1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 203 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه دویست و بیست و یکم روز چهارشنبه ششم تیرماه 1397 هجریشمسی مطابق با سیزدهم شوال 1439 هجریقمری:
1 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی درمورد لایحه حفاظت از خاک.
2 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی درمورد لایحه عضویت دولت جمهوری اسلامی ایران در همکاریهای تأیید صلاحیت آزمایشگاهی آسیا ـ اقیانوسیه.
3 ـ بررسی تقاضای عدهای از نمایندگان مجلس شورای اسلامی درمورد تشکیل کمیسیون ویژه فضای مجازی.
4 ـ گزارش شور دوم کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی درمورد لایحه تشکیل سازمان صنایع دریایی نیروهای مسلح.
5 ـ گزارش کمیسیون عمران مبنی بر رد تقاضای تحقیق و تفحص از نحوه ساخت و ساز و هزینهها و مدیریت نمایشگاه شهر آفتاب، نحوه تغییر کاربریها و واگذاری املاک شهرداری تهران به ویژه بوستان مادر.
6 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی درمورد لایحه معافیت وزارتخانهها و مؤسسات دولتی از پرداخت هزینههای ثبتی.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

مهدی عادلی
(آیات 24 ـ 21 سوره مبارکه «احزاب» توسط قاری محترم آقای مهدی عادلی تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
لَقَدْ کانَ لَکُمْ فِی رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِمَنْ کانَ یَرْجُوا اللَّهَ وَ الْیَوْمَ الْآخِرَ وَ ذَکَرَ اللَّهَ کَثِیراً * وَ لَمَّا رَأَ الْمُؤْمِنُونَ الْأَحْزابَ قالُوا هذا ما وَعَدَنَا اللَّهُ وَ رَسُولُهُ وَ صَدَقَ اللَّهُ وَ رَسُولُهُ وَ ما زادَهُمْ إِلاَّ إِیماناً وَ تَسْلِیماً * مِنَ الْمُؤْمِنِینَ رِجالٌ صَدَقُوا ما عاهَدُوا اللَّهَ عَلَیْهِ فَمِنْهُمْ مَنْ قَضى نَحْبَهُ وَ مِنْهُمْ مَنْ یَنْتَظِرُ وَ ما بَدَّلُوا تَبْدِیلاً * لِیَجْزِیَ اللَّهُ الصَّادِقِینَ بِصِدْقِهِمْ وَ یُعَذِّبَ الْمُنافِقِینَ إِنْ شاءَ أَوْ یَتُوبَ عَلَیْهِمْ إِنَّ اللَّهَ کانَ غَفُوراً رَحِیماً *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقای عادلی قاری محترم تشکر میکنیم، ترجمه آیات را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«بیگمان رسول خدا برای شما سرمشقی پسندیده و نیکو است، سرمشقی برای هرکس خدا و روز قیامت میترسد و خدا را فراوان یاد میکند و مؤمنان چون احزاب را دیدند گفتند این همان وعدهای است که خدا و رسول به ما دادند و خدا و رسولش راست گفتند و این واقعه جز بر ایمان و تسلیم آنان نیفزود. در میان مؤمنان مردانی هستند که صادقانه بر سر عهد و پیمان خود با خدای خویشند، بعضی از آنان به عهد خود وفا کردند و شهید شدند و بعضی دیگر در انتظارند و هرگز آن عهد و پیمان را دگرگون نکردهاند تا خداوند راستگویان را به پاس راستیشان پاداش دهد و منافقان را اگر خواهد عذاب کند یا بدانان التفاتی کند که خداوند آمرزندهای مهربان است». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
تأخیرکنندگان جلسه علنی امروز آقایان: داداشی، ساعدی، شرفی، کریمی (بیجار)، محجوب و نیکزادی هستند.
3
تصویب کلیات لایحه حفاظت از خاک و بحث و بررسی درخصوص موادی از آن

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب دارم خدمت همکاران گرامی. دستور اول گزارش کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی درمورد لایحه حفاظت از خاک هست. از سخنگوی محترم کمیسیون جناب تربتینژاد دعوت میکنم جهت ارائه گزارش بفرمایید. جناب آقای دکتر امیرآبادی! مخالفین و موافقین کلیات را ذکر بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت همکاران عزیز. اسامی مخالفین آقایان: عابدی، قاضیپور و حاجیدلیگانی هستند، موافقین آقایان: نظر افضلی، یوسفنژاد و ترکی هستند.

علی اردشیرلاریجانی
بفرمایید توضیحاتتان را بدهید.

نورمحمد تربتی نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت همکاران گرامی و میهمانان محترم و با گرامیداشت یاد و خاطره شهدای انقلاب اسلامی به ویژه شهدای هفتم تیر و به ویژه شهید مظلوم دکتر بهشتی.
گزارش کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی به مجلس شورای اسلامی را پیرامون لایحه حفاظت از خاک به استحضار میرسانم.
لایحه حفاظت از خاک به شماره چاپ (102) که به این کمیسیون به عنوان کمیسیون اصلی ارجاع گردیده بود طی جلسات متعدد کارگروه و کمیسیون و با حضور نمایندگان دولت و کارشناسان مرکز پژوهشها مورد بحث، بررسی و تبادل نظر قرار گرفت و نهایتاً در جلسه روز یکشنبه مورخ 7/3/1396 با اصلاحاتی به شرح پیوست به تصویب رسید.
اینک گزارش آن در اجرای ماده (147) قانون آییننامه داخلی به مجلس شورای اسلامی تقدیم میشود.
رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی ـ علی اکبری
ضمناً اجازه میخواهم توضیحات بیشتری را پیرامون موضوعات این لایحه از جمله اهمیت خاک، عوامل تهدیدکننده خاک، اهداف، ویژگیها و ضرورت تصویب لایحه به استحضار شما همکاران عزیز برسانم.
همکاران عزیز! خاک به عنوان بستری مناسب برای فعالیتهای کشاورزی، منابع طبیعی، صنعتی، معدنی، خدماتی و امور زیربنایی و به عنوان سرمایه ملی و بستر حیات نقش اساسی در استقرار و رشد جوامع بشری و سایر مخلوقات دارد و در واقع بخش مهمی از زنجیره غذایی انسان و سایر حیوانات و موجودات از خاک میباشد و خاک نقشهای زیادی در حیات بشری دارد که مهمترین آنها عبارتند از تأمین غذا، پایه و اساس پوشش گیاهی برای کشت و مدیریت برای خوراک، فیبر، سوخت و محصولات دارویی، محافظت از تنوع زیستی بر زمین نقش کلیدی در تغییر آب و هوایی و چرخه کربن ذخیرهکننده و بهبوددهنده منابع آبی در برابر سیل و خشکسالی.
در عین حال خاک در معرض تهدیدات شدید زیستمحیطی قرار دارد که از مهمترین این تهدیدات فرسایش و آلودگی خاک میباشد. امروزه فرسایش خاک که شامل انتقال خاک توسط عواملی نظیر عوامل طبیعی، آب، باد و انسان میباشد به عنوان خطری جدی برای رفاه حیات انسان به شمار میآید. در مناطقی که روند فرسایش کنترل نمیشود خاکها به تدریج حاصلخیزی خود را از دست داده و سبب فقیر شدن و متروک شدن مزارع میشود و از این راه خسارت زیاد و جبرانناپذیری بر جای میگذارد و با رسوب مواد در آبراهها، مخازن سدها، بنادر و کاهش ظرفیت آبگیری آنها زیانهای فراوانی را به بار میآورد.
براساس برآوردهای انجامشده فرسایش خاک کشور در سال 1355 معادل یک میلیارد تن بوده که (10) سال بعد به (5/1) میلیارد تن و در سال 1375 به (5/2) میلیارد تن و در حال حاضر میزان فرسایش خاک در ایران حدود بیش از چهار برابر فرسایش جهانی میباشد که از این میزان سالانه بیش از (100) هزار هکتار مراتع در حال تخریب است و بیش از (400) هزار هکتار در معرض نابودی قرار دارد.
برخی از مهمترین پیامدهای فرسایش خاک در ایران عبارتند از کاهش (11) درصدی وسعت جنگلهای ایران در طول (40) سال، رسوبگذاری در حدود (240) میلیون متر مکعب در حوزه سدهای کشور، بیابانزایی در بیش از (100) میلیون هکتار از اراضی کشور، کاهش قابلیت تولید محصول و افزایش غلظت گازهای گلخانهای. خسارت ناشی از فرسایش و تخریب خاک به صورتهای مختلف سالانه در حدود (3500) میلیارد ریال برآورد شده است. هزینه فرسایش در ایران معادل (14) درصد درآمد ناخالص ملی میباشد. ایران یکی از هفت کشور آسیایی است که بیشترین میزان هدررفت خاک را دارد. (20) درصد کاهش قابلیت تولید محصول نیز یکی دیگر از پیامدهای اتلاف منابع خاک در کشور به شمار میآید. همچنین آلودگی خاک ناشی از توسعه ناپایدار فعالیتهای صنعتی، شهری، معدنی و کشاورزی نیز یکی از عوامل عمده تخریب خاک به شمار میرود.
در چند سال اخیر جنبههای تغییر کیفی و آلوده شدن منابع خاک بسیار افزایش یافته است، استفاده وسیع از کودها و آفتکشها از یکسو و رهاسازی گسترده پسآب فاضلابهای شهری که خود به شدت به انواع مواد شیمیایی مضر، فعالیتهای بسیار گسترده صنعتی و کشاورزی زمینههای تهدید منابع خاک را گستردهتر کرده است که در نتیجه این مواد اثرات نامطلوب و سمی بر محیط زیست و حیات جانوری و گیاهی استفادهکننده از محیط بر جای میگذارد.
این لایحه اهداف بسیار مهمی را از جمله حفظ پایداری خاک و حفظ کمی و کیفی کاربری صحیح و بهرهبرداری بهینه از خاک و جلوگیری از تخریب و آلودگی آن و احیاء، اصلاح و بهسازی خاکهای تخریب و آلودهشده را در پی دارد و دارای ویژگیهای بسیار مهمی میباشد که به اهم ویژگیهای این لایحه اشاره میکنم.
در این لایحه به موضوعاتی چون جلوگیری از فرسایش خاک، کنترل منابع آلاینده خاک، حفاظت از حاصلخیزی خاک و همچنین جلوگیری از قاچاق خاک پرداخته شده و مفادی برای برخورد قانونی با جرایم متخلفان در آن منظور شده است. در این لایحه همچنین مقرر شد نقشههای خاک و طبقهبندی اراضی، نقشههای پهنهبندی خاک در راستای شناسایی منابع آلاینده خاک، تهیه و کنترل کیفیت مطالعات خاکشناسی توسط ارگانهای ذیربط تهیه شود. از آنجایی که استفاده ناصحیح از کود و سم به عنوان مهمترین منابع آلاینده و تخریب خاک محسوب شدهاند که امنیت غذایی را نیز به خطر میاندازند، لذا در این لایحه موادی جهت مدیریت بهینه کود و سم با رعایت معیارهای محیط زیستی و حدود مجاز کاربرد آنها در این لایحه آمده است.
در این لایحه بهرهبرداران واحدهای تولیدی، صنعتی و خدماتی که در مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی، مناطق ویژه اقتصادی و شهرکها و نواحی صنعتی فعالیت میکنند مکلف به رعایت مفاد این لایحه شدهاند. مدیران سازمانهای مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی موظفند در مواردی که آلودگی یا تخریب خاک از روی سازمان حفاظت محیط زیست به آنها اعلام میشود آلودگی مربوط را در چارچوب مفاد این قانون برطرف نمایند.
سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و سایر رسانههای دولتی براساس این لایحه مکلفند برنامههای تولیدشده در زمینه آموزش از سوی وزارت جهادکشاورزی و سازمان محیط زیست درخصوص آگاهی و مقابله با آلودگی و تخریب خاک را در قالبهای گوناگون رسانهای از جمله برنامههای تلویزیونی به صورت رایگان منتشر و پخش کنند. در این لایحه هرگونه تغییر کاربری اراضی کشاورزی و منابع طبیعی توسط اشخاص حقیقی و حقوقی، تخلیه و دفن هرگونه پسماند و پسآب مانند زباله، شیرآبه و غیره بدون أخذ مجوزهای لازم از مراجع ذیربط، ایجاد هرگونه آلودگی اعم از شیمیایی، فیزیکی و زیستی در خاک، تخریب فیزیکی خاک ناشی از چرای مفرط دام و هر اقدامی در زمینه ایجاد فرسایش خاک یا تشدید آن تخلف محسوب شده و با متخلفان مطابق قوانین و مقررات رفتار میشود.
براساس این لایحه مراجع قضائی کشور موظف شدند با تشکیل دادگاههای تخصصی به شکایات وزارت جهادکشاورزی، سازمان محیط زیست، مؤسسههای وابسته و تابعه، تشکلهای غیردولتی و سایر اشخاص ذینفع در مسائل مرتبط به منابع خاک برابر مفاد این لایحه رسیدگی نمایند.
در خاتمه علیرغم اهمیتهای برشمرده خاک برای فعالیتهای کشاورزی، منابع طبیعی و صنعتی، معدنی، خدماتی و امور زیربنایی و به عنوان سرمایه ملی و بستر حیات و با عنایت به اینکه مدیریت و بهرهبرداری از منابع خاک و جلوگیری از تهدیدات آن یکی از مهمترین چالشهای حال و آینده کشور است، متأسفانه قانون جامع و فراگیری درخصوص حفاظت و بهرهبرداری از منابع خاک که موجب جلوگیری از تهدیدات زیستمحیطی و جلوگیری از فرسایش و آلودگی خاک و سبب استفاده بهینه از این ثروت ملی شود در کشور وجود ندارد. لذا با عنایت به ویژگیها و ظرفیتهای مناسب این لایحه و نیز تأیید کمیسیونهای فرعی از قبیل کمیسیون آموزش تحقیقات و فناوری، کمیسیون بهداشت و درمان، عمران و کمیسیون فرهنگی از همکاران محترم درخواست میکنم که با مفاد این لایحه موافقت فرمایند. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، مخالف اول بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
مخالف اول جناب آقای عابدی هستند، بفرمایید.

حیدرعلی عابدی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت همکاران عزیز و ملت شریف ایران. من تشکر و قدردانی میکنم از زحماتی که کمیسیون محترم در ارتباط با بررسی لایحه به عمل آوردند و واقعاً هم زحمت کشیدند، اهداف بسیار خوبی را هم مطرح کردند. از جمله اهدافی که مطرح شده حفظ پایداری خاک هست، جلوگیری از تخریب و آلودگی آن و یکی از آرمانها و آرزوهای همه دلسوزان به این میهن حفظ خاک و جلوگیری از آلودگی خاک و جلوگیری از تخریب خاک هست.
اما آنچه که در این لایحه آمده، این لایحه توانایی اجرای این اهداف را ندارد. اگر شما به این لایحه توجه بفرمایید، همکاران عزیز! در جایجای این لایحه میبینید که متولی خاصی برای اجرای این اهداف بسیار خوب دیده نشده. در بسیاری از موارد مثل اینکه بخواهند غنایم را تقسیم بکنند مسئولیتها را بین چند ارگان مختلف تقسیم کردند که هیچکدام اینها با همدیگر توافق نخواهند داشت و هیچکدام از این برنامههایی را که اینها پیشبینی کردند در این لایحه به اجرا در نخواهد آمد.
ما یک سازمانی داریم به نام سازمان محیط زیست، این سازمان مسئولیت و متولی حفاظت از آب، خاک و محیط زیست را به عهده دارد. من نمیدانم چرا در این لایحه نقش سازمان محیط زیست بسیار کمرنگ شده و بیشترین نقش را به جهادکشاورزی دادند. شما ببینید جهادکشاورزی در سابقه چندین ساله چه تخریبهای وسیعی در رابطه با خاک و منابع آبی این کشور به دست همین عزیزان ما صورت گرفته. امروز میخواهیم همین وزارتخانه را که بزرگترین تخریبکننده آب و خاک کشور در اثر توجه بیش از حد به تولید و توجه به تولیدات کشاورزی بوده بدون مطالعات عمیق میبینیم که این اتفاقات افتاده. شما ببینید جهادکشاورزی در بحث توسعه کشاورزی در مناطق مختلف بدون توجه و بدون مطالعه که چه عارضهای برای سایر قسمتهای مختلف کشور به وجود میآورد مطالعه عمیقی که عوارض تصمیمات آن در سایر قسمتها باشد متأسفانه دیده نمیشود.
در رابطه با محصولات کشاورزی شما الان همه شاهد هستید، مثلاً تبدیل زمینهای دیم و سطوح شیبدار به باغهایی که از آب استفاده میکنند، کیلومترها آب را به مسیرهای ارتفاعات میبرند و در آنجا توسعه باغ دادند، از طرفی همین سهمیه آب که مربوط به کشاورزان بوده و زمینهای کشاورزی که هزاران سال قدمت داشته تبدیل به کویر شده. در بسیاری از جاها ما میبینیم در سرشاخههای رودخانهها بدون توجه به اینکه چه لطمهای به حقآبهداران و بهرهبرداران از منابع آبی هست برنامهریزی میکنند و به بهانه توسعه یک قسمت، قسمتهای وسیعی را از دست میدهیم.
جهادکشاورزی هنوز نتوانسته یک الگوی کشتی را ارائه بدهد. شما میبینید و شاهد هستید سالانه در سال گذشته چه مقدار هلو و سیب درختی زیر درختان ریختند و بازار برای جذب آنها وجود نداشت، یا مسأله هندوانه و خربزه که دیگر به عنوان جک در بین جامعه همیشه مطرح میشود که چه مقدار آب مصرف میکند و چه درآمدی دارد. ما در این لایحه میبینیم در جایجای لایحه آمدند اختیارات را به جهادکشاورزی دادند. از این نظر این لایحه نمیتواند به وظایف خودش عمل بکند و اهداف را دنبال نخواهد کرد.
خواهش من از همکاران این است که (امیرآبادیفراهانی ـ وقتتان تمام شده) به این لایحه رأی ندهند و این لایحه را برگردانیم اصلاح بشود، متولی اصلی باید سازمان محیط زیست باشد. من چند نمونه از این پراکندگی تصمیمگیری را مطرح (رئیس ـ تشکر میکنیم، وقتتان تمام شد) من عرضم را تمام میکنم، آقای دکتر! در بسیاری از جهان وقتی بحث آییننامه اجرایی میکند بحث صحبت چهار سال و پنج سال هست، یعنی تا چهار، پنج سال فرصت دادند که آییننامهها تدوین بشود.

علی اردشیرلاریجانی
حالا آن اشکال را باید رفع کرد، تعداد آییننامههایش هم زیاد است این یک نقص است.

حیدرعلی عابدی
تعداد موادی که اشکال دارد خیلی زیاد است که حالا من به خاطر کمبود وقت ذکر نمیکنم، اما امیدوار هستم که دوستان کلاً به این لایحه رأی ندهند.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، موافق صحبت کند.

احمد امیر آبادی فراهانی
جناب آقای نظر افضلی موافق هستند، بفرمایید.

نظر افضلی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت ملت شریف ایران و همکاران عزیز. عرض به حضور شما بحث خاک و لایحه حفاظت از خاک که تقدیم مجلس شورای اسلامی شده، تا به حال به آن توجهی نشده. خاک از آب هم مهمتر هست. من توجه شما را به سخنان مقام معظم رهبری در رابطه با خاک جلب میکنم. ایشان میفرمایند «قضیه خاک از قضیه آب مهمتر هست. ما مشکل آب هم داریم، مشکل بزرگی هم هست، لیکن برای تهیه آب راههای فراوانی وجود دارد، برای خاک حاصلخیز این راه دیگر وجود ندارد». یعنی بیتوجهی به مبانی حفظ محیط زیست، آسیبی که وارد میشود آسیبی نیست که بشود جبران کرد، میشود پیشگیری کرد و میشود تلاش کرد.
لذا ما تشکر میکنیم که این لایحه توسط دولت محترم به مجلس ارائه شده. اهمیت خاک و اجزاء خاک، مواد آلی، آب و هوا و درصد اینها که خاک باید شامل (45) درصد مواد جامد، (25) درصد هوا، (25) درصد آب باشد، (5) درصد باقیمانده (80) درصدش باید مواد آلی باشد و نقشی که خاک در محیط زیست ایفا میکند و توجهی که باید به آن داشته باشیم که از فرسایشها و سیلابها جلوگیری کنیم، پیامدهای فرسایش و تخریب خاک ایجاد سیلاب مخرب و رسوب گرفتن مخازن هست. آقای دکتر تربتینژاد آمار را دادند (240) میلیون رسوبگذاری در سدهای ما هست که باید به این مسأله توجه بشود، خود تشکیل خاک به همین سادگی صورت نمیگیرد. برای هر سانتیمتر خاک در شرایط مختلف آب و هوایی از (100) تا (10) هزار سال طول میکشد که یک سانتیمتر خاک تشکیل بشود. حالا ما این خاک را بیاییم آلوده کنیم به آن توجه نکنیم، برای رفع آلودگی خاک (50) تا (5) هزار دلار ما هزینه داریم، درصد فرسایش در ایران ما 1350، (1) میلیارد تن، بعدش میبینیم در 1360، (2/1) میلیارد تن، سال 1375، (5/2) میلیارد تن، الان هم حدود (7/16) تن در هکتار ما تخریب داریم، در جهان (6/5) تن در هکتار هست. حدود (8) میلیون هکتار زمین قابل کشت داریم که اینها هر روز در معرض تخریب هستند و باید به آن توجه بکنیم، همانطور آمار (11) درصدی که داده شد وسعت جنگلهای ما در طول (40) سال عدم توجه به همین خاک بوده و رسوبگذاری (240) میلیون متر مکعب در حوزه سدهای کشور که خود این باعث میشود که ما لایروبی کانالها و سدها را داشته باشیم، کاهش عمر سدها را داشته باشیم، اتلاف کود و عناصر غذایی، کاهش تولید محصول، تخریب زیرساختها، لذا باید چه کرد؟
بحث این است که الحمدلله این لایحه تقدیم شده، من از همکاران محترم خواهش میکنم در (26) ماده به آن توجه ویژهای بشود. هم وزارت کشاورزی، هم سازمان محیط زیست در اینجا دیده شدهاند، در ماده (3) ظرف شش ماه گفتیم این آییننامه را وزارت کشاورزی و سازمان محیط زیست تقدیم کنند، به تصویب هیأت وزیران برسد.
بحث پهنهبندی مطرح شده، آنجا از نظر ماده آلی و طبقهبندی وقت میخواهد که این حدود پنج سال وقت داده شده است. بانک اطلاعات خاک کشور، بحث تولید، بستهبندی، توزیع، فروش و مصرف و سطح پالایش انواع کودها و بحث آلودگی که ما از مصرف کود و سموم داریم، اینها هم در این مادهها دیده شده است. بحث عدم ممنوعیت فروش خاک را دیدیم، قبلاً فیلمهایش را هم مشاهده کردیم. خاک ایران به صورت قاچاقی فروش میرود. ممنوعیت بحث فروش خاک دیده شده، حالا آن بحث مواد کانی باز مشخص شده است.
بحث تخریبکنندگان خاک، دفن مواد آلاینده و پسماندهای بیمارستانها، اینها در ماده (19) دیده شده و مرجع رسیدگی کننده به اینها که قوه قضائیه است. وقتی اینها را در این (26) ماده جمعبندی میکنیم (رنجبرزاده ـ آقای افضلی! وقتتان تمام است) و همکاری که سازمان حفاظت محیط زیست و همچنین وزارت کشاورزی خواهند داشت، انشاءالله همکاران عزیز توجه ویژهای داشته باشند و به این لایحه رأی مثبت بدهند. اولینبار است که لایحه حفاظت خاک میآید و به آن توجه شده تا بعدش بتوانیم در جهت حفظ پایداری خاک اقدام لازم را انجام بدهیم. تشکر میکنم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، مخالف بعدی صحبت کند.

احمد امیر آبادی فراهانی
مخالف بعدی جناب آقای قاضیپور نماینده محترم ارومیه هستند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام محضر تمام ملت بزرگ ایران اسلامی، رهبر فرزانه و نیروهای مسلح. ابتدا هفته قوه قضائیه را به قضات پاکدست تبریک میگویم. انشاءالله در این هفته پرشکوه حق و حقوق کارکنان شورای حل اختلاف توسط دولت پرداخت شود.
آقای دکتر لاریجانی! اخطار اصل (85) را دارم. در این لایحه در (26) ماده (10) تا آییننامه نوشته شده که تمام اختیارات ما را به هیأت دولت میدهند. مستحضر هستید اگر هر آییننامه پنج، شش بند شود میشود پنجاه، شصت. کل لایحه جمعاً (26) ماده است.

علی اردشیرلاریجانی
آییننامههایش را زیاد نوشتند، درست است، به موقعش که رسیدیم بفرمایید که آن را اصلاح کنیم.

