1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 201 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه سیصد و نود و نهم روز دوشنبه بیست و پنجم آذر ماه 1398 هجریشمسی مطابق با نوزدهم ربیعالثانی 1441 هجریقمری:
1 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد طرح ساماندهی کارکنان قراردادی دانشگاه پیامنور.
2 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون عمران در مورد مغایرت آییننامههای قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان.
3 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مورد طرح یکفوریتی استفساریه تبصره (1) ماده (13) قانون جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات (اعاده شده از شورای نگهبان 1).
4 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست در مورد خسارات و پیامدهای سیلابهای اخیر کشور.
5 ـ گزارش تکمیلی کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه یکفوریتی ایجاد هشت منطقه آزاد تجاری ـ صنعتی و (12) منطقه ویژه اقتصادی (اعاده شده از شورای نگهبان 2).
6 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد طرح ایجاد مناطق ویژه اقتصادی (اعاده شده از شورای نگهبان 2).
7 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست در مورد عملکرد دستگاههای اجرایی برای مقابله با مخاطرات ناشی از هجوم ملخهای صحرایی به عرصههای طبیعی و اراضی کشاورزی کشور.
8 ـ گزارش کمیسیون صنایع و معادن در مورد طرح یکفوریتی ساماندهی بازار خودرو (اعاده شده از شورای نگهبان 2).
9 ـ گزارش کمیسیون بهداشت و درمان مبنی بر رد تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد جمعیت هلالاحمر جمهوری اسلامی ایران.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

عبدالوحید جعفرزاده
(آیات 61 ـ 57 از سوره مبارکه «غافر» توسط قاری محترم آقای عبدالوحید جعفرزاده تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
لَخَلْقُ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ أَکْبَرُ مِنْ خَلْقِ النَّاسِ وَ لکِنَّ أَکْثَرَ النَّاسِ لا یَعْلَمُونَ * وَ ما یَسْتَوِی الْأَعْمى وَ الْبَصِیرُ وَ الَّذِینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ وَ لاَ الْمُسِیءُ قَلِیلاً ما تَتَذَکَّرُونَ * إِنَّ السَّاعَةَ لَآتِیَةٌ لا رَیْبَ فِیها وَ لکِنَّ أَکْثَرَ النَّاسِ لا یُؤْمِنُونَ * وَ قالَ رَبُّکُمُ ادْعُونِی أَسْتَجِبْ لَکُمْ إِنَّ الَّذِینَ یَسْتَکْبِرُونَ عَنْ عِبادَتِی سَیَدْخُلُونَ جَهَنَّمَ داخِرِینَ * اللَّهُ الَّذِی جَعَلَ لَکُمُ اللَّیْلَ لِتَسْکُنُوا فِیهِ وَ النَّهارَ مُبْصِراً إِنَّ اللَّهَ لَذُو فَضْلٍ عَلَى النَّاسِ وَ لکِنَّ أَکْثَرَ النَّاسِ لا یَشْکُرُونَ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از قاری محترم جناب آقای جعفرزاده تشکر میکنیم، ترجمه آیات را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«قطعاً آفرینش آسمانها و زمین بزرگتر و شکوهمندتر از آفرینش مردم است ولى بیشتر مردم نمىدانند. قطعاً نابینا و بینا یکسان نیستند و کسانى که ایمان آورده و کارهاى شایسته کردهاند نیز با مردم بدکار یکسان نیستند. چه اندک پند مىپذیرید. در حقیقت رستاخیز آمدنى است در آن تردیدى نیست، ولى بیشتر مردم ایمان نمىآورند. و پروردگارتان فرمود مرا بخوانید تا شما را اجابت کنم در حقیقت کسانى که از پرستش من کبر مىورزند به زودى خوار در دوزخ درمىآیند. خدا همان کسى است که شب را براى شما پدید آورد تا در آن آرام گیرید و روز را روشنىبخش قرار داد. آرى، خدا بر مردم صاحب تفضل و احسان است، ولى بیشتر مردم سپاس نمىدارند» راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
اسامی غائبین و متأخرین امروز عبارتند از آقایان: سلام امینی، سیدهادی بهادری، محمد حسننژاد، عبدالکریم حسینزاده، محمدباسط درازهی، غلاممحمد زارعی، شادمهر کاظمزاده، حمدالله کریمی، محمدرضا منصوری و همایون یوسفی. آقای زارعی و آقای کاظمزاده تشریف دارند.
3
تصویب طرح ساماندهی کارکنان قراردادی دانشگاه پیامنور

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران گرامی عرض سلام و صبحبخیر دارم. ماده (2) طرح ساماندهی کارکنان قراردادی دانشگاه پیامنور را من قرائت میکنم.
«ماده 2 ـ دانشگاه پیامنور مکلف است پست سازمانی متناسب برای کارکنان قراردادی موضوع این قانون را در قالب تشکیلات تفصیلی مراکز و واحدهای تابعه از محل پستهای سازمانی بلاتصدی مصوب موجود تعیین کرده و تخصیص دهد». آقای دکتر ادیانی بفرمایید.

سیدعلی ادیانی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر لاریجانی! چون دیروز جنابعالی فرمودید بحث تذکر هفتاد و پنجی که مطرح شد امروز اجازه بفرمایید اول تذکر هفتاد و پنجیام را مطرح کنم.

علی اردشیرلاریجانی
اجازه بفرماید آقای یوسفنژاد بررسی میکنند، خدمتتان عرض میکنم.

سیدعلی ادیانی
بررسیها انجام شد. نقل قولی که از آقای مصری مطرح فرمودید.

علی اردشیرلاریجانی
آقای یوسفنژاد گزارش را به من نداده، شما مطلبتان را بفرمایید من وقتش شد عرض میکنم.

سیدعلی ادیانی
اساساً تذکر هفتاد و پنجی دیروز برابر آییننامه بلاوجه بوده، چون مخاطب بنده ایشان بود.

علی اردشیرلاریجانی
بلاوجه و اینهایش را چون برادرمان آقای مصری مجلس را اداره میکردند زیر نامه نوشته بودند برای جلسه بعد، من دیگر بررسی نکردم چون نوشته بودند. حالا بحث نکنید، آن بحث بعدی است، الان شما بفرمایید.

سیدعلی ادیانی
آقای مصری به من فرمودند که به ایشان گفتم صحبت شما موضوعیت ندارد.

علی اردشیرلاریجانی
حالا من نوشته ایشان را دیدم.

سیدعلی ادیانی
علیایحال ممنون میشوم این را بررسی کنید، چون این حق قانونی مجلس بنده است. ایشان دیروز ادبیات مخصوص خودشان را استفاده کردند. (یکی از نمایندگان ـ کشاش بدهید کشدار میشود) شماها کش دادید، نه ما.
من بحث مربوط به ماده (2) پیشنهاد حذف دادم، استدلالم هم این است. اول یک تذکر آییننامهای دارم؛ مسأله، ماده (1) را رئیس وقت محترم جلسه تشخیص دادند که خلاف برنامه است و دوسوم رأی میخواهد. در زمان رسیدگی به کلیات عدهای از همکاران محترم به رئیس وقت جلسه هم اعلام کردند که این طرح خلاف برنامه است و کلیاتش هم دوسوم میخواهد. لذا در رأیگیری کلیات این طرح دوسوم رأی نیاورد.

علی اردشیرلاریجانی
کلیات اشکالی ندارد، رئیس جلسه درست تصمیم گرفت. یعنی ممکن است در جزئیات اصلاح میکردند. حالا به جزئیات رسیدیم، آن موادی که خلاف برنامه است باید دوسوم رأی بگیریم.

سیدعلی ادیانی
ما رویه قبلی در مجلس در زمان اداره حضرتعالی را هم داریم.

علی اردشیرلاریجانی
جناب ادیانی! آنجا اگر یک مادهواحده باشد فرمایش شما درست است، اینجا چون مواد مختلف است باید ماده به ماده جلو برویم.

سیدعلی ادیانی
ما در رویههای گذشته نقض این فرمایش حضرتعالی را داشتیم.

علی اردشیرلاریجانی
اگر شما نقضش را بیاورید من تشکر میکنم، ولی تا آنجایی که بنده اطلاع دارم مواردی که مادهواحده بود که محتوایش خلاف برنامه بود ما قبول میکردیم، در غیر این صورت قبول نمیکردیم.

سیدعلی ادیانی
تقدیم خواهم کرد. البته این هم «و فیه تأمل» علیایحال من آن موارد را خدمتتان تقدیم میکنم. بحث مربوط به ماده (2) را عنایت بفرمایید. در اینجا دارد دانشگاه پیامنور مکلف است پست سازمانی متناسب در چهارچوب. دانشگاه پیامنور یک جزیره منفک از دانشگاههای کشور و از مجموعه وزارت علوم نیست. در ماده (9) آییننامه استخدامی دانشگاهها و مؤسسات آموزش، عالی، پژوهشی و فناوری این عبارت را دارد «تبدیل وضعیت نیروهای قرارداد کار معین به پیمانی براساس مدرک تحصیلی، در چهارچوب سهمیه ابلاغی از سوی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری امکانپذیر است». سؤال؛ آیا این دانشگاه و این مصوبهای که از کمیسیون اجتماعی بیرون آمد این إذن را از وزارت علوم دارد؟ ما که نمیتوانیم یک قانونی وضع کنیم و جزیره مستقلی درست کنیم. تکلیف دیگر دانشگاهها اینجا چه میشود؟ آیا دانشگاه پیامنور فقط اینجا قراردادی دارد؟ ما به عنوان نماینده مردم پاسخ بقیه قراردادیها به طور عام و قراردادیهای دانشگاههای دیگر را چه میخواهیم بدهیم؟ این خلاف آییننامه استخدامی دانشگاهها است. لذا کمیسیون چنین مصوبهای نمیتواند تقدیم مجلس بکند. ما نمیتوانیم یک قاعده کلی را با یک استثناء به هم بریزیم.
آقای دکتر! استدعا میکنم شما این طرح را به کمیسیون ارجاع بدهید دقیقاً چکشکاری بشود و موارد متعدد دوسومی مغایرت با برنامه دارد. با کدام منطق؟ شما این را عنایت بفرمایید! در ابلاغیه مربوط به سیاستهای کلی ابلاغشده از سوی حضرت آقا ما آنجا دستور داریم، ضمن اینکه این بند مغایر مربوط به سیاستهای کلی نظام قانونگذاری است. حضرت آقا در آنجا تأکید میکنند که ما باید قوانین مستحکم، معطوف به نیازهای واقعی، دارای ثبات با نگاه بلندمدت و ملی وضع کنیم. لذا من استدعا میکنم چون این بند مغایرت با ماده (9) مربوط به آییننامه استخدامی کل دانشگاهها دارد موضوعیت ندارد و تبعیض ناروا است اگر این کار را انجام بدهیم هم اصل هفتاد و پنجی دارد و هم مغایر بند (9) اصل سوم قانون اساسی است و هم مغایر سیاستهای ابلاغی حضرت آقا است که هنوز در این بخش ما خیلی جدی ورود نکردیم. ضمن اینکه ماده (9) با آن اصل مغایرت دارد.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، مخالف را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای حاجی مخالف هستند، بفرمایید.

حسینعلی حاجی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! درخصوص ماده (121) قانون برنامه پنجساله توسعه ششم که بیان میکند گزارش اقدامات و عملکرد برنامه در یک سال آورده بشود نمیدانم جنابعالی ملاحظه کردید یا نه، حدود (30)، (40) هزار صفحه سازمان برنامه گزارش تهیه کرده، ولی آنچه که خروجی باید برای مجلس باشد که الان بتواند براساس آن لایحه بودجه سال 99 را ارزیابی بکند در آن نیست. برای این یک راهکاری پیدا بکنید. حاجآقا! ضمن اینکه براساس بند (2) ماده (51) آییننامه گزارش عملکرد مجلس هنوز برای نمایندگان که در شهریورماه باید منتشر میشده تا الان که چندین ماه از شهریورماه گذشته منتشر نشده. در این دو بحث اگر راهنمایی بفرمایید، تا من مخالفتم را اعلام بکنم.

علی اردشیرلاریجانی
آن مسأله اول را که فرمودید گزارشی دادند که خدمتتان هست، اگر اشکالی دارد باید به آنها بگوییم مثلاً خلاصهاش را بگویند.

حسینعلی حاجی
حدود (40) هزار صفحه است، یعنی اصلاً کسی نمیتواند مطالعه و استفاده بکند.

علی اردشیرلاریجانی
حالا ببینیم فرمتشان چه بوده. نکته دوم هم من حتماً میگویم که گزارشش را خدمتتان بدهند.

حسینعلی حاجی
اما در مخالفت با حذفی که برادر عزیزمان آقای ادیانی فرمودند؛ ببینید! بالاخره ما یک کلیاتی را برای اساتید و کارکنان دانشگاه پیامنور مصوب کردیم، اینجا در ماده (1) هم دوسوم رأی آورده. یعنی اصل موضوع رأی آورده. ماده (2) چه میگوید؟ ماده (2) میگوید «دانشگاه پیامنور مکلف است پست سازمانی متناسب برای کارکنان قراردادی موضوع این قانون را در قالب تشکیلات تفصیلی مراکز و واحدهای تابعه از محل پستهای سازمانی بلاتصدی مصوب موجود تعیین کرده و تخصیص دهد». چند نکته در این است. بالاخره وقتی ما میخواهیم اینها تبدیل وضعیت بشوند لازمهاش این است که این اقداماتی که در ماده (2) هم آمده، از جمله اینکه بالاخره پست سازمانیشان معین باشد و نکته بعدی هم که گفته پستهای سازمانی هم اضافه نشود. بلکه از موجودی موجود در واحدهای تابعه استفاده بشود و تخصیص داده بشود و متناسبسازی بشود و افراد در آن پستها قرار بگیرند این مطلب خوبی است که اگر حذف بشود بالاخره به بخشی از این مصوبهای که همکاران دوسوم رأی دادند ضربه وارد میکند.
بنابراین با حذفش همکاران مخالفت بکنند که این گزارش یکپارچه بتواند آن اهدافی که عزیزان تأمین میکردند و لازم است دنبال بشود انجام بشود. ضمن اینکه آقای رئیس هم در جریان باشند زمانی که قانون مدیریت خدمات کشوری داشت در پایان سال 96 یا 97 قطعی میشد جنابعالی فرمودید که بعد از آن هم راه است که برای اصلاحات آن انجام بشود، ولی الان که گزارش کمیسیون مشترک آقای لطفی و همکاران ایشان زحمت کشیدند و ارائه دادند چاپ نمیشود و میگویند که آن لایحه تمام شده. من خواهشم این است که جنابعالی باز به این ورود پیدا کنید، چون اشکالات فراوانی در قانون مدیریت خدمات کشوری است که اگر آنجا اصلاح میشد شاید نیاز به این کارهای جزیرهای نبود.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، موافق را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! بنده موافق هستم. با سلام و عرض ادب محضر همکاران ارجمند و عرض تسلیت به خاطر درگذشت همکار رسانهایمان سرکار خانم عبدالمحمدی که خبرنگار پارلمانی بودند و سالها در این صحن و مجلس زحمت کشیدند به خانواده محترم ایشان و همکاران رسانهای.
همکاران استحضار دارند این طرحی را که درخصوص ساماندهی کارکنان قراردادی ارائه دادند درخصوص پیشنهاد جناب آقای ادیانی مربوط به حذف این بخش بنده نظر موافق با چند استدلال دارم؛ اولاً اخطاری را که در جلسه قبل به طور مکرر دوستان دادند که این طرح بار مالی دارد به نظر بنده این اخطار از نظر حقوقی و مدیریتی به نظر میرسد که یک اخطار واقع و درستی است. هم بار مالی خواهد داشت و هم بالاخره کارکنان قراردادی وقتی تبدیل به کارکنان پیمانی یا رسمی میشوند این یک بار مالی را برای دولت و دستگاه ایجاد خواهد کرد.
نکته دوم بحث تذکری بود که باز دوستان درخصوص تبعیض ناروا دادند. من قبول دارم که همکاران عزیزمان در دانشگاه پیامنور حقشان است که تبدیل وضعیت بشوند، مگر عزیزانی که در وزارت کشاورزی، نیرو، آموزش و پرورش، عزیزان حقالتدریسی، نهضت سوادآموزی و اینهایی که دارند کار میکنند سالهای سال است که به صورت پارهوقت یا قراردادی دارند خدمت میکنند تبدیل وضعیت حق آنها نیست؟ لذا برای رسیدگی و ایجاد عدالت در یک بخش نباید ناعدالتی در بخشهای دیگر را دامن بزنیم.
من یک نکتهای که احتمالاً همکاران مورد توجه قرار ندادند،کمیسیون آموزش و تحقیقات یکی از کمیسیونهای فرعی مجلس بوده که باید نسبت به این طرح نظر میداد. متأسفانه نظر کمیسیون آموزش و تحقیقات ضمیمه نیست. علیرغم اینکه در کمیسیون آموزش و تحقیقات من میدانم همکاران نماینده زحمت کشیدند و نظر مثبت داشتند و تلاش کردند، ولی اینکه نظر ندادند یا نظرشان به زمان چاپ نرسیده حالا آقای احمدیلاشکی میفرمایند اصلاً نظر ندادند و این یک نقیصه است که ما بارها از عزیزان کمیسیونها درخواست کردیم که علیرغم اینکه اسمش کمیسیون فرعی است، نظرشان صائب است، ولی نظرشان برای صحن مهم است که نظر کمیسیون آموزش و تحقیقات در این زمینه چیست؟ (رئیس ـ متشکریم) (قاضیپور ـ وقت تمام شده است) آقای دکتر! وقت تمام نشده، به نظرم میرسد که درخصوص حذفی که انجام میدهند ممکن است کل مادهواحده را تضعیف بکند. آقای دکتر! پیشنهاد من این است که اگر صلاح دانستید ارجاع بفرمایید در کمیسیون تکمیل بشود، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
دولت نظرش راجع به حذف چیست؟ مخالف حذف هستند، توضیح دارید بفرمایید.

علی جمالی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام، ادب و احترام خدمت نمایندگان محترم دارم. ما هم موافق هستیم که این طرح همچنان بحث مغایرتش با اصل (75) قانون اساسی و بار مالی که دارد و مغایر با ماده (28) قانون برنامه ششم است، اما حذف این ماده اگر بخواهد ماده (1) باشد ما موافق نیستیم.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 208 نفر، پیشنهاد حذف ماده (2) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
پیشنهاد بعد را بفرمایید. (قاضیزادههاشمی ـ اصل ماده را به رأی بگذارید) اصل ماده چون خلاف برنامه است دوسوم رأی نیاز دارد. حضار 208 نفر، نمایندگان محترم نظرشان را راجع به اصل ماده (2) اعلام بفرمایند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (3) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 3 ـ کارکنان قراردادی شاغل در پستهای سازمانی تخصیصیافته در صورت دارا بودن شماره شناسه مورد تأیید سازمان اداری و استخدامی کشور و احراز شرایط عمومی و اختصاصی مندرج در آییننامه استخدامی دانشگاه به پیمانی تبدیل وضعیت میشوند.
آقای دکتر ادیانی حذفشان را مطرح میکنند، بفرمایید.

سیدعلی ادیانی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر لاریجانی عزیز! این ماده (3) هم اخطار هفتاد و پنجی دارد که بار مالی برای دولت ایجاد میکند و هم تذکر دوسوم مغایر برنامه دارد. (تعدادی از نمایندگان ـ «دو»، «دو»...) من خدمت شما عرض بکنم که خوب است دوستان و همکاران ما به توصیه اخلاقی حضرت آقا مبنی بر «دو، دو» نگفتن تمرین و تکرار بر خودشان بکنند که عمل نکنند. ماده (3) را عنایت بفرمایید! در ماده (3) مغایر برنامه ششم هم هست. در جزء (4) تبصره (7) ماده (1) احکام دائمی برنامه اشاره دارد که «دانشگاه پیامنور مکلف است (60) درصد از درآمدهای حاصل از شهریه دانشجویان هر واحد را برای توسعه همان واحد و مابقی را برای توسعه و تجهیز واحدهای دانشگاهی در مناطق محروم اختصاص دهد» منبع مالی که میخواهد تبدیل وضعیت کند که به نوعی نظام پرداخت قراردادی را تغییر به نظام پرداخت پیمانی میدهد که اصل هفتاد و پنجی هم هست مغایر این بند مربوط به احکام دائمی است محل تأمینش کجا است؟ با اینکه خود این طرح را جنابعالی هم احتمالاً تأیید میفرمایید که اصل هفتاد و پنجی است و شورای نگهبان به احتمال زیاد این را رد میکند. این یک اخطار و تذکر را برابر آییننامه داخلی اظهار نظر بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
البته اخطارتان وارد نیست و دلیل اینکه در مواد دیگر که اصل هفتاد و پنجی بوده نمایندگان محترم اخطار را نپذیرفته بودند.

سیدعلی ادیانی
اخطار اجرا نشد، اشکال رئیس وقت جلسه این بود که بنده اخطار دادم و رئیس وقت جلسه اخطار را قبول کرد، اما متقن در رأیگیری با کلیات کرد که اساساً یک چیز مندرآوردی است و خلاف آییننامه بود. اخطار را به رأی نگذاشتند و متأسفانه این رویه خلاف دارد جا میافتد.

علی اردشیرلاریجانی
به هر حال چون مواد (1) و (2) تصویب شده، دیگر خیلی نمیشود بحث کرد.

سیدعلی ادیانی
تصویب شد که مغایر برنامه بود.

علی اردشیرلاریجانی
مغایر برنامهاش را رأی گرفتیم.

سیدعلی ادیانی
ببینید! الان هر ماده هویت مستقل دارد.

علی اردشیرلاریجانی
مطلبی که میفرمایید مغایر برنامه است در مواد (1) و (2) مغایر برنامهاش بیشتر از دوسوم رأی آورد. در ماده (3) که مغایر برنامه نیست، استنادی که شما میفرمایید از کجا فقط از آن منبع که نیست، میتواند از جای دیگر باشد.

سیدعلی ادیانی
جای دیگر که مشخص نیست، چون مشخص نیست ما این را میگوییم.

علی اردشیرلاریجانی
به نظر من خیلی وارد نیست، شما میخواهید پیشنهاد حذف بدهید بفرمایید.

سیدعلی ادیانی

علی اردشیرلاریجانی
پیشنهاد دیگری نداریم؟ حضار 215 نفر، اصل ماده (3) را به رأی میگذاریم. (حاجیدلیگانی ـ حذف است؟) اصل است، حذف را پس گرفتند. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 4 ـ اولویتهای تبدیل وضعیت برای نیروهای قراردادی براساس مفاد ماده (21) قانون جامع خدماترسانی به ایثارگران مصوب 2/10/1391 با اصلاحات و الحاقات بعدی و بند «ج» ماده (87) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران مصوب 14/12/1395 با اصلاحات و الحاقات بعدی و نیز شاغلین مراکز و واحدهای مستقر در استانهای مرزی، مناطق جنگی و کمتر توسعهیافته تعیین میشود.
آقای ادیانی پیشنهاد حذف را مطرح نمیکنند.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 214 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به اصل ماده (4) اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 5 ـ اعمال آثار استخدامی مدارک تحصیلی مشمولان این قانون که بدون استفاده از مأموریت آموزشی و با هزینه شخصی و خارج از ساعات اداری أخذ کردهاند، در صورت پیشبینی در شرایط احراز پست سازمانی تخصیصیافته صرفاً در قالب مدارک تحصیلی تعیینشده به عنوان سقف و کف مصوب قابل اجراء است.
آقای سلیمی پیشنهاد حذف دارند، بفرمایید.

