود، موازیکاری نشود، هزینه اضافی نداشته باشد و اینکه نظاممند باشد.
همکاران محترم همه اولویت این لایحه را میدانند، متأسفانه الان خاک ما به خیلی از کشورها به صورت بستههای کرکیت قاچاق میشود که ما باید از طریق تصویب این لایحه و مواد آن، در درجه اول هدف اصلیاش اینکه جلوی قاچاق خاک گرفته میشود، خاک ارزشمند ما (500) سال زمان طول میکشد که یک سانتیمتر خاک به دست بیاوریم و این ماده (7) اینجا بسیار مفید است، از لحاظ کارشناسی، نقشهبندی، مطالعاتی که انجام میشود و اینکه یک مرجع واحد که آن هم وزارت جهادکشاورزی مسئول تمام این موارد در زمینه خاک و مطالعات است و جلوی موازیکاریها را میگیرد. مخالف محترم هم با خود ماده زیاد مخالفت نداشتند، لذا من از همکاران محترم میخواهم به ماده (7) و تبصرههایش رأی موافق بدهند. تشکر میکنم، خیلی ممنون.

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! همکاران تذکر و اخطار هم دارند.

علی اردشیرلاریجانی
اگر اخطار دارند بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای حاجی اگر در موضوع است بفرمایید.

حسینعلی حاجی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! اخطار بنده اصول (137) و (85) است. ببینید! در تبصره (1) ماده (7) میگوید: «دستگاههای اجرایی موضوع ماده (5) قانون مدیریت خدمات کشوری مکلفند مطابق دستورالعمل ابلاغی وزارت» که اینجا منظور «وزارت جهاد» است، «عمل و یک نسخه از نتایج مطالعات خاکشناسی و تناسب اراضی را جهت تأیید به وزارت ارائه نمایند». به نظر میرسد اینکه ما اینجا همه دستگاهها را مکلف کنیم که از وزارت جهاد تبعیت کنند، حتی در این مورد، مغایر اصل (137) است که میگوید: «هر یک از وزیران مسئول وظایف خاص خویش در برابر رئیسجمهور و مجلس است و در اموری که به تصویب هیأت وزیران میرسد مسئول اعمال دیگران نیز هست» و همچنین اصل (85) که ما بیاییم این اختیار را به یک وزارتخانه بدهیم به نظر میرسد مغایر این دو اصل باشد.

علی اردشیرلاریجانی
نه، ما اینجا قانون گذراندیم، میگوید تهیه دستورالعمل مطالعات خاکشناسی را این وزارتخانه انجام میدهد و در نتیجه دستگاههای مختلف باید براساس این عمل کنند، اشکال قانون اساسی ندارد. دولت و کمیسیون هم موافق هستند.
حضار 221 نفر، اصل ماده (7) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند. (ذوالنوری ـ تذکر) چشم، به رأی گذاشتهایم، الان نمیشود. دولت و کمیسیون موافق هستند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (8) را قرائت بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! ماده (8) به کمیسیون ارجاع شده، ماده (9) را قرائت میکنم.

نادر قاضی پور
ماده (8) به کمیسیون ارجاع شده است.

علی اردشیرلاریجانی
ماده (8) در صحن ارجاع شد؟

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! چند مادهای که نیاز به بحث آییننامه داشتند، همه را با یک رأی در جلسه قبلی به کمیسیون ارجاع دادیم.

علی اردشیرلاریجانی
که آییننامه واحدی نوشته شود.

نادر قاضی پور
ماده (9) هم به کمیسیون ارجاع شود.

علی اردشیرلاریجانی
میگویند به کمیسیون ارجاع شده است.

احمد امیر آبادی فراهانی
نه، (9) ارجاع نشده، ایشان میفرمایند (9) هم باید ارجاع شود، نیازی نیست.

علی اردشیرلاریجانی

احمد امیر آبادی فراهانی
ماده 9 ـ استفاده از انواع کود و سموم صرفاً با رعایت معیارهای محیطزیستی و حدود مجاز کاربرد آنها که توسط وزارت با هماهنگی سازمان تدوین و اعلام میشود، مجاز است.

علی اردشیرلاریجانی

احمد امیر آبادی فراهانی
بله، آقای رئیس! اینجا پیشنهاد داریم، باید مخالف صحبت کند.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
جناب آقای سلیمی مخالف هستند، بفرمایید.

علیرضا سلیمی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! قبل از مخالفت خودم یک نکتهای را خواستم محضر مبارک جنابعالی عرض کنم. آقای رئیس! ما این هفته تعطیلی مجلس را لغو کردیم که مسائل مهم اقتصادی و شرایط روز با حضور عزیزانمان، آقای رئیسجمهور، قوه قضائیه و سران سه قوه در مجلس داشته باشیم. اگر توضیح بفرمایید برای چه امروز این جلسه برگزار نشد. ما داریم همین امور عادی خودمان را بررسی میکنیم و متأسفانه شرایط کشور شرایطی است که میطلبد عزیزان اینجا بیایند توضیحات و راهکارهایی ارائه کنند برای اینکه ما از این وضعیت انشاءالله خارج شویم.
آقای رئیس! یک تذکر دیگر هم عرض کنم، بعد مخالفت را عرض میکنم. ببینید! متأسفانه در خود دولت هم در اظهارنظرها خیلی تناقض وجود دارد. (رئیس ـ آقای سلیمی! تذکرتان ماده چند آییننامه است؟) آقای رئیس! من این را عرض کنم، آقای جهانگیری چهارشنبه فرمودند یارانه سه دهک را حذف میکنیم، جمعه آقای نوبخت میفرمایند که حذف نمیکنیم. (رئیس ـ شما مخالفتتان را بفرمایید) آقای رئیسجمهور میفرمایند آنهایی که دلار (4200) تومانی گرفتند در سامانه ثبت شود، آقای وزیر صنعت میفرمایند نشود. من خواهش میکنم شما تذکر بفرمایید که حداقل در دولت با هم هماهنگ باشند، یک حرف بزنند.

علی اردشیرلاریجانی
آقای سلیمی! شما به عنوان مخالف راجع به این موضوع صحبت کنید، بفرمایید.

علیرضا سلیمی
اما درمورد مخالفت؛ ببینید! در اینجا به صورت مطلق آمده: استفاده از انواع کود و سموم صرفاً با رعایت معیارهای محیطزیستی و حدود مجاز کاربرد آنها با هماهنگی سازمان، تدوین و اعلام میشود. اینجا به صورت مطلق است، انواع کود، کودهای شیمیایی و غیرشیمیایی را دارد. الان واقعاً اینکه عزیزان ما در سازمان محیط زیست معیارها را بیان کنند، وقتی اطلاق دارد یعنی شامل کودهای غیرشیمیایی میشود، ما اینجا با مشکل مواجه میشویم، یعنی کار را متوقف میکند، یعنی هیچ نوع استفادهای از این مواد نباید شود، مگر اینکه آقایان اجازه بدهند. به نظر میرسد کشاورزان مخصوصاً در روستاها و کشاورزان خردهپا، کسانی که از سموم شیمیایی یا کود شیمیایی استفاده میکنند را با مشکل مواجه میکند. به نظر میرسد یک مقدار ابهام دارد که باید در این رابطه توضیح بدهند، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
جناب آقای موسویلارگانی موافق هستند که وقتشان را به جناب آقای مرادی دادهاند.

احمد مرادی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین انه خیر ناصر و

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! همکاران اخطار و تذکر دارند.

علی اردشیرلاریجانی
دولت و کمیسیون هم موافق هستند. این ماده (72) قانون برنامه وزارت بهداشت را موظف کرده با همکاری وزارت جهاد مصرف کود شیمیایی را برای محصولات مشخص کند و عرضه محصولاتی که به صورت غیرمجاز از سموم و کودهای شیمیایی استفاده میکنند را ممنوع کند. الان شما وزارت جهاد را (تعیین کردید)، مغایر قانون برنامه است، (پاپیزادهبالنگان ـ بهداشت را هم بیاورید) یا باید وزارت بهداشت را اضافه کنید.

خلیل آقایی
این استفاده از محصولات کشاورزی است.

علی اردشیرلاریجانی
میدانم، قانون برنامه است، درست است محصول کشاورزی است، ماده (72) قانون برنامه این را گفته است. (پاپیزادهبالنگان ـ پیشنهاد داریم بهداشت هم اضافه شود) اینجا گفتید که صرفاً از طریق وزارت جهاد با هماهنگی سازمان، «صرفاً» آوردید، بنابراین کاملاً خلاف برنامه است. (قربانی ـ صددرصد خلاف قانون برنامه است) بنابراین باید دوسوم رأی بیاورد. دوستان توجه داشته باشید! خلاف برنامه است، دوسوم رأی میخواهد.
حضار 221 نفر، نمایندگان نظرشان را راجع به ماده (9) اعلام بفرمایند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. بنابراین باید اصلاحش کنیم تا مخالف برنامه نباشد. پیشنهادی که مخالف قانون برنامه نباشد داریم؟

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! در پیوست (1) آقایان کاتب، کاظمنسب، نوری، اکبری و همچنین آقای پاپیزاده پیشنهاد دارند.

علی اردشیرلاریجانی
پیشنهادشان چیست؟ بخوانید.

احمد امیر آبادی فراهانی
یک پیشنهاد این است که در ماده (9) عبارت «و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی» پس از کلمه «سازمان» اضافه شود.

علی اردشیرلاریجانی
یعنی توسط وزارت با هماهنگی وزارت بهداشت، باز هم خلاف برنامه است، چون در قانون برنامه گفته وزارت بهداشت مسئول است با هماهنگی آنها این کار را بکند، شما این کار را به وزارت دادید.

عباس پاپی زاده پالنگان
مطرح میکنیم شما اصلاح کنید.

علی اردشیرلاریجانی

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای پاپیزاده! پیشنهادتان را بفرمایید.

عباس پاپی زاده پالنگان
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
همانطور که دوستان فرمودند چون این ماده وزارت بهداشت را به عنوان محور تدوین حدود مجاز کاربرد سموم و کود معرفی نکرده خلاف برنامه است و امروز هم ما موضوعات مختلفی را داریم در جامعه میبینیم، از جمله بحث افزایش نرخ رشد بیماریهایی مثل سرطان. هر کدام از ما در محلهای که زندگی میکنیم با این معضل مواجه هستیم و حتماً چند نفری را دیدیم دچار بیماریهایی هستند که ناشی از باقیمانده سموم در محصولات کشاورزی است. یکی از موضوعات مهمی که ما در قانون برنامه ششم پیگیری کردیم بحث تولید غذای سالم است و امروز همه ما یک دغدغهای داریم که بتوانیم یک غذای سالمی را به مردممان تحویل بدهیم.
یکی از پیشنهادات خوبی که در دو، سه سال گذشته توسط انجمنهای مختلف و حامیان سلامت مردم پیگیری شده، بحث تولید محصولات ارگانیک است. در ماده (9) این قانون اشاره شده که حدود مجاز کاربرد انواع سموم و کود را وزارت جهادکشاورزی با همکاری سازمان محیط زیست باید تدوین کند. در حالی که حدود مجاز کاربرد سموم باید توسط وزارت بهداشت، یعنی صریحاً عرض میکنم، باید توسط وزارت بهداشت مشخص شود. وزارت جهادکشاورزی اصلاً برای خودش مسئولیتی را در حوزه سلامت محصولات کشاورزی قائل نیست و کسی که حافظ سلامت محصولات کشاورزی است وزارت بهداشت است. این است که اگر عزیزان جهت اصلاح این ماده کمک کنند و وزارت بهداشت را به عنوان محور و تدوینکننده حدود مجاز استفاده از کود و سم معرفی کنند ممنون میشوم که انشاءالله ما در آینده یک نظارت دقیقتری را روی تولید انواع محصولات کشاورزی داشته باشیم. امروز هم میبینیم که صادرات محصولات کشاورزی در حال رشد است. بعضی از کشورها مثل کشور روسیه که دارند محصول ما را دریافت میکنند اتفاقاً روی این نکته کلیدی دارند تأکید میکنند. بعضی وقتها بعضی از محمولههای ارسالی ما عودت داده میشود به دلیل اینکه ما نتوانستیم آن میزان مجاز مصرف سموم و کود را رعایت بکنیم. بنابراین ارتقای سطح کیفی سلامت محصولات کشاورزی علاوه بر اینکه سلامت مردم خودمان در داخل کشور را تضمین خواهد کرد بحث صادرات را هم انشاءالله برای ما یک قدری مهیا خواهد کرد، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
یک نکتهای اینجا دارد، اگر میخواهید اشکال قانون برنامه آن رفع بشود باید خط دوم بنویسیم «توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با هماهنگی وزارت و سازمان تدوین و اعلام میشود مجاز است». اگر این را بنویسید اشکال قانون برنامه ندارد، نصف به اضافه یک میخواهد. اگر موافق هستید این اصلاح را انجام بدهیم که اشکال قانون برنامه نداشته باشد. میشود «توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با هماهنگی وزارت و سازمان تدوین میشود». (آقایی ـ آقای دکتر کود را ما وارد میکنیم) شما دارید فلسفهاش را میفرمایید، من میگویم قانون وجود دارد، اگر موافق هستید ما همین را رأی بگیریم چون دیگر مخالف برنامه نیست.

نادر قاضی پور
شش ماه قبل تصویب کردیم، از وزارت بهداشت و درمان تحویل گرفتیم و به سازمان استاندارد دادیم، شش ماه است قانون نوشته شده.

علیرضا رحیمی
آقای دکتر! مخالف و موافق هم ثبتنام کردند.

علی اردشیرلاریجانی
اگر همان بحث را میخواهید ادامه بدهید که موافق هم صحبت کند. الان پیشنهاد مطرح را یک بار بگویید.

احمد امیر آبادی فراهانی
پیشنهاد جناب آقایان: قربانی و فرهنگی: «با رعایت معیارهای زیستمحیطی و سلامت انسانها توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و وزارت جهاد مطابق بند «ت» ماده (72) قانون برنامه ششم تدوین و اعلام میشود مجاز است».

علی اردشیرلاریجانی
اینطور میشود، ببینید! اگر این را میخواهید باید سطر دوم بنویسیم «توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با هماهنگی وزارت و سازمان تدوین میشود». همین خوب است؟ دولت موافق است؟ (قربانی ـ آقای دکتر! اصلاً سازمان نیامده) نیاید، آن اشکال ندارد. اگر با این موافق هستید، دولت و کمیسیون هم موافق هستند ما رأی بگیریم. این اشکال قانون برنامه دیگر نخواهد داشت. (محبینیا ـ ششماه قبل قانون تصویب کردیم، در اختیار استاندارد گذاشتیم) (قربانی ـ آقای دکتر! سموم نیست سموم استاندارد نیست) اجازه بدهید، ببینید! یک مشکل خلاف برنامه است، پیشنهادهای دیگر همه دوسوم رأی میخواهد. اگر میخواهید برنامه را رعایت کنید باید این اصلاح بشود: «توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با هماهنگی وزارت جهاد و سازمان حفاظت محیط زیست تدوین میشود». دولت مخالف است؟ حالا پیشنهاد همین است که توسط وزارت بهداشت و درمان باشد با هماهنگی وزارت و سازمان، درست است؟ اگر مخالف هست بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای حاجی مخالف هستند، بفرمایید.

حسینعلی حاجی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! همین نکتهای که آقای قاضیپور همکار عزیزمان و دیگر همکاران هم اشاره کردند، سازمان استاندارد هم در قانون قبلی که گذراندیم جزء مراجع مورد گواهی این موضوع بوده که آن هم اگر لازم میدانید اضافه بشود که این مشکل هم حل بشود.
یک مطلب دیگر هم که هست اینکه گفته «حدود» به نظر میرسد حد یا سقف بیاید بهتر باشد.

علیرضا رحیمی
جناب آقای کبیری موافق هستند، بفرمایید. آقای رئیس! همکاران اخطار و تذکر هم دارند.

سیدتقی کبیری
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام، ادب و احترام دارم خدمت مردم عزیز و بزرگوار ایران اسلامی و همکاران محترم. جناب آقای دکتر! من قبل از اعلان موافقت پنجم تیرماه را که یکصدمین سال پیروزی قهرمانانه مردم و علماء شهرستان خوی در مقابل متجاوزان غیرمسلمان بود را گرامی میدارم و این پیروزی را به مردم ایران و آذربایجان به ویژه مردم غیور شهرستان خوی تبریک عرض میکنم.
موافقت بنده در ماده (9) لایحه حفاظت از خاک این هست که عنایت بکنید در این ماده موضوع مهم استفاده از انواع کود و سموم را مطرح کرده که در اینجا بحث معیارهای محیط زیستی و حدود مجاز کاربرد آن را مطرح کرده. استحضار دارید که مسئولیت این معیارها و حدود مجاز با پیشنهادی که مطرح شد بر عهده وزارت بهداشت گذاشته شده و این موافق برنامه ششم توسعه هست. با توجه به اینکه حساسیتی که تولید غذای سالم برای مردم عزیز ما وجود دارد و از طرفی سلامت مردم امروز به عنوان موضوع بسیار حساس و حیاتی مطرح است و طبیعی است که مسئولیت این سلامت بر عهده وزارت بهداشت هست. البته این به این معنا نیست که ما سازمان محیط زیست و یا وزارت کشاورزی را در این حوزه کنار بگذاریم. لذا اگر ما این مسئولیت مستقیم را بر عهده وزارت بهداشت بگذاریم، اولاً مناسب و موافق برنامه ششم خواهد بود و از طرفی سازمان محیط زیست و وزارت کشاورزی هم در کنار وزارت بهداشت موضوع معیارها و حدود استفاده از این انواع کود را مشخص خواهد کرد. بنابراین همکاران عزیز عنایت بکنند این پیشنهاد در عین حالی که آن موافقت برنامه ششم را خواهد داشت، مسئولیت حساس و اساسی وزارت بهداشت که سلامتی مردم بر عهده وزارت بهداشت هست را تأمین خواهد کرد. البته طبیعی است که موضوع محیط زیست و توجه به محیط زیست و همچنین توجهی که وزارت کشاورزی در تولید بخشی از مواد غذایی بر عهده دارد در کنار وزارت بهداشت این مسئولیت را بر عهده خواهد داشت. لذا من از همکاران عزیز درخواست میکنم به این پیشنهاد رأی موافق بدهند که آن مخالفت با برنامه ششم را هم نداشته باشد، ممنون و متشکر.

علیرضا رحیمی
متشکرم، آقای رئیس! همکاران اخطار و تذکر دارند.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی

اسداله عباسی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر لاریجانی! خواهش من این است که به این اخطار توجه بفرمایید. اصول (50)، (137) و (138) هست. در اصل (50) در بحث حفاظت محیط زیست است که نسل امروز و نسلهای بعد باید در آن حیات اجتماعی رو به رشدی داشته باشند، وظیفه عمومی تلقی میگردد. از این رو فعالیتهای اقتصادی و غیر آن که به آلودگی محیط زیست یا تخریب غیرقابل جبران آن ملازمه پیدا کنند، ممنوع است. در اصول (37) و (38) هم وظایف وزرا را مشخص کرده و مسئولیت وزرا در برابر رئیسجمهور و مجلس را مطرح کرده. اینجا استفاده از کود و سموم صرفاً با رعایت معیارهای محیط زیست و حدود مجاز کاربرد آنها، متولی همه اینها وزارت جهادکشاورزی است، چه در ترویج کشاورزی، استفاده از سموم، نحوه استفاده و مقدار آن. ما نیاییم آن را دستکاری بکنیم و این وظیفه اصلی و ذاتی مأموریت وزارت جهادکشاورزی را بگوییم توسط وزارت بهداشت و درمان. وزارت بهداشت و درمان میتواند براساس برنامه ششم هماهنگی یا نظارت با وزارت جهادکشاورزی داشته باشد که خدایناکرده میزان مصرف کود شیمیایی یا سموم به حد استاندارد باشد. این که امروز دارد مصرف میشود واقعاً غیراستاندارد است، واقعاً جان و سلامت انسانها، محیط زیست در خطر است، ما برای اینکه جان انسانها را نجات بدهیم و سلامت انسانها را تضمین بکنیم بایستی وزارت جهادکشاورزی با هماهنگی وزارت بهداشت و درمان این کار را بکند و در اینجا ابهام وجود دارد، روشن و شفاف نیست.
من خواهشم این است که این یا بایستی به کمیسیون برگردد اصلاح بشود یا این بند بایستی اصلاً حذف بشود. وگرنه اگر این بند بخواهد ناقص تصویب بشود هیچچیز از آن در نمیآید، نه آن فرآیند قانونگذاری در اینجا شکل میگیرد نه استفاده از قانون و اجرای قانون و نه نظارت قانون. خواهش من این است که در ارتباط با این بند چون مورد بحث و اختلاف نظر هست و دولت و جهادکشاورزی هم قبول ندارد، از آن طرف هم اختیارات وزارت بهداشت و درمان را سلب میکند حتماً در کمیسیون با دقت مورد بررسی قرار بگیرد و بعد بیاید، مثل ماده (8) همانطور که ماده (8) به کمیسیون برگشته اصلاح بشود ماده (9) هم برود در کمیسیون یا اصلاح بشود یا الان این قضیه حذف بشود.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی متشکرم. دوستان حالا ببینید! این اخطار واردی نیست، ولی مخالف و موافق باید صحبت کنند، ولی اشکال قانون اساسی ندارد. دولت مخالف است، (قاضیپور ـ تذکر) تذکر دارند، راجع به این موضوع بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای محجوب هم اخطار و هم تذکر دارند، بفرمایید.

