1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 206 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه دویست و سیزدهم روز چهارشنبه نهم خردادماه 1397 هجریشمسی مطابق با چهاردهم رمضانالمبارک 1439 هجریقمری:
1 ـ برگزاری انتخابات هیأترئیسه اجلاسیه سوم دوره دهم مجلس شورای اسلامی.
2 ـ گزارش کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات در مورد طرح دوفوریتی تمدید مهلت جذب اعتبارات تملک داراییهای سرمایهای و مالی سال 1396 کل کشور.
3 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری در مورد طرح یکفوریتی الحاق یک ماده به قانون تعیین تکلیف استخدامی معلمین حقالتدریسی و آموزشیاران نهضت سوادآموزی در وزارت آموزش و پرورش با اصلاحات و الحاقات بعدی.
4 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد طرح دائمیشدن قانون مجازات اسلامی.
5 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد طرح دائمیشدن قانون آیین دادرسی کیفری.
6 ـ گزارش کمیسیون فرهنگی مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از منابع و مصارف و نظام مدیریت شرکتهای فرهنگی ـ ورزشی وابسته به وزارت ورزش و جوانان در (10) سال گذشته.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

جعفر فردی
(آیات 11 ـ 1 سوره مبارکه «مؤمنون» توسط قاری محترم آقای جعفر فردی تلاوت گردید)
اللهم صل علی محمد و آل محمد
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
قَدْ أَفْلَحَ الْمُؤْمِنُونَ * الَّذِینَ هُمْ فِی صَلاتِهِمْ خاشِعُونَ * وَ الَّذِینَ هُمْ عَنِ اللَّغْوِ مُعْرِضُونَ * وَ الَّذِینَ هُمْ لِلزَّکاةِ فاعِلُونَ * وَ الَّذِینَ هُمْ لِفُرُوجِهِمْ حافِظُونَ * إِلاَّ عَلى أَزْواجِهِمْ أَوْ ما مَلَکَتْ أَیْمانُهُمْ فَإِنَّهُمْ غَیْرُ مَلُومِینَ * فَمَنِ ابْتَغى وَراءَ ذلِکَ فَأُولئِکَ هُمُ العادُونَ * وَ الَّذِینَ هُمْ لِأَماناتِهِمْ وَ عَهْدِهِمْ راعُونَ * وَ الَّذِینَ هُمْ عَلى صَلَواتِهِمْ یُحافِظُونَ * أُولئِکَ هُمُ الْوارِثُونَ * الَّذِینَ یَرِثُونَ الْفِرْدَوْسَ هُمْ فِیها خالِدُونَ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقای فردی قاری محترم تشکر میکنیم، ترجمه آیات را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«به راستی که مؤمنان رستگار شدند، همانان که در نمازشان فروتنند و آنان که از بیهوده رویگردانند و آنان که زکات میپردازند و کسانی که پاکدامنند. مگر در مورد همسرانشان یا کنیزانی که به دست آوردهاند که در این صورت بر آنان نکوهشی نیست. پس هرکه فراتر از این جوید تجاوزگر است و آنان که امانتها و پیمان خود را رعایت میکنند و آنان که بر نمازهایشان مواظبت مینمایند و آنان که خود وارثانند. همانان که بهشت را به ارث میبرند و در آنجا جاودان میمانند». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ. (حضار صلوات فرستادند)
آقای رئیس! ما اسامی تأخیرکنندگان را (9:16) دقیقه قرائت میکنیم، چون جلسه (9) شروع شد به دست ما نرسیده، عذرخواهی میکنم.
3
انتخاب اعضای هیأترئیسه مجلس شورای اسلامی (اجلاسیه سوم)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران گرامی عرض سلام و ادب و صبحبخیر دارم. آقای رئیس! دستور اول برگزاری انتخابات هیأترئیسه اجلاسیه سوم دوره دهم مجلس شورای اسلامی هست که اگر اجازه بفرمایید ما وارد بحثش بشویم.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! اجازه بفرمایید قبل از اینکه نامزدها را اعلام کنند من اسامی تعدادی از همکاران را قرائت کنم برای شمارش آراء بالا تشریف بیاورند.

علی اردشیرلاریجانی
الان نخوانید چون باید اول رأیشان را بدهند.

احمد امیر آبادی فراهانی
رأیشان در بالا به ایشان تحویل داده میشود.

علی اردشیرلاریجانی

احمد امیر آبادی فراهانی
ما برنامهریزی کردیم این افراد زودتر بیایند و اینجا رأیشان به ایشان تحویل داده بشود.

علی اردشیرلاریجانی
بعداً میخوانند حالا صبر کنید. دستور را فرمودید؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
اولین موضوع که باید وارد بشویم بحث انتخاب ریاست محترم مجلس برای اجلاسیه سوم هست.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر علی لاریجانی و سایر کاندیداهای محترم برای ریاست آقایان: دکتر محمدرضا عارف و دکتر حمیدرضا حاجیبابایی هستند.

علی اردشیرلاریجانی
دوستان خواهش میکنم در صندلیهایتان مستقر باشید چون کارتها را میخواهند توزیع کنند، بفرمایید. عزیزان! اگر در صندلیهایتان مستقر نباشید، کارتها را نمیتوانند توزیع کنند. حضار 268 نفر، کارتها را توزیع کنید. دوستان در صندلیهایتان مستقر باشید، چون باید کارتها را به دست خودتان بدهند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی

علی اردشیرلاریجانی
حالا اجازه بدهید ما کار کارت را انجام بدهیم. خواهش میکنم راه نروید چون کارت را نمیتوانند به دستتان بدهند. در صندلیهایتان مستقر بشوید. کارتها توزیع شد؟ آراء را جمعآوری کنید. کارتها را جمعآوری بکنید، صندوقها را ببرید کارتها جمعآوری بشود.
(أخذ رأی با ورقه به عمل آمد و نتیجه پس از شمارش آراء اعلام گردید)

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! اجازه بفرمایید اسامی را قرائت کنیم. همکاران عزیز عنایت داشته باشید! آقایان: علی نجفیخوشرودی از فراکسیون امید، محمدمهدی مفتح از فراکسیون نمایندگان ولایی و نوریان از فراکسیون مستقلین تشریف ببرند انتهای صحن پیش آقای همدانی برای کنترل آراء مخزن و رأیهای برگشتی.

علی اردشیرلاریجانی
صندوقهای آراء را جمعآوری کردید بیاورید اینجا.

محمدحسین فرهنگی
همکاران در صندلیها مستقر باشند نظم جلسه رعایت بشود.

علی اردشیرلاریجانی
صندوقها را بیاورید، دوستان در صندلیهای خودشان مستقر باشند، اصلاً نه میشود کارت توزیع کرد، نه میشود جمع کرد. صندوقهای رأی را بیاورید، آقایانی که اسامیشان را خواندند برای شمارش بیایند.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقایانی که اسامی آنها قرائت میشود برای شمارش تشریف بیاورند. جناب آقای کولیوند از فراکسیون مستقلین، جناب آقای قاسم میرزائینیکو از فراکسیون امید، جناب آقای جواد کریمیقدوسی از فراکسیون نمایندگان ولایی. این سه بزرگوار برای شمارش آراء کاندیداهای رئیس به جایگاه هیأترئیسه تشریف بیاورند. آقایان: مفتح، نوریان و نجفی به انتهای صحن برای کنترل آراء خام برگشتی بروند. همکاران عزیز توجه داشته باشند! اسامی که برای شمارش آراء قرائت میشود فراکسیونهای مجلس طی نامهای این عزیزان را معرفی کردند.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! ظاهراً بعضی از دوستان تذکر دارند. تذکر اول را آقای قاضیپور دارند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب محضر ملت بزرگ ولایتمدار، فرمانده کل قوا رهبر فرزانه نظام به خصوص نیروهای مسلح و مدافعین حرم. آقای لاریجانی! تذکر من در رابطه با مسائل روز است، حساسیت وزارت امور خارجه به اوضاع و احوال همسایههای عزیزمان است. مسائل داخل عراق، مسائل داخل ترکیه و مسائل داخل افغانستان است.
امیدوارم حضرتعالی دستور بفرمایید وزیر محترم امور خارجه و معاونین مربوطه ایشان در یکی از جلسات مجلس به طور غیرعلنی اوضاع و احوال پاکستان، افغانستان، عراق و ترکیه را تشریح بکنند، به خصوص مسأله وهابیت (رئیس ـ خیلی ممنون) داعش، القاعده و طالبان مشخص بشود، بدانیم در همسایگی ما چه اتفاقی دارد میافتد، نه اینکه بخوابیم و یک دفعه ببینیم افغانستان را طالبان گرفت و داعش سه کشور را تصرف کرد. از الان مجلس به عنوان اسطوره ملت بداند تا تصمیمات لازم را اتخاذ بکند تا مردم هم بدانند که مجلس شورای اسلامی در رأس امور است و مشکلات همسایگان را میداند. به عشق امام حسین، یا حسین.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
متشکریم، آقای ابطحی تذکر در دستور روز دارند.

علی اردشیرلاریجانی

سیدمحمدجواد ابطحی
تذکر آیین نامه
سلام علیکم
دوستان، آقای رئیس دقت کنید! هم از وحدت ملاک ماده (125) آییننامه داخلی و هم از صدر اصل (85) اینطور استنباط میشود که نمایندگان خودشان باید رأی خودشان را با نظارت نظار در صندوق بیندازند. یعنی بنده حق ندارم رأی خودم را به دیگری بدهم که او وکیل من باشد بیاید در صندوق بیندازد. من خودم شخصاً باید با نظارت شما رأی خود را در صندوق بیندازم. این استفاده از آییننامه داخلی است که میفرماید: «نمایندگان کارت سفید، زرد و کبود خودشان را با نظارت دبیران در گلدانها بریزند». یعنی خودشان شخصاً (رئیس ـ بله) اصل (85) هم میگوید نمایندگی قائم به شخص است. بنابراین آقای رئیس! اینکه یک عدهای دارند کارتها را جمع میکنند خلاف آییننامه و قانون اساسی است.

علی اردشیرلاریجانی
حتماً خلاف است، این تذکرتان درست است، باید حتماً فرد و نمایندگان خودشان رأیشان را به صندوق بیندازند، رأی کسی را هم نباید جمع کنند، این تذکر شما درست است. همه رعایت بکنند که من میگویم روی صندلیهای خود مستقر باشید برای اینکه این شائبهها پیش نیاید و قانون آییننامه درست اجرا بشود، بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
تذکر بعدی را جناب آقای کواکبیان دارند، بفرمایید.

مصطفی کواکبیان
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
«الحمدلله الذی هدانا لهذا و ما کنا لنهتدی لولا ان هدانا الله»
خدا را شاکریم که امروز یکی از روزهای تاریخی مجلس است که فراکسیونها جداً رقابت دارند. من دو سال است آرزوی چنین روزی را میکشیدم. انشاءالله هر نتیجهای بشود برای ملت مبارک است.
اما در مورد تذکر؛ آقای رئیس! ما حقیقتاً سوگند یاد کردیم که پاسدار قانون اساسی باشیم. در جایجای قانون اساسی رشد فضایل اخلاقی و کرامت انسانی و بحث افزایش معنویت مطرح شده.
اخیراً در منطقه (2) آموزش و پرورش تهران یک حادثه بسیار دلخراشی رخ داده که من معتقد هستم که میطلبد حضرتعالی و هر رئیسی که هست به کمیسیون آموزش مجلس یک مأموریت ویژه بدهند که واقعاً برای جلوگیری از اینطور مباحث باشد. در کشورهای دیگر که اصلاً وزراء استعفاء میدادند اما برای جلوگیری از اینطور مباحث یک نظارت جدی باشد که یک التیامی بر اعصاب جریحهدار شده مردم باشد، خیلی ممنون.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، توصیه درستی است. کمیسیون آموزش و تحقیقات این موضوع را جدی دنبال بکند. به قوه قضائیه هم دیشب دستوراتی داده بودند، مسأله مهمی است که این وقایع نباید در مدارس رخ بدهد و باید با جدیت و قاطعیت با آن برخورد شود. کمیسیون آموزش و تحقیقات آقای زاهدی پیگیر این موضوع باشد. در حال پیگیری هستید؟ امروز جلسه گذاشتید؟ خیلی ممنون، متشکرم.

غلامرضا کاتب
جناب آقای لاهوتی هم اخطار و هم تذکر دارند. محبت کنید هر دو را با هم بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر لاریجانی! بنده ماده (186) آییننامه را تذکر دارم. استحضار دارید که امسال در قانون بودجه ما تصمیم بسیار خوبی گرفتیم، یعنی در جهت حمایت از تولیدکنندگان گفتیم اگر تولیدکنندهای بدهکار بانکی آمد بدهی خودش را با بانکها تسویهحساب کرد آن تولیدکننده از آن سود مرکب و جرایم بخشیده بشود. به نظر من اگر همه قانون بودجه را یک طرف بگذاریم با توجه به مشکلات اقتصادی که امروز در جامعه ما داریم این بند به نظر من یکی از تدابیر خوبی بود، خود حضرتعالی مدیریت فرمودید.
اما آقای دکتر لاریجانی! استحضار دارید ما از قانون بودجه باید صیانت بکنیم، ما هم قانونگذار هستیم و هم ناظر بر اجرای قانون بودجه هستیم. یعنی اگر قرار باشد ما این بودجه را تصویب بکنیم دولت اجرا نکند فایدهای ندارد. من از شما که همیشه حامی تولید بودید، همیشه دغدغه مسائل و مشکلات اقتصادی کشور را به صورت درست و منطقی داشتید خواهش میکنم که حتی شده یک ترکیب کمیته ویژهای تشکیل بشود یا کمیسیون اقتصادی یا بودجه را شخصاً مأمور بکنید این بند را دولت سریعتر اجرایی بکند، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
پیشنهادی است که باید پیگیری کرد. تذکر دیگر را بفرمایید.

غلامرضا کاتب
جناب آقای حاجی تذکر دارید؟ بفرمایید.

حسینعلی حاجی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! من سهتا تذکر دارم؛ اولین تذکر بند (11) ماده (24) قانون آییننامه هست که در بودجه سال 97 یادتان باشد بحث سوخت، بنزین و دیگر فرآوردهها را مجلس اجازه نداد که گران بشود. الان یکسری اخبار حالا بگوییم جسته گریختهای هست مبنی بر اینکه دولت قصد دارد بنزین را گران بکند، من میخواهم جنابعالی به عنوان رئیس مجلس ورود پیدا بکنید و با توجه به شرایط اقتصادی که کشور دارد، مسائل ارز، فشاری که الان برای مردم در مباحث اقتصادی هست یکوقت چنین تصمیم نادرستی اتخاذ نشود که بعد بخواهیم پیشگیری بکنیم، کاری که گفته شده بخواهیم جلویش را بگیریم، لذا این نکته اول.
نکته دوم اصل شصتم قانون اساسی را اخطار دارم. آقای رئیس! به هر حال وظیفه رئیسجمهور را در مسائل اجرایی بیان کرده، الان (25) هزار مهندس بیکار شدند، به خاطر یک اختلافی که در دو ابلاغیه دو وزیر راه و شهرسازی و وزیر کشور درخصوص نحوه نظارت بر امور ساختمانی هست. الان شهرداریها قفل کرده، سایت مربوط به دادن پروانه ساختمانی بسته شده و این صنعت ساختمان دچار مشکل بود، الان با این فشاری که به آن آمده یکباره دارد تعطیل میشود. آنهمه کارگران ساختمانی که بیکار میشوند، آنهمه بنا و دیگر افراد و تکنیسینهایی که در این زمینه اشتغال داشتند. به هر حال یک بخشی از آن هم که متأسفانه اتباع غیرمجاز خارجی گرفتند، واقعاً بنّا مراجعه میکند، کارگر ایرانی مراجعه میکند، بعد از (20) سال کار میگوید الان کارم را از دست دادم. این هم به خاطر یک اختلاف، خواهش من این است؛ از آقای رئیسجمهور خواسته بشود وارد بشوند، اگر آقای رئیسجمهور وارد نمیشوند جنابعالی وارد بشوید این دو تا وزیر را دعوت بکنید. بالاخره به یک سرانجامی برسند که این مشکل مربوط به نظام مهندسی حل بشود.
نکته بعدی، یادتان هست در مجلس بحث 2030 پیگیری شد دولت اعلام کرد لغو شده، ولی بعضی از جاها اخباری میرسید که جسته گریخته بعضی جاها دارد اجرا میشود. من میخواهم بگویم یکی از جاهایی که اجرا شده امروز در مدرسه غرب تهران بروز کرد. این جز آثار 2030 این جنایتی که راجع به این تعداد دانشآموز انجام شده جز اجرای آموزش 2030 کار دیگری نبوده. ثمره 2030 یعنی همین، این یکجا خودش را بروز داده (رئیس ـ بسیار خوب) و جاهای دیگر هم میتواند بروز بدهد.
آقای رئیس! یک نکته دیگری هم عرض بکنم؛ این بحث واردات بیرویه هست. آن هفته جنابعالی تشریف نداشتید تذکر دادم، اتفاقاً تذکرم به جنابعالی هم بود که چرا صد دستگاه نعشکش را دولت مصوب کرده از خارج بیاید، آقای رئیس! و جنابعالی هم در تطبیق...

علی اردشیرلاریجانی
حالا آن مسائلی را که شما فرمودید پیگیری خواهیم کرد.

حسینعلی حاجی
این نکته آخر را عرض بکنم، آقای رئیس! این (100) دستگاه نعشکش را دولت مصوب کرده از خارج بیاید. جنابعالی هم ظاهراً رد نکردید و این چه دلیلی دارد، ما وقتی برای زندهها ماشین تولید میکنیم برای مردهها نمیتوانیم ماشین تولید بکنیم که بعد در کنارش یکسری اتفاقات دیگر.

علی اردشیرلاریجانی
حالا این چند نکتهای که شما گفتید را هم کمیسیون آموزش و تحقیقات و هم آن بحث مربوط به نظام مهندسی را کمیسیون عمران انشاءالله پیگیری خواهند کرد. نتیجه آراء انتخاب رئیس را عرض کنم:
آراء اخذ شده (272) رأی.
ـ جناب آقای دکتر محمدرضا عارف (114) رأی.
ـ جناب آقای دکتر حمیدرضا حاجیبابایی (54) رأی.
ـ علی اردشیرلاریجانی (101) رأی.
ـ و آراء باطله (3) رأی.
بنابراین هیچکدام از کاندیداها رأی کافی برای ریاست مجلس را در دور اول نیاوردند، یکبار دیگر باید رأیگیری بشود که به صورت نسبی رأی محاسبه خواهد شد. بنابراین دوستان در صندلیهای خود مستقر باشند که دوباره رأیگیری صورت بگیرد. (یکی از نمایندگان ـ آقای دکتر! این نسبی دو نفر اول است؟) نه، همه است. دوستان در صندلیهای خود مستقر باشید تا مجدداً رأیگیری صورت بگیرد. عزیزان برای اینکه کارتها را خدمتتان بدهند باید در صندلیهای خود مستقر باشید، بفرمایید در صندلیهایتان مستقر باشید. (تعدادی از نمایندگان ـ آقای دکتر حاجیبابایی به نفع شما انصراف دادند) آقای حاجیبابایی انصراف دادند؟ خودشان بگویند. خودشان بیایند پشت میکروفن بگویند.

حمیدرضا حاجی بابائی
بسم الله الرحمن الرحیم
ما میخواستیم در کشور بگوییم که وضع موجود را برای خودمان تعریف بکنیم، با توجه به اینکه تعریف کردیم و به یک جمعبندیهایی رسیدیم بنده اینجا به نفع آقای دکتر لاریجانی کنار میکشم.

علی اردشیرلاریجانی
بنابراین کاندیداهای موجود را برای دوره دوم بخوانید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
کاندیداهای موجود آقای دکتر محمدرضا عارف و جناب آقای دکتر علی اردشیرلاریجانی هستند.

علی اردشیرلاریجانی
دوستان در صندلیهایتان مستقر باشید تا بشود کارتها را توزیع کرد، بفرمایید کارتها را توزیع کنید. (بیگدلی ـ آقای دکتر لاریجانی! آقای حاجیبابایی نباید این کار را میکرد، خلاف آییننامه است، آنجا محل تبلیغات نیست، این یک کار غیراخلاقی بود) به هر حال یک کاندیدایی میتواند بگوید من انصراف دادم، کجایش خلاف آییننامه است؟ باید بتواند بگوید، اشکال ندارد، بنده هم بخواهم کنار بروم باید اعلام بکنم. آقای حاجیبابایی هیچ کار خلافی انجام نداده. قبلاً در انتخابات دور اول بود، دور دوم انصراف داد، اینکه مشکل ندارد. دوستان در صندلیهایتان مستقر باشید. کارتها توزیع بشود.
(أخذ رأی با ورقه به عمل آمد و نتیجه پس از شمارش آراء اعلام گردید)
حضار 278 نفر، کارتها توزیع شد؟ صندوقها را ببرید کارتها را جمعآوری کنید. اگر کسی کارت نگرفته بیایند به ایشان بدهند. اگر در صندلیهایتان مستقر باشید میگیرید. اگر کسی کارت نگرفته آن روبهرو میتوانند اسامیشان را بگویند که یادداشت کنند کارت را بگیرند. صندوقها را برای شمارش بالا بیاورید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر تذکرات را بگویم؟ اگر اجازه بدهید از تذکراتی که داده شده چند نفر را ذکر کنم. آقای پوربافرانی بفرمایید.

عباسعلی پوربافرانی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
پیشاپیش ولادت باسعادت امام حسن مجتبی (علیهالسلام) را خدمت همکاران محترم و ملت شریف ایران. تبریک عرض میکنم. در چند روز گذشته ما شاهد مشکلاتی بودیم، بند (12) ماده (24). آقای رئیس، آقای دکتر لاریجانی ببینید! در حال حاضر مشکلات مرغداران و کامیونداران با هم عجین شده، از یک طرف بخشی از زمان را مرغداران با افزایش قیمت نهادههای دامی مواجه بودند و امروز با عدم حمل بار. این عزیزان به هر حال انتظار دارند که هرچند کمیسیونهای ذیربط فعالیتهایی را انجام دادند، اما آن چیزی که الان مشخص است بالاخره تدبیر جدی و اساسی، چون هنوز زخم افزایش قیمت نهادهها برای اینها التیام نیافته بود با عدم حمل بار مواجه شدند و اگر تدبیر اساسی و جدی برایشان اندیشیده نشود اینهایی که به سختی خودشان را با مشکلات مختلف وفق دادند و به ورشکستگی نزدیک بودند با این اوصاف ورشکسته کامل میشوند.
لذا ما انتظار داریم که هرچه سریعتر اینها را دریابند، هم مرغداران، هم کامیونداران، نظارت جدی صورت بگیرد. بخشی از این مشکلات کامیونداران ناشی از افزایش بیرویه قیمت لوازم یدکی کامیونها شد و این عزیزان به چندین برابر قیمت باید لوازم یدکی خود را تهیه میکردند. لذا ما انتظار داریم از حوزه نظارتی هرچه سریعتر اقدام اساسی اندیشیده بشود که این عزیزان با مشکلات متعددی که مواجه هستند مواجه نشوند، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، نفر بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
نفر بعدی آقای دکتر سلیمی هستند، بفرمایید.

