1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 240 نفر از نمایندگان رسمی است. لازم است من یک توضیح را هم عرض کنم. ما از ساعت (8) تا الان یک جلسهای را با آقای دکتر جهانگیری و ستاد اقتصادی دولت در زمینه وضعیت اقتصادی کشور و مسائل مربوط به ارز و موضوع مهم صادرات و نحوه کمک به آنها و همچنین نیازهای کشور داشتیم که بحثهای مستوفایی انجام شد. کمیسیون اقتصاد و مرکز پژوهشها و نمایندگان هم در این زمینه اظهارنظر کردند و امیدواریم با تعاملی که در این زمینه و همفکری و رایزنیهایی که وجود دارد تصمیمات دقیقتری در این زمینه گرفته شود. دستور جلسه را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه دویست و پنجم روز یکشنبه بیست و سوم اردیبهشتماه 1397 هجریشمسی مطابق با بیست و ششم شعبانالمعظم 1439 هجریقمری:
1 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه اصلاح قانون مبارزه با پولشویی.
2 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل (44) قانون اساسی در مورد طرح یکفوریتی الحاق موادی به قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور (اعاده شده از شورای محترم نگهبان).
3 ـ بررسی لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون بینالمللی مقابله با تأمین مالی تروریسم.
4 ـ گزارش کمیسیون اصل نودم قانون اساسی در مورد مطالبات غیرجاری بانکها.
5 ـ گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد طرح تعیین تکلیف کارگزاران بیمه کشاورزی.
6 ـ گزارش شور دوم کمیسیون تدوین آییننامه داخلی مجلس در مورد طرح الحاق موادی به قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

سعيد حاجيان
(آیات 64 ـ 61 سوره مبارکه «فرقان» توسط قاری محترم آقای سعید حاجیان تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
تَبارَکَ الَّذِی جَعَلَ فِی السَّماءِ بُرُوجاً وَ جَعَلَ فِیها سِراجاً وَ قَمَراً مُنِیراً * وَ هُوَ الَّذِی جَعَلَ اللَّیْلَ وَ النَّهارَ خِلْفَةً لِمَنْ أَرادَ أَنْ یَذَّکَّرَ أَوْ أَرادَ شُکُوراً * وَ عِبادُ الرَّحْمنِ الَّذِینَ یَمْشُونَ عَلَى الْأَرْضِ هَوْناً وَ إِذا خاطَبَهُمُ الْجاهِلُونَ قالُوا سَلاماً * وَ الَّذِینَ یَبِیتُونَ لِرَبِّهِمْ سُجَّداً وَ قِیاماً *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقای حاجیان قاری محترم تشکر میکنیم، ترجمه آیات را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«فرخنده و بزرگوار است آن کسی که در آسمان برجهایی نهاد و در آن چراغ و ماهی نوربخش قرار داد. و اوست کسی که برای هر کس که بخواهد عبرت گیرد یا بخواهد سپاسگزاری نماید شب و روز را جانشین یکدیگر گردانید و بندگان خدای رحمان کسانیاند که روی زمین به نرمی گام برمیدارند و چون نادانان ایشان را طرف خطاب قرار دهند به ملایمت پاسخ میدهند و آنانند که در حال سجده یا ایستاده شب را به روز میآورند». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ. (حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
3
ادامه رسیدگی به لایحه اصلاح قانون مبارزه با پولشویی

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران گرامی عرض سلام و ادب دارم. آقای رئیس! دستور اول ما لایحه اصلاح قانون مبارزه با پولشویی است که ما پس از بررسی کلیات تا ماده (5) را بررسی کردیم، ابتدای ماده (6) هستیم. آقای قاضیپور یک الحاق به ماده (5) داشتند، جمعی از دوستان، (12) نفر هم درخواست علنی شدن آرا از این به بعد در این بررسی را دارند.

علی اردشیرلاریجانی
در همین موضوع؟ از این به بعد؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
میفرمایند از این به بعد طبق مواد (124) و (125) آییننامه داخلی بررسی شود.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! بدون بحث باید به رأی گذاشته شود. پیشنهاد دوستان این است که پس از این در لایحه اصلاح قانون مبارزه با پولشویی، آراء به صورت علنی أخذ شود.

علی اردشیرلاریجانی
أخذ شود یعنی ما آراء را میگیریم بعد اعلام میکنیم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آییننامه پیشبینی کرده با ورقه است.

علی اردشیرلاریجانی
نه اگر بخواهیم با ورقه بگیریم خیلی وقت میگیرد.

حسینعلی حاجی
اسم افراد هم مشخص شود، قانون است، مواد (125) و (126).

علی اردشیرلاریجانی
میدانم، واقعاً من فکر میکنم این خیلی وقتگیر است، یعنی ماده به ماده پیشنهادات را یکییکی باید رأیگیری با ورقه انجام بدهیم.

احمد امیر آبادی فراهانی

علی اردشیرلاریجانی
کلیاتش را که رأی گرفتیم، تمام شد.

احمد امیر آبادی فراهانی
در مورد کنوانسیون این گونه است.

علی اردشیرلاریجانی
این کنوانسیون نیست، این بحث پولشویی است. پس باید رأی بگیریم، آقای حاجیدلیگانی و چند نفر از دوستان، آقای ابطحی و آقای رنجبرزاده پیشنهاد کردند که ما براساس ورقه رأی بگیریم. (رنجبرزاده ـ لازم نیست با ورقه باشد) شما براساس ماده چند این را میگویید؟ (رنجبرزاده ـ 124) اگر (124) باشد حتماً باید رأی علنی با ورقه باشد، یعنی ما هر بند را یکییکی ورقه و کارت توزیع کنیم رأی جمع کنیم. این را میخواهید؟ (حاجیدلیگانی ـ بله.)
حضار 237 نفر، پیشنهادشان رأیگیری با ورقه برای هر ماده است. نمایندگان نظر بدهند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
ماده (6) را باید بخوانند، منتها مواد (6) و (7) مرکز اطلاعات مالی را ذکر کردهاند که این مرکز اطلاعات مالی در ماده (7 مکرر) تعیین تکلیف شده است. الحاقی داریم؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! آقای قاضیپور الحاق به ماده (5) دارند.

علی اردشیرلاریجانی

نادر قاضی پور
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض ادب و سلام محضر ملت بزرگ و ولایتمدار ایران اسلامی، رهبر مقتدر فرزانه و شما دارم. آقای لاریجانی! در ماده (5) جهت مبارزه با پولشویی ملاحظه میفرمایید تعدادی از بانکها و شرکتهای بانکها پولهای هنگفتی را از مملکت خارج کردند. کشور کوچک امارات متحده را تقویت کردند، پول این (80) میلیون مردم متدین مذهبی انقلابی را بردند آنجا سرمایهگذاری کردند، در خیلی از سرمایهگذاریها با شکست مواجه شدند، بیتالمال را به هدر دادند.
حقیر و تعدادی از همکاران عزیزمان پیشنهاد کردیم هیچکدام از بانکها و مؤسسات مالی و اعتباری و صندوقها و شرکتهای وابسته به آنها و بیمهها حق خروج سرمایه خود را از کشور به هر عنوان از جمله سرمایهگذاری خارجی ندارند. ملاحظه میفرمایید تعدادی از افراد به خاطر اینکه زن و بچهشان خارج از کشور هستند، دو تابعیتی هستند، به عناوین مختلف از پول بیتالمال خارج کردهاند. شرکت آتیه صبای سازمان بازنشستگی میلیونها دلار برای خرید هواپیما خارج کرده، به عنوان سرمایهگذاری در خارج، پول برنگشته، هواپیما خریداری نشده، متخلف راست راست میگردد.
همکاران عزیز! ما انتظار داریم برای صیانت از این ارز و ارزش پول ملی که همه برادران در فرمایشات گهربارشان حفظ ارزش پول ملی و جناب آقای محجوب هم فرمودند ارزش پول ملی ناموس ماست، اجازه ندهیم به هر عنوان پول از مملکت خارج شود.

علی اردشیرلاریجانی
آقای قاضیپور! ربط این به ماده (5) خیلی روشن نیست، ماده (5) میگوید کلیه مشاغل غیرمالی و مؤسسات غیرانتفاعی و همچنین اشخاص و بانک مرکزی و همه اینها مکلفند آییننامههای مصوب پولشویی را اجرا کنند. ممکن است شما الحاق را در آخر بدهید، اینجا جایش نیست.

نادر قاضی پور
آقای دکتر! من از برادران اقتصاددان سؤال کردم، فرمودند بهترین جا، چون که مبارزه با پولشویی است.

علی اردشیرلاریجانی
کدام اقتصاددان؟ آخر این لایحه بدهید، جایش آنجاست. ضمناً شما یک نکته را هم توجه کنید، صندوقها که نوشتید، صندوق توسعه را نمیتوانید بیاورید، این در اساسنامه صندوق توسعه آمده باید درستش کنید.

نادر قاضی پور
صندوق توسعه نه، صندوقهایی که وابسته به بانکها هستند. ممنون و تشکر.

علی اردشیرلاریجانی
به هر حال صندوق توسعه را نمیتوانید، متشکریم. توجه داشته باشید! ما باید مواد (6) و (7) را مراعی بگذاریم، چون در هر دو ماده به مرکز اطلاعات مالی اشاره کرده که مرکز اطلاعات مالی تا اینجا شناساییشده نیست، مگر در ماده (7 مکرر) که مرکز اطلاعات مالی را تعریف کردند. پس اگر اجازه بدهید ما این دو تا ماده را مراعی بگذاریم، اول ببینیم اصلاً مرکز اطلاعات مالی تصویب میشود، آن وقت تعیین تکلیف شد برمیگردیم راجع به مواد (6) و (7) بحث میکنیم. ماده (8) را باید بخوانید. آقای قاضیزاده توجه میکنید؟ (قاضیزادههاشمی ـ بله چشم) میشود ماده (7 مکرر).

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! البته چون این خودش مفصل است باید یک شماره ماده بگیرد و سایر مواد هم اصلاح شود.

علی اردشیرلاریجانی
بله، باید شماره ماده بگیرد، درست است.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 8 ـ ماده زیر به عنوان ماده (7 مکرر) به قانون الحاق میگردد:
«ماده 7 مکرر ـ به منظور اجرای این قانون و قانون مبارزه با تأمین مالی تروریسم، سیاستها و تصمیمات شورا، «مرکز اطلاعات مالی» زیر نظر شورا با وظایف و اختیارات زیر در وزارت امور اقتصادی و دارایی تشکیل میشود:
الف ـ دریافت، گردآوری، نگهداری، تجزیه و تحلیل و ارزیابی اطلاعات و بررسی معاملات و عملیات مشکوک به پولشویی و تأمین مالی تروریسم، ردیابی جریان وجوه و انتقال اموال با رعایت ضوابط قانونی و گزارش معاملات و عملیات مشکوک به پولشویی و تأمین مالی تروریسم.
ب ـ وزارت اطلاعات، نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، گمرک جمهوری اسلامی ایران، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، بانکها، سازمان ثبت احوال کشور، بیمه مرکزی ایران، سازمان امور مالیاتی کشور، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، سازمان حسابرسی، سازمان بورس و اوراق بهادار، ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز، ستاد مبارزه با مواد مخدر و سازمان تعزیرات حکومتی، موظف هستند گزارشهای اطلاعات مالی یا اداری مشکوک را به صورت برخط به واحد اطلاعات مالی ارسال نمایند. همچنین، اطلاعات موضوع این ماده را با لحاظ مفاد ماده (117) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه مصوب 14/12/1395در اختیار قوه قضائیه قرار دهند.
پ ـ بررسی و ارزیابی نحوه تحصیل و مشروعیت داراییها و عملیات مشکوک اشخاص در گزارشهای واصله و ارسال آنها به مراجع ذیصلاح قضائی برای رسیدگی در مواردی که به احتمال قوی صحت دارد و یا محتمل بودن آن از اهمیت برخوردار است.
ت ـ جلوگیری از نقل و انتقال وجوه یا اموال مشکوک به پولشویی و تأمین مالی تروریسم و اطلاع به مرجع صالح قضائی جهت رسیدگی مطابق حکم تبصره (1) این ماده.
ث ـ ارائه مشاوره به اشخاص مشمول برای مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم در قالب ابلاغ اصول راهنما.
ج ـ تدوین دستورالعملهای مربوط به روشها و مصادیق گزارش معاملات مالی مشکوک و اعمال موضوع این قانون و قانون مبارزه با تأمین مالی تروریسم به مراجع ذیربط و ارائه به شورا جهت تصویب.
چ ـ تهیه برنامههای آموزشی در زمینه آثار زیانبار پولشویی و تأمین مالی تروریسم، شیوههای متداول در انجام جرایم مذکور و ابزارهای مؤثر پیشگیری از آن، از طریق شورای عالی پیشگیری از وقوع جرم.
ح ـ همکاری با اشخاص، سازمانها و نهادها یا دستگاههای دولتی و سازمانهای مردمنهاد که در زمینه مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم فعالیت میکنند.
خ ـ تهیه و ارسال منظم گزارشهایی درباره اقدامات انجامشده و ارائه پیشنهادهای مربوط به شورا و شورای عالی پیشگیری از وقوع جرم.
د ـ همکاری و تبادل اطلاعات با مراکز مشابه در سایر کشورها، سازمانها، مجامع منطقهای، بینالدولی و بینالمللی ذیربط مطابق قوانین و مقررات.
ضوابط و نحوه تبادل اطلاعات به موجب آییننامهای است که شورا با همکاری دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی تهیه و پس از تأیید رئیس قوه قضائیه به تصویب هیأت وزیران میرسد.
ذ ـ انجام سایر وظایف محوله از سوی شورا در چهارچوب مقررات این قانون.
تبصره 1 ـ توقیف و جلوگیری از نقل و انتقال وجوه یا اموال مشکوک به پولشویی و تأمین مالی تروریسم و یا انجام هر گونه تحقیقات منوط به أخذ مجوز از مراجع قضائی ذیصلاح است، مگر در موارد فوری که به مقام قضائی دسترسی نیست که در این صورت مرکز اطلاعات مالی میتواند دستور توقیف و جلوگیری از انتقال وجوه و اموال مشکوک را حداکثر تا (24) ساعت صادر و بلافاصله پس از حصول دسترسی مراتب را به مقام قضائی گزارش و مطابق دستور وی عمل کند. چنانچه بعد از (24) ساعت مجوز مراجع قضائی صادر نشود، رفع توقیف میگردد.
تبصره 2 ـ انتصاب رئیس مرکز با رأی حداقل دوسوم اعضای شورا و با حکم رئیس شورا انجام میشود. دوره ریاست چهار سال و تجدید آن برای یک بار مجاز است.
تبصره 3 ـ علاوه بر ضابطین عام، وزارت اطلاعات و سازمان اطلاعات سپاه در جرایم این قانون و قانون مبارزه با تأمین مالی تروریسم ضابط دادگستری میباشند.
تبصره 4 ـ نحوه و سطح دسترسی به اطلاعات مالی و اداری مربوط به پولشویی و تأمین مالی تروریسم (بند «ب» ماده 7 همین قانون)، نگهداری سوابق مربوط به (بند «د» ماده 7 مکرر همین قانون) و همچنین شیوه تبادل اطلاعات با خارج از کشور (بند «د» ماده 7 مکرر همین قانون) به موجب دستورالعملی است که توسط دبیرخانه شورا تهیه میشود و به تأیید شورا میرسد.
آقای دکتر! چون اینجا پیشنهاد وجود دارد باید مخالف و موافق صحبت کنند.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب

حسینعلی حاجی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! قبل از اینکه اخطارم را عرض کنم میخواهم یک تسلیت هم به مناسبت دیروز عرض کنم که در چنین روزی در (48) سال پیش استان زرخیز بحرین ایران با خیانت محمدرضای خائن و سیاست پشتپرده انگلیسیها از وطن اسلامیمان جدا شد.
اما اخطار بنده درخصوص اصول (110)، (153)، (57)، (156)، (159) و همچنین (57)، (153) و (85) و همچنین بندهای مربوط به سیاستهای کلی است. (رئیس ـ اصل چندم را فرمودید؟) اصلهای زیادی، آقای رئیس! بنده در این ماده نشستم مطالعه کردم حدود (20) جا مغایرت اساسی با قانون اساسی دارد. (رئیس ـ حالا یکی را بفرمایید) یکی این است، اصل (110) سیاستهای کلی امنیت اقتصادی که کلاً شفافیت را از بین میبرد. ببینید! در سیاستهای کلی است اقتصادی گفتیم.

علی اردشیرلاریجانی

حسینعلی حاجی
نخیر، ببینید! میگوید هدف از امنیت سرمایهگذاری ایجاد رفاه عمومی، رونق اقتصادی، زمینهسازی برای عدالت اقتصادی و از بین بردن فقر در کشور است و الان اینجا این نوع قانونگذاری که ما داریم انجام میدهیم واقعاً همه چیز اقتصاد کشور را قفل میکند.
از طرفی با اصل (57) مغایرت دارد. شما ملاحظه بفرمایید! در قسمت آخر بند «الف» اقداماتی را گفته انجام بدهند که مغایر اصول (57)، (156) و (159) است. یعنی دخالت در قوه قضائیه است و یا آنجایی که میگوید «همکاری و دادن اطلاعات توسط این شورا به کشورهای دیگر»، این با اصل (153) مغایرت دارد و همچنین در جایی که گفته، (رئیس ـ مطابق قانون گفته) مثلاً بند «ح» گفته «همکاری با اشخاص، سازمانها و نهادها یا دستگاههای دولتی و سازمانهای مردمنهاد که در زمینه مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم فعالیت میکنند»، این دقیقاً مغایر اصول (152) و (154) و بندهای (5) و (16) اصل سوم است.

علی اردشیرلاریجانی

حسینعلی حاجی
اینها از جمله مواردی است که اشکال دارد. آقای رئیس! من واقعاً تعجب کردم.

علی اردشیرلاریجانی
چطور میگویید بند «ح»؟ «همکاری با اشخاص، سازمانها و نهادها یا دستگاههای دولتی و سازمانهای مردمنهاد» داخلی است، ربطی به اصل (152) ندارد.

حسینعلی حاجی
نخیر، اشخاص گفته، نگفته داخلی.

علی اردشیرلاریجانی

حسینعلی حاجی
آقای رئیس! کجا قید زده؟ (رئیس ـ باید مشخص شود) اینها همه مغایر با قانون است.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، متشکریم. مخالف صحبت کند.

غلامرضا کاتب
جناب آقای محجوب مخالف هستند، بفرمایید.

علیرضا محجوب
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم! عنایت بفرمایید که در این ماده (7 مکرر) انگار همه قانون را جمع کردند در این یک ماده ریختند. آقای رئیس! مناسب بود اولاً این را در مواد مختلفی تعبیه میفرمودند که هم قابل بحث و هم قابل اصلاح و هم قابل گفتگو باشد. الان همکاران ما پیشنهادات متعددی مطرح کردند که منتهی به بهینهسازی این قانون میشود. ما الان ناچاریم با کل آن قسمتهایی هم که مخالفت نداریم عرض مخالفت کنیم، به این جهت که خیلی موارد متعددی در بندهای متعدد، تبصرهها و ردیفهای متعدد در اینها آورده شده است. پس به نظر من این ماده (7 مکرر) اول اشکال شکلی دارد.
اما بحث دوم بحث ماهیت موضوعاتی است که مطرح شده است. اساساً قانون پولشویی یک اشکالی دارد، توجه نکرده که موضوع پولشویی با (15)، (20) سال قبل تفاوت کرده است. حتی مراجع توجه هم باید تغییر کنند. به طور مثال عرض میکنم، الان در بخش مجازی و فعالیتهای مجازی بزرگترین فعالیتهای پولشویانه در جریان است. قانون هیچ دقتی ندارد، اینجا هم به هیچکدام از دستگاههایی که در این مورد طرف موضوع هستند توجه و عنایتی نشده و کمیسیون محترم عنایت نداشته که ما این قانون را برای سنوات آتی مینویسیم که وضع از این هم شدیدتر خواهد شد و حیلهها و تقلبات متعددی شکل خواهد گرفت.
موضوع بعد هم هدف گرفتن قلب پولشویی است. ببینید! ما در موضوع پولشویی، همه موضوعات اقتصادی که به نوعی اختلاس، تقلب، انواع سوءبرداشتها و سوءاستفادهها، هر چیزی که مباحث اقتصادی است، آن هم جنبههای منفی اقتصادی خود به خود هم باعث پولشویی میشود، هم خود پولشویی هستند. اینجا چه در این ماده که ما به تفصیل این موضوع را مورد توجه قرار دادیم و چه در بقیه موارد، شفافیت که همکار محترممان هم اخطار دادند، موضوع شفافیت به این معنا که نهادها و بخشهای مختلف غیر از این دستگاههایی که با آنها برخورد میکنند، اعم از دستگاههای انتظامی و قضائی یا دستگاههای امنیتی و اطلاعاتی، شفافسازی اطلاعات مربوط به فعالیتهای اقتصادی مهمترین راه جلوگیری از پولشویی است. قبلاً هم مجلس در این مورد قانون مصوب کرده، نه اشارهای به مصوبات قبلی مجلس در این باب شده و نه توجه شده که ما در مبارزه با پولشویی بایستی اطلاعات شفاف داشته باشیم. قبل از اینکه برویم ببینیم اطلاعات چیست یا چه سوءاستفادهای شده، اول همه بنگاهها، فعالان اقتصادی و همه بخشهای مختلف اقتصادی، حتی صاحبان حقوق و آنهایی که حقوق دریافت میکنند بایستی اطلاعاتشان را شفاف کنند. یعنی برای همه مردم و مراجع قابل دسترسی باشد.
این هم ما را از این بحر طویلی که به عنوان ماده (7 مکرر) یا (8) در اینجا آوردیم بینیاز میکند و هم مهمترین راه پیشگیری از پولشویی شفاف شدن اطلاعات است. همه اقتصاددانانی که در این عرصهها فعال هستند بهتر میدانند که در این فضای پیچیده هیچ کاری مهمتر از شفاف کردن اطلاعات صاحبان فعالیتهای اقتصادی، بنگاهها، گردانندگان و اشخاصی که به هر ترتیب در حوزه اقتصادی فعالیت میکنند نیست.
بنابراین جای اینها اینجا خالی است، دوستان ما به این ماده رأی موافق ندهند، حداقل این پیشنهادات مطرح شود و اصلاحات مورد نظر هم در این ماده اتفاق بیفتد. متشکرم.

غلامرضا کاتب
جناب آقای رئیس! اجازه میدهید اخطار را بشنویم؟ جناب آقای قاضیپور بفرمایید.

نادر قاضی پور
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای پزشکیان! عرض ادب و خوشآمدگویی. اخطار من بند (8) اصل (43)، جلوگیری از سلطه اقتصادی بیگانه بر اقتصاد کشور است. در این ماده که همکاران عزیزمان زحمت کشیدند، در رابطه با پولشویی نواقص فراوانی است. مثال آورده گفته وزارت اطلاعات، آقای پزشکیان توجه بفرمایند در بند «ب» نوشته «اطلاعات و نیروی انتظامی». مستحضر هستید برای جلوگیری از فساد مالی کل دولت، تنها وزارت اطلاعات نه، تمام وزارتخانهها مسئول هستند، از وزارت صنعت گرفته، وزارت دارایی گرفته، تمام وزارتخانههایی که با پول و اعتبار و پولشویی، واردات و صادرات، به خصوص گمرک، همه ارتباط دارند.
آقای رئیس! در ثبت شرکتها در اداره کل ثبت اسنادها، همه در جریان معاملات کلان هستند. لذا اخطار من این است که این ناقص است و جامع نیست، به جای وزارت اطلاعات تمام وزارتخانهها باید باشند تا جامع شود، ممنون.

مسعود پزشکیان
متشکرم، حالا اگر پیشنهاد چاپشده داشته باشید مطرح میشود وارد نیست.

غلامرضا کاتب
جناب آقای سلیمی اخطار دارند، بفرمایید.

علیرضا سلیمی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای رئیس! من هم اخطار اصل (77) و هم اخطار اصل (156) را دارم. خواهش میکنم حضرتعالی توجه هم بفرمایید. ببینید در بند «د» در صفحه (9) اینطور دارد: «همکاری و تبادل اطلاعات با مراکز مشابه در سایر کشورها، سازمانها، مجامع منطقهای، بینالدولی و بینالمللی ذیربط مطابق قوانین و مقررات». بعد در ذیل دارد: «ضوابط و نحوه تبادل اطلاعات به موجب آییننامهای است که شورا با همکاری دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی تهیه» میکند «و به تصویب هیأت وزیران میرسد». میدانید در اصل (77) قانون اساسی میگوید قراردادها و موافقتنامههای بینالمللی باید به تصویب مجلس برسد. این قسمت با اصل (77) مغایرت دارد.
آقای رئیس! در تبصره (1) صفحه (10) خواهش میکنم باز حضرتعالی این عبارت را دقت بفرمایید. میگوید: مرکز اطلاعات مالی میتواند دستور توقیف و جلوگیری از انتقال وجوه و اموال مشکوک را تا (24) ساعت صادر کند. این مغایر اصل (156) است. آقای رئیس ببینید! اینجا اصول (156)، (157) و (159) مرجع رسمی تظلمات و شکایات دادگستری و وظایف قوه قضائیه را مشخص کرده و این به صراحت مغایر اصل (156) است. حالا این دو قسمت بماند که هم مغایر با اصل (156) است، (جناب آقای فرهنگی که محبت میکنید) و هم با اصل (77) که خدمتتان عرض کردم.
آقای رئیس! از نظر شکلی هم این لایحه مغایر ماده (135) آییننامه داخلی مجلس هم هست. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) علاوه بر آن دو اخطار این ایراد هم وارد است، من خواهش میکنم دقت بفرمایید.

مسعود پزشکیان
اخطارتان وارد نیست، به مجوز مقام قضائی نیاز دارد، متشکرم. موافق صحبت کند.

غلامرضا کاتب
برادر عزیزم جناب آقای ملکی موافق هستند، بفرمایید.

