1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 225 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه دویست و نهم روز سهشنبه اول خردادماه 1397 هجریشمسی مطابق با ششم رمضانالمبارک 1439 هجریقمری:
1 ـ گزارش کمیسیون اصل نودم قانون اساسی در مورد مطالبات غیرجاری بانکها.
2 ـ گزارش کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مورد طرح استفساریه نحوه عضویت همزمان اعضای اتحادیههای صنفی و اتاق اصناف کشور با عضویت در پنجمین دوره شوراهای شهر و روستای کشور.
3 ـ بررسی لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون بینالمللی مقابله با تأمین مالی تروریسم.
4 ـ گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد طرح یکفوریتی اصلاح قانون ممنوعیت بهکارگیری بازنشستگان.
5 ـ گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد طرح تعیین تکلیف کارگزاران بیمه کشاورزی.
6 ـ گزارش شور دوم کمیسیون تدوین آییننامه داخلی مجلس در مورد طرح الحاق موادی به قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی.
7 ـ سؤالات آقایان: شهروز برزگر نماینده محترم سلماس و اسداله عباسی نماینده محترم رودسر و املش از وزیر محترم جهادکشاورزی.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

اكبر سلامي
(آیات 60 ـ 57 سوره مبارکه «یونس» توسط قاری محترم آقای اکبر سلامی تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
یا أَیُّهَا النَّاسُ قَدْ جاءَتْکُمْ مَوْعِظَةٌ مِنْ رَبِّکُمْ وَ شِفاءٌ لِما فِی الصُّدُورِ وَ هُدىً وَ رَحْمَةٌ لِلْمُؤْمِنِینَ * قُلْ بِفَضْلِ اللَّهِ وَ بِرَحْمَتِهِ فَبِذلِکَ فَلْیَفْرَحُوا هُوَ خَیْرٌ مِمَّا یَجْمَعُونَ * قُلْ أَ رَأَیْتُمْ ما أَنْزَلَ اللَّهُ لَکُمْ مِنْ رِزْقٍ فَجَعَلْتُمْ مِنْهُ حَراماً وَ حَلالاً قُلْ آللَّهُ أَذِنَ لَکُمْ أَمْ عَلَى اللَّهِ تَفْتَرُونَ * وَ ما ظَنُّ الَّذِینَ یَفْتَرُونَ عَلَى اللَّهِ الْکَذِبَ یَوْمَ الْقِیامَةِ إِنَّ اللَّهَ لَذُو فَضْلٍ عَلَى النَّاسِ وَ لکِنَّ أَکْثَرَهُمْ لا یَشْکُرُونَ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقای سلامی قاری محترم تشکر میکنیم، ترجمه آیات را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«ای مردم بیگمان از پروردگارتان برایتان پند و اندرزی آمده است و درمانی برای آنچه در سینههاست و هدایت و رحمتی برای مؤمنان. بگو به فضل خدا و رحمت او، آری به این باید شادی کنند این از آنچه آنان برای خود انباشته میکنند بهتر است. بگو آیا هرگز در آن رزق و روزی که خدا برایتان نازل کرده و شما بخشی از آن را حلال و بخشی را حرام شمردهاید نظر کردهاید؟ بگو آیا خدا به شما چنین اجازه داده یا اینکه به خدا دروغ میبندید. و آنان که به خدا دروغ میبندند روز قیامت چه فکر میکنند. به راستی که خداوند اهل بخشایش بر مردم است ولی بیشتر آنان سپاس نمیگزارند». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ. (حضار صلوات فرستادند)
3
قرائت گزارش کمیسیون اصل نودم قانون اساسی در مورد مطالبات غیرجاری بانکها

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران گرامی عرض سلام و ادب دارم. دستور اول گزارش کمیسیون اصل نودم قانون اساسی در مورد مطالبات غیرجاری بانکها است که از سخنگوی محترم کمیسیون آقای دکتر پارسایی دعوت میکنم جهت ارائه گزارش تشریف بیاورند. جناب آقای داداشی بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
تشریف ندارند؟ جناب آقای تجری! جنابعالی بخوانید. یک اجمالی را بخوانید، چون همهاش بیشتر از زمان وقت میبرد.

فرهاد تجری
بسم الله الرحمن الرحیم
با آرزوی قبولی طاعات و عبادات همکاران و عرض سلام خدمت ملت عزیز و شریف ایران.
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم
در اجرای قانون نحوه گزارش کمیسیون اصل (90).

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای تجری! خلاصهاش این است. خلاصهاش را بخوانید.

فرهاد تجری
قربان! پس همین خلاصه گزارش را میخوانم.
گزارش اجمالی بررسیهای انجامشده درخصوص مطالبات غیرجاری بانکها:
همانگونه که نمایندگان محترم استحضار دارند یکی از آسیبهای نظام بانکی در ایران، موضوع مطالبات غیرجاری نظام بانکی است. عواملی مانند کاهش مستمر ارزش پول ملی، وجود تعارض منافع در شبکه بانکی، شرکتهای زیرمجموعه بانکها، ضعف ساختارهای حاکمیت شرکتی، بیثباتی قیمتها و نوسانات شدید و غیرقابل پیشبینی بازار، اختلاف فاحش نرخ سود بانکها با نرخهای متداول در بازار، ایجاد و افزایش شغلهای کاذب و اشتغال اشخاص غیرحرفهای و فاقد صلاحیت در امور تجارت و تولید و صنعت و صادرات و واردات و غیره که اغلب از تسهیلات مختلف بانکها استفاده نمودهاند باعث گردیده این روند استمرار یابد.
بسیاری از تحلیلگران اقتصادی و مالی کشور، رشد مطالبات غیرجاری شبکه بانکی و ناتوانی بانکها در وصول آن و استمرار و ادامه وضع فعلی و عدم چارهاندیشی در این خصوص را به عنوان یکی از مشکلات بسیار جدی نظام بانکی ایران تعبیر میکنند، چراکه شیوع و ادامه این وضعیت در شبکه بانکی و عدم پیشگیری از آن میتواند لطمات جدی به اقتصاد و امنیت کشور وارد کند.
این کمیسیون با توجه به وصول شکایات و گزارشهای متعدد در سنوات اخیر، ضمن پیگیری مطالبات بانکها از مدیونین، موضوع طرز کار بانکها در اعطای تسهیلات و چگونگی وصول مطالبات و روند رو به رشد مطالبات غیرجاری شبکه بانکی را به عنوان یکی از آسیبهای جدی نظام بانکی در ایران در دستور کار خود قرار داد و در این زمینه مکاتباتی با مراجع ذیربط نظارتی نظیر دیوان محاسبات، مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، سازمان بازرسی کل کشور، دادستانی کل کشور، دادستان عمومی و انقلاب تهران و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و سایر بانکهای کشور انجام گرفت که گزارش اجمالی آن در چهار بخش به شرح زیر به استحضار نمایندگان محترم میرسد:
1 ـ جایگاه نظام بانکی در سند چشمانداز (20) ساله کشور، سیاستهای کلی نظام، ابلاغی مقام معظم رهبری و قوانین برنامههای پنجساله توسعه.
2 ـ اقدامات کمیسیون شامل مکاتبه با دستگاههای اجرایی ذیربط و آسیبشناسی بانکها پیرامون ایجاد و افزایش مطالبات غیرجاری.
3 ـ تعیین عوامل مؤثر در ایجاد و رشد مطالبات غیرجاری.
4 ـ جمعبندی و پیشنهادات.
ضمائم ـ استعلامات صورتگرفته از بانکها و پاسخهای دریافتی درخصوص تعدادی از پروندههای بدهکاران عمده بانکی و همچنین آمارهای دریافتی از بانک مرکزی در کمیسیون محفوظ است.
1 ـ جایگاه نظام بانکی در سند چشمانداز (20) ساله کشور، سیاستهای کلی نظام، ابلاغی مقام معظم رهبری و قوانین برنامههای پنجساله توسعه:
در بخش اقتصادی از سند چشم انداز (20) ساله، موضوع ایجاد رقابت و ارتقای خدمات مالی و بانکی در سطحی که بتواند با خدمات مشابه در سطح بین المللی به رقابت برخیزد مورد تأکید قرار گرفته و بر استفاده از فناوریهای نوین و پیشرفته برای ارتقای کیفی خدمات مزبور نیز تأکید گردیده است.
همچنین در بند (19) سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی بر شفافسازی اقتصاد و سالمسازی آن و جلوگیری از اقدامات و فعالیتها و زمینههای فسادزا در حوزههای پولی، تجاری و ارزی و غیره تأکید شده است. در اجرای بندهای (23) و (9) سیاستهای کلی برنامههای پنجم و ششم ابلاغی مقام معظم رهبری، بانک مرکزی مکلف گردیده اصلاح ساختار نظام بانکی با اجرای کامل و روزآمد قانون بانکداری بدون ربا را در دستور کار خود قرار داده و با اعمال نظارت کامل و فراگیر بر بازار و مؤسسات پولی، بانکی و اعتباری و ساماندهی مؤسسات و بازارهای غیرمتشکل پولی و مالی در جهت ارتقای شفافیت و سلامت و کاهش نسبت مطالبات غیرجاری به تسهیلات اقدام نماید.
مواد (90)، (91) و (96) قانون برنامه پنجم توسعه، تکالیفی را متوجه بانک مرکزی کرده بود و از سوی دیگر مطابق مواد (14) و (18) قانون برنامه ششم توسعه، بانک مرکزی موظف گردیده:
با همکاری قوه قضائیه و سایر دستگاههای ذیربط، به نحوی برنامهریزی کند که با تکمیل و توسعه پایگاه داده ملی اعتبارسنجی و سایر اقدامات اجرایی و نظارتی، نسبت به تسهیلات غیرجاری به کل تسهیلات (ارزی و ریالی) سالانه یک واحد درصد کاهش یابد.
در سال اول اجرای قانون برنامه با استقرار سامانههای نظارتی برخط، زمینه نظارت مستمر را در نظام بانکی فراهم نماید به گونهای که زمینه کشف خطاها و تخلفهای احتمالی قبل از وقوع به وجود آید.
تا انتهای سال اول اجرای قانون برنامه با ایجاد سامانهای متمرکز، امکان دریافت الکترونیکی و برخط استعلامهای مورد نیاز جهت اعطای تسهیلات یا پذیرش تعهدات از مراجع ذیربط نظیر استعلام اعتبارسنجی، بدهی مالیاتی و نظایر آن را برای بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی فراهم کند.
2 ـ اقدامات کمیسیون:
ـ مکاتبه با دیوان محاسبات کشور:
در تاریخهای 25/8/95 و 1/12/95 از رئیس کل و دادستان محترم دیوان محاسبات درخواست گردید نسخهای از گزارشها و تحلیلهای صورتگرفته درخصوص میزان تسهیلات اعطاشده توسط بانکها، آسیبشناسی صورتگرفته به همراه راهکارهای برونرفت از مشکلات پیش روی آنها، فهرست تخلفات احصاشده در مورد بانکها، اقدامات و برنامههای دیوان محاسبات برای بهبود امور بانکی، آرای صادره از سوی هیأتهای مستشاری و محکمه تجدیدنظر درخصوص متخلفین را برای کمیسیون ارسال دارند.
دادستان محترم دیوان محاسبات طی نامه شماره (52/70000) مورخ 15/12/95 با اشاره به مشکلات و محدودیتهای موجود در استخراج الکترونیکی اطلاعات، جدول (6) صفحهای شامل تشکیل پرونده برای بانکها از سال 84 لغایت 94 را ارسال که طی آن اعلام شده:
ـ (23) پرونده پس از صدور رأی هیأت مستشاری و محکمه تجدیدنظر در حال پیگیری و اجرای مفاد رأی میباشد.
ـ (45) پرونده توسط هیأت مستشاری و محکمه تجدیدنظر رسیدگی شده است.
ـ (17) پرونده (بدون اشاره به شماره و تاریخ صدور رأی هیأت مستشاری) مختومه شده است.
معاونت فنی و حسابرسی امور اقتصادی و زیربنایی دیوان در تاریخ 7/12/1395 طی نامه شماره (32297/976/م) اعلام نمود علیرغم تلاشهای صورتگرفته در زمینه شفافیت عمل سیستم بانکداری و استقرار نظام بانکداری اسلامی و حذف بهره و برقراری کارمزد و حقالوکاله، مانده مطالبات غیرجاری با افزایش و رشد روبرو بوده و نسبت به آمار دریافتی از بانک مرکزی برای پایان شهریور 1395، گزارشی را ارسال نمود که خلاصه آن بدین شرح است.

علی اردشیرلاریجانی
اجمالش را بگویید که در وقت بگنجد.

فرهاد تجری
این گزارش موجود است، به جهت طولانی بودن ما خلاصه میکنیم. به جهت طولانی بودن گزارش امکان قرائت همه آن نیست، به دستور ریاست محترم و هیأترئیسه محترم مجلس من سعی میکنم جمعبندی را به همراه پیشنهادات مطرح کنم.
جمعبندی:
نتیجه بررسیهای صورتگرفته، پژوهشهای انجام شده توسط مرکز پژوهشهای مجلس و سایر نهادها و همچنین جلسات منعقده درخصوص مطالبات غیرجاری بانکها بدین شرح است:
1 ـ بانکها برای پوشاندن شکاف دارایی ـ بدهی (از طریق امهال مطالبات لاوصول و بیش ارزشگذاری داراییهای ثابت) به ساختن داراییهای موهومی پرداختهاند.
2 ـ بانکها با روشهایی مانند امهال تسهیلات، تسهیلات مشکوکالوصول پرداختشده را نیز مجدداً با رقمی بالاتر (به میزان اصل + سود + وجه التزام) به عنوان تسهیلات جدید تلقی کرده و در سرفصل مطالبات جاری ثبت میکنند که بخشی از آن به دلیل عدم امکان بازپرداخت، در واقع یک «دارایی موهومی» برای بانکها است.
در حال حاضر حتی مقام ناظر بانکی نیز اطلاع دقیقی از حجم تسهیلات استمهالی بانکها ندارد. اظهارنظرهای غیررسمی درخصوص حجم واقعی تسهیلات غیرجاری سیستم بانکی که با تکنیکهای مختلف جاری تلقی شدهاند تا حدود (50) درصد از کل تسهیلات اعطایی بانکها میرسد.
3 ـ امهال دائمی مطالبات غیرجاری بانکها طی سالیان طولانی و فقدان نظارت کارآمد بانک مرکزی باعث گردیده: اولاً نیازی به ذخیرهگیری برای مطالبات غیرجاری وجود نداشته و دارایی بانک متناسب با بدهی او رشد کند. ثانیاً بانکها از محل همین مطالبات به شکل صوری، درآمد شناسایی و هزینههای خود را پوشش دهند. ثالثاً با شناسایی سود از محل همین درآمدهای موهومی، سهم سود سهامداران و پاداش مدیران را پرداخت نموده و سرمایه بانک را افزایش دهند. به این ترتیب ترازنامه بانکها دائماً منبسط گردیده، بدون آنکه معادل این انبساط داراییها، تسهیلات جدید به بخش واقعی اقتصاد تزریق شود.
حسب اظهار قائممقام بانک مرکزی، مطالبات غیرجاری بانکها در پایان سال 85 مبلغ (204) هزار و (870) میلیارد ریال بوده که در پایان سال 93 به میزان (863) هزار و (420) میلیارد ریال رسیده و به عبارتی طی سالهای 85 تا 93 بیش از چهار برابر شده و متوسط نرخ رشد مطالبات غیرجاری در کل شبکه بانکی در دوره فوق (4/19) درصد بوده است. نسبت مطالبات غیرجاری به کل تسهیلات اعطایی برای بانکهای تجاری دولتی (23) درصد، بانکهای تخصصی دولتی (6/13) درصد و بانکهای غیردولتی (1/16) درصد بوده در صورتی که متوسط این نسبت در کل دنیا برای دوره زمانی 2005 تا 2014 کمتر از (4) درصد بوده است. نسبت یادشده برای کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا در سالهای فوق برابر (2/5) درصد بوده است.
بنابراین شواهد بر وضعیت نامطلوب نظام بانکی کشور دلالت دارد. مدیریت بد برخی از بانکها و ناکارآیی مدیریت بانکها در زمینه تشخیص و کنترل ریسک تسهیلات به افزایش مطالبات غیرجاری آنها دامن زده است و همزمان بانکهای دارای نسبت کفایت سرمایه پایین، فعالیتهای ریسکیتری انجام دادهاند که به افزایش معوقات آنها منجر شده است. مضافاً بر آن عوامل درونی بانکها نقش زیادی در ایجاد مطالبات غیرجاری بانکها و افزایش ریسک اعتباری آنها داشته است. از سوی دیگر به نظر میرسد هزینه نداشتن تخلف از قوانین و مقررات برای متخلفان، باعث شده بعضاً در استمرار تخلف اصرار ورزیده و حتی گاهی منافع خود را در انجام تخلف ببینند.
آقای دکتر! این مباحث هم طولانی است، من به پیشنهادات اکتفا میکنم، اگر اجازه بفرمایید همان بحث پیشنهادات را قرائت کنم.
پیشنهاد:
1ـ بانک مرکزی در سالهای اخیر برای نظارت بر فرآیند اعطای تسهیلات بانکها عمدتاً بر نظارت پس از اعطای تسهیلات تأکید و با بازرسی اسناد بانکها، اعمال نظارت نموده، در صورتی که روش صحیح اعمال نظارت پیش از اعطای تسهیلات و مبتنی بر سامانههای اطلاعاتی است که موجب پیشگیری از بروز معضل معوقات بانکی میگردد و لازمه آن، پیادهسازی سیستم بانکداری متمرکز یا (Core Banking) از سوی بانک مرکزی در راستای سیاستهای کلی نظام میباشد تا کلیه عملیات بانکی از جمله اعطای تسهیلات مبتنی بر سامانه و متناسب با مرتبه اعتباری اشخاص انجام شده و امکان تبانی و فساد در فرآیندهای بانکی منتفی شود.
بنابراین ایجاد یک بانک اطلاعاتی متمرکز شامل اطلاعات شناسایی افراد، اطلاعات اموال، اعتبار و وثائق و تضمینات آنها که بتواند نهادهای قضائی، انتظامی و مالی را با یکدیگر مرتبط سازد ضروری بوده و موجب میشود تا أخذ وثائق و هزینههای ناشی از نظارت و بررسی آنها کاهش یافته و در مواعد مقرر بتوان در صورت عدم رعایت تعهد مدیون، از اعتبار آن و یا سایر اموال شخص برای رد دین استفاده کرد.
در قانون برنامه پنجم توسعه مصوب مجلس محترم شورای اسلامی به بانک مرکزی اجازه داده شده بود نسبت به تکمیل سامانه تبادل اطلاعات مشتریان و فراهم کردن امکان احراز صحت اسناد و اطلاعات ارائه شده به بانک به صورت الکترونیکی از طریق وزارت کشور و قوه قضائیه اقدام نماید که متأسفانه چنین امری تحقق نیافت. علاوه بر آن بانک مرکزی ابزارهای متعددی به منظور وصول مطالبات غیرجاری دارد و این ابزارها منحصر در تعقیب کیفری و انتظامی متخلفین نیست. این بانک به عنوان سیاستگذار و ناظر نظام بانکی میتواند انواع مجازاتهای بانکی در مورد ردههای مختلف متخلفین اعمال کرده و از استمرار تخلف آنان جلوگیری نماید. فلذا میبایستی بانک مرکزی، مجازاتهای بانکی متناسب را طراحی و اجرا نماید.
2 ـ حسب سوابق موجود تلاشها برای راهاندازی سیستم بانکداری متمرکز در کشور حدود دو دهه است که آغاز شده و اقداماتی هم در راستای تحقق استقرار آن صورت گرفته است، اما انتظارات نظام بانکی کشور به منظور نظارت دقیق و به موقع و کاهش هزینهها هنوز برآورده نشده است.
از آنجا که بانکداری متمرکز یکپارچه از ملزومات رشد و توسعه همهجانبه و مخصوصاً رشد و توسعه در بخش بانکی و سیاستگذاریهای مربوط به آن میباشد و یکپارچگی در سیستمهای متمرکز، منجر به شناخت وضعیت موجود پولی و آثار سیاستهای پولی بر متغیرهای اقتصاد کلان میگردد و از سوی دیگر باعث نظارت دقیق، صحیح و برخط بر سیستم بانکی شده و از بسیاری از مشکلات و تخلفات بانکی جلوگیری خواهد کرد، میبایستی یکپارچگی در بانکداری به سرعت در کشور عملیاتی و اجرایی گردد و بانک مرکزی که در اجرای قوانین برنامه پنجم و ششم توسعه مکلف به استقرار نظام یکپارچه بانکی بوده است هرچه سریعتر نسبت به تنظیم و ابلاغ استانداردهای نرمافزاری و سختافزاری یکسان به سیستم بانکی کشور اقدام نموده و آسیبشناسی سیستم مدیریت بانکها و ارتقای آن با استفاده از ابزارهای مختلف را در دستور کار خود قرار دهد به گونهای که هزینه تصمیمات اشتباه بانکها به خود بانک و مدیران آن برگردد.
3 ـ با توجه به رشد و توسعه بانکداری الکترونیک، مسئولین بانک مرکزی و وزارت امور اقتصادی و دارایی با هماهنگی مراجع ذیربط در وزارت علوم و تحقیقات و فناوری برای ایجاد رشته دانشگاهی با عنوان بانکداری الکترونیکی در دو شاخه نرمافزار و سختافزار اقدام نماید، به طوریکه این مهم به یکپارچگی دانش بانکداری و ارتقای آن در بانکهای کشور منجر شود. بدیهی است سامانه مذکور که صرفاً در اختیار بانک مرکزی است باید قادر باشد تمام نیازمندیهای حال و آینده کشور را مطابق با علوم پیشرفته روز در زمینه بانکداری متعارف و بانکداری اسلامی رعایت کرده، به کلیه قوانین، مقررات، بخشنامهها، آییننامهها و دستورالعملها مجهز گردد به گونهای که توانایی روزآمد کردن قوانین را داشته باشد. مضافاً بر آن نیازمندیهای بانکها و مراکز ذیصلاح دیگر را از طریق استعلام پاسخگو باشد. از سوی دیگر به تمام منابع اطلاعاتی کشور اعم از سازمان ثبت احوال، سازمان ثبت اسناد و املاک، اداره کل ثبت شرکتها، سازمان امور مالیاتی و منابع اطلاعاتی تمام بانکها و مؤسسات مالی و منابع اطلاعاتی مشابه (به منظور تعیین اعتباری افراد و شرکتها و سیاستگذاری صحیح اقتصادی و نظارت صحیح و دقیق و جلوگیری از هر گونه اختلاس و تخلف مالی)، مرتبط بوده و بتواند گزارشهای ترکیبی را برای اهداف مختلف بانکی و غیربانکی ارائه نماید.
4 ـ بانک مرکزی با همکاری دستگاههای اجرایی ذیربط نظیر وزارتین «امور اقتصادی و دارایی، صنعت، معدن و تجارت»، سازمانهای ثبت احوال، ثبت اسناد و املاک، امور مالیاتی، بورس و اوراق بهادار و بانکهای دولتی و خصوصی و غیره حداکثر ظرف مدت سه ماه، پیشنهادات خود در زمینه اصلاح قوانین و مقررات مربوط به مسائل پولی و بانکی که اجرای آنها طی سالهای اخیر مشکلاتی را برای شبکه بانکی کشور به همراه داشته است و نیز برای برخورد قاطع و به موقع با دارندگان بدهی غیرجاری به شبکه بانکی و اعمال مجازاتها و محرومیتهای بانکی، حقوقی و اجتماعی برای آنها به مجلس شورای اسلامی تقدیم نماید.
5 ـ با توجه به گزارش بررسیهای اولیه مرکز پژوهشهای مجلس و ابلاغ ضوابط جدید گزارشگری مالی به بانکهای کشور، کمیتهای مرکب از مسئولین بانک مرکزی، سازمان حسابرسی، دیوان محاسبات کشور و مرکز پژوهشها و کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با مسئولیت کمیسیون مذکور موضوع بررسی صورتهای مالی سال 95 بانکهای کشور را در دستور کار خود قرار داده و گزارش نتایج حاصله را به مجلس تقدیم نمایند.
6 ـ مجمع عمومی بانکها و سازمان بورس و اوراق بهادار به عنوان ارکان مهم و نظارتی بانکها مکلف شوند با حساسیت لازم، با هدفگذاری مشخص و زمانبندی معین، اقدامات مؤثری را نسبت به وصول مطالبات غیرجاری به عمل آورند، به نحوی که روند و حجم مطالبات مذکور کاهش یافته و متوقف گردد و متعاقباً طی گزارشهای نوبهای به صورت فصلی، بهبود روند موجود را به کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی ارائه نمایند.
7 ـ با توجه به تکلیف مندرج در قوانین موجود، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران موظف شود همچون بانکهای مرکزی بسیاری از کشورهای دنیا صورتهای مالی خود را برای انجام وظیفه حسابرسی در اختیار حسابرس مستقل و بازرس قانونی (سازمان حسابرسی) قرار دهد.
متأسفانه بانک یادشده با مصوبه مورخ 16/8/96 هیأت محترم وزیران از فهرست شرکتهای دولتی که مکلف به انجام «حسابرسی عملیاتی» توسط سازمان حسابرسی یا مؤسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی میباشند مستثنی گردیده است که باید با قید فوریت این استثنا برداشته شود تا حسابرسان مستقل بتوانند در جهت افزایش صرفه اقتصادی، کارآیی و اثربخشی فعالیتهای بانک و افزایش قابلیت اعتماد گزارشهای مالی نسبت به انجام «حسابرسی عملیاتی» اقدام نمایند.
8 ـ قوه محترم قضائیه پیرامون احکام ورشکستگی که به شدت سیر صعودی داشته و منجر به ورود مبلغ (33) هزار میلیارد ریال زیان به شبکه بانکی طی سالهای 92 لغایت 94 گردیده است نظارت دقیق و سختگیرانهتری معمول بشود تا بانکهای بستانکار بتوانند فرصت متعارف دفاع در محاکم برای وصول مطالبات خود را داشته باشند.
9 ـ قوه محترم قضائیه به منظور تسریع در رسیدگی به دعاوی بانکی و کاهش هزینههای عملیاتی و استیفای مطالبات غیرجاری بانکها در سیستم قضائی کشور شعب خاصی را به این منظور تعیین و به اطلاع عموم برساند.
10 ـ معاونت محترم قوانین مجلس شورای اسلامی با همکاری کمیسیونهای حقوقی و قضائی و اقتصادی مجلس شورای اسلامی جرمانگاری عدم بازپرداخت مطالبات بانکی و انحراف در مصرف تسهیلات پرداختی به بنگاهها توسط قوه قضائیه را در دستور کار قرار داده و پیشنهادات لازم برای نسخ یا اصلاح قوانین مربوط به منظور توقف روند رو به رشد مطالبات غیرجاری و نیز ایجاد تسهیل در فرآیند وصول آن برای تصویب قانون به مجلس شورای اسلامی تقدیم نماید.
11 ـ مراجع نظارتی؛ سازمان بازرسی کل کشور، دیوان محاسبات کشور و سازمان حسابرسی موضوع نظارت دقیق بر بانک مرکزی و بانکهای کشور را به طور جدی در دستور کار خود قرار داده و گزارش نظارتی خود را به صورت نوبهای هر سه ماه یکبار به کمیسیونهای اقتصادی و اصل (90) مجلس شورای اسلامی ارائه نمایند، با تشکر.
رئیس کمیسیون اصل نودم قانون اساسی ـ داود محمدی

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، از تلاشهای کمیسیون اصل (90) که به این موضوع مهم در مورد وضعیت بانکها توجه کردند و یک گزارشی را ارائه کردند تشکر میکنیم. مدتها بود که روی این موضوع کار میکردند و مسأله بسیار مهمی هم هست و فکر میکنم مرکز پژوهشهای مجلس هم که راجع به وضعیت بانکها یک کار مطالعاتی عمیقی کرده و یک راهکارهایی را ارائه کرده انشاءالله برای هفته آینده آمادگی داشته باشند که در مجلس گزارش خود را بدهند و یکی از معضلات کشور را ما بتوانیم حل بکنیم. مسأله بانکها و ریشهیابی مشکلات آنها و اینکه چگونه در خدمت تولید کشور فعال بشوند موضوع بسیار اساسی است. مرکز پژوهشها آمادگی داشته باشد گزارش خودشان را تهیه کردند در دست داشته باشند که هفته آینده انشاءالله ما از آنها در مجلس استفاده کنیم و مجلس کاملاً در جریان کار بانکها و پیشنهادات اصلاحی قرار بگیرد.