علیرضا محجوب
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! ماده (144) را عنایت بفرمایید، تکلیف رئیس جلسه است. ببینید! الان شما یک پیشنهاد گرفتید، مغایرت آن با اصل (75) به نظر من روشن است، (رئیس ـ چرا با اصل 75 ؟) عرض میکنم، ماده (144) آییننامه را عنایت بفرمایید. تذکر من ماده (144) است. «رئیس جلسه مکلف است اصول کلیه طرحها، لوایح عادی» الی آخر. آقای رئیس ببینید! الان شما یک پیشنهادی را وصول کردید که مستلزم ایجاد یک دستگاه جدید است، یعنی یک بخش جدید باید در آن دستگاه ایجاد بکند. آیا به نظر شما این مغایر اصل (75) نیست؟ متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
نه، مغایر نیست. نظر کمیسیون چیست؟ (کیخا ـ صحبت میکنیم) اگر کمیسیون نظری دارد بفرمایید.

احمدعلی کیخا
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز دقت بفرمایید! در ماده (74) (امیرآبادیفراهانی ـ 72) قانون برنامه حد مجاز باقیمانده سموم را در مواد غذایی گفتند، نه در مزرعه. بحثی که داریم در مزرعه است، در مزرعه وزارت جهادکشاورزی و سازمان محیط زیست مسئول کنترل آلودگی خاک هستند، نه اینکه در حد مجاز در باقیمانده مواد غذایی با شما است. درست است، نه اینکه در میزان مصرف در مزرعه که توسط زارعین انجام میشود وزارت بهداشت اپلیکیشن بدهد بگوید شما اینقدر استفاده کنید. لطفاً این دو تا با هم خلط مبحث نشود.

علیرضا رحیمی

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
جناب آقای قاضیپور تذکر و اخطار دارند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب محضر رهبر معظم و فرزانه انقلاب، ملت بزرگ ایران اسلامی و شما برادران و خواهران عزیز. آقای لاریجانی! ماده (24) آییننامه داخلی را به حضرتعالی تذکر میدهیم. شش ماه قبل ما این قانون را نوشتیم، اختیارات وزارت بهداشت از این قبیل را به سازمان استاندارد تفویض کردیم. آقای لاریجانی! اینجا نوشته «استفاده از انواع کود و سموم» کود و سموم تولیدی کجا؟ داخل یا خارج؟ وارداتی یا تولیدی؟ مشخص نکرده، سازمان استاندارد است که تشخیص میدهد سموم استاندارد تولید شده است یا نه. در چند سال اخیر تعدادی سموم را آوردند به جای کشتن حشرات در استان آذربایجانغربی صدمات فراوانی به تولید میوهها وارد شد. من از حضرتعالی میخواهم همین را توزیع کنید که اولویت با تولید داخل است. استفاده از انواع کود و سموم برای تولید داخل است و سازمان استاندارد است.
آقای قربانی! بگذارید من عرایضم را بگویم شما بفرمایید. آقای لاریجانی! ما برای سازمان استاندارد در تولید و توزیع و مصرف وظایف تعیین کردیم. من خواهشمندم وزارت بهداشت و درمان عزیز ما است، کارهای بسیار حساسی دارد. درمان مملکت دست آنها است، تهیه دارو دست آنها است، بیمارستانها و اینقدر وظایف دیگر به وزارت بهداشت و درمان ندهیم. سازمان استاندارد سازمان تخصصی است، سازمان تخصصی باید به این امر مهم رسیدگی کند طبق قانونی که شش ماه قبل تصویب شد.
آقای لاریجانی! پیشنهاد میکنم به کمیسیون برگردد کمیسیون محترم آقای کیخای عزیز این ماده را جامع بررسی کند، هم برای تولید داخل که سال کالای ایرانی است مد نظر قرار بدهند، هم بر مصرف آن که چقدر مصرف بشود، اینجا آزمایشات خاک مد نظر قرار نگرفته است. به عشق امام حسین، یا حسین.

علی اردشیرلاریجانی
حالا اینجا چندتا مشکل دارد، بعضی از آقایان از وزارت کشاورزی میگویند این کود و سموم هست، وقتی وزارت بهداشت مسئول این باشد ممکن است، بعضی آقایان استاندارد را میگویند در قانون آمده، برای ما روشن نیست که در قانون استاندارد آمده. اضافه آن مشکل نیست، مینویسیم «با هماهنگی وزارت و سازمان استاندارد و سازمان». به هر حال قانون برنامه هست. الان دوتا راه داریم، در اینکه خلاف برنامه است تردید نفرمایید، متنش را برایتان خواندم. الان یا باید این را رأی بگیریم، یا اینکه بدهیم کمیسیون اصلاح بفرمایند. راجع به سازمان استاندارد و اینها رفع ابهام دارید الان نمیتوانید مطرح کنید. (امیرآبادیفراهانی ـ آقای رئیس! یک رفع ابهام هم داریم) (قربانی ـ استفاده کاربردی است، بحث تولید نیست) میدانم اختلاف نظر دارید. اگر اجازه بدهید چون یک پیچیدگی پیدا کرد که سازمان استاندارد هست، نیست و خلاف برنامه آن روشن است، چون ما در برنامه گفتیم وزارت بهداشت و درمان مسئول است و آن رأی هم که نمایندگان دادند چون دوسوم نداشت درست بوده. اما الان اگر میخواهید اصلاح بشود باز این انقلت وجود دارد که سازمان استاندارد هم دخالت دارد یا نه. اگر اجازه بدهید این را به کمیسیون ارجاع بدهیم کمیسیون با همه این مسائل بررسی کند.
حضار 214 نفر، ارجاع ماده (9) به کمیسیون را به رأی میگذاریم، چون بحث این بود که ممکن است به سازمان استاندارد هم ما اجازهای داده باشیم، از آن طرف در قانون برنامه وزارت بهداشت را مسئول کردیم، اینجا وزارت جهاد را مسئول کردیم، یک اختلافی است. ولی دوستان اگر اصلاح میخواهند بکنند باید بدانند در قانون برنامه ما وزارت بهداشت را مسئول کردیم، هر اصلاحی میخواهند بکنند به آن لطمهای نزند. نمایندگان نظرشان را اعلام بفرمایند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (10) را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! مواد (10) و (11) به کمیسیون ارجاع شده، اگر اجازه بفرمایید ماده (12) را قرائت کنیم.
«ماده 12 ـ وزارت و سازمان حسب مورد مکلفند با همکاری دستگاههای اجرایی ذیربط نسبت به تهیه و اجرای طرح بازسازی خاک در مناطق تخریبیافته و آلوده شده ناشی از حوادث طبیعی غیرمترقبه اقدام نمایند». آقای رئیس! در اینجا پیشنهادی نداریم.

علی اردشیرلاریجانی
پیشنهاد نداریم، ماده بعد را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
ماده 13 ـ بهرهبرداران واحدهای تولیدی، صنعتی، خدماتی و معدنی که در مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی و ویژه اقتصادی و شهرکها و نواحی صنعتی فعالیت میکنند، مکلف به رعایت مفاد این قانون میباشند.

علی اردشیرلاریجانی
چرا ماده (12) را نخواندید؟

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! (12) را خواندیم، عرض کردم مواد (10) و (11) به کمیسیون ارجاع شده.
«تبصره 1 ـ مدیران سازمانهای مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی موظفند در مواردی که آلودگی یا تخریب خاک از سوی سازمان یا وزارت به آنها اعلام میشود، آلودگی و تخریب را در چهارچوب مفاد این قانون برطرف نموده و گزارش اقدامات را حسب مورد به سازمان یا وزارت ارسال کنند.
تبصره 2 ـ شرکتهای خدمات شهرکها و نواحی صنعتی موضوع ماده (5) قانون نحوه واگذاری مالکیت و اداره امور شهرکهای صنعتی مصوب سی و یکم اردیبهشتماه 1387 همکاری لازم را حسب مورد با سازمان یا وزارت در اجرای مفاد این قانون به عمل میآورند». آقای رئیس! اینجا پیشنهاد داریم.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
جناب آقای قاضیپور مخالف هستند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز! این بند ماده (13) یعنی دادن تمام اختیارات دولت، تمام وزارتخانهها به خصوص وزارت صنعت، معدن و تجارت به سازمان جهادکشاورزی. ما در قوانین گذشته هم وظایف مناطق آزاد، آنجا آوردیم برای صادرات، برای تولید. با وصف این قانون هیچ تولیدی در مناطق آزاد برای صادرات انجام نخواهد شد. همکاران عزیز! ما آمدیم سالی که سال نیکو است سال کالای ایرانی است. جناب آقای فولادگر هم تذکراتی دادند، ولی رئیس محترم توجه نکردند. ما امسال میخواهیم بهترین کالای ایرانی را تولید کنیم، از آقای فرهنگی هم عذرخواهی میکنم من صحبت کردم.
همکاران عزیز! واقعیت امر این است؛ ما میخواهیم از خاک دفاع کنیم، وظیفه اصلی ما است. حفظ آب هم وظیفه اصلی ما است، هر دو برای ما اولویت دارند، ولی این نباید دادن چک سفید برای تعطیلی کارهای عمرانی باشد، برای تعطیلی تولید باشد. ما در مناطق آزاد قوانین خاص خودش را داریم، تبعیت از قوانین مادر، در آنجا مناطق آزاد مد نظر این است؛ تولید بیشتر، جلوگیری از واردات و مشوقهای تولید برای صادرات. با ماده (13) این قانون در مناطق آزاد کار عمرانی ـ تولیدی انجام نخواهد شد. تعطیلی، سرمایهگذاریهای کلانی هم که همکاران ایرانیان عزیز در آن مناطق انجام دادند تعطیل خواهد شد، شهرکهای صنعتی مربوط به وزارت صنعت، معدن و تجارت است، کمیسیون تخصصی یعنی کمیسیون صنایع و معادن به هیچ عنوان اجازه نمیدهد تولید در شهرکها باشد. همکاران ما! واقعیت امر این اختیار دادن به وزارت جهادکشاورزی و سازمان حفاظت محیط زیست ضد اشتغال و تولید ملی است. ما در بهبود فضای کسب و کار رتبه پایین آوردیم.
آقای لاریجانی! رتبه جمهوری اسلامی در فضای کسب و کار یکدفعه (30) رتبه پایین آمده، با تصویب این قانون رتبه ما پایینتر میرود. هرچه رتبه فضای کسب و کار جمهوری اسلامی پایینتر برود سرمایهگذاری خارجی کمتر میشود. الان یکی از درخواستهای شما نمایندگان محترم جذب سرمایهگذاری خارجی است، یعنی بهبود فضای کسب و کار است. با این وضعیت با این هفتخانی که ایجاد میکنید فضای کسب و کار ما در رتبه صد و هشتادم خواهد شد. از (150) به (180) میرویم، یعنی سرمایهگذاری خارجی در ایران تعطیل، ایرانیان عزیز که در خارج از کشور سرمایه دارند میخواهند به ایران انتقال بدهند با تصویب این قوانین مزاحم یقیناً سرمایهگذاری نخواهد شد. مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی اکثراً وزارت محترم جهادکشاورزی زمینهای (9)، (4) و (5) اعلام کرده است، زمینهای کشاورزی را کم اجازه داده در آن فضا قرار بگیرند. با آوردن این ماده (13) و تبصرههای (1) و (2) تولید تعطیل خواهد شد، از اهداف خودمان دور خواهیم شد.
اعضای محترم کمیسیون عمران، اعضای محترم کمیسیون ویژه تولید ملی و صنعت و معدن! این ماده به ضرر اشتغال، سرمایه ایرانی، جذب مشوقهای خارجی خواهد شد. به این ماده رأی ندهید به کمیسیون برگردد اصلاح بشود. هیچ نظری از وزارت صنعت، معدن و تجارت أخذ نشده است. به عشق امام حسین، یا حسین.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، موافق را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای شاعری موافق هستند، بفرمایید.

علی محمد شاعری
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر لاریجانی! خودتان دیگر استحضار دارید، عزیزان نماینده! ما برای منابع حیاتی مثل آب، هوا، خاک و طبیعت یک استاندارد دوگانه در مناطق آزاد و مناطق غیرآزاد را نمیتوانیم بپذیریم. همان استانداردی که برای آب آشامیدنی در مناطق آزاد وجود دارد در مناطق غیرآزاد هم بایستی وجود داشته باشد و بالعکس، همان استانداردی که برای مصرف سم در مناطق آزاد وجود دارد همان استاندارد باید در مناطق غیرآزاد هم باشد، چون مردمی که در مناطق غیرآزاد زندگی میکنند هیچ تفاوتی با مردمی که در مناطق آزاد زندگی میکنند ندارند. اگر سم غیرمجاز، اگر سمی که دوره کارنس آن بسیار بالا است در مناطق آزاد مجاز نیست در مناطق غیرآزاد هم نباید مجاز باشد. کود شیمیایی که برای خاک مناطق غیرآزاد مجاز نیست در مناطق آزاد هم نباید مجاز باشد. خاک در مناطق آزاد و مناطق غیرآزاد فرقی نمیکند، هوا با مناطق آزاد و غیرآزاد فرقی نمیکند. آب برای مناطق آزاد و غیرآزاد فرقی نمیکند، با توجه به اینکه الان مناطق ویژه اقتصادی و مناطق آزاد هم در ایران در حال گسترش هست من این را به صلاح نمیدانم که ما یک استاندارد دوگانه برای آب در مناطق غیرآزاد داشته باشیم و در مناطق آزاد بیاییم استاندارد دیگری داشته باشیم.
طبق قانون مناطق آزاد قبلاً متأسفانه یک استاندارد دوگانه بوده و به همین دلیل مردمی که در مناطق آزاد بودند از یک استاندارد پایینتری برای رعایت اصول و مبانی مصرف کود، سم و رعایت استاندارد آلودگی برخوردار بودند و این به ضرر ساکنین مناطق آزاد هست. لذا دوستان به ماده (13) رأی بدهید تا ما در اجرای استاندارد مصرف سم و کود در مناطق آزاد و غیرآزاد هیچگونه تبعیض و استاندارد دوگانهای را انشاءالله روا نداشته باشیم.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! همکاران تذکر و اخطار هم دارند.

خلیل آقایی
سلام علیکم
ببخشید، من از گرفتگی صدایم عذرخواهی میکنم. قانون برای همه است، همه بهرهبرداران، همه کسانی که در مناطق مختلف اعم از روستا و شهر، مناطق آزاد و شهرکها، هر چیزی که قانون شامل آن میشود برای همه یکسان است. خاک آلوده به جاهای دیگر تسری پیدا میکند، آب آلوده تسری پیدا میکند، تخریب خاک توسط کسانی که تخریب صورت دادند باید اصلاح بشود. این قانون اگر مصوب مجلس شورای اسلامی شد استثنا ندارد، برای همه لازمالاجرا است، هر کسی که در چارچوب این قانون قرار بگیرد موظف به اجرای این قانون است. استثنا قائل شدن در اجرای قانون برای عوامل زیربنایی که کار کاملاً خطایی است. من خواهش میکنم با کلیات این ماده موافقت فرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، کمیسیون بفرمایید.

نورمحمد تربتی نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
همانطور که همکاران عزیز استحضار دارند اسم این لایحه، لایحه حفاظت از خاک است. مواد قانونی و تبصرههایی هم که در این ماده قانونی وجود دارد منطبق با این عنوان است، اولاً گفته که بهرهبرداران همه موظف هستند که این قانون را رعایت کنند. بنابراین این مسأله مشکلی ندارد. در تبصره (1) گفته که هر ارگان، هر نهاد و هر عامل که موجب آلودگی شود اینها موظفند آلودگی را با هزینههای خودشان رفع کنند. بحثی که اینجا است در تبصره (2) است، منتها در تبصره (2) گفته همه این رفع آلودگیها و جبران خسارتها با هماهنگی وزارت جهادکشاورزی و سازمان حفاظت محیط زیست انجام شود، بنابراین چون این دو ارگان مسئول حفظ کیفیت و کمیت خاک و سلامتی مردم هستند، به صورت طبیعی این وظیفه و هماهنگی با این ارگانها باشد. به نظر من ایراداتی که مخالفین محترم مخصوصاً برادر عزیزمان جناب آقای قاضیپور فرمودند با توضیحاتی که بنده دادم قابل حل است. من از همه همکاران خواهش میکنم به ماده (13) رأی مثبت ارائه فرمایند.

علی اردشیرلاریجانی

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! یک رفع ابهام هم هست. آقای داودی یک رفع ابهامی را در تبصره (1) دارند، بفرمایید.

یوسف داودی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
خواهش میکنم همکاران عزیز و نمایندگان بزرگوار توجهی به موضوع مهمی که به صورت رفع ابهام در تبصره (1) ماده (13) خدمتتان عرض میکنم داشته باشند. اینکه خاک بزرگترین ثروت حیاتی بشر در دنیا است، تبصره (1) به این دلیل نامفهوم است، اگر این خاک تخریب شود شاید ما صدها و هزاران سال هم نتوانیم آن تخریب و آلودگیاش را برطرف کنیم. مثلاً خاکی که به تشعشعات اتمی، عناصر غیرمفید و مضر یا کودهای یونزا آلوده شود، برطرف کردن این مشکل است. به خاطر همین در سطر سوم تبصره (1) ماده (13) آمده که آلودگی و تخریب را در چارچوب مفاد این قانون برطرف کند، عملاً امکانپذیر نیست، از دیدگاه علمی این کار شدنی نیست.
پیشنهادی که بنده دارم به این شکل اصلاح شود که چیز کاملاً کاربردی، عملی و قابل قبول از نظر علمی باشد. به این شکل؛ آلودگی و تخریب را در چارچوب مفاد این قانون، این اضافه میشود: «در حد غیرمضر شدن برای حیات موجودات زنده برطرف نموده و گزارش اقدامات را حسب مورد به سازمان یا وزارت ارسال کنند». به نظر من بهترین همین است، ما اگر این را لحاظ کنیم میتوانیم جلوی مرده شدن خاک و از بین رفتن باروری خاک را بگیریم، متشکر.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون. پیشنهاد ایشان این است که آلودگی و تخریب در چارچوب مفاد این قانون صرفاً در حد، آقای امیرآبادی! متن رفع ابهام را بخوانید.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای داودی متن رفع ابهام را به من ندادند.

علی اردشیرلاریجانی
آقای داودی! یک بار دیگر بگویید. متن را باید اینجا نگه دارید، نباید ببرند. آقای داودی! متن را بخوانید.

یوسف داودی
آقای دکتر لاریجانی! به این شکل اصلاح میشود، من میخوانم. از جایی که «آلودگی و تخریب را در چهارچوب مفاد این قانون»، این قسمت اضافه میشود: «در حد غیرمضر شدن برای حیات موجودات زنده برطرف نموده و گزارش اقدامات را حسب مورد به سازمان».

علی اردشیرلاریجانی
عبارت «در حد غیرمضر شدن برای حیات موجودات زنده» را میگویند بعد از «مفاد این قانون» اضافه شود. حالا مخالف و موافق میتوانند صحبت کنند. (کیخا ـ رفع ابهام دادیم) مخالفت کنید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای لاهوتی مخالف هستند، بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم عنایت بفرمایند! از اینکه همه دوستان روی این امر مهم حساسیت دارند، حساسیت درستی هم است، واقعاً امروز در جامعه ما بیماریهایی که دارد تولید میشود و هزینههای درمانی که در کشور داریم پرداخت میکنیم ناشی از همین بیتوجهیها است که اگر آن دقتهای لازم را داشته باشیم این لایحه میتواند آن را برطرف کند.
دوستان! پیشنهادی که برادر خوب ما جناب آقای داودی دادند مشکلی را حل نمیکند، یعنی ماده (12) همین مفهوم است. در ماده (12) گفته وزارت ذیربط در تهیه و اجرای طرح بازسازی خاک در مناطق تخریبیافته و آلودهشده ناشی از حوادث طبیعی و غیرمترقبه اقدام نماید. یا باز هم در ماده (13) بهرهبرداران واحدهای تولیدی، صنعتی و خدماتی در مناطق آزاد تجاری و مناطق ویژه اقتصادی را مکلف به رعایت این قانون کرده، یعنی باز هم برادر خوب ما جناب آقای شاعری نکاتی را که داشتند مناطق آزاد تجاری و مناطق ویژه که در کشور دارد گسترش پیدا میکند و خاک و هوای آنها متفاوت نیست و درست هم فرمودند، اینجا آنها را مکلف کرده که این قانون را اجرا کنند. بنابراین عبارت «موجودات زنده»، اصلاً فلسفه این قانون چیست؟ فلسفه این قانون، اصلاً آلوده شدن خاک و صیانت از خاک برای حفاظت از موجودات زنده است. حالا ما عبارت «موجودات زنده» را میخواهیم اضافه کنیم. من از آقای داودی این سؤال را دارم، فلسفه صیانت از خاک چیست؟ ما این قانون را داریم تصویب میکنیم صیانت از موجودات زنده است، در این خاک میخواهد موجودات زنده رشد داشته باشد. ما در آن میخواهیم گیاه تولید کنیم، انسان دارد از تولیدات آن گیاه استفاده میکند. (رئیس ـ متشکریم) بنابراین کاملاً همین قانونی که الان هست، نظر آقای داودی را دارد تأمین میکند. دیگر ضرورتی به اضافه کردن نیست، بلکه این اضافه کردن میتواند ابهامات بعدی را هم همراه خودش داشته باشد.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
جناب آقای بختیار موافق هستند، بفرمایید.

