1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

مسعود پزشکیان
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 191 نفر رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه چهارصد و بیستم روز چهارشنبه بیست و هفتم فروردین ماه 1399 هجریشمسی مطابق با بیست و یکم شعبانالمعظم 1441 هجریقمری:
1 ـ ادامه رسیدگی به گزارش شور دوم کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه مالیات بر ارزش افزوده.
2 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه تأسیس صندوق بیمه همگانی حوادث طبیعی (اعاده شده از شورای نگهبان 3).
3 ـ گزارش کمیسیون عمران در مورد لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به موافقتنامه حمل و نقل بینالمللی مواد غذایی فسادپذیر و تجهیزات خاص کاربردی برای اینگونه جابجاییها (اعاده شده از شورای نگهبان 1).
4 ـ گزارش کمیسیون عمران در مورد لایحه موافقتنامه سرویسهای هوایی دوجانبه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت کشور کویت (اعاده شده از شورای نگهبان 1).
5 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه موافقتنامه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری هند به منظور اجتناب از أخذ مالیات مضاعف و جلوگیری از فرار مالیاتی در مورد مالیاتهای بر درآمد به انضمام پروتکل الحاقی (اعاده شده از شورای نگهبان 1).
6 ـ گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد طرح استفساریه تبصره بند «الف» ماده (103) قانون مدیریت خدمات کشوری.
7 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی سرخس، دوغارون و مازندران.
8 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه توسعه محدوده منطقه آزاد تجاری ـ صنعتی انزلی.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

مسعود پزشکیان
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

عبدالوحید جعفرزاده
(آیات 165 ـ 162 از سوره مبارکه «انعام» توسط قاری محترم آقای عبدالوحید جعفرزاده تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
قُلْ إِنَّ صَلاتِی وَ نُسُکِی وَ مَحْیایَ وَ مَماتِی لِلَّهِ رَبِّ الْعالَمِینَ * لا شَرِیکَ لَهُ وَ بِذلِکَ أُمِرْتُ وَ أَنَا أَوَّلُ الْمُسْلِمِینَ * قُلْ أَ غَیْرَ اللَّهِ أَبْغِی رَبًّا وَ هُوَ رَبُّ کُلِّ شَیْءٍ وَ لا تَکْسِبُ کُلُّ نَفْسٍ إِلاَّ عَلَیْها وَ لا تَزِرُ وازِرَةٌ وِزْرَ أُخْرى ثُمَّ إِلى رَبِّکُمْ مَرْجِعُکُمْ فَیُنَبِّئُکُمْ بِما کُنْتُمْ فِیهِ تَخْتَلِفُونَ * وَ هُوَ الَّذِی جَعَلَکُمْ خَلائِفَ الْأَرْضِ وَ رَفَعَ بَعْضَکُمْ فَوْقَ بَعْضٍ دَرَجاتٍ لِیَبْلُوَکُمْ فِی ما آتاکُمْ إِنَّ رَبَّکَ سَرِیعُ الْعِقابِ وَ إِنَّهُ لَغَفُورٌ رَحِیمٌ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

مسعود پزشکیان
از قاری محترم برادرمان آقای عبدالوحید جعفرزاده تشکر میکنیم، ترجمه آیات را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«بگو در حقیقت نماز من و سایر عبادات و زندگى و مرگ من براى خدا پروردگار جهانیان است که او را شریکى نیست و بر این کار دستور یافتهام و من نخستین مسلمانم. بگو آیا جز خدا پروردگارى بجویم با اینکه او پروردگار هر چیزى است و هیچ کس جز بر زیان خود گناهى انجام نمىدهد و هیچ باربردارى بار گناه دیگرى را برنمىدارد. آنگاه بازگشت شما به سوى پروردگارتان خواهد بود. پس ما را به آنچه در آن اختلاف مىکردید آگاه خواهد کرد. و اوست کسى که شما را در زمین جانشین یکدیگر قرار داد و بعضى از شما را بر برخى دیگر به درجاتى برترى داد تا شما را در آنچه به شما داده است بیازماید. آرى، پروردگار تو زودکیفر است و هم او بس آمرزنده مهربان است» راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
اسامی غائبین و تأخیرکنندگان جلسه امروز عبارتند از آقایان: علیرضا ابراهیمی، فریدون احمدی، اسدی، محمدمهدی افتخاری، علی اکبری (بجنورد)، رضا انصاری، نورمحمد تربتینژاد، سیدقاسم جاسمی، محمدجواد جمالینوبندگانی، ابوالفضل حسنبیکی، فریدون حسنوند، غلامرضا حیدری، خانلری، داداشی، دامادی، جلیل رحیمیجهانآبادی، مسعود رضایی، حسین رضازاده، غلاممحمد زارعی، عبدالله سامری، ناصر شریفی، هادی شوشتری، احمد صفری، قرجه طیار، محمد عزیزی، سیدمحسن علوی، حشمتاله فلاحتپیشه، علی کرد، کورش کرمپور، کشتزر، کمالیپور، گیلانی، محبینیا، علیمحمد مرادی، مقصودی، جلال میرزائی، شهاب نادری، نورقلیپور و همایون هاشمی و سرکار خانمها: ناهید تاجالدین، سهیلا جلودارزاده، زهرا ساعی و فاطمه سعیدی. آقای اسدی تشریف دارند. آقای مرادی هم تشریف دارند.
3
ادامه رسیدگی به لایحه مالیات بر ارزش افزوده

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران گرامی عرض سلام و ادب دارم. آقای رئیس! لایحه مالیات برارزش افزوده مطرح است، ولی دیروز و صبح جمعی از همکاران مراجعه کردند و دو دستور در رابطه با ایجاد مناطق آزاد تجاری است که با توجه به کوتاه بودن و اینکه قول دادند هیچ مخالف و موافقی صحبت نکند و کسی پیشنهاد ندهد و گوسفندهایش را هم قربانی بکنند مطرح کنند. (تعدادی از نمایندگان ـ مخالفیم)

مسعود پزشکیان
اگر مخالف صحبت کند ما دیگر نمیتوانیم مطرح کنیم. مخالف صحبت میکند، ارزش افزوده را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! ما ماده (53) را قرائت کردیم و پیشنهاد حذف هم مطرح شد و رأی نیاورد، در پیشنهادهای اصلاحی هستیم، آقای دلخوش پیشنهاد اصلاحیتان را میفرمایید؟ منصرف هستند، آقای حاجی! شما پیشنهاد حذف جزء دارید، بفرمایید.

حسینعلی حاجی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همه همکاران عزیز صبحبخیر عرض میکنم و امیدوار هستیم که آقای شریعتمداری وزیر محترم کار هم این ابلاغیهای را که دادند انشاءالله اصلاح بکنند که رفع نگرانی کارگران عزیز در سراسر کشور بشود. آقای رئیس! پیشنهاد رفع ابهامی که بنده دارم چون دیروز اخطار اصل (85) را دادم سه پیشنهاد رفع ابهام دارم که مشکل را حل میکند. همکاران! موضوع ماده (53) است، در این ماده در سطر اول ماده آورده که «شوراهای اسلامی شهر و بخش میتوانند صرفاً در چهارچوب ابلاغیه وزیر کشور» چون اینجا این مشکل وجود دارد که وزیر کشور جای قانونگذار بنشیند، پیشنهادی که ما داریم این است که براساس مصوبه هیأت وزیران، یعنی براساس قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخابات شهرداران مصوب (10/3/75) دولت بیاید براساس آییننامهای که مینویسد جایگزین این عبارت «صرفاً در چهارچوب ابلاغیه وزیر کشور» بشود.

مسعود پزشکیان
آقای حاجی عزیز! این که ابهام نیست، دارید پیشنهاد میدهید.

حسینعلی حاجی
حالا اگر بپذیرید، من میخواهم مشکل حل بشود. اگر بپذیرید این ابهام رفع میشود، چون الان مغایر اصل (85) است، اگر هم نمیپذیرید که دیگر بحثی نداریم.

مسعود پزشکیان
دیروز که مطرح کردید تأیید نشده.

حسینعلی حاجی
آقای پزشکیان! دیروز که آقای مصری جلسه را اداره میکردند از پشت تریبون فرمودند که رفع ابهام بیاورید، من هم دیشب رفتم رفع ابهام تهیه کردم و آوردم. حالا اگر میپذیرید که بفرمایید.

مسعود پزشکیان
این رفع ابهام نیست، پیشنهاد جدیدی است، متشکرم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! پیشنهاد دیگری نداریم، اگر ابهامات را نمیپذیرید ماده را به رأی بگذارید. (فولادگر ـ الحاقی داریم) آقای فولادگر! اول اصل رأی بیاورد و بعد الحاقی را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای مصری رفع ابهام پذیرفته بودند.

مسعود پزشکیان
اگر آقای مصری پذیرفته است همان را اعلام بکنید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای امیرآبادی! پیشنهاد رفع ابهامتان را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض سلام و ادب خدمت همکاران عزیز و مردم شریف ایران، عزیزان ببینید! من دیروز توضیح دادم، ولی یکی از همکاران گفتند میخواهند پیشنهاد حذف تبصره (1) ماده (53) را بدهند و حذف رأی نیاورد. البته خود من چون بحث حذف را مخالف بودم بگویم ما نمایندگان مجلس باید بر امور شوراها هم نظارت داشته باشیم، یکی از راههای نظارت ما از طریق وزیر کشور است، اما این اتفاقی که دارد میافتد این است که الان نرخ و مأخذ را وقتی وزیر کشور اعلام میکند مصوبه شوراهای شهر هم اختلافاتی را به وجود میآورد و مشکلاتی در کشور به وجود میآید. بنابراین ما هم آن قانون شوراها که به شوراهای شهر و روستا اجازه داده عوارض تصویب کنند را باید حفظ کنیم و از طرفی هم نظارت نمایندگان مجلس از طریق وزیر کشور را هم حفظ کنیم.
برای همین موضوع تبصره (1) نباید حذف بشود، اما دو عبارت «مأخذ» و «نرخ» حذف بشوند درست میشود. در ماده (56) وزیر کشور موظف است عوارض مذکور که آمده است این دو عبارت «مأخذ» و «نرخ» اگر حذف بشود میتواند نظارت بکند و عناوین را فقط اعلام بکند. یعنی وزیر کشور میگوید عناوین عوارض بر کل کشور اینها هستند، اما اگر نرخ هر عوارض در هر محله، منطقه و شهر چقدر باشد، حتی اگر شورای شهر باشد، یک شورای کلانشهری با توجه به درآمدهای شهر خود نرخ عوارض را بالا میگیرد و یک شهر دیگر کمتر میگیرد، اما عناوین را اضافه نکنند. یک شورایی بیاید عناوین متعددی برای خودش تصویب کند و یک شورای شهر دیگری عناوین دیگری تصویب کند.
بنابراین وقتی ما نرخ و مأخذ را حذف میکنیم میگوییم «وزیر کشور موظف است عناوین عوارض مذکور را» هم این ابهام رفع میشود و تصویب نرخ و مأخذ با شورا میشود، اما عناوین را وزیر کشور اعلام میکند. بنابراین من خواهش میکنم به عنوان رفع ابهام اگر مأخذ و نرخ حذف بشود مشکل حل میشود و دیگر ابهامی وجود نخواهد داشت.

مسعود پزشکیان
متشکرم، مخالف را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
آقای پورابراهیمی عذرخواهی میکنم، جناب آقای لاهوتی مخالف هستند، بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان عنایت داشته باشید! خود شما میدانید من نسبت به شهرداریها کمتر از بقیه دوستان حساسیت ندارم. واقعاً شهرداریها و شوراها باید آن استقلال لازم را داشته باشند. بحث عوارض هر جایی نسخه خودش را دارد، ممکن است در یک شهری شما بتوانید عوارضی را وضع بکنید و یک شهر دیگر نتوانید وضع بکنید واقعاً ما این اختیار را حتماً باید به شوراها بدهیم. اما دوستان ببینید! واقعاً اینجا یک وظیفه حاکمیتی هم وجود دارد، وظیفه حاکمیتی این است که وزارت کشور یک چهارچوب مشخص بکند که همیشه هم همینطور بوده. حتی الان ما در قانون فعلی هم داریم، یک جایی شورای شهر عوارضی را وضع کرد که آمد حساسیت ایجاد کرد و مردم نسبت به این وضع عوارض نگران شدند، آنجا وظیفه حاکمیتی این اختیار را ما باید بدهیم که اگر آمد ایجاد معضل اجتماعی کرد و مردم نسبت به این وضع عوارض نگران بودند وظیفه حاکمیتی و این اختیار را آنجا ما به وزارت کشور بدهیم که وزارت کشور این اختیار را داشته باشد. تصور بعضی از دوستان این است که همه میخواهند محدود بکنند، در صورتی که اینطور نیست. میگویند وزارت کشور چهارچوبهای کلی عوارض را برای شهرداریها و شوراها مشخص بکند. همین الان ما در قانون داریم که تصویب لوایح برقراری یا لغو عوارض شهر و همچنین تغییر نوع و میزان آن با در نظر گرفتن سیاستهای عمومی دولت از سوی وزارت کشور اعلام میشود. دوستان ببینید! الان قانون این است، یعنی الان هیچ اتفاق جدیدی رخ نداده.
استاد و دوست بنده ریاست محترم کمیسیون شوراها آقای کولیوند هم اشارهای داشتند. الان هم چهارچوبها را وزارت کشور اعلام و ابلاغ میکند و حتی در موارد خاص حق وضع این عوارض را دارد. اختیارات شورا به قوت خودش باقی است، اما آن وظیفه حاکمیتی را ما باید حفظ بکنیم، یعنی وزارت کشور چهارچوبهای کلی وضع عوارض را مشخص بکند و بعد اگر در جایی شورای شهر آمد عوارضی وضع کرد و این عوارض در آن منطقه معضل اجتماعی ایجاد کرد و مردم نگران بودند حق لغو و وظیفه حاکمیتی را برای وزارت کشور حفظ بکنیم. به پیشنهاد دوست عزیز ما جناب آقای امیرآبادی با عرض معذرت و احترام به ایشان رأی مخالف بدهید.

مسعود پزشکیان

علیرضا رحیمی
موافق وقتشان را به آقای کواکبیان واگذار کردند، بفرمایید.

مصطفی کواکبیان
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! من یک تذکر کوتاهی عرض بکنم (نایبرئیس ـ تذکرتان را برای وقت تذکر بگذارید) اجازه بفرمایید حالا که نطقها را اجازه دادید بعضی بیانیهها و تذکرها را بگویم. چون واقعاً دیروز (180) نفر از نمایندگان محترم (نایبرئیس ـ چشم، شما الان موافقت بفرمایید) بیانیهای امضا کردند، ولی آقای وزیر کار همین دیشب ابلاغیه خودش را مطرح کرد، یعنی این دغدغه (180) نفر که بیانیه دادند و بیانیه آنها دیده نشد.
درخصوص پیشنهاد برادر عزیزمان آقای امیرآبادی من فکر میکنم که جمع بین دو نظر است، یعنی هم جایگاه نهاد شورا حفظ میشود و میتواند واقعاً برای مردم یک نهاد تصمیمگیری باشد و اگر متناسب با منطقه قرار است نرخی را تعیین بکند این اختیار را از آن سلب نکنیم و بتواند نرخگذاری بکند و هم وظایف حاکمیتی که مربوط به کل کشور است را وزیر کشور مکلف بشود عناوین آن عوارض را مطرح بکند. یعنی اینطور نیست که اختیار شوراها سلب بشود، اختیار شوراها سر جای خودش است و در هر منطقهای هم میتواند، اما اگر واقعاً بخواهیم یک نظم و نسق کلان در کل کشور شکل بگیرد و یک ساماندهی بشود باید تحت یک تعاریف و عناوینی باشد. حالا ممکن است کسانی بگویند که بر فرض اگر این اختیار را به شورا بدهیم نرخهایی ممکن است تغییر بکند، مقام بالادست آن فرمانداری و استانداری و خود وزیر کشور و آن مصوبه را در شرایطی میتوانند تصحیح بکنند. لذا من پیشنهاد آقای امیرآبادی را «الجمع مهما امکن فاولی» جمع بین دو نظر میدانم و برای رفع ابهام من میخواهم بگویم عزیزان رأی بدهند که پیشنهاد خوبی است.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، دولت بفرمایید.

محمد مسیحی
عرض سلام، ادب و احترام دارم. همانطور که من دیروز هم عرض کردم ماهیت وجودی این ماده برای اجتناب از تعرض مجدد به تولیدکننده است. در سالهای گذشته پروندههای فراوانی در دیوان عدالت اداری تشکیل شده که عمدتاً هم به نفع تولیدکنندهها رأی صادر شده و دلیلش هم بر این بوده که وقتی در این قانون تعیین تکلیف شده دیگر برای سایر عوارض و موضوعات دوباره به تولیدکننده تعرضی نشود، این یک نکته.
نکته دوم، روی این ابهامی که وارد است دیروز هم بحث زیادی وارد شد. دوستان از حیث تقنینی ایراداتی را وارد کردند. اما من میخواهم این را عرض بکنم که این عبارت الان همسو با ماده (71) قانون شهرداریها هم هست. ما با پیشنهاد حذف مخالف هستیم، ضمن اینکه اعتقاد داریم عناوین باشد میتوانیم نرخ را هم با یک آستانهای که تعریف میکنیم، یعنی به شکل شناور بگوییم برای حدگذاری نرخ این به همان شکل بماند. بنابراین ما با پیشنهاد حذف این مخالف هستیم. جناب آقای امیرآبادی! الان در ماده (71) قانون شهرداریها خود مجلس قبلاً این اختیار را به وزیر کشور داده است. الان هم ما میتوانیم سطح را بگذاریم، یعنی به خاطر اینکه فرمایش شما هم لحاظ بشود ما پیشنهادی داریم که میتوانیم سطح را حفظ بکنیم، بگوییم «سطح نرخ را». جناب آقای امیرآبادی! به خاطر اینکه مثلاً در اهواز یک نرخ نگذارند و در همدان نرخ دیگری بگذارند به نظر من این به وحدت رویه کمک بیشتری میکند.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، کمیسیون بفرمایید.

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! همکاران اخطار و تذکر هم دارند.

محمدحسین حسین زاده بحرینی
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان عنایت کنید این پیشنهاد برادرمان جناب آقای امیرآبادی خلاصهاش این میشود که اختیارات شوراها را توسعه بدهیم. اصل بحث این است؛ ببینید! ما به عنوان نمایندگان مردم و مجلس نظارتی مستقیماً بر عملکرد شوراها که نداریم، همین الان اتفاقی که در کشور دارد میافتد این است که به دلیل همین اختیار شما مشاهده میکنید شوراهای مختلف برای یک موضوع واحد عوارض متفاوت وضع کردند که همین الان موجود است. برادرمان آقای حسینیشاهرودی میفرمودند الان دو شهری که مجاور جنگل ابر هستند هر دو برای ورود به این جنگل عوارض وضع کردند، یک شورا (50) هزار تومان عوارض وضع کرده است، یک شورا (10) هزار تومان عوارض وضع کرده است. اگر هم کسی پیش من و شما بیاید اعتراض کند دست ما بسته است. علت اینکه ما در کمیسیون این را در اختیار وزیر کشور گذاشتیم این است که هم وحدت رویه ایجاد بشود و از آن مهمتر علاوه بر وحدت رویه امکان نظارتی برای نمایندگان مجلس فراهم باشد.
حالا تقاضای ما این است که دوستان به پیشنهاد آقای امیرآبادی رأی ندهند یا اگر خودشان صلاح میدانند پس بگیرند، پیشنهاد بهتری که خود کمیسیون هم به جمعبندی این رسیده و دوستان سازمان امور مالیاتی آقایان: پارسا و مسیحی هم پذیرفتند. پیشنهاد رفع ابهام دقیقتری وجود دارد که هم ظرفیت نظارتی مجلس حفظ بشود و هم شوراها تا حدودی اختیارشان را بتوانند اعمال کنند. تقاضای ما این است که به پیشنهاد رفع ابهام جناب آقای امیرآبادی دوستان رأی مخالف لطف کنند.

