1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

مسعود پزشکیان
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 192 نفر رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه سیصد و نود و ششم روز سهشنبه نوزدهم آذر ماه 1398 هجریشمسی مطابق با سیزدهم ربیعالثانی 1441 هجریقمری:
1 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون مشترک در مورد لایحه دوفوریتی درآمد پایدار و هزینه شهرداریها و دهیاریها.
2 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون عمران در مورد مغایرت آییننامههای قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان.
3 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مورد طرح یکفوریتی استفساریه تبصره (1) ماده (13) قانون جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات (اعاده شده از شورای نگهبان 1).
4 ـ گزارش کمیسیون صنایع و معادن در مورد طرح یکفوریتی ساماندهی بازار خودرو (اعاده شده از شورای نگهبان 2).
5 ـ گزارش تکمیلی کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات در مورد طرح یکفوریتی تنظیم برخی از مقررات مالی، اداری و پشتیبانی وزارت آموزش و پرورش (اعاده شده از شورای نگهبان 1).
6 ـ گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در مورد لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون مشترک ایمنی مدیریت سوخت مصرفشده و ایمنی مدیریت پسماند پرتوزا (اعاده شده از شورای نگهبان 2).
7 ـ گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد طرح تعیین تکلیف کارگزاران بیمه کشاورزی (اعاده شده از شورای نگهبان 3).
8 ـ بررسی دستاوردها و مشکلات حوزه اقتصاد شرکتهای دانشبنیان و نوآورانه.
9 ـ انتخاب یک نفر از نمایندگان استان خراسانرضوی در مجلس شورای اسلامی به عنوان عضو در هیأت حل اختلاف و رسیدگی به شکایت استان خراسانرضوی.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

مسعود پزشکیان
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

منصور قصری زاده
(آیات 125 ـ 122 از سوره مبارکه «نساء» توسط قاری محترم آقای منصور قصریزاده تلاوت گردید)
اللهم صل علی محمد و آل محمد
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
وَ الَّذِینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ سَنُدْخِلُهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِی مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهارُ خالِدِینَ فِیها أَبَداً وَعْدَ اللَّهِ حَقًّا وَ مَنْ أَصْدَقُ مِنَ اللَّهِ قِیلاً * لَیْسَ بِأَمانِیِّکُمْ وَ لا أَمانِیِّ أَهْلِ الْکِتابِ مَنْ یَعْمَلْ سُوءاً یُجْزَ بِهِ وَ لا یَجِدْ لَهُ مِنْ دُونِ اللَّهِ وَلِیًّا وَ لا نَصِیراً *وَ مَنْ یَعْمَلْ مِنَ الصَّالِحاتِ مِنْ ذَکَرٍ أَوْ أُنْثى وَ هُوَ مُؤْمِنٌ فَأُولئِکَ یَدْخُلُونَ الْجَنَّةَ وَ لا یُظْلَمُونَ نَقِیراً * وَ مَنْ أَحْسَنُ دِیناً مِمَّنْ أَسْلَمَ وَجْهَهُ لِلَّهِ وَ هُوَ مُحْسِنٌ وَ اتَّبَعَ مِلَّةَ إِبْراهِیمَ حَنِیفاً وَ اتَّخَذَ اللَّهُ إِبْراهِیمَ خَلِیلاً *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

مسعود پزشکیان
از قاری محترم جناب آقای منصور قصریزاده برادرمان تشکر میکنیم، ترجمه آیات را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«و کسانی که ایمان آورده و کارهای شایسته کردهاند به زودی آنان را در بوستانهایی که از زیر درختان آن نهرها روان است درآوریم. همیشه در آن جاوداناند. وعده خدا راست است و چه کسی در سخن از خدا راستگوتر است؟ پاداش و کیفر به دلخواه شما و به دلخواه اهل کتاب نیست. هرکس بدی کند در برابر آن کیفر میبیند و جز خدا برای خود یار و مددکاری نمییابد. هرکس از زن و مرد با ایمان به خدا کاری شایسته کند چنین کسانی به بهشت درآیند و به قدر پرده هسته خرمایی به آنان ستم نکند و دین چه کسی بهتر است از آنکس که خود را تسلیم خدا کرده و نیکوکار است و از آیین ابراهیم حقگرا پیروی نموده است و خدا ابراهیم را دوست گرفت» راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
اسامی غائبین و متأخرین جلسه امروز عبارتند از آقایان: سلام امینی، رضا انصاری، بهرام پارسایی، محمدصادق حسنی، سیدحسن حسینیشاهرودی، محمد خدابخشی، محمد دامادی، قاسم ساعدی، حمدالله کریمی، ولی ملکی و سرکار خانم سهیلا جلودارزاده.
3
بررسی دستاوردها و مشکلات حوزه اقتصاد شرکتهای دانشبنیان و نوآورانه

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران گرامی عرض سلام و صبحبخیر دارم. ما امروز در ابتدای جلسه موضوع بررسی دستاوردها و مشکلات حوزه اقتصاد شرکتهای دانشبنیان و نوآورانه را داریم. آقای رئیس! با توجه به اینکه از طرف هیأترئیسه بنده برای پیگیری این موضوع انتخاب شدم اگر اجازه بفرمایید یک مقدمه کوتاهی عرض بکنم و بعد انشاءالله از مطالب سخنرانان دعوتشده در جلسه دعوت کنیم. از (10) موضوعی که مجلس شورای اسلامی در ابتدای امسال به عنوان دستور کار خودش برای رسیدگی ویژه به آن موضوعات قرار داد. با توجه به اهمیت موضوع اقتصاد دانشبنیان و شرکتهای نوآور اصطلاحاً استارتآپ، این موضوع مورد رسیدگی قرار گرفت و شرکتها و افراد مختلفی جهت جلسات مختلف دعوت شدند.
امروز بحث ما خیلی بحث مهمی در مورد آینده و ساخت ایران و آیندهسازان ایران و همچنین بکارگیری و حفظ نخبگان و دانشمندان این سرزمین این جلسه برگزار میشود و راه پیشرفت ایران و عزت و ایستادگی در مقابل فشار خارجی، رسیدگی و توجه به اقتصاد دانشبنیان بر جوانان اندیشمند این سرزمین است. ما در این مسیر حدود (10) جلسه با خود ذینفعان واقعی اعم از شرکتها، بیش از (100) شرکت به دعوت مجلس شورای اسلامی تشریف آوردند و مطالبشان را گفتند، سندیکاهای مختلف، N.G.Oها هم در تهران و هم در شهرستانها مطالبشان و شبکه مسائل و خواستههایشان طبقهبندی شد و مجموعه اینها به صورت یک مجموعه ارائه تهیه شده است که امروز خدمت شما عرضه میشود.
همزمان با این دعوتها جلساتی با وزارت امور اقتصاد و دارایی، علوم، تحقیقات و فناوری، تعاون، کار و رفاه اجتماعی و بانک مرکزی، نیروی انتظامی، پارکهای علم و فناوری، صندوقهای نوآوری و شکوفایی، سازمان ثبت اسناد کشور و معاونت علمی ریاستجمهوری برگزار شد. عزیزان با مطالب آقایان آشنا شدند. در همین مسیر رسیدگی بعضی از مطالبی که مربوط به بخشنامههای این سازمانها یا وزارتخانهها بود اصلاح شد یا گروههایی جهت اصلاح تشکیل شد.
این جلسهای که الان ما تشکیل دادیم برای بررسی امور ریاستی موضوع است، یعنی اینکه هم همکاران نماینده و هم ملت عزیز ایران با پیشرفتها و مشکلات این بخش آشنا بشوند و آن اموری که نیاز به اصلاح قوانین دارد در این جلسه بحث بشود و همچنین از طرف مجلس یک مجموعهای موظف خواهند شد از این به بعد که مسائل مرتبط با این حوزه را مورد رسیدگی قرار بدهند. من خواهش میکنم به عنوان اولین سخنران جناب آقای دکتر صاحبکارخراسانی رئیس محترم مرکز شرکتها و مؤسسات دانشبنیان تشریف بیاورند و هم بیان مسأله بکنند و موضوع را برای همکاران عزیز یک مقداری روشن بکنند و پیشنهاداتی هم که در این حوزه دارند ارائه کنند. آقای دکتر! (15) دقیقه فرصت دارید، در خدمت شما هستیم.

سید محمد صاحب کار خراسانی
بسم الله الرحمن الرحیم
از بابت فرصتی که برای گزارش وضعیت شرکتهای دانشبنیان و شاخصهای اقتصاد دانشبنیان در اختیار اینجانب گذاشته شده من تشکر میکنم. در طول حدود (10) سال گذشته با تأکیدات مقام معظم رهبری جنبش جدیدی در حوزه اقتصادی کشور با رویکرد حمایت از شرکتهای نوپا و شرکتهای دانشبنیان ایجاد شده است. تقریباً در همه سخنرانیهای مقام معظم رهبری به اهمیت این موضوع تأکید میشود و ایشان شرکتهای دانشبنیان را یکی از مهمترین مؤلفههای اقتصاد مقاومتی میدانند. خوشبختانه معظمله اخیراً بازدید چندساعتهای را از نمایشگاه دستاوردهای شرکتهای دانشبنیان داشتهاند و از نزدیک مشکلات و مسائل شرکتهای دانشبنیان را شنیدند و بارها بر همکاری دستگاههای اجرایی و قانونگذاری برای حل این مسائل و توسعه فعالیتهای شرکتهای دانشبنیان تأکید داشتند.
اما چرا اقتصاد دانشبنیان برای کشور ما مهم است؟ همه ما به اقتصاد بدون نفت تأکید میکنیم و راهحل رهایی از خامفروشی اقتصاد دانشبنیان است. همه ما به دنبال راهی برای ایجاد ارزش افزوده بالاتر در اقتصاد هستیم که این ارزش افزوده از مسیر تمرکز بر دانش و فناوری در تولیدات میسر است. کشور ما درگیر تحریمهای اقتصادی شدیدی است و گلوگاههای تکنولوژیک کشور مانند داروهای خاص، تجهیزات پزشکی پیشرفته و تجهیزات پیشرفته نفت و گاز هدف اصلی تحریمها است و شرکتهای دانشبنیان با تولید این اقلام راهبردی جزء سنگرهای خط مقدم برای مقابله با تحریمها هستند و در شرایط محدودیتهای عجیب کاهش واردات کمک شایانی میکند.
همچنین صنعت و کشاورزی کشور ما به صورت سنتی اداره میشود و تزریق نوآوری و فناوری به صنایع فعلی کشور بهرهوری و رقابتپذیری را در آنها افزایش میدهد و این نوآوری از درون شرکتهای دانشبنیان میجوشد و بدنه صنعت به کشاورزی سرازیر میشود و از همه مهمتر از جمله مشکلات اصلی کشور نرخ بیکاری بیشتر فارغالتحصیلان دانشگاهی نسبت به افراد تحصیلنکرده است. یعنی ما پول بیتالمال را هزینه کردهایم و فرد را آموزش دادهایم، اما این فرد در جامعه برای پیدا کردن شغل با مشکلات بیشتری مواجه شده است. تنها راهحل اشتغال فارغالتحصیلان دانشگاهی توسعه شرکتهای دانشبنیان است.
در اقتصاد جهانی نیز شاهد یک انقلاب صنعتی همهجانبه مبتنی بر دانش فناوری هستیم. در اقتصادهای نوظهور توسعه فناوری نقش کلیدی ایفا میکند و باعث رسیدن آنها به قافله اقتصاد جهانی میشود. همانگونه که در این نمودار مشخص است در (10) سال قبل شرکتهای نفتی مانند اکسونمبیل یا توتال به عنوان بزرگترین شرکتهای اقتصاد جهان بودهاند. اما اکنون این شرکتهای نفتی جایگاه خود را به شرکتهای دانشبنیان و فناوریمحور مانند: اپل، گوگل، ماکروسافت، آمازون و فیسبوک دادهاند. لذا توجه بیشتر به شرکتهای دانشبنیان برای کشور ما یک انتخاب نیست، بلکه یک ضرورت است و به امنیت ملی ما گره خورده است.
خوشبختانه در اسناد بالادستی کشور و سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی، سیاستهای کلی علم و فناوری، سیاستهای کلی تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی و قوانین پنجساله تأکیداتی بر توسعه شرکتهای دانشبنیان شده است و دستیابی به رتبه اول اقتصاد دانشبنیان در منطقه هدفگذاری شده است. در سال 1389 هم مجلس شورای اسلامی محترم قانون حمایت از شرکتها و مؤسسات دانشبنیان و تجاریسازی نوآوریها و اختراعات را به تصویب رسانده است که معاونت علمی و فناوری رئیسجمهور، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری با همکاری همه دستگاههای کشور اجرای آن را پیگیری میکنند. در ذیل این قانون تاکنون (4700) شرکت دانشبنیان پس از ارزیابی دقیق و موشکافانه تأییدیه دریافت کردهاند و مشمول حمایتهای قانون شدهاند. این شرکتها سالیانه (90) هزار میلیارد تومان درآمد و (300) هزار نفر اشتغال ایجاد کردهاند. صندوق نوآوری و شکوفایی به عنوان تأمین مالی شرکتهای دانشبنیان تاکنون حدود (2200) میلیارد تومان تسهیلات به شرکتهای دانشبنیان به صورت قطعی پرداخت کرده است. سالیانه چند هزار شرکت دانشبنیان مشمول معافیت مالیاتی میشوند، هرچند که عمده این شرکتها نوپا بوده و سهم معافیت مالیاتی آنها نسبت به کل معافیتهای مالیاتی کشور بسیار ناچیز بوده است، ولی همین سهم ناچیز باعث انگیزه و تحرک بسیار خوبی در این شرکتها شده است. معافیتها و مزیتهای گمرکی دریافت جواز تأسیس و پروانه بهرهبرداری در شعاع اطراف شهرهای بزرگ با رعایت مقررات زیستمحیطی و استفاده از مزایای حق بیمه قراردادهای بیمه تأمیناجتماعی از جمله برنامههای اجراشده در این چند سال بوده است. خوشبختانه با دستور فرماندهی معظم کل قوا و با همکاری ستاد کل نیروهای مسلح امکان گذراندن خدمت سربازی در داخل شرکتهای دانشبنیان فراهم شده است. همچنین مراکز مشاوره تخصصی و توانمندسازی در اقصینقاط کشور ایجاد شده است و تاکنون بیش از (7000) خدمت توانمندساز و جلسه مشاوره تخصصی برای راهنمایی کسب و کارهای دانشبنیان ارائه شده است.
اگر بخواهیم یک تصویر کلان از زیستبوم نوآوری کشور ارائه دهیم تاکنون به همت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دانشگاه آزاد اسلامی (47) پارک علم و فناوری و (230) مرکز رشد در بخش دولتی شکل گرفته است که بیش از (8000) هسته و واحد فناور در این پارکها و مراکز رشد مستقر شدهاند. حدود (6000) استارتآپ هم عمدتاً در حوزه فناوری اطلاعات در کشور شکل گرفته است. بیش از (15) صندوق سرمایهگذاری جسورانه از سازمان بورس مجوز گرفتهاند و به همراه (25) صندوق پژوهش و فناوری غیردولتی ظرفیت (1000) میلیارد تومانی سرمایهگذاری خطرپذیر را در کشور دادهاند. پهنههای نوآوری در اطراف دانشگاههای کشور مانند دانشگاه فردوسی مشهد، دانشگاه صنعتی اصفهان، دانشگاه تهران و سایر دانشگاهها به تدریج در حال شکلگیری است و دانشجو در همان نزدیکی دانشگاه به صورت پارهوقت و سپس تماموقت در شرکتها مشغول به کار میشود. از سوی دیگر شرکتهای دانشبنیان پایگاه جذب نخبگان ایرانی خارج از کشور شده است و تاکنون (93) شرکت دانشبنیان و استارتآپ از سوی نخبگان بازگشته به کشور تشکیل شده است. باید به استحضار نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی برسانیم موج حرکت به سمت شرکتهای نوآور و فناور در اغلب نقاط کشور ایجاد شده است و (349) شتابدهنده کسب و کار و مرکز نوآوری در اقصینقاط کشور ایجاد شده است که حالا نمودارش را هم در این تصویر مشاهده میکنید. اما با وجود همه این فعالیتها و زحمات در طول (10) سال گذشته باید وضعیت کشور را با شاخصها و رتبهبندیهای جهانی مقایسه کنیم. چهار شاخص جهانی در این زمینه قابل بررسی است:
1 ـ شاخص جهانی نوآوری.
2 ـ شاخص ترکیب اقتصادی.
3 ـ شاخص سهولت انجام کسب و کار.
4 ـ شاخص انجام رقابتپذیری.
اولین معیار شاخص جهانی نوآوری است که همه ابعاد مرتبط با نوآوری را در (80) معیار در کشورهای مختلف رصد میکند. خوشبختانه رتبه ایران در شاخص جهانی نوآوری از رتبه (120) در سال 1393 به رتبه (61) در سال 1398 رسیده است که این ارتقا عمدتاً ناشی از اقدامات چند سال اخیر و از سوی دیگر جمعآوری و ارائه آمار کشور به مراجع بینالمللی بوده است. در شاخص جهانی کشورهایی مانند: چین، قبرس، مالزی، امارات، تایلند، روسیه، گرجستان، ترکیه، شیلی، هند، فیلیپین و کویت رتبه بهتری از ایران دارند که وضعیت بهتر برخی از کشورهای منطقه ما در این زمینه باید محل تأمل جدی برای ما که رسیدن به رتبه اول اقتصاد دانشبنیان را در منطقه هدفگذاری کردیم باشد. البته برخی از کشورهای بزرگ اقتصادی مانند آفریقای جنوبی و برزیل با اختلاف اندکی عقبتر از ایران هستند، اما تحلیل چرایی احراز این رتبه خیلی مهم است. به صورت نموداری این وضعیت را مشاهده میکنید که وضعیت نامتوازنی را نشان میدهد. در برخی از زمینهها رتبه کشور خوب است، اما در برخی از زمینهها رتبه کشور مناسب نیست. براساس شاخص جهانی نوآوری در مؤلفه.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر صاحبکار ببخشید، دوستان! اینجا چون شاخص و جایگاه کشور ما دارد ذکر میشود خواهش میکنم با یک توجه و دقت بیشتری به این اعداد و آمار توجه بفرمایید، آقای دکتر بفرمایید.

سید محمد صاحب کار خراسانی
براساس شاخص جهانی نوآوری در مؤلفه خلق دانش رتبه (23) جهانی را داریم. در زمینه سرمایه انسانی و آموزش عالی رتبه (43) جهانی را داریم، اما در زمینه زیرساختهای آی.سی.تی، شبکهسازی و جذب دانش، محیط رگولاتوری، محیط کسب و کار، جذب سرمایه و اعتبارسنجی و داراییهای نامشهود رتبه خوبی نداریم که شما این رتبهها را میتوانید مشاهده بفرمایید. یعنی ما دانشجو تربیت میکنیم اما به دلیل نامساعد بودن محیط کسب و کار مانند مالیات، گمرک، بیمه، مقررات ثبت شرکتها و بانک و تأمین مالی و صدور مجوزهای کسب و کار و غیره نمیتوانیم نوآوری را در کل اقتصاد اشاعه دهیم.
دومین شاخص جهانی که در این زمینه براساس آن کشورها رتبهبندی میشوند شاخص ترکیب اقتصادی است که نشاندهنده میزان حرکت کشورها از فعالیتهای تولیدی با فناوری و بهرهوری پایین به فعالیتهای با فناوریهای بالاتر است. به عبارت دیگر شاخص ترکیب اقتصادی یا پیچیدگی اقتصادی مشخص میکند که کشورها چقدر به تولید و صادرات مواد خام میپردازند و چقدر به تولید و صادرات محصولات فناورانه اشتغال دارند. در سال 2017 در شاخص ترکیب اقتصادی ژاپن بهترین رتبه را داشته، یعنی متنوعترین و فناورترین اقتصاد جهان را داشته است. نکته مهم آن است که رتبه ترکیه و حتی عربستان و مصر در این شاخص از ایران بهتر است که باید مورد تأمل جدی سیاستگذاران کشور قرار گیرد. البته پاکستان و تاجیکستان در رتبه پایینتری از ما قرار دارند. به صورت شماتیک به عنوان یک شکل شماتیک از این شاخص صادرات کشور ما را در سال 2017 مشاهده میکنید که حدود (53) میلیارد دلار بوده که عمدتاً ناشی از صادرات نفت خام و سنگآهن و مواد اولیه طبیعی بوده است که در شکل به صورت یک تکرنگ یکپارچه تقریباً مشخص است. اما صادرات کشور ترکیه در همان سال بیشتر از ما بوده که فارغ از آمار کمی، تنوع بسیار بیشتری در زمینه خودرو، ماشینآلات صنعتی، محصولات نساجی و غیره داشته است که نشان از نفوذ فناوری به اجزای مختلف صنعت کشور ترکیه و تولید محصولات رقابتی برای صادرات بوده است.
سومین شاخص جهانی در این زمینه شاخص سهولت انجام کسب و کار یا دوئینگ بیزینس Doing Business است. کشور ما در سال 2019 رتبه (128) از (190) کشور جهان را داشته است. در برخی از مؤلفهها مانند شروع کسب و کار یا حمایت از سرمایهگذاران جزء و ورشکستگی و پرداخت دیون وضعیت خوبی نداریم. مثلاً ما در شاخص شروع کسب و کار رتبه (173) جهانی را داریم، در حمایت از سرمایهگذاران جزء در شرکتها رتبه (173) را داریم، در حوزه ورشکستگی و پرداخت دیون رتبه (131) جهانی را داریم. در این رتبهبندی شاخص سهولت کسب و کار کشور امارات رتبه (13)، ترکیه (43)، قطر (83)، عربستان (92) و ایران (128) بوده است. وضعیت ما در این شاخص از افغانستان بهتر بوده است. این رتبهبندی برای سیاستگذاران و قانونگذاران کشور ما بسیار هشدارآمیز است و باید برای محیط کسب و کار کشور فکر جدی شود.
چهارمین شاخص و آخرین شاخص، شاخص جهانی رقابتپذیری است و رتبه کشور (89) است که در مؤلفههایی مانند نهادها و محیط اقتصاد کلان، کارایی بازار کالا و بازار کار و توسعه بازارهای مالی رتبه خوبی نداریم که رتبهها را میبینید. مثلاً ما در شاخص محیط اقتصاد کلان (117) هستیم یا در حوزه کارایی بازارهایمان رتبه (134) را داریم. هرکدام از این معیارها با دقت مشخص شده که این رتبه بر چه اساسی برای کشور ما احراز شده.
به عنوان جمعبندی شاخصها باید عرض کنم کشور ما کشوری است که از نظر تعداد مقالات علمی رتبه (16) جهانی را داریم، از نظر تولید ناخالص داخلی رتبه (26) را داریم که اگر براساس معیار برابری قدرت خرید این رتبهبندی بشود رتبه (18) تولید ناخالص داخلی را در سطح جهانی داریم، یعنی کشور ما یک بنیه علمی قوی، نیروی انسانی قوی و یک بازار بزرگ داخلی دارد. اما از نظر شاخص جهانی نوآوری رتبه (61)، رتبه ترکیب اقتصادی (88)، از نظر شاخص سهولت کسب و کار رتبه (128) و از نظر شاخص جهانی رقابتپذیری رتبه (89) را داشته است که نشاندهنده محیط کسب و کار نامساعد و قوانین و مقررات ناکارآمد پولی، بانکی، مالیاتی، گمرکی و تأمیناجتماعی هستیم. اگر تحولی در این زمینهها به وجود بیاید اقتصاد کشور ما میتواند چندین پله با همت شرکتهای نوپا، دانشبنیان و کارآفرین رشد کند. حال سؤال اصلی این است که برای بهبود این محیط چه باید کرد؟ که حالا در ادامه افراد مختلف میآیند در مورد مسائل مختلف در حوزه محیط صحبت میکنند.
نکته آخر را خدمتتان عرض کنم؛ خوشبختانه موج شرکتهای نوپا و کارآفرین فناور در اقصینقاط کشور به راه افتاده است و کارخانههای بلااستفاده و قدیمی به عنوان محل استقرار این تیمهای نوپا تبدیل شدهاند که اولین کارخانه نوآوری در تهران راهاندازی شده است و کارخانههای نوآوری دیگری در مشهد، اردبیل، یزد و سایر استانها در حال راهاندازی است. لذا از شما درخواست میکنم که به یک فیلم یکی، دو دقیقهای در زمینه کارخانه نوآوری آزادی که اخیراً به بهرهبرداری رسیده توجه بکنید و از همه نمایندگان محترم برای بازدید از این کارخانه نوآوری دعوت میکنم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
من جهت اطلاع عزیزان عرض بکنم که هم گزارش معاونت علمی ریاستجمهوری و هم مرکز پژوهشها در بخش پیوستها در لوحهای شما هست، اگر میخواهید به گزارش مراجعه بکنید آنجا هست و میتوانید مراجعه بکنید.
(در این هنگام فیلمی درخصوص شرکتهای دانشبنیان پخش گردید)

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای مسعودی قائممقام محترم مرکز پژوهشها بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
من از آقای دکتر افشین، معاون زیربنایی امور تولیدی مرکز پژوهشهای مجلس دعوت میکنم گزارش مرکز را ارائه بدهند، (10) دقیقه وقت دارید، بفرمایید.