علیرضا سلیمی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
من خواهش میکنم عزیزان به این ماده دقت کنند. ما در بسیاری از سازمانها و وزارتخانهها با یک مشکل مواجه هستیم و مشکل این است که بعضی از کارمندها یا مقامات فرقی نمیکند میروند در حین خدمت با هزینه شخصی خودشان تحصیل میکنند، الان فقط و فقط یک رتبه و مدرک و مقطع را قبول میکنند و مشکل ایجاد کرده. مثلاً معلمها همینطور است که الان در کشور سر و صدایی ایجاد شده. اینجا در این ماده (5) گفتند اگر این کارمند با هزینه شخصی خودش رفت تحصیل کرد یک شرطی آورده و میگوید «در صورت پیشبینی در شرایط احراز پست سازمانی تخصیصیافته» یعنی با این شرط. پس این ماده کأنلمیکن است علاوه بر آنکه چون این شرط هیچگاه محقق نمیشود، یعنی اینقدر پیچ میخورد و با لیت و لعل مواجه میشود به هیچوجه اجازه نمیدهند این کارمندی که الان باید تبدیل وضعیت بشود مدرکش اعمال بشود.
اگر قرار است این عزیزان تبدیل وضعیت بشوند شفاف و صریح مسیر را برای آنها باز کنیم و کسی که رفته با هزینه شخصی خودش یک مقطع تحصیلی بالاتر أخذ کرده را چرا ما او را قفل کنیم و با این شرط اجازه ندهیم از مدرک تحصیلی خودش استفاده کند؟ عزیزان من! ما باید مسیر و قانون را طوری طراحی کنیم که این آقایان یا خانمهایی که الان نزدیک (4000) نفر قراردادی هستند با مشکل مواجه نشوند.
آقای رئیس! یک تذکر هم در مورد بودجه شرکتهای دولتی میخواهم بدهم. این بودجه شرکتهای دولتی بنا بود جداگانه بیاید، الان باز مثل سالهای قبل طوری نشود. الان بودجه شرکتهای دولتی چهار برابر بودجه عمومی است و هیچ سال هم اجازه نمیدهند بررسی بکنیم و امسال هم قرار بود جداگانه بیاید که هنوز اتفاقی نیفتاده.

علی اردشیرلاریجانی
اینکه قانون بوده، جداگانه مطابق آییننامه گزارش آن را دادند و مطابق آییننامه برای کمیسیون بودجه فرستادیم، کمیسیون بودجه به دیوان محاسبات داد و دیوان محاسبات هم بررسی کرد و فردا هم اینجا گزارش آن را خواهد داد، متشکریم. اگر مخالف و موافق صحبت نمیکنند دولت و کمیسیون مخالف هستند.
حضار 217 نفر، پیشنهاد حذف ماده (5) جناب سلیمی را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد دیگری هست؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! اصل ماده را رأی بگیرید.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 218 نفر، اصل ماده (5) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! آقای حاجی الحاقی دارند، بفرمایید.

حسینعلی حاجی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
از همه همکاران تشکر میکنیم که با رأی بالایی این گزارش را که مدتها بود عزیزانمان در دانشگاه پیامنور انتظارش را میکشیدند مصوب کردند و انشاءالله راه باز بشود.

علی اردشیرلاریجانی
آقای حاجی! این پیشنهاد شما قابل طرح برای اینجا نیست. فرمودید «دستگاههای اجرایی موضوع ماده (5)».

حسینعلی حاجی
حاجآقا! اجازه بدهید من توضیح بدهم، متشکرم. انشاءالله راه باز بشود برای اینکه رفع تبعیضات را در دیگر دستگاهها هم بین افرادی که با عناوین مختلف کار مشابه انجام میدهند داشته باشیم.
اما اینجا موضوع این است که اساتید و کارکنان دانشگاه پیامنور را شما تعیین تکلیف کردید، ولی الان عزیزانی که در دانشگاه پیامنور تحصیل میکنند و فارغالتحصیل میشوند برخی از دستگاههای اجرایی مدارک دانشگاه پیامنور را که یک دانشگاه دولتی هم هست نمیپذیرند و این باعث تبعیض شده. در واقع ما با این پیشنهادی که اینجا آوردیم میخواهیم بگوییم اصولاً فرقی بین نوع دانشگاه برای یک فردی که فارغالتحصیل شده در استخدام وی نباشد.
الان مثلاً بچههای پیامنور در برخی دستگاهها مدارکشان را نمیپذیرند و میگویند چون شما در پیامنور تحصیل کردید نمیتوانید بیایید استخدام بشوید. در حالی که ممکن است رتبه اول پیامنور را هم داشته باشد. از لحاظ تحصیلی و علمی هم آن علمی که یاد گرفته بالاترین باشد، ولی چون مارک پیامنور به آن خورده نمیپذیرند و این یک تبعیض است. درخصوص افرادی است که اتفاقاً نیروهای بومی خود شهرها و روستاها هم هستند و به جهت فقر مالی هم نتوانستند بروند در برخی از نقاط دیگر کشور تحصیل بکنند.

علی اردشیرلاریجانی
آقای حاجی! حالا توضیح فرمودید، این راجع به پیامنور است و تبدیل وضعیت قراردادی به پیمانی است. کل این طرح این است، این یک چیز خارج از موضوع است.

حسینعلی حاجی
ولی ببینید الان همین فارغالتحصیلان دانشگاه.

علی اردشیرلاریجانی
نگرانی شما درست است، ربطی به اینجا ندارد. جای خودش بفرمایید، لذا قابل طرح نیست. پیشنهاد دیگری نیست.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
4
تصویب تقاضای تغییر دستور درخصوص طرح بانکداری جمهوری اسلامی ایران

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! جمعی از همکاران درخواست تغییر دستور برای طرح بانکداری جمهوری اسلامی ایران دادند. اگر اجازه بفرمایید این را مطرح کنند. حاجآقای بحرینی به عنوان نماینده متقاضیان تغییر دستور موضوع را مطرح کنند، در صفحه اول در جایی که دستور جلسه است دوستان میتوانند ثبتنام کنند.

محمدحسین حسین زاده بحرینی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران ارجمند سلام و خداقوت عرض میکنم. اصلاح قوانین بانکی کشور جزء کارهایی است که هم در دورههای قبلی مجلس پیگیری شد و هم در این دوره این مسأله مطرح شد و اگر خاطر مبارکتان باشد در روزهای آغاز به کار این مجلس ما خدمت تکتک شما رسیدیم و طرح را به امضای خود شما اعلام وصول کردیم و الان حدود (5/3) سال است که فقط در این مجلس کار بسیار سنگینی برای اصلاح قوانین بانکی کشور انجام شده. وقتی صحبت از قوانین بانکی میکنیم یک بسته منسجم را مد نظر داریم. اصلاح نظام بانکی کشور بدون بازنگری در ساختارهای بانک مرکزی، در روابط بین بانک و مشتریان بانک ممکن نیست.
اگر بخواهیم نظام بانکی کشور در خدمت اقتصاد کشور، تولیدکننده و رونق تولید قرار بگیرد نیاز به یک نظامات جدیدی داریم که در این طرح پیشنهادی الان به تصویب کمیسیون رسیده و کمیسیونهای دیگر هم اعلام موافقت فرمودند و الان روی میز همکاران ما است تحت عنوان بانک توسعه جمهوری اسلامی ایران داخل همین قانون پیشبینی شده.
این متنی که الان در اختیار شما است علاوه بر اینکه بانک مرکزی را مدیریت خواهد کرد شبکه بانکی کشور، یعنی یک بانک را از تولد تا انتهای دوره حیاتش مدیریت میکند که کار بسیار سنگینی انجام شده، مطالعات تطبیقی گسترده، مطالعات فقهی گسترده برای اینکه این طرح با منویات مراجع معظم تقلید همراه بشود انجام شده.
این کار هم در دوره قبل مجلس انجام شد، در آن دوره به دلایلی امکان نهایی شدن را پیدا نکردیم، در این دوره کار کامل شد. الان کار قابل قبول و دفاعی الحمدلله تهیه شده. مراجع معظم تقلید نسبت به عملیات بانکی حرفهایی داشتند، این حرفها دقیقاً شنیده شده. مراجع معظم تقلید نسبت به جریمه و دیرکرد بانکی فرمایشات متعدد و مکرری داشتهاند، فرمایشات مراجع به دقت شنیده شده. متنی که برای جرایم تهیه شده به رؤیت مقام معظم رهبری و بعضی دیگر از مراجع معظم تقلید رسیده. بنابراین این کار که محصول حداقل چهار یا پنج سال کار گسترده کسانی است که هم در اقتصاد امور بانکی اجمالاً تخصصی داشتند و هم در حوزه فقه بانک و فقهالاقتصاد تخصصی داشتند این کار الحمدلله انجام شده.
برادران و خواهران! این کاری که با اینهمه تلاش و با اخلاص انجام شده، اگر در باقیمانده عمر این مجلس به ثمر برسد انشاءالله کاری کارستان خواهد شد. ما معتقد هستیم نظام بانکی باید در خدمت اقتصاد کشور باشد، من این جمله را خدمت بعضی از دوستان عرض کردم مقام معظم رهبری وقتی سیاستهای اصل (44) را ابلاغ کردند در بند «ه» این سیاستها یک جمله خیلی با تأکیدی را مطرح فرمودند. فرمودند «حالا که بانکداری خصوصی در ایران تجویز شده باید نظارتهای قانونی و شرعی بر بانکها تشدید بشود».
عزیزان دقت کنید! سیاستهای اصل (44) سال 84 ابلاغ شده، از سال 84 تا الان که ما در ایران بانکهای خصوصی را داریم هنوز آن قانونی که باید اینها را مدیریت کند، مجالس ما تصویب نکردند. یعنی اصل (44) بانکداری خصوصی را تجویز کرد، اما مجلس قانونی که باید بانک را منضبط کند تصویب نکرد. نتیجهاش این است که امروز شما میبینید نقدینگی کشور از (2100) هزار میلیارد تومان تجاوز کرده، (90) درصد این نقدینگی را بانکها خلق کردند، همین بانکهایی که منضبط نبودند. به فضل خدا اگر این قانون تصویب بشود مهمترین ثمره عملیه آن این خواهد بود که نظام بانکی کشور منضبط میشود. خلق پول توسط بانکها باید مدیریت بشود، و الا اقتصاد کشور را نابود خواهند کرد. کما اینکه الان اقتصاد کشور را در معرض نابودی قرار دادند.
من استدعا میکنم، الان هم (182) نفر از شما عزیزان امضا فرمودید که این تغییر دستور انجام بشود، آنهایی هم که امضا نکردند کوتاهی از بنده است که خدمت ایشان نرسیدم. به نظرم همه امضا میکردند. استدعا میکنم موافقت کنید این طرح تغییر دستور پیدا بکند و با سرعت بیشتر این را به قانون تبدیل کنیم تا انشاءالله مراحل شورای نگهبان و اینها طی بشود بتوانیم تا آخر مجلس این کار مهم را به سامان برسانیم، خیلی متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
آقای بحرینی خیلی متشکرم، مخالف صحبت میکند؟ بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای لاهوتی مخالف هستند، بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با احترام به استاد و سرور بنده جناب آقای بحرینی که انصافاً در این زمینه زحمت کشیدند، زحمات ایشان هم قابل تقدیر است. اما دوستان ببینید! تغییر دستورها واقعاً در مجلس خیلی زیاد شده، یعنی الان هر روز ما یک تغییر دستور داریم. شما ببینید الان دوستانی که مناطق آزاد و ویژه دارند به عرایض بنده دقت بکنند که اگر این تغییر دستور رأی بیاورد معنیاش این است که آن مناطق آزاد و ویژهای که قرار است الان مطرح بشود فاتحهاش را بخوانیم برای مجلس بعدی. اینطور که نمیشود، دوستان ببینید! من قبول دارم و فرمایش ایشان باید به نتیجه برسد، اما الان ما مرتباً و هر روز یک تغییر دستور داریم، این تغییر دستورها باعث شده که آن طرحهایی که برایش تلاش کردیم و در کمیسیونها رفته برایش شما زحمت کشیدید و آمدید تصویبش کردید و الان آمده و پشت نوبت است و در دستور است، الان همین قانون نظام مهندسی که بحث مهمی است سه هفته پیش اینجا مطرح شد و بحث اولیه رویش صورت گرفت، همین تغییر دستورها سه هفته این را عقب انداخت. معنیاش چیست؟ الان اگر این هم بخواهد رأی بیاورد همان قانون نظام مهندسی و هم مناطق آزاد و مناطق ویژهای که الان.

علی اردشیرلاریجانی
آقای لاهوتی! من یک نکتهای را عرض بکنم و به آقای بحرینی هم عرض کردم که اگر نمایندگان محترم به تغییر دستور رأی بدهند که کلیاتش تصویب شد دوشوریاش خواهیم کرد و آن نگرانی شما هم مرتفع بشود. یعنی به کمیسیون برمیگردد.

مهرداد لاهوتی
آقای دکتر! این مناطق آزاد و ویژه چه میشود؟

علی اردشیرلاریجانی
مناطق آزاد را که امروز و فردا تمامش میکنیم، میرسیم.

مهرداد لاهوتی
اگر واقعاً تمامش میکنید این آسیبی به آن دستور وارد نکند ما حرفی نداریم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، پس دیگر مخالفت ندارید. (پورابراهیمیداورانی ـ موافق صحبت نکرد) مخالفتشان را پس گرفتند.
حضار 218 نفر، این اولویت تغییر دستور در مورد طرح بانکداری را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
5
ادامه بحث و بررسی درخصوص گزارش کمیسیون عمران درمورد بررسی آییننامههای اجرایی قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
در جلسه گذشته کمیسیون عمران گزارشی پیرامون بررسی آییننامههای قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان طبق تبصره (1) ماده (45) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی ارائه کرد. سخنگوی کمیسیون گزارشش را ارائه کرد، الان نماینده دولت (15) دقیقه برای ارائه مطالبشان فرصت دارند و سپس شش نفر از همکاران میتوانند صحبت کنند.

علی اردشیرلاریجانی
گزارش کمیسیون عمران در مورد قانون نظام مهندسی است. نماینده دولت بفرمایید، چند لحظه دیگر میرسند، فعلاً نمایندهها صحبتشان را بفرمایند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای لاهوتی نفر اول هستند، بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان ببینید! من از دوستان کمیسیون عمران واقعاً سپاسگزارم که به این موضوع اهمیت دادند و گزارشی را تنظیم کردند، اما من یک اشارهای بکنم که قانون نظام مهندسی سال 74 به تصویب رسید. آییننامه مربوطهای که امروز مورد بحث است این آییننامه در سال 75 هم به تصویب رسید. براساس اصل (138) قانون استحضار دارید که آییننامههای دولت باید به اطلاع رئیس محترم مجلس برسد و ریاست محترم مجلس بر این اساس به کمیسیون تطبیق مصوبات دولت ارجاع میدهند، اگر ایراد قانونی وجود نداشته باشد ابلاغ میکنند.
همه این مراحلی را که خدمتتان عرض کردم ارجاع به مجلس شورای اسلامی شد و رئیس مجلس شورای اسلامی هم به کمیسیون تطبیق مصوبات دولت ارجاع کردند و تطبیق مصوبات هم ایرادی وارد ندانست و توسط رئیس مجلس ابلاغ شد. معنی این چیست؟ معنیاش این است که اگر هم کسی بعداً اعتراضی داشته باشد این اعتراض را باید برود از طریق دیوان عدالت اداری پیگیری کند. به عرایض بنده دقت بفرمایید، ببینید! دوستان ما در کمیسیون عمران مجلس به این موضوع دقت نفرمودند. الان اگر ایرادی وجود داشته باشد باید در دیوان عدالت اداری برود. دیوان عدالت اداری اگر نیاز بود میتواند تشخیص بدهد این آییننامه مربوطه را باطل بکند، در غیر اینصورت که نه.
حالا ایرادی که دوستان گرفتند این است که در اصل (138) اعتقادشان این است که مثلاً یک وزیر نمیتواند مأمور تدوین آییننامه بشود، در صورتی که شما اصل (138) را مطالعه بفرمایید اصل (138) میگوید، دقت بفرمایید، دوستان آقای رضایی ریاست محترم کمیسیون عمران که استاد بنده هستند و بنده سالها شاگردی ایشان را کردم دقت بفرمایند! میگوید: «علاوه بر مواردی که هیأت وزیران یا وزیری مأمور تدوین آییننامه اجرایی گردد». پس در اصل (138) قانون اساسی این اجازه هم به جمعی از وزیران و هم به یک وزیر داده شده و یک وزیر هم میتواند مأمور تدوین آییننامه شود. در صورتی که در گزارش کمیسیون آمده یک وزیر نمیتواند و الزاماً باید چند وزیر باشند.
نکته دیگری که باز هم در این گزارش به عنوان ایراد تلقی شده این است که آیا این وزیر میتواند صدور بخشنامه در چهارچوب این آییننامه یا دستورالعمل داشته باشد؟ باز هم در ادامه گفته که «هریک از وزیران در حدود وظایف خویش و مصوبات هیأت وزیران حق وضع آییننامه و صدور بخشنامه را دارد، ولی مفاد این مقررات نباید روح قانون را تغییر بدهد» بنده هم این را قبول دارم، آن بخشنامهای که آقای وزیر راه و شهرسازی انجام دادند نباید روح آن قانون اصلی را تغییر بدهد. این درست هم هست، کجا آقای وزیر محترم راه و شهرسازی بخشنامهای کردند که روح قانون را تغییر بدهند؟ سؤال دیگر من از آقای رنجبران این است که اصل (138) قانون اساسی که شما ایراد گرفتید اینجا اجازه داده که یک وزیر هم میتواند مأمور تدوین آییننامه باشد. آقای دکتر لاریجانی! باز هم براساس اصل (138) دولت همان موقع به اطلاع ریاست محترم مجلس رسانده.

علی اردشیرلاریجانی
آقای لاهوتی! یک نکتهای هست. الان لایحهاش دارد تبدیل به قانون میشود و در دستور است. الان این بحثها برای قبل است. دوستانی که میخواهند صحبت بکنند توجه بکنند که اصلاً قانون جدیدش در دستور است، میآید و همه این مشکلات حل میشود.

مهرداد لاهوتی
حل میکند، آقای دکتر! عرض من این است که من این گزارش کمیسیون عمران را درست نمیدانم، یعنی رئیس وقت جلسه آن موقع به آییننامه مربوطه ایراد نگرفتند، اگر هم ایرادی بر آییننامه وجود داشته باشد الان دیوان عدالت اداری باید رسیدگی کند. رئیس محترم مجلس آن موقع ابلاغ کرده، یعنی اگر الان ایرادی هم وارد باشد و بخواهند آن آییننامه را باطل بکنند دیوان باید باطلش بکند.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، نماینده دولت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! اگر اجازه بفرمایید اسامی سایر نمایندگان اعلام بشود.

علی اردشیرلاریجانی
اعلام بشود. دوستان نماینده توجه داشته باشند! چون قانون جدید دارد برایش تصویب میشود این بحثها برای گذشته است، حالا گزارشی دادند، ولی اصلش این است که ما در دستور داریم.

علیرضا رحیمی
نمایندگانی که صحبت خواهند فرمود عبارتند از خانم زرآبادی و آقایان: صباغیانبافقی، علیرضا سلیمی، عبدالهی و احمد همتی که آمادگی داشته باشند، بفرمایید.

