1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 195 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه دویست و دهم روز چهارشنبه دوم خردادماه 1397 هجریشمسی مطابق با هفتم رمضانالمبارک 1439 هجریقمری:
1 ـ سخنرانی سردار سرلشکر محمد باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران به مناسبت سوم خرداد روز آزادسازی خرمشهر و روز مقاومت، ایثار و پیروزی.
2 ـ گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد طرح یکفوریتی اصلاح قانون ممنوعیت بهکارگیری بازنشستگان.
3 ـ گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد طرح تعیین تکلیف کارگزاران بیمه کشاورزی.
4 ـ گزارش شور دوم کمیسیون تدوین آییننامه داخلی مجلس در مورد طرح الحاق موادی به قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی.
5 ـ گزارش کمیسیون فرهنگی مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از منابع و مصارف و نظام مدیریت شرکتهای فرهنگی ـ ورزشی وابسته به وزارت ورزش و جوانان در (10) سال گذشته.
6 ـ گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل (44) قانون اساسی در مورد نحوه اجرای قانون نحوه پیگیری تحقق سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی.
7 ـ گزارش کمیسیون انرژی در مورد نحوه اجرای قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی.
8 ـ سؤال آقای روحالله بابائیصالح نماینده محترم بوئینزهرا و آوج از وزیر محترم آموزش و پرورش.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

وحيد خزايي
(آیات 5 ـ 1 سوره مبارکه «فتح» توسط قاری محترم آقای وحید خزایی تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
إِنَّا فَتَحْنا لَکَ فَتْحاً مُبِیناً * لِیَغْفِرَ لَکَ اللَّهُ ما تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِکَ وَ ما تَأَخَّرَ وَ یُتِمَّ نِعْمَتَهُ عَلَیْکَ وَ یَهْدِیَکَ صِراطاً مُسْتَقِیماً * وَ یَنْصُرَکَ اللَّهُ نَصْراً عَزِیزاً * هُوَ الَّذِی أَنْزَلَ السَّکِینَةَ فِی قُلُوبِ الْمُؤْمِنِینَ لِیَزْدادُوا إِیماناً مَعَ إِیمانِهِمْ وَ لِلَّهِ جُنُودُ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ وَ کانَ اللَّهُ عَلِیماً حَکِیماً * لِیُدْخِلَ الْمُؤْمِنِینَ وَ الْمُؤْمِناتِ جَنَّاتٍ تَجْرِی مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهارُ خالِدِینَ فِیها وَ یُکَفِّرَ عَنْهُمْ سَیِّئاتِهِمْ وَ کانَ ذلِکَ عِنْدَ اللَّهِ فَوْزاً عَظِیماً *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقای خزایی قاری محترم تشکر میکنیم، ترجمه آیات را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«ما تو را پیروزی بخشیدیم چه پیروزی درخشانی. تا خداوند از گناه گذشته و آینده تو درگذرد و نعمت خود را بر تو تمام گرداند و تو را به راه راست هدایت کند. و تو را به نصرتی ارجمند یاری نماید. اوست آن کس که در دلهای مؤمنان آرامش را فرو فرستاد تا ایمانی بر ایمان خود بیفزایند. و سپاهیان آسمانها و زمین ازآن خداست و خدا همواره دانای سنجیدهکار است. تا زنان و مردانی را که ایمان آوردهاند در باغهایی که از زیر درختان آن جویبارها روان است درآورد و در آن جاویدان بدارد و بدیهایشان را از آن بزداید و این فرجام نیک در پیشگاه خدا کامیابی بزرگی است». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
اسامی تأخیرکنندگان جلسه امروز آقایان: امینی نماینده محترم ایلام، دامادی نماینده محترم ساری، زارعی نماینده محترم بویراحمد، ساعدی نماینده محترم دشتآزادگان، صادقی نماینده محترم تهران، ری و شمیرانات، مختار نماینده محترم آبادان، ناصرینژاد نماینده محترم شادگان، نیازآذری نماینده محترم بابل، هاشمی نماینده محترم میاندوآب و وحدتیهلان نماینده محترم بستانآباد.
3
بیانات سرلشکر محمد باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران به مناسبت سوم خرداد روز آزادسازی خرمشهر

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
در آستانه سوم خرداد هستیم که سالروز فتح خرمشهر در عملیات بیتالمقدس سال 61 است که با رشادتهای نیروهای مسلح سلحشور ما و حمایتهای ملت این افتخار بزرگ نصیب ملت ایران شد و یک فتحالفتوح در دفاع مقدس ایران بود. از این جهت از برادر عزیزمان سردار سرلشکر باقری رئیس محترم ستاد فرماندهی کل نیروهای مسلح که خودشان از فرماندهان رشید در این عملیات بودند دعوت کردیم که تشریف بیاورند و دقایقی در خدمتشان باشیم و از توضیحاتشان به مناسبت فتح خرمشهر استفاده کنیم. جناب آقای سردار باقری بفرمایید.

محمد باقری
سلام علیکم و رحمه الله ـ بسم الله الرحمن الرحیم
«إِذا جاءَ نَصْرُ اللَّهِ وَ الْفَتْحُ * وَ رَأَیْتَ النَّاسَ یَدْخُلُونَ فِی دِینِ اللَّهِ أَفْواجاً * فَسَبِّحْ بِحَمْدِ رَبِّکَ وَ اسْتَغْفِرْهُ إِنَّهُ کانَ تَوَّاباً».
ضمن آرزوی قبولی طاعات و عبادات همه عزیزان در ماه مبارک رمضان از فرصتی که فراهم شده تا در خانه ملت حضور پیدا کنم قدردانی میکنم.
یاد و خاطره امام بزرگوار و شهیدان گرانقدر انقلاب اسلامی و دفاع مقدس و شهیدان عملیات بیتالمقدس را در سالروز آزادی خرمشهر، روز مقاومت، ایثار و پیروزی ملت بزرگ ایران گرامی میداریم و برای جانبازان عزیز آرزوی سلامتی داریم و از همه تلاشها و زحمات ایثارگران و ملت بزرگ ایران و به ویژه مردم صبور و مجاهد خوزستان، خرمشهر، آبادان، اهواز، هویزه، دشتآزادگان، شادگان و همه مناطقی که در این عملیات آزاد شدند یا در حاشیه این عملیات قرار داشتند قدردانی میکنیم و با وجود تمام تلاشهای مؤثری که برای توسعه این سرزمین و پیشرفت آن اتفاق افتاده امیدواریم که با تلاش و اولویتدهی مجلس و دولت محترم انشاءالله مابقی مشکلات مردم صبور این منطقه نیز بهتر از گذشته حل شود.
جنگهای بزرگ در تاریخ همه ملتها نقطهعطفی محسوب میشود و دفاع مقدس برای ملت ایران و تاریخ ایران بزرگ چنین وضعیتی را دارد. ملت ایران دو قرن قبل از این حادثه تاریخی مشحون از شکست و حقارت را تجربه کردند. از ابتدای قرن نوزدهم میلادی جنگهای ایران و روسیه با تجربه عهدنامههای 1812 و 1828 در ترکمنچای و عنوان گلستان با جدایی بخشهایی از سرزمین قفقاز از کشور ایران، در مسائل میانه قرن نوزدهم جدایی ولایت هرات در 1857، در اشغال کشور ایران در جنگ جهانی اول و قحطی بزرگ و نابودی نیمی از ملت ایران، در اشغال سرزمین ایران در جنگ جهانی دوم، در جدایی سرزمین بحرین از کشور ما، حوادثی است که تاریخ مشحون از شکست را برای ملت ایران رقم زده بود. اما ملت ایران با انجام انقلابی بزرگ سرنوشت خود را به دست گرفت و تنها پس از یک سال و نیم از وقوع انقلاب اسلامی مواجه با تهاجمی بزرگ از جانب یک کشور متجاوز همسایه قرار گرفت که از سوی قدرتهای بزرگ و مرتجعین منطقه از جهت پول، امکانات، سلاح و تجهیزات مورد پشتیبانی قرار گرفت. اما ملت ایران در این حادثه بزرگ نه تنها یک وجب از خاک خود را از دست نداد بلکه توانست با پیروزی از این حادثه خارج شود و امنیت و آرامش کشور را برای دهههای متمادی تأمین نماید.
این جنگ تحمیلی در شرایطی بر کشور ما تحمیل شد که نظام نوپای جمهوری اسلامی ایران در مرحله تثبیت خود بود، ارتش پشتیبانیهای قطعه مورد نیاز خود و حمایتهای دیگر را از دست داده بود، سپاه سازمانی نوپا و بدون تجربه جنگی بود و در مقابل همه پول و سلاح قدرتهای بزرگ در پشتیبانی از متجاوز قرار داشت. اما ملت ایران با توکل به قدرت الهی و رهبری و فرماندهی بینظیر امام راحل بزرگوار (رضواناللهتعالیعلیه) وحدت و انسجام و پشتیبانی ملت ایران و وحدت نیروهای مسلح و تلاش و ایثار بینظیر ایثارگران و همه ملت ایران توانست این حادثه بزرگ را به خوبی پشت سر بگذارد، دشمن را متوقف کند، با او بجنگد، شکست بدهد، از سرزمینش بیرون براند و به تعقیب او بپردازد و متجاوز را تنبیه کند و نهایتاً جنگ را با پیروزی به خاتمه ببرد.
عملیات بیتالمقدس که از دهم اردیبهشتماه سال 61 آغاز شد و در چنین روزی و فردا روزی به پیروزی نهایی رسید نقطهعطفی در مرحله تهاجم به دشمن متجاوز و شکست و بیرون راندن او بود. اگر به یک سال و (9) ماه ابتدای جنگ تا این عملیات نگاه کنیم، در شش ماه اول رزمندگان اسلام توانستند دشمن را متوقف کنند، در شش ماه دوم با عملیاتهای محدود آفندی تجربه جنگیدن با دشمن را کسب کنند و اعتماد به نفس به دست بیاورند و در نهماهه مهرماه 60 تا خرداد 61 با انجام چهار عملیات بزرگ در خوزستان دشمن را از سرزمین خود بیرون برانند. در عملیات ثامنالائمه محاصره آبادان را بشکنند، در طریقالقدس بستان و هویزه را آزاد کنند، در فتحالمبین سرزمین پهناور غرب دزفول و شوش را آزاد کنند و نهایتاً در بیتالمقدس سرزمین بزرگ جنوبغربی اهواز را آزاد کنند و خرمشهر را به ملت ایران بازگردانند.
ویژگیهای عملیات بیتالمقدس را بایستی به عنوان یک عملیات چشمگیر و قابل توجه در سطح مهمترین و موفقترین عملیاتهای نظامی جهان مورد بررسی قرار داد، چه از جهت جمعآوری اطلاعات که با نفوذ تیمهای اطلاعاتی تا (25) کیلومتر در عمق خطوط دشمن و سایر ابعاد اتفاق افتاد، چه با طراحی بسیار عاقلانه عملیات که با زدن به نقاط ضعف دشمن در کارون و دور زدن نقاط قوت او در پشت کرخهپور و شمال خرمشهر و دستیابی به سرزمین محوری و نقطه صفر این سرزمین در منطقه کوشک اتفاق افتاد که موجب عقبنشینی دو لشکر زرهی بزرگ از کرخهپور گردید، چه از جهت عملیات مهندسی با نصب پل بر روی کارون خروشان و باز کردن میادین مین، چه از جهت مداوای مجروحین در خطوط مقدم جبهه، چه از جهت عملیات هوایی و هوانیروز، چه از جهت اجرای آتش توپخانه و سایر ابعاد این عملیات را باید جزء درخشانترین عملیات دوره دفاع مقدس و حتی عملیاتهای موفق جهان بدانیم.
در نهماهه ابتدای تحمیل جنگ به ملت ایران دو تفکر در کشور وجود داشت که تأثیرات آن در دفاع مقدس قابل مطالعه است. تفکری در ذهن و عملکرد فرمانده کل قوای وقت بود که بایستی با نگاه به دست بیگانه و امید به تصمیمات قدرتهای بزرگ برای متوقف کردن متجاوز منتظر شرایط بود، تفکری که اعتماد به جوانان و نهادهای انقلابی و قدرت ملی نداشت و نتیجه آن در شکستهای بزرگ غرب دزفول، شکست هویزه و شکست جاده ماهشهر ـ آبادان در پاییز 59 خود را نشان داد و نهایتاً با عزل او این تفکر کنار گذاشته شد و در کنار آن تفکر انقلاب اسلامی در جوانان این مرز و بوم وجود داشت که با اعتماد به قدرت ملی، با تکیه بر جوانان ارزشمند این سرزمین، با وحدت ملی، با انسجام نیروهای مسلح و با ابداع، ابتکار و خلاقیت میتوان دشمن را شکست داد و سرزمین را نجات داد و این تفکر بود که توانست دفاع مقدس را به نتیجه برساند.
امروز نیز ملت ایران با امتحان بزرگی مواجه است. آمریکای جنایتکار بدعهد با عهدشکنی در تصمیمات توافقشده قبلی توسط عناصر تازه به دوران رسیده خود برای ملت ایران باید و نباید میکند. دشمنی بدعهد، ظالم، جنایتکار، منزوی و عصبانی با رهبرانی عهدشکن و فاسد و حتی حقوقبگیر صهیونیستها و منافقین و این دشمن هر چند که جسارت ورود در عرصه نظامی و جنگ رو در رو را ندارد، اما تلاش دارد که در عرصه اقتصادی و عملیات روانی بر ملت ایران فشار وارد کند و این در شرایطی است که جدای از اینکه ملت بزرگ ایران ملتی است که بر عهد خود میایستد، ملتی است که حقوق بینالمللی را رعایت میکند، اگر در کشوری حضور پیدا میکند به دعوت آن کشور و دولت قانونی آن است، سر جنگ با کسی ندارد، اما شرایط نیز تفاوت کرده است. اگر این ملت در روزی که دشمنانش در اوج قدرت بودند، همه قدرتهای بزرگ یکپارچه در مقابل ملت ایران ایستاده بودند و این ملت در ابتدای انقلاب توانایی و تجهیز لازم را نداشت، امروز در اوج قدرت خود به سر میبرد و آیا دشمنی که در آن روز شکست خورده، دشمنی که در همه برههها با شکست مواجه شده، در مسأله پیشبرد فعالیتهای نظامی در خلیج فارس و تنگه هرمز، در مسأله حاکم کردن و تقویت داعش در سوریه و عراق، در مسأله مقابله با توان حزبالله و محور مقاومت، در یمن و سایر جبهههای شکست خورده چگونه میخواهد با ملت بزرگ ایران اینگونه در بیفتد؟
این نکته را یادآوری کنم که خوب است مقایسهای بین آن صدام لعین که معاهده 1975 را پاره کرد و به چه سرنوشتی دچار شد و امروز در کجای تاریخ قرار دارد، با عهدشکنان امروز مقایسه کنیم و بگوییم که آینده چنین انسانهایی هم مانند صدام خواهد بود. امروز هم میتوانیم با این حوادث با همان دو رویکرد مواجه شویم و قطعاً رویکردی که میتواند ملت ایران را از این گردنه نیز عبور بدهد اتکا به قدرت داخلی، اتکا به جوانان این مرز و بوم و قدرت لایزال الهی است. در کنار بهرهگیری از دوستان و همراهان و عناصری که در صحنه بینالمللی با رهبری مطلق آمریکا موافق نیستند، اما با تکیه به قدرت داخلی و نگاه به درون میتواند از این حوادث به سهولت عبور کرد.
اینجانب به عنوان نماینده نیروهای مسلح در برابر نمایندگان عزیز ملت ایران اعلام میدارم که نیروهای مسلح امروزه بحمدالله از هر زمان دیگری از جهت قدرت دفاعی و آمادگیهای نظامی و رزمی در اوج به سر میبرند و در توسعه قدرت دفاعی خود منتظر مجوز یا لبخند هیچ قدرتی نیستند و به عنوان حامی ملت ایران، مدافع مرزهای میهن اسلامی و مدافع منافع ملی کشور ایران شبانهروز در حال انجام وظیفه هستند و در کنار این در عبور از این پیچ تاریخی در تمام مسائل به عنوان حامی و در کنار ملت ایران قرار خواهند داشت. انشاءالله عبور از این مرحله نیز بیتالمقدس دیگری برای ملت ایران را رقم خواهد زد. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اردشیرلاریجانی
از سردار سرلشکر باقری تشکر میکنیم، از توضیحاتشان در مورد عملیات بیتالمقدس و فتح خرمشهر استفاده کردیم.
4
تصویب کلیات طرح اصلاح قانون ممنوعیت بهکارگیری بازنشستگان و ارجاع آن به کمیسیون مربوطه

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران گرامی عرض سلام و ادب داریم. دستور اول گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد طرح یکفوریتی اصلاح قانون ممنوعیت بهکارگیری بازنشستگان است که یکفوریت این طرح در جلسه علنی 25/4/96 قبلاً به تصویب رسیده، الان موقع رسیدگی به کلیات و جزئیات است. از سرکار خانم دکتر ساعی سخنگوی محترم کمیسیون اجتماعی خواهش میکنم گزارششان را ارائه کنند. جناب آقای دکتر وکیلی! مخالفین و موافقین را اعلام بفرمایید.

محمد علی وکیلی
بسم الله الرحمن الرحیم
مخالفین: جناب آقای قاضیپور، جناب آقای مرادی و جناب آقای رجبی. موافقین: جناب آقای نجفی نماینده تهران، سرکار خانم سعیدیمبارکه و جناب آقای طاهرخانی.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی

زهرا ساعی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و احترام خدمت همکاران محترم و ملت شریف ایران و با آرزوی قبولی طاعات و عبادات.
گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد طرح یکفوریتی اصلاح قانون ممنوعیت بکارگیری بازنشستگان به شماره چاپ (571) که این کمیسیون به عنوان اصلی ارجاع شده بود با حضور طراحان، مسئولان ذیربط و کارشناسان مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت و در جلسه نهایی مورخ 26/1/1397 با اصلاحاتی به شرح زیر به تصویب رسید.
اینک گزارش آن در اجرای ماده (147) قانون آییننامه داخلی به مجلس شورای اسلامی تقدیم میشود. ضمناً گزارش کمیسیون فرعی امنیت ملی و سیاست خارجی تا این تاریخ واصل نشده است.
رئیس کمیسیون اجتماعی ـ عبدالرضا عزیزی
در طرح قانون ممنوعیت بکارگیری بازنشستگان میگوید:
«مادهواحده ـ تبصره (1) ماده واحده قانون ممنوعیت بکارگیری بازنشستگان مصوب 20/2/1395 بهشرح ذیل اصلاح میشود:
تبصره 1ـ بکارگیری مقامات مذکور در بندهای «الف»، «ب» و «ج» ماده (71) قانون مدیریت خدمات کشوری و جانبازان (50) درصد و بالاتر و آزادگان با حداقل سه سال اسارت و فرزندان شهداء در سمتهای مذکور در بندهای «الف»، «ب» و «ج» ماده (71) قانون مدیریت خدمات کشوری و دارندگان اجازات خاصه مقام معظم رهبری بلامانع است. بکارگیری بازنشستگان نیروهای مسلح و وزارت اطلاعات در دستگاه متبوع خود صرفاً به عنوان مشاور مجاز است.
تخلف از اجرای این ماده مستوجب مجازات مرتکب به انفصال از خدمت دولتی و عمومی از ششماه تا دو سال خواهد بود.
دستگاههای مشمول مکلفند ظرف مدت (60) روز از تاریخ ابلاغ این قانون آن دسته از افرادی را که برخلاف مفاد این قانون بهکار گرفته شدهاند، از خدمت منتزع و با آنان تسویه حساب کنند. افراد مذکور نیز باید ظرف مهلت قانونی مقرر سمت و پست خود را ترک کنند. پرداخت هرگونه وجهی پس از این مهلت از هر محل و تحت هر عنوان در حکم تصرف غیرقانونی در اموال دولتی است».
همکاران محترم توجه داشته باشند! با توجه به مهم بودن و حساسیت موضوع بندهای «الف»، «ب» و «ج» ماده (71) قانون مدیریت خدمات کشوری شامل این گروه از افراد میشود:
الف ـ رؤسای سه قوه
ب ـ معاون اول رئیسجمهور، نواب رئیس مجلس شورای اسلامی و اعضای شورای نگهبان
ج ـ وزرا، نمایندگان مجلس شورای اسلامی و معاونین رئیسجمهور
امروز پس از اینکه ما چهار دهه از عمر پربرکت انقلاب اسلامی را داریم پشت سر میگذاریم متأسفانه شاهد این هستیم که نسل سوم انقلاب اسلامی با توجه به توانمندیها، تخصصها و قابلیتهایی که دارند متأسفانه نتوانستند در عرصههای مدیریتی کلان و حتی میانی در کشور حضور مؤثر داشته باشند و واقعاً زمان آن رسیده که مجلس محترم به این موضوع ورود پیدا کند. با توجه به اینکه در این مجلس، مجلس دهم عدهای از نمایندگان ما را قشر جوان تشکیل میدهند و این مطالبه و خواسته از جامعه کشور هست که واقعاً ما به این موضوع ورود پیدا کنیم.
یکی از علتهای عدم بکارگیری نیروهای جوانتر در عرصه مدیریتی کشور بکارگیری مجدد بازنشستگان در سطوح مدیریتی کلان و میانی کشور هست که خود باعث شده که چرخه مدیریتی در کشور ما متأسفانه معیوب باشد. امروز ما شاهد این هستیم که نیروهای انسانی که در کشور وجود دارند در دو لایه دارند خدمت میکنند، یک لایه که لایه کارمندی هست و لایه دوم لایه مدیریتی که مادامالعمر ما میبینیم یک عده در این پستها حضور دارند و متأسفانه سدی هست برای اینکه این چرخه که واقعاً یک چرخه تعریفشده علمی در دنیا هست که باید یکسری نیروهای انسانی یکسری مراحلی را طی کنند، سوابقی را داشته باشند و بتوانند بیایند و جایگزین نیروهای قدیمیتر باشد. دیر یا زود نسل سوم انقلاب باید تصدی این پستها را داشته باشد، چه بهتر است که در زمانی باشد که ما بتوانیم از تجربیات و آن دیدگاههای ارزشمند پیشکسوتان خودمان استفاده کنیم در کنار آنها این اتفاق بیفتد.
ببینید! ما در پیروزی انقلاب اسلامی، در حفظ انقلاب اسلامی، در دفاعی که در جنگ تحمیلی داشتیم، هشت سال دفاع جانانه را در کشور همین جوانها بودند که واقعاً پیشقدم شدند و همین الان سردار باقری در خدمتشان بودیم، برادر بزرگوار ایشان شهید حسن باقری از فرماندهان بسیار خبره جنگ بودند که امروز خدمت ایشان بودیم. وقتی زندگی ایشان را مطالعه میکنیم ما میبینیم که جزء فرماندهان جوان کشور بودند که به عنوان مغز متفکر در خدمت نیروی نظامی کشور بودند، به عنوان قائممقام فرمانده نیروی زمینی سپاه خدمت میکردند، با سن کمتر از بیست و چند سال که داشتند. در (26) سالگی ایشان شهید شدند که از کسانی بودند که در فتح خرمشهر حضور داشتند، که یاد و نام ایشان را گرامی میداریم.
بالاخره این اعتماد و نگاه امام راحل به جوانان بود که باعث شد که در آن زمان این عرصه برای جوانان باز بشود و کشور بتواند از این سرمایههای عظیم استفاده کند. همینطور مقام معظم رهبری را بارها شاهد بودیم در صحبتهایی که ایشان در حوزه جوانان داشتند نگاه ایشان جوانگرایی هست. بارها به استفاده از ظرفیت و پتانسیل جوانان تأکید کردند. معظمله در یکی از صحبتهایشان میفرمایند که «در جوان از لحاظ فکری و ذهنی تواناییهایی هست که میتواند معجزه کند، میتواند کوهها را جابهجا کند، اما جوان احساس میکند که از این نیروها و انرژیهای متراکم و تواناییهای او بهرهبرداری نمیشود. لذا احساس بیهودگی و اهمال میکند».
امروز وضعیت جامعه ما به گونهای هست که بالاخره کشور ما در مسیر توسعه قرار گرفته، اگر میخواهیم واقعاً این مسیر را با شتاب بیشتری طی کنیم و واقعاً بتوانیم به آن توسعه واقعی کشور را سوق بدهیم ما باید از ظرفیت جوان خودمان استفاده کنیم، جوان هم که اینجا خدمتتان عرض میکنم جوان (20) ساله نیست، بالاخره نیروهای انسانی در نظام اداری ما یکسری مراحلی را طی میکنند و بعد از گذشت یکسری سالها، سابقات یا تجربیاتی کسب میکنند (فرهنگی ـ خیلی متشکرم) میتوانند این پستها را تصدی کنند. امروز موضوعی که ما در حوزه زنان با عنوان سقف شیشهای نام میبریم واقعاً در حوزه نیروهای جوانتر ما هم این سقف شیشهای وجود دارد. ما میبینیم که نیروهای خوب ما در سیستم اداری بالا میآیند، اما در یک جای دیگر ایست میکنند و مانع هست برای اینکه بتوانند تصدی پستهای کلان را داشته باشند. واقعاً ما نیازمند این نگاه هستیم.
من خواهش میکنم همکاران محترم... (فرهنگی ـ خیلی متشکرم) (آقای دکتر! خواهش میکنم یک دقیقه اجازه بفرمایید) دیروز یکسری مواردی را دیدم چاپ کردند که واقعاً خلاف این چیزی هست که من امروز آوردم، خلاف این طرح اصلاح هست. من خواهش میکنم همکاران محترم با دقت نظر این را مطالعه بفرمایند و ببینند که یک جا قید شده که (69) نفر از معاونین وزارتخانهها فقط بازنشستهها هستند که دوباره بهکار گرفته شدند. مگر چند تا معاون وزیر داریم؟ امثال این بسیار زیاد هست، پیشنهاداتی در این مورد در طرح ما شده، ما پیشنهادات را پذیرا هستیم. حالا میتوانیم در مواردی باز کم و زیاد داشته باشیم، اما اصل طرح را خواهش میکنم دقت بفرمایید. ما باید یک جا ورود جدی به این موضوع داشته باشیم. ببینید! اصلاً موضوع بازنشستگی زیر سؤال رفته. اگر قرار هست که نیروی بازنشسته، اصلاً برای چه دوباره بکارگیری میشود؟ یعنی اصلاً بازنشسته نشود. اگر ما یک تعریفی از بازنشستگی داریم در تمام دنیا هم به عنوان مشاور، به عنوان افرادی که در اتاق فکرها در ردههای بالای مشاور عالی استفاده میشوند، به معنی گذاشتن کنار پیشکسوتان نیست، اما کشور نیازمند نیرو، انرژی و خلاقیت جوانان هست، سپاسگزارم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، مخالف را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای محجوب مخالف هستند، بفرمایید.