حسین افشین
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده هم عرض سلام خدمت هیأترئیسه محترم، نمایندگان محترم و وزرای محترمی که امروز در خدمتشان هستیم دارم. بنده صحبتهایم را در سه سرفصل ارائه میکنم. قسمت اول، اهمیت از دیدگاه قانونهای بالادستی در مورد شرکتهای دانشبنیان، حوزه فناوری، قسمت دوم در مورد بحث قانونی و جایگاه مجلس و نقش مجلس در مورد شرکتهای دانشبنیان و در قسمت سوم در مورد مشکلات بحث کلان شرکتهای دانشبنیان حرف میزنم، چون قرار است بحث کلان توسط مرکز و بحثهای خرد توسط خود شرکتها و بقیه مدعوین ارائه بشود.
در بند دوم سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی، ارتقای جایگاه جهانی کشور و افزایش سهم تولید و صادرات محصولات و خدمات دانشبنیان و دستیابی به رتبه اول اقتصاد دانشبنیان در منطقه با حمایت هدفمند از صادرات کالاها و خدمات به تناسب ارزش افزوده دیده شده است. حالا باید ببینیم که ذیل این قانون بالادستی، دستگاهها و مجلس محترم چه وظایفی داشتهاند.
ابتدای کار به نظرم یک برگشت به عقب داشته باشیم و موارد را ببینیم بد نیست. در سال 1385 معاونت علمی و فناوری به دستور مقام معظم رهبری ذیل اصل (124) قانون اساسی در مجموعه دولت تشکیل شد. در همان سال، یعنی در سال 85 لایحه حمایت از شرکتهای دانشبنیان توسط دولت ارائه و توسط مجلس محترم در سال 1389 مصوب شد. یک اشکال بزرگی که این قانون دارد این است که در آن قانون، تمام وظایف و حمایتها در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و شورای عطف دیده شده است. در صورتی که آنچه امروز دارد اجرا میشود ذیل معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری است. یعنی در واقع خلاف نص قانون مصوب، کار به دست معاونت است که اتفاقاً جایگاه خوبی است، ولی به دلیل همین خلأ قانونی که معاونت علمی و فناوری دارد عموماً مشکلات شرکتهای دانشبنیان از همین قسمت نشأت میگیرد. به دلیل عدم تعریف جایگاه قانونی عموماً نظارتی از طرف مجلس بر بودجههای تخصیصی به معاونت علمی و فناوری صورت نمیگیرد و دوم اینکه عموماً هماهنگی لازم بین دستگاهها، سازمانها و مصوبات و پیروی از ابلاغیههای معاونت علمی و فناوری با دقت کافی انجام نمیگیرد.
ولی اگر بخواهیم به طور کلی نگاه بکنیم، عملکرد معاونت علمی و فناوری عملکرد مثبتی است، ولی باید دید این عملکرد متکی به فرد و افراد فعلی است، یعنی ساختار نتوانسته کمکی به این عملکرد بکند، شاید یکی از موارد مهمی که مجلس محترم باید به آن توجه کند این است که این جایگاه را به سرعت اصلاح کند، یعنی ساختار اصلاح شود تا اگر فرد یا افراد دیگری بعد از آقای دکتر ستاری هم تشریف آوردند مثل الان از شرکتهای دانشبنیان بتوانند حمایت کنند.
قسمت سوم عرایض بنده به مشکلات کلان برمیگردد. مشکلات کلان عموماً نشأتگرفته از اقتصاد کلان کشور است. یعنی اگر ما مشکلات اقتصاد کلان را حل کنیم به احتمال زیاد (90) درصد مشکلات شرکتهای دانشبنیان حل میشود ولی برای اینکه یک مرور کلی داشته باشیم بنده چند مورد را عرض میکنم. مهمترین مسأله کلان در حوزه دانشبنیان، عدم سیاست مشخص نسبت به توسعه کسب و کارهای نوپا و دانشبنیان است. در واقع اگر ما بخواهیم یک توسعه پایدار داشته باشیم حتماً باید استراتژی مشخص داشته باشیم. تا این استراتژی نباشد مثال بزنم خدمت دوستان، دقت بکنید ببینید! ما بعضاً شرکتهایی را تشویق میکنیم و در مواردی وارد میشوند، دانشبنیان هم میشود و با انگیزه جوانی و با امید آمده، بعد نگاه میکنیم این رشتهای که ایشان وارده شده بازار بینالمللی میخواهد، با بازار کشور نمیتواند این بیزینس اقتصادی باشد. از آن سمت میبینیم یکسری تحریمهای ظالمانه هم روی کشور است. ما باید یک بالانس توانایی بین کار شرکتها ایجاد کنیم، یعنی خودمان یک هدفمندی و یک راستای مشخصی را برای شرکتها مشخص کنیم که اقتصادشان بگردد. حالا اگر این اتفاق بیفتد و این اقتصاد نگردد چه اتفاقی میافتد؟ بعد از دوسال آن جوانها میروند در یک حوزه دیگر و ما در آن حوزه نه رسوب دانش داریم، نه خدمات پس از فروش داریم و تقریباً یک دید بد نسبت به این شرکتها در کشور به وجود میآید.
دومین مسأله که خیلی مهم است زیربنای اقتصاد دانشبنیان، نظام آموزشی ما است. نظام آموزشی ما ظرفیتهای لازم برای تولید آدمهای نخبه و خلاق را ندارد. ما آدمهای نخبه نظری زیاد، ولی نخبه کارآفرین و ایدهپرداز کمتر ایجاد میکنیم، خیلی هم واضح است ما به دو قسمت توجه نکردیم، یکی در آموزش و پرورش و در پرورش نیروهای تکنسین در قسمتهای فنی و حرفهای کمترین توجه شده است. یعنی مدرکگرایی را خودمان رواج دادیم که افراد باید حتماً لیسانس، فوق لیسانس و دکتری بگیرند و مهمترین قسمت فناوری و دانش کشور که توسط تکنسینها و افرادی که دارای مهارتهای فنی و حرفهای هستند فراموش شده.
قسمت دوم در دانشگاهها است. ببینید! زیرساخت آزمایشگاهی دانشگاههای ما فرسوده شده است. من خواهشم از آقای دکتر ستاری که توجه ویژه به شرکتهای دانشبنیان داشتند این است که به زیرساخت آزمایشگاهها که پیشنیاز افراد خلاق و شرکتهای دانشبنیان است توجه بشود.
ببینید! اعدادی که خدمتتان عرض میکنم دقیق است. تقریباً ما درسهای اختیاری که مهمترین درسها در دانشگاه هستند که افراد را به صنعت، اتصال میدهند یواش یواش دارد به سمت دروس اختیاری نظری به جای دروس اختیاری کاربردی میرود، دلیلش هم خیلی مشخص است. استادی که میخواهد درس بدهد امکانات و آزمایشگاه لازم برای تدریس در سطح مطلوب را ندارد. به این نکته هم در نظام آموزشی حتماً باید توجه کنیم، چون زیرساخت به وجود آمدن زیستبوم فناوری دانشگاهها و مراکز علمی هستند.
سومین قسمت، مباحث مربوط به ارز و تحریم است. به هر حال سیاستهای ارزی ما که باز به اقتصادمان برمیگردد باید حامی شرکتهای دانشبنیان باشد. ببینید! با ارز (4200) تومان دادن نمیتوانیم از تولید داخل، از شرکت دانشبنیان حمایت کنیم. به دلیل اینکه ما داریم با دادن سوبسید به خصوص در حوزه پزشکی و تجهیزات پزشکی از شرکتهای خارجی حمایت میکنیم. ما خواهشمان این است که در این قسمت، دولت محترم حتماً تجدید نظر بکنند و از بازار داخلی صیانت بکنند، چون اگر اقتصاد شرکت دانشبنیان نگردد ما فقط یک ویترین درست کردیم. یعنی به مرور زمان این ویترین از بین میرود و بدتر از آن که از بین میرود در چهره مردم و در دید مسئولین یک دید بدی نسبت به تولید داخلی ایجاد میشود.
قسمت بعدی که در صیانت بازار است عدم اعتماد مدیران و عدم اعتماد مهندسین مشاور به تولیدات داخلی است. ببینید! ما باید به مهندسهایمان، به محققینمان و به دانشجویانمان امیدواری بدهیم که اگر قرار باشد که شما در این کشور کار بکنید و به بازار خارجی و به تحصیلات در کشورهای خارجی توجه نکنید این است که کشور، مدیران کشور و مسئولین کشور به شما اعتماد دارند هرچند اگر کیفیتش کمتر باشد اجازه بدهیم رشد بکنند به این کیفیت برسند.
قسمت آخر هم که بنده میخواهم عرض کنم بحث تحریمها است. در تحریمها توجه ویژه به کالاهای اساسی و صنایع بزرگ ما میشود و به شرکتهای کوچک که ممکن است یک میزانی از ارزبری کم داشته باشند توجه نمیشود. خواهش من از بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و سایر دستگاهها این است که به این قسمت توجه بکنند. این مشکلات کلان است، البته ارائهای که ما آماده کرده بودیم که من نمایش ندادم ما برای جلسه غیرعلنی آماده کرده بودیم، چون جلسه علنی بود من بعداً به صورت محرمانه خدمت دوستان ارائه را ارائه میدهم، ممنون و متشکرم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
متشکرم، من از سرکار خانم دکتر حسینی دعوت میکنم که در موضوع ثبت مجوزها، ثبت شرکتهای دانشبنیان صحبت کنند، خانم دکتر هم به عنوان نماینده کمیسیون اقتصادی صحبت میکنند و هم رئیس فراکسیون مربوطه در مجلس هستند، بفرمایید. عزیزان سخنگوی ما هم جلوتر بنشینند که از وقت بهتر استفاده کنیم، از رعایت وقت توسط دو سخنران اول هم تشکر میکنیم، انشاءالله در ادامه هم همینطور باشد. خانم دکتر پنج دقیقه فرصت دارید.

سیده فاطمه حسینی
بسم الله الرحمن الرحیم
به محضر ملت بزرگ ایران و همکاران فرهیخته و گرامی سلام دارم. امروز بنا بود رؤسای محترم کمیسیونهای اقتصادی و آموزش صحبت کنند که با توجه به حسن اعتماد جناب آقای حضرتی، رئیس محترم کمیسیون اقتصادی به جوانان، این وظیفه به بنده سپرده شد و بنده از سوی همکاران فرهیختهام در کمیسیون اقتصادی مطالبی را عرض میکنم. ابتدا میخواهم با توجه به اینکه این زیستبوم حساسیتهایی را با توجه به زیرساختهای ضروری آن دارد پیوندی را بین چالشهای اقتصادی کشور و زیستبوم نوآوری و فناوری بیان نمایم و بعد به سمت بحث چالشهای مجوزها بروم. یکی از ویژگیهای امروز حاکم بر اقتصاد کشور ریسکهای سیاسی مترتب بر آن است که بر فضای اقتصادی کشور سایه افکنده است. این ریسکها تنفس در فضای نحیف گلخانهای زیستبوم نوآوری و فناوری را دشوار مینماید.
در حالی که با جلسات متعددی در کمیسیون اقتصادی و همچنین هیأترئیسه محترم مجلس به بررسی چالشهای بانکی و بیمهای و غیره شرکتهای استارتآپی میپرداختیم گرد یأس و ناامیدی بر فضای زیستبومی که امید مایه حیات آن است افشانده شد. دکمه قرمزی که هرگز نباید فشرده میشد فشرده شد و یکی از مهمترین زیرساختهای این زیستبوم یعنی دسترسی به شبکه جهانی اینترنت در کمال ناباوری به طور یکباره و برای مدت طولانی قطع شد. گزارشها حاکی از آن است که خسارتهای مستقیم تنها به کسب و کارهای حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات که فقط یک بخش از این زیستبوم است روزانه بالغ بر (2500) میلیارد تومان برآورد شده است که تا به امروز (7/2) درصد از GDP کشور را همین حوزه ICT تشکیل میدهد، ولی تا به امروز بیش از (70) درصد این برنگشته، بلکه به (70) درصد تنها برگشته است.
لذا یکی از کارهای مهم مجلس شورای اسلامی این خواهد بود و باید این باشد که زمینه دسترسی و قطع اینترنت را محدود کند، به نحوی که آسیب را بر این فضا و زیستبوم به حداقل برساند. یکی از مهمترین چالشهای استارتآپهای امروز و جوانان عزیزی که در این استارتآپها فعالیت میکنند در زمینه ثبت، صدور مجوز و نظارت بر فعالیت کسب و کارهای آنها و ضررهایی که در این زمینه مترتب میشوند است.
تعدد نهادهای مسئول مجوزدهی و نظارت بر فعالیت کسب و کارها از چالشهای مهم زیستبوم نوآوری و فناوری است. برای مثال برخی از مهمترین نهادهایی که وظیفه صدور مجوز به خصوص در مورد شرکتهای حوزه ICT را دارند عبارتند از: وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، وزارت صمت، مرکز توسعه تجارت الکترونیکی و اعطای این نماد برای أخذ درگاه بانکی، معاونت علم و فناوری ریاست جمهوری، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است. اینها بجز نهادهایی است که بسته به زمینه فعالیت شرکت، شرکت باید از آنها برود مجوز أخذ کند که با چالشهای اینها به طور گسترده ما آشنا هستیم، نظیر چالشهایی که پلتفرمهای تولیدکننده محتوا و تبلیغات با صدا و سیما دارند، چالشهایی که تاکسیهای آنلاین، حمل و نقل اینترنتی دارند. توانستند هزینههای زندگی را برای مردم عزیز کاهش بدهند با شهرداریها و وزارت کشور دارند. مثال اخیری که شاهد آن هستیم پس از چند سال جنگ با وزارت کشور اینها در یک اقدام غیرقانونی، عوارضی را بر اینها وضع کردند که کاملاً زمینه غیرقانونی دارد و این بیم میرود که در سایر زمینهها هم همین اتفاق بیفتد. چالشهای سازمان هواپیمایی و سازمان گردشگری با شرکتهای ارائه خدمات رزرو و خرید بلیت و الی آخر.
همچنین نهادهای مختلفی به استناد قانون یا مقرراتی که اختیار صدور مجوز را برای آنها پیشبینی کرده است میتوانند اقدام به نظارت، جریمه و تعطیلی این کسب و کارها به صورت ناگهانی نمایند. من برای اینکه باز تأکید بر اقدامات بکنم به صورت خیلی خلاصه عرض میکنم و چالشها را به صورت مصداقی عرض میکنم.
تعدد مراکز صدور مجوز و نظارت میتواند با راهکاری که از طریق قانون و تعیین قانونی متولی اصلی فرادستگاهی و فراوزارتخانهای برای صدور مجوز و نظارت باشد توسط مجلس شورای اسلامی مشخص شود. از سوی دیگر عدم شفافیت فرآیندهای قضائی و صدور دستورات محدودکننده حقوق اشخاص حقیقی و حقوقی توسط مراجع غیرقضائی و بدون رعایت مقررات و تشریفات قانونی از سوی قوه قضائیه و سایر نهادهای اطلاعاتی و امنیتی کشور میتواند به عنوان متولی رفع بشود. آقای دکتر! درخواست بنده از دولت این است که خلأ قانونی درخصوص محدودیت و مسئولیت حقوقی پلتفرمها در قبال جرایم احتمالی رخداده که منجر به بسیاری از محدودیتها برای مدیران عامل کسب و کارهای استارتآپی میشود را در قالب لایحه به مجلس ارائه کنند. از وقتی که در اختیار بنده قرار دادید و تلاشهای هیأترئیسه محترم تشکر میکنم، ممنونم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
متشکرم، از آقای دکتر اختیاری نماینده محترم کمیسیون آموزش و تحقیقات دعوت میکنم. آقای دکتر در نوشتن قانون شرکتهای دانشبنیان نقش جدی داشتند، موضوع ایشان هم مالکیت معنوی است، پنج دقیقه وقت دارید، بفرمایید.

اسفندیار اختیاری کسنویه یزد
به نام آفریننده داناییها
عرض ادب و احترام خدمت همه عزیزان، وزرای محترم، معاونت محترم ریاستجمهوری آقای دکتر ستاری و بقیه دوستانی که حضور دارند و ملت خوب و بزرگ ایران دارم. میخواهم راجع به شرکتهای دانشبنیان صحبت بکنم، فرصت هم کم است. من یک خلاصهای میگویم و بعد سراغ اصل مسأله میروم. ما بیش از دو دهه است راجع به شرکتهای دانشبنیان در ایران داریم کار میکنیم. شرکتهای دانشبنیان را اول در پارکهای علم و فناوری و شهرکهای تحقیقاتی بردیم مستقر کردیم و فقط یک ماده قانونی داشتیم، ماده (47) برنامه چهارم توسعه را داشتیم که براساس آن ماده قانونی آن شرکتها شکل گرفت و توسعه پیدا کرد. بعد از آن سال 1382 آن ماده را دائمی کردیم و در قانونی (13) مادهای به اسم قانون حمایت از شرکتهای دانشبنیان آوردیم. من قرار نیست راجع به دستاوردها صحبت کنم، من قرار است راجع به مشکلات صحبت کنم، دستاوردها را میگذارم که بقیه راجع به آن صحبت کنند.
اصلیترین سؤالی که من از همه عزیزان میپرسم این است که چند درصد این قانون (13) مادهای اجرا شده؟ قانونی که در مجلس هشتم تصویب شد و به نظر من یکی از قوانین پایه کشور است. به نظر من درصد بسیار پایینی از این قانون دارد اجرا میشود و بستر بسیار مهمی است که باید به آن توجه کنند. خیلی ساده بگویم اصلیترین سؤال من از دوستان این است که دولت چقدر اعتقاد به شرکتهای دانشبنیان دارد؟ حتماً میگویید خیلی، همه دارند راجع به آن حرف میزنند، همه دارند افتتاح میکنند. من اعتقاد دارم که بسیار کم توجه میکنند، خیلی ساده است، آمار بگیریم چند درصد از گردش مالی دولت، متعلق به شرکتهای دانشبنیان است؟ مسلماً زیر (10) درصد است، چند درصد از خریدهای خارجیشان را تبدیل به خرید داخلی از این شرکتها کردند؟ باز هم درصد بسیار کمی است. اینها آماری است که به سادگی میشود گرفت. این نشاندهنده حمایت از شرکتهای دانشبنیان است. درست است ما در این قانون حمایتهای مختلفی دیدیدم که من به بخشی از آن هم اشاره میکنم، ولی بزرگترین حمایتی که از شرکتهای دانشبنیان میشود انجام داد این است که کالایشان را بخریم، هرچه تولید میکنند به آنها توجه داشته باشیم. اینها مهمترین حمایتی است که ما میتوانیم داشته باشیم، این کار را بکنیم، این کار خیلی پیچیده هم نیست. بودجهای که در اختیار دستگاهها قرار میگیرد رؤسای دستگاهها، وزرای محترم توجه کنند بگویند از اول سال مثلاً من (30)، (40) درصد از این بودجه را در اختیار شرکتهای دانشبنیان میگذارم، همین کار را بکنند که کار عجیب و غریبی نیست. همین یک قدم را بردارند و دیگر لازم نیست کار خیلی سختی را انجام بدهند.
من باز هم اعتقاد دارم و در صحبتهای بقیه دوستان هم بود که یا برای بچههای نخبهمان، بچههایی که فارغالتحصیل دانشگاهها هستند، برای آیندهسازانمان یا دولت کار ایجاد میکند که برود کار ایجاد بکند، یا اگر بلد نیست کار ایجاد بکند که بلد نیست اجازه بدهد اینها برای خودشان کار بکنند. این خیلی ساده است، در آمارها آمده بود ما رتبه بالای (100) برای شروع هر کاری داریم، چرا این اتفاق باید بیفتد؟ چرا وقتی یک جوان ما میخواهد کاری انجام بدهد هزارتا سنگ جلوی راهش میگذاریم؟ وقتی قرار است به او بودجه بدهیم هزارتا مجوز از او میخواهیم، این چه کاری است؟ اینکه سادهتر است برود در صف دولت بایستد بگوید من را استخدام کنید. پس یا اعتقاد داریم و یا اعتقاد نداریم. اعتقاد عملی هم درست است، نه اینکه همهاش حرف بزنیم و هروقت یکجا یک روبان میبندند همه بروند روبان را بِبُرند، این درست نیست. من عذرخواهی میکنم و باز هم مجدداً میگویم وظیفه من مشکلات را گفتن است، دستاوردها را میگذارم بقیه دوستان راجع به آن صحبت کنند و اینجا هم میگویم خیلی زحمت کشیده شده، ولی به نظر من هنوز در ابتدای مسیر هم نیستیم.
بحثم را ادامه میدهم، خیلی کوتاه میگویم ما در قانون شرکتهای دانشبنیان حمایتهای مختلفی دیدیم، حمایتهایی اعم از اعطای کمک، تسهیلات، ضمانتنامه، بیمه، معافیتهای مالیاتی، گمرک و غیره. یک چیز خیلی ساده بگویم؛ ما وقتی ماده (47) را در قانون برنامه چهارم توسعه داشتیم پارکهای فناوری از معافیت مالیاتی برخوردار بودند، خیلی ساده است. بعدش این را که دائمی کردیم الان برخوردار نیستند، درصدی از آنها برخوردار هستند. بنابراین من باز هم از آقایان: دکتر ستاری، غلامی و بقیه که تلاش بسیار زیادی میکنند تشکر میکنم و خواهشم این است که به این مسأله توجه کنند.
دو نکته دیگر هم میگویم؛ مالکیت فکری و معنوی و مالکیت صنعتیمان را باید نهادینه کنیم. قانونش چند سال است در مجلس است، بارها با دولت رایزنی شده تا این مشکل حل بشود، ولی قبول کنید شرکتهای دانشبنیان ما آن چیزی که دارند دانش است، چیز دیگری ندارند. پس ما باید از دانش آنها حمایت کنیم با قوانینی که تصویب میکنیم. امیدوارم اینگونه باشد، متشکرم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر متشکرم، در این بخش خدمت نماینده اتحادیهها، سندیکاها و اتاق بازرگانی برای ارائه سخنرانیهایشان هستیم، از آقای افشین کلاهی، رئیس مجمع تشکلهای دانشبنیان اتاق بازرگانی صنایع و معادن ایران دعوت میکنم مشکلات این بخش را در حوزه بیمه و نظام تأمیناجتماعی ذکر بکنند، پنج دقیقه فرصت دارید، بفرمایید.