علیرضا سلیمی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر! من چند تا تذکر و اخطار دارم. اخطار من بند پنجم اصل سوم است. آقای دکتر ببینید! الان شرکت توتال علیرغم هشدارهایی که داده شد به قرارداد خود عمل نکرده، در مورد ITC بحثهای مفصلی در مجلس شد، شرکت توتال هم دارد رها میکند. بحث ما این است که جنابعالی از وزارت نفت و مسئولین ذیربط درخواست کنید واقعاً چه ضمانتهایی گرفتند، الان آیا اینها حاضرند خسارتهایی که به کشور ما وارد کردهاند را وارد کنند؟ (رئیس ـ به قرارداد باید عمل بکنند) آیا اطلاعات نفتی ما را اینها به دیگران نمیفروشند؟ آمدند و میدانهای نفتی و گازی ما را در این مدت اشراف کامل اطلاعاتی، آیا اینها را به کشورهای همسایه در میادین مشترک میفروشند؟ تضمینها چیست؟

علی اردشیرلاریجانی
حالا کمیسیون انرژی این موضوع را رسیدگی کند. علیالقاعده طبق قرارداد اگر خسارتی زده باشند باید پرداخت کنند. کمیسیون انرژی آقای حسنوند توضیح میدهند.

علیرضا سلیمی
این موضوع اول، موضوع بعدی؛ آقای دکتر! الان پالرمو باز از شورای نگهبان برگشته مجلس. ایراد شورای محترم نگهبان ترجمه بود، ما باز هم به این ترجمه اعتماد نداریم. مؤمن از یک سوراخ دو بار گزیده نمیشود، شما دیدید در FACT SHEET برجام هم اختلاف بود و در ترجمه مباحثی داشتیم، من خواهشم این است جنابعالی به مرکز پژوهشها یا یک مرکزی در مجلس دستور بدهید این را دقیقاً رصد کند. آیا پالرمو دوباره این ترجمهای که اخیراً به ما دادند مطابق اصل هست، اصالت دارد، اصالت ندارد، این نکته دوم.
نکته سوم؛ آقای دکتر! در مورد مذاکره با اروپاییها بحث چند هفته بوده، الان چند هفته گذشته، چه نتیجهای عاید ما شد؟ بعد یکی یکی میبینیم دارند سران کشورهای اروپایی میآیند شرکتهای بزرگ مستقلند و شرکت خصوصیاند و بحثهایی که الان دارد مطرح میشود. واقعاً آیا بنا است دوباره چند سال همینطور دست ما لای در بماند منتظر باشیم؟

علی اردشیرلاریجانی
نه، چند سال نیست، چند هفتهای باید بدهند، یعنی الان هم بحثی که دارند مذاکره میکنند این است که تا چند هفته دیگر مسأله باید تمام بشود، زمان دارد، بعد از چند سال و این حرفها نیست. آقای سلیمی بفرمایید.

علیرضا سلیمی
آقای دکتر! اینها تا جنابعالی میخواهید اظهارنظر کنید فوری قطع میکنند. آقای دکتر! نکته بعد این بحث رانندگان است. رانندگان کامیونها و اینها (رئیس ـ این را که دارند پیگیری میکنند، شورای امنیت است) این مسأله را سریعتر حل بکنند. دیروز به من زنگ زدند بعضی از مرغداریها خوراک به موقع نرسیده جوجهها گرسنه هستند.
در مورد این جنایتی هم که حضرت آقا به قوه قضائیه فرمودند ما یک مباشر داریم، یک مسبب. کسانی که معاونت پرورشی را تضعیف کردند، کسانی که بحث 2030 را ترویج کردند، کسانی که در مورد قبلی اقدام قاطع در مورد خاطی انجام ندادند به نظر من هم باید حتماً در این بخش قوه قضائیه با اینها برخورد لازم را انجام بدهد.
اصل (67) را هم من میخوانم در رابطه با این اتفاقاتی که الان در صحن دارد میافتد. ببینید! در اصل (67) که سوگندنامه نمایندگان محترم هست میگوید «من در برابر قرآن مجید به خدای متعال سوگند یاد میکنم و به شرافت انسانی» (رئیس ـ خیلی ممنون، متشکریم) آقای دکتر ببینید! در انجام وظایف وکالت، الان میبینید علیرغم تذکر جنابعالی باز کارتها را دارند دست به دست میکنند، خواهش میکنم تذکر بدهید.

علی اردشیرلاریجانی
این کار کاملاً خلاف است، یعنی به نظر من دوستان در صندلیهای خود مستقر باشند، هم آقای ابطحی گفتند، هم آقای سلیمی. این از نظر آییننامه اشکال دارد، خود نماینده باید کارتش را در صندوق بیندازد، متشکرم.

غلامرضا کاتب
جناب آقای صباغیان بفرمایید.

محمدرضا صباغیان بافقی
تذکر قانون اساسی
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
عرض سلام و ادب خدمت نمایندگان محترم، جناب آقای لاریجانی! تذکر من اصل (45) هست، بحثی که الان مطرح هست واگذاری زمینهایی در جزیره کیش، منطقه آزاد ارس به بعضی از خارجیها است. اینطور که الان مطرح هست به بعضی از خارجیها که بر خلاف قانون اساسی هم هست زمین واگذار شده، یا بعضاً مدیریتهایش واگذار شده. این در قبال قانون اساسی که ما مسئول هستیم دقیقاً مغایر هست، من خواهش میکنم که دستور بفرمایید این وضعیت بررسی بشود.
تذکر دیگر من به مرکز پژوهشها است. متأسفانه الان مرکز پژوهشها مطابق با دستورات روز مجلس برای نمایندگان نظر کارشناسی نمیدهد، روزهای اول سال گذشته خیلی خوب مکتوب میفرستاد، بعداً هم از طریق سیستم، ولی الان متأسفانه ما شاهد هستیم که برای ما نظر کارشناسی نمیآید و واقعاً هم نمایندگان به نظرات مرکز پژوهشها نیاز دارند و یکی هم بحث در مورد وضعیت ناگوار و حادثه خیلی بدی که در آموزش و پرورش اتفاق افتاد، آقای لاریجانی! این نمونهای هست، متأسفانه ما مشکلات زیادی داریم که بعضی وقتها یکی از آنها پیدا میشود. خواهش میکنم که در این زمینه بررسی بشود و خصوصاً وزیر آموزش و پرورش در این زمینه باید به طور جدی وارد عمل بشود، عذرخواهی میکنم.

علی اردشیرلاریجانی
این تذکر را قبلاً هم دادند و کمیسیون آموزش و تحقیقات بنا شد این موضوع را به سرعت رسیدگی کند، به قوه قضائیه هم که دستور جدی دادند، انشاءالله ظرف روزهای آینده به آن حادثه رسیدگی خواهد شد. در مورد مسأله کیش زمینها را که گفتید کمیسیون داخلی آقای کولیوند این موضوع را پیگیری کنند و نظرشان را بدهند.

غلامرضا کاتب
متشکرم، نفر بعدی جناب آقای بدری هستند، بفرمایید.

صدیف بدری
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام، ادب و احترام خدمت همکاران عزیز و مردم شریف. بنده تذکر ماده (18) و بند (11) ماده (24) حفظ شأن و اقتدار مجلس را دارم. جناب آقای رئیس! بحث گرانی اخیر واقعاً مردم را تحت فشار قرار داده، تمام اجناس و اقلام ضروری مردم در این چند ماه گذشته گران شده، مخصوصاً در ماه مبارک رمضان مردم واقعاً در فشار هستند. تمام نیازهای روزمره مردم گرانتر شده، نمیدانم این فرمول محاسبه تورم چه شکلی است، وزن کدام اقلام زیادتر است. باز بانک مرکزی آمده نرخ تورم منتهی به اردیبهشت ماه را (1/9) درصد اعلام کرده، واقعاً در سفره مردم این نرخ تورم دیده نمیشود.
خواهشم این است که یک جلسه غیرعلنی با حضور شخص آقای رئیسجمهور و وزیران مربوطه در مجلس داشته باشیم یک فکر اساسی برای این گرانی داشته باشیم. خودرو گران شده، برنج گران شده، گوشت گران شده، پنیر گران شده، کره گران شده، تمام نیازهای روزمره مردم گران شده. واقعاً مردم در فشار هستند، اگر فکر اساسی برای این نداشته باشیم واقعاً شاید خدایناکرده حادثهها و اتفاقات سال 96 اتفاق بیفتد. از آقای رئیس خواهش میکنم که یک جلسه ویژه برای این موضوع داشته باشیم.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
(79) دارید؟ آقای دکتر! آقای حسننژاد (79) دارند.

علی اردشیرلاریجانی
چیزی به نام شما نگفتند، بفرمایید.

محمد حسن نژاد
تذکر آیین نامه
آقای دکتر ببینید! دوستان ما در مجلس یک چیزهایی میگویند، شاید اسمی برده نشود ولی نماینده دیگر را در حوزهاش خانهخراب میکنند. الان آقای صباغیان برگشته میگوید در کیش و ارس به خارجیها زمین میدهند، این یعنی تعطیلی منطقه من، این به کل منطقه من دارد توهین میشود. اصلاً چنین چیزی نیست، هیچ مطالعهای نکردند. اگر هم بدهند قانونی است، چرا ما میآییم مناطق همدیگر را میکوبیم؟ اصلاً این قانون است که مناطق آزاد میتوانند بدهند، سرمایهگذار خارجی را چطور جذبش میکنیم؟ به سرمایهگذار خارجی زمین ندهند روی هوا میخواهد کار بکند؟ چرا این حرفها را در صحن میزنید؟

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون. نتیجه آراء مربوط به رئیس را هم عرض کنم:
ـ آراء اخذ شده (279) رأی.
ـ جناب آقای دکتر محمدرضا عارف (123) رأی.
ـ آراء باطله (9) رأی.
ـ و حقیر هم (147) رأی.
بنابراین انتخاب رئیس انجام شد. از ابراز محبت شما و حسن ظن شما برای ادامه مسیر در مجلس تشکر میکنم و امیدواریم که انشاءالله با وفاق در مجلس بتوانیم در مقابل این مشکلاتی که برای مردم وجود دارد همه دست به دست هم بدهیم و همت بکنیم که این مشکلات رفع بشود. در مورد نواب رئیس بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
در مورد نواب رئیس عزیزانی که از طرف فراکسیونها معرفی شدند را من قرائت کنم. آقایان: دکتر پزشکیان و دکتر مطهری، دکتر مصری، دکتر دهقانی منصرف هستند، دکتر قوامی، آقای یوسفیان منصرف هستند. بنابراین آقایان: دکتر مسعود پزشکیان و دکتر علی مطهری از طرف فراکسیون امید، آقایان: دکتر مصری و دکتر قوامی از طرف فراکسیون ولایی و مستقلان ولایی هستند.

علی اردشیرلاریجانی
دوستان در صندلیهای خودتان مستقر باشید کارتها را توزیع کنند. کارتها را توزیع کنید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر مطهری! میگویند که باید اعلام کنید، آقایان: دکتر مطهری، دکتر پزشکیان، دکتر مصری و دکتر قوامی هستند.

علی اردشیرلاریجانی
کارتها را توزیع کنید، دوستان در صندلیهای خود مستقر باشید که شائبهای هم به وجود نیاید و آییننامه هم درست رعایت بشود.
(أخذ رأی با ورقه به عمل آمد و نتیجه پس از شمارش آراء اعلام گردید)

محمدحسین فرهنگی
همکاران استحضار دارند که نام دو نفر را میتوانند در برگههای رأی درج بکنند.

علی اردشیرلاریجانی
صندوقها را ببرید کارتها را جمعآوری کنید. حضار 280 نفر، کارتها را جمعآوری بکنید. دوستان توجه داشته باشید! نام دو نفر را باید روی کارتها بنویسید. صندوقهای رأی را برای شمارش بیاورید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای ذوالنور شما تذکر دارید؟ آقای کوهکن شما تذکر دارید؟ بفرمایید.

محسن کوهکن ریزی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
دوست و همسایه عزیز ما جناب آقای لاهوتی هم بنشینند که من آقای رئیس را ببینم، جناب آقای لاهوتی عذرخواهی میکنم. آقای دکتر لاریجانی! ضمن تبریک و آرزوی موفقیت برای حضرتعالی رویه من این هست تا جایی که میشود در قالب تذکر وقت مجلس را نگیرم. خدمت حضرتعالی عرض کنم استناد تذکر من بند (4) ماده (24) هست. ضمن اینکه معتقد هستم مسئولیت هیأترئیسه در اداره جلسه مشترک است و هر کسی که رئیس جلسه باشد باید جلسه را کمک و اداره کنند. مواقعی در گذشته بوده دوستانی تذکر دادند، مثلاً از باب نمونه آقای وزیری آمده تعدادی از معاونین و مشاورین خودش همراهش بودند. بعد عزیزی به رئیس جلسه تذکر داده و بعد به نوعی اعلام شده تذکر وارد است، غافل از اینکه ماده (8) آییننامه چنین حقی را به آقای رئیسجمهور و وزرا میدهد که وقتی مجلس میآیند مشاورین و معاونین را همراه خودشان بیاورند.
یا امروز برادری تذکر میدهد من نمیخواهم وارد ماهیت تذکرش بشوم. برادر عزیزمان آقای حسنزاده، من نمیگویم مطالب ایشان غلط و یا درست، اما حضرتعالی مستحضرید وقتی که آییننامه را اصلاح کردیم و در انتهای جلسه به قید قرعه به چندین نفر اجازه داده شد که تذکر بدهند فلسفه اصلاح آییننامه این بود تذکراتی را که در طول جلسه علنی دوستان میدهند کنترل بکند یا اخطاری را که میدهند حتماً باید مربوط به نحوه اداره جلسه باشد، به بحثهای متفرقه دیگر ورود پیدا نکنند. ما با چه زحمتی در دوره هفتم با یک نامهای که نزدیک به (230) نفر امضا گرفتیم از رئیس وقت مجلس خواستیم که برگردند و به مرّ آییننامه عمل کنند تا مدتی هم بود، این امری است که اگر یکی یکی شروع کنیم، خودم را میگویم اینجا انتقادی به هیأترئیسه نیست. به عنوان تذکر آییننامهای یا به عنوان اخطار قانون اساسی وقت بگیریم و خارج از آن چیزی را که در صحن علنی مجلس اتفاق میافتد به آن بپردازیم این خلاف بیّن آییننامه است. هم ما باید مراعات بکنیم، هم رئیس جلسه باید این را مراعات بکند. (رئیس ـ تذکرتان کاملاً به جا است)
عرض آخرم این هست؛ باز هم تأکید میکنم، من اسم کسی را نمیبرم، اما جایگاه اداره جلسه جایگاهی است که حتماً باید از کلماتی که استفاده میشود صحیح باشد. گاهی اوقات در گذشته رئیس جلسه وقتی که نگاه میکند میبیند یک رأیگیری داریم و دوستانی روی صندلی خودشان نیستند از این جمله استفاده میکنند که آقایان رأی بدهند. به نظر میرسد جمله صحیح این باشد که آقایان و خانمها در رأیگیری شرکت کنند، یا وقتی که یک مادهواحده یا تبصرهای رأی میآورد یا نمیآورد برای ثبت در مذاکرات نتیجه آن باید اعلام بشود، خیلی مواقع نمیشود. زمانی که عزیزی تذکر میدهد وظیفه رئیس جلسه هست که با صراحت بفرماید تذکر شما وارد نیست، تذکردهنده هم دیگر حق ندارد و اگر اعلام کرد تذکر شما وارد است آییننامه میگوید باید ترتیب اثر بدهد. (رئیس ـ بله، ترتیب اثر بدهد) خواهش من از حضرتعالی ضمن تبریکی که گفتم این هست که در هیأترئیسه با هر عزیزی که آمدند و به عنوان نواب رئیس انتخاب شدند این کتاب آییننامه را مبنای اداره جلسه قرار بدهند، عذرخواهی میکنم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی تشکر میکنم، تذکرتان وارد است. یعنی دوستانی هم که تذکر میدهند باید توجه داشته باشند. آن مواردی که توصیههایی است به کشور، اگر تذکر به وزرا و اینها هست مربوط به همان قرعهکشی آخر مجلس هست. اما آنهایی که ما در دستور داریم تذکرات اگر خلاف آییننامه دارد صورت میگیرد یا خلاف قانون اساسی به عنوان اخطار آن را در جای خودش اعلام بفرمایید.

غلامرضا کاتب
متشکرم، جناب آقای کبیری بفرمایید.

سیدتقی کبیری
تذکر قانون اساسی
بسم الله الرحمن الرحیم
با آرزوی قبولی طاعات و عبادات و عرض تبریک میلاد باسعادت کریم اهل بیت حضرت امام حسن مجتبی (علیهالصلاه والسلام) و همچنین عرض تبریک خدمت حضرتعالی جناب آقای دکتر لاریجانی که مجدداً در سال سوم مسئولیت ریاست مجلس را بر عهده داشتید. البته نکتهای که آقای کوهکن فرمودند و شما هم پذیرفتید چون دیگر این تذکر و اخطار را من آماده کرده بودم، بند (9) اصل (3) را با اجازه شما عرض میکنم و آن اینکه آقای دکتر! ما (10)، (15) روز قبل بحث افزایش حقوق (20) درصد را مصوب کردیم که جای تقدیر هم دارد، اما خبرها حاکی از این است که برخی از نهادها و وزارتخانهها یک افزایش بالای (40)، (50) درصدی را مطرح کردند. این تبعیض ناروا است طبق بند (9)، درخواست من این است که حضرتعالی یک گروه ویژهای را معین کنید که اگر واقعاً این موضوع صحت داشته باشد جلوگیری بشود که به هر حال آن عدالت حقوق و دریافت حقوق ماهیانه را انشاءالله عزیزان داشته باشند.
جناب آقای دکتر لاریجانی! یک نکته آخر هم در منطقهمان این تگرگ و سیل بسیاری از کشاورزان خسارت دیدند، درخواست من این است که وزیر جهادکشاورزی ورود پیدا بکند و این زحمت یکسالهای را که کشاورزان ما کشیدند انشاءالله بیش از این خسارت نبینند، ممنون و تشکر.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، حالا هر دو موضوع را کمیسیونهای داخلی و کشاورزی پیگیری کنند. تذکرات را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
نفر بعدی آقای گودرزی هستند، بفرمایید.

عباس گودرزی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام عرض میکنم محضر همکاران عزیز و عرض ادب خدمت ملت شریف ایران. آقای دکتر لاریجانی! مباحثی را که دوستان گفتند با توجه به فرصتی که در خلال شمارش آراء به وجود آمده از موضوعات جاری هم مطرح شد، لذا بنده هم یکی دو نکته کوتاه در این راستا میخواهم از باب تأکید عرض بکنم. چون در حوزه انتخابیه ما به شدت افراد زیادی هستند که این مشکل در واقع دامنگیرشان شده، بحث کامیوندارها را من از وزارت راه تقاضا میکنم در طول سالها و ماههای گذشته بارها بنده از همین تریبون عرض کردم و تذکر دادم شرکت خلیج فارس کرایه رانندگان کامیون را پرداخت بکند، حتماً اینها نباید تجمع بکنند که یک فکر جدی بشود. لذا الان تقاضا دارم رسیدگی ویژه بشود.
آقای دکتر! یک مشکلی که ما در حوزه انتخابیه داریم و حتماً در بقیه حوزهها هم هست، منابع طبیعی میرود سراغ کشاورزان و روستاییانی که اجداد آنها در آن زمینها کشاورزی میکرده. میگویند برای اثبات مالکیت باید شعبه هشتم مرکز استان بروید، آخر مردم چطور به مرکز استان مراجعه بکنند؟ این شعبه هشتم را بگویند ماهی یک بار بیاید در شهرستان رسیدگی بکند. ضمن اینکه اخیراً گفتند (10) میلیون تومان باید به حساب بریزید که رسیدگی بکنیم. تقاضای من این است خدمت ریاست محترم قوه قضائیه هم که با کمیسیون اجتماعی بودیم عرض کردیم، تقاضا دارم محبت بفرمایند این موضوع را رسیدگی بکنند.
آخرین نکته تذکر به دولت است، برخی از بازنشستگان با بودجه 96 بازنشستگی گرفتند، پاداشهای کلان دریافت کردند، امروز آمدند قانون را دور زدند و با عنوان مشاور دوباره بکارگیری شدند. از آن طرف از بیتالمال رقمهای هنگفت دریافت کردند، از این طرف دوباره آمدند فرصتهای شغلی را از جوانان این سرزمین گرفتند.

علی اردشیرلاریجانی
این موضوع را چندبار هم در مجلس نمایندگان تذکر دادند. کمیسیون اجتماعی آقای عزیزی حتماً پیگیری کنید که آیا چنین مسألهای رخ داده، اگر داده باشد خلاف است و باید جلوی آن گرفته بشود و بعد یک گزارشی به مجلس بدهید. تذکرات را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
نفر بعدی جناب آقا رضا انصاری هستند، بفرمایید.

