1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 198 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه یکصد و نود و ششم روز یکشنبه بیست و ششم فروردینماه 1397 هجریشمسی مطابق با بیست و هشتم رجب 1439 هجریقمری:
1 ـ گزارش کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات در مورد عملکرد اجزای (1) و (2) بند «ز» تبصره (1) قانون بودجه سال 1396 کل کشور.
2 ـ گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل (44) قانون اساسی در مورد طرح اصلاح قانون اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی.
3 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور.
4 ـ گزارش کمیسیون مشترک در مورد طرح یکفوریتی تشکیل وزارت میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی.
5 ـ گزارش کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات در مورد عملکرد قانون هدفمندی یارانهها و تبصرههای مربوط به آن در قوانین بودجه سنواتی طی سالهای 1389 لغایت 1395.
6 ـ سؤالات خانمها: سیدهحمیده زرآبادی و سیدهفاطمه حسینی نمایندگان محترم قزوین، آبیک و البرز و تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس از وزیر محترم ارتباطات و فناوری اطلاعات.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

رحیم خاکی
(آیات 157 ـ 156 از سوره مبارکه «اعراف» توسط قاری محترم آقای خاکی تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
وَ اکْتُبْ لَنا فِی هذِهِ الدُّنْیا حَسَنَةً وَ فِی الْآخِرَةِ إِنَّا هُدْنا إِلَیْکَ قالَ عَذابِی أُصِیبُ بِهِ مَنْ أَشاءُ وَ رَحْمَتِی وَسِعَتْ کُلَّ شَیْءٍ فَسَأَکْتُبُها لِلَّذِینَ یَتَّقُونَ وَ یُؤْتُونَ الزَّکاةَ وَ الَّذِینَ هُمْ بِآیاتِنا یُؤْمِنُونَ * الَّذِینَ یَتَّبِعُونَ الرَّسُولَ النَّبِیَّ الْأُمِّیَّ الَّذِی یَجِدُونَهُ مَکْتُوباً عِنْدَهُمْ فِی التَّوْراةِ وَ الْإِنْجِیلِ یَأْمُرُهُمْ بِالْمَعْرُوفِ وَ یَنْهاهُمْ عَنِ الْمُنْکَرِ وَ یُحِلُّ لَهُمُ الطَّیِّباتِ وَ یُحَرِّمُ عَلَیْهِمُ الْخَبائِثَ وَ یَضَعُ عَنْهُمْ إِصْرَهُمْ وَ الْأَغْلالَ الَّتِی کانَتْ عَلَیْهِمْ فَالَّذِینَ آمَنُوا بِهِ وَ عَزَّرُوهُ وَ نَصَرُوهُ وَ اتَّبَعُوا النُّورَ الَّذِی أُنْزِلَ مَعَهُ أُولئِکَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقای خاکی قاری محترم تشکر میکنیم. ترجمه آیات را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«و برایمان هم در این دنیا و هم در آخرت نیکی مقرر بدار که ما به سوی تو بازگشتهایم خداوند فرمود من عذاب خود را به هر که خواهم میرسانم اما رحمتم همه چیز را فرا گرفته است آن را برای کسانی مقرر خواهم کرد که تقوا پیشه کنند و زکات دهند و کسانی که به آیات ما ایمان آرند. آنان که از این فرستاده که پیامبری است درسناخوانده پیروی کنند هم او که نام وی را نزد خود در تورات و انجیل مکتوب میبینند پیامبری که آنان را به معروف امر میکند و از منکر باز میدارد و پاکیها را بر آنان روا میشمارد و پلیدیها را بر آنان حرام میسازد و بار سنگینشان را از دوششان بر میدارد و بند و زنجیری را که داشتند میگشاید آنان که به او ایمان آرند و گرامیشان دارند و یاریشان کنند و از آن نور که با وی نازل شده پیروی کنند رستگارانند». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
اسامی تأخیرکنندگان جلسه امروز خانم ناهید تاجالدین نماینده محترم اصفهان و آقایان: محمدصادق حسنیجوریابی نماینده محترم رشت، جلیل رحیمیجهانآبادی نماینده محترم تربتجام، مهدی شیخ نماینده محترم تهران، حمداله کریمی نماینده محترم بیجار، سیامک مرهصدق نماینده محترم کلیمیان ایران و محمدرضا ملکشاهیراد نماینده محترم خرمآباد.

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
سالروز بعثت نبی مکرم اسلام را به نمایندگان محترم و ملت بزرگوار تبریک و تهنیت عرض میکنم. روزی که مظهر مسیر کمال انسانیت و اتحاد مسلمانان است.
با کمال تأسف در روز گذشته در چنین روز وحدتآفرین برای مسلمانان شاهد بودیم که سه کشور آمریکا، انگلیس و فرانسه خلاف همه نظامات بینالمللی حمله وحشیانه به یک کشور اسلامی نمودند و تأسفآورتر اینکه برخی کشورهای اسلامی در کنار رژیم صهیونیستی و سران کفر از این جنایت حمایت نمودند. اولین سؤالی که در ذهن شکل میگیرد این است که چه علتی عامل چنین اقدام غیرقانونی بوده است؟
ادعای این سه کشور بر این است که دولت سوریه در روزهای گذشته از سلاح شیمیایی استفاده نموده و علت موفقیت نظام سوریه در اخراج تروریستها از حومه دمشق استفاده از چنین سلاحی بوده است. در مقابل هم دولت سوریه و هم دولت روسیه این ادعا را تکذیب نمودند و خواستار رسیدگی مجامع بینالمللی شدند و مگر نه این است که برای رسیدگی به این امور نظامات بینالمللی تدبیر کرده است؟ پس چرا بدون رعایت این ضوابط و با عجله چنین تهاجمی سامان داده شد؟
بنابراین این دستاویز نمیتواند وجاهت داشته باشد. موضوع اصلی را باید در جای دیگر جست و آن تحولات اخیر در صحنه سوریه است. سالهاست که با کمک کشورهای بزرگ و برخی دولتهای یاغی در منطقه، اطراف دمشق لانه تروریستها شده بود و هر زمان با سلاحهای پیشرفته دمشق را ناامن میکردند. اقدام اخیر ارتش سوریه پاکسازی این منطقه بود، کاری که کشورهای حامی تروریستها باور نمیکردند در زمان نسبتاً کوتاه عملی گردد. لذا پیشدستی سعودیها در تقدیم اموال ملت خود به آمریکاییها که در کمال فضاحت صورت پذیرفت آنان را ترغیب به بمباران سوریه نمود تا به تصور خود معادله را عوض کنند و مجدداً پناهگاه تروریستها را احیا نمایند.
اینکه آیا با چنین اقدام سبعانه و غیرقانونی به هدف خود میرسند سرابی بیش نیست. در این شش، هفت سال اینگونه ماجراجوییها وجود داشت، هر بار ناموفق بودند و آنچه ماند صرفاً یک ژست قلدرمآبی بود، اما خیانت برخی کشورهای مسلمان در این گونه کثافتکاریهای سیاسی در اذهان تودههای مؤمن باقی خواهد ماند. آیا این اقدام برای آنان ذلتآور و خجالتآفرینی نیست که در روز بعثت پیامبر که روز وحدت مسلمانان است این کشورها با خوشحالی در کنار سران کفر و صهیونیستها قرار گرفتند و با مسرت خیانت خود را اعلام کردند؟
در این حادثه صف منافقان که هلهلهکنان پشتیبان سران کفر بودند برای ملل اسلامی بسی بیشتر رنجآور است. کشورهایی که در مجامع بینالمللی مستمراً از وحدت اسلامی و حقوق انسانها دم میزنند و در پشت صحنه یک دست در حمایت تروریستها دارند و با دست دیگر اموال خود را تقدیم سران کفر میکنند که بر ملل اسلامی هجوم برند.
مجلس شورای اسلامی اقدام غیرقانونی و هجوم وحشیانه به کشور سوریه را محکوم و به این سه کشور و کشورهای فرومایه پشتیبان آنان اعلام میکند زمانه اینگونه ژستهای دروغین سپری شده است و آنچه نتیجه این اقدامات وحشیانه میباشد روشن شدن صحنه طرفداران تروریسم و منافقان این مسیر است و این تحرکات، ملت سوریه را بیش از گذشته مصمم به نابودی تروریستها مینماید و سرنوشت حیلهگران در این حدیث آمده است؛ در حدیث قدسی از امام صادق نقل است که خداوند عزوجل فرمود: «وای بر کسانی که برای به دست آوردن دنیا به وسیله دین حیلهگری میکنند، وای بر کسانی که مردم را امر به عدالت میکنند اما آنان را میکشند. آیا آنان مرا فریب میدهند؟ آیا بر من گستاخی میکنند؟ من به حق خود سوگند خوردهام که برای آنان آزمونی قرار دادهام که حیران و سرگردان شوند». والسلام علیکم و رحمه الله
مرگ بر آمریکا، مرگ بر آمریکا.
3
قرائت گزارش کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات در مورد عملکرد اجزای (1) و (2) بند «ز» تبصره (1) قانون بودجه سال 1396 کل کشور

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب خدمت همکاران گرامی. دستور اول گزارش کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات در مورد عملکرد اجزای (1) و (2) بند «ز» تبصره (1) قانون بودجه سال 1396 کل کشور در اجرای بند (7) ماده (49) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی است. جناب آقای دکتر مفتح سخنگوی محترم کمیسیون در خدمتتان هستیم، بفرمایید.

