1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 211 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه دویست و چهاردهم روز یکشنبه بیستم خردادماه 1397 هجریشمسی مطابق با بیست و پنجم رمضانالمبارک 1439 هجریقمری:
1 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون سازمان ملل متحد برای مبارزه با جرایم سازمانیافته فراملی (اعاده شده از شورای محترم نگهبان 1).
2 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در مورد لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون بینالمللی مقابله با تأمین مالی تروریسم.
3 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری در مورد طرح یکفوریتی الحاق یک ماده به قانون تعیین تکلیف استخدامی معلمین حقالتدریسی و آموزشیاران نهضت سوادآموزی در وزارت آموزش و پرورش با اصلاحات و الحاقات بعدی.
4 ـ گزارش کمیسیون فرهنگی مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از منابع و مصارف و نظام مدیریت شرکتهای فرهنگی ـ ورزشی وابسته به وزارت ورزش و جوانان در (10) سال گذشته.
5 ـ گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در مورد لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به پیمان مودت و همکاری در جنوبشرقی آسیا (اعاده شده از شورای محترم نگهبان 2).
6 ـ گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل (44) قانون اساسی در مورد طرح اصلاح قانون اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی (اعاده شده از شورای محترم نگهبان 2).
7 ـ گزارش کمیسیون بهداشت و درمان در مورد طرح ممنوعیت تبلیغات و معرفی محصولات و خدمات غیرمجاز و آسیبرسان به سلامت در رسانههای ارتباط جمعی داخلی و بینالمللی و فضاهای مجازی (اعاده شده از شورای محترم نگهبان 3).
8 ـ گزارش کمیسیون بهداشت و درمان در مورد طرح بازنشسته کردن کسانی که در سن بازنشستگی بوده و هنوز حق بیمه اجتماعی روستاییان و عشایر را پرداخت مینمایند (اعاده شده از شورای محترم نگهبان 2).
9 ـ گزارش کمیسیون تدوین آییننامه داخلی مجلس در مورد طرح اصلاح موادی از قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی (اعاده شده از شورای محترم نگهبان 1).
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

مهدی قره شیخلو
(آیات 214 ـ 213 سوره مبارکه «بقره» توسط قاری محترم آقای مهدی قرهشیخلو تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
کانَ النَّاسُ أُمَّةً واحِدَةً فَبَعَثَ اللَّهُ النَّبِیِّینَ مُبَشِّرِینَ وَ مُنْذِرِینَ وَ أَنْزَلَ مَعَهُمُ الْکِتابَ بِالْحَقِّ لِیَحْکُمَ بَیْنَ النَّاسِ فِیمَا اخْتَلَفُوا فِیهِ وَ مَا اخْتَلَفَ فِیهِ إِلاَّ الَّذِینَ أُوتُوهُ مِنْ بَعْدِ ما جاءَتْهُمُ الْبَیِّناتُ بَغْیاً بَیْنَهُمْ فَهَدَى اللَّهُ الَّذِینَ آمَنُوا لِمَا اخْتَلَفُوا فِیهِ مِنَ الْحَقِّ بِإِذْنِهِ وَ اللَّهُ یَهْدِی مَنْ یَشاءُ إِلى صِراطٍ مُسْتَقِیمٍ * أَمْ حَسِبْتُمْ أَنْ تَدْخُلُوا الْجَنَّةَ وَ لَمَّا یَأْتِکُمْ مَثَلُ الَّذِینَ خَلَوْا مِنْ قَبْلِکُمْ مَسَّتْهُمُ الْبَأْساءُ وَ الضَّرَّاءُ وَ زُلْزِلُوا حَتَّى یَقُولَ الرَّسُولُ وَ الَّذِینَ آمَنُوا مَعَهُ مَتى نَصْرُ اللَّهِ أَلا إِنَّ نَصْرَ اللَّهِ قَرِیبٌ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقای مهدی قرهشیخلو قاری محترم تشکر میکنیم، ترجمه آیات را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«مردم امتی یگانه بودند پس خداوند پیامبران را نویدآور و بیمدهنده برانگیخت با آنان کتاب خود را به حق فرو فرستاد تا میان مردم در آنچه با هم اختلاف داشتند داوری کند. و جز کسانی که کتاب به آنان داده شد پس از آنکه دلایل روشن برای آنان آمد به خاطر ستم و حسدی که میانشان بود هیچکس در آن اختلاف نکرد پس خداوند آنان را که ایمان آورده بودند توفیق خویش به حقیقت آنچه در آن اختلاف داشتند هدایت کرد و خدا هر که را بخواهد به راه راست هدایت میکند. آیا پنداشتید که داخل بهشت میشوید و حال آنکه هنوز مانند آنچه بر سر پیشینیان شما آمد بر سر شما نیامده است. آنان دچار سختی و زیان شدند تا جایی که پیامبر خدا و کسانی که با وی ایمان آورده بودند گفتند یاری خدا کی خواهد آمد آگاه باشید که یاری خدا نزدیک است». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ. (حضار صلوات فرستادند)
آقای رئیس! هنوز اسامی تأخیرکنندگان به دست ما نرسیده است.
3
بیانات رئیس محترم مجلس شورای اسلامی درخصوص لیالیقدر، راهپیمایی روز جهانی قدس، بیانات مقام معظم رهبری در سالروز رحلت حضرت امام خمینی (رحمهالله علیه) و اقدامات و سخنان سخیف اخیر سران اسرائیل و آمریکا

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
روزها و شبهای گذشته برای همه مؤمنان به مناسبت لیالیقدر توأم با راز و نیاز خالصانه با ساحت احدیت بود و امیدواریم خداوند بهترینها را برای ملت ما تقدیر نموده باشد. عزاداریهای گسترده ملت در تعزیت شهادت مولای متقیان علی (علیهالسلام) باعث فخر امت و انشاءالله باعث عزت و سربلندی کشور خواهد شد. پاسداشت سالروز رحلت پیشوای بزرگ انقلاب حضرت امام (رحمهاللهعلیه) و روز قدس که با حضور پرشور ملت برگزار گردید و عظمت اراده ملت را در پایبندی به راه امام و یکی از میراث گرانقدر صراط او که روز قدس است به جهانیان نشان داد. از همت بلند ملت در این امور صمیمانه تشکر و قدردانی مینماییم.
رهبر معظم انقلاب اسلامی حضرت آیتالله خامنهای (دامتبرکاته) (حضار صلوات فرستادند) در سخنرانی سالروز رحلت امام (رحمهاللهعلیه) به خوبی عظمت مقام امام و اهمیت راه او را بیان داشتند که تأسی به سیره امام علی (علیهالسلام) بود و توجه به آن نیاز امروز ایران است. مخصوصاً هشدارهای ایشان در مسأله هستهای چه برای مذاکرات با اروپا اهمیت بسزایی داشت و چه برای آمادگی در فعال شدن بخشهایی از صنعت هستهای. این دستورات در این مقطع حساس بسیار به موقع و به قاعده بود و آقای دکتر صالحی رئیس محترم سازمان انرژی اتمی نیز با جدیت این دستورات را باید به انجام برساند و کمیسیون امنیت ملی پیگیری مستمر در جهت تحقق آن را داشته باشد.
البته در اینجا باید به این نکته هم اشاره کنم که در راهپیمایی روز گذشته برخی توهینها به ایشان و برخی افراد دیگر شد که به هیچ وجه کار درستی نبود. آقای دکتر صالحی فردی دانشمند و مخلص و آگاه به مسائل هستهای هستند که باید قدر ایشان را دانست و اصولاً توهین به هر کس در اینگونه مجامع ملی خلاف عقل و اخلاق است.
نکته دیگر دورهگردی نخستوزیر پلید رژیم صهیونیستی در اروپا برای همراه کردن اروپا با آمریکا در خروج از توافق هستهای است. به نظر میرسد با ضربه خوردن تروریستها در عراق و سوریه این رژیم ماجراجو به دنبال ایجاد بحران دیگری در منطقه است تا بر مشکلات داخلی و خارجی رژیم سرپوش بگذارد. قطعاً ایران با تدبیر خواست ملت را دنبال میکند، اما اینقدر روشن باشد که مسئولین جمهوری اسلامی منتظر وعدههای بیزمان اروپا نمیمانند. زمان مذاکرات در حال اتمام است، اگر اروپا این توانمندی را در خود میبیند که توافق هستهای را حفظ کند باید تصمیم خود را صریحتر و سریعتر اعلام کند، در غیر این صورت جمهوری اسلامی گامهای بعدی را چه در زمینه هستهای و چه مسائل دیگر برمیدارد.
نکته دیگری که لازم است دولت سریعتر تدبیر نماید طراحی مدل بودجهای متناسب با شرایط پیشرو است، به نحوی که نیازهای اصلی کشور تأمین گردد. گرچه در این زمینه شورای هماهنگی اقتصادی باید گامهای سریعتری بردارد، اما کمیسیون برنامه و بودجه لازم است با نشستهایی با سازمان برنامه و بودجه سیمای روشنی از نحوه عمل دولت در شرایط جدید حاصل و اگر احتیاج به تغییراتی در قانون بودجه میباشد تدارک نماید.
نکته دیگر در مورد سخنان اخیر رئیسجمهور آمریکا است که بسیار ژاژ و پریش در حوزه سیاست بود، به نحوی که صدر و ذیل مطالب ایشان تناسبی با یکدیگر نداشت. از یک طرف توهمآمیز تصمیمات اخیر آمریکا در منطقه را توصیف کردند که به نظر میرسد ایشان واقعیات صحنه سیاسی را با حالات دفعی روانی شعفانگیز تصنعی خلط نمودند که چندان محل توجه ما نیست و مانعی هم ندارد که در این خوشخیالی بمانند. مسأله این است که در همین حال که از تحریمهای سنگین علیه ایران حرف میزنند مدعی ضرورت نوعی گفتگوی جدید برای حل مسائل شدهاند. اینقدر این سخنان ناشیانه بیان میگردد که به نظر میرسد ایشان قلمرو سیاست را با چانهزنیهای میدان ترهبار عوضی گرفتهاند. وقتی ایشان توافق هستهای را که بعد از چند سال مذاکره حاصل شده، بدون توجه به تعهدات اخلاقی و حرفهای، خود به راحتی زیر پا میگذارد چه توقعی دارد که در مقابل این ژاژخاییها کسی به او توجه کند؟ دنیای سیاست محل مراودات و محاسبات عقلانی است، نه رفتار بینزاکت سیاسی و آمریکا مطمئن باشد ملت ایران در مقابل دشمنیهای آمریکا و صهیونیستها با اراده قویتر تحت رهبریهای داهیانه حضرت آیتالله خامنهای به راه خویش ادامه خواهد داد.
4
تسلیت رئیس محترم مجلس شورای اسلامی به مناسبت رحلت حجتالاسلام والمسلمین احمد احمدی

علی اردشیرلاریجانی
رحلت عالم پارسا حضرت حجتالاسلام والمسلیمن آقای دکتر احمدی را به جامعه دانشگاهی و حوزوی تسلیت عرض میکنم. ایشان که یک دوره نماینده مجلس هم بودند سالها عضو شورای انقلاب فرهنگی و همچنین مسئول سازمان «سمت» بودند و خدمات بسیار ارزشمندی به کشور مخصوصاً به جامعه دانشگاهی داشتند. از خداوند متعال علو درجات برای آن سفرکرده خواهانیم و به خانواده محترمشان تسلیت عرض میکنیم.
والسلام علیکم و رحمه الله
5
تصویب اصلاحات کمیسیون درخصوص لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون سازمان ملل متحد برای مبارزه با جرایم سازمانیافته فراملی (جهت تأمین نظر شورای نگهبان)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و خداقوت خدمت همکاران گرامی. آقای رئیس! دستور اول گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون سازمان ملل متحد برای مبارزه با جرایم سازمانیافته فراملی اعاده شده از شورای محترم نگهبان است که کمیسیون گزارش داده است، پیشنهاد هم نداریم، منتها گزارشی که عزیزان دادهاند نوشتند «اصلاحات کمیسیون داخل کادر درج شده است»، کادری وجود ندارد، حالا نمیدانم، کمیسیون باید توضیح بدهند که اصلاحاتی که انجام دادند چیست، کجاست؟

علی اردشیرلاریجانی
ظاهراً تغییری ندادید، توضیحی دارید؟ چون ما الان چه چیزی را باید رأی بگیریم؟ چون این را که یک بار رأی دادیم. بفرمایید.

حسن نوروزی
سلام علیکم و رحمه الله ـ بسم الله الرحمن الرحیم
«و نرید ان نمنّ علی الذین استضعفوا فی الارض و نجعلهم ائمه و نجعلهم الوارثین».
از ملت بزرگوار و پرصلابت ایران نسبت به راهپیمایی باشکوهشان در روز جهانی قدس بر علیه رژیم اشغالگر قدس و همچنین به تأیید ملتهای مستضعف به ویژه ملت مبارز فلسطین تشکر میکنیم.
سروران محترم! لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون سازمان ملل متحد برای مبارزه با جرایم سازمانیافته فراملی، پس از تصویب به لحاظ عدم تطابق ترجمه با متن اصلی مورد ایراد شورای محترم نگهبان قرار گرفته بود، با تهیه نسخه اصلی ترجمه در جلسه مورخ 30/2/1397 این کمیسیون با حضور نماینده محترم آن شورا و صاحبنظران مورد بحث و بررسی قرار گرفت و با الحاق سه بند دیگر به مادهواحده در مجموع با پنج بند و یک تبصره به شرح زیر اصلاح و تصویب شد.
اینک گزارش آن در اجرای ماده (201) آییننامه داخلی به مجلس شورای اسلامی تقدیم میشود.
رئیس کمیسیون قضائی و حقوقی ـ الهیار ملکشاهی
عزیزان توجه بفرمایند! شما در جلسات قبل به این لایحه رأی دادید و این لایحه به شورای نگهبان رفت. شورای محترم نگهبان نسبت به بعضی از قسمتهای آن به ترجمه اشکال گرفته بودند که ما از دولت درخواست کردیم ترجمه اصلی آن را به زبان فارسی برای ما مجدداً بفرستند. دولت محترم لایحه را به این سبک دومرتبه با ترجمه جدید و با مهر هیأت دولت به کمیسیون فرستاد. کمیسیون سعی کرد از اعضای محترم شورای نگهبان دعوت کند، عزیزان تشریف آوردند، آن کلماتی که مثلاً «به جز» با «جزء» اشتباه شده بود، یا مثلاً در شمارش اعداد (1) و (2) قسیم مثلاً (3) و (6) قرار گرفته بود، اینها اصلاح شد و به آن دو شرطی که دولت اضافه کرده بود سه شرط دیگر اضافه شد، مجموعاً با پنج شرط این لایحه اصلاح شد و به شما عزیزان تقدیم شد. نگاه کنید! مثلاً:
1 ـ جمهوری اسلامی ایران مفاد کنوانسیون حاضر از جمله مواد (2)، (3)، (5)، (10) و (23) آن را براساس قوانین و مقررات داخلی خود به ویژه اصول قانون اساسی تفسیر نموده و اجرا خواهد کرد.
2 ـ جمهوری اسلامی ایران خود را ملزم به ترتیبات بند (2) ماده (35) این کنوانسیون درخصوص ارجاع هرگونه اختلاف ناشی از تفسیر یا اجرای مفاد کنوانسیون که از طریق مذاکره حل و فصل نشود، به داوری یا دیوان بینالمللی دادگستری نمیداند. ارجاع اختلاف به داوری یا دیوان بینالمللی دادگستری در رابطه با جمهوری اسلامی ایران تنها با رعایت مفاد اصل (39) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ممکن است.
3 ـ جمهوری اسلامی ایران در مورد مبنا قرار دادن مواد (15)، (16) و (18) کنوانسیون درخصوص همکاری در زمینه استرداد یا معاضدت قضائی، حسب مورد تصمیمگیری خواهد نمود (نه کلی).
4 ـ از نظر جمهوری اسلامی ایران این کنوانسیون خدشهای به حق مشروع و پذیرفتهشده ملتها یا گروههای تحت سلطه استعمار و اشغال خارجی برای مبارزه با تجاوز و اشغالگری و اعمال حق تعیین سرنوشت وارد نخواهد نمود.
5 ـ پذیرش این کنوانسیون به معنای شناسایی رژیم اشغالگر صهیونیستی نخواهد بود.
تبصره ـ مرجع مرکزی موضوع بند (13) ماده (18) کنوانسیون توسط هیأت وزیران تعیین میشود.
عنایت بفرمایید! بنابراین ترجمه، ترجمه جدید با مهر هیأت دولت، یعنی دقت لازم شده است (رئیس ـ متشکریم) و چند شرط جدید اضافه شده، بنابراین از نظر ما مشکلی ندارد و کمیسیون در حضور اعضای شورای محترم نگهبان رأیگیری کرده و نتیجه آن را به شما تقدیم کرده، «و الامر الیکم».
والسلام علیکم و رحمه الله

علی اردشیرلاریجانی
پس معلوم شد، آقای ملکشاهی هم اینجا توضیح دادند، اصلاحی به آن معنا صورت نگرفته، آن مصوبه قبلی ما هست، فقط یک اصلاحات جزئی لغوی، مثلاً همزه کلمه «جزء» را برداشتند، «جز» بوده، اشتباه در نگارش بوده، چیز دیگری نبوده است. بنابراین این همان مطلب قبلی است و اصلاحات لغوی شده است. میتوانست اصلاً در مجلس هم نیاید، اگر یک رأی هم بگیریم همان مطلب قبلی است.