علیرضا محجوب
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
اولاً همکار محترمم جناب آقای قاضیپور بنا بود که خودشان تشریف داشته باشند و در مخالفت صحبت کنند که وقتشان را به من دادند، هم از ایشان تشکر میکنم، هم یادآوری میکنم که امروز به واسطه درگذشت جناب آقای حجتالاسلام والمسلمین حسنی که از مشاهیر ائمه جمعه و مشایخ آذربایجانغربی بودند ایشان ناچار شدند برای تشییع جنازه در ارومیه حاضر باشند و من بهجای ایشان صحبت میکنم.
آقای رئیس! اول اخطار دارم. (رئیس ـ اخطارتان را بفرمایید) اصل (28) «هرکس حق دارد شغلی را که بدان مایل است و مخالف اسلام و مصالح عمومی و حقوق دیگران نیست برگزیند. دولت موظف است با رعایت نیاز جامعه به مشاغل گوناگون، برای همه افراد امکان اشتغال به کار و شرایط مساوی را برای احراز مشاغل ایجاد نماید». الان به طور صریح این قانون بر مستثنیات بنا شده و احراز مشاغل را اینجا (رئیس ـ برای بازنشستگان را که میتوانیم قانون بگذاریم، این خلاف اصل 28 نیست) اخطار من را یک لحظه گوش کنید چون در مخالفتم هم هست. حالا از وقت شما که نیست، یک لحظه گوش کنید.
ببینید! اینجا گفته شرایط مساوی برای احراز مشاغل، شما الان در این قانون یک عده را مستثنی کردید، یک عده را هم از استثناء بیرون آوردید. یعنی عملاً به طور مثال معاونین و دیگر مقامات را که قبلاً مستثنی بودند از استثناء خارج کردید، استثناء یک عده را حفظ کردید. این مستثنیات در واقع شما دوباره تبعیض بین مستثنیات قائل شدید، علاوه بر این من با کل مستثنیات هم مخالف هستم. اگر ما قانون بنویسیم (رئیس ـ حالا اخطارتان وارد نیست، مخالفتتان را بفرمایید) بسیار خوب، نمیپذیرید.
نکتهای که من باید خدمت شما همکاران محترم عرض بکنم؛ عنایت داشته باشید که من خود از امضاکنندگان این طرح هستم و اگر نگاه کنید جزء امضاکنندگان این طرح بودم. البته امیدوار بودم که کمیسیون محترم به این موضوعاتی که الان عرض میکنم توجه میداشت. من در کمیسیون هم اینها را عرض کردم، اینجا باز هم خدمت شما تکرار میکنم خواهش میکنم دقت کنید، با دقت به این موضوع رأی بدهید. این موضوع مهمی است از این حیثی که عرض میکنم.
اولاً از سده آینده مهمترین معضل اجتماعی ما معضل سالخوردگی است. عنایت بفرمایید! مهمترین معضل اجتماعی ما معضل سالخوردگی است. از همین الان باید تدابیر زیادی برای حفظ سالخوردگان، در صحنه نگه داشتن سالخوردگان اتخاذ کنیم. این تدابیری که شما إتخاذ میکنید، این تدابیر اساساً علیه سالخوردگی است. یعنی تحریکات در یک بخش اجتماعی بزرگ که متأسفانه در دهه دوم سده آینده هجریشمسی حدود (25) درصد جمعیت ما را، یعنی جای جوانان امروز خواهند نشست. شما راجع به مشکل اشتغال و جوانان، مسکن، ازدواج چقدر حرف میزنید، دو دهه بعد در این مجلس باید بنشینند به همین نسبت راجع به سالخوردگان و مشکلات آنها حرف بزنند. شما هرچه فاصله آنها را با کار بیشتر کنید، هرچه فاصله آنها را با کار ببرید و هرچه سن بازنشستگی را کاهش بدهید یا سوابق را کاهش بدهید که متأسفانه قانون بازنشستگی کشوری و بسیاری از صندوقها یک محدودیت دارند که ما باید این محدودیت را برداریم. بازنشستگی اجباری نمیشود، بازنشستگی باید به اختیار و تقاضای طرف باشد.
شما به اجبار بازنشسته میکنید، بعد به اجبار میگویید کار نکن، پس به اجبار هم باید بگویید دیوانه شو در منزل بنشین. اینها با هیچیک از موازین بازنشستگی در هیچ کجای دنیا تطبیق نمیکند. مندرآوردی مندرآوردی است، اگر کسی در این تردید دارد همه مقررات بازنشستگی دنیا را جلوی خود بگذارد ببیند شبیه این جایی از دنیا هست که بگویند بازنشسته حق ندارد راه برود، حق ندارد بخوابد، حق ندارد بلند بشود. این چطور قانوننویسی است؟ مگر شما کسانی را که به کار گرفتید اسیر کردید؟ خود شماها که اینجا نشستید (فرهنگی ـ خیلی متشکرم) قربانیان قانونی هستید که دارید تصویب میکنید. ای قربانیان محترم! اگر به این همه سالخورده در نسل بعدی دقت ندارید به خود دقت داشته باشید. این قوانینی که ما برای صندوقها نوشتیم برای زمانی بوده که امید به زندگی (49) سال بوده، نه (73) سال. الان صندوقهای ما (فرهنگی ـ آقای محجوب وقتتان تمام شده، ممنونم) (103) سال بایستی در سده آینده به اصل بازنشسته و بازماندگان پرداخت داشته باشند. تمام منابع کشور را تخصیص بدهید جواب نخواهید گرفت. من نمیگویم که نخبگان گردش نکنند، شما بگویید معاون باید (50) سال داشته باشد حرف درستی است، (30) سال داشته باشد حرف درستی است، ولی شما (رئیس ـ متشکریم) دارید قوانین بازنشستگی را دستکاری میکنید، چرا صندوقها را دستکاری میکنید؟ شما اگر میخواهید دستکاری کنید قانون بیاورید برای گردش نخبگان، میخواهید گردش نخبگان درست اتفاق بیفتد چرا مستثنیات درست میکنید؟ آن هم مستثنیات رنگارنگ، این تبعیض است، تبعیض آشکار است. اجازه ندهید تبعیض به نام قانونگذاری راه بیفتد، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، متشکریم، موافق صحبت کند.

محمد علی وکیلی
سرکار خانم سعیدیمبارکه موافق هستند، بفرمایید.

زهرا سعیدی مبارکه
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
«اللهم رب شهر رمضان»
عرض سلام و ادب دارم و قبولی طاعات. تشکر از همکار بزرگواری که به عنوان طراح ابتدایی طرح وقتشان را به من دادند، تشکر از فراکسیون جوانان که استوار ایستادند و تشکر از کمیسیون اجتماعی و همه همکاران عزیزی که با بیش از (116) امضاء طرح را حمایت کردند. صحبت یک صحبت خیلی مهم است، ما آنجایی که با قوانین بالادستی، با برنامه ششم، با قانون جامع ایثارگری و هر آنچه که به آن ایراد وارد است تابع قوانین بالادستی هستیم. متأسفانه یکسری اطلاعات غلط به همکاران من دادند که من اعلام بکنم که با دقت و درایت روی آنها نظر بدهند. این طرح واقعاً زحمت برده، بیش از یک سال است که دارد پیگیری میشود، یک تیم متحد این کار را کردند و این یک فرصت به جوانان این کشور است.
همکاران عزیز من! پس کی میخواهیم به آنجا برسیم که به جوانترها، حرف من این نیست که یک جوان (30) ساله را بروند معاون وزیر بگذارند، حرف فراکسیون این نبوده، صحبت این است که آن کسی که (40)، (45) سال سابقه کار دارد معاون وزیر و استاندار است و همترازانی که إلی ماشاءالله. ما در دولتی داشتیم، در همین دولتهای جمهوری اسلامی ایران که تمام معاونین استاندار را به عنوان همتراز معاون وزیر زدند و اینها دارند در سیستم اداری ما میچرخند. همکاران عزیز! امروز باید به جوانان این کشور، به جوانترها نشان بدهیم که اگر ایجاد اشتغال با دولت (مجلس) نیست ولی هر کاری از دستش برآمد برای حمایت از جوانها انجام داد. طبق قانون فعلی من در جواب همکار عزیزم آقای محجوب که به زیبایی گفتند، گفتند اصلاً چرا استثناء میگذارید؟ همه را بازنشسته بکنید که ما هم موافق هستیم، منتها اگر یکسری عزیزان با رأی مردم و انتخاب رأی مردم انتخاب میشوند و نمیشود مغایر قوانین بالادستی بود. این ضعف و ناتوانی ما است که نتوانستیم این چرخش مدیریتی را، اگر یک معاون وزیر نتوانسته جانشینپروری بکند که الان با درایت بگوید که این را جای من بگذارید، پس باید متأسف باشیم. اصلاً او مدیر نبوده که جانشینپروری نکرده.
من یک پیشنهاد میدهم؛ حضرت آقا فرمودند که «هیأتهای اندیشهورز» من نمیگویم اتاق فکر، همان هیأتهای اندیشهورز. پیشکسوتان برای ما قابل احترامند. بالله والله و تالله قسم میخورم به عنوان طراح اولیه هیچ نظری نداشتم که بخواهم بگویم پیشکسوتان و باتجربهها کارهایشان قابل ارزش نبوده. در هیأتهای اندیشهورز از فکر آنها از اندیشه آنها استفاده بشود. مشکل ما مشکلات اقتصادی است، ای هیأتهای اندیشهورز، پیشکسوتان، باتجربهها! بیایید گرههای اقتصادی را اگر مشکل حقوق و مزایا و تصمیمگیری نیست گرههای اقتصادی را در هیأتهای اندیشهورز باز بکنید.
من یک توضیحی بدهم؛ مد شده که میآیند بازنشست میکنند میلیاردی پاداش میدهند بعد برمیگردد. خودتان دیدید در بانک مرکزی (28) اسفند یک اتفاق افتاد (1) میلیارد و خردهای پاداش گرفت دوباره برگشت. بدانید مشکلات ما اینها است، به خاطر این قانون هست. همکاران من! همتراز است میتواند برگردد، این را ما باید حلش بکنیم. در هر صورت من انتظار دارم همه بازنشستگان عزیز در کشور ما چه مدیر هستند، چه مدیر نیستند خواهش میکنم به عنوان نماینده نسل جوان از طرف فراکسیون جوانان خودتان با افتخار در هر پست و جایگاهی هستید استعفا بدهید و این فرصت را به یک جوانتر بدهید. هدف ما جوان (30) ساله نیست، آن کسی که (25) سال سابقه کار دارد و شما تربیتش کردید. در هر صورت حرف ما خیلی زیاد است، قشر جوان منتظر هستند این رأی تاریخی مجلس است، با زحمت به اینجا رسیده. خدا میداند خود من برای این طرح، برای انتخاباتم اینقدر زحمت نکشیدم که این طرح به اینجا رسید.
به جوانان نشان بدهید که مجلس میخواهد حمایت بکند. وضعیت موجود ما خوب نیست، اگر با این رویه مدیریتی، من با احترام تمام، ولی عزیزان من! کسی را در این پستها داریم که مستثنی شد رفته دم آسانسور طبقه اول بزند چون طبقه هفت بوده به خاطر عمل و مشکلات و بیماریها نتوانسته به جلسه برسد. مستند دارم میگویم، یک کلیپی فراکسیون جوانان آماده کرده، من از همکاران عزیزم که به تمام لابیها گوش نمیدهند، چون مجلس نشان داده با طرح یکفوریت آن که با رأی قاطع تصویب کرد، من میخواهم به فراکسیون جوانان بگویم به لابیها توجه نکند چون این مجلس قبلاً خودش را نشان داده، در برنامه ششم نشان داده. چه کنیم که به دوران خشکسالی و مشکلات بودجهای کشور خوردیم. یک کلیپ است، نمیخواهم از این برای رأی استفاده کنم، برای اینکه بدانیم ما آقا را هم نگرانش کردیم که ایشان هم در سخنان خود میگویند. یک دقیقه از سخنان مقام معظم رهبری آماده کردند که تأکیدات بسیار ایشان هم در پیام نوروزی که من خودم در صحن امام رضا بودم گوش دادم که تأکید زیادی به جوانان داشتند.
من خواهش میکنم که عزیزی که نوشته من خودم معاون وزیر بودم بازنشسته بودم تلاش میکنم این طرح رأی نیاورد. معاونین عزیز! ما قصد سوءنیت نداریم، میخواهیم این جوانتر بیاید. اگر اجازه بدهید (20) ثانیه، یک دقیقه این کلیپ پخش بشود سپاسگزارم. همکارهای عزیز! جوانان این مرز و بوم و جوانترها و بدنه دولت نگاه آنها به رأی شما است. خدا را در نظر بگیرید مجلس امروز یک حادثه تاریخی است، یکبار برای همیشه حادثه بیافریند. باز هم از همه زحمتکشان نظام که کار را به اینجا رساندند قدردانی و تشکر میکنم، انشاءالله اجرا بکنند و پادوییهایش را به جوانترها بدهید. اگر در (20) ثانیه کلیپ پخش بشود من ممنونم میشود، آقای دکتر! در (20) ثانیه به حرمت (40) میلیون جوان این کشور این یک دقیقه را به ما هدیه بدهید، سپاسگزارم.

محمدحسین فرهنگی
خانم سعیدی وقت گذشته، خیلی ممنون، تشکر میکنم.

محمد علی وکیلی
جناب آقای مرادی مخالف هستند، بفرمایید.

احمد مرادی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم ـ و به نستعین انه خیر ناصر و معین
بنده هم لازم میدانم که سالروز آزادسازی خرمشهر عزیز، خرمشهر غیور را محضر همه مردم رشید ایران اسلامی بالاخص مردم عزیز و مهربان و سختکوش خرمشهر تبریک و تهنیت عرض بکنم.
همه شما عزیزان و نمایندگان محترم میدانید که قانون باید جامع و فراگیر باشد. بنده حقیر ضمن تشکر از طراحان عزیز میخواهم عرض بکنم که در این طرح فقط یک نکتهای مستتر است که اگر به این توجه بشود که آن هم همه میدانیم که مدیون ایثارگران عزیز هستیم، مدیون جانبازان عزیز و آزادگان هستیم. زمانی که جنگ بر ملت ایران تحمیل شد سن، سواد، رنگ و نژاد مطرح نبود. الان که جنگ تمام شده و کشور با آرامش و امنیت است خطکش گذاشتن و اینکه میزان جراحت و حضور را اندازهگیری کردن شاید کار مناسبی نباشد. میخواهم عرض بکنم که تبعیض برای این عزیزان دیگر نباید در مملکت ما جایی داشته باشد، من معتقد هستم هر ایثارگری به هر میزان حضور و به هر میزان درصد جانبازی ارزشمندند و حکومت وظیفه دارد خدمات بدهد. آن زمان اینها به این فکر نبودند که بابت اجر معنوی خود مزد دنیایی بگیرند. حتی آن زمان فکر هم نمیکردند که یک روزی نمایندگانی پیدا شوند به وکالت از مردم در مقابل این از جان گذشتنها تبعیض روا بدارند.
جناب آقای رئیس! اگر این طرح برگشت داده بشود و این نقص فاحش برطرف گردد بنده با قاطعیت رأی مثبت میدهم، چرا که به جوانان این مرز و بوم اعتقاد دارم، چون بهترین جوانان دنیا را داریم که هم باهوشاند، هم سختکوشاند و هم باجرأت و شهامتاند. بازنشستههای عزیز قطعاً میدانند که اگر به سن بازنشستگی رسیدند باید این جولان و این مجال را به جوانان عزیز بدهند و جوانان را باور بکنند، همینطور که جوانان ما هشت سال دفاع مقدس را پیش گرفتند و انشاءالله عرض کردم که اگر آن موضوعی ایثارگری برطرف بشود رأی قاطع همه نمایندگان عزیز برای باور و اعتقادی است که برای جوانان عزیز داریم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

محمدحسین فرهنگی

محمد علی وکیلی
خیلی ممنون. موافق بعد جناب آقای یوسفنژاد هستند، بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
تبریک به مناسبت آزادسازی خرمشهر توسط نیروهای اسلام و رزمندگان جبهههای حق علیه باطل و تشکر از مخالفین محترم و تقدیر از برادر عزیزم که به عنوان مخالف صحبت کردند، منتها مشروط صحبت کردند گفتند من هم موافق هستم به شرطی که در مورد ایثارگران و دیگر افراد ملاحظاتی را ما در نظر بگیریم که این در جزئیات است. به نظر میرسد که وقتی در مورد کلیات ما صحبت میکنیم نظر ایشان هم به عنوان کلیات موافق است و من از این بابت ممنون هستم.
مطلع هستید که جامعه اداری ما، نظام اداری ما نظام بیماری است و در بررسیهای میدانی که انجام گرفته یکی از مسائلی که مربوط به این بیماری هست مسأله نیروی انسانی، مدیریتها، سوءتدبیر و سوءمدیریتها، دانش فنی مدیران ما و بسیاری از مسائلی که مربوط به نیروی انسانی هست به خودش اختصاص داده. ما با جامعهای روبهرو هستیم که نسل سوم بعد از انقلاب الان در مسیر اداری قرار گرفتند و نسل دوم و نسل اول با تجربیات اندوختهشده تحصیلی تجربی قابل و مناسب برای اداره امور الان منتظر تصمیم مجلس هستند.
در یک چنین وضعیت و شرایطی ما در مملکت حدود (2000)، (3000) نیروی مدیریتی داریم که پستها دست به دست میشود. از یک جایی بازنشسته میشود میرود در یک جای دیگر، از یک جای دیگری بازنشسته میشود در یک جای دیگری میرود. این برای نظام اداری ما خوب نیست، ما نیاز داریم که دستگاههای اداری ما، نظام اداری ما برای بهرهوری، برای راندمان نیاز به نیروی محرکه دارد که این نیروی محرکه تحصیلکردههای ما، دانشآموختگان ما، جوانان ما که تجربیات نسبی دارند و اکنون تمام مدارج اداری را طی میکنند، وقتی میخواهند به بهرهوری و اثرگذاری اداری برسند میبینند که یک کس دیگری که (30) سال، (35) سال در این مملکت خدمت کرده، با دانش قبلی، با نیروی کمتر الان پستش را اشغال کرده. این هدف و این فرصت و این مخاطرهای که در این ارتباط و تهدیدی که در این ارتباط وجود دارد منجر شده که (116) نفر از نمایندگان مجلس با دقت و با حکمت برای اینکه این انگیزهها، برای این شادابی، برای اینکه این متناسبسازی نیازهای حرفهای اداری ما را با جوانان ما تطبیق بدهند و به جوانان ما احترام بگذاریم که جنگ را اداره کردند، سازندگی را انجام دادند و الان برای اداره امور مملکت هم میتوانند مؤثر باشند آمدند این را امضاء کردند. اتفاقاً به درستی این را امضا کردند، برای جوانان ما باید فرصتهای مناسب اداره کشور را فراهم بکنیم. برای سپردن مسئولیتها به جوانها هرچند هزینه داشته باشد باید دقت بکنیم، باید این شرایط را تسهیل بکنیم. این فرموده شهید بهشتی است که مسئولیتها را به جوانان بسپارید هرچند هزینه زیادی داشته باشد. واقعاً هزینه ندارد، این سرمایهگذاری برای نظام اداری است. نظامی که برای آن ما مشکلات عدیدهای داریم که قطعاً یکی از این مشکلات همین است.
اگر بخواهیم بهرهوری و راندمان را در نظام اداری افزایش بدهیم حتماً باید به نیروی انسانی توجه کنیم، حتماً باید در مورد نیروی انسانی به جوانان بها بدهیم، به جوانان زن و مرد که تحصیلکرده هستند و این استعدادها در این نظام مقدس جمهوری اسلامی پرورش یافتهاند. این استعدادها باید جایگزین بشوند تا چالشهای اداری را برطرف کنند.
اداره نظام اداری بر مبنای فکر قدیمی ممکن نیست، حتماً باید تلفیقی از جوانان و تحصیلکردهها باشد. اگر میخواهید از دانش و فکر و سرمایهای که این بازنشستهها از نظر فکری دارند استفاده کنید، میتوانید باید در اتاقهای فکر در سیاستگذاریها و برنامهریزیهایی که غیرمدیریتی است استفاده کنید.
این مزایای پختگی جوانی و جوانان را باید توأم در نظام اداری ملاحظه کنیم که در این طرح وجود دارد. اگر ما در چنین شرایطی قرار بگیریم در سطح عالی، صحنه مدیریتی، صحنه سیاسی، صحنههای اجتماعی، سطوح مختلف ملی و در سطح استانها و شهرستانها اگر چنین شرایطی ایجاد شود (فرهنگی ـ متشکر) حتماً ما میتوانیم بر مشکلاتی که در نظام اداری ما وجود دارد فائق شویم.
بنابراین به جوانان اعتماد کنیم، به زن و مرد جوان تحصیلکرده باتجربه اعتماد کنید و نظام اداری را به دست آنها بسپارید. قطعاً ضرر نمیکنید، قطعاً نظام اداری ما بهتر خواهد شد، قطعاً فکر جدید، اندیشه جدید، علم جدید و اتمسفر جدید در چنین فضای اداری میتواند به نظام اداری ما کمک کند و نظام ما را بیمه کند. به این جوانان اعتماد کنید (رئیس ـ متشکریم) و اعتقاد داشته باشیم که جوانان میتوانند گرهگشا باشند، در حل مشکلات کمک کنند، از فکر و اندیشه آنها حتماً باید بهرهمند شویم، وظیفه و تکلیفمان این است. من ممنون هستم و امیدوارم با رأی بالا به حضور جوانان جنبه واقعی، عملیاتی و میدانی ببخشید. ممنون و متشکر.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، نفر بعدی را دعوت کنید.

محمد علی وکیلی
مخالف بعدی جناب آقای رجبی هستند، بفرمایید.

