1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

مسعود پزشکیان
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 200 نفر رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه چهارصد و هفدهم روز سهشنبه نوزدهم فروردین ماه 1399 هجریشمسی مطابق با سیزدهم شعبانالمعظم 1441 هجریقمری:
1 ـ گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مورد لایحه کمک به ساماندهی پسماندهای عادی با اولویت استانهای ساحلی و کلانشهرها با مشارکت بخش غیردولتی (اعاده شده از شورای نگهبان 2).
2 ـ گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مورد طرح اصلاح مواد (1) و (10) قانون نحوه فعالیت احزاب و گروههای سیاسی (اعاده شده از شورای نگهبان 3).
3 ـ گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی از روند اجرای برجام.
4 ـ ادامه رسیدگی به گزارش شور دوم کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه مالیات بر ارزش افزوده.
5 ـ ارائه گزارش از وضعیت بیماری کرونا در کشور با حضور وزرای محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و کشور و رئیس محترم سازمان برنامه و بودجه و سرپرست محترم مرکز پژوهشهای مجلس.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

مسعود پزشکیان
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

اصغر برومند
(آیات 27 ـ 24 از سوره مبارکه «روم» توسط قاری محترم آقای اصغر برومند تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
وَ مِنْ آیاتِهِ یُرِیکُمُ الْبَرْقَ خَوْفاً وَ طَمَعاً وَ یُنَزِّلُ مِنَ السَّماءِ ماءً فَیُحْیِی بِهِ الْأَرْضَ بَعْدَ مَوْتِها إِنَّ فِی ذلِکَ لَآیاتٍ لِقَوْمٍ یَعْقِلُونَ * وَ مِنْ آیاتِهِ أَنْ تَقُومَ السَّماءُ وَ الْأَرْضُ بِأَمْرِهِ ثُمَّ إِذا دَعاکُمْ دَعْوَةً مِنَ الْأَرْضِ إِذا أَنْتُمْ تَخْرُجُونَ * وَ لَهُ مَنْ فِی السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ کُلٌّ لَهُ قانِتُونَ * وَ هُوَ الَّذِی یَبْدَؤُا الْخَلْقَ ثُمَّ یُعِیدُهُ وَ هُوَ أَهْوَنُ عَلَیْهِ وَ لَهُ الْمَثَلُ الْأَعْلى فِی السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ وَ هُوَ الْعَزِیزُ الْحَکِیمُ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

مسعود پزشکیان
از قاری محترم برادرمان آقای اصغر برومند تشکر میکنیم، ترجمه آیات را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«و از نشانههاى او اینکه برق را براى شما بیمآور و امیدبخش مىنمایاند و از آسمان به تدریج آبى فرو مىفرستد که به وسیله آن زمین را پس از مرگش زنده مىگرداند. در این امر هم براى مردمى که تعقل مىکنند قطعاً نشانههایى است و از نشانههاى او این است که آسمان و زمین به فرمانش برپایند. پس چون شما را با یک بار خواندن از زمین فرا خواند به ناگاه از گورها خارج مىشوید. و هرکه در آسمانها و زمین است ازآن اوست، همه او را گردن نهادهاند و اوست آن کس که آفرینش را آغاز مىکند و باز آن را تجدید مىنماید و این کار بر او آسانتر است. و در آسمانها و زمین نمونه والاى هر صفت برتر ازآن اوست و اوست شکستناپذیر سنجیدهکار» راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
اسامی غائبین و تأخیرکنندگان جلسه امروز عبارتند از آقایان: محمدمهدی افتخاری، محمدرضا بادامچی (که تشریف دارند)، بهروز بنیادی، سیدقاسم جاسمی، سیدعلاءالدین خادم، خانلری، محمد دامادی، علی ساری، قاسم ساعدی، عبدالله سامری، ناصر شریفی، محمدقسیم عثمانی، فرهاد فلاحتی، علی کرد، حمدالله کریمی، یحیی کمالیپور، جهانبخش محبینیا، اقبال محمدیان، سیامک مرهصدق، (آقای محبینیا تشریف دارند) الهیار ملکشاهی، شهاب نادری، سیدحسین نقویحسینی و نبی هزارجریبی. آقای کمالیپور تشریف دارند.
3
ارائه گزارش درخصوص وضعیت بیماری کرونا در کشور با حضور مسؤولین مربوطه

مسعود پزشکیان
بسم الله الرحمن الرحیم
امروز تمام جلسه ما بحث راجع به موضوعی است که الان کشور ما و کل جهان با آن درگیر است، بحث کرونا است. از وزیر کشور و وزیر محترم بهداشت و درمان و از معاون رئیسجمهور دعوت شده که در جلسه حضور داشته باشند و گزارش از وضعیت اقتصادی، بیماری و اتفاقی که در کشور و منطقه رخ داده گزارش بدهند. ما جمعبندی موضوع را بعد از صحبت اینها خواهیم داشت.
آنچه که لازم است بنده در ابتدا خدمت شما عرض بکنم این است که باید از زحماتی که همه عزیزان، مردم عزیز کشور ما، صدا و سیما، دولت، سپاه، بسیج، ارتش و نیروهای انتظامی در مبارزه با این ویروس در کشور که دارند انجام میدهند قابل قدردانی است. از صدا و سیما باید قدردانی بکنیم که با تمام تلاش اطلاعرسانی میکنند. بعد از گزارشها آن چیزی که به ذهن ما میرسد خدمت شما عرض خواهیم کرد. به نظر بنده آنچه که مهم است و باید انجام بدهیم، اگر یک ماه با قدرت عمل بکنیم ما میتوانیم ویروس را زمینگیر کنیم. یک ماه با قدرت، عالمانه، با اعتقاد و با مشارکت همه مردم این مشکل را خواهیم توانست حل کنیم. انشاءالله دست به دست هم بدهیم و از این بحران بتوانیم عبور کنیم، مسائل اقتصادی، معیشتی و گرفتاریهایی که الان وجود دارد بحث میشود و به امید خدا ما در آخر جمعبندی خواهیم کرد. حالا مسئولینی که حضور دارند بفرمایند صحبتهایشان را ارائه بکنند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب خدمت همکاران گرامی دارم. امیدوارم امسال انشاءالله سال پر خیر و برکتی باشد. آقای امیری! آقای وزیر بهداشت آمدند؟ باید میآمدند، (امیری ـ در راه هستند) در راه هستند یعنی چه؟ آقای وزیر باید صحبت کنند، آقای وزیر کشور چطور؟ آمدند؟

مسعود پزشکیان
یعنی ساعت (9) نمیتوانستند برسند؟ قرار بود وزیر ساعت (9) اینجا باشد، الان ساعت (9:30) است. الان که جادهها هم خلوت است، در ترافیک گیر کردند؟ آقای نوبخت معاون رئیسجمهور تشریف دارند؟ (امیری ـ معاون ایشان حضور دارند صحبت کنند) خود آقای نوبخت باید باشند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر نوبخت رئیس کمیسیون بهداشت تشریف بیاورند؟ رئیس کمیسیونهای اقتصادی، اجتماعی و بهداشت هرکدام از آقایان آمادگی دارند تشریف بیاورند. آقای حضرتی شما تشریف میآورید مطالبتان را بفرمایید؟ بفرمایید.

مسعود پزشکیان
آقای امیری! در حقیقت دولت باید الان حضور میداشت، دولت اصلاً مسأله را جدی نگرفته است. مثلاً آقای نوبخت چرا نباید بیاید؟ این رفتار درستی نیست. اجازه بدهید صحبت بکنند، لطفاً بنشینید. آقای حضرتی بفرمایید.

الیاس حضرتی
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله ربالعالمین والعاقبه للمتقین
دوستان عزیزم و همکاران محترم! آرام باشید، امروز متأسفانه بعد از یک تعطیلی طولانی اولین جلسه علنی مجلس شروع به کار کرد. اولین گلایه من از هیأترئیسه محترم مجلس است که چرا مجلس را تا الان تعطیل کردند؟ درست است که ستاد مرکزی مبارزه با کرونا اجازه تشکیل جلسه را نداد، ولی میشود مجلس را با رعایت تمامی اصول پروتکل تشکیل داد، البته الان هم ناقص تشکیل شده، ولی بهتر از این و زودتر از این هم میشد تشکیل داد. اداره مملکت به این است که هرکس در حاکمیت سر پست خودش باشد، اگر بخش خصوصی، مردم امکانی ندارند، حاکمیت و مسئولان حاکم این امکان را دارند که هرکس سر پست خودش با وسایلی که وجود دارد باشد و لذا اولین اقدام ناقص و جای گله از مجلس است که چرا با تأخیر؟
نکته دوم، در وهله اول تشکر از مسئولان وزارت بهداشت و درمان است. دوستانی که شبانهروز زحمت کشیدند، کادر پزشکی و کادر پرستاری و مجموعه عوامل درمان و کسانی که شب و روز زحمت میکشند و در خط مقدم قرار دارند و ایثارگری را خلق کردند و مجدداً فداکاریها و از جان گذشتگیهای دوران نبرد مقدس و جنگ را دوباره تجدید کردند و خاطره آن را در ذهن ملت ما زنده کردند، از همه آنها، از خود ستاد مرکزی، شخص آقای رئیسجمهور، مسئولان محترم وزارت بهداشت و وزارتخانههای مختلفی که درگیر این ماجرا هستند متشکر هستیم.
نکته سومی که وجود دارد بشارتی است که من به شما بدهم و این است که کشور ما با تمام مشکلات و مسائلی که داشت، کشوری که دو سال در این مرحله و سه سال در مرحله سال 91 در زیر بار شدیدترین تحریمها قرار داشت توانست در مقایسه با تمامی کشورهایی که ادعای ابرقدرتی و پیشرفته بودن را دارند خیلی دقیق و منسجم عمل کند. تمامی تلاش ضد انقلاب در روزهای اول این ماجرا بر این بود که ناکارآمدی حکومت را به رخ جهانیان بکشد و ایران را به عنوان یک حکومت ناکارا جلوه بدهد و اعلام کند که نتوانستند، مسئولین آنها مریض شدند، معاون بهداشت آن مریض شد، امروز تمام رؤسا و نخستوزیران (رنجبرزاده ـ آقای دکتر حضرتی! سه دقیقه از وقت شما باقی مانده، در مسائل اقتصادی بفرمایید) حتماً، این است که جای تشکر و شکر است که مردم ما یک ذره دلشان نگران نشد و تا این مرحله هم توانستند مایحتاج خود را از مغازهها بگیرند و امکاناتی وجود داشت و وفور امکانات در مغازهها وجود داشت.
ولی عزیزان من! از این لحظه ماجراها، مسائل و مباحثی وجود دارد. اقشاری از ملت که حاشیهنشین هستند در وهله اول، کسانی که شغل ثابتی نداشتند، کسانی که بیکار بودند و درآمدی نداشتند در وهله اول آنها در حال نابودی هستند. اگر حکومت برای آنها به عنوان سطح اول در خطر بودن این ماجرا فکری نکند قطعاً آنها نابود میشوند، ولو در حد یک وعده غذای گرم، آشخانهها، رستورانها، سالنها و امکاناتی را در وهله اول برای آن دسته از افرادی که کارتنخواب و حاشیهنشین هستند و بیکار بودند و وضعیت نابسامانی دارند و در وهله دوم برای کسانی که بیکار شدند، کار میکردند و روزمره کار میکردند، پیک موتوری بودند، با موتور مسافر حمل و نقل میکردند، شاگرد رستوران و ساختمانی بودند و برای خودشان لبوفروشی داشتند و شغلهایی بود که در روز فقط یک درآمد مختصر ایجاد میکرد و آنها میتوانستند درآمد داشته باشند و زندگیشان را در همان روز بگذرانند دسته دوم هستند که باید برای آنها فکری کرد.
دسته سوم کسانی هستند که کارگاهی دارند، کارگاههای کوچکی داشتند، پنج نفر، (10) نفر آنجا مشغول بودند هم تعطیل شدند و به تبع تعطیلی آنها کارگران آنها تعطیل شده است. دسته سوم کارگران و افرادی هستند که در کارخانجات و کارگاههای (200) نفره شاغل بودند، اینها هم یک دسته از مسائل هستند که باید توجه بشود، به اضافه شرکتها و کارخانههای بزرگ که تحت تأثیر هستند. هدف اولیه آنجا که این بیماری و ویروس منحوس نشانه میرود اشتغال جامعه است. وهله اول رکود اقتصادی و در وهله دوم باید تدابیری را امروز مجلس بنشیند و کمیسیونهای تخصصیاش را وادار بکند که فعال بشوند و بگویند ما باید چکار بکنیم. در کنار رعایت پروتکلهای بهداشتی حتماً جزء خط قرمزها است، در کنار رعایت پروتکلهای بهداشتی که خط قرمز است و تأکید میکنم و از همینجا استفاده میکنم. آقای دکتر پزشکیان! شما پزشک و متخصص هستید، در هیأترئیسه ما متخصصین و پزشکان خوبی داریم، اگر فکر میکنید که لازم است که ماسک زدن را به عنوان یک قانون اجباری تلقی کنیم، اکثر صاحبنظران در دنیا میگویند ماسک (99) درصد از انتقال این بزاق دهن و تنفسی که وجود دارد برای ریهها.

مسعود پزشکیان
آقای حضرتی! پیشنهادی که کمیسیون اقتصادی راجع به این وضعیت دارد را شما بفرمایید.

الیاس حضرتی
هنوز که میهمانهایتان نیامدند، شما نگهدارید تا آنها بیایند.

مسعود پزشکیان
چون شما دو دقیقه از وقتتان مانده پیشنهاداتی که کمیسیون اقتصادی میتواند داشته باشد را مطرح بفرمایید که ما بتوانیم جمعبندی کنیم.

الیاس حضرتی
کارها و بسته اقتصادی که دولت محترم ارائه داده برای شروع بد نیست، ولی باید کاملش کرد، چه در بخش وام و تسهیلات (12) درصد، چه در بخش بن (1) میلیون تومانی که به خانوارها و افراد برای (23) میلیون نفر جهت خرید کالا میخواهند بدهند. آقای پزشکیان! ولی آنکه مهمتر هم هست این است که ما از دو سال قبل در کمیسیون اقتصاد تأکید داشتیم و نامهها نوشتیم، ایکاش از دو سال قبل کوپن را در این کشور ایجاد میکردیم و پایههایش ریخته میشد که مردم از باب تهیه و تدارک مواد اولیه ضروری و حیاتی خود خیالشان با یک قیمت و مقدار ثابت راحت میشد که این قضیه هنوز در این مطلب ناقص است.
ما باید از یک طرف منابع لازمی که باید داشته باشیم از طریق نفت، فروش نفت، قیمت نفت و به تبع آن فروش فرآوردههای نفتی، فروش پتروشیمی که قیمت آن پایین آمده و درآمد دولت از قبل مسائل نفت و فرآوردههایش به شدت افت کرده، در کنار این قضیه با تعطیلی صنوف و مراکز تولیدی امکان گرفتن مالیات فعلاً حداقل تا آخر خردادماه وجود ندارد و لذا درآمد دولت کم شده (رنجبرزاده ـ متشکرم، وقت شما تمام شده) از آن طرف سیاستهای حمایتی که باید از افرادی که در حال نابود شدن هستند و کارگاههای مختلفی که در حال تعطیل شدن هستند و افرادی که بیکار شدند روز به روز باید زیادتر شود، من فکر میکنم در این مسأله مجلس باید بنشیند برای اینکه یک تصمیم اساسی بگیرد. اولین و سادهترین راه این است که فشار اصلی را به سیستم بانکی بگذاریم، ما باید از سیستم بانکی و بازار مالی و انتشار اوراق برای قرض از ملت که بشود بخشی از این نقدینگی را از ملت جذب کرد منابعی تهیه بکنیم تا دولت با دست بازتر بتواند برای ایجاد خدمات و رفع این فشارها انجام وظیفه بکند، موفق باشید.

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر عزیزی ریاست محترم کمیسیون اجتماعی بفرمایید. آقایان: فولادگر و زاهدی هم آماده باشند.

عبدالرضا عزیزی
بسم الله الرحمن الرحیم
قبل از هرچیز سال نو را خدمت همکاران عزیز تبریک عرض میکنم و آرزوی موفقیت و سالی بدون کرونا را آرزو میکنم. متأسفانه کرونا پاندمیک شد و تمام جهان را فرا گرفت و ایران هم جزء شش، هفت تا کشوری است که به صورت وسیع ایران را آلوده کرد. همه، دولت، خصوصاً کادر درمانی زحمت کشیدند، (تعدادی از نمایندگان ـ ماسک را بردارید صدایتان نمیآید) من پزشک هستم و میفهمم این باید باشد، او رعایت نمیکند من رعایت میکنم. خصوصاً از کادر درمانی که شبانهروز خیلی زحمت کشیدند و هنوز هم دارند زحمت میکشند تشکر میکنم، سپاه، بسیج، نیروی انتظامی، نیروهای مردمی، استانداران و فرمانداران انصافاً همه زحمت کشیدند تشکر میکنیم.
ولی بهتر از این هم میشد عمل کرد، ما نمیتوانیم شل کن و سفت کن داشته باشیم. ما هم مثل چین همان رفتاری که در ووهان داشت باید در ایران عمل کنیم تا این زنجیره را قطع کنیم، البته مقدماتش را باید فراهم کنیم. اگر چین در ووهان موفق شد چون نظامی عمل کرد، پلیسی هم عمل نکرد، یعنی مردم را نگذاشت بیایند بیرون، ولی درب خانههایشان آذوقه برد. خیلی از کسانی که در ایران کارگر هستند و به نان شبشان محتاج هستند که این بندگان خدا حتماً به شما مراجعه میکنند معیشت و آذوقهشان تأمین بشود وقتی به اینها میگوییم شما یک ماه بیرون نیایید. ما فقط میگوییم بیرون نیایید، ولی از این طرف هم مردم بندگان خدا مشکل دارند.
این است که من خواهش میکنم یکبار برای همیشه مثل چین که (1) میلیارد و (500) میلیون نفر جمعیت دارد و این ویروس را میتواند کنترل کند ما چطور با (80) میلیون جمعیت ویروس را نمیتوانیم کنترل بکنیم؟ در سیزده بدر همه متحد شدند و بالای (85) درصد مردم بیرون نیامدند. سیزده بدر پلیسی بود، اگر نظامی عمل کنیم صددرصد مردم بیرون نمیآیند. این وضعیت استرس ایجاد میکند و اگر به همین منوال که داریم میرویم باشد، هر روز (1000) تا (2000) نفر به کرونای ایران اضافه میشود، زحمت هم دارند میکشند، ولی این مزمن خواهد شد و این وضعیت مزمن یعنی آسیب دیدن کارخانجات، اشتغال و تمام کاسبیها و همه مردم و همیشه هم استرس هست. اگر میخواهیم مزمن باشد باید به همین ویژگی و وضعیت ادامه بدهیم، ولی اگر میخواهیم این را قطع بکنیم من خواهش میکنم مجلس، دولت و قوای سهگانه کنار هم بنشینند و یک فکری بکنند و از آسیبهایی که قرار است در آینده به ما بیشتر وارد بشود جلویش را بگیریم، هزینهای بکنیم و خرج و مخارج مردم را یک ماه تأمین بکنیم و دم درب خانهشان ببریم و بدهیم و شما مطمئن باشید که پیشگیری مقدم بر درمان است و هزینه آن یکسوم درمان است و راندمان آن هم (11) تا (30) برابر است، متشکرم.

مسعود پزشکیان
عزیزانی که از کمیسیون میآیند صحبت میکنند، لطفاً اگر پیشنهاداتی دارند بگویند، اگر پیشنهاد ندارند که صحبت کردن همینطور به جایی نمیرسد. آقای امیری عزیز! به دولت هم بگویید بیایند، اگر نیایند برای دولت خیلی بد است که الان ساعت (10) است و تشریف نیاوردند، به آقای نوبخت هم بگویید بیایند، (امیری ـ میآیند، در راه هستند) متشکرم، نفر بعد را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای مهندس فولادگر بفرمایید.