حسینعلی حاجی

علی اردشیرلاریجانی
اخطارتان را بفرمایید. این اصلاً رأی ندارد، ما یک بار رأی گرفتیم، نیاز ندارد، باید به شورای نگهبان برود، چون ما یک موضوع را دو بار رأی نمیگیریم.

حسینعلی حاجی
شما رئیس هستید خودتان تصمیم بگیرید نیاز به رأی مجلس نیست.

علی اردشیرلاریجانی
بله، این همان مصوبه قبلی مجلس است، یعنی چیزی در کادر ندارد که ما این را رأی بگیریم، اصلاحات لغوی بوده که انجام شده است. حالا رأی هم بگیریم ضرر ندارد. همان متن قبلی است.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بله، متن قبلاً قرائت شده است.

حسینعلی حاجی

علی اردشیرلاریجانی
آقای عزیز! شما اخطارتان را الان گفتید، گفتید احتیاج به رأی ندارد.

حسینعلی حاجی

علی اردشیرلاریجانی
اخطارتان را بفرمایید. عجیب است، خودتان میگویید احتیاج به رأی ندارد.

حسینعلی حاجی
شما خودتان تصمیم بگیرید بروید، اصلاً چه نیازی به رأی مجلس است؟!

علی اردشیرلاریجانی
همین را که گفتید، شما میگویید احتیاج به رأی مجلس ندارد.

حسینعلی حاجی
شما فقط برای ریاست رأی ما را میخواهید، اخطار دارم.

علی اردشیرلاریجانی
این متن عین گذشته است، رأی میخواهد یا نمیخواهد؟ شما خودتان گفتید احتیاج به رأی ندارد. بفرمایید اخطارشان را بدهند. هر کسی نوبتش است اعلام کنید.

علی اصغر یوسف نژاد

علی اردشیرلاریجانی
راجع به این موضوع است، اخطار بدهید.

محمدرضا صباغیان بافقی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
خدمت همه نمایندگان محترم عرض سلام و ادب دارم. جناب آقای لاریجانی! اخطار من اصل (154) است. اینکه ما باید به قراردادهای بینالمللی بپیوندیم بحثی نیست، همه ما هم در این زمینه نظر مشترک داریم. اینکه یکسری شرط و شروط هم گذاشتند خوب است، آقای لاریجانی! منتها یک سؤالی برای من مطرح است. جناب آقای لاریجانی ببینید! حالا ما برجام را امضا کردیم، خیلی هم امتیازات دادیم، آنچه که آنها میخواستند را هم ما دادیم و همراهی کردیم. منتها چه اتفاقی افتاد؟ اتفاق خاصی نیفتاد، بلکه آنها بدعهدی کردند. سؤال من این است که ما قبل از اینکه ترامپ در (22) اردیبهشت قرار بود نظرش را راجع به خروج از برجام اعلام کند، یک دفعه چهار تا لایحه به مجلس آمد. تقریباً احساس میشد که هدف ما جلب نظر غرب و آمریکا است که ما این قراردادها را امضا میکنیم.

علی اردشیرلاریجانی
اینکه الان بحثش این نیست، ما چیزی را به شورای نگهبان فرستادیم، (صباغیانبافقی ـ آقای لاریجانی! اجازه بدهید من اخطارم را عرض کنم) راجع به این اخطار بدهید.

محمدرضا صباغیان بافقی
آقای لاریجانی! اجازه بدهید من عرض کنم، ما فرصت داریم. عرضم به حضور شما این چهار تا لایحه آمد، هر دفعه احساس شد که ما میخواهیم نظر غرب را به خود جلب کنیم که شما در زمینه برجام خارج نشوید، ما اینها را امضا میکنیم. من روی این بحث متن هم ایراد و بحثی ندارم، ولی میخواهم ببینم آیا با توجه به اینکه آمریکا از برجام خارج شده، اروپاییها به ما توجهی نکردند، آیا ما دوباره هم چهار تا قراردادی که روی آن بحث، ایراد، انتقاد و نقطهنظراتی است را یک دفعه پشت سر هم تصویب کنیم؟ آیا در این شرایط به صرفه و صلاح نظام ما است؟ (رئیس ـ متشکریم) تقریباً احساس میشود که ما در این زمینه داریم خودمان را تحقیر میکنیم، خودمان را داریم میبندیم که آقای آمریکا، آقای اروپا! هر چه بگویی چشم. من از حضرتعالی و نمایندگان محترم خواهش میکنم، دوستان توجه کنید! حداقل بگذارید ببینیم برجام به کجا میرسد، آنها که خارج شدند، آنها که به ما توجهی نکردند، حداقل این چند تا لایحهای که روی آن بحث است را ما فعلاً پیگیری نکنیم، (رئیس ـ آقای صباغیان خیلی ممنون، متشکریم، مطلبتان را فرمودید) تصویب نکنیم و نظر مردم را هم بگیریم. آقای لاریجانی! اگر ما در این زمینه توجه نکنیم مردم احساس حقارت خواهند کرد و بعداً طور دیگری جوابمان را میدهند.

علی اردشیرلاریجانی
جناب آقای صباغیان! اخطارتان وارد نیست، من عرض کردم راجع به این موضوع صحبت کنید. موضوع این است که این مسأله پالرمو در مجلس تصویب شده، به شورای نگهبان رفته و ایرادهای شکلی گرفتهاند، ایرادش از لحاظ لغوی بوده، آیا احتیاج به رأی داریم یا نه؟ شما راجع به یک موضوع دیگری دارید صحبت میکنید، بحث فلسفه اینها است. این مشکلی است که الان است، ما میخواهیم رأی بگیریم، اخطارتان چیست؟ بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای پژمانفر بفرمایید.

نصراله پژمان فر
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آرزوی قبولی طاعات و عبادات یکایک مردم شریف کشور خودمان را داریم و امیدواریم انشاءالله در این باقیمانده ماه مبارک رمضان خدا عنایاتی را که به اولیایش عنایت کرده تفضلاً به همه ما هم عنایت بفرمایند.
آقای دکتر! اخطار بنده بندهای (9)، (12) و (14) اصل (3)، اصل (20)، اصل (34) و اصل (43) و تعداد فراوانی از اصول قانون اساسی است. آقای دکتر! من متن بند (3) را خدمت حضرتعالی و همه همکاران بخوانم، در اینجا اشاره شده که «دولت جمهوری اسلامی موظف است برای نیل به اهداف مذکور در اصل دوم همه امکانات خود را به کار برد». عرض شود بند (9) این است که رفع تبعیضات ناروا و تأمین زیرساختهای متعددی که برای کشور لازم است.
آقای دکتر! این موضوع همانطور که برادر بزرگوارمان اشاره فرمودند یکی از مسائلی است که کشور را با چالش جدی مواجه کرده است. امروز مردم نارضایتی دارند و در واقع ما داریم یک بحرانی را در داخل کشور دامن میزنیم و حال این که مسأله اصلی ما این نیست. من عرضم به حضرتعالی است که امروز این بحثی که به عنوان دستور اصلی جلسه قرار گرفته، با توجه به اینکه مشکلات مردم مشکلات اقتصادی است.

علی اردشیرلاریجانی
آقای پژمانفر! آن موضوع دیگری است، بحث بعدی است، این الان شورای نگهبان است.

نصراله پژمان فر
شما الان این بحث را دارید مطرح میفرمایید، اجازه بدهید عرض من منعقد شود.

علی اردشیرلاریجانی
من میخواهم بگویم آن مطلبی که شما میفرمایید مربوط به بحث بعدی است.

نصراله پژمان فر
نه، راجع به همین بحث هم عرض من این است که اشکالاتی که شورای نگهبان دارد فقط با یک زیر و زبر نیست، این اشکالات قطعاً اشکالات بیشتری است که عرض من این است که کمیسیون نسبت به این موضوع اصلاحات را انجام نداده، دولت هم این لایحه را اصلاح نکرده، این کاری را که انجام داده مجدداً به شورای نگهبان میرود، آن اصلاحات صورت نگرفته و مجدداً برمیگردد. من خیلی تعجب میکنم از اینکه فقط به عنوان مثلاً همزه یک «جزء» را گذاشتند یا نگذاشتند، فرمودند ترجمه اشکال دارد که محتوای این موضوع تغییر پیدا کرده است. لذا به نظرم اگر مصلحت میدانید این موضوع را اجازه بدهید قبل از اینکه این موضوع یک بار دیگر به شورای نگهبان برود مطرح شود و برگردد، این اصلاحات صورت بگیرد. آقایان فقط یکی، دو تا کلمه را اصلاح کردند که آن هم همانطور که جنابعالی فرمودید اصلاً احتیاج به تصویب ندارد. (رئیس ـ خیلی ممنون)
این هم یک نکتهای است که به نظر من و کارشناسانی که هست ترجمه اشکال دارد، آقای دکتر! این مجدداً به شورای نگهبان میرود و برمیگردد، باعث تضعیف جایگاه مجلس است. امروز مجلس به واسطه اینکه دارد یک کار ضعیفی را مجدداً صحه میگذارد، به شورای نگهبان میرود و بر میگردد و اصلاحات در آن صورت نگرفته، جایگاهش ضعیف میشود. لذا خواهش میکنم اگر شما مصلحت میدانید اجازه بدهید این نظر بماند، بعد از اینکه این اصلاحات و نقطهنظرات شورای نگهبان واقعاً تأمین شد، این را دوباره بیاورید.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون. جناب آقای پژمانفر! شورای نگهبان ایرادی را نگرفته، فقط گفته ترجمه و چند تا ایراد عبارتی. آقای ملکشاهی هم در کمیسیون حقوقی با حضور شورای نگهبان بررسی کردند و اصلاحات عبارتی بوده، ترجمهاش هم الان مشکلی ندارد، بنابراین ما از نظر آییننامه راهی نداریم جز اینکه به شورای نگهبان ارسال کنیم تا بررسی کنند. بعدها ممکن است شورای نگهبان نظری داشته باشد، میتواند ارسال کند و مجلس حل کند. الان نظری نداده که ما بتوانیم اصلاح کنیم. اجازه میدهید ما رأی بگیریم؟ اخطارتان را بگویید.

علی اصغر یوسف نژاد
آقای عباس گودرزی بفرمایید.

عباس گودرزی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام و عرض ادب خدمت ملت شریف ایران و خستهنباشید محضر همکاران محترم. اخطار بنده اصل (153) قانون اساسی است. جناب آقای لاریجانی! همانطور که همکار محترممان در ابتدای تذکرات و اخطار فرمودند چه ضرورتی دارد با وجود اینکه آمریکا نسبت به تعهداتش در برجام نقض عهد کرد و به تعهداتش عمل نکرد و همگان شاهد بودند که مشاور ترامپ برجام را وقیحانه در مقابل چشم جهانیان پاره کرد و آمریکا پز آن را داد. امروز این لوایحی که به مجلس داده شده که امروز دو تا از آنها هم در دستورکار قرار دادیم، آیا شایسته است اینقدر در برابر دشمن خودباختگی و عقبنشینی؟ یعنی هر چه بوده ما در برجام دادیم، به تمام تعهدات عمل کردیم، این لوایح در واقع آمد تا پسابرجام را تسهیل کند برای مبادلات بانکی، برای اینکه بتوانیم به تعبیری از آن میوههای برجام برای کشورمان بچینیم. امروز که از برجام چیزی باقی نمانده، نتیجه برجام با آمریکا نتیجهای نداده، چطور اروپا بدون آمریکا میخواهد کاری کند؟ و خواهش من این است، آقای لاریجانی! اینها را مستمسک قرار بدهیم، حداقل بابت آن امتیاز بگیریم. اینکه ما به راحتی مطالبات آنها را پاسخ میدهیم، خواستههای آنها را اجابت میکنیم، آنها میآیند میگویند که ابتدا حزبالله لبنان، (رئیس ـ آنها نکاتی است که ربطی به این دستور ندارد) جناب آقای دکتر! همین پالرمو، آنها حزبالله لبنان را به ناحق به این متهم میکنند که گردش مالیشان از طریق ترانزیت مواد مخدر است، ما این را مصوب میکنیم، ملحق میشویم، مبارزه با جرایم سازمانیافته فراملی، یعنی ما هم در این اتهاماتی که فردا به ما هم خواهند زد، مشارکت میکنیم.

علی اردشیرلاریجانی
الان بحث ما این است که یک موضوعی را تصویب کردیم، باید به شورای نگهبان بدهیم، شورای نگهبان دو، سه تا ایراد شکلی گرفته، کمیسیون رفع کرده است. این بحثها برای بحثهای دیگری است، حالا اگر ایراد شورای نگهبان محتوایی بود، بعداً بررسی میکنیم. اخطار بعدی را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای حسینعلی حاجی بفرمایید.

حمیدرضا حاجی بابائی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! اخطار بنده اصول (94) و (153) است که اصل (94) میگوید: این مصوبات به تأیید شورای نگهبان برسد و اصل (153) هر گونه قراردادی که موجب سلطه بیگانه بر منابع طبیعی و اقتصادی، فرهنگ، ارتش و دیگر شئون کشور گردد، ممنوع است.
آقای رئیس ببینید! در محتوایی که انسان میخواند، میبیند یکسری اشکالاتی در متن کنوانسیون وجود دارد، این را جنابعالی حتماً قبول دارید و به خاطر همین اشکالاتی که در محتوا هست دولت یا کمیسیون آمدهاند یکسری شروطی را بیان کردند که میدانید اصل این کنوانسیون یعنی استرداد مجرمین، یعنی آمریکاییها کسانی را با تعریف آنها مجرم تشخیص بدهند و ما هم تحویل بدهیم. لذا اینکه شما حتماً ماده (19) کنوانسیون حقوق معاهدات 1969 را بهتر از بنده مطالعه کردید و میدانید که هیچ شرطی پذیرفته نیست. در این ماده (19) کنوانسیون بینالمللی حقوق معاهدات 1969 که مربوط به وین هم هست میگوید اولاً آن کنوانسیون حق شرط را منع نکرده باشد، ثانیاً فقط در موارد خاصی که کنوانسیون اجازه داده باشد شرط میتواند انجام گیرد. ثالثاً شرط و یا تحفظ مخالف هدف و منظور آن کنوانسیون نباشد.
هیچکدام از این اجازات یا استثنائاتی که در این کنوانسیون بیان کرده، اینها توسط آنها قابل قبول نیست. چرا ما میخواهیم کشور را دچار یک مشکلی کنیم؟ نکند که هیأت دولت و یا برخی از افراد در مجلس فکر کردند که اگر ما این الحاقها از جمله این و کنوانسیون بعدی را انجام بدهیم اروپاییها در برجام میمانند. آن روزی که اروپاییها در برجام بودند، آمریکاییها هم بودند هیچ کاری نکردند، آیا بعد خواهند ماند؟ چنین چیزی نیست که حالا فکر کنند ترامپ محبوبیتش با این کارها کم شده است. ما فکر میکنیم، اتفاقاً او دارد اقتصاد خودش را درست میکند و محبوبیتش در آمریکا دارد با این کارهایی که ما انجام میدهیم بالا میرود. این لایحه همانطور که عرض کردم مغایر با اصل (153) است و سلطه بیگانه را ایجاد میکند. لذا خواهشم این است که این اخطار بنده را بپذیرید و به رأی بگذارید.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، خیلی ممنون. اخطارتان وارد نیست، چون الان ایراد شورای نگهبان چیزهایی در مورد عبارات بوده، کمیسیون اینها را رفع کرد، ترجمهاش هم الان درست است، بنابراین این بحثها مربوط به وقتی است که شورای نگهبان نظر محتوایی بدهد و در مجلس مجدداً بحث شود.
حضار 254 نفر، لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون سازمان ملل متحد برای مبارزه با جرایم سازمانیافته فراملی همان اصلاحات عبارتی و ترجمهای که درست شده را به رأی میگذاریم و برای شورای نگهبان ارسال میکنیم. نمایندگان نظرشان را اعلام بفرمایند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. کمیسیون اصلاحات مورد نظر شورای نگهبان را انجام داده که رفع ایراد شود. این اصلاح جهت تأمین نظر شورای نگهبان صورت گرفته است. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
6
ادامه رسیدگی به لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون بینالمللی مقابله با تأمین مالی تروریسم

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدی ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در مورد لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون بینالمللی مقابله با تأمین مالی تروریسم است. آقای دکتر! در جلسه گذشته بحث در کلیات بود.