محمدمهدی مفتح
بسم الله الرحمن الرحیم
هیأت رئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
با سلام و تحیت
در اجرای بند (7) ماده (49) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی به پیوست گزارش عملکرد بند «ز» تبصره (1) قانون بودجه سال 1396 کل کشور به حضورتان ارسال میگردد.
گزارش حاضر حاصل بررسیهای کارشناسی و نشستهای غیررسمی همکاران عضو کمیسیون با دستگاههای ذیربط و چندین جلسه رسمی کمیسیون میباشد که در برگیرنده سابقه موضوع، اقدامات و رسیدگیهای مراجع ذیربط و در نهایت پیشنهاداتی برای اصلاح امور و رفع نارساییها ارائه شده است. خواهشمند است اقدام لازم معمول فرمایند.
رئیس کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات ـ غلامرضا تاجگردون
من خدمت دوستان عرض کنم که این گزارش با شماره (112) در تاریخ 18/10/96 چاپ و منتشر شده و قاعدتاً خدمت دوستان وجود دارد.
مقدمه:
به موجب مفاد جزء (1) بند «ز» تبصره (1) قانون بودجه سال 1396 کل کشور مقرر گردید نسبت به تسویه برداشتهای بیش از مجوزهای قانونی دولت طی سالهای 1387 تا 1391 از محل صادرات نفت به منظور تأمین بنزین و نفتگاز جمعاً تا مبلغ (229) هزار و (817) میلیارد ریال که بابت واردات بنزین به ترتیب مبلغ (29) هزار و (924) میلیارد ریال و (46) هزار و (10) میلیارد ریال و (44) هزار و (995) میلیارد ریال برای سالهای 1387 تا 1389 و برای تهاتر بنزین و نفتگاز از محل میعانات گازی در سالهای 90 و 91 به مبلغ (109) هزار و (688) میلیارد ریال و همچنین مابهالتفاوت فروش داخلی فرآوردههای نفتی با قیمتهای فوب خلیج فارس طی سالهای 1386 تا 1388، تا مبلغ (32) هزار و (38) میلیارد ریال در رابطه مالی فیمابین دولت و شرکت ملی نفت ایران با خزانهداری کل کشور اقدام شود. جزء (2) بند مذکور نیز مقرر نموده بدهی نیروی انتظامی به شرکت ملی نفت ایران به مبلغ (6) هزار و (336) میلیارد ریال تسویه شود. در پایان این بند دیوان محاسبات کشور موظف به رسیدگی به اقدامات متضمن نقض قوانین بودجه توسط مسئولان ذیربط وقت و ارائه گزارش به تفکیک هر سال به کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات شده است.
در این گزارش ضمن تشریح جزئیات و مجوزهای صادره در هر سال و اقدامات دولت، شرکت ملی نفت ایران و شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی، نتیجه رسیدگی دیوان محاسبات کشور و کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات به مجلس شورای اسلامی تقدیم میگردد.
الف ـ واردات بنزین و نفتگاز بیش از مجوزهای قانونی از طریق معاوضه نفت خام با فرآوردههای نفتی طی سنوات 1387 الی 1389
1 ـ قانون بودجه سال 1387 کل کشور
براساس نامه شماره (109989) مورخ 30/4/87 وزیر وقت نفت (جناب آقای نوذری) به عنوان رئیسجمهور وقت به این موضوع اشاره شده که طبق روال سنوات گذشته و همزمان با تقدیم لایحه بودجه سال 87 کل کشور واردات بنزین و نفتگاز در قالب تبصرههای قانون بودجه سال 87 از سوی وزارت نفت به معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی ریاستجمهوری پیشنهاد گردید. مجلس شورای اسلامی با واردات فرآوردههای نفتی به مبلغ (30) هزار میلیارد ریال (معادل 3/3 میلیارد دلار و با کمتر از نصف پیشنهادی وزارت نفت) موافقت و آن را تصویب نمود. این در حالی است که رقم واردات بنزین و نفتگاز در سال 86 بالغ بر (52) هزار میلیارد ریال (معادل 7/5 میلیارد دلار) بوده و قیمت نفت خام و فرآوردههای نفتی در سال 87 نسبت به سال 86 بیش از دو برابر افزایش داشته است. و در نامه فوقالذکر افزایش سقف واردات علاوه بر اعتبار مصوب مندرج در جزء «ز» بند (7) قانون بودجه سال 87 به مبلغ (72) هزار میلیارد ریال (معادل 8 میلیارد دلار) از محل حساب ذخیره ارزی و یا از محل معاوضه با نفت خام جهت تصویب مجلس محترم شورای اسلامی به رئیسجمهور وقت پیشنهاد میشود. در این راستا مکاتبات متعددی نیز از سوی وزیر وقت نفت با ایشان جهت أخذ مجوز از مجلس شورای اسلامی صورت میگیرد، نهایتاً رئیسجمهور وقت در هامش نامه شماره (365925) مورخ 15/12/87 وزیر نفت تصریح مینماید که «با رعایت مصالح در خرید و معاوضه، نیاز جاری کشور و ذخایر لازم را تأمین نمایید». با این وجود اقدامات انجام شده منجر به اصلاح قانون بودجه سال مذکور نگردید و مبلغ (29) هزار و (924) میلیارد ریال بیش از سقف قانونی، صرف واردات بنزین و نفتگاز با احتساب هزینههای جانبی به مبلغ (34) هزار و (674) میلیارد ریال پس از کسر (4) هزار و (750) میلیارد ریال وجوه حاصل از عرضه تکلیفی فرآوردهها میشود.
نتیجه رسیدگیها:
موضوع طی گزارش شماره (150/51100/د) مورخ 05/05/1388 به دادسرای دیوان محاسبات کشور ارسال و مورد رسیدگی قرار گرفت و در نهایت هیات اول مستشاری دیوان رأی شماره (29/1547) مورخ 2/11/1392 مبنی بر محکومیت مسئولین ذیربط را صادر و محکمه تجدیدنظر نیز این رأی را تأیید نمود.
2 ـ قانون بودجه سال 1388 کل کشور
براساس مفاد بند (61) ماده واحده قانون بودجه سال 88 کل کشور دولت مکلف بوده در اجرای وظیفه مذکور در ماده (1) قانون توسعه حمل و نقل عمومی و مدیریت مصرف سوخت مصوب 1386 و با سهمیهبندی بنزین داخلی به قیمت سال 1387 و فروش مازاد بر آن به قیمت تمامشده و عرضه نفتگاز صرفاً با کارت هوشمند سوخت به قیمت سال 1387، به گونهای اقدام کند که نیازی به پرداخت یارانه برای واردات بنزین نباشد. استفاده از هر محل و منابع بودجه کل کشور برای پرداخت یارانه واردات بنزین به هر صورت نیز ممنوع شده بود.
وزیر وقت، طی نامه شماره (143506) مورخ 7/5/88 از رئیسجمهور وقت خواستار أخذ مجوز مربوطه از مجلس شورای اسلامی میشود. در تاریخ 5/6/88 مجدداً طی نامه شماره (178078ـ2/12) ضمن اشاره به واردات فرآورده از محل معاوضه با نفت خام درخواست طرح موضوع در هیأت وزیران و أخذ تصمیم مقتضی را مینماید. آقای میرکاظمی وزیر جدید وقت نفت نیز طی نامه شماره (2266ـ140ـ2) مورخ 28/07/88 ضمن اعلام مجدد عدم وجود مجوز جهت واردات فرآوردههای نفتی از محل معاوضه نفت خام ارائه متمم بودجه سال 88 را به رئیسجمهور پیشنهاد میکند. نهایتاً، اصلاحیه بند (61) قانون بودجه سال 88 به منظور طرح در هیأت وزیران و تنظیم لایحه متمم بودجه طی نامه شماره (266574/2/12) مورخ 23/8/88 توسط وزیر نفت عنوان ریاستجمهوری ارسال شده ولی به سرانجام نمیرسد و در نتیجه بابت واردات بنزین و نفتگاز مبلغ (46) هزار و (10) میلیارد ریال ناشی از بهای بنزین و نفتگاز وارداتی با احتساب هزینههای جانبی به مبلغ (56) هزار و (137) میلیارد ریال پس از کسر (10) هزار و (127) میلیارد ریال وجوه حاصل از عرضه تکلیفی فرآوردهها تخلف صورت میگیرد.
نتیجه رسیدگی:
مطابق گزارش تفریغ بودجه جزء «ﻫ» بند (7) و بند (61) قانون بودجه سال 1388 کل کشور، موضوع تخلف در گزارش حسابرسی سال مالی منتهی به 29/12/1388 شرکت ملی نفت ایران و گزارش تفریغ بودجه سال 88 درج و به دادسرای دیوان محاسبات کشور ارسال گردید. پس از ارجاع به هیأت سوم مستشاری، منتج به صدور رأی شماره (29/1248) مورخ 19/10/1391 و تأیید آن توسط محکمه تجدیدنظر دیوان محاسبات کشور مبنی بر محکومیت رئیسجمهور وقت به جبران مبلغ (46) هزار و (10) میلیارد ریال از طریق انتقال این مبلغ از حسابهای درآمدی شرکت ملی نفت ایران به حساب (931) خزانه گردید.
3 ـ قانون بودجه سال 1389 کل کشور
براساس مفاد ماده (10) آییننامه اجرایی بند (4) قانون بودجه سال 89 کل کشور (موضوع تصویبنامه شماره 45355/44676 مورخه 16/04/1389 هیأت وزیران) مقرر شده بود مابهالتفاوت مربوط به فرآوردههای نفتی وارداتی (بنزین و گازوییل) مورد نیاز کشور از محل منابع حاصل از اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها تأمین گردد. همچنین با توجه به فراز پایانی مفاد تبصره جزء «د» بند (4) قانون بودجه سال 89 کل کشور استفاده از منابع موضوع این جزء در سایر امور از جمله واردات فرآوردههای نفتی و طرحهای غیرمرتبط و خارج از وظایف وزارت نفت از طریق شرکت تابعه ذیربط ممنوع و تأمین وجه واردات از محل منابع حاصل از صادرات نفت خام در حکم تصرف غیرقانونی در اموال دولتی و جرم محسوب شده و وزیر نفت نیز در این خصوص مسئول عنوان شده بود.
در این راستا وزیر وقت نفت (آقای میرکاظمی) طی نامه شماره (4616) مورخه 3/12/88 عنوان رئیسجمهور وقت با اشاره به زمانبر بودن تصویب لایحه بودجه سال 89 و بلاتکلیف بودن واردات بنزین و عدم وجود مجوز از محل معوض نفت خام و نیاز مبرم کشور به بنزین در آغاز سال جدید درخواست صدور مجوز برای خرید بنزین از محل معوض نفت خام تا ابلاغ بودجه مصوب سال 89 را مینماید. رئیس دفتر رئیسجمهور وقت، طی نامه شماره (496/11) مورخه 8/12/88 پینوشت رئیسجمهور را به شرح ذیل ابلاغ نموده است:
«شما طبق معمول بنزین مصرفی را وارد کنید و ذخیره مناسب هم داشته باشید. هرگاه طرح هدفمند کردن یارانهها اجرا شد متناسب با مصوبه مجلس شورای اسلامی به لحاظ حسابداری جایگزین خواهد شد».
بر این اساس ستاد تدابیر ویژه اقتصادی طی مصوبه مورخه 27/4/89 به وزارت نفت اجازه میدهد تا در سال 89 با مسئولیت و تأیید وزارت نفت اقدام به مبادله تهاتری فروش نفت با خرید بنزین نماید.
مبلغ تخلف:
مجموع واردات فرآوردههای نفتی در سال 1389 با احتساب هزینههای جانبی مبلغ (52) هزار و (561) میلیارد ریال بوده که پس از کسر مبلغ (8000) و (366) میلیارد ریال بهای فروش داخلی محمولات وارداتی تتمه مبلغ مذکور به میزان (44) هزار و (195) میلیارد ریال تسویه نشده باقی مانده است.
نتیجه رسیدگیها:
