1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

مسعود پزشکیان
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 194 نفر رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه سیصد و نود و دوم روز سهشنبه پنجم آذر ماه 1398 هجریشمسی مطابق با بیست و هشتم ربیعالاول 1441 هجریقمری:
1 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون قضایی و حقوقی در مورد لایحه تجارت (کتاب دوم ـ اسناد تجارتی)، (اعاده شده از شورای نگهبان 2).
2 ـ گزارش کمیسیون عمران در مورد مغایرت آییننامههای قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان.
3 ـ ادامه رسیدگی به گزارش شور دوم کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه مالیات بر ارزش افزوده.
4 ـ گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد طرح تعیین تکلیف کارگزاران بیمه کشاورزی (اعاده شده از شورای نگهبان 3).
5 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه عضویت دولت جمهوری اسلامی ایران در شرکت بین المللی نقدینگی اسلامی.
6 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی و محیطزیست در مورد خسارات و پیامدهای سیلابهای اخیر کشور.
7 ـ انتخاب یک نفر از اعضای هر یک از کمیسیونهای بهداشت و درمان، اجتماعی و برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی به عنوان ناظر در شورای عالی سلامت و امنیت غذایی.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

مسعود پزشکیان
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

محمد کاکاوند
(آیات 62 ـ 60 از سوره مبارکه «انفال» توسط قاری محترم آقای محمد کاکاوند تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
وَ أَعِدُّوا لَهُمْ مَا اسْتَطَعْتُمْ مِنْ قُوَّةٍ وَ مِنْ رِباطِ الْخَیْلِ تُرْهِبُونَ بِهِ عَدُوَّ اللَّهِ وَ عَدُوَّکُمْ وَ آخَرِینَ مِنْ دُونِهِمْ لا تَعْلَمُونَهُمُ اللَّهُ یَعْلَمُهُمْ وَ ما تُنْفِقُوا مِنْ شَیْءٍ فِی سَبِیلِ اللَّهِ یُوَفَّ إِلَیْکُمْ وَ أَنْتُمْ لا تُظْلَمُونَ * وَ إِنْ جَنَحُوا لِلسَّلْمِ فَاجْنَحْ لَها وَ تَوَکَّلْ عَلَى اللَّهِ إِنَّهُ هُوَ السَّمِیعُ الْعَلِیمُ * وَ إِنْ یُرِیدُوا أَنْ یَخْدَعُوکَ فَإِنَّ حَسْبَکَ اللَّهُ هُوَ الَّذِی أَیَّدَکَ بِنَصْرِهِ وَ بِالْمُؤْمِنِینَ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

مسعود پزشکیان
از قاری محترم برادرمان آقای محمد کاکاوند تشکر میکنیم، ترجمه آیات را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«و هر چه در توان دارید از نیرو و اسبهای آماده بسیج کنید تا با این تدارکات دشمن خدا و دشمن خودتان و دشمنان دیگری را جز ایشان که شما نمیشناسیدشان و خدا آنان را میشناسد بترسانید. و هر چیزی در راه خدا خرج کنید پاداشش به خود شما بازگردانیده میشود و بر شما ستم نخواهد رفت. و اگر دشمنان به صلح گراییدند، تو نیز مایل به صلح باش و بر خدا توکل نما که او شنوای داناست. و اگر بخواهند تو را بفریبند یاری خدا برای تو بس است هم او بود که تو را با یاری خود و مؤمنان نیرومند گردانید» راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
اسامی تأخیرکنندگان امروز عبارتند از آقایان: سیدهادی بهادری، غلامرضا تاجگردون، سلمان خدادادی، ولی داداشی، غلاممحمد زارعی، سیدصادق طباطبایینژاد، محمدقسیم عثمانی، سیدمحسن علوی، کورش کرمپورحقیقی، محمدرضا منصوری، علی نجفیخوشرودی، رامین نورقلیپور و اردشیر نوریان. ضمناً دیروز اسم سرکار خانم آقاپور جزء تأخیرکنندگان قرائت شد که تصحیح میشود.
3
ادامه رسیدگی به لایحه تجارت (جهت تأمین نظر شورای نگهبان)

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران گرامی عرض سلام و ادب دارم. اولین دستور ما ادامه رسیدگی لایحه تجارت، کتاب دوم است. ما تا ماده (403) را مورد رسیدگی قرار دادیم، آقای رئیس! اگر اجازه بفرمایید من از ماده (404) به بعد را قرائت کنم.
مبحث هفتم: مداخله شخص ثالث
بند اول ـ قواعد عمومی
ماده 404 ـ براتدهنده، ظهرنویس، یا ضامن میتواند، عنداللزوم، شخصی را برای قبول یا پرداخت معین کند.
برات میتواند مطابق شرایط آتی به وسیله شخص مذکور به نفع هریک از مسئولان سند قبول یا پرداخت گردد.
شخص مذکور میتواند ثالث، هریک از امضاءکنندگان سند یا براتگیری باشد که برات را نکول کرده است.
شخص مذکور باید ظرف مدت دو روز از تاریخ نکول یا عدم پرداخت اخطاری دال بر تمایل خود به مداخله را به مسئول سندی که به نفع او تعهد نموده است، ارسال کند. در صورت عدم رعایت این مهلت، شخص مذکور مسئول خسارات واردشده بر اثر تقصیر خود است، اما این خسارت نمیتواند بیش از مبلغ برات تعیین شود.
آقای رئیس! به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 207 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. ماده (404) را به رأی گذاشتیم. نمایندگان محترم در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بند دوم ـ مداخله برای قبول
ماده 405 ـ در تمام مواردیکه برای دارنده برات قابل ارائه برای قبول، پیش از سررسید، حق رجوع وجود دارد، قبول با مداخله دیگری امکانپذیر است.
اگر در متن برات شخصی برای قبول آن در محل پرداخت به هنگام ضرورت معین شده باشد، دارنده نمیتواند حق رجوع خود را علیه شخص تعیینکننده و ظهرنویسان پس از او اعمال نماید، مگر اینکه برات به شخص مذکور ارائه شده و نکول وی از طریق واخواست رسمیت یافته باشد.
در موارد دیگر مداخله، دارنده میتواند قبول از این طریق را رد کند. با وجود این، اگر دارنده چنین قبولی را بپذیرد، حق رجوع پیش از سررسید علیه شخص ذینفع و ظهرنویسان پس از وی ساقط میگردد.
آقای رئیس! به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 211 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. نمایندگان محترم در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 406 ـ قبول با مداخله دیگری در برات درج میشود و به امضای مداخلهکننده میرسد. در قبول از طریق مداخله نام شخصی که مداخله به نفع او انجام شده است، قید و در صورت عدم ذکر، این قبول برای براتدهنده محسوب میشود.
آقای رئیس! به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 211 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 407 ـ قبولکننده از طریق مداخله در مقابل دارنده و ظهرنویسان پس از ذینفع همانند شخص اخیر مسئولیت دارد.
علیرغم أخذ قبول به طریق مداخله، شخص ذینفع و اشخاص دیگریکه در برابر او مسئولیت دارند میتوانند از دارنده سند درخواست، نمایند در ازای پرداخت مبلغ مذکور در ماده (392) این قانون، اصل برات، واخواستنامه و رسید صورتحساب دریافتشده را در صورت وجود، مسترد کند.
آقای رئیس! به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 209 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بند سوم ـ مداخله برای پرداخت
ماده 408 ـ در تمام مواردیکه دارنده در سررسید یا پیش از آن حق رجوع دارد، پرداخت از طریق مداخله میتواند انجام پذیرد.
پرداخت باید شامل تمام مبلغی باشد که به وسیله ذینفع مداخله قابل پرداخت است. این پرداخت باید حداکثر تا فردای آخرین روز مهلت مقرر برای انجام واخواست عدم پرداخت به عمل آید.
آقای رئیس! به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 210 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. نمایندگان محترم در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 409 ـ اگر برات توسط اشخاص ثالثی که اقامتگاه آنان در محل پرداخت است، قبول شود یا اشخاصی که اقامتگاه آنان در محل پرداخت است احتیاطاً برای پرداخت تعیین شده باشند، دارنده باید برات را به تمام آنان ارائه و در صورت لزوم حداکثر تا فردای آخرین روز مجاز برای انجام واخواست، واخواست عدم پرداخت انجام دهد.
چنانچه واخواست عدم پرداخت در مهلت مذکور انجام نشود، مسئولی که شخصی را احتیاطاً برای پرداخت به هنگام ضرورت معین نمودهاست یا مسئولی که برات به حساب او قبول شده است و ظهرنویسان بعدی بریءالذمه میشوند.
آقای دکتر! اینجا جمعی از همکاران پیشنهاد ندارند، سؤال کردهاند. (فولادگر ـ رفع ابهام دارم) آقای فولادگر! رفع ابهام را باید پیشنهاد بدهید، دادهاید؟

نادر قاضی پور

مسعود پزشکیان
آقای فولادگر! رفع ابهام را بفرمایید.

حمیدرضا فولادگر
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
صبح همگی بخیر. باز هم هفته بسیج و حضور مردم عزیز را گرامی میداریم و امیدواریم انشاءالله دولت و مسئولین برای حل مشکلات مردم عزیز کمک کنند.
ببینید عزیزان! در ماده (409) یک عبارتی آورده، آقای دکتر قاضیزاده خواندند، ولی من خواهش میکنم یک بار دیگر خواهران و برادران همکار این را با دقت بخوانند. میگوید: «اگر برات توسط اشخاص ثالثی که اقامتگاه آنان در محل پرداخت است، قبول شود یا اشخاصی که اقامتگاه آنان در محل پرداخت است احتیاطاً برای پرداخت تعیین شده باشند»، این را دقت کنید، این افرادی که احتیاطاً تعیین شده باشند، «دارنده باید برات را به تمام آنان ارائه و در صورت لزوم حداکثر تا فردای آخرین روز مجاز برای انجام واخواست، واخواست عدم پرداخت انجام دهد. چنانچه واخواست عدم پرداخت در مهلت مذکور انجام نشود»، باز دقت کنید، «مسئولی که شخصی را احتیاطاً برای پرداخت به هنگام ضرورت معین نموده است یا مسئولی که برات به حساب او قبول شده است و ظهرنویسان بعدی بریءالذمه میشوند». این بحث «احتیاط» یعنی چه آن عبارت اول و چه عبارت دوم آن کاملاً مبهم است. این باید کاملاً مشخص شود، مسئولیتش هم باید مشخص شود.
آقای دکتر! رفع ابهام ما این است که یا این باید حذف شود، یا اینجا دقیقاً مشخص شود یعنی چه؟ این فرد احتیاطی چه کسی است؟ مسئولیتش چیست؟ اینجا باید کاملاً روشن باشد. این الان حکم را کاملاً پیچیده میکند. بنابراین درخواست رفع ابهام داریم، حالا پیشنهاد اول حذف است، پیشنهاد دوم هم این است که اگر خود کمیسیون اینجا میتوانند یک عبارتی برای رفع ابهام بیاورند، یا به کمیسیون برگردد.

مسعود پزشکیان
یک توضیحی بدهید که ببینیم قانعکننده است.

حسن نوروزی
بسم الله الرحمن الرحیم
صبح همه سروران عزیز بخیر باشد. جناب آقای فولادگر عزیز عنایت بفرمایید! بحث این است که میگوید: «اگر برات توسط اشخاص ثالثی که اقامتگاه آنان در محل پرداخت است، قبول شود یا اشخاصی که اقامتگاه آنان در محل پرداخت است احتیاطاً» یعنی اگر آن شخص نبود، این شخص دوم باشد که این قبول برات کند. یعنی در واقع یک کسی است که اگر آن شخص اصلی نبود این شخص باشد، این بپذیرد. ما میخواهیم بگوییم که در قبول اسناد تجاری و تجارتی یک مسأله بسیار رند، یا خود او هست یا گفته من نبودم فرزندم یا همسایهام هست، قبول میکند که لذا اگر آن برات را بنده براتگیر به همسایه یا کسی که ما تعیین کردهایم ارائه ندادم، آن شخص براتدهنده بریءالذمه میشود. بنابراین شما میتوانید کلمه «احتیاطاً» را حذف کنید، بگویید «شخص دوم» مشکلی ندارد. حالا شخص دومی تعیین شده است.

مسعود پزشکیان
متشکرم. حضار 208 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را با آن اصلاحی که شکل میگیرد اعلام بفرمایید. «احتیاطاً» شد «شخص دوم». پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 410 ـ دارندهای که پرداخت به وسیله ثالث را رد میکند، به مسئولانی که با تحقق پرداخت بریءالذمه میشوند، حق رجوع ندارد.

مسعود پزشکیان
حضار 207 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. نمایندگان محترم در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 411 ـ پرداخت به وسیله ثالث باید در متن برات رسید و نام شخصی که پرداخت مبلغ به حساب وی صورت گرفته است، قید گردد. در صورت عدم ذکر این موضوع پرداخت از طرف براتدهنده محسوب است.
اصل برات و واخواست عدم پرداخت، در صورت انجام، باید به شخصی که وجه سند را با مداخله پرداخته است، تسلیم شود.
آقای رئیس! به رأی بگذارید.

حسن نوروزی

مسعود پزشکیان
«با درج» است، آن را اصلاح میکنند، اشکالی ندارد. حضار 207 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
در سطر اول «نام شخصی که پرداخت با درج مبلغ به حساب وی».
«ماده 412 ـ شخص ثالث، پس از پرداخت، دارای کلیه حقوق ناشی از برات علیه مسئول ذینفع پرداخت و تمام اشخاصی است که نسبت به شخص اخیر به موجب برات مسئولیت دارند. با وجود این، پرداختکننده نمیتواند برات را مجدداً ظهرنویسی نماید.
ظهرنویسان پس از مسئول ذینفع پرداخت بریءالذمه میشوند.
در صورت وجود چند پیشنهاد پرداخت به وسیله اشخاص ثالث، پیشنهادی مرجح است که به موجب آن عده زیادتری از مسئولان برات بریءالذمه میشوند. هر شخصی که عالماً و عامداً برخلاف این قاعده عمل نماید، حق رجوع خود به آنهایی را که با پرداخت بریءالذمه حاصل میکردند، از دست میدهد».
آقای رئیس! به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 206 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
مبحث هشتم ـ واخواست
ماده 413 ـ واخواست در موارد زیر انجام میشود:
1 ـ نکول
2 ـ عدم پرداخت
آقای رئیس! به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 206 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 414 ـ انجام واخواست ضروری است، مگر در مواردی که طبق مقررات این قانون دارنده از انجام آن معاف شده باشد.
آقای رئیس! به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 207 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی را بفرمایید.
ماده 415 ـ واخواست نکول صرفاً به وسیله اظهارنامه رسمی مخصوصی که ظرف مهلت مقرر مطابق مقررات این قانون تنظیم میشود، به عمل میآید. اظهارنامه مذکور واخواستنامه نکول نامیده میشود.
آقای فولادگر! مطرح میکنید؟ آقای قاضیپور بفرمایید.

نادر قاضی پور
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب محضر ملت بزرگ ایران اسلامی، به خصوص بسیجیان دلاور. هفته بسیج را به تمامی امت بزرگ ایران اسلامی از قومیتها و مذهبها و گویشهای مختلف تبریک عرض میکنم. آقای پزشکیان! نماینده کمیسیون بیاید تعریف کند اظهارنامه رسمی مخصوص چیست؟ کجا تعریف شده؟ کدام بندها تعریف شده؟ ما پیشنهاد حذف کلمه «رسمی مخصوص» را داریم.
میگوید: «واخواست نکول» یعنی عدم پرداخت «صرفاً به وسیله اظهارنامه¬ای که ظرف مهلت مقرر مطابق مقررات این قانون تنظیم میشود، به عمل میآید. اظهارنامه مذکور واخواستنامه نکول نامیده میشود». ولی ما اظهارنامه رسمی مخصوص نداریم. اگر داریم آقایان نماینده دولت، نماینده کمیسیون و نماینده مرکز پژوهشهای بگویند در کجای بندهای گذشته این کلمه آمده است.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون آقای قاضیپور. قبول دارند که حذف کنند.

نادر قاضی پور
الحمدلله برای دومینبار پیشنهادات ما رأی میآورد. تشکر از حاجآقای نوروزی عزیز.

مسعود پزشکیان
حضار 210 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. (قاضیزادههاشمی ـ آقای دکتر! پس میشود «به وسیله اظهارنامه¬ای که ظرف مهلت مقرر») بله، نمایندگان محترم لطفاً در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 416 ـ واخواست عدم پرداخت صرفاً بهوسیله اظهارنامه رسمی مخصوصی که ظرف مهلت مقرر مطابق مقررات این قانون تنظیم میشود، به عمل میآید. اظهارنامه مذکور واخواستنامه عدم پرداخت نامیده میشود.
این هم اظهارنامه است «اظهارنامهای که».

نادر قاضی پور
باید کلمه «رسمی مخصوص» حذف شود.

مسعود پزشکیان
آن را هم حذف کردند. حضار 211 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. نمایندگان محترم در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 417 ـ اظهارنامهای که برای انجام واخواست تنظیم میشود، باید متضمن واژه «واخواستنامه» و امر به پرداخت وجه برات باشد و تصویر مصدق کامل برات با کلیه محتویات آن اعم از قبول و ظهرنویسی و سایر موارد به اظهارنامه ضمیمه شود.
آقای رئیس! به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 211 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. نمایندگان محترم در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 418 ـ واخواستنامه به اشخاص زیر ابلاغ میشود:
1 ـ براتگیر.
2 ـ اشخاصی که احتیاطاً در متن برات برای پرداخت وجه معین شدهاند.
3 ـ شخص ثالث قبولکننده برات.
آقای رئیس! به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 210 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 419 ـ واخواستنامه طبق مقررات آیین دادرسی مدنی ابلاغ میشود.
آقای رئیس! به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 209 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. نمایندگان محترم در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«ماده 420 ـ چنانچه بانک به عنوان محل پرداخت برات تعیین شده یا دارنده برات را برای وصول وجه سند به بانک تسلیم کرده باشد».

حسن نوروزی

مسعود پزشکیان

حمیدرضا فولادگر

مسعود پزشکیان
آقای نوروزی اصلاحات عبارتی را اصلاح کنید. ویرگول بگذارید.

حمیدرضا فولادگر

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«یا دارنده، برات را برای وصول وجه سند به بانک تسلیم کرده باشد، بانک مکلف است در صورت عدم پرداخت برات، حداکثر ظرف مدت دو روز از سررسید، به تقاضای دارنده برات، گواهینامهای با محتویات زیر صادر و به وی تسلیم کند. گواهینامه عدم پرداختی که بانک صادر میکند، جایگزین واخواستنامه عدم پرداخت محسوب میشود.
1 ـ مشخصات کامل برات.
2 ـ نام برات دهنده.
3 ـ هویت و نشانی کامل براتگیر (صاحب حساب).
4 ـ میزان موجودی حساب در صورت عدم کفایت و یا تصریح به کفایت موجودی.
5 ـ تاریخ ارائه برات به بانک.
6 ـ گواهی مطابقت یا عدم مطابقت امضاء براتگیر با نمونه امضاء یا مهر و امضای موجود در بانک، عندالاقتضاء.
7 ـ نام و نشانی کامل دارنده برات.
8 ـ علت یا علل عدم پرداخت.
تبصره 1 ـ چنانچه موجودی حساب براتگیر نزد بانک کمتر از مبلغ برات باشد، بانک مکلف است به تقاضای دارنده برات مبلغ موجود در حساب را در قبال درج این پرداخت بر روی برات و أخذ رسید پرداخت و گواهینامه عدمپرداخت را با تصریح به مبلغ پرداختشده صادرکند.
تبصره 2 ـ چنانچه أخذ قبول برات نیز به بانک موکول شده باشد، بانک مکلف است در صورت نکول برات گواهینامهای مشتمل بر بندهای (1)، (2)، (3)، (5) و (7) این ماده صادر نماید. گواهینامه نکولی که بانک صادر میکند، جایگزین واخواستنامه نکول محسوب میشود».
پیشنهاد داریم. آقای فولادگر بفرمایید.