نادر قاضی پور
همکاران عزیز! کل گزارش کمیسیون (26) ماده است که در آن (10) آییننامه توسط دولت تهیه و تصویب خواهد شد. این یعنی دادن چک سفید به دولت. (10) آییننامه، هر آییننامه چند بند و جزء خواهد بود. مصوبات این آییننامهها خیلی بیشتر از مواد و لایحه خواهد بود. شورای محترم نگهبان به استناد اصل (85) قانون اساسی گاهاً کلیات این طرحها و لایحهها را که آییننامه بیشتری را دارند رد میکند.
همکاران عزیز! با تصویب این لایحه کلیه کارهای عمرانی و تولیدی تعطیل خواهد شد. گازرسانی، راهآهن، اتوبان، احداث کارخانجات، به خصوص صنایع پاییندست پتروشیمی که خواست همه ماست صددرصد تعطیل خواهد شد. قابل توجه کمیسیونهای تخصصی عمران، صنایع و معادن و انرژی، تخریب اصلی خاک عدم توازن دام و مرتع است. تخریب اصلی خاک عدم اجرای آبخیزداری و آبخوانداری است. تخریب خاک جلوگیری از فروش خاک به کشورهای عربی به بهانه سنگآهن است.
اما اشکالات این لایحه این است:
1 ـ مقدار زیادی از مواد این لایحه به تعاریف اختصاصی اختصاص داده شده که این حجم تعاریف در لایحهای که (26) ماده بیشتر نیست یکی از اشکالات آن در شیوه قانوننویسی است. به اصطلاح باید بین نام لایحه و تعاریف آن رابطه معقولی باشد که من نتوانستم آن را مشاهده نمایم.
2 ـ همانطورکه گفتم تکالیف و اختیارات مجلس شورای اسلامی به آییننامه دهگانه احاله گردیده که همینطور که پیشتر گفته شد یعنی اختیارات قانونگذاری در مسأله مهم به دولت که تاکنون سابقه نداشته است. دولت هنوز آییننامه برنامه پنجساله ششم را تکمیل نکرده است، سالیان سال و شاید نوبت به دولتهای بعدی برسد. غفلت دولت از این قبیل موارد بیش از آن است که بتوان به آن اعتماد کرد. برنامه پنجساله پنجم تمام شده، ولی آییننامهها نوشته نشد.
3 ـ مواد مطروحه یکبعدی و بدون توجه به سایر عوامل و واقعیتهای موجود نگاشته شده است. به طور مثال آثار زیستمحیطی تخلیه مواد زائد و آلاینده که امر درستی است ممنوع گردیده است. حتی (50) برابر خسارت تعیین شده، اما همه اینها به آییننامه احاله شده که توسط وزارتخانهها نوشته خواهد شد.
4 ـ همانطورکه یک قانون میتواند سبب بهبود و کیفیتمند شدن فعالیتهای عمرانی، تولیدی و اقتصاد گردد، همینطور میتواند مانع عمران و تولید در سطح کشور باشد. لذا آنچه که در این لایحه طرف توجه قرار گرفته محدودیتها و ایجاد موانع برای جلوگیری از سوءاستفاده است. اما آنچه که این اقدام سختگیرانه است سبب افت فعالیتهای عمرانی و تولیدی قرار خواهد گرفت.
حقیر با امر توجه به خاک که بعد از آب مهمترین عامل در کشاورزی است کاملاً موافق هستم، اما در عین حال طرفدار عمران، نوسازی کشور و رونق تولید که همان اقتصاد و اشتغال جوانان و توسعه کشور است میباشم. دولت محترم به این امر مهم کمتوجه و بیاعتنا است. این یعنی نگرش بخشی به موضوعات کلان کشوری.
خاک موضوع بخشی است، نیاز به نگاه عام و همهسونگر دارد که دولت از این موضوع غافل شده است. بهتر بود در این لایحه یکپارچگی زمینهای کشاورزی مطرح و تصمیمگیری میشد، حداقل قطعه زمینهای کشاورزی از یک هکتار کمتر نباشد و نوع کاشت در این خاکها مشخص میشد. دادن وام به قطعات بالای (10) هکتار و تکمحصولی داده میشد تا محصولات زیرساختی از جمله گندم تولید میکردیم که مایحتاج مصرفی اولیه خود را تولید کنیم.
همکاران عزیز! یکبعدی نگاه شده است، خاک مهم است، آب هم مهم است، ولی باید توأم نگاه کنیم. صنایع پاییندستی که نیاز به توسعه دارد با تصویب این لایحه خاک ممنوع خواهد شد. (رنجبرزاده ـ وقتتان تمام شد) لذا همکاران عزیز! رأی ندهید تا به کمیسیون برگردد، هم (10) آییننامه حذف شود، یک آییننامه نوشته شود، هم مسائل زیستمحیطی، اشتغال، یکپارچگی آن، آبخیزداری، آبخوانداری هم در آن بیاید، یک لایحه جامع و کامل باشد. به عشق امام حسین، یا حسین.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، موافق بعدی صحبت کند.

احمد امیر آبادی فراهانی
موافق بعدی جناب آقای سیدمصطفی ذوالقدر هستند، بفرمایید.

سیدمصطفی ذوالقدر
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
به نظر من این لایحه بهترین لایحه است. علتش این است که منطقه ما همه باغدار هستند، لیمو، پرتقال، سیب و ما خودمان از راههای دور برای باغها خاک میآوریم. چون آن خاک باغهای قدیم دیگر واقعاً فرسوده شده و از بین رفته و احتیاج شدید به این خاک داریم و عجیب است آنهایی که مخالفت کردند نمیدانند که این خاک چه ارزشی دارد. الان در کشورهای عربی گاهگاهی که به عربی میگویند «حجه»، خاکها چنان میآیند که جلوی خیابان و ماشینها بسته میشود و آنها احتیاج شدید به این خاک دارند و از هر راهی بشود این خاکها دارد قاچاق میشود و به آن کشورها میبرند. همانطورکه لیمو خشک و لیمو تر از خارج قاچاق میشود و به ایران میآورند و الان لیمو استان هرمزگان و جاهای دیگر که لیمو دارند واقعاً دارد از بین میرود که ما شدید از دولت و نیروهای انتظامی میخواهیم بروند جلوی قاچاق لیموها را بگیرند که الان در بازار تهران مملو از این لیموهای قاچاق است و از آن طرف جلوی خاک ما را بگیرند که این خاکی که از طلا هم بالاتر است به کشورها قاچاق نبرند و آنها مرتب تلاش میکنند که خاک ما را قاچاق ببرند و ما قدر آب و خاک خودمان را بدانیم که حتی آب را هم قاچاق از ایران میبرند و این لایحه که ما قبلاً نداشتیم و فقدان این لایحه بسیار به ضرر جمهوری اسلامی بود و بنده از همه نمایندگان خواهش میکنم که به این لایحه رأی بدهند که یک خدمت بزرگی به ایران انجام بدهند. مخصوصاً طرف جاسک که من دیدم این خاکها چنان گرد و خاک بلند میشود و خاک اصلی ما شاید (2) میلیون سال بیشتر و این خاکها به هدر نرود.
در خوزستان هم همینطور که این گرد و خاک به سبب این میشود که خاکهای اصلی ما دارد از بین میرود و اگر این خاکها برود ما دیگر نباید دنبال کشاورزی برویم، چون آن خاکهای آلوده در درختها زیاد میشود و سبب میشود درخت از بین برود. همه شما باسوادید و میدانید که خیلی از خاکها که ما به آزمایشگاه میبریم میگویند این خاک برای درختانی مثل پرتقال و لیمو جواب نمیدهد و ما نباید سرمایه ملی خودمان را به باد بدهیم و انشاءالله این لایحه رأی میآورد که یک کمک خوب به کل ایران مخصوصاً استان خوزستان و استان هرمزگان داشته باشد. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، مخالف بعدی صحبت کنند.

احمد امیر آبادی فراهانی
مخالف بعدی جناب آقای حاجیدلیگانی هستند، بفرمایید.

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! همکاران تذکر و اخطار هم دارنده.

حسینعلی حاجی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
خدا را شکرگزاریم که در حادثهای که در چنین روزی در سال 61 اتفاق افتاد خداوند متعال ذخیره بزرگی را برای انقلاب و تداوم راه حضرت امام حفظ کرد و جا دارد که اینجا شهادت شهید بهشتی و (72) تن از یاران مظلومش را هم گرامی بداریم و همچنین هفته قوه قضائیه را هم تبریک میگوییم و آرزوی موفقیت داریم.
آقای رئیس! اما من قبل از اینکه مخالفت را اعلام کنم یک تذکر دارم. تذکرم بندهای (7) و (11) ماده (24) است. ببینید! جنابعالی زحمت کشیدید، ما تشکر هم میکنیم، (6) خرداد یعنی دقیقاً یک ماه و یک روز پیش اینجا جلسه بود، آقای سیف بودند، آقای جلالی بود، آقای پورابراهیمی بود، آقای کرباسیان وزیر بود، آقای قاسمی مرکز پژوهشها بودند، فرمودید سه تا کار را انجام بدهند که من فکر میکنم اگر این سه تا کار انجام شده بود ما امروز حداقل این مقدار مشکل نداشتیم.
یک؛ گفتید ظرف یک ماه مرکز پژوهشها طرحی را درخصوص مسائل اقتصادی کشور برای تصویب در مجلس بیاورد که ما تا الان چنین چیزی را ندیدیم.
نکته دوم؛ برای استقلال بانک مرکزی اشاره کردید که بروند، نظر آقای بهمنی را هم بگیرند، آقای سیف هم باشد و طرحی را برای این بیاورند که استقلال بانک مرکزی حفظ شود.
نکته سوم؛ تکلیف سومی که به عهده کمیسیون اقتصادی گذاشتید اینکه طرح بانک توسعهای را ظرف یک ماه بیاورند. الان هر سهتای اینها یک ماهشان تمام شده است.
آقای رئیس! تازه این یکی از برگهایی بود که من در این جعبه گذاشتم، موارد دیگری هم هست که فرصتهایش گذشته ولی اجرایی نشده است. من قبلاً هم عرض کردم، یک فکری به حال دستوراتی که جنابعالی به عنوان رئیس مجلس و جایگاه مجلس میفرمایید بکنید که بالاخره افرادی باشند که اینها را دنبال کنند.

علی اردشیرلاریجانی
آقای حاجی! پیگیری کردند، لازم بود که میگفتم گزارشش را خدمتتان بدهند. هر سه موضوعی که فرمودید کارهایش انجام شده، به کمیسیون اقتصادی داده شده که بررسی کنند و بیاورند.

حسینعلی حاجی
تشکر میکنم. اما درخصوص موضوع مخالفت با این لایحه؛ ببینید همکاران عزیز! ما در بحث قانونگذاری برای این موضوع هم به نوعی دچار افراط و تفریط شدیم. ما در کشور تقریباً (11) اقلیم با آب و هوای مختلف، فصول مختلف و خاکهای مختلف داریم که در این لایحه هیچ تفاوتی بین خاکی که در شمال کشور است، با خاکی که در کویر است، با خاکی که در شرق یا مرکز کشور و کوهها است فرقی گذاشته نشده است.
عزیزان! در (10) مورد گفته شده که آییننامهاش را باید دولت تصویب کند، در یک قانون فقط (10) مورد. من خدمت شما عرض کنم برابر گزارشی که الان معاونت نظارت مجلس داده از (22) آییننامهای که برای قانون بودجه سال لازم است که الان سه ماه و اندی از سال گذشته، هنوز هیچ (18) موردش تهیه نشده، از (22) مورد (18) موردش روی زمین است. سال هم فردا تمام میشود، اینکه قانون بودجه است، دیگر چه برسد به این قانون که در (10) مورد از دولت تصویبنامه خواسته است.
نکته بعدی؛ ببینید! الان کشاورزان و تولیدکنندگان را در این لایحه به مثابه اینکه زیر گیره گذاشتیم و چند دور دیگر که این گیره را بتابانیم و فشار بدهیم استخوانهای اینها خرد کامل خواهد شد. عزیزان! این لایحه مثل قانون کاربری اراضی محلی برای درآمدزایی است، نه برای حفظ خاک (رنجبرزاده ـ تشکر، وقتتان تمام شد) و کاربری اراضی. تا حالا جهادکشاورزی به عنوان تغییر کاربری در این قانون پول میگرفته، در این محیط زیست دارد میگیرد. این قانونگذاری در اجرا نردبانی است برای کسانی که زمینخواری هم میخواهند کنند، ولی تنها کشاورزان روستایی و روستاهای با نام شهر هستند که دچار مشکل میشود.
یک تناقض دیگری هم در این لایحه وجود دارد که مثلاً یک جا مالچپاشی را در قوانین دیگر آوردیم که خودش برای تثبیت خاک است، اما الان اگر یک کشاورز کود خودش را در زمینی پخش کند این هم عنوان مجرمانه میشود. از طرفی برای صنایعی که خاک به عنوان خوراکشان است، برای اینها هم راهکاری اندیشیده نشده است. مثلاً صنایع آجر، نیامدند بگویند حالا جایگزین چه نوع مصالحی باشد. (رنجبرزاده ـ آقای حاجی جمعبندی بفرمایید وقتتان تمام شده) تمام شد، آقای رئیس! در ماده (11) هم قانون منسوخ برنامه پنجم یعنی ماده (188) را آورده که این هم به نظر میرسد از لحاظ قانونگذاری دچار اشکال باشد.

علی اردشیرلاریجانی
تشکر میکنیم. موافق آخر صحبت کند.

احمد امیر آبادی فراهانی
موافق آخر جناب آقای محمدحسین فرهنگی هستند، بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
مخالفان محترم در فرمایشاتی که داشتند مخالفت اساسی با محتوای این لایحه بسیار ارزشمند نداشتند، در برخی از جزئیات یا بعضی از سیاستها نظرات اصلاحی داشتند که در جای خود قابل بحث، بررسی و تأمل است. در ارتباط با این لایحه مهم اولاً توجه همکاران محترم را به این جلب میکنم که این لایحه فرصتی است برای اینکه ما در زمینههای مختلف حفظ خاک تدابیر و سیاستهای روشنی را در پیش بگیریم. در جریان بررسی برنامه ششم توسعه گام اول را مجلس محترم به خوبی و درستی برداشت. جداول شماره (5)، (6)، (7) و (8) قانون برنامه از اجرای عملیات آبخیزداری به میزان (1000) هکتار، تثبیت شنهای روان و مهار کانونهای بحرانی فرسایش بادی در حجم (1000) هکتار گرفته، تا موضوعاتی مانند احیای رویشگاههای مرتعی، احیای جنگلها، راهبردهای امنیت غذایی، اصلاح و بهبود خاک به میزان (1000) هکتار، توسعه آبیاری نوین و احکام مختلف مواد (32)، (33)، (34) و (35) قانون برنامه قدمهای ارزشمندی را برای اصلاح و حفاظت از خاک برداشته است. از جمله اینکه در ماده (32) درخصوص اصلاح و بهبود خاک کشاورزی و افزایش کربن یا ماده آلی خاک به میزان (500) هزار هکتار هدفگذاری کمّی کرده است.
بنابراین با توجه به واقعیات دیگری که در جریان زندگی روزمره در سطح کشور میبینیم که سالانه (50) هزار هکتار بیابانزدایی را باید انجام بدهیم، (2) میلیارد تن فرسایش خاک داریم، در جنوب به یک شکل، در شمال به نحو دیگری که جناب آقای دکتر قربانی همکار گرامی ما درخصوص مشکلاتی در ارتباط با اراضی شمال و ضرورت حفظ خاک در آن منطقه است نکات مهمی را فرمودند، لذا موارد متعددی را برای حفاظت خاک نیاز داریم که قانون میخواهد، نیاز به احکام قانونی است و ما در حال حاضر برای این تمهیدات قانون نداریم.
شاید تعجب کنید یا نشنیده باشید دهها تن خاک کشور به طور مرتب به کشورهای همسایه مخصوصاً برخی از کشورهای جنوبی قاچاق میشود. خاک بستر تولید بسیاری از نیازهای کشور و حفظکننده علائم حیاتی در کشور است. بسیاری از آلودگیهای محیطی، فرسایش آب، فرسایش خاک، دخالتهای بیرویه، افزایش هزینه تولید، همه ناشی از نداشتن راهبردها، قوانین و احکام روشن برای حفظ خاک در کشور است. ما شاهد تخریب مستمر خاک در کشور هستیم، اعم از تخریب شیمیایی که ناشی از مصرف بیرویه کود و سم، فاضلاب و پسماند است و فرسایش فیزیکی و تخریب فیزیکی که منجر به فرسایش آب، خاک، باد و عدم انجام فعالیتهای آبخیزداری و نظایر اینها است.
بنابراین عقل و منطق و حکمت اقتضا میکند مجلس محترم گام محکمی برای حفاظت از خاک در این فرصت بسیار مغتنم بردارد. جمله اولی که عرض کردم را مجدد تکرار میکنم، جالب توجه همکاران عزیز باشد که این لایحه است، شما در موارد مشابه تا بخواهید لایحهای از دولت به مجلس برسد، ایرادهایی مثل اعمال قوه مجریه و مانع اصل (75) و نظایر آن را نداشته باشد میدانید چقدر فرصت و زمان از دست میرود و گاهی به نتیجه هم نمیرسیم؟ در این زمینه و بستری که دولت محترم هم اراده کرده و کمیسیون عزیز کشاورزی، آب و منابع طبیعی ما هم گام مؤثری را برای ارائه گزارش خودش در راستای همین لایحه به عمل آورده، این فرصت را کاملاً باید مغتنم شمرد و از همکاران محترم درخواست میکنم که در رأی خود رأی موافق بالایی را عنایت بفرمایند. سپاسگزار و متشکریم.

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! همکاران تذکر و اخطار دارند.

علی اردشیرلاریجانی
اگر راجع به این لایحه هست بفرمایند، اگر نه بگذارید بعد از اینکه من رأیگیری کلیات را انجام دادم.

علیرضا رحیمی
جناب آقای صباغیان! اگر در موضوع است بفرمایید.

محمدرضا صباغیان بافقی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب خدمت نمایندگان محترم. جناب آقای لاریجانی! در این گزارش (رئیس ـ ماده چند آییننامه را تذکر دارید؟) ماده (153) و اصل (209). برای این مصوباتی که ما داریم و به دولت تکلیف میشود که آییننامههای اجرایی را تدوین کنند، متأسفانه اول مینویسند سازمان، بعدش وزارت مربوطه.

علی اردشیرلاریجانی
سازمان و وزارت را قبلاً تعریف کردهاند.

محمدرضا صباغیان بافقی
اینجا وقتی اجرا و عملی نمیشود، ما از وزیر سؤال میکنیم، میگوید اول نام سازمان آمده به سازمان مربوط است. من فکر میکنم خیلی هم هدفمند این کار انجام میشود، اول در همه لوایح، حتی بعضی وقتها در طرحها نام سازمان میآید، ما نمیتوانیم سؤال کنیم.

علی اردشیرلاریجانی
آنجا که رسیدیم بگویید که اصلاح شود.

محمدرضا صباغیان بافقی
من خواهش میکنم که این اصلاح شود، اول وزارت مربوطه بیاید که ما راحتتر بتوانیم به ایشان نظارت کنیم، عذرخواهی میکنم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. اگر تذکرتان مربوط به لایحه خاک است بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای محبینیا بفرمایید.

جهان بخش محبی نیا
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر! دیگر همه ما از خاکیم، باید در رابطه با خاک زیاد صحبت کنیم. تذکر حقیر ماده (48) و مواد پیوسته به آن ماده است. آقای دکتر! اخیراً، اخیراً هم نه، متأسفانه در مجلس یک رفتاری دارد نهادینه میشود تحت عنوان از قلمافتادگی. حالا منظور من حتماً این گزارش کمیسیون که در رابطه با دو مورد از قلمافتادگی گزارش تکمیلی به هیأترئیسه فرستاده نیست، بلکه متوجه همه این نوع رفتارها است.
ببینید! الان عزیزان آمدند گفتند که در اینجا دو تا مورد از قلم افتاده، یکی «سازمان» را به جای «وزارت» آوردهاند، آقای دکتر! این از قلمافتادگی نیست، حتماً حضرتعالی مستحضر هستید، از قلمافتادگی مثلاً یعنی «سازمان» از قلم بیفتد و جمله فاقد معنی باشد، با آوردن آن واژه معنی تکمیل شود.

علی اردشیرلاریجانی

جهان بخش محبی نیا
آقای دکتر! یک بحثی هم است جملهای را اضافه کردند، این در پارلمان و مجلس شورای اسلامی که نماد قانون است، (رئیس ـ کجا را اضافه کردهاند؟) آقای دکتر! در همان شماره چاپ (652) آورده است که در انتهای ماده (25) عبارت و معادل (100) درصد تا آخر جمله اضافه گردد. این معلوم است که از قلمافتادگی نیست. آقای دکتر! اگر این خدایناکرده در محاکم باب شود بعد از اینکه حکم اعدام کسی را دادند میآیند یک گزارش دیگری را مینویسند میگویند که به جای فلانی، فلانی را اعدام کنید، اسمش از قلم افتاده است. این را خواهش میکنم در هیأترئیسه یک مقدار سخت بگیرد.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، تذکرتان ماده چند بود؟

جهان بخش محبی نیا
(148) و (150). آقای دکتر! در زمان بودجه هم چنین مسائلی را داشتیم که محل بحث است.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون. البته وقتی رئیس کمیسیون مینویسد از قلمافتاده ما علیالقاعده باید بپذیریم، چون لابد در جلسه در نگارش اشتباه کردهاند. وقتی میگویید نه نبوده، فرمایشتان درست است. من این را میپرسم و به شما عرض میکنم. دولت در این زمینه نظری دارد؟

خلیل آقایی
سلام علیکم و رحمه الله ـ بسم الله الرحمن الرحیم
من هم به نوبه خودم سالروز شهادت حضرت آیتالله بهشتی رئیس محترم قوه قضائیه و یاران عزیزش را به ملت عزیز و شما همکاران و نمایندگان محترم تسلیت عرض میکنم. انشاءالله که نظام انقلاب اسلامی در مسیر رشد و تعالی خودش با همت همه مسئولین در خدمت مردم عزیز ایران اسلامی قرار داشته باشد.
ضرورت این لایحه بر همه دوستان روشن است. دوستان، خواهران، برادران! ما در رابطه با آب و هوا قانون منسجمی داریم، اما درخصوص خاک به صورت پراکنده در قوانین مختلف و معمولاً غیرمنسجم، این لایحه یک انسجامی است درخصوص مسائل برای حفظ و نگهداری و ارتقای کیفی خاک و جلوگیری از آلودگی و تخریب خاک. شاکله این لایحه حفظ و نگهداری و ارتقای کیفی خاک و جلوگیری از تخریب و آلودگی است.
خاک به عنوان یک عامل مشترکی که برای همه فعالیتهای اقتصادی، صنعتی، معدنی، عمرانی، اقتصادی، کشاورزی، محیط زیست، منابع طبیعی، یک قانونی که بتواند این روابط مشترک را بین این فعالیتها تنظیم و تعریف کند وجود نداشته است. این قانون این وظیفه را به خوبی به عهده دارد.
دوستان! سفره اصلی غذای ما خاک است. خاک سالم یعنی تغذیه سالم، یعنی غذای سالم، یعنی گندم سالم، برنج سالم، میوه سالم. خاک ناسالم یعنی تغذیه ناسالم. خاک منبع اصلی آب ماست، آب آلوده با خاک، پاک و پاکیزه میشود. این آب آلوده وارد خاک میشود و از آن طرف به صورت چشمه، قنات، چاه و رودخانه به عنوان آب سالمی که مایه حیات بشریت است استفاده میشود.
نیاز انسان به عناصر اساسی از جمله کلسیم، روی و آهن باز اینها از طریق خاک تأمین میشود. اگر ما در حفظ و نگهداری خاک کوشا نباشیم و برای آن قانون، مقررات و آییننامه تنظیم نکنیم و روابط و برخورد با خاک را تعریف نکنیم، قطعاً آلودگی خاک، حیات، زندگی و حیات انسان را دچار مشکل میکند.
ما در دههای در جهان قرار داریم به عنوان دهه جهانی خاک، از 2015 تا 2024 به عنوان دهه جهانی خاک معروف شده است. در 2015، (15) آذر به عنوان روز جهانی خاک است. مصوبه این قانون در این شرایط مایه خیر و برکتی است، هم در داخل کشور و هم بیرون از کشور. دوستان فرمودند مقام معظم رهبری هم قضیه خاک را مهمتر از آب فرمودند.
دوستان! در این لایحه هیچ مشکلی برای فعالیتها ایجاد نمیشود، غیر از اینکه تنظیم روابط میکند. هیچ مشکلی برای فعالیتهای آبخیزداری و آبخوانداری ایجاد نمیشود. جا دارد من همینجا از محبت و لطف مجلس محترم شورای اسلامی برای بحث توجه به فعالیتهای آبخیزداری و تخصیص (200) میلیون دلار برای این موضوع را که جزء فعالیتهای اصلی و عمده وزارت جهادکشاورزی و سازمان جنگلها و مراتع خواهد بود تشکر کنم. در آن راستا است، فعالیتهای آبخیزداری در راستای حفظ و نگهداری خاک است، اصلاً اصلیترین و مهمترین وظیفه فعالیتهای آبخیزداری حفظ خاک است.
دوستان درخصوص مالچپاشی اشاره کردند، عرض میکنم. من باز تشکر میکنم در دو سال اخیر مجلس محترم شورای اسلامی به مالچپاشی توجه کرده و در این دو سال فعالیتهای چشمگیر و بیسابقهای را در طول تاریخ برای جمهوری اسلامی ایران داشته است. ما نزدیک (20) هزار هکتار را در سال گذشته مالچپاشی کردیم، واقعاً جای تشکر دارد از لطف، محبت و دقت و عنایت مجلس شورای اسلامی. (رنجبرزاده ـ جمعبندی بفرمایید) منافاتی با مالچپاشی هم ندارد.
در اینجا دو تا نکته وجود دارد، بحث تخریب خاک، مسئولیت حفظ و نگهداری خاک با وزارت جهادکشاورزی است، برخورد، حمایت، کنترل، حفظ و نگهداری این بحثها به وزارت جهادکشاورزی برمیگردد. بحث آلودگی و جلوگیری از آلودگی بنا به ماهیت وظیفه سازمان حفاظت محیط زیست به سازمان حفاظت محیط زیست برمیگردد، غیر از این چیزی نیست.
من آخرین عرضم در این راستا این باشد که دوستان! با رأیی که به این لایحه انشاءالله خواهید داد، پیشاپیش و صمیمانه تشکر میکنم. قطعاً از لوایح مهم و مادر و درخصوص رونق کشاورزی مؤثر و مفید خواهد بود، انشاءالله.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، کمیسیون بفرمایید.