حسینعلی حاجی
4
رد طرح استفساریه ماده (32) قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدی گزارش کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مورد طرح استفساریه نحوه عضویت همزمان اعضای اتحادیههای صنفی و اتاق اصناف کشور با عضویت در پنجمین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستای کشور هست. جناب آقای سلیمی مخبر محترم کمیسیون گزارش خود را ارائه بفرمایید. آقای دکتر وکیلی! مخالفین و موافقین را لطف بفرمایید.

محمد علی وکیلی
بسم الله الرحمن الرحیم
مخالفین آقایان: صباغیان، تجری و محمودیشاهنشین هستند و موافقین سرکار خانم اولادقباد و آقایان: کاتب و لاهوتی هستند.

اصغر سلیمی
بسم الله الرحمن الرحیم
گزارش کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور به مجلس شورای اسلامی
طرح استفساریه نحوه عضویت همزمان اعضای اتحادیههای صنفی و اتاق اصناف کشور با عضویت در پنجمین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستای کشور به شماره چاپ (781) که به این کمیسیون به عنوان اصلی ارجاع گردیده بود طی جلسه مورخ 13/12/1396 مورد رسیدگی قرار گرفت و بهشرح زیر تصویب شد.
اینک گزارش آن در اجرای ماده (147) قانون آییننامه داخلی به مجلس شورای اسلامی تقدیم میشود.
ضمناً گزارش کمیسیون اقتصادی تا این تاریخ واصل نشده است.
رئیس کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور ـ محمدجواد کولیوند
گزارش کمیسیون صنایع و معادن به مجلس شورای اسلامی در مورد طرح استفساریه با تصویب اعضای کمیسیون به این کمیسیون ارجاع شده است. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

محمدحسین فرهنگی

علی اردشیرلاریجانی
متشکرم (حاجیدلیگانی ـ تذکر داریم) چشم، مخالف صحبت کند.

محمد علی وکیلی
جناب آقای صباغیان مخالف هستند، بفرمایید.

محمدرضا صباغیان بافقی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
عرض سلام و ادب دارم خدمت نمایندگان محترم. در مورد استفساریه نحوه عضویت همزمان اتحادیههای صنفی و اتاق اصناف کشور با عضویت در پنجمین دوره شورای شهر و روستای کشور که مطرح شده به نظر میآید این کار و این مصوبه میتواند نظارت را محدود کند. اگر قرار باشد که افراد دارای چند شغل کلیدی در شهر باشند طبیعتاً راه را بر نظارت میبندد، همچنین باعث ایجاد رانت میشود. وقتی قرار باشد که عضو شورای شهر خودش مصوب کند، از مصوبات خبر داشته باشد و اتاق اصناف و اتحادیههای صنفی هم نقش داشته باشد طبیعتاً بعد از مدتی فرد را دچار خطا و انحراف میکند و رانت ایجاد میکند. مشکلی که امروز در کشورمان فراوان داریم و متأسفانه به دلیل ضعف در همین قوانین ما دچار این معضل و این مشکل هستیم.
همچنین خودش باعث این میشود که یک فرد دو شغل داشته باشد، قوانین و مقررات ما هم دو شغله بودن را نفی میکند، جامعه هم دچار بیکاری هست، دچار مشکلات هست. بنابراین ما دوباره میآییم قوانینی ایجاد میکنیم که دو شغله ایجاد بشود، خود این مقدمهای میشود که در آینده افراد دیگر قوانین دیگر را هم راحت زیر پا بگذارند و قبح ایجاد دو شغله و چند شغله بریزد، ضمن اینکه اصلاً کسی که عضو شورای شهر میشود باید وقت زیادی برای مردم بگذارد. خود عضو شورای شهر باید چند نفر را برای کمک به شورا استخدام کند، کار سنگینی هست. اینجا دوباره فرد عضو شورا باشد بتواند اتحادیه و اتاق اصناف هم باشد، طبیعتاً وقت او کفاف نخواهد داد و کار مردم روی زمین میماند، وظایفش را خوب نمیتواند انجام بدهد که این هم نشان میدهد این لازم نیست. ضمن اینکه امروز ما قانون هم داریم، تصویب شده و قانون شده که این منافات دارد، نباید اینجا اتفاق بیفتد.
بنابراین به نظر میآید که ما با استفساریه مخالفت کنیم و راه را ببندیم. عزیزان و بزرگواران! هرجا اینطور قوانینی را ما تصویب کردیم نه انکه آنجا خودش باعث زیان شده، حتی مقدمه و زیربنایی شده که جاهای دیگر هم بیایند از این سوءاستفاده کنند. بنابراین مجلس باید محکم این را رد کند و ما برای مشاغل تفکیک قائل بشویم که راه برای سوءاستفاده و رانت بسته بشود و هرکسی بتواند وظایف خودش را به نحو احسن انجام بدهد، ضمن اینکه الان هم تعداد خیلی کمی هستند، بیخود ما یک قانونی تصویب نکنیم که بماند، ماندگار بشود ولی برای چند نفر، منتها بعداً از آن بشود خیلی سوءاستفاده کنیم، عذرخواهی میکنم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکرم، نفر بعدی را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
موافق جناب آقای دلخوش هستند، بفرمایید.

سیدکاظم دلخوش اباتری
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
اولاً سلام عرض میکنم و آرزوی قبولی طاعات دارم برای ملت شریف ایران. تشکر میکنم از همکاران محترم که این طرح استفساریه را اولویت برایش قائل شدند و امروز در دستور کار قرار گرفت. از سرکار خانم فریده اولادقباد نماینده محترم تهران که هم دیدگاههای کارشناسی بسیار خوبی در جهت حمایت از این طرح داشتند و اعلام کردند از ایشان هم تشکر میکنیم، مشورتهایی داشتیم و نظرات مثبت ایشان هم کاملاً مشخص است.
دوستان توجه بفرمایید! در مورد شخص یا اشخاص کاری نداریم، ما یک قانونی در مجلس نوشتیم، به عنوان قانونگذار اعتقاد این بود که این قانون نقصها و ضعفهایی دارد. ضعف آن چیست؟ این آقای شاهنشین عزیز که رئیس ما در نظارت بودند تمام مراحل قانونی انتخاب اعضای شوراها را گذراندیم. در برج 2/96 افرادی که با رأی مردم انتخاب شدند رأی آوردند، مقبولیت و مشروعیت آنها همه تثبیت شد اینها شورای شهر شدند. بحث ما در مراکز استانها و در شهرستانها است، بعد از اینکه شورا رأی میآورد سه ماه بعد مجلس یک قانونی میگذراند میگوید این اصناف، هیأتمدیره اگر شورا هم باشند دو شغله میشوند. من از شما نمایندگان محترم سؤال میکنم؛ آقای صباغیان عزیز! اگر امروز شما بیایید یک قانونی بنویسید بگویید نمایندگی مجلس از فوقلیسانس به دکتری، تصویب هم بکنید، آیا اینهایی که امروز نماینده مجلس هستند باید از خانه ملت بیرون بروند؟ قانون عطفبهماسبق نمیشود مگر قانونگذار مستند، با ادله آورده باشد که این قانون برای یک سال قبل، دو سال قبل و امثال اینها، این یک.
دوم اینکه آقایانی که در هیأتمدیره اصناف هستند با بازار سر و کار دارند. دوستان! این چیز مهمی هم نیست، با آنهایی که در بازار با بازاریها سر و کار دارند از این طرف هم شورای شهر کار بیشترش با بازار است. اینها متخصصند، اینها میتوانند در شورای شهر هم باشند، در اصناف هم باشند، این دو.
بعد آمدیم یک قانونی را نوشتیم، مگر ما میتوانیم برای بخش خصوصی قانون تعیین کنیم، بگوییم قانون را برای دولت باید بنویسیم، برای مؤسسات دولتی و مؤسسات عمومی غیردولتی. هیأترئیسه و هیأتمدیره اصناف اینها بخش خصوصی هستند، این هم اشکال دیگری است که وجود دارد.
نکته دیگر اینکه دیروز انتخابات بوده و این رأی شما باعث میشود (202) نفر در سطح کشور تعیین تکلیف بشوند. چه ضرورتی دارد؟ من که میگویم این نوع قانوننویسی اشکال دارد، بخش خصوصی را ما نباید از حضور بخشهای دیگر محروم بکنیم. هم شورای شهر و هم اصناف در اختیار بخش خصوصی است. آیا ما در بخشهای دیگر هم برای بخش خصوصی میتوانیم به این صورت قانون بنویسیم؟ من میگویم نمیتوانیم، ما به عنوان حاکمیت برای بخش حاکمیت قانون مینویسیم، حاکمیت به عنوان ناظر و بخش خصوصی به عنوان مجری هست. حاکمیت باید کار خودش را در نظارت به درستی انجام بدهد.
خواهش من از دوستان این است؛ این استفساریه را همانطور که رأی دادید این رأی را بدهید، در قانون تشکیلات با توجه به اصلاح ماده (32) قانون تشکیلات وظایف و انتخابات شوراهای کشور و انتخاب شهرداران این تاریخها دقیقاً مشخص است و به نظر من دوستان اگر رأی مثبت بدهند ما میتوانیم بخشی از بچههای این کشور و نیروهایی که در اصناف دارند زحمت میکشند تکلیف آنها را روشن بکنیم، به یک شهر و دو شهر هم ارتباط ندارد. خواهش میکنم دوستان این را رأی موافق بدهند.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، نفر بعدی را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
مخالف بعدی جناب آقای ادیانی هستند.

علی اردشیرلاریجانی

سیدعلی ادیانی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
قبولی طاعات را برای همه همکاران محترم و همه صائمین کره زمین از خدای بزرگ مسئلت داریم. همکاران من عنایت بکنند! استدعا میکنم به نکاتی که عرض میکنم برادران و خواهران گرامی، حتی طراحان محترم که دلسوزانه این طرح را مطرح کردند تا شاید مسألهای را حل کنند گوش کنند. دوستان دقت کنند! جناب آقای دکتر لاریجانی! من اول تذکر آییننامهای را بدهم اگر این تذکر را پذیرفتید استدلال را بیان نکنم. آقای دکتر لاریجانی عزیز! من قبل از بیان مخالفت یک تذکر آییننامهای دارم (رئیس ـ بفرمایید) این استفساریه به نظر من مخالف ماده (189) است. در استفساریه ما باید شرح و تفسیر قانون را تقدیم کنیم. این تفسیر قانون نیست، شرح قانونی که در 20/4/96 مجلس محترم نوشته نیست، بلکه این خود قانونگذاری است و اساساً ناقض قانون مصوب مجلس است. (رئیس ـ حالا شما مخالفتتان را بفرمایید) شما این نکته را عنایت بفرمایید که از فحوای کلام حضرتعالی هم اینگونه برمیآید.
نکته اول مخالفت این است؛ همکاران محترم عنایت کنند! همین ماده (189)، این چیزی که همکاران محترم تقدیم کردند این وضع و جعل قانون جدید است نه تفسیر قانون. تفسیری که میآید اصل قانون را هوا میکند. شما در استفساریه نگاه بفرمایید، وقتی سؤال میکند پاسخ؛ اصلاح مذکور از دوره ششم قابل اجرا است. عزیزان من! قانونگذار حکیم است، مجلس محترم در 20/4/96 قانون را وضع کرد و میدانست که در 29/2/96 انتخابات برگزار شد، با علم به اینکه در 29/2/96 انتخابات برگزار شده مجلس محترم این حکم کلی و اطلاق را در قانون درج نموده. شما اصل قانون را دارید هوا میکنید به بهانه استفساریه؟ قطعاً شورای نگهبان یا هر حقوقدانی این را میشنود برای او جای تأمل دارد.
دلیل دیگر این است؛ دوستان دقت کنند! این استفساریه اساساً مغایر با اصل و فلسفه وجودی قانون است. قانونگذار در 20/4/96 همین مجلس محترم این قانون را تصویب کرده. اولاً من این را خلاف شأن قانونگذاری مجلس میدانم که امروز یک قانونی وضع کنیم، هفت ماه بعد، شش ماه بعد این را لغوش کنید. این اصلاً تعادل، تعامل، تثبیت و توصیف و استحکام قانونگذاری در کشور را زیر سؤال میبرد. فردا چه تضمینی برای دیگر قوانین وجود دارد، برای آنهایی که مصادیق قانون هستند بگویند پسفردا مجلس محترم ذائقهاش عوض میشود یکطور دیگر عمل میکند. این خلاف اصول حقوقی و سیاق قانونگذاری در همه پارلمانهای دنیا از جمله خلاف روح قانونگذاری در کشور ما است.
نکته سوم و مخالفت سوم من؛ این اساساً با اصل قانون در تغایر است، با اصل قانونی که در 20/4/96 همین مجلس محترم تصویب کرد و آن این است؛ ما آمدیم گفتیم که اساساً دو شغله بودن ممنوعیت دارد و اشغال دو مسئولیت همزمان ممنوع است، الان میگوییم مجاز است. این با کجای قانونگذاری و مدیریت و حکمرانی درست و قانونگذاری صحیح سازگاری دارد؟ شما کل استفساریههای قبلی را هم زیر سؤال بردید. همکاران محترم! قبل از این استفساریه دو استفساریه دیگر هم در مجالس محترم قبل اتفاق افتاد، هر دو مجلس در دورههای گذشته و مجموعاً در استفساریههای گذشته بیان کردند عضویت همزمان در شورای اسلامی با تصدی مناصب فلان مذکور در ماده (28) بندهای (1) و (2) و یکجای دیگر در استفساریه در بندهای (1) و (2) ماده (33) هست. یعنی نمایندگان سابق در ادوار سابق خوب متوجه نشدند ما این را خلقالساعه داریم تفسیر جدیدی میکنیم.
پس هم قانونگذاری است نه تفسیر، هم مغایر روح قانونگذار و قانون است. نکته سوم اینکه مجلس محترم در تاریخ 20/4/96 که تقریباً چهار ماه پس از انتخابات این قانون را تصویب کرد با علم به این مسأله تصویب کرد. ما داریم حکیمیت و حکیم بودن خودمان را هم به نحوی مسألهدار میکنیم. جناب آقای دکتر لاریجانی! من استدعا میکنم (رئیس ـ متشکریم) این خلاف ماده (189) است، قانون جدید را داریم وضع میکنیم با فلسفه و اصل آن هم مغایرت دارد، با دو تفسیر قوانین قبلی و ادوار مجالس قبلی هم در تغایر است. همکاران محترم به این رأی ندهند.
ضمن اینکه من از طراحان سؤال دارم؛ مصادیق افراد مشمول این استفساریه چند نفر هستند، چه کسانی هستند؟ نکند فردا مجلس اینطور زیر سؤال برود، چهار تا از دوستان در جایی بالاخره مسألهدار شدند ما میخواهیم گره آنها را حل کنیم. این مصادیق چند نفرند؟ آمار دقیق بدهید، این معضل کشور نیست (رئیس ـ حالا این را موافق مربوطه توضیح بدهند) این استفساریه قانون جدید است نه تفسیر، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، موافق را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
موافق آخر جناب آقای کاتب هستند، بفرمایید.

غلامرضا کاتب
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض ادب و سلام و قبولی طاعات همه همکاران عزیزم در ماه ضیافتالله و عرض تشکر از طراحان عزیز و کمیسیون شوراها و امور داخلی که زحمت کشیدند در راستای احقاق حقوق مردم عزیزمان این استفساریه را تصویب کردند. همکاران عزیز من دقت بکنیم! قانون هیچوقت عطف بهماسبق نمیشود، مگر اینکه ما در قانون ذکر بکنیم که این قانون تاریخ اجرایش به قبل برمیگردد. وقتی که ما قانون را ذکر نکردیم در نتیجه قانون را تصویب میکنیم از زمانی که تصویب کردیم به بعد، امروز هم براساس قانون قبل تعداد زیادی از برادران عزیز اتحادیه اصناف آمدند در انتخابات شورای شهر شرکت کردند. همانطور که جناب آقای دلخوش فرمودند تعداد (202) نفر از افراد کشور شامل حال این قانون هستند، پس تعداد محدود نیستند، یک تعدادی که جناب آقای ادیانی عزیز گفتند محدود نیستند.
پس این قانون یک حق مکتسبهای برای این عزیزانی که آمدند در انتخابات شرکت کردند ایجاد کرده، همه حقوقدانان عزیزی که در مجلس شورای اسلامی حضور دارند میدانند اگر به کسی حقی داده شد نمیشود آن حق را بیدلیل از او گرفت، مگر اینکه واقعاً ادلهای وجود داشته باشد که آن حق را از او بگیریم.
نکته دومی که میخواهم عرض بکنم؛ عزیزان! وقتی که قانون را تصویب کردیم وظیفه ما این است که از حقوق ملت عزیزمان هم صیانت و هم حفاظت بکنیم. امروز وظیفه ما این است که از حقوق این (202) نفری که در کشور هستند حفاظت و صیانت بکنیم و نمیتوانیم بگوییم که حالا چون این قانون شده به ماقبل هم برگردد. همکار بسیار عزیزم جناب آقای صباغیان فرمودند که اینها دو شغله هستند، یقیناً بدانید آنهایی که در اتحادیه اصناف و اتحادیهها هستند شغل محسوب نمیشوند. ممکن است هفتهای یک جلسه مثلاً برای اتحادیه اصناف بگذارند، شما میدانید و اطلاع دارید همه آنهایی که در اتحادیههای اصناف هستند کار دومی هم دارند، یا همه آنهایی که در شورای شهر هستند و الان در کشور کار ثانویه دومی هم دارند. چون بسیاری از آنهایی که در شوراهای شهر و روستا هستند اینها که یک شغل ندارند. در واقع شغل دوم دارند و میتوانند برای زندگی و امرار معاش خود کار بکنند. در نتیجه من خواهشم این است که جناب صباغیان عزیز که گفتند این دو شغله محسوب میشود، واقعاً شغل نیست. چون اینها بخش خصوصی هستند، در کنار کار خود در اتحادیهها به شوراهای شهر کمک میکنند.
نکته مهمتر؛ عزیزان من! امروز اگر از اتحادیهها یک نماینده در شوراهای شهر باشد موجب استحکام و تقویت شوراهای شهر میشود. بخش عظیمی از شهروندان ما مغازهداران و کسبه هستند، یک نماینده خودشان را در شورای شهر فرستادند، این به نفع شوراهای شهر هست. حالا ما قانون تصویب کردیم، این قانون در تاریخ 20/4/96 بعد از برگزاری انتخابات تصویب شد، بله، برای دوره بعد نباید اجازه بدهیم که این کار بشود، اما دوره قبل یقیناً این منعی ندارد.
نکته بعدی را برادر عزیزم جناب آقای ادیانی عزیزم فرمودند که این با روح قانون مخالفت دارد. جناب آقای ادیانی عزیز! نه، اصلاً نگاه نمایندگان مجلس شورای اسلامی در زمانی که این قانون را تصویب میکردند این بود که برای دورههای بعد این اجرایی بشود، نه اینکه به ماسبق و به ماقبل برگردیم. همینطور که ما برای اصلاح قانون انتخابات هم در مجالس مختلف این را داشتیم، مثلاً مدرک تحصیلی نمایندگان را برای ثبتنام اصلاح کردیم، به آن دورهای که نمایندگان بودند برنگشت، به دورههای بعد برگشت. در نتیجه این استفساریه با روح قانون هیچ مخالفتی ندارد، بلکه بنای قانونگذار این بوده که این قانون تصویب بشود و تشخیص نمایندگان عزیز مجلس این بوده و این هم مطاع هست و باید هم به قانون احترام بگذاریم، (فرهنگی ـ خیلی متشکرم) اما این قانون برای دورههای بعد است نه اینکه امروز شوراهای شهر یک سال، یک سال و نیم از عمر خدمتی آنها گذشته بعد بگوییم که شماهایی که جزء اتحادیههای اصناف هستید بیایید استعفا و انصراف بدهید. این واقعاً منطق ندارد، من از همکاران بسیار عزیزم خواهش و استدعایم این است که برای احقاق حق بخشی از افراد جامعه که یکی از رسالتهای اصلی تکتک ما هست که احقاق حقوق در رابطه با ملت عزیزمان بکنیم این است که انشاءالله به این رأی بدهید و موجب بشود که حقوق این عزیزان تضییع نشود.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. دولت موافق است، کمیسیون بفرمایید.

محمد محمودی شاه نشین
آقا! مخالف سوم چه شد؟ دو نفر صحبت کردند من مخالف سوم بودم.

علی اردشیرلاریجانی
استفساریه است دو نفر صحبت میکنند.

