1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 205 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه دویست و ششم روز سهشنبه بیست و پنجم اردیبهشتماه 1397 هجریشمسی مطابق با بیست و هشتم شعبانالمعظم 1439 هجریقمری:
1 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه اصلاح قانون مبارزه با پولشویی.
2 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل (44) قانون اساسی در مورد طرح یکفوریتی الحاق موادی به قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور (اعاده شده از شورای محترم نگهبان).
3 ـ گزارش کمیسیون اصل نودم قانون اساسی در مورد مطالبات غیرجاری بانکها.
4 ـ بررسی لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون بینالمللی مقابله با تأمین مالی تروریسم.
5 ـ گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد طرح تعیین تکلیف کارگزاران بیمه کشاورزی.
6 ـ گزارش شور دوم کمیسیون تدوین آییننامه داخلی مجلس در مورد طرح الحاق موادی به قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی.
7 ـ همچنین سؤالات آقای حسینعلی شهریاری نماینده محترم زاهدان از وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

محمدرضا فیضیان
(آیات 9 ـ 7 سوره مبارکه «غافر» توسط قاری محترم آقای محمدرضا فیضیان تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
الَّذِینَ یَحْمِلُونَ الْعَرْشَ وَ مَنْ حَوْلَهُ یُسَبِّحُونَ بِحَمْدِ رَبِّهِمْ وَ یُؤْمِنُونَ بِهِ وَ یَسْتَغْفِرُونَ لِلَّذِینَ آمَنُوا رَبَّنا وَسِعْتَ کُلَّ شَیْءٍ رَحْمَةً وَ عِلْماً فَاغْفِرْ لِلَّذِینَ تابُوا وَ اتَّبَعُوا سَبِیلَکَ وَ قِهِمْ عَذابَ الْجَحِیمِ * رَبَّنا وَ أَدْخِلْهُمْ جَنَّاتِ عَدْنٍ الَّتِی وَعَدْتَهُمْ وَ مَنْ صَلَحَ مِنْ آبائِهِمْ وَ أَزْواجِهِمْ وَ ذُرِّیَّاتِهِمْ إِنَّکَ أَنْتَ الْعَزِیزُ الْحَکِیمُ * وَ قِهِمُ السَّیِّئاتِ وَ مَنْ تَقِ السَّیِّئاتِ یَوْمَئِذٍ فَقَدْ رَحِمْتَهُ وَ ذلِکَ هُوَ الْفَوْزُ الْعَظِیمُ*
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقای فیضیان قاری محترم که از شهر محلات تشریف آوردهاند تشکر میکنیم، ترجمه آیات را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«کسانی که عرش خدا را حمل میکنند و آنها که پیرامون آنند به سپاس پروردگارشان تسبیح میگویند و به او ایمان دارند و برای کسانی که گرویدهاند طلب آمرزش میکنند. پروردگارا! رحمت و دانش تو بر هر چیز احاطه دارد، کسانی را که توبه کرده و راه تو را دنبال کردهاند ببخش و آنها را از عذاب آتش نگاه دار. پروردگارا! آنان را در باغهای جاوید که وعدهشان دادهای با هرکس پدران، همسران و فرزندانشان که به صلاح آمدند داخل کن، زیرا تو خود ارجمند و حکیمی و آنان را از بدیها نگهدار و هرکه را در آن روز از بدیها حفظ کنی البته رحمتش کردهای و این همان کامیابی بزرگ است». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ. (حضار صلوات فرستادند)
اسامی تأخیرکنندگان جلسه امروز عبارتند از آقایان: ساعدی نماینده دشت آزادگان، کریمی نماینده بیجار، محجوب نماینده تهران، مفتح نماینده تویسرکان، میرزائی نماینده ایلام، هاشمیتختینژاد نماینده بندرعباس.
3
بیانات رئیس محترم مجلس شورای اسلامی درخصوص جنایت رژیم صهیونیستی در روز نکبت و محکوم نمودن اقدامات سبعانه آمریکا و رژیم صهیونیستی در فلسطین و همچنین انتقال سفارت آمریکا به قدس

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
نمایندگان محترم! همانطوری که اطلاع یافتید روز گذشته رژیم صهیونیستی دست به جنایتی وسیع زد و حدود (50) نفر از مردم مظلوم فلسطین را به شهادت رساند و حدود (2000) نفر را مجروح کرد. این حادثه مقارن با دو مسأله بود؛ یکی همزمان با روز نکبت بود که چند دهه پیش در چنین روزی قدرتهای بزرگ به حمایت صهیونیستها پرداختند تا مردم فلسطین را از سرزمین خود آواره کنند و به جای آنان از گوشه و کنار جهان افرادی را جمع و جور کردند و خانه و کاشانه و اراضی فلسطینیان را غصب نمودند. حادثه عظیمی بود که بیش از دوسوم مردم فلسطین را از سرزمین آباء و اجدادی خود اخراج کردند و با قتلعام کسانی که مقاومت مینمودند زمینه را برای وارد کردن دیگران فراهم کردند. این فاجعه تاریخی مبنای تولد این رژیم نکبت شد که عامل ماجراهای چند دهه اخیر گردید.
و دیگر موضوع انتقال سفارت رژیم آمریکا از تلآویو به قدس است که روز گذشته به دستور رئیسجمهور آمریکا انجام شد. با اینکه تقریباً همه کشورهای دنیا این اقدام را محکوم کردند و با اینکه همه میدانند این اقدام مخالف مصوبات شورای امنیت و مجمع عمومی سازمان ملل است اما ظاهراً از سالها پیش آمریکاییها تصمیم گرفتند این نهادهای بینالمللی را بیاعتبار کنند. حمله به عراق بدون مصوبه شورای امنیت بود، اما آمریکاییها با کمک یکی، دو کشور دست به این اقدام زدند، گرچه بعدها چنان گرفتار شدند که پا به فرار گذاشتند.
خروج از معاهده پاریس در مورد آب و هوا خلاف مصوبات سازمان ملل بود، خروج از توافقنامه هستهای مخالف قطعنامه شورای امنیت بود و همینطور انتقال پایتخت خود به قدس. همه اینها نشان میدهد آمریکا قصد دارد نهاد بینالمللی سازمان ملل را که به قصد ایجاد صلح در جهان تأسیس شد نابود کند و چون ساز و کار دیگری برای جایگزینی آن وجود ندارد صحنه بینالمللی را به سوی نوعی هرج و مرج امنیتی سوق دهد.
جنایت روز گذشته و کشتار مردم فلسطین و آن هم صرفاً به خاطر اینکه اعتراض به چنین اقداماتی کردند لکه ننگ بزرگی برای رژیم صهیونیستی و آمریکا است و در تاریخ خواهد ماند و عدم اقدام سایر کشورها در مقابل این سبعیت که همه نظامات حقوق بشری را زیر پا گذاشت نیز موضوع دیگری است که نشان میدهد این ترتیبات چیزی جز ابزار برای قدرتها نیست و نخواهد بود. روشن است که این کشتارها از سر استیصال رژیم صهیونیستی است و بیش از آنکه قدرت آنان را نشان دهد آشفتگی آنان را برملا میکند. راهپیمایی روزهای گذشته فلسطینیان نشان داد در جهت احقاق حق خود ایستادهاند و مقاومت میکنند و ملتی زنده و پویا هستند. این حرکت جدید در فلسطین، اضطراب برای رژیم صهیونیستی ایجاد کرده که دست به اقدامات احمقانه میزند. در چنین شرایطی رژیم آمریکا ادعا میکند بزرگترین معامله قرن را سامان میدهیم.
آقای ترامپ! این بزرگترین معامله قرن شما را فلسطینیان به بزرگترین ننگ تاریخ بدل کردند و با چنین اقدامی ملت فلسطین و مسلمانان را متحدتر کردید و همین امر عامل اصلی پیروزی آنان خواهد بود و دیگر کسی به وعدههای شکلاتی شما وقعی نمینهد. حتی برخی گروههایی از فلسطین که با طرحهای سازش قلابی آمریکا سالیانی منتظر حداقلهایی برای زیست خود بودند امروز متوجه شدند راه اصلی احقاق حق فلسطینیان مقاومت است و البته این بزرگترین دستاورد قرن است که معامله پوشالی قرن آمریکا را به زبالهدان تاریخ فرستاد.
کمیته فلسطین اتحادیه بینالمجالس اسلامی روز گذشته در تهران حوادث اخیر در سرزمینهای اشغالی را بررسی و همگرایی خوبی برای مقابله با اقدامات ماجراجویانه آمریکا و صهیونیستها به وجود آورد. از دستاندکاران این همایش سپاسگزاری میکنم و البته باید دبیرخانه بینالمجالس اسلامی پیگیریهای جدیتری برای اقدامات عملی که در این اجلاس مطرح شد به عمل آورد. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته
مرگ بر آمریکا، مرگ بر اسرائیل.
4
ادامه رسیدگی به لایحه اصلاح قانون مبارزه با پولشویی

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب خدمت همکاران گرامی. در ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون حقوقی و قضائی در مورد لایحه اصلاح قانون مبارزه با پولشویی ما تا ماده (5) را بررسی کردیم، همچنین ماده (8) را با توجه به اینکه اولویت رسیدگی داشت، الان ابتدای ماده (6) هستیم. اگر اجازه بفرمایید طرحش کنیم.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 6 ـ متن زیر جایگزین ماده (6) قانون میگردد:
«ماده 6 ـ کلیه اشخاص موضوع ماده (5) این قانون، از جمله گمرک جمهوری اسلامی ایران، سازمان امور مالیاتی کشور، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، دفاتر اسناد رسمی، وکلای دادگستری، حسابرسان، حسابداران، کارشناسان رسمی دادگستری و بازرسان قانونی مکلفند اطلاعات مورد نیاز در اجرای این قانون را طبق مصوبات هیأت وزیران، حسب درخواست شورا یا مرکز اطلاعات مالی به آنها ارائه نمایند».
آقای دکتر! اینجا پیشنهادی نداریم.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
جناب آقای حاجی اخطار دارند، بفرمایید.

حسینعلی حاجی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! اخطار بنده اصل (110) است، درخصوص اینکه در صدر این ماده گفته «کلیه اشخاص موضوع ماده (5)». ماده (5) کدام اشخاص را میگوید؟ گفته «کلیه مشاغل غیرمالی و مؤسسات غیرانتفاعی» نکتهاش اینجا است «و همچنین اشخاص حقیقی و حقوقی». یعنی مثلاً وزارت دفاع، یعنی ارتش، نیروی انتظامی، سپاه، وزارت اطلاعات، مجلس و یعنی تمامی دستگاهها، چون اینجا هیچ قیدی نکرده گفته اینها موظفند که اطلاعات خود را در اختیار آن شورا یا مرکز اطلاعات قرار دهند.

علی اردشیرلاریجانی
نه، اطلاعات مربوط به پولشویی را، نه هر اطلاعاتی.

حسینعلی حاجی
اطلاعات که اینجا گفته، به هر حال اطلاعات مورد نیاز.

علی اردشیرلاریجانی
نه، ذیل ماده را بخوانید مربوط به پولشویی است، نه هر اطلاعاتی. این روشن است، حالا شما فرمودید ما اینجا قید هم میکنیم که در مذاکرات باشد. اطلاعاتی که مربوط به پولشویی است، نه هر اطلاعاتی، متشکریم. ماده (7) را بفرمایید.

غلامرضا کاتب
آقای رئیس! آقای سلیمی اخطار دارند.

علی اردشیرلاریجانی
اجازه بدهید ماده (7) را بخوانیم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«ماده 7 ـ متن زیر جایگزین ماده (7) قانون میگردد:
«ماده 7 ـ اشخاص، نهادها و دستگاههای مشمول این قانون (موضوع مواد 5 و 6) برحسب نوع فعالیت و ساختار سازمانی خود مکلف به رعایت موارد زیر هستند:
الف ـ احراز هویت و شناسایی مراجعان، مالکان واقعی و در صورت اقدام توسط نماینده یا وکیل، احراز سمت و هویت نماینده، وکیل و اصیل.
تبصره ـ مقررات این بند نافی ضرورت احراز هویت به¬موجب قوانین و مقررات دیگر نیست.
ب ـ ارائه اطلاعات، گزارشها، اسناد و مدارک لازم به مرکز اطلاعات مالی در چهارچوب آییننامه مصوب هیأتوزیران.
پ ـ ارائه گزارش معاملات یا عملیات یا شروع به عملیات بیش از میزان مصوب شورا یا معاملات و عملیات مشکوک بانکی، ثبتی، سرمایهگذاری، صرافی، کارگزاری و مانند آنها به مرکز اطلاعات مالی.
تبصره ـ معاملات و عملیات مشکوک شامل هر نوع معامله، دریافت یا پرداخت مال اعم از فیزیکی یا الکترونیکی یا شروع به آنها است که براساس اوضاع و احوالی مانند ارزش، موضوع یا طرفین آن برای انسان» (رئیس ـ «انسان» آن ضرورت ندارد، «طرفین آن به طور متعارف» زائد است) «به طور متعارف ظن وقوع جرم را ایجاد نماید؛ نظیر:
1 ـ معاملات و عملیات مالی مربوط به ارباب رجوع که به نحو فاحش بیش از سطح فعالیت مورد انتظار وی باشد.
2 ـ کشف جعل، اظهار کذب یا گزارش خلاف واقع از سوی مراجعان قبل یا بعد از آنکه معامله یا عملیات مالی صورت گیرد و نیز در زمان اخذ خدمات پایه.
3 ـ معاملات یا عملیات مالی که به هر ترتیب مشخص شود صوری یا ظاهری بوده و مالک شخص دیگری است.
4 ـ معاملات یا عملیات مالی که اقامتگاه قانونی هر یک از طرفین در مناطق پرخطر (از نظر پولشویی) واقع شده است. فهرست این مناطق توسط شورا مشخص میشود.
5 ـ معاملات یا عملیات مالی بیش از سقف مقرر در آییننامه اجرائی. هرچند مراجعان، قبل یا حین معامله یا عملیات مزبور از انجام آن انصراف داده یا بعد از انجام آن بدون دلیل منطقی نسبت به فسخ قرارداد اقدام نماید.
آقای دکتر! البته این تبصره بیشتر تعریف است و به ماده 1 میخورد تا اینجا، حالا حضرتعالی باید تصمیم بگیرید.
«ت ـ نگهداری سوابق مربوط به شناسایی ارباب رجوع، مالک، سوابق حسابها، عملیات و معاملات داخلی و خارجی حداقل به مدت پنج سال پس از پایان رابطه کاری یا انجام معامله موردی است که شیوه آن به¬موجب آییننامه اجرائی تعیین میشود.
تبصره ـ این بند ناقض سایر قوانین که نگهداری اسناد را بیش از مدت یاد شده الزامی نموده نخواهد بود.
ث ـ تدوین معیارهای کنترل داخلی و آموزش مدیران و کارکنان به منظور رعایت مفاد این قانون و آییننامههای اجرائی آن.
تبصره ـ هر یک از مدیران و کارکنان دستگاههای اجرائی موضوع» (البته اینجا با آقای دکتر ملکشاهی صحبت کردیم ماده 29 قانون برنامه ششم توسعه قرار شد جایگزین بشود) «ماده (29) قانون برنامه توسعه ششم عالماً و عامداً و به قصد تسهیل جرایم موضوع این ماده» (حالا باید اظهار کنند این ماده یا این قانون است) «از انجام تکالیف مقرر درهریک از بندهای فوق به استثنای بند «ث» خودداری نماید علاوه بر انفصال موقت درجه شش به جزای نقدی درجه شش محکوم میشود. در صورتی که عدم انجام تکالیف مقرر ناشی از تقصیر باشد مرتکب به انفصال موقت درجه هفت محکوم خواهد شد. مدیران و کارکنان سایر دستگاه¬های حاکمیتی و بخش¬های غیردولتی در صورت عدم انجام تکالیف مقرر در این ماده به استثنای بند «ث»، به جزای نقدی درجه شش محکوم میگردند».

علی اردشیرلاریجانی
این ماده (29) قانون برنامه موضوعش مربوط به سامانه پرداخت مقامات و اینها است.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آن توسعهیافتهتر است، جمعیت بیشتری را شامل میشود.

علی اردشیرلاریجانی
میخواهم بگویم آن ماده (5) قانون مدیریت خدمات کشوری مقامات و مسئولین را احصاء میکند. به این بیشتر میخورد تا این. اخطار را بفرمایید.

غلامرضا کاتب
جناب آقای حاجی اخطارتان را بفرمایید.

حسینعلی حاجی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس ببینید! اخطار بنده اصول (22) و (25) در مرحله اول هست، اینجا که در بند «الف» گفته «احراز هویت و شناسایی مراجعان» در حالی که اصل (25) بیان کرده که هرگونه تجسس در احوالات شخصی افراد ممنوع هست. اینجا به نظر میرسد این احراز هویت و شناسایی مراجعان خودش یک نوع تجسس باشد، یعنی آقای رئیس! براساس صراحتی که این دارد و ظاهر این متن اگر فردا کسی برود درب دکان نانوایی بخواهد دو تا دانه نان بخرد بایستی اول کارت ملی خود را نشان بدهد، یعنی هویت خود را مشخص بکند تا دو تا دانه نان به او بفروشند. این از این بابت، همچنین اصل (22) که حیثیت، جان، مال و حقوق افراد مصون هست. همچنین اگر باز بخواهم مورد دیگر این را عرض بکنم در بند دوم تبصره کار «کشف جعل، اظهار کذب یا گزارش خلاف واقع» از سوی مراجعان را باز به عهده این شورا گذاشته، در حالی که به نظر میرسد این دخالت در امور قضائی هست، یعنی مغایر با اصل (61) هست که بحث تظلمخواهی و حل و فصل دعاوی را به عهده قوه قضائیه گذاشته. همچنین اصل (57) که قوا از هم تفکیک هستند و اصول (156) و (159).
به نظر میرسد از این جهت هم باز این مغایرتها را دارد، ضمن اینکه تشخیص پرخطر را هم در بند (4) باز به عهده این شورا گذاشته. به نظر میرسد اینها از جمله مواردی است که یا ضابط قوه قضائیه و یا خود قوه بایستی در این مراحل تحقیق رسیدگی بکند.

علی اردشیرلاریجانی
مناطق پرخطر که مربوط به قوه قضائیه نیست، در این شورا نماینده قوه قضائیه، سازمان بازرسی، اطلاعات سپاه، وزارت اطلاعات و اینها همه در این شورا هستند، بنابراین اینجا مرجع بهتری است برای اینکه مناطق پرخطر پولشویی را تشخیص بدهند. مسأله پولشویی هم یک مسأله مهمی است، یعنی این مواد مخدر و اینهایی که جابهجا میشود مقدار زیادی از آنها از طریق همین پولشویی است، موضوع بسیار پراهمیتی است.
آن نکتهای که جنابعالی در مورد اصل (22) فرمودید ربطی به این مسأله ندارد، آن گفته «حیثیت، جان، مال، حقوق، مسکن و شغل افراد از تعرض مصون است» اینجا تعرضی نیست، بحث نانوایی و اینها نیست. واقعاً اشتباه درک نشود، اینجا گفته مثلاً سازمان مالیاتی، مشخصات افراد را باید ثبت کند و مطلع بشوند. سازمان ثبت و املاک، دفاتر اسناد رسمی یا مواردی مثل بانکها مربوط به این موارد جزئی که ذهن شما را گرفته نیست. ماده (7) پیشنهادی دارد؟ پس مخالف صحبت کند.

غلامرضا کاتب
همکاران همچنان اخطار هم دارند.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
جناب آقای کمالیپور مخالف هستند، بفرمایید.

یحیی کمالی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام، ادب و احترام دارم به محضر همه همکاران عزیز و ارزشمند. اولین نقصی که به این ماده وارد هست این است که محدوده مرکز اطلاعات مالی مشخص نیست. آیا این مرکز اطلاعات مالی میخواهد به عنوان ستاد هماهنگکننده عمل بکند یا به عنوان مرکز عملیات اجرایی؟ محدوده عملکرد این مرکز مشخص نیست و یکی از ابهامات مهم این ماده هست.
در بحث دیگری قسمت بند سوم این اصلاً جامعیت ندارد، آنجایی که به بحث معاملات اشاره کرده، معاملات فضولی در صورت احراز باطل هستند و اینجا فقط به معاملات صوری اشاره کرده که این معاملات هم به صورت جامع دیده نشدهاند.
در بند دیگر عملیات پولشویی را کامل ندیده و معامله و عملیات مالی را دیده، در صورتی که در کنار این انتقال وجوه و سایر اقدامات و عملیات بانکی هم باید مد نظر قرار بگیرد که مد نظر قرار نگرفته. عمدتاً در این ماده در بندهای مختلف آن ما دچار ابهامات و اشکالاتی هستیم که الزاماً این ابهامات و اشکالات باید برطرف بشود، اگر برطرف نشود این ابهامات و ایراداتی که امروز ما در این ماده مشاهده میکنیم فردا در اجرا ما را با بنبستهایی روبهرو میکند که امروز هم ما با بنبستهای متعددی در قوانین مختلف روبهرو هستیم. همین ابهامات، تردیدها، مشکلات و همین ندیدنها در بحث مواد میتواند ما را با چالشهای جدی روبهرو بکند که من فکر میکنم این ماده نیاز به اصلاح اساسی دارد، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، موافق را بفرمایید.

غلامرضا کاتب
برادر عزیزم جناب آقای ملکی موافق هستند، بفرمایید.

ولی ملکی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن سلام به هیأترئیسه و همکاران عزیز و مردم ایران. همکاران ارجمند ببینید! علتی که ماده (8) جلوتر از مواد (5)، (6) و (7) مطرح شد یکی از دلایلش همین بوده، الان ایراد وارد میکنند که در اینجا محدوده عملکرد مرکز مشخص نیست، معاملات حضوری و صوری از همدیگر تفکیک نشده است، عملیات پولشویی را کامل ندیدند. من اعتقاد دارم اگر به ماده (8) توجه میشد که روز یکشنبه مورد بحث و بررسی قرار گرفت و علت اینکه ماده (8) را جلوتر از این مواد بررسی کردند همین بوده. در ماده (8) کاملاً به عنوان الحاق به ماده (7 مکرر) این مواردی که الان همکار ارجمندمان مورد ایراد قرار دادند لحاظ شده است. در اینجا هم شفافیت را دیدند، در جایی که لازم باشد قوه قضائیه، وزارت اطلاعات، نیروی انتظامی، گمرکات و همه اینها ورود پیدا میکنند، سازمان بورس و اوراق بهادار، سازمان حسابرسی و غیره، یا در جایی همکاری با اشخاص، سازمانها و نهادها یا دستگاههای دولتی و سازمانهای مردمنهاد که در زمینه مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم فعالیت میکنند و یا اینکه تهیه و ارسال منظم گزارشهایی درباره اقدامات انجامشده و ارائه پیشنهادهای مربوط به شورا و شورای عالی پیشگیری از وقوع جرم، همه اینها مبین این است که محدوده عملکرد این مرکز مشخص گردیده، تمام ظرافتی که مورد نظر هست و همکاران ارجمند نگرانی دارند در ماده (8) لحاظ شده است و مفصل در این مورد موافقین و مخالفین در روز یکشنبه صحبت کردند و به تأیید و تصویب رسید.
اگر چنانچه ما ماده (8) را قبل از این بررسی نمیکردیم این ابهاماتی که ایشان اشاره کردند وجود داشت، اما در ماده (8) تمامی این مواردی که مورد نظر مخالف محترم هست لحاظ شده. لذا من اعتقاد دارم ماده (7) هیچ ایرادی ندارد و با لحاظ مفاد ماده (8) کاملاً میتواند پاسخگوی آن اهداف مورد نظر باشد. همکاران ارجمند توجه بکنند ماده (7) را با لحاظ ماده (8) حتماً رأی بدهند که بیشتر از این وقت مجلس گرفته نشود. از رأیی که میدهید تشکر میکنم و مؤید باشید، ممنون.

غلامرضا کاتب
جناب آقای رئیس! همکارها اخطار دارند، اجازه میدهی

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
آقای رحیمی تذکر دارند، بفرمایید.

علیرضا رحیمی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام، ادب و خستهنباشید خدمت هیأترئیسه محترم و همکاران ارجمند. جناب آقای دکتر لاریجانی! اگر کل ماده را بنا دارید که یکجا رأیگیری بفرمایید من یک مورد را پیشنهاد حذف دادم، اخطار قانون اساسی هم دارد. (رئیس ـ حالا اخطارتان را بفرمایید، اگر رأی نیاورد میتوانید پیشنهاد حذف بدهید) اخطار قانون اساسی راجع به یکی از بندهای این ماده هست، راجع به کل ماده نیست. بند (4) را عنایت بفرمایید! بند (4) اعلام میکند «معاملات یا عملیات مالی که اقامتگاه قانونی هریک از طرفین در مناطق پرخطر (از نظر پولشویی) واقع شده است. فهرست این مناطق توسط شورا مشخص میشود». این خلاف اصول (33) و (37) قانون اساسی است. اصل (33) صراحتاً میگوید که «هیچکس را نمیتوان از محل اقامت خود تبعید کرد یا از اقامت در محل مورد علاقهاش ممنوع». (رئیس ـ اینجا که بحث تبعید نیست، فقط میخواهند مناطق آن را مشخص کنند) نه، آقای دکتر! قاعدتاً شورا نمیتواند مناطق پرخطر را محدود بکند. (رئیس ـ میتواند بگوید منطقه 1 از نظر پولشویی پرخطر، تبعید نمیکند. توجه آنها به رسیدگی بیشتر میشود)
آقای دکتر! اصل (37) هم اصل برائت است. این موضوعی را که در ماده (4) آوردند دقیقاً خلاف اصل برائت هست. قاعدتاً ساکنینی که در آن مناطق هستند، شهروندان آن مناطق همه که مجرم نیستند، قاعدتاً هم با اصل برائت مخالفت دارد، اگر حداقل این ماده را برگردانید به فرمایش شما در کمیسیون منقح کنند، رسیدگی کنند، حداقل به لحاظ عبارتی باید تجدید نظر بشود، وگرنه در شکلی که الان موجود هست خلاف اصل برائت هست، ضمن اینکه مناطق پرخطر را قاعدتاً شورا نمیتواند تعیین بکند.

علی اردشیرلاریجانی
این مناطقی که گفته شده مناطق جغرافیایی است که میگویید؟

علیرضا رحیمی
آقای دکتر! مناطق جغرافیایی جمعیت دارند.

علی اردشیرلاریجانی
آن موقع این ایرادی که ایشان میگوید ممکن است وارد باشد، در این مناطق جغرافیایی ممکن است افراد مختلفی زندگی کنند. (نوروزی ـ منطقه کلی است) «طرفین» در «هریک از طرفین» اینجا یعنی چه؟ (نوروزی ـ طرفین معامله) معامله یعنی پولی منتقل شده. (نوروزی ـ برائت برای همه افراد است) برائت یک بحث دیگری است، اینجا شما فرض کنید یک منطقهای را میگویید، منطقهای که در آن معاملات پولشویی است. (نوروزی ـ باید حواسشان جمع باشد) حالا یک ابهامی دارد، من روی آن یک تأملی میکنم. اخطار دیگر را بفرمایید.

غلامرضا کاتب
برادر عزیزم جناب آقای کبیری اخطار دارند، بفرمایید.