تخلف مذکور طی گزارش شماره (2073) مورخ 28/1/89 به ریاست محترم مجلس شورای اسلامی اعلام شده و پس از قرائت در صحن علنی مجلس شورای اسلامی و به استناد ماده (236) یا (233) قدیم آییننامه داخلی طی شماره (80443) مورخ 1/12/89 به مرجع قضائی ارسال شده است. پرونده مذکور در شعبه (15) بازپرسی دادسرای ناحیه (28) کارکنان دولت در دست رسیدگی میباشد.
ب ـ عدم تسویه بهای میعانات گازی تحویلی به شرکتهای پتروشیمی بابت تحویل مواد افزودنی تحویلی به شرکتهای پالایش و پخش طی سالهای 90 و 91.
سابقه موضوع:
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران براساس نامه شماره (53336) مورخه 22/4/90 به عنوان سرپرست وقت وزارت نفت اعلام میدارد که طبق توافقات صورتگرفته با شرکت ملی نفت ایران و شرکتهای پتروشیمی شرکتهای فوق قسمتی از محصولات تولیدی خود که قابلیت افزودن به بنزین تولیدی پالایشگاههای داخل کشور به منظور افزایش اکتان را دارا میباشد را به شرکتهای پالایش نفت تحویل و بهای فرآوردههای فوق توسط شرکت ملی نفت ایران با شرکتهای پتروشیمی بابت میعانات گازی دریافتی از آن شرکت با دولت تسویه گردد.
شایان ذکر است شورای اقتصاد در جلسه مورخ 19/7/90 با استناد به ماده (127) قانون برنامه پنجم توسعه به وزارت نفت اجازه داده است از طریق شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران به منظور تأمین نیاز داخل کشور برای هشتماهه منتهی به پایان سال 90 نسبت به واردات (1) میلیون و (200) هزار تن بنزین و مواد افزایشدهنده اکتان از طریق تهاتر با فرآوردههای نفتی و در سقف (1) میلیارد و (248) میلیون دلار اقدام نماید که این مصوبه براساس مصوبه جلسه مورخ 6/4/91 شورای اقتصاد به شرح زیر اصلاح شده است:
وزارت نفت مجاز است از طریق شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران به منظور تأمین نیاز داخل کشور به مواد افزایشدهنده اکتان، واردات و خرید محصولات پتروشیمی و پالایشگاهی در سال 90 را از (1) میلیون و (200) هزار تن در سقف (1) میلیارد و (248) میلیون دلار به میزان (2) میلیون و (766) هزار تن در سقف (2) میلیارد و (830) میلیون دلار از طریق تهاتر با فرآوردههای نفتی و از محل منابع داخل شرکتهای یادشده با رعایت قوانین و مقررات مربوط افزایش دهد.
همچنین براساس جلسه مورخ 1/3/92 شورای اقتصاد وزارت نفت مجاز بوده از طریق شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی از محل صادرات فرآوردههای نفتی در سال 1391 و از محل منابع داخلی خود نسبت به واردات فرآوردههای نفتی و یا تأمین آنها از پتروشیمیها تا سقف (6) میلیارد و (109) میلیون دلار از طریق تهاتر اقدام نماید. ضمناً تأکید میگردد که این موضوع ارتباطی به رابطه مالی دولت و نفت که ساز و کار مشخص و قانونی جداگانهای دارد نخواهد داشت.
بنابراین همانطور که در متن مصوبات ملاحظه میشود در سنوات مذکور اجازه تأمین بهای بنزین از محل منابع داخلی شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی داده شده فلذا میبایست در همان سالهای 90 و 91 بهای بنزین و نفتگاز دریافتی از پتروشیمیها از محل منابع داخلی شرکت ملی پالایش و پخش تسویه میگردید که این اقدام صورت نگرفته است.
با توجه به مراتب فوق مجموع ارزش مواد افزودنی تحویلی شرکتهای پتروشیمی، به شرکت پالایش و پخش طی سالهای 1390 و 1391 جمعاً به مبلغ (3) میلیارد و (354) میلیون و (535) هزار و (822) دلار و به مبلغ (8247) میلیارد و (187) میلیون و (996) هزار و (120) ریال مشتمل بر پتروشیمی نوری (برزویه) به مبلغ (2) میلیارد و (884) میلیون و (760) هزار و (551) میلیون دلار، پتروشیمی بوعلی به مبلغ (406) میلیون و (139) هزار و (367) دلار و پتروشیمی بندر امام به مبلغ (63) میلیون و (635) هزار و (999) دلار و (8247) میلیارد و (187) میلیون و (996) هزار و (120) ریال میباشد.
با توجه به تسعیر مبالغ دلاری به میزان (3) میلیارد و (354) میلیون و (535) هزار و (822) دلار به نرخ تسعیر پایان اسفندماه سال 1394 (به مبلغ 30240 ریال) و با احتساب مبلغ (8000) و (247) میلیارد و (187) میلیون و (996) هزار و (120) ریال مانده ریالی مطالبات پتروشیمی بندر امام خمینی (ره) از سال 1391، مقرر شده براساس مفاد جزء (1) بند «ز» تبصره (1) قانون بودجه سال 1396 کل کشور مبلغ (109) هزار و (688) میلیـارد ریال بهای بنزین و نفتگـاز دریافتی از پتروشیمی¬ها با میعانات گازی تحویلی به آنها تهاتر شود.
نتیجه رسیدگیها:
علاوه بر درج مراتب در گزارش تفریغ بودجه سالهای 1390 و 1391، پرونده تخلف سال1390 شرکت ملی نفت ایران طی گزارش شماره (38/51100/د) مورخه 4/2/1392 به دادسرای دیوان محاسبات ارسال شده که نتیجه رسیدگی توسط هیأت چهارم مستشاری دیوان محاسبات کشور منتج به صدور رأی شماره (25/695) مورخه 16/9/1395 گردید. (امیرآبادیفراهانی ـ آقای دکتر! وقتتان تمام است، جمعبندی بفرمایید) این قابل جمعبندی نیست، گزارش کمیسیون است. (امیرآبادیفراهانی ـ شما بیست دقیقه فرصت داشتید) هر طور بفرمایید چون من با نظر خودم نمیتوانم کم و زیاد کنم. (رئیس ـ اگر بتوانید خلاصهتر بکنید بهتر است)
ج ـ عدم تسویه حساب فی مابین دولت و شرکت ملی نفت ایران طی سنوات 1386 لغایت 1388
1 ـ سال 86: براساس صورتجلسه مورخه 18/09/1387 کارگروه موضوع بند «ج» تبصره (11) قانون بودجه سال 1386 کل کشور مبلغ (3739) میلیارد و (157) میلیون و (414) هزار و (835) ریال مربوط به یارانه فرآوردههای ویژه تحویلی به شرکتهای پتروشیمی و مبلغ (5188) میلیارد و (100) میلیون و (561) هزار و (402) ریال یارانه ناشی از مابهالتفاوت قیمت تکلیفی و بینالمللی سوخت هوایی به دلیل عدم ذکر نام فرآورده¬های مذکور در کنار سایر فرآوردههای جدول موضوع بند «ج» شامل بنزین، نفت سفید، نفتگاز، نفت کوره و گاز مایع مورد پذیرش کارگروه موضوع جزء (3) بند «ج» تبصره (11) قانون بودجه سال 1386 کل کشور قرار نگرفته و گواهی اعتباری موضوع این قانون توسط خزانهداری کل کشور برای آن صادر نشده است.
شایان ذکر است در گزارش تفریغ بودجه جزء (3) بند «ج» تبصره (11) قانون بودجه سال 1386 کل کشور به این موضوع تصریح شده است.
همچنین براساس نامه مورخه 20/5/86 دبیر هیأت دولت نحوه محاسبه نرخ سوخت هواپیما در سال 86 براساس جلسه مورخه 14/5/86 هیأت وزیران به مبلغ (1000) ریال (معادل قیمت تکلیفی عرضه بنزین در سال مذکور) تعیین شده است و براساس تصمیم هیأت وزیران در جلسه مورخه 02/12/1386 قیمت عرضه قیر مصرفی تا پایان سال 86 با قیمت قبلی مصوب شده است که با استناد به نامه شماره (4118) مورخه 12/2/87 وزیر وقت نفت قیمت مصوب قبلی مربوط به سال 83 بوده است.
2 ـ سال 87: مبلغ (10) هزار و (980) میلیارد و (908) میلیون و (743) هزار و (475) ریال یارانه ناشی از مابهالتفاوت قیمت تکلیفی سوخت هوایی و وکیومباتوم سال 1387 بوده که به استناد بند «ج» ماده (8) آییننامه اجرایی بند (7) مادهواحده قانون بودجه سال 1387 کل کشور موضوع تصویبنامه شماره (75578) مورخه 14/05/1387 کمیسیون موضوع (138) قانون اساسی که پنج فرآورده اصلی (شامل بنزین، نفت سفید، نفتگاز، نفت کوره و گاز مایع) را مشمول مفاد این جزء نموده لذا مابهالتفاوت مذکور مورد پذیرش کارگروه جزء «ج» بند (7) مادهواحده قانون صدرالذکر قرار نگرفته و گواهی اعتباری موضوع این قانون توسط خزانهداری کل کشور برای آن صادر نشده است.
لازم به ذکر است براساس نامه شماره (891583) مورخه 24/1/89 دبیر هیأت دولت، هیأت وزیران در جلسه مورخ 15/1/89 و بنا به پیشنهاد وزارت نفت مبنای محاسبه قیمت سوخت هواپیما برای سال 87 را مبلغ (1000) ریال تعیین نموده است.
درخصوص اقدامات فوق مراتب در گزارش حسابرسی سال 1388 شرکت ملی نفت ایران و گزارش تفریغ بودجه سال 1388 درج شده است.
3 ـ سال 88: مبلغ (12129) میلیارد و (654) میلیون و (467) هزار و (237) ریال یارانه ناشی از مابهالتفاوت قیمت تکلیفی سوخت هوایی و وکیومباتوم سال 1388 بوده که به استناد بند «ج» ماده (8) آییننامه اجرایی بند (7) مادهواحده قانون بودجه سال 1388 کل کشور موضوع تصویبنامه شماره (216484) مورخه 4/11/1388 هیأت وزیران که پنج فرآورده اصلی را شامل بنزین، نفت سفید، نفتگاز، نفت کوره و گاز مایع تعریف نموده لذا دو فرآورده سوخت هوایی و وکیومباتوم مشمول مفاد ماده (7) آییننامه مذکور تلقی نگردیده و مورد پذیرش کارگروه موضوعه قرار نگرفته، لذا در صورتجلسه کارگروه مربوط نیز درج نشده و گواهی اعتباری موضوع این قانون تـوسط خزانه¬داری کل کشور برای آن صادر نشده است.
لازم به ذکر است براساس نامه شماره (891583) مورخه 24/1/89 دبیر هیأت دولت، هیأت وزیران در جلسه مورخه 15/1/89 و بنا به پیشنهاد وزارت نفت مبنای محاسبه قیمت سوخت هواپیما برای سال 88 را مبلغ (1000) ریال تعیین نموده است. همچنین براساس نامه شماره (114169) مورخه 4/6/88 دبیر هیأت دولت عنوان وزیر محترم نفت تصریح گردیده است که براساس دستور مقام محترم ریاست جمهور در جلسه مورخه 1/6/88 هیأت وزیران تا پایان سال مالی 88 در پروژههای مربوط به وزارت راه و ترابری قیر به صورت یارانهای محاسبه میشود. لذا علی¬رغم اینکه قیر (وکیومباتوم) به عنوان یکی از فرآوردههای مشمول یارانه موضوع تصویبنامه هیأت وزیران قرار نداشته لیکن براساس دستور رئیسجمهور قیمت آن به صورت یارانها¬ی محاسبه شده است.
موضوع تخلف این بند در گزارش حسابرسی سال 1388 شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران و نیز گزارش تفریغ بودجه سال 1388 درج شده است. مضافاً اینکه مبلغ تخلف سنوات مذکور به مبلغ (32) هزار و (38) میلیارد ریال بابت مابهالتفاوت فروش داخلی فرآوردههای نفتی با قیمتهای فوب خلیج فارس...