محمدجواد کولیوند
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم خواهش میکنم دقایقی توجه بفرمایید! استفساریهای که اتفاق افتاده ما در قانون شوراها اصلاحاتی که انجام شده الان ماده (32) است، در قانون قبلی ماده (28) بود. سه قسمت داریم که وقتی میخواهند برای شوراها بیایند و کاندیدا بشوند باید استعفا بدهند. در بند (1) آن راجع به مشاغل ملی است، در بند دوم راجع به مشاغل استانی و شهرستانی است و در بند سوم راجع به مشاغلی است که در شهرداریها و دهیاریها و سازمانهای وابسته است. در بند چهارم هم گفته همزمان نمیتوانند در دو شغلی که باید استعفا بدهند اگر در شورا پذیرفته شدند در این شغلها باشند.
من میخواهم خدمت شما عرض کنم ما در سنوات گذشته هم داشتیم، اصلاحیهای که در قانون مجلس انجام دادیم یا در همین قانون شوراها انجام دادیم راجع به اینکه در انتهای مواد آوردیم گفتیم این قانون از دوره پنجم قابل اجرا است. شورای نگهبان همین موضوع را ایراد گرفت، گفت که چون بعد از انتخابات شوراها اتفاق افتاده این دیگر دوره بعدی میرود. برادرمان جناب آقای ادیانی فرمودند که این دو شغله بودن است.
ماده (14) قانون شوراها را نگاه بکنید شوراها را در آنجا گفته شغل نیست افتخاری است. فقط در ماده (32) گفته آن مشاغلی که استعفا میدهند دیگر اگر در شوراها انتخاب شدند نمیتوانند در دو شغل آن ماده بمانند.
نکته بعدی این است که این قانون بعد از انتخابات 29/2/ در حقیقت تصویب شده، در 20/4/96، یعنی بعد از انتخاب شدن یک عدهای که در شوراها دارند کار میکنند و الان ما بعد از دو ماه و نیم، سه ماه آمدیم یک قانونی را اصلاح کردیم به مواد (32) قانون شوراها یک تعداد مشاغل اضافه کردیم که اگر در آینده برای کاندیدا شدن بخواهند بیایند باید استعفا بدهند. طبیعتاً این به شورای ششم میرود، یعنی شما اصلاً وسط راه نمیتوانید بیایید بگویید حالا یک بحث شرعی هم دارد، این فرد در آن مقطع استعفا لازم نداشته، در انتخابات این اتفاق برایش افتاده و در حقیقت ما الان بعد از انتخابات آمدیم این را اصلاح کردیم. لذا اینکه فرمودند ما اصل قانون را داریم هوا میکنیم، اصلاً چنین چیزی نیست. در حقیقت سؤالی که شده این است که با توجه به برگزاری انتخابات آیا قانون مذکور به دوره اخیر شوراها قابلیت اجرایی دارد؟ سؤال معلوم است، گفتیم خیر، دوره بعدی شوراها که از دوره ششم است در آنجا تسری دارد، هر کس از اصناف در دوره بعدی بخواهد به داخل شورا بیاید در همه کشور باید استعفا بدهد. ملاک کار در حقیقت نظریهای بوده که در کمیسیون هم بحث شد، وزارت صنایع آمده یک بخشنامهای را به کل کشور داده و گفته کسانی که میخواهند در اصناف بیایند، آنهایی که در شوراها رأی آوردهاند یا باید استعفا بدهند، یا در اصناف شرکت نکنند که تسری قانونی که اینجا در 20/4/96 مصوب شده برای دوره ششم است و دیگر به دوره پنجم تسری ندارد.
من خواهش میکنم که همکاران محترم نسبت به این استفساریه پاسخ بدهند و رأی مثبت بدهند. (دلخوشاباتری ـ کمیسیون صنایع هم جواب داده) بله، در کمیسیون صنایع هم که بررسی شد این استفساریه را جواب داده، جناب آقای اکبریان هم پاسخ دادند و این استفساریه را تأیید کردند. یک سؤال هم آقای ادیانی فرمودند، گفتند بگویید که برای چند نفر است؟ اصلاً نگاه من به این نیست که چند نفر است، بخشنامه وزارت صنایع در کل کشور است و گفته تمام کسانی که در شوراها در 29/2/ انتخاب شدند دیگر نمیتوانند به واسطه این قانون بیایند در اصناف شرکت کنند که ما اینجا داریم قانون شوراها را میگوییم. برای قانون شوراها تسریاش از دوره ششم است. من خواهش میکنم همه همکاران با دقتی که دارند انشاءالله رأی مثبت بدهند، خیلی متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
طرح استفساریه ماده (32) قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران
موضوع استفساریه:
با توجه به برگزاری انتخابات دوره پنجم شوراهای اسلامی شهر و روستا در تاریخ 29/2/1396 و با عنایت به اصلاح ماده (32) قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران در تاریخ 20/4/1396، آیا قانون مذکور نسبت به دوره أخیر انتخابات شوراها قابلیت اجرائی دارد یا خیر؟ (آقای دکتر! البته اینجا باید بگوییم «لازمالاجرا است یا خیر؟»).
پاسخ:
خیر، اصلاح مذکور از دوره ششم قابل اجرا میباشد.

علی اردشیرلاریجانی
اجازه بدهید، الان دیگر میخواهم رأی بگیریم. آقای حاجیدلیگانی! اخطار شما راجع به این مسأله است یا چیز دیگری؟ مربوط به چیز دیگری است بعداً بگویید. مربوط به همین موضوع است؟ میخواهم استفساریه را رأی بگیرم. (حاجیدلیگانی ـ در مورد دستور بعدی است) آقای حاجیدلیگانی! بعد از آن بحث دیگری است، فرصت هست. آقای ادیانی! اگر راجع به همین استفساریه است بفرمایید.

سیدعلی ادیانی
به احترام دوستان چون فرمودند، انشاءالله رأی نمیآورد ما هم هفتادونهی را منتفی میکنیم. آقای دکتر! رأی بگیرید.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون. حضار 248 نفر، استفساریه را به رأی میگذاریم. نمایندگان نظرشان را اعلام بفرمایند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. دولت و کمیسیون موافق هستند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
5
تسلیت رئیس محترم مجلس شورای اسلامی به مناسبت رحلت حجتالاسلام والمسلمین حسنی

محمدحسین فرهنگی
از طرف نمایندگان آذربایجان در مجلس شورای اسلامی یادداشتی را به هیأترئیسه دادهاند، جهت اینکه اعلام کنیم ارتحال عالم نستوه و مجاهد خستگیناپذیر حضرت حجتالاسلام والمسلمین حاجآقای حسنی امام جمعه سابق و نماینده سابق ولیفقیه در استان و نماینده اولین دوره مجلس شورای اسلامی را به مردم ایران به ویژه مردم آذربایجان و آذربایجانغربی تسلیت و تعزیت عرض میکنیم.

علی اردشیرلاریجانی
ما هم مسأله مهمی که الان رخ داد و دیروز خبرش را دادند، رحلت عالم مجاهد حضرت حجتالاسلام والمسلمین آقای حسنی که سالیان دراز امام جمعه و نماینده ولیفقیه در استان آذربایجانغربی بودند و همچنین یک دوره هم ایشان نماینده مجلس بودند به مردم شریف ارومیه و خانواده محترمشان تسلیت عرض میکنیم.
6
بحث و بررسی درخصوص لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون بینالمللی مقابله با تأمین مالی تروریسم و ارجاع آن به کمیسیون مربوطه

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بررسی لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون بینالمللی مقابله با تأمین مالی تروریسم است. آقای رئیس! قبل از اینکه وارد شویم جمعی از همکاران هم درخواست مسکوت ماندن کردند، جمعی دیگر هم درخواست غیرعلنی شدن جلسه را کردهاند.

حسینعلی حاجی
آقای رئیس! تذکر دارم. این استعماری است، ما اجازه نمیدهیم نگذارید مطرح شود.

علی اردشیرلاریجانی
آقای حاجیدلیگانی! اجازه بدهید، بنشینید گوش بدهید، عیبی ندارد، اخطار را هم گوش میدهیم. عرض شود بعضی از همکاران امضایی برای مسکوت ماندن این لایحه جمع کردهاند، منتها از نظر آییننامه مسکوت ماندن لایحه منوط به قبول نماینده دولت و معاون پارلمانی است که نپذیرفتند.

نصراله پژمان فر
شش ماه، یک هفته و دو هفته نه، شش ماه این مسأله مسکوت بماند.

علی اردشیرلاریجانی
حالا دو هفتهاش را هم نپذیرفتند که شما میگویید شش ماه. نمیتوانید طرح کنید. مسکوت ماندن را از نظر آییننامه بخوانید، چون لایحه است طبق ماده (195) باید با موافقت معاونت حقوقی باشد، معاونت حقوقی نپذیرفت. بنابراین شش ماه که شما میگویید سهل است، دو هفتهاش را هم نپذیرفتند. این عملی نیست. بنابراین این را باید در دستور بگذاریم و موضوع را بررسی کنیم. حالا اخطارتان را هم گوش میکنیم.

نصراله پژمان فر
آقای دکتر! این قضیه باید مسکوت باشد. این نباید مطرح شود استعماری است اجازه نمیدهیم مطرح شود غیرعلنی شود.

علی اردشیرلاریجانی
اینطور که نمیشود حرف زد، مجلس جای همین گفتگوها است. مطرح کنید.

حسینعلی حاجی
شرایطش رعایت نشد. اجازه نمیدهیم. نمیگذاریم مطرح شود.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای نقویحسینی از کمیسیون بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
آقای نقویحسینی سخنگوی کمیسیون بفرمایید.

محمد علی وکیلی
قبل از سخنگوی کمیسیون مخالفین را عرض کنم. مخالفین: جناب آقای مصری، جناب آقای نقویحسینی و جناب آقای ذوالنوری. موافقین: جناب آقای دلخوش، جناب آقای فتحی و جناب آقای کواکبیان.

حسینعلی حاجی
ما نمیگذاریم. ما این را نمیپذیریم.

علی اردشیرلاریجانی
آقای نقویحسینی بفرمایید. دوستان! نظم را رعایت کنید. آقای حاجیدلیگانی! اشکالی ندارد، نمیگذارید که زوری که نیست.

حسینعلی حاجی
نمیشود، این استعماری است، خلاف قانون اساسی است همان برجام کافی بود.

علی اردشیرلاریجانی
آقای حاجیدلیگانی! اجازه بدهید، مجلس جای همین گفتگوها است، یعنی شما که انقلابیتر از بقیه نیستید، شما نظرتان را میگویید، دیگران هم نظر دارند، بعد مجلس تصمیم میگیرد. با زور که نمیشود، هر کسی باید نظرش را بگوید. این کارهایی که میکنید حتماً کار خلافی است.

کاظم جلالی

علی اردشیرلاریجانی
نه، تنفس هم نمیدهیم، بحث کنید، شما نظرتان را بگویید، اخطار و تذکرتان را بدهید، بحث میشود، لزومی ندارد. آقای نقوی! شما گزارشتان را بفرمایید.

حسینعلی حاجی

سیدحسین نقوی حسینی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض میکنم، میخواهم همین را بگویم، من میخواهم بگویم گزارش ندادیم. همین را میخواهم بگویم، آقای حاجی! چند دقیقه به حرفهای من گوش بدهید.

علی اردشیرلاریجانی
آقای نقوی! توضیح کلیتان را بدهید، ما اخطار را گوش میدهیم، فقط توضیح آقای نقوی را گوش بدهیم، آقایان هم بنشینید، بگذارید گوش بدهیم.

سیدحسین نقوی حسینی
بسم الله الرحمن الرحیم
محضر همکاران محترم و هیأترئیسه محترم عرض سلام و ادب دارم. از همکاران خودم که با آن عرق ملی و انقلابی خودشان اظهارنظر میکنند تشکر میکنم، به این چند تا نکته توجه بفرمایید.
کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس پس از اعلام وصول لایحه پیوستن به کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم روی مفاد، مواد و محتوای آن و پیشنهاداتی که دولت محترم در حق تحفظ و سه بیانیه در مقدمه آن آوردهاند بررسیهای لازم را انجام داد، ولی به چند دلیل صلاح ندانست که گزارشی به صحن علنی ارائه کند که من از رئیس محترم مجلس جناب آقای دکتر لاریجانی درخواست دارم به این نقطه نظرات کمیسیون توجه بفرمایند.
اولاً این لایحه را مخالف اصل سوم قانون اساسی میداند، چون این لایحه یک لایحه استعماری است و تسلط بیگانه را بر امور داخلی کشور افزایش میدهد و طبق ماده (145) آییننامه هم ما گزارش به صحن علنی ارائه نکردیم.
از سوی دیگر همانطور که همکاران عزیز مستحضر هستند دولت تلاش کرده در مقدمه این لایحه با حق تحفظ و بیانیههایی که صادر میکند از خسارات جلوگیری کند، اما به لحاظ حقوقی نظر همه کارشناسان حقوقی این است که نه آن بیانیهها و نه آن حق تحفظها نمیتوانند خسارتهای وارد از طریق این لایحه بر ملت و کشور جبران کند. بنابراین کمیسیون گزارش به صحن علنی ارائه نکرده است.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
جناب آقای رئیس! چند نفر از همکاران اخطار و تذکر دارند.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
آقای دکتر! اگر اجازه بدهید شما در لیست قبلی به آقای حاجی وقت دادید، اما گفتید بعد از رأیگیری صحبت کنند. (سلیمی ـ نوبت ماست) چشم، آقای سلیمی! من همه دوستان را میگویم، اما رئیس قبلاً به آقای حاجی وقت داد. آقای سلیمی! شما بفرمایید، بعد آقای حاجی میفرمایند.

علیرضا سلیمی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
نمایندگان محترم و جناب آقای رئیس! چند تا اخطار دارم. اخطار اصول (2) و (3). اصل (2)، بند «ج»: «نفی هر گونه ستمگری، ستمکشی، سلطهگری و سلطهپذیری». آقای رئیس! فقط اجازه بدهید کلام منعقد شود. اصل (3)، بند (5): «طرد کامل استعمار و جلوگیری از نفوذ اجانب». باز اصل (4) را اخطار دارم، این لایحه خلاف شرع هم هست، چون موجب سبیل، یعنی سلطه بیگانه بر مقدرات ما میشود و همچنین اصل (154).
آقای رئیس! اما توضیح این اصولی که به آن اشاره شد. آقای رئیس! گروه ویژه اقدام مالی براساس توصیه شماره (36) خودش ایران را موظف کرده به کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم بپیوندد. ببینید! آنها براساس توصیه شماره (36) ما را موظف کردند، آیا این پذیرش سلطه بیگانه نیست؟ برنامه اقدام (41) بند دارد، آقای کاتب! اجازه بدهید آقای رئیس استماع کنند و پاسخ بدهند. در بند (29) از ایران خواسته، یعنی آنها بر ما تحمیل کردند، آقای رئیس! در بند (29) از ایران خواسته تا به کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم بپیوندد. (رئیس ـ متشکریم) گفته میشود این کنوانسیون با FATF از هم منفک و جداست.
آقای رئیس! برنامه اقدام یا همان FATF در بند (29) از ایران خواسته تا به کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم بپیوندد. چگونه ادعا میشود که این کنوانسیون با FATF مغایرت دارد، ما آن را فعلاً نمیپذیریم؟ (رئیس ـ نه مغایرت که ندارد) در برنامه اقدام در بند (29) ایران را دارد. آقای رئیس! در بند (29) تصریح شده امضا، تصویب و اجرای کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم، در بند (29) اینطور دارد. اصل (154) قانون اساسی حمایت از مبارزه حقطلبانه مستضعفین را دارد.
آقای رئیس! سؤال اساسی اصلاً این است، ما چرا باید این تبصره را حذف کنیم؟ چرا آنها باید بگویند ما قبول نداریم؟ ما که در سال 94 تصویب کردیم، تمام شد. اگر بنا بود حق تحفظ و شرط ما را بپذیرند چرا مصوبه سال 94 ما را الان آمدهاند دستور دادند و آقایان آنجا قول دادند که این مصوبه هوا برود و ما این را اصلاح کنیم؟ اصلاً اصلاح برای چیست؟ (رئیس ـ متشکریم، تشکر میکنیم) من خواهش میکنم جنابعالی با عنایت و دقتی که دارید این مسأله را.

علی اردشیرلاریجانی
جناب آقای سلیمی! گوش نمیدهید، تذکرتان را دادید.

علیرضا سلیمی
آقای رئیس! در خدمت شما هستیم.

علی اردشیرلاریجانی
اولاً ما قبلاً چنین چیزی تصویب نکرده بودیم. حق تحفظ، برای چیز دیگری است که شما دارید میگویید. این لایحه الحاق دولت به کنوانسیون بینالمللی مقابله با تأمین مالی تروریسم اولین بار است که ما داریم بحث کنیم، قبلاً تصویب نشده است. (حاجیدلیگانی ـ اخطار دارم) چشم، بگذارید من مطلب ایشان را بگویم، بعداً شما را هم به نوبت میگذاریم صحبت میکنید. اما آن نکتهای که میفرمایید این با FATF مغایرت دارد، مغایرت ندارد، ولی یکی نیست، دو موضوع است، میخواهم بگویم اشتباه نشود. لذا به این نکات توجه داشته باشید.

غلامرضا کاتب
جناب آقای رئیس! اگر همکاران اجازه بدهند قبلاً به آقای حاجی وقت دادید، چون ما آن زمان فهرست را پاک کردیم. همکاران یک اجازهای میخواهم، آقای قاضیپور! اجازه میدهید؟ آقای حاجی شما بفرمایید، من از آقای قاضیپور خواهش کردم یک دقیقه، حتماً وقت به شما میرسد.

حسینعلی حاجی
تذکر قانون اساسی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! بنده هم اخطار و هم تذکر دارم. اولاً تذکر اصل (110) را دارم، این یاوهگوییهایی که وزیر امور خارجه آمریکا اینقدر نقشه کشیده و این حرفهای بیربط را زده، آن بایدهایی را که گفته، آیا جنابعالی به عنوان رئیس مجلس در صبح نبایستی یک پاسخی به این یاوهگوییهای نظام سلطه بدهید؟ این نکته اول.

علی اردشیرلاریجانی
لیاقت این را نداشت که در مجلس صحبتی راجع به آن کنیم. (نمایندگان ـ احسنت) (حاجیدلیگانی ـ مرگ بر آمریکا) اینقدر حرفهای بیحساب زد که احتیاجی به پاسخ نداشت و وزیر خارجه ما هم جوابش را فوری دادند.

حسینعلی حاجی
اما اخطار بعدی؛ اخطار بنده اصل (87) است. آقای رئیس! ما نمایندگان سوگند یاد کردیم که امانتدار این مردم باشیم، از استقلال این کشور امانتدار باشیم، از اینکه این کشور تحت سلطه نرود. آقای رئیس! بنده مدتها این لایحه استعماری را مطالعه کردم، امروز هم با کمک عزیزان صاحبنظر متنی را در (9) بند و ایراد اساسی که به این لایحه استعماری است تهیه شد، به همه نمایندگان و همکاران عزیز هم داده شد که کسی فردا نگوید ما نمیدانستیم. آقای رئیس! سر تا سر این لایحه استعماری است. این دست و پای مردم ایران را میبندد، خدا شاهد است خیانت به مردم ایران است. اگر مردم ایران بدانند ما چه قید و بندی را به خارجیها میدهیم اصلاً راضی نخواهند بود و لذا براساس همین سوگندی که ما یاد کردیم بیایید و آن را خارج کنید.

علی اردشیرلاریجانی
اصل چندم را اخطار میدهید؟

حسینعلی حاجی
اصل (87)، برخلاف سوگند ماست. بگذارید که این در تاریخ مجلس مطرح نشود، مثل همان بحث (20) دقیقهای که برای برجام داشتیم و آن اتفاقات افتاد، آخرش را هم دیدیم. این هم یک نوع دیگری مثل برجام و بلکه بدتر از آن است. ما قیدهایی را به پای ملت ایران میبندیم.

علی اردشیرلاریجانی
اصل (87) که مربوط به این نیست، «رئیسجمهور برای هیأت وزیران پس از تشکیل».

حسینعلی حاجی
(78)، آن اصلی که مربوط به سوگند است. اصل (67) میگوید؛ ما به عنوان پاسدار حریم اسلام و نگاهبان دستاوردهای انقلاب اسلامی ملت ایران و مبانی جمهوری اسلامی باشیم. ودیعهای را که ملت به ما سپرده به عنوان امینی عادل پاسداری کنیم و در انجام وظایف وکالت امانت.

علی اردشیرلاریجانی
به هر حال سوگند را میدانیم، الان اخطار شما این است که خلاف سوگند است، متشکریم.

غلامرضا کاتب
جناب آقای لاهوتی تذکرتان را بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر! من ماده (156) آییننامه را تذکر دارم. ببینید آقای دکتر، عنایت بفرمایید! در جلسه غیرعلنی مجلس خوشبختانه همه موضوع باز شد، یعنی آقایان نگران بحث FATF هستند. آقای دکتر! این نگرانی برطرف شده، ببخشید، چون من از آنجا دویدم آمدم عذرخواهی میکنم. آقایان نگرانی داشتند که این نگرانی کاملاً برطرف شد، این موضوع هیچ ربطی به آن موضوع ندارد، این قانون یک قانون جدایی است و این قانون جدا هم مشکلاتی را در کشور برطرف میکند.
آقای دکتر! اما یک نکته، باز هم جنابعالی آدم بادرایت و باحوصلهای هستید، من میخواهم خواهش کنم، این لایحهای که دولت داده ابتدای این لایحه شما عنایت بفرمایید یک اعلامیه تفسیری است. یک مقدار جای اشکال هم برای این اعلامیه تفسیری وجود دارد، در جای محاکم قضائی در جای اختلاف میتواند ادله منطقی و پایه و اساس حقوقی نداشته باشد.
خواهش من از جنابعالی این است، جنابعالی عنایت بفرمایید با توجه به اختیاری که خودتان در ماده (156) دارید، به استناد عنایت ماده (156) این را برگردانید، حالا یک هفته به قول خودتان ثلمهای هم به عالم اسلام وارد نمیشود. کمیسیون یک بار دیگر تمرکز کند. آن نگرانی که دوستان دارند در جلسه غیرعلنی همه دوستانی که میهمان ما بودند، خود جنابعالی هم توضیح دادید.

علی اردشیرلاریجانی
مشکل این است که کمیسیون گزارشی نداده است. به هر حال تذکرتان چیست؟

مهرداد لاهوتی
عرض من این است با توجه به اینکه این یک اعلامیه تفسیری است، ممکن است در محاکم قضائی در موارد اختلاف مشکلی را برای ما نتواند حل کند، آن اهدافی که ما در این قانون داریم و باید به آن برسیم، پیشنهاد من به حضرتعالی همین ماده (156) است. از اختیار خودتان استفاده کنید، به کمیسیون ارجاع بدهید حداقل یک هفته بررسی کنند.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، ممنون. اخطار را بفرمایید.

غلامرضا کاتب
اخطار بعدی، جناب آقای نادر قاضیپور بفرمایید.

نادر قاضی پور
اخطار
بسم الله القاصم الجبارین
همکاران عزیز، آقای لاریجانی! قانون اساسی را باز کنید، اخطار اصول (152) و (153) است. (153) میگوید هر گونه قرارداد که موجب سلطه بیگانه بر منابع طبیعی و اقتصادی، فرهنگی و ارتش، یعنی نیروهای مسلح و دیگر شئون کشور گردد، ممنوع است. اصل (152) میگوید: «سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران براساس نفی هر گونه سلطهجویی، سلطهپذیری، حفظ استقلال همهجانبه و تمامیت ارضی کشور، دفاع از حقوق همه مسلمانان و عدم تعهد در برابر قدرتهای سلطهگر و روابط صلحآمیز متقابل با دول غیرمحارب استوار است». بند (5) اصل سوم میگوید: «طرد کامل استعمار، جلوگیری از نفوذ اجانب». این سه تا اصل قانون اساسی با این لایحه مغایرت دارد. آقای لاریجانی! این لایحه ترکمنچای دوم است، گلستانچای دوم است، ننگی بر جمهوری اسلامی است که به این قرارداد ننگین برود. (رئیس ـ متشکریم) آقای لاریجانی اجازه بدهید! اخطار پنج دقیقه وقت دارد. این کنوانسیون بسیار مبهم تفسیرپذیر است. الحاق به آن دردسرساز بوده، یقه جمهوری اسلامی به کشورهای گوناگون و سازمان ملل میدهد. همکاران! به این رأی ندهید، نگذارید مطرح شود. (رئیس ـ متشکریم) آقای لاریجانی! قانون اساسی را قبول کنید.
در آخر هم ضمن عرض تسلیت فوت مجاهد نستوه حاجآقا حسنی نماینده ولیفقیه و امام جمعه سابق که سالیان سال با رژیم سلطهگر، حزب دموکرات و حزب کومله جنگ کرد، آقای لاریجانی! چندین بار هم در تهران و ارومیه ترور شد، فوت کرد، خدا روحش را شاد کند. به عشق امام حسین، یا حسین.

غلامرضا کاتب
آقای رئیس! آقای قوامی تذکر دارند، بفرمایید.

هادی قوامی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای رئیس، همکاران عزیز! بالاخره امروز موضوع بسیار مهمی مطرح است. دولت در لایحه اعلامیه تفسیری آورده بود که در حقوق بینالملل در زمانهای اختلاف ارزش حقوقی ندارد. آقای دکتر ظریف اشاره کردند که ما حق شرط آوردیم، در حالی که حق شرط آورده نشده است. اگر حق شرط را بیاورند قابل پذیرش است و ما مشکلی نخواهیم داشت. بعضی از کارشناسان معتقدند که اگر خود حق شرط را هم بیاورند با ذات کنوانسیون در تغایر است و بالاخره برای اینکه این اختلاف و التهاب در کشور ایجاد نشود. طبق ماده (156) آییننامه الان کمیسیون هم که آنجا گزارش داد مخالفت کرد و خواهش من این است که این را به کمیسیون برگردانید تا موضوعات مورد اختلاف بحث شود و به آن توجه شود. حکم شرعی بنیانگذار انقلاب اسلامی ایران این است که اگر روابط سیاسی بین دولتهای اسلامی و دولتهای بیگانه موجب استیلای اجانب بر کشور آنان و یا بر نفوس و یا اموال آنان شود و یا باعث اسارت سیاسی آنان گردد، برقرار کردن چنین روابط و مناسباتی بر زمامداران کشور اسلامی حرام است. هر قراردادی در سایه اینگونه روابط منعقد شود.

علی اردشیرلاریجانی

هادی قوامی
من تذکر داشتم، (رئیس ـ تذکرتان چیست؟) تذکرم این بود که چون باعث یکسری التهابات شده و کمیسیون هم اینجا آمد گزارش مخالف داد، این را براساس ماده (156) به کمیسیون برگردانید تا این موضوعات اختلافی برطرف شود. انشاءالله همه همجهت بتوانیم به این موضوع مهم کمک کنیم.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
جناب آقای رحیمی تذکر و اخطار دارند، جناب آقای رحیمی! هر دو را با هم بفرمایید.