حمیدرضا فولادگر
سلام علیکم و رحمه الله
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
«السلام علی المهدی و علی آبائه»
با تبریک سال نو و اعیاد شعبانیه انشاءالله همراه با صحت و سلامت و عافیت برای همه ملت عزیز و آرزوی شفای عاجل برای همه بیماران خصوصاً بیماران کرونایی. من یک گزارش مختصری از جلساتی که در این ایام در کمیسیون ویژه تولید ملی و اصل (44) داشتیم خدمت شما عرض میکنم و پیشنهادهایی هم که مطرح شد انشاءالله تلاش داریم که تا فردا گزارش اولیهمان را بتوانیم آماده کنیم و به خدمت شما عزیزان و مردم عزیز بدهیم. ما در آخرین هفته سال 98 همزمان با کمیسیون تلفیق یک کارگروهی در کمیسیون ویژه تولید ملی و اصل (44) برای بررسی آثار اقتصادی کرونا تشکیل دادیم و کارمان را از همان هفته آخر اسفند شروع کردیم، همزمان با تلفیق چون (7) نفر از دوستان در تلفیق بودند.
وقتی که ابتدای سال شد و امسال توسط مقام معظم رهبری به نام «جهش تولید» نامگذاری شد، ریاست محترم مجلس که خداوند انشاءالله ایشان و همه بیماران کرونایی را شفا بدهد، ابلاغیهای در (10) بند داشتند که هم کمیسیون ویژه تولید ملی و هم مرکز پژوهشهای مجلس موضوع جهش تولید را بررسی بکنند. ما از همان ابتدای سال شروع کردیم جلسات را به صورت مجازی برگزار کردیم و با همکاری خیلی خوب دوستان فناوری اطلاعات، من اینجا عرض بکنم که یک کار بهیادماندنی دوستان فناوری اطلاعات انجام دادند، هم صحن علنی آمادگی داشت که یک جلسه دیگر جلو میرفت و به صورت مجازی برگزار بشود و هم ما در کمیسیون این کار را انجام دادیم و به صورت مجازی کمیسیون را برگزار کردیم. سه جلسه آخرش ترکیبی شد، یعنی ویدئوکنفرانس بود، بعضی از همکاران ما که تهران بودند اینجا آمدند، آقای دکتر قوامی رئیس کمیسیون از داخل اینجا بودند، میهمانان از دستگاههای دولتی، بخش خصوصی، مرکز پژوهشها میآمدند، همکارانی که شهرستان بودند ارتباط داشتند.
در (15) روز گذشته (7) جلسه برگزار کردیم که (10) نفر از (15) نفر کمیسیون حضور داشتند که خلاصهاش را الان خدمتتان عرض میکنم. بحث آثار اقتصادی کرونا را متصل کردیم به بحث جهش تولید، چون اینها اصلاً با هم بیارتباط نیست. وقتی شرایط کشور کرونایی است. چرا رهبر معظم انقلاب امسال را سال «جهش تولید» نام میگذارند؟ چون اتفاقاً مهمترین اثر اقتصادی کرونا بحث بیکاری است که تا الان به دنبالش رکود خواهد داشت، رکود تورمی که مضاعف و مزید میشود بر رکود تورمی که در کشور وجود داشته. این راهکار برونرفت از وضعیت رکودی که قطعاً ماههای آینده در کشور فراگیر میشود، بهترین راه برونرفتش همین جهش تولید است. خوب ما آمدیم روی بحث آثار اقتصادی کرونا نظرهای بخش خصوصی را گرفتیم، اتاق بازرگانی و اتاق اصناف فعالانه همکاری کردند، آمدیم گروه واتساپی تشکیل دادیم از همه صاحبنظرها درخواست کردیم که نظرشان را بدهند، یک تعدادی از همکارانی نظر دادند که ما اینجا گلگی بکنیم و انتظار داشتیم همکاران بیشتر مشارکت میکردند، از صاحبنظران بیرون بیشتر استفاده کردیم. مرکز پژوهشها انصافاً فعالانه بود، معاونت اقتصادی و معاونت تولیدی آن با ما همراهی داشتند، دستگاههای اجرایی که تا حالا همکاری کردند وزارتخانههای صمت، جهادکشاورزی، اقتصاد و دارایی، ارتباطات. از بانک مرکزی گلگی داریم، آقای امیری! بیشتر باید همکاری کنند، از سازمان برنامه گلگی داریم بیشتر باید همکاری کنند. به هر حال ما با (6) دستگاه اجرایی جلساتی داریم ادامه میدهیم انشاءالله و مرکز پژوهشها را هم عرض کردم.
مختصر عرض بکنم، ما آمدیم در بحث آثار اقتصادی کرونا یک تشریحی از وضع اقتصادی فعلی کشور کردیم. پیشبینی سه حالت خوشبینانه، بدبینانه، واقعبینانه از وضعیتی که پیش خواهد آمد و از شرایط کشورهای دنیا هم داشتند استفاده کردیم. یک سری کارهایی در کشورهای دنیا میکنند که منابع آن را دارند ما یک سری کارهایی میتوانیم در بخشهای بانکی، مالیاتی بیمهای، عوارض و کمکها بکنیم. روی بحث تصمیمات دولت هم یک نقدی داریم روی روشهایی که انجام میدهند جامعه هدفشان و اینکه چطور این کمکها را دارند انجام میدهند، آن (75) هزار میلیارد تومان منابعش اینها را کنار بگذاریم این بحث را انجام دادیم.
در بحث جهش تولید من خیلی مختصر عرض بکنم آقای دکتر! (2) دقیقه دیگر طول میکشد. در بحث جهش تولید آمدیم تعریف کردیم به یک تعریف واحد باید میرسیدیم شتابان کردن رشد اقتصادی کشور، رسیدن به یک رشد پایدار و استفاده حداکثری از ظرفیت و الزامات این جهش تولید چیست؟ باید ظرفیتشناسی میکردیم، ظرفیتهای نرمافزاری را در بخشهای ساختارها، نیروی انسانی، جمعیت آن، شرکتهای دانشبنیان، نیروی انسانی متخصص، بخش خصوصی مجرب و ساختارهای حذف قوانین. در بخش سختافزاری آمدیم در (10) بخش ظرفیتها را شناختیم؛ صنعت با استراتژی توسعه صنعتی. معدن با حفظ زنجیره معدن و صنایع معدنی. نفت، گاز و پتروشیمی با حفظ زنجیره، مسکن و ساختمان، انرژی، برق و انرژیهای تجدیدپذیر، کشاورزی، صنایع غذایی تبدیلی و امنیت غذا، توسعه روستایی، گردشگری، حمل و نقل و فناوری اطلاعات. در این (10) بخش ظرفیتهایی که در سال قبل در بحث رونق تولید اینها را مشخص کرده بودیم درآوردیم و الان اینجا داریم آسیبشناسی میکنیم که چرا از این ظرفیتها درست استفاده نمیشود، راهکارهایش را انشاءالله خدمت عزیزان ارائه میدهیم.
بنابراین ما موضوع گزارشمان این است که در این بحث آثار اقتصادی کرونا بهترین راه برونرفت همان جهش تولید است و کارهایی هم که دولت میکند باید کمک کرد قانونی باشد و اشکالات و ایراداتش را هم بگوییم. خیلی ممنون، منتظر نظرات شما هستیم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
متشکریم، آقای دکتر قربانی نایبرئیس محترم کمیسیون بهداشت تشریف بیاورند، لطفاً در زمان صحبت کنید چون تعداد زیادی از همکاران قرار است حرف بزنند به همه انشاءالله فرصت برسد، بفرمایید.

محمدحسین قربانی
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده هم به نوبه خود به همکاران عزیز سال نو را عرض تبریک دارم و عرض خدا قوت، اعیاد شعبانیه هم بر همه شما میمون و مبارک باشد.
بحرانی که امروز دنیا و کشور عزیز ما ایران با آن مواجه است تحت عنوان کووید (19) بر کسی پوشیده نیست و خوشحالم اولین جلسه رسمی مجلس شورای اسلامی در این بحران به این بحث اختصاص داده شد و این نشان میدهد نمایندگان مجلس هم به هر حال بر اوضاع توجه دارند.
همکاران عزیز ببینید! من فکر میکنم در بحث اقتصاد مقاومتی در طول پنج، شش سال گذشته تنها سازمانی که پیشگام این مسأله بوده بحث بهداشت و درمان، وزارت بهداشت بود و آن هم بحث توجه به زیرساختها. اگر توجه به این زیرساختها با حمایت مجلسهای نهم و دهم انجام نمیشد امروز شاید بحث بهداشت و درمان و تیم بهداشت و درمان ما نمیتوانست اینچنین در مقابل این بحران قد علم بکند و موفق هم عمل بکند. همه شما شهادت میدهید پیشقراولان و سربازان خط مقدم این جبهه تیم بهداشت و درمان ما بود که بالغ بر (50) شهید خدمت تقدیم این عرصه کردند. من تشکر میکنم از مقام معظم رهبری که این نگاه ویژه را بر این عزیزان ما داشتند.
به هر حال ببینید! بحث بهداشت و درمان در شرایط عادی کشور برای کشور درآمدزا است. از همین توجهی که به بخش بهداشت و درمان میشود بهداشت و درمان میتواند درصدی از بودجه عمومی سالانه کشور را تأمین بکند. این بحران به ما نشان داد باید در این بحران به صورت ویژه به بخشهای بهداشت و درمان، زیرساختها، تعلیم و تربیت نیروی انسانی متعهد و متخصص توجه ویژهای کرد و جا دارد به صورت جد از همه سربازان این خط مقدم تقدیر و تشکر بکنیم. روز پنجم اسفندماه با همکاری تمام دوستان ما در کمیسیون بهداشت و درمان جلسهای تشکیل شد و خواستار تعطیلی مدارس و دانشگاهها شد. و دوستان عزیز ما در کمیسیون بهداشت و درمان مأموریت پیدا کردند در همه حوزههای تخصصی در کنار وزارت بهداشت و درمان و در کنار دانشگاههای علوم پزشکی حضور پیدا بکنند و چهار نفر از اعضای تیم کمیسیون بهداشت و درمان در کمیته مرکزی ستاد کرونای کشور حضور داشته باشند.
دوستان عزیز! امروز دولت با اذن رهبری بالغ بر (1) میلیارد دلار از صندوق توسعه برداشت کرده است. همانطور که امروز ضرورت پیدا کرده توجه به بهداشت و درمان پیشنهاد ما این است؛ جناب آقای دکتر پزشکیان عزیز! به هر حال پیشنهاد مجلس باید از دولت باشد که حداقل (60) درصد این منابع را برای زیرساخت حوزه بهداشت و درمان هزینه بکنیم، به جهت این که اهمیت بهداشت و درمان اینجا مشخص شد، همه شما دوستان عزیز و همکاران عزیز ما اشرافیت دارید، تنها کسانی که در خط مقدم تا روز (20) اسفند در میدان بودند همین دوستان عزیز بهداشت و درمان هستند. امروز حاکمیت وظیفه دارد در مقابل سلامت آحاد جامعه حساس باشد و این مسئولیت به دوش حاکمیت است و خوشحالم باز هم آقای رئیسجمهور این خواسته را از وزیر محترم بهداشت داشتند.
بنده پیشنهاد میکنم تا زمانی که سازمان بهداشت جهانی هیچ پروتکلی هنوز برای کنترل ویروس منحوس و وحشی ارائه نداده، دوستان عزیز! ما باید قرنطینه و رعایت اصولی بهداشت فردی را الزاماً در دستور کار قرار بدهیم، مخصوصاً کسانی که به عنوان تصمیمگیران این نظام هستیم در مجلس، دولت و حتی در قوه قضاییه باید این اصول قرنطینه را تا زمانی که یک واکسن قابل قبول و تا زمانی که یک پروتکل همگانی مورد توجه قرار بگیرد من معتقدم این را باید در دستور کار قرار بدهیم. آن چیزی که امروز مورد توجه است همین بحث رعایت فاصلهگذاری اجتماعی است. به جد باور داریم باید مدارس تعطیل باشد، به جد باور داریم دانشگاهها هنوز باید تعطیل باشد به جهت اینکه دانشگاهها به مراتب مراکزشان خطرناکتر از مدارس کشور است، دانشجویان ما از مناطق مختلف استانها میآیند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر قربانی یک لحظه ببخشید، همکاران عزیز! فاصله را رعایت کنید، همکاران عزیز که دور آقای وزیر بهداشت جمع شدید، آقایان سلیمی و کوهکن.

محمدحسین قربانی
بنده باور دارم مراکز دانشگاهی هنوز هم که هنوز است بسیار مهمتر است. میشود یک پیشنهاد داد آن پیشنهاد هم این است.

مسعود پزشکیان
یک لحظه آقای قربانی، نمایندگانی که دور آقای دکتر نمکی را گرفتند! لطفاً سرجای خودتان بفرمایید تشریف داشته باشد، که آقای وزیر بتوانند گوش بدهند. شما وقتتان هم تمام شد. (قربانی ـ یک دقیقه دیگر فرصت دارم) بخاطر مداخلات ما یک دقیقه دیگر صحبت کنید، بفرمایید.

محمدحسین قربانی
سروران و دوستان عزیز! پیشنهاد، این است که ما بعد از انقلاب سابقه دو بار تعطیلی دانشگاهها را داشتیم، هم در زمان انقلاب و هم انقلاب فرهنگی. ما میتوانیم این پیشنهاد را داشته باشیم که دانشگاهها را یک ترم تعطیل بکنیم. فکر میکنم آن چیزی که در این اثنا به دست میآید سلامت آحاد جامعه است. پیشنهاد آخری که بنده دارم آن هم این است که یک خداقوت به همه استاندارانی که با مجموعه دانشگاههای علوم پزشکی توانستند میدانی و عملیاتی کار بکنند باید تقدیر و تشکر کرد.
جناب آقای دکتر پزشکیان! گیلان هم که به عنوان کانون بحران کشور بود با همکاری بینهایت همه دوستان عزیز من، مجمع نمایندگان، استاندار، آقای دکتر نمکی داشتند توانستیم این بحران را مهار بکنیم و امروز گیلان هم مانند همه دوستان و همکاران دانشگاههای علوم پزشکی ما حریف بر میدان هستند و آن چیزی که امروز از آحاد مردم درخواست میشود کرد به عنوان کسانی که در خط مقدم هستند به این ویروسی که نه نژاد، نه جنسیت و نه مرز و نه فقیر و غنی میشناسد از این منظر همه آحاد در خط مقدم هستند و خود مردم باید رعایت اصول قرنطینه و بهداشت را داشته باشند، بسیار ممنون.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، نفر بعدی را دعوت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
نفر بعد آقای دکتر زاهدی هستند.

مسعود پزشکیان
اسامی کسانی که درآمده است را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم استحضار داشته باشند از بین کل اعداد صندلیهایی که در مجلس بوده، نه صندلیهایی که امروز اختصاص داده شده، صندلیهایی که به صورت ثابت متعلق به نمایندگان است به صورت عددی قرعهکشی شده، اسامی (7) نفر را مشخص کردیم که (5) نفر صحبت میکنند و (2) نفر هم رزرو هستند.
به ترتیب آقایان ذوالقدر، فرمند، نوبخت، بابائیصالح، امیرآبادی، شاعری و خانم فاطمه سعیدی. پنج نفر اول آمادگی داشته باشند اگر همکارانی هم نبودند و نخواستند صحبت بکنند نفرات بعدی که وقت بود و میخواستند نفرات بیشتر صحبت کنند به ترتیب این عزیزان هستند. آقای دکتر زاهدی بفرمایید.

محمدمهدی زاهدی
بسم الله الرحمن الرحیم
در ابتدا اعیاد شعبانیه را تبریک میگویم. امیدواریم که به میمنت میلاد باسعادت آقا امام زمان (عجلاللهتعالیفرجهالشریف) شر این ویروس منحوس از کشورمان کم شود. فردا روز (20) فروردین است، سالروزی که ما نام فناوری هستهای را روی آن گذاشتیم. یاد و خاطره همه شهدای هستهای کشور و همچنین شهید سرافراز اسلام شهید حاج قاسم سلیمانی را گرامی میداریم.
من قبل از اینکه بحث کنم (20) ثانیه فقط میگویم. «علیکم بپساکرونا»، پساکرونا یک تهدید جدی امنیتی، سیاسی و اقتصادی برای کشور است، متأسفانه پساکرونا نادیده گرفته شده، الان همه توجهات به کرونا است غفلت از پساکرونا برای کشور تبعات سنگینی دارد، این مجلس باید روی پساکرونا وقت بگذارد. اگر این کار را نکنیم مطمئن باشید آیندگان ما را نخواهند بخشید که مجلس بیتفاوت بوده و دیگر وارد جزئیاتش نمیشوم اجازه بدهید وارد بحثهای حوزه تخصصی بشوم.
اولاً جا دارد تشکر کنیم هم از وزارت بهداشت جدای از بحثهای سیستم درمانی که از آقای وزیر هم تشکر میکنیم واقعاً مایه گذاشتند، خودشان، پزشکان، پرستاران و کادر بیمارستانها که جداً به عنوان سرداران، سربازان و افسران حوزه سلامت خوش درخشیدند. من بحثم آموزش، فناوری و علم است. در حوزه علم و فناوری هم وزارت بهداشت، وزارت علوم و معاونت علم و فناوری کارهای بزرگی کردهاند همکاران ما باید بدانند. شرکتهای دانشبنیان، پژوهشگاهها، مراکز رشد، اکویتورها و همینطور برخی مؤسسات فناوری دیگر را آوردند پای کار.

مسعود پزشکیان
آقای دکتر زاهدی! یک لحظه اجازه بدهید. نمایندگان عزیز آقایان بیگلری، برومند، سبحانیفر، سلیمانی، خدابخشی، عبدالهی! لطفاً بنشینید. عزیزان! اگر سر جای خودتان بنشینید برای مراعات آن پروتکل بهتر است تا اینکه به هم نزدیک بشوید و صحبت کنید، آقای زاهدی عزیز بفرمایید.

محمدمهدی زاهدی
جاهایی که اسم بردم زیرمجموعه وزارت بهداشت، وزارت علوم، معاونت علم و فناوری پارکهای علم و فناوری و مراکزی که به حوزه فناوری مربوط هستند کارهای بزرگی را در این مدت انجام دادند. جای قدردانی از همه آنها است وزیر محترم بهداشت در جریان هستند در مورد ساخت کیتهای تشخیص کرونا در مورد دستگاههای تنفس مصنوعی که به جد برای بیماران کرونایی مورد نیاز است، برای استریل و ضدعفونی، ماسک و همه اینها کار کردند جای تشکر دارد.
اما اجازه بدهید که مباحث تخصصی را یک مقدار ریزتر بحث کنیم، ما دیروز به خصوص جلسات چندساعته داشتیم با وزیر محترم آموزش و پرورش و زیرمجموعه ایشان، جداگانه و با وزیر علوم و معاونین ایشان و دانشگاه آزاد اسلامی جداگانه بحثهای بسیار زیادی آنجا مطرح شد من چکیده بحثها را خدمت شما عرض میکنم.
در آنجا ما به عزیزانمان عرض کردیم اصل مطلب حفظ سلامتی دانشآموزان، دانشجویان، فرهنگیان، اساتید و پرسنلی است که اینها را حمایت میکنند. سلامتی بالاتر از این است که ما کلاس تشکیل بدهیم و در آنجا بچههای ما یا خودشان مبتلا و یا ناقل بشوند. پس اساس بر این است. به آنها گفتیم باید پروتکلهای وزارت بهداشت ملاک عمل باشد ممکن است ستاد کرونا به لحاظ برخی از مسائل سیاسی داخل یا خارج تصمیماتی بگیرید که بعضاً با پروتکلهای وزارت بهداشت همراهی نداشته باشد. آنچه که باید ملاک باشد پروتکلها و دستورالعملهای وزارت بهداشت است. این را ما دیروز گفتیم و همین را از آنها میخواهیم.
بحث بعدی در مورد وزارت آموزش و پرورش ما جدا به تفاهماتی رسیدیم. مشکلات آموزش و پرورش برخی جاهایش به مراتب کمتر از وزارت علوم و وزارت بهداشت است، بحث آموزش را دارم میگویم. برای اینکه کلاسهای درس وزارت آموزش و پرورش تقریباً میتوانیم بگوییم (80) درصد سرفصلهای درسی گفته شده است. برخی جاها مثلاً کلاسهای سال آخر دبیرستان حتی صددرصد گفته شده است. پس لزومی ندارد که ما به خاطر (20) درصد حداکثر باقیمانده درسها بیاییم کلاسها را تشکیل بدهیم، اساس را بگذارند بر همان (80) درصد. حتی در کنکور هم به وزارت علوم گفتیم اگر آموزش و پرورش تصمیم گرفت که براساس همان (80) درصد آزمونهای پایان ترم را بگیرد ملاک عمل کنکور آن باشد و وزارت علوم هم این را قبول کرد این را میگویم که خانوادهها بدانند مسئولین چه در مجلس و وزارت علوم به فکر هستند.
بحث بعدی در آموزش و پرورش برای کنکور آزمونهای استانداردی بود که باید برگزار کنند، قرار شد آقایان تا هفته آینده برنامهریزی کنند که چگونه آزمونهای استاندارد را در زمانی که وزارت بهداشت اجازه میدهد برگزار کنند. توصیه ما این بود شیوهای شبیه به آنچه در دانشگاه پیام نور انجام میشود که آزمونها به صورت آنلاین باشد برنامهریزی کنند. خوشبختانه کارهایی را وزارت آموزش و پرورش انجام داده روی این هم قرار شد کار کنند که همان انجام شود.

مسعود پزشکیان
آقای دکتر! جمعبندی بفرمایید وقت شما تمام شد. (5) دقیقه وقت داشتید الان (6) دقیقه است دارید صحبت میفرمایید. (زاهدی ـ آقای دکتر موضوعات وسیع است) بگذارید برای بعد.

محمدمهدی زاهدی
بحث بعدی اعلان یک تاریخ دقیق است که ما بگوییم در این تاریخ دیگر آموزش و پرورش کل مسائل درسی آزمونی آن تمام است، این را باید وزارت آموزش و پرورش اعلام بکند که خیال همه راحت بشود. اجازه بدهید مختصر وارد بحث آموزش عالی بشوم، در آموزش عالی مسائل متعدد است من یکی، دو تا از اصلیهایش را میگویم، مؤسسات غیرانتفاعی وابسته به وزارت علوم و دانشگاه آزاد اسلامی دچار خسارت سنگین اقتصادی شدند. باید تسهیلات لازم به آنها داده شود. هم خود دانشگاه و سیستم دانشگاه و هم دانشجویان دچار مشکل شدند. دانشجو میخواهد ترمش را حذف کند، مثلاً در دانشگاه آزاد، دانشگاه آزاد میگوید من نمیتوانم پولت را پس بدهم. دانشجو چه کند؟ پس اینجا ما باید حتماً یک یارانه خاص به مراکز آموزش عالی غیرانتفاعی و دانشگاه آزاد بدهیم، بحث کنکور ارشد و دکتری.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، اینها را دیگر با دانشگاهها و وزارتخانه هماهنگ بفرمایید، لازم نیست اینجا بحثش را مطرح کنید. متشکرم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
جناب آقای اکبریان ریاست محترم کمیسیون صنایع بفرمایید.

عزیز اکبریان
بسم الله الرحمن الرحیم
ایام اعیاد شعبانیه و بهخصوص نیمه شعبان را عرض تبریک دارم. از وزارت بهداشت، هلال احمر، کارکنان دولت جمهوری اسلامی و نیروهای مسلح تلاشهایی که در بحث کرونا انجام دادند، تشکر میکنم.
من زیاد وقت را نمیگیرم، چند نکتهای را خدمت عزیزان عرض کنم آقای رئیس! دستور بدهید اینها بنشینند یک مقدار مسائل را رعایت بکنند واقعاً مجلس بیشتر از همه این موارد را رعایت نمیکنند.

مسعود پزشکیان
نمایندگان عزیز! آقایان رضازاده، پژمانفر لطفاً سر جای خودتان بنشینید.