حمیدرضا فولادگر
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای رئیس! همانطور که خدمت شما گفتم و به جناب آقای نوروزی سخنگوی محترم کمیسیون هم عرض کردم، اگر سه تا اصلاح عبارتی شود مشکلی نیست. همین الان آقای دکتر قاضیزاده در خواندنشان به همین مشکل برخوردند.
در سطر اول: «چنانچه بانک به عنوان محل پرداخت برات تعیین شده یا دارنده،» اینجا حتماً ویرگول میخواهد، (نایبرئیس ـ آن اصلاح شد) «برات را برای وصول وجه سند به بانک تسلیم کرده باشد، بانک مکلف است در صورت عدم پرداخت برات، حداکثر ظرف مدت دو روز کاری» اینجا تصحیح شود که دو روز کاری (نایبرئیس ـ آن هم «کاری») در سطر سوم هم «به تقاضای دارنده برات، گواهینامهای با محتویات زیر صادر و به وی تسلیم کند». گواهینامه عدم پرداخت ماده (417)، تصریح شود که منظور ماده (417) است.

نادر قاضی پور
آقای رئیس! در مواد گذشته «دو روز کاری» را رئیس جلسه قبول نکرد، گفت این کار را نمیشود کرد، ده روز است.

مسعود پزشکیان
حالا قانون است، شما میتوانستید مخالفت کنید، مهم نیست.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! تذکر هم دارند.

مسعود پزشکیان

احمد امیر آبادی فراهانی
جناب آقای قاضیپور تذکر دارند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای پزشکیان! در مواد گذشته این کلمه «دو روز» (نایبرئیس ـ تذکر ماده چند را دارید؟) آییننامه داخلی، وحدت رویه. رئیس جلسه باید وحدت رویه داشته باشد. آقای پزشکیان! در مواد گذشته در چند جا رئیس جلسه وقت کلمه «دو روز» را اشکال گرفت، گفت این در دو روز انجام نمیشود و بخش خصوصی هم اینجا بود. ما برای بخش خصوصی قانون مینویسیم، برای کلاس درس قانون نمینویسیم. شما از آقایانی که ذینفع هستند، اتاق بازرگانی و اتاق تعاون بپرسید در عرض دو روز این قابل ابلاغ هست یا نه. والسلام

مسعود پزشکیان

احمد امیر آبادی فراهانی
تذکر بعدی را آقای موسویلارگانی دارند، بفرمایید.

سیدناصر موسوی لارکانی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر پزشکیان! تذکری که من دارم ماده (18) است، ولی مربوط به دستور امروز نیست، برای بعد است. من خواهشم این است که یک فرصتی بدهید من این تذکر را خدمتتان عرض کنم.

مسعود پزشکیان

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای بیگدلی! شما تذکر در دستور را بفرمایید.

مسعود پزشکیان
آقای بیگدلی! راجع به این بند است؟

احمد بیگدلی

مسعود پزشکیان
دستور نه، این بندی که الان داریم بحث میکنیم.

احمد بیگدلی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و احترام. آقای دکتر! تذکر من ماده (22) آییننامه است. اولاً که باید اتاق بازرگانی نظر بدهد، نظر نمیدهند، فردا در جامعه میگویند مجلس دو دقیقهای.

مسعود پزشکیان
ما که داریم گوش میدهیم، میگوییم نظر بده، کسی نگفته است نظر ندهد.

احمد بیگدلی
نظر نمیدهند، بعد فردا در جامعه میگویند مجلس دو دقیقهای (نایبرئیس ـ خیلی متشکرم) آقای دکتر اجازه بدهید! یک تذکر دیگر هم دارم، همین ماده (22)، بند (11). آقای دکتر! ما (230) هزار شهید، جانباز، آزاده و ایثارگر دادیم.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون و متشکرم. حضار 206 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. نمایندگان محترم لطفاً در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 421 ـ بانک مکلف است نسخه دوم گواهینامه نکول یا عدم پرداخت را فوراً برای براتگیر ارسال کند. بانک مسئول خسارات ناشی از خودداری از صدور گواهینامه نکول یا عدم پرداخت و یا صدور نادرست و ناقص آن یا عدم اطلاع به براتگیر است.
آقای رئیس! به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 206 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. نمایندگان محترم لطفاً در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
مبحث نهم ـ مفقود شدن برات
ماده 422 ـ در صورت مفقود شدن برات، به هر علت، دارنده آن میتواند به موجب اظهارنامه رسمی به هر یک از مسئولان سند دستور عدم پرداخت و در صورت عدم قبول برات به براتگیر دستور عدم قبول دهد. این اظهارنامه علاوه بر نام براتدهنده و براتگیر و مبلغ و سررسید برات باید متضمن بیان نحوه تحصیل سند و علت فقدان آن باشد. در صورت تقاضای دارنده، هر یک از مسئولان سند باید وی را برای ابلاغ دستور عدم پرداخت به مسئول پیش از خود راهنمایی کند تا به براتدهنده برسد. هریک از مسئولان سند در صورت امتناع از راهنمایی دارنده، مسئول پرداخت وجه برات و خساراتی است که بر دارنده برات مفقود وارد شدهاست. دستوردهنده مکلف است ظرف مدت یک هفته از ارسال اظهارنامه متضمن دستور عدم قبول یا پرداخت ادعای مفقود شدن برات را نزد دادگاه صالح در محل پرداخت وجه سند به موجب دادخواست علیه کلیه مسئولان سند ثبت کند. این دادخواست باید به کلیه مسئولان سند ابلاغ شود. در صورت عدم ثبت دادخواست مذکور ظرف مهلت مقرر، دستور عدم قبول یا پرداخت بلااثر میشود و دستوردهنده امکان صدور دستور مجدد نخواهد داشت.
آقای قاضیپور! پیشنهاد را مطرح نمیکنید؟ آقای رئیس! به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 209 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. نمایندگان محترم در رأیگیری مشارکت بفرمایید. ماده (422) را به رأی گذاشتیم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 423 ـ تا زمانی که سررسید برات مفقود فرا نرسیده است، دارنده میتواند با اثبات تعلق برات مفقود به خود و دادن تأمین مناسب به موجب دستور دادگاه از صادرکننده نسخه جایگزین مطالبه کند. صادرکننده سند جایگزین باید بر روی آن عبارت «نسخه جایگزین» را درج کند.
آقای رئیس! به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 208 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 424 ـ دارنده برات مفقود برای تحصیل نسخه جایگزین میتواند به ظهرنویس پیش از خود رجوع کند. هر یک از ظهرنویسان نیز ملزم است دارنده برات مذکور را برای مراجعه به ظهرنویس پیش از خود راهنمایی کند تا به براتدهنده برسد. هزینه این اقدامات بر عهده دارنده برات مفقود است. ظهرنویس در صورت امتناع از راهنمایی دارنده، مسئول پرداخت وجه برات و خساراتی است که به دارنده برات مفقود وارد شده است.
آقای رئیس! به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 208 نفر، نمایندگان محترم در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 425 ـ چنانچه سررسید برات مفقودشده فرا رسیده باشد، دارنده فقط میتواند با اثبات تعلق برات مفقود به خود و دادن تأمین مناسب، به موجب دستور دادگاهی که ادعای فقدان سند نزد آن به ثبت رسیده است، پرداخت وجه برات را از مسئولان سند مطالبه کند. در اجرای دستور مذکور، وجه برات بدواً از براتگیر مطالبه میشود و چنانچه به هر علت وصول وجه برات از براتگیر ممکن نشود، این دستور علیه سایر مسئولان سند قابل اجراء خواهد بود. چنانچه دارنده برات مفقود به یکی از مسئولان سند دستور عدم پرداخت نداده و یا دادخواست ادعای فقدان سند را علیه وی ثبت نکرده و آن مسئول بهموجب این قانون وجه سند را پس از ارائه سند پرداخته باشد، بریءالذمه میشود و کلیه حقوق ناشی از سند را به دست میآورد و میتواند به مسئولان پیش از خود رجوع کند، حتی اگر به آنها دستور عدمپرداخت داده شده باشد.
آقای رئیس! به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 211 نفر، نمایندگان محترم در رأیگیری مشارکت بفرمایید، ماده (425) را به رأی گذاشتیم. نمایندگان محترم رأی خودشان را اعلام کنند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 426 ـ چنانچه هر یک از مسئولان سند اطلاعات و مدارکی داشته باشد که میتواند مالکیت شخص مدعی فقدان سند بر آن را اثبات کند، وی ملزم به ارائه اطلاعات و مدارک مذکور است و درصورت تخلف مسئول خسارت واردشده میباشند.

مسعود پزشکیان
حضار 211 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. ماده (426) را به رأی گذاشتیم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 427 ـ اگر دارنده برات مفقود تأمین موضوع مواد (423) یا (425) این قانون را تسلیم نکند، سه سال پس از سررسید و با اثبات تعلق برات مفقود به خود و بدون دادن تأمین میتواند پرداخت وجه برات را به موجب حکم دادگاه از قبولکننده یا براتدهندهای که برات او قبول نشده است، مطالبه کند. در هر حال، دارنده پس از اثبات تعلق برات مفقود به خود میتواند از دادگاه تقاضا کند که شخص مذکور وجه سند را در صورتی که حال باشد، به فوریت و در صورتی که مؤجّل باشد، پس از انقضای أجل، به صندوق دادگستری بسپارد. در این صورت، پرداخت وجه تودیعشده به دارنده منوط به سپردن تأمین یا گذشتن سهسال از سررسید سند است.
آقای رئیس! به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 210 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. نمایندگان محترم در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 428 ـ چنانچه پس از گذشت سه سال از سررسید برات مفقود مبلغ آن به طور رسمی مطالبه یا در مورد آن اقامه دعوا نشود، دارنده نمیتواند از حیث تعهد براتی به مسئولان سند رجوع کند. پس از گذشت مهلت مذکور، از تأمین موضوع مواد (423) یا (425) این قانون به درخواست تأمیندهنده فوراً رفع اثر میشود.
آقای رئیس! به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 210 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. لطفاً در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 429 ـ اگر پیش از مهلت تعیین شده در ماده (428) این قانون سند ارائه شود، متعهد سند باید ارائهکننده سند را به دادگاهی که ادعای فقدان سند نزد آن به ثبت رسیده است، دلالت کند. در صورت رجوع ارائهکننده سند به دادگاه مذکور، دادگاه به مدعی فقدان سند اخطار میکند که دعوای خود را نزد همان دادگاه علیه ارائهکننده سند اقامه کند. در غیر این صورت، ادعای فقدان سند بلااثر است و ارائهکننده میتواند وجه سند را از کلیه مسئولان آن مطالبه نماید.

مسعود پزشکیان
حضار 213 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. نمایندگان عزیز لطفاً در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 430 ـ هرگاه ادعای شخصی که به موجب ماده (422) این قانون دستور عدم پرداخت داده است، بلااثر شود، هریک از متعهدان سند مکلف به پرداخت وجه آن هستند و شخصی که دستور عدم پرداخت داده است مکلف به جبران خسارات واردشده به دارنده است و در صورت علم به بلاوجه بودن دستور عدم پرداخت به جزای نقدی معادل نصف مبلغ مندرج در سند محکوم میشود.

مسعود پزشکیان
حضار 213 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. لطفاً در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 431 ـ در هر حال، اگر ارائهکننده سند به تشخیص دادگاه تأمین کافی بدهد، دادگاه دستور پرداخت وجه سند را صادر میکند و مسئولان سند مکلف به پرداخت وجه برات به وی هستند، مشروط بر اینکه وجه سند به موجب مقررات این مبحث به دارنده برات مفقود پرداخت نشده باشد. هرگاه ادعای شخصی که به موجب ماده (422) این قانون دستور عدم پرداخت داده است، بلااثر شود، از تأمین مذکور فوراً رفع اثر میشود.
آقای رئیس! اینجا پیشنهاد دادهاند. آقای قاضیپور بفرمایید.

نادر قاضی پور
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام مجدد. جناب آقای پزشکیان! این بحث نهم مفقود شدن برات است. در اینجا ماده (431) مطلبی را روشن و شفاف نوشته و به ماده (422) استناد کرده است. یک کلمه از قلم افتاده است. آقای نوروزی! یک کلمه بنویسید «این مبحث قبلاً به دارنده برات مفقود پرداخت نشده باشد» کامل میشود. اگر کلمه «قبلاً» را نیاوریم این ناقص است. آقای پزشکیان! ممکن است کسی این را گرفته باشد، ما اینجا قید میکنیم که قبلاً به دارنده برات مفقود پرداخت نشده باشد. این کامل در کامل میشود، هم قاضی محترم، هم کسی که براتش را گم کرده است. (نایبرئیس ـ آقای نوروزی! قبول ندارید؟) پس اجازه بدهید توضیح بدهم. آقای نوروزی! دو تای اول را قبول کردند، بعد آقای ملکشاهی تذکر دادند قبول نکردند.
همکاران عزیز! ما برای تجار قانون مینویسیم. لایحه دولت را در کمیسیون چکشکاری کردند، به دیدگاه تعدادی از نمایندگان از جمله جناب آقای مصری نماینده محترم کرمانشاه، آقای فولادگر، جناب آقای محجوب نماینده تهران و تعداد دیگری از نمایندگان عزیز میگویند ما این کلمه «قبلاً» را اگر اینجا اضافه نکنیم، در اجرا با مشکل مواجه میشویم. جناب آقای مصری! عرض من کامل است، اگر این را قید نکنیم حتماً در اجرا با مشکل مواجه میشویم. ممکن است پول را دو بار بگیرند. ما یک کلام میآوریم تا این حل شود. در «هر حال اگر ارائهکننده سند به تشخیص دادگاه تأمین کافی بدهد، دادگاه دستور پرداخت وجه سند را صادر میکند و مسئولان سند مکلف به پرداخت وجه برات به وی هستند، مشروط بر اینکه وجه سند به موجب مقررات این مبحث قبلاً به دارنده برات مفقود پرداخت نشده باشد». یعنی دوبارهکاری نشود، از دو جا پول نگیرند. آقای پزشکیان! این است که ما میگوییم یکجا اگر گم شده، یک دفعه پول را بگیرد، نه اینکه از این دادگاه به شهرستان دیگر برود، از مبدأ هم شکایت کند، در مقصد هم شکایت کند، پول را دو بار بگیرد. ما میگوییم یک بار بگیرد، اگر قبلاً نگرفته باشد این دفعه پرداخت شود. شفاف و روشن گفتیم. حالا مخالفین و موافقین نظر بدهند. به عشق امام حسین، یا حسین.

مسعود پزشکیان

احمد امیر آبادی فراهانی

مهرداد لاهوتی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده خلاصه عرض کنم، برادر خوب ما جناب آقای قاضیپور هم دقت بفرمایند. تفاوتی را که ایشان ایجاد کردند این است که گفتند این دارنده برات قبلاً، یعنی عبارت «قبلاً» را به این اضافه کردند. اینجا هم کاملاً روشن است، به موجب مقررات این مبحث به دارنده برات که تحویل نشده باشد. بنابراین عبارت «قبلاً» ابهام بیشتری ایجاد میکند، بلکه اصلاح نمیکند. من خواهش میکنم به پیشنهاد دادهشده رأی مثبت ندهید.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، موافق صحبت کند.

احمد امیر آبادی فراهانی
جناب آقای موسویلارگانی موافق هستند، بفرمایید.

سیدناصر موسوی لارکانی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض سلام و صبحبخیر خدمت همکاران عزیز و با توجه به اینکه امروز روز پنجم آذرماه، روز تأسیس بسیج مستضعفین به فرمان امام است، بار دیگر این روز را خدمت بسیجیان دلاور تبریک عرض میکنم.
بحثی که مطرح است حقیقتاً این ماده، ماده بسیار خوبی است و جناب آقای قاضیپور و جمعی از همکارانشان که حقیقتاً بیشترین فعالیت را در بحث تصویب این لایحه داشتند و پیشنهادهای خوبی داشتند، توضیح دادند که اینجا با توجه به اینکه این مبحث به دارنده برات مفقود، یعنی اصلاً مبحث، مبحث مفقود شدن برات است.
حالا عنوان میشود که به شرط اینکه قبلاً این فرد نرفته باشد و مبلغ برات را نگرفته باشد. یعنی «قبلاً» میتواند ابهامی که وجود دارد، چون بحث، بحث مفقود شدن برات است. حالا یک فردی رفته جای دیگری این مبلغ را دریافت کرده، بعد میآید در جای دیگری، در مبدأ گرفته، در مقصد هم میرود شکایتی میکند، ولی اینجا اگر ما قید «قبلاً» را بیاوریم که قبلاً دریافت نکرده باشد، به نظر من این مشکل را حل میکند و از همکاران عزیز درخواست میکنم به پیشنهاد خوب جناب آقای قاضیپور رأی بدهید.

مسعود پزشکیان
دولت و کمیسیون مخالف هستند. اتاق موافق است. اگر میخواهند صحبت کنند بگذارید توضیح بدهند.

مهرآمیز
سلام علیکم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
درخصوص ماده (431)، اینکه کلمه «قبلاً» باید به قبل از کلمه «مبحث» اضافه شود از باب این است که مانع دارا شدن ناعادلانه اشخاص شود. اگر ما مانع دارا شدن ناعادلانه اشخاص نشویم به نظر میرسد که اگر فرد این پول را قبلاً گرفته باشد، دوباره براساس این تأمین دادگاه هم پول را بگیرد، این دو بار دارای این پول شده است. بنابراین کلمه «قبلاً» از این حیث توصیه میشود که قبل از کلمه «مبحث» وجود داشته باشد و مانع یک جریان فاسدی در دارا شدن نشود. خواهش میکنم که به این پیشنهاد رأی بدهید، متشکرم.

مسعود پزشکیان
مرکز پژوهشها هم بفرمایید صحبت کنید.

علیرضا عالی پناه
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام محضر نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی. درخصوص پیشنهاد ارائهشده درباره اضافه شدن واژه «قبلاً»، بنده در حاشیه مباحث هم عرض کردم، اضافه کردن این واژه ممکن است مواردی را که در همان حین طرف میخواهد با پرداخت مانع اعمال مقررات این ماده شود را مخدوش کند. بنابراین از نمایندگان محترم استدعا میکنم به این پیشنهاد رأی ندهند و مخالفت کنند، بسیار ممنونم.

مسعود پزشکیان

حسن نوروزی
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم توجه بفرمایید! در این ماده (431) آمده «مشروط به اینکه وجه سند به موجب مقررات این مبحث به دارنده برات مفقود پرداخت نشده باشد». نگاه کنید! اینکه پرداخت نشده باشد، یعنی در دل آن اصلاً گذشته و قبلاً آمده است. «قبلاً» یک کلمه عربی تنویندار در این اصطلاحات فارسی چه میکند؟ لذا اصلاً ادبای فارسی و عالمان حقوق میفرمایند کلمات تنویندار را در قانوننویسی، آن کلماتی که عربی تنویندار است غلط است. مگر هر چیزی که ما در فارسی میگوییم باید این را در حقوق بیاوریم؟ حاجآقا! «قبلاً» تنویندار است، غلط است. ما مخالف هستیم. سروران محترم! اجازه بدهید قانون براساس مقررات باشد.

مسعود پزشکیان
حضار 207 نفر، نمایندگان محترم پیشنهاد برادرمان آقای قاضیپور را به رأی گذاشتیم. دولت و کمیسیون و مرکز پژوهشها مخالف و اتاق بازرگانی موافق است. نمایندگان محترم لطفاً در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! اصل ماده را به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
اصل ماده را به رأی میگذاریم. حضار 207 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 432 ـ مبدأ محاسبه خسارت تأخیر پرداخت در مورد سند مفقود روز ارائه تأمین است.
آقای دکتر! به رأی بگذارید.

حمیدرضا فولادگر
آقای پزشکیان این از همان¬هایی است که باید به کمیسیون برگردد.