علی اردشیرلاریجانی
این بحث درستی نیست، نمیگذارید خوانده شود، باید این قرائت و ثبت شود، بعد اظهارنظر بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! جلسه گذشته بحث در کلیات بود، یک مخالف و یک موافق صحبت کردند، الان دو موافق و دو مخالف دیگر باقی ماندهاند. آقای دکتر! در ضمن یک درخواست علنی شدن رأی هم طبق ماده (124) آییننامه به دست ما رسیده که اگر قبل از رأیگیری صلاح دانستید باید به رأی گذاشته شود.

علی اردشیرلاریجانی
پس اجازه بدهید مخالفین و موافقین صحبت کنند.

محمد علی وکیلی
مخالف بعدی جناب آقای نقویحسینی هستند، بفرمایید.

سیدحسین نقوی حسینی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام محضر همکاران عزیز، ملت بزرگ ایران، هیأترئیسه محترم و تسلیت ایام شهادت علی بن ابیطالب (علیهالسلام) محضر همه عزیزان، گرامیداشت یاد و خاطره حضرت امام، بنیانگذار نظام جمهوری اسلامی و گرامیداشت یاد و خاطره شهدای قیام (15) خرداد 42 که دشت ورامین از جمله مناطقی بود که در آن ایام با پوشیدن کفن برای دفاع از مرجعیت، روحانیت و ولایت حرکت کردند و شهدایی را تقدیم انقلاب اسلامی کردند.
همکاران عزیز! مجلس شورای اسلامی انصافاً در آستانه تصمیمگیری بسیار مهمی است و قطعاً تصمیم امروز مجلس دهم در تاریخ انقلاب اسلامی ثبت خواهد شد و به نام نمایندگان دوره دهم حتماً این مصوبه ثبت و در کارنامه ما نوشته خواهد شد. ما در آستانه تصمیمگیری مهمی هستیم. امیدواریم که با منطق، گفتگو و استدلال بتوانیم تصمیمی در جهت منافع ملی کشور و رشد و توسعه آینده کشور در این مجلس بگیریم. قطعاً مجلس نیازمند یک تصمیمگیری مدرسگونه است و دوره دهم مجلس باید نشان بدهد که پیرو الگوی مجلس شورای اسلامی و مجلس اسلامی یعنی مدرس است.
همکاران عزیز! هدف ما از دیپلماسی، مراودات بینالمللی و عضویت در کنوانسیونها تأمین منافع ملی کشور است. ما برای پرستیژ اقدام نمیکنیم، برای تأمین منافع ملی کشورمان عضو کنوانسیون میشویم، مراودات دیپلماسی داریم، مراودات بینالمللی داریم و بحمدالله جمهوری اسلامی ایران در ماجرای برجام نشان داد که اهل منطق، مذاکره و گفتگو و پایبند به توافقات بینالمللی است و برعکس آمریکاییها و همپیمانان آنها نشان دادند که اهل منطق، مذاکره و گفتگو نیستند و پایبند به معاهدات بینالمللی هم نیستند. هر جا معاهده و کنوانسیونی در جهت منافع آنها باشد بر آن اصرار میورزند، اما آنجایی که کنوانسیون و معاهدهای برخلاف منافع آنها باشد زیر پا میگذارند. همانطور که در حوزه تروریسم همین کار را میکنند، در حوزه حقوق بشر همین کار را میکنند، حقوق بشر را آنجایی رعایت میکنند که در جهت منافع آنها باشد، ولی آنجایی که حقوق بشر برخلاف منافع آنها است کوچکترین حقوق انسانی را زیر پا میگذارند و زنان و کودکان را به خاک و خون میکشند.
همکاران عزیز! بحث ما پیوستن به یک کنوانسیون در حالت عادی نیست، بحث ما منافع ملی کشور است. حق تحفظ، بیانیه تفسیری و شرایطی که برای این کنوانسیون گذاشته شده واقعاً به لحاظ حقوقی غیرقابل عمل و بلااثر است. خواهش میکنم همکاران توجه کنند. کارشناسان حقوق بینالملل را دعوت کنید، اساتید حقوق بینالملل را دعوت کنید اظهارنظر کنند. برادر! حق تحفظ بلااثر است، حق تحفظ تأثیری ندارد. یعنی اگر یکی از اعضا به حق تحفظ شما اعتراض کند در مناسبات کشور ما به آن کشور این حق تحفظ قابل اعمال نیست. حالا فرض کنید که قطعاً همینطور است آمریکا به حق تحفظ جمهوری اسلامی اعتراض میکند. بنابراین حق تحفظ در تعاملات ایران و آمریکا بلااثر است. (80) درصد تحریمهای علیه جمهوری اسلامی تحریمهای ثانویه آمریکاییها علیه ملت ماست. پس ما برای چه داریم به این کنوانسیون ملحق میشویم وقتی که اثر حقوقی ندارد؟ بیانیههای تفسیری به هیچ وجه قابل اعمال حقوقی در حقوق بینالملل نیست، شرایط درست نیست. بنابراین دوستان به این نکته توجه کنند.
نکته بعدی اینکه گفته شده حدود (60) کشور با حق تحفظ عضو این کنوانسیون شدهاند. برادر جان! کدام یکی از این کشورها توانستهاند از حق تحفظشان استفاده کنند؟ مصر حق تحفظ قائل شد، براساس حق تحفظ اقدام کرد، هلند به حق تحفظ او اعتراض کرد و حق تحفظ او را بلااثر کرد. کره رفت از حق تحفظ استفاده کند، آمریکا و اروپا اعتراض کردند، حق تحفظ او بلااثر شد. حق تحفظ بلااثر است. شما دارید به متن کنوانسیون میپیوندید. من این نکات را در مورد آثار منفی پیوستن به این کنوانسیون عرض میکنم، ملت ایران، همکاران عزیزم! در درگاه خداوند متعال مسئولیت خودم را انجام داده باشم، در این مقطع حساس آنچه که باید به عنوان نماینده مجلس بگویم خدمت شما همکارانم عرض میکنم، دیگر خود شما تصمیم بگیرید.
اول اینکه عضویت در این کنوانسیون ما را در چارچوب الزامات تعیینشدهای قرار میدهد که توسط دشمنان ما این چارچوبها تعیین شده، آنها دوستان ما نیستند، در جریان برجام دیدید، جمهوری اسلامی ایران عضو برجام شد، به تمام تعهدات خودش عمل کرد، (11) بیانیه آژانس بینالمللی انرژی هستهای که تنها مرجع راستیآزمایی رفتار ایران در برجام بود اعلام کرد که ایران به تعهداتش عمل کرده، ولی آمریکاییها چکار کردند؟ اروپاییها چکار کردند؟ وقتی که آمریکاییها از برجام خارج شدند چه مجازاتی متوجه آنها شد؟ هیچ مجازاتی متوجه آنها نشد. ما داریم خودمان را در چارچوبها و الزاماتی قرار میدهیم که توسط دشمنان ما طراحی شده است.
دوم اینکه خودمان داریم اختیارات نظام مالی و پولی خودمان را خودمان با پیوستن به این کنوانسیون محدود میکنیم. اگر خودمان را به این مقررات محدود کنیم آن وقت نمیتوانیم با تحریمها مقابله کنیم. الان تحریمها علیه کشور ما دارد اعمال میشود، من مواردش را عرض کنم، قانون داماتو، برجام، FATF، تحریمهای حقوق بشر، تحریمهای تسلیحاتی نظام موشکی، تحریمهای کاتسا، اینها دارد علیه ما اعمال میشود. شما به FATF بپیوندید یا نپیوندید چه تأثیری در جلوگیری از این تحریمها یا تسهیلاتی علیه ما دارد؟ ما برجام به این مهمی را که شورای امنیت سازمان ملل تأیید کرد، اتحادیه اروپا تأیید کرد، جامعه بینالملل از آن استقبال کرد، ما امضا کردیم، به همه تعهداتمان عمل کردیم، در نظام پولی و مالی کشور با ما همکاری نشد. طبق اظهارنظرهای وزیر محترم امور خارجه و رئیس محترم بانک مرکزی با ما همکاری مالی و پولی در برجام نشد. حالا که برجام معنا ندارد، پیوستن به FATF چه معنایی دارد و چه تسهیلی برای کشور ایجاد میکند؟
اثر منفی بعدی این است که اطلاعات کامل کشور مطابق همان بلایی که در سوئیفت به سر ما آمد اینجا در اختیار قرار داده میشود. من جملات کوهن را برایتان میخوانم، جملات آقای زاراته را برایتان میخوانم، میگوید که موفقیت تحریمهای آمریکا بستگی عمیق به شفافیت بانکی و وضع قواعد خوب در این بخش دارد. توجه کنید! وزارت خزانهداری آمریکا جزء چارت FATF است، آنهایی که میگویند FATF ارتباطی با کشور خاصی ندارد توجه کنید، من اینجا به شما گفتم، وزارت خزانهداری آمریکا جزء چارت سازمانی FATF است، آنها تصمیم میگیرند. میگوید که از طریق جمعآوری اطلاعات کلیدی، افرادی که در نهایت از تراکنشهای بانکی بهره میبرند شناسایی میشوند، به این دلیل باید مؤلفههای ساخت، حفاظت و تقویت شفافیت بانکی، هسته اصلی مأموریت وزارت خزانهداری که جزء چارت FATF است باشد. زاراته معاون وقت مدیریت مبارزه با تروریسم و جرایم مالی وزارت خزانهداری آمریکا در تبیین جایگاه FATF در فشار بر ایران میگوید، همکاران گوش بدهید! میگوید که برای قرار دادن ایران در تنگنا و سختتر کردن شرایط برای این کشور به حضور کامل FATF نیاز است. این جملات مقامات آمریکایی است.
چرا داریم خودمان را در شرایطی قرار میدهیم که با اطلاعات شفاف و کامل در اختیار دشمن او بتواند با ما مقابله کند و تمام اقدامات ما را کنترل کند؟ چرا داریم خودمان را تحریم میکنیم؟ چرا داریم خودتحریمی انجام میدهیم؟ با پیوستن به کنوانسیون FATF کشور به دو دسته تقسیم میشود، نهادها، ارگانها و ارکان این نظام به دو بخش تقسیم میشوند، بخشی که در تحریم هستند، بخشی که در تحریم نیستند. براساس FATF نهادها و ارگانهایی که تحریم نیستند نمیتوانند با نهادها و ارگانهایی که در تحریم هستند همکاری کنند. یعنی ما در داخل خود کشور، جبهه کشور را به دو بخش تقسیم میکنیم، دو بخشی که باید براساس FATF با هم مقابله کنند. یکی از مهمترین ارکان قدرت ملی کشور ما توسط داخل خود کشور مورد تحریم واقع میشود. همکاران! توجه کنیم دارد چه اتفاقی میافتد، منافع ملی کشورمان را در نظر بگیریم. به خدا ما با پیوستن به کنوانسیونهای بینالمللی مخالفتی نداریم. به خدا ما با مذاکره مخالف نیستیم، مذاکره را منطق گفتگو میدانیم، اما باید بدانیم که عضو چه کنوانسیونی میشویم. به عواقب و آثار منفی آن توجه کنیم، خودمان داریم خودمان را عملاً تحریم میکنیم. ارکانی در این نظام مورد تحریم بانک مرکزی و بانکهای داخلی کشور قرار میگیرند که جزء افتخارات ملت و کشور هستند، باعث قدرت ملی کشور و نفوذ منطقهای ما میشوند، دماغ آمریکاییها، صهیونیستها و اروپاییها را به خاک مالیدهاند. آنها از این ناراحتند، FATF برای مهار این قدرت است. همکاران توجه داشته باشند. تازه اگر شما همه اینها را بپذیرید، امضا کنید و قبول کنید از کجا معلوم اینها به تعهداتشان عمل کنند؟
(در این هنگام طومارهایی توسط تعدادی از نمایندگان درخصوص درخواستهای مردمی مبنی بر عدم تصویب FATF توسط مجلس در صحن علنی به نمایش گذاشته شد)

علی اردشیرلاریجانی
آقای قاضیزاده! اینها را بردارید، اینجا که جای این کارها نیست، آییننامه این اجازه را نمیدهد. اینها را بردارید، بگذارید صحبتشان را کنند.

جواد کریمی قدوسی

علی اردشیرلاریجانی
آقا! پیام به مردم را با بیانتان بفرمایید، این کارها چیست میکنید؟ آقای نقوی دارند صحبت میکنند وسطش این کارها را میکنید. آقای کریمی بفرمایید، کار خلاف آییننامه نکنید.

جواد کریمی قدوسی
اینجا خانه ملت است، اجازه نمیدهیم.

علی اردشیرلاریجانی
این کارها درست نیست، وسط صحبت آقای نقوی این کارها چیست شما میکنید؟ بفرمایید بنشینید، این کارها همه خلاف آییننامه است. شما در مجلس حقوق میگیرید که اینجا صحبت کنید بقیه را قانع کنید، این کارها یعنی چه؟ بحث کنید، آقای نقوی دارد صحبت میکند.

جواد کریمی قدوسی
شما خلاف آییننامه عمل میکنید.

علی اردشیرلاریجانی
این کارهایی که شما میکنید خلاف آییننامه است، صحبت کنید، بقیه را راضی کنید، با زور که نمیشود. آقای نقوی مطلبتان تمام شد؟

سیدحسین نقوی حسینی
نخیر، آقای دکتر! تمام نشده است.

علیرضا رحیمی
لطفاً همکاران نظم جلسه را رعایت بفرمایند. آقای نقوی جمعبندی بفرمایید، سه دقیقه از وقتتان مانده است.