عزیز اکبریان
آقای رئیس! به هر حال کرونا یک واقعیتی است که امروز وجود دارد و مسئولین بهداشتی و درمانی کشور، در یک جهاد بزرگ این وظیفه را انجام دادند، بنده هم صمیمانه تشکر میکنم. آقای وزیر! بالاخص از مسئولین استان البرز که با فشردگی جمعیت خیلی زحمات زیادی کشیدند تشکر میکنم. حدود تقریباً (40) روز است صنعت نیمهجان کشور تعطیل شده است، صنعت ما صنعت پویا و فعال و قدرتمندی که بگوییم همه صنایع ما با ظرفیت صددرصد دارند کار میکنند نبود. حدود (40) روز است که به تعطیلی کشیده شده است و نظرات مختلفی وجود دارد، ادامه این وضعیت تعطیلی یک سم بزرگی است، ما باید بالاخره یک سری پروتکلها و مسائل بهداشتی را ابلاغ بکنیم و صاحبان صنایع و مشاغل را وادار بکنیم اینها را رعایت بکنند و کشور در این زمینه از این حالت باید بیرون بیاید. اگر قرار بود قرنطینه بکنیم در این دو ماه باید قرنطینه میکردیم، حالا که نکردیم. امروز ما صحبت یک ماه قرنطینه و مسائل مختلف، یعنی ما یک زمینه پساکرونا را برای آینده کشور داریم به وجود میآوریم که به هیچوجه قابل جبران نیست. الان هم تلاشهایی دارد صورت میگیرد آقای وزیر و مسئولین گزارش میدهند. آنچه که مهم است رعایت بهداشت و درمان و الحمدلله به کوری چشم دشمنان کشور ما هم در این زمینه با وجود تحریمها توانسته جواب مثبتی را بگیرد در مقایسه با خیلی از کشورهای دنیا.
آقایان نمایندهها و وزرا! در شهر اگر رفت و آمدی بکنید کسبه، صاحبان صنایع و شرکتها را ببینید همه آنها اکثریت (5)، (20)، (200)، (300) میلیون چک برگشتی در این دو ماه دارند اینها را چطوری میخواهید جبران بکنید؟ باید دولت و مجلس به نظر من برای پساکرونا یک فکری بکنند. با وام یک میلیون تومانی که متأسفانه دو روز است تلویزیون کارش شده بگوید وام یک میلیون تومانی میدهیم. آقای رئیس کل بانک مرکزی و دیگران که وام یکمیلیونی میگویند، این یک میلیون را به بچه خودشان بدهند قهر میکنند. با وام یک میلیون تومانی مشکلی حل نمیشود، یک عدهای میتوانند برای خرید مایحتاج زندگیشان با این وام چند روز عمل بکنند ولی چرخه تولید، اقتصاد، صنوف کشور به مرور اگر فعال نشود آینده همه اینها به نابودی کشیده میشود. خیلی از این شرکتها و کارخانجات و مغازهها و خیلی از کسبهها و کارگران متعددی وجود دارند که میگویند حقوقشان را (1)، (2)، (3) ماه میتوانیم بدهیم، چقدر دیگر میتوانیم حقوقشان را بدهیم، اکثراً آنهایی که استیجاری هستند دچار مشکل هستند صاحبان املاک (1)، (2) ماه بخشیدند بعد میخواهند چکار کنند، آنها هم زندگی دارند.
ما باید با یک سری پروتکلهایی که دولت و مجلس و نظام باید تصمیم بگیرد و همه باید آن پروتکلها را اجرا بکنند و کشور از این وضعیت انشاءالله عبور بکند و تولید و صنعت کشور باید به سمت فعال شدن برود. سال رونق اقتصادی، سال شکوفایی اقتصادی، سال جهش اقتصادی این نیست که اولش ما بیاییم بگوییم کلاً تعطیل، تعطیل، تعطیل. قطعهسازان خودرو در ماه بالغ بر (300) میلیارد حداقل حقوق باید بدهند، از کجا بیاورند بدهند؟ یک ماه دادند، ماه دوم از کجا بیاورند بدهند؟ همین خودروسازان ما که نیمهجان دارند کار میکنند در ماه (400)، (500) میلیارد دارند حقوق میدهند. با تعطیل کردن، درهای آنها را بستن، فردا به تولید کشور ضربه میزنند، صنوف ما هم همین است.
آقای رئیس! پیشنهاد من این است، اولاً وامهای کمبهره با تسهیلات بسیار مناسب باید به کسبه و تولیدکنندگان بدهند. دوم، بیشترین نیرو در کارکنان دولت است و کمترین بهرهدهی را دارند و کارکنان دولت تا پایان ماه رمضان با یکدوم بیایند یک روز درمیان هیچ اتفاقی هم نمیافتد ولی کارگران و کارخانجات را بگذارید با فاکتورهای بهداشتی با قوت به کار خودشان ادامه بدهند. والسلامعلیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، متشکریم. آقای کیخا تشریف بیاورید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی

احمدعلی کیخا
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده هم عرض سلام محضر همه همکاران عزیز از دولت و مجلس را دارم، سال نو و اعیاد شعبانیه را هم تبریک میگویم، تشکر ویژه هم دارم از جهادگران کادر پزشکی و درمانی کشور که در خط مقدم مبارزه با این ویروس مدتها است در تلاش و زحمت هستند. من آن روز هم که جلسه مشترک هیأترئیسه و رؤسای کمیسیونها بود عرض کردم که قطعاً همه آحاد ملت، قوا باید تابع مدیریت فنی این موضوع توسط کادر پزشکی کشور باشیم و گوش به فرمان آنها کنیم تا بر این بحرانی که ایجاد شده غلبه کنیم.
اما در ارتباط با بخش کشاورزی و مشکلات ناشی از این من اولین خواهشی که دارم در حال حاضر براساس دادهها و اطلاعاتی که بنده در این مدت در تماس با بخش خصوصی و دولتی دریافت کردم بیشتر از اثرات بحث کرونا خود مدیرت بخش کشاورزی و ناپایداری آن الان یک چالش مهمی است. استدعای من هم از دولت و هم از مجلس همین است که فردا یک حضور قوی داشته باشیم هر چه سریعتر وضعیت وزارت جهادکشاورزی را تعیین تکلیف کنیم تا یک مدیریت باثباتی بر این بخش حاکم بشود و انشاءالله ضررها و تبعات منفی ناشی از این بیماری را در بخش کشاورزی به حداقل برسانیم. آقای اکبریان از صنایع خودرو صحبت کردند، امروز و البته از سال گذشته با تحریمهای ظالمانه و افزایش نرخ ارز برای این مملکت ثابت شد که پایدارترین بخش، بخش کشاورزی است بخشی که واقعاً میتواند محور استقلال کشور باشد و امروز تأمینکننده غذا و نیازهای ضروری این مردم است و متأسفانه در طول سالهای گذشته و دهههای گذشته از توجه ویژه به این بخش غفلت شده.
دوستان! یکی از تبعات محرز این بیماری کاهش صادرات محصولات کشاورزی بوده به دلیل ممنوعیتهایی که کشورهای هدف قائل شدند. این به شدت روی فعالیت کارخانجات صنایع غذایی و به تبع آن تولیدکنندگان اثر گذاشته. وقتی محصولات لبنی صادر نمیشود عملاً شیر میماند و فاسد میشود و تولیدکنندهها آسیب میبینند. ممکن است امروز خودش را نشان ندهد اما (2)، (3)، (4) ماه بعد چالش خواهد شد. حتماً دوستانی که در این ایام در استانهای شمالی، قم، جاهای دیگر هستند دامداران و مرغداران به آنها مراجعه کردند، جوجه یکروزه قیمتش به (300) تومان رسیده فیلمهای زیادی را شما حتماً دیدهاید که جوجههای یکروزه را نابود کردند. به دلیل کاهش تقاضا برای گوشت مرغ قیمتش به (5000)، (6000) تومان رسید. بسیاری از واحدهای مرغداری جوجهریزی نکردند. با افزایش تقاضا در ماه مبارک رمضان و ماههای پیشرو اگر دولت توجه نکند این بخش هم نمیتواند پاسخگوی نیازهای مردم در ایام پیشرو باشد و باید حتماً به آن توجه شود.
الان در مناطق عشایرنشین و ایلاتی کشور فصل کوچ عشایر است، این جابجاییها اگر براساس قاعده و با حمایت دولت و برنامهریزی درست نباشد به گسترش این بیماری کمک خواهد کرد و به تولید کشور هم آسیب خواهد رسید حتماً هم باید از نظر بهداشتی و درمانی و هم تخصصی بخش کشاورزی برای این فصل از زندگی عشایر برنامه منسجم و مرتبی باشد. بسیاری از کشورها صادرات برخی از محصولات مثل برنج را ممنوع اعلام کردند. مثل هندوستان، اگر دولت برنامه درستی برای تأمین کالاهای اساسی نداشته باشد و فقط به آمار و اطلاعاتی که برخی ارائه میدهند اکتفا بکنیم ممکن است در ماهها و روزهای پیشرو دچار مشکل بشویم.
مصرف بالای آب، هرچند بارندگیها خوب بوده نسبت به بلندمدت اما نسبت به سال گذشته هنوز (13)، (14) درصد کاهش داریم ولی مصرف بالای آب اگر در شهرها مدیریت نشود هم برای تأمین آنها و هم از نظر کیفی در تابستان ممکن است دچار مشکل بشویم. مسائل مربوط به فاضلابهای آلوده پسماندهای آلوده اگر اینها مدیریت نشود در حوزه محیطزیست و سلامت مردم مشکل ایجاد خواهد شد. در استانداری اصفهان یک کار خیلی خوبی انجام شده بود آن میتواند برای سایر شهرداریهای کشور در مدیریت پسماندهای آلوده الگو باشد.
نکته دیگر هم که لازم است اشاره بکنم هرچند تبعات منفی کرونا در حوزه اقتصاد زیاد بود ولی درسهای زیادی هم برای بخش محیطزیست کشور داشت و بشر اگر رفتارهای خودش را مدیریت کند میتواند هم زندگی خوبی داشته باشد و هم محیطزیست سالمی را داشته باشیم. آقای دکتر داودی از متخصصین کمیسیون اشارهای داشتند که این بیماری، بیماری مشترک انسان و دام است اگر در حوزه مدیریت کار لازم انجام نشود قطعاً نمیتوانیم بر این مشکل فائق بیاییم.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، آقای دکتر نمکی عزیز بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر نمکی وزیر محترم بهداشت بفرمایید.

سعید نمکی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و احترام و تبریک سال نو و اعیاد شعبانیه را خدمت نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی دارم، تسلیت عرض میکنم به نمایندگان محترم مردم از دست رفتن مردم عزیز در اقصینقاط کشورمان را به دلیل گرفتاری با بیماری کرونا، پوزش میخواهم از تأخیر به دلیل اینکه من معمولاً از بعد از نماز صبح تا (1)، (2) بامداد ما هر روز مجبور هستیم جلساتی را داشته باشیم و فکر میکردم همکاران قبل از بنده گزارشی را تقدیم عزیزان میکنند تا خودم را بعد از جلسه اپیدمیولوژی که داشتم برسانم، عذرخواهی میکنم از تأخیر و تشکر میکنم از هیأترئیسه محترم که این فرصت را فراهم کردند تا بنده گزارشی را خدمت عزیزان عرض کنم.
در رابطه با بیماری کرونا مستحضرید که اولین گزارشات را ما از شهر ووهان چین دریافت کردیم. بلافاصله بعد از أخذ گزارش، بنده همکارانم را صدا کردم و ترتیب برنامههایی را دادیم برای مقابله با ورود احتمالی ویروس. برای ما کاملاً مشخص بود که یک ویروس جدید با یک رویکرد جدیدی با یک رفتار متفاوت قطعاً ما را گرفتار خواهد کرد. همه مستحضرید که اولین مورد کرونا ویروس در سال 2003 تحت عنوان ویروس سارس کشور چین را اولینبار گرفتار کرد. منشأ باز در خفاش تشخیص داده شد و بعد به انسان منتقل شد، در سال 2012 کرونا جدیدی در منطقه خاورمیانه به عنوان مرس بروز کرد که اولین مرگ را ما در جده عربستان داشتیم و مخزن را شتر و آن هم شتری که از طریق خفاش گزیده شده بود تشخیص دادند.
خوب این کرونای جدید که یک رفتار کاملاً متفاوت از کروناهای قبلی داشت بروز کرد و در کشور چین قتل عامی را در شهر ووهان انجام داد و بعد به جاهای دیگر چین هم به گونهای سرایت کرد. ما در همان روز اول تشکیل جلسه دادیم، برای پروازهای مستقیم از چین تصمیم گرفتیم، بلافاصله به همه دانشگاههای علوم پزشکی ابلاغ کردیم. متن تک تک اینها را خدمتتان عرض میکنم. ما از همان اوایل بهمن دانشگاههایمان را آماده کردیم برای تخت خالی، امکانات و آزمایشگاه، چون میدانید آزمایش و کیت آزمایشگاهی کرونا درست بعد از (2) هفته که در ایران تشخیص داده شد تازه WHO تعداد محدودی کیت به ما داد، اما ما همان روزهای اول با انستیتو پاستور و خانم دکتر مختاری در آزمایشگاه دانشکده بهداشت کیت تشخیص بیماری کرونای جدید را طراحی کردیم و (2) آزمایشگاه ما آماده تشخیص بود. اولین موردی که به ما گزارش کردند. چون مستحضر هستید من قبلاً این را هم توضیح دادم ما پیک پاییزه آنفلوآنزای H1N1 را داشتیم و این پیک پاییزه منتظر بودیم که پیک زمستانی تایپ B آنفلوآنزا بروز کند، گزارشاتی از سراسر کشور بعد از آن سرمای بارندگی برف زمستانه به ما گزارش شد. مواردی از شهر قم در قالب سرماخوردگی و آنفلوآنزای حاد گزارش شد اینها آمد (8) مورد آنفلوآنزای تایپ B تشخیص داده شد و بعد از آن متأسفانه دو مورد در روز (29) بهمن به ما گزارش کردند که در شهر قم دچار علائمی به این شکل هستند.
بنده همان لحظه به همکارانم عرض کردم این گزارش با گزارشهای قبلی متفاوت است ما قطعاً باید به اینها شک کنیم که ممکن است کرونای جدید باشد، بلافاصله تست کردیم صبح روز سیام چهارشنبه بود که آقای دکتر نوبخت تشریف آوردند. من در دولت عرض کردم که دیشب، البته ما قبل از آن بسیاری از موارد مشکوک را آزمایش کرده بودیم که منفی بود و من آن روز چهارشنبه (30) بهمنماه به عزیزان در دولت عرض کردم که ما دو مورد دیشب در قم داشتیم که علائم، علائم بیماری کرونا است از نظر کلینیک، صبح زنگ زدم به خانم دکتر مختاری و همکارانم گفتند از سه آزمایش، آزمایش اولیه مثبت شده است، دو آزمایش دیگر باید بگذاریم که تا ظهر هر دو گروه هم پاستور برای اولین موردی که میخواستیم اعلام کنیم کار سختی بود هر دو با هم پارالل (Parallel) آزمایش را انجام دادند و متأسفانه مثبت اعلام شد و من همان روز ظهر آن را اعلام کردم، گرچه بعضی از دوستان توصیه داشتند که اعلام این قبل از انتخابات درست نیست، ولی بنده همواره اعتقادم بر این است که درستترین کار صداقت و راستگویی به مردم است که ما این سرمایه بزرگ اجتماعی را از دست ندهیم من خدمتتان عرض میکنم.
آنچه که ما باید بعداً در یک جلسهای مفصل و در یک جلسه غیرعلنی بنده بیایم و برای عزیزان توضیح بدهم (23) تیم اپیدمیولوژیست ما دارد کار میکند که آیا اولین منشأ ورود بیماری در کشور کجا بود، کما اینکه آنچه که در گیلان اتفاق افتاد همان روز اول بنده عرض کردم با آنچه که در قم اتفاق افتاد دو مقوله کاملاً مجزا و متفاوت است و ما برای تکتک اینها رد پای همهگیرشناسی، ورود ویروس و تکتک موارد آن را بررسی کردیم که انشاءالله توفیق داشته باشم در یک جلسه غیرعلنی من مواردی را خدمت عزیزان عرض خواهم کرد. البته این به این معنی نیست که ما در جلسه غیرعلنی وقتی با هم صحبت میکنیم با مردمانمان بیگانهایم و این را به صراحت نخواهیم گفت ولی من باید حتماً به محضر عزیزان بگویم.
امروز روز ریشهیابی منشأ نیست، امروز روز مبارزه تمامعیار ملی با ویروس است. امروز که منشأ کجا بود، کدام شهر بود، از کجا به کجا سرایت کرد بحث امروز ما نیست. امروز تمام سرزمین ما گرفتار ویروس کرونا یا کووید (19) هست و با همدلی، وفاق و یک مشارکت همگانی باید ویروس را مهار، کنترل و ریشهکن کنیم انشاءالله، آن را به موقع من صحبت خواهم کرد.
اما ما بلافاصله در (36) مبدأ ورودی کشور در همان بهمنماه قبل از بروز اولین کیسها که گزارش شد کنترل گذاشتیم تمام موارد را چک کردیم تبسنجی کردیم. ما خروج ماسک از کشور را همان اوایل بهمن ممنوع کردیم، ما در همان روز تخت بیمارستانی آماده کردیم. عزیزان بزرگوار! این افتخاری که جمهوری اسلامی ایران آفرید که شماها یک بیمارتان در پیک بیماری پشت درب بیمارستانها سرگردان نماند این افتخار جمهوری اسلامی است، این که امروز میبینید کشورهای اروپایی و آمریکایی در مقابل کرونا زانو زدند و مردم در چمنهای بیرون بیمارستان آوارهاند این فقط به این معنی نیست که شماها تعداد تخت و سی.سی.یو یا آی.سی.یو بالا دارید گرچه ما طرح تحول تعداد تختهایمان را اضافه کردیم. اما کشور فرانسه به ازای هر (1000) نفر حداقل (7) تخت دارد ما (6/1) تخت داریم، میزان تخت اروپا در بدترین شرایط نسبت به (1000) نفر بین (4) تا (5) برابر ما است. آنچه که اینجا به کار آمد تا بیماری در پشت درب بیمارستان آواره نشود علاوه بر لطف خدا، علاوه بر حمایتهای بیدریغ مقام معظم رهبری که بینظیر بود، حمایت این بزرگمرد از این برنامه ملی بینظیر بود، قوت بزرگ قلب همه همکاران من بود، حمایتهای دولت محترم حمایتهای تمام دستگاههایی که در کنار ما بودند سپاه، بسیج، ارتش جمهوری اسلامی، نیروی انتظامی، دستگاههای مختلف دولتی و غیردولتی، سازمانهای مردم نهاد و همه کمک کردند تا ما امروز الحمدالله به یک نقطه مطلوبی در عرصه جهانی رسیدیم.
من دو نکته را به دلیل ضیق وقت خدمت عزیزان عرض کنم، اول اینکه آنچه که شما امروز در کشور میبینید مرحله مدیریت بیماری است. ما به مرحله مهار و کنترل هنوز نرسیدیم دچار یک توهم یا گرفتاری محاسباتی نشویم. ما الان در مرحله مدیریت بیماری هستیم که خدا را شکر میکنم که به نحو احسن در جمهوری اسلامی در اوج تحریمها و گرفتاریها انجام دادیم. کسی باور نمیکرد جمهوری اسلامی در این شرایط سخت تحریم، در این زمانهای که ما میخواستیم از یک جا ماسک بیاوریم، میخواستیم لباس برای پرستار بیاوریم در فرودگاه فلانجا از ما مصادره میکردند، اینطور مدیریت بیماری برای دنیایی که خود سازمان جهانی بهداشت تماس میگیرد تا تجربه ما را با ویدئوکنفرانس به دیگران منتقل کند، این یک عزتی است که بعد از دفاع مقدس با یک شیوه جهادگرانه بچههای ما انجام دادند، من درود میفرستم به روح بلند همه شهدای خدمت در عرصه نظام سلامت در زمانی که در مخزن این آتش همه فرار میکردند بچههای ما دل زدند به این آتش و ما عزیزانی را از دست دادیم در اقصی نقاط کشور که روح بلندشان انشاءالله جاودانه باشد. پزشکانی شبانهروز کار کردند بچههای بخش بهداشت بهخصوص در طرح بسیج ملی و بچههای بسیج سازمان بسیج و بسیج جامعه پزشکی کار بزرگی را در این مملکت رقم زدند ما دو عامل توفیق داریم تا اینجای کار؛ یک، وفاق و همدلی ملی با پشتوانه مقام معظم رهبری در کل کشور، ما توانستیم برای اولینبار نمازهای جمعه را با تمنایی که کردیم تعطیل کنیم مدارس، دانشگاهها، رفت و آمدها و حتی حرم مقدس آقا امام رضا (علیهالسلام) و حضرت معصومه (سلاماللهعلیها) حتی اعتکاف، حتی سفرهای راهیان نور همه اینها برای اولینبار بعد از دفاع مقدس در این مملکت شکل گرفت و همه تبعیت کردند. حاصل این همدلی یک چنین مدیریتی شد که ما امروز بیماری، این اژدهای سرکش را افسار کردیم و در دست خودمان نگه داشتیم.
دو، اتفاق ویژهای افتاد و این غربالگری عمومی به عنوان بسیج ملی مبارزه با کرونا بود که آمار بیمارستانهای ما را کم کرد بیماران را در مراحل اولیه تشخیص دادیم قبل از اینکه اینها به فازهای بدتر بروند شناسایی کردیم من در راه که میآمدم فرمایشات برادر عزیز و بزرگوارم دکتر عزیزی را شنیدم که فرمودند آمار کرونا در کشور ما رو به افزایش است. دکتر عزیزی عزیز! آمار کرونا اگر رو به افزایش است برای اینکه ما بیماریابی را فعال کردیم ما به جای اینکه بنشینیم کرونا بیاید سراغ ما، دکتر قربانی عزیز و اعضای محترم کمیسیون بهداشت که من از آنها تقاضا کردم که در این ایام یار و یاور و مدیر ناظر ما باشند این را تمنا کردم که بروند و از نزدیک مدیریت کنند و در مدیریت به ما کمک کنند. دیدند که در گیلان ما زیر فشار تخت بیمارستانی داشتیم له میشدیم به محض اینکه بسیج آمد وسط و ما تا امروز (71) میلیون نفر از مردمان این سرزمین را با بستر پرونده الکترونیک سلامت با اتکا به سامانه سیب و (4030) توانستیم شناسایی کنیم مواردی را که در مراحل اولیه بیماری هستند اینها را از بقیه جدا کنیم این پروتکل تأییدشده دنیا است. میگویند Early detection و Early isolation یعنی تشخیص زودرس و ایزوله کردن و جدا کردن زودرس این کار را ما شروع کردیم با این کار اولاً افراد را در مراحل پایینتر از بیماری شناسایی کردیم اینها را از دیگران جدا کردیم چه در خانه چه در نقاهتگاه که بقیه را آلوده نکنند.
سه، نگذاریم اینها در شرایط سنگین بیماری بیایند که نیازمند آی.سی.یو باشند. به همین دلیل بار بیمارستانها و فشار روی جامعه پزشکی و پرستاری کشور را با کمک کادر بهداشتی و مراقبین بهداشت و پزشکان خانواده کم کردیم. امروز بیمارستانهای ما خوشبختانه به هر استانی زنگ بزنید حداقل بین (30) تا (50) درصد تخت خالی دارند، غیر از اینکه ما (15) هزار تخت نقاهتگاهی خالی را در جاهای مختلف کشور با کمک نیروهای مسلح الان آماده داریم. این باعث شد که پرستار و پزشک من بیشتر به مریض برسد گرچه که قبلاً هم میرسیدند ولی بار و تراکم بیماری به گونهای بود که اینها اصلاً نفسشان بریده بود، الان به دلیل اینکه رسیدگی بیشتر شد مرگ و میر هم کاهش پیدا کرد.
الان ما دو پدیده داریم یک با کیس فایندینگ (case Finding) و بیماریابی، کیس ریپورت (Report case) یا اعلام و گزارش بیماری رفت بالا. دو به دلیل کاهش بار بیمارستان و رسیدگی بیشتر کادر بهداشت و درمان به دلیل وقتی که پیدا کردند مرگ و میر پایین آمد. من خدمتتان عرض کنم در روزهای آینده شما شاهد یک نمایش و ویترین زیباتری از بحث کرونا در کشور خواهید بود و آن فاصله بین مرگها و موارد مثبت است یعنی این مخرج کسر که موارد مثبتی است که ما با آزمایشهای زیاد داریم شناسایی میکنیم نسبت به مرگهایی که در بیمارستانها دارد کاهش پیدا میکند این فاصله بالا ما را در ویترین جهانی باز هم مطلوبتر جلوه خواهد داد.
امروز ما از نظر تعداد ابتلاء در دنیا هفتم هستیم و در مرگ و میر رتبه ششم هستیم و این رتبه هر روز به سمت مطلوبتر ارتقاء پیدا خواهد کرد. اما یک سؤالی که اینجا مطرح است؛ ما در گام اول بحث فاصلهگذاری اجتماعی را مطرح کردیم در گام دوم فاصلهگذاری هوشمند، ببینید! برای تمام متخصصین بهداشت دنیا این یک اصل است که باید این فاصلهگذاریها را استمرار بدهیم ما نباید بگذاریم گروههای آلوده در هم بروند، بیایند و کار را سختتر کنند. منتها وزیر بهداشت شما با یک پدیدهای روبرو است به نام حصر و جنگ اقتصادی. ما نمیتوانیم جورابفروشی که شب فقط با (5) جفت جوراب فروختن اموراتش را میگذراند رهایش کنیم یا باید بهش پول بدهیم یا باید یک طوری بگذاریم کسب و کارش اداره بشود.
ما به گونهای نمیتوانیم صنعت و تولید را تعطیل کنیم، از تولید ماسک و دارو تا تولید کارخانه خودروسازی، یعنی ما در یک شرایط اقتصادی پرگرفتاری قرار داریم حالا به این وزیر بهداشت شما میگویید که آمپول بزن الکل هم ندارید جای آن هم نباید آبسه کند، یعنی ما در این ماجرا متأسفانه دچار چنین پارادوکسی هم هستیم. به همین دلیل آمدیم فاصلهگذاری هوشمند را تدوین کردیم و آنکه چگونه با پروتکلهایی که تدوین کردیم و به تمام دستگاهها ابلاغ کردیم بتوانیم هم از نظر اقتصادی دچار فروپاشی نشویم که دشمنان خوشحال بشوند و هم بتوانیم کرونا را مدیریت کنیم، تردید نفرمایید که مدیریت این کرونا ممکن است طولانیتر از مدیریتی شود که ما برای خودمان تصویر کردیم.
من یک حرفی دارم برای ملت ایران و برای نمایندگان محترم و برای مدیران ارشد، هیچ پدیدهای برای اقتصاد کشور سهمگینتر از طولانی شدن مدت بیماری کرونا نیست، این را باید همه بدانیم ما باید کاری بکنیم که در حداقل زمان بیماری را مهار کنیم. اگر این کار را کردیم به اقتصاد کمک کردیم. اما به هر تقدیر ما شاید مجبور باشیم که با قسمتهایی از اقتصاد با یک فضای بازتری برخورد کنیم که دچار مشکلات اقتصادی نشویم.
من ضمن آرزوی شفای عاجل برای رئیس محترم مجلس جناب آقای دکتر لاریجانی که واقعاً در این مدت کمک کردند مرتب با ما در تماس بودند و نمایندگان محترم که در مناطق بازوی توانمند ما در این ماجرا بودند. از جانب آقای دکتر پزشکیان عزیز که به وزارتخانه بارها آمدند و اعلام آمادگی و کمک کردند از اعضای محترم کمیسیون بهداشت و درمان که با تقاضای من که با یک دستنوشتهای به عنوان نماینده تامالاختیار در استانهایشان اعلام محبت کردند از همه کادر بهداشت، درمان، سپاه، نیروهای مسلح و همه بزرگوارانی که در دولت و بیرون دولت کمک کردند من به شما عرض کنم ما امروز در مرحله مدیریت بهینه بیماری هستیم در روزهای آینده در برخی از استانها به مهار و کنترل هم خواهیم رسید و امیدوارم تا پایان اردیبهشتماه با همدلی و وفاق بتوانیم به یک نقطه مهمتری برسیم انشاءالله.
آقای دکتر! یادآوری کردند چون من این را قبلاً عرض کرده بودم که یادی هم بکنیم از همه شهدای پزشک، پرستار، پیراپزشک و خدماتی تمام مراکز درمانی که خدا انشاءالله اینها را با اباعبدالله محشور کند. افراد رادیولوژیست، پرتونگاری که در بخشهای مختلف کار کردند، کارمندان بانکی که جزء عزیزان آسیبدیده بودند و همه عزیزانی که ما در این مدت از دست دادیم برایشان آرزوی همنشینی با شهدای کربلا و صدر اسلام را دارم. به هر حال من در خدمت عزیزان هستم اگر لازم باشد توضیح بیشتری بدهم قطعاً در محضر عزیزان هستم.