رضا انصاری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر لاریجانی! من هم تذکرم در واقع پیرامون مسائل روز هست. از این فرصت میخواهم استفاده کنم به این نکته اشاره کنم که مردم ما همه متعهد به آرمانهای انقلاب اسلامی و همینطور آرمانهای شهدای عزیزمان هستند. آنچه که مردم را دارد الان اذیت و ناراحت میکند بحث تبعیضهایی است که در جامعه وجود دارد، بیعدالتیهایی است که واقعاً دارد جامعه ما به خصوص اقشار محروم و فرودست جامعه را اذیت میکند.
یکی از این نمونههای تبعیض و بیعدالتی موضوعی بود که در مورد رانندگان عزیز به عنوان یک قشر زحمتکش این جامعه رخ داد. خود شما بهتر از بنده واقف هستید که در طول دوران دفاع مقدس رانندگان عزیز ما چقدر در جبهههای نبرد حق علیه باطل جانفشانی کردند و با تمام وجود جان، مال و امکانات خود را در اختیار انقلاب و نظام قرار دادند. الان آنها توقع دارند، آقای دکتر لاریجانی! توقعاتشان اینها است، به نظر من اینها باید بررسی و به آنها توجه بشود.
یکی از این اساسیترین تبعیضهایی که در حوزه رانندگان شکل گرفته است امتیازات ویژهای به خصوص در پایانه حمل بندرعباس است. شما خودتان میدانید بندرعباس الان یکی از پایانههای اصلی کشور برای حمل بار هست، آنجا یک تبعیضهای ویژهای شکل گرفته، یک رانتهای ویژهای برای یک عدهای شکل گرفته و این رانندگان را عصبانی کرده. هر کاری ما بکنیم، اگر این رانت را از بین نبریم، اگر این تبعیضها را در آنجا از بین نبریم باز رانندگان را راضی نمیکند.
آقای دکتر لاریجانی! نکته دوم این است که آمدند سیستم پیامکی در بعضی از پایانههای حمل بار کشور راه انداختند، مثلاً همین بندرعباس، ولی خواسته این است که از این تکنولوژی برای کل کشور استفاده بشود و تمام پایانههای حمل بار کشور در سیستم پیامک برود و این تبعیض از بین برود و اتفاقاً به نظر من خیلی میتواند مؤثر باشد. یکی از درخواستهای آنها این است که بعضی از این شرکتهای حمل بار کمیسیونهای اضافی از آنها میگیرند، یعنی در واقع به یک نوعی فساد پنهانی در این شرکتها شکل گرفته.
آقای دکتر لاریجانی ببینید! مردم این چیزها دارد اذیتشان میکند، تبعیض، رانت و فساد در اینجا زیاد شده. (رئیس ـ این موضوع را کمیسیون عمران هم دارد رسیدگی میکند) آقای دکتر ببینید! سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای کشور ما اینقدر مسائل در حوزه راه دارد که به این حوزه نمیتواند نظارت کافی داشته باشد. بحث نرخ کرایه بار خیلی منطقی است که میگویند براساس تناژکیلومتر باشد. من تعجب میکنم که چرا این را نمیپذیرند. حرف منطقی و علمی است. آقای دکتر! بحث بیمه رانندگان را شما حتماً خبر دارید در سال 97 خیلی افزایش دادند، رقم را تقریباً دوبرابر کردند. آیا این منصفانه هست؟

علی اردشیرلاریجانی
حالا این مطلب را به نظر من بگذارید در کمیسیون عمران و شورای امنیت رسیدگی میکنند.

رضا انصاری
بحث این است که واقعاً این رسیدگی را سریعتر انجام بدهند، آقای دکتر رضائی رئیس کمیسیون عمران مجلس خواهشم این است که زودتر رسیدگی کنند.
آقای دکتر ببینید! موضوع مهم این است که با پدیدههای اجتماعی که اینطور در کشور ما شکل میگیرد اولاً ما سریعتر رسیدگی کنیم، دوماً برخورد ما یک برخورد اجتماعی باشد، نه یک برخورد مکانیکی.

علی اردشیرلاریجانی
بسیار خوب، حالا هم شورای امنیت با کمک وزارتخانههای مختلف پیگیری میکند، هم کمیسیون عمران در حال پیگیری هستند انشاءالله حل میشود. تذکر بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! آقای شریفپور چندبار اینجا تشریف آوردند اصرار دارند تذکر بدهند. آقای قاضیپور اجازه میدهید آقای شریفپور صحبت کنند؟ بفرمایید.

عین اله شریف پور
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تبریک و تهنیت عرض میکنم ولادت باسعادت کریم اهل بیت حضرت امام حسن (علیهالسلام) را خدمت همکاران خودم. عرض تبریک دارم انتخاب بهجا و شایسته جناب آقای دکتر لاریجانی را به عنوان ریاست مجلس شورای اسلامی. جناب آقای دکتر لاریجانی! من خدمت شما شرفیاب شدم، به صورت مکتوب هم نامه دادم. موضوع افزایش عوارض خروج از کشور برای مرزنشینان ایجاد چالش نموده و مرزنشینان ما را با مشکلات فراوانی مواجه نموده است. در معیشت، آنها با مشکل جدی مواجه هستند، مستحضرید مرزنشینان در طی تاریخ براساس قرابتهای سببی و نسبی رفت و آمدهایی به آن سوی مرزها دارند، اما متأسفانه امروز اگر در عید فطر یک مرزنشین ایرانی بخواهد برای دیدار عیدی به آن سوی مرز برود بیش از (1) میلیون تومان بایستی عوارض خروج از کشور را پرداخت بکند. این چه عدالتی است؟ هم برای خروج از کشور از طریق ریل و هوایی ما آن مبلغ را تصویب کردیم، هم برای خروجهای زمینی.
خواهش من این است؛ دیروز یک طرح دوفوریتی هم امضاهایش را گرفتم ارائه دادم به هیأترئیسه ارجاع شد، مستحضرید مرزنشینان مرزبانان صدیق و جسور ما در طی تاریخ بودند. ما به فکر تثبیت این مرزنشینان باشیم، با این پیشنهاد دولت در قالب لایحه و متأسفانه علیرغم تلاشهایی که ما در صحن مجلس داشتیم این مصوبه موجب ایجاد چالش و مشکل در معیشت مرزنشین شده. جناب آقای دکتر لاریجانی! انتظار ما نمایندگان شهرستانهای مرزنشین از حضرتعالی همین است که ورود بکنید، بلکه در ارتباط با تصویب طرح دوفوریتی و برگشت عوارض خروج از کشور برای مرزنشینان براساس تعاونی مرزنشینان که قبلاً شناسایی شدند و دارای کارت مرزنشینی هستند انشاءالله تعالی این عوارض به مبلغ سال 1396 برگردد. من تقدیر و تشکر میکنم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، انشاءالله پیگیری میکنیم ببینیم برای این قضیه چهارچوبی متناسب با قانون بودجه امسال هست. تذکر بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای قاضیپور! آقای دهمرده میگویند از شما اجازه گرفتند. آقای دهمرده آقای قاضیپور اصرار دارند خودشان تذکر بدهند، آقای قاضیپور بفرمایید.

نادر قاضی پور
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای لاریجانی! تذکر ماده (209) آییننامه داخلی رسیدگی به سؤالات است. «هر نماینده میتواند راجع به مسائل داخلی و خارجی کشور از وزیر مسئول درباره وظایف او سؤال نمایند. سؤال باید کتبی و صریح بوده و در فرم مخصوص که هیأترئیسه تهیه مینماید توسط نماینده تنظیم و به هیأترئیسه تسلیم شود. هیأترئیسه موظف است سؤال را فوری به کمیسیون تخصصی ذیربط ارسال نماید». تا اینجایش درست است، هیأترئیسه محترم در عرض (24) ساعت موظف است سؤال را فوری به کمیسیون تخصصی ذیربط ارسال نماید.
«کمیسیون موظف است حداکثر ظرف پانزده روز پس از وصول سؤال، جلسهای با حضور وزیر و سؤالکننده تشکیل دهد و با استماع نظرات سؤالکننده و وزیر و بررسیهای لازم، به موضوع رسیدگی کند». آقای لاریجانی! شش ماه، نه ماه طول میکشد. الان سؤالات نمایندگان در کمیسیونها است. آقای قاضیزاده! الان در صحن آمده، شما باید هفتهای یک روز برای سؤالات وقت بگذارید. متأسفانه آقای لاریجانی! به سؤالات ما شش ماه و نه ماه در صحن علنی نوبت میرسد، من از حضرتعالی میخواهم دستور بفرمایید طبق آییننامه سؤالات در کمیسیون و صحن علنی قرار گیرد.
تذکر آخر من به رئیسجمهور و وزیر کشور است. پرداخت خسارت سیل سنگینی که اخیراً به استان آذربایجانغربی وارد شده و سرمازدگی فروردینماه هم کشاورزان را فلج کرده تصویب نمایند. به عشق امام حسین، یا حسین.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، حالا مکانیزم موضوع سؤال را حتماً در هیأترئیسه بحث میکنیم که کمیسیونها باید سر موقع راجع به سؤالات جواب بدهند. البته یک مشکلی هم هست که تعداد سؤالات زیاد میشود با توجه به جلسات کمیسیونها فرصت نمیکنند، باید جلسه فوقالعاده بگذارند تا این مشکل انشاءالله حل بشود. تذکر بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
تذکر بعدی را از جناب میرزاده اجازه میخواهم، آقای دهمرده خیلی اصرار دارند. جناب دهمرده بفرمایید.

حبیب الله دهمرده
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
همه مناسبتها را گرامی و آقای رئیس! انتخاب مجدد تبریک. دو، سه نکته را من سریع عرض بکنم که وقت خیلی گرفته نشود. یکی پیرامون ریزگردها است، شما یک هیأتی را تعیین فرمودید ولی آثار خودش را هنوز نشان نمیدهد. سیستان دیگر مشخص است، در همه زمینهها شاگرد اول است، بادهای (120) روز اخیراً هم مشخص شد که در تلویزیون جمهوری اسلامی آثارش را نشان داد، حقیقتاً مردم منتظرند اقدامی برای آنها انجام بشود. همزمان خشکسالیهای ویرانگر سیستان، این هم دیگر واقعاً انس و جن میدانند. من در عین حالی که تشکر میکنم، آقای رئیسجمهور یک اقدام جدی، دولت تشکیل جلسهای بدهد، بحران را هم بررسی کرده که مردم از این حالت سرگردانی واقعاً نجات پیدا بکنند و کوچ و مشکلات عجیبی که برای نظام جمهوری اسلامی یک سم است که در حال انجام است.
آخرین عرض من در همین راستا که بعضی از دوستان هم اشاره فرمودند سود و دیرکرد وامهای زیر (100) میلیون تومان است، قانون شده ولی سلیقهای دارد انجام میشود و گذرهای مرزی هم یک ظرفیت برای استانها است. مخصوصاً برای سیستان در چنین شرایطی میتواند کمکحال باشد مصوب شده، ولی عملاً انجام نمیشود. از دوست بزرگوار آقای میرزاده هم که نوبتشان را به من دادند و از همه شما ممنون و سپاسگزارم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی متشکریم، تذکر بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
نفر بعدی آقای میرزاده هستند، بفرمایید.

سیدحمایت میرزاده
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر من ماده (208) راجع به مسائلی هست که در یکی از مدارس غیرانتفاعی غرب تهران اتفاق افتاده و برخی از دوستان هم اظهارنظراتی کردند و در فضای مجازی هم پخش شده. جلسه دیروز در کمیسیون آموزش مجلس تشکیل شد، تمامی مسئولین مربوطه وزارت آموزش و پرورش در آن جلسه حضور یافتند. اصل قضیه به این صورت است که در یکی از مدارس غیرانتفاعی فردی که معلم نیست، به صورت قراردادی، یک جوان (26)، (27) ساله مدتی است همکاری میکند، نوع جرمش هم در حد پخش یک فیلم غیراخلاقی در یکی از کلاسها برای پنج، شش تا از دانشآموزان بوده است که بلافاصله آموزش و پرورش که متوجه شده برخورد کردند، به مراجع قضائی معرفی کردند و مدیر مدرسه عزل شده است، دیروز هم در جلسه تصمیم گرفته شد که به شورای نظارت مدارس غیرانتفاعی کشور وزارت آموزش و پرورش اعلام بشود که سریعاً پرونده انحلال این مدرسه غیرانتفاعی بسته بشود، به جهت اینکه فصل ثبتنام هست و همچنین امتحانات دانشآموزان در برخی از مدارس به نظر میرسد باید مجموعه فرهنگیان و آموزش و پرورش که بیش از (1) میلیون نفر (رئیس ـ اصل موضوع را پیگیری میکنیم) در کشور رسمی آن هستند تحت الشعاع قرار نگیرند. آقای رئیس! طوری نباشد که مردم حالت بیاعتمادی به وزارت آموزش و پرورش داشته باشند، چون که آموزش و پرورش یک دستگاه بسیار سالمی هست، در مجموعه به این بزرگی ممکن هم هست چنین اتفاقی بیفتد که قطعاً باید برخورد شدید بشود.

علی اردشیرلاریجانی
پیگیری میشود. حالا اجازه بدهید من این نتیجه آراء نواب رئیس را بخوانم.
ـ آراء أخذ شده (279) رأی.
ـ جناب آقای دکتر پزشکیان (157) رأی.
ـ آقای دکتر علی مطهری (143) رأی.
ـ آقای دکتر مصری (134) رأی.
ـ و آقای دکتر قوامی (81) رأی.
بنابراین جناب آقای دکتر پزشکیان و آقای دکتر مطهری به عنوان نواب رئیس انتخاب شدند، به ایشان تبریک میگوییم.
در مورد دبیران؛ افرادی که کاندیدا هستند را اعلام بفرمایید یادداشت کنید. دوستان در صندلیهایتان مستقر باشید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
اسامی که تا به الان به من داده شده حالا چون ممکن است اشتباه بگویم مهندس و دکتر را فاکتور میگیرم. آقایان: وکیلی، یوسفنژاد، عبدالکریم حسینزاده، علیرضا رحیمی، بنده حقیر سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی، احمد امیرآبادیفراهانی، اکبر رنجبرزاده، محمدحسین فرهنگی، سیدناصر موسویلارگانی، علی ادیانی، رحیم زارع، عبدالحمید خدری، هزارجریبی، صباغیان، محمدجواد جمالی، غلامرضا کاتب، محمدمهدی افتخاری، سیدمحسن علوی و سیدمهدی فرشادان.
خانمها سیدهحمیده زرآبادی، زهرا ساعی، سکینه الماسی و زهرا سعیدیمبارکه.

علی اردشیرلاریجانی
شش نفر را باید انتخاب بکنید. کارتها را توزیع کنید. یکبار دیگر اسامی را بخوانید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ظاهراً آقای علوی منصرف شدند. مجدد میخوانم. آقایان: بنده حقیر قاضیزادههاشمی، احمد امیرآبادیفراهانی، رنجبرزاده، فرهنگی، موسویلارگانی، ادیانی، جمالی، کاتب، افتخاری، فرشادان، وکیلی، یوسفنژاد، عبدالکریم حسینزاده، علیرضا رحیمی، رحیم زارع، نبی هزارجریبی، عبدالحمید خدری و صباغیان و خانمها: الماسی، سیدهحمیده زرآبادی، زهرا ساعی و زهرا سعیدی.

علی اردشیرلاریجانی
باید شش نفر را مرقوم بفرمایید، کارتها را توزیع کنید. دوستان در صندلیهایتان مستقر باشید که هم کارتها به دستتان برسد و هم انتخابات به نحو درست انجام بشود. صندوقها را ببرید کارتها را جمعآوری کنید. عزیزان! در صندلیهای خودتان مستقر باشید، این کارها هم اشکال آییننامهای دارد، هم سوءتفاهم ایجاد میکند. بفرمایید در صندلیهای خودتان مستقر باشید. کارتها را توزیع کنید. بگذارید کارتها را توزیع کردند جمعآوری بشود، صندوقها را ببرید کارتها را جمعآوری کنید. (قاضیزادههاشمی ـ اسامی را یکبار دیگر بخوانم؟) روبهرویشان روی مانیتور هست. آقای وکیلی! هم با عکس و هم با اسم روی تابلویشان هست، باز هم بخوانیم؟ بخوانید.
(أخذ رأی با ورقه به عمل آمد و نتیجه پس از شمارش آراء اعلام گردید)

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقایان: صباغیان، فرشادان، وکیلی، افتخاری، کاتب، خدری، هزارجریبی، جمالینوبندگانی، زارع، ادیانی، موسویلارگانی، امیرآبادی، رنجبرزاده، فرهنگی، قاضیزادههاشمی، رحیمی، یوسفنژاد، حسینزاده و خانمها: سعیدیمبارکه، الماسی، ساعی و زرآبادی.

علی اردشیرلاریجانی
صندوقهای آراء را برای شمارش بیاورید.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقایان: ابوالفضل ابوترابی از فراکسیون نمایندگان ولایی، رضا کریمی از فراکسیون امید، اکبریان از فراکسیون مستقلین ولایی، رضا انصاری از فراکسیون امید، حمیدرضا فولادگر از فراکسیون نمایندگان ولایی و گلمرادی از فراکسیون مستقلین جهت شمارش آراء به جایگاه هیأترئیسه تشریف بیاورند. به جای آقای اکبریان، آقای کورش کرمپور تشریف بیاورند. آقای ملکی نماینده محترم مشکینشهر تشریف بیاورید. آقای حاجیدلیگانی از فراکسیون نمایندگان ولایی به جای آقای فولادگر تشریف بیاورند. آقای سلیمی نماینده محترم محلات و دلیجان تشریف بیاورند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! بعضی از همکاران تذکر دارند، اجازه طرح میدهید؟

علی اردشیرلاریجانی
یک لحظه اجازه بدهید یک قدری عزیزان برای شمارش آراء مستقر بشوند. همه صندوقها را آوردند؟ دوستان! در صندلیهایتان مستقر باشید، امروز ما یکی، دوتا دوفوریتی داریم که باید وارد دستور بشویم. شمارش آراء در مورد دبیران هم حداقل یک ساعت طول میکشد. بنابراین اگر ما وارد نشویم اشکال آییننامهای پیدا میکنیم.
من خواهش میکنم دوستان در صندلیهای خود مستقر باشند تا ما به کارپردازان برسیم تقریباً یک ساعت طول میکشد. ما امروز باید حتماً حداقل وارد کلیات این دو، سه مورد بشویم. جزئیاتش را ممکن است برای جلسه بعد بیندازیم، اگر نه مشکل پیدا میکنیم باید بعد از ظهر برای دوفوریتیها تشریف بیاورید. لذا آن دوفوریت اول را مطرح بکنید. من خواهش میکنم دقت نظر هم داشته باشید. کاملاً یک ساعت طول میکشد تا ما به بحث کارپردازها برسیم.
4
تصویب طرح تمدید مهلت جذب اعتبارات تملک داراییهای سرمایهای و مالی سال 1396 کل کشور

علی اردشیرلاریجانی
دوفوریت را مطرح بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
عرض کردم که گزارش کمیسیون برنامه و بودجه هست در مورد طرح دوفوریتی طرح تمدید مهلت جذب اعتبارات تملک داراییهای سرمایهای و مالی سال 1396 کل کشور. از آقای دکتر مفتح سخنگوی محترم کمیسیون خواهش میکنم گزارش کمیسیون را ارائه کنند. آقای دکتر وکیلی! اسامی مخالفین و موافقین را هم قرائت میفرمایید؟

محمدمهدی مفتح
بسم الله الرحمن الرحیم
گزارش کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات به مجلس شورای اسلامی
طرح دوفوریتی تمدید مهلت جذب اعتبارات تملک داراییهای سرمایهای و مالی سال 1396 کل کشور به شماره چاپ (951) که جهت رسیدگی به این کمیسیون بهعنوان اصلی ارجاع شده بود، در جلسه مورخ 8/3/1397 مورد رسیدگی قرار گرفت و کلیات متن مادهواحده با اکثریت آراء عیناً به تصویب رسید.
اینک گزارش آن در اجرای ماده (147) قانون آییننامه داخلی به مجلس شورای اسلامی تقدیم میشود.
رئیس کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات ـ غلامرضا تاجگردون
دوستان محترم مستحضر هستید دیروز یک طرح دوفوریتی در صحن علنی مطرح شد که رأی آورد و آن این بود که ما بتوانیم با تصویب این قانون مهلت جذب اعتبارات عمرانی کشور را دو ماه تمدید کنیم. براساس قوانین عادی و جاری که الان حاکم هست اعتبارات...

محمدحسین فرهنگی
آقای دکتر مفتح یک لحظه اجازه بفرمایید. همکاران توجه داشته باشند! چون ثبتنام کلیات در سیستم قبلاً انجام نشده در همان ردیف موافق و مخالفی که در نمایشگر هست میتوانند ثبتنام کنند، قرعهکشی میشود. اعلام کردند که نشده، معاونت قوانین اینجا اعلام کرد نشده.

سیدکاظم دلخوش اباتری
صبح ثبتنام شده، ثبتنام کردیم.

غلامرضا کاتب
جناب آقای وکیلی میگویند صبح ثبتنام کردند.

احمد امیر آبادی فراهانی
سرکار خانم حسینی نماینده محترم تهران جهت شمارش آراء بالا تشریف بیاورند.

غلامرضا کاتب
پس اجازه بدهید الان ثبتنام لیست صبح را خدمت آقای وکیلی میدهند.

محمدحسین فرهنگی

محمدمهدی مفتح
عرض میکردم که براساس قوانین جاری مهلت تسویهحساب اعتبارات جاری هر سال تا پایان فروردین سال بعد هست، یعنی در سال 96 تا پایان فروردین سال 97 باید اعتبارات جاری تسویه بشود و اگر وجهی باقی مانده به خزانه عودت داده بشود. براساس همین قانون جاری کشور مهلت جذب اعتبارات عمرانی هر سال تا پایان تیرماه سال بعد هست. یعنی اعتبارات عمرانی برای سال 96 را که در دست دستگاهها باقی مانده و هنوز جذب نشده تا پایان تیرماه سال 97 دستگاهها میتوانند این را جذب بکنند، خریداری کنند، پرداخت بکنند و اگر مبلغی باقی ماند در پایان تیرماه این را به خزانه کل کشور عودت بدهند.
در این طرحی که دوستان عنایت کردند و کلیات آن رأی آورده موضوع این هست که این مهلت به جای پایان تیرماه، پایان شهریورماه 97 باشد. فرصت بیشتری باشد با توجه به اینکه خزانه کل کشور توانست مقدار قابل توجهی از اعتبارات را در پایان اسفندماه و در روزهای پایانی اسفندماه به طرحها و به استانها و به طرحهای ملی تخصیص بدهد این فرصت چهارماهه که (15) روز ابتدای فروردین خیلی فعال نبوده، برخی از تعطیلات پشت سر هم داریم که باز فعالیت زیادی ممکن است صورت نگیرد مهلت کم باشد و نتوانیم این بودجه محدود را ما با بالاترین راندمان و بالاترین کیفیت جذب بکنیم دوستان پیشنهادشان این است که این را تا دو ماه دیگر تمدید بکنیم. یعنی تا پایان شهریورماه امکان جذب این اعتبارات وجود داشته باشد.
این هم برای اولین بار نیست که این اتفاق میافتد، سال قبل اتفاق افتاده، سالهای قبل هم در برخی از سالها بدینگونه ما تصمیم گرفتهایم. برای اینکه این اتفاق بیفتد قطعاً لازم است که این تصویب بشود، اگر تصویب نشود طبق قانونی که فعلاً موجود هست تا پایان تیرماه باید این اتفاق بیفتد و در حقیقت ما دو ماه فرصت را محدودتر میکنیم، دو ماهی که سرنوشتساز است. در کمیسیون برنامه و بودجه این موضوع مطرح شد و همانطور که خدمت شما عرض کردم گزارش دادیم، این را کمیسیون تصویب کرده، دیروز کلیات آن تصویب شد، ما دیروز بعد از ظهر در کمیسیون برنامه و بودجه این را مطرح کردیم و تصویب شد و هماکنون گزارش خدمت شما دوستان هست. من تصور میکنم خیلی جای بحث زیادی ندارد، چه بسا بتوانیم کلیات و جزئیات آن را امروز تصویب کنیم.