علیرضا رحیمی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر لاریجانی! خواهش من این است که عنایت بفرمایید، بنده هم تذکر جداگانه و هم اخطار دارم.
تذکر بنده بند (11) ماده (24) آییننامه است که نظارت رئیس بر جلسات مجلس است. روز یکشنبه در مجلس جلسه غیرعلنی برگزار شد، عالیترین مقامات امنیتی در اینجا حضور داشتند، بحثهای مبسوطی شد. بعضی از همکاران ظرف (24) ساعت گزارش جلسه را به گونهای منتقل کردند که شورای عالی امنیت ملی تکذیبیه داد. این چه مجلسی است که شما در یک جلسه غیرعلنی نظارت کافی بر انتشار اخبار ندارید؟ مگر هیأترئیسه سخنگو ندارد که در (24) ساعت گذشته سخنگو ساکت باشد و دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی مجبور به تکذیبیه باشد؟

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
آقای دکتر! قبلش صحبت کردند، سخنگو بعد از جلسه اظهاراتش را میکرد.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
بله، بعد از اظهارات همکاران، سخنگو دیگر ساکت بود.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
تکذیبیهای که شورای عالی امنیت ملی ارائه دادند در شأن مجلس نبود، حضرتعالی وظیفه داشتید دفاع بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
دفاع ما این است که وقتی جلسه محرمانه است کسی بیرون منعکس نکند. ما بارها این را گفتیم، نمیشود کاریش کرد.

علیرضا رحیمی
وقتی به بیرون خلاف منتقل میشود این در شأن مجلس و نمایندگان نبود. آقای دکتر! اما اخطار قانون اساسی بنده، محضر حضرتعالی اخطار اصل (110) را دارم. الان آقای کریمیقدوسی بخشی از تحریرالوسیله حضرت امام را چاپ کرده و دارد منتشر میکند و آقای قوامی به فتوای حضرت امام استناد میکند. تحریرالوسیله حضرت امام زمانی منتشر شد که قانون اساسی نبود، جمهوری اسلامی نبود. قانون اساسی و چشمانداز مؤخر بر تحریرالوسیله است. اگر آقایان واقعاً به فرمایشات مقام معظم رهبری اعتقاد دارند و اینکه تصمیمگیر اصلی در نظام، رهبری جمهوری اسلامی است، در آخرین بند چشمانداز (20) ساله کشور عنایت بفرمایید، صراحت دارد که کشور جمهوری اسلامی ایران کشوری است دارای تعامل سازنده و مؤثر با جهان، براساس اصول عزت، حکمت و مصلحت. آقای دکتر! این چه ارتباطی دارد؟ دارند میآیند درگوشی میگویند این لایحه استعماری است، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی هم از جانبداری خارج شد و در گزارشش اعلام میکند که این استعماری است. در زمانی که اینجا پالرمو میخواست تصویب شود من تذکر دادم که از رهبری مایه نگذارند. اگر مکتوب رهبری است به صحن و نمایندگان محترم ارائه بدهند. اینکه بخواهند با فشار (رئیس ـ متشکریم) و از فرمایشات رهبری بخواهند مصوبهای لغو شود یا موضوعی مطرح شود.

علی اردشیرلاریجانی
نه، رهبری در این زمینه نظری نداشتند، من این را قبلاً هم گفتم. گفتند مجلس و دولت خودشان تصمیم بگیرند، نظری ندارند. دیگر چیزی اضافه بر این مطرح نشود، متشکریم. آقای رحیمی! مطلب شما تمام نشد؟ بفرمایید.

علیرضا رحیمی
آقای دکتر! عرض من این است که اگر واقعاً به دموکراسی و رأی مردم و مجلس اعتقاد داریم که مسیر همین مسیری است که اینجا میآید رأیگیری میشود، مخالف و موافق رأیشان را اعمال میکنند. اگر نه طرح سهفوریتی بیاورند از سازمان ملل و از کل کنوانسیونهای بینالمللی خارج شویم. بالاخره ایران که تافته جدابافته از دنیا نیست. ما هم یک کشور کنار (192) کشور دیگر هستیم. لذا برای منافع ملی و مصلحت کشور خواهش میکنم حضرتعالی هم نظم جلسه را عنایت بفرمایید تأمین شود و هم همکاران در چارچوب آییننامه تصمیم بگیرند و صحبت کنند.

نصراله پژمان فر

حسینعلی حاجی

علی اردشیرلاریجانی
اخطارها را هم گوش میدهیم، اگر اجازه بدهید مخالف صحبت کند.

محمد علی وکیلی
جناب آقای مصری مخالف هستند، بفرمایید.

عبدالرضا مصری
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
من از خدمت همکاران عزیز تقاضا میکنم این بحث را به عنوان یک بحث ملی در نظر بگیریم، مجلس روزهای معمولی قوانین عادی را بررسی میکند، هر مجلسی با تصمیمات بزرگ در تاریخ مشخص خواهد شد که چه مجلسی بوده است.

نصراله پژمان فر
اخطار مقدم است، من اخطار دارم، شما نمیگذارید من اخطار بدهم. اخطار مقدم است.

علی اردشیرلاریجانی
گوش میدهیم، مخالف صحبت کند.

عبدالرضا مصری
آقای دکتر! من خواهش میکنم به این عنایت بفرمایید، فضا یک مقدار فضای معقول و منطقی باشد برداشتی که ما میخواهیم از کل موضوع کنیم انشاءالله به یک تفاهم برسیم. اگر قبل از اینکه حرفها را بشنویم تصمیم بگیریم مشمول آن آیه شریفهای که ابتدای درب ورودی مجلس است نخواهیم بود، «فبشر عباد الذین یستمعون القول فیتبعون احسنه».
اولاً کمیسیون امنیت ملی که مسئولیت این امر را دارد نظر نمیدهد، این جای ابهام است و شاید این بهترین دلیل باشد که ریاست محترم مجلس شورای اسلامی جناب آقای دکتر لاریجانی این را به کمیسیون برگردانند و کمیسیون باید نظر قاطع و روشن بدهد.
موضوع دوم؛ آقای دکتر! اگر حضرتعالی توجه نداشته باشید، (رئیس ـ بفرمایید، گوش میدهم) عرض اول من این بود که خواهش میکنم این وقتها جزء وقت بنده گذاشته نشود. موضوع اول این است که وقتی کمیسیون اظهارنظر نمیکند از ریاست محترم مجلس تقاضا داریم که به کمیسیون برگرداند، کمیسیون باید اظهارنظر کند.

علی اردشیرلاریجانی
آقای مصری! از نظر آییننامه اگر کمیسیون در موعد مقرر اظهارنظر نکند و دولت لایحه را تقاضا کند ما باید در هیأترئیسه در دستور بگذاریم. باید کمیسیون اظهارنظر میکرد.

عبدالرضا مصری
آقای دکتر! آن از نظر این است که در دستور بگذارید. اما آییننامه به ما اجازه داده که به کمیسیون برگردانیم، این اجازه دوم در اختیار حضرتعالی است. من کمیسیون را کنار میگذارم، ببینید! این خیال خامی است که ما فکر کنیم یک کنوانسیونی دارد تشکیل میشود، آمریکا هیچگونه نظر و برنامهای برای آن کنوانسیون ندارد و این کنوانسیون دارد خود به خود شکل میگیرد. طبیعتاً آنها نمیتوانند بدون اراده آمریکا چنین کنوانسیونی را ایجاد کنند.
اما بحث اصلی؛ برادران و خواهران عزیز! ما سال 52 عضو این کنوانسیون بودیم، آن کنوانسیون لغو نشده است. (19) سال پیش آمدند یک کنوانسیون جدیدی را شکل دادند، ما در (19) سال گذشته هم عضوش نبودیم. نکته بعد اینکه دوستان فکر میکنند این فقط یک کنوانسیون مسأله مالی است، برای FATF لازم داریم که این را حل کنیم. شما قرائت بفرمایید، متن لایحه و آن تعهدی که ما داریم عمدهاش مربوط به استرداد تروریسم است. تروریسم با چه تعریفی؟ با تعریفی که آنها دارند انجام میدهند. اینکه ما فکر کنیم اگر عضو این شدیم چرخه دلار و مالی به روی ما باز میشود، این خیال خامی است. برای اینکه ما عضو خیلی از کنوانسیونها هستیم، الان همان کنوانسیونها ما را تحریم میکنند. این نیست که اگر عضو این شدیم آمریکا دیگر حق ندارد ما را تحریم کند، سوئیفت برای ما باز میشود یا گردش دلار برای ما آزاد میشود. عضویت ما بدون هیچ دستاوردی یعنی برای ما هیچ. این عضویت چه حُسنی برای ما دارد؟ ما آن را تعریف کنیم. آیا اگر عضو شدیم تحریمها برداشته میشود؟ آیا مراودات بانکی برای ما انجام میشود؟ آیا تحریمهای آمریکا بیاثر میشود؟ مطمئن باشید خیر.
آنچه در مورد این کنوانسیون گفته میشود بحث تروریست است. آنهایی که امضا کردهاند آیا تروریستهایی که شهید بهشتی، رجایی، باهنر و مردم کوچه و بازار را شهید کردند که آن کشورها عضو این کنوانسیونها هستند، الان تروریستها را به ما پس دادند یا اینکه دارند تقویت میکنند؟ منافقین خلق الان دارند تحت لوای چه کشورهایی تأمین مالی میشوند و هر روز هم به اینها امکانات اضافه میشود؟ مگر سناتورهای آمریکایی رسماً از منافقین حمایت نمیکنند؟ مگر همین هفته گذشته آن سناتور نگفت که ما (100) دستگاه یارانه پیشرفته در اختیار اینها قرار دادیم؟
من خواهش میکنم، اینها میخواهند تروریست را تعریف کنند. برادر عزیز، خواهر عزیز! شما را به خدا بدون توجه به فراکسیونها عنایت بفرمایید. از نظر اینها سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ما یعنی یک سازمان تروریستی، او دارد تروریست را تعریف میکند. آنجایی که امام میفرماید: «اگر سپاه نبود کشور هم نبود»، رهبر عزیز انقلاب میگوید: «کاش من هم یک پاسدار بودم». این میگوید سپاه سازمان تروریستی است. از نظر اینها چه کسانی تروریست هستند و ما باید اینها را استرداد کنیم تا محاکمه شوند؟ محسن رضایی سردار جنگ، دکتر ولایتی، سردار وحیدی، حاج قاسم سلیمانی، از نظر این کنوانسیون اینها مصادیق تروریست میشود، ما باید اینها را بدهیم.
اما ما چه تعهدی داریم؟ اگر میتوانیم روی این واقعیتها و ارزشهای انقلاب پا بگذاریم برویم عضو باشیم. اما داعش، منافقین، تکفیریها، بوکوحرام، همه اینها تحت حمایت هستند. هیچکس هم یک نفر از اینها را مسترد نمیکند. آنجایی هم که در سوریه عرصه بر اینها تنگ میشود آمریکاییها وارد میشوند، یا به اینها سلاح میدهند، یا امکانات مالی میدهند. چه کشوری در دنیا منکر این است امکاناتی که به داعش داده میشود به دستور آمریکا و توسط عربستان سعودی است؟ مگر اینها عضو نیستند؟
من خواهش میکنم، این بحث مبهم است، اولین پیشنهاد من این است که برگردد. اما تعریف تروریسم را میخواهند انجام بدهند، خواهش من این است فقط بند (6) را عرض میکنم، آقای دکتر لاریجانی! بند (6) خیلی عجیب است، اینها میگویند اعمال کیفری با ملاحظات سیاسی، فلسفی، قومی، نژادی، عقیدتی، مذهبی و سایر ملاحظات قابل توجیه نیست. معنایش چیست؟ معنایش این است که تمام ارزشهایی که ما قبول داریم در این کنوانسیون بیارزش است. یعنی دیگر فلسفه عدالتخواهی باطل، یعنی حبالوطن دیگر تعطیل، یعنی مقابله با استکبار تعطیل، یعنی مقابله با تجاوزگر و غاصب سرزمین ممنوع، یعنی اعلامیه تفسیری، یعنی مردم عزیز ایران! بدانید، براساس این تعریف یعنی میرزاکوچک جنگلی، سرداران بزرگ ما در تبریز، سرداران عزیز ما در غرب کشور، شهید رئیسعلی دلواری و همه آنهایی که برای مقابله با متجاوز به آنها کمک کردند تروریست هستند و کمک به تروریسم کردهاند. ما باید اینها را بدانیم و بعد نظر بدهیم، موضوع را اصلاً جناحی نکنید. منافع ملی و امنیت ملی است. ستارخان دیگر باید به عنوان تروریست تعریف شود. آیا ملت ایران این تعاریف جدید را میپذیرد؟ در مقابل اگر انگلیس خواست وارد کشور ما شود، اگر مردم مقابله کنند، میشوند تروریست.
اما بحث جدی در این موضوع است که ما عضو خیلی جاها بودیم. مگر ما عضو برجام نیستیم؟ مگر ما عضو انرژی هستهای نیستیم؟ به خاطر اینکه عضو انرژی هستهای هستیم، در برجام تمام تعهد خارج از عضویت بر ما تحمیل کردند، در رآکتور اراک قلب ما را در آوردند، اورانیوم ما را بردند، همه را به یغما بردند. ما عضو بودیم، امروز میگویند نه، کل آن را باید تعطیل کنید. اما آن کشور آدمکش بچهکش که (400) تا کلاهک هستهای دارد و عضو انرژی اتمی هم نیست کاملاً آزاد است که هرچه میخواهد انجام بدهد، اسرائیل غاصب.
من خواهش میکنم فکر نکنیم که این مباحث به خاطر کشور است، نیاییم در کشور دودستگی ایجاد کنیم. برادر عزیز فراکسیون امید، برادر و خواهر عزیز فراکسیون مستقلین، برادران فراکسیون اصولگرایان! اینجا امنیت ملی ما دارد خدشهدار میشود. فرصت بدهید، ما نمیگوییم رد کنیم، فرصت بدهیم یک گروهی از سه فراکسیون معقول و منطقی بنشینند ابعاد را بررسی کنند. ما هر جا عجله کردیم ضرر کردیم، هر جا آمدیم جناحی عمل کنیم ضرر کردیم، مخالف و موافق ما باید برنامهریزیشده باشد. خارجیها موافق و مخالف درست میکنند، اما میدانند هدفشان چیست.
آقای دکتر لاریجانی! لذا خواهش میکنم دوستان اجازه بدهند این را در یک جمعی برادرانه بنشینیم فکر کنیم، ببینیم که آیا الحاق به نفع ماست، عدم الحاق به نفع ماست؟ من به موافقین عزیز عرض میکنم، شما در همین صحن علنی مجلس پشت همین تریبون ظاهر شوید، بگویید که اگر ملحق شدیم تحریمهای دلاری و بانکی از روی دوش ما برداشته میشود، بنده اولین نفری هستم که رأی خواهم داد. اما این تعهد را بدهید، شفاف بگویید. امروز روز سرنوشتسازی برای ملت ایران است، ما عضویتهای زیادی داشتیم. شروطی که دیروز این مرتیکه مزخرف وزیر خارجه آمریکا، این جاسوسی که خودش رئیس جاسوسهای دنیا بوده چه شروطی برای ما گذاشته؟ (رئیس ـ متشکریم) این شروط جزء کدام کنوانسیون در کشورهای مختلف است؟ آقای دکتر لاریجانی! به خاطر خدا کمک کنید این به کمیسیون برگردد، (رئیس ـ انشاءالله، حالا این پیشنهادی است) در یک جا بنشینند انشاءالله پیشنهاد بدهند. والسلام علیکم و رحمه الله

بهروز نعمتی

نصراله پژمان فر

محمد علی وکیلی
ممنون. جناب آقای دلخوش موافق هستند. البته همکاران شبهه دارند، وقت مخالف و موافق هر کدام (15) دقیقه است، به این دلیل طولانی شد. جناب آقای دلخوش بفرمایید.

سیدکاظم دلخوش اباتری
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
خواهش من این است که دوستان عرایض حقیر را به عنوان یک نیروی بسیجی گوش بدهند. نکاتی را عرض میکنم که نهایتاً مجلس محترم و شما عزیزان باید تصمیم بگیرید. نکته اول؛ آقای لاریجانی! اگر بحثها مهم است خواهش میکنم گوش بدهید. اولاً که این انتقاد به کمیسیون امنیت ملی وارد است، آقای ریاست محترم کمیسیون! آییننامه در ماده (145) میگوید که وظیفه کمیسیون تخصصی چیست. ما بند (11) ماده (24) را هم تذکر داریم، شأن مجلس را خود ما باید رعایت کنیم، «آقا، آقا از خانه بلند میشود». اگر بنا باشد در مسائل اقتصادی کشور کمیسیون اقتصادی که صاحبنظر است درست نظر ندهد، اگر در مسائل امنیتی کشور کمیسیون امنیت ملی شانه خالی کند، چطور میخواهیم انتظار داشته باشیم مجلسی که منتظر است حرفهای تخصصی را گوش بدهد رأیش را درست بدهد؟
من خواهش میکنم، آقای دکتر! آن نظری که آقای دکتر مصری داشتند نظر ما هم است. مخبر کمیسیون آنجا آمدند، اولاً هیچ گزارشی از کمیسیون امنیت ملی به عنوان کمیسیون اصلی اینجا نداریم و این اشکال به کمیسیون امنیت ملی وارد است. بنده درک و فهم خودم از مسائل را عرض میکنم، آن چیزی که از وضعیت فعلی دنیا برداشت میکنم، آن چیزی که احساس میکنم احتمال دارد در جایی به حقوق ملت من خدشه وارد شود، با دیدگاه کارشناسی خودم نظر میدهم. هر کدام از نمایندگان هم همینطور هستند، الان تعدادی اینجا مخالف و تعدای موافق داریم. مخالفین حرفهایی دارند که در آن حرفهای درستی است، شبهاتی هم وجود دارد. احتمال دارد موافقین هم این بحثها را داشته باشند، این یک نکته. اگر میتوانید برگردانید خواهش من این است که برگردانید.
نکته دوم این است که مقام معظم رهبری واگذار کردند، جلسهای را هم که ما پریروز داشتیم در اینجا مطرح شد که ایشان به مجلس و دولت واگذار کردند. به هر حال یعنی اینکه مجلس و دولت باید بحث تخصصی و بررسی کنند، اگر لازم است جلسات متعدد محرمانه داشته باشیم ما آمادهایم، مجلس بنشیند کاملاً پخته شود. این بحثی نیست که ما بخواهیم خدایناکرده با یکی، دو جلسه آبرو و زندگی این ملت را دچار خدشه کنیم.
در مورد FATF هم پریروز فرمودند که این FATF نیست، این جدای از FATF است. در همان لایحه یا طرحی که آمد در تبصره (2) آن پیشبینی شده بود که شورای عالی امنیت ملی تشخیص تروریسم را میدهد. آقای لاریجانی! اینکه ما داریم با این موافقتنامه روبرو میشویم، همه شما میدانید براساس آییننامه مجلس و قانون اساسی کاملاً شرایط مجلس و جایگاه مجلس و دولت مشخص است. دولت موافقتنامهها را میآورد، موافقتنامه هم تعهدی دوجانبه است. شما در انتها و اواسط نگاه کنید، اگر هر جایی طرفی به تعهدش عمل نکرد طرف دیگر میتواند خارج شود، این یک نکته.
نکته دیگر؛ اگر در مواد نقصی میبینید بیاییم آن نقصها را برطرف کنیم.
نکته بعدی؛ دبیر شورای عالی امنیت ملی که با دستان مبارک رهبر معظم انقلاب انتصاب شدند هم پریروز آمد ادله را مطرح کرد، صحبت کرد. گفتند از دیدگاه شورای عالی امنیت ملی ما وارد FATF نمیشویم، ولی این کنوانسیون و معاهدات را میپذیریم با بعضی از شروطی که خودمان در آن داریم. پس ما میتوانیم بعضی از نقایص را هم برطرف کنیم.
نکته بعدی؛ من یک سؤالی از دوستان دارم. دوستان! در حال حاضر کشورها را دو دسته کنید. ما اخیراً با یکی از مقامات روسی جلسه داشتیم، هیأت دوستی بودند، رئیس هیأت دوستی، رئیس کمیسیون، دوستان اعضای کمیسیون بودند، یک جمله گفت که واقعاً قابل تأمل است. گفتند که ما با آمریکا تا (100) سال دیگر نمیتوانیم با هم کنار یک میز بنشینیم. دلیلش را سؤال کردیم، چون ما کریمه را که جزء خاک خودمان است و از اوکراین گرفتیم، آمریکا میگوید تا زمانی که کریمه را پس ندهید به هیچ عنوان با شما راه نمیآییم، شما را تحریم میکنیم. ایشان میگفتند تکلیف ما روشن است، ما همین امروز سر میز از کوچک و بزرگ کنار میز نشستیم برای ملتمان یک حرف میزنیم، حرف دوم نداریم و آن هم این است که ما میدانیم آمریکا در مقابل ماست، باید فکر خودمان را کنیم. یک دسته از کشورها کشورهایی هستند که با آمریکا همراه هستند.
از ابتدای پیروزی انقلاب شما را تروریست خواندند. این همه داد زدید، این همه در مجامع بینالمللی سخنرانی شد، این همه اسناد و مدارک ارائه دادیم، ما که براساس آیات قرآن داریم زندگی میکنیم، دوستی و محبت در خون مردم ما عجین شده، امروز در دنیا هر کاری کنید این گروه مثل آن آدمی است که خودش را به خواب زده، آمریکا نفهمیده و هیچ موقع نمیفهمد. او اصلاً با نظام و مردم ما مخالف است. آمریکا و متحدانش بر علیه ملت ما هستند. یک بار اشک تمساح میریزند که ما ملت ایران را حمایت میکنیم، بار دیگر افراد مخالف و معاند نظام را در عرصه میآورند، یا در عرصههای بینالمللی یا در داخل کشور آنها را وارد میکنند و مردم ما را شهید میکنند. چندده هزار شهید عزیزی که از این جامعه از بازاری، بسیجی، سپاهی و دانشگاهی همه و همه به دست منافقین ترور شدند، مگر برنامههای آمریکا از اول انقلاب نبود؟ پس ما از اول انقلاب نتوانستیم آنهایی که خواب رابطه با آمریکا را میدیدند و میبینند و آنهایی که بعضی از ارتباطات را برقرار میکنند که ما میتوانیم با آمریکا کنار بیاییم، البته من شخصاً با دولت آمریکا کار دارم. سوزاندن پرچم آمریکا نماد ملی مردم آمریکا است، مردم عزیز! بدانید بیش از (60) درصد مردم آمریکا مخالف عقل ترامپ هستند، اصلاً ترامپ را عاقل نمیدانند. باید عکس ترامپ را آتش میزدیم.
خواهش من این است، یک بخش اینطور کشورها هستند، شما فکر میکنید اروپا هم نسبت به ما دلسوزی دارد؟ من عرض میکنم از بعد از انقلاب تا به امروز در خیلی از جاها اروپا با آمریکا همراهی کرد. امروز هم آمریکا انشاءالله تا قدرتش شکسته شود، اروپا خیلی حرفها را از آمریکا یاد میگیرد و میزند و ما در آینده نزدیک شرایط را خواهیم دید. ما یک بخش اینطور مخالفت داریم، یک بخش کشورهایی را داریم که مثلاً امروز اوراسیا تشکیل شد، یا کشورهای حاشیه ما مثل روسیه امکانات و شرایط خوبی دارد. ما میتوانیم به وسیله ایجاد ترانزیت با روسیه، هند، چین، قطر و کشورهای دیگر مثل ترکیه و امثال اینها ارتباط برقرار کنیم. بعضی از آنها هم الان در شک هستند. میگویند اگر این معاهده را حمایت نکنید معلوم است که شما همراه تروریست هستید. ما مگر اعلام نکردیم که تروریسم را میشناسیم و شورای امنیت ملی و مقام معظم رهبری، هر جایی که مقام معظم رهبری فرمودند که نباید مجلس و دولت وارد شوند قطعاً هیچکسی از فرمان ایشان خارج نمیشود. وقتی امروز به من و شما واگذار کردند باید بحث کارشناسی کنیم. نباید احساساتی وارد شویم. ما الان معاهدات و کنوانسیونهایی داریم که در آن معاهدات فرق بین حرف ما و حرف طرف مقابل کاملاً ثبت شده است. در کنوانسیونهایی که ما عضو حمایت از کودکان هستیم، بعضی از کشورها (18) سال را پیشبینی کردهاند و ما (15) سال را. در همین جا در این کنوانسیونی که اعلام شده میتوانیم خارج شویم، ولی اگر آن طرف نباشد در این کشورهایی که دوست ما هم هستند این شبهه ایجاد میشود که جمهوری اسلامی نمیخواهد وارد این کنوانسیون شود. ما باید اینها را دقت کنیم.
من اعتقاد دارم کمیسیون امنیت ملی، دولت، شورای امنیت ملی، رئیس مجلس و دوستانی که فکر میکنند توانمندی دارند بنشینند، ما نباید احساساتی تصمیم بگیریم. اگر امروز احساساتی تصمیم بگیریم احتمال دارد از این کنوانسیون خارج شویم، همه کشورها بالاتفاق دوست و دشمن بر علیه ما موضع بگیرند، بگویند چون شما با تروریست مخالفت نکردید و بندهایی را که آمد، آنهایی را که صلاح میدانستید تأیید نکردید، شما هم جزء تروریست هستید. ما بعد از انقلاب این آسیبها را دیدیم. یا آن چیزی که در این دو هفته گذشته بحث شد، ما جایگاه جمهوری اسلامی را مشخص کردیم. ملت ایران جایگاه خودش را مشخص کرد، ولی ما امروز در عرصه اقتصادی نتوانستیم آن جایگاه خودمان را به درستی به دست بیاوریم. در همین روسیه مذاکراتی که داشتیم میگفتند ما با شما آماده ارتباط اقتصادی هستیم، هر چقدر بتوانیم کمک میکنیم. ما هم مخالف با آمریکا هستیم، ولی این مسئولینی که میآیند با ما مذاکره میکنند هر کسی یک حرفی میزند، یک گروهی میآید موافق است، یک گروهی میآید مخالف است.
دوستان! ما در کشور امکاناتی برای ترانزیت داریم. بیش از (50) میلیارد دلار میتواند مبادلات اقتصادی انجام شود، (رئیس ـ متشکریم) ولی ما هنوز نتوانستیم این ارتباطات ترانزیتی را برقرار کنیم. باید کشورهای همسایه خودمان هند، چین، ترکیه و امثال اینها را داشته باشیم.
در وهله اول جمله اول من، آقای رئیس! اگر میشود کمیسیون امنیت ملی شجاعت داشته باشد، من با اعضا کاری ندارم، رئیس محترم کمیسیون باید پاسخ بدهد، شجاعت داشته باشد، بیاید ما را قانع کند، ما هم پشت سر امنیت ملی آمادهایم و در کنارشان هستیم. اگر نه جلسات تخصصی گذاشته شود و مشکلات انشاءالله رسیدگی شود.