فرج اله رجبی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران گرامی! اگر توجه بفرمایید من چند تا نکته را عرض کنم، شاید کمک کند. اولاً ضمن تشکر از تهیهکنندگان این طرح، اما این چه وضعیتی است که ما هر از مدتی هیجاناتی را در مجلس ایجاد میکنیم که واقعی نیست؟ ما در مملکت و جوانانمان ایجاد هیجان میکنیم، ولی هیجان واقعی نیست. فکر میکنند اگر این قانون شما تصویب شود صدها شغل ایجاد میشود، در حالی که میدانید اینطور نیست و اگر این قانون تصویب نشود فکر میکنند اجحاف شده در حالی که اینجا اینطور نیست. از این قانون نباید در جوانان ما توقع زیادی ایجاد شود، واقعیت این است که این در هر برش زمانی حرف (200)، (300) تا آدم است. اگر این قانون تصویب شود معنایش این نیست که فردا فرصت و موقعیت شغلی برای جوانان ما ایجاد میشود. این القای مطلب نادرست به جوانان است. ما مشکلات جدی در حوزه اشتغال داریم، باید به این مشکلات برسیم و حل کنیم.
جوانان! وقتی ما میگوییم در وزارت آموزش و پرورش (120) هزار نیرو اضافی است، در وزارت نفت (100) هزار نیرو اضافی است، در شهرداریها (350) هزار نیرو اضافی است، در متروی تهران (4000) نیرو اضافی است، در صدا و سیما (12) هزار نیرو اضافی است، مشکل جوانان ما با حرف یا اضافه کردن (200)، (300) آدم در یک مقطع زمانی حل میشود؟ چرا به جوانانمان راست نمیگوییم؟ چرا شعارزده هستیم؟ چرا حرفهایی میزنیم که در جامعه توقع ایجاد میکند، ولی محتوای این طرح هرگز نمیتواند خواسته جوانان ما را برآورده کند، ما فقط داریم آدرس غلط به جوانان میدهیم.
ما اگر میخواهیم کار بدهیم و راست میگوییم برویم پارامترهای بازنشستگی را اصلاح کنیم، برویم سنوات خدمت را اصلاح کنیم. اساساً وقتی که مشکل ما در برنامهریزی این است که کوچک کردن دولت است، بحثمان با این (200)، (300) تا مشکل حل نمیشود. باید به جوانان گفت ما باید برویم دولت را کوچک کنیم و این یک واقعیت است. چرا این واقعیت را به جوانان نمیگوییم؟ چرا شما به جوانان آدرس غلط میدهید؟
من خدمت دوستان عرض میکنم، ما یک بار تجربه اینطور حرکتها را داشتیم و یادتان است که در دولتهای هشتم و نهم آمدند همه را از ادارات لودری بیرون ریختند. اصلاح شد؟ واقعاً الان سرمایه انسانی ما بهتر است؟ به مردم راست بگوییم، درست بگوییم.
من عرض میکنم، همکاران گرامی! اگر دقت بفرمایید ما در طی (10) دوره مجلس شورای اسلامی حتی بدون احتساب کسانی که دو بار، سه بار یا چهار بار نماینده شدهاند، کلاً (2900) نماینده داشتیم. در سطوح دیگر همه را جمع کنیم به (10) هزار نفر آدم نمیرسد و از این (10) هزار نفر آدم فقط (5) درصدشان مشمول این قانون میشود، یعنی (500) نفر. چرا داریم به جوانانمان یک فضایی میدهیم که بعد فردا فکر کنند اگر این قانون تصویب شود در باز میشود و دهها نفر میآیند؟
خدمت شما عرض کنم که اگر همین قانون تصویب شود ظرف دو ماه ساختار اداری مملکت به هم میریزد. همین الان (12) استاندار را باید عوض کنیم، تعداد زیادی معاون وزیر را باید عوض کنیم، تعداد زیادی سفیر را باید عوض کنیم. در چنین شرایطی ما میخواهیم با این قانون ساختار اداری مملکت را به هم بریزیم؟ این چه کاری است که میخواهیم انجام بدهیم؟ با چه شعار و برنامهای؟
من خدمتتان عرض کنم که اگر شما راست میگویید، اجازه بفرمایید! شما گفتید استخدام بازنشسته در سمت مشاور درست است، یعنی هر کسی میتواند هزار مشاور بگیرد. (همهمه نمایندگان)

محمد علی وکیلی

علی اردشیرلاریجانی
یک لحظه اجازه بفرمایید ما مطالبشان را بشنویم.

فرج اله رجبی
از اینکه به ابراز احساسات توجه میکنید متشکر هستم، ممنون هستم که بالاخره یکی توانست توجه شما را جلب کند. شما گفتید انتخاب به عنوان مشاور مجاز است، یعنی یکی میتواند دهها بازنشسته را به عنوان مشاور استخدام کند. پس منظور شما چیست؟ چرا درست نمیگویید؟ در مورد این مسأله فرق بین ایثارگران، جانبازان و خانوادههای شهید چیست که شما آمدید آنها را از یک موضوع محروم کردهاید؟
علیایحال من فکر میکنم یک؛ این طرح فاقد آن جاذبهای است که دوستان طراح میگویند. دو؛ فقط در هر برش زمانی راجع به (200)، (300) نفر داریم صحبت میکنیم. سه؛ موضوع راجع به ایجاد اشتغال و فضا برای جوانان نیست. چهار؛ همچنان ادامه مسیر افراطیگری در قانونگذاری است. ضمناً عمر قانون فعلی دو، سه سال بیشتر نگذشته، اجازه بدهید این قانون تست شود تا ببینیم چیست، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی

محمد علی وکیلی
موافق آخر جناب آقای طاهرخانی هستند، بفرمایید.

بهمن طاهرخانی
موافق
به نام خدا
ضمن آرزوی قبولی طاعات و عبادات، همکاران عزیز، خانمها و آقایان! در رابطه با این موضوع آن چیزی که بنده عرض میکنم نه بحث احساساتی است و نه جهت سیاسی دارد. با توجه به سبقه کاری خودم که کار قضائی بوده و سالیان طولانی کار قضائی کردم، آن چیزی که استنباطم از مبانی حاکمیتی کشور است به سمع و استحضار شما میرسانم.
ببینید! (40) سال از نظام مدیریتی کشور ما گذشته و متأسفانه اداره جامعه ما و تمشیت امور کشور به کندی دارد پیش میرود و لذا آن چیزی که امروز احساس میشود با توجه به اصول (28) و (29) و همینطور اصل (20) قانون اساسی و همینطور اصل سوم قانون اساسی در فصل اول، به هر حال آن چیزی که منشور وفاق و اتحاد ملت ماست قانون اساسی است. در قانون اساسی دولت را مکلف دانسته که دولت برای مردم و جوانان تأمین شغل کند. بنابراین اگر ما بخواهیم حرکتی را انجام بدهیم که روزنهای برای سوءاستفاده ایجاد نکند عمل به قانون اساسی است که منشور اتحاد برای همه مردم است و دولت و همه قوا موظفند در چارچوب قانون اساسی حرکت کنند.
در بند «الف» ماده (71) قانون مدیریت خدمات کشوری رؤسای سه قوه و شورای نگهبان را اشاره کرده، در بند «ب» معاون اول رئیسجمهور، در بند «ج» نمایندگان مجلس و معاونان رئیسجمهور. این قانون میگوید که همین سه گروه میتوانند از لحاظ حقوقی و قانونی به کارشان ادامه بدهند، سایر گروهها مثل مدیران کل و از این طیف و بخش باید بازنشسته شوند و اعاده به کار اینها از نظر قانونی برخلاف مقررات قانون است.
ما با توجه به قانون اساسی که تکلیف دولت و حاکمیت نسبت به آحاد مردم است باید مشاغل خوبی را ایجاد کنیم و جوانها براساس اشتیاق و تخصصشان در آن شغلها به کار گرفته شوند. شما همه مستحضرید امروز آن چیزی که آمار و اطلاعاتی که از اشتغال به کار جوانان داده میشود با مراجعاتی که به دفاتر خود شما است، این برخلاف واقع است. میبینید که جوانان بیکارند، معترضند و دغدغه اصلی خانوادهها اشتغال فرزندانشان است. من میپذیرم که اگر این مسأله به تصویب برسد مشکل اساسی ما را حل نخواهد کرد، اما بخشی از مشکلات ما را حل خواهد کرد و از اینکه جوانها امیدوار خواهند شد که در نظام جمهوری اسلامی قانون ملاک است، ضابطه تعیین تکلیف مردم قانون است نه سلیقهها، جناحبندیهای سیاسی و موضعگیریهای احساساتی. همین موجب میشود و انگیزه میدهد که جوانان ما پویا و بانشاط شوند، خودشان را در رقم زدن مسائل کلی و امنیتی کشور دخیل قرار بدهند، بدانند که اینها هم در جامعه اسلامی جایگاهی دارند و لذا به عقیده بنده آن چیزی که امروز خیلی ما را عذاب میدهد همین بحث بیکاری است.
ببینید! ما در اصطلاح جامعهشناسی اشتغال یا جامعهشناسی انسانی یک عنوانی داریم به عنوان «بیکاری پنهان». همه ما میدانیم، به دفاتر ما مراجعه میکنند، چقدر از جوانها مشکل دارند و همین مشاغلی که ظاهراً شغل است، مثل اینکه در کنار خیابانها بنشینند دستفروشی کنند و یا مثلاً یک ماشینی را کنار خیابان بگذارند و بخواهند آنجا یک اقلامی را بفروشند و درآمدی داشته باشند، این شغل نیست، این هر لحظه ضربهپذیر است. فلذا ما به عنوان عقلای جامعه و مجلس به عنوان مرکز تصمیمگیریهای کشور باید طوری برخورد کنیم که رعایت اصول قانون اساسی را هم کرده باشیم.
ما چقدر توانستیم جامه عمل بپوشانیم و تحقق بدهیم آن چیزی که در اصول قانون اساسی به عنوان اینکه دولت را مکلف دانسته است برای مردم شغل ایجاد کند، چقدر توانستیم به این جامه عمل بپوشانیم، چقدر توانستیم برای مردم امنیت و اطمینان خاطر ایجاد کنیم که در آینده فرزندانشان به محض فارغالتحصیل شدن در رشتههای مختلف، گرچه ما در این قسمت هم کار نکردیم که بنا بر نیازهای کشور دانشگاههایمان را توسعه بدهیم، با این اوصاف به هر حال ما امنای ملت هستیم، باید امهات مسائل کشور را در نظر بگیریم. مگر در همین جنگ تحمیلی جوانهای ما نبودند که فرماندهی جنگ را میکردند؟ شهدایی که خودتان مثل شهید همت، شهید باکری، شهید زینالدین و دیگران، اینها جوانهایی بودند که جبهه جنگ را اداره میکردند. مگر ما در پیروزی انقلاب با اینکه تجربه حاکمیتی نداشتیم، با اینکه در دنیا هیچ نظامی با این تفکر و با این سیستم و با این رژیم حقوقی در دنیا وجود نداشت، مگر جوانهای ما نبودند که کشور را اداره میکردند؟ مگر وزیر نفت یا مثلاً جناب آقای ولایتی (رئیس ـ متشکریم) مگر اینها چطوری کشور را اداره میکردند، اینها جوان بودند، شهید تندگویان، همه اینها جوان بودند.
فلذا توصیه بنده این است، عرض کردم تحلیل بنده یک تحلیل حقوقی است و نه بحث احساساتی. ما باید طوری عمل کنیم که خدایناکرده جوانان در مقابل ما قرار نگیرند. (رئیس ـ متشکریم، وقتتان تمام شده) اگر هم بناست از باتجربهها استفاده کنیم بیاییم یک راهکار قانونی در مجلس پیدا کنیم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون. اخطار دارند، بفرمایید.

غلامرضا کاتب
جناب آقای فرهنگی اخطار دارند، بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! من اخطار اصول (110) و (75) قانون اساسی را دارم. ضمن اینکه در برخی از موارد هم ابهاماتی در متن وجود دارد که یا بفرمایید قبل از کلیات در جزئیات اصلاح خواهیم کرد، یا بالاخره چه تصمیمی صلاح است بگیرید. منتها اخطارم مربوط به عبارتی است که در انتهای پاراگراف دوم آمده که بهکارگیری بازنشستگان نیروهای مسلح، وزارت اطلاعات در دستگاه متبوع خود صرفاً به عنوان مشاور مجاز است. ممکن است در تدابیر فرماندهی معظم کل قوا سیاستها و مجوزها و تدابیر دیگری وجود داشته باشد که این تدابیر را اگر رعایت کنند بشود چنین موضوعی را پذیرفت. ضمن اینکه این مشاور را که به شکل وسیع اجازه دادهاند، شاید این شامل دهها هزار یا صدها هزار نفر شود. آیا منظور این است که چنین اجازهای میخواهیم بدهیم که آن وقت مغایر با اصل (75) میشود. درست این است که این اخطار در جزئیات داده میشد، منتها چون الان ابهاماتی وجود دارد، ممکن است در رأی به کلیات هم اثر بگذارد این را تعیین تکلیف بفرمایید که آیا امروز در جلسه قابل اصلاح است یا به کمیسیون برمیگردانید، درخصوص این دو موردی که به عنوان اخطار عرض کردم تصمیمگیری شود.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون. عرض شود که اخطار آقای فرهنگی در مورد نیروهای مسلح اخطار واردی است، چون نیروهای مسلح تابع نظامات خاص تدابیر فرماندهی کل قوا کار را انجام میدهند و ممکن است این با تدابیر ایشان تباین داشته باشد. بنابراین اشکال اصل (110) را دارد. منتها ما الان در کلیات هستیم، اگر کلیات رأی آورد آن وقت در جزئیات این اخطار یا ابهاماتی هم که فرمودند ابهام دارد، ابهامات را باید رفع کنیم. بنابراین اگر الان دوستان اخطار دارند اخطارهایشان را بگذارند، چون الان داریم کلیات را بحث میکنیم. اخطار راجع به کلیات است؟ بنابراین من اخطار آقای فرهنگی را وارد میدانم، به رأی نمیگذارم چون هنوز کلیاتش رأی نیاورده، اگر رأی آورد حتماً اخطار را به رأی میگذاریم.

غلامرضا کاتب
جناب آقای رئیس! آقای ادیانی هم تذکر دارند.

علی اردشیرلاریجانی

سیدعلی ادیانی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم عنایت کنند. جناب آقای دکتر لاریجانی عزیز! تذکر من ناظر به ماده (145) و رسیدگی به طرح و لوایح در بحث کلیاتش است. نکته اول این است که برادران موافق و مخالف در بحث کلیات واقعاً وارد جزئیات میشوند. این یا اشکال در آییننامه ماست، یا اشکال در رویه است. کلیات، کلیات است. همین نکته زیبا و متقنی که جنابعالی در پاسخ و اخطار برادر عزیزم جناب آقای دکتر فرهنگی فرمودید، ما الان در کلیات هستیم، الان اینجا به جزئیات اخطار برنمیدارد، همانطور که جنابعالی اشاره کردید. من استدعا میکنم کلیات قضیه را اگر آنجایی که نقص آییننامه ماست، رسیدگی به کلیات مفهوم، چارچوب و مصادیق دارد، نباید وارد جزئیات شویم. در جزئیات است که به جزئیات میپردازیم، این نکته اول. نکته دوم؛ دوستان به کلیات رأی بدهند.

علی اردشیرلاریجانی
الان شما دارید تذکر آییننامه میدهید، توصیه میفرمایید، کدام است؟

سیدعلی ادیانی
نه، تذکر من است که دوستان در بحث کلیات وارد جزئیات نشوند (رئیس ـ من که پاسخ دادم) و اخطار غیر مرتبط و جزئی را ندهند. ما الان مدیرانی داریم که بعضیها از لحاظ شنوایی و گفتاری و فیزیکی، (رئیس ـ متشکریم، ما از ارشادات شما تشکر میکنیم) ما الان مدیرانی داریم که نمیبینند، نمیشنوند. بگذارید جوانان به میدان بیایند به کار بچسبند، همانطور که جنگ را جوانان پیروز کردند.

علی اردشیرلاریجانی
آقای ادیانی! تذکرتان که وارد نیست، ولی ارشاداتتان مغتنم است، متشکریم. الان بحث کلیات است، اجازه بدهید دولت و کمیسیون نظرشان را بدهند، بعد اگر رأی آورد انشاءالله اخطارها را در جزئیات لحاظ کنیم. دولت بفرمایید.

سید صدرالدین صدری نوش آبادی
بسم الله الرحمن الرحیم
محضر نمایندگان محترم سلام عرض میکنم و آرزوی قبولی طاعات و عبادات همه عزیزان. (فرهنگی ـ شما بفرمایید که از کدام دستگاه تشریف آوردهاید؟) سازمان اداری و استخدامی کشور. (فرهنگی ـ بفرمایید.)
نمایندگان محترم مستحضر هستند که بند (8) سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری بهرهگیری از تجارب بازنشستگان را تأکید دارد و قانون ممنوعیت بهکارگیری بازنشستگان که در سال 1395 به تصویب مجلس محترم رسیده، در تبصره (1) خود ظرفیتی را ایجاد کرد که دولت بتواند از ظرفیت یا تجربه بازنشستگان محترم استفاده کند. من برای اینکه مصادیق این ظرفیتی را که مجلس برای دولت برای بهکارگیری بازنشستگان ایجاد کرده کمی روشنتر عرض کنم و بعضی از آمارهایی که دوستان دادند را تصحیح کنم، میدانید که در ماده (71) قانون مدیریت خدمات کشوری پنج بند برای مقامات ذکر شده است. آنچه در این قانون قصد دارد که تبصره (1) مادهواحده قبلی را اصلاح کند اشاره شده است که بندهای «الف»، «ب» و «ج» از این قانون مستثنی هستند و میتوانند به کار گرفته شوند. دوستان عزیز مستحضر هستند که بندهای «الف»، «ب» و «ج» چه در این قانون بیاید و چه در این قانون نیاید، ساز و کارهای افراد در این سه بند در قوانین دیگر از جمله قانون اساسی مشخص شده که عمدتاً با ساز و کارهای انتخابی هستند. ساز و کار انتخاب ریاست محترم جمهور، ریاست محترم مجلس، رئیس محترم قوه قضائیه در قانون مشخص شده، چه در این قانون ممنوعیت ایجاد شود و چه نشود برای انتخاب آنها فرقی نخواهد کرد.
همینطور بندهای «ب» و «ج»، دوستان مستحضر هستند در قسمتی از بند «ب» نمایندگان محترم مجلس هستند، نمایندگان محترم مجلس هم که به انتخاب مردم انتخاب میشوند، وزرا به انتخاب دوستان عزیز در مجلس انتخاب میشوند و معاونین رئیسجمهور به استناد اصل (124) قانون اساسی توسط رئیسجمهور انتخاب میشود پس اینکه ما این سه قشر را مستثنی از این قانون میکنیم عملاً معنا و مفهومی ندارد. آن چیزی که به عنوان ظرفیت در اختیار دولت قرار گرفته بود تبلور آن در بندهای «ه» و «د» ماده (71) است، یعنی آقایان سفرا، استانداران و معاونین وزرا.
حالا نمایندگان محترم مجلس و طراحان محترم طرح دغدغهای داشتند که در مقدمه طرح آمده، یعنی براساس این دغدغه آمدند اصلاحیه را طراحی کردند و تقدیم مجلس کردند. آن دغدغه این است که دولت با تفسیر ناصواب و بهکارگیری حداکثر آمده این اتفاق افتاده و از بازنشستگان استفاده کرده است. کل مشمولین ماده (71) در بندهای «ه» و «د» آن را بیرون آوردیم، حدود (850) نفر هستند، کل مشمولین این بند (850) نفر هستند. آماری را که دیروز از سامانه «کارمندایران» گرفتیم، کسانی که برای بهکارگیری از بازنشستگان در دستگاههای اجرایی از ما شناسه گرفتهاند (69) نفر هستند.
یکی از نمایندگان محترم فرمودند که مگر ما چند تا معاون وزیر داریم که آمدند (69) نفر را از بازنشستگان استفاده کردهاند. دوستان اشتباه نفرمایند، (69) نفر معاون وزیر نیستند، (69) نفر از مجموع (850) نفر مشمول بندهای «ه« و «د» ماده (71) هستند. یعنی دولت کمتر از (10) درصد افراد مشمول را از بازنشستگان استفاده کرده است. آیا کمتر از (10) درصد در حقیقت استفاده حداکثری است که ما از آن تحت عنوان استفاده حداکثری یاد میکنیم؟ قطعاً اینطور نیست. پس دغدغهای را که نمایندگان محترم مجلس در این مورد دارند، دولت هم خودش داشته و در موارد ضرورت از بازنشستگان استفاده کرده است.
از آنجایی که مقام معظم رهبری در بند (8) سیاستهای ابلاغی نظام اداری فرمودند که ما باید بهرهگیری از بازنشستگان را داشته باشیم، اگر این کلیات یا اصلاحیه رأی بیاورد به معنای این است که با سیاستهای کلی مقام معظم رهبری در نظام اداری مغایرت دارد، بالطبع با اصل (110) قانون اساسی مغایرت خواهد داشت. غیر از مغایرت با اصل (110)، (رئیس ـ متشکریم) مغایرت با اصل (126) قانون اساسی که اختیارات رئیسجمهور را در امور اداری و بهکارگیری نیرو محدود میکند هم مغایرت خواهد داشت.
دوستان یک دغدغه دیگری در رابطه با طراحی این طرح دارند و در این جلسه هم به آن بسیار تأکید شد این است که ظرفیتی برای جوانان ایجاد کنیم. آیا (69) نفری که در مجموع در دولت به کار گرفته شدهاند میتواند ظرفیتی برای جوانان ایجاد کند؟ (فرهنگی ـ خیلی متشکر) قطعاً این اتفاق نمیافتد. اگر اجازه بفرمایید من یک نکته دیگر را هم عرض کنم و عرایضم را ختم کنم. (فرهنگی ـ وقت شما تمام شده) خواهش میکنم، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی

محمدحسین فرهنگی

زهرا ساعی
بسم الله الرحمن الرحیم
در گزارشی که بنده دادم اعلام کردم کمیسیون امنیت نظرش را نداده که اعلام کرده است. همکاران محترم توجه بفرمایید، ببینید! بحثی که ما داریم اصلاً تولید اشتغال نیست، بحث ما نحوه مدیریت است، نگاه مدیریتی باید تغییر کند، کشوری که اکثر آن جوانان متخصص با داشتن دیدگاههای نو و جدید هستند، چرا باید مدیرانی داشته باشد که بخواهد آنها را به شیوه سنتی و به شیوه نگاههایی که آزموده شده و اینها را تجربه کردهاند، اصلاً یک نفر مدیر، ما باید عرصه را باز کنیم. دوستان میگویند (200) نفر، (300) نفر، (600) نفر. مگر کم است؟ ما در حوزه مدیریت داریم صحبت میکنیم نه در حوزه کارمند معمولی. با این فرض که ما میگوییم چرخه اداری را طی کردهاند، یعنی یک فردی که حائز احراز شرایط مدیریتی است، نه بیایند یک فرد (20) ساله را بگذارند. یک جوان که میگوییم که آمده استخدام شده، سالهایی را طی کرده، کسب تجربه کرده است. طبق همان آییننامههای دستگاههای اجرایی الان آماده پذیرش مدیریت است. چرا ما مانع ایجاد میکنیم؟ دولت محترم مسائلی را مطرح میکنند که واقعاً وهن مجلس است، به این صورت نیست. همترازی را که مطرح میکنیم خیلی تفسیرپذیر میشود، تعداد خیلی بیشتر از اینها است. خواهش من این است که همکاران محترم کلیات را رأی بدهند، ما در جزئیات میتوانیم ورود کنیم و مواردی را که در حوزه ایثارگران هست هم تغییر بدهیم. سپاسگزار هستم.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
برادر عزیزم جناب آقای سلیمی اخطار دارند، جناب آقای رئیس! آقای کواکبیان و هم آقای سلیمی هر دو اصرار دارند.

علی اردشیرلاریجانی
اگر برای کلیات مؤثر است بگویند.

غلامرضا کاتب
آقای سلیمی بفرمایید. آقای کواکبیان! شما بعد از آقای سلیمی بفرمایید.

علیرضا سلیمی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! من فارغ از محتوا اخطار اصول (126) و (3) قانون اساسی را دارم. در اصل (126) اینطور آمده؛ رئیسجمهور مسئولیت امور اداری و استخدامی کشور را مستقیماً به عهده دارد. براساس (122) هم آقای رئیسجمهور باید در مقابل مجلس پاسخگو باشد. اگر ما اینجا در اختیارات و وظایف آقای رئیسجمهور محدودیت ایجاد کنیم قطعاً نمیتوانیم از آقای رئیسجمهور سؤال کنیم. مضافاً بر اینکه این نحو قانوننویسی قطعاً با بند (9) اصل (3) قانون اساسی هم که رفع تبعیض ناروا است مغایرت دارد. حالا ممکن است تبعیض ناروا را توجیه کند، ولی اصل (126) را جنابعالی رئیس ما هستید، هر طور بفرمایید که وارد است یا نه.

