1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 197 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه دویستام روز سهشنبه چهارم اردیبهشتماه 1397 هجریشمسی مطابق با هفتم شعبان المعظم 1439 هجریقمری:
1 ـ گزارش وزیر محترم امور اقتصادی و دارایی و رئیس محترم بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در مورد اجرای مواد (15) و (16) قانون رفع موانع تولید و واگذاری بنگاههای تحت تملک بانکی.
2 ـ گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد طرح یکفوریتی استفساریه تبصره (2) ماده (76) قانون تأمیناجتماعی، اصلاحی مصوب 14/7/1380 (اعاده شده از شورای محترم نگهبان 1).
3 ـ گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل (44) قانون اساسی در مورد طرح یکفوریتی الحاق موادی به قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور. (اعاده شده از شورای محترم نگهبان 1).
4 ـ گزارش کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات در مورد رد طرح یکفوریتی تنظیم برخی از مقررات مالی، اداری و پشتیبانی وزارت آموزش و پرورش.
5 ـ گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری در مورد طرح یکفوریتی الحاق یک ماده به قانون تعیین تکلیف استخدامی معلمین حقالتدریسی و آموزشیاران نهضت سوادآموزی در وزارت آموزش و پرورش با اصلاحات و الحاقات بعدی.
6 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور.
7 ـ گزارش کمیسیون مشترک در مورد طرح یکفوریتی تشکیل وزارت میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی.
8 ـ سؤالات آقای جواد کریمیقدوسی نماینده محترم مشهد و کلات از وزیر محترم نفت.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

مهدی غلام نژاد
(آیات 31 ـ 29 از سوره مبارکه «آلعمران» توسط قاری محترم آقای مهدی غلامنژاد تلاوت گردید)
اللهم صل علی محمد و آل محمد
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
قُلْ إِنْ تُخْفُوا ما فِی صُدُورِکُمْ أَوْ تُبْدُوهُ یَعْلَمْهُ اللَّهُ وَ یَعْلَمُ ما فِی السَّماواتِ وَ ما فِی الْأَرْضِ وَ اللَّهُ عَلى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ * یَوْمَ تَجِدُ کُلُّ نَفْسٍ ما عَمِلَتْ مِنْ خَیْرٍ مُحْضَراً وَ ما عَمِلَتْ مِنْ سُوءٍ تَوَدُّ لَوْ أَنَّ بَیْنَها وَ بَیْنَهُ أَمَداً بَعِیداً وَ یُحَذِّرُکُمُ اللَّهُ نَفْسَهُ وَ اللَّهُ رَؤُفٌ بِالْعِبادِ * قُلْ إِنْ کُنْتُمْ تُحِبُّونَ اللَّهَ فَاتَّبِعُونِی یُحْبِبْکُمُ اللَّهُ وَ یَغْفِرْ لَکُمْ ذُنُوبَکُمْ وَ اللَّهُ غَفُورٌ رَحِیمٌ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقای غلامنژاد قاری محترم تشکر میکنیم، ترجمه آیات را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«بگو اگر آنچه در سینههای شماست نهان دارید یا آشکارش کنید خدا آن را میداند و نیز آنچه را در آسمانها و آنچه در زمین است میداند و خداوند بر هر چیزی توانا است. روزی که هر کسی آنچه کار نیک به جای آورده و آنچه بدی مرتکب شده حاضرشده مییابد و آرزو میکند کاش میان او و آن کارهای بد فاصلهای دور بود و خداوند شما را از کیفر خود میترساند و در عین حال خدا به بندگان خود مهربان است. بگو اگر خدا را دوست دارید از من پیروی کنید تا خدا دوستتان بدارد و گناهان شما را بر شما ببخشاید و خداوند آمرزنده مهربان است». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ. (حضار صلوات فرستادند)
اسامی تأخیرکنندگان امروز آقایان: علیرضا ابراهیمی نماینده محترم رامیان، محمود بهمنی نماینده محترم ساوجبلاغ، کارن خانلری نماینده محترم مسیحیان ارمنی شمال ایران، محمود صادقی نماینده محترم تهران، ری، شمیرانات و اسلامشهر، کورش کرمپور نماینده محترم فیروزآباد، جبار کوچکینژادارمساداتی نماینده محترم رشت، داود محمدی نماینده محترم تهران، ری، شمیرانات و اسلامشهر، اصغر مسعودی نماینده محترم نیریز، جلال میرزایی نماینده محترم ایلام، مجید ناصرینژاد نماینده محترم شادگان، محمدرضا نجفی نماینده محترم تهران، همایون هاشمی نماینده محترم میاندوآب و خانم فاطمه سعیدی نماینده محترم تهران، ری و شمیرانات.
3
گزارش وزیر امور اقتصادی و دارایی و قائم مقام بانک مرکزی در مورد اجرای مواد (15) و (16) قانون رفع موانع تولید و واگذاری بنگاههای تحت تملک بانکی

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور اول گزارش وزیر محترم امور اقتصادی و دارایی و رئیس محترم بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در مورد اجرای مواد (15) و (16) قانون رفع موانع تولید و واگذاری بنگاههای تحت تملک بانکی است که در اجرای بند (8) ماده (24) آییننامه داخلی مجلس مورد بحث و بررسی قرار میگیرد. چون هماهنگیها را جناب آقای دکتر کاتب انجام دادند، آقای دکتر کاتب! دوستانی که باید صحبت کنند چه کسانی هستند؟

غلامرضا کاتب
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز دقت کنید! چون چهار نفر از همکاران عزیز به قید قرعه انتخاب خواهند شد خواهش میکنیم محبت کنید در بخش قسمت موافق فقط ثبتنام کنند، در بخش مخالفین ثبتنام نکنند، فقط در بخش موافقین ثبتنام کنند که ما چهار نفر را در انتها به قید قرعه انتخاب خواهیم کرد.
ابتدا گزارش برادر عزیزم جناب آقای دکتر کرباسیان را داریم، بعد گزارش جناب آقای دکتر سیف ریاست محترم بانک مرکزی، بعد گزارش جناب آقای دکتر جلالی رئیس محترم مرکز پژوهشها و جناب آقای دکتر پورابراهیمی ریاست محترم کمیسیون اقتصادی و جناب آقای دکتر فولادگر رئیس محترم کمیسیون ویژه، سپس چهار نفر از همکاران عزیزمان هم به قید قرعه انتخاب خواهند شد. جناب آقای دکتر کرباسیان! در خدمت شما هستیم که به مدت (15) دقیقه گزارشتان را درخصوص مواد (15) و (16) قانون رفع موانع تولید ارائه بفرمایید.

مسعود کرباسیان
سلام علیکم
بسم الله الرحمن الرحیم
من تشکر میکنم از اینکه چنین وقتی را گذاشتید که من بتوانم ارائه گزارشی بدهم در مورد مواد مرتبط با قانون مهم رفع موانع تولید که مواد (15) و (16) قانون است که امروز مورد بررسی قرار میگیرد. شاید هم اصلیترین موادی است که در قانون رفع موانع تولید وجود دارد.
در این قانون، یک مواردی راجع به پرهیز بانکها از بنگاهداری است و اینکه بتوانند منابع خودشان را آزاد کنند و در اختیار منابع تولیدی کشور قرار بدهند. وزارت اقتصاد ضمن اینکه باید بر این کار نظارت کند باید گزارشات پیشرفت کار را هر سه ماه یک بار به کمیسیونهای محترم مجلس ارائه کند. نمیدانم پاورپوینت آن آماده است یا نه؟

غلامرضا کاتب
اتاق فرمان پاورپوینت را محبت کنید.

علی اردشیرلاریجانی
توضیح بفرمایید تا آماده شود.

مسعود کرباسیان
چشم آقای دکتر. خدمت شما عرض کنم دلایل بنگاهداری بانکها که به وجود آمد همه دوستان استحضار دارند، یکی از دلایلی که برای این موارد وجود دارد بند «ج» قانون ملی کردن بنگاهها و شرکتها و کارخانجات بود، دوم اینکه عقد مشارکت به بانکها این اجازه را داده بود که بتوانند در شرکتها شریک شوند و بعضاً هم ادغام مؤسسات مالی و اعتباری. همچنین لزوم مشارکت سرمایهگذاری و مشارکت در طرحهای بزرگ ملی از قبیل بزرگراهها و مؤسسات بزرگ، بانکها را درگیر این کرده بود که خودشان سرمایهگذاری مستقیم کنند. ناتوانی بدهکاران جهت بازپرداخت وامهایشان بانکها را ناگزیر کرده بود که نسبت به تملک داراییها اقدام کنند. مورد بعدیاش هم جذابیت سرمایهگذاری بود که در این بخشها بانکها را درگیر این موضوع کرده بود.
مهمترین اصل فلسفه واگذاری اجرای بند (9) سیاستهای اقتصاد مقاومتی ابلاغی مقام معظم رهبری است که ناظر بر اصلاح و تقویت همهجانبه نظام مالی کشور است. همچنین ریاست محترم جمهور تأکید داشتند که بانکها از رقابت و بنگاهداری باید بپرهیزند که این کار در دستور کار قرار گرفت.
همچنین اجرای ماده (16) قانون رفع موانع تولید که بانکها را موظف کرده که واگذاری اموال مازاد و سهام تحت تملک بانکها صورت بگیرد. اثرات واگذاری آن آزادسازی منابع بانکها است جهت افزایش توان تسهیلاتدهی و تخصیص بهینه منابع در جهت افزایش تولید، کمک به حل معضل جریان نقد و انجماد داراییها، خروج بانکها از بنگاهداری و افزایش بهرهوری آنها.
اقداماتی که از سوی ما انجام شده، اولاً باید احصاء میکردیم که گفته بودند کدام داراییها داراییهای مازاد است، کدام داراییها جزء داراییهای بانکها قرار میگیرد، مثل ابزاری یا غیرابزاری، بانکی و غیربانکی، اگر ما بخواهیم این شرکتها و داراییها را احصاء کنیم. براساس این احصاء صورت گرفت، تفکیک صورت گرفت و زمانبندی برای فروش آنها انجام شد. ما دو تا مسئولیت داریم، در حوزه وزارت اقتصاد دو نوع مسئولیت تعریف میشود: یکی نسبت به بانکهای دولتی که ما مجمع آن میشویم، یکی بانکهای خصوصی که نقش ما کمرنگتر از بقیه است که حالا من میگویم به تفکیک هر دو بخش عرض میکنم که چه وضعیتی شد. یکی اینکه ما باید به بازار نگاه میکردیم که بتوانیم به قیمتهای مناسب اینها را انجام بدهند. یکی هماهنگی با سازمان بورس و اوراق بهادار و سازمان خصوصیسازی برای این کارها انجام شد و این کار دنبال شد.
در ارتباط با بانکهای خصوصی ما عمدتاً از طریق سیستم مالیاتی باید عمل میکردیم که همین الان میزان اظهارنامههای مطالبه مالیاتی که برای سال 95 آنها صادر کردیم، چون هنوز سال 96 شروع نشده، در سال 95 که پارسال صادر کردیم بالغ بر (90) هزار میلیارد ریال یا (9000) میلیارد تومان برای آنها مطالبهنامه مالیاتی ارسال کردیم، چون برآورد این است که به این میزان داراییهای مازاد در بانکها بوده که باید به فروش میرفت و باید بابت این مالیات میدادند. البته این در مراحل خودش میرود، مقدماتیهای آنها حق دارند به شورای عالی مالیاتی و حل اختلاف بروند، ولی عزم ما جدی بوده که این مصوبه را در این زمینه اجرایی کنیم.
در ارتباط با بانکهای دولتی خدمت شما عرض کنم جمع فروش املاک و سهام شرکتها بالغ بر (135) هزار میلیارد ریال از اول دولت یازدهم تاکنون بوده، یعنی (13) هزار و (500) میلیارد تومان میزانی بوده که فروش املاک و داراییها و شرکتهای بانکها بوده که اگر بخواهم تفکیک آن را خدمت شما عرض کنم در دولت یازدهم (99) هزار میلیارد تومان بوده، در دولت دوازدهم (3500) میلیارد تومان، یعنی (9900) میلیارد تومان و (3500) میلیارد تومان فروش دارایی مازاد بانکها بوده که صورت گرفته و حتماً این کار دارد به طور جدی دنبال میشود. امیدواریم بتوانیم در ظرف شش ماه اول سال یا ماههای اولیه سال این رقم را به (30) هزار میلیارد تومان برسانیم.

علی اردشیرلاریجانی
تا به حال چقدر واگذار شده است؟

مسعود کرباسیان
آقای دکتر! تاکنون (13) هزار و (500) میلیارد تومان.

علی اردشیرلاریجانی

مسعود کرباسیان
آقای دکتر! برآورد ما این است که (30) هزار میلیارد تومان واگذار کنیم.

علی اردشیرلاریجانی

مسعود کرباسیان
آقای دکتر فرمودند که تاکنون چه میزان واگذار شده که من عرض کردم (13) هزار و (500) میلیارد تومان. فرمودند برآوردتان در احصایی که انجام شده از بانکهای دولتی، چون بانکهای دولتی را داریم میگوییم آنهایی که داریم مالیات انجام میدهیم برآوردمان (30) هزار میلیارد تومان است که زمانبندی کردیم و آقای دکتر! این دارد دنبال میشود، از این لحاظ حتماً انجام میدهیم. داریم در تعامل با کمیسیون اقتصادی هم دنبال میکنیم. دو تکلیف دیگری هم در ارتباط با مواد وجود دارد، یکی اینکه فروش داراییها و افزایش سرمایه که انجام شده، بخشی به افزایش سرمایه بانک کشاورزی رسیده، حتماً ما این (30) هزار میلیارد تومان را هم به افزایش سرمایه میبریم، این اقدام مؤثری است و هم به نقدینگی، هم به افزایش سرمایه، هم به سالمسازی بانکها و هم به آن چیزی که جناب آقای دکتر لاریجانی راجع به بحث اصلاح نظام بانکی چند بار متذکر شدند که برخی از آن میتواند از این طریق صورت بگیرد. یک بحث دیگری هم حاکمیتی شرکتی است که این آماده شده و انشاءالله در ظرف ماه آینده برای مجمع امسال آن حاکمیتی شرکتی را هم حتماً ما اجرایی میکنیم.
والسلام علیکم و رحمه الله

علی اردشیرلاریجانی
یک نکتهای در این لیستی هم که شما دادید بانک توسعه صادرات تقریباً هیچی واگذار نکرده، بانک مسکن (7) میلیارد ریال است، یعنی (700) میلیون تومان. بعضیها خیلی پایین است.

مسعود کرباسیان
آقای دکتر! بانک توسعه صادرات مازاد نداشته، ولی ما دنبال یک موضوع در ارتباط با بانک توسعه صادرات هستیم، آن هم بانک مشترک ایران و ونزوئلا است. آقای دکتر! ما داریم مسائلش را با رایزنی با وزارت خارجه حل میکنیم که آن را تعیین وضعیت کنیم. از جزء منابع مازادی که برای ما فکر میکنیم در بانک توسعه صادرات وجود دارد، بانک ایران و ونزوئلا است که بلاتکلیف مانده است. چون آن اصلاً عمدتاً وام صادراتی و وام خریدار میداده است. بانک مسکن هم جزء آن مقولههایی است که چون درگیر مسکن مهر بود ما باید آن مابهالتفاوت یارانه را حل میکردیم تا بعداً بتوانیم به وضعیت داراییهای آن برسیم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، متشکریم. بانک مرکزی بفرمایید.

اکبر کمیجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب خدمت نمایندگان محترم و تشکر از هیأترئیسه محترم و به ویژه جناب آقای دکتر لاریجانی که این فرصت را به این حقیر اجازه فرمودند که دقایقی خدمتتان باشم و در آغاز سخنم عذرخواهی از بابت اینکه آقای دکتر سیف به علت مشغلهای که در مسائل سیاستهای ارزی داشتند و کمیتهای که در جریان است، ضمن عرض سلام پوزش خواستند و بنده خدمت شما هستم.
من در ادامه توضیحات و فرمایشات وزیر محترم امور اقتصادی و دارایی در ارتباط با چگونگی اجرایی کردن مواد قانونی (16) و (17) قانون رفع موانع تولید توضیحات مختصری را عرض میکنم. همانطور که مستحضر هستید بانکها مسائل و مشکلات نظام بانکی، مشکلات ترازنامهای بانکها، انباشت داراییهای کمبازده و منجمد، مطالبات غیرجاری در ترازنامه بانکها، کمبود سرمایه و پایین بودن و بسیار پایینتر از حداقل نسبت کفایت سرمایه در مقایسه با استانداردهای بینالمللی از شاخصهایی است که ما در وضعیت نظام بانکی میبینیم.
در عین حال هم نظام بانکی به عنوان بازاری که تأمینکننده اصلی و عمده تأمین مالی اقتصاد است تا امروز براساس آمارها (90) درصد تأمین مالی اقتصاد از طریق نظام بانکی صورت میگیرد. طبیعتاً با توضیحاتی که جناب آقای وزیر اشاره کردند از نظر ریشه و مبانی اینکه چرا بانکها با این داراییهای انباشتشده مواجه شدند، من دیگر وارد آن جزئیات نمیشوم و نمایندگان محترم کاملاً به این قضایا استحضار دارند و با توجه به این بار سنگینی که در تأمین مالی بانکها دارند قاعدتاً بانکها باید برای رهایی از این داراییها و مازاد اموال و املاکی که در ترازنامه آنها نشسته و از بازدهی لازم هم برخوردار نیست و به همین منوال بود که وقتی لایحه قانونی رفع موانع تولید مطرح میشد، همزمانی آن با رهنمودهای مقام معظم رهبری در سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی فرصت مغتنم شمرده شد و برای کمک به نظام بانکی این مواد پیشبینی شد که لطف نمایندگان محترم باعث شد اینها به تصویب برسند. از زمانی که این قانون تصویب شده در این دو مواد یک سلسله تکالیفی برای نظام بانکی به ویژه برای بانک مرکزی و وزارت امور اقتصادی و دارایی از نظر تعیین دستورالعملها و آییننامهها پیشبینی شده است.
من خدمت نمایندگان محترم عرض میکنم شاید همزمان با بررسی لایحه قانونی در مجلس محترم، کارشناسی بانک مرکزی با مشارکت و همفکری با کارشناسی وزارت امور اقتصادی و دارایی مشغول تهیه دستورالعملها و آییننامهها بود، به طوری که ما از مهرماه تا پایان سال 94 آییننامهها و دستورالعملهای پیشبینیشده در این دو مورد نه تنها تهیه و ابلاغ شد، برخی دستورالعملهایی بود که مسیر بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار را طی کردند و ابلاغ شد و برخی آییننامههای هیأت وزیران بود که این عمل انجام شد. اما در کنار عملیاتی کردن تکالیف قانون لازم بود به برخی از بخشنامهها و آییننامههای فعال در نظام بانکی توجه شود و فرضاً در مورد اموال و املاک مازاد بانکها معیار دقیقی در قانون نبوده و برای اینکه این معیار ایجاد شود ما آییننامه و بخشنامه مربوط به نسبت خالص داراییهای ثابت بانکها را مورد بازنگری قرار دادیم. یا آییننامه مربوط به سرمایهگذاری به بانکها در اوراق بهادار را بازنگری کردیم، در واقع این دستورالعملها و آییننامهها مکمل دستورالعملها و آییننامههای پیشبینیشده در مواد بودند.
بنابراین خوشحالم خدمت نمایندگان محترم اعلام کنم گرچه در آغاز امسال و سال بعد بانکها آرام آرام در محیطی قرار میگیرند و تکلیف قانونی را به طور دقیق درک میکنند، شناسایی اموال را که اشاره خواهم کرد موانع اجرایی فراوانی در بحث اجرایشان بوده و در ظرف این دو سال نیم، سه سال خوشبختانه با تعامل و هماهنگی که بین بانکها، بانک مرکزی و وزارت امور اقتصادی و دارایی بوده میشود گفت ما مقدمات کار برای اجرای کامل این تکالیف را فراهم کردهایم، گرچه ممکن است آمار و ارقام عملکردی تاکنون خیلی رضایتبخش نباشد، ولی ما فکر میکنیم با مهیا شدن زیرساختها در سال جاری انشاءالله قسمت عمدهای از این تکالیف و یا تمام آن انشاءالله تحقق پیدا خواهد کرد. بنابراین از نظر آییننامهها و دستورالعملها و زیرساختهای اجرایی کردن این مواد کاملاً مهیا است.
از منظر گزارشهایی که عرض کنم در بعد اجرایی تا تاریخ 28/1/97 از (36) بانک و مؤسسه اعتباری مجوزدار بانک مرکزی سه بانک تاکنون به دلایل تا حدی قابل توجیه موفق به ارائه اطلاعات نبودهاند. ناگفته نماند در کنار دستورالعملها و آییننامههایی که ما فراهم کردیم بانک مرکزی سامانه کارتابل تبادل اطلاعات بانکی را راهاندازی کرده و بانکها را ملزم کرده تا اطلاعات مربوط به املاک مازاد، داراییهای منقول و غیرمنقول، سهام شرکتهای مرتبط با بانکها را به هر صورتی که هست شناسایی کنند و در این سامانه بارگذاری کنند و کارشناسی نظارت بانک مرکزی این سامانه را به محض دریافت بررسی میکند و گزارشهای سهماهه را در طی سال 95 و در نُهماهه 96 تهیه کرده و هم به وزارت اقتصاد و دارایی و در بعضی جاها هم به دیوان محاسبات ارسال کرده و امیدواریم که در ظرف یک ماه آینده اطلاعات سهماهه چهارم 96 کامل شود که انشاءالله ما لیست داراییها، اموال مازاد، اموال منقول و سهام قابل واگذاری را بیان کنیم.
عرض میکردم از مجموع (36) بانک و مؤسسه اعتباری که مشمول این تکلیف قانونی میشوند، تاکنون سه بانک اطلاعات را ندادند، عرض کردم برخی دلایل و توجیهات قابل قبولی وجود دارد. (15) بانک مبادرت به ارسال اطلاعات و بارگذاری در سامانه اطلاعات بانکی کردند و این اطلاعات هم تأییدیه حسابرس مستقل را دارا است.

علی اردشیرلاریجانی
آقای کمیجانی! در قانون آمده که شما هر سال (33) درصد را باید واگذار کنید، تشخیص آن را هم به شورای پول و اعتبار گذاشتهاند. این گزارشی که الان آقای وزیر اقتصاد دادند و شما دارید میفرمایید آن (33) درصد اجرا نشده است، توضیح بدهید.

اکبر کمیجانی
من الان خدمتتان عرض میکنم. در ادامه گروه سوم (18) بانک یا مؤسسه اعتباری هستند که اطلاعات را بدون تأیید حسابرس مستقل ارائه دادهاند که مورد قبول کارشناس بانک مرکزی نیست و بانک مرکزی الان در رفت و آمد با بانکها هستند و وقتی که این گزارشها فرآیند اطمینانبخشی را طی میکند در واقع بانک مرکزی این اطلاعات را برای وزارت اقتصاد و دارایی ارسال میکند.
اما در ارتباط با سؤال حضرتعالی، جناب آقای دکتر لاریجانی! عرض کنم، ضمن اینکه اطلاعات سال 94 شناسایی شده و به وزارت دارایی ارسال شده، در سال 95 اموال مازاد بانکها و مؤسسات اعتباری در مقطع پایان 95 و عملکرد فروش آن به این شرح است:
(251) هزار میلیارد ریال یا خلاصه کنیم (25) هزار میلیارد ریال ارزش دفتری اموال مازاد برآوردی یا اظهاری خود بانکها است. از این میان ارزش دفتری اموال فروشرفته بانکها در این دوره (80) هزار میلیارد ریال بوده و ارزش دفتری اموال فروشرفته بانک براساس عملکرد نُهماهه سال 96 بوده (28) هزار میلیارد ریال، جمع این دو عدد اخیر را نسبت به آن (251) هزار تا نگاه کنیم عدد (44) درصد را داریم. آقای دکتر لاریجانی! یعنی در واقع از مجموع ارزش داراییهای مازاد شناختهشده سال 95 و نهماهه 96 عملکرد (44) درصد بوده، منتها هنوز (18) بانک آمار و ارقامی که دادند بارگذاری کردند چون مورد تأیید نبوده هنوز ما دست نگه داشتیم.

علی اردشیرلاریجانی
دو، سه تا نکته؛ اولاً قانون سال 94 تصویب شده، 94، 95 و 96 شما (44) درصد انجام دادید که علیالقاعده باید بالای (66) درصد حداقل انجام میشد. بنابراین درست انجام نشده.

اکبر کمیجانی
بله، فرمایش شما صحیح است، من عرض میکنم دلایل و مشکلات اجرایی که بر سر راه بوده اینها به مرور شناسایی شده و در این آییننامه دیده شده و در مسیر اجرایی عرض کردم آن بستر و زمینههای اجرای کامل فراهم شده و امیدواریم که در سال 97 انشاءالله با کمک نمایندگان محترم به این قضیه سرعت داده شود، یا جدول دیگر من یک عدد دیگر خدمتتان اشاره کنم (فرهنگی ـ خیلی متشکرم) سهام غیربانکی بانکها و مؤسسات در مقطع پایان سال 95 و عملکرد به این شرح هست؛ بهای تمامشده سهام غیربانکی در پایان سال مالی، یعنی این به عدد قبلی اضافه میشود، (292) هزار میلیارد ریال شناسایی شده. بهای تمامشده سهام فروشرفته در طی سال 95، (49) هزار میلیارد ریال بوده، بهای تمام شده سهام فروشرفته طی نهماهه سال 96، (42) هزار میلیارد ریال بوده. باز این دو عدد اخیر را نسبت به آن عدد شناختهشده (292) هزار تقسیم کنیم (32) درصد هم اینجا عدد داریم، حالا اینها باید وزنی باشند. (32) درصد اینجا عملکرد داریم و (44) درصد در املاک مازاد.
بالاخره در ارتباط با عملکرد شرکتهای تابعه که کار بسیار مشکلی است مستحضر هستید که در برخی از شرکتهایی که بانکها سهام دارند یا تملیک شدهاند و سهام بانکها در آنجا زیر (50) درصد، (10) درصد و (5) درصد است و بالاتر از آن این شرکتها تحت نظارت مستقیم بانک مرکزی نیستند، چون نهادهای مالی در بازار مالی نیستند. بنابراین بانک مرکزی در ورود به حریم آنها با محدودیت قانونی مواجه است، علیرغم این، این فعالیت در جریان بوده، (28) هزار میلیارد ریال از این نوع داراییها در سال 95 شناسایی شده، (33) هزار میلیارد در 95 واگذار شده و (138) هزار میلیارد ریال در (کاتب ـ متشکرم) در واقع ما اینجا هم (115) درصد داریم، حتی میخواهم بگویم در بعد این شرکتهای تابعه عملکرد بالاتر از تکلیف بوده و من بخواهم آخرین جملهام را عرض کنم؛ یک سلسله موانع اجرایی بر سر راه بوده، یکی اینکه عمده داراییهای منجمد بانکها از نوع املاک، مستغلات زمین بوده و به خاطر شرایط رکودی که در بازار مسکن حاکم بوده مانع شده این کار صورت نگیرد.
خوشبختانه از اواسط سال 96 رونق نسبی را ما در بخش مسکن مشاهده میکنیم و امیدواریم که بانکها به سرعت بتوانند با شناسایی و شناختی که ایجاد کردهاند این اموال را شناسایی کنند. در کنار آن کیفیت املاک مازاد هست، دارای ماهیتهای مشکلات حقوقی و قضائی هستند، برخی از اموال تملیکی تملیک شدند، ولی بدهکاران اینها را رها نکردند، باز نیازمند کارهای حقوقی هست. به نظر من تبدیل این املاک به اسناد مالکیت و در اختیار بانکها قرار گرفتن یک نوع سلسله معضلات حقوقی و قضائی هستند که ما در پیش میگیریم. طبعاً بانکها مشتاق هستند، بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و دارایی علاقهمند هستند به این مواد سرعت داده شود و اگر در عملکرد، کاستی هم وجود دارد انشاءالله در سال جاری این عملکرد تصحیح بشود و بانکها مستقیماً خودشان استفادهکننده هستند، چون این منابع راکد و منجمد با بازدهی پایین تبدیل به دارایی خواهد شد. از یک طرف نقدینگی بانکها را که دچار مشکل هستند بهبود خواهد داد. دو، توان تسهیلاتدهی بانکها را افزایش خواهد داد و سه سودآوری بانکها.

علی اردشیرلاریجانی
اینها حسناتی است که براساس همین قانون نوشتند، الان باید بگویید چرا درست اجرا نشده.

اکبر کمیجانی
عرض کردم موانع اجرایی هست و آقای دکتر! این را به راحتی میتوانم خدمت جنابعالی و نمایندگان عرض کنم که آن زیرساختهای این موانع قانونی اجرا شده و الان مرحله بهرهبرداری هست، حتماً (رئیس ـ یعنی تا کی تمام میشود؟) امیدواریم که تا پایان سال 97 ما قسمت عمدهای از این تکلیف را انجام بدهیم.

علی اردشیرلاریجانی
یعنی تا پایان سال 97 شما میگویید تمام میشود؟

اکبر کمیجانی
انشاءالله، ولی آقای دکتر! یک نکته؛ این تملیک کاملاً در جریان هست. شما یک سلسله پروندههایی که در قوه قضائیه بابت بدهکاران بزرگ که بارها گزارش دادهایم در جریان است وقتی که مسائل قضائی و حقوقی آن فیصله پیدا میکند این املاک در اختیار بانکها قرار میگیرد تازه بانکها میتوانند شروع کنند. حالت پویایی دارند. این نیست که ما در یک مقطعی شناسایی کنیم و آنجا دیگر متوقف بشود، این داراییها دائماً در حال شناسایی هستند و در تملک بانکها قرار میگیرد و در نتیجه بانکها هم در واقع اقدام به فروش و واگذاری میکنند. به هر حال من از فرصتی که داده شد تشکر میکنم.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
جناب آقای کمیجانی متشکرم. (مصری ـ نصف حرفها اینطوری گفته میشود ما نمیفهمیم، وقتی هم تکه تکه میشنویم اصلاً متوجه بحث نمیشویم).