محمود محمودزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت نمایندگان محترم ملت شریف ایران و هیأترئیسه محترم عرض سلام، ادب و احترام دارم و با کسب اجازه از ریاست محترم نکاتی را در پاسخ به موضوعی که کمیسیون محترم عمران مطرح فرمودند به شرح ذیل جهت استحضار به عرض میرسانم:
1 ـ طبق ماده (2) مکرر الحاقی به آییننامه اجرایی قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان موضوع تصویبنامه شماره (160277/ت52660) مورخ 5/12/94 اصول اخلاق حرفهای در ماده مرقوم احصاء گردیده و طبق قسمت اخیر ماده یادشده مصادیق رفتارهای مشمول رعایت یا نقض اصول فوق در حرفههای مهندسی موضوع قانون براساس نظامنامه رفتار حرفهای اخلاقی و در مهندسی ساختمان خواهد بود که پس از کسب نظر شورای مرکزی سازمان نظاممهندسی ساختمان و تشکلهای قانونی و رسمی مرتبط با حرفه با تصویب وزیر محترم راه و شهرسازی ابلاغ میشود.
برخلاف گزارش مذکور تعیین مصادیق اصول اخلاق حرفهای در زمره تصویبنامهها یا آییننامههای موضوع اصل (138) قانون اساسی نمیباشد تا تفویض آن به وزیر راه و شهرسازی مغایر با اصل موصوف باشد و برای روشن شدن موضوع نظر نمایندگان محترم را به اصل (138) قانون اساسی معطوف میدارم:
الف ـ در مواردی که هیأت وزیران یا وزیری مأمور تدوین آییننامه اجرایی قانون است.
ب ـ هیأت وزیران ممکن است برای انجام وظایف اداری و تأمین اجرای قوانین و تنظیم سازمانهای اداری به وضع تصویبنامه و آییننامه بپردازد.
ج ـ هریک از وزیران نیز در حدود وظایف خویش و مصوبات هیأت وزیران حق وضع آییننامه و صدور بخشنامه را دارند. همانطور که مفاد اصل (138) قانون اساسی نشان میدهد اگر مصوبات هیأت محترم وزیران متضمن مصوباتی باشد که مربوط به وظایف هیأت وزیران است، در این صورت تصویب آنها قائم به هیأت وزیران بوده و در صورت تفویض فقط قابل تفویض به کمیسیونهای متشکل از چند وزیر است. مثلاً تصویبنامه موضوع آییننامه اجرایی قانون نظاممهندسی و کنترل ساختمان که مستند به وظیفه موضوع ماده (42) قانون نظاممهندسی و کنترل ساختمان است، فقط در حدود اصل (138) قانون اساسی قابل تفویض بوده، لیکن مصوباتی که مربوط به بند «ب» مذکور و خارج از وظیفه قانونی، بلکه انجام وظایف اداری و غیره باشد شامل محدودیتهای تفویضی موضوع اصل مرقوم نمیگردد و چون طبق قانون نظاممهندسی و کنترل ساختمان تعیین و تصویب مصادیق اصول اخلاق حرفهای به عنوان وظیفه هیأت وزیران محول نگردیده، لذا تعیین مرجع آن توسط هیأت وزیران مغایر با اصل (138) قانون اساسی نمیباشد.
2 ـ هیأت عمومی و نیز و هیأت تخصصی دیوان عدالت اداری در سنوات گذشته به ادعای مغایرت برخی از مواد آییننامه اجرای قانون نظاممهندسی و کنترل ساختمان رسیدگی نموده و طبق رأی شماره (60070) مورخ 8/3/98 هیأت تخصصی اراضی و شهرسازی، تبصره (2) ماده (24) آییننامه ماده (33) قانون نظاممهندسی ساختمان مصوب سال 1383 و شیوهنامه آن مصوب سال 1396 و دادنامه شماره (10204) مورخ 25/7/97، ماده (123) آییننامه اجرایی و دادنامه شماره (155 ـ 156) مورخ 5/4/91، ماده (17) آییننامه را منطبق بر قانون اعلام نموده است.
3 ـ بند (3) ماده (7) و بند (3) ماده (10) و بند (3) ماده (27) آییننامه اجرایی قانون نظاممهندسی و کنترل ساختمان، مغایر با ماده (4) تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت مصوب سال 1388 نبوده، زیرا برابر ماده مرقوم دریافت هر گونه وجه، کالا و یا خدمات تحت هر عنوان از اشخاص حقیقی و حقوقی توسط وزارتخانهها، مؤسسات و شرکتهای دولتی غیر از مواردی که در مقررات قانونی مربوط معین شده یا میشود، ممنوع میباشد و چون طبق ماده (38) قانون وصول برخی از درآمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین مصوب 27/12/73 وصول هزینه صدور و تمدید پروانه اشتغال اشخاص حقیقی و حقوقی تجویز گردیده، لذا مغایرت آییننامه مرقوم از این جهت ایراد قانونی ندارد.
4 ـ ماده (11) آییننامه اجرایی قانون نظاممهندسی و کنترل ساختمان مغایر با تبصره (2) ماده (7)، اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی که مقرر میدارد صادرکنندگان مجوز کسب و کار اجازه ندارند به دلیل اشباع بودن بازار از پذیرش تقاضا یا صدور مجوز کسب و کار امتناع کنند نیست و در پاسخ به این ایراد لازم به توضیح است که اولاً پروانه اشتغال نظاممهندسی ساختمان صرفاً مجوز کسب و کار نیست، بلکه یک صلاحیت حرفهای است و در واقع اینجا اساساً مسأله اشباع بودن بازار کار مذکور در قانون مطرح نیست، بلکه حتی با وجود نیاز فراوان بازار کار هم صلاحیتهای حرفهای را نمیتوان به کسی اعطا کرد، اما برای همه کسانی که دارای صلاحیت حرفهای میباشند، پروانه اشتغال صادر میگردد و محدودیتی از این جهت وجود ندارد.
ثانیاً تعیین ظرفیت اشتغال به دستور صریح ماده (4) قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان مصوب سال 1374 میبایست در آییننامه اجرایی صورت بگیرد. بنابراین تعیین ظرفیت نه تنها مغایر قانون نیست، بلکه عمل به تکلیف قانونی است.
ثالثاً گزارش مزبور میان ظرفیت اشتغال و ظرفیت تعداد صدور پروانه اشتغال خلط مبحث و اولی را به معنای دومی قلمداد نموده است، در حالی که ظرفیت اشتغال صرفاً مربوط به میزان کاری است که یک نفر دارنده پروانه اشتغال در ظرف یک سال میتواند بر عهده بگیرد که تابعی است از صلاحیت حرفهای و توان انجام کار برای اشخاص حقیقی و حقوقی و این حکم عقلایی و منطقی در آییننامه با حکم ممنوعیت امتناع از صدور مجوز کسب و کار به دلیل اشباع بودن بازار مذکور در قانون هیچگونه ارتباطی ندارد.
ه ـ از دیگر نکات گزارش آن است که معیارهای ذهنی و انتزاعی مذکور در قانون چنانچه در آییننامه اجرایی تبدیل به معیارهای عینی و ملموس شوند مصداق عدول آییننامه از قانون تلقی شده، در حالی که اساساً فلسفه و کارکرد آییننامه اجرایی تبدیل معیارهای انتزاعی مقنن به عینی برای امکان اجرای قانون است. بنابراین وقتی که ماده (20) قانون نظام مهندسی ساختمان خوشنام بودن را به عنوان یک معیار انتزاعی برای اعضای شورای مرکزی شرط مینماید، این وظیفه، اختیار و صلاحیت آییننامه اجرایی است که ملاک خوشنامی را برای مجریان قانون به طور ملموس و عینی ارائه نمایند.
در همین راستا آییننامه اجرایی کسانی را که در پنج سال گذشته دارای محکومیت انتظامی از درجه سه به بالا بودهاند را خوشنام ندانسته است. متأسفانه گزارش مذکور ذکر این شرط در آییننامه اجرایی را به دلیل آنکه در قانون عیناً نیامده مغایر با قانون تلقی نموده است. بدیهی است چنانچه قرار باشد آییننامه اجرایی عیناً تکرار همان احکام و مواد قانونی باشد، دیگر نیازی به آییننامههای اجرایی در هیچ موردی نخواهد بود. اساساً شأن، وظیفه و کارکرد آییننامه اجرایی تعیین مصادیق عینی برای معیارهای انتزاعی است که از سوی مقنن بیان شده است.
لازم به توضیح است معاونت مسکن ساختمان وزارت راه و شهرسازی به عنوان متولی بررسی موضوع اصل اصلاح قانون نظاممهندسی و با کنترل ساختمان و خط مشی حفظ نقاط قوت قانون موجود، بهرهبرداری از تجربیات سالیان اخیر، بهرهمندی از نتایج آسیبشناسیها، توجه به حقوق اساسی شهروندان، تأکید بر امر حرفهمندی، اصلاح ساختاری، ارتقای سلامت و حذف زمینههای بروز رانت و انحصار و فساد، حذف تداخل با قوانین دیگر از سال 1396، این موضوع را در دستور کار خود قرار داده است و در فرآیند انجام این امر جلسات متعددی را با حضور صاحبنظران، مدیران و کارشناسان وزارتخانههای مختلف در این قانون و سایر متخصصین دانشگاهی برگزار و مرحله به مرحله با کسب نظرات آنها لایحه پیشنهادی را تدوین و جهت طرح در هیأت محترم دولت ارسال نموده است. این لایحه در کمیسیونهای دولت در حال بررسی است که امید میرود در آینده نزدیک لایحه مذکور تقدیم مجلس محترم شورای اسلامی گردد. خیلی متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
از گزارشتان تشکر میکنیم. نمایندگان! با توجه به اینکه قانون دارد در دستور میآید، اگر لازم میدانید صحبت کنید، چون اصل کار آن دارد تغییر میکند، بفرمایید.

علیرضا رحیمی
دومین نفر سرکار خانم زرآبادی هستند، پنج دقیقه زمان دارید، بفرمایید.

سیده حمیده زرآبادی
بسم الله الرحمن الرحیم
هفته پژوهش را خدمت همه پژوهشگران تبریک عرض میکنم و هفدهم آذرماه که بیست و یکمین سالروز تأسیس سازمان نظاممهندسی استان قزوین است را به همه اعضای نظاممهندسی و مهندسان استان قزوین تبریک عرض میکنم. درخصوص گزارشی که کمیسیون عمران برای بررسی آییننامههای اجرایی قانون نظاممهندسی و کنترل ساختمان دادند، به اشکالاتی اشاره کردند که مهمترین موضوعاتی که در گزارش وجود داشت بحث این است که اختیارات وزیر خیلی شفاف نیست و به جای اینکه هیأت وزیران یا کمیسیونی متشکل از چند وزیر درخصوص موضوعات تصمیمگیری کنند، اختیارات فقط در دست شخص وزیر است و این موضوع باید شفافسازی شود.
ولی نکاتی که در گزارش هم به آن اشاره نشده بود و فکر میکنم مهمترین مسأله در بحث سازمان نظاممهندسی است، بحث این است که استقلال و مستقل شدن نظاممهندسی باید در نظر گرفته شود. ما الان کانون وکلا را داریم که از نظر ظرفیتسنجی، برگزاری آزمون، طراحی سؤال، همه توسط خود کانون وکلا انجام میشود. ولی در نظاممهندسی ساختمان این کار توسط دولت دارد انجام میشود که این استقلال نظاممهندسی را زیر سؤال میبرد و بهتر است این اشکالات برطرف شود. مخصوصاً در بحث نیازسنجی این مسأله خیلی خودش را نشان میدهد.
نکته بعدی که وجود دارد بحث جدول ترکیبی هیأتمدیره است. در حال حاضر این جدول ترکیبی هیأتمدیره به نحوی است که تعداد مهندسین عمران بیشتر از سایر مهندسین است و نصف به علاوه یک هیأتمدیره را خود مهندسین عمران تشکیل میدهند و این باعث میشود که تقریباً سمت و سوی تصمیمات به سمت یک گرایش خاصی باشد و نکته این است که ما الان با توجه به اینکه ساختمانهای بلندمرتبه خیلی دارد ساخت و ساز میشود، بحث تعرفههایی که برای مهندسین تأسیسات است، مثل مهندسین مکانیک و برق، این تعرفهها تعرفههای کمی است و تقریباً ساختمانهای یکطبقه و دوطبقه بحث تأسیسات را ندارند.
موضوع دیگری که مطرح است بحث شناسنامه فنی است که در حال حاضر ساختمانهای ما این شناسنامه فنی را به صورت دقیقی ندارند و اگر بخواهیم خیلی ساده این را بگوییم قیمت ساختمان هیچ ربطی به کیفیت ساختمان ندارد و خود این باعث بروز مشکلاتی میشود و اینکه ساختمانی که ساختمان میشود توسط چه کسی عواقبش پذیرفته میشود که اگر اتفاق یا تخریبی در ساختمان اتفاق بیفتد چه کسی مسئولیت این را بر عهده خواهد گرفت و این در حال حاضر وجود ندارد. (رئیس ـ متشکر) من یک نکته آخر را هم خدمتتان عرض کنم، بحث اینکه طرح اصلاح قانون نظاممهندسی ساختمان در کمیسیون مصوب شده، اگر سریعتر در دستور صحن قرار بگیرد قطعاً کمک میکند که این مشکلات برطرف شود.

علی اردشیرلاریجانی
انشاءالله، متشکریم. نفر بعدی صحبت کند.

علیرضا رحیمی
نفر بعدی جناب آقای صباغیانبافقی هستند، بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
دوستان همه کوتاهتر صحبت کنند که قدری جلو برویم. بفرمایید.

محمدرضا صباغیان بافقی
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
عرض سلام و ادب خدمت نمایندگان محترم. آقای لاریجانی! من یک نکته را عرض کنم، دیروز هم عرض کردم، توجهی نشد. آلودگی هوای تهران و شهرهای بزرگ خیلی برای مردم نامناسب و کشنده شده است. دهها میلیون نفر گرفتار هستند. انتظار مردم است که در این شرایط مجلس هم یک توجهی، خصوصاً حضرتعالی یک تذکری بفرمایید. شورای شهر و شهردار تهران منتظر وزیدن باد هستند. واقعاً مردم در شرایط سختی هستند، حداقل یک توجهی شود، این شکلی که ما داریم از کنار آن رد میشویم مناسب نیست.
اما در ارتباط با بحث آییننامه و زحمتی که دوستان کمیسیون عمران کشیدهاند، بیشتر احساس میشود در این گزارش یکسری ایرادات گرفته شده و همه مشکلات نظاممهندسی را هم فقط این آییننامه میداند. ولی در این گزارش توجهی به آثار این ایرادات نشده است. موارد و ایراداتی را نام برده، این ایرادات و اشکالات چه آثاری بر ساخت و سازها داشته است؟ مثلاً در ماده (113) که میگوید هیأت عمومی سازمان نظاممهندسی ساختمان، نظامنامه بر نحوه و چگونگی دریافت منابع، چه مقدار تا به حال منابع و پول دریافت شده است؟ اشاره نشده است. من فکر میکنم در این گزارش علیرغم اینکه زحمت هم کشیده شده، ای کاش ایراداتی که گرفته شده بود آثار و تبعات این ایرادات را بر ساخت و سازها اشاره میکرد، من فکر میکنم خیلی بهتر بود و نتیجه بهتری داشت.
یکی از مشکلات اساسی که ما امروز داریم و نظاممهندسی دارد که به آن توجه نشده، مشکل اساسی نظاممهندسی و دیگر تشکلهای خودگردان از جمله نظامپزشکی و نظام صنفی این است که از بین اعضا این افراد انتخاب میشوند. حالا این نظاممهندسی که افراد و اعضا آنها را انتخاب کردهاند، اینها میخواهند بر اعضای انتخابکننده نظارت کنند. اصلاً امکان ندارد. وقتی خود اعضا میآیند نظاممهندسی را انتخاب میکنند، طبیعتاً دیگر اینها نمیتوانند مورد نظارت قرار بگیرند و نظاممهندسی را در ضعف قرار میدهند. من فکر میکنم یکی از موضوعات اساسی کل این تشکلها که یکی هم نظاممهندسی است این است، این باید اصلاح شود. دوستانی که خصوصاً کمیسیون عمران در این قضیه دارند کار میکنند به این موضوع حتماً توجه دارند، باید توجه بیشتری شود.
یکی هم ما قوانین، مقررات و آییننامه کم نداریم، ولی اکثر این آییننامهها مورد توجه قرار نمیگیرد، نظارت نمیشود و نتیجه و ماحصل آن را همه ما در ساخت و سازها داریم میبینیم که چه بلایی به سر مردم دارد میآورد.
دوستان! من یک نکتهای را خدمت شما عرض کنم، فکر کنم بد نباشد. زمانی من شهردار بودم، وقتی رفتم دیدم کتاب مجموعه قوانین و مقررات شهرسازی را مهر محرمانه زدهاند و آن را بایگانی گذاشتهاند. یعنی مهر محرمانه روی مجموعه قوانین و مقرراتی زده شده بود که مردم باید بدانند و رعایت کنند، چرا؟ چون اگر مردم از قوانین و مقررات و آییننامه و دستورالعملها آگاهی داشته باشند، دیگر شهرداریها نمیتوانند تخلف کنند. عرض من این است علیرغم اینکه ما آییننامه داریم، ولی حتی این آییننامهها و قوانین اجرا نمیشود، دستگاههای نظارتی چون میخواهند خودشان بتوانند هر نحوی خواستند پول بگیرند و شهر را به هر شکلی خواستند اداره کنند، حتی این اطلاعات را در اختیار مردم قرار نمیدهند. من فکر میکنم در تدوین قانون جدید که ما خواهش میکنیم این لایحهای که دولت داده تسریع شود، این است که شفافسازی شود، بهترین کار این است که مردم در جریان قرار بگیرند، مطلع باشند که آنها باید چه ضوابط و مقرراتی را رعایت کنند، دستگاهها ملزم هستند چه قوانین و مقرراتی را انجام بدهند. من فکر میکنم در این موضوع اگر توجه شود خیلی از مشکلات ساخت و سازها حل میشود. مردم را از بیخبری بیرون بیاوریم.
یک موردی هم که توجه شود اینکه صدا و سیما همیشه ملزم شود اطلاعرسانی کند و مردم را در جریان قوانین و مقررات قرار بدهد. (رئیس ـ خیلی ممنون) حتی مردم قانون اساسی ما را نمیدانند، قانون اساسی که کلی است چند تا است و چه مواردی است. من فکر میکنم اگر این مورد هم مورد توجه قرار بگیرد برای اجرا بهتر است. والسلام علیکم و رحمه الله

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، نفر بعدی صحبت کند.

علیرضا رحیمی
نفر بعدی جناب آقای علیرضا سلیمی هستند، بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
آقای سلیمی هم انشاءالله مختصر و مفید میفرمایند.

علیرضا سلیمی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! این بحث آلودگی هوا را جنابعالی هم تذکر بدهید، حالا یا منتظرند باران بیاید.

علی اردشیرلاریجانی
من یک بار این را عرض کردم، مجلس یک قانون مهمی راجع به هوای پاک تصویب کرد، باید اجرا کنند.

علیرضا سلیمی
آقای رئیس! با تعطیل کردن کشور که مشکل حل نمیشود، شورای شهر و شهرداری به مردم قول داده بودند، بعضیها هم گفته بودند که با برجام محیطزیست و آلودگی هم برطرف میشود. این بود؟ همینجا پشت تریبون جنابعالی هم از ایشان تشکر کردید، من خاطرم هست. من خواهش میکنم جنابعالی هم دستور بدهید قانون توسط شهردار و دولت محترم اجرا شود.
اما در رابطه با موضوع؛ ببینید! گاهی از اوقات ما قوانین را در مجلس تصویب میکنیم، دولت یا آییننامه را نمینویسد، متأسفانه الان مجموع قوانینی که در مجلس تصویب شده بیش از (60) درصد از این قوانین آییننامه اجراییاش نوشته نشده است. یعنی ما برای چه کسی داریم قانون مینویسیم؟ قانون را برای اجرا مینویسند، نه اینکه قانون را بنویسیم و در بایگانی مجلس به عنوان یک سند تاریخی حفظ شود. دولت باید آییننامهاش را بنویسد. قانون مجلس بدون آییننامه قابلیت اجرا ندارد. اتفاقاً یکی از مواردی که به مجلس اشکال وارد است این است که مجلس اینجا چرا برای اینکه به دولت فشار بیاورد وارد نشد، برای اینکه آییننامههای اجرایی را تدوین کند؟ حالا بخشی از آن که اینطور، یعنی آییننامه اجرایی را دولت اصلاً از بن تصویب نمیکند. در دولت هم حتماً آقایان کار دارند، چکار دارند را ما نمیدانیم.
اما بخش دوم؛ آییننامههایی که دولت نوشته، یعنی همان مقداری هم که نوشته مغایر با قانون مجلس است و برای مردم دردسر درست کرده است. قانون یک مسیر را مشخص کرده، این عزیز دل ما نماینده دولت الان اینجا یک چیز عجیب و غریبی گفت و همه ما هم ساکت شدیم. ایشان گفت که اصلاً باید آییننامه مغایر با قانون باشد و الا آییننامه نیست. این چه بحثی است که ایشان اینجا مطرح کرد؟ واقعاً این حرف و اندیشه خیلی خطرناک است. آییننامه نحوه اجرای قانون را به ما نمایش میدهد، نه اینکه آییننامه مغایر قانون مجلس باشد. اگر اینطور باشد دولت محترم بیاید مجلس را تعطیل کند. این چه حرفی است؟ اندیشه، اندیشه فوقالعاده خطرناکی است. همین الان نماینده محترم دولت اینجا این نکته را بیان کردند و من از این که چنین افکاری در کشور وجود دارد تأسف خوردم.
در مورد آییننامههای قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان، عزیزان من! بالاخره اینها یک تشکل صنفی هستند، قانون مجلس هم روشن است. دولت محترم آمده اینجا خیلی چیز عجیبی است، پنج تا آییننامه اجرایی در سال 75، 76، 79، در 3/7/79، دوباره در 8/3/79 و نهایتاً در 17/4/83 پنج تا آییننامه برای این قانون آورده تدوین کرده است. این آییننامهها ایرادات فراوان مغایرتهای جدی با قانون دارد، به نحوی که دولت در این تشکل صنفی دخالت کرده است.
شما دیدید در زمان وزیر محترم سابق راه و شهرسازی جناب آقای آخوندی چقدر دخالتهای عجیب و غریب در تشکل بود و دوستان نظاممهندسی را قفل کردند و اجازه ندادند کارشان را انجام بدهند. بالاخره آنها را با مشکل مواجه کردند.
عرض کردم آییننامه اشکالات فراوانی دارد، فرصت هم اندک است، من بخشی از اشکالات این آییننامه که مغایر با قانون است را عرض میکنم. (رئیس ـ متشکریم) آقای رئیس! ما تازه شروع کردیم، میگویید متشکرم. حداقل یکی، دو تا از آنها را عرض کنم. مثلاً در آییننامه سال 75 صلاحیت وزیر را در ابلاغ نظامنامه و رفتار حرفهای و اخلاقی مهندسین ساختمان، این را به وزیر راه و شهرسازی واگذار کرده است. این تفویض اختیار به وزیر راه و شهرسازی حتماً مغایر اصل (138) قانون اساسی است. بند (3) ماده (7)، بند (3) ماده (10)، بند (3) ماده (27) که پیشبینی پرداخت عوارض جهت صدور پروانه اشتغال است، این مغایر قانون است. در سال 71 یک قانون آزمایشی بود، در سال 74 این قانون دائمی شد و اصلاً به این مسأله اشارهای نشد. ماده (26) که در مورد مستندات مورد قبول است، باز این هم مغایر اصل (138) است. بند «ز» ماده (116) این آییننامه باز باید به رئیس سازمان تفویض اختیار شود، این را به یک هیأت عمومی واگذار کردهاند. (رحیمی ـ آقای سلیمی! زمان تمام شد) آییننامه سال 76 و آییننامههای دیگر هم ایراداتی دارد که دیگر فرصت نشد عرض کنم، متشکرم.

علیرضا رحیمی
تشکر میکنیم. نفر بعدی جناب آقای عبدالهی هستند، بفرمایید.

بیت اله عبدالهی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! بحث من این است که این طرح جدید قانون نظاممهندسی و کنترل ساختمان در کمیسیون عمران تصویب شده و در صحن مجلس در نوبت است. انشاءالله تلاش شود که این بیاید بخش عمدهای از این مسائلی که الان هست حل میشود.
در آییننامه جدید تا آنجا که من اطلاع دارم به وزیر راه و شهرسازی اختیارات بیشتری داده شده است. من مخالف با اختیارات وزیر نیستم، بلکه این اختیارات نباید در آن حدی باشد که این سازمان نظاممهندسی و کنترل ساختمان که یک سازمان غیردولتی است تحتالشعاع قرار بگیرد، مشکلات آن حل نشود و حقوق این بخش که مهندسین کشور هستند ضایع شود. به این قضیه باید توجه شود و اختیارات در حدی باشد که این سازمان خدایناکرده دچار مشکل نشود.
در آییننامه جدیدی که نوشته شده بعضی از مواد قانون را نقض میکند و در این آییننامه مطالبی میآید که اصل قانون را زیر سؤال میبرد و نقض میکند که خود این بسیار مسأله است و باز در این قسمت میبینید که بخشی از حقوق این قشر زحمتکش و فنی و بخش عمدهای از مسئولیت ساختمانها، تأسیسات و معماری و شهرسازی را بر عهده دارند نقض میشود. بنابراین معمولاً دیده میشود که زحمات مهندسین که انسانهای بسیار تلاشگری هستند و با زحمت کار میکنند نقض میشود و گلایه دارند از اینکه چرا حقوق آنها در آییننامه نقض میشود.
در انتخاب شورای مرکزی باز اختیارات بیشتری به وزیر داده میشود، وزیر اختیارات گستردهای دارد که میتواند در آرای مهندسین که بر اعضای شورای مرکزی انتخابات اثر دارد، مهندسین نمیتوانند کار بیشتری انجام بدهند.
پیشنهاد من این است که در این آییننامه باید کاری شود که اختیارات وزیر طوری طراحی و تنظیم شود که بر آراء این قشر و شورای مرکزی زیاد اثرگذار نباشد. بنابراین همان سه نفری که برای شورای مرکزی انتخاب میشوند، چه عیبی دارد که خود این مهندسین نظاممهندسی و کنترل ساختمان، خودشان بیایند این سه نفر را انتخاب کنند. اگر ما میگوییم به بخش خصوصی اعتقاد داریم که داریم، بنابراین برای بخش خصوصی نه اینکه نظارت نداشته باشیم، نظارت برای بخش خصوصی باشد، ولی این نظارت طوری نباشد که کلیه حقوق و اختیاراتشان از اینها گرفته شود. بنابراین تضعیف بخش خصوصی است و این بخش خصوصی هیچوقت رشد و بالندگی لازم را برای پیشرفت و توسعه کشور نخواهد داشت. ما نظارت را قبول داریم، در آن حدی که بتواند کمک کند که این بخش توسعه بیابد.
در قانون پیشبینی شده رابطه بین کارفرما و مهندسین را سازمانهای نظاممهندسی استان تعیین کنند، این آییننامه باز اختیارات را گرفته و در اختیار وزارتخانه و دولت قرار داده است. خود این آییننامه که سازمان نظام مهندسی استانها باید نقش بیشتری در این قضیه داشته باشند، این باز تضعیف بخش خصوصی است و میتواند برای این قشر مشکلساز باشد و از آن اهداف اساسی که این قشر تحصیلکرده، فنی و ارزشمند دارند تضعیف شوند. با این نامه در واقع ما با نظاممهندسی کاری میکنیم که بخشی از وزارت راه و شهرسازی قرار میدهیم، در حالی که نظاممهندسی ساختمان یک تشکل غیردولتی است. ما نباید با آییننامهها کاری کنیم که اینها بخشی از وزارتخانه محسوب شوند که باز هم این خودش تضعیف است، با روح قانون هم مخالف است و مغایرت دارد. بنابراین کاری شود که در عین حال که وزارت راه و شهرسازی نظارت داشته باشد، این سازمان غیردولتی و سازمانهای تخصصی که عرض کردم برای شهرسازی، ساختمانسازی و ایمنسازی که ما مشکلات عدیدهای در مورد زلزله داریم که این کار باید سر و سامان بهتری بگیرد که ساختمانهای ما استحکام لازم را داشته باشند. لازمهاش این است که ما از این قشر نظام مهندسی ساختمان حمایت کنیم. بنابراین کاری کنیم که انشاءالله رابطه بین کارفرما، نظام مهندسی و وزارتخانه درست تنظیم شود که بتواند هر سه گروه، هم کارفرما حقش را ببرد و ضایع نشود، هم نظاممهندسی و هم وزارت راه بتواند نظارت کند. خیلی ممنون.