مسعود پزشکیان
حضار 193 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. (پورابراهیمیداورانی ـ رفع ابهام داریم)

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! ابهام آقای دکتر پورابراهیمی را پذیرفتید؟ آقای دکتر پورابراهیمی بفرمایید.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام، ادب و احترام خدمت همکاران محترم دارم و از هیأترئیسه محترم تشکر میکنم که این وقت را دادند تا این موضوع بسیار مهمی که در ماده (53) در دستور کار قرار گرفته امروز مطرح بشود. دیروز هم من در جلسه خدمت همکاران گفتم، تشکر میکنم از اینکه موافقت کردید که ماده (53) حذف نشود.
ابهامی در ذهن بعضی از همکاران است و آن این است که شاید با این ماده اختیاراتی از شوراها گرفته بشود. اساساً این موضوع نیست، مشکل و بحث اصلی در شرایط کنونی کشور این بوده که شوراها براساس چهارچوبهایی که خودشان در کشور تنظیم میکردند به وضع عوارضی میپرداختند که مشکلات متعددی برای مردم ایجاد میکرد، این مشکلات باعث شده پروندههای زیادی در قوه قضائیه تشکیل بشود. من دیروز هم خدمت شما اعلام کردم، سالی (12) هزار پرونده مردم روستاها و شهرهای مختلف کشور در دیوان عدالت اداری پیگیر مشکلاتش هستند بابت مصوبات اشتباه و مغایر با قانونی که شوراها وضع کردند.
از طرف دیگر وزارت کشور متولی حوزه نظارت بر مصوبات و تغییر آنها است طبق همان قانونی که ما در اختیار آنها قرار دادیم. یعنی هر شورایی که یک مصوبه دارد فرماندار، نماینده عالی دولت و استاندار باید تأیید بکنند و طبیعتاً قانون این اختیار را داده که این انطباق را انجام بدهد. الان نظارت ما نظارت پسین است و نظارت قبلی نیست، یعنی آنها مصوبات را انجام میدهند و مشکلات را برای مردم ایجاد میکنند و هزاران نفر در راهروهای دیوان عدالت اداری با مشکل مواجه هستند و بعد ما میگوییم شما مصوبه انجام بدهید. ما برای اینکه این موضوع را در کمیسیون اقتصادی حل بکنیم ساعتها نشستیم از دیوان عدالت و دستگاه قضائی و شوراها و شهرداریها دعوت کردیم گفتیم این موضوع مهم را بنشینیم و حل بکنیم و گره مردم را باز بکنیم. با توجه به اینکه بعضی از اینها در زمان تصویب خلاف بوده و رفته ارجاع شده و شورا چهار سال کارش تمام شده، پنج سال بعد از آن پرونده در دادگاه است. پیشنهاد این شد که ما عناوین مأخذ و این نرخها را براساس آن مبنا قرار بدهیم که وزیر کشور یک کنترل و نظارت پیشین داشته باشد که هم ضوابط و هم اختیارات رعایت بشود.
دیروز مطرح کردم که این عبارت میتواند اختیارات را حذف کند، این موضوع بحث شد. امروز من در کمیسیون هم صحبت کردم و همکاران ما با دولت هم صحبت کردند عبارتی که اینجا اضافه میشود هیأترئیسه محترم عنایت داشته باشند. آقای امیرآبادی! عناوین مأخذ که عناوین سرفصلها است، چون شما مطرح کردید. سرفصلهایی که مأخذ انجام عوارض برای شهرداریها خواهد بود، لذا این مشکلی ندارد و در متن باشد. اینجایی که نرخ عوارض به مفهوم ثابت کردند این پیشنهاد را به این صورت اصلاح کردیم که سقف نرخ عوارض را ابلاغ بکند و شهرداریها در چهارچوب آن سقفی که وزارت کشور ابلاغ میکند تصمیمگیری کنند. این هم ابهام و مشکل را برطرف میکند و هم میتواند یک مبنای قانونی باشد. ماده (53) در این قانون میگوید تحول اساسی برای حل مشکلات مردم در بحث موضوع عوارض شهرداریها در مناطق مختلف کشور خواهد بود. لذا با توجه به اینکه هم کمیسیون و هم دولت با این عبارت در رفع ابهام مشکل را حل میکنند خواهش میکنم به این پیشنهاد رأی بدهید که انشاءالله تصویب بشود.

مسعود پزشکیان
متشکرم، مخالف را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای صباغیان مخالف هستند، بفرمایید.

محمدرضا صباغیان بافقی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
خدمت نمایندگان محترم عرض سلام و ادب دارم. آقای پزشکیان و نمایندگان محترم! قبل از مخالفت، این وضعیت و حقوقی که برای کارگران امروز تصویب و ابلاغ شده واقعاً ظلم و اجحاف برای قشر کارگر است. همه کارگران به امید شما نمایندگان هستند، متأسفانه از مجلس هم هیچ صدایی بلند نمیشود.

مسعود پزشکیان
آقای صباغیان عزیز! مخالفت بفرمایید. الان هرکس مخالف و موافق است اول شروع به تذکر دادن میکند.

محمدرضا صباغیان بافقی
آقای پزشکیان! چارهای نیست، وقت نیست.

مسعود پزشکیان
چارهای نیست که این درست نیست. شما به ما میگویید آییننامه را مراعات کنید، خودتان مراعات نمیفرمایید.

محمدرضا صباغیان بافقی
حالا شما هم خیلی وقتها مراعات نمیکنید.

مسعود پزشکیان
این حرف شما اصلاً درست نیست.

محمدرضا صباغیان بافقی
آقای دکتر! مخالفت من این است که شوراها به جای اینکه ما هر روز اختیارات بیشتری به آنها بدهیم داریم هر روز محدودترشان میکنیم. یک اختیاری شوراهای شهر و روستا برای تعیین عوارض دارند. وقتی که ما این را بیاییم به وزارت کشور محول کنیم که آن عناوین و سقف را مشخص کند طبیعتاً اختیارات آنها کم میشود و این شورایی که همین الان شیر بییال و شکم است از این هم که هست بدتر میشود. دوستان هم میفرمایند پروندههای زیادی در دادگاه است و شما هم درست میفرمایید، ما پروندههای زیادی را برای عوارضی که توسط شوراها تعیین میشود داریم، منتها آیا مشکل شوراها هستند یا آن جایی که باید عوارض بدهند؟ چون میخواهند عوارض ندهند طبیعتاً اجرا نمیکند و پرونده تشکیل میشود و به دادگاهها میرود.
دوستان! شما (1) درصد عوارض برای معادن تصویب کردید، کدامیک از شهرهای شما این عوارض را توانست بگیرد؟ اصلاً کارخانهها، کارگاهها و جاهایی که باید پول پرداخت کنند نمیخواهند پرداخت کنند و زیر بار نمیروند و مجبور میکنند اینها بروند شکایت کنند و پروندهشان به دادگاه میرود. خواهش من این است که بگذارید این شوراهای شهر و روستا که دارند هزینه شهر را پرداخت میکنند شهرداریها باید خودکفا بشوند و خودشان را اداره بکنند حداقل از این امتیاز محروم نشوند. بعداً وقتی وزارت کشور شد لابیگری زیاد میشود و بعضی از شهرها شامل آنها نخواهد شد و بعضیها زیادتر از حق خودشان میبرند. خواهش من این است که دوستان با این مخالفت کنند، بگذاریم اختیار محدودی که در اختیار شوراها هست از این محدودتر نشود، متشکرم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، موافق را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
جناب آقای برزگر موافق هستند، بفرمایید.

شهروز برزگر کلشانی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران گرامی سلام و عرض ادب دارم. من میخواهم خدمتتان عرض کنم برای اینکه کار تمرکز داشته باشد و ما بتوانیم نظارت دقیق داشته باشیم پیشنهاد دوست عزیزمان برای رفع ابهام کاملاً درست است. اختیاری که شوراها دارند و الان هم صاحب اختیار هستند، اما عزیزان و دوستان دقت بفرمایند که برخی از اعضای شورای شهر برای اینکه درآمدی برای شهرداری کسب کنند اقدام به افزایش قبوض آبی که برای شهروندان صادر میشود یک بخشی را برای حق و حقوق شهرداری ایجاد کردند. یعنی اگر این محدود نشود و از یک قانون واحد در کشور تبعیت نکند هر شورایی در هر شهری به هر مقداری که خواست میتواند از مردم در قبوض آب، برق و تلفن به نام عوارض أخذ کند و این داد مردم را در میآورد. در همین قانون ما اصلاح کردیم و درآمدهایی برای شورا و شهرداری در نظر گرفتیم. در نتیجه برای اینکه یکدست بشود و مجلس بتواند در رأس امور بودن خودش را حفظ کند و نظارت دقیق داشته باشد باید یکدست بشود و جلوی اینکه شورای شهر برای ایجاد درآمد خود از قبوض آب، برق و تلفن یک عوارض و ردیف ویژه برای خودش ایجاد کند جلوگیری کند. من خواهش میکنم عزیزان و دوستان به این پیشنهاد رأی مثبت بدهند.

مسعود پزشکیان
متشکرم، دولت موافق است، کمیسیون بفرمایید.

سیدحسن حسینی شاهرودی
بسم الله الرحمن الرحیم
انشاءالله صبح همگی همکاران عزیز ختم به خیر، خوبی و سلامتی باشد. کمیسیون موافق با این پیشنهاد است، هرچند که ما در متن مصوبه کمیسیون این موضوع را داشتیم، اما سقفی نگذاشته بودیم. برادر عزیزمان آقای صباغیان فرمودند که اختیارات شوراها را محدود میکند. اتفاقاً با این پیشنهاد اختیارات شوراها بیشتر شد. قبلاً نرخ را وزیر کشور تعیین میکرد، الان سقف نرخ را فقط تعیین میکند، یعنی کف تا سقف است. آن مثلی که جناب آقای بحرینی عزیز فرمودند که دو شهر همجوار یکی (10) هزار تومان و یکی (50) هزار تومان عوارض میگیرد یا کارخانهای که در مسیر یک روستا قرار گرفته که دارد عوارض، مالیات، ارزش افزوده و آلایندگی و همه را پرداخت میکند چون در مسیر روستا است، روستا و شورای روستا آمده باز یک عوارضی بر او بسته است، هر کامیونی که رد میشود باید (100) هزار تومان پرداخت بکند وگرنه نمیتواند مواد اولیه خود را از آنجا عبور بدهد. این محدودیتی است که حاکمیت یکجا برای شوراها ایجاد میکند که مبسوطالید نباشند که در همه حوزهها بتوانند عوارضی ظالمانه خدایناکرده وضع بشود.
اما من آماری خدمت شما بدهم؛ فقط در سال گذشته (72) هزار مصوبه شوراها در کمیته تطبیق به واسطه همین مغایرتها رد شده و همچنین ما فقط در سال گذشته (20) هزار پرونده ورودی به واسطه این نوع تخلفات در دیوان عدالت اداری داشتیم. این ورود وزارت کشور در تعیین عناوین مأخذ و سقف نرخ که الان اصلاح شد میتواند مشکلات ما را به شدت کاهش بدهد که در این خصوص رأی مثبت بدهید.

مسعود پزشکیان
متشکرم، آقای رحیمی! اخطارها را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای قاضیپور تذکر و آقای حاجی اخطار دارند.

مسعود پزشکیان
آقای حاجی اخطار قانون اساسی را بفرمایید.

حسینعلی حاجی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای پزشکیان! اخطار من اصل (85) است که قانونگذاری حق مجلس است. ببینید! در سه جای این ماده (53) در واقع ما داریم اختیار خودمان را به وزارت کشور تفویض میکنیم. یک، در سطر اول میگوییم که با ابلاغ وزیر کشور چنین بشود. دو، در سطر هفتم بیان میکنیم که وزیر کشور موظف است عناوین مأخذ، نرخ عوارض مذکور را با توجه به شرایط تعیین بکند، یعنی همه اختیارات در اختیار وزیر کشور است. نکته سوم آن در تبصره (2) است که میگوید شوراهای اسلامی شهر موظف هستند نسبت به وضع، تغییر عوارض در چهارچوب ابلاغیه وزیر کشور انجام بدهند. آقای رئیس! اینها در آینده مشکل ایجاد میکند. اخطار بنده اصل (85) است.

مسعود پزشکیان
وارد نمیدانم، بالاخره خود قانون اساسی یک اختیاری به شوراها داده است که بتوانند یک کارهایی بکنند. این همان چهارچوب قانون اساسی است که به شوراها داده شده است.
حضار 198 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. دولت و کمیسیون موافق هستند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! ماده (53) را با اصلاحات انجامشده به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 198 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را نسبت به اصل ماده (53) و تبصرههای آن اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. هنوز (50) نفر در رأیگیری مشارکت نفرمودند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! آقای فولادگر یک الحاقی دارند، منتها پیشنهاد ایشان را ملاحظه بفرمایید، فارغ از محتوا چون دارد بخشی از منابع ماده (53) را تحدید میکند قابل طرح است یا خیر؟ دارد شهرکهای صنعتی را مستثنی میکند، درآمدهایش را کم میکند. اجازه میفرمایید؟

مسعود پزشکیان
اجازه بدهید صحبت کنند، بفرمایید.

حمیدرضا فولادگر
پیشنهاد دهنده
سلام علیکم و رحمه الله
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
با آرزوی سلامتی و صحت برای همه عزیزان و خصوصاً مجاهدین جبهه سلامت، بهداشت و درمان. جناب آقای قاضیزاده! اول من آن شبههای که شما القاء کردید را توضیح بدهم. ببینید! شما اینجا دارید یک حکمی برای شوراها میدهید که عوارض محلی تعیین کنند، این هیچ ارتباطی به منابع درآمدی دولت ندارد که این پیشنهاد بخواهد کاهش منابع درآمدی دولت باشد. اما پیشنهاد چیست؟ دوستان اگر این جزوه پیشنهادات را داشته باشند پیوست (1) پیشنهاد شماره (21) است. «یک تبصره به شرح ذیل به ماده (53) اضافه شود:
تبصره ـ شهرکهای صنعتی و واحدهای تولیدی» که البته مستقر در شهرکها منظور است «از وضع هرگونه عوارض این ماده مستثنی هستند». عزیزان ببینید! شهرکهای صنعتی و واحدهای تولیدی که در این شهرکهای صنعتی مستقر هستند طبق قانون خودشان عوارض میدهند، عوارض ارزش افزوده دارند و هم اگر آلاینده باشند عوارض آلایندگی دارند. قانون تکلیف عوارض اینها را کاملاً مشخص کرده. آقای دکتر پزشکیان! بنابراین واحدهای تولیدی شهرکها کاملاً روشن است، هم مالیات عملکرد، هم مالیات برارزش افزوده و هم اگر آلایندگی داشته باشند آلایندگی دارند. اینکه اینجا ما آمدیم به شوراها اختیار عوارض محلی دادیم و بعد شوراها بخواهند از امروز هروقت خواستند برای شهرکهای صنعتی و واحدهای تولیدی شهرکها یک عوارض جدیدی وضع کنند فردا دیگر این شهرکهای صنعتی واحدهای تولیدی که الان هم در این شرایط اقتصادی که ما رکود تورمی داریم و بیشترین فشار روی تولید است و در این بحث جهش تولید ما باید ظرفیتهای جدیدتری ایجاد بکنیم و تولید بتواند در ظرفیت خودش کار بکند در این شهرکهای صنعتی بروید ببینید چقدر دارند کار میکنند و چقدر زیر ظرفیت دارند کار میکنند. یکی از دلایلش همین مقررات و قوانین پی در پی است که دارد وضع میشود.
ما تکلیف تولید، صنعت و شهرکها را قبلاً مشخص کردیم و قانون وضع کردیم و قانون هم روشن است. درآمد دارند، مالیاتهایش را میدهند، ارزش افزوده دارند و مالیاتش را میدهند و آلایندگی هم داشته باشند مالیاتش را میدهند و اگر هم عوارض شهری به خاطر داخل شهر بودن باشد به طور خاص شوراها بتوانند کاری بکنند، اما اینکه دست اینها را باز بگذاریم از این به بعد هر واحد تولیدی در شهرکهای صنعتی بخواهند یک عوارض جدیدی ببندند دوباره یک بار جدید روی دوش تولیدکننده گذاشتیم. من خواهش میکنم دوستان موافقت کنند این تبصره اضافه بشود که «شهرکهای صنعتی و واحدهای تولیدی مستقر در آنها از وضع هرگونه عوارض این ماده مستثنی هستند».

مسعود پزشکیان
متشکرم، مخالف را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای سیدعلی ادیانی مخالف هستند، بفرمایید.

سیدعلی ادیانی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
محضر شریف همکاران محترم خستهنباشید عرض میکنم. جناب آقای فولادگر عزیز پیشنهادی دادند و همه ما میدانیم که ایشان مثل همه همکاران محترم دغدغه تولید را دارند و آن هم که امسال مسمی به جهش تولید شد. اما پیشنهاد ایشان به اعتقاد من دارای یک اعوجاجی است که خود ایشان اگر عنایت بفرمایند من فکر میکنم پیشنهادشان را پس بگیرند. دوستان عزیز ما یا موافق محترم عنایت بکنند! متن پیشنهادی این است «تبصره ـ شهرکهای صنعتی و واحدهای... از وضع هرگونه عوارض این ماده مستثنی هستند». ببینید! اصلاً ارتباطی به این ماده ندارد، شهرکهای صنعتی قانون خودش را دارد و قواعد و قوانین حاکم بر شهرکهای صنعتی و مجاری وضع عوارض در قوانین ثابت و دائم ما مشخص است، هیچ ارتباطی ندارد و دنباله آن هم به نوعی یک موضوع دیگر که وصل به شهرکهای صنعتی شده و به قول ادبیات رایج یک لایتچسبک هم هست. شهرکهای صنعتی در جایگاههای خاصی هستند، واحد تولیدی ممکن است داخل شهر باشد. ما در قوانین دائمی وضع عوارض را جزء اختیارات شوراها قرار دادیم. ما نمیتوانیم یکجا به اینها بگوییم شما نسبت به واحدهای تولیدی میتوانید عوارض وضع کنید، در جای دیگر بگوییم شما نمیتوانید عوارض وضع کنید، این جمع ضدین است. خود مجریان، شورا، مردم، واحدهای تولیدی واقعاً نمیدانند باید چکار بکنند.
من پیشنهاد میکنم برادر عزیز و فاضلم آقای مهندس فولادگر عزیز اگر مقدور است پیشنهادشان را پس بگیرند، به جهت اینکه هم با قوانین دائم و هم با وظایف شوراهای شهر تناقض دارد و ضمن اینکه اصلاً سنخیت و جنسیت آن هم همخوانی ندارد. شهرکهای صنعتی یک موضوع است و واحدهای تولیدی یک موضوع دیگر است و ضمن اینکه در تبصره (1) ما صدر و ذیل را رعایت بکنیم و بگوییم «برقراری هرگونه عوارض و سایر وجوه برای انواع کالاهای داخل» در چهار خط پایین میگوید ممنوع است. لذا دلیل مخالفت من به جهت اینکه این پیشنهاد ناقض اختیارات مصرح شورا است و به نوعی تجمیع موارد غیرمتجانس نسبت به هم است و این خلاف است، متشکرم.

علیرضا رحیمی
متشکرم، موافق جناب آقای سیدمحمدجواد ابطحی هستند، بفرمایید.