علی اردشیرلاریجانی
دوستان! بعضی از عزیزان اخطار دارند، یک نکتهای را آقای مصری مطرح کردند و آقای دلخوش هم که به عنوان موافق صحبت کردند باز همین نکته را گفتند. گفتند یک اشکالاتی در این پیوستن به کنوانسیون در این لایحه است، (ادیانی ـ اخطار داریم) اجازه بدهید عرض من تمام شود، بفرمایید بنشینید.
ببینید! اعلام وصول این لایحه در تاریخ 8/9/96 بود، ما در تاریخ 25/9/ یعنی چند روز بعد این را به کمیسیون ارجاع دادیم. از تاریخ 29/9/96 سه ماه طبق آییننامه اینها حداکثر وقت دارند که میتوانند بررسی کنند و نظر بدهند. کمیسیون این کار را نکرد. باز اگر تمدید هم میخواست باید از هیأترئیسه تقاضا میکرد تمدیدش میکردیم، این کار را هم نکرد. نتیجتاً دولت به دلیل همین ضیق زمانی تقاضا کرد که در دستور بیاید، این حق را هم دارد. طبق آییننامه اگر کمیسیون به وظیفه خودش و بررسی عمل نکرد، حتی رد کند، مثلاً کمیسیون حقوقی یکی از این لوایح را رد کرد، عیبی ندارد، به هر حال نظرش این بود که رد کرد، به مجلس آمد و مجلس تأیید کرد، فرستاد تا جزئیاتش را بررسی کنند.
کمیسیون امنیت ملی که به هر حال مسأله مهمی هم بود باید این را بررسی میکرد، نظر موافق یا مخالفش را میداد، اگر میتوانست تکمیلش کند، مثلاً الان در این تذکرات و اخطارهایی که عزیزان دادند، حالا منهای بعضی از مطالب دیگرشان آقایان: قوامی، حاجیدلیگانی و بقیه دوستان لابهلای حرفهایشان گفتند که این اعلامیه تفسیری اگر مطالبش منقح میشد و در خود مادهواحده میآمد نفاذ بیشتری داشت تا اعلامیه تفسیری و یا ملاحظات دیگری که حالا باید به آن توجه کرد.
به هر حال الان یک نقصی وجود داشت که کمیسیون باید این کار را انجام میداد. اجازه بدهید، من عرضم را تمام نکردم. اگر کمیسیون نظرش را بررسی میکرد ما اینجا راحتتر میتوانستیم نظر بدهیم، حتی اگر نظر مخالف داشت. به هر حال بحث در کمیسیون پختهتر میشد، نکرد. دولت تقاضا کرد ما اینجا الان داریم بررسی میکنیم. در صحبت آقای مصری به عنوان مخالف و آقای دلخوش به عنوان موافق هر دوی آنها یک نکتهای را تقاضا کردند که اگر بشود ما این را به کمیسیون ارجاع بدهیم. اگر آقایان موافق باشند، چون حالا دولت میتوانست، (50) نفری هم امضا کرده بودند که این را به تأخیر بیندازیم که مثلاً یک هفته، دو هفته، دولت باید در لوایح نظر میداد که با دو هفته تأخیر نظرشان موافق نبود. بنابراین ما به جلسه ورود کردیم.
الان با این توضیحات، پیشنهادات و تذکراتی که موافقین و مخالفین دادند این را میتوانیم به رأی بگذاریم که ما برای دو هفته به کمیسیون وقت بدهیم، و ارجاع بدهیم به کمیسیون که بررسی کنند و بیاورند مجلس. حالا آقای ذوالنور مخالف هستند، اشکال ندارد. ارجاع ندهم؟ آقای ذوالنور میگویند ارجاع ندهیم. به هر حال دو تا راه دارد. دولت موافق نیست، اگر مخالف ارجاع هستید بررسی بکنیم. (ذوالنوری ـ بعد از صحبتها ارجاع بدهید) بعد ندارد، الان تقاضا کردند. آقایان اجازه بدهید! (یکی از نمایندگان ـ به رأی بگذاریم) نه، زمان میخواهد. دوستان ببینید! بخواهید ارجاع ندهیم ارجاع نمیدهیم. دو تا راه بیشتر نداریم (تابش ـ کمیسیون ویژه تشکیل بشود) کمیسیون ویژه نمیخواهد، کمیسیون امنیت ملی کافی است. آقایان اینجا را خلوت کنید.
آقایان! برداشت من این است که اگر ما این را برای یک هفته که ما کار داریم، هفته آینده کمیسیون با دقت روی این کار کند، هفته بعد آن هم، اگر نمیخواهید رویش بحث نکنیم، شما رأی ندهید، آن بحث دیگری است. ما حداکثر دو هفته وقت میدهیم، ما بعد از تعطیلی مجلس در دستور میگذاریم، چون زمان برای دولت هم مشکل دارد. ما برای این دو هفته به کمیسیون ارجاع میدهیم، بعد از دو هفته، یکشنبه بعد از تعطیلات مجلس و سرکشی نمایندگان در دستور میگذاریم. اگر آقایان موافق هستند این را ما به کمیسیون ارجاع بدهیم.
حضار 243 نفر، ارجاع به کمیسیون را برای حداکثر دو هفته که بررسی بکنند و اصلاحات لازم را انجام بدهند و ما بعد از سرکشی نمایندگان به مناطق در دستور قرار خواهیم داد را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. ارجاع به مدت دو هفته، پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
بنابراین کمیسیون امنیت ملی آقای بروجردی و همکاران ایشان با سرعت این را در دستور بگذارند، از همین امروز وقت دارید. افراد مختلف را از دبیرخانه، متخصصین وزارت اقتصاد و بخشهای وزارت خارجه دعوت بکنید بررسی بکنید. هرکسی در کشور نظری دارد که حالا بعضی از آقایان میگفتند با آنها تماس داشتند نظراتشان را منتقل کنند، نمایندگانی که مخالف و موافق هم هستند نظری دارند آنجا بروند پیشنهادات خود را مطرح بکنند، جمعبندی بکنید هرچه زودتر هم به مجلس بدهید. اگر سریعتر توانستید در هفته آینده بدهید، اگر نتوانستید بعد از دو هفته ما در دستور میگذاریم. زمانش این است، بیشتر از این نیست، متشکریم. میهمانان را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
میهمانان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ جمعی از دانشجویان رشته حقوق دانشگاه جامع علمی ـ کاربردی واحد خانه کارگر استان قزوین میهمانان جناب آقای محجوب نماینده محترم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس هستند.
ـ جمعی از فعالان اجتماعی ـ سیاسی در حوزه جوانان میهمانان جناب آقای نعمتی نماینده محترم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس هستند، خوشآمد عرض میکنیم.
7
اعلام وصول (2) فقره سؤال

محمد علی وکیلی
سؤال ملی جناب آقای دهمرده نماینده محترم زابل، زهک و هیرمند از وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص اقدامات صورتگرفته در زمینه مسائل فرهنگی به ویژه راهپیمایی اربعین حسینی اعلاموصول میشود.
ـ همچنین سؤال ملی جناب آقای دهمرده نماینده محترم زابل، زهک و هیرمند از وزیر محترم نیرو درخصوص اقدامات وزارت نیرو در زمینه مقابله با تبخیر و رسوبگذاری سدهای ایران اعلاموصول میشود.
8
ناطقان جلسه آقایان: رضا کریمی، عباس پاپیزادهبالنگان، قاسم ساعدی و سیدکاظم دلخوشاباتری و خانم زهرا سعیدیمبارکه

علی اردشیرلاریجانی

محمدحسین فرهنگی
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای رضا کریمی نماینده محترم اردبیل، نیر، نمین و سرعین.
ـ آقای عباس پاپیزادهبالنگان نماینده محترم دزفول.
ـ آقای قاسم ساعدی نماینده محترم دشتآزادگان و هویزه.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ خانم زهرا سعیدیمبارکه نماینده محترم مبارکه.
ـ آقای سیدکاظم دلخوشاباتری نماینده محترم صومعهسرا.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
ناطق اول جناب آقای مهندس رضا کریمی نماینده محترم اردبیل، نیر، نمین و سرعین بفرمایید.

رضا کریمی
نطق 7 دقیقه ای
با نام خدا و گرامیداشت یاد و خاطره شهدای عملیات آزادسازی خرمشهر و با عرض سلام و ادب بر ملت شریف ایران به ویژه مردم فهیم استان اردبیل، نمین، نیر و سرعین و آرزوی قبولی طاعات و عبادات همه همکاران گرامی و تسلیت درگذشت نماینده محترم ولی فقیه و امامجمعه سابق استان آذربایجانغربی.
آنچه امروز ضرورت دارد اتخاذ رویکرد هماهنگ است، رویکردی که بتواند تهدیدات دور و نزدیک به خصوص تهدیدات داخلی را تدبیر و مدیریت کند. ما باید برای سناریوهای دولتمردان آمریکا و همپیمانان او که درصدد هستند با ایجاد اختلاف درونی و درگیر کردن با کشورهای منطقه نظام اقتصادی و سیاسی ما را به هم بریزند سناریوی متناسب داشته باشیم. با خروج آمریکا از برجام مشخص گردید که سیاست اتخاذی و دیپلماسی خارجی کشور ما در گذشته و همچنین حفظ برجام با کشورهای (1+4) یک تصمیم عقلایی است. بدین طریق جامعه جهانی میتواند به پایبندی و یا عدم پایبندی سران کشورهای اروپایی به معاهدات بینالمللی پی ببرند. با اتخاذ این سیاست و استمرار آن باید به فکر تیمار اقتصاد کشورمان با اتکا به ظرفیتها و تواناییهای داخلی باشیم. با گذشت (40) سال از انقلاب اسلامی دیگر تصمیمگیریها و رفتارهای نامناسب از ما پذیرفته نیست. سیاستگذاریها باید مبتنی بر عقلانیت، علمی و واقعبینانه باشد. ما باید کاری کنیم تا از اتکا به درآمد نفتی نجات پیدا کنیم و نباید با افزایش درآمد نفتی سرانه درآمد مردم نوسان پیدا کند و رفاه مردم ما سبب اوج قیمت نفت شود. ما باید اقتصادی بسازیم که بانکمحور نبوده و محصول نهایی آن در سفره مردم خود را نشان دهد. متأسفانه روند توسعه کشور به گونهای بوده که استانهای پیرامونی و مرزی همچون اردبیل کمبهره ماندند.
توسعه اقتصادی، اجتماعی و سیاسی متوازن باید در همه نقاط کشور محقق شود و گروههای کمبرخوردار بهرهمندتر شوند. توزیع و توسعه نامتوازن و نبود زیرساختهای اقتصادی، تولیدی و اشتغال در استانهای توسعهنیافته از یک سو و جاذبههای اقتصادی و اجتماعی و امکانات موجود در کلانشهرها از سوی دیگر جوانان روستایی را به امید یافتن شغلهایی با درآمد بیشتر بر حاشیه کلانشهرها کشانده و فعالیت کشاورزی و روستایی کاهش یافته و مشاغل کاذب گسترش پیدا کرده و نسبت ساکنین روستاها به جمعیت کل کشور طی (30) سال گذشته بنا به دلایل مختلف به ویژه اقتصادی از (45) درصد به (25) درصد کاهش یافته.
عدالت در جامعه ایرانی گاه مغفول بوده و گاه چنان تحریک شده که دستاورد سر دادن شعار عدالت برای مردم فقط توزیع پول بدون خلق ثروت بوده و مصداق این مطلب را میتوان در هدفمندسازی یارانهها و نظام (ناهماهنگ) هماهنگ پرداخت حقوقها و قانون ناقصالاجرای مدیریت خدمات کشوری جست. با همه این اوصاف مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم قابل کتمان نبوده ولی حلشدنی است و نظام برنامهریزی و بودجهریزی کشور میتواند این معضل را حل کند ولی در حوزههای مختلفی غفلتهایی مشاهده میشود. در حوزه گردشگری و میراث فرهنگی بنا به ظرفیتهای کمنظیر رتبه کشور ما در جهان تکرقمی است و این صنعت میتواند امروز نقش اساسی در اشتغال و اقتصاد جوانان ایفا نماید و موجب افزایش سرانه درآمد شود، ولی به رغم داشتن همه ظرفیتهای گردشگری و موهبتهای الهی از یک ساختار منسجم، کارآمد و پاسخگو برخوردار نمیباشیم، به نحوی که در (13) سال گذشته شاهد تغییر (11) معاون و (10) رئیس سازمان گردشگری بودهایم و به تبع آن استان اردبیل با داشتن پتانسیلها و مناطق ویژه گردشگری و منحصربهفرد و چشمههای آب گرم و سرد به میزبانی سالانه هفت میلیون گردشگر از زیرساختهای گردشگری و توریستی محروم مانده.
در بخش توسعه و عمران روستایی هم مسئولین کشوری برای تثبیت و تشویق مهاجرت به مناطق روستایی و عشایری برنامه جامع عملیاتی ندارند. نرخ تضمینی قیمت محصولات کشاورزی به ویژه گندم به میزان نرخ تورم اعلام نمیشود. حتی در سال جاری قیمت سال گذشته ملاک خرید قرار گرفته، در حالی که قیمت تمامشده آن نسبت به سال گذشته بیشتر بوده و این امر موجب ضرر و زیان کشاورزان شده. جریمه دیرکرد گندم خریداریشده به این قشر زحمتکش پرداخت نگردیده است. پرداخت خسارت به آسیبدیدگان ناشی از حوادث به موقع انجام نمیگیرد و روز به روز وضعیت کشاورزان عزیز بدتر میشود.
راههای ارتباطی و روستاها وضعیت اسفناکی دارند و تردد در آنها خیلی دشوار شده، حتی در مسیرها و محورهای ارتباطی مهم هم بیتوجهی میشود. به رغم ضرورت بهسازی آسفالت و احداث شبکه ارتباطی کانونهای تولید و ارزشآفرینی همچنان مورد نامهربانی وزارت راه و شهرسازی و سازمان برنامه و بودجه قرار گرفته و میزان تخصیص منابع اعتباری در حد صفر میباشد.
برنامه پروازی استان نه تنها نسبت به سال گذشته بهبود نیافته، بلکه با کاهش و تأخیرهای مکرر و کنسلهای پروازی همراه بوده و از این بابت مردم شریف بسیار گلهمند و ناراضی هستند. بخش قابل توجهی از مراکز جمعیتی و صنعتی استان در حوزه مرکزی و شهرستان اردبیل مستقر هستند. حال و آینده مناطق عنبران، نمین و اردبیل با کمبود شدید و چالش آب مورد نیاز مواجه هست. این امر توسعه پایدار و محیط زیست را هم تحت فشار قرار داده و حتی موجب افزایش مناقشات و تنشهای اجتماعی شده است.
بنابراین تأمین آب مورد نیاز از منابع مطمئن و چهارگانه حوضه آبریز استان و همچنین مهار آبهای روان در سدهای هفتگانه عنبران، ننهکران، نیارق و نشترود، بیلهورق، ایوریق و کوهساره میتواند ضمن تعادلبخشی دشت (100) هزار هکتاری اردبیل، جمعیت (700) هزار نفری ساکن را نجات دهد. یاشاسین آذربایجان، یاشاسین ایران، یاشاسین اردبیل.
والسلام علیکم و رحمه الله

علی مطهری

محمدحسین فرهنگی
خیلی ممنون و سپاسگزارم. ناطق بعدی جناب آقای مهندس عباس پاپیزاده نماینده محترم دزفول هستند، بفرمایید.

عباس پاپی زاده پالنگان
نطق 7 دقیقه ای
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
«و من یتوکل علی الله فهو حسبه»
با سلام و درود به روح ملکوتی حضرت امام خمینی (رضوانالله تعالی علیه) شهدای انقلاب اسلامی و هشت سال دفاع مقدس، آرزوی سلامتی مقام معظم رهبری و سلام، ادب و احترام به شهدای مدافع حرم به خصوص شهیدان عادل سعد، سیدمجتبی ابوالقاسمی، امیر علیهیودی، علیرضا حاجیوندقیاسی، محمد زلقی و عارف کائدخورده.
از عنایت و محبت یکایک مردم دزفول قهرمان نسبت به اینجانب نهایت سپاس و قدردانی را دارم. از خداوند منان توفیق خدمت به این مردم عزیز را خواستارم. از این تریبون مقدس از تمامی مردم و گروهها برای خدمت و پیشرفت دزفول قهرمان و کشور عزیزمان دعوت به همدلی و همکاری مینمایم، چرا که همدلی و اتحاد منشأ همه برکات الهی است.
شهرستان دزفول زادگاه عرفای بزرگی همچون شیخ اعظم شیخ مرتضی انصاری نابغه فقه اسلامی است. دزفول همان جهانشهر جندیشاپور است که اولین دانشگاه بینالمللی جهان در (1700) سال قبل را تأسیس نمود و تا قرنها تکیهگاه و مرجع بینظیر برای دانشمندان، اطبا و فلاسفه دنیا بود و بحمدالله بعد از پیگیریهای فراوان دانشگاه جندیشاپور در آبان سال گذشته به عنوان اولین و قدیمیترین دانشگاه علمی جهان در سازمان یونسکو به ثبت جهانی رسید.
امروز مفتخریم اعلام نماییم از این پس به جای دانشگاه آکسفورد این دانشگاه جندیشاپور دزفول است که به عنوان اولین و قدیمیترین دانشگاه علمی جهان شناخته میشود. جا دارد این دستاورد عظیم علمی را به مردم فهیم دزفول و کشور عزیزمان تبریک عرض نمایم. مردم ایران امروز دزفول را به رودخانه زلال دز و مردم باصفایش، با طبیعت بکر و زیبا و کوههای سر به فلک کشیده شیهون و سردشت، به کشاورزی بینظیر و مرکبات بخش مرکزی، به گندمزارهای بخش چغامیش میشناسند. آری، امروز دزفول را به هشت سال مقاومت و ایثار و روز (4) خرداد میشناسند. روز چهارم خرداد روز ملی مقاومت و پایداری که به نام دزفول قهرمان نامگذاری شده است را خدمت ملت شریف ایران تبریک عرض میکنم.
با وجود عقبافتادگی زیرساختی چندین دهه گذشته دزفول بحمدالله امروز شهرستان دزفول با سرعت بسیار بالایی در حال حرکت به سوی پیشرفت و آبادانی است و با احداث کارخانه عظیم فولاد، صنایع جانبی کشاورزی، آغاز احداث کارخانه چغندرقند و فراهم شدن زمینه احداث نیروگاه برق در حال تبدیل شدن به قطب صنعتی شمال خوزستان است. همچنین پس از پیگیریهای فراوان در شش سال گذشته هشت بیمارستان جدید در دزفول آغاز به احداث نموده است که امروز برخی از آنها مانند بیمارستان تخصصی (110) تختخوابی زنان و زایمان، بیمارستان تأمیناجتماعی و سه بیمارستان محلی در بخشهای چغامیش، شیهون و سردشت درحال اتمام است.
ضمن تقدیر و تشکر از وزیر جهادی بهداشت و درمان از ایشان میخواهم با قید فوریت نسبت به تأمین و جذب نیروی انسانی برای این بیمارستانهای جدیدالتأسیس اقدام، تا ضمن ایجاد جهش در زیرساختهای بهداشت و درمان (50) سال آینده دزفول زمینه اشتغال حداقل (2000) نفر از جوانان بومی دزفول را فراهم نمایند تا انشاءالله در سال 97 شاهد انقلاب در حوزه بهداشت و درمان دزفول باشیم.
در شش سال اخیر اقدامات جهادی بزرگی جهت جبران عقبافتادگی دو دهه قبل در حوزه راه و جادههای دزفول صورت گرفته است، از جمله آغاز احداث جاده مهم و استراتژیک پاشنه زاگرس، بزرگراه سیاهمنصور به چهارراه آوج و جاده احمد فداله. اما با وجود همه این اقدامات ارزشمند رفع کامل محرومیت برخی از مناطق دزفول تا رسیدن به جایگاه مطلوب همچنان نیازمند همت جدی دولت میباشد. بخش مرکزی دزفول با مردمانی فعال و کوشا با داشتن پنج شهر بزرگ و جمعیتی حدود (120) هزار نفر همچنان از داشتن راهها و جادههای استاندارد محروم است.
از وزیر محترم راه و شهرسازی انتظار دارم جهت احداث بزرگراه چهارراه آوج به میانرود و همچنین احداث بزرگراه دزفول به شهرک محمدبن جعفر اقدام اساسی به عمل آورد.
روستاهای دهستان ماهوربرنجی، روستای سبزآب، سربیشه، کوثر و گاومیر از بخش سردشت از نداشتن جاده استاندارد در رنج به سر میبرند. روستاهای رزگه، ممیلی، پامنار، دیونی، آبیدهسره (1) و (2) و لیوس از بخش شیهون فاقد هرگونه جاده آسفالت هستند. شهرهای حمزه و چغامیش با وجود جمعیت زیاد همچنان از داشتن جاده مناسب محرومند. از وزیر راه و شهرسازی میخواهم با صدور دستور تأمین بودجه لازم جهت حل مشکل جادههای این مناطق محروم اقدام عاجل به عمل آورند.
بافت تمدنی و قدیم دزفول از سرمایههای عظیم ملی است که به دلیل سهلانگاری سازمان میراث فرهنگی به بلای بزرگ برای ساکنان محل تبدیل شده است. ریزش منازل محلههای سیاهپوشان، قلعه و میاندره به یکی از اتفاقات روزانه تبدیل شده است، به طوری که امنیت جانی مردم در این مناطق محروم به شدت به خطر افتاده است. از رئیس سازمان میراث فرهنگی کشور میخواهم هرچه زودتر نسبت به تعیین تکلیف بافت قدیم و اجازه بازسازی به مردم منطقه اقدام نمایند.
همکاران گرامی! آیا معلمین زحمتکش که نظام تعلیم و تربیت کشور حاصل زحمات یکایک این عزیزان است همچنان باید درگیر مشکلات رفاهی و مالی باشند؟
جناب آقای بطحائی وزیر محترم آموزش و پرورش! بیمه تکمیلی فرهنگیان چه معادله پیچیدهای است که وزارت آموزش و پرورش از عهده آن عاجز است که فرهنگیان عزیز برای بیمه تکمیلی خود و فرزندان خود چنین مورد تحقیر قرار میگیرند؟ جناب آقای بطحائی! چرا جهت تعیین تکلیف وضعیت معلمین حقالتدریس و رتبهبندی معلمین عزیز اقدامی صورت نمیگیرد؟
جناب آقای رئیسجمهور! این چه سیاست یک بام و دو هوایی است که قیمت خودروهای بیکیفیت تحت تأثیر لابی خودروسازان با اعلام وزارت صنایع یکشبه افزایش پیدا میکند اما با وجود تورم افسارگسیخته، قیمت محصولات کشاورزی کشاورزان مظلوم هیچ افزایشی نمییابد و در مقابل زیان کشاورزان هیچکس پاسخگو نیست؟ با توجه به گرانیهای اخیر و فشار مضاعف بر اقشار کمدرآمد جامعه از رئیس محترم جمهور انتظار دارم جهت افزایش حقوق کارمندان، معلمین، پرستاران و کارگران زحمتکش اقدام اساسی به عمل آورند.
موضوع انتقال آب از سرشاخههای دز و کارون که عامل خشک شدن تالابها و تولید ریزگردها است به عنوان یکی از اقدامات زیانبار وزارت نیرو در حافظه تاریخ ثبت خواهد شد. از رئیس محترم جمهور میخواهم با صدور دستور قاطع هرگونه تصمیم غیرکارشناسی برای انتقال آب را ممنوع اعلام نمایند. در پایان کسانی که دل به وعدههای خیالی آمریکا و انگلیس سپردهاند یقیناً منفور ملت و تاریخ خواهند بود. (فرهنگی ـ خیلی متشکرم).
رئیسجمهور دیوانهنمای آمریکا هم بداند ملت متمدن و ریشهدار ایران اسلامی با وحدت مثالزدنی پشت سر مقام معظم رهبری و در کنار دولت محترم آماده پاسخ دندانشکن به دشمنان این آب و خاک هستند و اجازه نخواهند داد آمریکا با ایجاد تفرقه در کشور (نایبرئیس ـ متشکریم، خیلی ممنون) از آب گلآلود برجام ماهی مراد خود را بگیرد.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

محمدحسین فرهنگی
بسیار متشکرم، ناطق بعدی جناب آقای قاسم ساعدی نماینده محترم دشتآزادگان و هویزه بفرمایید.