سیدتقی کبیری
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض سلام، ادب و احترام خدمت همکاران عزیز و مردم بزرگ ایران اسلامی. جناب آقای دکتر! من اصل (138) را در بند «ت» این ماده اخطار دارم، آنجا آمده که «نگهداری سوابق مربوط به شناسایی اربابرجوع، مالک، سوابق حسابها، عملیات و معاملات داخلی و خارجی حداقل به مدت پنجسال پس از پایان رابطه کاری یا انجام معامله موردی است که شیوه آن به¬موجب آییننامه اجرائی تعیین میشود» اینجا مشخص نیست، در اصل (138) میگوید هیأت وزیران یا وزیر مربوطه آییننامه اجرایی را معین میکند. آیا مرکز اطلاعات مالی این آییننامه را معین خواهد کرد یا بخش دیگر؟ این در حوزه اختیارات وزیر یا هیأت وزیران است که باید روشن بشود (رئیس ـ بند چندم را فرمودید؟) بند «ت» «که شیوه آن به موجب آییننامه اجرایی تعیین میشود». این مشخص نیست آییننامه اجرایی را چه کسی مینویسد؟

علی اردشیرلاریجانی
ظاهراً آخر آن نوشتند «که آییننامه اجرایی این قانون ظرف سه ماه توسط شورا تهیه و پس از تأیید رئیس قوه قضائیه به تصویب هیأت وزیران میرسد». (کبیری ـ در همین بند؟) در آخر همین قانون، متشکریم.

غلامرضا کاتب
جناب آقای سلیمی اخطار دارند.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا سلیمی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر ببینید! اخطار اصل (85) بند «ب». بند «ب» میگوید «ارائه اطلاعات، گزارشها، اسناد و مدارک لازم به مرکز اطلاعات مالی در چهارچوب آییننامه مصوب» میدانید این ماهیت، ماهیت قضائی دارد. اینکه ما آییننامه را به هیأت وزیران واگذار کنیم مغایر اصل (85) است. (رئیس ـ کدام قسمت را میفرمایید؟) آقای دکتر ببینید! بند «ب» است. (رئیس ـ برای اینکه چه نوع اطلاعاتی بدهند) ما اینجا بحث قضائی را داریم به هیأت وزیران واگذار میکنیم (رئیس ـ باید بنویسیم «در چهارچوب این قانون») یعنی آییننامه و قواعد آن و اینها را (رئیس ـ مقصود این است که باید در چهارچوب قانون باشد) بله.
آقای دکتر! مورد دوم در بند «الف» تبصره صفحه (7) است. آقای دکتر! اینجا دارد «معاملات و عملیات مالی مربوط به اربابرجوع که به نحو فاحش بیش از سطح فعالیت مورد انتظار وی است» ملاک این چیست؟ ملاک اینکه ما تشخیص بدهیم که این معاملات بیش از سطح انتظار این شخص است ملاک این چیست؟ در چه زمانی؟ چون افراد در مواقع مختلف شأنشان متفاوت میشود، اگر بحث شأن منظورشان هست یا بحث دیگر؟ یعنی ابهام دارد، یعنی به صورت روشن مشخص نیست. این هم یک نکته که بالاخره ابهام اینجا روشن بشود منظور از شأن اینجا چیست و چه کسی میخواهد شأن افراد را اینجا مشخص کند؟ ملاک و میزان سنجش شأن چیست؟ (رئیس ـ اینجا شأن ندارد نوشته بیش از سطح فعالیت مورد انتظار) این هم یک موضوع که ابهام وارد است. منظورتان از بیش از سطح فعالیت مورد انتظار چیست؟ آقایانی که این مطلب را به صحن ارائه دادند مشخص کنند منظورشان چیست، مقصود شأن است یا مقصود دیگری مراد آنها است؟

علی اردشیرلاریجانی
ببینید! این نکتهای که آقای سلیمی در بند «ب» گفتند، آقای قاضیزاده! بند «ب» میگوید «ارائه اطلاعات، گزارشها، اسناد و مدارک لازم به مرکز اطلاعات مالی در چهارچوب آییننامه مصوب هیأتوزیران» این «چهارچوب قانون» باید بیاید که این ایراد مرتفع بشود. در مورد بند (4) که «معاملات یا عملیات مالی که اقامتگاه قانونی هریک از طرفین در مناطق پرخطر (از نظر پولشویی) واقع شده است. فهرست این مناطق» یک قدری آن اشکالی که آقای رحیمی گفتند دارد، چون در این مناطق افراد مختلفی هستند، همه که دچار موضوع پولشویی نیستند. (امیرآبادیفراهانی ـ آقای دکتر! برایشان جابهجا میشود) (نوروزی ـ به هر حال تقابل دستگاهها با افرادی است که بیش از حد تبادل مالی دارند) این را میفهمم، میدانم. (امیرآبادیفراهانی ـ مورد ظن وقوع جرم در منطقه، هرکدام در منطقه پرخطر باشد مورد ظن وقوع جرم میشوند، چه گیرنده پول چه فرستنده پول) مقصود این است که یک آدم عادی هم که آنجا هست به او مظنون میشویم. (امیرآبادیفراهانی ـ کسی که پول زیادی برایش برود) نگفتید (امیرآبادیفراهانی ـ بیش از سطح فعالیت دارد) اجازه بدهید.
این نکتهای هم که آقای سلیمی گفتند معاملات و عملیات مالی مربوط به ارباب رجوع به نحو فاحش بیش از سطح فعالیت مورد انتظار باشد (نوروزی ـ 5 میلیارد، مکمل هم هست، گفته آموزش میدهد) آموزش که برای مدیران است ربطی به این ندارد (صباغیانبافقی ـ مناطق افراد پرخطر) حالا افراد بنویسند یک معنی دارد. به هر حال این ایراد آقای سلیمی یک قدری قابل توجه است. «معاملات و عملیات مالی مربوط به اربابرجوع که به نحو فاحش بیش از سطح فعالیت مورد انتظار وی باشد» حد و حدودش چیست؟ (نوروزی ـ آقای دکتر به مرکز مالی گزارش میدهند، عملیات مالی را کنترل میکنند) یک قدری این ناروشن است. بند (5) هم همینطور است، «معاملات و عملیات مالی بیش از سقف مقرر در آییننامه اجرائی. هرچند مراجعان، قبل یا حین معامله» شما سقف مقرر دارید؟ یعنی ما الان اینجا به شورا میگوییم یک سقفی از معاملات مشخص کند، بیشتر از آن مظنونند؟ این حرفها دقیق است، مشکل ایجاد نمیکند؟ (نوروزی ـ آقای دکتر! بحث مبارزه با مفاسد است، بحث مواد مخدر است) درست است، مسأله پولشویی خیلی موضوع مهمی است، من میخواهم بگویم یکطوری هم اینطرف نیفتیم که بعد کلاً معاملات مردم دچار مشکل بشود. (نوروزی ـ الان هیچ کنترلی نداریم)
ببینید! این دو، سه تا اشکال یک قدری قابل توجه هست. یا الان باید رفع ابهام کنیم، یکی در مورد مناطق پرخطر نوشتید «معاملات یا عملیات مالی اقامتگاههای قانونی هریک از طرفین در مناطق پرخطر»، ما که نمیتوانیم بگوییم همه افراد یک منطقه پرخطر محسوب میشوند چون در منطقه پرخطر هستند پس همه معاملات آنها زیر ذرهبین باشد، مشکوک میشود، بحث مشکوک بودن است (نوروزی ـ بند «پ» را که قبلاً آمده نگاه کنید! شورا میگوید میزان معاملات چقدر است) میدانم، ببینید! شما دارید معاملات مشکوک را اینجا تعریف میکنید، حالا در یک منطقهای افراد عادی هستند منطقه پرخطر میگویید، افرادی که کارهای پولشویی هم میکنند، آن افراد عادی همه معاملاتشان مشکوک تلقی میشود، این خیلی اشکال دارد. (نوروزی ـ سطح مال را مشخص کرده) سطح مال نیست، ببینید! شما بند (4) را توجه بکنید. (نوروزی ـ بند «پ» را نگاه کنید) شما که نگفتید همه اینها با هم، گفتید هرکدام از اینها باشد معامله مشکوک است، یعنی معاملات یا عملیات مالی که اقامتگاه قانونی هریک از طرفین پرخطر باشند جزء این فهرست واقع میشود، یعنی جزء معاملات مشکوک است. (نوروزی ـ بند «پ» گفتیم که چیست، بیش از میزان مصوب) نگفتید که همه اینها را با هم داشته باشد. شما نمیگویید که همه این شرایط، به نظر من یک اشکالی دارد.
یا الان پیشنهاد رفع ابهام بدهید تا حل کنیم، یا ما یک مورد دیگر هم ارجاع به کمیسیون دادیم، این هم به کمیسیون بدهیم اینها را درست کنید. یعنی هم مناطق پرخطر باید ضیقی برای سایر مردم ایجاد نکند، یا آقای نوروزی! همین که شما میفرمایید بگویند همه این شرایط را داشته باشند، آن هم نکتهای است. ما از این متن این را نمیفهمیم، این نص میگوید هرکدام از اینها مصداق یک معامله مشکوک است، این را اینطور میفهمیم. اگر اجازه بدهید هم این اشکال وجود دارد، هم سطح فعالیت یک ضابطهای میخواهد. سطح فعالیت را ما میگوییم شورا، یک وقتی خود این باعث میشود یک مشکلی برای سرمایهگذاری به وجود میآید. اصل نگرانی درست هست. (نوروزی ـ عملیات بیش از میزان مصوب) میدانم، میزانش چیست؟ یعنی چطور میفهمید؟ (نوروزی ـ شورا مشخص میکند) ما به شورا چکار داریم، این یک تعریف میخواهد.
یک مطلب دیگر هم که آقای سلیمی گفتند که به نحو فاحش، به نظر من این هم یک اصلاحی میخواهد، یعنی اصل دغدغه درست است. یعنی ما در مورد مسأله پولشویی و نقل و انتقالات عجیب و غریب باید حساسیت داشته باشیم بانکها باید حساس باشند، اطلاعات داشته باشند ولی این طرف آن نباید یک مسألهای بشود که نگرانی و اضطراب برای عموم افراد سرمایهگذار فراهم بشود. اگر اجازه بدهید ماده (7) را به کمیسیون ارجاع بدهیم، ما یک ماده دیگر را هم ارجاع دادیم، کمیسیون با مشورت افراد صاحبنظر این را یک بار دیگر بررسی بکند. شاید این ماده را هم بتوانیم در بحث تعاریف ببریم، چون بخش معاملات است. (قاضیزادههاشمی ـ تبصره کافی نیست؟) بله، تبصره را باید ارجاع بدهیم، ماده آن مشکل ندارد. الان تبصره آن محل نزاع است، تبصره که بعد میتواند اصلاً در ماده (1) به عنوان تعاریف برود، این را اصلاح بکنند. اگر موافق باشید ما ارجاع تبصره به کمیسیون را به رأی بگذاریم.
حضار 236 نفر، ارجاع بخش تبصره به کمیسیون برای رفع این اشکالات را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم نظر خودشان را اعلام بفرمایند. فقط بخش تبصره را داریم ارجاع میدهیم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
اصل ماده که مخالف و موافق صحبت کردند، دولت موافق است، کمیسیون بفرمایید.

حسن نوروزی
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم توجه بفرمایند! بحثی که در رابطه با لایحه اصلاح مبارزه با قانون پولشویی است این یک بحث اساسی است، آیا میخواهیم به نحوی فساد در این مملکت ریشهکن بشود یا نه؟ سروران محترم! اگر بحث، بحث مبارزه با قاچاق کالا است، قاچاق ارز است، اگر بحث مبارزه با مواد مخدر است، اگر بحث مبارزه با پولشویی است باید یک دقتی بفرمایید. عنایت بفرمایید که امروز کشور ما از نظر فساد مالی در دنیا در درجه چندم هستیم؟ این درست نیست که یک کشور اسلامی، یک کشوری که در آن ولیفقیه حاکم است و چشم ناظر او بر همه زوایای این مملکت، چشم بیدار او دارد نظاره میکند ما از نظر فساد مالی در یک درجه بسیار بالایی باشیم، حتی در سطح کشورهای کوچک منطقه هم نباشیم و ما همیشه از نظر پولشویی گرفتار یک مشکلاتی هستیم، از آن طرف ما میگوییم با فساد مبارزه کنیم، اصلاً آقا میفرمایند «جنگ امروز جنگ اقتصاد است» وزارتخانههای مالی و خزانهداری کشورهای غربی با ما اعلان جنگ کردند، اعلان جنگ هم فقط بحث ارز نیست، بحث داخل ما هم هست. آن بحثهای بههمریختگیهای مالی و عدم کنترل براساس چهار تا قوانینی که اینها درست است اصل مسلّم اسلام است، بله ما اصالتالمالکیه داریم، اصل برائت داریم، اما این در رابطه با مسائل فردی است ولی آنگاه که حاکمیت، این نظام زیبای اسلامی، این نظامی که هزاران شهید و مجروح به پای آن خون دادند تا این نظام استوار شده ما امروز تعلل بکنیم.
چه کسی است که نداند مسائل مالی کلان، پولشویی و مشکوک به پولشویی انجام میشود، اما براساس همین اصل مالکیت، و اصل برائت مسئولان بانکی میگویند به ما چه ربطی دارد، ما موظف نیستیم. نگاه کنید! اگر ما میگوییم احراز هویت و شناسایی، اولاً این ماده، مادهای است که کار کمیسیون است، یعنی اصلاً پیشنهاد دولت هم نبود، کارشناسان مرکز پژوهشها، کارشناسانی که از مراکز و نهادهای انقلابی و خود دولت بودند زحمت کشیدند و کمک کردند در کمیسیون خارج از لایحه این ماده آمده است. احراز هویت و شناسایی مالکان واقعی نباید بشود، شما امروز برای (10) هزار تومان هم میروید کارت ملی باید ارائه بدهید. «ارائه اطلاعات، گزارشها، اسناد و مدارک لازم به مرکز اطلاعات مالی در چهارچوب آییننامه مصوب هیأت وزیران»، این نباید بشود؟ ما باید جلوی مفاسد را بگیریم.
عملیات مشکوک، بعضی از رفقا میفرمایند یک نان بخریم، عملیات بانکی است، عملیات مالی است، اختلافات فاحش است. اینجا دارد مسائلی که به طور متعارف ظن وقوع جرم را ایجاد میکند، یک نان و یک چیپس و یک پفک این بحثها را نداریم. آقا! شما قانونگذار هستید، شما حکیم هستید، اینجا بحث مبارزه با مفاسد مالی است، اینجا بحث ایستادگی در مقابل قدرتهای مالی تکاندهنده است.
در بند (1) آمده «معاملات و عملیات مالی مربوط به اربابرجوع که به نحو فاحش که بیش از» حالا یک کسی اصلاً (100) میلیارد تومان معامله کرده، نباید یک شکی، یک بررسی بشود؟ بگوییم اصل برائت است، بفرمایید. کدام کشوری این کار را رها میکند؟ کدام قبیله، کدام گروه که میخواهد به ثبات و ایستادگی خودش و مقاومت خودش فکر بکند همینطور رها میکند؟ اینجا دارد «کشف جعل، کذب یا گزارش خلاف واقع» این نباید بررسی بشود؟ بگوییم اصل برائت است؟ اگر کشف جعل شد، اگر کشف کذب شد نباید بررسی بکنند، مسئولین باید بگویند امضاء، تمام، برو به ما ربطی ندارد؟
من خواهش میکنم دقت بفرمایید، اینجا دارد «معاملات یا عملیات مالی بیش از سقف مقرر در آییننامه» آییننامه دارد، میگوید بیش از (10) میلیارد تومان، بیش از (20) میلیارد تومان. کمیسیون ما نسبت به مسائل مالی و مبارزه با مفاسد اقتصادی دقت کرده، ما بحث دادگاههای علنی را بر همین منوال مطرح کردیم، ما بحث تشکیل دادگاههای مبارزه با مفاسد اقتصادی را که کلیات آن رأی آورده بر همین اساس مطرح کردیم، ما بحث رسیدگی به اموال مسئولین را بر همین اساس مطرح کردیم که طرح دارد. پیگیری ما نسبت به آنچه که در رابطه با رسیدگی به اموال مسئولین تأیید ماده رسیدگی به اموال مسئولین سال 1394 داریم (قاضیزادههاشمی ـ جناب آقای نوروزی وقتتان تمام است) علیایحال این قسمت تبصره هم که ما داریم ماده (5) قانون مدیریت خدمات، کمیسیون همین بند (5) را دارد، چون بحث دستگاهها است. آن ماده (29) را ما کاری نداریم، اینجا بحث دستگاهها است و دارد «هریک از مدیران و کارکنان دستگاههای اجرایی موضوع ماده (5)» مربوط به دستگاهها است.
لذا اینجا بحث یک انسجامی بین دستگاهها و یک کنترل، احتیاط، در موارد ظن، در موارد معاملات فاحش بیش از سطح مورد نظر مناطق پرخطر، بحث بازار، بحث مناطق مرزی، بحث جاهایی که احتمالاً پولشویی زیاد رخ میدهد (فرهنگی ـ متشکرم، یک دقیقه اضافه صحبت کردید) آنها را کنترل بکنند نه همه افراد را.

علی اردشیرلاریجانی
حالا آن بحث که جدا شده. حضار 237 نفر، ماده (7) منهای تبصره مربوط به عملیات مشکوک را به رأی میگذاریم. نمایندگان نظر خودشان را اعلام بفرمایند. اصل ماده به رأی گذاشته شده. دولت و کمیسیون هم موافق هستند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعد را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! در این ماده آقای قاضیپور یک پیشنهاد الحاقی دارند.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
در همین مادهای که قرائت شد. آقای قاضیپور بفرمایید.

نادر قاضی پور
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب محضر ملت بزرگ ایران اسلامی، رهبر فرزانه، نیروهای مسلح و خیرمقدم به میهمانان عزیزمان در صحن علنی مجلس، دهیاران زحمتکش شهرستان ارومیه.
آقای لاریجانی! پیشنهاد بنده الحاق یک بند به این است. حق افزایش سهام بیش از (20) درصد افراد یا وابستگان سببی و نسبی یا شرکتهای تجاری ایشان در یک بانک و مؤسسات مالی و اعتباری و صندوقهای پولی را ندارند، تنها میتوانند یک سهم مدیریتی داشته باشند. جناب آقای فولادگر، در اصل (44) قانون اساسی کمیسیون در این بحث دهها جلسه گذاشتیم، یکی از راهکارهای پولشویی این است که در بعضی از مؤسسات افراد سببی، نسبی که سهم مدیریتی حداکثری را برمیدارند و صندوق را به سود شخصی انجام میدهند، مانند این کاسپینها و اینهایی که مشکلات عدیدهای برای نظام، بانک مرکزی که باعث شد ما از رئیسجمهور سؤال کنیم. حضرتعالی هم وقتهای کلانی گذاشتید، آقای پزشکیان را هم مأمور کردید، این مشکلات هنوز حل نشده. توطئه را باید در نطفه خفه کرد، ما نباید اجازه بدهیم زمزمهای باز بشود و تخلفی، اگر یک سهم مدیریت در یک بانک داشته باشد، یک سهم است، چهار سهم دیگر آن، آن وقت جلوی تخلفات پولشویی گرفته میشود. اگر این به هم نیاید میتوانند چند سهم مدیریتی داشته باشند، (60)، (70) درصد، سه سهم مدیریتی، آنوقت به میل خودشان.

علی اردشیرلاریجانی
آقای قاضیپور! جای این اینجا است؟ ببینید! اولاً عبارتش که دقیق نیست، مثلاً باید اینطور مینوشتید که افراد یا بستگان سببی و نسبی که سهامی در بانکها و مؤسسات دارند سهامشان را بیش از (20) درصد نمیتوانند افزایش بدهند، مقصودتان این بوده؟ (قاضیپور ـ بله) منتها این شرکای تجاری هم که آوردید یک چیز عجیب و غریبی میشود، شرکای دیگر هم خیلیجاها میتوانند باشند.

نادر قاضی پور
آقای دکتر شما مستحضر هستید، افراد مثل بعضی از آقایانی که الان وزیر هستند.

علی اردشیرلاریجانی
من میخواستم از شما خواهش کنم این را بگذارید در همان بحث کمیسیون ویژه که دارند این بحث را میآورند همانجا منقح کنید، چون خیلی به اینجا هم نمیخورد. آنجا این بحث را میآوریم، اینجا شاید جایش هم نباشد، اگر اجازه بدهید.

نادر قاضی پور
در مشروح مذاکرات بیاید این به استناد قانون حداکثر و قانون رفع موانع تولید اصل (44) که این قید میشود که اینطور شود، تشکر.

علی اردشیرلاریجانی
آن قانون باید رأی بیاورد، ماده بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
چون ماده (8) را در جلسه قبل بررسی کردیم، ماده (9) را میخوانیم.
«ماده 9 ـ متن زیر جایگزین ماده (8) قانون میگردد:
ماده 8 ـ اطلاعات و اسناد گردآوری شده در اجرای این قانون، صرفاً در جهت کشف و رسیدگی به جرائم استفاده می¬شود. افشای اطلاعات و اسناد یا استفاده از آنها به نفع خود یا دیگری به¬ طور مستقیم یا غیرمستقیم توسط مأموران دولتی یا سایر اشخاص مقرر در این قانون ممنوع بوده و متخلف به مجازات حبس تعزیری درجه پنج محکوم خواهد شد». آقای رئیس! اینجا هم پیشنهاد داریم.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
آقای دکتر! اینجا رفع ابهام هم داریم.

علی اردشیرلاریجانی
رفع ابهام را بدهند ما ببینیم بعد، حالا مخالف صحبت کند.

غلامرضا کاتب
جناب آقای کامران مخالف هستند، بفرمایید.

حسن کامران دستجردی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده هم نسبت به حوادث فلسطین که از زمانی که جریان انتفاضه شروع شده و انشاءالله با براندازی رژیم جعلی صهیونیست مواجه خواهد شد پیشنهادم این است که یک سازمان بینالمللی اسلامی ایجاد بشود، چون این سازمان ملل با دلار آمریکا اداره میشود.
اما در مورد ماده (9)؛ در ماده (9) که اطلاعات و اسناد گزارششده در اجرای این قانون آمده مشخص نیست که این اطلاعات شامل اخبار هم میشود یا نه، چون بین اخبار و اطلاعات تفاوت است. برای افشای اطلاعات هم جرایمی مشخص شده که این جرایم باز ترتیبات ندارد که در چه حدی است، چون افشای اطلاعات محرمانه، خیلی محرمانه، سری و به کلی سری داریم. ابهاماتی که وجود دارد به این دلیل بنده با ماده (9) که جایگزین ماده (8) شده مخالفت دارم.
همینطور در اینجا گفته «عواید مذکور» باز این هم روشن نیست. باز در اینجا جرایمی که مشخص شده «تا» آمده، وقتی «تا» بیاید اصولاً اقدامات قضائی و برخوردی را لوث میکند. من به این دلایل که در تبصره (رئیس ـ متشکریم) یک و دو هم این منشأ مشخص نیست و در صورت ارتکاب جرم پولشویی گفته «علاوه بر مجازاتهای مقرر» باز این «مجازاتهای مقرر» مشخص نیست چیست، به دلیل اینکه این ابهامات وجود دارد بنده مخالف هستم، خیلی ممنون.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
برادر عزیزم جناب آقای محمودیشاهنشین موافق هستند، بفرمایید.

محمد محمودی شاه نشین
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و صبحبخیر دارم خدمت همکاران محترم و فرارسیدن ماه میهمانی خدا را پیشاپیش تبریک میگویم. برادر عزیزم در واقع مخالف اصل موضوع نبود، یک نگاهی داشت که تفکیک اطلاعات از اخبار بود. دوستان مستحضرند که اخبار توسط مسئول خودش، سخنگوی سازمان اعلام میشود و ارتباطی با افشای اطلاعات ندارد. درست است اطلاعات طبقهبندی شده است، اما چون این بحث مباحثی است که مباحث قضائی و حقوقی را در پی دارد هرگونه اطلاعات و اسنادی که چه قبل از صدور حکم انتشار پیدا بکند جرم است و این ماده هم به نحو احسن در واقع این موضوع را ترسیم کرده. در هر صورت اگر منجر به صدور حکم بشود آن در قوانین عمومی کشور هست، قاضی مربوطه، دستگاه مربوطه این اطلاعات را تحت عنوان اخبار منتشر خواهد کرد. در هر صورت اینکه ما بتوانیم اطلاعات، اسناد و آبروی مردم را حفظ بکنیم، چون اینها تا قبل از صدور قطعی حکم به عنوان امانتی نزد دستگاههای مربوطه است که در این خصوص کار میکنند، اطلاعات جمع میکنند، آمار جمع میکنند، مطالعه میکنند و تحقیق میکنند، ضرورت دارد قانون در این بند شرایطی را ایجاد بکند که کسی نتواند از این موضوع سوءاستفاده بکند و یا خدایناکرده با فروش اطلاعات و یا افشای اسناد خودش به نوعی از پولشویی تبدیل به اطلاعاتفروشی و ایجاد رانت بکند. در هر صورت ضرورت دارد که این ماده (8) اینجا بماند و از همکاران محترم هم درخواست دارم که (رئیس ـ خیلی ممنون) به صیانت از این بحث انشاءالله رأی بدهند.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، ضمناً جناب آقایان: وکیلی، امیرآبادی و رنجبرزاده هم روی صندلیهای خودتان تشریف داشته باشید به وجود شما نیاز هست.

غلامرضا کاتب
آقای رئیس! آقای سلیمی اخطار دارند.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
نفر اول آقای صباغیان هستند. آقای صباغیان اخطار دارید؟ بفرمایید.

محمدرضا صباغیان بافقی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
جناب آقای لاریجانی! تذکر من ماده (159) و اصل (3) است. یک طرح دوفوریتی من خدمت هیأترئیسه داده بودم، شما فرموده بودید که قابل طرح نیست، حالا همانطور که مستحضر هستید مجلس باید این نظر را بدهد، این را اگر محبت کنید به آقای قاضیزاده بفرمایید که این طرح در دستور قرار بگیرد.

علی اردشیرلاریجانی
این را ما پیگیری میکنیم که سریعتر در دستور قرار بگیرد، متشکریم. دولت توضیح دارید؟ بفرمایید.

اسماعيل جليلي
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت نمایندگان محترم عرض کنم که ماده (8) یک رویکرد نظارتی و کنترلی را به طور همزمان در بخش مدیریت اطلاعاتی که از افراد و یا دستگاهها در مورد موضوع پولشویی و یا افرادی که مظنون به آن هستند را جمعآوری میکند و یا اطلاعاتی که در حوزه مالی از اشخاص و یا دستگاهها و یا نهادها را در اختیار دارد برای موضوعی که قانون مشخص کرده با یک رویکرد تأکیدی مورد توجه قرار داده و صرفاً استفاده از این اسناد را برای موضوعاتی که در قانون مشخص کرده افراد، مقامات و دستگاههای دیگر را از هرگونه بهرهبرداری از این اسناد منع کرده و عملاً به شفافیت بیشتر در نحوه مدیریت اسناد و گزارشات مالی که در اختیار مرکز قرار میگیرد کمک میکند.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، کمیسیون هم که موافق است.