علی اردشیرلاریجانی
جناب آقای سلیمی! اصل (126) چه میگوید؟ میگوید: «رئیسجمهور مسئولیت امور برنامه و بودجه و امور اداری و استخدامی کشور را مستقیماً به عهده دارد». در چارچوب قانون دیگر وگرنه ما قانون خدمات مینویسیم چطور مینویسیم؟ قانون خدمات مینویسیم، میگوییم آقای رئیسجمهور! برای امور استخدامی در چارچوب این قانون شما شخصاً مسئولیت دارید. نه اینکه چون این اصل آمده رئیسجمهور در امور استخدامی هر کار دلش خواست میتواند انجام دهد. در چارچوب قانون باید انجام بدهد، اشکال وارد نیست.

غلامرضا کاتب
جناب آقای رئیس! آقای کواکبیان اصرار دارند.

علی اردشیرلاریجانی
آقای کواکبیان! شما هم بفرمایید.

مصطفی کواکبیان
بسم الله الرحمن الرحیم
عزیزان! البته من در ما نحن فیه یک نکتهای داشتم، اما آقای رئیس! چون شما معمولاً در اواخر جلسات تشریف میبرید در دستور جاری هم یک تذکر آییننامه دارم.

علی اردشیرلاریجانی
حالا آن را بعداً بفرمایید.

مصطفی کواکبیان
شما بعداً میروید، مسأله مهمی است.

علی اردشیرلاریجانی
به هر حال اینجا رئیس دارد، هر کسی هست جوابگو است.

مصطفی کواکبیان
اگر اجازه بفرمایید یک دقیقه بیشتر نیست.

علی اردشیرلاریجانی

مصطفی کواکبیان
من در بحث این مسأله، عزیزان چه اصلاحطلب و چه اصولگرا، فراکسیون جوانان برای اولینبار یک طرح آورده است.

علی اردشیرلاریجانی
آقای کواکبیان! الان اخطارتان چیست؟

مصطفی کواکبیان
تذکر آیین نامه
بحث من ماده (156) آییننامه داخلی است. من میخواستم عرض کنم شما حماسه سوم خرداد را فرمودید که جوانان آفریدند، سالروز حماسه دوم خرداد هم امروز است که جوانها تأکید میشوند، دولت هم شعار جوانگرایی داده است. این بحث مهم است، اما من مسأله مهمتری را دارم. اتفاقی که دیروز در مجلس افتاد حضرتعالی به هر دلیلی بحث کردید که دو هفته آن لایحه مبارزه با تأمین مالی تروریسم به تأخیر بیفتد، اما ماده (156) میگوید کمیسیون ظرف یک هفته باید گزارشش را بدهد. ما در کمیسیون بحث کردیم، شنبه هم جلسه فوقالعاده گذاشتیم، (رئیس ـ زودتر بدهند بهتر است) اگر شما محبت کنید در هفته آینده در دستور قرار بدهید. (رئیس ـ بله، من دیروز هم گفتم) طرح را هم که گفتیم موافقیم، خیلی ممنون.

علی اردشیرلاریجانی
من دیروز هم گفتم که اگر بتوانند ظرف یک هفته بدهند بهتر است، منتها چون یک هفته سرکشی به مناطق دارند ما از آن جهت گفتیم دو هفته وگرنه زودتر بدهند که ما زودتر در دستور میگذاریم. اگر اجازه بدهید ما رأیگیری را انجام بدهیم. آقای جعفرزاده اخطار دارند. من خواهش میکنم، اگر رأی آورد اخطارها را میتوانیم در بخش جزئیات رسیدگی کنیم. آقای جعفرزاده بفرمایید.

غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای لاریجانی! من خواهش میکنم همکاران من فقط به یک نکته توجه کنند، بعد هر کاری میخواهید بکنید انجام دهید، هر رأیی میخواهید بدهید، بدهید.

علی اردشیرلاریجانی

غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی
آقای لاریجانی! اجازه بدهید کلام من منعقد شود.

علی اردشیرلاریجانی

غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی
آقای دکتر ببینید! در بند «چ» ماده (87) برنامه ششم توسعه آمده کلیه ایثارگران را مشمول این داستان کرده، ماده (60) قانون جامع خدماترسانی ایثارگران این را انجام داده، الان در آستانه سوم خرداد سالروز پیروزی و روز ملی مقاومت و ایثار و پیروزی، هدیهای که شما دارید به ایثارگران میدهید از این خدمتی که میگیرند، حذف شدهاند. ما چرا این کار را داریم انجام میدهیم؟ باشد، اشکالی ندارد، فقط ایثارگرانی که صدای من را میشنوند بدانند، الان نمایندگان در آستانه روز ملی مقاومت، ایثار و پیروزی برای ارج گذاشتن به همه زحماتی که آنها کشیدند و این جنگ هشتساله را پیش بردند، الان میخواهند آنها را از یکسری از خدمات حذف کنند. آقای دکتر! قاعده این است، چرا شما چنین اجازهای میدهید؟

علی اردشیرلاریجانی
آقای جعفرزاده ببینید! اولاً شما یا باید اخطار بدهید یا تذکر. این نکتهای که شما میگویید اگر منظورتان این است که خلاف برنامه است بحث دیگری است. اما از نظر آییننامهای که اخطارتان وارد نیست. آن قانونی که آقای جعفرزاده میگویند مربوط به برگشت به کار ایثارگرانی است که بازنشسته شدهاند. اینجا میخواهد بگوید در این پستها نمیتوانند قرار بگیرند، مگر این خصوصیات را داشته باشند، دو شأن است. البته نگارش اشکال دارد، باید در جزئیات حتماً درست کنیم، من قبول دارم اشکال دارد. باید با رعایت قانون برنامه هم بیاید، بعضی از اشکالاتی که الان آقای فرهنگی هم فرمودند وارد است، ولی دو شأن است. یک شأن این است آیا ایثارگرانی که بازنشسته شدهاند میتوانند به کار معمولیشان برگردند. یکی اینکه آیا در این سمتها میتوانند باشند. (ذوالنوری ـ اسم ما در لیست بوده و الان نیست، میخواهیم توضیح بدهیم) اگر شما اخطارتان را وارد میدانید بگویید. به آقای ذوالنوری هم اجازه بدهید اخطارشان را بگویند. من که دارم توضیح میدهم. لذا در این قضیه دو شأن است، این دو تا در جزئیات حتماً باید اصلاح شود. حالا اگر اجازه میدهید من کلیات را رأی بگیرم، بعد اصلاحات جزئیات را باید انجام بدهیم. آقای ذوالنوری! شما هم میخواهید تذکر بدهید یا من رأی بگیرم بعد تذکر میدهید؟ آقای ذوالنوری! نوبتشان است؟

غلامرضا کاتب
آقای رئیس! نوبتشان نیست، البته نوبت آقای جعفرزاده هم نبود، حالا هر طور صلاح میدانید.

علی اردشیرلاریجانی
آقای ذوالنوری! اجازه بدهید من رأی بگیرم، بعد شما تذکر بدهید. حضار 231 نفر، کلیات مادهواحده را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
در جزئیات اشکالات متنوعی وجود دارد، یکی همین اخطاری است که آقای فرهنگی گفتند، من اخطارشان را وارد میدانم، میخواهید من اخطار را به رأی بگذارم تا نظر بدهید. اخطار ایشان این است که در مورد نیروهای مسلح تدابیر فرماندهی کل قوا ممکن است با این تغایر داشته باشد. ما باید اینجا بنویسیم براساس تدابیر رهبری. این اخطار مخالف اصل (110) بودن است.
حضار 230 نفر، اخطار را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند تا بعد اصلاحش کنیم. خلاف اصل (110) است، آن جمله آخر مغایرت دارد که باید اصلاحش کنیم. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
یک راه اصلاحش این است که این «صرفاً به عنوان مشاور مجاز» را حذف کنیم، میشود: بکارگیری بازنشستگان نیروهای مسلح، وزارت اطلاعات در دستگاه متبوع خود مجاز است. این شامل همان میشود، آن هم تقریباً همین است. یک پیشنهاد این است، اگر ما این «صرفاً به عنوان مشاور» را حذف کنیم آن اشکال اصل قانون اساسی رفع میشود.

بهروز نعمتی
نیروهای وزارت اطلاعات و امنیتی برای حضور در دستگاه خودشان بلامانع هستند.

علی اردشیرلاریجانی
بله، در دستگاه خودش، یعنی آنهایی که در نیروهای مسلح هستند در نیروهای مسلح، آنهایی که در وزارت اطلاعات هستند در وزارت اطلاعات، در دستگاه خودشان.

محمد دهقانی نقندر
اگر به کمیسیون برگردانید بهتر است، این را وصله و پینه میکنید یک چیز خرابی در میآید.

علی اردشیرلاریجانی
ما حرفی نداریم، اگر میخواهید به کمیسیون برگردانیم. پس این را اینطور اصلاح میکنیم که کلمه «صرفاً به عنوان مشاور» را حذف میکنیم. مشکل دیگری که وجود دارد طبق ماده (87) قانون برنامه.

محمد دهقانی نقندر
آن وقت هر چه میتوانند در نیروهای مسلح نیرو برمیگردانند، باید یک قیدی در آن بگذارید، اگر نگذارید چقدر برگردانند؟

علی اردشیرلاریجانی
در حد سمتها است، مربوط به این سمتها است.

محمد دهقانی نقندر
من این را عرض کردم، شما میگویید در دستگاه خودشان مجاز است، چند هزار نفر برگردانند؟

زهرا سعیدی مبارکه
در سمتهای مدیریتی، در شرح مذاکرات بیاورید.

علی اردشیرلاریجانی
به هر حال آقایان میگویند این پیشنهاد هم دچار مشکل است. یعنی چقدر برگردانند؟ میگویند در چه سطحی برگردانند؟ وقتی شما میگویید مجاز است، ممکن است هر چه بازنشسته است برگردانند. بنابراین باید یک سطوحی بگذاریم. ببینید! این اشکالات دیگری هم دارد، اگر موافق باشید ما دوشوریاش کنیم، برای شور دوم به کمیسیون برود تا این اشکالات رفع شود و بیاید. یعنی هم مربوط به نیروهای مسلح است، وقت زیادی میبرد. یکفوریتی است؟ یکفوریتی دوشوری نمیشود.

احمد امیر آبادی فراهانی

علی اردشیرلاریجانی
پس باید به کمیسیون ارجاع بدهیم، اگر موافق باشید. دو، سه نوع اشکال دارد. آقای موسوی! پیشنهادی که همین الان مطرح شد و ما این بحث «به عنوان مشاور» را برداریم معنیاش این است که در نیروهای مسلح و وزارت اطلاعات هر تعدادی بازنشسته را میتوانند برگردانند. ما هم نمیخواهیم این شود، ما میخواهیم بگوییم در یک حد و حدودی برای سمتهایی، البته باید یک تدابیری بگذاریم. بعد این مخالف ماده (87) قانون برنامه هم است. قانون برنامه در ماده (87) گفته ایثارگرانی که یک بار به هر دلیل بازنشسته شدهاند میتوانند برگردند. این را باید طوری بنویسیم که مخالف آن نباشد وگرنه دوسوم رأی میخواهد، در ماده (60) قانون ایثارگران، باید یک چیزی بنویسیم، اینها را اصلاح کنید. اگر موافق باشید ما این بخش را به کمیسیون ارجاع بدهیم این اشکالات را رفع کنند و بیاورند که اینجا از ما خیلی وقت نگیرد.
حضار 238 نفر، ارجاع به کمیسیون را به رأی میگذاریم که نمایندگان محترم این ایرادهایی که الان مطرح شد را آنجا بتوانند رفع کنند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. ارجاع به کمیسیون را به رأی گذاشتیم تا هم اشکال قانون اساسی و هم اشکال برنامهای که دارد و مخالف برنامه است رفع شود. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. انشاءالله کمیسیون وقت بیشتری بگذارد، هم اشکال مخالفت قانون برنامه و همین اشکال قانون اساسی که وجود داشت را اصلاح کنند. منتها متن هم طوری باید نوشته شود، در متن قبلی نوشته بودند این قسمتها «مستثنی» است، اینجا نوشتید «مجاز است». قدری از نظر سیاق مادهواحده و تبصره با هم نمیخواند، این را هم دقت بفرمایید که از نظر نگارشی توجه شود.
5
بحث و بررسی درخصوص طرح تعیین تکلیف کارگزاران بیمه کشاورزی

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدی گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد طرح تعیین تکلیف کارگزاران بیمه کشاورزی است. مجدداً از خانم دکتر ساعی سخنگوی محترم خواهش میکنم که گزارش را ارائه کنند. جناب آقای دکتر وکیلی بفرمایید.

محمد علی وکیلی
مخالفین: جناب آقای دکتر عابدی، حاجآقای سلیمی و دکتر بیگدلی نماینده خدابنده. موافقین: جناب آقای یوسفنژاد، حاجآقای ذوالقدر و جناب آقای فلاحتی.

زهرا ساعی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و احترام دوباره و عرض خداقوت خدمت همکاران محترم.
گزارش کمیسیون اجتماعی درخصوص طرح تعیین تکلیف کارگزاران بیمه کشاورزی به شماره چاپ (65) که به این کمیسیون به عنوان اصلی ارجاع گردیده بود، با حضور نماینده دولت، دیوان محاسبات کشور، سازمان اداری و استخدامی کشور و کارشناسان و مسئولین دستگاههای اجرایی ذیربط مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت و در جلسه نهایی مورخ 2/7/1396 کمیسیون با اصلاحاتی در عنوان و متن به تصویب رسید.
اینک گزارش آن در اجرای ماده (147) قانون آییننامه داخلی به مجلس شورای اسلامی تقدیم میشود. ضمناً گزارش کمیسیونهای فرعی اقتصادی، برنامه و بودجه و محاسبات، کشاورزی، آب و منابع طبیعی تا این تاریخ واصل نشده است.
رئیس کمیسیون اجتماعی ـ عبدالرضا عزیزی
مادهواحده ـ دولت موظف است از تاریخ تصویب این قانون حداکثر ظرف مدت سه سال با رعایت حکم بند «ج» ماده (24) قانون مدیریت خدمات کشوری کارشناسان بیمه کشاورزی را با لحاظ حداکثر معادل یکسوم کارمندان که به روشهای بازنشستگی، بازخریدی، استعفاء و سایر موارد از دستگاههای اجرایی خارج میشوند در سقف بودجه مصوب دستگاههای اجرایی که استخدام برای آنها پیشبینی شده است در وزارت جهاد کشاورزی و بانک کشاورزی جذب و بکارگیری نماید.
تبصره 1 ـ کارشناسان بیمه کشاورزی با تحصیلات کارشناسی و بالاتر که حداقل چهار سال زراعی و یا (36) ماه فعالیت مستمر و متوالی تا زمان تصویب این قانون داشته باشند را با رعایت ماده (46) قانون مدیریت خدمات کشوری و شرایط عمومی استخدامی کشور تعیین تکلیف نمایند. برای استخدام کارشناسان بیمه کشاورزی مشمول این قانون که قبلاً در آزمون ورودی شرکت نموده و یا دورههای آموزشی مرتبط و معتبر را با موفقیت گذراندهاند مشروط به اینکه حداقل چهار سال زراعی سابقه فعالیت داشته باشند، نیاز به برگزاری آزمون مجدد نمیباشد.
تبصره 2 ـ افراد دارای تحصیلات دانشگاهی بالاتر و سوابق بیشتر و خانوادههای معظم ایثارگران و جانبازان و خانواده معظم شهدا از اولویت در استخدام برخوردارند.
تبصره 3 ـ کلیه سوابق و فعالیت افراد مشمول این قانون باید به تأیید بانک کشاورزی و صندوق بیمه کشاورزی برسد و به حداکثر سن شرایط عمومی استخدامی اضافه گردد و کلیه سوابق بیمه تأمیناجتماعی مرتبط با فعالیت که پرداخت شده و یا میشود به سنوات خدمتی مستخدم از نظر بازنشستگی اضافه گردد.
تبصره 4 ـ افرادی که به هر دلیلی از صندوق بیمه خارج شدهاند، مشمول این قانون نمیباشند.
تبصره 5 ـ بار مالی ناشی از تصویب این قانون از محل خروج بازنشستگی کشوری و پرداخت هزینههایی که دولت بابت صندوق بیمه به بانک پرداخت میکند، تأمین گردد.
گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری به مجلس شورای اسلامی
طرح تعیین تکلیف کارگزاران بیمه کشاورزی به شماره چاپ (65) که به این کمیسیون به عنوان فرعی ارجاع گردیده بود، در روز سهشنبه مورخ 31/5/1396 با حضور اعضای کمیسیون و مسؤولین دستگاههای اجرائی مورد بررسی قرار گرفت و عیناً به تصویب رسید. اینک گزارش آن به مجلس شورای اسلامی تقدیم میشود.
رئیس کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری ـ محمدمهدی زاهدی
گزارش کمیسیون بهداشت و درمان به مجلس شورای اسلامی
طرح تعیین تکلیف کارگزاران بیمه کشاورزی به شماره چاپ (65) که در اجرای ماده (145) آییننامه داخلی به این کمیسیون به عنوان فرعی ارجاع شده بود، در اجرای ماده (150) با دعوت از بالاترین مقام دستگاه ذیربط بررسی شد و در نهایت طرح مذکور در جلسه روز سهشنبه مورخ 17/5/1396 با اکثریت آرا عیناً تصویب شد. اینک گزارش آن به مجلس شورای اسلامی تقدیم میشود.
رئیس کمیسیون بهداشت و درمان ـ علی نوبختحقیقی
همکاران محترم عنایت داشته باشند که این طرح هم از طرحهای بسیار مهم است (فرهنگی ـ خیلی متشکر) که مدتها است در نوبت ارائه در صحن بود و این عزیزان کارشناسان بیمه کشاورزی خیلی مطالبات دارند که انشاءالله با نظر و عنایت شما این را هم به یک سرانجام مطلوب برسانیم، سپاسگزارم.

علی مطهری

غلامرضا کاتب
جناب آقای رئیس! جناب آقای محبینیا اصرار به تذکر دارند.

علی مطهری
تذکر در ارتباط با این دستور است.

غلامرضا کاتب
بله، درباره این دستور است.

علی مطهری

جهان بخش محبی نیا
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر مطهری! الان چند روزی است در مجلس شورای اسلامی اتفاقاتی به وقوع میپیوندد که بیانگر یک نگرانی است که من را وادار کرد، براساس بند (11) ماده (24) تذکری را به هیأترئیسه بدهم، آقای دکتر لاریجانی تشریف بردند، الحمدلله حضرتعالی هستید. ببینید! الان شاهبیت اکثر همکاران محترم و رویهای که ریاست محترم مجلس و بعضی از مواقع رؤسای محترم جلسات در پیش میگیرند احاله و ارجاع اکثر طرحها و لوایح به کمیسیونها است. این ارجاع و احاله دیگر دارد به قاعده و رویه تبدیل میشود. چرا؟
آقای دکتر! این بیانگر این است که یا طرحها و لوایح ایراد جدی دارند، یا کمیسیونها دقت نظر کافی نمیکنند، یا هیأترئیسه نسبت به جمع و جور کردن این طرحها و لوایح آن تدبیر لازم را از خودش نشان نمیدهد و مدام این طرحها و لوایح ارجاع داده میشود. آقای دکتر مطهری! استدعا میکنم که بپذیرید تکرار و فراوانی زیاد اینها به شأن مجلس لطمه میزند.
مسأله بعدی این است که دارد یک روال تندگرایانهای در مجلس به وقوع میپیوندد که ریشه و منشأ آن میتواند غیرت، حمّیت، دلسوزی و امثال این بحثها باشد. اما مجلس جایگاهی است که آنجا تمام حرفهای اساسی این مملکت باید زده شود. امتناع از اینکه کسی نتواند صحبت کند، به نوعی فشار آوردن به هیأترئیسه که بخواهد تغییر دستور بدهد و بعضی از اتهاماتی نسبت به قاطبه نمایندگان که اکثراً الحمدلله از بر و بچههای خوب انقلاب، رزمندگان و خانواده شهدا هستند، این با شأن مجلس سازگاری ندارد.
مسأله سوم؛ قانون اساسی میگوید که همه در مقابل قانون یکسان و واحد هستند، حتی قانون اساسی مقام رهبری را میگوید در مقابل قانون با دیگران فرقی ندارد، بارها هم در ادبیات مقام معظم رهبری شاهدیم که حضرت ایشان میفرمایند قانون در مقابل همه باید یکسان در نظر گرفته شود. اعمال تبعیض به هر دلیلی خارج از قانون فکر میکنم خدایناکرده موجب آسیبهایی به مجلس و نظام مقدس جمهوری اسلامی است که فرداها پشیمان خواهیم شد. خیلی عذرخواهم.

علی مطهری
متشکرم، خیلی ممنون. آن مطلب اولتان راجع به ارجاعات متعدد به کمیسیونها حرف درستی است، یعنی به کیفیت کار کمیسیونها برمیگردد که قاعدتاً به نظر من هم کمیسیونها باید کار کارشناسی بیشتری کنند و حتماً از کارشناسان مربوطه دعوت کنند تا یک متن منقحی به مجلس بیاید و وقت مجلس هم کمتر گرفته شود. این تذکر شما وارد است و آن دو مطلب بعدیتان هم که طبیعتاً حرف درستی بود، خیلی ممنون، متشکرم.

محمد علی وکیلی
آقای رئیس! با عرض معذرت، میهمانان را قرائت کنم.

علی مطهری

محمد علی وکیلی
جمعی از فعالان اجتماعی ـ سیاسی در حوزه جوانان میهمانان جناب آقای نعمتی نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس هستند که خوشآمد عرض میکنیم.

غلامرضا کاتب
جناب آقای اسمعیلی در موضوع تذکر دارند، بفرمایید.

داریوش اسمعیلی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر مطهری! من ماده (22) آییننامه را تذکر دارم. آقای دکتر! امروز مخصوصاً از ابتدا همکاران عزیز و ارجمندمان وقتهایی را به نام اخطار میگیرند، ولی مسائل دیگری را مطرح میکنند. حتی به هیچ اصلی از قانون اساسی یا گاهی اوقات به هیچ مادهای از آییننامه اجرایی استناد نمیکنند و مخالفت یا موافقت خودشان را طوری اعمال میکنند. ما انتظار داریم که حضرتعالی یا رئیس جلسه اگر کسی خارج از موضوع و اخطار دارد صحبت میکند به محض تشخیص این را قطع کنید. در موارد متعددی است، وقت مجلس دارد گرفته میشود، این یک مورد.
مورد دوم هم این است که چرا نوبتها رعایت نمیشود؟ در همین اخطارها و تذکراتی که چند دقیقه قبل در موضوع قبلی مطرح شد خارج از نوبت و صرفاً چون بعضی از همکاران صدایشان را بلندتر میکنند رئیس جلسه هم به اسم میفرماید میکروفن فلانی را باز کنید که اخطار یا تذکر داده شود. ما خواهش میکنیم که رئیس محترم جلسه موارد را رعایت بفرمایند تا بقیه نمایندگان و مردم هم مقید به قانون و آییننامه باشند. تشکر میکنم.

علی مطهری
البته اگر منظورتان این اخطار اخیر بود، ایشان اشارهای به آن اصل داشتند و نوبتها را هم که آقای کاتب ملاحظه میکنند و ظاهراً نوبتشان هم بود. مخالف اول صحبت کند.

محمد علی وکیلی
مخالف اول جناب آقای دکتر عابدی هستند که تشریف ندارند. مخالف بعدی حاجآقای سلیمی هستند، بفرمایید.

علیرضا سلیمی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
من خواهش میکنم عزیزان مطالبی که در رابطه با این طرح بیان میشود را دقت کنند. ببینید! ما گاه بنا داریم یک مشکلی را حل کنیم، متأسفانه از نظر شکلی و محتوایی عباراتی را انتخاب میکنیم که نه تنها مشکل حل نمیشود، بلکه مشکل پیچیدهتر و بنبستهای جدی فراروی این عزیزان و کارگزاران و کارشناسان بیمه کشاورزی قرار داده میشود. من خواهش میکنم اول خود این مادهواحده و نکاتی که در آن است را ببینیم. ببینید! در مادهواحده اولاً گفتند که ظرف سه سال.

علی مطهری
آقای سلیمی! یک لحظه توقف بفرمایید، چون آقای دکتر پزشکیان تشریف آوردند، آقای دکتر پزشکیان! چون تشریف آوردید تشریف بیاورید بالا، خیلی ممنون. آقای سلیمی شما بفرمایید.

