1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 194 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه چهارصد و یکم روز یکشنبه اول دی ماه 1398 هجریشمسی مطابق با بیست و پنجم ربیعالثانی 1441 هجریقمری:
1 ـ ادامه رسیدگی به گزارش تکمیلی کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد طرح دوفوریتی تقلیل مجازات حبس تعزیری.
2 ـ گزارش کمیسیون عمران مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از قراردادهای منعقده برای تأمین هواپیما و نوسازی سیستمهای ناوبری هوایی توسط وزارت راه و شهرسازی.
3 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد طرح تشکیل وزارت تجارت و خدمات بازرگانی (اعاده شده از شورای نگهبان 1).
4 ـ گزارش کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات در مورد طرح یکفوریتی تنظیم برخی از مقررات مالی، اداری و پشتیبانی وزارت آموزش و پرورش(اعاده شده از شورای نگهبان 1).
5 ـ گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در مورد لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون مشترک ایمنی مدیریت سوخت مصرفشده و ایمنی مدیریت پسماند پرتوزا (اعاده شده از شورای نگهبان 2).
6 ـ گزارش کمیسیون فرهنگی در مورد لایحه اهداف، وظایف و اختیارات وزارت ورزش و جوانان (اعاده شده از شورای نگهبان 1).
7 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه موافقتنامه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری هند به منظور اجتناب از أخذ مالیات مضاعف و جلوگیری از فرار مالیاتی در مورد مالیاتهای بر درآمد به انضمام پروتکل الحاقی.
8 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه الحاق بنادر شهید بهشتی و شهید کلانتری به محدوده منطقه آزاد تجاری ـ صنعتی چابهار.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

مجید ایمانی
(آیات 38 ـ 36 از سوره مبارکه «نساء» توسط قاری محترم آقای مجید ایمانی تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
وَ اعْبُدُوا اللَّهَ وَ لا تُشْرِکُوا بِهِ شَیْئاً وَ بِالْوالِدَیْنِ إِحْساناً وَ بِذِی الْقُرْبى وَ الْیَتامى وَ الْمَساکِینِ وَ الْجارِ ذِی الْقُرْبى وَ الْجارِ الْجُنُبِ وَ الصَّاحِبِ بِالْجَنْبِ وَ ابْنِ السَّبِیلِ وَ ما مَلَکَتْ أَیْمانُکُمْ إِنَّ اللَّهَ لا یُحِبُّ مَنْ کانَ مُخْتالاً فَخُوراً * الَّذِینَ یَبْخَلُونَ وَ یَأْمُرُونَ النَّاسَ بِالْبُخْلِ وَ یَکْتُمُونَ ما آتاهُمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ وَ أَعْتَدْنا لِلْکافِرِینَ عَذاباً مُهِیناً * وَ الَّذِینَ یُنْفِقُونَ أَمْوالَهُمْ رِئاءَ النَّاسِ وَ لا یُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَ لا بِالْیَوْمِ الْآخِرِ وَ مَنْ یَکُنِ الشَّیْطانُ لَهُ قَرِیناً فَساءَ قَرِیناً *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از قاری محترم جناب آقای ایمانی تشکر میکنیم، ترجمه آیات را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«و خدا را بپرستید و چیزی را با او شریک مگردانید و به پدر و مادر احسان کنید و درباره خویشاوندان و یتیمان و مستمندان و همسایه خویش و همسایه بیگانه و همنشین و درراهمانده و بردگان خود نیکی کنید که خدا کسی را که متکبر و فخرفروش است دوست نمیدارد، همان کسانی که بخل میورزند و مردم را به بخل وا میدارند و آنچه را خداوند از فضل خویش به آنها ارزانی داشته پوشیده میدارند و برای کافران عذابی خوارکننده آماده کردهایم و کسانی که اموالشان را برای نشان دادن به مردم انفاق میکنند و به خدا و روز بازپسین ایمان ندارند و هرکس شیطان یار او باشد، چه بد همدمی است» راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
اسامی غائبین و متأخرین امروز عبارتند از آقایان: علیرضا ابراهیمی، سلام امینی، بهروز بنیادی، احمد بیگدلی، عباس پاپیزاده، علی جلیلی، احمد حمزه، ولی داداشی، جلیل رحیمیجهانآبادی، غلاممحمد زارعی، یعقوب شیویاری، سیدمحمدباقر عبادی، محمد عزیزی، اسداله قرهخانی، شادمهر کاظمزاده، سیدحمیدرضا کاظمی، علی کاظمیباباحیدری، احمدعلی کیخا، حسن لطفی، جلیل مختار، محمدرضا ملکشاهیراد و شهاب نادری.
3
تسلیت رئیس محترم مجلس شورای اسلامی به آقای عدل هاشمیپور نماینده کهگیلویه، بهمئی، چرام و لنده

علی اردشیرلاریجانی
مطلع شدیم والده محترم همکار گرامی جناب آقای عدل هاشمیپور مرحوم شدند. این مصیبت را به ایشان و خانواده محترمشان تسلیت عرض میکنیم و از خداوند متعال علو درجات برای ایشان آرزومندیم.
4
ادامه رسیدگی به طرح کاهش مجازات حبس تعزیری

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران گرامی عرض سلام و صبح بخیر دارم. اولین دستور گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد طرح دوفوریتی تقلیل مجازات حبس تعزیری است که کلیات آن به تصویب رسیده، برای رسیدگی به جزئیات ما امروز وارد دستور میشویم. آقای رئیس! یک مسألهای وجود دارد اینکه دوستانی که روی این گزارش پیشنهاد دادند گزارش قبلی مادهواحده بوده، گزارش جدید مبتنی بر مواد تنظیم شده. دوستانی که پیشنهاد دادند براساس مادهواحده پیشنهاد دادند و یک مقداری نحوه رسیدگی را دچار مشکل کرده. اگر بر این اساس بخواهیم رسیدگی کنیم الان هیچ پیشنهادی ندارد، ولی پیشنهاد چاپشده براساس مادهواحده دادند.

غلامرضا کاتب

علی اردشیرلاریجانی
پیشنهاداتی که قابل طرح است را مطرح کنید.

غلامرضا کاتب
چاپشده داریم، طبق آییننامه همان زمان که ارجاع میشود باید پیشنهاد بدهیم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دوستانی که پیشنهاد دادند تشریف بیاورند به ما بگویند پیشنهادشان در کدام ماده است که ما همانجا مورد رسیدگی قرار بدهیم.
«ماده 1 ـ مجازات¬های حبس مقرر در کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی تعزیرات و مجازاتهای بازدارنده مصوب 2/3/1375 با اصلاحات و الحاقات بعدی به ¬شرح زیر کاهش یافته یا تبدیل می¬شود:
الف ـ مجازات حبس موضوع ماده (614) قانون (به استثنای تبصره آن) به حبس درجه شش.
ب ـ مجازات موضوع ماده (621) قانون، در صورتی که ارتکاب جرم به عنف یا تهدید باشد به حبس درجه چهار و در غیر این¬ صورت به حبس درجه شش.
پ ـ مجازات موضوع ماده (677) قانون، در صورتی که میزان خسارت وارده (100) میلیون ریال یا کمتر باشد به جزای نقدی تا دو برابر معادل خسارت وارده.
ت ـ مجازات حبس موضوع ماده (684) به حبس درجه شش.
ث ـ مجازات¬ موضوع مواد (608) و (697) به جزای نقدی درجه شش». آقای رئیس! به رأی بگذارید.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 199 نفر، ماده (1) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (2) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 2 ـ یک تبصره به شرح زیر به ماده (18) قانون مجازات اسلامی مصوب 1/2/1392 با اصلاحات و الحاقات بعدی الحاق می¬شود:
تبصره ـ چنانچه دادگاه در حکم صادره مجازات حبس را بیش از حداقل مجازات مقرر در قانون تعیین کند، باید مبتنی بر بندهای مقرر در این ماده و یا سایر جهات قانونی، علت آن را در رأی خود ذکر و به¬ صورت مستدل علت صدور حکم بیش از حداقل مقرر قانونی را توجیه کند.
آقای رئیس! آقای دکتر رحیمی اینجا رفع ابهام دارند، بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب محضر همکاران ارجمند. آقای دکتر! همانطور که من خدمتتان توضیح دادم، در تبصره ماده (2) الزام کرده که قاضی وقتی حکم صادر میکند، علت جهات قانونی را در رأی خودش باید ذکر بکند. در انتهای این تبصره کلمهای آمده که من بیشتر اصلاح عبارتی مد نظرم است. نوشته «به¬ صورت مستدل علت صدور حکم بیش از حداقل مقرر قانونی را توجیه کند» به قاضی دارد میگوید علت را توجیه کند، در صورتی که منظور این بوده که علت را تصریح کند. این بیشتر اصلاح عبارتی است.

علی اردشیرلاریجانی
علیالقاعده مقصودشان تصریح کردن بوده است، اصلاح عبارتی است. پیشنهادی نداریم؟ حضار 201 نفر، ماده (2) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 3 ـ عبارت «حبس بیش از (25) سال» در ذیل درجه یک ماده (19) قانون مجازات اسلامی مصوب 1/2/1392 به عبارت «حبس بیش از (25) سال تا (30) سال» اصلاح و یک تبصره به شرح زیر به عنوان تبصره (6) به ماده مذکور الحاق می¬شود:
تبصره 6 ـ تمام حبس¬های ابد غیرحدی مقرر در قانون به حبس درجه یک تبدیل می¬شود.
آقای رئیس! به رأی بگذارید.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 205 نفر، ماده (3) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (4) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 4 ـ صدر ماده (23) قانون مجازات اسلامی مصوب 1/2/1392 به شرح زیر اصلاح و بندها و تبصرههای ذیل آن ابقاء میشود:
ماده 23 ـ دادگاه میتواند فردی را که به حد، قصاص یا مجازات تعزیری محکوم کرده است، با رعایت شرایط مقرر در این قانون، متناسب با جرم ارتکابی و خصوصیات وی به یک یا چند مجازات از مجازاتهای تکمیلی زیر محکوم نماید:

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! اینجا جمله ناقص است.

علی اردشیرلاریجانی
دو تا نقطه گذاشتند. مقصودشان مواد بعدی است. پس باید اینطور بشود که «در این قانون متناسب با جرم ارتکابی و خصوصیات وی به یک یا چند مجازات از مجازاتهای تکمیلی در مواد آتی».

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی

علی اردشیرلاریجانی
بنویسند «به یک یا چند مجازات از مجازاتهای تکمیلی در مواد آتی محکوم نماید». آقای ملکشاهی! ذیل را باید برداریم، آن دو تا نقطهاش را هم باید برداریم. پیشنهادی داریم؟ (کمالیپور ـ ما فقط ماده را اصلاح کردیم، تبصرههایش هر کدام در ماده اصلاحیاش هست) یعنی به صورت ماده درآوردید؟ مقصودتان این است که مجازاتهای تکمیلی در مواد آتی میآید. (کمالیپور ـ بله) (ابطحی ـ مواد قبلی چه میشود؟) زیر را برمیداریم، «مواد تکمیلی در این قانون» میشود، مطابق این قانون میشود. (محبینیا ـ اسم میآورند، من از دولت و کمیسیون هم پرسیدم) اسم برده، نوشته در مورد حد، قصاص یا مجازات تعزیری محکوم کرده است میتوانیم یک تا دو درجه مطابق این قانون به آنها تخیف بدهیم. (شیرانخراسانی ـ آقای دکتر! این بخشی از ماده است، بقیه ماده 23 در قانون مجازات هست) بندهای تبصره (23) حاکم است؟ (شیرانخراسانی ـ بله) پس چرا دونقطه گذاشتید؟ (شیرانخراسانی ـ لابد اشتباه شده) پس باید عبارتش را درست کنیم. با رعایت شرایط مقرر متناسب با جرم ارتکابی به یک یا چند مجازات از مجازاتهای تکمیلی تبصرههای این ماده باید بشود. آقای قاضیزاده! به جای «زیر» بنویسید «تبصرههای این ماده محکوم میشود». آن دو نقطه را هم باید برداریم.
حضار 205 نفر، ماده (4) را با این اصلاحی که صورت گرفت به رأی میگذاریم. «از مجازاتهای تکمیلی بندها و تبصره ماده مذکور محکوم نماید» میشود. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 5 ـ ماده (37) قانون مجازات اسلامی مصوب 1/2/1392 به شرح زیر اصلاح و یک تبصره به آن الحاق میشود:
ماده 37 ـ در صورت وجود یک یا چند جهت از جهات تخفیف، دادگاه میتواند مجازات تعزیری را به نحوی که به حال متهم مناسبتر باشد، به شرح زیر تقلیل دهد یا تبدیل کند:
الف ـ تقلیل مجازات حبس به میزان یک تا سه درجه در مجازاتهای درجه چهار و بالاتر.
ب ـ تقلیل مجازات حبس درجه پنج و درجه شش به میزان یک تا دو درجه یا تبدیل این مجازات و مجازات حبس درجه هفت حسب مورد به جزای نقدی متناسب با همان درجه.
پ ـ تبدیل مصادره کل اموال به جزای نقدی درجه یک تا چهار.
ت ـ تقلیل انفصال دائم به انفصال موقت به میزان پنج تا پانزده سال.
ث ـ تقلیل سایر مجازاتهای تعزیری به میزان یک یا دو درجه یا تبدیل آن به مجازات دیگر از همان درجه یا یک درجه پایینتر.
تبصره ـ چنانچه در اجرای مقررات این ماده یا سایر مقرراتی که به موجب آن مجازات تخفیف می¬یابد، حکم به حبس کمتر از نود و یک روز صادر شود، به مجازات جایگزین مربوط تبدیل می¬شود. آقای رحیمی یک رفع ابهام دارند، بفرمایید.

علیرضا رحیمی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم عنایت بفرمایید، در ماده (37) که مبنای این بندهای بعدی است اعلام میکند در صورت وجود یک یا چند جهت از جهات تخفیف دادگاه میتواند مجازات تعزیری را به نحوی که به حال متهم مناسبتر باشد که در اینجا محکوم شده دارد مجازات را مشخص میکند. قاعدتاً این عبارت اینطور باشد «به نحوی که به حال محکوم مناسبتر باشد».

علی اردشیرلاریجانی
هنوز حکم صادر نشده، هنوز متهم است. وقتی حکم صادر میشود محکوم میشود.

علیرضا رحیمی
آقای دکتر! در موارد بعدی هم «محکوم با رضایت خود او» است.

علی اردشیرلاریجانی
هنوز انشاء حکم نشده، وقتی انشاء حکم شد محکوم میشود، درست است، ابهام ندارد. پیشنهاد دیگری داریم؟ حضار 207 نفر، ماده (5) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 6 ـ یک تبصره به شرح زیر به ماده (47) قانون مجازات اسلامی مصوب 1/2/1392 الحاق میشود:
تبصره ـ در جرائم علیه امنیت داخلی و خارجی کشور در صورت همکاری مؤثر مرتکب در کشف جرم و شناسایی سایر متهمان، تعلیق بخشی از مجازات بلامانع است. همچنین تعلیق مجازات جرائم علیه عفت عمومی (به جز جرائم موضوع مواد (639) و (640) کتاب پنجم قانون مجازت اسلامی تعزیرات و مجازاتهای بازدارنده مصوب 2/3/1375 با اصلاحات و الحاقات بعدی) و کلاهبرداری و کلیه جرائم در حکم کلاهبرداری و جرائمی که مجازات کلاهبرداری درباره آنها مقرر شده یا طبق قانون کلاهبرداری محسوب میشود و شروع به جرائم مقرر در این تبصره، بلامانع است.
آقای رئیس! به رأی بگذارید.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 207 نفر، ماده (6) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 7 ـ ماده (57) قانون مجازات اسلامی مصوب 1/2/1392 بهشرح زیر اصلاح میشود:
ماده 57 ـ در حبس¬های تعزیری درجه یک تا درجه چهار، پس از سپری شدن یک¬پنجم و در حبس¬های تعزیری درجه پنج تا درجه هفت به طور مطلق دادگاه صادرکننده حکم قطعی میتواند مشروط به گذشت شاکی و سپردن تأمین مناسب و تعهد به انجام یک فعالیت شغلی، حرفهای، آموزشی، حرفهآموزی، مشارکت در تداوم زندگی خانوادگی یا درمان اعتیاد یا بیماری که در فرآیند اصلاح یا جبران خسارت وارده بر بزهدیده مؤثر است، محکوم را با رضایت خود او، تحت نظام نیمهآزادی قراردهد. همچنین محکوم میتواند در طول دوره تحمل مجازات در صورت دارا بودن شرایط قانونی، صدور حکم نیمهآزادی را تقاضا نماید و دادگاه موظف به رسیدگی است. آقای رئیس! به رأی بگذارید.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 208 نفر، ماده (7) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 8 ـ ماده (62) قانون مجازات اسلامی مصوب 1/2/1392 به شرح زیر اصلاح، تبصره آن با عنوان تبصره (1) ابقاء و یک تبصره به عنوان تبصره (2) به شرح زیر به آن الحاق میشود:
ماده 62 ـ در حبسهای تعزیری درجه یک تا درجه چهار پس از سپری شدن یکپنجم و در حبسهای تعزیری درجه پنج تا درجه هفت به طور مطلق، دادگاه میتواند در صورت وجود شرایط مقرر در تعویق مراقبتی، محکوم به حبس را با رضایت وی در محدوده مکانی مشخص تحت نظارت سامانه سیستمهای الکترونیکی قرار دهد.
تبصره 2 ـ قوه قضائیه می¬تواند برای اجرای تدابیر نظارتی موضوع این ماده یا سایر مقرراتی که به¬ موجب آن متهم یا محکوم تحت نظارت الکترونیکی قرار می¬گیرد، با نظارت سازمان زندان¬ها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشور از ظرفیت بخش خصوصی استفاده کند. آیین-نامه اجرای این تبصره توسط معاونت حقوقی قوه قضائیه با همکاری مرکز آمار و فناوری و سازمان زندان¬ها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشور تهیه میشود و به تصویب رئیس قوه قضائیه میرسد.
آقای رئیس! آقای رحیمی رفع ابهام دارند، بفرمایید.

علیرضا رحیمی
پیشنهاد دهنده
آقای رئیس! من رفع ابهام را خدمتتان توضیح دادم. این ماده اعلام میکند که به تشخیص قاضی دادگاه میتواند در صورت وجود شرایط مقرر محکوم به حبس را با رضایت وی در محدوده مکانی مشخص تحت نظارت سامانههای الکترونیکی قرار دهد. زمان را اینجا مشخص نکرده، البته برداشت اولیه این است که کل مدت باقیمانده حبس باشد. حالا ممکن است تشخیص قاضی این باشد که نصف مدت باقیمانده باشد، یا یک مدتی را اجازه داده و میخواهد از آن نظر برگردد.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
پیشنهاد این است که «محکوم به حبس را برای مدت معینی» بشود. این تصریح میکند.

علی اردشیرلاریجانی
مدت معین میشود. مقصودشان این است که مثلاً اگر شش ماه زندان دارد دو ماه آن این کار را میشود کرد.

علیرضا رحیمی
تصریح نشده، اینکه بیاید دست قاضی را باز میگذارد. پیشنهاد ما این است که برای مدت معینی باشد، این مدت ممکن است کل حبس باشد.

علی اردشیرلاریجانی
مقصودشان این است که قسمتی یا تمام باشد. ذکرش ضرری ندارد. اینجا ممکن است تمام حبس را بگویند، نگفته قاضی میتواند مقداری از آن را اعمال کند. نوشته میتواند تمام آن را اعمال کند.

علیرضا رحیمی
آقای دکتر! ابهام این است که تصریح نکردند.

علی اردشیرلاریجانی
ضرری که ندارد، میخواهند دست قاضی باز باشد که قسمتی از آن را هم بتواند اعمال بکند، اشکالی ندارد. الان قاضی میتواند همه حبس را بتواند اعمال بکند، ممکن است نتواند همه حبس را انجام بدهد. ابهام دارد، باید بگویید مقداری از حبس یا تمام حبس باشد. (نوروزی ـ کل یا مقداری باشد) یعنی دستش باز میشود، بنابراین میشود «با رضایت وی کل یا مقداری از حبس را در محدوده مکانی» این عبارت اضافه میشود.
حضار 211 نفر، ماده (8) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. (قاضیزادههاشمی ـ میشود «تمام یا مقداری از مدت حبس را») دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (9) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 9 ـ ماده (72) قانون مجازات اسلامی مصوب 1/2/1392 به شرح زیر اصلاح میشود:
ماده 72 ـ تعدد جرائم عمدی که مجازات قانونی حداقل یکی از آنها بیش از دو سال حبس باشد، مانع از صدور حکم به مجازات جایگزین حبس است. آقای رئیس! به رأی بگذارید.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 210 نفر، ماده (9) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! آقای ابطحی در ماده (9) یک پیشنهاد الحاقی داشتند، ملاحظه بفرمایید این پیشنهاد الحاقی چون الان ما در مورد ماده (9) مصوبه داریم محتوای ماده (9) را تغییر نمیدهد؟

علی اردشیرلاریجانی
ماده (9) این است که تعداد جرایم عمدی که مجازات قانونی حداقل یکی از آنها بیش از دو سال حبس باشد مانع از صدور حکم مجازات جایگزین حبس است. این مطلبی که شما گفتید که حبس در سلول انفرادی صرفاً برای جرایم امنیتی امکانپذیر است میتوانید در جای دیگر بگویید. این فقط برای این ماده نیست، شما برای موارد دیگر هم این را میخواهید بگویید. یعنی یک الحاقی به کل مواد است که میتوانید جای مناسبتر بگذارید. این فقط در مورد مجازات قانونی حداقل یکی از آنها است که بیش از دو سال حبس است.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای ابطحی پیشنهادتان را بفرمایید.

سیدمحمدجواد ابطحی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام علیکم و رحمه الله
همکاران محترم و آقای رئیس! توجه بفرمایید که چون شاکله مادهواحده به هم ریخت پیشنهادات بنده و دیگر نمایندگان جای خودش را پیدا نکرد.

علی اردشیرلاریجانی
آقای ابطحی! شما این را الحاق به ماده (10) کنید بهتر است، به ماده (10) بیشتر میخورد، آخر تبصره گفته، این پیشنهاد شما را مراعی میگذاریم آنجا مطرح کنید.