علیرضا رحیمی
تشکر میکنیم. آخرین ناطق جناب آقای همتی هستند، بفرمایید.

احمد همتی
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
عرض سلام و صبحبخیر. ابتدا از هیأترئیسه محترم میخواهم گزارش مربوط به سهمیهبندی بنزین و توزیع یارانه معیشتی را که به صورت کامل اجرا نشده و باعث نارضایتی مردم شده بخواهند که به صورت ماهانه در صحن مجلس گزارش داده شود، همینطور گزارش وقایع اخیر از نظر تعداد کشتهها، میزان خسارات و جزئیات موضوع و بررسی تقصیر و قصور و تخلفات احتمالی، در صحن مجلس مطرح و پیگیری شود تا موضوع شفاف و دلایل و ریشههای آن روشن شود.
در مورد موضوع نظاممهندسی که مطرح است، ببینید! اولاً باید یک اصل را بپذیریم و آن این است که ما در نظام اسلامیمان که مبنای آن حضور مردم است، هر چه بتوانیم از نیروهای سازماندهیشده مردمی مانند سازمان نظاممهندسی به خوبی استفاده کنیم قطعاً این به نفع کشور خواهد بود. ما بسیاری از سازمانها را داریم که در قالب نهادهای صنفی نقش خوبی را در کشور ایفا میکنند و بسیار میتوانند مؤثر باشند، بدون اینکه بودجهای را از دولت دریافت کنند. بنابراین اصل را بر این قرار بدهیم که حیطه و اختیارات سازمان نظاممهندسی را تا آنجایی که میتوانیم گستردهتر کنیم و بتوانیم از وجود این عزیزان و تخصصی که دارند برای توسعه کشورمان استفاده کنیم.
بحثی که البته در اینجا مطرح شد این بود که آییننامه نباید عین قانون باشد، نه اینکه مطرح شود خلاف قانون. این به هر حال در صحن مجلس است و ما اجازه نخواهیم داد چنین چیزی مطرح شود. اینجا بحث این بود که آییننامه لزوماً این نیست که عین قانون باشد. این حرف درستی است، یعنی برداشت و تفسیری از قانون است و این قطعاً باید به همین صورت باشد، یعنی مطابق با آن چیزی که مصوب شده و قانون شده باید طبق همان آییننامه نوشته شود که قطعاً بر این مبنا هم هست و اگر مواردی هست که خلاف این است ما از دوستانمان در نظاممهندسی و سایر بخشهایی که وجود دارند و در خود مجلس اگر این هست باید مطرح شود و پیگیریهای لازم انجام شود که در چارچوب قانون صورت بگیرد.
بحث دیگری که وجود دارد بحث عدالت است. قطعاً عدالت باید در همه بخشها از جمله سازمان نظاممهندسی اجرا شود. الان اگر این بحث مطرح است که (80) درصد پروژهها در دست (20) تا (30) درصد اعضا است، این باید اصلاح شود، باید سقفی تعیین شود تا بتوانند سایر اعضا هم از این فرصت برای مدیریت پروژهها استفاده کنند.
در مورد صدور پراونهها هم درست است که صلاحیت حرفهای باید مدنظر قرار بگیرد، ولی خواسته و تقاضای ما این است که مانند سازمان نظامپزشکی که قبلاً صدور پروانهها در دست دولت و وزارت بهداشت بود و بعد در سال 83 طبق مصوبه مجلس به نظامپزشکی واگذار شد، صدور پروانههای نظاممهندسی هم به سازمان نظاممهندسی واگذار شود تا آنها طبق صلاحیتهایی که میبینند و شاخصها و معیارهایی که دارند بتوانند این پروانهها را بر طبق آن صادر کنند. بنابراین امیدواریم با هماهنگی که بین بخش دولتی و بخش صنفی صورت میگیرد، ظرفیتهایی که وجود دارد در جهت استفاده بهینه و توسعه کشور انشاءالله به کار گرفته شود، سپاسگزارم.

علیرضا رحیمی

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، متشکریم. آقای ادیانی یک تذکر (75) دارد، بفرمایید. کوتاه صحبت بفرمایید، وقت نداریم.

سیدعلی ادیانی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر لاریجانی! اولاً از جنابعالی و هیأترئیسه ممنونم. دیروز همکار محترم جناب آقای آشیخ محمود صادقی بحثش را مطرح فرمودند که اساساً هیچ موضوعیتی با کلام ما نداشت. اینکه واقعاً چگونه اجازه و إذن تذکر (75) داده شد را به خود دوستان هیأترئیسه و همکاران محترم و عزیز واگذار میکنم. من بنا داشتم به طور جدی و متقن مجموعه فروضات و فرازهای سخن ایشان را که هم تعریض به برخی جایگاهها بود و نکاتی را بیان فرمودند پاسخ بدهم، بنا به توصیه حضرتعالی و همکاران محترم دیگری که مشفقانه فرمودند به آن بحثها اشاره نمیکنم، به دو تا نکته اشاره کنم.
اصلاً در صحبت من مخاطب شخص نبود، جنابعالی هم مستحضرید، من رویه و فکری را به عنوان یک خطر برای تنزل دادن جایگاه و شأنیت و اقتدار مجلس تخطئه کردم. من فکر را تخطئه کردم، نه فرد را، ضمن اینکه ایشان هم رسماً اقرار کردند اصلاً استعفا ندادند. به هر حال آییننامه و قانون اساسی ما فارسی است، ایشان و هر کسی این را بخواند میداند فرآیند استعفا مسیر خودش را دارد. بله، ممکن است کسی استعفایی بنویسد، از باب یادگاری در جیب خودش بگذارد. نباید در رسانهها مطرح شود که هزینهای به اقرار خودشان برای نظام ایجاد کنند. لذا من به آن بحثها ورود نمیکنم.
نکته دیگر اینکه نمایندگان ما وزین، فهیم، امین و منتخب ملت هستند، این مجلس به مبصر نیاز ندارد. این مجلس به مأمور حراستی به عنوان نماینده نیاز ندارد. اما به حکم قانون اساسی و بنا به عقل سلیم نماینده باید مبصر باشد و دارای تبصر و تفکر، حرفی نزند که برای نظام هزینه درست کند. منِ ادیانی نباید کلامی بگویم، جغرافیای سخن را باید لحاظ کنم. شأنیت کلام را باید لحاظ کنم. هیچ کلامی علیه کسی نگفته، این بنده خدا شاید سهو لسان بوده، واژه غیرفاخری را به ما نسبت دادند که من بنا به توصیه جنابعالی به همین مقدار اکتفا میکنم و تشکر میکنم.

علی اردشیرلاریجانی
آقای ادیانی تشکر میکنم، صحبتهایتان خیرخواهانه بود، از شما تشکر میکنیم.
6
اعلام وصول (2) فقره طرح

علی اردشیرلاریجانی

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحیم
در اجرای تبصره (1) ماده (45) قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی درخصوص گزارش کمیسیون عمران در مورد بررسی آییننامههای قانون نظاممهندسی و کنترل ساختمان:
ـ طرح اصلاح قانون نحوه اجرای اصول (85) و (138) قانون اساسی در رابطه با مسئولیتهای رئیس مجلس شورای اسلامی اعلام وصول میشود.
ـ طرح نحوه اجرای اصل (138) قانون اساسی هیأت وزیران اعلام وصول میشود.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون. میهمانان را هم بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
میهمانان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ جمعی از دانشجویان رشته علوم انسانی دانشگاه علامه طباطبایی تهران.
ـ جمعی از دانشجویان رشته مطالعات دانشگاه علامه طباطبایی تهران.
ـ جمعی از اعضای انجمن کتابخانههای عمومی شهرستان البرز استان قزوین.

علی اردشیرلاریجانی
7
خارج شدن طرح استفساریه تبصره (1) ماده (13) قانون جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات از دستور (اعاده شده از شورای نگهبان)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدی گزارش کمیسیون امور داخلی کشور در مورد طرح یکفوریتی استفساریه تبصره (1) ماده (13) قانون جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات است که شورای محترم نگهبان ایراد گرفتهاند. آقای رئیس! ایرادشان هم این بوده که در قالب استفساریه قابل طرح نیست. کمیسیون شکلش را تغییر داده و به صورت مادهواحده تنظیم کرده است. اگر اجازه بفرمایید من قرائت کنم.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
عنوان طرح و متن آن بهشرح زیر اصلاح شد:
طرح الحاق یک تبصره به ماده (13) قانون جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات
مادهواحده ـ یک تبصره بهعنوان تبصره (3) به ماده (13) قانون جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات مصوب 15/6/1385 با اصلاحات بعدی آن بهشرح زیر الحاق میشود:
تبصره 3 ـ مصرف دخانیات صرفاً در اتاقهای استعمال دخانیات مستقر در فرودگاهها، پایانههای مسافربری و قهوهخانههای دارای پروانه کسب صنفی معتبر مجاز است.

حسینعلی شهریاری

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
جناب آقای ابطحی اخطار دارند.

علی اردشیرلاریجانی
آقای ابطحی! در این مورد است؟ بفرمایید.

سیدمحمدجواد ابطحی
اخطار
سلام علیکم و رحمه الله
هفته پژوهش را هم خدمت همه پژوهشگران تبریک عرض میکنم. آقای رئیس! به نظر میرسد غیر از ایرادات (رئیس ـ اصل چندم را اخطار میدهید) اصل (110) است و مواد (144)، (150) و(151) آییننامه داخلی مجلس. دوستان دقت کنید که ماهیت طرح کلاً عوض شده است. استفساریه درخصوص این است که قانونگذاری صورت نگیرد، این را در نظرات تفسیری قبلی شورای نگهبان هم داریم. بحث دخانیات و سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری در این مورد که به ماده (7) مقررات سیاستهای کلی نظام اشاره کنیم، نظارت بر حسن اجرای سیاستهای کلی نظام و همچنین نظر هیأت عالی نظارت، این را مغایر اصل (110) عنوان میکند. همچنین مخالفت با اصل (73) قانون. اما درخصوص مواد آییننامه، آقای رئیس! ماهیت طرح اصلاً عوض شده و یک طرح جدید است، فرآیند تصویبش را باید مطابق باب دوم آییننامه داخلی طی کند. حتی من معتقدم پیشنهاد نمایندگان به این طرح کلاً از بین رفته، آن چیزی که الان در مجلس دارد طرح میشود، با آن چیزی که حتی طراحان داشتهاند تفاوت میکند.

علی اردشیرلاریجانی
بله، این ایراد آقای ابطحی نکتهای است که باید به آن توجه کرد. یعنی این از حالت تفسیر درآمد.

سیدمحمدجواد ابطحی
بله، «ما قصد لم یقع و ما وقع لم یقصد».

علی اردشیرلاریجانی
اگر شما میخواهید طرح بدهید باید امضا جمع کنید، به کمیسیون بیاید. قبلاً چه بوده؟

محمدجواد کولیوند
قبلاً داشتیم وقتی که شورای نگهبان ایراد گرفته برای تأمین نظر این کار را میکردند.

علی اردشیرلاریجانی
نه، این ایراد واردی است. الان ما باید کلیاتش را بحث کنیم؟ جزئیاتش را بحث کنیم؟ لذا باید یک طرح جدید بیاورید، تحت عنوان اصلاح نمیتوانید بیاورید. (کولیوند ـ آوردهایم) سؤال این است که آیا تعدادی از نمایندگان این را به صورت طرح دادهاند یا نه؟

محمدجواد کولیوند
آن مقطعی که استفساریه آمد همه امضا کرده بودند.

علی اردشیرلاریجانی
استفساریه جداست. به صورت طرح دادهاند یا نه؟

محمدجواد کولیوند

علی اردشیرلاریجانی
نه، کمیسیون رأساً نمیتواند، باید به صورت طرح بدهید.

محمدجواد کولیوند
آقای دکتر! ما قبلاً این را داشتیم.

علی اردشیرلاریجانی
نه، اگر قبلاً هم داشتید به نظر من ایراد آقای ابطحی از نظر آییننامه وارد است. شما باید طرحی امضا کنید، امضا را بردارید بیاورید. بنابراین این قابل طرح نیست، باید به صورت طرح بیاورند.
8
قرائت گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست در مورد خسارات و پیامدهای سیلابهای اخیر کشور

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدی گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست در مورد خسارات و پیامدهای سیلابهای اخیر کشور است، در راستای اجرای تبصره (1) ماده (45) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی. ضمن اینکه از سخنگوی کمیسیون کشاورزی دعوت میکنم تشریف بیاورند و گزارش کمیسیون را ارائه کنند، اسامی شش بزرگواری که از همکاران باید صحبت کنند را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
جناب آقای سیدکاظم دلخوش، جناب آقای قاضیپور، جناب آقای مسعود گودرزی، جناب آقای مهرداد لاهوتی، جناب آقای شهروز برزگر و جناب آقای همتی که خدمتشان خواهیم بود.

علی ابراهیمی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و احترام خدمت ملت بزرگ ایران و همچنین همکاران گرانقدر و مهیمانان عزیز حاضر در جلسه. خدمت شما عرض شود که عنوان گزارشی را که خدمتتان قرائت خواهم کرد خسارات و پیامدهای سیلابهای اخیر کشور است و معنی آن این است که بلافاصله بعد از وقوع سیلاب در کشور کمیسیون کشاورزی طی برگزاری جلسات و بازدیدهایی که داشت یک گزارش مفصلی را تهیه کردند و خدمت رئیس محترم مجلس و هیأترئیسه تحویل شد و به لحاظ اهمیت موضوع یکسری توصیههایی را داشت که شاید در زمان خودش خیلی کاربرد بیشتری داشت، منتها به لحاظ کثرت دستور و اینکه در اولویت قرار نگرفت، شاید زمان بعضی از موضوعات آن گذشته باشد، ولی به هر حال نکات مهمی دارد که من خدمتتان قرائت میکنم.
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
با سلام وتحیت
با توجه به وقوع سیلابهای سال 98 ـ 97 و خسارات وارده به اموال مردم و زیرساختهای کشور، اعضای محترم کمیسیون تخصصی کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست، با توجه به اهمیت و ضرورت موضوع، ضمن حضور در تمامی مناطق سیلزده کشور و برگزاری جلساتی با نهادهای ذیربط به بررسی موضوع پرداخت که گزارش آن مستند به تبصره (1) ماده (45) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی برای قرار گرفتن در دستور کار مجلس، ارسال میشود.
رئیس کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست ـ احمدعلی کیخا
طرح مسأله:
وقوع سیلاب در اواخر سال 1397 و اوایل سال 1398، مناطق مختلفی از کشور را در سطح گسترده¬ای تحت تأثیر خود قرار داد و متأسفانه خسارات زیادی به مردم و زیرساختهای کشور وارد کرد. با توجه به اهمیت موضوع، اعضای این کمیسیون در هیأتهای مختلف از تمامی مناطق سیل¬زده بازدید نمودند و ضمن برگزاری جلسات با مدیران و کارشناسان دستگاه¬های اجرایی، مستقیماً در جریان مشکلات و مطالبات مردمی در این خصوص قرار گرفتند. گزارش حاضر به عنوان نتایج بررسیهای صورتگرفته توسط این کمیسیون با استناد به بند (6)، (7) و تبصره (1) ماده (45) قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، جهت استحضار نمایندگان محترم مردم و ارائه به صحن علنی تهیه شده است.
اقدامات کمیسیون:
اقدامات این کمیسیون درخصوص پیگیری موضوعات مرتبط با سیلاب¬ها عبارتند از:
1 ـ به عنوان اولین اقدام، این کمیسیون طی مکاتبه شماره (448) مورخ (17) فروردین ماه سال جاری با رئیس محترم مجلس شورای اسلامی، مسأله تأمین اعتبارات لازم برای جبران خسارات را مورد توجه قرار داد که از طرف ایشان نیز مورد ارجاع و پیگیری قرار گرفت.
2 ـ هیأتهایی از این کمیسیون بازدیدهایی به شرح ذیل از مناطق سیلزده کشور انجام داد:
استان مازندران مورخ (21) فروردینماه.
استان فارس مورخ (22) فروردینماه.
استان گلستان مورخ (23) و (24) فروردینماه.
استان سیستان و بلوچستان (27) فروردینماه.
استان¬ خوزستان (28) و (29) فروردینماه.
استان¬ لرستان (30) فروردینماه.
در جلسه مورخ 25/1/1398 این کمیسیون با حضور وزیر وقت جهادکشاورزی و مسئولین سازمان مدیریت بحران کشور، سازمان حفاظت محیطزیست کشور، سازمان برنامه و بودجه و مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، موضوع «خسارات و پیامدهای سیلاب¬ها در بخش کشاورزی و راهکارهای جبران و کاهش تبعات منفی آن» مورد بررسی قرار گرفت.
در جلسه مورخ (26) فروردینماه این کمیسیون با حضور وزیر محترم نیرو، رئیس سازمان هواشناسی کشور و مسئولین سازمان برنامه و بودجه و مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، «علل وقوع سیلابهای اخیر و مشکلات و موانع مدیریت صحیح سیلاب در کشور» بررسی شد.
طی مکاتبه شماره (4348) مورخ (27) فروردین با رئیس محترم سازمان برنامه و بودجه کشور، موضوع تأمین اعتبارات مورد نیاز صندوق بیمه محصولات کشاورزی جهت پرداخت خسارات ناشی از سیلاب¬ها به کشاورزان مورد تأکید قرار گرفت.
طی مکاتبه شماره (5535) مورخ دوم اردیبهشتماه با رئیس محترم قوه قضائیه، لزوم بررسی و ارائه دقیق داده¬های مربوط به حجم خسارات ناشی از سیلاب مورد اشاره و توجه قرار گرفت.
جمع¬بندی نتایج مشاهدات و نظرات کمیسیون درخصوص مشکلات ناشی از سیلاب¬ها در کشور به علاوه راهکارهای کاهش تبعات منفی ناشی از سیل در کشور، طی مکاتبه شماره (12801) مورخ (23) اردیبهشتماه برای رئیس محترم مجلس شورای اسلامی ارسال گردید که ایشان در مورخ (7) خردادماه مرقوم داشتند: «مواردی که ارائه کردید علیالعموم دقیق و درست است. اولاً در کمیسیون مطرح و به عنوان گزارش نظارتی در مجلس مطرح شود. ثانیاً در کمیسیون، موارد مربوط به کشاورزی را خودتان بررسی نمایید و در گزارش، موارد مربوط به سایر کمیسیون¬ها را نیز مشخص کنید».
در نهایت با جمع¬بندی نتایج حاصل از مذاکرات صورتگرفته با مسئولین، مدیران و کارشناسان دستگاههای اجرایی و همچنین درخواست¬های مردمی، نتایج گزارش حاضر (در قالب 58 بند) در مورد خسارات و پیامدهای سیلابهای اخیر کشور و همچنین راهکارهای پیشنهادی برای کاهش تبعات منفی سیلاب و اصلاح رویکردهای برنامهریزی در این خصوص تهیه شده است.
نتایج بررسیها:
1 ـ باید پذیرفت که تغییر اقلیم در جهان اتفاق افتاده و ما نیز از آن گریزی نداریم. آمارها نشان میدهد که سال زراعی 97 ـ 96 تا پایان فروردین، خشکترین سال کشور و سال زراعی 98 ـ 97 پربارانترین سال کشور در پنجاه سال گذشته بوده است. یعنی کم بارشترین و پربارشترین سال¬های پنجاه سال گذشته طی دو سال پیاپی واقع شده است. از نظر علم آمار و احتمالات، احتمال وقوع چنین اتفاقی (یعنی اتفاق افتادن حد پایین و بالای یک متغیر پنجاهساله به فاصله یک سال) بسیار اندک است، ولی با آن مواجه شده¬ایم. مفهوم این رویداد آن است که احتمال وقوع خشکسالیهای شدیدتر و همچنین سیلابهای مهیبتر که ما تاکنون تجربه نکردهایم، در یکی از سالهای پیشرو هیچ بعید نیست. لذا باید با اصلاح رویکردهای برنامهریزی و توسعهای کشور، خود را برای مقابله با این پدیدهها آماده کنیم.
2 ـ اتکاء صرف به شرایط حال در زمان برنامهریزی و در نظر نگرفتن تغییر شرایط در طول زمان، یکی از مشکلات اصلی برنامه-ریزی در کشور است. در دهههای گذشته به دلیل حاکم شدن شرایط خشکسالی، همه رویکردهای برنامهریزی و اجرای طرحها بر این مهم تمرکز یافت و اکنون که دچار سیلاب گشتهایم نیز اظهارنظرهای برخی مسئولین کشور صرفاً بر شرایط ترسالی تمرکز یافته که این نیز میتواند موجب خطا در برنامهریزی گردد و باید هوشمندانه از آن پرهیز کرد. نباید این تفکر را در کشور تقویت کرد که با سیلاب¬های اخیر مشکل آب در کشور حل شده و مسأله خشکسالی پایان یافته است. این موضوع سبب می¬شود تا جهتگیریهای برنامه¬ریزی در کشور به کلی تغییر کند.
3 ـ در کشور ما با اقلیم خشک و نیمهخشک و تجربه وقوع خشکسالیهای طولانی در گستره زیادی از کشور، عملاً اثبات شده که منافع سیل، بیشتر از هزینههای آن است و بنابراین باید رویکرد مدیریت منابع آب کشور بیشتر بر هدایت سیلاب متمرکز باشد تا کنترل آن، به این معنی که باید تلاش شود هزینههای وقوع سیل را به حداقل برسانیم و از منافع آن حداکثر بهره¬برداری بهعمل آید.
4 ـ ارزیابیهای عملیاتی نشان میدهد که یکی از مشکلات اصلی نظام برنامهریزی کشور، ناشی از ادغام برنامه و بودجه در یک سازمان میباشد که در نتیجه آن، بخش برنامهریزی تضعیف شده و به نظر میرسد بخش بودجه باید از سازمان برنامه و بودجه تفکیک و به وزارت امور اقتصادی و دارایی واگذار گردد تا طبق قانون، مدیریت جمع¬آوری منابع و توزیع مصارف به صورت متمرکز انجام شود و امکان اعمال قدرت از طریق توزیع اعتبارات در نظام برنامهریزی کشور سلب گردد. متأسفانه اکنون دستگاههای تخصصی با همه ظرفیتهای قانونی و علمی، به صورت کامل قادر به اعمال برنامههای تخصصی خویش نیستند و از همین موضوع برای عدم پاسخگویی درخصوص بخشی از وظایف خود استفاده می¬نمایند.
5 ـ عدم دخالت غیرتخصصی نهادها و افراد در تصمیمات و اقدامات دستگاههای تخصصی، هم در زمان تصمیمگیری برای اجرای طرح¬ها و هم در شرایط مدیریت بحران، چرا که منجر به اتخاذ تصمیمات بدون توجه به مبانی علمی و تخصصی میگردد.
6 ـ تجدید نظر در ساختار موجود مدیریت بحران در کشور ضرورت دارد، چرا که فقدان مدیریت واحد و توانمند در شرایط بحران کاملاً مشهود است. ساختار موجود مدیریت بحران در سطوح مختلف ملی و استانی از توانایی لازم برای هماهنگی سیستماتیک و بسیج امکانات برای مقابله با بحران برخوردار نیست.
7 ـ جلوگیری از نگرانی¬های ایجادشده برای مدیران در اوج وقوع بحران توسط دستگاهای نظارتی (مانند سازمان بازرسی کل کشور و قوه قضائیه) که موجب کندی عملیات امدادی در شرایط بحران میشود، ضروری است، به طوری که مدیران اظهار میداشتند بهدلیل ترس از برخورد دستگاههای نظارتی و ضرورت تشریفات قانونی در گرفتن پیمانکاران و انجام هزینههای ضروری، زمان زیادی صرف مجادله مدیران سطوح مختلف گردیده و سرعت ارائه خدمات به نیازمندان را کاهش داده است.
8 ـ تأکید بر ارائه دقیق آمار و اطلاعات مربوط به خسارات ناشی از سیلابهای اخیر و پذیرش مسئولیت صحت و سقم اطلاعات توسط مسئولان ارائهکننده آمار.
9 ـ آمادهسازی و افزایش آگاهیهای عمومی مردم در مواجهه با سوانح و بلایای طبیعی از طریق رسانههای عمومی و اجرای برنامههای آموزشی.
10 ـ ضرورت اصلاح روشهای مدیریت و هماهنگی برای اجرای پروژهها در کشور (به عنوان مثال در یکی از مناطق سیلزده شمال کشور عنوان شد که بهدلیل مشترک بودن رودخانه بین دو شهرستان متأسفانه از یک طرف لایروبی انجام شد و طرف دیگر رودخانه که متعلق به شهرستان دیگری بوده اقدامات لایروبی انجام نشده است).
11 ـ ضرورت توجه به روش¬های جایگزین تأمین منابع مالی طرح¬ها در کشور، با مشارکت مردم و جوامع محلی و همچنین نهادهایی مثل بسیج، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، ارتش، بنیاد مستضعفان، کمیته امداد امام خمینی، بنیاد برکت، آستان قدس رضوی، صندوق حمایت از توسعه کشاورزی و اتاق ایران و سهیم کردن تجار و بازرگانان و تولیدکنندگان عمده، امکان تأمین منابع مالی و اجرای پروژهها قطعاً در زمان کوتاهتری محقق خواهد شد. بسیاری از طرحهای مؤثر در جهت جلوگیری از کاهش خسارات سیلاب¬ها به دلیل عدم تأمین منابع مالی در کشور معطل مانده است. برای مثال اگر حدود (70) هزار هکتار از اراضی بالادست حوضه آبخیز سد وشمگیر در استان گلستان احیاء و جنگلکاری شده بود، قطعاً حجم رسوبات وارده به مخزن این سد و سرعت جریانهای ورودی بهشکل قابل ملاحظهای کاهش می¬یافت. متأسفانه با اعتبارات اندک دولتی سالهاست که این مهم انجام نشده است. در صورتیکه مدیران دولتی با تأمین منابع مالی جدید میتوانستند چنین طرح¬هایی را زودتر به نتیجه برسانند.
12 ـ تهیه برنامه جامع احیاء و بازسازی اراضی و واحدهای زراعی، دامداری، شیلاتی و برنامه عمل پرداخت خسارات کشاورزان توسط وزارت جهادکشاورزی و تأمین اعتبارات لازم برای تحقق این برنامهها توسط سازمان برنامه و بودجه کشور (بدون دخالت این سازمان در ملاحظات فنی و تخصصی ارائه شده توسط وزارت جهادکشاورزی به عنوان متولی توسعه کشاورزی کشور) و همچنین پذیرش مسئولیت پیامدهای اجرایی این برنامهها توسط وزارت تخصصی مربوطه و پاسخگویی به مسئولان و نهادهای نظارتی کشور.
13 ـ ضرورت تأمین اعتبار لازم برای تهیه نقشههای کاداستر در اراضی کشاورزی باقیمانده در کشور. در حال حاضر در برخی از مناطق بهدلیل فقدان این نقشهها و به هم خوردن مرز بین مزارع مختلف شاهد درگیری و مجادله بین کشاورزان میباشیم. بهتر است برای جلوگیری از بحرانهای مشابه در آینده و همچنین برنامهریزی بهتر برای ارتقای مدیریت مزارع، هرچه سریعتر این نقشهها در کشور تکمیل گردد.
14 ـ حجم بالای رسوبات حملشده توسط رودخانهها و همچنین شدت جاری شدن آب در مناطقی که فاقد پوشش گیاهی بودهاند، کاملاً گویای غفلت از حفاظت از عرصههای جنگلی و طبیعی کشور طی دهههای گذشته است و ضرورت دارد که جلوی اقدامات تخریبی در عرصههای طبیعی هرچه سریعتر گرفته شود. متأسفانه با تحلیلهای ناقص و به بهانه کمک به مردم، زمینه تخریب جنگلها و مراتع در سالهای گذشته فراهم شده است. خسارات ناشی از تخریب خاک، کمتر از سایر خسارات عینی وارده به مزارع و باغات نیست که هرگز به خوبی دیده نمیشود و مورد ارزیابی قرار نمیگیرد.
15 ـ درخصوص اجرای طرح «تنفس جنگل» دیدگاههای متفاوتی وجود دارد و لازم است تا پیامدهای مثبت و منفی آن از زمانی که به اجراء درآمده است مورد ارزیابی قرار گرفته و در صورت نیاز مورد اصلاح و تجدیدنظر قرار گیرد.
16 ـ استفاده بهینه از فرصت فراهمشده برای توسعه فعالیتهای منابعطبیعی به ویژه در مناطق خشک و کانونهای ریزگرد در کشور از طریق بذرپاشهای هوایی و پخش سیلابها و گسترش فعالیتهای درختکاری. متأسفانه شنیده میشود که بهدلیل کمبود اعتبارات جهت جبران خسارات سیل، به غلط حذف اعتبارات تخصیصی به معضل ریزگردها و کاهش گرد و غبار در بودجه سال جاری پیشنهاد میشود، درحالیکه باتوجه به شرایط پیشآمده درصورت برنامهریزی مناسب میتوان بهترین بهره را از این شرایط جهت تثبیت خاک و کاهش ریزگردها گرفت.
17 ـ تأمین نهادههای لازم کشاورزی از جمله بذور مورد نیاز برای کاشت محصولات تابستانه و انجام عملیات زراعی لازم برای آمادهسازی اراضی و کانالهای آبیاری جهت کاشت محصولات.
18 ـ انجام عملیات آب و خاک مورد نیاز برای شروع سال زراعی 99 ـ 98.
19 ـ تأمین اعتبار مورد نیاز برای کشاورزانی که در اثر سیل، کل اراضی و تأسیسات آنان (شامل باغات، اراضی زراعی و واحدهای دامداری و استخرهای شیلات) (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، جمعبندی کنید، وقت شما تمام شد) کاملاً از بین رفته و اکنون بخشی از بستر رودخانه شده است. آقای دکتر! (58) بند است. (امیرآبادیفراهانی ـ وقتتان تمام شد) عذرخواهی میکنم، به هر حال (58) بند است که فرصت نیست من همه آنها را قرائت کنم و در آخر عرض کنم که اتفاق سیلابهای ابتدای سال تجربهای تلخ ولی گرانبها بود. باشد که عبرتی برای سیاستگذاران و تصمیمگیران کشاورزی در زمینه آب و خاک، منابع طبیعی و محیطزیست و سایر نهادها از جمله مدیریت شهر و شهرسازی باشد. والسلام علیکم و رحمه الله