ولی ملکی
موافق
با سلام به ملت ایران، همکاران ارجمند و هیأترئیسه محترم. دوستان توجه کنید! باور من این است ماده (8)، که همان ماده (7 مکرر) مطرح شده، اعتقادم این است که نقطه قوت این گزارش همین ماده است. چراکه در اینجا هدف تشکیل یک ساختار برای مبارزه با پولشویی است. شما در بند اول ماده (7 مکرر) دقت کنید، نوشته «به منظور اجرای این قانون و قانون مبارزه با تأمین مالی تروریسم، سیاستها و تصمیمات شورا، «مرکز اطلاعات مالی» زیر نظر شورا با وظایف و اختیارات زیر در وزارت امور اقتصادی و دارایی تشکیل میشود». وزارت امور اقتصادی و دارایی متولی امور اقتصادی کشور است و نظام مالی کشور تحت نظر آن است. بنابراین داشتن یک مرکز اطلاعات مالی متمرکز لازم است و ما این را نداشتیم، در اینجا این را تصریح کرده است. این یک بعد قضیه است که ما نیاز به سازماندهی داریم.
در عین حال در اینجا آمده وظایف این مرکز را تعیین کرده، «دریافت، گردآوری، نگهداری، تجزیه و تحلیل و ارزیابی اطلاعات و بررسی معاملات و عملیات مشکوک به پولشویی و تأمین مالی تروریسم، ردیابی جریان وجوه و انتقال اموال با رعایت ضوابط قانونی و گزارش معاملات و عملیات مشکوک به پولشویی و تأمین مالی تروریسم»، همه اینها وظایفی است که در اینجا دقیقاً به دقت اشاره شده است و به نظر من دوستان ما در اینجا اخطارهایی که میدادند، البته رئیس محترم مجلس خودشان وارد ندانستند، اشتباه فرض میفرمایند که میگویند بند «ب» نباید وزارت اطلاعات موظف شود. ببینید! در همه وزارتخانهها هر گونه پولشویی باشد توسط همین مرکز مورد بازخواست قرار گیرند، بلکه این سازمانها به اضافه وزارت اطلاعات یک وظیفه نظارتی خاص دارد که در بند «ب» آمده است «وزارت اطلاعات، نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، گمرک جمهوری اسلامی ایران، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، بانکها، سازمان ثبت احوال کشور، بیمه مرکزی ایران، سازمان امور مالیاتی»، اینها سازمانهایی هستند که در حقیقت با پول ارتباط دارند و پولشویی هم از این کانالها صورت میگیرد و اینها دسترسی دارند. اینها موظف شدهاند به صورت برخط و آنلاین اطلاعات را بدهند. این فرق میکند که ما بگوییم تمامی وزارتخانهها در اینجا قید شود. سازمانهایی که در امر تبادل اطلاعات مالی و نظارتی مسئول هستند را موظف کردهاند. یک مقدار دقت کنیم و در پایان هم قوه قضائیه را گفتند ورود پیدا میکند برای کسانی که به صورت برخط گزارش میدهند بنابراین رئیس محترم جلسه هم بجا اشاره کردند.
ببینید! در بند «ت» توجه کنید، «جلوگیری از نقل و انتقال وجوه یا اموال مشکوک به پولشویی و تأمین مالی تروریسم و اطلاع به مرجع صالح قضائی جهت رسیدگی مطابق حکم تبصره (1)». مهمترین قسمت همان تبصره (1) است که به آن اشاره خواهیم کرد. ببینید! ما در کشورمان برنامه آموزشی برای پولشویی نداریم، یک مفهوم عام است. ما اینجا میبینیم که در بند «چ» اشاره کرده «تهیه برنامههای آموزشی در زمینه آثار زیانبار پولشویی». یکی از دلایلی که کشور ما به این روز افتاده این است که در این زمینه روشنگری نشده است. کسانی که مسئول و دلسوز هستند اهمیت موضوع را آنطور که شاید و باید نمیدانند و در اینجا موظف شدهاند که برنامه آموزشی برایشان بگذارند که اینها از کجا ورود پیدا میکند و چگونه خارج میشود و در حقیقت نظام مالی کشور را چگونه تحت تأثیر قرار میدهند. این نقطه قوت است. (نایبرئیس ـ متشکرم، وقتتان تمام شد). اجازه بدهید.
در مورد شفافسازی هم اشاره میکند، «همکاری با اشخاص، سازمانها، نهادها یا دستگاههای دولتی»، اینها همه شفافسازی است. من در مورد بند «د» هم اشاره میکنم و تمام، «همکاری و تبادل اطلاعات با مراکز مشابه در سایر کشورها» نقطه قوت است. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) معنی آن این نیست که ما اطلاعات میدهیم، ببینیم که آنها از چه کانالهایی این کار را انجام میدهند. بنابراین خواهش میکنم حتماً به این بند رأی مثبت بدهید، تشکر میکنم.

مسعود پزشکیان

اسماعيل جليلي
بسم الله الرحمن الرحیم
از اظهارات موافق محترم و مخالفین و تذکردهندگان تشکر میکنم. همانطور که به درستی اشاره شد ماده (7 مکرر) در این گزارش کمیسیون تأکید بر فرآیند انتخاب، نحوه تدوین آییننامه و شفافیتهایی که امروز برای عملکرد مرکز اطلاعات مالی در وزارت اقتصاد نیاز است را در قالب پیشنهاد در قانون مطرح کردند و قطعاً رأی موافق دوستان کمک میکند به دغدغهای که نمایندگان محترم در بحث فرآیند پولشویی، نحوه انتخاب مدیران آن، روشهایی که به کار گرفته میشود و نکته کلیدی و کلیدواژه اصلی که در این ماده مورد تأکید است حکم محاکم صالح قضائی برای نهایی کردن این فرآیندهایی است که امروز در این ماده مطرح شد. لذا رویکردی را که مجلس امروز در رأی به این ماده اختیار میکند کمک جدی به این شفافیت و کمک به روشهای ما برای احصاء اقدامات غیرقانونی در حوزه پولشویی میکند. لذا انتظار از صحن و نمایندگان محترم این است که با رأی مثبت به این ماده کمک به شفافیت بیشتر برای اجرای قانون مبارزه با پولشویی کنند.

مسعود پزشکیان

غلامرضا کاتب
متشکر. جناب آقای رئیس! آقای کبیری اخطار قانون اساسی دارند، اجازه میفرمایید؟

مسعود پزشکیان

غلامرضا کاتب
جناب آقای کبیری بفرمایید.

سیدتقی کبیری
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و خداقوت خدمت همکاران عزیز. جناب آقای دکتر پزشکیان! من اصل (138) قانون اساسی را اخطار دارم. در بند «ج» ماده (7 مکرر) آمده: «تدوین دستورالعملهای مربوط به».

مسعود پزشکیان
ببینید! ما الان ماده (7 مکرر) هستیم، به بند «ج» رسیدیم شما میتوانید اعتراض کنید.

سیدتقی کبیری

مسعود پزشکیان

سیدتقی کبیری
در بند «ج» آمده: تدوین دستورالعملها با ارائه به شورا و جهت تصویب. آقای دکتر! در ابتدای بند هم آمده که این شورای مرکز اطلاعات مالی زیر نظر شورا با وظایف و اختیارات زیر در وزارت امور اقتصادی و دارایی تشکیل میشود. آقای دکتر! اگر عنایت کنید با توجه به اصل (138) که مجموعه آییننامهها و مصوبات را باید وزیر و یا هیأت وزیران تصویب کنند، اینجا مشخص نشده، خود شورا مستقیماً میتواند دستورالعمل را برای اجرا مصوب کند. به نظر میرسد اینجا «تصویب وزیر یا هیأت وزیران» اضافه شود.

مسعود پزشکیان
وزارتخانهها خودشان اجازه دارند بخشنامهها یا آییننامهها را بنویسند، متشکرم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! قبل از اینکه کمیسیون تشریف بیاورند، حاجآقای نوروزی! دو، سه تا نکته است، یکی اینکه شما ساختار و تشکیلات این مرکز را تعیین تکلیف نکردید کجا باید تصویب شود. شاید مثلاً «به پیشنهاد مشترک وزارت امور اقتصادی و دارایی و سازمان امور استخدامی کشور و تصویب هیأت وزیران» اینجا لازم باشد، این یک نکته.
نکته دوم در بند «چ» فرمودید تهیه برنامه آموزشی، برای آموزش چه کسانی؟ به قول جناب آقای سلیمانی مفعول ماجرا مفقود است. یعنی برنامه آموزشی تهیه میشود، برای چه گروهی؟ (جلیلی ـ در قانون معلوم است) باشد، چون در قانون میآید باید ساختارش تعیین تکلیف شود. دو تا کلمه «جرایم» هم لازم است، یکی در تبصره (1) که «جرایم پولشویی» منظورتان است و در تبصره (47) هم همینطور، خود «پولشویی» که موضوعیت ندارد، در خدمتتان هستیم.

حسن نوروزی
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین انه خیر ناصر و معین
سروران محترم توجه بفرمایند! ماده (8) که اعلام شده ماده زیر به عنوان ماده (7 مکرر) به قانون الحاق میشود، این به عنوان یک آییننامه در قانون مبارزه با پولشویی بوده است و مرکز آن طبق آییننامه مصوب هیأت وزیران در وزارت اقتصاد و دارایی بوده که آن آییننامه به عنوان یک ماده در این اصلاحیه جدید گنجانده شده است.
سروران محترم و بعضی از عزیزان عنایت داشتند که چرا جزئیات در این ماده مورد بحث واقع نشده است. در قانون کلیات مورد بحث واقع میشود، اما فرض بفرمایید اگر بخواهد جزئیاتی در آینده رخ بدهد طبیعتاً آن مصادیق و مثالها Update میشود و نسبت به آنها تصمیمگیری میشود. شما ببینید مثلاً بحثهایی که امروز در مسائل اقتصادی مثل بیتکوین و غیره است، اینها فعلاً پیدا شده، ما (10) سال قبل نمیتوانستیم نسبت به این تصمیمگیری کنیم.
نکته بعد این است که برخی از سروران نسبت به نقل و انتقال بحث داشتند، در بند «ت» ماده آمده است «جلوگیری از نقل و انتقال وجوه یا اموال مشکوک به پولشویی»، این نقل و انتقال هم در داخل کشور و هم در خارج از کشور است، مگر آن مواردی مثل سازمان توسعه که مستثنی واقع شده است. به هر حال یک مرکز مالی باید اطلاعات را جمعآوری و بررسی کند، همه اینها را با هم منسجم کند تا تصمیمگیری واقعی رخ بدهد.
یکی از مسائلی که بحثش در اینجا هست بحث شفافیت است که همه عزیزان دنبال آن هستند. در بند «الف» آمده: «دریافت، گردآوری، نگهداری، تجزیه و تحلیل و ارزیابی اطلاعات و بررسی معاملات و عملیات مشکوک»، اینها عبارت اُخرایی از شفافیت است. در حقیقت یکی از چیزهایی که مملکت ما را رنج میدهد بحث عدم شفافیت، یک مرکز اطلاعات، یک مرکز تصمیمگیری، یک مرکزی که زیر نظر یک شورای عالی پولشویی باشد، شورایی که راهبردها را تعیین میکند مرکز عملیاتی که مسائل کاربردی و عملیاتی را دارد اجرا میکند. علیایحال این هم یک نکته.
اینکه بعضی از سروران هم میفرمودند این مرکز خارج از قوه قضائیه دارد تصمیمگیری میکند، در چهار، پنج مورد اینجا بحث قوه قضائیه مطرح شده است. عنایت بفرمایید! مثلاً در بند «ت» آمده است: «جلوگیری از نقل و انتقال وجوه یا اموال مشکوک به پولشویی و تأمین مالی تروریسم و اطلاع به مرجع صالح قضائی»، یا در جای دیگر آمده است در موارد فوری که به مقام قضائی دسترسی نداریم (24) ساعت دستور توقیف عملیات داده میشود (نایبرئیس ـ خیلی ممنون حاجآقا، وقت شما تمام شد) و بعد از مرجع قضائی أخذ دستور میشود.
آنجایی هم که فرمودید بحث دستورالعملها و بخشنامهها پایینتر از آییننامه است، بله، آییننامه به تصویب هیأت وزیران میرسد، اما بخشنامه و دستورالعمل مربوط به مقامات پاییندست هیأت وزیران است که میتوانند انجام بدهند، (فرهنگی ـ خیلی متشکر) فرق میکند. علیایحال ما معتقد هستیم به آنچه که عزیزان به فهم همکارانتان، قانوندانان مجلس در کمیسیون قضائی احترام بگذارند و این مطالعه و جدیتی که شده و این ماده به این نحو خدمت شما تقدیم شده است عنایت ویژه بفرمایید. آنجایی هم که دارد مربوط به شورا و شورای عالی، منظور همان شورای عالی پولشویی است. والسلام علیکم

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! یک نکته دیگر هم هست که ضوابط و نحوه تبادل اطلاعات از شئون شورای عالی امنیت ملی است. بنابراین متن باید به این صورت اصلاح شود که «ضوابط و نحوه تبادل اطلاعات به موجب آییننامهای است که شورا تهیه و به تصویب شورای عالی امنیت ملی میرساند».

مسعود پزشکیان
حضار 215 نفر، نمایندگان محترم به اصل ماده رأی بدهید. لطفاً در رأیگیری شرکت بفرمایید. دولت و کمیسیون موافق هستند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. میهمانان را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
بسم الله الرحمن الرحیم
میهمانان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ جمعی از مدیران و مبلغین گروههای تبلیغی حوزه علمیه شهر مقدس قم میهمانان جناب آقای دکتر امیرآبادیفراهانی نماینده محترم قم هستند.
ـ جمعی از دانشجویان رشته حقوق دانشگاه علمی ـ کاربردی واحد دادگستری استان زنجان میهمانان جناب آقای دکتر فریدون احمدی نماینده محترم زنجان و طارم هستند.
ـ جمعی از دانشجویان رشته حقوق دانشگاه آزاد اسلامی شهرستان سقز استان کردستان میهمانان جناب آقای دکتر محسن بیگلری نماینده محترم سقز و بانه هستند.
ـ جمعی از فرهنگیان اداره آموزش و پرورش شهرستان سبزوار استان خراسانرضوی میهمانان جناب آقایان سبحانیفر و مقصودی نمایندگان محترم سبزوار، جغتای، خوشاب، داورزن و ششتمد هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه شیخ کلینی از استان قزوین میهمانان سرکار خانم مهندس زرآبادی نماینده محترم قزوین، البرز و آبیک هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه دخترانه عترت از شهرستان ورامین استان تهران میهمانان جناب آقای دکتر نقویحسینی نماینده محترم ورامین، قرچک و پیشوا هستند که خدمت همه خوشآمد عرض میکنم.
4
اعلام وصول (2) فقره سؤال

محمد علی وکیلی
سؤال ملی جناب آقای روحالله بابائیصالح نماینده محترم بویینزهرا و آوج از وزیر محترم آموزش و پرورش درخصوص عدم توجه به مطالبات معلمان و سند تحول بنیادین اعلام وصول میشود.
ـ سؤال ملی جناب آقای علیم یارمحمدی نماینده محترم زاهدان و شش نفر دیگر از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی از وزیر محترم آموزش و پرورش درخصوص کمبود نیروی انسانی و فضاهای آموزشی و تبعیض در معرفی دانشآموزان به مدارس مختلف اعلام وصول میشود.
5
ناطقین جلسه آقایان: علیرضا رحیمی، محمود نگهبانسلامی، محمد خالدیسردشتی، هادی قوامی و محمود صادقی

محمدحسین فرهنگی
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای علیرضا رحیمی نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس.
ـ آقای محمود نگهبانسلامی نماینده محترم خواف و رشتخوار.
ـ آقای محمد خالدیسردشتی نماینده محترم لردگان.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای هادی قوامی نماینده محترم اسفراین.
ـ آقای محمود صادقی نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)

مسعود پزشکیان
سؤالی که آقای قاضیپور و آقای دکتر مطهری در رابطه با وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی داشتند به علت جلسهای که بود به روز چهارشنبه منتقل میشود. آقای دکتر رحیمی بفرمایید.