سیدمحمدجواد ابطحی
اگر مراعی میگذارید اشکال ندارد، بنده دو، سه تا الحاق دارم.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 10 ـ ماده (104) قانون مجازات اسلامی مصوب 1/2/1392 بهشرح زیر اصلاح و یک تبصره به آن الحاق میشود:
ماده 104 ـ علاوه بر جرائم تعزیری مندرج درکتاب دیات و فصل حد قذف این قانون و جرایمی که به موجب قوانین خاص قابل گذشت میباشند، جرایم مندرج در مواد (536)، (596)، (608)، (609)، (622)، (632)، (633)، (641)، (647)، (648)، (668)، (669)، (673)، (674)، (676)، (677)، (679)، (682)، (684)، (685)، (690) در مواردی که املاک و اراضی متعلق به اشخاص خصوصی باشد)، (692)، (693)، (694)، (697)، (698)، (699)، (700)، (716)، (717) و (744) کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی (تعزیرات و مجازاتهای بازدارنده) مصوب 2/3/1375 و جرائم انتقال مال غیر و کلاهبرداری موضوع ماده (1) قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء و اختلاس و کلاهبرداری مصوب 15/9/1367 مجمع تشخیص مصلحت نظام، به شرطی که مبلغ آن از نصاب مقرر در ماده (36) این قانون بیشتر نباشد و نیز کلیه جرائم در حکم کلاهبرداری و جرائمی که مجازات کلاهبرداری درباره آنها مقرر شده یا طبق قانون کلاهبرداری محسوب میشود در صورت داشتن بزهدیده و سرقت موضوع مواد (656)، (657)، (661) و (665) کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی (تعزیرات و مجازاتهای بازدارنده) مصوب2/3/1375 به شرطی که ارزش مال مورد سرقت بیش از (200) میلیون ریال نباشد و سارق فاقد سابقه مؤثر کیفری باشد و شروع و معاونت در تمام جرائم مزبور، همچنین کلیه جرایم تعزیری درجه پنج و پایینتر ارتکابی توسط افراد زیر هجده سال در صورت داشتن بزهدیده، قابل گذشت است.
تبصره ـ حداقل و حداکثر مجازات های حبس تعزیری مقرر در قانون برای جرائم قابل گذشت، به نصف تقلیل می¬یابد و در مورد تمام این جرائم دادگاه می¬تواند مطابق ماده (23) این قانون، مجازات تکمیلی تعیین کند.
آقای رئیس! به رأی بگذارید.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 214 نفر، ماده (10) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. (63) نفر رأی ندادهاند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. الحاقی آقای ابطحی را اینجا بفرمایید.

سیدمحمدجواد ابطحی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
همانطور که اشاره کردم اینطور بود که چون این مادهواحده تغییر پیدا کرد پیشنهادات دوستان هم زیاد شد چون جای خودش را پیدا نمیکرد. اما دوستان عزیز و همکاران دقت کنید! سلول انفرادی و حبس در سلول انفرادی یک مجازات به قول قدیمیها با اعمال شاقه است. خود حبس موضوعیتش در مجازات اسلامی و اینکه ما خیلی تلاش کردیم که جایگزین حبس انجام بدهیم همه اینها نشان میدهد که اراده مقنن و حتی شارع مقدس این است که در حد ضرورت از حبس استفاده بشود. ما هم مشاهده میکنیم در خیلی از جرایم قضات محترم، متهم و محکوم را به حبس انفرادی محکوم میکنند و این با کرامت انسانی، حقوق شهروندی، دفاع از آزادیهای یک انسان منافات دارد.
بنده پیشنهاد کردم حبس در سلول انفرادی فقط و فقط مختص جرایم امنیتی باشد، دلیلش هم روشن است. جرایم امنیتی جرایمی هستند که اگر به آنها بیتوجه باشیم کیان نظام را مورد هدمه قرار میدهد. بنابراین در اینجا توجیه دارد که حبس در سلول انفرادی صورت بگیرد. ارتباط با زندانیان دیگر اگر این حبس نباشد ممکن است اطلاعات را به نحوی درز بدهد و این مخالف است.

علی اردشیرلاریجانی
آقای ابطحی! برای مواردی که شبکههای مافیای مواد مخدر و اینها است حذف کنند؟ بعضیها شبکههای بزرگ هستند.

سیدمحمدجواد ابطحی
اگر آن شبکههای مافیایی را هم قاضی بپذیرد که به امنیت جامعه لطمه میزند آنها را هم میتواند. تعریف و تفسیر قاضی است که میدانید خود تفسیر قضائی برای قاضی حجت است. این است که من معتقد هستم که این را دوستان حتماً رأی بدهند که خیلی از قضات سعی میکنند مخصوصاً با تغییر شرایطی که به وجود آمده کمتر این احکام را بدهند، اما بالاخره بلافاصله میگویند سلول انفرادی. سلول انفرادی به عقیده بنده مجازات مضاعف است و این را منحصر به جرایم امنیتی بکنیم پاسخ میدهد. اگر مافیا باشد، حتی مافیای فساد اقتصادی باشد که به امنیت کشور لطمه میزند آن هم مشمول این قانون میتواند باشد.

علی اردشیرلاریجانی
مقصودتان حبس موقت است؟ چون حبس دائم که قانون دارد و نمیتواند سلول باشد. شما حبس موقت را میخواهید تغییر بدهید، پس عبارتش را بیاورید.

سیدمحمدجواد ابطحی
همینطور است. آقای رئیس! حبس موقت هم یک، دو، سه ماه است و اصلاً طرف (11) ماه در حبس انفرادی دارد به سر میبرد. این است که من معتقدم شأن و کرامت انسان ایجاب میکند که ما این را محدود کنیم و نگذاریم، و الا در همین جرایم قضات رأی را میدهند و ما دیدیم و مشاهده کردیم.

علی اردشیرلاریجانی
پس مقصودتان همان حبس موقت برای بازپرسی و اینها است.

سیدمحمدجواد ابطحی
حکم که اصلاً به حبس انفرادی نباید بدهند.

علی اردشیرلاریجانی
مقصودتان این است که حکم صادر میشود؟ یعنی وقتی محکوم شد سلول نرود یا در مقام بازپرسی؟

سیدمحمدجواد ابطحی
حتی در مقام بازپرسی هم همینطور باشد.

علی اردشیرلاریجانی
پیشنهاد آقای ابطحی این است، مخالف را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای کوهکن مخالف هستند، بفرمایید.

محسن کوهکن ریزی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
انشاءالله صبح همکاران عزیز بخیر و سلامت باشد. دوستان ببینید! برای کسی که محکومیتش قطعی بشود و به عنوان مجازات و تحمل مجازاتی که رأی قطعی و نهایی مشخص کرده ما چیزی به عنوان سلول انفرادی همانطور که آقای رئیس اشاره فرمودند نداریم. چنانچه شما افرادی که جنایت میکنند، یک فرد جانی که آدم کشته اقداماتی انجام داده که احتمال دادن اطلاعات و تبانی برای اینکه شاکی یا شاکی خصوصی باشد و یا جرمش عمومی باشد و مدعیالعموم باشد فرقی نمیکند، برای آن مدتی که قرار است اطلاعات جمعآوری و پرونده کامل بشود و زمینه یک تشخیص صحیح و انشاء رأی مطابق با عدالت و قانون را به دنبال داشته باشد ناگزیر از این هستید که متهم را در یک شرایط خاصی نگه دارید.
این بخشی که برادر عزیزمان آقای ابطحی اشاره کردند که نفس خود انفرادی خودش به نوعی میتواند یک نوع مجازات باشد حرف غلطی نیست، اما اگر چنانچه مواردی را استثناء میکردند شاید قابل قبول بود.
فلذا خواهش من این است که خود آقای ابطحی هم بپذیرند و اصلاً به رأیگیری نینجامد و نگران این هم نباشند، قطعاً همانطور که اشاره کردید خود قاضی هم به این مسأله توجه دارد و لذا خواهشم این است که دوستان و عزیزان به این پیشنهاد رأی ندهند که میتواند یک تبعات منفی را در صورتی که رأی بیاورد برای تبانی و پنهان کردن حقایق و واقعیتها به دنبال داشته باشد.

علیرضا رحیمی
متشکریم، جناب آقای سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی موافق هستند که وقتشان را به جناب آقای کاظمی واگذار کردند، بفرمایید.

محمد کاظمی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم عنایت بفرمایند، ببینید! همانطور که آقای کوهکن هم فرمودند قاعدتاً کسی که محکومیت قطعی پیدا کرده این فرد را در سلول انفرادی قانوناً نمیشود نگه داشت. سلول انفرادی را برای مواقعی که مقدمات پروندهای تشکیل شده و فرد دستگیر شده و قاضی میخواهد تحقیقات را شروع کند در این مواقع عموماً استفاده میشود. سلول انفرادی به اعتقاد من بدترین نوع مجازاتی است که ما در مورد کسی که هنوز جرمش به اثبات نرسیده و محکوم نشده و مجرم بودن وی به اثبات نرسیده به اجرا میگذاریم. این یک ابزاری است که ما بیحد و حساب در اختیار قضاتمان قرار دادیم و با توجه به اینکه ممکن است همکاران ما در دادگستری تجربه کافی را نداشته باشند صرفاً به این عنوان که نگهداری متهم در سلول انفرادی باعث آن خواهد شد که فرد اقرار کند یا دلایل علیه وی به دست بیاید از این حربه استفاده میشود. معتقد هستم اینکه ما بیحد و حساب اجازه بدهیم برای اثبات هر جرمی متهم را در سلول انفرادی قرار بدهند این کار درستی نیست. من این را با تجربهای که در کار قضائی دارم عرض میکنم که این سلول انفرادی که مجازاتش شدید است صرفاً در مورد مسائل امنیتی که به مصالح و منافع کشور مرتبط میشود فقط بهتر است که مورد استفاده قرار بگیرد و واقعاً ما محدود کنیم.
پیشنهاد جناب آقای ابطحی پیشنهاد خوبی است. به قول آقای دکتر لاریجانی الان ما فرض کنیم یک شبکه قاچاق کشف کردیم، این شبکه قاچاق را میتوان از امکانات و ابزارهای دیگری استفاده کرد. به شدت از بحث سلول انفرادی در دستگاه قضائی گاهی استفاده غیرمجاز و افراطی میشود. بهتر است ما محدودش کنیم و صرفاً در مورد مسائل امنیتی این اجازه را به قضات بدهیم. در سایر مسائل و برای کشف جرایم عمومی که خیلی به منافع و مصالح کشور ارتباط پیدا نمیکند بهتر است که ما از ابزارهای دیگر استفاده کنیم و سلول انفرادی را واقعاً محدود کنیم. تاکنون موارد متعددی بوده که محافل و جمعیتهای حقوقی به این مسأله اعتراض کردند و اعتراض آنها هم موجه بوده. من از همکاران عزیزم استدعا دارم به پیشنهاد جناب آقای ابطحی رأی مثبت بدهید که به مصلحت و منفعت کشور و مسائل حقوقی است.

علی اردشیرلاریجانی

علی فرهادی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت نمایندگان محترم، ریاست محترم مجلس شورای اسلامی سلام عرض میکنم. عرض کنم آن چیزی که به عنوان پیشنهاد فرمودند جایگاه پیشنهاد را در ماده (104) متوجه نشدیم به چه عنوانی قرار دادند. ماده (104) دارد در مورد جرم خصوصی و جرایم قابل گذشت صحبت میکند و جایگاهی به عنوان سلول انفرادی و اینها ندارد، مضافاً ما در قانون سلول انفرادی نداریم که الان به آن وجاهت بدهیم و بحث محکومین انفرادی که اصلاً در هیچیک از مجازاتهای حبس چیزی به اسم حکم انفرادی در قانون دیده نشده و محدودیتی که میفرمایند نه جایگاه مشخصی دارد و نه الان در قانون است. در تبصره (5) مطلبی گفته شده بود که الان در این اصلاحیه که خدمت نمایندگان محترم است اصلاً در مورد این موضوع اشارهای نشده و مخالف موضوع است.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، قوه قضائیه مطلبی دارید؟ بفرمایید.

محمد مصدق
بسم الله الرحمن الرحیم
من مخالف این پیشنهاد هستم، مطلب درستی است ولی جایگاهش اینجا نیست. اولاً ما اساساً هیچگونه محکومیتی به سلول انفرادی نداریم، الان هم یک مورد نداریم که در سلول انفرادی داشته باشیم. درخصوص انجام تحقیقات مقدماتی که بحث آیین دادرسی کیفری و آن هم در شُرف اصلاح است. اگر مطلبی باشد انشاءالله آنجا و نه در قانون مجازات اسلامی باید اصلاح بشود.

علی اردشیرلاریجانی
پس شما با پیشنهاد مخالف هستید، کمیسیون بفرمایید.

حسن نوروزی
سلام علیکم و رحمه الله و برکاته
با عرض سلام، ادب و روزبخیر خدمت همه سروران عزیز. همکاران محترم! بحث ماده (10) که دارد ماده (104) قانون مجازات اسلامی را اصلاح میفرماید در حقیقت ما داریم حوزه جرایم قابل گذشت را در آن گسترش میدهیم. اینکه بحث نگهداری در یک مکان انفرادی در اینجا مطرح شده ما در رابطه با محکومان جایی نداریم، ما داریم در مورد محکومان صحبت میکنیم، نه درباره متهمان. ما نسبت به محکومان، سلول و زندان انفرادی نداریم و در جمهوری اسلامی ایران بعد از انقلاب آنچه در زمان طاغوت بود نسخ شد. در آیین دادرسی مثلاً در رابطه با جرایم امنیتی، متهمانی که هنوز در حال تحقیقات هستند یا بحث مواد مخدر آمده است. خواهش من از جناب آقای ابطحی این است که این پیشنهادشان را پس بگیرند، چون این پیشنهاد مربوط به اصلاح آیین دادرسی کیفری است و کمیسیون هم هنگام بررسی چون اینجا بحث محکومان بوده و اصلاح قانون مجازات بوده نه اصلاح قانون آیین دادرسی کیفری، از این مسأله صرف نظر کرده. لذا کمیسیون صددرصد مخالف است و عزیزان رأی مخالف بدهند.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، حضار 217 نفر، پیشنهاد آقای ابطحی را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دولت، قوه قضائیه و کمیسیون مخالف هستند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد دیگری داریم؟ ماده (11) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 11 ـ ماده (105) قانون مجازات اسلامی مصوب 1/2/1392 به شرح زیر اصلاح و تبصرههای آن ابقاء میشود:
ماده 105 ـ مرور زمان، در صورتی تعقیب جرائم موجب تعزیر را موقوف میکند که از تاریخ وقوع جرم تا انقضای مواعد زیر تعقیب نشده یا از تاریخ آخرین اقدام تعقیبی یا تحقیقی تا انقضای این مواعد به صدور حکم قطعی منتهی نگردیده باشد:
الف ـ جرائم تعزیری درجه یک تا درجه سه با انقضای ده سال.
ب ـ جرائم تعزیری درجه چهار با انقضای هفت سال.
پ ـ جرائم تعزیری درجه پنج با انقضای پنج سال.
ت ـ جرائم تعزیری درجه شش با انقضای سه سال.
ث ـ جرائم تعزیری درجه هفت و درجه هشت با انقضای دو سال.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 215 نفر، ماده (11) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (12) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 12 ـ ماده (107) قانون مجازات اسلامی مصوب 1/2/1392 به شرح زیر اصلاح و تبصرههای آن ابقاء میشود:
ماده 107 ـ مرور زمان، اجرای احکام قطعی تعزیری را موقوف میکند و مدت آن از تاریخ قطعیت حکم به قرار زیر است:
الف ـ جرائم تعزیری درجه یک تا درجه سه با انقضای دوازده سال.
ب ـ جرائم تعزیری درجه چهار با انقضای ده سال.
پ ـ جرائم تعزیری درجه پنج با انقضای هفت سال.
ت ـ جرائم تعزیری درجه شش با انقضای پنج سال.
ث ـ جرائم تعزیری درجه هفت و درجه هشت با انقضای سه سال.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 216 نفر، ماده (12) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 13 ـ بند «پ» ماده (109) قانون مجازات اسلامی مصوب 1/2/1392 بهشرح زیر اصلاح میشود:
پ ـ جرائم موضوع قانون مبارزه با مواد مخدر مصوب 3/8/1367 مجمع تشخیص مصلحت نظام با اصلاحات و الحاقات بعدی با مجازات درجه چهار و بالاتر.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 214 نفر، ماده (13) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (14) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 14 ـ ماده (134) قانون مجازات اسلامی مصوب 1/2/1392 به شرح زیر اصلاح و تبصرههای آن حذف میشود:
ماده 134 ـ در تعدد جرائم تعزیری، تعیین و اجرای مجازات به شرح زیر است:
الف ـ هرگاه جرائم ارتکابی مختلف نباشد، فقط یک مجازات تعیین میشود و در این صورت، دادگاه می¬تواند مطابق ضوابط مقرر در این ماده که برای تعدد جرائم مختلف ذکرشده، مجازات را تشدید کند.
ب ـ در مورد جرائم مختلف، هرگاه جرائم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد، حداقل مجازات هر یک از آن جرائم بیشتر از میانگین حداقل و حداکثر مجازات مقرر قانونی است.
پ ـ چنانچه جرائم ارتکابی مختلف، بیش از سه جرم باشد، مجازات هریک، حداکثر مجازات قانونی آن جرم است. در این صورت دادگاه میتواند مجازات هر یک را بیشتر از حداکثر مجازات مقرر قانونی تا یکچهارم آن تعیین کند.
ت ـ در تعدد جرائم درجه هفت و درجه هشت با یکدیگر، حسب مورد مطابق مقررات این ماده اقدام می¬شود و جمع جرائم درجه هفت و درجه هشت با درجه شش و بالاتر سبب تشدید مجازات جرائم اخیر نمیشود.
رئیس ـ یک لحظه اجازه بفرمایید! کمیسیون این موضوع را روشن بکند که این «جرایم ارتکابی مختلف نباشد»، «مختلف» را معنا کردید؟ مختلف یعنی چه؟(سلیمانی ـ دو نوع است) میدانم دو نوع، مثلاً یک نفر از موزه دزدی میکند و یک دزدی هم از جای دیگر انجام میدهد، این را مختلف میدانید یا نمیدانید؟ (نوروزی ـ سرقت است) اسمش را سرقت میگذارید. مختلف را باید بگویید یعنی چه، (کاظمی ـ ابهام ندارد) نه، روشن نیست، مختلف را باید معنی کنید. بخوانید تا یک قدری فکر کنیم.
دبیر (قاضیزادههاشمی) ـ در جمع این جرائم با جرائم درجه شش و بالاتر، به ¬طور جداگانه برای جرائم درجه هفت و درجه هشت مطابق این ماده تعیین مجازات میشود و در هر صورت مجازات اشد قابل اجراء است.
ث ـ در هر یک از بندهای فوق، فقط مجازات اشد مندرج در دادنامه قابل اجراء است و اگر مجازات اشد به یکی از علل قانونی تقلیل یابد یا تبدیل شود یا به موجبی از قبیل گذشت شاکی خصوصی، نسخ مجازات قانونی یا مرور زمان غیرقابلاجراء گردد، مجازات اشد بعدی اجراء میشود و در این ¬صورت میزان مجازات اجراءشده قبلی در اجرای مجازات اشد بعدی محاسبه میشود. آزادی مشروط، تعلیق اجرای مجازات و عفو در حکم اجراء است.
ج ـ در هر مورد که مجازات قانونی فاقد حداقل یا ثابت باشد، اگر جرائم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد دادگاه می¬تواند تا یک¬ششم و اگر بیش از سه جرم باشد تا یک¬چهارم به اصل آن اضافه کند.
چ ـ در صورتی که در جرایم تعزیری، از رفتار مجرمانه واحد، نتایج مجرمانه متعدد حاصل شود، مرتکب به مجازات جرم اشد محکوم می-شود.
ح ـ هرگاه در قانون برای جرمی یکی از مصادیق مجازاتهای مندرج در مواد (23) یا (26) این قانون به عنوان مجازات اصلی مقرر شده باشد، آن مجازات در هر صورت اجراء میشود، حتی اگر مربوط به مجازات غیر اشد باشد. همچنین اگر مجازات اشد وفق ماده (25) این قانون، فاقد آثار تبعی و مجازات خفیفتر دارای آثار تبعی باشد، علاوه بر مجازات اصلی اشد، مجازات تبعی مزبور نیز اجراء می¬شود.
خ ـ در تعدّد جرم در صورت وجود جهات تخفیف مجازات برای هریک از جرائم، مطابق مواد (37) و (38) این قانون اقدام میشود.
د ـ در صورتی که مجموع جرائم ارتکابی در قانون عنوان مجرمانه خاصی داشته باشد، مقررات تعدد جرم اعمال نمی¬شود و مرتکب به مجازات مقرر در قانون محکوم می¬شود.