علی اردشیرلاریجانی
بله، من به ایشان گفتم، متشکریم.

غلامرضا کاتب
برادر عزیزم جناب آقای دکتر پورابراهیمی ریاست محترم کمیسیون اقتصادی بفرمایید.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
آقای دکتر! یک دستوری میدهید دوستان یک مقداری آرا

علی اردشیرلاریجانی
دوستان توجه داشته باشید! چون این موضوع مهمی است که دارد پیگیری میشود که یکی از مشکلات بانکها همین شرکتهای اقماری آنها است که هم سرمایه کم دارند، هم این شرکتها را باید درست واگذار کنند که بخشی از مشکل آنها حل بشود. آقای پورابراهیمی بفرمایید.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و صبحبخیر دارم خدمت همه همکاران و اگر عزیزانی که در جلو هستند اجازه بدهند آقای وزیر و آقای کمیجانی هم صحبتهای ما را گوش کنند ممنونم. آقای دکتر لاریجانی! چون صحبت ما مربوط به آقای وزیر و آقای کمیجانی هست دوستان اصلاً اجازه نمیدهند.

علی اردشیرلاریجانی
دوستان اجازه بدهید آقایان گوش بدهند، بعدش فرصت هست، بگذارید آقای وزیر اقتصاد و آقای کمیجانی گوش بدهند، بفرمایید.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
آقای دکتر لاریجانی! اولین نکتهای که من میخواستم مطرح کنم این است که من تشکر میکنم از اینکه این موضوع مهم را شما امروز در دستور کار قرار دادید، اما یک انتقاد هم دارم و آن انتقاد این است که شما اگر اجازه میدادید از طریق کمیسیونها گزارش به صحن میآمد من فکر میکنم خیلی کار بهتری انجام میشد. قاعدتاً این میتوانست خیلی کمک کند، آن چیزی که در آییننامه به بند (8) ماده (24) استناد شده فقط حضور و دعوت نمایندگانی است که هیأترئیسه تشخیص میدهد، قاعدتاً این خیلی موضوع مهمی بود، ایکاش شما اجازه داده بودید این کار انجام میشد.
نکته بعدی هم انتظار داریم وقتی که حضرتعالی، مجلس از مسئولین ارشد دعوت میکند آقای دکتر سیف خودشان شخصاً حضور پیدا کنند. ما احترام خاصی به آقای دکتر کمیجانی قائل هستیم، خیرمقدم هم حضورشان عرض میکنیم و مطالب ایشان را هم شنیدیم. الان چند وقت هست که متأسفانه بانک مرکزی هیچ همکاری مشخصی با ما ندارد. آقای دکتر! درخصوص مسائل ارزی که شما فرمودید کمیسیون گزارش تهیه کند، الان ما چند جلسه گذاشتیم نه آقای دکتر سیف در کمیسیون اقتصادی میآیند، نه معاون ارزی ایشان میآید. تعیین تکلیف بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
حتماً باید بیایند، معنی ندارد، یک مشکل مهم کشور است هم باید آقای سیف و هم مسئولین مربوطه ایشان بیایند.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
شما حتماً این را به آقای رئیسجمهور تذکر بدهید.

علی اردشیرلاریجانی
به من اطلاع میدادید من پیگیری میکردم.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
این اصلاً قابل قبول نیست.

علی اردشیرلاریجانی
حالا مطلبتان را بفرمایید.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
آقای دکتر! موضوع بحث بعدی درخصوص مواردی است که در این حوزه مطرح میشود؛ اولین نکته، هیچ گزارش مشخصی در ارتباط با واگذاریها از طرف وزارت اقتصاد و بانک مرکزی بابت این موضوع به مجلس ارائه نشده، لذا عدد و رقمهایی که در اینجا اعلام میشود به نظر میرسد عدد و رقمهایی است که نیازمند بررسی است که بعد ما اظهارنظر کنیم. یعنی همینطور که الان شما فرمودید، من خدمت شما رسیدم، شما فرمودید الان به ما گزارش دادند. ما همان گزارشی هم که به شما دادند الان نداریم که ببینیم چه گزارشی ارائه شده و چه عدد و رقمهایی هست.

علی اردشیرلاریجانی
این مطلبی را که وزیر اقتصاد خواندند چیز عجیبی نیست، همینهایی را که پاورپوینت نشان میدادند درشت درشت نوشتند دادند.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
آقای دکتر! ما اصلاً عددها را ندیدیم، سریع از عددها گذشتند.

علی اردشیرلاریجانی
رقمش همین کلیاتی است که گفتند، چیز دیگری غیر از این نیست، بفرمایید.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
درخصوص موضوع بحث مطالبی که مطرح شده.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر پورابراهیمی عذر میخواهم. دوستان! فایل آقای دکتر پورابراهیمی را در پیوستهای خود میتوانند ببینند. پیوستی که در مانیتورهای شما هست.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
آقای دکتر! مطالبی که در اینجا مطرح شده چند موضوع مهم هست؛ اول واگذاری خود بخشی از آنچه را که مجموعه بنگاهها بوده و مجموعه شرکتهایی بوده که عملیات غیربانکی انجام نمیدادند. آقای دکتر کمیجانی مطرح کردند ما از سال 94 که تکلیف بر ما وارد شده سراغ آییننامهها رفتیم. یکی از تکالیفی که بانک مرکزی مکلف بوده انجام بدهد این است که بیاید عملیات بانکی و غیربانکی را در مسائل حوزه فعالیتهای بانکها و مؤسسات مالی و اعتباری تشخیص بدهد چه چیزی است. ما هیچ گزارش مشخصی را از این تشخیص که تکالیف را بر بانکها تعیین بکند نداریم. ضمن اینکه جناب آقای دکتر کمیجانی مطرح فرمودند که ما میخواهیم سامانه را عملیاتی کنیم، اطلاعاتی را که اینجا الان ارائه کردند این است که (15) بانک و مؤسسه اطلاعاتشان حسابرسی شده مورد تأیید است و (18) مؤسسه اصلاً اطلاعاتشان نیامده. آقای دکتر لاریجانی! آمده، تأییدشده نیست، مورد تأیید نیست. حسابرسی که تأیید کرده تأیید نیست.
سؤال من این است؛ امروز بعد از گذشت نزدیک چهار سال از تصویب این قانون که قرار بوده ما ظرف سه سال برای اموال و داراییهای مازاد بانکها که امروز مشکل دارند تعیین تکلیف کنیم، اگر قرار باشد امروز در مجلس گزارش بدهیم که ما تازه هنوز (18) مؤسسه و بانک را داریم که گزارشها و حسابرسیهای آنها هنوز مورد تأیید قرار نگرفته و بانک مرکزی درخصوص صحت و سقم آنها نمیخواهد تصمیم بگیرد، ما چطور میخواهیم قانون را اجرا بکنیم؟ آقای دکتر سیف باید روز اول میآمدند این را مطرح میکردند، چطور میشود بعد از گذشت تکلیف سهساله که ما وارد سال چهارم شدیم میخواهیم توضیح بدهیم که اصلاً آمدیم زیرساختهای سامانه اطلاعاتیمان را فراهم کنیم؟ به نظر من کاملاً مشخص است که بانک مرکزی در این زمینه قصور و کوتاهی کرده، این را حتماً آقایان باید پاسخگو باشند.

علی اردشیرلاریجانی
آقای کرباسیان به شما گزارش دادند.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
آقای دکتر! آن گزارشهای جداگانهای است، من از بانک مرکزی دارم توضیح میدهم. درخصوص بانک مرکزی که خدمت شما عرض کردم تشخیصی که در آنجا ارائه شده که آنجا آمده گفته بانک مرکزی مکلف است عملیات بانکی را از غیربانکی تشخیص بدهد. اگر شما در بند «ب» ماده (16) نگاه بکنید، آقای دکتر! آنجا احراز کرده. این گزارش اصلاً وجود ندارد، بانکها هم هیچ اطلاعاتی وارد نکردند، توضیحاتی که الان دارند مطرح میکنند این است که کمتر از (40) درصد اطلاعات در شرایط کنونی مورد تأیید است که اصلاً وقتی اطلاعات مورد تأیید نیست عملاً دیگر اظهارنظر درخصوص واگذاری و غیرواگذاری مفهوم ندارد.
آقای دکتر! بحث بعدی واگذاری بخش دیگری از اینها است که باید در قالب واگذاریهای مالکیتی دولت با رعایت سیاستهای اصل (44) انجام میشده. در این گزارش بابت این موضوع هم ما اطلاعاتی نداریم، یعنی سهمی که دولت در بانکها داشته بجز موضوع بحث سهام عدالت، موضوع سهام عدالت متفاوت است، آن باید جداگانه بحث بشود. درخصوص موضوع مانده سهام دولت در بانکها و بیمهها که تکلیف در همین مواد (16) و (17) هست هیچ گزارش مشخصی ندارد، عزیزان هم در گزارششان اشارهای نکردند.
بحث بعدی درخصوص اخذ مالیات هست. الان سازمان مالیاتی قاعدتاً باید یک گزارشی بدهد بابت اجرای این قانون که از زمانی که ما تکلیف نرخ (28) درصد را برای این مجموعه اعمال کردیم آیا مالیات مازادی بر مجموعهها اعمال شده، عددی اخذ شده؟ چون یکی از سیستمهایی که در ماده (17) ما مد نظر قرار دادیم این بود که ما به ازای هر سالی که اینها تأخیر میکنند عدد میزان مالیات بر عملکرد آنها را افزایش بدهیم. به عبارتی با یک سیاست تنبیهی تصمیم بگیریم برای اینکه خروجی اقدامات این باشد بانکها از این مجموعهها جدا بشوند و به شکلی اجازه بدهند حجم نقدینگی در آنها باشد، به جای بنگاهداری سراغ مسائل بانکی و پولی کشور بیایند که اساس و هدف تشکیل نظام بانکی هست. لذا از این بخش هم به نظر میرسد اطلاعات مشخصی وجود ندارد.
درخصوص آییننامههایی هم که مطرح کردند آقای دکتر! به نظر میرسد این آییننامههایی هم که مشخص شده ضوابط و تعیین تکلیف خاصی را بر حوزه نظام بانکی ناظر بر وظایف بانک مرکزی انجام نداده و از این جهت این هم به نظر من میرسد نیازمند اصلاح است.
آقای دکتر! پیشنهاد من این است؛ یک جلسه خیلی خوبی که گذاشتید و توضیحاتی هم که دادند، البته من خدمت عزیزان عرض بکنم جناب آقای دکتر کرباسیان گزارشهای خود را در حوزه مسائل مرتبط با این بخش به کمیسیون ارسال کردند که جا دارد من از زحمات وزیر محترم اقتصاد تشکر بکنم، صحبتهای من ناظر بر گزارشهای بانک مرکزی بود. اگر احیاناً در بین صحبتها گزارشی مطرح شد این تداخل موضوع پیش آمد این اصلاح بشود.
آقای دکتر لاریجانی! لذا درخصوص این پیشنهاد من این هست؛ این موضوع را امروز عزیزان مطالب خود را مطرح کردند، کمیسیونها هم حالا جناب آقای دکتر فولادگر، جناب آقای دکتر قاسمی معاون محترم مرکز هم صحبتهای خود را مطرح میکنند، شما اجازه بدهید یک گزارش جمعبندی شدهای توسط کمیسیون اقتصادی و سایر عزیزان ما نهایی بکنیم، انشاءالله ظرف یک ماه آینده نتیجه آن چیزی که دغدغه حضرتعالی بوده و ما هم به این موضوع به عنوان یک موضوع مهم در اقتصاد کشور واقف هستیم حتماً انجام بشود و از آن چیزی که مسائل مهم کشور است اجتناب بشود.
من نکته آخر را عرض میکنم دیگر صحبتم را تمام میکنم؛ آقای دکتر لاریجانی! یکی از مشکلاتی که امروز حوزه نظامبانکی مطرح میکند موضوع افزایش سرمایههای آنها است. در همین موضوع دوستان اشاره کردند، الان براساس عددهای که اعلام کردند ما حدود (15) هزار میلیارد تومان واگذاری داشتیم. الان دوستان گزارش بدهند چون تکلیف داشتند این موضوع در بانکهای دولتی و مجموعه مؤسسات دولتی به حساب افزایش سرمایه برود گزارش افزایش سرمایه ناشی از همین بخشی که واگذار شده، همان عددی که رسماً قائممقام بانک مرکزی اعلام کردند گفتند حول و حوش (40) درصد، (44) درصد، همین عددی هم که واگذار شده گزارش افزایش سرمایه آنها که باید انجام میشد هیچ گزارشی در این خصوص هم وجود ندارد. یعنی یکی از نقاط ضعفی هم که در این بخش وجود دارد تکلیفی است، حتی ما در مصوبه مجلس هم (رئیس ـ حالا بانک مرکزی این گزارش را هم بدهد که کجاها افزایش سرمایه داده شده) این افزایش سرمایه هم وجود ندارد، لذا مجموعی از تصمیمات که هم به افزایش سرمایه بانکها کمک میکند، هم به خروج آنها از بنگاهها کمک میکند اساس این تصمیم قانونی بوده که انشاءالله امیدواریم جمعبندی نهایی بتوانیم بکنیم.

علی اردشیرلاریجانی
آقای پورابراهیمی متشکریم، آقای فولادگر جنابعالی هم بفرمایید.

حمیدرضا فولادگر
سلام علیکم و رحمه الله
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
«الحمدلله رب العالمین و العاقبه للمتقین»
با سلام و درود به پیشگاه امام عصر (عجلالله تعالی فرجه الشریف) و تبریک اعیاد شعبانیه. جناب آقای دکتر لاریجانی! من اول یک تذکری عرض بکنم، جناب آقای دکتر پورابراهیمی هم همین موضوع را فرمودند. ببینید! این قانون رفع موانع تولید، گزارش نحوه اجرای آن در دستور کار کمیسیون ویژه تولید ملی هست، ما با همکاری معاونت نظارت و همکاری مرکز پژوهشها گزارشمان آماده است تا یک ماه دیگر حداکثر داریم به صحن میدهیم. (رئیس ـ گزارشتان را هم بدهید) من عرضم این است؛ وقتی ما آنجا داریم کار تخصصی میکنیم، کمیسیون اقتصادی دارد کار میکند یک مرتبه به این شکل در دستور کار جلسه آوردن سبب میشود که عملاً بحثهایی که امروز میشود بحثهای اولیه و شاید عجولانه باشد. (رئیس ـ اینکه مسئولین اینجا میآیند دقیقاً به نمایندگان بگویند چه کردند که لازم است) روال کمیسیونش که طی شده بود (رئیس ـ روالش غیرکمیسیونی نیست، گزارشگیری از مسئولان در صحن که روال کمیسیونی ندارد) حالا من نمیخواهم وارد بحث آییننامهای آن بشوم (رئیس ـ هیچ مشکل آییننامهای ندارد، بفرمایید) در هر صورت این بحث اول.
بحث دوم، همکارهای گرامی دقت بکنید! این چیزی که الان امروز مورد بحث هست مواد (15) و (16) قانون رفع موانع تولید است. اولاً این در لایحه خود دولت بود، دوستان این را بدانند. تکلیفی نبود که مجلس به دولت تحمیل کرده باشد، لایحه خود دولت بود، ما فقط در کمیسیون دوره قبل آمدیم این را با حضور خود دولت، نمایندگان بانک مرکزی و وزارت اقتصاد منقح کردیم و یک مقداری گستردهترش کردیم، انضباطیاش کردیم. ماده (17) آییننامه انضباطی برای ماده (16) میشود، یعنی میگوید اگر بانکها این تکلیف را انجام ندادند، اموال مازاد خود را، بنگاههایشان را واگذار نکردند دو تا حکم انضباطی داریم؛ یکی اینکه (3) درصد باید مالیات اضافهتر بدهند، یکی اینکه اعضای هیأتمدیره آنها دیگر نمیتوانند در هیأتمدیره بانکها باشند. این را هم من بگویم؛ دولت در لایحه بودجه سال 96 آمد درخواست کرد ماده (17) متوقف بشود. دوستان این را دقت کنند! در بودجه 96 دولت درخواست توقف ماده (17) را کرد، چرا؟ گفت بانکها نتوانستند اموال مازاد و بنگاههای خود را به فروش برسانند، هم آییننامه آن آماده نشده شورای پول و اعتبار تشخیص فعالیتهای غیربانکی، هم هنوز شرایط اقتصادی طوری است که بانکها هم اگر عرضه بکنند خریدار ندارد. در کمیسیون آمد ما بحث کردیم، در تلفیق آمد و آنجا رد کردیم، یعنی این را در لایحه دولت حذف کردیم، چرا؟ چون خود قانون میگوید اگر بانکها عرضه کردند و به دلایلی خارج از اراده مدیریتی بانکها فروش نرفت میتوانند به بانک مرکزی اعلام بکنند از بانک مرکزی مهلت بگیرند که ما ارائه کردیم ولی فروش نرفت، ولی نمیتوانید حکم قانون را متوقف کنید. حکم قانون ماده (17) است، انضباطی است، اگر این ماده (17) نبود یک یکریالی بانکها حاضر نبودند اموال مازاد خود را بفروشند.
ما از وزارت اقتصاد تشکر میکنیم، الان به ما گفتند که الان برگه تشخیص مالیاتی (9000) میلیارد تومان در اجرای همین حکم ماده (17) وزارت اقتصاد برگه مطالبه مالیاتی برای بانکهای دولتی و خصوصی صادر کرده، (3) درصد جریمه مازادی که بالای (25) درصد تا (28) درصد تعیین کرده بودیم. این اقدام وزارت اقتصاد قابل تقدیر است و همین حکم انضباطی سبب میشود که بانکها انجام بدهند. من گزارش آقای وزیر را هم حقیقتاً همین امروز کتبی آن را دیدم، همین که (13) هزار میلیارد تومان در طول این چهار، پنج سال، یعنی سه سال فروش رفته حدود (10) هزار تای آن در دوره قبل بوده و حدود (3500) تای آن در دوره ایشان. این هم قابل تقدیر است، اما این کافی نیست، سه سال یک سالش باید یکسوم فروش میرفته، الان سال سوم هستیم، عدد کلی آن را میگویند، (30) هزار میلیارد تومان برآوردی کردند که بانکهای دولتی باید اموال مازاد بفروشند.

علی اردشیرلاریجانی
آقای فولادگر! این (30) هزار تا دقیق است؟

حمیدرضا فولادگر
بله، این را الان وزارت اقتصاد میگوید. ببینید! هنوز به ما آمار را نداده بودند که ما امروز به شما بیاییم بگوییم دقیق هست یا نه. امروز صبح ما داریم مطلع میشویم، این (30) هزار تا را میگویند مازادی است که دولتیها دارند، (13) هزار قسمت به (30) هزار یعنی هنوز یکسوم هم که تکلیف سال اول بوده برای دولتیها انجام نشده، برای خصوصیها که اصلاً هیچچیز، ما الان واقعاً اطلاع نداریم خصوصیها چقدر باید مازاد خود را واگذار میکردند که الان بدانیم از این (13) هزار و (500) تای آن مثلاً چقدر در مورد خصوصیها اجرا شده.

علی اردشیرلاریجانی
تکلیف قانونی آن شامل بخش خصوصی هم میشد؟

حمیدرضا فولادگر

علی اردشیرلاریجانی
پس این یک مشکلی است، باید راجع به آن هم اقدام میکردند.

حمیدرضا فولادگر
دقیقاً همه بانکها است. نکته دیگر اینکه ما به هر حال میخواهیم روی خود واگذاریها هم اگر اجازه بدهید ماهیتاً وارد بشویم و اتفاقی که برای واگذاری بنگاهها و شرکتهای دولتی در طول اجرای دوره دهساله اجرای اصل (44) افتاد برای بانکها نیفتد، یعنی این واگذاریها هم صوری نباشد، واگذاریها به شکل داخلی و شرکتهای تودلی نباشد، ضربدری نباشد، این هم کاری است که حتماً انشاءالله انجام میدهیم و گزارش آن را هم به مجلس خواهیم داد. من فقط به عنوان جمعبندی عرض بکنم؛ ما الان اینجا چهار تا گزارش در اختیار داریم، این گزارشی که الان جناب آقای وزیر دادند که عدد آن را خدمت شما گفتیم که حاکی از این است که (13) هزار میلیارد تومان واگذار شده، لیست بانکهایش هم مشخص است، بانکهایی که اینجا مشخص کردند بانکهای دولتی و خصوصی هم هست، اما عدد نسبت به تکلیفی که باید انجام میدادند خیلی کمتر هست.
نکته بعدی حکم انضباطیاش هم که اشاره کردم، (9000) میلیارد تومان برگه مالیاتی صادر شده، این هم انشاءالله اجرا بشود. یک حکم دیگر هم این است که اینهایی که انجام نمیدهند دیگر نمیتوانند عضو هیأتمدیره هیچ بانکی باشند. گزارشی که بانک مرکزی الان دادند حاکی از این است که آییننامهها را با یک تأخیر طولانی دادند. ببینید! دو سال طول کشیده تا شورای پول و اعتبار آییننامه تشخیص غیربانکی بودن فعالیت خود را داده، البته من اینجا عرض بکنم گزارشهای موسمی بانک مرکزی به معاونت نظارت، به خود ما دادند، اما این که اینجا کتباً گفتند، جناب آقای دکتر کمیجانی هم گفتند آییننامههایش را با یک تأخیر طولانی تصویب کردند، همین تأخیر سبب شد که بانکها این حکم را اجرا نکردند، معاونت نظارت هم با همکاری مرکز پژوهشها الان در حال تکمیل این گزارش هست. ما گزارش را در کمیسیونهای ویژه داریم جمع میکنیم.
ما خواهشمان این است آقای رئیس! یک فرصتی بگذارید انشاءالله ما در یکی، دو ماه آینده داریم گزارش کل قانون رفع موانع تولید را آماده میکنیم (رئیس ـ آن گزارش خود را کامل کنید) از جمله این مواد (16) و (17) را به صورت خاص وارد بحث آن میشویم. آخرین جمله من این است که اصلاً فلسفه وجودی این دو حکم و اینکه خود دولت در لایحه آورد و نهایتاً قانون شد این بود که بانکها به وظیفه اصلیشان که بانکداری است بپردازند و اگر هم میخواهند در بازار سرمایه وارد بشوند در جهت وظیفه اصلی آنها باشد، نه اینکه آنها را از وظیفه اصلی خارج کند. این فلسفه وجودی آن بود که ما باید کمک کنیم انشاءالله محقق بشود.

غلامرضا کاتب
متشکرم. ریاست محترم مرکز پژوهشها، آقای قاسمی بفرمایید.

محمد قاسمی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام، ادب و احترام خدمت کلیه نمایندگان محترم ملت و تشکر از هیأترئیسه محترم که این وقت را در اختیار مرکز پژوهشها دادند. چهار تا کار مشخص قرار بوده که انجام بشود، طبق این ماده؛ یک، قرار بوده که سالانه (33) درصد اموال مازاد، مستغلات و املاک بانکها واگذار بشود، آن بخشی که مازاد است. دوم، بانکها از کلیه فعالیتهای غیربانکی خارج بشوند. سه، آن بخشی از سهام دولت که در بانکها و بیمهها واگذار نشده واگذار بشود و چهار، یک موضوع حاکمیت شرکتی در بانکها طبق آن سندی که وزارت محترم امور اقتصادی و دارایی باید تهیه کند حاکم بشود.
بنابراین موضوعی که قرار هست گزارش داده بشود راجع به این چهار اقدامی هست که باید انجام میشد. دولت محترم ظرف چند سال گذشته در رابطه با نکته اول یعنی تشخیص مازاد بودن اموال بانکها چه بانکهای خصوصی، چه بانکهای دولتی یک دستورالعملی در همان سال 1394تهیه کرده و آنجا آمده گفته که معیار برای اموال مازاد چیست، اما یک اشکالی وجود داشته، اشکال هم این است که چون بانک اطلاعاتی مشخصی در رابطه با میزان اموال، مستغلات و غیره در بانکها وجود ندارد، تا همین لحظهای هم که در خدمت شما هستیم و هنوز کامل نشده بنابراین هر عدد و رقمی هم که داده میشود عدد و رقم حدودی است، مشخص نیست.

علی اردشیرلاریجانی
بانکها هرکدام تکتک این را دارند، فقط بانک مرکزی و وزارت اقتصاد باید این را جمعبندی کند و بدهد، وگرنه خود هر بانکی که لیست و اطلاعات اموال خودش را که دارد.

محمد قاسمی
اموال را دارد، اما اینکه چه اموالی به عنوان مازاد تشخیص داده میشوند و غیره و بعد بشود کنترل کرد که آیا آن نسبت رعایت شد یا نشد، مثل مثالی که جنابعالی راجع به بانک توسعه صادرات زدید ممکن است آن نداشته باشد و غیره. بنابراین عرض میکنم معیار کنترلی که حالا بشود یک گزارش خیلی مستند و مستدل داشت وجود ندارد.
راجع به نکته دوم، تشخیص غیربانکی بودن فعالیتها متأسفانه دستورالعمل با دو سال تأخیر یعنی در سال 96 داده شده، بنابراین در مراحل اولیه کار هست و مشکلاتی ایجاد کرده که خدمتتان عرض خواهم کرد. راجع به بحث سوم که واگذاری باقیمانده سهام دولت در بانکها و بیمهها است و اینکه جهت افزایش سرمایه بانکها این به کار گرفته بشود در بخش واگذاری سهام بیمهها اقداماتی انجام شده، اما در بخش واگذاری سهام باقیمانده بانکها اقدامی انجام نشده. (رئیس ـ یعنی به سرمایه اضافه نشده؟) یعنی اینکه اصلاً برای واگذاری باقیمانده سهام بانکها اقدام نشده.
نکته چهارم راجع به بحث بازسازی ساختار مالی و استقرار حاکمیت شرکتی در بانکها است، همینطور که وزیر محترم فرمودند این دستورالعمل علیرغم اینکه تهیه شده اما هنوز تصویب و اجرایی نشده. بنابراین در عمل هنوز وارد مراحل اجرایی این بحث چهارم نشدیم. اما اگر بخواهیم راجع به کلیت اقداماتی که توسط دولت محترم انجام شده یک ارزیابی داشته باشیم اولین نکته راجع به بحث همان اموال و مستغلات مازاد هست. نکته مهم این هست که همانطور که عرض کردم اولاً راجع به میزان کل اموال مازاد هنوز برآوردهای مشخصی حداقل به صورت رسمی همانطور که آقای مهندس فولادگر و آقای دکتر پورابراهیمی هم فرمودند اطلاعات، اعداد و ارقام رسمی در اختیار مراجع قرار نگرفته. بنابراین نمیشود راجع به سهم این موضوع اظهارنظر کرد.
اما یک نکته بسیار مهم این هست که شرایط رکودی حاکم بر اقتصاد به ویژه در بخش مسکن و همینطور سهلالبیع نبودن بسیاری از این اموال و مستغلات این هست که امکانپذیر نیست حتی بانک بخواهد واگذار کند، اما نتواند این کار را انجام بدهد. یک مسألهای که وجود دارد این هست که بخشی از اموال و مستغلات مازاد و حتی ماشینآلات و واحدهای تجاری عمدتاً به منظور تسویه مطالبات، یعنی بدهیهایی که افراد دارند به بانکها واگذار شده است. اینها عمدتاً ابداً رغبتی برای اینکه کسی بخرد وجود ندارد. نکته بسیار مهمی است که راجع به بخش وثایق تملیکشده باید به آن توجه کرد.
نکته مهم راجع به بخش شرکتهایی که بانکها دارند این هست که بسیاری از این شرکتها به صورت قهری در مقابل دیون دولت از طریق سازمان خصوصیسازی یا سایر سازمانها به بانکها واگذار شده است. اینها عمدتاً شرکتهای کمبازده و شرکتهای دارای پروژههای تکمیلنشده و غیره هستند، بدون اینکه راجع به اینها تعیین تکلیف شود کسی اینها را نمیخرد.
نکته بعدی هم این است که گاهی اوقات در اجرای این حکم بانکها اموال را بین خودشان آمدند و فروختهاند. مثلاً یکی از بانکها آمده و یک شرکتی را (رئیس ـ اینکه خصوصی کردند فروش به غیر نیست) به بانک کشاورزی و توسعه تعاون واگذار کرده است. این جزء مواردی است که باید در دستورالعمل اصلاح شود و جلوی آن گرفته شود.
یا اینکه در یک جاهایی به صورت غیرنقدی این کار انجام شده است، یعنی در قبال واگذاری یکی از اموالی که موضوع این حکم است یک مال دیگری أخذ شده، این هم فقط تغییر ترکیب صورت مالی است (رئیس ـ بله، این هم واگذاری نیست) و عملاً در اجرای حکم نمیتواند محسوب شود.
نکته بعدی که راجع به این موضوع است آن بخش دوم است، جایی که میگوییم اگر فعالیتی مصداق فعالیت غیربانکی است بانک باید خارج شود. راجع به این موضوع مشکلات جدی وجود دارد، مجلس محترم و به ویژه کمیسیونهای محترم باید توجه بفرمایند. آن هم این است که در اینجا در دستورالعملهایی که بانک مرکزی صادر کرده آمده گفته شرکتهای تأمین سرمایه جزء مصادیق این هستند. حالا چه اشکالی درست شده است؟ اشکال این است که از (9) شرکت تأمین سرمایه فعال در کشور، هشت شرکت متعلق به بانکها است. اگر اینها واقعاً بخواهند از این بازار خارج شوند اولین سؤال این است که آیا واقعاً در بازار سهام میتواند مشتریهایی که پیدا شود که این حجم را بخرد؟ اگر هم بگوییم خارج شوند مسأله دوم این است که در برنامه ششم در بند «ب» ماده (14) عملاً حکم معارض حکم قانون حمایت از تولید رقابتپذیر داریم. یعنی آنجا میگوید بانکها میتوانند بروند از بانک مرکزی مجوز بگیرند، شرکتهای با درآمد ثابت و شرکتهای تأمین سرمایه ایجاد کنند. اما در این قانون ما گفتیم که اینها خارج شوند. این ابهام قانونی هم موجب شده که هم بازار سهام بلاتکلیف باشد.