افشین کلاهی
به نام خدا
من خدمت نمایندگان محترم سلام عرض میکنم و از وقتی که به ما امروز داده شده تشکر میکنم. قرار است من بخشی از مشکلات شرکتهای دانشبنیان را در حوزه بیمه و سازمان تأمیناجتماعی خدمتتان عرض کنم. موضوع اول بخشنامه (1412) است که در حمایت از شرکتهای دانشبنیان صادر شده، ولی متأسفانه بدنه سازمان برنمیتابد. در شعب مختلف شرکتهای دانشبنیان مشکل دارند به خاطر اینکه این بخشنامه مورد توجه قرار نمیگیرد. خواهش من این است که در این مورد اقدامی بشود.
موضوع دیگر، مسأله موضوع ماده (42) قانون تأمیناجتماعی است که مهلت یکماهه برای رسیدگی به مسائل شرکتها در هیأتهای تجدید نظر اعلام شده. متأسفانه این زمان یک ماه رعایت نمیشود. ما به عنوان شرکت اگر دیر کنیم جریمه میشویم، سازمان تأمیناجتماعی اگر تأخیر داشته باشد چه مسألهای برایش پیش میآید؟ به نظر من سازمانها هم باید پاسخگو باشند همانطور که ما پاسخگو هستیم و جریمه میشویم و در قانون متأسفانه چنین موضوعی دیده نشده. برای رسیدگی به موضوعات در هیأتهای تجدید نظر هم اصلاً زمانی در نظر گرفته نشده. خواهش من از مجلس محترم این است که در این مورد زمانی را تعیین کنند.
در مورد نحوه رسیدگی به شکایات در سازمان تأمیناجتماعی؛ من فکر میکنم منظور قانونگذار بر این بوده که به صورت سهسویه این موضوعات مورد بررسی قرار بگیرد؛ یک نماینده از طرف کارفرما، یک نماینده از طرف کارگر و یک نماینده از طرف سازمان تأمیناجتماعی باشد. در عمل این اتفاق نمیافتد. هیأتها ترکیبشان یک نفر از اتاق بازرگانی، یک نفر از سازمان تأمیناجتماعی و یک نفر از وزارت کار میآید که در واقع خود سازمان تأمیناجتماعی معمولاً هماهنگ میکند. شما فکر میکنید که از یک هیأت تجدید نظر که دو نفرش طرف سازمان تأمیناجتماعی هستند ممکن است موضوعی به نفع من کارفرما از آن بیرون بیاید؟ خواهش من این است که در این مورد اصلاح بشود.
موضوع دیگر، بخشودگی است که برای شرکتهای دانشبنیان و برای جرایم شرکتهای خوشحساب در ماده (13) قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی در نظر گرفته شد که متأسفانه اردیبهشتماه مجدداً این موضوع حذف شد و خواهش من این است که این موضوع دوباره در قانون دیده بشود.
مسأله دیگر ماده (36) قانون تأمیناجتماعی است. بر این صراحت دارد که تأخیر کارفرما در پرداخت حق بیمه یا عدم پرداخت آن رافع مسئولیت سازمان در مقابل بیمهشده نخواهد بود. من کارفرما و شرکت دانشبنیان الان اگر یک ماه حق بیمهام عقب بیفتد سازمان تأمیناجتماعی برخلاف قانون، خدماتش را برای کارمندهای من قطع میکند، چطور ممکن است برخلاف نص صریح قانون عمل کند؟ اصلاً چرا پس من به سازمان تأمیناجتماعی دارم پول پرداخت میکنم؟ برای اینکه بعداً جلوی کارمندم شرمنده نشوم و بعد کارمند ممکن است یک ماه حقوقش عقب بیفتد صدایش از بیپولی در نیاید، ولی فکر کنید برای درمان بچهاش اگر یک ماه عقب بیفتد نمیرود جلوی فرمانداری شلوغ کند؟ بعد ما دنبال اغتشاشگر میگردیم.
در مورد ماده (39) قانون تأمیناجتماعی که صراحت دارد که سازمان تأمیناجتماعی ظرف شش ماه از دریافت صورت مزد، اسناد و مدارک کارفرما آنها را مورد رسیدگی قرار بدهد و اعلام نظر کند. الان وقتی شما به سازمان تأمیناجتماعی میروید و میخواهید مفاصاحساب بگیرید یک برگه تعهد جلویتان میگذارند میگویند باید تعهد بدهید که صورتهای مالی ده سال گذشتهات را به ما بدهید که ما بررسی کنیم. کاملاً به نظر من برخلاف قانون است.
و موضوع دیگر، اختیاری شدن بیمه پایه درمان برای شرکتهای دانشبنیان است. اگر ما از خدمتی که سازمان تأمیناجتماعی به ما میدهد راضی نباشیم باید چکار کنیم؟ در قانون اصلاح بند «ب» و تبصره (3) ماده (4) قانون تأمیناجتماعی برای صاحبان حرف و مشاغل آزاد، اختیار گذاشته شده و میتوانند بروند (9) درصد درمانی را به جای دیگری پرداخت بکنند و از بیمههای تکمیلی و بیمههای دیگر خدمات بگیرند. برای ما هم این امکان را بگذارید، اگر ما خدمت خوبی نمیگیریم جای دیگری برویم پرداخت کنیم و خدمت مناسبی را بگیریم.
دو تا موضوع کلی هم من میخواهم خدمتتان عرض کنم؛ من به فهم خودم فکر میکنم که اصلاً سازمان تأمیناجتماعی برای این است که من به آن پول پرداخت بکنم که خدماتی را به کارمند و کارگر من ارائه بکند، الان برعکس شده. آیا سازمان تأمیناجتماعی یک سازمان خدماتی یا مطالبهگر است؟ تکلیف، بالاخره معلوم بشود که کار این سازمان چیست؟ من فکر میکنم که امین ما است برای اینکه پول ما را برای کارگرها و کارمندان ما هزینه بکند.
موضوع دیگر، من عذرخواهی میکنم، فکر میکنم ما مدام شعار دانشبنیان میدهیم، ولی من در حاکمیت و بدنه حاکمیت این را نمیبینم. در اقتصاد غیرنفتی بالاخره قرار است چه اتفاقی بیفتد؟ مگر قرار نیست که من شرکت، کار بکنم و ثروت بسازم و بخشی از آن را به دولت بدهم که کشور را اداره بکند؟ الان کاملاً برعکس است و ما خدمات را نمیبینیم.
من فقط در پایان، عرض کنم که دوستان گفتند (163) ساعت اینترنت در کشور به راحتی قطع شد نزدیک (10) هزار میلیارد تومان خسارت به همکاران من وارد شد. توجهی هم به هیچوجه در مورد این (10) هزار میلیارد تومان نشد. همکارهای من دارند میروند، بچههای ما دارند میروند، دوستان ما همه از این کشور دارند میروند، لطفاً توجه کنید.

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
از آقای محمدمهدی فریدوند مدیرعامل صندوق پژوهش و فناوری غیردولتی دانشگاه تهران دعوت میکنم در حوزه امور بانکی و تأمین مالی و ارزی مطالب را بفرمایید.

محمدمهدی فریدونوند
بسم الله الرحمن الرحیم
من محمدمهدی فریدوند مدیرعامل صندوق پژوهش و فناوری غیردولتی دانشگاه تهران و رئیس انجمن صنفی صندوقها و نهادهای سرمایهگذاری خطرپذیر هستم. من به نمایندگی از تمامی نهادها و شرکتهای سرمایهگذاری که در حوزه دانشبنیان فعالیت میکنند حضور دارم که نکاتی که در حوزه تأمین مالی و سرمایهگذاری است خدمت بزرگواران عرض بکنم. ابتدا از وقتی که در اختیار بنده و بقیه همکاران قرار گرفت که موضوعات را عرض بکنیم تشکر میکنم و یک تشکر ویژه هم از هیأترئیسه مجلس و بالاخص آقای دکتر قاضیزادههاشمی داریم که با تشکیل جلسات متعدد موضوعات دستهبندی شد که الان خدمت شما باشیم.
مستحضر هستید که بحث تأمین مالی شرکتها مثل یک خون در رگ آن صنعت است و در حوزه دانشبنیان هم به همین ترتیب موضوع مهم است و با دقت و حساسیت بسیار ویژهای باید به آن توجه بشود. همانطور که در گزارشات قبلی هم عرض شد الان بالغ بر (4700) شرکت دانشبنیان در کشور فعالیت میکنند که بحثهای تأمین مالی و سرمایهگذاری آنها خیلی خیلی مهم است که من مواردی را اینجا عرض میکنم که انشاءالله با حمایت نمایندگان مردم و دقت مسئولین برطرف خواهد شد. شرکتهای دانشبنیان برای اجرای قراردادهای خودشان نیاز به بحث ضمانتنامههایی دارند که الان این ضمانتنامهها از طریق صندوقهای تخصصی حوزه فناوری دارد صادر میشود و از این شرکتها حمایت میشود که در آییننامه تضمین معاملات دولتی این ذکر شده و دستورالعمل مربوطه هم ابلاغ شده. متأسفانه بعضی از دستگاههای اجرایی کشور از پذیرش این ضمانتنامهها امتناع دارند که نیاز داریم از طرف وزارت اقتصاد بحث پذیرش ضمانتنامههای صندوقهای پژوهش و فناوری ورود و ابلاغ بشود که این مشکل شرکتهای دانشبنیان حل بشود. این شرکتهای دانشبنیان موضوع متفاوتی دارند و از طریق بانکها امکان تأمین مالی آنها به این راحتی فراهم نیست.
موضوع دوم نیاز شرکتهای دانشبنیان به بحث تأمین مالی است. شرکتهای دانشبنیان نیاز زیادی به موضوع تأمین مالی دارند و منابع فعلی در اختیار نهادهایی از قبیل معاونت علمی، صندوق نوآوری و شکوفایی و پارکهای علم و فناوری پاسخگوی این نیاز نیست و خیلی نیاز است که با حمایت بیشتر منابع بیشتری به این حوزه تخصیص داده بشود.
موضوع سوم عدم امکان تأمین مالی شرکتهای دانشبنیان از طریق نظام بانکی کشور است. شرکتهای دانشبنیان موجودات متفاوتی هستند و باید با سازوکارهای متفاوتی اینها حمایت بشوند. متأسفانه نظام بانکی کشور پاسخگوی این نیاز شرکتها نیست و باید ورود بانک مرکزی و وزارت اقتصاد به این حوزه فراهم بشود.
در مورد مشکلات ارزی شرکتهای دانشبنیان مشکلات زیادی را دارند و در حوزه تخصیص ارز، ثبت سفارش و رفع تعهدات ارزی مشکلات زیادی بر آنها مترتب است. نیازمند این هستیم که ورود ویژهای بشود از طریق وزارت صمت و بانک مرکزی مسیر ویژهای برای شرکتهای دانشبنیان اختصاص داده بشود که اینها خیلی راحت بتوانند موضوع تخصیص ارز و مباحث ارزیشان را داشته باشند. موضوع دیگری که به نظر من مجلس شورای اسلامی باید در آن ورود بکند بحث ایجاد مشوقهای سرمایهگذاری برای حوزه دانشبنیان است. الان اگر کسی منابعی را در بانکها بگذارد سودی بدون ریسک و مالیات دریافت میکند، اما اگر سرمایهگذاری در حوزه دانشبنیان اتفاق بیفتد مشمول مالیات است و مشوقی برای آن در نظر گرفته نشده.
موضوع دیگری که نیاز است ورود بشود از طریق بیمه مرکزی و بیمههای تخصصی بحث صدور بیمههای تخصصی برای حوزه دانشبنیان است که بنا به ریسکی که حوزه دانشبنیان دارد این حوزه پوشش داده بشود. موضوع بعدی از طریق سازمان بورس و وزارت اقتصاد است که به عنوان تسهیل تأمین مالی و ایجاد مشوقهای ویژه از طریق شورای عالی بورس برای ایجاد شرایط ویژه تأمین مالی شرکتهای دانشبنیان است که نیاز است در این حوزه هم ورود داشته باشیم.
موضوع دیگری که من خواهش دارم به حوزه دانشبنیان از طریق مجلس ورود بشود بحث دقتی است که در ارجاع کارها به شرکتهای دانشبنیان در حوزه مناقصات است. دقت بکنید! همانطور که آقای دکتر افتخاری هم فرمودند شرکتهای دانشبنیان نیازمند حمایت واقعی از طریق خرید کالاهای آنها هستند. انشاءالله با دقتی که در این حوزه بشود شاهد افزایش فروش و رونق بیشتر اقتصاد دانشبنیان باشیم. من در انتها مجدداً از وقتی که در اختیار بنده قرار دادید متشکرم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
سپاسگزارم، از آقای نوید نجاتبخشآزادانی رئیس هیأتمدیره دانشبنیان بهیارصنعت سپاهان دعوت میکنیم، در مشکلات این شرکتها در حوزه امور گمرکی و مالیات بفرمایید.

نوید نجات بخش آزادانی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت هیأترئیسه محترم، نمایندگان مجلس و ملت شریف، آقای دکتر ستاری و همکاران سلام عرض میکنم. من نوید نجاتبخش هستم مؤسس و رئیس هیأتمدیره شرکتهای دانشبنیان بهیارصنعت و پرتوسازان سپاهان با (80) محصول در بازار تجهیزات پزشکی و بیش از (170) پروژههایتک در بخش تحقیق و توسعه به نمایندگی از بیش از (500) شرکت دانشبنیان شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان مطالبی چند در مورد بحثهای مالیات گمرک خدمتتان عرض میکنم. ببینید! در سطح جهانی توجه دولتها به ترغیب فعالان اقتصادی برای حضور در حوزههای فناورانه و دانشبنیان است. اما در کشور ما با اینکه در چند سال گذشته کل رقم معافیت مالیاتی شرکتهای دانشبنیان بسیار بسیار اندک بوده در مقایسه با کل معافیت مالیاتی کشور، اما در پیشنویس لایحه اصلاح قانون مالیات مستقیم که در سازمان امور مالیاتی تهیه شده این معافیتها حذف شده. به عنوان مثال در مورد دو تا از تولیدات شرکتهای خود ما شتابدهنده خطی پزشکی را با قیمت کمتر از (10) میلیارد تومان تولید کردیم، حال آنکه این قیمت یکسوم قیمت خارجیاش است. همینطور دستگاه ایکسری کانتینری کالا را در هشت ماه با بومیسازی صد درصدی باز با قیمت کمتر از (17) میلیارد تومان، یکسوم قیمت خارجی تولید کردیم که فقط همین دو محصول میتواند نزدیک (1000) میلیارد تومان صرفهجویی در سبد خود دولت اضافه بکند. حالا معافیت مالیاتی این شرکت چقدر بوده؟ رقم بسیار اندکی بوده.
موضوع دوم، در کشورهای پیشرفته شرکتها مبالغی را که در تحقیق و توسعهشان هزینه میکنند در بحثهای مالیاتیشان از مالیاتشان کسر میشود. موضوع سوم عدم تطبیق جداول ضرایب تشخیص مشمول درآمد مالیاتی عملکرد با شرایط کسب و کار در سیستمهای پلتفرمی مثل فروشگاههای خرید آنلاین است. موضوع چهارم با توجه به وجود اعتبار کمک در بودجههای دولتی به برخی سازمانها مثل معاونت علمی و فناوری تخصیص این اعتبار به شرکت دانشبنیان مشمول مالیات به عنوان درآمد اتفاقی شده که این با اصل کمک در تناقض است. پیشنهاد میشود در قانون حمایت از شرکتها و مؤسسات دانشبنیان برای معافیت گمرکی عبارت «حقوق ورودی» به جای «معافیت از عوارض صدور بازرگانی» ذکر بشود.
موضوع ششم، به صورت معمول واردات شرکتهای دانشبنیان بسیار کم و در حجمهای کم است، اما به دلیل مسائلی که سازمان ملی استاندارد دارد نمونهگیری از این مواد اولیه باید انجام بشود و این کار را در فرآیند گمرکی طولانی میکند. پیشنهاد میشود در یک کمیتهای با گمرک و سازمان ملی استاندارد این کار برای روندهای تکراری تسهیل بشود.
موضوع هفتم، الان زیرساختهای بسیار زیادی در دانشگاههای کشور ما وجود دارد که جناب آقای وزیر علوم هم تشریف دارند که اینها الان به دلیل کمبود دانشجو خالی است. پیشنهاد میشود از این مکانها برای بحثهای مراکز رشد و شرکتهای دانشبنیان استفاده بشود و معاونت علمی و فناوری با کمک وزارت علوم این کار را محقق بکند.
یک مثال موضوع هشتم را بزنم؛ در شرکتمان ما (300) نفر هستیم و بالغ بر (170) پروژههایتک داریم. ما بالای چند میلیون جوان دانشجو در کشور داریم که اینها ظرفیت بسیار بالایی برای حل مشکلات فناورانه هستند. پیشنهاد ما به وزارت علوم در واقع این است که ما بتوانیم پایاننامههای این دانشجویان را به خصوص در مقاطع دکتری و کارشناسیارشد با محوریت شرکتهای دانشبنیان بیاوریم در شرکتهای دانشبنیان انجام بدهیم و ما حاضر به سرمایهگذاری برای این هستیم، حتی حقوق دانشجویان را در شرکتهای دانشبنیان میدهیم و این باعث اثرات بسیار بزرگی در کشور میشود.
موضوع بعدی بحث مالیات بر ارزش افزوده است، اگرچه در قانون سال 98 آمده ولیکن عملاً ممیزها این را اجرا نمیکنند، تولیدکننده کالایی را تولید میکند، این را میفروشد و فاکتورش را صادر میکند و مالیاتش را باید پایان فصل بدهد، در صورتی که پول خودش و آن مالیاتی که مصرفکننده باید میداده را ممکن است ماهها و یا سالها بعد دریافت بکند. خواهشم این است که این یکطوری باشد که ممیزهای مالیاتی این را اجرایی بکنند.
نکته آخر هم این است؛ همانطور که میدانید اقتصاد دانشبنیان تنها راه نجات اقتصادی این کشور است. خواهش من این است که دوستان، نمایندگان محترم و هیأت دولت بازدید از شرکتهای دانشبنیان را انجام بدهند، این کار هم برای این دوستان امید ایجاد میکند و هم میتواند انشاءالله در آینده اقتصادی این کشور در جنگ اقتصادی ما را پیروز بکند، از وقتی که به من دادید ممنون هستم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
متشکرم، از آقای دکتر رسول رمضانیان مدیرعامل شرکت دانشبنیان سودافناور رایانه ماندگار دعوت میکنم در حوزه توسعه بازار مطالبشان را بفرمایند.

رسول رمضانیان
به نام خدا
سلام عرض میکنم، من با دو تا دوست آمدم که از اسباببازیهای فرزندم برداشتم؛ یکی زنبور عسل و یکی هم پروانه است. حالا خدمت شما عرض میکنم. از فرصتی که در اختیار من گذاشته شده تشکر میکنم. من رسول رمضانیان مدیرعامل شرکت دانشبنیان سودافناور رایانه و هیأت علمی دانشگاه فردوسی مشهد هستم که قرار است در مورد مسائل شرکتهای دانشبنیان در زمینه توسعه بازار نکاتی که جمعبندی جلسات چندماههای است که با دوستان داشتیم خدمتتان عرض کنم. یک زیستبوم با طراحی ساز و کارهای آن ساخته میشود، اگر ساز و کارها بد طراحی بشود زیستگاه مناسبی برای پشهها و مگسهایی میشوند که رانتجو، فرصتطلب و فسادزا هستند، اگر ساز و کارها کارآمد و عادلانه طراحی شود زیستبوم محل رشد زنبورهای عسل و پروانههای گردهافشان تولیدکننده، کارآفرین و فرصتساز خواهد بود. این انتخاب با ما است که این زیستگاهی که ما در این کشور داریم زندگی میکنیم که من نگران فرزندانم هستم آیا زیستگاهی برای زنبورهای عسل و پروانههای گردهافشان یا یک جایی برای مگسها و پشهها باشد و ما هستیم که این ساز و کارها را طراحی میکنیم و مسلماً مجلس از همهجا جلوتر است.
یکسری موارد را خدمتتان عرض میکنم. موضوع تسویه قراردادها؛ متأسفانه دستگاهها و شرکتهای دولتی با وجود عقد قرارداد با شرکتهای دانشبنیان در تسویه و حتی تخصیص بهموقع بیشتر پیشپرداخت قراردادها با تأخیر طولانی عمل میکنند. برخی دستگاههای برای حل این مشکل اقدام به ارائه اوراق بدهی میکنند که با سررسید چندساله است و قدرت خرید آنها کمتر از نرخ تورم در بخش صنعت است و عملاً شرکتها با چالش نقدینگی روبهرو هستند، یعنی نمیتوانیم حقوق بدهیم وقتی قرار است سررسید چندساله داشته باشیم. به این ترتیب مواد (2) و (3) قانون رفع موانع تولید درخصوص تهاتر و مطالبات با بدهی مالیاتی نیز راهگشای شرکتهای دانشبنیان کوچک نیست، چون اصلاً مالیات اینها در آن حد نیست که مطالبات را بخواهد جواب بدهد.
همچنین در برخی موارد با وجود تسویه دستگاههای دولتی پیمانکار اصلی از تسویه بهموقع با پیمانکار فرعی و تأمینکنندگان خودداری میکند. پیشنهاد میشود که قانونی در مجلس محترم شورای اسلامی تصویب شود که در صورت عدم تسویه بهموقع دستگاههای دولتی موظف گردد که براساس نرخ سود سپرده مصوب بانک مرکزی اقدام به جبران تأخیر در پرداختها نماید و اجرای آن به تأیید ذیحسابان برسد. همچنین خوشحسابی پیمانکاران اصلی با پیمانکاران فرعی و تأمینکنندگان به عنوان یکی از معیارهای ارزیابی کیفی در مناقصات لحاظ شود.
مسأله دیگر خرید محصولات داخلی است. طبق مقررات دستگاههای دولتی در خرید مستقیم خود موظف به خرید محصولات داخلی هستند، اما این امر در ارجاع کار به پیمانکاران اصلی و فرعی در زنجیرههای پاییندستی خرید محصولات رعایت نمیشود و عملاً حجم زیادی از محصولات خارجی دارد توسط دولت خریداری میشود. پیشنهاد میشود که قوانین وضعشده در الزام دستگاههای دولتی برای خرید محصولات ایرانی به کل زنجیره پیمانکاران اصلی و فرعی تسری یابد و اجرای آن به تأیید ذیحسابان نیز برسد.
رقابت دولت با بخش خصوصی؛ علیرغم سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی شاهد رقابت شرکتهای دولتی و وابسته به نهادهای عمومی غیردولتی با بخش خصوصی و شرکتهای تعاونی دانشبنیان هستیم. پیشنهاد میشود که قانونی در مجلس محترم شورای اسلامی به تصویب برسد که رقابت مستقیم بین شرکتهای دولتی و نهادهای عمومی غیردولتی با شرکتهای خصوصی و دانشبنیان را در مناقصات و موارد دیگر ممنوع کند.
در حوزه محصولات نوآورانه دانشبنیان از جمله حوزه فناوری اطلاعات همانند فروش درونبرنامهای بازیهای رایانهای و صادرات ترانزیت دادهها و اینها ما نیاز به یک تعاریف دقیقی در امور اداری داریم که اینها وجود ندارد. مثلاً معنی صادرات دیتا شناختهشده نیست. برای این کار پیشنهاد میشود این مفاهیم جدید در حوزه گمرک و مالیات به رسمیت شناخته شود.
در حوزه فینتک زیرساختهای مناسبی واقعاً در کشور وجود دارد، اما به علت نبود ساماندهی مجوزهای ذیل دو شرکت شاپرک و شتاب دچار عدم هماهنگی است. رگلاتوری بانک مرکزی برای ایجاد هماهنگی بین دو شرکت شاپرک و شتاب در زمینه مجوزدهیها سبب میشود که تسهیل بشود و صنعت فینتک رشد قابل توجهی داشته باشد.
مسأله دیگر پیوستن ما به اتحادیه اوراسیا است. این یک فرصت برای شرکتهای دانشبنیان است، از طرفی یک تهدید هم هست، چون اولاً ما به یک بازار بزرگتری در این اتحادیه دسترسی پیدا میکنیم، از طرف دیگر شرکتهای قویتری که خصوصاً در کشور روسیه هستند اینها میتوانند بازار ما را هم مورد استفاده قرار بدهند. برای همین قوانینی باید بگذاریم که جلوی دامپینگ برای شرکتهای خارجی بگیرد و همچنین کارگروههای تخصصی تسهیلگری ایجاد بشود که بتواند محصولات دانشبنیان را کمک کند در این شرکتها بفروشد. خیلی ممنون و نکته پایانی این است که ما آغاز قرن هجدهم هستیم و بیاییم یک زیستگاه سالم برای پروانهها و زنبورهای عسل بسازیم، متشکرم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! اگر اجازه بفرمایید در این بخش از مسئولین دولتی که تشریف آوردند برای اینکه مطالب ارائهشده توسط مرکز پژوهشها و شرکتها را با توجه به مطالبی که مربوط به عزیزان ذکر شده و قبلاً هم برایشان ارسال شده، البته در جلسات شرکت کردند و این مطالب را شنیدند ارائه گزارش بکنند. از رئیس سازمان تأمیناجتماعی کشور آقای دکتر سالاری دعوت میکنم بفرمایند و با توجه به مطالب مطروحه و مشکلاتی که عزیزان در بخش بیمه دارند ارائه گزارش بفرمایند. آقای دکتر سالاری! در هفت دقیقه بفرمایید.