علی اردشیرلاریجانی
دوستان در کمیسیون و قوه قضائیه! این «مختلف» مشکل ایجاد نمیکند؟ چون این روشن نیست. ظاهرش میتواند سرقت باشد، ولی سرقت از دو نوع باشد. (نوروزی ـ مجازات اشد را میگوییم) مثلاً یک نفر یک کلاهبرداری و یک سرقت میکند این را مختلف میدانید، ولی اگر یک سرقت بزرگ از موزه بکند و یک سرقت کوچک بکند این را مختلف نمیدانید، این یککمی غیر طبیعی است. (نوروزی ـ مجازات موضوع دارد) عنوانش یکی است، و الا دلیلی ندارد (نوروزی ـ مجازات ندارد، یک مجازات اشد) چرا برای کسی که کلاهبرداری و یک سرقت میکند این مجازات اشد را نمیگیرید، ولی برای کسی که یک سرقت بزرگ میکند و یک سرقت کوچک چون عنوانش سرقت است یکی را میگیرید؟ ایراد دارد. لفظ که ملاک نیست. یک گیری دارد، میخواهید یک قدری بیشتر روی این کار بکنید به کمیسیون برگردانید؟ اگر دوستان موافق هستند این بیمشکل نیست.
حضار 216 نفر، ارجاع به کمیسیون ماده (16) به خاطر این ایرادهایی که مطرح شد را به رأی میگذاریم. این «مختلف» روشن نیست و یکقدری در حق مردم اجحاف میشود. در کمیسیون یکقدری دقیقترش بکنید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعد را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 15 ـ ماده (137) قانون مجازات اسلامی مصوب 1/2/1392 به شرح زیر اصلاح میشود:
ماده 137 ـ هرکس بهعلت ارتکاب جرم عمدی به موجب حکم قطعی به یکی از مجازاتهای تعزیری از درجه یک تا درجه پنج محکوم شود و از تاریخ قطعیت حکم تا حصول اعاده حیثیت یا شمول مرور زمان اجرای مجازات، مرتکب جرم عمدی تعزیری درجه یک تا شش گردد، حداقل مجازات جرم ارتکابی میانگین بین حداقل و حداکثر مجازات قانونی آن جرم است و دادگاه می¬تواند وی را به بیش از حداکثر مجازات تا یکچهارم آن محکوم کند.
آقای رئیس! به رأی بگذارید.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 218 نفر، ماده (15) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 16 ـ ماده (139) قانون مجازات اسلامی مصوب 1/2/1392 به شرح زیر اصلاح و تبصره آن ابقاء میشود:
ماده 139 ـ در تکرار جرائم تعزیری، در صورت وجود جهات تخفیف مطابق مواد (37) و (38) این قانون اقدام می¬شود.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 218 نفر، ماده (16) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. (64) نفر رأی ندادهاند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 17 ـ متن زیر به ماده (728) قانون مجازات اسلامی مصوب 1/2/1392 الحاق میشود:
عبارت «حداکثر مجازات کمتر از نود و یک روز حبس و یا» از بند (1) ماده (3) قانون وصول برخی از درآمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین مصوب 28/12/1373 حذف میشود و تبصره (1) ماده (1) و تبصره (6) ماده (5) قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء و اختلاس و کلاهبرداری مصوب 15/9/1367 مجمع تشخیص مصلحت نظام و تمام قوانینی که بهموجب آنها به صورت موردی برای شروع به جرم یا معاونت در جرم تحت همین عناوین تعیین مجازات شده است و ماده (666) کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی (تعزیرات و مجازاتهای بازدارنده) مصوب 2/3/1375 و تبصره آن نسخ میگردد.
آقای رئیس! اینجا فقط یک نکته تنقیحی دارد که گفتند «تمام قوانینی که» ذکر نام قوانین را نکردند.

علی اردشیرلاریجانی
قوانین را باید میگفتند، از نظر مقررات تنقیحی باید ذکر میکردید. (نوروزی ـ آمده) نوشتید «و تمام قوانینی که به موجب آن به صورت موردی برای شروع به جرم یا معاونت تحت هر عنوان» برخی را ذکر کردید و برخی را ذکر نکردید. این را باید اصلاح کنید، چون ما قانون تنقیح قوانین داریم باید ذکر کنید. ماده (17) را هم به کمیسیون ارجاع میدهیم که اشکال تنقیحیاش حل بشود.
حضار 221 نفر، ارجاع ماده (17) به کمیسیون را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. ننویسید «تمام قوانین» این را که مینویسید مخالف آن قانون مادری است که ما نوشتیم. حذف کنید، به کمیسیون که میرود همه اینها اشکالات را رفع کنید. (64) نفر رأی ندادهاند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 18 ـ یک تبصره به شرح زیر به¬ عنوان تبصره (3) به ماده (8) قانون مبارزه با مواد مخدر مصوب 3/8/1367 مجمع تشخیص مصلحت نظام با اصلاحات و الحاقات بعدی الحاق میشود:
تبصره 3 ـ میزان حداقل و حداکثر مجازات حبس مرتکبان جرائم حمل، نگهداری و مخفی کردن مواد مخدر و روان¬گردان موضوع بندهای (3) و (4) این ماده، برای بار اول به نصف کاهش می¬یابد.

علی اردشیرلاریجانی
این مربوط به قاچاقچیان عمده هم میشود؟ یک حد و حدودی باشد. برای آدمی که دو گرم گرفته یکی با آن است. (نوروزی ـ در بندهای 3 و 4 ذکر شده است) بله، بندهای (3) و (4) را ذکر کردید. (تجری ـ قانون مجمع است) قانون مجمع تشخیص اگر زمان معتدبه از آن گذشته باشد میتواند، (تجری ـ اصل ماده را تصویب نکردیم) اشکالی ندارد و میتوانیم اصلاح کنیم. قانون مجلس است. (کاتب ـ پیشنهاد داریم) اگر پیشنهاد دارند مطرح کنند.
حضار 219 نفر، ماده (18) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. (61) نفر رأی ندادهاند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! آقایان: کولیوند و ابطحی پیشنهاد الحاقی دارند. آقای کولیوند بفرمایید.

محمدجواد کولیوند
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران محترم عرض سلام و ادب دارم. همانطور که مستحضر هستید یک ابهامی که الان در تصویب این قانون در مقایسه با قوانینی که در گذشته و حتی قبل از انقلاب تصویب و اجرا شده دارد اتفاق میافتد در رابطه با رقمهایی است که برای جزای نقدی یا جریمهها در نظر گرفته شده. این ابهام این است که آیا جزای نقدی از زمان تصویب هر قانون باید به روز بشود یا از زمان تصویبی که سال 92 قانون مجازات تصویب شده باید انجام بشود؟
اگر سال 92 را لحاظ کنید عملاً فلسفه تصویب قانون به دست نمیآید، یعنی جزای نقدی سال 1340 به طور مثال اگر (1000) ریال بوده، الان (10) هزار ریال یعنی (1000) تومان شده. لذا مثلاً قانون اعمال نفوذ برخلاف.

علی اردشیرلاریجانی
این پیشنهاد شما این مشکل را حل نمیکند.

محمدجواد کولیوند
آقای دکتر ببینید! البته این تبصرهای است که به ماده (28) اضافه میشود و گره را باز میکند. گفتیم «مقررات این ماده درخصوص کلیه قوانین مجلس شورای اسلامی و سایر مراجع قانونی از زمان تصویب آنها نسبت به جزای نقدی و جرایم و تخلفات جاری است». اگر دقت بکنید مثلاً ما در قانون اعمال نفوذ برخلاف حق سال 1338 بوده آنجا سه سال حبس دیدیم که الان آن مطابقت دارد، ولی جریمه نقدی آن (10) هزار ریال بوده. الان در این قانون اگر تراز کنیم تقریباً (100) هزار تومان میشود، اصلاً به ما میخندند. یعنی الان در جریمه درجه پنج جریمه نقدیاش (8) تا (18) میلیون تومان است، لذا ما باید حتماً یک اقدامی انجام بدهیم که مقایسه اینها را بتوانیم درست کنیم. الان برخی از قضات تفسیرهایی دارند که آیا جزای نقدی آن جریمه را هم شامل میشود، مثلاً در قانون بودجه جریمه راهنمایی و رانندگی را می¬آورند و الان ما به دولت اجازه دادیم.

علی اردشیرلاریجانی
آقای کولیوند ببینید! این نوع قانوننویسی ابهام ایجاد میکند، از نظر تنقیحی باید بگویید و مواردش را ذکر کنید که و مطابق این قانون اینطور میشود. کلینویسی اینطور ابهام ایجاد میکند.

محمدجواد کولیوند
آقای دکتر! اگر میشود این را به کمیسیون ارجاع یا ابلاغ کنید که این را اصلاح کنند.

علی اردشیرلاریجانی
حرفشان این است که در جاهای دیگر قوانینی که هست وقتی مجازاتی ما گذاشتیم این ریالی است متناسب با این باید تغییر کند، ذکر کنید. حالا که ما به کمیسیون ارجاع دادیم در کمیسیون وقت بگذارید این را درست کنید، متشکرم. پیشنهاد دیگر را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
پیشنهاد بعدی را آقای ابطحی دارند، بفرمایید. ردیف سوم در الحاقیها است.

سیدمحمدجواد ابطحی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! خداقوت. پیشنهادی که بنده دادم گرچه مادهواحده بود، ولی این پیشنهاد به عقیده من پیشنهاد قابل تأملی است که چون سیاست ما حبسزدایی است و وضعیت زندانهای خودمان را هم میبینیم. نمیدانم دوستان تا به حال از زندان شهرستان و استان خودشان، تهران دیدار کردند یا نه.

علی اردشیرلاریجانی
آقای ابطحی! این پیشنهاد قابل طرح نیست، به خاطر اینکه این منابع در بودجه دیده شده، شما یکمرتبه میخواهید این را تبدیل به استانداردسازی بکنید، لذا اشکال اصل (75) دارد و قابل طرح نیست.
5
رد تقاضای تحقیق و تفحص از قراردادهای منعقده برای تأمین هواپیما و نوسازی سیستمهای ناوبری هوایی توسط وزارت راه و شهرسازی

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
موضوع بعد گزارش بررسی ضرورت تحقیق و تفحص از قراردادهای منعقده برای تأمین هواپیما و نوسازی سیستمهای ناوبری هوایی توسط وزارت راه و شهرسازی است. من از سخنگوی کمیسیون عمران جناب آقای مهندس بدری دعوت میکنم. آقای مهندس بدری! عناوین تحقیق و تفحص هم باید قرائت بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
کمیسیون عمران! میرسیم؟ چون زمان مجلس کوتاه است فرصت برای تحقیق و تفحص دارید؟ این هم یک مسألهای است، بفرمایید.

صدیف بدری
بسم الله الرحمن الرحیم
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم، با احترام. بازگشت به نامه شماره (26070/4) مورخ 5/4/97 درخصوص تقاضای تعدادی از نمایندگان محترم برای تحقیق و تفحص از قراردادهای منعقده برای تأمین هواپیما و نوسازی سیستمهای ناوبری هوایی توسط وزارت راه و شهرسازی به استحضار میرساند، در اجرای ماده (212) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی ابتدائاً اطلاعات واصله از دستگاههای اجرایی درخواست گردید که به دلیل عدم ارسال مستندات و عدم کفایت اطلاعات در اختیار موضوع در جلسه مورخ 18/12/97 و جلسه رسمی مورخ 16/2/98 کمیسیون با حضور (16) نفر از نمایندگان عضو کمیسیون، متقاضیان تحقیق و تفحص جناب آقای اسلامی وزیر محترم راه و شهرسازی و معاونین مطرح و پس از استماع نظرات طرفین ضرورت انجام تحقیق و تفحص در محورهای زیر به تصویب رسید. محورهای تحقیق و تفحص:
1 ـ عقد قرارداد خارجی و دارای جنبه و ماهیت بینالمللی بدون مجوز مجلس شورای اسلامی.
2 ـ چگونگی محتوا و مفاد قراردادها و اثرات مالی، حقوقی و فنی آن.
محمدرضا رضایی ـ رئیس کمیسیون عمران
همکاران محترم! ما در جریان بررسی تحقیق و تفحصی که تعدادی از همکاران ارائه کرده بودند به این نتیجه رسیدیم بر خلاف قوانین، قراردادهای منعقده خارجی باید به مجلس شورای اسلامی ارسال میشد. حتی کمیسیون عمران هم در جریان قراردادهای منعقده نبود و هر وقت اطلاعات قراردادها را میخواستیم میگفتند محرمانه است، حتی اطلاعاتی که در جریان بررسی در اختیار کمیسیون قرار داده بودند بسیار جزئی، مختصر و قانعکننده نبود.
یکی از مواردی که دارای بحث جدی است و الان هم تعدادی از هواپیماهای خریداریشده زمینگیر شده تأمین قطعات و نحوه خدمات بعد از فروش بود که نیاز به بررسی دقیق دارد. ما اطلاعات کافی درخصوص محورهای تحقیق و تفحص جمع کردهایم. لذا فکر میکنم اگر همکاران عزیز عنایت داشته باشند ظرف سه ماه آینده ما میتوانیم اطلاعات دقیق را جمعآوری کنیم و در اختیار مجلس شورای اسلامی قرار بدهیم تا همکاران محترم تصمیم نهایی را بگیرند. والسلام علیکم و رحمه الله

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای قاضیپور به عنوان نماینده تحقیق و تفحصکنندگان بفرمایید.

نادر قاضی پور
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب محضر ملت بزرگ ایران اسلامی، رهبر فرزانه، نیروهای مقتدر نظام، خانواده معظم شهدا و مدافعین حرم. لازم است در ابتدا به بازماندگان تمام کسانی که در سوانح هوایی جان باختهاند تسلیت بگویم. یادی میکنیم از سردار جبههها، (13) یار و یاور ایشان، شهدای عرفه، شهید احمد کاظمی فرمانده محترم نیروی هوایی، نیروی زمینی و فرمانده قرارگاه مرکزی حمزه سیدالشهدا که در سانحه هوایی شهید شدند.
همکاران عزیز که این تحقیق و تفحص را نوشتند ابتدا از همکار بسیار زحمتکشم آقای محمدرضا ملکشاهی نماینده محترم خرمآباد، آقای اقبال محمدیان، حاجآقا احمد سالک، سردار محمدعلی پورمختار، اینجانب، حاجآقا علیرضا سلیمی عزیز، حاجآقا محمدمهدی افتخاری، آقای دکتر محمدرضا رضاییکوچی رئیس کمیسیون، اعضای تحقیق و تفحصکنندگان هستند، تشکر میکنم.
همکاران! امروز اوضاع هواپیمایی کشور قابل توجه است. با تأخیرهای چندساله، خوابیدن هواپیماها به علت نداشتن قطعات، ما میخواهیم بدانیم چه قراردادهایی با کدام کشورها بدون اطلاع مجلس به استناد اصول (77)، (125) و (139) قانون اساسی منعقد شده است. قانون هرچه بد باشد از بیقانونی بهتر است. ما به قانون اساسی قسم خوردیم حافظ حقوق عامه ملت باشیم و از خزانه نظام صیانت کنیم. اصل (67) قانون اساسی میگوید «ما در انجام وظایف وکالت امانت و تقوا را رعایت نماییم، همواره به استقلال و اعتلای کشور و حفظ حقوق ملت و خدمت به مردم پایبند باشیم و از قانون اساسی دفاع بکنیم» میخواهیم بدانیم چقدر سود یا ضرر کردیم. آیا پولها کم بود یا زیاد، آیا آن زمان آن هواپیماها این قیمت جهانی را داشتند یا خیر؟ میخواهیم بدانیم چرا قراردادها اجرایی نشده هرچند ما قراردادها را ندیدیم و چند فروند هواپیما قرارداد بود و به ایران بدون قطعات انتقال یافت. آیا هواپیماها دستاول بودهاند یا به قولی دستچندم یا به سفارش بعضی از کشورها ساخته بودند که آنها قبول نکردند و بدون قطعات یدکی روانه تهران شدند؟
همکاران عزیز! هرکدام از شما از این قراردادها خبر دارید بفرمایید ما در جریان باشیم. ما در صدد کشف چگونگی آثار مختلف این قراردادها هستیم. مجلس و ملت باید بدانند اینهمه حوادث که در هواپیمایی رخ داده و اینهمه تأخیر که ملت عزیز و شریف هر روز و هر ساعت با آن مواجه هستند علت اصلیشان چیست؟ مفاد قراردادها و محتوا و داوری آن اصل (139) قانون اساسی در تمام جزئیات جعبه سیاه مشکلات موجود در سیستم هوانوردی، کشور و حوادث و اتفاقات و ضعفهای مختلف در سیستم هوانوردی کشور پیدا کنیم تا ملت بداند چه کسانی با اموال و جان آنها بازی کردند و پولها چه شده است؟
همکاران! این موضوع به شخص آقای دکتر اسلامی وزیر فعلی راه و شهرسازی شخصاً ارتباط ندارد، ولی ایشان هنوز به مجلس شورای اسلامی گزارش کتبی ندادهاند، علت امر چیست؟ آثار خروج اینقدر ارز از بیتالمال و مملکت چه بوده؟ کدام¬ یک از این قراردادها به پیشینه و سوابق آن و آثار قراردادهای قبل از انقلاب باز میگردند؟ کدامیک از این قراردادها قبل از پیروزی انقلاب تعهدات را معلوم کرده بودند که شرکتهای سازنده و طرف قرارداد آن را انجام ندادهاند و باعث شدهاند خسارت مالی، جانی و مشکلات ناوگان هوایی کشور ایجاد شود.
همکاران عزیز، ملت شریف و بزرگ ایران اسلامی! میخواهیم بدانیم چه کسی و چه کسانی رفتهاند این قراردادهای محرمانه را خلاف قانون اساسی و منافع ملی بستهاند؟ اگر به این برسیم که قراردادها خوب بوده، حتماً تشویق خواهیم کرد و خدایناکرده اگر به این برسیم که زیانی به جان، مال مردم و یا خزانه کشور وارد کرده جهت مجازات به قوه محترم قضائیه معرفی خواهیم کرد. این قراردادهای بیسر و ته، ورود دلالهای داخلی و بینالمللی و خرید هواپیمای چنددست و نو و بیکیفیت بهانهشان خط تولید هواپیمایی تولید داخل (140) تعطیل شد.
همکاران عزیز! ما میخواهیم رونق تولید را در هواپیماسازی در ایران داشته باشیم. اینقدر ارز دادند، آیا این ارزها را در اختیار هواپیماسازی شهر شهیدپرور اصفهان، وزارت دفاع، مهندسین و متخصصین داخلی قرار میدادیم آیا الان به عنوان یک هواپیماساز مطرح نبودیم؟ وقتی که شما میتوانید بهترین هواپیماهای کوچک، جنگی و موشکهای جهان را تولید کنید نمیتوانستیم هواپیما تولید کنیم؟ به این بهانهها هواپیمایی داخلی را تعطیل کردیم. هزاران مهندس، مغز، متفکر، جوانان و دختران تحصیلکرده را خانهنشین کردیم. آقای لاریجانی! میخواهیم بدانیم این پولها کجا است، چقدر رفت و چقدر آمد و کدام هواپیما دست دوم بود و چرا قطعات ندادند. رئیس کمیسیون عمران دهها جلسه گذاشت، یک برگ کاغذ ندادند؟ به عشق امام حسین، یا حسین.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. حضار 213 نفر، تحقیق و تفحص در مورد قراردادهای منعقده برای تأمین هواپیما و نوسازی سیستمهای ناوبری هوایی مطرح است. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. (قاضیپور ـ آقای لاریجانی! با یک رأی تصویب نشد) آقایان باید در صندلیهایشان مستقر میبودند (قاضیپور ـ شما عجله کردید و نگه نداشتید) ما حدود (40) ثانیه صبر کردیم.
6
ارجاع طرح تشکیل وزارت بازرگانی به کمیسیون مربوطه (جهت تأمین نظر شورای نگهبان)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعد گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد تشکیل وزارت تجارت و خدمات بازرگانی است که مورد ایراد شورای محترم نگهبان قرار گرفته. جهت مرتفع کردن ایرادات اگر اجازه بفرمایید من گزارش کمیسیون را قرائت کنم.
«تبصره (1) به شرح زیر اصلاح میشود:
تبصره 1 ـ از تاریخ تصویب این قانون کلیه وظایف و اختیارات هر یک از وزارتخانههای بازرگانی و صنایع و معادن مطابق وظایف، اختیارات و دستگاههای تابعه آنها در قبل از قانون تشکیل دو وزارتخانه «تعاون، کار و رفاه اجتماعی» و «صنعت، معدن و تجارت» مصوب 8/4/1390 مجلس شورای اسلامی میباشد».

علی اردشیرلاریجانی
حضار 213 نفر، این اصلاحی که قرائت شد را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. آقایان این جلو بفرمایید رأی بدهید، آقایان: افتخاری، سعادت، نعمتی و دلخوش بفرمایید رأی بدهید. این اصلاح جهت رفع ایراد شورای محترم نگهبان صورت گرفته است. (35) نفر رأی ندادهاند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. حالا چکار کنیم، اشکال شورای نگهبان را چطوری میخواهید رفع کنید؟ (حاجیدلیگانی ـ به کمیسیون برگردانید) چند بار برگردانیم؟ اصلش رأی آورده، ولی باید اشکالش را رفع کرد. (امیرآبادیفراهانی ـ آقای رئیس! از اختیارات آییننامهای خودتان استفاده کنید منتفی کنید برود، نمیخواهند بگذارند رأی بیاورد) رأی دادند، رأی اصلی را آورده، اشکال شورای نگهبان را باید رفع کرد، نمیشود گیر داد. خود شما باید مراقبت بفرمایید، (ادیانی ـ به مجمع برود) یک اصلاحی باید بکنید. (ادیانی ـ آقای دکتر به مجلس یازدهم برود) مجلس بعدی هم دوباره باید از سر شروع کند. یک اصلاحی انجام بدهیم، دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایند. اشکال شورای نگهبان را باید رفع کرد این کلمه «و اختیارات دستگاههای تابعه» را حذف میکنیم.
حضار 214 نفر، برای رفع ایراد شورای نگهبان این تبصره را دوباره به رأی میگذاریم، «دستگاههای تابعه» را حذف کردیم. (امیرآبادیفراهانی ـ «دو») «دو» میگویید بعدش باید چکار کنیم؟ ایراد شورای نگهبان را باید رفع کنیم، این همیشه در دستور میماند. راهحلی نداریم، (پژمانفر ـ به مجمع میرود) مجمع نمیتواند برود، به خاطر اینکه ما اینجا این اصلاح شورای نگهبان را باید انجام بدهیم بعد مجمع برود. مجمع برای وقتی است که ما روی نظر خودمان اصرار کنیم بعد مجمع میرود. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
حالا این پیشنهاد آقای پژمانفر که میگویند به مجمع ارجاع بدهیم، یعنی ما اصرار کنیم به مجمع برود. یعنی ما روی نظر قبلیمان اصرار میکنیم مجمع میرود. حضار 217 نفر، پیشنهاد آقای پژمانفر برای اینکه ما روی نظر قبلیمان اصرار بکنیم را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. (امیرآبادیفراهانی ـ آقای رئیس! پس گرفتند) حالا فرض کنید من پیشنهاد دادم، پس گرفتند که ملاک نیست. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
حضار 218 نفر، پیشنهاد آقای دلخوش که پیشنهاد دادند تبصره (1) را حذف کنیم را به رأی بگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. (ابطحی ـ الحاقی داریم) الحاقیتان چیست؟ (حاجیدلیگانی ـ پیشنهاد مسکوت بودن میدهیم) اشکال شورای نگهبان همیشه در دستور است، مسکوت نمیتوانید بگذارید. آقای فرهنگی! این در متن قانون قبلی تصویب شده، نمیتوانستیم. (داودی ـ ارجاع به کمیسیون بدهید اصلاح شود) ارجاع دادیم، اشکال شورای نگهبان را نمیتوانیم مسکوت بگذاریم. (الهقلیزاده ـ به کمیسیون بفرستید) آن در کمیسیون رفته، حالا اگر پیشنهادی دارید بفرمایید. (دلخوشاباتری ـ پیشنهاد داریم) پیشنهادتان چیست؟ آقای دلخوش پیشنهاد چاپی دارند، بفرمایید.