علی اردشیرلاریجانی
این ابهام را باید خودتان پیشنهاد بدهید که در کمیسیون رفع شود تا تکلیف این آقایان هم روشن شود.

محمد قاسمی
بله، این موضوع هم بسیار مهم است. در مجموع همینطور که جمعبندی شد واقعیت این است، الان مرکز پژوهشها، کمیسیون محترم اقتصادی و کمیسیون محترم اصل (44) در حال تهیه یک گزارشی هستند، منتها باید به ظرفیت بازار سهام کشور و به ویژه راجع به آن بخشی که مربوط به واگذاری شرکتها و غیره میشود توجه کرد که از این ناحیه اجرای این قانون حتماً و حتماً باید به تدریج باشد و با توجه به وضعیت بازار سهام و ظرفیت بازار سهام کشور.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، آقای قاسمی متشکریم.

غلامرضا کاتب
افرادی که به قید قرعه انتخاب شدهاند، نفر اول برادر عزیزم جناب آقای سیدمحمدجواد ابطحی هستند، بفرمایید.

سیدمحمدجواد ابطحی
سلام علیکم و رحمه الله
بسم الله الرحمن الرحیم
من خودم را آماده کرده بودم (15) دقیقه صحبت کنم، گفتند سه دقیقه وقت دارید، عین کار بانکها شده و این گزارشی که دادند. یعنی عیناً تطابق دارد.
آقای رئیس! اولاً من یک نکته کوچک به شما بگویم، حیف نبود سخنگوی مجلس گزارش کامل این جلسه پریروز را به افکار عمومی میداد که چه مطالبی شد و چه کسانی صحبت کردند؟

علی اردشیرلاریجانی
حالا میگوییم که گزارشی تهیه کنند و اعلام کنند.

سیدمحمدجواد ابطحی
عرضم به حضورتان که قانون رفع موانع تولید را که خود دولت مصر بود بیاورد. اصلاً خود دولت لایحه آورد، مجلس آمد در راستای تقاضای دولت این را تصویب کرد. حالا ما باید طلبکار باشیم یا بدهکار؟ این یک.
دو؛ تکلیف قانونگذار در سال 94 گفته طی سه سال این کار تمام شود. واگذاری اموال، سهام، اموال منقول و غیرمنقول همه انجام شود. آقای رئیس و نمایندگان محترم! من نگاه کردم دیدم که این تشخیص مازاد بودن اموال در تاریخ 11/4/94 طی مصوبه (62147/94) به بانکها ابلاغ شده و در این دستورالعمل حداقل مقرر (75) درصد تعیین شده است. این گزارشی که دادند واقعاً (75) درصد است؟ آقای رئیس که گفتند حتی کمتر از (66) درصد است، این از این.
سه؛ تشخیص غیربانکی بودن فعالیتهای بانکها یک تأخیر دوساله داشته، آقای دکتر کرباسیان عزیز این را بررسی کنند، حالا رئیس بانک مرکزی که نیامدند که با ایشان رو در رو صحبت کنیم، با رئیس بانک مرکزی خیلی حرف داریم. دستورالعمل مربوطه 12/2/96 ابلاغ شده، حالا ببینید! قانون میگوید ظرف سه سال تعیین تکلیف شود، اینهمه تأخیر، چرا؟ این دیگر حوادث قهری و اینها نبوده است، نمایندگان محترم! عدم اراده است، همین، یک کلام.
چهار؛ بازسازی ساختار مالی و استقرار حاکمیت شرکتها در بانکهای دولتی و دستورالعمل مربوطه تاکنون به تصویب نرسیده، مرکز پژوهشها هم به آن اشاره کرد. ما با این وضع چگونه میتوانیم بگوییم قانون را ظرف سه سال اجرا کنیم؟ حتماً مهلت میخواهیم. در دورهای که ما رکود را شاهدیم، فعالیتهای بنگاهداری بانکها برای مملکت ضرر دارد، تأخیر و تعلل چرا؟ چه کسانی مسئول پیگیری بودند و مجلس محترم چه واکنشی در باب تقصیرها و قصورها نشان میدهد؟
من بقیه مطالبم را درج میگیرم، چون وقت تمام است. من میخواهم یک نکاتی درخصوص استانداردهای گزارشگری بانکها اعلام کنم. (فرهنگی ـ خیلی متشکر) آقای فرهنگی! صورتهای مالی با استانداردهای IFRS تطابق ندارد، این گزارش مرکز پژوهشها است. کدام حسابرسی در داخل و خارج انجام میشود که تشخیص بدهیم همین مقدار واگذاری هم درست انجام شده است؟ والسلام علیکم و رحمه الله

غلامرضا کاتب
متشکر، نفر بعدی برادر عزیزم جناب آقای احمد همتی هستند، بفرمایید.

احمد همتی
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
با عرض سلام و صبحبخیر خدمت همکاران عزیز و دولتمردان گرامی. هم در جلسه سران سه قوه و هم جلسات دیگری که داریم بحثهای کارشناسی خوبی در زمینههای اقتصادی، تولید و امثال اینها انجام میشود. اما یکی از نکات مهمی که با مسائل اقتصادی، تولید و بانکها ارتباط دارد مغفول میماند و آن این است که ما باید تکلیف خودمان را روشن کنیم. ما دنبال اقتصاد سیاسی هستیم یا سیاست اقتصادی؟ اگر اقتصاد ما تحت تأثیر سیاستهایی قرار بگیرد که اتفاقاً ربطی به آرمانهای انقلاب و اسلام عزیز ما نداشته باشد این را باید چکار کرد؟ چون وقت نیست قطعاً مصادیقش را نمیتوانم اینجا بگویم، ولی «العاقل یکفیه الاشاره».
اگر ما قوانین را چه در داخل کشورمان و چه در سطح بینالمللی رعایت نکنیم آیا انتظار داریم که تولید ما رونق پیدا کند؟ اگر عدالت سیاسی، اجتماعی و اقتصادی را رعایت نکنیم آیا انتظار داریم که تولید ما رونق پیدا کند؟ آیا در شورهزار و سنگلاخ میتوانیم محصولات خوبی را به عمل بیاوریم؟ همه اینها باید دست به دست هم بدهد، اصلاح این موارد منجر به ثبات بازار ما شود. ما دهها سال است که ثبات بازار را نداریم. ما عوامل مختلفی را در این بیثباتی دخیل میدانیم که بخشی از آن را عرض کردم، عدم اجرای قانون در سطح داخلی و بینالمللی، عدم اجرای عدالت در بخشهای مختلف کشور و از طرفی دشمنتراشی به جای دشمنستیزی. ما قطعاً دشمنستیزی را سرلوحه کار خودمان قرار میدهیم، ولی کسانی که تلاششان دشمنتراشی است در خلاف جهت تولید و منافع ملی حرکت میکنند.
نکته بعد؛ مسئول دولتی اینجا میآید میگوید بودجه دوم دولت از بانکها تأمین میشود. این منتج به این میشود که قانون اصلاح نظام بانکی سالهاست راکد و مغفول میماند، تعداد بانکها افزایش پیدا میکند، مایملک آنها افزایش پیدا میکند. مواد (16) و (17) مربوط به رفع موانع تولید و فروش مایملک بانکها مغفول میماند و اجرا نمیشود و این منتج به این میشود که چرخه اقتصادی ما دست عدهای میافتد که منفعتهای شخصی دارند.
تنها چیزی که اینجا فرصت دارم عرض کنم این است، برای اجرای دقیقتر قوانین ما یک روز را در مجلس باید برای بخش نظارتی اختصاص بدهیم (رئیس ـ متشکریم) و تمام قوانینی که مغفول مانده را اجرا کنیم، از جمله قانون دسترسی آزاد به اطلاعات و بحث شفافسازی و سایر قوانینی که مربوط به این است.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون آقای همتی، از پیشنهادتان ممنونیم.

غلامرضا کاتب
نفر سوم وقتشان را به برادر عزیزم جناب آقای زارع دادهاند، جناب آقای دکتر بفرمایید.

رحیم زارع
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز! اولاً یک نکتهای را اصلاح کنم، آقای دکتر لاریجانی! این (30) هزار میلیارد تومانی که فرمودند برای بانکهای دولتی و خصولتی مثل بانک ملت، تجارت و صادرات است. اصلاً اطلاعاتی از بانکهای خصوصی وجود ندارد و پای کار نیستند. الان وظیفه بانک مرکزی است که بداند بانکهای خصوصی چقدر املاک مازاد دارند، چقدر واگذار کردهاند و چرا اطلاعات نمیدهند؟
اما من میخواهم یک مقایسهای کنم، این (13) هزار و (500) میلیارد تومانی که واگذار شد (10) هزار میلیارد تومان آن برای قبل از آقای دکتر کرباسیان بود و ایشان طی سه ماه و نیم (3500) میلیارد تومان واگذار کردند و انصافاً جای تقدیر و تشکر دارد.
در این حوزه دو نوع مجازات گذاشتهاند، یکی مجازاتهای مالیاتی که برای سال 95 وزارت اقتصاد (9000) میلیارد تومان برگ مالیات برای اینها صادر کرده و آن مجازات مالیاتی وظیفه خودش را انجام داده، برای سال 96 هم انشاءالله بررسی میکنند و این کار انجام میشود. اما یکی مجازاتهای انتظامی است. مجازاتهای انتظامی مثل محرومیت و سلب صلاحیت که واقعاً بانکهای خصوصی تا الان اطلاعات را ندادند این وظیفه بانک مرکزی است که به خوبی انجام نداده، انشاءالله از این به بعد انجام بدهد.
آقای دکتر لاریجانی، همکاران محترم! اما نیمه خرداد وقت اینها به پایان میرسد، تقریباً طی یک ماه و نیم آینده، اگر ما فشار بیاوریم که این بنگاهها را طی این یک ماه و نیم واگذار کنند مثل اصل (44) میشود، آن اوایلش همینطور شرکتها را با (5) درصد پیشدریافت واگذار کردند، (10) سال هم اجازه دادند شرکت مثلاً (1000) میلیارد تومان (100) میلیارد تومان به فروش رفت. الان بازار کشش آن را ندارد که طی این یک ماه و نیم بیاید اینها را واگذار کند و دوم اگر این کار انجام شود چوب حراج به سر اینها میخورد. مجلس یک سال وقت بدهد، اما هفتگی پیگیری کنیم که این به چه نتیجهای رسید، با وزارت اقتصاد، بانک مرکزی و دیگر بانکها.
آقای دکتر! یک پیشنهاد هم در رابطه با بند «و» تبصره (16) بودجه سال 97 است که ما امسال مصوب کردیم. اگر به منظور ترغیب و تشویق تولیدکنندگان، کسانی که تسهیلاتشان تا پایان 96 سررسید میشود و تا پایان شهریور میخواهند پرداخت کنند طبق قرارداد اولیه. آییننامه این را بانک مرکزی، وزارت اقتصاد، دولت و سازمان مدیریت سریع بنویسند و این کار میتواند به نفع تولید که این بنگاهها و شرکتها نروند املاک اینها را به خاطر اینکه میخواهند سود مرکب پرداخت کنند، اینها تملیک شود. این کمکی که مجلس میتواند انجام بدهد و این مابهالتفاوتی که در سال گذشته، امسال و نیمه دوم 95 از فروش نرخ ارز به دولت رسیده الان کفایت سرمایه بانکهای دولتی ما پایین است، بانکهای بینالمللی دیگر با این کفایت سرمایه با ما همکاری نمیکنند. این را برای افزایش سرمایه بانکهای دولتی بیاوریم که به تولیدکنندگان فرصت بدهند و در تسهیلاتی که پرداخت میکنند نیایند شرکتهای این تولیدکنندگان و بنگاهها (رئیس ـ متشکریم) را مصادره کنند.
آقای دکتر! اما واگذاری بنگاهها یک قسمت از این اصلاح پازل نظام بانکی است، ما یک زمان همین امروز برای دولت مشخص کنیم که برنامه جامع اصلاح ساختار مالی، که یکی از آنها (رئیس ـ بله، درست است، آن بحث کلی است) بنگاهداری است، اما آقای دکتر! این (30) هزار میلیارد تومان برای بانکهای دولتی است، (رئیس ـ خصوصی را گزارش ندادند) بانکهای خصوصی هیچ اطلاعاتی ندادند و این را پیگیری کنند، خیلی ممنون.

غلامرضا کاتب
متشکر. نفر چهارم وقتشان را به جناب آقای دکتر قوامی دادهاند، جناب آقای قوامی بفرمایید.

هادی قوامی
سلام علیکم جمیعاً و رحمه الله
بسم الله الرحمن الرحیم
ارتحال حضرت آیتالله مهماننواز نماینده ولیفقیه و خبرگان رهبری خراسانشمالی را تسلیت عرض میکنم.
ببینید! بانک مرکزی یک اقداماتی در زمینه اجرای مواد (16) و (17) قانون رفع موانع تولید انجام دادند، مثل تهیه و تصویب آییننامهها و دستورالعملها و طراحی فرمهایی که جهت دریافت اطلاعات برای این اموال هماهنگ است و راهاندازی سامانه و کارتابل تبادل اطلاعات بانکی. در مجموع در واقع یک اقداماتی انجام شده است. آقای دکتر لاریجانی! من فکر میکنم اینها در این یکماهه یا زمان کوتاه نمیشود انجام داد، حتماً باید یک فرصت یکساله داده شود، به این دلایل. الان میدانید که رکود اقتصادی به ویژه در بخش مسکن و مستغلات وجود دارد، اینکه فشار بیاوریم در ظرف یک ماه این کار را کنند.

علی اردشیرلاریجانی
نه، یک ماه که نیست، خودشان پیشنهاد دادند تا آخر سال.

هادی قوامی
حداقل تا یک سال فرصت داده شود. کیفیت املاک مازاد بانکها که اینها فاقد مشتری هستند، اگر خاطرتان باشد ما در مجلس اینها را سالهایی در بودجه در قالب رد دیون اینها را واگذار میکردیم. لذا اینها داراییهای بدی است که به بانکها واگذار شده است. لذا حتماً ما باید بتوانیم با تمهید بهتری زمینه واگذاری اینها را فراهم کنیم، چون بانک واسطه بین سپردهگذار و سرمایهگذار است. یعنی پولهایی که باز در بانک است حتماً پول ملت است و بانک به عنوان واسطه سپرده باید بتواند از منافع سپردهگذاران و حقوق آنها و سهامداران بانک بتواند دفاع کند.
برخی از این بحثها مشاع است، یعنی املاک تملیکی است که گیرندگان تسهیلات اینها را به وثایق بانکها درآوردهاند، به دلیل شرایط اقتصادی اینها در تملک بانکها در آمده و خیلی از اینها هنوز آن مالکهای اولیهاش در بحثهای حقوقی است، به راحتی اینها را اجازه نمیدهند که واگذار شود که بعد بانک بتواند اینها را واگذار کند.
نکته بعدی که ما میخواهیم بگوییم واگذاری سهام در بازار سرمایه و بورس با توجه به محدودیتهای نقدینگی در بورس یک اقتضائات و شرایط لازم و خاص خودش را دارد که باید حتماً مجلس، دولت و به خصوص وزیر اقتصاد هم که ما میدانیم ایشان روحیهای دارد که حتماً این واگذاریها را تسریع میکند و انشاءالله در پایان سال آمار خوبی را بتوانند در این زمینه بدهند.
البته من گزارش را دیدم چون فرمودند در ارتباط با بانکهای خصوصی گزارش داده نشده، من آمار بانکهای خصوصی را هم اینجا میبینم، مثلاً مثل مؤسسه ملل، گردشگری، دی، اقتصاد نوین، قرضالحسنه رسالت، اینها ارزش دفتری نُهماهه سال 96 خود را ارائه دادهاند که امیدواریم انشاءالله اینها هم در برنامه وزارت اقتصاد و بانک مرکزی باشد که بتوانند زمینه واگذاریاش را فراهم کنند. (رئیس ـ خیلی ممنون) منتها آنچه که مهم است، آقای دکتر! حتماً مدیریت کردن این نقدینگی بیش از (1) میلیون و (500) هزار میلیارد تومان که الان (10) درصد این حدود (140) هزار میلیارد تومان، این داراییهای به گل نشسته است و اصطلاحاً در اصطلاحهای اقتصادی میگویند sunk cost است.

علی اردشیرلاریجانی
همهاش هم که به گل نشسته نیست.

هادی قوامی
بخش زیادی از آن اینطوری است، حتماً ما اینها را باید با یک تدبیری، البته خود چسبندگی خیلی از این بانکها که حاضر نیستند اینها را واگذار کنند، حتماً باید آن بخش را جدا کرد که انشاءالله زمینه واگذاری فراهم شود.

علی اردشیرلاریجانی
تشکر میکنیم. من فکر میکنم گزارشی که آقای وزیر اقتصاد و بانک مرکزی ارائه کردند، مرکز پژوهشها و نمایندگان محترم اظهار نظر فرمودند حاوی نکاتی بود که نشان میدهد اولاً قانون به درستی اجرا نشده، به هر حال همین گزارشی که شما دادید نشان میدهد که شما هر سال حداقل (33) درصد از اینگونه داراییها را باید واگذار میکردید، به اندازهای که قانون گفته اجرا نشده است. این اشکال اول است.
ثانیاً گزارش شما فقط مربوط به بانکهای دولتی بود، باید شامل بانک خصوصی هم میبود، ما در این گزارش شما ندیدیم. این اشکال را باید مرتفع کنید که شامل آنها است.
بعضی از موارد اینجا گزارش دادند که آییننامه یا دستورالعمل آن سال 96 تصویب شده، اینکه واقعاً اشکال است، نباید اینطور باشد. یک قانونی که سال 94 تصویب شده علیالقاعده باید آییننامه و دستورالعملهای آن در همان سال 94 نوشته میشد که حداقل در سالهای 95 و 96 شما گام درستی برمیداشتید. این هم یک اشکال دیگری است که کار را به تأخیر انداختهاید.
یک اشکال دیگری که وجود دارد این است که روشن نکردید که از این (13) هزار میلیارد تومانی که شما واگذار کردید چقدرش به افزایش سرمایه بانکها که قانون گفته انجامیده است. آقای فولادگر الان به من یادداشتی دادند که فقط (500) میلیاردش را به بانک کشاورزی دادهاند. این اشکال است، این قانون گفته این باید به سرمایه بانکها برگردد برای اینکه یکی از مشکلات خودتان رفع شود.
نکته دیگر این مطلب این بود که آقای قاسمی گفتند به جای اینکه این فروخته شود گاهی با دیون دیگر تاخت زده شده، این شرکت را دادند یک شرکت دیگر گرفتهاند. این همان مشکلی است که در اجرای اصل (44) در کشور رخ داد. شما را از مسیر و منهج اصلی قانون دارد جدا میکند، قانون گفته اینها را به مردم واگذار کنید، نه اینکه به یک مطلب دیگری با یک شرکت دیگری تاخت زده شود. این فلسفه قانون نبوده و این اشکال است.
حالا من فکر میکنم یک مطلبی هم آقای قاسمی گفتند که در مورد شرکتهای تأمین سرمایه یک رفع ابهام قانونی باید شود. شما این را خودتان با کمیسیون و دولت بنشینید این رفع ابهام را بیاورید که مشکلی در آینده وجود نداشته باشد. منتها آن زمانبندی که آقای وزیر اقتصاد و بانک مرکزی دادند این بود که تا پایان سال 97 این قانون را اجرا میکنند. به نظر من این را پیگیری بفرمایید که حتماً تا پایان سال 97 اجرا شود. ضمناً گزارش کاملی از اینکه این نقایص رفع شده هم وزیر اقتصاد و هم بانک مرکزی به کمیسیون مربوطه بدهند و کمیسیون هم براساس آن با مرکز پژوهشها تجزیه و تحلیل کند و نتیجهاش را انشاءالله به مجلس بدهد.
مسأله مهمی است، اینکه شما میبینید شرایط کشور رونق نمیگیرد یک مقدارش همین وضع بانکها است. این بانکها به خاطر این شرکتها خودشان قدرت مانورشان برای تسهیلات پایین آمده است. البته با این هم مشکلاتشان حل نمیشود، ولی این یک بخشی است که حتماً باید محقق شود. از وزیر اقتصاد و بانک مرکزی تشکر میکنیم، گزارشی که دادند انشاءالله این ایرادها را مرتفع کند و تا پایان سال هم مستمراً مجلس را در جریان بگذارند.

مجتبی ذوالنوری

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
حاج آقای ذوالنوری تذکرات را آقای کاتب باید مطرح کنند.

مجتبی ذوالنوری

علی اردشیرلاریجانی
اگر تذکر در موضوع است بفرمایید.

غلامرضا کاتب
جناب آقای رئیس! آقای ذوالنوری هم نوبتشان هست و هم در دستور تذکر دارند.

علی اردشیرلاریجانی

مجتبی ذوالنوری
تذکر متفرقه
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تشکر از اینکه فرصت فرمودید من این تذکر را عرض کنم، جناب آقای رئیس! چندین بار با جناب آقای سیف رئیس محترم بانک مرکزی مکاتبه شده، تلفنی پیگیری شده، موضوع با این اهمیتی که دارد و اوضاع روز کشور، متأسفانه ایشان به مجلس تشریف نیاورد.

علی اردشیرلاریجانی
معاونشان گفتند، جلسهای برای ارز بوده و همزمان شده، نتوانستند بیایند.

مجتبی ذوالنوری
اینجا هم اهمیت داشت، ایشان آن جلسه داخلی برای ارز را میتوانند جابهجا کنند. من معتقدم شأن و منزلت مجلس را باید حفظ کرد و دستگاههای دیگر این اهمیت را بدهند. (رئیس ـ حالا این تذکر را به ایشان میدهیم) آقای دکتر! عرض من تمام شود، خواهشم این است که حضرتعالی نسبت به این موضوع و موضوعات مشابه جدیتر ورود پیدا بفرمایید. وقتی جناب آقای رئیسجمهور در فرمایشاتشان میگویند که دستگاههای نظارتی هم باید بر مبنای قانون عمل کنند نه بر مبنای عقل ناقص خود، عقل ناقص که مبنای عملکرد دستگاههای نظارتی نیست. اگر قرار باشد آقای رئیسجمهور آنطور عمل کنند زیرمجموعهشان به این شکل عمل میکند. خواهش من این است در حفظ و صیانت از شأن مجلس حضرتعالی و هیأترئیسه محترم جدیتر ورود پیدا کنید.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون. به هر حال دستگاههای نظارتی وظیفه خودشان را باید براساس قانون اجرا کنند. باید تلاش هم کنیم با ادبیاتی صحبت کنیم که این مسائل به وجود نیاید.
4
تصویب اصلاحات کمیسیون درخصوص طرح استفساریه بند «الف» تبصره (2) ماده (76) قانون تأمیناجتماعی، اصلاحی مصوب 14/7/1380 (جهت تأمین نظر شورای نگهبان)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! دستور بعدی گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد طرح یکفوریتی استفساریه تبصره (2) ماده (76) قانون تأمیناجتماعی، اصلاحی مصوب 14/7/1380 اعادهشده از شورای محترم نگهبان است. اگر اجازه بفرمایید بنده اصلاح انجامشده توسط کمیسیون را جهت بررسی قرائت کنم.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«طرح استفساریه بند «الف» تبصره (2) ماده (76) قانون تأمیناجتماعی اصلاحی مصوب 14/7/1380
موضوع استفساریه:
آیا متصدیان مشاغل عملیاتی آتشنشانی که بیمهشده تأمیناجتماعی و دارای روابط استخدامی غیرمشمول قانون کار با کارفرمایان خود میباشند و از نظر شرح، محل، نوع و نحوه انجام کار و همچنین ماهیت سخت و زیانآور بودن شغل با مشمولان قانون کار، مشابه و یکسان هستند و کارفرمایان آنها (شهرداریها) به منظور تأمین منابع مالی مورد نیاز اجرای این قانون براساس اجزای (4) و (6) بند «ب» همین تبصره، مکلف به پرداخت (4) درصد مابهالتفاوت حق بیمه مشاغل سخت و زیانآور به سازمان تأمیناجتماعی میباشند، همانند مشمولان قانون کار، مشمول عنوان مشاغل سخت و زیانآور مقرر در بند «الف» تبصره (2) ماده (76) قانون تأمیناجتماعی اصلاحی 14/7/1380 و اصلاحات بعدی آن بوده و نیز از مزایای قانونی مشاغل سخت و زیانآور برخوردار میشوند یا خیر؟
پاسخ:»
اینجا کمیسیون یک اصلاحیه داده «همانند مشمولان قانون کار مشمول عنوان مشاغل سخت و زیانآور مقرر در بند «الف» تبصره (2) ماده (76) قانون تأمیناجتماعی اصلاحی مصوب 14/7/1380 و اصلاحات بعدی آن بوده و نیز از مزایای قانونی مشاغل سخت و زیانآور برخوردار خواهند بود».
آقای دکتر! البته ما اینجا پیشنهاد داشتیم که اگر اجازه بفرمایید مخالف و موافق باید صحبت کنند.

علی اردشیرلاریجانی
این ایراد شورای نگهبان که گفته تفسیرش با مجمع است را حل میکند؟ در کمیسیون بررسی کردند شورای نگهبان قبول کرد؟ میگویند قبول کردهاند. اگر پیشنهادی دارد مخالف صحبت بکند.

غلامرضا کاتب
برادر عزیزم جناب آقای سلیمی مخالف هستند، بفرمایید. همکاران عزیز یک لحظه دقت بکنید! لوحی را که پاک شد ما کپی کل ثبتنام قبلی را داریم، مخصوصاً ذیل دستور روز را به خاطر آن لحظهای که نطقها و صحبتها انجام میشد چون سیستم را داشتند Refresh میکردند به همین خاطر آن زمان پاک شد، نگرانی وجود ندارد. جناب آقای سلیمی بفرمایید.

علیرضا سلیمی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
من در آغاز خدمت عزیزان ع

علی اردشیرلاریجانی
من هم دقت داشتم. ایراد شورای نگهبان بندهای (1) و (3) بود که میگفتند این را برداشتند.

علیرضا سلیمی
بالاخره کمیسیون میبایست این ایرادی را که شورای محترم نگهبان گرفته حل کند تا مشکلی که در مورد آتشنشانهای عزیز است حل بشود. متأسفانه کمیسیون نتوانسته ایراد شورای محترم نگهبان را حل بکند. علیهذا اگر ما نتوانیم این ایراد را برطرف کنیم این مصوبه به در بسته شورای محترم نگهبان میخورد و به مجلس برمیگردد دوباره روز از نو روزی از نو. خواهش من این است؛ عزیزان! به نحوی عمل کنیم که مصوبات مجلس نخواهد مدام برود شورای نگهبان، شورای نگهبان به خاطر اینکه به صراحت مغایر قانون اساسی است بخواهد ایراد بگیرد. اشکال به قوت خود باقی است، به نظر میرسد کمیسیون عبارات را تغییر بدهد که مشکل آتشنشانهای عزیز حل بشود، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
موافق اول وقتشان را به برادر عزیزم جناب آقای بابائیصالح دادند، بفرمایید.

روح اله بابائی صالح
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز! عرض سلام، ادب و احترام دارم. جناب آقای رئیس! جناب حاجآقای سلیمی موضوعی را مطرح کردند که در جلسهای که در کمیسیون اجتماعی داشتیم دوستانمان از شورای محترم نگهبان حقوقدان محترمشان در جلسه حاضر بودند. این مشکل با توجه به همفکری و همنظر بودن عزیزان در کمیسیون بررسی و مشکل حل شد. من خدمت عزیزان میخواهم این مطلب را اشاره کنم؛ بزرگواران، عزیزان ببینید! آتشنشانان گروهی هستند که در دو گروه، در دو نوع استخدامی سازمانهای آتشنشانی کشور دارند فعالیت میکنند که گروه اول با قانون کار هستند و خودشان مشمول این قانون هستند و گروه دوم کسانی هستند که مشمول قانون مدیریت خدمات کشوری هستند، اما آتشنشانی یک شغل و پیشهای هست که واقعاً بین کارگر و کارمند یا قانون کار و قانون مدیریت خدمات کشوری هیچ تفاوتی نیست. هرگاه آتشسوزی میشود، هرگاه اتفاقی میافتد تمام این عزیزان، چه کارگر و چه کارمند در داخل آتش میروند و عملیات انجام میدهند. من از تمام همکاران عزیز خواهش میکنم یکبار با قاطعیت این موضوع را که مشکلش هم با حضور حقوقدانان محترم شورای نگهبان و سایر دستگاهها در کمیسیون بررسی شده رأی بدهید. از همه عزیزان ممنونم، تشکر میکنم.

غلامرضا کاتب
جناب آقای رئیس! آقای قاضیپور تذکر دارند.

علی اردشیرلاریجانی
دولت نظری دارد؟ ظاهراً دولت وجود ندارد، کمیسیون نظرش را بدهد. (تاجالدین ـ دولت صحبت نکرده است) وقتی که میگوییم دولت باید بیایید، نه اینکه حواستان جای دیگر بود، ایشان آمد. دیگر وقتتان گذشت، کمیسیون نظرش را بدهد.