علی بختیار گلپایگانی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر لاریجانی! علاوه بر اینکه این رفع ابهام را دادند، من فکر میکنم چون در اصل ماده آمده: «سازمانهای مناطق آزاد و مناطق ویژه». اینجا دیگر در تبصره «مناطق ویژه» اضافه نشده که به نظرم باید «مناطق ویژه» هم اضافه شود.
اما در رابطه با موضوعی که مخالف محترم اشاره کردند که این موضوع صیانت از موجودات زنده را در بر میگیرد، نه به این شکل نیست. ببینید! به این شکل نوشته شده: «آلودگی و تخریب را در چارچوب مفاد این قانون»، ما لازم است که حتماً بگوییم علت مفاد این قانون یعنی چه؟ باید برطرف کردن آلوده شدن و تخریب خاک که گاهی اصلاً امکانپذیر نیست که ما این کار را انجام بدهیم، بنابراین این در حد غیرمضر شدن برای حیات موجودات زنده لازم است که اینجا اضافه شود تا هم به روشن شدن این قانون کمک کند و هم آن ابهامی که اینجا دارد «در چارچوب مفاد این قانون»، این ابهام را برطرف میکند. بنابراین انشاءالله دوستان به این رفع ابهام رأی بدهند که این ایرادی که بر این است رفع شود.

علی اردشیرلاریجانی

خلیل آقایی
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان! این رفع ابهام خودش ابهام است. تشخیص اینکه به ضرر انسان است یا نیست با چه کسی است، چه کسی تشخیص میدهد و اگر وزارت تشخیص داد این مدیر سازمان یا مدیر منطقه آزاد قبول میکند یا نمیکند؟ این یک.
دو؛ خاک عنصر اصلی حیات ماست، عنصر اصلی توسعه کشاورزی ماست، منشأ حیات همه بشریت است. حالا این خاک تخریب شود، آلوده شود، نباید اصلاح شود؟ نباید توسط کسی که تخریب و آلوده کرده اصلاح شود و اگر ایشان بخواهد اصلاح کند ولو هزینه همه ببرد، یک عنصر زیربنایی و حساس توسط فرد، دستگاه یا سازمانی آلوده و تخریب میشود، در دنیا هم مرسوم است، در همه دنیا هر کسی که موجب خسارت، تخریب و آلودگی خاک میشود خودش موظف میشود آن تخریب و آلودگی را برطرف کند. حالا ما به کس دیگری اجازه بدهیم این ضرر انسان است یا نیست؟ آیا موجودات زنده مهم است یا انسان مهم است؟ این ابهام را برای دستگاه اجرایی ایجاد میکند. من خواهش میکنم چون در تمام موارد به بحث آلودگی و تخریب اشاره شده و آنجا به طور اعم گفته، همینجا هم به صورت اعم هر کسی که موجبات آلودگی و تخریب خاک را به وجود میآورد خودش هم موظف است با هزینه خودش آن را برطرف کند.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، کمیسیون بفرمایید.

نورمحمد تربتی نژاد
اگر همکاران محترم به ماده (3) این لایحه توجه کنند معیار و شاخصهای تخریب خاک را آنجا هم مشخص کرده و وزارت جهادکشاورزی موظف شده که مشخص کند و در ماده (11) هم سازمان حفاظت محیط زیست موظف شده که حدود مجاز آلودگیها و آلودهکنندهها را مشخص کند. بنابراین این پیشنهاد آقای دکتر داودی که یک حد مجاز مشخصی که فرمودند در حد غیرمضر شدن برای حیات موجود انسان در این ماده (13) اضافه شود ایجاد ابهام میکند. بنابراین موردی ندارد و من پیشنهاد میکنم این پیشنهاد از طرف همکاران محترم رد شود و به آن رأی ندهند. تشکر میکنم.

علی اردشیرلاریجانی
اگر اخطار راجع به همین موضوع رفع ابهام است بشنویم.

علیرضا رحیمی
جناب آقای کبیری بفرمایید.

سیدتقی کبیری
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر لاریجانی! من اصل (44) را اخطار دارم. همکاران عزیز عنایت کنند! ماده (13) اختصاصاً برای مناطق آزاد و شهرکها و نواحی صنعتی مشخص شده. جناب آقای دکتر! استحضار دارید ما باید در این مناطق فضا را به سمت کسب و کار و بخش خصوصی فراهم کنیم. متأسفانه با قوانینی که گاهی مالیات، گاهی محیط زیست.

علی اردشیرلاریجانی

سیدتقی کبیری

علی اردشیرلاریجانی
نه، (44) را که میگویید آن بخشهای دولتی است.

سیدتقی کبیری
درست است، آقای دکتر! ما درمورد مناطق آزاد قانون مشخص داریم، این موارد معمولاً موانع کسب و کار خواهد شد. من معتقدم برای آن در خود قانون مناطق آزاد باید بحث کنیم.

علی اردشیرلاریجانی
نه، شما میتوانید قانونگذاری کنید، خلاف قانون اساسی نیست.

سیدتقی کبیری
درست است، ولی کسب و کار را آنجا دچار مشکل خواهد کرد.

علی اردشیرلاریجانی
آن بحث دیگری است، در مخالف و موافق است. حضار 214 نفر، پیشنهاد رفع ابهام آقای داودی این است که در سطر سوم تبصره (1) بعد از «مفاد این قانون» بشود: «در حد غیر مضر شدن برای حیات موجودات زنده». نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند. دولت و کمیسیون مخالف هستند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
یک سؤالی را از نماینده محترم دولت و کمیسیون بپرسیم، شما «بهرهبرداری واحدهای تولیدی، صنعتی، خدماتی و معدنی که در مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی و ویژه اقتصادی و شهرکها» را آوردید، در تبصرهها «مناطق ویژه» را حذف کردید، نوشتید: «مدیران سازمانهای مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی موظفند»، عالماً و عامداً بوده یا از قلم افتاده است که «ویژه» را حذف کردید؟ (آقایی ـ از قلم افتاده) از قلم افتاده؟ پس این مهم است، چون در صدر ماده این را آوردید، در دو تا تبصره «مناطق ویژه» را نیاوردید، باید اضافه شود. پس در تبصرههای (1) و (2) «مناطق ویژه» اضافه میشود.
اصل ماده (13) را به رأی میگذاریم. حضار 216 نفر، نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند. دولت و کمیسیون موافق هستند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (14) را قرائت بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
ماده 14 ـ در صورت بروز آلودگی خاک، آلودهکننده مکلف است مراتب را بلافاصله به نزدیکترین اداره حفاظت محیطزیست اطلاع دهد و با هماهنگی و تأیید اداره مذکور، آلودگی خاک را تا رسیدن به حدود مجاز برطرف کند.
مستنکف از ارائه گزارش آلودگی موضوع این ماده یا ارائه گزارش خلاف واقع، با حکم مراجع قضائی به جزای نقدی درجه (8) موضوع ماده (19) قانون مجازات اسلامی محکوم میشود.
آقای رئیس! اینجا هم پیشنهاد داریم.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
جناب آقای داودی مخالف هستند، بفرمایید.

یوسف داودی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز بنده و نمایندگان بزرگوار! خواهش میکنم توجهی داشته باشید. در ماده قبلی که تصویب شد اشکال علمی دارد. بنده آنجا توضیح کامل دادم، وقتی آلودگی خاک به ترکیبات مختلف منجمله میکروبها، تشعشعات اتمی، بعضی کودهای مضر و عناصر اتفاق میافتد امکان اینکه ما بتوانیم آن را به طور کامل برطرف کنیم گاهی وجود ندارد. این موضوعی که در تبصره (1) ماده (13) تصویب شد عملاً از نظر عملی و علمی غیرقابل انجام است. بنده این تذکر را دادم، متأسفانه دولت و کمیسیون کشاورزی با رفع ابهام بنده مخالفت کردند که این از نظر علمی درست نبود.
در ماده (14) هم تا رسیدن به حدود مجاز برطرف کند، در ادامه آن قضیه امکان آن نیست و به نظر بنده باید اصلاحی روی ماده (14) که بتواند عملاً و از نظر علمی ماده (13) را در سطح کشور قابل اجرا کند، به کمیسیون ارجاع داده شود، ما دوباره بحث علمی روی این داشته باشیم که بتوانیم این را به طوری تغییر بدهیم که از نظر علمی بشود در کشور این را عملیاتی کنیم و اجرا شود. آخرین جمله هم اینکه نمایندگان عزیز! اهمیت خاک از آب هم بیشتر است. خاک کشور گرانبهاترین ثروت ملی کشور ماست. اهمیت این موضوعی که امروز در این لایحه مطرح است، شاید از بسیاری از لوایحی که به مجلس شورای اسلامی ارائه میشود بسیار بیشتر است. تقاضایی که دارم این حتماً به کمیسیون ارجاع شود تا ما بتوانیم این را از نظر علمی درست کنیم و متأسفم که خود کمیسیون هم با آن پیشنهاد رفع ابهام بنده مخالفت کردند، متشکر.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
جناب آقای یوسفنژاد موافق هستند که وقتشان را به جناب آقای شریعتنژاد واگذار کردهاند، بفرمایید.

شمس اله شریعت نژاد
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر داودی در اصل با این بند مخالفت نکردند، بیشتر بحث مخالفتشان روی ماده قبلی بود. با توجه به اهمیتی هم که ایشان روی این موضوع اذعان دارند، بحث اهمیت حفاظت خاک، این ماده بهرهبرداران را ملزم به این میکند که چنانچه آلودگی اتفاق افتاد، حالا عمداً، سهواً، به هر شکل، این را به اداره حفاظت محیط زیست منعکس کند، به شکلی نشود که در این قضیه مخفیکاری شود، یا یک حرکت تقابلی با حفاظت خاک صورت بگیرد. به نظر من مادهای است که همه شرایط را دارد. من جهت استحضار دوستان عرض کنم که در ابتدای کارگروه، کاری که کرده تمام دستگاههای اجرایی که در این قضیه ذینفع بودند حضور داشتند و نظرشان را روی این بحث دادند. یعنی این متأثر از یک کار کارشناسی و علمی است که محضر دوستان است. خواهش من این است که به کلیات این ماده رأی بدهید، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی

خلیل آقایی
سلام علکیم
دوستان، خواهران و برادران ببینید! دو تا نکته است، یکی اینکه کسی خاک را آلوده کرده، باید خبر بدهد. این خبر دادن کمک میکند برای اینکه بتوانیم از تسری و پیشرفت و خسارتهایی که به وجود میآورد جلوگیری کنیم و مانع شویم. حالا اگر اطلاع داد میتوانیم برطرف کنیم یا نه یک بحث علمی و فنی است. اولاً اکثر قریب به اتفاق این آلودگیها قابل رفع است، در دنیا رفع کردند.
دو؛ جناب آقای دکتر داودی! بر فرض هم موردی پیدا شود که قابل رفع کردن نباشد، اما اطلاع دادن و برای آن چهارچوب درست کردن، محدودیت گذاشتن، اطلاعرسانی که آنجا اگر ابوالبشری، حیاتی، آدمی، انسانی فعالیتی صورت بگیرد لازمه یک جامعه سالم است یا نیست؟ بر این اساس هم اطلاعرسانی لازم است و هم برای رفع آلودگی لازم است که آلودهکننده به اتفاق سازمان در رفع آن تلاش کنند.

علی اردشیرلاریجانی

نورمحمد تربتی نژاد
به نظر کمیسیون این ماده یکی از مواد بسیار پیشرفته این لایحه است. اول اینکه همانطور که نماینده محترم دولت مطالب را ارائه کردند، اگر آلودگی اتفاق بیفتد این باید ارگانهای ذیربط را باخبر کند و این یک امر بسیار مهمی است، برای اینکه اگر این اخبار اتفاق نیفتد موجب سرایت آلودگی در آبهای زیرزمینی و سایر قسمتهای خاک میشود که این مورد بسیار مهم است و فراز دوم این قانون گفته که اگر این آلودگی اتفاق بیفتد باید رفع شود. از لحاظ علمی برخلاف فرمایش برادر عزیزمان جناب آقای دکتر داودی در جهان روشهای بسیار مهم، علمی و کاربردی، هم روش فیزیکی و هم روشهای شیمیایی و هم روشهای بیولوژیکی برای رفع آلودگی وجود دارد، بنابراین این فراز از این ماده هم بسیار مهم و درست است و در نهایت هم گفته که اگر کسانی این را عمداً و یا سهواً آلوده کردند باید به جزای نقدی محکوم شوند که به نظرم این هم بسیار منطقی است. بنابراین من از همه همکارانم میخواهم که انشاءالله به این ماده قانونی با نظر مثبت رأیشان را اعلام کنند.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. حضار 222 نفر، ماده (14) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند. دولت و کمیسیون هم موافق هستند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
4
بحث و بررسی درخصوص طرح حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدمات کشور و حمایت از کالای ایرانی

علی اردشیرلاریجانی
یک تغییر دستور داشتیم، فعلاً باید متوقف کنیم.

احمد امیر آبادی فراهانی
بله، یک تغییر دستور داشتیم، باید به دستور دوم بپردازیم. اگر اجازه بفرمایید من اسامی مخالفین و موافق را قرائت کنم که سخنگوی محترم کمیسیون ویژه برای ارائه گزارش تشریف بیاورند. اسامی مخالفین: جناب آقای محمدرضا صباغیانبافقی، جناب آقای حسینعلی حاجیدلیگانی و جناب آقای گودرزی. موافقین: جناب آقای شادمهر کاظمزاده، جناب آقای نصراله پژمانفر و جناب آقای فرهنگی. آقای زارع بفرمایید.

رحیم زارع
بسم الله الرحمن الرحیم
گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اصل (44) قانون اساسی به مجلس شورای اسلامی
طرح اصلاح قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی در تأمین نیازهای کشور و تقویت آنها در امر صادرات و اصلاح ماده (104) قانون مالیاتهای مستقیم به شماره چاپ (796) و طرح حمایت از فرهنگ مصرف محصولات ایرانی به شماره چاپ (894) که در اجرای تبصره ذیل ماده (44) آییننامه داخلی مجلس به این کمیسیون به عنوان کمیسیون اصلی ارجاع شده بود، با حضور نمایندگان دستگاههای اجرایی ذیربط و بخشهای غیردولتی و کارشناسان مرکز پژوهشهای مجلس در جلسات متعدد مورد رسیدگی قرار گرفت و در تاریخ 2/3/1397 و 6/3/1397 با اصلاحاتی در عنوان و متن به شرح زیر به تصویب رسید.
اینک گزارش آن مطابق تبصره (1) ماده (147) و تبصره (1) ماده (49) قانون آییننامه داخلی مجلس جهت قرائت و تصویب در صحن علنی مجلس شورای اسلامی تقدیم میشود.
ضمناً گزارش کمیسیونهای فرعی اجتماعی، اقتصادی، برنامه و بودجه و محاسبات، بهداشت و درمان، قضائی و حقوقی و فرهنگی تا این تاریخ واصل نگردید.
رئیس کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل (44) قانون اساسی ـ حمیدرضا فولادگر
همکاران عزیز! این قانون نتیجه گزارش نظارتی کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی است، قانون قبل که در یک فصل بود، ما این قانون را در چهار فصل تنظیم کردیم و به دلایلی اصلاحاتی را انجام دادیم که علیرغم داشتن قانون فعلی، واردات کالاهای سرمایهای، ماشینآلات و انجام پروژهها توسط دستگاههای اجرایی و یا شرکتهای دولتی یا پیمانکاران تحت قراردادهای آنها انجام میشد که اولین اقدامی هم که انجام دادیم بحث نظارت بود و راههای نفوذ بسته شده و به جای نظارتی که تنها وزارت صنعت، معدن و تجارت به صورت انفرادی این را انجام داد، ترکیب هیأت نظارت تعریف شده، در قانون فعلی جرمانگاری نشده بود، در این اصلاحیه جرمنگاری شده که مشخص شده چه چیزهایی جرم و تخلف است و در یک فصل جدید حبس، تعلیق و جریمه نقدی برای اینها، کسانی که تخلف میکنند، در عدم اجرای حمایت از تولید ملی و پیمانکارانی که از ظرفیتهای داخلی میتوانند استفاده کنند این موارد در نظر گرفته شد.
این اصلاح قانون در جریان بود که نامگذاری سال انجام شد که ما هم در عنوان آوردیم «طرح حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی» و هم در تعاریف و یک فصل جدید را درخصوص حمایت از کالای ایرانی و خریدهای مصرفی غیرپروژهای یا غیرطرحی به آن اضافه و تعریف کردیم کالاهای بادوام، معمولی، لوکس و غیرضرور و اینها دستهبندی شدند و یک فصل هم خود قانون فعلی هست که حمایت از محصولات داخلی و خریدهای طرحی یا پروژهای است که در این فصل ما آن گسترش ابزارهای تضمین و پوششهای بیمهای در کشور را اینجا در نظر گرفتیم و شرکتهای تضامنی برای انواع ابزارهای تضمین مورد نیاز بخش تولیدی و خدماتی کشور اعم از ضمانتنامهها و ضمانتنامه شرکت در مناقصه، پیشپرداخت، حسن انجام کار، حسن انجام تعهدات و سایر تعهدات قراردادی در یک چهارچوبی آوردیم که فعالیت مؤسسات تضمین که با بیمه مرکزی هم به تفاهم رسیدیم و موافقت کردند این شرکتهای تضامنی برای حمایت از پیمانکاران و پروژههای داخلی صورت بپذیرد.
همچنین به دستگاههای دولتی یا اجرایی هم این اختیار را دادیم برای حمایت از پروژهها و حمایت از کالاهایی که مورد نیاز پروژههای داخلی هست این ضمانتنامهها را بدهند و یک طرح هم همکاران عزیزمان داده بودند که طرح حمایت از فرهنگ مصرف محصولات ایرانی، این را هم داخل این اصلاح قانون آوردیم و آن چیزهایی که مورد نیاز در قانون حداکثر استفاده از تولیدات داخلی بود آوردیم (امیرآبادیفراهانی ـ خیلی ممنون، آقای زارع متشکرم) و این سه طرح قانون مالیاتهای مستقیم و خود اصلاح قانون و حمایت از فرهنگ مصرف محصولات ایرانی را یکی کردیم و از همکاران عزیز میخواهم که به دقت همراهی کنند و به مفاد این قانون رأی بدهند، خیلی ممنون و متشکرم.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنونم، مخالف را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
مخالف اول جناب آقای محمدرضا صباغیانبافقی نماینده محترم مهریز هستند، بفرمایید.

محمدرضا صباغیان بافقی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
عرض سلام و ادب دارم خدمت نمایندگان محترم. درمورد این گزارش که از کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اصل چهل و چهارم تهیه شده و تصویب شده هدف این طرح بسیار خوب هست که ما بتوانیم بر کالاها نظارت کنیم، توجه بیشتری به تولید ملی بشود و ما در این شرایط که الان هم نیاز هست به کالاهای داخلی اهمیت بیشتری بدهیم، منتها در یک فصلی بیشتر به تعریف پرداخته، حالا مثلاً تأسیسات عمومی را آمده تعریف کرده، اتاق بازرگانی را آمده تعریف کرده، یک خرده به مقدماتی پرداخته که من فکر میکنم اینها تعریفشده و مشخص هست و خیلی نیاز نبوده که اینقدر در این زمینه ما کار بخواهیم انجام بدهیم و مصوبه داشته باشیم.
ولی آنچه که به نظر میآید ما باید توجه کنیم همان بحث کیفیت کالاها و نظارت بر کالاها هست. متأسفانه ما مدام قوانین را تصویب میکنیم ولی روی نظارت خیلی توجه نمیشود. بسیاری از قوانینی که الان در این گزارش آمده ما داریم و بر کشور ما این قوانین حاکم هست، ولی متأسفانه عمل نمیشود. دوستان! تا زمانی که ما کالای خوب صادر نکنیم، کیفیت کالای ما خوب نباشد امکان ندارد که تولید داخلی مورد توجه قرار بگیرد. ما بسیاری از کالاهای داخلی را داریم، در لوازم خانگی، منتها باز هم میبینیم از خارج وارد میشود. در این مصوبات و در این گزارش خواهش من این است دوستانی که تهیه کردند و زحمت کشیدند روی این بحث خیلی جدی باشند. تا زمانی که کیفیت کالا خوب نباشد امکان ندارد مردم رغبت پیدا کنند. اینکه ما یکسری قوانین را بنویسیم و تصویب کنیم و فکر کنیم حالا مشکل با نوشتن این قوانین حل میشود امکان ندارد و قبلاً هم این اتفاقها بارها افتاده.
دوستان! خواهش من این است که در این زمینه نظر و رأی منفی بدهند، این باید طوری رقم بخورد و قوانین این طوری تصویب بشود که بیشتر روی بعد نظارت باشد، بیشتر تولیدکنندگان مجبور بشوند کالاهایی تولید کنند که کالاهای باکیفیت باشد. شما الان ایرانخودرو را میبینید دارد تولید میکند، منتها چرا قیمت گران است رغبت هم نیست؟ برای اینکه کیفیت خوب نیست. عرض کردم بسیاری از لوازم خانگی، بسیاری از تولیداتی که ما داریم متأسفانه علیرغم هزینههای زیادی که میشود و قیمت بالایی که دارد کیفیت ندارد. من فکر میکنم این گزارش و این مصوبات باید به سمت و سویی برود که نظارت را بیشتر کند و تولیدکنندگان کالاها مجبور بشوند کالاهای خوب تولید کنند. اگر با این سمت و با این نگاه باشد من فکر میکنم در این گزارش و در این مواد این نگاه خیلی ضعیف و کمرنگ هست، عذرخواهی میکنم.