سیدکاظم دلخوش اباتری
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
خواهشم از دوستان این است که توجه بفرمایند. الان که به اینجا رسیده این اصلاحات در مجلس باید انجام بشود. ما دو پیشنهاد چاپی داریم، گوش بدهید! یکی این است که تبصره (1) «از تاریخ تصویب این قانون کلیه وظایف، اختیارات و دستگاههای تابعه وزارت بازرگانی مطابق وظایف، اختیارات و دستگاههای تابعه وزارت بازرگانی در قبل از قانون تشکیل دو وزارتخانه تعاون، کار و رفاه اجتماعی و وزارت صنعت، معدن و تجارت مورخ 8/4/1390 (قاضیزادههاشمی ـ در سامانه شماره 4 است دوستانی که میخواهند ثبتنام کنند) مجلس شورای اسلامی خواهد بود».
دوم، تبصره دیگر «از تاریخ تصویب این قانون وظایف و اختیارات موضوع بند «الف» ماده (1) قانون تمرکز وظایف و اختیارات مربوط به بخش کشاورزی در وزارت جهادکشاورزی مصوب 24/11/1391 به وزارت بازرگانی منتقل میشود». این دو پیشنهاد تکمیل میکند. (تعدادی از نمایندگان ـ «دو»، «دو») بعضی از دوستان نمیدانند چه دارند میگویند، فقط «دو» میگویند. اصلاً نه متن و نه محتوا را میدانند. دوستان! به این اگر رأی بدهید مشکل حل میشود، اینکه از ریشه میخواهید برخورد کنید و بزنید در این شرایط نمیتوانید. خواهشم این است که این اصلاحات به هر حال باید انجام بشود. چیزی است که مجلس به کلیات رأی داده، خواهش میکنم رأی بدهید.

علی اردشیرلاریجانی
پیشنهادتان این است که «از تاریخ تصویب این قانون کلیه وظایف و اختیارات هر یک از وزارتخانههای بازرگانی و صنایع و معادن و دستگاههای تابعه مطابق وظایف، اختیارات و دستگاههای تابعه آنها در قبل از قانون تشکیل دو وزارتخانه تعاون، کار و رفاه اجتماعی و وزارت صنعت، معدن و تجارت مورخ 8/4/1390 مجلس شورای اسلامی خواهد بود». آقای دلخوش! این متنی که شما میفرمایید عین همان متن تبصره فعلی که کمیسیون اصلاح کرده است، چه تفاوت دارد؟ فرقی نمیکند. ما چیزی نمیبینیم.

جمشید انصاری
آقای دکتر! فقط وزارت بازرگانی است.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 214 نفر، پیشنهاد آقای دلخوش را به رأی میگذاریم، یک تفاوت جزئی دارد. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. (29) نفر رأی ندادهاند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پس ارجاع به کمیسیون را به رأی میگذاریم.
حضار 214 نفر، ارجاع به کمیسیون که معلوم نیست کمیسیون باید چکار بکند را به رأی میگذاریم، به نظرم کاری هم نمیتواند بکند، قابل حل نیست. ایراد شورای نگهبان یک ایراد لفظی بوده، اصلش رأی آورده بوده، ولی حالا نظر نمایندگان چیز دیگری است. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. برود کمیسیون ببینیم خدا چه خواهد.
7
بحث و بررسی درخصوص اصلاحات کمیسیون در مورد طرح تنظیم برخی از مقررات مالی، اداری و پشتیبانی وزارت آموزش و پرورش و ارجاع آن به کمیسیون مربوطه (جهت تأمین نظر شورای نگهبان)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعد گزارش کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات در مورد طرح یکفوریتی تنظیم برخی از مقررات مالی، اداری و پشتیبانی وزارت آموزش و پرورش است که این هم با ایراد شورای محترم نگهبان روبرو شده است و اصلاحات کمیسیون را اگر اجازه بفرمایید من قرائت کنم.
«در فراز اول ماده (1) اصلاحات زیر به عمل میآید:
1 ـ عبارت «دولت مجاز است» به ابتدای ماده و عبارت «سود خالص» بعد از عبارت «درآمد شرکتها و» اضافه شد.
2 ـ عبارت «به نسبت درآمد دولت در آنها را» بعد از عبارت «وابسته به دولت» اضافه شد و عبارت «اضافه میشود» به عبارت «اضافه کند» تغییر یافت».

علی اردشیرلاریجانی
حضار 214 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به این اصلاح اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
در ماده (2) اصلاحات زیر به عمل میآید:
1 ـ در فراز اول عبارت «از طریق فروش یا اجاره واگذار کند» جایگزین عبارت «به صورت تجاری و خدماتی با مشارکت بخشهای خصوصی و تعاونی احداث و نسبت به واگذاری یا اجاره آنها اقدام کند» شد.
2 ـ در فراز دوم عبارت «با رعایت ملاحظات آموزشی و تربیتی» بعد از عبارت «منطقه یا ناحیه» اضافه شد.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 215 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را نسبت به اصلاح در ماده (2) اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
در تبصره (1) ماده (2) اصلاحات زیر به عمل میآید:
1 ـ در انتهای فراز اول جمله «در صورت عدم اقدام کمیسیون مذکور در مدت یادشده، پیشنهاد ارائه شده مصوب تلقی میشود» حذف شد.
2 ـ در فراز دوم عبارت «هرگونه عوارض اعم از» و جمله «شهرداریها میتوانند بدهی خود را به میزان معافیت تعیینشده به دولت و بانکها تهاتر کنند» حذف شد.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 213 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به این اصلاح در تبصره (1) ماده (2) اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
در تبصره (3) ماده (2) اصلاحات زیر به عمل میآید:
1 ـ در سطر دوم فراز اول عبارت «خزانهداری کل کشور» جایگزین عبارت «خزانهداری معین استان» شد.
2 ـ در سطر سوم فراز اول عبارت «براساس مصوبه شورای آموزش و پرورش مربوطه» حذف شد.
3 ـ فراز آخر تبصره (3) ماده (2) حذف شد.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 213 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به اصلاحات در تبصره (3) ماده (2) که قرائت شد اعلام بفرمایید. (قاضیزادههاشمی ـ آقای دکتر! این «فراز آخر» منظور آخرین پاراگراف است، از 30 درصد درآمد حاصله تا انتها است) مقصودشان پاراگراف آخر است. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. اصلاح بعد را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
به انتهای تبصره ماده (3) عبارت زیر اضافه شد:
بار مالی این تبصره از محل اعتبار رتبهبندی معلمان تأمین میشود.

علی اردشیرلاریجانی
خود اعتبارات رتبهبندی کم است، چطور این را میخواهید به آن وصل کنید؟ میخواهید بشود یا نشود؟ (کاتب ـ اخطار دارم) اخطار دارند، بفرمایید.

علیرضا رحیمی
آقای کاتب ثبت نکردید. آقای قاضیپور در این زمینه اخطار دارید؟ ندارند.

علی اردشیرلاریجانی
کمیسیون این اشکال را توضیح بدهد که «بار مالی این تبصره از محل اعتبار رتبهبندی معلمان تأمین میشود». رتبهبندی معلمان برای آینده را میفرمایید؟ برای حال را میگویید، حال که دارد انجام میشود، چطور میخواهید از این بگیرید؟ رقمی هم نیست، پول خود رتبهبندی که گذاشتند کم است.

محمد خدابخشی
بسم الله الرحمن الرحیم
انجام نمیشود، آقای دکتر حاجیبابایی اجازه بفرمایید! خدمت همکاران عزیز و ارجمندم، ملت شریف ایران عرض سلام، ادب و احترام دارم. این مصوبه را با توجه به اینکه شورای محترم نگهبان ایراد اصل (75) قانون اساسی برای بار مالیاش گرفته بود کمیسیون پیشنهاد داد که از محل اعتبارات رتبهبندی معلمان از همان محل اعتبارات این تأمین بشود.

علی اردشیرلاریجانی
آقای خدابخشی ببینید! رقم اصل رتبهبندی کم است.

محمد خدابخشی
ما باید تلاش کنیم اضافهاش کنیم.

علی اردشیرلاریجانی
چون الان شما این را میخواهید تصویب کنید امسال چه چیزی را میخواهید اجرا کنید؟

محمد خدابخشی
آقای دکتر! مهم اجرای این از این به بعد است. ما همه با هم در کمیسیون تلفیق بودجه 99 تلاش میکنیم این مشکل را حل میکنیم، رتبهبندی معلمان هم تا الان اجرا نشده. برای آن کسانی که سوابق بالاتری دارند قرار است اجرا بشود، این هم از همان محل تأمین میشود. آقای دکتر! از این به بعد برای ما مهم است، الان که تمام شد.

علی اردشیرلاریجانی

محمد خدابخشی
هست، ضمن اینکه اعمال مدرک هم در رتبهبندی دارد استفاده میشود.

علی اردشیرلاریجانی
بههرحال پیشنهادشان این است. حضار 212 نفر، پیشنهادشان این است که بار مالی این تبصره از محل اعتبار رتبهبندی معلمان تأمین میشود. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. اصلاح بعد را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
در ماده (6) عبارت «به گونهای که به جز مدارس استثنایی مدارس دولتی متنوع در کشور نباشد و ملاک ثبتنام در مدارس دولتی متناسب با فاصله محل سکونت با مدرسه باشد» و تبصره آن حذف شد.

عبدالرضا مصری
حضار 211 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! اگر تصویب نشده باید یا اصلاح بفرمایید و یا به کمیسیون ارجاع بدهید. (حسینی ـحذف داریم) پیشنهاد حذف دارید؟ خانم حسینی پیشنهاد حذف دارند، بفرمایید.

سیده فاطمه حسینی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام، ادب و احترام به محضر ملت شریف ایران و همکاران گرامی. همکاران ارجمند! در حالی که با زحمت فراوانی که همکاران ما در مجلس کشیدند طرح یکفوریتی تنظیم برخی از مقررات مالی، اداری و پشتیبانی وزارت آموزش و پرورش به تصویب رسید در صحن علنی مجلس به طور یکباره پیشنهادی برای تنظیم تنوع مدارس طرح شد. این پیشنهاد خودش باید در قالب یک طرح مجزا و جامع میآمد که میتوانست اشکالاتی را که در زمینه تنوع مدارس در کشور است مرتفع کند. اما این پیشنهاد صرفاً در قالب یک ماده و برای حذف انواع مدارس در کشور ارائه شد. این در واقع شامل حذف مدارس استعدادهای درخشان، شاهد، هیأتامنایی و نمونهدولتی است. آیا این صلاح است که به یکباره در قالب یک ماده الحاقی به این طرح مجلس تصمیم بگیرد که در راستای انتفاع مدارس غیرانتفاعی باشد؟ تکلیف فرزندانی که بنا به نداشتن تمکن مالی و بنا به اینکه خانواده آنها امکان این را ندارد که در مدارس غیرانتفاعی کشور تحصیل کنند از وجود مدارس استعدادهای درخشان، نمونهدولتی بینصیب بشوند و همه با چنین شعاری که شعار عدالت است، اما ضد رویه عدالت است از تحصیل در چنین مدارسی محروم بشوند. من بعید میدانم که مجلس با این موافق باشد و لذا به درستی ایرادی که گرفته شد این است که شورای عالی انقلاب فرهنگی نسبت به تأسیس مدرسه استعدادهای درخشان و سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان تأکید داشتند.
مقام معظم رهبری بر تقویت مدارس استعدادهای درخشان تأکید دارند و این را صراحتاً بیان کردند. درخواست من از نمایندگان محترم این است که مصوبه مجلس شورای اسلامی و آنچه که کمیسیون به صحن ارائه کرده اصلاح به نفع نظر شورای نگهبان نبوده و صرفاً تفکیک مدارس به دو نوع مدرسه دولتی یا غیردولتی بر حسب نحوه اداره است. اما این از عدالت بسیار دور است و در راستای خدمت به مدارس غیرانتفاعی است و به ضرر مستضعفان جامعه در حوزه آموزش است. در استانهای محروم کشور تنها امیدی که در آن استانها دانشآموزان مستعد ما دارند حضور در مدارس استعدادهای درخشان و نمونهدولتی است ما باید کاری کنیم اینها را یکشبه از بین نبریم و تعطیل نکنیم.
لذا درخواست مؤکد بنده این است که نمایندگان محترم توجه کافی داشته باشند. البته اینکه در شیوه جذب در این مدارس اشکالاتی وجود دارد و مواردی از این دست باعث نمیشود که ما صورت مسأله را پاک کنیم و کل این مدارس را از بین ببریم. لذا خواهش من این است که همکاران محترم با پیشنهاد حذف این ماده موافقت بفرمایند، عزیزانی که دغدغههایی نسبت به این مدارس دارند دغدغههای درستی نسبت به آنها دارند طرح جامعی را برای اصلاح آنها بیاورند، نه برای اینکه این مدارس را به طور کلی از بین ببرند.
لذا دو تا پیشنهاد دارم؛ پیشنهاد دوم این است که «به استثناء مدارس استعدادهای درخشان» باشد، پیشنهاد اول هم بحث حذف ماده (6) است. درخواست من این است که هر دو پیشنهاد را هیأترئیسه محترم به رأی بگذارد تا نمایندگان محترم و فرهیخته مجلس نسبت به تصمیمی که سرنوشتساز و در کشور استراتژیک است و نخبهپروری در کشور و برای عدالت آموزشی در کشور تأثیرگذار است دقت نظر داشته باشند. خیلی ممنون و متشکرم.

عبدالرضا مصری
متشکرم، مخالف را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای عباسی مخالف هستند که وقتشان را به جناب آقای احمدیلاشکی دادند، بفرمایید.

قاسم احمدی لاشکی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز! ضمن اینکه تشکر میکنم به بندهای اولیه را رأی مثبت دادید و از هیأترئیسه محترم انتظار داشتم قدری مهلت میدادند تا همه عزیزان به بند آخر رأی میدادند و شاید حدود (90) نفر رأی ندادند، انتظار دارم به این عزیزان گوش بفرمایند. توضیحاتی که خواهر بزرگوارمان سرکار خانم حسینی به عنوان نماینده محترم تهران دادند قطعاً برای ما هم مهم است مدارس خاصی که از شورای عالی انقلاب فرهنگی مجوز گرفتند. شورای محترم نگهبان هم ایرادی که گرفته بود همین بود که آن مدارسی که از شورای عالی انقلاب فرهنگی مجوز میگیرند را مد نظر داشته باشید.
عزیزان ببینید! آنچه در کمیسیون گذشت این شد که مدرسه به دو دسته تقسیم بشود؛ دولتی و غیردولتی. اتفاقاً آقای حاجیبابایی عزیز هم در آن جلسه حضور داشتند، کسی که شاید سهم بزرگی هم در انواع مدارسی که داریم داشتند و کمک هم کرده بودند، اما این نکته مهم است، ما نگفتیم اینها حذف بشوند. ببینید! مدرسه دولتی و غیردولتی است. مگر میشود مدرسه دوگانه داشته باشید هم اسمش را دولتی بگذارید و بعد از مردم پول بگیرید؟ اگر مدرسه شاهد، سمپاد برای تیزهوشان است حق گرفتن پول را دیگر نباید داشته باشند. هیچجای دنیا اینطور نیست که ما بگوییم برای مدرسه هم دولت برای شما پول بدهد و هم خود اولیاء پول بدهند. از آن طرف مدارس دولتی شما در حال اضمحلال و نابودی است. اگر دلسوزی دارید شخص خانم دکتر حسینی که از تحصیلکردههای مدارس سمپاد هستند و افتخار هستند اما آنهایی که نتوانستند راه پیدا کنند نباید دیده بشوند؟
خواهش من این است که به این رأی ندهید، ما چیزی ننوشتیم که اینها حذف بشوند. ما براساس آنچه کمیسیون برنامه و بودجه به عنوان کمیسیون اصلی نظر داد الزام اعلام کرد که کمیسیون فقط میتواند اینها را به دو دسته دولتی و غیردولتی تقسیم کند. سمپاد، شاهد، عشایری، مدارس شبانهروزی و همه اینها را بگیرید در آن حوزه دولتی بگنجانید، هیچ اشکالی هم ندارد و پول هم نگیرند. ما پول گرفتن مدارس خاص را برخلاف قانون اساسی میدانیم. ما مخالف پول گرفتن اینگونه مدارس هستیم، مدارس باید فقط دو نوع دولتی و غیردولتی باشد. خواهشم این است که با این پیشنهاد مخالفت بفرمایید و رأی ندهید.

عبدالرضا مصری
متشکریم، موافق را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای سیدهادی بهادری موافق هستند، بفرمایید.

سیدهادی بهادری
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض خستهنباشید خدمت کلیه همکاران محترم. من فکر میکنم ما درخصوص این مصوبه کمی عجله کردیم. واقعیتهای کشور را درست در نظر نگرفتیم. اگر ما پول داشتیم لازم نبود که در مدارس از مشارکت اولیاء بخواهیم استفاده کنیم. همین الان آموزش و پرورش به شدت با مشکل مالی مواجه است. حذف مشارکت مردم در مدیریت مدارس باعث گسترش مدارس غیرانتفاعی میشود. یعنی خود این مصوبهای که اتفاق افتاده مخالف عدالت است.
به نظر میرسد ما باید ترتیبی را اتخاذ کنیم که مشارکت مردم اتفاق بیفتد. مدارس هیأتامنایی یک سازوکاری را درست کرده که مردم بیایند در آموزش و پرورش مشارکت کنند. مدارس استعدادهای درخشان هم یک سیاستی بوده که به شدت مورد حمایت مقام معظم رهبری بوده. نخبهپروری یکی از سیاستهای نظام است، اگر ما بیاییم (1) درصد جامعه را جدا کنیم و اینها را مستقلاً پرورش بدهیم به نفع کشور است. قاطی کردن این افراد با بقیه دانشآموزان به نفع آن دانشآموزان هم نیست، به همین خاطر من فکر میکنم که گسترش مدارس غیرانتفاعی را دامن نزنیم و مصوبهای خلاف عدالت تصویب نکنیم.
همکاران ما جناب حاجآقای سلیمی، حاجآقای حاجیبابایی و خیلی از همکاران دیگر با این موافق هستند که مدارس هیأتامنایی و مشارکت مردم تقویت بشود. ما مخالف این هستیم که مدارس دولتی پول بگیرند، ولی اینکه بیاییم مشارکت مردم را قانونی کنیم و از مردم در حمایت از مدارس استفاده کنیم صددرصد موافق هستیم و از دوستان خواهشمند هستم که به ضرر دانشآموزان مستضعف حرکت نکنند. امیدوارم که مجلس به این مصوبه و پیشنهاد سرکار خانم دکتر حسینی رأی موافق بدهند.

عبدالرضا مصری
دولت نظری ندارد، کمیسیون بفرمایید.

محمد خدابخشی
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام مجدد خدمت همکاران عزیز و ارجمند. کمیسیون برنامه و بودجه تلاش کرد که نظر شورای محترم نگهبان را تأمین بکند و برای همین منظور هم اصلاحاتی در این ماده (6) اعمال شد، اما با توجه به مجموع مباحثی که در کمیسیون مطرح شد و اینکه مقام معظم رهبری بر حفظ مدارس استعدادهای درخشان و نخبهپروری و همینطور ضرورت رعایت اصل (57) قانون اساسی تأکید داشتند اگرچه این پیشنهاد در کمیسیون مطرح نشده ولی نظر سرکار خانم حسینی با نظر شورای محترم نگهبان انطباق بیشتری دارد و بنابراین با توجه به اینکه نظر مقام معظم رهبری باید حفظ میشده، مخالفتی با این پیشنهاد نداریم و بنابراین با توجه به جمعبندی مباحثی که در کمیسیون مطرح شده برداشت من از نظرات کمیسیون این است که با این پیشنهاد موافق است.