مسعود پزشکیان
آقای دکتر خیلی ممنون، متشکرم. آقای دکتر نوبخت عزیز بفرمایید.

محمدباقر نوبخت
بسم الله الرحمن الرحیم
با تبریک اعیاد شعبانیه و آرزوی موفقیت خواهران و برادران عزیزم.

مسعود پزشکیان
آقای دکتر ببخشید، نمایندگان محترم! اگر امکان دارد فاصله از وزیر محترم را رعایت بفرمایید، من فکر میکنم از فردا ما باید تدابیر دیگری را برای اینکه بتوانیم با عزیزان داشته باشیم بیندیشیم، آقایان: محمودی و گودرزی، خانم سعیدی! خواهش میکنم، حالا بعداً خدمت آقای دکتر میروید، لطفاً نمایندگان عزیز این فاصلهگذاری و این روند را رعایت بفرمایند. آقای دکتر بفرمایید.

محمدباقر نوبخت
با وقفهای که حاصل شد امیدوارم که هم قبل از آن تبریک حقیر و هم آرزوی موفقیت شما را توانسته باشم خدمتتان منعکس کرده باشم. آنچه که از من انتظار است در این فرصت کوتاه که سعادت زیارت شما و ارائه گزارش را پیدا کردم به آثار مالی و اقتصادی این بیماری در کشور اشارهای داشته باشم. من این آثار را در دو بخشی که در حوزه اقتصاد و مالی به دولت وارد شد و آنچه که به مردم و جامعه سرایت کرد تقسیم میکنم.
درخصوص دولت باید عرض بکنم آثار کرونا تا الان روی منابع دولت اثر گذاشت. با عنایت به اینکه یکی از مؤلفههای تأمین منابع در بودجه سال جاری فروش نفت و فرآوردهها بود با عنایت به کاهش تقاضای جهانی و افت قیمت نفت میتوانیم بگوییم در این زمینه به شدت این بیماری آن سهمی که نفت روی منابع ریالی داشت اثر منفی خودش را گذاشت.
مؤلفه بعدی ما مالیات است، با توجه به شرایط رکودی و تصمیم درستی که دولت برای همراهی با بنگاههای تولیدی و مشاغل و کسب و کارهای خرد داشت، یک امهال سهماهه صورت گرفت. بنابراین از نظر درآمدی هم در این ایام منابع ما از محل مالیات هم با عدم تحقق مواجه شد. آنچه که باقی میماند مسأله واگذاری داراییهای مالی است که تا این تاریخ در حال تمهید مقدمات هستیم. با این منابع، مخارج غیر قابل اجتناب هم وجود دارد. این منابع نه تنها در خزانه ما و مؤلفههای منابع عمومی اثر گذاشت، روی بخش دیگری از منابع که در قانون بودجه وجود دارد و ما باید براساس آن به بخشی از تعهدات عمل میکنیم مثل پرداخت چهل و چند هزار میلیارد تومان یارانه ماهانه، بیش از (31) هزار میلیارد تومان حمایت معیشتی، (12) هزار و (500) میلیارد تومان خرید تضمینی گندم که آغاز شد و (5100) میلیارد تومان برای طرح تحول سلامت و (15) هزار و (550) میلیارد تومان آن سهمی که باید به نهادهای حمایتی داده بشود مفروض است، فردا بیستم (4400) میلیارد تومان باید برای یارانهها پرداخت بشود. نگاهی به (17)، (18) روز گذشته بکنیم که چقدر از این منابع حاصل شد، ضمن اینکه ما یک پرداخت هم در دهم فروردین داشتیم. این از محل افزایش قیمت بنزین است، مصرف بنزین هم از بیش از (90) میلیون لیتر در روز امروز به (42)، (43) میلیون لیتر در روز رسید. آنچه که میتوانستیم از محل صرفهجویی بنزین هم عرضه بکنیم با توجه به کاهش تقاضا در کشورهای همسایه مشکلات خاص خودش را دارد.
بنابراین الان دولت در یکی از حساسترین مراحل مدیریت منابع و مصارف است که با همه اینها ما بتوانیم تعهدات خودمان را نسبت به جامعه همه را سر وقت انجام بدهیم که تا به حال به خاطر ندارید که روزی پرداخت حقوق به تأخیر بیفتد و یا آنچه که به یارانهها گفتیم با تأخیر انجام بشود. به هر تقدیر این وظیفه دولت است که هنر مدیریت خودش را روی منابع و مصارف بگذارد، طرحهای عمرانی را هم که مردم منتظر نتایج آن هستند هم تا آنجایی که امکان دارد آماده بکند. این بخش مربوط به آثار این بیماری روی حوزه اقتصاد و مالی است.
به آن بخش دیگری که به مردم وارد شد برمیگردیم. این قسمت را هم ما میتوانیم به دو بخش تقسیم بکنیم؛ آن قسمتی که نیاز به حمایتهای بهداشتی و درمانی است و آن بخشی که حوزه اقتصاد و کسب و کار مردم است. در حوزه سلامت ما غیر از آنچه که تلاش کردیم اعتبارات مربوط به بخش سلامت را پرداخت بکنیم، به خصوص اینکه اگر بیمه سلامت تخصیصهایش را دریافت بکند میتواند کارانه کادر درمانی را که در این شرایط در بیمارستانها فعال هستند، پرداخت بکند. از این جهت در سیاست دولت پرداخت صد درصد اعتبارات با توجه به اینکه منابع اینچنینی که الان توضیح دادم در حوزه بیمه سلامت انجام بشود و شاید امروز یا فردا همه صد درصد اعتباراتی که مربوط به حوزه ردیفهای بهداشت و درمان هم هست تسویه خواهد شد، چون ما بخشی را تا آن طرف سال پرداخت کردیم، بقیه را از محل تنخواه از سال 99، ولی مطالبات سال 98 را تلاش میکنیم که وزارت بهداشت و درمان بتواند داشته باشد.
از این جهت غیر از این کار تا الان (3560) میلیارد تومان ویژه برای تقویت ستاد ملی، ستاد تهران بزرگ و استانها به عنوان تنخواه پرداخت کردیم و الان هم (600) میلیارد تومان دیگر در نظر گرفتیم، به برخی از دانشگاههایی که نیاز به تنخواه مجدد دارند و تنخواه جدید به اینها باید بدهیم سازوکاری را که همکار من آقای دکتر پوراصغری با ستاد ملی فراهم کرد بتوانیم آنها را هم پشتیبانی بکنیم.
با همه این مضایق برای ماههای آینده بالغ بر (12) هزار و (400) میلیارد تومان اول برای تجهیزات بیمارستانهایمان در جهت مقابله با کرونا و دوم برای تأمین دارو و سوم برای البسه و پوشاکی که به صورت ویژه کادر درمانی نیاز دارند و دیگر برای کیتهای آزمایشگاهی و برای جبران کمبود درآمدهای اختصاصی دانشگاههای علومپزشکی است، چون برای آن بخش از کلینیکهایی که در دانشگاههای علومپزشکی و بیمارستانها هم درآمدی حاصل میشد، کرونا باعث شد که آن اقدامات خدمات درمانی هم موقتاً متوقف بشود. اینطور شد که دانشگاهها انتظار دارند باز دولت به آنها هم کمک بکند همچنان که کسبه و مشاغل انتظار کمک دارند، دولتی که در ابتدا خودش در معرض آسیب سخت این کرونا از جهت منابعی که توضیح دادم قرار گرفت. با همه اینها (12) هزار و (400) میلیارد تومان طراحی کردیم که همه تجهیزات را تا دیشب لیست کردیم. ابتدا به همه شرکتهای داخلی و دانشبنیانمان لیست نیازهای وزارت بهداشت و درمان را داریم ارائه میکنیم. این لیست دیشب با همکاران من در حوزه معاونت علمی و اجتماعی تهیه شده تا هر امکانی که برای تأمین این اقلام اعم از تجهیزات، البسه، دارو و موارد ویژهای که برای بیمارستانها لازم است (ایجاد شود) اگر شرکتهای دانشبنیان داخلیمان بتوانند یک ریال و سنتش را ما از خارج وارد نخواهیم کرد. تلاشمان این است که با توجه به تأکیدی که صورت گرفت این (1) میلیارد یورویی را که با استجازه صورتگرفته و موافقت مقام معظم رهبری از صندوق توسعه ملی میتوانیم برداشت بکنیم به این ترتیب برای ماههای آینده وزارت بهداشت و درمان در جهت مقابله و مدیریت با کرونا بتوانیم هزینه بکنیم.
با همه اینها بخش دیگری که لازم است ما به آن بپردازیم خود مردم، کسب و کار مردم است. دولت با همه این سختیها خودش را موظف کرد که جامعه هدف را شناسایی بکند و در حد مقدور به آنها کمک بکند. اولین شناسایی ما روی (3) میلیون نفر افرادی بودند که براساس آمارهای ما حقوق ثابت نداشتند و مالکیت دیگری هم نداشتند. به همین جهت ما بلافاصله از (200) تا (600) هزار تومان در اسفندماه به این (3) میلیون نفر پرداختمان را انجام دادیم.
مرحله دیگر تا چند روز آینده در فروردین انجام میشود و دو وعده دیگر؛ یعنی کلاً چهار وعده ما برای این (3) میلیون نفری که فاقد حقوق ثابت ماهانه هستند در نظر گرفتیم. اولین بسته هم پرداخت شد و دومی هم تا چند روز آینده پرداخت میشود و بعد از آن آمدیم به دنبال کسانی که حقوق داشتند، اما حقوق ثابت نبود، بلکه به صورت روزمزد و یا فصلی درآمدی داشتند. تخمین ما از این افراد حدود (4) میلیون نفر بود. برای این (4) میلیون اعلام کردیم و از امروز و فردا هم اجرایی خواهد شد، در کارت یارانه اینها (1) تا (2) میلیون تومان شارژ میکنیم بدون اینکه آنها حضور فیزیکی در بانکها داشته باشند و با یک تنفس چندماهه بعداً از همین یارانهای که در دو مرحله به اینها داده میشود به تدریج طی دو سال از اینها کسر میکنیم که فعلاً یک پولی در اختیار آنها باشد و کارتی برای خرید داشته باشند.
اقدام دیگری که باز در این راستا صورت گرفت، چون در این زمینه این عدد (4) میلیون که (1) تا (2) میلیون بدهیم حدود (6000) میلیارد تومان منابعی است که بانکها باید کمک بکنند است، اما بانکها این منابع را (12) درصد خواستند کمک بکنند. اما ما که نمیتوانیم به این تیپ از افراد تسهیلات (12) درصدی بدهیم. کارت اعتباری اینها (4) درصدی است. به همین جهت سازمان برنامه و بودجه از سوی دولت مسئول شد که (8) درصد سود تسهیلات اینها را هم عهدهدار بشود و هم برای امسال و هم برای سال آینده پرداخت بکند. در کنار این دیروز هم به تصویب رسید که برای (78) میلیون نفر که یارانه میگیرند میتوانیم در کارت خرید اینها (1) میلیون تومان اگر متقاضی باشند با همین مکانیزم شارژ بکنیم، منتها چون آنها از این دسته نیستند بانکها آمادگی (12) درصد را اعلام کردند که آن هم باز سازوکارش انجام خواهد شد.
اما غیر از اینها ما کسبه و بنگاههایی داریم که اگر به آنها نرسیم آنها کارگران خود را اخراج میکنند. الان یک ماه میتواند تحمل بکند، به همین جهت اینها را که در حد (3) میلیون بنگاه است شناسایی کردیم که به اینها براساس تعداد کارکنان آنها که حدود (12) تا (14) میلیون به ازای هریک از کارکنان آنها میتواند باشد و بعد بخشی هم به صورت سرمایه در گردش تا (75) هزار میلیارد تومان بتوانیم به اینها تسهیلاتی با یک دوره تنفس بدهیم که اینها این دوره گذار بیماری کرونا و آثار اقتصادی آن را بتوانند پشت سر بگذارند. این اقدام هم صورت گرفت، اما به هر تقدیر بنگاههای ما با توجه به اینکه امکان مالیات و حتی پرداخت اقساط را نداشتند با (10) ردیف و رسته شغلی برای آنها هم امهال را در نظر گرفتیم که به این ترتیب بتوانیم کمک بکنیم. با همه این توصیف الان دولت در حال مدیریت؛ یک، خودش که بتواند به تعهداتی که به کارمندان و کارکنان و افرادی که در طرحهای عمرانی که اگر دولت به آنها نرسد آنها هم مشاغل خود را از دست میدهند است. یک بخش به این ترتیب است.
بخش دیگر تعهدات دولت نسبت به کسب و کارهایی است که وجود دارد و بخشی از آنها در جهت تأمین این منابع هست که ما به این ترتیب الان آماده شدیم و از خداوند طلب کمک و استعانت کردیم که ما را در این شرایط سخت که مردم ما دچار آثار این بیماری شدند هم از جهت بهداشت و درمان از آنها صیانت کند و هم از نظر کسبه و کسب و کار آنها پشتیبانی داشته باشیم. اما شما از همه امکانات ما باخبر هستید، با همه اینها به هیچوجه اظهار عجز و ضعف نخواهیم کرد. خداوند یار ما خواهد بود و انشاءالله ما با موفقیت از این دوره سخت با همکاری شما عبور خواهیم کرد.

مسعود پزشکیان
از جناب آقای دکتر نوبخت خیلی متشکرم. آقای دکتر رحمانیفضلی! شما بفرمایید.

عبدالرضا رحمانی فضلی
بسم الله الرحمن الرحیم
از مجلس محترم متشکرم که فرصتی ایجاد شد تا در خدمت عزیزان باشیم و مختصر گزارشی را تقدیم حضور نمایندگان عزیز و محترم میکنیم. لازم است اعیاد ایام شعبانیه و سال نو را هم تبریک عرض بکنم. امیدواریم خداوند متعال به ما توفیق بدهد که امسال بتوانیم در خدمت به مردم عزیزمان موفق باشیم. همینطور که مستحضر هستید وزارت کشور با توجه به جایگاهی که در قالب ساختار اداری خود استانداریها، فرمانداریها و شهرداریها و بخشداریها دارد در همه موضوعات و مباحثی که در سطح ملی مطرح میشود بحث هماهنگیها و پیگیریها و در سطح استانها مسئولیت مستقیم کار با استانداران عزیز و فرمانداران محترم است.
از روزی که این موضوع در کشور مطرح شد اولین مورد گزارش را آقای دکتر نمکی در سیام بهمن در دولت گزارش دادند و ما روز یکم اسفند در وزارت کشور ستاد مقابله با کرونا را با توجه به جایگاهی که بحث سازمان مدیریت بحران دارد تشکیل دادیم. یعنی ما از روز یکم این را تشکیل دادیم و دستورالعملهای لازم را ابلاغ کردیم و برای رئیسجمهور محترم هم گزارشی را تهیه کردیم. بعد از اینکه ستاد ملی با مسئولیت خود آقای دکتر نمکی تشکیل شد که بعداً رئیسجمهور محترم اداره و مدیریت این جلسات را به عهده داشت وزارت کشور همه تصمیماتی را که در ستاد ملی گرفته میشد با توجه به اینکه ستاد متناظر آن در استانها، استانداریها و در شهرستانها فرمانداریها هستند مسئولیت مستقیم کار به عهده وزارت کشور بود. الحمدلله با هماهنگی که بین همه مسئولین در سطح ملی و استانی نسبت به این موضوع جاری شده آنچه که الان ما در آن واقع هستیم میتوانیم یک ارزیابی یا جمعبندی خلاصهای داشته باشیم این است که الحمدلله الان همه مسئولین و دستگاههای اجرایی نسبت به مسأله کاملاً توجیه و شناخت مکفی دارند و هماهنگیها بسیار خوب است.
در شرایط کنونی با توجه به ضعفی که در اوایل در تهیه امکانات، تجهیزات و شرایط بستری شدن در بیمارستانها و مشکل احتمالی تخت و یا دغدغه و نگرانی که پزشکان و پرستاران عزیز داشتند الان در جایی ایستادیم که وزارت بهداشت ما در آمادگی کامل در شناخت مناسب و در تأمین امکانات و تجهیزات کافی است. این موضوعات با هماهنگی همه دستگاههای اجرایی در کشور به وقوع پیوسته و نتیجه این شده که ما امروز در بحث مدیریت این مسأله مسیری را که پیش رو داریم کاملاً برای مسئولین و مردم مشخص است، همچنین مردم عزیز ما در این ایام با افزایش سطح آگاهیها و اطلاعات و خودکنترلی و مدیریت خودشان واقعاً توانستند به ما کمکهای عظیمی بکنند. یکی از مباحث و موضوعاتی که از روزهای اول مطرح بود این بود که با توجه به آن طرح کاهش فاصله اجتماعی که مطرح بود اقدامات زیادی در کشور انجام گرفت، از جمله تعطیلی مدارس، دانشگاهها و مراکز تجمع جمعیتی و در مرحله دوم این طرح شدت بیشتری پیدا کرد که ما تقریباً از هفتم فروردین این موضوع را در کشور شروع کردیم. الحمدلله در کشور همه مردم و مسئولین و دستگاههای اجرایی با هماهنگی و همکاری بسیار خوبی که داشتند ما توانستیم در ظرف این مدتی که الان حدود (10) روز از این طرح میگذرد شرایط مطلوبتر و مناسبتری را داشته باشیم که لازم است من در اینجا از نیروی انتظامی که واقعاً در اجرای این طرح موفق بوده و از بسیج، سپاه و خود وزارت بهداشت و فرمانداران، استانداران و شهرداریها تشکر کنم.
ما حدود (1357)، (1358) شهر داریم که شهرداریهای ما در تمام این شهرها آمادگی لازم هم در بحث ضدعفونی کردن و هم در بحث کمکهای مختلف داشتند. همانطور که مستحضر هستید وزارت کشور و استانداریها فعالیتهای مختلفی را دارند، یعنی ما در کنار انجام این فعالیت، یعنی ایجاد هماهنگی و پیگیری و انجام اقدامات لازمی که وزارت بهداشت تشخیص میداد در حوزه امنیتی، اقتصادی و اجتماعی و حوزههای دیگری مثل مباحث و موضوعات بحرانی که در همین ایام ما در شهرستانهای مختلفی که مواجه با سیل بودیم یا در مباحث مرزی مواجه با مسائل و موضوعاتی بودیم که باید این اقدام میشد، یعنی وزارت کشور در کنار انجام مسئولیتهای جاری خودش این مسئولیت را هم در استانها به عهده گرفت و الحمدلله با همکاری همه عزیزان ما توانستیم گامهای خوبی را الان داشته باشیم.
با اجرای این مرحله جدیدی که تحت عنوان کنترلهای هوشمند، یا فاصلهاندازی هوشمند مطرح شده است در این مرحله ما اصناف را به سه دسته تقسیم کردیم که این سه دسته را با ریسک پایین، متوسط و بالا مقرر کردیم که از بیست و سوم در تمام کشور اصنافی که با ریسک پایین هستند بجز تهران کار را شروع بکنند که الان ما پروتکلهای لازم را به همه استانداران محترم و فرمانداران دادیم که نظارتهای دقیقی در این مسأله انجام بشود و تهران هم سیام این مسأله را شروع خواهند کرد. در سایر حوزهها، حوزههای تجمعات، مراسمها، مناسبتها آموزش و پرورش و آموزش عالی تا سیام به روند خودشان ادامه میدهند و قبل از سیام دوباره ستاد جلسه تشکیل خواهد داد و انشاءالله تصمیمات مقتضی گرفته خواهد شد.
علیایحال تلاش ما این است که در یک سو با هماهنگ کردن مردم، افزایش سطح اطلاعات و آگاهیها، اقناعسازی مردم در شرایط کنونی و از طرف دیگر هماهنگ کردن دستگاههای اجرایی به عهده وزارت کشور در سراسر کشور است. ما جلسات متعددی را در قالب کمیته امنیتی انتظامی که به عهده وزارت کشور نهاده شده است و این مصوبه شورای عالی امنیت ملی و تصویب مقام معظم رهبری بوده که وزارت کشور عهدهدار هماهنگی استانها باشد و مدیریت استانها را در تحت سیاستهای کلی ستاد ادامه بدهد ما فعالیتهای بیشتری را در این حوزه هم تدارک دیدیم. انشاءالله به تناسب شرایط میتوانیم نسبت به این موضوع عملکرد بهتری را شاهد باشیم.
علیایحال با جلساتی که ستاد ملی کرونا به ریاست آقای رئیسجمهور میگذارند و پیگیر این مسأله بودند و واقعاً در این هفتههای تعطیل ایشان فقط دو بار این جلسه ستاد را تشکیل دادند و در کنار آن چندین جلسه دیگر را در سطح ملی اداره کردند و در کنار آن تماسهای مکرری که شخصاً با استانداران در کل کشور داشتند و در کنار آن ارتباطاتی که با کارخانجات، واحدهای تولیدی و متخصصین امر داشتند تلاش کردند که این نقش هماهنگی اصلی و اولیه و هدایت موضوع را به عهده داشته باشند که واقعاً موفق هم بودند. علیایحال ما امیدوار هستیم در این مرحلهای که قرار گرفتیم روند کار در کل کشور ضمن اینکه تسلط کافی و کامل و تجربه و آگاهیهای لازم و امکانات و منابعی خوبی الان در اختیار داریم که جای نگرانی نیست روند در خیلی از استانهای ما روند کاهشی است.
من دیروز وقتی از گیلان پرسیدم اوضاع شما چگونه است، گفتند که ما در ایام عید روزی بوده که (2000) تخت بستری داشتیم، ولی الان این (2000) تخت بستری ما به (400) تخت رسیده، یا در گیلان، مازندران یا خراسان کل روند به این گونه است. البته به آن معنا نیست که ما اعلام بکنیم شرایط به گونهای است که فعالیتها باید عادی باشند، ما باید ادامه بدهیم و ادامه دادن ما یک طرف آن نظام، حاکمیت و مسئولیتها است و واقعاً یک طرف آن مردم خوب ما هستند. با هماهنگی، همکاری و مشارکتی که داشتند ما باید این مشارکت را ادامه بدهیم و انشاءالله شاهد باشیم که هم طول دوره عمر بیماری و هم میزان فوتیها و هزینههای انسانی را که الان میدهیم انشاءالله کم بکنیم.
لازم است من در اینجا از پرستاران، پزشکان عزیز، وزارت بهداشت، بسیج، ناجا، وزارت اطلاعات و شهرداریها، فرمانداریها و استانداریها و در کنار آن تسلیت به همه خانوادههایی عرض بکنم که در این ایام عزیزی را به خاطر این بیماری از دست دادند که برای همه ما جانسوز است و امیدواریم خداوند متعال قرین رحمت بکند، متشکرم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، آقای دکتر قاضیزاده! تمام شدند؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
تمام شدند، پنج نفر از همکاران باید صحبت کنند. من فقط خواهش میکنم چون یک درخواست سه فوریت هم داریم و دوستان هم اصرار دارند رسیدگی بشود این پنج همکار عزیزمان مختصر صحبت کنند که باعث امتنان است. آقای دکتر رحیمی بفرمایید.