سیدمحمدجواد ابطحی
موافق
سلام علیکم و رحمه الله
انشاءالله هم سالم باشند و از بلاهای ارضی و سمائی محفوظ باشند. آقای رئیس! من چند بار اخطار در این ماده (53) داشتم منتها توجه نکردید، هرچقدر هم آقای رحیمی اشاره کردند که اخطار است شما اخطار را توجه نکردید. آقای پزشکیان عزیز! من این اخطار را میدهم اگر وارد میدانید بفرمایید (نایبرئیس ـ آقای ابطحی عزیز! ما که اینجا اعلام کردیم اخطار را بفرمایید) اصلاً اجازه ندادید من صحبت کنم. (نایبرئیس ـ چرا اجازه نمیدهیم؟ بفرمایید، الان شما موافق هستید یا اخطار میدهید؟) من میخواهم بگویم اخطار را گوش بدهید این در تاریخ شما بماند که براساس اصل (100) قانون اساسی شورای نگهبان رأی تفسیری دارد. از معاونت قوانین خود بپرسید اگر آن رأی تفسیری را دیده بودید ما در این ماده (53) به بنبست نمیرسیدیم که حالا بماند.
اما بحث موافقت من، آقای قاضیزادههاشمی و دیگران! اولاً این ربطی به درآمد دولت ندارد که شما میگویید درآمد دولت را کم میکند. این راجع به عوارض شهرداریها است. اما چرا ما میخواهیم این پیشنهاد جناب آقای مهندس فولادگر عزیز تصویب بشود؟ اولاً سال جهش تولید است، اگر ما به بخش تولیدی نیاییم کمک کنیم چه وقتی تولید کنیم، این یک. دوم، ما منظورمان واحدهای تولیدی مستقر در شهرکها است، نه همه جا. سه، وقتی شما در ماده (53) آوردید «نسبت به برقراری و وضع عوارض محلی اعم از عوارض بر ساختمانها» یعنی تمثیل ذکر شده وقتی گفتید اعم، همه چیز را در برمیگیرد. اینطور قانون نوشتن تقصیر ما است، حالا که ما میخواهیم با الحاق درست کنیم شما نباید نگران آن باشید. الان شما در سطر چهارم که میگویید «اعم از عوارض بر ساختمانها، مستحدثات و تأسیسات»، سؤال من از کمیسیون مربوطه هم همین است که مستحدثات شامل مستحدثات دولتی هم میشود یا نه؟ شما کلی نوشتید. اینطور قانوننویسی ما را دچار بنبست خواهد کرد. شما وقتی نوشتید «اعم از» یعنی تمثیل. وقتی گفتید مستحدثات و نگفتید کدام مستحدثات شامل مستحدثات دولتی هم میشود و پسفردا شوراها دست روی همه میگذارند. شما قانون نوشتید، حالا بروید مراجع حل اختلاف.
عزیزان من! این پیشنهاد الحاقی بسیار پیشنهاد متینی است، ما میگوییم عوارضی که شهرداریها میخواهند بگیرند واحدهای تولیدی مستقر در شهرکها مستثنی هستند. اگر آقای ادیانی میگویند قانون دارد چه اشکالی دارد اینجا ذکر بشود؟ ما دیدیم با اینکه قانون دارد و میگوییم رعایت نمیکنند. همین حالا آقای حسینیشاهرودی و دوستان دیگر گفتند شوراهای شهر چگونه میخواهند درآمدزایی بکنند، اینها خلاف اصل (3) هستند. اصل (100) قانون اساسی میگوید نظارت با شوراها است، وضع عوارض از نظر قانون اساسی کلاً در اختیار قانون شوراها نیست، منتها ما یک عبارت مصطلح بهکار بردیم و داریم انجام هم میدهیم، با اینکه شورای نگهبان هم قبلاً نظر داده است که این مخالف است. شوراها نظارت دارند، تصمیمگیر نیستند، منتها ما این کار را در مملکت کردیم و شده آنچه که شده است.
حالا ما میخواهیم بگوییم که یک قدم و گام جلوی بعضی تخلفات را بگیرید. بگذاریم واحدهای تولیدی مستقر در شهرکهای صنعتی اینقدر دیگر تحت فشار نباشند. مالیات مستقیم، ارزش افزوده، عوارض آلایندگی را بدهند و بعد هم میخواهیم جهش تولید انجام بشود. این هم کسب و کار ما که دیگر با کرونا است، مخصوصاً امسال. این است که من معتقدم دوستان ما دقت کنند حتماً به این پیشنهاد رأی موافق بدهند. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان
متشکرم. حضار 200 نفر، دولت و کمیسیون مخالف هستند. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. (قاضیزادههاشمی ـ نمایندگان دولت تبلیغ نکنند) دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 54 ـ پرونده¬های مالیات بر ارزش افزوده که تاریخ تعلق آنها قبل از لازم-الاجراءشدن این قانون است، از نظر تعیین مأخذ مشمول مالیات و نرخ مالیات، جرائم و تکالیف مؤدیان و مأموران مالیاتی و نحوه رسیدگی تابع قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب 17/2/1387 با اصلاحات و الحاقات بعدی میباشد، اما در مورد رفع اختلاف سازمان با مؤدی، قطعیت، وصول، توزیع و تسویه، تابع احکام و مقررات این قانون است.
آقای قاضیپور پیشنهاد حذف دارند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب محضر ملت بزرگ ایران اسلامی، رهبر مقتدر و فرزانه به خصوص همکاران بهداشت و درمان که در خط مقدم مبارزه با بیماری جدید جهانی هستند. آقایان و آقای قاضیزاده عزیز! ما باید قانون را شفاف و روشن بنویسیم، اینجا دوگانگی دارد، مجریان محترم در اجرا و صاحبان حرفه با مشکل جدی مواجه هستند. آقای شکری! شما باید بگویید یا با قانون قدیم ارزش افزوده یا با قانون فعلی است. جناب آقای پارسایی معاون محترم وزیر امور اقتصادی و رئیس سازمان امور مالیاتی تشریف دارند. همه که متخصص نیستند، همه در اندازه آقای شکری که حضرتعالی دارید به قانون اشرافیت ندارند. اگر تمام مسئولین امور مالیاتی مثل آقای پارسایی وارد بودند و تفکیک میکردند ما حرفی نداشتیم. آقای شکری عزیز! در اجرا با مشکل مواجه هستند. یا باید قانون قدیم باشد یا قانون جدید باشد. یک بام و دو هوا نمیشود، قسمتی از امور مالیاتی را با قانون جدید و قسمتی را با قانون قدیم اقدام کرد. یقیناً این برای کارمندان عزیز سازمان امور مالیاتی مشکل ایجاد میکند و اعتراضاتی خواهد شد و علیه آنها شکایتهای مکرری در دیوان عدالت اداری و محاکم قضائی و در تخلفات اداری پیش خواهد آمد. کارمند باید محترم شمرده بشود. کارمندها باید بدانند این شفاف باشد، یا قانون قدیم و یا جدید باشد.
ما میتوانستیم بگوییم همه تا ابلاغ و تصویب این قانون که بقیه را در ماده (57) آوردند که دو دوره مالیاتی بعد از دوره ابلاغ که خیلی خوب است. اگر قرار است ماده (57) که در آینده رأیگیری خواهد شد و ماده خوبی است تصویب بشود این با آن تناقض دارد. در ماده (57) نوشته تاریخ اجرای این قانون از دو دوره مالیاتی پس از دوره ابلاغ آن است که این خیلی خوب است و هم مؤدیان و کارمندان مشخص میشوند و که بعد از دوره باشد. ولی این ماده میگوید آنهایی که قطعی شدند با قانون قدیم و آنهایی که قطعی نشدند و در حال اختلاف هستند با قانون جدید باشد. این با ماده (57) تناقض دارد. آقای پزشکیان! من پیشنهاد دارم نماینده دولت و نماینده کمیسیون بیایند به وضوح روشن کنند منظورشان از این چیست؟ این یک چیز سربسته است و شفاف نیست. حکمیت است، میگویند قانونگذار حکیم است. حکیم بودن قانونگذار بر شفاف بودن آن است.
آقای پزشکیان! دیروز حضرتعالی رفتید آقای مصری با قیام و قعود رأی میگرفت. این شفاف بود که چه کسانی رأی میدادند و بلند میشدند و چه کسانی رأی نمیدادند. ما باید خودمان را که شفاف کردیم این قانون را هم شفاف بنویسیم. آقای پزشکیان! به نظر من این واضح نیست و به ضرر کارمندان و مالیاتدهندگان است. همه باید شفاف باشد. به عشق امام حسین، یا حسین.

مسعود پزشکیان
متشکرم، مخالف را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای عبداله رضیان مخالف هستند، بفرمایید.

عبداله رضیان
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض ادب و سلام خدمت همه همکاران عزیز دارم. من از جناب آقای قاضیپور تشکر میکنم که پیشنهاد حذف این ماده را دادند، اما مشکل سر این است که این ماده روشن است و ابهامی در آن وجود ندارد. چون عموماً قانون عطف بماسبق نمیشود و اینجا یک حقوق مکتسبهای وجود دارد که براساس اصول حقوقی آن اصول مکتسبهای که ایجاد میشود عطف بماسبق نمیشود و مالیات بر ارزش افزودهای که تا تاریخ تعلق به آنها گفته قبل از لازمالاجرا شدن این قانون بوده از نظر تعیین مأخذ مشمول مالیات بودن نرخ مالیات و جرایم و تکالیف براساس قانون سابق است. این بحث روشنی است و هیچ ابهامی در آن وجود ندارد و موضوعی که آقای قاضیپور فرمودند که به ضرر مؤدیان میشود، این هیچ ضرری برای مؤدیان ندارد و این به نفع مؤدیان است و حقی است که برای مؤدیانی که از آن قانونی استفاده بکنند که سابقاً بر آنها جاری و ساری بوده.
بنابراین احساس میکنم هیچ ابهامی وجود ندارد و حذف این هیچ موضوعیتی ندارد و براساس آن چیزی که در این قانون آمده آن قسمت آخر بحث رفع اختلاف آمده که براساس ضوابط این قانون دانسته و این هم به اعتقاد من موضوع درستی است. فلذا به اعتقاد من و از نظر حقوقی این حذفش موضوعیت ندارد و این پیشنهاد خوبی نیست.

مسعود پزشکیان
ممنونم، موافق را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای مهرداد لاهوتی موافق هستند، بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم عنایت داشته باشید، ببینید! ما یک قانونی داشتیم تحت عنوان قانون آزمایشی، این قانون آزمایشی را الان داریم تبدیل به یک قانون دائمی میکنیم و آن چیزی که ملاک است بعد از اینکه ما اینجا تصویب کردیم و شورای نگهبان رفت و اگر انشاءالله ایرادی به آن وارد نشد توسط ریاست محترم مجلس و دولت ابلاغ شد این ملاک میشود. دوستان ببینید! اینجا یک دوگانگی ایجاد شده، نکتهای که جا دارد من از آقای قاضیپور هم به جهت آن نکتهسنجی که داشتند تشکر داشته باشم. اینجا دو قسمت کرده؛ یک قسمت عنوان کرده که تابع این قانون است و یک قسمت هم عطف بماسبق کرده است که به نظر من این دارد یک دوگانگی به وجود میآورد و سازمان امور مالیاتی میتواند هر جایی را که تشخیص داد وضع مالیاتی کدامیک بالاتر است همان قانون را عمل بکند. ما الان یک قانون را داریم تصویب میکنیم، این قانون هم ملاک است. قانون آزمایشیمان را داریم تبدیل به قانون دائمی میکنیم و ملاک برخورد با مردم و مؤدی باید همین باشد.
دوستان! عنایت داشته باشید واقعاً ما در مالیات بر ارزش افزوده آسیب وارد کردیم. در عین اینکه من اعتقاد دارم مالیات بر ارزش افزوده باید وصول بشود من بارها گفتم در همه جای دنیا مالیات بر ارزش افزوده از مصرفکننده دریافت میشود، اینجا ما از تولیدکننده، عمدهفروش و مصرفکننده میگیریم. آثار این گرفتنها چیست؟ آیا در نهایت بدون اینکه ما توجه داشته باشیم قیمت کالای مورد نظر را داریم افزایش میدهیم و بعد از آن طرف میگوییم تولیدکننده ما قدرت رقابت با کالای مشابه خارجی خودش را داشته باشد. تولیدکننده ما وقتی ما به جای یک (9) درصد وصول مالیات سه (9) درصد، یعنی (27) درصد مالیات بر ارزش افزوده رویش اضافه میکنیم تولیدکننده ما قدرت رقابت با کالای مشابه خارجی را نخواهد داشت. در همین سالی که الان ما در آن هستیم و سال جهش تولید است ما باید در این سال کمک بکنیم. قوانین درست یکی از مواردی است که به فرمایشات رهبری معظم انقلاب میتواند کمک بکند ما پایان خوبی در پایان سال 1399 داشته باشیم. بنابراین من خواهش میکنم دوستان با توجه به دوگانگی که به وجود آمده عنایت بفرمایید رأی موافق بدهند.

مسعود پزشکیان
متشکرم. حضار 192 نفر، کمیسیون و دولت مخالف هستند، شدید هم مخالف هستند. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. ماده بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! تعداد کمی ماده باقی مانده، اگر دوستان اجازه بدهند. اصل ماده را لطفاً به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 192 نفر، اصل ماده (54) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. هنوز (50) نفر از عزیزان رأی خودشان را اعلام نفرمودند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 55 ـ از تاریخ لازمالاجراء شدن این قانون، احکام مربوط به مالیات و عوارض در قوانین زیر نسخ میگردد:
1 ـ قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب 17/2/1387 با اصلاحات و الحاقات بعدی (به استثناء حکم ماده (28) قانون مذکور نسبت به جامعه مشاوران رسمی مالیاتی ایران و تبصره (1) ماده (39) آن قانون نسبت به عوارض موضوع بند (3) ماده (41) این قانون).
2 ـ بند «ب» ماده (6) و بند «ر» ماده (33) و ماده (73) و ماده (94) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران مصوب 14/12/1395.
3 ـ ماده (69) قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (2) مصوب 4/12/1393.
4 ـ احکام ماده (34) قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور مصوب 1/2/1394 درخصوص مالیات بر ارزش افزوده.
5 ـ مواد (18) و (47) قانون اصلاح نظام صنفی کشور مصوب 12/6/1392.
آقای قاضیپور! اگر اجازه بدهید عبور کنیم، بررسی این واقعاً خیلی طول کشیده است. آقای محجوب پیشنهاد حذف ماده (55) را دارند، بفرمایید.

مسعود پزشکیان
این مواد را اگر زود تمام بکنیم به دستورات بعدی هم میرسیم.

علیرضا محجوب
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام و صبحبخیر خدمت همه همکاران محترم عرض میکنم. آنچه که در ماده (55) ملاحظه میفرمایید اولاً این ماده چون صراحتاً درخواست نقض موارد متعددی از قانون برنامه را کرده است قاعدتاً رأی دوسومی خواهد خواست. آقای رئیس عنایت میفرمایید! (نایبرئیس ـ بندهای 2 و 3 دوسوم رأی میخواهند) این یکی است که حالا مبانی دارد. این راجع به اصل این ماده بود، اما آنچه که در مواد مختلفی که اینجا الان خواستار نقض آن شده اگر شما نگاه کنید صدر ماده (55) میگوید «از تاریخ لازمالاجراء شدن این قانون، احکام مربوط به مالیات و عوارض در قوانین زیر نسخ میگردد:»، بعد در قانون میروید به جای «نسخ» مینویسد به استثناء جامعه مشاوران رسمی مالیاتی و الحاقات آنها که میخواهد آنها را مستثنی کند. برای مستثنیات که نسخ نمینویسند، مستثنیات همان مستثنیات است. یا ماده دیگری میخواهد یا جای دیگری باید نوشته بشود. اینکه نسخ نیست، این استثناء است. شما بند (1) را بخوانید، میگوید «قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب 17/2/1387 با اصلاحات و الحاقات بعدی (به استثناء...» یعنی این نمیخواهد بگوید آن قانون نسخ میشود، میخواهد بگوید مواد (28) و (39) سر جایش هست، این مستثنیات است و نسخ نیست.
در بند «ب» ماده (6) چه مواردی را خواستند که نباشد؟ در بند «ر» ماده (6) آمده یکسری فعالیتهایی را استثناء کرده که این فعالیتهای بومی و در حال از بین رفتن ما است که اینها را استثناء کرده. اینجا آمدن این استثناء که حتی در شهر جنابعالی که نخودپزی یکی از فعالیتهای جاری است میخواهد مشمول مالیات بر ارزش افزوده بکند. این مشاغل و حرف با تصویب این موضوع از بین میروند. این موضوع سادهای نیست. شما یک بند «ر» مینویسید، ما اول که به این سایر مقررات ورود کردیم گفتم هر ماده این سایر مقررات یک کتاب قانون جدا میخواهد. شما یکدفعه آمدید قانون برنامه نوشتید و ماهها و حتی یک سال و خردهای رویش بحث شده، اینجا با یک عبارت لغو چه چیزی را لغو میکنید؟ مشاغل مشخصی که هریک ضرورتهایی را یادآوری میکند را شما از بین میبرید. بند «ر» را نگاه کنید مشاهده میفرمایید یا در مواد (33)، (73) و (94) که اینجا گفته شده چیزی که گفته میشود نحوه توزیع منابعی است که در قانون دیگر که هنوز قطعی نشده اینجا آمدید دارید مستثنی میکنید. همین چیزی که دیروز بحث کردید اینجا هنوز تصویب نشده و شورای نگهبان نرفته مستثنی میکنید. از کجا معلوم این قوانین مصوب میشود که میآیید اول قانون برنامه را نقض میکنید و قانون موجود را از بین میبرید برای قانون نیامده قانون مینویسید؟ یا در موارد دیگر و بندهای (4) و (5) همینطور است. من خواهش میکنم همکاران محترم در رأی دادن دقت کنند. اینهایی که رأی میدهید فردای قیامت باید پاسخ بدهید. پسفردا این آدمهایی که همه دچار این موضوع میشوند و رفتار ممیزها و دستگاه مالیاتی را دقت کنید شما دستور گوش بریدن میدهید آنها میروند سر میبرند. حالا اینجا خودتان گفتید سر ببرند، سر تا پا را از بین میبرند. من باز هم در آخرین جمله عرض میکنم و از وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و مجلس محترم انتظار حمایت از کارگران بود نه این چیزی که اتفاق افتاد، متشکرم.

مسعود پزشکیان
اگر مخالف صحبت نکند موافق هم صحبت نمیکند. حضار 195 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به حذف ماده (55) اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
حضار 195 نفر، اصل ماده را به رأی میگذاریم. البته بندهای (2) و (3) چون مخالف برنامه است دوسوم رأی میخواهد. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. (32) نفر هنوز رأی خودشان را اعلام نفرمودند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعد را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 56 ـ موارد زیر از شمول حکم این قانون مستثنی میباشند:
1 ـ قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران مصوب 14/12/1395 با اصلاحات و الحاقات بعدی؛ (به استثناء بند «ب» ماده (6) و بند «ر» ماده (33) و بند «ب» ماده (52) و ماده (73) و ماده (94) قانون مذکور).
2 ـ قانون مالیاتهای مستقیم مصوب 3/2/1366 با اصلاحات و الحاقات بعدی.
3 ـ قانون چگونگی اداره مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی جمهوری اسلامی ایران مصوب7/6/1372 با اصلاحات و الحاقات بعدی.
4 ـ قانون مقررات تردد وسایل نقلیه خارجی مصوب 12/4/1373 با اصلاحات و الحاقات بعدی.
5 ـ عوارض آزادراه¬ها، عوارض موضوع ماده (12) قانون حمل و نقل و عبور کالاهای خارجی از قلمرو جمهوری اسلامی ایران مصوب 22/12/1374 با اصلاحات و الحاقات بعدی.
6 ـ قانون نحوه تأمین هزینههای اتاقهای بازرگانی و صنایع و معادن جمهوری اسلامی ایران و اتاق تعاون مصوب 11/8/1372 با اصلاحات و الحاقات بعدی.
7 ـ ماده (63) قانون وصول برخی از درآمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین مصوب 28/12/1373 با اصلاحات و الحاقات بعدی.
8 ـ قانون امور گمرکی مصوب 22/8/1390 با اصلاحات و الحاقات بعدی؛ (به استثناء تعریف حقوق ورودی و سایر وجوه موضوع بند «د» ماده 1).
9 ـ مواد (58، 65 و70) قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (2) مصوب 4/12/1393 با اصلاحات و الحاقات بعدی.
10 ـ ماده (87) قانون وصول برخی از درآمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین مصوب 28/12/1373 با اصلاحات و الحاقات بعدی.
11 ـ بندهای «الف» و «ب» ماده (30) و بند (3) ماده (48) قانون احکام دائمی برنامه¬های توسعه کشور مصوب 10/11/1395 با اصلاحات و الحاقات بعدی.
12 ـ تبصره (5) ماده (28) قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور مصوب 1/2/1394.
13 ـ ماده (7) قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید بهمنظور تسهیل اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی مصوب 25/09/1388.
آقای قاضیپور حذفشان را مطرح میکنند؟

مسعود پزشکیان

نادر قاضی پور
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام مجدد، آقای پزشکیان رئیس جلسه! (نایبرئیس ـ جناب آقای قاضیپور بفرمایید) ماده (55) را که الان حذف کردیم بند «ب» ماده (56) گفتید نسخ میشود، در اینجا دیدیم مستثنی میشود. مثل اینکه قانوننویسها، آقای شکری حال خوشی نداشتند، بر اثر بیماری کرونا عمل کردند. آنجا «نسخ» نوشته و اینجا «مستثنی» نوشته است، آقای پزشکیان این چیست؟

مسعود پزشکیان
آقای قاضیپور عزیز! آنهایی که حذف کرد که هیچ، اینهایی که مستثنی است را اینجا اعلام میکنیم.