عبدالرضا مصری
پس شخصی کمیسیون موافق حذف است؟ (احمدیلاشکی ـ ایشان حق ندارد نظر خودش را بدهد) ایشان سخنگوی کمیسیون است. حضار 200 نفر، اعلام میکنند که در کمیسیون حذف رأی نیاورده. دولت نظری ندارد و سخنگو هم موافق است. (امیرآبادیفراهانی ـ آقای رئیس! سخنگو چکاره است که موافق باشد، کمیسیون یا بینظر است یا موافق یا مخالف، آقای تاجگردون بیایید دفاع کنید) آقای تاجگردون میفرمایند در کمیسیون رأی نیاورده، پس کمیسیون مخالف است. این فعلاً پیشنهاد حذف است. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
اگر دوستان اجازه بدهند چون چند نفر از همکاران هم ابهام دارند، ابهامی که هست در مورد این «استثنائی» میفرمایند که آیا استعدادهای درخشان و شاهد و سمپاد را مشمول میشود؟ اگر موافق هستید ما به کمیسیون ارجاع بدهیم. آقای مفتح ببینید! تعدادی از دوستان ابهام دارند، تشخیص با بنده است که ابهام است یا نیست. چون تعداد ابهامها زیاد است و پیشنهاد هم زیاد است. دوستان عزیز! تعداد پیشنهاددهندگان به ابهام زیاد است، پیشنهادات اصلاحی هم زیاد است، برابر آییننامه، ما باید به همه اجازه بدهیم، حالا که اینها رأی نیاورده پیشنهاداتشان را ارائه بدهند و ابهاماتشان را مطرح بکنند. چون تعداد زیاد است به خاطر اینکه در صحن علنی وقت گرفته نشود اجازه بدهید به کمیسیون برگردانیم همه این پیشنهادات به کمیسیون برود و همه ابهامات در کمیسیون مطرح بشود که بحثی که اینجا میآید تخصصی باشد که انشاءالله بتوانیم نتیجه بگیریم.
حضار 197 نفر، ارجاع به کمیسیون برای رفع ابهامات و بررسی پیشنهادات جدید را به رأی میگذاریم. اگر رأی آورد خواهش ما این است که تکلیف مدارس استثنائی، سمپاد، شاهد و عشایری و اینها مشخص بشود. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. (47) نفر در رأیگیری شرکت نفرمودید که یک نفر هم خودم بودم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
من خواهش میکنم ریاست محترم کمیسیون و همکاران این ابهامات را به ترتیبی شفاف انشاءالله در اصلاحیه کمیسیون بیاورند که اینجا دیگر پاسخ همه ابهامات هم گفته شده باشد. میهمانان را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحیم
میهمانان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ جمعی از دانشجویان عضو انجمناسلامی دانشگاه فرهنگیان استان تهران میهمانان مجلس شورای اسلامی هستند.
ـ جمعی از اتحادیه خیاطان شهر همدان میهمانان جناب آقای خجسته نماینده محترم همدان و فامنین هستند.
ـ جمعی از اعضای شورای صنفی دانشگاه گیلان میهمانان جناب آقای کوچکینژادارمساداتی نماینده محترم رشت هستند که به همه عزیزان خوشآمد عرض میکنیم.
8
اعلام وصول طرح شفافسازی منابع تأمین مالی تبلیغات و فعالیتهای انتخاباتی با اصلاح برخی مواد قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی با قید دوفوریت و تصویب فوریت آن

عبدالرضا مصری
درخواست دوفوریت را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
یک درخواست دوفوریت برای طرح قانونی شفافسازی منابع تأمین مالی تبلیغات و فعالیتهای انتخاباتی با اصلاح برخی مواد قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی داریم. شماره (10) در دستور است. آقای حاجی! چون ما ناطقین را هم داریم اگر کوتاه صحبت کنید دعایتان میکنیم. جناب آقای حاجی به عنوان نماینده متقاضیان فوریت بفرمایید.

حسینعلی حاجی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
من ابتدائاً از همه همکاران خوب و گرامی، عزیزانی که (231) نفر ذیل این طرح شفافسازی هزینههای تبلیغات و فعالیتهای انتخاباتی را امضا فرمودید متشکرم. واقعاً از همه عزیزان، از همه فراکسیونهای مختلف متشکرم. هر فردی که مراجعه شد امضا کرد، اگر تعدادی هم امضا نکردند عموماً همکارانی بودند که در آن لحظه شاید در مجلس حضور نداشتند یا سر صندلیشان نبودند.
عزیزان! این طرحی که تهیه شده در واقع همان طرحی است که قبلاً خودتان به آن رأی دادید. یعنی مفاد این طرح همان موادی است که قبلاً در قالب طرح یکفوریتی اصلاح موادی از قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی به آن رأی دادید و اتفاقاً شورای نگهبان هم که رفت بجز یک مورد مغایرتی از آن گرفته نشد. مفاد این طرح از صفحه (11) تا (21) این گزارش تهیه شده، البته اگر اشکالات جزئی هم همکاران داشته باشند در کمیسیون قابل رفع است.
این طرح از این طرحی تهیه شده که سه بخش داشت؛ یکی حزبی شدن انتخابات بود، یکی موضوع استانی شدن بود و یک مورد هم شفافیت فعالیتها و هزینههای مالی اعم از درآمدی و هزینهای بود.
همکاران! انتظار است که با رأی بالایی چون همگی (231) نفر دوفوریتش را هم امضا فرمودید در این رابطه مجلس همیشه سربلند بوده، مجلسی که شما در آن هستید باز هم این اتفاق بیفتد و با سربلندی از این آراء بیرون بیاید. طوری نشود که فردا بگویند نمایندگان امضا میکنند ولی موقع رأی دادن ممکن است رأی ندهند. انشاءالله این را خنثی بکنید.
عزیزان! در جهت مفاد این طرح، چهار بخش برای تأمین هزینهها است از این جهت که داراییهای شخصی، کمکهایی که احزاب و گروههای سیاسی میتوانند انجام بدهند، کمکهای اشخاص حقیقی ایرانی و همچنین منابع و امکانات عمومی که باید به طور مساوی و عادلانه در اختیار همه باشد. هزینههایی هم که در همان طرح آمده و در این طرح دوفوریتی هم هست باز شامل چهار بخش است؛ یکی هزینههای دائر کردن محل ستادها، هزینه برپایی تجمعات عمومی، هزینههای تبلیغات مجاز و هزینههای حقالزحمه عوامل اجرایی و کارشناسی است.
همکاران عزیز! در جمهوری اسلامی شفافیت هم بوده و اینکه یک مسئول عملکرد خودش را در منصه ظهور و مرئی و منظر مردم بگذارد کار بسیار خوبی است و این نوع شفافیتها میتواند اعتماد مردم را به مسئولین بیشتر به اثبات برساند. از باب دوفوریتش هم عرض بکنم؛ همکاران! به خاطر اینکه کمتر از دو ماه به انتخابات مجلس یازدهم باقی است و این طرح اگر دوفوریتش را انشاءالله رأی بدهید که قطعاً به یاری خدا رأی خواهید داد و با توجه به بلوغ سیاسی که الان این مجلس در سال آخر دارد میتواند فتح بابی برای هم این مجلس و هم مجالس آینده باشد.
از جهت دیگر درست است که در شرایط فعلی شرایط اقتصادی مردم هم وضعیت خاصی است، خود اینکه ما راجع به هزینههای تبلیغات و فعالیتهای انتخاباتی شفافسازی بکنیم این هم در این شرایط میتواند به حالتی پیشبینی بشود که از اسراف هزینههای بیحد و حصر برخی از داوطلبینی که ممکن است باعث دلزدگی مردم باشد جلوگیری بکند.
لذا خواهشم این است که انشاءالله همگی رأی بدهید به این نحو که یکوقت آن اتفاقی که در گذشته افتاد و شاید فرصت برای رأی دادن داده نشد که (160) نفر دوفوریت شفافسازی آراء را امضا کردند، ولی (59) نفر رأی دادند این اتفاق نیفتد. آن زمان شرایط دیگری بود، من فکر میکنم که همه دوستان و همکاران انشاءالله به دوفوریت آن رأی بدهند و مجلس انشاءالله از این بابت سربلند بیرون بیاید.

عبدالرضا مصری
مخالف ندارد و (53) نفر موافق ثبتنام کردند. چون مخالف ندارد موافق هم صحبت نمیکند. حضار 196 نفر، پیشنهاد شفافسازی تأمین مالی تبلیغات و فعالیتهای انتخاباتی با اصلاح برخی از مواد قانون مجلس شورای اسلامی مطرح است. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. دوفوریت این طرح به رأی گذاشته میشود. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. دوسوم رأی میخواهد. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
9
ناطقان جلسه آقایان: حسن خستهبند، محمدمهدی زاهدی، مهرداد لاهوتی، ذبیح نیکفرلیالستانی و محمد قمی

عبدالرضا مصری

اکبر رنجبرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای شهباز حسنپوربیگلری نماینده محترم سیرجان و بردسیر.
ـ آقای حسن خستهبند نماینده محترم بندر انزلی.
ـ آقای مهرداد لاهوتی نماینده محترم لنگرود.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای ذبیح نیکفرلیالستانی نماینده محترم لاهیجان و سیاهکل.
ـ آقای محمد قمی نماینده محترم پاکدشت.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
از جناب آقای شهباز حسنپوربیگلری نماینده محترم سیرجان و بردسیر دعوت میکنم، تا ایشان تشریف بیاورند نفر دوم را میخوانم، جناب آقای حسن خستهبند نماینده محترم بندر انزلی بفرمایید.

حسن خسته بند
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«لا حول و لا قوه الا بالله العلی العظیم»،«حسبنا الله و نعم الوکیل نعم المولی و نعم النصیر».
با سلام و درود به ارواح طیبه شهدای انقلاب اسلامی به ویژه شهدای حرم و روح پرفتوح امام راحل و آرزوی سلامتی و طول عمر برای مقام معظم رهبری. در ابتدای عرایض خود لازم میدانم مراتب تشکر و قدردانی از ریاست محترم قوه قضائیه بابت برخورد قاطعانه و انقلابی با مفسدین اقتصادی اعلام نموده و برای ایشان در ادامه این مسیر که قطعاً همراه با تهمت و توهین اربابان زر و زور و تزویر خواهد بود آرزوی توفیق بیش از پیش داشته باشم.
ملت ما شایسته و لایق بهترینها هستند و در این راه کارگزاران سه قوه باید بدانند صاحبان اصلی انقلاب یعنی اقشار محروم جامعه همواره مورد توصیه امام راحل و رهبری انقلاب بوده و برای بهبود شرایط و کاهش فشارهای اقتصادی و حل مشکل بیکاری جوانان و نگاه به داخل و خودکفایی در راه خدمتگزاری سر از پا نشناسند و از از یاد نبرند که شهدای ما چگونه و در چه شرایطی از جان عزیز خود برای اسلام، استقلال، آزادی و سربلندی ما گذشتند.
همکاران عزیز، ملت شریف ایران! بنده نماینده شهری هستم که میراث بیش از نیم قرن حکومت پهلوی در آن تنها دو پل، موجشکن و یک بیمارستان بود که از آن به عنوان یادگار زمان طاغوت یاد مینمایم. در مصاحبه استاندار وقت گیلان در اواخر دهه (70)، انزلی را در حال حرکت به سمت متروکه شدن عنوان مینمودند و گفته میشد انزلی طی (10) سال آینده به زیر آب خواهد رفت. حال نتایج فقط طی سه دوره نمایندگی تا سال 94 بدون محاسبه اقدامات انجامشده دوره چهارم در بندر انزلی را به صورت خلاصه به استحضار میرسانم که عبارتند از:
1 ـ سفر مقام معظم رهبری به بندر انزلی و أخذ دستور حکم حکومتی جهت احداث دو پل بزرگ نمازیان انزلی و تعریض خیابان تکاوران و جابجایی نیروی دریایی و توسعه افزایش مساحت بندر به بیش از دو برابر. چهاربانده شدن جاده خمام به انزلی. أخذ مصوبه ایجاد منطقه آزاد تجاری ـ صنعتی بندر انزلی و مجوز تجارت کالای چمدانی و تردد خودروها با پلاک منطقه آزاد در سطح استان. أخذ مصوبه راهآهن قزوین ـ رشت ـ انزلی با (10) میلیون تن بار و (3) میلیون و (900) هزار نفر مسافر. احداث بیمارستان و دو دستگاه سی.تی.اسکن و رادیولوژی و بیش از (10) دستگاه دیالیز و تجهیزات پزشکی. احداث موجشکنها و افزایش دوبرابری اسکلهها. شروع احیاء تالاب بندر انزلی بعد از (26) سال توقف. شروع به کار کنارگذر انزلی بعد از (14) سال. توقف و به زیر بار ترافیک رفتن (50) درصد طول مسیر. أخذ اعتبار و راهاندازی دو تصفیهخانه با بیش از (250) کیلومتر لولهگذاری و چندصد میلیارد تومان اعتبار. احداث دو استخر شنا و بیش از (10) سالن ورزشی و (30) مدرسه. کمک به بازگشایی تعداد زیادی از خیابانهای شهر. نوسازی زیرساخت کل سیستم مخابراتی شهرستان، اولین شهرستان سبز گازرسانی شده و آب آشامیدنی در کشور. آسفالت صددرصدی روستاها. احداث و مجوز و راهاندازی دانشگاههای آزاد اسلامی، پیامنور، جهاد دانشگاهی، علومپزشکی و بینالمللی شدن آنها. آبرسانی از تالاب به زمینهای کشاورزی با استفاده از پمپاژها و حفر و تجهیز دهها چاه کشاورزی و حل قطعی خشکسالی منطقه، حل مشکل آبگرفتگی در اکثر نقاط شهر با کمک شهرداری با بیش از (20) کیلومتر لولهگذاری در سنوات گذشته.
راهاندازی دفتر نمایندگی وزارت خارجه برای تسهیل مشکل روادید خانوادهها و تجار در سطح شهر و استان و صدها پروژه عمرانی شهرستان که مجال گفتن نمیباشد و به زودی به استحضار مردم عزیز خواهد رسید.
از باب مقایسه با گذشت این چند سطر تنها بخشی از خدماتی است که توسط نظام مقدس جمهوری اسلامی در شهر ما یعنی بندر انزلی انجام شده و مسیر سازندگی میتواند اگرچه سخت ولی به نتیجه برسد و تا دستیابی به نقطه قابل قبول در شأن مردم خوب شهرمان همچنان فاصله داشته و باید تلاش نمود.
در آستانه انتخابات قرار داریم، بار دیگر شاهد بداخلاقی عدهای طرفدار کاندیدانما با توسل به تهمت و شایعهپراکنی علیالخصوص در فضای مجازی جولان میدهند و به جای ارائه برنامه و سوابق، تنها توانشان را برای انجام حرکات ناجوانمردانه و تخریب و بازی با آبروی افراد تجمیع نمودهاند.
و اما موضوع بسیار مهم و حائز اهمیت در شهرستان بندر انزلی بحث احیاء تالاب بینالمللی انزلی به روش ناشناخته و خطرناک بایجومی است که در هیچجای دنیا مورد آزمایش قرار نگرفته و خوشبختانه تاکنون با اقدام شجاعانه و قابل تقدیر دادستان محترم بندر انزلی پیگیریهای انجامشده متوقف گردیده است. از طرفی سالانه افزون بر (700) هزار تن رسوب در حال ورود به تالاب بوده و در کنار آن انواع پسابهای کارخانجات، فاضلابها، شیرابه خطرناک زبالهها و صدها تن زباله به این تالاب بینالمللی سرازیر میشود و متأسفانه محیطزیست استان کاملاً بیتفاوت و حضور در جلسات بیثمر و بازی با افکار عمومی و فرافکنی هستند.
جناب آقای رئیسجمهور، رئیسجمهور محترم! مردم عزیز و شریف ایران که طی چهار دهه گذشته پای تمام روزهای سخت جمهوری اسلامی ایستادهاند از اوضاع فعلی به شدت گلهمند هستند و تنگنای اقتصادی موجود تنها به علت تحریم نیست، گرانیهای افسارگسیخته در پی افزایش قیمت بنزین کمکم در حال نمایان شدن است. هماکنون بخش عمدهای از جامعه صیادی و مشاوره مرتبط با قایق موتوری در گردشگری دریایی که درصد قابل توجهی را در انزلی شامل میشود متأثر از قضیه بنزین کاملاً بلاتکلیف هستند. دولت محترم در بحث حمایت از اقشار آسیبپذیر و چه در حمایت از مشاغل مرتبط با بنزین چارهجویی عاجل نماید.
جناب آقای روحانی! تأکید چندینباره اینجانب نسبت به ترمیم حقوق بازنشستگان کشوری و لشکری به ویژه کهنهسربازان دوران جنگ تحمیلی که در بدترین شرایط معیشتی به سر میبرند مورد تأکید میباشد. از وزیر محترم کشور درخواست دارم دستور فرمایند تا کارمندان و کارگران زحمتکش شهرداریهای کشور با سالها سابقه کاری در بلاتکلیفی به سر میبرند هرچه سریعتر تبدیل وضعیت شده و رفع سالها نگرانی جبران گردد.
از وزیر محترم آموزش و پرورش میخواهم ضمن تسریع در اجرایی شدن رتبهبندی و پرداخت مطالبات معوقه اقدام و مشکل تبدیل وضعیت معلمان در اولویت قرار بگیرد و در آخر، آقای روحانی رئیسجمهور محترم! اشتغال برای جوانان بیکاری به ویژه فارغالتحصیلان دانشگاهها. در پایان عرایض خود لازم میدانم از مردم قهرمان شهرم، از همکاری تمامی افرادی که افتخار همکاری آنها را داشته و از تحمل بالای آنها و خانواده محترم ایشان تقدیر و تشکر مینمایم. انشاءالله با حضور پرشور مردم عزیزمان در انتخابات دوم اسفند شاهد یأس مجدد دشمنان از طمع به مرز و بوم مقدس ایران اسلامی باشیم. والسلام علیکم و رحمه الله

عبدالرضا مصری
متشکرم. آقای خستهبند وقت را رعایت فرمودند، ناطق بعد را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای خستهبند متشکریم، از جناب آقای مهرداد لاهوتی نماینده محترم لنگرود دعوت میکنیم، آقای لاهوتی! شما یا آقای زاهدی تشریف میآورید؟ فرقی نمیکند؟ جناب آقای زاهدی نماینده محترم کرمان و راور بفرمایید. آقای زاهدی به جای آقای حسنپور صحبت میکنند، بعد از ظهر در خدمت آقای حسنپور هستیم.

محمدمهدی زاهدی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
در ابتدای سخن یاد و خاطره شهدای عزیز میهن را گرامی داشته در مقابل خانواده معظم شهدا، ایثارگران و جانبازان سر تعظیم فرود میآورم. ملت بزرگ ایران همیشه قدردان همه این مجاهدتها و ایثارگریها خواهد بود. ما نیز به نوبه خود در مجلس شورای اسلامی و در برنامه ششم توسعه در مواد مختلف از جمله ماده (88) و تبصرههای آن مواردی جهت ارائه خدمات به این عزیزان تدوین و تصویب رساندیم.
دولت مکلف به اجرای آن بود، لیکن متأسفانه تاکنون اقدام شایستهای در این خصوص دولت انجام نداده. به عنوان مثال در مفادی از این ماده دولت موظف است اعتبار لازم به منظور تأمین حداقل معیشتهای گروههایی از جانبازان، رزمندگان و افراد تحت تکفل که فاقد شغل یا درآمد باشند را پیشبینی و حداقل حقوق کارکنان دولت را به ایشان پرداخت نماید. اما دریغ و افسوس از بیتوجهی دولت.
در آستانه میلاد حضرت مسیح (سلاماللهعلیه) هستیم. این روز فرخنده را به همه پیروان ادیان الهی و هموطنان ارامنه تبریک میگویم.
دولتمردان و همکاران گرامی! شرایط این روزهای اقتصاد کشور نگرانکننده است و ما به هیچوجه راضی به زمین خوردن دولت نیستیم، چراکه همه ایرانی و مسافر یک کشتی هستیم. اما جناب آقای روحانی! بارها به جنابعالی و دولتمردانتان اعلام کردیم که آماده کمک به شما هستیم و حاضریم تجربیات خود و همکاران عزیزم در دولت نهم را در اختیار شما بگذاریم، اما کو گوش شنوایی؟
مردم عزیز کشورم! مشکلاتی که اکنون گریبانگیر کشور شده یقیناً ریشه در مدیریت مدیرانی دارد که فقط شعار میدهند، ولی در عمل نشانهای از آن را نمیبینیم. این مشکلات ریشه در (32) سال اشرافیگری مدیرانی دارد که در کنار مردم بودن را تجربه نکردهاند و از درد مردم بیخبرند. مشکلات، ریشه در افرادی دارد که با شعارهای فریبکارانه و ترساندن مردم از دیوارکشی خیابانها و جنگهای خیالی بر سر کار میآیند و زمانی که بر تخت قدرت تکیه میزنند دست رد بر سینه منتقدین دلسوز زده و آنان را با الفاظی همچون افراطی، تندرو، بیشناسنامه، دلواپس، بیسواد و شستن دست و صورت با صابون خطاب میکنند. مشکلات ریشه در افکار و قلوبی دارد که به جای آنکه مالامال از عشق به کشور، اسلام عزیز و مردم نجیب و شریف کشور داشته باشند دل و علاقه در باورهایی دارد که به مدیریت و توانایی جوانان بیاعتماد است، از ظرفیت داخلی غافل است و هرگونه پیشرفت را تنها در سازش و همراهی با غرب و استکبار میداند.
بله، برداشته شدن تحریمها خواسته همه ملت است، ولی از دولتمردان میپرسیم آیا رسیدگی به وضعیت زلزلهزدگان کرمانشاه، سیلزدگان گلستان، خوزستان، کوتعبدالله، مدیریت بازار ارز، مدیریت قیمت اقلام خوراکی، کالاهای اساسی و گوجهفرنگی، آلودگی هوا، تولید خودروهای بیکیفیت، عدم برخورد با کارخانههای آلاینده واقعاً در گرو برداشته شدن تحریمها است یا ریشه در بیتدبیری برخی مدیران ارشد کشور دارد؟ اکنون که کشور با صدها مشکل که البته با مدیریت جهادی و انقلابی قابل حل است درگیر شده است برخی از سیاسیون حامی دولت قصد فرار از پاسخگویی داشته و سخن از کنارهگیری ریاستجمهوری به زبان میآورند که جای بسی تأسف و شگفتی است.
جناب ریاست جمهور! حاصل بیتدبیری چندساله افزایش رکود، کاهش رشد اقتصادی و افزایش شکاف طبقاتی بوده. شما عهد کردید که تورم را تکرقمی کنید که نکردید، گفتید از رکود عبور میکنید که نکردید. دیدیم چگونه تورم، گرانی و رکود را رکورد زدید. از وعدههای (100) روزه شما هم که هیچ خبری نیست و اکنون که بیش از (2000) روز از آغاز دولتتان گذشته و روزهای پایانی عمر خود را سپری میکند دولت چه ارمغانی برای ملت داشته؟
در طول این شش سال و نیم از عمر دولت سفرههای مردم هر روز کوچکتر و سفرههای برخی نورچشمیها بزرگتر شد. قرار بود چرخ زندگی مردم بچرخد، اما دولت شما چوب لای چرخ زندگی مردم کرد. مردم با شما صادق بودند، ولی در مقابل صداقت مردم شما چه کردید، آیا راستگو بودید؟ مردم با شما پیمان بستهاند و قرار بود شما خادم آنها باشید، اما نگاه شما به غرب بود. آیا واقعاً با مردم صادق بودید؟
جناب رئیسجمهور! در بیبرنامگیهای دولت ما شاهد تصمیماتی بودهایم که آسیبهای جدی به منافع ملی وارد نموده است، در حالی که در کشور و دانشگاهها دانشمندان و نخبگان مجرب در حوزههای مختلف از جمله اقتصاد داریم.
آیا از مافیای دارو و تجهیزات پزشکی خبر داشتید؟ آیا از توزیع نابسامان داروهای بیماران سرطانی و صعبالعلاج مطلع بودید؟ آیا از بیتوجهی دولتتان در اجرای قانون جامع حمایت از معلولان و قانون جامع خدماترسانی به ایثارگران باخبر هستید؟
جناب آقای روحانی! مردم در مضیقه و فشار هستند و در زندگی روزمره خود ماندهاند، با کدام عملکرد توانستید رونق اقتصادی ایجاد کنید که به اعتراف خودتان امروز (64) میلیون نفر مردم را واجد دریافت بستههای حمایتی و یارانه معیشتی میدانید. گفتید کاری خواهید کرد که دیگر مردم به یارانهها نیازی نداشته باشند، اما امروز علاوه بر یارانه (45) هزار تومانی بسته حمایتی دیگری را هم به آن افزودید و مردم را بیشتر از گذشته نیازمند کردید.
با مردم با صداقت باشید، قرار بود (50) میلیون ایرانی از سهام کارخانهها تحت عنوان سهام عدالت بهرهمند شوند و از سهامداری خود لذت ببرند. سهام کارخانهها و شرکتها کجا و ادعای پرداخت یارانه معیشتی به (64) میلیون نفر کجا؟ تازه چگونه است که هرجا میرویم مردم از عدم واریز یارانه معیشتی صحبت میکنند، از شما خواهش میکنم مقرر فرمایید حداقل نام (18) میلیون سرپرست خانوار یارانهبگیر معیشتی را اعلام فرمایید تا صدق گفتارتان مشخص شود.
مردم نجیب کرمان! در این دوره از خادمی شما در مجلس شورای اسلامی و در مسیر خدمت به شما ولینعمتان تلاش نمودم صادقانه تمام توان خود را برای پیشرفت استان عزیزمان کرمان و شهرستانهای کرمان و راور به کار بندم. هفت خدمت ماندگار را با همراهی شما و سایر مسئولان به یادگار گذاشتیم، پروژه انتقال آب از خلیج فارس، برنامهریزی برای انتقال آب از دریای عمان، احداث و توسعه مجتمع فولاد بوتیا، پروژه توسعه کارخانه لاستیک بارز، پروژه توسعه شبکه گازرسانی شهری و روستایی، أخذ مجوز احداث پتروشیمی کرمان، پروژه توسعه راههای ریلی و احداث مجتمع راور از آن جمله است. بسیار رجاء واثق دارم کرمان آینده به دست جوانان برومند آن خطه مسیر رشد و تعالی را با سرعت طی خواهد کرد و در این مسیر به عنوان فرزند آن دیار در کنار شما خواهم بود. کرمان آینده قطب گردشگری کشور و علاوه بر آن کرمان پیشرفته در حوزههای صنعتی و معدنی خواهد بود. والسلام علیکم و رحمه الله