غلامرضا کاتب
آقای رئیس! آقای سلیمی در همین موضوع اخطار دارند.

علی اردشیرلاریجانی
اگر نیست عبور کنیم رأی بگیرم، در همین مورد است، بفرمایید.

علیرضا سلیمی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! اگر اجازه بفرمایید کلام منعقد بشود. ببینید! من اخطار اصول (156) و (159) را دارم. توضیح مسأله؛ ببینید! ما در ماده قبل، یعنی ماده (8)، صفحه (10) در آن تبصره به آن مرکز اطلاعات مالی اختیارات قضائی را تفویض کردیم، که متأسفانه خلاف قانون اساسی بود که حالا تصویب شد من کاری ندارم. در این ماده (8) ما میگوییم اطلاعات و اسناد گردآوریشده در جهت اجرای این قانون، صرفاً در جهت کشف و رسیدگی به جرایم، یعنی آن مرکز اطلاعات مالی که (رئیس ـ نباید افشاء کنند) آقای دکتر اجازه بفرمایید! آن مرکز میتواند از این اطلاعات استفاده کند. این تداخل در وظایف قوه قضائیه است و با اصول (156) و (159) به این ترتیبی که عرض کردم مغایرت دارد. متأسفانه آنجا اخطار را عزیزان توجه نکردند و گفتند وارد نیست، اعتقاد من این است که با توجه به آن تبصره و اینجا هم این اطلاق دارد، آقای دکتر! این اطلاعات و اسناد اطلاق دارد، شامل اطلاعاتی که توسط آن مرکز ارائه میشود هم میشود، به نظر میرسد با این اصل مغایرت دارد.

علی اردشیرلاریجانی
جناب آقای سلیمی ببینید! مغایرتی ندارد، اینجا میگوید این اطلاعات که جمعآوری میشود هر کسی حق افشای آن را ندارد، این را دارد میگوید. این در جهت قانون اساسی است.
حضار 230 نفر، ماده (9) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم نظر خودشان را اعلام بفرمایند. اصل ماده به رأی گذاشته شد. دولت و کمیسیون هم موافق هستند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (10) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 10 ـ متن زیر جایگزین ماده (9) قانون میگردد:
ماده 9 ـ مرتکبین جرم پولشویی علاوه بر مصادره اصل مال و درآمد و عواید حاصل از ارتکاب جرم منشأ و جرم پولشویی (و اگر موجود نباشد مثل یا قیمت آن)، چنانچه جمع اموال، درآمدها و عواید مذکور تا (10) میلیارد ریال باشد به حبس تعزیری درجه پنج و ارقام بیشتر از آن به حبس تعزیری درجه چهار و در هر دو مورد به جزای نقدی معادل وجوه یا ارزش مالی که مورد پولشویی واقع گردیده محکوم میشوند.
تبصره ۱ ـ چنانچه عواید حاصل از جرم به اموال دیگری تبدیل یا تغییر یافته باشد همان اموال و در صورت انتقال به ثالث با حسن نیت، معادل آن از اموال مرتکب ضبط میشود.
تبصره ۲ ـ صدور و اجرای حکم ضبط دارایی و منافع حاصل از آن در صورتی است که متهم به لحاظ جرم منشأ، مشمول این حکم قرار نگرفته باشد.
تبصره ۳ ـ مرتکبین جرم منشأ در صورت ارتکاب جرم پولشویی علاوه بر مجازاتهای مقرر مربوط به جرم منشأ، به مجازات¬های پیشبینی شده در این قانون نیز محکوم خواهند شد. مرتکبین جرم پولشویی در صورت عدم ارتکاب جرم منشأ صرفاً به مجازات مقرر در این ماده محکوم میشوند.
تبصره ۴ ـ در صورتی که جرم پولشویی به صورت سازمان¬یافته ارتکاب یابد موجب تشدید در مجازات به میزان یک درجه خواهد بود.
تبصره ۵ ـ در صورتی که اشخاص حقوقی مرتکب جرم پولشویی شوند علاوه بر مجازاتهای مقرر در ماده (۲۰) قانون مجازات اسلامی به جزای نقدی معادل دو تا چهار برابر وجوه یا ارزش مالی که مورد پولشویی واقع گردیده محکوم میشوند.
آقای دکتر! اینجا هم پیشنهاد داریم، در صدر ماده هم رفع ابهام داریم.

علی اردشیرلاریجانی
در این ماده (9) آقایان: نوروزی و ملکشاهی توجه بفرمایید! اینجا مقصودتان این است که اموال مرتکبین جرم پولشویی مصادره میشود، ولی عبارت را چطور نوشتید؛ نوشتید «مرتکبین جرم پولشویی علاوه بر مصادره اصل مال» خودشان که مصادره نمیکنند، باید بگویید «اموال این افراد مصادره میشود» این عبارت را باید اصلاح کرد. آقای نوروزی! یک نکته هم آندفعه بحث شد؛ در اموال ممکن است مثلاً افرادی یک ماشین از یک فردی گرفته باشند. (نوروزی ـ وسیله ارتکاب جرم مصادره میشود) آن دفعه هم شما این بحث را کردید، یک وقتی نمیداند، اما یک وقتی عامداً میداند. دادگاه باید این را احراز کند، اما وقتی شما اینطور مینویسید دادگاه میگوید چون قانون گفته من همه را ضبط میکنم، اشکال دارد. اینجا باید یک اصلاحی کرد، مثلاً در تبصره یک پیشنهادی بدهند. (نوروزی ـ این اصل ثابت در قانون مجازات اسلامی است، این بحث درست نیست که کسی نمیدانسته) اگر اینطور بنویسید درست است، میشود «اموال ناشی از جرم پولشویی باید مصادره شود» این است، آنوقت آن اشکال دیگر تبصره هم نیاز ندارد. (ملکشاهی ـ ناشی از جرم منشأ آوردیم) جرم منشأ که هست، این بالا، ابتدایش باید بشود اموال و درآمدها، آنکه غلط است. حالا مخالف صحبت کند.

غلامرضا کاتب
جناب آقای نادر قاضیپور مخالف هستند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام مجدد، همکاران! آقای نوروزی سخنگوی محترم تشدید مجازات را بیشتر مطرح کردند، تقدیر و تشکر میکنیم، ولی این تشدید نیست. در ماده (7) میگوید به جزای نقدی درجه ششم محکوم میشود، اینجا چهارم و پنجم. همکاران! ما میخواهیم قانون بنویسیم با متخلفین برخورد کنیم، اشد مجازات را باید بخواهیم. پولشویی الان یک بحث امنیت ملی است، ارزش ملی پول ما هدر رفت، در یک سال گذشته تنها کشوری بودیم که ارزش پول کشور ما افت داشت. متأسفانه بانک مرکزی و دولت هم به این امر مهم توجه ندارند، ما نمایندگان هم اینجا قانون را خیلی ضعیف نوشتیم. آقای لاریجانی! مجازات درجه پنجم، ششم، چهارم. شما ببینید! اگر ساختار پولشویی ضدانقلابی هست، شبکهای هست، از خارج، از صهیونیستها و عربستان خط میگیرد آیا با این مجازات مصادره اموال یا انفصال موقت میشود برخورد کرد؟ اکثر این مسئولینی که پول به دستشان میرسد، مثل خاوریها و امثال خاوریها دوتابعیتی هستند. یک تخلف عمده انجام میدهند پول (80) میلیون مردم مسلمان متدین انقلابی، کارگران و کشاورزان را برمیدارند یک اموال جزئی در ایران دارند. اکثر آدمها پولشوییکننده پولهایشان خارج از کشور است، در داخل ایران نیست. سخنگوی محترم و جناب آقای جلالی دیروز که صحبت میکردند صرافیهای شمال عراق و هرات را گفت. بله، صرافیهای دبی که از همه بیشتر پولشویی انجام میدهند، برای ترکیه یا باکوی آذربایجان. ما برای مبارزه با پولشویی باید اشد مجازات را بیاوریم.
همکاران عزیز! به این آسانی اجازه ندهید پولخورها از دست ما در بروند. اگر شخص آیتالله آملیلاریجانی این دو، سه پرونده گردنکلفت فساد مالی را خودش رسیدگی نمیکرد، دستور صادر نمیکرد آنها نه اعدام میشدند و نه اموال آنها مصادره میشد، چونکه قوه قضائیه مقصر نیست، ما مقصر هستیم قانون ضعیف مینویسیم. شما برای جاسوسی قانون نوشتید، اگر جاسوسها را حکم اعدام میدادیم بهترین دانشمندان هستهای ما شهید شدند و ترور شدند، چون که ترسی نداشتند. اکثراً هم از فرزندان خلف آذربایجان بودند که در وقت آقای مصلحی وزیر اطلاعات شهید شدند. لذا ما باید اشد مجازات را هم برای جاسوسان، هم پولشویی که نوعی جاسوسی است شبکه دارند میخواهند ما را فلج کنند، ما را وابسته کنند، ما را زمینگیر کنند داشته باشیم.
همکاران، ای نمایندگان ولایی، ای نمایندگان متدین اصولگرا، اصلاحات، ای مستقلین! همه در اینجا باید همنظر باشیم. هرچند شما در آتش زدن برجام به ما طعنه زدید جواب شما را ندادیم، ولی اینجا میگوییم با هم متحد بشویم از پول ارزش ملی دفاع کنیم و در مقابل این توطئههای عظیم سازمانیافته ایران اسلامی را نجات بدهیم. ایران حق ما است، از حق و حقوقمان نگذریم. همکاران! به این رأی ندهید تا به کمیسیون برگردد اشد مجازات برای آن قرار داده بشود. به عشق امام حسین، یا حسین.

غلامرضا کاتب
جناب آقای قاضیپور متشکرم. جناب آقای رئیس! ما یک رفع ابهام هم داریم اگر اجازه بدهید.

علی اردشیرلاریجانی
اجازه بدهید موافق هم صحبت کند.

غلامرضا کاتب
برادر عزیزم جناب آقای کاظمی موافق هستند، بفرمایید.

محمد کاظمی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و خستهنباشید خدمت همکاران محترم. همکارهای عزیز! هدف از اصلاح و تصویب قانون مبارزه با پولشویی در واقع استرداد اموالی است که منشأ نامشروع به بیتالمال و به صاحب حق دارد. در واقع این قانون در همین ماده (9) خلاصه شده که مجازات مرتکبین این جرایم در این قانون و در این لایحه پیشبینی شده. جناب آقای قاضیپور همکار عزیزم! ما در این ماده پیشبینی کردیم که همه اموال ناشی از جرم پولشویی مصادره بشود و در واقع به بیتالمال برگردد، علاوه بر آن آمدیم برای این فردی که مرتکب چنین عملی شده درجهبندی کردیم و گفتیم که اگر میزان جرم پولشویی بیشتر از (10) میلیارد ریال، یعنی (1) میلیارد تومان باشد به حبس تعزیری درجه پنج محکوم میشود. حبس تعزیری درجه پنج، دو تا پنج سال است. یعنی کسی که (1) میلیارد تومان پولشویی کرده ما هم کلیه اموال ناشی از جرم را از او پس میگیریم و هم قاضی میتواند پنج سال به او حبس بدهد. به نظر من این مجازات متناسبی است.
یا آمدیم پیشبینی کردیم که اگر بیشتر از این مقدار باشد هم اموال را برمیگردانیم و هم قاضی تا (10) سال حبس میتواند برای این فرد در نظر بگیرد. به نظر من مجازات (10) سال حبس کاملاً متناسب است، بیشتر از این مگر اینکه معتقد باشیم هرکس مرتکب جرم پولشویی شد اعدامش کنیم که قاعدتاً این را هیچکدام از همکاران هم نخواهند پذیرفت. معتقد هستم هم مجازات مالی این ماده متناسب است و هم مجازات حبس آن که ما حداکثر تا (10) سال میتوانیم برای این فرد مجازات حبس را در نظر بگیریم. در هر صورت روی این ماده کار کارشناسی شده، بحثهای مختلفی در کمیسیون شده و آنچه که به تصویب رسید در واقع حاصل نظر حقوقدانهایی هست که خودشان سالها در محاکم قضائی مجازات تعیین کردند. این مجازات واقعاً متناسب با جرم است و از همکاران عزیز درخواست دارم که به این ماده رأی مثبت بدهند. والسلام

علی اردشیرلاریجانی

اسماعيل جليلي
بسم الله الرحمن الرحیم
در موضوع ماده (9) خدمت نمایندگان محترم عرض کنم در قانون فعلی که مصوب سال 1386 هست رویکردی که برای مجازات جرم ناشی از پولشویی در نظر گرفته شده معادل یکچهارم عوایدی است که برای آن فرد یا گروهی که اقدام به پولشویی میکنند حاصل میشود. به عبارتی نگاه کمیسیون محترم قضائی و حقوقی در این ماده تعیین مجازات شدید برای کسانی هست که اقدام به پولشویی میکنند، نسبت به قانون فعلی مجازات شدیدتری را متناسب با جرمی که پولشو اقدام میکند یا گروهی که به پولشویی اقدام میکنند تعیین کرده، اتفاقاً نظر دوستانی که نگاه به مجازات شدیدتر برای برخورد با جرم پولشویی را در فرمایشات خود مد نظر قرار دادند در پیشنهاد کمیسیون نسبت به قانون فعلی در نظر گرفته شده. نگاه در ماده (9) هم تعیین حدود جرم، تعیین تکلیف برای محاکم و قضات محترمی که در رسیدگی به این پروندهها برای تعیین مجازات مد نظر قرار بدهند، اقدامات تنبیهی، برگشت عواید حاصل از پولشویی، اصل مال و مجازاتی که منجر به پیشگیری از اقدامات مشابه در آینده برای افرادی که ارتکاب این جرایم را داشتند. تعیین میزان حبس، تعیین مجازاتهایی که براساس قوانین، به خصوص قانون کیفری در نظر گرفته شده همه نظرات نمایندگان محترم را تأمین میکند در برخورد با جرم پولشویی و تعیین حدودی که محاکم و قضات ما بتوانند به نحو مقتضی نسبت به این اقدام که همه دوستان و نمایندگان محترم نسبت به آن اعتراض جدی دارند که حتماً بایستی برخورد شدیدی صورت بگیرد مد نظر قرار گرفته.
لذا دولت از همه نمایندگان تقاضامند هست که به این ماده جایگزین که از تلاشهای مجموعه دوستان در کمیسیون قضائی و حقوقی بوده با رأی مثبت انشاءالله رأی بدهند، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، کمیسیون بفرمایید.

حسن نوروزی
سروران محترم توجه بفرمایند! قانون قبلی مبارزه با پولشویی با همه اتقانی که داشت دوتا مشکل داشت؛ یکی از مشکلات آن این بود که مجازات آن بازدارنده نبود، یعنی مثلاً طرف محکوم میشود به یکچهارم اموالش که مصادره میشود توجه بفرمایید! قبلاً (25) درصد بود، اینجا صددرصد شده، یعنی بحث تناسب مجازات با اصل جرم را درجهبندی کردیم. توجه بفرمایید! بازدارنده نبود، یک. الان با این وضع هم بحث مجازات در جرم منشأ است، هم بحث مجازات در رابطه با پولشویی است، بعد از آن طرف هم بحث تناسب این مجازات با میزان جرم است. من خواهش میکنم دقت بفرمایید.
آقای قاضیپور عزیز، رزمنده محترم! اگر پولشویی (1) میلیارد تومان باشد به حبس تعزیری، آقای قاضیپور! گوش بدهید، الان (قاضیپور ـ گوش میدهم) دارید حرف میزنید. ببینید! گفته اگر (1) میلیارد تومان باشد به حبس تعزیری درجه پنج، یعنی دو تا پنج سال زندان دارد. اگر بیشتر از این باشد حبس تعزیری درجه چهار. درجه چهار نه یعنی چهار روز، یعنی پنج سال تا (10) سال زندان دارد، بعد تازه دارد «اگر با نیت مجرمانه باشد» چطور است، اگر اشتباه کرده باشد و اینجا با حسن نیت باشد چطور باشد، مثلاً در صورت انتقال به ثالث با حسن نیت، یعنی گاهی اوقات اینجا کلاهبرداری شده، این فرد ثالث هم خودش مجرم است. یک مرتبه نه، آنجا حسن نیت داشته معادل آن از اموال مرتکب کاسته و ضبط میشود. صدور و اجرای حکم ضبط دارایی و منافع حاصل از آن در صورتی است که متهم به لحاظ جرم منشأ مشمول این جرم قرار نگرفته باشد. گاهی اوقات شخص به لحاظ جرم منشأ اعدام میشود، اصلاً حکم اعدام دارد. یعنی به خاطر مواد مخدر، به خاطر افساد فیالارض از طریق قاچاق کالا و ارز.
ببینید! اینجا همه این مسائل لحاظ شده، جرم منشأ، جرم طرف ثالث، جرم خود پولشو، حد (1) میلیارد، بالای (1) میلیارد، درجهبندی مجازاتها براساس ماده (19) قانون مجازات اسلامی است. خواهش میکنم بعضی از سروران ملاحظه بفرمایند اگر میگوییم جرم منشأ ماده (1) را بخوانند. اگر ما عرض میکنیم فرض بفرمایید پولشویی و قاچاق کالا و ارز اینها را دقت بفرمایند. اگر میگوییم شخص ثالث اینجا پول به او با حسن نیت منتقل شده عنایت بفرمایید. وقتی عرض میکنیم مجازات درجه چهار، پنج، شش و هفت ماده (19) قانون مجازات اسلامی را ملاحظه بفرمایید. ما منحیثالمجموع براساس این ملاحظات، جناب آقای دکتر کاظمی همکار عزیز من فرمودند، افرادی که در کمیسیون هستند سالیان سال در دادگاههای عمومی و انقلاب در بخشهای کیفری اینها قضاوت کردند، حکم دادند. (30) سال، (25) سال، (20) سال کار کردند، براساس این تشخیصات با همکاری کارشناسان از مراکز مجلس و دولت با هم نشستند این کار بسیار منسجم را تقدیم کردند. انشاءالله همه به این ماده هم رأی بدهند، متشکرم.

غلامرضا کاتب
جناب آقای رئیس! هم اخطار هست هم رفع ابهام که بنده دارم.

علی اردشیرلاریجانی
رفع ابهامتان را بفرمایید.

غلامرضا کاتب
پیشنهاد دهنده
آقای دکتر! من خواهش میکنم حضرتعالی دقت بفرمایید. اینجا مرتکبین جرم پولشویی علاوه بر مصادره اصل مال و درآمد خودشان اگر آمد این مال متعلق به غیر بود، متعلق به خودش نبود و اگر دادگاه آمد تشخیص داد که این متعلق به خودش نیست و به نحوی هم در جرم پولشویی هیچگونه ارتباطی نداشته. یک ماشینی متعلق به یک کس دیگری بوده و در این قضیه آمده گرفته شده، خواهش ما اینجا این است که این اصل مال باید به مالکش مسترد بشود، نه اینکه این مالی که متعلق به شخص ثالثی هست اینجا مصادره بشود، به همین خاطر ما یک تبصرهای را ذیل همین ماده (9) به این شکل گفتیم اضافه بشود. «چنانچه این اموال که متعلق به غیر باشد و در دادگاه صالحه مشخص گردد به نحوی در جرم پولشویی ارتباط ندارد باید به مالک اصلی مسترد گردد».

علی اردشیرلاریجانی
این همان اشکال قبلی است که میخواهند با یک تبصره رفع کنند. چون ما گفتیم تمام اموالی که به نحوی در پولشویی بوده باید مصادره شود، دیگر حالا یک کسی ناآگاهانه ماشینی از کسی اجاره کرد یا اصلاً آن را از کسی برداشت برد، آن هم نمیدانست برای این کار است، اگر دادگاه تشخیص داد مال او را مسترد کند. اگر مخالفی نیست به رأی بگذارم، یک تبصره بیشتر نیست. مخالفی نیست؟

غلامرضا کاتب
آقای لاهوتی صحبت میکنید؟ حاجآقا! آقای لاهوتی ثبتنام کردند. جناب آقای لاهوتی بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
اولاً که من فرمایش آقای کاتب را اصلاح بکنم، مسترد بود که ایشان در هر صورت یک چیز دیگری فرمودند. نکته دیگر؛ دوستان ببینید! این نکته و دغدغهای که برادر عزیز ما جناب آقای کاتب داشتند این به تشخیص قاضی است، ما که در همین قانون یک شعبه ویژهای را برای این کار مشخص کردیم، دادگاه مشخص میکند.

علی اردشیرلاریجانی
ایشان هم همین را میگوید، میگوید دادگاه مشخص بکند.

مهرداد لاهوتی
آقای دکتر! ایشان دارند میفرمایند که اگر این اموال برای خودش نبود، قاضی دارد مشخص میکند، حالا ما چه اجباری داریم.

علی اردشیرلاریجانی
چون شما اینجا قاطع گفتید همه این اموال مصادره میشود دادگاه مجبور است مصادره کند، نمیتواند تفکیک کند.

مهرداد لاهوتی
یعنی حتی اگر اموال مال خودش باشد؟

علی اردشیرلاریجانی

مهرداد لاهوتی
اگر اینطور باشد پس مشکلی نیست.

غلامرضا کاتب
جناب آقای فرهنگی موافق هستند، بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی

علی اردشیرلاریجانی
دولت موافق است و کمیسیون مخالف است. حضار 215 نفر، پیشنهاد را بخوانید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
پیشنهاد آقای کاتب این است که یک تبصره به انتهای ماده (9) اضافه کنیم و اینطور بشود: «چنانچه این اموال متعلق به غیر باشد و در دادگاه صالحه مشخص گردد که به نحوی به جرم پولشویی ارتباط ندارد باید به مالک آن مسترد شود».

علی اردشیرلاریجانی
حضار 216 نفر، نمایندگان محترم نظر خودشان را اعلام بفرمایند. دولت موافق است و کمیسیون مخالف است. برای پیشنهاد رفع ابهام است، دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. (قاضیزادههاشمی ـ آقای دکتر! این شاید اینطور اصلاح بشود که «بدون اطلاع مالک استفاده شده است» منظور این هست؟) بله، بدون اطلاع. (قاضیزادههاشمی ـ «در دادگاه صالحه مشخص گردد که بدون اطلاع مالک استفاده شده است به مالک آن مسترد میگردد») پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
اصل ماده را به رأی میگذاریم. ماده (10) را به رأی میگذاریم. اصلاح را قبلاً خواندند. اصلاح را بخوانید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! به این ترتیب اصلاح میشود: «اصل مال و درآمد و عواید حاصل از ارتکاب جرم منشأ و جرم پولشویی (و اگر موجود نباشد مثل یا قیمت آن)، مرتکبین جرم پولشویی مصادره میگردد و همچنین چنانچه جمع اموال، درآمد و عواید مذکور تا (10) میلیارد ریال باشد به حبس تعزیری درجه پنج و ارقام بیشتر از آن به حبس تعزیری درجه چهار در هر دو مورد علاوه برای مجازات قبل به جزای نقدی معادل وجوه یا ارزش مالی که مورد پولشویی واقع گردیده محکوم میشوند».

علی اردشیرلاریجانی
تبصرههایش را هم جمع میکند، حضار 213 نفر، ماده (10) و تبصرههای آن را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم نظر خودشان را اعلام بفرمایند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (11) را بخوانید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 11 ـ متن زیر جایگزین ماده (11) قانون میگردد:
«ماده 11 ـ شعبی از دادگاههای عمومی در تهران و در صورت نیاز در مراکز استانها به امر رسیدگی به جرم پولشویی و جرائم مرتبط اختصاص مییابد. اختصاصی بودن شعبه مانع رسیدگی به سایر جرائم نمیباشد.
تبصره ـ در مواردی که مرتکب جرم پولشویی از مقامات موضوع مواد (307) و (308) قانون آیین دادرسی کیفری و مرتکب جرم منشأ شخصی غیر از مقامات مذکور باشد، به جرم پولشویی حسب مورد در دادگاههای کیفری تهران یا مرکز استان رسیدگی میشود». آقای دکتر! اینجا هم پیشنهاد داریم.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
جناب آقای قاضیپور مخالف هستند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام مجدد و خیرمقدم به اعضای شورای بخش مرکزی ارومیه در صحن علنی. همکاران! در قوانین گذشته در بحث شعبه خاص همکاران عزیز مخالفتهای شدیدی کردند. بحث رسوخ اطلاعات اگر یک شعبه مخصوص پروندههای خاص بشود آن شعبه دیگر محدود میشود، اجازه بدهید تمام شعبهها رسیدگی کنند. ما اصل (3) قانون اساسی داریم، قضات از همدیگر متمایز نیستند، تمام قضات عزیز محترمند، تمام قضات عزیز پاکدست هستند. لذا اگر شعبه خاصی را منظور کنیم حتماً جناب آقای کاظمی نماینده محترم ملایر دوست عزیز بنده اذعان خواهند کرد که این مشکلاتی در دادرسی به وجود خواهد آورد. بایگانیشان مشخص خواهد شد، احکام وحدت رویه خواهند داشت، در نتیجه ممکن است قاضی محترم آدم رئوفی باشد همه حداقل مجازاتها را قرار بدهند. اگر اینها در شعبههای مختلف رسیدگی بشود دقیقاً حساسیت بیشتر خواهد شد و افرادی که میخواهند نفوذ کنند حتماً نمیتوانند نفوذ کنند چونکه معلوم نیست این پرونده در کدام شعبه میافتد، در نتیجه تمام قضات عزیز، تمام بازپرسان عزیز، تمام دادیاران عزیز خودشان را ذینفع میدانند، از حق و حقوق (80) میلیون ایران اسلامی، مردم تحت پوشش بهزیستی کمیته امداد حمایت میکنند، یقیناً احکام با اشد مجازات خواهند داشت تا با خاطیان شبکههای جاسوسی و پولشویی به وجود خواهد آمد، لذا انتظار داریم به این بند هم رأی ندهید تا تمام شعبهها بشود. هیچ قاضی قاضیتر از قاضی دیگری نیست، چنانکه هیچ نمایندهای نمایندهتر از نماینده دیگر نیست. آقای دکتر لاریجانی یک رأی دارد شما هم یک رأی دارید، لذا انتظار داریم به تمام قضات عزیز زحمتکش قوه قضائیه احترام خاصی قائل بشویم، همه آنها را ذینفع بدانیم تا بتوانند با اشد مجازات برخورد کنند، از آقای نوروزی سخنگوی محترم کمیسیون هم تشکر میکنم که بحث را باز میکنند و در شرح مذاکرات اشد مجازات قید میشود. امیدوارم همکاران عزیز این قانون برای حفظ نظام، پایههای نظام، ارزش پول ملی ایران به کار گرفته شود. ثواب این عاید شما بشود، با متخلفین، شبکههای جاسوسی، کسانی که با کشورهای بیگانه به خصوص صرافیهای کشورهای همسایه ارتباط دارند با اشد مجازات برخورد کنیم تا بتوانیم پول ایرانی را حفظ کنیم. به عشق امام حسین، یا حسین.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، موافق را بفرمایید.

غلامرضا کاتب
موافق جناب آقای برزگر بفرمایید. جناب آقای رئیس! آقای محبینیا و همکارها اخطار هم دارند.