سیدحسین نقوی حسینی
همکاران عزیز! آنچه که من باید خدمت شما منطقی و براساس حقوق بینالملل و مقررات کنوانسیونهای بینالمللی و تجربه کاری که دارم عرض کنم، ما مخالف پیوستن به کنوانسیونهای بینالمللی نیستیم، جمهوری اسلامی ایران یکی از کشورهایی است که به اغلب کنوانسیونهای بینالمللی پیوسته، آنها را عمل میکند، در مراودات بینالمللی خودش به آنها متعهد است، اما پیوستن به این کنوانسیون این هشت اثر منفی را که عرض کردم قطعاً برای جمهوری اسلامی دارد، تصمیمگیری با شماست، عضویت در این کنوانسیون قطعاً ما را به بنبست میرساند، مشکلات بیشتری برای کشور ما ایجاد میکند. تنها نتیجه پیوستن به این کنوانسیون این است که آمریکاییها را در تحریمها نقطهزن میکند. توجه کنید! اینها اصطلاحاتی است که بین مقامات دیپلماتیک آمریکا و اروپا مبادله میشود، آنها میگویند حالا که جمهوری اسلامی ایران موشک نقطهزن دارد، ما باید تحریم نقطهزن داشته باشیم، FATF باید به خدمت تحریم نقطهزن آمریکا بیاید، FATF باید اطلاعات دقیقی به ما بدهد، ببینیم نقاط برجسته جمهوری اسلامی کجاست آن نقاط و منفذها را ببندیم و تحریمها نقطهزن و هدفمند شود.
بنابراین از همکاران عزیز خودم یک بار دیگر درخواست میکنم این طومارهایی که اینجا مورد نمایش گذاشته شده امضاهای ملت ایران است، بیش از (50) هزار امضا از مردم و موکلان ما در اینجا آمده و امضا کردند که به این کنوانسیون نپیوندید، عضو این کنوانسیون نشوید. (رحیمی ـ وقتتان تمام شد) البته ما اخباری داریم که گفتند شورای عالی امنیت ملی هم به جمعبندی نرسیده، به دوستان ما اطلاع دادند، گفتند به جمعبندی نرسیده، بنابراین استناد به شورای عالی امنیت ملی هم نشود. انشاءالله با یک رأی قاطع منفی نشان بدهید که مجلس شورای اسلامی در مقابل استکبار، ظلم، تجاوزگری، عهدشکنی و بیعهدی دشمنان محکم و مقتدر در تراز جمهوری اسلامی میایستد.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، خیلی ممنون. نفر بعدی صحبت کند.

محمد علی وکیلی
جناب آقای کواکبیان موافق هستند. آقای کواکبیان! شما هم (15) دقیقه فرصت دارید، بفرمایید.

مصطفی کواکبیان
موافق
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
«اللهم ان لم تکن غفرت لنا فیما مضی من شهر رمضان تغفر لنا فیما بقی من هذا الشهر».
خدایا در این باقیمانده ماه مبارک رمضان به همه ما ذخیره معنوی و تقوای ستیز در صحنههای سیاسی و اجتماعی عنایت فرما تا بتوانیم با این ذخیره خودمان را از لغزشگاهها و سختیهای مسیر عبور دهیم.
عزیزان! همانطور که مطرح شد مجلس شورای اسلامی امروز در یک تصمیمگیری بسیار جدی قرار دارد، تصمیمگیری که منافع ملت ایران و منافع ملی ایران در آن مطرح است.
من این بحث خودم را در سه قسمت خدمت شما عرضه میدارم. در قسمت اول یک بحث کلی سیاسی دارم. عزیزان! بالاخره شما در جلسه غیرعلنی بودید، دبیر شورای عالی امنیت ملی که از همه اشخاص ما حتماً امنیتیتر و دلسوزتر است گفت تصویب این لایحه الحاق به کنوانسیون تأمین مالی تروریسم نوعی مقابله با آمریکا است، ایشان مطرح کرد که نظر ما این است حتماً این باید تصویب شود. واقعاً کسی دلسوزتر از آقای شمخانی برای امنیت و منافع ملی این کشور اگر داریم بشماریم ببینیم چند تا هستند؟!
من خدمت شما عرض کنم در کمیسیون هم عرض کردم، مقام معظم رهبری در (14) خرداد در میان کارگزاران نظام یکساعت و نیم سخنرانی فرمودند، تمامی افاضات ایشان را شما همه به یاد دارید، یک کلمه در مورد این چهار تا لایحه نفرمودند. میتوانستند به ما رهنمود بدهند، اما شما شنیدید که ایشان به دولت و مجلس این مسأله را واگذار کردند. لذا اگر من به دلسوزی بعضیها شک نکنم به اطلاعاتشان حتماً شک میکنم. خدا شاهد است از افطار دیشب تا سحری و تا امروز بالای (600) پیامک (به من دادند)، من نمیدانم این پولها از کجا میآید؟ البته دست عزیزان بسیج تشکل دانشجویی درد نکند که دغدغه کشور دارند. اما من به آنها میگویم عزیزان! احتمال بدهید بنده هم جانباز انقلاب هستم، احتمال بدهید بنده هم برادر شهید هستم، احتمال بدهید ما هم برای کشور دلمان میسوزد. به ما میگویند به خون شهدا خیانت نکنید، اتفاقاً اگر یک کاری کنیم که آمریکا بیاید و علیه ما در سیستم بانکی چوب لای چرخ بگذارد، شهدا از این ناراحت خواهند بود.
دوستان! نماینده وزارت اطلاعات در کمیسیون گفت سه تا کشور یعنی عربستان سعودی، رژیم صهیونیستی و آمریکا بیشترین ناراحتی را دارند که ما به این لایحه بپیوندیم. اگر واقعاً سیستم اطلاعاتی ما اینقدر فشل است که متوجه نیست به نمایندگان مجلس چه رهنمودی بدهد وای بر ما.
خواهش من از همه عزیزان این است این حرفهایی که در بعضی پیامکها دادند، چه کسی گفته اگر ما این را تصویب کنیم باید قاسم سلیمانی را تحویل بدهیم؟ هر کسی این حرف را زده است بیجا کرده، کجای این کنوانسیون چنین معنایی میدهد؟ عزیزان! ما در کمیسیون با حضور همین عزیزانی که قبلاً آبستراکسیون کرده بودند هفت، هشت شرط اضافه کردیم، قرار است با حفظ این شرطها به این کنوانسیون بپیوندیم.
من بعضی از این موارد را عرض میکنم، دوستان توجه بکنند. واقعیت این است که بعضیها احتمال ضرر آتی را مطرح میکنند و توجه ندارند فعلاً باید ضرر قطعی را دفع کنیم. عزیزان! بانک مرکزی کشور عراق هم با سیستم بانکی ما کار نمیکند، خوب معنا دارد که ما سیستم بانکی خودمان را فشل کنیم؟ البته من خدمت شما بگویم ما فعلاً در Blacklist یا لیست سیاه آنها و تحریم کامل نیستیم، اما اگر این کار نشود یعنی داریم خودتحریمی میکنیم، به دست خودمان داریم خودمان را تحریم میکنیم. ما با این اقدام خودمان تعلیقی که الان اینها بعد از برجام کردند این تعلیق را برمیداریم. اعتقاد بعضی از دوستان این است که این مسأله یعنی FATF، نه عزیزان، بحث این لایحه با موضوع اقدام ویژه مالی که یک NGO در سطح بینالملل است در سیستم بانکی فرق میکند. شاید ما این را هم تصویب کنیم باز بخواهند علیه انقلاب اسلامی بازی در بیاورند. دوستان! خیلی جالب است که شما بدانید، (188) کشور به این کنوانسیون پیوستهاند، چهار، پنج تا کشور که اصلاً دولت مرکزی ندارند، غیر از کرهشمالی، سودانجنوبی، سومالی، تووالو که من اولین بار فهمیدم در دنیا کشور تووالو وجود دارد، فقط این چهار، پنج تا کشور گفتهاند که نمیخواهیم. مگر سودانجنوبی دولت مرکزی دارد، مگر دولتی وجود دارد؟ دوستان! لذا توجه داشته باشید (رحیمی ـ جناب کواکبیان! لطفاً جمعبندی بفرمایید) چقدر وقت دارم؟ شما فرمودید یکربع. (رحیمی ـ هفت دقیقه) اگر قرار است ما مثل کرهشمالی باشیم عیبی ندارد، اما الان ببینید همان کرهشمالی با همه هارت و پورتهایش چه وضعیتی دارد. بحث این است که کشور ما از لحاظ اقتصادی در فشارهای عدیدهای است، جوانهای بیکار حتماً دهها برابر این طومارهایی که الان امضا شده، برای ما امضاء کردهاند. مگر میتوانیم بحث کنیم که ما به هر کنوانسیون بپیوندیم استعماری است؟ اگر اینطوری باشد باید فاتحه سازمان ملل را هم بخوانیم. من خدمتتان بگویم ما شرایط متعددی را در این بحث مطرح کردیم.
در جلسهای که من در مرکز پژوهشها بودم از سازمان اطلاعات سپاه تشریف آورده بودند، وزارت خارجه، وزارت اطلاعات و وزارت دفاع بود. همه عزیزان در کمیسیون آمدند و بحث همه این بود که اگر این شرایط را به این کنوانسیون ضمیمه کنیم قطعاً به نفع ما است و هیچ ضرری نخواهیم داشت. حالا غیر از آن بحث اعلامیه تفسیری که قرار شد اعلامیه تفسیری به عنوان یک شرط مطرح شود.
دوستان! بحث ما این است که در ماده (6) همین کنوانسیون مطرح کرده هر کشور عضو در صورت لزوم اقداماتی را از جمله در صورت اقتضا از طریق تدوین قانون داخلی، همه این عبارتها معنا دارد، در صورت اقتضا از طریق تدوین قانون داخلی میتواند ملاحظات خودش را به کار بگیرد. من خدمتتان بگویم، دوستان! در همین لایحه در ماده (27) آمده با صراحت تمام مطرح کرده، نمایندگان محترم توجه بفرمایید! گفته هر کشور عضو میتواند با ارائه اطلاعیه کتبی به دبیرکل سازمان ملل متحد از عضویت در این کنوانسیون انصراف بدهد. اگر بعضیها فکر میکنند ما بپیوندیم دیگر نمیتوانیم در بیاییم، این ماده به صراحت این مسأله را اعلام کرده است. بعضاً گفته میشود که تروریسم، عزیزان! سازمان ملل القاعده، طالبان، جبههالنصره و داعش را فقط به عنوان تروریست مطرح کرده و هیچ سازمان دیگری در سازمان ملل به عنوان تروریست مطرح نشده، اما بر فرض هم یک کشورهایی بخواهند مثلاً حزبالله لبنان یا سازمان حماس فلسطین را تروریستی بدانند، ما حق تحفظ داریم و میتوانیم مطرح کنیم. اینکه بعضیها بگویند، شما شنیدید که به شورای عالی امنیت ملی اختیار داده شده که شورای عالی امنیت ملی معنای تروریسم را داشته باشد و جالب است که وقتی ما نخواهیم به این لایحه بپیوندیم منافقین به اصطلاح سازمان مجاهدین خلق را در هیچ کشوری نمیتوانیم تعقیب کنیم. اما با پیوستن به این لایحه میتوانیم اقداماتی که علیه نظام جمهوری اسلامی، بر علیه کشور و منافع ملی ما در دنیا صورت میگیرد با پیوستن به این کنوانسیون آنها را پیگیری کنیم.
لذا دوستان توجه کنند، اینکه بعضی از عزیزان میترسند از تبی که بگیرند به خودکشی روی میآورند، من برای نگرانیها و دلواپسیهایی که دارند میخواهم بگویم هیچ ربطی به برجام ندارد. تازه ما هنوز معتقدیم برجام هم دستاوردهای خودش را داشته است، ما در ذیل فصل هفتم منشور سازمان ملل بودیم، مقام معظم رهبری در همین (14) خرداد فرمودند سازمان انرژی اتمی باید (190) هزار سو انرژی تولید کند، اما فعلاً در چارچوب برجام. یعنی ما هنوز هم از برجام بیرون نیامدیم، بعضیها میگویند برجام تمام شد. دوست دارید تمام شود، بعضی از عزیزان از اول هم موافق نبودند و همزمان که ترامپ خارج شد به جای اینکه بد و بیراه به ترامپ و نتانیاهو و مرتجعان منطقه بگویند، فحش و ناسزا به مسئولین جمهوری اسلامی گفتند. شما توجه کنید، مخلصتر از امثال آقای دکتر صالحی انرژی اتمی داریم؟ ایشان میگوید ما از لحاظ فنی همین الان اراده کنیم (9) ماهه به همه آن چیزهایی که قبلاً از دست دادیم میرسیم. حاجآقای ذوالنوری آمدند میگویند خیلی زور نزن تمام شد، ایشان احتمالاً از پشتپرده بیشتر از ما خبر دارد.
به هر حال من خدمت دوستان عرض کنم، ایرادی که من به رئیس محترم مجلس داشتم در همان روز داشت تصویب میشد، ایشان گفت فعلاً به کمیسیون برود. حالا به کمیسیون رفته، کمیسیون هم چکشکاری کرد و هشت تا شرط حق تحفظ برای ما قائل شده است. (رحیمی ـ آقای کواکبیان! در یک دقیقه جمعبندی بفرمایید) ما هر لحظه بخواهیم از این کنوانسیون میتوانیم بیرون بیاییم. خواهش من این است که هیجانزده و احساساتی تصمیم نگیریم، منافع ملی ما اقتضا میکند که یک کشوری مقتدر، سرافراز، براساس عزت، مصلحت و حکمت باشیم و عزیزانی که پیامک میدهند ما مخلص همه آنها هستیم، اما بدانید به شما اطلاعات یکطرفه دادهاند. لااقل شما یک جلسه با جناب شمخانی بگیرید و ایشان قطعاً همه مسائل را از من و شما بهتر بلد هستند و برای کشور دلسوزتر هستند. بالاخره در شرایطی هستیم که انسجام داخلی ما اقتضا میکند انشاءالله همه یکپارچه به این رأی مثبت بدهیم.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، دولت صحبت کند. (سلیمی ـ اخطار داریم) چشم، صبر کنید. آقای عراقچی بفرمایید.