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای زاهدی نماینده محترم کرمان و راور متشکریم. از جناب آقای مهرداد لاهوتی نماینده محترم لنگرود دعوت میکنم، بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«الحمدلله رب العالمین»
ابتدا از دولت محترم جناب آقای دکتر روحانی انتظار میرود، جناب آقای امیری هم عنایت بفرمایند گوش بدهند. آقای خدری! اجازه بدهید آقای امیری نماینده دولت و معاون آقای رئیسجمهور گوش بدهند. آقای امیری! سود مرکب بالاخره داستانش این شد که مجمع تشخیص مصلحت نظام نظر مجلس را تأیید کرد. من شما را انسان منصف و عاقل و منطقی میدانم، شما را به خدا پیگیری بکنید و این را ابلاغ بکنید و به بهانهجوییهای بانکها توجه نکنید. به تولید و کشاورز توجه بکنید، این یک مطلب.
نکته دوم، باز هم از آقای امیری میخواهم خواهش بکنم نرخ تضمینی محصولات کشاورزی، گندم، برنج و چای هم به موقع اعلام بشود و هم متناسب با تورم واقعی، نه تورم نقطه به نقطه، تورمی که امروز مردم در سفرههای زندگی خودشان دارند حس میکنند، نه تورم نقطه به نقطهای که مرکز آمار ایران میدهد، این نکته بعدی بنده است.
نکته بعدی، همکاران محترم! ما هم مقصر هستیم، تو را به خدا این چه وضعی است؟ دولت سالها قرار است طرح ساماندهی نیروهای خودش را ارائه بکند، نیروهای شرکتی، حجمی، روزمزد، طرحی، چه خبر است؟ ما بخواهیم اینها را ساماندهی بکنیم اینها یک تبعیض ناروا است. یک کسی تحت عنوان نیروی شرکتی در دستگاههای دولتی در کنار یک نیروی دیگر دارد حقوق میگیرد، نه امنیت دارد و نه حقوق بالایی میگیرد. اینها را ما در مقابلشان مقصر هستیم.
عدم اجرای قانون تعرفهگذاری پرستاری که در سال 86 این قانون به تصویب رسیده. چه وضعی است؟ ما حق یک پرستار را به یک پزشک بدهیم و بگوییم آقای پزشک شما یک پولی به پرستار پرداخت بکن. این را مستقیم ما قانون وضع کردیم، این حق تعرفه پرستاری را مستقیماً باید به پرستاران عزیز پرداخت کنیم.
نکته بعدی نیروهای حقالتدریس و نهضتیها است. این عزیزان را ما بارها گفتیم یا اینها را بکشیم یا شفایشان بدهیم. ما در مجلس قانون وضع کردیم، آقای گروسی! اینها باید شش ماه آموزش ببینند و استخدام بشوند. آقای وزیر میرود از نیروهای بازنشسته استفاده میکند، چه کاری است؟ این قانون را اجرا بکنیم.
خواهش بنده این است که جناب آقای امیری هم عنایت داشته باشند. تعرفه واردات چای؛ جناب آقای حضرتی! این باندهای مافیا را از این در بیرون میکنیم از یک سوراخ دیگر داخل میآیند. (70) هزار تن تولید چای در این کشور داشتیم، چه بلایی به سر چای آوردیم؟ بگذاریم در این شرایط تحریم محصول خودمان را خودمان تولید بکنیم. آقای وزیر صنعت تعرفه واردات چای خارجی را از (20) درصد، (5) درصد کرد. آقای وزیر! به خدا، خدا تو را نمیبخشد. تو به دستهای پینهبسته چایکاران ما ظلم کردی. انشاءالله خدا تو را نبخشد که این کار را کردی.
آقای رئیسجمهور اینجا آمد، خود آقای رئیسجمهور گفت ما امسال (550) هزار تن برنج بیشتر تولید کردیم، درست هم گفتند. امسال ما (3) میلیون تن برنج تولید کردیم. آقای رئیسجمهور! ما این حرف تو را باور بکنیم؟ یا چهارماهه اول دستور دادید که چیزی حدود (1) میلیون و (100) هزار تن برنج وارد کشور بشود؟ ما این ژستی که اینجا آمدی و پشت همین میکروفن گرفتی را باور بکنیم یا این بیعدالتی و یا منافع چنین آدمهای صاحب منافع و خیانتی که کردی را باور بکنیم؟
آقای وزیر راه و شهرسازی! تکلیف مردم چمخاله، گالشکلام را مشخص کنید. آنها بیش از (100) سال است در آنجا دارند کشاورزی میکنند، من خدمت جنابعالی رسیدم، تکلیف مالکیت اینها را مشخص بکنید. من بارها داد و فریاد زدم، شما دستور دادید، من خواهش میکنم تسریع بکنید و مشکل اینها را حل بکنید. مردم روستاهای ما آمار جمعیتشان دارد کاهش پیدا میکند. یک روزی (70) درصد مردم در روستاها زندگی میکردند، تکلیف این اعمال ماده (4) را مشخص بکنید. کشاورزان در روستاها دارند کشاورزی میکنند، منابع طبیعی باید در راستای قانون انتقال مالکیت به بنیاد مسکن بکند و بنیاد مسکن به مردم اعمال مالکیت بکند. الان در بخش اتاقور مردم این مشکل را دارند. این هم نیاز است آقای وزیر کشاورزی عنایت داشته باشند.
داستان پرغصه شهرک یعقوبیه را آقای وزیر صنعت دستور میدهند اما توجه نمیکنند. آقای دکتر رحمانی! شما چند بار دستور دادید، اما به دستورات جنابعالی توجه نمیکنند. انشاءالله که عنایت خواهید فرمود و آخرین نکته؛ جناب آقای دکتر مونسان! ما نگرانیهایی که در بحث گردشگری داشتیم این سازمان را تبدیل به وزارتخانه کردیم و استان گیلان هم از جمله استانهایی است که باید به این اهداف کمک بکند. حال مدیریت گردشگری استان حال خوبی نیست، مدیریت گردشگری باید رافع باشد، امروز در استان گیلان مدیریت سازمان گردشگری شما به جای رافع بودن بازدارنده است. به داد استان برسید و انشاءالله که عنایت خواهید فرمود، متشکرم.

عبدالرضا مصری
از ملاحظه وقت متشکرم، ناطق بعدی را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای لاهوتی متشکرم، از جناب آقای ذبیح نیکفرلیالستانی نماینده محترم لاهیجان و سیاهکل دعوت میکنم، بفرمایید.

ذبیح نیک فر لیالستانی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
یاد میکنیم از شهدا و امام شهدا، اقتدار نظام جمهوری اسلامی از برکت خون شهدا به رهبری مقتدرانه مقام معظم رهبری میباشد که با اشراف به نگاه خود در نبرد با استکبار جهانی چشم فتنه را در هر موقعی که لزوم داشته باشد در میآورند و در فتنه بنزینیه که ریشه آن در خارج از کشور آمریکا و اسرائیل و در منطقه آل سعود و در داخل جریانهای برانداز فرماندهی فتنه را به بر عهده داشتند در (25) آبانماه مقام معظم رهبری با درایت و اقدام به موقع بار دیگر اقتدار نظام جمهوری اسلامی و رهبرش را به منصه ظهور رساندند و از مردم باید در این راستا تشکر و قدردانی کرد، خصوصاً مردم گیلان که در (8) دی سال 88 پیشگام در مبارزه با فتنه بودند. ولی این وظیفه دولت را رافع نیست. دولت باید برای معیشت مردم و سفرههای آنان چارهاندیشی نماید. آقای رئیسجمهور! وعدههای شما برای پرداخت یارانه معیشتی به (60) میلیون ایرانی محقق نشد، کارگروه اقتصادی دولت خصوصاً تأمین کالاهای اساسی برای سفرههای مردم راهکار درست و کارساز ارائه دهد.
جناب آقای رئیسجمهور! قبل از آغاز سال زراعی آینده تعیین تکلیف نمایید و وزیر جهادکشاورزی را معرفی تا برای کشاورزان امیدوارکننده باشد. در پی تورم خصوصاً افزایش ناگهانی بنزین هزینههای جاری کشاورزان در تولید خصوصاً در گیلان بالا رفته است.
وزارت جهادکشاورزی برای کاهش هزینههای تولید چارهاندیشی کند، این در حالی است که در انبارها برنج و چای انبار شده است و خریداری ندارد و در پی واردات بیرویه، کاهش تعرفه واردات چای تبدیل به چای سنواتی همچون دهه (70) میشود که بلااستفاده خواهد بود. این چه سالی است که سال رونق تولید است، ولی دولت در امر تولید حمایتهای مستمر ندارد. آقای رئیسجمهور! در تولید در حوزه کشاورزی و صنعت نیاز به حمایت مستمر و کاهش واردات دارد، اما ما خلاف این را میبینیم. افزایش قیمت نهادههای کشاورزی، کود، سم، تجهیزات کشاورزی، ماشینآلات کشاورزی رو به افزایش است. کاهش واردات محصولاتی که در داخل تولید میشود را مردم چگونه تحمل کنند وقتی محصولات آنها به فروش نمیرسد و محصولات تولیدی کشاورزی به قیمت مناسب قابل فروش نیست.
انحلال آب و فاضلاب روستایی ما را به یاد انحلال جهادکشاورزی در دهه (70) میاندازد که متأسفانه کشاورزان هنوز به آب شرب مناسب دسترسی ندارند، علیرغم همه تلاشهایی که در سالهای اخیر در حوزه انتخابیه اینجانب صورت گرفت هنوز روستاهای شهرستانهای لاهیجان، سیاهکل، بخشهای رودبنه و دیلمان از آب شرب بهداشتی برخوردار نیست. روستاهایی که از آب رودخانه برای شرب استفاده میکنند، شبکههای آبی که ایجاد شده ولی متأسفانه آب ندارد که به مشترکان برساند به دلیل طراحی غلط و اموری که باید انجام میشد.
در لایحه بودجه سال 99 به نظر مقام معظم رهبری که خواستار تغییر اساسی در نظام بودجهریزی کشور هستند توجهی نشد. ضمن تقدیر از اقدامات وزارت راه انتظار داریم در احداث آزادراه سراوان ـ سیاهکل ـ املش ـ چابکسر توسط بخش خصوصی و راه سیاهکل به بازکیاگوراب تسریع نمایند و همچنین بازسازی راه سیاهکل ـ دیلمان ـ کلیشوم به راههای روستایی حداکثر مساعدت و اهتمام را داشته باشند. وزارت کشور به دستگاههای اجرایی انتخابات به خصوص فرمانداران و بخشداران تذکر دهد از جانبداری پرهیز نمایند و عدالت و انصاف را سرلوحه کار خود قرار داده و اجازه دهند مردم تصمیم آخر را بگیرند و به وزارت راه یادآوری میکنم پروژه تقاطع غیرهمسطح میدان گیل در حال انجام است، اما اعتبارات لازم است که تسریع و احداث آن به نتیجه برسد. همچنین یادآوری میکنم که برای بهبود تولید در کمیت و کیفیت چای نیاز است تسهیلات زراعی تقدیم کشاورزان گردد. کشاورزان انتظار دارند که حداکثر حمایت را از دولت محترم داشته باشند، متشکرم.

عبدالرضا مصری
از رعایت وقت متشکریم، ناطق بعدی را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای نیکفر متشکرم، از جناب آقای محمد قمی نماینده محترم پاکدشت دعوت میکنم، بفرمایید.

محمد قمی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با یاد مهاجرین الیالله، فریادگران تکفیر و توحید و برائت از مشرکین. عزیزانی که با سرخی خونشان بر سیاهه کفر، شرک و نفاق مهر بطلان زدهاند و لباس عزت را بر قامت اسلام و مسلمین پوشاندند و به یاد امام. قافلهسالار شهیدان در این روزگار و آرزوی سلامتی برای مقام معظم رهبری.
کشورهای غربی و اروپایی همچون گذشته به یاوهگوییهای خود در مورد ایران بیانیهای صادر نمودهاند و ایران را به مخالفت با حقوق بشر و کشتار مردم متهم نمودهاند، ولی خود را فراموش کردهاند که در فرانسه، انگلیس و سایر کشورها چگونه با ملت درگیر شده و هر هفته و هر زمان شاهد دستگیری و کشتار و مجروح شدن انسانهایی هستیم که به ظلم و بیعدالتی و خوی استکباری آنان اعتراض داشته و خواهان عدالت و رفع تبعیض و آزادیهای مصرح در قانون هستند.
من شاید در نطق آخرین خود لازم میدانم از مردم صبور، نجیب، شهیدپرور پاکدشت که بیش از (30) سال به بنده رأی دادند و مدت (24) سال در مجلس شورای اسلامی خدمتگزار آنان بودهام صمیمانه تشکر نمایم و چنانچه تقصیر و قصوری از اینجانب سر زده از همه آنان طلب پوزش مینمایم.
در مجلس شورای اسلامی همواره سعی نمودهام موجبات عزت، عظمت و بزرگی آنان را رقم بزنم و فعالیت لازم را نموده و منظم در جلسات شرکت داشته¬ام به طوری که هماکنون نزدیک به (50) روز از مجلس شورای اسلامی مرخصی طلب دارم!
هیچگاه در فکر زراندوزی و ثروت نبوده و مدام تلاش نمودهام که علاوه بر قانونگذاری در جهت عمران و توسعه شهرستان بکوشم. پیگیری مستقل شدن شهرستان، گسترش دانشگاهها، احداث سد ماملو، نیروگاه شهدای پاکدشت، کمربندی، حل مشکل اوقاف، احداث بیمارستان، احداث ورزشگاهها، پارکها، مجتمعهای آموزشی و خدمات زیربنایی، آب، برق و گاز، آسفالت و بهسازی روستاها و شهرها و صدها پروژه عمرانی دیگر در سطح شهرستان، ایجاد وحدت در شهرستان، حمایت از نیروهای ایثارگر و انقلابی، توجه به جوانان و حمایت از بانوان، حمایت از معلولین و مستضعفین، حمایت از طرحهای عمرانی، پیگیری احداث قطار شهری، مترو و فاضلاب که بودجه آنان مصوب گردید و در سال 99 انشاءالله عملیات اجرایی آن آغاز خواهد شد.
همکاران گرامی و بزرگوارم! سعی نمایید در مجلس شورای اسلامی مشکل بیعدالتی، گرانی و تورم، رفاه اجتماعی، راههای مقابله با دشمن مخصوصاً آمریکا و اسرائیل، توجه به تحقیقات و پژوهش، ارتقای علمی کشور، وحدت را سرمشق قرار داده و از بازیهای سیاسی که نفعی برای مردم ندارد بپرهیزید و سعی نمایید که در مدتی که در خدمت مردم هستید واقعاً خدمتگزار آنان باشید. والسلام علیکم و رحمه الله

عبدالرضا مصری
جناب آقای دکتر قمی عزیز متشکریم.
10
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور

عبدالرضا مصری
تذکرات نمایندگان را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
تذکرات کتبی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور:
ـ آقای نادر قاضیپور (ارومیه) به وزیر کشور درخصوص جلوگیری از فروش تراکم و زمینهای فضای سبز توسط شهرداران کشور.
به رئیسجمهور محترم و وزرای امور اقتصادی و دارایی و صنعت، معدن و تجارت درخصوص تسریع در اختصاص وام اضطراری به مبلغ (50) هزار میلیارد ریال به نام خودروسازان هرکدام برای قطعهسازان خودرو.
به وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح درخصوص تسریع در تبدیل وضعیت نیروهای بسیجی که سالها است در مرزها خدمت میکنند.
ـ آقای سیدهادی بهادری (ارومیه) به رئیسجمهور محترم درخصوص تسریع در تکمیل طرح انتقال آب زاب به دریاچه ارومیه.
ـ آقای سیدتقی کبیری (خوی و چایپاره) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه چرا مرزنشینان در بودجه سال 1399 از أخذ عوارض خروج از کشور معاف نشدند.
ـ آقای علی ساری (اهواز، باوی، حمیدیه و کارون) به اتفاق (20) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم درخصوص علت عدم حل مشکل آب سطحی در شهرهای اهواز، کارون، باوی و حمیدیه.
ـ خانم سکینه الماسی (کنگان، دیر، جم و عسلویه) به رئیسجمهور محترم درخصوص اعتراض به اظهارنظرهای اعضای محترم دولت درخصوص حوادث اخیر در جنوب استان بوشهر.
ـ آقای داود محمدی (قزوین، آبیک و البرز) به رئیسجمهور محترم درخصوص صدور دستور فوری برای انجام تکالیف قانونی توسط وزارتخانهها به دستگاههای ذیربط در راستای مقابله با آلودگی هوا.
ـ خانم ناهید تاجالدین (اصفهان) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص ضرورت تأمین داروی مورد نیاز به بیماران مبتلا به دیابت و دسترسی آسان بیماران به این داروها.
ـ آقای نصراله پژمانفر (مشهد و کلات) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه چرا مقامات مسئول در بحث اعتراضات مردمی بعد از افزایش قیمت بنزین تاکنون هیچ گزارشی از جزئیات امر به نمایندگان مجلس و مردم شریف ارائه نکردند.
ـ آقای سیدقاسم جاسمی (کرمانشاه) به وزیر ورزش و جوانان درخصوص عدم توجه به قهرمانان ملی و بینالمللی ورزشی که باعث گوشهگیری و دلسردی آنان از ورزش گردیده است.
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص عدم اجرای طرحهای هادی روستایی در استان کرمانشاه به خصوص بخشهای سرفیروزآباد، ماهیدشت، بیلوارد، دورود و نرمان است که متأسفانه در دولتهای یازدهم و دوازدهم اقدام جدی در این خصوص صورت نگرفته است.
ـ آقای قاسم احمدیلاشکی (نوشهر، چالوس و کلاردشت) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص علت عدم اجرای عملیاتی پروژه راه دسترسی بندر نوشهر.
ـ آقای رسول خضری (پیرانشهر و سردشت) به اتفاق (10) نفر از همکاران به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه در کمال تأسف و تأثر تصمیم غیرکارشناسی و ناامیدکننده شما به عنوان ریاست جمهور و رئیس شورای عالی امنیت ملی کشور درخصوص انسداد معابر مرزی سبب کشته شدن و سرمازدگی کولهبران زیادی در مرزها گردیده. آخرین مورد یخزدگی دو برادر نوجوان از توابع شهر مریوان است که دلیل اصلی آن أخذ چنین تصمیمات یکجانبه و غیرکارشناسی است که به جای ایجاد اشتغال پایدار و سرمایهگذاری و ایجاد مناطق آزاد ویژه اقتصادی و راهاندازی کسب و کار مناسب برای کولهبران عزیز و زحمتکشان و مرزنشینان غیور و سلحشور اقدام غیراصولی و نسنجیده شما به عنوان رئیس قوه مجریه درخصوص انسداد مرزها و تعطیلی بازارچههای غیررسمی تحت عنوان معابر کولهبران چند انسان بیگناه و بیکار از نداری و جهت کسب لقمه نانی در این جامعه مرزنشین باید کشته و نابود شوند.
ـ آقای سیدقاسم جاسمی (کرمانشاه) به وزیر امور خارجه درخصوص اینکه دیپلماسی دوجانبه یعنی قربانی برجام.
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص اینکه دستور فرمایید برای ثبتنام جاماندگان از ثبتنام در سامانههای طرح اقدام ملی تولید مسکن شهروندان شهرستان برخوار، شاهینشهر و میمه تدابیری اندیشیده شود.
ـ آقای جبار کوچکینژادارمساداتی (رشت) به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص اینکه چرا به وضعیت کارخانههایی که نیاز به مواد اولیه دارند و همچنین از دولت طلبکار میشوند رسیدگی نمیشود؟
ـ آقای صدیف بدری (اردبیل، نمین، نیر و سرعین) به رئیسجمهور محترم و وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص اینکه چرا مطابق مقررات و قانون مزایای حق مرزی کارکنان دانشگاه علومپزشکی استان اردبیل پرداخت نمیشود؟
ـ آقای نصراله پژمانفر (مشهد و کلات) به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص خریداری نکردن خودروهای فرسوده توسط خودروسازان باعث شده است که عملاً (216) مرکز مجوزدار اسقاط خودرو تعطیل شوند و همچنین عمل نکردن به این موضوع باعث آلودگی شدید هوا شده است و این سؤال بیشتر به ذهن متبادر میشود که چرا وزارت صمت به این وظیفه مهم خود نمیپردازد؟
به وزیر آموزش و پرورش درخصوص اینکه چرا وزارتخانههای شما با پرداخت نکردن حق تدریس و اضافهکار از اول سال 98 تاکنون باعث نارضایتی شدید در قشر فرهنگی کشور شده است؟
همچنین چرا وزارت آموزش و پرورش برخلاف قانون اساسی عمل میکند و دنبال سلطههای بیگانگان و ارگانهای بینالمللی در امر آموزش و پرورش کشور عزیزمان است؟
به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه چرا براساس آییننامههای هیأت دولت خودروهای دارای شرایط فرسودگی کارت سوختشان ابطال میشود و باید از سهمیه آزاد بنزین استفاده کنند؟ لازم به ذکر است که این خودروها توسط اقشار ضعیف جامعه استفاده میشود.
ـ آقای محسن علیجانیزمانی (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر دادگستری درخصوص لزوم افزایش تعداد دفاتر خدمات الکترونیک قضائی در کشور با عنایت به نیاز مردم به خصوص در استان تهران.
ـ آقای سیدمحسن علوی (لامرد و مهر) به وزیر ورزش و جوانان درخصوص دلیل بیتوجهی سرکار خانم فرامرزیان معاونت توسعه مدیریت و منابع انسانی وزارت به تعهدات خود نسبت به مردم شریف شهرستانهای لامرد و مهر چیست.
ـ آقای نصراله پژمانفر (مشهد و کلات) به وزیر ورزش و جوانان درخصوص اینکه علیرغم تذکرات نهادهای نظارتی و امنیتی مبنی بر دوتابعیتی بودن جناب آقای ایلخان نوری رئیس فدراسیون نجات غریق و غواصی چرا این وزارتخانه اقدامی در جهت اصلاح روند کنونی و تغییر این شخص انجام نداده است و برخلاف قانون رفتار میکند؟
همچنین علیرغم آگاهی از حضور نمایندگان پرتعداد رژیم صهیونیستی در مسابقات شطرنج اسپانیا چرا دو ورزشکار کشورمان علیرغم آگاهی از حضور نمایندگان اسرائیل به مسابقه اعزام شدند و با آنها مسابقه دادند؟ علاوه بر این خطای این موضوع با اهمال و سکوت وزارت ورزش و کمیته ملی المپیک نیز همراه بوده است.
ـ آقای صدیف بدری (اردبیل، نمین، نیر و سرعین) به رئیسجمهور محترم و وزیر نیرو درخصوص اینکه چرا برخلاف قوانین مصوب مجلس شورای اسلامی دولت نسبت به ادغام شرکت آبفای روستایی در شرکت آبفای شهری اقدام ننموده است؟
ـ آقای شمسالله شریعتنژاد (تنکابن، رامسر و عباسآباد) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه با کدام منطق افزایش قیمت بنزین نباید بحث افزایش کرایه سرویسهای مدارس و آژانسهای تلفنی تلقی شود؟
ـ آقای عباسعلی پوربافرانی (نایین، خور و بیابانک) به وزرای تعاون، کار و رفاه اجتماعی و صنعت، معدن و تجارت درخصوص علت تأخیر در پرداخت حقوق کارگران و عدم اتخاذ تدبیر علیرغم تذکرات قبلی.
11
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