علی اردشیرلاریجانی

محمدمهدی مفتح
عرض کردم سال قبل بوده، برخی از سالهای قبل از آن هم بوده، ولی سال 93 عیناً وجود داشته.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، اگر مخالف صحبت میکند بفرمایید.

محمد علی وکیلی
بسم الله الرحمن الرحیم
مخالفین جناب آقایان: سالک، ابطحی و علیرضا رحیمی هستند، موافقین جناب آقایان: نقویحسینی، آزادیخواه و علیاکبر کریمی هستند. جناب آقای سالک بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی

محمدحسین فرهنگی

علی اردشیرلاریجانی
صحبت نمیکنند، آقای ابطحی صحبت میکنید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای ابطحی بفرمایید.

سیدمحمدجواد ابطحی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
دوستان عزیز! مبنای قانونگذاری مخصوصاً در حوزه مالی چیست؟ این سؤال را جواب بدهید، مبنای قانونگذاری انضباط مالی است. بودجه سند یکساله است، اینکه ما دستگاههای اجرایی را عادت بدهیم به اینکه به موقع اقدام نکنند، جذب اعتبارات نکنند، بعد هر سال بیاییم مهلت بدهیم آیا این تزریق سستی و بیحالی و باری به هر جهت به دستگاههای اجرایی نیست؟ چون که آشفته است، آشفتهترش باید کرد؟
بنده هم الان میدانم پروژهها مانده، من هم میدانم که آقایان در تنگنای کار گیر کردهاند، دوستان را میبینند میگویند یک طرح بدهید ما از این تنگنا خارج بشویم و من معتقد نیستم. این تا کی میخواهد ادامه پیدا بکند؟ طرف را گفتند بگو «الف» گفت نمیگویم «الف»، گفتند چرا؟ گفت تا «ی» آن هم باید بگویم.
آقایان، خواهران بزرگوار، نمایندگان محترم ملت! این روشی که ما پیش گرفتیم روش درستی نیست. ما با دست خودمان داریم هرج و مرج ایجاد میکنیم، این مسئول نمیتواند، کنار برود، سازمان برنامه و بودجه به موقع تخصیص نداده بیاید پاسخ بدهد. آقای نوبخت بیاید پاسخ بدهد، خزانه بیاید پاسخ بدهد، اینکه نشد ما هر دفعه بگوییم این را تمدید میکنیم. پس بودجه یکساله نیست، تعریف بودجه را عوض کنید. آقای تاجگردون! در کمیسیون بودجه تعریف بودجه را عوض کنید، در قانون محاسبات عمومی عوض کنید. من به شدت مخالفم، به چه خاطر؟ به خاطر اینکه ما با دست خودمان داریم به این بیانضباطی دامن میزنیم. میگوید آقا این را دیر ابلاغ کردند، چه کسی دیر ابلاغ کرده، آنکه دیر ابلاغ کرده مقصر نیست؟
دستگاههای رسیدگی به این دیوان محاسباتها، خود کمیسیون، سازمان بازرسی اینها نباید نظارت کنند. خود دولت نباید مدعی بشود؟ آقای روحانی به عنوان حقوقدان نباید مدعی بشود؟ این چه بینظمی است ما در مملکت درست کردیم؟ شما میدانید که با توجه به تورم و گرانی و اینها پروژهها گرانتر تمام میشود؟ آیا ما این را میدانیم؟ خوب به خزانه، برگردد، حالا به خزانه برگشت کفر است؟ پول بیتالمال را به خزانه برمیگردانیم، نه اینکه ما حیف و میل کنیم. الان همین دستگاهها شروع به سندسازی کردن میکنند، تا پایان شهریور هم انجام میدهند، فاکتورهای صوری برای شما میآورند، استعلامهای صوری برایتان میآورند. متأسفانه ما هم به عنوان نمایندگان ملت که قسم خوردیم قانون را پاسداشت کنیم و از نظام قانونمند کشور پاسداری کنیم خودمان هم داریم تیشه به ریشه خودمان میزنیم. داستان کسی شد که روی شاخه نشسته بود و از بن شاخه را میبرید. (وکیلی ـ خیلی ممنون) خواهش میکنم. والسلام

محمد علی وکیلی
جناب آقای نقویحسینی موافق هستند، بفرمایید.

سیدحسین نقوی حسینی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب محضر همکاران عزیز خودم، اگرچه فضای مجلس فضای انتخابات هیأترئیسه هست ولی پیشنهاد مهمی مطرح شده. همکاران توجه بفرمایند، البته مخالف محترم فرمودند ما به شدت مخالف هستیم، ما میگوییم که به شدت موافق هستیم، شدت موافقت مخالفت را جبران میکند.
آقای دکتر لاریجانی رئیس محترم ببینید! من سمت راست شما هستم.

علی اردشیرلاریجانی

سیدحسین نقوی حسینی
سمت چپ، یکمقدار توجه به چپ هم داشته باشید خوب است، همیشه به راست توجه نکنید.

علی اردشیرلاریجانی
اینکه شما چپ قرار گرفتید تعجبآورتر است.

سیدحسین نقوی حسینی
همانطور که حضرتعالی و همکارهای محترم در جریانند در سنوات اخیر و اختصاص بودجهها اوراق و اسناد خزانه مطرح شده، این اسناد و اوراق خزانه جناب آقای ابطحی! یک تشریفاتی دارد. این تشریفات باعث زمانگیر شدن در اختصاص ردیفها میشود. به همین جهت استانها و شهرستانها انصافاً محروم میشوند تا بروند این تشریفات را عمل بکنند و موافقتنامهها را مبادله بکنند زمانبر میشود. طبق قانون دستگاهها باید در سهماهه اول موافقتنامهها را مبادله بکنند، اما چون این تشریفات اسناد خزانه و اوراق زمانبر هست دستگاهها نمیتوانند موافقتنامه خود را مبادله کنند و زمانبر میشود.
لذا این پیشنهاد برای این است که دستگاهها در استانهای مختلف، شهرستانهای مختلف بتوانند موافقتنامهها را مبادله بکنند، از این اوراق و اسناد استفاده بکنند و اتفاقاً برخلاف آنچه که آقای ابطحی اشاره فرمودند این به نظم مالی کمک میکند. یعنی اگر ما فرصت به دستگاهها ندهیم، دستگاهها مجبور میشوند اسناد صوری تهیه بکنند، اعتبارات را در مسیرهای غیرواقعی هزینه بکنند، سندسازی بکنند تا به خزانه برنگردد. دستگاهها تلاش میکنند پول به خزانه برنگردد، تلاش نمیکنند که برگردد.
بنابراین اگر مجلس شورای اسلامی به دستگاهها فرصت بدهد سندسازی نمیشود، مهلت خوبی به دستگاهها داده میشود، بعضی از استانها هم دچار حوادث غیرمترقبه شدند، گرفتار شدند، مثل استان کرمانشاه که باعث زلزله در آنجا شد و این استان گرفتار شد نتوانستند به موقع کار مالی و عمرانی خودشان را انجام بدهند. بنابراین از همکاران تقاضا میکنم که این فرصت را به همه دستگاهها بدهید تا بتوانند به نحو احسن اعتبارات مالی را هزینه بکنند، پروژههای عمرانی را پیش ببرند تا کار و مشکلات مردم حل بشود.

محمدحسین فرهنگی

علی اردشیرلاریجانی

محمد علی وکیلی
جناب آقای قاضیپور مخالف بعد هستند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام مجدد محضر ملت بزرگ ایران اسلامی به خصوص مرزداران. آقای لاریجانی! اخطار اصل (52) قانون اساسی «بودجه سالانه کل کشور به ترتیبی که در قانون مقرر میشود از طرف دولت تهیه و برای رسیدگی و تصویب به مجلس شورای اسلامی تسلیم میگردد». آقای لاریجانی، آقای امیرآبادی عزیزم نیروگاه قم! بگذار رئیس گوش کند، رئیس تازه حکم گرفته و هنوز جوهر حکمش خشک نشده، بگذار گوش کند.
آقای لاریجانی! اصل پنجاه و دوم میگوید قانون بودجه یکساله است، شما الان با این بودجه را (18) ماهه میکنید. مستحضر هستید شما هر شش ماه گزارش دیوان محاسبات را به موقع میخواهید، تلفیق را به موقع میخواهید، با این اوصاف در دادن گزارش تأخیر میشود، در نتیجه نظارت کم میشود. الان تا (31) تیرماه برای هزینهکرد عمرانی مهلت هست، شما اگر دو ماه تمدید بکنید میشود (31) شهریورماه، اگر همانطور که آقای ابطحی نماینده عزیز خمینیشهر فرمودند بودجه خرج نشود به خزانه نظام مقدس جمهوری اسلامی برمیگردد، به خزانه صهیونیستی که نمیرود. برگردد دوباره در بودجه سنواتی بیاید. نظارت دقیق از بین میرود، ریخت و پاشها اینجا انجام میشود.
آقای نقویحسینی عزیزم همکار زحمتکشم فرمودند که قانون میآورند بهتر از این بود که بروکراسی سازمان مدیریت برنامهریزی برای مبادله موافقتنامه از بین میرفت. آقای لاریجانی! سازمان مدیریت و برنامهریزی طول میدهد، این باعث میشود، ما از آقای نوبخت میخواهیم دستور بدهد در یک ماه، آخر فروردین تمام موافقتنامهها مبادله بشود، آنوقت یکساله انجام میشود. اینها را نگه میدارند تا شهریورماه، مهرماه موافقتنامه را مبادله میکنند، اینجا باز هم جای فساد است. برای اینکه نقدینگی کم است، بعد اوراق را به واحدهایی که خودشان میخواهند میدهند، در نتیجه ما شهرستانیها طرحهایی که خودمان پیگیری کردیم میگویند موافقتنامه دیر شد و در خزانه پول نیست. همانند سازمان نوسازی و تجهیز مدارس استان آذربایجانغربی، آقایان دیر موافقتنامه مبادله کردند اوراق تمام شد، سال بعد پیمانکاران کار کرده بودند نتوانستند. اگر ما این را تا همان (31) تیرماه ادامه بدهیم بهتر است.
آقای نقوی عزیز! اعتبارات زلزله جدا است، برای زلزله کرمانشاه عزیز شهیدپرور اعتبارات دادند، ما باید نظارت کنیم به موقع در سر جایش هزینه بشود و سزاوار نیست زلزلهزدگان در چادر زندگی کنند، همه آنها الان باید صاحبخانه میشدند میرفتند استان آذربایجانغربی چهار شهر و (102) روستایی که الحمدلله پیشرفت بسیار چشمگیری داشتیم. امیدوارم استانهای مهم دیگر از زلزله فارغ باشند تا مشکلات استان کرمانشاه حل بشود. آقای لاریجانی! ولی این روند اگر ادامه داده بشود سال بعد یک پیشنهادی میآورند تا آخر آبان، سال بعد میآورند تا دیماه، میشود بودجه دوساله، یعنی فساد و عدم رضایت، آقای قاضیزادههاشمی نماینده عزیز مشهد، آقای لاریجانی! انتظار داریم حضرتعالی این اخطار (52) را وارد بدانید.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، من به اخطار شما گوش دادم.

نادر قاضی پور
اگر وارد نیست من ادامه بدهم.

علی اردشیرلاریجانی
قابل تأمل هست ولی چون ما پارسال هم این را داشتیم.

نادر قاضی پور

علی اردشیرلاریجانی
شورای نگهبان ایراد نگرفت، اشکال قانون اساسی نگرفت. خیلی روشن نیست.

نادر قاضی پور
شورای نگهبان بر مصلحت عمرانی این را تصمیم گرفته، مقدمه خلاف را ما انجام دادیم، شورای محترم نگهبان مجبور شد که کارهای عمرانی به مصلحت نظام است. همکاران! من خواهش میکنم به این رأی ندهید بدعت نشود، تکرار نشود تا نظارت دقیق بشود فساد به وجود نیاید. به عشق اباالفضل، یا اباالفضل.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، موافق بعدی را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
موافق بعدی جناب آقای آزادیخواه هستند، بفرمایید.

احد آزادی خواه
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
میلاد کریم اهل بیت امام مجتبی (سلامالله علیه) را به عالم اسلام، هموطنان عزیز تبریک عرض میکنم، آقای رئیس! حسن انتصاب حضرتعالی را هم به فال نیک میگیریم، تبریک میگوییم، برایتان آرزوی موفقیت داریم. آقای دکتر! اجازه بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی

احد آزادی خواه
حسن انتخاب است، عذرخواهی میکنم. آقای رئیس! اجازه بفرمایید من مواد (208) و (209) یک اشارهای در قالب تذکر کنم. این موضوع سؤال از آقای رئیسجمهور که این روزها متأسفانه به خاطر بد سلیقگی برخی از رسانهها شبهه برای هموطنان ما ایجاد کرد که عدهای از افراد از نمایندگان با یک شرایط خاصی امضاء را پس گرفتند و این تهمت به ما نمایندهها است. ما قسم خوردیم در قبال مردم مسئولیم، وظیفه داریم، جانمان را میگذاریم و هرگز از وظیفهمان کوتاه نمیآییم. اما آقای رئیس! حقیر دو هفته قبل از این نامهای را تنظیم کردم، به امضاء (170) نفر از نمایندگان عزیز رسید، خطاب به رؤسای محترم قوای سهگانه، دقیقاً همین سؤالاتی که دیروز خیلی از همکاران ما صرفنظر کردند را نوشتیم و به رؤسای قوا یادآوری کردیم. این ایجابی اقدام کردن بود.
نکته دوم اینکه ما سؤال را ادامه ندادیم معنایش این نیست که مخالف و منتقد نیستیم، هنوز به موضوع مؤسسات مالی، قاچاق کالا، بازار ارز و همه مواردی که مندرج در آن متن است معترضیم و انتقاد داریم. آقای رئیس، نمایندگان عزیز، هموطنان خوبمان! اما ما کمتر از (10) روز قبل خدمت رهبر عزیز انقلابمان رسیدیم، حضرت آقا ضمن تذکرات و مطالبی که فرمودند همه مسئولین نظام را توصیه به وحدت کردند. ما برای اینکه به امر حضرت آقا امتثال کنیم، در این شرایطی که موضوع برجام و مسائلی ارزی را داریم (رئیس ـ متشکریم، حالا یک مقدار موافقت هم بفرمایید) به خاطر حفظ وحدت این اقدام را انجام دادیم، اما معنایش این نیست که وظیفه و تکلیفمان را نسبت به مردم کوتاهی کردیم و به فراموشی سپرده باشیم.
من دو تا نکته خدمتتان در موافقت عرض کنم. آقای رئیس! اولاً در فرآیند بودجه ابلاغ دیر انجام شد، حالا اینکه مقصر چه کسی بوده، نهاد نظارتی بوده، اجرایی بوده را میگذریم، اما بالاخره بودجه و اعتبار دیر دست دستگاه اجرایی رسیده است. نکته دوم اینکه اگر ما امروز این طرح دوفوریتی را تصویب نکنیم معنایش این نیست که بسیاری از ارقام مندرج در بودجه 96 چه اسناد خزانه، چه اوراق مشارکت و چه وجوهی که آنجا مندرج شده عملاً باید برگردد، پروژهها نیمهکاره میمانند، خیلی از پروژههای ما یک عویصهها، مشکلات و مسائلی داشتند، اینها دیر اجرایی و اقدام شدند. اگر ما این دو ماه را اضافه نکنیم عملاً بسیاری از اسناد و ارقام باید به خزانه برگردد و انصافاً سزاوار مردم عزیز نیست.
آقا! زمین و آسمان که به هم دوخته نشده، دنیا که به آخر نرسیده، همکاران عزیز! ما قبول میکنیم بودجه سالانه است، اما همان دستگاه و نهادی که بودجه را سالانه تصویب میکند و کمیسیون بودجه تشکیل میدهد امروز میخواهد تصویب کند بگوید به دستگاههای اجرایی یک مهلت اضافی میدهیم اینها تتمه اعتباراتشان را جذب کنند، صفر شود و پروژهها یک تکانی بخورد. به قول آقای رئیس این به هیچ جای عالم اسلام و مسلمین لطمه وارد نمیشود. تقاضای من این است همکاران عزیز با رأی قاطع به این طرح دوفوریتی رأی بدهند که انشاءالله یک خدمتی هم به مردم کنیم و هم به پیمانکاران عزیزی که مدتها است منتظر ابلاغ بودجه و تخصیص و درخواست وجه هستند، یک خدمتی هم به آنها داشته باشیم.

غلامرضا کاتب
متشکر، جناب آقای رئیس! آقای کبیری اخطار دارند، اجازه میدهید؟

علی اردشیرلاریجانی

محمد علی وکیلی
مخالف بعدی جناب آقای علیرضا رحیمی هستند، بفرمایید.

علیرضا رحیمی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب محضر همکاران ارجمند و ملت شریف ایران. خدمت آقای دکتر لاریجانی، جناب آقای دکتر پزشکیان و جناب آقای دکتر مطهری از حسن انتخابشان توسط همکاران محترم عرض تبریک دارم و آرزو داریم در سال سوم هم بعد نظارتی و هم بعد قانونگذاری مجلس کارآمدتر و حرفهایتر باشد و مورد رضای خدا و مردم عزیز انشاءالله قرار بگیرد.
آقای دکتر! من قبل از اینکه وارد شوم یک تذکر خدمتتان دارم. اولاً اینکه بعضی از همکاران خارج از دستور صحبت میکنند و هیأترئیسه تذکر نمیدهند محل اشکال است. راجع به طرحی که دوفوریتی مطرح کردند من اخطار اصل (97) را خدمتتان تقدیم میکنم و آن حضور شورای نگهبان برای رسیدگی به طرحهای چندفوریتی است که خود حضرتعالی هم اجمال آن را قبول دارید.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
نه، کل شورای نگهبان باید اظهارنظر کنند.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی

علی اردشیرلاریجانی
(12) نفر که نباید باشند، حضور دارند.

علیرضا رحیمی
لازم بود من اخطار را خدمتتان عرض کنم.

علی اردشیرلاریجانی
سهفوریتی که نیست، دوفوریتی است، نماینده شورای نگهبان از حقوقدانان هم اینجا حضور دارند.

علیرضا رحیمی
در رابطه با مخالفت محتوایی، اولاً مواد (63) و (64) قانون محاسبات عمومی را داریم، اصلاحیه این مواد که در قانون بودجه داریم این را به صورت یکساله تنظیم کرده و در تیرماه هر سال هم برای پرداخت تعهدات فرصت داده شده است. تصویب این دوفوریتی دو تا مشکل ایجاد میکند، اولاً گزارش تفریغ بودجه دیوان محاسبات را به تأخیر میاندازد که این در شأن مجلس و دیوان محاسبات نیست، یکی هم خود دولت را مجبور میکند گزارش عملکرد بودجهاش به تأخیر بیفتد.
آقای دکتر! نکته بعد را هم استحضار دارید که رقم قابل توجهی از بودجه عمرانی به صورت اوراق و اسناد خزانه دارد پرداخت میشود و بدهی که الان به پیمانکاران وجود دارد به صورت نقد پرداخت نمیشود و به همین دلیل هم عدم تخصیص به موقع اعتبارات توسط دولت به دلیل وجود این اوراق بهادار بوده که فکر میکنم اگر هیأترئیسه مجلس و خود کمیسیون برنامه و بودجه نظارت مؤثرتری بر تخصیصها و اعتبارات عمرانی دولت میداشت شاید اصلاً نیازی به این دوفوریتیها نبود. لذا من برای اینکه نظم و انضباط بودجه سالانه دولت به نوعی به هم نخورد با این طرح دوفوریتی مخالفم و دلایلش را تقدیم کردم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، موافق آخر صحبت کند.

محمد علی وکیلی
موافق آخر جناب آقای علیاکبر کریمی هستند، بفرمایید.