شهروز برزگر کلشانی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام و عرض ادب خدمت هیأترئیسه محترم، همکاران گرامی و مردم شریف ایران. من تشکر میکنم و از مخالفت آقای قاضیپور تعجب میکنم که یکی از بندها و مادههای بسیار مهم همین ماده (11) هست، هم از نظر زمانی و هم از نظر تخصصی و بهاضافه اهمیت موضوع. وقتی یک دادگاه ویژه برای پولشویی در نظر گرفته میشود قاضی محترم براساس علم و تخصصی که دارد قطع به یقین در حکم خودش به نحو احسن قضاوت خواهد کرد و همچنین با اهمیتی که برای موضوع داده میشود هم در خود تهران و در صورت نیاز در مراکز استانها هم این دادگاه ویژه در نظر گرفته میشود. پرداختن به آن موضوع ماده (11) در واقع مکمل مادههای قبلی هم هست و اگر یک دادگاه ویژه برای قضیه و امر پولشویی در نظر گرفته بشود قطع به یقین در صورت مثلاً فاش اطلاعات و همچنین جمعآوری اطلاعات مشخص است که با چه افراد و چه اشخاصی طرف هستیم و در عین حال ما در روش و رویه کشورهای پیشرفتهای که درخصوص پولشویی قدم برداشتند استفاده کردیم. من از دوستان خواهش میکنم به این ماده هم مثل مواد قبلی رأی مثبت بدهند.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
جناب آقای رئیس! آقای محبینیا تذکر دارند، اجازه میدهید؟

علی اردشیرلاریجانی
دولت و کمیسیون هم موافق هستند. آقای محبینیا بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! آقایان: محبینیا و حضرتپور یک رفع ابهام داده بودند.

علی اردشیرلاریجانی
آقای محبینیا! رفع ابهام شما درست است حالا مطلبتان را بفرمایید.

جهان بخش محبی نیا
آقای دکتر! رفع ابهام را آقای حضرتپور مطرح میفرمایند، اجازه طرح تذکر میفرمایید؟

علی اردشیرلاریجانی
اگر راجع به این موضوع هست بفرمایید. رفع ابهام را حل میکنیم چون آن دادگاههای اختصاصی را باید آنجا تخصصی بنویسند.

جهان بخش محبی نیا
اگر قابل حل است دیگر هیچی.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، این کلمه آخر «اختصاصی بودن شعبه» را باید بنویسید «تخصصی بودن شعبه» این اصلاح بشود. (سلیمی ـ اخطار دارم) راجع به همین موضوع است؟ بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای علیرضا سلیمی اخطار دارند.

علیرضا سلیمی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! اخطار اصل (158) دارم. (رئیس ـ وظایف رئیس قوه قضائیه) بله، آقای رئیس ببینید! این بحث تهیه لوایح قضائی باید توسط ریاست محترم قوه قضائیه باشد. اصلاً ماهیت این لوایح مثل همین لایحه پولشویی اینها قضائی هستند حالا کاری ندارم (رئیس ـ بله، قبلاً فرموده بودید) اجازه بدهید! حالا در مورد این ماده؛ در مورد این ماده هم ببینید! اختصاص شعبه خاص و فلان و اینها از اختیارات قوه قضائیه است و الان این لایحه توسط آقای رئیسجمهور آمده. به نظر میرسد با فصل (11) قانون اساسی مغایرت دارد.

علی اردشیرلاریجانی
مغایر نیست قبلاً هم گفتید، متشکرم. قانون میگوید شما میتوانید شعب دادگاههای تخصصی بگذارید. حضار 212 نفر، ماده (11) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم نظر خودشان را اعلام بفرمایند. اصل ماده است. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

علی مطهری
آقای قاضیزاده! ادامه دستور قبلی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
در ادامه بررسی لایحه اصلاح قانون مبارزه با پولشویی ما الان باید ماده (12) را مطرح کنیم. اگر اجازه بدهید من قرائت کنم؟

علی مطهری

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 12 ـ متن زیر به عنوان ماده (13) به قانون الحاق میگردد:
ماده 13 ـ مجازات شروع به جرم، معاونت و شرکت در جرائم موضوع این قانون و مقررات راجع به تشدید و تخفیف مجازات، حسب مورد تابع قانون مجازات اسلامی است.
آقای دکتر! اینجا پیشنهادی نداریم.

علی مطهری

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 13 ـ متن زیر به عنوان ماده (14) به قانون الحاق میگردد:
ماده 14 ـ آییننامه اجرایی این قانون ظرف مدت سه ماه از تاریخ لازمالاجرا شدن این قانون توسط شورا تهیه میشود و پس از تأیید توسط رئیس قوه قضائیه به تصویب هیأت وزیران میرسد. آقای دکتر! اینجا پیشنهاد داریم.

علی مطهری
اینکه مطلب روشنی است، چه پیشنهادی است؟ اصرار دارید؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای قاضیپور و کمیسیون شوراها پیشنهاد دارند و این ترتیبات را که رئیس قوه و تصویب هیأت وزیران و اینها را میگویند توسط خود شورا به تصویب برسد.

غلامرضا کاتب
جناب آقای حاجی مخالف هستند، بفرمایید.

حسینعلی حاجی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای مطهری! من مخالفتم با ماده (12) است، ماده (13) را مخالفت ندارم، یک اخطار هم دارم وقت هم هست اگر اجازه بدهید (نایبرئیس ـ آقای حاجی! 12 را عبور کردیم) من اخطار داشتم الان هم اسم من اول هست، اگر اجازه بدهید بیان کنیم.

علی مطهری
ما عبور کردیم ماده (13) را خواندند، دیگر نمیتوانیم برگردیم.

غلامرضا کاتب
جناب آقای قاضیپور مخالف هستند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای مطهری! عرض ادب، خستهنباشید و خیرمقدم. پیشنهاد و مخالفت حقیر بر مبنای این است؛ چون این پولشویی شبکهای هست و به بحث امنیت ملی ارتباط دارد و باید تمام ارگانهای عزیز، قوه قضائیه، مجلس شورای اسلامی و قوه مجریه سهتایی با هم دست به یکی کنند با این شبکه فساد مبارزه کنند من پیشنهادی که داشتم این است؛ این مصوبات به تصویب شورای عالی امنیت ملی برسد. مخالفت من بر این مبنا است، چون دولت به تنهایی نمیتواند بدون ساز و کار شورای امنیت ملی به این جرم بزرگ، به این تخلفات بزرگ رسیدگی کند. اگر داشت الان اینقدر مشکل افت و سقوط ارزش پول ملی را نداشتیم، افزایش بیرویه دلار را نداشتیم. مصوبه شورای امنیت ملی بر سه قوه با نظارت رهبر فرزانه مقتدر نظام الزامی است، لذا مخالفت حقیر این است که به این رأی ندهیم برود به مصوبه شورای امنیت ملی برسد. به عشق امام حسین، یا حسین.

علی مطهری
پس پیشنهاد شما این است که به جای اینکه بعد از پیشنهاد شورا و تأیید رئیس قوه قضائیه به تصویب هیأت وزیران برسد به تصویب شورای عالی امنیت ملی برسد، مخالف دارد.

غلامرضا کاتب
آقای رئیس! مخالف صحبت کرد، ایشان مخالف بودند اما قبل از موافق جناب آقای سلیمی اخطار قانون اساسی دارند.

علی مطهری
اجازه بدهید موافق هم صحبت کنند.

غلامرضا کاتب
جناب آقای صباغیان موافق هستند، بفرمایید.

محمدرضا صباغیان بافقی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب خدمت نمایندگان محترم. در ارتباط با بحث قانون پولشویی طبیعتاً یک آییننامه اجرایی لازم دارد و باید توسط مراجع ذیصلاح تهیه بشود که در این ماده مشخص شده، منتها آقای مطهری! من یک پیشنهادی دارم، حالا آقای قاضیپور فرمودند که شورای امنیت ملی. پیشنهادم این است که چرا مجلس نباشد؟ چون به هر حال یک قراردادی است تقریباً بینالمللی و طبق اصل قانون اساسی اینها باید بیاید تمام در مجلس تصویب بشود.

علی مطهری
آقای صباغیان! شما به عنوان موافق این هستید.

محمدرضا صباغیان بافقی
من عرض کردم موافق هستم، منتها این پیشنهاد را هم دارم عرض میکنم که اگر در اینجا به مجلس ارسال بشود بهتر است، چرا؟ چونکه به هر حال یک قرارداد بینالمللی هست و وظیفه مجلس هست که در این قراردادها حتماً نظر داشته باشد و تصویب کند.

علی مطهری
حالا پیشنهاد جدیدی است ولی با این ماده شما موافق هستید.

غلامرضا کاتب
جناب آقای رئیس! جناب آقای سلیمی همچنان اصرار به اخطار قانون اساسی دارند.

علی مطهری

علیرضا سلیمی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! اخطار اصل (138) قانون اساسی را دارم. ببینید! در اصل (138) میگوید علاوه بر مواردی که هیأت وزیران یا وزیری مأمور تدوین آییننامه اجرایی قانون میشود هیأت وزیران حق دارد که آییننامهها را تصویب کند.
ما در این ماده تدوین آییننامه اجراییاش را به شورا واگذار کردیم که این با اصل (138) مغایرت دارد، مضافاً به اینکه من خواهش میکنم اینجا دقت بشود در ماده (4) همین قانونی که تصویب شد در تبصره (3) گفتیم «آییننامه اجرایی شوراهای فوقالذکر پس از تصویب هیأت وزیران» یعنی آنجا دیگر بحث قوه قضائیه را نیاوردیم، یعنی این واسطه را اینجا نیاوردیم. یعنی اینجا یک تهافتی هم وجود دارد، یعنی بین آن تبصره (3) ماده (4) و این ماده (13)، ماده (13) میگوید توسط این شورا تهیه بشود بعد برود قوه قضائیه بعد بیاید. یعنی اگر قوه قضائیه تأیید کرد بعد بیاید هیأت وزیران. در تبصره (3) یک چیزی متفاوت با این تصویب شد. بالاخره دوتا نکته اینجا هست، یکی این تهافت و تناقضی که در اینجا وجود دارد، دوم هم اینکه آییننامه اجرایی را این شورا تدوین و تهیه بکند، این هم با اصل (138) مغایرت دارد، خواهش میکنم نظر خودتان را محبت کنید. آقای رئیس! دوتا نکته بود که من خواهش میکنم هر دوتا نکته را محبت کنید توضیح بفرمایید استفاده کنیم.

علی مطهری
ببینید! در اصل (138) بحث تدوین آییننامههای اجرایی است که «علاوه بر مواردی که هیأت وزیران یا وزیری مأمور تدوین آییننامه اجرای قوانین میشود هیأت وزیران حق دارد برای انجام وظایف اداری و تأمین اجرای قوانین و تنظیم سازمان اداری به وضع تصویبنامه و آییننامه بپردازد». این به این معنی نیست که حالا مثلاً شورای عالی امنیت ملی نمیتواند تصویب بکند، اینجا بحث تدوین آییننامهها است که اختیاراتی به دولت داده. اما راجع به آن تبصره (3) ماده (4) که فرمودید.

علیرضا سلیمی
بحث تصویب نیست، ببینید! در قانون اساسی هم بحث تدوین آییننامه هست. بحث تصویب نیست، آقای رئیس! ما اینجا تدوین آییننامه را به آن شورا واگذار کردیم، در اصل (138) بحث تصویب، بحث جداگانهای است. ببینید! بحث تدوین آییننامه آنجا آمده نه تصویب، اینها کاملاً با هم متفاوت است. یعنی به صراحت در قانون اساسی تدوین آییننامه به عهده هیأت وزیران گذاشته شده نه شورا یا گروه یا هیأتی که خارج از هیأت وزیران است. به نظر میرسد که ظاهراً با این اصل قانون اساسی مغایرت دارد.

علی مطهری
آقای سلیمی ببینید! اثبات شیء نفی ماعدا نمیکند. اینجا اولاً میگوید «هیأت وزیران یا وزیری» یعنی یک وزارتخانه هم میتواند تدوین آییننامه بکند و بنابراین اگر در جایی مجلس به یک شورایی اجازه تدوین آییننامه بدهد این خلاف قانون اساسی نیست. به هر حال من منافاتی با قانون اساسی نمیبینم. در بند (3) ماده (4) این آییننامههای آن شورا است، یعنی آن شورا کارش را براساس یک آییننامهای انجام میدهد. میگوید که آن آییننامه به تصویب هیأت وزیران میرسد، ماده (13) این قانون میگوید آییننامه این قانون به تصویب هیأت وزیران میرسد و قبل از آن هم باید به تأیید رئیس قوه قضائیه برسد. بنابراین منافات ندارد، آنجا آییننامه کار آن شورا است، اینجا آییننامه این قانون است، خیلی ممنون. دولت نظری دارد؟ نظرتان را اعلام بفرمایید.

اسماعيل جليلي
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر! ماده (13) پیشنهاد کمیسیون محترم قضائی و حقوقی که الحاقی را ارائه کرده، یک فرآیندی را برای آییننامه اجرایی قانون که اتفاقاً مورد تأکید همه نمایندگان محترم در طول رسیدگی به این گزارش کمیسیون بوده هم در جلسات قبل و این جلسه مورد تأکید بوده که حتماً آییننامه فرآیند خودش را ضمن اینکه در بخش شورا طی میکند حتماً قوه قضائیه در مورد آن نظر بدهد و نهایتاً هیأت وزیران به عنوان تصویبکننده نهایی برای اجرایی شدن و تکلیفی که برای دستگاههای مختلف از اجرای آییننامههای این قانون مد نظر قرار میگیرد مورد توجه باشد. این اتفاق در ماده (14) افتاده و با رأی به این عملاً فرآیند تدوین آییننامه را در قالب پیشنهادی که کمیسیون محترم ارائه کردند مجلس و در عین حال شورای عالی و مجموعه هیأت وزیران و قوه قضائیه که در شورای عالی نفرات آنها حضور دارند و با پیشنهادات و نظراتی که ارائه میکنند آییننامه تدوین میشود فرآیند خود را برای نهایی شدن طی میکند و نهایتاً با ابلاغ هیأت وزیران اجرایی شدن آن را در دستگاههای متولی خواهیم داشت، آقای دکتر متشکرم.

علی مطهری
متشکریم، حضار 202 نفر، ماده (14) را به رأی میگذاریم، ماده (13) که در واقع الحاق به ماده (14) هست، یعنی به عنوان ماده (14) به قانون الحاق شده. لطف کنید رأی خودتان را اعلام بفرمایید. ماده (13) لایحه اصلاح قانون مبارزه با پولشویی را به رأی میگذاریم. آخرین ماده هست، لطف کنید نظر خود را اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون موافق هستند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
حضار 202 نفر، حالا بعضی موادی که پیشنهاد نداشت و صرفاً قرائت شد ما باید کل لایحه را رأی بگیریم. دوستان لطف کنید یک رأی کلی برای این لایحه میگیریم لطفاً همه شرکت بکنند که در واقع آن موادی که رأیگیری نشده را داریم به رأی میگذاریم. لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
5
اعلام وصول طرح استفساریه جزء (1) بند «الف» تبصره (12) قانون بودجه سال 1397 کل کشور با قید دوفوریت و تصویب فوریت آن

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! دوستان یک طرح دوفوریتی دادند، منتها آقای تاجگردون به ما قول دادند که اگر رأی بیاورد امروز بررسی کنند، با این شرط دارد مورد بحث قرار میگیرد و آقای امیرآبادی به عنوان نمایندگی درخواستکنندگان دوفوریت هم از بقیه دوستانی که در اولویت بودند ظاهراً رضایت کسب کردند. استفساریه جزء (1) بند «الف» تبصره (12) قانون بودجه سال 1397 کل کشور هست که آقای امیرآبادی به نمایندگی از طراحان و درخواستکنندگان فوریت موضوع را مطرح بفرمایند. جناب دکتر امیرآبادی بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب خدمت همه همکاران عزیز و ملت شریف. ابتدا جنایت رژیم صهیونیستی و آمریکاییها را در به شهادت رساندن و مجروح نمودن جمع کثیری از مردم مظلوم فلسطین محکوم میکنم و از دولتهای اسلامی میخواهم که انشاءالله از خواب غفلت بیدار شوند و به داد مردم مظلوم فلسطین برسند.
همکاران عزیز! نکتهای که به عنوان دوفوریت مطرح شده بحث استفساریهای است برای جزء (1) بند «الف» تبصره (12) قانون بودجه سال 97 کل کشور. شما کار بزرگی که در بودجه سال 97 انجام دادید و قانونی تصویب کردید هدف بر این بود افرادی که پایینترین طبقه دریافتکنندگان حقوق هستند، حقوق آنها در سال 97 بیشتر افزایش پیدا کند و طبقات بالاتر کمتر افزایش پیدا کند و به صورت پلکانی نزولی ما در این جزء تبصره (12) آوردیم و از دولت خواسته بودیم که افزایش حقوق را به صورت پلکانی نزولی و با در نظر گرفتن اقشار آسیبپذیر جامعه این را انجام بدهد و احکام حقوقی را صادر بکند و همچنین در بند دیگری از تبصره (12) ما آمدیم حقوق مقامات، نمایندگان مجلس، وزرا، سفرا، استانداران، معاونین استانداران، معاونین رئیسجمهور، رؤسای قوا را گفتیم حقوق اینها اضافه نشود و این اتفاق بزرگ را مجلس محترم و نمایندگان و همکاران عزیز رأی دادند و تصویب شد و امسال حقوق نمایندگان مجلس، وزرا و استانداران و بسیاری از مقامات افزایش پیدا نکرد تا دست دولت باز باشد بتواند به اقشار آسیبپذیر و کارمندان عزیز، فرهنگیان، آنهایی که حقوقشان پایین هست یک افزایش قابل توجهی را داشته باشد.
اما متأسفانه دولت در آییننامه اجرایی افزایش را بین (6) تا (12) درصد گرفت، یعنی اگر براساس قانون حداکثر حقوق هفت برابر حداقل حقوق باشد حدود (8) میلیون تومان آن کسی که بالاترین افزایش تا (6) درصد حدود (500) هزار تومان افزایش حقوق دارد و کمترین حقوق که حدود (1) میلیون و (200) هست با (12) درصد افزایش که دولت در آییننامه تصویب کرده (140) هزار تومان میشود. یعنی اصلاً منظور مجلس این نبود، منظور مجلس این بود حقوقی که برای پایینترین طبقه داده میشود اینها (20) درصد افزایش پیدا کند. حالا گفتند شما یک کلمه «حداکثری» آوردید ما از این استفاده کردیم اینگونه عمل کردیم.
بنابراین آنچه که مشخص است منظور نمایندگان این بوده که پایینترین طبقه (20) درصد افزایش پیدا کند. آن موقع کلی هم بحث شد و از این مصوبه مجلس بسیاری از کارکنان دولت، فرهنگیان و بخش اعظمی که حقوق آنها پایین هست هم خوشحال شدند و هم از این اقدام مناسب همکاران عزیز تقدیر کردند.
اما الان ما استفساریهای دادیم استفساریه ما این هست؛ سؤال کردیم که «آیا منظور از افزایش پلکانی نزولی حقوق مندرج در جزء (1) بند «الف» تبصره (12) قانون بودجه سال 97 کل کشور که طبقات پایینتر افزایش بیشتری برخوردار شوند» که این تا اینجا در داخل این قانون آمده. سؤال این است؛ «آیا میزان افزایش پایینترین طبقه همان (20) درصد» هست که پاسخ بلی است، یعنی ما پاسخمان این است که پایینترین طبقه (20) درصد افزایش پیدا کند.
حالا چرا دوفوریت دادیم؟ به جهت اینکه دولت اعلام کرده ظرف اردیبهشتماه احکام حقوقی را میخواهد صادر کند، ما برای اینکه در احکام حقوقی نظر قانونگذار و این قانونی که مجلس تصویب کرده حاکم بر احکام حقوق کارکنان دولت باشد این را دوفوریت دادیم، برادر عزیزم جناب آقای تاجگردون رئیس محترم کمیسیون برنامه و بودجه هم که به عنوان یکی از طراحان این طرح هستند فرمودند که با دوستان کمیسیون برنامه و بودجه امروز در جلسه صحبت میکنیم، در دستور قرار میدهیم و انشاءالله سعی میکنیم فردا هم به صحن بیاوریم که این دوفوریت سریع تصویب بشود و پس از نظر شورای محترم نگهبان که استفساریه است، چون ما براساس نظر تفسیری شورای محترم نگهبان نمیتوانستیم طرح بدهیم و قانون را اصلاح کنیم، استفساریه دادیم، استفساریه هم بار مالی ندارد، به جهت اینکه ما نمیگوییم آن میانگین (10) درصد بالا و پایین بشود، همان میانگین (10) درصدی که در قانون بودجه دولت به هزینههای حقوق و مزایای مستمر و غیرمستمر اضافه کرده همان (10) درصد هست، اما ما گفتیم کمترین حقوق (20) درصد اضافه بشود، بقیه آن براساس پلکانی نزولی انجام بشود. (فرهنگی ـ خیلی متشکرم) من خواهش میکنم دوستان به این دوفوریت رأی بدهند تا انشاءالله مشکل عزیزانی که حقوق کمتری میگیرند و الان هم کمتر به حقوق آنها اضافه شده بخشی از آنها انشاءالله حل بشود.

غلامرضا کاتب
متشکریم، جناب آقای احمدی مخالف هستند، بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی

فریدون احمدی
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام علیکم، من به احترام دوستان صحبت نمیکنم.

محمدحسین فرهنگی

علی مطهری
دوستان برای رأیگیری آماده بشوند.

غلامرضا کاتب
آقای قاضیپور تذکر دارند.

علی مطهری
آقای قاضیپور! راجع به همین موضوع است؟ بفرمایید.

نادر قاضی پور
تذکر قانون اساسی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای مطهری! تذکر من به هیأترئیسه مجلس است، ما قانون تصویب کردیم، اصل (3) میگوید «پیریزی اقتصاد صحیح و عادلانه بر طبق ضوابط اسلامی». همکاران ما در بودجه ساعتها، روزها، شب و روز برای معیشت مردم (نایبرئیس ـ آقای قاضیپور! اصل چندم را دارید تذکر میدهید؟) اصل (3)، بند (12) پیریزی اقتصاد صحیح و عادلانه طبق ضوابط و ماده (24) هم آییننامه داخلی. هم قانون اساسی، هم ماده (24) است. از حضرتعالی میخواهیم به عنوان نایبرئیس به این دولت در رابطه با معیشت مردم، کارمندان ضعیف جامعه، کارمندانی که شب و روز نظام را به این شکوفایی رساندند رسیدگی بشود. والسلام

علی مطهری
آقای قاضیپور ببینید! تذکر شما در واقع به دولت بود که دولت هم در واقع خلاف قانون عمل نکرده، منتها توقع مجلس این بود که بهتر از این آییننامه را بنویسند که حالا داریم در یک استفساریه منظور مجلس را مشخص میکنیم، به هر حال خیلی ممنون.
حضار 213 نفر، دوستان رأی خودتان را اعلام بفرمایید. طرح دوفوریتی استفساریه جزء (1) بند «الف» تبصره (12) را به رأی میگذاریم. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. دوسوم رأی میخواهیم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. با رأی بالایی هم تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! خواهش میکنیم چون ما فقط فردا را وقت داریم کمیسیون حتماً گزارش این را امروز به ما بدهد تا فردا در دستور بگذاریم.

علی مطهری
طبق آییننامه باید حداکثر بعد از (72) ساعت به صحن مجلس بیاید که قاعدتاً فردا میتوانند این را به صحن مجلس بیاورند.

محمد علی وکیلی
آقای دکتر! اجازه میدهید میهمانان را بخوانم؟

علی مطهری

محمد علی وکیلی
بسم الله الرحمن الرحیم
میهمانان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ جمعی از دانشجویان رشته حقوق دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر استان تهران میهمانان مجمع نمایندگان تهران هستند.
ـ جمعی از جوانان شهرستان لاهیجان استان گیلان میهمانان جناب آقای دکتر نیکفر نماینده محترم لاهیجان و سیاهکل هستند.
ـ جمعی از خبرنگاران و اصحاب رسانه شهرستان ممسنی استان فارس میهمانان جناب آقای دکتر گودرزی نماینده محترم ممسنی و رستم هستند.
ـ جمعی از دهیاران، اعضای شورای اسلامی، فعالین دفتر ارتباطات مردمی و بخشدار محترم مرکزی ارومیه از استان آذربایجانغربی میهمانان جناب آقایان: قاضیپور، بهادری و حضرتپور نمایندگان محترم ارومیه هستند.
ـ جمعی از دانشجویان رشته علوم ارتباطات دانشگاه علامهطباطبائی استان تهران میهمانان مجمع محترم نمایندگان تهران هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه دخترانه ندای آزادی از منطقه (7) تهران میهمانان مجمع نمایندگان تهران هستند.
ـ جمعی از دانشجویان رشته حقوق دانشگاه پیامنور مرکز سنندج استان کردستان میهمانان جناب آقای سیداحسن علوی نماینده محترم سنندج، دیواندره و کامیاران هستند.
ـ جمعی از دانشجویان رشته حقوق دانشگاه آزاد اسلامی شهرستان مهاباد استان آذربایجانغربی میهمانان جناب آقای محمودزاده نماینده محترم مهاباد هستند که خدمت عزیزان خوشآمد عرض میکنیم.
6
اعلام وصول (1) فقره لایحه

محمد علی وکیلی
یک فقره لایحه دولت به صورت عادی اعلام وصول میشود. لایحه مالیات بر درآمد و دارایی فعالان اقتصادی در مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی است، بفرمایید.
7
ناطقین جلسه آقایان: جبار کوچکینژادارمساداتی، امیر خجسته، رضا انصاری، یحیی کمالیپور و خانم پروانه سلحشوری

علی مطهری
ناطقان را اعلام بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای جبار کوچکینژادارمساداتی نماینده محترم رشت.
ـ آقای امیر خجسته نماینده محترم همدان و فامنین.
ـ آقای رضا انصاری نماینده محترم داراب و زریندشت.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ سرکار خانم پروانه سلحشوری نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس.
ـ آقای یحیی کمالیپور نماینده محترم جیرفت و عنبرآباد.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
ناطق اول جلسه علنی امروز جناب آقای مهندس جبار کوچکینژاد نماینده محترم رشت هستند، بفرمایید.