نورمحمد تربتی نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام مجدد خدمت همکاران ارجمند. من هم از موافقین محترم و هم از مخالفین محترم تشکر میکنم که مطالب و نکات بسیار مفید و ارزشمندی را در اینجا ارائه فرمودند. سؤالات و ایراداتی برای کلیات این لایحه مطرح شد، من به برخی از اینها که مهم است در اینجا پاسخ میدهم. جناب آقای دکتر عابدی در رابطه با یکی از ایرادات این لایحه فرمودند که در این لایحه متولی مشخصی برای خاک مشخص نشده است.
من میخواهم در این رابطه عرض کنم همانطورکه همکاران محترم استحضار دارند معمولاً خاک دارای دو بخش بسیار متفاوت و مهم است، یک بخش آن مربوط به مسائل فرسایشی است که مربوط به وزارت جهادکشاورزی میشود و بخش دوم آن مربوط به زیستمحیطی و آلودگی است که مربوط به سازمان حفاظت محیط زیست است. به خوبی این دو تا موضوع در لایحه تفکیک شده و لازم است که حتماً دو تا وزارتخانه جهادکشاورزی و سازمان محیط زیست با همکاری هم در این لایحه شریک باشند و دو تا متولی مشخص که در مفاد قانونی وظایف کاملاً تفکیک شده، مشخص شده و یکی از محاسن این لایحه این است که با همکاری و وحدت این دو ارگان، هم وزارت جهادکشاورزی و هم سازمان محیط زیست این لایحه با هماهنگی و همکاری هم نوشته شده که یکی از ویژگیهای مهم این لایحه است.
درمورد سؤالاتی که برادر عزیزمان جناب آقای قاضیپور درمورد تعدد آییننامهها فرمودند، اینجا قابل ذکر است که چون خاک از لحاظ محیط زیستی یک حیطه بسیار وسیع و گستردهای است، طبیعتاً باید مواد قانونی این لایحه زیاد باشد و لوایحی که مواد قانونی آن زیاد است مسلماً لازم است آییننامههای متفاوتی هم برای آن نوشته شود. منتها اگر ما به کلیات آن رأی بدهیم میشود در جزئیات، آییننامهها را به دو تا آییننامه جمعبندی کرد، یکسری از آییننامهها که مربوط به سازمان محیط زیست است و یکسری آییننامههایی که مربوط به وزارت جهادکشاورزی است، در آخر به دو تا آییننامه خلاصه شود.
سؤالات دیگری که مطرح شده، جناب آقای حاجیدلیگانی فرمودند که این لایحه مسائل مربوط به خاک در کل کشور و همه استانها را به اقلیمهای یکسان دیده که من میخواهم در جواب سؤال این برادر عزیزم عرض کنم که نه، اینطور نیست. همانطورکه مخالف محترم جناب آقای دلیگانی اشاره فرمودند ممکن است خاکها از حیث فیزیکی و شیمیایی و خصوصیات و اقلیمها و استانهای مختلف با هم فرق داشته باشند و باید لایحهای نوشته شود که در این رابطه انعطاف لازم را داشته باشد، در این رابطه مفاد قانونی (3)، (7) و (11) این مشکلی را که برادر عزیزمان مطرح کردند حل کرده است. در این مفاد آمده که ایجاد بانک ملی اطلاعات خاک کشور، تهیه نقشههای پهنهبندی خاک کشور از نظر کانیشناسی، زیستمحیطی و زمینشناسی در راستای ظرفیتهای متفاوت و توسعه پایدار با در نظر گرفتن ساختار زمینشناسی و شیمیایی نقاط مختلف کشور توسط وزارتخانه ذیربط تهیه شود و براساس آن این قانون اجرا شود.
بنابراین این مشکل و این سؤالی را که برادر عزیزمان مطرح کردند با توجه به مفاد قانونی از قبیل (3)، (7) و (11) این مشکل حل میشود. ما امیدواریم با توضیحاتی که بنده خدمت شما عزیزان دادم و مسائلی که موافقین محترم مطرح کردند و همچنین مطالبی که دولت اشاره کردند و ویژگیهایی که این لایحه دارد و اهمیت خاک، از همه شما عزیزان تقاضا دارم و درخواست میکنم که به کلیات این لایحه نظر موافق داشته باشید.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. حضار 219 نفر، کلیات لایحه حفاظت از خاک را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند. دوستان همگی در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (1) را بخوانید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! اجازه میفرمایید قبل از ورود به جزئیات فوریت و اولویت را مطرح کنیم؟

علی اردشیرلاریجانی

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! اگر اجازه بفرمایید در ادامه دستور، کلیات لایحه حفاظت از خاک به تصویب رسیده، وارد جزئیات شویم.

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 1 ـ اصطلاحات به کار رفته در این قانون، دارای تعاریف و معانی مشروح زیر است:
الف ـ سازمان: سازمان حفاظت محیطزیست.
ب ـ وزارت: وزارت جهادکشاورزی.
پ ـ خاک: پیکرهای طبیعی، متحول و پویا که حاصل مجموعهای از واکنشهای فیزیکی، شیمیایی و زیستی است و متأثر از آب، اقلیم و موجودات زنده در طی زمان بر روی پوسته زمین یا سنگ مادر به وجود میآید. این تعریف شامل خاک درجا و رسوبی نیز می¬شود.
ت ـ آلودگیخاک: آمیختن یک یا چند ماده خارجی به خاک یا پخش آنها بر سطح خاک به میزانی که کیفیت فیزیکی، شیمیایی یا زیستی آن را به نحوی تغییر دهد که برای انسان یا سایر موجودات زنده یا گیاهان و یا آثار و ابنیه زیانآور باشد. این تعریف، آلودگی پوششهای آبرفتی و سنگی سطح زمین را نیز در بر میگیرد.
ث ـ ماده آلاینده: هر نوع ماده یا عامل فیزیکی، شیمیایی و زیستی (بیولوژیکی) که باعث آلودگی خاک گردیده و یا به آلودگی آن بیفزاید.
ج ـ آلودهکننده: تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی که به هر نحو باعث آلودگی خاک شوند.
چ ـ کاربری خاک: نوع استفاده از خاک به عنوان بستری مناسب برای فعالیتهای کشاورزی، منابعطبیعی، صنعتی، معدنی، خدماتی و امور زیربنایی.
ح ـ تخریب خاک: کاهش توان تولید زیستی یا اقتصادی خاک یا ترکیبی از هر دو که ناشی از فعالیت¬های انسانی و شیوههای مختلف بهرهبرداری از خاک میباشد و به تفکیک کاربری¬های مختلف تعیین می¬شود.
خ ـ تخریبکننده: تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی که به هر نحو باعث تخریب خاک میشود.
د ـ فرسایش خاک: جدا شدن ذرات خاک از محل خود، جابجایی، انتقال و ترسیب آن توسط عوامل طبیعی یا انسانی.
ذ ـ حاصلخیزی خاک: استعداد خاک در زمینه تأمین مواد مورد نیاز برای تغذیه و فراهم نمودن شرایط مناسب رشد گیاهان.
ر ـ پایداری خاک: وضعیتی که در آن توان تولیدی بالقوه و بالفعل خاک در مدت طولانی حفظ شود.
ز ـ حفاظت خاک: مجموعه اقداماتی که به منظور پیشگیری و کنترل آلودگی و تخریب و فرسایش خاک و تبعات آن انجام میشود و موجب تقویت پایداری خاک یا سبب افزایش حاصلخیزی آن میشود.
ژ ـ اصول فنی بهرهبرداری پایدار: اصولی که به منظور بهرهبرداری از خاک با توجه به ظرفیت قابل تحمل و توان بازدهی آن منطبق بر سیاستهای کلی آمایش سرزمین در راستای اهداف توسعه پایدار تدوین میشود.
س ـ پایش خاک: اندازهگیری پیوسته یا متناوب ویژگیهای کمی و کیفی خاک.
ش ـ بازسازی خاک: مجموعه فعالیتهایی است که موجب بهبود و بازگشت شرایط فیزیکی، شیمیایی و زیستی خاکهای آلوده و تخریبشده به وضعیت قبل از آن میگردد.
ص ـ کود: هرماده آلی، زیستی یا معدنی با منشأ طبیعی یا مصنوعی که به خاک یا گیاه اضافه میشود تا یک یا چند عنصر ضروری برای رشد گیاه را تأمین کند.
ض ـ سموم: کلیه ترکیبات آلی و معدنی که به منظور کنترل آفات نباتی، انباری و خانگی به صورت جامد، مایع و گاز به کار برده میشود.
ط ـ مطالعات خاکشناسی: مطالعات پایه خاکشناسی که به بررسی عوامل مؤثر در تشکیل، ردهبندی خاک و تهیه گزارش فنی و ترسیم حدود و مرز خاکها بر روی نقشه برای کاربریهای موردنظر میپردازد.
ظ ـ خسارت: هر گونه ضرر و زیان مستقیم یا غیرمستقیم ناشی از آلودگی یا تخریب خاک.
آقای دکتر! چون اینجا پیشنهاد داریم باید مخالف و موافق صحبت کنند.

علیرضا رحیمی
جناب آقای ملکی مخالف هستند، بفرمایید.

ولی ملکی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تبریک فعالیت چشمگیر فوتبالیستهای کشورمان به عزیزان و دستاندرکاران امور ورزش. ببینید! در اینجا بیشتر هدف از مخالفت تبیین واقعی این اصطلاحات و مفاهیم به کار رفته است که ابهاماتی در آن وجود دارد، نه اینکه مخالفت از نوعی باشد که اینها نباید در اینجا کاربرد داشته باشد. البته زحماتی که کشیدند در این سطر تعاریفی را استفاده کردند مورد تقدیر و تشکر است.
مثال عرض میکنم؛ نوشتهاند «تخریبکننده: تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی که به هر نحو باعث تخریب خاک میشود». این «حقیقی» انسان میشود، «حقوقی» هم شرکتها، کسانی که واحدها را اداره میکنند. ما درمورد بلایای طبیعی، سیل و زلزله و غیره چه موضعی گرفتیم؟ اینها بیشترین عامل تخریب هستند. در بعضی موارد تخریب خاک به نوعی است که از چرای بیرویه که طبیعی هم هست، در ییلاقات ردپایی که در کشور ما وجود دارد تا سه برابر نرم جهانی است، سه برابر میانگین جهانی ردپا داریم. یا بهرهبرداری و استفاده از منابع طبیعیمان در هنگام چرای دام و غیره، اینها را در اینجا با کدام مفاهیم آوردهایم؟ آن دامدار و عشایری که در ییلاقات یا قشلاقات چرای بیرویه انجام میدهد جایگاهش مشخص نشده و عملاً برای تخریب خاک اقدام میشود. یکی از معضلات ما و این همه سیلهای ویرانگر که جاری میشود و خاک را میشوید و برای مردم صدماتی وارد میکند به خاطر از بین بردن پوشش گیاهی و عدم استفاده بهینه از منابع طبیعی است. من در اینجا جایش را خالی دیدم و لذا اعتقادم این است که در این مفاهیم باید اینها را لحاظ کنیم، به جای اشخاص حقیقی و حقوقی، عوامل طبیعی هم که اغلب ممکن است از استفاده بیرویه انسانها در آبیاری هم پیش بیاید، کسی هم هیچ مسئولیتی به عهده نگیرد. بحث آبخوانداری و آبخیزداری که ما مطرح میکنیم در اینجا خودش را نشان میدهد.
فلذا معتقدم دوستان به این مسائل بپردازند، در کمیسیون توجه بیشتری میشد، این مفاهیم بیشتر باز میشد تا کاربردیتر بود و فردا کسانی که با روش غیرمستقیم، اشخاص حقیقی هستند، روشهایشان غیرمستقیم است و میگویند ما داریم کارمان را انجام میدهیم و کاری هم به این چیزها نداریم. در اینجا درست است که ممکن است در بندهای بعدی آمده باشند ابزار تشویقی و تنبیهی را پیشبینی کنند، ولی وقتی که ما به این مفاهیم نپردازیم نمیتوانیم در آن ابزارهای نظارتی اعمال نظر کنیم. یا درمورد بازسازی خاک که مطرح کردند و درمورد استفاده از سموم، مفاهیم اینها هم دقیقاً کلیتر آمده است، مثلاً ما سموم دفع آفات و غیره را اینجا پیش کشیدیم، نیامدیم بگوییم کارخانجاتی که فاضلابشان به هر طریق ممکن موجب آلودگی محیط زیست میشود، اینها کجا دیده شده است؟ یعنی این مفاهیم در اینجا گنجانده نشده است. در حالتی که ما بیشترین تخریب را از این نظر داریم که فاضلابهای واحدهای تولیدی و صنعتی را به رودخانهها هدایت میکنیم، مسموم میشوند و اینجا اینها در طبیعت مشکلاتی را ایجاد میکنند، پایههای گیاهی را میخشکانند و حتی به محیط زیست و آبزیان هم آسیب وارد میکنند. اینها در اینجا لحاظ نشده است. بنابراین من اعتقاد دارم دوستان توجه کنند، یک مقدار مواردی که مطرح است، چون تعداد بیشتر بوده اینها را بازنگری کنیم، یک چکشکاری شود که اطلاعات دقیقتری را به تصویب برسانیم، تشکر میکنم.

مسعود پزشکیان

علیرضا رحیمی
جناب آقای کامران موافق هستند، بفرمایید.

حسن کامران دستجردی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
هفته قوه قضائیه را به قضات پاکدست تبریک عرض میکنم و همینطور این هفته شهادت شهید بهشتی و (72) تن است که امام فرمود: «شهید بهشتی یک ملت بود». اما قوه قضائیه باید مراقبت کند جریان نفاق و لیبرالی ادامه دارد و باید به گونهای اقدام کند که در نطفه خفه شود. یاد کنم در استان اصفهان از شهید اژهای، شهید طباطبایینژاد و در استان سیستان از شهید علامه حسینی و دیگر عزیزان شهید (7) تیر. اما یک تبریک هم به ورزشکاران عزیز بگویم که واقعاً فنی بازی کردند و از مربیانشان هم تشکر کنم و دستمریزاد بگویم.
اما اصل بحث؛ اتفاقاً در بند «ژ» این ماده خروجی کمیسیون نوشته است که «منطبق بر سیاستهای کلی آمایش سرزمین در راستای اهداف توسعه پایدار». واقعاً اگر که این اجرا شود خیلی زیباست، چون ما تا حالا آمایشی فکر نکردیم، فقط حرف زدیم و تا به حال هم عمل نکردیم، چون بخشی بر نظرات آمایشی حاکم است، یعنی بخشی فکر کردن پدر کشور را در آورده است. حالا هم که سازمان مدیریت دارد آمایش مینویسد دریا را فراموش کرده، خیلی جالب است کأنه دریا جزء سرزمین ایران نیست، فقط در آمایش خشکی است. حتی در محیط زیست هم همینطور شده، یعنی در محیط زیست هم فقط اینجا خشکی منظور شده، در صورتی که حفاظت دریا هم مهم است. یک دفعه میبینید دریا را آلوده میکنند، اکوسیستم جزایر و بنادر ما را به هم میزنند. خوشبختانه خوب است این لایحه عنوان «آمایش» را آورده که بنده خودم را راضی کنم که میشود به دریا هم توجه کرد.
جناب آقای ملکی توجه داشته باشند که اینجا تعاریف عناوین است، خاک، آلودگی خاک، ماده آلاینده، آلودهکننده، کاربری خاک، تخریبکننده، فرسایش خاک، اتفاقاً یک نظم هندسی دارد، یعنی سلسلهمراتب طوری است که یک نظم هندسی دارد و مهمتر از همه متنوع و یکپارچه است. این واقعاً خیلی مهم است، تنوع در این عناوین بسیار مهم است. از سویی زیرساخت این عناوین و تنوع هم گفتیم آمایش سرزمین است که امیدوار هستیم سازمان بودجه هم که دارد آمایش را تدوین میکند دریا هم از سرزمین ایران است. حالا به دریا در محیط زیست و خاک توجه میکنیم، با نگاه خشکی، آن هم بخشی. مثلاً میگوییم سازمان بنادر، فلات قاره، کشتیرانی، اما به عنوان همسنگ برّی نگاه نمیکنیم. لذا در این بند که آورده «اصول فنی بهرهبرداری پایدار منطبق بر سیاستهای کلی آمایش سرزمین در راستای اهداف توسعه پایدار» یک انسجامی ایجاد میکند و خروجی این حفظ اکوسیستم است و بعد هم هرچه پیش برویم باید فزاینده شویم. یعنی بایستی اکوسیستممان به ناقص تبدیل نشود، باید همچنان رسیده نگه داریم.
پس ببینید! این مجموعهای که دوستان آوردند یک مجموعه علمی است. (رنجبرزاده ـ تشکر) امیدوار هستم که جهاد بتواند با نگاه آمایشی جلو ببرد. ما تا به حال بخشی فکر کردیم، به همین دلیل در دریا هم این مسائل زیستمحیطی کلی است و امیدوار هستیم که بتوانیم خوب مدیریت کنیم. در پایان من در استان اصفهان هم از شهید دکتر حسینی نماینده محترم نائین و در اسفراین هم از شهید طیبی یاد کنم و ما بتوانیم روی این خانهها که نشستیم ریاست میکنیم اهداف شهدا را در این سیستم مریض جاری کنیم که تحول ایجاد شود.

مسعود پزشکیان

خلیل آقایی
سلام علیکم
خدمت دوستان و نمایندگان محترم و جناب آقای دکتر ملکی عرض شود که این ماده (1) تعاریف است، کلماتی که در مواد مختلف این لایحه آمده در ماده (1) تعریف شده است. فینفسه خود این تعریف حکمی را جاری نمیکند. تخریبکننده را تعریف کرده، تخریب خاک را هم تعریف کرده، هیچ بار حقوقی ندارد. بار حقوقی این کلمات در مواد بعدی که آمده و آنجا حکم صادر شده، در حقیقت در آنجا معنا و مفهوم پیدا میکند. در نتیجه من خواهش میکنم با اصل ماده (1) به دلیل اینکه تعاریف است و این تعاریف در مواد لایحه استفاده شده و باید معنا و مفهوم آن کلمات را در ماده داشته باشیم با اصل ماده (1) موافقت بفرمایید.

مسعود پزشکیان

نورمحمد تربتی نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و خستهنباشید مجدد. پیرامون مخالفت جناب آقای ملکی برادر عزیزمان در رابطه با ماده (1)، بند «خ» درمورد تخریبکننده و بند «ش» تعریف بازسازی و بند «ض» درمورد تعریف سموم باید عرض کنم که درمورد تعریف تخریبکننده که ایشان فرمودند یک تعریف جامعی باید عرض کنم از نظر کمیسیون این تعریف جامع است، برای اینکه شما صحبت از این فرمودید که دامداران به عنوان یک عامل تخریبکننده چرا نیامده است؟ از دامدار به عنوان یک شخصیت حقیقی ذکر شده است. بنابراین این نقیصه میتواند مرتفع شود و فرمودید که چرا اینجا از عوامل طبیعی یادی نشده، ما اینجا از عواملی که به عنوان تخریبکننده ذکر شده بیشتر عواملی که معطوف به مجازات هستند، آن عواملی که اگر خاک را تخریب کنند باید مجازات شوند را ذکر کردیم. بنابراین عوامل طبیعی شامل این تعریف نمیشود.
درمورد بند «ش» درمورد بازسازی که فرمودند تعریف کامل و جامع نیست باید عرض کنم تعریف از نظر تعاریف بینالمللی و علمی کاملاً کامل است، چون هم از بازسازی فیزیکی، هم شیمیایی و هم زیستی اسم برده که از نظر ما به عنوان یک تعریف بینالمللی و علمی این تعریف میتواند کامل باشد.
درمورد سموم هم فرمودید که چرا از آلودهکنندههای دیگر ذکر نشده، این موضوع در بندهای «ت»، «ث» و «ج» در تعریف آلودگی به وضوح آورده شده است. بنابراین از نظر ما ایراداتی که مطرح شد با این توضیحی که بنده دادم میتواند کامل شود و از همه همکاران خواهش میکنیم که به این ماده (1) رأی مثبت ارائه فرمایند. تشکر میکنم.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون. حضار 204 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را نسبت به ماده (1) لایحه خاک اعلام کنید. نیاز به رأی شما عزیزان داریم، نمایندگان محترم لطفاً در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 2 ـ وزارت موظف است با همکاری سازمان خطمشیهای مدیریت، حفاظت و بهرهبرداری پایدار از خاک کشور را به نحوی که متضمن حفظ و ارتقای کیفی خاک باشد، تهیه و برای تصویب به هیأت وزیران ارائه کند.
آقای رئیس! اینجا هم پیشنهاد داریم.

مسعود پزشکیان

علیرضا رحیمی
جناب آقای پاپیزاده مخالف هستند، بفرمایید.

عباس پاپی زاده پالنگان
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
در ماده (2) که بحث خطمشی مدیریت، حفاظت و بهرهبرداری پایدار از خاک کشور است، من خدمت جناب آقای رئیس هم عرض کردم، وزارت جهاد چون خودش مصرفکننده و در واقع بهرهبردار خاک است، اینجا به اشتباه به عنوان متولی حفاظت و بهرهبرداری پایدار خاک معین شده است. در واقع باید سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان متولی و حفاظتکننده اصلی خاک تقویت شود و تمام بحث مربوط به مواد (2) و (3) که معیارها و شاخصهای تخریب خاک را که ما در ماده (3) باید مشخص کنیم، اینها باید به صورت تمام و کمال در اختیار سازمان محیط زیست باشد. خیلی از سیاستهایی را که الان در حوزه آب داریم میبینیم که در وزارت نیرو اتفاق افتاده و ما را دچار بحران کرده هم همین مشکل را داشتیم. در بحث خاک هم باز ما دچار همین مشکل هستیم، یعنی وزارت جهادکشاورزی که خودش بهرهبردار است به اشتباه به عنوان متولی حفاظت و تعیینکننده معیارها و شاخصهایی که قرار است براساس این معیارها و شاخصها بیاییم از خاکمان مواظبت کنیم، کسی را داریم متولی قرار میدهیم که خودش بهرهبردار است و ما نسبت به عملکرد همین وزارتخانهای که از خاک کشور بهرهبرداری غلط کرده اعتراض داریم.
بنابراین پیشنهاد بنده این است که سازمان حفاظت محیط زیست باید به عنوان متولی اصلی خطمشیگذاری مدیریت و حفاظت و بهرهبرداری پایدار از خاک کشور باشد. ما چون هفته گذشته هم جلسهای را خدمت آقای دکتر لاریجانی داشتیم، عرض کردیم آسیب بزرگی که به محیط زیست کشور وارد شده ناشی از این است که ما سازمان محیط زیست را به اشتباه در حاشیه قرار دادیم. امروز کشور با بسیاری از بحرانهای محیط زیست که مواجه شده، دلیلش هم دقیقاً همین است. اگر دریاچه ارومیه خشک شده ناشی از این است که وزارت نیرو متولی اصلی بهرهبرداری آب قرار گرفته و آن دغدغهها و چارچوبی که سازمان محیط زیست دنبال میکند را مدنظر قرار نداده. در حوزه استفاده از خاک کشور هم ما همین مشکل را داریم. در این قانون حتماً عزیزان همکار باید توجه بفرمایند که موضوع بهرهبرداری از خاک تا الان به هیچ وجه مورد توجه و در اولویت کشور نبوده و یک ثروت بیننسلی را به راحتی داریم از دست میدهیم. بنابراین پیشنهاد بنده این است که انشاءالله عزیزان همکار با این ماده مخالفت کنند، به کمیسیون برگردد، ما اصلاح کنیم و سازمان محیط زیست را کمک کنیم از شرایط فعلی در بیاید، قدری قدرتمندتر نسبت به حفاظت منابع کشور از جمله آب و خاک، منابع طبیعی ورود کند تا انشاءالله بتوانیم از این ثروت بیننسلی بیشتر مواظبت کنیم.

مسعود پزشکیان

سیدعلی ادیانی

مسعود پزشکیان
اگر اخطار نسبت به موضوع است و نوبتشان است صحبت کنند.

علیرضا رحیمی
آقای ادیانی! دو نفر قبل از شما هستند. جناب آقای صباغیان هم موافق هستند و هم اخطار دارند که اخطارشان را مطرح نمیکنند. جناب آقای صادقی بفرمایید.

مسعود پزشکیان

محمود صادقی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
بله، اخطار من راجع به این لایحه است. اخطار اصل (85) قانون اساسی که «مجلس نمیتواند اختیار قانونگذاری را به شخص یا هیأتی واگذار کند». این لایحه در مواد مختلف از جمله مواد (2)، (3)، (4)، (8) و (9) اجرای این قانون را در ده مورد به آییننامههای و تصویبنامههای مختلف ارجاع داده است. این تعداد تصویبنامه در مواد مختلف این قانون نشان میدهد که هیأت دولت و دستگاه اجرایی مداخله زیادی در امر قانونگذاری کرده و این با اختیارات مجلس منافات دارد. به عنوان مثال ماده (4) آن مثلاً تصویبنامه نحوه محاسبه ارزش اقتصادی خاک، ماده (3) آن معیارها و شاخصها و اصول فنی بهرهبرداری از خاک و شبیه این زیاد است. دوستان به جای اینکه این تعداد ارجاع به آییننامه بدهیم، باید بسیاری از مفاد اصلی این آییننامه را در خود قانون مندرج کنیم.

مسعود پزشکیان
حالا اینها را در آخر در یک آییننامه جمعبندی میکنیم، ولی کلیات آن بالاخره یک آییننامه میخواهد، متشکرم.

علیرضا رحیمی
جناب آقای ادیانی بفرمایید.

سیدعلی ادیانی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر! من دقیقاً اخطارم همین اصل (85) است، با یک توضیح اجمالی، چون جنابعالی جمعبندی فرمودید. آقای دکتر پزشکیان عزیز ببینید! این مفاهیم، مفاهیم قانونگذاری است. یک وقت ما میآییم مقررات را به هیأت وزیران ارجاع میدهیم، این واژهها بر حسب تجربه اظهارنظر شورای محترم نگهبان، الان همانطورکه آقای دکتر صادقی اشاره کردند، چون بحث ماده (2) است من ماده (2) را میگویم، عبارت «خطمشی»، این واژه، واژهای تقنینی است، برابر اصل (85) ما نمیتوانیم و دیگر مفاهیمی که به دنبالش دارد. سازمان خطمشیهای مدیریت، خطمشی حفاظت و بهرهبرداریهای پایدار، همه اینها تقنینی است. البته نظر جنابعالی است، من فکر میکنم این اخطار وارد است. اگر جمعبندی بفرمایید تشکر میکنیم.

مسعود پزشکیان
حالا آن را بررسی میکنیم، متشکرم. موافق صحبت کند.

علیرضا رحیمی
جناب آقای صباغیان موافق هستند، بفرمایید.