علیرضا رحیمی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و عرض ادب محضر ملت بزرگ و انقلابی ایران اسلامی. به دنبال پیروزی انقلاب اسلامی و فروپاشی هیمنه نظام سلطه و آمریکا در جهان، سرآغاز تقابل رو در روی دو رویکرد تاریخی در دور جدید آن را شاهد بودیم. از این رو از بین رفتن همه منافع آمریکا در ایران کافی بود تا سناریوهای مختلف و چندلایه را در طول چهار دهه گذشته علیه ملت ایران طراحی و به اجرا گذارند.
در طلیعه ورود به پنجمین دهه جمهوری اسلامی در شرایطی به سر میبریم که تقابل همهجانبه آمریکا با ایران اسلامی در صدر و ذیل تحولات جاری جهانی ضرورت بازخوانی پیشینه مناسبات و چرایی تصمیمات را روشنتر میکند. مذاکرات ایران با (1+5) در شرایطی آغاز شد که عدم اعتماد متقابل و تلاش برای جلب حداکثری منافع از وجوه قابل ملاحظه برای همه طرفهای مذاکرهکننده بود. تاریخ ظلم و آتشافروزی و توطئههای پیدرپی آمریکاییها در اذهان ایرانیان همچنان برجسته بود که با اعتماد رهبری انقلاب به تیم دیپلماسی و فضای نرمش قهرمانانه که مدیریت مذاکرات را ممکن مینمود از پیچهای سخت مذاکرات با رعایت اصول عزت، حکمت و مصلحت عبور کردیم و به برجام رسیدیم که منافع حداقلی همه اطراف را تأمین مینمود.
امانتداری، حرفهایگری و دلسوزی صفات انقلابی تیم مذاکرهکننده در فضای دیپلماسی علیرغم انکار و بهتانهای آشکار مخالفان بارها و بارها مورد تأیید و تأکید رهبری انقلاب قرار گرفت. در شرایطی که خروج آمریکاییها از برجام فرصت مغتنمی را برای همبستگی و همگرایی همدلانه در داخل کشور ایجاد کرده و فصلی نو از دیپلماسی را فرا روی ایران گشوده است، ضرورت پافشاری بر منافع ملی توسط همه سلایق سیاسی و صیانت از اعتبار جمهوری اسلامی در عرصه بینالمللی را بیشتر کرده است.
در این شرایط حساس که تدبیر ویژه و تصمیم عقلایی میتواند کشور را از شرایط سخت بینالمللی عبور دهد، حرکتهای احساسی بیمبنا و مسدود کردن فضا برای برونرفت از این شرایط در عمل کمک به جبهه دشمن در فشار به ایران تلقی میشود و آتش زدن پرچم کشورها در فرهنگ اسلامی هیچ جایی ندارد و در منطق سیاسی و نگاه عقلانی هم مردود است. با خروج آمریکا از برجام احساس شعف عدهای در داخل برای تسویهحساب سیاسی با دکتر روحانی و ظریف، فضای حساس کنونی را به جای بهرهگیری برای تقویت همبستگی و امنیت ملی تبدیل به فضای عقدهگشایی علیه دولت و در مقابل رهبری کرده است. روشن است که دشمن از اختلاف و تفرقه ما دلخوش و از همبستگی ملی ما نگران و خائف خواهد بود و عجیب است که این مهم برای اشخاصی که مدعی بصیرت هستند همچنان مورد غفلت آشکار است.
آتش زدن پرچم کشورها در صحن مجلس را هیچگاه نماد انقلابیگری نمیدانیم. تلاش برای اهتزاز پرچم ایران در حوزه دیپلماسی، صنعت، کشاورزی، تجارت، علم و فناوری و ورزش هنر ما و فرزندان توانا و غیور ایران اسلامی است.
گویا عدهای در تلاشند در موضوع برجام رهبری را بیاختیار و دولت را مبسوطالید معرفی کنند و با تخریب دولت به دنبال مقصرسازی در اذهان مردم باشند. برادران! فراموش نکنیم برجام تحت هدایت رهبری و نظارت حاکمیت مذاکره و امضا شد و بخشی از کارنامه کل حاکمیت است. (حاجیدلیگانی ـ «دو»، «دو») (پزشکیان ـ لطفاً اجازه بدهید صحبت کند) برجام بخشی از کارنامه کل حاکمیت است، برجام نه جناحی است، نه سیاسی است، نه مربوط به دولت خاص است.
جناب آقای رئیس! این نسخه برجام را من تقدیم حضرتعالی میکنم تا همچنان که همچنان مجموعه نظام در تلاش برای تعیین تکلیف برجام است حضرتعالی هم از این سند بینالمللی که مجموعه حاکمیت در جهان آن را امضا کردهاند صیانت کنید و از هرگونه تعرض مصون بدارید. (حاجیدلیگانی ـ آتش بزنید) من این را تقدیم آقای رئیس میکنم. (تعدادی از نمایندگان ـ احسنت، احسنت)
امروز مهمترین نیاز کشور در همه عرصهها خصوصاً در فضای سیاسی داخلی حفظ و تقویت آرامش است. بدون فضای آرام در کشور تصمیمگیریها و اقدامات تابع احساسات خواهد بود. در شرایط جاری کشور صدا و سیما به دلیل انحصار رسانهای میتواند در تأمین آرامش مؤثر باشد، اما رویکرد جناحی و اقدامات احساسی صدا و سیما نگذاشته تا از ظرفیت رسانه ملی در جهت منافع همهجانبه کشور ایفای نقش نماید. چرا صدا و سیما در حوزه امنیت ملی سهم مثبت خود را ایفا نمیکند؟ در حوادث دیماه سال گذشته در دو روز اول رویکرد صدا و سیما در حوزه امنیت ملی قابل ملاحظه بود که با سرعت این غفلت را اصلاح کردند.
عدهای در فضای احساسی تصور نکنند شکست دولت شکست رقیبشان است. تضعیف دولت یا مجلس شورای اسلامی تضعیف رکنی از ارکان نظام و به شکست کشاندن دولت در تحقق برنامهها به نوعی تلاش برای تضعیف کل نظام جمهوری اسلامی تلقی میشود. نمیشود روزی به بهانه دوتابعیتیها، روز دیگر به بهانه نفوذ، روزی به بهانه جاسوسی، روز دیگر به بهانه باند نیویورک و هر روز به بهانهای فضا را برای بالندگی و تحرک چابک دیپلماسی کشور تنگ کرد و در عمل به اهداف دشمن سرعت بخشید. به آتش کشیدن پرچم کشورها و اسناد بینالمللی اساساً حرکتی مردود است و این حرکت در مرکز قانونگذاری کشور خلاف سیاست تعامل سازنده با جهان است که هم رهبری تأکید فرمودند و هم در برنامه ششم همین مجلس تصویب کرد.
سخن آخر اینکه آرامش و امنیت نیاز حتمی فضای اجتماعی و سیاسی کشور و مانند هوای پاک ضرورتی حیاتی برای همگان است. برای جامعهای امن و آرام دست به دست هم بدهیم تا پاسخگوی اعتماد شایسته و ارزنده ملت بزرگ و عزیز ایران اسلامی باشیم. والسلام علیکم و رحمهالله

مسعود پزشکیان
متشکرم. ناطق بعدی را دعوت کنید.

محمدحسین فرهنگی
ناطق بعدی جناب آقای دکتر محمود نگهبانسلامی نماینده محترم خواف و رشتخوار هستند. آقای دکتر بفرمایید.

محمود نگهبان سلامی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«الحمدلله الذی اعزنا بالاسلام و اکرمنا بالقرآن و وفقنا بالایمان»
«و الصلاه و السلام علی خاتم الانبیا و المرسلین و علی آله و اصحابه اجمعین»
با سلام و درود به ارواح طیبه شهدا، امام شهدا و آرزوی توفیق و سلامتی روزافزون برای رهبر معظم انقلاب و همه خدمتگزاران صدیق نظام مقدس جمهوری اسلامی و همچنین عرض سلام و ارادت محضر هیأترئیسه محترم، خادمان ملت در خانه ملت و درود و سپاس فراوان به پیشگاه ملت بزرگ و سرافراز ایران اسلامی به ویژه مردمان عزیز حوزه انتخابیه خواف و رشتخوار.
مطالبم را در این فرصت محدود در دو بخش ارائه میکنم. ابتدا مسائل کلان ملی و سپس دغدغههای منطقهای و مشکلات مربوط به حوزه انتخابیه خواف و رشتخوار.
یکی از موضوعاتی که امروز بیش از هر زمان دیگری ضرورت دارد حفظ وحدت و انسجام ملی است. خروج ترامپ از برجام با توجه به رفتارها و ادعاهای ضد و نقیض قبلیاش کاملاً قابل پیشبینی بود، اما در این برهه حساس وظیفه مسئولین و طیفهای سیاسی به جای تخطئه و تخریب یکدیگر همدلی و همراستایی در جهت اتخاذ تصمیمی مناسب براساس منویات مقام معظم رهبری با اتکا به حمایت و پشتوانه عظیم مردمی در نظام جمهوری اسلامی است.
آنچه امروز مردم ما را رنج میدهد و امان خانوادهها را ربوده است مشکلات اقتصادی و معیشتی به ویژه برای افراد کمبضاعت و مستمند جامعه است. رونق فضای کسب و کار، تولید و اشتغال، برداشتن موانع و تسهیل شرایط سرمایهگذاری داخلی و هماهنگی قوا و ارکان نظام در جهت حل این مشکلات نقطه عطفی برای حل مسائل داخلی است. عصبانیت دیروز رژیم صهیونیستی و ترامپ از وجود برجام و خوشحالی امروز آنها از بر هم زدن برجام گویای تلاش دلاورمردان دیپلماسی نظام جمهوری اسلامی و کسب امتیازات نسبت به حریف است که متأسفانه عدهای در داخل نیز این همسویی را نشان دادهاند.
آنچه در شرایط کنونی مهم است استقلال و امنیت کشور، پرهیز از شتابزدگی و رفتارهای احساسی، اتخاذ تصمیمات منطقی و درست با در نظر گرفتن مصالح ملی، با هماهنگی و همسویی قوا در جهت پیشرفت و اعتلای نظام جمهوری اسلامی است تا در یک تعامل سازنده با دنیا از عزت و کیان ایران اسلامی دفاع کنیم.
سنگ بنای توسعه هر کشور آموزش و پرورش است که قطعاً این مهم با تلاش و نقشآفرینی فرهنگیان عزیز در سنگر تعلیم و تربیت میسر میگردد. از رئیسجمهور محترم و وزیر محترم آموزش و پرورش میخواهم که نسبت به حل مشکلات اقتصادی و معیشتی فرهنگیان، برقراری عدالت و رفع تبعیض با سایر کارمندان، پرداخت به موقع پاداش بازنشستگان فرهنگی، حل مشکلات بیمهای و رفاهی، اختصاص سهمیه به فرزندان فرهنگیان در دانشگاه فرهنگیان، برقراری عدالت آموزشی از طریق توجه بیشتر به مناطق محروم و مرزی، اقدام عاجل را انجام دهند.
رئیسجمهور محترم! یکی از شعارها و دغدغههای جنابعالی ایفای حقوق شهروندی و استفاده از ظرفیت اقوام و مذاهب در اداره امور کلان کشور بود، اما متأسفانه با گذشت قریب به یک سال از دولت دوازدهم این مسأله همچنان به فراموشی سپرده شده است. اهل سنت ایران علیرغم همه دغدغهها و مشکلات ثابت کردهاند که همچنان پای نظام و ارزشهای انقلاب ایستادهاند و از کیان و عزت میهن اسلامی، مرزبانی نموده و اجازه کوچکترین گستاخی را به دشمن نخواهند داد.
اما میخواهم در مورد سنگان خواف که بزرگترین معدن سنگآهن خاورمیانه را در خود جای داده است سخن بگویم. معادنی عظیم بالغ بر (1) میلیارد و (200) میلیون تن ذخیره آهنی که با برنامهریزی تولید سالیانه (5/17) میلیون تن کنسانتره، (15) میلیون تن گندله و (5) میلیون تن سنگ دانهبندی نقش مهمی در تکمیل چرخه فولاد کشور ایفا میکند، اما به رغم این توسعه عظیم و سرمایهگذاری بیش از (10) هزار میلیارد تومانی بخش خصوصی، این منطقه فاقد زیرساختهای لازم جهت این توسعه است.
از ریاست محترم جمهور و هیأت وزیران میخواهم که نسبت به ایجاد زیرساختهای لازم از قبیل تسریع در تکمیل چهاربانده شدن جاده سنگان تا تربتحیدریه، راهاندازی و ساخت خط ریل دوم از سنگان تا بافق، اقدام لازم در جهت تأمین آب مورد نیاز صنایع فولادی سنگان، احداث و راهاندازی بیمارستان سنگان، اختصاص (15) درصد حقوق دولتی از معادن جهت توسعه زیرساختهای لازم، ساخت و راهاندازی باشگاه ورزشی معدن با کمک سرمایهگذاران و سهیم نمودن مردم در قالب شرکتهای سهامی عام در بهرهبرداری معادن و همچنین حل مشکلات زیستمحیطی به ویژه پساب کارخانههای کنسانتره و گندله اقدام لازم را انجام دهند.
بخشی از معادن سنگان، معادن پلاسری و سطح زمین است که در گذشته افراد با بخشهای خصوصی با یک هزینه حداقلی کیلومترها معدن را برای خودشان ثبت نمودهاند، اما قصه پرغصه این معادن پلاسری عدم برداشت اصولی از این معادن، از بین بردن مراتع منطقه، عدم پرداخت حقوق مالکانه، ایجاد گودالهای عمیق و دپوهای بزرگ و عدم تسطیح و ایجاد فضای سبز با توجه به مرزی بودن منطقه که ناامنی را در آینده تشدید خواهد کرد، عدم پرداخت حقوق دولتی به خزانه و بیتالمال که بخشی از سهم توسعه منطقه است، ایجاد مشکلات زیستمحیطی برای منطقه و عدم رعایت حریم شهر سنگان در برداشتها توسط برخی از معدنکاران از مشکلات دیگر این دو حوزه است.
به وزیر صنعت، معدن و تجارت تذکر میدهم که نسبت به موارد مطرحشده و کوتاهیهای سازمان صنعت و معدن استان خراسانرضوی در دریافت حقوق دولتی و تخلفات گسترده صورتگرفته در این بخش اقدام عاجل را انجام دهند.
وزیر محترم نیرو جناب آقای اردکانیان! طی چند جلسه مشکلات حوزه آب شرب و صنایع شهرستانهای خواف و رشتخوار را خدمت جنابعالی متذکر شدم. شهرهای سنگان، نشتیفان، قاسمآباد و جنگل به دلیل شبکه فرسوده آبرسانی با کمبود آب شرب مواجهند. تعداد زیادی از روستاهای پایینخواف و روستای رزداب در بالاخواف فاقد آب شرب لازم است که نیازمند اقدام فوری میباشد. علاوه بر این ساماندهی مدیریت بهینه مصرف آب چاههای کشاورزی و پرهیز از خاموشی بیموقع چاهها که موجب خسارت به کشاورزان شده است نیازمند توجه ویژه است.
از وزیر محترم راه و شهرسازی جناب آقای دکتر آخوندی میخواهم که نسبت به تکمیل و تسریع چهاربانده شدن (فرهنگی ـ خیلی متشکر) جاده سنگان ـ نشتیفان ـ خواف ـ رشتخوار ـ تربتحیدریه مطالعه، احداث و راهاندازی بزرگراه سنگان ـ دوغارون، مطالعه و احداث و راهاندازی بزرگراه نشتیفان ـ قائن با توجه به تردد سنگین ماشینآلات ترانزیتی (فرهنگی ـ وقت شما تمام شد) تعریض آسفالت و ارتقای جاده شهر جنگل و آسفالت جادههای روستایی کلاتهها که شامل (16) روستا در یک مسیر هستند. (نایبرئیس ـ متشکرم، وقت شما تمام شده، بقیه را به رسانهها بدهید) و همچنین آسفالت روستای بیدپارسی و براکو در شهرستان خواف و تکمیل آسفالت جاده چخماق ـ فریمان و آسفالتهای روستاهای شهرستان رشتخوار اقدام عاجل را انجام دهند. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، ناطق بعدی را دعوت کنید.