مسعود پزشکیان

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! اگر اجازه بدهید من میهمانانی که جا ماندهاند را قرائت کنم.
ـ جمعی از مدیران و اعضای انجمن کتابخانههای عمومی شهرستان البرز استان قزوین میهمانان سرکار خانم مهندس زرآبادی نماینده محترم قزوین، البرز و آبیک هستند.
ـ جمعی از دهیاران شهرستان قشم استان هرمزگان میهمانان جناب آقای هاشمیتختی نماینده محترم بندرعباس، ابوموسی، حاجیآباد، قشم و خمیر هستند. خیلی خوش آمدید، خواهش میکنم بفرمایید.
از جناب آقای دلخوش دعوت میکنیم، بفرمایید. نماینده دولت صحبت میکنند؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! ظاهراً نماینده دولت هنوز نرسیدهاند.

مسعود پزشکیان
نمایندهها شروع کنند تا نماینده دولت بیاید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
تذکر بدهید که به موقع تشریف بیاورند، این دومین بار است که دارند دیر میرسند.

مسعود پزشکیان
بله، آقای دکتر امیری عزیز! نماینده دولت که میدانست امروز موضوع مطرح است تشریف نیاوردند، خلاصه این را در دولت تذکر بدهید. تازه اینها رئیس بحران هستند، وقتی که رئیس بحران نمیتواند خودش را مدیریت کند، دیگر وای به حال بحرانهای کشور.

احمد امیر آبادی فراهانی
از جناب آقای دلخوش دعوت میکنیم، بفرمایید. آقای دلخوش تشریف ندارند.

سیدکاظم دلخوش اباتری
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای امیرآبادی! آن گوشه نشستید، ملاحظه بفرمایید. میکروفن روشن نمیشود، من مدام دارم داد میزنم، میکروفن روشن نبود. خواهش میکنم که این را توجه بفرمایید.
اولاً من از گزارش کمیسیون کشاورزی تشکر میکنم. دوستان به اندازه خودشان زحمت کشیدند، «لا یکلف الله نفساً إلا وسعها»، ولی متأسفانه این گزارش آقایان ناقص است.
آقای کیخا عزیز! کلاً عرض میکنم، ما در استان گیلان (9) ماه بارندگی داریم، (3) ماه هم چکه داریم. در همین دو سال گذشته ما سه، چهار مرحله خسارت دیدیم. همین الان خسارتهایی که دیدیم و حتی کشته هم دادیم، هیچکس علیرغم اینکه این همه ما داد و بیداد میکنیم توجه نمیکند. ما به عنوان معین استانهای دیگر وظیفه انسانی ما بود، رفتیم در مسائل سیل با مردم همدردی کردیم، کمک کردیم. ولی خواهش میکنم دوستان به استان گیلان توجه ویژه داشته باشند، هیچ بررسی و هیچ کار کارشناسی در مورد حوادثی که برای استان گیلان در سیلهای اخیر پیش آمد نشد. ضمن اینکه ما باز هم با همه استانها و مردم عزیز همدردی میکنیم. این نکته اول.
نکته دوم اینکه ما در خط حوادث قرار داریم، از نظر حوادث و بلایای آسمانی و غیرطبیعی، اعتقاد من این است که در بخشهای حوادث مخصوصاً ستاد مدیریت بحران را که ایجاد کردیم، این منابع در اختیارش اضافه شود، آدمهایش اضافه شود، تجهیزاتش اضافه شود. خواهش میکنم، سال گذشته ستاد مدیریت بحران گزارش داده، ما (1600) میلیارد تومان خسارت در گیلان دیدیم. اگر یک مقدار به حرف ما توجه میشد به یکدهم این تقلیل پیدا میکرد. ما در یک قلم گفتیم به اندازه (150) میلیارد تومان به ما بیل بدهید، اگر به استان گیلان سیل آسیب زد از ما جواب بخواهید. ما گفتیم ساماندهی رودخانهها را بیایید با ستاد حفظ بیتالمال و دستگاههایی مثل وزارت صمت و نیرو هماهنگ کنید و ساماندهی شود، مازاد مصالح برای کارهای عمرانی دولت برداشته شود و این ساماندهی باعث شود که مردم خسارت نبینند، سیل اذیت نکند. ما مرگ تدریجی تالاب انزلی که بخش زیادی را ما در حاشیه این تالاب هستیم، در صومعهسرا مردم ما با کوچکترین بارندگی دچار غرقآبی و سیل میشوند، این را تذکر دادیم. هیچکس به حرف کارشناسی ما توجه نکرد. ما سابق میگفتیم؛
از حادثه لرزند به خود کاخنشینان
ما خانه به دوشان غم سیلاب نداریم
الان باید بگوییم؛
از حادثه لرزند به خود کوخنشینان
آن کاخنشینان غم سیلاب ندارند
یعنی واقعاً الان مردم بیچاره و مردم گرفتار در این روستاهای ما که یک شغل بیشتر ندارند، یک درآمد بیشتر ندارند، ما هر روز داریم خسارت میبینیم. الان بروید نگاه کنید، چهار ماه پیدرپی سیل و گرفتاری داریم، پلها و راههای ارتباطی مردم همه قطع شد. من خواهش میکنم، آقای کیخا، آقای وزارت نیرو، آقای دولت محترم! بیایید بررسی کنید، ما داریم به شما میگوییم با نظر کارشناسی همه نمایندگان، مردم و کشاورزان باسابقه میتوانیم خسارتها را کاهش بدهیم. متأسفانه نشده است.
مشکل آبخیزداری و کمبود اعتبارات در این بخش مشکل ایجاد کرده، مرگ تدریجی تالاب ما همینطور، جنگلتراشیهای بیرویه، این تنفسی که نادرست دارد اجرا میشود باز مشکلاتی را به وجود آورده که مردم الان نگران هستند. دوستان! سال گذشته برای همه شما، آقای کمیسیون کشاورزی! (4000) میلیارد تومان مهندسی رودخانهها پیشبینی شده بود، مجموعاً (250) میلیارد تومان تأمین شده است. آخر با (250) میلیارد تومان شما هر چه هم در آنجا روضه بخوانید مشکل سیل مردم حل نمیشود، مشکل گرفتاری مردم حل نمیشود. تازه همه اینها هم به صورت اسناد است، نقدی نیست. اسناد یکساله، دوساله، سهساله، خیلی از پیمانکاران رغبت ندارند دنبال این اسناد بیایند. ضمن اینکه همزمان با اصلاح ساماندهی رودخانهها حتماً باید روی بحث برداشت مصالح برنامهریزی شود. حریم رودخانهها، بستر رودخانهها اشغال شده است. دو قوه قضائیه و مجریه به نظر من باید اقدام کنند، اگر جایی هم نیاز به قانونگذاری دارد حتماً به مجلس منعکس کنند.
آقای رئیس! من چند بار در نطقم عرض کردم، به داد مردم گیلان برسید، آقای رئیس کمیسیون کشاورزی و دوستان! خواهش میکنم حتماً توجه کنید و نظر دوستان ما و نمایندگان استان هم همین است، آقای افتخاری و دوستان دیگر، آقای لاهوتی و همه دوستان نظرات خودشان را اعلام کردهاند. ممنون هستم، متشکرم.

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون، نفر بعدی جناب آقای نادر قاضیپور نماینده محترم ارومیه هستند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب. همکاران عزیز! جنگ آینده جنگ نفت نیست، جنگ آب است. از آبهای خودمان صیانت کنیم. برای صیانت باید اول کنترل دام و مرتع را بیاوریم، مراتع را حفظ کنیم. دوم؛ آبخیزداری انجام بدهیم، برای حفظ خاک و شروع درختکاری. سوم آبخوانداری انجام دهیم، توزیع آب و جلوگیری از صورت گرفتن سیل. چهارم احداث آببندهای کوچک جلوی هر دره برای چند تا روستا بزنیم تا آب چشمهها و قناتها بیشتر شود. پنجم احداث سدهای کوچک و بزرگ است.
همکاران عزیز! با احداث سد پرورش ماهی انجام میشود، ما میتوانیم از گوشت ماهی استفاده کنیم، از سیل و خسارتهای جانی و مادی آن جلوگیری میکنیم و تهیه آبهای شرب برای شهرها و روستاها و در زمان خشکسالی منبع درآمد میباشد.
میدانید در کشور چین چندهزار سد دارد، چند هزار هم در حال احداث است. (80) هزار سد دارد، (20) هزار در حال احداث است. در ایران اسلامی نگذاشتید سدها را کامل کنند، کسانی که سدها را تعطیل کردند، خیانت کردند. قانون محکم وزارت نیرو است، همکاران! برای حفظ بستر و حریم رودخانه، آنهایی که این کار را نکردند خیانت کردند، از حریم و بستر رودخانه دفاع نکردند تا این خسارت سنگین به ملت شریف ایران اسلامی وارد شد. شهرستان ارومیه چهار تا رودخانه دارد، یک رودخانه بزرگی به نام نازلو، باراندوز، شهرچایی و روضهچای در شهرچایی سد زده شد، تمام مشکلات برطرف شده، کشاورزی پاییندست آن محکم کارشان را انجام میدهند. ولی ستاد احیای نجات دریاچه به نام ستاد مرگ آذربایجان سدهای نازلو و باراندوز را تعطیل کردند، با پیشرفت (20)، (30) درصد و باعث شد سیل بیاید، خسارت فراوانی به اهالی منطقه شهرستان ارومیه بزند.
رودخانه روضهچای در آبخوانداری و آبخیزداری و سدهای کوچک بزنیم متأسفانه به نام ستاد ممنوع کردند. در روستای خانقاه سرخ یک آببندی مطالعه شد (100) میلیون تومان دادند ولی این ستاد تعطیل کرد، اگر آببند خانقاه سرخ را میزدیم سیل روستای رحیمآباد، کریمآباد و اکثر روستاهای بخش نازلو را تخریب نمیکرد.
همکاران عزیز! ضمن همدردی با مردم سیلزده کل کشور از گنبد گرفته از خرمآباد، پلدختر تا اهواز شهیدپرور بگویم. همکاران عللش را باید خودمان در مجلس حل کنیم اجازه ندهیم آببندها را از بین ببرند، سدها را از بین ببرند آبخیزداری و آبخوانداری را به نحو احسن انجام دهیم.
هزینه درمان خیلی بالاتر از هزینه پیشگیری است، ما با این خسارات فراوانی که به مردم وارد شد از ارتش جمهوری اسلامی ایران، سپاه پاسداران، نیروی انتظامی که شبانه روز در امر کمکرسانی به سیل کار کردند تشکر میکنیم، هلال احمر هم زحماتی کشیدند از همه بیشتر مردم همیشه در صحنه از کل ایران به مناطق سیلزده کمکهای مالی شد، ولی هیچ گزارشی را نیاوردند اینجا قرائت کنند. اینقدر اموال جمعآوری شد کجا رفت؟ مردم اعتماد دارند به نظام این پولها و امکاناتی که از مردم گرفتند، کجا هزینه کردند؟
همکاران! ضمن تقدیر از آقای کیخا و همکارانشان در کمیسیون آب و کشاورزی ما باید خاطیان را هم معرفی میکردیم. آقای پزشکیان! به دادگاه معرفی میکردیم عوامل این سیل چه بود و از کجا شروع شد؟ چرا برخورد نمیکنیم همیشه با دو تا گزارش تمام میکنیم از قوه قضاییه میخواهیم با متخلفان برخورد کند سپاه آمد یکجا را سوراخ کرد همه اعتراض کردند، اگر این را نمیکرد کل شهرهای دیگر هم خسارت وارد میکرد اجازه بدهید، در زمان بحران مردان بحران در کارزار باشند، امروز جنگ اقتصادی است اجازه بدهید مردان جنگ کارهای جنگی را که انجام دادند در مبارزه با سیل و زلزله هم انجام دهند.
آخرین عرض من این است آقای پزشکیان! سیل و زلزله میآید همه تحریک میشویم، بعد از دوماه آرام میشویم مردم زلزلهزده آذربایجان الان زیر برف ماندهاند، کانکس ندارند، زیر چادرها ماندهاند به داد زلزله زدگان آذربایجان برسید، یاشاسین آذربایجان به عشق امام حسین، یا حسین.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون و متشکرم، نفر بعدی را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
نفر بعد جناب آقای مسعود گودرزی بفرمایید.

مسعود گودرزی
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
خوب تشکر میکنم از گزارشی که داده شد برای سیل اخیر، خدمت نمایندگان محترم عرض بکنم که جمهوری اسلامی ایران از جمله کشورهایی است که بخش عمدهای از بلایای طبیعی شناخته شده در جهان را شاهد هستیم که در دورههایی در آن اتفاق میافتد. از بین (30) تا بیش از (50)، (60) بلای طبیعی شناخته شده اکثر این بلایای طبیعی متأسفانه در کشور ما وقوع آن را در سالهای اخیر داشتهایم زلزله و سیل را هم داشتهایم.
من ابتدا جا دارد تشکر کنم از فرمان انسجامبخش و تعاونآفرین مقام معظم رهبری که دستگاههای اجرایی، نیروهای مسلح عزیز ما را و بسیج مردمی ایجاد شد برای همکاری با مردم سیلزده پیام بسیار ارزشمندی در همه استانها و خصوصاً استان فارس دیدیم، مردم عزیز ما در زمانی که بحران و بلیهای حاضر میشود با رحمت و عطوفت و مهربانی برخورد میکنند که جا دارد از این رفتار کریمانه مردم فارس در زمان زلزله تشکر کنم و همه استانهایی که در زمان این حادثه طبیعی کمک کردند مطالبی را دوستان فرمودند تکرار این مسائل را نمیخواهم داشته باشم اما در دو محور یک آسیبشناسی، دو پیشنهادها و راهکارهایی که باید داشته باشیم در این زمینه.
نکته اول این است که باور داشته باشیم چنین بحرانهایی را ما داریم و اتفاق میافتد در برخوردی که با مسئولین داشتیم بعضی وقتها این درک از بحران حس نمیشد، حتی درخصوص سیل ما احساس میکردیم اصلاً در کشور دیگر بارندگی نیست، آبی نیست که بخواهد سیلی بیاید. توجه داشته باشیم به این که حوادث اتفاق میافتد. سیلابها هست، زلزله هست، آتشسوزی هست آتشسوزیهای اخیر، ما پارسال، سال گذشته و دو سال پیش میگفتیم که بارندگی نیست، لطف الهی شامل شد، بارندگی هست مراتع سبز شدند. نتوانستیم پیگیری بکنیم، نتوانستیم محافظت بکنیم امسال آتشسوزیهای فراوانی در مراتع داشتیم که (12)، (13) و (15) روز مراتع ما در آتش سوخت و این منابع و این ثروت در جلوی چشمان ما هدر رفت.
نکته دوم به زیرساختها توجه بکنیم آبخیزداری فرمودند چرا این آبهای سطحی را مهار نمیکنیم چرا این آبهایی که در زمان نیاز به آن توجه داریم، در زمانی که بارندگی هست توجه نمیکنیم، آبخوانداری را توجه نکردیم، لایروبی رودخانهها را توجه نکردیم، در مصب و بستر رودخانه ساخت و ساز کردیم چرا این کارها را قبل از وقوع بحران توجه نمیکنیم؟
تجهیزات لازم، بعضی وقتها اتفاقی میافتد، ما تجهیزات آن مورد را نداریم در همه موارد، حتی در همین آتشسوزیهای اخیر ما دستگاههای دمندهای که دیگر تجهیزات اولیه است ما در استانمان نداشتیم، حتی ما یک هلیکوپتر که به صورت قرارداد آمادهباش داشته باشیم اگر اتفاقی افتاد بتواند نیرورسانی بکند، امدادرسانی بکند اینها مسائلی است که اگر باور به بحران داشته باشیم اینها را برای آن روز نمیگذاریم، باید توجه بکنیم به این مسائل.
درخصوص سدهایی که برادر عزیزمان هم آقای قاضیپور هم اشاره کردند ما بارها به دولت و به مسئولین میگفتیم به این سدها و سدسازی توجه بکنید. امروز میبینیم کسانی که در این زمینه تلاش کردند باید به آنها دستمریزاد گفت، در همین حوزه استان فارس سدی که در حوزه شهرستان ممسنی و رستم آقای وزیر نیروی قبلی، وزیر فعلی چندینبار خدمت شما عرض کردیم که اگر این سد را ما ساخته بودیم همین آبگیری که شده بود میتوانست هزینه آن را در بیاورد و کمک بکند این تفکری که احساس میکنیم آب و بارندگی از این کشور رختبربسته را فاصله بگیریم و توجه بکنیم که ما در دورههایی قرار داریم که انشاءالله این چرخه آبی تکرار خواهد شد.
نکته دوم که خدمت شما عرض بکنم اقداماتی که باید انجام بدهیم توجه جدی به سیلزدگان آقای وزیر محترم جهاد که فعلاً وزیر نداریم، کانالهای کشاورزی که نیاز جدی کشاورزان در این سیل خراب شده است و باید توجه شود و همچین جبران خسارت به منازل کشاورزان و روستاییان عزیز ما. من جا دارد در پایان مجدداً از وزیر محترم کشور رئیس سازمان مدیریت بحران تشکر کنم.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، متشکرم، نماینده دولت آقای نجار بفرمایید، تأخیر داشتید اگر در بحران هم اینطور تأخیر داشته باشید، بحران ایجاد میشود.