علی اصغر یوسف نژاد
تذکرات شفاهی جناب آقای یحیی کمالیپور نماینده محترم جیرفت و عنبرآباد بفرمایید.

یحیی کمالی پور
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر اول من به هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی است، چرا که تصویب بودجه در مجلس صوری است و سازمان برنامه و بودجه هرکاری که دلش میخواهد با بودجه کشور میکند. انتظار داریم که دیوان محاسبات مراتب انحراف آنها از بودجه را گزارش و به قوه قضائیه اعلام بکند.
تذکر دوم من به وزیر محترم نیرو است، آقای وزیر نیرو! چندین مرتبه است که تذکر دادیم که افزایش بیرویه تعرفههای قبوض آب و برق کمر مردم را در شهرستانهای جیرفت و عنبرآباد شکسته. چرا جلوی این مسائل را نمیگیرید و فکری به حال مردم نمیکنید؟
تذکر سوم من به وزیر محترم جهادکشاورزی است در حالی که دسترنج مردم شریف و نجیب جنوب استان کرمان در حال تولید است متأسفانه با افت قیمت محصولات کشاورزی مواجه هستیم. هرچه سریعتر برای رفع ضرر کشاورزان عزیز کاری را انجام بدهید.
تذکر بعدی من به رئیسجمهور محترم و هیأت دولت است. شما اعلام کردید که با افزایش قیمت بنزین اجناس گران نمیشود، کدام جنس گران نشده است؟ آیا میدانید در جنوب استان کرمان وسیله نقلیه عمومی وجود ندارد، آیا میدانید در جنوب استان کرمان دستگاه سی.ان.جی نیست؟ چرا برای همه مردم یک نسخه واحد پیچیدهاید؟ استدعا داریم تا زمانی که این دستگاهها نصب میشوند افزایش سهمیهای برای تاکسیداران و وانتداران و عزیزانی بکنید که امروز تمام بار مسافر را متحمل میشوند با این بنزینی که شما برای آنها تعریف کردید متأسفانه کار به جایی نمیبرند و تذکر پایانی من هم به همه کسانی است که این روزها (یوسفنژاد ـ متشکرم) متشکرم.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای هدایتاله خادمی نماینده محترم ایذه و باغملک بفرمایید.

هدایت اله خادمی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب به محضر مقام معظم رهبری دارم. هیأترئیسه محترم! براساس ماده (220) آییننامه داخلی مجلس موظف میباشید که طرح استیضاح هر وزیری را بلافاصله به کمیسیون تخصصی ذیربط ارجاع و کمیسیون مربوطه مکلف است حداکثر ظرف یک هفته گزارش را ارائه و در صحن علنی اعلام وصول شود، ولی هیچوقت درخصوص وزیر محترم نفت آییننامه را اجرا نمیکنید و طبق معمول اینبار هم رعایت نکردهاید و حق نمایندگان پایمال و شأن مجلس را پایین آوردهاید. چرا چنین میکنید؟ چرا فقط برای وزیر نفت چنین میکنید و هزاران مانع ایجاد میکنید، چون میترسید استیضاح رأی بیاورد، چون کرسنت، آی.پی.سی (IPC) و توتال لعنتی و از دست دادن بازارهای گازی منطقه، متوقف کردن قراردادهای گازی با همسایگان و توقف خط لوله صلح و برداشت (500) هزار بشکهای عربستان از میدان مشترک نفتی فروزان و (35) هزار بشکهای توسط ایران را در کارنامه دارد، چون فعالیتهای حفاری در میدان مشترک فرزاد (A) را متوقف کرده و آن را برای عربستان رها کرده و یا حذف مدیران متخصص؟ چرا چنین میکنید؟ قانون اساسی حضرت امام و مقام معظم رهبری به بخش جمهوریت نظام تأکید دارند، ولی با این رفتارها بخش پارلمانی نظام را شدیداً تضعیف کردهاید. تا این لحظه هیچکدام از نمایندگان استیضاحکننده امضای خود را پس نگرفتند. پس این تخلف آییننامهای را متوقف کنید و آن را اعلام وصول کنید.
و اما در بخش مدیریت شهری دیدیم که در اهواز چه اتفاقی افتاد، وضعیت بسیار بد مدیریت شهری اهواز با کوچکترین بارندگی چنین اتفاقی افتاد، در صورتی که اگر لایروبی میشد، نهرها، جدولها و کانالهای جمعآوری و دفع آبهای سطحی به موقع لایروبی میشدند چنین اتفاقی نمیافتاد. از استاندار محترم و حوزه معاونت عمرانی میخواهم که در عملکرد شهرداریها بیشتر توجه کنند.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب خادمی متشکرم، جناب آقای محمد وحدتیهلان نماینده محترم بستانآباد بفرمایید.

محمد وحدتی هلان
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و درود به رهبر معظم انقلاب اسلامی، شهدای اسلام، ملت شریف ایران و مردم شریف بستانآباد و تیکمهداش. قبلاً از تمام عواملی که در راهاندازی پروژه بزرگ قطار بستانآباد ـ میانه تلاش شبانهروزی کردند تقدیر و تشکر میکنم. از جناب آقای دکتر همتی که با مدیریت خوب از افزایش کاذب قیمت ارز جلوگیری کردهاند میخواهم با ورود جدی مجدداً از افزایش بیرویه ارز جلوگیری کنند.
تذکر اول من به رئیسجمهور محترم است. متأسفانه افزایش قیمت سوخت باعث افزایش قیمتها شده و فشار اقتصادی مردم را مضاعف کرده است. خواهشمندم دستور أکید برای متولیان امر صادر فرمایید تا در کنترل قیمتها بیش از پیش فعال بوده و نگذارند مردم شریف ایران اسلامی بیش از این به زحمت بیفتند و از طرفی افزایش قیمتها در طول سال توسط دولت باعث بیثباتی اقتصادی شده و از برنامهریزی اقتصادی سالانه اقشار مختلف جلوگیری میکند. لازم است تدبیری اتخاذ فرمایید که در طول سال از افزایش قیمتها بالاخص توسط دولت جلوگیری شده و هرگونه تغییرات در بودجه سالانه گنجانده شود تا ثبات اقتصادی سالانه برای برنامهریزی تمام اقشار فراهم گردد.
تذکر بعدی به رئیس محترم مجلس است. اخیراً عواملی با سوءاستفاده از موقعیت جنابعالی و با سکوت هیأترئیسه محترم با تغییر قانون به آییننامههای انتقالی و مأموریتها سعی در بالا بردن هزینه مجلس به نفع عدهای خاص در این شرایط اقتصادی کشور دارند. از طرفی با نادیده گرفتن ماده (29) قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی در رابطه با مدیران حرفهای مجلس بدون استعلام از سازمان امور اداری و استخدامی و عدم توجه به برنامه شماره (5254) تاریخ 17/9/98 سازمان مذکور خطاب به ستاد انتخابات کشور سعی در انحراف از قانون دارد. لذا از رئیس محترم مجلس، هیأترئیسه و نمایندگان محترم، وزیر محترم کشور و شورای محترم نگهبان میخواهم با این انحراف و بدعت غلط قاطعانه مقابله نمایند.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، جناب آقای داود محمدی نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس بفرمایید.

داود محمدی تهران
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت ملت بزرگ ایران و همکاران عزیز در مجلس شورای اسلامی عرض سلام دارم. تذکر من به دولت خصوصاً رئیسجمهور محترم در مورد آلودگی هوای تهران و تعدادی دیگر از کلانشهرها است به خصوص که در فصل زمستان با وارونگی هوا این آلودگی افزایش پیدا میکند. شاخصهای موجود حاکی از وضعیت بسیار خطرناک هوای تهران دارد که سلامتی آحاد مردم را به شدت در معرض خطر قرار داده و متأسفانه ما شاهد یک برنامه مؤثر و جامع از طرف مسئولین در رفع این نگرانی جدی مردم تهران نیستیم. شاهد آلودگی در تهران گسترش بوی نامطبوعی است که مدتها است به وجود آمده و تاکنون اقدام مؤثری از طرف سازمانهای ذیربط جهت کشف و مقابله با آن انجام نشده است.
در کنار آلودگی هوای تهران خطر دیگری که مردم این شهر را تهدید میکند وجود کانونهای تولید ریزگرد است که خطر را برای شهروندان تهران مضاعف کرده. مجموعه عوامل فوق موجبات نگرانی مردم شده و آثار و تبعات زیستمحیطی و بهداشتی آنها باعث افزایش بیماریهای جسمی، روحی لاعلاج و صعبالعلاج در آینده خواهد شد. درخواست من از دولت محترم این است که هرچه زودتر اقدامات عاجلی را انجام دهد. پیشنهاد میکنم دولت و سازمانهای متبوع هرکدام براساس شرح وظایف خود تیمهای تحقیقاتی و پژوهشی تشکیل داده و از تجارب سایر کشورها که دارای کلانشهر هستند و موفق عمل کردند استفاده کنند و هرچه زودتر اقدامات مؤثر جدی و قاطعی را انجام دهند.
تذکر دیگر من به دولت، با توجه به ارائه بودجه به مجلس در مورد حقوق معلمان و فرهنگیان کشور است. متأسفانه باید اذعان کنیم میانگین حقوق معلمین از اکثر مشاغل دیگر در کشور کمتر است و با توجه به تورم و افزایش بیرویه قیمتها شاهد نگرانی جدی این قشر عظیم هستیم. همه مسئولین نظام مکلفند فکر عاجلی را برای رفع این مشکل داشته باشند.

علی اصغر یوسف نژاد
آقای محمدی متشکرم. جناب آقای محمد حسینی نماینده محترم تفرش، آشتیان و فراهان بفرمایید.

محمد حسینی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض سلام و خستهنباشید خدمت همکاران محترم. اولین تذکر من به جناب آقای عسگری ریاست محترم سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران است که متأسفانه با توجه به رسالت صدا و سیما که در تمام موارد پخش آن نباید توهینی را به اقوامی کرده باشد در سریال بانوی عمارت متأسفانه در سال گذشته توهینی به قوم خلج شد که مورد بررسی قرار گرفت، ولی امروز هم ما شاهد هستیم که در بازپخش آن، این اصلاح انجام نشده. دستور فرمایید نسبت به اصلاح اقدام و عذرخواهی رئیس صدا و سیما و هم کارگردان این فیلم به صورت جدی از صدا و سیما پخش بشود و از تکرار این موارد جداً جلوگیری بکنید.
تذکر بعدی من به جناب آقای شریعتمداری وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی است. متأسفانه در پرداخت مواردی که از بحث یارانه بنزین است امروز ما شاهد هستیم که اکثر روستاییان نتوانستند این رقم را بگیرند. این را به قید فوریت اصلاح بکنید، وگرنه مشکلات عدیدهای را پیش رو خواهیم داشت.
در رابطه با تذکر بعدی من به وزیر محترم میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری است. با توجه به اینکه شهرستانهای تفرش، آشتیان و فراهان یکی از شهرستانهای تاریخی این کشور هستند هیچگونه اقدام عملی در رابطه با مرمت و حتی طرحهای گردشگری این شهرستانها توسط ادارهکل میراث فرهنگی استان به عمل نیامده و نسبت به این موضوع پیگیری جدی صورت بگیرد.
تذکر بعدی من به وزیر جهادکشاورزی است. با توجه به اینکه امسال سال حمایت از تولید است الحمدلله به لطف الهی همه دامپروران ما میزان تولید گوشت قرمزشان به حد کافی رسیده، ولی متأسفانه به علت واردات بیرویه امروز مشکلات عدیدهای برای این قشر ایجاد شده. یا دستور صادراتش را بدهید و یا اینکه خریداری بکنید و با قیمت تضمینی بخرید تا این بندگان خدا زیان نبینند.
تذکر بعدی من به وزیر محترم راه و شهرسازی در رابطه با تکمیل پروژههای نیمهتمامی است که در این سه شهرستان هستند، خیلی ممنون و متشکرم.

علی اصغر یوسف نژاد

عبدالرضا مصری
جناب آقای بتکلیا بفرمایید.

یوناتن بت کلیا
تذکرات شفاهی
به نام خداوند بخشنده مهربان
با درود به رهبر کبیر انقلاب اسلامی کشور عزیزمان ایران. در نشست هفتاد و چهارمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد قطعنامههایی در دستور کار قرار گرفت و یکی از آنها قطعنامه حقوق بشری علیه ایران بود که از سوی کانادا پیشنهاد شد. در رأیگیری به عمل آمده (81) عضو سازمان ملل متحد موافق قطعنامه بودند، در حالی که (30) عضو رأی مخالف، (70) عضو رأی ممتنع داده و (12) عضو نیز در رأیگیری شرکت نکردند. این قطعنامه اگرچه در ظاهر محتوای حقوق بشری دارد، ولی ماهیتاً بیانیهای سیاسی است که کاملاً به صورت ابزار فشار با اهداف راهبردی مشخص علیه کشورمان مطرح و اعمال میگردد.
ما نمایندگان اقلیتهای دینی مجلس شورای اسلامی قطعنامه مزبور را به مثابه استفاده ابزاری از مفاهیم بنیادی حقوق بشر به شدت محکوم کرده و آن را رویکردی یکجانبه و مغرضانه میدانیم که بار دیگر با بهکارگیری استانداردهای چندگانه سعی در انزوای بینالمللی کشورمان دارد. ما همچنین از دستگاه دیپلماسی کشورمان انتظار داریم با بیان محکومیت رساتر و مؤثرتر در قبال این قطعنامه براساس صفآراییهای جهانی درخصوص اینگونه قطعنامههایی پایش مواضع و حرکات کشورهای معاند و مرتجع منطقه را همواره در دستور کار خود داشته باشد و همگام با کشورهای دوست چنین دسیسههای ضد ایرانی آمریکا، رژیم صهیونیستی و متحدانش را در عرصههای بینالمللی خنثی سازد. ژرژیک ابرامیان، کارن خانلری، سیامک مرهصدق، اسفندیار اختیاری و حقیر یوناتن بتکلیا.

عبدالرضا مصری
جناب آقای بتکلیا متشکرم. اخطار دیگر نمایندگان را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای خضری اخطار دارند، بفرمایید.

رسول خضری
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
اخطار قانون اساسی من اصل سوم به رئیس محترم جمهور است که متأسفانه علیرغم تأکیدات مؤکد مقام معظم رهبری و همچنین بیانات ارزشمند جناب آقای دکتر رئیسی ریاست محترم قوه قضائیه که درخصوص رأفت اسلامی و برخورد صحیح، درست و قانونی با کولهبران عزیز و زحمتکش متأسفانه هر روز شاهد کشته شدن یا سرمازدگی یکی از این عزیزان میشویم.
آخرین موردی که من عرض تسلیت ویژهای محضر غرب کشور و شهر مریوان و خانواده داغدار این دو عزیز نوجوانی که در اثر سرمازدگی برای کسب لقمهنانی برای سفرهشان جانشان را از دست دادند واقعاً جای تأسف دارد بیتدبیری که دولت و شخص رئیسجمهور به عنوان رئیس محترم قوه مجریه باید درخصوص اشتغال پایدار در مرزها و درخصوص صنایع تبدیلی و تکمیلی و مناطق آزاد و ویژه و کسب و کاری برای این عزیزان بیندیشد با تصمیم نسنجیدهای که درخصوص انسداد کامل معابر مرزی و تعطیلی بازارچههای تحت عنوان کولهبری از جمله تمرچین، قاسمرش، اشکان و غیره الی آخر در چهار استان کشور باعث مشکلات عدیده معیشتی برای این کولهبران و عزیزان زحمتکش و محروم جامعه گردیده.
آقای رئیسجمهور! مگر این عزیزان در هشت سال دفاع مقدس دینشان را ادا نکرده بودند، آیا مرزنشینان علیالخصوص غرب کشور واقعاً شایسته چنین برخوردی هستند؟ شخص رئیسجمهور قطعاً باید در دادگاه عدل الهی در پیشگاه مردم بابت این کمکاریهایی که سبب شده این تصمیمات خلقالساعه و نسنجیده باعث تعطیلی معابر کولهبری شده و با نمایندگان مرزی هیچگونه مشورتی نداشته است. متأسفانه علیرغم مخالفت شدید نمایندگان محترم مرزی این معابر کولهبری تعطیل شدند و بازگشایی نمیشوند. انتظار داریم وجدان رئیسجمهور به درد بیاید و بعد از اینهمه مرگ و میری که شاهد آن هستیم حداقل قدمی بردارید و معابر کولهبری را بازگشایی بکنید تا مرهمی بر درد مزمن مردم مرزنشین باشد. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علیرضا رحیمی
متشکرم، جناب آقای دلخوش بفرمایید.