محمدرضا صباغیان بافقی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
در ماده (2) وزارت کشاورزی با همکاری سازمان موظف شده برای حفاظت و مدیریت خاک قوانینی را تصویب کنند که بتواند به ارتقای کیفی خاک و حفظ آن منجر شود. طبیعتاً حفاظت از خاک یکسری اصول، ضوابط و معیارهایی را میخواهد و یک برنامه طولانیمدتی را نیاز دارد که این خاک که یکی از سرمایههای مهم و بیننسلی است حفظ شود. در این ماده این وظیفه را به عهده این دستگاهها گذاشته است. مخالف محترم فرمودند که سازمان نباشد، منتها پیشنهاد ندادند چه دستگاهی باشد. اگر سازمان نباشد کدام دستگاه بیاید این کار را انجام بدهد؟ یا وزارت کشاورزی نباشد چه کسی این را انجام بدهد؟ من فکر میکنم لازم است که هم سازمان و هم وزارت باشد و با تصویب قوانین مناسب بتوانیم انشاءالله برای مدیریت و حفظ این خاک که یکی از سرمایههای اساسی کشور است آن را حفظ کنیم و آینده آن را تضمین کنیم. عذرخواهی میکنم.

مسعود پزشکیان
حضار 203 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را نسبت به ماده (2) اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون موافق هستند. نمایندگان محترم لطفاً در رأیگیری شرکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! اگر حضرتعالی این تذکر دوستان را قبول بفرمایید و قرار باشد موادی که همه منوط به تصویب آییننامه است در پایان در یک ماده بیاید، بعضی از این مواد تغییرات اساسی میکنند. من نمیدانم حالا حضرتعالی صلاح میدانید این مواد یکجا به کمیسیون ارجاع شود یا ما طبق همین روال تکتک بخوانیم؟ الان ماده (3) آییننامه میخواهد، ماده (4) آییننامه میخواهد.

مسعود پزشکیان
اگر این را موافق باشید به کمیسیون ارجاع بدهیم تا تبدیل به یک یا دو تا آییننامه کنند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
پس اگر صلاح میدانید این موادی که نیاز به آییننامه دارند را به کمیسیون ارجاع بدهیم، حضرتعالی به رأی بگذارید.

حسینعلی حاجی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای حاجی! حالا بعضی از موادش نمیخواهد، (10) مادهاش است، ما همان (10) ماده را ارجاع بدهیم، بقیه مواد را برای بحث قرائت کنیم.

مسعود پزشکیان
حضار 205 نفر، نمایندگان محترم نظر خودتان را نسبت به ارجاع موادی که آییننامه میخواهد به کمیسیون جهت اینکه کل این قضیه را به یک یا دو تا آییننامه تبدیل کنند اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! پس الان مواد (3) و (4) ارجاع میشود، اگر اجازه بدهید ماده (5) را قرائت کنم.

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 5 ـ دستگاههای اجرایی موضوع ماده (5) قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 8/7/1386 مکلفند مطابق مقررات مالی دولت، در مبادله موافقتنامهها اعتبارات لازم جهت پیشگیری یا جبران خسارت ناشی از آلودگی و یا تخریب خاک را پیشبینی نمایند.
آقای دکتر! اینجا چون پیشنهادی نداشتیم باید عبور کنم و ماده بعدی را قرائت کنم.

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده (6) یک اصلاح عبارتی هم دارد.
ماده 6 ـ وزارت موظف است با همکاری سازمان نقشهبرداری کشور ظرف مدت پنج سال برای خاکهای زراعی و باغی، نقشه¬های خاک، پهنهبندی خاک کشور از نظر سطح ماده آلی و طبقهبندی اراضی را در مقیاس حداقل یکبیستوپنج هزارم تهیه نماید.
تبصره ـ آن دسته از اراضی موضوع این ماده که نقشههای مذکور برای آنها در مقیاس یادشده تهیه شده است از شمول حکم این ماده مستثنی میباشند.
اینجا چون پیشنهاد داریم باید مخالف و موافق صحبت کنند.

مسعود پزشکیان

علیرضا رحیمی
جناب آقای حاجی مخالف هستند، بفرمایید. (تعدادی از نمایندگان ـ قرعهکشی نکردید) چرا قرعهکشی کردیم. آقای حاجی مخالف و آقای عبدالهی موافق در آمدند.

مسعود پزشکیان

علیرضا رحیمی
جناب آقای قاضیپور بفرمایید.

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض سلام مجدد و عرض خستهنباشید به همکاران محترم. همکاران عزیز! مسأله خاک بعد از آب مهمترین مسأله است. ولی از آنجایی که اختلافات عمیقی در بین نقشههای موجود است و مالکیتها اختلافاتی در دادگاهها دارند، شبهات فراوانی تشکیل یافته است و منابع طبیعی طرف زارعان را نگرفته و مشکلات زراعتی پیش آمده، آقای پزشکیان! (80) سال است این زمین کشاورزی در اختیار کشاورزان بوده، (20) دست جابهجا شده، الان منابع طبیعی میگوید که این زمین منابع طبیعی است، در نقشه (80) سال قبل. خواهشمند است در این ماده (6) قیدی شود بر مالکیت نقشههای مردم که رفتند اسناد و سندشان را گرفتند مد نظر باشد. با اینکه آمدیم این نقشه شود، زمینها شود، خیلی از زمینهایی که الان هست کاربری شده، به کارخانجات، دامداریها، کشاورزیهای گلخانهای تبدیل شده است، آنها مد نظر باشد. با یک تصویب این ماده مشکلات عدیدهای برای قوه قضائیه و صنعت و معدن و جهادکشاورزی، دامداران عزیز و کشاورزان و در نهایت مردم پیش نیاید.
ما اینجا دولت را موظف کردیم ظرف مدت پنج سال برای خاکهای زراعی و باغی نقشههای خاک، بهرهبرداری خاک کشور از نظر سطح ماده آلی، طبقهبندی اراضی با همکاری سازمان نقشهبرداری کشور در مقیاس حداقل یکبیستوپنج هزارم را تهیه نماید. آقای پزشکیان! آنهایی که الان به کارخانجات و دامداریها و خانههای مسکونی روستاییان تبدیل شدهاند را باید مد نظر داشته باشیم که از این استثنا، منبعد را شامل شود. در شرح مذاکرات قید شود، نباید مشکلاتی برای تولیدات کشاورزی و دامی و صنعتی پیش بیاید. ما الان نقشههای قدیم را مد نظر قرار میدهیم، مشکلات عدیدهای بر مردم و روستاییان پیش آمده است. خواهشمند است حضرتعالی به عنوان رئیس جلسه هم از نماینده دولت بخواهید دقیقاً توضیح بدهند، حضرتعالی هم دستور خاص بدهید در شرح مذاکرات قید شود که آیندهای برای تولید کشور به استناد اصل (43) قانون اساسی پیش نیاید. به عشق امام حسین، یا حسین.

مسعود پزشکیان

علیرضا رحیمی
جناب آقای عبدالهی موافق هستند، بفرمایید.

بیت اله عبدالهی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
خدمت دوستان و همکاران محترم عرض کنم اینکه در این قضیه وزارت جهادکشاورزی موظف شده ظرف پنج سال برای خاکهای زراعی و باغی نقشه¬ داشته باشد بسیار محاسن دارد. دلیلش چیست؟ به دلیل اینکه ما در کشور برای هر گونه برنامهریزی برای حفاظت از خاکهای زراعی و باغی که برای ما مهم است و سرمایه کشور ماست، ما باید این را برای نسلهای آینده نگه داریم، لازمهاش برنامهریزی است. این نقشههایی که تهیه میشود و در واقع یکبیستوپنج هزارم است برای ما خیلی مهم است. ما باید برنامه داشته باشیم، ما باید طرح داشته باشیم، ما بدانیم این نقشههایی که آماده میشود بسیاری از کارهای اساسی ما یعنی مراحل اولیه ما برای کارهای اساسی و برنامهریزی و حفاظت از این سرمایه ملی کشور، ما را آماده میکند که ما بتوانیم با اصول صحیح، حساب و کتاب و برنامه بتوانیم از این خاکهای زراعی و باغیمان حفاظت کنیم و نقشههایی را تهیه کنیم و اراضی را طبقهبندی کنیم که طبقهبندی اراضی برای ما بسیار مهم است که ما اراضیمان را طبقهبندی کنیم، به خصوص این ماده یک تبصرهای دارد که بسیار مهم است، کاری که این تبصره کرده هزینهها را کمتر کرده است، کار ما را در برنامهریزی راحتتر کرده است. این تبصره خیلی راحت میگوید: «آن دسته از اراضی موضوع این ماده که نقشههای مذکور برای آنها در مقیاس یادشده تهیه شده است از شمول حکم این ماده مستثنی میباشند».
بنابراین این هم یک کار بسیار سنجیدهای است که دوستان و همکاران محترم دولت در این لایحه آوردهاند که قطعاً کمیسیون هم به این توجه داشته است، یعنی در تمام زمینهها در کشور ما تهیه نقشه و برنامه، نقشه مثلاً چند تا برگ و کاغذ نیست، این نقشهها اطلاعات مختلفی در زمینه حفاظت از خاکهای زراعی و باغی به ما میدهد که این اطلاعات در مطالعات برای ما بسیار ارزشمند است و به خصوص که این نقشههای خاک در کشور ما بسیار حیاتی است. حتی نقشههایی که در گذشته تهیه شده است را میآید بهروز و بههنگام میکند. اطلاعات ما برای این سرمایه ملی کشور وقتی بهروز طبقهبندی شد قطعاً آخرین اطلاعاتی که ما درمورد مسائل خاکیمان داریم بسیار مهم است که احتمالاً نقشههایی که ما امروز داریم این نقشهها بهروز نباشد و خدایناکرده اگر این نقشهها را بخواهیم در مسائل علمی و برنامهریزی، در مسائل اقتصادی، صنعتی، کشاورزی و باغی استفاده کنیم، احتمالاً این نقشهها برای ما مشکلاتی را ایجاد کند.
بنابراین خواهش من از همکاران و دوستان محترم این است برای اینکه این نقشهها بسیار مهم است، برای کارهای اساسی که میخواهند برنامهریزی کنند مطالعه میشود، هم سازمان محیط زیست و وزارت نیرو و هم دستگاهها، سازمانها و مردم که به نوعی با خاک زراعی و باغی ارتباط دارند، اینها بتوانند بسیار نقش اساسی و مؤثری در برنامهریزی برای ما انجام بدهند. بنابراین از دوستان و نمایندگان محترم خواهشم این است که به این ماده (6) رأی مثبت بدهند تا انشاءالله این مطالعات انجام بگیرد و این مطالعات میتواند ما را در برنامهریزی موفق به نتیجه برساند. خیلی ممنون، تشکر.

مسعود پزشکیان

احمد امیر آبادی فراهانی
تعدادی از اعضای کمیته مشورتی ـ سیاسی کنگره خلق چین میهمانان مجلس شورای اسلامی هستند که خدمتشان خیرمقدم عرض میکنیم، خیلی خوش آمدید.

مسعود پزشکیان
متشکرم، خوش آمدید. دولت بفرمایید.

خلیل آقایی
بسم الله الرحمن الرحیم
ببینید دوستان و همکاران محترم، جناب آقای قاضیپور! این لایحه بحث کاربری خاک را ندارد، پرداختن به کیفیت خاک است. نوع خاک رسی است، شنی است، ماسهای است، ترکیبش چیست، فیزیک خاک است. اینکه از این خاک میخواهند بهرهبرداری دیگری کنند آن به بحث تغییر کاربری مربوط میشود. اصلاً ما داریم به ماهیت خاک نگاه میکنیم، فارغ از اینکه آنجا گندم میکاریم، جو میکاریم، یا ممکن است تخریبش کنند ساختمان بسازند. کلاسبندی خاک از نظر اینکه این خاک پتانسیل و ظرفیت چه نوع برداشتی را دارد، ما چه محصولی را آنجا میتوانیم بکاریم. اصلاً اینکه ما آنجا از این خاک مثلاً بخواهیم ببینیم منابع طبیعی اشغال کرده، کاربری خاک عوض شده، اینها اصلاً در این تعریف، در این ماده و در این لایحه این بحثها نیست. من این را از این جهت توضیح دادم که خواهران و برادران! خواهش میکنم به این موضوع که ما به ماهیت، فیزیک و حفظ و نگهداری خاک میپردازیم. اما تغییر کاربری و استفادههای بعدی مربوط به لوایح و قوانین دیگری میشود. من عذرخواهی میکنم، خواهش میکنم با اصل ماده موافقت بفرمایید.

مسعود پزشکیان

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! همکاران اخطار و تذکر هم دارند.

مسعود پزشکیان
به این ماده اخطار دارید؟ بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای سلیمی بفرمایید.

علیرضا سلیمی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! اخطار بنده اخطار اصل (71) و در ماده (5) هم اخطار (52) بود که حالا توضیح میدهم. آقای رئیس ببینید! براساس اصل (71) مجلس باید در همه امور قانونگذاری کند. ببینید ما الان داریم در این موادی که پیشنهاد شده چکار میکنیم. در ماده (2) گفتند به هیأت وزیران برود. (نایبرئیس ـ آقای سلیمی) آقای رئیس! به اینجا میرسم، اجازه بدهید مطلبم منعقد شود. در ماده (3) دوباره گفته دستورالعملی به تصویب هیأت وزیران برسد. در ماده (5) میگوید بودجه را دستگاهها پیشبینی کنند که مغایر اصل (52) است، بودجه باید به صورت سنواتی باشد. در این ماده (6) باز ما یک توصیهای داریم که اینها بروند نقشهبرداری کنند. در ماده (7) باز میآید تهیه دستورالعمل.
آقای رئیس! ما اینجا باید قانونگذاری کنیم، (نایبرئیس ـ وارد نیست) مدام گفته دستگاههای بروند دستورالعمل تهیه کنند، قانون برای خودشان بنویسند، این مغایر اصول (85) و (71) است. من خواهش میکنم جنابعالی دستور بفرمایید به نحوی تدبیر شود، این ابهام نداشته باشد، خلأ قانونی ایجاد نشود، بعد مشکلات، ببینید! الان از همین خلأهای قانونی است که ما مشکلات داریم. اینکه یک دفعه یک سامانهای هک میشود، یک نفر میآید (5000) خودرو وارد میکند. اینها به خاطر وجود همین مشکلات قانونی است. آقای رئیس! ما اینجا باید محکمکاری کنم. به نظر میرسد با این اصولی که خدمتتان عرض کردم مغایرت دارد. «و الامر الیکم».

مسعود پزشکیان
وارد نیست، این ماده (6) میگوید خاکهای زراعی نقشهبرداری شود، اراضی نقشه بکشند، این چه ربطی به آن بندهایی دارد که حضرتعالی فرمودید؟ لطفاً کمیسیون نظرش را بدهد.

نورمحمد تربتی نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
همانطورکه اشاره شد این ماده به این معنی معطوف است: «وزارت موظف است ظرف مدت پنج سال برای خاکهای زراعی و باغی، نقشههای خاک، پهنهبندی خاک کشور از نظر سطح ماده آلی و طبقهبندی اراضی». اینجا منظور این نیست که ما طبقهبندی و پهنهبندی جغرافیایی کنیم، بلکه باید طبقهبندی و پهنهبندی کیفی کنیم. کیفیت خاک شامل کیفیت فیزیکی است، مثلاً یک خاکی رسی باشد، شنی باشد، یا سبک باشد یا سنگین. یا یک جنبه کیفیت خاک شیمیایی است که یک خاک میتواند اسیدی باشد، قلیایی باشد یا از لحاظ مواد مغذی و آلی چه ویژگیهایی داشته باشد.
از لحاظ بیولوژیکی که یکی از جنبههای دیگر کیفیت خاک است، مثلاً وجود مایکوریزا در خاک، این ماده قانونی معطوف به محتوا و معانی آلی و همچنین کیفی است. پس مربوط به طبقهبندی جغرافیایی نیست. به نظر من ایراداتی که مخالفین محترم مطرح کردند وارد نیست. من از همه همکاران خواهش میکنم که به این ماده رأی موافق بدهند.

مسعود پزشکیان
متشکرم. حضار 196 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. لطفاً در رأیگیری شرکت کنید. دولت و کمیسیون موافق هستند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (7) را قرائت کنید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 7 ـ به منظور کنترل کیفیت مطالعات خاکشناسی و جلوگیری از انجام مطالعات موازی و تکراری خاکشناسی، وزارت مکلف به انجام موارد ذیل است:
الف ـ تهیه دستورالعمل مطالعات خاکشناسی و تناسب اراضی و ابلاغ آن.
ب ـ ایجاد بانک ملی اطلاعات خاک کشور.
پ ـ تهیه نقشههای پهنهبندی خاک کشور از نظر کانیشناسی زیستمحیطی و زمینشناسی پزشکی و کشاورزی برای استفاده بهینه از خاک در راستای بررسی ظرفیت بیماریزایی خاک و تأمین امنیت غذایی و توسعه پایدار با در نظر گرفتن ساختار زمینشناختی و شیمیایی زمین (ژئوشیمیایی) کشور با همکاری سازمان، وزارتخانههای بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، نیرو، صنعت، معدن و تجارت و سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور.
تبصره 1 ـ دستگاههای اجرایی موضوع ماده (5) قانون مدیریت خدمات کشوری مکلفند مطابق دستورالعمل ابلاغی وزارت عمل و یک نسخه از نتایج مطالعات خاکشناسی و تناسب اراضی را جهت تأیید به وزارت ارائه نمایند.
تبصره 2 ـ نظارت و تأیید کیفیت مطالعات خاکشناسی و تناسب اراضی برای کاربریهای کشاورزی و منابعطبیعی با هدف غنای بانک اطلاعات خاک کشور بهعهده وزارت میباشد.
تبصره 3 ـ هرگونه مطالعات خاکشناسی و تناسب اراضی برای کاربریهای مختلف توسط اشخاص حقوقی دولتی منوط به عدم وجود نتایج موردنظر مطالعات مذکور در مقیاس مربوط با تأیید وزارت میباشد. وزارت موظف است ظرف مدت یک ماه از زمان وصول نامه استعلام نسبت به ارائه پاسخ اقدام نماید و عدم پاسخ در مهلت مقرر، موافقت تلقی میشود.
آقای دکتر! چون اینجا پیشنهاد داریم باید مخالف و موافق صحبت کنند. همچنین مواد (8)، (10)، (11) و (19) پیرو آن مصوبه باید برای اصلاح به کمیسیون ارجاع شود.

مسعود پزشکیان

علیرضا رحیمی
مخالف جناب آقای قاضیپور هستند که وقتشان را به جناب آقای محجوب دادهاند، بفرمایید.

علیرضا محجوب
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
به همه همکاران عزیز سلام میکنم. آنچه که در اینجا مطرح است، اولاً موضوع خاک و مطالعات و تحقیقات خاک مهمترین موضوعی است که در کشورها امروز حتی مقدم بر بحث آب، خاک کشاورزی را مطالعه و تحقیق میکنند. به طور مثال عرض میکنم دولت فرانسه بعد از جنگ دوم جهانی تا امروز هنوز کارش بر روی مطالعه و تغییر و بهسازی خاک کشاورزی تمام نشده است. بنابراین آنچه که طراحی شده و آنچه که طراحی میشود یک کار بلندمدتی است، کشوری که وسعت بسیار زیاد و خاک بسیار متنوعی دارد، نیازمند تحرکات و اقدامات وسیعی است. جای سازمانهایی مثل محیط زیست در این ماده خالی است، دستگاههای ذیربطی که بایستی حتماً همه جای کار دیده شوند و در همه جا حاضر باشند، چون در بسیاری از مواقع کارشناسان و بخشهای مسئول تخصصی که ما درست میکنیم فقط به کار و بخش خودشان میاندیشند، در حالی که خاک ابعاد عمومی دارد. یعنی موضوع خاک برای عرصههای مختلف اقتصادی و سیاسی در کشور کمتر از سیاستگذاریهای کلان نیست. درست است که ما به خاک به چشم یک پدیده زیر پا نگاه میکنیم، اما بدانیم که هر محصولی که ما از زمین میگیریم، شدت محصول، ضعف محصول، همه اینها به خاک برمیگردد. خاک از عوامل تعیینکننده است، بنابراین وقتی اینطور است با همه بخشها که بعضاً جایشان اینجا خالی است و اسم، یاد و نامی از آنها نیست و ترتیب حضور آنها معلوم نیست، اینها بایستی توسط کمیسیون محترم معین میشد، اضافه میشد، همه طرفها دعوت میشدند. من خواهش میکنم که اولاً با دقت در رأیگیری شرکت کنید، اجازه بدهید نظراتی که در این مورد داده شده مطرح شود تا شانس بهتر شدن این ماده و تبصرههای آن برای مجلس و همکاران محترم ما فراهم باشد. متشکرم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، بقیه مواد را برای جلسه بعد نگه میداریم.
4
اعلام وصول طرح نحوه پیگیری و رسیدگی به ارجاعات نظارتی مجلس شورای اسلامی با قید یکفوریت و تصویب فوریت آن

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! هم یک درخواست فوریت داریم و هم یک درخواست اولویت داریم. اگر اجازه بفرمایید مطرح شود. جمعی از همکاران برای نحوه پیگیری و رسیدگی به ارجاعات نظارتی مجلس شورای اسلامی درخواست یکفوریت کردند که جناب آقای دکتر فرهنگی به عنوان نماینده پیشنهادکنندگان فوریت موضوع را مطرح میکنند.

علی اردشیرلاریجانی
یک فوریت آن مدنظرتان است؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی

علی اردشیرلاریجانی

محمدحسین فرهنگی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تشکر از همکاران محترم در موضوع قبلی که نظر مساعد را فرمودند، طرحی که در جلسه علنی هفته پیش توزیع شد و در خدمت و دسترس همکاران محترم قرار گرفت درخصوص نحوه پیگیری و رسیدگی به ارجاعات نظارتی مجلس شورای اسلامی است. مستحضر هستید که برای موضوعات نظارتی اهرمهای متنوعی در اختیار کمیسیونها و یکایک همکاران محترم قرار دارد و این اهرمهای نظارتی مسیرهای مختلف و متنوعی هم برای پیگیری دارد. اما شاهد آن هستیم که انسجام مناسبی در مراحل مختلف بعد از ارجاع عملاً وجود ندارد، گاهی دستگاه نمیداند چکار کند، گاهی دستگاه قضائی به یک مجموعهای ارجاع میکند و معلوم نمیشود بعد از گذشت مدتهای طولانی نتیجه تحقیق و تفحص و ماده (236) و برخی ارجاعات دیگر چه شد.
لذا ما از مدتها پیش در هیأترئیسه این موضوع را داشتیم و پیگیریهایی را انجام دادیم. جلسات متنوعی با دستگاههای مختلف، با کارشناسان، صاحبنظران اعم از مسئولان مختلف مرتبط، حقوقدانان و مرکز پژوهشهای مجلس گذاشتیم و نهایتاً به این جمعبندی رسیدیم که امروز فوریت آن را خدمت شما مطرح میکنیم.
برای اینکه همکاران محترم عنایت داشته باشند موضوع به چه اندازه اهمیت دارد و چرا باید به این فوریت رأی داد، به این اشاره میکنم که در این طرح در واقع بسیاری از ناکارآمدیهای موجود در فرآیند ارجاعات نظارتی را سعی کردیم رفع کنیم، سرعت لازم را بدهیم و تعیین تکلیف کنیم که دستگاههای مختلف هم چه کاری را باید انجام بدهند، گفتیم که درمورد قوه قضائیه شعب معینی را مشخص کنند و شعب مکلف باشند موارد ارجاعی را که در بردارنده ابعاد مجرمانه یا ابعاد حقوقی هستند بررسی کنند و در مهلت زمان بدون نوبت آن را به مجلس منعکس کنند. بعضاً با همکاران حقوقدانی که صحبت میکردیم نقطهنظراتی داشتند، توجه آنها را به این بعد جلب میکنم که این یک نوع تأسیس است، یعنی ما در فرآیندهای جاری اجرایی و قضائی تاکنون با این موضوع برخورد نداشتیم، در قالب یک قانون میخواهد در اختیار شما قرار بگیرد و اختیار داشته باشید پیگیری کنید، از نتایج آن مطلع شوید و در صحن علنی آن را منعکس کنید، هر چند جزئیات به کمیسیون خواهد رفت، در کمیسیون مورد بررسی قرار خواهد گرفت و نهایتاً هر آنچه که همکاران محترم صلاح دیدند و به تأیید شورای محترم نگهبان رسید مبنای عمل قرار خواهد گرفت.
اما آنچه که مهم است فوریت آن است. ما امری فوریتر از این نداریم که بدانیم محصول زحمات گاهی بیش از یک سال یک هیأت تحقیق و تفحص چه شد، به کجا رسید و چگونه آثار آن ظاهر شد. خواهش من این است که همکاران محترم به فوریت این در حمایت از حیثیت و اختیارات قانونی مجلس رأی بالایی عنایت بفرمایند، ما در مراحل رسیدگی متوجه جزئیات خواهیم شد و قطعاً هر چه کمیسیون ارجاعشده جمعبندی کرد و تصمیم گرفت و نهایی شد مورد احترام همگان خواهد بود.
لذا اصل موضوع و فوریت آن را همکاران تشخیص بدهند و عنایت کنند حمایت فرمایند، در جزئیات هم ما حاضریم هر گونه اصلاح و تغییر و تجدیدنظری که لازم است را بپذیریم و مورد استناد و استفاده قرار بدهیم. بعضاً هم در تدوین اولیه ضعفهایی وجود دارد، اینها را هم سعی کردیم در اینجا مشخص کنیم. در گذشتههای نه چندان دور نگاه بعضی از مراجع قضائی این بود که مجلس در موارد ارجاعی شاکی است و مانند شاکی و مدعی باید بیاید همه مراحلی را که یک شکایت شخصی دارد طی کند، در حالی که مجلس یک شاکی خصوصی نیست، یک قوه است و براساس تشخیصی که دارد عمل میکند. بنابراین سعی کردیم اینجا نگاه جامعی را داشته باشیم. از همکاران عزیز استدعا دارم در فوریت موافقت بفرمایند، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
جناب آقای ملکی مخالف هستند، بفرمایید.