مسعود پزشکیان

احمد امیر آبادی فراهانی
جناب آقای قوامی موافق هستند، بفرمایید.

هادی قوامی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران توجه داشته باشند گزارشی که در ارتباط با طرح اصلاح قانون حداکثر استفاده از توان داخلی و خدماتی ارائه شده در جلسات مختلف مورد بررسی قرار گرفت و یک آسیبشناسی شد از بخشهای مختلف که مثلاً ما در بخش صنعت، کشاورزی و خدمات، چون ما قبلاً هم یک قانونی داشتیم که بتوانیم از حداکثر توان داخلی استفاده بکنیم، ولی متأسفانه آن قانون به دلیل ابهامات و ضعفهایی که داشت به درستی و خوبی اجرایی نشده بود، لذا منظور اصلی قانونگذار در واقع این بود که از توان داخل حمایت بشود و ما بتوانیم شرایط را برای کارآفرینان در داخل مناسب بکنیم و بتوانیم بخش زیادی از کالاها و خدماتی که مورد نیاز کشور هست در داخل تولید بکنیم تا واردات کاهش پیدا بکند و صادرات ما افزایش پیدا بکند و بتوانیم از طریق صرفهجوییهایی که از واردات به دست میآوریم بتوانیم بقیه حلقههای پیشین و پسین فعالیتهای تولیدی در داخل را تکمیل بکنیم.
امسال که سال حمایت از کالای ایرانی نام گرفت انتظار میرود که یک کار اساسیتری انجام بدهیم، ضعفهایی که در قانون قبلی بوده آن ضعفها را ببینیم و آن ضعفها را حل بکنیم، لذا هم از بخش خصوصی، اتاقهای ایران، اتاق تعاون و مرکز پژوهشها و هم از خود وزارتخانهها در جلسات مختلفی که در کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر سیاستهای اصل (44) تشکیل میشد جلسات و کارگروههای زیادی گذاشته شد تا نهایتاً ما توانستیم (25) ماده را آماده بکنیم که به صحن علنی ارائه بشود.
لذا این طرح دارای این ویژگی است که اولاً کلی است، همه بخشها را از کشاورزی، صنعت و خدمات در برمیگیرد که امکان تولید داخلی اینها در داخل هست و امکان اینکه بشود از یک کالایی با ویژگی ایرانی حمایت کرد و متنوع و یکپارچه است. لذا آن تنوع هم بهگونهای دیده شده که بالاخره ما در بخش کشاورزی زیرساختهای صنعتی میخواهیم ایجاد بکنیم با زیرساختهای ما در بخشهای دیگر حتماً در ارتباط میشود و حتماً هم انتظار این هست با اجرای این قانون، در واقع ویژگی سوم این طرح این است که فزاینده باشد، یعنی ما به تدریج که جلوتر میرویم آهنگ واردات کاهش پیدا کرده و آهنگ صادرات افزایش پیدا کرده باشد. ببینید! الان ما یکی از آسیبپذیریهایی که در کشور داریم وابستگی اقتصادی است. این وابستگی اقتصادی به چهار دلیل اتفاق افتاده؛ یک، وابستگی به شرکتهای فراملیتی. شرکتهایی هستند که (40)، (50) سال است به انحاء مختلف داخل اقتصاد کشور حضور دارند، ولی این شرکتها نتوانستند زمینه انتقال تکنولوژی در داخل را فراهم بکنند و انتقال تکنولوژی به ایجاد تکنولوژی منتهی بشود. یعنی به وابستگی بیشتر اقتصاد دامن زدند.
دومین وابستگی، وابستگی به صادرات مواد خام است. یعنی ما مدام صادرکننده ماده خام هستیم، هم در بخش نفت که مهمترین آن هست، حتی در کالاهای کشاورزی که ما مثلاًَ الان زعفران خام صادر میکنیم و اسپانیا این را فرآوری میکند و با برند خودش به بازارهای دنیا ارسال میکند. یعنی در واقع این نشان میدهد که ما در داخل ضعف داریم که کالای ایرانی چه در بخش کشاورزی، چه در بخش صنعت نتوانستیم زمینه آن را ایجاد بکنیم (امیرآبادیفراهانی ـ متشکرم).
وابستگی سوم، وابستگی به واردات است که الان ما نزدیک به (65) میلیارد دلار وارداتی که داریم بخش زیادی از اینها امکان تولید داخل و استفاده از کالای ایرانی آن هست.
وابستگی چهارم که وابستگی به سرمایههای خارجی است که این سرمایههای خارجی هم که ما در طول این سالهای مختلف وارد اقتصاد کردیم در بخشهایی بردیم که مورد تقاضای طبقات متمول جامعه بوده. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، متشکرم) لذا سعی شده این آسیبپذیریها در این بخش لحاظ بشود و در مواد مختلف بتوانیم...

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون بقیه جلسه را برای بعد میگذاریم.
5
ناطقان جلسه آقایان: علی نوبختحقیقی، محمدرضا رضاییکوچی، یوناتن بتکلیا، عیناله شریفپور و خانم سیدهفاطمه ذوالقدر

مسعود پزشکیان
ناطقین را اعلام بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای علی نوبختحقیقی نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس.
ـ آقای محمدرضا رضاییکوچی نماینده محترم جهرم.
ـ آقای یوناتن بتکلیا نماینده محترم مسیحیان آشوری.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای عیناله شریفپور نماینده محترم ماکو، چالدران، شوط و پلدشت.
ـ خانم سیدهفاطمه ذوالقدر نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
از جناب آقای دکتر نوبخت برای ارائه نطق هفت دقیقهای خود دعوت میکنیم.

مسعود پزشکیان

علی نوبخت حقیقی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و تحیات خدمت نمایندگان گرامی، خانمها و آقایان و همه ملت بزرگ ایران به ویژه اساتید، پزشکان، پرستاران و پیراپزشکان و بالاخص مردم خوب تهران، شمیرانات، شهرری، اسلامشهر و پردیس و با کسب اجازه از ریاست و اعضای محترم هیأترئیسه مجلس مایلم مطالب خود را با تکیه بر سه واژه کلیدی امید، وحدت و تولید ملی به حضورتان ارائه نمایم. تأکید میکنم سه واژه کلیدی امید، وحدت و تولید ملی.
با نگاهی گذرا به مجموعه وقایع چند ماه گذشته در همه زمینههای سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و اخلاقی حقیقتی واحد خود را به منصه ظهور میرساند که بدخواهان ملت ایران اعم از داخلی و خارجی در تلاش برای تلقین نوعی ناامیدی از حال و آینده کشور، خصوصاً در میان جوانان و نیروهای تحصیلکرده و کارآمد نظام هستند و مهاجرت نخبگان را تشویق مینمایند.
در بستر سیاسی برخی کشورها سعی در به چالش کشیدن سیاسی نظام جمهوری اسلامی نموده تا به خیال خود موجب انزوای سیاسی میهن عزیز گردند. خوشبختانه شواهد کاملاً روشن گواه آن است که این نظام سلطه است که هر روز بیش از پیش به انزوا کشیده شده، حتی در شرف از دست دادن حمایت همپیمانان خود نیز میباشد.
در بستر اقتصادی با تهدید به تشدید تحریمها سعی در برهم زدن نظام اقتصادی کشور نموده تا با افزایش فشار بر مردم و هدایت پارهای نارضایتیهای موجود و تجمیع آن شرایط غیرقابل کنترلی را در زمینههای اقتصادی ایجاد نماید. همه این خیالات باطل صرفاً از عدم شناخت از خصوصیات ملت ایران نشأت میگیرد. بحمدالله دولت محترم با شناخت دقیق این ترفندها برنامه لازم برای مواجهه با آنان را فراهم نموده و اکنون تنها دلخوشی دشمن به جوسازیها و تبلیغات دروغین رسانهای است.
آنچه از اهمیت ویژهای برخوردار است و حتی زمینهساز موفقیت در حوزه سیاسی و اقتصادی نیز میگردد توجه به جنبههای فرهنگی، اجتماعی و اخلاقی است که فلسفه بعثت نبیاکرم محمدابنعبدالله خاتمالنبیین (حضار صلوات فرستادند) در همین راستا بوده است. توجه به این حوزه در حقیقت صیانت از روح و روان ملی است که در صورت تقویت هرچه بیشتر خطر تحقق خواستههای بیگانگان را تقلیل خواهد داد. با توجه به توان گسترده تبلیغاتی دشمن از یک سو و وجود پارهای نقایص در زمینههای اجتماعی و فرهنگی و عدم وجود مدیریتی منسجم و یکپارچه در این حوزه از سوی دیگر متأسفانه شاهد رشد برخی آسیبهای اجتماعی در سالهای اخیر هستیم.
باید بپذیریم که گرچه بخش عمدهای از جامعه ما همانطور که رهبر فرزانه فرمودند در حال بالندگی و تقویت ارزشهای معنوی خویش است، لیکن همین مقدار از اعتیاد، طلاق، قاچاق و رشوه و نظایر آن در شأن ملت شریف ما نبوده و باید با برنامهریزی صحیح از گسترش آن جلوگیری به عمل آید. انتظار این است که دولت محترم به همراه سایر ارکان نظام با برنامهریزیهای دقیق فقر را که امالفساد است در جامعه ریشهکن کرده و قوه محترم قضائیه با همان قاطعیتی که با محکومین سیاسی و قاچاقچیان مواد مخدر برخورد میکند با قاچاقچیان کالا و رانتخواران و مفسدان اقتصادی برخورد قاطع و بیامان داشته باشد.
تحققپذیری اهداف سیاسی، اقتصادی و اجتماعی میسر نخواهد شد مگر در سایه وحدت همه گروههای اجتماعی. باز هم باید از لسان امام راحل گفت که «همه موفقیتهای ما در گرو وحدت و همه آسیبپذیری ما از تفرقهها و رفتارهای جناحی است». هیچ فرد علاقهمند به اسلام و ایران در شرایطی که تحت شدیدترین تهدیدات دشمن قرار گرفته است سراغ سهمخواهی و رفتارهای یکجانبه نمیرود. این تصور که او را از اسب فروکشم و خود بر جای آن نشینم در این شرایط جز خیانت به انقلاب و اسلام و ایران نیست.
اندر پس پرده گفت و گوی من و توست
چون پرده در افتد نه تو مانی و نه من
علاوه بر آنچه گفته شد در این شرایط آنچه ما را به موفقیت نهایی نزدیک میکند توجه به تولید ملی است. بدیهی است اتکاء به ظرفیتهای بیکران ملی و ترغیب مردم به استفاده از تولیدات داخلی راه برونرفت از مشکلات موجود اقتصادی است، لیکن آنچه اهمیت افزونتری دارد توجه و تقویت تولیدات معنوی، اخلاقی و فرهنگی ملی علاوه بر تولیدات محصولات صنعتی است که زمینهساز هر نوع اقتدار ملی است. ما اکنون به شدت نیازمند امید، وحدت و احیاء روح ملی خود هستیم تا با اتکاء به آن به جهانیان ثابت کنیم که ملت بزرگ ایران همچنان که در طول تاریخ همواره سربلند، مقتدر و مستقل بوده و باز هم خواهد بود.
ریاست و اعضای محترم هیأترئیسه، نمایندگان عالیقدر مجلس! در این روزهای حساس پیشنهاد واضح اینجانب فعالتر شدن مجلس شورای اسلامی به ویژه در بعد نظارتی و پرهیز از روزمرگی است که به آن مبتلا بودهایم تا جایی که مردم خشمگین و دانشجویان عزیز ما را متصف به صفاتی نمودهاند که مستحق شنیدن آن نبوده و نیستیم. تعدادی از نمایندگان این دوره از مجلس در یک سال اخیر با تشکیل جلسات هماندیشی سعی در شناخت عوامل این نقیصه یعنی روزمرگی و بررسی راههای برونرفت از آن بودهاند. نظر به ظرفیت بسیار بالای مجلس از دیدگاه قانون اساسی و نظر به اهمیت انتخاب مستقیم نمایندگان آن توسط مردم که صاحبان واقعی این کشور هستند شایسته است با تشکیل گروههای دوستی پارلمانی و تعیین مشاوران وجیهالمله از اساتید دانشگاه و انجمنهای غیردولتی به ویژه در رشته جامعهشناسی و تماس با کشورهای منطقه و جهان به ویژه کشورهای غیرمتعهد و سازمانهای مستقل حقانیت صلحدوستی مردم ایران را برای آنها تبیین نماییم و با فعالسازی دیپلماسی پارلمانی علاوه بر تلاشهای دولت اجازه ندهیم که معاندان با اقدامات یکجانبه خود جمهوری اسلامی ایران را به انزوا کشیده و مردم بزرگوار آن را تحریم و معیشت را به آنها به ویژه به کارگران، کشاورزان، بازنشستگان و محرومان و مستضعفان که حامیان اصلی انقلاب هستند سخت نمایند و خدایناکرده بیماران عزیزمان کمبود دارو و وسایل پزشکی را احساس کرده و کشور جولانگاه محتکران و گرانفروشان و کاسبان تحریم شود و نیز همزمان با تشکیل تیمهای نظارتی و قرار گرفتن در کنار ملت، اعم از تولیدکنندگان و بازاریان عزیز و مصرفکنندگان و نظارت بر عملکرد واحدهای (نایبرئیس ـ آقای دکتر خیلی ممنون، وقت شما تمام شد) اختصاصدهنده ارز و واردات و صادرات و نحوه قیمتگذاری بر کالاها و مواد مصرفی نظارت نموده و مردم بزرگوار، صبور و شریف ایران این موکلین عزیز ما در سراسر کشور را از آسیبهای احتمالی مصون نگه داریم. والسلام

مسعود پزشکیان
خیلی متشکرم، ناطق بعدی را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای دکتر محمدرضا رضایی نماینده محترم جهرم دعوت میکنیم، بفرمایید.

محمدرضا رضایی کوچی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض ادب و احترام دارم به محضر شریف ملت بزرگ ایران و درود میفرستم به روح بلند و ملکوتی رهبر کبیر انقلاب و آرزوی طول عمر باعزت برای مقام معظم رهبری و با سلامی تقدیم شما نمایندگان عزیز ملت. پس از گذشت (40) سال از انقلاب انتظار است که همه رفتارها و تصمیمات گرفته شده در زمینه نظارت و قانونگذاری در حوزه مجلس، عملکرد قوه قضائیه در تثبیت عدالت اسلامی و همچنین انجام وظایف محول شده در زمینه حل مشکلات معیشتی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی به دولت به حدی رسیده باشیم که دارای کمترین خطا و بیشترین کارآمدی و رضایتمندی حداکثری و به طور خلاصه جامعه امیدوار و چشماندازی بهتر از گذشته پیش رو باشد.
عزیزان نماینده و وکلای محترم ملت! چند روز پیش رهبر فرزانه انقلاب در نشستی که با جمع حاضر داشتند فرمودند این مجلس باید انعکاس این ملت باشد. همانگونه که فضائلی چون ایمان، اعتماد به نفس، استقلال و پایداری در ملت وجود دارد مجلس هم نباید نماد تردید، خودکمبینی، ناامیدی و بیاعتنایی به مشکلات مردم باشد. بیتردید یکی از بزرگترین دغدغههای مهم در این روزها مسائل اقتصادی و مشکلات معیشتی مردم میباشد. امروز همگی میدانیم که اقتصاد ایران سالها است از بیماریهای مزمن فراوانی مانند رکود، تورم، نرخ بالای بیکاری، رشد سرسامآور نقدینگی، عدم کنترل و تسلط بر مهار نقدینگی، بدهی بانکی، فساد اداری، ویژهخواری و رانتخواری، قاچاق کالا و سکه و ارز و اختلاس، نرخ افسارگسیخته ارز، ورشکستگی بخشی از واحدهای تولیدی و صنعتی و توقف تولید، افزایش واردات، خامفروشی، بحران پولی و بانکی، مشکلات زیستمحیطی و آینده مبهم صندوقهای بازنشستگی رنج میبرند.
هر بار که به حوزههای انتخابیه خود سرکشی میکنیم از زبان مردم شهرها و روستاها این مشکلات را میشنویم و نمیتوانیم مرهمی بر درد و رنج آنان باشیم. امروز شاهد ناپایداری معادلات بینالمللی و رفتار قلدرمآبانه رئیسجمهور آمریکا هستیم. اگر سالهای قبل آن را پیشبینی میکردیم آسیبپذیری کمتری در حوزه اقتصاد شاهد بودیم و با تدبیری مناسبتر از شوکهای ناگهانی جلوگیری میکردیم. به نظر میرسد ماندگاری پایههای اصلی برجام به عنوان یک دستاورد بینالمللی در حوزه سیاست خارجی دچار تردید اساسی شده است و محاسبات و پیشفرضهای قبل از ورود برجام و پس از آن به هم ریخته است و به عنوان یک نتیجه منطقی میبایست طرحی نو در انداخت و برنامههای جدیدی در عرصههای سیاست خارجی و روابط بینالملل به کار گرفت.
باید نارساییها را آسیبشناسی کرد و برای هر موضوعی نسخهای ارائه نمود. به نظر میرسد با توافق همه عناصر تأثیرگذار سیاسی، اقتصادی و اجتماعی و به حمایتهای مردمی با محوریت مقام معظم رهبری میتوان به برونرفت از وضع موجود دست یافت. بعضی از توصیههایی که به نظر حقیر قابل تأمل میباشد مواردی از این قبیل است:
1 ـ جدیت نهادهای نظارتی و بازرسی در حوزههای مختلف در جلوگیری از گسترش فساد دامنهدار اداری در بخشهای مختلف اقتصادی و اجرایی و اطمینان مردم از سلامت نظام اداری.
2 ـ ثبات در تصمیمات دولتی که به موضوعات روزمره زندگی مردم برمیگردد، از قبیل تثبیت نرخ ارز و توقف تصمیمات غیرکارشناسی و خلقالساعه و بازی نکردن با اعصاب مردم و صاحبان مشاغل، اصناف، کارگران و فعالین اقتصادی و حمایت واقعی از کالاهای داخلی.
3 ـ واگذاری امور مدیریتی به متخصصان، دانشمندان، جوانان خلاق و مبتکر و کاهش استفاده از نیروهای غیرخلاق و بازنشسته و بعضاً فاقد توان جسمی در بخشهای مختلف و اعتماد بیشتر به جوانان.
4 ـ حوزه مسکن بیمار شده است و گرانی مسکن در بعضی از شهرها آزاردهنده شده و شاهد رشد سرسامآور اجارهبهای منازل مسکونی میباشیم. لازم است با تولید مسکن هم به بخش اشتغال کمک کرد و هم مانع تراکم تقاضای مسکن شد.
5 ـ موضوع مهم دیگری که بارها از طریق نخبگان و حتی مردم عادی میشنویم مردمی شدن و مردمی زیستن و به قول مقام معظم رهبری پرهیز از اشرافیگری همه مسئولین نظام میباشد. زیبنده این نظام که براساس پایههای اعتقادی دین اسلام بنا شده است نمیباشد که فاصله زندگی تعدادی از مسئولین و مردم عادی اینقدر زیاد باشد. مسئولین باید مثل مردم عادی زندگی کنند. چه دلیلی دارد که فرزندان مسئولین در خارج از کشور درس بخوانند، در خارج از کشور زندگی کنند و تجارت داشته باشند؟ مردم با انقلاب و نظام مشکلی ندارند. مردم با ناکارآمدی مسئولین و تبعیض و فساد مشکل دارند. چرا در این کشور یکشبه بعضیها میلیاردها تومان به جیب میزنند، در صورتی که عدهای برای نان خوردن هم مشکل دارند؟ افرادی که در ثبت سفارش خودرو با رانت اطلاعات یکشبه مالک میلیاردها تومان شدند چه کسانی هستند؟ این افراد و کسانی که از آنها حمایت کردند را به مردم معرفی کنید. کسانی که در یک روز هزاران سکه خریداری کردند و باعث تلاطم بازار شدند چه کسانی هستند؟ آنها را به مردم معرفی کنید. کسانی که ارز دولتی میگیرند و کالای وارداتی را با نرخ ارز (8000) تومانی به مردم میفروشند به مردم معرفی کنید. چرا دولت نظارت نمیکند؟ چرا دولت در معرفی این افراد و شرکتها سهلانگاری میکند؟
امروز بیش از (500) هزار میلیارد تومان پروژههای عمرانی نیمهتمام در کشور داریم، حداقل سه برابر این عدد نقدینگی در دست مردم است. چرا دولت برنامهای برای هدایت پولهای سرگردان به سمت اتمام پروژههای نیمهتمام ندارد؟ بیبرنامگی دولت باعث شده یک روزی این پولها به سمت سکه و روزی دیگر به سمت بازار ارز و روزی دیگر به سمت مسکن هدایت شوند و این مسیر نادرست همچنان ادامه دارد. امروز شاهد وادادگی، بیعملی برخی از مسئولین در مقابل شرایط اقتصادی هستیم. امروز کشور نیاز به مدیران جهادی و انقلابی دارد، مدیرانی از جنس شهید همت، شهید صیادشیرازی، شهید خلیل مطهرنیا و شهید علیاکبر رحمانیان.
هماکنون کشور در شرایط جنگ تمامعیار اقتصادی است، گرانی بیداد میکند، برای پیروزی در این جنگ باید رفتار مجاهدانه داشت. باید با تمام وجود در خدمت مردم باشیم. (رنجبرزاده ـ جمعبندی بفرمایید) بعضی از مسئولین بیانگیزه و خسته هستند، حتی برای سرکشی از استانها و شهرستانها انرژی لازم را ندارند.
جناب آقای دکتر روحانی رئیسجمهور محترم! انتظار است که با سرعت در چیدمان تیمی که امروز در کنار شما هستند تجدیدنظر کنید و افرادی که بتوانند در این شرایط مقاومت کنند انتخاب نمایید. این توصیهها به توصیههای دیگری که شما دوستان بیان میدارید همگی از سر خیرخواهی و براساس سوگندی است که در انجام وظایف نمایندگی باید به آنها پایبند باشیم. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون آقای دکتر، وقت شما تمام شد).
در پایان به عنوان عضو کوچکی از مجلس شورای اسلامی حمایت قاطع خود را از رهنمودها و برنامههای مقام معظم رهبری که باعث عزت و سربلندی مردم عزیزمان و کشور پهناورمان میباشد اعلام نموده و اعتقاد راسخ دارم که امروز کشور نیاز به همدلی، تدبیر، مقاومت و صبوری دارد و با اتحاد میتوانیم این جنگ اقتصادی را با موفقیت پشت سر بگذاریم.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