عباس عراقچی
بسم الله الرحمن الرحیم
«رب اشرح لی صدری و یسر لی امری واحلل عقده من لسانی یفقهوا قولی».
خدمت نمایندگان محترم سلام عرض میکنم و امیدوار هستم توضیحاتی که به عنوان نماینده دولت در موافقت با این لایحه عرض میکنم مورد توجه نمایندگان محترم قرار بگیرد و خداوند را شاهد میگیرم که در این ماه مبارک رمضان با زبان روزه چیزی که جز حق و در جهت منافع جمهوری اسلامی ایران باشد بیان نکنم.
لایحه الحاق ایران به کنوانسیون تأمین مالی تروریسم یکی از ابزارهای بینالمللی برای مقابله با تروریسم است. من باید این را خدمت نمایندگان محترم توضیح بدهم که جمهوری اسلامی ایران از دو منظر با موضوع تروریسم مورد تهدید واقع میشود، یکی تروریسم بینالمللی که علیه خود ما است و ما قربانی تروریسم هستیم و دوم سوءاستفادهای که کشورهای غربی از مفهوم تروریسم انجام میدهند و با این سوءاستفاده محور مقاومت و جنبشهای آزادیبخش به ویژه جنبشهای مقاومت علیه رژیم صهیونیستی را میخواهند هدف قرار بدهند. ما باید با هر دوی این تهدیدها مقابله کنیم. من خواهش میکنم به عرایض بنده توجه کنید، ما با دو تا تهدید مواجه هستیم؛ یکی تهدید خود تروریسم، تروریسم بینالملل و تروریسم تکفیری، از نظر سازمان بینالملل و جامعه بینالملل الان فقط چهار تا گروه به عنوان تروریست شناخته میشود: گروه داعش، گروه القاعده، طالبان و النصره و ما قربانی این گروههای تروریستی هستیم.
همین مجلس محترم یک سال پیش در چنین روزهایی قربانی تروریسم داعش بوده، ما باید با این تروریسم مبارزه کنیم، کمااینکه در سوریه و در جاهای دیگر داریم مبارزه میکنیم و به خاطر آن خون دادیم. ولی این تروریسم یک تروریسم بینالمللی است که دارای شبکههای بینالمللی است. بدون همکاریهای بینالمللی و پیوستن به کنوانسیونهای بینالمللی مقابله با آن به خصوص خشکاندن ریشههای مالی تروریسم غیرممکن است. در حالی که در سوریه جوانان ما برای مقابله با تروریسم خون میدهند، در داخل کشور در شبکههای بانکی بعضی از حفرهها و نقاط ضعفی وجود دارد که متأسفانه به گروههای تروریستی و گروههای مواد مخدر و غیره کمک میکند. بنابراین ما باید در مقابله با تأمین منابع مالی تروریسم وارد یک همکاریهای بینالمللی شویم، کمااینکه همه همسایگان ما وارد این شبکه همکاریها شدهاند. روسیه، عراق، خود سوریه، همه به این کنوانسیون پیوستهاند، برای اینکه در قالب یک مشارکت بینالمللی بتوانیم با تروریسم داعش مقابله کنیم.
اما تهدید دوم این است که کشورهای غربی از این مفهوم سوءاستفاده کنند و گروههای مقاومت را بیایند تروریست قلمداد کنند. ما برای مقابله با این تهدید هم همهجوره اندیشیدهایم. شاید بیش از دو سال است که در مورد این کنوانسیون و این تهدیدش دارد بحث میشود. تمام ارگانهای امنیتی کشور، وزارت محترم اطلاعات، اطلاعات سپاه، شورای عالی امنیت ملی، وزارت امور خارجه، همه دستگاهها بیش از دو سال است که دارند کار کارشناسی میکنند، من هیچ لایحهای ندیدم که اینقدر کار کارشناسی در مورد آن شده باشد و نهایتاً شورای عالی امنیت ملی به عنوان بالاترین مرجع امنیتی کشور گواهی داده که با حق شرطها و تحفظهایی که ما گذاشتیم هیچ تهدید امنیتی متوجه کشور نخواهد شد. این را جناب آقای دکتر شمخانی در جلسهای اینجا تشریف داشتند به صراحت بیان کردند. ما تمام حفرههای موجود در این کنوانسیون را دیدیم، تمام نقاط ضعفی که ممکن است باعث سوءاستفاده شود را دیدیم و برایش تدبیر کردیم، حق شرطهایی که در نظر گرفته شده بیانیه تفسیری جمهوری اسلامی ایران که تهیه شده، تمام این نقاط ضعف را پوشش میدهد. با اطمینان خاطر عرض میکنم، آقای دکتر شمخانی هم فرمودند، نهادهای دیگر هم فرمودند، همه این سوءاستفادههای امنیتی اندیشیده شده است.
دوستان محترم! خود ما نیاییم گروههای مقاومت را بگوییم الان اینها تروریست تلقی میکنند، نه. از نظر جامعه بینالملل و شورای امنیت فقط داعش، القاعده، طالبان و النصره تروریست هستند. از ترس اینکه نکند در آینده مثلاً یک گروهی مثل حزبالله را وارد گروههای تروریستی کنند ما الان بر خودمان فشار تحمیل نکنیم، ما الان فشارهایی را تحمیل میکنیم، کشورهای دیگر میگویند ایران مدافع تروریسم است چون به این کنوانسیون نپیوسته، فشارها و تحریمهای مختلف را الان به خودمان تحمیل میکنیم از ترس اینکه مبادا در آینده مثلاً حزبالله را گروه تروریستی قلمداد کنند. اگر در آینده این کار را کردند همان موقع برخورد میکنیم. در این کنوانسیون راه خروج پیشبینی شده و هر لحظه احساس کنیم که منافع کشور و منافع گروههای مقاومت در خطر قرار گرفته به راحتی از این خارج میشویم. حق حاکمیتی جمهوری اسلامی ایران را هیچ قدرتی در دنیا نمیتواند زیر سؤال ببرد. ما این حق حاکمیتی خودمان را داریم، هر لحظه احساس کنیم که این کنوانسیون ضرری برای کشور دارد از آن خارج خواهیم شد. چرا الان برای خودمان هزینه تحمیل کنیم؟ چرا الان بر خودمان خسارت تحمیل کنیم؟
ما معتقدیم که الان صلاح کشور در این است با تحریمهایی که دارد برمیگردد، با اقداماتی که آقای ترامپ و آمریکا انجام داده، و تحریمهای آمریکا دارد برمیگردد، ما نباید خودمان به دست خودمان تحریمهای جدید را بر جمهوری اسلامی تحمیل کنیم. اگر به این کنوانسیونها نپیوندیم، اگر وارد یک مبارزه جدی با تروریسم نشویم و توسط دشمنانمان موضوع حمایت از تروریسم واقع شویم تحریمهای جدید بر ما بار خواهد شد.
من تمنا میکنم به عنوان نماینده دولت در شرایط خطیری که جمهوری اسلامی قرار دارد، در شرایطی که تحریمهای آمریکا دارد برمیگردد، ما به دست خودمان تحریمهای جدیدی را به خودمان تحمیل نکنیم. کنوانسیون مقابله با منابع مالی تروریسم از نظر ما و همه دستگاههای امنیتی تمام تهدیداتش پوشش داده شده است. من به شما اطمینان میدهم هر لحظهای که احساس کنیم تهدیدی متوجه کشور است از این کنوانسیون خارج میشویم. راه خروج در آن پیشبینی شده، حق حاکمیت جمهوری اسلامی ایران از همه چیز بالاتر است و ما صلاح خودمان را به موقعش همیشه تصمیم خواهیم گرفت و براساس آن عمل خواهیم کرد. (رئیس ـ متشکریم) الان منفعت ملی کشور در این جهت است، خیلی متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
7
تصویب تقاضای مسکوت ماندن لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون بینالمللی مقابله با تأمین مالی تروریسم به مدت دو ماه

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! یک درخواست مسکوت ماندن واصل شده، اگر اجازه بفرمایید این را طبق ماده (195) آییننامه مطرح کنیم.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای تاجگردون به عنوان نماینده متقاضیان مسکوت ماندن حداقل برای دو ماه تا روشن شدن نتیجه مذاکرات با اروپا را گفتند به تعویق بیفتد. آقای تاجگردون! مطرح بفرمایید. فقط یک نفر مخالف میتواند صحبت کند، دوستانی که مخالف هستند ثبتنام کنند.

غلامرضا تاج گردون
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای رئیس! درخواستی با تعداد قریب به (50) نفر امضا کردند و برای تعویق دو ماهه این لایحه. تقدیم هیأترئیسه شده، البته مجلس شورای اسلامی در مصوبات اخیرش که سه لایحه را تصویب کرد عملاً همراهی خودش یا به عبارتی علامت مثبت برای تعامل با دنیا را ثابت کرده و بحث تعارضی در این وسط وجود ندارد. چیزی که مهم است برای این است که ما یک وحدت عمومی برای عبور از این مسائل و حل مشکلات بینالمللی به عمل بیاوریم. این پیشنهاد در حقیقت یک فرصتی است که اگر نمایندگان محترم مجلس تشخیص دادند در اختیار دیپلماتها و مسئولین دولت محترم برای مذاکره باشد. بالاخره با اروپا در حال مذاکره هستیم، آنها باید تضامین و تعهد لازم را برای حمایت از برجام بدهند. تا الان بعد از خروج آمریکا ما هنوز اتفاق جدی از سوی اروپا نداشتیم، این پیشنهاد در حقیقت یک فرصتی است که در اختیار دولت است و دولت به اروپا اعلام کند که تضامین لازم را برای اجرای برجام در کل دنیا نیاز داریم.
به همین خاطر ما از نمایندگان محترم درخواست داریم که دو ماه فرصت بدهند یا به عبارتی این لایحه دو ماه به تعویق بیفتد اگر دولت محترم هم موافقت بفرمایند، چون طبق آییننامه دولت باید موافقت کند. دو ماه مهلت بدهیم تا با اروپا و دنیا مذاکره کنند وگرنه تا اینجای کار ما همه کارهایی که میبایستی انجام بدهیم انجام دادیم. یعنی سه تا لایحه اخیر را تصویب کردیم، همین یک مورد است. این یک مورد را هم فکر میکنم بهترین شرایط است که دولت محترم در این زمینه همکاری کند. ما از نمایندگان محترم درخواست داریم که اگر دولت محترم موافقت کند با تأخیر موافقت شود و این کار موجب میشود یک وحدت اصولی بین تمامی نیروهای معتقد به نظام و اینکه پایداری ضرورت اصلی امروز نظام است انشاءالله همراه باشند، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، مخالف صحبت کند.

علی اصغر یوسف نژاد
آقای نجفیخوشرودی مخالف هستند، بفرمایید.

علی نجفی خوشرودی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تشکر از همکاران محترم که دیدگاههای خودشان را ارائه کردند، من با پیشنهاد تعویق رأیگیری به مدت دو ماه مخالف هستم. این Dead line که (24) خرداد گذاشته شده در اختیار ما نیست که بتوانیم براساس ساز و کار داخلی آن را تمدید کنیم. دوستان، همکاران عزیز! تصویب این کنوانسیون از جهات مختلف به نظر من مقتضای منافع ملی جمهوری اسلامی ایران است. عضویت ما جلوی ضرر قطعی را خواهد گرفت و البته منفعت محتمل نیز برای جمهوری اسلامی ایران ایجاد خواهد کرد. من از سه منظر به این کنوانسیون نگاه میکنم، یکی از منظر حقوقی ـ بینالمللی و کنوانسیون معاهدات که در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مفصل در این خصوص با حضور نمایندگان دستگاههای مختلف بحث شد. در بخشهای مختلف این کنوانسیون ساز و کارها و شرایطی پیشبینی شده که چنانچه بخواهد علیه امنیت و منافع ملی جمهوری اسلامی ایران کار کند حتماً ما میتوانیم تصمیمات مقتضی را در آن شرایط اتخاذ کنیم. در قسمت «الف» بند (4) ماده (20) بحث حق شرط را در این کنوانسیون بعینه مورد اشاره قرار داده و همچنان که دوستان هم اشاره کردند جمهوری اسلامی ایران و مصوبهای که ما در کمیسیون داشتیم هم حق شرط و هم اعلامیه تفسیری را آنجا اعمال کردیم. همچنین در ماده (27) کنوانسیون به ترتیبات خروج از این سند بینالمللی اشاره شده، صراحتاً تصریح کرده که هر کشور عضو میتواند با ارائه اطلاعیه کتبی به دبیرکل سازمان ملل متحد از عضویت در این کنوانسیون انصراف بدهد و در بند (2) همین ماده انصراف از عضویت یک سال بعد از تاریخ وصول اطلاعیه یا اعلامیه توسط دبیرکل سازمان ملل نافذ خواهد بود. در مفاد دیگر نیز همینطور، در ماده (6) این کنوانسیون عباراتی گذاشته که تعهدات این کنوانسیون را به شرایط داخلی موکول کرده، کلماتی مثل «در صورت اقتضا»، «در صورت لزوم» و مواردی از این دست، حق شرط را نیز اشاره کردم.
در ماده (10) کنوانسیون نیز مقوله استرداد را به صورت آن چیزی که دوستان ارائه کردند اصلاً چنین چیزی نیست. در ماده (20) کنوانسیون نیز مشخصاً این نکته بسیار حائز اهمیت است، من از همکاران میخواهم به این توجه داشته باشند. در ماده (20) کنوانسیون اصول بنیادین حقوق بینالملل مثل اصل برابری حق حاکمیت، (رحیمی ـ آقای دکتر جمعبندی بفرمایید) مثل اصل حفظ تمامیت ارضی، مثل عدم مداخله در امور داخلی کشورها مورد اشاره قرار گرفته است. در مواد (10) و (11) نیز بحث استرداد را تابع قانون داخلی کشور درخواستشونده و به اختیار خودش موکول کرده، من ترتیبات خروج را نیز اشاره کردم.
دو؛ من از منظر سیاسی و بینالمللی به این سند مهم نگاه میکنم. فضای بینالمللی و منطقهای شرایط مستعدی برای بهانه کردن علیه جمهوری اسلامی ایران به وجود آورده است. همکاران عزیز! تصمیم امروز ما میتواند یک خوراک و بهانه خوبی را به دست دشمنان ما، به دست آمریکای ترامپ، عربستان و رژیم صهیونیستی علیه جمهوری اسلامی ایران بدهد. ضمن اینکه با توجه به خروج آمریکا از برجام شکاف مواضع میان اروپا و آمریکا و تحولاتی که این روزها شما دارید میبینید، عدم تصویب این سند میتواند مواضع آنها را یک بار دیگر به همدیگر نزدیک کند. (رحیمی ـ تشکر).
اما نکته آخر از منظر اقتصاد سیاسی داخلی؛ برادران و خواهران عزیز، همکاران محترم! لطفاً توجه کنیم، رشد اقتصادی (8) درصد بدون تعاملات با دنیا امکانپذیر نخواهد شد. ما شرایط مناسبی در کشور نداریم، همچنان که رهبری معظم هم احیاناً با ملاحظه همین نکته اشاره داشتند که من نظری ندارم و آنچه که مجلس و دولت به جمعبندی رسیدند مورد تأیید است. دوستان عزیز! امنیت ملی ما امروز فقط در حوزه منطقهای ما نهفته نیست، امنیت ملی ما امروز (5) میلیون جوان بیکاری است که در کف خیابانهای این کشور ولو هستند. مجلس شورای اسلامی و دولت محترم بایستی شرایطی را برای جذب فناوری و سرمایهگذاری از دنیا فراهم کند (رحیمی ـ تشکر جناب آقای نجفی) و برای اینکه ما به دست کشورها و دشمنانمان بهانه ندهیم. نظام اداری و بانکی ما و فرصتهای بینالمللی تا حدودی با الحاق به این کنوانسیون تسهیل خواهد شد.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، وقتتان تمام شد. (ادیانی ـ تذکر دارم) تذکر شما چیست؟ اگر راجع به این است بفرمایید، میخواهم رأی بگیرم. به نوبت بفرمایید، باید به نوبت باشد.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای محمد دهقانی بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
آقای دهقانی! در این موضوع است بفرمایید، میخواهم رأی بگیریم.

محمد دهقانی نقندر
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! این مواردی که امروز دوستان بعضاً در جلسه مطرح کردند، میگویند که باید کارشناسی شود، بله، چندین ماه است دارد کارشناسی میشود.

علی اردشیرلاریجانی

محمد دهقانی نقندر
تذکر ما هم آییننامه است (رئیس ـ ماده چند؟) و هم اصول (153) و (152) قانون اساسی است. ماده (24) آییننامه است. آقای عراقچی آمدند مطالبی را مطرح کردند که ما باید برای مبارزه با تروریسم به این کنوانسیون بپیوندیم و اگر ما به این کنوانسیون نپیوندیم و مبارزه جدی با تروریسم نکنیم آن موقع ما را در معرض تحریم قرار میدهند. آقای عراقچی عزیز! ما سالها است که داریم با تروریسم مبارزه میکنیم، مسأله خیلی روشن است، تعریف دوگانهای درخصوص تروریسم وجود دارد. برخی از کشورهای بزرگ که متأسفانه همین الان هم گروههای مقاومت را تحریم کردند و هم برخی از فرماندهان سپاه و نیروهای جمهوری اسلامی را تحریم کردهاند، اینها تعریف متفاوتی از جنابعالی راجع به تروریسم دارند.

علی اردشیرلاریجانی
آقای دهقانی! شما راجع به محتوا صحبت میکنید، تذکرتان باید راجع به اشکال آییننامهای باشد، اشکالی ندارد، نظرشان را گفتند.

محمد دهقانی نقندر
بله، من اصول (153) و (152) قانون اساسی را دارم عرض میکنم.

علی اردشیرلاریجانی
نه، اخطارتان وارد نیست، ما نباید راجع به محتوا صحبت کنیم، اشکال آییننامهای ندارد، ایشان نظرشان را گفتند، مخالف و موافق هم نظرشان را گفتند. الان بحث مسکوت ماندن است، ما کاری به صحبت ایشان نداریم. بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای ادیانی بفرمایید.

سیدعلی ادیانی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
دکتر عزیز! ماده (149) را عنایت بفرمایید، گزارش رد یا مسکوت ماندن طرح یا لایحه زمانی در دستور کار مجلس قرار میگیرد که دولت درخصوص لایحه، سؤال اینجاست؛ این لایحه است، آیا دولت محترم از آن دفاع کرده است.