مصطفی سالاری
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و احترام خدمت نمایندگان محترم و هیأترئیسه محترم دارم. من درخصوص موضوع بحث اول یک گزارش عرض بکنم. جلسهای که جناب آقای دکتر قاضیزاده در مجلس برگزار فرمودند و من به اتفاق همکارها خدمت ایشان رسیدیم نمایندگان شرکتهای استارتآپ و حوزه فناوری اطلاعات هم حضور داشتند یک تفاهمها و توافقاتی شد که ما یک کارهایی را انجام بدهیم. از جمله اینکه دوستان معترض به این بودند که ضریب پیمان برای محاسبه حق بیمهشان ملاک عمل است که تبدیل به لیستی بشود و برابر لیست افراد که میدهند کسورات داشته باشند. ما این را یکی، دو روز بعد از جلسه ابلاغ و قطعی کردیم. اینکه شعب اختصاصی اول در استان تهران و بعد در استانهای دیگر برای موضوع در نظر بگیریم را هم به همکارهایمان در سراسر کشور ابلاغ کردیم و در تهران هم چهار شعبه که دو تا در شرق و دو تا در غرب بود برای این حوزه پیشبینی کردیم که تخصصی و اختصاصی رسیدگی بکنند. در حوزههای قراردادهای تحقیقاتی ـ پژوهشی هم که از قبل از لحاظ مکتوب مشکل حل شده بود و صرفاً لیستی وصول میشد و ضریب پیمان که یک مقطعی ملاک عمل بود و معترض وجود داشت این هم الان حلشده است و ملاک عمل ما است. درخصوص شرکتها و مؤسسات دانشبنیان هم براساس تفاهمنامهای که سال گذشته بین معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری جناب آقای دکتر ستاری و همکاران ایشان با همکاران ما منعقد شده بود این هم الان ملاک عمل است، باز اینجا هم ما صرفاً به صورت لیستی وصول میکنیم و آن دغدغهای که همکاران مطرح کرده بودند وجود ندارد. کسب و کارهای فضای مجازی هم سهامدارانشان، خود کسانی که متولی هستند و سهامدار شرکت یا مؤسسه هستند بیمه کردنشان را هم بخشنامه کردیم، بخشنامه (683) فنی است که بتوانند از امکان بیمه شدن تأمیناجتماعی استفاده کنند.
یک بحث دیگری داشتند، چون استارتآپها بالاخره شرکتهای نوپایی هستند که بعضاً یک، دو نفر آن را تشکیل دادند و دفتر مشترک دارند این را هم بعد از جلسهای که خدمت جناب آقای دکتر قاضیزاده بودیم بخشنامه کردیم و این مسأله هم حل شد. یعنی اهم مسائلی که آنجا مطرح شد به تبع تصمیماتی که جناب آقای دکتر قاضیزاده در جلسه جمعبندی فرمودند ما آنها را عملیاتی و اجرایی کردیم. غیر از این برای اینکه مسائل و مصادیقی ممکن است پیش بیاید که خارج از موضوعاتی که در آنجا مطرح شده یا افراد دیگری نظراتی داشته باشند که در آن جلسه امکان حضور پیدا نکردند آن موارد را هم ما یک کارگروه مشترک پیشبینی کردیم که مقرر شد معاونت علمی انشاءالله یک نماینده تامالاختیار معرفی بفرمایند و این کمیته مشترک یا کارگروه مشترک به صورت دائم فعالیت داشته باشد و به مسائلی که راجع به این اصناف پیش میآید انشاءالله رسیدگی کند. علیایحال ما آمادگی کامل داریم در آن چهارچوبی که در آن جلسه جمعبندی شد که همگی هم الحمدلله در چهارچوب قوانین و مقررات بود اصلاحاتی که انجام شده و بخشنامههایی که ابلاغ کردیم به علاوه آن چیزی که کارگروه مشترک تصمیمگیری بکند در سراسر کشور انشاءالله اجرایی بکنیم که دغدغهای برای مشاغل نوپا و حوزه فناوری اطلاعات باقی نماند. غیر از این هر موقعی هر موضوعی جناب آقای دکتر ستاریفر و همینطور جناب آقای دکتر غلامی ببینند که نیاز است تأمیناجتماعی همکاری کند ما آمادگی کامل داریم برای اینکه بالاخص از طریق آن کارگروه مشترک رسیدگی بکنیم که مستند و مدون هم بشود که انشاءالله دیگر در سراسر کشور عملیاتی بکنیم، متشکرم. والسلام علیکم

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
از اینکه کمتر از زمان هم بهره بردید متشکرم. از جناب آقای دکتر غلامی وزیر محترم علوم دعوت میکنم تشریف بیاورند هم مطالبشان را ارائه کنند و هم در رابطه با صدور مجوزهای پارکهای علم و فناوری و هم موضوعات پیرامون اینکه عزیزان اشاره فرمودند اگر توضیحی دارند استفاده کنیم، بفرمایید.

منصور غلامی
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
من از فرصتی که ایجاد شده و توجه و عنایتی که مجلس محترم به بحث دانشبنیانها به طور عام و به خصوص شرکتهای دانشبنیان که امروزه فضای امید را در حوزه تحصیلکردههای دانشگاهی و دانشآموختههای رشتههای مختلف علمی فراهم کرده متشکرم. این توجه قطعاً موجب برکات زیادی خواهد شد. ما در حوزه دانشبنیانها از سالهای قبل زمینه و بستر لازم را هم در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و هم در حوزه معاونت محترم علمی و فناوری ریاستجمهوری فراهم کردیم. شرکتهای جوانی که در مراکز رشد از اوایل دهه (80) مستقر شدند و مورد حمایت قرار گرفتند، هرچند حمایتها شاید آنچنان که لازمه رشد و بالندگی این مجموعه بود میسر نبوده، اما با تلاش و دلسوزی همکاران ما در مراکز دانشگاهی و به خصوص مراکز رشد این اتفاق به خوبی پیش رفت، پارکهای علم و فناوری جایگاه جدیدی بود که بسیاری از این شرکتها را مورد حمایت قرار دادند و امروز هم با توجه به فرصت کمی که هست فرصت نیست که جزئیات کارهای بزرگی که صورت گرفته را اشاره کنم، امروز هم پارکها با استقرار در همه استانها و بعضاً به تعداد بیش از یکی در هر استان توانستند تعداد زیادی از این شرکتهای دانشبنیان را مورد حمایت قرار بدهند.
حمایتهایی که در حوزه معاونت محترم علمی و فناوری اتفاق میافتد کار را به خوبی پیش میبرد، اما همانطور که گزارشهای قبلی نشان داد و نمایندگان محترم بعضاً اشاره فرمودند نیاز به ورود جدی به بعضی از موارد از حمایتها هست.
بحث معافیتهای مالیاتی قطعاً هم شرکتهای دانشبنیان را باید با دقت بیشتری مورد توجه قرار بدهد و هم واحدهای فناور را انشاءالله که واحدهای کوچکتری هستند در پارکها و مراکز رشد مستقر میشوند را باید شامل حال مراکز واحدهای فناور هم بشوند. ما این را قطعاً در دولت تقاضا خواهیم کرد که به آن پرداخته بشود، اما حتماً حمایت مجلس محترم را هم در ادامه نیاز دارد.
دستگاههای اجرایی هم باید به جد به بحث مراکز فناوری و شرکتهای دانشبنیان توجه کنند. نکتهای که نماینده محترم اشاره کردند که وقتی شرکت دانشبنیانی به تولید میرسد بهترین حمایت این است که ما از تولید آن در بازار حمایت کنیم. ورود کالاهای مشابه را ولو اگر ما کمبود هم در یک مرحلهای داریم متوقف یا به تدریج محدود کنیم تا این شرکت بتواند سر پای خودش بایستد و محصولش را به بازار برساند. در صادرات باید برایشان تسهیلات پیشبینی کنیم. اگر این شرکتهای دانشبنیان در این مرحله زمانی مورد حمایت جدی و همهجانبه به خصوص محافظت از خطرات تجارتهایی که در حوزههای کاری آنها انجام میگیرد قرار بگیرند حتماً برکاتش در آینده اقتصاد کشور، استقلال کشور و تولید ثروت و اشتغال را برای جوانان تضمین خواهد کرد. من فکر میکنم که ما در بحث لایحه بودجه مواردی را که میشود به حمایتها اضافه کرد انشاءالله با پیشنهاداتی که فراهم و عرضه شده را لحاظ کنیم. پیگیری خود ما در لایحه بودجه خوشبختانه مورد استقبال قرار گرفته، حوزه معاونت محترم علمی و فناوری حمایتهای خوبی را در نظر دارد، وزارت علوم هم در این راستا هم از آن ظرفیتها استفاده خواهد کرد و هم انتظار داریم در بخش حمایت از تولید و بازاریابی محصولات شرکتهای دانشبنیان یک عنایت و دقت ویژه معمول بشود، از عنایت جمع نمایندگان محترم خیلی متشکرم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! سپاسگزارم امروز در خدمت یک جمع علمی هستیم، الحمدلله عمدتاً وقت را هم رعایت میکنند. از جناب آقای کمیجانی قائممقام محترم بانک مرکزی دعوت میکنیم، در رابطه با بحث تأمین ارز منابع مالیشان بفرمایید.

مسعود پزشکیان
اجازه بدهید گزارش را بدهند، بعد وقت برای هرگونه بحث وجود خواهد داشت، آقای کمیجانی بفرمایید.

اکبر کمیجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت نمایندگان محترم و تشکر از اینکه فرصتی برای من فراهم شد تا دقایقی در ارتباط با فعالیت بانکها توضیح بدهم. من در اینجا وقت نمایندگان را چند دقیقه بیشتر نمیگیرم، قصدم از ارائه گزارش یکمقدار مختصری از همکاری و فعالیتهایی است که بانکها و مؤسسات اعتباری در قالب اعطای تسهیلات بانکی که برای شرکتهای دانشبنیان و استارتآپها داشتند خدمت نمایندگان محترم توضیح عرض کنم.
مانده تسهیلات پرداختی بانکها به شرکتهای دانشبنیان در پایان مهرماه سال 96 به رقم (100) هزار و (827) میلیارد ریال رسیده که نسبت به دوره مشابه یا مهر 97 با یک رشد (3/51) درصد مواجه بوده و در همین مقطع میزان تسهیلات پرداختی شرکتهای دانشبنیان در هفتماهه رقمی برابر با (61) هزار و (605) میلیارد ریال یا (62) هزار میلیارد تومان را نشان میدهد که نسبت به هفتماهه سال 97 معادل (52) درصد رشد را نشان میدهد و همچنین تسهیلات پرداختی صرفاً در مهر ماه برای (202) شرکت دانشبنیان معادل (10) هزار میلیارد ریال یا (1071) میلیارد تومان به ازای هر فقره وام با میانگین (5) میلیارد تومان پرداخت شده که نسبت به مهرماه سال 97 رشد (92) درصدی داشته. در تسهیلات پرداختی هفتماهه به (737) شرکت دانشبنیان تسهیلات پرداخت شده که میانگین پرداختی به هر شرکت (6/83) میلیارد است و عمدتاً (23) بانک و مؤسسه اعتباری با شرکتهای دانشبنیان و استارتآپها همکاری دارند و این تسهیلات را پرداخت میکنند و در عین حال بانک مرکزی این آمادگی را داشته و دارد که با مسئولین ذیربط در شرکتهای دانشبنیان همکاری داشته باشند و ملاحظاتی را در ارتباط با شرکتهای دانشبنیان که بتوانند سهلتر با شرایط نرمتری با بانکها در ارتباط باشند و بتوانند از امکانات تسهیلات مالی استفاده کنند.
علاوه بر این قضیه سیستم بانکی از طریق همکاری با صندوق نوآوری و شکوفایی برای دانشبنیانها تسهیلاتی داده با منابعی که به شکل وجوه ادارهشده که از طریق صندوق به بانکها داده میشود با سهم (50) و (50) و با نرخ تسهیلات ترجیحی در اختیار دانشبنیانها قرار میگیرد. همچنین از ظرفیت بند «ب» تبصره (18) قانون بودجه سال 98 شرکتهای تابعه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات که اجازه دارند تا سقف (140) میلیارد تومان برای شرکتهای سرمایهگذاری خطرپذیر و ایجاد کاربر یا اپراتورهای ارائهکننده خدمات الکترونیکی در کلیه بخشها، حمایت از پروژههای توسعه اشتغالآفرینی و صادرات کالا و خدمات همکاری داشته و آییننامهای که در این زمینه تنظیم شده بود و اخیراً هم به بانکها ابلاغ شده، در قالب آن آییننامه حمایتهای سیستم بانکی در جریان است و ما دو مصوبه را در سال 97 در شورای پول و اعتبار در راستای اعطای تسهیلات برای خرید و ساخت مسکن انجام دادیم؛ یکی برای اعضای مرکز ملی نخبگان است. سقف وام به (2) میلیارد ریال یا (200) میلیون تومان به ازای هر فرد برای (1000) نفر در سال با مهلت بازپرداخت (20) ساله طراحی شده و بخشنامه ابلاغ شده و باز آمادگی وجود دارد که در صورت نیاز و بازنگری در سقفها در شورای پول و اعتبار مطرح بشود و بازنگری صورت بگیرد. در همین راستا برای حمایت از اساتید دانشگاهها و نخبگانی که اعضای هیأت علمی دانشگاهها هستند سقف وام به (250) میلیارد تومان افزایش یافته و برای خرید، ساخت و همچنین برای مقطع (20) ساله است. این خدماتی است که از طریق بانک مرکزی و سیستم بانکی از شرکتهای دانشبنیان و استارتآپها در جریان است و در عین حال همچنان که اعلام کردم آمادگی دارد که با مسئولین ذیربط انشاءالله هماهنگی بیشتری در آینده داشته باشیم و در بخشنامهها ملاحظات خاص شرکتها را بیشتر از گذشته مد نظر داشته باشیم، با تشکر از حوصلهای که به خرج دادید.

نادر قاضی پور
آقای قاضیزاده! چرا به فراکسیون کارگران وقت نمیدهید؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
از آقای دکتر خداییان رئیس محترم سازمان ثبت اسناد و املاک دعوت میکنم، بفرمایید.

مسعود پزشکیان
آقای قاضیپور! چرا جلسه را بهم میزنید؟ لطفاً بفرمایید بنشینید. نمایندگان ثبتنام کنند عزیزان سه نفر سه دقیقه هم صحبت بکنند برای اینکه این بحثهایی هم که وجود دارد تاحدودی بحث بشود، اما کلیت قضیه الان یک گزارش است که داده شده و بعداً کمیسیون یک کارگروهی را تشکیل میدهد، عزیزان برای جمعبندیها به آنجا بروند. حالا اسمنویسی بکنید سه نفر از نمایندگان صحبت کنند، آقای خداییان بفرمایید.

ذبیح الله خداییان
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین انه خیر ناصر و معین
شکی نیست که شرکتهای دانشبنیان نقش مهمی در رشد و توسعه هر جامعه دارند و به تعبیر ریاست محترم قوه قضائیه شرکتهای دانشبنیان عنصر پیشران و پیشبرنده اقتصاد جامعه هستند. بر این اساس همه مسئولان تکلیف دارند که زمینه رشد و شکوفایی این شرکتها را فراهم بکنند. سازمان ثبت اسناد و املاک در دو بخش به شرکتهای دانشبنیان خدمترسانی میکند؛ یکی در بخش ثبت شرکتها و دوم در بخش مالکیت معنوی است. در بخش ثبت شرکتها عزیزان استحضار دارند که هر شرکت و هر کسب و کار نویی نیاز به شخصیت حقوقی دارد و این شخصیت حقوقی با ثبت آنها ایجاد میشود که بتوانند دارای حق و تکلیف باشند. ما در ارتباط با ثبت شرکتها تمام فرآیندهایی که داریم به صورت سیستمی و الکترونیکی است و هرکسی قصد تأسیس شرکتی را داشته باشد بدون اینکه نیاز به حضور در سازمان ثبت اسناد و املاک را داشته باشد میتوانند اطلاعات را...

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر خداییان یک لحظه ببخشید.

علیرضا رحیمی
همکاران محترم! لوح برای ثبتنام فعال شد، محبت بفرمایید در ستون موافقین ثبتنام کنید، بعد قرعهکشی میشود. آقای خداییان بفرمایید.

ذبیح الله خداییان
هرکسی قصد تأسیس شرکتی را داشته باشد میتواند در هر جایی که حضور دارد اطلاعات را ثبت سیستم بکند و بدون نیاز به حضور، ظرف پنج تا هفت روز چنانچه مدارک کامل باشد نسبت به ثبت شرکتها اقدام میشود. اما ما در رابطه با شرکتهای دانشبنیان سعی کردیم شرایطی را فراهم بکنیم که ثبت اینها به سرعت انجام بشود.
بر این اساس میز خدمتی را در ادارات ثبت شرکتها خاص شرکتهای نوبنیان مستقر کردیم که هم ارشاد و راهنمایی میکند و هم در ثبت این شرکتها تسریع به عمل میآورد. اقدام دیگری که در این خصوص ما داشتیم اصلاح قوانین و مقررات است، چراکه قوانینی که در رابطه با ثبت شرکتها وجود دارد قوانین قدیمی است. خوشبختانه لایحه ثبت شرکتها تهیه شده و در دولت مطرح است و در حال بررسی است که امیدوارم هرچه سریعتر به مجلس ارسال بشود.
یک مشکلی که شرکتها در این ارتباط دارند این است که اکثر شرکتهای دانشبنیان قصد یا تمایلی به ثبت شرکت تجاری ندارند، چراکه خاتمه و انحلال شرکتهای تجاری دارای پیچیدگیهایی است. خوشبختانه در ماده (24) قانون احکام دائمی ثبت شرکتهای مدنی به عنوان گروه اقتصادی با منافع مشترک پیشبینی شده که آییننامه آن هم در دست تدوین است و پیشنویس آن با کمک سازمان ثبت و دولت تهیه شده و انشاءالله در آینده نزدیک به تصویب میرسد و این مشکل هم برطرف میشود.
در بخش مالکیت معنوی مشکلی که غالب شرکتهای دانشبنیان دارند این است که دارایی آنها داراییهای نامحسوس است، مانند اختراعات، علائم تجاری و طرحهای صنعتی. ما در این قسمت چند کار را انجام دادیم؛ یکی اینکه سعی کردیم ثبت علائم تجاری، طرحهای صنعتی و اختراعات به صورت الکترونیکی انجام بشود و چنانچه افرادی در این خصوص قصد ثبت و حمایت از این مالکیت را داشته باشند سعی میکنیم در کوتاهترین فرصت ممکن این سرویس را خدمت آنها ارائه بدهیم.
دومین کاری که ما انجام میدهیم کمک در تجاریسازی، برندسازی و همچنین فعالیتی است که آنها باید انجام بدهند که بتوانند وارد بازارهای جهانی بشوند. ما سعی کردیم تفاهمنامههای متعددی را با سازمانهای بینالمللی داشته باشیم، از جمله تفاهمنامه با سازمان جهانی مالکیت معنوی، تفاهمنامه با کشورهایی از جمله سوئیس، فرانسه و دانمارک که معمولاً نقش مهمی در تجاریسازی محصولات دارند و مرتب ما دورههایی را در داخل کشور برای متقاضیان برگزار میکنیم و آنها را با نحوه تجاریسازی محصولات خودشان آشنا میکنیم و همچنین اقدامات دیگری که انجام دادیم اصلاح قوانین و الحاق به کنوانسیونهای متعدد است که در این زمینه وجود دارد و در واقع ما تمام کنوانسیونهایی که در جهت حمایت از مالکیت معنوی وجود دارد با کمک مجلس به آنها ملحق شدیم و در این خصوص مشکلی وجود ندارد، از رئیس محترم متشکرم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، میهمانان را قرائت بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحیم
میهمانان جلسه امروز عبارتند از:
ـ جمعی از دانشجویان رشته حقوق دانشگاه الزهرا (سلامالله علیها) تهران میهمانان جناب آقای دکتر ساداتینژاد نماینده محترم کاشان و آران و بیدگل هستند.
ـ جمعی از دانشجویان رشته حقوق مؤسسه آموزش عالی راهبرد شمال شهرستان رشت استان گیلان میهمانان جناب آقای کوچکینژادارمساداتی نماینده محترم رشت هستند.
ـ جمعی از انجمن علمی دانشجویی فقه و حقوق اسلامی دانشگاه شهید مدنی تبریز میهمانان جناب آقای دکتر فرهنگی نماینده محترم تبریز، آذرشهر و اسکو هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه حضرت امام از منطقه (15) تهران میهمانان مجمع نمایندگان تهران هستند.
ـ مدیریت و جمعی از اعضای مجمع فرهنگی سوهای اصفهان میهمانان سرکار خانم سعیدی هستند که به همه عزیزان خوشآمد عرض میکنم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! اگر اجازه بفرمایید در این بخش همکاران نمایندهمان صحبت کنند، چون در انتها آقای وزیر اقتصاد و معاون علمی محترم رئیسجمهور پاسخ همکاران نماینده ما را هم بدهند. ظاهراً سه نفر از همکاران را آقای رئیس فرمودند بفرمایند.

علیرضا رحیمی
همکارانی که اسامیشان به قید قرعه مشخص شده آقایان: بدری، رضیان و حاجی هستند. نفرات بعدی هم مشخص هستند، ولی فعلاً سه نفر به مدت پنج دقیقه صحبت بفرمایند. نفر اول جناب آقای رضیان هستند، بفرمایید.

عبداله رضیان
آقای ادیانی صحبت میکنند.

علیرضا رحیمی
آقای ادیانی در عرض سه دقیقه بفرمایید.

سیدعلی ادیانی
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
اولاً از اعضای محترم هیأترئیسه متشکرم که بعضاً به استناد آییننامه داخلی عزیزان مسئولین را دعوت میکنند تا در حوزه کاریشان گزارش کاری داشته باشند. اما یک نکته را یادآوری کنم؛ استدعای بنده این است که دوستان در دعوت از میهمانان عزیز دقیقاً به این نکته عنایت کنند که آقایان وقتی پشت تریبون رفتند هنجارهای نظام را نشکنند. اطلاعات غلط ندهند، عزیزی که پشت تریبون رفته میگوید ایهاالناس! تمام فارغالتحصیلان ما در حال فرار هستند و همه دارند از کشور خارج میشوند مناط کلام این آقا کجا است؟ اینجا تریبون ملت است، ما نباید خوراک برای آدمها و رسانههای پلشت فراهم کنیم. هیأترئیسه محترم این نکته را عنایت کنند که عزیزان با ادبیات پارلمانی و با خطابه درست با مردم سخن بگویند، درشتگویی نکنند، درستگویی را مناط عمل قرار بدهند، این نکته اول که تز کاری به عزیزانم در هیأترئیسه است.
نکته دوم، من واقعاً از مجموعه برادران خوبمان آقای دکتر ستاری و همکاران عزیز ایشان تشکر میکنم که انصافاً دارند زحمت میکشند، اما اینجا مجلس است. در گزارش دستگاههای نظارتی هم بوده. وزیر محترم علوم هم تشریف دارند، آقای دکتر ستاری هم تشریف دارند که واقعاً دستمریزاد میگویم. من در این بخش روی اصل موضوع حرفی ندارم، اما این نکته را بگویم که ما با انحراف در اجرای قانون و سوق دادن بودجه در مسیری که در بودجه پیشبینی نشده اقدامات مثبت را داریم انجام میدهیم، لذا وزارت علوم باید هوشمندانه ریل کار را به دست بگیرد، در کنار برادر فعال جناب آقای دکتر ستاری و همکاران عزیز ایشان این کار ارزشمند ملی را پیش ببرند. در عمل برخی انحرافات اتفاق افتاد، این از باب نقد عمل نیست، از باب نقل یک نقص است.
مدیران عزیزان ما عنایت کنند! برابر برخی گزارشات پولی که مجلس محترم برای صندوق نوآوری و شکوفایی برای حمایت و پشتیبانی لجستیک به عنوان کمک به شرکتهای دانشبنیان قرار داد این مجموعه به سمت معاملات سختافزاری و خرید ساختمانها رفته. محمل قانونی این کجا است؟ دستگاههای نظارتی گزارش لازم را بدهند یا برابر برخی از گزارشهای دستگاههای نظارتی برخی از این پولها بلوکه شده و در بانک دارد سودش دریافت میشود. این انحراف در قانون است، وظیفه مجلس هم نظارت جدی بر این موضوعات است، در عین اینکه ما اقدامات ارزشمند کارهای علمی را به عنوان یک مجموعه پیشران ایجاد اشتغال آن هم از نوع فوقالعاده ارزشمند تحسین میکنیم، در عین حال عزیزان و برادران ما و دوستان وزارت علوم و معاونت فناوری ریاستجمهوری هم عنایت کنند که این انحرافات و زوایای فاصله گرفتن با قانون را به ریل اصلی برگردانند، متشکرم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، نفر بعد را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
نفر بعد جناب آقای سلیمی هستند، بفرمایید.

علیرضا سلیمی
بسم الله الرحمن الرحیم
اولاً از زحماتی که معاونت علمی و فناوری و وزارت علوم و سایر دستگاهها در این راستا کشیدند تشکر میکنم، اما یکی، دو نکته را عرض میکنم. برادران عزیز و خواهران ارجمند و مسئولین عزیز! اولاً ما در بحث زایش شرکتهای دانشبنیان درست است کارهای خوبی انجام دادیم و قدمهای بلندی برداشته شده، اما واقعیت این است که براساس همین گزارش شما دیدید ما ضریب پیشرفتمان مناسب با اقتضائاتی که امروز کشورمان دارد نیست.
نکته دوم، بسیاری از امور است که ما اینجا نیاز به یک دستگاه فرادستگاهی برای صدور مجوزها داریم. بسیاری از اوقات متأسفانه برای صدور مجوزها با چالشهای جدی مواجه هستیم. برخی از افراد برای اینکه شرکت خودشان را ثبت کنند از این دستگاه به آن دستگاه و از این کوچه به آن کوچه واقعاً فرصت فراوانی از دست آنها میرود.
نکته سوم، عزیزان من! در پژوهشهای تکنفره الان در صدور مجوز برای اینها ما با یک چالش فوقالعاده جدی مواجه هستیم که مشخص نشد. در بحث تأمیناجتماعی و بعضی از مباحث اینها با چالش جدی مواجه هستیم.
نکته چهارم، ببینید! ما قدردان زحمات عزیزان هستیم، اما همانطور که جناب آقای ادیانی هم فرمودند ما این مطالب را نقل میکنیم برای اینکه مشکلات حل بشود، ما در بحث حمایت از اختراعات و تبدیل اینها به نوآوری در این بخش به نظرم با یک سکتی مواجه هستیم و نتوانستیم در این بخش سرعت لازم را داشته باشیم.
بحث بعدی این است که وظیفه معاونت و صندوق حمایت از نوآوریها است که در این بخش باید پررنگتر بشود که به نظر میرسد در این بخش هم باید یک مقدار تغییر ریل بدهیم و همانطور که دوستان فرمودند حتماً رویکردمان در این بخش باید اصلاح بشود. امکاناتی که به عزیزان دادیم الان در کشور به صورت نابرابر دارد توزیع میشود، این توزیع امکانات و بودجهای که مجلس تصویب کرده و مجلس هم هر سال کمک کرده، این توزیع نابرابر را حتماً باید اصلاح کنیم.
نکته بعدی که به نظرم میرسد در بحث ثبت که الان فرمودند یک کاسبی جدید هم اینجا شروع شده. بعضیها میروند یک طرح را یکجا ثبت میکنند و بعد این را دوباره میفروشند، مثل همین پایاننامهفروشی و مقالهفروشی اینجا هم یک باب و کاسبی جدید باز شده و حتماً در این بخش باید رصد و نظارت بشود. وزارت علوم و خود معاونت اجازه ندهد یک کاسبی جدید در کشور شکل بگیرد، متشکرم.