علیرضا محجوب
بسم الله الرحمن الرحیم
از همه برادران و خواهرانی که تمام توجه خودشان را مبذول به این قشر عزیز و زحمتکش فرمودند که همه خبر دارید تا چه میزان تحت فشار حوادث و مشکلات هستند. من در آستانه هفته کارگر اولاً به این برادران، آن بخشی که مشمول قانون کار هستند ایام هفته کارگر را به همه کارگران کشورم و دنیا تبریک میگویم. آن نکتهای که در این مورد همه دوستان ما بایستی بدانند؛ پرسش این است، شما در ماده (84) قانون برنامه ششم تکلیف کردید که شغل پرتوکاری و عملیاتی در آتشنشانی مشاغل سخت و زیانآور محسوب میشود. ما در تأمیناجتماعی دو دسته داریم؛ یک دستهای که مشمول قانون کار هستند، یک دستهای که مشمول قانون کار نیستند و مشمول قوانین دیگر استخدامی اعم از استخدام شهرداریها یا سایر قوانین هستند، ولی صندوق آنها صندوق تأمیناجتماعی است. دقت بفرمایید یک صندوق است.
پرسش ما و سؤال این بوده، در واقع استفسار نسبت به این سؤال بوده؛ تبصره و اصلاحیههای ماده (76) قانون تأمیناجتماعی همهجا از عبارت «بیمهشده» استفاده کرده، حتی قانون تأمیناجتماعی هیچجا نگفته کارگر و کارمند، به عکس در مواد (2) و (3) قانون وقتی به عبارت «بیمهشده» میرسد در تعریف بیمهشده کسی را میگوید که حق بیمه میپردازد. بنابراین تعریفی راجع به بخش خاصی نکرده. در صدر ماده (76) هم میگوید «بیمهشده میتواند» با این مشخصات که یکی از آنها هم تبصره (2) همین ماده (76) و اصلاحیه آن است. در خود اصلاحیه هم که شش بند دارد در همه بندها از عبارت «بیمهشده» استفاده شده. بیمهشده اعم از قانون کار و غیرقانون کار است، یعنی هر کس بیمه است.
اما سازمان تأمیناجتماعی در پاسخ درخواست این دسته گفته است شما که مشمول قانون کار نیستید مشمول مشاغل سخت و زیانآور نمیشوید. ما نه در قانون یک چنین اصطلاحی به کار بردیم که اگر کسی مشمول قانون کار است این حق را دارد، کسی که نیست ندارد. وقتی که نگفتیم و چون این موضوع را آقایان پیش آوردند ما به مجلس رجوع کردیم، اصلاً آنها بایستی به مجلس رجوع میکردند چون حق تشریح و تفسیر نداشتند.
بالاخره نوشته شد، در جایی از این استفساریه به بندهای (1) و (3) آن قانونی که در مجلس به عنوان اصلاحیه تبصره (2) تصویب شده بود اشاره کرده بود. نماینده شورای محترم نگهبان آمد در جلسه حاضر شد، ما بحثهای مفصلی در کمیسیون با هم کردیم، کمیسیون راضی شد براساس متنی که مرکز پژوهشها بعد از مشورت و مشاوره با بخشهای مختلف انجام داده بود به حذف این بندهای (1) و (3) که این مورد اختلاف است، یعنی آقای سلیمی هم به عنوان مخالف در فرمایشات خود فرمودند استنادی که شورای محترم نگهبان کرده استناد این است که مجمع تشخیص مصلحت نظام این دو بند را که مورد اختلاف مجلس و شورای نگهبان بوده تصویب کرده. ما چون اصلاً سؤال و استفسارمان راجع به کلیت قانون است، ربطی به این دو بند ندارد، این دو بند را خارج کردیم، گفتیم استفسارمان این است؛ آیا منظور قانونگذار هر بیمهشدهای است یا خیر؟
آقایان! قانون را نگاه کنید، اگر جایی از قانون جز بیمهشده چیز دیگری استفاده شده آن موقع حق را میتوانید به دیگران بدهید. بنابراین آنچه کمیسیون انجام داده تلاش کرده، حالا نماینده ایشان که قانع شدند، انشاءالله خود شورا هم به این اصلاحیه قانع بشود. کمیسیون همه تدابیر لازم را دید، متن را داد تخصصی تنظیم شد، حتی بعضی از دوستان آتشنشان نشان دادند به بعضی بخشها که برای آن آقایان کار میکنند ما همه تلاشمان را به کار گرفتیم که نظر شورای محترم نگهبان را جلب بکنیم و من خواهش میکنم رأی بدهید تا مشکل این عزیزان حل بشود، متشکرم.

غلامرضا کاتب
جناب آقای رئیس! آقای قاضیپور تذکر دارند.

علی اردشیرلاریجانی
متشکرم، راجع به همین موضوع تذکر دارید؟ بفرمایید.

نادر قاضی پور
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام محضر رهبر فرزانه، ملت (رئیس ـ ماده چند را تذکر میدهید؟) آقای دکتر! ماده (24) آییننامه را عرض میکنم. ما وقتی که این قانون را مینوشتیم بحث ساختمان پلاسکو هم در آن بود، متأسفانه دولت، وزارت کشور، وزارت راه و شهرسازی آنجا را آثار باستانی گذاشتند. هیچ عملیاتی انجام نمیدهند، در شأن نظام مقدس جمهوری نیست یک ساختمان تخریبشده چندین سال در مرکز کشور بماند، من از حضرتعالی به عنوان رئیس مجلس میخواهم دستور بدهید وضعیت اشتغال کسبههای آنها مشخص بشود.
آقای لاریجانی! یک تذکر هم در رابطه با آییننامه هست. در هفته اول قرار بود طرح فوریتی مقررات مالی و اداری و پشتیبانی و آموزش و پرورش بررسی شود (رئیس ـ یک لحظه اجازه بدهید رأی بگیریم) مهم است، آقای قاضیزاده دستور بدهید از معلمین حمایت بشود. والسلام

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، دولت مخالف است، صدایتان کردیم باید میآمدید صحبت میکردید. اینجا بودن ملاک نیست، ما وقتی میگوییم دولت، باید پشت میکروفن بیایید، نبودید.
حضار 216 نفر، اصلاحی که قرائت شد برای تأمین نظر شورای نگهبان به رأی میگذاریم، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. بحث سخت و زیانآور بودن مشاغل آتشنشانها است. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

محمد علی وکیلی
آقای رئیس! اجازه میدهید میهمانان را بگوییم؟

علی اردشیرلاریجانی

محمد علی وکیلی
بسم الله الرحمن الرحیم
میهمانان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ دانشآموزان آموزشگاه دخترانه شاهد از شهرستان چالوس استان مازندران میهمانان جناب آقای دکتر احمدیلاشکی نماینده محترم نوشهر، چالوس و کلاردشت.
ـ دانشآموزان آموزشگاه دخترانه فاطمه زهرا (سلامالله علیها) از شهرستان تفرش استان مرکزی میهمانان جناب آقای دکتر حسینی نماینده محترم تفرش، آشتیان و فراهان.
ـ دانشآموزان آموزشگاه دخترانه خدیجه کبری (سلامالله علیها) از منطقه (10) تهران میهمانان مجمع محترم نمایندگان تهران.
ـ دانشآموزان آموزشگاه دخترانه دهخدا از شهرستان کاشان استان اصفهان میهمانان جناب آقای دکتر ساداتینژاد نماینده محترم کاشان و آران و بیدگل.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه همت از منطقه (1) تهران میهمانان مجمع نمایندگان تهران.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه پاسداران از منطقه (12) تهران میهمانان مجمع نمایندگان تهران.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه شهید فراست و آفاق از شهرستان لارستان استان فارس میهمانان جناب آقای دکتر جعفرپور نماینده محترم لارستان، خنج، گراش.
ـ همچنین حضور امامجمعه و شهردار محترم و شورای اسلامی شهر سیدان شهرستان مرودشت میهمانان جناب آقای دکتر برومندی نماینده محترم مرودشت، ارسنجان و پاسارگاد هستند که به همه میهمانان خیرمقدم عرض میکنیم، بفرمایید.
5
ناطقین جلسه آقایان: علی بختیاری، محمدمهدی برومندی، احمد مرادی، احمد حمزه و حبیباله دهمرده

علی اردشیرلاریجانی

محمدحسین فرهنگی
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای علی بختیاری نماینده محترم بافت، رابر و ارزوئیه.
ـ آقای محمدمهدی برومندی نماینده محترم مرودشت، پاسارگاد و ارسنجان.
ـ آقای احمد مرادی نماینده محترم بندرعباس، قشم، ابوموسی، حاجیآباد و خمیر.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای احمد حمزه نماینده محترم کهنوج، منوجان، رودبارجنوب، قلعهگنج و فاریاب.
ـ حبیباله دهمرده نماینده محترم زابل، زهک، هیرمند، نیمروز و هامون.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
ناطق اول جناب آقای دکتر علی بختیاری نماینده محترم بافت، رابر و ارزوئیه بفرمایید.

علی بختیاری
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
درود و سلام به ارواح طیبه شهدا و روح پرفتوح امام شهدا و آرزوی توفیق و سلامتی برای مقام معظم رهبری. درود و سلام به پیشگاه ملت شریف ایران و همکاران گرامی در خانه ملت و درود و سلام بر مردم شریف ولایتمدار شهرستانهای بافت، رابر و ارزوئیه، مردمی که در همه صحنهها و سنگرها از آرمانهای امام و انقلاب دفاع کردند، به ویژه در دوران دفاع مقدس هزاران شهید و جانباز تقدیم انقلاب کردند. به واسطه همین شهادتها و رشادتهای فرزندان انقلاب امروز شاهد آرامش و امنیت در کشور ایران اسلامی هستیم و جا دارد از ستاره درخشان سلسله رزمندگان اسلام سرلشکر حاجقاسم سلیمانی که در سایه ولایت و رهبری نقش بیبدیلی را در ایجاد امنیت و دفاع از مظلومین منطقه ایفا کرده است تشکر و قدردانی نمایم و از استاندار محترم کرمان که خود از یادگاران دفاع مقدس است به خاطر تلاش شبانهروزی به خصوص در ایجاد زمینه مناسب برای فعالیتهای اقتصادی تشکر و قدردانی مینمایم.
امروز به لحاظ شرایط سیاسی منطقه بیش از هر زمان ضرورت همکاری و هماهنگی و اتحاد همه جریانهای سیاسی، مدیران ارشد و دستاندرکاران امور کشور حول محور ولایت و رهبری برای حل مشکلات مردم احساس میشود. جا دارد از هیأترئیسه و به خصوص رئیس محترم مجلس شورای اسلامی به خاطر همایش و هماندیشی قوای سهگانه، به ویژه سران قوا که جهت هماهنگی، وحدت رویه برای حل مشکلات تشکیل دادند تشکر نمایم که آینده نویدبخش اقتدار ملی است.
جناب آقای روحانی رئیس محترم جمهوری! ضمن آرزوی توفیق و سلامتی برای حضرتعالی در سفر به استان کرمان با اعلام ساخت راهآهن سیرجان به کرمان در حالی که مطالعه و مسیریابی طرح راهآهن سیرجان ـ بافت ـ کرمان بوده که از سالهای 88 هم در پیوست قانون آمده. با کمال تأسف در لحظه اعلام، شهرستان بافت از قلم افتاده و موج نگرانی مردم را فراهم کرده است و مردمی که با عشق و علاقه به استقبال حضرتعالی آمده بودند. تقاضا مینمایم دستور فرمایید پیگیری و اصلاح لازم صورت پذیرد که احداث و ساخت راهآهن سیرجان ـ بافت ـ کرمان در مسیریابی قبلی هم همین بوده است که از مطالبات بهحق مردم است. از حضرتعالی تقاضا میکنم برای برقراری عدالت و توزیع متوازن اعتبارات در این خصوص دستور أکید بفرمایید، در غیر اینصورت با این نوع اقدامات همچنان مناطق و شهرستانهای بدون زیرساخت که لازمه توسعه است محرومتر میماند و قطعاً مهاجرت شدت پیدا میکند.
وزیر محترم رفاه و تأمیناجتماعی، آقای دکتر ربیعی! بارها در جلسات و بیانات حضرتعالی از غم و اندوه کارگران گفتهاید و گاهی هم به خاطر آنها اشکی جاری کردهاید که قابل تقدیر است، ولی آیا درد و رنج کارگران زحمتکش معدن اسفندقه که از جوانی در گرمای سوزان و سرمای استخوانسوز با تمام وجود جهت احیاء معدن سوختند و ساختند به غم و اندوه شما نمیافزاید؟ آقای ربیعی! برای رضای خدا هم که شده یک بار نمایندهای به منطقه اعزام کنید، حداقل درد دل آنها را گوش کنند. حدود دو سال است علیرغم پیگیریها هیأتمدیره این شرکت حاضر نشدند حتی یک بار در دفتر شرکت در جمع کارگزاران حاضر شوند. عدم توجه، عدم رسیدگی و عدم تعیین تکلیف سهام آنها و انباشته شدن مشکلات، عدم پرداخت حقوق از دیماه 96، عدم پرداخت سنوات پایانخدمت و بازنشستگان و هزاران مشکل دیگر که عواقب بدی را به وجود خواهد آورد.
جناب آقای دکتر آخوندی وزیر محترم راه و شهرسازی! استحضار دارید که شهرستانهای بافت، رابر و ارزوئیه به دلایل موقعیت جغرافیایی مناسب و وجود مناطق گردشگری همهساله میزبان گردشگران داخلی و خارجی میباشد. به دلیل مشکلات محورهای بافت به کرمان، ارزوئیه به هرمزگان و رابر به کرمان و از جمله کمعرض بودن و فرسوده شدن این محورها و تردد و حجم بالای خودروها علاوه بر انبوه مسافران از این محورها باعث بروز تصادفات عدیدهای و موجب نارضایتیهای عمومی شده است. دستور فرمایید عملیات پروژههای تکمیلی و در دست اجرای محورهای فوق سرعت بیشتری به خود بگیرد.
وزیر محترم جهادکشاورزی! به دلیل خشکسالیهای پیدرپی و به خصوص سال 97 کشاورزان، دامداران و عشایر منطقه شدیداً نگران و آسیبپذیر شدند. گرانی نهادههای کشاورزی، دامی، کود و سم مزید بر علت شده است، عدم اعلام قیمتهای تضمینی به خصوص گندم خودکفایی را در هالهای از ابهام برده است. دستور فرمایید نسبت به استمهال وامهای کشاورزی اقدام شود و شرکت پشتیبانی نسبت به تهیه علوفه دامی، جو و ذرت اقدام نماید و سرمازدگی اخیر درختان و باغات گردو خسارت زیادی در بر خواهد داشت که لازم است اقدامی صورت پذیرد.
وزیر محترم نیرو! همه ما و شما از بحران آب گفتهایم جز اضطراب و پریشانی برای مردم چه ارمغانی دارد؟ به جای گفتاردرمانی لازم است سازماندهی، مدیریت آب صورت پذیرد. تصمیمگیری واحد، استفاده بهینه از داشتههایمان، تعدد تصمیمگیری در مدیریت مصرف آب مشکلات عدیدهای را حتی در خود وزارت نیرو ایجاد کرده است. خواهشمند است دستور فرمایید روستاهای اطراف سد صفارود که بعضاً سالها است بلاتکلیف مانده است مدتی است اجازه ساخت و ساز داده نمیشود، اما خسارت آنها هم پرداخت نشده است. عدم پرداخت بدهی وزارتخانه به پیمانکاران باعث بیکاری کارگران شده است. خواهشمند است تیم بازرسی برای رسیدگی به طرحهای آب حوزه انتخابیه اینجانب اعزام فرمایید.
وزیر محترم آموزش و پرورش! از حضرتعالی به دلیل آشنایی با مجموعه وزارتخانه انتظار بیشتری بود و لازم بود اقدامات شایستهای برای معیشت معلمین گرانقدر صورت میپذیرفت. مدارس و تعدادی از هنرستانها در حوزه انتخابیه اینجانب بعضاً تا سقف (90) درصد پیشرفت فیزیکی دارد، اما به حال خود رها شده که عمر مفید آنها به پایان رسیده است. پایانخدمت معلمین بازنشسته 96 پرداخت نشده است، حقالزحمه امتحانات خرداد، شهریور و دیماه 96 پرداخت نشده. درخصوص رتبهبندی معلمین اقدامی صورت نگرفته است، حدود (85) درصد از مدارس در مقابل زلزله مقاوم نیستند، مشکلات مربیان پیشدبستانیها و هزاران مشکل دیگری در این بخش همچنان به قوت خود باقی است.
وزیر محترم نفت جناب آقای زنگنه! ضمن تشکر از زحمات حضرتعالی در مصاحبهها شنیده میشود که اکثر روستاهای بالای (20) خانوار از نعمت گاز برخوردارند، ولی این موضوع در استان کرمان به ویژه حوزه انتخابیه اینجانب صدق نمیکند. بعضی از شهرستانهای ما به مراکز بخش و حتی روستاهای (100) و (150) (فرهنگی ـ خیلی متشکرم) خانوار هم از این نعمت بیبهرهاند. خواهشمند است دستور فرمایید این عقبماندگی گازرسانی جبران شود. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

محمدحسین فرهنگی
خیلی متشکرم، ناطق بعدی جناب آقای مهندس محمدمهدی برومندی نماینده محترم مرودشت، پاسارگاد و ارسنجان هستند، بفرمایید.

محمدمهدی برومندی
نطق 7 دقیقه ای
سلام علیکم جمیعاً و رحمه الله ـ بسم الله الرحمن الرحیم
درود میفرستم به روح مطهر شهدای عزیز، روح پرفتوح امام راحل عظیمالشأن و آرزوی سلامتی و طول عمر باعزت داریم برای مقام معظم رهبری حضرت آیتالله العظمی خامنهای.
عرض سلام، ادب و احترام دارم به محضر شریف همکاران گرامی، ملت عزیز و بزرگ ایران اسلامی، مردم شریف استان فارس به ویژه مردم عزیز و گرانقدر حوزه انتخابیهام در شهرستانهای مرودشت، ارسنجان و پاسارگاد. سال جدید و ایام و اعیاد مبارک شعبان را به ملت عزیز ایران تبریک و تهنیت عرض میکنم. روزهای عزیزی است، روز ارتش را به دلیرمردان ارتش جمهوری اسلامی ایران و روز پاسدار را به سبزپوشان پرافتخار سپاه اسلام که حافظ انقلاب و ارزشهای انقلاب اسلامی هستند تبریک میگویم. سپاه و بسیج افتخار ما است و ثابت نموده است در همه مراحل جان برکف در کنار مردم است. خدمات ارزشمند سپاه پاسداران موجب فخر و مباهات همه ملت ایران است و دشمنان سپاه دشمنان ملت ایران است و آمریکا بداند سپاه در قلب ملت ایران است. روز جانباز را به سروقامتان جانباز تبریک میگویم.
در آستانه روز عزیز معلم هستیم، روز معلم را به همه معلمان سرزمینم تبریک میگویم و عرض میکنم نسخه توسعه کشور و داشتن ایرانی آباد و باعظمت در گروی توجه به معلمان کشور است. همه کشورهایی که توسعه یافتهاند به آموزش و پرورش توجه نمودهاند و از این طریق به توسعه رسیدهاند. جا دارد اینجا سخنی از بنیانگذار سنگاپور جدید بگویم، او جملاتی دارد. میگوید در قرن گذشته سنگاپور دچار فلاکت و بدبختی بود، فقر، بیماری، فساد، جرم و جنایت در سنگاپور بیداد میکرد. همه میگفتند توسعه ناممکن است، اما من به معلمان روی آوردم. آنان نیز در فلاکت بودند، به آنان بالاترین حقوقها را پرداختم و به ایشان گفتم من مؤسسات دولتی را میسازم و شما برای من انسان بسازید و اینگونه بود که امروز سنگاپور کشوری توسعهیافته شده است.
آقای رئیسجمهور، جناب وزیر آموزش و پرورش! مایه تأسف است که همین حقوق ناچیز و مزایای معلمان در آموزش و پرورش پرداخت نمیشود. بیش از یک سال است مطالبات دارند، این وضعیت زیبنده نظام و آموزش و پرورش ما نیست و تا کی باید به معلمان و آموزش و پرورش بیتوجهی شود؟
هفته کارگر را به همه کارگران و زحمتکشان کشورم که در صف اول اقتصاد مقاومتی و توسعه کشور هستند تبریک میگویم و برای عزیزان آرزوی توفیق دارم. پیشاپیش روز شوراها را به شوراهای اسلامی شهر و روستا نیز تبریک عرض میکنم.
از رئیس محترم مجلس جناب دکتر لاریجانی به دلیل برگزاری جلسه سران قوا صمیمانه سپاسگزاری میکنم. کشور نیاز به وحدت و همدلی دارد، مشکلات مردم انباشت شده است. اقتصاد وضعیت خوبی ندارد، بیکاری مردم و خانوادهها را رنج میدهد، مردم تحمل اختلاف و اختلاس را ندارند، حل مشکلات کشور در گروی وحدت و همدلی و تحمل یکدیگر است. آمار بیکاری، حاشیهنشینی، طلاق، کودکان خیابانی، معتادان و بچههای فرار تکاندهنده هست. مردم به دنبال حل این مشکلات هستند و انتظار حل مشکلات را دارند. ریشه حل بسیاری از مشکلات کشور در گروی اصلاح سیستم و نظام بانکی کشور و اقتصاد کشور نهفته است. بخش قابل ملاحظهای از مراجعین نمایندگان را بدهکاران بانکی تشکیل میدهد، لذا اصلاح نظام بانکی باید در سرلوحه برنامهها قرار گیرد.
خشکسالی به عنوان مهمترین بحران شرایط بسیار سختی را برای مردم به ویژه در استان فارس و حوزه انتخابیه اینجانب رقم زده است. مردم حتی برای آب شرب در مضیقه و عذاب هستند، کشاورزی به عنوان تنها راه معیشت مردم کاملاً تعطیل شده و هیچ درآمدی وجود ندارد. دولت باید برای مردم از طریق طرح نکاشت، بیمه کشاورزی و بیمه محصولات کشاورزی فکر کند.
آقای رئیسجمهور! لطفاً دستور بدهید برای مقابله با بحران خشکسالی در استان فارس کمیته ویژهای تشکیل شود. جناب آقای رئیسجمهور، وزیر محترم جهادکشاورزی، وزیر محترم نیرو! مردمانی که در زیر سد درودزن در شهرستانهای مرودشت، کربال، زرقان و خرامه زندگی میکردند چند سال است که نان شب ندارند و هیچ مسئولی احوال آنها را نمیپرسد و نمیگوید باید معیشت شما چگونه تأمین شود. استدعا دارم به این مورد رسیدگی شود.
از وزیر محترم راه و شهرسازی میخواهم نسبت به تکمیل و چهاربانده شدن محور ارسنجان ـ خرامه، ارسنجان ـ سعادتشهر و ارسنجان ـ مرودشت اقدام نماید. چهاربانده شدن تعریض جاده مرودشت ـ کربال ـ خرامه و نیز آغاز عملیات اجرایی ایستگاه راهآهن مرودشت مورد استدعا است. از وزیر محترم کشور ارتقای فرمانداری مرودشت به فرمانداری ویژه، ایجاد یک بخش جدید در ارسنجان و ایجاد شهرداری در کناره، فاروق، سیوند، فتحآباد مورد استدعا است.
از وزیر محترم نفت تسریع در تکمیل پروژه گازرسانی شهرهای کامفیروز، خانیمن و روستاهای بخش کامفیروز و درودزن مورد استدعا است. از وزیر محترم بهداشت و درمان ضمن سپاس تکمیل بیمارستان دوم مرودشت، بیمارستان ارسنجان، بیمارستان سیدان و راهاندازی بخش آنژیوگرافی و جراحی قلب بیمارستان شهید مطهری مرودشت و نیز راهاندازی مجتمع آموزش عالی سلامت مرودشت و دانشکده پیراپزشکی ارسنجان مورد استدعا است. از سازمان میراث فرهنگی تکمیل زیرساختهای تخت جمشید و پاسارگاد به عنوان مهمترین آثار تاریخی ثبت جهانی کشور مورد استدعا است.
از وزیر محترم نیرو آبرسانی شهرهای ارسنجان و سعادتشهر و روستاها و اجرای فاضلاب مرودشت، ارسنجان، سعادتشهر و سیدان مورد استدعا است. ضمن تقدیر از مسئولین محترم دانشگاه آزاد اسلامی تقویت دانشگاه آزاد مرودشت و ارسنجان مورد استدعا است و نکته آخر؛ جناب آقای دکتر لاریجانی، جناب آقای دکتر ربیعی و جناب آقای شریعتمداری! موضوع کارخانه آزمایش هنوز حل نشده است و عدهای غارتگر این کارخانه را بدون اینکه حتی یک ریال پرداخت نمایند غصب کردهاند و کارگران بیچاره ما آواره شدهاند. مردم ایران بدانند، نمایندگان بدانند در قبال کارخانه آزمایش مرودشت به تهران (نایبرئیس ـ وقت شما تمام است) چهار قطعه چک دادند دو قطعه زمین، چکها را پاس نکردند و زمین را هم در بانک ملت با سند آن وام گرفتند. متأسفانه دادگاه (13) میلیارد تومان از حساب بازنشستگان کشور برداشته بوده. تشکر میکنم.

محمدحسین فرهنگی
خیلی متشکرم، ناطق بعدی جلسه علنی امروز جناب آقای احمد مرادی نماینده محترم بندرعباس، قشم، ابوموسی، حاجیآباد و خمیر هستند که هفت دقیقه فرصت دارند، بفرمایید.

احمد مرادی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
با سلام و درود به روح پرفتوح حضرت امام (رحمهالله علیه) سلام بر شهیدان و آرزوی طول عمر با عزت برای مقام معظم رهبری. اعیاد شعبانیه، روز تأسیس سپاه پاسداران، روز معلم، روز کارگر و روز شوراها و همچنین روز ملی خلیج فارس را محضر ملت شریف ایران تبریک و تهنیت عرض میکنم.
جلسه مشترک سران قوا با حضور نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی طی دو روز گذشته را به فال نیک میگیریم. قطعاً نتیجه آن بایستی در جهت رفع مشکلات مردم باشد. مردم ایران جزء بهترین مردم جهان هستند، مردمی که نظام جمهوری اسلامی را قبول کردهاند و به میثاق خود ثابتقدم هستند. مردمی که در سختترین شرایطی ایستادگی کردند. این نظام که برگرفته از خون هزاران شهید است زیبنده آن نیست که مردمش در مشقتهای اقتصادی و معیشتی زندگی را سپری کنند. (40) سال است این انقلاب را با کمک همین مردم پشت سر گذاشتهایم، کجای کار اشتباه بوده که امروز فقر، بیکاری، فساد اداری و ناهنجاریهای اجتماعی رو به افزایش است؟ به نظر حقیر ایران برخوردار از منابع عظیم اقتصادی است و ما میتوانیم کشور ثروتمندی باشیم به شرطی که مدیران آن از صدر تا ذیل جهادی فکر کنند و جهادی عمل نمایند.
مدیران ناکارآمد و غیرمتخصص هزینههای زیادی بر کشور تحمیل میکنند. مدیریت سیاستزده به اشکال مختلف در وزارتخانهها و سازمانهای دولتی رسوخ کرده است و شاهد نوعی بیهویتی و روزمرگی در مدیریت خرد و کلان کشور شدهایم و نمونه بارز آن بحران ارزی اخیر در کشور است. آیا با این شیوه مدیریت امکان تبدیل شدن به قدرت اقتصادی منطقه در افق 1404 وجود دارد؟ همه میدانیم که مشکلات اصلی مردم بیکاری و کاهش قدرت اقتصادی آنان است. مجلس و دولت اراده به خرج دهند و بر قانون نظارت و قوانین زائد و دست و پاگیر را حذف کنند. ازدیاد قوانین هیچ دردی از مردم را دوا نخواهد کرد، بلکه به ابهامات افزوده و شفافیت را از بین میبرد.
چرا بعد از (40) سال میبینیم معلمین، کشاورزان، کارگران، کاسبین، بازنشستگان، صیادان، کارمندان و سرمایهگذاران همه و همه به نوعی از زندگی خود شکوه دارند؟ چرا مسئولین دچار فرافکنی شدهاند و عزم و ارادهای برای رفع مشکلات مردم دیده نمیشود؟ کشوری که مدیران آن بیانگیزه و عافیتطلب باشند اقتصاد آن مریض خواهد شد و کشوری که اقتصاد آن مریض شد قیمت اجناس، ارز و بیکاری هم افزایش پیدا میکند و پیدا خواهد کرد.
در ادامه این نطق با اجازه ملت ایران به موضوعات خاص استان هرمزگان میپردازم؛ هرمزگانی که مردم آن از تبعیض و بیعدالتی در همین نظام رنج میبرند، هرمزگانی که سرشار از ثروت است و مردم آن در فقر اقتصادی به سر میبرند، هرمزگانی که فولاد و آلومینیومش را به تاراج میبرند و صدایی در حمایت مردم بلند نمیشود، هرمزگانی که مردمش هیچ سهمی در مناطق آزادش ندارند و اجازه ندارند از جفایی که در حق بومیهای جزیره میشود و نیروهای مستعد و حتی همسوی با دولت در هیأتمدیره آن کنار گذاشته میشوند اعتراض کنند. هرمزگانی که ورزشکاران و هنرمندانش سرشار از استعدادهای ملی هستند، ولی به علت عدم حمایت تبدیل به آدمهای بیانگیزه و افسرده میشوند، هرمزگانی که در آن زمینه اشتغال برای همه جوانان از سراسر کشور فراهم میباشد، ولی جوانان آن بیکار و سرخورده شدهاند.
من میخواهم از هرمزگانی بگویم که با ظرفیتهای خود توانسته است زمینه حضور در هیأتمدیره برای جوانان و تحصیلکردگان از سایر استانها فراهم آورد، ولی جوانان و تحصیلکردههای خود را در مسافرکشی و دستفروشی میبیند. هرمزگانی که مردم آن از قدیمالایام به میهماننوازی مشهور بودهاند، ولی هماینک در استان خود احساس غربت و با آنان مانند غریبه برخورد میشود. مردم بزرگ ایران! بدانید که در این استان علیرغم تمام ثروتها و درآمدهایی که برای کشور میسر گردیده به بهانه کمبود اعتبارات دولتی فاضلاب آن به دریا سرازیر میگردد و شهر و دریا را آلوده ساخته است. کلاسهای درس دانشآموزانش در حال فروریختن است، بیمارستانهایش فقط جان مردم را میگیرد، کشاورزانش به خاطر آفت بیماریهای باغی کشت و زرع را رها و روانه شهرها گردیدهاند و جادههای آن که (60) درصد خاکی و صعبالعبور هستند.
من مطمئن هستم تاریخ گواهی خواهد داد که چه ظلم و بیعدالتی در حق مردم مظلوم هرمزگان روا شده است و این را هم مطمئن هستم با همه این تبعیضها هرمزگان مسیر توسعه و پیشرفت خود را پیش خواهد گرفت و این انتظار از جامعه نخبگان هرمزگانی است که خود را در کنار مردم قرار دهند و کمک کنند تا با خرد جمعی نهضت مطالبهگری و دفاع از حقوق مردم در استان نهادینه شود. درود بر ایران و درود بر هرمزگان، درود بر مردم خونگرم بندرعباس، حاجیآباد، قشم، ابوموسی، بندر خمیر و درود بر مردم غیرتمند بندر لنگه و بستک و گاوبندی و درود بر مردم رشید رودان، میناب، سیریک، جاسک و بشاگرد و باز درود بر هرمزگان بیدار و مردم خونگرم آن.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی مطهری

محمدحسین فرهنگی
خیلی متشکرم مخصوصاً از رعایت زمان و وقت تعیینشده. ناطق بعدی جلسه علنی امروز جناب آقای دکتر احمد حمزه نماینده محترم کهنوج، منوجان، رودبارجنوب، قلعهگنج و فاریاب هستند، بفرمایید.