نادر قاضی پور
آقای دکتر! همانها است، آنجا نوشتید نسخ میشود، اینجا نوشتید مستثنی میشود. این دو تا ایراد دارد، آقای فولادگر عزیز! شما که آدم حکیم و قانونمداری هستید آنجا ماده (55) این مواد را نسخ کردید تمام شد، چرا اینجا مستثنی میکنید؟ همان است، آقای پزشکیان! بند «ب» ماده (6) است که آنجا هم آورده.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای قاضیپور عزیز! یک لحظه توجه بفرمایید. حکم ماده (56) میگوید علاوه بر قانون مالیات برارزش افزوده که الان موجود است این قوانین هم به قوت خودشان باقی هستند. یعنی مجری خواهند بود، چون در ماده قبلی بخشی از قوانین قبلی را نسخ کرده اینها را دارد مستثنی از این حکم یعنی باقی ماندن قوانین میکند، ماده را یکبار دیگر قرائت بکنید روشن میشود.

نادر قاضی پور
آقای رئیس! من حرف شما را درک میکنم، این توضیح واضحات است و بیاثر است. آقای قاضیزاده! در ماده (55) نام بردید و گفتید اینها نسخ میشود که دوسوم رأی میخواهد، اینجا آوردید گفتید اینها مستثنی هستند و هیچ عملی نمیشود. این مجری آن را بگیرد یا این را بگیرد؟ شما خودتان را جای یک کارمند امور مالیاتی بگذارید، آیا با ماده (55) برخورد خواهید کرد یا ماده (56)؟ من خواهشم این است که آقای پزشکیان یک سعهصدر و حوصلهای داشته باشد و این را واضح و روشن بیاورند. الان (60)، (70) میلیون مردم ایران اسلامی به مجلس گوش میکنند، تعدادی از اقتصاددانان عزیز به مجلس گوش میکنند، اگر من متوجه نشدم بقیه همکاران که متوجه هستند، چرا اینجا پیشنهاد حذف را آوردند طرح کردند؟ آقای مطهری عزیز! از حضرتعالی هم تشکر میکنیم که اینجا آمدید میگویید حرف حقیر هم درست است چون شما آنجا آوردید نسخ کردید و اینجا مستثنی آورده است، یعنی این برقرار است. آیا این نسخ شده یا نشده است؟
من از همکاران عزیزم میخواهم، آقای فرهنگی عزیز! شما هم به جای حقیر موافق صحبت کنید تا اسم نفر بعد درآمد حضرتعالی صحبت کنید. آقای پزشکیان! خواهش من این است که نماینده دولت دقیقاً بیایند این مواد را بگویند، اگر ابقا است یعنی مستثناها ابقا شدن و این دوسوم رأی نمیخواهد و اگر قرار است فسخ بشود من بعد از (12) سال حضور در مجلس اینطور قانوننویسی غیرشفاف را ندیدم و خواهشم این است که حضرتعالی یک دقیقه اضافه وقت بگذارید تا مخالف و موافق هم صحبت کنند این مسأله باز بشود. آقای مطهری هم بالاسر من ایستاده و میگوید این را باید شفاف بکنید، بگذارید صحبت کنند تا مجریان عزیز بفرمایند. به عشق امام حسین، یا حسین.

مسعود پزشکیان
متشکرم، مخالف را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای خدری مخالف هستند که محبت کردند وقتشان را به بنده واگذار کردند.

علیرضا رحیمی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر! من هم اخطار قانون اساسی داشتم، اجازه بدهید اول اخطار را مطرح کنم. این پیشنهاد حذفی که جناب آقای قاضیپور ارائه فرمودند مخالف سیاستهای کلی قانونگذاری است. در سیاستهای کلی قانونگذاری صراحت دارد که نظام قانونگذاری کشور نباید متعارض باشد و باید از ساماندهی و یکپارچگی منطقی باید برخوردار باشد. قاعدتاً اگر این حذف بشود همین ماده و ماده قبل از هم میپاشد. این مادهای که الان مطرح است بیش از (12) مورد را مستثنی کرده در واقع تکمیل ماده قبل است، به نوعی دقیقاً از لحاظ منطق حقوقی و قانونگذاری یک خطکشی کاملاً منطقی انجام داده که مجریان، ناظران و قوه قضائیه و هرکس مرتبط با این قانون است تکالیف خود را نسبت به قوانین متعارض بدانند. ببینید عزیزان! چند مورد است، یک قانون برنامه ششم را که در آنجا مستثنی کردیم پنج مورد را گفت وارد است. اینجا کل قانون برنامه ششم را بجز پنج مورد که تصریح کرده مستثنی میکند، یا قانون مالیاتهای مستقیم، یا قانون چگونگی اداره مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی و همچنین همه قانون احکام دائمی برنامه توسعه را مستثنی نکرده، چهار مورد آن را گفته است معتبر است که در اینجا ماده به ماده و بند به بند آوردند، هم عزیزانی که در دولت خدمات کارشناسی دادند تا این قانون تکمیل بشود و هم عزیزانی که در کمیسیون زحمت کشیدند اتفاقاً به صورت هوشمندانه برای پرهیز از تشتت قانونی این ماده را آوردند و به نظر من این ماده مکمل ماده (54) خواهد بود و حذف آن عملاً نظام اجرایی و نظارتی این قانون را بههم میریزد و یک آشفتگی هم ایجاد خواهد کرد. لذا من علاوه بر اینکه مخالف هستم اخطار قانون اساسی مبنی بر اینکه تعارض با اصل (110) قانون اساسی دارد هم دارم.

مسعود پزشکیان
همان مخالفت خودتان کافی است، اینها هم خلاف این را دارند طرح میکنند. موافق را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
خود آقای قاضیپور موافق ثبتنام کردند که قاعدتاً پیشنهاددهنده هستند. نفر بعد آقای فرهنگی صحبت میکنند، بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
من توجه ریاست محترم جلسه و هیأترئیسه و کمیسیون را به این جلب میکنم که با این نسخها و استثناها چه اتفاقاتی میافتد. ببینید! شما در قسمتی که ابقاء شد و حذف نشد بند «ب» ماده (6) و بند «ر» ماده (33) و مواد (73) و (94) قانون برنامه را نسخ کردید، در حالی که اینها بعضاً اجزائی داشتند که واقعاً هیچ ربطی به مالیات بر ارزش افزوده نداشت و به استدلالهای جناب آقای قاضیپور خوب توجه نشد. ببینید! ما در ماده (94) که کل آن و نه فقط یک قسمت آن در قانون برنامه را در قسمت قبلی حذف کردیم، آنجا یک حکم بسیار خوب و مترقی در تبصره (2) داشتیم که «پرداخت هرگونه وجهی از محل بودجه کل کشور به هر شکل و به هر نحو به ورزش حرفهای ممنوع است و در حکم تصرف غیرقانونی در وجوه اموال دولتی است». این را با همان رأیی که داده شد حذف فرمودید و کمیسیون محترم هم خیلی تأکید کرد که حتماً رأی بدهید که این حذف بشود، یا آنجایی که گفته شده بود اعتبارات مربوط به بخش ورزش، آموزش و پرورش و جوانان فقط در استان هزینه میشود که این هم رفت، یعنی هرطور دلشان خواست میتوانند این را به آن شکلی که البته در این قانون آمده اجرا کنند. الان هم جناب آقای دکتر رحیمی در مخالفت با پیشنهاد حذف دقت کنید چه فرمودند، ایشان فرمودند قانون برنامه پنجساله ششم با اصلاحات و الحاقات همه مستثنی از این قانون هستند، اما بندهای فلان و فلان ابقاء شدند. آقای دکتر رحیمی! ابقاء نشدند، در ماده قبلی اینها از بین رفتند و به کل صورت مسأله حذف شد، نسخ شد نه اینکه ابقاء شد. ایکاش ابقاء میشدند.
لذا من نگران این هستم که این تصمیمات عجولانه روزهای پایانی مجلس خرابکاریهایی را ایجاد بکند که بعدها همه تأسف بخورند که چرا ما این تصمیمات اینطوری را گرفتیم. شما اینجا آمدید (13) محور قوانین مختلف را استثناء کردید، بعضاً قابل تشخیص هست که این لازم بود استثناء بشود، مثل عوارض آزادراهها که درست است و این موضوع و این قانون باید استثناء بشود و ارتباطی ندارد که سرمایهگذاری آمده سرمایهگذاری کرده و به تدریج دارد پولش را میگیرد، تازه یک مالیات هم به آن ببندیم مشکلاتی ایجاد میکند. اما بعضاً اجزاء و جزئیاتی دارند که این اجزاء و جزئیات نیاز به دقت بیشتری داشتند، اگر دوستان رأی ندهند امکان اصلاح این اجزاء وجود دارد.
آقای دکتر قاضیزاده! به نظرم این عبارت داخل پرانتزی که در این بند (1) آمده شبهه ایجاد میکند. برداشت این میشود که اینها ابقاء شدند. منظور نویسنده ابقاء این پرانتز نبوده، توجه ندارند، آقای دلخوش که اجازه نمیدهند. میگویم داخل پرانتز را که شما «به استثناء» گفتید اینها را در ماده قبلی از بین بردید، لذا آمدنش اینجا در پرانتز لازم نیست، حداقل در قالب ویرایش اگر انجام بگیرد، چون برداشتی که خواننده این ماده میکند ابقاء اینها است، در حالی که ابقاء نشده.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! چون اینها نگران این بودند که ماده (56) متأخر نسبت به ماده (55) است، اگر این استثناء حذف را نگذارند همان حکم قبلی میشود.

محمدحسین فرهنگی
لااقل بنویسید به استثناء موارد منسوخ در ماده فلان.

مسعود پزشکیان
آن را اصلاح کنید. حضار 190نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را نسبت به پیشنهاد حذف برادرمان آقای قاضیپور اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! اگر آقای قاضیپور باز همکاری کنند دیگر اصل ماده را به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 191 نفر، اصل ماده (56) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. جناب آقایان: دکتر مفتح و بابائی عزیز رأی بدهید. هنوز (44) نفر رأی ندادند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعد را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! آقایان: فولادگر و کاتب دو پیشنهاد الحاقی دارند. آقای فولادگر بفرمایید.

حمیدرضا فولادگر
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان عنایت بفرمایید! ما یک قانونی به نام قانون توسعه و حمایت از صنایع دریایی مصوب 29/2/1387 داریم، دوستان کمیسیون صنایع آقایان: قاضیپور و مقدسی که کارگروه صنایع دریایی هم بودند و همه همکاران عزیز دقت کنند! آنجا آن قانون همزمان با این قانون مالیات بر ارزش افزوده و حتی زودتر تصویب میشود، در این قانون خود این صنایع دریایی از این مالیات مستثنی میشود، بنابراین اینجا از قلم انداختند، جزء موارد ماده (56) باید میآمده، زحمت کشیدند و این (13) مورد را لیست کردند، این قانون توسعه و حمایت از صنایع دریایی هم مورد (14) باید بشود. من فقط این تذکر را بدهم که اولاً بار مالی جدید ندارد چون خودش قانون دارد و چون خودش قانون دارد اینجا باید ذکر بشود که از قلم نیفتد. امروز یکی از ظرفیتهای مهمی که ما در بحث جهش تولید میتوانیم با چند هزار کیلومتر سواحل دریایی که ما داریم فعال بکنیم بحث صنایع دریایی است.

مسعود پزشکیان
کمیسیون و دولت! موافق این پیشنهاد هستید؟

حمیدرضا فولادگر
این را لطفاً عنایت بکنید که از قلم افتاده، من با مرکز پژوهشها هم صحبت کردم و با دولت هم هماهنگ کردم. خواهش میکنم این را عنایت بکنید که این قانون توسعه و حمایت از صنایع دریایی مصوب 29/2/1387 هم اضافه بشود، خیلی ممنون.

مسعود پزشکیان
کمیسیون و دولت موافق هستند، اگر مخالف و موافق صحبت نکنند به رأی بگذاریم. حضار 191 نفر، پیشنهاد برادرمان آقای فولادگر را به رأی گذاشتیم. دولت و کمیسیون هم موافق هستند. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. پیشنهاد آقای کاتب را هم بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای کاتب هم میگویند بند (2) ماده (53) احکام دائمی برنامه توسعه کشور به ماده (56) لایحه مالیات بر ارزش افزوده اضافه بشود، آقای کاتب بفرمایید.

غلامرضا کاتب
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
من قبل از اینکه این پیشنهاد را مطرح کنم یک تذکری را محضر هیأترئیسه و رئیس مجلس عرض میکنم که طبق ماده (20) حفظ شأن و جایگاه مجلس شورای اسلامی بر عهده خود هیأترئیسه و رئیس جلسه است. من برنامه صبحبخیر ایران را گوش میکردم و واقعاً تأسف خوردم که مجری برنامه صبحبخیر ایران داشت اعلام میکرد که نمایندگانی که بالای (100) نفر هستند.

مسعود پزشکیان
آقای کاتب عزیز! شما پیشنهادتان را مطرح بفرمایید، شما مدام به ما اعتراض میکنید که آییننامه را مراعات کنیم، حضرتعالی خودتان مراعات نمیکنید.

غلامرضا کاتب
آییننامه را مراعات نمیکنید، اگر مراعات میکردید که سه روز جلسه علنی است هیچکدام نطق را اجرا نمیکنید.

مسعود پزشکیان
آن وضعیت اضطراری بود که با هم تفاهم کردیم. حالا اگر نمیخواهید مراعات کنید نفر بعد صحبت کند.

غلامرضا کاتب
من پیشنهادم را مطرح میکنیم، حداقل شما هم مراعات کنید، چشم. آقای پزشکیان! شما خودتان هم بدانید که حداقل مراعات نمیکنید. پیشنهادی دارم که بند (2) ماده (53) قانون احکام دائمی برنامههای توسعه کشور به ماده (56) لایحه مالیات بر ارزش افزوده است که این قانون وجود دارد. همانطور که در پیشنهاد قبلی همکار عزیزمان اشاره کردند بحث این است که اعتبارات سازمان هواپیمایی کشوری که به صورت هزینهای ـ درآمدی است و درآمد اختصاصی است در قانون وجود داشته.

مسعود پزشکیان
آقای کاتب عزیز! این قانون دائمی است، این لغو نمیکند، اصلاً لزومی ندارد بنویسیم.

غلامرضا کاتب
نه آقای دکتر! اجازه بدهید. این در احکام دائمی آمده است در مستثنی شدن بیاوریم.

مسعود پزشکیان
قانون دائم در مستثنی شدن نیست.

غلامرضا کاتب
اگر دولت قبول دارد که من حرفی ندارم، دولت در بحث مالیات بر ارزش افزوده نیاید از اینها مالیات بر ارزش افزوده بگیرد. الان نماینده آنها هست، اگر میگوید از اینها نمیگیرند حرفی نداریم و ما پیشنهادمان را پس میگیریم.

مسعود پزشکیان
قانون است، نمیتوانند بگیرند.

غلامرضا کاتب
آقای دکتر! از دولت بپرسید.

مسعود پزشکیان
آقای پارسایی! اینکه خودش قانون است از آنها نمیگیرید؟ نمیگیرند.
4
اعلام وصول طرح الحاق یک تبصره به قانون انتخابات ریاست جمهوری، مجلس خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی با قید دوفوریت و تصویب فوریت آن

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! اگر اجازه بدهید جمعی از همکاران درخواست دوفوریت برای الحاق یک تبصره به قانون انتخابات ریاستجمهوری، مجلس خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی کردند. آقای کوهکن به عنوان نماینده متقاضیان دوفوریت موضوع را مطرح بفرمایید. دوستانی که ثبتنام نکردند در دستور نهم است، مخالفین و موافقین میتوانند ثبتنام کنند.

محسن کوهکن ریزی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
من از همه سروران عزیز خواهش و استدعا دارم که چند دقیقهای به عرایض من توجه کنید. طبیعی است که الان باید در مورد فوریت و دوفوریت صحبت کنیم. دوستان عزیز! میدانید که؛
یک، مجلس در انتهای دوره نمایندگان اگر تصویب طرحی را ضروری بدانند در حد تهیه و دادن آن طرح به هیأترئیسه به خاطر آنچه که آییننامه گفته است امکان ادامه بررسی آن در مجلس بعدی وجود ندارد. یعنی الان شما اختیار و اراده دارید و آییننامه هم هست، اما اگر طرحی را به صورت عادی بیاورید که زمان باقیمانده از مجلس اجازه ندهد این تبدیل به قانون نمیشود. پس یکی از دلایل فوریت این نکته است.
دوم، دوستان عزیز! بعد از برگزاری انتخابات دوستانی به فکر بودند که در مورد اصلاح قانون انتخابات که الان شرح میدهم تصمیم بگیرند طرحی را بدهند. وضعیتی که این ویروس منحوس به وجود آورد و کار و روال منطقی و معقول مجلس را که الان برادرمان آقای دکتر کاتب هم اشاره کردند سه جلسه در هفته و تعطیلی این را مختل کرد، این هم دلیل دوم.
دلیل سوم، به صورت خودجوش چندین نفر از عزیزان مترصد بودند که در این مورد طرحی را تهیه کنند. برادرمان آقای دکتر مطهری یک طرحی را تهیه کردند که امضا میگرفتند، با ویژگیهای خاص و خوب خودش که بعد از فوریت در کلیات در مورد آن باید صحبت کنیم.
دلیل بعدی برای فوریت این است؛ دوستان عزیز دقت بفرمایید! در زمان بررسی انتخابات بنده یاد ندارم هیچ دورهای از مجلس به خاطر تعداد کسانی که رد شدند خیر، به خاطر اینکه عموماً در یک فضای گستردهای متهم به فساد اقتصادی و اخلاقی متهم شدند و امکان دفاع هم فراهم نشد. طرحی که تهیه شده من بسیار جزئی به آن میپردازم که چرا به فوریت باشد.
ببینید! من آدم بیاطلاع و بیتجربهای نیستم، در انتخابات یا مجری بودم و یا حضور داشتم. عموماً استناد به گزارشات میکنند، تا به امروز که خدمت شما هستیم هیچگونه مسئولیتی در هیچیک از انتخابات ریاست جمهوری، خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی برای دادن گزارشهای کذب برای گزارشدهنده وجود ندارد. براساس گزارش تصمیم میگیرند، طبیعی است هیأتهای اجرایی، هیأت نظارت، شورای محترم نگهبان علم غیب ندارند. در یک مهلت کوتاه تعداد بسیار زیاد، شاید بنده و شما هم اگر بودیم به آن گزارشات استناد میکردیم و تصمیم میگرفتیم.
ما در این طرح میخواهیم برای کسی که از محل گزارش متضرر شده کاری کنیم ایشان بتواند به محکمه صالحه اقامه دعوی کند، محکمه صالحه گزارش را بررسی کند. اگر گزارش کذب بود، گزارشدهنده چه مأمور دولت و چه غیر مأمور دولت باشد برای او مجازات تعیین کنیم. یعنی ما مدخل ورودی گزارش را نمیبندیم، اگر کسی تخلف کرد حتماً باید برخورد بشود. ما طرفدار نماینده متخلف نیستیم، طرفدار نمایندهای که در فساد اقتصادی بیفتد نیستیم، طرفدار نمایندهای که در فساد اخلاقی و یا سیاسی بیفتد نیستیم، ما میخواهیم مسیر بررسی را برای گزارشها با یک تضمین لازم که گزارشدهنده بداند اگر گزارش غلط داد فردا مسئولیت دارد، اگر مأمور دولتی بود و محکوم شد منفصل و اگر هم غیردولتی بود شش ماه حبس بشود. این تضمین سلامت گزارشها را دارد. از دوستان استدعا دارم که به دوفوریت رأی بدهند، گزارش غیرمستند منظور من است.