ولی ملکی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تقدیر و تشکر از همکاران ارجمند به ویژه جناب آقای دکتر فرهنگی که همیشه نظرات کارشناسی دارند. همه میدانیم آنچه که امروزه جامعه را ملتهب کرده موضوع اقتصادی، ارز، بازار خودرو و سکه است. چه کار بااهمیتتری در جامعه وجود دارد؟ تعریف ارائه طرحهای فوریتدار این است که مشکل حاد جامعه را مورد بررسی و کنکاش قرار بدهیم. انتظار میرود همکاران ارجمند در این راستا طرح ارائه بدهند که این بازار خودرو که به صورت سرسامآور به هم ریخته است، مردم نمیدانند این وسیله نقلیه که امروز خریدهاند فردا چه خواهد شد. بازار سکه که هر روز همه چیز را به هم ریخته، نظام اقتصادی خانوادهها را به هم ریخته، مشکلات اجتماعی خاصی را در جامعه ایجاد کرده است. بازار ارز که تمامی تولیدکنندگان الان به صف ایستادهاند. برخلاف آنچه که امروز مسئولین امر اعلام میکنند که ما برای تخصیص ارز برای واحدها مشکل نداریم و یا بیشتر داریم، واقعیتها غیر از این است.
آقای رئیس و همکاران ارجمند! اولویت امروز جامعه ما بحث اقتصادی، تثبیت نرخ ارز، تثبیت بازار مسکن و سکه و خودرو و بازار کالاهایی که سرمایهای نبودند و امروز برای مردم به عنوان سرمایه تلقی میشوند است. خودرو یک وسیله سرمایهای نیست، استفادهای است، اما امروز به صورت یک کالای سرمایهای دلالی تبدیل شده است. امروز میخرند، فردا (10) تومان گران میشود. آیا این اولویت و فوریت کار مجلس است؟
اینها که جلوی مجلس میآیند برای چه میآیند؟ آیا بازاری که امروز ملتهب است و اولویت و فوریت کار ما است یا اینکه سؤال و تحقیق و تفحص بیخاصیتی که تا به حال انجام دادیم؟ من هم قبول دارم نقشی نداشته است، اینها اولویت ماست. ما دهها سال است مجلس داریم، تحقیق و تفحص میکنیم، سؤال میکنیم، تذکر میدهیم، حالا فرض کنید شش ماه هم روی آن. آقای دکتر! امروز این جلساتی که گذاشته شده، همین جلسه غیرعلنی که چندروز پیش اتفاق افتاد، ببینیم نتیجه اینها چه شد، برای اینها فوریت بگذاریم. ما جای اولویتها را تغییر دادیم، وقت مجلس را برای روزمرگی میگذرانیم. باید بپذیریم که اراده جدی برای حل معضلات اقتصادی وجود ندارد.
من معتقدم که هیچ دلیل قانعکنندهای در مقدمه این طرح برای فوریتش نیامده است. ما بیاییم کارهایی که مشکل حاد مردم را حل میکند در فوریت و اولویت قرار بدهیم. این طرح هم به صورت عادی بیاید، حالا دو ماه دیگر بیاید، هیچ اتفاقی نمیافتد. اما مشکل اصلی مردم چیست؟ الان ارزش پول و دارایی مردم در عرض یک ماه (30) درصد کاهش پیدا میکند. طبقات ضعیف جامعه ضعیفتر میشوند، آنهایی که دستشان به جایی بند است میتوانند با یک تلفن کارهای خاصی را انجام بدهند درآمدشان چندین برابر میشود، اینهایی که در کار دلالی دخالت دارند، اینها صاحب پولهای بادآورده میشوند. من معتقدم این طرحی که همکار ارجمندمان جناب آقای دکتر فرهنگی مطرح کردند در قالب اصلاح آییننامه داخلی مجلس آورده شود، نه طرح اولویتدار. ما همین دو روز پیش بحث اصلاح آییننامه را داشتیم، این هم یکی از بندهای آن تلقی شود. وقتی که ما در آییننامه این طرح را اصلاح کنیم قانون دائمی میشود، نیاز به فوریت هم ندارد.
خواهش میکنم، آقای دکتر لاریجانی، هیأترئیسه محترم مجلس، رؤسای محترم کمیسیونها! الان گزارشی که در دست من است، ما در این گزارش بعد از چهار ماه بررسی بازار خودروهای وارداتی گزارش هفت صفحهای را کمیسیون ویژه و کمیسیون صنایع تهیه کرده است، اینها اولویتهای کار ماست، ما اولویتها را باید تشخیص بدهیم. چه اتفاقی افتاده است (رئیس ـ متشکریم) که امروزه هر کسی (10) تومان پول دارد، (50) تومان پول دارد به راحتی میتواند فردا با یک تغییراتی (10) درصد و (20) درصدی برای خودش سود ایجاد کند؟ بنابراین اولویت کاری ما اینها نیست، خواهش میکنم این به صورت آییننامهای مطرح شود. تشکر میکنم.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
جناب آقای آزادیخواه موافق هستند.

علی اردشیرلاریجانی
آقای آزادیخواه بفرمایید.

احد آزادی خواه
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و خداقوت. یاد و خاطره همه شهدای عزیز و مخصوصاً شهید مظلوم آیتالله دکتر بهشتی و یاران باوفای آن شهید عزیز را گرامی میداریم. خدمت اعضای تیم ملی افتخارآفرین فوتبال کشور عزیز ایران اسلامیمان خداقوت میگوییم، افتخار میکنیم که جوانان غیور، عزیز و پرانرژی داریم.
جناب آقای دکتر، همکاران محترم! اساساً دو تا وظیفه اصلی به عهده ما است. یکی از این دو وظیفه اصلی نظارت است. من این نکته را عرض میکنم، تقاضایم این است همکاران عزیز ملاحظه بفرمایند و اگر اشتباه است اشتباه را بفرمایند. قانون یا قانونگذاری که اصلیترین وظیفه نمایندگان مجلس است تمام نمیشود، علت ناقصه است، زمانی علت تامه میشود که پشت سر آن نظارت هم بیاید و الا ما اینجا هر چه قانون تصویب کنیم، اگر در حوزه نظارت تسریع و دقت نشود، نظارت بر اجرای قانون نشود، قانون وضع کردن فایدهای ندارد. این طرحی که جناب آقای دکتر فرهنگی پیشنهاد دادند در واقع موضوع فوریتش است، تسریعبخشی به اعمال نظارت مجلس در قالبهای مختلف است.
رهبر معظم انقلاب هم در همین جلسه اخیر به نمایندگان مجلس توصیه فرمودند که اولویتها را بسنجیم. همکاران عزیز! اولویت ما چیست؟ آقای دکتر لاریجانی! مردم امروز از ما گلایهمندند، نمایندگان مجلس! گلایه مردم به خدا بهحق است. هیأترئیسه محترم! ما در حوزه انتخابیه شهرستانها وقتی هیأترئیسه اعلام میکند هفته حضور در حوزه انتخابیه به خدا تنمان میلرزد، برای اینکه پاسخ برای ایرادات مردم نداریم، برای شبهات مردم جواب نداریم. مردمی که خون دادند، مردمی که مردانه پای انقلابشان ایستادند، میایستند و حتماً به فضل الهی و به کوری چشم دشمنان انقلاب، مردم و اسلام خواهند ایستاد اما ما شرمنده آنها هستیم، ما پاسخگوی مطالبات مردم نیستیم، چون به یک چنین طرحهایی نتوانستیم جامه عمل بپوشانیم. نظارت ما در مجلس درست اعمال نمیشود.
هیأترئیسه محترم! کی بوده که همکار عزیزم جناب آقای ذوالنوری پنج سؤال از آقای رئیسجمهور را در کمال آرامش و احترام در مسیر قانون امضا گرفتند، آن سؤالها کجاست؟ چرا باید این سؤالها اینقدر طولانی شود؟ تا قبل از آنکه ما وکیل مردم هستیم، ما که نماینده مردم هستیم از طرف مردم سؤالاتمان را برای حفظ و قوامبخشی به دولت محترم بپرسیم، مردم مجبور میشوند جلو درب مجلس بیایند.
آقای دکتر لاریجانی! اگر ما از این سؤالات جواب گرفته بودیم شک نکنید آقای رئیسجمهور در مجلس حضور پیدا میکرد، خدا میداند خیلی از این مردم پریروز درب مجلس نمیآمدند. چرا ما غافلیم؟ این طرح دارد میگوید به نظارت فوریت بدهید. سال گذشته کمیسیون فرهنگی موضوع قانون تسهیل ازدواج را اعمال ماده (236) کرد، کجا رفته و به کجا رسید، چه شد؟
همکاران عزیز! شما در حوزه صندوق ذخیره فرهنگیان، آقای کوچکینژاد! شما کجا هستید؟ هیأت تشکیل دادید، کار کردید، گزارش توزیع کردید، مردم منتظرند سریع و فیالفور پاسخ بشنوند و این نظارت، نظارت منتج شود و الا اینها چه فایدهای دارد.
تقاضای من این است همکاران عزیز به این فوریت بالفور رأی بدهند، ذرهای تردید نکنیم، بخواهیم ما یک بار از زبان مردم جواب بدهیم، یک بار درددل مردم را بشنویم. (رنجبرزاده ـ جمعبندی بفرمایید) چشم، من خیلی وقت را نمیگیرم. دیروز هم در مجلس پیشنهادی که همکار عزیزم جناب آقای صباغیان داد همین بود. آقای رئیسجمهور انشاءالله به فرض اگر خدا کمک کند و به این جمعبندی برسد که بیاید و پاسخ بدهد، ما نمیگوییم آقای رئیسجمهور توچال نرود، به امید خدا برود، در اوج گرفتاریهای مردم و نوسانات بازار و بدبختی بازار ارز و طلا و سکه و مشکلات و موانع، رئیسجمهور باید در میدان عملیات باشد. (رئیس ـ متشکریم) آقای دکتر! میدان عملیات مجلس است، اگر اینجا حضور پیدا کند، یک بار هم بیاید به سؤال نمایندگان جواب بدهد. به خدا به جایی نمیرسد. (رئیس ـ خیلی ممنون، وقتتان تمام شد) تقاضای من این است در کمتر از (30) ثانیه خدمتتان عرایضم را تمام کنم. (رئیس ـ دیگر وقتتان تمام شد) شما را به خدا اجازه بفرمایید عرایض من جمع شود، حیف است، من خدمتتان عرض میکنم. صدر تا ذیل فرمایشات مخالف محترم اتفاقاً موافقت بود، ایشان اصلاً مخالفت نکردند، ما هم داریم همین را میگوییم. میگوییم وقتی ما این مسیر نظارت را تسریع ببخشیم، اشکالات و ابهامات را زود به نتیجه برسانیم مردم امیدوار میشوند. مردم احساس میکنند نماینده به مجلس فرستادند و آقای لاریجانی! نظارت ما نظارت استصوابی میشود.

علی اردشیرلاریجانی
بله، قصد این است که نتیجه تحقیق و تفحص و بحثهای ماده (236) و اینها یک مسیری در قوه قضائیه داشته باشد که بتوانند رسیدگی کنند، نکتهای که آقا هم تذکر فرمودند.
حضار 205 نفر، یکفوریت این طرح را به رأی میگذاریم. نمایندگان نظرشان را اعلام بفرمایند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
5
تصویب تقاضای تغییر دستور درخصوص طرح حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی

علی اردشیرلاریجانی
مطلب بعدی را هم بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! دستور بعدی برای گزارش کمیسیون ویژه درمورد اصلاح قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدمات در تأمین نیازهای کشور و حمایت از کالای ایرانی درخواست اولویت شده است. آقای فولادگر بفرمایید.

حمیدرضا فولادگر
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
ابتدائاً سالروز فاجعه هفتم تیر و شهادت شهید مظلوم دکتر بهشتی و (72) تن از یاران امام که تعداد زیادی از آنها از همکاران ما در دوره اول مجلس بودند را تبریک و تسلیت میگوییم. انشاءالله با کار و تلاش و خدمت بیشتر به نظام جمهوری اسلامی نگذاریم خون این شهدایی که اینجا پشت سرمان در مجلس به عکسهایشان مزین است پایمال شود.
اما آنچه که من از طرف دوستانمان در کمیسیون ویژه تولید ملی و کمیسیون صنایع و بقیه عزیزان که به عنوان کمیسیون فرعی کمک کردند تقاضا دارم این است که این طرحی که در ارتباط با قانون حداکثر استفاده از توان تولید داخل و حمایت از کالای ایرانی را کار کردیم، چند ماهی تلاش کردیم، با کمک کارشناسان و دستگاههای اجرایی، فعالین بخش خصوصی و مرکز پژوهشها، این را اجازه بدهیم با توجه به شرایط اقتصادی کشور در اولویت بیاید و وارد آن شویم. ما الان یک ماه است این گزارش را دادیم، امروز مشکلات کشور مشکلات اقتصادی است. دقت کنید! ما هم با دستورهایی که الان دارد انجام میشود مخالف نیستیم، آنها هم طبعاً اولویت دارد، اما ما داریم میگوییم «الاهم فی الاهم». الان مسائل اقتصادی کشور در شرایط امروز آن هم حمایت از تولید داخل و حمایت از کالای ایرانی باکیفیت، حمایت از توان تولیدی داخل یک بحث ضروری در شرایط فعلی اقتصادی است. بنابراین من یک سیر مختصری عرض کنم و تقاضا کنم که با این اولویت و تغییر دستور موافقت شود.
اگر خاطر دوستان باشد ما در آذرماه یا دیماه گذشته بود که گزارشی را به صحن علنی دادیم که این قانون حداکثر چقدر استفاده و اجرا شده است، ما اصلاً وارد بحث قاچاق نشدیم، قاچاق اصلاً یک بحث جدایی است. آنهایی که با مجوز قانونی در کشور وارد میشده، کالاهای سرمایهای، ماشینآلات، مواد اولیه، قطعاتی که اینجا امکان ساخت آن بوده، یا پروژههایی که در داخل قادر به انجام آن بوده و در اینها از امکانات خارجی استفاده شده است. این را یک گزارشی دادیم، این گزارش مورد استقبال قرار گرفت و توجهات خیلی از فعالین اقتصادی و مسئولین به آن جلب شد. گفتیم حالا یکی از راههایی که این اشکالات را رفع کنیم این است که این قانون را شفافتر و نظارتپذیرتر کنیم.
طبق تبصره (1) ماده (49) کارمان را شروع کردیم، از همه دستگاهها و فعالین اقتصادی دعوت کردیم آمدند نظراتشان را دادند. یک بخشی از این طرحی که خدمت شما است اصلاح همان قانون قبلی است، چکار کردیم؟ آمدیم نظارتش را بیشتر کردیم، شفافش کردیم، جرمانگاری کردیم. در قانون قبلی گفته بودیم اگر تخلفی هست قوه قضائیه رسیدگی کند، اینجا آمدیم جرمانگاری کردیم، گفتیم جرایمش چیست، یک هیأت نظارت تعریف کردیم و قانون را درمورد کالای پروژهای و طرحهای تولیدی کاملاً شفاف کردیم. اما امسال مصادف شد با نامگذاری سال توسط مقام معظم رهبری به عنوان حمایت از کالای ایرانی.
با دستور ریاست محترم مجلس و درخواستی که دوستان هم اینجا مطرح کردند این فصل هم به این طرح اضافه شد، طرح حمایت از کالای ایرانی. یک طرحی هم برادر عزیزم جناب آقای پژمانفر و تعداد زیادی از همکاران برای فرهنگ مصرف کالای ایرانی امضا کرده بودند، آن طرح را هم آوردیم و از آن استفاده کردیم. یعنی این گزارش در حقیقت هم اصلاح قانون قبلی است، هم این طرحی است که برادران عزیز داشتند، هم طرح حمایت از کالای ایرانی است. چهار تا فصل دارد، فصل اول آن تعاریف است، تعاریف را خیلی شفاف کردیم، فصل دومش همان قانون حداکثر قبلی درمورد کالای پروژهای و طرحها است، فصل سوم آن برای حمایت از کالای ایرانی است، فصل چهارم آن مسائل نظارتی است.
این نکته را دقت کنید، ریاست محترم مجلس هم چندین بار این را تأکید کردند، همین بخشنامهای که چند روز پیش دولت برای ممنوعیت کالاهایی که در داخل به اندازه نیاز تولید میشود اعلام کرده، این یک مبنای قانونی میخواست. ما در ماده (22) احکام دائمی گفتیم فقط موانع تعرفهای و فنی، یعنی نمیتوانستند ممنوع کنند. الان زمینه قانونیاش اینجا فراهم میشود، ولو برای یک مدت کوتاهی. کالاهای مصرفی که اینجا در داخل امکان تولید آن به اندازه نیاز و باکیفیت است ممنوع شود و بقیهاش حالا با سلاح تعرفهای باشد و درمورد پروژهها و طرحها هم آن قانون قبلی را اصلاح کردیم. خواهش من این است به خاطر ضرورت موضوع با تغییر دستور موافقت بفرمایید، خیلی متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. آقای قاضیزاده اولویت مطرح شده.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر مطرح شده مخالف و موافق باید صحبت کنند.

علی اردشیرلاریجانی
اولویت که مخالفت ندارد، اولویت مطرح شده باید رأی بگیریم.

علیرضا رحیمی

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
مخالف جناب آقای محمودزاده هستند، بفرمایید.

جلال محمودزاده
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض سلام خدمت همکاران محترم. قطعاً همه عزیزان مستحضر هستند که حمایت از کالای داخلی و تولید داخلی وظیفه همه عزیزان و آحاد جامعه است. ما با اصل قضیه مشکلی نداریم، اما نظر عزیزان را به این مسأله مهم جلب میکنم که اولاً حمایت از کالا و تولید داخلی نباید به هر قیمتی باشد. ما باید به سمت این برویم که قیمت تمامشده محصولات داخلی را کاهش بدهیم، کیفیت محصولات را افزایش بدهیم و بعد مردم و مصرفکنندهها را الزام کنیم که از کالای ایرانی استفاده کنند. اینکه ما بیاییم قانوننویسی و اجبار کنیم کالاهایی که به اندازه کافی در داخل کشور تولید میشوند از واردات چنین کالاهایی جلوگیری کنیم، به نظر من مصلحت نیست. همین حالا در کشور کالاهایی را داریم که فاقد کیفیت هستند. برای نمونه در بحث خودرو عزیزان میدانند که خودروی پراید با قیمت بالای (23) میلیون تومان آیا واقعاً کالایی است که دارای کیفیت باشد؟ سالها و روزها هزاران و صدها هزار نفر در این کشور بر اثر تصادفات و عدم کیفیت خودرو دارند از بین میروند.
ما در بحث محصولات کشاورزی، قیمت تمامشده محصولات کشاورزیمان نسبت به محصولات مشابه خارجی خیلی بالاتر است. قیمت هر کیلو گندم تولیدی داخل یا هر کیلو ذرت یا سویای داخل خیلی بالاتر از قیمت مشابه خارجی تمام میشود. بنابراین لازمهاش این است که ما کیفیت و قیمت تمامشده محصولات داخل را بالا ببریم و مصرفکننده را تحت فشار قرار ندهیم که به زور کالای بیکیفیت و با قیمت بالا مصرف کند. ما باید وارد تجارت جهانی شویم و عملی وارد بازار تجارت جهانی شویم. بازار تجارت جهانی کیفیت و قیمت را میشناسد، بنابراین خواهش من از عزیزان این است که علیرغم تأکید بر مصرف کالای ایرانی، دقت بفرمایند که کیفیت و کمیت محصولات را بالا ببریم، قیمت تمامشده را کاهش بدهیم، از آن طرف هم مصرفکنندگان را مجبور نکنیم که کالای بیکیفیت یا کمکیفیت را مصرف کنند و با قیمت بالا مصرف کنند. دولت باید تسهیلات ارزانقیمت و کمبهره به بخش تولید و کشاورزی بدهد تا قیمت تمامشده محصولات پایین بیاید و در نهایت ما بتوانیم رقابت کنیم. بنابراین به نظر من ضرورتی ندارد که ما تغییر دستوری داشته باشیم و یکفوریتی برای این قانون در نظر بگیریم. باید روال خودش را طی کند، براساس مسائلی که عرض کردم انشاءالله بتوانیم در آینده برای مصرف کالای ایرانی باکیفیت و با قیمت مناسب تلاش کنیم. والسلام علیکم و رحمه الله

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
جناب آقای موسویلارگانی موافق هستند، بفرمایید.

سیدناصر موسوی لارکانی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده هم لازم میدانم شهادت حضرت آیتالله بهشتی و (72) یار باوفای ایشان را خدمت امام زمان، نایب برحقش مقام معظم رهبری و خانوادههای معظم شهدای هفت تیر تبریک و تسلیت عرض کنم.
ما حقیقتاً در بحث حمایت از کالای ایرانی به نظرم میخواهیم همانطوری که در سالهای گذشته فرمایشاتی که مقام معظم رهبری داشتند، فقط به نصب پلاکارد و بنر و چاپ بروشور و کتاب و برگزاری همایش اکتفا کردیم، حمایت از کالای ایرانی را هم میخواهیم همینطور جوری رومال کنیم، برود و هیچ قدم عملی انجام ندهیم. مقام معظم رهبری در سال 95 فرمودند دولت باید بر خودش حرام کند کالایی که در داخل تولید میشود از نوع خارجیاش استفاده کند. در سال 96 فرمودند حرام شرعی است کالایی که در داخل تولید میشود واردات آن انجام شود. اما متأسفانه ما شاهد بودیم که در سال 96 واردات کالا نسبت به صادرات خیلی بیشتر بود، نسبت به سال 95 که حرام شرعی نبود بیشتر بود. اگر کالای باکیفیت میآمد، اگر کالایی میآمد که در ایران تولید نمیشد، بله ما حرفی نداشتیم، اما معذرت میخواهم متأسفانه الان از خوراک سگ و گربه، از سنگ قبر، دسته بیل، یکسری آشغالی که از جاهای دیگر به ما غالب میکنند به کشور وارد میشود و متأسفانه طبق نظر خود آقای نوبخت با ارز (4200) تومان وارد میشود و تولید داخل را نابود کرده و به زمین زده است.
اینکه خدمتتان عرض کنم برادر عزیزمان مخالف محترم جناب آقای محمودزاده فرمودند کیفیت، اتفاقاً در این طرح کیفیت دیده شده است. جناب آقای دکتر پژمانفر که طراح این قضیه بودند، حضرت حجتالاسلام والمسلمین حاجآقای پژمانفر که زحمات زیادی را هم کشیده بودند، الان هم خیلی اصرار داشتند که نکات بسیار ارزندهای را در رابطه با این موضوع داشتند و درخواست وقت داشتند، خود حقیر خواستم یک مطالبی را عرض کنم، این عزیزان زحمات زیادی کشیدند. چهار ماه از سال رفت، دولت برای حمایت از کالای ایرانی چکار کرده است؟ بیاید گزارش بدهد. (7000) قلم جنس دارد وارد کشور میشود، اینها اکثرش در کشور دارد تولید میشود. بحث کیفیت در این طرح دیده شده و خواهش من این است که همکاران عزیز کمک کنند.
یکی از مسائلی که باز در این طرح دیده شده جرمانگاری است که کسانی که حمایت نمیکنند و در این موضوع تخلف میورزند و برای حمایت از کالای ایرانی کمک نمیکنند، با آنها برخورد شود. در فضاهای مجازی و فضای تبلیغاتی مثل صدا و سیما و بیلبوردهایی که شهرداری دارد نصب میکند، اینجا دیده شده که اگر کالای ایرانی باکیفیت تولید شده باشد حق تبلیغ کالای خارجی را ندارند.
کار دیگری که در این طرح انجام شده و میتواند کمک کند، ما الان همیار پلیس داریم، در دبیرستانها و دبستانها و مدارس ما (رنجبرزاده ـ جمعبندی بفرمایید) تعدادی از دانشآموزان به عنوان همیار پلیس انتخاب شدند. با آموزش و پرورش هماهنگ شده و باید تمامقد جلو بیاید و کمک کند، همیار حمایت از کالای ایرانی را داشته باشیم. (رئیس ـ متشکریم) در مدارس ما این یک طوری نهادینه شود، در خانههای ما نهادینه شود. عزیزان! اگر ما اشتغال جوانانمان را میخواهیم باید از کالای ایرانی حمایت کنیم. الان بعضی از کشورها به خاطر اشتغال حتی به تولیدکنندگان سوبسید میدهند. متأسفانه ما فشارها را به تولیدکنندگان در زمانی که الان رکود است بیشتر کردیم، بانکها فشارها را بیشتر کردند، (رئیس ـ خیلی ممنون، دیگر وقتتان تمام است) سازمان مالیاتی بیشتر کرده است. لذا باید از تولیدکننده داخل حمایت کنیم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. موضوع را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! موضوع درخواست در اولویت دستور قرار گرفتن گزارش کمیسیون ویژه درمورد اصلاح قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدمات در تأمین نیازهای کشور و حمایت از کالای ایرانی است.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 208 نفر، نمایندگان نظرشان را راجع به در اولویت قرار دادن این پیشنهاد کمیسیون ویژه اعلام بفرمایند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
6
ناطقین جلسه آقایان: احمد مازنی، بهروز بنیادی، محمدجواد جمالینوبندگانی، حسینعلی شهریاری و جلیل مختار

علی اردشیرلاریجانی

اکبر رنجبرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای احمد مازنی نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس.
ـ آقای بهروز بنیادی نماینده محترم کاشمر، بردسکن و خلیلآباد.
ـ آقای محمدجواد جمالینوبندگانی نماینده محترم فسا.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای حسینعلی شهریاری نماینده محترم زاهدان.
ـ آقای جلیل مختار نماینده محترم آبادان.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
از جناب آقای مازنی برای ارائه نطق هفت دقیقهای خودشان دعوت میکنیم، در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