جبار کوچکی نژاد ارم ساداتی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
یاد و خاطره شهدا و امام شهیدان را گرامی میداریم. در سالی که به نام حمایت از کالای ایرانی نامگذاری شده همه مسئولین و مردم باید تلاش کنند تا با صرفهجویی و کیفیتبخشی به اقتصاد ملی کمک کنند. تنها با مردمی کردن اقتصاد میتوانیم بر مشکلات اقتصادی فائق بشویم. مردمی که با دست خالی انقلاب اسلامی را به پیروزی رساندند و جنگ را مدیریت کردند و (40) سال همه ترفندهای دشمن را نقش بر آب کردهاند اینها میتوانند بر مشکلات اقتصادی فائق بشوند و به جای تکیه بر عوامل استکبار به خداوند تکیه کرده و از مردم کمک بگیریم تا پیروز شویم.
امروز واردات بیرویه قاچاق کالا، رکود از عمده مشکلات کشور است که همه با هم باید برای رفع آن واقعاً تلاش کنیم و با قولهای بیثمر و حرفهای بدون عمل اعتماد مردمی را کمرنگ نکنیم. آنهایی که قبلاً در مسند قدرت بودند و دولت را اداره میکردند و امروز در زمین دشمن بازی میکنند و شعار قانونگرایی میدهند، همانهایی که در زمان مدیریت خود به هیچ قانونی پایبند نبودند و همچنان به افکار انحرافی خود ادامه میدهند بدانند یقیناً از طرف مردم سیلی خواهند خورد و به مسئولین امنیتی تذکر میدهم که جلوی اینگونه افراد را بگیرند و قوه قضائیه وارد عمل شود. به آقایان تذکر میدهم که از گروه فرقان و منافقین درس بگیرند و راه آنها را ادامه ندهند.
اما آنهایی که از تریبونهای رسمی مجلس، از تریبونهای رسمی کشور و در این مجلس بحث رفع حصر را مطرح میکنند؛ انصاف داشته باشید، چطور از کسانی دفاع میکنید که نظام را به پرتگاه بردند، خون مردم بیگناه و متدین را ریختند، اموال مردم را به تاراج بردند و به مقدسات ما توهین کردند و شرایط را برای نفوذ دشمن جهت براندازی نظام آماده کردند؟ آیا وظیفه شما این نیست که به آنها تذکر دهید تا از نظام و مردم عذرخواهی بکنند؟ عجب است که آقایان میخواهند مردم انقلابی و متدین بروند و از آنها به خاطر خیانتشان عذرخواهی کنند.
آقایانی که با رأی همین مردم به مجلس راه پیدا کردید! به پایبندی به قانون اساسی ایران قسم خوردید. آیا نمیدانید نادیده گرفتن خون پاک شهدا و مظلومین خیانت به مردم است؟ چه شده است که به جای حمایت از مردم و ارزشها از فتنهگران حمایت میکنید؟ شما نماینده مردم هستید یا نماینده فتنهگران؟
آقایانی که برجام را به طلا میگیرید و مقدس میشمارید و میگویید این سند افتخار ما است، مگر نمیگفتید اگر برجام تصویب نشود، هر روز (100) میلیون دلار ضرر میکنیم؟ مگر نمیگفتید با چشم بینا مسیر تدوین برجام طی شده است؟ چطور چشمهای بینا گذشته ننگین دشمن همیشگی و بدعهدی به ایران اسلامی و مردمانش را ندید؟ این نتیجه برد ـ برد در برجام بود؟ باید ببینیم که از قلب راکتور هستهای اراک و سانتریفیوژهای خاموششده چه کسی منفعت و سود برد، به چه علت پشت پردهها احترام ساختگی برای دشمن ایجاد میکنید؟ سردمداران آمریکا خون مردم ما را در شیشه کردهاند، بروید ببینید اوضاع اقتصادی مردم مظلوم ما در چه وضعیتی است. به آمار ساختگی توجه نکنید، نتیجه تحریمهای سردمداران خبیث آمریکا است. مردم ما خودشان هم از این سیاستهای آغشته به خون بیگناهان خسته شدهاند و در وحشت و خفقان به سر میبرند.
ما میگوییم مرگ بر آمریکا به خاطر حرص و طمع، آرامش مردم ما و خودشان را گرفتهاند. حرف حساب شما چیست، به چه میخندید؟ به سفره خالی کارگران، به جیب خالی پدرانی که هزینه تحصیل فرزندان خودشان را ندارند؟ منتظرید چه کسی این مشکلات را حل کند؟ مگر مجلس موظف به رفع مشکلات مردم نیست؟ چطور با سکوت خود از بانی عزا و مشکلات مردم حمایت میکنید؟ آیا قسم نخوردید که با استکبار مبارزه کنید؟ یقیناً آمریکا همینطور تفکر را دوست دارد. مگر مقام معظم رهبری به تکرار تذکر ندادند به اینان اطمینان نیست؟ چرا کرنشکنان به سمت دشمن ملتها رفتید؟ مگر شرط ایشان این نبود که از رئیسجمهور وقت آمریکا امضاء بگیرید و قدم به قدم برجام را اجرا کنند؟ چرا اقتدار ملی را بتون کردید؟ مگر در ماده (3) برجام قانون وضع نکردید که اگر یکی از این کشورها از برجام خارج شد ما هم از برجام خارج بشویم؟ چرا از آتش زدن برجام آشفته شدید؟ آنقدر که شما نگران شدید، سران استکبار نگران نشدند. چرا از اینها سوژه درست کردید؟ آتشی که آنها به زندگی و آرامش مردم ما انداختند، نمیبینید؟ شما مردم فلسطین را نمیبینید، شما مردم مظلوم یمن را نمیبینید؟ قطعاً آتش زدن برجام یک اقدام انقلابی است و مورد حمایت مردم انقلابی ما است.
ملت شریف و بزرگ ایران! قطعاً حافظه شما خیانت آمریکا را به یاد میآورد، چرا تعدادی از کسانی که به مسند قدرت نشستهاند چراغ سبز نشان میدهند؟ مگر همین آمریکای جنایتکار پرواز مسافربری (665) ایرانایر را که مسافران آن خانواده و فرزندان ما بودند ساقط نکرد؟ یادمان رفته خلیج فارس را خلیج خون ایرانی کرد؟ مگر طی چندین دهه مداوم خطوطهای زیادی را شکل ندادند؟ مگر پول و سرمایه ملت را مصادره نمیکنند؟ مگر معاون رئیسجمهور در همین جلسه غیرعلنی نگفت بخشی از بازار ارز توطئه آمریکا است؟ مگر داعش، منافقین و بسیاری از جنایتکاران مورد حمایت آمریکاییها نیستند؟
آقای رئیسجمهور! شما که گفتید کدخدا یعنی آمریکا را ببینیم، مذاکره با اروپا فایده ندارد. آیا توانستید با امتیاز دادن با کدخدا کنار بیایید؟ هنوز باور نمیکنید آنها دنبال ساقط کردن نظام جمهوری اسلامی هستند؟ آقای رئیسجمهور! چرا به فردی که باعث نابسامانی ارز، تحریک مالباختگان به خیابانها، دروغ گفتن به مجلس یعنی رئیس کل بانک مرکزی چرا ایشان را که عامل این کارها شده، عزلش نمیکنید؟ چرا دهها میلیارد دلار از کشور در همین ماهها خارج شد، بررسی نمیکنید؟ من از هیأترئیسه مجلس سؤال میکنم؛ آیا طرح دوفوریتی برجام مهم هست یا (FATF) که دنبال اهداف آمریکا و (فرهنگی ـ خیلی ممنون) پسابرجام هست؟ آیا طرح فوریتی اعاده اموال نامشروع و ناحقی که بعد از انقلاب جمع کردند مهم هست یا (FATF)؟ آیا دعوا سر تلگرام و مسائل اینچنینی مهم است یا به داد مردم رسیدن؟ از مقام معظم رهبری تشکر میکنم که با حضور خود در یکی از مراکز دانشگاه فرهنگیان این پیام را به مجلس، دولت، قوه قضائیه و همه مردم ایران داد که سعادت کشور در دست معلمین هست و توجه به آموزش و پرورش جزء واجبات است و با توجه به (نایبرئیس ـ خیلی متشکرم) مشکلاتی که فرهنگیان ما دارند انتظار داریم که مجلس یک اقدام قانونی انجام بدهد.

علی مطهری
متشکرم، ناطق بعدی را بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
ناطق بعدی جلسه علنی امروز جنای آقای امیر خجسته نماینده محترم همدان و فامنین هستند، بفرمایید.

امیر خجسته
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«حسبنا الله و نعم الوکیل نعم المولی و نعم النصیر»
عرض سلام، ادب و احترام خدمت مردم شریف ایران و شما نمایندگان عزیز و عرض خداقوت به همه شما. با درود و سلام و صلوات بر ارواح طیبه شهدا بحث اول من در رابطه با انتقال سفارت آمریکا به قدس شریف است. این انتقال تجاوزی فاحش به قوانین بینالمللی است، مسأله قدس و فلسطین مسأله اول مسلمین است و امروز مسلمین و همه کسانی که نسبت به بشریت و قدس حساسیت دارند، این تجاوز را محکوم میکنند.
بحث دوم در رابطه با هفته معلم و انتظارات معلمان است، این انتظارات باید گفته شود. همه ما بین معلمین بودیم و انتظاراتشان را مطرح کردند. از وعده و وعید و سخنرانی و مواردی که فایدهای برای فرهنگیان ندارد باید پرهیز کنیم و انتظارات فرهنگیان را طبق قانون باید عملیاتی کنیم. انتظار اول فرهنگیان بحث همسانسازی است، همسانسازی و نظام هماهنگ چه شد؟ چرا تصویب میکنیم عمل نمیکنیم؟ چرا نظارت نمیکنیم؟ فرهنگیان اعلام میکنند آقا! این همسانسازی و نظام هماهنگی که میگویید در سطح تریبونها و در سطح مذاکرات است؟ پس این فرهنگیان باید چکار کنند؟ چه کسانی باید به داد فرهنگیان برسند؟ در هفته معلم شأن معلم رعایت نشد، هفتهای بسیار ضعیف و در هفته معلم، معلم نمونه مشخص نشد چون توجهی نبود. آقای وزیر! به معلم و هفته معلم و شأن معلم و جایگاه معلم توجه کنید و دولت محترم، مجلس! بحث همسانسازی را که تصویب کردیم نظارت کنیم، عملیاتی کنند.
مطالبات فرهنگیان؛ اضافهکار، حقالتدریس، مأموریت، امتحانات چرا عملی نمیشود؟ اگر نیست چرا برای وزارتخانههای دیگر هست؟ حق فرهنگیان را باید ادا کرد. پاداش پایانخدمت فرهنگیان، این پاداش پایانخدمت ماهها میگذرد بعداً سالها میگذرد. خواندید که پاداش پایانخدمت در بعضی از ادارات، وزارتخانهها صدها میلیون، بعضاً میلیارد، ولی برای فرهنگی با (50)، (60) میلیون تومان ماهها باید در انتظار باشد. چرا عملی نمیشود؟
آقای وزیر! بحث پاداش پایانخدمت فرهنگیان را عملیاتی کنید. میگویند زیادند. زیادند، زیادی که نیستند. این تبعیض فاحشی است که ما در حقوق فرهنگیان نسبت به وزارتخانههای دیگر داریم میبینیم، با همان مدرک و با همان دانشگاه میبینیم که فرهنگی (2)، (5/2)، (3) تومان میگیرد، در سایر وزارتخانهها و بعضی وزارتخانهها (12)، (10) تومان میگیرند. دوستان عزیز! این تبعیض فاحش برای فرهنگیان قابل قبول نیست، نمیپذیرند. اگر هست برای همه، اگر نیست برای هیچکس.
افزایش حقوق سال 97؛ دو ماه است از سال میگذرد سرگردانند، احکام اصلاح نشده، ادارهکل هم میگویند مبهم است ما نمیدانیم باید چکار بکنیم. آقای نوبخت عزیز! قانون تصویب شده، قانون را اجرا کنید. چرا میگویید (6) تا (10) درصد؟ قانون صراحت دارد تا (20) درصد. این را عملیاتی کنید، دو ماه از سال میگذرد یک حالت ابهام و سرگردانی در بین جامعه فرهنگی و کارکنان دولت و بازنشستگان هست، بازنشستگانی که امروز زیر سختترین فشارها هستند و استخوانهای آنها دارد در رابطه با مسائل اقتصادی خرد میشود. فرهنگیان میگویند این همسانسازی چه شد؟ همسانسازی بین بازنشستگان و شاغلین. آقای وزیر! اینها را عملیاتی کنید.
چرا مدرک فرهنگیان را عملی و اجرایی نمیکنید؟ چرا میگویید مدرک دوم قابل اجرا نیست؟ این چه منطقی است که دارد حاکم میشود، در دنیا تشویق میکنند فرهنگی درس بخواند مدرک بگیرد اعمال کنند، ما میگوییم مدرک دوم را اعمال نمیکنیم. این خلاف است، این قابل قبول نیست، این را باید اصلاح کنید. آقای وزیر! فرهنگیان از این مسائل گلایهمندند. ادامه تحصیل را محدود میکنند و اجازه ادامه تحصیل نمیدهند، یا میگویند مدرک تو قابل قبول نیست، با هزینه خودشان دارند ادامه تحصیل میدهند، مدرکشان را قبول کنید. بیمه تکمیلی چقدر خاصیت دارد؟ آقای وزیر آموزش و پرورش! بیمه تکمیلی بیخاصیت شده، اثری ندارد، به داد فرهنگیان برسیم. امروز این انتظارات فرهنگیان را ما تذکر دادهایم، فردا به صورت سؤال مطرح خواهد شد، انتظار من این است که وزیر محترم، دولت محترم به طور ویژه به فرهنگیان توجه کنند.
بحث دوم در رابطه با شعار سال، حمایت از تولید داخلی است. دوستان عزیز و سروران گرامی! میدانید که تولید داخلی و حمایت از تولید داخلی با قاچاق و مفاسد اجرایی نخواهد شد. اولین کاری که ما باید بکنیم مبارزه با مفاسد اقتصادی، قاچاق کالا و گمرکات است. امروز آمریکا به ما ضربه وارد نخواهد کرد، امروز در برجام اگر بایستیم و عزممان را جزم کنیم آسیب به کشور وارد نخواهد کرد. همان کدخدایی که میگفتیم اگر کدخدا را ببینیم همه حل است، اروپا رعیت است. امروز کدخدا عبور و خروج کرده. دیگر باید فکر اساسی داشته باشیم و تولید داخلی را عملی بکنیم، به آمریکا دیگر امید نیست، برجام تمام شد، مذاکرات انجام بشود، ولی ما برجامی نخواهیم داشت.
دوستان! من در رابطه با آمریکای داخلی که مفاسد اقتصادی و آسیب جدی وارد میکند و مثل موریانه پایههای نظام را میخورد میخواهم بحث کنم. مجلس باید بایستد. دوستان عزیز! ما در رابطه با (فرهنگی ـ آقای خجسته! وقت شما تمام شد) عذرخواهی میکنم، نشد من مطلب را بیان بکنم، فقط این انتظار را دارم؛ دوستان! مبارزه با مفاسد اقتصادی انتظار ما هست که مجلس سه فراکسیون قدرتمند دارد، شما را به خدا این فراکسیونها بحثهای حاشیهای را کنار بگذارند، سران فراکسیونها ورود پیدا بکنند و بحث مفاسد و سران مفاسد را بخواهیم، دولت را بخواهیم، مجلس و دولت عزمشان را در جهت مبارزه با مفاسد اقتصادی جزم کنند. (نایبرئیس ـ متشکرم) من در پایان از همه شما تشکر میکنم، خصوصاً آقای مطهری که در رابطه با مفاسد حقیقتاً هم عملاً هم لفظاً حمایت کرده. سران فراکسیونها و همه دوستان انشاءالله با قاطعیت برای مبارزه با مفاسد اقتصادی ورود پیدا کنند. امروز مفاسد اقتصادی «آمریکای داخلی» است، از این کانال ما آسیب میبینیم. والسلام علیکم و رحمه الله

محمدحسین فرهنگی
متشکریم، ناطق بعدی جناب آقای دکتر رضا انصاری نماینده محترم داراب و زریندشت هستند، بفرمایید.

رضا انصاری
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
اقدام گستاخانه رئیسجمهور آمریکا در انتقال سفارت کشورش به بیتالمقدس حکایت از توطئه صهیونیستی ـ آمریکایی دارد که هوشیاری بیش از پیش جهان اسلام را میطلبد. قطعاً این نوع رفتارها و به شهادت رساندن مردم مظلوم، مستکبران جهان را نزد افکار عمومی آزادیخواهان منفور و منفورتر خواهد کرد. رفتارهای اخیر رئیسجمهور آمریکا بیانگر این نکته مهم است که ساختارهای بینالمللی از جمله سازمان ملل و شورای امنیت فاقد اعتبار و کارآمدی لازم برای دفاع از صلح، امنیت و حقوق ملتها میباشد و عملاً آمریکاییها با نقض قطعنامهها و توافقنامههای بینالمللی از جمله قطعنامه (2231) که برجام ضمیمه آن میباشد مرگ قوانین و ساختارهای رسمی موجود بینالملل را اعلام کردند.
ملت شریف ایران، نمایندگان محترم! گرچه رفتار اروپاییها در روزهای اخیر برای زنده نگه داشتن برجام امیدبخش نبوده است ولی میبایست براساس رهنمودهای رهبر معظم انقلاب به دور از هرگونه رفتارهای احساسی و هیجانی به دستگاه دیپلماسی کشور اعتماد کنیم و به راهکارهای مبتنی بر خردورزی و عقلانیت جمعی پایبند باشیم و بپذیریم در شرایط فعلی انفعال و خودباختگی از یک طرف و رفتارهای هیجانی و احساسی کور از طرف دیگر به مثابه دو لبه یک قیچی میتواند عظمت و اقتدار نظام اسلامی ما را خدشهدار کند.
ملت بزرگ ایران! ظهور و بروز ابرچالشهای اقتصادی از جمله صندوقهای بازنشستگی، نظام ناکارآمد بانکی و بودجهریزی رشد اقتصادی پایین و بیکاری لجامگسیخته ریشه در دو ابرچالش بنیادیتر دارد. چالش اول چالش تضعیف سرمایه اجتماعی و چالش دوم چالش نظام برنامهریزی در کشور است. این چالشها موجب شده داراییهای فکری و سرمایه انسانی در کشور جایگاه واقعی نداشته باشند. توزیع منابعمان براساس رانت و بدون پشتوانه کارشناسی باشد، توسعه منطقهای ما نامتوازن و براساس لابیهای قدرت باشد، فساد در سیستم اداری روزافزون گردد و نتیجتاً نارضایتیها بیشتر شود.
برای برونرفت از این چالشها دو پیشنهاد دارم؛ یک، پیشنهاد اول شکلگیری نهاد توسعه ملی به عنوان مغزافزار نظام اداری کشور با هدف رسیدن به درک مشترک برای شناخت و حل مسائل کشور از طریق گفتوگوی ملی هوشمندانه. نمایندگان محترم! در نظام اداری کشور دستگاهها و نهادهای اجرایی به عنوان سختافزار و سازمان برنامه و بودجه به عنوان نرمافزار سیستم عمل میکنند و اندامواره نظام اداره کشور فاقد مغزافزار لازم برای ایجاد هوشمندی در سیستم میباشد و این باعث شده کشور فاقد نقشه راه و برنامه توسعه ملی منسجم و هدفمند برای آینده باشد و عملاً مدیریت نظام اداری کشور به سبک مدیریت آتشنشانی درآمده و خسارات جبرانناپذیری به منابع کشور وارد آوردهایم.
پیشنهاد دوم شکلگیری مجلس دوم در نظام سیاستگذاری و قانونگذاری کشور؛ نمایندگان محترم، همکاران عزیز! صادقانه باید اعتراف کنیم این مجلس، قوه مقننه به معنای حقیقی کلمه نمیباشد و عملاً آنگونه که بایسته و شایسته است در خدمت توسعه ملی قرار نگرفته و کارکرد مجلس عمدتاً از نوع شوراهای عالی شهرها و روستاهای کشور است. به جد معتقدم نیازمند یک مجلس دیگر به عنوان یک نهاد ملی قانونگذار هستیم، نهادی که انتخابات آن ملی باشد و افراد تشکیلدهنده آن از سوابق مدیریتی و دانش آکادمیک بالایی برخوردار باشند. پرواضح است نمایندهای که تمام وقت و همه دغدغه او حل کردن مسائل روستاها، بخشها و شهرها و سایر موضوعات جزئی حوزه انتخابیهاش باشد عملاً نمیتواند قانونگذار و نظارتکننده خوبی برای قوه مقننه کشور باشد.
نمایندگان محترم! بپذیریم شأن نظارت و قانونگذاری در این مجلس مخدوش شده، بپذیریم سرمایه اجتماعی مجلس نزد افکار عمومی تضعیف شده است. در این راستا پیشنهاد میکنم رئیس محترم مجلس به مرکز پژوهشها دستورات لازم برای بررسیهای دقیقتر و کارشناسانهتر برای پختهتر شدن این پیشنهادات ارائه دهد. باشد که بتوانیم راهی برای توسعه شتابانتر کشور فراهم آوریم.
در بخش پایانی سخنم تذکراتی به مسئولان اجرایی کشور راجع به حوزه انتخابیهام میدهم؛ اولین و اساسیترین مشکلی که این روزها اکثر نقاط محروم کشور در بخش درمان با آن مواجهند مشکل کمبود دارو در بیمارستانها در مناطق محروم است.
نمایندگان محترم! حتماً مطلع هستید که این روزها شرکتهای دارویی به بهانههای مختلف از تحویل دارو به بیمارستانها اجتناب میکنند و این موضوع مشکلات عدیدهای برای درمان بیماریهای حساس و خاص فراهم آورده است. از همینجا به وزیر محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تذکر میدهم که به این موضوع با جدیت بیشتری رسیدگی کنند (رنجبرزاده ـ تشکر، جمعبندی بفرمایید) از وزیر راه و شهرسازی میخواهم که زیرساختهای حمل و نقل در حوزه انتخابیه اینجانب برای حل شدن و تسریع در پروژههای آن تذکرات لازم به مدیران خودش در زیرمجموعه وزارت راه و شهرسازی بدهند. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای دکتر رضا انصاری نماینده محترم داراب به خاطر رعایت وقت تشکر میکنیم. ناطق اضطراری اول سرکارخانم دکتر پروانه سلحشوری نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس هستند، بفرمایید.

پروانه سلحشوری
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
آسایش دو گیتی تفسیر این دو حرف است
با دوستان مروت با دشمنان مدارا
روزهای حساسی را پشت سر میگذرانیم، توافق برجام که حاصل اهتمام کشورهای (1+5) در جهت صلح و نوعدوستی بوده است از طرف دولت آمریکا به طور یکجانبه نقض شده است. ترامپ که اکنون سمبل رواج خشونت، پیمانشکنی و عدم تعهد به توافقهای بینالمللی است روز گذشته نیز توسط رژیم صهیونیستی دست به نسلکشی فلسطینیان زده و آتش دیگری افروخته شد. روز گذشته اعمال تحریمها علیه ایران جدیتر شد، این تحریمها حکومت ایران و به ویژه مردم ایران را نشانه گرفتهاند. در اعمال تحریمها مردم ایران بیشترین ضرر را خواهند دید و کاسبان تحریم جان دوبارهای خواهند یافت. فراکسیون امید بیانیه و نظر خود را در مورد برجام و آتش زدن پرچم آمریکا به طور مبسوط در نطق آقای رحیمی ابراز داشته است.
اما مثلث سهگانه دشمنی با ایران بداند که تمدن پارسی و ایران در طی سالهای متمادی همواره مورد هجوم و طمع بیگانگان و دشمنان بوده است، اما ققنوسوار دوباره ایران سرفراز از خاک برآمده است و چه بیهوده است آنان که فکر میکنند میتوانند مردمی که از سالهای دیرین تا انقلاب اسلامی هزاران شهید فدای استقلال کشور کردهاند را شکست دهند. اکنون فشارهای بینالمللی بر کشور ما بسیار زیاد است، شرط لازم برای مقابله با تهدیدات موجود حفظ انسجام درونی و اعتماد بین مردم و حاکمیت است. متأسفانه فشارهای بیرونی از یک طرف و عدم اهتمام برای مقابله با نارضایتیهای درونی شرایط پیچیده و سختی را پیش روی کشور قرار داده است. امیدواریم با تدبیر رهبری به عنوان سکاندار اصلی اداره کشور موضوعات به گونهای مدیریت شود تا ملت دچار خسران نگردد. همچنین اهتمام ویژه سایر مسئولین در گذر از این پیچ تاریخی بسیار مهم است، بدین منظور پیشنهادات زیر برای کسب اعتماد و انسجام ملی ارائه میگردد؛
1 ـ رفع حصر و گشایش فضای سیاسی در شرایط کنونی کشور ضرورتی اجتنابناپذیر است و کمک به انسجام و اعتماد ملی خواهد کرد.
2 ـ اقشار آسیبپذیر در کشور این روزها در شرایط بسیار سخت و نگرانکنندهای به سر میبرند. اعتراضات این گروههای محترم به این شرایط نباید به خشونت، دستگیری و زندانی کردن آنها بینجامد. معلمان، بازنشستگان و کسانی که اموال خود را در مؤسسات مالی از دست دادهاند نیاز به درک شرایط و همدلی و کمک دارند، نه برخوردهای تند، خشن و امنیتی. اکنون گرفتار بحران عقلانیت در رفتار کنشگران هستیم و این منشأ تولید بحرانهای متعدد شده است. حرکتهای احساسی در آتش زدن پرچم و سند قانونی برجام مصداق بارز این رفتار احساسی است.
گرفتار عدم اجماع و بیتوافقی در اداره کشور هستیم. به روایات رسمی که آغشته به مسند است نمیتوان اعتماد کرد. زنان که نیمی از جامعه را تشکیل میدهند و جوانان دهه هفتاد و هشتاد ممکن است اکنون به مانند نسل ما فکر نکنند و همعقیده و همسلیقه ما نباشند. احترام به سلایق مختلف و باز کردن فضای عمومی و عدم سیاسی کردن موضوعات فرهنگی ـ اجتماعی به کاهش فاصله مردم و حاکمیت کمک خواهد کرد. مردم ثابت کردهاند همواره برای حفظ کشور تلاش میکنند و پاسخ بیگانگان را به صراحت دادهاند. مگر نه این است که حفظ نظام از اوجب واجبات است؟ حفظ نظام در سایه رضایت مردم و دوری از فساد رخ میدهد و پایان میدهم صحبتهایم را با حافظ زبان فارسی، فردوسی در روز فردوسی؛
چو ایران مباشد تن من مباد
بدین بوم و بر زنده یک تن مباد
دریغ است ایران که ویران شود
کنام پلنگان و شیران شود

علی مطهری

محمدحسین فرهنگی
بسیار متشکرم ناطق آخر جلسه امروز ما جناب آقای یحیی کمالیپور نماینده محترم جیرفت و عنبرآباد هستند، بفرمایید.