علیرضا رحیمی
همکاران محترم! براساس قرعهکشی که خدمت شما توضیح داده شد پنج نفر از همکاران مشخص شدند که به ترتیب، اول آقای ذوالقدر بفرمایند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر رحیمی! مرکز پژوهشها هم است، اگر اجازه بدهید اول مرکز صحبت کند. مرکز پژوهشها بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای قاسمی بفرمایید. (10) دقیقه وقت دارید.

محمد قاسمی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام، ادب و احترام خدمت نمایندگان محترم دارم و از هیأترئیسه محترم تشکر میکنم که این وقت را به مرکز پژوهشهای مجلس اختصاص دادند.
مرکز پژوهشهای مجلس در طول این مدتی که کشور درگیر این مسأله شده حدود (20) گزارش تهیه کرده که من اینجا فقط نتایج این مطالعات را خدمت شما عرض خواهم کرد و جا دارد از ریاست محترم مجلس تشکر کنم که از همان روز اول جلسات متعدد کارشناسی با کارشناسان مستقل، مسئولین وزارت بهداشت و درمان برگزار کردند و به جد پیگیر این موضوع بودند.
بنده عرایضم را در چهار بخش خدمت شما عرض میکنم. بخش اول موضوع شیوعشناسی است، اما قبل از آن لازم است که مراتب تشکر خودم را از همه دستاندرکاران، مدیران و کادر بهداشتی و درمانی کشور که مجدانه و فداکارانه در این عرصه حضور داشتند و دارند عرض کنم. از دیدگاه شیوعشناسی چند نتیجه مشخص الان وجود دارد؛ یک، اینکه کشور هنوز در بازوی صعودی این بیماری است. این اولین نتیجهای است که در مطالعات ظاهر شد.
دومین بحث اینکه الگوسازیهایی که در مرکز پژوهشها با همکاری دانشگاهها و غیره انجام شد، نشان داد که شرط موفقیت در مقابله با این بیماری دو مورد است؛ اول بحث فاصلهگذاری اجتماعی و دوم اینکه بخش بهداشت باید به سرعت و به صورت جدی تقویت بشود تا بتواند با انجام تستهای حداکثری، بیماریابی و ایزوله بیماران و مرتبطین با آنها کمک به مهار این بیماری بکند. این دو شرط موفقیت اصلی برای مقابله با این هستند.
نتیجه سوم، به احتمال زیاد تا پایان سال کشور درگیر این موضوع خواهد بود. بنابراین اینکه بشود یک تاریخ مشخص اعلام کرد به هیچوجه شدنی نیست و باید برای خود این بیماری در ادامه و تبعات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی آن آماده شد. این نتایج از دیدگاه شیوعشناسی بود.
اما از دیدگاه اقتصادی نتایج چه بوده؟ از دیدگاه اقتصادی بررسیهایی که انجام شده میگوید حدود (5/18) درصد از (GDP) یا تولید ناخالص داخلی ما به طور مستقیم و نامستقیم تحت تأثیر عواقب این بیماری است و دوم اینکه حدوداً (8/6) میلیون نفر از شاغلین کشور به صورت مستقیم و نامستقیم تحت تأثیر این بیماری هستند. بنابراین با یک پدیده ساده روبرو نیستیم، همینطور که حتماً شنیدید و الان گفته میشود این بزرگترین بحران بشریت بعد از جنگ جهانی دوم است. این پدیده را نباید ساده گرفت و سعی کرد بگوییم زودتر اعلام کنیم که قضیه تمام شده. همینطور که وزیر محترم بهداشت فرمودند ما حتی نمیتوانیم ادعا بکنیم به مرحله کنترل هم رسیدیم.
نکته سوم، عمدهترین بخشی که تحت تأثیر قرار میگیرد بخش خدمات است. دقت بفرمایید در تمام پنج سال اخیر تمام اشتغالی که دولت محترم میفرمایند که ایجاد شده است در کارگاههای زیر پنج نفر بوده است که این کارگاههای زیر پنج نفر نه پوشش بیمهای دارند و نه به این راحتی قابل شناسایی هستند. بنابراین اگر ما بگوییم که میخواهیم از این بنگاهها حمایت کنیم پول هدر دادن است. شناسایی این بنگاهها امکانپذیر نیست. اگر قرار است جایی حمایت بشود اگر میخواهیم پولمان هدر نرود باید مستقیم از خانوارها حمایت بشود، نه بنگاههای غیر رسمی.
نکته بعد راجع به بنگاههای بزرگ است. اگر قرار است از بنگاههای بزرگ حمایت بشود با توجه به تجربیات قبلی که وجود داشته در نحوه حمایت از تولید در ایران بهتر است این حمایت به شکل مستقیم نباشد. چگونه انجام شود؟ از طریق پرداخت درصدی از هزینه دستمزد، مالیات آنها، بیمه تأمیناجتماعی آنها، هزینه آب، برق و گاز آنها. بنابراین اینکه ما بگوییم میخواهیم حمایت بکنیم و پول به بنگاه تزریق بکنیم باز تلف کردن پول است. باید در بنگاههای بزرگ و رسمی به این طریق به سمت حمایت کردن برویم.
نکته بسیار اساسی در بحث این است که دولت محترم بزرگترین رقمی که قرار است الان حمایت بکند بحث (75) هزار میلیارد تومان حمایتی است که میخواهد از بنگاهها انجام بدهد. کار درست و ضروری است، اما نحوه تأمین این به لحاظ کارشناسی راجع به آن انقلت وجود دارد. آنچه که تاکنون اعلام شده گفته شده از محل کاهش نرخ ذخیره قانونی این کار میخواهد انجام بشود. کارشناسان با این کار موافق نیستند، چرا؟ دلیل مهم آن این است که ما از وضعیت بودجهای کشور آگاه هستیم، میدانیم که احتمال دارد در نیمه دوم سال مجبور بشویم بخشی از کسری بودجه را از منابع بانک مرکزی تأمین بکنیم، تعارف را باید کنار گذاشت. این اقدام دولت یعنی کاهش نرخ ذخیره قانونی، هر درصد تورمی که از محل تأمین پایه پولی، کسری بودجه قرار است تأمین بشود نرخ تورم آن را افزایش خواهد داد. پیشنهاد این است که به جای کاهش نرخ ذخیره قانونی، بانک مرکزی مستقیم خط اعتباری بدهد. بنابراین از این جهت نیاز به اصلاح این تصمیم وجود دارد.
بخش سوم، از دیدگاه مدیریت بحران اولاً ضمن اینکه قدر تمام تلاشها را باید دانست، اما یک اشکال اساسی وجود دارد. اشکال اساسی این است که مجلس شورای اسلامی در اوایل شهریورماه بالاخره بعد از پنج، شش سال قانون مدیریت بحران کشور را تصویب کرد و به دولت ابلاغ کرد. سؤال اساسی این است که چرا برای مدیریت این بحران خارج از چهارچوب آن قانون عمل شد؟ آن قانون ظرفیت کافی و لازم را برای این کار داشت، بنابراین این اولین سؤال جدی راجع به این موضوع است.
از دیدگاه اینکه چطور میخواهیم ادامه بدهیم، حالا از آن مرحله گذشتیم، انتظار میرود که دیگر رفتارهای زیگزاکی و ناهماهنگی که از دیدگاه افکار عمومی، از دیدگاه سیاسی و اجتماعی آثار سوئی خواهد داشت کنار گذاشته بشود. ما به یک برنامه ملی مداخله نیاز داریم. برنامه ملی مداخله، محورهایش مشخص است. محورهایش چیست؟
یک، باید راهبرد فازبندی داشته باشد. دقت بفرمایید در کشورهای پیشرفته برنامه ملی اقدام الان وجود دارد. مثلاً در یک کشوری گفته شده اگر دو هفته روند بیماری کاهش پیدا کرد آن موقع با بیماریابی حداکثری و تست حداکثری اجازه ورود به مرحله اصطلاحاً بازگشایی مجدد (reopening) داده میشود، اگر که یک هفته در مرحله دوم بیماری سیر صعودی پیدا کرد باید به فاز اول برگردید، اما اگر سه هفته توانستید ادامه بدهید آن موقع به گام سوم میروید.
بنابراین ما به چنین برنامه مداخله ملی الان نیاز داریم، چهار فاز دارد، این فازبندیها مشخص است و باید وجود داشته باشد تا بخش اقتصادی تکلیف خودش را بداند. اینجا هشدار داده میشود خود رئیس W.H.O هم گزارش و هشدار داد. کشورهایی که زودتر از موعد سمت بازگشایی میروند با یک سیکل معیوبی مواجه خواهند شد و ضربات اقتصادی شدیدتری خواهند داد. اسپانیا نمونه مشهور این است که الان میگویند عملکرد او در اینکه میخواست زودتر اعلام بکند که بحران خاتمه پیدا کرد به بحران بزرگتری منجر شد. راجع به اینکه این برنامه چه چهارچوبی باید داشته باشد شهر تهران استثناء است. یعنی میشود این برنامه اقدام را برای هر استان تنظیم کرد، شهر تهران برنامه اقدام ملی جداگانهای میخواهد به جهت اینکه حیات تکتک شهروندان در قبالش مسئولیت تام حکومت است. هرگونه تصمیم اشتباه به ویژه راجع به شهر تهران از دیدگاه کارشناسان عواقب سنگینی برای کل کشور خواهد داشت با توجه به اینکه حدود (25) درصد از تولید ناخالص داخلی ما در همین استان دارد صورت میگیرد.
نکته بسیار مهم؛ راهبرد اصلی باید کوچک کردن اندازه این اپیدمی و ایجاد تأخیر باشد. برای این کار یک شرط اساسی وجود دارد و آن هم این است که فعالیت مراقبان سلامت در معاونتهای بهداشت، تا حالا عمده کار بر عهده معاونت درمان بوده، از این به بعد بر عهده معاونت بهداشت باید باشد. در دانشگاهها باید تشدید بشود و منابع کافی به این بخش تزریق بشود، اینها بتوانند حداکثر تست را انجام بدهند و خبر خوب اینکه بالاخره ظرفیتها نسبت به شروع کار به شدت توسعه پیدا کرده، اما نباید این را کتمان کنیم کمبودهایی در انجام تست وجود دارد. در این تست باید به سرعت وزارت امور خارجه همکاری بکند این کمبودها را رفع بکند تا از این طریق بشود ظرفیت انجام تست را حداکثری کرد و به سمت کنترل اپیدمی رفت. اما نکته بسیار مهم دیگر این است که شرط کافی این تزریق منابع به بخش بهداشت و درمان است.
جناب آقای دکتر لاریجانی از همان لحظه اول مدام پیگیر این موضوع بودند و بنده را مأمور کردند و با سازمان برنامه صحبت کردیم. (نایبرئیس ـ وقت شما تمام شده) متأسفانه علیرغم تمام تلاشهایی که شده هنوز بخشی از این کمبودها وجود دارد. مقام معظم رهبری الان اجازه برداشت (1) میلیارد یورو را دادهاند، اما تجربه آن (500) میلیون یوروی قبلی اینجا پیش روی ما است. باید بابت این (1) میلیارد یورو یا دلار یک برنامه روشن، وزارت بهداشت بدهد و صرف کسریهای سنتی خود نشود و مستقیم در خدمت کنترل این بیماری باشد و بخشی از آن حتماً باید به بیمهها تزریق بشود. (رنجبرزاده ـ وقت شما رو به پایان است)، (یکی از نمایندگان ـ آقای دکتر بگذارید صحبت کنند)، (نایبرئیس ـ شما لطفاً صحبت نفرمایید، ما خودمان اجازه دادیم).
اما یک نکته سیاسی هم عرض کنم و تمام بشود. نکته بسیار مهم این است که چند تا اتفاق در کشور افتاد که نمایندگان محترم هم باید آگاه باشند و هم به موقع هشدار بدهند؛ اول اینکه این داروهایی که تجویز شده بعضاً عوارضی داشته. در بخشی از استانها این عوارض الان بروز کرده، کمبود دستگاه دیالیز در مواردی وجود دارد و حتماً تجویز هر داروی جدید تحت نظر کمیته اخلاق تجویز بشود تا ما با عوارض جانبی غیر قابل کنترل این مواجه نشویم، این نکته اول.
نکته دوم راجع به گروههای آسیبپذیر بود. حاشیه شهرها، کودکان کار، متکدیان، افراد معتاد و غیره متأسفانه در یک مرحلهای خوب عمل نشد و بعضی از مراکز بسته شد و رهاسازی شدند. در مرحله فعلی حتماً در آن برنامه ملی باید اقدام بشود و برای این موضوع فکر بشود.
نکته پایانی راجع به حوزه سیاسی است. همینطور که بعضی از همکاران محترم شما فرمودند ما یک دوره پساکرونای حساس داریم. تلاقی بحرانهای قبلی اجتماعی، سیاسی و اقتصادی با این، نیاز به مدیریت غیر امنیتی دارد. از امنیتی کردن این موضوعات باید پرهیز بشود. مدیریت فضای رسانه بسیار اهمیت دارد و به نظر میرسد وزارت بهداشت با بستن درب خود و ندادن دادهها به محققان کشور علیرغم اینکه تأکیدات فراوانی شد یک مسأله را نادیده گرفته و آن هم این است که همینطور که باید در بحث پزشکی اپیدیمولوژیستها بیایند و حرف بزنند در بخش اجتماعی مبتنی بر دادههایی که وجود دارد راجع به افرادی که این بیماری را گرفتهاند و افرادی که فوت شدند شیوعشناسی اجتماعی را ما فراموش کردیم. باید ویژگیهای افرادی که به رحمت خدا رفتند بررسی بشود، راجع به نحوه کمک به آنها، راجع به گروههای آسیبپذیر تحلیل دقیق انجام بشود که تا به حال حداقل ما ندیدیم. در حوزه سیاسی هم امید بستن به کاهش تحریمهای آمریکا طبق تحلیلهایی که انجام شده واهی است. اتفاقاً چند دور جدید تحریمها در همین مدت به کشور تحمیل شد و نشان داد که آمریکا راجع به این موضوع صادق نیست. با توجه به این موضوع ضمن اینکه وزارت امور خارجه باید تلاش بکند که فشار بینالمللی برای رفع تمام یا بخشی از این تحریمها بیاورد، اما همزمان باید این پیام داده بشود که این تلاشها به معنای توفیق فشار حداکثری آمریکا نیست، خیلی متشکرم.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، از گزارش و جمعبندی خوبی که مرکز پژوهشهای مجلس داشتند متشکرم. لطفاً عزیزانی که قرعهکشی شده و اسم آنها درآمده را اجازه بدهید صحبت بکنند.

علیرضا رحیمی
من اسامی را قرائت میکنم آمادگی داشته باشند. به ترتیب جناب آقای ذوالقدر که وقتشان را به سرکار خانم ذوالقدر دادند بفرمایید. همکاران پنج دقیقه زمان دارند. بعد از ایشان جناب آقایان: فرمند، نوبخت که وقتشان را به جناب آقای لاهوتی دادند و بابائیصالح و سرکار خانم فاطمه سعیدی که وقتشان را به جناب آقای پارسایی دادند. همکاران پنج دقیقه را مراعات کنند بهرهبرداری بیشتری خواهد شد، بفرمایید.

سیده فاطمه ذوالقدر
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و احترام خدمت ملت شریف ایران، همکاران محترم، عرض تبریک سال نو و همینطور اعیاد شعبانیه را دارم و تسلیت جانباختگان بیماری اخیر، ویروس کرونا را برای خانوادههای عزیز این قربانیان دارم و در ابتدا جا دارد من از پزشکان، کادر پزشکی و وزیر بهداشت، ستاد ملی مقابله با ویروس کرونا تشکر کنم که تدابیر خوبی را در این ایام داشتند و همینطور تشکر از وزرای محترم آقای دکتر رحمانی که امروز در جلسه حضور داشتند و همینطور تشکر از اقدامات استانداران و فرمانداران محترم در این ایام داشته باشم و از آقای دکتر نوبخت برای اختصاص بودجههای لازم، برای اقشار ضعیف و همینطور حمایت از وضعیت بهداشت و پزشکی کشور تشکر میکنم.
من به چند نکته اینجا تیتروار اشاره میکنم. با توجه به شرایط کشور طبق ماده (22) قانون اساسی «حیثیت، جان، مال، حقوق، مسکن و شغل اشخاص از تعرض مصون است، مگر در مواردی که قانون تجویز کند». لذا بر حسب این ماده دولت مکلف است تمام این شرایط فوق را برای شهروندان عزیزمان، مردم خوب ایران تأمین کند که کارهایی انجام شده، ولی قطعاً کافی نیست و باید تدابیر بیشتری اتخاذ بشود. ایجاد شرایط قرنطینه و فاصله اجتماعی باید به جد مورد توجه قرار بگیرد و سهلانگاری نشود. متأسفانه با شروع هفته کاری و حتی امروز برای ما تصاویری را ارسال کردند که نشان میدهد ازدحام وسایل نقلیه عمومی و خطوط بی.آر.تی و متروها نشانگر این است که این مسائل رعایت نمیشود. همینطور که وزیر بهداشت گفتند ما فقط مدیریت کردیم، هنوز این وضعیت مهار نشده و همینطور گزارش مرکز پژوهشها این است که آمارها صعودی است، لذا ما باید توجه کنیم یک طرح سهفوریتی داده شده، با توجه به گزارشی که الان مرکز پژوهشها دادند که ما باید دو الی سه هفته آمارهایمان واقعاً پایین بیاید تا بتوانیم وضعیت عادی را اعلام کنیم. لذا این طرح باید مورد توجه قرار بگیرد که ما بتوانیم چهارچوب این مسائل را ایجاد کنیم، فاصله اجتماعی و شرایط قرنطینه حتماً رعایت بشود که متأسفانه ما میبینیم که ادارات الان با حداکثر (برعکس حداقلی) دارند کار میکنند و متأسفانه کارمندان و حتی کارمندان زن با ما تماس گرفتند گفتند رؤسا فشار میآورند میگویند اضافهکار آخر برجتان را از ما انتظار نداشته باشید و اینها درست نیست که ما کارمندان را تحت فشار قرار بدهیم و آنها را سر کار بیاوریم، آنهایی که مخصوصاً بیماری، بچه کوچک دارند. همینطور بستههای بهداشتی در اختیار ادارات نیست، ماسک توزیع نمیشود، دستکش وجود ندارد، ما باید به اینها توجه کنیم.
من دیروز از کنار شهرداری منطقه (2) رد شدم و ترددی که آنجا بود و اتوبوسهایی که آنجا پارک کرده بودند، وسایل حمل و نقلی که آنجا بودند نشاندهنده این است که حداکثر کارمندان آنجا حضور دارند و این فاصلههای اجتماعی رعایت نمیشود. ما امسال سال جهش تولید را داریم، باید به حقوق کارگران، تولیدکنندهها برای رفع موانع کسب و کار آنها توجه بکنیم. همینطور که مرکز پژوهشها هم گفتند در مورد مالیات، بیمه، آب و برق به اینها باید توجه خاصی بشود. اقشار ضعیف و در اختیار گرفتن بستههای معیشتی باید در اولویت باشد. خیلی از مردم بیرون آمدند میگویند ما نمیتوانیم، مجبور هستیم، ما باید نان شب را همان شب ببریم، ما حقوق نداریم، کسی به ما هیچ کمکی نکرده، هنوز به ما پولی داده نشده و ما میخواهیم اینها در اسرع وقت مورد توجه قرار بگیرد، وگرنه مردم که جانشان را به خطر نمیاندازند که بیرون بیایند، قطعاً نیاز دارند و مجبور هستند که میآیند، مخصوصاً آنهایی که مشاغل متفرقه هستند و کسب و کارهایی دارند باید یک برنامهریزی درست بشود که بخش خصوصی متضرر نشود. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، وقت شما تمام شد) آقای دکتر! هنوز وقت پنج دقیقه من تمام نشده، به هنرمندان و ورزشکاران ما و به فدراسیونها، مطبوعات، اهالی رسانه باید توجه بشود که اینها متضرر نشوند، به زنان سرپرست خانوار بودجه برسد و توزیع بشود. من از مقام معظم رهبری برای اختصاص (1) میلیارد یورو تشکر میکنم و امیدوارم درست توزیع بشود. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان
خانم دکتر ذوالقدر! اینجا زمان جلوی چشم ما هست.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! میخواهم اعلام بکنم کسانی که مخالف یا موافق طرح سه فوریت میخواهند ثبت نام بکنند تشریف بیاورند برای طرح سه فوریتی ثبت نام بکنند.