احمد امیر آبادی فراهانی
متشکرم، جناب آقای شکور پورحسینشقلان مخالف هستند، بفرمایید. صبحت نمیکنند، آقای ابطحی بفرمایید.

سیدمحمدجواد ابطحی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با تشکر از برادر ارجمندم جناب آقای کوهکن و دغدغهای که به درستی دارند بنده باید مخالفت خودم را با فوریت این طرح اعلام بکنم. عزیزان! آخرین روزهای عمر مجلس دهم است، آوردن چنین طرحهایی اولاً شائبه دارد که بعضی از دوستان میخواهند از مسند نمایندگی سوءاستفادههایی بکنند. دائم قانون انتخابات را تغییر دادن آن هم با این عجله جایز نیست. شما بیایید بگویید شورای نگهبان مدت زمان بررسی خود را طولانی بکند، اینها را بگویید. درخصوص عناوین مجرمانه برای تخلفات انتخاباتی قوانین را کاملتر بکنید. اما اینکه ما با دوفوریت بیاییم بگوییم گزارشی که دادند را رسیدگی کنید، حرف درستی است که یکی گزارش کذب داده و مقامات قضائی باید رسیدگی کنند و حتماً مجازات سنگینی دارد برای کسی که با آبروی افراد بازی کرده، اما عزیزان! من میگویم در شرایطی که الان برنج دارد گران میشود، کارگران حقوق معطل خودشان را دریافت نمیکنند و شرایط خاصی که کسبه و بازاریان تعطیل هستند هزار و یک مشکل داریم، دانشگاههای ما تعطیل است، ما باید به فکر راههای بازگشایی مراکز آموزشی خودمان باشیم و این سردرگمیها را تعیین تکلیف کنیم حالا آمدیم به فوریت میگوییم شما بیایید این گزارش کذبی که دادند به دوفوریت حتماً مقامات قضائی رسیدگی کنند. اولاً اینکه آنها دستشان بسته است، مقامات قضائی باید به گزارش کذب افراد رسیدگی بکنند. بزرگترین چیزی که باعث عدم پیشرفت جامعه ما و از همگسیختگی است همین تهمتها و افتراها و عناوین مجرمانهای است که متأسفانه در هفته تبلیغات که هفته بیتقوایی است صورت میگیرد.
اما عزیزان! دوفوریت آن برای من حلشده نیست. شما وقتی دوفوریت دادید یعنی یک چیزی که اگر انجام ندهید منافع حاد و خاصی از بین برود، شرایطی باشد که ما هیچکاری نتوانیم بکنیم. عزیزان من! مجلس یازدهم فرصت کافی برای اصلاح قانون انتخابات از جمله ورود در این مسأله دارد. من میگویم وقت مجلس را که در این روزهای پایانی وقت گرانبهایی است و ما باید به فکر برطرف کردن چالشهای سنگین اقتصادی باشیم این را نیاییم برای این کار هزینه کنیم. الان همینکه شما فرمودید قانون مالیات بر ارزش افزوده که خیلی مهم است و چند ماه است معطل است تعطیل بشود ما روی بحث دوفوریت این طرح بیاییم صحبت بکنیم. با تمام احترامی که برای طراحان، مخصوصاً برادر عزیزم آقای کوهکن عزیز قائل هستم، اما بنده معتقد هستم دوفوریت ندارد، حتی یکفوریت هم ندارد. بگذارید مجلس یازدهم انشاءالله تصمیم بگیرد.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای ابطحی متشکرم، جناب آقای همتی موافق اول هستند، بفرمایید. فوریت اخطار ندارد.

احمد همتی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
«و لا تقف ما لیس لک به علم ان السمع و البصر و الفؤاد کل اولئک کان عنه مسئولاً»
با عرض سلام و روزبخیر، بنده این آیه را بارها در صحن و در جای دیگر قرائت کردم. این آیه شریفه میفرماید به چیزی که به آن اطمینان، علم و آگاهی ندارید پیروی مکنید، برای اینکه باید جوارح ما روزی پاسخگو باشند. اگر همین یک آیه را در کشور خود اجرایی میکردیم در این نظام اسلامی اجرایی میکردیم این همه مشکلات و بیاعتمادی در کشور نداشتیم. نتیجه این رفتارها باعث شد ما کمترین مشارکت را در انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در بعد از انقلاب داشته باشیم و کماکان این بیاعتمادی تمام ارکان نظام را تهدید میکند. اگر ما جلوی نفوذ عدهای را که خارج از چهارچوبهای قانونی با اعمال نفوذهای قدرتطلبانه درصدد تخریب دیگران هستند نگیریم تبعات آن نظام و کشور ما را در بر خواهد گرفت و در واقع ظلم به مردم ظلم به آراء مردم و ظلم به نظام خواهد بود. اگر ما منابع چهارگانه را که در قانون پیشبینی شده قبول نداریم که اتفاقاً این منابع چهارگانه به نوعی منابع حاکمیتی هستند و ارکان حاکمیتی هستند را قبول نداریم پس چه چیز را قبول داریم و بر چه مبنایی میخواهیم قضاوت بکنیم؟ آیا صرف گزارشهایی که از طرف افرادی صادر میشود که رقیب بودهاند یا حاسد بودهاند یا کسانی که دغدغه و منافع شخصی داشتند را باید ملاک قرار بدهیم؟ آیا اصول اولیه حقوقی نمیگوید «البینه للمدعی»؟ چرا ما این را اجرا نمیکنیم، چرا فقه اسلامی و قانون اساسی را به درستی اجرا نمیکنیم؟ همانهایی را که در جلسات شورای نگهبان مطرح شد و سیدی و کلیپ آن منتشر شد را چرا مبنا قرار نمیدهیم؟ مبنا فقهی و حقوقی است، اگر بر این مبنا عمل بکنیم قطعاً ما قضاوتهایمان، تأیید یا رد صلاحیتهایمان دقیقتر و درستتر خواهد بود. یک حقوقدان شورای نگهبان میگوید اکثر این رد صلاحیتشدهها مشکل مالی دارند، یک حقوقدان دیگر میگوید نه، عده کمی این مشکل را دارند. این تناقضها را چه کسی باید پاسخ بدهد؟ آیا ما دنبال وکیلالحکومه هستیم یا دنبال وکیل مردم؟ (نایبرئیس ـ آقای دکتر همتی! در موضوع صحبت بکنید) اگر ما میخواهیم نظام را با ثبات بکنیم و اعتماد عمومی را جلب بکنیم باید دنبال اعتماد به مردم بر مبنای شاخص.

عبدالرضا مصری
آقای دکتر همتی! بیزحمت در فوریت صحبت بفرمایید، فوریت مطرح است.

احمد همتی
عرض میکنم، این مبنای صحبت ما است، حالا در این شرایط وقتی که گزارشهای کذبی باعث شده که مردم از نمایندگان خودشان که دنبالشان بودند و مورد تأییدشان بود محروم بشوند قطعاً تبعات این در این برهه حساس کشور هم شامل بعد اقتصادی و هم بعد سیاسی و بعد اجتماعی خواهد شد و باعث ایجاد تنشهای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی خواهد شد. به خصوص اینکه ما در تنگنای شدید تحریمها هستیم و قرار است امسال به رونق کمک بکنیم تا بتوانیم تحریمها را خنثی بکنیم. اگر ما به این وضع توجه نکنیم قطعاً تشدید این تحریمها و مشکلات معیشتی مردم که واقعاً به شدت دارد به آنها آسیب میزند و اذیت میکند میتواند اساس نظام را با یک خطر جدی مواجه بکند. بنابراین باید این را نه تنها با دوفوریت، بلکه به عقیده بنده با سهفوریت تصویب بکنیم تا تکلیف کذابانی که برای قدرتطلبی دنبال تخریب دیگران و در واقع تخریب نظام هستند روشن بشود. چیزی که من در دیماه سال 97 عرض کردم که تفکرات ماکیاولی در این کشور دارد حاکم میشود تا به هر قیمتی به قدرت خودشان برسند.

احمد امیر آبادی فراهانی
متشکرم، مخالف بعد جناب آقای حاجی هستند، بفرمایید.

حسینعلی حاجی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز ببینید! یک موضوع راجع به اصل مطلب است؛ به هر حال مطلبی که بیان شد آثار و نکات مختلفی دارد، اما مسألهای که الان مطرح است مسأله اولویت آن است. در حالی که ما یک ماه به پایان مجلس داریم و با این تدابیری هم که هیأترئیسه داشته است هفتهای دو روز جلسه آیا برگزار بشود یا نشود، همه شما وقتی در حوزه انتخابیه خود میروید واقعاً امروز از شما چه میخواهند؟ امروز جنگ جهانی کرونا در دنیا هست، ما در کشور خودمان بحمدالله اقدامات خوبی انجام دادیم، اما ضعفهایی هم بوده است. این وقتی که الان ما برای این موضوع میگذاریم واقعاً لازم است، آیا امروز اولویت این است یا نه، ما بیاییم به مسائل مربوط امروزمان بپردازیم؟ امروز همه شما با این سؤال مواجه هستید که راجع به کارگران مظلومی که در جلسه نمایندگان آنها امضا نمیکنند، ولی وزیر میآید ابلاغ میکند آیا ما نباید به ندای آنها پاسخ بدهیم؟ عزیزان! وقتی سازمان برنامه میآید برای بازنشستگان کشوری و لشکری که جا دارد و درست هم هست، اعلام میکند (10) هزار میلیارد تومان برای همسانسازی گذاشتیم، ولی برای بازنشستگان کارگری مظلوم که سه سال است خود شما در همین مجلس (نایبرئیس ـ آقای دکتر حاجی! در موضوع صحبت بفرمایید، دارند تذکر میدهند) چشم، برمیگردم.
آقای رئیس! میخواهم در فوریت بگویم که الان چه طرحهایی ما داریم در نوبت است، طرحها و لوایحی که برخی سالیان سال راجع به آنها بررسی، مطالعه شده و کمیسیونها کار کردند در نوبت است، به جای این فرصت باید آنها بیاید. همین سهام عدالت که الان مدتها است موضوع آن در نوبت مانده، همین مسائل بانکها و مشکلاتی که از این بابت داریم باید بیاید. آقای مصری! امروز ما مواجه با این مطلب هستیم؛ آنهایی که هیچ بیمهای ندارند چه جوابی به آنها بدهیم؟ آنهایی که میگویند بیمه بیکاری میخواهیم بدهیم تازه آنهایی هستند که بیمه دارند، آنهایی که بیمه ندارند باید چه بکنند؟ بیمار کرونایی در بیمارستان رفته، چون بیمه نداشته (9) میلیون تومان برای شش روز بستری از او گرفتند. اینها مسائل امروز ما است، چرا ما دنبال (نایبرئیس ـ آقای حاجی! اعتراض میکنند که در موضوع باشد) موضوع فوریت است، اگر حرفهای من فوریت ندارد موافق بعدی میتواند بگوید. من که راجع به محتوا صحبت نکردم، من میگویم امروز اولویت آثار و تبعات کرونا است، امروز باید برای بعد از کرونا بنشینیم و تصمیم بگیریم، چون مجلس بعدی تا بیاید شکل بگیرد حداقل دو ماه طول میکشد، مردم چه بکنند؟ باید به داد مردم برسیم، اگر کسی گزارش داده است قانون هست، مگر ما در این زمینه خلأ قانونی داریم؟ براساس قوانینی که الان هست با آنها برخورد بکنند. اگر کسی گزارش کذبی داده است برود به محکمه شکایت کند، مگر کسی جلویشان را گرفته است؟ چرا ما آخر مجلس میآییم مسائلی مطرح میکنیم که از دیدگاه مردم هم اولویت ندارد؟ بنده میگویم مسائل مربوط به این وضعیت اقتصادی که الان مردم دارند، کسبهای که کار نکردند و بابت اجارهشان الان مشکل دارند را باید بررسی کنیم، این حرف را باید برای مردم بگوییم، ما بالاخره نماینده باشیم یا نباشیم باید حرف مردم را بزنیم. این نکتهای بود که من در مخالفت با دوفوریت داشتم.

عبدالرضا مصری
متشکرم، آقای امیرآبادی نفر بعد را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
موافق آخر جناب آقای حمید گرمابی هستند که وقتشان را به جناب آقای رحیمی دادند، آقای رحیمی بفرمایید.

علیرضا رحیمی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب محضر همکاران دارم. من لازم میدانم مجدداً از تلاش همه پزشکان، پرستاران، کادر درمانی، رادیولوژیستها و همه عزیزانی که در این فضای آسیبزای کرونا دارند خدمت میکنند صمیمانه از طرف خودم و همکاران تشکر ویژه داشته باشم. عزیزانی که در مخالفت صحبت کردند بحثهایی که مطرح کردند بحث را از طرح انتخابات منتقل به بحث کرونا کردند. کرونا اولویت اول کشور است و همه ارکان نظام هم وارد شدند و دارند تلاش میکنند، مجلس هم در هیچکدام از تصمیمگیریهای مؤثر وارد نبوده، نظرات و جلسات و تلاشهای مجلس وجود داشته. اولین جلسه مجلس بعد از سال ویژه کرونا برگزار شد، منتها تصمیمگیریها در ستاد مبارزه با کرونا انجام میشود. لذا خواهش میکنم عزیزان موضوع فوریت را که مطرح میکنند بحث را از انتخابات به کرونا منحرف نکنند.
من از طراحان محترم، اولاً از جناب آقای کوهکن تشکر میکنم، همچنین از جناب آقای دکتر مطهری که به صورت تکمیلی طرح مستقلی را داشتند و فرصت ارائه نشد، در چهارچوب همین طرح هم پیشنهادات را مطرح میکنند. اولاً شبههای را مطرح کردند که آنهایی که رد صلاحیت شدند مخالف ثبتنام کردند. به هیچوجه اینطور نیست، شما ستون موافقین را ببینید، همه عزیزانی که ثبتنام کردند ترکیبی از سلایق سیاسی، تأییدشدگان در این انتخابات و رد صلاحیتشدگان در این انتخابات هستند.
ماهیت این طرح ماهیت حقوقی و نه سیاسی است. اگر قرار است سیاسی هم نگاه بشود باید نگاه سیاسی به کل حاکمیت باشد، نه فقط به شورای نگهبان. اگر عملکرد شورای نگهبان اعتماد عمومی را ضربه میزند و منجر میشود که برای اولین بار در تاریخ انتخابات کشور مشارکت حداقلی (18) و (15) و (45) درصدی داشته باشیم این فوریتی است که مجلس بعد، حتی اینهایی که رأی آوردند مجلس انقلابی دارد اعلام میکند اولویت اول ما اصلاح قانون انتخابات است. معلوم است که فوریت دارد، فوریتی که برای این طرح مطرح است بازگشت به اعتماد عمومی، جلوگیری از لکهدار شدن بیشتر اعتماد عمومی است.
عزیزان! چه فوریتی بالاتر از اینکه اشکالاتی که به شورای نگهبان وارد کردند در مراجع مختلف، صدا و سیما، جلسات متقابل داوطلبین با شورای نگهبان، سخنگوی شورای نگهبان بارها و هرجا گیر کرده است میگوید ما خلأ قانونی داریم، قانون دست ما را بسته است. اینکه گزارشات بیهویت مبنا برای رد صلاحیت افراد قرار بگیرد این با کدام منطق حقوقی سازگار است؟
به شورای نگهبان مراجعه میکنیم، هم به لحاظ حقوقی و فقهی میگوید قانون دست ما را بسته است. چه کسی قانون را وضع کرده است؟
مجلس قانون را وضع کرده است، ما اخبار مجلس را بیرون منتقل نکردیم، عزیزانی که نماینده بودند و رد صلاحیت شدند یک خط در میان ظلمهای مسلمی به آنها در موضوع بررسی صلاحیتها وارد شد. اینجا آمدند گفتند نمایندهای دو فرزند داشته است و هر دو فرزندش از رانت نمایندگی استفاده کردند و معافیت نظام خدمت گرفتند، نماینده آنجا رفته و کارت پایان خدمت هر دو فرزند خود را ارائه داده است، به همین سادگی تهمت زدند، نه یک مورد و نه (10) مورد، عرض کردم من مصداقی و شخصی نمیخواهم وارد بشوم، راجع به خودم هم یک کلمه حرف نمیزنم چون نمیخواهیم موضوع را شخصی بکنیم. بعضی از خانمهای نماینده ما، خانمهای فاضلی که چهار سال تلاش ایشان را همه نمایندگان و مردم شاهد بودند واقعاً جرم و خطای اینها چه بود؟
ما نماینده داشتیم رد صلاحیت شده با هیچ آیین دادرسی سازگار نیست که کسی را شما رد بکنید و جلسه دفاعیه برای او نگذارید. خود من یک نمونه از موارد شاذ و نادر بودم که بعد از رد صلاحیت حتی علت را به من نگفتند و پنج دقیقه وقت برای نماینده اختصاص ندادند.
من نمیخواهم موضوع را شخصی بکنم، آقای امیرآبادی و همکاران محترم! آقای کواکبیان و دوستان به من تذکر دادند که حتماً در فوریت صحبت بکنید، آقای میرزائینیکو تأکید کردند که در دوفوریت صحبت بکنیم. ببینید! این طرحی را که الان همکاران آوردند طرح انتخابات مجلس فقط نیست، طرح انتخابات ریاستجمهوری و مجلس خبرگان هست، همه اینها خلأ قانونی دارد. والله و بالله هم شورای نگهبان و هم مجلس برای این خلأهای قانونی مسئول هستند و امروز یکی از انقلابیترین کارهایی که در کشور میتواند انجام داد افزایش اعتماد عمومی است. آقای دکتر! عنایت دارید، من برای بار دوم میخواهم تأکید بکنم که برویم علتیابی بکنیم که چرا حداقل مشارکت در تاریخ (امیرآبادیفراهانی ـ خیلی ممنون و متشکرم) آقای امیرآبادی! من هنوز (20) ثانیه وقت دارم (امیرآبادیفراهانی ـ 20 ثانیه تمام شده) بررسی و عیبیابی بکنیم که چرا برای اولینبار حداقل مشارکت رقم خورد و بالاتر از این فوریتی برای رسیدگی به اعتبار و حیثیت ایرانی و ایرانیان نداریم، متشکرم.

عبدالرضا مصری
حضار 190 نفر، دوفوریت الحاق یک تبصره به قانون انتخابات ریاستجمهوری، مجلس خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی مطرح است. (رنجبرزاده ـ هنوز 30 نفر مشارکت نکردند) دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. دوفوریت تصویب شد.
5
قرائت بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخصوص ضرورت تجدیدنظر در حقوق و دستمزد کارگران

عبدالرضا مصری
یک بیانیه است، بفرمایید و بعد نطقها را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
بسم الله الرحمن الرحیم
بیانیه جمعی از نمایندگان ملت درخصوص ضرورت تجدید نظر در حقوق و دستمزد کارگران
مشکلات کارگران و بازنشستگان تأمیناجتماعی و مستمریبگیران در عرصه معیشتی، ضرورت توجه و نگاه ویژه را دارد. انتظار این عزیزان وضع حداقل دستمزد و مستمری متناسب با حداقل وضعشده در تبصره (12) بودجه سال 1399، یعنی حداقل (28) میلیون ریال در ماه است.
ما نمایندگان مجلس شورای اسلامی خواهان هستیم جهت تأکیدات مقام معظم رهبری در توجه به معیشت همه اقشار خصوصاً کارگران و تأکیدات دولت محترم و حسب ماده (41) قانون کار جمهوری اسلامی میطلبد که شورای عالی کار با تجدید نظر در تصمیم اتخاذشده و با در نظر گرفتن تورم (41) درصدی اعلامشده توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و در نظر گرفتن اینکه به هیچ کارگری نباید کمتر از (28) میلیون ریال پرداخت شود موجبات رضایت کارگران زحمتکش را فراهم آورند.
6
اعلام وصول (1) فقره طرح

عبدالرضا مصری

احمد امیر آبادی فراهانی
تعداد (1) فقره طرح نمایندگان به صورت عادی اعلام وصول میشود:
ـ طرح اصلاح ماده (5) قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور (اصلاحی دهم بهمن ماه 1395)
7
اعلام وصول تقاضای رسیدگی به لایحه مشارکت عمومی و خصوصی طبق اصل (85) قانون اساسی

احمد امیر آبادی فراهانی
تقاضای عدهای از نمایندگان محترم در مورد رسیدگی به لایحه مشارکت عمومی و خصوصی طبق اصل (85) قانون اساسی اعلام وصول میگردد.
8
ناطقان جلسه آقایان: حمیدرضا فولادگر، عبدالحمید خدری، شهباز حسنپوربیگلری، مصطفی کواکبیان و علی گلمرادی

عبدالرضا مصری

اکبر رنجبرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای حمیدرضا فولادگر نماینده محترم اصفهان.
ـ آقای عبدالحمید خدری نماینده محترم بوشهر، گناوه و دیلم.
ـ آقای شهباز حسنپوربیگلری نماینده محترم سیرجان و بردسیر.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای مصطفی کواکبیان نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس.
ـ آقای علی گلمرادی نماینده محترم بندرماهشهر، امیدیه، هندیجان و بخش جولگی.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
از جناب آقای فولادگر نماینده محترم اصفهان دعوت میکنیم برای مدت هفت دقیقه در خدمت ایشان باشیم، بفرمایید.