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای دکتر! اگر امکان دارد خلاصه بفرمایید.

محمدمهدی مفتح
دو، سه سطر دیگر فراز تمام بشود.

احمد امیر آبادی فراهانی
هنوز خیلی مانده، اگر آن قسمت آخر پیشنهادات را بفرمایید، چون پنج دقیقه هم از زمان گذشته.

محمدمهدی مفتح
این فراز را تمام بکنم. طی سالهای 1386 لغایت 1388 در گزارش حسابرسی سال مالی منتهی به 29/12/1391 شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران به شماره (753) مورخه 16/10/92 درج و عدم تسویهحساب عملکرد تولید، صادرات و تسهیم وجوه حاصل از صادرات نفت بین دولت (خزانهداری کل کشور) و وزارت نفت از طریق شرکتهای دولتی تابعه ذیربط در سنوات 1388، 1389و1390 طی گزارش (857) مورخه 24/12/1390 به دادسرای دیوان محاسبات کشور ارسال که منتج به رأی صادره به شماره (29/1564) مورخه 6/11/1392 توسط هیأت دوم مستشاری دیوان محاسبات کشور گردیده است.
آقای دکتر! تا حدود صفحه (12) خوانده شد. این گزارش کلاً (19) صفحه است و بنده هم به عنوان یکی از نمایندگان عضو کمیسیون نمیتوانم این گزارش را خلاصه کنم. اگر اجازه بفرمایید بقیه آن قرائت بشود، اگر نه این گزارش تنظیم و توزیع شده و در خدمت نمایندگان محترم وجود دارد.

نادر قاضی پور
آقای دکتر لاریجانی! هیچ کلامی از بابک زنجانی نیامده امسال هم بدتر از سالهای قبل بود، اگر گزارشی هست جامع بنویسند پارسال هم نیاوردند.

مسعود پزشکیان
حالا بگذارید گزارششان را بخوانند، اینجا نوشتند تخلفات مسئولین دولتی را دارند میگویند. پرونده آن که در قوه قضائیه باید رسیدگی بشود.

نادر قاضی پور
آن یکی هم در قوه قضائیه است، پنج سال...

مسعود پزشکیان
حالا پیگیری میکنیم، متشکرم. بگذارید مطلبشان را تمام کنند، بفرمایید.

محمدمهدی مفتح
د ـ عدم تسویه مبلغ (6336) میلیارد ریال بدهی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران به شرکت ملی نفت ایران

علی اردشیرلاریجانی
آقای قاضیپور بگذارید مطلب ایشان تمام شود. اشکال ندارد، بفرمایید.

محمدمهدی مفتح
1 ـ سابقه موضوع
1 ـ 1 ـ محموله بارگیری شده سال 91
براساس تفاهمنامه شهریورماه سال 91 فیمابین وزیر وقت نفت (جناب آقای مهندس قاسمی)، فرمانده وقت نیروی انتظامی (سردار احمدیمقدم)، مدیرعامل وقت شرکت ملی نفت ایران (آقای مهندس احمد قلعهبانی) و مدیرعامل وقت بنیاد تعاون ناجا (آقای ابوالفضل قنبرپور) خرید مستقیم ماهیانه حداقل (10) میلیون بشکه نفت خام سبک و سنگین ایران بنا به درخواست شرکت پتروتیما انرژی به عنوان طرف قرارداد مستقیم با شرکت ملی نفت ایران و وابسته به «گروه سرمایهگذاری قدر» مورد توافق طرفین قرار میگیرد. براساس توافق مذکور درخصوص تضامین مورد نیاز مقرر شده بود تا میزان (10) میلیون بشکه ماهانه نفت خام و فرآوردههای نفتی به ارزش تقریبی (1) میلیارد دلار ماهانه و با تأیید فرماندهی ناجا بدون نیاز به ضمانتنامه بانکی، تحویل و مبالغ آن سه ماه پس از تحویل هر محموله به شکلی که وزارت نفت اعلام میکند کارسازی یا پرداخت گردد.
پیرو تفاهمنامه مذکور، قرارداد شماره (3025) مورخه 22/10/2012 با شرکت مذکور منعقد گردید. مطابق مفاد قرارداد مقرر گردید مقدار (2) میلیون بشکه نفت خام سبک ایران در اکتبر 2012 با سررسید (30) روزه به این شرکت تحویل شود که در این رابطه در نهایت میزان (1) میلیون و (639) هزار و (342) بشکه نفت خام سبک با نرخ (83/110) دلار به ارزش (181) میلیون و (688) هزار و (273) دلار در تاریخ 25/10/2012 (برابر با 4/08/1391) توسط شرکت پتروتیما از بندر لارک بارگیری شده است. که با احتساب مبلغ (3) میلیون و (551) هزار و (768) دلار هزینههای عملیاتی تحویل این محموله (شامل اجاره روزانه دو فروند کشتی به نامهای هویزه و ZAP و معطلی این نفتکشها، سوخت مصرفی آنها، مخارج عملیات کشتی به کشتی و بیمه محموله) مجموع ارزش نفت خام تحویلی به شرکت مذکور بالغ بر مبلغ (185) میلیون و (240) هزار و (41) دلار میگردد. (رئیس ـ متشکریم) آقای دکتر! تمام این در اختیار نمایندگان محترم هست، حدود (10) دقیقه از آن زمان گذشته.

علی اردشیرلاریجانی
چون وقت گذشته و در اختیارشان هست رسیدگی میکنند. جناب آقای مفتح! از جنابعالی و کمیسیون برنامه و بودجه تشکر میکنیم که رسیدگی کردند.

غلامرضا کاتب
آقای رئیس! همکارها اخطار دارند.

علی اردشیرلاریجانی
اگر در این زمینه هست بفرمایید.

غلامرضا کاتب
در این زمینه اخطار دارند، جناب آقای سلیمی اخطار قانون اساسی دارند، بفرمایید.

علیرضا سلیمی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای رئیس! ضمن تشکر از این گزارش بسیار خوبی که برادر عزیزمان جناب آقای مفتح قرائت کردند، اخطار من اصل (55) در رابطه با دیوان محاسبات و اصل (52) قانون اساسی است. آقای رئیس! اجازه بدهید من صحبتم منعقد بشود بعد در خدمتتان باشیم.
ببینید! اصل (55) میگوید دیوان محاسبات به کلیه حسابهای وزارتخانهها، مؤسسات و شرکتهای دولتی رسیدگی میکند. در آنجا دارد باید حسابرسی هم بکند که هیچ هزینهای از اعتبارات مصوب تجاوز نکرده باشد. براساس این گزارش بسیار خوبی که الان تهیه شده ما موارد فراوانی داریم که هزینهها از مصوبات افزایش پیدا کرده. نکته مهمی که میخواهم عرض کنم این است؛ آقای رئیس ببینید! در بخش «الف» (5/2) میلیارد دلار تخلف شده. نتیجه رسیدگی چه بوده؟ نتیجه رسیدگی میگوید که ما به دادسرای دیوان فرستادیم و آقایان محکوم، حالا محکوم شدند چه کسی باید این وجه را به بیتالمال برگرداند؟ متخلف را چکارش کردیم؟
آقای رئیس ببینید! در صفحه (6) همین گزارش آنجا اینطور دارد میگوید که رئیسجمهور وقت محکوم شد، حالا که محکوم شد چه؟ میگوید این باید از طریق انتقال این مبلغ از حسابهای درآمدی شرکت نفت به فلان حساب واریز بشود. متخلف را چکارش کردیم؟ گفت:
خرج که از کیسه مهمان بود
حاتم طایی شدن آسان بود
یک نفر تخلف کرده بعد میگوییم از حساب شرکت ملی نفت جبران بشود، خود متخلف چه؟ یعنی چرا دادگاه نرفته و با متخلف چه برخوردی شده؟ من خواهش میکنم، این گزارش، گزارش خوبی است، اما آیا واقعاً براساس این گزارش اگر کسی در آینده تخلفی کرد ما میتوانیم مانع و رادع این بشویم؟
در بخش سوم؛ باز آنجا دارد (5200) میلیارد تخلف، حالا این تخلف شده، آقای رئیس! سال 89 است. نوشته که نتیجه چه شده؟ نتیجه میگوید؛ پرونده در حال رسیدگی است. از سال 89 بودجه کل کشور سالانه است، از سال 89 یک تخلفی صورت گرفته ما هنوز در حال رسیدگی هستیم. اینجا مبلغ هم مشخص است، دیوان محاسبات به دادسرا ارجاع داده. من خواهش میکنم دستور بفرمایید به یک نحوی نشود که این باعث وهن مجلس و وهن دیوان محاسبات باشد. این گزارش، گزارش بسیار خوبی است، تخلف شده، تخلفات میلیاردی، چند هزار میلیاردی، چند ده میلیارد دلاری، ولی بعضیها میگویند در حال رسیدگی است، بعضیها میگویند که مثلاً باید از یک حساب دیگر به حساب دیگر پرداخت بشود ولی متخلف آزادانه بچرخد. من خواهش میکنم دستور أکید و لازم بفرمایید تسریع بشود و متخلف محکوم بشود تا مسیر برای متخلفان دیگر باز نشود، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، البته این گزارش براساس آییننامه است که کمیسیونها تخلفات را گزارش بدهند. این به معنای این نیست که دادستانی و دیوان محاسبات رسیدگی نکنند، آنها در حال پیگیری هستند. حالا نکتهای که آقای سلیمی فرمودند این هست که کمیسیون دنبال بکند که این تخلفاتی که انجام شده زودتر رسیدگی قضائی در دیوان محاسبات انجام بشود، این کار را هم دیوان و هم کمیسیون برنامه و بودجه دنبال بکند.

غلامرضا کاتب
جناب آقای رئیس! آقای حاجی تذکر دارند، بفرمایید.