احمد حمزه
نطق 5دقیقه ای
بسم رب الشهداء والصدیقین و بسم الله القاصم الجبارین
عرض سلام، ادب و احترام دارم به محضر همه همکاران عزیز و سلام و درود میفرستم به روان پاک شهدا و امام شهدا و آرزو میکنم سلامتی و طول عمر مقام عظمای ولایت و توفیق روزافزون را آرزو میکنم برای خدمتگزاران صدیق ملک و ملت و سلام به پیشگاه ملت بزرگ ایران خصوصاً مردم شریف و نجیب جنوب کرمان، شهرستانهای کهنوج، منوجان، رودبارجنوب، قلعهگنج و فاریاب.
سال نو، اعیاد رجبیه و اعیاد شعبانیه را به محضر همه عزیزان و ملت بزرگ ایران و به ویژه روز پاسدار را به پاسداران عزیز و روز جانباز را به جانبازان گرامی و نیمهشعبان را به همه مستضعفان عالم و روز معلم و روز کارگر را به این اقشار شریف و گرامی و همه ملت ایران تبریک میگویم و روز شورا را گرامی میدارم و این روز را به همه شوراییان عزیز تبریک عرض میکنم و هفته سلامت را به همه دستاندرکاران امر سلامت جامعه تبریک میگویم.
و اما در آغاز ضمن تشکر از سران سه قوه که دو روز قبل با تشکیل جلسه در مجلس شورای اسلامی نمونهای از وفاق و همدلی را برای حل مشکلات کشور به نمایش گذاشتند از همه عزیزان و مسئولین نظام انتظار داریم که چنین جلساتی را که بیانگر حمایت از گفتوگوی ملی است بیشتر تشکیل داده و ضمن تداوم این گفتوگوهای ملی امید را در دل همه مردم افزایش دهند. و اما نامگذاری امسال از سوی مقام عظمای ولایت در حمایت از کالای ایرانی وظیفه همه مسئولان، تولیدکنندگان و مردم را در این امر مهم سنگینتر نموده و امید است همه ما در انجام این وظیفه ملی و شرعی درست و به جا عمل کنیم.
اما جنوب کرمان و بعضی از مسائل مهم آن؛ جنوب کرمان دارای اقتصاد سنتی و مبتنی بر کشاورزی و دامپروری سنتی میباشد و قریب (90) درصد مردم ما از این راهها ارتزاق میکنند. ضمن تشکر و تقدیر از همه مدیران و مسئولانی که در این راستا مردم ما را یاری مینمایند باید به عرض همکاران محترم برسانم که متأسفانه امسال با بحران عظیم در این حوزه در جنوب کرمان روبهرو میباشیم. علاوه بر خشکسالی شدید که نزولات آسمانی حدود (10) درصد میانگین سالیانه میباشد بحران افت قیمت محصولات نیز مزید بر علت گردیده و هزاران هزار تن محصولاتی مثل هندوانه، سیبزمینی، گوجه و پیاز که حاصل ماهها تلاش کشاورزان مظلوم و محروم جنوب کرمان بودند در زمینها رها شدند و کشاورزان ما علاوه بر هدررفت زحمات چندینماهه خود باید غصه تسهیلات دریافتی و قروض به جا مانده در میادین و سلفخران را نیز تحمل نمایند.
متأسفانه این قصه پرغصه به صورت مکرر و همهساله در جنوب کرمان تکرار میشود و برای پیشگیری از این امر لازم است مواردی را مسئولین امر مد نظر قرار دهند، همانند ساماندهی کشت و تعیین و کنترل سطح زیر کشت و نوع کشت، ایجاد سیستم عرضه مستقیم از تولید به مصرف در کلانشهرها برای کوتاه کردن دست دلالان، بازاریابی و صادرات حجم عظیم محصولات تولیدی، تأمین و تدارک کامیونها و موارد دیگری که حضوراً به عرض عزیزان رساندهام. در شرایط فعلی از مسئولان امر میخواهم نسبت به بخشودگی سود و جرایم تسهیلات بخش کشاورزی در سال جاری اقدام لازم را به عمل آورده و دستور استمهال وامهای کشاورزان مقروض و زیاندیده را صادر فرمایند.
سایر مسائل مهم بخش کشاورزی در جنوب کرمان؛ توزیع بذر نامناسب گندم در سال جاری و به بار ننشستن گندمهای سبزشده به ویژه در فاریاب که باید به نحو مقتضی با مسببین برخورد و خسارت کشاورزان جبران گردد. تعیین تکلیف چاههای کشاورزی فاقد پروانه برای کنترل برداشت و صیانت از آبهای ارزشمند، اعطای اسناد اراضی کشاورزی، تأمین سوخت چاههای کشاورزی فاقد پروانه و دارای فرم شماره (1) که بخش مهمی از چاههای کشاورزی منطقه را تشکیل میدهند، سرعت بخشیدن بیشتر به ایجاد سیستمهای آبیاری و نوین.
مسأله مهم دیگر استان کرمان بحث آموزش و پرورش استان است. متأسفانه در پایان این سال تحصیلی یک تصمیم نادرست آموزش و پرورش استان را با چالشی بزرگ روبهرو نموده که قطعاً ادامه این روند دانشآموزان استان را با خسران و زیانی فراوان روبهرو خواهد ساخت. نمیدانم مدیری که توانسته در ارزشیابیهای وزارت متبوع، آموزش و پرورش استان را از رتبه (21) به رتبه اول برساند چه توجیهی برای تعویض وی وجود دارد. این امر واکنش همه مدیران استانی و کارکنان آموزش و پرورش را (فرهنگی ـ خیلی متشکرم) به دنبال داشته و بروز بحران را در پایان این سال تحصیلی در این سازمان بسیار مهم فراروی ما قرار میدهد. اگر هم مقامات به دلایل صرفاً سیاسی قصد تعویض این مدیر توانمند را دارند بهتر است صبر نمایند سال تحصیلی به اتمام برسد و سپس برای ارضای تمنیات خویش دست به اقدام مناسب بزنند. (فرهنگی ـ آقای دکتر وقت شما تمام شده) به وزیر محترم آموزش و پرورش هشدار میدهم مدیری که مورد حمایت هفت نفر از نمایندگان حامی دولت میباشد و نیز کارنامه درخشان عملی دارد را به این سادگی تعویض ننمایند.
مسأله مهم دیگر پادگان جنوب کرمان در شهرستان کهنوج است که متأسفانه در این ماه آخر سال تعطیل گردیده است و عملیات ساخت و ساز آن متوقف گردیده. با توجه به امیدی که این امر در دل مردم منطقه ایجاد نموده بود از رهبر معظم انقلاب میخواهم شخصاً ورود نموده و دستور ادامه کار دهند. به دلیل ضیق وقت بقیه مسائل مهم را انشاءالله در نشریات انتشار خواهیم داد، ممنون و سپاسگزارم.

علی مطهری
خیلی ممنون، ناطق بعدی را بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
آخرین ناطق جلسه علنی امروز جناب آقای دکتر حبیباله دهمرده نماینده محترم زابل، زهک، هیرمند، نیمروز و هامون هستند، بفرمایید.

حبیب الله دهمرده
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
همه مناسبتها را گرامی میداریم. جناب آقای دکتر روحانی رئیسجمهور بزرگوار! با سلام و احترام فراوان، لطفاً دستور فرمایید در اسرع وقت نسبت به فاجعه خشکسالی ویرانگر سیستان رسیدگی شود. جناب آقای دکتر عزیز! همانطور که مستحضر هستید فعالیتهای اقتصادی و معیشتی مردم سیستان به غلط بر مبنای کشاورزی است که وابستگی صددرصد به رودخانه هیرمند در سال زراعی 97 ـ 96 برای مرحله اول کشت آبی رها شد، اما متأسفانه برای مراحل بعدی جهت آبیاری محصولات آبی وجود نداشت و در نتیجه مردم مظلوم پس از یک سال زراعی زحمت و تلاش طاقتفرسا نه چندان که کوچکترین محصولی برداشت ننمودهاند، بلکه بذر، کار و سرمایه و در واقع دار و ندار خود را دفن نموده و امروز مردم مظلوم و ماتمزده در حیرانی و سرگردانی تمامعیار منتظر عنایت نظام مقدس و جنابعالی میباشند.
جناب آقای دکتر عزیز! پیرو قول مساعد جنابعالی در جلسه سران سه قوه به اینجانب که جای تشکر فراوان دارد خواهشمند است طبق گزارش کتبی اینجانب که تقدیم آقای دکتر واعظی گردید، دستور فرمایید در سه مقطع کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت یکبار و برای همیشه تکلیف این مردم شریف روشن گردد.
جناب آقای رئیسجمهور! در کوتاهمدت دستور فرمایید به منظور کاهش درصدی از آلام مردم هیأتی به نمایندگی از طرف جنابعالی اعزام گردد. دو، با توجه به اینکه بیش از (100) هزار هکتار از اراضی منطقه به علت عدم تأمین آب فاقد کشت میباشند وزارت جهادکشاورزی ضمن برآورد خسارت نسبت به تأمین کمکهای بلاعوض نقدی جهت پرداخت به کشاورزان و دامداران خسارتدیده اقدام مؤثری بنماید.
سه، با عنایت به عدم کشت و وجود جمعیت هزاران واحد دامی و بروز بحران تأمین علوفه، سازمان برنامه و بودجه و وزارت جهادکشاورزی نسبت به تأمین اعتبار مورد نیاز جهت تهیه علوفه اقدام نمایند.
و اما در میانمدت و بلندمدت؛ جناب آقای دکتر روحانی عزیز! تقسیم استان، منطقه آزاد سیستان، مرز سیستان و انتقال آب از دریا یک فرصت است، دستور شجاعانه جنابعالی را میطلبد.
و اما جناب آقای دکتر ظریف! در رابطه با حقآبه رودخانه هیرمند و دریاچه هامون که خوشبختانه قانون هم دارد چه اقدامی انجام دادهاید؟ بارها و بارها عرض نمودم آقای ظریف! به تمام مقدسات قسم حاصل دیپلماسی شما یک لیوان آب برای مردم سیستان نشده و پیوسته مورد اعتراض مردم واقع میشویم. یک حرکتی، یک تکانی بخورید و به وظیفه ذاتی خود عمل فرمایید.
جناب آقای مهندس حجتی! ضمن تشکر طبق قول داده شده در زمینه برآورد خسارت اقدام عاجل صورت گیرد. جناب آقای دکتر مونسان عزیز! در زمینه گردشگری طبق گزارش ارسالی و قول مساعد جنابعالی دستور فرمایید اقدام شود.
و اما وزیر محترم نیرو! ضمن تشکر از جنابعالی و سایر عزیزان در رابطه با حفر اولین چاه آب از جنس آبهای ژرفی در سیستان طبق جلسات حضوری دستورات کتبی در رابطه با تبخیر، رسوبگذاری چاهنیمهها، نیروگاه (50) مگاواتی میرنادر، انتقال آب از دریا، فیدر (2) و مدیریت یکپارچه آب اقدام عاجل میطلبد.
و اما وزیر محترم نفت! دستور فرمایید گازرسانی به سیستان با لولهای با قطر (36) اینچ تسریع گردد. جناب آقای دکتر کلانتری بزرگوار! متأسفانه ریزگردها تقریباً زندگی مردم سیستان و دریاچه هامون را امروز به تهدید تبدیل کرده. مسائل مختلفی بارها و بارها خدمت شما مطرح شد، قول و مساعدت فرمودید، طاقت مردم طاق شده، حقیقتاً منتظر اقدام شما هستیم. وزرای محترم صنعت، کار، اقتصادی! از نظر بیکاری رکورددار هستیم، کارخانه و صنعت قابل توجهی (فرهنگی ـ خیلی متشکرم) وجود ندارد، کلنگ کارخانه لاستیک زابل به زمین زده شده، پیشرفت قابل توجهی ندارد. برای جلوگیری از کوچ و تخلیه مرز کارخانههای ریز و درشتی میطلبد و بخشودگی سود و دیرکرد وامها طبق قانون عمل شود و مؤسسات مالی و اعتباری مثل کاسپین. وزرای محترم ورزش و اقتصاد! به گزارشهای ارسالی عمل شود، وزرای محترم آموزش و پرورش و علوم! (نایبرئیس ـ متشکریم) ضمن تشکر به قولهای داده شده عمل فرمایید و آخرین نکته؛ جناب آقای رئیسجمهور، جناب آقای دکتر لاریجانی، وزرای محترم و دولتمردان بزرگوار! خداوکیلی به قولهای داده شده و وظیفه ذاتیتان عمل فرمایید. سروران و عزیزان! به فاجعه ویرانگر و خشکسالی سیستان رسیدگی شود، رسیدگی جدی میطلبد، نگذارید بیش از این به حاشیهنشینی و معضل آن (برسد) و مرز حساس سیستان تخلیه شود. به والله والله جبران آن غیرممکن خواهد بود، تقدیر و تشکر از همه شما.

محمدحسین فرهنگی
همکاران محترم مجمع نمایندگان خراسانشمالی در مجلس شورای اسلامی رحلت عالم ربانی و جلیلالقدر حضرت آیتالله آقای حاجشیخ حبیبالله مهماننواز را که از علمای بزرگوار و عضو چهار دوره مجلس خبرگان رهبری و دارای منصب امامت جمعه بجنورد در سابق بودند به محضر حضرت ولیعصر، رهبر معظم انقلاب، مراجع عظام، علما و حوزههای علمیه و اعضای محترم مجلس خبرگان و مردم شریف استان خراسانشمالی و بیت محترم ایشان تسلیت گفتند.

علی مطهری
6
طرح سؤالهای آقای جواد کریمیقدوسی نماینده مشهد و کلات از آقای بیژن نامدارزنگنه وزیر نفت و نظر مجلس مبنی بر وارد نبودن سؤالها

علی مطهری
آقای قاضیزاده! دستور بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدی سؤالات آقای جواد کریمیقدوسی نماینده محترم مشهد و کلات از وزیر محترم نفت هست (2 فقره) که جناب آقای دکتر وکیلی همکار محترم موضوع را مطرح میکنند.

محمد علی وکیلی
بسم الله الرحمن الرحیم
من قبل از اینکه سؤال را عرض کنم به دانشآموزان آموزشگاه دخترانه فاطمه زهرا (سلامالله علیها) از شهرستان تفرش استان مرکزی میهمانان جناب آقای حسینی نماینده محترم تفرش، آشتیان و فراهان خوشآمد عرض میکنم.
سؤالات جناب آقای جواد کریمیقدوسی نماینده محترم مشهد و کلات از وزیر محترم نفت جناب آقای مهندس زنگنه مطرح هست. از سخنگوی محترم کمیسیون انرژی جناب آقای دکتر قرهخانی دعوت میکنیم برای قرائت گزارش کمیسیون به مدت (10) دقیقه گزارش هر دو سؤال را یکجا ارائه بفرمایند.

علی مطهری
جناب آقای قرهخانی اجازه بدهید، قبل از اینکه شما گزارش خود را قرائت بفرمایید من یک سؤال از جناب آقای کریمیقدوسی دارم؛ جناب آقای کریمی سر جای خودتان هستید یا نه؟ جناب آقای کریمی! سؤال دوم شما درباره برندسازی جایگاههای عرضه سوخت، سؤالی است که چهار، پنج ماه پیش آقای حاجی مطرح کردند و ظاهراً رأیگیری هم شد، شما باز هم اصرار دارید که دوباره مطرح بشود؟ اگر اجازه بدهید که همان سؤال اول شما فقط مطرح بشود.

جواد کریمی قدوسی
بسم الله الرحمن الرحیم
سؤالی که بنده در ارتباط با جایگاههای سوخت دارم از نگاه جوهری با آنچه که آقای حاجی مطرح کردند تفاوت دارد و انشاءالله مباحث تکراری را عزیزان نخواهند شنید. لذا اصرار دارم هر دو سؤال با هم تجمیع بشود که تجمیع شده و انشاءالله در وقت مقرر توضیح میدهم.

علی مطهری
آقای قرهخانی شما بفرمایید.

اسداله قره خانی آلوستانی
سلام علیکم جمیعاً و رحمه الله
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
ابتدا ایام شعبانیه، روز پاسدار و روز جانباز را خدمت همه عزیزان سرافرازمان تبریک میگویم.
بسمهتعالی
هیأت رئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم:
با احترام، بازگشت به نامه شماره (66000/120) مورخ 08/08/1396 گزارش کمیسیون انرژی درخصوص سؤال ملی جناب آقای جواد کریمیقدوسی نماینده محترم مشهد و کلات از جناب آقای مهندس زنگنه وزیر محترم نفت، به شرح ذیل ارسال میگردد.
رئیس کمیسیون انرژی ـ فریدون حسنوند
خلاصه سؤال:
برندسازی جایگاههای عرضه سوخت مقدمه تسلط فامیلهای ثروت و قدرت و باشگاه نفتی بر بخش خصوصی خواهد شد.
نتیجه بررسی:
در اجرای ماده (209) آییننامه داخلی مجلس و در پاسخ به نامه شماره (65999/119) مورخ 08/08/1396 هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی، به استحضار میرساند:
سؤال مذکور به استناد بند (2) ماده (209) آییننامه داخلی در مورخ 30/8/1396 در دستور کار کمیسیون انرژی قرار گرفت. در ابتدا جناب آقای کریمیقدوسی نماینده محترم سؤالکننده سؤال خویش را بدین شرح مطرح نمودند:
اجرای طرحی با عنوان برندسازی جایگاههای عرضه سوخت و سیستم حمل و نقل فرآوردههای نفتی مقدمه انحصار در این حوزه میشود. الگوی این حرکت شرکتهای مطرح نفتی مثل توتال، شل و غیره است که انحصار جهانی را تشکیل دادهاند. نقش لابی مخفی نفت و گاز و پتروشیمی در این تصمیمسازیها چیست و افراد مؤثر آن چه کسانی هستند؟ چه آقازادههایی در این کلوپ حضور دارند؟
جناب آقای مهندس زنگنه درخصوص طرح برندینگ ابراز داشتند؛ درحال حاضر بیش از (3000) جایگاه عرضه سوخت مایع و بیش از (2000) جایگاه عرضه سیانجی در کشور فعال هستند و شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی مستقیماً با تکتک این جایگاهها طرف قرارداد است که این امر موجب افزایش هزینههای نظارتی، اداری و مالی دولت شده است. وزارت نفت در راستای کاهش تصدیگری دولت و بهبود و ارتقای رفاه مصرفکننده نهایی، افزایش ایمنی و نظارت بهتر بر بیش از (5000) جایگاه عرضه سوخت اقدام به انتشار دستورالعمل و ضوابطی جهت عقد قرارداد با یکسری شرکتهای صاحب صلاحیت و نام تجاری نموده است.
وزیر محترم نفت همچنین اعلام نمودند که این ضوابط برای عموم افراد وضع و به گونهای تنظیم شده است که اولاً همه افراد صاحب صلاحیت بتوانند اقدام به ثبت شرکت و عقد قرارداد نمایند و ثانیاً مانع از ایجاد انحصار گردد. در این طرح هیچگونه اجباری در کار نیست، بلکه جایگاهها تشویق میشوند که با حفظ حقوق مالکیت خویش تحت نظارت این شرکتهای صاحبنام تجاری قرار گیرند. در حال حاضر نیز (77) شرکت تأیید صلاحیت شدهاند که (45) شرکت از خود جایگاهداران است و (22) شرکت نیز شروع به فعالیت کردهاند.
وزیر محترم نفت در پاسخ به موضوع باشگاه نفت و نیرو پاسخ دادند که؛ مؤسسه اندیشهورزان نفت و نیرو در شهریور سال 1391 با أخذ مجوزهای قانونی تأسیس شده است و هدفش تولید اندیشه و ارائه فکر و مشورت برای نظام است. این مؤسسه دارای (200) عضو اصلی بوده که هر ماه یک جلسه سخنرانی و سالی یک بار کنفرانس سالانه دارد و کلیه هزینههای آن از حق عضویت اعضا تأمین میشود. این مؤسسه کار مخفی انجام نمیدهد و همیشه پذیرای اندیشمندان و دانشجویان بوده است. درخصوص طرح برندینگ عرضه سوخت نیز این مؤسسه هیچ نقشی در تدوین آن نداشته است.
در پایان جناب آقای کریمیقدوسی، نماینده محترم سؤالکننده اعلام کردند پاسخهای وزیر محترم را قانعکننده نمیدانند و سؤال مذکور جهت طرح در صحن علنی به هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی ارسال گردد. ضمناً کمیسیون قلمرو سؤال را ملی تشخیص داد. مراتب جهت هر گونه اقدام مقتضی ایفاد میگردد.
دومین سؤال جناب آقای کریمی قدوسی:
خلاصه سؤال:
نگاه به بیرون در اقتصاد نفت زمینهساز فروپاشی اقتصادی است. نقش باشگاه نفت و حضور فامیلهای ثروت و قدرت در این نگاه چیست؟
نتیجه بررسی:
در اجرای ماده (209) آییننامه داخلی مجلس و در پاسخ به نامه شماره (66000/120) مورخه 08/08/1396 هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی، به استحضار میرساند:
سؤال مذکور به استناد بند (2) ماده (209) آییننامه داخلی در مورخه 30/8/1396 در دستور کار کمیسیون انرژی قرار گرفت. در این جلسه جناب آقای کریمیقدوسی نماینده محترم سؤالکننده سؤال خویش را بدین شرح مطرح نمودند:
جناب آقای زنگنه! شما معتقدید خامفروشی و واگذاری طرحهای نفتی و افزایش صادرات نفت خام باعث حفظ امنیت ملی خواهد شد. این در حالی است که نقدینگی امروز در اقتصاد و حضور پیمانکاران بزرگ و سازندگان قطعات پیشرفته بومی در این صنعت و نیاز بازار کار و اشتغال فرصتی را فراهم نموده که میتوان با نگاه به درون در این حوزه تحول عظیمی ایجاد نمود و ارزش افزوده...

محمد علی وکیلی
آقای دکتر! با عرض معذرت، اجازه بدهید خود آقای کریمیقدوسی محتوا را بیان خواهند کرد، شما به لحاظ شکلی گزارش کمیسیون را بفرمایید، محتوا را لزومی ندارد، خود آقای وزیر و آقای کریمیقدوسی محتوا را ارائه خواهند داد، آن گزارش شکلی را بفرمایید که هم صرفهجویی در وقت شود و هم اینکه به محتوا ورود نکنیم.

اسداله قره خانی آلوستانی
البته آنچه را که در کمیسیون توضیح دادند به مراتب فراتر از اینها بود، آنچه را که من میخوانم خلاصهای از آن توضیحات بود.

علی مطهری
حالا شما دو دقیقه و نیم وقت دارید، بفرمایید.

اسداله قره خانی آلوستانی
جناب آقای مهندس زنگنه در پاسخ ابراز داشتند: بنده معتقد هستم با افزایش تولید نفت امنیت ملی ایران بیشتر تأمین میشود و عدم توازن در صادرات نفت ایران نسبت به همسایگان، امنیت ملی را به خطر میاندازد. در این خصوص سیاستهای کلی نظام در بخش انرژی نیز بر افزایش ظرفیت تولید صیانتشده نفت متناسب با ذخایر موجود و برخورداری کشور از قدرت اقتصادی، امنیتی و سیاسی تأکید شده است. همچنین مقام معظم رهبری در سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی بر حفظ و توسعه ظرفیتهای تولید نفت و گاز به ویژه در میادین مشترک تأکید دارند.
در برنامه پنجساله ششم توسعه نیز دولت موظف به افزایش تولید (1) میلیون بشکهای نفت تا پایان دوره برنامه شده است. همانگونه که مستحضر هستید برای دستیابی به این افزایش تولید (1) میلیون بشکهای باید در جهت افزایش (2) میلیون بشکهای هدفگذاری شود که این امر نیاز به منابع مالی فراوان و تکنولوژی روز دنیا دارد. بسیاری از منابع مالی کشور از جمله منابع مالی صندوق توسعه ملی و بانکها تاکنون صرف حفظ وضع موجود در صنعت نفت شده است و بازار منابع مالی کشور کشش بیشتری برای تأمین منابع مالی فزاینده صنعت نفت ندارد.
مسأله دیگر نیاز کشور به تکنولوژی است تا بتوان در طول زمان مقدار بیشتری از ذخایر نفت خود را استخراج کنیم. در نگاه به خارج آنچه مهم است حداکثر تلاش جهت انتقال تکنولوژی به داخل و حداکثر استفاده از توان داخلی برای فراگیری، بومیسازی و استفاده از این تکنولوژی است. فلذا لازم است با جذب انبوه منابع مالی و تکنولوژی از کشورهای مطرح و مؤثر خارجی آنها را در پروژههای خود شریک نماییم تا بتوانیم امنیت اقتصادی و سیاسی خویش را تأمین نماییم.
وزیر محترم نفت در پاسخ به موضوع باشگاه نفت و نیرو پاسخ دادند که؛ مؤسسه اندیشهورزان نفت و نیرو در شهریور سال 1391 با أخذ مجوزهای قانونی تأسیس شده و هدفش تولید اندیشه و ارائه فکر و مشورت برای نظام است. این مؤسسه دارای (200) عضو اصلی بوده که هر ماه یک جلسه سخنرانی و سالی یک بار کنفرانس سالانه دارد.
در پایان جناب آقای کریمیقدوسی، نماینده محترم سؤالکننده اعلام کردند پاسخهای وزیر محترم را قانعکننده نمیدانند. سؤال مذکور جهت طرح در صحن علنی به هیأترئیسه مجلس شورای اسلامی ارسال گردد. ضمناً کمیسیون قلمرو سؤال را ملی تشخیص داد. مراتب جهت هر گونه اقدام مقتضی ایفاد میگردد. والسلام علیکم و رحمه الله

علی مطهری
خیلی ممنون، تشکر میکنیم. جناب آقای زنگنه تشریف بیاورید.

محمد علی وکیلی
آقای مهندس زنگنه! جنابعالی (30) دقیقه فرصت دارید، میتوانید از این فرصت در دو مرحله استفاده کنید.

بیژن نامدارزنگنه
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت نمایندگان محترم. من قصد دارم توضیحاتم را بعد از فرمایشهای آقای قدوسی مطرح کنم. فقط یک سؤال از ایشان دارم، ایشان در متن دو تا سؤالشان به اثرگذاریهای فامیلهای ثروت و قدرت از طریق این باشگاه نفت و نیرو بر تصمیمات نفت اشاره میکنند و همینطور میگویند نقش لابی مخفی نفت و گاز و پتروشیمی در تصمیمسازیها چیست؟ افراد مؤثر آن چه کسانی هستند؟ چه آقازادههایی در کلوپ حضور دارند؟ و بعد به من خطاب میکنند که سیاستهای وزارتخانه و شخص شما با هدایت کلوپ سری مانع این شده که نفت در مسیر درستی حرکت کند.
این کلوپ سری، این بحث سری، نظر ایشان این است که یک گروه مخفی هستند که دارند کار علیه امنیت ملی و منافع ملی با مدیریت و مسئولیت بنده میکنند؟ نظرشان این است؟ خواهش میکنم این را صراحتاً در توضیحاتشان بفرمایند منظور از سری، مخفی و این چیزها چیست؟ صریح بفرمایند، متشکرم.

علی مطهری
متشکریم، خیلی ممنون. جناب آقای کریمیقدوسی بفرمایید.

محمد علی وکیلی
وقت آقای مهندس زنگنه دو دقیقه استفاده شد، (28) دقیقه باقی است.