حمیدرضا فولادگر
نطق 7 دقیقه ای
سلام علیکم و رحمه الله
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
«منت خدای را عز و جل که طاعتش موجب قربت است و به شکر اندرش مزید نعمت، هر نفسی که فرو میرود ممد حیات است و چون برمیآید مفرح ذات. پس در هر نفسی دو نعمت موجود است و بر هر نعمتی شکری واجب.
از دست و زبان که برآید کز عهده شکرش به در آید؟» «اعملوا آل داود شکراً و قلیل من عبادی الشکور»
بنده همان به که ز تقصیر خویش
عذر به درگاه خدا آورد
ور نه سزاوار خداوندیاش
کس نتواند که به جای آورد
«النعمتان مجهولتان الصحه و الامان»
قدر عافیت کسی داند که به مصیبتی گرفتار آید. خداوند را بر نعمت سلامت و امنیت شاکریم و معتقدیم این ویروس عالمگیر کرونا بلیهای بود که گرچه با دستکاری بشر منتشر گردید، ولی در مقام یک امتحان بزرگ الهی همه انسانها و جوامع بشری را در معرض آزمونهایی بزرگ و بینظیر قرار داد. انسانهای مستکبری که با علو و برتریجویی عربده «انا ربکم الاعلی» سر میدادند را سر جای خود نشاند و ندای الهی را در گوش خلایق جاری ساخت که «یا ایها الانسان! ما غرک بربک الکریم؟» طغیانگرانی را که بنا بر سنت «ان الانسان لیطغی أن رآه استغنی» با احساس بینیازی و غنا سرکشی پیشه گرفته بودند را به ضعف و زبونی خویش آگاهشان ساخت، گرچه پندگیرندگان اندکاند و هرگاه خداوند ما را از طوفان بلا به ساحل امنیت نجات دهد باز شرک و ناسپاسی پیشه میگیریم.
«و اذا رکبوا فی الفلک دعوا الله مخلصین له الدین فلما نجاهم الی البر اذا هم یشرکون».
با تبریک فرا رسیدن سالروز اعیاد شعبانیه و ایام ولادت امام عصر (عجلالله تعالی فرجه الشریف) و آرزوی قبولی طاعات و عبادات در ماههای رجب و شعبان و مهیا شدن برای ورود به ضیافت الهی و آرزوی صحت و سلامت برای همه مردم عزیز خصوصاً مجاهدین جبهه سلامت و بهداشت و درمان سه نکته را در آخرین نطق میاندستور خویش خدمت ملت عزیز معروض میدارم:
1 ـ این بلا و امتحان کرونا تهدیدهای فراوانی به همراه خود آورد که البته قابل تبدیل به فرصتهایی برای تجدید نظر و اصلاح ساختارهای سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی خواهد بود و دنیای پس از کرونا با جهان قبل از کرونا متفاوت خواهد بود و در این بین کشورهایی موفق هستند که مدیریت آینده داشته باشند. در کشور خودمان فرصتهای زیادی را باید از تهدیدهای کرونایی پدید آورد و با ارتباط و انس بیشتر با خداوند متعال و توسل به حضرات معصومین (علیهمالسلام) با تدبیر و برنامهریزی بهتر مسئولین و تداوم اجرای دستورالعملهای بهداشتی و تقویت امکانات درمانی زمینه اصلاح ساختارهای اداری و استقرار دولت الکترونیک را به منظور کاهش سفرهای درونشهری و ترددهای اداری فراهم کرد و کسب و کار و تجارت و آموزش و پژوهش الکترونیکی و مجازی و تمرکززدایی و تفویض اختیارات به استانها و همچنین برنامهریزی مهاجرت معکوس از شهرهای بزرگ را در دستور کار قرار داد و زمینه خروج از رکورد در پیش رو که در جلوی ما در ماههای آینده قرار دارد را با اجرای سیاستهای جهش تولید فراهم کرد.
2 ـ امسال نیز در تداوم نامگذاری سالیان اخیر به موضوع اقتصادی و امر مهم جهش تولید توجه گردید و رهبر معظم انقلاب همچنان اقتصاد را اولویت اول کشور و مسئولین قلمداد کردند و در این شرایط رکودتورمی فعلی مهمترین راهکار برونرفت از آن را جهش تولید اعلام کردند. این بدان معنا است که علیرغم تلاشهای انجامشده در سالهای گذشته در تصویب قوانین مهم به حمایت از تولید در مجلس و برخی اقدامات اجرایی دولت و تلاش فعالین اقتصادی هنوز بسیاری از ظرفیتهای تولیدی کشور تا رسیدن به نرخ شتابان رشد اقتصادی کشور و رسیدن به رشد پایدار اقتصادی در بخشهای تولیدی ناتمام مانده است و لذا الزامات جهش تولید استفاده حداکثری از ظرفیتهای نرمافزاری و سختافزاری کشور است و چون در این راستا کمیسیون ویژه تولید ملی (10) جلسه مجازی و حقیقی و ویدئوکنفرانس برگزار کرد و گزارش خویش را امروز تقدیم مجلس خواهد کرد به همین میزان بسنده میکنم و تأکید میکنم که در موضوع جهش تولید باید با اصلاح ساختارهای اقتصادی حاکم بر تولید و زمینهسازی ارتقاء بهرهوری و استفاده حداکثری از ظرفیتهای بخشهای مختلف تولیدی زمینه این جهش را فراهم کرد.
3 ـ و اما سخن آخر با مردم عزیز و شهیدپرور استان و شهرستان اصفهان؛ کلانشهر اصفهان و بخشهای مرکزی، جلگه، کوهپایه، بنرود و جرقویه سفلی و علیا، مردم شریفی که با داشتن پیشینه تمدنی ایرانی و اسلامی و توانمندیها و استعدادهای فراوان علمی، فنی، صنعتی، فرهنگی و هنری هم در دوران انقلاب اسلامی و هم پس از آن پیشتازی در دوران مبارزات و نیز حضور در تمامی صحنههای در تثبیت امنیت نظام از حوادث مرزی و گروهکها در ابتدای انقلاب تا هشت سال دفاع مقدس و احراز رتبه اول ایثارگری در سرانه تعداد شهدا و جانبازان در کشور و فعالیت راهگشای دوران بازسازی و سازندگی کشور دین خویش را به اسلام و انقلاب ادا کردهاند. در این (16) سالی که این حقیر با توفیق خداوند و رأی مردم عزیز توفیق خدمتگزاری به شما مردم را پیدا کردم شاهد صبر، مقاومت، ایثار و فداکاری شما در فراز و نشیبهای مختلف بودم که علیرغم کوتاهیهای ما مسئولین نه تنها بزرگوارانه شدائد را تحمل کردید، بلکه همچنان و هماکنون در دفاع از حرم و اهل بیت و یاری رساندن به جبهه مقاومت و نیز دفاع از امنیت کشور، شهدا و جانبازانی را تقدیم میهن اسلامی میکنید و امروز نیز با تبدیل منازل، حسینیهها و کارگاههای خویش به سنگرهای تولید لوازم بهداشتی مردم و فعال کردن شرکتهای مختلف و دانشبنیان در این راستا همچنان وظیفهشناسانه به انقلاب و مردم خدمت میکنید. در این کوتاه سخن مجالی برای ارائه گزارش عملکرد خویش ندارم و آن را از طریق دیگر و فرصتی مناسب موکول میکنم و به همین جملات بسنده میکنم که آنچه در این چهار دوره نمایندگی شما مردم در پیگیری مسائل استان و شهرستان در امور آب، کشاورزی و زایندهرود، امور تولید و ثروت و رفع موانع سرمایهگذاری و رفع موانع سرمایهگذاری و پیگیری پروژههای عمرانی و نیز انجام مسئولیتهای ملی در مجلس در تصویب قوانین مهم کسب و کار، رفع موانع تولید و حمایت از تولید داخل و ارتقاء نظام استاندارد و ارائه دهها (رنجبرزاده ـ متشکرم) گزارش نظارتی در این موضوعات انجام دادم جز با عنایت خداوندی و تداوم اعتماد شما مردم عزیز امکانپذیر نبود که آن هم در مقابل حقی که شما بر گردن ما دارید چیزی به اندازه هیچ است.
اینهمه گفتیم لیکن در بسیج
بیعنایات خدا هیچیم، هیچ
«اللهم ما بنا من نعمه فمنک لا اله الا انت استغفرک و اتوب الیک»

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای فولادگر نماینده محترم اصفهان متشکریم، از جناب آقای عبدالحمید خدری نماینده محترم بوشهر، گناوه و دیلم دعوت میکنیم، بفرمایید.

عبدالحمید خدری
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
گرچه سخت است کارتان
در این نبرد لطف خدا باید یارتان
میدانم ای جهادگران سفیدپوش
میدانم اینکه سخت و سترگ است کارتان
بعد از خدا شما همه امید ملتید
یک ملت ایستاده کنون در کنارتان
هم درد میرسد ز شمال و جنوبتان
هم غصه میرسد ز یمین و یسارتان
رزمندگان جبهه هستی در این نبرد!
هرگز به درد یأس نبینم دچارتان
دل! بد مکن در این ره باریک و بیمناک
دست خدا پای کند استوارتان
جز در مسیر خدمت و جز در ره نجات
هرگز نبوده است و نباشد گذارتان
تا این جهان به پاست بماند به اهتزاز
هرگوشه وطن، علم افتخارتان
ز امروز تا همیشه اَلا قوم قهرمان!
باشد سپاس ملت ایران نثارتان
عرض سلام، ادب و احترام خدمت ملت شریف ایران، مردم نجیب استان بوشهر و شما همکاران محترم. فرارسیدن سال جدید که توسط مقام معظم رهبری به سال «جهش تولید» نامگذاری شده است و اعیاد شعبانیه را خدمت همه ملت تبریک عرض میکنم. امیدوارم که این شعار سال در حد سربرگهای اداری و تابلوهای شهری نباشد و انتخاب این عنوان منجر به رونق تولید از لحاظ کمی و کیفی در راستای تحقق اقتصادی مقاومتی باشد.
اما روی سخنم را در این نطق حول محور مهم و اساسی روز جامعه یعنی بحران ویروس منحوس کرونا آغاز میکنم. متأسفانه رویکردهای متفاوت و گاهی متناقض درخصوص ماهیت و چگونگی مواجهه دستگاههای مسئول با بحران کرونا موجب بیاعتمادی افکار عمومی که مهمترین سرمایه اجتماعی حاکمیت است را فراهم نموده است. عزیزان! به عنوان دلسوز این نظام و انقلاب عرض میکنم دیوار اعتماد مردم به اندازه کافی کوتاه شده است.
این دیوار فروریخته اعتماد مردم را بازسازی کنیم، و الا حسرت روزهای از دست رفته را خواهیم خورد. انتظار میرود بزرگترین رسانه کشور یعنی صدا و سیما مطالبی را به تصویر نکشاند که نشان از مطلوبیت اوضاع و شرایط است، در حالی که واقعیت به گونهای دیگر است.
استدعا دارم از کسانی که خود را خدمتگزار و خادم ملت میدانند موضوع مهمی مثل مسأله کرونا که حیات و ممات کشور به آن وابسته است و برای حل این چالش نیاز به غیرت ملی داریم را دستمایههای تسویهحسابهای شخصی و گروهی قرار ندهند، به گونهای که با اظهارات مختلف تمام تلاششان این است که دولت را در مقابله با این موضوع ناکارآمد جلوه دهند. چنانچه ادعایی دارند و دلسوز مردم هستند، عطف به فرمایشات مقام معظم رهبری تحت لوای ستاد ملی مقابله با کرونا با دولت همکاری نمایند.
از باب حدیث شریف «من لم یشکر المخلوق لم یشکر الخالق» از همه ارگانها و ستاد ملی مقابله با کرونا در نقاط مختلف کشور صمیمانه سپاسگزاری مینمایم. در همین راستا از تمام دستاندرکاران درگیر با این موضوع در استان بوشهر اعم از بسیج، سپاه، نیروهای نظامی و انتظامی خصوصاً کادر بهداشت و درمان استان بوشهر، هلالاحمر و بالاخص استاندار محترم و از همه مردم عزیز استان خصوصاً شهرستانهای بوشهر، گناوه و دیلم که خودجوش و قبل از دستورالعمل ستاد ملی مقابله با کرونا قریب به دو ماه است کسب و کار خود را تعطیل نمودهاند تا این بیماری کنترل شود تقدیر و تشکر میکنم و امیدوارم که دولت در ایام پساکرونا به نحوی از انحاء زمینه جبران این ضرر و زیان عمده را فراهم نماید.
به هر حال دوره دهم مجلس با همه فراز و فرودها در شرف اتمام است. تلاشهای مضاعفی در سطح ملی و حوزه انتخابیه صورت گرفت، سعی و تلاشم بر این بود که وکیلی با اخلاص برای مردمانم باشم، سخنم را گفتم هرچند برای عدهای ناخوشایند بود. اگرچه نتیجه آن طبیعتاً رافع همه نارساییها و کمبودهای چندینساله نبود، اما به جرأت اقدامات صورت گرفته در مسیر توسعه به گونهای است که علیرغم شرایط خاص اقتصادی کشور با هیچ دورهای از تاریخ برای دیارم قابل مقایسه نبوده است. اخیراً مسألهای که خاطر مردم استان بوشهر را مکدر کرده است بحث تخصیص بخشی از حق آلایندگی صنایع عسلویه به شهرستانهای پارسیان، لار و لامرد است.
از هیأت دولت محترم انتظار داریم با توجه به اینکه در دو مکاتبه متوالی در شنبه و یکشنبه در مکاتبه اول (18) درصد از حق آلایندگی و در مکاتبه دوم (35) درصد از حق آلایندگی این صنایع را به این شهرستانها اختصاص دادهاند حرف ما این است که اگر واقعاً این مردم حقی دارند با معیارها و شاخصهای سنجش آلایندگی یک بحث کارشناسی شود و حق مردم داده شود.
در ادامه از این فرصت استفاده میکنم از همه عزیزان و سرورانی که در دوره خدمتگزاری با اینجانب همکاری نمودهاند، اعضای محترم هیأت دولت، استاندار سابق بوشهر آقای دکتر سالاری، استاندار ساعی و پرتلاش فعلی آقای مهندس گراوند، معاونان استاندار، فرمانداران حوزه انتخابیه، مدیران کل و رؤسای ادارات، بخشداران، شهرداران، شوراهای اسلامی شهر و روستا، دهیاران و کلیه عوامل اجرایی و مشخصاً مردم عزیز حوزه انتخابیهام صمیمانه سپاسگزاری مینمایم و در محضر خداوند و با اشراف به آیه «ألم یعلم بأن الله یری» که خداوند ناظر بر اعمال و رفتار و گفتار و کردار ما است سوگند یاد میکنم که تمام توانم، آرامش خود و خانوادهام را در طبقی از اخلاص گذاشته و در مسیر ناهموار خدمت به مردم تقدیم کردهام و اگر در این راه قصوری صورت گرفته است انتظار دارم که مردم با بزرگواری خود فرزند خود را مورد عفو و بخشش قرار دهند و از همه مردم طلب حلالیت دارم. و اما؛
ناگفتهها فزون بود از گفتههای من
و آنها نگفتنی است، مگر با خدای من
جز حرف حق کسی نشنید از زبان من
جز راه حق نرفت و نپویید پای من
غافل نبودم از غم مردم به هیچ حال
در بین خلق بوده به هر روی جای من
فریاد من برآمد چون حق ضعیف گشت
چون حق خفیف گشت درآمد صدای من
با آنکه صد جفا به من خستهدل رسید
در راه عشق مملکت اینک وفای من
جز مهر این دیار نبوده است در دلم
جز بر صلاح ملک نبوده است رای من
آباد باد کشور آزادگان همی
این است تا همیشه دنیا دعای من
«و آخر دعوانا أن الحمدلله ربالعالمین»، والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

عبدالرضا مصری
متشکرم، ناطق بعدی را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای خدری تشکر میکنیم، از جناب آقای شهباز حسنپوربیگلری نماینده محترم سیرجان و بردسیر دعوت میکنم، به مدت هفت دقیقه در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