احمد مازنی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
نمایندگان محترم، ملت شریف ایران! (37) سال پیش در چنین ایامی حادثهای رخ داد که در عین روسیاهی برای منافقان، تصویری از عاشورای حسینی را بازنمایی کرد. در پی این حادثه آیتالله دکتر بهشتی به مظهر اندیشه سیاسی و اجتماعی انقلاب اسلامی تبدیل شد. باور عمیق به تلفیق نظام امامت با مردمسالاری، اعتقاد راسخ به عقلانیت، آزادی، عدالتخواهی، تحزب، نظم و گفتگو از ویژگیهای بهشتی بود. قانون اساسی حاصل مدیریت و حزب جمهوری اسلامی معبد او و رفتار او حجت مسلمانی ما بود. در مقام رئیس دستگاه قضا مایه عزت قضات و کارکنان شریف این قوه بود. سیره او گفتگو برای کشف حقیقت و بر مدار گفتمان اخلاقی بود.
همکاران عزیز، ملت شریف ایران! اکنون حدود (21) ماه از پیشنهاد گفتگوی ملی میگذرد. در این مدت بسیاری از نمایندگان محترم و صاحبنظران و اصحاب رسانه این موضوع را مورد تأکید قرار دادند. همچنین با دهها نفر از عناصر تأثیرگذار جناحهای مختلف مجلس و خارج از مجلس گفتگو کردیم. همگان بر ضرورت و فوریت گفتگوی ملی اذعان و تأکید دارند. اما گویا در شرایطی که با تهدیدهای خارجی و مشکلات فراوان داخلی مواجه هستیم همگان منتظرند تا دستی از غیب برون آید و کاری کند، در حالی که سنت الهی بر اراده اقوام و ملتها در تغییر درونی تعلق گرفته و اینک هر تحولی تنها از طریق تعامل و گفتگو میسر است. بنابراین همگان را به گفتگوی ملی در قالب گفتمان اخلاقی دعوت میکنم. هدف گفتمان اخلاقی تأمین امنیت و میثاق همه با همه است. امنیت محصول اعتماد و اعتماد محصول گفتگو است.
آگاه باشیم دشمنان ما در صددند به منازعات بین ما دامن بزنند و ما باید با رفع موانع گفتگوی ملی و تقویت انسجام داخلی از موضع احترام متقابل با جهان گفتگو کنیم. شما بازی جوانمردانه فوتبالیستهای ما را در مقابل تیمهای قدرتمند جهان دیدید، گرچه به همه اهدافمان نرسیدیم، ولی با دفاع و مقاومت جانانه و عمل به تکلیف تا سرحد وسع و توان سرافراز ماندیم. منطق ما همین است، ما نتیجهگرا نیستیم، ما عقلانیت ابزاری و منطق نتیجه که مبتنی بر اعمال زور و خشونت است را مردود میدانیم. ما معتقد به عقلانیت ارتباطی و تعاملی و منطق اخلاقی و اقناعی هستیم که مبتنی بر گفتگو و احترام متقابل است.
اما حوزه فرهنگ؛ حوزه فرهنگ بر همه حوزهها تأثیرگذار و فرهنگ نیز از همه حوزهها تأثیر میپذیرد. جمهوری اسلامی محصول انقلاب اسلامی و مهمترین ویژگی انقلاب اسلامی فرهنگی بودن آن است. فرهنگ در منظومه فکری امام خمینی (رحمهاللهعلیه) و آیتالله خامنهای (مدظلهالعالی) جایگاه رفیعی دارد. امام امت فرمودند رأس همه اصلاحات اصلاح فرهنگ است و رهبر فرزانه انقلاب اقتصاد و سیاست را ذیل فرهنگ میداند، نه بالعکس. معضلات اجتماعی، سیاسی و اقتصادی منشأ فرهنگی دارد. موضوعاتی چون فرهنگ کار، فرهنگ مصرف، فرهنگ تولید، کیفیت محصول و حمایت از کالای داخلی ریشه فرهنگی دارد و مقولههایی چون فرهنگ تحزب، فرهنگ رقابت، فرهنگ گفتگو و فرهنگ مشارکت بیش از آنکه ریشه سیاسی داشته باشد ریشه فرهنگی دارد.
عصر ما عصر فراپیچیده است، مرزهای جغرافیایی خاصیت خود را از دست دادهاند و در جهان بدون مرز زندگی میکنیم. فضای مجازی به نسل چهارم و پنجم رسیده، تهاجم فرهنگی جای خود را به تداخل فرهنگها داده و جوامع بشری دچار بحران هویت شدهاند. ملت ایران که در طول تاریخ علیرغم تهاجم فرهنگها هویت خویش را حفظ کرده و فرهنگ مهاجم را در فرهنگ ایرانی هضم کرده، اکنون در معرض آزمون جدید و در پیچ تاریخی پیچیدهای قرار دارد، اما به رغم قابلیتها و ظرفیتهای بیبدیل در جامعه ایران، وجود سرمایههای ارسالی، میراث فرهنگی و هنری، نهادها و سازمانهای متولی فرهنگ و آن همه تأکید نظری بر اهمیت جایگاه فرهنگ، متأسفانه بین نظر بزرگان و عمل ما تفاوت از زمین تا آسمان است. به نظر میرسد باید کار فرهنگی را به اهلش بسپاریم. دغدغههای اهالی فرهنگ و هنر را جدی بگیریم، برنامههای فرهنگی را با سیاستهای کلی منطبق سازیم، بین نهادهای فرهنگی همافزایی برقرار کنیم و در فصل بودجه به اعتبارات فرهنگی توجه و بر اجرای مأموریتها نظارت مؤثر کنیم. در این صورت است که میتوانیم هویت و سبک زندگی ایرانی ـ اسلامی را در جامعه حفظ و محقق کنیم.
اما آنچه در شرایط کنونی شاهد هستیم با اسلام ناب محمدی و آنچه در اندیشه بهشتیها متجلی است، (رنجبرزاده ـ خلاصه بفرمایید) بسیار فاصله دارد. وجود فاصله شدید طبقاتی بین آحاد جامعه و اشرافیگری در روش و منش برخی مسئولان تداعیکننده کاخهایی است که در کنار حقوق تضییعشده کوخنشینان قد برافراشته و از سوی دیگر ایجاد محدودیت برای صاحبان فکر و اندیشه و تحقیر مردم تداعیکننده فرهنگ فرعونی استخفاف است. بیاییم به برادری صدر انقلاب و دوران دفاع مقدس برگردیم، در برههای که سوءنیت دشمن (نایبرئیس ـ خیلی ممنون آقای مازنی، وقت شما تمام شده) و سوءتدبیر برخی مدعیان بیهنر شرایط سختی بر ما تحمیل کرده، به جای انباشت ثروت و جنگ قدرت از همه ظرفیتها به ویژه جوانان برای حل مشکلات استفاده کنیم. از درون ایران صدای واحد به گوش دیگران برسانیم، برای کسانی که دستشان آلوده به خون بیگناهی نیست و در مسیر براندازی نیستند عفو عمومی اعلام کنیم و از تریبونها امید پمپاژ کنیم. (نایبرئیس ـ دیگر یک دقیقه اضافه صحبت کردید، خیلی ممنون و متشکرم) درخت دشمنیها را برکنیم و نهال دوستی بنشانیم.
والسلام علیکم و رحمه الله

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
تشکر، از جناب آقای دکتر بهروز بنیادی نماینده محترم کاشمر، بردسکن و خلیلآباد دعوت میکنیم برای ارائه نطق هفت دقیقهای خودشان تشریف بیاورند.

بهروز بنیادی
نطق 7 دقیقه ای
به نام خداوند سبحان
با سلام به محضر مردم عزیز و نمایندگان محترم و با درود بر روح بلند شهید مدرس و تمامی شهدای مدافع وطن.
در دیدار اخیر با مقام رهبری، ایشان بر مطالعه تاریخ به همه ما سفارش ویژه نمودند و بسیار بجا و بهموقع و به درستی فرمودند که؛ «نو کردن اندیشه نیاز به شاگردی در مظهر آموزگارانی دارد که تاریخ یکی از بزرگترین آنها است».
جواهر لعل نهرو میگوید: «ملتی که از تاریخ گذشته خود آگاهی نداشته باشد ناگزیر اشتباهات گذشته خود را تکرار خواهد کرد».
ما امروز دچار فقر آگاهی تاریخی و فراموشی شدهایم و فرصتطلبان با تحریف تاریخ ما را در گمراهی نگه داشتهاند. ما ملتی هستیم که در مقاطعی از تاریخمان شاهد رشادتها و خون دادنهای بسیار برای رسیدن به مردمسالاری، آزادیها، حقوق مشروع سیاسی و اجتماعی بودهایم. قطعه بارز از این تاریخ انقلاب مشروطه است که متأسفانه با خطای نابخشودنی نخبگان آن روز ماحصل آن سلطه استبداد رضاخانی با همه فراز و فرودهای آن بود. مردمسالاری و حاکمیت قانون قربانی بزرگ پس از مشروطه بود تا در مقطعی دیگر در نهضت ملی شدن نفت امید دوباره بازگردد. اما با دخالت منفعتطلبان آمریکایی و انگلیسی و تفرقه بین انقلابیون، این دوره موقت از آزادی با ظهور پهلوی دوم تبدیل به یکی از سیاهترین دورههای سرکوب و ارعاب مردم شد. فساد با ابعاد وسیع در حاکمیت ریشه دوانید، برادران و خواهران و دیگر افراد وابسته به دیوان و دربار، سهامداران عمده بسیاری از شرکتهای داخلی و دلال عقد قرارداد بین دولت و شرکتهای خارجی شدند.
تصویری که امروز در کمال ناباوری پس ازگذشت (40) سال از آرمانیترین انقلاب دینی معاصر جهان، شاهدیم که متأسفانه مردمسالاری دینی حاصل خون شهدا توسط برخی از خانوادههای وابسته به حاکمیت و صاحبان رانت و امتیازهای ویژه به تاراج رفته، کشور و سرنوشت این ملت فداکار به دست این غاصبان سرمایههای ملی در معرض تهدید جدی داخلی و خارجی قرار گرفته و شاهد مدعا کشف اختلاسهای متعدد مالی، بانکی، نفتی، زمین و مسکن است. گروهی که اسیر اسب قدرت و ثروت شدند و به گفته مقام رهبری به اشرافیگری روی آوردند و حق حاکمیت مردم، تمکین به قانون و عدالت اجتماعی را به محاق بردند و در چنین فضایی تفاوتی میان این گروه و اسلافشان در دوره پهلوی نیست. متأسفانه باید بگویم که این گروهها و نهادهای خاص دارای قدرت کاپیتولاسیونی نانوشته شدهاند که ردپای آنها در همه جا دیده میشود و زور هیچ قوهای تاکنون به آنها نرسیده است. اینها همان کاسبان تحریم هستند.
بیایید خاطرات روزهای آغازین انقلاب را مرور کنیم، روزهایی که برجستهترین خصیصهاش وحدت و اتحاد و عروهالوثقی بود. روزگاری که در مخیله احدی از مردم و مسئولین بسیاری از مفاهیم سخیف اما تلخ امروز نمیگنجید، همچون «اختلاس، رانتخواری، آقازادگی، فقر، فساد اداری و اخلاقی، فحشا، ریا، دروغ، کودکآزاری، همسرآزاری، تجاوز در مدرسه و کلاس قرآن، تنفروشی و کلیهفروشی» و دهها مورد شرمآور دیگر.
در این سالها حلقه حاکمیت مردم بر سرنوشت خود را آنچنان تنگ کردیم و دایره خودیها را چنان کوچک که بسیاری از ایرانیان در خارج از این دایره قرار گرفتهاند. هر صدای مخالف برانداز و هر منتقد دلسوز مخالف نظام تلقی میشود. هر که را بخواهند از میدان به در کنند انگی به نام «بیدین، فتنهگر، ضد ولایت و برجامی» به او میزنند و به راحتی بدون محکمه و قاضی با آبروی و حیثیت مؤمنین و مؤمنات بازی میکنند و دانشجو، وکیل، معلم و کارگر حقطلب را «عامل دشمن» معرفی میکنند.
در قرن (21) و با پیشرفت فرضیههای جدید مدیریت در جهان، عدم پذیرش انتقاد عاری از خطا و اشتباه دانستن یک نوع تفکر برای سالهای متمادی از طرف هیچ عقل سلیمی پذیرفتنی نیست، چراکه تاریخ نشان داده این مسیر هر حکومت را به خودکامگی و فساد رهنمون کرده است و در سراشیبی انحطاط قرار داده است و افزایش فضای امنیتی، عدم تحمل معترضین، برخوردهای فراقانونی و ورود به حریم خصوصی شهروندان اولین زنگ خطر این مسیر است.
بیایید تا دیر نشده با همدلی و شنیدن صدای مظلومت مردم که والله بسیار نجیب و باشرافت به همه ما مهلت دادهاند و (40) سال را با همه مشکلات تحمل کردهاند، در راه رفاه و امنیت فکری این دنیای آنها قدم برداریم و تنها به وعده پاداش و ثواب اخروی بسنده نکنیم. ثروت کشور را در راه استراتژیهای پرهزینه در خارج و داخل مصرف نکنیم، کشوری که نیاز سالانه (60) میلیارد دلاری به سرمایهگذاری دارد، چرا باید به جای اولویت هزینهکرد در مسیر منافع ملی، ریشهکنی فقر و بیکاری و گرسنگی، ثروت ملی را بدون کسب منافع اقتصادی ثانویه در سایر نقاط به راحتی هزینه کنیم؟ چرا باید همیشه در بیم جنگ، تحریم و دلهره اخبار ناگوار زندگی کنیم؟ کدام توطئه بینالمللی و محیط زیست، رودخانهها، دریاچهها، تالابها و آبهای زیرزمینی ما را نابود کرده است؟ دست کدام خارجی هوای سالم را از مردم ما دریغ کرده است؟ چرا همسانسازی با جامعه جهانی اینقدر برای ما سخت شده است؟
متأسفانه سال قبل هم از همین تریبون اعلام کردم که روسیه برای ما دوستی مطمئن نخواهد بود و امروز شاهدیم که با تمام وقاحت، اسد وزنه همنوایی خود با پوتین را سنگینتر کرده و حتی حضور شهیدان مدافع حرم را در سوریه کمرنگ و بعضاً کتمان میکنند و آخرین خیانت را در اوپک و کنوانسیون بینالمللی خزر به چشم خود دیدیم. دور نیست که این دو مهره سیاسی ما را در راه منافع خود و به زودی برای نتانیاهو و ترامپ قربانی کنند. اما ما بیتوجه به اینکه در جهان سیاست امروز وفاداری مادامالعمر معنا نداشته، دوست همیشگی و دشمن دائمی وجود ندارد، به سیاستهای یکسان، مستمر و واحد دست زدهایم و دریغ از یک تشر به این دو فرد.
بر همه ما روشن است که بخش زیادی از واردات کشور ما و خروج ارز فقط و فقط تحمیل قدرتهایی نظیر چین و روسیه است و ماحصل این معادله برد ـ باخت افزایش فقر و فلاکت و بیاعتمادی در بین مردم است. میطلبد که حلقه تفکر اول کشور از نظامی به اقتصادی ـ سیاسی تغییر نماید تا در سیاست خارجی برد ـ برد معنا یابد.
اشتباه تاریخی دیگر حاکمیتها حسادت بوده، به خصوص نسبت به افرادی که در دل مردم جایگاه محکمی داشتند و به عینه میبینیم که ما هم در حال تکرار همان اشتباهات و رفتارها هستیم. بعضی با خطای بیشمار در مصونیت کامل قرار دارند و دیگران با همه محبوبیت ملی و نجابت و سیادت به گونهای در حصر و ممنوعیت تصویری و مردم نظارهگر این رفتار سراسر کینه و حسد. توصیه میکنم همه مردم در این راستا دو نامه مقام رهبری را در کتاب «بر تبعید»، صفحات (246) و (247) خطاب به ریاست شهربانی ایرانشهر و مسئولان کمیته ایرانی دفاع از حقوق بشر را مطالعه کنند.
اما کلام آخر؛ آقای دکتر روحانی! شما به عنوان پاسدار قانون اساسی قطعاً از وضعیت سخت زندگی آحاد ملت آگاهید و میدانید که خط فقر به (47) میلیون رسیده، امنیت غذایی و دارویی کشور در هالهای از ابهام قرار گرفته، کاهش (50) درصدی ارزش پول ملی و گرانی افسارگسیخته را بخشی از اقتصاددانان دلسوز ما به خود دولت منتسب میکنند، چراکه وقتی بیش از (90) درصد اقتصاد ما دولتی است (رنجبرزاده ـ تشکر) بنابراین انگشت اتهام در بازار خودرو، ارز، مسکن و طلا به سوی خود دولت و بانک مرکزی نشانه میرود.
آقای دکتر روحانی! آیا سوزنبانان اقتصاد متوجه فرار قطار اقتصاد از ایستگاه دوگل شدهاند؟ آیا شما به عنوان لکوموتیوران اصلی این قطار خواهید توانست تصمیمی شجاعانه برای نجات این ارابه سرگردان بگیرید (رنجبرزاده ـ ممنونیم) تا آن را از هوای مهآلود که بر تمامی مسیر سایه افکنده به سلامت خارج کنید؟ و قطعاً آخرین حرکت نجاتبخش شماست. شاید یک راه هرس و حذف درختان کهنه و علفهای هرز در مناصب مدیریتی باشد. (نایبرئیس ـ یک دقیقه بیشتر صحبت کردید) آقای دکتر! یک شعر کوتاه:
تحریم اگر چه سد پویایی توست
چشمم به نبرد بس تماشایی توست
ایران من مترس از بازی دهر
یک ملت سربدار دارایی توست

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون و متشکرم. ناطق بعدی را دعوت کنید.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای دکتر محمدجواد جمالینوبندگانی نماینده محترم فسا دعوت میکنیم، بفرمایید.

محمدجواد جمالی نوبندگانی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت مردم شریف ایران اسلامی و همکاران عزیز عرض سلام و ادب دارم. ابتدائاً فرا رسیدن هفتم تیر سالگرد شهدای شهید سرچشمه، شهید مظلوم دکتر بهشتی و جمعی از یارانشان و منجمله همکاران عزیزمان در مجلس شورای اسلامی را گرامی میداریم.
همکاران عزیز! شرایط مملکت شرایط خاص و ویژهای است که لازم است مقداری در رابطه با این شرایط تذکراتی به قوای سهگانه داده شود. اولین قوه، قوه مجریه است که تمامی امور اجرایی کشور را به دست دارد و لکوموتیوران این قطار اقتصادی، اجتماعی و سیاسی کشور است. ضرورت دارد ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران جناب آقای دکتر روحانی به اتفاق وزرای اقتصادی خودشان در یک کنفرانس مطبوعاتی با حضور مسئولان جراید به تبیین شرایط اقتصادی مملکت بپردازند. همچنین حضور ایشان در مجلس شورای اسلامی برای مشخص کردن مؤلفههای داخلی و خارجی مشکلات حتماً ضرورت دارد و من از همین جایگاه از ایشان میخواهم که تشریف بیاورند و این خلأیی که ایجاد شده و در اثر ایجاد این خلأ کسانی که خود چه در داخل و چه در خارج یکی از مؤثرترین ایجادکنندگان مشکل اقتصادی کشور هستند بر موج سوار شده و در فضای مجازی و حقیقی دارند جامعه را به سمت و سویی میکشند که نیت شومشان همانا ضربه زدن به ایران است.
حرف درستی است که امروز دشمن دنبال ضربه زدن به انقلاب اسلامی صرف نیست، بلکه میخواهد ایران را بار دیگر تخریب کند. ما در آستانه سالگرد ورود منافقین به فاز نظامی هستیم. دوستان! سال 60 را از یاد نبریم. همین الان هم در موجسواری که منافقین و سلطنتطلبها دارند مواظب باشیم. روی پیامهای بهحق مردم، کسبه، اصناف و خانواده شهدا دارند موجسواری میکنند. بدانیم که شرایط، شرایط ویژهای است. بنابراین من خواهش میکنم هیأت محترم دولت هم علاوه بر نقشآفرینی مهمی که امروزه دارد، از انفعال و تصمیماتی که بعضاً تصمیمات خلقالساعهای است و میتواند اثر منفی در اقتصاد کشور بگذارد، برای اینکه بگویند کاری کردیم، از آن هم بپرهیزند.
قوه محترم قضائیه؛ هفته قضائیه را تبریک میگوییم و از تلاشهای قضات محترم هم تشکر میکنیم. اما اینکه قضات و قوه قضائیه محترم در برخورد سریع، بدون رعایت این جناح و آن جناح، این فرد و آن فرد و مناصب بتواند برخورد شایسته، صریح، شفاف و یکسانی با همه اینها داشته باشد، در اعتمادسازی مردم و پیشگیری از جرایم نقش بسزایی دارد. همچنین آن موضوعی که کار قوه قضائیه را تکمیل میکند بحث تحقیق و تفحصهایی است که مجلس شورای اسلامی میفرستد و واقعاً ما تقاضا داریم برای اینکه وقتی نمایندگان مردم به یک نتیجهای میرسند، قوه قضائیه هم مکمل آن باشد و طوری برخورد کند که انشاءالله نقش پیشگیرانه و عبرتآموزی برای متخلفین اقتصادی و اجتماعی داشته باشد.
همچنین قوه محترم مقننه؛ همانطورکه مقام معظم رهبری فرمودند نمایندگان مردم عصاره فضایل مردم هستند. عزیزان! ما باید بدانیم که نقش ما نقش متفاوتتری در قوای دیگر است. نوع بیان مشکلات ما حتماً باید متفاوتتر باشد. بدانیم شرایط، شرایط ویژهای است، بدانیم شاید برخی از مشکلاتی که امروز وجود دارد مربوط به جزئینگریهای ما هم است. اگر ما ملی فکر میکردیم و میگفتیم اولویتها که باز مقام معظم رهبری فرمودند مهم هستند، اولویتبندی کارها را انجام میدادیم شاید برخی از مشکلاتی که امروز وجود دارد وجود نداشت.
من این نکته را دو بار تکرار میکنم، بزرگی از سیاستمداران جهانی میگوید من دنبال منافع درازمدت مردم هستم تا رضایت کوتاهمدت آنها. اگر دنبال منافع درازمدت باشی در نهایت رضایت آنها هم به دست خواهد آمد. عزیزان! امروز شرایط، شرایط ویژهای است، مشکلات وجود دارد. مردم! بدانید نمایندگان شما مطلعند، از بیکاری، از مسائل و موانعی که در اشتغال وجود دارد، از تحصیلکردگان، از مسائل اجتماعی و اقتصادی، ولیکن باید تفکیک کنیم، انصاف داشته باشیم. ما حتماً در رابطه با مسائل داخلیمان همانطورکه عرض کردم باید مسائل توسط مسئولینمان بیاید تبیین شود، ولی بدانید که امروز عربستان به عوامل خودش دستور داده که دلار را برای من بالای (400) تومان بخرید. ما چقدر دلار داریم؟ چقدر میتوانیم در بازار بریزیم که آنها خارج کنند؟ سال گذشته فقط (5/2) میلیارد دلار مسافرین ما در ترکیه خرج کردند. آنها همه وارد کشور میشود و خارج میکنند. فشار نیاورید، همانهایی که رهبری هم فرمودند این مسائل و مشکلات را ایجاد میکنند، بعد جو روانی ایجاد میکنند و بعد دنبال عملیاتهایی هستند که خودتان میبینید امروز دشمن برای ما چنگ و دندان نشان میدهد. بدانیم امروز روز تسویهحساب سیاسی و جناحی نیست، همه ما در یک کشتی نشستهایم. (رنجبرزاده ـ خلاصه بفرمایید) این را بدانید که ما میبایستی مثل یک تیم، به تیم فوتبالمان اشاره کنم، از همه آنها تشکر کنم، از مربیاش هر چند خارجی بود، ولیکن عرق ایرانی داشت. ما هم بیاییم همینطور باشیم. فکر کنیم در چه شرایطی قرار داریم، ما امنای ملت هستیم، ما عصاره فضایل ملت هستیم، نباید مثل خیلیها صحبت کنیم. ما بایستی حرف مردم را بزنیم، اما به نوعی که بتواند راهگشا باشد.
من در کلام آخرم از هیأترئیسه محترم مجلس میخواهم همانطورکه آقای دکتر لاریجانی فرمودند بیاییم آن (10)، (20) مشکل اساسی که وجود دارد، شرایط صحن و کمیسیونها را از این وضعیت روزمرگی (نایبرئیس ـ خیلی ممنون آقای دکتر، متشکرم) که فقط ما داریم تولید قانون میکنیم در بیاوریم و این شرایط را عوض کنیم تا بتواند مجلس هم پاسخگوی مردم باشد و در کنار قوای دیگر مؤثر باشد. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای دکتر جمالی تشکر میکنیم. از جناب آقای دکتر حسینعلی شهریاری نماینده محترم زاهدان دعوت میکنیم. آقای دکتر! به مدت پنج دقیقه در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

حسینعلی شهریاری
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
ابتدا سالگرد شهادت شهید بهشتی و یارانش را گرامی میداریم و از تیم ملی فوتبال ایران که با غیرت ایرانی بازیهای آبرومندانهای را به نمایش گذاشتند تقدیر و تشکر میکنم.
این روزها مردم ما شاهد سوءمدیریت دولتمردان در کنترل کلیه امور کشور هستند. متأسفانه اتفاقاتی که در این یکی، دو سال گذشته افتاد و باعث کاهش شدید ارزش پول ملی ما شد که تقریباً شاید بتوان گفت در این یکی، دو سال تقریباً ارزش پول ملی ما (300) درصد کاهش پیدا کرده و خیلی از مردم زیر خط فقر قرار گرفتند، به خاطر مشکلاتی که دولتمردان و به علت عدم توانایی آنها در کنترل امور کشور داریم. علیرغم قولهای متعدد دولتمردان، متأسفانه نه در کنترل نرخ ارز، نه در کنترل نرخ طلا و خودرو و حتی مایحتاج روزمره مردم، دولت ناتوان بوده است. واقعاً امروزه شما تمام مایحتاج روزمره مردم را اگر نگاه کنید (50) تا (100) درصد افزایش قیمت داشته است. این آماری که راجع به تورم میدهند اگر دولت بیاید به طور جداگانه تورم در مواد خوراکی، پوشیدنی و بهداشتی و درمانی مردم را محاسبه کند شاهد خواهیم بود که در بعضی موارد شاید (100) درصد و یا (70) درصد افزایش داشته و مشکلات زیادی را برای مردم به وجود آورده است.
متأسفانه نه تنها دولت، بلکه مجلس هم به وظیفه قانونی خود عمل نکرده است. نطقهایی که نمایندگان مجلس انجام میدهند بیشتر جنبه انتخاباتی برای حوزه انتخاباتی آنها دارند. آیا دولتها به تذکرات، سؤالات، استیضاحها، تفحصهایی که مجلس انجام میدهد توجهی داشته است؟ آیا تا حالا نمایندگان شاهد بودهاند که دولت در رابطه با سؤالی که میکند یا تذکری که چه شفاهی و چه کتبی میدهد، نتیجهای حاصل شده است؟ واقعاً اینکه میگویند نمایندگان عصاره ملت هستند صحت دارد؟ دقیقاً و قطعاً میشود گفت که این وجود خارجی ندارد. آیا انتخابات ما یک انتخابات سالمی است؟ آیا منِ نماینده با چه رانتهایی، با چه کارهایی و با چه زد و بندهایی وارد مجلس شورای اسلامی میشوم؟ رؤسای جمهور ما با چه قولهایی که حتی یکدهم آن را هم نمیتوانند انجام دهند وارد دولت میشوند؟ واقعاً تا کی باید مردم شاهد سوءمدیریت ما باشند؟
شاید ما منتظر باشیم که مردم بریزند ما نمایندگان مجلس و دولتمردان را بیرون کنند. دولتها و مجلس سالها است تلاش میکنند نظام جمهوری اسلامی را از بین ببرند، ولی این مردم بودند که تا حالا مانع شدند و نگذاشتند. ولی جان مردم به لبشان رسیده، تا کی باید مردم این همه گرفتاری را به خاطر سوءمدیریت ما تحمل کنند و شاهد این همه گرفتاریهای روزمره مردم باشیم و فقط اکتفا کنیم که بیاییم یک نطقی کنیم و یا تذکری بدهیم و وقتی که نمایندگان سؤالی میکنند دولتمردان همه بسیج میشوند که سؤال را پس بگیرند. نمایندهای که نداند و سؤالی را امضا کند، آیا شایستگی مجلس را دارد؟ نمایندهای که نداند که سؤال کند و یا استیضاح کند و بعد امضایش را پس بگیرد شایستگی این مجلس را دارد؟
گرفتاریهای ما از مجلس شورای اسلامی است که وظیفه نظارتی خودش را به نحو احسن انجام نمیدهد. امروز مردم فقیر و مستضعف ما دچار مشکلات زیادی هستند. بازاریان و اصناف ما حق دارند که تظاهرات کنند، حق دارند که اعتراض کنند، حق دارند که به دولت و مجلس اعتراض کنند، چرا مشکلات این عزیزان را حل نمیکنیم؟
آیا وقتی نطقی انجام میدهیم، عزیزان میآیند آنها را میبوسند به گفته یکی از برادران عزیز مگر ما از فتح کربلای (5) آمدهایم که میآیند روبوسی میکنند؟ اینها چه جنبهای دارد؟ چه ارزشی دارد که وقتی یک نمایندهای میآید یک نطقی میکند (50) نفر میریزند و او را میبوسند؟ ما به وظیفه ذاتی نمایندگی خودمان عمل کنیم.
استان سیستان و بلوچستان از بین رفت، مردم سیستان دارند مهاجرت میکنند، شهر زاهدان مرکز استان (30) درصد آب لولهکشی ندارد، دولتمردان عرضه و توان مدیریتهایشان را ندارند. وزیر قول میدهد ولی نمیتواند مدیر نالایق و پروازی خودش را عوض کند. تا کی باید شاهد این بیعرضگی و روزمرگی دولتمردان باشیم (رنجبرزاده ـ جمعبندی بفرمایید) و نتوانیم کاری برای مردم انجام بدهیم؟
متأسفانه ما نمایندگان برای این مردم کاری انجام ندادیم، حرف زدیم، گفتاردرمانی کردیم. یک فاصله طبقاتی عجیبی بین دولتمردان و نمایندگان مجلس با مردم عادی وجود دارد. اگر این همه دزدی، فساد و اختلاس که همه به نوعی با رانت دولتمردان و مجلسیها انجام میشود وجود نداشت، (رنجبرزاده ـ وقتتان تمام شد) قطعاً وضعیت کشور خیلی بهتر از این بود. امیدواریم که انشاءالله همه ما به وظیفه ذاتی خودمان عمل کنیم.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان
خیلی متشکر از جناب آقای دکتر شهریاری.