مسعود پزشکیان
حضار 204 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
مبحث دهم ـ قوانین خارجی
ماده 433 ـ اهلیت شخص برای تعهد در برات تابع قانون دولت متبوع او است. اگر قانون دولت متبوع او قانون دولت دیگری را در موضوع صالح بداند، قانون اخیر مورد اجرا قرار خواهد گرفت. با وجود این، شخصی که مطابق قانون حاکم محجور باشد، اگر سند را در سرزمین کشوری امضاء نموده است که برابر مقررات آن واجد اهلیت لازم است، تعهد او معتبر است.
آقای رئیس! به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 204 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 434 ـ شرایط شکلی تعهدات براتی تابع قانون دولتی است که تعهد مذکور در سرزمین آن شکل گرفته است. با وجود این، اگر انجام یک تعهد مطابق مقررات مذکور معتبر نبوده، ولی با مقررات کشور محل تعهد بعدی هماهنگ باشد، صرف عدم رعایت شرایط شکلی تعهد مذکور براساس قانون حاکم، به اعتبار تعهد بعدی خدشهای وارد نمیکند.
آقای رئیس! به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 204 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. نمایندگان محترم در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 435 ـ آثار تعهدات قبولکننده برات یا متعهد سفته براساس قانون محل پرداخت این اسناد معین میگردد. آثار امضای دیگر متعهدان سند، تابع قانون دولتی است که امضاهای مذکور در سرزمین آن انجام شده است.
آقای رئیس! به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 204 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. (قاضیزادههاشمی ـ آقای دکتر! اینجا آقای دکتر ابطحی یک تذکری دادند که ماده 435 در ماده 450 تکلیف را روشن کرده و تکرار است و نیازی به بودن این ماده قانونی نبوده است) پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. حالا این را برادران کمیسیون اگر تکراری باشد میتوانند حذف کنند، البته اگر تکراری باشد. رأی گرفتیم، اگر وجود داشته باشد دوباره رأی میگیریم. ماده بعدی را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 436 ـ مهلت مقرر برای اعمال حق رجوع در مورد همه امضاهای مندرج در سند براساس قانون محل تنظیم سند، معین میشود.
آقای رئیس! به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 205 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 437 ـ انتقال یا عدم انتقال محل برات با صدور سند تابع قانون محل تنظیم سند است.
آقای رئیس! به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 205 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 438 ـ امکان قبول جزئی و پرداخت جزئی تابع قانون دولت محل پرداخت وجه سند است.

مسعود پزشکیان
حضار 207 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 439 ـ شکل واخواست، مهلتهای واخواست، تشریفات لازم جهت اجرا یا تأمین خواسته تابع قوانین دولتی است که واخواست یا عمل حقوقی مورد نظر باید در قلمرو آن انجام گیرد.

مسعود پزشکیان
حضار 211 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. نمایندگان محترم لطفاً در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 440 ـ ترتیبات مقرر در صورت فقدان یا سرقت برات تابع قانون دولت محل پرداخت برات است.

مسعود پزشکیان
حضار 206 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
مبحث یازدهم ـ سایر مقررات
ماده 441 ـ نحوه محاسبه کلیه مهلتها و مواعد مقرر در این کتاب تابع مقررات آیین دادرسی مدنی و کلیه اخطارهای مقررشده در مقررات این کتاب متناسب با وسایل ارتباطی در دسترس و با توجه به اوضاع و احوال قابل انجام است، مگر بر خلاف آن تصریح شده باشد.
آقای دکتر! اینجا پیشنهاد داریم. آقای فولادگر بفرمایید.

حمیدرضا فولادگر
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
برادران و خواهران عنایت بفرمایند! به هر حال چند تا ماده یک بار اگر پیشنهادات بررسی شود حداقل مجلس میتواند دقت بیشتری کند و ایرادهایی که دارد رفع شود. ببینید! در ماده (441) چه میگوید؟ میگوید «نحوه محاسبه کلیه مهلتها و مواعد مقرر در این کتاب» یعنی کتاب دوم، «تابع مقررات آیین دادرسی مدنی»، اولاً مقررات آیین دادرسی مدنی است، قانون دادرسی مدنی است، معلوم نیست، «و کلیه اخطارهای مقررشده در مقررات این کتاب»، باز یعنی این فصلی که الان دارد بررسی میشود، «متناسب با وسایل ارتباطی در دسترس و با توجه به اوضاع و احوال»، یعنی چه؟ با توجه به اوضاع و احوال یعنی چه؟ اوضاع و احوال جوی، سماوی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی؟ یک چیز کاملاً مبهم. «قابل انجام است، مگر بر خلاف آن تصریح شده باشد».
پیشنهاد ما این است که اصلاً کلاً این دو جمله وسط را حذف کنیم و به این شکل بیاوریم: «نحوه محاسبه کلیه مهلتها و مواعد مقرر مطابق قوانین است». یعنی پیشنهاد دقیقاً این است، «مواعد مقرر به طریق مندرج در قانون ابلاغ خواهد شد». معذرت میخواهم، یعنی ما فقط عبارت اول را میآوریم، این دو جمله وسط را حذف میکنیم. یک بار دیگر میخوانم: «نحوه محاسبه کلیه مهلتها و مواعد مقرر به طریق مندرج در قانون ابلاغ خواهد شد». یعنی ما به قانون مستند میکنیم، حالا قانون آیین دادرسی مدنی یا هر قانونی که هست. پس مهلتها و مواعد به قانون مستند میشود. اینکه ما اینجا بنویسیم مقررات، بعد هم با اوضاع و احوال و وسایل ارتباطی، این کاملاً مبهم است. باز هم من تأکید میکنم قانوننویسی باید حکمت داشته باشد که انشاءالله دارد، عبارت هم باید صریح و گویا باشد و برای شنونده، مجری و کسی که دستاندرکار آن است گویا باشد. بنابراین عبارت ساده میشود، میشود آنچه که مهلت اینجا تعیین شود باید براساس قانون باشد، آنچه که قانون دارد، حالا قانون آیین دادرسی مدنی یا هر قانون دیگری که مرتبط است، خیلی ممنون.

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای ولی ملکی مخالف هستند، بفرمایید.

ولی ملکی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض تبریک هفته و روز بسیج به بسیجیان عزیز. ببینید! قانون در اینجا بسیار تصریح شده، «نحوه محاسبه کلیه مهلتها و مواعد مقرر در این کتاب» یعنی در آنچه که ما تنظیم کردیم، قانون تجارت را داریم مینویسیم و در اینجا گفته که «مواعد مقرر در این کتاب تابع مقررات آیین دادرسی مدنی» است، همکار عزیزان جناب آقای فولادگر وقتی که عام میگیرند اعلام میکنند به طریق مندرج در قانون ابلاغ خواهد شد. وقتی که در اینجا بحث مطرح میشود که «آیین دادرسی مدنی و کلیه اخطارهای مقررشده در مقررات این کتاب»، اگر ما به قوانین دیگر ارجاع کنیم باید آنها را در اینجا لحاظ کنیم. ما داریم قانون تجارت را مینویسیم و به صورت یک کتابی در میآید، با توجه به موادی که وجود دارد. حجم آن نسبت به قوانین دیگر بسیار قطور و زیاد است، به صورت یک کتاب در آمده است. به خاطر همین هم به آیین دادرسی مدنی اشاره میکند و اخطارهایی که در این کتاب مقرر شده است. ما نمیتوانیم آن را عام کنیم، بگوییم تابع مقرراتی که در قوانین دیگر لحاظ شده است. اگر چنین چیزی هم وجود داشته باشد که اشاره به قوانین دیگر کنیم، جناب آقای فولادگر! باید همان موارد را در اینجا قید کنیم. اگر ما اشارهای نکرده باشیم که نمیتوانیم قانون را عام کنیم.
آقای رئیس توجه بفرمایید، جناب آقای کاتب! اجازه بدهید، وقتی رئیس توجه نکنند. ما اینجا داریم قانون تجارت را مینویسیم و به صورت یک کتاب در میآید. تمامی مقررات را هم اینجا لحاظ میکنیم. آقای کاتب عزیز! خودتان بودید که اعتراض میکردید. جناب آقای رئیس ببینید! در این کتاب روی کلمه به کلمه اینها بحث میشود و به صورت یک قانون و مقرراتی در میآید. اگر چنانچه در قوانین دیگر هم نکاتی وجود دارد که باید در اینجا بیاید قید کنیم، نه اینکه بنویسیم به طریق مندرج در قانون. کدام قانون؟ قانون تجارت، همین کتابی که وجود دارد و همچنین آیین دادرسی مدنی و «متناسب با وسایل ارتباطی الکترونیکی در دسترس» و هر چه که وجود دارد و با در نظر گرفتن اوضاع و احوال قابل انجام است. بنابراین من معتقدم در اینجا تصریح شده و بسیار هم کامل است. اتفاقاً اشاره کردن به اینکه در قانون ابلاغ خواهد شد یک مقدار ابهام را بیشتر میکند. همکاران به این رأی ندهند، تشکر میکنم.

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
موافق آقای محمودیشاهنشین وقتشان را به آقای دکتر فرهنگی دادهاند. آقای دکتر فرهنگی بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
سالروز تشکیل ارتش (20) میلیونی بسیج را گرامی داشته و برای همه بسیجیان عزیز آرزوی موفقیت داریم. همچنین امروز مصادف با سالروز حادثه تلخ قطار تبریز ـ مشهد است که (46) نفر از زائرین امام رضا (علیهالسلام) جانشان را از دست دادند و متأسفانه گزارش مربوط به آن موضوع هنوز هم بعد از گذشت سه سال در مجلس قرائت نشده است.
موضوعی که آقای فولادگر توضیح دادند، خواهش من از همکاران محترم این است که عنایت داشته باشند. بین قانون و مقررات معمولاً این فاصله و تفاوت مطرح است که قانون آن چیزی است که در مجلس تصویب میشود و به تأیید شورای محترم نگهبان میرسد و ابلاغ میشود. مقررات سایر رویهها و خطمشیهایی است که توسط نهادهای مسئول دیگر مثل هیأت وزیران و دستورالعملها و سایر لازمالرعایهها که برای اجرای قانون تدوین میشود. لذا اینکه اینجا گفته شده تابع مقررات آیین دادرسی است، آیا منظور این است تابع آییننامههای اجرایی است، اصلاً مواعد مذکور در آیین دادرسی در آییننامه اجرایی وجود دارد و ما این را به مقررات محدود کردیم و همچنین مقررات این کتاب کجاست؟ آیا منظور آییننامههایی است که در آینده تدوین خواهد شد؟ آیا در مورد مواعد و مهلتهای قانونی اساساً موکول به آییننامه شده است؟ در حالی که اینها مصرح در خود قانون است. لذا به نظر میرسد که این ماده حداقل نیاز به ویرایش دارد و اینجا عبارت «مقررات» زائد است، چه در سطر اول و چه در سطر دوم.
سایر مواردی را هم که فرمودند نکات قابل تأملی بود و به نظر میرسد مواعد قانونی به طریق مندرج در قانون ابلاغ خواهد شد عبارت صریحتری است. حالا یا با آن شکل یا با این ویرایشی که بنده عرض کردم که دو عبارت مقررات را که در اینجا ابهام ایجاد میکند بردارید و کمیسیون محترم هم نظر موافق عنایت داشته باشند، این اصلاح شود و الا فردا در اجرا ممکن است همین ایهام و ابهام مشکلاتی را برای محاکم، ناظرین و دستگاههای اجراکننده به وجود بیاورد و نیاز است که این اصلاح صورت بگیرد. خیلی متشکرم.

مسعود پزشکیان
اتاق و دولت موافق هستند، کمیسیون و مرکز پژوهشها مخالف است. حضار 202 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. نمایندگان محترم لطفاً در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! پس ماده (441) را با اصلاحات انجامشده به رأی بگذارید.

سیدمحمدجواد ابطحی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
قرائت کردند. «کلیه مهلتها و مواعد و اخطارهای مقرر تابع مقررات قانون آیین دادرسی مدنی میباشد».

مسعود پزشکیان
حضار 204 نفر، متن پیشنهادی را به رأی گذاشتیم. نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 442 ـ عنوان دادگاه در این کتاب شامل هر مرجع صالح برای رسیدگی به دعوا یا دیوان داوری نیز میشود.

مسعود پزشکیان
حضار 203 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. نمایندگان محترم در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 443 ـ هرگاه چند شخص از مسئولان برات ورشکسته شوند، دارنده برات میتواند در هر یک از هیأتهای بستانکاران یا در تمام آنها برای وصول تمام طلب خود شامل وجه برات، خسارت تأخیر و هزینههای قانونی داخل شود تا طلب خود را بهطور کامل وصول کند. مدیر تصفیه هیچیک از ورشکستگان نمیتواند برای وجهی که به دارنده مذکور پرداخت میشود به مدیر تصفیه ورشکسته دیگری که دارنده بابت آن سند در هیأت بستانکاران وی وارد شده است رجوع کند، مگر اینکه مجموع مبالغی که از اموال همه ورشکستگان به دارنده تخصیص مییابد بیش از میزان طلب او باشد. در اینصورت مبالغ تخصیصیافته مازاد، به ترتیب، جزء دارایی آخرین شخصی محسوب میگردد که بابت این سند به ورشکسته مذکور حق رجوع دارد.
تبصره ـ مفاد این ماده در مورد ورشکستگی اشخاص متعددی که در ایفای یک تعهد مسئولیت تضامنی دارند مجری است.

حسینعلی حاجی

مسعود پزشکیان
اخطار را بفرمایید. راجع به همین ماده است؟

احمد امیر آبادی فراهانی
ما در این بخش ثبتنام نداریم.

مسعود پزشکیان
حضار 204 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. ماده (443) را به رأی گذاشتیم. لطفاً در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس ببخشید! البته در ماده (442) ما رأی گرفتیم، ولی مرکز پژوهشها و دوستان کمیسیون میگویند این «دیوان داوری» باید بشود «مرجع داوری»، اصلاح عبارتی است، نمیدانم ما رأی گرفتیم قابل اعمال هست یا خیر. اگر شما اجازه بفرمایید چون ظاهراً خیلی محتوا تغییر پیدا نمیکند، ما به جای «دیوان داوری»، «مرجع داوری» به کار ببریم.
فصل دوم ـ سفته
ماده 444 ـ سند سفته باید متضمن موارد زیر باشد:
1 ـ قید کلمه «سفته» بر روی آن.
2 ـ تعهد بیقید و شرط به پرداخت مبلغی معین.
3 ـ نام شخصی که مبلغ باید در وجه و یا به حوالهکرد او پرداخت شود (دارنده سفته).
4 ـ تاریخ صدور، به روز و ماه و سال.
5 ـ محل صدور.
6 ـ سررسید پرداخت.
7 ـ محل پرداخت.
8 ـ امضاء صادرکننده (متعهد).
آقای رئیس! به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 204 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 445 ـ چنانچه به موجب قرارداد میان بانک و صادرکننده، وجه سفته از محل حساب متعلق به صادرکننده قابل پرداخت باشد بانک به عنوان محل پرداخت قابل تعیین است. در این صورت باید نشانی شعبه بانک و شماره حساب در سفته قید شود.
آقای رئیس! به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 204 نفر، نمایندگان محترم لطفاً در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 446 ـ سررسید سفته فقط میتواند به تاریخ معین (به روز، ماه و سال) یا عندالمطالبه باشد.
آقای رئیس! به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 204 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. لطفاً مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 447 ـ در صورتی که سفته مطابق ماده (444) این قانون تنظیم نشده باشد، مشمول مقررات راجع به سفته نیست مگر در موارد زیر:
1 ـ عدم تعیین سر رسید سفته که در این صورت سفته عندالمطالبه تلقی میشود.
2 ـ عدم تعیین مکان پرداخت وجه سفته که در این صورت محل صدور سفته محل پرداخت و اقامتگاه صادرکننده تلقی میشود.
3 ـ عدم تعیین محل صدور سفته که در این صورت محل مذکور در مقابل نام متعهد (صادرکننده)، محل صدور سند بهحساب میآید.
آقای رئیس! به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 200 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. نمایندگان محترم لطفاً در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 448 ـ سفته ممکن است به حساب شخص ثالث صادر شود. چنانچه سفته دارای امضاء صادرکننده، ولی فاقد برخی از موارد مذکور در ماده (444) این قانون باشد و سپس به وسیله متصرف بعدی سفته تکمیل شود، اعتبار سفته را دارد. با وجود این، چنانچه سفته به نحوی غیر از توافق پیشین طرفین تکمیل شود، عدم رعایت چنین توافقی علیه دارنده سند مسموع نیست، مگر اینکه شخص اخیر سفته را با سوءنیت تحصیل نموده و یا در تحصیل آن تقصیر سنگینی مرتکب شده باشد.

مسعود پزشکیان
حضار 199 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 449 ـ دولت مکلف است ظرف مدت سه سال پس از لازم الاجراء شدن این قانون زیرساختهای لازم برای صدور و گردش سفته الکترونیک را ایجاد نماید، به نحوی که امکان هویتسنجی و احراز اصالت هویت صادرکننده سفته، ظهرنویسان، ضامنان آنان و دریافتکننده وجه سفته فراهم باشد و از صدور، ظهرنویسی و ضمانت سفته به وسیله اشخاص ممنوعالمعامله ممانعت به عمل آید. سفته الکترونیک در حکم سند لازمالاجراء است. پس از اجرایی شدن سامانه مذکور صدور، ظهرنویسی یا ضمانت سفته خارج از سامانه الکترونیک موضوع این ماده مشمول مقررات راجع به سفته نخواهد بود.
آقای رئیس! به رأی بگذارید.

عبدالرضا مصری
حضار 196 نفر، نمایندگان محترم لطفاً در رأیگیری شرکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 450 ـ در موارد سکوت این فصل، مقررات راجع به برات تا حدی که با ماهیت سفته در تعارض نباشد، اجرا میگردد.
آقای دکتر! اینجا پیشنهاد داریم.

حسینعلی حاجی

احمد امیر آبادی فراهانی

عبدالرضا مصری

حسینعلی حاجی

عبدالرضا مصری
اگر نوبتتان است بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی

نادر قاضی پور
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای مصری عزیز، ریاست محترم جلسه! خستهنباشید، خوش آمدید. من یک اخطار به این موادی دارم که الان بررسی میشود. آقای مصری! آیا امروز در تجارت سفته رایج است یا برات؟ آقایان برای برات (121) ماده قانونی آوردهاند، جناب آقای قاضیزاده! ولی برای سفته هفت ماده آوردهاند، برای چک هم شش ماده آوردهاند. ما برای دانشگاه مینویسیم یا برای تجار؟ من این را میگویم که مرکز پژوهشها این را برای دانشگاه نوشتهاند.

عبدالرضا مصری
آقای قاضیپور! اخطار شما اصل چندم است؟

نادر قاضی پور
اصل (43) قانون اساسی، تجارت ما در اصل (43)، بند نهم قید شده است. آقای رئیس محترم جلسه! اصل (43) تأکید بر تولید دارد. آقای رئیس! این وسایل تولیدات کشاورزی و دامی به وسیله کارهای بانک انجام میشود. امروز کارهای بانکی ما چک و سفته است، برات که نیست. (121) مواد را برای برات آوردهاند، چرا به سفته و چک، آقای مصری! من عذرخواهی میکنم، عرضم را کامل کنم. ترس من این است با این قوانین میخواهند ما را سرگرم کنند، آن چیزی که امروز در جامعه چک و سفته است از بین برود. حضرتعالی حداقل به رئیس و دبیر کمیسیون تذکر بدهید چرا سهلانگاری کردهاند، چرا توجه به تجارت روز انجام ندادهاند. الان در بانکها بیشترین مشکلات چک و سفته است، چرا برای این مواد شفاف و روشن ننوشتهاند؟ تشکر میکنم.

عبدالرضا مصری
تشکر میکنم. جناب آقای قاضیپور! فرمایش حضرتعالی درست است، اما چون برابر آییننامه همه نمایندگان محترم میتوانستند پیشنهادهای الحاقی حتی ده تا، (20) تا، (50) تا پیشنهاد الحاقی داشته باشند، این فرصت در اختیار نمایندگان بود. لذا فرمایش درست است، اخطار از نظر قانونی وارد نیست، تشکر میکنم.

احمد امیر آبادی فراهانی
اخطار بعدی آقای حاجی هستند، بفرمایید.