علی اکبر کریمی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای لاریجانی! بنده هم انتخاب جنابعالی را در سومین سال دوره دهم و همینطور عزیزانمان جناب آقای دکتر پزشکیان و دکتر مطهری به عنوان نواب رئیس و همچنین عزیزانی که متعاقباً در هیأترئیسه انتخاب خواهند شد را عرض تبریک دارم و برای همه اعضای هیأترئیسه آرزوی توفیق دارم.
همکاران عزیزمان درخصوص مخالفت با این پیشنهاد نکاتی را فرمودند ولی واقعیتی که هست ما باید مسائل واقعی که در فرآیند اجرای بودجه در سالهای اخیر وجود دارد را مد نظر قرار بدهیم. استحضار دارید ما الان بخش عمدهای از اعتبارات عمرانیمان در قالب اوراق پرداخت میشود و فرآیند پرداخت آن صورت میگیرد، انواع اوراقی که وجود دارد. متأسفانه هنوز ساز و کار پرداخت در قالب اوراق با نظام اجرایی پیمانکاران کامل انطباق پیدا نکرده و ما الان با مشکلی که مواجه هستیم این است که در دستگاهها به طور متعدد تشریفات برگزاری مناقصات انجام میشود و چه بسا حتی پیمانکار داوطلبی برای شرکت در این مناقصات حضور پیدا نمیکند و این خودش فرآیند انتخاب پیمانکار و اجرای پروژهها را به تأخیر میاندازد. به هر حال ما باید واقعیتها را در نظر بگیریم و این تأخیری که در شرایط سالهای اخیر به وجود آمده را بپذیریم و این امکان را برای مدیران دستگاههای اجرایی فراهم کنیم تا آنها بتوانند با زمان کافی این فرآیند اجرای بودجه را عملیاتی کنند.
نکته دیگر بحث مشکلات حادثشده ناشی از الزام دستگاهها برای اجرای مناقصاتشان در قالب سامانهای است که ما خودمان در قوانین مصوب کردیم. این موضوع هم خودش باعث کندی در کار شده و گلایههای زیادی از مشکلات ناشی از این سامانه وجود دارد. البته این سامانه قطعاً باعث شفافیت میشود و وجودش ضروری است ولی چون هنوز در فرآیند اجرای بودجه جا نیفتاده است این تأخیر را ایجاد میکند. ما سال گذشته هم همین شرایط را داشتیم و با تصویب مجلس این مهلت دوماهه اضافه را برای اعتبارات عمرانی و صرف و هزینهکرد آنها مصوب کردیم. امسال هم به نظر ما میرسد که پیشبینی این مهلت دوماهه اضافه که از تیرماه به شهریور منتقل شود، سقف زمانی مصرف و هزینهکرد اعتبارات عمرانی در شرایط کنونی لازم است. عزیزان نماینده باید توجه کنند، اگر ما چنین امکانی را برای دستگاههای اجرایی فراهم نکنیم چه بسا درصد قابل توجهی از اعتبارات عمرانی دستگاهها در شهرستانها و استانها به خزانه برگشت میخورد و این شایسته نیست در شرایطی که مردم مشکلات زیادی در حوزههای مختلف عمرانی دارند چنین اتفاقی را اجازه بدهیم انجام شود.
من خواهشم این است عنایت دوستان را نسبت به این مصوبه داشته باشیم و با تصویب این اصلاحیهای که مطرح شده این مهلت اضافی داده شود و انشاءالله دستگاههای اجرایی بتوانند تا شهریورماه فرآیند هزینهکرد اعتبارات عمرانی را سامان بدهند.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، دولت موافق است. کمیسیون میخواهید توضیح بدهید؟

غلامرضا کاتب
آقای رئیس! تذکر و اخطار داریم.

علی اردشیرلاریجانی
اگر راجع به این بحث است بفرمایید، الان تذکر خارج از این نمیپذیریم.

غلامرضا کاتب

علی اردشیرلاریجانی

سیدتقی کبیری
تذکر قانون اساسی
بسم الله الرحمن الرحیم
مجدداً خدمت حضرتعالی تبریک عرض میکنم و همچنین به جناب آقای دکتر پزشکیان و جناب آقای دکتر مطهری که به عنوان نواب رئیس انتخاب شدند.
جناب آقای دکتر! من اصل (48) قانون اساسی را اخطار دارم که آنجا آمده در بهرهبرداری از منابع طبیعی و استفاده از درآمدهای ملی در سطح استانها و توزیع فعالیتهای اقتصادی میان استانها نباید تبعیضی در کار باشد. ببینید! این طرح دوفوریتی که در تمدید مهلت جذب اعتبارات تملک داراییها ارائه شده، ما استانهایی داریم مثل استانهای شمالی و غربی، اردبیل، آذربایجانغربی، آذربایجانشرقی، کردستان، اینها هم در طول پنج، شش ماه فصل باران و برف را دارند، بعد از طرفی بحث بارندگیهای اخیر، نتوانستند بخشی از بودجهها و اسناد را جذب کنند. به نظر میرسد این تعادل یا عدم تبعیضی که در این اصل مطرح شده، این تمدید مورد نیاز است، همانطور که ما سال قبل هم این را تصویب کردیم. ممنون و تشکر.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. دولت که موافق است، کمیسیون هم موافق است. آقای مفتح! توضیح دارید بفرمایید.

غلامرضا کاتب
آقای رئیس! آقای داداشی و آقای محبینیا تذکر دارند.

علی اردشیرلاریجانی

محمدمهدی مفتح
بسم الله الرحمن الرحیم
من خیلی کوتاه یکی، دو نکته که دوستان فرمودند را عرض کنم اینکه این مغایر با قانون اساسی و بودجه سالیانه است، اینگونه نیست، اصل بودجه سالیانه است، اگر ما همین قانون را هم تصویب نکنیم تا پایان تیرماه مهلت جذب اعتبارات عمرانی وجود دارد. اگر این ایراد داشت شورای محترم نگهبان این را ایراد میگرفت. حالا ما میگوییم پایان تیرماه بشود تا پایان شهریورماه. از بعد قانون اساسی ایرادی به آن وارد نیست، چون قبلاً شورای محترم نگهبان چهارماهه را برای قانون دائم تصویب فرمودند و ایرادی نگرفتند و ششماهه را هم در سال قبل و سالهای قبل از آن مشخصاً تصویب شده، این از آن بابت مشکلی نیست.
درثانی نکته دیگری که هست اینکه واقعاً استانهای سردسیر در ششماهه اول سال که میتوانند کار عمرانی انجام بدهند، بودجههای آن سال معمولاً در ششماهه اول به مرحلهای که پرداخت شود نمیرسد، به ششماهه دوم میرسد، زمانی که امکان کار عمرانی در استانهای سردسیر وجود ندارد. به این ترتیب واقعاً بودجه سال قبل در سال بعد هزینه میشود و در پایان شهریورماه که بودجه سال قبل تمام شده تازه بودجه سال جاری آنها خواهد رسید. از این بابت هم به مصلحت پروژههای عمرانی در مناطق سردسیر است و چون فرصت استفاده از بودجه دو ماه بیشتر است این هم موجب میشود که انضباط، بهرهبرداری و بهرهوری بیشتری در جذب بودجه ایجاد شود. خواهش میکنم دوستان همچنان که در سال قبل به این رأی دادند، امسال هم به این رأی بدهند.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. تذکر دارند، اگر راجع به این موضوع است بفرمایید که میخواهم رأی بگیریم.

غلامرضا کاتب
آقای دکتر! آقای داداشی هم تذکر دارند.

علی اردشیرلاریجانی
اگر راجع به این موضوع است بفرمایید، اگر نیست برای بعد از این بگذارید.

ولی داداشی
اگر بعداً وقت میدهید بعداً بگویم.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
آقای محبینیا! در موضوع است؟

علی اردشیرلاریجانی
آقای محبینیا اگر در موضوع است بفرمایید.

جهان بخش محبی نیا
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر! اخطار قانون اساسی دارم و اگر جواب حضرتعالی این باشد که مقام تفسیر قانون اساسی براساس همین قانون بر عهده شورای نگهبان است، من این را میدانم و بر آن واقفم. اما براساس اصل (67) دفاع از قانون اساسی بر عهده نمایندگان مجلس شورای اسلامی است. در پاسخی که به اخطار یا تذکر یکی از عزیزان فرمودید میخواهم با آن عزیزی که تذکر یا اخطار داد همراهی کنم.
اصل (97) میگوید که «اعضای شورای نگهبان به منظور تسریع در کار میتوانند هنگام مذاکره درباره لایحه یا طرح قانونی در مجلس حاضر شوند و مذاکرات را استماع کنند». این بخشش در اختیار آن عزیزان است، میتوانند هر وقت به شکل فردی یا جمعی بیایند مذاکرات را گوش کنند. اما شق دوم این متن حقوقی میگوید «اما وقتی طرح یا لایحهای فوری در دستور کار مجلس قرار گیرد، اعضای شورای نگهبان باید در مجلس حاضر شوند». «باید» امری است که خود حضرتعالی مفهوم، معنی و مراد آن را میدانید.
آقای دکتر! اینجا هم متن نگفته تعدادی از آنها میتوانند، حتی اگر بخواهیم به قانون اساسی عمل کنیم میگوید باید بیایند و نظر خودشان را در همین جلسه بروند پشت تریبون اعلام کنند. چرا؟ چون که شورای نگهبان جزئی از دستگاه تقنینی جمهوری اسلامی است. من استدعا میکنم نسبت به این امر یک التفات بیشتری هم حضرتعالی و هم عزیزان شورای نگهبان بفرمایید که حداقل حرمت قانون اساسی را در بین خودمان داشته باشد.

علی اردشیرلاریجانی
عرض شود این بحث نسبتاً سابقهداری در موضوع بین مجلس و شورای نگهبان است. در نص قانون اساسی همین برداشتی است که شما میفرمایید، یعنی وقتی میگوید اعضای شورای نگهبان باید در مجلس حاضر شوند علیالقاعده باید اکثریتشان باشند تا به آنها شورای نگهبان اطلاق شود. ولی در عین حال شورای نگهبان باید یک تفسیری در این زمینه داشته باشد، ظاهراً خودشان نظر دیگری دارند. باید پیگیری کنیم، سیاق نص اصل (97) هم همین مطلب شما را میگوید، حالا باید پیگیری کنیم، الان نماینده شورای نگهبان هم اینجا حضور دارند این موضوع را بررسی کنند تا ببینیم چه میشود. اگر اجازه بدهید ما رأی بگیریم.
حضار 253 نفر، کلیات این مادهواحده را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. (حاجیدلیگانی ـ آقایانی که در هیأت رئیسه برای شمارش آراء هستند نظرشان را برای کلیات دادند؟) آقایانی که در هیأت رئیسه هستند نظرشان راجع به کلیات مثبت است یا نه، نظرشان را میپرسیم، دوازده تا رأی موافق اضافه بشود پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. مادهواحده را بخوانید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
مادهواحده ـ الف ـ مهلت تعهد و پرداخت اعتبارات تملک داراییهای سرمایهای و مالی قانون بودجه سال 1396 کل کشور اعم از وجوه نقد و اوراق بهادار (اسناد خزانه، اوراق مشارکت و سایر اسناد مالی اسلامی) تا پایان شهریورماه 1397 تمدید میشود. مانده وجوه مصرفنشده اعتبارات فوقالذکر حداکثر تا دهم مهرماه 1397 به خزانهداری کل کشور واریز میشود. مهلت ارسال صورتحساب دریافت و پرداخت نهایی نیز تا پایان مهرماه 1397 تعیین میشود.
ب ـ استفاده از اوراق اسناد خزانه اسلامی در کلیه مصارف مربوط به طرحها و پروژههای مربوطه از جمله تملک اراضی بلامانع است.
پ ـ اعتبارات طرحهای تملک داراییهای سرمایهای و مالی موضوع این قانون از شمول حکم مادهواحده قانون اصلاح مواد (63) و (64) قانون محاسبات عمومی کشور مصوب 15/12/1379 و اصلاحیه 4/12/1393 آن در مورد مهلت مقرر برای هزینهکرد اعتبارات عمرانی و ارسال صورتحساب دریافت و پرداخت نهایی مستثنی است.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! پیشنهادی نداریم.

علی اردشیرلاریجانی
بنابراین به رأی میگذاریم. اصل مادهواحدهای که قرائت شد را به رأی میگذاریم. حضار 258 نفر، نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
5
تصویب طرح دائمی شدن قانون مجازات اسلامی

علی اردشیرلاریجانی
دستور بعدی را هم بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! در جلسه گذشته دو تا دستور را براساس تبصره (1) ماده (104) چون درخواست اولویتشان رأی آورده است ما امروز حتماً باید وارد شویم، اگر اجازه بفرمایید آنها را مطرح کنیم؟

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور اول گزارش کمیسیون حقوقی و قضائی در مورد طرح دائمی شدن قانون مجازات اسلامی است.

علی اردشیرلاریجانی
بله، این قانون آزمایشی بوده، حالا دائمیاش میکنند، امروز وقتش دارد تمام میشود، باید حتماً تصمیم بگیریم. سخنگو بیاید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
حاجآقای نوروزی در خدمتتان هستیم.

محمد علی وکیلی
اجازه بدهید مخالفین و موافقین را اعلام کنیم.

علی اردشیرلاریجانی
بفرمایید، دوستان یک مقدار مختصرتر هم صحبت کنند، چون سخنران هم داریم.

محمد علی وکیلی
مخالفین: جناب آقای مازنی، جناب آقای سلیمی و جناب آقای محبینیا. موافقین: جناب آقای عبدالرضا عزیزی، جناب آقای دهمرده و جناب آقای کواکبیان.

علی اردشیرلاریجانی

حسن نوروزی
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی به مجلس شورای اسلامی
طرح تمدید قانون مجازات اسلامی به شماره چاپ (908) که جهت رسیدگی به این کمیسیون به عنوان کمیسیون اصلی ارجاع شده بود در جلسه مورخ 6/3/1397 با حضور نمایندگان طراح و کارشناسان مربوطه مورد بحث و بررسی قرارگرفت و با اصلاحاتی در عنوان و متن به شرح زیر تصویب شد. اینک گزارش آن در اجرای ماده (147) قانون آییننامه داخلی به مجلس شورای اسلامی تقدیم میگردد.
رئیس کمیسیون قضائی و حقوقی ـ الهیار ملکشاهی
سروران محترم! مستحضر هستید که این قانون یعنی قانون مجازات اسلامی که امروز بحث دائمی شدن آن مطرح میشود، قانونی بود که در سالهای قبل تصویب شد، چهار سال به عنوان آزمایشی تصویب شد و در اختیار دادگاهها قرار گرفت و چون قانون، قانون اصلی است لازم بود که این قانون دائمی شود. اگر احیاناً اشکالات و ایراداتی نسبت به بعضی از مواد آن است برای اصلاح آن یا ما به عنوان طرح اقدام میکنیم یا دولت محترم به عنوان لایحه تقدیم میدارد. بنابراین این طرح تمدید قانون مجازات اسلامی امروز مطرح است، از سروران محترم خواهش میکنیم انشاءالله رأی بدهند تا این قانون مجازات که همه دادگاههای ما دارند به آن عمل میکنند دائمی شود، انشاءالله. والسلام علیکم و رحمه الله

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. اگر مخالفین صحبت نمیکنند ما رأی بگیریم. اجازه میدهید رأی بگیریم؟ چون قانون بوده، سالها آزمایشی اجرا شده، زمانش امروز تمام میشود. رأی بگیریم؟ فقط مخالفین باید قبول کنند صحبت نکنند. دولت و کمیسیون هم که موافق هستند. متن را بخوانید صحبت میکنند، بفرمایید، آقای وکیلی! مخالف را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای مازنی مخالف هستند، بفرمایید.

احمد مازنی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
در آستانه میلاد امام حسن مجتبی (علیهالسلام) هستیم، این مناسبت عزیز را تبریک عرض میکنم و برای جناب آقای دکتر لاریجانی به عنوان رئیس اجلاسیه سوم هم آرزوی توفیق دارم.
آقای رئیس و همکاران محترم! قانون مجازات اسلامی به عنوان یک قانون آزمایشی در مجلس تصویب و چند سالی اجرا شده است. متأسفانه نهاد قانونگذاری و همچنین نهاد مسئول یعنی قوه قضائیه و ضابطین این قوه در طول این مدت اقدام جدی برای بازنگری و اصلاح این قانون انجام ندادند.
ما الان با قانونی مواجه هستیم که واقعاً نیاز به اصلاح اساسی دارد. متأسفانه تعداد جرایم در کشور ما فراوان است و این جرایم در این قانون پر از اشکال ذکر شده که با هیچ جای دنیا قابل مقایسه نیست. این همه جرم برای مردم ایران تعریف شده و تعداد فراوانی مجازات برای این جرایم تعریف شده که فراوانی جرایم با فراوانی مجازات هر دو مایه وهن نظام جمهوری اسلامی است و نیاز به جرمزدایی و مجازاتزدایی داریم. من اساساً با این رویه مخالفم و انتظار نداشتیم این مسأله، این همه طول بکشد، به جای رسیدگی و اصلاح که متأسفانه نگاه اصلاحی وجود ندارد. عملاً هم بعضی از این موارد در عمل محقق نمیشود، یعنی مردم در عمل مراعات نمیکنند، این هم به نوعی مایه وهن قانون مجازات اسلامی است.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، موافق صحبت کند.

محمد علی وکیلی
جناب آقای عبدالرضا عزیزی موافق هستند، بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
صحبت نمیکنند، موافق بعدی را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
موافق بعدی جناب آقای دهمرده هستند.

علی اردشیرلاریجانی

حبیب الله دهمرده
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
همه مناسبتها را تبریک و تهنیت عرض میکنم و تقدیر و تشکر و مجدداً خدمت ریاست محترم انتخاب مجددشان را تبریک عرض میکنم.
خدمت شما عرض شود با توجه به اینکه یک اصلی وجود دارد که حتی اگر ما یک قانون بدی داشته باشیم از بیقانونی خیلی بهتر است، اگر من در این قد و قواره هم ورود پیدا کنم و خدمت سروران عرض ارادتی کنم ایجاب میکند که قانون داشته باشیم. در حالی که با توجه به شرایط موجود و گیر و گرفتاریهای فراوانی که در دنیا، ایران و همه جا وجود دارد و مدت و مهلت این دارد تمام میشود، لذا درخواست من از سروران و عزیزان این است که حتماً به تمدید این رأی بدهند، چون مهلتش دارد تمام میشود و بلاتکلیف میمانیم. در عین حال کارهای بسیار خوبی هم انجام شده، این را هم کسی منکر نیست که در این مدت کارهای زیبایی انجام شده، اتفاقاتی که در میدان عمل رخ داده دوستان قوه قضائیه و بقیه عزیزان هم که از همه آنها باید تقدیر و تشکر کنم و از کمیسیون هم تقدیر و تشکر ویژه داشته باشم. بنابراین من میخواهم مختصر عرض ارادت کنم، از همه سروران درخواست میکنم به این رأی مثبت بدهند تا از بلاتکلیفی خارج شود. ممنونم و از همه عزیزان تشکر میکنم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، مخالف بعدی صحبت کند.

محمد علی وکیلی
مخالف بعدی جناب آقای سلیمی هستند که در اینجا مشغول هستند. مخالف بعد جناب آقای محبینیا هستند.

علی اردشیرلاریجانی

جهان بخش محبی نیا
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
من از همکاران محترم عاجزانه تقاضا دارم نسبت به این چند دقیقه عرایضی که تقدیم محضرتان میکنم التفات بیشتری داشته باشید. از ریاست محترم مجلس شورای اسلامی هم خواهش میکنم نسبت به این امر، آقای دکتر! واقع مطلب خیلی باید دقت کنید و از حضرتعالی مطالبه استمداد دارم.
آقای دکتر لاریجانی! ما پنج تا قانون در کشور داریم، اینها قوانین مهم و مادر هستند. آیین دادرسی کیفری، آیین دادرسی مدنی، قانون مدنی، مجازات اسلامی و قانون تجارت.
آقای دکتر، نمایندگان محترم! محاکم بر مبنای این قانون هر روز حکم میدهند، اعدام؛ براساس این قانون است، شلاق؛ براساس این قانون است، حبس؛ براساس این قانون است و الان در اداره کلان و مدیریت کشور و توسعه، ترقی و پیشرفت کشور و مسائل مربوط به فرهنگ، سیاست، اقتصاد و روابط بینالملل، بخش اعظمی از گرفتاریهای ما به حوزه قضا برمیگردد. من تعجب میکنم، هم قانون اساسی و هم آییننامه به صراحت میگوید دولت باید حداقل شش ماه قبل از پایان مدت آزمایشی قانون مذکور جهت تمدید یا تعیین تکلیف دائمی آن اقدام قانونی کند. اگر دولت نکرد هیأترئیسه طرح بیاورد، دست هیأترئیسه درد نکند، اما اینکه یک خط و سطر بنویسیم و اسمش را طرح بگذاریم این درست نیست.
آقای دکتر! این قانون (700) تا ماده دارد و مراد ما از اینکه به یک قانون لباس آزمایشی میپوشانیم و عمل تلبیس را انجام میدهیم به خاطر چیست؟ ضعفها و مواردی که ایراد دارد و حاکم و مترتب بر مسأله قضای ماست مشخص شود و ما رفعش کنیم. جناب آقای نوروزی هم به عنوان سخنگو به خوبی اشاره کردند، خداوکیلی الان این همه مشکلاتی که ما داریم کدامش را خواستیم با این طرح برآورد کنیم که این قانون آن شفافیت و آمادگی لازم را برای تعیین حقوق خلق و نظام و همه اینها مشخص کند.
آقای دکتر! ما عادت کردیم و یکی از ایرادات اساسی پارلمان هم همین است که من همه قوانین آزمایشی را نگاه و احصاء کردم، اجازه میدهیم یا تذکر لازم را نمیدهیم، دولت کاهلی میکند، هیأترئیسه هم میآید با یک سطر از مسأله غمض عین میکنند.

علی اردشیرلاریجانی
آقای محبینیا! من معذرت میخواهم، اگر این قانون اشکالاتی داشت به صورت یک سطر نمیآمد، چون این سالهای طولانی اجرا شده و جنبه فقهیاش زیاد است کار تخصصی دارد. لذا دولت و قوه قضائیه هم میگویند این قانون الان خوب است.

جهان بخش محبی نیا
خدا خیرتان بدهد، آقای دکتر! ای کاش فقهایی که واقعاً در حوزه فقاهت عمیق کار کردند آنها میتوانستند اظهارنظر کنند، اظهارنظر دولت و مجلس ما را به این روز رسانده است. آقای دکتر! در هر صورت به خاطر اینکه یک شوکی به این نوع اداره مملکت وارد کنیم من خواهش میکنم به این رأی ندهید و برگردد تا براساس همان نیت قانونگذار لباس واقعیت بر تن قانون مادر کشور بپوشانیم و به مراد برسیم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، موافق بعدی صحبت کند.

محمد علی وکیلی
موافق بعدی جناب آقای کواکبیان هستند.

علی اردشیرلاریجانی

مصطفی کواکبیان
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
«قال الحسن بن ابیالحسن: ان احسن الحسن خلق الحسن»
آقای رئیس! ضمن تبریک به جنابعالی و نواب رئیس و تبریک ولادت کریم اهلبیت، اگر اجازه بدهید من یک اخطاری از صبح دارم، به آقای قاضیزاده هم گفتیم، بالاخره اصل (40) قانون اساسی میگوید اعمال حق هر نفر یعنی هیچکسی نمیتواند اعمال حق خودش را وسیله اضرار حق دیگری قرار بدهد. بالاخره کاری که ما پیشبینی میکردیم برخی از دوستان تا آخر نمیایستند، حداقل نمیبایست پشت تریبون تبلیغ یک جریانی را میکردند. حالا گذشت، ما هم تبریک میگوییم، انشاءالله حضرتعالی با توجه به رأی مجلس پیام لازم را گرفته باشید First speaker ما باشید، انشاءالله اولین سخنگوی ما، خیلی هم رئیس نباشید. ارادت ما به شما قطعی شده، انشاءالله منبعد هم است.