علیرضا سلیمی
ببینید! اولاً گفته ظرف سه سال، سه سال را هم که آورده بند «ج» است، یعنی با رعایت بند «ج» ماده (24) قانون مدیریت خدمات کشوری. قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 8/7/86 است. این قانون بندهای دیگری هم دارد. من به عنوان نمونه بند «ب» این قانون را عرض میکنم. ببینید! در بند «ب» این قانون میگوید تعداد مجوزهای استخدامی در ماده (51) خود این قانون باید به نحوی تعیین شود که تعداد کارمندان دستگاههای اجرایی که از دولت به هر نحوی حقوق و مزایا دریافت میکنند یا طرف قرارداد هستند هر سال به میزان (2) درصد در امور حاکمیتی نسبت به سال قبل کاهش پیدا کنند.
برادران عزیز، خواهران گرانقدر، نمایندگان محترم! آیا ما از سال 86 تا به حال به مفاد این بند التزام داشتیم؟ آیا سال به سال یعنی از سال 86 تا الان به اصطلاح نزدیک (10)، (11) سال، یعنی دولت واقعاً (22) درصد کوچکتر شده است؟ چرا دولت چند برابر (10)، (11) سال قبل شده؟ چرا در همین سالهای اخیر فقط بودجه جاری دولت بیش از دو برابر شده است، یعنی به صورت نسبی عرض میکنم. چرا الان هیچ پولی برای بودجههای عمرانی باقی نمیماند؟ چرا ما باید بیش از (90) درصد درآمد کشور را صرف امور جاری کنیم؟ به دلیل اینکه ما به همین مفاد بند «ب» التزام نداشتیم. ما هر ساله دست و پای دولتها را بستیم و برای کشور مشکل ایجاد کردیم، میبایست سالی (2) درصد دولت کوچک بشود، سالی چند درصد با مصوباتی که ما داشتیم دولت بزرگ و بزرگ و بزرگتر شده؟ چرا ما در بحث واگذاریها به صورت جدی عمل نکردیم؟ این مورد هم که اتفاقاً مصداق شافی و واضح واگذاری است همین را هم باز میخواهیم به ریش دولت ببندیم؟
ببینید! بنابراین در همینجا، در همین مادهواحده میگوید که ظرف مدت سه سال با رعایت بند «ج» ماده (24)، چرا به بند «ب» ماده (24) اشاره نکردیم؟ چرا به بند «الف» همان ماده (24) قانون خدمات کشوری اشاره نکردیم؟ در بند «الف» ماده (24) قانون خدمات کشوری اینطور دارد که باید در طی برنامه (20) درصد از میزان تصدیهای دولت در امور قابل واگذاری کاهش پیدا کند. دو برنامه از آن زمان گذشته، از سالی که قانون مدیریت خدمات کشوری در سال 86 تصویب شده تا امروز دوتا برنامه گذشته، دوتا برنامه این بوده، یعنی (40) درصد ما میبایست از میزان تصدیهای دولت در امور قابل واگذاری کم کنیم. چرا ما متعهد به اجرای این قانون نبودیم؟ (فرهنگی ـ خیلی متشکرم) در ذیل این در بند «ج» اینطور دارد که حداکثر معادل یکسوم کارمندانی که بازنشسته میشوند به استثناء سال قبل (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) وارد بشوند. ما اگر بخواهیم براساس بند «ج» عمل بکنیم باز همین عزیزان و همین تعداد کارشناسان بیمه کشاورزی هم تعیین تکلیف نمیشوند. آقای دکتر اجازه بفرمایید عرایضم تمام بشود، من هنوز زمان دارم.

مسعود پزشکیان
پنج دقیقه و (23) ثانیه است دارید صحبت میکنید. تایمتان را نگاه کنید پنج دقیقه و (27) ثانیه است، موافق بعدی را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای یوسفنژاد موافق هستند، بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
من از همکاران خواهش میکنم که دقت بفرمایید. این طرح مربوط به مجلس قبلی است که براساس ماده (141) در مجلس دهم مطرح شده. وجود سرمایه انسانی ماهر و کارآمد در بخش کشاورزی به عنوان یک سرمایهگذاری در زیرساخت برای امنیت غذایی موضوع بسیار مهمی است. (4) میلیون و (300) هزار نفر در بخش کشاورزی فعال هستند، (23) درصد اشتغال در این بخش است، (12) درصد تولید ناخالص داخلی در ارتباط با بخش کشاورزی است. اگر ما نتوانیم از شیوههای جدید تولید از بهرهوری و گسترش سطح زیر کشت استفاده بکنیم یقیناً در عرصه کشاورزی موفق نیستیم، فقط و فقط از طریق بیمه محصولات کشاورزی است. از (40) حوادث شناختهشدهای که در دنیا مربوط به بخش کشاورزی است تا (31) تا در ایران هست، جزء (10) کشوری هستیم که به عنوان بلاخیز هستند.
استفاده از این نیروها که نیروهای تحصیلکرده هستند، نیروهای تجربی هستند، نیروهایی که تحصیلات آنها مرتبط است، با آزمون آمدند، در بخش نظارتی، ارزیابی و بیمهگری دارند کمک میکنند، در مناطق پرخطر، در مناطق میدانی و صحرایی. اینها میتواند به بخش کشاورزی با بدترین شرایط بدون پوشش بیمهای، امنیت شغلی، حقوق اولیه و بدون اینکه واقعاً مسائل و مشکلات درک بکنید اینها دارند کمک میکنند. مجلس با توجه به این قضیه، هیچ بار مالی هم ندارد، من الان نامه خود دولت آقای دکتر نوبخت را در اینجا میخوانم که به جناب آقای دکتر انصاری نوشته. تأکید کرده که اینها مورد تأیید دولت هم هستند، به دولت کمک میکنند. دولت سالانه دارد (200) میلیارد تومان برای بیمه محصولات کشاورزی میدهد، اگر اندکی برای این افراد سرمایهگذاری بشود بیشترین کمک را داریم. ما کمتر از (80) میلیارد تومان برای هزینه اینها داریم. یک توقعی است که اینها بعد از (15) سال کار کردن در این عرصه از مجلس دارند، تعداد آنها هم کم است، حدود (3000) نفر است. تحصیلات مرتبط و عالی این عزیزان از سطح کارشناسی تا مقطع دکتری میتواند به بیمه کشاورزی کمک کند. اینها با آزمون آمدند، دورههای خدمت را گذراندند، دورههای گزینش را گذراندند، دورههایی که تسلط کامل بر مسائل فنی و شناخت جامعه کشاورزی و روستایی دارند. اینها بدون استمرار با دستمزد بسیار پایین کار کردند، این توقعی است که از مجلس وجود دارد.
از نظر ساختاری بیشترین ارتباط با بانک کشاورزی و جهادکشاورزی را اینها داشتند. من اتفاقاً از کمیسیون کشاورزی، از جناب آقای دکتر وقفچی و از آقای اکبری ریاست محترم کمیسیون پرسیدم دیدم که اینها هم نظرشان مساعد است و من از اینها تشکر میکنم. کسی که در این ارتباط در حال فعالیت هست چطور مورد توجه مجلس قرار نمیگیرد؟
اگر بخواهیم راجع به این قضایا صحبت کنیم اینها واقعاً کسانی هستند که در طول (15) سال گذشته به بخش کشاورزی کمک کردند، به اقتصاد مقاومتی کمک کردند، مطلع هستید که بیشترین حجم استخدام بانک کشاورزی در سال 65 تا 68 بوده. الان اینها دارند خارج میشوند، اینها به هر حال دارند از سیستم بازنشسته میشوند. اتفاقاً بهترین زمان برای بهکارگیری این افراد است که اتفاقاً پایههای تحصیلی، تجربی و مدیریتی اینها هم مرتبط است میتوانند جایگزین این افرادی که بازنشسته میشوند بشوند. این اعمال شرح وظیفه البته راجع به نکاتی که همکار محترم جناب آقای سلیمی توضیح دادند هم میشود در جزئیات بحث کرد. هیچ مغایرتی با قانون برنامه یا با قوانین دیگر ندارد، خود دولت و رئیس جهاد که رئیس جهاد به عنوان رئیس مجمع صندوق بیمه هست میتواند شاهد خوبی برای این قضیه باشد.
به نظر من ارائه خدمات بیمه و بیمه کشاورزی در مناطق روستایی که همه شما با این مسائل و مشکلات مرتبط هستید میتواند کمک کند، خسارتهای جانی و مالی که سالهای سال برای بخش کشاورزی دادید با وجود یک چنین بحثهایی که یک موضوع حاکمیتی میدهد کمک بکند که حتی در آن جزئیات هم به اینها گفتند که شما نمیتوانید شغل دوم داشته باشید، شما نمیتوانید طبق دستورالعملی که دارید از جاهای دیگر هم منبع درآمدی داشته باشید. این برخورد با کارشناسان بیمه کشاورزی از جانب دولت، از جانب مجلس، از جانب کمیسیونهای تخصصی میتواند کمک کند که هم دولت با نامهای که جناب آقای دکتر نوبخت داده، هم صرفهجویی در منابع مالی، هم صرفهجویی در هزینههایی که دولت دارد، هم سرمایهگذاریهایی که در بخش نیروی انسانی میشود میتواند به این قشر کمک کند، این قشر (2000)، (3000) نفری که (15) سال با مدرک بالا، با تجربیات خوب به بخش کشاورزی میتوانند کمک کنند منتظر تصمیم مجلس هستند و من امیدوار هستم که مجلس انشاءالله با درایتی که دارد، با توجه به اینکه فاقد بار مالی است، با توجه به اینکه دولت هم تا حدودی موافق هست میتواند به این بخش کمک کند و این افراد را انشاءالله در مسیری قرار بدهد که بتواند برای امنیت (فرهنگی ـ خیلی متشکرم) غذایی، برای زیرساختها در بخش اقتصاد مقاومتی، برای سرمایهگذاری و افزایش اشتغال در بخش کشاورزی در تولید ناخالص ملی بتواند کمک کند این وضعیت بخش کشاورزی ما است که انتظار داریم نمایندگان انشاءالله با رأی مثبت خودشان به این بخش کمک کنند، ممنون و متشکرم.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، مخالف بعدی را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
مخالف بعدی جناب آقای لطفی هستند، بفرمایید.

حسن لطفی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم توجه داشته باشند! ما وقتی قانون تصویب میکنیم هدف ما رضایت جامعه هدف هست و در این بحث جامعه هدف ما کشاورزان هستند. من استدعایی که از همه عزیزان دارم یک مراجعهای به کشاورزان داشته باشند، کدامیک از کشاورزان از بیمه کشاورزی راضی هستند؟ بیمههای کشاورزی چه خدماتی به کشاورزان میدهند؟ بیمههای کشاورزی متأسفانه کشاورزان را به انحاء مختلف مجبور میکنند که بیمه بکنند، ولی موقع پرداخت و ارائه خدمات پس از اینکه کشاورزها ماهها در راهروهای بیمهها علاف میشوند نصف پولشان را پرداخت میکنند.
بحث بعدی؛ ما فرآیند استخدام را در مواد (41) و (42) قانون مدیریت خدمات کشوری برای کلیه دستگاههای اجرایی کشور تعریف کردهایم و افراد واجد شرایط صرفاً با رعایت موازین قانونی میتوانند استخدام شوند و نیاز به قانونگذاری مجدد ندارد. از اینکه جهادکشاورزی از اجرای قانون استنکاف میکند لزومی ندارد که ما بیاییم مجدداً قانونگذاری بکنیم.
بحث بعدی؛ فرآیند جذب بهکارگیری کارگزاران بیمه کشاورزی براساس کدام قانون بوده؟ کدام یکی از این عزیزان واجد شرایط بودند و طبق قانون بهکارگیری شدند و مهمتر از همه اینها اینکه کارگزاران بیمه محصولات کشاورزی چه فرقی با کارگزاران سایر بیمهها دارند؟ چرا سایر کارگزاران بیمههای دیگر مدعی استخدام نیستند، فقط کارگزاران کشاورزی مدعی هستند؟ و این تبعیض آشکار است و مغایر با اصل (110) قانون اساسی میباشد.
بحث آخر اینکه ما الان شاهد این هستیم که (85) درصد از بودجه کشور صرف هزینههای جاری و (15) درصد صرف هزینههای عمرانی میشود و ما باز اصرار داریم که مجموعه دولت را افزایش بدهیم و بحث آخر اینکه چه تعداد از این افراد قرار است استخدام بشوند؟ ما براساس ماده (46) قانون مدیریت خدمات کشوری به ازای یکسوم افراد بازنشسته میتوانیم بهکارگیری کنیم. ما بر چه اساسی، این تا چند سال میخواهد ادامه پیدا کند که اینها استخدام بشوند؟
بنابراین از این مهمتر برای جانشین بازنشستگان سایر جاها در آزمون شرکت بکنند یا نه؟ و اینها هم مغایر اصل (110) قانون مدیریت خدمات کشوری و هم مواد (41) و (42) قانون مدیریت خدمات میباشند و استدعایی که دارم عزیزان به این تبعیض آشکار رأی ندهند.

محمد علی وکیلی
خیلی ممنون، جناب آقای ذوالقدر بفرمایید.

سیدمصطفی ذوالقدر
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
با اجازه آقای دکتر پزشکیان خودت هم گوش کن که ما چه میگوییم، ولی وقتی گوش نکنی چه فایده دارد؟ به حضور شما عرض میشود به نظر بنده این طرح بسیار بسیار خوب است. اولاً برادرمان آقای لطفی که فرمودند وزارت کشاورزی درست حق بیمه را پرداخت نمیکند چه ارتباطی به اینها دارد و ما میخواهیم این طرح تصویب بشود که اینها بتوانند حق بیمه کشاورزان را بگیرند و من خودم باور کنید دوره هشتم بسی با دولت و اینها سر و کله زدم که حق بیمه کشاورزان درست پرداخت نمیشود. یعنی یک باغ کشاورزی که (10) میلیون مثلاً خسارت به او رسیده (100) هزار تومان میدهند. این (100) هزار تومان به کجای کشاورز میرسد و همین طرح چقدر خوب است که روی همین مسأله کار بشود که برویم به بیمه کشاورزان درست رسیدگی کنیم و یک ماشینی اگر بیمه بشود مثلاً صددرصد خسارت به او پرداخت میشود، ولی اگر صاعقهای بیاید، بلایی بیاید، کشاورز از بین برود (5) درصد به زحمت به او میدهند.
همین امسال کشاورزان استان هرمزگان خسارت زیاد دیدند، بادمجان، گوجهفرنگی و کشاورزی آنها واقعاً نابود شد، ولی بیمه کاری نکرد. اما این ارتباطی به این کارگزاران ندارد، پس ما بیاییم تصویب بکنیم که این کارگزاران بیایند با دلگرمی کار کنند. حدیث داریم «احبب لغیرک ما تحب لنفسک» اگر ما جای این مهندسین بودیم چه جواب میدادیم؟ اگر مجلس رد میکرد واقعاً ناراحت میشدند. من از نمایندگان خواهش میکنم به این طرح رأی بدهند که این جوانان ما که مشغول هستند با دلگرمی تمام و اینها همه تحصیلکرده، زحمتکش، (10) سال بیمه و اینها بار مالی هم برای دولت ندارد. اگر بار مالی داشت مشکل بود، اما بار مالی ندارد. اینکه برادر ما آقای لطفی فرمودند ما الان کلیات را تصویب میکنیم و بعداً در جزئیات ایشان هرطور خواستند یا برادرمان آقای سلیمی میتوانند پیشنهاد بدهند و در جزئیات تغییری داشته باشند.
پس من امروز از نمایندگان میخواهم همانطور که برادرمان آقای یوسفنژاد هم واقعاً کاملاً دقیق صحبت کردند و احتیاج نبود ما صحبت کنیم ولی یک مطالبی بود که لازم است در خدمت برادران نماینده صحبت کنیم، همین امروز بعضی از این مهندسین به بنده تلفن زدند، التماس دعا داشتند و میگفتند شما دانید و خدا، بیایید مشکلات ما را حل کنید، ما از همه درخواست و خواهش میکنیم به این طرح رأی بدهند. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان
متشکرم. ادامه موضوع برای جلسه بعد.
6
طرح سؤال آقای روحالله بابائیصالح نماینده بوئینزهرا و آوج از آقای سیدمحمد بطحایی وزیر آموزش و پرورش و نظر مجلس مبنی بر وارد نبودن سؤال

مسعود پزشکیان
الان سؤال از وزیر محترم را مطرح کنید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
سؤال آقای روحالله بابائیصالح نماینده محترم بوئینزهرا و آوج هست، جناب آقای دکتر وکیلی در خدمت شما هستیم.

محمد علی وکیلی
بسم الله الرحمن الرحیم
سؤال جناب آقای بابائیصالح نماینده محترم بوئینزهرا و آوج از وزیر محترم آموزش و پرورش جناب آقای دکتر بطحایی مطرح است. از سخنگوی محترم کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری جناب آقای دکتر میرزاده دعوت میکنیم برای قرائت گزارش کمیسیون به جایگاه تشریف بیاورند. آقای دکتر میرزاده! شما در عرض پنج دقیقه گزارش به لحاظ شکلی ارائه بفرمایید.

مسعود پزشکیان
اجازه بدهید وزیر به صحن تشریف بیاورند، چون هنوز وزیر در صحن نیستند. اجازه بدهید وزیر تشریف بیاورند. ناطقان را بفرمایید تا وزیر تشریف بیاورند.

محمدحسین فرهنگی
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای محمدمهدی افتخاری نماینده فومن و شفت.
ـ آقای عبداله سامری نماینده خرمشهر.
ـ آقای قلی الهقلیزاده نماینده کلیبر، خداآفرین و بخش هوراند.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ سرکارخانم معصومه آقاپورعلیشاهی نماینده شبستر.
ـ سرکارخانم سکینه الماسی نماینده دیر، کنگان، جم و عسلویه.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)

مسعود پزشکیان
وزیر محترم تشریف آوردند، ناطقان را بعد از سؤال بفرمایید. سخنگوی محترم کمیسیون آموزش بفرمایید.

سیدحمایت میرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم
با احترام بازگشت به نامه شماره (93588/431) مورخ 18/2/1397 گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری درخصوص سؤال ملی جناب آقای روحالله بابائیصالح نماینده محترم بوئینزهرا و آوج از وزیر محترم آموزش و پرورش به شرح زیر ارسال میگردد:
خلاصه سؤال
دلیل عدم توجه به مطالبات معلمان و سند تحول بنیادین چیست؟
نتیجه بررسی
در اجرای ماده (209) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی سؤال فوق در جلسه رسمی مورخ 4/2/1397 کمیسیون با حضور (20) نفر از نمایندگان عضو کمیسیون، نماینده محترم سؤالکننده و وزیر محترم مطرح و پس از استماع اظهارات طرفین و نظر به عدم اقناع نماینده سؤالکننده از پاسخهای ارائه شده وزیر آموزش و پرورش، کمیسیون قلمروی سؤال را ملی تشخیص داده و مستند به بند (3) ماده (209) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی گزارش سؤال جهت اعلاموصول در اولین جلسه ارسال میگردد.
رئیس کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری ـ محمدمهدی زاهدی

محمد علی وکیلی
خیلی ممنون، جناب آقای وزیر، آقای دکتر بطحائی بفرمایید. جنابعالی (15) دقیقه فرصت دارید میتوانید در دو مرحله فرمایشات خود را ارائه بفرمایید. آقای وزیر بفرمایید.

سید محمد بطحایی
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین انه خیر ناصر و معین
عرض سلام و ادب دارم محضر هیأترئیسه و نمایندگان محترم و آرزوی قبولی طاعات و عبادات برای شما خواهران و برادران ارجمندم را دارم. اجازه بدهید آزادسازی خرمشهر سوم خردادماه را خدمت شما تبریک و تهنیت عرض کنم و از نماینده محترم تشکر کنم که با طرح سؤالی که همواره دغدغه شما نمایندگان محترم بوده مجدداً توجه به معیشت معلمان و بهبود این وضعیت را خاطرنشان کردند صمیمانه سپاسگزاری میکنم از نماینده محترم.
من به جهت اینکه بتوانم از فرصت حداکثر استفاده را ببرم و توضیحاتی را خدمت شما نمایندگان محترم عرض بکنم اسلایدهایی را آماده کردهام که خیلی سریع این اسلایدها را مرور خواهم کرد. در مورد نظام رتبهبندی (اگر اتاق فرمان صدای من را دارد) همانطور که مستحضرید از سال 94 مرحله اول نظام رتبهبندی یا به عبارتی مقدماتی رتبهبندی آغاز شد. در مرحله اول نظام رتبهبندی حدود (740) هزار نفر از همکاران عزیز بنده تحت پوشش این نظام قرار گرفتند و به طور متوسط حدود (340) هزار تومان در سال 94 به حقوق همکاران عزیز بنده اضافه شد.
اجازه بدهید من قبل از اینکه این بحث را ادامه بدهم یک عذرخواهی از همکارانی که صدای من را از طریق این تریبون میشنوند داشته باشم و آن عذرخواهی از این جهت است که همواره همکاران بنده از بنده میخواهند که چرا مواردی که مربوط به پرداخت مطالبات و نظام پرداختها هست در مورد آموزش و پرورش رسانهای میشود و مثل بقیه دستگاهها در بین خود خانواده مطرح نیست؟
من عذرخواهی میکنم اگر مجبور هستم به دلیل اینکه توضیحاتی خدمت سؤال نماینده محترم عرض بکنم، برخی از این موارد را در این تریبون و در محضر نمایندگان محترم به استحضار آنها برسانم. بنابراین مرحله اول نظام رتبهبندی ما در سال 94 آغاز شد و حدود (740) هزار نفر همانطوری که در این جدول ملاحظه میفرمایید تحت پوشش قرار گرفتند که به طور متوسط حدود (340) هزار تومان به حقوق معلمین و همکاران عزیز بنده اضافه شد.
اسلاید بعدی را بیاورید. اما با همت و عنایتی که شما نمایندگان محترم داشتید در جزء (2) بند «الف» ماده (63) برنامه ششم دولت را مکلف کردید که طرح نظام رتبهبندی معلمان را آماده بکند مبتنی بر استقرار نظام پرداختها براساس تخصص و شایستگیها که ما براساس این تکلیف قانونی که شما نمایندگان محترم برای دولت تعیین تکلیف فرمودید پیشنویسی را آماده کردیم، در شورای عالی آموزش و پرورش که براساس قانون باید آنجا میرفت بررسیهایش صورت گرفت، به دولت فرستاده شد، در کمیسیون اجتماعی دولت اشکالهایی بر آن وارد شد که مجدداً دو، سه ماه پیش به آموزش و پرورش برگشته که ما داریم نهاییاش میکنیم و انشاءالله به دولت برخواهیم گرداند. خیلی امیدوار هستم که بتوانیم انشاءالله تا قبل از مهرماه براساس تکلیفی که شما نمایندگان محترم کردید بعد از تصویب در دولت به محضر شما نمایندگان محترم ارسال کنیم. بنابراین در بحث رتبهبندی همچنان که ما مرحله اول را آغاز کردیم و آن مرحله توانست میزان اندکی در بهبود وضعیت معیشت معلمان اثراتی را بر جای بگذارد براساس طرحی که انشاءالله خدمت شما تقدیم خواهیم کرد امیدوارم که بتوانیم قدمهای جدیتری را در سال 97 برداریم.
اما در مورد مطالبات معلمان حقالتدریس که مورد سؤال نماینده محترم قرار داشت؛ همانطور که در این جدول ملاحظه میکنید وضعیت ما در سال 96 با اهتمامی که دولت داشت و تأکیدی که شما نمایندگان محترم داشتید نسبت به سالهای قبل اندکی بهبود پیدا کرده. در سال 95 عنایت داشته باشید! ما مطالبات سال 95 معلمان را در آبان سال 96 توانستیم پرداخت کنیم! اما در سال 96 به لطف خداوند و همت شما و دولت ما توانستیم تا اسفند سال 96 را تسویه بکنیم و بنابراین از حیث مطالبات معلمین حقالتدریس شاغل، یعنی معلمینی که موظف هستند رسمی هستند، اضافه کار دارند. ما الان تا اسفند سال 96 را تسویه کردیم، این دو ماه اردیبهشت، فروردین و خرداد را هم انشاءالله بعد از این سهماهه پرداخت خواهیم کرد.
همانطور که میدانید یکی دیگر از حقالتدریسیهای ما حقالتدریسان غیرشاغل هستند. اسلاید بعدی را بیاورید، یا اصطلاحاً به آنها میگوییم حقالتدریسان آزاد. آنهایی که فقط ممر درآمدشان از محل حقالتدریس است. با عنایتی که شما نمایندگان محترم داشتید ما تا سال 95 با تأخیر سهماهه و پنجماهه و ششماهه میتوانستیم اینها را پرداخت کنیم، همچنان که شما در این اسلاید ملاحظه میفرمایید ما سهماهه دوم سال 95 را در اسفند 95 تسویه کردیم، اما از سال 96 با تأکیدی که شما در قانون بودجه داشتید خوشبختانه الان ماهیانه به حقالتدریسها عین معلمین رسمی دارد پرداخت میشود. بنابراین وضعیت ما در پرداخت حقالتدریسها اعم از حقالتدریسان شاغل و حقالتدریسان آزاد اندکی بهبود پیدا کرده و به ویژه برای حقالتدریسان آزاد الان ماهیانه پرداخت میشود.
اسلاید بعدی را بیاورید. اما در مورد سند تحول اتفاقاً من میخواهم خدمت شما نمایندگان محترم عرض بکنم با تأکیدی که مقام معظم رهبری بر اجرا و استقرار سند تحول داشته و دارند تمام اهتمام دولت و همکاران بنده در آموزش و پرورش بر این است که مبنای کار برنامهها در آموزش و پرورش سند تحول باشد. دوستان عزیز! از شش زیرنظامی که سند تحول باید به تصویب برسد تا به امروز پنج زیرنظام آن به تصویب رسیده. از این پنج زیرنظام دو زیرنظام آن در این ششماهه بوده، یعنی در شش سال گذشته سه زیرنظام تصویب شده، دو زیرنظام در این ششماهه اخیر به تصویب رسیده، یک زیرنظام دیگر هم انشاءالله ظرف یک ماه آینده به تصویب خواهد رسید و از این جهت آموزش و پرورش تکلیف خود را دیگر برای اجرای سند تحول به خوبی پیش رو دارد و میتواند اجرا کند.
نکته دیگری که من در این زمینه باید عرض بکنم این هست که ما برای رصد مستمر سند تحول سامانهای را طراحی کردیم و این سامانه همانطور که در این اسلاید ملاحظه میفرمایید در سامانه آموزش و پرورش قرار دارد که نمایندگان محترم میتوانند به آن دسترسی داشته باشند و از طریق موبایل، تلفن همراه خود که آموزش و پرورش در اجرای سند تحول چقدر پیش رفته به صورت مستمر شما رصد بکنید. بنابراین یک کار بسیار مهمی که تا امروز مغفول مانده بود، ما نمیدانستیم چقدر از سند تحول اجرا شده، کجاهای آن اجرا شده، کدام زیرنظام پیشرفت داشته؟ با این سامانهای که مستقر کردیم به صورت مستمر کار دارد جلو میرود.
آخرین نکتهای که وقت من دارد تمام میشود بحث اضافهکار هست که در سؤال نماینده محترم وجود داشت. نمایندگان محترم! باید عرض بکنم ما در سال 95 به دلیل مضایق اعتباری (4) تا (7) ماه توانستیم اضافهکار کارکنان اداری خود را پرداخت کنیم، اما در سال 96 با اهتمام و پیگیریهایی که صورت گرفت (10) تا (12) ماه، الان (11) اداره کل ما (12) ماه اضافهکارشان را پرداخت کردهاند و بقیه بین (10) و (11) ماه این اضافهکار پرداخت شده که از این جهت وضعیت ما در پرداخت اضافهکار هم وضعیت نسبتاً مناسبتری نسبت به سالهای قبل است. اما مجدداً از نماینده محترم به دلیل این سؤالی که مطرح فرمودند تشکر میکنم، یک بار دیگر اذهان را به سمت وضعیت معیشت و پرداختهای آموزش و پرورش بردند. امیدوار هستم توضیحات من که یک مقدار با عجله بود توانسته باشد نماینده محترم را اقناع کند و توضیحات لازم را خدمت شما عرض کرده باشم.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان

محمد علی وکیلی
جناب آقای بابائیصالح! جنابعالی هم (15) دقیقه فرصت دارید که میتوانید فرمایشاتتان را در دو مرحله ارائه بدهید.

محمدحسین فرهنگی
جناب آقای وزیر هم مدت (5) دقیقه از وقتشان باقی مانده است.

محمد علی وکیلی
آقای بابائیصالح بفرمایید.

روح اله بابائی صالح
بسم الله الرحمن الرحیم
رئیس و همکاران و میهمانان عزیز! با آرزوی قبولی طاعات و عبادات شما عزیزان. سالروز پیروزی خرمشهر را محضر همه جهادگران انقلاب اسلامی تبریک عرض میکنم. من مطالبم را با یک حدیث از اولین مظلوم عالم امام علی (علیهالسلام) آغاز میکنم. علی (علیهالسلام) فرمودهاند: «النجاه فی الصدق».
از همکاران محترم در کمیسیون آموزش و تحقیقات و هیأترئیسه مجلس شورای اسلامی تقدیر و تشکر میکنم که بعد از گذشت پنج ماه توفیقی شد ما پاسخهای آقای وزیر را بشنویم که درد و مشکل اساسی و خواسته فرهنگیان محترم ایران اسلامی است.
سؤالات بنده چهار محور دارد، که میتوانیم در دو گروه تقسیمبندی کنیم:
یک؛ چرا نظام رتبهبندی اجرا نمیشود؟ چرا سند تحول بنیادین آموزش و پرورش به کندی دارد حرکت میکند.
محور دوم؛ چرا مطالبات فرهنگیان پرداخت نشده و عدم پرداخت مطالبات همکاران اداری.
آقای وزیر، جناب آقای دکتر بطحایی! من از حضور و پاسخگویی شما و از زحمات و اهتمامی که حضرتعالی کردید تقدیر و تشکر میکنم. با این مسائل از سند تحول بنیادین آموزش و پرورش و سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری سؤالاتم را مطرح میکنم. جناب آقای وزیر! در سند تحول بنیادین آموزش و پرورش و سیاستهای ابلاغی آیا معلم محور توسعه کشور شناخته شده است یا نه؟ این مسأله آمده یا نه؟ آیا استقرار نظام پرداختها براساس تخصیص، شایستگیها و عملکرد رقابتی مبتنی بر نظام رتبهبندی حرفهای معلمان آمده است یا نه؟
آقای وزیر! زمان مشخص کن، اهتمام میکنم، تلاش میکنم، اینها فقط درمان لفظی است. ما کاری را انجام ندادیم، اصلاً هدف از نظام رتبهبندی چه بود و ما چکار کردیم؟ بله، توضیح دادید، ما در سال 94 با اعتبار مالی (1300) میلیارد تومان مرحله اول یا فاز اول را اجرا کردیم که (360) تومان به صورت میانگین به حقوق معلمان اضافه شده، آقای وزیر! اما هدف نظام رتبهبندی این نبود.
مطلب سوم؛ آقای وزیر! آیا توسعه مهارتهای حرفهای و علمی و تربیتی معلمان با روزآمد کردن اطلاعات و تحصیلات تکمیلی متناسب با آموزش و پرورش آمده است یا نه؟ درخصوص ادامه تحصیل فرهنگیان چکار کردهایم؟ آقای وزیر! بارها و بارها بلااستثناء اغلب نمایندگان به حضرتعالی درخصوص رفع موانع ادامه تحصیل همکاران فرهنگی تذکر دادند. چه اقدامی کردید؟ فقط قول و وعده دادید.
اما درخصوص مطالبات همکاران فرهنگی؛
آقای وزیر، جناب آقای دکتر بطحایی ببینید! اغلب دستگاههای اجرایی زمانی که پرسنلشان بازنشسته میشود با یک مدت کوتاهی پاداش بازنشستگان را پرداخت میکنند. سال 96 برای پاداش بازنشستگان فرهنگی چه اقدامی کردید؟ ریالی پرداخت نشده است. آقای وزیر! معلمان بستههای حمایتی در بعضی از استانها (18) ماه است حقوق دریافت نکردهاند، چرا؟ شاید هم اقدامی کردید، در بعد از این سؤال از حضرتعالی دو، سه ماه آن هم در بعضی از استانها حضرتعالی از درآمدهای اختصاصی استانها پرداخت کردید. معلمی از استان سیستان و بلوچستان شهرستان سرباز تماس گرفته که آقای بابائیصالح، معلم فرهنگی نماینده! ما از شما خواهش میکنیم از وزیر سؤال کنید، من (100) کیلومتر با موتور جابهجا میشوم، (18) ماه است حقوق دریافت نکردهام. آقای وزیر! پاسخ بدهید.
آقای وزیر! معلمان مدارس استثنایی آیتم یکدوم را دریافت نکردهاند، میدانید در چه شرایطی با چه دانشآموزانی دارند کار میکنند. آقای وزیر! هزینه ازدواج و فوت همکاران از سال 94 تا 96 مانده، ریالی پرداخت نکردید. آقای وزیر! وعده ندهید، بگویید چکار کردید.
جناب آقای دکتر بطحایی! در سال 95 دو ماه اضافهکار همکاران اداری سوخت، هیچگونه تلاشی نکردید. جناب آقای وزیر! ذخیره مرخصی بازنشستگان اداری پرداخت نشده، به همکاران اداری پاسخگو باشید.
آقای وزیر! کارورزی و کارآموزی معلمان از سال 94 تا 96 مانده، دانشآموزانی که به کارورزی در مدارس فنی و حرفهای و کار و دانش میروند، الان همکارانی که میخواهند به کارگاهها بروند بازدید کنند گفتند ما حضور پیدا نمیکنیم، از سال 94 تا 96 کارورزی و کارآموزی ما را پرداخت نکردهاند.
آقای وزیر! بیمه طلایی معلمان در سالهای 95 و 96 به صورت کامل پرداخت شده است، خواهشاً اینها را مستنداً پاسخگو باشید، در بعضی از استانها واقعاً کاری صورت نگرفته است. ما انتظار داریم که آقای وزیر بیایند پاسخگو باشند، چون بنده از قشر و جامعه فرهنگی هستم، از نزدیک در ارتباط با این قشر هستم، اطلاعاتم به روز است، میدانم که پرداختهایی که اعلام کردند صورت نگرفته است.
جناب آقای رئیس جلسه، جناب آقای پزشکیان! حضرتعالی در هفته معلم در شهرستان بنده بودید، چه گفتند؟ تقاضای فرهنگیان از حضرتعالی چه بود؟ امیدوارم که جناب آقای دکتر بطحایی به هر یک از این بندهایی که بنده اشاره کردم پاسخگو باشند. من مطالب را بعد از پاسخ آقای وزیر ادامه خواهم داد. تقدیر و تشکر میکنم.

محمد علی وکیلی
خیلی ممنون. جناب آقای دکتر بطحایی! برای فرمایشات باقیمانده پنج دقیقه از وقت جنابعالی باقی است، بفرمایید.

سید محمد بطحایی
عرض سلام مجدد خدمت شما نمایندگان محترم و از اینکه برادر عزیزم جناب آقای بابائیصالح مواردی را که در حوزه آموزش و پرورش و کاستیهای ما در نظام پرداختمان و مطالبات فرهنگیان بود برشمردند، مجدداً از محضر ایشان سپاسگزاری میکنم.
جناب آقای بابائی! اما اجازه بدهید از نکته اولی که اشاره فرمودید اشاره کنم. سند تحول همانطور که به درستی گفتید مهمترین مأموریت وزارت آموزش و پرورش است. وقتی ما صحبت از سند تحول میکنیم منظورمان عملیاتی کردن برنامههای سند تحول است. نمایندگان محترم مستحضر هستند آن چیزی که ما تا به امروز از سند تحول داشتیم بحثهای مبانی و مفهومی سند تحول بوده، به عبارت دیگر آن چیزی که برای بنده و دولتها برای استقرار سند تحول ایجاد تکلیف میکند اجرای برنامههای سند تحول است. این برنامهها در زیرنظامها آمده است. همانطور که میدانید ما شش زیرنظام داریم، در این شش زیرنظام که پنج زیرنظام به شرحی که خدمتتان عرض کردم تا به امروز به تصویب رسیده و یک زیرنظام منابع انسانیاش هنوز باقی مانده که انشاءالله در ماه آینده نهایی خواهد شد، جناب آقای بابائیصالح بسیاری از این فرمایشات شما در آنجا مورد عمل قرار خواهد گرفت. یعنی وقتی شما به درستی به این اشاره میکنید که باید مبنای نظام پرداختها مبتنی بر عملکرد کیفی و کمی نیروی انسانی باشد، در زیرنظام به عنوان یک برنامه مورد اشاره قرار گرفته است. بهبود وضعیت معیشت و روشهای آن در زیرنظام مربوطه مورد تأکید قرار گرفته و به تأیید رسیده است. بنابراین من در پاسخ به نگرانی حضرتعالی برای استقرار سند تحول باید عرض کنم که بله، انشاءالله با تصویب و ابلاغ ششمین زیرنظام همه حجتها برای بنده و همکاران بنده تمامشده است. یعنی دیگر ما بهانهای نخواهیم داشت که چرا سند تحول را نتوانستیم اجرایی کنیم.
در مورد ادامه تحصیل فرهنگیان، همانطور که در فرمایشات خودتان هم اشاره فرمودید، این مقرراتی است که مربوط به همه دستگاههای اجرایی است. شورای عالی اداری تصویب کرده است، ما از همان زمانی که تصویب شد طی مکاتباتی متعدد با سازمان اداری و استخدامی خواستیم که به ویژه آموزش و پرورش را از این موضوع استثنا کند و حداقل یک مرتبه استثنا برای ما قائل شود. یعنی فوقدیپلم را که بیشتر همکاران ما با مدرک فوقدیپلم آمدند شامل این استثنا کند و مستثنی شوند و مسیر برای ادامه تحصیل باز شود. اما تا به امروز شورای عالی اداری این پیشنهاد را به تصویب نرسانده است. من اینجا فقط میتوانم این قول را بدهم که با این تذکر بجای شما مجدداً کار را مورد پیگیری قرار بدهم و نتیجهاش را انشاءالله به استحضار شما برسانم.
در مورد بستههای حمایتی، متأسفانه ما با تأخیر پرداخت مواجه بودیم، اما در تخصیصی که ما در ششماهه دوم و در اردیبهشتماه گرفتیم بخشی را پرداخت کردیم و الان تا شهریورماه تقریباً همه استانها با هم مساوی پرداخت شده و امیدواریم این هفت، هشت ماه هم انشاءالله ظرف تخصیصی که در اختیارمان قرار خواهد گرفت که تخصیصش آمده، که مبلغی حدود (60) میلیارد تومان برای این موضوع گرفتیم، انشاءالله بخشی را هم پرداخت کنیم. آقای بابائیصالح! این کلمه «انشاءالله» بنده به معنای این نیست که بگویم بعداً ببینیم چطور میشود، این تخصیص آمده است و بخشی از مطالبات معلمین عزیز ما در بستههای حمایتی پرداخت خواهد شد.
اما سال 95 را اشاره کردید که دو ماه از اضافهکار کارکنان اداری ما سوخت شد. جناب آقای بابائیصالح! استحضار دارید من آن سال نبودم که پرداخت کنم، توفیق خدمتگزاری در سال 95 در آموزش و پرورش را نداشتم و باز براساس قانون اضافهکار مشمول دیون نمیشود. (فرهنگی ـ خیلی متشکر آقای وزیر) یعنی اگر اضافهکار را پرداخت نکردیم مشمول دیون نمیشود، به همین دلیل ما در سال 96 در عموم استانها در (11) استان همه اضافهکار را پرداخت کردیم و انشاءالله برای آینده هم عملکرد مناسبتری را داشته باشیم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

محمد علی وکیلی
خیلی ممنون. جناب آقای بابائیصالح! جنابعالی بقیه فرمایشاتتان را در ظرف زمانی باقیمانده بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
حدود (7) دقیقه و (40) ثانیه وقت دارید.

روح اله بابائی صالح
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر بطحایی ببینید! حضرتعالی فردی هستید که بنده در فراکسیونهای مختلف قبل از اینکه وزیر شوید از شما حمایت کردم، به این امید که شما قبلاً شش سال در معاونت وزارتخانه کار کردید و بند به بند این وزارتخانه را آشنا هستید و میشناسید، فرد ناآشنایی هم نیستید. دوستان! اجازه بدهید آقای وزیر گوش بدهند. آقای وزیر! زیرگوشی صحبت نکنید، گوش بدهید، من میخواهم نمایندگان قضاوت کنند. (نایبرئیس ـ نمایندگان محترم! اجازه بدهید وزیر گوش بدهند) آقای رئیس! آقای دکتر بطحایی فردی کاملاً آشنا به دستگاه عظیمی به نام وزارت آموزش و پرورش است که یکسوم از پرسنل دولتمان در این دستگاه مشغول به کار هستند. بگوییم آشنایی هم ندارند کاملاً با این سیستم آشنا هستند. الان حضرتعالی باز آمدید وعده دادید، «سعی خواهیم کرد»، «پیگیری خواهیم کرد»، آقای وزیر! اینکه نشد. این فرهنگیان، این قشر زحمتکش تا کی باید قولها را بشنوند، منتظر بمانند تا به آن وعدهها و حقی که ازآنِ آنها است برسند؟
من درخصوص ادامه تحصیل فرهنگیان میخواهم صحبت کنم، مطلبی را براساس قانون اساسی میخواهم اشاره کنم که آقای وزیر در سفری که به کشور روسیه داشتند از طرف وزارت علوم و رئیس مجلس و کمیسیون دومای روسیه، آنجا اشاره کردند که زبان دوم رسمی ایران زبان روسی شود. جناب آقای وزیر! این خلاف اصل (15) قانون اساسی است. شما بیا تلاش کن مشکل ادامه تحصیل فرهنگیان را مرتفع کن، این کاری نیست که بیاییم خلاف قانون اساسی صحبت کنیم و نظر بدهید.
عزیزان و همکاران! پیامکی برای بنده فرستادهاند که میدانند بنده از آقای وزیر سؤال پرسیدم، میگویند «جناب آقای بابائیصالح! از آقای وزیر، از آقای رئیس مجلس بپرسید که تمامی مسئولین، رئیسجمهور، نمایندگان، رئیس مجلس از زیردست معلم خارج شده، آیا وزارت آموزش و پرورش، وزیر، (290) نفر نماینده و دولت نمیتوانند برای این فرهنگیان در این جامعه تصمیم اساسی بگیرند و کاری کنند؟». ما مدام قول دادیم، ما مدام حرف زدیم، عمل نیست عمل نیست. این وعدهها دردی را درمان نمیکند.
آقای وزیر! خواهش میکنم گوش کنید، اینها درد جامعه فرهنگی است، این واژه را برایت دوباره توضیح بدهم، واژه «درد» را از هر طرف نگاه کنی درد است، بنویسی درد است، بخوانی درد است. اینها درد جامعه فرهنگیان ایران اسلامی است که متأسفانه هیچگونه اقداماتی صورت نگرفته، نه مطالبات پرداخت شده، نه در زمینه ادامه تحصیل برای فرهنگیان اقدامی صورت گرفته است. من در روز سؤال در کمیسیون این مطلب را هم اشاره کردم، جناب آقای وزیر! شما باید آن روز کارگروه تعیین دستمزد و حقوق را ترک میکردید. شما معاونت مالی و پشتیبانی وزارت آموزش و پرورش بودید، در آن جلسه نشستید و افزایش حقوق (50) درصدی را تصویب کردید. این در حالی است که معلمان (18) ماه حقوق نگرفتهاند، بیمه طلاییشان را نگرفتهاند، معلمان مدارس استثنایی آیتم یکدوم را نگرفتهاند و قسعلیهذا. هیچکدام از حق و حقوقشان را نگرفتهاند.
آقای رئیس جلسه، جناب آقای دکتر پزشکیان! من در اینجا خدا را شاهد میگیرم بین مطالبی که بنده گفتم و جناب آقای وزیر آقای دکتر بطحایی مطرح کردند اولاً خدا قضاوت کند، دوم نمایندگان باید درخصوص پاسخگویی آقای وزیر و سؤالات من قضاوت کنند، سوم جامعه عظیم فرهنگیان درخصوص سؤال بنده و پاسخ وزیر و رأیی که شما خواهید داد قضاوت خواهند کرد. اللهم احفظ قائدنا امام خامنهای.

مسعود پزشکیان
متشکرم. آقای بابائیصالح! حالا قانع شدید که جناب آقای وزیر پیگیری بفرمایند یا رأی بگیریم؟

روح اله بابائی صالح
آقای دکتر پزشکیان! نمایندگان محترم قضاوت کنند.

مسعود پزشکیان
حضار 194 نفر، نمایندگان محترم لطفاً نظر خودتان را در مورد وارد بودن سؤال اعلام بفرمایید که سؤال را وارد میدانید یا نه. نمایندگان محترم در رأیگیری شرکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. نمایندگان سؤال را وارد ندانستند.
ما درخصوص طرحی که برای کارگزاران بیمه است مخالف و موافق نداشتیم، اگر دولت نظری دارد نماینده دولت بیاید توضیح بدهد.

محمدحسین فرهنگی
7
ناطقین جلسه آقایان: محمدمهدی افتخاری، عبدالله سامری، قلی الهقلیزاده و خانمها: معصومه آقاپورعلیشاهی و سکینه الماسی

مسعود پزشکیان

محمدحسین فرهنگی
قبلاً اسامی ناطقان را اعلام کردهام. جناب حجتالاسلام والمسلمین جناب آقای محمدمهدی افتخاری نماینده محترم فومن و شفت برای ارائه نطق خودتان تشریف بیاورید.

محمدمهدی افتخاری
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«افوض امری الی الله إن الله بصیر بالعباد»
با درود و سلام به شهدا و امام شهدا و آرزوی سلامتی برای مقام معظم رهبری و با درود به ملت بزرگ ایران، در اولین نطق رسمیام در سال 1397 در آستانه سوم خرداد قرار داریم، از تریبون مقدس مجلس شورای اسلامی لازم میدانم یاد و خاطره رشادتها و ایثارگریها و جوانمردی مردان بیادعای دفاع از خرمشهر قهرمان را گرامی بدارم.
با تشکر از مقام معظم رهبری در پیام نوروزی، تلاشهای مسئولان در عرصههای اقتصادی را گامی در جهت زنده کردن و به کار بستن شعار سال دانستند و این مسئولیت همه را به عنوان اعضای قوه قانونگذاری و ناظران اجرای قانون دوصد چندان میکند.
نمایندگان محترم! همانگونه که مقام معظم رهبری فرمودند مسأله اقتصاد و فرهنگ و مسائل گوناگون همواره مطرح است، لکن مسأله اصلی ما امسال هم مسأله اقتصاد و معیشت مردمی است. همه باید تلاش کنیم تا محور اقتصاد مقاومتی یعنی تولید ملی به چرخش در آید و این محقق نخواهد شد مگر با نگاه به داخل کشور. دوستان عزیز! در حالی که دنیا بوروکراسی و کاغذبازی را به عنوان یک مانع اساسی در بهبود امور اداری شناخته و با استقرار دولت الکترونیک فرآیندها را.

مسعود پزشکیان
آقای افتخاری یک لحظه اجازه بدهید! نمایندگان محترم، جناب آقای وزیر محترم خواهش میکنم بفرمایید. آقای افتخاری بفرمایید.