محمدحسین فرهنگی
ناطق بعدی جناب آقای دکتر محمد خالدیسردشتی نماینده محترم لردگان هستند، بفرمایید.

محمد خالدی سردشتی
نطق 7 دقیقه ای
سلام بر همکاران عزیز.
بسم الله الرحمن الرحیم
به ارواح طیبه شهدا، امام شهدا و به یادگارش سلام و درود و صلوات میفرستیم. برای مقام معظم رهبری آرزوی صحت و سلامتی داریم.
همکاران، نمایندگان محترم! هفته گذشته جهان شاهد خروج آمریکا از برجام و برملا شدن یکی دیگر از سناریوهای دروغین دول استعمارگر و استکبار خصوصاً آمریکا بود که این رفتار مبتنی بر دکترین استیلاء در دنیای امروز است. در حقیقت مطابق گسترش هژمونی نظام سلطه که در این حوزه نگران پیشرفت دیگر کشورها خصوصاً جمهوری اسلامی میباشند و خمیرمایه این تفکر بر چنین نظام استعمارگری به تعبیر قرآن کریم به زیر یوغ بردن ملتهاست و رضایت آنها زمانی محقق میشود که تبعیت محض از آنها را پذیرفته باشید.
مطابق این موضوع خداوند تبارک و تعالی در آیه (120) سوره بقره میفرماید «و لن ترضی عنک الیهود و لا النصاری حتی تتبع ملتهم». «هرگز یهود و نصارا از تو راضی نخواهند شد تا به طور کامل تسلیم خواستههای آنها شوی و از آیین آنها پیروی کنی».
لذا براساس این آیه شریفه در این برهه خطرناک و پیچیده تاریخی وظیفه همه ما سنگینتر خواهد شد و در همین راستا نکاتی را خدمت شما همکاران و ملت عزیز ایران عرض میکنم.
تشخیص وظیفه اصلی و درست که همان سرلوحه قرار دادن بصیرت و دید واقعی نسبت به وقایع و حوادث پیرامون و اتخاذ مواضعی مبتنی بر وضعیت و ظرفیت کشور و یافتن راههای ناکام کردن دشمن. ایمان و اعتقاد به سرمایهها و نیروهای داخلی و تکیه بر اقتصاد مقاومتی که مقام معظم رهبری آن را از همه ما در همه سالها براساس شرایط خواستهاند.
تقویت و احیای روحیه اعتماد مردم به مسئولین خصوصاً برای رفع مشکلات و در همین راستا مشکلاتی که واقعاً گریبانگیر کشور ما است را به طور خلاصه خدمتتان عرض میکنم. امروز مشکلات زیادی در حوزههای مختلف در کشورمان وجود دارد، بیآنکه کس یا جریانی را مقصر بدانیم مجلس با وضع قوانین درست و با کمک سایر قوا در حل و فصل این مشکلات در ابعاد ملی و محلی همانطور که همه اعتقاد داریم میتواند نقش اول را بازی کند، البته قبل از آن باید بپذیریم که ماهیت چالشها و مشکلات در جوامع انسانی خود مانند یک موجود زنده میباشد و از روند جاری جامعه نشأت میگیرد و باید شناسایی شوند و در زمان مناسب به ارائه راهکار پرداخته تا این مشکلات حل شوند وگرنه رها کردن مشکلات بعد از مدتی تجمیع شده و به صورت بحران غیرقابل حل ظاهر میشوند.
امروزه همه اعتقاد داریم ابزارهای قدیمی و سنتی امکان حل مشکلات را ندارند و به همین دلیل باید به دنبال راههای جدیدی بگردیم که به نظر میرسد باید عواملی از قبیل تجمع ریزمشکلات حلنشده قبلی، کارشکنی دشمنان نظام خصوصاً کشورهای امپریالیستی منجمله آمریکا و دستنشاندگان محلی آنها، عدم استفاده از ابزارهای روز دنیا برای حل مشکلات و مشمول مرور زمان شدن مشکلات در سیستم تقنینی و یا دولتهای گذشته و امروز و همچنین مشکلات زیستمحیطی و اقلیمی در سراسر جهان.
امروزه مهمترین بحرانهای کشور در حوزه آب، انرژی و اقتصاد است که امروزه بدون دخیل کردن مردم عملاً امکان حل کردن آنها وجود ندارد. در کشور ما هرگاه ملت بسیج شدند و حمایت کردند توانستیم از مشکلات سنگینی عبور کنیم که نمونه بارز آن دفاع مقدس میباشد.
عزیزان! ما امروز برای حل مشکلات نیاز به حضور مردم داریم و باید از پتانسیل عظیم آنها استفاده کنیم. اعتقاد به اقتصاد مقاومتی و آمایش سرزمین میتواند شرایط برونرفت از مشکلات را فراهم کند و سرعت توسعه و بالندگی را افزایش دهد. تیم اقتصادی دولت باید افرادی باشند که چارچوبهای کلی را اشراف داشته و الگوی خاص ایران اسلامی را مطابق فرامین فرادستی تنظیم کنند. باید و نبایدهای اقتصاد را باید استخراج کنند و نقشآفرینی بخشهای پژوهشی را افزایش دهند. به معنای واقعی رابطه صنعت و دانشگاه و نهادهای حاکمیتی و اجرایی را افزایش دهند.
اما در مورد انرژی در کشور یک سیاست کلان انرژی به طور مشخص دیده نمیشود و نمیدانیم که به چه صورت سبد انرژی کشور را میخواهیم تقسیمبندی کنیم. نمیدانیم چه زمان و چه موقع قیمت واقعی انرژی برای ما مشخص خواهد شد. در مورد بحران آب خصوصاً در چند سال اخیر برنامه جامعی را از طرف حاکمیت ندیدیم. حداقل امروز اولویت مشکل و مسأله آب شرب را برای همه ما باید طوری تنظیم کنیم که بتوانیم حتی استانهایی که خود سرشاخههای رودخانههای مهم کشورند از این مسأله رنج نبرند.
اما در انتها در رابطه با مسائلی که مربوط به استان و شهرستانم میباشد خدمت وزیران مربوطه درخواستهایی را دارم:
از وزیر محترم راه، مسکن و شهرسازی میخواهم راهآهن چهارمحال و بختیاری و خوزستان و آزادراه ایذه ـ لردگان را به طور جد برای اجرا شدن و اجرایی شدن در دستور کار قرار دهند.
از وزیر محترم ورزش میخواهم سرانه ورزشی و شاخصهای مربوطه را در استان چهارمحال و بختیاری در نظر داشته باشند (فرهنگی ـ خیلی متشکر) و در راستای ارتقای آنها گام بردارند و سرانه ورزشی (13) سانتیمتر مربع در این استان قابل دفاع نیست و جز شرمندگی عبارت دیگری به ذهن نخواهد رسید.
از وزیر محترم نیرو میخواهم در شهرستان لردگان (فرهنگی ـ وقت شما تمام شد) جهت شروع واقعی سدهای خرسان با کارکرد تولید برق و سد ونک برای تأمین آب شرب، کشاورزی و صنعت این شهرستان انشاءالله دستورات عاجلی صادر فرمایند.
در مورد وزارت بهداشت از وزیر محترم بهداشت هم میخواهم حتماً بازدید میدانی از استان چهارمحال و بختیاری داشته باشند تا از نزدیک عقبماندگی این شهرستان را در این حوزه بتوانیم با همکاری ایشان به سرانجام قابل قبولی برسانیم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

محمدحسین فرهنگی
ناطق بعدی جناب آقای دکتر هادی قوامی نماینده محترم اسفراین هستند، بفرمایید.

هادی قوامی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
ابتدا لازم میدانم به ورزشکاران خانم رشته فوتسال کسب مقام اول آسیا را تبریک بگویم و همچنین ایام شعبانیه، هفته معلم و کارگر و پیشاپیش ورود به ماه مبارک رمضان را تبریک بگویم.
براساس آمار ویژگیهای اشتغال و بیکاری مرکز آمار ایران که در این کتابچه جدول (3ـ3) است، جمعیت شاغل بر حسب وضع شغلی که در سالهای 1384 لغایت 1395 ارائه شده، نکته مهم قابل تأملی است. البته من نمودارهایش را آماده کرده بودم که اتاق فرمان نشان بدهد، متأسفانه هنوز آماده نیست.
کل اشتغال براساس آمار فوق از (20) میلیون و (619) هزار نفر در سال 84 به (21) میلیون و (346) هزار نفر در سال 92 و (22) میلیون و (588) هزار نفر در سال 95 افزایش پیدا کرده است. پس اگر در این (11) ساله نگاهی به آمار کنیم حدود (2) میلیون نفر به اشتغال کشور اضافه شده، اما آمار کارفرماها، این نکته خیلی مهم است که ما اصطلاحاً به آنها کارآفرینها یا Entrepreneurها میگوییم، از (1) میلیون و (233) هزار نفر در سال 84 به (812) هزار نفر در سال 95 کاهش پیدا کرده و این آمار خوداشتغالان یا کارکنان مستقل از (6) میلیون و (257) هزار نفر در سال 84 به (8) میلیون و (150) هزار نفر در سال 95 افزایش پیدا کرده است. ما بیش از (421) هزار نفر، یعنی آمار کارآفرینهایمان در این (11) سال حدود (421) هزار نفر کم شده، ولی درست است که (2) میلیون اشتغال اضافه شده، ولی آن اشتغالی که اضافه شده بیشتر مربوط به کارکنان مستقل است، یا خوداشتغالان که معمولاً این خوداشتغالی را میگویند خوداشتغالی ناشی از فرضیه فشار اقتصادی، یعنی وقتی شرایط اقتصادی خراب میشود، محیط اقتصادی برای کارآفرینان مناسب نیست، نمودار خوداشتغالان در اقتصاد افزایش پیدا میکند.
لذا میگویند خوداشتغالی با تورم و بیکاری همجهت است، ولی کارآفرینی که موتور محرکه توسعه اقتصادی است و کارآفرینان میتوانند بازار جدید پیدا کنند، محصول جدید به بازار بیاورند، نسبت عوامل تولید را تغییر بدهند، سازمان صنعتی جدیدی ایجاد کنند، در واقع ما دو نوع سرمایهگذاری داریم، یک سرمایهگذاری، سرمایهگذاری القایی است که ناشی از نرخ بهره است، با نرخ بهره بالا و پایین شدن سرمایهگذاری تغییر میکند، یک سرمایهگذاری مستقل ناشی از کشف منابع جدید و تکنولوژی است که این کشف منابع جدید و تکنولوژی حاصل عرضه کارآفرینان است. یعنی اگر عرضه کارآفرینان در طول این (11) ساله (400) هزار نفر به جای اینکه کاهش پیدا کند افزایش پیدا کرده بود، انتظار ماده اولیه جدید، بازار جدید، محصول جدید، سازمان صنعتی جدید و به تبع آن ما میتوانستیم اشتغال خوب و مناسب را شاهد باشیم و خوداشتغالی بد که ناشی از فشار اقتصادی است کاهش پیدا میکرد.
لذا عزیزان! این اتفاق، اتفاق مهمی است، اینکه رئیسجمهور محترم و دولت میفرمایند ما (2) میلیون شغل را اضافه کردیم، ما (400) هزار کارآفرین را در اقتصاد ایران تخریب کردیم. امروز شرایط اجتماعی برای کارآفرینان مساعد نیست، این اتفاقاتی که در بازار ارز میافتد، اتفاقاتی که در بحث نابرابریهای منطقهای میافتد، همه اینها به این دلیل است که ما نتوانستیم برای کارآفرینان هر منطقهای به فراخور استعدادشان شرایط اجتماعی را مساعد کنیم و این مساعد نبودن شرایط اجتماعی برای کارآفرینان باعث شده که متأسفانه در (11) ساله اخیر (421) هزار نفر کارآفرین در اقتصاد ایران از بین بروند. آمار 96 و 97 بیاید طبیعتاً این وضعیت بدتر شده است. لذا یک هشدار جدی است که نظام یک فکر اساسی برای ایجاد شرایط اجتماعی مناسب برای کارآفرینان بکند تا ما بتوانیم بر این بحرانها فائق بیاییم.
بالاخره دیدید آمریکا بدعهدی کرد از برجام خارج شد، معلوم هم بود که بالاخره مشکل ما با نظام سلطه و آمریکا روی نفی سلطه است، ما سلطه را نفی میکنیم، آنها میخواهند از طریق شرکتهای فراملیتیشان سلطهشان را بر عالم افزایش بدهند. لذا این ایجاب میکند که ما شرایط را برای اقتصاد مقاومتی در داخل مناسب کنیم، راه اقتصاد مقاومتی هم توجه درست به این کارآفرینانی است که ما در (11) سال اخیر در اقتصاد آنها را تخریب کردیم. قد کارآفرین باید در اقتصاد بلند شود، بتواند نگاههای فراملی داشته باشد و محدودیتهای ارزی را از بین میبرد، چرا؟ چون اینها کالا صادر میکنند و باعث ورود ارز به کشور میشوند.
نکته پایانی که من میخواستم عرض کنم وضعیت شاخصهای مختلف اقتصادی، اجتماعی، سیاسی خراسانشمالی بسیار نامناسب است، از دولت محترم تقاضا میکنیم که وضعیت مدیریت استان را هر چه سریعتر مشخص کنند. از وزیر کشور، از جناب آقای واعظی تشکر میکنیم که پیشنهادهای بسیار مناسبی داشتند، مجمع نمایندگان هم همراستا است. امیدواریم انشاءالله کاری کنند که در دو سال آینده جناب آقای رئیسجمهور خواست به خراسانشمالی بیاید حداقل یک پروژهای باشد که افتتاح کند. (فرهنگی ـ خیلی متشکر) از سال 1394 که دولت محترم به خراسانشمالی آمده همه پروژهها بر زمین مانده است، کار مهمی در خراسانشمالی انجام نشده است. آقای رئیسجمهور! صدای مردم خراسانشمالی را باید بشنوید و درست بشنوید و نقطه عطفی بر تحولات توسعه استان انشاءالله انجام شود.