علی اردشیرلاریجانی
انشاءالله از این به بعد هم اخطارهای شما براساس ضوابط آییننامه باشد، (کواکبیان ـ اجازه نمیدهید) چون آقای حاجیبابایی تخلفی نکردند، میخواستند انصراف بدهند انصراف دادند، باید یک جایی میگفتند.

مصطفی کواکبیان
نباید پشت تریبون میآمدند.

علی اردشیرلاریجانی
هیچ اشکال قانونی نداشت، تبلیغی هم نکردند، گفتند من انصراف دادم.

مصطفی کواکبیان

علی اردشیرلاریجانی

مصطفی کواکبیان
ما که گذشتیم، شما هم بگذرید.

علی اردشیرلاریجانی
آقای کواکبیان! گوش بدهید، شما اخطارتان را دادید،

مصطفی کواکبیان
نباید تبلیغ میکرد. ما که حرفی نداریم، گذشتیم.

علی اردشیرلاریجانی
حالا بگذرید یا نگذرید مهم نیست، بفرمایید.

مصطفی کواکبیان
علی کل حال البته ما معتقدیم که اصلاحطلبان پیروز هستند، از (105) تا به (123) رأی آمدند. من اینها را نمیخواهم بگویم، میخواستم بگویم اخلاق خوب برای آینده مجلس خوب است.
درخصوص ما نحن فیه عرض من این است که دوستان ببینید! اگر قرار بود این بحث آزمایشی تا حالا به نتیجه میرسید آقایان میرساندند. لذا ما باید این را از بلاتکلیفی در بیاوریم. من خودم هزاران انتقاد دارم، این همه مردم را مجرم دانستن و این همه عناوین مجرمانه قطعاً این وضعیت کشور را برای ما ایجاد کرده است. پیشنهاد من این است که عزیزان به دائمی شدن این رأی بدهند، اما کمیسیون قضائی مکلف شود آن مواردی که باید بهروز شود و با استنادات فقهی میتواند مشکلات جاری کشور را حل کند، حتماً آن را پیگیری کنند، خیلی ممنون.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. مخالف و موافق صحبت کردند، تمام شد؟

محمد علی وکیلی

علی اردشیرلاریجانی
دولت موافق است، کمیسیون بفرمایید.

حسن نوروزی
بسم الله الرحمن الرحیم
«قال الله تعالی إن الحکم الا لله یقص الحق و هو خیر الفاصلین»
من قبل از اینکه چند تا توضیح عرض کنم انتخاب مجدد جناب آقای دکتر لاریجانی را از طرف کمیسیون قضائی و خودم تبریک عرض میکنم، برای ایشان و همه همکاران عزیزی که به عنوان هیأترئیسه محترم انتخاب میشوند و همچنین نواب محترم رئیس آقای دکتر پزشکیان و آقای دکتر مطهری را تبریک عرض میکنم، برایشان دوام عزت آرزومندم، انشاءالله موفق باشند.
سروران محترم عنایت بفرمایید! جوامع بشری به منظور تأمین و تضمین ارزشها و هنجارهای حاکم بر نظام اجتماعی خود و پاسداری از آن و ادامه حیات خود قواعد و مقرراتی را پدید میآورند که آن را قانون مینامند. به همین منظور قانون مجازات اسلامی در کشور جمهوری اسلامی ایران شکل گرفته است. سروران محترم به ویژه مخالفان عزیز توجه بفرمایند، قانون مجازات ما دارای دو بخش است که در حقیقت قسمت اول آن باز چهار قسمت دارد، یک قسمت مربوط به کلیات حقوق است، دوم مربوط به حدود است، سوم مربوط به قصاص است و چهارم مربوط به دیات که قوانین مربوط به این چهار قسمت در تاریخ 18/10/1370 به تصویب رسید. پنج سال آزمایشی بود و آزمایشی بودن آن (10) سال دیگر تمدید شد.
قسمت پنجم قانون که قسمت تعزیرات و بازدارندگیها است، آنها (232) ماده بودند، در تاریخ 2/3/1375 به طور قطعی و دائمی به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده است. قسمتی که اصلاح شد و تا امروز به عنوان قانون آزمایشی در اختیار ما بوده است مربوط به آن چهار قسمت قبل است. کلیات حقوق که اینها تقریباً نود و خردهای ماده است و بعد حدود، قصاص و دیات است.
عزیزانی که میگویند مشکل، آدمکشی و غیره، بحث قصاص «و لکم فی القصاص حیاه یا اولی الالباب». شما بحث حدود الهی را نمیتوانید تغییر بدهید، هر سازمان حقوق بشری هم میخواهد حرف بزند. «و من یتعد حدود الله فاولئک هم الظالمون». حدود الهی و دیات و قصاص نص صریح قرآن و قوانین مترقی اسلام را دارد و قابل تغییر نیست و اینها آمده است. این قوانین مجازاتی که الان به عنوان آزمایشی تا الان مطرح بوده است، سروران محترم! اینها بعد از بررسی تمام مشکلاتی که داشته، طرح بلاوجه مسائل حقوقی، عدم مطابقت عناوین با ابهام، تکرار بیجهت، اعطای اختیارات نامحدود، تمام اینها بررسی شد و در زمان آیتالله شاهرودی مورد بحث واقع شد، نظرهای علما، اندیشمندان، ارباب حقوق و قضات گرفته شد، در کمیسیون قضائی بحث شد و به عنوان یک قانون کامل تقدیم شد. (رئیس ـ متشکریم) چند سال هم به عنوان آزمایشی مورد عمل قرار گرفت و امروز بحث دوام آن مطرح است. من خواهش میکنم به آن رأی بدهید. اگر شما مشکل و انتقادی دارید به ما بنویسید، ما خودمان هم داریم بررسی میکنیم، ولی قانون باید قانون دائمی باشد، چون قانون مادر است، دادگاههای ما به آن نیاز دارند. نباید این قانون به عنوان قانون آزمایشی مطرح باشد.

جهان بخش محبی نیا
بعد از اینکه قانون دائمی شد که نمیتوانیم اصلاحش کنیم.

حسن نوروزی
اصلاح میکنیم، طرح میدهیم.

علی اردشیرلاریجانی
حالا پیشنهادشان این است که اگر اشکالی داشت بعداً طرح میدهیم، متشکریم.

حسن نوروزی
علیایحال پیشنهاد کمیسیون حقوقی این است، من خواهش میکنم سروران محترم به نظریات حقوقدانان کمیسیون قضائی رأی مثبت بدهند، اعتماد بفرمایید، ما مطالعه کردهایم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. حضار 261 نفر، کلیات این طرح را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. چون صد و سی و خردهای بود، (12) نفر اینجا به آن اضافه میشوند و تصویب شد. (محبینیا ـ آقای دکتر! کسانی که بالا هستند را شمارش کنید) (12) نفر اینجا دارند رأی میشمارند، رأیشان مثبت است، اعلام کردند.

جهان بخش محبی نیا

علی اردشیرلاریجانی
پرسیدیم، گفتند موافق هستند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای محبینیا! از آنها رأیشان را سؤال کردیم.

علی اردشیرلاریجانی
متن مادهواحده را بخوانید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
مادهواحده ـ قانون مجازات اسلامی مصوب1/2/1392 با اصلاحات و الحاقات بعدی از تاریخ انقضای مدت اجرای آزمایشی آن، دائمی میشود.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 264 نفر، نمایندگان نظرشان را راجع به مادهواحده اعلام بفرمایند، اصل مادهواحده را به رأی گذاشتیم. دوستان همگی در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. اینجا هم (10) نفر به آن اضافه میشود.
6
تصویب طرح دائمی شدن قانون آیین دادرسی کیفری

علی اردشیرلاریجانی
آقای قاضیزاده! دستور بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدی گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد طرح دائمی شدن قانون آیین دادرسی کیفری است.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
نه، این هم دائمی شدن است.

علی اردشیرلاریجانی

محمد علی وکیلی
اجازه بدهید مخالفین و موافقین را اعلام کنم. مخالفین: جناب آقای لاهوتی، جناب آقای علیرضا سلیمی و جناب آقای احمد انارکی. موافقین: جناب آقای سالک، جناب آقای علی بختیار نماینده گلپایگان و جناب آقای فولادگر.

حسن نوروزی
بسم الله الرحمن الرحیم
از همکاران محترم تشکر میکنم که به طرح دائمی شدن قانون مجازات رأی دادید، دستتان درد نکند. خداوکیلی اگر قرار بود دومرتبه بحث مطرح شود و همه این (700)، (800) مواد دوباره خوانده شود چند ماه وقت مجلس گرفته میشد؟ بعد هم قانونی که ما قضات و حقوقدانان دانشگاهی مشترکاً فکر کردیم، علیایحال دستتان درد نکند.
گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی به مجلس شورای اسلامی
طرح دائمی شدن قانون آییندادرسی کیفری به شماره چاپ (909) که جهت رسیدگی به این کمیسیون به عنوان کمیسیون اصلی ارجاع شده بود در جلسه مورخ 6/3/1397 با حضور نمایندگان طراح و کارشناسان مربوطه مورد بحث و بررسی قرار گرفت و با اصلاحاتی در عنوان و متن به شرح زیر تصویب شد. ضمناً با استناد به تبصره (1) ماده (147) قانون آییننامه داخلی مفاد طرح دائمی شدن قانون آیین دادرسی جرایم نیروهای مسلح و دادرسی الکترونیکی به شماره چاپ (910) به لحاظ تشابه نیز در گزارش لحاظ شده است.
اینک گزارش آن در اجرای ماده (147) قانون آییننامه داخلی به مجلس شورای اسلامی تقدیم میگردد.
اینجا هم دائمی شدن قانون آیین دادرسی کیفری است و هم طرح دائمی شدن قانون آیین دادرسی جرایم نیروهای مسلح و دادرسی الکترونیکی است که مجموعاً با هم دارد مورد بررسی واقع میشود.
رئیس کمیسیون قضائی و حقوقی ـ الهیار ملکشاهی
من توضیحات تکمیلی دارم، بعد از استماع نظریات مخالفین و موافقین انشاءالله تقدیم خواهم کرد. والسلام علیکم و رحمه الله

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. اگر مخالف دارد صحبت کند.

محمد علی وکیلی
جناب آقای لاهوتی مخالف هستند، بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان! عنایت بفرمایید ببینید اتفاقی که دارد میافتد چیست؟ براساس اصل (85) قانون اساسی این قانون آزمایشی بوده، برادر خوب ما جناب آقای محبینیا فرمودند هدف از اینکه ما قانون را آزمایشی میکنیم چیست؟ هدف این است در مدتی که این قانون آزمایشی است نقاط ضعف و قوت این قانون نشان داده شود، بعد ما در آییننامه پیشبینی کردیم که دولت مکلف است شش ماه قبل از انقضای این قانون آزمایشی لایحه دائمی شدن قانون را بیاورد. اگر دولت هم این کار را نکرد باز هم آییننامه این اختیار را به ما نمایندگان مجلس داده که ما نمایندگان مردم هم حق داریم نسبت به تبدیل این قانون آزمایشی به یک قانون دائمی طرح بدهیم. اتفاقی که افتاده این است، همان قانون آزمایشی را میخواهیم دائمی کنیم. این مردم چه گناهی کردهاند؟ من دارم سؤال میکنم، شما بروید از عزیزان ما در قوه قضائیه که همین قانون کیفری را اجرا کردند بپرسید، یعنی این قانون به این عظمت یک اشکال نداشت که ما بخواهیم آن را برطرف کنیم؟
برادر خوب ما جناب آقای ملکشاهی که ریاست کمیسیون قضائی را به عهده دارید، برادر خوب ما جناب آقای نوروزی! پاسخ بنده را بدهید، یعنی این قانون هیچ اشکالی نداشت؟ شما همان قانون را با همان شرایط بدون هیچگونه اشکال میخواهید تبدیل به قانون دائمی کنید. (رئیس ـ متشکریم) شرایط مردم را در نظر بگیرید.
آقای دکتر لاریجانی! قوه قضائیه براساس همین قانون دارد برای مردم احکام صادر میکند، این قانون آزمایشی بوده، ما باید در این مدت زمانی که این قانون آزمایشی بوده آن را چک میکردیم، دولت نقاط ضعف و قوتش را برطرف میکرد و لایحه میداد. من واقعاً این را در حق مردم ظلم میدانم. هر چند که فرمایش آقای دکتر لاریجانی درست است، بله، ما یک خلأ قانونی پیدا خواهیم کرد. دوستان! ولی مرگ یک بار شیون هم یک بار. ما حداقل یک بار در مجلس بیاییم این کار را کنیم. بگذارید حواسها جمع شود. متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، متشکریم. من نتایج آرای دبیران را قرائت کنم:
ـ آرای أخذ شده: (278) رأی.
ـ جناب آقای وکیلی (134) رأی.
ـ جناب آقای یوسفنژاد (129) رأی.
ـ جناب آقای قاضیزادههاشمی (129) رأی.
ـ جناب آقای رحیمی (104) رأی.
ـ جناب آقای امیرآبادی (98) رأی.
ـ جناب آقای رنجبرزاده (95) رأی.
البته آقای فرهنگی هم (95) رأی آوردند که بین دو عزیز قرعهکشی شد و آقای رنجبرزاده انتخاب شدند. بنابراین این افراد که خوانده شد، یعنی جناب آقای وکیلی، آقای یوسفنژاد، جناب آقای قاضیزاده، جناب آقای رحیمی، جناب آقای امیرآبادی و جناب آقای رنجبرزاده به عنوان دبیران از مجلس رأی گرفتند، برایشان آرزوی توفیق میکنیم. اجازه بدهید انتخابات نظار را شروع کنیم، کاندیداها بفرمایند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
عزیزانی که داوطلب هستند، آقای دکتر! به من لیست داده شد، چون ما لیستی میخواندیم مورد اعتراض واقع شدیم. دوستان اعلام کنند، آقای عثمانی، آقای سیدفرید موسوی، آقای عباسی، آقای نعمتی، آقای نوروزی، آقای منصوری، خانم سلحشوری، آقای حسننژاد، آقای لطفی، آقای مقصودی، آقای دکتر خضری و آقای آشوری.

علی اردشیرلاریجانی
اسم و تصاویرشان را روی سایت میگذارند. یک بار دیگر بخوانید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
من دوباره میخوانم؛ آقای دکتر عباسی، آقای مقصودی، آقای بهمنی، آقای نعمتی، آقای خضری، آقای آشوری، خانم سلحشوری، آقای سیدفرید موسوی، آقای لطفی، آقای منصوری، آقای حسننژاد، آقای عثمانی و آقای نوروزی.

علی اردشیرلاریجانی
بین این آقایان و خانمهایی که اسامیشان قرائت شد سه نفر را انتخاب کنید. کارتها را توزیع کنید.
(أخذ رأی با ورقه به عمل آمد و نتیجه پس از شمارش آراء اعلام گردید)

احمد امیر آبادی فراهانی
جناب آقای کولیوند نماینده محترم کرج، سرکار خانم حسینی نماینده محترم تهران، جناب آقای گلمرادی، جناب آقای میرزائینیکو و جناب آقای سلیمی نماینده محترم محلات و دلیجان جهت شمارش آرای ناظرین به جایگاه هیأترئیسه تشریف بیاورند.

محمد علی وکیلی
آقای دکتر! من میهمانان را بخوانم چون زمانشان گذشته است.
ـ جمعی از معتمدین محلی شهرستان ارومیه استان آذربایجانغربی میهمانان جناب آقای دکتر بهادری نماینده محترم ارومیه هستند که خوشآمد عرض میکنیم.

علی اردشیرلاریجانی
سه نفر را مرقوم بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! چون اسامی زیاد هستند اجازه میدهید یک بار دیگر بخوانم؟

علی اردشیرلاریجانی
بله، یک بار دیگر بخوانید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقایان: حسننژاد، آشوری، خضری، بهمنی، مقصودی، لطفی، منصوری، نوروزی، نعمتی، عباسی و عثمانی و خانم سلحشوری.

علی اردشیرلاریجانی
سه نفر را روی کارتها مرقوم بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
در لوح روبرویتان اسامی با عکسها هست.

علی اردشیرلاریجانی
دوستان در صندلیهایشان باشند، کارتها دست خود نمایندهها باشد، از نظر آییننامه خود نماینده باید کارتش را در صندوق بیندازد. جمع کردن کارت حتماً اشکال آییننامهای دارد، بفرمایید در صندلیهایتان مستقر باشید. (قاضیزادههاشمی ـ اسم آقای سیدفرید موسوی را هم در سیستم بگذارید) صندوقها را ببرید کارتها را جمع کنید.

محمدحسین فرهنگی
آقای رئیس! اجازه میدهید ناطقان را اعلام کنیم؟

علی اردشیرلاریجانی
یک لحظه اجازه بدهید، صندوقهایی که أخذ شدند را برای شمارش بیاورید. (257) نفر حضور دارند.

علی اردشیرلاریجانی
بفرمایید آن بحث طرح دائمی شدن قانون آیین دادرسی را هم تمام کنیم، یک رأیگیری داریم. در طرح دائمی شدن قانون آیین دادرسی کیفری مخالف و موافق صحبت کردند؟ موافق صحبت نکرده، بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای سالک موافق هستند، بفرمایید.

احمد سالک کاشانی
موافق
سلام علیکم
خسته نباشید. میلاد باسعادت حضرت امام حسن مجتبی را تبریک عرض میکنم. سالگرد ارتحال حضرت امام را تسلیت و انشاءالله هیأترئیسه جدید موفق باشند، خدمت براساس آییننامه داشته باشند و انشاءالله باید حواس مجلس جمع باشد راجع به کنوانسیون دقت کند که تحت تأثیر این طرح استعماری قرار نگیرد.
اما موافقت بنده؛ نکته اول، آقای لاهوتی که مخالفت کردند باید عرض کنم خود ایشان یکی از امضاکنندگان طرح دائمی شدن دادرسی هستند. نکته دوم؛ آقای لاهوتی در حقیقت مخالفتی نکردند، اشکالشان این بود که بایست دولت این آزمایشی را شش ماه زودتر میآورد.
نکته بعد اینکه اگر این تصویب نشود کشور در یک خلأ قانونی قرار میگیرد و لازم است همه برادران و خواهران کمک کنند این طرح دائمی تصویب شود.
نکته بعدی که قابل توجه است اینکه اگر دوستان و مخالفین اشکالاتی را بعضاً در این قضیه گرفتند، در حین حرکتی که در کمیسیون و مجلس خواهد شد اصلاحات توسط کمیسیون از طریق پیشنهادهای قوه قضائیه و لایحهای که خواهد آمد تأمین خواهد شد.
نکته بعد اینکه اگر قرار باشد در صحن علنی مجلس مطرح شود، در حقیقت صحن علنی مجلس را حدود شش ماه به خودش مشغول خواهد کرد و این یک زمان طولانی در این جهت است. باید دقت کنیم. پیشنهاد و موافقت بنده روی مادهواحده است که قانون آیین دادرسی کیفری که کار جلب متهم (رئیس ـ خیلی ممنون) و تحقیقات از متهم است، قانون در این جهت کمک کند و انشاءالله با یک رأی بالایی این طرح دائمی شدن قانون آیین دادرسی کیفری رأی بالایی بیاورد و دست قضات و دادگاهها را باز کند تا دادرسیها بتوانند وظیفه خودشان را در قبال مردم انجام بدهند. والسلام علیکم و رحمه الله

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، مخالف دیگر صحبت میکند؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! اگر سایر دوستانی که مخالفند اجازه بدهند رأیگیری بفرمایید، چون وقتی هم نداریم.

علی اردشیرلاریجانی
اگر اجازه میدهید رأی بگیرم. حضار 194 نفر، کلیات این طرح را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. متن را بخوانید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
طرح دائمی شدن قانون آیین دادرسی کیفری
مادهواحده ـ قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 4/12/1392 با اصلاحات و الحاقات بعدی از تاریخ انقضای مدت اجرای آزمایشی آن دائمی میشود.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
پیشنهادی روی این موضوع نداریم.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 197 نفر، اصل مادهواحده را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
7
ناطقین جلسه آقایان: سیدهادی بهادری، علی اسماعیلی، سیدمصطفی ذوالقدر، مهرداد لاهوتی و رضا انصاری

علی اردشیرلاریجانی

محمدحسین فرهنگی
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای سیدهادی بهادری نماینده محترم ارومیه.
ـ آقای علی اسماعیلی نماینده محترم نور و محمودآباد.
ـ آقای سیدمصطفی ذوالقدر نماینده محترم میناب، رودان، جاسک، سیریک و بشاگرد.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای مهرداد لاهوتی نماینده محترم لنگرود.
ـ آقای رضا انصاری نماینده محترم داراب و زریندشت.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
جناب آقای سیدهادی بهادری نماینده محترم ارومیه ناطق اول هستند، آقای دکتر بهادری بفرمایید.