شهباز حسن پوربیگلری
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و درود به روان پاک شهدا و امام شهدا و با آرزوی صحت و سلامتی برای مقام عظمای ولایت و همه خدمتگزاران نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران و به امید سالی پر از موفقیت و سلامتی برای تمامی مردم عزیز ایران اسلامی. از خداوند منان خواستارم که به تلاش و همت همه مجاهدین خط مقدم عرصه سلامت، پزشکان، پرستاران، عزیزان کادر درمان، نیروهای خدوم شهرداری، نیروی انتظامی، بسیجیان، ارتشیان، پاسداران سرافراز، طلاب، خبرنگاران، صدا و سیما که در این روزهای سخت در اقصینقاط ایران پهناور جان خودشان را در طبق اخلاص گذاشته و از سلامت مردم حراست و حفاظت نمودهاند جزای خیر عنایت کند و دعا بکنیم که این ویروس منحوس هرچه سریعتر از جامعه جهانی، خاصه کشور عزیزمان ایران رخت بربندد.
خداوند منان را شاکرم که آغاز سال جدید مصادف شده است با ایام ماه مبارک رجب، اعیاد شعبانیه و در آستانه ماه پرخیر و برکت رمضان قرار داریم. چه زیبا فرمودند امام عزیزمان «من با جرأت مدعی هستم که ملت ایران و تودههای میلیونی آن در عصر حاضر بهتر از ملت حجاز در عهد رسولالله و کوفه و عراق در عهد امیرالمؤمنین و حسینبنعلی (علیهالسلام) میباشند». همه ما مسئولین به وجود این مردم بزرگ افتخار کنیم که علیرغم مشکلات شدید اقتصادی پای صندوقهای آراء بعد از چهاردهه از عمر انقلاب نشان دادند که همچنان به نظام و آرمانهای آن و ساختار سیاسی کشور اعتماد دارند و حرف خود را به وضوح پای صندوقهای آراء به کارگزاران نظام اعلام کردند.
نتایج انتخابات دوم اسفندماه به روشنی نشان داد که مردم به طور جدی خواستار تغییر در وضع اداره کشور هستند. امیدوارم که صدای این مردم را همگان به روشنی شنیده باشند. لذا ضمن تقدیر از تمامی همکارانم در مجلس دهم و تبریک به همکاران جدیدم در مجلس یازدهم و با تقدیر از مردم ولایی حوزههای انتخابیهام شهرستانهای سیرجان و بردسیر که اینجانب را برای چهارمین بار امین خود دانسته و با رأی خودشان مسئولیت خادمیشان را بر شانههای حقیر نهادند که امید دارم لایق این خدمتگزاری باشم.
ذکر چند نکته را لازم میدانم؛ چه زیبا گفت سعدی شاعر بزرگ ما ایرانیها؛
بنیآدم اعضای یکدیگرند
که در آفرینش ز یک گوهرند
چون عضوی به درد آورد روزگار
دگر عضوها را نماند قرار
تو کز محنت دیگران بیغمی
نشاید که نامت نهند آدمی
امروز با افتخار اعلام میکنم که به واقع چنین است، چرا که مردم ولایی شهرستانهای سیرجان و بردسیر در این روزهایی که دولت باید تمامقد در کنار مردم میایستاد، آنها در کنار دولت ایستادند و با تشکیل پویشهای مردمی متعدد همچون پویش کارگران، تجار، بازرگانان، اصناف، ورزشکاران، رانندگان، دانشگاهیان و مهندسین و همه اقشار مردم در کنار بنگاههای اقتصادی همچون گهرزمین، گلگهر، مس سرچشمه و سایر شرکتهای فولادی بیش از (300) میلیارد ریال کمک جمعآوری کردند و اکثر نیازهای جامعه درمان شهرهایشان را مرتفع کردند. آیا این اقدام نباید از سوی متولیان امر در جایجای کشور فریاد زده شود؟ کجایند رسانهها؟ کجایند رسانههای بیگانه که ببینند این مردم همان روحیه جهاد و ایثارگری در دوران دفاع مقدس را همچنان حفظ کرده و پای کار کشورشان ایستادهاند؟ باید این قبیل اقدامات در تمامی چهارگوشه جهان با صدای بلند گفته شود تا درس ایثار و مردانگی را از این ملت بافرهنگ و رهروان راه سردار شهید حاجقاسم سلیمانی به جهانیان بیاموزند. امید است صدا و سیما حداقل به گوشهای از این مسائل اشاره نماید.
آقای رئیسجمهور! به فریاد نیازمندان جامعه به صورت جدی برسید. امروز بیش از (10) میلیون خانوار در کشور به نان شب محتاجند.
آقای وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی! به داد خیل جوانان بیکار و نیازمندان خصوصاً تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی برسید.
آقایان وزرا، رئیس سازمان برنامه و بودجه! ما منتظر گزارش به روز شما از وضعیت موجود و اقدامات عملی شما با توجه به شرایط ویژه به واسطه ویروس کرونا در کشور و همچنین برنامههای شما برای سالی که به فرموده مقام معظم رهبری سال جهش تولید نامگذاری شده است هستیم. صادقانه عرض میکنم ما نگران مشاغل کوچک، کارگران روزمزد، کارگران ساختمانی، کشاورزان، دستفروشان، اصناف، کسبه خرد، فعالین حوزه حمل و نقل درونشهری و برونشهری، اقشار آسیبپذیر و کسانی که فاقد بیمه هستند در این روزهای سخت هستیم که چگونه باید معیشت خود و خانواده خود را تأمین نمایند.
آقای وزیر جهاد! آیا در جریان سرمازدگی و سیل اخیر در استان کرمان هستید، برنامه شما چیست؟ آقای وزیر جهاد! عملکرد صندوق بیمه کشاورزی و روستاییان بسیار ضعیف است، چه برنامهای دارید؟
آقای وزیر اقتصاد! چرا پس از ماهها جلوی حقوقهای نجومی را نمیگیرید، آن هم بعضاً در سیستم بانکی زیرمجموعه خودتان از جمله بانک مسکن و صندوق بازنشستگی کشوری و غیره؟ آقای وزیر محترم اقتصاد! علت پرداخت ارز بیش از (2) میلیارد و (706) میلیون دلار به نرخ دولتی و آن هم (4200) تومانی به واردات کالاهای غیراساسی از قبیل نخ دندان، عروسک و اسباببازی و لوازم آشپزخانه چیست؟ آقای وزیر اقتصاد! چرا بیش از (10) هزار میلیارد تومان مابهالتفاوت ارز (4200) تومانی توسط بانکها وصول نشده است، مگر همین بانکها نیستند برای (1) میلیون تومان وام پدر این مردم را درمیآورند؟
آقای وزیر تعاون و کار! آیا خبر دارید در شرکت شستا چه میگذرد؟ آیا اطلاع دارید که از دهها دستور شما حتی یک مورد اجرایی نشده است؟ انشاءالله در تحقیق و تفحص و سؤال در صحن علنی به عملکرد تکتک وزرا و حضرتعالی خواهیم پرداخت.
آقایان: رئیسجمهور، رئیس مجلس، نمایندگان، وزرای مربوطه! آیا اطلاع دارید که هنوز رزمندگان معسر کمتر از (1) میلیون تومان دریافتی دارند؟ مگر شما مصوب نکردهاید کسی کمتر از (2) میلیون و (300) تومان دریافتی نداشته باشد؟
جناب آقای مصری! حضرتعالی، جناب آقای حاجیبابایی و دیگران در رابطه با رزمندگان معسر پیگیری کردید، اما عمل نشده است. از رئیس دیوان محاسبات میخواهم که رسیدگی کند.
آقایان وزرا! برنامه شما برای سال جهش تولید چیست؟ کشوری با اینهمه منابع خدادادی، منابع طبیعی و همراهی مجلس با دولت.
آقای وزیر صنعت! آیا برای فعال شدن بیش از هزاران معدن تعطیل و نیمهتعطیل و نیمهفعال در دستور کار شما برنامهای هست؟ آیا برای بیش از (50) درصد ظرفیت خالی شهرکهای صنعتی برنامهای دارید، در یک جمله آیا برای برگشت اعتماد مردم که سالها برای خودروهای سبک و سنگین ثبتنام نمودهاند و هماکنون بلاتکلیف هستند خصوصاً بالا بردن کیفیت خودروهای داخلی برنامهای در دستور کار شما هست؟ آیا برای گرانی لجامگسیخته مخصوصاً در آستانه ماه رمضان برنامهای دارید؟
آقای وزیر کشور! آیا وقت آن نرسیده است که دولت اختیارات خود را به استانداران و فرمانداران تفویض نماید تا برای گرفتن یک مجوز ساده کارآفرینی مردم مدتها سرگردان نباشند؟ سپاسگزارم. آقای مصری! خواهشاً راجع به این رزمندگان معسر حضرتعالی بفرمایید برنامه شما چیست؟

عبدالرضا مصری
چشم، من پریروز هم خدمت آقای نوبخت برای رزمندگان معسر رسیدم و (20) درصدی که باید به حقوق مددجویان کمیته امداد و بهزیستی اضافه میشد و نشد خدمت ایشان رسیدیم و قرار شد که انشاءالله رسیدگی بکنند. امیدواریم هرچه زودتر سازمان مدیریت رسیدگی بکند. ناطق بعدی را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
با تشکر از جناب آقای حسنپور. از جناب آقای مصطفی کواکبیان نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس دعوت میکنم، به مدت پنج دقیقه در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

مصطفی کواکبیان
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
قال الله الحکیم فی محکم کتابه الکریم «و من یتق الله یجعل له مخرجا و یرزقه من حیث لا یحتسب و من یتوکل علی الله فهو حسبه»
با تبریک اعیاد شعبانیه به ویژه ولادت حضرت بقیهاللهالاعظم (ارواحنا لتراب مقدمهالفداء) و با استمداد از ذات اقدس ربوبی به حق حضرت حجت امام زمان (عجلاللهتعالی فرجهالشریف) میخواهم بلیه کرونا را از همه انسانها و مسلمانان به ویژه ملت شریف ایران رفع نماید و میگویم؛
خدایا! شاد بدانم که بر درگاه تو میزارم، زیرا همه شادها بی یاد تو غرور است و همه غمها با یاد تو سرور است. الهی! دست گیر که جز تو دستگیر نیست و دریاب که جز تو پناهی نیست. الهی! گر زارم بر تو زاریدنم خوش است، ور نازم به تو نازیدن خوش است.
پس از این مقدمه کوتاه چند نکته را اشاره میکنم؛ اولاً در مورد کرونا حالا که تعداد مبتلایان در جهان از مرز (2) میلیون هم گذشت چند مورد را متذکر میشوم. آقای رئیسجمهور! هرچند کسب و کار مردم برای ارتزاق و تداوم زندگی معمولی آنها مهم است، اما قطعاً شما هم میدانید که سلامت مردم باید اولویت اول باشد. ممکن است شما با توجه به کاهش قیمت نفت، تحریمها و کاهش فروش فرآوردههای نفتی و عدم تحقق مالیاتها بگویید در حد منابع موجود برنامهریزی میکنید، بنده یک ماه قبل گفتم، چرا از منابع در اختیار حکومت همچون بنیاد مستضعفان، ستاد اجرایی فرمان حضرت امام و آستان قدس رضوی استفاده نمیشود؟ از بنیاد مستضعفان تشکر میکنم که برای خانواده زندانیان اقداماتی داشته است، از ستاد اجرایی هم به خاطر تولید ماسک و امثال آن تشکر میکنم، اما اینها کافی نیست.
لذا علاوه بر رزمایش مردمی و کمکهای مؤمنانه مورد تأکید رهبری معظم حتماً باید همه نهادهای دولتی و غیردولتی و عمومی و شرکتهای عریض و طویل دولتی کمک کنند. نباید کرونا را سیاسی کنیم، امروز وقت تسویهحسابهای جناحی نیست. باید همه دست به دست هم بدهیم خالصانه در خدمت مردم باشیم. اگر بخواهیم گلایه بکنیم بزرگترین موضوع اینجا این است که چرا دولت و وزارت کشور علیرغم اطلاع از موضوع کرونا انتخابات دوم اسفند را برگزار کرد که با غیبت حدود (60) درصدی مردم در سراسر کشور و حدود (80) درصدی مردم در تهران انجام شود و امیدوارم روزی یک کمیته حقیقتیاب علل و دلایل و عوامل آن را به مردم گزارش دهد.
با تشکر از پزشکان، پرستاران، کادر درمانی، پرتونگاران، رادیولوژیستها. باید به ستاد ملی مبارزه با کرونا عرض بکنم متأسفانه همچنان نسبت جانباختگان به مبتلایان بالای (6) درصد است، در عین حال در مورد تهران به آقای رئیسجمهور میگویم که همه مردم تهران خودروهای شخصی و یا توان پرداخت کرایه اتومبیلهای آژانس را ندارند، باید برای اینها وسایل نقلیه عمومی فراهم ساخت. اگر طرح ترافیک اجرا نشود قطعاً ترافیک مهمترین معضل تهران در دوران کرونا خواهد بود. اگر قرار است فاصلهگذاری هوشمند اجرا شود، حتماً باید برای تهران چارهاندیشی جدایی شود. اگر همه نهادها، امکانات، اتوبوسها و وسایل نقلیه خودشان را به میدان بیاورند حتماً مشکل حل خواهد شد. ضمناً از ستاد ملی مبارزه با کرونا میخواهم همانند گذشته آمار مبتلایان و جانباختگان استان تهران را هم به صورت شفاف همچون گذشته اعلام کنند.
در همین جا به مسئولان آرامستانها میگویم با توجه به اینکه سازمان جهانی بهداشت انتقال کرونا از اجساد را تکذیب کرده است، لذا امیدوارم کرامت فرد جانباخته و تمایل خانواده او در نحوه دفن، کفن، زمان و مکان آن در نظر گرفته شود. ثانیاً در مورد تضعیف جایگاه مجلس بارها سخن گفته شده و خود نیز چندین بار سخن در این رابطه در مجلس ارائه کردهام. مجلس را عناصر بیرون از مجلس تضعیف میکنند، خدا شاهد است در ماجرای بنزین، بودجه 99، تعطیلی یک ماه و نیم غیرضروری مجلس به بهانه کرونا، در مورد بیاعتنایی مکرر دولت به جایگاه مجلس بیشترین همت بنده بر این بوده است که مجلس در رأس امور بماند. این بحث را به طور تفصیلی در نطق دیگری واگذار میکنم.
اما کوتاه سخن در اینجا گزارش دیوان محاسبات برای تفریغ بودجه 97 که به جای سال 98 در (26) فروردین 99 قرائت شد بسیار است که هیچ فرصت تذکر و اخطار به نمایندگان داده نشد. اما اگر ما بارها به قوه قضائیه در مورد املاک نجومی و بدهی شهرداری تهران تذکر دادهایم و گفتهایم برای اجرای عدالت یکبار برای همیشه به پرونده تحقیق و تفحص در این زمینه در کمیسیون عمران خاتمه و رسیدگی عادلانه نماید و به افکار عمومی در این زمینه پاسخگو باشد و رئیس دیوان محاسبات هم در مورد معدود موارد حقوقهای نجومی و انحراف (67) درصدی دولت از بودجه 97 به ویژه گم شدن (8/4) میلیارد دلاری که معادل (10) هزار میلیارد و (800) میلیون تومان مابهالتفاوت ارز (4200) تومانی با نرخ آزاد میشود پیگیری جدی به عمل آورد. اینجانب در نطق اول در مجلس گفتم، در مجلس دهم هم باز تکرار میکنم تا فساد در این کشور کفن نشود این وطن، وطن نشود. نکات زیادی در مورد مباحث دیگری داشتم، منتها چه کار کنیم که وقت تمام است. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای کواکبیان متشکرم، از جناب آقای علی گلمرادی نماینده محترم بندرماهشهر، امیدیه، هندیجان و بخش جولگی دعوت میکنم، به مدت پنج دقیقه در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

علی گلمرادی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
ضمن تشکر و قدردانی از همه همکاران عزیزم که در نطقهای پیشین به موارد و مسائل اساسی کشور پرداختند. ضمن تبریک اعیاد شعبانیه همانطور که مقام معظم رهبری فرمایش کردند ملت بزرگ ایران در بحران کرونا خوش درخشید، بر خود وظیفه میدانم صمیمانه از همه دستاندرکاران مقابله با بحران و مشخصاً همراهی و همکاری ملت بافرهنگ و فرهیخته ایران اسلامی تشکر کنم، چرا که اگر ملت همراهی نمیکرد حتماً همانند برخی از کشورهای خارجی این پروژه مقابله با شکست مواجه میشد. لازم میدانم تشکر ویژهای از مقام معظم رهبری هم به خاطر موافقت با برداشت (1) میلیارد یورو در بحث کرونا به منظور مقابله و پیشگیری داشته باشم.
اما عزیزان! بحران کرونا یک نقطه عطفی در جهان معاصر قلمداد میشود و مانند همه بیماریهای همهگیر و فراگیر اولین قربانی آن فقرا و اقشار ضعیف و کمدرآمد هستند. هم در اولین مسیر و هم شدتی که بر فقرا حاکم میشود و یک رابطه و اثر متقابلی بین بیماری و فقر هم وجود دارد. یعنی اینکه بیماری باعث تشدید فقر میشود و فقر هم باعث توسعه و گسترش بیشتر در شیوع این بیماری میشود. این را از این جهت عرض میکنم که باید مسئولین ذیربط به صورت دقیق و حسابشده به دنبال راهکارهای حمایت از اقشار ضعیف و کمدرآمد باشند. این یک نکته اساسی و کلیدی است. البته یکی از مزیتهای کرونا این بود که این ساختارهای غلط جهانی را با هم فروریخت. این تقسیمات القائی جهان اول و جهان عقبمانده در هم شکسته شد و دیگر این ابرقدرتهای کذاب و پوشالی نمیتوانند در مقابل کشورهای آزاده و صاحب فرهنگ ادعایی داشته باشند. از این جهت خداوند را سپاسگزارم.
اما مطلب بعدی، دوستان و همکاران عزیزم! اگر میخواهید قوی شوید باید حتماً و حتماً در مسیر تقویت ابعاد قوی شدن حرکت کنید. در این طبیعت حتماً ضعیف پایمال است. بنابراین همانطور که مقام معظم رهبری در آخرین فراز سخنان گهربار خود در خطبههای نمازجمعه (27) دیماه در سال گذشته فرمایش کردند تنها راه پیش پای این ملت بزرگ برای رهایی از دسیسهها و توطئه دشمن قوی شدن است. قوی شدن هم ابعاد مختلف و متفاوتی دارد، اما این ابعاد عمدتاً در دانش و اقتصاد نهفته است.
یعنی اگر میخواهیم دانش و اقتصاد کشور قوی بشود تا به تبع آن کشور قوی بشود باید معلمان به عنوان خالقان و مولدان دانش و کارگران به عنوان خالقان و مولدان اقتصاد و رونق اقتصادی از یک شرایط زندگی و معیشت مناسب برخوردار باشند. باید بپذیریم وضعیت اقتصادی و معیشتی این دو قشر به عنوان قویکنندگان کشور در قیاس با سایر اقشار متأسفانه از وضعیت پایینتر و ضعیفتری برخوردارند.
این یا بیانگر جهالت مسئولین ذیربط است، یا در حقیقت بیانگر خیانت عدهای از مسئولین نسبت به این نظام و انقلاب و مملکت است. بنابراین باید رویکردها تغییر کند و در جهت توسعه معیشت این دو قشر باید تلاش کنیم.
اخیراً هم شما استحضار دارید متأسفانه علیرغم اینکه ما در ماده (41) قانون کار دو بند را به صراحت تعریف کردیم، در بند اول باید افزایش دستمزد کارگر براساس نرخ تورم باشد و در بند دوم اینکه افزایش دستمزد باید متناسب با هزینه معیشتی، سبد معیشتی باشد متأسفانه ما در بند اول نرخ تورم (41) درصد را از سوی بانک مرکزی داریم و بعد آمدیم مبنا را (21) درصد تعریف کردیم. (نایبرئیس ـ آقای گلمرادی جمعبندی بفرمایید) در بند دوم هزینه سبد معیشتی (4) میلیون و (940) هزار تومان تعریف شده، بعد ما میگوییم کارگر باید (2) میلیون و (800) بگیرد، یعنی عملاً میگوییم کارگر باید در زیر فقر زندگی کند.
عزیزان! در سال جهش تولید با تعریف معیشت کارگر در زیر خط فقر یعنی اینکه دغدغه کارگر را زیاد کردیم و کارگر نمیتواند در جهش تولید موفق باشد.
من خواهش میکنم ضمن رعایت قانون که ما در جایگاه قانونگذار باید نظارت داشته باشیم و هم به لحاظ اخلاقی در راستای شعار سال این آقایان مسئول باید تجدیدنظر کنند، حداقل براساس محاسبات رسمی خود شما که حتماً غلط هم هست، هم تورم و هم سبد معیشتی بالاتر است. پس خواهشاً این نکته کلیدی را مورد توجه قرار بدهید، متشکرم.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای گلمرادی متشکرم.