سیدکاظم دلخوش اباتری
تذکرات شفاهی
آقای رحیمی! من چون اخطار قانون اساسی دارم جزء دو دقیقهایها نیستم. حالا اگر یک فرصتی بدهید سعی میکنم زود تمام کنم. آقای رئیس محترم، آقای مصری! خواهش میکنم در مورد این حق مجلس جنابعالی اظهار نظر بفرمایید. آقای مصری! (نایبرئیس ـ بفرمایید) در مورد این حق مجلس که دارم عرض میکنم اظهار نظر بفرمایید.
ببینید! اولاً در اصل شصت و سوم و هشتاد و چهارم و اصول دیگر دقیقاً اخطار را بر این اساس دارم میگویم که اولاً گفته دوره نمایندگی مجلس شورای اسلامی چهار سال است، یعنی نمایندگان مجلس در هر زمانی وقتی وارد مجلس میشوند تا هفتم خرداد پایان چهارمین سال نماینده مجلس هستند. در دورانی هم که نماینده هستند هر نماینده در برابر تمام ملت مسئول است و حق دارد در همه مسائل داخلی و خارجی اظهار نظر بکند و حضور داشته باشد. ببینید! الان در شهرستانها همه دوستان مستحضر هستند و دغدغه هم داشتند، حالا ما کاری به این نداریم، از سه و چهار سال پیش علیرغم وجود قوانین بعضیها یک پیراهن سیاه و یک سفید در ماشین میگذارند هرجایی که باید طرف را بشناسند نشناسند در مراسم ختم، عزا و عروسی آنها شرکت کردند. حتی در روز عید غدیر که ما سید طباطبایی بودیم غیر سید آمد و در جای دیگر جشن گرفت. الان در همه شهرستانها این هست. آقای مصری! جنابعالی باید این را صحبت بکنید و پاسخ بدهید؛ این را به ریاست محترم قوه قضائیه هم بفرمایید متأسفانه بعضی از مجریان کاری که انجام میدهند یک جرم است، اگر نمایندهای در جلسات اداری در دستگاهها بخواهد ورود بکند و کار تبلیغاتی و شخصی خودش را انجام بدهد خلاف مقررات انتخابات است، ولی یک نماینده تا روز هفتم خرداد میتواند در تمام جلسات اداری در دستگاههای اجرایی حضور داشته باشد و جزء وظیفه ذاتی نماینده مجلس است. این را خواهش میکنم به ریاست محترم قوه قضائیه هم بفرمایید در رسیدگیها حتماً مورد توجه قرار داده بشود. دو تا نکته کوچک هم دارم؛ خیلی کوچک است.

علیرضا رحیمی
آقای دلخوش! زمان تمام شده. نفر بعد جناب آقای صباغیان هستند، بفرمایید.

عبدالرضا مصری
لازم است من اینجا خدمت همه دوستان عزیز عرض بکنم وظیفه ذاتی نماینده برابر قانون چهار سال تمام است. لذا حضور نمایندگان عزیز در جلساتی که وظیفه ذاتی آنها است اگر شرکت نکنند باید مورد مؤاخذه قرار بگیرند. اما بحث تبلیغات امر جدایی است، اگر نماینده وظیفه ذاتی خودش را انجام داد معنایش تبلیغات نیست. یقین دارم ریاست محترم قوه قضائیه هم تذکر به همکاران خود خواهند داد. تذکر بعدی را بفرمایید.

محمدرضا صباغیان بافقی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
عرض سلام و ادب خدمت نمایندگان محترم دارم. تذکر اول من به وزارت کشور و نیروی انتظامی است. متأسفانه در بسیاری از مناطق از جمله روستاها سرقت به شکل چشمگیری افزایش پیدا کرده.
آقای مصری! عرض من این است که مردم و کشاورزان یک عمری در سال وقت میگذارند کشت و کار میکنند و زحمت میکشند و سرمایههایشان را خیلی راحت یکشبه میبرند. من در حوزه خودم رفتم در یکی از شهرستانها میگویند شب (30) تا گوسفند من را بردند. پمپ چاه آب را میآیند میبرند، حتی بنده خدا میگوید نیسان من درب خانه بوده بردند. اینهایی که عرض میکنم در یک دهستان که رفتم بود. واقعاً به شکل شدیدی این سرقتها افزایش پیدا کرده، باید فکری بشود. مردم بیگناه چکار بکنند و چه ابزاری دارند؟ اینجا نیروی انتظامی باید ورود بکند و اینکه نیروی انتظامی بعضاً در مسیرهای خیابانها و در چهارراهها میایستند خوب است و واقعاً باید جاهایی بروند خدمت و انجام وظیفه کنند که حقوق مردم خصوصاً قشر ضعیف و روستایی در این شرایط حفظ بشود، مردم گناه دارند. تذکر من به آقای رئیسجمهور است که به وزیر کشور بگویند واقعاً به این موضوع توجه بشود.
یک مورد دیگر هم اینکه من چند دفعه دیگر خدمتتان عرض کردم. دوستان نماینده! آلودگی هوا دارد مردم را از بین میبرد. هزاران سال در هر روز عمر چندین میلیون انسان کوتاه میشود. هیچکس تصمیمی نمیگیرد، ما اینجا در مجلس نشستیم فعلاً هم هوا خوب است، ولی آن کارگر بدبختی که باید در فضای باز کار کند چکار میکند؟ هیچگونه ارادهای هم نیست، ما به چه کسی پناه ببریم و به چه کسی بگوییم؟ اگر میخواهید ما به آقای رئیسجمهور ترکیه بگوییم آقای اردوغان بیاید این کار را انجام بدهد و به شهردار استانبول بگوییم. من خواهش میکنم در این زمینه مسئولین کشور ما خصوصاً شهردار و شورای شهر تهران و کلانشهرها توجه کنند و به مردم اهمیت بدهند. عذرخواهی میکنم.

علیرضا رحیمی
تشکر میکنیم. نفر بعدی جناب آقای پژمانفر هستند، بفرمایید.

نصراله پژمان فر
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
به مردم شریف مشهد و حوزه خراسان به دلیل رحلت حضرت آیتالله خلخالی عرض تسلیت دارم که ثلمهای برای حوزه علمیه خراسان است و از حضرت آیتالله مصباحیزدی تشکر میکنم که به دلیل تقاضاهای گستردهای که آحاد مردم اعم از دانشجویان، طلاب و سایر اقشار داشتند، ایشان محبت کردند جهت خبرگان رهبری از حوزه خراسانرضوی ثبتنام کردند.
جناب آقای رئیس! من دو، سه تا نکته را در ارتباط با لایحه بودجه دارم که عرض میکنم. یکی از مشکلات سهم بالای اوراق مشارکت است که برای جبران کسری بودجه متأسفانه دولت در لایحه بودجه قرار داده است. گسترش اوراق بدهی به نوعی آیندهفروشی و بدهکار کردن کشور است. دولت برای پوشش هزینههای غیرمتعارف و در راستای تراز کردن سند بودجه منابعی را از محل انتشار اوراق مشارکت و اسناد خزانه بیش از توان خود در نظر گرفته که این خطر عدم توازن وضع مالی دولت را در سال آینده در پی خواهد داشت. تداوم این رویه، استفاده از اوراق مشارکت بحران جدی در کشور خواهد داشت.
نکته بعدی، در بودجه سال 99 هزینههای رفاهی کاهش پیدا کرده است. ما در سال 98 (14) میلیارد دلار پیشبینی کردیم، این وضعیت است. کاهش بودجه رفاهی به (10) میلیارد قطعاً مشکلاتی برای آینده کشور ایجاد خواهد کرد.
در بودجه سال 99 اولین بار است که در کشور (3) میلیارد و (450) میلیون یورو از محل صندوق توسعه پیشبینی شده که برداشته شود، این اصلاً برخلاف است، چون برداشت از صندوق ذخیره است، حتماً باید با اجازه مقام معظم رهبری باشد و این دست کردن در صندوق یک رویه غلطی است که دولت شروع کرده است.
نکته بعدی، در بودجه 99 بدهیهای ساماندهینشدهای است که امروز در نظر گرفته شده و نکته بعدی اینکه دولت (70) هزار میلیارد برای بودجه عمرانی از منابع نفتی در نظر گرفته و حال اینکه کل منابع نفتی (48) هزار میلیارد است. جناب آقای رئیس! این یعنی آب بستن در بودجه و واقعاً با آن تأکیدی که مقام معظم رهبری داشتند بودجه را درست تعیین کنند، آن نیست. (یوسفنژاد ـ متشکر) این بودجه، بودجه اقتصاد مقاومتی نیست، کشور را در سال 99 به بنبست میرساند.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای قاضیپور بفرمایید.

عبدالرضا مصری
خواهش میکنم چون اینها جامانده هستند در یک دقیقه مطلب را بفرمایند.

نادر قاضی پور
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای مصری! اخطار حقیر به ریاست محترم جمهور و هیأت دولت در رابطه با گزارشدهی از مسافرتهای خارجی آنها از جمله سفر ریاست محترم جمهور به کشور ژاپن. نتیجه سفر چه بوده؟ آیا ما نمایندگان نباید از اهداف و نتایج سفر مطلع باشیم؟ آقای مصری! با هزینههای ارزی جاری زائد آیا رشد اقتصادی حاصل میشود؟ رونق اقتصادی حاصل میشود؟ خروج از رکود اتفاق میافتد؟ ارزش پول ملی تقویت میشود؟ از حضرتعالی به عنوان رئیس جلسه میخواهیم از هیأت دولت بخواهید نتایج سفر در مجلس قرائت شود تا مطلع شویم. به عشق امام حسین، یا حسین.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای منصور مرادی بفرمایید.

منصور مرادی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت مردم عزیز ایران و همکاران گرامی. قبل از هر چیز لازم است مصیبت وارده را به خانواده ارجمند آقای خسروی به خاطر از دست دادن دو فرزند عزیزشان در سرمای سرد زمستان برای لقمهای نان تسلیت عرض بگویم و از مردم شهرستانهای مریوان و سروآباد به خاطر همدلی و تلاش چندروزه در کمک به خانواده آقای خسروی تشکر و تقدیر به عمل آورم.
به رئیسجمهور محترم، وزیر کشور و معاون رئیسجمهور تذکر میدهم، به این دلیل که جناب آقای دکتر روحانی! وقتی ما از مظلومیت کردستان و کولهبران سخن گفتهایم و میگوییم، قصد سیاهنمایی نداریم. در سراسر استان کردستان و به ویژه شهرستانهای مریوان و سروآباد که به شدت مستعد سرمایهگذاریهای فراوان و ایجاد کارخانههای صنایع تبدیلی و صنعتی است، هیچ کارخانه درست و حسابی در استان وجود نداشته و با ایجاد محدودیتهای ساختاری مانع از ایجاد کارخانه و سرمایهگذاری هم شدهاید. چگونه انتظار دارید دو شهرستان با جمعیت بیش از (250) هزار نفر بدون کارخانه و ایجاد اشتغال پایدار، مردم به کولهبری روی نیاورند؟ اگر شما و سایر مسئولین، فرزندانتان در فقر و گرسنگی به سر ببرند، آیا برای سیر کردن شکمشان به هر شغل کاذبی روی نمیآورید؟ ما نمایندگان به چه زبان و رویکردی با دولت مواجه شویم که بالاخره به فکر ساماندهی معابر کولهبری باشید؟ (یوسفنژاد ـ متشکر) چهار سال است با تذکر و نطقها خواستار بهبود وضعیت کولبران هستیم، اما هیچ توجهی نشده است.
جناب آقای جهانگیری! با همدردی و تسلیت گفتن مشکل کولهبران حل نمیشود. جناب آقای دکتر روحانی! تا کی میخواهید شرمنده مردم کردستان باشید که با این وضعیت کولهبران ما هر روز جانشان را از دست میدهند و برای یک لقمه روزی حلال باید جانشان را از دست بدهند و از مترها و کیلومترها کوه بگذرند تا بتوانند حداقل ارتزاقی برای خانوادهشان داشته باشند؟

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای علی ساری بفرمایید.

علی ساری
تذکرات شفاهی
با نام خدای بزرگ. سؤال و تذکر اول من از آقای دکتر رحمانیفضلی وزیر محترم کشور درخصوص آییننامه هیأت وزیران مصوب 25/9/97 برای شهرهای بالای (1) میلیون نفر و درخصوص مدیران این کلانشهرها است. دلیل این تخلف و انتصاب افراد چیست؟ آیا شما حتی در این حد برای انتصاب افراد تحت فشار هستید؟ برای مردم شفاف کنید.
آقای دکتر نوبخت استاد برجسته اقتصاد و مدیریت کشور! عزیمت شما از تهران تا اهواز برای تقدیر از مدیرانی بود که پنج روز و بیشتر آب را در خانههای مردم رها کردند. آقای دکتر! آیا میدانید مناطق مختلفی مثل درویشیه، کیانشهر، کوآتر، کوی عابدی، گامیشآباد تا اتوبان پاسداران، شکاره تا کیانآباد، پردیس تا اکباتان، شهرک دانشگاه، کوی علوی و گلدشت زیر آب رفتهاند و خانههای مردم داغان شده است؟ نمک بر زخم مردم نپاشید و به آنها توهین نکنید.
تذکر دوم من به وزیر نیرو است. آقای وزیر نیرو ارزیابی فرمودند و منابعی را از صندوق توسعه ملی خواستار شدند و خوشبختانه اقدامات اساسی درخصوص این مبلغ انجام شده و این مبلغ نزدیک (500) میلیون دلار یا معادل (37) هزار میلیارد ریال است. آقای وزیر نیرو! لطفاً بفرمایید درخصوص مبلغ قبلی که از بانک جهانی گرفتهاید و حدود (102) میلیون آن تقریباً دریافت شده کجا رفته است؟ آقای وزیر! لطفاً شفاف کنید برای مردم با این مبلغ تا کجای مشکل آب و فاضلاب اهواز را حل کردهاید.
و نکته آخر من باز هم از آقای نوبخت، آقای نوبخت! بدانید که ما بیش از (100) درصد درآمد مربوط به خودمان را تقدیم خزانه خودتان کردیم، ولی فقط (46) درصد آن را دریافت کردیم و از (46) درصد آن فقط بخش اندکی به شکل نقدی و بخش اعظم آن به شکل اسنادی است و با این پول آیا توان حل مشکلات استان را داریم؟ خواهش میکنم خودتان کمی ملی باشید و بخشینگر نباشید تا امورات کشور حل و فصل شود.

عبدالرضا مصری
آقای جواد کاظمنسب بفرمایید.

جواد کاظم نسب
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
در ابتدا از حسن توجه و عنایت خاص مقام معظم رهبری به مردم غیور خوزستان تقدیر و تشکر میکنم و خبر کشف دو میدان بزرگ فاضلاب در اهواز و کوتعبدالله که در مجاورت میادین بزرگ نفت قرار دارند را به دولتمردان تبریک میگویم. آری دوستان نماینده! دو تا میدان فاضلاب در کوتعبدالله و اهواز کشف شدند که باید آقای روحانی تبریک بگوید.
تذکر من به ریاست محترم جمهور و وزیر نیرو؛ آیا این است که مردم خوزستان هنوز مصیبت سیلاب فروردین 98 را فراموش نکردند که مصیبت دیگری به نام فاضلاب، زندگی مردم اهواز و کوتعبدالله را مختل و خسارات زیادی به منازل مردم وارد کرد و کودکان معصوم بر اثر طغیان فاضلاب راهی بیمارستان شوند؟
آیا این حق استانی است که دین خود را ادا کرده است؟ آیا این حق استانی است که دروازه تشیع است که هر مدتی بر اثر آلودگیهای نفتی، گرد و خاک و سیلاب مخرب و طغیان فاضلاب نفس مردم گرفته شود؟ درخواست میکنم سریعاً نسبت به حل مشکل اقدام عاجل صورت گیرد.
تذکر دوم به وزیر محترم بهداشت و درمان است. جناب آقای دکتر نمکی! علت مرگ بانوان خوزستانی در بیمارستان امام خمینی چیست و چرا باید اینگونه جنایات در بیمارستانهای استان خوزستان واقع شوند؟ درخواست میکنم دستور بفرمایید مسببین این عمل شناسایی و به مراجع قانونی معرفی شوند و نسبت به حل مشکل بهداشت و درمان اقدام عاجل صورت گیرد. متشکرم.

عبدالرضا مصری
جناب آقای کریمی بفرمایید.

علی اکبر کریمی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر من به ریاست محترم جمهوری در مورد علت تأخیر و کوتاهی دستگاههای اجرایی در انجام تکالیف مقرر در تصویبنامه هیأت وزیران در قالب طرح کاهش آلودگی هوای شهر اراک است.
جناب آقای روحانی! طرح کاهش آلودگی هوای اراک سال 86 تصویب شد و قرار بود ظرف پنج سال با اقداماتی که اجرا میشود شرایط هوای اراک بهبود پیدا کند. اما متأسفانه الان بعد از گذشت حدود (15) سال هنوز این اقدامات به طور کامل اجرا نشده، در شرایطی که نفس مردم شهر اراک به شماره افتاده، همچنان منتظر اقدامات اجرایی دستگاهها هستند.
تذکر دیگر هم به وزیر محترم کشور درخصوص نحوه تصمیمگیری در تعطیلی مدارس و دانشگاهها در شهر اراک و استان مرکزی است که متأسفانه خیلی بیتدبیرانه و غیرمنطقی تصمیمگیری میکنند و باعث گلایهمندی شدید مردم شده که انتظار داریم اصلاح شود. متشکرم.

عبدالرضا مصری
تشکر میکنیم. جناب آقای سلیمی بفرمایید.

علیرضا سلیمی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تشکر از حضرتعالی. آقای رئیس! حق نمایندگان است که اطلاع داشتنه باشند، براساس اصل (84) قانون اساسی. بالاخره آقای رئیسجمهور مذاکراتی پشتپرده با جناب آقای آبه داشتهاند. محتوای مذاکرات را در اختیار نمایندگان بگذارند ببینیم واقعاً مذاکرات آب است یا نانی از آن در میآید. بالاخره به نمایندگان بگویند، نمایندگان محرم نیستند؟ چطور آقای آبه به ترامپ میگوید، اما ما باید نامحرم باشیم و اطلاع نداشته باشیم؟ نگرانیم باز دوباره یک کلاهی سر کشور برود.
نکته دوم این است که چرا در برجام به نحوی عمل شد که امروز اروپاییها با بالا بردن شمشیر مکانیزم ماشه ما را تهدید کنند؟ این چه وضعیتی است؟ آقایان هم با یک واکنش انفعالی.
نکته بعد که عرض میکنم این است، آقای رئیس! بالاخره پارسال در خوزستان سیل آمد، امسال هم باران آمد. از پارسال تا به حال دولت محترم چه کرد؟ چرا دست روی دست گذاشتند و تماشا کردند که امروز با این مشکل مواجه هستیم.
آقای رئیس! این کمک معیشتی هم ما هر کجا میرویم تعدادی مدیدی از مردم کمک معیشتی را دریافت نکردهاند. واقعاً باعث شرم است. مجلس بررسی کند ببیند آیا واقعاً به (60) میلیون دادهاند یا به (60) میلیون ندادهاند. اما (60) میلیون را خودشان ادعا کردند، قرار هم بود کل وجوه حاصله را بازتوزیع کنند که با اما و اگر مواجه شد، متشکرم.

عبدالرضا مصری
تشکر میکنم. آقای کواکبیان بفرمایید.

مصطفی کواکبیان
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! از حضرتعالی تشکر میکنم. با تبریک پیشاپیش تولد حضرت مسیح به همه موحدان عالم، به ویژه هموطنان مسیحی. دو تا نکته کوتاه را تذکر دارم. یکی به دلیل وضعیت آلودگی هوا و مسائل اینچنینی خواهش ما این است، حالا بنده در شورای ساماندهی امور پایتخت رأی آوردم، متأسفانه این جلسه تشکیل نمیشود که خواهش ما این است هر چه زودتر تشکیل شود.
بحث بودجه شرکتهای دولتی را هم قرار بود زودتر بیاورند که نیاوردند. آقای رئیس! ضمناً ما ساختار بودجه را تصویب نکردیم، ساختار بودجه هم باید تصویب شود. به وزیر کشور هم عرض میکنم به جای شرکت در جشنواره ورزشی، حتماً به خاطر طغیان فاضلاب به اهواز میرفتند، به خاطر جان باختن کولبران به کردستان میرفتند و به خاطر کمبود آب به سیستان و بلوچستان میرفتند. والسلام

عبدالرضا مصری
تشکر میکنم. جناب آقای کامران بفرمایید.

حسن کامران دستجردی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای مصری! همسانسازی کارگران را هر باری دولت شعار داده، امسال هم در بودجه 99 نیاورده است، قانون هم کردهایم و این واقعاً از مطالبات کارگران عزیز است.
دوم؛ پیشنهادم به سران سه قوه است که مصوب کند کلیه خارج از شمولهای حکومتی را قطع و کلیه ارز مأموریت مقامات را به زنان بیسرپرست بدهند و رزمندههای معسر و اجرای لایحه حمایت از معلولین.
در پایان هم من خواستم به وزارت نیرو بگویم از چه وحشت دارد؟ ساماندهی رودخانه به نفع حکومت است؟ خود مردم هم انجام میدهند، تولید آب دارد، جلوی آبدزدی را هم میگیرد. یعنی وزارت نیرو بیاید به مردم بپیوندد، از مردم استفاده کند. همیشه مانع شده، در صورتی که این یک کار قشنگی است. هزینه هم ندارد. خیلی ممنون.

عبدالرضا مصری
تشکر میکنیم، جناب آقای شاعری بفرمایید.

علی محمد شاعری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر اول من به رئیسجمهور است. مردم قدرت نفس کشیدن ندارند، تورم و گرانی کمر مردم را شکسته است و سفره مردم هر روز کوچکتر میشود. دولت هیچ واکنشی نشان نمیدهد. به نظر میرسد گوش اجتماعی دولت کر شده است. افزایش سه برابری قیمت بنزین، کاهش شدید قدرت خرید مردم و کاهش ارزش پول ملی مردم را مأیوس کرده است. آقای رئیسجمهور! صدای مردم را بشنوید و فکری به حال مردم کنید.
تذکر دوم من به جناب آقای رحمانی وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت است. امسال (5) میلیون تن مرکبات در داخل کشور تولید شده است، حداقل (2) میلیون تن مازاد تولید داریم. چرا نسبت به صادرات مرکبات با هدف تنظیم بازار اقدام مهمی صورت نگرفته است؟
تذکر آخر من باز مجدداً به آقای رئیسجمهور است. قانون آلودگی هوا را اجرا نکردید و امروز شاهد آن هستیم که مردم در شهرهای بزرگ توان نفس کشیدن ندارند. چرا اعتبار لازم برای توسعه حمل و نقل عمومی اختصاص ندادهاید؟ چرا شبکه حمل و نقل فرسوده را نوسازی نکردهاید؟ چرا جلوی تردد خودروهای فرسوده را نگرفتهاید؟ چرا صنایع آلاینده را از شهرهای بزرگ خارج نکردهاید؟ لطفاً دستور دهید قانون آلودگی هوا به طور دقیق و به سرعت به مرحله اجرا در آید تا جان مردم بیش از این به خطر نیفتد.
12
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

عبدالرضا مصری
جلسه بعدی مجلس ساعت (14) امروز یکشنبه یکم دیماه 1398 و ادامه دستور هفتگی است. ختم جلسه را اعلام میکنم.