سیدهادی بهادری
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و عرض ادب خدمت آقا امام زمان و مقام معظم رهبری و خانواده معزز شهدا و ایثارگران و ملت شریف ایران خصوصاً مردم بزرگوار شهرستان ارومیه و همکاران محترم.
با آرزوی قبولی طاعات در ماه مبارک رمضان ضمن تبریک میلاد امام حسن مجتبی، ایام رحلت امام خمینی (رحمهاللهعلیه) و (15) خرداد و شهادت مولای متقیان علی (علیهالسلام) را تسلیت عرض میکنم. از شهدای مجلس یاد میکنیم که به دست مزدوران داعشی در رمضان سال گذشته و در رأس آنها مسئول دفتر اینجانب مهندس حمید امدادی از جوانان غیور میهن به شهادت رسیدند.
رحلت مجاهد نستوه آذربایجان جناب حجتالاسلام حسنی را که در مبارزات قبل و بعد از انقلاب و دفع اشرار و ضدانقلاب مخصوصاً احزاب کومله و دموکرات نقش بارزی داشتند را تسلیت ویژه عرض میکنم و پیشنهاد میکنم روز اول خرداد به احترام (60) سال مجاهدت ایشان روز مجاهد نامگذاری شود.
منطقه آذربایجانغربی از دیرباز مورد طمع دشمنان داخلی و خارجی بوده و هر از گاهی مورد تهاجم قرار گرفته که البته خوشبختانه با وجود شیرمردانی چون کاظمخان قوشچیها، حسنیها و باکریها در هر دوره این تحرکات پاسخ داده شده است. لیکن متأسفانه آسیبهای جدی به مردم وارد آمده است.
این روزها در صدمین سالگرد فاجعه جیلولوق قرار داریم. دقیقاً (100) سال قبل در چنین روزهایی با حمایت دشمنان تاریخی این ملت نظیر آمریکا و انگلیس در شهرهای ارومیه، سلماس و خوی فجیعترین جنایات بشری نسلکشی توسط جیلوها در این شهرها بر مردم مظلوم وارد شد که در نتیجه آن دهها هزار نفر از مردم و فقط حدود (40) هزار نفر در شهر ارومیه قتلعام شدند. مقام معظم رهبری در سخنرانی سال 75 در ارومیه میفرمایند: «وقتی آنچه بر سر مردم در آن دوران گذشته است را به یاد میآورم قلبم متلاطم میشود». از دولت و مجلس انتظار دارم روزی را برای یادبود جانباختگان این فاجعه در تقویم درج کنند.
البته امروز هم تروریستهای دیگری با نامها داعش و پ.ک.ک و پژاک و امثال آنها دست از مردم بافرهنگ آن منطقه برنداشته و هر از گاهی تعدادی از جوانان پاک و معصوم و مرزبانان غیور را به شهادت میرسانند.
آقای ترامپ بداند مردم ایران به این نتیجه رسیدهاند که خودشان باید فکری به حال خود کنند و وابستگی به شرق و غرب برای آنها راه چاره نخواهد بود و به قول امام راحل آمریکا از انگلیس بدتر و انگلیس از آمریکا بدتر و شوروی از هر دو بدترند و ما باید روی پای خود بایستیم. ما باید ضمن سعی در تعامل با دنیا و ضمن حمایت از تیم مذاکرهکننده کشور حواسمان جمع باشد که یکدل و متحد و پشت سر رهبری فقط به مردم خودمان تکیه کنیم.
رؤسای محترم قوا! آنچه امروز مهم است تلاش همه شما و مجموعههای تحت امر برای بهبود اوضاع اقتصادی مردم و وضعیت معیشتی آنها و پاسخ منطقی به اعتراض مردم و حذف رانت، پارتیبازی، رشوه، فساد و فامیلبازی است. برازنده نظام اسلامی نیست که علی مقتدای ما باشد و اختلاسهای میلیاردی و حقوقها و املاک نجومی را شاهد باشیم. باید سریعاً نیروهای شرکتی تعیین تکلیف شوند و تفاوت حقوق بازنشستگان کشوری و لشکری و کارمندان و کارگران جبران گردد. دولت نباید با بخش خصوصی رقابت کند و عوارض خروج از کشور نیز برای مرزنشینان باید اصلاح گردد.
آقای رئیسجمهور! قرار بود در آذربایجان فرهنگستان زبان ترکی تأسیس شود، بنیاد فرهنگ و هنر ایجاد شد، ولی هیچ خروجی روشنی برای فرهنگ آذربایجان و زبان ترکی مشاهده نمیشود.
آقای رئیسجمهور! قرار بود اصول (15) و (19) قانون اساسی اجرایی شود و کودکان در مدارس به زبان ترکی هم بخوانند و بنویسند و زبان مادریشان را یاد بگیرند، ولی عملی نشده است.
آقای رئیسجمهور! با پیگیریهای به عمل آمده، قطار مراغه به ارومیه در شرف افتتاح است. تشکر میکنیم. لیکن قرار بود راهآهن سریعالسیر ارومیه به تبریز به زودی کار شود، ولی به نظر میرسد تلاش چندانی به جز پیگیریهای حقیر انجام نشده است.
آقای رئیسجمهور! قرار بود دریاچه ارومیه احیا شود، لیکن اکنون ستاد احیای دریاچه نیاز به احیا دارد. وزارت نیرو سدها را باز نمیکند و شبکههای اصلی انتقال آب با لوله را اجرا نکرده است. انتقال آب دریاچه وان با بیحوصلگی مطرح میشود و اراده جدی برای احیای دریاچه دیده نمیشود. در وزارت کشاورزی هم اوضاع مشابه است، از الگوی کشت خبری نیست و به جز کشاورزی سنتی و معیشتی مورد دیگری دیده نمیشود. تلاشها باید جدیتر ادامه یابد تا با کاهش (40) درصد مصرف آب، دریاچه احیا گردد.
آقای رئیسجمهور! انتظار داریم از مفاخر و ابنیه تاریخی آذربایجان هم بر روی اسکناسها و اسناد ملی اثری ببینیم و در کتب درسی به تاریخ پرافتخار ترکان ایران نیز اشاره شود.
جناب آقای علیعسکری! همانطور که قبلاً هم عرض کردهام انتظار داریم به زبان حدود (40) درصد مردم ایران یعنی زبان ترکی حداقل یک کانال تلویزیونی سراسری برای ترکهای ایران وجود داشته باشد.
آقای وزیر اقتصاد! انتظار داریم سرمایههای بانکهای خصوصی در استان نیز انجام شود و به اصناف و صنعتگران برای مالیات فشار وارد نشود و به مرز سرو به عنوان شاهراه توسعه ارومیه توجه ویژهای شود.
آقای وزیر صنعت! انتظار داریم صنعت و معدن آذربایجانغربی احیا شود و مشکل اشتغال جوانان به طور جدی مورد توجه واقع شود.
آقای وزیر مخابرات! انتظار داریم توسعه فضای مجازی در دستور کار باشد.
آقای وزیر ورزش! انتظار داریم از تیمهای والیبال ارومیه و فوتبال تراکتورسازی حمایت بیشتری شود.
آقای وزیر کشاورزی! انتظار داریم برای فروش محصولات زراعی و باغی برنامهریزی بهتری شود و به وضع کشاورزان رسیدگی شود و سریعاً خسارات سرمازدگی و سیل پرداخت شود.
آقای وزیر علوم! انتظار میرود به وضع دانشگاههای استان رسیدگی عاجل شود.
آقای وزیر بهداشت! انتظار میرود نسبت به تعیین تکلیف بیمارستان نیمهکاره ارومیه دستور عاجل داده شود و حقالزحمه پرسنل و پزشکان به موقع پرداخت شود.
آقای وزیر کشور! انتظار میرود نسبت به پرداخت حقوق عقبمانده کارگران زحمتکش شهرداری ارومیه مساعدت شود و با حل مشکل استخدامی بهیاران (رئیس ـ متشکریم، وقتتان تمام شد) زمینه توسعه روستاها فراهم آید.
آقای رئیسجمهور! آذربایجانغربی نیاز به سرمایهگذاری و توجه بیشتر دولت دارد و در انتظار حمایتهای جدی است.
دده کاتیب بیررنگیم وار هر رنگه بویانمارام
میلتیمی تعریف اتسم اولونجه اوچانمارام
آذربایجان تورک اوغلویام ذاتیمی خوارسانمارام
پارچا پارچا دوراسالار اوزیولومه دانامارام
مسلمانام، ایرانیام آذربایجان اوغلویام

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، نفر بعدی را دعوت بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
ناطق بعدی جناب آقای مهندس علی اسماعیلی نماینده محترم نور و محمودآباد هستند.

علی اردشیرلاریجانی

علی اسماعیلی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تبریک موفقیت ریاست محترم مجلس و هیأت محترم رئیسه کلامم را آغاز میکنم. با سلام و صلوات به پیشگاه حضرت ولیعصر (عجلاللهتعالیفرجهالشریف) و آرزوی طول عمر باعزت برای رهبر معظم انقلاب اسلامی و با درود به ارواح طیبه شهیدان ایران اسلامی از شهدای انقلاب و شهدای جنگ تحمیلی تا شهدای مدافع حرم که ضامن امنیت کشور و نظام جمهوری اسلامی ایران هستند. درود و سلام به پیشگاه ملت شریف ایران و مردم عزیز حوزه انتخابیهام شهرستانهای نور و محمودآباد و با آرزوی قبولی طاعات و عبادات در ماه مبارک رمضان برای تمامی بندگان خدا.
همکاران گرامی، نمایندگان محترم مجلس! نیک میدانید که نظام مقدس جمهوری اسلامی و کشور عزیزمان ایران در شرایط بسیار حساسی از تاریخ قرار گرفته است که از یک سو دشمنان خارجی و استکبار جهانی به هزاران شیوه نظام و مردم ما را تحت فشارهای مختلف سیاسی، اقتصادی و امنیتی قرار دادهاند و از سوی دیگر در داخل کشور نیز چالشهای زیستمحیطی، بیکاری و عدم اشتغال مناسب جوانان و دانشآموختگان، فقر و نابرابریهای اقتصادی و اجتماعی و همچنین فسادهای گسترده اداری و سیاسی بر شانههای مردم عزیز ما بسی سنگینی میکند. لازم است برای برونرفت از این شرایط حساس برنامههای ملی و حتی فراملی تدوین گردد و همگان در هر مسئولیت خرد و کلان که بر عهده دارند به وظایف خویش درست عمل کنند.
انقلاب اسلامی ایران در سایه توجهات امام زمان (علیهالسلام) و تحت رهبری مقام عظمای ولایت و اعتماد به اعتبار و اراده این مردم عزیز توانست و خواهد توانست در مقابل دشمنان داخلی و خارجی بیش از پیش مقاومت کند و سربلند باشد و برای این مهم مواردی را بر حسب وظیفه نمایندگی خویش در این جایگاه مهم متذکر خواهم شد.
نمایندگان محترم ملت! بر همگان واضح است در حوزه اقتصاد که ارتباط مستقیم با سفرههای مردم دارد هماکنون با چالشهای بزرگ و موجهای پرتلاطمی مواجه هستیم. هرچند تحریمهای ظالمانه اقتصاد کشورمان را تحت الشعاع قرار داده است، اما باید تأکید کنم که سوءمدیریت، اختلاسها و فسادهای کلان اقتصادی در سطوح مختلف، عدم توجه کافی به کیفیت کالاهای تولید داخل، قاچاق کالا و ارز، فقدان امنیت و اعتماد لازم برای سرمایهگذاری توسعه بخش خصوصی، بروکراسی زائد اداری و بهرههای بالای وامهای بانکی در داخل کشور نیز اثرات ویرانگر بر همه جنبههای اقتصاد کشور گذاشته است.
رؤسای محترم قوای سهگانه، اعضای محترم هیأت دولت، مدیران عزیز! اگر میخواهیم مشکل بیکاری جوانان را حل کنیم یا حداقل کاهش دهیم، لازم است که به طور همزمان ضریب امنیت سرمایهگذاری بخش خصوصی را در اقتصاد ایران بالا ببریم و فضا را برای سرمایهگذاران داخلی و خارجی بیش از پیش مساعدتر کنیم. اگر بنا داریم دست تولیدکنندگان داخلی را بگیریم باید موانع اضافی که در بخش صادرات کالا وجود دارد را اصلاح کنیم. با راهاندازی بانک توسعه از طریق پرداخت وام کمبهره کمک حال بنگاههای اقتصادی ایران عزیز اسلامی باشیم. البته اگر یادمان نرفته باشد امسال به نام سال حمایت از کالاهای ایرانی توسط مقام معظم رهبری نامگذاری شده است.
اگر میخواهیم در عرصه اقتصاد با کشورهای همسایه رقابت کنیم میبایست با اصلاح و وضع قوانین راهگشا در حوزه علوم و فناوریهای نوین گامهایی به مراتب بزرگتر برداریم.
اگر نگران بنگاههای کوچک تولیدی در داخل کشور هستیم باید در قانونگذاری، اجرای قوانین و نیز نظارت بر حسن اجرای آن با پدیده شوم کالای قاچاق و ارز که به عنوان یک اختلال جدی برای نظام اقتصادی کشور محسوب میشود، مقابله جدی داشته باشیم.
دوستان ارجمند! همانطور که مستحضر هستید بحران خشکسالی و منازعات محلی و منطقهای ناشی از کمآبی، هجوم کمسابقه ریزگردها به آسمان شهرها و روستاهایمان، انباشت زبالهها در دل کوهها و جنگلها و سرازیر شدن شیرآبههای زباله و بدتر از آن فاضلاب خانههای مسکونی و شهرکهای صنعتی به رودخانهها و سفرههای آب زیرزمینی سلامت مردم عزیز ما را دچار یک خطر اساسی قرار داده است. چه بسا اگر چارهای درست و برنامهای واقعی و اجرایی تدوین نگردد و در دستور کار قرار نگیرد قطعاً امنیت ملی کشور ما نیز تهدید خواهد شد و نسل آینده در مورد نمایندگان و مسئولان امروز کشورمان قضاوت خوبی نخواهند داشت.
برادران و خواهران گرامی! در حالی که در استانهای حاشیه دریای خزر با میزان بارشهای جوی به نسبت قابل قبول، هماکنون در شهرها و روستاهای مازندران و گیلان با بحران کمآبی زیادی دچار هستیم. حتماً در استانهای خشک و جنوبی کشور مردم عزیزمان شرایط به مراتب سختتری را تجربه میکنند. اما نه اولین کشور و نه آخرین کشور (فرهنگی ـ خیلی متشکر) گرفتار بحران خشکسالی و چالشهای زیستمحیطی هستیم. پس چرا از اندوختهها و تجربههای دیگران بهره نمیگیریم و روشهای نادرست استفاده پایدار از آبهای سطحی و منابع آب زیرزمینی را اصلاح نمیکنیم؟ (فرهنگی ـ آقای اسماعیلی! وقت شما تمام شد) چرا با آموزش درست در رسانههای مکتوب و دیداری و شنیداری و حتی فضای مجازی از آگاهی و همت عالی مردم عزیزمان برای مقابله با این مشکلات کمر همت نمیبندیم؟ با تشکر از شما. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، نفر بعدی را دعوت کنید.

محمدحسین فرهنگی
بسیار ممنونیم، ناطق بعدی جناب حجتالاسلام والمسلمین حاجآقا سیدمصطفی ذوالقدر نماینده محترم میناب، رودان، جاسک، سیریک و بشاگرد هستند، بفرمایید.

سیدمصطفی ذوالقدر
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام به روح امام و امید سلامتی رهبر معظم انقلاب اسلامی و تبریک به مناسبت ولادت امام مجتبی که رسول خداوند فرمودند: «الحسن و الحسین امامان قاما أو قعدا» و تبریک به جناب آقای لاریجانی و همچنین ایام قدس نزدیک است، از همه ملت ایران میخواهم که امسال در روز قدس از سالهای قبل بهتر شرکت کنند، چون که همه میدانید رئیسجمهور آمریکا قدس شریف را پایتخت اسرائیل غاصب قرار داد و اگر مسلمانان دنیا با هم وحدت میکردند، همانطور که خداوند فرموده: «و اعتصموا بحبل الله جمیعاً و لا تفرقوا» امروز از اسرائیل اثری نبود. همچنین تسلیت به مناسبت (15) خرداد و همچنین روز رحلت امام که من این یک شعر را بخوانم:
و اسم الخمینی عطر فی جوارحنا
و عزمه یمحق الطاغین الجبار
و انت روح الله منقذنا
و انت للنصر موعود
باز چند تذکر به دولتمردان:
اول تذکر به خود رئیسجمهور؛ من یک وقتی خدمت مرحوم مغفور آیتالله هاشمیرفسنجانی رسیدم، فرمود ذوالقدر! تو از طرف من به بشاگرد برو، کاری کن که این زخم روی بدن این مملکت نباشد. آقای رئیسجمهور! تمام رؤسای جمهور به بشاگرد سفر کردند، به جاسک، میناب و رودان سفر کردند و خودت یک سفر همراه هاشمیرفسنجانی در بشاگرد بودی و آن مشکلات مردم را دیدی و هنوز آن زخم روی بدن این مملکت میباشد. بعد اسم مکران را همه شما شنیدید، ولی «لم یبق من المکران الا اسمه». فقط تبلیغات میشود، مدام مکران و مکران. شما به میناب بروید، به سیریک بروید، به جاسک بروید، برای مردم چکار کردند؟ بعد نیروگاه سیریک را بنده خودم به اتفاق استاندار وقت و وزیر نیروی مسکو، آنجا نزدیک دو سال کلنگ زدیم، ولی هیچ اثری از آنجا نیست و پالایشگاه جاسک را رئیسجمهور وعده داده بود، ولی امروز بروید ببینید در آنجا هیچ اثری از پالایشگاه نیست. چرا به مردم وعده میدهید؟ «لم تقولون ما لا تفعلون»، کاری که انجام نمیدهید را چرا به مردم وعده میدهید؟ اسکله سیریک (15) سال قبل ساخته شد، ولی هنوز افتتاح نشده، تا الان کارها مانده است. مردم تا کی صبر کنند؟ مسأله آب سیریک، جاسک و میناب، داد مردم از بیآبی بلند است، باید فکر اساسی کرد، آبشیرینکنها را فعال کرد.
گمرک تیاب (70) سال پیش در جاسک شرقی گمرک بوده، چرا امروز باید تعطیل باشد؟ دیگر یکی، دو تا و (10) تا نیست که من بگویم.
آقای وزیر کشاورزی! خدا میداند ما از تو راضی هستیم، وزیر خوبی هستی، ولی بیا ببین چقدر اجناس کشاورزی از طرف میناب، سیریک و رودان سرازیر کشور میشود. باید جلوی اینها را بگیرید، جلوی کشتیهای غولپیکر چینی را بگیرید و الا اینها نسل ماهی را به کلی گم میکنند.
به وزیر ورزش که به ورزش رسیدگی بنماید. خدا میداند هر روستایی که میرویم دادشان بلند است، آقا! ما زمین ورزش نداریم، آقا! توپ فوتبال نداریم. مردم تا کی صبر کنند؟
از وزیر آموزش و پرورش تشکر میشود که دستور دادند نوسازی و کمک خوبی شود ولی ما نزدیک (1000) مدرسه داریم که تخریبی است و هر آن روی سر مردم فرود بیاید و عدهای نابود شوند.
آقای وزیر کشور! من به تو بگویم، میگویید که ما استاندار بومی نمیگذاریم، چرا نباید بومی بگذارید؟ اگر استاندار بومی نگذارید باشد، ممکن است بگویید ممکن است بومی نتواند، آیا ما در حد یک معاون در کشور نداریم که یک هرمزگانی معاون شود؟ آقای وزیر کشور! این چه ظلمی است که نسبت به مردم هرمزگان داری؟ آیا ما در حد یک فرماندار هم نداریم؟ آیا ما در حد بخشدار هم نداریم؟ شما چه جوابی دارید بدهید؟ پیش خدا چه جوابی میدهید که یک بومی فعال متدین بردارند. من مخالف غیربومی نیستم، ایران برای همه ایرانیان است، اما همانطور که همه میدانید قرآن گفته «و ما ارسلنا من نبی الا بلسان قومه». استاندار باید از خود مردم، فرماندار از خود مردم، شهردار از خود مردم باید باشد.
به وزیر نفت جداً تذکر میدهم، وزیر نفت! خدا میداند ظلم زیادی داری به مردم هرمزگان میکنی. این همه پالایشگاه که در هرمزگان ساخته شده، مردم فقط دود آنها را ببینند؟ چه میکنی، چه جوابی میدهید که یک بومی را به سر کار نبرند و هر کسی را دلتان خواست در پالایشگاه بگذارید؟ وقتی میگویم آقای وزیر نفت چرا؟ میگوید متعلق به بانک رفاه است. به بانک رفاه مراجعه میکنیم میگوید متعلق به وزیر نفت است.
آقای رئیسجمهور! مسأله گاز را در همه جا فرمودی که ما در اغلب ایران گاز کشیدیم. (رئیس ـ متشکریم) به میناب، جاسک و رودان بروید، آیا اثری از گاز هست؟ تا کی صبر کنیم؟ والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. نتیجه آرای انتخاب ناظران را عرض کنیم:
ـ آراء أخذ شده (241) رأی.
ـ آقای عباسی (96) رأی.
ـ آقای نعمتی (96) رأی.
ـ آقای آشوری (89) رأی.
عزیزان از طرف مجلس به عنوان هیأت ناظران انتخاب شدند، به عزیزان تبریک عرض میکنم. سخنران بعدی را هم بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
ناطق بعدی جناب آقای مهندس مهرداد لاهوتی نماینده محترم لنگرود هستند، بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
آقایان در صندلیهایتان مستقر باشید، از مجلس هم خارج نشوید که یک مراسم سوگند هم هست، چون فردا روز آخر مجلس است باید سوگند یاد شود. بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
ابتدا انتخاب هیأترئیسه جدید را به برادر خوب و سرور ما جناب آقای دکتر لاریجانی و بقیه اعضای هیأترئیسه تبریک عرض میکنم و توصیهای هم دارم، در این دو سال باقیمانده همه باید همت کنیم، مخصوصاً هیأترئیسه محترم چند تا نکتهای را که عرض میکنم دست به دست هم بدهیم تا انشاءالله حل کنیم. یکی اصلاح نظام بانکی است. جناب آقای دکتر لاریجانی! بارها خود جنابعالی هم تأکید داشتید، این نظام بانکی که ما الان داریم، اگر واقعاً نخواهیم ساختارش را اصلاح کنیم مشکل اشتغال کشور را نمیتوانیم حل کنیم.
موضوع صندوقهای بازنشستگی به مرز بحران رسیده، یعنی اگر واقعاً به داد صندوقهای بازنشستگی نرسیم در آینده یکی از بحرانهای بزرگ کشور ما صندوقهای بازنشستگی است.
بحث اشتغال؛ یکی از موضوعاتی است که امروز ما باید متمرکز شویم، متأسفانه یکی از حرکتهای خوبی که مجلس کرد و دولت تا الان نتوانست از این حرکت خوب مجلس استفاده و بهرهبرداری کند، ما گفتیم (5/1) میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی میگذاریم، (5/1) میلیارد دلار هم از بانکها بگذارند، چیزی حدود (11) هزار میلیارد تومان. آقای دکتر لاریجانی! ما در کمیسیون برنامه و بودجه روند پرداختها را پیگیری کردیم، متأسفانه، متأسفانه، متأسفانه از این (11) هزار میلیارد تومان تا الان (200) میلیارد تومان به دست مردم رسیده است. این فرصت و ابتکار خوبی است که مجلس ایجاد کرده است. از محل صندوق توسعه ملی، ما میگوییم درصد بهره بانکها بالاست، اینجا گفتیم (6) درصد، بازپرداخت شش ساله، دولت باید تکانی بخورد، مهاجرت از روستاها و شهرهای زیر (10) هزار نفر، ما باید جلوی واردات بیجا را در این کشور بگیریم. دولت میگوید آمار قاچاق (5/12) میلیارد دلار است، این آمار غلط است. ما هنوز (25) میلیارد دلار قاچاق در کشور داریم. عزیزان همکار! ما باید جلوی واردات قاچاق را بگیریم. ما باید جلوی واردات کالاهایی که امکان تولید آن در کشور وجود دارد را بگیریم. بارها ما در همین مجلس داد زدیم، آقا! زمینهای شمال دارد تغییر کاربری پیدا میکند، ما برای قوتمان در آینده باید از کشورهای دیگر محصول کشاورزیمان را وارد کنیم. جلوی این واردات بیجا را بگیرید، ما این همه داد و فریاد زدیم، ولی این واردات همچنان ادامه دارد، باید بتوانیم این مشکل را حل کنیم.
دوستان، همکاران عزیز! سیاستهای ارزی کشور غیرکارشناسانه است، قبول کنیم. درست است آقایان دولت مبلغ ارز را (4200) تومان گذاشتند، اما بازار راه خودش را دارد میرود، دولت هم دارد راه خودش را میرود. دولت نمیتواند سیاستهای ارزی بازار را نادیده بگیرد. انشاءالله که بتواند این موضوع را طوری حل و فصل کند.
جناب آقای دکتر روحانی! شما دو سال قبل قول دادید راهآهن گیلان را افتتاح کنید. این روندی که من دارم میبینم، راهآهن گیلان امسال هم بهرهبرداری نخواهد شد. سه سال پیاپی شما قول دادید. این کاری است که از قبل شروع شده، خواهش میکنم، استدعا میکنم دستور بفرمایید به خاطر حرمتی که شما آمدید در جمع مردم گیلان، در فضای مردم قول دادید ولی عملی نشد، به کار سرعت بدهید، حداقل در سال 97 راهآهن گیلان بتواند به بهرهبرداری برسد.
برادر خوب ما جناب آقای دکتر آخوندی که دوست خوب بنده هستند، شما بارها درخصوص بندر چمخاله جلوی من تأکید کردید و دستور دادید، آقای دکتر آخوندی! اما بگذارید این جمله را بگویم، شما دوست من هستید، من بارها در همین مجلس متهم به دفاع از شما هستم، اما زیرمجموعه شما حرف شما را نادیده میگیرند (رئیس ـ تشکر میکنیم) و این برای شما که از وزرای خوب هستید پسندیده نیست. انشاءالله که ما بتوانیم این پروژه را که سالها به صورت نیمهکاره رها شده کارش را به اتمام برسانیم.