علیرضا رحیمی
نفر بعد جناب آقای فرمند هستند، بفرمایید.

فردین فرمند
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم
بسم الله الرحمن الرحیم
عزیزان و نمایندگان محترم! چند صفحهای را دو سال و خردهای آماده کرده بودم راجع به جنگ اقتصادی بگویم که متأسفانه فرصت نمیشد صحبت کنم. عزیزان! بفرمایید بنشینید چند کلمه صحبت کنیم، اینطور نمیشود. من که برای خودم صحبت نمیکنم، برای انتخابات هم که صحبت نمیکنم، این چه مجلسی است؟ آقای دکتر! با اینها نمیشود صحبت کرد.

مسعود پزشکیان
نمایندگان محترم! خواهش میکنم سر جای خودتان تشریف داشته باشید که برادرمان آقای فرمند بتوانند صحبت بکنند. نمایندگان عزیز! فاصلهها را هم رعایت بکنید.

فردین فرمند
بعد از چهار سال هنوز یاد نگرفتید چطور باید جلسه برگزار کنید. برای خودم که نمیخواهم صحبت کنم.

مسعود پزشکیان
آقای فرمند بفرمایید، رفتند نشستند، عصبانی نشوید.

سیدعلی ادیانی
اخطار حق نماینده است، اخطار داریم.

فردین فرمند
جنگ اقتصادی را داشتیم، کرونا هم که اعمالی بود که جناب آقای ترامپ با ما در رابطه با این تحریمها کردند. کرونای سلامت و بهداشت هم که به ما تحمیل شد، ولی الحمدلله اگر دقت کنید خداوند تبارک و تعالی چه حکمتهایی در زندگی ما نشان میدهند. عزیزان! پس خدا بنمودشان عجز بشر. آمریکا را الان به خودش مشغول کرد، نه تنها آمریکا، بلکه تمام متحدان آن، تمام دنیا را به خودش مشغول کرد، یعنی چه؟ یعنی الان ما یک فرصتی پیدا کردیم که خودمان را از این کرونای اقتصادی که سالها است با توجه به استفاده از منابع نفت مجانی که در اختیارمان بود نجات بدهیم و اقتصاد خودمان را سر و سامان بدهیم. آیا گوش به صحبتهای مرکز پژوهشها نکردید، آیا آقای کیخا که فرمودند الان آنهایی که جوجه داشتند جوجهها را از بین بردند برای اینکه قیمت مرغ در بازار (8900) تومان شده است و صرف نمیکند؟ به آنها دقت نکردید، خبر ندارید که در آخر ماه رمضان که (45) روز دیگر حدوداً خواهد بود ما مرغی در این مملکت نخواهیم داشت چون اکثراً برای آنها دیگر صرف نمیکند که جوجه بریزند در مرغداریها و طبقهای که به آنها فشار میآید تنها پروتئین ارزانی که در اختیار آنها بود همین گوشت مرغ بود که آن را هم از دست خواهیم داد. ما داریم چکار میکنیم؟ به دنیا نگاه کنید ببینید در دنیا چه کسی در کنترل این بیماری موفق بود که ناشی از این کرونا شده. کشور کره جنوبی بود، کره جنوبی چهار تا (t) را برای خودش الگو قرار داد؛ (testing – tracing – tracking – treatment) کدامیک از این چهار تا را ما توانستیم به نتیجه برسانیم؟ وقتی آقای ترامپ دید قاپ بزرگی زده سریعاً به رئیسجمهور کره جنوبی زنگ زد که از تجربه آنها استفاده کند، ما چه استفادهای کردیم؟
عزیزان من، برادران و خواهران! ما امروز در این مجلس نشستیم در این وضعیت که یک فکری به حال مملکت کنیم. دولت از ما چیزی خواست؟ دولت الان لایحهای آورده و مشکلی دارد که ما برایش رفع کنیم، ما چه داریم؟ الان پیشنهاد سه فوریتی کردند که بیاییم مملکت را یک ماه تعطیل کنیم، ندیدید در تلویزیون خانمی که یک سینی ماهی دستش در بازار آورده بود بفروشد خبرنگار به او گفت دارید چکار میکنید، مگر نمیبینید ما مشکل داریم؟ گفت پولم را از کجا بیاورم، زندگیام را چطور بچرخانم؟ مردم از ما میپرسند چرا برای ما پول نمیگذارید، چرا دولت به ما نمیرسد، ولی هیچکس نمیپرسد که پول را از کجا بیاورد؟ مگر در این مملکت پول داریم؟ آی مردم، خواهرها و برادرها! مشکل اصلی ما در این مملکت کرونای عدم شفافیت است. دروغی که به مردم میگوییم، ما یک جلسه نتوانستیم در این مجلس برای بودجه کشور بگذاریم، به حد نصاب نرسید. یادشان رفته، برای چه باید بودجه مملکت خدمت مقام معظم رهبری میرفت، چرا ایشان را در آن وضعیت با سه صفحه نامه قرار دادند؟ آیا آن پولهایی که فکر کردیم خواهیم داشت واقعاً خواهیم داشت؟ ما نفت میتوانیم بفروشیم؟ دیدید چه بلایی سر قیمت نفت آمده؟
آیا ما پول به حد کافی داریم که فقط حقوقها را بدهیم؟ چرا اینقدر توقع مردم بالا رفته؟ چون دولت در این مسأله ورود کامل نکرد و دولت الان باید شفاف باشد و به مردم بگوید چی داریم. حرفم را با این مثال تمام میکنم وقتی که هیچی ندارید و میروید خانه، همه خانواده از شما سؤال میکنند که چی دارید محتویات جیبتان را میگذارید روی میز و میگویید این را دارم خودتان تقسیم کنید. تو را به خدا بیایید محتویات این مملکت را با شفافیت در مقابل مردم قرار بدهیم و بگوییم این را داریم، چه چیزی میخواهیم به شما بدهیم. ما قول داده بودیم در این انقلاب رفع محرومیت کنیم، استقرار عدالت کنیم، بکنید، چرا؟ برای اینکه شما روزی (10) بار میگویید «ایاک نعبد و ایاک نستعین» و اگر به خدا ایمان دارید از آن کمک بخواهید، والسلام

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، متشکریم. نفر بعد را دعوت بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای فرمند تشکر، نفر بعد جناب آقای لاهوتی هستند که پنج دقیقه زمان دارند. در خدمتتان هستیم، بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده هم از همه عزیزانی که دارند تلاش میکنند سپاسگزارم انصافاً اگر بخواهیم ارزیابی درستی نسبت به کشورهایی که درگیر هستند داشته باشیم دوستان، همکاران، ملت بزرگ ایران! همدیگر را تضعیف نکنیم واقعاً نمیخواهم برگردم به گذشته، حالا بحثهایی هست که اگر ما از اول قرنطینه و از اول وارد میکردیم ولی از آن زمانی که متوجه این بحران شدیم مدیریت مطلوب است جناب آقای دکتر نمکی اشاره داشتند الان که من دارم با شما صحبت میکنم استان خود بنده یکی از استانهای بحرانی بود و تمام تختهای ما علیرغم اینکه درگیر بود ما پشت نوبتی داشتیم که برای هجوم به بیمارستانها امروز به جرأت میتوانیم بگوییم (50)، (60) درصد تختهای ما خالی است، مشکل حل نشده است، اما واقعاً جا دارد که از دوستان عزیز دستاندرکار دولت، ارتش، سپاه و همه ملت ایران که دارند تلاش میکنند. یاد و خاطره همه شهدا به ویژه شهدای خدمت کادر درمان این ایام را گرامی میدارم.
دوستان ببینید! من یکی دو تا نکته را راجع به مباحث اقتصادی خدمت دوستان عرض بکنم جناب آقای دکتر پزشکیان عزیز افتخار ما مجلسیها نکتهای را قبل از شروع مجلس فرمودند که (2)، (3) هفته ما اینجا قرنطینه باشیم. این عزیزانی که اینجا هستند تست دادند و تست اینها منفی شده و از اینجا خارج نشویم، بمانیم مشکلی را حل بکنیم. نکته ایشان کاملاً درست بوده، اما جناب آقای دکتر پزشکیان ما (2)، (3)، (4) هفته آمادگی داریم خانههایمان نرویم و از مجلس هم خارج نشویم اما خروجی برای مردم و دولت چه خواهد شد، ما برای این سه هفته چه باید بکنیم؟ آمادگی داریم دستهای ما بلند است تسلیم هستیم در مقابل فرمایش و پیشنهاد جنابعالی اما برای (3) هفته برنامه داشته باشیم یعنی خروجی آن باید برای مردم کاملاً مشخص باشد.
دوستان ببینید! الان ما در یک شرایط رکود تورمی هستیم این شرایطی که الان به وجود آمده شرایط رکود تورمی ما را تشدید کرده، ما برای اینکه از این شرایط خارج شویم چه باید بکنیم؟ ما نیاز به منابع داریم، این منابع را باید از کجا تأمین بکنیم؟ حدس من، سر انگشتی نشستهام محاسبه کردم با آن چیزی که مرکز پژوهشهای مجلس ارائه دادند و من مطالعه کردم (200)، (300) هزار میلیارد تومان ما منابع نیاز داریم که بتوانیم این فضای فعلی که وجود دارد را مدیریت بکنیم. دولت چند برنامه داده است؛ یک برنامهاش این است که (75) هزار میلیارد تومان از کاهش ذخیره سود بتواند تأمین بکند، بر همین امر هم دوستان ببینید ما باید در مجلس تدبیر بکنیم. یکی از راههایی که ما باید کمک بکنیم همین موضوع خلاف قانون پولی بانکی است، حالا این چطوری باید حل شود؟ من و شما باید در مجلس این تصمیم دولت را حل بکنیم، رئیس مرکز پژوهشهای مجلس گفتند که ما بیاییم از طریق خط اعتباری بانک مرکزی این مشکل را حل بکنیم، آیا از طریق خط اعتباری باید این موضوع را حل بکنیم یا نه این پیشنهادی که دولت داده است؟
دوستان! این پیشنهادی که دولت داده ما در مجلس باید قانون پولی بانکی را حل بکنیم. همینطوری دولت نمیتواند این کار را بکند و مشکل دارد. دوستان عزیز و همکاران محترم! همین الان که من دارم با شما صحبت میکنم خودمان را گول نزنیم بودجه امسال با همین منابعی که پیشبینی شده یک چیزی حدود (100) هزار میلیارد تومان کسری بودجه داریم. با چه شرایطی این (100) هزار میلیارد تومان کسری بودجه را داریم؟ درصورتی که نفت را با قیمت (50) دلار میفروختیم.
سؤال، آقای لاهوتی! شما امروز نفت را با (50) دلار میتوانید بفروشید؟ خود شما شاهد هستید ما نه قادر هستیم آن یک میلیون بشکه نفت را صادر بکنیم نه اینکه نفت را با (50) دلار میتوانیم بفروشیم. یعنی حداقل آن (48)، (50) هزار میلیارد تومانی که برای نفت پیشبینی کردیم (پزشکیان ـ وقت شما تمام است) تمام کردم. ممنون هستم، انشاءالله با دولت تدبیر بکنیم یا واقعاً این مدیریت را به خود دولت محول بکنیم ما دخالتی نداشته باشیم.

مسعود پزشکیان
آقای لاهوتی عزیز! وقتتان تمام شد، خیلی ممنون، نفر بعدی را دعوت بفرمایید که صحبت بکنند.

علیرضا رحیمی
نفر بعدی جناب آقای بابائیصالح هستند، پنج دقیقه زمان دارید، بفرمایید.

روح اله بابائی صالح
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب و احترام خدمت همکاران محترم و ملت شریف ایران اسلامی.
آقای رئیس! من قبل از ارائه مطالبم یک انتقاد بکنم، شما باید اجازه میدادید همکاران محترم نظرات را میدادند و مسئولین دولتی میآمدند پاسخ میدادند. عزیزان و بزرگواران آمدند صحبت کردند و تشریف بردند این چه جلسهای است؟ شما پیشنهاد دادید به ما بیایید جلسه بگذاریم بمانیم؟ من میخواهم به عنوان یک نماینده سؤال کنم. خروجی این جلسه چیست؟ دولتمردان آمدند و رفتند ما هم بعد از آنها داریم صحبت میکنیم جلسه تمام میشود. من عذرخواهی میکنم این انتقاد باید میشد که همکاران در جریان باشند ما فقط برای خودمان صحبت میکنیم چون دولتمردان تشریف بردند.
عرض تبریک دارم به مناسبت آغاز سال نو و اعیاد شعبانیه و به ویژه پیشاپیش میلاد مبارک امام زمان (عجلاللهتعالیفرجهالشریف) را خدمت شما همکاران و ملت شریف اسلامی. تقدیر و تشکر میکنم از همه عزیزانی که در ستاد مقابله با کرونا دارند مقابله میکنند با این ویروس منحوس که قریب به (208) کشور و کشور ایران هم مبتلا شده و داریم مقابله میکنیم. همه عزیزان وزارت بهداشت، درمان دانشگاههای علوم پزشکی استانها، شهرستانها، بخشها و روستاهایی که کمک میکنند و تقدیر و تشکر ویژه از یک قشری که نامی از آنها برده نمیشود، از پرتونگاران و پرسنل محترم رادیولوژیها که از ریه افرادی که مبتلا شدند عکس میگیرند باید تقدیر و تشکر کنیم و همچنین نیروهای مسلح سپاه، ارتش، نیروی انتظامی، بسیج و نیروهای مردمی.
جناب آقای رئیس! حقیقتاً من چند سؤال دارم میخواهم ببینم واقعاً آن کسانی که به این ویروس مبتلا شدند هزینههای درمانی این افراد چطور تأمین میشود؟ با توجه به گزارشی که وزارت تعاون و بعضی از استانداران دادند نزدیک به (54) رسته از اصناف بیکار شدند قریب به (1) میلیون نفر در این شرایط کار ندارند در حال حاضر خساراتی میزند و به تبع آن آینده ما دچار مشکل خواهیم شد. دولت چه برنامهریزیهایی کرده که از این اصناف حمایت کند از کارگران روزمزد حمایت کند؟ واقعاً هتلهای گردشگری و خیلی از نهادها و سازمانها، کارخانجات و سازمانهای کوچکی که تولیدی بودند خوابیدهاند و بیکار شدند، دولت چه برنامهای دارد؟
سؤال بعدی من این است که آیا واقعاً امکانات و وسایل مراقبتی و بهداشتی در بین خانوادهها در شهرها و روستاها توزیع شده؟ واقعاً بعضیها امکانات و پول ندارند که اینها را بخرند. وظیفه دولت است ما اینها را توزیع کنیم یک تصمیم اساسی باید مجلس بگیرد، ببینیم چه تصمیمی میخواهیم بگیریم، نگاه همه مردم به مجلس و دولت است. دوستانمان رها کردند و تشریف بردند ایکاش میماندند و یک پیشنهادی که من از سوی مدیران استانی و شهرستانی برای ستاد یا قرارگاه ملی مقابله با کرونا را دارم، عزیزان و دوستان پیشنهاد کردند، گفتند، سفارش کردند که به این عزیزان بگویید جلوی تجمعات را بگیرند. در هر شهرستان و در هر شهری که اینها آمدند تجمعات را کم کردند آمار مبتلایان خیلی کم شد، حالا یک ماه و چند روز و چند هفتهای بخواهیم تلاش کنیم در کنار هم باشیم جلوگیری کنیم از تجمع افراد قطعاً میتوانیم و از مردم عزیز هم خواهش میکنیم که در خانههای خود بمانند تا انشاءالله بتوانیم با این ویروس منحوس مقابله کنیم و یاد و ابراز همدردی بکنیم با تمام عزیزانی که در این ایام عزیزان خودشان را از دست دادند. هم غم از دست دادن آنها را داشتند و هم نتوانستند برنامههای ختمی برای اینها برگزار کنند تا بتوانند در خدمت مردم باشند که یادی از اینها بشود، عذرخواهی میکنم.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، نفر آخر را دعوت بفرمایید، متشکریم.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! قبل از این که نفر بعدی را اعلام کنند، دوستانی که مخالف یا موافق طرح سه فوریتی تغییر آییننامه هستند اعلام بفرمایند من مخالف و موافقها را ثبت نام میکنم.

مسعود پزشکیان
نفر بعدی را دعوت بفرمایید.

علیرضا رحیمی
آخرین ناطق جناب آقای پارسایی هستند، پنج دقیقه زمان دارید، بفرمایید.

بهرام پارسائی
بسم الله الرحمن الرحیم
سر چشمه شاید که بستن به بیل
چو پر شد نشاید گذشتن به پیل
من عرایضم را خیلی خلاصه و مختصر عرض میکنم یکی اینکه در نادیده گرفتن هشدارهای جدی وضعیت اضطراری سازمان بهداشت جهانی.
آقای دکتر! اجازه میدهید بعد از صحبتهای عزیزان صحبتم را عرض کنم؟ وقت من را هم نگه دارید، من از همکارانم خواهش میکنم برای اینکه یک آموزش خوبی برای جامعه باشد رعایت فاصله را داشته باشند که بدآموزی نداشته باشد. (پزشکیان ـ آقای پارسایی، بفرمایید) من عرضم بر این است که در اول کار سهلانگاری در مدیریت پروازها و ورودیها به کشور شد و هیچ کسی هم پاسخگو نیست. مشکل اصلی در کشور ما این است که افراد در مقابل تصمیمگیریهای خود و تصمیماتی که کشور را با بحران مواجه میکند پاسخگو نیستند اگر در این روزها هم کسی پاسخگو نباشد حتماً در قبال تاریخ پاسخگو خواهد بود، من خواهشم این است که پرهیز کنیم از سیاسی کردن مسأله و بهرهبرداریهای سیاسی، هشداری که میدهیم دلسوزان نظام باید بیشتر متوجه آن باشند افزایش بیاعتمادی مردم به نظام رو به فزونی است علتش هم این تناقضها و گزارشهای غلطی که جامعه دارند میگیرند. من خواهشم این است که افرادی که دلسوز هستند سعی کنند واقعیات را به جامعه بگویند و شفافسازی بکنند.
اما دوستان عزیز! در طول چند هزار سال تاریخ مردم برای کشور بودند جانفشانی کردند برای حفظ کشور، در (40) سال بعد از انقلاب زمان جنگ همه شاهد آن بودید بعد از جنگ مراسمات مختلف، انتخابات، حضور و مشارکت فعال مردم و الان هم فشار بار تحریم روی دوش مردم و مسئولین است و مشکلی ندارند. من پیشنهادم این است که همیشه مردم برای کشور بودند یک بار کشور برای مردم باشد با تمام امکانات با تمام منابع با صندوق ذخیره ملی و نهادها و سازمانهایی که همیشه از امتیازات خاصی برخوردار بودند از معافیتهایی برخوردار بودند مثل بنیاد مستضعفان، ستاد اجرایی، آستان قدس، اوقاف همه بیایند دو ماه در خدمت مردم باشند، همه بیایند دو ماه تمام داراییها خودشان را بدهند.
مسئولان اجرایی مدام از مشکلات اقتصادی و تحریم صحبت نکنند با هر ساز و کاری باید کشور قرنطینه شود. درس بگیریم از کشورهایی که قرنطینه کردند و موفق بودند. اینکه سازمان بهداشت جهانی از ما نظر میخواهد ما دچار سوء تفاهم نشویم، سازمان بهداشت جهانی از تمام کشورهای مبتلا نظر میخواهد که نقاط مثبت را به کار بگیرد و از نقاط منفی آن گذر کند.
دوستان عزیز! من خواهشم این است که آمارها را غلط ندهیم، به نظر من آمار (20) هزار تخت بیمارستانی خالی آمار واهی است. من این را با ادله میگویم، شهر شیراز به عنوان قطب پزشکی کشور قبل از بحث کرونا مازاد بر (30) درصد ظرفیتش پذیرش بیمار داشت، چطور آنقدر تخت خالی داریم؟ تخت بیمارستانی دارای شرایط است هر تختی را نمیتوانیم بگوییم تخت بیمارستانی است.
راحت نشان دادن مسأله به جامعه باعث میشود آن قشر از جامعه که مردد هستند مسأله را جدی نگیرند و تاوانش را کل کشور بدهد بحث داروهایی که هست، بحث تجربه کشورهای دیگر الان در جامعه پزشکی تردیدها و اما و اگرهایی که در بحث داروها و مافیاهایی که همچنان دارند سودجویی میکنند وجود دارد. داروهایی که در کشورهایی دیگر نتیجه مثبت و خوب داده دیگر ما نیاییم چرخه را از صفر بخواهیم بسازیم و تست بکنیم، برویم و از آن تجربیات استفاده کنیم به خاطر ملت. وزیر کشور فرمودند آمار ورودی بیمارستانهای ما کاهش پیدا کرده این دال بر کاهش بیماری نیست علتش این است که در روزهای اول هرکسی که سرما هم میخورد از ترس میرفت و تست میداد ولی الان چون علائم را میدانند بعضی خودشان را قرنطینه میکنند و بعضی دیگر از ترس مراجعه نمیکنند این آمارهای غلط کشور ما را به مسیر غلط نبرد.
اما قشر جامعه پزشکی، بدون تعارف بیشترین مبتلایان و تلفات را در کادر درمانی داریم این آماری است که خوشبختانه مستقیم پخش میشود در فضای مجازی و کسی هم نمیتواند انکارش کند. این دو موضوع را نشان میدهد یا شیوع بالای بیماری در کشور ما یا عدم تهیه امکانات اولیه برای آن سد اولیه این دفاع. دوستان عزیز! بار پشت این سد اگر افزایش پیدا کند میشکند و همه را مبتلا میکند و همه را درگیر میکند. آقای دکتر! کادر پزشکی یک توانی دارد همهاش تعریف و تمجید از کادر پزشکی درمانش نیست. دولت چرا نیرو استخدام نمیکند؟ چرا پرستار استخدام نمیکند که انقدر فشار کاری روی کادر درمانی نباشد، این که دست دولت است. (نایبرئیس ـ وقت شما تمام شده) یک مورد دیگر هم عرض کنم. یک بحث تولید است، در کشور چین تولید خودرو نود درصد کاهش پیدا کرده، در کشور ما هم کاهش پیدا کند. دوستان عزیز! بنزین در دنیا ارزان شده ولی همچنان پراید (80) تا (90) میلیون و بنزین (3000) تومانی همچنان در حال افزایش است. پیشنهادم رأی به طرح سهفوریتی است.