حسینعلی حاجی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! از مطالب ارزندهای که صبح داشتید تشکر میکنم، اما تذکر بنده بند (7) ماده (24) هست، «مسئولیت و نظارت بر رعایت اوقات و مهلتهای قانونی». آقای دکتر ببینید! همانطور که همکار عزیزمان بیان کردند این گزارش تخلفاتی که قرائت شد که لازم هست از کمیسیون برنامه و بودجه هم به جهت رویکرد جدیدی که در امر نظارت دارد تشکر بکنیم، اما همانطور که گفته شد مربوط به سالهای 87 و بعد از آن هست که این فرآیند رسیدگی و اعمال مجازات با این طولانی شدنها خودش مایه استمرار و بقای فساد اداری در سیستمهای دولتی و دستگاههای مختلف میتواند باشد و هست.
نکته بعدی؛ حالا در پایان پیشنهاداتی هم برابر همان گزارش داده شده. آقای دکتر! سؤال من از جنابعالی و در واقع مجلس این است؛ چه تضمینی وجود دارد که این پیشنهاداتی که اینجا آورده شده اجرایی بشود. باز اینها هم آیا مثلاً میرود در بایگانیها میماند و هم دستگاه قضائی بایستی جواب بدهد، هم دیوان محاسبات. به طور مثال آقای دکتر! حالا هرچند که موضوعش هم اینجا نیست، ولی خوب است مثال بزنیم. همین ماده (236) که برای رئیس بانک مرکزی راجع به مؤسسات ما اینجا پنج ماه است تصویب کردیم، کجا است؟ مگر در قانون نیامده، مگر رعایت قانون برای همه ما لازم نیست که زودتر رسیدگی بشود؟ چه شد، اصلاً هیچ خبری از آن نیست.
آقای دکتر! نکته بعدی این هست، ببینید! همین الان باز این اتفاقات دارد میافتد، گزارش که روز سهشنبه در کمیسیون بودجه بود که قابل توجه همه عزیزان همکارمان هم هست (2000) میلیارد تومان از اعتبارات استانی الان در سال 96 ابلاغ شده، تخصیص داده شده خزانه میگوید نقدی نیست. از آن طرف پیمانکارها ماندند، حقوق کارگران خود را ندادند. اعتماد پیمانکاران به دولت دارد از بین میرود، از آن طرف مالیات بر ارزش افزوده نقدی گرفته شده. آقای رئیس! بفرمایید الان این مالیات که از مردم نقدی گرفتیم با هر صورتی که بوده الان آن سهمش که مثلاً برای ورزش بوده باز اسناد داده شده، خود اینها تخلفاتی هست که الان دارد انجام میشود. (رئیس ـ خیلی ممنون)
آقای رئیس! نکته آخر؛ در بودجه سال 95 اطلاع دارید (900) تخلف در تفریغ بودجهای که هست صورت گرفته. اینها واقعاً رو به تزاید است. خواهش من این است که جنابعالی به عنوان رئیس مجلس یک درمانی را برای این کار پیشبینی بکنید، یک تصمیمی در این رابطه بگیرید.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، خیلی از این پیشنهادات مواردی است که دیوان محاسبات باید پیگیر باشد. این گزارش از آن جهت هست که آییننامه گفته کمیسیونها تخلفات را بررسی کنند به مجلس گزارش بدهند. این گزارش را براساس آن دستور آییننامه دادند، برخی موارد آن هم در قانون بودجه سال 97 علاج شده. مثلاً در مورد ستاد تدابیر ویژه که ذیل همین پیشنهادات بند (5) آمده، آمده که اینها باید براساس قانون عمل بکنند. شما در قانون بودجه 97 آوردید که این مصوبات باید در شورای عالی امنیت ملی بیاید و به تأیید رهبری برسد، وگرنه قابل اجرا نیست. بنابراین بعضی از این بررسیها برایش علاج پیدا شد، بعضی از آنها هم دیوان محاسبات باید دنبال بکند و متخلفین را به دادگاه برساند که تا آنجا که من اطلاع دارم برخی از آنها اقدام شده و حالا کمیسیون هم دنبال کند تا به نتیجه برسد.

غلامرضا کاتب
جناب آقای رئیس! همکارها مجدداً تذکر دارند.

علی اردشیرلاریجانی
اگر اجازه بدهید برویم وارد دستور بعدی بشویم، چون این بحث را الان گزارش دادند.

نادر قاضی پور

غلامرضا کاتب
آقای دکتر! همکارها اصرار دارند.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
جناب آقای رحیمی در موضوع تذکر دارید؟ بفرمایید.

علیرضا رحیمی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر لاریجانی! تشکر از بیانات ارزشمندتان در اول جلسه درخصوص حمله آمریکاییها به سوریه. این نکتهای را که بنده تذکر دارم ماده (49) آییننامه هست. گزارشی که عزیزان زحمت کشیدند تهیه کردند و قرائت کرده بودند ناظر به مجموعه اقداماتی است که ذیل کمیسیون انجام شده، البته اقدامات را دولت انجام داده، منتها آقای دکتر لاریجانی! سؤال من این هست دوستان جواب ندادند، که ستاد تدابیر ویژه دولت ساختارش قانونی هست ولی اقداماتش فراقانونی بوده، یعنی بیشتر از اختیارات خودشان عمل کردند و به نوعی دخل و تصرف در چهارچوب بودجه مصوب مجلس انجام دادند. این نکته این بود که لازم بود حضرتعالی یا تذکر بفرمایید یا در خود کمیسیون دقت بیشتری میشد.

علی اردشیرلاریجانی
بله، همین مشکل وجود داشت که براساس این در قانون بودجه 97 برایش تدبیر شد که باید مصوبات اینها اگر ورای قانون هست به تصویب شورای عالی امنیت ملی و همچنین به تأیید رهبری برسد، در غیر اینصورت نمیتوانند تصرفی داشته باشند، بفرمایید.

غلامرضا کاتب
جناب آقای قاضیپور تذکر دارند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام محضر رهبر فرزانه و نیروهای مسلح و تبریک به مردم سوریه. آقای لاریجانی! تذکر من راجع به این گزارش کمیسیون است که یکبعدی نوشته شده. کسی که این دستور را داده اسمش نیامده، رئیسجمهور وقت این کار را کرده، چرا هیچ اسمی از آقای احمدینژاد به میان نیامده؟ چونکه همه این اقدامات توسط شخص ایشان و بابک زنجانی انجام گرفته. مقدمه فساد از آنجا شروع شد، نفت دولت را دولتمردان به فردی مثل بابک زنجانی دادند. هیچ کلامی نه از احمدینژاد نه بابک زنجانی در این پرونده فساد نیامده است. این عدالت نیست، آقای لاریجانی! اگر گزارش مینویسند در آن زمان اصل فساد آن پرونده بود. کسان دیگر هم ذینفع هستند، خواهشمند است حضرتعالی دستور بدهید این گزارش تکمیل بشود یا بنویسند بخشی از تخلفات، نه کل تخلفات. کل تخلفات مبالغ بسیاری است، از آیتالله آملیلاریجانی هم تشکر میکنیم پرونده را دقیقاً رسیدگی میکنند تا اموال به دولت برگردد. همه پرونده دارند، فقط یک پرونده نهاد انقلابی را نام بردهاند. اشخاص، افراد، جریانات، انحراف، کسانی که به هاله نور وصل بودند به این پرونده نیامدند. خواهشمند است دستور بفرمایید این گزارش تخلفات رئیسجمهور وقت هم به صحن بیاید و توسط این کمیسیون محترم قرائت شود. به عشق امام حسین، یا حسین.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، حالا من عرض کردم که دیوان محاسبات و محکمه آن یا دادستانی و رئیس دادگاهش در حال پیگیری هستند. کمیسیون هم این نکتهای که آقای قاضیپور گفتند این است که موضوع را جدی دنبال بکند افرادی که در این قضیه متخلف بودند به کارشان رسیدگی شود. بفرمایید.

غلامرضا کاتب
جناب آقای رئیس! چند نفر از همکاران، آقای ادیانی که حضور ندارند. جناب آقای پوربافرانی اجازه میدهند؟

علی اردشیرلاریجانی
اگر اجازه بدهید عبور کنیم.

غلامرضا کاتب
جناب آقای ابطحی شما هم بفرمایید.

سیدمحمدجواد ابطحی
تذکر آیین نامه
سلام علیکم و رحمه الله
خداقوت و تبریک اعیاد رجبیه و شعبانیه. آقای رئیس! به نظر میرسد که ذیل تبصره (1) ماده (49) آییننامه تکلیفی را برای هیأترئیسه مشخص کرده است. در پاراگراف سوم ملاحظه میفرمایید که میگوید «هرگاه کمیسیون همراه با گزارش پیشنهادهایی برای تصویب به مجلس ارائه نماید با رعایت مفاد آییننامه داخلی در دستور حداکثر دو هفته بعد مجلس قرار خواهد گرفت». آقای رئیس! این پیشنهادات باید حداکثر دو هفته بعد در دستور مجلس قرار بگیرد.

علی اردشیرلاریجانی
این را براساس تبصره (1) ندادهاند.

سیدمحمدجواد ابطحی
گزارش براساس ماده (49) است.

علی اردشیرلاریجانی
بعد اصلاح کردند، به عنوان کمیسیون دادهاند.

سیدمحمدجواد ابطحی
همین است، گزارش کمیسیون تخصصی است.

علی اردشیرلاریجانی
نه، براساس تبصره (1) ندادند، همان ماده (49) دادهاند.

سیدمحمدجواد ابطحی

علی اردشیرلاریجانی
اگر ماده (49) را قید کنند براساس تبصره (1)، آن نظامات باید اجرا شود، اگر قید نکنند فقط یک گزارش است.

سیدمحمدجواد ابطحی
آقای دکتر! پس پیشنهادات برای چه بوده؟

علی اردشیرلاریجانی
برخی از پیشنهادات قابل اجرا است، یعنی مربوط به دیوان محاسبات است، احتیاجی به تقنین ندارد، پیشنهاد قانونگذاری نیست.

سیدمحمدجواد ابطحی
ولی من معتقدم همه ماده (49) را باید با هم دید، نمیتوانند که تفکیک کنند نمره نمره بردارند. آقای رئیس! «نؤمن ببعض و نکفر ببعض» که نمیشود، کلیت ماده (49) این است، گزارش بدهند پیشنهادی که دارند به صحن مجلس بیاید.

علی اردشیرلاریجانی
اگر بنویسند کمیسیون براساس تبصره (1) ماده (49) فرمایش شما متین است و باید همان مسیر طی شود، اما اگر قید نکنند بگوید براساس ماده (49)، فقط گزارش خوانده میشود، متشکریم.
4
تصویب تقاضای تغییر دستور درخصوص لایحه موافقتنامه انتقال محکومان بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری دمکراتیک سوسیالیستی سریلانکا

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
اگر اجازه بفرمایید دستور بعدی درخواست اولویت در رابطه با گزارش کمیسیون حقوقی و قضائی در مورد تبادل زندانیان بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری دمکراتیک سوسیالیستی سریلانکا است. جناب آقای نوروزی درخواست اولویت را به عنوان نماینده متقاضیان مطرح بفرمایند. حاجآقا بفرمایید.