علی اردشیرلاریجانی

علی اردشیرلاریجانی
یکی از سخنرانان باقی ماند، آقای دکتر رضا انصاری نماینده محترم داراب و زریندشت تشریف بیاورند در پنج دقیقه سخنرانیشان را انجام بدهند.

رضا انصاری
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
برای همه همکاران عزیز خودم و ملت شریف ایران عرض سلام و آرزوی قبولی طاعات و عبادات دارم. در این نطق اضطراری چند نکته عرض میکنم. نکته اول اینکه به منتخبین هیأترئیسه سال سوم مجلس تبریک عرض میکنم و از سرور خودم آقای دکتر عارف صمیمانه تشکر میکنم که با حضورشان در این دوره یک رقابت واقعی شکل گرفت و فضای بانشاطی در انتخابات ایجاد کردند و انتظار است آقای دکتر لاریجانی به عنوان رئیس مجلس از ایدهها و پتانسیلهای همه فراکسیونها در اداره مرکز پژوهشهای مجلس و همینطور سایر ارکان مجلس استفاده نمایند.
نکته دوم اینکه ملت شریف ایران! صادقانه باید اعتراف کنیم حال اقتصاد کشور خوب نیست، حال کشاورزان خوب نیست، حال فرهنگیان و سایر اقشار جامعه خوب نیست. نیاز به ادله و استدلال نمیباشد. همگان واقفند، اما لازم است به چند شاخص و دماسنج مهم در اقتصاد ملی اشاره کنم.
شاخص اول رتبه چشمانداز محیط کسب و کار ایران در (25) کشور منطقه رتبه هجدهم است. رتبه ارتباط آموزش با مشارکت اقتصادی و اشتغال در میان (130) کشور رتبه (130) یعنی رتبه آخر است. شاخص سوم، براساس گزارشهای معتبر جهانی در حالی که در ایران اسلامی (1) درصد جمعیت جهان را داریم، حدود (1/0) درصد از ثروت دنیا را در اختیار داریم. بنابراین براساس این شاخص کشور ما برخلاف آنچه که مکرراً و مؤکداً در اذهان تداعی میشود کشور ثروتمندی نیست. گرچه کشور ما دارای نفت، گاز و منابع معدنی نسبتاً فراوانی است، ولی با کمال تأسف نتوانستهایم با مدیریت این منابع در کشور خلق ثروت کنیم و صرفاً منابع کشور را استخراج و فروختهایم و خوردهایم.
شاخص مهمتر از همه این شاخصها حجم نقدینگی کشور است. سروران من! حجم نقدینگی کشور به عدد (1) تریلیون و (500) هزار میلیارد تومان نزدیک شده است و با سرعت فزایندهای در حال رشد است و این رشد علامت یک سیل تورمی همراه با رکود در کشور میباشد. در این شرایط علائمی که مشاهده میشود مبتنی بر سیاست کنترل قیمت در کشور است. از همین تریبون به دولتمردان متذکر میشوم این سیاست نه تنها شفابخش درد اقتصاد ایران نخواهد بود، بلکه درمان دردهای آینده اقتصاد کشور را هم سختتر خواهد کرد. به تعبیر یکی از اقتصاددانهای معروف دنیا اتخاذ این نوع سیاست برای مواجهه با غول نقدینگی، اقتصاد را به انفجار نزدیک میکند.
وضعیت اشتغال کشور براساس مطالعات و مشاهدات کمی نگرانکننده است. عزیزان من! راهحل اشتغال سرمایهگذاری است. اما سؤال این است که منابع این سرمایهگذاری از کجا میخواهد باشد؟ باید صادقانه اعتراف کنیم با توجه به شرایطی که امروز داریم سرمایهگذاری خارجی آنگونه که ما در برنامه ششم توسعه پیشبینی کردیم قابل تحقق نیست. در حوزه داخل کشور هم وضعیت و شرایط محیط کسب و کار برای سرمایهگذاری توسط بخش خصوصی داخلی فراهم نمیباشد، (رئیس ـ متشکریم) پس چه باید کرد؟ مطالعات نشان میدهد که راهحل این است سرمایهای که در اختیار شرکتهای دولتی و شبهدولتی است نزدیک به عدد (1000) میلیارد تومان میباشد. اگر با نرخ بازده (10) درصد هم حساب کنیم باید سالانه (100) میلیارد تومان بتوانیم درآمد برای کشور خلق کنیم. پیشنهاد من به رئیس مجلس و هیأترئیسه جدید این است که به مرکز پژوهشها دستور دهند برای این موضوع و پیشنهاد مطالعات جدی انجام دهند.
در پایان سخن خودم دو تذکر به مسئولین اجرایی کشور دارم؛ تذکر اولم به آقای دکتر قاضیزادههاشمی وزیر محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور است. آقای دکتر! وضعیت دارو در کشور نگرانکننده است. (رئیس ـ خیلی ممنون، وقتتان تمام شد).
تذکر دومم به وزیر راه و شهرسازی است. آقای دکتر آخوندی! جادههای استان فارس همچنان رتبه اول کشتههای کشور را میدهد، در حالی است که در همین شرایط وزارت راه و شهرسازی کمترین قیر را به استان فارس اختصاص داده است. امیدوارم که این مسائل مرتفع شود.

علی اردشیرلاریجانی
8
انجام مراسم تحلیف اعضای هیأترئیسه مجلس شورای اسلامی

علی اردشیرلاریجانی
ما مراسم تحلیف را داریم، بعدش سخنران بعدی را دعوت میکنیم. آقایانی که به عنوان هیأترئیسه انتخاب شدند خواهش میکنم برای مراسم تحلیف تشریف بیاورند.
بسم الله الرحمن الرحیم
«من به عنوان عضو هیأت رئیسه مجلس شوراى اسلامى در برابر قرآن مجید به خداوند قادر متعال سوگند یاد مىکنم که حداکثر توان خود را براى اجرای آییننامه داخلى مجلس شوراى اسلامى با مراعات بىطرفى کامل در انجام وظایف به کار گیرم و از هرگونه اقدام مخالف آییننامه اجتناب نمایم». صلواتی ختم بفرمایید (حضار صلوات فرستادند).
9
قرائت نامه نمایندگان مجلس شورای اسلامی به رئیسجمهور محترم درخصوص اقدام بانک مرکزی و مؤسسات مالی و اعتباری و بانکها نسبت به اجرای بند «و» تبصره (16) قانون بودجه سال 1397 کل کشور

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! یک نامه داریم.

علی اردشیرلاریجانی

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحیم
نامهای به امضای (185) نفر از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی به ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران جناب آقای دکتر روحانی رسیده است.
احتراماً با عنایت به ضرورت پویایی اقتصاد کشور و خروج بانکها و مؤسسات پولی و مالی از رکود و از هم مهمتر حمایت از تولید ملی و شروع کار مجدد مجموعههای تولیدی و کمک مؤثر به اشتغال جوانان و عملی نمودن فرمایش مقام معظم رهبری در حمایت از کالای ایرانی، خواهشمند است دستور فرمایید بانک مرکزی و مؤسسات مالی و اعتباری و بانکها نسبت به اجرای بند «و» تبصره (16) قانون بودجه سال 1397 در اسرع وقت اقدام نمایند.
(امضاءکنندگان نامه عبارتند از آقایان: احد آزادیخواه، علی ابراهیمی، سیدمحمدجواد ابطحی، علیرضا ابراهیمی، فریدون احمدی، قاسم احمدیلاشکی، سیدعلی ادیانی، علی اسماعیلی، نظر افضلی، علی اکبری (بجنورد)، عزیز اکبریان، قلی الهقلیزاده، احمد امیرآبادیفراهانی، محمدرضا امیرحسنخانی، حسین امیریخامکانی، سلام امینی، سیدحمزه امینی، رضا انصاری، روحالله بابائیصالح، محمدرضا بادامچی، علی بختیاری، شهروز برزگرکلشانی، حمید بنائی، بهروز بنیادی، سیدهادی بهادری، حسن بهرامنیا، محمود بهمنی، محمد بیرانوندی، عباس پاپیزادهبالنگان، بهرام پارسایی، مسعود پزشکیان، عباسعلی پوربافرانی، محمدعلی پورمختار، نورمحمد تربتینژاد، اکبر ترکی، سیدقاسم جاسمی، جمشید جعفرپور، غلامعلی جعفرزادهایمنآبادی، علی جلیلیشیشوان، عبداله حاتمیان، حمیدرضا حاجیبابایی، حسینعلی حاجیدلیگانی، محمد حسننژاد، ابوالفضل حسنبیگی، شهباز حسنپوربیگلری، فریدون حسنوند، محمدصادق حسنیجوریابی، عبدالکریم حسینزاده، سیدحسن حسینیشاهرودی، سیدجواد حسینیکیا، روحالله حضرتپورطلاتپه، الیاس حضرتی، غلامرضا حیدری، هدایتاله خادمی، سلمان خدادادی، حسن خستهبند، رسول خضری، محمد دامادی، یوسف داودی، محمدباسط درازهی، کمال دهقانیفیروزآبادی، محمد دهقانینقندر، حبیباله دهمرده، مجتبی ذوالنوری، فرجالله رجبی، علیرضا رحیمی، جلیل رحیمیجهانآبادی، محمدابراهیم رضایی، مسعود رضایی، محمدرضا رضاییکوچی، غلاممحمد زارعی، علی ساری، عبدالله سامری، رمضانعلی سبحانیفر، محمدباقر سعادت، محمداسماعیل سعیدی، حسن سلیمانی، اصغر سلیمی، عیناله شریفپور، حسینعلی شهریاری، سیدکمالالدین شهریاری، هادی شوشتری، رضا شیرانخراسانی، ناصر شریفی، محمود صادقی، مرتضی صفارینطنزی، احمد صفری، بهمن طاهرخانی، قرجه طیار، علیعسگر ظاهریعبدهوند، سیدمحمدباقر عبادی، محمدقسیم عثمانی، عبدالرضا عزیزی، محمد عزیزی، سیداحسن علوی، سیدمحسن علوی، محسن علیجانیزمانی، رضا علیزاده، بیتاله عبدالهی، سیدمهدی فرشادان، فردین فرمند، محمدحسین فرهنگی، حشمتاله فلاحتپیشه، فرهاد فلاحتی، حمیدرضا فولادگر، محمد فیضیزنگیر، سیداحسان قاضیزادههاشمی، اسداله قرهخانیالوستانی، محمد قمی، هادی قوامی، جواد کاظمنسب، شادمهر کاظمزاده، علی کاظمیباباحیدری، سیدتقی کبیری، علی کرد، کورش کرمپورحقیقی، رضا کریمی، علیاکبر کریمی، یحیی کمالیپور، جبار کوچکینژادارمساداتی، شهرام کوسهغراوی، محسن کوهکنریزی، مجید کیانپور، عباس گودرزی، مسعود گودرزی، سهراب گیلانی، حسن لطفی، احمد مازنی، جهانبخش محبینیا، علیرضا محجوب، داود محمدی (تهران)، داود محمدی (قزوین)، اقبال محمدیان، جلال محمودزاده، محمد محمودیشاهنشین، جلیل مختار، احمد مرادی، علیمحمد مرادی، اصغر مسعودی، عبدالرضا مصری، علی مطهری، سیدمهدی مقدسی، حسین مقصودی، الهیار ملکشاهی، محمدرضا ملکشاهیراد، ولی ملکی، محمدرضا منصوری، سیدفرید موسوی، شهاب نادری، مجید ناصرینژاد، ولیالله نانواکناری، علی نجفیخوشرودی، سیدحسین نقویحسینی، محمود نگهبانسلامی، علی نوبختحقیقی، رامین نورقلیپور، حسن نوروزی، اردشیر نوریان، حسین نیازآذری، حبیباله نیکزادیپناه، عبدالرضا هاشمزائی، حسین هاشمیتختینژاد، احمد همتی، محمد وحدتیهلان، علی وقفچی، علیم یارمحمدی، عزتاله یوسفیانملا و خانمها: معصومه آقاپورعلیشاهی، فریده اولادقباد، سهیلا جلودارزاده، هاجر چنارانی، سیدهفاطمه حسینی، سیده فاطمه ذوالقدر، خدیجه ربیعیفرادنبه، سیدهحمیده زرآبادی، زهرا ساعی، فاطمه سعیدی، پروانه سلحشوری، طیبه سیاوشیشاهعنایتی، پروانه مافی، سمیه محمودی).
10
تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به مسئولان اجرایی کشور

اکبر رنجبرزاده
تذکرات کتبی
آقای دکتر! با اجازه شما تذکرات را قرائت کنم.
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور:
ـ آقای مجید کیانپور (دورود و ازنا) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص رسیدگی به وضعیت نهادههای کشاورزی و نحوه تأمین آن و کنترل قیمت تمامشده با ارز تخصیصی برای جلوگیری از افزایش بیرویه قیمت نهادههای کشاورزی به ویژه در صنعت دامداری و مرغداری. همچنین رسیدگی به وضعیت اراضی اختلافی کشاورزان با منابع طبیعی و ضرورت تعیین تکلیف در کمیته رفع تداخلات در شهرستانهای دورود و ازنا.
ـ آقای جلیل مختار (آبادان) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه چرا برای شوری آب شهرستانهای آبادان، خرمشهر و شادگان در این ماه مبارک رمضان اقدامی جدی صورت نمیگیرد؟ چرا با برداشت حجم وسیع آب توسط نیشکر در این وضعیت بحرانی برخورد جدی نمیشود؟
ـ آقای احمد سالککاشانی (اصفهان) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص اقدام هر چه سریعتر نسبت به برخورد قانونی با موضوع تأسفبار مدارس غرب تهران که باید گفت نتیجه عمل کردن به سند استعماری 2030 میباشد.
ـ آقای سیدجواد ساداتینژاد (کاشان، آران و بیدگل) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص دلیل عدم تحویل گندم توسط سیلوی کاشان.
ـ آقای محمد وحدتیهلان (بستانآباد) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص دستور رسیدگی فوری در برخورد قانونی و جدی با افراد خاطی که مشکلات اخلاقی در مدرسهای در تهران سبب شدهاند.
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص رسیدگی فوری و جدی به مشکلات مطروحه رانندگان زحمتکش.
ـ آقای ولی داداشی (آستارا) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص اینکه چرا با عدم نظارت کافی بر مدارس غیرانتفاعی زمینه فساد را آماده کردهاید؟ حادثه فساد در مدرسه غرب تهران باعث جریحهدار شدن قلب معلمین عزیز شده است. چرا با عدم نظارتتان به حیثیت معلمان ضربه میزنید؟
ـ آقای قرجه طیار (گنبدکاووس) به اتفاق (90) نفر از نمایندگان محترم به وزرای جهادکشاورزی و صنعت، معدن و تجارت درخصوص اینکه حل مشکلات مرغداران کشور یک ضرورت حتمی و قطعی است.
ـ آقای امیر خجسته (همدان و فامنین) به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم توجه جدی به مطالبات جریانهای دانشجویی کشور.
11
تذکر آییننامهای و اخطار قانون اساسی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

اکبر رنجبرزاده
تذکر شفاهی جناب آقای اصغر مسعودی، لطفاً خلاصه بفرمایید که دو، سه تا از عزیزان بتوانند صحبت کنند. جناب آقای مسعودی! در خدمت شما هستیم.

اصغر مسعودی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
میلاد امام مجتبی کریم اهلبیت را تبریک عرض مینمایم.
تذکر به وزیر محترم راه؛ رانندگی از مشاغل سخت و طاقتفرسا و در عین حال حیاتی است. گاهی اصناف برای بیان مشکل و گفتگو با مقامات مجبور میشوند به گونهای عمل کنند تا شاید صدایشان شنیده شود. مطالبات صنفی حق اصناف است، اجازه ندهید دشمن از مطالبات بهحق رانندگان سوءاستفاده کند. امروز قیمت لاستیک و لوازم یدکی افزایش یافته، حق کمیسیون شرکتهای باربری بالاست. آنان که پشت میز در سایه نشستهاند از آنان که در پشت فرمان با خطرات روبرو هستند سود بیشتری میبرند. حق بیمه تأمیناجتماعی افزایش افزایش یافته، سیستم نوبتدهی دچار رانت و پارتیبازی شده، در حالی که کرایهها تغییر نکرده و نظارت ضعیف است. نان مسئولان و مردم مدیون ایثار رانندگان و چرخ کارخانه با چرخ کامیون میچرخد. آنان که نان ما را حمل و تهیه میکنند خود محتاج نان هستند، به فکر آنها باشید.
درد نداری محرومان و درد انسانیت بیش از درد شمشیر علی را آزار میداد که فقر برادر کفر است. امیر مؤمنان وقتی پیرمرد درمانده نصرانی را میبیند میفرماید: «تا زمانی که جوان بود از او کار کشیدهاید، اینک که پیر و درمانده شده رهایش کردهاید؟ مخارج او را از بیتالمال بپردازید». (رنجبرزاده ـ تشکر) امروز سازمان هدفمندی یارانهها، یارانه افرادی را حذف مینماید که تحت پوشش بهزیستی و برخی محتاج هستند. جواب اعتراضها بعد از چند ماه این است که با وزارت کار و تعاون مکاتبه کنید.

اکبر رنجبرزاده
ممنونم، کمی خلاصه صحبت بفرمایید ممنون میشویم. جناب آقای احمد مازنی بفرمایید. بعد جناب آقای حیدرعلی عابدی و منوچهر جمالی را هم داریم، لطفاً خلاصه صحبت کنید.

احمد مازنی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر من به صاحبان تریبونهای متعدد در ایران اسلامی اعم از تریبون مجلس، صدا و سیما، نماز جمعه، دولت و سایر تریبونها است. آقایان، خانمها! لطفاً در سخنرانیها، خطبهها و مصاحبهها مراعات مصالح نظام و منافع ملی را کنید. متأسفانه بسیاری از تریبونها نه تنها به حل مشکلات مردم کمک نمیکند، بلکه مشکلات بزرگتری بر مردم و نظام تحمیل میکند. چنان سخن گفته میشود که گویا همگی مصمم هستند تا یأس و ناامیدی در فضای عمومی کشور پمپاژ کنند، «أین تذهبون؟».
امروز سهگانه دولت، نظام جمهوری اسلامی و ایران عزیز چنان به هم گره خورده که هر گونه آسیبی به دولت به ارکان دیگر هم آسیب میزند. چرا بر سر بن نشسته و بن میبریم؟ (رنجبرزاده ـ جمعبندی بفرمایید) همگی طلبکاریم، پس چه کسی بدهکار است؟ مردم ما را انتخاب کردند تا مشکلات را حل کنیم، نه مثل گروه کر به صورت دستهجمعی این مشکلات را تکرار کنیم. (رئیس ـ متشکریم) با عنایت به بیانات مقام رهبری انتظار میرود نهادهای تحت امر ایشان از جمله صدا و سیما و شورای سیاستگذاری ائمه جمعه برای خطبههای نماز جمعه به نحوی سیاستگذاری کنند که این تریبونهای مقدس در مسائل جناحی ورود نکنند. ما هم در خانه ملت ضمن نقد منصفانه به نحوی سخن بگوییم که یأس و ناامیدی در جامعه ایجاد نکنیم.

علی اردشیرلاریجانی
12
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

علی اردشیرلاریجانی
جلسه بعدی ما روز یکشنبه بیستم خرداد ساعت (9) صبح است، دستور جلسه را هم خدمتتان تقدیم خواهیم کرد. ختم جلسه را اعلام میکنم.