قاسم ساعدی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«الحمدلله رب العالمین ـ و العاقبه لأهل التقوی و الیقین»
سلام و درود بیکران بر روح پرفتوح حضرت امام و ارواح طیبه همه شهدا. با تبریک حلول ماه مبارک رمضان و آرزوی قبولی طاعات و عبادات شما همکاران محترم و عرض سلام و ارادت به ملت شریف ایران و سلامی ویژه به مردم شریف و ولایتمدار استان خوزستان و مرزداران وفادار شهرستانهای دشتآزادگان و هویزه.
نمایندگان محترم! گرچه سیر تحولات سیاسی و امور مربوط به آن در هفتههای اخیر سرعت بیشتری گرفته و چند رخداد قابل توجه نظر همگان را به خود جلب کرده است خلاصهوار بیان و به آنها میپردازم.
اول انتقال سفارت آمریکا از تلآویو به قدس و کرنش ذلتبار و سکوت مرگبار بعضی از کشورهای جهان اسلام علیالخصوص کشورهای عربی. لذا در این باره باید عرض شود که نه دشمنی آمریکا برای فلسطینیان تازگی دارد و نه حمایتهای بیحد و مرز آن از رژیم غاصب چیز جدیدی است، بلکه آن چیزی که تازگی دارد بیداری نسل جدید فلسطین است که برای آزادی کشورش آماده جانفشانی است.
مورد دوم، پاسخ دندانشکن جبهه مقاومت به تجاوزات صهیونیست در سوریه است که به شب موشکی معروف شد و به خوبی اسرائیل قلدر متجاوز را تنبیه کرده و به همه کسانی که در این عملیات شرکت داشتهاند دستمریزاد گفته و از تمام وجود از آنان تشکر میکنیم.
مورد آخر درباره خروج آمریکا از برجام بود که مقام معظم رهبری مواضع و نصایح و ارشادات لازمه را بیان فرمودهاند و ملت ایران همواره نشان داده که ظلم و ستم را قبول نخواهد نمود و در برابر مستکبران مقاومت مینمایند و یاوهگوییهای سیاستمداران آمریکایی عزم ملت ایران را نسبت به انقلاب بیشتر خواهد نمود.
اما بر مسئولان نظام جمهوری اسلامی ایران است که با ارج نهادن به مقاومتهای مردم همچون گذشته و بلکه بیشتر به این مردم باید خدمت نمود و پیروی از رهنمودهای رهبری همواره راهگشا بوده است. بنابراین با استفاده از روشنگریهای این مرد بزرگ میتوان بر هرگونه بحران غلبه نمود.
عزیزان! آنچه که ملت را میرنجاند و نارضایتی عمومی به وجود میآورد بیعدالتی و تبعیض است که بر کشور سایه انداخته است و مقام معظم رهبری در این رابطه هشدارهای بسیار جالبی دادهاند، لذا بیایید همه با هم به بیعدالتی بتازیم و به مردم امید دهیم و آنوقت خواهید دید که آقای ترامپ و نوکران حلقه به گوش او در منطقه در مقابل این ملت عظیم و عزیز هیچ غلطی نخواهند کرد.
ای شهدا، ای از همه ما بهتر! یقین دارم آن روز که قدم به این وادی عشق و شهادت نهادید در پی تحقق آرمانها و ارزشهایی بودید که عنوان و آدرس آنها را در دعا و مناجاتهای شما میتوان یافت، آنگاه که در تاریکیهای شب عملیات دعای «اللهم انا نرغب الیک فی دوله کریمه» زمزمه میکردید و در آرزوی تحقق و پاگیری دولت عدالتمحور و عزتبخش تن و جان خود را فدا کردید. اما افسوس که هنوز نتوانستیم آرمان و آرزوهایتان را در تمام کشور بسط و گسترش و تحقق نماییم. فقر، بیکاری، فقدان امکانات اولیه زندگی، تبعیض و بیعدالتی در حوزه انتخابیهام از مصادیق عدم تحقق این آرمانها و ارزشها است.
نمایندگان محترم! ضروری است که دولت با اتخاذ سیاستهای مدبرانه جلوی بینظمیهای بازار را بگیرد و این بینظمیها و عدم کنترل دقیق بازار باعث کاهش قدرت خرید مردم و نیز تأثیر نامناسب بر تولیدات داخلی داشته است. در سالی که مزین به پیام رهبری مبنی بر حمایت از کالای ایرانی است شایسته است که دولت توجه ویژهای به صنایع داخلی داشته باشد و با رفع مشکلات خاص واحدهای تولیدی علاوه بر تلاش و مبارزه با تحریمها میتوان شرکتهای داخلی را برای تولید بهتر و با کیفیت تشویق نمود.
همکاران محترم! طرح تحول سلامت و نقش آن در یاری رساندن به اقشار محروم جامعه در امر درمان بر هیچکس پوشیده نیست، ولی آنچه که مهم است و مورد غفلت وزارت بهداشت و درمان و مجلس شورای اسلامی قرار گرفته است بهداشت دهان و دندان است که متأسفانه با وجود تعرفههای نامتعارف و بسیار گزاف و عدم توانایی مالی مردم به خصوص قشر محروم جامعه، آنان را مستأصل نموده، امید است دولت و مجلس به این امر مهم رسیدگی نمایند.
ریاست محترم جمهور، جناب آقای روحانی! بیکاری جوانان به ویژه قشر تحصیلکرده معضل بزرگی در شهرستانهای دشتآزادگان و هویزه میباشد که باید برای آن چارهاندیشی نمود. نمیتوان قبول کرد که جوانی در کنار منابع عظیم نفتی زندگی کند، اما با سختی زندگیاش را اداره نماید. استفاده از نیروهای بومی منطقه به عنوان مرزداران امین کشور به توسعه امنیت در کشور و بالاخص در وزارت نفت کمک خواهد نمود. لذا اعمال دقیق ماده (47) برنامه توسعه ششم و ملزم کردن دستگاه نفتی میتواند راهگشای این معضل شود.
جناب آقای اردکانیان! آیا از خود سؤال کردهاید که اگر کشاورز را از کشت تابستانه صیفیجات منع نماییم این کشاورز زحمتکش چگونه میتواند جوابگوی نیازهای خانواده خود باشد؟ همانگونه که ما دوست نداریم کسی حقوقمان را کسر یا قطع نماید نباید راضی باشیم کشاورزی از رساندن لقمه حلال به خانوادهاش منع شود. شهرستانی که (90) درصد معیشت آن از کشاورزی و صیفیجات تأمین میشود، تنها منبع درآمد آنها کشاورزی است و با منع کشت معیشت از آنها گرفته میشود. پس چه راه و چارهای برای امرار معاش آنها اندیشیدهاید؟ امید است که انشاءالله از این تصمیم عدول کنید.
از دولت میخواهم که با در نظر داشتن وضع اقتصادی موجود، نسبت به اصلاح قیمت خرید تضمینی گندم از کشاورزان اقدام نماید و قیمت بالای نهادههای کشاورزی (فرهنگی ـ خیلی متشکر) و عدم قیمتگذاری مناسب قیمت خرید محصولات موجب ورود ضرر به کشاورزان شده است. لذا برای جبران خسارت سال زراعی جاری کشاورزان تدابیری اتخاذ شود. ممنون و سپاسگزارم.

علی مطهری

محمدحسین فرهنگی
ناطق بعدی سرکار خانم مهندس زهرا سعیدیمبارکه نماینده محترم مبارکه هستند، بفرمایید.

زهرا سعیدی مبارکه
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«اللهم رب شهر رمضان»
عرض سلام و ادب و احترام خدمت همکاران گرامی، هیأترئیسه محترم و سلام و درود به روح پرفتوح و ملکوتی حضرت امام (رضواناللهتعالیعلیه) و نایب برحقش حضرت آیتالله العظمی خامنهای. سلام به ملت بزرگ ایران خصوصاً خانواده معزز شهدا، جانبازان، آزادگان و ایثارگران و درود ویژه به مردم شهیدپرور استان اصفهان خصوصاً مردم باصفا و صمیمی شهرستان مبارکه. با تبریک حلول ماه مبارک رمضان و قبولی طاعات و عبادات.
تاریخ پرفراز و نشیب انقلاب اسلامی ایران مملو از رویدادهای باشکوهی است که هر یک به عنوان تابلوی افتخار ثبت و همچون ستارهای پرفروغ در آسمان اقتدار و سربلندی ایران میدرخشد و در این میان حماسه آزادسازی خرمشهر نقطه عطفی به شمار میآید که با مدد الهی با صلابت و فداکاری فرزندان قهرمان این مرز و بوم به منصه ظهور رسیده است.
فتحالفتوح سوم خردادماه سال 1361 بیانگر عنایت خداوند متعال و فضای معنوی حاکم بر جبهههای نبرد حق علیه باطل به حقیقت پیوست و به راستی خرمشهر را خدا آزاد کرد.
همکاران بزرگوار! در حوادث اخیر که چهره منحوس آمریکا و ایادی مکر و نیرنگ روز به روز واضحتر میشود ایراد چند نکته را ضروری میدانم. نظام جمهوری اسلامی ایران با تمام نقصهای اجرایی و شکلی باید این مهم را از دل و جان دریابد که تکیه بر توان داخلی و پتانسیلهای داخل کشور راهگشای مسائل داخلی و اقتصادی است و تنها راه برونرفت از این ورطه اقتصادی و سیاسی بعد از توکل به حضرت دوست و اطاعت از ولیفقیه زمان، وحدت و یکپارچگی حول محور ولایت، تکیه به توان داخلی، اعتماد به جوانان در عرصههای مدیریتی و اجرایی، ارتقای توان موشکی و دفاعی و ایستادگی تمامقد در مقابل دشمنان است تا به فرموده امام راحل پرچم اسلام ناب محمدی را در سرتاسر جهان به اهتزاز درآوریم.
اما روزی که دولت یازدهم کار خود را شروع کرد به طور طبیعی با مشکلاتی مواجه بود و امروزه نیز مشکلاتی وجود دارد. کسی نمیتواند انتظار داشته باشد که دولت طی یک دوره چهارساله همه مشکلات کشور را حل کند. اما اولویتبندی مسائل و رسیدگی به مسائل و مشکلات حاد و فوری انتظاری منطقی و عقلانی از طرف ملت ایران است. دولت دوازدهم در حالی کار خود را شروع کرد که مدیریت اجرایی کشور طی چهار سال گذشته در اختیار خودش بود و دیگر نمیتوان اظهار کرد که ویرانه پذیرفته است و اکنون به عنوان خادم این ملت با جمعیتی جوان از رئیسجمهور محترم میخواهم اولویت کار خود را به جوانان این مرز و بوم و ایجاد نشاط اسلامی برای جوانان قرار دهد که جز با ایجاد اشتغال، تکیه به اقتصاد مقاومتی، حمایت از تولید داخلی و برخورد جدی با قاچاق کالا و مواد مخدر پذیرا نیست.
به عنوان یک جوان دهه شصتی از همه مسئولین نظام میخواهم که جوانان دهه شصتی دارند به سن پیری نزدیک میشوند. خواهش میکنیم، دیگر درمان فایدهای ندارد، مورد جراحی قرار بدهند و دیگر برنامهریزی چارهای نمیاندیشد، باید اندیشه بورزند و اشتغال ایجاد کنند. نه با برنامه بلندمدت، بلکه با برنامه کوتاهمدت.
یک خواهشی هم بکنم که همه چیز را در این روزها به برجام ربط میدهند. اینقدر پتانسیل و توان داخلی داریم که به نظر من برجام بهانه و خیری بود تا بتوانیم دشمنانمان را بهتر بشناسیم. انشاءالله که به وعدههای اشتغال عمل شود.
تذکر درخصوص ماده (30) برنامه ششم توسعه بدهم، درخصوص اجرای سریع در برقراری عدالت در نظام پرداخت، رفع تبعیض و متناسبسازی دریافتها و برخورداری از امکانات یکسان شاغلین، بازنشستگان و مستمریبگیران کشوری و لشکری در سنوات مختلف. موضوعی که هست این است که واقعاً سخت است که در یک اتاق یک کارمند قراردادی است، یکی رسمی است. خصوصاً در وزارت نفت زیاد داریم، سر این میز (1) میلیون تومان میگیرد، سر آن میز (10) میلیون. خدا میداند روا نیست که اینطور انگیزه به آن فرد جدید میدهند.
یک تذکری درخصوص تعیین تکلیف صندوق ذخیره فرهنگیان بدهم. (فرهنگی ـ خیلی متشکر) از همه نهادهای نظارتی درخواست میکنم رودربایستیها را کنار بگذارند و هر که به مردم و بیتالمال خیانت، سهلانگاری و کوتاهی کرد توسط رسانهها به مردم معرفی کنید تا مسئولین پاکدست نظام با خیال راحت به ادامه فعالیت خودشان بپردازند. (فرهنگی ـ وقت شما تمام شد).
من یک خواهش کنم، یک تشکر از نیروی انتظامی و شورای تأمین شهرستان مبارکه کنم، به خاطر کشف بیش از (300) درصدی مواد مخدر. (نایبرئیس ـ متشکریم) آخرین خواهشم هم اینکه زایندهرود و زندهرود را به مردم استان اصفهان و مردم ایران برگردانید. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

محمدحسین فرهنگی
خیلی متشکر. ناطق بعدی جناب آقای مهندس سیدکاظم دلخوش نماینده محترم صومعهسرا هستند که پنج دقیقه فرصت دارند. جناب آقای دلخوش بفرمایید.

سیدکاظم دلخوش اباتری
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«یا ایها الذین آمنوا کتب علیکم الصیام کما کتب علی الذین من قبلکم لعلکم تتقون».
در ماه مبارک رمضان برای همه ملت ایران و شما عزیزان آرزوی قبولی طاعات دارم. به آقای تاجگردون بابت از دست دادن اقوام خودشان تسلیت عرض میکنم. به خاندان آقای علیزاده از اعضای محترم و عزیز شورای محترم نگهبان تسلیت عرض میکنم که سالها زحمت کشیدند، با محبت و مهربانی و تخصصی که داشتند و همکاریهای خوبی که سالیان سال با مجلس شورای اسلامی داشتند، رحلت ایشان را تسلیت عرض میکنم و همینطور حضرت حجتالاسلام والمسلمین طباطبایی که ایشان هم از بزرگان بودند، قابل اعتماد مردم، در خانهشان به روی مردم باز بود. در دوره هفتم مجلس هم ما افتخار داشتیم در خدمت ایشان بودیم.
دوستان عزیز! من نکاتی را در ارتباط با بحث اقتصادی خصوصاً مباحث ارزی و پولی در شرایط فعلی کشور، چند نکته را در حد فرصت و وقتی که دارم عرض میکنم. اولاً مجلس باید به فرمایش مقام معظم رهبری توجه داشته باشد، آن هم در شرایط فعلی. بحث پول واحد در منطقه که ایشان مطرح کردند، میتوانیم با کشورهای همسایه دنبال پیمان پولی مشترک باشیم و این برای ما و کشورهای منطقه بسیار مفید است.
نکته دوم؛ در شرایط فعلی پرهیز از رفتار جزیرهای هم در بخشهای اقتصادی، هم در بخشهای سیاسی و اتحاد و وحدت و همدلی همه گروههای سیاسی در کشور برای حمایت از مردم عزیزمان.
اما در ارتباط با بحث ارز که این روزها مسأله شده و اگر دقت نشود و وقت ویژه برای آن گذاشته نشود، هم بانک مرکزی، هم دولت و هم مجلس دچار آسیب و چالش میشویم. ارزی که امروز به بخشهای اقتصادی اختصاص پیدا میکند اولاً جوابگو نیست، درثانی در بخشهای مختلف ایجاد مشکل کرده که به نظر من باید اینها را با کارشناسی دقیقتر مورد ارزیابی قرار بدهیم.
در پیشنهاد بانک مرکزی نحوه اجرایی شدن بازگشت ارز حاصل از صادرات مبهم است، ما هیچ اشارهای به برگشت ارز از طریق سیستم بانکی ندیدیم. صادرکنندهای که امکان باز کردن حساب بانکی در کشورهای طرف تجاری خودش را ندارد چطور میتواند منابع ارزی به دست آورده در خارج از کشور را به حساب خودش یا به حساب کسی دیگر واریز کند؟ این از مشکلات اساسی سرمایهگذاران است.
دوم اینکه آیا به صرف راهاندازی یک سامانه به اسم سامانه ارزی «نیما» در کشور تمام مشکلات نقل و انتقال ارزی کشور برطرف میشود؟ ما اعتقاد داریم نه، این سامانه ناقص و تازهکار است و در خیلی از بخشها نمیتواند مشکلات را پوشش بدهد.
نکته دیگر، جالب این است که ارزشگذاری گمرک در مورد کالاهای صادراتی (20) تا (30) درصد بیشتر از قیمت مورد معامله است. درست است که با این شیوه میشود ارزش صادرات کشور را به صورت غیرواقعی افزایش داد ولی باید بگوییم که با اینگونه مصوبات، صادرکننده مبالغ ارزی بالاتری از ارزش واقعی کالا را به دولت مدیون میشود و باعث از دست دادن بازارهای هدف اقتصادی در منطقه میشود.
یک نکته دیگر که بانک مرکزی باید توجه کند، آقایان همکار توجه داشته باشند که بانک مرکزی ظاهراً (4200) تومان را یک مقدار افزایش داده است. بحث این است، ارزی که به صادرکننده داده میشود برای صادرات کالا، همان ارز را به واردکننده میدهند. این یعنی چه؟ یعنی عدم تشویق صادرکننده و در واقع ضربه زدن به صادرات در شرایطی که مقام معظم رهبری فرمودهاند حمایت از تولید کالای داخلی. البته آقایان اقتصاددان کشور باید توجه داشته باشند. با توجه به شرایط فعلی باید حمایت از کالای تولید داخلی را برای داخل کشور انجام ندهیم، طوری برنامهریزی کنیم که تولیدکنندگان بتوانند کیفیت کالا را بالا ببرند و با کشورهای منطقه وارد معامله و رقابت شوند و اگر از آن طرف واردکنندگان این ارز را با همان قیمتی که صادرکنندهها میگیرند وارد کنند میدانید چه اتفاقی میافتد؟ اتفاق این است، ارز (4200) تومانی یا آن چیزی که امروز گفتند یک مقدار افزایش پیدا کرده به داخل کشور میآید و پشت دست، کالای (7000) تومانی فروخته میشود. این اصلاً به نفع مردم نیست، این باعث سوءاستفاده و سودجویی یک تعدادی از افراد میشود و به جیب مردم نمیرود، (فرهنگی ـ خیلی متشکر) بانک مرکزی باید اول به این دقت و توجه کند.
نکته آخر من این است که از وزارت راه و وزارت صنعت خواهش میکنم، دوستان! این ترانزیت در کشور را دست کم نگیرید. (فرهنگی ـ وقت شما تمام است) در ارتباط با پیشدبستانیها و آنهایی که در آموزش و پرورش مشکل دارند خواهش میکنم رسیدگی شود و کشاورزان عزیز ما خصوصاً در فصل کشاورزی. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی مطهری
9
طرح سؤال آقای شهروز برزگرکلشانی نماینده سلماس از آقای محمود حجتی وزیر جهادکشاورزی و نظر مجلس مبنی بر وارد بودن سؤال

علی مطهری
آقای قاضیزاده! دستور بعدی را اعلام بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! دستور بعدی سؤالات آقایان: شهروز برزگر نماینده محترم سلماس و اسداله عباسی نماینده محترم رودسر و املش از وزیر محترم جهادکشاورزی است. من از سخنگوی محترم کمیسیون جناب آقای دکتر شاعری خواهش میکنم، چون به ترتیب مطرح میشود شما اول سؤال مربوط به آقای شهروز را بیان بفرمایید و توضیح بدهید، بعد مجدداً برای جناب آقای دکتر عباسی باید تشریف بیاورید.

علی مطهری
سؤال اول را مطرح بفرمایید.

علی محمد شاعری
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
با آرزوی قبولی طاعات و عبادات عزیزان.
بازگشت به نامه شماره (16874/789) مورخ 6/3/1396 گزارش کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی درخصوص سؤال ملی جناب آقای شهروز برزگرکلشانی نماینده محترم سلماس از جناب آقای مهندس حجتی وزیر محترم جهادکشاورزی، به شرح ذیل ارسال میگردد.
رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی ـ علی اکبری
خلاصه سؤال به این شرح است:
علت نوسانات قیمت گوشت سفید، قرمز و عدم تنظیم آن در بازار چیست؟
سؤال دوم؛ علت عدم صادرات سیب و مرکبات و محصولات کشاورزی تولیدشده داخل چیست؟
سؤال سوم؛ علل کاهش تعرفههای واردات محصولات کشاورزی چیست؟
سؤال چهارم؛ علل نبود ساز و کار مناسب برای جبران خسارت رخدادهای طبیعی برای کشاورزان و دامداران چگونه است؟
این سؤالات در تاریخ 30/8/1396 در صحن کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی مطرح شد و جناب آقای مهندس حجتی به اتفاق معاونین محترمشان در جلسه حضور پیدا کردند و توضیحات لازم را دادند و سؤالکننده قانع نشد و چون سؤال بعد ملی داشت نهایتاً به صحن ارجاع شد که امروز در صحن مطرح میشود.
من یک توضیحات کلی بدهم که الان ظرفیت تولید ما در مورد گوشت سفید حدود (1) میلیون و (500) هزار تن است. ما حدود (800) هزار تن در داخل تولید داریم و نزدیک به (100) تن واردات ماست. قطعاً اگر ما از ظرفیت داخلی استفاده کنیم، جدا از آن مسائلی که جناب آقای مهندس حجتی در داخل جلسه فرمودند ما به راحتی میتوانیم جلوی نوسانات قیمت گوشت قرمز را بگیریم. درخصوص گوشت سفید هم به همین صورت است. علت اصلی نوسانات گوشت سفید در سال گذشته هم بیماری خطرناک و ایپدمیشده آنفلوآنزای مرغی بود و افزایش بیرویه و مداوم نهادههای این بخش و اگر این نهادهها تنظیم میشد ما میتوانستیم تا حدود زیادی جلوی نوسانات قیمت گوشت سفید و گوشت قرمز را بگیریم.
در مورد سیب و مرکبات ما الان در داخل حدود (10) میلیون تن سیب و مرکبات تولید میکنیم و بخش زیادی از این تولیدات داخل بیش از نیاز ماست. با توجه به قیمت تمامشده سیب و مرکبات و سایر محصولات کشاورزی به علت پایین بودن بهرهوری نیروی کار و سرمایه و افزایش مداوم قیمت نهادهها، این محصولاتی که در داخل کشور تولید میشوند و مازاد بر نیاز هستند قابل رقابت در بازار جهانی نیستند. اگر ما بتوانیم جوایز و مشوقات صادراتی را که جزء تکلیف دولت و وزارت جهادکشاورزی است، به خوبی اختصاص دهیم، همانگونه که در قانون بودجه سال 97 هم دست دولت و وزارت جهادکشاورزی باز است که از این ظرفیت استفاده کنیم، من مطمئن هستم که میتوانیم بازار داخلی را به نفع تولیدکننده تنظیم کنیم.

علی مطهری
آقای شاعری! پاسخهای آقای وزیر را هم بفرمایید.

علی محمد شاعری
چشم، درخصوص تعرفههای واردات محصولات کشاورزی هم جناب آقای مهندس حجتی خودشان استحضار دارند، ما سال گذشته شاهد کاهش تعرفههای محصولاتی مثل برنج، موز، گوشت سفید، حبوبات، کره و سایر تولیداتی بودیم که در داخل مشابه داخلی آن را داشتیم. ما برای محصولات وارداتی هر میزان تعرفهها را کاهش بدهیم امکان رقابت تولید داخل با محصولات خارجی را از بین میبریم و در جهت تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی گام بر نمیداریم. لذا این هم یک سؤال کلیدی است که وجود دارد (فرهنگی ـ خیلی متشکر آقای دکتر) و علل عدم ساز و کار مناسب برای جبران خسارت، من فقط یک عدد بدهم، الان حدود حداقل (400) میلیارد مطالبات کشاورزان در همین بخش باقی مانده است که انشاءالله جناب آقای وزیر توضیحات لازم را خواهند داد و نمایندگان محترم هم تصمیمات خودشان را خواهند گرفت. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی مطهری
خیلی ممنون. البته جنابعالی خارج از گزارش کمیسیون فرمودید، تشکر میکنیم. جناب آقای حجتی بفرمایید.