علیرضا رحیمی
متشکرم. نفر آخر جناب آقای حاجی هستند، بفرمایید.

حسینعلی حاجی
بسم الله الرحمن الرحیم
از اصل موضوع اینکه همکار عزیزمان آقای قاضیزاده زحمت کشیدند و پیگیری کردند و این موضوع در دستور قرار گرفت متشکرم، منتها اشکال آییننامهای هم داشت که آن جای خود باشد. اما اصل موضوع و رویکرد مربوط به اقتصاد دانشبنیان واقعاً از نیازهای روز کشور است و از جمله مطالبات مقام معظم رهبری هم بوده و از طرفی یکی از راههایی که امروزه میشود جوانان فارغالتحصیل و تحصیلکرده را مشغول کار کرد همین توسعه مؤسسات دانشبنیان است. برای اینکه این جوانان عزیز ایدههای بسیار خوبی دارند که این ایده تبدیل به محصول بشود. اما عزیزان! مشکل اصلی این عزیزان بحث نقدینگی است که اتفاقاً اشارهای کامل به این موضوع نشد، هرچند که منابعی اختصاص داده شده، ولی متأسفانه برخی رفتند ساختمان خریدند و برخی هم تعدادی را استخدام کردند. این هم در تحقیق و تفحصها باید بررسی بشود و گزارش داده بشود. اما آنچه نیاز اصلی است اینکه وامهای خوبی به عنوان قرضالحسنه در اختیار اینها قرار داده بشود و در این جهت لازم است که از زحمات آقای دکتر ستاری معاون علمی رئیسجمهور هم واقعاً تشکر کنم که میبینیم بهجد دنبال این مسأله هستند، هرچند که وزارت علوم هم زحماتی را متحمل میشوند.
مشکلات بانکی، بیمهای، مالیاتی، تأمیناجتماعی و اینها مطرح شد، ولی یک مشکلی که هست این است که چون این کار و موضوع به تازگی در کشور دارد جای خودش را باز میکند هنوز قوانین کامل منطبق بر پشتیبانی این موضوع به نظر میرسد که نشده و باید قوانین در این جهت اصلاح بشود و به نظر میرسد یکی از ثمرات این جلسه میتواند این باشد که ما خلأهای قانونی در این جهت را بشناسیم. آقای قاضیزاده که پیگیری کردند باز هم نقطهنظرات را بگیرند اگر اجازه بدهند که ایشان گوش بدهند و آن نقطهنظرات را جمعبندی کنند و خلأ قانونی شناسایی بشود و بتوانیم این خلأ قانونی را برطرف بکنیم. آقای رئیس! از آن طرف دولتیها هم محصولات اینها را خریداری بکنند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
متشکرم، از وزیر محترم اقتصاد آقای دکتر دژپسند دعوت میکنیم، مطالبی که مربوط به وزارتخانه حضرتعالی است و در مجلس ارائه شد را بفرمایید. هرچه کوتاهتر صحبت کنید ممنون میشویم، منتها از (10) دقیقه انشاءالله بیشتر نشود، متشکرم.

فرهاد دژپسند
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام و عرض ادب و احترام خدمت سروران گرامی دارم و آرزوی شادابی و شادکامی برای همه در این ساعت از روز دارم. بحثی را که امروز در جلسه مطرح کردند به واسطه اینکه بنده در برنامهای که در سال گذشته تقدیم شما سروران گرامی کرده بودم ابتدا یک نکاتی را عرض میکنم و بعد به مسائلی که در گزارش ارائه شد ورود میکنم.
من در آن برنامه یکی از نکاتی که خیلی جدی مورد توجه و تأکید قرار دادم شکلگیری اقتصاد هوشمند بود. اقتصاد هوشمند میتواند در رفع و عبور از خیلی مشکلاتی که امروز با آنها دست و پنجه نرم میکنیم ما را یاری بدهد. چون دیروز هم روز بینالمللی مبارزه با فساد بود آنچه که برای مبارزه با فساد تأکید میکنیم قطع به یقین باید بدانیم یکی از راههای مؤثر و تعیینکننده برای تحقق این امر شکلگیری اقتصاد هوشمند است که در ذیل آن شفافیت و محیط شیشهای به صورت کامل شکل میگیرد و در آن روابط فرد با فرد به طور کلی ساختار دیگری پیدا میکند و مانع از آن میشود و بُعد دیگرش در اقتصاد هوشمند دانشبنیانی است که این امر اتفاقاً کمک شایان توجهی به بحث اقتصاد هوشمند میکند.
یکی از لوازم اجتنابناپذیر و با ارتباط محکمی که برای اقتصاد هوشمند میشود مطرح کرد شکلگیری جامعه و اقتصاد دانشبنیان است. در بحث اقتصاد دانشبنیان نقش کلیدی را شرکتهای دانشبنیان دارند. استارتآپها در مقولههای مربوط به اقتصاد هوشمند نقش کلیدی، محوری و پیشتاز را دارند. حضور این شرکتها نقش انتشاری را برای سرعتبخشی به تحقق این مفهوم جدید و اساسی در جامعه دارد. قطع به یقین کارکرد انسان در مقوله اقتصاد هوشمند با کارکرد انسان حتی در مقوله اقتصاد دیجیتالی و اقتصاد الکترونیکی کاملاً متفاوت است، چه برسد به اقتصاد سنتی. به همین دلیل ما در طی یک سال گذشته سعی کردیم برای آشنایی و رفع مشکل این گروه جلسات مستقلی با شرکتهای نوآور و پینتکها داشته باشیم و مشکلات آنها را بررسی کنیم که خوشبختانه منتهی به آییننامهای برای سازماندهی روابط این شرکتها با دولت شد که فرستادیم انشاءالله در شورای فناوری و اجرایی مطرح بشود. ما یک هسته اندیشهورزی اقتصاد هوشمند تشکیل دادیم و در این هسته همه این مقولات مهم مورد توجه، تأمل و تفکر قرار میگیرد و متناسباً نیازمندیهای حقوقیاش تدوین و برای تصویب مراجع ارسال میشود تا مبنای اجرا قرار بگیرد. در همین رابطه سند مهم بانکداری دیجیتال را ما نهایی و برای بانکهای دولتی و مشمول اصل (44) ابلاغ کردیم که انشاءالله بتوانند اجرا بکنند و همچنین سند راهبردی و نقشه راه اقتصاد هوشمند در آستانه نهایی شدن است که بتوانیم برای این کار کنیم. طبیعتاً در این نقشه ما جایگاه ویژهای برای استارتآپها و شرکتهای دانشبنیان قائل شدیم.
ما برای این شرکتها علاوه بر این کارهای راهبردی و محوری که داریم انجام میدهیم یکسری از مباحث دیگر که امروز ممکن است دست و پاگیر آنها باشد به صورت مستقل مورد توجه قرار دادیم، به عنوان مثال بحث مالیات. مالیات طبیعتاً شاید از نظر قوانین و مقررات مشکلی نداشته باشیم، اما شاید در اجرا و مواجهه با استارتآپها و شرکتهای دانشبنیان با همکاران ما در سازمان امور مالیاتی و یا در گمرک از نظر اجرا و امور تکنیکال با مشکلاتی مواجه باشند. به همین دلیل جلسات مستقلی را خود بنده با شرکتهای دانشبنیان داشتم که رئیس سازمان مالیاتی و معاونین ایشان، رئیس کل گمرک و معاونین ایشان در آن جلسه حضور داشتند و دقیقاً آمدیم موارد را بررسی کردیم و در آن جلسه برخی از این موارد نیازمند تشکیل کمیتههای فرعی بود که کمیتههای فرعی تشکیل دادیم که در جلسات بعد که پیگیری میکنیم مشکل خاصی ایجاد نشود.
آنچه که در ید اختیار وزیر بود در قالب بخشنامه به سازمان مالیاتی و گمرک جمهوری اسلامی ایران ابلاغ شد و آنها الحمدلله رفع شد و برخی از موارد که نیازمند مقرراتزدایی بود بخشی در هیأت مقرراتزدایی مطرح شد و بخشی در دستور و نوبت است که انشاءالله اینها را مطرح کنیم.
بنابراین از سازوکاری که در اختیار قانونی وزارت اقتصاد و دارایی است داریم به شکل اتم آن استفاده میکنیم تا مشکلاتشان مرتفع بشود. من گزارش مرکز را که دیدم شاید به تفصیل نبوده، چون دو تا از نمایندگان محترم هم در هیأت مقرراتزدایی عضو هستند این مجموعه را به صورت تکنیکال و قوانین و مقررات مزاحم را به ما معرفی کنند ما در آنجا مطرح میکنیم و انشاءالله سیرش را طی میکنیم که در فرصت مناسب این مقررات مزاحم رفع بشود.
یکی از بحثهای دیگری که وجود داشت که اتفاقاً در این گزارش هم اشاره شد وثیقهگذاری داراییهای نامشهود است که در معاونت علمی ریاستجمهوری کارگروهی تشکیل شد و همکارهای من از وزارت اقتصاد در آن کارگروه نقش فعال دارند و ما منتظر هستیم تا این مفهوم را در جاهایی که در حوزههای مختلف مرتبط با وزارت اقتصاد یا جای دیگر که اتفاقاً به تشکیل اقتصاد هوشمند کمک هم میکند بتوانیم اینها را تسری بدهیم.
اما یک نکته مهمتر برای ما وجود دارد؛ برخی از نیازهایی که عزیزان در این شرکتها دارند مربوط به حوزه مالیات میشود که اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم است. من یکی، دو بار عرض کردم مدتی است در وزارت امور اقتصادی و دارایی داریم به صورت جامع قانون مالیاتهای مستقیم را بازنگری میکنیم و در این بازنگری یکی از حوزههایی که به آن متمرکز شدیم تأمین نیازهای شرکتهای دانشبنیان، نوپا و نوآور برای تند کردن و سرعت بخشیدن به مسیر آنها در حوزه مالیاتی است. یعنی هر امری که نیازمند تأمین و تجهیز حقوق قانونی باشد ما در صدد هستیم در بازنگری قانون مالیاتهای مستقیم به دقت و جامعیت این موضوع را مورد بررسی قرار بدهیم. خدمت شما عرض کنم در شورایی که برای بازنگری قانون مالیاتهای مستقیم ما پیشبینی کردیم و تشکیل دادیم سه تا از نمایندگان محترم مجلس هم در خدمتشان هستیم و این نمایندهها هم میتوانند در جایش یادآور این نکته بشوند که ما انشاءالله این موضوع را بتوانیم با دقت بیشتر ببینیم. به هر حال کاملاً دنبال این هستیم که این کار را بکنیم.
اما به نظر من یکی از مشکلات جدی بحث محیط کسب و کار مجوزهایی است که شرکتهای دانشبنیان و نوپا نیاز به این دارند. به عبارتی دستگاهها با تعبیه آن مجوزها فرآیند تشکیل این شرکتها را کند کردند. به نظر ما میآید که این یکی از مؤلفههای جدی و اساسی است که باید برای تقویت شرکتهای دانشبنیان به آن توجه بکنیم.
بنابراین به همین دلیل ما در وزارت امور اقتصادی و دارایی در درگاههای ملی که برای مجوزها راهاندازی کردیم برای این بحث به شدت به عنوان یک موضوع منحصر به فرد و محوری داریم به آن توجه میکنیم. در کنار این خوشبختانه لازم است اینجا من عرض احترام و تشکر خدمت همه نمایندگان محترم به خاطر مصوبه خیلی مشکلگشایی که راجع به اصلاح ماده (7) قانون اجرای اصل (44) داشتند این مصوبه به ما کمک شایان توجهی میکند که بتوانیم این نیازمندی اساسی شرکتهای نوپا و دانشبنیان را تأمین بکنیم و حتماً در معاونت اقتصادی وزارت دارایی به شدت به این موضوع توجه داریم، اگر هم دوستان در مرکز پژوهشها و یا در کمیسیونی که بابت این تشکیل میشود نقطهنظر خاصی داشتند قطع به یقین ما در قالب هیأت مقرراتزدایی در خدمت آنها هستیم بحث درگاههای ملی را حل کنیم و در وزارت امور اقتصادی و دارایی کلاً ما برای این بحث یک موضوع محوری دادیم که انشاءالله بتوانیم به تحقق این هدف مهم کمک بکنیم. از وقتی که به من داده شد متشکرم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، نفر بعد را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آخرین سخنران ما در این بخش دکتر ستاری معاون محترم علمی و فناوری ریاستجمهوری هستند. آقای دکتر! در خدمت شما هستیم. آقای دکتر! لطفاً در بین سخنرانیتان به تذکراتی هم که همکاران دادند اشارهای بفرمایید.

سورنا ستاری
بسم الله الرحمن الرحیم
من خیلی خوشحال هستم که این فرصت داده شد که راجع به یکی از مهمترین مسائلی که ما الان در اقتصادمان داریم با هم صحبت بکنیم. من چون فرصتم کم است خیلی سریع به موارد میروم. اول از همه از هیأترئیسه مجلس به خاطر این فرصتی که در اختیار ما قرار دادند، شرکتهای دانشبنیان و تمام عزیزانی که به نوعی در این حوزه در سازمانهای دولتی مشغول به کار هستند و از هیأترئیسه مجلس و نمایندگانی که واقعاً دغدغهشان این موضوع است جای تشکر دارد.
عزیزان ببینید! ما داریم راجع به آینده این مملکت در اقتصاد صحبت میکنیم. صد سال است که نفت میفروشیم جنس وارد میکنیم، چیزی که ما در اقتصاد به آن «نفرین منابع» میگوییم. چرا کشورهایی که دارای منابع زیرزمینی هستند پیشرفت نمیکنند و سطح کارشان در یک حدی میماند؟ وقتی ما نیروی انسانی را به عنوان پایه اقتصاد فراموش میکنیم همین بساطی که الان داریم میشود. آن چیزی که ما روز اول در دولت یازدهم شروع کردیم یک دو در دو در این اقتصاد جدا کردیم و اسمش را دانشبنیان گذاشتیم. یک قانون فوقالعادهای هم مجلس سال 89 تصویب کرده که به نظر من یکی از مترقیترین قوانینی است که مجلس تصویب کرده قانون حمایت از شرکتهای دانشبنیان است. کاری که ما کردیم روی این قانون ایستادیم برای اینکه اجرا بشود. آن دو در دو امروز (4700) تا شرکت در آن است و بیش از (90) هزار میلیارد تومان فروش شرکتها است. بیش از (300) هزار شغل مستقیم ایجاد کرده که با غیرمستقیم آن عددی چند میلیونی میشود. این آینده اقتصاد این مملکت است. آن چیزی که من میخواهم به شما بگویم این است که ما سعی کردیم در این پنج سال یک زیستبومی را شکل بدهیم. بخشی از این زیستبوم دانشگاهها هستند که تأمینکننده نیروی انسانی هستند، دانشگاهها به خاطر ساختارهایشان نمیتوانند نیروی انسانی را مستقیم وارد این اکوسیستم کنند، برای همین مراکز رشد، پارکهای علم و فناوری و مراکز نوآوری در دانشگاهها ایجاد شده. حتی در محرومترین دانشگاهها الان شما بروید مراکز رشد و نوآوری را میبینید. استارتآپها از نظر ما تأمینکننده نیروی انسانی این زیستبوم هستند.
ما الان بیش از (600) هزار استارتآپ داریم و (4700) شرکت که (90) هزار میلیارد تومان فروش شرکتها در سال گذشته بوده امسال قطعاً یک رشد بسیار خوبی را ما در این حوزه خواهیم داشت، ولی آن چیزی که مهم است این است که ما بتوانیم این اکوسیستم را شکل بدهیم. بزرگترین بخشهای این اکوسیستم الان حوزه بیوتکنولوژی، آی.سی.تی، نانو، سلولهای بنیادی است و یک نسل جدیدی از کارآفرینان دارند به اقتصاد این مملکت تزریق میشوند که عمدتاً مدیرعاملهای شرکتهای آنها سنین زیر (30) سال دارند و اینها در آینده این مملکت میمانند و خود اینها باعث میشوند که یک اکوسیستم جدیدی اینجا شکل بگیرد.
ما این روش و حرکت را الان شروع کردیم، آن دو در دو الان در اقتصاد این است، امسال قطعاً رشد بیش از (50) درصد داریم. سال آینده باز به همین شکل است، به صورت توانی دارد رشد میکند. ولی آن چیزی که ما میخواهیم این است که ما یک اکوسیستمی داشتیم که بیش از صد سال بر پایه واردات شکل گرفت، ساختارهای ما ساختارهای وارداتچی است. حتی تفکرات مردم و فرهنگ عمومی مردم چنین چیزی است. مردم به جوانی که در جیبش پول دارد اهمیت میدهند، بانکها به کسی وام میدهند که پول در جیبش باشد و بتواند ضمانتنامه بدهد.
ما داریم راجع به جوانهایی صحبت میکنیم که سرمایههایشان در کلههایشان است و در جیبهایشان نیست و این احتیاج دارد به اینکه ساختارهای تفکری و فرهنگی این حوزه عوض بشود که کار خیلی سختی هم هست. ما پنج سال جنگیدیم تا به اینجا رسیدیم، اینطور نیست که ما در یک سازمان دولتی که خود ما در دولت هستیم کار سادهای باشد، ولی واقعاً به لطف تمام عزیزانی که در دولت بودند، وزرای محترمی که در دولت با ما همکاری کردند و هر حوزهای که قشنگتر همراهی کرده ما سریعتر در آن پیش رفتیم.
اگر ما میخواهیم مقابله با تحریم داشته باشیم باید اینجا را حمایت کنیم، الان در حوزه داروهای انسانی نگاه بکنید (98) درصد از تولیدات داروهای ما در داخل کشور است، چرا اینطور است؟ چون یک اکوسیستمی ایجاد شده که در بخش خصوصی ما شرکتهایی داریم که سالی چندصد میلیارد در خطوط تولیدشان سرمایهگذاری میکنند. خروج بچهها هم در خیلی از رشتههایی که مرتبط با اینها است مثل داروسازی خیلی کم شده از کشور، تقریباً صفر شده. چون شرکتها به دنبال آدمهای حسابی میگردند. ما هر دارویی را که بخواهیم در این اکوسیستم بیندازیم بدون اینکه حمایت عجیب و غریبی از دولت بگیرد دو سال بعد این دارو را من در بازار میگیرم. همین اکوسیستم را در حوزه آی.سی.تی، سلولهای بنیادی و بسیاری از حوزههای دیگر مثل نفت و انرژی داشته باشیم. این، آن حوزهای است که میتواند آینده این مملکت را رقم بزند.
خواسته ما از مجلس محترم این است که این اکوسیستم را حمایت بکند. خوشبختانه امسال در بودجه موارد خوبی راجع به بحث اقتصاد دانشبنیان دیده شده. الان ما مشارکت همه را میخواهیم، این یک حرکت جمعی است برای اینکه این اتفاق بیفتد. الان همین دیروز همایش شهر هوشمند را داشتیم ما کل تهران را اصلاً یک اکوسیستم کارآفرینی میبینیم. مگر بهتر از این شهر هست؟ الان تهران جزء (50) شهر فناور دنیا است. مگر بهتر از این میتوانید پیدا کنیم؟ (15)، (16) میلیون جمعیت در یک محیط کم با اینهمه دانشگاه فوقالعاده، شما هیچ کشور اروپایی را نمیتوانید پیدا بکنید (33)، (34) میلیون جوان بین سنین (20) تا (40) سال داشته باشد، حدود (4) میلیون دانشجو داشته باشد، (13)، (14) میلیون آدم تحصیلکرده در این مملکت باشند. ما چنین پتانسیلی را باید تبدیل به اقتصاد کنیم. کاری که معاونت علمی به دنبال آن است این است که این پتانسیلی که اینهمه سرمایهگذاری روی آن شده و این نیروی انسانی که اینهمه رویش سرمایهگذاری شده تبدیل به اقتصاد بشود و این کاری است که ما داریم پیگیری میکنیم.
مواردی که مطرح شد را ما در سیستم دولت داریم پیگیری میکنیم، قطعاً یک جاهایی هم مشکلات قانونی داریم. محیط کسب و کار ما مسأله دارد، چرا؟ چون صد سال براساس واردات چیده شده. این چیزی نیست که یکی، دو روزه بشود این فرهنگ را عوض کرد، همه ما باید بجنگیم برای اینکه این فرهنگ وارداتچی را عوض بکنیم. شما مطمئن باشید هیچ کشوری در اقتصاد دانشبنیان رشد نکرده مگر اینکه از بازارش صیانت کرده. نمیشود شما بازار را آزاد بگذارید و به این شرکتها بازارشان را ندهید و به شرکتهای خودتان بازارشان را ندهید. این اتفاقی است که باید در قوانین بیفتد. ما باید از بازارمان صیانت کنیم. این کسی که در این بازار دارد مبارزه میکند، سربازهای خط مقدم ما شرکتها هستند. اگر ما در یک حوزهای در آی.سی.تی میبازیم شرکتمان میبازد، اگر در مد و لباس میبازیم شرکتمان میبازد، اگر در دارو در بازار خودمان میبازیم شرکت است که میبازد. شرکتها سربازهای خط مقدم این مبارزه هستند که باید مدام از سمت دولت حمایت بشوند. منظور من از حمایت بحث مالی نیست، بحث اکوسیستمی است که از این زیستبوم باید حمایت کند اگر میخواهیم بچههایمان را در این مملکت نگه داریم. این زیستبومی که الان شکل گرفته بخشی از آن بچههایی هستند که از خارج از کشور برگشتند.
من افتخار این را دارم که ما به یک رکوردی رسیدیم سالی حدود (700) نفر از بچههایی که از (100) دانشگاه برتر دنیا هستند دارند به داخل کشور برمیگردند و به آن اکوسیستمی که ما داریم پیاده میکنیم میآیند. بسیاری از استارتآپهای معروفی که شما میبینید حتی خود من برخیهایشان را مشارکت داشتم به اینکه با آنها صحبت کردم، خارج از کشور بودند و الان برگشتند. اینها منتورهای این اکوسیستم هستند، اگر حمایت نکنیم ناگهان این اکوسیستمی که در این پنج سال در کشور ایجاد شده میشکند. اگر میخواهیم با تحریم مقابله بکنیم الان موقع آن است که از این اکوسیستم حمایت کنیم و من این را میخواهم که در قانون بودجه امسال که تمهیدات خوبی هم از طرف دولت دیده شده و شما هم حمایت بکنید ما بتوانیم یک اتفاق جدی را در بحث مقابله با تحریم ایجاد بکنیم. ما موارد تحریمی را لیست کردیم و داریم این را پیگیری میکنیم، خصوصاً در حوزههای غذا و دارو و حوزههایی که واقعاً کشور نیاز دارد که در آنها مستقل بشود و روی پای خودش بایستد.
در رابطه با بحثهایی که نمایندگان محترم گفتند؛ ببینید! صندوق نوآوری شکوفایی زیرمجموعه معاونت علمی نیست، ولی خوشبختانه تغییرات بسیار خوبی در آن اتفاق افتاده. من خیلی نسبت به دو سال پیش راضی هستم به خاطر تغییراتی که واقعاً در این صندوق ایجاد شده اتفاقاً الان زمانی است که ما حتی صحبت کنیم راجع به اینکه بتوانیم سرمایه این صندوق را هم در قانون بودجه یک مقدار افزایش بدهیم. اتفاقات خوبی افتاده و من از نمایندگانی که در بحث صندوق کامنت دارند میخواهم که مسئولین مربوطهاش را دعوت بکنند، چون من گفتم عملاً ما یکی از اعضای هیأتامنای این صندوق هستیم. خواهش میکنم دعوت بکنند و نتایج یک سال اخیرش را ببینند، واقعاً یک تغییر جهت جدی اتفاق افتاده و حتماً هم مشکل وجود دارد و حتماً هم کامنت در آن وجود دارد و باید راجع به آن بحث بشود که چه اتفاقاتی آنجا دارد میافتد. لازم است که نمایندگان جلسه داشته باشند و مواردی که دارند به مسئولین صندوق اعلام بکنند، ولی من اعلام بکنم که در یک سال گذشته واقعاً اتفاقات خوبی در صندوق افتاده و امیدواریم که این روند بهبود همینطور ادامه داشته باشد و این صندوق یکی از اجزاء آن اکوسیستمی است که دارد شکل میگیرد.
ما امروز که داریم با شما صحبت میکنیم سال گذشته بیش از (12) هزار میلیارد تومان شرکتهای دانشبنیان وام بانکی گرفتند این بزرگی این اکوسیستم را نشان میدهد. از یک دو در دویی که در اقتصاد، پنج سال پیش شروع شده به ابعادی که الان به آن دست پیدا کردیم و من مطمئن هستم که هر سال یک رشد قابل توجهی را در این حوزه خواهیم داشت.
من امیدوارم که با حمایت شما و اتفاقاتی که در دولت دارد میافتد، دولت همیشه حامی این حوزه بوده و الان بحث کارخانجات نوآوری را آقای رئیسجمهور به جد پیگیر هستند که در استانها راه بیفتد. حتی در مناطق محروم ما باید شبکههایی داشته باشیم که جوانهای خلاق را بتوانیم جذب بکنیم و اینها بتوانند ایدههایشان را پیادهسازی کنند و بتوانند شرکتهایشان را ایجاد بکنند و بتوانند تحولات جدی در این حوزه و اقتصاد کشور ایجاد بکنند. اگر آموزش به اقتصاد متصل نشود فایدهای برای کشور ندارد. ما باید جهتگیری دانشگاههایمان را براساس اقتصادمان بچینیم، این یک بحث جدی است که ما داریم. در حوزههای دانش هم اتفاقات فوقالعادهای در کشور افتاده که موضوع این بحث نیست و ما هم از آن حوزهها حمایت میکنیم، ولی اگر میخواهیم یک حرکت جدی روی جوانهایمان داشته باشیم باید پایه اقتصادمان را نیروی انسانی بکنیم. پایه اقتصاد منابع زیرزمینی نیستند، نفت هیچ اهمیتی ندارد، آن چیزی که اهمیت دارد دانشی است که روی نفت مینشیند و محصول ارائه میدهد، وگرنه ماده اولیه هرچه که باشد اهمیتی ندارد. ما یک بشکه نفت را به هزار زور و مکافات داریم (50) دلار میفروشیم. یک شیشه عطر شما خارج از کشور میگیرید (3000) برابر آن است و (100) دلار پولش را میدهید. یک ویال داروی بیوتک سه، چهار گرم است (2000) دلار است. یک کیلو بذر صیفیجات (400)، (500) میلیون تومان به قیمت طلا است. این به خاطر دانشی است که روی ماده اولیه قرار میگیرد و این آینده اقتصاد این مملکت است. ما در بسیاری از شاخصهای نیروی انسانی رتبههای دو و سه دنیا را داریم. شما این Global invention index را ببینید، حیف است که این پتانسیل فوقالعادهای که ما در نیروی انسانی داریم را تبدیل به اقتصاد نکنیم که یک خارجی یا کسی دیگر از این پتانسیلی که در کشور برایش هزینه داده بخواهد استفاده بکند محقق نمیشود مگر اینکه شما خیلی محکم پشت اقتصاد دانشبنیان بایستید و این را اولویت اول اقتصاد کشور بکنید.
به این جوانها اطمینان کنید، این جوانها هستند که ما را در مقابله با تحریم مصون میکنند. این مغزها هستند که باید مورد حمایت قرار بگیرند نه بچههای پولدار. اینها هستند که میتوانند اقتصاد را تغییر بدهند و آن هدفی که ما در اقتصاد دانشبنیان داریم در این حوزه است.
من باز از تمام عزیزان تشکر میکنم، آمادگی داریم که مواردی که احتیاج به قانونگذاری دارد را کامل در خدمت شما باشیم. از آقای دکتر قاضیزاده که واقعاً تشکر میکنم، جلسات متعددی را در این زمینه داشتند، از تمام همکارانم در دولت که واقعاً بسیاری از وزرا دغدغه اولشان اقتصاد دانشبنیان است. راجع به اقلام تحریمی با من صحبت میکنند و به ما اطمینان میکنند که گیرهایشان را حل کنیم. این آن اتفاقی است که ما دوست داریم بیفتد که جهتگیری دانشگاههایمان به سمت اقتصاد دانشبنیان و حل معضلات و مشکلات مردم باشد. این اتفاقات به همت شما میافتد اگر شما این اقتصاد را اقتصاد اول کشور بکنید. این جهتگیری اقتصادی را اقتصاد اول کنید. دوره فروش و خامفروشی در دنیا سالیان سال است که تمام شده. خامفروشی باعث ارزش افزوده برای این کشور نمیشود.