جواد کریمی قدوسی
بسم الله الرحمن الرحیم
در محضر ملت ایران و همکاران محترم خودم مطالبی را عرض میکنم که انشاءالله مورد توجه واقع شود. سؤالات بنده سؤالات جدیدی نیست، در فضای عمومی، فضای مجازی و رسانهها و مواضع دلسوزان نظام در حوزه این دو سؤال مسائل بسیار زیادی مطرح شده، ولی چون بنده هیچ اثری از تغییر رفتار و نگرش جناب آقای زنگنه و تیم دولت در این فضا ندیدم وظیفه خودم دانستم که این دو سؤال را به صحن بیاورم. سؤالات را مخبر کمیسیون محترم انرژی مطرح کردند، آقای زنگنه هم آمدند جواب بدهند نه سؤال کنند و انشاءالله در صحبتهایی که خواهیم کرد در این دو موضوع مهم، یکی باشگاه اندیشهورزان نفت و نیرو و محصولات این باشگاه صحبت میکنیم.
نگرانی عمده ما روی آینده صنعت عظیم راهبردی نفت، گاز و نیرو است. استقلال کشور ما در این حوزه از جایگاه برجستهای برخوردار است. این حوزه نفت و گاز همیشه مورد طمع نفوذ بوده، قبل از انقلاب انگلیسیترین وزارتخانه کشور وزارت نفت بوده است. اساسنامه شرکت نفت و این وزارتخانه را قبل از انقلاب انگلیسیها نوشتهاند. الان هم چنین نگرانیهایی هست، هشدارهای امنیتی تکاندهندهای هم دارم که انشاءالله عرض میکنم. دو روز گذشته هم در کمیسیون امنیت بحث کردم. ممکن است بعضی از مطالبی که بنده عرض میکنم کمی شنیدن آن برای بعضیها تلخ باشد، ولی خدا گواه است هدفم جلوگیری از تکرار حوادث تلخ گذشته نه چندان دوری است که باعث ایجاد مشکلاتی در کشور شده است. نگاه بنده به صنعت بزرگ نفت، گاز و نیرو به عنوان یک پیشران بزرگ اقتصادی است. این صنعت (107) سال، بالغ بر (100) سال سابقه دارد. دهها هزار مهندس و کارشناس زبده بینالمللی در این صنعت رشد کردهاند. امروز این صنعت بایستی یک رقیب بزرگ با شرکتهای بزرگی که در جهان مطرح شدهاند باشند، ولی ما یک روند رو به افولی را در این صنعت به خصوص با نگاه به داخل میبینیم. صنعت نفت در پیروزی انقلاب اسلامی و همراهی با انقلاب و امام نقش بسیار سرنوشتسازی داشت، در هشت سال دفاع مقدس بنده خودم از نزدیک شاهد بودم، یک روزی از بوشهر سوار یک کشتی کوچکی شدیم که به اسکلههای خارک که مورد حمله قرار گرفته بود برویم بازدید کنیم. کارگران صنعت نفت آن روز در آن کشتی در این مسیر با هم که صحبت میکردیم دقیق یادم است، یکی از این کارگران انقلابی بسیجی فرمود اگر شده با دلو و سطل نفتکشها را پر از نفت کنیم که جلوی قطع صادرات را بگیریم این کار را خواهیم کرد و نخواهیم گذاشت صدام با کمک اذنابش جلوی صادرات نفت را بگیرد. نگاه ما به صنعت نفت یک چنین نگاهی است. این صنعت آنقدر راهبردی است که اگر در ایران هیچ صنعتی جز صنعت نفت نبود، کشاورزی نداشتیم، در حوزههای دیگر هم موقعیتی نداشت، فقط با اتکای به این صنعت و رعایت آن اصول راهبردی (80) میلیون جمعیت امروز، همه جوانان و فارغالتحصیلان میبایستی از بهترین وضعیت و شرایط زندگی برخوردار باشند و اگر مشکلاتی در این حوزه داریم حقیقتاً جای نگرانی است.
بنده چند روز پیش اهواز بودم، دو، سه روز خدمت مردم آنجا بودم، در استان خوزستان سفر و جلساتی داشتیم، همین استانی که ذخیرهگاه عظیم نفت و نیرو است، خون ملت ایران برای حفظ یکپارچگی این کشور و دفع تجاوز دشمن روی وجب به وجب سرزمین خوزستان ریخته است، امروز چه شرایطی دارد؟ جوانان آنجا چه شرایطی دارند؟ در حالی که در کنارشان چاههای عظیم نفت و میعانات بزرگ و میدانهای بزرگ انرژی را دارند. نگاه بنده خیرخواهانه است، پیشنهاد دارم. حالا انشاءالله حرفهایم را عرض میکنم.
اگر جناب آقای زنگنه به جای وقتگذاری روی باشگاه اندیشهورزان نفت و نیرو که خودشان میگویند (200) نفر هستیم، حالا من یک عدهای را هم اسم میبرم، اگر در این مدت ایشان براساس قوانین موجود تلاش میکرد (200) تا شرکت سهامی ـ تعاونی با عضویت حداقل (40) میلیون ایرانی تشکیل میداد و مردم را سهامدار میکرد و پروژه برای این شرکتها تعریف میکرد و تمام تلاشش را روی هدایت نقدینگی مردم و تجمیع امکانات و تخصص میگذاشت، امروز به معنای واقعی کلمه اگر زنگنه این کار را میکرد به او میگفتیم ژنرال زنگنه. نه اینکه وقتش را روی (200) نفر بگذارد، با آن مسائلی که وجود دارد که انشاءالله در ادامه عرایضم نقل خواهم کرد. ادامه جلسه را آقای زنگنه بفرمایند.

علی مطهری
آقای کریمی! البته شما راجع به این باشگاه نفت که چیزی نگفتید، درخواست آقای زنگنه را پاسخ ندادید. آقای زنگنه بفرمایید.

محمد علی وکیلی
آقای مهندس! شما (28) دقیقه برای ادامه فرمایشاتتان فرصت دارید.

بیژن نامدارزنگنه
بسم الله الرحمن الرحیم
اینکه صنعت نفت ما میتواند در توسعه کشور نقش عظیمی داشته باشد شکی نیست، تمام حرف من هم همین است، تمام صحبتهایی که من دارم همین است و جز این نیست. اینکه فرمودند قبل از انقلاب انگلیسیترین وزارتخانه ما وزارت نفت بوده والله تا آنجایی که ما خبر داریم وزارت نفت سال 58 تشکیل شده، بعد از انقلاب. حالا این چطور است ما نمیدانیم.
جوانان خوزستان و مشکلات خوزستان را هم که از نظر نفت فرمودند، قطعاً آقای قدوسی میدانند که تمام درآمد حاصل از صادرات نفت خام و فرآوردههای نفتی به خزانه کشور واریز میشود و شما اینجا در مورد ریال به ریال آن تصمیمگیری میکنید. این نیست که دست وزارت نفت باشد. ضمن اینکه من تأیید میکنم و نمایندگان محترم خوزستان و مناطق نفتخیز میدانند که من از مصرترین افراد برای این هستم که بخشی از درآمد نفت جدا شود و مشخصاً برای توسعه مناطق نفتخیز تخصیص داده شود و آنچه هم که در توان شرکت نفت بوده در این زمینه سعی کردم عمل کنم.
اما مطالبی که ایشان در سؤالشان داشتند، چون ایشان هیچ اشارهای به مسائل سؤالشان نفرمودند، یکسری گزارههایی را بیان کردند ولی ربطی به سؤال نداشت. من باید همینطور از روی متن سؤال توضیح بدهم. ایشان در متن سؤالشان میفرمایند چرا شما اعتقاد دارید که افزایش تولید نفت و خامفروشی امنیت ملی را اضافه میکند؟ و به نحوی به این اعتراض دارند که تولید و صادرات نفت بالا میرود.
ببینید! من مجری سیاستهای نظام هستم، خودم که سیاستگذار نیستم، من از سیاستهای نظام برای شما میخوانم. در سال 1379 مقام معظم رهبری سیاستهای کلی بخش نفت و گاز را ابلاغ فرمودند. در بخشی از این سیاستها و بند (2) صریح آمده، میفرمایند «افزایش ظرفیت تولید صیانتشده نفت متناسب با ذخایر موجود و برخورداری کشور از افزایش قدرت اقتصادی، امنیتی و سیاسی». دقت بفرمایید! نگفتهاند فقط قدرت اقتصادی، فرمودند قدرت اقتصادی، امنیتی و سیاسی. بله، افزایش تولید نفت و حضور ما در بازارها از نظر امنیتی هم به ما کمک میکند. یعنی دنیا با یک کشوری که (1) میلیون صادرات دارد با یک کشوری که (5) میلیون صادرات در روز دارد متفاوت برخورد میکند. شما الان روسیه را نگاه کنید، روسیه (10) میلیون بشکه تولید نفت دارد، (600) میلیارد مترمکعب تولید گاز دارد و (200) میلیارد مترمکعب به اروپا گاز صادر میکند. هیچکسی در دنیا و اروپا جرأت ندارد صادرات گاز و نفت روسیه را تحریم کند. چون خودشان فلج میشوند. به این میگویند وابستگی متقابل نرم. روسیه (200) میلیارد مترمکعب، یعنی روزی بیش از (500) میلیون مترمکعب گاز به اروپا دارد صادر میکند. اگر تحریمش کنند اروپا هم نابود میشود، آلمان زمین میخورد، اینها نمیگذارند این تحریم اتفاق بیفتد. قدرت را بالا میبرد، بله، حتماً قدرت امنیتی ما را بالا میبرد. اما این تصمیم من نبوده، این تصمیمی بوده که نظام گرفته است.
دوباره به سیاستهای کلی سیاستهای اقتصاد مقاومتی بیاییم. در بند (14) سیاستهای اقتصاد مقاومتی که آقا ابلاغ فرمودند، میفرمایند «تأکید بر حفظ و توسعه ظرفیتهای تولید نفت و گاز به ویژه در میادین مشترک». دوباره میفرمایند توسعه ظرفیتها، دوباره در سیاستهای کلی برنامه ششم هست، باز آقا ابلاغ فرمودهاند، توسعه میادین نفت و گاز کشور به ویژه میادین مشترک. دوباره در سیاستهای برنامه ششم است که افزایش مستمر ضریب بازیافت و برداشت نهایی از مخازن و چاههای نفت و گاز. من این سیاستها را باید بروم عمل کنم. در قانون برنامه تصویب شده که تولید نفت ایران در پایان برنامه از (8/3) الان به نزدیک (8/4) میلیون بشکه در روز برسد. دوستان نماینده، خانمها و آقایان! این یعنی (2) میلیون بشکه افزایش ظرفیت، (1) میلیون که ظرفیت دارد، بالای (1) میلیون هم که جلوی افت تولید را بگیریم.
در برنامه (200) میلیارد دلار پیشبینی شده و نیاز بوده که در صنعت نفت سرمایهگذاری شود. از این مقدار (130) تا در بالادستی نفت و گاز است. یعنی در بخش تولید نفت و گاز و افزایش ضریب بازیافت. ضریب بازیافت یا برداشت نفت یک امر حیاتی است، ما برای توسعهمان و برای این با خارجیها باید کار کنیم که هم به سرمایه نیاز داریم و هم به تکنولوژی. ما یک میدان به نام منصوری داشتیم، دوستان خوزستانی من به خوبی میشناسند، تولید این میدان حدود (70) هزار بشکه است، روز به روز هم دارد کم میشود، برآورد ما این بوده که در ظرف (30) سال حدود (300) میلیون بشکه تولیدش میشود. رفتیم شرکتهای خارجی را آوردیم، به ما میگویند تا (2) میلیارد و (200) میلیون بشکه از این تولید میکنیم، یعنی تولید هفت برابر میشود. من به این خاطر که بگویم نمیخواهد شما کار کنید بیرونشان کنم؟ من چنین مجوزی ندارم. بعضیها با قرارداد IPC مخالف بودند، اما ما در مجلس مطرح کردیم، جاهای مختلف بحث شد، موافقت شد و داریم دنبال میکنیم. البته ما (200) میلیارد دلار پول را از بازار داخلی نمیتوانیم تأمین کنیم، شکی در این نیست. چنین ظرفیتی ندارد. اما من موافقم تا آنجایی که امکان دارد ما از بازار داخلی منابع جذب کنیم و برای کارهایمان منابع بیاوریم، نه اینکه بگوییم منابع داخلی را نمیخواهیم.
ما الان یک طرح (6) میلیارد دلاری را مطرح کردیم که انشاءالله به زودی عملیاتی میشود که این (6) میلیارد دلار را از بازار داخلی بگیریم. باز هم اگر بشود از بازار داخلی میگیریم. در این قرارداد خارجی هم که ما میبندیم حداقل (20) درصد سهم ایرانیها است که باید بیایند و کار کنند و جلو برویم. ما راهی برای این نداریم. البته حضور خارجیها علاوه بر اینکه کاری هم انجام میدهند به افزایش امنیت ملی ما منجر میشود.
من این را هم بگویم، آن قراردادی که ما با توتال بستیم، مناقصههایی که توتال رفت تقریباً (80) درصد برنده مناقصهها شرکتهای ایرانی هستند، یعنی کار به ایرانیها واگذار میشود، اینکه ما با خارجیها قرارداد میبندیم معنیاش این نیست که کار را خارجیها میکنند. آنها منابع و مدیریت کار و فناوریاش را انجام میدهند و ما کنارش هم ایرانیها را میگذاریم که یاد بگیرند و کار را جلو ببرند.
بحث میشود که شما نگاه به داخل ندارید، نگاه به خارج دارید. خداوکیلی من نگاه به خارج دارم؟ مپنا را در این کشور چه کسی درست کرد که الان مورد افتخار همه شماست؟ مپنا را چه کسی درست کرد؟ شرکت پتروپارس که الان همه به آن افتخار میکنند را چه کسی در این کشور درست کرد که بیاید در طرحهای نفت و گاز فعالیت کند؟ تحول عظیمی در صنعت پتروشیمی را برای جلوگیری از خامفروشی چه کسی درست کرد؟
آقای قدوسی، دوستان محترم! ما در سال 76 تولید پتروشیمیمان (1) میلیارد بود، الان بالای (20) میلیارد دلار تولید پتروشیمیمان است. اگر شرایط عمومیمان درست باشد این تولید ظرف چهار، پنج سال آینده به (40) میلیارد دلار میرسد. اینها را چه کسی ساماندهی و مدیریت کرد؟ چه کسی حمایت کرد که برای اولینبار ساخت لولههای CRA که پیچیدهترین لولههای مصرفی در صنعت نفت است با یک قرارداد (560) میلیون دلاری بین یک شرکت ایرانی و خارجی بسته شود که در داخل کشور این لولهها ساخته شوند؟ (10) قلم کالای این را چه کسی برای ساخت داخل دنبال کرده است که ساخته شود؟ شرکتهای E&P ما همینطور است و به عنوان مثال برایتان بگویم، گازرسانی روستایی از نظر من درست است که از منافعش برای گازرسانی مردم و رضایتشان است، اما ما با بالای (15) هزار، (16) هزار میلیارد تومان کار ایجاد کردن برای داخل اشتغال ایجاد کردیم. همه تجهیزاتش در ایران ساخته میشود. ما برای ایران کار میکنیم، ما برای عزت ایران کار میکنیم و من اصلاً دنبال این نیستم که بگویم برای اینکه ایران عزت داشته باشد خارجی نیاید. نه، شما برای اینکه تیم ملی فوتبالتان مربی خارجی دارد، همه شما هم قبول دارید، بخواهند دست به او بزنند هم اشکال میکند، پرسپولیس و استقلالتان هم مربی خارجی دارد، بعد ما نباید بیاییم کمک بگیریم و تعامل کنیم؟ این ترس از خارجی چیست؟ ما باید اینها را به کار بگیریم، کلاس کارمان را بالا ببریم، آنچه که نداریم را یاد بگیریم و از سرمایه هم برای کار استفاده کنیم. اما این بحث باشگاه نفت و نیرو را من در آخر میآیم میگویم که یک مطالبی در این زمینه هست.
مسأله دیگری که آقای قدوسی اینجا توضیح ندادند بحث برندینگ بود که حتماً در بخش دومشان میگویند که متأسفانه به دلیل آییننامهای که دوستان دارند من دیگر نمیتوانم جواب آن سؤالشان را بدهم، این حق از من گرفته شده، ولی به هر حال من در حدی که امکانش است به خدمت دوستان توضیح عرض میکنم.
قبلاً این سؤال برندینگ یک بار مطرح شد، تعدادی از دوستان نماینده در این مورد اظهار نگرانی کردند، ما هم اینجا گفتیم بسیار خوب، یک عده هم از دستاندرکاران توزیع و حمل سوخت نگرانی داشتند، گفتیم طرح در همین حدی که هست متوقف شود، مینشینیم صحبت میکنیم تا نگرانیها رفع شود. آقای دکتر فرهنگی اینجا تشریف دارند؟ بله. طرحی را دادند و عدهای از دوستان در کمیسیون انرژی برای سامان دادن به این آمدند. من آنجا به شهادت ایشان حمایت کردم که این طرح رأی بیاورد و دنبال شود و ما در کمیسیون بنشینیم با همکاری خود مجموعه افراد این کار را سامان بدهیم. حالا من دیگر باید چکار کنم نمیدانم. این از اول یک طرح اختیاری بوده، هیچ اجباری در کار نبوده، هدفش هم کاهش تصدی دولت در مرحله اول بوده، ارائه خدمات بهتر به مردم و مصرفکنندگان و بهبود روابط مالی بین دولت با جایگاهداران و کامیونداران بوده است.
بر خلاف برداشتی که میشود که انحصار ایجاد میشود، هیچ انحصاری در این طرح ایجاد نمیشود. در این طرحی که نوشته شده و ابلاغ شده و متنش وجود دارد، گفته هیچکسی نمیتواند بیشتر از (20) درصد نازلها را در کشور داشته باشد، بیشتر از (30) درصد در استان داشته باشد، بیشتر از (50) درصد نازلها در شهرستان. این هیچوقت نمیتواند انحصار ایجاد کند.
اما من یک بحثی دارم. ببینید! هر تغییری مقاومت در مقابلش است. وجداناً شما از وضع جایگاه سوخت کشور راضی هستید؟ خداوکیلی؟ شما اینجا بروید یک خدماتی بخواهید بگیرید، ببخشید یک دستشویی بخواهید بروید دارند؟ ما با (3500) جایگاه بنزین و گازوئیل و بیش از (2000) تا جایگاه سیانجی روبرو هستیم. با تکتک اینها قرارداد داریم، برای تکتک اینها بنزین و گازوئیل میبریم، برای تکتک اینها کامیون میگیریم. دوستان! این روال یعنی یک شرکت پخشی با (17) هزار پرسنل درست شده است. بار این به دوش مردم است، هزینهاش به دوش مردم است. ما اگر میخواهیم کاهش تصدی بدهیم این است که این کارها را واگذار کنیم مردم انجام بدهند. برند باید بیاید حمل و نقل کند، برند باید به کیفیت و کمیت نظارت کند، برند بر محیط جایگاه و بهسازی و زیباسازیاش نظارت کند و آبرو و اسمش باشد. شما در این کشورهای همسایه را نگاه کنید، هیچکدامشان این روالی که ما داریم نیست که (3500) تا جایگاه مختلف با (3500) تا برخورد دارند با مردم صحبت میکنند. ما حکومتیم، حکومت یعنی اینکه ما نباید فقط منافع یکطرفه را بگیریم، ضمن اینکه من از تمام دستاندرکاران توزیع در شرکت پخش، جایگاهها و به ویژه کامیونداران نفتکش که زحمتکشترین قشر در این میانه هستند تشکر میکنم، واقعاً ما باید منافع مصرفکننده را هم در نظر بگیریم. ما باید درازمدت نگاه کنیم و منافع و مصالح را بگیریم و از خود مردم هم اگر بپرسید من فکر میکنم نگویند که این به نفع نیست. ضمن اینکه این به نفع جایگاهداران هم هست. باز هم تأکید میکنم این طرح اختیاری است. ما اصراری هم نداشتیم و ندارم که بگوییم این طرح درست است، ما به یک جمعبندی رسیدیم، بعد هم گفتیم دوستانی که اشکال دارند بیایند بگویند درست میکنیم و اصلاح میکنیم، با کمک و همفکری شما بتوانیم درستش کنیم.
اینکه بعضیها میگویند برندها واسطهاند، برندها واسطه نیستند. این اطلاعرسانی اشتباهی است که میکنند. بعد هم یک عده بازنشسته از جاهای دیگر آمدند، نه ما تعدادی شرکت، (85) تا شرکت تأیید صلاحیت شدهاند، (25)، (26) تا از آنها تا زمانی که توقف داریم فعالیت میکردند، فعالیت خوبی هم هست، الان هم (7) درصد بنزین و (3) درصد گازوئیل را اینها توزیع میکنند. بالاخره باید در تغییراتی که میشود همه با صبر و حوصله و تعامل کار را جلو ببریم که اشکالات رفع شود.
یا فرمودند توتال و شل میخواهند بیایند این کارها را کنند، توتال و شل هرگز نمیآیند. به خاطر اینکه اصلاً این روالی که ما داریم روال اقتصادی نیست که در این کارها توتال و شل بخواهند بیایند. همین شرکتهای داخلی هستند که میخواهند کار کنند. بعضی جاها هم دوستان گفتند پالایشگاهها در این کار درگیر شوند. کار درستی است، پنج تا شرکت پالایشگاهها درست کردهاند. آقای بیگی نماینده محترم تبریز گفتند که اگر این انجام میشود باید هزینههای شرکت پخش هم متناسب با آن پخش کم شود، کاملاً حرف درستی است. بعضی جاها گفتند شما جایگاههای دولتی را فروختید. جایگاههای دولتی را ما نفروختیم، قانون بود، وزارت اقتصاد فروخت، خلاف نظر و میل ما هم این کار را کرد.
اما این صحبتم را تمام کنم، بحث این فامیلهای ثروت و قدرت که هیچ اسمی نبردند، چیزی نگفتند. حتماً در بخش دوم صحبت میکنند که من نتوانم پاسخ بدهم. باشگاه نفت و نیرو یا به اصطلاح مؤسسه اندیشهورزان، این یک مؤسسهای است که ما در سال 90 یک ایدهای دادیم. یک اتاق فکر درست کنیم. آن موقع بنده وزیر و کارهای نبودم، سال 91 این ثبت شد، 93 فعال شد، الان هم به صراحت میگویم من جز یک عضو ساده هیچ کارهای آنجا نبودم. اینکه گفته میشود یک اتاق فکر مجانی است، یک ریال از دولت پول نمیگیرد و حق عضویت و این کارها اداره میکند. اینها ماهی یک جلسه میگذارند که آن جلسه را هم که میگذارند کتابچه میکنند و منتشر میکنند (آقای بازرگانی من خواهش میکنم اینها را خدمت آقای رئیس بدهید) و سالی هم یک کنفرانس میگذارند اینها را برگزار میکنند. ما هیچ چیز مخفی نداریم، جلسه در یک جای اجارهای انجام میشود که همه دسترسی به آن دارند، هر کسی هم بخواهد در جلسه بیاید هماهنگی کنیم میتواند بیاید.
اینکه میفرمایید شما وقتت را به جای اینکه برای این (200) نفر بگذاری میرفتی (200) تا شرکت درست میکردی، من اصلاً یک ساعت هم وقت برای این نگذاشتم، چون در طول پنج سال دو تا سخنرانی رفتم اینجا انجام دادم. من یک ساعت هم برای اینجا وقت نگذاشتم. اصلاً کار من نبود، من اصلاً وقتی نگذاشتم. اینکه میفرمایند (200) شرکت درست کنیم، من که آمدم خواستم شرکتهای E&P و شرکتهای اکتشاف و تولید را درست کنم، چقدر مخالفت شد. گفتند شرکتهای خارجی گرگ هستند، شما میخواهید گرگزاده درست کنید. لازم نیست (200) تا شرکت درست کنیم، همین شرکتهای موجودمان که هستند را حمایتشان کنیم اینها همه کار میتوانند کنند. منتها باید فضای کسب و کار کشور درست باشد، برای کشور منابع درست کنیم، همه با هم همدل باشیم تا کار کنیم.
این باشگاه نفتی را که میگویند، ببینید! من یک عمر با آبرومندی در این کشور کار کردم، تنها چیزی هم که دارم و خدا به من داده آبرو است، برای این هم میایستم و مقاومت میکنم. نمیشود کسی به من بگوید تو داری کار سری میکنی، کار خلاف امنیت ملی میکنی، اگر نظرتان اینها است اینها خیانت و جنایت است، یعنی اگر کسی برود کار سری و خفی برخلاف منافع ملی کند، اگر آدم کار مخفی خلاف بخواهد بکند روشش این است برود یک مؤسسه ثبت کند؟ روشهایش معلوم است چیست، روشهایش که اینها نیست.
ببینید! بحثی که من دارم این است، من قبلاً هم در رأی اعتمادم عرض کردم، اشکالی ندارد ما با هم مخالف باشیم، اما از هم متنفر نباشیم. من الان با این آقای دکتر دهقانی که نمیدانم اینجاست یا نیست ممکن است خیلی اختلاف داشته باشم، اما من از نگاه او و رفتارش نمیبینم که از من تنفر دارد و من هم از او ندارم. ما با هم مینشینیم و جلسه میگذاریم، صحبت میکنیم، به من مشورت میدهد، من از نظراتش استفاده میکنم، از دوستان دیگر هم که در مجلس هستند، چرا اینقدر سوءظن؟ شما به یک وزیر خودتان اینقدر سوءظن دارید میگویید داری کار سری میکنی؟ یعنی چه؟ کار سری قانونی منظورتان است که این اشکالی ندارد، منظورتان غیرقانونی است؟ اگر این است که من جانیام، جنایتکارم، خیانتکارم، نباید اینجا باشم. اگر هم نیست پس فقط به من توهین نمیشود، به (290) نمایندهای که من را انتخاب کردند هم توهین میشود. به خاطر اینکه اینها به من اعتماد کردند من را وزیر کردند. اگر من کار خلاف کنم به اعتماد اینها هم خیانت کردم، به ملت خیانت کردم. یعنی چه؟ مدام میگویند باشگاه.
آقا! این چه اشکالی دارد، یک عده ممکن است با شما همفکر نیستند یک اتاق فکری درست کردهاند، شما فکر میکنید با شما همفکر نیستند، این چه گناهی است؟ اگر کار خلاف است دستگاههای امنیتی و قضائی ما هستند، اینها که با کسی رودربایستی ندارند، برخورد میکنند، حذفشان میکنند. بگویند چیست؟ مدام میگویند فامیلهای ثروت و قدرت، آقازادهها، کدام آقازاده؟ بگویند. بعد هم یک تشکیلاتی است که طبق قانون تشکیل شده است.
آقایان! اگر قرار است در کشور کار شود ما برای این (200) نفری که گفتیم همه مدیرهای ارشد بخش نفت و برق هستند که سالها در اینجا بودند، کار کردند، (40)، (50) سال در بخش برق و نفت کار کردهاند، استادهای برجسته دانشگاه ما هستند، به اینها باید احترام گذاشت. ما به افراد خدوممان که سالها کار کردند باید احترام بگذاریم. اینها باید چکار کنند اگر بخواهند جمع شوند یک اتاق فکر درست کنند؟ حتماً مدام باید در دولت باشد؟ یک نهاد غیردولتی تشکیل دادند، میخواهند کار کنند، جلو بروند و به کشور خدمت کنند. به هر حال آنچه که هست این است که ما باید با هم با دوستی کار کنیم، بدون سوءظن. اگر جایی که اطمینان داریم خلاف است به قوه قضائیه بدهیم، سؤال نمیخواهد. به قوه قضائیه و دستگاههای امنیتی بدهیم تا بررسی کنند. بعد هم به هیأترئیسه و شما ابزارهایی دارید که اگر کسی خیانت کند، ولی اگر نیست به افراد توهین نشود.
من متشکرم، دوستان، خانمها و آقایان! ما برای کار نفت به حمایت شما نیاز داریم. ما الان در وضع خوبی از نظر منابعمان نیستیم. ما واقعاً دچار مشکلات جدی هستیم. من نمیتوانم در جلسه علنی همه اینها را بگویم، من نمیتوانم بگویم آمریکا چه برنامههایی دارد و چه حرفهایی علیه ما میزند. چون ممکن است آنها از آن سوءاستفاده کنند، من نباید چیزی دست آنها برای سوءاستفاده بدهم. همه مصالحش را باید در نظر بگیرم. ولی واقعیت این است که باید به نفت کمک کرد تا بتواند آن اهدافی که میتواند، من این حرف را قبول دارم که موتور پیشران توسعه اقتصادی کشور میتوانند نفت و گاز و پتروشیمی باشند و این (200) میلیارد دلار سرمایهگذاری، یعنی سالی (40)، (50) میلیارد دلار کشور را زیر و رو میکند. اما همه باید کمک کنیم. از کجا بیاید؟ اگر اول خارجی که میآید بگوییم تو نه، آن یکی هم که میآید بگوییم تو پولداری، از کجا پولت را آوردی، هیچ اتفاقی نمیافتد. همین است که هست، روز به روز هم وضعمان بدتر میشود، متشکرم.

علی مطهری
خیلی ممنون، تقریباً شش دقیقه کمتر از وقت خودتان صحبت فرمودید. جناب آقای کریمیقدوسی بفرمایید.