اکبر رنجبرزاده
ممنونم. از جناب آقای یوناتن بتکلیا نماینده محترم مسیحیان آشوری دعوت میکنیم، به مدت هفت دقیقه در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

یوناتن بت کلیا
نطق 7 دقیقه ای
به نام خداوند جان و خرد
«مرد نیکو از خزانه نیکوی دل خود چیزهای خوب برمیدارد و مرد بد از خزانه بد چیزهای بد بیرون میآورد». (متی 35 ـ 12)
(در این هنگام آقای یوناتن بتکلیا عبارتی را به گویش آشوری قرائت کردند)
با سلام و درود به محضر رهبر معظم انقلاب، رؤسای محترم سه قوه، همکاران گرامی، مردم شریف ایران و تبریک پیروزیهای تیم ملی فوتبال کشورمان.
با تأسف زبان امروز برخی از دولتمردان و سیاستمداران ما زبان کنایه و اشاره، گاه نیشهای تند شده است و هر یک از تریبون خود دیگری را به کنایه خطاب میدهد که این زیبنده نظام جمهوری اسلامی ایران و مسئولان و دستاندرکاران نیست. از بخت خوش رهبر معظم انقلاب اسلامی خود همواره با شفافیت و صراحت مسائل و مشکلات مملکت را مطرح میکنند که این میتواند فصلی روشن برای خطاب و رو در رویی مسئولان با یکدیگر باشد. لازم است کلیه تریبونهای کشور بدون اغماض و امتیاز، قانونمند به صاحبان آنها مسئول و پاسخگو باشند.
اکنون دشواریهای بسیار دامنگیر کشور است که تمامی آحاد میهنمان از آنها باخبرند که برای حل آنها نیاز به برخورد شفاف و سریع مسئولان دارد. همانند موضوعاتی از قبیل ارز، تورم، بیکاری، آلودگی هوا، مشکل آب، مهار آبهای خروجی از کشور، حقآبه کشور از آبهای منطقه، عدم توسعه حمل و نقل و بیتوجهی به ترانزیت عبوری جادهای، هوایی، ریلی و دریایی.
در شرایطی که غرب یکپارچه برای ایجاد بحران در منطقه از پا نمیایستد، موشکباران ترامپ و همراهی انگلیس و فرانسه با آن و اعمال چماق تحریم از سوی آمریکا و خروج از برجام و ایجاد آشوب در منطقه هستند، باید در داخل از روش ضدتحریم استفاده کنیم. ولی متأسفانه آنچه امروز کشور را دچار بحران کرده تحریم نیست، بلکه خودتحریمی است و این نیاز به همت بلند و یکپارچه دولتمردان، سیاستمداران و مسئولان با ایستادگی در برابر این قلدری و به ویژه اعمال بیقانونی با پیوند صهیونیست و غرب در منطقه دارند که زبان کنایه و اشاره جز ایجاد بحران حاصلی ندارد. در این میان همان بحران و اعمال سلیقه برخی از مسئولان جوامع قومی و دینی میهنمان را مبتلا کرده است.
ایرانیان آشوری، ارمنی، زرتشتی و یهودی به عنوان یک اقلیت مورد بیمهری و سلیقهای برخی از مسئولان قرار گرفته، تا حدی که آنها را از حق و حقوق شهروندی درجه یک محروم میکنند. استخدام در دوایر دولتی، کشوری و لشکری بدون توجه به حقوقی که قانون اساسی برای آنها تعیین کرده است با مشکل و مسائل سخت که گاه حلنشدنی هستند.
دو مجتمع آموزشی حضرت مریم و بهنام در منطقه (5) تهران، مدارس مریم و پیشداد در ارومیه که در خدمترسانی به دانشآموزان مسلمان و آشوری پس از گذشت نیمقرن به سبب فرسودگی مخاطرهآمیز که جان صدها دانشآموز را با خطر رو در رو میکند، تخلیه نکرده، در برابر امکان بروز حادثههای مرگبار آتی بیتفاوت نشان میدهد.
واگذاری مرتع روستای ساعتلو بیوله به انجمن آشوریان ارومیه با وجود موافقتها از زمان دولتهای گذشته همچنان مورد بیتوجهی برخی مسئولان در ارومیه قرار گرفته است. استان آذربایجانغربی مورد بیمهری دولتها قرار دارد، محصولات کشاورزی مخصوصاً سیب و انگور از بین میرود و کسی پیگیر و پاسخگو نیست. از نظر جادههای روستایی، گازرسانی، نوسازی مدارس، سرانه بهداشت و درمان دچار مشکل و عقبماندگی است. کمترین بودجه عمرانی برای این خطه در نظر گرفته میشود. همت مسئولان مورد تقاضا است. تعداد زیادی از روستاهای آشورینشین ارومیه فاقد دهیاری هستند که صدور مجوز دهیاری مورد تقاضا است.
لازم میداند از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی که در راهاندازی درمانگاه مریم مقدس همکاری بسیاری با جامعه آشوریان داشته است سپاسگزاری کند، اما اکنون درمانگاه یادشده جهت توسعه نیاز به اختصاص بودجه کافی دارد. همچنین است نیاز برای امور ساخت و ساز خانه انجمن آشوریان کرج و ارومیه، در این مناطق که بذل توجه مسئولان را طلب میکند.
اختصاص بودجه جهت امور جوامع آشوری ـ ارمنی ـ زرتشتی و کلیمی که در جوامع جهانی زبانزد محافل است، اما با تأسف همواره تخصیص کمتر از (50) درصد آن هم با تأخیر و زمان پرداخت بودجه همواره با کسر حدود (20) درصد بودجه تخصیصی روبرو است.
تفتیش و حفاری کلیسای قدیمی، نبش قبور در سراسر کشور و در بیشتر موارد تخریب و از بین بردن گورستانها توسط مسئولین به وسیله لودرها در ارومیه از معضلاتی است که متأسفانه علیرغم تذکر به ارگانهای مختلف هیچ اقدامی در این خصوص به عمل نیامده است.
از هیأترئیسه محترم مجلس تقاضا دارد فکری برای تردد نمایندگان کنند. انصاف نیست نماینده این همه وقت صرف تاکسی و آژانس کند. لذا همانند قبل موتورپول مجلس به مسئولیت خود برای سرویس ایاب و ذهاب نمایندگان اقدام کند. همچنین نسبت به ایجاد تغییرات اساسی در مدیریت خبرگزاری خانه ملت که باعث نارضایتی اکثریت نمایندگان و خبرنگاران است اقدام عاجل به عمل آید.
از وزارتهای ورزش و جوانان و نفت در حمایت از برگزاری جشنواره بینالمللی تموز آشوریان ارومیه سپاسگزارم. از آقای مهندس حضرتپور شهردار ارومیه جهت مساعدت در مرمت و بازسازی در برخی از اماکن آشوریان تشکر میکنم. از استاندار آذربایجانغربی آقای دکتر شهریاری، همچنین مدیرکل میراث فرهنگی استان آذربایجانغربی نهایت سپاس را دارم. (در این هنگام آقای یوناتن بتکلیا عبارتی را به گویش آشوری قرائت کردند)

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای بتکلیا تشکر میکنیم. اگر اجازه بفرمایید ما ترجمه اینکه فرمودید را بگوییم.
«هموطنان آشوری! به عنوان دبیرکل اتحادیه جهانی آشوریان روز ملی آشور را تبریک میگویم». جناب آقای بتکلیا این را به زبان آشوری فرمودند.

مسعود پزشکیان
ما هم خدمت همه آشوریان روز ملی آشوریان را تبریک میگوییم. ناطق بعدی را دعوت بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای مهندس عیناله شریفپور نماینده محترم ماکو، چالدران، شوط و پلدشت دعوت میکنیم، به مدت پنج دقیقه در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

عین اله شریف پور
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
سخن را با فرازی از فرمایشات شهید مظلوم بهشتی آغاز میکنم که فرمودند: «آنهایی که زمستان را از پشت پنجره دیدهاند و گرسنگی را در کتابها خواندهاند نخواهند توانست نمایندگانی شایسته برای دفاع از حقوق مردم باشند».
همکاران محترم! نیک میدانید امروز چالشهای فراروی دولت ناشی از اتخاذ سیاستهایی است که جامع نبودند و صرفاً براساس اینکه هر آن تصمیمی که ما میگیریم و یا تدبیر میکنیم صحیح است و لا غیر میباشد.
از سوی دیگر شاهد رهنمودهای مقام معظم رهبری بودیم که با بیش از (22) فراز در عرصههای بینالمللی، منطقهای، ملی در سطوح قبل از انقلاب، حین انقلاب، طی انقلاب و وضعیت موجود را شامل میگردد.
سرجمع موضعگیریهای ریاست محترم جمهور و رهنمودهای مقام عظمای ولایت چیزی جز معنا و مفهوم آیه شریفه «و اعتصموا بحبل الله جمیعاً و لا تفرقوا» نمیباشد. امروز این ریسمان محور وحدت است، از هر گروه و جناح که باشیم. خیر اسلام، بقای انقلاب، ادای دین به اصول تبیینشده از سوی امام راحل، شهدای گرانقدر، ایثارگران عزیز و ولی امر مسلمین همدلی، تکصدایی و همسویی است که این مهم با اراده ملی محقق خواهد شد.
یکی از مشکلات فراروی توسعه و آبادانی کشور اجرا و تهیه و ارائه آییننامهها و دستورالعملهایی است که با کندی صورت میگیرد و این کندی موجب عدم مدیریت زمان میباشد.
اما در ارتباط با مشکلات فراروری حوزه انتخابیه؛
اولین مشکل افزایش چندده برابری عوارض خروج از کشور است. دولت محترم بداند که در طی پنج سال خدمت تأکید بر عدم افزایش بهای کالا و خدمات را بیشتر از نرخ تورم داشته، حال سؤال این است این افزایش چندده برابر با آن سیاستهای کنترل تورم منافات بیشتری داشته و مرزنشینان غیور و مرزبانان صدیق را با مشکل جدی معیشت و گذران مواجه ساخته است.
جناب آقای روحانی! علیرغم پیگیریهای مکتوب، تذکرات کتبی و شفاهی، متأسفانه تا به حال شاهد اقدام عاجلی از سوی آن دولت محترم نبودیم. مرزنشینی یعنی مراودات مرزی و فعالیتهای اقتصادی، آیا میدانید این افزایش عوارض خروج از کشور با وجود نسبتهای سببی و نسبی مرزنشینان موجب گسست رشتههای اجتماعی گردیده است؟ آیا میدانید امروز مرزنشینان محتاج نان شب هستند؟ مگر مقام معظم رهبری در بحث مبارزه با قاچاق نفرمودند منظور بنده کولبران نیستند، کسانی که امرار معاششان به این مراودات است نمیباشد؟ پس چرا عرصه را برای این انسانهای ساده و سختکوش تنگ نمودهاید؟
در این ارتباط طرح دوفوریتی در نوبت است، اما از شما به عنوان ریاست محترم جمهور انتظار میرود قبل از اینکه این طرح در صحن مطرح شود دستور فرمایید این حق مرزنشینی در قالب تعاونیهای مرزنشینی که دارای کارت مرزنشینی میباشند و تا شعاع (25) کیلومتری شناسایی شدهاند مستثنی و میزان عوارض خروج از کشور این عزیزان به سال 1396 بازگردد. پیشنهاد میگردد از بابت جبران درآمد دولت از این بابت، افزایش عوارض خروج از کشور شامل گذرنامههای سیاسی گردیده و یا از محل افزایش نرخ ارز تأمین گردد. بدون تعارف لازم میدانم اعلام دارم در روز قیامت هم ما و هم شما پاسخگوی این عزیزان که شب با شکم گرسنه سر بر بالین مینهند خواهیم بود. همانطوری که بارها با تصمیمات جدی اقشار مختلف را شاد نمودهاید، (رنجبرزاده ـ جمعبندی بفرمایید) طلب مینماید دستور اقدام عاجل را صادر و یکباره دل این عزیزان را که با عرق جبین خود زندگی شرافتمندانهای را رقم میزنند شاهد باشیم.
تذکر دوم بنده در ارتباط با عدم اجرای بند «و» تبصره (16) قانون بودجه سال 1397 است که به منظور حمایت از تولیدکنندگان و تسویه مطالبات معوق بانکها و مؤسسات مالی و اعتباری میباشد که به صراحت قید گردیده است (نایبرئیس ـ خیلی ممنون آقای دکتر، وقت شما تمام شد) بانکها و مؤسسات مالی و اعتباری مکلفند اصل و سود خود را مطابق قرارداد اولیه دریافت و تسویه نمایند. والسلام علیکم و رحمه الله

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون آقای دکتر، ناطق بعدی را دعوت بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
تشکر از جناب آقای شریفپور. از سرکار خانم دکتر سیدهفاطمه ذوالقدر نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس دعوت میکنیم تشریف بیاورند، به مدت پنج دقیقه در خدمت شما هستیم.

سیده فاطمه ذوالقدر
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
در دیدار اخیر با مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی) ایشان فرمودند مجلس نباید نماد تردید و خودکمبینی، یأس و ناامیدی و بیاعتنایی و بیمبالاتی به مسائل کشور باشد و نباید با دید مأیوسانه به ظرفیتها و تواناییهای ملی نگاه کنیم و امروز نیازمند ورود عاجل به وضعیت اقتصاد کشور هستیم. حال اقتصاد ما خوب نیست، هر روز که به پیش میرویم بحرانی جدید بر جامعه بحرانزده وارد میشود که مردم دیگر یارای مقابله با آن را ندارند، مردمی که دلبسته به نظام و انقلاب و موجودیت و امنیت ایران هستند و با تمام وجود ارزشها و آرمانهای انقلاب را پاس میدارند. اما باید بپذیریم که در شرایط فعلی، خواستهها و نیازهای مردم با قبل متفاوت است.
بنابراین ضرورت دارد منطبق با شرایط روز تصمیم بگیریم و به مقایسه شرایط فعلی با دوران انقلاب و دفاع مقدس نمیتوان نتیجهگیری مطلوبی به دست بیاوریم. امروز این موج اعتراضات و واکنشها صرفاً مطالبات قشر یا گروه خاصی نیست که بتوان با قوه قهریه آن را سامان داد، این بار غم نان است، معیشت مردم در تمام اقشار مورد تهدید است و شاغلین علیرغم کار تماموقت در دخل و خرج ماندهاند، چه برسد به قشر بیکار. مردم حق داشتن یک زندگی شرافتمندانه، آرام و توأم با رفاه را دارند. باید نگاهی واقعبینانه به جامعه داشته باشیم که آیا عدالت به طور کامل در جامعه برقرار شده است؟ آیا موفق به محو فقر و فساد و تبعیض شدهایم؟ آیا خود ارزشها را پاس میداریم و همه مسئولان به واقع شیفته خدمت هستند؟ آیا آنگونه که باید، خدمتگزار این مردم بودهایم؟
مسائل داخلی را پیچیده نکنیم و دچار «توهم توطئه» نباشیم، اگرچه واقفیم که دشمنان و بدخواهان در تضعیف نظام از هیچ اقدامی فروگذار نیستند و ما در عبور از بحرانها درک کردهایم که عنصر اعتماد و انسجام اجتماعی پیششرط توسعه و پیشرفت کشور است. ما از مردم همدلی و همراهی خواستیم، از آنها اعتماد به دولت را خواستیم، اعتمادی که با توجه به وضعیت اقتصادی و فشار وارده به مویی بند است. اما در عمل دیدیم که برای اعلام نام متخلفان و سوداگران بازار ارز وزیری شفافسازی کرد و دیگری با اکراه و تأخیر. این اقدام به دور از انسجامی است که نیاز امروز کشور است و به دور از مطالبهگری دولت از مردم است که اعتماد کنند. این رفتارها هر کدام موجی از ناآرامیها و تشویش را به جامعه وارد میکند که دیگر نمیتوان پسلرزههای آن را مدیریت نمود.
ضمن حمایت از دولت، انتقادهای بسیاری بر عملکرد دولت تدبیر و امید وجود دارد که خروج از نگاه نقادانه و قرار گرفتن در مسیر درست بدون شکلگیری یک ساختار منسجم و سیاست مشخص امکانپذیر نیست و صرفاً با متهم کردنهای کلی و ابراز گلایه بدون ذکر جزئیات و دلیل نمیتوان به نتیجهای دست یافت. دلیل بخشی از این ناآرامیهای امروز اقتصاد توسط خودیها شکل گرفته که از مزیت دسترسی به بازار دولتی برخوردار بودهاند که لازم است دیوان محاسبات و سازمان بازرسی کل کشور ورود جدی کند. مردم دیگر به ستوه آمدهاند و برای بهتر شدن اوضاع چشم به عملکرد بهتر و شفاف دولت دوختهاند و ما این انتظار را داشتیم که رئیسجمهور محترم به درخواست عده کثیری از نمایندگان مجلس با تیم اقتصادیاش در صحن علنی مجلس حضور به هم برساند و صحبت کند و به خاطر اقلیتی، اکثریت مورد فشار و آسیب قرار نگیرند.
موضوعات کلان اقتصادی کشور و تلاطمات اخیر اقتصادی نباید ما را از رسیدگی به اقتصاد و اقدام درخصوص موضوعات دیگر باز دارد، از جمله موضوع بدهیهای دولت به تأمیناجتماعی و بازپسگیری این مطالبات، اجرای همسانسازی حقوق بازنشستگان تأمیناجتماعی، کشوری و لشکری و ضرورت رسیدگی وزارت نفت و پتروشیمیها به تعاونیها نظیر تعاونی خدمات کارکنان پالایشگاه پتروشیمی تبریز.
در بخش حوزه انتخابیهام تهران، ری، اسلامشهر، شمیرانات و پردیس بازدید از آزادراه تهران ـ شمال داشتم که اگرچه پیشرفتی را پس از (25) سال از شروع این پروژه شاهد بودیم، اما مردم از وعدههایی که داده شده خسته شدهاند. این پروژه میتواند نقش قابل توجهی در کاهش تلفات جاده و صرفهجویی در زمان و هزینه داشته باشد که باید با اهتمام هرچه بیشتر به پیش برود و با اختصاص منابع و حمایتهای مادی تا پایان سال جاری به بهرهبرداری برسد. (رنجبرزاده ـ جمعبندی بفرمایید).
در پایان تأکید میکنم مشکلات عدیده تهران در غوغای مشکلات عمومی کشور نباید فراموش شود، از جمله برگزار نشدن شورای ساماندهی امور پایتخت که یکی از گلایههای جدی ما از دولت است.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
تشکر از سرکار خانم دکتر ذوالقدر برای رعایت وقت.
6
طرح سؤال آقای قرجه طیار نماینده گنبدکاووس از آقای محمود حجتی وزیر جهادکشاورزی

مسعود پزشکیان
دستور بعدی را اعلام بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
دستور بعدی سؤال جناب آقای قرجه طیار از وزیر محترم جهادکشاورزی است. از سخنگوی محترم کمیسیون آب و کشاورزی دعوت میکنیم تشریف بیاورند، گزارش سؤال را قرائت بفرمایید.