یحیی کمالی پور
نطق 5دقیقه ای
به نام خداوند لوح و قلم
حقیقتنگار وجود و عدم
خدایی که داننده رازهاست
نخستین سرآغاز آغازهاست
سخنم را با این بیان شروع میکنم که کشورمان این روزها بیشتر از هر چیزی به وحدت و انسجام نیاز دارد. تجربه سالها نشان داده است که هرجایی انسجام و همدلی بوده آنجا توفیق حاصل شده و هرجایی که تنش و اختلاف بوده است دشمن از همان مکان نفوذ و ما از همان موضع ضربه خوردهایم. متأسفانه این مهم در بیان و عمل مسئولین نظام مشاهده نمیشود و هر روز یکدیگر را به اموری متهم میکنند که نتیجهای برای کشور و مردم در بر نخواهد داشت. بیاییم یک بار برای همیشه محض رضای خدای متعال فارغ از جریانهای حزبی و سیاسی تلاش بکنیم که در کشمکشهای سیاسی برای اعتلای این نظام که برای آن بهای سنگینی دادهایم و امروز در مقابل خون شهدا، زجر جانبازان، صبر آزادگان و بردباری خانواده شهدا هریک مسئولیتی را به دوش میکشیم برای اعتلای عمومی کشورمان گامی اساسی، جدی و ماندگار برداریم. ما همه مسئولیم، اگر هیچ کاری از دستمان برنمیآید حداقل احساس مسئولیت بکنیم و آب به آسیاب ویرانشده دشمن نریزیم.
اما درخصوص برجام؛ در ماده (3) قانون مصوب مجلس و مصوبه شورای امنیت ملی که با درج شرایطی مطابق با اصل (167) قانون اساسی به تأیید رهبر معظم انقلاب رسیده و مبنای مشروعیت دولت در اجرای برجام آمده است، اگر هریک از کشورهای طرف مقابل تحریمها را برگرداند و تحریم جدیدی را اعمال نماید دولت موظف است علاوه بر اقدام متقابل اجرای تعهدات مربوط به برجام را متوقف کند. متأسفانه تاکنون هیچ یک از موارد ذکرشده مورد توجه دولت محترم قرار نگرفته است و با خروج آمریکا از برجام ستون فقرات برجام شکسته و همانگونه که مقامات اروپایی گفتهاند نمیتوانند در مقابل آمریکا مقاومت بکنند خوشبینی درخصوص اروپا هم دام دیگری در پیش پای ملت بزرگ ایران است و با توجه به بیانات همسان آمریکا و اروپا برای فشار آوردن به ایران تقسیم کار کردهاند که آمریکا فشار بیاورد و اروپا برای عقبنشینی کشور و ملت ایران با ما چانهزنی بکند. با توجه به فرصت پیش آمده بهترین زمان برای رهایی کشور و ملت از زنجیری است که بر روی پیشرفت کشور در علم و فناوری هستهای بسته شده است.
ضمن محکومیت اقدام آمریکا و صهیونیستها برای انتقال سفارت آمریکا به بیتالمقدس اعلام مینماییم که با انتقال یک ساختمان نمیتوانید حقوق و هویت یک ملت را از بین ببرید. فلسطین زنده است و تا پایان عمر رژیم صهیونیستی زنده خواهد ماند.
اما درخصوص حوزه انتخابیه اولین تذکر من به هیأترئیسه محترم مجلس در راستای بند (11) ماده (24) آییننامه داخلی مجلس است، چرا که عدم توجه به تذکرات نمایندگان، طرح سؤال، بیان مشکلات هیچ ضمانتاجرایی ندارد و وزرا تاکنون به هیچیک از نطقها، بیانات، تذکرات و سؤالات نمایندگان جامه عمل نپوشاندهاند. از مجلس محترم میخواهیم که ضمانتاجرایی را برای این موضوع تعیین بکند.
تذکر دوم من به مسئولین محترم سازمان برنامه و بودجه کشور است. هرساله چند ماه از وقت مجلس، دولت و نهادهای دیگر صرف تصویب بودجه میشود، اما در عمل از آن چیزی بیرون نمیآید. واقعیت این است؛ اگر قرار است بودجه تصویب بکنیم بعد اجرا نکنیم بگوییم پول نداریم این خیانت به آرمان مردم است و به مردم دروغ نگوییم.
تذکر من به وزیر جهادکشاورزی است، آقای وزیر! برای خرید تضمینی یعنی نابودی منابع دولت و زندگی کشاورزان، (40) سال است که همین درد و رنج تکرار میشود و تاکنون نتوانستهاید برای کشاورزی کشور کاری بکنید. این چه معنایی دارد که گوجه در تهران کیلویی (2000) تومان در جنوب کرمان (100) تومان؟ معنی این تعارض چیست؟
بیایید با تجمیع کلیه وامهای کشاورزی تا سقف (100) میلیون تومان کمکی به کشاورزان بکنید. بیایید با تخفیف جرایم تأخیر و سود وامهای کشاورزان اقدامی عاجل برای آنان انجام بدهید و بیایید دغدغه کشاورزان را در حوزههای مختلف برطرف بکنید. (نایبرئیس ـ متشکریم) هرچه ما فریاد میزنیم، داد میزنیم اما متأسفانه کسی این فریاد را نمیشنود و پایان صحبتهای من هم خطاب به وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت است.
آقای وزیر! این برای سومین بار است که به شما میگویم تا یک میلیون جمعیت جنوب استان کرمان به خیابانها نیامدهاند تعیین تکلیف بکنید و این را به عنوان وظیفه شرعی، قانونی اعلام کردهام و هر اتفاقی از این به بعد بیفتد به عهده وزیر (فرهنگی ـ وقت شما تمام شده است) محترم صنعت و مسئولین مربوطه خواهد بود.
خدایا چنان کن سرانجام کار
تو خشنود باشی و ما رستگار

علی مطهری
8
طرح سؤالهای آقای حسینعلی شهریاری نماینده زاهدان از آقای علی ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی

علی مطهری

محمد علی وکیلی
بسم الله الرحمن الرحیم
سؤال جناب آقای دکتر شهریاری نماینده محترم زاهدان از جناب آقای دکتر ربیعی وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی مطرح است. از سخنگوی محترم کمیسیون بهداشت و درمان جناب آقای دکتر یوسفی دعوت میکنیم برای قرائت گزارش کمیسیون به جایگاه تشریف بیاورند.

علی مطهری
اجازه بدهید، جناب آقای شهریاری! شما دو تا سؤال در اینجا دارید، ظاهراً خودتان هم تمایل دارید که در قالب یک سؤال مطرح بشود که وقت کمتری از مجلس بگیرد. ما از شما تشکر میکنیم. آقای یوسفی! شما گزارش هر دو سؤال را الان بخوانید. (کواکبیان ـ تذکر دارم) باشد برای بعد از سؤال، بفرمایید.

محمد علی وکیلی
در ظرف پنج دقیقه بفرمایید.

همایون یوسفی
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
دو مورد سؤال که از جانب جناب آقای دکتر شهریاری مطرح شده من خدمت نمایندگان محترم، همکاران گرامی عرض میکنم.
بسم الله الرحمن الرحیم
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم
با احترام، بازگشت به نامه شماره 82636/624 مورخ 3/12/1395 گزارش کمیسیون بهداشت و درمان درخصوص سؤال ملی جناب آقای حسینعلی شهریاری نماینده محترم زاهدان از جناب آقای دکتر ربیعی وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی به شرح ذیل ارسال میگردد.
رئیس کمیسیون بهداشت و درمان ـ علی نوبخت
گزارش کمیسیون بهداشت و درمان
خلاصه سؤال:
علت عدم اجرای مصوبه یکسانسازی دفترچههای بیمه درمانی در بودجه سال 1395 چیست؟
نتیجه بررسی: در اجرای ماده (209) آییننامه داخلی مجلس و در پاسخ به نامه شماره 82636/624 مورخ 3/12/1395 هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی به استحضار میرساند سؤال مذکور با حضور جناب آقای دکتر ربیعی وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی در جلسه مورخ 10/12/1395 کمیسیون مطرح گردید. در ابتدا سؤالکننده محترم در تبیین سؤال اعلام داشتند طبق بعضی بررسیهای انجامشده همپوشانی حدود (5) میلیون بیمهشده وجود دارد که طبق برآورد هزینهای بالغ بر (13) هزار میلیارد ریال در قانون بودجه سال 1395، آن وزارتخانه مکلف گردید حداکثر ظرف شش ماه نسبت به یکسانسازی دفترچهها اقدام نماید. زیرا طبق سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری خدمات بیمه پایه درمان باید یکسان باشد و بیمهها فقط در بیمههای تکمیلی حق رقابت داشته باشند.
در پاسخ وزیر محترم ضمن اعلام شرایط و محدودیتهای موجود جهت انجام این مهم فرصتی را برای عملیاتی شدن آن طلب نمودند که متأسفانه با وجود گذشت چندین ماه از آن جلسه تدبیر خاصی اتخاذ نگردید. سؤالکننده محترم در نهایت اعلام کردند از توضیحات وزیر محترم قانع نشدند و درخواست نمودند جهت رسیدگی به جلسه علنی ارجاع گردد. اعضای کمیسیون قلمروی سؤال را ملی تشخیص دادند، لذا مراتب جهت طرح در جلسه علنی تقدیم میگردد.
سؤال دوم را به شرح ذیل اعلام مینماید.
بسم الله الرحمن الرحیم
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم
با احترام، بازگشت به نامه شماره 82640/625 مورخ 3/12/1395 گزارش کمیسیون بهداشت و درمان درخصوص سؤال ملی جناب آقای حسینعلی شهریاری نماینده محترم زاهدان از جناب آقای دکتر ربیعی وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی به شرح ذیل ارسال میگردد.
رئیس کمیسیون بهداشت و درمان ـ علی نوبخت
گزارش کمیسیون بهداشت و درمان
خلاصه سؤال:
علت وجود تبعیض در هزینه بیمهشدههای تأمیناجتماعی چیست؟
نتیجه بررسی:
در اجرای ماده (209) آییننامه داخلی مجلس و در پاسخ به نامه شماره 82640/625 مورخ 3/12/1395 هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی به استحضار میرساند؛
سؤال مذکور با حضور جناب آقای دکتر ربیعی وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی در جلسه مورخ 10/12/1395 کمیسیون مطرح گردید. در ابتدا سؤالکننده محترم در تبیین سؤال اعلام داشتند بیمهشدههای تأمیناجتماعی در مراجعه به واحدهای تأمیناجتماعی هیچگونه فرانشیزی پرداخت نمیکنند. با وجود بیمارستانهای فوقتخصصی خوب در تهران و برخی کلانشهرها بیمهشدهها در این شهرها مشکلی ندارند، ولی در بسیاری از شهرستانها که نه بیمارستان تأمیناجتماعی و نه کلینیکی وجود دارد مراجعین تأمیناجتماعی باید به بیمارستانهای دولتی دیگر مراجعه کنند و فرانشیزی بپردازند که این تبعیض آشکار (فرهنگی ـ وقت شما تمام شده) و ظلمی در حق این بیمهشدهها میباشد. لذا برای رفع این تبعیض تأمیناجتماعی باید فرانشیز این عزیزان را بپردازد.
در پاسخ وزیر محترم ضمن قبول مشکل مطروحه فرصتی جهت حل و رفع این تبعیض خواستند، ولی متأسفانه با وجود گذشت چندین ماه از جلسه تدبیری اتخاذ نگردید. سؤالکننده محترم در نهایت اعلام کردند از توضیحات وزیر محترم قانع نشدهاند و درخواست نمودند سؤال جهت رسیدگی به جلسه علنی ارجاع گردد. اعضای کمیسیون قلمروی سؤال را ملی تشخیص دادند، لذا مراتب جهت طرح در جلسه علنی تقدیم میگردد.

علی مطهری
جناب آقای یوسفی متشکریم، جناب آقای وزیر بفرمایید.

محمد علی وکیلی
آقای دکتر ربیعی! شما (15) دقیقه فرصت دارید، ولی اگر در وقت صرفهجویی بشود آقای شهریاری هم انشاءالله در وقت صرفهجویی خواهند داشت.

علی مطهری
یعنی در واقع یک ربع فرصت دارید که هر دو سؤال را جواب بدهید، منتها در دو بخش میتوانید جواب بدهید، متشکرم.

علی ربیعی
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
ابتدا قبل از اینکه به سؤال جناب آقای دکتر شهریاری نماینده محترم مردم شریف زاهدان پاسخ بدهم بر خودم لازم میدانم که از طرف خودم و همکارانم به همه مسلمین جهان تسلیت بگویم. متأسفانه رئیسجمهور آمریکا از زمانی که بر قدرت نشسته با هر تصمیم خود عدهای در گوشه و کنار جهان به خاک و خون کشیده میشوند یا عدهای محروم میشوند یا تنشی جدید در جهان به وجود آمده. من به نوبه خودم به خاک و خون کشیده شدن بیش از (60) نفر و مجروح شدن حدود (2000) نفر هموطنان فلسطینی خودمان را تسلیت میگویم.
در مورد سؤال اول جناب آقای دکتر شهریاری من قبل از اینکه وارد سؤال بشوم مایل هستم این نکته را خدمت نماینده محترم و مجلس محترم عرض بکنم. سال 1395 به پیشنهاد خود وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در بودجه سال 1395 پیشبینی شد رفع همپوشانیها به طور قانونی اشاره بشود و محمل قانونی برای اجرای این امر پدید بیاید. این امر در سال 1395 ابلاغ شد، آییننامههای اجرایی آن حدود سه ماه طول کشید تا به وزارتخانه ابلاغ بشود.
در پایان سال 1395 بنا بر تصویب مجلس شورای اسلامی در قانون برنامه ششم مسئولیت این امر از وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به طور طبیعی و خودکار با تصمیم متخذه درخصوص انتقال سازمان بیمه سلامت منتفی شد، اما به لحاظ مسئولیت مشترکی که ما در این زمینه با سازمانهای بیمهگر متعدد داشتیم، هم اقداماتی که در این چند ماه صورت دادیم و هم اقداماتی که داریم به طور هماهنگ جلو میبریم من میخواهم خدمت نماینده محترم جناب آقای دکتر شهریاری عرض بکنم که اقدامات قابل توجهی صورت گرفته و در همان مدتزمان کمی که مسئولیت بر عهده اینجانب بوده زیرساختهای مناسبی پدید آمده. دستورالعمل رفع همپوشانی بیمهای و حذف دفترچههای مازاد سایر افراد و همچنین زیرساختهای فرآیند حذف دفترچه مازاد دارای بیش از یک دفترچه آماده شده و امروز براساس همان زیرساختها و تفاهمها کار دارد دنبال میشود. علاوه بر این یکپارچهسازی رویه سازمانهای بیمهگر پایه کشور هم در همان زمان ابلاغ شده.
ما این موضوع را در 7/10/95 عملیاتی کردیم، پایلوت آن را اجرا کردیم و در چند استان در چند ماه گذشته آن اجرا شد و به یک بخشنامه سراسری تبدیل شد و در همان زمان ابلاغ شد. خوشبختانه پایگاه اطلاعاتی رفاه ایرانیان که بستر مناسبی را برای این کار فراهم کرد امروز هم مورد استفاده سازمان محترم بیمه سلامت قرار دارد و با همکاری هم این پایگاه دارد کمک میکند.
من فقط میخواهم یک عددی را به شما بگویم و نگرانیها را هم از بابت رفع همپوشانی رفع بکنم؛ ما کلاً میزان همپوشانیهایمان درست است که عدد درشتی هست، اما اتلاف منابع در جایی صورت میگرفت که در آنجا مثلاً بیماریهای خاص بودند، یک تعداد دفترچه وجود داشت که اصلاً بیماران خاص آن وجود نداشتند. یک عدهای سوءاستفاده میکردند، ما در گام اول با همین پایگاه اطلاعاتی که ایجاد کردیم این دفترچهها را حذف کردیم، امکان سوءاستفاده را حذف کردیم، بقیه ماند. آمار به ما نشان میدهد که کارکنان دولت (8) درصد، سایر اقشار (2) درصد، روستاییان (62) درصد، بیمه همگانی (29) درصد همپوشانی داشتند.
من میخواهم خدمت جناب آقای دکتر شهریاری و نمایندگان محترم مجلس عرض بکنم این (62) درصد که بیشترین حجم همپوشانی هست متعلق به روستاییان هست. جنابعالی سالها رئیس کمیسیون بودید، مطلع هستید، جزء مطلعترین افراد در مجلس هستید. روستاییان سطح اول خود را از روستا میگیرند، سطح دو خدمات درمانی خود را میآیند از تأمیناجتماعی میگیرند. یک نفر وقتی بیمار میشود با دو دفترچه برای بیماری خودش نمیرود. ما برای اینکه روستاییان را حذف بکنیم به یکباره مسائل اجتماعی به وجود میآمد، همواره دلنگرانی شما عدالت بوده، یک مقداری روی روستاییان فشار وارد میشد که ما سطح یک یا سطح دو آنها را به یکباره حذف بکنیم بگوییم از یکجا بگیرید.
بنابراین برنامهای که ما در آن زمان پیشبینی کردیم و امروز هم سازمان بیمه سلامت متکفل اجرای آن برنامه و ما با آن همکاری میکنیم در حقیقت براساس آن برنامه هرکسی میخواهد دفترچه خود را عوض بکند دیگر یک دفترچه میشود. این از سال 1396 دارد اجرا میشود، چون مدتزمان دفترچه روستاییان و عشایر پنج سال است که یک خرده تأخیر هم به خاطر این است، یک خرده تأخیر هم به خاطر ملاحظات اجتماعی است که روستاییان ما آنچه که راحتتر هستند دارند بهره میبرند.
علیایحال براساس شواهد و مدارک موجود که من تقدیم حضرتعالی هم میکنم میخواهم به شما این اطمینان را بدهم که این امر دارد به خوبی اجرا میشود، در همین مورخ 9/96 هم سازمان بیمه سلامت که مسئولیت رفته به معاون من نامه نوشته و الحمدلله با تعامل خوب کارها دارد به پیش میرود، موارد همپوشان را به پایگاه اطلاعاتی ایرانیان داده میشود. اما دیگر مسئولیت در حقیقت به عهده سازمان بیمه سلامت هست که من فکر میکنم آنها هم به خوبی دارند این مسئولیت را الان دنبال میکنند.
بنابراین من به دو دلیل؛ یک، اینکه این مسئولیت چند ماه در اختیار من بوده و دوم اینکه این مسئولیت از اختیار من خارج شده و به اختیار وزارت محترم بهداشت، درمان رفته با هماهنگی خوبی که الان آنها هم دارند اجرا میکنند ما کمک میکنیم فکر میکنم این سؤال الان آنچه که مد نظر سؤالکننده محترم هست حاصل شده و به دست آمده.
در مورد تبعیض در هزینههای بیمه شده؛ جناب آقای شهریاری! من با شما هماهنگ هستم. من نظری خلاف شما ندارم، متأسفانه این رویه، رویهای بود که حدود (30) سال دارد اجرا میشود، ما به لحاظ قانون (10) درصد فرانشیز در مراکز خودمان نباید بگیریم، در سایر مراکز این گرفته میشود. چرا نتوانستیم اجرا بکنیم؟ البته من میخواهم خدمت شما عرض بکنم که این امر را ما در هیأتامنای تأمیناجتماعی تصویب کردیم، شاید در دومین جلسه هیأتامنای تأمیناجتماعی که من ریاست آن را بر عهده داشتم در دولت یازدهم بود ما در آنجا تصویب کردیم. در ششمین بند چهل و نهمین جلسه هیأتامنای تأمیناجتماعی به هیأتمدیره تأمیناجتماعی اجازه دادیم که با انعقاد قرارداد با بیمارستانهای دولتی و خصوصی امکان پرداخت فرانشیز را به وجود بیاورد.
جناب آقای شهریاری! اما مسألهای که رخ داد دو تا علت بود که به عقب رفت؛ یک، شما میدانید که هزینههای ما در سازمان تأمیناجتماعی در بخش درمان سیر صعودی به خودش گرفت. واقعاً دلم میخواست که ما یک نوع عدالت را دنبال بکنیم، این را فقط نمایندگان محترم بدانند که (9000) تخت کلاً در (50) سال ایجاد شد، (1000) تخت در چهار سال ایجاد شد. کلی از مراکز جدید را ما ایجاد کردیم، در استراتژی جدیدمان به طرف ایجاد عدالت رفتیم، در شهرهای حاشیه رفتیم، در خود استان سیستان و بلوچستان، در منطقه جنوب استان به اندازه دو برابر (40)، (50) سال گذشته ما در این دوران خدمات آنجا بردیم و همینطور در کل کشور. الان هم چون ساخت بیمارستان را ما از نهبیستوهفتم نمیتوانیم ببریم، ولی از محل سرمایهگذاری میبریم، باور کنید که هر هفته ما یک مرکز را الان داریم باز طراحی میکنیم جلو ببریم.
جنابعالی بیش از همه میدانید که من بیش از (27/9) در این سالها، روزی که من وزیر شدم (7000) میلیارد، امروز در سال 1397 بیش از (23)، (24) هزار میلیارد تومان من باید هزینه بکنم. الان باید (27/7) میآوردم، (27/9) آوردم، (2) درصد هم حتی بیشتر آوردیم. این به خاطر این است که منابع مالی لازم را ما نداریم از پیش به وزارت بهداشت بدهیم، او هم حق دارد. میگوید شما عقب هستید، من اگر (10) درصد فرانشیز را نگیرم این هم روی بدهی شما میآید، ما هم به خاطر اینکه به هر حال در این دوران این شکافی که بین درآمد ما و منابعی که درمان نیاز دارد به وجود آمده و به هر حال این یک واقعیتی است که من روز یکشنبه در کمیسیون محترم بهداشت با عدد، آمار و ارقام تقریباً نشان دادم شما ملاحظه میفرمایید که الان از این جهت ما آمادگی داریم، ما یک نوع تفاهمنامه را براساس این مصوبه به وزارت محترم بهداشت و درمان فرستادیم که براساس این تفاهمنامه این (10) درصد فرانشیز را ما خودمان متقبل بشویم، البته گفتیم مرحله به مرحله. اول از مستمریبگیرها شروع کردیم، امیدواریم که با آنها به تفاهم برسیم، آنها هم از جهت اینکه بدهی زیاد است باز دچار مشکل هستند.
به هر حال مسألهای که ما یک طرح اجتماعی بزرگ شروع کردیم همه ما دچار کسریهایی شدیم علتی بوده که آنها نگذاشتند ما این را به دقت اجرا کنیم، وگرنه در مورد بیعدالتی ما انواع بیعدالتیها را متأسفانه شاهد هستیم. در پوشش بیمهای استان سیستان و بلوچستان (33) درصد است. ما نگران این پوشش بیمهای هستیم، سرانه یک نفر در تهران از شهرداری و دولت (2) میلیون تومان است، در شهرهای بزرگ (600) هزار تومان است، روستاهای سیستان و بلوچستان میرسد صفر میشود. به هر حال ما خوشبختانه بحث عدالت منطقهای (فرهنگی ـ آقای دکتر! از وقت شما چهار دقیقه باقی مانده) من تشکر میکنم، فکر میکنم عرایض خودم را خدمت مجلس محترم و جناب آقای دکتر شهریاری معروض کردم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی مطهری
متشکریم، جناب آقای شهریاری بفرمایید.

حسینعلی شهریاری
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و خستهنباشید خدمت همکاران محترم و تشکر از جناب وزیر، ضمن عرض تسلیت به مسلمانان جهان در به خاک و خون کشیدن عزیزان ما در فلسطین اشغالی و اعلام تنفر از آمریکای جهانخوار. تشکر میکنم، مطالبی را جناب آقای وزیر مطرح فرمودند.
همانطور که اطلاع دارید به استناد تبصره (24) قانون بودجه سال 95 آخر سال 94 در کمیسیون تلفیق ما پیشنهاد دادیم که ظرف سه ماه همپوشانی این دفترچهها را از بین ببرند. آقای وزیر در آن جلسه گفتند سه ماه کم است، به ما شش ماه وقت بدهید. ما ماه هفتم، هشتم بود که در سال 95 از آقای وزیر سؤال کردیم که بالاخره این مصوبه قانونی به کجا رسید که تاریخ 3/12/95 متأسفانه به کمیسیون ارجاع شد و در کمیسیون قرار شد که این دو سؤال ما را آقای وزیر دو، سه ماه بعد بیایند توضیح بدهند که چه اقداماتی انجام دادند که متأسفانه از آن تاریخ به بعد دیگر حضور پیدا نکردند.
جناب دکتر مطهری! ساز و کار مجلس واقعاً ایراد دارد، اینکه سال 95 سؤال کنیم و سال 97 در صحن علنی مجلس بیاید. همانطور که خود آقای دکتر هم مطرح کردند در این مدت خیلی از قوانین ممکن است عوض و جابهجا بشود، که همین اتفاق هم واقعاً افتاد و در سال 97 ما سازمان بیمه خدمات درمانی را موظف کردیم که این کار را انجام بدهد.

علی مطهری
آقای شهریاری یک لحظه ببخشید. دوستان و همکاران! لطفاً اطراف آقای وزیر را خالی بکنید که ایشان بتوانند گوش بدهند. لطف کنید اطراف آقای وزیر را خالی کنید. آقای شهریاری بفرمایید.

حسینعلی شهریاری
این اتفاقات متأسفانه افتاد و اطلاعاتی هم که من از عزیزانمان در سازمان بیمه ایرانیان دارم متأسفانه به هر دلیلی همکاری لازم از طرف سازمانهای بیمهگر متأسفانه با سازمان بیمه ایرانیان انجام نمیشود که بتوانند این مشکل را برطرف کنند. همانطور که استحضار دارید حدود (4) میلیون و (700) هزار نفر ما همپوشانی داریم که طبق برآوردی که کارشناسان میکنند به ازای هر یک میلیون نفر (528) میلیارد تومان هزینه دارد که اگر ضرب در پنج بکنیم نزدیک (2600) میلیارد تومان هزینه این همپوشانی دفترچههایی است که دست افراد وجود دارد و این اتفاق هنوز متأسفانه نیفتاده.
یک اشکالی که آقای دکتر هم مطرح فرمودند؛ بعد از اینکه بیمه سلامت تشکیل شد و این خدماتی که انجام شد، فرانشیز برای بیمهشدگان شهری (6) درصد و روستاییان (3) درصد اتفاق افتاد اکثر روستاییان ما دفترچه بیمه خدمات روستایی و از بیمه سلامت ایرانیان گرفتند و فرانشیزی که باید پرداخت کنند (3) درصد است، چون با دفترچه بیمه روستایی تأمیناجتماعی اگر مراجعه کنند (10) درصد فرانشیز باید بدهند. به همین دلیل با توجه به اینکه قشر روستایی ما هم اکثراً آسیبپذیر هستند انگیزهای برای استفاده از دفترچههای بیمه تأمیناجتماعی ندارند. این ساز و کار را وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و بیمه تأمیناجتماعی باید فراهم کند که بیمهشدههایی که مراجعه میکنند آن فرانشیز خود را باید به وزارت بهداشت و درمان پرداخت کنند، چون این بار اضافی برای دولت به وجود میآورد وقتی که این عزیزان مجبورند از دفترچههای روستایی خودشان استفاده کنند، این یک مسأله است.
یکی مسأله بیمهشدههای تأمیناجتماعی هست. بالاخره بعضی شهرهای ما همانطور که در صورت سؤال هم برادر عزیزم جناب آقای یوسفی مطرح کردند ما در خیلی از کلانشهرها بیمارستانهای تخصصی و فوقتخصصی خیلی خوبی داریم که بیمهشدگان تأمیناجتماعی ما میتوانند از این خدمات استفاده کنند و فرانشیزی پرداخت نکنند، ولی در خیلی از مناطق کشور و مناطق محروم، بیمارستانهای تأمیناجتماعی وجود ندارد و بیمهشدههای تأمیناجتماعی مجبورند که به بیمارستانهای دولتی مراجعه کنند و (10) درصد فرانشیز پرداخت کنند.
همانطور که خود آقای دکتر ربیعی هم اشاره داشتند پوشش بیمه تأمیناجتماعی در استانی مثل سیستان و بلوچستان متأسفانه (33) درصد است، یعنی این پوشش خیلی کم است و آن بیمارستانی هم که در زاهدان وجود دارد تمام رشتههای فوقتخصصی واقعاً وجود ندارد و در توان تأمیناجتماعی هم نیست که در اقصینقاط کشور بتواند بیمارستانهای فوقتخصصی مدرنی که در تهران و چند کلانشهر وجود دارد ایجاد کند. به همین دلیل من فکر میکنم که یک تبعیض آشکاری بین بیمهشدههای خوب که این را حالا ما نمیگوییم بیمهشده ژن خوب که در تهران و چند کلانشهر وجود دارد و بیمهشدههای روستایی و مناطق محروم که آنها را باید از ژن نامرغوب اسم ببریم که مجبورند اولاً به بیمارستانهایی مراجعه کنند که قطعاً خدمات فوقتخصصی که در بیمارستانهای فوقتخصص تأمیناجتماعی در تهران و کلانشهرها وجود دارد در آنها وجود ندارد و مجبورند بروند (10) درصد هم باید فرانشیز بدهند. واقعاً به علت اینکه این سؤالها و تذکرات هم اینطور که ناطق آخر هم در مطالب خود مطرح کردند نه تذکرات، نه سؤالات و نه استیضاحات متأسفانه نتوانسته مشکل را برطرف کند.
سؤالی که بعد از دو سال در صحن علنی بیاید به نظر من تاریخ مصرفش گذشته. ما باید بیاییم ساز و کار مجلس را اصلاح کنیم، هدف نباید این باشد که فکر کنیم ما میآییم کارت زرد میدهیم، وزرایی بودند سهتا کارت زرد هم گرفتند مشکل برطرف نشده، هدف باید این باشد که مسائل وقتی که در صحن علنی مجلس مطرح میشود یا تذکر داده میشود یا سؤال میشود وزرای محترم بیایند آن مشکلات را برطرف کنند. این ساز و کار به آییننامه ما برمیگردد که قطعاً باید اصلاح بشود، هیأترئیسه محترم مجلس که باید ساز و کاری پیدا کنند که این سؤالات و تذکرات واقعاً بتواند نتیجهای داشته باشد و رفع مشکلاتی که وجود دارد و به خاطر این مشکلات سؤال میشود بشود انجام داد. واقعاً قصد ما این نیست که بخواهیم یک وزیر محترمی را در صحن علنی بیاوریم تذکر بدهیم و بالفرضی هم که کارت زرد بگیرد. مجلس اینهمه کارت زرد داده آیا بررسی شده؟ من فکر میکنم باید مرکز پژوهشهای مجلس را موظف کنیم که برود بررسی کند کارت زردهایی که به وزرای محترم دادیم آخر به چه نتیجهای رسیده.
من فکر میکنم هیچ برآوردی نداشته به جز اینکه وقت مجلس محترم را گرفته، وقت نمایندگان محترم را گرفته. جناب آقای دکتر مطهری! به همین دلیل من از جنابعالی خواهش میکنم که اینجا از آقای وزیر قول بگیرید که راجع به دو مسألهای که گفتیم که یک؛ حتماً سازمان تأمیناجتماعی با سازمان بیمه ایرانیان همکاری کند و اطلاعات کامل و جامعی را بدهد. دو، در رابطه با حق فرانشیز که مستضعفین و روستاییان و افرادی که در مناطق محروم هستند این مشکل را برطرف کند که این تبعیض بین افراد خوشنشین در تهران و کلانشهرها و افرادی که در حاشیه و مناطق محروم زندگی میکنند انشاءالله برطرف بشود. اگر این قول را آقای وزیر بدهد واقعاً دیگر احتیاج به اینکه رأیگیری هم بشود وجود ندارد، این قول را حضرتعالی بگیرید من اینجا به سؤالم خاتمه میدهم، خیلی ممنون.