محمود حجتی
سلام علیکم و رحمه الله
بسم الله الرحمن الرحیم
من ابتدائاً ضمن تشکر از سؤالکننده محترم جهت استحضار و اطلاع عزیزان نماینده یکی، دو تا نکته را اشاره کنم. در این سالهایی که بنده توفیق خدمت داشتم ما به هیچ نحو اصلاً نیازی به واردات گوشت سفید نداشتیم و نداریم. هم ظرفیت تولیدمان بیش از نیاز است و الان هم در این سالها حدود (2) میلیون و (300) تا (400) هزار تن تولید گوشت سفید کشور است. حتی بعضی وقتها هم میشود که ما با عرضه بیش از تقاضای بازار روبهرو هستیم مثل همین روزهایی که الان خدمت شما هستیم ناچار هستیم در بازار دخالت کنیم و جمعآوری کنیم. متأسفانه این روزها خصوصاً قیمت مرغ یک مقدار کمتر از قیمت تمامشده است و تولیدکنندگان ما دارند آسیب میبینند که جهت حمایت از تولید ناچار به حضور هستیم. مواقعی هم که به هر دلیلی تقاضا افزایش پیدا میکند، مراسمی است، شب عید نوروز است، به قول معروف وقت بازار سیاهی است از همین ذخایری که همیشه داشتیم و در این سالها داریم، گوشت منجمد را در چارچوب مصوباتی که در تنظیم بازار مورد بحث و بررسی قرار میگیرد در بازار عرضه میکنیم که خدایناکرده از آن طرف هم به مصرفکنندهها اجحاف نشود. در این زمینه مشکلی نبوده و نیست. قیمتها هم در جمع قیمتهای متعادلی است، امروز یک مقدار پایین است، با توجه به افزایش نرخ نهادهها.
عزیزان! نهادهها هم نه به خاطر نرخ ارز است، در ارتباط با ارز تخصیصی همانطور که در جریان هستید الان با همان دلار (3800) تومان دارد تأمین نهادهها میشود، منتها در بازار جهانی قیمت سویا کنجاله سویا و ذرت (15) تا (30) درصد، در ذرت حدود (15) درصد و در سویا بیش از (30) درصد قیمتهای بازار جهانی افزایش پیدا کرده و در این دو نوع محصول وابستگیمان به خارج زیاد است. لذا اگر افزایش نهادهها را شاهد هستیم بخش عمده آن متأثر از این است. ما تعرفه این نهادهها را هم سعی میکنیم حداقل پایین نگه داریم، فقط یک سری سیاستها را اعمال میکنیم که مثلاً به جای کنجاله سویا بتواند دانه سویا بیاید که هم روغنکشی شود، هم کنجاله سویا تأمین شود که یک ارزش افزوده و اشتغال دیگری است و سرمایهگذاری که بخش صنعت روغنکشی کرده مؤثر واقع شود. یک مقدار تفاوتهای جزئی اینطوری در تعرفهها اعمال میکنیم ولی سعی میکنیم اینها با تعرفه پایین وارد شود، چون اینها محصولات واسطهای است، نهایتاً آن هزینه تمامشده گوشت قرمز، گوشت سفید، شیر، چون مصرفکنندهاش هم دام سنگین و هم بخش طیور است این ظرفیتها را اعمال کنیم.
ولی در مورد گوشت قرمز، عزیزان! ما دچار مشکل کاهش تولید و عرضه هستیم، چون به معنی سابق دیگر خیلی اقتصادی نیست، به خصوص در چارچوب رمهگردانی و دامهای کمبازدهای که متأسفانه هست که این را با توجه به کارهای ژنتیکی که انجام شده و دام سبک پربازده که به سرعت در حال ترویج و توسعه آن هستیم و به صورت بسته و نیمبسته چه در ارتباط با شیر، چه در ارتباط با گوشت و چه در ارتباط با زایش، همه آیتمها را به عنوان پربازده میتوانیم تلقی کنیم و روز به روز هم در حال توسعه است، آرامآرام مسأله گوشت قرمز دام سبک که بازار هم یک مقدار متأثر از آن است و قیمتش بالا رفته، داریم این را مدیریت میکنیم تا بتوانیم آرام آرام تأمین کنیم که این دوره گذار هم جهت کنترل قیمت و جلوگیری از افزایش بیش از حد آنچه که قیمت بالا رفته، تسهیلاتی را جهت واردات گوشت گرم دام سبک تأمین کردیم، آن هم به خاطر مشکلی که در بازار است و مصرفکنندهها دارند و اینها هم سیاستهای اختیاری و ابتکاری در این داستان است. امیدوار هستیم که این بحث گوشت دام سبک هم بتواند حل شود!
در ارتباط با سیب و مرکبات من این را خدمت عزیزان عرض کنم، الحمدلله با سیاستهایی که اتخاذ شد، به خصوص در ارتباط با آن بحث یکی، دو سال گذشته، ما در ارتباط با تعرفه موز و تعرفه ترجیحی موز اعمال کردیم که هر کسی سیب یا مرکبات یا کشمش صادر میکند یا در کتاب تعرفه آوردیم و تعرفه ترجیحی گذاشتیم، میتواند با تعرفه ترجیحی (5) درصد موز وارد کند. در غیر این صورت با تعرفههای بالاتر، (20) درصد باید وارد کند. یعنی (15) درصد تعرفه ترجیحی گذاشتیم، به نوعی یارانه صادراتی را اینجا پشتیبان قرار دادیم. عزیزان! در سال گذشته یعنی سال 96 ما حدود (610) هزار تن صادرات سیب درختی داشتیم. رکوردهایی که در طول سنوات قبل داشتیم (300) هزار تن بود، (600) هزار تن و امروز که ما در خدمت شما هستیم الحمدلله وضعیتمان طوری است که در ارتباط با این محصول کمترین حد و میزان را در سردخانههایمان داریم. شاید کمتر از (20)، (30) هزار تن در سردخانههایمان خصوصاً در منطقه ارومیه داریم. همین را در ارتباط با مرکبات اعمال کردیم، البته در ارتباط با مرکبات تجار ما هنوز در بازاریابی ضعیف هستند. امیدوار هستیم با این کاری که انجام شد تحت عنوان کار با اوراسیا و مبادله موافقتنامهای که نهایی شده و امضای مقدماتیاش هم چند روز پیش انجام شد، ما بتوانیم یک مقدار بازار اوراسیا را در ارتباط با مرکبات داشته باشیم. این یک پیمان منطقهای است که انشاءالله میتواند بخشی از تسهیلات صادراتی را در اختیار تجار ما قرار دهد، البته باید یک تلاش بیشتری کنیم. البته خدمت عزیزان عرض کنم عمده همین سیبی که صادر شد به پاکستان و هندوستان صادر شد، آنها هم راحت در کشورشان را باز نکردند، هیچ کشوری در کشورش را باز نمیکند، آن هم با سیاستهایی که در ارتباط با واردات برنج اعمال کردیم، محدودیتها و مقاومتهایی که ایجاد کردیم ناچار به تمکین شدند و توانستیم این کار را انجام بدهیم.
در ارتباط با تعرفهها، بعضی محصولاتی که در داخل کشور قیمتش بیش از حد است، قطعاً ما انعطاف نشان میدهیم. به عنوان مثال در دورهای حبوبات به خصوص قیمت لوبیا (30)، (40) درصد افزایش پیدا کرد. ناچار بودیم و هستیم جهت حمایت از مصرفکننده، چون بالاخره ما باید هم ملاحظه تولید و هم مصرف را داشته باشیم، در بعضی مواقع یک اقدامات مقطعی در دورهای انجام شده که این هم با افزایش نرخ ارز و وضعیتی که هست الحمدلله امروز مشکلی را در ارتباط با بحث حبوبات و اینکه خدایناکرده قیمتی که امروز در بازار است برای تولیدکننده ضرر داشته باشد را نداریم. اگر میداشتیم قطعاً در این زمینه هم برخورد میکردیم.
من این را خدمت دوستان اشاره کنم، در ارتباط با بحث رخدادهای طبیعی برای کشاورزان و دامداران، من در صحبت قبلی هم این را خدمت عزیزان اشاره کردم، الان هم به صورت مختصر اشاره میکنم. خسارتها، رخدادها و مشکلاتی که در ارتباط با بخش کشاورزی ایجاد میشود سال گذشته متجاوز از (11) هزار میلیارد تومان بود. ما امسال فقط در ارتباط با یخزدگی متجاوز از (5000) میلیارد تومان خسارت به تولیدکنندگانمان ایجاد کردیم.

محمدحسین فرهنگی
جناب آقای مهندس! برای نوبت دومتان هم وقت بگذارید.

محمود حجتی
در ارتباط با گرمازدگی در استان کرمان تقریباً محصول پسته دچار مشکل شده، در ارتباط با خشکسالی بخش عمدهای از استانهای ما دچار مشکل هستند. ساز و کاری که در این ارتباط پیشبینی شده پاسخگو نیست. ما ناچار هستیم طبق ساز و کاری که شما تصویب کردید برآورد کنیم و به ستاد حوادث کشور بفرستیم. آنجا دوباره بررسی کنند و به سازمان برنامه بفرستند، آنجا بررسی کنند، کاهش بدهند، اعمال نظر کنند و به دولت بیاورند. دولت چه چیزی را تصویب کند و نهایتاً چه تخصیص داده شود و چه زمانی اتفاق بیفتد.
من خواهش میکنم این موضوع را دقت داشته باشید. وضعیت خوب و ساز و کار مناسبی در این ارتباط نیست و این پاسخگوی این مشکلات نیست. ما فقط آن بخشی را میتوانیم مستقیماً پاسخگو و پیگیر باشیم، در ارتباط با آن بخش محدود و سطح پوشش (20) تا (30) درصدی است که در چارچوب صندوق بیمه محصولات کشاورزی است که امیدوار هستیم بتوانیم آن را با تلاشی که میکنیم و کم و بیش هم همینطور بوده، حداقل سال گذشته از عهده تعهداتمان برآمدیم، انشاءالله امسال هم بتوانیم تخصیص بگیریم و از عهده آن بر بیاییم.

علی مطهری
متشکریم، خیلی ممنون جناب آقای حجتی. جناب آقای برزگر بفرمایید.

شهروز برزگر کلشانی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران گرامی، مردم شریف ایران سلام و عرض ادب دارم و بر دستان پینهبسته کشاورزان و دامداران بوسه میزنم.
اما سؤال اول؛ علت نوسانات قیمت گوشت سفید، قرمز و عدم تنظیم آن چیست؟
ضمن تشکر از توضیحات وزیر محترم، قابل ذکر است که دولت نتوانسته است از ظرفیتهای تولید داخلی استفاده کند. توان تولید (1) میلیون و (500) هزار تن گوشت قرمز در داخل را داریم. نیاز ما (900) هزار تن در سال است، در حال حاضر (800) هزار تن تولید داریم. نه تنها حمایت لازم جهت افزایش تولید نشده است، بلکه در طول سه سال گذشته به دلیل بیماری تب برفکی تعداد زیادی از منابع دامی کشور از بین رفت، دامها تلف شدند، ولی جهادکشاورزی هیچ اقدامی برای جایگزین نمودن دامهای تلفشده و پرداخت تسهیلات به دامداران ننمود.
همکاران گرامی، نمایندگان محترم! در سال جاری نیز در بیشتر استانها بیماری تب برفکی شیوع گردیده، ولی وزارت جهادکشاورزی این موضوع مهم را از جامعه، کشاورزان و دامداران پنهان کرده است. چرا وزارت جهادکشاورزی قبل از بروز این بیماری اقدام به واکسیناسیون دامها نمینماید؟ آیا این نشانه ضعف گسترده و ناتوانی جهادکشاورزی نیست؟ وزارت جهادکشاورزی و پشتیبانی امور دام بعد از گران شدن نرخ ارز میبایست نسبت به تأمین نهادههای دامی مورد نیاز مرغداران کشور اقدام مینمود، ولی متأسفانه در حرکتی عجیب خود پشتیبانی امور دام جهادکشاورزی اقدام به گرانفروشی و گران کردن ذخیرههای ذرت و سویای خود نمود. پشتیبانی امور دام به جای حمایت از مرغداران، خود باعث گران شدن نهادههای مورد نیاز مرغداران شده است. در اصل خود به تجارت نهادهها بعد از گرانی ارز پرداخته است، به جای حمایت از مرغداران. به همین دلیل ما امروز شاهدیم که کشور با تمام توان نمیتواند درخصوص گوشت قرمز تولید داشته باشد.
درخصوص سؤال دوم؛ علت عدم صادرات سیب و مرکبات و محصولات کشاورزی تولیدشده داخل چیست؟ مگر وظیفه جهادکشاورزی تنظیم بازار و حمایت از صادرات محصولات کشاورزی نیست؟ جناب وزیر جواب دهند در رابطه با بازاریابی و شناسایی بازارهای هدف خارج از کشور برای محصول سیب و مرکبات ما کشاورزان به جز کشور پاکستان چکار کردهاند؟ در حال حاضر بخش زیادی از تولید باغداران در سردخانهها باقی مانده است.
وزیر محترم جناب آقای حجتی بفرمایند که چرا سیب و مرکبات را با قیمت ارزان به صورت فلهای میخرند و به نام خودشان و با بستهبندیهای شکیل چند برابر قیمت ما به بازارهای جهانی صادر میکنند؟ چه کسی جوابگوی درآمد بسیار پایین باغداران و درآمد بسیار زیاد تجار کشورهای همسایه است؟
اما سؤال سوم؛ علل کاهش تعرفههای واردات محصولات کشاورزی. همکاران محترم استحضار دارند مجلس شورای اسلامی در سال 96 به منظور حمایت از تنظیم بازار و کاهش بروکراسی اداری اختیار تنظیم تعرفههای وارداتی را به وزارت جهادکشاورزی داد. متأسفانه وزارت جهادکشاورزی به وظایف در اختیار خوب عمل نکرد. با کاهش شدید واردات برخی از محصولات باعث واردات بیرویه محصولاتی همچون شکر، برنج، موز و میوهجات به کشور شد.
عزیزان همکار استحضار دارند در حال حاضر برای مصرف داخل سالیانه حدود (150) هزار تن شکر و (200) هزار تن برنج نیاز داریم، ولی وزارت جهادکشاورزی با همراهی تعداد اندکی از واردکنندگان سالیانه بیش از (10) برابر نیاز این محصولات را به کشور وارد کرده است. این امر باعث عدم فروش برنج، شکر و قیمت مناسب سیب و میوههای جایگزین میوه مصرفی موز در داخل شده است. چرا دو سال است چغندرکاران ما پول تحویل چغندر خود را نگرفتهاند؟ چرا باید برنجکاران کشور با قیمت پایین و با ضرر محصول خود را بفروشند؟ چرا باید شکر تولیدی کشور دو سال در انبار کارخانههای قند داخل انبار شده و فروش نمیروند؟ همه این موارد به عدم دقت وزارت جهادکشاورزی و واردات بیرویه برنج، شکر و محصولات میوهجات موز و برخی میوهجات تابستانی برمیگردد. خارج از نیاز کشور که باعث شده برنجکاران و چغندرکاران متضرر شوند. مگر امسال سال حمایت از کالای ایرانی نیست؟
اما دوستان عزیز و همکاران گرامی! درخصوص سؤال چهارم؛ در حال حاضر و در چند روز اخیر قریب به (8000) میلیارد تومان به باغداران، کشاورزان و دامداران شمالغرب و غرب کشور از کرج تا تاکستان، آذربایجانغربی، اردبیل، آذربایجانشرقی، کردستان، کرمانشاه و لرستان خسارت وارد شده است. در پیگیریهای مردم، وزارت جهادکشاورزی اعلام کرده که فقط مزارع بیمهشده را تحت پوشش قرار میدهد. دوستان و عزیزان! این را بر فرض درست بودن در نظر بگیریم، آخر دو سال است که خسارت کشاورزان، باغداران و مرغداران بیمهشده هم پرداخت نشده است.
جناب آقای وزیر جواب بدهند که دولت در برنامه موظف شده که حداقل (50) درصد محصولات کشاورزی را زیر پوشش ببرد تا در حوادث غیرمترقبه مردم بتوانند خسارت حداقلی بگیرند. چرا پوشش بیمه محصولات کمتر از (25) درصد است؟ چرا مبالغ بیمه کشاورزی که در بودجه سال 96 مبلغ (1450) میلیارد تومان بود، وزارت جهادکشاورزی دنبال نکرد تا از سازمان برنامه پولش را بگیرد و تا به حال فقط (300) میلیارد تومان آن را گرفته است؟ چرا قانون برنامه ششم و پنجم توسعه توسط وزارت جهادکشاورزی در امر بیمه اجرا نشده است؟
همین کمکاری جهادکشاورزی باعث شده که کشاورزان و باغداران خسارتدیده سرما و تگرگ که از غرب و شمالغرب کشور خدمتتان اعلام کردم که بیش از (8000) میلیارد زیان دیدهاند دستشان کوتاه است و به جایی نمیرسد، چه کسی جوابگوی خسارت سرما و تگرگ باغدارانی است که کل زندگی خود را از دست داده و حتی توان پرداخت وام بانکی سررسید را هم ندارند که حتی جهادکشاورزی از این لحاظ هم حمایت نکرده است؟ دوستان! من بقیه سؤالاتم را برای توضیحات وزیر میگذارم، سپاسگزارم.

علی مطهری
متشکریم. جناب آقای حجتی بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
سه دقیقه و (46) ثانیه از وقت شما باقی مانده است.

محمود حجتی
با تشکر. آقای رئیس! راجع به واکسیناسیون در سؤال نبود که توضیح دادند. من این را خدمت عزیزان عرض کنم با همه این بیماریها و آفات و این بیماری آنفلوآنزای فوق حادی که منشأ آن هم پرندگان مهاجر بودند، اگر اقدام و کنترل نشده بود و اگر همه دست به دست هم نداده بودند معلوم نبود ما در سال گذشته چه وضعیتی را در ارتباط با بخش دام و طیورمان پیدا میکردیم. حالا در ارتباط با تب برفکی که اشاره میکنند و من به همان مختصر اشاره میکنم و این ظلم است که نادیده گرفته شود زحماتی که همکارانمان دارند شبانه روز مراقبت میکنند، آقایان استانداران، نیروی انتظامی که این طرف و آن طرف پیگیری میکنند.
در ارتباط با پوشش محصولات، من عرض کردم (11) هزار میلیارد تومان خسارت است، (1300) میلیارد تومان در بودجه است، چطور پوشش را اضافه کنم؟ شما خودتان جای دیگری در برنامه من را متعهد کردید که هیچ تعهدی ایجاد نکنم. بروم تعهد ایجاد کنم؟ سال گذشته (1300) میلیارد تومان خسارت پرداخت شده، شما از کجا این عدد (300) میلیارد را میآورید؟ این اسناد است، این آمار است، این تخصیصهایی است که از برنامه و بودجه گرفته شده است.
در ارتباط با واردات شکر، میفرمایند تعدادی از واردکنندگان، دوست بزرگوار! اولاً به لطف خداوند ما امسال اصلاً نیاز به واردات شکر نداریم، بارها هم تأکید کردیم. ما در سال گذشته نزدیک به (2) میلیون تن شکر تولید کردیم، حتماً حمایت نشده که سال 92، (1) میلیون و (100) هزار تن بوده، سال 96 به (2) میلیون تن رسیده، طبق فرمایش شما برادر بزرگوار حتماً حمایت نشده است. برادر! حتماً یک اتفاقی افتاده که (3) میلیون و (700) تن چغندر در سال گذشته به (8) میلیون تن رسیده، سطح زیر کشت کاهش پیدا کرده، همه به خاطر افزایش بهرهوری و راندمان و حضور بوده است.
برادر بزرگوار! چهار سال است واردکنندگان شکر، آن موقعی هم که ما میخواستیم شکر وارد کنیم فقط کارخانجات قند بودند. شما ابلاغهای ما را میدانید، به جز شرکت مباشر که فقط برای ذخایر راهبردی است که بازرگانی دولتی است بقیه کارخانجات قند بودند و به نسبتی که تولید کردند به آنها سهمیه داده میشد. این چه فرمایشی است که میآیید از تریبون رسمی اعلام میکنید؟ واقعاً جای تأسف دارد که میفرمایید اینطور عمل شده است.
در ارتباط با تعرفه؛ عزیزان! بله، ممکن است خیلی از این تعرفههایی که ابلاغ شده نظر من نباشد، ولی تعرفه مصوبه دولت است، من در کمیسیون ماده (1) پیشنهاددهنده تعرفه هستم. نهایتاً هم میآید در دولت تصویب میشود. به اندازهای که اختیار دادید مسئولیت بخواهید، من که تصویبکننده تعرفه نیستم. ولی علیرغم همه اینها سعی و تلاش کردیم، بعضی وقتها ممکن است برای همکارانمان در دولت و شورای اقتصاد در همین دفاعی که اعمال کردیم ناراحتی هم ایجاد کرده باشیم، ولی علیرغم همه اینها باز ما امروز کمترین مشکل را در زمینه تعرفه داریم. (فرهنگی ـ آقای مهندس! وقت شما تمام شد).
در ارتباط با سیب و مرکبات؛ عزیز بزرگوار! سال گذشته (609) هزار تن سیب صادر شد، (نایبرئیس ـ متشکریم) گزارشی که من گرفتم در منطقه شما در سلماس امروز در سردخانههایتان (50) تن سیب است، در کل استان (20)، (30) هزار تن سیب است. من خواهش میکنم این عدد را با سنوات گذشته مقایسه کنید. بله، من سیب را باید به سریلانکا ببرم، من که خودم نباید ببرم، باید بسترسازی کنم، باید مالزی و تایلند ببرم، قیمتش هم بالا است.

علی مطهری
آقای حجتی! ببخشید ما کمبود وقت داریم، سؤال دوم هم داریم. خیلی ممنون، تشکر میکنم.

محمد علی وکیلی
جناب آقای برزگر بفرمایید.

شهروز برزگر کلشانی
دوستان و عزیزان توجه بفرمایید! من مجدداً از توضیحات جناب آقای وزیر تشکر میکنم. امروز باید تأسف را ما و همه آنهایی بخوریم که کشاورز خرد، کشاورزان ورشکسته توان مدیریت کشاورزی خود را ندارند. امروز باید تأسف خورد که ما کشاورزان را در کنار دلالان تنها گذاشتیم. امروز باید تأسف خورد که برخلاف تورم و برخلاف برنامه ششم توسعه که تورم بر جامعه مستولی گشته، اما قیمت خرید تضمینی گندم همان قیمت پارسال است. مگر چه شده است که کشاورز حالش اینگونه خوب است که همه چیز گران شود الاّ قیمت گندم؟ امروز باید به اینها تأسف خورد. امروز باید به این تأسف خورد که قیمت سموم باغداران دو و نیم برابر شده است. امروز باید به این تأسف خورد که وقتی باغدار تولید میکند محصولش را (1000) تا (1500) تومان میخرند. آیا این (1000) و (1500) تومان کفاف کاشت، داشت و برداشت را میدهد؟ باغداری که مثل کعبه در سال صدها بار بر دور درخت طواف میکند و دوست دارد دسترنج خود را در کنار سفره برای بچههای خود ببیند. ما اینها را میخواهیم.
رسالت جهادکشاورزی مدیریت و نظارت است، چرا محصولات باغی ما را کشورهای اروپایی خرید نمیکنند؟ این محصولات باغی ما چه مقدار سموم دارد؟ چرا این اتفاقات باید بیفتد؟ چرا باید مدیریت آنچنانی و قوی نداشته باشیم؟ بله، درخصوص شکر ما حدود (300) تن محصول استراتژیک داریم. تولید اضافه است، در محصولات باغی و کشاورزی، ما یک سال سالآور داریم. باغدار یک سال تمام هزینه میکند تا در سال سالآوری درآمد داشته باشد. با هزینههایی که کاشت، داشت و برداشت دارد، هزینه سردخانه، هزینه بستهبندی، هزینه کارگر، در سالی که آن محصول فرآوری زیادی دارد، محصول تولید شده، از هر طرف برای باغدار، کشاورز و دامدار میبارد. اما رسالت جهادکشاورزی که فروش است، آنچنان به فروش نمیرود.
همکاران گرامی، مردم ایران! قیمت خرید شیر سنتی از کشاورزان و دامداران (950) تا (1100) تومان است، حتی ارزانتر از آب آشامیدنی. به فرمایش دوستمان آقای بیرانوند در لرستان، شیر از آب ارزانتر است. اینها باید مدیریت شود، اینها درد باغدار، کشاورز و دامدار است. ما بخواهیم درد باغدار، کشاورز و دامدار را بفهمیم باید بینشان برویم ببینیم چه دارد بر آنها میگذرد.
ما (1) میلیارد و (500) میلیون دلار از صندوق توسعه ملی برای روستاهای کمتر توسعهیافته برداشتیم که عمدتاً کشاورز و دامدار هستند. چقدر این پول دست این روستاییان را گرفت؟ چرا روستاها روز به روز تخلیه میشوند؟ ما امروز با سیاستهای غلطی که داریم با یک عده کشاورزان ورشکسته مواجه هستیم که هر روز زمینشان کوچکتر، عمرشان کوتاهتر و زندگی و سفرهشان کوچکتر میشود. این حمایتهای ما کجاست؟
واردات موز را فرمودید، بله، وقتی موز وارد کشور میشود مردم به مصرف موز سوق پیدا میکنند. (600) هزار تن موز وارد کشور شده، دیگر کسی رغبت نمیکند به سمت مصرف سیب و پرتقال برود. (فرهنگی ـ خیلی متشکر) وقتی این واردات بیرویه انجام شود چطور میخواهیم از کشاورز داخلی حمایت کنیم؟ من از همکاران گرامی خواهش میکنم، ما برای اینکه بتوانیم از وزیر محترم دفاع کنیم، خودشان هم خدا را شکر درخصوص خسارت محصولات کشاورزی اعلام کردند که کشاورزان در سال (11) هزار میلیارد خسارت میبینند. (نایبرئیس ـ متشکریم) چقدر این رقم دست کشاورز را میگیرد؟ کل اتحادیه اروپا مشوقهایی برای صادرات گذاشتهاند، ما برای صادرات چقدر مشوق گذاشتیم؟

علی مطهری
خیلی ممنون، وقت شما تمام است. جناب آقای برزگر! از پاسخ آقای وزیر قانع شدید؟

شهروز برزگر کلشانی
من خواهش میکنم مجلس و دوستان خودشان اعلام کنند و در عین حال قیمت تضمینی گندم و شرایط کشاورزان و باغداران را در نظر بگیرند. آقای دکتر! مجلس در این خصوص رأی بدهند بهتر است. سپاسگزارم.