حسن نوروزی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
یاد شهید حجتاله نورچمنی از شهدای اخیر مدافع حرم را گرامی میدارم که در شهر پرند شهرستان رباطکریم تشییع شد. حمله سه کشور آمریکا، انگلیس و فرانسه که به خاطر دفاع از تروریستهای سعودی به کشور مسلمان سوریه شکل گرفت را محکوم مینماییم و برای آن ملت بزرگ از ایزد منان تقاضای صلابت داریم.
سروران محترم توجه بفرمایید! کشورهایی که ارتباطات گستردهای با یکدیگر دارند به صورت معمول با انعقاد موافقتنامههای متعددی از قبیل اقتصادی، فرهنگی و قضائی سطح همکاریهای بین خود را ارتقا میبخشند. یکی از این موافقتنامههایی که در این راستا قابل ذکر است معاهدات دوجانبه همکاری حقوقی بین کشورها است که به چند دسته تقسیم میشود: معاهدات راجع به استرداد مجرمین و متهمین، معاهدات راجع به انتقال محکومان، معاهدات معاضدتهای قضائی در امور کیفری و معاهدات معاضدتهای قضائی در امور مدنی.
سروران محترم! معاهده راجع به استرداد مجرمین و معاهده راجع به انتقال محکومین با هم سه فرق از نظر حقوقی و قضائی دارند. در رابطه با استرداد مجرمان رضایت متهم یا مجرم شرط نیست، اما در اینجا در انتقال محکوم رضایت او را نیاز دارد.
دو؛ از نظر نظم عمومی در انتقال استرداد مجرمان نظم عمومی کشور متقاضی نقض شده است، ولی در انتقال محکومان نظم عمومی کشور صادرکننده حکم، رخ داده و نقض شده است.
سه؛ در رابطه با استرداد مجرمان تأمین نظم و امنیت کشور متقاضی مورد بحث است، اما در استرداد محکومان منافع محکوم در نظر است.
سروران عزیز عنایت بفرمایند! از آنجایی که کشور سریلانکا از کشورهای جمهوری سوسیالیستی است که در جزیرهای در جنوب آسیا و اقیانوس هند قرار دارد و در جنوب کشور هند با کشور هند (19) کیلومتر فاصله دارد، دارای (20) میلیون جمعیت است و بنا داریم سطح ارتباطاتمان را با این کشور ارتقا ببخشیم و ما عزیزانی بناست از کشور ما ریاست محترم مجلس و غیره به آن کشور سفر کنند، ما برای ارتقای ارتباطات گسترده اقتصادی و همچنین علمی و قضائی خود نیاز داریم که در این سفر هر چه زودتر این لایحه به تصویب برسد. چراکه ایران در کشور سریلانکا (15) نفر محکوم و زندانی دارد که آنها تقاضا دارند مدت زندانی خود را در ایران تحمل کیفر کنند و کشور سریلانکا هم در ایران سه نفر محکوم دارد که در زندانهای ایران هستند و اینها هم تقاضا دارند که در کشور خودشان در زندانهای آنجا تحمل کیفر کنند.
لذا از آنجایی که بحث (15) نفر از هموطنان ما مطرح است که در آن کشور زندانی هستند و همچنین بخشی از زندانیان کشور سریلانکا که در کشور ما زندانی هستند، معتقد هستیم که این معاهده خارج از نوبت رسیدگی شود. سروران محترم میدانند معاهدات قضائی چند نوع است، معاهدات راجع به استرداد مجرمان، معاهدات راجع به انتقال محکومان، معاهدات معاضدتهای قضائی در امور کیفری، معاهدات معاضدتهای قضائی در امور مدنی. به هر حال این معاهدهای که الان ما تقاضا داریم که هر چه سریعتر مورد بحث واقع شود معاهدات راجع به انتقال محکومان است. یکی از اهداف این موافقتنامه گسترش مناسبات دو کشور و ارتقای سطح همکاریهای دوجانبه و تحکیم مناسبات میان دو طرف میباشد.
اهمیت لوایح اینچنینی به واسطه زندانیان ایرانی در کشورهای خارجی است. عرض کردم طبق اطلاعات ما (15) نفر زندانی محکوم در زندانهای سریلانکا داریم که آنها به تقاضای خودشان خواستار این هستند که به ایران بیایند ولو اینکه در دادگاههای سریلانکا محکوم شدهاند در ایران تحمل کیفر بنمایند.
لذا لایحه پیشرو مربوط به انتقال محکومین به حبس است و از آن طرف چون قوانین و امنیت و مسائل داخلی آن کشور مورد تعرض واقع شده است رضایت کشور صادرکننده حکم هم مطرح است همکارانی که بعداً میخواهند صحبت بفرمایند بدانند که ما اینجا بحث منافع محکوم را در نظر گرفتهایم، این یک.
دو؛ ما به هیچ عنوان به احکام قضات صادرکننده آنجا صحه نمیگذاریم، بلکه بعد از برگشت محکوم به کشور خودمان کشور ما میتواند آن پرونده را به طرز مجدد مورد بررسی قضات ایران قرار بدهد. پس آن شبهههایی که در معاهدات قبلی بود که خود متهم و مجرم اختیاری ندارد، آیا شرع اجازه داده یا نه، اینجا مطرح نیست. یا اینکه ما بخواهیم احکام قضائی یک کشور سوسیالیستی را مورد قبول قرار بدهیم که مورد انتقاد فقهای بزرگ یا حقوقدانان شورای نگهبان بود، اینجا مطرح نیست. چراکه وقتی محکوم به کشور ما برمیگردد اینجا دولت جمهوری اسلامی ایران میتواند مجدد آن حکم را مورد تجدیدنظر قرار بدهد. (کاتب ـ متشکر، جناب آقای نوروزی جمعبندی کنید) بنابراین چون این مسأله اهمیت دارد، بناست مسافران و میهمانهایی از کشور ما آنجا باشند و لازم است با آن کشوری که در جنوب هند قرار دارد و دارای (20) میلیون جمعیت است، ارتباطات اقتصادی، فرهنگی، علمی و قضائی داشته باشیم و همچنین بحث انتقال (15) محکوم از جمهوری اسلامی در آن کشور مطرح است که خانوادههای آنها انتظار دارند آن محکومان در کشور خودمان باشند (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، متشکرم، وقت شما تمام شد) لذا من خواهش میکنم عزیزان موافقت بفرمایند این لایحه خارج از نوبت مورد بحث و بررسی قرار گیرد. از همکاران متشکرم.

مسعود پزشکیان

غلامرضا کاتب
جناب آقای نوروزی متشکر. برادر عزیزم جناب آقای نادر قاضیپور مخالف هستند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام مجدد محضر ملت بزرگ ایران اسلامی و شما عصاره ملت در خانه ملت.
همکاران عزیز! ضمن تقدیر و تشکر از جناب حاجآقای نوروزی آزاده عزیز، فرمودند مجلس شورای اسلامی برای (15) نفر قانون بنویسد. امروز بحث ما بحث مشکلات حاد ارزی است که برای آن قانون نمینویسیم، مشکلات حاد کشاورزان عزیز، میلیونها کشاورز و کارگران عزیز است. نمایندگان محترم اصفهان، آقای ابطحی علیرغم تأکیدات فراوان بر حل مشکلات کشاورزان شرق اصفهان هیچ قانونی برای کشاورزان عزیز نمینویسیم.
آقای پزشکیان! اولویت امروز ما کالای ایرانی، سرمایه ایرانی و تولید داخل است. امروز معیشت مردم از همه أولیتر است. امروز ساماندهی نیروهای مسلح، تقویت زیربنایی نیروهای مسلح، دادن پول به بازسازی نیروهای مسلح اولویت اول کشور است. امروز حل مشکلات آموزش و پرورش زیربنای نظام مقدس جمهوری اسلامی اولویت اول است. اولویت اول ما مسکن روستاییان و کارگران عزیزی است که بیش از (50) درصد مسکن ندارند. اولویت اول ما بازسازی مناطق زلزلهزده استان کرمانشاه یا سیلها است. اولویت اول ما نبود آب در استان سیستان و بلوچستان عزیز، زابل و زاهدان عزیز است که آبی برای نوشیدن ندارند، هیرمند را افغانستان قطع کرده است. اولویت اول ما احیا و گرفتن حقآبه ما از رودخانههای مرزی از جمله افغانستان است.
همکاران عزیز! من از کمیسیون قضائی تقدیر و تشکر میکنم که تمام مشکلات قضائی، مشکلات زندانیان عزیز، اضافه بودن زندانیان در زندان را حل کرده، برای (15) نفر زندانی عزیز ایرانی در سریلانکا قانون مینویسد. اگر اولویت این باشد زندانیان داخل زندانهای ایران را کاهش بدهیم. آقایان طرح بیاورند، آقای نوروزی عزیزم! تا ما در حد استاندارد زندان زندانی داشته باشیم، همکاران عزیز! پروندههای قوه قضائیه را کاهش بدهیم، میلیونها پرونده بلاتکلیف باقی مانده است. ما قانون نوشتیم، و برای قضات عزیز تکلیف مشخص کردیم ولی پول قوه قضائیه برای احداث ساختمان را ندادیم. اولویت هزاران چیز دیگر است.
آقای پزشکیان! امیدوارم اولویت آب کشاورزان به خصوص هیرمندی که خشک کردند را اولویت اول قرار بدهند. از حضرتعالی به عنوان یک فرد انقلابی و برادر شهید میخواهم دستور بدهید دولت لایحههای مقابله با خشکسالی و گرفتن حق ما از رودخانههای مرزی را بیاورد تا بر آن سریعاً سهفوریتی و دوفوریتی قانون بنویسیم. ارز اولویت ما است، هنوز دولت لایحهای نداد، مجلس هم گزارش مفصلی داد، ولی دولت اجرا نکرد. نمایندگان عزیز! امیدوارم به داد کشاورزان کل ایران از سیستان و بلوچستان عزیز، از شهر آقای دهمرده گرفته تا شهرهای آقای کامران و ابطحی نمایندگان اصفهان برسیم. به عشق امام حسین، یا حسین.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، موافق صحبت کند.

غلامرضا کاتب
جناب آقای رئیس! اگر اجازه بدهید همکاران در رابطه با موضوع تذکر و اخطار دارند.

مسعود پزشکیان

غلامرضا کاتب
جناب آقای فولادگر موافق هستند، بفرمایید.

حمیدرضا فولادگر
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و صبحبخیر خدمت همه همکاران گرامی و عموم مردم عزیز ملت ایران. اولاً عید سعید مبعث را تبریک عرض میکنم و در آستانه ماه شعبان انشاءالله از فیوضات این ماه برای مقدمه ماه رمضان استفاده کنیم.
نکتهای که خدمت برادر عزیزمان جناب آقای قاضیپور که از نمایندگان بسیار فعال مجلس هستند باید عرض کنم که در مخالفت صحبت کردند، این است که ایشان یک موضوعات و محورهایی را مطرح کردند که اینها همه اهمیت دارد. بحثشان این است در جایی که اینها اهمیت دارد چرا این تقاضای تغییر دستور داده شده است؟ تقاضای تغییر دستور چند دقیقه است و آن هم اهمیتش است که حالا عرض میکنم. شاید همین مخالف و موافق خودش یک وقتی از مجلس را میگیرد که اگر صحبت نمیشد این دستور زودتر انجام میشد. اما به هر حال به لحاظ رعایت آییننامه مجبوریم در موافقت چند نکته را عرض کنیم که احتراماً پاسخی به بیانات ایشان هم باشد. بله، کشاورزی بسیار مهم است، آب بسیار مهم است، ما الان در سراسر کشور با بحران بیآبی در استانهای مختلف خصوصاً استان اصفهان الان کشاورزهای ما هر روز تجمع و اعتراضاتی دارند که باید دنبال شود و حقوقشان از مسیر قانونی دنبال شود. مجلس هم روز چهارشنبه سه ساعت جلسه غیرعلنی درخصوص موضوع آب و کشاورزی داشت. بنابراین بحث ایشان مهم است، تذکراتشان بجا است، اما آنها هم به جای خود و چهارشنبه هم این جلسه را داشتیم.
بحث کالای ایرانی و تولید ملی بسیار بحث مهمی است، ما هفته پیش حداقل سه جلسه در کمیسیونها و کمیسیون ویژه جلسات و کارگروههای مختلفی داشتیم و این هفته هم چند جلسه در کمیسیونهای مختلف اگر برنامه مجلس را ببینید این بحث در دستور کار است و رئیس مجلس این مأموریت را هم به کمیسیون ویژه تولید ملی دادند که ما همچنان در این دو هفتهای که شروع کردیم در طول هفتههای آینده این کار را در اولویت خواهیم گذاشت.
موضوعات دیگری که اشاره کردند هم از موضوعات مهم است، بله، ولی الان بحث این است که ما در تداوم ارتباطاتمان در بحث سیاست خارجی، تأکیدی که خود مقام معظم رهبری بارها به مسئولین دارند که شما باید تعامل با دنیا و گسترش روابط خارجی را در دستور کارتان قرار بدهید. اینکه آمریکا و اذناب آن میخواهند جمهوری اسلامی را در انزوا قرار بدهند، راه مقابله با این انزوا همین است که روابط خارجیمان را گسترش بدهیم و الان برنامه سفری با همین دولت سریلانکا است که از دولتهای آسیای شرقی است و ما باید روابطمان را با این دولت بهبود ببخشیم. این معمول است و معمولاً در هنگامی که سفرهایی انجام میشود در جهت اینکه این سفرها نتیجهبخش باشد و تشریفاتی نباشد یکسری مصوباتی انجام میشود، از جمله اینکه الان در دستور کار است و اینکه بحث تبادل زندانیان دو طرف باشد.
لایحه حمایت از زندانیان که جناب آقای قاضیپور اشاره کردند در دستور کار کمیسیون حقوقی و قضائی است، اینها همه مهم است، اما الان چه اشکالی دارد ما الان این چند دقیقه وقتی که گذاشتیم این مصوبه را خارج از دستور بگذرانیم، انشاءالله کمکی شود تا این سفرهایی که انجام میشود سفرهای مفیدی و با نتیجه باشد و صرفاً فقط تشریفات و رفت و آمد نباشد و بتواند به گسترش روابط دو کشور کمک کند. انشاءالله همکاران عزیز به این طرحی که در دستور است رأی بدهند تا انشاءالله زودتر وارد دستورهای بعدی شویم که اتفاقاً دستورهای بعدی هم مهم است و در همین مباحث تولید است، خیلی متشکرم.