علی اردشیرلاریجانی
این را میتوانستید از من سؤال کنید، من از ایشان پرسیدم، اینقدر وقت میگیرید که چه؟ دولت مخالفتی ندارد، متشکرم.

سیدعلی ادیانی
آقای دکتر! دولت اعلام کردند؟ چون شما نفرمودید.

علی اردشیرلاریجانی
بله، آمدند اینجا به من اعلام کردند، عرض کردم میپرسیدید. مسکوت ماندن را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بررسی این لایحه حداقل به مدت دو ماه تا روشن شدن نتیجه مذاکرات با اروپا در زمینه برجام به تعویق بیفتد.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 251 نفر، نمایندگان محترم نظرشان را راجع به مسکوت ماندن دوماهه اعلام کنند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
بنابراین این برای دو ماه مسکوت میماند و آقای دکتر بروجردی قبلاً به من گفتند یک ملاحظات دیگری هم هست، حالا دیگر فرصت هست آن بحث را باز کنید، با کمک دولت و بخشهای مختلف امنیتی کشور آن ملاحظات را هم در نظر بگیرید، برای دو ماه بعد که میخواهد به مجلس بیاید کار کاملشدهای باشد.
8
ادامه رسیدگی به طرح الحاق یک ماده به قانون تعیین تکلیف استخدامی معلمین حقالتدریسی و آموزشیاران نهضت سوادآموزی در وزارت آموزش و پرورش

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدی گزارش شور دوم کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری در مورد طرح یکفوریتی الحاق یک ماده به قانون تعیین تکلیف استخدامی معلمین حقالتدریسی و آموزشیاران نهضت سوادآموزی در وزارت آموزش و پرورش با اصلاحات و الحاقات بعدی است، کلیات این مورد بحث قرار گرفت، جزئیات در بار اول و بار دوم که از طرف کمیسیون گزارش داده شد، آقای دکتر! گزارش کمیسیون آموزش و تحقیقات رأی نیاورد. الان ما باید گزارش کمیسیونهای فرعی و پیشنهادات نمایندگان را مورد بحث قرار بدهیم. کمیسیون برنامه و بودجه به عنوان کمیسیون فرعی در این زمینه پیشنهادی دارند، از آقای دکتر مفتح سخنگوی محترم کمیسیون خواهش میکنم که پیشنهاد خودشان را مطرح بفرمایند.

محمدمهدی مفتح
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان عنایت بفرمایید! ال

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، متشکرم. مخالف صحبت کند.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای نادر قاضیپور مخالف هستند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام محضر ملت بزرگ ایران اسلامی، رهبر فرزانه و مقتدر و نیروهای مسلح نظام مقدس جمهوری اسلامی و سلام اختصاصی به این معلمان عزیز زحمتکش، پیشدبستانیها، نهضتیها، حقالتدریسیها، آموزش و پرورش مظلوم.
پیشنهاد همکار عزیزمان و کمیسیون برنامه و بودجه اصلاح برنامه ششم است، ربطی به موضوع ندارد. آقای پزشکیان! پیشنهاد آقایان اصلاح برنامه ششم است، کدام گروه اولویت دارد؟ ابهام دارد. کدام گروه در اولویت هستند، نهضتیهای عزیز، پیشدبستانیها، حقالتدریسیها، سالهای 1390 به قبل، 91 به بعد؟ دقیقاً مشخص نیست. سقف (25) درصد را از کجا در آوردهاید؟ ما میخواهیم (100) درصد این معلمان عزیز که شب و روز وقتی که آموزش و پرورش به اینها نیاز داشت، در کوهستانها، دشتها و مناطق محروم و دورافتاده و مرزی شبانهروز زحمت کشیدند، رفت و آمدشان با مشکل بوده، بیتوتهشان با مشکل بوده، ولی با عشق و علاقهای که به آموزش و پرورش دارند انجام وظیفه کردند. این سقف (25) درصد را از کجا در آوردید؟ (75) درصد اینها از کجا آزمون بدهند؟ متولی آزمون چه کسی است؟ مشخص کنید، این هم ابهام دارد. آیا سازمان سنجش است یا خود وزارت آموزش و پرورش است؟
همکاران عزیز! از آنجایی که این پیشنهاد کمیسیون برنامه و بودجه بودجهای است، فقط فکر بودجه بوده، یعنی اصلاح برنامه ششم بوده، ربطی به موضوع تصمیمگیری، این خواهران و برادران عزیز که شب و روز زحمت کشیدهاند ندارد، لذا به این رأی ندهید تا به پیشنهاد همکاران عزیزمان که عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات هستند، آقای دکتر کوچکینژاد رشت، آقای لاشکی چالوس که همه را درگیر کنند، استخدام همه را شامل شوند، هیچکس نماند، سقف تعیین نکنیم، ما اجازه بدهیم همه این همکاران عزیز ما جذب شوند. آوردن آزمون برای اینها مشکل است. آقای پزشکیان! اینها هفت، هشت سال است در روستاها تحصیل میکنند، بعضی از همکاران ما که در نظر دارند فارغالتحصیلان جدید بیایند در آزمون شرکت کنند، آن وقت اینها توان مقابله با اینها را ندارند.
ملت شریف ایران! اینها هزاران ساعت آموزش دیدهاند، زیر نظر وزارت آموزش و پرورش دوره رفتهاند، حراست اینها را گزینش کرده، گزینش اینها را گزینش کرده، این عزیزان، دختران و پسران عزیز از هفتخان آموزش و پرورش گذشته تا به این مرحله رسیدهاند. ما باید ضمن تقویت دانشگاه تربیت معلم که دانشگاه فرهنگیان شده انجام بدهیم، منبعد از آنها استخدام را انجام بدهیم، ولی الان چون که نیاز دارد، میگویند (169) هزار کمبود معلم داریم، حالا آمارهای متفاوتی است. امسال هم تعداد زیادی از معلمان زحمتکش آموزش و پرورش بازنشسته میشوند، جایشان خالی میشود، هر چند به بازنشستگان سالهای قبل سنواتشان پرداخت نشده است، (رحیمی ـ جناب آقای قاضیپور! جمعبندی بفرمایید) از دولت هم میخواهیم نسبت به پرداخت سنوات این معلمان زحمتکش سال 95 و 96 اقدام نماید. آقای پزشکیان! امسال هم تعدادی بازنشسته میشوند، آن وقت به روستاییان و مناطق دولتی ظلم میشود. با تعطیلی و نبود معلم در مدارس دولتی مجبور خواهند کرد به غیرانتفاعیها بفرستند. یعنی خلاف اصل سوم و اصل (31) قانون اساسی که در هر دو اصل تأکید شده آموزش و پرورش رایگان است. رایگان بودن اینها را بیان کرده است. آن وقت مدارس غیرانتفاعی تقویت میشود. آقای پزشکیان! ما (9) میلیون و (700) هزار بیسواد داریم، (4) میلیون بازمانده از تحصیل داریم، دختران و پسران جوان ما (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) آقای پزشکیان! آخرین کلام، اگر ما امسال این معلمان را جذب نکنیم و اخراج کنیم تعداد کثیری از فرزندان عزیز ما از تحصیل میمانند. آقای ساداتینژاد و آقای بیرانوند هم پیشنهاد دادند، به پیشنهاد برادران عزیز کمیسیون آموزش و تحقیقات رأی بدهید. به عشق امام حسین، یا حسین.

مسعود پزشکیان

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای حبیباله دهمرده موافق هستند، بفرمایید.

قاسم احمدی لاشکی

قاسم احمدی لاشکی

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای شهاب نادری بفرمایید.

قاسم احمدی لاشکی

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای غلامرضا کاتب بفرمایید.

غلامرضا کاتب
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض قبولی طاعات و عبادات همکاران عزیزم. همکاران! آنچه که کمیسیون برنامه و بودجه ارائه داده را دقت کنید که هم میتواند مشکلات شورای نگهبان را حل کند که شورای نگهبان ایراد اصل (75) قانون اساسی را نگیرد، هم میتواند مشکل حقالتدریسیها و همکاران خوب ما که در آموزش و پرورش زحمات زیادی را کشیدهاند حل کند. ممکن است همکاران آموزش و پرورش که به دنبال پیشنهادات دیگری هستند پیشنهاد مطلوبتری داشته باشند، اما آنچه که بسیار مهم است این است که در شورای نگهبان رد نشود. طبیعی است پیشنهادی که کمیسیون برنامه و بودجه داده هم مغایر قانون برنامه ششم توسعه نیست که نیاز به دوسوم رأی نمیخواهد، پیشنهاداتی که همکاران عزیز دارند چون نیاز به دوسوم رأی دارد ممکن است با چالش جدی مواجه شود. همینطور که تا الان سه بار به کمیسیون آموزش و تحقیقات برگشت خورده است.
علیایحال عزیزان من! آنچه که ما امروز با آن مواجه هستیم یک انتظاری است که آموزش و پرورشیهای عزیز ما دارند، این را هم باید در سایه منطق، عقلانیت و تفاهم که بشود آن را در شورای نگهبان هم عبور داد حل کنیم. این پیشنهادی که همکاران خوب من در کمیسیون برنامه و بودجه زحمات زیادی کشیدند و تلاش زیادی کردند، مخصوصاً که ایراد شورای نگهبانش را برطرف کردند، اصل هفتاد و پنجی آن را برطرف کردند و همچنین مغایرت قانون برنامه آن را هم برطرف کردند، میتواند مشکل همکاران ما را حل کند. دوستان دیگر هم پیشنهاد دارند. علیایحال اگر ما بتوانیم به این شکل حل کنیم به نفع همکاران آموزش و پرورش خواهد شد.

مسعود پزشکیان
دولت موافق است، کمیسیون مخالف است. توضیح بدهید.

محمدمهدی زاهدی
سلام علیکم
ضمن قبولی طاعات و عبادات. علت اینکه ما مخالفیم چند دلیل اصلی دارد، اول اینکه با برنامه ششم کاملاً در تضاد است. در برنامه ششم به صراحت آمده که بایستی تأمین نیروی انسانی در وزارت آموزش و پرورش از طریق دانشگاه فرهنگیان و دانشگاه شهید رجایی باشد، آن اولویت اصلی است. مغایرت دوم اصلاً با اسناد بالادستی کشور است. ما در اسناد بالادستیمان دقیقاً تأکید کردیم که بایستی پذیرش از طریق دانشگاه فرهنگیان و شهید رجایی باشد، در مواردی که تأمین توسط آنها صورت نمیگیرد و یا کمبودی است با یک روشی از جمله آزمون نسبت به پذیرش بقیه انجام شود. بنابراین رأی به این رأی به مخالفت با اسناد بالادستی و به ویژه با برنامه ششم است. لذا از همکاران عزیز خواهش میکنیم به این رأی ندهید تا پیشنهادات بعدی مورد توجه قرار بگیرد. تشکر میکنم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
جناب آقای دکتر! اجازه قرائت میفرمایید؟

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
مادهواحده ـ بند «ب» ماده (63) قانون برنامه ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران مصوب 14/12/1395 به شرح زیر اصلاح و دو تبصره به این بند الحاق شد:
ب ـ سازمان اداری و استخدامی کشور و سازمان موظفند به منظور ارتقای کیفیت نظام تعلیم و تربیت در طول اجرای قانون برنامه، نسبت به جذب معلم به ترتیب اولویت از میان نیروهای حقالتدریس و آموزشدهندگان نهضت سوادآموزی و دانشگاههای فرهنگیان و شهید رجایی اقدام کنند و ردیفهای استخدامی و اعتبار مورد نیاز آموزش و پرورش را با رعایت قوانین و ضوابط مربوطه و ظرفیت جذب دانشجو در دانشگاههای یادشده و تبدیل وضعیت نیروهای مذکور در اختیار وزارت آموزش و پرورش قرار دهند.
تبصره 1 ـ جذب و تبدیل وضعیت نیروهای حقالتدریس و آموزشدهندگان نهضت سوادآموزی صرفاً از طریق آزمون انجام میشود و مدت سنوات خدمت آموزشی آنها در آموزش و پرورش تا سقف (25) درصد امتیاز از کل نمره به نمره مکتسبه اضافه میشود.
تبصره 2 ـ وزارت آموزش و پرورش موظف است نسبت به ایجاد دوره یا دورههای آموزشی به منظور کسب آمادگی لازم و بهروزرسانی اطلاعات و آشنایی با مفاد آزمون برای متقاضیان حقالتدریس و آموزشدهندگان نهضت سوادآموزی به منظور شرکت در آزمون جذب و استخدام ویژه فرهنگیان قبل از آزمون اقدام نماید.
آقای رئیس! چون این اصلاح قانون برنامه است اگر شما درست میدانید دوسوم رأی میخواهد.

مسعود پزشکیان
حضار 249 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دولت موافق و کمیسیون مخالف است. نمایندگان محترم لطفاً در رأیگیری شرکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
9
اعلام وصول (4) فقره طرح

محمد علی وکیلی
آقای رئیس! چند تا اعلام وصول داریم، اجازه میدهید؟

مسعود پزشکیان
سریعاً بفرمایید، چون باید به مسجد برویم.

محمد علی وکیلی
تعداد (4) فقره طرح نمایندگان اعلام وصول میشود:
ـ طرح نحوه اجرای احکام اعدام، قطع عضو و نقص عضو اعلام وصول میشود.
ـ طرح الحاق ماده (23) قانون نحوه فعالیت احزاب اعلام وصول میشود.
ـ طرح اصلاح قانون خدمت وظیفه عمومی اعلام وصول میشود.
ـ طرح ایجاد وزرای منطقهای اعلام وصول میشود.
10
اعلام وصول (6) فقره سؤال

محمد علی وکیلی
سؤال ملی جناب آقای عبدالرضا مصری نماینده محترم کرمانشاه از وزیر محترم کشور درخصوص عدم اجرای قانون دائم مصوب سال 1391 درخصوص ساخت (100) هزار کانکس برای حوادث اعلام وصول میشود.
ـ سؤال ملی جناب آقای جواد کریمیقدوسی نماینده محترم مشهد و کلات و دو تن دیگر از نمایندگان محترم از وزیر محترم اطلاعات درخصوص عدم ارائه پاسخ به استعلام دادستان کل کشور درخصوص لیست افراد دوتابعیتی اعلام وصول میشود.
ـ سؤال ملی جناب آقای علی ساری نماینده محترم اهواز، باوی، حمیدیه و کارون و دو تن دیگر از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی از وزیر محترم نفت درخصوص عدم پاسخگویی مدیران حوزه نفت، توزیع نامناسب خدمات اجتماعی و عدم اعطای مالیات شهرداریها اعلام وصول میشود.
ـ سؤال ملی جناب آقای علی ساری نماینده محترم اهواز و هفت تن دیگر از نمایندگان از وزیر محترم نفت درخصوص عدم اتخاذ تمهیدات لازم جهت جلوگیری از بحران مازوت اعلام وصول میشود.
ـ سؤال ملی جناب آقای حسین مقصودی نماینده محترم سبزوار از وزیر محترم نیرو درخصوص عدم توجه به خرید کالای ایرانی اعلام وصول میشود.
ـ سؤال ملی سرکار خانم سیدهحمیده زرآبادی نماینده محترم قزوین، آبیک و البرز و دو تن دیگر از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی از وزیر محترم آموزش و پرورش درخصوص عدم شفافیت در آمار و اعلان آسیبهای موجود در مدارس و روند رو به رشد آسیبهای اجتماعی اعلام وصول میشود.

مسعود پزشکیان
متشکرم. طرح آموزش هم انشاءالله سهشنبه ادامه پیدا میکند.
11
ناطقین جلسه آقایان: عبدالرضا مصری، سیدمحسن علوی، سیدمحمدجواد ابطحی، امیر خجسته و شهروز برزگرکلشانی

مسعود پزشکیان

علیرضا رحیمی
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای عبدالرضا مصری نماینده محترم کرمانشاه.
ـ آقای سیدمحسن علوی نماینده محترم لامرد و مهر.
ـ آقای سیدمحمدجواد ابطحی نماینده محترم خمینیشهر.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای امیر خجسته نماینده محترم همدان و فامنین.
ـ آقای شهروز برزگرکلشانی نماینده محترم سلماس.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
جناب آقای دکتر مصری نماینده محترم کرمانشاه بفرمایید.