مسعود پزشکیان
متشکرم، از برادرمان آقای قاضیزاده و تیمی که زحمت کشیدند و این جلسات را پیگیری کردند تشکر میکنیم و آنچه که مشخص است با گزارشهایی که دادند دو مسأله است؛
مسأله اول اینکه نیروهای علمی و دانشبنیانی که در کشور وجود دارد باید مورد توجه قرار بگیرد و به آنها نگاه بکنیم. من دو سؤال از جناب آقای وزیر علوم دارم، یک دقیقه این جمعبندی را تشریف داشته باشید و بعد تشریف ببرید.
جناب آقای امیری! این بحثهایی که اینجا شد و مسائلی که در رابطه با مشکلات مطرح شد، تأمیناجتماعی، فضای کسب و کار، تبادلات ارزی، کمبود زیرساختها، گمرک، مالیات، مجوزها، سرمایهگذاری و اینها مگر غیر از دولت به کسی دیگر ربط دارد؟ چرا ما باید کاری بکنیم که فضای کسب و کار ما مشکل پیدا بکند؟ (امیری ـ خلأ قانونی داریم)
قوانین را دولت لایحه دوفوریتی بیاورد، یعنی اگر دولت این مشکلاتی را که مشکلات عمده کشور ما است بنشیند حل بکند، هر وقت رئیس محترم دولت، معاون محترم، و وزیر پشت تریبون میرود میگویند کسب و کار ما بد است و گزارش میدهند ما رتبه صد و چندمین مثلاً فضای کسب و کار هستیم، چه کسی این فضای کسب و کار را باید اصلاح بکند؟
این چیزی است که به نظر من در دولت همانگونه که مقام معظم رهبری گفتند در دو مورد یک نگاه ویژه و تعهد سیاسی اهمی وجود داشت؛ یکی بحث هستهای و یکی هم بحث موشکها و مسائلی از اینگونه بود. آنچه که در این رابطه نگاه ویژه بود ما با قدرت در دنیا توانستیم حرفمان را به کرسی بنشانیم و الان در بحثهای موشکی و هستهای اینها میدانند که در ایران ما قادر هستیم کار خودمان را انجام بدهیم.
در تمام قسمتهای علم، در بیوتکنولوژی، نانوتکنولوژی، آی.سی.تی و در تمام آن قسمتهایی که الان عزیزان و جوانان ما دارند کار میکنند یک تعهد سیاسی اول است. یعنی مسئولین ارشد مملکت ما باید بپذیرند که با جوانها و این دانشمندان و نیروها میشود مملکت را درست کرد. در نتیجه هم مسئولین و هم دولت، من تعجب میکنم دولت خودش میداند این مشکلات وجود دارد هر پیشنهادی مجلس بیاید ما در مجلس با تمام قدرت آماده هستیم که همکاری بکنیم. در این رابطه هیچ شکی وجود ندارد. آنچه که ما باید انجام بدهیم عزم و اراده ملی و باور بر این است که اعتماد به این جوانها بکنیم و میدان بدهیم و بسترها و مشکلات را برایشان حل بکنیم.
پیشنهادی که الان وجود دارد این است که حداقل یک کارگروهی تشکیل بشود و در مجلس هم آقای دکتر قاضیزاده با گروه کمیسیون اقتصاد و کمیسیون برنامهریزی و کمیسیونهای مربوطه هماهنگ بشوند در این کارگروه از وزارت اقتصاد و دارایی، کار و رفاه اجتماعی، علوم و بانک مرکزی و سازمان ثبت باید جمع بشوند که این مشکل حل بشود. باید به اینها اختیار داد و با تعهد و عزم و اراده پشت سر اینها ایستاد. ما در مجلس آماده هستیم با تمام وجود از این عزیزان دفاع بکنیم. در حل مشکل مملکت ما اگر قرار است در مقابل آمریکا و تحریمها بایستیم هیچ راهحلی جز این وجود ندارد که به مغزها، استعدادها، دانشجوها و نوآوران خودمان باور بکنیم. اگر باور کنیم و پشت سرشان بایستیم آمریکا، اروپا و هیچ قدرتی نخواهد توانست ما را زمینگیر بکند.
این عزیزان ما هستند که میتوانند ما را از این بحران بیرون ببرند و نجات بدهند. از فراکسیون اشتغال، کار و تولید و از همه عزیزان تشکر و قدردانی میکنیم. از عزیزان ما که در استارتآپها، نوآوریها و فناوریها و اینها فعالیت میکنند قدردانی میکنیم. ولی آنچه که مهم است به نظر بنده عزم و اراده مسئولین ارشد این مملکت است «عزم و اراده». باور بکنیم و این باور را در مجوزها، مسئولیتهایی که واگذار میکنیم و نگاههایی که داریم عملی و اجرایی بکنیم. راه نجات مملکت علم، دانش و انسانهایی است که در این رابطه دارند کار میکنند. دولت هر پیشنهادی که در بودجه هم داشته باشد ما در مجلس با تمام وجود همکاری خواهیم کرد. این کمیسیون انشاءالله شکل بگیرد و آقای قاضیزاده مسئولیت را به عهده بگیرند و آقای امیری! در دولت هم این پیام را برسانید قابل قبول نیست فضای کسب و کار ما (100) یا (120) باشد. این را دولت باید حل بکند، هر چیزی هم که دست ما باشد در خدمت هستیم. متشکریم و از شما و از عزیزانی که در استارتآپها و نوآوریها و خلاقیتها دارند کار میکنند متشکریم. ناامید نشوید، ما نمایندگان با قدرت پشتیبان شما هستیم. والسلام علیکم و رحمه الله
4
تصویب تقاضای تغییر دستور درخصوص طرح ساماندهی کارکنان قراردادی دانشگاه پیامنور

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
جمعی از همکاران درخواست تغییر دستور و اولویت رسیدگی به گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد طرح ساماندهی کارکنان قراردادی دانشگاه پیامنور را دارند. من از آقای دکتر خضری به عنوان نماینده درخواستکنندگان تغییر دستور خواهش میکنم موضوع را مطرح کنند. یک نفر مخالف و یک نفر موافق هم میتواند صحبت کند.

رسول خضری
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تبریک صمیمانه روز دانشجو به دانشجویان سراسر کشور، امروز ما درخصوص تعیین تکلیف و تبدیل وضعیت کارکنان پرتلاش و زحمتکش دانشگاههای پیامنور کشور که در بیش از (488) واحد و مرکز به فعالیت و تلاش شبانهروزی میپردازند این طرح را به این نیت و با این هدف آوردیم که این تبدیل وضعیتشان از قرارداد انجام کار معین به پیمانی و رسمی انشاءالله صورت بگیرد و با رأی قاطبه نمایندگان عزیز مردم در مجلس شورای اسلامی این طرح به سرانجام خوبی برسد.
عزیزان! همانگونه که میدانیم دانشگاه پیامنور با بیش از (440) هزار دانشجو در سراسر کشور و اکثراً در شهرهای محروم و دورافتاده و مرزی، فعالیتهای چشمگیری داشته، با حداقل شهریهای که أخذ میشود کمکی است به مناطق محروم و دانشجویانی که در این مناطق هستند. از سال 1395 خوشبختانه این بحث همسانسازی حقوق این عزیزان با کارکنان پیمانی و رسمی صورت گرفته و در واقع ما بار مالی نداریم، از محل درآمدهای اختصاصی خود دانشگاه تأمین خواهد شد. همه این عزیزان دارای شماره شناسه رسمی از سازمان امور استخدامی و اداری کشور هستند. همچنین همه عزیزانی که ما دنبال آنها هستیم پستهای بلاتصدی در خود دانشگاه پیامنور دارند که عزیزان ما آقایان دکتر: حاجیدلیگانی، شریفی، کاتب، کوچکینژاد و همکاران بسیار خوبمان واقعاً تلاش کردند این طرح در کمیسیون اجتماعی در 2/4/98 با رأی خوبی که اعضای محترم کمیسیون اجتماعی دادند مصوب شد.
ما انتظار داریم با وجود رفع تمام موانع قانونیاش و خوشبختانه تمام تمهیداتی که دانشگاه پیامنور برای این عزیزان دیده و متأسفانه ما در برنامههای توسعهای چهارم، پنجم و ششم هیچگونه استخدامی برای دانشگاه پیامنور در نظر نگرفتیم عزیزان ایثارگر بالای (25) درصد هم میتوانند مشمول این عنایتی که مجلس خواهد داشت و با رأی قاطبه عزیزان تصویب خواهد شد شامل بشود. همچنین (3000) نفر اعضای کارکنان دانشگاه پیامنور که به صورت قرارداد انجام کار معین هستند همانگونه که آقای دکتر دلخوش عزیز ما واقعاً تلاشهای بسیار زیادی را انجام دادند انتظار داریم به امید خدا دوستان ما به این مهم بپردازند. این طرح مشتمل بر سه ماده است. عزیزانی که حد نصاب نمره را آورده باشند بحث گزینششان از طرف دانشگاه تأیید شده باشد و همچنین دارای شماره شناسه رسمی از امور اداری و استخدامی باشند و عزیزانی که پستهای بلاتصدی در تشکیلات تفصیلی دانشگاه پیامنور داشته باشند که دانشگاه پیامنور هم ملزم خواهد بود بعد از تصویب این طرح و تبدیل آن به قانون در تشکیلات تفصیلی، پستهای بلاتصدی را که طبق آییننامه خود دانشگاه این عزیزان قانوناً حق مسلمشان است انشاءالله شامل بشوند.
من انتظار دارم نمایندگان عزیز علیالخصوص شهرهای محروم و دورافتاده و مرزی قاطعانه از این طرح حمایت بکنند و با رأی بالایشان انشاءالله یک حمایت ویژهای از جامعه دانشگاهی ما در ماهی که (16) آذر روز دانشجو بوده و در همین ماه به همین مناسبت ما این طرح را آوردیم انشاءالله این عنایت مجلس شامل حال این عزیزان بشود. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
متشکریم، آقای ادیانی مخالف هستند، بفرمایید.

سیدعلی ادیانی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم عنایت کنند، مسأله دو بخش است؛ یک بخش این ماهیت طرح و بحث مربوط به ساماندهی کارکنان قراردادی دانشگاه پیامنور است، این به لحاظ ماهوی است. اما الان به لحاظ شکلی عدهای از همکاران محترم تقاضا کردند که این جزء اولویت قرار بگیرد. تالی تلو دوفوریت است، برابر اثرگذاری در فرآیند دستور کار مجلس است. برابر آییننامه داخلی این اولویت به همین معنا است.
بعضی وقتها ما گله میکنیم که چرا بعضیها به مجلس دهم حمله میکنند، عزیز من! مواد اولیه را خودمان آماده میکنیم، یکی همین است. در شرایط فعلی کشور، اولویت این است؟ در شرایط فعلی کشور فقط ما قراردادی دانشگاه پیامنور را داریم؟ دیگر دستگاههای اجرایی که قراردادی دارند آیا آنها حق حیات و حقوق اجتماعی و تبدیل وضعیت ندارند؟ آیا اولویت کشور، امروز بحث مربوط به مسائل معیشتی مردم است یا نه؟ چرا پاس به افرادی میدهیم که قصد حمله به مجلس دهم را دارند؟ گل به خودی میزنیم. این با کجای اولویت و نیازهای اساسی کشور متناسب است؟ برادران و خواهران من! آیا الان مردم که مذاکرات ما را میشنوند بگویند مردم! مشکل چند نفر به تعداد معدودی نیروهای قراردادی هستند که در آنجا میخواهند تبدیل وضعیت بشوند؟
اولاً مخالف سیاستهای کلی ابلاغی حضرت آقا است، مخالف اصل (110)، مخالف برنامه ششم به لحاظ ماهوی، مخالف اصول (75)، (126) و مواد مندرج در احکام دائمی کشور و مغایر با قوانین مالی دولت است. کجایش اصلاح است که شما میخواهید این را وصله پینه کنید؟ هم با اسناد بالادستی، هم با قانون اساسی، هم با برنامه ششم مخالف است. سلمنا، اولویت بیاید دوسوم رأی میخواهد. دولت قطعاً مخالف است، دستگاههای اجرایی مخالف هستند.
همکاران من! ضمناً از من و شما سؤال کنند آیا کل قراردادیها در کشور فقط مربوط به پیامنور است، تکلیف بقیه چیست؟ اگر اینها ذیحق هستند آنها هم ذیحق هستند. این تبعیض فاحش و خلاف بند (9) اصل سوم قانون اساسی است. با چهار اصل قانون اساسی مغایرت دارد و در تباین با آنها است.
برادران من! این کارها را نکنیم، اصلاً چه استدلالی است که این اولویت قرار دارد؟ شما الان در کف خیابان همین میدان بهارستان بروید ببینید اولویت کاری شما از نظر مردم چیست که باید در دستور قرار بدهید. این است؟ اگرچه حق اینها است و من باید این را عرض بکنم که این به مفهوم این نیست که اینها را زیر بگیریم، نه. حق اینها هم هست که از یک امنیت شغلی بهره ببرند، اما اولویت ندارد. شما یک طرح بیاورید تمام قراردادیهای کشور را شامل بشود، البته باید بسنجیم که با قوانین و اسناد بالادستی میسازد یا نه؟
این مخالفت من مخالفت با انگیزه خیرخواهانه طراحان و متقاضیان نیست. ما نباید کاری بکنیم خودمان دیروز قانون وضع کردیم امروز داریم میشکنیم. برادران من! زیر سؤال میرویم. این اصلاً اولویت ندارد استدعا میکنم این در روال عادی بیاید و در صحن به روال طبیعی و عادی مطرح بشود. این حق مجلس و دولت است که تشخیص بدهند و اظهارنظر بکنند. اصلاً منابع مالی یا امتیازات مالی که باید برای تبدیل وضعیت و استقرار افراد بر مشاغل و مسئولیتهای بلاتصدی باشد اصلاً معلوم نیست محل تأمین مالیاش کجا است.
حضرت آقای رئیس جلسه جناب آقای دکتر مصری! درست است که برابر آییننامه داخلی یک چهارچوبهایی وجود دارد، اما ما باید مضار اینگونه بحثها را در نگاه افکار عمومی بسنجیم. در نگاه مردم، اولویت رسیدگی به این موضوع نیست، به لحاظ عدالت اداری، همه قراردادیها ذیحق هستند اگر اینها ذیحق باشند. به لحاظ اسناد بالادستی این با همه اینها مغایرت دارد. با اسناد و سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری و اصل (110) و دیگر مواردی که عرض کردم مخالفت دارد. استدعا میکنم همکاران محترم ملاحظات سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و عدالتی این تصمیم را در نظر بگیرند، متشکرم.

عبدالرضا مصری
متشکرم، موافق را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای کامران موافق هستند، بفرمایید.

حسن کامران دستجردی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
مباحث برادر ادیانی درست است، منتها ما اینجا میتوانیم پیشنهاد بدهیم، اشکالی ندارد. یعنی کسی دست ما را نبسته است. قراردادهای موقت زیاد است، ولی واقعاً ما فرصتسوزی میکنیم. ببینید! دولت، لایحه خدمات کشوری را آورد، هر سال، دولت میآورد میگوید دو سال تمدید کنید. سال به سال تمدید کنید، امسال آقای مصری شاهد هستند لایحه خدمات کشوری را دولت آورد و گفت پس بدهید.
جناب آقای ادیانی! گویا دولت همراه با تبعیض است، واقعاً اصلاً مدافع عدالت نیست، چون اگر مدافع عدالت بود در این لایحه خدمات کشوری گفتیم نجومیبگیرها بروند، بسشان است. اتفاقاً یکی از آنها قراردادها بود، یعنی قراردادهای موقت را در این لایحه خدمات گفتیم بیایید تعیین تکلیف کنیم، وسط راه ناگهان دولت دبه کرد. همه ما میآییم شعار عدالت، اینکه هرکسی جای خودش باشد، ولی واقعاً این خیلی مسخره کردن نیست؟ که ما در این کمیسیون مشترک که من هم عضو هستم کلی جلسه گذاشتیم که این قراردادهای موقت تعیین تکلیف بشود که یکی اینها بود و یکی هم همین متناسبسازی بازنشستگان کشوری و لشکری بود که امید این بندگان خدا هم به این بود که این لایحه خدمات انجام بشود وسط کار دولت گفت پس بدهید. ناگهان اینجا آمد و سر ما هم کلاه گذاشت گفت این لایحه دائمی بشود، رأی بدهید، ما هم مخالفت کردیم و گفتیم رأی ندهید سرتان کلاه میرود.
حالا اینجا آمده کارکنان پیامنور، مثلاً فرض کنید یکی در سردشت، مرودشت، زابل، چم است و همه پراکنده و همه آدمهایی هستند که واقعاً ضعیف هستند. حالا آقای ادیانی فرمودند مشکلات مردم فقط همین است؟ نه، مشکلات مردم همین نیست، مردم فقیر میگویند مثل ما بخورید و بخوابید و زندگی بکنید. اما واقعاً اینطور است؟ اگر واقعاً اینطور بود که مردم اینطور ما را نفرین نمیکردند. مدام در هر نطق اینجا میگوییم مشکلات مردم اینها نیست، مشکلات مردم اینها نیست؟ بسم الله. یک روز دولت و مجلس را اینجا دعوت بکنید همه اشکنه بخورند مشکلات حل میشود. یک عکس هم روی ریا بگیرند و به همه نشان بدهند و بعد چون این گودنشینان و زاغهنشینان هم همین گود باغچاله در تهران را سر بزنید. من چند وقت پیش رفتم هسه اصفهان اذان صبح بود دیدم کپه کپه آدم هستند، گفتند آقای کامران! اینها معتاد هستند. اگر ما میخواهیم حرف مردم را درست کنیم نه چراغمان را و نه میوهمان و نه یک دلار را کم میکنیم.
به قول حاجآقای موسوی به اینها بگوییم ماشکدو چیه؟ فکر میکنند لغت فرانسوی است. ببینید! چرا ما دوستان مدام میگوییم یک کاری بکنیم معیشت مردم درست بشود، از خودمان شروع بکنیم، اشکال دارد؟ ما میگوییم این کارکنان پیامنور هم یک قطعهای از آن قراردادیها هستند. کل قطعه را که دولت محترم در این لایحه خدمات آمده میگوید پس بدهید. همین سه، چهار ماه پیش آمد سر ما هم کلاه گذاشت و گفت دائمی بشود، گفتیم رأی ندهید. خود آقای مصری مخالفت کرد که دائمی را رأی ندهید، رأی دادید. حالا ما میگوییم یک قطعه از آن قطعات قراردادی درست بشود. بعد هم شما میتوانید پیشنهاد بدهید و بودجه هم که پیش روی شما است و در تلفیق هم شما میتوانید قراردادیها را پیشنهاد بدهید و اصلاح بکنید.
تصور من این است اینکه در خدمت، بعید میدانم بچه وکیل، بچه وزیر و بچه استاندار و بچه مقامات در اینها باشد. این است که من این داستان را برای خواهرها و برادرها عرض کردم؛ یک، در آنجا همه را خواستیم حل کنیم دوباره دولت آمد در آن اخلال کرد. اینجا هم قطعهای از آن است. سوم، برای اینکه دل مردم ما به ما خوش باشد مثل آنها زندگی بکنیم، مثل همین فقیرهای (31) استان، بعد هم آرامش درست میشود و هم دعایمان میکنند، خیلی ممنون.

عبدالرضا مصری
متشکرم. حضار 192 نفر، تغییر دستور طرح ساماندهی کارکنان قراردادی دانشگاه پیامنور را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. (50) نفر در رأیگیری شرکت نکردند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
5
انتخاب آقای سیداحسان قاضیزادههاشمی بهعنوان عضو هیأت حل اختلاف و رسیدگی به شکایات استان خراسانرضوی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! اگر اجازه بدهید یک مورد رأیگیری است، آقای دکتر دهقانی نماینده محترم طرقبه و شاندیز، عضو هیأت اختلاف و رسیدگی به شکایت استان خراسانرضوی بودند، با توجه به اینکه ایشان به شورای نگهبان به عنوان حقوقدان تشریف بردند لازم است جایگزینی از طرف مجمع نمایندگان خراسانرضوی مشخص بشود که آقای سیداحسان قاضیزادههاشمی معرفی شدند. یک نفر هست یک نفر هم باید رأی بیاورد! کارتها برای رأیگیری توزیع میشود.
(أخذ رأی با ورقه به عمل آمد و نتیجه پس از شمارش آراء اعلام گردید)
6
ناطقان جلسه آقایان: محمد خالدیسردشتی، علی مطهری، اقبال محمدیان، روحالله بابائیصالح و احد آزادیخواه

عبدالرضا مصری

اکبر رنجبرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای محمد خالدیسردشتی نماینده محترم لردگان.
ـ آقای علی مطهری نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس.
ـ آقای اقبال محمدیان نماینده محترم رامهرمز و رامشیر.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای روحالله بابائیصالح نماینده محترم بوئینزهرا و آوج.
ـ آقای احد آزادیخواه نماینده محترم ملایر.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
از جناب آقای محمد خالدیسردشتی دعوت میکنیم، بفرمایید.