مسعود پزشکیان
آقای پارسایی عزیز وقتتان تمام شد. آقای پارسایی! وقتی پیشنهاد میدهی خودت تابع قانونی باش که به آن پایبندی.
خیلی ممنون و متشکریم از حضور مسئولین. اینجا لازم است اول از خداوند بزرگ برای ریاست محترم مجلسمان جناب آقای دکتر لاریجانی که الان در خانه در قرنطینه هستند آرزوی شفای عاجل بکنیم در عدم حضور ما در مجلس برادرمان آقای دکتر لاریجانی صبح، ظهر، شب پیگیر بودند، درگیر بودند، صحبت میکردند، بازدید میکردند و به خاطر همین تلاشی هم که داشتند متأسفانه گرفتار شدند و الان در خانه قرنطینه هستند باید از تلاش این عزیزمان قدردانی بکنیم و در ضمن از خداوند شفای عاجل برای این عزیزمان داشته باشیم.
از کادر بهداشت و درمان عزیزانی که پزشک، پرستار در سیستم شبانهروز عاشقانه با جان خودشان بازی میکنند الان اینجا خیلی از عزیزانی آمدند به خاطر مسائل دیگر نبودند آنها هر روز با کسانی که مثبت هستند دست و پنجه نرم میکنند و درگیر هستند و درمان میکنند و تعدادی از عزیزان جان خودشان را در این رابطه از دست دادند باید از این عزیزان تشکر بکنیم، قدردانی بکنیم به کسانی که در این مسیر جان خودشان را از دست دادند از خداوند بزرگ طلب بکنیم که با معصومین این عزیزان را محشور بفرمایند و به خانوادههای آنها صبر عنایت کنند و ما که اینجا نشستیم و عزیزانی که با تمام مشکلات حضور پیدا کردند همقسم بشویم که تلاش خواهیم کرد که هیچ عزیزی تا جایی که از دستمان بر میآید، حتی یک نفر هم در این مملکت اگر جانش را از دست بدهد برای ما فاجعه است و باید کاری بکنیم که این اتفاق نیفتد. از صدا و سیما باید تشکر کنیم، بالاتر از همه اینها به نظر من از مقام معظم رهبری که قطعاً اگر دستورات و فرمایشات و توصیههای ایشان نبود به این راحتی نمیشد نماز جمعهها، زیارتگاهها و مساجد را تعطیل کرد و به مردم اطاعت از سیاستهای مرکز ملی مبارزه با کرونا را که دارد اعمال میکند راحت قبول نمیکردند، توصیههای مقام معظم رهبری در پیشبرد این منویات خیلی مؤثر بوده، با تمام وجود از توصیههای عزیزمان قدردانی میکنیم و در ضمن صدا و سیما که هر روز در تمام کانالها همکاری و اطلاعرسانی میکند قدردانی میکنیم و از همه ارتش، سپاه، نیروهای مسلح، مردم عزیز تشکر میکنیم.
اما توصیهای که برای دولت داریم و الان هم از مرکز پژوهشها جمعبندی داشتند جناب آقای دکتر امیری! دولت تا هفته آینده برنامه ملی مبارزه را بیاورد یعنی اینطور نباشد که هر روز ما یک تصمیمی میگیریم، برنامه ما برای این مبارزه چیست؟ اگر باز کردیم توسعه پیدا کرد و تشدید شد چه کسی، چه زمانی، چه کاری باید بکند و چرا دولت مصوبه مجلس را که در حقیقت ما در شهریورماه قانون مدیریت بحران را مصوب کرده بودیم و تصویب شده بود و به دولت ابلاغ شده بود قصور داشته، این هم در حقیقت پاسخ بدهد.
البته باید از رئیسجمهور هم تشکر بکنیم چون از آن مدتی که در حقیقت وارد صحنه شدند هر روز در جلسات شرکت میکنند و حضور دارند. ولی اول و آخر باید برنامه ملی مبارزه در صحن بیاید ما هفته آینده انشاءالله روز چهارشنبه این گزارش را هم کتباً و هم شفاهاً از دولت طلب میکنیم که بیایند و گزارش بدهند.
از رؤسای محترم کمیسیون خودمان عزیزان ما در کمیسیون اقتصاد، برنامه و بودجه، اجتماعی، فرهنگی، بهداشت و درمان، آموزش، همه کمیسیونها خواهش میکنیم در عرض این هفتهای که هست و هفته آینده که ما جلسه خواهیم داشت پیشنهادات و نظرات کارشناسی خودتان را در رابطه با این مسأله حتماً جمعبندی شده داشته باشید ما انشاءالله با هیأترئیسه و رؤسای محترم کمیسیونها جلسه میگذاریم و همفکری میکنیم و انشاءالله روند ادامه کار را خواهیم داشت که انشاءالله داشته باشیم.
4
تسلیت نایبرئیس مجلس شورای اسلامی به آقایان: حسینعلی شهریاری، شهابالدین بیمقدار، علی اسماعیلی و فرج الله رجبی نمایندگان زاهدان، تبریز، نور و شیراز

مسعود پزشکیان
در آخر ما از نمایندگان عزیزی که عزیزان خودشان را در کرونا از دست دادند و به همه مردمی که عزیزان خودشان را از دست دادند تسلیت میگوییم به برادرمان آقای دکتر شهریاری که خواهر و خواهرزادهشان و یک عزیز دیگری از خانوادهشان را از دست دادند و برادرمان آقای بیمقدار که برادرشان را از دست دادند در رابطه با کرونا تسلیت عرض میکنیم و به همه مردم عزیز کشورمان تسلیت عرض میکنیم برادرمان آقای دکتر اسماعیلی (نور) پدر عزیزشان را از دست دادند به همه عزیزان تسلیت عرض میکنیم و به برادرمان آقای رجبی که والده محترمشان را از دست دادند تسلیت عرض میکنیم. از همه عزیزانی که دارند تلاش میکنند که کشور ما را با عزت و قدرت جلو ببرند قدردانی و تشکر میکنیم. این امکانپذیر نیست مگر همه دست به دست هم بدهیم با یک صدا با اعتقاد و با باور در صحنه باشیم و تلاش بکنیم جان مردم عزیز خودمان را حفظ بکنیم، تشکر میکنیم امیدوارم بتوانیم با قدرت این راه را ادامه بدهیم.
5
خارج شدن از دستور طرح سهفوریتی تعطیلی کشور برای یکماه براساس اصل (79) قانون اساسی

مسعود پزشکیان
سه فوریتها را مطرح بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دو تا درخواست سه فوریت داریم، درخواست اول در مورد تعطیلی کشور برای یک ماه براساس اصل (79) قانون اساسی است. آقای حسینزاده عزیز تشریف بیاورید. من خدمتتان عرض بکنم سهفوریت باید دوسوم مجموع نمایندگان، یعنی (192) رأی بیاورد تا به تصویب برسد.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! قبل از اینکه طراح، طرح را مطرح کند، اسامی مخالفین و موافقین را قرائت میکنم مخالفین آقایان کاظمزاده و پورمختار. موافقین آقای یوسفنژاد و آقای مقصودی که وقتشان را به آقای فرهنگی دادند.

مسعود پزشکیان

عبدالکریم حسین زاده
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب دارم خدمت همکاران عزیزم. ممنونم از اینکه رعایت شأن مجلس را میکنید و به توضیحاتی که خدمتتان ارائه میدهم گوش میدهید تا مستندات و استدلالات همدیگر را درخصوص اینکه چرا باید کشور را یک ماه تعطیل بکنیم مبرهن بشود. بیش از یک ماه است که شما در درون خود گریه میکنید بیش از یک ماه است که احساس میکنید باید کاری انجام بدهید ولی اختیار و امکان این را ندارید که در تصمیمگیریهای کشور مداخله مستقیم و تأثیرگذار داشته باشید. بارها درخواست قرنطینه کردیم، امروز در گزارش مرکز پژوهشها آمده بود که ما غفلت کردیم، غفلت چند هفتهای کردیم درخصوص قم، گیلان و این غفلتها ادامهدار بود. بعد از همه فشارها که آمد طرح سه فوریت را که بیش از (80) نفر از همکارانمان امضاء کردند و به دلیل درخواست آنها پیامک لحاظ نشده امروز وارد صحن علنی شد.
سؤال این است که چرا سهفوریت؟ ما میدانیم که امروز سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده کشورهایی که میخواهند قرنطینه را جدی نگیرند و محدودیتها را میخواهند زود رفع بکنند با موج دوم درگیر شدن و مبتلا شدن روبهرو خواهند شد و قاعدتاً این قضیه از جانب ما هم مستثنا نیست. شما میبینید در ایام گذشته هر وقت واژه قرنطینه بر زبان آمد ما قرنطینههراسی کردیم. عدهای میگویند با تعطیلی کشور یعنی اعلام اینکه ما تأثیر پذیرفتیم و این یک نوع ترور سیاسی یا ترور اقتصادی برای کشور ایران است من میگویم شما چرا از آن طرف قضیه به موضوع نگاه نمیکنید که بگویید کشورهای دنیا علیرغم همه تحریمها و محدودیتهای اقتصادی ما کشور را تعطیل کردیم و در انتخاب دوگانه حفظ جان ملت و عدم آسیبپذیری بیشتر دولت از شرایط اقتصادی در جانب مردم ایستادیم و حفظ جان مردم برایمان مهمتر و مسأله اساسیتری بود. اصل (79) را تعدادی از دوستان برای این موضوع محل مداخله و بحث میگذارند دولت چه بخواهد و چه نخواهد همین که در ایام گذشته هم با تمام جدیت برای تعطیلی کشور را نداشتیم احساس کردیم که با استفاده از اصل (79) و اگر نشد تعطیلی رسمی کشور اصول (71)، (72) میتوانیم از ظرفیتهایش استفاده بکنیم.
دوستان عزیز و همکاران گرامی من! از مجلس فعلی (40) روز باقی مانده. برای من و شما که نماینده ملت هستیم (40) روز عددی نیست اما برای اینکه جان ملت را حفظ بکنیم برای اینکه کشور و پرستاران را در مقابل این ویروس در قرنطینه نگه داریم (40) روز یک عمر است، (40) روز یک هستی است. نمیشود برای از دست دادن جان پرستاران و پزشکان احساس تأسف خورد و هیچ مسئولیتی هم در قبال آنها قبول نکرد و کشور را تعطیل نکرد. از صبح در جلسه هستیم یک ماه تعطیل است دستاورد ما چه بوده؟ ما میخواهیم برای کشور چه بکنیم، وقتی که نتوانیم کشور را به لحاظ تعطیلی مدیریت کارآمدی رویش داشته باشیم به کجا میرویم. مرکز پژوهشها چند مورد را به ما اشاره کرده در دوگانه قرنطینه که چین اقدام کرد (7) الی (9) هفته تعطیل کرد در دوگانه کره جنوبی که تست گسترده دارد ما هیچ کدام را انتخاب نکردیم. ما مواردی که وجود داشته عدم پیشبینی جدیت در مدیریت برخورد بحران بوده، سردر گمی در مواجه بوده یک بار گفتیم شنبه شرایط عادی است، یک بار گفتیم (20) فروردین، یک بار میگوییم (23) فروردین، یک بار اینترنت را محدود میکنیم و بعد باز میکنیم، یک بار مشاغل را محدود میکنیم بعد باز میکنیم، مردم دیگر به ما اعتماد نمیکنند جان مردم و پزشکان کف دستشان است. باید تصمیم عاجل و جدی نسبت به این موضوع بگیریم. پیشنهاداتی که در این طرح دادیم سه مسأله وجود دارد، از محل مالیات خودروهای لوکس و مسکن چیزی حدود (20) الی (25) هزار میلیارد.
از محل إذن رهبری (1) میلیارد یورو. از محل سوختی که الان ما مردم را میگوییم در خانه بمانید و بعد یارانه (1500) تومانی بنزین را میدهیم، مگر میشود؟ در همین ایام گذشته (50) میلیارد بشکه ما صرفهجویی داشتیم. ما این صرفهجوییهای بنزین و سوخت را در همین بخش بیاوریم برای مردم هزینه و خرج بکنیم.
همکاران عزیزم! امروز روزی است که ما باید (قاضیزادههاشمی ـ آقای حسینزاده عزیز وقتتان تمام است) ننگ عدم تصمیمگیری قاطع را به جان خودمان نخریم. تاریخ در مورد ما قضاوت خواهد کرد. همکارانی که ردصلاحیت شدند، همکارانی که رأی نیاوردید! ما خواهیم رفت، فرصت برای جبران اثرات سوء شیوه این مدیریت نخواهد بود. خواهش میکنیم به این فوریت رأی محکم بدهید.

مسعود پزشکیان
متشکرم، مخالف را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
مخالف اول جناب آقای کاظمزاده هستند، بفرمایید. جناب آقای یوسفنژاد! آمادگی داشته باشید که بعد از آقای کاظمزاده خدمت شما خواهیم بود.

شادمهر کاظم زاده
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض ادب و احترام و تبریک ایام سال نو و تشکر از همه عزیزانی که در صف مبارزه با ویروس کرونا علیالخصوص ستاد مبارزه با ویروس کرونا و همه دستاندرکاران تشکر میکنم. عزیزان ببینید! از نظر بنده این طرح یک نوع خودکشی از ترس مرگ است. اینکه ما بیاییم یک ماه تمام مملکت را تعطیل کنیم مخالف خیلی از مسائل است. همانطور که مرکز پژوهشها هم اشاره کردند مستقیم و غیرمستقیم (5/18) درصد مشاغل متأثر از این ویروس و بیماری است و دلیلی ندارد ما بالای (80) درصد دیگر را بدون دلیل تعطیل کنیم. این مخالف اشتغال، فرمایش مقام معظم رهبری در بحث جهش تولید است. پس طبیعی است که اگر ما یک ماه بخواهیم کل کشور را تعطیل کنیم یعنی اینکه همه آنچه را که باید در چنته تلاش داشته باشیم کنار بگذاریم و خود به خود اصلاً به جای اینکه ما مسأله را حل بکنیم، صورتمسأله را پاک کردیم و کاری را انجام ندادیم. بعد در تبصرههای مختلف هزینههای اجرای این طرح از کجا میخواهد تأمین بشود؟ خیلی از حقوق پرسنل و درآمد سازمانها و نهادهای عمومی دولتی و غیردولتی از محل درآمدهای اختصاصی کارکنان است. وقتی کارکنان کاری نکنند چطور پرداخت حقوق را میخواهیم داشته باشیم؟
درخصوص آزمونها و لغو آزمونها و انتقال به شهریورماه خیلی از این آزمونها مثل سازمان سنجش (80) تا (90) درصد راه را طی کردند، دلیلی ندارد که این آزمونها اصلاً تعطیل بشوند و بستگی به این ایام ندارند که ما این را بخواهیم به شهریورماه انتقال بدهیم. درخصوص اینکه ما بخواهیم تأمین هزینههای این طرح را بکنیم و بیاییم بنزین سهمیهای را حذف کنیم و کلاً بنزین را (3000) تومان به فروش برسانیم جای بحث و سؤال است. اولاً اینکه چطور میخواهیم بنزین را (3000) تومان بفروشیم، در حالی که میخواهیم همه چیز قرنطینه بشود و توقف کامل اجرا بشود؟ این اصلاً همخوانی با اصل طرح ندارد که میگوییم توقف و قرنطینه کامل ایجاد بشود. اگر میخواهیم قرنطینه به شکل مناسب انجام بدهیم میتوانیم قرنطینه منطقهای و شکلهای مختلف و مناسبی را در مسیرهایی که بیشتر در حوزههای کاری مختلف و شیوههای اجرا است انجام بدهیم. ضمن اینکه من از همه کارهایی که صورت گرفته تشکر میکنم، در شیوههای اجرا هرکسی و بنده هم نقد دارم که آن سر جای خودش است، ما میتوانیم مسیر و روشها را اصلاح کنیم، اما اینکه بخواهیم کل کشور را کامل یک ماه تعطیل کنیم ضرر و زیان جبرانناپذیری هم در این مقطع و هم در مقاطع آینده به ما وارد خواهد کرد. برعکس ما باید به طوری که دوستان هم اشاره کردند بیش از اینکه همین الان داریم تلاش میکنیم در مسائل و مشکلات اقتصادی علیالخصوص رکود تورمی مضاعف باید به پسابیماری فکر کنیم و مسائل و مشکلات این بیماری را بعد از مشکلاتی از جهت اقتصادی، اشتغال، تولید که قطعاً گریبانگیر کشور خواهد شد، مثل همه دنیا ما باید به آن قسمت فکر کنیم.
در تبصره (5) این طرح آمده که صدا و سیما یک شبکه را اختصاصاً برای آگاهی دادن به مردم و مبارزه با این بیماری اختصاص بدهد، در حالی که همه شما شاهد هستید که من هم از صدا و سیما تشکر میکنم، تمام شبکههای صدا و سیما الان دارند با این بیماری به شکلها و روشهای مختلف اطلاعرسانی در جهت مقابله و آگاهی دادن به مردم مبارزه میکنند. پس دلیلی ندارد ما بخواهیم برای مبارزه با این بیماری یک شبکه را اختصاص بدهیم. به هر حال باز هم در تبصره (4) نیروهای مسلح و ستادهای اجرایی را گفتند که همه دارند در صف مبارزه انجام میدهند. متشکرم، از عزیزان میخواهم به این طرح رأی ندهند.

مسعود پزشکیان
متشکرم، میگویند اصلاً این فوریت را نمیتوانند مطرح کنند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر رحیمی! اخطارها را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
جناب آقای یوسفنژاد موافق هستند، بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای ادیانی اخطار دارند، بفرمایید.

مصطفی کواکبیان
آقای رحیمی! دستور اولویت دارد.

سیدعلی ادیانی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران من عنایت بفرمایید! من از مقدمه میگذرم. اولاً از همه عزیزان در کشور که اهتمام ورزیدند، خدمت و تلاش کردند، از کادر پزشکی و درمان و مجموعه نیروهای نظامی و انتظامی تشکر میکنم. اما در مورد این طرح سهفوریتی عنایت بفرمایید! این طرح با چهار اصل قانون اساسی در تغایر است. اول خود اصل (79) است، آقایان یکبار اصل (79) را مطالعه بفرمایند. دوستانی که به استناد اصل (79) این طرح سهفوریتی را دادند هم به بینه و هم به قرینه میگوید، دولت این طرح را باید بیاورد. یکبار دقیق متن را بخوانید. در سطر اول اصل (79) اشاره شده «دولت حق دارد».
نکته سوم در سطر دو خط آخر است که اشاره دارد «دولت موظف است مجدداً برای تمدید آن از مجلس اذن بگیرد» این یعنی چه؟ دوستان حقوقی اینجا نشستند، این به معنی این است که اساساً دولت میتواند لایحه بدهد، مجلس تصویب کند، یک ماه یا هر زمانی باشد. دوباره بخواهد استمرار پیدا کند اصل (79) تصریح دارد که دولت مجدداً باید استیذان و طلب إذن کند. خود این اصل دلالت بر این دارد که این قابل طرح نیست.
دوم اصل (75) است. آقای دکتر پزشکیان عنایت کنند! اصل (75) است و مملو از هزینهها است. طرح نمیتواند موجب افزایش هزینه یا کاهش هزینه برای دولت باشد. نکته سوم، عزیزان من! شما عنایت کنید در بحث بنزین همه یادمان است که حضرت آقا مکتوب نامه نوشتند «هر نوع اظهارنظر در رابطه با بنزین با هماهنگی شورای عالی امنیت ملی است». حضرت آقای پزشکیان! علاوه بر اینکه مخالف اصول (79) و (75) است، برابر این نکتهای که در بحث بنزین عرض کردم بنا به استناد و مفاد تبصره (10) این طرح مخالف اصل (110) است.
نکته دیگر و مهمتر از همه؛ مگر نمیگوییم کرونا در حوزه امنیت ملی ورود کرده؟ یعنی الان بیماری کرونا اگر تمشیت امور نشود امنیت ملی ما را مخدوش میکند. این طرح مغایر اصل (176) است. تعطیلی و حد و حصر قائل شدن و محدود کردن حقوق شهروندی جزء اختیارات شورای عالی امنیت ملی است. لذا مخالف اصل (176) است. مهمتر از همه؛ ما چرا دنبال قانوننویسی هستیم؟ شما در شهریورماه همین امسال قانون مدیریت بحران کشور را تقدیم دولت کردید، لذا هیچ نیاز به این طرح نیست، متشکرم. والسلام علیکم و رحمه الله

مسعود پزشکیان
متشکرم، اگر مخالف و موافق صحبت کردند به نظر من این از نظر قانونی اشکال داشته. ما نباید میپذیرفتیم، دولت این سهفوریت را باید میداد. در جاهای دیگر مجلس میتواند سهفوریت بیاورد، ولی برای سهفوریتی که قانون برای آن محل تعیین کرده مجلس دیگر نمیتواند بیاورد. به نظر من ایراد وارد است. نمایندگان محترم که این را وارد میدانند لطفاً رأی خودشان را قیام بکنند. (امیرآبادیفراهانی ـ دوستان که قیام کردند بایستند که شمارش را انجام بدهیم)، تصویب شد. رأی آورد، قابل طرح نیست، متشکرم.
6
رد طرح سهفوریتی اصلاح آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی

مسعود پزشکیان
سه فوریت بعدی را مطرح کنید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! درخواست سه فوریت برای اصلاح قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی را داریم که نمایندگان پیشنهاد دادند. آقای تابش بفرمایید. آقای امیرآبادی! اسامی مخالفین و موافقین را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
اسامی مخالفین و موافقین سهفوریتی تغییر آییننامه؛ مخالفین جناب آقایان: کولیوند و موسویلارگانی و موافقین جناب آقایان: محمودیشاهنشین و محمودزاده هستند.