اسماعیل نجار
بسم الله الرحمن الرحیم الحمدلله رب العالمین و العاقبه للمتقین
سلام علیکم و رحمهالله، از اهتمام نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی به بحث قانون مدیریت بحران که تصویب شد، نهایی شد و ابلاغ شد تشکر میکنم و امیدواریم که انشاءالله با اجرایی کردن این قانون مشکلات کمتری را در مدیرت بحران داشته باشیم.
مستحضر هستید که ما فروردین امسال با یک سیلاب گسترده در سطح کشور مواجه بودیم از تاریخ (27) اسفند ماه سال گذشته اطلاعیهها، اخطاریهها براساس پیشبینی هواشناسی صادر شد به استانهای که درگیر حادثه شده بودند و میشدند مثل استان گلستان، استان مازندران و استان خراسان شمالی، خوب متأسفانه مستحضر هستید که سیلاب این استانها را درنوردید، مازندران به دلیل توپوگرافی زمین سریع آب خارج شد به دریا رفت ولی در گلستان به دلیل ماندگاری آب خسارت زیادی وارد شد.
به فوریت آنجا تشکیل جلسه دادیم وزیر کشور در استان گلستان حضور پیدا کرد، یک کمیته فنی را تشکیل دادیم تا براساس دانشهایی که در اختیار آنها بود، دانستههایی که بود تجاربی که در اختیار داشتند و همچنین پایش میدانی بگویند که چه کاری باید کرد، بحث اینکه اگر آب در روستاهای آققلا گرفته آیا ما لازم است با برش برخی از جاها به شهر منتقل بکنیم یا از آققلا اگر درگیر سیل شدیم به گاومیشان و الی آخر و نهایت با یک تدبیر و یک عقلانیتی بتوانیم این کار را انجام بدهیم.
متأسفانه علیرغم تلاشهایی که صورت گرفت مشکلات زیادی داشتیم و خسارت به فوریت برآورد شد و نهایت به دولت محترم منعکس شد. ما دو مصوبه برای استانهای گیلان و مازندران داشتیم و بعد از استانهای گیلان و مازندران و خراسان شمالی مستحضر هستید که استانهای دیگر درگیر شد. برخی از استانها شدت سیلاب بسیار زیاد بود، مثل استان لرستان و استان خوزستان و بعضی استانها کمتر، با عنایت به تأکید مقام معظم رهبری قرارگاه تشکیل و ایجاد گردید و هفت کارگروه تخصصی ذیل این قرارگاه همچنین سامانه جامع امداد و بازسازی دولت تحت عنوان سامانه سجاد به منظور ثبت الکترونیکی خسارت استفاده از سایر ظرفیتها و تکنولوژی نوین، همچنین استفاده از پتانسیل پژوهشکده فضایی ایران و اقدامات دیگری که در این راستا صورت گرفت تا بتوانیم در وهله اول تمام تلاش و همت ما از بدو سیلابها که قریب به (25) استان را درنوردید خسارت جانی را به شدت کاهش بدهیم و مستحضر هستید حدود (76) نفر در این حوادث جان خودشان را از دست دادند و متأسفانه عمدتاً عزیزانی که جان خودشان را از دست دادند در ارتباط با منهای شیراز و تعدادی دیگر از استانهای دیگر در اثر مستقیم سیلاب نبود.
مستحضر هستید (26) نفر در گاومیشان براساس چپ شدن قایق این امدادرسانان ما جان خودشان را از دست دادند یا در کلاله یا مینودشت (2) نفر در اثر ریزش ساختمانها جان خودشان را از دست دادند مستقیم با سیلاب نبود، در مازندران (3) نفر که دو نفر در یک ماشین شاسی بلند علیرغم اخطارها که در مسیر سیلاب حضور پیدا نکنید خطراتی وجود دارد توجه نکردند و جان خودشان را از دست دادند و یک نفر در اثر ریزش کوه و برخی در اثر صاعقه.
مستحضر هستید که تعداد (235) شهر و (4035) روستا دچار سیلگرفتگی شد. آخرین برآوردی که ما انجام دادیم و انجام شد چیزی حدود (35) هزار میلیارد تومان اعم از کمک بلاعوض، تسهیلات و تملک دارایی سرمایهای برآورد شد. اعتبار مورد نیاز در بخش کمک بلاعوض حدود (8700) میلیارد تومان بود که (4858) میلیارد تومان در وهله اول مصوب شد و نیمی از آن تخصیص پیدا کرد و در اختیار دستگاههای اجرایی قرار گرفت، تسهیلات بانکی چیزی حدود (14) هزار و (489) میلیارد تومان که (8000) میلیارد تومان مصوب شد و به همین میزان تخصیص پیدا کرد و تملک سرمایهای قریب به (12) هزار و (300) میلیارد تومان که (4000) و (700) میلیارد تومان مصوب شد و (2000) و (971) میلیارد تومان تخصیص یافت، این تخصیصها کاملاً پرداخت شد.
از مجموع (35) هزار و (508) میلیارد تومان برآورد خسارت (17) هزار و (567) میلیارد تومان معادل (5/49) درصد کل خسارت به تصویب هیأت محترم دولت در روزهای اول رسید. من به علت ضیق وقت تعداد واحدهای آسیب دیده را در بخشهای مختلف مسکونی عرض میکنم تعداد واحدهای آسیبدیده (163) هزار و (270) تا احداثی شهری، (8453) احداثی روستایی، (58) هزار و (266) تعمیری شهری ـ روستایی و تجاری، (96) هزار و (551) که بحمدالله روند بازسازی بسیار خوب درحال پیشرفت است، تعمیرات به طور کلی انجام شده است و امیدواریم با این روندی که دارد پیش میرود تا پایان سال ما بازسازی مناطق مسکونی سیلزده را انشاءالله به اتمام برسانیم و باید تشکر هم بکنم از بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و همه دستگاههای اجرایی که اهتمام جدی به موضوع داشتند.
البته من این نکته را یادآوری بکنم که در بحث پرداختهای بلاعوض و تسهیلات در بخش مسکن و در بخش کشاورزی هیچ مشکلی را ما شاهد نبودیم، تأمین اعتبار شده و با توجه به سازوکاری که دولت مشخص کرد، مصوبهای که گذراند و براساس آن مصوبه اعتبارات به میزان کمکهایی که مقرر شد به مردم داده بشود، این اتفاق افتاد. در بخش کشاورزی برآورد چیزی حدود (12) هزار و (96) میلیارد تومان بود، کمک بلاعوض (5000) و (382) میلیارد تومان مورد نیاز بود و تسهیلات بانکی (6000) و (14) میلیارد تومان و تملک سرمایهای (700) میلیارد تومان که تقریباً نیمی از این مصوب و همچنین تخصیص پیدا کرد و پرداخت شد.
با عنایت به کارگیری پژوهشکده هوا و فضا که یک مقداری کار علمیتر و دقیقتر شد باتوجه به برآوردهای چشمی و استانی به شدت خسارت کاهش پیدا کرد و مواردی که چندین نوبت ثبتنام شده بود اینها در آمد، تفکیک، پایش و پالایش شد و الان هم پرداختهای بخش کشاورزی در حال انجام است با عنایت به آن سازوکاری که باز دولت فراهم کرد، دستورالعملهایی که نوشته شد براساس آن دستورالعملها اقدام شد. ما الان مشکلی در این زمینه نداریم و ممکن است الان مواردی را بگویند پرداختهایی صورت نگرفته و این بحث در حال انجام است که ریز آن را من دارم. در بخش کشاورزی (700) میلیارد تومان برای زیرساختها در نظر گرفته شد که آن هم اقدام شد و صددرصد پرداخت شد و مشکلی در این زمینه وجود ندارد.
بحث بعدی زیرساختها بود، آن زیرساختها خسارت سنگینی در بخشهای مختلف وارد شده بود. با توجه به محدودیتهای دولت قریب به (1500) میلیارد تومان برای راه و شهرسازی و به همین میزان برای وزارت نیرو و چیزی حدود (1000) میلیارد تومان برای سازمان همیاری شهرداریها برای شهرداریهای خسارت دیده است که اینها هم تأمین و توزیع شده و با توجه به سازوکاری که مشخص شده و رهبر فرزانه انقلاب رهنمودی که فرمودند در بخش خسارت و جابجایی پروژهها در دست اقدام است و امیدواریم که انشاءالله مشکلات دولت در این زمینه کاهش پیدا بکند و در بخش زیرساختها هم توفیق بیشتری در کشور و در زمینه خسارت حاصل بشود.
بخشهای مختلف، خسارتهایی که دیده بودند در بخش صنایع بالاخص شهرک استان گلستان و استانهای دیگر در این زمینه پرداختهایی صورت گرفت و وامهایی پرداخت شد. در زمینه خسارت وارده به قالیبافان باز تصمیماتی اتخاذ شد و خسارت وارده به بخش میراث فرهنگی یک مبلغی در اختیار این دستگاه اجرایی قرار گرفت و امیدواریم که انشاءالله با عنایت به سازوکاری که فراهم شده و بعداً هم پیگیری خواهد شد بتوانیم در بخش زیرساختها و بخش صنعت و صنایع به طور کلی مشکلات را ما حل بکنیم. اگر وقت است من ریزتر در بخشهای مختلف عرایضی داشته باشم.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون و متشکرم. نفر بعد را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
همکار بعدی جناب آقای لاهوتی هستند، بفرمایید. همکاران محترم استحضار داشته باشند گزارش تفریغ بودجه در مانیتور در بخش پیوستها قابل دسترسی است که فردا در صحن مطرح میشود.

مهرداد لاهوتی
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده هم از این گزارش تشکر میکنم. برادر خوب ما جناب آقای نجار گزارشی دادند، انصافاً دور از وجدان است ما مدیریت بعد از حادثه را زیر سؤال ببریم. ما در کشورمان مدیریت بعد از حادثه مطلوب و خوب است، نمیخواهیم بگوییم که همه مشکلات برطرف شده، اما واقعاً حوادثی که در کشور ما رخ میدهد اما بحث مدیریت بعد از حادثه خوب است. علل قبل از حادثه را باید ریشهیابی بکنیم. دوستان ببینید! همین سیلابها چند عامل دارد که من خدمت شما عرض میکنم؛ یکی تخریب جنگلها است، آقای نجار هم گوش بکنند، ایشان به عنوان مسئول مدیریت بحران هستند.
دوستان ببینید! یک، تخریب جنگلها است. شما در استانهای شمالی کشور بروید ببینید میزان بارندگی ما در گذشته یا الان بیشتر بوده؟ ما نزدیک به (2000) میلیمتر بارندگی داشتیم، الان متوسط بارندگی ما یک چیزی حدود (900) تا است. بنابراین تخریب جنگلها یکی از علل حادثه است. دو، عدم لایروبی رودخانهها است. سازمان آب، وزارت نیرو هیچ اقدامی برای لایروبی رودخانهها انجام نمیدهند. جناب آقای دکتر امیری! شما در دولت این موضوع را مطرح کنید. حتماً ما باید بایستیم خسارتی به کشور وارد بشود؟ من عرض کردم، واقعاً بعد از حادثه دولت دارد خوب مدیریت میکند، اما ما علل را باید پیدا کنیم، عرض کردم یک، تخریب جنگلها و دو، عدم لایروبی است. یعنی وزارت نیرو باید پای کار بیاید. این رودخانههای ما اگر ساماندهی نشود و لایروبی در آنها صورت نگیرد این یا میزند زمینهای مردم را میبرد، یا جادهها و پلها را خراب میکند.
نکته بعد، دوستان! ما در مجلس برای طرح آبخیزداری پول گذاشتیم. رهبری معظم انقلاب هم عنایت کردند از محل صندوق برایش پول گذاشتیم. این آبخیزداری میتواند واقعاً در کنترل سیلابها نقش مؤثری داشته باشد. ما وقتی پول گذاشتیم باید ببینیم واقعاً سازمان جنگلها و وزارت جهادکشاورزی با این پول و منابع چکار کردند.
نکته دیگر و نکته آخر فرهنگ بیمه است. دوستان! همهجا اگر حوادثی رخ میدهد در حوادث، شرکتهای بیمه در مقابل مردم مسئول هستند، نه دولتها. دوستان ببینید! ما در کشورمان فرهنگ بیمه را باید درست بکنیم. الان حادثهای در کشور رخ میدهد همه خسارت را دولت باید پرداخت بکند. ببینید! ما باید این فرهنگ بیمه را درست بکنیم. آقای دکتر پزشکیان! بارها و بارها ما این داد را در مجلس میزنیم درست نشد و نخواهد هم شد. یاد شعر استاد علی بهمنی میافتم که میگوید:
وقتی حصار غربت من تنگ میشود
هر لحظه بین عقل و دلم جنگ میشود
از بس فرار کردم از خویش خویشتن
گاهی دلم برای خودم تنگ میشود

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون و متشکرم، نفر بعد را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
نفر بعد جناب آقای برزگر هستند، بفرمایید.

شهروز برزگر کلشانی
بسم الله الرحمن الرحیم
از همکاران خودمان در کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست تقدیر و تشکر میکنم که یک گزارشی را تهیه کردند، البته در وسع و توان خودشان بود، هرچند که در این گزارش جای دریاچه ارومیه و رودخانههای منتهی به دریاچه ارومیه خالی است و از آقای دکتر نجار معاون وزیر کشور از گزارشی که ارائه دادند تشکر میکنم.
دوستان مستحضر هستید که سیل و زلزله پشتبندش خسارت است و بار مالی روی دوش کشور و دولت میگذارد. اندازه یک بودجه عمرانی کشور امسال در طول یک سال اخیر از قِبَل سیل و زلزله کشور خسارت دیده است، در نتیجه وقتی در یک مکان، شهر یا استانی زلزله یا سیل میشود و بودجه عمرانی کشور، بودجههای ملی و استانی به آن نقطه برای جبران خسارت سرازیر میشود در واقع کل کشور مصیبتزده میشود. کارهای عمرانی در جاهای دیگر کشور تعطیل میشود یا از کارهای عمرانی نقاط مختلف در جاهای مختلف کشور کم میشود. اینها را میشود مدیریت کرد و قبل از اینکه اتفاق بیفتد حتی خود زلزله با مقاومسازی و یا بحث آسیبهای سیل با ساخت آببندها، سیلبندها و مدیریت منابع آب و امکانات و توسعه توأم با آمایش سرزمینی را میشود مدیریت کرد. میشود مدیریت کرد که پروژهها و طرحهای عمرانی در جاهای دیگر که سیلزده نیستند و خسارت ندیدهاند تعطیل نشود. اینها اگر به موقع مدیریت میشدند و دولت به موقع اقدام میکرد و کارهای پیشگیری را انجام میداد به این مرحله نمیرسید.
من مثال میزنم، درخصوص شهرستان سلماس ما یک سدی داریم، سد که چه عرض کنم، در واقع آببند دیرعلی است. بارها خدمت عزیزان و سروران گرامی گفتم اینکه مصوبات ستاد احیاء دریاچه ارومیه وحی منزل نیستند و گاهاً برخی از این تصمیمات شتابزده گرفته میشود. اگر به موقع آببند دیرعلی که کلاً (3) میلیون متر مکعب آب در خودش ذخیره میکند ساخته میشد ما در پاییندست این آببند شاهد وارد شدن خسارت به چندین روستا، مزارع کشاورزان، دامداران و تلف شدن دامها نخواهیم شد. چه معنی دارد در یک جایی همین بدنه مدیریت دولت در ستاد بحران و احیاء دریاچه ارومیه و جاهای دیگر باعث بشود که ما نتوانیم آببند، سدبند یا امثالهم را بسازیم و ایجاد کنیم و در جای دیگر مشاهده میکنیم که سیل ساری و جاری میشود و باعث خسارت برای کشاورزان میشود. اندازه همان هزینهای که برای آببند باید پرداخت میکردیم و جلوی خسارت را میگرفتیم اینبار باید برای جبران خسارت به کشاورزان، دامداران، روستاییان و مردم پرداخت میکردیم. الان آقای نجار گزارشهای خوبی درخصوص اعطای تسهیلات، ساخت منازل و استمهال و به اضافه کارها و اقداماتی که بعد از سیل انجام میشود دادند. چقدر خوب بود که این اقدامات، کارها و بودجهها قبل از اینکه این خسارتها پرداخت میشد انجام میشد و در بالادست رودخانهها این اقدامات انجام میشد و بعد مدیریت بهگونهای سمت و سو داده میشد که کشاورزان خسارت نمیدیدند و در عین حال کارهای عمرانی در جاهای دیگر کشور تعطیل نمیشد و اگر این مدیریت واحد میشد.
ما باید درس بگیریم، باران نعمت الهی است که بر سرزمین ما میبارد، امیدوار هستیم که خداوند همواره از این نعمت خودش بر سرزمین ما دریغ نفرماید و ما هستیم که باید این منابع را به نحو احسن مدیریت کنیم تا از این پس هیچ کشاورز و دامداری شاهد خسارتهای مصیبتبار نشود، آقای دکتر سپاسگزارم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، نفر بعد را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
آخرین ناطق جناب آقای همتی نماینده محترم سمنان هستند، بفرمایید.

احمد همتی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و خسته نباشید و تشکر از همکاران عزیز و جناب آقای نجار که اینجا تشریف دارند. ابتدا عرض بکنم که با توجه به عدم اجرای کامل یارانه معیشتی و نارضایتی ایجادشده در سطح جامعه، ما یک طرح دوفوریتی برای تکنرخی شدن بنزین به قیمت (1500) تومان داشتیم که از هیأترئیسه محترم میخواهیم که این را در دستور کار و اولویت قرار بدهند.
از همکاران عزیزمان جناب آقای دکتر کواکبیان هم که به دلیل دغدغههایی که داشتند از جمله دغدغههای محیطزیستی و نظراتی را در این مورد میخواستند ابراز بفرمایند عذرخواهی میکنم و امیدواریم فرصتی باشد که ایشان هم در این رابطه بتوانند صحبت بکنند. همینطور از دوستان عزیزمان جناب آقای ساری و گلمرادی به خصوص در استانهایی مثل خوزستان که خسارتهای زیادی دیدند امیدواریم که توجه ویژهای هم به این مناطق بشود.
در مورد بحث سیل و خسارات ناشی از سیل در کمیسیون تلفیق مربوط به بودجه سال 98 یک طرحی را مطرح کردند مبنی بر اینکه مسیلها و جاهایی که سالها خشک شده را به شهرداریها و راه و شهرسازی واگذار بکنند. آنجا یکی از استدلالهایی که بنده برای رد اینگونه طرحها داشتم شعر معروف فردوسی بود. فردوسی میفرماید که:
به هر جا که یکبار بگذشت آب
خردمند نسازد در آن جای خواب
خوشبختانه این شعر بسیار تأثیرگذار بود و باعث شد که این طرح رأی نیاورد و بعد از چند روز آغاز سیلابها نشان داد که این تفکر خردمندانه سدههای اخیر در کشور ما وجود داشته، ولی الان گاهی متأسفانه ما از آن عدول میکنیم و به آن توجه نمیکنیم. بنابراین در سطح کشور باید برای جلوگیری از خسارتها با توجه به این شعر بسیار زیبایی که فردوسی عزیز گفتند عمل بکنیم و تمام مسیلها، رودخانهها و حریم آنها را کاملاً با توجه به آن قوانینی که وجود دارد محدود بکنیم و جلوی ساخت و ساز را در این مسیرها بگیریم تا پیشگیری لازم در این رابطه انجام بشود.
اجرای کامل قانون مربوط به تنفس جنگل که در همین مجلس تصویب شد و از چند ماه پیش فرصت سهساله آن پایان یافت و بعد از سه سال باید کاملاً برداشت جنگلها در کشور ما به صفر برسد. مجلس و همه نهادهای نظارتی باید پیگیری بشوند تا کاملاً این قانون اجرایی و جلوی خسارتهای ناشی از سیل انشاءالله گرفته بشود. ساخت و سازهایی که قرار بود بعد از این حادثه سیل در سطح کشور اتفاق بیفتد در بسیاری از جاها اتفاق نیفتاده یا بسیار کند بوده و یا خسارتهایی که به کشاورزان و همینطور عشایر عزیز وارد شد اینها هم اتفاق نیفتاده. تسهیلات و کمکهای بلاعوضی که قرار بود صورت بگیرد خیلی محدود صورت گرفته و خواهش ما این است که اگرچه شاید بودجه مستقیم در دست جناب آقای نجار به عنوان رئیس مدیریت بحران نیست این را عنایت بفرمایند.
نکته آخر هم این است که سدها و پروژههای آبخیزداری که مصوب است، مثل سدها فینسک و روزیه که در حوزه انتخابیه اینجانب است مصوب و ردیف بودجهای دارد و کار کارشناسی در مورد آن انجام شده. چرا اینها به تأخیر میافتد، چرا در این رابطه به وعده رئیسجمهور توجه نمیشود؟ خواهش ما این است که شخص رئیسجمهور دستور بدهند اینهایی که تمام مراحلش طی شده در اولویت قرار بگیرد و هم از منابع و منافع آن استفاده بشود و هم از خسارتهای احتمالی که در آینده میتواند به وجود بیاید جلوگیری بشود، سپاسگزارم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، از گزارش کمیسیون کشاورزی و نمایندگان محترم خیلی ممنون هستم و امیدواریم که با برنامهها، قوانین و چهارچوبهایی که وجود دارد انشاءالله شاهد مدیریت و کنترل مناسب این حوادث و بلایا باشیم.
9
ناطقان جلسه آقایان: حسین رضازاده، احمد انارکیمحمدی، احمد بیگدلی، شهروز برزگرکلشانی و امیر خجسته

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای حسین رضازاده نماینده محترم کازرون و کوهچنار.
ـ آقای احمد انارکیمحمدی نماینده محترم رفسنجان و انار.
ـ آقای احمد بیگدلی نماینده محترم خدابنده.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای شهروز برزگرکلشانی نماینده محترم سلماس.
ـ آقای امیر خجسته نماینده محترم همدان و فامنین.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
از جناب آقای حسین رضازاده نماینده محترم کازرون و کوهچنار دعوت میکنم، بفرمایید.