عبدالرضا مصری
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«و نرید ان نمن علی الذین استضعفوا فی الارض و نجعلهم ائمه و نجعلهم الوارثین».
مقام معظم رهبری فرمودند اتاق جنگ آمریکا علیه ما وزارت خزانهداری آمریکا است.
یعنی امروز جنگ، جنگ اقتصادی است، یعنی جبهه فضای تولید است، بازار جبهه است، کار و اشتغال و صادرات همه خطوط جبهه هستند. اما مجلس کجاست؟ مجلس کجای این جنگ قرار دارد؟ آیا با این ساختار و این شیوه کار، دستور هفتگی و روشهای جاری میتوانیم در این جنگ مؤثر باشیم؟ بنده قاطعانه عرض میکنم خیر، مجلس نمیتواند در این جنگ جایگاهی داشته باشد، چون ما فقط قانون تولید میکنیم. چون ما خط تولید قانون هستیم، درست مثل پیکان، (40) سال پیکان تولید کردیم، باورمان شده بود خدا پیکان را سفید خلق کرده، همه یک جور و یک شکل. با این شیوه نمیتوانیم بجنگیم علیه اقتصادی که آمریکا علیه ما دارد انجام میدهد، مگر شیوه جدیدی، مگر روشمان را در مجلس عوض کنیم. ما به تکلیف عمل میکنیم، در مجلس کاری به نتیجه نداریم، آن هم نه تکلیف شرعی، تکلیف تشخیصی، آن هم نه تشخیص اهل فن، تشخیص اهل سخن.
عمده قوانینی که تصویب میکنیم یا اصلاح است، یا بند مکرر است، یا چسباندن به فلان قانون است، یا الحاق است، یا استفساریه است، یعنی قوانینی که ما تصویب کردیم همه معیوب بوده که الان مجدداً باید بنشینیم و اصلاح کنیم. کشور توان نفس کشیدن زیر این همه قانون و مقررات را ندارد، کدام مسئول اجرایی میتواند این همه قانون را بلد باشد که بتواند در این کشور کار کند؟ طبیعتاً نمیتواند.
ما نسخههای مختلف مینویسیم، بعد دولت هم خودش مصوبات، قانون، بخشنامه، آییننامه، تصویبنامه، شیوهنامه، چه کسی میخواهد این همه نوشتهها را عمل و اجرا کند؟ گرفتار نوشتن و تصویب شدیم. نسخههای متناقض، متناسخ، مترادف، متشابه، متخاصم همدیگر، متجاوز به قوانین دیگر، مهاجم و مزاحم و ملازم، مدام تصویب میکنیم و مدام تصویب میکنیم و نمیدانیم چرا؟ مدام دنبال کارهای جزئی و کوچک، افسوس از یک کار بزرگ. چون ما وقت نداریم، با چهار ساعت کار کمیسیون میخواهیم شقالقمر کنیم که امکانپذیر نیست.
برادر عزیز من! اگر امروز که میگوییم مشکلات کشور، مشکلات ما دیروز مسأله بود شد مشکل، مشکل شد چالش، چالش شد ابرچالش، پس چه کسی میخواهد اینها را حل کند؟ چه کسی میخواهد نظامهای کشور را حل کند؟ نظام بانکداری، نظام مالیاتی، نظام حقوق و دستمزد، نظام آموزشی، نظام اداری، نظام یارانهها، نظام ارزی، اینها اگر اصلاح نشود آب در هاون میکوبیم. ما باید جنگ اقتصادی کنیم.
برادر عزیز! نظام تعرفهها یک شب با یک ثبت سفارش (1000) میلیارد تومان گیر چند نفر میآید. پاداش پایانخدمت یک مدیر در این کشور معادل (83) سال کار یک کارگر حقوق میگیرد، (1000) ماه، لیلهالقدر است. اما وقتی به جای اصلاح سیستمها به کارهای بیهوده میپردازیم فردای قیامت باید جواب بدهیم. ما در مجلس همه کاری انجام میدهیم الا کار اساسی، هر کسی کار خودش را انجام میدهد. نماینده در صحن از (118) بیشتر جواب تلفن میدهد، بعد هم قوانین اینطور میشود که میبینیم. نامه مینویسیم، قدم میزنیم، تلفن جواب میدهیم، جواب نامه میدهیم، همه کاری در صحن انجام میدهیم، بعد هم فکر میکنیم داریم قانونگذاری میکنیم. بعد هم اگر پنج دقیقه اینجا میآییم پشت تریبون صحبت میکنیم همدیگر را به آغوش میکشیم، برای همدیگر نوشابه باز میکنیم، مثل اینکه از فتحالفتوح آمدیم، از کربلای (5) و والفجر برگشتیم و خیلی هم از خودمان ممنون میشویم. هیأترئیسه هم کار خودش را میکند و مزاحمتی هم برای ما ندارد، بعضی وقتها فقط میشنویم «پایان رأیگیری»، یک رأیی اعلام میشود و میرود پی کارش.
امروز جنگ، جنگ اقتصادی است، اگر هوشیار نباشیم ضربه خواهیم خورد. تا دیروز رزمندگان عزیز ما جبههها را نگه داشتند که امروز اینجا زندهایم و هستیم و اگر ما امروز در این جنگ اقتصادی فعالیت نکنیم محکوم به شکست خواهیم بود. پنج سال است به اقتصاد مقاومتی نمیگویم خیانت کردیم، ولی بیاهمیت بودیم. (5) درصد اقتصاد مقاومتی را عمل نکردیم، کی میخواهیم عمل کنیم؟ تو را به خدا در مجلس را ببندیم، یک ماه بنشینیم یک فکری برای اقتصاد کنیم. یک روز ارز توزیع میکنیم صف مردم درب بانکها، یک روز سکه میدهیم، یک روز میگوییم ارز حرام است، کسی که ارز دارد مجرم است، این تصمیمات عجولانه و این کارهایی که هیچ نفعی برای مردم در آن نیست. با این همه نابسامانی و این همه شکاف و نابرابری در کشور حاصل چیست؟ حاصل همین تصمیمگیریها است. چرا باید فاصله بیکاری در کشور بین (8) و (28) باشد، یعنی (20) درصد شکاف و نابرابری.
یکی از آن استانهایی که زخمخورده این شکاف است استانی است که بنده توفیق نمایندگی آن را در مجلس را دارم. من فرزند کرمانشاهم و افتخار میکنم به اینکه زادگاهم کرمانشاه است، اما کرمانشاهی که هشت سال در دفاع مقدس ایستاد، برای کشور ایستاد، ولی کشور برای او نایستاد. برای کشور گذشت کرد، ولی کشور برای آن گذشت نکرد که امروز باید شاخص بیکاری (28) درصدی داشته باشد. اسلامآباد قهرمان ما باید (40) درصد بیکاری داشته باشد، بالاترین بیکاری در کشور. (رحیمی ـ تشکر، وقتتان تمام است).
من استدعا میکنم، آقای رئیسجمهور! چندین قول دادید، قول منطقه آزاد را دادید، آبهای سردسیری قول دادید، هیچ کدام عمل نشد. وزیر تو در چهار سال گذشته آمد گفت من با بولدوزر پالایشگاه آناهیتا را کلنگزنی میکنم، فردایش تعطیل شد. به مردم کم دروغ بگویید، کرمانشاه خسته از این دروغها است. جوانان ما دارند از بیکاری پرپر میشوند، یک فکری کنید.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان
متشکرم، ناطق بعدی را دعوت کنید.

علیرضا رحیمی
ناطق بعدی جناب آقای سیدمحسن علوی نماینده محترم لامرد و مهر هستند، بفرمایید.

سیدمحسن علوی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«و اعتصموا بحبل الله جمیعاً و لا تفرقوا و اذکروا نعمت الله علیکم اذ کنتم اعداءً فألف بین قلوبکم فأصبحتم بنعمه اخواناً و کنتم علی شفا حفره من النار فأنقذکم منها کذلک یبین الله لکم آیاته لعلکم تهتدون».
با سلام و درود به ارواح طیبه شهدا و امام شهدا و آرزوی سلامتی و طول عمر باعزت برای مقام معظم رهبری حضرت آیتالله العظمی خامنهای و با سلام و درود به ملت شریف ایران اسلامی و سپاس به پاس حضور پرشور در راهپیمایی روز قدس، لازم میدانم از مردم شریف شهرستانهای لامرد و مهر که اینجانب را لایق دانستند تا به نمایندگی از ایشان در مجلس شورای اسلامی حضور یابم کمال تقدیر و تشکر را داشته باشم.
امروز که دشمنان اسلام دست در دست آمریکای جنایتکار گذاشته و کیان اسلامی را هدف قرار داده است، ملت شریف ایران اسلامی، احزاب و جناحهای سیاسی، کلیه مسئولان و دلسوزان نظام را دعوت به وحدت و پرهیز از اختلافات و توجه به منافع ملی تحت رهبری مقام عظمای ولایت مینمایم. انتظار میرود خروج آمریکا از برجام و اعلام جنگ اقتصادی علیه ایران مقدمه اتحاد و انسجام ملی جهت مقابله با اهداف شوم استکبار جهانی گردد. جای بسی تأسف دارد که در چنین شرایطی حماقت رئیسجمهور بیخرد آمریکا دستمایه رقابتها و تسویهحسابهای سیاسی و جناحی میشود و به جای تقویت دولت و حمایت از سرداران دیپلماسی جهت تضمین حقوق ملت ایران، برخی اقدام به تضعیف دولتمردان و تزریق یأس و ناامیدی در بین مردم مینمایند. به کلیه احزاب، جریانهای سیاسی و رسانهها برادرانه توصیه مینمایم منافع ملی را فدای منافع حزبی و گروهی ننمایند و آب به آسیاب دشمن روانه نسازند.
طرح اتهام واهی هستهای بر علیه ایران از سوی آمریکا بهانهای جهت ایجاد جبهههای سیاسی، نظامی و اقتصادی در مقابل ایران بود تا بدین وسیله به اهداف شوم استکباری خود نسبت به ملت غیور و آزاده ایران دست یابد. سیاست مقاومت و ایستادگی در مذاکرات هستهای اگر چه نتوانست بهانه را از دست قدرتهای استکباری بزداید تا با بهانهجویی واهی پرونده هستهای را به شورای امنیت ارجاع نمایند، اما همین سیاست مقدمهای برای نرمش قهرمانانه بود تا در مذاکرات ایران با (1+5) مقتدرانه از حقوق ملت ایران دفاع نمایند.
تحقق برجام، اقناع بینالمللی نسبت به صلحآمیز بودن فعالیت هستهای ایران ایجاد نمود و انسجام بینالمللی بر علیه ایران را متلاشی کرد. برجام بهانه اقدام نظامی مشروع علیه ایران را مرتفع و گزینههای نظامی را از روی میزها برداشت. برجام تحریمهای اقتصادی سازمان ملل را تعلیق و پرونده هستهای را در شورای امنیت مختومه ساخت و در یک کلام برجام جبهههای سیاسی، نظامی و اقتصادی آمریکا را با شکست همراه نمود، شکستی که تحمل آن سبب جنون و زوال عقل سیاستمداران آمریکا شد تا دیوانهوار از یک عهدنامه بینالمللی خارج و خود را در دنیا رسواتر سازند. برجام پیروزی بزرگ ملت و نظام اسلامی در برابر مکر و حیله شیطان بزرگ آمریکای جنایتکار است.
امروز آمریکا با خروج از برجام ایران را در برابر جبهه اقتصادی قرار داده است، اما جبههای تنها و بیکس، تا جایی که حقیرانه و ذلیلانه با قلدری و زورگویی به دنبال یار و یاور میگردد و به تعبیر مقام معظم رهبری از سر استیصال عربده میکشد. جا دارد این پیروزی بزرگ را به ملت شریف ایران و سرداران سیاسی و دیپلماسی تبریک عرض نمایم.
اما دنیا بداند برجام بدون رفع تحریمهای اقتصادی مد نظر دولت و ملت ایران نبوده و نیست. صریح و بیپرده میگویم، ملت بزرگ ایران اسلامی از جبهههای سیاسی و نظامی هراسی ندارد و اگر حقوق این ملت در حوزههای اقتصادی تضمین نگردد «هیهات منا الذله»، حضور در برجام را ننگ خود میدانیم و بدانند ملتی که فرهنگ شهادت حسینی دارد، سپاه و بسیج و ارتش مخلص و گوش به فرمان رهبری دارد، از تهدیدات نظامی هراسی ندارد و نیازی به تسلیحات هستهای نیز ندارد. بدانند ملتی که گرسنگی و تشنگی داوطلبانه ماه رمضان را تجربه کرده است از تهدید و تحریم نمیهراسد و ذرهای هراس از تحریمهای اقتصادی به خود راه نخواهد داد.
از هیأترئیسه محترم مجلس درخواست مینمایم طرح الزام دولت به خروج از برجام در صورت عدم تضمین اروپا در اسرع وقت در دستور کار مجلس قرار گیرد.
سخنی درخصوص مشکلات شهرستانهای لامرد و مهر؛
تأثیر آلایندگی صنایع واقع در عسلویه در شهرستانهای لامرد و مهر سبب خسارتهای جبرانناپذیری در این منطقه شده است که بارها به مسئولان محترم سازمان محیط زیست متذکر شدهام. انتظار میرود سازمان محیط زیست همانگونه که به سلامت و حقوق حیوانات اهتمام دارد، به سلامت و حقوق انسانها نیز اهتمام داشته باشد. مجدداً متذکر میشوم در اسرع وقت نسبت به احقاق حقوق مردم این دو شهرستان اقدام فرمایند.
ضمن تقدیر و تشکر از مسئولان وزارت صنعت، علیالخصوص ایمیدرو در احداث صنایع انرژیبر لامرد و صدور بخشنامه درخصوص اشتغال نیروهای بومی، متأسفانه شاهد جذب نیروهای غیربومی و بیتوجهی به تذکرات پیدرپی مسئولان محلی هستیم. این اقدام مدیران سایت انرژیبر باعث ایجاد فضای ملتهبی در این دو شهرستان شده است که امیدوارم مدیران سایت پذیرای مسئولیت حوادث امنیتی ناشی از اقدام خود باشند.
صدور سؤالبرانگیز مجوز معادن شن و ماسه در حریم شهر کوزی و روستای چاهگزی در شهرستان مهر موجبات نارضایتی شدید مردم را فراهم نموده است. از مسئولین محترم اجرایی و قضائی و علیالخصوص سازمان بازرسی تقاضا مینمایم جهت مرتفع شدن هر گونه شک و شبهه در نحوه صدور مجوز این معادن مجدداً نسبت به بررسیهای کارشناسی و تدبیر موضوع اقدام فرمایند.
شهرستان لامرد و مهر در فاصله (30) کیلومتری مرز قرار داشته و با توجه به میزبانی تعاونی مرزنشینان منطقه مرزی محسوب میشود. لکن فرهنگیان زحمتکش این منطقه از حق نوار مرزی محروم میباشند. (رحیمی ـ تشکر میکنیم) از وزارت کشور و وزارت آموزش و پرورش درخواست مینمایم نسبت به احقاق حقوق فرهنگیان این منطقه اقدامات قانونی را مبذول فرمایند.
از وزیر محترم نفت تقاضا مینمایم جهت بهبود وضعیت معیشت کارکنان قرارداد موقت وزارتخانه عنایت لازم را اعمال دارند. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان
متشکرم، ناطق بعدی را دعوت بفرمایید.

علیرضا رحیمی
ناطق بعدی جناب آقای سیدمحمدجواد ابطحی نماینده محترم خمینیشهر هستند، بفرمایید.