جلال محمودزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم
با احترام، بازگشت به نامه مورخه 4/9/96 گزارش کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی درخصوص سؤال ملی جناب آقای قرجه طیار نماینده محترم گنبدکاووس از جناب آقای مهندس حجتی وزیر محترم جهادکشاورزی به شرح ذیل ارسال میگردد.
رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی ـ احمدعلی کیخا
گزارش کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی
خلاصه سؤال:
1 ـ علت نبود سیاستهای مشخص و تعریفشده بخش کشاورزی و روزمرگی در مجموعه مدیریت جهادکشاورزی
2 ـ برنامهها و اقدامات ضعیف در صرفهجویی مصرف آب در بخش کشاورزی.
3 ـ ضعف عملکرد در پرداخت مطالبات گندم در سال 1396.
4 ـ لاینحل ماندن اختلافات پنجاه ساله منابع طبیعی با کشاورزان شهرستان گنبدکاووس.
نتیجه بررسی:
در اجرای ماده (209) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی سؤال فوق در جلسه رسمی مورخه 18/2/97 کمیسیون با حضور اکثریت نمایندگان عضو کمیسیون، نماینده سؤالکننده و وزیر محترم مطرح و پس از استماع اظهارات طرفین و نظر به عدم اقناع نماینده محترم از پاسخهای ارائهشده وزیر، کمیسیون قلمرو سؤال را ملی تشخیص داده و مستند به بند (3) ماده (209) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، گزارش سؤال جهت اعلام وصول در اولین جلسه علنی ارسال میگردد، متشکرم.

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون. از وزیر محترم جهادکشاورزی دعوت میکنیم، جناب آقای وزیر! شما میتوانید در دو بخش صحبتهایتان را ارائه کنید. مثل اینکه با سؤالکننده محترم هماهنگ کردید که هر کدام ده دقیقه از وقتتان استفاده کنید، ده دقیقه جنابعالی و ده دقیقه آقای طیار توافق کردید، از شما ممنونیم.

محمود حجتی
سلام علیکم و رحمه الله
بسم الله الرحمن الرحیم
من از سؤالکنندگان محترم تشکر میکنم، به خصوص جناب آقای طیار که با دلسوزی مسائل مربوط به بخش کشاورزی را دنبال کردند و دنبال میکنند.
مطالبی را که بنده اینجا عرض میکنم به منزله این نیست که خدایناکرده ما در مجموعه اجراییمان ضعف نداریم یا از هر آنچه که انجام شده نمیخواهیم دفاع کنیم، یا مشکلات کشاورزان احیاناً با این کارهایی که ما انجام میدهیم مرتفع شده. نه، متأسفانه کشاورزان ما مشکلات خیلی زیادی دارند، گرفتاریهای زیادی دارند، بنده هم در حد وسع و توان چند جملهای راجع به این مسائلی که در سؤال جناب آقای طیار بود یک اشارهای کنم.
اولین سؤالش مربوط به نبود سیاستهای مشخص است. اتفاقاً برادر بزرگوار و عزیزان نماینده! ما در وزارت جهادکشاورزی سیاستهایمان هم در برنامهای که تقدیم حضور مجلس کردم مشخص است، هم در مصوباتی که ستاد اقتصاد مقاومتی داشته و دارد مشخص و معین است که روی چه محورهایی کار میکنیم. محورها کاملاً روشن است، در ارتباط با مسائلی که مربوط به بخش است که مسائل عمدتاً صرفهجویی در مصرف آب، افزایش بهرهوری و چند تا طرح محوری است که من سؤال دوم را اشاره کردم و خدمت شما عزیزان عرض کنم جدای از هر نوع بحثی و اینکه من اینجا در مقابل شما مسئول هستم و توضیح میدهم یا نه، ما در این چند سال گذشته در بحث آب و خاک یک دوران طلایی را داشتیم. در ارتباط با افزایش بهرهوری آب، در ارتباط با افزایش راندمان آبیاری، در ارتباط با این دو مقوله، با روشهای مختلف و حمایتهایی که به عمل آمد.
ما قبلاً روی آب سرمایهگذاری زیادی کرده بودیم، بیشتر در بالادستها و سدها، در طول این چهار، پنج سال گذشته با کمک مجلس و دولت و با عنایت مقام رهبری و منابعی که از صندوق حمایت در اختیار مجموعه قرار گرفت، چه در ارتباط با شبکههای زیردست سدهایی که سالیان متمادی بود ساخته شده بود، چه در ارتباط با این سیستمهای نوین آبیاری که فکر کنم کمتر عزیزانی وجود دارند که این پروژهها در منطقهشان اجرا نشده باشد و البته اینها با حمایتهای خود شما و حمایت دولت و مجلس بوده، منابعی که در اختیار قرار گرفته، منابعی که از صندوق توسعه در اختیار ما قرار گرفته است. واقع امر یک دوران طلایی را پشت سر گذاشتیم. در طول این چهار، پنج سال گذشته افزایش راندمان آبیاری از (39) درصد به (44) درصد بوده، یعنی نزدیک به (5) درصد افزایش راندمان داشتیم. فرض کنید اگر (70)، (80) میلیارد مترمکعب آب در اختیار ما قرار میگرفت نزدیک (4) میلیارد مترمکعب صرفهجویی مصرف آب داشتیم یا بهبود آبیاری داشتیم.
در ارتباط با افزایش بهرهوری ما در سال 92 به ازای مترمکعب آب (9/0) کیلوگرم محصول خشک تولید میکردیم، این (26/1) شده است. یعنی ما متوسط سالانه (5) درصد افزایش بهرهوری داشتیم و اینها اتفاقاتی است که افتاده، و واقعاً نه اینکه ما امروز در افزایش بهرهوری یا افزایش راندمان جای کار نداریم، خیلی جای کار داریم، خیلی کارهای دیگر باید بکنیم ولی آنچه که انجام شده است در مقایسه با گذشته خودمان، که بنده در گذشته آن هم دستاندر کار بودم و باید پاسخگو باشم، ولی این وضعیتی که در این سالها داشتیم و انشاءالله امیدوار هستیم این روند به هر شکلی که هست ادامه پیدا کند.
سؤال سوم در ارتباط با پرداخت مطالبات گندمکارها است. ما اینها را اسفندماه هر سال دنبال میکنیم، آییننامه آن را در دولت میآوریم پیگیری میکنیم. متأسفانه ما امروز داریم یارانه به نان میدهیم، به غلط فرض میشود که یارانه اصلاً به گندم است. ما امروز یارانه به گندمکار نمیدهیم، با همین ارز کنترلشده تقریباً یارانه به گندمکار میدهیم. یعنی در مقایسه با کشورهای همسایهمان هم در بعضی از آنها ما داریم گندم را ارزانتر از کشاورز متأسفانه میخریم که علیرغم پیگیریهایی که ما داشتیم نتوانستیم بیشتر از این عدد جلو برویم. حالا امیدوار هستیم در آینده جبران بشود.
در ارتباط با پرداخت از طریق بانکها، ردیفهایی که در بودجه هست و فروش خود گندم و هرچه ما منابع داریم این را به روز در اختیار کشاورزها قرار میدهیم. امیدوار هستیم که دولت بتواند با وسعت بیشتری منابع را در اختیار ما قرار و تخصیص بدهد. البته پیشبینی اعتبار شده، آییننامه در زمان خودش تصویب شده، منتها بانکها یک مقدار تعلل در پرداخت دارند، خود ردیفهای بودجهای و خزانه یک مقدار تعلل دارد. متأسفانه امسال یک مقدار اعتبار گندمکارها در این بحث تبصره مربوط به یارانهها رفت. باز آنجا کسری دارد و این گرفتاریهایی است که حالا داریم دنبال میکنیم، انشاءالله بتوانیم موضوع را حل کنیم.
در ارتباط با مسائلی هم که مربوط به منابع طبیعی است، البته وقت من دارد میگذرد. در ارتباط با منطقه لازم هست من عرض کنم؛ ما در ارتباط با اراضی تداخلی که این منطقه دوتا پلاک و مشکل داشت که این را دوستان ما حل کردند. در ارتباط با مسائل ماده (56) اختلافات زیادی هست که (16) هزار هکتار از آنهایی که سند به اسم دولت خورده بود در کمیسیون مادهواحده آنهایی که اعمال ماده (56) داده بودند، به اسم دولت سند خورده بود اینها را با همکاری که با دستگاه قضائی، با خود بهرهبردارها داشتیم، نقشهها را بازبینی کردند به مردم واگذار شده. انشاءالله امیدواریم که بقیه هم در مهلت مقرر بتوانیم این مسأله را پیگیری کنیم.

مسعود پزشکیان

احمد امیر آبادی فراهانی
خدمت آقای قرجه طیار هستیم، بفرمایید.

قرجه طیار
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و درود به ارواح پاک و طیبه شهدا و امام شهدا و آرزوی توفیق و طول عمر باعزت برای مقام معظم رهبری و عرض خداقوت به همکاران عزیز، نمایندگان ملت شریف ایران و عرض خوشآمد به وزیر محترم جهادکشاورزی.
آقای وزیر! اصولاً کشاورزی یک فعالیت اقتصادی ذاتاً ریسکی و مخاطرهآمیز است، مهمترین ریسک در کشاورزی ریسک میزان تولید و نوسان قیمت است. وزارت جهادکشاورزی به عنوان متولی کشاورزی و امنیت غذایی ملت بزرگ ایران باید برای کاهش ریسک تولید و آثار و تبعات آن برنامههای مدون و مشخصی داشته باشد که متأسفانه دچار روزمرگی شده و بنا به اقتضائات روز تصمیمات آنی میگیرد.
آقای وزیر! در وزارت جهادکشاورزی به علت نبود بانک اطلاعاتی دقیق و به روز آمار تولید سالهای گذشته مبنای برنامهریزی و پیشبینی سیاستگذاران بخش کشاورزی مملکت قرار میگیرد که در نتیجه اطلاعات شما به دلیل دقیق و به روز نبودن قابل اتکا برای برنامهریزی دقیق نیست.
مورد دیگر نوسان قیمت محصولات کشاورزی است که به دلیل نبود سیاستها و برنامهریزی صحیح سریال غمانگیزی است که متأسفانه هر سال تکرار میشود و تاکنون هیچگونه چارهاندیشی برای تثبیت قیمتها صورت نگرفته است. نوسان شدید قیمت محصولات کشاورزی باعث شده تا تولید محصولی در یک سال فراوان و در سال دیگر با کمبود تولید و افزایش قیمت مواجه باشیم. در برخی سالها به علت تولید زیاد، بسیاری از محصولات در مناطق مختلف کشور از جمله استان گلستان موجب شده هزاران تن محصول باکیفیت که حاصل هزینه و تلاش کشاورزان زحمتکش ما است دور ریخته شود. در سال گذشته در استان آذربایجان شاهد دور ریختن صدها تن سیبهای تولیدی توسط کشاورزان و یا قطع درختان باغ توسط باغداران به علت نبود بازار بودیم. این یعنی نبود استراتژی در کاشت و تولید محصولات کشاورزی.
آقای حجتی! برای مقابله با این پدیده تجربیات کارآمدی را ما در دیگر کشورها شاهد هستیم، از جمله بیمه قیمت محصولات کشاورزی و صندوق تثبیت درآمدی کشاورزان. متأسفانه در وزارتخانه شما تلاشی ملموس و راهکار نوینی نیز در این خصوص دیده نمیشود.
آقای وزیر! یکی دیگر از ضعفهای وزارتخانه شما مسأله عدم تأمین و بازپرداخت خسارت کشاورزان متأثر از مخاطرات طبیعی از جمله خشکسالی است. صندوق بیمه کشاورزی با وجود اینکه تعداد اندکی از محصولات کشاورزی را تحت پوشش قرار میدهد، ولی متأسفانه در بازپرداخت خسارات این تعداد کم نیز مانده است و درصدهای بسیار پایینتر از واقعیت خسارات و حتی کمتر از برآورد خود کارشناسان صندوق بیمه و آن هم با تأخیر بسیار طولانی پرداخت میکند که به هیچوجه حتی نیمی از خسارات کشاورزان را نیز تأمین نمیکند.
آقای وزیر! در وزارت جهادکشاورزی متأسفانه ما در تعیین و تعریف الگوی کشت براساس اقلیمهای نقاط مختلف کشور هم برنامه خاصی نداریم و کشاورزان متأسفانه بنا به سلیقه خود محصولات را کشت میکنند. در صورتی که بهرهبرداری بهینه از منابع و عوامل تولید نیازمند تدوین الگوهای کشت است، به عنوان مثال محصول پنبه به دلیل ارزش افزوده بالا و اشتغال بالایی که ایجاد میکند هم در تأمین معیشت کشاورزان و هم در صنایع بسیار مورد توجه است، ولی متأسفانه کشت این محصول طی چهار دهه گذشته با نوساناتی شدید هماکنون به پایینترین حد ممکن رسیده است، درحالی که پنبه یک محصول راهبردی و استراتژیک در اقتصاد ملی محسوب میشود که میتوان بیش از (80) نوع فرآورده از آن تولید کرد.
میزان اشتغالزایی هر هکتار پنبه در هکتار (95) روز نفر است و به ازای ایجاد هر شغل در زراعت پنبه حدود پنج شغل در بخشهای مختلف از جمله صنعت و خدمات ایجاد میکند که بسیار حائز اهمیت است. در دهه (50) در محدوده استان گلستان فعلی حدود (180) هزار هکتار از مزارع به پنبه اختصاص داشت، یعنی نیمی از مزارع پنبه کشور در استان گلستان بود. از این استان سالانه تنها حدود (100) هزار تن پنبه به کشورهای مختلف صادر میشد و صادرات پنبه به یکی از منابع درآمدی ارزی کشور تبدیل شده بود و به همین دلیل به پنبه طلای سفید و به استان گلستان سرزمین طلای سفید میگفتند. تا پایان برنامه ششم توسعه باید سطح کشت این پنبه به (100) هزار هکتار افزایش یابد و (70) درصد پنبه مورد نیاز کشور در داخل تولید شود. به دلیل نبود سیاست مشخص برای توسعه سطح کشت پنبه تحقق این هدف برنامه توسعه نیز به شدت مورد تردید و سؤال جدی کشاورزان و نمایندگان محترم است.
و اما درمورد تنش آبی؛ کشور در حال گذار به مرحله بحران آبی است. (94) درصد از منابع آبی کشور صرف کشاورزی میشود و در حقیقت به اعتقاد کارشناسان و متخصصین امور آب، کشاورزی سنتی بزرگترین عامل بحران آبی کشور است. آقای وزیر! آیا منتظرید کشور دچار بحران آبی شده و به جایی برسیم که دست ما از همهجا کوتاه شود بعد به فکر تغییر روش سنتی هزارساله کشاورزی بیفتیم؟ آنوقت خیلی دیر است و از دست ما هیچ کاری برنخواهد آمد.
مورد دیگر شیوه پرداخت پول خرید گندم، جو و سایر محصولات کشاورزی توسط دولت مشکل و دغدغه نمایندگان و کشاورزان عزیز ما است. واقعاً اسفبار است این مشکل سال به سال به جای اینکه بهتر شود متأسفانه بدتر و بدتر میشود. سال قبل دولت رکورد تأخیر را شکست و با گذشت بیش از پنج ماه به صورت قطرهچکانی پول کشاورزان را پرداخت کرد. در سال زراعی جاری نیز انتظار میرفت این وضع تغییر کند، ولی باز هم دولت فقط (50) درصد پول خرید محصولات کشاورزی از جمله گندم را پرداخت میکند و بقیه را به چهار، پنج ماه آینده محول میکند که با توجه به بدهی کشاورزان به بخشهای مختلف، از جمله اشخاص حقوقی و بانکها این وضعیت به هیچ عنوان قابل قبول نیست.
(رنجبرزاده ـ سه دقیقه از وقتتان باقی مانده) آقای وزیر! کشاورزان سربازان پیادهنظام وزارت جهادکشاورزی هستند. شما باید از حق و حقوق کشاورزان دفاع کنید، شما متولی بخش کشاورزی این مملکت هستید و به عنوان پدر معنوی ایران هر اقدامی که کشاورزان را با مشکل و چالش مواجه کند به عنوان اولین نفر شما باید مدافع، حامی و پشتیبان کشاورزان باشید، ولی متأسفانه در بحث عدم پرداخت مطالبات کشاورزان هیچوقت اعتراضی نکرده و از کشاورزان حمایتی نکردهاید. این امر باعث یأس و ناامیدی کشاورزان عزیز ما شده است.
مقوله بعدی اختلاف کشاورزان با سازمان منابع طبیعی در نقاط مختلف کشور از جمله استان گلستان به ویژه شهرستان گنبد است که از دیرباز به عنوان یک معضل به ارث رسیده است که باعث ایجاد نارضایتی عمومی در سطح کشور و در سطح این منطقه محروم شده است. کشاورزان محروم و مظلوم ما از سال 1341 و از زمان اصلاحات ارضی کذایی با ادارات جنگلبانی و منابع طبیعی اختلاف داشته و متأسفانه با گذشت بیش از (50) سال هنوز هم این اختلافات حل نشده و منابع طبیعی زمینهای آباء و اجدادی کشاورزان را به بهانههای واهی از جمله نداشتن سند و ملی بودن و با استناد به نقشه هوایی سال 45 از آنها میگیرد.
اراضی کمبازده شمال گنبد بعد از چند سال کشت باید یکی، دو سال بدون کشت به آیش گذاشته شوند. اگر کشاورزی در همان سال زمینهای خود را آیش گذاشته و کشت نکرده باشد در نگاه اول زمین بایر و مرتع نشان میدهد که متأسفانه بسیاری از کارشناسان شما در ادارات منابع طبیعی به همین نگاه سطحی برای خلعید کشاورزان اکتفا میکنند. از طرفی دیگر در دهههای 40 و 50 بسیاری از کشاورزان منطقه ما، منطقه ترکمنصحرا صاحب زمینهای وسیعی بودند، ولی چون امکانات کشت و توانایی کشت همه زمینهایشان را نداشتهاند تنها بخشی از آن را میکاشتند و همین مسأله موجب برداشت نادرست کارشناسان منابع طبیعی از عکسهای هوایی سال 45 میشود. در مقابل استناد منابع طبیعی به عکس هوایی متأسفانه قسم قرآن و استشهادیه محلی و مستندات اداره اقتصادی حسابداری سابق مبنی بر کشاورزی بودن زمینهای مردم هیچکدام مورد قبول قرار نمیگیرند. از زاویهای دیگر در زمان پهلوی اول همه زمینهای کشاورزی منطقه با غصب املاک آباء و اجدادی مردم به نام شاه قلدر پلاکبندی شده و تحت عنوان پلاک (1) اصلی بخش (10) به نام محمدرضا پهلوی ملعون ثبت شده است.
مردم مظلوم استان گلستان و شهرستان گنبد و نقاط دیگر کشور (رنجبرزاده ـ یک دقیقه از وقت شما گذشت) با روی کار آمدن نظام مقدس جمهوری اسلامی انتظار داشتند زمینهای آنها به ایشان بازگردانده شود که متأسفانه به دلیل عدم مدیریت صحیح منابع طبیعی روی باقیمانده زمینهای آنها به بهانه ملی و مرتع بودن دست گذاشته است. آقای حجتی، آقای وزیر! با توجه به شرایط بسیار وخیم زندگی در بیابانهای کمبازده و مرزی گنبدکاووس دولت برای تثبیت اسکان مرزنشینان و عدم به مهاجرت آنها به شهرها هزینه هم باید بکند، نه اینکه زمینها و املاک آباء و اجدادی آنها را گرفته و به خالی شدن مرزها دامن بزند. برای مرزنشین بیچارهای که نه آب شرب سالم دارد و نه امکانات رفاهی و بهداشتی و آموزشی مناسب چه انگیزهای باقی میماند که همچون پدران خود حافظ مرزهای کشور باشند؟ در خدمت شما هستیم.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای طیار! شما صحبتهایتان ادامه دارد؟

اکبر رنجبرزاده

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای طیار! (10) دقیقه را میخواهید (15) دقیقه استفاده کنید؟

قرجه طیار
بنده منتظر جواب آقای وزیر هستم، در خدمت شما هستیم.

احمد امیر آبادی فراهانی
پس آن بقیه را هم صحبت میکنید، چون اگر شما بخواهید (15) دقیقه استفاده کنید آقای وزیر هم باید از (15) دقیقه استفاده کند.

قرجه طیار

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون، آقای وزیر بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
هفت دقیقه صحبت فرمودند هشت دقیقه از وقت ایشان باقی است.

احمد امیر آبادی فراهانی
هشت دقیقه دیگر هم وقت دارید چون آقای طیار میخواهند از (15) دقیقه استفاده کنند.