مسعود پزشکیان
متشکرم. حضار 211 نفر، نمایندگان محترم لطفاً نسبت به این اولویت اعلام بفرمایید. آقای دکتر لاریجانی به سریلانکا میروند، به خاطر همین این اولویت را مطرح کردیم. اولویت لایحه موافقتنامه انتقال محکومان مطرح است. نمایندگان محترم لطفاً در رأیگیری شرکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! با توجه به اینکه به تصویب رسید اگر اجازه بدهید با توجه به سفر ریاست محترم مجلس به سریلانکا الان وارد همین دستور شویم.

غلامرضا کاتب
آقای رئیس! اگر اجازه بدهید یکی، دو نفر از همکاران روی این موضوع اخطار و تذکر دارند. جناب آقای سلیمی اگر در موضوع است بفرمایید. آقای لاهوتی! بعد از آقای سلیمی در خدمت شما هستیم.

علیرضا سلیمی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! طبق آییننامه البته اخطار مقدم بر سایر موارد است و قبل از رأیگیری باید مطرح شود، دیگر رأی هم گرفتید فایدهای ندارد، ولی من به خاطر ثبت در تاریخ عرض میکنم. اصل چهارم را اخطار دارم، اصل چهارم قانون اساسی میگوید «کلیه قوانین و مقررات مدنی، جزایی، مالی، اقتصادی، اداری، فرهنگی، نظامی، سیاسی و غیر اینها باید براساس موازین اسلامی باشد». آقای رئیس! این لایحه که الان لایحه موافقتنامه انتقال محکومین بین دولت جمهوری اسلامی ایران و سریلانکا مطرح است خلاف شرع است.

مسعود پزشکیان

علیرضا سلیمی
من هنوز اخطارم را بیان نکردم، قبل از رأیگیری که اجازه نفرمودید، اگر بناست جنابعالی تنها صحبت کنید، مجلس شورا است، من حرفم را بزنم، اگر وارد نیست نپذیرید.

مسعود پزشکیان
آقای سلیمی! من که اصلاً صحبت نکردم این حرف را به من میزنید.

علیرضا سلیمی
آقای رئیس! قبل از رأیگیری که اجازه نفرمودید، بعد از رأیگیری هم که بنده بسمالله گفتم شما دارید پاسخ میدهید، آقای رئیس! بنده که هنوز چیزی نگفتهام.

مسعود پزشکیان
میخواهم ببینم من چه صحبتی کردم که شما میفرمایید صحبت میکنید؟

علیرضا سلیمی
ما حرفی نداریم، بالاخره جنابعالی اداره کنید. اجازه بدهید صحبتمان تمام شود، اگر وارد نیست. آقای رئیس! عرض کردم طبق اصل چهارم اطلاق این لایحه خلاف شرع است، در موارد مشابه مثل لایحهای که بین ایران و چین بود، مثل لایحهای که بین ایران و ژاپن بود شورای نگهبان ایراد خلاف شرع گرفتند. عرض ما این بود که این خلاف شرع است، بالاخره ممکن است این اخطارها در رأیگیری دوستان تأثیر بگذارد. ما موارد مشابه داشتیم، مجلس اصرار کرد و به مجمع تشخیص رفت. اینجا هم عرض بنده این بود به دلیل اینکه در موارد مشابه شورای محترم نگهبان فرمودند که اطلاق این لوایح خلاف شرع است، اینجا هم باز اخطار خلاف شرع را عرض کردم، دیگر «الامر الیکم»، اختیار با جنابعالی است.

مسعود پزشکیان
متشکرم، اصلاً اولویت چه ربطی دارد؟ حالا وقتی ما وارد شدیم موافق یا مخالف میتواند این اخطارها را بدهد و این بحثها را کند. برادر، آقای سلیمی! ما داشتیم اولویت را بحث میکردیم، متشکرم.

غلامرضا کاتب
جناب آقای لاهوتی بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر پزشکیان! با عرض خداقوت و خستهنباشید خدمت حضرتعالی. اصل (77)، آقای دکتر پزشکیان! جنابعالی به درستی اشاره فرمودید ریاست محترم مجلس به سریلانکا سفر دارند، یک بستری باید آماده شود، منطق و فرمایش شما کاملاً درست بود. آقای دکتر پزشکیان! اما استحضار دارید که ما در خیلی از کشورها زندانی به تعداد زیاد داریم، واقعاً این روابط تبادل زندانیان، دولت هم از کنار این به سادگی دارد میگذرد. آقای رنجبرزاده اجازه بدهید! خانوادههای اینها بارها و بارها جلوی مجلس به ما مراجعه کردند، من خواهش میکنم جنابعالی به دولت هم یک تذکر بفرمایید. من خدا را شاهد میگیرم یک جا میبینید ما چهار نفر زندانی داریم، آنها با یک روابطی رفتند، دولت لایحه داده به مجلس آمده، یک جا میبینیم (50) نفر، (100) نفر زندانی داریم، خانوادههای آنها مرتباً دارند مراجعه میکنند، دولت نسبت به این موضوع بیتفاوت است. یک تأکید حضرتعالی میتواند در این زمینه رهگشا باشد.

مسعود پزشکیان
5
تصویب لایحه موافقتنامه انتقال محکومان بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری دمکراتیک سوسیالیستی سریلانکا

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! اگر اجازه بفرمایید ابتدائاً سخنگوی محترم کمیسیون حاجآقای نوروزی گزارش را قرائت بفرمایند بعد در خدمتتان هستیم. آقای دکتر ملکشاهی بفرمایید، در خدمتتان هستیم.

الهیار ملکشاهی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت همکاران

غلامرضا کاتب
متشکرم. مخالف اول وقتشان را به جناب آقای محجوب دادند، بفرمایید.

علیرضا محجوب
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
آنچه که در باب این موافقتنامه بایستی خدمت دوستان عرض کنیم، اصل اینطور موافقتنامهها مشروط بر اینکه مبانی محکمی داشته باشد عده قابل ملاحظهای طرف گفتوگو باشند، ضرورتی برای قانونگذاری ایجاب بکند حتماً امر پسندیدهای است، منتها آنچه که برادر عزیزم جناب آقای قاضیپور در مخالفت با بخش بعدی یعنی اولویت مطرح کردند، اگر همکاران عزیز عنایت میکردند و عنایت بفرمایند کاملاً ناظر و مشرف به این معنا است که ضرورت یک چنین مصوباتی با توجه به نوبت زیادی که الان هیأترئیسه محترم، مجلس محترم در مورد طرحها و لوایح گوناگون که هریک از آنها واجباتی از کشور را حل میکنند این فوریت رسیدگی که الان مجلس هم در دستور کار خود قرار داده از ابتدا زیر سؤال بود، الان هم با وجود اینکه مجلس به فوریت رأی داد این معنا منقضی نشده، یعنی در توضیحات ریاست محترم کمیسیون که بسیار توضیحات ارزشمند و قابل ملاحظهای بود ما هیچ مشاهده نکردیم که دفاعی که ما را به اینجا برساند که بایستی بسیاری از کارهایمان را معطوف به این موضوع بکنیم و این موضوع را به عنوان اولویت یک در جهت آن حرکت بکنیم ما را توجیه نکرد. حالا انشاءالله سایر همکاران اینطور شده باشند، اما من دلایلی را خدمتتان عرض میکنم خواهش میکنم استماع بفرمایید.
همانطور که مخبر محترم کمیسیون در قسمت اول هم اعلام کردند تعداد زندانیان ما که قاعدتاً همه آنها هم مرد هستند و آقای رئیس به عنوان استدلال شرعی مخلوط بودن زن و مرد را در زندان بعضی کشورها مطرح فرمودند، همه زندانیانی که ترتیب آنها روشن است بایستی اگر میخواستند گزارش مبسوطی بدهند اعلام میفرمودند جرایم آنها چیست، نوع جرم آنها چیست، چون تعداد زیادی که نیستند، (21) نفر هستند که در سه، چهار گروه دستهبندی میشوند انشاءالله در توضیح تکمیلی خود هم قبل از رأیگیری این را بگویند که واقعاً مجلس آگاه و آشنا باشد راجع به چه چیزی رأی میدهد.
یک موضوعی که من فکر میکنم امروز در دستور به عنوان یک کار مقدسی قرار گرفته، (21) نفر اصلاً یک نفر زندانی برای ما اولویت دارد، ولی بدانیم بیگناه هستند، بله همه ما باید بسیج بشویم، برای نیم نفر هم باید بکوشیم. ولی وقتی نخواندیم، اعلام نکردیم ممکن است تجسس نکرده باشیم، اگر تجسس کردیم اعلام کنیم. مجلس نداند چطور باید به این موضوع رأی بدهد؟ من نمیگویم که اینها وقتی بیایند مبادله بشوند یا بیایند در اینجا محاکمه بشوند برای محاکمه از آنها بگذرند، ولی اصولاً وقتی یک دولتی، نظامی که نظام تقوا است، نظام اسلام است باید جایی مداخله کند که مداخلات تعریف داشته باشد، این نیست، ما داریم مداخله نظام را در یک موضوعی مداخله میدهیم، در واقع از کسانی رأی میخواهیم که نوع مجرمیتها اینجا چیست، این (21) نفر چه جرمهایی مرتکب شدند. آیا اینکه نظام مقدس جمهوری اسلامی سرمایهگذاری کند، مجلس محترم، دولت محترم، دستگاه قضائی محترم همه اینها سرمایهگذاری کنند این ارزش این موضوع را دارد یا ندارد. اینها بایست با آگاهی تصمیم گرفته بشود.
ما هنوز آگاهی کافی دریافت نکردیم و چگونه میخواهیم در باب چیزی رأی بدهیم که اطلاعات ما بسیار ضعیف است، از طرف دیگر موضوعی که بایستی دوستان ما به دقت به آن عنایت بکنند؛ ما نه کشور مرزی هستیم، نه کشور پرتردد هستیم، نه با هم رابطه خیلی زیادی داریم و نه حتی رفت و آمدهای زیادی. این آمار کل کسانی که رفت و آمد میکنند بگیرید روشن است که ضرورت یک چنین قراردادی خود به خود زیر سؤال خواهد بود، چون اگر بخواهیم یک چنین کاری بکنیم صد تا کشور دیگر هم هست ممکن است اولویت ما بیشتر باشد، آنها هم آماده باشند از این قراردادها بنویسند. اگر هم میخواهیم تصویب بکنیم اولویت را نوبت بدهیم آنجایی که زندانی بیشتری داریم، اطلاعات اینطوری بیشتری داریم سراغ آنها را کمیسیون محترم قضائی و دستگاه محترم قضائی و دولت بایستی بگیرند.
بنابراین من تصور میکنم آنچه که این روزها (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) ما باید در باب آن گفتوگو کنیم اولویتهای زندگی مردم است، اولویت زندگی کارگران است، اولویت زندگی کشاورزان است. اولویتها را فراموش نکنیم، حمایت از کالای ملی و کالای داخلی یک اولویت است و ما به این ترتیب از اولویتهایمان دور میشویم، انگار تمام مسائل کشور تمام شده به یکسری مسائل فرعی رسیدیم.