مسعود پزشکیان
متشکرم، ناطق آخر را دعوت کنید.

محمدحسین فرهنگی
ناطق آخر جلسه علنی امروز جناب آقای دکتر محمود صادقی نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس هستند که پنج دقیقه فرصت دارند، بفرمایید.

محسن کوهکن ریزی

غلامرضا کاتب
جناب آقای کوهکن! بعد از نطقها در خدمتتان هستیم، بگذارید نطقها تمام شود.

محمود صادقی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«و کذالک جعلناکم امه وسطا لتکونوا شهداء علی الناس»
در چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی و تشکیل نظام جمهوری اسلامی ایران ضرورت دارد کارنامه عملکرد (40) ساله نظام جمهوری اسلامی به صورت علمی و کارشناسی مورد ارزیابی قرار بگیرد و براساس معیارهای مقرر در اصول مختلف قانون اساسی ملاحظه کنیم که ما چه مقداری توانستهایم بعد از این (40) سال به آن اهداف که اهداف ملت ایران در انقلاب بوده است نائل بشویم.
در اصل دوم قانون اساسی کرامت و ارزش والای انسان و آزادی توأم با مسئولیت او در برابر خداوند و نفی هر گونه ستمگری و ستمکشی و سلطهگری و سلطهپذیری از هدفهای انقلاب اسلامی تعیین شده و همچنین ایجاد قسط و عدل و استقلال سیاسی، اقتصادی و اجتماعی، فرهنگی و همبستگی ملی.
در اصل سوم قانون اساسی (16) هدف تعیین شده است که در سرلوحه آنها ایجاد محیط مساعد برای رشد فضایل اخلاقی براساس ایمان و تقوا و مبارزه با کلیه مظاهر فساد و تباهی و تأمین آزادیهای سیاسی و اجتماعی در حدود قانون، رفع تبعیضات ناروا و ایجاد امکانات عادلانه برای همه، محو هر گونه استبداد و خودکامگی و انحصارطلبی و طرد کامل استعمار و جلوگیری از نفوذ اجانب.
باید دید این هدفهای مقرر که در این فرصت کوتاه نمیتوان همه آنها را برشمرد چه مقدار تحقق پیدا کرده است. ما در بسیاری از شاخصها خوشبختانه قدمهای رو به جلویی برداشتهایم و توانستهایم در ایجاد عدالت به خصوص عدالت آموزشی و توسعه علمی قدمهای مؤثری برداریم. اما نکته قابل ذکر این است که برای تحقق این هدفها یک عنصر بسیار ضروری نبایستی مغفول واقع شود و آن وجود همبستگی و وحدت بین اقشار و اقوام و مذاهب و کلیه آحاد مردم است.
وحدت و همبستگی ملی به صورت دستوری قابل تحقق نیست، بلکه همانطور که در قانون اساسی مقرر شده با مشارکت عامه مردم در تعیین سرنوشت سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی تنها قابل تحقق است. اگر از مردم انتظار داشته باشیم که در بحبوحه حوادث و مشکلات در صحنه حضور پیدا کنند، اما به موقع، حقوق آنها را ادا نکنیم این انتظار عبثی است. بایستی به طور متقابل حقوق آنها ادا شود و از مردم انتظار انجام تعهدات خودشان را داشته باشیم.
حقوق مکرر در اصول (12) و (13) برای مذاهب اسلامی و ادیان آسمانی میتواند در پیوند بین مردم نقش تعیینکنندهای داشته باشد. اگر یک عضو از شورای شهر یک شهر را که با رأی مردم به شورا راه پیدا کرده را بخواهیم به بهانههای مختلف آن را از شورا بیرون برانیم، این باعث همبستگی نمیشود.
قانون اساسی حتی در اصل (14) برای غیرمتدینین به ادیان آسمانی هم حق قائل شده است. به موجب اصل (14) دولت جمهوری اسلامی ایران و مسلمانان موظفند نسبت به افراد غیرمسلمان با اخلاق حسنه و قسط و عدل اسلامی عمل نمایند و حقوق انسانی آنان را رعایت کنند. این اصل بعد از اصول (12) و (13) که اصل (12) مربوط به مذاهب اسلامی است، اصل (13) مربوط به ادیان آسمانی است، به این معنا است که ناظر بر کسانی است که ممکن است متدین به هیچ دینی نباشند، غیرمسلمان باشند، متدین به ادیان آسمانی هم نباشند، اما قانون اساسی گفته است حقوق انسانی آنها باید رعایت شود.
رهبر معظم انقلاب اسلامی در آستانه انتخابات ریاست جمهوری فرمودند حتی کسانی که ما را قبول ندارند، آنها را دعوت به مشارکت در انتخابات کردند. این انتظار درستی است که همه باید دل در گرو عظمت و پیشرفت هدفهای انقلاب و نظام را داشته باشند، (فرهنگی ـ خیلی متشکر) اما این انتظار در صورتی عملی خواهد شد که حقوق آنها به رسمیت شناخته شود.
پیمانشکنی آشکار رئیسجمهور آمریکا و نقض یک موافقتنامه بینالمللی (نایبرئیس ـ آقای دکتر! وقت شما تمام شد، 36 ثانیه بیشتر صحبت کردید) یادآور پیمانشکنی صدام حسین در پاره کردن بیانیه 1975 الجزایر است و نشان میدهد این دولتی که خود را ابرقدرت جهانی میداند تا چه حد به پیمانهای بینالمللی وفادار است. (نایبرئیس ـ خیلی متشکر، دست شما درد نکند) من فقط این یک جمله را بگویم. (نایبرئیس ـ یک دقیقه و دو ثانیه بیشتر صحبت کردید بقیه را به رسانهها بدهید) همانطور که در هشت سال دفاع مقدس توانستیم با وحدت و همبستگی، جنگ را در برابر صدام به پیروزی برسانیم، حتماً در این مقطع نیاز به همبستگی داریم.

مسعود پزشکیان
آقای دکتر متشکرم، تذکرات را بشنویم.

محمدحسین فرهنگی
آقای دکتر! قبل از تذکرات، با خبر شدیم حضرت آیتالله سیدمحمدکاظم امامموسوی پدر شهید و نماینده دورههای دوم و سوم از حوزه انتخابیه شوشتر و گتوند به رحمت ایزدی پیوستند. ضمن استحضار همکاران محترم به مردم محترم منطقه و خانواده محترم ایشان تسلیت گفته و از پیشگاه ایزد منان صبر و اجر خاصی برای ایشان مسئلت داریم.

غلامرضا کاتب
جناب آقای رئیس! برادر عزیزم جناب آقای کوهکن تذکر (79) دارند.
6
قرائت نامه نمایندگان مجلس شورای اسلامی به رئیسجمهور محترم درخصوص اجرای ماده (10) قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت

مسعود پزشکیان
آقای کاتب اجازه بفرمایید، آقای امیرآبادی بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحیم
تعداد (156) نفر از همکاران عزیز نامهای خطاب به رئیسجمهور محترم درخصوص اجرای ماده (10) قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت داشتند که به دولت اجازه داده میشود در صورت وقوع حوادث غیرمترقبه از جمله خشکسالی، سیل و مانند اینها به عنوان تنخواه استفاده کنند که تأکید داشتند بحث خسارات اخیری که به محصولات کشاورزی و دامداران در اکثر استانهای کشور به وجود آمده، رئیسجمهور محترم دستور مقتضی را صادر کنند. سازمان برنامه و بودجه، وزارت جهادکشاورزی و مسئولین مربوطه پیگیر شوند و انشاءالله مشکل کشاورزان عزیز و دامداران را حل کنند.
(امضاءکنندگان بیانیه عبارتند از آقایان: ژرژیک ابرامیان، علی ابراهیمی، سیدمحمدجواد ابطحی، علیرضا ابراهیمی، ابوالفضل ابوترابی، قاسم احمدیلاشکی، علی اسدیکرم، داریوش اسمعیلی، محمدمهدی افتخاری، نظر افضلی، احمد امیرآبادیفراهانی، حسین امیریخامکانی، محمدنعیم امینیفرد، عبدالغفور ایراننژاد، مهرداد لاهوتی، روحالله بابائیصالح، محمدرضا بادامچی، علی بختیار، علی بختیاری، صدیف بدری، حسن بهرامنیا، محمود بهمنی، محمد بیرانوندی، احمد بیگدلی، عباس پاپیزادهبالنگان، بهرام پارسایی، نصراله پژمانفر، عباسعلی پوربافرانی، شکور پورحسینشقلان، محمدعلی پورمختار، محمدرضا تابش، نورمحمد تربتینژاد، سیدقاسم جاسمی، غلامعلی جعفرزادهایمنآبادی، منوچهر جمالیسوسفی، محمدجواد جمالینوبندگانی، حسینعلی حاجیدلیگانی، محمدصادق حسنیجوریابی، عبدالکریم حسینزاده، محمدحسین حسینزادهبحرینی، سیدحسن حسینیشاهرودی، محمد حسینی، سیدجواد حسینیکیا، احمد حمزه، غلامرضا حیدری، سیدمرتضی خاتمی، بشیر خالقی، محمد خدابخشی، حسن خستهبند، محمدباسط درازهی، سیدکاظم دلخوشاباتری، محمد دهقانینقندر، حبیباله دهمرده، مجتبی ذوالنوری، علیرضا رحیمی، محمدابراهیم رضایی، حسین رضازاده، مسعود رضایی، عبداله رضیان، اکبر رنجبرزاده، رحیم زارع، علی ساری، عبدالله سامری، ابوالفضل سروش، محمدباقر سعادت، حسن سلیمانی، اصغر سلیمی، علیرضا سلیمی، علیمحمد شاعری، شمسالله شریعتنژاد، محمود شکری، حسینعلی شهریاری، رضا شیرانخراسانی، محمدرضا صباغیانبافقی، بهمن طاهرخانی، سیدصادق طباطبایینژاد، علیعسگر ظاهریعبدهوند، اسداله عباسی، محمدقسیم عثمانی، عبدالرضا عزیزی، محمد عزیزی، سیداحسن علوی، سیدمحسن علوی، محسن علیجانیزمانی، محمدجواد فتحی، سیدمهدی فرشادان، محمدحسین فرهنگی، فرهاد فلاحتی، حمیدرضا فولادگر، محمد فیضیزنگیر، نادر قاضیپور، سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی، اسداله قرهخانیالوستانی، محمد کاظمی، رضا کریمی، علیاکبر کریمی، مصطفی کواکبیان، شهرام کوسهغراوی، محسن کوهکنریزی، مجید کیانپور، حسن کامراندستجردی، عباس گودرزی، سهراب گیلانی، حسن لطفی، جهانبخش محبینیا، علیرضا محجوب، داود محمدی (تهران)، داود محمدی (قزوین)، اقبال محمدیان، جلال محمودزاده، محمد محمودیشاهنشین، علیمحمد مرادی، اصغر مسعودی، عبدالرضا مصری، محمدمهدی مفتح، سیدمهدی مقدسی، الهیار ملکشاهی، محمدرضا ملکشاهیراد، ولی ملکی، سیدناصر موسویلارگانی، قاسم میرزائینیکو، مجید ناصرینژاد، محمدرضا نجفی، بهروز نعمتی، سیدحسین نقویحسینی، محمود نگهبانسلامی، رامین نورقلیپور، اردشیر نوریان، حسین نیازآذری، حبیباله نیکزادیپناه، ذبیح نیکفرلیالستانی، عبدالرضا هاشمزائی، نبی هزارجریبی، احمد همتی، محمد وحدتیهلان، علی وقفچی، علیم یارمحمدی، علیاصغر یوسفنژاد، همایون یوسفی، عزتاله یوسفیانملا و خانمها: سکینه الماسی، فریده اولادقباد، سیدهفاطمه حسینی، خدیجه ربیعیفرادنبه، سیدهحمیده زرآبادی، زهرا سعیدیمبارکه، طیبه سیاوشیشاهعنایتی و سمیه محمودی)

غلامرضا کاتب
جناب آقای رئیس! چند نفر از همکاران تذکر (79) دارند، اجازه میدهید؟

مسعود پزشکیان

غلامرضا کاتب
فقط یک نفر؟ آقای کواکبیان و آقای ذوالنوری هم دارند. آقای کوهکن بفرمایید.