اکبر رنجبرزاده
تشکر از جناب آقای دکتر شهریاری. از جناب آقای جلیل مختار نماینده محترم آبادان دعوت میکنیم تشریف بیاورند. به مدت پنج دقیقه در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

جلیل مختار
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و درود به مقام معظم رهبری، روح طیبه شهدا و امام شهدا و سلام و احترام خدمت هموطنان عزیز ایران اسلامی به ویژه مردم عزیز و غیور آبادان. در وضعیت کنونی که استکبار جهانی با تمام قوا و با توطئههای پیچیده و شوم به دنبال ضربه زدن به نظام جمهوری اسلامی میباشد، توقع این است که تمامی ارکان نظام همدل و همراه و حاضر در صحنه بوده و با خدمت صادقانه به مردم شریف ایران و حل مشکلات آنها نقشههای شوم دشمنان را نقش بر آب کند.
همیشه خط مقدم مبارزه با دشمنان خط خونینرنگ خوزستان بوده و هست. لیکن مردم ولایتمدار، غیرتمند و شجاع آن خطه با صبر و بخشش جان و مال خود همواره در مقابل دشمنان ایستادهاند، آیا سزاوار این مردم است که با همه این جانفشانی و ایستادگی و برخورداری از نعمتهای خدادادی همچون آب، نفت، گاز، پتروشیمی، بنادر و غیره در محرومیتهای مختلف به سر ببرند؟ توقع میرفت که بهترین زندگی با امکانات مرفه در اختیار آنان قرار میگرفت. لیکن با بیتدبیری، بیانگیزگی و عدم توجه دولتمردان هیچگونه اقدام مؤثری به عمل نیامده، مشکل جوانان هنوز حل نشده است. متأسفانه روز به روز به نرخ بیکاری افزوده و سبب مهاجرت جوانان جویای کار از آبادان به شهرهای دیگر شده است. چرا وزارت نفت آخرین امید جوانان آبادانی یعنی اشتغال در فاز (2) پالایشگاه آبادان با اعمال نفوذ و بیتدبیری مسئولان این فرصت شغلی را به افراد غیربومی واگذار میکنند؟ چرا مشکل ریزگردها و عواقب ناشی از آن دو دهه است که مردم خوزستان را درگیر خود کرده است و علیرغم پیگیری شدید نمایندگان و قول مکرر مسئولین، همچنان این معضل به قوت خود باقی است؟
بحث آب شرب سالها است آرزوی دیرینه مردم خوزستان به خصوص آبادان، خرمشهر، شادگان و هر دولتی که آمد قول اصلاح آن را به مردم داد. اما در عمل این وضعیت روز به روز بدتر شده است. الان که من در محضر شما همکاران گرامی قرار دارم مردم آبادان، خرمشهر، شادگان از آبی استفاده میکنند که به دلیل شوری زیاد به هیچوجه قابل شرب و استفاده نمیباشد. آیا این کمترین خواستههای حق مسلم آنها نیست؟ چرا تاکنون این خواسته حیاتی محقق نشده است؟
در آخر ضمن تأکید به ایجاد محرکهای اقتصادی منطقه آزاد اروند، چرا قبل از حذف روادید، زیرساختهای اقتصادی درخصوص عرضه ارزاق عمومی ایجاد نشده است تا نتیجه این عمل حداقل برکتی بر سفره مردم آبادان و خرمشهر داشته، نه اینکه باعث کاهش ارزاق عمومی و افزایش قیمت در بازار و بالطبع به نتیجه معکوس برای رفاه مردم آبادان و خرمشهر داشته است؟ چرا منطقه آزاد ممنوعیت بهکارگیری بازنشستگان را اجرایی نمیکند؟ با تشکر.

مسعود پزشکیان
آقای مختار! خیلی ممنون از مراعات وقت.
7
اعلام وصول تقاضای رسیدگی به لایحه حمایت از اطفال و نوجوانان طبق اصل (85) قانون اساسی

مسعود پزشکیان

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! در راستای اعمال ماده (167) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، تقاضای تعدادی از همکاران درخصوص اجرای اصل (85) قانون اساسی، لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان اعلام وصول میشود.

احمد امیر آبادی فراهانی
جناب آقای محمدرضا پورابراهیمی نماینده محترم کرمان و راور از طرح سؤال خود از وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص دلایل انتصاب مدیرعامل سابق بانک رفاه کارگران انصراف دادند که این هم اعلام وصول میشود.
9
قرائت بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخصوص تقدیر از تیم ملی فوتبال در جام جهانی 2018

محمد علی وکیلی
آقای رئیس! یک بیانیه داریم.

مسعود پزشکیان
بیانیه را قرائت بفرمایید.

محمد علی وکیلی
بیانیه حمایت اکثر نمایندگان محترم از تیم ملی فوتبال بدین شرح قرائت میشود:
به نام یزدان پاک
ز نیرو بود مرد را راستی
ز سستی کژی زاید و کاستی
مردان مرد ایرانزمین حاضر در جام جهانی روسیه! میلیونها فوتبالدوست جهان نظارهگر غیرت و غرور شما شیرمردان در بازی جوانمردانه با بزرگان فوتبال دنیا بودند. صحنههای هنرمندانه هر یک از شما قهرمانان ایرانزمین در رویارویی با بهترینهای فوتبال جهان در خاطر و خاطره فوتبال دنیا خواهد ماند. دوربینهای جهان یک بار دگر جسارت و شهامت ایرانیان را در ایراندوستی به تصویر کشیدند.
وطن یعنی گذشته، حال، فردا
تمام سهم یک ملت ز دنیا
وطن یعنی چه آباد و چه ویران
وطن یعنی همینجا، یعنی ایران
این توفیق که صدها قافله دل ایرانی را به همراه داشت جز در سایه هدایت درست، وحدت و یکپارچگی تیمی و ازخودگذشتگی دستیافتنی نبود. خدا را شاکریم که خوش درخشیدید و موجب شادی قلب میلیونها ایرانی گردید. ما نمایندگان ملت بر خود لازم میدانیم ضمن شادباش، مراتب تشکر و تقدیر مردم شریف ایران از تکتک کاروان فوتبال در جام جهانی 2018 را اعلام بداریم. فرزندان ایران عزیز! بیشک درخشش بینظیر شما قابل اندازهگیری نیست، اما بر دولتمردان فرض است به منظور تقویت روحیه خودباوری، تلاش شما عزیزان را قدر بدانند و ارج بگذارند.
10
تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به مسئولان اجرایی کشور

مسعود پزشکیان

علی اصغر یوسف نژاد
تذکرات کتبی
بسم الله الرحمن الرحیم
ـ آقای سیدجواد حسینیکیا (سنقر) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه آیا رئیسجمهور نمیداند مردم در عسرت و زیر بار فشار گرانی قد خم کردهاند و پاسخگو هم نیست؟ چرا اقدام فوری و کارگشا صورت نمیگیرد؟
ـ آقای علیمحمد شاعری (بهشهر، نکا و گلوگاه) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص عدم جذب مناسب تسهیلات حمایت از تولید و اشتغال روستایی.
ـ آقای یعقوب شیویاری (میانه) به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص عدم توجه به ظرفیت معادن شهرستان میانه با توجه به تنوع مواد معدنی موجود و لزوم سرمایهگذاری و بهرهبرداری از آنها که توان اشتغالزایی بالایی را نیز داشته و در کاهش نرخ بیکاری مؤثر است.
ـ آقایان: حسن لطفی (رزن) و احمد بیگدلی (خدابنده) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص دلیل بیتوجهی به مشکلات کشاورزان.
ـ آقای علی بختیار (گلپایگان و خوانسار) به رئیسجمهور محترم درخصوص نابسامانی بازار سکه و ارز که موجبات نابسامانی معیشت مردم عزیز و همه اقشار شده است و نیاز به تدبیر جدی دارد.
ـ آقایان: نادر قاضیپور (ارومیه) و محمدرضا رضاییکوچی (جهرم) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص رسیدگی جدی و فوری به کارگران عزیز کارخانجات تعطیلشده ارومیه.
ـ آقای حبیباله دهمرده (زابل، زهک، هیرمند، نیمروز و هامون) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه طبق گزارش ارسالی و قول شما به اینجانب خواهشمند است دستور فرمایید به خشکسالی ویرانگر سیستان که مردم دار و ندار خود را از دست داده و یک فاجعه در حال رخ دادن است فوراً رسیدگی کنید.
به وزیر کشور درخصوص گذرگاههای مرزی که یک فرصت است و محل داد و ستد شرافتمندانه مردم بزرگوار است، چرا این همه دارای نشیب و فراز میباشد؟
به وزیر امور خارجه درخصوص اینکه چه اقدامی برای اشرار و ناامنی در مرز سیستان و بلوچستان با کشور پاکستان انجام دادهاید؟
ـ آقایان: نادر قاضیپور (ارومیه) و علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزرای کشور، جهادکشاورزی و راه و شهرسازی درخصوص تسریع در پرداخت خسارت سیل جاری در استانهای آذربایجانغربی.

مسعود پزشکیان
آقای یوسفنژاد! تذکرات را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
تذکرات کتبی
آقای بیتاله عبدالهی (اهر و هریس) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه چرا کل ظرفیتهای کشور برای مبارزه با گرانی و رفع بیکاری به کار گرفته نمیشود؟
ـ آقایان: علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) و نادر قاضیپور (ارومیه) به وزرای تعاون، کار و رفاه اجتماعی، امور اقتصادی و دارایی و صنعت، معدن و تجارت درخصوص لزوم جلوگیری از انتقال بیمه بیمهشدگان تأمیناجتماعی و قالیبافان و بافندگان فرش به بیمه کشاورزی روستایی و عشایری.
ـ آقای محسن بیگلری (سقز و بانه) به وزرای کشور و امور خارجه درخصوص اینکه برای چندمین بار تذکر میدهم که بازارچه مرزی سیف سقز حدود ده سال است که بسته شده است و در این شهرستان مرزی و محروم بیکاری بیداد میکند. چرا برای بازگشایی آن بازارچه که حق مرزی مردم آن شهرستان میباشد چارهای اندیشیده نمیشود؟
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) به وزیر نفت درخصوص اینکه به چه دلیل دفترچههای حمل سوخت بعضی از رانندگان را ابطال نمودید و به بعضی از نورچشمیها مجوز دادید؟
ـ آقای احمد حمزه (کهنوج، منوجان و رودبارجنوب، قلعهگنج و فاریاب) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص پرداخت پول گندم خریداریشده از کشاورزان جنوب کرمان.
ـ آقای سیدمصطفی ذوالقدر (میناب، رودان، جاسک، سیریک و بشاگرد) به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص اقدام لازم برای تکمیل مجتمع فرهنگیهنری شهرستان میناب.
ـ آقایان: جلال محمودزاده (مهاباد) و علیمحمد مرادی (قروه و دهگلان) به وزیر نیرو درخصوص دلیل عدم مدیریت تأمین برق کشور.
ـ آقای محمد وحدتیهلان (بستانآباد) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص علت عدم پرداخت به موقع پاداش پایانخدمت و حق مرخصی و هزینه ازدواج فرزندان فرهنگیان عزیز.
به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص علت عدم برنامهریزی برای کنترل افزایش قیمت ارز، التهاب بازار، تخصیص ارز برای نیازهای واقعی مردم و عدم برخورد جدی با مفسدین اقتصادی و عاملین گرانی.
ـ آقای محسن بیگلری (سقز و بانه) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص اینکه آیا خبر از مشکلات بحرانی مرغداران دارید که اکثراً در حال ورشکستگی هستند؟ چرا چارهای اندیشیده نمیشود؟
ـ آقای صدیف بدری (اردبیل، نمین، نیر و سرعین) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص حل مشکل بهورزان زحمتکش و عزیز که در روستاها و نقاط محروم فعالیت میکنند، از جمله کارانه فعالیت به موقع پرداخت شود و احتساب دو سال آموزش به عنوان سابقه خدمت.
ـ آقای احد آزادیخواه (ملایر) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص دستور رسیدگی عاجل به وضعیت بیش از (40) هزار نوجوان ملایری که در حرفه خیاطی و منبتکاری مشغول هستند و از نظر بیمه و تسهیلات بانکی نیاز به مساعدت دارند.
ـ آقایان: نادر قاضیپور (ارومیه) و علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص تعیین تکلیف متقاضیان مسکن مهر شهر جدید پردیس.
ـ آقای قرجه طیار (گنبدکاووس) به اتفاق (30) نفر از همکاران به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص عقد قرارداد دائم با کارگزاران مرکز مخابرات روستایی براساس مصوبه مجلس.
ـ آقای شمسالله شریعتنژاد (تنکابن، رامسر و عباسآباد) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص علت عدم افتتاح بیمارستان عباسآباد بعد از یک سال و نیم از آمادهسازی چیست؟
11
قرائت نامه نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخصوص لزوم ترمیم بخش اقتصادی دولت متناسب با شرایط موجود

محمد علی وکیلی
بسم الله الرحمن الرحیم
نامه (187) نفر از نمایندگان خطاب به آقای رئیسجمهور محترم درخصوص ضرورت ترمیم کابینه. (187) نفر از نمایندگان طی این نامه خواهان ترمیم کابینه شدهاند.
بسم الله الرحمن الرحیم
حضرت حجتالاسلام والمسلمین جناب آقای دکتر روحانی رئیس محترم جمهور
با سلام و احترام
به استحضار میرساند شرایط کنونی اقتصادی کشور ایجاب میکند قوای سهگانه در جهت استحکام بیشتر نظام جمهوری اسلامی و نیز در جهت کاهش فشار معیشتی و اقتصادی بر مردم شریف میهن اسلامیمان و جلوگیری از کاهش بیش از حد قدرت خرید آنها، افزونتر از گذشته تلاش کنند.
با توجه به تأکیدات مقام معظم رهبری، حمایت از دولت محترم برای فائق آمدن بر چالشهای اقتصادی کشور لازم و ضروری است و امیدواریم دولت محترم نیز این حمایت را قدر دانسته و با یادآوری عهد خود با مردم، اعتماد روزافزون مردم به چارچوبهای نظام اجرایی کشور را فراهم آورد. آگاه هستیم که امروز در شرایط اقتصادی با تحریمها و توطئههای پیچیده دشمنان این مرز و بوم و تشکیل اتاق جنگ اقتصادی علیه جمهوری اسلامی ایران مواجه هستیم. اما برخی ناکارآمدیهای بخش اقتصادی دولت در این زمینه تأثیر جدی داشته است.
ضرورت دارد دولت برنامهریزی دقیق اقتصادی متناسب با شرایط موجود داشته باشد. به نظر اینجانبان عملکرد نامناسب مدیران ارشد اقتصادی کشور در طی سالهای اخیر موجب بیاعتمادی روزافزون مردم نسبت به تصمیمات و سیاستهای ابلاغی و اجرایی در بخش اقتصادی کشور گردیده است و این امر بازنگری در مجموعه تیم اقتصادی دولت را ضرورتی دوچندان و اجتنابناپذیر مینماید.
اگرچه مجلس شورای اسلامی در راستای وظایف و اختیارات و با استفاده از ابزارهای قانونی پیشبینیشده میتواند نسبت به اصلاح این مهم اقدام نماید، ولی از جنابعالی به عنوان منتخب مردم و رئیس دولت که مسئولیت اداره اجرایی کشور را به عهده دارید انتظار داریم قبل از تصمیم نمایندگان مجلس شورای اسلامی نسبت به این مهم، یعنی تغییر در مجموعه مدیریتی تیم اقتصادی با رویکرد چابکی و درک حساسیتهای کنونی با هدف هماهنگی و کارآمدی هر چه بیشتر تیم اقتصادی اقدام عاجل به عمل آورید.

مسعود پزشکیان
12
تذکر آییننامهای و اخطار قانون اساسی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

علی اصغر یوسف نژاد
تذکرات شفاهی، جناب آقای سیدحمیدرضا کاظمی بفرمایید.

سیدحمیدرضا کاظمی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام خدمت ملت شریف ایران اسلامی و مردم ولایتمدار حوزه انتخابیهام پلدختر و معمولان و تشکر از فرامین مقام معظم رهبری در دیدار نمایندگان مجلس و گرامیداشت سالروز شهدای هفتم تیر و تبریک هفته قوه قضائیه.
تذکر اول به ریاست محترم جمهور جناب آقای دکتر روحانی؛ جناب آقای دکتر روحانی! همانگونه که مستحضرید با افزایش قیمت ارز، سکه و طلا و افزایش لجامگسیخته کالاهای اساسی و مواد غذایی، خودرو و دیگر کالاهای مصرفی که نقطه آسیبپذیری محرومین و فقرا است، در حال حاضر شاهد بیثباتی فزایندهای در اقتصاد هستیم که متأسفانه سکوت و بیعملی دولت به خصوص تیم اقتصادی آن بر بیاعتمادیها و هرج و مرج مالی و اقتصادی دامن زده است که جا دارد ریاست محترم جمهور نسبت به تغییر تیم اقتصادی اقدام عاجل نماید.
یکی دیگر از راههای برونرفت از این وضعیت جذب سرمایه خارجی جهت تولید و اشتغال است که متأسفانه در این خصوص هم انگیزهای در تیم اقتصادی دولت وجود ندارد. مواردی وجود دارد که در صورت نیاز ارائه خواهم داد. باید بدانیم که ماهیت اتفاقات اخیر صرفاً اقتصادی نبوده و دارای پیچیدگیهای روانی و اجتماعی است که لازم است در کنار کارشناسان اقتصادی، کارگروه اجتماعی ـ روانی نیز در دولت تشکیل شده و تمام تحولات را رصد و گزارش کند تا در سیاستگذاریها مورد بهرهبرداری قرار گیرد و اولین اولویت باید بازگرداندن انضباط و آرامش به حوزه اقتصاد و همزمان افزایش اعتماد به برنامههای اقتصادی دولت و تدابیر آن باشد.
تذکر دوم به وزیر جهادکشاورزی؛ جناب آقای مهندس حجتی! خشکسالی اخیر باعث بروز خسارت زیادی به کشاورزان زحمتکش حوزه انتخابیه اینجانب شهرستان پلدختر و معمولان شده است. از طرفی کشاورزان دیگر قادر به پرداخت اقساط وامهای دریافتی خود نیستند. لذا با توجه به مشکلات موجود، دستور فرمایید نسبت به استمهال وامهای کشاورزان اقدام عاجل صورت پذیرد و همچنین درخواست کشاورزان افزایش قیمت گندم جهت تشویق کشاورزان به کشت استراتژیک گندم است.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون از مراعات وقت.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای محمدابراهیم رضائی نماینده محترم خمین بفرمایید.

محمدابراهیم رضائی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تشکر از تیم ملی فوتبال کشورمان که با افتخار و سربلندی به کشور بازگشتند، تذکر من به رئیسجمهور محترم است. دولت آمریکا وزارت خزانهداری خود را ستاد جنگ علیه ملت ایران نموده، دولت شما هم اعلام جنگ اقتصادی تمامعیار در مقابل توطئهها و تهاجمات آمریکا نموده است. ولی از مقتضیات و آرایش و سازماندهی و بسیج همه توانمندیها و ظرفیتهای داخلی برای مقابله با دشمن خبری نیست.
رئیسجمهور محترم! برای رویارویی با دشمن بایستی ژنرالهای اقتصادی مدیر، شجاع، مجاهد و خستگیناپذیر جایگزین مدیران کمکار، مرعوب و ناکارآمد در این شرایط شوند. تیم اقتصادی شما نمیتواند در شرایط جنگی تدبیر و تصمیم شجاعانه و انقلابی بگیرد. از نوع مدیریت در بازار ارز و سکه، ناتوانی تصمیم و تدبیر کاملاً مشهود است و از همه بدتر اینکه کشوری با ظرفیت اقتصادی بسیار بالا، ارزش پول ملیاش از کشورهای همسایه عراق و افغانستان نازلتر شده است. چه کسی مسئول است؟ از مدیران و مشاوران تیم اقتصادی خود که همه دارای مدارک علمی دکتری هستند سؤال نمایید. ولی جواب را از یک پیرمرد روستایی در دورافتادهترین نقاط کشور بشنوید که هیچیک از استدلالهای تیم اقتصادی شما را نمیپذیرند و علت را نادانی، ناتوانی و بعضاً خیانت عوامل نفوذی میدانند.
ملت به شما رأی داده که درست مدیریت کنید و پاسخگوی رفع مشکلات باشید و از حواشی بپرهیزید و برای رفاه و آسایش و رفع دغدغهها تدبیر و تلاش نمایید. با مردم مشکلات را در میان بگذارید (نایبرئیس ـ متشکرم) و از ظرفیت مردمی و همراهی آنان در رفع مشکلات بهره ببرید و بدانید که در جلوی چشم ما کلکسیونی از شکستهای راهبردی دشمن، آمریکایی ـ صهیونیستی وجود دارد.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون و متشکرم. نفر بعدی صحبت کند.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای داریوش اسمعیلی بفرمایید.

داریوش اسمعیلی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن گرامیداشت هفتم تیرماه سالگرد شهادت شهید بهشتی و (72) تن از یاران انقلاب.
اولین تذکر من به وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی و همچنین سازمان محیط زیست کشور درخصوص ضرورت تسریع در انتقال کارخانه سیمان فارس از مرکز شهر شیراز به خارج از شهر است. متأسفانه علیرغم اینکه این کارخانه سیمان با تکنولوژی بیش از (40) سال قبل مشغول فعالیت است و منشأ بسیاری از بیماریها و ناراحتیها در مرکز شهر است، همه مقدمات کار انجام شده، شهرداری محترم شیراز، شورای محترم شهر شیراز، استانداری استان فارس، همه زمینهها را فراهم کردند، نسبت به تغییر کاربری زمین اقدام کردند، مدیرعامل محترم شستا کلنگ کارخانه سیمان را در خارج از شهر شیراز به زمین زده، ولی با کمال تأسف اقدامی صورت نگرفته و هیچکس پاسخگو نیست. اگر اینچنین است سازمان محترم محیط زیست چرا ساکت نشسته؟ چرا سازمان محترم محیط زیست که شاهد این است مردم شیراز ناراحتند، هر روز به مریضیهایشان اضافه میشود، بحث سرطان در شهر شیراز به خاطر این سیمان و آلودگی این کارخانه که در مرکز شهر است دارد بیداد میکند. سازمان محیط زیست که وظیفه دارد چرا ساکت نشسته، چرا تذکر نمیدهد، چرا چنین کارخانه سرطانزایی را در مرکز شهر شیراز تعطیل نمیکند؟ خواهش میکنم که هم وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی اقدام کند و اگر نمیخواهد اقدام کند سازمان محیط زیست وارد شود و مسئولیت انسانی، شرعی و قانونی خودش را انجام بدهد. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون آقای دکتر) انشاءالله امیدوارم که این تذکر جدی گرفته شود و ما مجبور نشویم از طرق دیگر اقدام کنیم، سپاسگزارم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، نفر بعدی را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای نصراله پژمانفر نماینده محترم مشهد بفرمایید.