علی مطهری
خیلی ممنون، متشکرم. جناب آقای ربیعی ببینید! دو موضوع را جناب آقای شهریاری مطرح کردند، هر دو سؤال هم سؤالات جانداری بود، واقعاً ارزش سؤال را داشت. یکی یکسانسازی دفترچههای بیمه درمانی پایه، دوم تبعیض در هزینه بیمهشدههای تأمیناجتماعی است. از صحبتهای جنابعالی روشن بود که پیشرفتهایی پیدا شده، حالا اگر شما یک زمانی را تعیین کنید، یک قولی بدهید که ظرف دو ماه، سه ماه انشاءالله این را به نتیجه برسانید دیگر آقای شهریاری هم اعلام کردند اگر شما یک قول روشنی بدهید ایشان هم از پاسخ شما قانع شدند و ما به رأی نمیگذاریم. آیا شما میتوانید چنین قولی بدهید؟ زمان میتوانید تعیین کنید؟ کوتاه بفرمایید، سه دقیقه وقت دارید.

علی ربیعی
بسم الله الرحمن الرحیم
من حتماً با آقای دکتر شهریاری موافق هستم. در زمینه رفع همپوشانیها من خواستم از وقت صرفهجویی کنم، نامهها را نخواندم. این روال دارد ادامه پیدا میکند، اگر ایشان باز دیدند واقعاً مشکلی هست ما در خدمت ایشان هستیم. در زمینه فرانشیز هم ما تفاهمنامه را فرستادیم دنبال میکنیم. چون هر دو موضوعی است که من خودم به آن اعتقاد دارم.

علی مطهری
یعنی الان حدوداً یک زمانی میتوانید تعیین کنید؟

علی ربیعی
آقای دکتر مطهری! اصلاً یکی از آن جاری است، داریم انجام میدهیم و من اسناد را خدمت ایشان تقدیم میکنم، آن فرانشیز هم حتماً ما قبلاً پیگیریاش را فرستادیم از همین امروز من تمام رونوشتها را خدمت جناب آقای دکتر و اعضای کمیسیون قرار میدهم.

علی مطهری
جناب آقای ربیعی! شما قول میدهید ظرف سه ماه انجام بشود؟

علی ربیعی
بله، من همین امروز عرض کردم.

علی مطهری
متشکریم، خیلی ممنون. از جناب آقای شهریاری هم تشکر میکنیم که دو موضوع مهم را مطرح کردند. دستور بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! چندتا اعلام وصول دارند، اجازه میفرمایید؟

علی مطهری

محمد علی وکیلی
قبل از اینکه اعلام وصولها را عرض کنم شهردار محترم و شورای اسلامی شهر مادرسلیمان شهرستان پاسارگاد میهمانان جناب آقای دکتر برومندی نماینده محترم شهرستانهای پاسارگاد، ارسنجان، مرودشت را خیرمقدم عرض میکنیم.
همچنین جمعی از دانشجویان رشته حقوق دانشگاه پیامنور مرکز سنندج استان کردستان میهمانان جناب آقای سیداحسن علوی نماینده محترم سنندج، دیواندره و کامیاران را خوشآمد عرض میکنیم.
9
اعلام وصول (3) فقره سؤال

محمد علی وکیلی
سؤال ملی جناب آقای قرجه طیار نماینده محترم گنبدکاووس از وزیر محترم جهادکشاورزی درخصوص نبود سیاست مشخص در بخش کشاورزی و ضعف عملکرد در مسائل مرتبط با این وزارتخانه اعلام وصول میشود.
سؤال ملی جناب آقای محمد دامادی نماینده محترم ساری و میاندورود از وزیر محترم جهادکشاورزی درخصوص نحوه اجرای ماده (18) قانون نظام جامع دامپروری و میزان پیشرفت آن اعلام وصول میشود.
همچنین سؤال ملی آقایان: نادر قاضیپور و محمدحسین فرهنگی نمایندگان محترم ارومیه و تبریز، آذرشهر و اسکو از وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص دلیل محلی اعلام شدن برخی دانشگاههای معتبر کشور در طرح آمایش اعلام وصول میشود.

علی مطهری
متشکریم، دوستان صحن مجلس را ترک نفرمایید، ما دوتا رأیگیری داریم. لطفاً حضور داشته باشید این دوتا رأیگیری را انجام بدهیم.
10
قرائت بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخصوص محکومیت انتقال پایتخت رژیم صهیونیستی به بیتالمقدس و به رسمیت شناختن این انتقال توسط آمریکا

علی مطهری

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحیم
بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی
بسم الله الرحمن الرحیم
هرچند اعلام انتقال پایتخت رژیم جعلی و جنایتکار اسرائیل به بیتالمقدس در طول سه ماه گذشته موجی از اعتراضات و خشم مسلمانان جهان را به دنبال داشته است اما برخی از خوشخدمتیهای عدهای از شاهزادگان تازه به دوران رسیده باعث گستاخی هرچه بیشتر رژیم صهیونیستی و حمایت بیچون و چرای قدرتهای سلطهگر جهان از این غده سرطانی شده، به نحوی که هر روز بر ابعاد جنایت سردمداران صهیونیست و سرکوب مردم مظلوم فلسطین افزوده میشود. ملتی که با دست خالی از حق قانونی بازگشت به سرزمین آباء و اجدادی خویش دفاع نموده و لرزه بر اندام غاصبان سرزمین مسلمانان انداخته است.
ما نمایندگان مجلس شورای اسلامی اقدام غیرقانونی ترامپ در به رسمیت شناختن انتقال پایتخت بیتالمقدس هم زمان با روز نکبت و مقابله با اعتراض مظلومان فلسطینی که با سرکوب و شهادت (50) نفر و بیش از (2000) نفر مجروح مواجه شده را به شدت محکوم نموده و از مجامع بینالمللی و کشورهای اسلامی میخواهیم انفعال و بیتفاوتی را در مقابل رژیم بحرانزا و کودککش صهیونیستی کنار گذاشته و بدانند در نهایت مقاومت فلسطینیان طومار جنایتکاران را در هم خواهد پیچید.
آقای رئیس! این بیانیه به امضای تمام نمایندگانی که در صحن حضور داشتند رسیده است.
11
قرائت بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخصوص توجه سران قوای سهگانه به اولویتهای اصلی مردم و آرمانهای اصلی انقلاب اسلامی

احمد امیر آبادی فراهانی
بیانیه بعدی به رؤسای محترم قوای سهگانه است.
بسم الله الرحمن الرحیم
رؤسای محترم قوای سهگانه جمهوری اسلامی ایران! همانگونه که مستحضر هستید ملت شریف ایران اسلامی برای خلق و نگه داشتن انقلاب اسلامی در طول مدت (40) سال گذشته مشقات زیادی را متحمل شدهاند. نقش رهبری امام راحل عظیمالشأن، تدابیر رهبر معظم انقلاب، فداکاری ایثارگران و جانفشانی شهدای غیرتمند در قوامبخشی انقلاب اسلامی غیرقابل انکار است.
حالا که انقلاب در آستانه ورود به دهه پنجم با مسائلی روبهرو شده است که مدیریت انقلابی و جهادی مسئولین نظام با روحیه تعاملی و توجه جدی به مهمات و اولویتهای اصلی مردم عزیز را میطلبد نمایندگان مجلس شورای اسلامی از همه مسئولین گرامی به ویژه رؤسای محترم قوای سهگانه انتظار دارند به موارد ذیلالذکر با اهتمام بالا توجه نموده تا انقلاب اسلامی مثل گذشته، بلکه بهتر از پیش بتواند با سرعت و دقت به سمت تعالی و تکامل حرکت نماید.
بدیهی است وکلای ملت در مجلس شورای اسلامی برای هرگونه تسهیلسازی و مساعدت و معاضدت برای خدمت صادقانه به ملت شریف ایران اسلامی و قوامبخشی به انقلاب و توسعه کمی و کیفی آرمانهای کشور عزیز ایران اسلامی اعلام آمادگی مینمایند.
1 ـ تلاش همه ارکان انقلاب برای ترویج محیطی تعاملی و ایجاد روحیه وحدت بین ارکان نظام و احزاب سیاسی برای نیل به آرمانهای انقلاب اسلامی.
2 ـ هوشیاری تمامعیار مسئولین نظام در مقابل عداوت و کینهورزی دولت آمریکا به ویژه جهالت اخیر رئیسجمهور ایالات متحده آمریکا درخصوص خروج از برجام.
3 ـ تلاش همهجانبه قوای سهگانه برای گشایش اقتصادی، ایجاد اشتغال و رونقبخشی معیشت مردم.
4 ـ اهتمام جامع قوای سهگانه برای مقابله جدی و قاطع با رانت، ارتشاء و سوءاستفاده از موقعیت و حیف و میل بیتالمال و برخورد شدید با عوامل ترویج فساد مالی و اداری در جامعه.
5 ـ برنامهریزی دقیق، سریع و نتیجهبخش برای مقابله هوشمندانه با شبکه قاچاق کالا و ارز.
6 ـ توجه جدی و سریع به قشر ضعیف جامعه، روستانشینان، حاشیهنشینان شهری، کشاورزان پرتلاش.
در پایان برای همه خدمتگزاران به ایران اسلامی و مسلمین آرزوی موفقیت داریم.
این بیانیه به امضاء بیش از (182) نفر رسیده که همکاران هم بعضاً برای امضاء مراجعه میکنند.

علی مطهری
متشکریم. جناب آقای کاتب اگر نمایندگان اخطار یا تذکر دارند، بفرمایید.

غلامرضا کاتب
جناب آقای رئیس! آقای حاجی اخطار دارند، آقای برزگر هم تذکر دارند.

علی مطهری

حسینعلی حاجی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن محکومیت رژیم صهیونیستی در قتلعام و به شهادت رساندن مردم فلسطین، آقای مطهری! بنده اخطار اصل (110) را دارم و همچنین تذکر بند (11) ماده (24) را دارم. همانطور که جنابعالی میدانید ما در سال 1394 قانونی را در مجلس تحت عنوان اقدام متقابل مصوب کردیم و همچنین بعد از آن مقام معظم رهبری الزاماتی را برای اجرای آن قانون تعیین کردند. آقای مطهری ببینید! در این رابطه از این بابت اخطار دارم یکی از بندهای اول آن الزامات گفته «تضمینهای قوی و کافی برای جلوگیری از تخلف طرفهای مقابل تدارک شود که از جمله آن اعلام کتبی رئیسجمهور آمریکا و اتحادیه اروپا مبنی بر لغو تحریمها است». این اجرا نشده، سؤال ما این هست که چرا اجرا نشده.
آقای مطهری! همچنین در بند دوم بیان کرده که اگر نقض برجام صورت بگیرد بایستی بند سوم قانون متقابل اجرایی بشود. بند (3) قانون متقابل چه میگوید؟ گفته که بعد از اینکه دولت مسائل مربوط به برجام را رصد بکند، بعد از آن گفته که «و اقدامات متقابل در جهت احقاق حقوق ملت ایران انجام دهد و همکاری داوطلبانه را متوقف نماید و توسعه سریع برنامه هستهای صلحآمیز جمهوری اسلامی ایران را سامان دهد، به طوری که ظرف مدت دو سال ظرفیت غنیسازی کشور به (193) هزار سو افزایش یابد»، این هم انجام نشده. آقای مطهری! در حالی که شما میدانید آمریکا بیش از (20) بار نقض برجام کرده و الان با خروجش از برجام که اعلام کرده نقض فاحش انجام داده و میدانید با آنچه که ما دادیم آمریکا نگذاشت مردم ما برابر آن در کشور امتیازاتی را برخوردار بشوند، با این اوصاف چرا قانون را اجرا نکنیم؟ اگر قانون را اجرا بکنیم مشکلات کشور حل میشود، الان آمریکا دنبال فشار به ملت ایران هست (نایبرئیس ـ متشکریم) خواهش من این هست جنابعالی کمک بکنید که قانون اجرا بشود، اگر قانون اجرا بشود کشور ما مشکلی نخواهد داشت.

علی مطهری
آقای حاجی ببینید! در همان قانون اقدام متقابل خیلی از مسائل به شورای عالی امنیت ملی ارجاع شده و این شورا هم هیأت نظارت بر اجرای برجام را تعیین کرده و همه تصمیمها توسط این هیأت گرفته میشود که با توجه به رفتار طرف مقابل و قوانینی که ما داریم و رهنمودهای مقام رهبری بالاخره این هیأت باید تصمیم بگیرد. یعنی همه اینها را باهم باید ببینیم، این قانون و اختیاراتی که شورای امنیت ملی دارد، به اضافه اینکه آن مرجع تصمیمگیر هیأت نظارت بر اجرای برجام هست و به این صورت. یعنی با تدبیر باید عمل بشود و به هر حال این چیزهایی که شما فرمودید امضاء از رئیسجمهور آمریکا باید گرفته میشد بالاخره این پیشنهاد خیلی خوبی است، منتها زورشان نرسید. حالا ما نمیتوانیم بگوییم که چون نشده پس (حاجیدلیگانی ـ نص قانون است) درست است، ولی شما مواد بعدی این قانون را هم ببینید. به شورای عالی امنیت ملی اختیاراتی داده، بحث هیأت نظارت بر اجرای برجام داریم. حالا به هر حال پیشنهاد شما را همه شنیدند، دولت شنید، آقای رئیسجمهور میشنوند، شورای امنیت ملی میشنود و تصمیم میگیرند. به هر حال همه ما دنبال منافع انقلاب و منافع ملی هستیم و میخواهیم بهترین تصمیم را بگیریم، یک وقت یک کاری نکنیم که نتیجه معکوس بدهد.

غلامرضا کاتب
جناب آقای برزگر بفرمایید.

شهروز برزگر کلشانی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض خستهنباشید خدمت همکاران گرامی و سلام و عرض ادب خدمت مردم شریف ایران. آقای دکتر مطهری! من ماده (24) آییننامه داخلی مجلس را میخواهم خدمتتان تذکر بدهم. مستحضر هستید من یک سال تمام درخصوص بحث باغداری در شهرستان سلماس تذکراتی به وزیر جهادکشاورزی دادم، باغداران سیبی را که تولید کردند در طول سال بر فرض مثال از همین امسال که فصل کاشت، داشت و برداشت سیبها شروع میشود. ما تولید خودمان را به نحو احسن انجام دادیم، زحماتی که باغداران برای تولید سیب کشیدند. (نایبرئیس ـ آقای برزگر ماده چند را دارید تذکر میدهید؟) عرض کردم بند (11) ماده (24) بارها که تذکر داده شده این تذکرات جدی گرفته نشده، الان سیبهای کشاورزان و باغداران در سردخانه دپو شده. سیبی که امروز، همین الان از کشاورز خریداری میشود (1000) تومان، (600) تومان و (700) تومان خریده میشود. این اصلاً دخل و خرج باغدار نیست، آقای دکتر! ما رفتیم چین و ژاپن، آنجا سیبی که میدیدیم کیلویی (18) هزار تومان به پول ایران است. رسالت جهادکشاورزی همین است که دنبال بازاریابی باشد، من کشاورز تولید کردم، کار خودم را به نحو احسن انجام دادم، وظیفه جهادکشاورزی هست؛
1 ـ تهیه سموم با کیفیت بالا تا کشورهای خارجی از نوع و کیفیت سیب ما ایراد نگیرند.
2 ـ بازاریابی دقیق تا باغدار انگیزهای برای نگه داشتن باغها داشته باشد. آقای دکتر! به هر حال اینها هزینه دارد، الان و سال قبل هم باغداران آذربایجانغربی به خصوص شهرستان سلماس نتوانستند آن درآمدی که مد نظر بود داشته باشند. من خواهش میکنم مجلس به صورت جدی بر این امر وارد بشود، شهرستان سلماس درخصوص سیب قرمز رتبه اول کشور را دارد. من خواهشم این است که این حداقل میز تصمیمگیری سیب قرمز به شهرستان سلماس داده بشود ما میدانیم این را چطور مدیریت کنیم. خیلی ممنون و سپاسگزارم، تشکر.

علی مطهری
متشکرم، شما فرمودید بار دومتان هست که این تذکر را میدهید. امیدوارم که وزارت کشاورزی توجه لازم را بکند.

غلامرضا کاتب
آقای رئیس! آقای کواکبیان هم (79) دارند.

علی مطهری
آقای کواکبیان این تذکر شما مربوط به کجا است؟ بفرمایید.

مصطفی کواکبیان
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! من هم تذکر به هیأترئیسه در مورد پیشنهاد نمایندگان دارم، هم (79) دارم. اگر اجازه بدهید من آن پیشنهاد را بگویم. من از طریق آقای امیرآبادی (نایبرئیس ـ شما همین تذکر 79 خود را بدهید) میخواهم عرض بکنم که ما امروز همزمان با یومالنکبه به عنوان کمیته حمایت از انقلاب فلسطین یک پیشنهادی دادیم در مجلس اجرا بشود، متأسفانه توجه نشد. البته من از همه عزیزان نماینده که بیانیه محکومیت جنایت رژیم صهیونیستی را امضا کردند تشکر میکنم، اما خواهشم این است که بعضی پیشنهادات فکر میکنم به نفع مجلس است. حالا بنده یا هرکسی بگوید هیأترئیسه این را توجه بکند.
اما در مورد بحث (79)، برادر عزیزمان آقای نادر قاضیپور که بنده از مجلس هشتم خدمت ایشان ارادت دارم آن روزی که ایشان داشتند پرچم آمریکا را آتش میزدند بنده به آقای رئیس اعتراض کردم، اشاره کردم چرا ساکت هستید، بالاخره یک کاری بکنید. آقای قاضیپور در بلندگو برگشتند گفتند که آقای کواکبیان! تو که بسیجی هستی، چرا میترسی؟ بنده هر کاری کردم آن روز به من (79) اجازه ندادند، از آقای پزشکیان روز یکشنبه خواهش کردم، باز یکی از دوستان فراکسیون امید را عامل پخش آن تصاویر آتش زدن پرچم دانستند که من عرض کردم اتفاقاً فراکسیون امید صددرصد با آتش زدن پرچم آمریکا در مجلس مخالف بوده، ولی ما چکار کردیم؟

علی مطهری
آقای کواکبیان! حالا فعلاً بحث فراکسیونی نیست. شما از خودتان دفاع بفرمایید.

مصطفی کواکبیان
عرضم این است که بنده مخالف بودم و به آقای رئیس هم انتقاد داشتم که چرا ساکت است و آرام نشسته، حرفم این بود؛ پرچم هر کشوری نشانه هویت مردم آن کشور است. مقام معظم رهبری فرمودند «ما با ملت آمریکا مخالف نیستیم، با هیأت حاکمه، با دولت ناقض عهد مخالفیم» لذا اعتراض آن روز من این بود، از روی ترس نبود و بسیار هم شجاعانه ما علیه آمریکا شعار میدهیم و به آن عزیزان هم میگوییم به نام مجلس تمام نکنند. یک عده خاصی حالا خواستند بروند بیرون پرچم را آتش بزنند، عیب ندارد، خیلی ممنون.

علی مطهری
12
تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به مسئولان اجرایی کشور

علی مطهری

اکبر رنجبرزاده
تذکرات کتبی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور:
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) به اتفاق (50) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه ضروری است با توجه به نقض برجام توسط آمریکا نسبت به اجرای بند (3) قانون اقدام متناسب و متقابل جمهوری اسلامی ایران مصوب 21/7/94 و الزامات نهگانه ابلاغی جهت جلوگیری از ضرر و زیان بیشتر به ملت ایران سریعاً اقدام نمایید، چراکه در صورت استنکاف آن دارای مسئولیت شرعی و قانونی میباشید.
ـ آقای عبدالله سامری (خرمشهر) به وزیر نیرو درخصوص اینکه مسئول پاسخگویی این همه تبعیض در حق جوانان خرمشهر از سوی مدیرکل توانیر استان خوزستان چه کسی است؟
ـ آقای سیدقاسم جاسمی (کرمانشاه) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص اینکه چرا (3400) میلیارد تومان برای پرداخت مطالبات فرهنگیان که با پیگیری اکثر نمایندگان در بودجه سال 96 تصویب شد به علت سهلانگاری جنابعالی و همکاران شما جذب نگردید؟
ـ خانم سیدهفاطمه ذوالقدر (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) و (8) نفر از نمایندگان به وزیر کشور درخصوص ضرورت رسیدگی به وضعیت برخورد مأموران شهرداری با دستفروشها.
همچنین تذکر ایشان به اتفاق (9) نفر از نمایندگان به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص تعیین تکلیف پیکر جانباختگان حادثه هواپیمایی آسمان در پرواز تهران ـ یاسوج.
همچنین تذکر ایشان به اتفاق (10) نفر از نمایندگان به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص کنترل قیمت خودروهای داخلی و تمرکز بر افزایش کیفیت آنها.
ـ آقایان: علی ساری و جواد کاظمنسب (اهواز، باوی، حمیدیه و کارون) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص نابسامانی در حوزه بهداشت و درمان در استان خوزستان و تمرکز بر مباحث قومی در مدیریت به جای کارآمدی و شایستهسالاری توسط رئیس دانشگاه جندیشاپور.
ـ آقایان: هدایتاله خادمی (ایذه و باغملک) و همایون یوسفی (اهواز، باوی، حمیدیه و کارون) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص اینکه چرا طرح بزرگ (550) هزار هکتاری مقام معظم رهبری در شمالشرق خوزستان پس از (16) سال هنوز شروع نشده است؟
ـ آقایان: محمدمهدی زاهدی (کرمان و راور)، اکبر رنجبرزاده (اسدآباد) و علیرضا سلیمی (محلات و دلیجان) به رئیسجمهور محترم و وزیر امور خارجه درخصوص اینکه آمریکا درخصوص برجام چماق برداشته و اروپا هویج نشان میدهد. بدانید که آنها با هم هستند و هماهنگ، توصیه میشود که به اروپاییان اعتماد نکنید و به قدرت ملت ایران تکیه نمایید.
ـ آقایان: روحالله بابائیصالح (بوئینزهرا و آوج) و اکبر رنجبرزاده (اسدآباد) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص عدم پرداخت پاداش پایانخدمت فرهنگیان.
ـ آقای روحالله بابائیصالح (بوئینزهرا و آوج) به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص عدم آنتندهی تلفنهای همراه در کل کشور به ویژه حوزه انتخابیه بوئینزهرا و آوج.
ـ آقای رضا انصاری (داراب و زریندشت) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص اینکه چرا بیمارستانهای دولتی از جمله بیمارستان امامحسن مجتبی (علیهالسلام) شهرستان داراب در روزهای اخیر داروی مورد نیاز برای بیماران حساس تأمین نشده است؟
ـ آقای قاسم احمدیلاشکی (نوشهر، چالوس و کلاردشت) به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص اینکه عدم توجه به حقوق بسیار پایین کارکنان وزارتخانه را در دولت پیگیری نمایید و بدانید انگیزه عزیزان با این نگاه بسیار کم شده است.
ـ آقای علیرضا سلیمی (محلات و دلیجان) به رئیسجمهور محترم درخصوص افزایش بیرویه قیمتها مخصوصاً خوراکیها و لوازم خانگی، دارو، به ویژه داروهای خاص در روزهای اخیر.
به وزیر آموزش و پرورش درخصوص توجه جدی به اجرایی شدن سند تحول به نحوی که میزان اجرایی شدن آن از (10) درصد بالاتر برود.
ـ آقایان: حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار)، سیدحسین نقویحسینی (ورامین، پیشوا و قرچک) و اکبر رنجبرزاده (اسدآباد) به وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص ضرورت اجرای حکم قطعی صادره توسط دیوان محاسبات مبنی بر محکومیت انفصال رئیس یکی از دانشگاههای کشور و تلاش جهت اعاده (710) هزار دلار اموال بیتالمال.
ـ آقای محمد دهقانینقندر (چناران و بینالود) به رئیسجمهور محترم درخصوص ضرورت توقف تعهدات مربوط به برجام مطابق قانون مجلس و مصوبه شورای عالی امنیت ملی.
ـ آقای اسداله عباسی (رودسر و املش) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص دستور رسیدگی فوری به وضعیت نابسامان بیمارستانهای رودسر و املش به دلیل کمبود تجهیزات و امکانات و پزشکان متخصص مورد نیاز.
به وزرای تعاون، کار و رفاه اجتماعی و صنعت، معدن و تجارت درخصوص رسیدگی فوری به وضعیت بیکاری، ساماندهی شرکتهای تولیدی، نیمهتعطیل و در حال تعطیل شهرستانهای رودسر و املش.
ـ آقایان: علی وقفچی (زنجان و طارم) و جهانبخش محبینیا (میاندوآب، شاهیندژ و تکاب) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص تسریع در تعیین تکلیف سرمازدگی محصولات کشاورزی در بهار سال 1397 در شهرستانهای زنجان، طارم و میاندوآب.
ـ آقایان: علی وقفچی (زنجان و طارم)، حسین هاشمیتختینژاد (بندرعباس، قشم، ابوموسی، حاجیآباد و خمیر) و اکبر رنجبرزاده (اسدآباد) به رئیسجمهور محترم درخصوص عدم ارائه لایحه افزایش (40) کرسی نمایندگی به مجلس شورای اسلامی براساس اصل (64) قانون اساسی.
ـ آقای صدیف بدری (اردبیل، نمین، نیر و سرعین) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص اینکه چرا پس از گذشت چندین سال و هزینهکرد صدها میلیون تومان هنوز نظام بهرهبرداری برای اراضی پایاب سد خداآفرین دشت مغان تعریف نشده است؟
به وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص اینکه چرا ماده (9) آییننامه استخدامی اعضای غیرهیأتعلمی در دانشگاه فنی و حرفهای در مورد نیروهای قراردادی اجرا نمیشود.
ـ آقای احمد سالککاشانی (اصفهان) به وزرای نیرو و جهادکشاورزی درخصوص اقدام عاجل نسبت به تأمین آب شرب و کشاورزی جهت نجات و احیاء کشاورزان شرق شهرستان اصفهان و همچنین اقدام برای تغییر کشت متناسب با شرایط اقلیمی و کمبود آب.
13
تذکر آییننامهای و اخطار قانون اساسی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

اکبر رنجبرزاده
تذکر شفاهی خارج از دستور؛ سرکار خانم طیبه سیاوشی نماینده محترم تهران، ری، اسلامشهر و شمیرانات به مدت دو دقیقه بفرمایید.