جواد کریمی قدوسی
بسم الله الرحمن الرحیم
از توضیحات جناب آقای زنگنه تشکر میکنم، خیلی مختصر بعضی از مسائل ایشان را توضیح میدهم. اولاً هیچ نمایندهای از حضور سرمایهگذار خارجی نمیترسد، ملت ایران قویتر از آن است که از اینطور مسائل واهمه داشته باشد. ما هم هیچ وقت مخالف این قضیه نبودیم. جنابعالی در جلسه قبل نسبت به سؤال آقای حاجی در بحث برندینگ کارت زرد گرفتید. کارت زرد یعنی اینکه مجلس مخالف آن طرح برندینگ است. آیا متوقف کردید؟ نکردید که من مجدداً دارم سؤال میکنم. جلسه گذاشتیم، در قضیه پیگیری کردیم.
ما هیچوقت از هم متنفر نبودیم. ملت ایران، ملتی بافرهنگ، با آموزههای دینی، ما هرگز به هم به نگاه دشمن نگاه نکردیم و نمیکنیم. حاضریم برای یکدیگر جانمان را فدا کنیم، اینها که بحثی نیست. ولی دغدغههای نمایندگان که نمایندگان ملت هستند باید شنیده شود و با آرامش جواب داده شود و توهین نشود. من کجا در این سالها به شما گفتم شما دزدید که شما ما را متهم میکنید بروید به قوه قضائیه شکایت کنید. همین مسائلی هم که در حوزه نفت و مسائل مختلف است بخشی از آن سری است که باعث نگرانی شما بوده، ولی ما میخواستیم از کنه این قراردادها و مسائل باخبر شویم. شما خدمات زیادی داشتید، آن کرسنت هم عملکرد حضرتعالی است، (20) میلیارد دلار خسارت از قبل آن قرارداد. ما دیگر نمیخواهیم این را وارد شویم، بیشتر میخواهیم وارد بحث سؤال شویم. هیچوقت هم ما بحثها را سیاسی نمیکنیم، خواهشاً شما هم سیاسی نکنید که بگویید یک گروهی نمیخواهد ما باشیم. نه، ابداً این حرفها نیست.
اما خود جنابعالی در همین جلسه غیرعلنی و علنی فرمودید به این دلیل پول نداریم، تکنولوژی نداریم، مدیر نداریم و در فراکسیون ولایت تشریف آوردید و من هم به صراحت سؤال کردم، گفتید اگر نفت خام بفروشیم کسی نمیتواند ما را تحریم کند. این به معنای همان است که باید بدهیم بخورند تا به ما کاری نداشته باشند. اگر از نگاه اروپاییها نگاه کنید همین امروز میخواهند صدها لوله نفت از ذخایر ما وصل شود و اینها تخلیه شوند تا از ما راضی شوند. آیا میشود این کار را کرد؟
حضرتعالی آن سیاستهای کلی نظام را بیان کردید، چرا آن بند آخر، این کتابچه سیاستهای کلی نظام جمهوری اسلامی ابلاغی رهبر معظم انقلاب است، در همان سیاستهای کلی نظام رهبر معظم انقلاب خطاب به دولت اعلام میکند جایگزینی صادرات فرآوردههای نفت، گاز و پتروشیمی به جای صدور نفت خام و گاز طبیعی. جنابعالی میگویید ما نفت خام بفروشیم. ما سؤال کردیم پتروشیمی، فرمودید جاذبه ندارد، سرمایهگذار خارجی برای پتروشیمی نمیآید، باید نفت خام بدهیم. این حرفهای خود شماست که ما داریم به خود شما برمیگردانیم. اینکه بنده هم گفتم وزارت نفت، منظورم شرکت نفت بود، منظورم ساختارهای انگلیسی است. باز به کسی هم توهین نمیکنم، ولی در عین حال نگران هم هستیم. یک کار خوب جنابعالی همین دیروز بود که قرارداد مشترکی با نگاه به درون با وزارت دفاع روی انتقال گاز به حوزه مکران بستید. این کارها بسیار ارزشمند است، ما دست شما را هم میبوسیم، ارادتمندی خودمان را هم در این نوع کارها تکرار میکنیم. ولی حقیقتاً باید در تمام حوزهها هرچه ظرفیت در ایران است اول فعال کنید، حالا اگر تکنولوژی نداشتیم میرویم تکنولوژی میخریم. مگر توتال همه تکنولوژی را خودش دارد؟ از دهها شرکت بینالمللی اینها را میخرد و میآورد اینجا استفاده میکند. در همه این طرحهایی که آقای روحانی افتتاح میکنند، بسیاری از اینها با ظرفیتهای نگاه به داخل، با قرارگاه خاتمالانبیا با (20) هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری که سرمایهگذاری ملی است، برای شخص نیست، برای یک نهاد خاص نیست، این بایستی ادامه پیدا کند، نه مورد بیمهری قرار بگیرد.
بنده به طور کلی معتقد به هیأتهای اندیشهورز هستم. رهبر معظم انقلاب هم روی تشکیل هیأتهای اندیشهورز توصیه میکنند، ولی در چارچوبی که نظام آن را میپذیرد، نه تشکیل یک باشگاه مستقل و انتقال بسیاری از ظرفیتها به آن باشگاه و سمن و بعد دست دراز کردن پیش آن باشگاه. این کشور دولت دارد، هیأت دولت دارد، وزارتخانه دارد، کارشناس دارد. اینها را باید فعال کند. یک بخشی هم بایستی از مشاوران در چارچوب وزارتخانه در قضایا استفاده کند.
باشگاه اندیشهورزان نفت و نیرو در حالی تشکیل شده که با وجود مدیران دولتهای گذشته و دولت فعلی در عمل به وزارت نفت در سایه تبدیل شده است. من عرض میکنم این مطالبی که دارم میگویم حرفهای مردم است، همین الان در رسانهها و سایتها بروید اینها هست، ما اینها را جلسه گذاشتیم، اینها چیزهایی نیست که بنده برداشتم ادبیاتش را تنظیم کردهام. در حالی که نهادهایی همچون هیأت دولت و شورای عالی انرژی، این باشگاه هم میآید بر بسیاری از این مسائل غلبه پیدا میکند.
وزیران نفت و نیرو را این باشگاه دارد مدیریت میکند. اعضای هیأتمدیره و هیأتامنای باشگاه نیرو، وزرا و مدیران دولتی بودند و الان هم بعضیها هستند، حالا جنابعالی اول دولت بودید، ولی رفتید و بسیاری از تصمیمات در این اتاق فکر گرفته میشود که امروز هم افراد فعالی که در اینجا هستند بنده اسامیشان را عرض خواهم کرد. همان کسی که الگوی قرارداد IPC را ارائه میدهد عضو علیالبدل هیأتامنای باشگاه اندیشهورزان نفت و نیرو آقای حسینی است. اخبارش هست، در فضای مجازی و مسائل مختلف. این نگاه میآید تحلیل میکند بعد از برجام باید برجام نفتی هم داشته باشیم، باید پیشنهادهای جذاب هم برای خارجیها به وجود بیاوریم تا برجام را اجرا کنند. اینها باعث نگرانی است.
همین جلسه وحدت و همدلی که سه قوه داشتند، خروجی قضیه باید ارتقای ظرفیت اقتصاد مقاومتی میبود، ولی آقای رئیسجمهور و عزیزان تشریف داشتند، نگرانیشان را از این مطرح کردند.

علی مطهری
آقای کریمی! از موضوع خارج نشوید.

جواد کریمی قدوسی
ماشاءالله حواس شما خیلی جمع است. من تمام در موضوع، اگر همه جا هم همینطور حواست جمع باشد اینطور مسائل پیش نمیآید. همه اینها مرتبط است. آقای رئیسجمهور در همین جلسه اعلام نگرانی کرد، ما چهار تا لایحه به شما دادیم در بحث الحاق ایران به کنوانسیون جرایم سازمانیافته FATF اینها را باید تصویب کنید. نه اینها نیست، اگر همین بخش نفت و نیرو را فعال کنند بسیاری از این مشکلات کشور حل میشود.
اعضای باشگاه اندیشهورزان نفت و نیرو از رانتهای اطلاعاتی و نفوذ در بخشهای مختلف انرژی کشور برخوردار هستند. تمام افراد این باشگاه از مدیران باسابقه گذشته و کنونی بخش انرژی و نفت بوده و تصمیمشان این است که بعد از سال 1400 همچنان بر حوزه استراتژیک بخش نفت و انرژی کشور مسلط باشند. قویترین جریانهای نفوذ و دوتابعیتیها، بنده رئیس کمیته تحقیق و تفحص از دوتابعیتیها بودم، با مسئول حراست این وزارتخانه جلسه داشتم. اعلام کرد ما اصلاً کار پرسنلی نمیکنیم، حراست ما حراست فیزیکی است، حراست پرسنل تعطیل است. بعد آقای زنگنه میگوید یک نفر نداریم، روز بعد معاون شرکت ملی نفتش یا یکی از این مدیرانش با چند هزار میلیارد اختلاس فرار میکند. آقای زنگنه! کاری ندارد که بفهمید جلوی نفوذ را چطور میگیرید. یک فرم خوداظهاری بدهید همه میتوانند اظهار کنند.

علی مطهری
آقای کریمی! دوباره از بحث خارج شدید، در مسیر خودت حرکت کن، در موضوع سؤال بفرمایید.

جواد کریمی قدوسی
در همین حوزه نفت و نیرو همین چند هفته قبل جشن ملی انگلیس در سفارتخانه برگزار میشود، (800) مدعو دعوت میکنند، سرو مشروبات الکی، خوراک گوشت خوک، دو تا معاون وزیر خارجه ما هم دم در میایستند به مدعوین خیرمقدم میگویند و چهرههای اقتصادی، نفتی، هنری و ورزشی را هم دعوت میکنند. جا ندارد یک نماینده از این تریبون به مسئولین هشدار بدهد و آقای علی مطهری هم گوش کند که بگذارد ما حرفهایمان را بزنیم؟
اولین رونمایی از (52) پروژه بزرگ نفتی کجا انجام میشود؟ در هتل المپیک توسط باشگاه اندیشهورزان نفت و نیرو که جناب آقای لاریجانی رئیس محترم قوه مقننه هم سخنران آنجا بودند. چرا باشگاه اندیشهورزان نفت با گرفتن (200) میلیون تومان هزینه رونمایی آن کنفرانسی که قصد هم داشتند در لندن برگزار کنند، توسط آنها برگزار شود؟ مگر خود آقای زنگنه ماشاءالله با این همه سابقه و تجربه ناتوان است؟ بله، آقای زنگنه همه را در کمیسیون اشاره کردند، من هم تشکر میکنم، این باشگاه را من تشکیل دادم، جلساتش عادی است، اگر منحل شود اموالش برای ولایت فقیه است، کل انفال در اختیار ولایت فقیه طبق قانون و حکم قرآن است. نه اینکه یک سمن و باشگاهی منحل شود، چهار تا میز و صندلیاش به ولیفقیه برگردد. اجرای سیاستهای کلی مهم است.
لذا ما در این حوزه واقعاً از جناب آقای لاریجانی رئیس محترم قوه که الحمدلله همانطور که ابرچالشها را میشناسند و به ما معرفی میکنند، ابرچالشهای حوزه نفت و نیرو را هم بیان کنند. خود ایشان که الحمدلله واقفند، نفت را میشناسند، وزنش را میشناسند، نفت سبک را میدانند، نفت سنگین را میدانند، بالادستی، پاییندستی، همه را خبر دارند، حضور دارند، چرا در این زمینه به عنوان رئیس قوه مقننه اقدام نمیکنند؟
در آن جلسه هم آقای زنگنه از آقای لاریجانی تشکر میکنند که شما تشریف آوردید، آقای لاریجانی هم قول میدهند ما مشکلات شما را حل میکنیم. جای این گفتگو در آنجا نیست، در مجلس است، در ساختارهای رسمی نظام است. فردا یک باشگاه هم کنار وزارت آموزش و پرورش و ارشاد و ده تا وزارتخانه درست کنند، میشود دولت در سایه و به راحتی آن نفوذ صورت میگیرد. آقای بیژن زنگنه مؤسس، آقای نعمتزاده، آقای نهاوندیان رئیس دفتر آقای رئیسجمهور، آقای سیدابوالحسن خاموشی، آقای مسعود نیلی مشاور اقتصادی در دولتهای قبل و الان بودهاند، آقای ایروانی مدیرعامل شرکت انرژی، آقای ملاکی، آقای امیررضا عراقی و دهها نفر دیگر. بعد هم میگویند جلسه باز است، هر کسی میخواهد بیاید.
آییننامه جذب و گزینش در این باشگاه بسیار بسته است. آییننامه میگوید هر کسی میخواهد عضو شود باید سه نفر از پیشکسوتان این باشگاه او را تأیید کنند. آن سه نفر هم باید اول عهد و پیمان از او بگیرند که در این چارچوب عمل کنید. این همان ساختار انگلیسیها میشود، مگر انگلیسیها در کشورشان به کسی دکترا میدهند قبل از اینکه تمام و عیار ابراز ارادت به ساختار و ملکه کند؟ نگاه کنید، الان در فضای مجازی مراسم اعطای دکترا به یکی از این مسئولینی که الان هستند، آن لباس، آن قسمنامه، آن شکل و شیوه همه بیانگر این است که عهد و پیمان با ملکه انگلیس میبندیم. اینطور میشود باشگاه فردا در اختیار ایرانیان قرار بگیرد، اسمش را هم میگذارید باشگاه ایرانیان؟ برادر عزیز! این نمیشود.
من نگفتم شما شرکت تشکیل بده، شما راهکار داری، از بخشهای خصوصی مردم را بسیج کنید. شما لازم نیست، ملت را سازماندهی کنید ببینید چه معجزهای در نفت و نیرو میتوانند در این قضایا به وجود بیاورند. بله، حالا شما سیاسی حرف زدید من هم یک تکهای بگویم، به کسی گفتند یک جریانی رأی آورد، گفت نگران نباشید، تا نفت و گاز و بانکها دست ما است هیچ کاری نمیتوانند بکنند. حالا بنده که به لطف خدا یک روز عضو هیچ حزب و جناحی نبودم و نیستم و نخواهم بود و تمام مواضعم براساس همان تعالیمی است که شهدا و امام و این ملت به ما آموختند، هیچ ادعایی هم نداریم. نگاهمان هم به این مسائل مطلقاً نگاه سیاسی نبوده و نیست. ایجاد دوقطبی در فضای نفت و نیرو، یک طرف پیمانکار خارجی، یک طرف پیمانکار ایرانی. این قرارگاه خاتم، این ثروتی که آنجا برای زمان جنگ است، (50) هزار ماشینآلات مهندسی، در این قرارگاه (1200) نفر از سپاه هستند، (120) هزار نفر پیمانکار بخش خصوصی به این لوکوموتیو بسته شدهاند. این برای ملت است. شش، هفت فاز مهم پارسجنوبی این ستاره خلیج فارس را اجرا کردهاند. اینها به کمیسیون انرژی و کمیسیون امنیت ملی آمدند، اعلام آمادگی صددرصد میکنند. این ظرفیتها را در قراردادهای IPC به کار بگیرید.
دیگر وقتم دارد تمام میشود، در انتصابات نقش باشگاه نفت و نیرو، این مدیرانی که الان کنار دست شما هستند مثل آقای کاردور، الحق و الانصاف در این (100) ساله هر کسی رئیس شرکت ملی نفت شد همه از کارشناسان استخوان خردکرده فنی بودند، آقای کاردور فرد مورد تأیید، ولی یک مدیر مالی است، تخصص مالی دارد. این همه تخصص در اختیار شماست، چرا باید به کار نگیرید؟ چرا کسی که یک روز در کار فنی وزارتخانه حضور نداشته بیاید در این جایگاه مهم قرار بگیرد؟ جوان (36) ساله دیگری به نام آقای ختلان بدون هیچگونه سابقه نفتی حتی مدرک مرتبط دانشگاهی.

علی مطهری
آقای کریمی! اینها مرتبط با سؤال شما نیست. سؤال شما درباره نگاه به بیرون در اقتصاد نفت است. شما در موضوع خودتان صحبت بفرمایید.

جواد کریمی قدوسی
آقای مطهری! دارم نقش باشگاه اندیشهورزان نفت و نیرو را در این صنعت مطرح میکنم، این جزء سؤال من هست یا نیست؟ بنده نیمساعت حرف دارم، نیمساعت را باید مثل نطق بنویسم؟ گوش بدهید.

علی مطهری
نه، در عنوان سؤالتان صحبت بفرمایید.

جواد کریمی قدوسی
همینقدر که سؤال را قطع میکنی خودش یک کار حرفهای است. مردم دارند گوش میدهند، رسانهها دارند گوش میکنند، شما داری اینجا برخلاف آییننامه وارد میشوی. من دارم در چارچوب آییننامه صحبت میکنم. شما فقط هم من سؤال میکنم همه چیز را به هم میریزید، اینها هم الان خارج از وقت من است، اینها را نگه دارید، شش دقیقه دیگر از وقت من هست، دو دقیقهاش را آقای علی مطهری گرفته است.

علی مطهری
شما پنج دقیقه و نیم فرصت دارید، در عنوان سؤال شما بحث باشگاه نفت و نیرو نیست. شما در ضمن سؤالتان این را هم مطرح کردید.

جواد کریمی قدوسی
بله، دارم نقش فامیلهای ثروت و قدرت و نقش باشگاه اندیشهورزان نفت و نیرو را در انتصابات میگویم. آقای صادقآبادی مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش چه سابقه اجرایی دارند؟ اینها را چه کسی معرفی میکند؟ اینها براساس همان مسائل سازماندهی میشوند. آقای مطهری! کاوه مدنی چه کسی بود که از خارج از کشور بلند شد آمد شد معاون سازمان محیط زیست؟ دوتابعیتی که بعد از خودکشی سیدامامی فرار کرد؟

علی مطهری

جواد کریمی قدوسی
برای اینکه اینها نگرانی است، فردا میبینید از این نوع مسائل هم در وزارتخانههای دیگر در میآید. فردا میبینید کنار دست آقای زنگنه یک جوان (22) سالهای به نام آقای عیسی فریدی، حالا خود ایشان مسائلش را بیشتر میداند، من در گذشته باز نکنم، (14) سال مثل رگ گردن به ایشان نزدیک بود و در پروژههای ناامنی حضور داشت.
اما یکی از محصولات باشگاه همین بحث برندسازی است. این کار تحقیقی جایگاهداران سراسر کشور که دهها سال در گرما و سرما به این ملت خدمت رساندند، امروز اینها نگران هستند. این شکل قراردادهای برندسازی با یک جایگاه است، کدام جایگاه میتواند این صدها اصل و فرع ابلاغی اینها را اجرا کند؟ آخرالامر دستانش را بالا میبرد، میگوید بیا همین جایگاه من را بخر، یک چیزی به من بده، این برای تو من بروم. بعد چشم باز میکنید برندی که در دنیا شل و توتال چاه نفت دارند، پالایشگاه دارند، استخراج دارند، کشتی حمل و نقل دارند، جایگاه عرضه سوخت هم دارند، در کشور کدام شرکت است که همه اینها را داشته باشد؟ شما میآیید برندسازی را اینطور حل میکنید و فردا هم در آن مسائل دیگر، اینقدر هم روی این مواضعتان قیافه حق به جانب میگیرید. یکی از همین شرکتهایی که شما ایجاد کردید شرکت تیراژه، بروند در بیاورند اینجا توضیح بدهند، اینها چه سوابقی دارند و دهها مورد از اینها. بله، ما معتقدیم اگر اتحادیه جایگاهداران جمع شوند صفر و صد این کار را خودشان انجام بدهند، این اصلاح امور کار درستی است، ولی آرامآرام بیایند در این حوزه وارد شوند.
خواسته من اینجا این است، واقعاً دستگاههای نظارتی بایستی در این صحنه به طور جامع و کامل وارد شوند، چون فایده ندارد، ما تذکر میدهیم، کارت زرد میدهند، نمیدهند، این همه نخبگان اظهار نگرانی میکنند. رئیس محترم قوه قضائیه جناب آقای آملیلاریجانی! شما در جلسه سه قوه فرمودید قوه قضائیه آن بخش مغفول کارش حقوق عامه بوده و میخواهیم وارد شویم. دست شما را میبوسیم و این فضاسازی هم که بر علیه شما میکنند مطمئنیم که اثر نمیگذارد. این همه هجمه اثر نمیگذارد.
شما سراغ دادستانی میروید که خودتان نصب کردید، دستگیرش میکنید، زندانش میکنید، در دولت کاوه مدنی را فراری میدهند. در اینجا هم وارد شوید، در باشگاه اندیشهورزان نفت و نیرو وارد شوید، دیوان محاسبات لایههای پنهان اینها را در بیاورد. وزارت اطلاعاتی که در محضر رهبر معظم انقلاب اسلامی قرار گرفتید، یک بار دیگر ایشان بر شما اتمام حجت کردند، ما هم دست شما سربازان گمنام امام زمان که در آستانه سالروز میلاد باسعادت حضرت بقیهالله و روز سربازان گمنام امام زمان است را میبوسیم و از شما میخواهیم تمام آن انتصاباتی که انجام دادید، مخالف بودید و پاسخ منفی دادید، ولی نصب شد طبق حکم رهبر معظم انقلاب اینها باید عزل شوند و تمام مدیرانی که امروز هستند باید همه فرم خوداظهاری پر کنند. چه کسی ممکن است دوتابعیتی باشد؟ دهها نفر امثال اینها میآید میبینید. یکییکی بعد از دیگری هر روز خبر میآید فلانی فرار کرد، فلانی دوتابعیتی بود. سخنگوی قوه قضائیه بیایند خبرهای ناراحتکننده بدهند. خواهش ما این است.
حرف آخرم هم به ملت است، ملت عزیز! شما از نمایندگانتان در خانه ملت خیلی توقع نداشته باشید که در حوزه نظارت مثل سؤال، تحقیق، تفحص و استیضاح انقلابی عمل کنند، تا زمانی که شما حل مشکلات حوزه انتخابیهتان را از نمایندگان مطالبه میکنید، نه از نماینده استاندار و وزیر، ناچار نمایندگان باید پیش آقای زنگنه بیایند برای مشکلات راه روستاییشان طرح مسأله کنند. آقای زنگنه یا هر وزیر دیگری از آن حوزه اختیارات نه خلاف قانون، از همان سهمیه قیر که در گذشته بود، هزار بشکه قیر بدهند. من خودم از یکی از نمایندگان عزیزی که الان هستند، برایشان احترام دارم، رفتم گفتم چرا سؤالت را از آقای رئیسجمهور پس گرفتی؟ گفت آقای کریمی! شما که حوزه ما را میشناسی، مردم ما فقیر و گرسنه هستند. آقای استاندار به خانه من آمده، از من خواسته سؤالم را پس بگیرم، من نمیتوانم کاری کنم. خواهشم این است که مردم توجه کنند، نمایندگانشان را در امور ملی پشتیبانی کنند. (نایبرئیس ـ متشکریم) مسائل حوزه انتخابیه را باید به آقای فرماندار، استاندار بگویند. (فرهنگی ـ وقت شما تمام است).
اما آخرین خبر و مطلب که حائز مسائل امنیتی است مهم است، این را میگویم و دیگر عرضم تمام. یکی از آن کارهای برندسازی ایجاد جایگاههای سوخت سیار است. در کمیسیون امنیت ملی هم هشدار دادم، (نایبرئیس ـ آقای کریمی! وقت شما تمام است) همین الان... (قطع میکروفن)

علی مطهری
آقای کریمی! وقتتان تمام شد.

علی مطهری
آقای قدوسی! شما اسم افرادی را آوردید که برای اینها حق دفاع در مجلس ایجاد شده و آقای وزیر هم به من یادداشت دادند که اکثر اینها صحت ندارد. لذا اسم آوردن از افراد یک حقی را برای آنها ایجاد میکند. (کریمیقدوسی ـ ما به هیچکس اتهام نزدیم) آقای کریمی! شما دو تا سؤال داشتید، سؤال اولتان درباره نگاه به بیرون در اقتصاد نفت بود، سؤال دوم درباره برندسازی جایگاههای عرضه سوخت بود. آقای کریمی! شما قانع شدید یا نشدید؟

جواد کریمی قدوسی
(300) ماشین بنزین با ظرفیت (8000) لیتر در تهران با این برندسازی راه افتادند حتی در... (قطع میکروفن)

علی مطهری
جواب سؤال من را بدهید، شما از پاسخ آقای وزیر در سؤال اول قانع شدید یا نه؟ مسأله نگاه به بیرون در اقتصاد نفت، بفرمایید.

جواد کریمی قدوسی
این ماشینها بمب متحرک هستند... (قطع میکروفن)

علی مطهری
آقای کریمی! پاسخ من را بدهید. وقت شما تمام شده، باید بگویید قانع شدید یا نشدید. بفرمایید در سؤال اول قانع شدید یا نه؟

جواد کریمی قدوسی
یکی از این ماشینها به مجلس اصابت کند پودر میشود... (قطع میکروفن)

علی مطهری
پس شما از سؤال اول قانع نشدید، به رأی میگذاریم. دوستان رأی خودشان را اعلام بفرمایند.

محمدحسین فرهنگی
آقای رئیس! وارد بودن هر دو سؤال به رأی گذاشته شده یا یک سؤال؟

علی مطهری
وارد بودن سؤال آقای کریمیقدوسی را درباره نگاه به بیرون در اقتصاد نفت که ایشان راجع به این موضوع به وزیر نفت انتقاد دارند. کسانی که سؤال را وارد میدانند موافق و کسانی که وارد نمیدانند مخالف رأی بدهند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. بنابراین مجلس سؤال را وارد نمیداند و از پاسخ وزیر قانع شدند.
حالا سؤال دوم درباره برندسازی جایگاههای عرضه سوخت، آقای کریمی! قانع شدید یا نه؟ بفرمایید.

جواد کریمی قدوسی
جلوی این تهدید امنیتی که تهران را به آتش میزند سریع باید مسئولین امنیتی کشور به خصوص شورای امنیت کشور بگیرند. این بخشی از طرح فتنه و ناامن کردن کشور است که ماشینها به خانهها بنزین میبرند میفروشند. اینها را جواب بدهید. (نایبرئیس ـ جواب ما را بدهید) نه، اینکه مشخص است، ما هیچوقت از این پاسخها قانع نبودیم، چون جواب، جواب منطقی نبود.

علی مطهری
پس سؤال دوم را درباره برندسازی جایگاههای عرضه سوخت به رأی میگذاریم. وارد بودن سؤال آقای کریمی را به رأی میگذاریم، لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. باز هم دوستان سؤال را وارد ندانستند و از پاسخ آقای وزیر قانع شدند. هم از جناب آقای زنگنه و هم از جناب آقای کریمیقدوسی تشکر میکنیم.
7
قرائت بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخصوص تبریک روز پاسدار و حمایت از سپاه پاسداران انقلاب اسلامی

علی مطهری
آقای امیرآبادی! بیانیه را بخوانید.

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحیم
بیانیه نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی که به امضای (240) نفر از نمایندگان رسیده قرائت میشود:
بسم الله الرحمن الرحیم
«اگر سپاه نبود کشور نبود» ـ حضرت امام (رضواناللهتعالیعلیه)
دوم اردیبهشت ماه سالروز تأسیس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی یادآور دلاوری سبزپوشان مجاهدی است که در طول (40) سال گذشته مظلومانه در برابر هجمههای انقلاب اسلامی از ملت و کشور ایران و نظام جمهوری اسلامی برخاسته از آرای ملت دفاع کرده است. تشکیل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از آغاز با هدف حفظ انقلاب ملت ایران در برابر توطئههای نظامی، فرهنگی و سیاسی دشمنان کشور بوده است. بحمدالله در طول (40) سال گذشته پاسداران مجاهد انقلابی همواره در کنار بسیج میلیونی آحاد ملت ایران به خوبی در برابر تهاجم نظامی و هجوم فرهنگی و توطئههای سیاسی علیه انقلاب اسلامی خوش درخشیدند.
پرونده پرافتخار سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و بسیج مردمی همواره با آن در طول هشت سال دفاع مقدس و حضور مستشاری و مظلومانه آنها در کنار سیل عظیم مدافعان حریم اهلبیت در برابر توطئههای منطقهای آمریکا و صهیونیسم و آلسعود در کنار تلاش شبانهروزی این مجاهدان در بازسازی و عمران و آبادانی کشور و نیز حضور پررنگ این مدافعان ملت در عرصههای فرهنگی، اجتماعی، اطلاعاتی و امنیتی همه و همه آن جمله امام عظیمالشأن راحل را به خوبی به اثبات رسانده است که «اگر سپاه نبود کشور نبود».
ما نمایندگان مجلس شورای اسلامی ضمن تبریک روز پاسدار به این عزیزان به تأسی از رهبر معظم انقلاب اسلامی بر خود فرض میدانیم حمایت خود را از نیروهای زمینی، هوایی، دریایی، قدس، سازمان بسیج مستضعفین و سازمان اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اعلام نماییم و از مسئولین کشور میخواهیم با تقویت این نهاد مردمی و مجاهد، دشمنان کشور ایران به ویژه صهیونیستها، آمریکاییها و آلسعود را ناامید سازند.
آقای رئیس! امضاها به (246) تا رسید.
8
تذکر آییننامهای و اخطار قانون اساسی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! اگر اجازه بدهید من اسامی همکارانی که قرار بود تذکر بدهند را قرائت کنم که تذکرات را داشته باشند. تذکر شفاهی همکاران عزیز، ابتدائاً جناب آقای دکتر پارسایی نماینده محترم شیراز بفرمایید.

بهرام پارسائی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر من اصل (84) قانون اساسی؛ «هر نماینده در برابر تمام ملت مسئول است» و اصول (20) و (22) از فصل سوم قانون اساسی حقوق ملت است. ابتدائاً من از آن دسته از مأمورین نیروی انتظامی تشکر میکنم که از حقوق ملت صیانت میکنند و مأموریتشان را به نحو احسن انجام میدهند. تشکر و قدردانی و خداقوت عرض میکنم.
اما قوانین موازین اسلامی ما کاملاً مشخص است. مگر نه این است که قرآن کریم حرمت انسان را مهمتر از حرمت کعبه میداند؟ به نام حجاب و به بهانه نهی از منکر، ترویج منکر میشود و حرمت انسان شریفی میشکند. اشکهای آن دختر و ضجه و مظلومیتطلبی آن مادر اشک بر قانونگریزی و اخلاقستیزی بود.
حضرت علی در خطبه (27) میفرماید: «شنیدهام دشمنان از پای زن یهودی خلخال کندند. اگر مرد مسلمان به خاطر این غصه دق کند و بمیرد کار ارزشمندی انجام داده است». الان که یک مسلمان و یک مأمور ارشاد با زن مسلمان چنین برخورد ناپسندی داشته، اگر نگوییم دق کنیم و بمیریم باید مشکی بپوشیم. وقتی به نام دین و حکومت فرع بر اصل مقدم و واجب فدای مستحب میشود.
تذکر من این است که اولاً با توجه به این موردی که به وجود آمده برخورد جدی با مأمور خاطی و دلجویی از کسی که مورد هتک حرمت قرار گرفته است. دوم آموزش و ارشاد مأموران ارشاد و سوم با توجه به اینکه در فضای آزاد چنین برخوردهایی انجام میشود و چنین دغدغهای در چنین برخوردهایی در بازداشتگاهها وجود داشته، انتظار این است که نظارت و دقت بیشتری برای حفظ کرامت انسانی و حقوق شهروندی بشود. متشکرم.