حسینعلی حاجی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
اولاً امروز که روز بسیج است را تبریک میگوییم. آقای مصری! جنابعالی هم جلوس کردید، من میخواستم تذکر ماده (17) را بدهم که دیگر میگذرم که رئیس و دو نواب رئیس بین خودشان تقسیم کنند، شما هم غایب نباشید که الحمدلله امروز این اتفاق افتاد.
اما اخطارم اصل (85) است. ببینید! در ماده (450) چه گفته؟ در موارد سکوت این فصل، یعنی فصل قانون. گفته: «مقررات راجع به برات». ما اینجا قانون تصویب میکنیم، نمیتوانیم اجازه بدهیم که مقررات بیاید جایگزین قانون شود. بنابراین اینجا کلمه «مقررات» با اصل (85) مغایرت دارد.
آقای رئیس! ضمن اینکه یک تذکر هم دارم اگر اجازه بدهید عرض کنم و آن تذکرم ماده (110) است. ما انتظار داشتیم امروز رئیس جلسه درخصوص (نایبرئیس ـ اگر اولی را بفرمایید) اولی را عرض کردم. پس آن وقتم برای بعد محفوظ بماند.

عبدالرضا مصری
عرض میکنم اخطار اول حضرتعالی وارد است و مقررات نمیتواند جایگزین قانون شود. اگر کمیسیون و بقیه دوستان «قوانین» را جایگزین «مقررات» کنند اشکال شما مرتفع میشود. اما اگر این اعتقاد را نداشته باشند اخطار شما را به رأی میگذاریم. حاجآقای نوروزی! مانعی ندارد؟ «قوانین» به جای «مقررات». ببینید! ما بعداً نوکر لفظ هستیم، آنچه که اینجا تصویب میشود، به آن استناد میشود. مقررات شامل آن چیزی است که بقیه قوا تصویب میکنند خواهد بود، اما قانون آن چیزی که در مجلس تصویب میشود. ما نمیتوانیم بگوییم بعداً مقررات جایگزین قانون شود. اگر میپذیرید وگرنه من اخطار را به رأی بگذارم. اخطار جناب آقای حاجیدلیگانی به رأی گذاشته میشود.

حسن نوروزی
مقررات پیشنهاد است، هنوز وضع نشده بود.

عبدالرضا مصری
آقای حاجیدلیگانی! شما پیشنهاد دارید به جای «مقررات»، «قانون» بیاید؟ بله. دوستان اجازه بدهید مطلب روشن است. عنایت داشته باشید! اگر جناب آقای نوروزی و کمیسیون موافق است «قانون» را جای «مقررات» میآوریم، یعنی میشود «در موارد سکوت این فصل قوانین راجع به برات تا حدی که با ماهیت سفته در تعارض نباشد اجرا میگردد». این مانعی نیست. توضیح میدهید؟

اکبر رنجبرزاده

عبدالرضا مصری
عیبی ندارد، «احکام این قانون». کمیسیون اصلاح کردند، «در موارد سکوت این فصل احکام قانون راجع به برات»، اصلاح شد. به رأی میگذاریم.

نادر قاضی پور

عبدالرضا مصری
فعلاً اخطار است، بعد به پیشنهاد شما میرسیم. پیشنهاد به رأی گذاشته میشود. پس«در موارد سکوت این فصل احکام این قانون راجع به برات»، حضار 191 نفر، لطفاً در رأیگیری شرکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی را بفرمایید.

نادر قاضی پور

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای قاضیپور! پیشنهاد قابل طرح نیست. آقای دکتر مصری! پیشنهاد جایگزین دادند و مجلس رأی داد. اخطار دادند، برای رفع اخطار تحت عنوان رفع ابهام پیشنهاد جایگزین دادند، تمام شد.

حمیدرضا فولادگر
آقای قاضیزاده! کلمه «ماهیت» هم اضافه شود.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
نمیشود، دیگر رأی گرفتند.

نادر قاضی پور
آقای قاضیزاده! شما اخطار دادید یا جایگزین دادید؟

عبدالرضا مصری

نادر قاضی پور
رفع ابهام دادند این پیشنهاد چاپی ما حذف میشود؟ ما پیشنهاد چاپی داریم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
فصل سوم ـ چک
ماده 451 ـ سند چک باید متضمن موارد زیر باشد و با یک شناسه یکتا در سامانه یکپارچه صدور چک نزد بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران صادر شود:
1 ـ قید کلمه چک.
2 ـ نام صاحب حساب و عندالاقتضاء نماینده یا نمایندگان او.
3 ـ نام و شماره حساب شخصی که مبلغ باید در وجه و یا به حوالهکرد او پرداخت شود.
4 ـ نام، شناسه و نشانی شعبه بانک.
5 ـ شماره حسابی که چک از آن صادر میشود.
6 ـ تاریخ چک.
آقای رئیس! پیشنهاد نداریم، ولی آقای امیرآبادی با شما صحبت کردند.

عبدالرضا مصری
آقای امیرآبادی! رفع ابهام را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز! رفع ابهام را توجه داشته باشید. در همین ماده (451) عبارت «شناسه یکتا» آمده است. حالا من نمیدانم این یکتا مخفف چیست، ولی آنچه مسلم است ما در قانونگذاری نباید اسم یک شناسهای را بیاوریم. امکان دارد فردا بانک مرکزی یک شناسه دیگری را مشخصاً تعیین کنند. به همین جهت پیشنهاد من این است که این شناسه یکتا را برداریم و به جای آن بنویسیم شناسهای که بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین میکند. چون این موضوع قانونگذاری است، یک شناسه امکان دارد موقت باشد، امکان دارد این شناسه فردا از کار بیفتد یا یک شناسه جدید یا پیشرفتهتری جایگزین شود. به همین جهت پیشنهادم این است که این رفع ابهام شود و اگر این شناسه مخفف چیزی است کمیسیون توضیح بدهد. آقای نوروزی! اگر مخفف است.

حسن نوروزی
آقا! سامانه یکتا یعنی سامانه یگانه، در قانون چک هم که قبلاً تصویب کردیم آمده، اجرایی هم است.

احمد امیر آبادی فراهانی
پس الان این شناسه یکتا در قانون چک آمده؟

حسن نوروزی

عبدالرضا مصری
این فرمایش آقای امیرآبادی لحاظ شود که اگر بعداً نام یکتا تغییر پیدا کرد، آن تغییر مشمول این خواهد شد، فقط عنوان.

حسن نوروزی
آقا! سامانه یکتا آمده است.

احمد امیر آبادی فراهانی

عبدالرضا مصری
تشکر میکنیم. پیشنهادی داریم؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! ماده (451) را به رأی بگذارید.

عبدالرضا مصری
ماده (451) به رأی گذاشته میشود. (بیگدلی ـ آقا تذکر دارم اینطرف هم نگاه کنید). اگر فرمایشی دارید در جدول مربوطه ثبت کنید. حضار 193 نفر، همکاران در رأیگیری مشارکت بفرمایید. منتظر 70 نفر هستیم که هنوز رأی ندادهاند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

احمد امیر آبادی فراهانی

عبدالرضا مصری

احمد امیر آبادی فراهانی

عبدالرضا مصری

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 452 ـ هرگونه ظهرنویسی چک توسط دارنده یا ضمانت آن حسب مورد صرفاً با ثبت هویت منتقلالیه و شماره حساب وی، وکیل در وصول، وثیقهگیرنده و شماره حساب وی یا ضامن برای همان شناسه یکتای چک در سامانه مذکور در ماده (451) این قانون محقق میگردد. همچنین عنداللزوم هرگونه شرط قابل درج در چک مانند شرط عدم انتقال یا شرط تحدید مسئولیت با درج در سامانه مذکور محقق میشود. چک نمیتواند در وجه حامل صادر یا ظهرنویسی شود.
آقای رئیس! پیشنهادی نداریم.

احمد بیگدلی

احمد امیر آبادی فراهانی

عبدالرضا مصری

احمد امیر آبادی فراهانی
بله، در ماده (452) آقای حاجی که تذکر ندارند، آقای بیگدلی بفرمایید.

احمد بیگدلی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر مصری ببینید! ماده (22)، بند (11). حفظ شأن، منزلت و اقتدار مجلس. آقای دکتر! بدون پیشنهاد چاپی رأی میگیرید، اجازه نمیدهید مخالف و موافق حرف بزند، ابهام میدهند اجازه نمیدهید حرف بزنند. ما این هفته در مجلس ماندیم چکار کنیم؟ (95) درصد مردم اصلاً نمیدانند برات یعنی چه؟ به چه دردی میخورد؟ چه مشکلی از این مردم را داریم با برات، سفته و چک حل میکنیم؟
مردم حق دارند هر بلایی سر ما نمایندهها بیاورند. ما در مجلس ماندیم این هفته چکار کنیم؟ ماندیم رؤسای قوا به مجلس بیایند، مشکلات مردم را حل کنیم.
آقای دکتر! این چه طرز برخورد با مردم است؟ چه طرز برخورد با مشکلات مردم است؟ ما ماندیم برات تصویب کنیم؟ ما ماندیم سفته تصویب کنیم؟ والله بالله باید در محضر این مردم خجالت بکشیم. از شما خواهش میکنم، این نحوه رفتار با مردم درست نیست. (95) درصد مردم اصلاً نمیدانند برات یعنی چه؟ والله درست نیست شما آنجا هر طور دلتان میخواهد رفتار میکنید. آقای امیرآبادی رفع ابهام میدهند، بدون اینکه مخالف و موافق حرف بزند. یکی پیشنهاد میدهد بدون اینکه موافق حرف بزند، اتاق نظر بدهد، تصویب میشود و میرود. مردم حق دارند بگویند بدون اینکه کارشناسی شود رأیگیری میشود.
خواهش میکنم رسیدگی کنید، داد مردم در آمده است. مردم دارند سختی میکشند، در مشکلات غوطهور شدهاند. این نحوه رفتار با مردم درست نیست، متشکرم.

عبدالرضا مصری
تشکر میکنیم. تذکر حضرتعالی کاملاً به خودتان وارد است، چون شما در متن ماده (451) تذکر داشتید، اما چون حفظ نظم مجلس را تذکر دادید، نظم مجلس در این است در آن مادهای که دارد قرائت میشود شما اظهارنظر بفرمایید.
لذا تذکر شما را وارد نمیدانم. از دوستانی هم که میخواهند تذکر ماده (75) بدهند خواهش میکنم اجازه بدهید ما این چند ماده را تمام کنیم تا این قانون برات و سفته انشاءالله جمع شود.

احمد امیر آبادی فراهانی

عبدالرضا مصری
حضار 192 نفر، ماده (452) به رأی گذاشته میشود. دوستان در رأیگیری شرکت بفرمایید. منتظریم که انشاءالله (70) نفر در رأیگیری شرکت کنند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 453 ـ صادرکننده چک باید نسخه کاغذی چک را که حاوی موارد مذکور در ماده (451) این قانون است، امضا کند و به دارنده تحویل دهد. نسخه کاغذی چک صرفاً به عنوان رسید صدور چک در سامانه یکپارچه صدور چک محسوب میشود و در هر حال صرفاً اطلاعات مندرج در سامانه مذکور ملاک عمل خواهد بود.
آقای رئیس! به رأی بگذارید.

عبدالرضا مصری
حضار 193 نفر، ماده (453) به رأی گذاشته شد. لطفاً در رأیگیری شرکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! ماده (454) را آقای دکتر ملکشاهی رئیس محترم کمیسیون درخواست دادهاند با توجه به اینکه قانون چک اخیرالتصویب است، ظاهراً این ماده (454) با قانون مصوبشده با هم تعارضاتی دارند، متقاضی ارجاع به کمیسیون هستند، برای اینکه به تعارضات بین قانون چک و این ماده (454) رسیدگی شود. اگر صلاح میدهید ارجاع آن را به رأی بگذارید.

عبدالرضا مصری
دوستان! آقای ملکشاهی تقاضا دارند این ماده (454) برگردد، در ارتباط با قانون چک که انشاءالله جامعتر رسیدگی شود. ارجاع به کمیسیون را به رأی میگذاریم. پیشنهاد جناب آقای ملکشاهی رئیس کمیسیون قضائی ماده (454) مجلس برای ارجاع به کمیسیون مطرح است.
حضار 192 نفر، دوستان در رأیگیری شرکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. این به کمیسیون برمیگردد، انشاءالله رفع کنند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«ماده 455 ـ در موارد سکوت این فصل،» اینجا آقای نوروزی میفرمایند اینطور اصلاح شود، کمیسیون میگوید «احکام این قانون درخصوص برات» که آن مشکل مقررات که آقای قاضیپور و سایرین تذکر دادند هم مرتفع شود، «تا حدی که با ماهیت چک در تعارض نباشد، اجرا میگردد».
پیشنهادی نداریم.

عبدالرضا مصری
آقای ملکشاهی! میخواهید این هم به کمیسیون برگردد آن اصلاحات را انجام بدهید؟ چون خود کمیسیون پیشنهاد اصلاحی دارد، ولی چاپ شده ندارد. ما الان پیشنهاد اصلاحی چاپ شده نداریم. ما فقط میتوانیم به کمیسیون برگردانیم تا اصلاح بفرمایید. پیشنهاد چاپ شده نداریم، کلامی است. حضار 193 نفر، پیشنهاد جناب آقای ملکشاهی در مورد اینکه این به کمیسیون برگردد و اصلاح شود. دوستان در رأیگیری شرکت بفرمایید. (نوروزی ـ در خودتان فرمودید «مقرره» بشود «احکام قانونی») همینطور شد، آن اخطار قانون اساسی بود، این پیشنهاد است. ما رفع ابهام را میتوانیم بپذیریم، اما پیشنهاد باید چاپشده باشد. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 456 ـ پس از لازمالاجرا شدن این کتاب مواد (223) تا (334) قانون تجارت مصوب 13/2/1311 با اصلاحات و الحاقات بعدی و ماده (23) قانون صدور چک مصوب 16/4/1355 با اصلاحات و الحاقات بعدی نسخ میگردد. مقررات این کتاب از تاریخ 1/1/1401 لازمالاجرا میشود.

عبدالرضا مصری
اگر اجازه بدهید ما «مقررات» را قانون کنیم تا آن اخطار قبلی جناب آقای حاجیدلیگانی اینجا هم لحاظ است. «مقررات» را تبدیل به «قانون» کنیم که انشاءالله در این هم آن ابهام نباشد.
حضار 192 نفر، ماده (456) مطرح است، لطفاً در رأیگیری شرکت بفرمایید. درست است، «مقررات» شد «احکام این قانون». تشکر میکنم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
4
تصویب تقاضای تغییر دستور درخصوص طرح استفساریه بند (7) ماده (71) قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! اگر اجازه بفرمایید برای اینکه یک تنوعی هم در مباحث اتفاق افتاده باشد، جمعی از همکاران درخواست تغییر دستور دارند، ما موضوع تغییر دستور را به بحث بگذاریم. طبق تبصره (1) ماده (100) آییننامه جمعی از همکاران به نمایندگی آقای دکتر کواکبیان درخواست در اولویت قرار گرفتن طرح استفساریه بند (7) ماده (71) قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران را دارند. در دستور جلسه عنوان شماره هشتم، مخالفین و موافقین میتوانند در کلیات ثبتنام کنند. جناب آقای دکتر کواکبیان! در خدمتتان هستیم، بفرمایید.

مصطفی کواکبیان
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
به دل ذکر خدا دارد بسیجی
نشان از اولیا دارد بسیجی
به بزم عاشقان ساقی قدم نه
که نام دلربا دارد بسیجی
با تبریک هفته و روز بسیج و چهلمین سالروز تأسیس بسیج به فرمان امام راحل (نایبرئیس ـ آقای کواکبیان! لطفاً وارد موضوع شوید) آقای پزشکیان! این دیگر نمک کار بود.

مسعود پزشکیان
قبول است، به شما احسنت هم گفتند. موضوع را بفرمایید.

مصطفی کواکبیان
عزیزان! توجه داشته باشید که الان پنج دوره است ما در تهران داریم انتخابات شورایاریها و شوراهای محلی را برگزار میکنیم. اما هر دفعه سازمان بازرسی کل کشور میگوید غیرقانونی است و دولت هم اجرا کرده است. خواهشی که من از عزیزان دارم توجه داشته باشید که این موضوع مربوط به (3540) نفر شورایاریهایی هستند که خداوکیلی بسیجیوار بدون هیچگونه حقوق صرفاً برای خدمت به مردم در محلات مختلف دارند فعالیت میکنند، در (354) محلهای که در تهران داریم و البته بعداً در کلانشهرها هم به عنوان بحثهای فرهنگی و امثال اینها دارد.
در کشورهای پیشرفته دموکراتیک اول شورای محلی درست میشود و بعد شورای شهر. اما اینجا ما گفتیم لااقل براساس قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران، یک بند (7) داریم که در بند (7) ماده (71) میگوید شوراها میتوانند انجمنهایی را تشکیل بدهند. اصل بحث ما استفساریه است که این انجمنها شامل شورای محل هم بشود. برای اینکه کار غیرقانونی انجام نشود، عرض کردم پنج دوره است که دارد انجام میشود، شما اگر محبت و لطف کنید و خواهش ما را به عنوان کوچکترین نماینده تهران بپذیرید که بنده به همه محلات و مناطق رفتهام و اصلیترین خواستهشان این است که یک جای پای قانونی پیدا کنند. محبت کنید که شما بعداً در کلانشهرها هم شتری است که دم در همه خواهد خوابید.
خواهش ما این است که فعلاً (70) نفر از عزیزان این طرح را امضا کردهاند و قطعاً خیلی دیگر از عزیزان هم کمک خواهند کرد. خدا شاهد است بعد از سه سال است، آقای قاضیزاده میداند، ما بچه منظمی بودیم، اصلاً هم روشهای دیگری را طی نکردیم، این به طور طبیعی آمده در اولویت قرار بگیرد. خواهشی که من از عزیزان دارم با توجه به این مباحثی که پیش آمد این استفساریه را میخواهیم در تهران و کلانشهرها جنبه قانونی پیدا کند. حداقل این (500) هزار نفری که سه ماه پیش در انتخابات شورایاریهای تهران شرکت کردند، انتظار دارند و الان حداقل (3540) نفر مشغول هستند، چشمشان به دست مبارک و رأی شما است. خواهش من این است که عزیزان محبت کنند حتماً به این اولویت رأی مثبت بدهند. بقیه شهرها هم براساس همین انشاءالله بعداً میتواند شکل بگیرد. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، مخالف صحبت کند.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای احمد سالک مخالف هستند، بفرمایید.

احمد سالک کاشانی
مخالف
سلام علیکم
بسم الله الرحمن الرحیم
به عنوان اولین فرمانده بسیج کل کشور، بسیج لشکر مخلص خداست و از اهمیت فوقالعادهای برخوردار است. توقع داشتیم ریاست محترم مجلس امروز صحبتی در اهمیت و ارزش این ارتش (20) میلیونی داشته باشند.
اما دلایل مخالفت بنده، نکته اول؛ جناب آقای کواکبیان! شما که از مدافعین مسأله معیشت مردم هستید و ضرورت دارد مباحث اقتصادی که امروز بعد از این شوک بنزین و فتنه بنزینی ایجاد شد، به حل مسائل و مشکلات معیشتی مردم و کالاهای اساسی و جلوگیری از گران شدن آن مسأله بروید، این اولویت دارد.
نکته دوم؛ قانون لایحه ارزش افزوده که مشکلات بسیاری از مسائل اقتصادی را حل میکند باید اولویت داشته باشد و مورد بحث قرار بگیرد.
نکته سوم؛ لایحه بانکداری از مسائل اساسی است. بیشترین مشکل را کارآفرینان و کارخانهداران و سرمایهگذاران با این مسائل بانکی دارند و فشاری که بر این مردم از طریق بانکها است مسأله سختی است و باید این در اولویت قرار بگیرد که مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم را حل و فصل کند.
نکته بعد؛ بحث شوراها در شرایط کنونی چه اولویتی دارد که امروز باید به عنوان اولویت مطرح شود و این مسأله، مسأله مهمی است.
نکته بعدی؛ در سال رونق تولید ما باید مشکلات تولید مردم را حل و فصل کنیم و این مسأله موانع رشد تولید ملی را باید رفع کنیم که (21) مورد موانع رشد تولید ملی است، مجلس باید این مشکل رونق تولید را حل کند تا مسأله وابستگی و مسائل دیگر ما حل و فصل شود و این مسأله هم از این بابت قابل توجه است.
مطلب دیگری که باید به آن اشاره کنم این نکته است که باید در این جهت دقت کنیم. آقایان عزیز، برادران و خواهران بزرگوار! شما شاهد این حوادثی هستید که در چند روز گذشته و هفته گذشته اتفاق افتاد. مشکل اصلی مسأله محرومیتزدایی، فقرزدایی و مشکلات معیشتی مردم است. باید این در اولویت باشد. شوراها را فرصت داریم بحثهای بعدیاش را انجام بدهیم و این مطلب، مطلب قابل دقتی است. من از برادران و خواهران خواهش میکنم به این پیشنهاد اولویت رأی ندهند و این مسأله را دقت داشته باشید. والسلام

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، موافق صحبت کند.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای علی مطهری موافق هستند، بفرمایید.