محسن کوهکن ریزی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای رئیس! خواهش من این است که به عرایضی که خدمت شما دارم توجه بفرمایید. دلیل اینکه من (79) را دارم، در نطق برادر عزیزمان سه تا نکته گفتند که این تلویحاً توهین بود. بنده در روز چهارشنبه اقدامی را انجام دادم، با افتخار هم انجام میدهم، باز هم بتوانم انجام میدهم، حق خودم است و تشخیصم است، کاری است که به خاطر اینکه سالیان سال قبل و بعد از انقلاب هستی و جوانهای ملت ایران را به انحاء مختلف، یک جا در هواپیمای ایرباس، یک جا در کودتا و جاهای دیگر به آتش کشیدند، پرچم آن کشور را که نماد حاکمیت آن کشور است به معنی نهایت تنفر از حاکمیت کشور و دولت آمریکا آتش میزنند، مرسوم هم هست، این نکته. اما ما نباید کسی که در مجلس چنین کاری را انجام میدهد در نطقمان بیاییم بگوییم این در فرهنگ اسلامی نیست، منطق عقلانی ندارد و عقدهگشایی است.
خواهش من از دوستان عزیز این است، ما از ابتدای این مجلس اصل را بر این گذاشتیم که هر برادر و هر خواهری از هر سلیقه سیاسی وقتی پشت تریبون قرار گرفت و نقطهنظراتش را گفت به هر جهت تحمل داشته باشیم و همدیگر را تحمل کنیم. قرار نیست که ما چنین برخوردی داشته باشیم. ای کاش آن کسانی که صرفاً به آتش زدن پرچم اعتراض میکنند، به حرفهای توهینآمیزی که رئیسجمهور نادان آمریکا به ملت ایران زد هم توجه میکردند. به هر جهت ما وظیفه خودمان را انجام میدهیم، نه دنبال عقدهگشایی هستیم، نماینده ملت هستیم و در هر شرایطی هم باید زبان آنها را بگوییم. ختم کلام هم این است که این صحبتها و حرفها نباید پوششی برای این شود که اتفاق بد و نامیمونی که علیه ملت ایران در هفته گذشته انجام شد و ایران را به پرداخت (18) میلیارد دلار محکوم کردند، ملت ایران! بدانید با رفتار وزیر فعلی نفت در گذشته و امروز، در هفته گذشته به پرداخت (18) میلیارد دلار محکوم شدیم که البته در آن هم وظایفمان را انجام خواهیم داد. والسلام

غلامرضا کاتب
جناب آقای رئیس! آقای کواکبیان هم باز تذکر دارند.

مجتبی ذوالنوری

مسعود پزشکیان
آقای ذوالنوری! دیگر اجازه بدهید قضیه را جمع کنیم، چون دیگر میخواهید همین را بحث کنید. نظرات را گفتید، الان آقای رحیمی هم بلند شده میگوید من (79) دارم، در نتیجه این بحثها را جمع کنیم بهتر است. آنچه که ما الان به آن نیاز داریم وحدت و انسجام است، به نظر من این حرفها نیست. اگر اجازه بدهید بحث (79) را جمع کنیم. به هر حال بحث برجام هم بحثی نیست که ما اینجا بیاییم پاره کنیم، شورای امنیت ملی وجود دارد، رهبری آن بالا ایستادند با قدرت تصمیم میگیرند، ما هم اطاعت میکنیم. در نتیجه بهتر است ما اینجا از خودمان نیاییم کاری کنیم.
7
تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به مسئولان اجرایی کشور

مسعود پزشکیان
بفرمایید تذکرات را بدهید.

اکبر رنجبرزاده
تذکرات کتبی
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور:
ـ

سیدمحمدجواد ابطحی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
خداقوت. اصل (153) و بند «ج» اصل (2) نفی ستمپذیری و ستمکشی و نفی سلطهپذیری و سلطهگری و هم قاعده «نفیسبیل». ما در هفته گذشته بعد از اقدام بسیار وقیحانه ترامپ اقدام به آتش زدن پرچم و برجام کردیم. آقایان در سایتها نوشتند که ابطحی فرزندانش آمریکا هستند. الحمدلله من چهار فرزند دارم، سه پسر و یک دختر، همه آنها هم خمینیشهر هستند. (نایبرئیس ـ آقای ابطحی! موضوع اخطارتان را بفرمایید) الان اخطار را میدهم. این جو و فضا که متأسفانه در فراکسیون امید هم راه انداختند.

مسعود پزشکیان
آقای ابطحی! این چه ربطی به قانون اساسی دارد؟ شما خودتان قانونمندی، خلاف قانون عمل میکنی. (ابطحی ـ اصل را میگویم) اصل را بگو، با فراکسیون امید چکار دارید؟

سیدمحمدجواد ابطحی
اصل (153) که امروز یکی از همکاران ما برجامی را تحویل شما داد، من معتقدم این با کدام موازین شرعی و فقهی مطابقت دارد؟ ما بیاییم چیزی را که آقایان رد کردهاند دومرتبه بر سر این جنازه سینه بزنیم. این برجام متعفن را باید دفن کرد. چرا در مجلس که نماد استقلال و عزت و شرف ملی است و عصاره فضایل ملت است چنین انجام میشود.

مسعود پزشکیان
متشکرم، ربطی به این بحثها ندارد. دارید جلسه را به جایی میبرید که اینها هم هفتادونهی بدهند. واقعیت این است که این نظر یک عدهای از نمایندهها است، همه نمایندهها، مجلس و حتی مقام معظم رهبری هم این دیدگاه شما را ندارد. بهتر است در مجلس اجازه بدهیم، نظراتتان را گفتید، نظراتشان را گفتند. دیگر خلاف قانون اساسی رأی ندهیم.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای سیدقاسم جاسمی نماینده محترم کرمانشاه در خدمت شما هستیم، تذکر آییننامه دارند.

محمد علی وکیلی
آقای دکتر! تذکر هفتاد و نهی دارند.

سیدقاسم جاسمی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت نمایندگان عزیز مجلس شورای اسلامی باید عرض کنم همانطور که استحضار دارید قریب دو سال است که موضوع فروش پالایشگاه نفت کرمانشاه به نازلترین قیمت به افراد خاص در دستور کار مجمع نمایندگان استان کرمانشاه قرار گرفت و یک بخش عمدهای از انرژی خودشان را مصروف این کار کردند که بعد از گذشت تقریباً (18) ماه از این موضوعات و پیگیریها و مکاتباتی که با مقامات و مسئولین دولتی به خصوص وزارت اقتصاد و دارایی و بخش خصوصیسازی و همچنین وزارت نفت انجام گرفت، متأسفانه هیچ توجهی به نظر و دیدگاه موکلین مردم انجام نشد و شاید حدود بیش از شش ماه است که موضوع تحقیق و تفحص هم در دستور کار نمایندگان مجلس شورای اسلامی قرار گرفت که جای تقدیر و تشکر از همه عزیزان را دارد که واقعاً با اکثریت آرا نظر موافق خودشان را درباره تحقیق و تفحص اعلام کردند.
متأسفانه در کمیسیون اقتصادی که بالاترین رأی هم از مجموع شاید (22)، (23) نفری که در کمیسیون حضور داشتند، بیش از (19) نفر رأی دادند. یک بار هم در کمیسیون انرژی رأی آورد و اینها یک شرایطی به وجود آوردند که مردم عزیز استان کرمانشاه فکر کنند که نمایندگانشان سکوت اختیار کردهاند و خدایناکرده خفقان گرفتهاند و چرا این موضوع بجد پیگیری و عملیاتی نمیشود؟ اصلاً من خودم به عنوان یک شهروند دارم عرض میکنم، از هیأترئیسه مجلس شورای اسلامی میخواهیم، چرا باید این همه توهین و تهمت پشت سر نمایندگان باشد که اینها به دلیل سکوتشان پولهای هنگفتی را از مالک و خریدار گرفتهاند و موضوع تحقیق و تفحص را دنبال نمیکنند.
من از هیأترئیسه محترم و عزیزمان و همچنین کمیسیون اقتصادی بجد میخواهم که ظرف زمانی چند روز آینده، یکی از شبهاتی که مطرح است این است که میخواهند زمان را از نمایندگان بگیرند و از این تحقیق و تفحص گرفته شود (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) و تحقیق و تفحص انجام نشود. آقای رئیس! خواهشی که من از جنابعالی دارم این تحقیق و تفحص را به صورت شفاف عملیاتی و اجرایی کنید که شأن و منزلت نمایندگان برابر همین آییننامه داخلی که خدمت شما ماده (24) حفظ شأن و منزلت نمایندگان و اقتدار آنها است انشاءالله رعایت شود.

اکبر رنجبرزاده
تشکر از جناب آقای جاسمی. دو تذکر کتبی داریم.

مسعود پزشکیان
دیگر بس است. تذکرات شفاهی را بگویید، وقت نداریم.

محمد علی وکیلی
آقای رئیس! هفتاد و نهی داریم.

اکبر رنجبرزاده
تذکرات کتبی
آقای دکتر! چند تا تذکر کتبی داریم.
ـ آقای احمد بیگدلی (خدابنده) به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص عدم آنتندهی تلفنهای همراه در جادههای اصلی و روستاهای شهرستان خدابنده.
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص دلیل عدم آغاز تعریض پروژه قیدار به ابهر.
به وزیر جهادکشاورزی درخصوص لزوم رسیدگی به مشکلات و زیانهای کشاورزان در اثر سرمازدگی. (سلیمانی ـ تذکر دو هفته پیش ما چی شده؟) تذکر کتبی همه قرائت شد، هیچ تذکری باقی نماند.
آقای دکتر! در تذکر شفاهی بنده هم جزء قرعهکشی هستم.

مسعود پزشکیان
شما هم بفرمایید تمام کنیم.

اکبر رنجبرزاده
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
موضوعی که بنده میخواهم در این تذکر شفاهی خدمت همکاران عزیز و ملت شریف ایران عرض کنم در موضوع برجام است. واقعیت این است که آمریکا به تعهداتش عمل نکرد و صددرصد در مقابل منافع ایران ایستادگی میکند. آنچه که ما برداشت میکنیم آنها دنبال تحلیل رفتن جمهوری اسلامی ایران هستند. در این برهه حساس از تاریخ، مجلس وظیفه دارد یک صدای واحد و آن هم استکبارستیزی برای حفظ منافع ملی متحد و منسجم در مقابل زیادهخواهیهای آمریکاییها شود.
ما دو سال صبر کردیم که آنها به تعهداتشان عمل کنند، ولی در واقع آنچه که اتفاق افتاد ایران را در عالم برزخ قرار دادند و هیچی عاید جمهوری اسلامی ایران نشد و نگذاشتند. یعنی پایبند به تعهداتشان نبودند. در این شرایط حساس ما باید مراقبت کنیم آنها به دنبال تضعیف نظام جمهوری اسلامی و در راستای براندازی نظام جمهوری اسلامی در تلاش هستند، اعتمادی هم به اروپاییها وجود ندارد. ما با تکیه به توان داخلی میتوانیم این کشور را از این بحران هم نجات بدهیم. لازمهاش این است که در داخل قوای سهگانه متحد حول محور ولایت حرکت کنیم و برای رفع موانع و مشکلاتی که پیشروی اقتصاد و ملت ایران قرار دادند برنامهریزی کنیم.
در موضوعات منطقهای چند تا موضوع را لازم است که من خدمت وزرای محترم تذکر بدهم. وزیر محترم راه و شهرسازی لازم است بزرگراه کربلا ـ گردنه اسدآباد هر چه زودتر در جهت بهسازی و تعریض آن مسیر اقدام کنند. کنارگذر اسدآباد باید هر چه زودتر اصلاح شود و سالها است که به طول انجامیده است. دو تا پروژه آزادراه همدان ـ اسدآباد و کنگاور ـ کرمانشاه داریم که مناسبترین راه ایجاد تونل در گردنه اسدآباد است که هم مسیر را کوتاه میکند و هم از کشتار جمع کثیری از عزیزان شهروند ایران اسلامی که تردد زیادی در این مسیر دارند خودداری میشود. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) وقت بنده هم تمام شد، تذکرات بعدی را خدمت وزرا، کتبی عرض میکنیم.

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
آقای دکتر! اگر اجازه بدهید آقای کواکبیان و آقای طاهرخانی و آقای کامران صحبت کنند.

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
من وقت ندادم، اگر شما اجازه بدهید.

مسعود پزشکیان
آقای کواکبیان دیگر اجازه بدهید تمام کنیم.
8
تذکر آییننامهای و اخطار قانون اساسی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
سرکار خانم پروانه سلحشوری نماینده محترم تهران بفرمایید.