حسین رضازاده
نطق 7 دقیقه ای
به نام خداوند بخشنده مهربان
با سلام و صلوات بر محمد و آل محمد و درود بر مردم شریف ایران به ویژه مردم عزیز شهرستانهای کوهچنار و کازرون و نمایندگان محترم عرایض را در دو بند؛ یکی مسائل جاری کشور و دیگری مشکلات حوزه انتخابیه به صورت مختصر محضرتان عرض میکنم.
دولت محترم، نمایندگان عزیز! چرا تحریم شدیم، آیا تحریم گناه کشورهای متخاصم یا بیتدبیری مسئولین بوده؟ اگرچه از اول انقلاب با پیروزی شکوهمند مردم بر استکبار جهانی تحریمها به وجود آمد، ولیکن تحریمهای بیرحمانه و ظالمانه اخیر نتیجه بیتدبیری مسئولین بوده است، زیرا روحیه دولتهای آمریکا و اروپا استعمار و استثمار ملتها بوده و هست و سایر کشورها اگر دشمن نباشند رقیب میباشند و روابط خود با کشورها را براساس منافع ملی خود تعریف نمودهاند.
تکلیف مسئولین چه بوده، آیا بعد از گذشت سالها در روابط بینالمللی توانستهاند با کشورهای قابل اعتمادی ارتباط اقتصادی و سیاسی برقرار نمایند که در این جدال ناعادلانه و حمله گرگصفتان جهانی اقتصاد کشور مصون بماند؟ قطعاً پاسخ منفی است. دولت آمریکا و دولتهای استکباری دشمن ملتهای مستقل هستند و انتظار از دشمن مهر و محبت نیست، بلکه طبیعت آن صدمه میباشد. ما در مقابل صدمات آنان چه تدبیری اندیشیدهایم؟ آیا این پاسخ که وقتی آسیب دیدیم مشکلات اقتصادی ایجاد شد بگوییم کار دشمن است، به خاطر تحریم میباشد. آیا این منطق دفاع و مبارزه است؟
دشمن، رفیق، رقیب از ابزارهای خود در جهت آسیب به طرف مقابل استفاده خواهد کرد، از فنون خود استفاده خواهد نمود و در یک جدال یا رقابت اگر حریف فن اجرا کرد یا به قولی گل زد بگوییم مقصر حریف بود که فن اجرا کرد یا مهاجم بود که گل زد و دفاع ما گناهی نداشت. پس در هر حال با هر منطقی ما مقصر هستیم.
استکبار در ایجاد تحریم جدید توانست تعدادی از کشورها را همراه خود کند. حال باید دقت کرد که ما در دفاع و مبارزه باید چه کاری را انجام و چه اعمالی را نباید انجام دهیم. اگرچه استکبار جهانی در طول (40) سال بعد از پیروزی انقلاب اسلامی از هر دری و ترفندی برای ضربه به ملت عزیز ایران استفاده نمود و در به زانو درآوردن ملت موفق نبوده و به امید خداوند متعال و همت بلند مردم عزیز در این عرصه هم موفق نخواهد شد و شکست عبرتآموزی را همانند گذشته خواهد دید ولیکن لازم است مسئولین محترم و گروههای مختلف اجتماعی و سیاسی با کنار گذاشتن اختلافات جناحی و مقصر کردن یکدیگر با این نگاه که «همه مقصر هستیم» در راستای مقابله با این جنگ اقتصادی تمامعیار دشمن که در یک صف واحد قرار گرفته و در راستای فرامین مقام معظم رهبری و چهارچوب اقتصاد مقاومتی و خرد جمعی و ایجاد همدلی و وفاق ملی و تعامل سازنده با کشورهای جهان و پرهیز از تنش و چندصدایی در سیاست خارجی و امنیت ملی و اقتصاد در این مبارزه سرنوشتساز یکدل و یکصدا به دور از احساسات غیرمنطقی تلاش نموده تا در سایه این اتحاد و باور جمعی که میتوانیم به اتفاق تواناییهای داخلی و نگاه منطقی بر پایه منافع ملی به روابط خارجی در این عرصه همچنان گذشته سربلند بیرون آییم. این را بدانیم این مهم حاصل نخواهد شد، مگر با هماهنگی و اتحاد بین همه گروهها و جریانهای سیاسی و هیچ جناح سیاسی بدون همکاری و همراهی سایر گروهها نخواهد توانست در این مبارزه موفق گردد. توهین و تهمت به همدیگر و متهم کردن این و آن و تقصیر را به گردن یک فرد یا گروه خاص انداختن و مدعی برائت خود و دیگران بودن اشتباه بزرگی است که فقط باعث نفاق و آب در آسیاب دشمن ریختن میگردد. در این قضایا همه مقصر هستیم و جمله بنده خطاب به مسئولین محترم سران سه قوه است که باید عرض کنم با فشار به مردم نمیتوان با استکبار جهانی مبارزه کرد. این فشار باید به حریف وارد گردد، نه به مردم مظلوم. در افزایش قیمت بنزین چه تدابیری اندیشیده شده بود؟ چه باوری برای شما ایجاد گردید؟ آیا درآمد مردم افزایش سهبرابری داشت که یکشبه متوجه شدید و قیمت را سهبرابر کردید؟
جای تأسف است که مسئولین بدون توجه به قشر عظیم متوسط و زیر خط فقر جامعه و در شرایطی که عمده کشورهای متعهد ما درگیر مسائل و مشکلات داخلی هستند و انتخابات سرنوشتساز مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری در راه است به جای ایجاد فضای آرام و اتحاد و انسجام داخلی اقدام به این عمل که با هیچ عقل و منطقی سازگار نیست و یکباره شوک غیرقابل تحملی بر اقتصاد خانوادههای متوسط و جمعیت جامعه وارد کرد نموده و باعث خسارت مالی و تلفات جانی غیرقابل جبرانی گردید و موجب تلخکامی خاطر مبارک مردم را باعث گردید. اگرچه مردم به خاطر شهدا و میهن اسلامی تا پای جان از استقلال و آزادی خود دفاع خواهند کرد که جا دارد به خاطر غیرت، بزرگی و شکوه این مردم عزیز مجدداً سرتعظیم در مقابل این عزیزان فرود آوریم، ولی لازم است مسئولین در جهت کاهش این فشارها اقدام اساسی انجام داده و با وعده و وعید از کنار موضوع عبور نکنند که مردم عزیز ما حافظه خوبی دارند.
اما درخصوص مشکلات حوزه انتخابیه اینجانب شهرستانهای کازرون و کوهچنار باید به عرض برسانم، اگرچه دولت محترم در راستای خدمترسانی به مناطق اقدامات خوبی در این دو شهرستان علیرغم مشکلات مالی انجام داد و توسعه این مناطق در سه سال اخیر جهش دوبرابری داشته، از جمله در راهسازی جادههای اصلی و آسفالت معابر روستایی و ایجاد منطقه کمتر توسعهیافته در شهرستان محروم کوهچنار و فرمانداری ویژه در شهرستان کازرون و ارتقای دو بخش به شهرستان و گازرسانی و آبرسانی به روستاهای شهرستان و احداث حدود (40) سالن ورزشی و زمین چمن مصنوعی، احداث استخر، مدرسه، سیلو، سدسازی و بیمارستان که جای تقدیر و تشکر دارد. اما در این دو شهرستان همچنان مشکلاتی وجود دارد که با همت دولت محترم میتوان به رفع محرومیت از چهره این مناطق اقدام کرد.
در زمینه راهسازی، ساخت جادههای روستایی و آنتنی جاده منطقه فامور به کازرون حدود (250) متر همچنان باقی مانده، تونل محرم که نیاز به تسریع در ساختش است، جاده قائمیه به کنارتخته ناتمام مانده. ساختمان مدارس روستایی در این شهرستان نیاز به بازسازی دارد و عملاً غیر قابل استفاده هستند.
آبرسانی به روستاهای کندهای دوسیران و تنگشیب در شهرستان کوهچنار، آبرسانی به روستاهای منطقه دادمکامور در بخش جرهوبالاده، آبرسانی به روستاهای کمارند، پیرمهلت و احداث سد چرون در بخش خشت و آسفالت جادههای روستایی و همچنین تشکیل، تکمیل و بهرهبرداری از تأسیسات چاههای نفتی در بخش کنارتخته شهرستان کازرون.
همچنین خطاب من به مهندس آذری است، وزیر محترم! ضمن تقدیر و تشکر از زحمات جنابعالی، دنیا در حال حرکت به سمت استفاده از اینترنت اشیاء است، شهرها در حال هوشمندسازی هستند، تعداد زیادی از روستاهای ما هنوز اندرخم دسترسی به اینترنت هستند و در هر حال روستاهای ما (نایبرئیس ـ 40 ثانیه اضافه صحبت کردید، بقیه را به رسانهها بدهید) همچنان منتظر اینترنت هستند. والسلام علیکم و رحمه الله

مسعود پزشکیان
متشکرم، ناطق بعدی را دعوت بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای احمد انارکیمحمدی نماینده محترم رفسنجان و انار دعوت میکنیم، بفرمایید.

احمد انارکی محمدی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض تسلیت به مناسبت درگذشت سرکار خانم عبدالمحمدی خبرنگار پارلمانی فارس در مجلس شورای اسلامی به همه اصحاب رسانه، نمایندگان محترم و خانواده این مرحومه. سلام به شهدا و امام شهدا و سلام و درود بر مردم نجیب، صبور و بهتنگ آمده از تصمیمات یک شبه و شوکآور اقتصادی.
آقای رئیسجمهور! در تحریمهای ناجوانمردانه و تروریسم اقتصادی دشمنان چرا باید همه فشارها بر دوش ملت باشد؟ آیا دولت و شرکتهای دولتی نمیتوانند با (5/2) درصد صرفهجویی (31) هزار میلیارد تومان یارانه معیشتی بنزین را تأمین کنند؟ چرا شرکتهای دولتی با (1483) هزار میلیارد بودجه باید تنها (2) درصد مالیات بپردازند؟ مگر میشود بدون هماهنگی با نمایندگان و مردم و بدون بسترسازی اجتماعی شوک قیمتی بنزین را بر جامعه وارد کرد؟ چرا باید اینهمه هزینه به کشور وارد شود و رهبری در دفاع از این تصمیم باید از خود هزینه کند؟ مردمان ایران اسلامی صاحبان اصلی کشور و حافظ نظام هستند، اینان شایسته تکریم و خدمتند و همیشه باید محرم مسئولین باشند و صدایشان نیز باید شنیده شود.
بهترین تصمیمات اگر پیوستهای اجتماعی، ملاحظات مردمی و نظرات کارشناسان مستقر را به همراه نداشته باشند به یقین چالشهای اساسی در پی خواهد داشت. قدرت خرید حقوق بگیران شامل معلمان، بازنشستگان، کارمندان، کارگزاران و کارگران روز به روز کاهش مییابد. با این تورم چگونه از عدالت میتوان حرف زد؟ تورم یعنی فقیر شدن فقرا و غنی شدن اغنیاء. باید فکری به حال این شکاف طبقاتی کرد. سیاستهای رانتزا و چندنرخی هیچگاه قابلیت کنترل و نظارت نخواهد داشت. پیشبینی فروش (22) میلیارد دلاری نفت و گاز، واگذاری (45) هزار میلیاردی داراییهای دولتی، فروش اوراق مالی (80) هزار میلیاردی، بودجه عمرانی (70) هزار میلیاردی و برداشت (30) هزار میلیارد از صندوق توسعه خوشبینانه و تورمزا است.
فرصتهای حرکت به سمت جدایی نفت از بودجه عمومی و حرکت کامل به سمت اقتصاد مقاومتی را هر سال از دست دادهایم، افزایش درآمدهای مالیاتی و گمرکی (195) هزار میلیارد تنها ناشی از افزایش قیمتها است. معوقات (210) هزار میلیاردی مالیاتی جای تعجب دارد، این در حالی است که فراریان از مالیات به ریش همه ما میخندند. نظام شفاف اقتصادی همراه تدوین و تکمیل سامانههای مورد نیاز به پیوست یکجو غیرت ایرانی و جهادی لازمه حرکت به سمت درآمدهای مالیاتی و فاصله گرفتن از نفت است. عملکرد دولت و مجلس همیشه تحت تأثیر تندروها بوده است و اینان همیشه به دنبال منافع خود و جناح خود بوده و آسیب دیدن کشور و مردم برایشان اهمیتی ندارد. همگان باید مراقب این تندروها و تندرویها باشند.
ریاست محترم جمهور! مطالبات فرهنگیان عزیز چندین سال است که روی هم انباشته شده است و سالیان سال باعث کسری واقعی بودجه آموزش و پرورش شده است. دستور فرمایید سریعاً یکجا پرداخت شود و بودجه واقعی براساس عملکرد به آموزش و پرورش داده شود که حداقل در پرداخت مطالبات و حق و حقوق قانونی فرهنگیان و سرانه مدارس با مشکل مواجه نشوند. ریاست محترم جمهور و وزیر محترم آموزش و پرورش! برای تعداد زیادی از نیروهای شاغل در آموزش و پرورش مدتها است فقط امید ایجاد شده است و گام عملی برای تعیین تکلیف آنها و ایجاد انگیزه کاری برداشته نشده است. بر این اساس لازم است سریعاً نیروهای بلاتکلیف تعیین تکلیف شوند و تبدیل وضعیت گردند.
وزیر محترم جهاد! در فصل کوددهی و داشت باغات پسته رفسنجان و انار هستیم و نیاز به تسهیلات اصلاح باغات را داریم که تاکنون محقق نشده و اقدام سریع و عاجل را میخواهد. وزیر محترم نیرو! قبلاً هم تذکر دادم برای مدیریت مصرف بهینه آب، لااقل کارشناسان را گسیل دهید تا بدانید که امروز در شهر ما آب مصرفی باغات متأسفانه برای اراضی غیرمرغوب استفاده میشود، اما به دلیل موضوع مواد (27) و (28) قانون نمیتوانیم این را به باغات دارای درختان (20)، (30) و (40) سال انتقال بدهیم و باردهی بسیار بالایی که دارند. خواهشمند است این نظر کارشناسی، با اعزام کارشناسان بررسی شود.
جناب آقای وزیر! از حضرتعالی و جناب آقای مهندس جانباز مدیران کل آب روستایی و شهری در استان کرمان مهندس طاهری و مهندس رشیدی در زمان تصدی تشکر میکنم. با توجه به اینکه در بخشهای مختلف ما شاید سالها و بیش از (50) سال فرسودگی لولهها را در شهرستانها و مشکل کمآبی را داشتیم الحمدلله اینها امسال تجهیز و تعمیر شد و منابع ذخیره آبی الحمدلله از دو سال گذشته احداث شد و امسال اولین سالی است که انشاءالله در مورد آب حداقل مشکلات را داشته باشیم.
من از مدیرعامل محترم راهآهن جناب دکتر رسولی تشکر میکنم که برای توسعه ریلی استان کرمان سفری را به استان کرمان داشتند. همانطور که مقام معظم رهبری فاصله گرفتن از نفت را رفتن به سمت معادن دانستند و مسیر ما در مسیر کوههای آلپ تا هیمالیا یکی از بهترین نقاطی است که معادن بزرگی است و در آینده دهها میلیون تن از این معادن قرار است در جادههای کشور حرکت کند و بار این معادن به مقاصد برسد. نیاز توسعه ریلی استان و جنوب شرق را داریم، خواهشمند است دستور مطالعه راهآهن یزد به شهرستان انار و رفسنجان و شهر کرمان را صادر فرمایید، متشکرم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، آقای دکتر رنجبرزاده عزیز! نفر بعدی را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای احمد انارکیمحمدی تشکر میکنم، از جناب آقای احمد بیگدلی نماینده محترم خدابنده دعوت میکنم، بفرمایید.

احمد بیگدلی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام علیکم، درود به روح امام عزیز، شهدا و آرزوی سلامتی و طول عمر باعزت رهبر عزیزمان. عرض سلام، ادب و احترام خدمت مردم ایران اسلامی مخصوصاً مردم شریف و بزرگوار شهرستان خدابنده، بخشهای مرکزی، بزینهرود، سجاس رود و افشار. جا دارد ابتدا از تمامی مسئولان و مدیران اجرایی استان و شهرستان و تمامی نهادها و سازمانها، ائمه محترم جمعه، فرمانداران عزیز، بخشداران، دهیاران و شوراهای اسلامی شهر و روستا و سیاسیون شریف شهرستان خدابنده که در طی این دوره با اتحاد، انسجام، وحدت و همدلی مثالزدنی در شهرستان با تمام توان در پیشرفت و توسعه شهرستان خدابنده، بنده را همراهی و کمک نمودهاند تقدیر و تشکر نمایم.
بدون شک بدون همراهی، کمک و مشاوره این عزیزان طی نمودن این مسیر دشوار بود و مطمئناً نمیتوانستیم در ارتقای بیمارستان (90) تختخوابی به (170) تختخواب و پروژههای کلان بهداشت و درمان و احداث بیمارستان (220) تختخوابی، احداث حدود (35) کیلومتر از باند دوم جاده سلطانیه ـ قیدار ـ زرینرود، احداث حدود (15) مدرسه جدیدالتأسیس و تکمیل مدارس نیمهتمام، گازرسانی به حدود (150) روستا، جابجایی حدود (3000) تیر برق در موانع طرحهای هادی روستایی، تخصیص بودجه و اعتبار کافی جهت طرحهای عمرانی روستایی بنیاد مسکن، اصلاح قانون پذیره انتقال و پذیره اولیه اوقاف، احداث گاوداری (6000) رأسی، احداث سالن ورزشی و چمن ورزشی و آسفالت راههای روستایی و بیشترین روکش آسفالت راههای روستایی و ساماندهی مزارهای شهدا و خدمترسانی به ایثارگران موفق شویم.
از استانداران محترم سابق و استاندار عزیز و نماینده ولی فقیه در استان حضرت آیتالله خاتمی و نهادهای امنیتی، نظامی و انتظامی جهت ایجاد امنیت و آرامش کامل و استان بدون تنش و آشوب در حوادث أخیر و گذشته تقدیر و تشکر دارم.
اما میخواهم در مورد رنجها، زحمتها و پینههای دستان و تنهای رنجور کشاورزان عزیز صحبت کنم. کشاورزان بیادعا که با تمام توان در خودکفایی محصولات کشاورزی و بینیاز شدن کشور از واردات محصولات کشاورزی مانند گندم تلاش مینمایند، اما افتخار این خودکفایی نصیب دولتها میشود و خستگی و رنجور بودن آن نصیب کشاورزان عزیزم است. کشاورزی که در طی سال فقط درصد بسیار ناچیزی قیمت خرید تضمینی گندم او افزایش مییابد، اما بیعدالتی در حق آن میشود، مانند افزایش سهبرابر قیمت ادوات کشاورزی که اکثر ادوات هم تولید داخلی است، آن هم با هزاران منت به همین منوال از آن طرف بانکها هم متأسفانه قانون را رعایت نمیکنند و کشاورز عزیز را که میخواهد وام، آن هم با درصد بالا أخذ نماید اجبار به ارائه سند شهری مینمایند. نمیدانم چرا وزیر اقتصاد و رئیس بانک مرکزی در خواب هستند و این را درک نمیکنند که کشاورز تاجر نیست، کشاورز بازاری نیست و کشاورز بازرگان نیست. کشاورز کشاورز است و در روستا زندگی میکند، تنها داراییاش مسکن روستایی و مزارع و زمینهای کشاورزی است که افتخار آن هم نصیب دولتها میشود.
از سمتی دیگر وزارت نیرو با فشار حداکثری به کشاورز عزیز بیشترین و محکمترین موانع در مسیر خودکفایی تولید را ایجاد مینماید با نگاههای امنیتی نمیشود با کشاورزان رفتار نمود. هم چاههای کشاورزی بزینهرودیها و مرکزیها را مسدود کنیم، هم حقآبه کشاورز سجاسی، گرمابی و افشاری را ندهیم و هم کشاورزی که طبق قانون زمین زراعی را به خارج از اراضی آبخور اولیه انتقال میدهد اندازه تمام سود یک دهه جریمهاش نماییم، اما بعد از سالهای سال تخصیص آب از سد تالوار را متوقف بسازیم و هم در مورد احداث سد سهروردی اقدام ننماییم. کاش سران قوا به جای افزایش ناگهانی قیمت بنزین که اینهمه تلفات جانی و صدمات مالی برای مملکت به بار آورد یک مصوبه برای واقعی نمودن قیمت محصولات کشاورزی انجام میدادند و کشاورز را هم خودکفا میکردند.
نمیدانم چرا وقتی خودروی ایرانی مخصوصاً پراید که به ارابه مرگ جادههای غیراستاندارد تبدیل شده است (10) میلیون افزایش قیمت پیدا میکند، آن هم غیر اصولی ساعتها کارشناسان در صدا و سیما در مورد آن بحث مینمایند، اما چرا برای صدا و سیما مشکلات کشاورزان عزیز مهم نیست؟
مگر صدا و سیما قرار نبود ملی باشد و در خدمت تمامی مردم و بیان مشکلات مطالبات مردم باشد، نه قشر خاص. کاش یکبار هم در مورد افزایش قیمت تراکتور، قیمت نجومی کمباین، افزایش شدید نهادههای کشاورزی مانند کود شیمیایی و عدم تحویل به موقع آن و ادوات کشاورزی صدا و سیما برنامه میساخت و کاش یکبار کشاورز هم برایش مهم بود، نه جناح و طیف خاصی که این امر باعث نارضایتی شدید مردم شده است.
انقلاب ما انقلاب مظلومان و پابرهنگان بود و انقلابی است که مقدمات انقلاب حضرت مهدی میباشد و هیچ دیکتاتور، سلطنتطلب و دشمنی نمیتواند به انقلاب ما صدمه بزند، چون انقلاب و مملکت ما صاحب دارد و صاحبش نگهدار این مملکت و انقلاب است. اما پایداری و بالندگی جمهوری اسلامی در گرو اصلاحات جدی در رویکردها و نحوه ارتباط مسئولان با مردم و نحوه برخورد با مشکلات و مطالبات مردم است. مطمئناً آن سوی جمهوری اسلامی مسیری غیر از مسیر در درون جمهوری اسلامی راه درست دیگری وجود ندارد، زیرا آن سوی جمهوری اسلامی نظام دموکراتیک به معنای واقعی نخواهد بود. نباید گول راندهشدگان انقلاب که دنبال سوغات دروغین دموکراسی و آزادی دروغین برای مردم هستند را بخوریم. آن سوی انقلاب اسلامی که آرزو و خواسته معارضان است چیزی جز خرابی، خشونت ایجاد استیلای تحقیرآمیز بیگانگان و عوامل آنها و تجزیه و دیکتاتوری نیست.
اما هیأترئیسه محترم و رئیس محترم مجلس! (800) ساعت کاری در مجلس برای تدوین و اصلاح لایحه قانون مدیریت خدمات کشوری که در درون اصلاح این قانون برای مشکلات بسیاری از کارمندان مانند قراردادیها، بازنشستگان عزیز، حقوقهای نامتعارف، ساعت کاری نامنظم، نحوه ارتباط دولت با مستخدمین و بسیاری از مشکلات و فسادهای اداری ناشی از قانون ناقص در مجلس وقت گذاشته شد. به عنوان سخنگوی کمیسیون مشترک از هیأترئیسه و رئیس مجلس میخواهم گزارش این کمیسیون را معطل نگذاشته و جهت مطرح شدن و تصویب در صحن اقدام نماید تا امید کارمندان و مردم از بین نرود، متشکرم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، نفر بعد را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای بیگدلی تشکر میکنم، از جناب آقای شهروز برزگر نماینده محترم سلماس دعوت میکنم، بفرمایید.