علی مطهری
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان توجه بفرمایند، ببی

مسعود پزشکیان
حضار 204 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. نمایندگان محترم در رأیگیری مشارکت بفرمایید، درخواست اولویت مطرح است. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
5
انتخاب آقایان: بهروز بنیادی، رسول خضری و سیدمهدی فرشادان به عنوان عضو ناظر در شورایعالی سلامت و امنیت غذایی

عبدالرضا مصری

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! اگر اجازه بفرمایید یک انتخابات داریم. اعلام انتخابات هم شود، قبل از اینکه براساس صلاحدید حضرتعالی وارد دستور بعدی شویم. ما برای نظارت در شورای عالی سلامت و امنیت غذایی از سه کمیسیون، هر کمیسیون یک نفر باید انتخاب شوند که از کمیسیون بهداشت و درمان آقایان دکتر بهروز بنیادی و دکتر بشیر خالقی معرفی شدهاند که از بین این دو بزرگوار باید یک نفر انتخاب شوند. از کمیسیون اجتماعی آقایان رسول خضری و روحالله بابائیصالح معرفی شدهاند که از بین این دو بزرگوار باید یک نفر انتخاب شود. از کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات آقایان دکتر علی قربانی و دکتر سیدمهدی فرشادان معرفی شدهاند که از این دو بزرگوار هم باید یک نفر انتخاب شود. یعنی از بین آقایان بهروز بنیادی و بشیر خالقی یک نفر، از بین آقایان علی قربانی و سیدمهدی فرشادان یک نفر و از بین آقایان رسول خضری و روحالله بابائیصالح هم یک نفر باید انتخاب شود.

عبدالرضا مصری
تشکر میکنم.
(أخذ رأی با ورقه به عمل آمد و نتیجه پس از شمارش آراء اعلام گردید)

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
عذر میخواهم. آقای دکتر علی قربانی به نفع آقای دکتر سیدمهدی فرشادان کنار کشیدند. یعنی از کمیسیون برنامه و بودجه فقط آقای فرشادان کاندیدا هستند.
6
ناطقان جلسه آقایان: کمال دهقانیفیروزآبادی، سیدناصر موسویلارگانی، همایون هاشمی، رضا کریمی و مسعود رضایی

عبدالرضا مصری

اکبر رنجبرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای کمال دهقانیفیروزآبادی نماینده محترم تفت و میبد.
ـ آقای سیدناصر موسویلارگانی نماینده محترم فلاورجان.
ـ آقای همایون هاشمی نماینده محترم میاندوآب، شاهیندژ و تکاب.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای رضا کریمی نماینده محترم اردبیل، نیر، نمین و سرعین.
ـ آقای مسعود رضایی نماینده محترم شیراز.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
از جناب آقای کمال دهقانی نماینده محترم تفت و میبد دعوت میکنم برای ارائه نطقشان به مدت هفت دقیقه در خدمتشان باشیم.

کمال دهقانی فیروزآبادی
نطق 7 دقیقه ای
به نام خداوند جان و خرد
کزین برتر اندیشه بر نگذرد
عرض سلام و ادب و احترام به پیشگاه ملت شریف ایران و همکاران عزیزم. هفته بسیج را گرامی میدارم و از تلاش و کوشش و جانفشانی بسیجیان در تمامی عرصهها در طول چهار دهه انقلاب متواضعانه تجلیل مینمایم. روحیه بسیجی یعنی تلاش برای منافع ملی، امنیت ملی و هویت ملی و تحقق مردمسالاری دینی و گذشت از منافع فردی و جان و مال خویش. جا دارد در اینجا از همه شهدا و امام شهدا یاد کنیم و به روح بلند آنان درود بفرستیم.
همکاران محترم! فرصت را مغتنم شمرده و به مشکلی مزمن از حوزه انتخابیهام اشاره میکنم و سپس مطالبی کوتاه درخصوص مسائل کلان کشور را به استحضار میرسانم.
در شهرستان میبد شاید تمامی کارخانجات با همت کارآفرینان و سرمایهگذاران بخش خصوصی ایجاد گردیده و مردم نیز با اعتماد به یکدیگر این شهرستان را به قطب تولید کاشی و سرامیک تبدیل کردهاند. دست همه کارگران شریف و زحمتکش را میبوسم که این همه افتخار جز با تلاش آنان محقق نمیشد.
اما در کنار این همه کارنامه مثبت یک کارنامه منفی هم وجود دارد و آن مجتمع فولاد میبد است که در ابتدای دهه 80 با سرمایه ملی کار خود را شروع کرد و شانه به شانه مراکز تولید فولاد کشور زد، با تولید (300) هزار تن شمش چدن. اما این دوران شکوفایی تا سال 88 بیشتر طول نکشید و این مجتمع در جریان خصوصیسازی دو مرتبه به بخش خصوصی واگذار شد که متأسفانه برآورد درستی از تواناییهای سرمایهگذار نشد و این مجتمع را به تعطیلی کشاندند. آنچه مهم است فقط بیکاری چندصد نفر کارگر نیست، بلکه وارد شدن ضررهای میلیاردی به سرمایهگذاران خرد این مجتمع و اعتماد از دست رفته مردم به سرمایهگذاری در تولید است.
از ریاست محترم جمهور که وزیران اقتصاد و صنعت، معدن و تجارت را مکلف به بازبینی در واگذاری شرکت فولاد میبد نمودند تشکر میکنم و درخواست دارم همانطور که فرمودهاند تا حل مشکل و شروع فعالیت مجدد مجتمع فولاد میبد کنار ما باشند و ما را یاری دهند.
در مورد شهرستان تفت و مشکل آب آشامیدنی روستاییان تفت از تصمیمات اساسی دولت در آبرسانی پایدار که عملیات اجرایی آن با سفر رئیسجمهور محترم به استان یزد شروع شد قدردانی میکنم و رسیدگی به مشکلات کشاورزان و روستاییان مخصوصاً احیای قنوات همچنان عنایت ویژه دولت را طلب میکند.
اما در مورد حوادث اخیر در کشور مطالبی را عرض میکنم؛ با توجه به یافتههای دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی و اظهارات رسمی وزارت خارجه روسیه مبنی بر اینکه آمریکا مسئول ناآرامیهای اخیر ایران است و همچنین دخالت سرسپردگان آمریکا در منطقه از جمله رژیم اشغالگر قدس و عربستانسعودی که کارنامه آدمکشی و تروریستپروری آنان در دنیا مشهور است و تولیدکننده تفکر وهابیگری و صهیونیستی بودهاند و افراد جنایتکاری همچون بنلادن و نتانیاهو را پرورش میدهند و همچنین اظهارات سفیر آمریکا در آلمان در مورد دخالت آمریکا در ایران، از دولت و دستگاه دیپلماسی میخواهم اسناد این دخالتها و اقدامات ضدامنیتی را به همراه برآورد دقیق از میزان خسارتهای مادی و معنوی حوادث اخیر را جمعآوری و از طریق مراجع حقوقی بینالمللی پیگیریهای لازم را به عمل آورند.
همزمان از دولت و دستگاههای اجرایی درخواست میکنم تا توجه خود را معطوف به برنامههای کمکرسانی به اقشار ضعیف جامعه نمایند و حل و فصل مشکلات معیشتی آنها و مبارزه با گرانی را هدف اصلی خود قرار دهند و البته آنچه باید تأکید نمود گوش دادن به اعتراضات مردم که نارضایتی و اعتراض خود را در چارچوب قانون و حقوق شهروندی بیان میکنند و یاری رساندن به آنهاست و مجلس خود را در این زمینه پیشقدم میداند.
همکاران عزیز! سند چشمانداز 1404 که قریب به (15) سال قبل ابلاغ شد. چشمانداز روشنی را برای پیشرفت کشور ترسیم نمود و بر آن اساس کشور باید تا پنج سال آینده به عنوان قویترین قدرت اقتصادی منطقه باشد. سؤال اینجاست، آیا همه قوای سهگانه و همه دستگاههای کشور به سمت این هدف گامهای لازم را برداشتهاند؟ ظرفیتهای خدادادی کشور را نگاه کنید. دارا بودن بزرگترین ذخایر نفتی و گازی جهان و ارزانترین انرژی دنیا. داشتن متنوعترین منابع معدنی. بهرهمندی از نیروی انسانی توانمند و بازار مصرف (500) میلیونی همسایگان. بررسی کنید کدام کشورهای دنیا این چهار ویژگی را برای تولید در اختیار دارند؟ مطمئن باشید به تعداد انگشتان یک دست هم کشوری در جهان مشابه کشور ما پیدا نمیشود. پس مشکل کار کجاست؟
بخشی از مشکل در مدیریت و تصمیمگیری بهموقع است. با اعمال مدیریت قاطع و کنترل و نظارت دقیق میتوانیم در پنج سال فرصت باقیمانده حتماً به اهداف سند دست پیدا کنیم. دستور اکید مقام معظم رهبری در اصلاح ساختار بودجه کشور و تلاش دولت برای ارائه بودجه بدون اتکاء به نفت را نقطه عطفی در تاریخ کشور میدانیم و چنانچه دولت دوازدهم این بودجه را در زمان مقرر به مجلس برساند و مجلس دهم هم به بهترین شکل آن را به تصویب برساند، اسم خود را در تاریخ کشور جاودانه خواهند کرد.
طبق نظر همه کارشناسان که در صحن علنی مجلس و جلسات غیرعلنی مجلس شورای اسلامی گزارش دادند، یارانه عمومی کشور الان به نفع افراد پردرآمد است. پس کار عقلانی، اصولی و قانونی این است که این یارانهها به سمت مردم مستحق و نیازمند جامعه و اقشار ضعیف هدایت شود. همانند آنچه در جلسه هماهنگی سران سه قوه تصمیمگیری شد و مورد حمایت مقام معظم رهبری قرار گرفت.
در پایان دو چیز نباید نادیده گرفته شود؛
1 ـ عملکرد مثبت مدیریت کشور در طول سالهای گذشته که زیرساختهای کشور را از بنادر تا فرودگاهها، از احداث سدها تا نیروگاهها، جادهها و تأسیسات آب، برق و گاز را در سراسر کشور گسترش دادند که امروز فعالیت تولیدی بخش خصوصی در این بستر شکل گرفته و میگیرد.
2 ـ حق اعتراض مردم از بیعدالتی، فقر و تبعیض که باید از راههای قانونی بیان شود و توسط همه مسئولان پاسخ داده شود.
آخرین جمله؛ همکاران عزیز! با قطببندیهای سیاسی و تضعیف دولت و تضعیف حس اعتماد مردم به جایگاه دولت، مجلس و نهادهای کشور که یک سرمایه ملی تلقی میشود، امنیت، رشد و پیشرفت اقتصادی محقق نمیگردد. با راهحلهای یکخطی هم نمیشود مشکلات مردم و درهمتنیده و انباشته شده چند دهه گذشته را یکباره حل کرد، بلکه با اتحاد و انسجام همه نیروها و تصمیمگیریهای سخت و مسئولیتپذیری میتوان مشکلات را حل کرد.
خدایا چنان کن سرانجام کار
تو خشنود باشی و ما رستگار

اکبر رنجبرزاده
تشکر آقای دهقانی. از جناب آقای سیدناصر موسویلارگانی نماینده محترم فلاورجان دعوت میکنیم برای مدت هفت دقیقه در خدمتشان باشیم، بفرمایید.

سیدناصر موسوی لارکانی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«و مکروا و مکرالله و الله خیر الماکرین»
پنجم آذرماه سالروز تشکیل بسیج مستضعفین مبارک باد. بسیج ستون محکم دفاعی کشور و خاستگاه آرمانهای پابرهنگان در طول تاریخ است. بسیج نهادی مقدس است که با ابتکار حضرت امام (رحمهاللهعلیه) و همزاد با انقلاب اسلامی متولد شد. بسیجی بلای جان استکبار جهانی است. کاش از ظرفیت این نهاد با پشتوانه مردمی در رفع مشکلات کشور به خصوص مسائل اقتصادی و بیکاری استفاده میشد.
از ملت بیدار و بصیر ایران اسلامی بابت حمایت قاطع از مقام معظم رهبری، نظام اسلامی و کشور عزیزمان در مقابل اشرار، منافقین، مستکبرین و سلطنتطلبها در روزهای اخیر سپاسگزارم. خاضعانه سر تعظیم در مقابل مردمان انقلابی و ولایتمدار استان اصفهان به خصوص همشهریان بابصیرتم در شهرستان فلاورجان فرود میآورم.
از مردم شهیدپرور قهدریجان که علیرغم بیمهریهای مسئولین بصیرت انقلابی خود را به وضوح نشان داده و توطئه بزرگ دشمنان کینهتوز انقلاب و اسلام را در نطفه خفه کردند قدردانی میکنم. حضور مردم در تجمعات و راهپیماییهای اخیر نشان داد که علیرغم اعتراض جدی مردم به نحوه تصمیمگیری مسئولین اجرایی، پای نظام و رهبری ایستادهاند. در کنار این حضور انقلابی ملت، نباید ضعف مفرط برخی از مسئولین در تصمیمگیریهای اقتصادی و سیاسی و بیتدبیری و فرار از گفتگوی مستقیم با ملت به حاشیه رانده شود.
آقای روحانی! افتضاح دلار (4200) تومانی را مردم به نام معاون اولتان میشناسند. فاجعه بنزین (3000) تومانی را به نام چه کسی ثبت کنیم؟ مجلس چه زمانی موافق این افزایش قیمت بود که این بار ما را هم به عنوان شریک بیتدبیری خود معرفی کردید؟ در حقیقت طرح افزایش قیمت بنزین طرحی بود به نام مستضعفین که کام ثروتمندان را شیرینتر کرد.
آقایان دولتمرد! چرا هرگاه عجز آمریکا و تحریمهایش در به زانو در آوردن این ملت قهرمان بیشتر شد شما شخصاً دست به کار میشوید؟ آقایان! چرا همزمان با دستگیری حسین فریدون، دانیالزاده و روحاله زم این اقدامات فسادستیزانه آیتالله رئیسی را به حاشیه راندید؟ برخی سخنرانیهای رئیسجمهور هنوز رنگ و بوی جنگهای انتخاباتی را میدهد. در حقیقت با افزایش نرخ بنزین تهمانده زندگی مردم را آتش زدید.
آقایان! اگر نمیتوانید به مردم کمک کنید، لااقل دستتان را از جیبشان بیرون بیاورید. آقای رئیسجمهور! از خودتان سؤال کنید که چرا مردم به جای خوشحالی از دریافت یارانه بنزین، از دست شما عصبانی هستند؟ چون سابقه روشنی در وفای به عهد ندارید. اگر رهبری عزیز و دوراندیش با جوانمردی به فریادتان نرسیده بود مشخص نبود این تصمیمگیری چه عاقبتی داشته باشد. این اقدامات نادرست باعث شده مردم اعتمادشان را به همه ما از دست بدهند. مردم در روستاها و شهرها علناً به ما نمایندگان میگویند در قضیه بنزین دست شما و دولت در یک کاسه است. البته فیالواقع دست در یک کاسه بودن چیز بدی نیست، ولی آنجای کار مشکل است که کاسه دولت کاسهای نیست که مردم دوستش داشته باشند. دولتی که برعکس شعارش با بیتدبیری باعث ناامیدی مردم شده، دیگر محبوب مردم نیست. دولتی که شش سال عملکردش به نفع قشر محروم نبوده، حال چه شده که به فکر عدالت اجتماعی افتاده است؟
آقایان مسئول! در مسأله بنزین چه خوابی برای مردم مستضعف دیدهاید؟ این بار دارید جیبشان را برای کدام اختلاس یا فساد خالی میکنید؟ برای کمک به مردم نیازی به پرداخت یارانه بنزین نبود، فقط میبایست به دوستان رانتخوار خودتان میگفتید که دستشان را از جیب مردم در بیاورند. حال که جیب مردم خالی شد توضیح دهید که (60) میلیون نفری که قرار بود یارانه بنزین به حساب آنها واریز شود شامل چه گروههایی هستند؟ چرا بخشی از بیکاران، کارگران، کشاورزان، دامداران، بازنشستگان، کارمندان و اقشار مستضعف و متوسط جامعه شامل این (18) میلیون خانوار نشدند؟ مردم به صداقت مسئولین شک دارند، از برخی مسئولین و وزرا به خصوص وزیر ضعیف صنعت، معدن و تجارت میخواهم کمتر در تلویزیون ظاهر شوند و با آمار دروغ با اعصاب و روان مردم بازی نکنند.
مجلس به عنوان خانه ملت در جریان بنزین نشان داد که «دیگر در رأس امور نیست». چرا بعد از دو هفته از افزایش شدید هزینه زندگی موکلینمان رئیسجمهور را به مجلس فرا نخواندهایم؟ چرا رئیس مجلس و هیأترئیسه عمل به سوگندشان به کلامالله مجید را فراموش کردهاند؟ به راستی بعضیها مجلس را با شرکت سهامی اشتباه گرفتهاند.
آقایان و خانمها! اینجا شرکت سهامی نیست، اینجا خانه ملت است، سندش به نام مردم است، بیخود این سند را بین خود و حامیان زر و زوردارتان دست به دست نکنید.
مجلسی که امضای استیضاح و سؤال در بین آن بیش از آنکه به نفع کشور باشد، برای رانت و امتیاز است نمیتواند داعیهدار مبارزه با فساد باشد. مجلسی که مقابله با مفسدین در زمان مسئولیتشان برای هیأترئیسه فاقد اهمیت باشد، دیگر امید مستضعفان نیست. مجلسی که نمایندهاش برای طرح استیضاح یک وزیر ناتوان با بدنهای فسادزا بایستی چند ماه با لابیگری گسترده، قومگرایی و رانت شدید در هیأترئیسه مواجه شود «دیگر در رأس امور نیست».
مجلسی که آرای سفارشی نمایندهها بیش از آنکه به نفع قاطبه مردم باشد، به نفع برخی از ما بهتران است به درد نمیخورد. مجلسی که رئیسش مردم و نمایندگانشان را در بحث افزایش سه برابری قیمت بنزین که حساسترین کالای زندگی مردم است نامحرم میداند، دیگر محل امید مردم نیست. مجلسی که برخی نمایندگانش به جای نوکری مردم، خادم دولت، احزابهای سیاسی و جریانهای فاسد مالی که از آنها حمایت کردهاند باشد از چشم مردم خواهد افتاد. تا مجلسیان وابسته به گروهها و جناحهای سیاسی باشند از مصوباتش آبی برای مردم گرم نمیشود.
در پیشگاه خداوند متعال سوگند میخورم که در طول سه دوره خدمتم هیچ رأیی را به توصیه و سفارش حزب و گروه و شخص خاصی ندادهام و در تصمیمگیریها تنها مردم ولایتمدار نظام و منافعشان مدنظرم بوده است. (رنجبرزاده ـ تشکر).
لازم میدانم از اقدامات ارزشمند آقای دکتر سلطانیفر وزیر ورزش و جوانان در بسط ورزش همگانی و توسعه متوازن فضاهای ورزشی در مناطق مختلف کشور سپاسگزاری کنم. اقداماتی که به راستی انقلابی در عرصه ورزش در نقاط محروم بود و شایسته تقدیر است. البته از ایشان انتظار داریم تا نگاهی یکسان به باشگاههای شهرستانی به خصوص سپاهان و ذوبآهن داشته باشد و با تهرانمحوری در ورزش فوتبال به شدت مقابله کند.
کلام آخر؛ از مجاهدتهای برادر عزیزم جناب آقای مهندس حجتی وزیر ولایتمدار جهادکشاورزی (نایبرئیس ـ یک دقیقه هم اضافه صحبت کردید) در طول چهار دهه گذشته قدردانی میکنم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

اکبر رنجبرزاده
تشکر از جناب آقای موسوی. از جناب آقای همایون هاشمی نماینده محترم میاندوآب، شاهیندژ و تکاب دعوت میکنم، بفرمایید.