پروانه سلحشوری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
قهرمانی تیم ملی فوتسال زنان ایران در آسیا و همچنین کسب مقام اول تیم ملی کاراته دختران را به مردم ایران تبریک میگویم. زنان ایران ثابت کردهاند که با دادن فرصتهای حتی نابرابر میتوانند توانمندی و اراده خود را به جهانیان ثابت کنند و تصور غلطی را که در مورد عدم حضور اجتماعی و فرهنگی زنان در جهان شکل گرفته به چالش بکشند. اما متأسفانه صدا و سیما که باید انعکاس صدای مردم باشد رقابتهای ورزشی زنان را پوشش نمیدهد. نمایش این رقابتها برای ایجاد انگیزه، ایجاد اعتماد به نفس و باور زنان به خود و همچنین تمایل زنان به ورزش و سلامت نقش تعیینکنندهای دارد.
از همین تریبون مراتب اعتراض شدید خود را در مقابل رویکردهایی که صدا و سیما برای زنان دارد اعلام میکنم و مصرانه از مسئولین و افرادی که قدرت دارند و اجازه نمیدهند زنان در ورزشگاهها حضور پیدا کنند درخواست دارم که اعتماد جوانان وطن را به دست آورند و زنان را از حق مسلم خود محروم نکنند.
فیلترینگ تلگرام در همین چند روز ثابت کرد که در مقابل اراده مردم نمیتوان قرار گرفت. به جای فیلترینگ، از پتانسیلی که این پیامرسان دارد باید استفاده کرد. نمیشود مسئولین در مقابل هر آنچه برای مردم مقبولیت دارد قرار بگیرند و عده زیادی را از اشتغال محروم کنند و این پرسش مطرح است که آیا قاضی یک شعبه میتواند برای کل مردم ایران تصمیم بگیرد؟
برگزاری تجمعات حق مسلم مردم است. در قانون اساسی به آن اشاره میشود. مگر میشود در یک نظامی که افتخارش به مردمی بودن آن است، معلمان اگر اعتراض کنند دستگیر شوند، فعالان زیستمحیطی بدون هیچگونه اثباتی دستگیر شوند، دانشجویان و نشریات دانشجویی قدرت کنشگری نداشته باشند؟ (رنجبرزاده ـ تشکر) همه مردم که مانند عدهای خاص فکر نمیکنند، باید اجازه دهیم که مردم با سلایق مختلف بتوانند اظهارنظر کنند. ضرورت امروز ایران حفظ اعتماد و انسجام است و آن بدون همراهی با خواست مردم میسر نخواهد بود.
من در مورد کولبران بانه و مریوان هم میخواستم صحبت کنم (نایبرئیس ـ حالا آنها را به رسانهها بدهید) که لطفاً این مردم را هم از حق مسلمشان محروم نکنید، ممنون.

اکبر رنجبرزاده
تشکر، جناب آقای دکتر حاجیبابایی نماینده محترم همدان و فامنین بفرمایید.

حمیدرضا حاجی بابائی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت ملت بزرگ ایران، نمایندگان عزیز و دولت عرض میکنم، قرار بود برجام برای جوانان ما اشتغال ایجاد کند، قرار بود برجام مشکل معیشت مردم را حل کند و قرار بود اقتصاد کشور ما را رونق بدهد. حالا به هر دلیلی مرده و رئیسجمهور آمریکا هم تیر خلاصی را به برجام زدند.
من خواهش میکنم دولت و مجلس همه تلاش کنند وضع معیشت مردم را درست کنیم. از محل گرانی و دو برابر شدن قیمت ارز، وضع نابسامان اقتصادی، متناسبسازی حقوق میلیونها نفر که امروز در جامعه دارند فریاد میزنند را درست کنیم. در شأن مجلس و دولت نیست که حقوق را به شکلی ساماندهی کنیم که کسی که (20) میلیون حقوق میگیرد، (1) میلیون و (200) هزار تومان حقوقش با (6) درصد اضافه شود، اما کسی که (1) میلیون و (200) هزار تومان حقوق میگیرد با (12) درصد حقوقش (144) هزار تومان اضافه میشود. مشکل اساسی امروز کشور ما این است و خواهشم از دولت این است و از همه عزیزان مسئول میخواهم هر چه زودتر جنازه برجام را دفن کنند که محیط زیست را متعفن نکند.
بر سر این قبر هر چه گریه کنیم خبری نیست، گریه را باید برای مردم کرد، مردمی که امروز مشکلات معیشت، اقتصاد، اشرافیگری، اختلاسها و مسائل گوناگون را دارند. امروز مشکل اساسی مردم این است، نه هر کس به یک نحوی عزاداری کند، این طرفی، آن طرفی، باید افراطها را کنار گذاشت، باید طرفداریهای جانبدارانه را هر کسی که میخواهی باشی باید کنار گذاشت، امروز یک حرف بیشتر در این کشور معنا ندارد، (رنجبرزاده ـ تشکر) مردم و مردم و مردم. والسلام

اکبر رنجبرزاده
سپاسگزاریم. جناب آقای محمد بیرانوندی نماینده محترم خرمآباد و دوره بفرمایید.

محمد بیرانوندی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
به نام خداوند جان و خرد
خسته نباشید، تذکر به همه کسانی که با معلمانی که به شکل مسالمتآمیز برای استیفای حقوق خود تلاش کرده و به وظیفه مدنی خود عمل میکنند برخورد غیرقانونی کردهاند. ای مسئولین و ای صاحبان قدرت! بگیر و ببند پاسخ درستی به هیچ کنشگری مسالمتجویانه به ویژه به اعتراض معلمان که نوعی درس اجتماعی است نیست.
تذکر به جناب آقای سیف؛ آیا میدانید هر روز غصهای بر قصه پرغصه مؤسسات و بنگاههای اقتصادی اضافه میشود؟ آقای سیف! آیا میدانید چند نفر از طلبکاران مؤسسات آرمان و سایر مؤسسات در استان لرستان خودکشی کردهاند؟ آیا میدانید چه خانوادههایی از هم پاشیده شدهاند؟ اجازه ندهید این مصیبت ادامه پیدا کند.
تذکر به جناب آقای مهندس حجتی؛ آقای مهندس! من روز دوشنبه با دامداران شهرم جلسه داشتم، خواستند که به سمع و نظر شما برسانم. خبر دادند که دامداری در کشور به ویژه در حوزه انتخابیه من حال و روز خوبی ندارد. داستان سامانبخشی به لبنیات و افزایش قیمت آن تمام راهها و مراحل را طی کردید، از جمله پرداخت یارانه مستقیم به دامداران، پرداخت یارانه به کارخانهها، ولی جواب نداد و در نهایت به حکم تدبیر خود و سازمان مرکزی تعاون روستایی طرح خرید تضمینی را پیش گرفتید که بسیار هم موفق بود. اما باز این طرح متأسفانه ادامه پیدا نکرد. آنجایی که شیر به (1400) تومان رسید و رضایتمندی دامداران را به دنبال داشت، مخالفت کارخانهدارها باعث شد که این مسیر طی نشود. آیا معنای اقتصاد مقاومتی جز با اتکا به تولیدات داخلی و صادرات غیرنفتی چیز دیگری خواهد بود؟ بازارهای اطراف و اکناف کشور را شناسایی کردید، (رنجبرزاده ـ تشکر) چرا با مشوقها این مسیرها را ادامه نمیدهید؟ برای نهادههای دامی قرار بود یارانه پرداخت کنید، چرا اینها را به موقع پرداخت نمیکنید؟ (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) بعضی از واحدها تعطیل شدند، اجازه ندهید این تعطیلی و بیکاری ادامه پیدا کند.

اکبر رنجبرزاده
سپاسگزارم. سرکار خانم فاطمه سعیدی نماینده محترم تهران بفرمایید.

فاطمه سعیدی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تجمع مسالمتآمیز معلمان که در اعتراض به وضع معیشتی آنها برگزار شده بود با دخالت نابجا و عدم تحمل و احترام به اصل (27) قانون اساسی نه تنها منجر به ایجاد خشونت شد که متأسفانه تعدادی از معلمان ما نیز بازداشت شدند. اگر در وقایع دیماه که گروهها و قشرهای مختلف و معترضین داخلی و خارجی همه نقشآفرینی کردند گفتیم باید صدای مردم را شنید، امروز از تریبون مجلس شورای اسلامی به عنوان یک معلم میخواهم صدای معلمان را بشنوید.
این صدای قشری مظلوم و شریف است که شهیدی چون رجایی و باهنر را تقدیم انقلاب کرده است. از هر منتقدی معترض و از هر معترضی مخالف ساختن تنها به رونق اپوزیسیون میانجامد. کدام عقل سلیمی میگوید معلم را کتک بزنید و حبس کنید؟ معلمی که خواستار بهتر شدن وضع معیشت و بالا بردن کیفیت آموزشی است. مجلس تنها میتواند دولت را بازخواست کند، اما سایر نهادها چه؟ هر بار وزرای اطلاعات و دادگستری را مورد سؤال قرار دادیم گفتند موضوع در اختیار آنها نیست. هر کس مسئولیتی دارد و باید در مقابل مسئولیتش پاسخگو باشد. معلمان از تبعیض و بیعدالتی در رنج هستند، فرصت برای شنیدن کم است، همه ما باید صدای معترضین را گوش کنیم و برای حل مشکلات مردم قدم برداریم.
من از همین تریبون از آقای نوبخت و وزرای کشور، اطلاعات و آموزش و پرورش تقاضای پیگیری و رسیدگی به اعتراضات معلمین را دارم و همچنین تقاضای آزادی هر چه سریعتر معلمان بازداشتشده، یادآوری میکنم جای معلم کلاس درس است، نه زندان، متشکرم.

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای علی ابراهیمی نماینده محترم شازند در خدمت شما هستیم.

علی ابراهیمی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و احترام خدمت ملت بزرگ ایران و همکاران گرامی. اولین تذکر بنده به وزیر محترم نیرو است. با توجه به اینکه تأمین آب شرب (46) روستا و سه شهر از شهرستان شازند قرار بود از سد کمالصالح که از تعهدات آن وزارتخانه بوده و پس از انتقال آب این سد به شهر اراک عملاً اقدام مؤثری در این خصوص صورت نگرفته است و این صحیح نیست که در این شهرستان سد احداث و بیش از (60) کیلومتر خط انتقال را عبور بدهیم، ولی روستاها و شهرهایی که در سر مسیر هستند از آب شرب ناسالم استفاده کنند. لذا انتظار داریم در اولین فرصت درخصوص تأمین آب شرب این مناطق با عنایت به تخصیصی که دارند اقدام کنید.
جناب آقای دکتر اردکانیان وزیر محترم نیرو! همانگونه که در جریان هستید فاز دوم نیروگاه حرارتی شازند از چندین سال پیش در دستور کار بوده و حدود (400) میلیارد تومان نیز هزینه گردیده است و طی چندین بار پیگیری اجرای این پروژه بلاتکلیف است. اخیراً هم زمزمههایی مبنی بر تغییر محل اجرای این پروژه عظیم که هزینههای زیادی تاکنون در بر داشته به گوش میرسد. لذا از آن برادر گرامی تقاضا دارد قبل از هر گونه اقدام در این خصوص موضوع را بررسی و نتیجه را به مردم و نمایندگان مردم اطلاع دهید.
تذکر بعدی من به مسئولین محترم اوقاف و امور خیریه است. بخش قابل توجهی از اراضی کشاورزی و روستاهای شهرستان شازند درگیر اختلاف مالکیت فیمابین اداره اوقاف و کشاورزان منطقه است و همین امر ضمن بلاتکلیفی مردم، هر گونه سرمایهگذاری و توسعه فناوری در بخش کشاورزی را متوقف کرده و کشاورزان قادر به استفاده از وام بانکی و سایر تسهیلات نیستند و در عوض شاهد واگذاری بخشی از این اراضی به ارگانهای دولتی و یا اشخاص حقیقی و حقوقی بدون در نظر گرفتن حقوق عرفی زارعین و ساکنین منطقه هستیم. اقدامات تحریککننده از جمله بزرگداشت واقفی که هنوز موضوع مالکیت نامبرده بر اراضی که وقف کرده مورد ابهام است نیز بر ذهن مردم منطقه اثر منفی دارد. (نایبرئیس ـ متشکرم) لذا شایسته است ترتیبی اتخاذ فرمایید تا این موضوع اساساً بررسی و یک بار برای همیشه تعیین تکلیف شود. متشکرم.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای احمدیلاشکی در خدمت شما هستیم.

قاسم احمدی لاشکی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
ابتدا قهرمانی دختران ورزشکارمان را در رشته فوتسال در آسیا تبریک عرض میکنم و آرزوی توفیق دارم. نکته دوم هم که تنی چند از همکاران عزیزم پیرامون برخی از معلمان عزیزی که برای موارد صنفیشان مسائلی را مطرح کرده بودند که اشکالاتی بر کار اداری وارد است، اعلام کردند علیالظاهر برخی از معلمان دستگیر شدهاند. من از وزیر محترم آموزش و پرورش میخواهم هر چه سریعتر به موضوع رسیدگی کند و در رفع مشکلات انشاءالله تلاش کنند.
اما نکته اصلی من؛ جناب آقای دکتر پزشکیان عزیز! وزیر جهادکشاورزی را اینجا برای استیضاح آوردیم، ولی باز خرد جمعی بر آن شد که بماند. اما انصاف داشته باشیم، وضعیت کشاورزی در ایران اصلاً وضعیت خوبی نیست. نمونهای را برای شما بیاورم، در شهرستان نوشهر فردی در یک روستای دورافتاده دامداری میکند، دیروز اطلاع دادند که این فرد در زندان به سر میبرد. گفتم یک روستایی که پرورش دام دارد زندان؟ گفت بله، یک نفر از او شکایت کرده است و کمیته بهداشتی شهرستان هم صحه گذاشته است و این فرد امروز به جای اینکه کار تولیدی انجام بدهد در زندان به سر میبرد.
دستگاه محترم قضائی! اختلاسگران فراری هستند، اما یک فردی که کار دامپروری در یک روستای دورافتاده انجام میدهد در زندان به سر میبرد.
وزیر جهادکشاورزی! چه میکنی؟ وضعیت کشاورزی به گونهای است که سموم و کود را نگاه کردیم که نسبت به سال گذشته (5/2) برابر افزایش پیدا کرد، اما یک دامدار جایش در زندان است چگونه حمایت میکنی؟ همکاران! وضعیت کشاورزی را دریابید، وضعیت تولید در حوزه کشاورزی را جدی بگیرید، ممنون.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون آقای احمدی، یک دقیقه شما دو دقیقه و (11) ثانیه شد.
9
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

مسعود پزشکیان
جلسه بعدی ما ساعت (8) صبح روز سهشنبه بیست و پنجم اردیبهشتماه 1397 و دستور جلسه، ادامه دستور هفتگی است. پایان جلسه را اعلام میکنم.