شهروز برزگر کلشانی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام و درود به روح پرفتوح شهدا، امام و امام شهیدان، سلام و درود محضر ملت بزرگ ایران اسلامی، سلام و عرض ادب خدمت آقا امام زمان و نایب برحقش مقام معظم رهبری. سلام و عرض ادب خدمت مردم شریف شهرستان سلماس، کهنهشهر، کرهسنی، شناتال، کوهسار، شپیران، زولاچایدان، کناربروژ و لکستان. مفتخرم که نتیجه یک دوره پرافتخار نمایندگی ملت با حضور منظم در مجلس شورای اسلامی بیش از (1000) دیدار با رئیسجمهور، وزرا و معاونین آنها و مدیران ارشد کشور و دیدار با مقامات سایر کشورها به خصوص ترکیه و البته بیش از (700) روز حضور در حوزه انتخابیه برای پیگیری امور مردم شریف شهرستان سلماس روستا به روستا و محله به محله دستاوردهای زیر را به عرض میرسانم.
1 ـ تصویب ایجاد مرز رسمی در گذرش سلماس توسط وزارت کشور و پیگیری تکمیل آن توسط وزارت امور خارجه.
2 ـ تصویب ایجاد مجدد بازارچه مرزی در وزارت صمت و پیگیری آن جهت تکمیل توسط وزارت امور خارجه.
3 ـ ساخت پایابهای سد زولا و دریک و ادامه روند تکمیل آنها و پیگیری جهت ساخت آببند دیرعلی و اصلاح آببهای أخذشده از کشاورزان.
4 ـ گازرسانی به روستاهای شهرستان سلماس و اعلام شهر سلماس به عنوان شهر سبز از نظر برخورداری در سال آتی از نظر بهرهمندی گاز.
5 ـ ساخت مدارس در نقاط مختلف شهرستان سلماس و ادامه روند مدرسهسازی در شهرستان سلماس.
6 ـ ساخت بیمارستان (160) تختخوابه، درمانگاه فوقتخصصی و چندین درمانگاه و خانه بهداشت و تجهیز بیمارستان شهرستان سلماس به انواع دستگاههای مورد نیاز از جمله سی.تی.اسکن.
7 ـ ساخت و افتتاح استادیوم (6000) نفری شهرستان سلماس، تکمیل چندین سالن ورزشی و ساخت چندین سالن ورزشی دیگر.
8 ـ تغییر الگوی کشت و راهاندازی کشت گلخانهای و اصلاح نژادی دام سنگین در شهرستان سلماس و اهدای تسهیلات آسان و ارزان و ادامه روند آن و ایجاد شهرک گلخانهای درشک و تکمیل واحد دامداری (2000) رأسی پگاه سلماس.
9 ـ تکمیل و آماده افتتاح شدن تصفیهخانه آب شرب شهرستان سلماس و آبرسانی به چندین روستای فاقد آب شرب سالم و ادامه روند آبرسانی به روستاها.
10 ـ احداث راههای روستایی و روکش آسفالت راههای روستایی و حذف نقاط حادثهخیز و ادامه روند آنها.
11 ـ احداث منطقه ویژه اقتصادی ـ تجاری و آماده بودن آن جهت سرمایهگذاری و ایجاد گمرک در شهرستان سلماس و أخذ مجوز آن.
12 ـ اصلاح معابر خیابانها و پیادهروهای شهر و روستا و ادامه روند آن و اجرای طرح هادی در روستاها.
13 ـ پرداخت حقوق مرزنشینی، افزایش حقوق کارکنان دولت در مناطق عملیاتی که در گذشته درگیر جنگ بودند و برطرف کردن مشکل بیمه رانندگان.
14 ـ کاهش محدودیتهای امنیتی در منطقه سلماس با توجه به چند سفر و پایمردی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی.
15 ـ یکسانسازی حقوق معلمین شهر و روستا.
16 ـ اجرای چندین برنامه هفتگی، فرهنگی و تجهیز کتابخانههای سلماس به کتب درسی.
17 ـ تحقیق و تفحص از علل و عوامل انتقال به ناحق آب زولا به قرهباغ و بازگرداندن زمینهای تصرفی آقازیارت به اهالی آقازیارت.
18 ـ همه این کارها با مدیریت منسجم شهری و همکاری امام جمعه محترم، مقامات استانی، استاندار محترم، فرماندار، شورای تأمین، شورای اداری، شورای شهر و روستا، بخشداران، شهرداران، دهیاران و مشاوران دفتر نماینده و البته از همه مهمتر همراهی شریفانه مردم همیشه در صحنه شهرستان سلماس به ثمر نشسته است.
19 ـ علاوه بر موارد منطقهای فوق در قالب کمیسیون تخصصی و کمیسیونهای تلفیق برنامه و بودجه مفتخر هستم که در تصویب این قوانین کارگشا اثری ماندگار داشتم. افزایش حقوق کارکنان دارای دریافتی زیر دو میلیون تومان و حذف مالیات آنها. چند برابر کردن مستمری تحت پوششهای کمیته امداد و بهزیستی و تخصیص حقوق به رزمندگان معسر. افزایش حقوق بازنشستگان، پایان دادن به حضور موروثی بازنشستگان در مناصب و مشاغل دولتی و تقدیم این فرصتها به جوانان بیکار و چندین مورد دیگر.
20 ـ در نهایت با این وجود هنوز برای تکمیل دستاوردها که حقوق همشهریانم است برنامه زمانبندی چهارسالهای را طراحی کردم. این برنامهها را به مردم شریف شهرستان سلماس ارائه میدهم و قضاوت آنها را روی چشمم میگذارم. برای رضای خدا و خلق خدا خدمت ادامه دارد، سپاس بینهایت.
ساغ اولون ساغ یاشاسن
الله سیزه یار اوسون
یاشاسین سلماس هربژی سلماس

مسعود پزشکیان
متشکرم، ناطق بعدی را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای شهروز برزگر! انشاءالله که خدمت شما ادامه داشته باشد. جناب آقای امیر خجسته نماینده محترم همدان و فامنین در خدمتتان هستیم، بفرمایید.

امیر خجسته
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«حسبناالله و نعم الوکیل نعم المولی و نعم النصیر»
با عرض سلام، ادب و احترام خدمت شما سروران گرامی و مردم خوب و شریفمان. امروز نکتهای که قابل بحث است بحث بنزین، بازار، معیشت مردم و اقتصاد مردم است. بعد از جریان پرغصه دلار که متأسفانه آنطور عمل شد نوبت به بنزین رسید. اعلان یکباره قیمت بنزین بدون اینکه مردم مطلع باشند یا اینکه نمایندگان در جریان باشند که به عنوان وکلای مردم پاسخگوی موکلین باشند. حرفی نداریم، مقام معظم رهبری تأکید کردند پشتوانه کارشناسی، علمی و تخصصی باید داشته باشد.
ما از سران سه قوه میخواهیم به خاطر اینکه مردم منتظر هستند که این پشتوانه کارشناسی و علمی و تخصصی را ارائه بدهند از سران سه قوه میخواهیم این پشتوانه علمی را به وکلا و مردم خوبمان اعلان کنند که چه پشتوانه علمی داشته. آیا سه برابر شدن قیمت بنزین یا (300) درصد افزایش بدون اینکه مقدمات ایجاد بشود و مردم مطلع باشند و بازار کنترل بشود آیا این پشتوانه علمی و کارشناسی داشت؟ لذا حرف ما این است که با توجه به شرایطی که ایجاد شده مردم تحت فشار قرار گرفتهاند، مردم نظامشان، کشورشان، انقلابشان و ولایتشان را دوست دارند. نگذاریم فشار بیش از حد روی دوش مردم حمل بشود. اجازه ندهیم که یک عده سودجو در بازار دلالی و مدیریت کنند. اجازه ندهیم که مردم بیش از این تحت فشار قرار بگیرند و منتظر باشند که دولت، مجلس و سه قوه حرکتهایی بکنند که کنترل این شرایط را داشته باشند. لذا از دولت محترم و مسئولین اقتصادی و سران سه قوه میخواهم که بیایند و به مردم توضیح بدهند. اگر ما با لبخند بگوییم ما مطلع نیستیم این نمک بر روی زخم مردم است، این نکته اول در رابطه با بحث بنزین و شرایط سختی که از سه برابر شدن قیمت بنزین ایجاد شده ما خدمت شما عرض کردیم. مردم و ما منتظر هستیم.
مقام معظم رهبری فرمودند کنترل قیمت بازار را داشته باشید، نرخگذاری کنید. آیا این نرخگذاری انجام شد؟ میبینیم که روز به روز دارد میگذرد و کنترلی در بازار نیست. اقتصاد دستوری نیست، تابع عرضه و تقاضا است. آیا با سه برابر شدن قیمت بنزین بازار هم کنترل شد، آیا نرخگذاری شد؟ ما از دولت محترم، از سران سه قوه میخواهیم که شما را به خدا کنترل کنید. اجازه ندهید که دلالهای کلاش و سودجو بازار را مدیریت و قیمتگذاری کنند و بعد دستگاههای نظارتی ما بروند نظارت کنند.
دولت محترم تمام اجناس را نرخگذاری کند، نمیتوانیم؟ میتوانیم نرخگذاری کنیم. سراسر کشور اعلام کنیم این نرخ اجناس و اقلام است هرکس خلاف این رفت برخورد کنیم و نظارت کنند. این کار انجام شده؟ نشده، انتظار مردم این است که این کار را با قدرت و قوت پیگیری کنیم و اجازه ندهیم بیش از این فشار روی دوش مردم باشد.
اعلان شد که (60) میلیون نفر یارانه دریافت میکنند. دریافت نکردند، ما در کوچه، محل، بازار، خیابان و روستا میرویم اعتراض دارند. وقتی میگویید عمل کنید. نمیتوانید، نگویید. مردم منتظر هستند، ما یک کمیته حقیقتیاب تشکیل میدهیم، بنده خودم رأساً وارد این کار میشوم و برای تعیین تکلیف این بحث میروم، اعلان میکنند حقوق (15) درصد افزایش پیدا میکند. آیا تورمی که الان طبق اعلان خودتان (43) درصد است (15) درصد اضافه کردن حقوق، ظلم در حق کارکنان، بازنشستگان، فرهنگیان، کارمندان و اقشار مستضعف که باید تأمین کنیم نیست؟ طبق قانون ما باید متناسب با تورم، قانون تصویب کنیم و (43) درصد افزایش حقوق داشته باشیم، میگویند نیست. ما هزار هزار میلیارد تومان یارانه پنهان داریم، این یارانه پنهان را میتوانیم مدیریت کنیم و کسری بودجه نداریم و بحثهایی در رابطه با نرخ اجناس دارم که چقدر بالا رفته. که آن را در اختیار روزنامهها قرار میدهم امیدوارم که این بحثی را که درخصوص با بنزین، قیمت اجناس و حقوق را مطرح کردم مجلس که در معرض یک آزمایش است مجلس عمل کند، مردم منتظر هستند. «و صلیالله علی محمد و آل محمد».

مسعود پزشکیان
10
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور

مسعود پزشکیان

علی اصغر یوسف نژاد
تذکرات کتبی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور:
ـ آقای محمود صادقی (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به اتفاق (24) نفر از نمایندگان محترم تهران به رئیسجمهور محترم و رئیس سازمان حفاظت محیطزیست و وزیر کشور درخصوص اینکه چرا درباره منشأ بوی نامطبوع در شهر تهران و مقابله با آن اطلاعرسانی مناسب انجام نمیدهید و برای مقابله با آن اقدام مؤثری به عمل نمیآورید؟
ـ آقای سیدجواد ساداتینژاد (کاشان و آران و بیدگل) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص اینکه به چه دلیل در طرح اقدام ملی در استان اصفهان نام دومین شهرستان یعنی کاشان فراموش شده است؟
ـ آقای نادر قاضیپور (ارومیه) به وزرای امور اقتصادی و دارایی و صنعت، معدن و تجارت درخصوص تسریع در اختصاص سرمایه در گردش به کارخانجات و کارگاههای تولیدی فعال که تولیدات خود را صادر و ارز را وارد میکنند.
به وزیر میراث فرهنگی و گردشگری درخصوص تسریع در مرمت و بازسازی ساختمانهای قدیمی خیابان امام (رحمهاللهعلیه) شهرستان ارومیه.
ـ آقایان: نادر قاضیپور (ارومیه) و علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر محترم راه و شهرسازی درخصوص ضرورت گنجاندن اولویتهای اصل (31) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در مورد کارگران و روستاییان در تخصیص و اجرای طرح مسکن ملی.
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) به وزیر نفت درخصوص اینکه به چه علت صدور مجدد کارت سوخت خودروهای سنگین بعضاً تا دو ماه طول میکشد؟
ـ آقای سیدقاسم جاسمی (کرمانشاه) به وزرای بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص دلیل پیگیری لایحه اصلاح کاهش سهمیه ایثارگران از (30) درصد به (5) درصد چیست؟
ـ آقای رضا انصاری (داراب و زریندشت) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص اینکه چرا وعده جنابعالی برای اجراییشدن رتبهبندی معلمان عملی نمیشود؟
ـ آقای سیدتقی کبیری (خوی و چایپاره) به وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص دستور سریع برای تبدیل وضعیت نیروهای قراردادی دانشگاه فنی و حرفهای.
ـ آقای حسینعلی شهریاری (زاهدان) به وزیر نفت درخصوص لزوم نظارت بر سوءمدیریت مسئولان شرکت پخش فرآوردههای نفتی در توزیع کپسولهای گاز در زاهدان.
ـ آقای سیدمحمدجواد ابطحی (خمینیشهر) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه با توجه به اینکه شش سال ریاست جمهور کشور هستید و مسئولیت اداره و امور اجرایی کشور با شماست، درخصوص رفع مشکلات مردم اهتمام بیشتری داشته باشید.
به وزیر محترم امور اقتصادی و دارایی درخصوص تعجیل در حذف رمز دوم ثابت کارتهای بانکی و استفاده اجباری از رمز دوم یکبار مصرف با توجه به محدودیتهایی که برای بسیاری از شهروندان وجود دارد چه ضرورتی دارد؟
ـ آقایان: نادر قاضیپور و روحالله حضرتپور (ارومیه) به وزیر نیرو درخصوص تسریع در احداث سدهای نازلو و باراندوز پس از جلسه ستاد احیای نجات دریاچه ارومیه در حضور جناب آقای دکتر جهانگیری.
همچنین درخصوص احداث آببند خانقاه سرخ و ادامه احداث کانال دلمه تا قرهباغ.
11
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

علی اصغر یوسف نژاد
تذکرات شفاهی، جناب آقای سیدمحمدجواد ابطحی نماینده محترم خمینیشهر بفرمایید.

سیدمحمدجواد ابطحی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
«و تفقد امرالخراج بما یصلح اهله فان فی صلاحه و صلاحهم صلاحاً لمن سواهم ولیکن نظرک فی عماره الارض ابلغ من نظرک فی استجلاب الخراج».
فرازی از عهدنامه مالک اشتر است. آقای پزشکیان عزیز! من در تعجبم که چرا به این مفاهیم دقت نمیشود؟ مالیاتها و عوارض برای اداره امور کشور است، نه به عنوان راهکاری برای تجملگرایی و اشرافیگری، همایشها و سمینارهای بیجهت. خلق پول کنید، بعد مالیات بگیرید. من بارها و بارها این را گفتم، از گرده چه کسانی مالیات میگیرید؟ الان آنهایی که گردنکلفت هستند، دانهدرشت هستند، فرار مالیاتی دارند، از آنها مالیاتها گرفته نمیشود. همانطور که ما در بانکها میبینیم، آنهایی که وام کلان میخواهند، حتی بدون وثیقه. اما آنها که وام (10) میلیونی میخواهند اینقدر زجرآور که منصرف شوند. این سیاستهای ما سیاستهای علوی نیست.
مقام معظم رهبری در دیدار با نمایندگان فرمودند: «مجلس در قانونگذاری مصالح ملی را تعقیب کند». الان فصل بودجه، بودجه 99 و بحث از فشار مالیاتی است. دوستان در این بودجه دقت کنند، کاری ندارد شما با یک قیام و قعود و یک رأی دادن مبالغی را از گرده مردم بکشید، ولی سعی کنید اقلاً از گردنکلفتها و شرکتهای دولتی (1) تریلیون و (400) هزار میلیارد تومان بودجه شرکتهای دولتی (یوسفنژاد ـ متشکر) شما (28) هزار میلیارد تومان از اینها میگیرید. از چه کسی باید بگیریم؟ آقای پزشکیان! من نظر شما را جلب کنم، انشاءالله در بودجه 99 به کمیسیون تلفیق سفارشهای لازم را بفرمایید. والسلام

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای داریوش اسمعیلی نماینده محترم سروستان بفرمایید.

داریوش اسمعیلی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
من ابتدا میخواهم از وزیر محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تشکر کنم که نسبت به تغییر رئیس دانشگاه علوم پزشکی شیراز اقدام کرد و از همینجا دعوت کنم تا در سفر آیندهشان انشاءالله نسبت به افتتاح و بهرهبرداری از بیمارستان (100) تختخوابی شهرستان خرامه هم اقدام کنند.
تذکری به وزیر محترم نیرو دارم نسبت به اقدام در جهت اجرای پروژه انتقال آب با لوله از سد درودزن به شهرستان خرامه، روستاهای کوار و عشایر که بدون هیچ دلیلی متوقف مانده، علیرغم وجود بودجه و اعتبار لازم، انتظار داریم که سریعتر نسبت به انتخاب پیمانکار جدید اقدام کنند. همینطور ادامه ساخت سد میرزایشیرازی کوار که از مطالبات جدی مردم است، انتظار داریم که سرعت ببخشند.
از مردم خوب و وفادار مردم کربال تشکر کنم که در زمانی که رهاسازی آب برای حقآبه محیطزیست به دریاچه بختگان مطرح بود رعایت کردند، مراقبت کردند تا آب به دریاچه برسد و از وزارت نیرو، سازمان آب منطقهای انتظار داریم تا الان که نوبت خود مردم برای بهرهبرداری برای خاک و آبشان است انشاءالله همکاری لازم را داشته باشند.
تذکر بعدی به وزیر محترم راه و شهرسازی است، الان که جاده خرامه نیریز تمام شده و فقط علائم راهنمایی و رانندگی و خطکشی مانده، انتظار داریم در اسرع وقت نسبت به تکمیل این جاده و اقدام برای افتتاح و بهرهبرداری آن اقدام کنند. همینطور تکمیل راههای روستایی و عشایر حوزه انتخابیه از جمله گردنه دزند و راه احمدآباد ـ مهرآباد مطالبه جدی است که انتظار داریم انشاءالله تمام شود.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای ذبیح نیکفر نماینده محترم لاهیجان و سیاهکل بفرمایید.

ذبیح نیک فر لیالستانی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای رئیسجمهور! مردم به دریافت یارانه معیشتی امیدوار نیستند، چون از (60) میلیون نفری که ادعا شد (75) درصد مردم باشند کمتر کسی را سراغ داریم که آن را دریافت کرده باشند.
آقای رئیسجمهور! از محل درآمدهای افزایش قیمت بنزین اگر قرار است به ملت نرسد، حداقل دستگاههای نظارتی را تقویت نمایید تا در کنار قوه قضائیه مانع از افزایش قیمتها شوند. خصوصاً در چند ماه آینده که پایان سال و عید نوروز است، حداقل نگذارید سفرههای خالی هم جمع شود.
به رسانه ملی تذکر میدهم سریال وارش را بدون مطالعه تاریخ و فرهنگ مردم غیور گیلان تهیه گردیده و به مردم اهانت شد. گیلانیها خواستار توقف پخش این برنامه هستند.
وزیر محترم ورزش و جوانان جناب آقای دکتر سلطانیفر! افکار عمومی از حوزه ورزش خصوصاً فوتبال و قراردادهای با مربیان خارجی نگرانی دارند. توجه فرمایید تا اصلاح شود.
وزارت جهادکشاورزی! تولید و عرضه محصولات کشاورزی نیاز به سوخت بنزین دارد. برای سال زراعی آینده هماکنون باید تمهید مقدمات کرد. شالیکاران شمال کشور با بیتدبیری که صورت گرفت قادر به فروش برنج خود نیستند. بنابراین واردات بیرویه رمق و انگیزه را از کشاورزان گرفته است.
کاهش تعرفه واردات چای مغایر حمایت مستمر از چای است. حذف تسهیلات زراعی و عدم استخدام ناظرین خرید برگ سبز چای مقدمه انحلال سازمان چای است. اگر ناظرین خرید تضمینی برگ سبز چای (نایبرئیس ـ خیلی ممنون و متشکرم) در پاییز و زمستان در کنار کشاورزان باشند، تولید مطلوب کمی و کیفی را در... (قطع میکروفن)

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای علی ساری بفرمایید.

علی ساری
تذکرات شفاهی
با نام خدای بزرگ
امروز گزارش سیل خوانده شد. متأسفانه فرصت لازم به استانهای سیلزده داده نشد و کسی از آن استانها صحبت لازم را نکرد. آقای نجار! بدانید که حداقل محاسبات به خوبی نشان داد که سیل در استان خوزستان ناشی از تقصیر متولیان امر در رهاسازی به موقع بود. در ادامه باید بگویم هنوز هم به دلیل بارشها، دولت محترم نتوانسته اختلاف فیمابین وزارت کشور و وزارت نیرو درخصوص آبهای سطحی را حل کند و علیرغم اینکه به وضوح در وظایف شهرداریها آمده که آبهای سطحی به عهده وزارت کشور به ویژه شهرداری است، از انجام این امر استنکاف میکنند، به این دلیل که بودجه لازم را ندارند.
البته ناگفته نماند مسأله فاضلاب به قوت خودش باقی است و در زمان بارش باران آب حتی به داخل خانههای مردم در شهرستان کارون، اهواز، باوی و حمیدیه گسیل میشود و نتوانستهاند این معضل را علیرغم اینکه قول داده بودند طبق مصوبه 1/96 بعد از سه سال آن را حل کنند، هنوز حل نکردهاند. آقای نجار! بدانید که در انتهای رودخانه کرخه، جایی که رودخانه به تالاب هورالعظیم میریزد هنوز در سمت راست و چپ این رودخانه، زمینهای کشاورزی مردم غوطهور از آب میباشد و آنها نتوانستهاند در سه فصل متوالی محصولات خود را داشته باشند. سپاسگزارم.

مسعود پزشکیان

علیرضا رحیمی
جمعی از اساتید حوزه علمیه شیروان میهمان جناب آقای دکتر عزیزی نماینده محترم شیروان هستند که حضورشان را گرامی میداریم.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای محمدمهدی افتخاری بفرمایید.

محمدمهدی افتخاری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
خطاب مقام معظم رهبری اینکه فرمودند خطای بزرگ آن است که خواستههای حقیقی مردم به دست غفلت سپرده شود. من میخواهم چند تا نکته عرض کنم، اولاً از جناب آقای دکتر نمکی تقدیر و تشکر داریم. درخصوص دستوراتی که در مورد بیمارستان شهرستان فومن دادند، انشاءالله که تأکید بفرمایند تسریع کنند، هم در مورد دستگاههای دیالیز و هم در مورد سیتیاسکن و ما از نظر نیروی انسانی در بیمارستان فومن دچار مشکل هستیم که انشاءالله این را دستور بدهند.
مسأله دیگر خطاب به آقای رئیسجمهور اینکه حفظ محیطزیست به معنای توقف عملیات عمرانی و توسعهای منطقه نیست. چرا دامداران عزیز ما در مناطق شهرستان شفت که مسیر عشایری دارند با سختی زیاد باید محصولات خودشان را هم پرورش بدهند، هم به بازارها برسانند، با رنج و سختی زیاد روبرو هستند. در شرایط سخت اقتصادی هشت کیلومتر فاصله با استان زنجان داریم، باید صدها کیلومتر را بروند. آقای رئیسجمهور! به جناب آقای کلانتری دستور بدهید مسیر استان گیلان را به زنجان که ما هشت کیلومتر از شهرستان شفت فاصله داریم انشاءالله بازگشایی کنند.

مسعود پزشکیان
12
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

مسعود پزشکیان
جلسه بعدی ما ساعت (8) صبح فردا سهشنبه بیست و ششم آذرماه 1398 و دستور جلسه ادامه دستور هفتگی است. پایان جلسه را اعلام میکنم.