همایون هاشمی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
محضر ملت بزرگوار و شریف ایران اسلامی علیالخصوص مردم انقلابی و شهیدپرور حوزه انتخابیه میاندوآب، شاهیندژ و تکاب عرض سلام و ادب و احترام دارم. به نوبه خودم هفته بسیج را خدمت همه بسیجیان عزیز، فرمانده کل قوا مقام معظم رهبری تبریک عرض میکنم و همچنین پیشاپیش روز مجلس را خدمت همه همکاران عزیزم، نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی و هیأترئیسه محترم تبریک عرض میکنم.
همکاران گرامی! لازم میدانم در ابتدای عرایضم به عنوان یک مددکار و خادم اجتماعی که سالها توفیق خدمت در حوزههای مختلف اجتماعی را داشتهام درخصوص اتفاقات و رخدادهای اخیر کشور نگرانی خودم را نسبت به تبعات سوء این اتفاق و آنچه که در متن آن شاهد بودیم ابراز نمایم.
یکی از بزرگترین تبعات بعد از فروکش کردن این اعتراضات ناامیدی، یأس و سرخوردگی اجتماعی است که حاکمیت علیالخصوص دولت و ایضاً سایر قوا و همه ظرفیتهای نظام برای مدیریت این بخش باید فعالتر از قبل ورود پیدا کنند. قطعاً اساس آن هم شنیدن صدای مردم است. بله، صدای مردم را همه ارکان حکومت باید بشنوند تا درست تصمیم بگیرند.
لذا از همه ارکان حاکمیت، احزاب، رجال سیاسی، روزنامهها، لیدرهای جریانهای سیاسی و ائمه محترم جمعه انتظار میرود با در نظر گرفتن منافع ملی دست از دعواهای جناحی بردارند و به تخریب یکدیگر نپردازند و همه به دولت کمک کنند تا کشور را از این بحران به سلامت عبور دهند. بدانیم و بدانید همه ما سرنشینان یک کشتی هستیم.
از دولت محترم در کنار انتقادی که به نحوه اعلام و اجرای سهمیهبندی و اصلاح قیمت بنزین و همچنین قطع طولانیمدت اینترنت دارم، میخواهم تا با اعمال نظارت بر بازار، مانع از سوءاستفاده سودجویان و قاچاقچیان در افزایش قیمت کالاها باشند. متأسفانه در چند روز گذشته شاهد بودیم علیرغم وعدههای دادهشده قیمت برخی از کالاها افزایش پیدا کرده است و مردم گرانی را بیش از پیش احساس میکنند.
در توزیع کمکهای معیشتی هم که وعده آن به مردم داده شده و پرداخت هم گردیده، متأسفانه شاهد بودیم که تعداد زیادی از خانوارها از قلم افتادهاند و انتظار میرود که در این خصوص دولت و دستگاههای ذیربط نهایت دقت خود را به کار بگیرند تا این کمکها به دست مستحقان واقعی در جامعه برسد. گرچه عمیقاً و قلباً اعتقاد دارم این روش منسوخ و پوسیده است و دولت باید دنبال روشها و ساز و کارهای کارآمدتر برود تا میزان اثربخشی منابع ملی افزایش یابد.
درخصوص قانون جامع حمایت از حقوق معلولان، متأسفانه در سال جاری علیرغم مطالبات جدی جامعه معلولین عزیز شاهد اجرای ناقص این قانون توسط دولت بودیم. لذا با توجه به مراجعات و مطالبات مکرر جامعه معلولین، از دولت میخواهم تا ساز و کار و پیشبینی لازم را انجام دهد و با اجرایی شدن این قانون در بودجه سال 99 انشاءالله باری از روی دوش معلولین عزیز کشور علیالخصوص در بحث اشتغال برداشته شود.
اما مسائل مربوط به حوزه انتخابیه؛
در مورد حوزه انتخابیه میاندوآب، شاهیندژ و تکاب جا دارد از مساعدتهای وزارت صمت علیالخصوص شرکت ایمیدرو در مشارکت در بهسازی جاده محور تکاب ـ دندی تشکر کنم و از وزیر محترم صمت درخواست کنم تا درخصوص راهاندازی فاز دوم توسعه معدن زره¬شوران که مطالبه جدی مردم و چشم امید جوانان جویای کار در این منطقه است اقدام جدی نموده و تسریع نمایند.
از وزارت بهداشت به دلیل همکاری آن دستگاه در مساعدت برای تکمیل بیمارستان (64) تختخوابی تشکر مینمایم و با توجه به محرومیت منطقه و زمستانهای طولانی و سخت و کمبود امکانات و زیرساختها در حوزه بهداشت و درمان میخواهم توجه ویژه به تجهیز هرچه سریعتر بیمارستان تکاب و شاهیندژ و تنها درمانگاه شهر کشاورز داشته باشند.
از وزارت راه و شهرسازی به خاطر توجه به مطالبه دیرینه مردم منطقه و اقدام نسبتاً خوب در توسعه و بازسازی راههای حوزه انتخابیه تقدیر کنم و امیدوارم این رویه ادامهدار باشد تا منجر به نتیجه شود.
در نهایت از آقای دکتر رئیسی ریاست محترم قوه قضائیه که با اقدامات شایسته خود در قوه قضائیه روح تازهای دمیدند و موجبات امیدواری بخش عمدهای از جامعه را فراهم کردند تقدیر و تشکر میکنم.
اما سخن آخر؛ همکاران عزیز! آنچه در انتخابات دور گذشته بنده به عنوان یک کاندیدا شاهد بودم و شما عزیزان هم احتمالاً در این مورد با هم اشتراکات و تجربیات بدی داریم، دارد شروع میشود. این دوره من امیدوارم تجربیات دوره گذشته را هیچ نمایندهای نداشته باشد و قلباً آرزومندم انتخاباتی سالم، بانشاط، قانونمند و اخلاقی داشته باشیم و برای تجلی این آرزومندی غیر از دعا باید از دستگاههای ذیربط و مسئولین عزیز بخواهیم به مر قانون عمل کنند.
با اخلاص و با اعتبار به تجربیات گذشته عرض میکنم، ما در انتخابات گذشته اقداماتی را شاهد بودیم که برای هیچ بنیبشری خوشایند نیست. به سمت حذفی کردن انتخابات نرویم. (رنجبرزاده ـ جمعبندی بفرمایید) بنده عرض میکنم در انتخابات حوزه انتخابیه نیستم، اگر به خودم جرأت دادم به خاطر اینکه این عرضم شأن تبلیغی ندارد. بنده در انتخابات نیستم، تصمیم گرفتم، اما واقعاً این تجربیات بسیار دردمند است و برای سالیان سال در ضمیر من محفوظ خواهد ماند و مقصر آن دستگاههایی هستند که انتخابی عمل میکنند و انتخابشان صحت ندارد و به نفع مردم و حکومت نیست. امیدوارم دیگر شاهد این موضوعات نباشیم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

عبدالرضا مصری

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای همایون هاشمی نماینده محترم میاندوآب، شاهیندژ و تکاب تشکر میکنیم. از جناب آقای رضا کریمی نماینده محترم اردبیل، نیر، نمین و سرعین دعوت میکنم برای مدت پنج دقیقه در خدمتشان باشیم، بفرمایید.

رضا کریمی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و ادای احترام حضور ملت شریف ایران به ویژه مردم فهیم استان اردبیل و شهرستانهای نمین، نیر و سرعین. عرض خداقوت برای همکاران محترم. پنجم آذرماه سالروز تشکیل بسیج مستضعفین را گرامی داشته و این روز تشکیل ارتش (20) میلیونی را برای بسیجیان دلاور تبریک عرض میکنم و قبل از هر چیز به خانوادههای معظم شهدا، ایثارگران، میراثداران واقعی نظام که با نثار خون عزیزان خویش برای کشور عزت، آرامش و امنیت را آوردهاند اطمینان میدهیم همانطور که در دفاع مقدس در کنارشان بودیم، راه امام (رحمهاللهعلیه) و شهدای گرانقدر ادامه دارد و اجازه نمیدهیم برخی مدیران بیتدبیر با اقدامات غیرکارشناسی، ناگهانی و یا معاندین نظام و انقلاب اسلامی این مملکت را به مخاطره بیندازند.
اهداف عالیه انقلاب اسلامی و آرمانهای شهدا با دقت و قدرت ادامه خواهد یافت. به خاطر اتفاقات روزهای اخیر افرادی جان خویش را از دست داده و خانوادههایی املاک و اموالشان به آتش کشیده شده است. بنابراین به خانوادههای جانباختگان تسلیت عرض نموده و ابراز تأسف از اوضاع پیشآمده که برای هیچکس خوب نبود و خسارتی را هم برای مردم و کشور تحمیل کرد.
علیایحال همانطور که مقام معظم رهبری تأکید فرمودند مسئولین تنظیم بازار کشور مکانیزمی به کار گیرند تا قیمت سایر اقلام به ویژه مایحتاج عمومی افزایش پیدا نکند و مردم عزیز بیش از این در فشار نباشند. ظاهراً متولیان امر در واریز مبلغ حمایتی بنا ندارند دقت لازم را به عمل آورند. این مبالغ به حساب بخشی از اقشار مختلف کارگری، فقیر و آسیبپذیر جامعه واریز نشده است.
به آقایان تذکر میدهم در سریعترین زمان این مشکلات را برطرف نموده و بیش از این موجب نارضاتی مردم نشوند، چراکه نارضایتی نباید تشدید شود و همانطور که امام (رحمهاللهعلیه) فرموده است اگر دولتی بخواهد مردم و بازار را تحت فشار قرار بدهد، بداند فاتحه آن دولت خوانده شد. جلب نظر مردم از اموری است که لازم است انجام شود، قدرت ایمان و پشتیبانی ملت شما را نگه داشته. این پشتیبانی را حفظ کنید و اگر از بین برود همه رفتنی هستند. خطر بزرگ این است که ملت از حکومت برگردد، آنگاه نه دولت و نه مجلسی خواهد بود. بنابراین در این فرصت پنج دقیقه نکات زیر را برای توجه مسئولین محترم تذکر میدهم.
1 ـ اهتمام جدی به آرامسازی و حرکتهای اصلاحی در زمینههای اساسی به ویژه ساختارهای اقتصادی و بودجهای کشور.
2 ـ توجه به جایگاه و نقش مردم در تصمیمگیریهای مختلف و کاهش تفکر اندکسالاری.
3 ـ تسریع در تقویت دیپلماسی منطقهای به خصوص با کشورهایی که به عنوان همسایه میتوانند در روابط اقتصادی به ما کمک کنند و رونق بخشند.
4 ـ وحدت فرماندهی و یکپارچهسازی بخشهای موازی ساختارهای اقتصادی و سیاسی و امنیتی.
برای آقای مهندس حجتی در مسئولیت جدید آرزوی توفیق دارم و از رئیسجمهور محترم درخواست دارم در معرفی وزیر جدید جهادکشاورزی دقت بفرمایند. فردی را معرفی نماید که بتواند ساختار مدیریتی را اصلاح نماید و به جوانگرایی اعتقاد داشته باشد، دارای رویکرد توسعهای بوده و بتواند کشاورز فقیر و معیشتی را سودآور نماید و برای بازرگانی محصولات کشاورزی برنامه جامعی داشته باشد و برای ارتقای حقوق و رفاه پرسنل خدوم وزارت جهادکشاورزی باور داشته باشد.
از وزیر محترم آموزش و پرورش میخواهم در تدوین و ابلاغ آییننامهها و شیوهنامهها برای شاغلین در آموزش و پرورش دقت لازم و جامع را داشته باشد و از اینکه معلمین خرید خدمات آموزش را فراموش کردهاند، بازنگری و تجدیدنظر فرموده و برای این قشر بیش از این نگرانی ایجاد نکنند.
در چنین روزی متأسفانه (46) نفر از هموطنان عزیز در حادثه قطار که زائران امام رضا (علیهالسلام) بودند جان خویش را از دست داده¬اند. ضمن تسلیت مجدد به خانوادههای داغدار این عزیزان، از کمیسیون مربوطه درخواست دارم در ارائه گزارش لازم در این خصوص تسریع نمایند. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

عبدالرضا مصری
از رعایت وقت تشکر میکنیم.

اکبر رنجبرزاده
تشکر از جناب آقای کریمی. از جناب آقای مسعود رضایی نماینده محترم شیراز دعوت میکنیم برای مدت پنج دقیقه در خدمتشان باشیم.

عبدالرضا مصری
قبل از حضور جناب آقای رضایی، نتیجه آرای ناظرین در شورای عالی سلامت و امنیت غذایی را خدمت همکاران عرض میکنم. براساس رأی نمایندگان محترم آقایان بهروز بنیادی با (63) رأی، آقای رسول خضری با (62) رأی و آقای سیدمهدی فرشادان با (66) رأی به عنوان ناظرین در شورای عالی سلامت و امنیت غذایی انتخاب شدند، به این عزیزان تبریک عرض میکنم.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای رضایی بفرمایید.

مسعود رضائی
نطق 5دقیقه ای
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت نمایندگان محترم عرض سلام و احترام دارم. با تشکر از هیأترئیسه محترم که وقت اضطراری را در اختیار من قرار دادند. ابتدا بر خود لازم میدانم چهلمین سالروز تشکیل بسیج را به این افراد بینام و نشان تبریک بگویم و ادعا کنم که فلسفه وجودی بسیج فراخوان خواندن خادمان مردمی بود که بدون هیچ نام و درجه و نشانی در صحنههای مختلف حماسه آفریدند و همراه کارگزاران حکومتی بودند و این نشان از پیوند این صنف یا گروه با مردم و حاکمیت است و هیچ اندیشه و حزب و گروهی حق ندارد که این شجره طیبه را به نفع خود مصالحه کند. این حلقه اتصال بین مردم و حاکمان است. من به همه آنها تبریک میگویم.
ابتدا خدمت مردم عزیز شیراز عرض سلام و ادب دارم، آن شیرازی که همیشه از فرهنگش میگفتیم و همیشه از شاعر، فلاسفه، حکما و مذکرانش. آن شیرازی که سرآمد همه شهرهای ایران بوده و هست و اگر تاریخ باستان ایران را بجوییم قطعاً از شیراز برخاسته است. چون کلمه وحدت همه ما که زبان فارسی است از این مردم برخاسته است.
دوستان! همه ما میدانیم که سند مشترک ما مردم، قانون اساسی است که قانون مادر است و آن همه جایگاهها را تعریف کرده و در حقیقت پایهگذار حقوق موضوعه بر مبنای اخلاق اسلامی شکل گرفته است. در این مملکت هم اخلاق دینی داریم و هم آموزههای فرهنگی. هزاران سال پیش در این مملکت گفته شده: «خدایا! مملکت را از سه چیز مصون بدار، دروغ، خشکسالی و جنگ».
اما متأسفانه بسیاری از ما فضای هر سه را فراهم آوردهایم. دروغ بسیار رونق پیدا کرده است و ریا و کاسبکاری دروغانه بسیار زیاد شده است. من میگویم کسانی که مسئولیت حاکمیتی را دارند یا نمیدانند و چرا نمیپرسند؟ اگر میدانند چرا خلاف حقیقت عمل میکنند؟ هر کسی که الفبای اقتصاد را میداند، می¬فهمد که محصول کار، مقدار ضربدر قیمت است و نتیجه کار تولید است. تولید معجزه نظام خلقت است، اما تولید ایجاد اشتغال میکند، باعث رفاه اجتماعی و عمومی میشود. آفریننده تولید کارآفرین است.
آیا میدانید که تعداد کارآفرینان در سال 1384، (1) میلیون و (230) هزار نفر بوده و در سال 95 به (816) هزار نفر رسیده است؟ آیا متوسط رشد اقتصادی را میدانید که از سال 1338 تا سال 1397 (4/4) درصد بوده و از سال 57 تا 97 شده (2/2) درصد و از سال 91 تا 97 صفر شده است! این یعنی چه؟ این یعنی بیکاری، یعنی مردم فقیرتر شدهاند.
آقایان دولتمردان! اضافه شدن نرخ بنزین (30) هزار میلیارد درآمد دارد، اما حداقل (80) هزار میلیارد خسارت مادی، جدای از خسارت روانی به مملکت وارد کرده است. نقدینگی سال 57، (250) میلیارد تومان بوده و در آبانماه 97 از مرز (2) میلیون و (50) هزار میلیارد گذشته است. یعنی بیش از (8000) برابر شده است. آیا ارزش تولید واقعی نیز به همین نسبت تغییر کرده؟ خیر.
آقای رئیسجمهور! چرا شفاف نمیفرمایید کسری بودجه داریم، ناچاریم از این طریق بودجه را معین کنیم؟ (مصری ـ تشکر) آقای وزیر نفت! مگر در مصاحبه نفرمودید قیمت بنزین تغییر نمیکند؟ چرا چنین شد؟ آقای وزیر کشور! مگر نفرمودید پیشبینی شده و فضای اجرا فراهم است؟ چرا چنین نشد.
آقای نوبخت! میفرمایید پول درآمد را به حساب مردم فقیر ریختهایم، اما تاکنون یک نفر را من ندیدم که بگوید به حساب من ریخته شده و این شعر یادم افتاد که مردم من را به عنوان نماینده انتخاب کردند، دیشب در این فکر بودم که در برابر این مردم چه بگویم. (نایبرئیس ـ آقای رضایی! یک دقیقه هم گذشته است) این بیت شعر به ذهنم آمد:
ما ز یاران چشم یاری داشتیم
خود غلط بود آنچه ما پنداشتیم
و امروز من شرمنده مردم شیرازم که این همه خرابی را میبینم، اما فضا را چه کسی فراهم آورد؟ بیدرایتی و بیتدبیری بعضی از مسئولین که فضا را به این سمت حرکت داد. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

عبدالرضا مصری
7
قرائت گزارش کمیسیون عمران درخصوص بررسی آییننامههای اجرایی قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان

عبدالرضا مصری

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدی گزارش کمیسیون عمران در مورد مغایرت آییننامههای قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان است که در اجرای تبصره (1) ماده (45) آییننامه داخلی مجلس ارائه میشود. در بخش اول سخنگوی محترم کمیسیون جناب آقای مهندس بدری، (15) دقیقه فرصت دارید که از مطالب شما استفاده کنیم.
صدیف بدری (سخنگوی کمیسیون عمران) ـ بسم الله الرحمن الرحیم
هفته بسیج را خدمت بسیجیان غیور، دریادل و مردم عزیز تبریک و تهنیت عرض میکنم. در ابتدا از هیأترئیسه محترم سؤال میکنم چرا برخلاف مواد (45) و (100) آییننامه داخلی اجازه قرائت گزارش تکمیلی کمیسیون عمران درخصوص سانحه ریلی مورخ 5/9/95 قطار تبریز ـ مشهد در سمنان داده نشد و برخلاف قانون از دستور خارج شد؟ اختیاری که هیأترئیسه دارد مطلقاً اجتهاد در مقابل نص نیست و ما باید پاسدار حقوق ملت باشیم، نه منافع اشخاص مقصر و قاصر.
گزارش کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی درخصوص مغایرتهای آییننامهها مغایرت آییننامههای قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان موضوع تبصره (1) ماده (45) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی.
مقدمه:
طبق اصول قانون اساسی از جمله اصل (138)، هیأت وزیران تنها در دو حالت امکان وضع آییننامه دارد اول در مواردی که به موجب قانون مأمور به تدوین آییننامه شده باشد و دوم برای انجام وظایف قانونی و همچنین تنظیم سازمانهای اداری.
ازآنجا که اصول (133) و (170) اختیارات وزراء و مصوبات دولت را محدود به قانون و اختیارات قانونی نموده و از طرفی طبق اصل (138) قانون اساسی مصوبات دولت نباید مغایر با نص و روح قانون باشد، لذا مصوبات هیأت وزیران باید اولاً در چارچوب قانون و نه فراتر از آن باشد و ثانیاً نباید مغایر با نص و روح قانون تنظیم گردد. برای رعایت این اهداف قانون اساسی مقرر گردیده است که تمامی مصوبات هیأت دولت و کمیسیونهای دولت ضمن ابلاغ برای اجرا به اطلاع رئیس مجلس برسد تا در صورتی که آنها را برخلاف قوانین بیابد با ذکر دلیل برای تجدیدنظر به هیأت وزیران بفرستد.
بر همین اساس مجلس شورای اسلامی با وضع قانون نحوه اجرای اصول (85) و (138) قانون اساسی در رابطه با مسئولیتهای رئیس مجلس شورای اسلامی نحوه بررسی کارشناسی مصوبات دولت و ارائه مشورت به رئیس مجلس برای اعلام مغایرتهای مصوبات هیأت دولت را تعیین و تکلیف نموده است.
در سالهای اخیر اعتراضاتی در سراسر کشور و از سوی فعالان جامعه واصل گردیده که نشان میدهد بخش دولتی با وضع آییننامههای مغایر با قانون عملاً دامنه اختیارات خود را توسعه داده و حقوق دیگر نهادهای مرتبط را نادیده گرفته و تحقق اهداف قانونی را متوقف نموده است.
بررسیها نشان داده است که اساس به وجود آمدن این مغایرتها در دو بخش قابل دسته بندی است.
1 ـ هیأت وزیران اختیار وضع آییننامهای را به وزیر داده و این مصوبات هیچگاه برای تطبیق با قانون به اطلاع رئیس مجلس نرسیده است، این در حالی است که اساساً هیأت وزیران حق تفویض اختیار وضع آییننامه قانون را به یک وزیر ندارد، بلکه میتواند به کمیسیونی مرکب از چند وزیر محول و پس از تأیید شخص رئیسجمهور برای اجرا ابلاغ و برای تطبیق با قانون به اطلاع رئیس مجلس برساند.
2 ـ بعضاً مفاد آییننامههای مصوب هیأت وزیران به مجلس ارسال شده ولی به نحو مناسبی با قانون تطبیق داده نشده است این عدم تطبیق از دو موضوع نشأت گرفته است. در بعضی موارد هیأت بررسی و تطبیق مصوبات دولت با قوانین به دلیل حجم مصوبات و گستردگی امور و محدویت توان کارشناسی امکان تطبیق مصوبات با قوانین را نیافته است، در بعضی موارد مشاهده شده که هیأت تطبیق مصوبات را صرفاً از نظر مغایرت با احکام قانونی موجود بررسی نموده و ضرورت وجود اختیار یا مبنای قانونی برای وضع هر مصوبه را مدنظر قرار نداده است.
یکی از قوانینی که مغایرتهای آییننامههای اجرایی آن محل اعتراض گسترده قرار گرفته است قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان است که در سال 1374 به تصویب مجلس رسیده و تاکنون آییننامههای متعددی در این خصوص به تصویب رسیده و باعث گردیده تا آییننامههای مزبور نقش اساسی در تنظیم رفتار افراد موضوع این قانون داشته باشد و در نتیجه حقوق و تکالیف این افراد ارتباط قابل ملاحظهای با احکام مندرج در این آییننامهها خواهد داشت. این مسأله فارغ از دستورالعملهای متعدد و کثیری است که به موجب همین آییننامهها به مراجع دیگری همچون وزارت راه و شهرسازی سپرده شده است و این موارد خود منجر به تشدید وضعیت مذکور شده است. این گزارش در مقام بررسی آییننامههای اجرایی قانون مزبور از جهت تطابق یا مغایرت با اراده قانونگذار مشتمل بر پنج مورد به شرح زیر میباشد که به بررسی هر یک از این آییننامهها پرداخته میشود:
1 ـ آییننامه اجرایی قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان.
2 ـ آییننامه صدور پروانه مهارت فنی برای کارگران ماهر.
3 ـ آییننامه تشکیلات حرفه¬ای کاردانهای فنی.
4 ـ آییننامه اجرایی ماده (27) قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان.
5 ـ آییننامه اجرایی ماده (33) قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان
لازم به ذکر است کمیسیون عمران ضمن ارسال نتایج بررسی مندرج در این گزارش به هیأت بررسی و تطبیق مصوبات دولت با قوانین، درخواست نمود که ضمن اظهارنظر مستدل خلاصهای از اقدامات و چگونگی اعلام تطبیق یا عدم تطبیق مصوبات ذیربط در اختیار کمیسیون قرار گیرد، ولی پاسخی دریافت نشد. در بخش اول گزارش کمیسیون به صحن مجلس آییننامه اجرایی قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان بررسی و مغایرتهای زیر مشاهده شده است.
1 ـ این آییننامه اجرایی بر خلاف قانون تدوین و ابلاغ نظامنامه رفتار حرفهای اخلاقی در مهندسی ساختمان را در صلاحیت وزیر راه و شهرسازی قرار داده است، در حالی که نظامنامه مزبور ماهیتاً بخشی از آییننامه اجرایی قانون تلقی میگردد که براساس قانون باید به تصویب هیأت وزیران برسد بالطبع این نظامنامه هیچگاه به اطلاع رئیس مجلس برای تطبیق با قانون نرسیده است.
2 ـ ماده (22) قانون تعیین دبیران و منشیان هیأترئیسه شورای مرکزی نظام مهندسی را محدود به انتخاب از بین اعضای شورای مرکزی نموده ولی برای انتخاب رئیس شورا محدودیت ایجاد ننموده است، اما ماده (15) آییننامه اجرایی برخلاف قانون اعضا شورای مرکزی را به پیشنهاد رئیس شورا از بین اعضای خود محدود نموده است.
3 ـ قسمت دوم ماده (123) آییننامه اجرایی از اصلی¬ترین ریشههای ورود غیر¬قانونی وزارت راه و شهرسازی به حوزه نظام مهندسی ساختمان شناخته میشود. آییننامه اجرایی در این ماده به صورت کاملاً غیرقانونی اختیار وضع مقررات را به وزیر راه و شهرسازی تفویض نموده است و وزارت راه و شهرسازی با استناد به همین بند غیرقانونی بخشنامههای متعددی صادر نموده که هیچ کدام برای تطبیق با قوانین به اطلاع رئیس مجلس نرسیده و همین بخشنامهها موجب انحراف از قانون شده است.
علاوه بر موارد فوق مغایرتهای قانونی دیگری مانند پیشبینی پرداخت عوارض صدور پروانه اشتغال، محدود نمودن اشتغال مهندسین، صدور پروانه اشتغال و اعطای اختیار توسعه شمول قانون به یک وزیر و دیگر اشخاص در مواد (26)، (27)، (53) و (107) بلاتکلیف نمودن صلاحیتهای هیأتمدیره برخلاف ماده (73) احصاء گردیده است.
در بخش دوم گزارش؛ آیین¬نامه صدور پروانه مهارت فنی برای کارگران ماهر بررسی و ماده (5) این آییننامه مغایر قانون شناخته شده است.
در بخش سوم گزارش؛ با بررسی آیین¬نامه تشکیلات حرفه¬ای کاردانهای فنی ماده (5) این آییننامه مغایر قانون شناخته شده است. حکم این ماده درخصوص تشکیل کانون کاردانهای فنی ساختمان در مراکز استانهایی که وزارت راه و شهرسازی اعلام میکند به جهت اینکه نوعی صلاحیت اختیاری در تعیین این استانها به وزارت مزبور داده شده است مغایر اطلاق حکم ماده (28) قانون در این رابطه میباشد.
در بخش چهارم گزارش ماده (2) آییننامه اجرایی ماده (27) قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان مغایر قانون تشخیص داده شده است، دستورالعمل موضوع این ماده در واقع همان مواردی است که مطابق ماده (27) قانون باید در همین آییننامه تدوین میگردید و لذا علیرغم مغایرت با ماده (27) قانون تفویض اختیار وضع آن به یک وزیر و عدم ارسال به رئیس مجلس جهت تطبیق با قانون یک مغایرت اساسی است.
در بخش پنجم گزارش؛ آیین¬نامه اجرایی ماده (33) قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان بررسی و چهار مغایرت قانونی معرفی شده است.
براساس ماده (33) قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان، اصول و قواعد فنی که رعایت آنها ضروری است، بوسیله وزارت راه و شهرسازی تدوین خواهد شد.
همچنین حوزه شمول این اصول و قواعد و ترتیب کنترل اجرای آنها و حدود اختیارات و وظایف سازمانهای عهده¬دار کنترل و ترویج این اصول و قواعد در هر مبحث بهموجب آیین¬نامهای خواهد بود که به¬ وسیله وزارتخانههای راه و شهرسازی و کشور تهیه و به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید و مجموع این اصول و قواعد فنی و آیین¬نامه کنترل و اجرای آنها مقررات ملی ساختمان را تشکیل میدهند.
اما در تبصره ماده (4) این آییننامه مقرر شده در مباحثی که مقررات ملی ساختمان تدوین نگردیده باشد، تا زمان تصویب، منابع معتبر ملاک عمل خواهند بود، لذا چنین حکمی به جهت اینکه مواردی را لازمالرعایه نموده است که براساس ماده (33) قانون پیشبینی نشده، به منزله توسعه قانون و مغایر ماده مزبور محسوب میشود.
مطابق ماده (5) این آییننامه «کلیه طراحیها از جمله معماری، سازه، تأسیسات برقی و مکانیکی باید توسط اشخاص حقوقی یا دفاتر مهندسی طراحی ساختمانی صلاحیتدار دارای پروانه اشتغال، به عنوان طراح تهیه گردد» همچنین براساس تبصره (2) آن اشتغال اشخاص حقیقی در حوزه مزبور منوط به تشکیل دفتر مهندسی شده است. این در حالی است که در هیچ یک از ضوابط قانون چنین شرطی جهت اشخاص حقیقی ذکر نشده است.
موضوع دستورالعمل موضوع تبصره (2) ماده (24) این آییننامه مشمول آییننامههای اجرایی قانون محسوب میشود و با توجه به سپردن این امر به هیأت وزیران، نمیتوان صلاحیت مزبور را به مرجع یا مقامی به جز کمیسیون متشکل از چند وزیر تفویض نمود.
حکم مذکور در ذیل ماده (40) این آییننامه مبنی بر عمل نمودن مطابق نظر وزارت راه و شهرسازی در موارد سکوت، یا ابهام در نحوه اجرا یا اعمال مواد این آییننامه، مغایر حکم قانون در ماده (33) مبنی بر سپردن تصویب آییننامه اجرایی ماده به هیأت وزیران میباشد. این مغایرت یکی از مهمترین و فاحشترین مغایرتهای این آییننامه اجرایی است که منشأ بسیاری از اختلافات در حوزه نظام مهندسی و همچنین ناکارآمد شدن قانون است.
موارد بسیار متعددی وجود دارد که وزارت راه و شهرسازی با استناد به این ماده غیرقانونی آییننامه نه تنها به جای هیأت وزیران بلکه به جای قانونگذار اتخاذ تصمیم نموده و آنقدر دامنه اختیار خود را گسترش داده و حوزه فعالیت نظام مهندسی را محدود نموده که میتوان گفت تبدیل به اصلیترین عامل توقف اهداف قانون و حتی ناکارآمدی نظام مهندسی ساختمان شده است.
کمیسیون عمران در ادامه گزارش خود دو نتیجه کلی ارائه نموده است که به صورت چاپ شده در اختیار نمایندگان محترم است به لحاظ محدودیت وقت من پیشنهادهایی که کمیسیون عمران به صحن ارائه میکند به عنوان طرح همکاران محترم میتوانند در اصلاح این روند کمک کنند، قرائت میکنم.
کمیسیون تخصصی عمران در پایان گزارش خود (3) پیشنهاد نیز ارائه نموده است.
1 ـ با توجه به عدم محدودیت زمانی رئیس مجلس شورای اسلامی برای تطبیق مصوبات دولت با قوانین و همچنین وظیفه رئیس قوه قضائیه و رئیس دیوان عدالت اداری در اقدام به بررسی و ابطال مصوبات دارای اشکال قانونی احصاء¬شده در این گزارش برطرف شود.
2 ـ قانون نحوه اجرای اصل (138) قانون اساسی توسط هیأت وزیران تصویب شود به طوری که تفویض اختیار صلاحیت وضع مقررات و تصویب آییننامه از سوی هیأت وزیران صرفاً به کمیسیونهای متشکل از چند وزیر مجاز گردد و دولت نتواند این صلاحیت را در قالب دستورالعمل یا عناوین مشابه دیگر به وزیر مربوط یا رؤسای سازمانهای مستقل دولتی و دیگر اشخاص تفویض کند.
3 ـ با اصلاح قانون نحوه اجرای اصول (85) و (138) قانون اساسی در رابطه با مسئولیتهای رئیس مجلس شورای اسلامی در فرآیند بررسی مصوبات دولت نظر کمیسیونهای تخصصی ذیربط استعلام و به همراه نظرات و آراء هیأت تطبیق مصوبات دولت با قوانین جهت اتخاذ تصمیم نهایی تقدیم رئیس مجلس شود. و السلامعلیکم و رحمه الله و برکاته
محمدرضا رضاییکوچی ـ رئیس کمیسیون عمران مجلس

عبدالرضا مصری
8
اعلام وصول (1) فقره طرح

عبدالرضا مصری
آقای امیرآبادی! اگر اعلام وصول داریم بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
طرح الزام دولت و شهرداری تهران حسب مورد به واگذاری مؤسسات اطلاعات، ایران، جامجم، کیهان و همشهری به بخش خصوصی اعلام وصول میشود.

عبدالرضا مصری
9
تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به مسئولان اجرایی کشور

عبدالرضا مصری

علی اصغر یوسف نژاد
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور:
ـ آقای سیدمهدی مقدسی (اراک، کمیجان و خنداب) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص اینکه چرا هنوز یارانه حمایتی ناشی از افزایش قیمت بنزین به تعداد زیادی از مردم پرداخت نشده و سامانه ثبتنام اکثر مواقع خراب و ناکارآمد است؟
ـ آقای حسن نوروزی (رباطکریم و بهارستان) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه چرا اعتبار پیشبینیشده به سازمان بهزیستی را پرداخت نمینمایید؟
به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص اینکه چرا فضای کسب و کار برای فعالان صنعت، تولید و ارائه خدمات محتوایی دیجیتالی کشور را فراهم نمیکنید؟
به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص اینکه چرا درمانگاه شبانهروزی رباطکریم راهاندازی نمیشود؟
ـ آقای نبی هزارجریبی (گرگان و آققلا) به رئیسجمهور محترم و وزیر نفت درخصوص لزوم اصلاح سامانه سوخت با توجه به مشکل سوخت ادوات کشاورزان و دامداران.
ـ خانم پروانه مافی (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر کشور درخصوص لزوم رسیدگی جدی به وضعیت آلودگی کلانشهرها و توجه بیشتر به تکالیف دولت درخصوص گسترش حمل و نقل عمومی.
به وزیر آموزش و پرورش درخصوص اینکه چرا علیرغم گذشت سه ماه از آغاز سال تحصیلی هنوز مدارس برخی مناطق کتب درسی ندارند؟
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) به وزیر نفت درخصوص اینکه آیا خبر دارید یک دامدار سنتی برای خرید (20) لیتر نفت سفید برای گرم نمودن محل نگهداری (10) رأس دام باید حداقل ده خوان اداری را طی کند.
به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه یکی دیگر از وعدههای جنابعالی مبنی بر سرکشی به حسابهای بانکی مردم در معرض آسیب است. برای جلب اعتماد عمومی به وعدهتان پایبند باشید.
ـ آقای سیدتقی کبیری (خوی و چایپاره) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص اینکه چرا در مورد تعریض جاده خوی ـ چالدران تعلل صورت گرفته است؟
به وزیر آموزش و پرورش درخصوص اینکه چرا اقدام جدی برای جذب معلمان حمایت غیردولتی صورت نمیپذیرد؟
ـ آقای سیدمحمدجواد ابطحی (خمینیشهر) به رئیسجمهور محترم درخصوص حذف سهمیه موتورسیکلت بالای ده سال آن هم بدون اعلام قبلی باعث تشدید فشار اقتصادی به ضعیفترین اقشار جامعه است. دستور فرمایید نسبت به برقراری سهمیه بنزین، این نوع وسایل نقلیه اقدام گردد.
همچنین درخصوص عدم پرداخت یارانه افزایش قیمت بنزین به فرهنگیان که هیچگونه مبنای منطقی ندارد. لازم است دستور فرمایید سریعاً نسبت به پرداخت کمک معیشت فرهنگیان اقدام شود.
همچنین درخصوص اینکه چرا دولت براساس ماده (29) قانون برنامه ششم توسعه نسبت به ثبت حقوق و مزایای مدیران جهت اطلاع مردم در سامانه حقوق و مزایا اقدام نمیکند؟
ـ آقای محسن علیجانیزمانی (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص لزوم نظارت بر الزامات واگذاری سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی.
به وزیر کشور درخصوص لزوم تجدیدنظر درخصوص احداث سایت دفع پسماندهای ویژه و صنعتی استان تهران در اراضی هوشنگآباد و عزیزآباد بخش حسنآباد فشافویه شهرستان ری.
ـ آقای حیدرعلی عابدی (اصفهان) به وزیر کشور درخصوص توجه ویژه آقای دکتر ذوالفقاری به تذکر نمایندگان استان اصفهان و اهتمام و تدبیر ویژه جنابعالی به ایشان در رفع نگرانی مردم شهیدپرور استان که قدردانی میشود.
ـ آقایان: علی وقفچی (زنجان و طارم) و رسول خضری (پیرانشهر و سردشت) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص عملیاتی نمودن رتبهبندی فرهنگیان و تعیین تکلیف نیروهای انسانی مورد نیاز به خصوص نیروهای حقالتدریسی، آموزشیاران نهضت سوادآموزی و مربیان پیشدبستانی و سربازمعلمان.
ـ آقای علی وقفچی (زنجان و طارم) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص تسریع در تکمیل پروژههای عمرانی مربوط به وزارت راه و شهرسازی.
ـ آقای سیدمحمدجواد ابطحی (خمینیشهر) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص اینکه با توجه به سفر اخیر جنابعالی به شهرستان خمینیشهر، دستور فرمایید نسبت به تعریض کمربندی خمینیشهر ـ نجفآباد با توجه به ردیفهای اعتباری لازم در قانون بودجه سال 98 و وقوع تصادفات مکرر تسریع گردد.
10
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

علی اصغر یوسف نژاد
تذکرات شفاهی، جناب آقای محمد وحدتی تشریف ندارند. جناب آقای احمد همتی بفرمایید.