عبدالرضا مصری
دو نفر از دوستان ثبتنام تذکر داشتند، فقط همین دو نفر را بفرمایند.
9
تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به مسئولان اجرایی کشور

عبدالرضا مصری
اول تذکرات کتبی را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور:
ـ آقای علیاکبر کریمی (اراک، کمیجان و خنداب) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص تسریع در توزیع ماسک، مواد ضدعفونی و ایمنی بین مردم استان مرکزی جهت پیشگیری از شیوع بیماری ویروس کرونا در این استان.
ـ آقای علیرضا سلیمی (محلات و دلیجان) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص علت عدم تخصیص سهمیه ذرت و سویا به مرغداران و دامداران استان مرکزی.
ـ آقای محمود صادقی (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به اتفاق (14) نفر از نمایندگان محترم به وزیر امور خارجه درخصوص لزوم نظارت و توجه بیشتر به اظهارات غیرعزتمندانه سخنگوی وزارت امور خارجه در واکنش به اظهارات خارج از شعور و دیپلماتیک سفیر جمهوری خلق چین.
ـ آقای حسن نوروزی (رباطکریم و بهارستان) به وزرای بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص علت عدم اعطای یک مقطع تحصیلی به اعضای هیأتعلمی در وزارتخانه علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی.
ـ آقای جبار کوچکینژادارمساداتی (رشت) به وزیر نیرو درخصوص علت عدم توجه به سوابق افراد در انتصابات.
به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص علت عدم توجه به مشکلات اساسی شرکت دخانیات.
ـ آقای جلال محمودزاده (مهاباد) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص علت عدم تأمین به موقع امکانات بیمارستانی و حفاظت شخصی پرسنل شبکه بهداشت و درمان، پرستاران و پزشکان در رابطه با مبارزه ویروس کرونا در کشور.
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص لزوم رسیدگی به ضعف گسترده در مدیریت گسترده راههای کشور، عدم اجرای به موقع طرحهای راههای بین شهری و روستایی و برفروبی در استان و کشور.
به وزیر نفت درخصوص لزوم رسیدگی به ضعف گسترده گازرسانی در استان آذربایجانغربی و وجود رانت در پیمانکاری و گازرسانی به روستاهای استان و کشور.
به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص لزوم رسیدگی به ضعف عملکرد و عدم انجام وعدههای شرکت خانهسازی کشور.
همچنین علت عدم اجرای عدالت در تعیین دستمزد کارگران در سال 1399.
به وزیر دادگستری درخصوص علت عدم رعایت عدالت و برخورد نامناسب با اربابرجوع در مجموعههای سازمان تعزیرات حکومتی.
به وزیر نیرو درخصوص لزوم رسیدگی به سوءمدیریت آب کشاورزی و ستاد احیاء دریاچه ارومیه.
به رئیسجمهور محترم درخصوص علت عدم اجرای قانون درخصوص بازنشستگان کشوری و لشکری همانند شاغلین.
همچنین علت عملکرد ضعیف دولت در رابطه با ویروس کرونا و همچنین واگذاری این مسئولیت مهم با ابعاد گسترده به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی.
همچنین علت بیتوجهی به بخش کشاورزی از جمله صنایع تبدیلی، دامداری و صنعت مرغداری کشور.
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص لزوم جلوگیری از افزایش بیرویه قیمت مایحتاج روزمره مردم و افزایش نظارت بر واحدهای تولیدی و توزیعی به منظور کاهش قیمت ارزاق ضروری خصوصاً حبوبات، برنج و میوه با توجه به شرایط اقتصادی کنونی و نزدیک شدن به ماه مبارک رمضان.
به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص اینکه در حالی که از آغاز سال 1399 نزدیک به سه هفته میگذرد علت عدم تعیین حداقل مزد کارگران و مشخص نشدن رقم دستمزد حدود (14) میلیون کارگر ایرانی و بلاتکلیفی بسیاری از کارفرمایان و نگرانی جامعه کارگری نسبت به قراردادهای کار را به دنبال داشته است.
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص رشد شتابان قیمت مسکن انتظار متقاضیان خرید را طولانیتر و نگرانی مستأجران را برای اجاره بیشتر کرده است. لازم است با اقدامات عملی از جمله اعطای تسهیلات کمبهره خرید به متقاضیان و ایجاد مشوقهای ساخت و ساز، تورم مهارگسیخته در مسکن را متوقف کنید.
به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص علت عدم اجرای بند (3) ماده (37) قانون مدیریت خدمات کشوری در وزارت تحت امر جنابعالی مبنی بر حذف مراجعه حضوری مردم برای ارائه خدمات آنها به صورت الکترونیک باعث ابتلاء بیش از (3000) کارمند شریف بانک به ویروس کرونا و متأسفانه فوت (42) نفر از آنها گردیده است.
به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم بازنگری در جهت کاهش سود وام مصوب به خانوادههای مشمول دریافت یارانه از (12) به (4) درصد با توجه به ظرفیتهای ایجادشده از صندوق توسعه ملی.
ـ آقای سیدتقی کبیری (خوی و چایپاره) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص تسریع در پرداخت مطالبات کادر درمانی و اقدام جدی در جذب نیروهای طرحی و شرکتی برای کم کردن فشار کاری از پرسنل درمانی در مبارزه با ویروس کرونا.
به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم افزایش (40) الی (50) درصدی حقوق بازنشستگان کشوری و لشکری همانند شاغلان.
همچنین چرا برخی از کسبه از جمله تاکسیرانان، کارگران، دستفروشان، فروشندگان و اصناف از حمایتهای دولت برای جبران ضرر و زیان ناشی از ویروس کرونا بهرهمند نشدهاند.
به وزیر آموزش و پرورش درخصوص دستور و اقدام لازم برای حذف آزمون ورودی دانشگاه فرهنگیان برای آموزشدهندگان نهضت سوادآموزی و جذب آنان به صورت پیمانی.
ـ آقای عباسعلی پوربافرانی (نایین، خور و بیابانک) به وزرای امور اقتصادی و دارایی و تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص تسریع در رسیدگی به وضعیت معیشتی کسانی که در اثر شیوع کرونا هیچگونه درآمدی حتی برای تأمین مایحتاج ضروری ندارند.
به وزرای صنعت، معدن و تجارت و تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص لزوم پیگیری مشکلات ناشی از ویروس کرونا برای بعضی از کارگران.
ـ آقای سیدحسن حسینیشاهرودی (شاهرود، میامی و بسطام) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص تسریع در پرداخت مطالبات کادر پزشکی، پرستاری و خدمات پرسنل دانشگاههای علومپزشکی شاهرود.
به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه چه زمانی نابسامانی موجود در وزارت جهادکشاورزی در تأمین نهادههای دامی، مرغهای تولیدی و دامهای پرواری پایان مییابد.
ـ آقای حبیباله دهمرده (زابل، زهک، هیرمند، نیمروز و هامون) به وزیر نفت درخصوص اینکه چرا نسبت به افزایش سهمیه و کاهش قیمت بنزین در نقاط فاقد گاز اقدام لازم صورت نمیگیرد.
به وزیر کشور درخصوص اینکه چرا فاصلهگذاری اجتماعی در استان سیستان و بلوچستان به ویژه سیستان به صورت ناقص اجرا و یا اصلاً اجرا نمیشود.
ـ آقای سیدهادی بهادری (ارومیه) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص تسریع در حفاری تونل (3) آزادراه ارومیه به تبریز.
ـ آقای نادر قاضیپور (ارومیه) به وزرای امور اقتصادی و دارایی و راه و شهرسازی درخصوص تسریع در رسیدگی به وضعیت زلزلهزدگان آذربایجانغربی در سال 1398.
به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص تسریع در تصمیمگیری در مورد دستمزد 1399 با توجه به مبلغ (2) میلیون و (800) هزار تومان به عنوان پایه حقوق.
به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم بازنگری در تعیین حقوق و دستمزد کارگران به نحوی که متناسب با شرایط تورمی و رکود اقتصادی کشور در سال 99 باشد.
ـ آقای بهروز بنیادی (کاشمر، خلیلآباد و بردسکن) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص لزوم رسیدگی به جبران خسارت ناشی از تگرگ شدید فروردینماه به محصولات باغی و زراعی کشاورزان حوزه انتخابیه به خصوص باغ انگور.
همچنین علت عدم پرداخت کامل مطالبات زعفرانکاران کشور.
ـ آقای علیرضا سلیمی (محلات و دلیجان) به رئیسجمهور محترم درخصوص توضیح در مورد نحوه توزیع (1) میلیارد دلار برداشت از صندوق توسعه ملی و (75) هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده.
ـ آقای سیدجواد ساداتینژاد (کاشان و آران و بیدگل) به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم تعیین تکلیف ایثارگران معسر در سال 99 و لحاظ وضعیت مالی آنان به صورت حقوقبگیر و پرداخت بیمه آنان.
همچنین لزوم اعمال افزایش فصل دهم قانون خدمات کشوری برای فرهنگیان با لحاظ رتبهبندی در سال 99.
ـ آقای احمد مرادی (بندرعباس، قشم، ابوموسی، حاجیآباد و خمیر) به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم توجه به وضعیت استانهای هرمزگان، بوشهر و سیستان و بلوچستان که مانند سایر نقاط کشور از حیث ویروس کرونا قرمز است.
ـ آقای حبیباله دهمرده (زابل، زهک، هیرمند، نیمروز و هامون) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه براساس چه شاخص و معیاری استان سیستان و بلوچستان و به ویژه سیستان را از نظر کرونا منطقه سفید اعلام نمودهاید، متأسفانه واقعیت خلاف این موضوع میباشد و به شدت اعتراض مردم را به همراه داشته است.
ـ آقای علی بختیار (گلپایگان و خوانسار) به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم پرداخت منابع پیشبینی شده در بودجه برای همسانسازی حقوق بازنشستگان کشوری و لشکری و تأمیناجتماعی.
ـ آقای سیدحمایت میرزاده (گرمی) به رئیسجمهور محترم درخصوص علت عدم اعمال ضریب افزایش حقوق فصل دهم قانون خدمات کشوری برای بازنشستگان، خصوصاً فرهنگیان و معلمان و حذف رتبهبندی چیست؟
ـ آقای سیدمحمدجواد ابطحی (خمینیشهر) به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم تفویض اختیار به مدیران کل امور مالیاتی استانها جهت شناسایی مؤدیانی که فرار مالیاتی داشتند به نحوی که رانتخواران و وابستگان به کانونهای ثروت و قدرت نتوانند خللی در أخذ مالیات وارد کنند تا بتوانند حقوق (100) هزار میلیاردی به خزانه وارد کنند.
ـ آقای محمدمهدی زاهدی (کرمان و راور) به رئیسجمهور محترم، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص اینکه پایه حقوق کارگران سال 1399 خلاف عدالت اجتماعی است، میطلبد که حقوق آنها به میزان حداقل حقوق سایر کارکنان دولت مصوب گردد.
ـ آقای صدیف بدری (اردبیل، نمین، نیر و سرعین) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص علت عدم افزایش حقوق و دستمزد کارگران برای سال 1399 مطابق تکالیف قانونی و متناسب با تورم واقعی کشور.
ـ آقای رمضانعلی سبحانیفر (سبزوار، جغتای، جوین، خوشاب و داورزن) به وزیر کشور درخصوص تسریع در کمکرسانی و توجه به خسارات فراوان ناشی از سیل در تاریخ 4/1/1399 به شهرستانهای سبزوار، جوین، جغتای و داورزن که حتی روستاهای بهانگر را به کلی آب برده و ستاد بحران تاکنون هیچ عمل مثبتی انجام نداده است.
ـ آقای علیرضا سلیمی (محلات و دلیجان) به وزیر کشور درخصوص توضیح در مورد برخی انتصابات در استان مرکزی که شایعه مهندسی انتخابات ریاستجمهوری آینده را به ذهن متبادر میکند.
ـ آقای علی بختیار (گلپایگان و خوانسار) به رئیسجمهور محترم درخصوص عدم اجرای قانون سود و جریمه مرکب تسهیلات توسط بانکهای سپه، قوامین و مهر اقتصاد.
همچنین لزوم شیفتبندی فعالیتها جهت جلوگیری از شیوع ویروس کرونا، ادارات در شیفت صبح و فروشگاهها در شیفت بعدازظهر.
ـ آقای هادی قوامی (اسفراین) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص اینکه دستور حذف آزمون ورودی دانشگاه فرهنگیان برای آموزشدهندگان سوادآموزی و جذب آنها به صورت پیمانی.
به وزیر جهادکشاورزی درخصوص پرداخت خسارت سرمازدگی باغات و زراعات شهرستان به مبلغ (1100) میلیارد ریال.
ـ آقای منصور مرادی (مریوان و سروآباد) به رئیسجمهور محترم و وزیر آموزش و پرورش و ریاست سازمان برنامه و بودجه درخصوص دلیل عدم اجرای کامل رتبهبندی معلمان و افزایش حقوق فرهنگیان به صورت کامل.
ـ خانم سکینه الماسی (کنگان، دیر، جم و عسلویه) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه طی چند روز گذشته آقای دکتر همتی ریاست بانک مرکزی در اقدامی ناشایست به دور از آداب معاشرت در سخنرانی رسمی و جلوی چشم خبرنگاران دوربینهای خبری نام شهرستان تاریخی کنگان که نامی بلند در تاریخ تجارت دریایی کهن است را با تمسخر بر زبان جاری کرده است.
ـ آقای جلال محمودزاده (مهاباد) به وزیر نفت درخصوص شیوه نادرست مدیریت منابع انسانی در شرکت پخش فرآوردههای نفتی استان آذربایجانغربی.
ـ آقای محمود صادقی (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به اتفاق (28) نفر از نمایندگان محترم به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص اینکه چرا شورای عالی کار برخلاف ماده (41) قانون کار و بدون امضای نمایندگان کارگران حداقل دستمزد را بسیار کمتر از میزان تورم سالانه تعیین کرده است.
ـ آقای محمود صادقی (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به اتفاق (24) نفر از نمایندگان محترم به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه چرا قانون مدیریت بحران مصوب 23/5/1398 مجلس شورای اسلامی را اجرایی نمیکنید؟
ـ آقایان: اقبال محمدیان (رامهرمز و رامشیر) احمد علیرضابیگی (تبریز، آذرشهر و اسکو) به رئیسجمهور محترم درخصوص بهرهگیری از تمام ظرفیتهای قانونی برای مدیریت کنترل به عنوان عالیترین مقام اجرایی کشور تشکیل شورای عالی مدیریت بحران کشور که وظایف، اختیارات و اعضای آن در ماده (6) فصل دوم قانون مدیریت بحران تصریحاً بیان شده است. جناب آقای رئیس! در خدمت شما هستیم.

عبدالرضا مصری
10
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

عبدالرضا مصری
دوستان عزیز دو، سه تا تذکر ثبتنام کردند، جناب آقای صباغیان تشریف ندارند، جناب آقای کامران در یک دقیقه بفرمایید.

حسن کامران دستجردی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای مصری! من ضمن تشکر از صدا و سیما به خصوص در بحث کرونا به برادر عسگری، یک بحثی در اصفهان با صدا و سیما بود، یکبار در انتخابات ما در یک جلسه در محله محرومی بودیم دو نفر آمدند جلسه را بههم زدند، یعنی دروغ و دونگ گفتند. یکی را به خانه بردیم گفت حلال بکنید.
بعد از انتخابات دیدیم در صدا و سیما یک میزگردی است، همین آقا که آن زمان ریش داشت ریش خود را کوتاه کرده و همان مباحث را میگفت.
ما به رئیس صدا و سیمای اصفهان گفتیم دزد حاضر و بز حاضر، باید طرفین را بخواهید. بالاخره رئیس ستاد ما یک روحانی بود و بردیم گفتیم این آقا است، میداند که ما پنیر و خیار و گوجه میدادیم، این هم صاحب گاراژ که هیچوقت (10) شاهی از ما نگرفته است و این آقایی که گفته است زمین داده است بچه شهید است و ما ندادیم.
یکبار دیگر هم گفت که بعضیها بازنشسته نمیشدند مردم بازنشستهشان کردند. گفتیم ما که این دوره هم منفرد آمدیم بالای (80) هزار تا، روی (30) درصد رأی آوردیم، آنهایی بازنشسته میشوند که از لیست خارج میشوند. همین امسال هم یکی در راستیها (3000) تا بود، و یکی در چپ (3000) تا بود.
بعد نتیجه؛ گفتیم رسانه ملی نباید در خدمت آدمهای بدخیم قرار بگیرد. من از جنابعالی هم توقع دارم روی این بحث، نگاه و شیوه شما هم یک تذکری بفرمایید، چون واقعاً یککمی نامردی است، یا اینکه در آن میزگرد بیایند طرفین را دعوت بکنند، نه اینکه گزینشی و تازه همان آقایی که قبل از انتخابات هم مرض و غرض و شیوههای تخریبی داشت.

عبدالرضا مصری
جناب کامران متشکرم، جناب آقای میرزاده بفرمایید.

سیدحمایت میرزاده
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض خداقوت به ایثارگران قهرمان حوزه بهداشت و درمان، از وزیر محترم نیرو درخواست میکنم قبل از اینکه نوشدارو بعد از مرگ سهراب باشد الوعده وفا در مورد آب شرب مردم شهرستان گرمی باشد.
اما همکاران عزیز! به نظر میرسد که این قانونی که از اول اسفند برای افزایش حقوق کارمندان (50) درصدی فصل دهم ابلاغ شده اگرچه برای کارمندان جای تشکر از سازمان برنامه و بودجه و دولت است، ولی برخلاف اصل سوم قانون اساسی و صراحتاً برخلاف مواد (30) و (29) برنامه ششم، ماده (63) قانون برنامه پنجساله توسعه هم کلاً بازنشستگان فراموش شدند، هم برای معلمان آنطور که باید و شاید درست اجرا نشده است. یعنی یا رتبهبندی را حذف یا جایگزین کردند. در هر حال اینجا حق عزیزان ضایع شده و نارضایتی فوقالعاده زیاد است، ضمن اینکه در رسانهها هم یک تحلیلی شده مبنی بر اینکه میانگین حقوق فرهنگیان حدوداً (5/1) یا بیش از (1) میلیون تومان است که این هم صد درصد اشتباه است. کسانی که آمار درس میدهند میدانند که چندین راهکار برای گرفتن میانگین وجود دارد، احتمال میدهم این عزیزان این مبلغ افزایش که برای برخی کارمندان دولت حدود مثلاً (3) میلیون تومان است در میان معلمان حتی (7000) تومان تکی هم داریم، این (7000) را با (3) میلیون جمع کردند و آن حداکثر و حداقل را به (2) تقسیم کردند و یک میانگین (5/1) میلیون تومانی در آوردند که این برخلاف قانون اساسی تبعیض در مورد بازنشستگان و معلمان است و مجلس باید به نوعی ورود پیدا بکند و از دولت بخواهد که حالا که الحمدلله پول و امکانش هست برای بازنشستگان و فرهنگیان هم این اجرا بشود وگرنه بعد از کرونا نباید انتظار معجزه از معلمان داشته باشیم، متشکرم.

عبدالرضا مصری
متشکرم، جناب آقای کولیوند هم یک تذکر دارند، بفرمایید.

محمدجواد کولیوند
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
خیلی تشکر میکنم، همانطور که مستحضرید قانون مدیریت بحران کشور در سال 1398 و در همین مجلس بعد از فراز و نشیبها و هماهنگیهای بسیار زیاد مصوب شد و توسط ریاست محترم جمهور هم ابلاغ شده، الان این مجموعهای که در رابطه با ستاد ملی کرونا دارد به ریاست محترم جمهور کار میکند میطلبد که ریاست جمهوری انشاءالله شورای عالی مدیریت بحران را براساس همین قانون که خودشان ابلاغ کردند فعال کنند و این ستاد هم میتوانند در قالب همین قانون عملیات ملی را دنبال بکند، حتی فضای بینالمللی را دنبال بکند. لذا ما خواهش میکنیم که آقای رئیسجمهور حتماً به تشکیل شورای عالی مدیریت بحران براساس قانون مدیریت بحران انشاءالله اقدام کنند و ضمناً بابت برداشتن یک مصوبه داخلی دولت راجع به آن شعاع (120) کیلومتری برای هوایی که آن کلمه «هوایی» را برداشتند و شهرکهای صنعتی استان البرز از این مزایا بهرهمند شدند، از دولت تشکر میکنم.

عبدالرضا مصری
متشکرم، آقای سبحانی به خاطر سیل بفرمایید.

رمضانعلی سبحانی فر
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
جا دارد که از عوامل اجرایی، وزارت کشور و هلالاحمر و اداره راه تقدیر و تشکر بکنیم که در سیلی که در 24/1/ در حوزه انتخابیه بنده شهرستانهای سبزوار، جغتای، جوین، خوشاب و داورزن آمد که باعث خسارات زیادی به اماکن و منازل مردم و مزارع و باغات شد و روستای بهانگر ما را به کلی سیل برد و تا امروز سه روز دارد میگذرد، با پیگیریهایی که انجام شد امروز مدیرکل بحران استان رفته است بازدید بکند. آقای مصری عزیز! ولی خسارات زیادی به مردم، جادهها، مزارع، باغات، منازل وارد شده. در شهرستان جوین ما آبگرفتگی در حیاطها، در داورزن جادههای روستایی همه از بین رفته است. از ستاد بحران کشور تقاضا داریم یک اعتبار ویژهای بگذارند. سازمان مدیریت و بودجه اعتبار ویژهای بگذارند که انشاءالله سریعتر ساماندهی بشود و مردم به منازل و خانههایشان برگردند و به زندگی عادی خودشان ادامه بدهند، ممنون و متشکرم.
11
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

عبدالرضا مصری
جلسه بعدی مجلس ساعت (9) صبح سهشنبه دوم اردیبهشتماه 1399 است. دوستان نماینده محبت کردند یکپنجم حقوق اردیبهشت خود را به خاطر کمک به نیازمندان اهداء کردند که متشکریم. دستور متعاقباً اعلام میشود. پایان جلسه را اعلام میکنم.