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون، تشکر میکنیم. نفر بعدی جناب آقای محمدرضا صباغیان نماینده محترم مهریز، بافق، ابرکوه، خاتم و بهاباد بفرمایید.

محمدرضا صباغیان بافقی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
عرض سلام و ادب خدمت نمایندگان محترم. تذکر اول من به وزیر محترم آموزش و پرورش است. ابتدا از زحماتی که ایشان و مجموعه همکارانشان میکشند تشکر میکنم. ما هفته معلم را در پیشرو داریم، در این ایام رویهای شده بیشتر تعریف و تمجید از معلمان شروع میشود و به اصطلاح گرامی داشته میشوند. آقای وزیر! اگر میخواهید معلمان و فرهنگیان را گرامی بدارید، پاشنههای کفش را بکشید و حقوق زیرمجموعه خود را افزایش دهید. چگونه شده است که حقوق وزارتخانههای صنعت، نفت، علوم و تحقیقات، بهداشت و درمان از قانون مدیریت خدمات کشوری عبور کردند و افزایش حقوق داشتند؟ چرا معلمان باید برای امرار معیشت خود به مشاغل دیگری چون کشاورزی، مغازهداری و حتی رانندگی آژانس روی آورند؟ این جلسات و این تمجیدها و تعریفها مشکل معلمین را حل نمیکند.
نمایندگان محترم، وزیر محترم آموزش و پرورش! آیا میدانید که چرا تعلیم و تربیت در آموزش و پرورش به اهداف بلند خود دست نیافته است؟ آیا علت آن را بررسی کردهاید؟ علت اساسی آن فراموش کردن رکن اساسی آموزش و پرورش یعنی معلمان است. برخلاف اکثر کشورها که معلمان از حقوق و مزایای مکفی برخوردارند و بعضاً در سطح وزرا حقوق میگیرند، در کشوری مثل افغانستان اگر معلمی تصادف کند وکیل از طرف او به دادگاه مراجعه میکند و از او دفاع میکند، ولی ما چطور؟
آقای وزیر! معلمان و فرهنگیان از حقوق مناسب که برخوردار نیستند هیچ، از تشکل صنفی که امروز بقال، نانوا، راننده و کارگر دارد، حتی صابونپز صنف دارد ولی معلمین از این صنف و تشکل برخوردار نیستند.
آقای وزیر! داشتن تشکل صنفی که هزینه ندارد، در دنیای امروز از حقوق اولیه هر قشر و صنفی است. (امیرآبادیفراهانی ـ خیلی ممنون جناب آقای صباغیان، وقت شما تمام است) در قانون اساسی هم بر آن تأکید شده است. آقای وزیر! تشکل صنفی بزرگترین پشتوانه شما، بزرگترین مدافع حقوق معلمان است و مطمئن باشید اگر تشکل صنفی تشکیل شود از معلمان مجلس هم حمایت خواهد کرد. (امیرآبادیفراهانی ـ جناب آقای صباغیان متشکریم) چشم، نکته آخر. وزیر قبلی اعلام میکرد من حقوق معلمان را با معلمحمایتی به (600) تومان رساندم و اینطور از آموزش و پرورش حمایت کردم. به این خاطر این گرامیداشت نیست و امیدواریم با طرحی هم که فردا در پیش است انشاءالله دوستان رأی بدهند. والسلام

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی متشکریم. نفر بعدی جناب آقای سیدناصر موسویلارگانی نماینده محترم فلاورجان هستند، بفرمایید.

سیدناصر موسوی لارکانی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
اعیاد شعبانیه و روز پاسدار و روز جانباز را تبریک عرض میکنم. از دولت به خصوص از رئیسجمهور محترم و رئیس بنیاد شهید میخواهم به وضعیت معیشتی و درمانی جانبازان که روز به روز به دلیل عدم توجه بحرانیتر میشود رسیدگی کنند.
آقای روحانی! از اختلافافکنی بین سپاه و ارتش و لفاظی در این موضوع امنیتی دست بردارید. در این تفرقهافکنی هیچ خیری برای شما و دوستانتان نیست. سپاه بصیر و ارتش مقتدر به کوری چشم دشمنان این مرز و بوم دست در دست هم حافظ امنیت کشور هستند. آقای روحانی! اگر دلسوز ارتش هستید چرا پنج سال است نسبت به افزایش حقوق این عزیزان اقدامی نمیکنید؟ چرا قانون مصوب مجلس درباره افزایش حقوق بازنشستگان ارتش را اجرایی نمیکنید؟ چرا حقوق نیروی انتظامی که شبانهروز زحمت میکشد اضافه نمیشود و متأسفانه مورد هجمه قرار میگیرد، اگر میآید مصوبات مجلس را رعایت میکند و اگر میآید با بدحجابی و بیحجابی مبارزه میکند؟
آقای بطحایی! چرا بعد از چند ماه هنوز حقالتدریس فرهنگیان را پرداخت نمیکنید؟ آقای نوبخت! چرا علیرغم چندین بار وعده به معلمان هنوز به تعهد خود عمل نمیکنید؟ بحران زایندهرود باعث شده اصفهان و فلاورجان که روزگاری نه چندان دور مهاجرپذیرترین مناطق بودند، حالا به کویری تبدیل شده و در صورت ادامه سوءمدیریتهای موجود، کل ساکنین باید به فکر مهاجرت معکوس باشند.
آقایان دولتمرد! جلسهدرمانی و گفتاردرمانی حلال مشکلات زایندهرود نیست. وزارت نیرو مسئول مستقیم این بحران است و شخص وزیر باید تبعات اجتماعی، امنیتی و نزاعهای بیناستانی را پاسخ دهد. وضعیت آب آشامیدنی در روستاها و شهرهای شهرستان فلاورجان بسیار بحرانی است. (امیرآبادیفراهانی ـ خیلی ممنون) در اکثر ساعات روز آب قطع است، وزارت نیرو باید این کمبود را هم سریع مدیریت کند و تبعیض قائل نشود.
آقای اردکانیان! (80) هزار هکتار باغات استان به خصوص باغات شهرستانهای فلاورجان (امیرآبادیفراهانی ـ خیلی ممنون جناب آقای موسویلارگانی نماینده محترم فلاورجان) خمینیشهر و نجفآباد در حال خشکیدن است. آقای وزیر! یک فکری به حال کشاورز کنید. به عنوان نماینده کشاورزان زجرکشیده از وزیر نیرو سؤال میکنم، آقای وزیر نیرو! در زایندهرود آب نیست پس چرا شما از چاههای حریمی آببها میگیرید.

احمد امیر آبادی فراهانی
تذکر جناب آقای موسویلارگانی را شنیدیم.

علی مطهری
آقای امیرآبادی اجازه بدهید، آقای همتی! شما تذکر (79) دارید، بفرمایید. ببینید آقای همتی! اگر راجع به صحبت آقای کریمیقدوسی است، این مطلبی است که به کل نمایندهها برمیگردد، شما برای من توضیح دادید. بنابراین بهتر است که رئیس جلسه اینجا پاسخ بدهد، منتها چون من نمیخواستم قبل از رأیگیری صحبت کنم، الان عرض میکنم.
اینکه شما میفرمایید ایشان گفتند که مردم از نمایندگان انتظار نداشته باشند، چون گرفتار حوزههای انتخابیهشان هستند. این یک نوع توهین به مجلس است، لااقل تلویحاً توهین تلقی میشود، بنده هم قبول دارم و به هر حال آقای کریمی باید یک مقدار دقیقتر صحبت میکردند. بنابراین نیازی نیست که دیگر شما تذکر بدهید، خیلی ممنون.

احمد امیر آبادی فراهانی
نفر بعدی جناب آقای سیدمحسن علوی نماینده محترم لامرد و مهر هستند، بفرمایید.

سیدمحسن علوی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت ملت شریف ایران و نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی و عرض تبریک به مناسبت اعیاد شعبانیه. در ابتدا جا دارد از اقدام بجا و ارزشمند جناب آقای دکتر لاریجانی ریاست محترم مجلس و هیأترئیسه محترم در تشکیل جلسه مشترک مسئولان سه قوه تقدیر و تشکر نمایم. برگزاری چنین جلساتی علاوه بر حفظ وحدت و یکپارچگی در بین مسئولان نظام، سبب تقویت روحیه برادری و همکاری و همافزایی در مجموعه خدمتگزاران نظام اسلامی خواهد شد. بیشک در شرایطی که دشمنان انقلاب امنیت سرمایهگذاری ایران را نشانه رفتهاند، تأکید سران قوا علیالخصوص دستگاه قضائی بر حمایت از سرمایهگذاری و سرمایهگذاران و تلاش بر ارتقای امنیت اقتصادی از نکات برجسته این نشست بود که قطعاً منشأ خیرات و برکات و نویدبخش حل مشکلات و بحرانهای پیشرو خواهد بود.
بحرانهای اقتصادی و معیشتی، اشتغال و ازدواج نسل جوان نشأتگرفته از خروج سرمایهها از کشور است. در فضای ملتهب سرمایهگذاری، نیاز کشور به التهابزدایی و ایجاد امنیت سرمایهگذاری جهت بازگشت سرمایهها به کشور میباشد. از دولت محترم، قوه قضائیه، دستگاههای امنیتی و رسانهها علیالخصوص صدا و سیما درخواست مینمایم جهت ترغیب سرمایهگذاران به حضور در عرصههای اقتصادی از اقدامات شتابزده که امنیت اقتصادی را فدای سلامت اقتصادی مینماید پرهیز نمایند و در جهت حفظ کرامت فعالان اقتصادی تلاش نمایند. امروز فعالان اقتصادی در شرایط بسیار سختی قرار دارند که شدیداً محتاج حمایت دولت و مسئولان نظام میباشند.
ضمناً جا دارد از خدمات ستاد اجرایی فرمان امام و بنیاد برکت علیالخصوص جناب آقای دکتر مخبر به واسطه حمایت از سرمایهگذاری و اجرای طرحهای عمرانی در استان فارس و حمایت از اشتغال جوانان این استان تقدیر و تشکر نمایم. والسلام علیکم و رحمه الله

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون و متشکر. نفر بعدی جناب آقای حسن لطفی نماینده محترم رزن هستند، بفرمایید.

حسن لطفی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
محضر مردم شریف ایران علیالخصوص مردم شریف شهرستان رزن، قروه درجزین و سردرود و همکاران محترم سلام و عرض ادب دارم و اعیاد شعبانیه را به همه عزیزان تبریک و تهینت عرض میکنم.
تذکر اول من به وزیر محترم اقتصاد است. جناب آقای کرباسیان! آیا خبر دارید که بانکها خون مردم را به شیشه میگیرند و آیا خبر دارید که بروکراسی پیچیده اداری در بانکها نزولخواری را در بین مردم رواج دادهاند، چرا که نزولخواری نه ضامن کارمند میخواهد، نه صورتحساب بانکی، نه تعهد حسابداری و نه پارتیبازی و لابیگری. آییننامهها و بخشنامههای مبهم و نامفهوم صادره از سوی بانک مرکزی مردم و مسئولین را کلافه کرده و آنها را رنج میدهد. به جنابعالی تذکر میدهم که در اسرع وقت نسبت به اصلاح روشهای غیراسلامی در بانکها اقدام نمایید.
تذکر دوم من به وزیر محترم ارتباطات و فناوری اطلاعات است. جناب آقای جهرمی! شما در مجلس مدعی هستید که ما در سطح کشور مشکل آنتندهی و اینترنت را حل کردهایم، آیا شما خبر دارید که در شهرستان رزن مردم حتی نمیتوانند در مواقع ضروری با (115) ارتباط برقرار کنند. مردم تا کی بایستی تاوان بیبرنامگی مجموعه شما را بدهند؟ مدیران زیرمجموعه شما در استان همدان مشکل برقراری ارتباطات را نه تنها حل نمیکنند، بلکه همواره دیگری را مقصر میدانند. معلوم نیست که چه کسی باید مشکل ارتباطات این منطقه را حل کند. از جنابعالی میخواهم که دستور فرمایید در اسرع وقت نسبت به رفع مشکل مردم اقدام نمایند، (امیرآبادیفراهانی ـ خیلی ممنون جناب آقای لطفی) در غیر این صورت بایستی در محضر نمایندگان مردم به مردم پاسخگو باشید.
تذکر سوم من به وزیر محترم راه و شهرسازی است. جناب آقای دکتر آخوندی! سرانجام راهآهن شهرستان رزن به کجا رسید؟ یک سال از دستور جنابعالی مبنی بر مطالعه راهآهن این شهرستان میگذرد، ولی هیچ خبری نیست. روکش آسفالت راههای روستایی متوقف شده و نقاط حادثهخیز این راهها (امیرآبادیفراهانی ـ خیلی ممنون، متشکر جناب آقای لطفی) همچنان قربانی میگیرد. چند نفر بایستی کشته شود تا مجموعه شما راضی به بازسازی آنها شوند؟ از جنابعالی میخواهم دستور فرمایید در اسرع وقت نسبت به بازسازی آنها اقدام نمایند، متشکرم.
9
اعلام وصول (1) فقره لایحه

غلامرضا کاتب
لایحه قانون عادی موافقتنامه سرویسهای هوایی دوجانبه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت کشور کویت را اعلام وصول مینمایم.

احمد امیر آبادی فراهانی
تذکرات کتبی
تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به مسئولان اجرایی کشور:
ـ آقای سیدتقی کبیری (خوی و چایپاره) به رئیسجمهور محترم درخصوص تجدیدنظر در أخذ عوارض خروجی از مرزنشینان در سال 97.
ـ آقایان: علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس)، اکبر رنجبرزاده (اسدآباد) و نادر قاضیپور (ارومیه) و خانم سهیلا جلودارزاده (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه چرا کالاهای قاچاق کشفشده را علیرغم فتوای مقام معظم رهبری آتش نمیزنید؟ چرا با قاچاقچیان مماشات میکنید؟
ـ آقای سیدمحمدجواد ابطحی (خمینیشهر) به وزرای صنعت، معدن و تجارت و تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص ضرورت جلوگیری از انحلال شرکت پلیاکریل اصفهان.
ـ خانم ناهید تاجالدین (اصفهان) به همراه پنج نفر از همکاران به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص اجرای ماده (111) قانون تأمیناجتماعی در مورد افزایش مستمری بازنشستگان.
ـ آقای نصراله پژمانفر (مشهد و کلات) به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم پیگیری تخلفات شرکت پردیسبان و تعیین تکلیف هرچه سریعتر وضعیت مالباختگان.
ـ آقایان: سیدمحمدجواد ابطحی (خمینیشهر) و اکبر رنجبرزاده (اسدآباد) به رئیسجمهور محترم و وزیر امور خارجه درخصوص ضرورت اتخاذ دیپلماسی فعال برای أخذ حقآبه ایران از ترکیه و افغانستان.
ـ آقای سیدمصطفی ذوالقدر (میناب، رودان، جاسک، سیریک و بشاگرد) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص اقدام لازم برای ارتقای مجتمع آموزش عالی سلامت میناب به دانشگاه علومپزشکی میناب.
ـ خانمها: سیدهفاطمه حسینی (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس)، سیدهحمیده زرآبادی (قزوین و آبیک و البرز) و هاجر چنارانی (نیشابور و فیروزه) به اتفاق (9) نفر از همکاران به وزیر کشور درخصوص ضرورت برخورد قاطع با مأمورین خاطی گشت ارشاد.
ـ آقای نادر قاضیپور (ارومیه) به اتفاق (50) نفر از همکاران به رئیسجمهور محترم درخصوص تسریع در راهاندازی کارخانه هواپیماسازی ایران (140) هسا، بعد از تعطیلی در سالهای اخیر.
ـ آقای سیدمصطفی ذوالقدر (میناب، رودان، جاسک، سیریک و بشاگرد) به رئیسجمهور محترم درخصوص اقدام لازم برای بخشش کامل سود مشارکت و دیرکرد وام بانک مسکن مهر عدالت میناب.
ـ آقای علی وقفچی (زنجان و طارم) به وزیر نیرو درخصوص تسریع در اتمام پروژه سد مشمپا و بندر انحرافی پاوهرود جهت تأمین آب شرب شهر زنجان و بیش از (230) روستا.
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص تسریع در اجرای پروژه راه اصلی سهراهی بناب، طارم و منجیل.
به وزیر جهادکشاورزی درخصوص ساماندهی کود اوره در کشور به خصوص شهرستان طارم.
ـ آقای سیدحسین نقویحسینی (ورامین، پیشوا و قرچک) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص تکمیل پروژه تعریض جاده ورامین به جوادآباد و علامتگذاری لازم جهت امنیت مردم.
ـ آقای احمد سالککاشانی (اصفهان) به معاون اول رئیسجمهور محترم و وزیر نیرو درخصوص اینکه با عنایت به مصوبات (9) مادهای شورای عالی آب هر چه سریعتر و با قدرت تیم اجرایی را تعیین و نسبت به جلوگیری از برداشتهای بیرویه و بارگذاری جدید در بالادست اصفهان اقدام نمایید.
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) به وزیر کشور درخصوص اینکه بررسی نمایید مبنای قانونی (10) هزار تومان توسط سازمان ثبت احوال برای دادن یک آدرس محل سکونت چیست؟ چرا به هر بهانهای برخی دستگاهها دست در جیب مردم میکنند؟
ـ آقای جلیل مختار (آبادان) به همراه نمایندگان محترم اهواز و (9) نفر از همکاران به رئیسجمهور محترم درخصوص تعیین تکلیف خودروهای خریداریشده شهروندان در مناطق آزاد اروند.
ـ آقایان: نادر قاضیپور (ارومیه)، علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس)، اکبر رنجبرزاده (اسدآباد) و احمد امیرآبادیفراهانی (قم) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص اقدامات مؤثر علیه توسعه استعمال دخانیات با توجه به وظایف ذاتی وزارتخانه و بودجههای دریافتی در بین زنان و جوانان چیست؟
ـ آقای علی کاظمی باباحیدری (اردل، فارسان، کوهرنگ، کیار و دهستان دستگرد) به وزرای کشور، جهادکشاورزی و نیرو درخصوص توجه به خسارتهای سیل اخیر در شهرستانهای اردل، فارسان، کوهرنگ و کیار که موجب خسارتهای مالی و جانی شده است.

علی مطهری
خیلی متشکریم، آقای امیرآبادی اجازه بدهید! ما به چهار ساعت رسیدیم برای بیشتر از چهار ساعت باید از مجلس رأی بگیریم. بنابراین ما دو، سه دقیقه وقت داریم، دو، سه تا تذکر هست، آقای دلخوش! شما بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
نوبت خانم سعیدی قبل از آقای دلخوش بود.

علی مطهری
نه، آقای دلخوش تذکر روز است، بفرمایید.

سیدکاظم دلخوش اباتری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
همینطور که آقای دکتر فرمودند تذکر آییننامهای دستور روز است که بنا بود سه، چهار روز پیش انجام شود، ما موفق نشدیم. آقای دکتر! ضمن خستهنباشید و تشکر از جنابعالی و وزرای کشاورزی و آب و دولت که در زمینه بحران آب این روزها پیگیر هستند، استان گیلان مخصوصاً شهرستان ما هم مردم و کشاورزان عزیز در این فصل کشاورزی در بحران آب قرار گرفتند. به هر حال دوستان توجه کنند، وزرای محترم کمک کنند.
نکته دوم در ارتباط با بحث بسیج اشتغال. از ریاست محترم مجلس میخواهیم پیگیریهایی که ما داشتیم مشکل اشتغال یکی از مشکلات کشور است. خواهش میکنم توجه بفرمایند.
آخرین مورد؛ آقای دکتر! تعدادی از این عابربانکها به سرقت رفته و با آن وزن سنگینی که دارد مثل آن مجسمهها دوره قبل شده است. این را هم به بانک مرکزی یک تذکری داده شود که دلیل این را پیدا کنند.

علی مطهری
متشکریم، خیلی ممنون. آقای دلخوش! انشاءالله پیگیری میشود. خانم سعیدی کوتاه بفرمایید.

زهرا سعیدی مبارکه
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت هیأترئیسه محترم، همکاران بزرگوار و ملت شریف ایران عرض سلام و ادب دارم. روز جانباز و روز پاسدار و یاد و خاطره استاد فرهیخته شهید مطهری را گرامی بداریم و تقدیم احترام به مقام شامخ همه معلمان و اساتید دلسوزمان.
آقای دکتر! یک موضوعی که واقعاً باید امروز در مجلس مطرح شود این است که این بد است در استانی که زایندهرود و زندهرودش وجود داشته، حقآبه پرداخت کردند، یعنی پولش را پرداخت کردند و بعد این مهریه زنان آنجا است. متأسفانه از مهرشان گذشتهاند، الان برخورد شده به جایی که به مشکل آب شرب رسیدهاند. این واقعاً حق نیست. ما در گذشته چه کردهایم و چه تدبیری اندیشیده شده است؟ آیا واقعاً این حق استان اصفهان است که با اینکه (6) درصد جمعیت را دارد، (10) درصد ایثارگری را داشته، (22) هزار شهید تقدیم کرده الان برای آب شرب مشکل پیدا شود؟ (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) امیدواریم که یک تدبیر ویژهای را وزارت نیرو برای اجرای قوانین (9) مادهای شورای عالی آب همت بگمارند، این حق مردم استان اصفهان نیست.

علی مطهری
بله، قبلاً آقای کامران و بعضی دیگر از نمایندگان استان اصفهان هم این مطلب را فرمودند و پیشنهادشان این است که پول این حقآبه را به آنها پرداخت کنند. انشاءالله که وزارت نیرو یک تدبیری کند. آقای پژمانفر بفرمایید.

نصراله پژمان فر
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای رئیس! تذکر بنده به یکی از مطالبی بود که نماینده بزرگوار شیراز جناب آقای پارسایی فرمودند و این بود که ایشان فرمودند یک امر واجب فدای یک امر مستحب شده است.
من خواهش میکنم عزیزان در مقام مسئولیتی که هستند فتوا ندهند. امر به معروف و نهی از منکر یک امر مستحب نیست، یک امر واجب است و کسی منکر واجب شود دیگر احکام شرعی روشن است در حکم ارتداد و اگر کسی عمداً مسألهای را بیان کند در حکم ارتداد است. من نمیخواهم این مسأله را عرض کنم، اما خواهشم این است که آقایان به مسائلی که اطلاع ندارند اظهارنظر سیاسیشان را بکنند، اما نیایند مسائل را به شکلی بیان کنند که مسائل شرعی زیر سؤال برود. یک اتفاقی بود افتاده، ممکن است یک مأمور نیروی انتظامی تخطی هم کرده باشد، قطعاً دستگاههای مسئول باید این موضوع را بررسی کنند. اما تخلفی که در موضوع عفاف و حجاب صورت گرفته روشن است. (نایبرئیس ـ متشکریم) اینجا دو تا اشکال روشن شد، خواهش میکنم جنابعالی نسبت به این موضوع اگر نظر مبارکتان است این را بفرمایید. جناب آقای مطهری! پدر بزرگوار شما شهید مطهری امر به معروف و نهی از منکر را حیات یک اجتماع میدانست.

علی مطهری
همینطور است، درست است و از ضرورتهای دین اسلام است و امر واجب است نه مستحب و در این موضوع اخیری که پیش آمد اگر مأمور نیروی انتظامی هم تخلفی کرده باشد آن فرد هم به خاطر مقاومت در برابر پلیس و توهین هجوم، او هم تخلف کرده و در مقابل پلیس نباید مقاومت کرد، خیلی ممنون. آقای عثمانی شما هم لطفاً کوتاه بفرمایید.

محمدقسیم عثمانی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر مطهری ممنون. آقای مطهری! به داد مرزنشینان برسیم. مرزنشینانی که مرزداران کشورمان هستند امروز در اثر بیتدبیری دولت تنها ممر درآمدی آنها قطع شده است. مردمی که هیچ اشتغالی ندارند، کارخانهای ندارند، محل اشتغال دیگری ندارند و تنها ممر درآمدیشان کولبری بوده، چرا باید اینگونه مورد بیحرمتی قرار بگیرند و ممر درآمد آنها را قطع کنیم؟ این مردم چه گناهی دارند که باید اینگونه مورد بیمهری و بیحرمتی دولت قرار بگیرند؟
آقای دکتر مطهری! مردم مرزنشین غرب کشور گرفتارند، گرفتار. قبل از انتخابات میآمدند میگفتند کولبران را بیمه کنید، ولی بعد از انتخابات میآییم ممر اصلی درآمد آنها را میبندیم. چرا داریم در مورد مردم مرزنشین غرب کشور که هیچ درآمدی ندارند و امروز مغازههایشان را بستهاند اینگونه دوگانه و بیتدبیری انجام میدهیم؟ (نایبرئیس ـ متشکریم آقای عثمانی، خیلی ممنون) من خواهش میکنم دستور بدهید وزیر کشور در اسرع وقت مرز و مسیر قانونی کولبری و نه قاچاق را باز کند تا این مردم از این فلاکت و گرفتاری خارج شوند. خیلی متشکرم.

علی مطهری
آقای عثمانی متشکریم. بله، قبلاً هم دوستان شما این تذکر را دادند، ما هم از دولت خواستیم بیایند توضیح بدهند. ما هنوز هم این توضیح را نشنیدیم که ضرورت این کار چه بوده است. انشاءالله که وزیر کشور و دیگران بیایند توضیح بدهند. آقای صباغیان! شما هم آخرین تذکر را بفرمایید.

محمدرضا صباغیان بافقی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای مطهری! همه نمایندگان شما را به عنوان یک رئیس مجلس و نایبرئیسی میدانند که واقعاً منصف هستید. من از شما سؤال دارم. جلسهای که پریروز با حضور سران سه قوه تشکیل شد که قابل تقدیر است، (170) نفر نماینده امضا کردند موقعی که نمایندگان میخواهند صحبت کنند قرعهکشی شود. آیا ما در مجلس نماینده نابالغ داریم؟ آیا نماینده درجه (2) و درجه (1) داریم؟ چرا برای ما تصمیم میگیرند؟ بله، موضوع جلسه و دعوت جلسه با هیأترئیسه است، ولی اینکه از پیش تعیین کنند که باید فلانکس، هر کسی صحبت میکند به روی چشم، منتها ما نماینده هستیم که طبق اصل (85) قانون اساسی در برابر مردم مسئولیت داریم. من خواهش میکنم جایگاه و شأن مجلس را نگذارید تنزل پیدا کند. دوستان نماینده! این رویه خواهد شد و فردا دیگر ما نمیتوانیم از حقوق مردم دفاع کنیم. (نایبرئیس ـ متشکریم، خیلی ممنون) من از حضرتعالی خواهش دارم به این موضوع رسیدگی شود. ما از آقای لاریجانی هم میخواهیم، ایشان را مدیر مدبری میبینیم، ولی واقعاً به جای اینکه بر قوه مجریه قوه قضائیه و دستگاههای دیگر نظارت کند، دارد ما را محدود میکند. نباید نمایندگان را محدود کنند، باید با قدرت دستگاههای دیگر را نظارت کند. عذرخواهی میکنم.

علی مطهری
تشکر میکنیم. اگر منظورتان برنامه امروز بوده که ما در هیأترئیسه مطرح میکنیم. مربوط به چه موقع بود؟

احمد امیر آبادی فراهانی

علی مطهری
بله، در جلسه سران سه قوه مقصودتان بوده، البته تصمیم هیأترئیسه اینطور بود که از فراکسیونها نمایندگانشان صحبت کنند. در عین حال باز هم ما این را مطرح خواهیم کرد. آقای کواکبیان! شما هم در (30) ثانیه کوتاه بگویید.

مصطفی کواکبیان
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر مطهری! ضمن تشکر از حضرتعالی. ما شنیدیم که کشورهای آلمان، فرانسه و انگلستان میخواهند با آمریکا همکاری کنند، ضمن اینکه از برجام خارج نشوند ولی تحریمهای بیشتری را علیه ایران بخواهند اعمال کنند. من به عنوان خادم مردم که بالاخره مسئولیت فراکسیون دیپلماسی و منافع ملی (را دارم) و عضو کمیسیون امنیت ملی به وزارت خارجه میگویم که واقعاً اگر قرار باشد از برجام فقط یک پوستهای بماند و تحریمها بخواهد علیه ایران اعمال شود، حضور ما در برجام دیگر معنا ندارد. لذا ما در این زمینه باید حتماً برنامهریزی کنیم. فقط پوسته برجام را نمیخواهیم، همه مفاد و محتوای برجام را میخواهیم (نایبرئیس ـ آقای کواکبیان متشکریم) و این را گفتم، ضمناً هم حمایت مجلس را از انتفاضه بازگشت فلسطینیها که این روزها شهید زیادی میدهند باید اعلام کنیم، خیلی ممنون.

علی مطهری
متشکریم. البته راجع به برجام آقای ظریف به اندازه کافی توضیح دادند و تذکر شما هم تذکر بسیار خوبی بود.
10
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

علی مطهری
جلسه بعدی ما ساعت (8) صبح روز چهارشنبه پنجم اردیبهشت 1397 و دستور جلسه ادامه دستور هفتگی است. پایان جلسه را اعلام میکنم.