سیدمحمدجواد ابطحی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین انه خیر ناصر و معین
«ربنا لا تکلنا الی انفسنا طرفه عین ابداً».
سالروز شهادت آیتالله سعیدی به دست دژخیمان رژیم پهلوی را تسلیت عرض میکنم. روز صنایع دستی است، به همه صنعتکاران کشور تبریک عرض میکنم. امیدوارم که ظرفیتهای اشتغالزایی برای این عزیزان فراهم شود.
اما موضوع امروز ما؛ دولت محترم و سخنگوی وزارت خارجه اعلام کردند تصور ما این بود که مقررات FATF مربوط به قبل از نقض برجام است، بعد از نقض برجام اصولاً این بحث موضوعیتی ندارد. چرا به جای مقابله و فشار بر داخل به فکر چانهزنی و شرط گذاشتن در دستورالعمل FATF نیستیم؟ میدانیم که آنها این شرط را نمیپذیرند، شرط دو جور است، یا شرط خلاف اطلاق عقد است، یا شرط خلاف مقتضای ذات عقد است. آنها که میگویند (60) تا کشور شرط گذاشتهاند چه کسانی هستند؟ چه شرطی گذاشتند؟ شرطی که با ماهیت کنوانسیون مخالف است را نمیپذیرند. من از بعضی دوستان تعجب میکنم، این بحثهای کارشناسی حقوقی است، اگر بررسی لوایح چهارگانه FATF با هدف تمکین به دستورالعمل صادرشده Action plan نیست، پس این همه تعجیل و فشار برای تصویب آن چیست؟ زمانی حل تمامی مشکلات بانکی در گرو اقتصاد به سوئیفت عنوان میشد، لکن بعد از برجام و با تعجب از علت عدم گشایشهای بانکی در اوج سفرهای هیأتهای تجاری و اقتصادی مشخص گردید عدم همکاری بانکهای جهانی با بانکهای ما اولاً به دلیل مسائل فنی بانکهای داخلی از جمله کفایت سرمایه بسیار ضعیف و شکاف ترازنامه و مطالبات غیرجاری بانکها و ثانیاً ترس از فشارهای احتمالی آتی آمریکا است. کاش به جای تلاشهای بیحاصل برای تمکین به دستورات FATF در این مدت به حل ریشهای و فنی مشکلات نظام بانکی میپرداختیم، مخالفتی با شفافیت مالی، مقابله با پولشویی، تأمین مالی تروریسم، جرایم مالی به هیچ عنوان وجود ندارد. لیکن FATF دامی با نیات شوم دیگری است. «و اذا جاء الاحتمال بطل الاستدلال». الحمدلله در مجلس حقوقدان کم نداریم. آیا مارگزیده نباید از ریسمان سیاه و سفید بترسد؟
اما به رهبری اشاره کردند، رهبری در جلسه کارگزاران فرمود برجام و مشابه آن، چرا بعضی دوستان انکار میکنند؟ منظور رهبری از مشابه آن چیست؟ دبیر شورای عالی امنیت ملی سخنگوی شورا است، نه تصمیمگیر. شورا هنوز در این مورد به جمعبندی نرسیده است، چرا موضوع را بلاوجه به ارگانهای دیگر حواله میدهید؟
اما چرا اصل (44) آری و اصل (43) نه؟ چرا دولت اصل (43) را اجرا نمیکند؟ نمایندگان! چرا دنبال اصل (43) نیستید؟ بکارگیری معلمان حقالتدریس تصویب نشد، آموزشیاران و آموزشدهندگان (76) هزار نیاز مهر 97 در آموزش و پرورش است، چه خواهید کرد؟ (احمدیلاشکی ـ 136 هزار) آقای لاشکی میگویند (136) هزار.
اما خمینیشهر؛ امروز کسانی که دم از شفافیت میزنند، در مسائل اخلاقی و امنیتی کسانی هستند که دفاع از محرمانه بودن همه چیز میکنند. بحث من این است که چگونه یک مسئول به خودش جرأت میدهد که بدون اثبات یک جرم اطلاعرسانی کند؟ آیا میخواهد فرهنگ فحشا را رواج بدهد؟ آیا میخواهد درگیری امنیتی و طایفهای درست کند؟ آیا میخواهد نام امام و اسلام و آموزههای اهلبیت را زیر سؤال ببرد؟ این طومار مردم قهرمان خمینیشهر است، من به رئیس محترم جلسه تقدیم میکنم. با آبروی یک شهر بازی نکنید. مسائل سیاسی خود را با آبرو و امنیت یک شهر گره نزنید. حرف من این بوده است، باید مجرم شناسایی و مجازات شود، به اشد مجازات، اما آقایان! شما که دم از محرمانه بودن همه چیز میزدید چرا اینجا شفافیت؟ در مسائل اخلاقی میشود، حتی دادگاه میتواند غیرعلنی باشد. میگویند میخواهی سرپوش بگذاری؟ ما میخواهیم سرپوش بگذاریم؟ ما میگوییم موازین حقوقی و قضائی باید رعایت شود. تحقیقات جنایی صورت نگرفته، هنوز اصلاً اصل مسأله مبهم است، گزارشات ضد و نقیض دارد میرسد. دیدید که مدیرکل بهزیستی استان اصفهان چه گفتند، دیدید فرماندار خمینیشهر و مقامات دیگر چه گفتند. از نظر قضائی، شهری که (2300) شهید داده، به اندازه چند استان.
اما آب استان؛ آقایان! بالادست دارد آب اضافی میبرد، نه دولت اراده دارد، یا نه توان دارد، اگر این وضع آب پیش برود اصفهان قطعاً دچار کمآبی شرب خواهد بود. (رحیمی ـ تشکر جناب آقای ابطحی) امروز بعضی از اراضی و زمینهای استان اصفهان یک متر نشست پیدا کرده، شما میدانید یعنی چه؟ یعنی اصفهان کویر. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون آقای ابطحی، وقت شما تمام شد) خداوند انشاءالله به همه شما توفیق بدهد. «غفرالله لنا و لکم و رحمه الله».

مسعود پزشکیان
متشکرم، ناطق بعدی را دعوت بفرمایید.

علیرضا رحیمی
ناطق بعدی جناب آقای امیر خجسته نماینده محترم همدان و فامنین هستند، آقای خجسته بفرمایید.

امیر خجسته
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«حسبنا الله و نعم الوکیل نعم المولی و نعم النصیر»
با عرض سلام و ادب و احترام خدمت مردم خوبمان و شما همکاران خوب ما در مجلس شورای اسلامی و با درود و سلام و صلوات بر ارواح طیبه شهدا و با تشکر از حضور حماسی مردم در روز جمعه در روز قدس و صدای الموت لآمریکا، الموت لاسرائیل.
همکاران محترم! نکاتی را که امروز میخواهم اشاره کنم یکی از ضروریاتی است که امروز در جامعه همه ما میبینیم و مشاهده میکنیم. بحث رها شدن بازار و قیمتهای نجومی در رابطه با اقلام و اجناس است. همه ما در بین مردم بودیم، صحبت و حرف مردم و نارضایتی که در بین مردم میبینیم و مشاهده میکنیم در رابطه با اقلام و اجناس و خوراکیها است. چرا بازار رها شده، چرا کسی قیمتگذاری را کنترل نمیکند؟ همه سکوت کردهاند و عکسالعملی نسبت به بالا رفتن اقلام و اجناس نیست. ما گوشت را میبینیم تا (60) هزار، (65) هزار تومان دارد بالا میرود و کسی این را کنترل نمیکند و سایر اقلام، بحث ساختمان، بحث خودرو و بحوثی که الان مخصوصاً خوراکیهایی که مردم به آنها مبتلابه هستند. میگویند دلار بالا رفته به مغازه سر کوچه میروی پفک بخری میگویند متناسب با دلار با شما صحبت میکنیم. آیا دلار (4200) تومان است یا (6500)، (7000) تومان دارند بحث میکنند؟ یک نارضایتی در بین مردم میبینیم و مشاهده میکنیم، اجناس سرسامآور دارد بالا میرود. همکاران! ما در مجلس چکار کردیم؟ تیم اقتصادی دولت، دستگاههای نظارتی، تعزیرات! کدام قسمت را قیمتگذاری کردید؟ چرا به داد مردم نمیرسید؟ چرا هر کسی خودش دارد قیمتگذاری میکند، هر صنفی، هر گروهی، هر مجموعهای، کسی به داد مردم نمیرسد؟
در رابطه با قیمتهایی که در بازار میبینیم اگر کنترل نکنیم و برنامهریزی نداشته باشیم، اگر دستگاههای نظارتی ورود نکنند، اگر تیم اقتصادی دولت و نظارت مجلس و قوه قضائیه نباشد ما آینده خوبی را نمیبینیم و مشاهده نمیکنیم. دوستان! نگذاریم بیش از این به مردم فشار بیاید، مردم زیر فشارهای اقتصادی استخوانهایشان دارد خرد میشود. با بالا رفتن دلار و بیارزش شدن پول ملی حقوق (2) میلیون تومان (1) میلیون تومان شده است. این تورم و فشار سنگین روی دوش مردم را آیا کنترل کردیم؟ مردم منتظرند، همکاران مجلسی، دولت محترم، تیم اقتصادی، قوه قضائیه! به داد مردم برسید. امروز مشکل مهم جامعه ما و امروز آمریکای داخلی همین گرانیها است. ما از آمریکا و اسرائیل آسیب نخواهیم دید، از این نارضایتیهایی که داریم ایجاد میکنیم و همه سکوت کردهاند و کسی عکسالعمل نشان نمیدهد آسیب خواهیم دید. لذا از شما همکاران و دولت محترم میخواهم هر چه زودتر به طور اضطراری قیمتها را کنترل کنید، متناسب با درآمد مردم، نه متناسب با دلار (7000) تومان که الان روز به روز هم دارد بالا میرود. لذا از ریاست محترم جلسه میخواهم که این جلسه اضطراری برای معیشت مردم و کنترل بازار را داشته باشید.
نکته دوم در رابطه با بحث فساد است، فساد در بانکها. عزیزان و سروران گرامی! من از قبل تذکر دادم، (36) بانک داریم. بانکها زیانده هستند. سپردههای مردم را گرفتند و در جاهای دیگر سرمایهگذاری کردهاند. تشکیل شرکتهای اقماری و به غارت بردن سرمایه و سپردههای مردم، مقروض شدن و ورشکستگی بسیاری از این بانکها. همکاران عزیز! این بانکها ورشکسته شدهاند، مقروض هستند، میروند از بانک ملی هم پول میگیرند. (رحیمی ـ تشکر جناب آقای خجسته) لذا دوستان! در رابطه بانکها قبلاً تذکر دادهام، الان هم تذکر میدهم، به طور ویژه باید این بانکها را مدیریت کنیم، یک ابرچالشی برای نظام است.
آقای رئیس! من یک نکته آخر در رابطه با خودرو را هم اشاره کنم، (نایبرئیس ـ دیگر باید جلسه را تعطیل کنیم) آقای رئیس! این آخرین نکته است، (5300) خودرو قاچاق آمد، تذکر دادیم، شد (6481)، شد (13) هزار و (500) تا، امروز که میبینیم (34) هزار خودرو قاچاق لوکس وارد کشور شده، تذکر هم دادیم، اسناد و مدارکش در فراکسیون هست، به داد این مردم در رابطه با قاچاق کالا برسیم. و صلی الله علی محمد و آل محمد

علیرضا رحیمی
آخرین ناطق جناب آقای شهروز برزگر نماینده محترم سلماس هستند، پنج دقیقه وقت دارید. آقای برزگر بفرمایید.

شهروز برزگر کلشانی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
تقدیر و تشکر از حضور پرشور و توأم با شعور مردم در راهپیمایی روز قدس. من خدمت همکاران و مردم شریف ایران سلام و عرض ادب دارم. دوستان برخی از همکاران یا برخی از رسانهها اخیراً درخصوص دوتابعیتیها حرفهایی را در محفلها و مجالس میزنند. قطع به یقین درخصوص دوتابعیتیها هم دولت پاسخ داده و هم معاونت حقوقی رئیسجمهور در این خصوص پاسخ قاطع دادهاند.
اگر دوستان در این رابطه سندی دارند که فلان شخص دوتابعیتی هست لطفاً اعلام کنند. در برخی از مجالس تشویش اذهان عمومی نکنند، عوامفریبی نکنند. اعلام کنند فلان شخص و فلان مقام دارای دو تابعیت است، این هم اسنادش، با سند صحبت کنند.
همکاران گرامی، نمایندگان محترم، مردم شریف ایران، مردم شریف شهرستان سلماس! بارها گفتهام و باز هم میگویم چراغی که با خانه روا است به والله، به والله، به والله به مسجد حرام است، حرام است، حرام است. آب کشاورزی سد زولا برای مردم شهرستان سلماس است. دوستان و همکاران گرامی در این خصوص به تحقیق و تفحص رأی دادند، برخی با ذهنهای اجارهای بدون اینکه این تحقیق و تفحص انجام بشود شروع به اظهارنظر میکنند. روستاهای زولا، بهیک، دریک، آختهخانه، آغاسماعیل، باغچهجیک، قزلجه، حبشی، کنگرلو، قرهقشلاق، یالقوزآقاج، همه اینها دارای حقآبه هستند. فقط روستای قرهقشلاق (25) شهید تقدیم نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران کرده است. اینها روی سندهایشان حقآبه دارند. ما حق خودمان را میخواهیم. افرادی که دم از عدالت میزنند بویی از عدالت نبردهاند. آن وقت افراد و شخصیتها را محکوم میکنند و برای آنها چهرههای منفی زمان صدر اسلام آنجا را میگویند، در حالی که خودشان آن چهرهها را دارند. اگر مردم قرهباغ آب کشاورزی شهرستان سلماس را برای آب شرب میبرند نوشجانشان، مردم سلماس اینقدر سخاوتمند هستند که اگر ببینند مردم قرهباغ آب شرب نیاز دارند قطع به یقین خود آستین بالا خواهند زد. اما ما خود برای کشاورزی قطره قطره این آب را نیاز داریم.
دولت به تکمیل پایاب سد زولا و سد دریک برای صرفهجویی آب اقدام کنند و هر چه سریعتر سد دیرعلی با (54) درصد پیشرفت فیزیکی تکمیل شود. یک قطره آب سد دیرعلی هم به دریاچه ارومیه ریخته نمیشود.
راههای روستایی شهرستان سلماس؛ جناب آقای آخوندی! بارها گفتهام روستایی دلزی دارای (36) شهید است، ولی هنوز (8) کیلومتر این قطعه آسفالت نیست، مساعدت و دستور عاجل حضرتعالی درخصوص راههای روستایی شهرستان سلماس را خواستارم.
شهر سلماس اولین شهر شطرنجی ایران خیابانهای مساعد ندارد. شهرداری در پرداخت حقوق و مزایای کارکنان خود بازمانده است و نیاز مبرم به بودجههای ملی دارد تا وضعیت خیابانها و کوچههای شهرستان سلماس از این حالت در بیاید.
جناب وزیر جهادکشاورزی! از همین حالا به فکر بازاریابی محصولات باغی شهرستان سلماس باشید. سیب را از همین امروز برای بازاریابی و فروش آن در دستور کار خود قرار دهید (رحیمی ـ تشکر جناب آقای برزگر، وقتتان تمام شد) مرز شهرستان سلماس مورد اجحاف باقی نماند. کوتاهترین و امنترین راه ارتباطی بین ایران و ترکیه مرز سلماس است و هر چه سریعتر اقدامات لازم در این خصوص در دستور کار قرار گیرد. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، متشکرم) آقای دکتر پزشکیان! مدارس شهرستان، طرح هادی شهر سلماس، گازرسانی، ساخت بیمارستان (160) تختخوابه و وامهای روستایی. ساقاولون ساقیاشایون، الله سیزه یار اولسون

مسعود پزشکیان
متشکرم. سالگرد ورود داعشیان به مجلس و شهدای مجلس است، ساعت (11:30) مجلس برگزار است. در نتیجه ما مجلس را تعطیل میکنیم که نمایندگان محترم در این سالگرد شرکت بفرمایند.
12
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

مسعود پزشکیان
جلسه بعدی ما ساعت (9) صبح روز سهشنبه بیست و دوم خرداد 1397 و دستور جلسه ادامه دستور هفتگی است. پایان جلسه امروز را اعلام میکنم. نمایندگان محترم! در جلسه سالگرد شهدا شرکت بفرمایید.