محمود حجتی
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام مجدد، این بحث الگوی کشت که عزیزان مطرح میکنند با سیاستهای ترویجی، آموزشی و کم و بیش اعمال پشتیبانیهای حمایتی دولتی در دست اجرا است. به عنوان مثال در منطقه استان گلستان خود برادران عزیز و شاید همه عزیزان در سرتاسر کشور مستحضرند. الان موضوع توسعه دانه روغنی کلزا به خصوص در استان گلستان با توجه به اینکه آببری کمتری حتی از گندم دارد و بیشتر آب مورد نیاز خود را از آب سبز استفاده میکند این جزء برنامههایی است که تعریف شده و اثر این کار هم این بوده که ما سه سال قبل (40) هزار تن دانه روغنی کلزا داشتیم، امسال از (300) هزار تن متجاوز میشود و استان گلستان یکی از پیشروترین و پیشتازترین استانها در این زمینه هست. یا به عنوان مثال ذرت را که یک کشت بهاره است و در تابستان بیشترین آب را میخواهد جزء سیاستهای ما بوده و هست، ذرت دانهای را عرض میکنم که تقریباً تولید ذرت دانهای نداشته باشیم و آن را در کشت فراسرزمینی، بزرگواران و عزیزان! اینها سیاستهایی است که دارد اعمال میشود.
در ارتباط با پنبه من از آقای طیار سؤال کنم چرا پنبه آنجا کشت نمیشود علیرغم اینکه آب مصرفی آن کم است و ما هم در اقتصاد مقاومتی این را به عنوان یک طرح محوری تعریف کردیم، هم برایش مجری گذاشتیم، هم داریم پیگیری میکنیم قطعاً جواب ایشان این است که هزینههای تمامشده این محصول به خصوص هزینههای کارگری که در زمان برداشت دارد اصلاً توجیه ندارد. راه آن چیست؟
راهش توسعه مکانیزاسیون است. دنبال کردیم، پیگیری کردیم، شناسایی کردیم، علیرغم همه این محدودیتها حتی اعلام یارانه کردیم در ارتباط با اینکه بتوانیم بخشی از ماشینآلات مورد نیاز این صنعت و کشت را بلاعوض تأمین کنیم. یک ماشین وشچین امروز (2) میلیارد تومان سرمایه میخواهد، ارزانترین تسهیلات را سعی کردیم بدهیم. از طرف دیگر یارانه بلاعوض سعی کردیم بدهیم، حالا دستگاهها هم صحبت کردند دارد میآید. راهکارهایش اینها است، بتوانیم پنبهای را بیاوریم که مقاوم باشد به همان کرم قوزه که باز دوستان میدانند و با مناطق پنبهخیز آشنا هستند چقدر و چند بار ما در ارتباط با همین کرم قوزه سمپاشی میکنیم و علاوه بر هزینههای اقتصادی آثار زیانبار زیستمحیطی و هزینههای مالی و کارگری که دارد. الحمدلله در همین امسال نسبت به سال گذشته، یعنی سال 96 نسبت به سال 95 ما نزدیک (10) درصد افزایش تولید داشتیم و این روند افزایش در تولید و کشت دانههای پنبه در سطح کشور دارد. اینها طرحهایی است که در دستور کار قرار دارد.
من خدمت برادر عزیزمان و همه نمایندگان عرض کنم این بحث مربوط به سه موضوع ما در بحث منابع طبیعی داریم؛ یکی اراضی تداخلی است که ما تحت عنوان ماده (54) داریم دنبال میکنیم. دوستان! با تمام توان داریم این را دنبال میکنیم و امروز که خدمت شما هستم این را از سال 94 که شما قانون را در اختیار ما قرار دادید نزدیک (350) هزار هکتار از اراضی ملی آزاد شده است در اختیار کشاورزان قرار گرفت. جزء مستثنیات شده، یعنی سند دولت باطل شده، جدول استانی این هم هست. البته یک موضوعی نیست که یکروزه ایجاد شده باشد، در طول تاریخ همانطور که اشاره کردند (40)، (50) سال است مردم درگیر این هستند. ممکن است تنگنظریهایی هم باشد، من نفی نمیکنم ولی باید از مجاری قانونی آن کمیسیون ماده (54) تشکیل بشود، نقشهبرداری کنند، بروند حدود اراضی را مشخص کنند و آنچه که در اختیار هست را در اختیار قرار بدهند.
یک ماده دیگر ما از قبل انقلاب به نام ماده (56) داریم که اعمال ماده (56) شده. هم به درست و هم به غلط اراضی مردم، آنجایش که اراضی مردم است به غلط، آنجایش که اراضی ملی بوده و هست به درست به نفع دولت و منابع ملی مصادره شده و سند خورده. دوستان و عزیزان! میدانید و میدانیم آنهایی که مشمول این ماده هستند آنجا باید در کمیسیون مادهواحده مطرح بشود، قوانین و مقرراتی که شما تصویب کردید به ما ابلاغ کردید ناظر بر این امر بنده اصرار دارم هرچه زودتر این کمیسیونها در سطح شهرستانها تشکیل بشود. همه استانها و شهرستانها هم بدون استثناء در طول تاریخ درگیر این بودیم و هستیم و پیگیری کردیم، داریم پیگیری میکنیم.
در ارتباط با این مسأله بیش از (1) میلیون هکتار از اراضی ملی در کمیسیون مادهواحده که اعمال ماده (56) شده است اینها تبدیل به مستثنیات شده، منتها اختلافات چند میلیون هکتاری است، این (1) میلیون هکتارش عمل شده است. در همین سالها دنبال کردیم، دوستان! یکسری از آنها را هم ما چه بخواهیم و چه نخواهیم یک عده به عرصههای ملی تجاوز کردهاند. یعنی نه شامل بحث اعمال ماده (56) میشود، نه اعمال ماده (54) میشود، در همین سالهای اخیر از 85 به این طرف یک عده رفتند تجاوز کردند، اینها هم آنجایی که آباد شده، در حال آباد کردن هست (امیرآبادیفراهانی ـ آقای مهندس حجتی! فرصت تمام است) در چهارچوب قوانین مربوطه ما با شما همکار هستیم، اگر هم فکر میکنید قوانین مربوطه جواب نمیدهد یک طرح بدهید تا بتوانیم اینها را هم حل کنیم، ولی اینها هم که تجاوز شده است ما به نحوی دنبال این هستیم مشکل آنها حل بشود و انشاءالله با کمک هم حل خواهیم کرد که این عدد کمترین عدد هست، آنهایی که اعمال مواد (56) و (54) هست بیشترین رقمها هست، قانون هم اجازه داده ما هم در خدمت هستیم. انشاءالله که بتوانیم با کمک هم مشکل مردم را حل کنیم و مردم را از این رنج تاریخی نجات بدهیم.

مسعود پزشکیان

احمد امیر آبادی فراهانی
جناب آقای قرجه طیار شما چهار دقیقه فرصت دارید، بفرمایید.

قرجه طیار
با سلام مجدد، بنده از حسن نیت وزیر محترم تشکر میکنم، ولی به اعتقاد بنده آقای حجتی! زیرمجموعه حضرتعالی متأسفانه با افکار و اعتقادات حضرتعالی همراهی و همخوانی لازم را ندارند. درخصوص مشکلات منابع طبیعی که مطرح کردم من اعتقاد دارم و خواسته کشاورزان منطقه و کل کشور این بود که ظرف این (40) سال اخیر حداقل برای یکبار هم شده منابع طبیعی برای رفع این تعارضات در قالب یک لایحه موارد را به مجلس پیشنهاد میداد.
مشکل دیگر منابع طبیعی با دامداران مربوط به مجوز چرای دام است. آقای وزیر! دامداران و عشایر ما نیاز به توجه بیشتری دارند. متأسفانه با کملطفیها و عدم حمایت سازمان منابع طبیعی برخی از دامداران مجبور به کاهش دامها و حتی در معرض ترک این شغل شریف قرار دارند. چرا هرساله در زمینه تمدید پروانه چرای دامداران و عشایر بومی استان گلستان با توجه به قدمت، سابقه و موروثی بودن این شغل، پروانه چرای آنها به بهانههای مختلف ابطال و فرزندان آنها در لابهلای بروکراسی اداری اداره منابع طبیعی گنبد گم میشوند و خسته و ناامید به دفتر نماینده مراجعه کرده و درخواست کمک میکنند.
چرا باید در تمدید پروانه چرای این قشر زحمتکش اینقدر مشکلات وجود داشته باشد. چرا دامداران منطقه که کوچ ندارند و سالیان دراز حق نصب و بهرهبرداری از مراتع منطقه را دارند برای نگهداری دام خود در فصل غیرچرا مدیریت نمیشوند؟ عشایر بومی منطقه ما با عشایر میهمانی که از خراسانشمالی تشریف میآورند که در زمستانها در مراتع گلستان و بهار و تابستان در مراتع خراسان هستند تفاوت ماهوی دارند و نمیتوان هر دو را به یک چوب راند.
آقای وزیر! چرا دامداران ما ییلاقی ندارند که دامهای خود را ببرند و متأسفانه مجبورند به دلیل نداشتن ییلاق دامهای خود را به روستا منتقل کنند که خود باعث ایجاد مشکلات عدیده بهداشتی، درمانی، اجتماعی و فرهنگی میشود. انتظار دامداران منطقه گنبد استان گلستان این است که منابع طبیعی محدوده یا ییلاقی را مشخص و اجازه اقامت به عشایر بومی منطقه در فصل غیرچرا بدهد. آقای وزیر! آیا وقت آن نرسیده فکری به حال مردم منطقه نماییم؟ چرا با این صاحبان انقلاب و با این مرزداران بیادعا با مدارا برخورد نمیشود؟
همکاران عزیز، نمایندگان محترم، مخصوصاً آقای وزیر! این مسائلی که عرض کردم گوشهای از آلام و دردها و پرسشهایی است که باید مجموعه حضرتعالی به کشاورزان و دامداران صبور و مقاوم و پاسداران راستین انقلاب پاسخ دهند. والسلام علیکم و رحمه الله

مسعود پزشکیان
آقای طیار! با بحثهایی که جناب آقای وزیر کردند و شما در جمعبندی گفتید نظرات خوب است چکار کنیم؟ سؤال را به رأی بگذاریم؟

قرجه طیار
آقای رئیس! بنده مشکل شخصی با آقای وزیر ندارم، (نایبرئیس ـ میدانم) اگر آقای وزیر قول بدهند که از نزدیک مشکلات منطقه را بررسی بکنند من به رأی نمیگذارم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، آقای دکتر حجتی، جناب آقای وزیر! درخواست آقای طیار این است که از نزدیک به مشکلات منطقه رسیدگی کنید. موافق هستند، انشاءالله میآیند از نزدیک مسائل شما را بررسی میکنند.

قرجه طیار
ممنونم از لطف و محبت همکاران عزیزم.

احمد امیر آبادی فراهانی
7
اعلام وصول (1) فقره طرح

احمد امیر آبادی فراهانی
قبل از اینکه سؤال دوم را مطرح کنیم فقط طرح اصلاح مواد (1043) و (1044) قانون مدنی به صورت عادی اعلام وصول میشود.
8
طرح سؤال آقای جواد کریمیقدوسی نماینده مشهد و کلات از آقای محمود حجتی وزیر جهادکشاورزی و نظر مجلس مبنی بر وارد بودن سؤال

احمد امیر آبادی فراهانی
سؤال دوم سؤال جناب آقای جواد کریمیقدوسی نماینده محترم مشهد و کلات از وزیر محترم جهادکشاورزی جناب آقای مهندس حجتی مطرح هست. از سخنگوی محترم کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی جناب آقای تربتینژاد برای قرائت گزارش کمیسیون دعوت میکنیم. جناب آقای تربتینژاد! شما پنج دقیقه فرصت دارید، بفرمایید. خلاصه بفرمایید کمتر هم استفاده از وقت بشود ممنون میشویم.

اکبر رنجبرزاده
اگر خلاصه بفرمایند شاید طرح دوفوریتی را بتوانیم مطرح بکنیم.

نورمحمد تربتی نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
گزارش سؤال؛ هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم
با احترام، بازگشت به نامه شماره (80761/306) مورخ 22/9/1396 گزارش کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی درخصوص سؤال ملی جناب آقای جواد کریمیقدوسی نماینده محترم مشهد و کلات از جناب آقای مهندس حجتی وزیر محترم جهادکشاورزی به شرح ذیل ارسال میگردد.
رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی ـ احمدعلی کیخا
خلاصه سؤال
ایجاد انحصار در بازار دانه مرغ توسط آقای مدلل با زیر پا گذاشتن قانون انحصار.
نتیجه بررسی؛ سؤال مذکور در جلسه روز سهشنبه مورخ 4/11/1396 با حضور جناب آقای مهندس حجتی وزیر محترم جهادکشاورزی مطرح گردید. جناب آقای جواد کریمیقدوسی نماینده محترم مشهد و کلات در توضیح سؤال خود اظهار نمودند فردی به نام آقای مدلل (90) درصد واردات سویا، ذرت، خوراک دام و طیور را در دست گرفته و در قیمتها تأثیرگذار است. روزانه قیمتها را تعیین میکند به نحوی که در شش ماه گذشته بدون اینکه قیمت جهانی تغییر کرده باشد قیمت نهادهها دوبرابر شده است. چرا شرکت پشتیبانی امور دام آن وزارتخانه با این شخص همکاری میکند؟
لذا این سؤال در راستای اعتراض تولیدکنندگان مرغ در سراسر کشور است. این افراد انحصار بازار تولیدات کشاورزی و دام و طیور را به دست گرفتند، اما شما باید با توجه به قانون ضد انحصار از تولیدکنندگان حمایت کنید و آن آقایانی را که انگشتشمار هستند کنترل کنید. به این دلیل کنترل این افراد نسبت به دهها هزار کسبه، راحتتر از آن است که بروید آنها را به خاطر (50) تومان بالاتر یا پایینتر فروختن جریمه کنید و قبض بنویسید. جنابعالی هم قطعاً مخالف این رویه و انحصار هستید و اگر مشکل قانونی دارید باید مطرح بفرمایید تا مجلس شورای اسلامی برای درست شدن این فضا در کشور کمک کند.
در اجرای ماده (209) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، سؤال فوق در جلسه رسمی مورخ 4/11/96 کمیسیون با حضور اکثریت نمایندگان عضو کمیسیون، نماینده محترم سؤالکننده و وزیر محترم مطرح و پس از استماع اظهارات طرفین و نظر به عدم اقناع نماینده سؤالکننده از پاسخهای ارائهشده وزیر، کمیسیون قلمرو سؤال را ملی تشخیص داده و مستند به بند (3) ماده (209) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی بدین وسیله مراتب را جهت رسیدگی به جلسه علنی اعلام مینماید. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون و متشکر. جناب آقای وزیر! در خدمتتان هستیم. آقای قدوسی اگر موافقت بفرمایند و پنج دقیقه خلاصه صحبت کنند شاید بتوانیم طرح فوریت را بررسی کنیم. جناب آقای کریمیقدوسی! موافق هستید شما (10) دقیقه و (10) دقیقه هم آقای وزیر؟

جواد کریمی قدوسی
بعد از هفت ماه سؤال ما را در دستور گذاشتید، حالا هم میگویید (10) دقیقه کمتر صحبت کن. خدا خیرتان بدهد، شما یک چیزی هم بدهکارید.

احمد امیر آبادی فراهانی
شما از فرصتتان استفاده کنید، خیلی ممنون.

محمود حجتی
بسم الله الرحمن الرحیم
من تشکر میکنم، هم از عنایت، هم از دلسوزی و هم از حساسیت، به خصوص در ارتباط با بحث صنعت مرغداری که شاید یک صنعتی است که خدمت بزرگی را امروز دارد به کشور ما انجام میدهد، نزدیک (5/2) میلیون تن در بخش تولید گوشت سفید اقدام میکند، نزدیک (900) هزار تن تخممرغ را دارد تولید میکند و به دلایل خاصی که ما از نظر اقلیمی داشتیم، سیاستهای برنامهای هم که داشتیم و داریم، اغلب نهادههای مورد نیاز این صنعت باید از خارج وارد شود. این را هم خدمت شما عزیزان اشاره کنم که به دلیل همین حساسیتی که بود علیرغم همه این محدودیتهایی که در ارتباط با بازار ارز و تلاطمهای ارزی و قیمت ارز بود، ستاد اقتصادی دولت و آقای رئیسجمهور عنایت ویژهای داشتند، ارز اینها بدون هیچگونه تأملی در اختیار واردکنندگان قرار گرفته و با (3800) تومان هم با آنها محاسبه میشود.
دلیلش هم این است، من خدمت شما عزیزان عرض کنم، ما دو، سه تا افزایش قیمت در طول این هفت، هشت ماه گذشته داشتیم، این ارزی که ما امروز به این واردکنندگان (3800) تومان میدهیم، سال گذشته این موقع (3200) تومان بود. یعنی نرخ دلار (3200) تومان بود، دلار مبادلهای به حساب میآمد، این به (3800) تومان و میخواست به (4200) درمورد اینها محاسبه شود که من دیدم باز (10) درصد دیگر افزایش هزینه ایجاد، از (3200) تا (3800) میشود.
یک افزایش قیمت دیگر در بازار جهانی داشتیم. ما ذرت را در سال گذشته این موقع حدود (195)، (190)، کمتر از (200) دلار، بعضی وقتها (200) دلار میشد. این روزها و این ماهها تا (250) دلار هم رفت، الان برگشته (235)، (240) دلار شده است. یعنی ما این افزایش قیمتها را چه در زمینه ارز و چه در مقوله بازار جهانی داشتیم. این بالاخره واردات ما را متأثر میکند.
نکته بعدی را من از لحاظ اعداد و ارقام هم خدمت شما عزیزان بدهم، ما سال گذشته نزدیک (7) میلیون و (200) هزار تن ذرت وارد کردیم، امسال قطعاً با توجه به افزایش تقاضایی که هست باید بیشتر وارد کنیم. در ارتباط با کنجاله سویا همینطور است، در ارتباط با جو که بخش اعظمی از آن را در داخل تولید میکنیم و بخش محدودی را از خارج میآوریم، ولی آن هم افزایش خواهد داشت که این هم وضعیت آمار و ارقام است.
اما من در ارتباط با قیمت هم خدمت شما بگویم، از عید تا حالا دو تا شوک قیمتی مقطعی یا التهاب در بازار ایجاد شد، یکی آن زمانی که بحث (4200) تومان مطرح شد چند روزی واردکنندگان پشت در بانک مرکزی ماندند. یک التهاب قیمتی هم در زمانی که متأسفانه این بحث مربوط به کامیونداران مطرح شد که آن هم یک هفتهای یک التهاباتی را ایجاد کرد. البته ما سعی کردیم با توجه به ذخایری که داریم این التهاب را به حداقل خودش برسانیم.
الحمدلله امروز ما هم وضعیت ذخایرمان، هم کشتیهایی که در ارتباط با نهادهها در حال تخلیه است و هم در ارتباط با قیمت، قیمتی که امروز در بندر امام توسط واردکنندگان دارد برای خرید اعلام میشود آن چیزی است که سازمان حمایت اعلام میکند.
من خواهش میکنم عزیزان عنایت بفرمایند. به عنوان مثال برای کنجاله سویا (1200) تومان است و این نهادهها از نظر قوانین و مقررات و آییننامههای دولت جزء محصولاتی است که احکام تعزیراتی هم بر آنها حاکم است. یعنی سازمان بازرسی و نظارت بر قیمتها اگر جایی ملاحظه کرد و شکایتی به او رسید، چون ما داریم ارزانترین ارز را میدهیم و در بانک مرکزی هم به خاطر حساسیت موضوع اگر محدودیتی دارند به هیچوجه در اینجا اعمال نمیکنند. بنابراین چشم همه باید دنبال این نهادهها باشد که به قیمت تمامشده منطقی مورد حمایت سازمان حمایت، در اختیار بهرهبردارها قرار بگیرد که در بندر امام امروز ذرت حدود (980) تومان، (1000) تومان است و کنجاله سویا (2200) تومان. اینها یک حمل (100)، (150) تومان میخورد، آنهایی که بدون واسطه این را خریداری میکنند. اگر واسطهای این وسط باشد ممکن است یک عددی هم اضافهتر باشد و سازمان تعزیرات همانطور که گفتم، سازمان نظارت و بازرسی هم باید پیگیری کند، ما هم داریم دنبال میکنیم خدایناکرده اجحافی نباشد، اگر اجحافی هست مورد پیگیری قرار میدهیم که مشکلی پیش نیاید.
اما در ارتباط با سؤال و مسائلی که در این زمینه است خواهش میکنم یک مقدار عنایت بفرمایید، چون کم و بیش این ذهنیت وجود دارد. اینکه انحصار است، انحصار نیست. در سال 97 واردکنندگان ذرت (67) شرکت بودند، جو (67) و کنجاله سویا تا امروز (7) شرکت. در سال 96، (124) شرکت برای ذرت بودند، اسامیشان هم هست، جو (157) و کنجاله سویا هم (13) تا شرکت بودند، اصلاً ما در جریان این نیستیم که چه کسی میخواهد وارد کند، چه کسی وارد نکند. میروند در سازمان توسعه تجارت ثبت سفارش میکنند، به بانک و بانک مرکزی معرفی میشوند و ارزشان را میگیرند و محصولشان را هم میآورند، نظامش هم همین است که عرض کردم. از نظر مقررات، قوانین، شکل، ظاهر نه هیچ انحصاری است و نه دخل و تصرفی و نه اعمال نظر است.
خواهش میکنم اگر کسی اعمال نظر حسن و حسینی را دارد، جایی در سیستمهای ما، چه وزارتخانه ما، من که عرض کردم، اصلاً در جریان اینکه چه کسی رفته ثبت سفارش کرده و چه رفته در بانک گرفته نیستیم. ما فقط دنبال میکنیم، ذخایر را مدام کنترل میکنیم خدایناکرده کشور با مشکل روبرو نشود، ما کشتیهای بینراهی و ارز تخصیصی را کنترل میکنیم که اقدام شده باشد خدایناکرده با کسری روبرو نشویم. چون وقتی بناست ماهی نزدیک (1) میلیون تن نهاده سرجمع وارد کشور شود. اگر با کسری روبرو شد تأثیرات قیمتی فزایندهای دارد که باید با آن برخورد شود. آن کاری که ما داریم میکنیم این است.
عرض کردم، شرکتها (150)، (160) شرکت هستند، به خصوص درمورد ذرت که مورد نظر است دارند وارد میکنند. سیاستی که ما داریم دنبال میکنیم همان سیاست زنجیر است. بنده اصلاً معتقدم تأمین نهادهها، این مزرعه تا سفره، تأمین نهادهها باید توسط اتحادیهها و تعاونیها تأمین شود، چه از داخل چه از خارج. سیاستی که ما داریم دنبال میکنیم این است. اگر صندوقهای توسعه بخش کشاورزی داریم به اینها ابلاغ و پیگیری کردم، منابع اینها باید در اختیار تعاونیها قرار بگیرد، تعاونیها بروند واردکننده باشند که با حداقل واسطه و قیمت بتوانند نهاده را در اختیار اعضای خودشان قرار بدهند. این سیاستی است که ما داریم دنبال میکنیم. یعنی روز به روز تعاونیها و اتحادیهها یا خود تولیدکنندهها و آن زنجیرههایی که در صنعت مرغ در این سالها تشکیل شد، الان (30) درصد تولید مرغ ما به صورت زنجیرهای است و روز به روز دارد این افزایش پیدا میکند و امیدواریم یک روز به (70)، (80) درصد برسد.
اما در عمل چه اتفاقی افتاده؟ در عمل شرکتهایی هستند، شاید سه، چهار شرکت هستند که (80)، (90) درصد را میآورند و شرکت مورد نظر هم که اشاره کردند (40) تا (45) درصد حجم عملیات ذرت را در بعضی سالها در اختیار داشته است. راهکارش چیست؟ جلوی آن باید گرفته شود یا دیگران باید تقویت شوند، آن چیزی که سیاست ماست؟ اگر جلوی آن باید گرفته شود براساس چه ملاکی، چه قانونی و چه میزانی؟ در بازار دارد کارش را میکند، رقابت در بازار است. آیا کسی که (30)، (40) درصد نهاده را در اختیار دارد اگر رها شود با بازار نمیتواند مدیریت کند؟ من جواب این سؤال را میگویم چرا، ولی همینطور که اشاره کردم بازار باید کنترل شود و میشود و امروز که من در خدمت شما هستم با توجه به حساسیتهای ارزی دارد کنترل و مدیریت میشود. آنچه که به من برمیگردد دنبال کنم و کمک شما عزیزان را میطلبیم، بیاییم تعاونیها، اتحادیهها، شرکتهای تولیدکننده، آن مرغداری که (1) میلیون قطعهای که خودش دارد تولید میکند پشتیبانی و حمایت کنیم، خودش برود نهادهها را بیاورد، تسهیلات بانکی در اختیارش قرار بدهیم، صندوقهای توسعه بخش کشاورزی را پشتیبان او قرار بدهیم، برایش تسهیلگری کنیم که آرامآرام این سقف اضافه شود و این اتفاق بیفتد. امیدوارم در این مقطع هم که دوره گذار است با توجه به کنترلی که دارد میشود خدایناکرده اجحافی در حق تولیدکنندگان صنعت طیور که یکی از اقشار زحمتکش جامعه ما هستند ایجاد نشود.