علی مطهری
متشکر، حضار 215 نفر، دوستان درباره وارد بودن سؤال آقای برزگر رأی خودشان را اعلام کنند. اگر سؤال آقای برزگر را وارد میدانید موافق و اگر وارد نمیدانید مخالف رأی بدهید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. بنابراین نمایندگان سؤال آقای برزگر را وارد دانستند و از پاسخ آقای وزیر قانع نشدند.
ما سؤال دومی داریم که با توجه به کمبود وقت اگر آقای عباسی قبول کنند در حد (10) دقیقه صحبت کنند، آقای وزیر هم قبول کنند حداکثر (10) دقیقه صحبت کنند ما میرسیم این سؤال را مطرح کنیم و الا به اذان برمیخوریم و خود به خود باید جلسه را تعطیل کنیم. آقای عباسی! برای بعد بماند؟

محمد علی وکیلی

اسداله عباسی
آقای دکتر مطهری! تا زمان اذان اختصاص بدهید، ما کمتر صحبت میکنیم، اشکالی ندارد.

علی مطهری
باید در هفت، هشت دقیقه صحبتتان را تمام کنید، چهار دقیقه اول و چهار دقیقه دوم تا برسیم و الا به اذان برسیم باید قطع کنیم.

اسداله عباسی
بستگی به توضیحات آقای وزیر دارد.

علی مطهری
آقای وزیر قبول دارند؟ آقای وزیر قبول دارند.

محمد علی وکیلی
آقای دکتر شاعری! جنابعالی هم یک گزارش شکلی مختصری بفرمایید.

علی مطهری
آقای شاعری! گزارش کمیسیون طولانی است، پنج دقیقه زیاد است، شما لطف کنید ظرف دو، سه دقیقه گزارشتان را بفرمایید.

علی محمد شاعری
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده هم از توضیحات جناب آقای مهندس حجتی و رأیی که همکاران عزیز دادند تشکر میکنم. انشاءالله که این رأی موجب تنظیم مدیریت در وزارت جهادکشاورزی شود.
بازگشت به نامه شماره (76434/256) مورخ 11/9/1396 گزارش کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی درخصوص سؤال ملی جناب آقای اسداله عباسی نماینده محترم رودسر و املش از جناب آقای مهندس حجتی وزیر محترم جهادکشاورزی، به شرح ذیل ارسال میگردد.
رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی ـ علی اکبری
چرا محصولات کشاورزی مانند چای، مرکبات، سیب، کیوی و سایر محصولات ساماندهی نمیشود؟ منظور ساماندهی در بازار است.
نقش آقای وزیر و معاونین و مدیران ستادی در شرکتهای اقماری که وظیفه تنظیم بازار را دارند چیست؟
چرا ناظرین کشاورزی از جمله چای (یعنی ناظرین کشاورزی در بخش چای) پنج ماه از سال را بدون حقوق و بیمه سپری میکنند؟

علی مطهری
آقای شاعری! مثل اینکه آقای عباسی از طرح سؤال منصرف شدند، میگویند وقت محدود است.

اسداله عباسی
آقای دکتر! با توجه به اینکه وقت خیلی ضیق است، یا فردا بگذارید یا یکشنبه آینده.

علی مطهری
حالا آن دیگر با آقای وکیلی است.

اسداله عباسی
نه، شما نمیتوانید، اگر این قول را میدهید برای فردا یا یکشنبه آینده، چون قبلاً به دلیل مسافرت آقای وزیر دو هفته به تعویق افتاده و خواهش من این است که این را در دستور بگذارید.

علی مطهری
مثل اینکه برنامه برای فردا بسته شده، ولی فکر میکنم برای یکشنبه.

اسداله عباسی
آقای دکتر وکیلی عنایت بفرمایند که یکشنبه مطرح شود.

علی مطهری
خیلی ممنون، متشکریم. از جناب آقای شاعری تشکر میکنیم. آقای کواکبیان! چون که در دو بخش اول جلسه امروز تذکری داشتید، آقای لاریجانی گفتند نوبت شما محفوظ است، بفرمایید ببینیم تذکرتان چیست؟

مصطفی کواکبیان
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
واقعیتش من بحث زیاد داشتم، یک مقدار به اراجیف و مزخرفگویی وزیر خارجه آمریکا بود که الان جای آن نیست. اما در مورد بحثی که گذشت به عنوان عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی عرض میکنم که اصلاً در صحن علنی کمیسیون (نایبرئیس ـ تذکر شما ماده چند است؟) ماده (79) است که به اعضای کمیسیون گفتند اینها بیعرضه هستند، نتوانستند جواب بدهند، من عرض میکنم که این بحث اصلاً در صحن علنی کمیسیون مطرح نشده، هیأترئیسه خودشان رأساً تصمیم گرفتند گفتند ما نفیاً و اثباتاً جواب نمیگذاریم، معطل بگذاریم. حالا هم میخواستند با دولتمردان هماهنگ باشند، هم خیلی اعتقادات خودشان را زیر پا نگذارند.
ولی اعتراض من به اینها نیست، اعتراضم به رئیس محترم مجلس است. وقتی کمیسیون گزارش نداده چرا باید سخنگوی کمیسیون آنجا بیاید بگوید گزارش ندادیم؟ ندادهاند دیگر، خود رئیس یک کلمه میگوید گزارش نشده است و بعد هم آقای سخنگو نباید جانبداری کند. میگوید این طرح استعماری است. واقعاً پیوستن به کنوانسیونهای بینالمللی از کی تا به حال استعماری تلقی شده؟ او موضعگیری کرد و موضعگیری ایشان به مفهوم همه اعضای کمیسیون بود. او فقط میبایست میگفت گزارش ندادیم و تازه همین را هم نمیبایست میگفت. رئیس مجلس میبایست اجازه نمیداد.
عزیزان! اما تصور من این است خود رئیس یک تخلف دیگری کرد، وقتی دو نفر صحبت کردند، آقای رئیس جلسه! یکی از عزیزان هم که معلوم نبود موافق یا مخالف باشد، در صحبتش میگوید خواهشاً این طرح را از دستور خارج کنید. این چه موافقتی است؟ رئیس باید جلویش را میگرفت (نایبرئیس ـ آقای کواکبیان! خارج از موضوع صحبت نکنید) و بعد هم دو هفته خلاف آییننامه بود.

علی مطهری
آقای کواکبیان اجازه بدهید! شما براساس ماده (79) دارید تذکر میدهید.

مصطفی کواکبیان
یک بخشش است، یک بخش آن ماده (24) است.

علی مطهری
نه، دیگر خارج از موضوع صحبت نکنید.

مصطفی کواکبیان
یک بخش آن هم بند (11) ماده (24) است، شأن مجلس.

علی مطهری
بنا بود شما صرفاً برای ماده (79) تذکر بدهید که تذکرتان را هم دادید.

مصطفی کواکبیان
من الان هم میگویم اگر آقای رئیس واقعاً معتقد است که کمیسیون، کمیسیون همین هفته جلسه بگذارد و یکشنبه در دستور بیاورد. چرا دو هفته که انتخابات بگذرد؟ حرف و بحث من این است. (نایبرئیس ـ متشکریم) خواهش من این است که شما از کمیسیون بخواهید همین امروز جلسه ویژه بگذارد و حل کند، بعد به مجلس بیاورد. والسلام

علی مطهری
متشکریم. آقای کواکبیان! البته بهتر بود کمیسیون یک گزارشی ارائه میکرد، حتی اگر نظرشان هم منفی بود گزارش رد میدادند، اگر اینطور بود بهتر بود. اما در عین حال سخنگوی کمیسیون میتواند همین را بیاید گزارش بدهد، این اشکالی ندارد، بگوید ما در کمیسیون به این نقطه رسیدیم که اساساً گزارشی ندهیم. البته در گزارش کمیسیون نظرات خودشان را دادند، دیگر تشخیصش با رئیس وقت جلسه بود. جناب آقای کواکبیان! به هر حال خلاف آییننامه انجام نشده است.

سیدحسین نقوی حسینی

علی مطهری
ایشان که توهینی به شما نکرده است، مگر اینکه بگوییم تلویحاً نسبت سوئی به شما داده است. شما هم بفرمایید.

سیدحسین نقوی حسینی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای وکیلی! اجازه میدهید رئیس گوش بدهند؟ خیلی عذرخواهی میکنم. آقای رئیس! موضوع لایحه در صحن علنی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مطرح شد، صورت جلسه جلسات موجود است، دوستان تذکرات و اخطارهای قانون اساسی دادند و کمیسیون از دستور کار خارج کرد. بنابراین در صحن مطرح شد. من هم همین را گزارش دادم، من نظرات خودم را که نگفتم. من گفتم این لایحه در دستور کمیسیون قرار گرفت، در کمیسیون اخطار و تذکر داده شد، از دستور خارج شد، در هیأترئیسه هم همین تصمیمگیری شده بود. بنابراین آنچه که ادعا شد در صحن کمیسیون مطرح نشده درست نیست، آقای رئیس! صورت جلسات کمیسیون موجود است.

علی مطهری
خیلی ممنون، تشکر میکنیم. آقای نقوی ببینید! البته شما در ابتدای بحثتان گفتید: «لایحه استعماری» فلان، بالاخره این نظر شخصی خودتان بود، منظور من این بود. به هر حال کاری خلاف آییننامه انجام نشده است.
10
تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به مسئولان اجرایی کشور

علی مطهری

اکبر رنجبرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور:
ـ آقای محسن کوهکنریزی (لنجان) به اتفاق (60) نفر از نمایندگان محترم به رئیسجمهور محترم درخصوص تجدیدنظر جدی در کلیه روابط با کشور امارات به دلیل موضعگیری علیه جمهوری اسلامی ایران و حمایت از بیانات وزیر امور خارجه آمریکا.
ـ آقای روحالله حضرتپورطلاتپه (ارومیه) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص جلوگیری از افزایش نرخ عوارض بزرگراهها و نیز افزایش (30) درصدی نرخ عوارض جاده میانگذر دریاچه ارومیه.
ـ آقایان: جلال محمودزاده (مهاباد) و علیمحمد مرادی (قروه و دهگلان) به اتفاق (13) نفر از نمایندگان محترم به وزیر ورزش و جوانان درخصوص اینکه به چه دلیل فدراسیون فوتبال اقدام به حذف همزمان دو بازیکن نامدار و توانمند کرد از تیم ملی فوتبال نموده است؟
ـ آقای احمد صفری (کرمانشاه) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص دلیل بلاتکلیفی و عدم استخدام ناظرین کشاورزی استان کرمانشاه چیست؟
ـ آقای منصور مرادی (مریوان و سروآباد) به وزیر ورزش و جوانان درخصوص دلیل حذف آقای وریا غفوری بازیکن ارزشمند فوتبال تیم ملی از لیست تیم ملی برای مسابقات جامجهانی.
ـ آقایان: محمدمهدی زاهدی (کرمان و راور)، احمد سالککاشانی (اصفهان) و اکبر رنجبرزاده (اسدآباد) به وزیر امور خارجه درخصوص اینکه لطفاً در پاسخ به گستاخی وزیر امور خارجه آمریکا نسبت به کشورمان به فوریت از پروتکل الحاقی خارج شوید.
ـ آقای جلال محمودزاده (مهاباد) به وزیر کشور درخصوص اینکه چرا وزارت کشور نسبت به راهاندازی امکانات آتشنشانی و امنیت بیش از (2000) واحد از مغازههای فروش البسه مهاباد اقدام نمیکند؟
ـ خانمها: ناهید تاجالدین (اصفهان) و سهیلا جلودارزاده (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) و آقای علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزرای دادگستری و تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص اجرای صریح ماده (160) قانون کار و تکلیف به حضور نماینده دادگستری در هیأت اختلاف اداره کار استان اصفهان.
ـ آقای سیدمحمدجواد ابطحی (خمینیشهر) به رئیسجمهور محترم درخصوص ضرورت ورود فوری به تنظیم بازار و جلوگیری از افزایش بیرویه قیمتها به ویژه در حوزه اقلام خوراکی نظیر گوشت قرمز، مرغ، برنج، روغن و غیره در ماه مبارک رمضان و ماه ضیافتالله که همه کشورها سعی در ارزان شدن قیمتها در این ماه مبارک دارند.
ـ آقایان: علی وقفچی (زنجان و طارم) و محمدحسین فرهنگی (تبریز، آذرشهر و اسکو) به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص تعجیل در عملیاتی نمودن بند «و» تبصره (16) قانون بودجه 97 مبنی بر محاسبه و تسویه بدهی بدهکاران بانکها و مؤسسات مالی براساس قرارداد اولیه و بدون دریافت جریمه و دیرکرد.
ـ آقایان: علیرضا رحیمی و علی مطهری (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به اتفاق (53) نفر از نمایندگان محترم به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص علت اختلال در سرعت و کاهش پهنای باند اینترنت کشور پس از فیلترینگ تلگرام که موجب اختلال در ارتباطات و خدمات مبتنی بر اینترنت گردیده است.
ـ آقای علی وقفچی (زنجان و طارم) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص عدم ساماندهی بازار سیر و عدم ایجاد بستر صادرات این محصول استراتژیک در طارم.
ـ خانم هاجر چنارانی (نیشابور و فیروزه) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص اینکه وضعیت مربیهای حقالتدریس فنی و حرفهای براساس امتیازدهی و آزمونها را عادلانه مشخص کنید.
ـ آقای منصور مرادی (مریوان و سروآباد) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص عدم تعیین تکلیف کارکنان تبصره (3) وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور.
ـ آقای سیدناصر موسویلارگانی (فلاورجان) به وزرای صنعت، معدن و تجارت و امور اقتصادی و دارایی و رئیسجمهور محترم درخصوص ضرورت حل فوری مشکلات ارزی تولیدکنندگان و صادرکنندگان کشور پس از تعیین دستوری نرخ ارز که منجر به عدم وجود ارز مورد نیاز تولیدکنندگان شده است.
به رئیسجمهور محترم درخصوص ضرورت أخذ تضامین کتبی، عینی و کافی از اتحادیه اروپا و رؤسای جمهور کشورهای فرانسه، انگلیس و آلمان درخصوص ادامه حضور در برجام و اجرای تعهدات این توافقنامه.
همچنین درخصوص لزوم تشکیل ستاد ملی احیای زایندهرود و تالاب گاوخونی به ریاست معاون اول رئیسجمهور یا وزیر نیرو در اسرع وقت، یک سال پس از تعهد صریح رئیسجمهور به مردم نجیب استان اصفهان.
ـ آقایان: حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) و اکبر رنجبرزاده (اسدآباد) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه دستور دهید در تهیه آییننامه تبصره (14) قانون بودجه 97 موضوع کاهش فقر مطابق خانوادههای تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی تسریع شود.
ـ آقایان: نصراله پژمانفر (مشهد و کلات) و نادر قاضیپور (ارومیه) به اتفاق هفت نفر از نمایندگان محترم به وزیر کشور درخصوص اینکه با توجه به تنشهای اخیر به بهانه تقسیمات کشوری که بهانهای به دست دشمنان برای دشمنی و کینهتوزی داده است، ضروری است وزارت متبوع جنابعالی اقدام عاجل جهت رفع مشکل نمایند.
ـ آقایان: محمدمهدی مفتح (تویسرکان) و اکبر رنجبرزاده (اسدآباد) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص ایجاد تسهیلات و اتخاذ تدابیر لازم برای صادرات سیر به ویژه سیر تولیدی در شهرستانهای تویسرکان و اسدآباد در سال حمایت از کالای ایرانی و نیز ممنوعیت ورود سیر.
ـ آقای محسن بیگلری (سقز و بانه) به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص علت کمکاری در حوزه اینترنت روستایی و آنتندهی موبایل روستایی در کردستان چیست؟
ـ آقای حشمتاله فلاحتپیشه (اسلامآبادغرب و دالاهو) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص پرداخت پاداش پایانخدمت فرهنگیان بازنشسته در سال 1376.
ـ آقای احمد بیگدلی (خدابنده) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص دلیل بکارگیری مدیران دوتابعیتی و بازنشسته در ذوبآهن اصفهان و واگذاری (17) درصد سهام به شرکت پویش.
به وزیر جهادکشاورزی درخصوص رسیدگی به مشکلات کشاورزان عزیز که در اثر سرما زیان دیدهاند.
ـ آقای صدیف بدری (اردبیل، نمین، نیر و سرعین) به وزیر ورزش و جوانان درخصوص اینکه چرا در اهدای پاداش به قهرمانان ناشنوا تبعیض وجود داشته و همتراز قهرمانان المپیک عادی برخورد نمیشود؟
ـ آقای محمدرضا پورابراهیمیداورانی (کرمان و راور) به وزیر ورزش و جوانان درخصوص دلیل عدم نظارت وزارتخانه به اقدامات غیرورزشی مدیرکل ورزش و جوانان استان کرمان چیست؟
به وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص دلیل عدم رسیدگی به سوءمدیریت دانشگاه پیامنور استان کرمان چیست؟
ـ آقای شهباز حسنپوربیگلری (سیرجان و بردسیر) به وزرای جهادکشاورزی و کشور درخصوص اعزام هیأتی فوری جهت رسیدگی به خسارات ناشی از خشکسالی، کمآبی، آفتزدگی و گرمازدگی که توأمان باعث نگرانی مردم عزیز شهرستانهای سیرجان و بردسیر شده است.
ـ آقای عبدالله سامری (خرمشهر) به وزیر نیرو درخصوص اینکه پاسخگوی مافیابازی در شرکت توانیر استان خوزستان چه کسی است؟
ـ آقای سیدجواد ساداتینژاد (کاشان و آران و بیدگل) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه چرا سهم درآمد بازدید از امکانات تاریخی کاشان به حساب اداره میراث فرهنگی کاشان اختصاص نمییابد؟

علی مطهری

اکبر رنجبرزاده
آقای رئیس! دو تا مورد مانده.

علی مطهری
11
تذکر آییننامهای و اخطار قانون اساسی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

علی مطهری
یک تذکر روز هست، بفرمایید.

غلامرضا کاتب

نادر قاضی پور
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر به آقای روحانی و وزرای محترم اقتصاد و دادگستری؛ پرداخت حق و حقوق کارکنان شورای حل اختلاف طبق قانون مصوب مجلس حداقل حقوق دستمزد کارگران.
تذکر به وزیر محترم کشور؛ پرداخت حقوق کارگران شهرداریهای کل کشور. متأسفانه در خیلی از شهرداریها از جمله شهرداری ارومیه پنج ماه است کارگران عزیز حقوق نگرفتهاند.

علی مطهری
آقای قاضیپور! تذکر شما باید به هیأترئیسه باشد.

نادر قاضی پور
حاجآقا! نه، مسائل روز است، هیأترئیسه نیست، دستور روز است.

علی مطهری
درباره دستور روز به هیأترئیسه، شما دارید به آقای رئیسجمهور تذکر میدهید.

نادر قاضی پور
بگذارید مطلبم را تمام کنم.

علی مطهری

نادر قاضی پور
چشم، زیرا دولت و خزانهداری عوارض و مالیات سهم شهرداریها را پرداخت نکرده است. آقای وزیر کشور! کارگران عزیزند، مردان و زنان نیک روزگارند. کارگر هستند، ولی شرافت دارند. نگذارید حق و حقوق کارگران ضایع شود. به عشق امام حسین، یا حسین.

علی مطهری
خانم زرآبادی هم تذکر دو دقیقهایشان را بدهند، امروز فقط به یک نفر از پنج نفر میرسیم. بقیه انشاءالله فردا.

اکبر رنجبرزاده
آقای دکتر! آقای حاجی هم تذکر دستور روز دارند، بعد خانم زرآبادی.

علی مطهری
نه، ما به اذان میرسیم نمیشود. خانم زرآبادی بفرمایید.

سیده حمیده زرآبادی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
وزیر محترم آموزش و پرورش! وزارتخانهای که باید رعایت قانون و احترام به قانون را به آیندهسازان ایران عزیز آموزش دهد چگونه برخلاف مصوبهای که امضای رئیسجمهور محترم را دارد آزمون پایه ششم و هفتم سمپاد را برگزار نمیکند و موجب نارضایتی، بلاتکلیفی و ناامیدی شدهاند؟ چرا حقوق حقه فرهنگیان عزیز پرداخت نمیشود؟
وزیر محترم جهادکشاورزی و وزیر محترم کشور! درخصوص سرمازدگی امسال استان قزوین (1881) میلیارد تومان خسارت وارد شده، حدود (32) میلیارد تومان بیمه هستند و خسارت از طریق بیمه پرداخت خواهد شد. ستاد بحران برای پرداخت تفاوت مبلغ اقدام لازم را انجام دهد.
وزیر محترم نیرو! متأسفانه سهم آب تابستانه استان از شبکه آب سد طالقان برخلاف مصوبات که (60) میلیون مترمکعب است صفر اعلام شده، با این منوال در شهرستانهای البرز، آبیک و قزوین کشت تابستانه نخواهیم داشت.
وزیر محترم نفت! درخصوص طرح برندسازی علاوه بر نارضایتی گسترده جایگاهداران و رانندهها به دلیل ایجاد واسطهگری و طولانی شدن فرآیند، در شرایط قبل از برندسازی برای توزیع فرآوردههای نفتی مبلغی که دولت به طور میانگین پرداخت میکرد لیتری (30) تومان بود، در صورتی که بعد از برندسازی این مبلغ (70) تومان خواهد شد. لذا جناب آقای زنگنه باید درخصوص محل تأمین مبلغ افزودهشده گزارش شفاف ارائه دهند.
وزیر محترم کشور! سیاستهای انقباضی وزارتخانه درخصوص تقسیمات کشوری موجب نارضایتی در استان شده است. (نایبرئیس ـ متشکریم، خیلی ممنون) درخصوص شهرستان شدن الموت و محمدیه، بخش شدن اقبالیه و آقابابا، شهر شدن زیاران، قشلاق و نصرتآباد اقدام عاجل صورت پذیرد.
ریاست محترم جمهور! درخصوص مصوبه ناعادلانه درخصوص معافیت مالیاتی که بعد از سال 95 فاصله از تهران را از فاصله زمینی به فاصله هوایی تغییر داده و استانهای قم و سمنان را استثنا کرده، نتیجه این امر بیکاری و تعدیل نیروی ناعادلانه در استان قزوین میباشد. لذا بازنگری این امر باید در اولویت قرار گیرد. عدم حضور سرمایهگذاران در استان به دلیل تبعیض ناروا ظلمی آشکار به مردم نجیب استان قزوین است.

علی مطهری
متشکریم، خیلی ممنون. آقای حاجی! ما به اذان رسیدیم، آییننامه میگوید به اذان که برسیم تعطیل کنیم.

حسینعلی حاجی

علی مطهری
در (20) ثانیه بفرمایید، سریع بگویید.

حسینعلی حاجی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای مطهری! اخطار بنده اصل (138) است که اخیراً دولت یک مصوبهای را داشته که (100) دستگاه خودرو نعشکش وارد کشور کند و متأسفانه این مصوبه علیرغم اینکه مغایر با فرمایشات مقام معظم رهبری بوده که حرام است جنسی که در داخل میتواند تولید شود از خارج بیاید و همچنین مغایر قوانین مصوب مجلس از جمله قانون حداکثر استفاده از توان فنی و مهندسی کشور مصوب سال 1392 بود، ولی آقای رئیس با این مخالفت نکردند و اعلام موافقت کرده است. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) یعنی وقتی که ما این نعشکش را از خارج بیاوریم، آن وقت اینجا برای زندهها اجازه میدهیم که تولید شود؟ من میخواهم این رعایت شود، اینگونه موارد مورد تأیید آقای رئیس قرار نگیرد.

علی مطهری
حالا ما این را به هیأت تطبیق مصوبات دولت با قوانین ارجاع میدهیم و مطرح میکنیم تا ببینیم قضیه چه بوده است، خیلی ممنون.
12
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

علی مطهری
جلسه بعدی ساعت (9) صبح فردا چهارشنبه دوم خرداد ماه 1397 و دستور جلسه ادامه دستور هفتگی است. پایان جلسه را اعلام میکنیم.