محمد خالدی سردشتی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام، درود و صلوات بر ارواح طیبه شهدا، امام شهدا و دو یادگارش میفرستیم. آرزوی صحت و سلامتی برای مقام معظم رهبری داریم. همکاران عزیز! در عصر آگاهی انسانها و بیداری ملتها حقوق عمومی حقوق حاکم بر دولتها است. اگرچه گاهی مسئولین و دولتها به وظیفه اصلی خود نپرداخته و میل به خودرأیی میکنند و حقوق ملت را نادیده میگیرند. انسان خردمند در هر شرایطی برای زندگی اجتماعی نیاز به نظم دارد و میخواهد همه چیز را بر پایه قاعده و نظم مشاهده کند، ولی زندگی منظم همه نیاز او نیست. انسان همواره و در همهجا تشنه عدالت است، معشوق نهایی انسان عدالت و رسیدن به آن است. نباید در پناه برنامههای دولتها خصوصاً برنامههای توسعهای بر مردم ستم شود.
در جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک نظام الهی، عدالت، نقش مهمی دارد. حتی اگر در عمل، عدالت به طور کامل اجرا نشود. پایه نظام بر عدالت استوار شده است و حداقل در اساسیترین نظریهها و قوانین بر آن تکیه شده است. قانون اساسی ایران به عنوان مهمترین قانون کشور و میثاق ملی که نظام مقدس جمهوری اسلامی بر آن شکل گرفته در اصول متعددی به عدالت اشاره کرده و اجرای آن را یکی از اساسیترین وظایف دولت و مسئولان کشور برشمرده است. در اصل سوم به رفع تبعیضات ناروا و ایجاد امکانات عادلانه برای همه در تمام زمینههای مادی و معنوی اشاره شده است. یا در اصل (34) که به برابری عموم در برابر محاکم اشاره کرده است. سرجمع میتوان دریافت که شرط سعادت اجتماعی در سطح ملی و بینالمللی در گروی فعلیت یافتن و اجرای درست عدالت در امور مردم است.
مسئولین دستگاهها از وزیر تا مدیر، بایستی برای تحقق عدالت برنامه و اراده جهادی داشته باشند. قطعاً سرکشی به مناطق محروم و کمتر توسعهیافته و مناطق مختلف کشور، فاصله در اجرای خدمات عمومی و زیرساختی و عمق محرومیتها را آشکار خواهد ساخت. مشاهده تفاوت در توسعه مناطق مختلف کشور نتیجه توزیع ناعادلانه ثروت عمومی و امکانات و نادیده گرفتن برنامههای مهم توسعهای کشور است و برآیند مدیریت سلیقهای است. قطعاً خدمات نظام در چهار دهه انقلاب فراوان بوده است، ولی آنچه نگرانکننده و دلسردکننده است سیاسیکاری و تأثیر چانهزنی در مراکز تصمیمگیر در وزارتخانهها و سازمانها است.
جناب آقای دکتر روحانی! شرایط تحریمی و خاص کشور کاملاً قابل درک است، اما امیدوارم در فرآیند تنظیم بودجه سال 99 که همین هفته به مجلس ارائه گردید اقشار آسیبپذیر جامعه بیشتر دیده شود. افزایش (15) درصدی حقوق و دستمزد حقوقبگیران کشوری برای همه مثبت است، اما اگر قیمتها کنترل نشود و تثبیت نشود نتیجه آن فقط کاهش ارزش پول ملی است. از رئیس دانشگاه فرهنگیان میخواهم در راهاندازی دانشگاه فرهنگیان غرب کشور در استان چهارمحال و بختیاری اهتمام نموده و عملیات اجرایی آن را شروع کند که قطعاً یکی از درخواستهای مهم مردم این استان است.
از وزیر محترم راه میخواهم برای تسریع در شروع عملیات اجرایی دوبانده شدن مسیر پرترافیک گوشکی ـ فلارد و همچنین راهآهن اصفهان ـ چهارمحال ـ خوزستان که قطعاً از لردگان خواهد گذشت و آزادراه لردگان ـ اهواز توسط شرکت زیرساخت، دستورات لازم را صادر فرماید.
از وزیر محترم کشور به خاطر تبدیل شدن بخش خانمیرزا به شهرستان و تغییر درجه فرمانداری لردگان تشکر دارم، اما انتظار دارم با توجه به شرایط ویژه بخش فلارد و داشتن شرایط لازم برای تبدیل شدن به شهرستان عنایت ویژه داشته باشند. اگرچه مقدمات این کار را مجموعه وزارت محترم کشور آماده کرده و این مطالبه به حقی است که معطل مانده است.
جناب آقای دکتر رحمانیفضلی مطمئناً برنامه خاص وزارت کشور یعنی انتخاب یک شهرستان محروم از هر استان و تدوین برنامه توسعهای ویژه، نیاز به حمایت همهجانبه دارد و امیدوارم این برنامه بسیار خوب هیچوقت به فراموشی سپرده نشود که این برنامه میتواند زمینه توسعه شهرستانهای کمتر توسعهیافته را فراهم کند.
از مجموعه وزارت بهداشت جهت ارتقای نسبت تخت به سرانه جمعیت در شهرستانهای لردگان و خانمیرزا تشکر میکنم. اما جهت تجهیز بیمارستانهای حوزه انتخابیه و فراهم کردن دستگاههای مورد نیاز مثل ام.آر.آی و آنژیوگرافی براساس قول قطعی که چندین بار داده شده است و همچنین تأمین پزشک متخصص در همه حوزهها توجه ویژه عنایت فرمایند.
از وزیر محترم رفاه انتظار دارم پروژه مهم کشت و صنعت مربوط به شهرستان خانمیرزا که میتواند نقش مهمی در توسعه اشتغال این شهرستان داشته باشد را به صورت ویژه حمایت فرمایند. جناب آقای سلطانی وزیر محترم ورزش! با توجه به شرایطی که در شهرستان من در حوزه ورزش حاکم میباشد و با توجه به سرانه ورزشی بسیار پایین در این شهرستان عنایت فرموده و حتماً به استان چهارمحال و بختیاری خصوصاً شهرستانهای لردگان و خانمیرزا سری بزنید تا متوجه شوید فاصله سرانه ورزشی این شهرستانها با شهرستانهای همجوار که نشان از بیتوجهی در گذشته دارد.
در رابطه با حوزه انرژی کشور به عنوان یک بحث ملی و اساسی انتظار میرود کارشناسان انرژی کشور براساس برنامههای انرژی کشورهای توسعهیافته خصوصاً کشورهای اروپایی بنا به مصلحت و شرایط کشور حتماً توجهی به انرژیهای نو داشته باشند و انشاءالله امیدواریم در برنامه بودجه امسال، یعنی سال 99 بتوانیم با در نظر گرفتن بودجهای ویژه ارتقای خوبی در حوزه انرژیهای نو در سراسر کشور داشته باشیم و بتوانیم از این ظرفیت خدادادی که در اختیار جمهوری اسلامی است برای توسعه انرژیهای نو استفاده کنیم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای محمد خالدیسردشتی متشکریم، از جناب آقای علی مطهری نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس دعوت میکنم، بفرمایید.

علی مطهری
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
من در این چند دقیقه میخواهم دو، سه نکته را خدمت نمایندگان عزیز عرض بکنم. حوادث تلخ آبانماه نشان داد که نبض جامعه در دست سران قوای ما نیست و این تصمیم بدی که گرفته شد و اجرای بدتری که انجام شد متأسفانه این حادثه تلخ را به وجود آورد و ما نباید تحلیل غلط بکنیم و به گردن منافقین و سلطنتطلبها و اینها بیندازیم، اگرچه اینها بالاخره در وسط داستان وارد شدند و استفاده کردند، ولی طبق اعتراف نهادهای اطلاعاتی خودمان، همین توده فقیر جامعه بودند که ما باید یک فکری به حال اینها بکنیم. اگر جامعه در شرایط عادی بود به نظر من جا داشت که ما حتی رئیسجمهور را استیضاح کنیم، ولی الان ما در شرایط خاص هستیم. حداقل کاری که مجلس میتواند انجام بدهد این است که وزیر کشور را به عنوان مسئول اصلی اجرای این تصمیم، استیضاح بکند و انشاءالله که این کار انجام خواهد شد.
باید کمکهایی به مردم بشود، مثلاً سهمیه ویژه بنزین برای نوروز یا در مناسبتهای دیگری به مردم داده بشود، انشاءالله تا حدودی تسکین پیدا بکند و یا اینکه ما در بودجه ممکن است بتوانیم یک تغییراتی ایجاد بکنیم. اما جایگاه مجلس تضعیف شده، این مسألهای بدیهی است و نتیجه ضعیف شدن مجلس یکی نفوذ استعمار خارجی و دوم ظهور استبداد داخلی است.
تجربه دولت دکتر مصدق را ما به خاطر داریم، زمانی که مصدق مجلس را منحل کرد از آنجا بود که بالاخره دولت خودش منقرض شد. مجلس در دوره دهم از دو ناحیه تضعیف شد؛ یکی از طرف مجمع تشخیص مصلحت نظام و دوم از طرف شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا. میدانیم مجمع تبدیل به یک شورای نگهبان دوم شد که ما مصوبه مجلس را میآییم از نظر انطباق با سیاستهای کلی بررسی میکنیم و بعد به شورای نگهبان گزارش میدهیم و شورای نگهبان هم بدون بررسی مستقیماً به مجلس ارسال میکند و ما ملزم هستیم که اصلاح کنیم و اگر هم اصلاح نکنیم خودشان در مجمع میآیند اصلاح میکنند، یعنی دقیقاً مصوبه مجلس را دست میبرند و اصلاح میکنند. این یک مشکلی است که ما پیدا کردیم و اساساً به نظر من استناد به بند دوم اصل (110) قانون اساسی برای اینکه مغایرت با سیاستهای کلی به معنی مغایرت با قانون اساسی است اصطلاح درستی نیست، هم شورای نگهبان این کار را میکند و هم خود ما در داخل مجلس گاهی این کار را میکنیم، چون سیاستهای کلی عین قانون اساسی نیست و متمم قانون اساسی هم نیست و زمانی که مردم به قانون اساسی رأی دادند هنوز سیاستهای کلی در کار نبود. این آفتی است که متأسفانه پیدا شده و ما هم بارها این مطلب را گفتیم، هنوز توجه درستی نشده. راهحلش این است که نماینده یا نمایندگان مجمع تشخیص مصلحت نظام میتوانند در حین بررسی لایحه یا طرحی در مجلس در کمیسیون مربوط و حتی در صحن مجلس حاضر بشوند و نظرات خودشان را بدهند، آنچه که نمایندگان تصمیم میگیرند اینها نهایی است و دیگر حق بررسی مصوبه مجلس را ندارند. این راهحل قضیه است، اینطور داستان را پیچ دادند و دست و بال مجلس را بستند، متأسفانه مشکل ایجاد شده.
من نامهای خدمت مقام رهبری نوشتم و این مطالب را گفتم و عده زیادی از نمایندگان هم به هیأترئیسه برای جلسه غیرعلنی برای بررسی این موضوع نامه دادیم، متأسفانه ترتیب اثری ندادند. الان میدانید لوایح پالرمو و CFT به بهانه همین عدم انطباق با سیاستهای کلی نظام در مجمع نگهداری شده و ما تا بهمن بیشتر وقت نداریم و الا وارد آن لیست کشورهای غیرهمکار یا لیست سیاه میشویم و مشکلاتی برای کشور ایجاد میشود؟ این بستن دست مجلس به نظر من به هیچوجه به صلاح نیست. ما داریم از نهاد مجلس دفاع میکنیم، خواه ما در آینده باشیم و خواه نباشیم. اما شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا هم فلسفه تشکیلش تصمیمات فوری و فوتی برای دور زدن تحریمها بود. الان میبینیم وارد همهطور مسألهای میشود. به نظر من انشاءالله این شورا باید زودتر منحل بشود و دیگر نیازی به ادامه آن نیست.
اما انتخابات آزمون بزرگی برای ملت ما است، میزان مشارکت مردم بسیار مهم است. مشارکت بالا میتواند تغییر رفتار آمریکا و اروپا را داشته باشد، افزایش سرمایههای اجتماعی و اصلاح بهتر امور در داخل کشور را داشته باشد. ما باید دنبال افزایش مشارکت باشیم قطع نظر از اینکه چه کسانی و چه گروهی پیروز انتخابات خواهند بود. باید نگاه ملی داشته باشیم، الان ضد انقلاب دارد تبلیغ میکند که هیچ فایدهای ندارد، شرکت نکنید، راه اصلاح امور بسته است و مردم شرکت نکنید. این اشتباه است، مردم باید به طور وسیع شرکت کنند. اگر مثلاً ما یک مشارکت (70) درصدی داشته باشیم واقعاً دهان آمریکا، اروپا و همه بسته میشود و در کشور گشایشی ایجاد خواهد شد. صندوقهای رأی تنها راه اصلاح امور است.
یک موضوع دیگر اینکه تقسیم مردم به انقلابی و غیر انقلابی کار درستی نیست. ببینید! سخن رهبر انقلاب این نبود که ما اینطور تقسیم کنیم. نظر ایشان به توجه به توان داخلی و اعتماد به نفسی که ما باید داشته باشیم بود. ولی اینکه ما بیاییم بگوییم یک عده انقلابی و یک عده غیرانقلابی هستند نیست. ما باید بگوییم همه مردم انقلابی هستند، روش امام را شما ببینید. امام به گونهای انقلاب را هدایت کرد که همان جوانهایی که احیاناً مشروبخوار هم بودند آمدند و به انقلاب پیوستند. «ملاک اسلام است نه انقلاب». ببینید! آن دعوایی که مرحوم استاد مطهری با گروه فرقان و مجاهدین خلق داشت همین بود. اینها میگفتند اسلام انقلابی، ایشان میگفت که؛ «باید انقلاب را اسلامی بکنیم، نه اسلام را انقلابی کنیم. ملاک اسلام است نه انقلاب»، خیلی ممنون.

عبدالرضا مصری
متشکرم، ناطق بعدی را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
از جناب آقای مطهری متشکرم، از جناب آقای اقبال محمدیان نماینده محترم رامهرمز و رامشیر دعوت میکنیم، بفرمایید.

اقبال محمدیان
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام به ارواح طیبه شهدا، امام شهدا و آرزوی طول عمر باعزت و برکت برای مقام معظم رهبری. سلامی از عمق جان به مردم وفادار رامهرمز و رامشیر سرزمین اقوام شجاع، متدین و ولایتمدار که ریشه در تاریخ این آب و خاک دارند و با تنوع قومیت در جوار هم نماد زیبایی از همزیستی خلق کردهاند. قطرهای از مردمی هستم که بر دریایی از نفت نشستهاند. مردمی سختکوش که در کنار صدها حلقه چاه نفت و گاز از مارون و شوبه تا جوبجی و ماماتین، نوران و شمیلان در نهایت محرومیت جوانانشان بیکار بلکه فریادشان شنیده نمیشود، ولی نجیبانه بر عهد خود با رهبرشان ایستادهاند. چراکه حساب دولتهای ناکارآمد را از نظام مقدسی که با خون هزاران شهید به بار نشسته جدا میدانند.
یکی از مشکلات اصلی کشور اشتغال، سوءمدیریت، بیتدبیری و عدم توجه به اقتصاد درون است. جناب آقای زنگنه وزیر محترم نفت! وعده (20) هزار شغل برای نیروهای بومی استان در توسعه تأسیسات نفتی چرا عملی نشد؟ بیکاری در خوزستان بیداد میکند، چگونه میخواهید به داد مردم برسید، مردمی که سفرهشان خالی و نان شبشان را از نانواییها قرض میگیرند. جامعهای میتواند در مسیر توسعه قرار گیرد که مبنا را حل مشکلات معلمان قرار دهد.
وزیر محترم آموزش و پرورش! از شما میخواهم در سند تحول بنیادین با اولویت معیشت فرهنگیان طرح رتبهبندی را برای همه کارکنان آموزش و پرورش سریعاً اجرا نمایید. حق مناطق جنگی شامل همه شهرهای استان خوزستان است، امروز مردم از ما سؤال میکنند چرا (18) شهر خوزستان حذف شده است. مگر چندین بار رامهرمز، بهبهان، شوشتر، مسجد سلیمان، پایگاه پنجم شکاری رامشیر مورد بمباران دشمن قرار نگرفته است؟ صدها شهید و جانباز تقدیم نمودند.
از سردار باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح میخواهم با توجه به آسیبهای ناشی از هشت سال دفاع مقدس و عقبماندگی شهرهای استان به این مطالبه به حق مردم توجه کنند که کارکنان ادارات استان از مزایای این طرح استفاده نمایند. خوزستانی که به فرموده امام راحل دین خودش را به اسلام و انقلاب ادا کرد.
ریاست محترم بانک مرکزی! سود بالا، جرایم سنگین بانکها ضربات جبرانناپذیری به تولیدکنندگان وارد کرده که یا گوشه زندانند یا خانهنشین شدند. راه نجات کارخانجات تولیدی حذف سود مرکب و بخشش جرایم دیرکرد است. از آقای تابش رئیس بنیاد مسکن میخواهم جهت جلوگیری از تخریب و زیرسازی زمینه آسفالت (50) روستای رامهرمز و رامشیر را با تحویل قیر فراهم نماید. ضمن اینکه با تلاش جهادی بخشداران، دهیاران، اعضای شورا و مدیران بنیاد مسکن در این دوره (183) روستا بهسازی شد که جای تشکر دارد.
از وزیر محترم نیرو تقاضا دارم جهت سرعت دادن به عملیات اجرایی نیروگاه سیکل ترکیبی رامهرمز به عنوان بزرگترین پروژه توسعه برق پایدار منطقه دستور جدی صادر تا هرچه سریعتر زمینه اشتغال صدها جوان بیکار فراهم گردد. با فرمان راهگشای مقام معظم رهبری که جای تشکر دارد، طلسم صدساله موقوفه رامشیر با صدور بیش از (1000) سند مالکیت شکسته شد. از مدیران اوقاف کشور میخواهم با اجرای مرحله دوم ثبتنام فرصت طلایی برای رفع محرومیت و عقبماندگی رامشیر فراهم آورند.
ضمن حمایت قاطع از دستگاه قضاء در برخورد با مفسدین اقتصادی و محکوم کردن توطئههای دشمن در اغتشاشات اخیر، متأسفانه بر اثر سوءمدیریت در رابطه با گرانی بنزین مشکلات زیادی برای نظام و مردم ایجاد شد. جناب آقای دکتر روحانی نحوه غلط اجرای طرح افزایش بنزین، عدم اقناع جامعه و بعد اظهار بیخبری و خندههای عجیب شما کشور را به آستانه بحرانی فراگیر کشاند که با ایثار و فداکاری و دوراندیشی مقام معظم رهبری ابعاد آن مهار شد. نارضایتی عمومی را درک کنید، شکاف طبقاتی، نداری و فقر مردم را بفهمید، صدای اعتراض مردم را بشنوید. جناب آقای رئیسجمهور!
اعتراض ما به این سستی تدبیر شما است
از گرانیها از این شش سال تأخیر شما است
با تلاش و عزم و باور راهحل در داخل است
بارها فرموده رهبر راهحل در داخل است
توجه به اقتصاد مقاومتی یعنی مبارزه با فساد، یعنی رفع تبعیض و بیعدالتی، یعنی مبارزه با قاچاق کالا و حمایت همهجانبه از تولید داخل و اصلاح سیستم بانکی که بتواند اشتغال پایدار ایجاد نماید.
و اما سخنی با مردم عزیز شهرم رامهرمز و رامشیر؛ از اعتماد شما متشکرم و به عنوان خادم شما عرض میکنم در بدترین شرایط با تلاش و جدیت گامهای بلندی در زمینه زیرساختهای شهری و روستایی با اولویت اصلاح شبکه آب کارهای عمرانی، آموزشی، صنعتی، درمانی، ورزشی، کشاورزی و برق برداشتهایم و در مسیر جدیدی از توسعه و پیشرفت قرار گرفتهایم. برای تکمیل کارهای نیمهتمام با توکل به الطاف الهی و پشتوانه شما مردم با همدلی و صمیمیت میتوانیم فردای خوب و روشنی را رقم بزنیم. جا دارد بابت کلنگزنی دومین بیمارستان پیوند اعضای کشور در رامهرمز از مردم عزیز، معتمدین، جناب آقایان دکتر ملکحسینی، دکتر کامیاب صمیمی، دکتر عبدالجلیل کلانترهرمزی، افتخار رامهرمز و استان و کشور و امام جمعه و فرماندار و استاندار خوزستان تشکر کنم. از وزیر و مجموعه وزارت بهداشت در تحویل (12) دستگاه آمبولانس، تأمین (25) میلیارد تومان جهت احداث اورژانس بیمارستان مادر، راهاندازی بخش دیالیز بیمارستان رامشیر و ساخت (21) منزل سازمانی تشکر میکنم.
با چراغ لالهها اینک ره ما روشن است
راهیان صبح میدانند که فردا روشن است

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای محمدیان متشکریم، از جناب آقای روحالله بابائیصالح نماینده محترم بوئینزهرا و آوج دعوت میکنم، بفرمایید.

روح اله بابائی صالح
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
رئیس، همکاران محترم و ملت شریف ایران اسلامی و علیالخصوص مردم خوب حوزه انتخابیه بوئینزهرا! سلام علیکم.
با اهدای سلام و درود فراوان به پیشگاه قطب عالم امکان حضرت امام زمان (عجلالله تعالی فرجهالشریف) و نایب بر حق ایشان مقام معظم رهبری و سلام و درود به روح پاک شهدا، امام شهیدان، شهدای مدافع حرم و شهدای امنیت. ملت شریف ایران! مجلس در جریان افزایش بیرویه قیمت بنزین به تبعیت از فرامین رهبری در این خصوص همراهی کرد. به دولت توصیه میکنم به جای وعدههای مکرر درخصوص همسانسازی حقوق بازنشستگان و نظام رتبهبندی تسریع کند. سزاوار نیست یک فرد مسلمان (30) سال صادقانه برای این کشور زحمت بکشد و حال جهت ارتقای وضعیت معیشت زندگیاش در انتظار اقدام کند دولت باشد.
در بحث افزایش قیمت بنزین دولت وعده داده بود (60) میلیون نفر مشمول کمکمعیشتی شوند، اما متأسفانه خیلیها مراجعه میکنند و به عدم واریز کمکمعیشتی اعتراض دارند. دولت به مجلس گزارش دهد این پول را چکار کرده است و چگونه توزیع کرده است؟ در بودجه سال 99 دولت به وضعیت معیشتی اقشار آسیبپذیر رسیدگی کرده و نسبت به ارتقای زندگی مددجویان بهزیستی، کمیته امداد، کشاورزان و کارمندان اقدام جدی نموده و درخصوص سهمیهبندی بنزین تجدید نظر کند.
جناب آقای رئیسجمهور! برای دومین بار از تریبون مجلس تذکر میدهم و خواستار رسیدگی به موضوع سایت پسماند محمدآباد در شهرستان بوئینزهرا تذکر شدید میدهم و از دستگاههای نظارتی و امنیتی تقاضای رسیدگی عاجل دارم. با عنایت به مستندات و مدارک موجود خواستار رسیدگی هستم.
جناب آقای رئیس جلسه! یک نسخه از این مستندات را خدمت حضرتعالی میدهم. جناب آقای دکتر! این مستندات است (نایبرئیس ـ متشکرم) جناب آقای دکتر روحانی! سایت محمدآباد فاقد مجوز ماده (25) آییننامه اجرایی قانون مدیریت پسماند میباشد. مجوز وزارت نیرو را ندارد. شرکت اصل سبز کاسپین به عنوان پیمانکار امحاء زبالهها فاقد مجوز ماده (18) آییننامه اجرایی قانون مدیریت پسماند و فاقد ارزیابی زیستمحیطی میباشد.
جناب آقای رحمانی فضلی وزیر محترم کشور! شهرداری قزوین به عنوان مالک حق واگذاری زمین (10) هکتاری را به عنوان بهرهبردار ندارد. این سایت برای زبالههای عادی و معمولی است و همچنین برای دریافت (2500) تن زباله صنعتی استان و مخصوص استان است. جناب آقای وزیر کشور از تاریخ 1/1/94 تا 1/8/94، (40) هزار تن از کل کشور به خصوص شرکتهای پتروشیمی، بیمارستانها زبالههای صنعتی و شیمیایی و عفونی دریافت شده است. یادآور میشوم بنده از سایت بازدید نمودم. تذکر میدهم دستگاههای موجود فاقد کارایی بوده و از ابتدای سال 97 به مدت یک سال مواد شیمیایی و زبالههای صنعتی استان تهران و شش استان همجوار توسط این شرکت و پیمانکار پذیرفته شده است و زبالهها و مواد شیمیایی باعث آلودگی منطقه و آبهای منطقه گردیده است و نیترات آب افزایش پیدا کرده است.
تذکر به وزیر محترم نفت درخصوص تنها جایگاه سی.ان.جی شهرستان آوج که چندین ماه است خراب و دستگاههای آن سوخته است که برخلاف مکاتبات و تذکرات دادهشده متأسفانه هیچ اقدامی صورت نگرفته است. جناب آقای زنگنه! به داد مردم مظلوم و محروم شهرستان آوج برسید.
جناب آقای دکتر اردکانیان! چرا هیچگونه اقدامی درخصوص نیروگاه سیکل ترکیبی بوئینزهرا با توجه به تذکرات دادهشده و شرایط فراهمشده و امکانات موجود در استان برای جلوگیری از افت ولتاژ برق اقدام نمیکنید؟
تذکر به وزیر محترم علوم درخصوص ارتقای مرکز آموزشی فنی ـ مهندسی بوئینزهرا به دانشگاه. با توجه به شرایط موجود تعداد دانشجویان و دانشکدههای مختلف و همچنین درخصوص جذب کارمندان بدون ضابطه و غیربومی خواستار رسیدگی هستم.
تذکر به وزیر محترم راه درخصوص تأمین قیر راههای روستایی حوزه انتخابیه و تخصیص اعتبار برای پروژههای آوج و نه کیلومتر باقیمانده مسیر آوج به رزن، مسیر بیدستان به سهراهی رحیمآباد و همچنین مسیر لیا به ارک و همچنین پرداخت مطالبات پیمانکاران را دارم.
تذکر بعدی به وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص شرکت آپادانا سرام، بعد از تذکرات متعدد چرا یک مدیر شایسته و توانمند و پاکدست انتخاب نمیکنید؟ جناب آقای وزیر! بدهی و پرداختهای این شرکت به علت سوءمدیریت و سوءاستفادههای دیگران در پایان سال به (1700) میلیارد میرسد و در پایان از زحمات جناب آقای دکتر نمکی وزیر بهداشت و تمامی همکاران ایشان تقدیر و تشکر میکنم و همچنین از تخصیص چهار دستگاه دیالیز برای شهرستان آوج و دو دستگاه برای بوئینزهرا و یک دستگاه سونوگرافی برای بیمارستان امیرالمؤمنین متشکرم. اما درخصوص یک دستگاه سی.تی.اسکن برای بیمارستان دستور فرمودید خواستار تسریع در تحویل این دستگاه میباشم. «اللهم احفظ قائدنا امام خامنهای».