محمدمهدی افتخاری
در حالی که دنیا بوروکراسی و کاغذبازی را به عنوان یک مانع اساسی در بهبود امور اداری شناخته و با استقرار دولت الکترونیک فرآیندها را مردممحور و با کمترین زمان و هزینه اجرایی نمودهاند، مردم با مشکلات بوروکراسی و مراجعه حضوری دست و پنجه نرم میکنند. خدمات به مردم در ادارات با تعلل و کندی ارائه میشود، به بهانه یک کپی شناسنامه کار ارباب رجوع به روز دیگر کشانده میشود. چندی قبل معاون محترم رئیسجمهور دستور دادند تابلوهایی که اربابرجوع را تهدید میکنند از ادارات جمع کنند. اما در همین ادارات هستند کسانی که به خود جرأت میدهند که بگویند شکایتم را به هر جا که میخواهید ببرید، کسی نمیتواند کاری کند. بازخواست یک مدیر که وظیفهاش خدمت به مردم است و به معنای واقعی کلمه نوکر مردم است کی تبدیل به فرهنگ میشود؟
نمایندگان عزیز! زمان بالای اجرای پروژههای عمرانی، حتی یک پروژه عمرانی کوچک آنقدر بالاست که پروژه توجیه اقتصادی خود را از دست داده و چه بسا تخریب آنها امروز به صرفهتر باشد. من به هیچ عنوان نمیخواهم زحمات دوستانمان را در قوه مجریه زیر سؤال ببرم، اما عدم اجرای مناسب و به موقع پروژههای عمرانی کار را به آنجا رسانده که مردم به نظرات کارشناسان وزارتخانهها و ادارات کل اعتماد ندارند و بیشتر فکر میکنند اجرای بسیاری از پروژههای بزرگ که میلیاردها تومان هم صرف آنها شده و هنوز به اجرا نرسیده فاقد هر گونه مطالعه کارشناسی بوده است.
نمایندگان محترم! دولت در ایجاد اشتغال راهی ندارد جز اینکه با مردم شفاف باشد و امکانات موجود را به بهترین شکل و با بالاترین بهرهوری در اختیار مردم قرار دهد. توسعه و فرهنگ بومگردی، رونق مشاغل کوچک، مشاغل خانگی و تأمین سرمایه در گردش و استفاده بهینه از ظرفیتهای گردشگری همه و همه خوب و شایسته تقدیر هستند که باید در سطح شهرستانها به آنها توجه کرد. جا دارد از استاندار گیلان که اخیراً تأکیدی بر این مهم دارند، تشکر نمایم. البته در همین راستا توانستهایم سرمایهگذارانی توانمند برای ایجاد اشتغال در عرصههای مختلف را پای کار بکشانیم که انتظار داریم مسئولان عزیز استان با پیگیریهای دلسوزانه این کارآفرینان را برای سرمایهگذاری در این هنگام سخت و نفسگیر دلگرم کنند.
اما آنچه در رابطه با مسائل و مشکلات مبتلابه در حوزه انتخابیهام است به عرض برسانم. طبق آمارهای رسمی سازمان میراث فرهنگی و صنایع دستی و گردشگری بیشترین آمار بازدیدکنندگان گردشگران ایرانی و صدها توریست جهانی در ایام نوروز امسال در استانهای گیلان مربوط به حوزه شهرستانهای فومن و شفت بود. این در حالی است که زیرساختهای این حوزه در خور شأن میهمانان عزیز نبوده که از جمله آنها استاندارد نبودن راههای مواصلاتی و شریانهای جادهای و همچنین عدم مراکز اقامتی کافی و مناسب و امکانات رفاهی، تفریحی و خدماتی میباشد که موجب گردیده تا میزان ماندگاری مسافران و گردشگران به حداقل زمان تنزل یابد.
از وزیر محترم راه و شهرسازی میخواهم ضمن تسریع در عملیات اجرایی تقاطع غیرهمسطح و تشکر از اصلاح آن، با توجه به بازدید سالیانه حدود (3) میلیون نفر گردشگر داخلی و توریست خارجی، اهمیت ایجاد آرامش و افزایش ضریب امنیت فیزیکی میهمانان عزیز با اعمال نظر به آمارهای ناراحتکننده حوادث و مرگ و میر جادهای، دستور اقدام عاجل برای بهسازی و چهاربانده شدن جادههای فومن به شهر تاریخی ماسوله، جاده فومن به دژ بینظیر قلعهرودخان و همچنین تعریض جاده شفت به امامزاده ابراهیم و جاده شفت به امامزاده اسحاق مورد نیاز فوری میباشد. ضمناً دستور فرمایید تا عملیات اجرایی و تکمیلی درخصوص احداث جاده ملاسرا ـ شفت ـ زنجان که جنوبغربی گیلان را به استان زنجان مرتبط مینماید، تسریع گردد. جناب آقای وزیر! این مسیر میتواند مسافت (300) کیلومتری بین دو استان را به (100) کیلومتر تقلیل دهد.
جناب آقای وزیر نیرو! با توجه به پیشبینی خشکسالی کشور و فراگیری شهرستانهای فومن و شفت در حوزه نفوذ اقلیمی کوه سبلان و ارتفاعات پربرف هزاررود و طارم زنجان، تکمیل مطالعات سد خالصان واقع در مسیر منطقه گردشگری ماسوله که از سالهای قبل از انقلاب آغاز گردیده بود تسریع یابد و همچنین انتظار دارم با توجه به وجود تنها یک پست تبدیل برق (60) مگاولتآمپر که مربوط به سالهای اول انقلاب در شهرستان فومن و یک پست تبدیل مبدل برق (30) مگاولتآمپر در شهرستان شفت که توانایی تثبیت وضعیت شبکه برق در دو شهرستان را نداشته و با تغییر متوالی ولتاژ و ضعف برق با اعتراض مکرر و نارضایتی اهالی فومن و شفت مواجه باشیم، خواهشمند است دستور فرمایید تا برای دو شهرستان فومن و شفت با جمعیت بیش از (180) هزار نفر و وجود چندین شهرک و ناحیه صنعتی و وجود صدها کارگاه کوچک و بزرگ، به طراحی و احداث دو پست برق برای این دو شهرستان اقدام نمایند که شهرستان قابلیت انرژی برقآبی، خورشیدی و گازی را دارد. جناب آقای وزیر! سد لاسک و وضعیت آن واقعاً مردم را نگران و ناراحت کرده است.
با امعان نظر به نامگذاری سال حمایت از کالای ایرانی از وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت انتظار دارم دستور فرمایند تا اقدامات لازم جهت حل مشکل واحدهای تولیدی بالاخص در ناحیه صنعتی کوچهچال ماکلوان و شهرک صنعتی چوبر و شهرک صنعت گوشلوندان فومن انجام شود.
از وزیر محترم جهادکشاورزی میخواهم تا با توجه به آغاز فصل کشاورزی دستور لازم درخصوص نیازهای کشاورزان عزیز فراهم سازند و نیز مشکل چایکاران عزیز گیلانی منجمله چایکاران حوزه انتخابیهام فومن و شفت را رسیدگی کنند.
از وزیر محترم بهداشت و درمان ضمن تقدیر و تشکر از دستوراتشان جهت رفع مشکلات بهداشت و درمان منطقه، لازم به ذکر است تدابیری اتخاذ گردد که مشکلات هر چه سریعتر مرتفع شود.
از وزیر محترم ورزش و جوانان که در برههای از تاریخ خدمتگزاریشان منصب استانداری گیلان را داشتند میخواهم تا با اشرافی که بر حوزه گیلان دارند به جوانان فومن و شفت اعم از دختران و پسران ورزشکار که در سطح کشور، آسیا و جهان بارها به مقام قهرمانی رسیدهاند توجه گردد و همچنین دستور فرمایند تنها ورزشگاه در حال ساخت فومن و شفت که در طول (12) سال گذشته به حال خود رها شده تکمیل و تجهیز گردد.
جناب آقای سلطانیفر! آیا فومن و شفت با این همه افتخارات نباید ورزشگاه داشته باشد؟ خدایا! هیچگاه چنین ملتی صبور و همراه در تاریخ (فرهنگی ـ خیلی متشکر حاجآقا، وقتتان گذشته) نبودهاند. این مردم حق بسیاری بر گردن مسئولین دارند. خدایا! آنچه که ملت ما میگویند و آنچه میخواهند در ادامه زندگی اجتماعی حق است، کمک کن شرمنده آنها نشویم. بر ما ببخش اگر نتوانستیم دینمان را به ولینعمتمان ادا کنیم. تو میدانی (نایبرئیس ـ حاجآقا! خیلی ممنون) که ما خواستهایم و در صدد ادای دین هستیم. در پایان به قول شاعر عزیز دیارمان زندهیاد شیونفومنی:
تا قبله میشین مردمه قبلهنمایم
سودای چپ و راست نارم فکر شمایم
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان
علیک السلام و رحمه الله ناطق بعدی را دعوت کنید.

محمدحسین فرهنگی
ناطق بعدی جناب آقای عبدالله سامری نماینده محترم خرمشهر هستند، برای ارائه نطق خودتان تشریف بیاورید.

عبداله سامری
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تبریک به مناسبت سالروز آزادسازی و فتح خرمشهر قهرمان به مردم شریف و ولایتمدار ایران اسلامی و شما همکاران گرانقدر، درد نامهای از مردم دیار قهرمان خرمشهر و خوزستان را به محضر مقام معظم رهبری و شما عزیزان تقدیم میدارم.
سالها در تب تو سوخته و ساختهایم
پرچم فتح تو بر بام شب افروختهایم
تا تو یک بار دگر در کف ما آمدهای
دل و جان یکسره در راه هدف باختهایم
سلام بر خردادی که زجرها، ضجهها و شیرینی فتح خدا را با تلخی آمیخته و حسرت نداشتهها را فریاد میکند. سلام بر خردادی که هر ساله بیتوجهی، تبعیض و بیمهری مسئولینش نسبت به شهر خدا را به رخ میکشانند. آری! تاریخ بنویس که روزگاری عروس خاورمیانه، شاهراه حیاتی کشور بود. به یاد آور شهر بهشت جویندگان، به یاد آور کوه و جلال بندرش را، به یاد آور رودخانه خروشان کارون که جولانگاه اقیانوسپیماهای غولپیکر بود، به یاد آور نخلهای سر به فلککشیدهاش سبزی و خرمی ایرانی را رقم میزد. به یاد آور کوچههای پر از مهر، صفا و شور و عشقش را.
سلام بر خرمشهر، شهری که داشتههایش را با نداشتههای کشور تقسیم کرد و خود را در سهراهی نداشتهها و معضلات غوطهور کرد. سلام بر خرمشهری که مردمانش تجارت خاک، آب شور، بیکاری و بیماری را مصادره کردهاند و جزای ایفای دین خود را با دیدگان حسرتآمیز و قلبی مالامال از بیتدبیری مسئولین به نظاره نشستهاند.
میخواهم از شهری بگویم که رود کارونش جولانگاه جنگآورانی همچون جهانآرا و موسوی بوده، ولی امروز از تبعیض در انتقال آب نحیف و از رونق افتاده است. به راستی چرا عزمی برای لایروبی اروندرود وجود ندارد؟ چگونه است تونلهای انتقال آب به دیگر استانها در یک شب تأمین اعتبار میشوند و چراغ خاموش آب را از آنها منتقل میکنید، ولی به شاهرگ حیات اقتصادی خوزستان که میرسید کمبود اعتبار ریالی هویدا میشود؟
جناب آقای روحانی! خوب است که بدانید خوزستان را هر چه بتکانید هنوز خاک دارد و در آستانه بیست و ششمین سالگرد آزادی خرمشهر دینادای به ایران اسلامی، هنوز مردمانش خاک را با مواد شیمیایی، میکروبی و باروت جنگ استنشاق میکنند. از تعطیلی متداول مدارس و ادارات که کاهش رتبههای علمی را به همراه داشته، تا لغو پروازها و کشف بیماریهای جدید مانند سرطان میهمان دائمی مردم شهرستان خرمشهر و خوزستان شده است. آیا از تعرفههای نجومی برق، گاز و آب بیکیفیت و شورشان خبر دارید؟ آیا میدانید بیش از (900) میلیارد در بخش کشاورزی، (100) میلیارد در حوزههای شهرداری و بیش از (600) میلیارد ریال شبکههای برق استان خسارت دیدهاند؟ آیا میدانید معضل و مشکل اول مردم خوزستان بیکاری است؟ این در حالی است که روی نفت و منابع خدادادی قدم میزنند.
از انتقال آب کارون و خشکی تالابهای خوزستان به راستی خبر دارید؟ چرا تنها اقدام دولتمردان شما سفرهای تفریحی و وعدههای واهی و توهین گاه و بیگاه آنان به مردم بوده است؟ آیا میدانید مردم خوزستان هوایی برای نفس کشیدن ندارند و گاه و بیگاه خانههایشان به گورهای دستهجمعی مبدل میشود؟ مگر فرزندان ساکنین شهرستانهای خرمشهر، آبادان، اهواز، شادگان، بندرامام، هویزه و سوسنگرد با دیگر شهرهای استان خوزستان و با دیگر شهرهای ایران چه فرقی دارند که اینگونه نسبت به آنها بیتفاوت هستید؟ این تبعیض نژادی در فرصتهای شغلی و زیستمحیطی تا به کی باید دل مردم خوزستان را همچون زغالی گداخته بسوزاند؟
جناب آقای رئیسجمهور! بیکاری، گرد و خاک و فرصتسوزی در خوزستان با جلسات دورهمی و تعارفات نقلی دولتمردان شما حل نخواهد شد. رفع این مشکل ارادهای به بزرگی و محکمی انتقال آب کارون به دیگر استانها و ایجاد دفاتر نفت خوزستان در تهران را میطلبد.
جناب آقای روحانی! میدانستید با گذشت بیش از (30) سال از جنگ تحمیلی هنوز مردم خرمشهر بوی خرابی از دوران جنگ در خیابانها و کوچهها، مدارس و بیمارستانها را احساس میکنند؟ هنوز محرومیت در میان کارمندان شریف آموزش و پرورش، پرسنل زحمتکش شهرداری، بیمارستانها و نیروهای نظامی و انتظامی و دیگر ادارات دولتی در جنوبیترین نقطه کشور که گرد و خاک از یک سو و گرمای طاقتفرسا از سوی دیگر موج میزند، هیچ تسهیلاتی برای آنها از سوی دولت در نظر گرفته نمیشود و آنان را همتراز با شهرها و استانهای مرفه قلمداد میکنید؟ به راستی چه کسی باید جوابگوی این تبعیضها، بیعدالتیها و بیمهریها باشد؟
خوب است بدانید خرمشهر قهرمان که خیابانهای آن مزین به نام شهدای گرانقدر دوران دلاوری و دفاع مقدس است (نایبرئیس ـ وقت شما تمام شد) به احترام خرمشهر، هنوز گاه و بیگاه محصور از دریاچههای فاضلاب بوده و مردم در فضولات آن تردد میکنند. تا به کی و در کدامین سوم خرداد میخواهید مشکلات بسیار کوچک و جزئی و پیش پا افتاده این مردم که دیگر با محرومیت و فقر در آمیختهاند را حل کنید؟ آیا مشکلات خرمشهر آنقدر بزرگ و وسیع است که دولت از حل آن عاجز است؟ چگونه بگویم که مردان دلیرش از بیکاری شرمنده همسر و فرزندانشان هستند؟ چگونه بگویم نه آب قابل شرب و نه هوای قابل تنفس داریم؟ چگونه بگویم از محرومیت و فقر، (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، یک دقیقه بیشتر هم به خاطر خرمشهر صحبت کردید) بیکاری و گرد و خاک دیگر توانی برای ما ماندنی نیست. بکوشیم در آستانه پاسداشت دفاعی دیگر قدر مردمی را بدانیم که اگر نبودند حالا ما نبودیم و تا زندهایم رزمندهایم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، ناطق بعدی را دعوت کنید.

محمدحسین فرهنگی
ناطق بعدی جناب آقای قلی الهقلیزاده نماینده محترم شهرستانهای کلیبر، خداآفرین و هوراند هستند، بفرمایید.

قلی اله قلی زاده
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«شهر رمضان الذی انزل فیه القرآن هدی للناس و بینات من الهدی و الفرقان».
در آستانه سالروز فتح و آزادی خرمشهر عزیز یاد و خاطره شهدای اسلام و انقلاب اسلامی و مدافعان حرم و رزمندگان عزیز را گرامی میداریم و به محضر همکاران ارجمند و ملت شریف ایران و مقام معظم رهبری عرض سلام، ادب و احترام دارم.
سخنانم را درباره برجام با یک تبریک آغاز میکنم و آن هم نه برای خروج احمقانه آن مرد نادان که هیچ جای تبریک ندارد و نه خاطر دستاوردهای آن، بلکه به این خاطر که مدیریت برجام در پرتو درایتهای حکیمانه مقام معظم رهبری و تلاش دولتمردان محترم و تیم مذاکرهکننده پرافتخار موجب شکلگیری وحدت و انسجام بیسابقه در صفوف ملت بزرگ ایران با همه گرایشهای فکری و سیاسی در مورد نوع نگاه به رفتارها و بدعهدیهای آمریکا و استکبار جهانی گردید که امروز ملت و مسئولین به صورت یکپارچه و یکصدا غیرقابل اعتماد بودن آمریکا و همپیمانانش را فریاد میزنند و این فرآیند انشاءالله موجبات هر چه بیشتر تحکیم وحدت و انسجام ملی را فراهم خواهد آورد.
همکاران عزیز! آمریکا و رژیم صهیونیستی از تداوم ناآرامی و جنگ در منطقه تغذیه میشوند و بحرانهای مالی و اقتصادیشان را از طریق فروش تسلیحات نظامی و اخاذی و دوشیدن حاکمان بزدل و گاوخصلت منطقه تأمین میکنند. با یک نگاه ساده در مییابیم که محیط ملی و منطقهای جمهوری اسلامی ایران با هجمههای مضاعف استکبار جهانی و آمریکای بدعهد مواجه شده است. خروج آمریکا از برجام و انتقال سفارتش به قدس شریف مصداق و نمونهای از دهها طرحهای ضدایرانی و اسلامی آمریکا است که نیازمند درک دقیق و راهبردی از ماهیت و چشماندازهای آن است. اظهارات سخیف و یاوهگوییها و تهدیدهای اخیر وزیر امور خارجه آمریکا دلیل واضحی بر خوی وحشیانه و سلطهجویانه آمریکا است، هر چند لایق پاسخگویی نیست ولی باید گفت «هیهات منّا الذله».
اینجانب به عنوان خادم ملت ایران به تیم مذاکرهکننده با طرفهای اروپایی هشدار میدهم که در این مذاکرات در احراز تضامین قابل اعتماد و بازدارنده بدعهدیها و شیطنتهای بعدی آنان از کمترین اغماض و اهمال پرهیز نمایند. یقیناً همکاران و مردم شریف ایران اسلامی توجه و اذعان دارند و میدانند که مشکل آمریکا با ما بیشتر به خاطر توسعه نفوذ معنوی و سرمایههای اجتماعی بینالمللی و ماهیت انقلاب اسلامی ایران است و الا همگان میدانند که انرژی صلحآمیز هستهای ایران در چارچوب نظارت نهادهای تخصصی بینالمللی صورت میگیرد و مورد تأیید آنهاست.
همکاران ارجمند و دولتمردان عزیز! فرجام برجام نشان داد که دلخوش کردن به وعدههای دشمنان دغلباز راه خروج از بحران نیست که عین بحران است و این جریان برای چندمین بار ثابت شد که راهحل مشکلات ما در دستان پرمهر ملت انقلابی ماست و در یک کلام باید گفت که تکیهگاه و کانون قدرت نظام ما مردم شریف و امتحان پسداده و سربلندی است که اینک برای اشتغال جوانان و تهیه حداقلهای معیشتی خود چشم به راه اقدامات گرهگشای کارگزاران و دولتمردان خویش هستند تا محتاج نامردان در کمین نشستهای نباشند که مترصد ربودن اعتمادشان به نظام مقدس جمهوری اسلامی هستند.
لذا ضروری است که دولت و دولتمردان در راستای عملیاتی کردن اقتصاد مقاومتی با مدیریت جهادی مد نظر مقام معظم رهبری سستی و کاهلی، بیانضباطی، احیاناً بیتوجهی یا کمتوجهی به قانون و باز هم احیاناً تفکر حزبی و جناحی که منجر به تفرقه و ناکارآمدی در بدنه دولت میشود را کنار گذاشته و کمر همت ببندند تا آثار خشن بیکاری، فقر و بیعدالتی را از چهره نظام اسلامی خصوصاً از جان پاک مردان و زنان باشرفی که به دلیل نداشتن حتی حداقلهای کفاف زندگی ناچار از رفتارهایی میشوند که در شأن شهروند تراز جمهوری اسلامی نیست.
آیا ما نباید خجالت بکشیم که مردم عزیزتر از جان و ولینعمتان ما برای خرید نان خالی کارت یارانه خود را در نانواییها به گرو میگذارند؟ از کلیهفروشیها که بعضاً مشاهده میشود چه؟ آخر چگونه میتوان تحمل کرد که جوانان پاک و غیرتمند و دارای تحصیلات عالیه از روی ناچاری به دفاتر من و شما نمایندگان برای پیدا کردن شغلهایی مثل آبدارچی و نگهبانی و مشاغلی از این دست مراجعه میکنند؟ چطور میشود قبول کرد و آزردهخاطر نشد و تأسف نخورد که معلمان و فرهنگیان دلسوز جهت تأمین معیشت و هزینه زندگی راننده سرویس دانشآموزان خود باشند یا مسافرکشی کنند؟ چرا حقوق دریافتی معلمان از کارکنان سایر دستگاهها پایینتر است؟ مگر قائل نیستیم که تربیت آیندهسازان کشور در سایه تلاش و زحمات دلسوزانه این عزیزان است؟ چرا به تناسب تلاش و زحماتشان حقوق پرداخت نمیکنیم؟
همینطور بازنشستگان عزیزمان اعم از کشوری و لشکری و تأمیناجتماعی که بیش از (30) سال از عمر باعزتشان را در راه خدمت به این مرز و بوم صرف کردهاند، برای اداره امور زندگیشان شرمنده خانوادههایشان باشند. آیا نباید در راستای اجرایی شدن احکام قانون برنامه ششم حقوق و دریافتی بازنشستگان عزیز به نسبت تورم، شرایط اقتصادی و ارزش پول ملی کشور تنظیم و تأمین گردد؟
حقیقتاً سر بلند کردن در برابر این مردم و شهدایی که برای سربلندی همین مردم از همه چیزشان گذشتند برای امثال من واقعاً سخت است. حال که چنین است پس چرا به ولینعمتان خود کملطفی و بیتوجهی میکنیم؟ بارها و بارها و با عبارات گوناگون از زبان مسئولان و مدیران ارشد نظام شنیدهایم و باور داریم که ملت ما در دنیا نظیر ندارد. این ملت بارها نشان داده است که در راه دفاع از آرمانهای نظام از تحمل هیچ مشکل و رنجی فروگذار نمیکنند و بارها دیدهایم که هر گاه در هر مشکلی ناتوان شدهایم و ملت را به کمک طلبیدیم بیدریغ به صحنه آمدند و با ورود و مداخله جانانه خود مشکلات لاینحل کشور را مرتفع ساختند. آیا ایام دفاع مقدس را یادمان است؟ بحران منافقین چه؟ (9) دی را به خاطر میآورید و جدیدترین آن را به خاطر میآوریم که عدهای از مردم برای اعتراض بهحق خود به برخی از بیتوجهیها و ناعدالتیها به خیابانها آمدند، اما با مشاهده دستهای آلوده بیگانگان در لابهلای صفوف خویش چگونه عرصه را به اغتشاشگران تنگ کرده و نقطه پایانی بر غائله گذاشتند؟ (فرهنگی ـ خیلی متشکر) درود بر شأن و شرف چنین ملتی.
همکاران ارجمند و دولتمردان عزیز و ریاست محترم جمهور! بر ماست که به مصداق «اعدل تدم لک القدره»، یعنی پایداری و استمرار حکومت برای اجرای عدالت و رعایت حقوق مردم و رعیت ممکن است.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، متشکرم، (48) ثانیه بیشتر صحبت کردید.

قلی اله قلی زاده
ببخشید مطالب دیگری داشتم که متأسفانه نشد برسم. انشاءالله به مطبوعات میدهم و در نوبتهای دیگر عرض میکنم.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان
متشکرم، ناطق بعدی را دعوت بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
ناطق بعدی سرکار خانم دکتر معصومه آقاپورعلیشاهی نماینده محترم شبستر هستند، بفرمایید.