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون آقای وزیر. آقای وزیر! شما چهار دقیقه دیگر وقت دارید. جناب آقای کریمیقدوسی بفرمایید.

جواد کریمی قدوسی
بسم الله الرحمن الرحیم
من خیلی مختصر تذکری به هیأترئیسه محترم دارم. ماده (209) بحث سؤال از وزرا در آییننامه است، بند (2) میگوید ظرف مدت (15) روز پس از وصول سؤال، جلسهای با وزیر در کمیسیون برگزار میشود، وزیر هم (10) روز بعد و با (10) روز تمدید، جمعاً (35) روز زمان دیده شده که سؤال به صحن بیاید. حالا ما میگوییم فرضاً یک ماه هم در نوبت، نه هفت ماه، سؤالی که بنده داشتم مربوط به بحران تولید مرغ و تخممرغ و آنفلوآنزا سال قبل بوده است. اگر آن زمان سؤال بیاید مطرح و رسیدگی شود طبعاً اثر خودش را میگذارد، نه بعد از هفت ماه. امیدواریم که هیأترئیسه حداقل ترتیبی بدهد سؤال نمایندگان به موقع در صحن مطرح شود که اثر خودش را به جای بگذارد.
اما درمورد این سؤال خاص، بحث مربوط به صنعت دام و طیور است که بخش زیادی از سبد تولید پروتئین ملت ما را این صنعت تشکیل میدهد و بحمدالله صنعت روپایی هم است، حتی در صنعت طیور مازاد تولید هم داریم، چه گوشتی و چه تخممرغ که صادرات بسیار زیادی هم به کشورهای همسایه داشتیم.

مسعود پزشکیان
آقای کریمی! البته شما آن تذکر را به هیأترئیسه دادید، ما امروز میبینیم که دو تا سؤال است، چهارشنبه یا سهشنبه هم فکر کنم یک سؤال بود.

جواد کریمی قدوسی
آقای رئیس! شما به ما حق بدهید که این سؤال باید در وقت خودش مطرح شود، اگر هم ایراد دارد باید آییننامه اصلاح شود.

مسعود پزشکیان
تعداد سؤالات آنقدر زیاد است که باید در نوبت بایستید.

جواد کریمی قدوسی
تدبیر کنید که آییننامه اصلاح شود.

مسعود پزشکیان
پس اصلاً تمام قوانین و آییننامهها را کنار بگذاریم و فقط سؤالات را گوش بدهیم، این را هم مجلس تصمیم بگیرد اقدام کند.

جواد کریمی قدوسی
صحبتهای شما جزء وقت من منظور نشود. سؤال درمورد این صنعت بوده، صنعتی که یکی از پایههای قوی داخل کشور ماست، در طول انقلاب رشد بسیار خوبی داشته و بازار خوب و تثبیتی هم که در بازار بوده باعث دلگرمی مردم در تأمین این بخش عمدهای از قلم سبد غذاییشان شده است.
سؤال بنده روی مسأله انحصار است. انحصار یکی از شیوههای نظام سرمایهداری است. در دنیا هم الان تحقیق کنید میبینید شرکتهای بزرگ چندملیتی انحصار اقلام عمده غذایی دنیا و حتی موضوعات دیگری را به دست گرفتند. مثلاً در آمریکا حزب دموکرات انحصار پنبه را به عهده دارد، حزب جمهوریخواه انحصار ذرت و سویا را دارد. آن یکی انحصار سیگار را دارد، آن یکی دیگر انحصار اسلحه را دارد. این را دارند به دنیا تعمیم میدهند و اجازه نمیدهند شرکتهای کوچک تواناییهایی برای خودشان ایجاد کنند که خارج از آن چهارچوب نظام سرمایهداری حرکت کنند. متأسفانه در کشور ما هم به علت عدم مراقبت لازم از موضوع مقابله با انحصار، در عرصه مسائل اقتصادی، صنعتی و بعضاً تجاری انحصارهای وحشتناکی به وجود آمده است.
بنده یک بار تذکر دادم اگر با ده سلطان در کشور مقابله شود اقتصاد آرام میشود، یکی سلطان شکر است، یکی سلطان آهن است، یکی سلطان ذرت و سویا است، یکی سلطان پارچه است و امثال این مسائل. اینها وجود دارد، آدمهایش هم هستند، الان جناب آقای وزیر برای ما لیستی از شرکتهایی که اینها واردکننده هستند، یعنی ایشان سؤال بنده را در بحث انحصار نفی کرد. بنده اینها را تحقیق و بررسی کردم، کل این شرکتهایی که آقای وزیر مدعی هستند اینها واردکننده هستند زیر (40) درصد واردات دارند، نزدیک (60) درصد انحصار واردات نهادههای صنعت دام و طیور در اختیار یک شخص به نام آقای مدلل است. یک تاجر بزرگ اگر بتواند از دولت رانتهای ارزی بگیرد، حجم زیادی از ارز دولت برای واردات در این نهادهها به یک فردی داده شود، طبیعتاً این فرد روز به روز قدرت پیدا میکند. یکی از همین شرکتهای واردکننده ذرت و سویا شخصاً پیش من آمد، گفت من به این حجم واردات داشتم، بارم که در گمرک رسید نماینده این آقا پیش من آمد، آن ترخیصکار با واسطه که چرا میخواهی این را ترخیص کنی؟ همینجا بیا این را به آقای مدلل واگذار کن. ولی اگر این را ببری در بازار بخواهی عرضه کنی بدان که ورشکسته میشوید، او قیمت را پایین میآورد، تو نمیتوانی با این رقابت کنی، مجبور میشوی با قیمتی بسیار زیر آن قیمت تمامشده این را به بازار عرضه کنی و ورشکسته میشوی، همینجا بیا این را واگذار کن.
این خیلی روشن است، امثال اینها در اقتصاد خیلی نقش دارند. این باعث میشود رقابتی که قانون ما اصرار دارد بر جایگاه رقابت و برای این شورای رقابت قانونگذار پیشبینی کرده است.
یکی از وظایف شورای رقابت مقابله با انحصار است، هر جا که انحصاری هست دولت با مدیریت آن شورای رقابت و بخش خصوصی باید آن انحصار را بشکند. اینجا یک سازمانی در اختیار وزارت جهادکشاورزی از اول تا الان بوده، این سازمان سازمانی است که جنبه حمایتی دارد، نه جنبه تجارتی که خودش بخواهد تجارت کند، خودش بیاید با چند تا تاجر بزرگ یک جاهایی بده و بستان کند. من الان کاری به مسئول فعلی ندارم، در گذشته که کسان دیگری قبل از آقای ناصری بودند این وضعیت وجود داشته، البته ایشان تلاشهای خوبی انجام دادند، ولی این سازمان برای این تدوین و تأسیس شده که جنبه حمایتی از تولیدکنندگان در برابر انحصار داشته باشد، ولی متأسفانه میبینیم کارکرد این سازمان هم کارکرد تجاری میشود.
سؤال بنده از جناب آقای وزیر این است، این صنعت کاملاً روپا و پرقدرت که باعث آرامش خاطر مصرفکنندگان در سطح کشور روی چند فاکتور مهم سبد غذایی، گوشت مرغ، گوشت گوسفند، گوشت گاو، تخممرغ، الان ببینید وضع قیمتها به چه وضعی در آمده در این کشوری که اگر حمایت مؤثر و مداوم با یک سازمان و نظارت دقیق صورت میگرفت، ما بایستی سال گذشته در کشور شاهد تلفاتی بالغ بر (35) میلیون قطعه مرغ باشیم. قریب به (3000) میلیارد تومان فقط آنفلوآنزا فقط در سال گذشته به صنعت طیور این کشور خسارت وارد کرد. چه تولیدکنندگانی که امروز بر خاکستر واحدهای خودشان نشستند و عزا گرفتند و از آن طرف حمایتهای بیمهای که میخواهد توسط بانک کشاورزی صورت بگیرد، باز هم بنده با این تولیدکنندگان و گرفتارهای حادثه سال گذشته جلسه نزدیک داشتم و بازدید کردم و در تماس بودم. چه کسی باید پاسخگوی تلفات (35) میلیون طیور ما در این کشور باشد؟ یا تولید دام سبک و سنگین ما هم یک رقم بسیار زیادی از (120) میلیون رأس دام سبک و سنگین به زیر (60) میلیون رسیده است. بخش حاکمیتی همه اینها دست آقای وزیر و وزارتخانه عریض و طویل جهادکشاورزی است.
همکاران عزیز مستحضرند که در مجلس قبل برای تقویت وزارت جهادکشاورزی آمدیم و موضوع واردات را هم به آنها سپردیم که اینها مدیریت کنند تا قدرت پیدا کند ولی میبینیم که چه اتفاقی افتاد. واکسنسازی رازی زیرمجموعه جهادکشاورزی که وظیفه تولید واکسن برای جلوگیری از آنفلوآنزا داشته و به علت ضعف مدیریت، آن حادثه بزرگ در کشور تلفات (35) میلیون قطعه مرغ به وجود آمد. الان فصل میوه است، خیلی خودش را نشان نمیدهد، ولی ممکن است تا یکی، دو ماه دیگر ما باز در این زمینه مشکل داشته باشیم و جهادکشاورزی و وزارتخانه را در آن آمادگی لازم کمتر میبینیم. گرچه الان نهادههای اصلی را وارد کردند، ولی لازم است در این زمینه اقدامهای مؤثرتر دیگری انجام بدهند. متأسفانه سازمان OIE، سازمان جهانی بهداشت در ماه گذشته رتبه ایران را رتبه اول در آلودگی بیماریهای تب برفکی اعلام کرد. این کشوری که یکی از بزرگترین پنج مؤسسه تولید واکسن به نام مؤسسه رازی دارد، دانشمندان بزرگی در این تولید دارد، چرا باید این ضربه مهم را در این صنعت بخورد و بعد ما بنشینیم عزا بگیریم و مجبور شویم سؤال کنیم؟
بنابراین من به صراحت عرض میکنم انحصار در این قضیه همچنان حاصل است. این آقایی که ذکر کردم طبق گفته خود تولیدکنندگان صبح شنبه یک نرخ برای نهاده میگذاشت، یکشنبه یک نرخ، همینطور (50) تومان در یک هفته بالا میبرد، شب جمعه (10) تومان پایین میآورد، دوباره باز از شنبه بعد شروع به افزایش قیمت میکرد. ظرف مدت کمی قیمت نهادههای تولید طیور دو برابر افزایش پیدا کرد. آقای وزیر میفرمایند که به علت قیمت دلار بود. قیمت دلار هم که افزایش پیدا کند، با ارز مبادلهای آن زمان ضربدر آن تناژ عظیم واردات عدد قابل توجهی نمیشود، فوقش (5) درصد، نه دو برابر. بنده اینجا ضعف مفرط نظارت را در وزارت جهادکشاورزی همچنان میبینم.

مسعود پزشکیان
آقای قدوسی! دو دقیقه از وقتتان مانده، میخواهید وزیر جواب بدهد که شما جواب بدهید؟

جواد کریمی قدوسی
بله، جنابعالی هم بفرمایید اگر آقای وزیر وقتشان باقی مانده، آن صحبتی هم که شما کردید به وقت من اضافه کنید.

مسعود پزشکیان
کلاً نیم دقیقه شده که به وقتت اضافه میشود. آقای دکتر بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای وزیر! چهار دقیقه از وقتتان باقی مانده است.

محمود حجتی
بسم الله الرحمن الرحیم
عذرخواهی میکنم از اینکه زیاد مصدع میشوم. خوشبختانه امروز وضعیت ما طوری شده که دیگر سلطان شکر نیاز نداریم و نمیخواهیم، امسال بیش از (2) میلیون تن شکر تولید کردیم، یعنی در سال 96. در سال 92 تولید شکر کشور (1) میلیون و (100) هزار تن بود، گزارشی هم که سندیکای کارخانجات قند داده من گفتم در کازیه شما نمایندگان عزیز قرار بدهند. نزدیک (100)، (150) هزار تن هنوز تراز منفی در شکر داریم، این را امیدواریم با ذخایری که از سال گذشته داریم جبران کنیم، ولی فکر میکنیم شکر سرجمع نیاز به واردات نباشد. ما امیدوار هستیم در بقیه محصولات هم کمابیش برسیم.
عزیزان و بزرگواران! ولی در ذرت به خاطر ماهیت خود ذرت و اقلیم کشور متأسفانه ما همیشه نیاز به واردات داریم. یک محصول تابستانه پرمصرف آب است و با توجه به آبی که مصرف میکند و قیمتهای جهانی دارد، در ارزیابیها و مطالعاتی که ما داشتیم، ذرت علوفهای را تولید میکنیم، یعنی ذرت میکاریم، چون آنجا (80)، (90) تن تولید ذرت علوفهای سیلویی میشود، اگر بخواهیم آن را از خارج بیاوریم هزینه حملش بیشتر از خودش میشود. ولی ذرت دانهای که یک کشت متراکم است و با تنوع عرضه که در سطح دنیا است و با وضعیت اقلیمی که داریم باید از خارج بیاوریم.
این بحثی هم که اشاره میکنند، من اشاره کردم اینها واقعیتهایی است که کمابیش وجود دارد. البته امسال یعنی در سال 97 خریدهایی که شرکت پشتوانه امور دام انجام داده، البته ما معتقد نیستیم که شرکتهای دولتی اینقدر حضور داشته باشند، به خاطر همین مسائل یک مقدار حضورشان پررنگ شده، بیش از (1) میلیون تن ذرت سفارش داده تا بیاید، سویا (1) میلیون تن و با این سهمی که شرکت پشتیبانی الان به خودش اختصاص داده سهم آن شرکتی که مورد نظر جناب آقای کریمی است قطعاً کاهش پیدا میکند، اعداد و ارقام در سطح همین شرکت پشتیبانی امور دام میشود. ولی آن هم یک واقعیتی است که وجود دارد.
راهکاری که به نظر ما میرسد خدمت عزیزان تقدیم کردیم، حمایت، پشتیبانی، تقویت، آموزش، خود تولیدکنندهها، تولیدکنندههای عمده خودشان مستقیماً، تولیدکنندههای خرد با اتحادیه تعاونیشان. در اروپا و غرب هم برویم همین است، راهی جز این نداریم. اگر راهی دیگر به ذهن دوستان میرسد، بدترین شکلش دولتی است که ما داریم با تمام توان اجرا میکنیم. شرکت پشتیبانی امور دام در سازمان خصوصیسازی جزء شرکتهای قابل واگذاری است، ناچار از واگذاری آن هستیم. امروز به خاطر ضرورتها حفظش کردیم تا بتوانیم آن جایگزین بخش خصوصی و تعاونی را به صورت همان متنوعی که آقای قدوسی میفرمایند جایگزین کنیم. ولی حالا ما باید چکار میکردیم که نکردیم؟ قیمتها را عرض کردم کنترلشده و تعزیراتی است، سازمان بازرسی و نظارت زیر نظر سازمان حمایت موظف است، الحمدلله امروز هم سران سه قوه همه تأکید دارند که بازرسی و کنترل شود و قیمت نهادههای دامی و صنعت طیور امروز وضعیت مناسب، کمالتهاب و بیالتهابی دارد.
من این را اینجا اظهار میکنم، خواهش میکنم اگر دوستان رد این را دیدند به نحوی اعلام کنند، ما در خدمت هستیم. ولی آن بحث هم هست، بالاخره کسی که محصول عمده در اختیارش است، بخش عمدهای از بازار در اختیارش است، ممکن است اگر بخواهد و به قول معروف بدون نظارت باشد بتواند یک دخل و تصرفهایی کند، طبیعت آدمیزاد هم است. آن چیزی که به ما برمیگردد (امیرآبادیفراهانی ـ خیلی ممنون) اینکه با حمایت مسأله را حل کنیم. بقیهاش هم نظارت و بازرسی است، انشاءالله پیگیری میکنیم.

احمد امیر آبادی فراهانی
جناب آقای کریمیقدوسی بفرمایید.

جواد کریمی قدوسی
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای وزیر میفرمایند چکار بایستی میکردیم که نکردیم؟ یک جمله، باید مدیریت میکردید. این حادثه بزرگ سال گذشته به خاطر ضعف مدیریت بر آن مجموعههایی است که زیرمجموعه شماست. واردات و انحصارش را که من توضیح دادم، حالا این نکته را هم من اضافه کنم، بخشی از این واردات متأسفانه آلوده به بیماریهای آفلاتوکسین و حتی تراریخته که اثر وضعی روی سلامت مردم داشته و مانع تخلیه چند تا کشتی شدند. به هر صورت وزارت جهادکشاورزی با امکانات وسیع، با داشتن مدیران کارآمد گذشته و باتجربه در حوادث وسط میدان دیده نمیشوند، حرف ما این است. در این شرایط اقتصادی هم که الان داریم مجلس و نمایندگان دنبال کمک هستند، نمیخواهیم خدایناکرده جناب آقای وزیر و هر مجموعهای را تضعیف کنیم. ولی این وظیفه نظارتی نمایندگان است. این حادثه سال گذشته ممکن است دوباره هم تکرار شود، تولیدات ما الان کاهش پیدا کرده، جبرانش هم به این زودیها صورت نمیگیرد.
بنابراین من تقاضا دارم نمایندگان عزیز در همین موضوع مهم گوشت، تخممرغ، مرغ و این فضایی که میبینید چقدر در این سبد تغذیه مردم در تمام شهرستانها اثر دارد. واقعاً ببینید اگر این توضیحاتی که بنده دادم شأن نزولش را نسبت به این مسائل قبول دارید به سؤال بنده رأی بدهید. من ضمن تشکر از زحمات عزیزانی که در این وزارتخانه تلاش کردند، ولی به خاطر اهمیت دادن به خواست مردم به خصوص تولیدکنندگان که همین الان هم در تماس بودند. لذا جناب آقای رئیس سؤالم را به رأی میگذارم، خیلی ممنونم.

مسعود پزشکیان
متشکرم. حضار 197 نفر، نمایندگان محترم نظر خودتان را راجع به سؤال برادرمان آقای کریمیقدوسی اعلام بفرمایید. وارد بودن سؤال را به رأی میگذاریم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد، خیلی ممنون.
9
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

مسعود پزشکیان
جلسه بعدی ما ساعت (8) صبح روز سهشنبه دوازدهم تیرماه 1397 و دستور جلسه ادامه دستور هفتگی است. پایان جلسه را اعلام میکنم.