عبدالرضا مصری
متشکرم، ناطق بعدی را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای بابائیصالح متشکرم، از جناب آقای احد آزادیخواه نماینده محترم ملایر دعوت میکنم، بفرمایید.

عبدالرضا مصری
نتیجه آراء انتخاب عضو هیأت حل اختلاف و رسیدگی به شکایت استان خراسانرضوی:
تعداد آراء أخذشده: (135) رأی، جناب آقای سیداحسان قاضیزادههاشمی با (114) رأی به عنوان عضو هیأت حل اختلاف و رسیدگی به شکایت استان خراسانرضوی انتخاب شدند که برای ایشان آرزوی توفیق داریم، جناب آقای آزادیخواه بفرمایید.

احد آزادی خواه
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
افتخار میکنم در جایگاهی مزاحمت برای همکاران و ملت شریف ایران اسلامی دارم که به عنوان کمترین وکیل ملت و نوکر مردم در خدمت شما هستم. خدمت جناب آقای دکتر روحانی نکاتی درباره بودجه 99 عرض میکنم. آقای رئیسجمهور! باز (80) هزار میلیارد تومان از بودجه سال آینده را از اوراق مالی اسلامی گذاشتید. این کار غیرکارشناسی است، این یعنی مقروض کردن آینده کشور، واقعاً تعجبآور است (750) هزار بشکه معیار فروش نفتتان است. شما خودتان فرمودید که ما بودجه بدون نفت داریم. شما کجا (750) هزار بشکه نفت میفروشید؟ این تدبیر نیست، اینکه شما آماری بگذارید نتوانید بفروشید و کسری بودجه بشود.
آقای رئیسجمهور! (195) هزار میلیارد مالیات گذاشتید، قبول است، اما در جریان باشید (100) هزار میلیارد فرار مالیاتی در این کشور وجود دارد. آمار گرفتم فقط دو قشر از اقشار مردم حدود (19) هزار میلیارد مالیات بدهکارند. معافیت مالیاتی هنرمندان که عجولانه رئیس محترم سازمان بودجه اعلام کرد، نباید اعلام میکرد. لایحه هنوز نهایی نشده و به مجلس نیامده و تلفیق صورت نگرفته. چرا انتظار ایجاد میکنیم که نتوانیم انجام بدهیم، با کدام ادبیات هنرمندان باید از معافیت مالیاتی بهرهمند بشوند؟
چرا کشاورزان، معلمان و کارگران شهرداری نشوند؟ یک کسی این را به من جواب بدهد با کدام اولویت؟ که البته شذ و ندر در لابلای آن هنرمندان عزیز متعهد، سلبریتیهایی هم ما داریم که ضد شما ملت حرکت میکنند و شما را تنها میگذارند و پشت به شما میکنند و به کشور خیانت میکنند. این تدبیر است؟ این اشتباه است. خیلی اتفاقهای دیگر هم هست؛ اینجا فقط کارتهای بازرگانی یکبار مصرف، (28) هزار میلیارد یک فقره فرار مالیاتی است. این درست است؟ آقای حاجیمیرزایی و آقای عسکری که روبروی من نشستید و آقای زاهدی کمیسیون آموزش! بعد برای فرهنگیان (2000) میلیارد میگذارید، نظام رتبهبندی هم دردی از فرهنگیان دوا نمیکند. ضریب حقوق فرهنگیان باید ترمیم بشود. یکبار برای همیشه انجام بدهید، ما (1) میلیون نفر فرهنگی داریم، اگر راست میگوییم ضریب حقوق اینها را تدبیر بکنیم.
همکاران عزیزم! من کوچک همه شما هستم، برای بنزین هم من خدمت همکاران میگویم به ما در بنزین جفا شد. رئیسجمهور محترم، رئیس مجلس و شما هیأتمدیره ما را قال گذاشتید، به ما نگفتید. بیایید جبران بکنید، از باب اقض مافات در بودجه 99 جدی ورود کنیم. من سؤال میپرسم، روی اینها کار کردم و مشورت گرفتم، چرا سهمیه را به خودرو میدهیم، چرا سهمیه را به هر ایرانی ندهیم؟ چرا نگوییم هر ایرانی یک سهمیه سوخت دارد که بتواند استفاده کند و بفروشد. دست رانت، زر، زور، تبعیض و بیعدالتی را قطع کنیم. اگر به هر خودرویی سهمیه بدهیم، من پولدار هستم شش تا خودرو میخرم، آن بیچارهای که خودرو ندارد باز سرش بیکلاه میماند. بیاییم در لایحه بودجه تدبیر کنیم، راجع به بنزین پیشنهادی بدهیم که به مردم فشار نیاید و بیعدالتی اتفاق نیفتد و منابع مورد نیاز هم تأمین بشود.
من شعار «هر ایرانی چند لیتر بنزین» را عرض میکنم، بهترین تدبیر همین است. نکته بعدی، در این یکی، دو روز اخیر در صحن مجلس گفته شد «یک طبقه نوساخته و برساخته دارای امتیازاتی هستند» ابهامگویی خوب نیست، اگر مراد از طبقه نوساخته و برساخته آن فرزند شهیدی است که فقط از تمثال پدرش یک یادگاری تصویری گذاشت، هرگز دست نوازش پدر را به سرش احساس نکرد این بیانصافی است.
چرا به خانوادههای ایثارگران جفا میکنیم، چرا به آنهایی که مردانه سینهشان را در مقابل آماج دشمن سپر کردند و امنیت را برای این کشور پایدار گذاشتند جفا میکنیم؟ یادتان رفته یک لحظه غفلت باعث شد داعشیها تا همینجا بیایند. اگر تا میدان انقلاب آمده بودند، همینهایی که از آنها تعبیر به برخاسته دارای امتیاز نبودند و نمیرفتند و سینه سپر نمیکردند زن و بچه ما الان اسیر دست داعشیها بودند. مگر در سوریه و عراق نشدند؟
اما اگر منظور شما از «طبقه نوساخته» یک عده افرادی هستند که دوتابعیتی هستند و فرزندانشان آنطرف مرزها هستند من هم قبول دارم. اتفاقاً بیایید دست به دست هم بدهیم و ریشه اینها را برکنیم اگر راست میگویید. ببینید! آن نوساختهای که برای خودشان امتیاز قائل هستند، اینجا دلار توزیع میشود آنها میروند بارانت میخرند، سکه توزیع میشود آنها میروند میخرند، تحصیلات خارج از کشور را آنها میروند استفاده میکنند، مسئولیت مهم حکومتی را آنها میگیرند بیایید من دست دراز میکنم در دهان آنها بزنیم، چرا شعار بدهیم؟
گفته شد شکاف طبقاتی، آقایان عزیز! من هم شکاف طبقاتی را قبول دارم، اما شکاف طبقاتی در نجومیبگیران بود، چرا موقع نجومیبگیران سکوت کردید؟ (رنجبرزاده ـ خیلی متشکر) با عرض معذرت، عرض آخرم، شما گفتید استبداد سرکش امروز هم استبداد داخلی گفته شد، استبداد داخلی هم من قبول دارم. وقتی منتقد برو گمشو یا بروید به جهنم بشود، وقتی به منتقد گفته بشود یک مشت بیسواد اتفاقاً این استبداد است. ما با این استبداد مخالف هستیم، پیغمبر عظیمالشأن اسلام ما امر به مشاوره کرد «و امرهم شوری بینهم» چرا در استبداد مردم را منحرف میکنیم؟
جلوی این استبداد را بگیرید که نتیجهاش نارضایتی مردم نشود، بعد آن کسی که در کف خیابانها آمده با سفارت انگلیس دست به دست هم داد و اموال مردم را غارت کرد و بانکها را به آتش کشید آنها را جوانان میهن میگوییم؟ جوانان میهنی که من در آن زندگی میکنم هرگز از این کارها نمیکنند. اینها یکمشت خودفروخته بودند. جوانان میهن معترض، ناراحت و عصبانی هستند، از دست چه کسانی عصبانی هستند؟ این سؤال را به من جواب بدهید. والسلام علیکم و رحمه الله
7
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

عبدالرضا مصری
تذکرات نمایندگان را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
در تذکرات شفاهی جناب آقای مجید ناصرینژاد نماینده محترم شادگان در حد دو دقیقه بفرمایید.

مجید ناصری نژاد
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر بنده به جناب آقای رئیسجمهور و معاون محترم سازمان برنامه و بودجه جناب آقای نوبخت است. آقای رئیس ببینید! ما سال گذشته خسارات زیادی از سیل دیدیم، همه یادشان هست که سیل چه بلایی در کل کشور مخصوصاً در خوزستان آورد. معالأسف مسئولین ما با اینکه احتمال زیاد سیل امسال میرود این قضیه را به فراموشی سپردند. الان هیچگونه امکاناتی که از سیل پیشگیری بکند به کار نبردند. سیلبندهایی که سال گذشته موجب خسارات زیادی در منطقه شد، کشاورزی و خانههای مردم و حتی شرکتهای نیشکر و خلاصه زندگی مردم را به باد داد این سیلبندها هنوز ترمیم نشده. ترمیم سیلبندها یک ضرورت جدی است که معالأسف دولت به آن نپرداخته و مورد فراموشی قرار گرفته. من خواهش میکنم به این قضیه به صورت جدی رسیدگی بشود. اگر خدایناکرده حتی یکسوم سال گذشته سیل بیاید باز ما گرفتار میشویم و باز مملکت گرفتار بحران میشود، من از فراموشکاری دولت، از بیتوجهی دولت، از بیانگیزگی دولت که چرا با این همه خسارتی که ما دادیم باز هم بیخیال هستند و اصلاً انگار نه انگار که سیلی آمده و مردم را گرفتار کرده تعجب میکنم. این یک مطلب که بسیار جدی است. رودخانهها لایروبی نشدند، اصلاً به مسیلها و سیلبندها توجه نشده است. من خواهش میکنم روی این قضیه تأکید جدی بشود، خوزستان دوباره گرفتار میشود، دوباره مملکت با بحران مواجه میشود و باز هم مسئولین بعد از اینکه فاجعهای به بار بیاید تازه به فکر کار میافتند، این یک مطلب.
مطلب دوم تذکر به وزیر کشور است، جناب آقای وزیر! شهرستان شادگان مدتی است شهردار ندارد و بلاتکلیف است و شهر الان بدون شهردار و بدون امکانات مالی گرفتار است، من میترسم باز این قضیه به بحران تبدیل شود و مسئولین در خواب هستند و کسی به فکر این مردم نیست، تشکر میکنم.

عبدالرضا مصری
نمایندگان محترم! لطفاً وقت را رعایت بفرمایید، چون وقت اذان ظهر است.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، آقای ولی ملکی که صبح اسمشان بهعنوان تأخیرکننده خوانده شده بود در مأموریت اداری شورای گفتگو بودند. جناب آقای قوامی نماینده محترم اسفراین بفرمایید.

هادی قوامی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
(16) آذر را گرامی میداریم و یاد شهدای (16) آذر گرامی داشته میشود، امیدواریم انشاءالله حرکتهایی دانشجویی بالنده در جهت حقگویی.
حقگوی مترس، چون حلال است حلال
بگریز ز ناحق، که حرام است حرام
انشاءالله بتوانند به این جریان بالندگی خودشان در دانشگاهها ادامه بدهند.
در ارتباط با وضعیت تولید من این نکته را عرض بکنم، به وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت تذکر میدهم (20) درصد از واحدهای تولیدی کشور که به شیوه القایی فولاد تولید میکند چون آهن اسفنجی صادر میشود و در اختیار این واحدها قرار داده نمیشود الان در معرض تعطیلی هستند، بیش از (12) هزار شغل، (120) هزار شغل غیر مستقیم، (5) میلیون تن فولادی که از این ناحیه تولید میشود در معرض خطر است تذکر داریم اینها را جدی بگیرند و صادرات آهن اسفنجی را متوقف بکنند یا تعرفهاش را بالا ببرند، ابتدا توجه به تولید داخل و برای اینکه بتوانیم اشتغال و تولید را در داخل افزایش بدهیم.
تذکر بعدی در ارتباط با حوزه انتخابیه است. برای آبرسانی به روستاهای اتیمز، کلاته میرزا رحیم، دهنه شیرین، قنبرباغی، دهستان ظهرآباد، باغی و بقیه نقاط شهرستان من تذکر دارم به وزیر نیرو که از طریق شرکت آب و فاضلاب روستایی از محل صندوق توسعه ملی این تسهیلات را بدهند.
و تذکر بعدی درمورد (50) درصد باقیمانده تسهیلات اشتغال روستایی است که این را هم انشاءالله ابلاغ بکنند، الان به دامداریها داده نمیشود. اکثر خراسان شمالی بالاخره روستاییها و دامدار هستند که باید حتماً تسهیلات به این عزیزان هم پرداخت میشد.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، جناب آقای طاهرخانی نماینده محترم تاکستان بفرمایید.

بهمن طاهرخانی
تذکرات شفاهی
به نام خدا
بنده هم با استعانت از خداوند متعال مطالبی را خدمت برادران عزیز عرض میکنم و همینطور (16) آذر را خدمت دانشجویان عزیز تبریک عرض میکنم.
اولاً خطاب و تذکرم به آقای رئیسجمهور است. بیبرنامگی و حوادثی که پیشآمده چه هزینهای را تحمیل کشور کرد و چه آسیب روحی به ملت عزیز و غیور و همیشه در صحنه ایران زد؟ امیدوارم که رئیسجمهور دستور بدهند تدابیری اندیشیده شود که امنیت اجتماعی و معیشتی مردم تأمین شود.
1 ـ تذکر به وزیر محترم آموزش و پرورش درخصوص توجه به وضعیت نامناسب معیشتی فرهنگیان و اتخاذ تدابیری که بتواند با تعامل سازنده مجلس، وزارت و دولت اقدامی شایسته در رفع مشکلات فرهنگیان صورت گیرد و همچنین تأمین سرانه آموزش و پرورش و دانشآموزان، تأمین امکانات مربوط به بهسازی و نوسازی سیستم سرمایشی و گرمایشی مدارس و تأمین تجهیزات آموزشی، تعیین تکلیف حقالتدریسیها و نهضتیهای شاغل و اجرا و تسریع طرح طبقهبندی فرهنگیان.
2 ـ تذکر به وزیر راه و شهرسازی برای تأمین اعتبارات مورد نیاز مربوط به راهسازیهای روستایی بین شهری و تأمین قیر رایگان روستاها.
3 ـ تذکر به وزیر محترم کشور برای تأمین اعتبار مورد نیاز شهرداریها است.
4 ـ تذکر به رئیس بنیاد مسکن کشور جهت تأمین قیر رایگان برای آسفالت مناطق روستایی و همچنین اجرای طرح هادی برای رهایی روستاییان از سرگردانی است.
5 ـ تذکر به وزیر نیرو برای اقدام به اصلاح شبکههای داخل روستا و انتقال نیروی برق و تأمین روشنایی معابر، جلوگیری از افت فشار برق است که باعث خسارات شدید و سوختن وسایل برقی موکلین شده است و همچنین کمک به تأمین هزینه مورد نیاز برای تکمیل سد نهب.
6 ـ تذکر به سرپرست وزارت جهادکشاورزی برای تأمین کود مورد نیاز باغداران، کشاورزان و تأمین و پرداخت حق بیمه محصولات کشاورزی و باغی موکلین است.
7 ـ با توجه به اینکه شهرستان تاکستان قطب صنعتی کشور است به وزیر محترم صنعت درخصوص آمدن به شهرستان و رفع مشکلات صنعتکاران و سرمایهگذاران تذکر میدهم.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، جناب آقای علی نجفیخوشرودی نماینده محترم بابل بفرمایید.

علی نجفی خوشرودی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
به آقای رئیسجمهور و وزرای مربوطه عرض میکنم متأسفانه همچنان که پیشبینی میشد افزایش این اصلاح جهشی قیمت بنزین بر قیمت کالاها و خدمات تأثیر گذاشته. ما شاهد روند افزایش قیمت ارز و گرانی کالاها هستیم. این وضعیت هرچه بیشتر معیشت و کسب و کار مردم را تحت تأثیر منفی قرار داده و فشار مضاعفی را بر مردم و به ویژه اقشار آسیبپذیر و کمدرآمد وارد ساخته این روند با نظرداشت ماههای پایانی سال شرایط دشواری را برای زندگی مردم به وجود آورده. لطفاً با مردم صادق باشید. ارائه آمارهای غیرواقعی دردی از مردم دوا نمیکند. پیشبینی سازوکارهای مؤثر برای کنترل این وضعیت حائز اهمیت است. باور کنید مردم در سختی زندگی میکنند، حداقل خودتان عامل افزایش گرانی نباشید. ضمن اینکه بهانه برای تشدید تحریمها فراهم نکنیم.
نکته دوم، از مسئولین وزارت راه و شهرسازی به ویژه سازمان راهداری بابت از سرگیری پروژه، بهسازی جادههای بندپی غرب، کیاکلا و بابلکنار تشکر میکنم. تسریع برای اتمام این جادههای مرگ و همچنین آغاز و تسریع پروژههای تعریض جاده احمدچالهپی، بیشهسر و تکمیل کمربندی جنوبی بابل مورد تأکید است.
مطلب سوم، مجدداً به وزیر محترم نیرو تذکر میدهم که در تکمیل پروژه تصفیهخانه آب شهرهای گروه «الف» واقع در بابلکنار تسریع نمایند. آقای وزیر! همچنان که نداشتن آب شرب سالم و کافی برای جنابعالی و همکاران شما سخت و غیرقابل تحمل است برای مردم شهرستان بابل نیز چنین است.
نکته چهارم، از وزیر محترم کشور درخواست میکنم که سهم شایستهای برای شهرستان بابل در توزیع بودجه ساماندهی پسماند در نظر داشته باشند. همچنین از زحمات ایشان و همکاران ایشان در استان مازندران و شهرستان بابل برای تمهید زمینه برگزاری انتخابات قانونمند و پرشور و برگزاری مقدمات انتخابات از جمله ثبتنام تشکر میکنم، خیلی متشکرم.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، جناب آقای محمدرضا صباغیانبافقی نماینده محترم مهریز بفرمایید.

عبدالرضا مصری
اگر مختصر بفرمایید چون اذان است، ممنون میشوم.

محمدرضا صباغیان بافقی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
عرض سلام و ادب خدمت نمایندگان محترم دارم. تذکر من به آقای امیری است. جناب آقای امیری معاون محترم رئیسجمهور! من یک موردی را خدمت شما عرض میکنم، من به آقای رئیسجمهور تذکر دادم و با آقای وزیر کار و رئیس سازمان هدفمندی یارانهها مکاتبه داشتم یک بنده خدایی یارانهاش از سال 93 قطع است، همه جا رفته. خانواده مستمند، تهیدست است و من قبلاً گفتم خانوادهای که مدرسه به او گفته خمیربازی برای بچهات بگیر و بیاور پول نداشته. در یک روستای محرومی است و متأسفانه علیرغم همه پیگیریها هنوز برقرار نشده، منتها فلان مدیر هم بیش از (15) میلیون پول میگیرد و مشخص میشود که ایشان دارد یارانه میگیرد. میگوییم چرا مردم اعتراض میکنند، چرا مردم ناراضی هستند؟ بالله و والله آبروی آقای روحانی را رئیس سازمان هدفمندی یارانهها دارد میبرد، عوضش کنند. این چه وضعی است؟ در هر موضوعی همین است، یکی را من دارم عرض میکنم.
در بحث خودروسازان طرف میآید قرارداد میبندد و مشتری میآید امضا میکند و پولش را پرداخت میکند، هر وقت میخواهند و هر قیمتی خواستند میگویند. این فشارها به مردم میآیند و مردم معترض میشوند. آقای امیری! من خواهش میکنم جنابعالی پیغام به آقای رئیسجمهور بدهید و از این مسئولین بخواهند. بالله و والله باعث نارضایتی مردم است. یک نگاهی این طرف داشته باشید آقای امیری! من میدانم این هم تأثیری ندارد به شرط اینکه هفته یا دوره بعد هم دوباره تذکر بدهیم. من خواهش میکنم به این موارد توجه بشود و آبروی نظام و به ویژه آبروی آقای روحانی را بیشتر میبرند. والسلام علیکم و رحمه الله

عبدالرضا مصری
متشکرم، آقای بدری اخطار قانون اساسی دارند، بفرمایید.

صدیف بدری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و احترام. اخطار اول من به رئیسجمهور محترم و وزیر محترم آموزش و پرورش است. جناب آقای حاجیمیرزایی! بالاخره بعد از ماهها انتظار چند روز قبل از دستورالعمل نظام رتبهبندی معلمان رونمایی کردید. متأسفانه علیرغم تعلل بیش از حد وزارتخانه در ارائه این دستورالعمل آنچه ارائه شد در برخی از موارد به دور از عدالت، انصاف و جامعنگری است.
آقای وزیر! حذف کارکنان اداری آموزش و پرورش از دریافت مزایای رتبهبندی معلمان با چه منطقی صورت گرفته است؟ کارکنان اداری و نیروهای ستادی آموزش و پرورش کشور جزء مجربترین، متعهدترین و زبدهترین نیروهای این مجموعه هستند که نقش نظارت و مدیریت نظام تعلیم و تربیت کشور را ایفا میکنند.
عدم برخورداری این عزیزان از مزایای نظام رتبهبندی معلمان در کنار عدم پرداخت مناسب و به موقع مزایای آنها میتواند منجر به خالی شدن ادارات آموزش و پرورش کشور از نیروهای باتجربه و تأثیرگذار شده و روند مدیریت این حوزه را مختل نماید و سبب تنزل اثربخشی و بهرهوری شود. در اسرع وقت به این موضوع رسیدگی کنید.
مورد بعدی درخصوص مزایای حق مرزی فرهنگیان عزیز استان اردبیل است. علیرغم اینکه برخی از دستگاههای اجرایی در این مورد اقدام کردهاند، فرهنگیان عزیز مناطقی از استان اردبیل از جمله اردبیل و نمین که قانوناً مشمول مزایای حق مرزی هستند، همچنان چشمانتظار اعمال این بند هستند. از شما میخواهم شخصاً به موضوع ورود کرده و از تضییع حق فرهنگیان فرهیخته استان اردبیل جلوگیری کنید. والسلام علیکم و رحمه الله
8
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

عبدالرضا مصری
متشکرم، جلسه بعدی ساعت (8) صبح روز یکشنبه بیست و چهارم آذرماه 1398 است. دستور جلسه ادامه دستور هفتگی است. پایان جلسه را اعلام میکنم.