محمدرضا تابش
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
من عرض تبریک عید نوروز، سال نو، اعیاد ماههای مبارک رجب و شعبان را دارم. ابراز تأسف از شیوع بیماری کرونا میکنم که عرصههای مختلف زندگی، جامعه و مردم در جهان و ایران را درنوردیده است و بسیاری از هموطنان عزیز را مبتلا کرده و جان عده قابل توجهی را گرفته است. ابراز همدردی دارم با داغدیدگان به امید رفع بلا و مصیبت از کشور، از همه دست اندرکاران مقابله با این بیماری تشکر دارم و کاهش آثار آن در وزارتخانهها، سازمانها و نهادهای مختلف را خواستارم و از نیروهای مسلح خصوصاً پزشکان و پرستاران عزیز و ارجمند متشکرم. از رهبری معظم انقلاب متشکرم که دستور راهگشای ایشان در همراهی و بسیج نیروهای مسلح و نهادهای تحت نظر ایشان با دولت و موافقت با اختصاص مبلغ (1) میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی برای مبارزه با این بیماری کارساز بود.
دوستان عزیز! استدعا دارم توجه کنید. برای مقابله با این بیماری اقدامات زیادی انجام شد، وزارت بهداشت، صنایع و کشور زحمت کشیدند و طرحهای مؤثری ارائه گردید، از جمله فاصلهگذاری اجتماعی و به تعبیر بهتر فاصلهگذاری فیزیکی. ستاد ملی مقابله با کرونا با توجه به سیر فزاینده بیماری تشخیص دادند جلسات مجلس (15) روز تعطیل بشود. این موعد را (15) روز دیگر تمدید کردند. خوشبختانه بیشتر اوقات هنگام تعطیلات عید بود. از حسن نیت و نظر تخصصی آنها تشکر میکنیم.
اما عزیزان! مجلس خانه مردم است، مجلس مرکز ثقل تصمیمگیریهای مهم است، مجلس پیشمرگ و در کنار مردم در همه ابتلائات است. مجلس تعطیلبردار نیست، حالا چه تمهیدی بیندیشیم که هم مجلس به کارش ادامه بدهد و هم پروتکلهای بهداشتی، فنی و تخصصی در این حادثه و حوادث مشابه در آینده در مواقع اضطراری رعایت بشود؟ تنها راه آن اصلاح آییننامه در دو ماده بود. اول ماده (1) است که مقرر میکند محل دائمی مجلس شورای اسلامی ساختمان بهارستان است و در مواقع اضطراری مجلس میتواند تشکیل جلسه بدهد، ولی تشکیل جلسه به صورت تلفیقی و یا به صورت استفاده از سامانه مجازی پیشبینی نشده. ما در این طرح این موضوع را آوردیم که جلسات کمیسیونهای تخصصی مجلس و صحن علنی بنا به تصویب هیأترئیسه بتواند در فضای سامانه مجازی یا به صورت تلفیقی یک عده در صحن هستند و فاصلهگذاریها رعایت میشود و یک عده هم در سامانه مجازی هستند.
گفتیم همه مسئولیت انطباق این امری که ما میخواهیم به آن رأی بدهیم با هیأترئیسه باشد، نباید با قانون اساسی و قوانین موضوعه دیگر مغایرت و مخالف داشته باشد. ما باید یک جای دیگر هم اصلاح انجام بدهیم، در ماده (118) هم این اصلاح را انجام دادیم، آنجا میگوید طرق رأیگیری چهارگونه است، یکی هم رأیگیری با استفاده از سامانه مجازی را به آن اضافه کردیم. دوستان چرا؟ «دو» نگویید، خواهش میکنم نگویید. این مورد حمیت و وفاق هر سه فراکسیون است. ما با همه دوستان صحبت کردیم. دوستان ببینید! چرا سهفوریت؟ چون سه نفر شماها رأی ندهید سهفوریت این رأی نمیآورد. نصاب در سهفوریتیها عده نمایندگان مجلس است. الان عدد (198) نفر است، ما باید (193)، (192) تا رأی بدهیم. چرا سهفوریتی؟ از دیروز و امروز از نمایندهها تست گرفتند ممکن است تست (50) نفر مثبت بشود، ما فردا دیگر جلسه علنی نداشته باشیم، پس امروز این را تصویب کنید که مردم بفهمند مجلس در کنار مردم است، خیلی ممنون.

اکبر رنجبرزاده
(11) نفر تستشان مثبت بوده.

احمد امیر آبادی فراهانی
مخالف اول جناب آقای کولیوند هستند، بفرمایید.

محمدجواد کولیوند
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب خدمت همه همکاران محترم و عرض تبریک سال جدید و همچنین اعیاد شعبانیه را دارم. همکاران محترم! علت مخالفت با این طرح اولاً تعداد زیادی از موارد آییننامه داخلی کشور براساس این مصوبه اگر امروز این طرح تصویب بشود آنها هم باید تغییر بکند. اخطار دادنها و سؤالها، اخطارهای همزمان در داخل صحن جلسه و مثل همین مورد سهفوریتی که الان اینجا مطرح شد اگر مجازی بود چطور میخواستید اخطار قانون اساسی را آنجا بدهید و بعد این اتفاق بیفتد.
دوم، در این سه جلسه مجازی که برگزار شد که خود بنده عین سه جلسه آن را حضور داشتم کد احراز هویت را وقتی شما وارد میکنید این کد مربوط به شخص نماینده است و اصل (85) قانون اساسی هم میگوید این سمت قائم به شخص است، به محض اینکه این کد را اگر کسی بزند و از کنار تبلت کنار برود و حضور نداشته باشد یا فرد دیگر جایش آنجا بنشیند اصلاً قابل کنترل نیست که اصلاً چه کسی دارد این کار را انجام میدهد و چه کسی آنجا دارد رأی میدهد.
نکته بعدی، محدود به یکسری دستورات و موضوعات خاص است. نمیشود مجلس را در دستورات اعم و متعدد در دستگاه مجازی ببریم. نکته بعدی، مضیقه و امکانات فنی است، الان عدم راهاندازی شبکه ملی اطلاعات و این امکاناتی که الان در سطح کشور وجود دارد گویا فقط صدا و سیما پاسخ میدهد و ما نمیتوانیم تمام شبکه را در فضای مثلاً شبکه صدا و سیما ببریم و بتوانیم جلسات مجازی برگزار کنیم. الان هم در هیچکجای دنیا اینطور نیست، الان (205) کشور دنیا درگیر این ویروس کرونا شده، هنوز ما نداریم که یک مجلسی در یک کشوری در دنیا این مسیر را تست کرده باشد.
ببینید! ما نمیگوییم بد است، اما عملاً اگر بخواهیم برویم فقط فضا را در یک فضای مجازی قرار بدهیم مطمئناً طرحی است که با مشکل مواجه میشود و مورد اشکال است. امروز دانشگاههای ما، همین دانشگاهها که مجازی میخواهند بروند درس بدهند، همین ستاد ملی کرونا اجازه داد دکتری و کارشناسیارشد حضوری برگزار بشود، چون شما دروسی دارید که اصلاً با فضای مجازی آنجا نمیتوانید انجام بدهید.
لذا خواهش من این است که دوستان دقت بفرمایند! اگر ما سه فوریت را هم بخواهیم تصویب کنیم با این عجله راجع به اینکه فضا و جلسات را به صورت مجازی برگزار کنیم، پروتکلهای ستاد ملی کرونا را رعایت کنید، طبقات بالا را هم مجهز بکنند و انشاءالله اگر میشود جلسات حتماً علنی بشود که دیگر مصوبات و آییننامههای داخلی و قانون اساسی هم در صحن علنی بشود مطرح بشود، متشکرم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، موافق را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
جناب آقای محمودیشاهنشین موافق هستند، بفرمایید.

محمد محمودی شاه نشین
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام، ادب و احترام خدمت همکاران محترم و همه آنهایی که صدای مجلس شورای اسلامی را امروز میشنوند دارم و عرض میکنم هرچند امروز ما بهار تلخی را شروع کردیم و روزهای تلخی را داشتیم، اما اعیاد پیش رو و تلاش و از خود گذشتگیهای زیادی هم دیدیم و میبینیم که حضور مردم شریف ایران اسلامی تبریک و تهنیت دارم.
دوستان عزیز! آنچه که بیان شد و در پی آن هستیم این است که ما بتوانیم از تکنولوژی، فناوری و ایدههای نو و امکانات به روز استفاده بکنیم برای اینکه جلسات خود را تشکیل بدهیم. بخشی از جلسات ما اظهارنظرها و بخشی گفتمان و بخشی تبادل نظرها و بخشی بیان ایدهها و فکرها و اندیشهها و بخشی این است که مردم میخواهند ببینند که مجلس و نمایندگان آنها در اتفاقات پیش رو چه تصمیمی دارند میگیرند.
برادر عزیزم آقای کولیوند عمده ایرادشان به بحث سامانه است و ایرادات نرمافزاری که همه اینها قابل رفع است. خدا را شکر دوستان متخصص و واحد فناوری مجلس و دوستانی که از صدا و سیما دارند کمک میکنند این توانمندی را دارند که این ایرادات نرمافزاری را رفع بکنند تا ما از این سیستم بتوانیم استفاده کنیم. در این تبصره (3) هم تلفیقی از مجازی و حضوری است، اینطور نیست که همه جلسات ما به صورت مجازی برقرار بشود، هیأترئیسه میتواند در جلساتی مثل امروز، در هفته یک روز را برای روزهایی بگذارد که اختصاصاً باید رأیگیری بشود و جلسات دیگر مثل جلسات امروز، گزارش دولت و دیوان محاسبات و سازمانهای مربوطه و سازمان برنامه و بودجه و بسیاری از مواردی که لازم است نمایندگان ما هر روزه در جریان آن امور قرار بگیرند بگذارند. پس ما با این اصلاح داریم به سمتی میرویم که بتوانیم انشاءالله مجلس را کارآمدتر بکنیم. با این اصلاح میخواهیم از همه امکانات موجود کشور برای اینکه حضور بیشتری داشته باشیم استفاده بکنیم. ما با این اصلاح آییننامه میخواهیم این تنگناهایی که وجود دارد و ما را از هم دور کرده و برادر عزیزم آقای مهندس فولادگر میتوانند توضیح بدهند که چند جلسه اینگونه برای کمیسیون اصل (44) برگزار کردند و خیلی خوب هم جواب داده بود و بعضی از دوستان در این جلسات شرکت میکردند و گزارش که مطالعه شد معلوم شد که کارآمد است. بسیاری از دستگاههای اجرایی ما دارند این کار را با روشهای مختلف انجام میدهند. اگر در دنیا هم بحث اینکه مجلس را مجازی تشکیل بدهند نیست، اینطور هم نیست. در خیلی از گزارشاتی که میرسد نوع مطالعه و گزارش دقیقاً با روشها و تکنولوژیهای نوینی است که از طریق نرمافزارهای موجود در شبکههای مجازی و سیستمهای الکترونیکی استفاده میکنند.
اما آنچه که من از دوستان میخواهم این است که ما این فضای محدود را از خودمان دور بکنیم. این بهانه را باید از سیستم فنی و هیأترئیسه بگیریم که این عدم برقراری ارتباط به واسطه مشکلات قانونی بدانند. ما این رفع قانون را بکنیم، اگر هیأترئیسه و قسمت فناوری ما توانش را داشت و توانست برگزار بکند که فبها، اگر هم نداشت که ما چیزی را از دست ندادیم. آن چیزی که ما به دست میآوریم یک مسیری است برای اینکه بتوانیم کار و راهمان را ادامه بدهیم، تقدیر و تشکر میکنم. خیلی ممنون.

مسعود پزشکیان
متشکرم، مخالف بعدی را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
مخالف بعد جناب آقای موسویلارگانی هستند، بفرمایید. جناب آقای محمودزاده هم برای موافق بعدی آماده باشند.

سیدناصر موسوی لارکانی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین انه خیر ناصر و معین
عرض سلام، ادب و احترام خدمت همکاران عزیز و عرض تبریک سال نو اعیاد شعبانیه به ویژه میلاد باسعادت منجی عالم بشریت امام زمان (عجلاللهتعالیفرجهالشریف) را دارم. لازم میدانم از همه دستاندرکاران مبارزه با کرونا به ویژه پزشکان، پرستاران، بهیاران، کادر خدماتی بیمارستانهای کشور تشکر بکنم.
دلیل مخالفت حقیر با طرح سهفوریتی این است که ما سه جلسه مجازی تشکیل دادیم، جلسه اول حدود (70) نفر توانستند از طریق شبکه مجازی با مجلس ارتباط برقرار کنند، جلسه دوم یک تعدادی بیشتر شد و جلسه آخر که دیگر اکثر آموزشها را داده بودند حدود (130) نفر توانستند به شبکه مجازی وصل بشوند و بتوانند ارتباط با مجلس شورای اسلامی برقرار کنند. دلیل آن هم این است که زیرساختهای لازم در کشور وجود ندارد. دلیلش این است که نمایندگان در یک شهرستان و استان و جای مخصوصی قرار نگرفتند. بعضی از همکاران در شهرستانهای دوردست هستند و دسترسی به اینترنت پرسرعت ندارند. لذا وقتی که در حین برگزاری جلسه تعدادی از همکاران ارتباطشان قطع بشود مجلس از عدد میافتد.
نکته دیگری که قابل توجه است و نکته مهمی هم هست این است که نمایندگی قائم به شخص است. وقتی درب مجلس باز شد همکارانی میتوانند وارد مجلس بشوند که یا با کارت شناسایی خود و یا با اثر انگشت وارد مجلس بشوند. وقتی در صحن علنی آمدند حتی اگر همکار کناری ایشان بخواهد به جای او رأی بدهد این امکان وجود ندارد. حتماً باید اثرانگشت خودش باشد. اما ما از کجا میدانیم آنجایی که عزیز ما از طریق شبکه مجازی و اینترنت وصل شده چه کسانی اطراف ایشان هستند، همزمان که نمیشود تصاویر را کنترل کرد، بعضی مواقع شما دیدید فقط یکی، دو نفر یا چهار نفر تصاویرشان در اینترنت یا صفحه مجازی پخش میشد. وقتی که ما الان نمیدانیم آن کسی که میآید اعلام حضور میکند خود نماینده، پسر او، برادر او، دفتردار یا همسر ایشان است و آن کسی که رأی میدهد چه کسی است آنجا که دیگر اثر انگشت خود نماینده را نمیخواهد، لذا احتمال اینکه مشکلاتی به وجود بیاید هست.
نکتهای که قابل توجه است که باید ما یک مقدار روی این موضوعی که قرار است امروز بررسی بشود بیشتر فرصت داشته باشیم و با سه فوریت شاید امکان اینکه ما به نتیجه مطلوب برسیم به آن نتیجه نرسیم. اگر هم قرار است چنین طرحی مطرح بشود با دو فوریت یا یک فوریت که در کمیسیون مورد بررسی قرار بگیرد، هرچند که اشکالات بسیار زیادی در بحث مجلس مجازی و غیر حضوری وجود دارد. مردم خواهان این هستند که اینجا خانه ملت باشد و صدای ملت از آن به گوش مردم برسد. عزیزان! الان شما ببینید جناب آقای ادیانی برای طرح قبلی دو، سه مرتبه فریاد زدند اخطار دارم، اینجا آمدند و اخطار خود را اعلام کردند و اخطار هم پذیرفته شد. وقتی ما با شبکه مجازی به مجلس متصل شدیم چگونه میتوانیم اخطارمان را فریاد بزنیم و اصرار بکنیم؟ لذا درخواستم این است که عزیزان رأی مخالف بدهند، چون قطعاً جواب نمیدهد، همانطور که امروز این جلسه تشکیل شد ما میتوانیم جلسات بعدی را با همین فاصله برگزار بکنیم و عزیزان تبلتها را که به دستگاهها متصل نیستند بیاورند و انشاءالله خودمان بتوانیم در مجلس حضور داشته باشیم و رأیمان را اعلام بکنیم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، موافق بعدی را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
موافق بعد جناب آقای محمودزاده هستند، بفرمایید.

جلال محمودزاده
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب خدمت همکاران محترم دارم و اعیاد گذشته را خدمت همکاران عزیز و هیأترئیسه محترم مجلس عرض میکنم. قبل از اظهار نظر در رابطه با طرح سه فوریتی اصلاح آییننامه داخلی مجلس جا دارد در رابطه با مبارزه با ویروس کرونا از همه دستاندرکاران مبارزه با کرونا به ویژه پرستاران، کادر پزشکی، درمانی و شبکه بهداشت و درمان تشکر بکنم و همچنین از خیرین خوب مردم فهیم شهرستان مهاباد حوزه انتخابیه بنده که با حضور خودشان در این مدت و جمعآوری بیش از (6) میلیارد تومان به بهداشت و بیمارستانهای مهاباد کمک کردند. بیمارستان موقت در مهاباد ایجاد کردند و دستگاههای لازم را خریداری کردند، همچنین از تشکلهای مردمنهاد مسئولین امر و نیروهای نظامی و انتظامی و هلالاحمر در این امر تشکر میکنم.
اما در رابطه با طرح سه فوریتی و ضرورت تشکیل جلسات در سامانه مجازی خدمت عزیزان عرض بکنم که ما میتوانیم در این طرحی که پیشنهاد شده به صورت دو گزینه است یکی به صورت کاملاً مجازی در شرایط بحرانی و شرایطی که حضوراً میشود در کمیسیونها حضور پیدا کرد به صورت تلفیقی جلسه را برگزار بکنیم. عزیزان مستحضر هستند که در جریان شیوع ویروس کرونا به دلایل بهداشتی و پزشکی مجلس کاملاً تعطیل شد و مردم با مشکلات عدیدهای روبرو شدند. از طرفی تعدادی از مسئولین در این رابطه ضعف گستردهای داشتند که از بعد نظارتی مجلس نتوانست به خاطر تعطیلی رسیدگی بکند و ما از یک طرف به مردم میگفتیم در خانههای خود بمانید و اعلام میکردیم که حضور در جامعه پیدا نکنند و از آن طرف هم هیچ اقدامی در رابطه با بستههای معیشتی برای قشر محروم انجام ندادیم که این یک نقطه ضعف بود. همین امر باعث شد زمانی که مجلس تعطیل شد تعدادی از نمایندگان مجلس به خاطر عدم دسترسی به ابزار نظارتی، خودشان شخصاً در شهرها وارد بشوند و متأسفانه میبینیم که تعدادی از همکاران ما همین الان به این بیماری آلوده شدند که برای همه عزیزان آرزوی صحت و سلامتی داریم.
لازم است که نمایندگان محترم در هر شرایط بحرانی از جمله در بحث قرنطینه صد درصدی بتوانند جلسه داشته باشند و در موضوع کشور و کارکرد دولت نظارت بکنند با قانون موجود در آییننامه که الان ما نمیتوانیم (نایبرئیس ـ راجع به سهفوریت هم صحبت کنید چون وقتتان دارد تمام میشود) به صورت مجازی با این قانون موجود جلسه برگزار بکنیم.
لذا لازمه آن این است که آییننامه مجلس اصلاح بشود. من از همکاران محترم درخواست دارم که به این سه فوریت رأی بدهند که ما بتوانیم در شرایط حادی که پیش میآید به صورت مجازی جلسه داشته باشیم و نظارت بکنیم. دغدغههایی که این عزیزان از جمله حاجآقا که فرمودند احتمال دارد در بحث رأیگیری تعدادی از افرادی که پشت کامپیوتر هستند چه کسانی هستند که رأی میدهند ما میتوانیم این دغدغهها را هم برطرف و اصلاح بکنیم و میتوانیم یک راهکار قانونی و علمی برای این موضوع پیدا بکنیم که این دغدغه عزیزان هم برطرف بشود. لذا از همکاران محترم خواهشمند هستم که به این سه فوریتی رأی مثبت بدهند که ما زمینه ایجاد جلسه مجازی را در آییننامه داخلی مجلس ایجاد بکنیم و اگر جلسه علنی هم مثل امروز قابل تشکیل شدن بود جلسه علنی تشکیل میدهیم، ولی اگر در شرایط حادی مثل این بیماری در جلسه علنی نتوانستیم حضور پیدا بکنیم بتوانیم بر امور کشور نظارت بکنیم، متشکرم.

مسعود پزشکیان
متشکرم. حضار 194 نفر، نمایندگانی که موافق طرح سه فوریت هستند لطفاً قیام بفرمایند. تصویب نشد. رأی نیاورد، پنج نفر هم بنشینند رأی نیاورده. (191) نفر باید رأی بیاورد، ما (194) نفر هستیم، الان فقط آنهایی که نشستند را بشمارید خودش رأی نمیآورد. (تعدادی از نمایندگان ـ دوفوریت را رأی بگیرید) فایده ندارد، به این مجلس نمیرسد.
حضار 194 نفر، نمایندگان محترم رأی خود را راجع به دوفوریت مطرح کنند، دوفوریت هم رأی نیاورد. تصویب نشد.
7
قرائت بیانیه نمایندگان درخصوص تقدیر و تشکر از زحمات و خدمات شبانهروزی، ارزشمند و فداکارانه جامعه پزشکی و پرستاری در دفاع از جان مردم در مبارزه با بیماری کرونا

مسعود پزشکیان
بیانیه را قرائت بفرمایید.

محمد علی وکیلی
بسم الله الرحمن الرحیم
ایران اسلامی به خود میبالد که افرادی پاکنهاد، نیکوسرشت به پشتوانه توانایی و دانایی توشه گرفته، از عرق دینی، ملی، میهنی در سودای تأمین سلامت و دفاع از جان انسانها همت خویش را به کار گرفته و مجدانه تلاش مینمایند. ما امضاکنندگان ذیل، نمایندگان مجلس شورای اسلامی ضمن تبریک حلول سال جدید و اعیاد شعبانیه و تبریک هفته سلامت و روز جهانی بهداشت بر خود فرض میدانیم که از زحمات و خدمات شبانهروزی، ارزشمند و فداکارانه شما عزیزان متخصص و متعهد جامعه پزشکی و پرستاری در دفاع از جان مردم شریف ایران و مبارزه با ویروس کرونا کمال تشکر و قدردانی را داشته باشیم. همچنین از تلاشهای...

مسعود پزشکیان
نمایندگان محترم یک لحظه تحمل بفرمایید که فردا رأی اعتماد به وزیر است نحوه مخالف و موافق و اینکه چطور ثبت نام بکنند را میخواهند بگویند که بعداً فردا نگویید ما اطلاع نداشتیم. منظور ما نحوه ثبت نام است که الان میگویند.

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
در مورد وزیر جهادکشاورزی همانطور که متوجه هستید فردا در دستور کار است. نمایندگان جهت ثبت نام در مورد موافق یا مخالفت با وزیر پیشنهادی از ساعت (7) تا (9) صبح فردا یعنی چهارشنبه درب شمالی پارلمان مراجعه کنند. ضمناً در مورد برنامه و رزومه وزیر پیشنهادی هم در سیستم دبیرخانه نمایندگان محترم و هم سامانه مجلسیار است که در اختیار شما است. اگر کسی در مورد گزارش کمیسیون نسخه چاپی و دستی را میخواهد ما در هیأترئیسه چند تا را چاپ کردیم، اگر کسی لازم دارد بیاید و بگیرد، ممنون و متشکرم.

علیرضا رحیمی
درگذشت اخویزاده جناب آقای سیدمهدی مقدسی نماینده محترم شریف اراک را به خانواده محترم ایشان تسلیت عرض میکنیم.
8
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

مسعود پزشکیان
جلسه بعدی ما ساعت (9) صبح فردا چهارشنبه بیستم فروردینماه 1399 است و دستور جلسه بررسی برنامه و صلاحیت وزیر محترم پیشنهادی جهادکشاورزی خواهد بود. پایان جلسه را اعلام میکنیم.