احمد همتی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و روز بخیر. هفته بسیج را گرامی میداریم و حضور وحدتآفرین ملت رشید و شریف ایران اسلامی در روزهای اخیر را ارج مینهیم.
تذکر اول و پیشنهاد بنده به هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی در رابطه با اجرای قانون هدفمندی یارانهها در مورد بنزین این است که از مسئولین مربوطه بخواهند تا گزارش ماهانه با مستندات لازم را به مجلس ارائه نمایند تا توزیع یارانهها و کنترل قیمتها به درستی انجام شود و بیش از این باعث نارضایتی مردم نگردد.
همه باید بدانیم اگر قانون ملاک و مناط عمل قرار گیرد مشکلات کشور کمتر خواهد شد. از جمله قانون هدفمندی که باید طی پنج-سال انجام میشد که متأسفانه عدم توجه به این موضوع باعث شد برای مردم عزیزمان مشکلات زیادی به وجود آید که شایسته نظام اسلامی ما نیست و امیدوارم دولت و مجلس اهتمام و حساسیت بیشتری برای اجرای قوانین داشته باشند و یا قانون تجمعات مردمی که باید این حق شهروندی رعایت شود. در این (40) سال واقعاً چند مورد مجوز قانونی برای اینگونه تجمعات را دادهایم تا این حق قانونی را برای مردم قائل شویم که اگر اینگونه نشود و ما تنگنظرانه و امنیتی به آن نگاه کنیم زمینه را برای فرصتطلبان فراهم کردهایم.
در همین رابطه باید یادآور شوم شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا برای تسریع در اجرای قانون تشکیل شد، نه تخریب قانون.
هیأت محترم دولت و وزیر محترم نیرو هم در مورد اجرای پروژههای آب خزر، سد فینسک، سد روزیه و انتقال آب سرخه که تمام مراحل قانونی آنها طی شده جدیت بیشتری داشته باشند تا وضعیت بحرانی آب در استان سمنان و حوزه انتخابیه اینجانب کمتر شود و راه توسعه آن هموار شود. (یوسفنژاد ـ متشکر) بحث رتبهبندی معلمان، سازمان نظام معلمی و مسائل مربوط به سهمیه بنزین ناوگان عمومی و جانبازان هم در دستور کار قرار بگیرد، سپاسگزارم.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای محمد بیرانوندی بفرمایید.

محمد بیرانوندی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر اول بنده به وزیر محترم بهداشت و درمان است. جناب آقای دکتر نمکی! ضمن سپاس بابت خدمات ارزنده حضرتعالی در تمام عرصههای بهداشت و درمان، لازم میدانم عرض کنم پرستاران این ایثارگران بیمنت شبانهروز صحنه تلخ بیماری، (13) سال است اجرای قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری را به انتظار نشستهاند. چه کسی و چه لابیهای قدرتمندی فراتر از قانون اجازه اجرای آن را نمیدهد؟ لطفاً با اجرای قانون تعرفهگذاری به این انتظار طولانی پرستاران عزیز پاسخ دهید و افتخار احیای حقوق این عزیزان را به نام خود ثبت کنید.
جناب آقای وزیر! طرح پرابهام قاصدک متأسفانه برخلاف خوشخبری قاصدک، برای جامعه پرستاری خوشخبر نیست و هر روز بخشی از دسترنج آنها را پایمال میکند. لطفاً با حذف این طرح به این بیعدالتی پایان دهید.
تذکر دوم من به وزیر محترم آموزش و پرورش است. جناب آقای وزیر!
فرق است میان آنکه یارش در بر
تا آنکه دو چشم انتظارش بر در
تمام مشمولین تبصره (10) ماده (17) تعیین تکلیف سرنوشت خویش را ثانیهشماری میکنند. سزاوار نیست این عزیزان بیش از این در عذاب باشند. چشم بر دهان و قلم مسئولین دوختهاند که چه زمانی تعیین تکلیف خواهند شد؟ چندین سال در انتظار تصویب طرح بودند. نزدیک به یک سال تدوین آییننامه را به انتظار نشستند و این هم چندین ماه است که در انتظار تنظیم شیوهنامه هستند. هر بار بخشی از آنها به بهانهای حذف میشوند (یوسفنژاد ـ متشکر) یا شایعه حذف آنها است. نیروهای خرید خدمت رنج میبرند، چرا حذف شدهاند؟ مستمرین 91 همچنین، نهضتیهای غیرمستمر. خواهشاً به این دغدغه دور و دیر این عزیزان پایان ببخشید.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای یعقوب شیویاری نماینده محترم میانه بفرمایید.

یعقوب شیویاری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام محضر مقام معظم رهبری، مردم بزرگوار ایران اسلامی و نمایندگان محترم. هرچند جریانات اخیر باعث شد اتفاقاتی که درخصوص زلزله آذربایجان به ویژه در حوزه انتخابیه اینجانب شهرستان میانه اتفاق افتاد به باد فراموشی سپرده شود که امیدوارم انشاءالله مسئولین امر در این مورد دقت لازم را داشته باشند.
زلزله اخیر باعث شد بنده چند نفر از همشهریان عزیزم را از دست بدهم. از تمامی مسئولینی که در مناطق حضور پیدا کردند، مسئولین لشکری، کشوری، نظامی و انتظامی و مردم عزیز، از همه آنها که به پاس ابراز همدردی در منطقه بودند تشکر ویژه داشته باشم، به ویژه از مردمی که در این قضیه آسیب دیدند.
آقای روحانی! فردا قرار است انشاءالله در استان تشریف داشته باشید و از مناطق زلزلهزده هم دیداری خواهید داشت، خواهشاً دست خالی نیایید. قولی که مسئولین محترم به مردم دادهاند درخصوص رفع مشکلات این عزیزان، خواهشاً شما هم کمک کنید و دستورات لازم را بدهید، مسئولین به قولهایی که دادهاند باید عمل کنند وگرنه مطمئناً خداوند خودش انشاءالله با اینها برخورد خواهد کرد.
هفته بسیج را هم تبریک عرض میکنم. تذکر اول به وزیر محترم راه و شهرسازی است. آقای مهندس اسلامی! قولهایی که در حوزه راه و شهرسازی میانه داده بود، تقریباً میتوانم بگویم کار خاصی انجام نشده، به ویژه راههای روستایی شیخدرآباد، یونیسک ـ گنجگاه و به ویژه راه بینشهری میانه ـ هشترود که هیچ اقدام خاصی انجام نشده و اینجا من تذکرم را به صورت جدی اعلام میدارم.
جناب آقای زنگنه! گاز مایع در استان آذربایجانشرقی به ویژه در شهرستان میانه کاهش یافته، صدای مردم درآمده است. به جای صدور به کشور ارمنستان، به داد مردم ایران عزیزمان و استانمان برسید. در این مورد مطمئناً باید انشاءالله منتظر شویم... (یوسفنژاد ـ متشکر جناب آقای شیویاری) ممنونم.
خواهش من این است قولهایی که مسئولین امر درخصوص زلزلهزدگان دادهاند با جدیت اقدام نمایند، تشکر.

علی اصغر یوسف نژاد
انشاءالله. سرکار خانم چنارانی نماینده محترم نیشابور و فیروزه بفرمایید.

هاجر چنارانی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
من هم پنجم آذر سالروز تشکیل بسیج مستضعفین را که به فرمان معمار کبیر انقلاب اعلام شد، تبریک عرض میکنم.
اما بسیجی دیده بیدار عشق است
بسیجی بلبل گلزار عشق است
بسیجی عشق میورزد به کارش
به سختی بگذرد در روزگارش
به آسانی و سختی سازگار است
شکیبا و صبور و بردبار است
اگر درس بسیجی شد شعارت
بکن تا میتوانی جان نثارش
قانون بسیجیان معسر را دولت جمهوری اسلامی ایران چرا اجرا نمیکند؟
اما مهمترین مسأله امروز کشور حفظ و برقراری امنیت ذیل عنایات خداوند متعال و بیانات رهبر معظم انقلاب است و دیگر دغدغه مقام معظم رهبری و مجلس شورای اسلامی و دغدغهمندان نظام وضع معیشتی مردم در شأن عزت و اقتدار جمهوری اسلامی ایران است. انتظار مجلس این است که دولتمردان ما هماهنگ با مجلس باشند و بر مبنای اصل غافلگیری و بدون شفافیت و هماهنگی کاری انجام ندهند که موجب تحمیل هزینه به کشور شود.
امروز عملکرد دولت نشان میدهد که بدنه کارشناسی ضعیف و به دور از نام کشور امور جاریه را راهبری میکند و با برنامههای مختلف به دنبال تأمین بودجه هستند و هیچ¬گاه هم گزارش شفافی از عملکرد بودجهای خود ارائه ندادهاند. در چند سال آتی بالاخره منابع و سرمایههای نسل بعد قرار است چه کمیت و کیفیتی داشته باشد؟ آیا دولت احساس مسئولیتی در این زمینه ندارد؟
به طور مشخص این دولت قرار است چه میراثی به جا بگذارد و با این رویه موجب دلسردی آحاد مردم به نظام و انقلاب شده است و اینها ضایعات جبرانناپذیری به کشور وارد خواهد کرد. نمایندگان دلسوزان نظام و انقلاب هستند (یوسفنژاد ـ متشکر خانم چنارانی) و ظرفیت کارشناسی مهمی را دارند. چرا دولت از این ظرفیت برای سند افق راهبردی خود استفاده نکرد؟

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر. جناب آقای علی کرد نماینده محترم خاش بفرمایید.

علی کرد
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
بسیج لشکر مخلص خداست. پنجم آذر سالروز تشکیل پرافتخار بسیج مستضعفان بر همگان مبارک باد. ما همه گوش به فرمان حکیمانه مقام معظم رهبری میباشیم و فرامین گوهربار و رهگشای ایشان را با دیدگان میپذیریم.
از بردباری، ایثار، ایستادگی، صبر، حوصله و ولایتمداری مردم عزیز و فهیم و مرزدار و باوفای سیستان و بلوچستان به خاطر ایستادگی، مبارزه و راهپیمایی عظیمشان در مقابله با توطئههای اخیر دشمنان اسلام، انقلاب و ملت شریف ایران به صورت ویژه تقدیر و قدردانی مینمایم. بار دیگر مردم مرزدار و میهندوست سیستان و بلوچستان ولایتمداری خویش را در آرامش، امنیت و تبعیت از فرامین و نصایح رهبری اثبات نمودند. درود و سلام و احسنت و آفرین بر شما مردم شریف استان.
جناب آقای دکتر روحانی، جناب آقای دکتر لاریجانی، ریاست محترم مجلس! باید بدانید که حضرت امام به زیبایی فرمودند که مجلس در رأس همه کشور است و کسی حق ندارد مجلس و جایگاه نمایندگان را تضعیف کند و نسبت به دیدگاه و رأی بهحق نمایندگان مردم دهنکجی کند و قانونشکنی را در مملکت رواج بدهد. قطعاً از جایگاه رفیع مجلس و نمایندگان مقتدرانه، عقلایی و کار کارشناسی با آرامش دفاع میکنیم و به شما تذکر میدهیم که در این مسأله مدیریت سهمیهبندی و افزایش قیمت بنزین که نمایندگان مجلس، مراجع عظام تقلید، دانشگاهیان، نخبگان و دلسوزان واقعی نظام را نامحرم دانستید (یوسفنژاد ـ متشکر) سهو و اشتباه بزرگی مرتکب شدید که خسارات جانی و مالی در پی داشت. هویت ملت و نظام را هزینه کردید، (یوسفنژاد ـ متشکر) هم در این دنیا و هم در آن دنیا پاسخ دهید.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای محمدابراهیم رضائی نماینده محترم خمین بفرمایید.

محمدابراهیم رضائی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
ابتدا از ملت مؤمن و انقلابی و بصیر به خاطر حضور مقتدرانه و سرافرازانه و دشمنشکن در حمایت از نظام و ولایت و دفع شر اشرار تقدیر و تشکر مینمایم و هفته بسیج را به همه دلاورمردان بسیجی تبریک عرض میکنم و مراتب نارضایتی خود را از رئیسجمهور برای بیاحترامی به ملت اعلام داشته و صراحتاً بیان میدارم شما از منظر مردم شهیدپرور و ولایتمدار خمین (زادگاه بنیانگذار جمهوری اسلامی) صلاحیت و کفایت ریاست جمهوری را ندارید.
به وزرای صمت، کشاورزی، نیرو و راه و شهرسازی متذکر میشوم از معطلی طولانیمدت و پرخسارت و تأخیر و توهین به سرمایهگذاران در سیستم اداری سازمانهای تحت امر خود جلوگیری نمایید. این گرفتاری بیشترین لطمه را به ملت وارد نموده و از قوه قضائیه انتظار میرود با آنها به جرم کارشکنی در تولید و سرمایهگذاری بدتر از اشرار و دشمن برخورد نماید.
وزیر محترم صنعت! شرکت شهرکهای صنعتی بنا بود حامی سرمایهگذاریهای کوچک و مردمی باشد. ولی امروز به مهمترین گرفتاری تولید تبدیل شده است.
پیوند منافع شخصی مدیران با وظایف و مسئولیتها موجب طمعورزی و چپاول سرمایهگذار و عامل مخل توسعه و تولید گردیده است. اولاً وزیر محترم باید در عملکردهای این سازمان شر تجدیدنظر کند و این مسیر منحرف را اصلاح نماید و یا مجلس ورود کند و این سازمان و امثالهم را که به ملت گزند وارد میکند نجات دهد.

علی اصغر یوسف نژاد
11
قرائت بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی خطاب به رئیس و اعضاء مجمع تشخیص مصلحت نظام درخصوص تسریع در تصویب طرح تسهیل تسویه بدهی بدهکاران بانکی

علی اصغر یوسف نژاد
بیانیه (164) نفر از نمایندگان به اعضای محترم و رئیس مجمع تشخیص مصلحت.
طرح تسهیل تسویه بدهی بدهکاران بانکی که با قید دوفوریت در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسیده بود قریب به سه ماه است که در دستور آن مجمع محترم قرار دارد و همچنان بلاتکلیف باقی مانده است.
همچنان که استحضار دارید یکی از پدیدههای ویرانگر در اقتصاد ایران که زائیده رفتار نادرست برخی از بانکها و نظارت ناکافی بانک مرکزی در سالهای گذشته است، محاسبه و دریافت سود مرکب و وجهالالتزام مضاعف از بدهکاران بانکی است. این پدیده که در مواردی به شکل صریح و در اکثر موارد به صورت غیرشفاف و از طریق عقد قراردادهای جدید با مبنا قرار دادن مانده اصل، سود و وجهالالتزام قراردادهای قبلی انجام پذیرفته است، باعث شده است که بدهی بدهکاران بانکی به صورت غیرمعقول و به شکل سرطانی رشد کند. یقیناً شما هم مثل ما محل رجوع خیل عظیمی از بدهکاران بانکی بودهاید که علیرغم پرداخت چند برابر اصل بدهی و سود مندرج در قرارداد اولیه همچنان با مطالبه سنگین بیشتری از سوی بانکها مواجهند و عملاً از پرداخت بدهی خودشان ناتوان و مستأصل شدهاند.
در عین حال از آنجا که مصوبه جدید بانک مرکزی عطف به ماسبق نمیشود و نمیتواند مشکل خیل انبوه بدهکارانی که مستأصل شدهاند را حل کند، نمایندگان مجلس شورای اسلامی «طرح حذف سود مرکب» را با قید دوفوریت طرح کردند. طرح مزبور بلافاصله در هیأت دولت مطرح و با حذف یکی از تبصرهها مورد موافقت قرار گرفت. همچنان نمایندگان مجلس با توجه به حمایت صریح رئیس کل بانک مرکزی با رأی بالا طرح مربوطه را تصویب کردند.
طرح حذف سود مرکب که بعداً به طرح تسهیل سود بدهی بدهکاران بانکی تغییر نام یافته با توجه به ایراد فقهی شورای محترم نگهبان مورد اصرار مجلس قرار گرفت و به مجمع تشخیص مصلحت ارسال شده و اکنون نزدیک به سه ماه است که در آن مجمع بلاتکلیف است. انتظار داریم در این مورد اقدام صریح همراه با تعجیل به عمل بیاید.
(امضاءکنندگان بیانیه عبارتند از آقایان: محمد آشوریتازیانی، علی ابراهیمی، علیرضا ابراهیمی، ابوالفضل ابوترابی، قاسم احمدیلاشکی، اسفندیار اختیاریکسنویهیزد، علی اسدیکرم، علی اسماعیلی، سیدحسین افضلی، نظر افضلی، علی اکبری (شیراز)، علی اکبری (بجنورد)، قلی الهقلیزاده، احمد امیرآبادیفراهانی، حسین امیریخامکانی، سلام امینی، سیدحمزه امینی، محمدنعیم امینیفرد، رضا انصاری، روحالله بابائیصالح، محمدرضا بادامچی، یوناتن بتکلیا، علی بختیاری، صدیف بدری، محمدمهدی برومندی، حمید بنائی، بهروز بنیادی، حسن بهرامنیا، محمود بهمنی، شهابالدین بیمقدار، عباس پاپیزادهبالنگان، بهرام پارسایی، نصراله پژمانفر، عباسعلی پوربافرانی، شکور پورحسینشقلان، محمدرضا تابش، فرهاد تجری، سیدقاسم جاسمی، علی جلیلیشیشوان، محمدجواد جمالینوبندگانی، حسینعلی حاجیدلیگانی، محمد حسننژاد، ابوالفضل حسنبیکی، عبدالکریم حسینزاده، محمدحسین حسینزادهبحرینی، محمد حسینی، سیدجواد حسینیکیا، غلامرضا حیدری، سیدمرتضی خاتمی، سیدعلاءالدین خادم، هدایتاله خادمی، محمد خالدیسردشتی، بشیر خالقی، امیر خجسته، محمد خدابخشی، سلمان خدادادی، عبدالحمید خدری، حسن خستهبند، ولی داداشی، یوسف داودی، محمدباسط درازهی، کمال دهقانیفیروزآبادی، حبیباله دهمرده، علی رستمیانسبزهخانی، محمدابراهیم رضایی، حسین رضازاده، مسعود رضایی، اکبر رنجبرزاده، رحیم زارع، محمدمهدی زاهدی، سیدجواد ساداتینژاد، علی ساری، احمد سالککاشانی، ابوالفضل سروش، محمداسماعیل سعیدی، اصغر سلیمی، علیمحمد شاعری، محمود شکری، سیدکمالالدین شهریاری، هادی شوشتری، مهدی شیخ، یعقوب شیویاری، ناصر شریفی، محمدرضا صباغیانبافقی، احمد صفری، بهمن طاهرخانی، حیدرعلی عابدی، عبدالرضا عزیزی، محمد عزیزی، سیداحسن علوی، محسن علیجانیزمانی، رضا علیزاده، بیتاله عبدالهی، محمدجواد فتحی، سیدمهدی فرشادان، فردین فرمند، محمدحسین فرهنگی، فرهاد فلاحتی، حمیدرضا فولادگر، محمد فیضیزنگیر، نادر قاضیپور، سیداحسان قاضیزادههاشمی، علی قربانی، محمدحسین قربانی، هادی قوامی، محمد کاظمی، علی کرد، کورش کرمپورحقیقی، حمدالله کریمی، رضا کریمی، علیاکبر کریمی، حبیباله کشتزر، یحیی کمالیپور، شهرام کوسهغراوی، محمدجواد کولیوند، محسن کوهکنریزی، مجید کیانپور، احمدعلی کیخا، حسن کامراندستجردی، حمید گرمابی، عباس گودرزی، مسعود گودرزی، سهراب گیلانی، احمد مازنی، جهانبخش محبینیا، علیرضا محجوب، داود محمدی (تهران)، اقبال محمدیان، جلال محمودزاده، محمد محمودیشاهنشین، جلیل مختار، علیمحمد مرادی، منصور مرادی، اصغر مسعودی، عبدالرضا مصری، علی مطهری، محمدمهدی مفتح، سیدمهدی مقدسی، الهیار ملکشاهی، ولی ملکی، محمدرضا منصوری، سیدابوالفضل موسویبیوکی، سیدناصر موسویلارگانی، قاسم میرزائینیکو، مجید ناصرینژاد، ولیالله نانواکناری، محمدرضا نجفی، علی نجفیخوشرودی، بهروز نعمتی، سیدحسین نقویحسینی، علی نوبختحقیقی، حسن نوروزی، سیدراضی نوری، حبیباله نیکزادیپناه، عبدالرضا هاشمزائی، حسین هاشمیتختینژاد، احمد همتی، علی وقفچی، محمدعلی وکیلی، همایون یوسفی، عزتاله یوسفیانملا و خانم سیدهحمیده زرآبادی).

عبدالرضا مصری
12
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

عبدالرضا مصری
جلسه بعدی مجلس ساعت (8) صبح روز یکشنبه هفدهم آذر 1398 و دستور هفته اعلام خواهد شد. ختم جلسه را اعلام میکنم.