معصومه آقاپورعلی شاهی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
به نام آن که جان را فکرت آموخت
چراغ دل ز نور جان برافروخت
به نام خدای حقیقت، به نام خالق خلقت و عادل عدالت و رسول رسالت و امام ولایت و منجی عالم بشریت مهدی موعود و درود و سلام بر رهبر معظم انقلاب و آرزوی طول عمر و سلام و صد سلام بر نماینده ولیفقیه حجتالاسلام والمسلمین جناب آقای دکتر آلهاشم که نمونه بارز اخلاق و حلقه تحکیم و وحدت آحاد در استان آذربایجانشرقی و اهرمی محکم در ارتقای جایگاه زنان در استان میباشند و سلام بر خادمان استان به خصوص آقای دکتر خدابخش و فرماندار محترم شهرستان شبستر.
اهالی منزلت، عاشقان عدالت، هیأترئیسه محترم مجلس و وکیلان ملت! سلام و درودی به وسعت خشکی دریاچه ارومیه و آرزوی قبولی طاعات و عبادات در ماه مبارک رمضان و تبریک سوم خرداد روز آزادسازی خرمشهر. خالصانه سلامی بر دولت تدبیر و امید که دوستدار ملت و از یاران ولایت فقیه و خواستار وحدت ملی در همه اقشار ملت است.
کشور دچار چهار انسداد است، ساختاری، گفتمانی، رویکردی و عملکردی. تنها راه نجات امید است. چارهای نداریم جز اینکه از منظر اصلاحطلبی چاره برونرفت را ارائه بدهیم و به صورت نقطهای و مسألهای، نه به شکل پارتیزانی و خشونت. اقتصاد دستورپذیر نیست. بیایید پاسخگو باشیم، نه پاسخساز.
وکلای ملت، یاران ملت! بشنوید این کلام را، این پیام را، جان کلام را آوردهام، از سرزمین فرسوده صنعت تبریز و آذربایجان که سر ایران است ولی جانی برایش باقی نمانده است. آذربایجانشرقی و شهرستان شبستر همیشه سرزمین قهرمانپروران بوده، آذربایجانشرقی و شهرستان شبستر برای نظام پشتوانه بوده و این را در اغتشاشات دیماه 96 که با بصیرت و آگاهی به دور از فتنه با مسئولین نظام همراه بوده و با سرافرازی و سربلندی یک نمونه تمامعیار حمایت رهبری را به نمایش گذاشت، ولی افسوس و صدافسوس که سهم بودجه عمرانی و عمومی استانی آذربایجانشرقی در کشور رتبه (31) یعنی آخرین است.
چرا و چرا و چرا راههای مواصلاتی به خصوص راه شبستر ـ تسوج، راه تبریز ـ بازرگان، راهآهن بستانآباد به تبریز هنوز پیشرفت قابل انتظاری ندارد؟ چرا و چرا و چرا مجتمع فرهنگی ـ ورزشی برای کارگران تأمیناجتماعی شهرستان شبستر وجود ندارد؟ چرا و چرا و چرا مجوز لازم جهت تدریس کتاب آموزش زبان ترکی به صورت اختیاری صادر نمیشود؟ آیا ارزش این زبان از زبان روسی به عنوان زبان دوم کمتر است؟ چرا و چرا و چرا با توجه به تبریز 2018 تردد خودروهای پلاک ارس در پیچ و خم ادارات تهران باقی مانده است؟
با وجود پتانسیلهای بالای اقتصاد و علم در مردم آذربایجانشرقی، از آنان در بخش سطوح عالی مدیریت اقتصادی کشور استفاده نمیشود. با این همه محدودیت در (75) روستای شهرستان شبستر و مجاورت با دریاچه ارومیه و طوفان نمک، هنوز بدی آب و هوا به کارکنان آموزش و پرورش و سایر کارکنان تعلق نمیگیرد و جزء شهرستانهای کمتر توسعهیافته قرار نگرفته است.
چرا با توجه به سفر ریاست جمهوری وام لازم برای خط (2) مترو تبریز پرداخت نشده است؟
درخصوص انتقال آب رود ارس و نیروگاه صوفیان از دولت تدبیر و امید جای تشکر است، ولی در پیچ و خمهای بروکراسی هنوز اقدامات عملیاتی صورت نگرفته است و قوه قضائیه بعد از (25) سال با حداقل (50) هزار موکل در بخش صوفیان هنوز پاسخگو نیست.
چرخدنده اقتصاد کشاورزان در حال خرد شدن است. والله خامفروشی شایسته نیست. میوه و محصولات باغی داریم، ولی صنعت لازم برای ایجاد ارزش افزوده نداریم. این است راهحل حمایت از کالای ایرانی؟
مسئولین نظام! اگر به راستی فرزند انقلابید چرا ناتوان در پاسخگویی این همه سؤال بیجوابیم؟ اگر چه نماینده شهرستان شبستر هستم، لیکن برای جایجای وطنم خدمتگزارم.
آیا خیر و برکت فعالیت زنان کشورم کم است؟ آیا زنان ایران شایسته این همه کملطفی به خصوص در مجلس شورای اسلامی هستند؟ برای مثال یک کرسی در هیأترئیسه مجلس و کرسیهایی در هیأترئیسه کمیسیونها. وکلای ملت! با زنان ایران در سطح مدیریت همراه باشید. (فرهنگی ـ خیلی متشکر) آری! زنان سرزمین من غم و اندوه بسیار دارند، به مسائل آنان رسیدگی کنید.
از دولت محترم و تمام وکلای مجلس انتظار دارم که درخصوص تصویب کنوانسیونهای مالی و بانکی نهایت همکاری را با دولت داشته باشند. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) کاش بدانیم قدر سرمایهها را، الغرض دولت را حمایت میکنیم، با روحانی احساس قرابت میکنیم، اما درخواست حاجت میکنیم و امید گشایش داریم. یاشاسین ایران، یاشاسین آذربایجان، یاشاسین شبستر و یاشاسین دکتر پزشکیان افتخار ترکزبانان، تشکر میکنم.

مسعود پزشکیان
خیلی متشکرم خانم دکتر، شما لطف دارید. ناطق بعدی را دعوت کنید.

محمدحسین فرهنگی
ناطق آخر جلسه علنی امروز سرکار خانم سکینه الماسی نماینده محترم دیر، کنگان، جم و عسلویه، بفرمایید.

سکینه الماسی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و درود به ارواح مطهر شهدا، امام شهدا و به خصوص شهدای حماسهساز سوم خردادماه و با آرزوی سلامتی و طول عمر برای مقام معظم رهبری. عرض سلام و ادب و احترام و آرزوی قبولی طاعات و عبادات خدمت شما همکاران محترم علیالخصوص موکلان خوبم، عزیزان در شهرستانهای دیر، کنگان، جم و عسلویه و با آرزوی قبولی طاعات و عبادات و در این شبهای عظیم پرخیر و برکت دعا میکنم که خداوند متعال نظام عزیزمان را از نقشههای شوم و پلید بدخواهان محفوظ بدارد. خردادماه ماه رشادتها، مجاهدتها و ماهی که یاد و خاطر هر ایرانی یادآور پیوند امت و امام و ارزش و شهادتهاست را گرامی میدارم.
جناب آقای رئیس، همکاران محترم! همانطور که مستحضرید نظام سلطه جهانی در خیانت به مظلومان کشورهای مختلف حدی برای خود متصور نیست و با دادن آدرس غلط به جهان به بهانه ایرانهراسی با دمیدن در شیپور جنگ جیب برخی کشورهای مفلوک عربی را در منطقه خالی میکنند. خروج ننگین آمریکا از برجام نشان داد پس از دموکراسی ننگین و بزکشده مغربزمین همچنان توحش و سلطه بر دیگران حرف اول را میزند و به تعبیر رهبر فرزانه انقلاب امیدی به پیمانها و میثاقنامههای آمریکایی نیست و نباید به حرف و تعهدات آنها امید بست، چراکه بزرگترین خطر برای جهان خود آمریکاست.
امروز کشور شرایط جدیدی را تجربه میکند و در بحث برجام باید همه مسئولان تلاش و تدبیر کنند تا ایران اسلامی از این مرحله با کمترین مشکل عبور کند. فضای روانی خروج آمریکا از برجام متأسفانه با برخی از گرانیها در بازار منجر شده که لازم است در این مرحله و زمینه دولتمردان با جدیت برنامهریزی و نظارت کنند که مردم دچار مشکل نشوند.
در بودجه سال 97 تصویب شد که سود و جرایم وامهای زیر (100) میلیون تومانی بخشیده شود و با پرداخت اصل آن تسویه شود، ولی متأسفانه هنوز بانک مرکزی به بانکها ابلاغ نکرده است.
جناب آقای رئیسجمهور، جناب آقای مهندس حجتی! امهال وامهای کشاورزان عزیز و زحمتکش و روستاییان نجیب که در واقع جزء بند «خ» ماده (33) برنامه ششم است، پیشنهاد میگردد وامهای کشاورزان و روستاییان که به دلیل خشکسالی باید امهال گردد با همان قرارداد اولیه و با همان نرخ باید امهال شود، ولی متأسفانه با نرخهای بالا تمدید میشود.
جناب آقای حجتی، برادر بزرگوار! بسیاری از کشاورزان حوزه انتخابیهام به خاطر بدهی و عدم حمایت در تنگناهای مالی و در زندانها به سر میبرند. چه راهحل و تدبیری در نظر گرفتهاید؟
جناب آقای مهندس آخوندی! بلیت هواپیمای تهران تا بوشهر (800) هزار تومان میباشد و مزید استحضار عرض کنم که این سرویسدهی با این همه بینظمی و تأخیر و بهمریختگی زیبنده انسان و انسانیت نیست. قیمت هزینه هواپیمایی کشورهای همسایه را استعلام کنید تا بدانید در حوزه کاری شما چه به روزگار بوشهریهای عزیز آمده است.
برادر ارزشمند جناب آقای مهندس زنگنه! اقدامات اساسی شما در دو سال گذشته در حوزه عمران شهری و روستایی در حال به بار نشستن است، اما همچنان، همچنان و همچنان اشتغال و مشکلات بیکاری و عدم اجرای دستورات صریح شما برای مدیران منطقه، همچنان در بر یک پاشنه و بر پاشنه قبلی میچرخد و فکری عاجل کنید.
بد نیست در میان مشکلات مطرح شده از مایه امید و نشاط مردمان جنوب عزیزم نیز بگویم. تیم پارس جنوبی جم با حمایت وزارت نفت توانست نتایج ارزشمندی در فصل قبل کسب کند، آن هم در شهر (30) هزار نفری که اکثر مدعیان فوتبال ایران را زمینگیر کرد. این مهم را مدیون هواداران و مردم عزیز شهرستان جم و جنوب بوشهر و استان و حمایتهای بیدریغ مدیرعاملهای محترم پتروشیمیها و مجموعه نفت میدانم. امیدوارم همچنان ادامه داشته باشد تا مردم مایه دلخوشی و نشاط و امید خود را بیش از پیش داشته باشند.
بحران ریزگردها و آلایندگی نفت و گاز زیستبوم جنوب استان بوشهر را با خطر جدی برای حمایت مواجه ساخته است که در این زمینه دولت محترم باید به طور عاجل و فوری (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، وقت شما تمام است) برای مردم گامهای اساسی و واقعی برای برونرفت از این وضعیت اسفناک بردارد.
اما موضوع آخر موضوع تهلنجی از دیگر موضوعات مهم و حیاتی برای ساحلنشینان استان بوشهر است.

مسعود پزشکیان
این موضوع حیاتی را باید زودتر میگفتید.

سکینه الماسی
از دولت محترم میخواهم یک بار برای همیشه تکالیف تهلنجی را حل نماید تا مردم ما بیشتر از این دچار مشکل نشوند. والسلام علیکم و رحمه الله

مسعود پزشکیان
8
تبریک نایبرئیس محترم مجلس شورای اسلامی به مناسبت فرا رسیدن چهارم خرداد روز ملی مقاومت و پایداری

مسعود پزشکیان
روز چهارم خرداد، روز دزفول، روز مقاومت و پایداری است. در طول هشت سال دفاع مقدس کسانی که خاطرشان است دشمن خونخوار بیشترین تهاجمات و حملات را به شهر دزفول داشتند، موشکباران، بمبارانهای هوایی و هر کاری از دستش آمد در این شهر انجام داد. اما مردم قهرمان دزفول این شهر را ترک نکردند و ماندند و پشتیبانی کردند. یادآوری چنین روزهایی و پاسداشت چنین انسانهایی و قدردانی از این انسانها میتواند آن روحیه مقاومت و پایداری را در جامعه، ملت و کشور ما زنده کند. ما این روز را به مردم عزیز و بزرگوار دزفول و به همه کسانی که در این جنگ مقدس تلاش کردند و خون دادند و ایستادند، تبریک میگوییم.
9
تذکر آییننامهای و اخطار قانون اساسی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
ابتدا تذکرات شفاهی را در خدمت همکاران عزیز هستیم، بعد تذکرات کتبی. جناب آقای علی اسماعیلی نماینده محترم نور و محمودآباد در خدمتتان هستیم، بفرمایید.

علی اسماعیلی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت مردم شریف ایران، مردم حوزه انتخابیه شهرستانهای نور و محمودآباد سلام عرض میکنم. تبریک به مردم شریف ایران به مناسبت آزادسازی خرمشهر روز مقاومت.
تذکر به وزیر محترم آموزش و پرورش؛ مهمترین دغدغه امروز آموزش و پرورش ما ساماندهی نیروهای آموزشی است، چون (100) هزار معلم کمبود داریم. چرا برای جذب و استخدام فرهنگیان مورد نیاز امروز اقدام نمیشود؟
تذکر به ریاست محترم جمهور! مهمترین مشکل امروز اقتصاد ماست. چرا برای حل مشکل اقتصاد اقدام نمیشود؟ چرا از افزایش بیرویه قیمت ارز جلوگیری نمیشود؟ چرا در تصمیمگیریها از کارشناسان و خبرگان مشورت گرفته نمیشود؟
تذکر به وزیر محترم نیرو؛ مهمترین مشکل امروز استان مازندران ما کمبود آب کشاورزی است. گناه کشاورزان استان چیست که برای تولیدات کشاورزی باید به دنبال آب و سوخت بگردند؟ چرا برای حل مشکل آنها اقدام نمیشود؟ چرا برای اتمام پروژه سد هراز اقدام نمیشود؟
تذکر به وزرای محترم کشور و نیرو؛ یکی از مشکلات اساسی استان مازندران ما آلودگی محیط زیست است که در اثر تولید زباله و فاضلاب تهدید میشود. چرا برای مدیریت پسماند و فاضلاب استان اقدام اساسی نمیشود؟
تذکر به ریاست محترم جمهور! یکی از مشکلات اساسی کشور اندازه بزرگ دولت است که بالای (85) درصد از بودجه کشور را به خود اختصاص داده است. چرا برای کوچکسازی اقدام نمیشود؟ چرا برای واگذاری بنگاههای دولتی اقدام جدی صورت نمیگیرد؟ متشکر و سپاسگزارم.

اکبر رنجبرزاده
تشکر، جناب آقای محمد خالدیسردشتی نماینده محترم لردگان بفرمایید.

محمد خالدی سردشتی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با آرزوی قبولی طاعات و عبادات همه همکاران. سوم خرداد روز آزادسازی خرمشهر را به ملت ایران خصوصاً مردم خوزستان تبریک عرض میکنم.
تذکر اول بنده به وزیر محترم کشاورزی است. شهرستان لردگان به عنوان قطب کشاورزی استان چهارمحال و بختیاری متأسفانه در رابطه با تأمین آب کشاورزی مشکل جدی دارد، اما در حوزه کشاورزی و وزارت کشاورزی آن چیزی که ما انتظار داریم و داشتهایم محقق نشده است. طرحهای بسیار خوبی در راستای اشتغالزایی مردم این شهرستان از گذشته و امروز در دستور کار است. متأسفانه با توجه به ضعف مدیریت در حوزه کشاورزی استان، همچنان معطل مانده و هر چه هم پیگیری کردیم تا امروز جواب و نتیجه قابل قبولی را دریافت نکردیم که من فکر میکنم اگر چنین سیستم مدیریتی در حوزه جهاد در همه استانها ساری و جاری است فاتحه وزارت کشاورزی را باید خواند. من فکر میکنم طرحهای بسیار مهمی که در شهرستان من بوده، خصوصاً طرحهای فلارد (1) و (2) که بارها تأکید، اصرار و پیگیری کردیم و میتواند در رونق بخش فلارد نقش بسزایی داشته باشد، به نظر من همچنان معطل مانده و اصلاً مدیران استانی خصوصاً مجموعه جهاد استان به فکر هیچکدام از طرحهای قابل قبول و قابل دفاع شهرستان نیستند و این تذکری به وزیر محترم کشاورزی است که میخواهم از مسئولین استانی جواب قابل قبولی برای مردم آن شهرستان داشته باشند.

اکبر رنجبرزاده
تشکر، جناب آقای عباس پاپیزاده نماینده محترم دزفول بفرمایید.

عباس پاپی زاده پالنگان
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
فرا رسیدن سوم خرداد روز آزادسازی خرمشهر عزیز و همچنین روز چهارم خرداد روز دزفول قهرمان را خدمت ملت شریف ایران اسلامی تبریک عرض میکنم.
حضرت امام خمینی درخصوص مردم دزفول و دزفول اینگونه میفرمایند: «شما دزفولیها امتحان دادید و از این امتحان خوب بیرون آمدید. شما دین خود را به اسلام ادا نمودید». نقش دزفول در دوران دفاع مقدس بسیار مهم و کلیدی بود به طوری که تصرف این شهر به یک آرزوی دستنیافتنی برای دشمن بعثی تبدیل شده بود. دشمن بعثی دو لشکر از سه لشکری که مأمور فتح خوزستان کرده بود را به صورت ویژه مأمور تصرف دزفول قرار داده بود تا خوزستان را دور بزنند و در نهایت بتوانند خوزستان را تصرف کنند. اما با حملات هوایی و موشکی که انجام دادند نتوانستند مردم دزفول را از شهر دزفول خارج کنند و شهر را تخلیه کنند. مردم با مقاومت مثالزدنی که داشتند و با تحمل شرایط بسیار سخت دوران دفاع مقدس جانانه ایستادند و شهر را نگه داشتند و دفاع کردند. دزفول در هشت سال دفاع مقدس مورد بیسابقهترین و شدیدترین حملات هوایی و موشکی قرار گرفت، به طوری که اصابت (176) موشک، (2500) گلوله توپ و (3300) راکت هواپیما را تحمل کرد.
دولت در سال 65 به پاس این مقاومت مردم دزفول روز (4) خرداد را به عنوان روز ملی مقاومت و پایداری ایران اسلامی نامگذاری کرد و در یکی از میادین شهر هم لوح زرین این روز را نصب کرد. اما متأسفانه میبینیم در مناسبتهای مختلف هیچکدام از دستگاهها و ارگانهای ذیربط و به خصوص دولت درخصوص پاسداشت روز (4) خرداد عکسالعملی از خودشان نشان نمیدهند. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) جناب آقای رئیس! من عذرخواهی میکنم، من صبح هم این تذکر را خدمت آقای دکتر لاریجانی دادم. (نایبرئیس ـ حالا ما گفتیم) بله، شما محبت کردید، ولی وقتی من تذکر میدهم که آقای دکتر لاریجانی حتماً نام روز (4) خرداد و روز دزفول را ذکر کنند، این باید رعایت شود. (نایبرئیس ـ قطعاً روز بزرگی بوده، متشکرم) من از جنابعالی تشکر میکنم، اصلاح کردید. انتظار داریم که تمام دستگاهها، دولت و مجلس انشاءالله در پاسداشت روز (4) خرداد حتماً یک اقدام اساسی را انجام بدهند.

اکبر رنجبرزاده
تشکر، جناب آقای روحالله بابائیصالح نماینده محترم بوئینزهرا و آوج بفرمایید.

روح اله بابائی صالح
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر بنده به جناب آقای دکتر روحانی رئیس محترم جمهور و وزیر محترم جهادکشاورزی درخصوص سرمازدگی اخیری که در استانهای غربی کشور و علیالخصوص استان قزوین و به ویژه در شهرستانهای حوزه انتخابیه بوئینزهرا و آوج با توجه به بازدیدی هم که معاونت محترم باغبانی وزیر جهادکشاورزی در حوزه انتخابیه داشتند بعضی محصولات باغات میوه صددرصد سرمازده است از ریاست محترم جمهوری و وزیر محترم جهادکشاورزی تقاضا داریم که انشاءالله در اسرع وقت، چون خیلی از این عزیزان تکمحصولی هستند و سردرختیهایشان را سرما زده اقدامات لازم جهت جبران خسارت این عزیزان صورت بگیرد.
تذکر دوم به جناب آقای وزیر ارتباطات جناب آقای آذریجهرمی است درخصوص عدم آنتندهی تلفنهای همراه و کاهش سرعت اینترنت در اغلب نقاط کشور و علیالخصوص استان قزوین و دیگر به صورت ویژه بگویم در اغلب روستاهای حوزه انتخابیه چه بوئینزهرا و چه آوج آنتندهی بسیار بسیار ضعیف است. ممنونم، تشکر میکنم.

مسعود پزشکیان
از مراعات وقت متشکرم. نفر بعدی را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای عبدالهی نماینده محترم اهر و هریس بفرمایید.

بیت اله عبدالهی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
من هم روز آزادی خرمشهر را تبریک عرض میکنم. آقای رئیس، آقای دکتر پزشکیان! دیروز سیل در شهرستانهای اهر و هریس به مساکن و کشاورزی و دام اهالی خسارت قابل توجهی وارد ساخته است. من ضمن تشکر از تلاشهای فرمانداریها، هلالاحمر، بنیاد مسکن و شرکت گاز، از وزارت کشور، جهادکشاورزی، وزارت نیرو، هلالاحمر و بنیاد مسکن میخواهم سریعاً بدون فوت وقت نسبت به تأمین خسارت کشاورزان و دامداران اقدام نموده، همچنین برای احداث و تعمیر مساکن تخریبشده از طرف بنیاد مسکن انقلاب اسلامی برنامهریزی سریع صورت گیرد. مناطق سیلزده از مناطق محروم این شهرستان میباشد، هر گونه فرصتسوزی مردم را با مشکلات بیشتر مواجه خواهد ساخت. لازم است اضافه کنم این دومین حوادث غیرمترقبه در امسال یعنی سال 1397 است، اولی در فروردینماه بود که کلیه باغات اهر و هریس با سرمازدگی مواجه شده و زحمات یکساله مردم از بین رفته است. انشاءالله نتیجه اقداماتی که دولت برای سرمازدگی انجام داده را اعلام نماید. خیلی ممنون و تشکر.

مسعود پزشکیان
جناب آقای عبدالهی! از رعایت وقت متشکرم، انشاءالله دولت هم پیگیری کند.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای امیر خجسته نماینده محترم همدان و فامنین بفرمایید.

امیر خجسته
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر اول من به وزیر محترم امور اقتصادی و دارایی است. با توجه به اینکه السیهایی که الان دارد باز میشود و کنترل میشود، مدت یک ماه (10) میلیارد دلار السی باز شده، چه کسانی السیها را باز کردهاند؟ کنترل شود، اینطور که دارد پیش میرود ما در سه، چهار ماه آینده دلارهایمان از طریق السی دارد خارج میشود. ثبت سفارش صوری، ورود کالا صوری و اتفاقاتی که دارد رخ میدهد صوری و دلالها به نحوی از انحا به السی رجوع کردهاند. من به وزیر محترم اقتصاد تذکر میدهم، کنترل کنید، ما در پنج، شش ماه آینده نیاز به دلار داریم. اینطور که داریم پیش میرویم در یک ماه (10) میلیارد دلار، در صورتی که در سال گذشته سه تا چهار ماه (10) میلیارد دلار السی داشتیم. این چه وضعی است که الان دارند حاکم میکنند. آقای وزیر اقتصاد باید کنترل کند و باید این موضوعی که در پیش است را گزارش بدهد.
نکته دوم در رابطه با بحث سرمازدگی است که در استان همدان بحث سرمازدگی به طور ویژه رخ داده است. ما از مسئولین مربوطه، وزارت جهادکشاورزی و وزارت کشور میخواهیم که به طور ویژه این مسأله سرمازدگی را در همدان پیگیری کنند.
تذکر سوم در رابطه با بحث 2018 است که انشاءالله در همدان عملی و اجرا میشود. دو رخداد بینالمللی، همدان به عنوان پایتخت کشورهای آسیایی، رخداد دوم به عنوان اجلاس جهانی گردشگری که این دو رخداد هم بینالمللی است. من از ریاست محترم جمهور و همه کسانی که متولی کار هستند، معاون گردشگری، وزارت امور خارجه میخواهم که به طور جدی ورود کنند (نایبرئیس ـ خیلی ممنون آقای خجسته، تشکر میکنم) و همدان را در جایگاه واقعی خودش قرار بدهند، با (1800) جاذبه توریستی که در پیش است. ممنون و متشکر.

غلامرضا کاتب
جناب آقای پورابراهیمی تذکر دارند.

مسعود پزشکیان
نه، وقت نداریم، وقت اذان است، فرصت نداریم.

اکبر رنجبرزاده
آقای دکتر! اگر اجازه بدهید وقت آقای پورابراهیمی و سرکار خانم سعیدی برای یکشنبه محفوظ بماند و آقای لاهوتی یک دقیقه صحبت کنند، یک دقیقه وقت داریم.

مسعود پزشکیان
در یک دقیقه هم شما میخواهید صحبت کنید، هم آقای لاهوتی، هم خانم سعیدی، هم آقای کامران، همه میخواهند صحبت کنند.
10
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

مسعود پزشکیان
جلسه بعدی ساعت (9) صبح روز یکشنبه ششم خردادماه 1397 و دستور جلسه، دستور هفتگی است. پایان جلسه را اعلام میکنیم.