نصراله پژمان فر
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض تسلیت شهادت شهید بهشتی و یاران باوفای ایشان و شکرگزاری در نعمت حفظ سلامت مقام معظم رهبری در توطئهای که در همان سال صورت گرفت، لازم میدانم که به تیم ملی فوتبال ایران علیالخصوص از طرف مردم حوزه انتخابیه خودم مشهدالرضا تبریک بگویم و شکرگزار این همه تلاش باشیم. مردم ما با دعا و حمایتهای معنوی خودشان از این حرکت حمایت کردند.
امروز که مجالس متعدد ختم و ترحیم برجام در گوشه و کنار دنیا و بیرون دارد برگزار میشود و اروپاییها هم با بازی دروغین و ضعیفی که راه انداختهاند، باید ببینیم چه چیزی باعث این امر شده است. مهمترین اشکالی که در رویکرد دولت در موضوع برجام پیش آمد رویکردی بود که اشتباهاً رویکرد تنشزدایی را پیش بردند. این رویکرد نه تنها مشکلی از مشکلات ما را حل نکرد، بلکه انباشتی از مشکلات را بر کشور ما تحمیل کرد. وقتی دشمن احساسش این بود که رویکرد ما تنشزدایی است به طبل تنشها کوبید و مشکلات بیشتری را بر ما تحمیل کرد. اما اگر احساس میکرد که ما دنبال رفع تهدیدها هستیم و ترسی از تنشهای آنها نداریم عقب مینشستند، همانطورکه در موضوع دفاعی کشور علیرغم تحریمهایی که آنها به وجود آوردند ما توانستیم موفقیت داشته باشیم.
آقای روحانی! ما باز دلواپسیم، دلواپس پخت و پزهایی که پشت صحنه میشود، دلواپس کارگرانی که امروز سفرههایشان کوچکتر شده، دلواپس کشاورز، دلواپس صنعت، دلواپس همه چیز هستیم. شما مراقب این مسائل باشید.
چند تا نکته را در حوزه انتخابیهام عرض میکنم. در موضوع مسائل آب در مشهدالرضا مشکلات جدی وجود دارد، دولت باید برنامه خودش را در حمایتهای مالی و در قالب طرح ملی اعلام کند. (نایبرئیس ـ متشکرم).
موضوع مشکلات ورزش در شهر مشهد جدی است، امروز خیلی سرخوردگی برای جوانان در شهر مشهد ایجاد شده است. نبود پیوست فرهنگی در طرحهای بزرگ علیرغم اینکه مصوبه دارد، متأسفانه اجرا نمیشود. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، وقت شما تمام شد) طرح احیای طوس و پروژههای پیرامونی حرم مطهر متأسفانه پیوست فرهنگیاش انجام نمیشود. عدم انتصاب معاونت زیارت در مشهدالرضا و موضوع مشکلاتی که در تصفیهخانههای مشهد (نایبرئیس ـ وقتتان تمام شد، بقیه را به رسانهها بدهید) آقای دکتر! من چند لحظه عرضم را کوتاه میکنم. (نایبرئیس ـ همه میخواهند صحبت کنند، وقت شما تمام شده) مشکلاتی که در تصفیهخانه ایجاد شده و در مشهد وجود دارد، این باعث این است که ما نتوانیم مشکلات خودمان را حل و فصل کنیم.

مسعود پزشکیان
نفر بعدی را دعوت بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای مجید ناصرینژاد بفرمایید.

مجید ناصری نژاد
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای پزشکیان، همکاران عزیز و گرامی! واقعاً این تذکری که ما الان داریم خدمتتان عرض میکنیم به وزیر نیرو و مجموعه وزارت نیرو است، باور کنید ما نمیدانیم با چه زبانی بگوییم، چطور مطرح کنیم، چطوری عرض کنیم که مشکل آب شرب مردم خوزستان علیرغم پیگیریهای زیاد و قولهای مکرر دولت و نیاز ضروری مردم هنوز حل نشده است؟ واقعاً ما این درد را چطوری بیان کنیم که هنوز این خواسته حداقل مردم خوزستان برآورده نشده؟ مسئولین چکار میکنند؟ عزیزان ما در وزارت نیرو از مدیریت این امر بسیار ساده عاجزند. الان مدت یک ماه است که آب شرب مردم آبادان، خرمشهر و شادگان اصلاً غیرقابل شرب و استفاده شده است. ایسی (EC) و میزان شوری آب به (12) هزار رسیده است. آقای دکتر، عزیزان، حضار گرامی! چرا کسی به داد مردم خوزستان نمیرسد؟ (یوسفنژاد ـ متشکر) چرا به فکر این مردم نیستید؟ چرا کسی داد ما را نمیشنود؟ قضیه آب شرب و تأمین آن که حداقل نیاز مردم است کار سادهای است. آقای دکتر! خودتان پیگیری کنید، عزیزانی که دلتان برای ایران، برای کشور و برای خوزستان میسوزد! به داد ما برسید.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون. حاجآقا! حداقل درمورد آب شادگان در جریان هستید که دولت وقت گذاشت، (70) میلیارد هم پول گذاشت. انشاءالله این را هم پیگیری میکنیم.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای بهرامنیا بفرمایید.

حسن بهرام نیا
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام. ابتدا واقعه (7) تیرماه را که مصادف با شهادت (72) تن از شهدای انقلاب شد، به ویژه شهید بهشتی و یاران باوفایش را خدمت ملت شریف ایران اسلامی و محضر مقام معظم رهبری تبریک و تهنیت عرض میکنم، به ویژه شهادت حضرت آیتالله محمدعلی حیدری اولین امام جمعه و نماینده محترم شهرستان نهاوند.
بنده چند تذکر به دولت دارم. البته انتظار معجزه از دولت نداریم، ولی انفعال در دولت در قبال مسائل و سوءتدبیرها قابل تأمل است. این چه تدبیری است که به واردات کالای غیراستراتژیک دلار (4200) تومانی پرداخت شود و واردکننده کالای وارده را معادل ارز رقابتی به مردم بفروشد؟ آیا اخبار مربوط به هک سایت وزارت صنعت، معدن و تجارت و واردات (20) هزار خودروی خارجی صحت دارد؟ اگر صحت دارد چرا دولت پاسخگو نیست و اگر صحت ندارد چرا رسماً تکذیب نمیشود؟
موضوع بعدی ساری و جاری ساختن سیاستهای غیرکارشناسی و ناعادلانه حاکم بر وزارت جهادکشاورزی است. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون حاجآقا) از یک سو شعار حمایت از تولید داخلی و حمایت از کشاورز را میدهیم و از یک سو با این سیاستهای ناعادلانه کمر کشاورز را زیر این بار سیاستها خم کردیم. کشاورز امروز باید کود را از بازار تهیه کند، سم کشاورز داده نمیشود.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای صباغیان بفرمایید.

مسعود پزشکیان
فقط وقت را مراعات کنید که بشود وقت داد.

محمدرضا صباغیان بافقی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر اول من به مسئولین محترم دانشگاه آزاد است. احساس میشود که خیلی از ساخت و سازها در این دانشگاه معطل مانده، حقوق نیروها به موقع پرداخت نمیشود و من با دوستان که صحبت میکنم خیلی دل و دماغی ندارند. من خواهش میکنم مسئولین محترم به نیروهای انسانی دانشگاه آزاد توجه کنند که انشاءالله بتواند وظیفهاش را خوب انجام بدهد.
تذکر بعدی من به وزارت کشاورزی است، خصوصاً در ارتباط با افزایش قیمت نهادههای دامی. طرف الان باید شیر را کیلویی (1600) تومان بفروشد، در صورتی که هزینه این برای او بیشتر میشود. خیلی از گاوداریها دارد تعطیل میشود. همچنین مرغداریها هم دچار مشکل شدند و دارند ورشکسته میشوند و بعضی از مرغداریها نشان میدهد که خود مرغها دارند خودشان را میخورند، به خودخوری روی آوردهاند. چرا؟ چون برای نهادههای دامی دچار مشکل هستند. (یوسفنژاد ـ متشکر).
عذرخواهی میکنم، یک تذکر دیگرم وام برای بافتهای فرسوده (9) درصد، داده شده الان که میخواهند پازپرداخت کنند میگویند باید (18) درصد بازپرداخت کنید. من خواهش میکنم مسئولین محترم این را هم پیگیری کنند.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای سلیمی بفرمایید.

علیرضا سلیمی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! سه تا تذکر دارم. (نایبرئیس ـ فقط وقت را مراعات کنید) کوتاه است، یکی یک جمله. آقای رئیس! تذکر اول براساس ابلاغیهای که دولت در بند (110) تغییرات متفرقه داشته بودجه یارانه سوختی که به شهرداریها میدادند الان به ستاد هدفمندی یارانهها رفته است. شهرداریهای کوچک با مشکل مواجهند. این مصوبه مجلس نیست، اگر هم مصوبه مجلس باشد براساس ماده (39) قانون برنامه ششم دوسوم رأی میخواهد. این خلاف قانون است، جنابعالی دستور بفرمایید اصلاح شود. الان شهرداریها با مشکل مواجه هستند، این تذکر اول.
تذکر دومم را خلاصه عرض میکنم. آقای رئیس! به ملانصرالدین گفتند چند سالت است؟ گفت (40) سال. ده سال بعد گفتند چند سالت است؟ باز گفت (40) سال. گفتند ده سال قبل گفتی (40) سالم است، حالا باز (40) سال. گفت حرف مرد یکی است. آقایان میگویند تورم (8) درصد است، پارسال میگفتند (8) درصد است، امسال میگویند (8) درصد است، اینها مثل اینکه میگویند حرف مرد یکی است. همه چیز گران شده باز میگویند حرف مرد یکی است. (یوسفنژاد ـ متشکر آقای سلیمی).
تذکر سومم را عرض میکنم. آقای رئیس! چرا (38) هزار سکه به یک نفر فروخته میشود؟ چطور میشود حدود (100) نفر نزدیک (4) میلیون سکه را میخرند؟ بالاخره جنابعالی دستور بفرمایید اینها بیایند گزارش بدهند که چرا این کار را کردند، براساس چه مصوبه و قانونی به اینها اجازه دادند این اقدامات را انجام بدهند؟ متشکرم.

مسعود پزشکیان

علی اصغر یوسف نژاد

مهرداد لاهوتی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده هم سالگرد شهدای (7) تیر به ویژه شهید آیتالله بهشتی و نماینده وقت شهرستان لنگرود شهید عبدالکریمی را گرامی میدارم و یاد و خاطره ایشان را گرامی میدارم. انشاءالله خداوند توفیقی بدهد که همه ما نه در کلام، در عمل ادامهدهنده راه این عزیزان باشیم.
جناب آقای دکتر پزشکیان! یک نکتهای را شما هم عنایت بفرمایید. امروز استحضار دارید که بیش از (75) درصد مردم در شهرها دارند زندگی میکنند. امسال اتفاقی در قانون بودجه برای شهرداریها افتاد، (3200) میلیارد تومان، آقای دکتر! این را جنابعالی در هیأترئیسه میتوانید، (3200) میلیارد تومان از اعتبارات بهحق مالیات بر ارزش افزوده، یعنی اعتبار دولت نبود، پول دولت نبوده، عوارض بوده، این عوارض را از ردیفها برداشتند، ما هم حواسمان نبود. استحضار دارید که در اواخر میآیند ردیفها را یکجا رأی میگیرند. آقای دکتر پزشکیان! اگر هم رأی میگرفتند چون این خلاف قانون برنامه بود، باید جداگانه رأی دوسوم میگرفتند. این اتفاق قابل بررسی است. (نایبرئیس ـ متشکریم) من امروز یک نامهای را هم برای آقای دکتر لاریجانی نوشتم، (نایبرئیس ـ پیگیری میکنیم) به حضرتعالی هم تقدیم میکنیم، این را عنایت بفرمایید تا (3200) میلیارد تومان برگردد.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای سهراب گیلانی بفرمایید.

سهراب گیلانی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
هفتم تیر سالگرد شهادت شهید بهشتی و شهید شرافت اولین نماینده مردم شهرستان شوشتر و گتوند را تبریک عرض میکنم. لازم میدانم از یکایک بازیکنان تیم ملی فوتبال ایران که بازیهای قوی را ارائه داشتند صمیمانه تشکر کنم.
رئیسجمهور محترم جناب آقای دکتر روحانی! بههمریختگی اقتصادی روزهای اخیر و افزایش بیرویه روزانه قیمتها که نشان ناکارآمدی تیم اقتصادی است را برای مردم عزیز توضیح دهید و پاسخگو باشید و رسیدگی جدی به عمل آورید.
وزیر محترم کشور جناب آقای دکتر رحمانیفضلی! متأسفانه تاکنون پول خسارت سیل کشاورزان در سال 95 را به کشاورزان زحمتکش شوئیدی شوشتر پرداخت نکردهاید. این کوتاهی با هیچ منطقی سازگاری ندارد. قسم خوردهاید که به بندگان خدا خدمت صادقانه کنید. لذا پیگیری کنید و خسارت را به کشاورزان برگردانید.
وزیر محترم نیرو! میدانید که بیشتر مردم عزیز خوزستان خاصه شوشتر و گتوند به کشاورزی مشغولند. منع کشت برای کشاورزان رودخانههای کارون و دز یک مصیبت عظمایی است که به کشاورزان زحمتکش اعلام شده است و آنها را به شدت ناراحت و غمگین نموده است. با بررسیهای اولیه متوجه شدیم که میتوان با مدیریت آبهای پشت سدها، منع کشت را برداشت (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) و آب را برای کشاورزان این منطقه تأمین کرد. از جنابعالی میخواهیم سریعاً رسیدگی فرمایید و آنها را خوشحال کنید. والسلام

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای بهمن طاهرخانی بفرمایید.

علیرضا رحیمی
آقای دکتر! دو تا تذکر دستور روز هم داریم.

مسعود پزشکیان
اشکالی ندارد. آقای طاهرخانی! یک دقیقه بفرمایید.

بهمن طاهرخانی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام و احترام دارم. ضمن تبریک و تسلیت نسبت به شهدای قوه قضائیه و همچنین آرزوی سلامتی برای بازیکنان تیم ملی.
جناب آقای پزشکیان! من بارها پشت همین تریبون خطاب به آقای رئیسجمهور تذکر دادم، وضع اقتصادی به شدت برای مردم مضیقه ایجاد کرده، در شهرستان که میرویم دائماً افراد بیکار مشکلات مالی دارند و متأسفانه هیچ حرکتی از ناحیه تیم اقتصادی ریاست جمهور دیده نمیشود که ما بتوانیم در مقابل ملت شرمسار نباشیم. پیوسته وعدهها و صحبتهای رؤیایی و بدون پشتوانه انجام میشود. انتظار داریم که واقعاً دولتمردان در فکر رفع این مشکلات باشند. از طرفی هم نهادههای مربوط به دامداریها و مرغداریها را نمیدهند و همین غذای معمولی هم که مردم میتوانند تهیه کنند، با این وضعیت دیگر این را هم نمیتوانند تهیه کنند. خواهش من این است که دولت جمهوری اسلامی برای رفع مشکلات مردم جدیت به خرج بدهد و ما از لحاظ عملی بتوانیم به مردم پاسخ بدهیم. هیچ پاسخی برای مردم برای رفع مشکلات و معضلات متأسفانه نداریم (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) و با این کار نمیتوانند به سرمنزل مقصود برسند. متشکر و ممنون.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای حسن کامران بفرمایید.

حسن کامران دستجردی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای پزشکیان! من چند بار از شما خواهش کردم جلسات مستمری برای حقآبهداران باشد، چون حقالناس است. هیچکسی در نظام نمیتواند حقآبه را پس بگیرد. وزارت نیرو (20) برابر ظرفیتش آب فروخته، حالا به هر کسی، فولاد، ذوبآهن، بالادست، پاییندست، صنایع نظامی و هر جا که بیش از (1500) میلیون مترمکعب است. این خیلی زشت است، امروز شهر اصفهان که دنیا آن را با قدمت و هنرش و هر چه شما بگویید، با تمدنش میشناسد، در خانه آب خوردن نباشد. این معلوم است که بیمدیریتی و بیعرضگی است. من از شما خواهش میکنم، این یک کار استراتژیک است. جلساتی گذاشته شود، بالاخره هر چه عقل دستهجمعی بود اجرا شود. اینطور که نمیشود، ما رهایش کردیم، این جلسات هم گفتاردرمانی شده است. ما با رئیس مجلس هم جلسه داشتیم، آن هم گفتاردرمانی شد. یک اراده قوی و عزمی میخواهد که من از شما توقع دارم این لطف را بفرمایید.

مسعود پزشکیان
انشاءالله در کمیسیون مربوطه حتماً جلسه این را پیگیری کنید، ما هم هر کاری از دستمان بر بیاید در خدمت شما هستیم.

حسن کامران دستجردی
خود شما باشید که ریاست جلسه را داشته باشید.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای قاسم احمدی بفرمایید.

قاسم احمدی لاشکی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض تشکر خدمت جناب آقای دکتر پزشکیان و خدمت جناب آقای دکتر یوسفنژاد. هفته قوه قضائیه را به قضات محترم عرض تبریک دارم و به روح شهید والامقام شهید دکتر بهشتی و یاران عزیزش خصوصاً حضرت حجتالاسلام والمسلمین عمادالدین کریمیکشکک اولین نماینده نوشهر و چالوس عرض درود دارم.
جا دارد که من همین جا از حضرت آیتالله آملیلاریجانی و همکاران محترم مجلس بخواهم که اعضای محترم شوراهای حل اختلاف در تمام نقاط کشور عالمانه و خالصانه مشغول خدمت هستند و حجم بزرگی از کار دستگاه قضائی را دارند حل میکنند. چرا درمورد تعیین تکلیف شغلی این قشر از عزیزان اقدامی نمیشود؟
تذکر بعدی من به رئیس محترم جمهور است. جناب آقای دکتر روحانی! برخی وزرای شما خستهاند، بیانگیزهاند، بیبرنامهاند، حتی خودشان هم میخواهند بروند، چرا شما اصرار بر ماندنشان دارید؟ آقای دکتر روحانی! کشور و ملت نباید فدا شود، (نایبرئیس ـ متشکرم) ما باید فدای کشور شویم. لطفاً به فوریت در ترمیم کابینه خصوصاً حوزه اقتصادی محبت کنید.
آخرین عرضم کوتاه در چند ثانیه، ترافیک شدید در حوزه مرزنآباد امان مردم را بریده است. لطفاً آقای وزیر در این حوزه اقدام کنند. ممنونم.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای مصطفی کواکبیان بفرمایید.

مسعود پزشکیان
لطفاً یک دقیقه را مراعات کنید.

مصطفی کواکبیان
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با تشکر. بنده هم سالروز هفتم تیر شهادت شهید مظلوم آیتالله دکتر بهشتی معمار بزرگ نظام جمهوری اسلامی و تئوریسین اصلی سیستم تحزب اسلامی در ایران که به همین مناسبت از طرف خانه احزاب، روز احزاب نامگذاری شده، گرامی میدارم. چون هفته قوه قضائیه است ضمن خداقوت به قضات شریف و پاکدست این قوه، آقای رئیس! یک تذکری دارم. یک نگرانی بین بعضی از وکلا ایجاد شده که پروندههای امنیتی را گفتند فقط از سوی رئیس قوه قضائیه برای (20) وکیل تعیین میشود و آنها باید به عهده بگیرند. هیأترئیسه محترم مجلس هم توجه کند، ما یک طرحی را تقدیم کردیم جایگزین آن تبصره آیین دادرسی شود که انشاءالله وکلای شریف و فعالان سیاسی دغدغه نداشته باشند. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) رئیس محترم قوه قضائیه کمی صبر کند تا این طرح انشاءالله جایگزین شود. خیلی ممنون.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای حسنپور بفرمایید.

شهباز حسن پوربیگلری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
فراکسیون اصناف مجلس شورای اسلامی از کسبه مؤمن، متدین و وفادار به خاطر همراهی و همکاری با نظام تقدیر و از مسئولین میخواهیم نسبت به حل مشکلات اصناف گامهای اساسی برداشته و امید دشمنان قسمخورده را به یأس تبدیل نمایند.
با توجه به وضعیت خشکسالی بیسابقه در استان کرمان از وزرای محترم میخواهم با اعزام هیأتی فوری به استان کرمان نسبت به حل مشکلات پیشآمده اقدام عاجل نمایند.
از جوانان غیرتمند تیمهای اعزامی به بازیهای جهانی به نیابت از مردم عزیز، شریف و نجیب استان کرمان تقدیر و تشکر میکنم.
ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهید مظلوم بهشتی و (72) تن از همراهانش، به قضات مؤمن، متدین و پاکدامن استان کرمان و کشور خداقوت و خستهنباشید عرض مینمایم.
در پایان با توجه به نوسانات شدید قیمت و بیثباتی در بازار از تیم اقتصادی دولت میخواهم با تشکیل جلسه فوری نسبت به دغدغه مردم احساس مسئولیت بیشتری داشته باشند.

مسعود پزشکیان

مسعود پزشکیان

علیرضا رحیمی
سرکار خانم سعیدی بفرمایید.

زهرا سعیدی مبارکه
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت هیأترئیسه محترم، همکاران عزیز و ملت شریف ایران اسلامی عرض سلام و ادب دارم.
آقای دکتر! یک موضوعی که جای بحث دارد و فکر میکنم موضوع روز است و باید مطرح شود، اول من بگویم که مردم ما مردم خیلی پیچیدهای نیستند. امت محمد همه میدانند که بهترین امت هستند. ولی من میخواهم یک موضوع بگویم، آیا آقای رئیسجمهور و تیم اقتصادی دولت خودشان به تازگی بازار رفتهاند و خرید کردهاند؟ به عنوان خادم مردم میخواهم خواهش کنم دو ساعت به خرید بروند و ملزومات اولیه برای زنده ماندن که قانون اساسی ما حق مردممان دانسته را تعیین کنند. یک موضوع مهم است و آن هم اینکه این وظیفه اصلی که نظارت و کنترل و برخورد است فراموش شده است. وقتی کار کارشناسی انجام نمیشود، میآییم سکهای پیشفروش میکنیم که منافعش به جیب یکسری میرود، بعد هم توپ را در میدان مجلس میاندازیم. مشکلی که به وجود آمده این است که هویت وجودی آقای رئیسجمهور را مردم میخواهند، باید رئیسجمهورشان را ببینند، رئیسجمهوری که رأی دادند با آنها حرف بزند. والله ما هم به مراسمها میرویم و با مردم حرف میزنیم. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) چون فقط ما بین مردم هستیم مجلس و نمایندگان متهم هستند. آقای دکتر پزشکیان! مگر ما در تصمیمگیری اجرایی نقشی داریم؟ (رحیمی ـ خانم سعیدی! تشکر، وقتتان تمام است) خواهشی که از هیأترئیسه محترم دارم، ناکارآمدی دیگر مشخص است، انشاءالله یک تقویت جدی شود، آقای دکتر! این فسادها کجاست؟ با فاسدها برخورد شود تا مسئولین پاکدستمان هم متهم نشوند، سپاسگزارم.

مسعود پزشکیان
متشکرم. نفر آخر هم یک دقیقه صحبت کند.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای سیدمحسن علوی بفرمایید.

سیدمحسن علوی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت ملت شریف ایران و نمایندگان محترم. متأسفانه در این روزها شاهد اوضاع نابسامان اقتصادی هستیم که سبب فشارهای سنگینی بر ملت ایران شده است. خروج از این بحران مستلزم شناخت علل و عوامل اقتصادی نابسامانی است تا امکان دستیابی به راهحلی مناسب فراهم گردد. متأسفانه در شرایطی که آمریکا صرفاً از برجام خارج شده و هنوز تحریمهای اقتصادی آمریکا به طور رسمی آغاز نشده است، شاهد شوکهای شکنندهای در اقتصاد ایران میباشیم. آنچه مسلم است تحریمهای آمریکا سبب فشارهای شدید اقتصادی بر ایران خواهد شد. اما آگاه باشیم آشفتگی این روزهای بازار سکه و ارز نتیجه غیرمستقیم و روانی تحریمها است، نه خود تحریمها. به نظر میرسد حجم بالای نقدینگی ناشی از انحلال مؤسسات مالی و اعتباری و کاهش سود بانکی بدون هدایت این حجم نقدینگی به سمت تولید و صنعت در کنار شوک روانی ناشی از تحریمهای اقتصادی، تزریق یأس و ناامیدی در جامعه و تسویهحسابهای سیاسی و جناحی رسانهها سبب خودخوری و التهاب اقتصادی شده است. چنین فضایی سبب شده مردم با بیاعتمادی نسبت به پول ملی جهت حفظ ارزش وجوه نقد خود اقدام به تبدیل پول ملی به اجناسی با قابلیت حفظ ارزش سرمایهای نمایند. افزایش تقاضای ناشی از هجوم سرمایه به سمت کالاهای سرمایهای و کمبود عرضه در برابر این حجم از تقاضا سبب افزایش حبابی قیمتها در کالاهای سرمایهای و در نتیجه تورم شدید در جامعه شده است. توجه داشته باشیم پیشدرآمد جنگ اقتصادی جنگ روانی است. (نایبرئیس ـ متشکرم) افزایش قیمت بیشتر از آنکه ناشی از تحریمها باشد، ناشی از هراس از تحریمها است. پیشنهاد میشود بررسیهای کارشناسی جهت افتتاح حسابهای سپرده طلا را در دستور کار قرار دهید.

مسعود پزشکیان
13
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

مسعود پزشکیان
جلسه بعدی ما ساعت (8) صبح روز یکشنبه دهم تیرماه 1397 و دستور جلسه دستور هفتگی است که اعلام خواهد شد. پایان جلسه را اعلام میکنم.