طیبه سیاوشی شاه عنایتی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت نمایندگان مردم در خانه ملت به ویژه هیأترئیسه محترم و با عرض سلام خدمت مردم شریف ایران به خصوص مردم حوزه انتخابیهام تهران، شمیرانات، اسلامشهر، پردیس و شهرری. با تشکر از بانوان غرورآفرین که برای دور دوم به سکوی قهرمانی فوتسال آسیا دست یافتند ضمن تشکر از دستاندرکاران فدراسیون فوتبال و تقدیر از پیشگامان و تبریک به این عزیزان، آقایان: دکتر لاریجانی و دکتر عارف بایستی موضع رسانه ملی در زمینه پخش مسابقات ورزشی به ویژه فوتسال مشخص گردد. چرا فیلمهای سینمایی خارجی با حضور زنان خارجی به نمایش درمیآید ولی صحنههای غرورآفرین زنان ایرانی در صحنههای بینالمللی که برای زنان ایرانی بسیار دلگرمکننده است به نمایش در نمیآید؟ گرچه به دلیل نداشتن اسپانسر ورزش زنان محروم از پخش است نه مسائل فقهی و شرعی. به نظر میرسد زمان آن رسیده که رسانه ملی باید در سیاستهای یک بام و دو هوای خود در قبال ورزش زنان تجدیدنظر کند.
تذکر دوم به دستاندرکاران در حاکمیت به ویژه فعالان قوه قضائیه در مورد بحث کودکآزاری که بایستی با احتیاط بیشتری در این مورد صحبت کرد و فاصله از جامعهای که هربار با حادثه دردناک کودکآزاری و یا قتل آنان به شدت متأثر میشود فاصلهای گرفته نشود. در این زمینه به رغم قوانین پیشرفته نتوانستهایم به یک زبان واحد دست یابیم. مقایسه میان ایران و کشورهای غربی در این مورد دردناک، قیاس معالفارق است. امروزه شیوههای کودکآزاری و قتل آنان پیچیدهتر و شدیدتر میشود، نهادهای مدنی و اخیراً رسانه ملی اقداماتی را در این زمینه انجام دادهاند، ولی آموزش باید در وزارت آموزش و پرورش شروع شود. این دستگاه چه قدمهایی در این زمینه برداشته است؟ در هر حال خواست مردم و نهادهای مدنی تصویب سریعتر لایحه حمایت از کودکان، نوجوانان در صحن علنی مجلس است تا خلأها و کاستیها را جبران نماید.
در نهایت فهم و زبان مشترک میان بخشهای مختلف حاکمیت، جامعه و نهادهای مدنی در زمینه کودکآزاری موجب تداوم سیاستها و اجرایی شدن آنها در عرصه ملی خواهد شد، متشکرم.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای علی وقفچی نماینده محترم زنجان و طارم بفرمایید.

علی وقف چی
تذکرات شفاهی
بنیآدم اعضای یکدیگرند
که در آفرینش ز یک گوهرند
چو عضوی به درد آورد روزگار
دگر عضوها را نماند قرار
تذکر به رئیسجمهور محترم در ارتباط با تسریع در ارائه لایحه افزایش (40) کرسی نمایندگی به کل کشور براساس اصل (64) قانون اساسی.
تذکر بعدی باز به رئیس محترم جمهور در ارتباط با توجه ویژه به فرهنگیان که برای رسیدن به آن پیشنهاد میگردد دولت محترم لایحه مساوی بودن حقوق در شرایط مساوی برای کلیه کسانی که از بیتالمال حقوق دریافت مینمایند بر مبنای حقوق فرهنگیان ارائه نموده و نمایندگان محترم مجلس آن را تصویب نمایند تا دولت و مجلس عملاً ثابت کنند که فرهنگیان اولین جایگاه اجتماعی را در کشور دارند.
تذکر بعدی به وزیر محترم نیرو مبنی بر تسریع در تکمیل بزرگترین پروژه شمالغرب کشور یعنی سد مشمپا در تأمین آب شرب بیش از (230) روستا و شهر زنجان و بند انحرافی پاوهرود در تأمین آب شرب و کشاورزی شهرستان طارم.
تذکر بعدی به وزیر محترم راه و شهرسازی در تسریع تکمیل پروژه سهراهی بناب، گیلوان ـ منجیل که از مصوبات سفر مقام معظم رهبری در سال 82 میباشد و تکمیل دوخطه کردن راهآهن زنجان ـ تهران و همچنین تأمین روشنایی (رنجبرزاده ـ جمعبندی بفرمایید) اتوبان زنجان ـ قزوین.
تذکر بعدی به وزیر محترم کشور مبنی بر تذکر به مسئولین اجرایی استان زنجان جهت تسریع در تکمیل پروژههای عمرانی شهری (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) و روستایی از جمله بازار زنجان و سبزهمیدان.
و آخرین تذکر به وزیر محترم ورزش و جوانان مبنی بر تسریع در تکمیل استادیوم ورزشی و پیست دوچرخهسواری زنجان، تشکر میکنم.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای حسین مقصودی نماینده محترم سبزوار، جغتای، جوین، خوشاب و داورزن بفرمایید.

حسین مقصودی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام دارم خدمت نمایندگان عزیز. تذکر من به آقای رئیسجمهور و نمایندگان عزیز میباشد. حضور رهبر معظم انقلاب در دانشگاه فرهنگیان حامل پیام مهمی برای همه ما بود، یعنی آقایان! معلمان را دریابید. این حضور نمادین در جمع فرهنگیان افق آینده سیاستهای کشور را مشخص میکند، راه توسعه عبور از بحرانها، اقتصاد مقاومتی، سربلندی در جهان فقط از بستر معلم و کلاس درس میگذرد. به عنوان یک معلم میگویم معلمان را دریابید، همه ما بدانیم با برخورد فیزیکی با معلمان و دهان بستن راه به جایی نمیبریم. راه بیراهه را انتخاب کردهایم.
معلمان معترض امروز هیچ چیز جز اجرای عدالت و حقوق خود نمیخواهند، معلمان از من و شما بیشتر معتقد به نظام، انقلاب و ولایت هستند. معلمان بازنشسته، حقالتدریس و آموزشیاران نهضت اگر امروز اعتراضی دارند جوانی و خانواده خود را در راه انقلاب گذاشتهاند.
آقای رئیسجمهور، نمایندگان عزیز! به هوش آیید و تاریخ را مطالعه کنید، هیچ دولتی با سرکوب منتقدین و عدم توجه به اعتراض آنها ماندگار نشد. معلمان و کارگران فقط حق خود را طبق قانون میخواهند، آموزش و پرورش معلم و کلاس درس و دانشآموز امروز در ایران مریض و ناخوشاحوال است. مقصر وزیر نیست، مقصر نگاه مریض رئیسجمهور و نمایندگان به این عزیزان هست. بدهی (7000) میلیارد تومانی را وزیر نمیتواند بدهد، آقای رئیسجمهور! شما رئیسجمهور جمعیت (80) میلیونی ایران هستید، در دهه چهارم انقلاب هستید، کابینه سالخورده و تیم ناخوشاحوال اقتصادی را بازسازی کنید، وزیر اقتصاد، بانک مرکزی، وزیر رفاه و وزیر جهاد شما توان اداره و مدیریت این وزارتخانهها را ندارند. (رنجبرزاده ـ تشکر)
جناب رئیسجمهور! ایکاش صدای مردم و نمایندگان در استیضاح وزیر کار که با یک رأی باطله و مشکوک رأی آورد میشنیدید و جهت احترام به مردم، حتماً او را برکنار میکردید.
از وزیر محترم اقتصاد میخواهم به داد مؤسسه مالی و اعتباری ثامنالحجج برسند، ثامنالحجج کسری ندارد، بیمدیریتی وزیر اقتصاد است.
جناب آقای رئیسجمهور! جهت چابک شدن (نایبرئیس ـ آقای مقصودی متشکریم) دولت حرکت به سمت توسعه، عدالت و فقرزدایی استان خراسانرضوی را حداقل به سه استان تقسیم کنید.

اکبر رنجبرزاده
تشکر، جناب آقای سیدجواد حسینیکیا نماینده محترم سنقر بفرمایید.

سیدجواد حسینی کیا
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر به جناب آقای رئیسجمهور؛ جناب آقای رئیسجمهور! نرخ تمام کالاها چند برابر شده، خصوصاً با تغییر نرخ ارز، ولی سه سال است که قیمت خرید گندم کشاورزان با همان نرخ قبلی دارد انجام میشود، در حالی که باید به نرخ روز و جهانی از کشاورزان عزیز و محروم خریداری شود.
نکته دوم توجه به وضعیت معیشتی معلمان عزیز است که هنوز مطالبات آنها هم پرداخت نشده است.
تذکر دوم به وزیر محترم جهادکشاورزی؛ جناب آقای وزیر! عدم نظارت وزارت جهادکشاورزی بر محصولات کشاورزی و باغی بر تنظیم کاشت محصولات کشاورزی باعث شده است هم به کشور و هم به کشاورزان عزیز خسارت جدی وارد بشود. نیازمند سامانه کشت محصولات کشاورزی هستیم.
جناب آقای دکتر ربیعی! در دوران وزارت شما آمار بیکاری استان کرمانشاه از (19) درصد به بالای (30) درصد رسیده است، چرا برای این استان مظلوم و بیکار اقدامی قاطع و انقلابی صورت نمیگیرد و این ظلمی است که به این استان صورت میگیرد. در دوران مدیریت شما است که همین وام (5/1) میلیاردی که مجلس برای توسعه روستایی برای خرید دام تصویب کرد جلوی آن را گرفتید و نگذاشتید به کشاورزان عزیز وام پرداخت شود و این ظلمی به کشاورزان بود.
نکته چهارم، وزیر محترم اقتصاد و دارایی؛ جناب آقای دکتر کرباسیان! براساس بند «پ» ماده (32) قانون احکام دائمی، استانهایی که از نرخ متوسط کشور آمار بیکاری داشته باشند وضعیت مالیاتشان باید متفاوت باشد. در حالی که در استان کرمانشاه چنین نیست.
جناب آقای دکتر کرباسیان! نحوه فروش پالایشگاه کرمانشاه که سازمان خصوصیسازی محلی برای تاراج بیتالمال شده است، به فریاد اینجا برسید. مگر میشود پالایشگاهی که در سال 93 به بالای (1000) میلیارد تومان فروخته شده است بدون اعتراض طرفهای مقابل، دولت آن را پس بگیرد و به قیمت (180) میلیارد تومان قیمت پایه برای فروش بگذارد. این محلی برای تاراج بیتالمال و خیانت به مردم است.

اکبر رنجبرزاده
سپاسگزاریم. جناب آقای سیدحمایت میرزاده نماینده محترم گرمی بفرمایید.

سیدحمایت میرزاده
تذکرات شفاهی
اللهون آدینان (بنام خدا)
وزیر محترم راه و شهرسازی! فصل کاری گرمی محدود است. لطفاً دستور تسریع در اتمام پروژههای ناتمام جهت پرهیز از دوبارهکاری در زیرسازی.
وزیر محترم نیرو! فریاد العطش مردم ما را کشور همسایه میشنود، وزارت شما نمیشنود. تصفیهخانه سد تازهکند چه زمانی شروع میشود؟ چه خبر از سد کلاسر، سد سینهسر و سدهای معیشتی بالهارود؟
وزیر محترم جهادکشاورزی! ظاهراً همکاران شما فراموش کردهاند در سد عمارت، اولویت اول شهرستان گرمی است و در سدهای آبخیزداری اولویت با مناطق مرزی است.
وزیر محترم بهداشت! تا کی استخدام به نام شهر محروم گرمی، خدمت در مناطق برخوردار؟
وزیر محترم کشور! مردم نوار مرزی گرمی و بازارچه مرزی در حال تخریب، از طلا گشتن پشیمان گشتهاند. لطفاً گزارش برخورد با حیف و میلکنندگان بیتالمال.
ریاست محترم سازمان میراث فرهنگی! وضعیت منطقه فراموششده نمونه گردشگری گیلان رلو نابسامان است.
ریاست محترم بانک مرکزی! کارآفرینان گرمی خصوصاً سرمایهگذاران شیرآلات از دست برخی بانکهای شما به کجا شکایت ببرند؟
وزیر محترم علوم! دانشگاه فنی و حرفهای ناتنی نیست، در برنامه ششم اولویت رشتههای مهارتی است. لطفاً به اساتید و کارکنان آنها بها دهید. با وجود نیروهای توانمند در آن دانشگاه از انتصاب نیروهای مازاد غیرمتخصص و بیاطلاع از فلسفه اصلی دانشگاه که از سایر دانشگاهها منتقل میشوند، ممانعت به عمل آورید.
وزیر محترم آموزش و پرورش! ضمن تشکر از اقدام تاریخی شورای عالی در حذف آزمونهای مدارس خاص که بهحق مقام معظم رهبری تأکید فرمودند نباید تبعیض و دلالبازی در این مدارس به این شکل باشد، مشکلات آموزش و پرورش بدون ریسک و شجاعت قابل حل نیست. لطفاً در صدور احکام فرهنگیان برابر قانون برنامه ششم و پرداخت مطالبات و هزینههای رفاهی مثل سایر کارمندان دولت با سرعت و شجاعانه عمل کنید. آقای وزیر! حق را نمیدهند، حق گرفتنی است، (رنجبرزاده ـ تشکر) لطفاً با چنگ و دندان حق فرهنگیان را بگیرید و گرنه نوشدارو بعد از مرگ سهراب خواهد بود، متشکرم.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای بهمن طاهرخانی نماینده محترم تاکستان بفرمایید.

بهمن طاهرخانی
تذکرات شفاهی
به نام خدا
محضر همه همکاران، ملت شریف ایران، مقام معظم رهبری و همه ملت شریف حوزه انتخابیه در شهرستان تاکستان سلام و احترام دارم.
برادران ما! بدون تردید مروری بر تجربه تاریخی (100) ساله اخیر نشان میدهد که آمریکاییها در تمام جنایتهای بشری دخالت داشتند، یعنی منظور من سردمداران آمریکا است. چه در سرنگون کردن دولتهای ملی و همینطور کشتن و از بین بردن مبارزان و افرادی که برای آزادی، انسانیت و شرافت میجنگیدند. بنابراین این عمل آمریکا بدون تردید به هیچ وجه قابل توجیه نیست و طبیعتاً آمریکا تابع مقررات، معاهدات و قراردادهای بینالمللی نیست. امروز دیگر مجمع عمومی سازمان ملل متحد و شورای امنیت تأثیری در رفتارهای آمریکا ندارد. اینها هر طور دلشان میخواهد عمل میکنند. بنابراین ما باید کار خودمان را انجام بدهیم. آن چیزی که به نفع ملت ماست و تأمین امنیت ملت ما را میکند، باید در آن راستا حرکت کنیم. هدف ما رسیدن به یک قدرتی است که انشاءالله بتوانیم از ملت خودمان دفاع کنیم. فلذا آن چیزی که در کشتاری که در فلسطین پیش آمد، انتقال سفارت آمریکا به بیتالمقدس، همه اینها محکوم است و از دید آزادگان و احرار جهان هم قابل پذیرش نیست. ما باید سیاستمداری کنیم، تصمیمسازیهایی بکنیم که کشور را از این روند نجات بدهیم و تصمیماتی که در مجموعه قوا گرفته میشود خیلی امیدوارکننده نیست.
در رابطه با بحث سرمازدگی که در کشور پیش آمد خواهش من این است که دولت نسبت به این موضوع با جدیت بیشتری اقدام کند که امیدواری برای مردم ما ایجاد شود (رنجبرزاده ـ تشکر) و همینطور بحث تسریع در مباحث مربوط به آبیاری علمی و سایر مواردی که وجود دارد و اگر ما اینها را مدیریت کنیم مسائلی مثل مسائل تعرض به فرهنگیان که کشور محتاج به آنها است پیش نخواهد آمد. ممنون و متشکر.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای علیمحمد مرادی نماینده محترم قروه و دهگلان در خدمتتان هستیم.

علی محمد مرادی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
«یا ایها الذین امنوا لم تقولون ما لا تفعلون»
با نام و یاد خداوند،«ای کسانی که ایمان آوردهاید چرا چیزی را که میگویید به آن عمل نمیکنید»؟ قول و عمل شما با هم همخوانی ندارد.
نمایندگان عزیز! تا زمانی که به این دو قشر یعنی معلمین و کشاورزان توجه نکنیم به توسعه نخواهیم رسید و هر کار و اقدام دیگری که انجام دهیم آب در هاون کوبیدن است. بر خود لازم میدانم که اشارهای به وضعیت این دو قشر ضعیف و محروم جامعه داشته باشم. یاد جمله زیبای «معلمی شغل انبیا است» میافتم و میبینم این افراد به خوبی وظیفه خود را در قبال جامعه انجام میدهند، اما بیایید با هم روراست باشیم. آیا ما هم تقدیر و احترامی درخور شغل انبیا برای این عزیزان قائلیم؟
آموزش و پرورش واقعاً در چه رتبهای از اولویتهای ما قرار دارد؟ در بحث حقوق و مزایا مگر معلمان آموزش و پرورش چه تفاوتی با سایر ارگانها دارند که اینگونه در حقشان تبعیض قائل میشویم؟ مگر نه این است که همه دکترها، مهندسان و مسئولین کشور را همین عزیزان تربیت مینمایند؟ سیستم آموزش و پرورش ما شدیداً نیازمند تأمین بودجه میباشد و این نیاز را در مناطق محروم بیشتر از جاهای دیگر مشاهده میکنیم. پرداخت به موقع سرانه متناسب با نیاز آنها، هوشمندسازی مدارس همزمان با پیشرفتهای روز در دنیا و لزوم تغییر دیدگاه از آموزش و پرورش از مصرفی به مولد باید در رأس امور قرار گیرد. سالهاست که بازنشستگان فرهنگی خواستههای خود را مکرر اعلام کردهاند. تعیین کف حقوقی مناسب، پرداخت فوری پاداش پایانخدمت و مطالبات معوق آنها و اختصاص مبلغ رتبهبندی در بازنشستگی از خواستههای اصلی و اساسی بازنشستگان فرهنگی است. لذا از وزیر محترم آموزش و پرورش میخواهم برنامه عملی برای رفع این مشکلات داشته باشند.
پیرو سیاستهای خودکفایی در حوزه کشاورزی یکی از مهمترین محصولاتی که همیشه برای ما حائز اهمیت بوده است گندم میباشد. همانگونه که میدانیم هزینههای زندگی و کاشت محصولات نسبت به سال قبل بیشتر شده است (رنجبرزاده ـ تشکر) و اگر افزایش نرخ ارز را نیز به عنوان فاکتوری مهم در نظر بگیریم موجب فشار بیشتری به کشاورزان خواهد شد و این در حالی است که نرخ خرید تضمینی گندم نسبت به سال گذشته هیچ تغییری نیافته و اگر این مسأله رفع نشود آسیب بزرگی به مسیر خودکفایی خواهد زد و کشاورزان را ناچار به روی آوردن به کشت محصولات پرمصرف مینماید. (نایبرئیس ـ متشکریم، خیلی ممنون) لذا به وزیر محترم کشاورزی تذکر میدهم نسبت به افزایش نرخ خرید تضمینی گندم تلاش نمایند.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای نصراله پژمانفر نماینده محترم مشهد و کلات در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

نصراله پژمان فر
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! من یک تذکری به صدا و سیما و مسئولین فرهنگی در شهرها علیالخصوص شهرداریها و شهر تهران دارم. ما در آستانه ماه مبارک رمضان هستیم، اما در هیچ جایی از فضاها حال و هوای معنویت مشاهده نمیشود. هم لازم است که دستگاههای فرهنگی در ارتباط با این موضوع یک ورود جدی داشته باشند و تذکرات و آمادگیهای لازمی را چه نیروهای امنیتی مثل نیروی انتظامی و چه دستگاههای فرهنگی در ارتباط با موضوع فضاسازی برای ورود به ماه مبارک رمضان ایجاد کنند.
آقای رئیس! یک تذکری را هم در ارتباط با همین موضوع برجام دارم که راهکار اقدام در موضوع خروج از برجام در خود برجام وجود دارد. یعنی در بند سوم که مصوبه مجلس هم است روشن شده که چکار باید کرد. اگر امروز براساس قانون این تزریق گاز را به نسل جدید از سانتریفیوژها انجام بدهیم، طرف مقابل هیچ موقع چنین احساس ضعفی را در ما مشاهده نمیکند. توصیه من این است که دولت و مجلس توپ خالی در نکنند. واقعاً پای این قضیه بایستند و به اقتصاد مقاومتی اتکا داشته باشند و در ارتباط با ظرفیتهایی که ما در منطقه و دنیا با شرکای خودمان داریم از آن استفاده کنند. شاید اگر دستگاهها وارد نشوند قوه قضائیه وظیفه دارد در ارتباط با این موضوع ورود پیدا کند.
آقای رئیس! اگر جنابعالی تذکر بنده را در موضوع ماه مبارک رمضان لازم میدانید، من یکی، دو بار هم تذکر دادم، اصلاً در شهرها هیچگونه فضای فرهنگی برای ماه مبارک رمضان مشاهده نمیشود. صدا و سیما باید زمینهسازی کند، دستگاههای فرهنگی باید ورود پیدا کنند. خیلی متشکرم.

علی مطهری
متشکریم. البته حساسیت شما راجع به این موضوع امر مبارکی است و حساسیت درستی است. هم باید فضاسازی شود، صدا و سیما و شهرداریها از چند روز قبل از ماه رمضان حتماً باید این کار را انجام بدهند. دولت هم حتماً باید یک تسهیلاتی برای کارکنان خودش و کل مردم و کسبه ایجاد کند. بالاخره ماه رمضان در ایامی است که روزها بلند است و نه ما آن افراط دولت قبل را قبول داریم که گاهی سه ساعت از ساعت کار کم میکرد و نه این وضعیتی که دولت فعلی اساساً توجهی به موضوع اینکه باید ساعت کار یک مقدار کمتر شود ندارد. حالا انشاءالله دولت یک اقدامی کند. البته جنابعالی هم که همراه بنده در کمیسیون فرهنگی هستید، آنجا هم میتوانیم اقداماتی را انجام بدهیم.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای سیداحسن علوی نماینده محترم سنندج در خدمت شما هستیم.

سیداحسن علوی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
اغتنام فرصتی است سه تذکر اساسی بنده به مسئولین محترم که از این تریبون خدمتشان اعلام کنم.
جناب آقای مهندس حجتی وزیر محترم جهادکشاورزی! خوشبختانه امسال بارندگیهای خوبی در استانهای غربی شاهد بودیم، ولی متأسفانه به علت بارش تگرگ و سرمای شدیدی که حادث شد خسارت سنگینی به باغات و مخصوصاً به محصولات کشاورزی از جمله گندم وارد شد. این هر سال تکرار میشود، ولی متأسفانه وزارت جهادکشاورزی و مخصوصاً بیمه کشاورزی عنایتی ندارد و کشاورزان دچار خسران بسیار زیادی در این بخش میشوند. علیرغم اینکه محصولات هم بیمه میشود ولی متأسفانه خسارتی به اینها داده نمیشود. لازم است حتماً وزیر جهادکشاورزی دستور بدهند بررسی کنند و نسبت به جبران خسارت کشاورزان اقدام جدی و اهتمام لازم به عمل بیاید. (نایبرئیس ـ متشکریم).
تذکر دوم به جناب آقای دکتر روحانی رئیسجمهور محترم؛ متأسفانه در اثر زلزله سال گذشته کرمانشاه خسارت وسیعی هم به منازل مسکونی در شهرهای کامیاران، سنندج، دیواندره و سروآباد مریوان به منازل مسکونی ایجاد شد که متأسفانه اعتباری منظور نشد. لازم است در هیأت دولت حتماً در این زمینه اقدام لازم از طریق بنیاد مسکن انقلاب اسلامی به عمل بیاید و نسبت به بهسازی این منازل اقدام کنند.
آخرین موضوع هم متأسفانه به علت وجود مینهایی که در استان کردستان پاکسازی نشده شاهد خسارت سنگین و تلفات جانی مردم عزیزمان در استان کردستان در شهرستانهای مختلف مخصوصاً شهرستانهای مرزی هستیم. دیروز هم شاهد مرگ اعضای مختلف یک جوان (10) ساله شدیم. لازم است حتماً نسبت به مینروبی و رفع این خطر در استان کردستان اقدام شود که موجب نگرانی مردم عزیزمان در استان نشوند. والسلام علیکم و رحمه الله

علی مطهری
جناب آقای علوی متشکریم. آقای سلیمی! چهار ساعت ما دیگر تمام شده، برای ادامه جلسه باید رأیگیری کنیم و الان امکان رأیگیری هم نیست. انشاءالله سعی میکنیم نوبت شما برای فردا محفوظ باشد.
14
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

علی مطهری
جلسه بعدی ما ساعت (8) صبح روز چهارشنبه بیست و ششم اردیبهشت 1397 و دستور جلسه دستور هفتگی است. پایان جلسه را اعلام میکنم.