مسعود پزشکیان

غلامرضا کاتب
جناب آقای پورمختار موافق هستند، بفرمایید.

محمدعلی پورمختار
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده هم این عید سعید مبعث را خدمت هموطنان عزیز و نمایندگان محترم تبریک عرض میکنم و همچنین حمله جنایتکارانه سه کشور آمریکا، انگلیس و فرانسه را به سوریه محکوم میکنم.
ببینید! این موافقتنامهها مسبوق به سابقه هستند، در همین مجلس ما چند فقره از اینها را تصویب کردیم. این را من منطبق با اصل (152) قانون اساسی میدانم که به نوعی برای حفظ حقوق خود شهروندان ایرانی هست که در خارج از ایران، حالا به هر دلیلی مرتکب جرمی شدند ممکن است آن جرایم در داخل ایران در قانون مجازات تعریف نشده باشد. از حیث نحوه نگهداری آنها، مشکلات و مصیبتهایی که خانوادههای آنها برای ملاقات و رفت و آمد، هزینههای سنگینی که دارند و همچنین رابطه قضائی بین دو کشور را رقم خواهد زد که در یک چنین مواردی چه معاضدتهای قضائی، چه نقل و انتقال زندانیان، چه استرداد مجرمین همه اینها را میتواند شامل بشود و لذا محدود کردن این موضوع به مثلاً تبادل (10)، (15) نفر زندانی به نظر من خیلی اینجا جای بحث ندارد. نگاه ما یک نگاه کلی است و فراتر از این چند موردی هست که ممکن است دوستان نسبت به عدد آن اعتراض داشته باشند. طبیعتاً دیپلماسی عمومی کشور اقتضا میکند که ما در این حوزهها هم یک روابطی را تعریف بکنیم و موجبی بشود برای تحکیم سایر روابط و حل مشکلات زندانیانی که هم از کشور سریلانکا در ایران هستند و آنها هم چنین تقاضایی را دارند و هم از کشور ما که در آنجا گرفتارند.
مستحضرید الان بعضاً خانوادههای زندانیان در یک شهر دیگری ساکن هستند تقاضا میکنند که به آن شهر منتقل بشوند، چرا که واقعاً رفت و آمد آنها، ملاقات آنها و سایر وسایل آنها دچار مشکل هست. از این نظر حالا دیگر به عنوان یک کشور، کشور نسبتاً دوری که اینها از ایران هستند اقتضا میکند که ما به حال خانوادههای آنها مساعدت بکنیم و کمک بشود.
دوستان عزیز! انشاءاللهتعالی با رأیی که راجع به اصل موضوع شما دادید و اصل فوریت آن را پذیرفتید اقتضا میکند که در خود ماهیت هم با همین نگاه و نظر یک رأی خوبی داده بشود، تصویب بشود و موجبات ایجاد تسهیل برای چه خود زندانیان که زندان خود را در داخل زندانهای ایران بگذرانند، بالاخره شرایط فرهنگی آنجا، شرایط و روابط خاصی که وجود دارد به طور کلی (180) درجه متفاوت از این شرایطی است که الان ما در ایران در داخل زندانها داریم و اصلاً قابل مقایسه نیست. همانطور که اشاره فرمودند بالاخره اختلاط زندانیان از لحاظ جنسیت، از لحاظ عدم رعایت حقوق فرهنگی زندانیان کشورهای مختلف ممکن است بخواهند نماز هم بخوانند ولی آنجا چنین امکان و اجازهای داده نشود.
در هر صورت ضرورت ایجاب میکند که ما به این تبادلی که مد نظر لایحه هست رأی موافق بدهیم تا حل مشکلات فراهم بشود و انشاءالله در سفر قریبالوقوعی که ریاست محترم مجلس شورای اسلامی به این کشور خواهند داشت این را به عنوان یک هدیه مجلس به زندانیان و خانوادههای آنها تلقی بکنیم که انشاءالله زمینه انتقال آنها را به زندانهای کشور فراهم بکنند. در هر صورت رأی دادن به این موضوع و توجه به این موضوع نشاندهنده توجه ویژه مجلس شورای اسلامی به حقوق شهروندان ایرانی هست که در خارج از کشور هستند و از طرف دیگر هزینهها و گرفتاریهای وزارت خارجه را هم کم میکند، چون نوعاً الان مردم و کسانی که زندانی در خارج از کشور دارند مرتب به وزارت خارجه مراجعه میکنند یا به سفارتخانهها مراجعه میکنند و تقاضای مساعدت و معاضدت دارند. وقتی که چنین زندانیانی نباشد طبیعتاً بخش (امیرآبادیفراهانی ـ جناب آقای پورمختار خیلی ممنون) دیپلماتیک وزارت خارجه هم از این قضیه فارغ خواهد شد و سفارتخانهها به وظایف مهمتر و اصلیتری که همین مسائل اقتصادی کشور و مسائل دیپلماسی هست به آنها خواهند پرداخت. تقاضا دارم که انشاءالله رأی مثبت بفرمایید.

مسعود پزشکیان
متشکرم، مخالف بعدی را بفرمایید.

غلامرضا کاتب
جناب آقای ادیانی مخالف بعدی هستند، بفرمایید.

محمد علی وکیلی
آقای دکتر ادیانی! با عرض معذرت یک لحظه اجازه بفرمایید. چون میهمانان ما میخواهند تشریف ببرند.
حضور سرکار خانم فوزیه کوفی رئیس محترم کمیسیون جامعه مدنی حقوق بشر و امور زنان افغانستان و هیأت همراه را در صحن علنی مجلس شورای اسلامی خوشآمد عرض میکنیم، بفرمایید.

سیدعلی ادیانی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای پزشکیان! اساساً مخالفت به معنای اینکه ما موافقتنامهای را برای انتقال محکومان بین دولت جمهوری اسلامی و دولت جمهوری دمکراتیک سوسیالیستی سریلانکا انجام نگیرد با این مخالفت نمیکنیم، اصل موضوع باید اتفاق بیفتد. من یکبار قبل هم عرض کردم، آقای پزشکیان! آقای دکتر لاریجانی در جلسه به دوستان مربوطه مطرح فرمودند که ما برای اینکه مجلس راحتتر به تصمیم برسد دو کار را انجام بدهیم؛ کار اول این بود که معاونت قوانین محبت کنند همراه با کمیسیونهای ذیربط در مورد لوایح، موافقتنامهها، عهدنامهها یک فرم و قالب مشخصی را بیان کنند که الزامات شرعی و قانونی در آنجا در آن فرمت بیاید که مثلاً مصداقش امروز برادر عزیزمان جناب آقای سلیمی اخطار قانون اساسی دادند. قرار بر این بود در سال 96 این اتفاق بیفتد، همچنان کمیسیونها همین قالب موجود را دارند انجام میدهند، این نکته اول.
نکته دوم؛ اجزایی که در حقیقت در مجموعه موافقتنامهها، از جمله در همین موافقتنامه انتقال محکومان بین جمهوری اسلامی و دولت سریلانکا مطرح هست دقیقاً اجزای آن را ما بدانیم در چه چهارچوبی داریم تصمیم میگیریم، و الا من با اصل این لایحه مخالفتی ندارم.
جناب آقای دکتر پزشکیان! به لحاظ شکلی من استدعا میکنم، آن نکتهای که آقای لاریجانی فرمودند، یا دوستان برای آنها قابلیت اجرایی ندارد بفرمایند بگویند مقدور نیست، کمااینکه مقدور است. ما یک قالبی را مشخص کنیم، قالب عمومی برای تمام موافقتنامهها. مثلاً در آنجا بیاوریم که منباب مثال رعایت اصول (139)، (77) و دیگر اصول قانون اساسی به مقتضی آن موافقتنامه و عهدنامهای که به حکم قانون اساسی باید به تصویب مجلس برسد در قالب بیاید، اجزای آن به مقتضی نمایندگان محترم یا کمیسیون تخصصی مربوطه اظهارنظر میکنند. من فقط این را مجدداً یادآوری میکنم و الا با اصل مسأله من مخالفتی ندارم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، حالا کمیسیون راجع به این مسأله نظرش را اعلام میکند، موافق را بفرمایید.

غلامرضا کاتب
موافق آخر برادر عزیزم جناب آقای نادری هستند، بفرمایید.

شهاب نادری
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن سلام و عرض ادب، در بحث این توافقنامهای که جناب آقای حاجآقای نوروزی مطرح فرمودند مشکلاتی که هست، ولی من خواستم این را خدمت شما و دوستان عرض بکنم؛ فرض بر این بگیریم خانواده محترم اینها اگر بروند سری به اینها بزنند کلی مشکلات دارند. الان (15) مسلمان در بند هستند، برای خواندن نمازشان، روزهشان واقعاً مشکل دارند با آن شرایطی که در آن کشور هست. اجازه انجام آداب دینی به آنها نمیدهند و مجلس سریلانکا هم تصویب کرده که انجام بشود. الان در بحث اینکه سفر ریاست محترم مجلس کشورمان به سریلانکا است به خاطر حضور رئیس مجلس هم شده ما باید حتماً این را انجام بدهیم، چون این در بحث و مشکلاتی که در همان کشور هست و در کشور ما بحث تبادلاتی که هست و حتماً باید انجام بشود، یعنی نه کشور سریلانکا، هر کشور دیگری هم باشد به خاطر اینکه ما بتوانیم آن افرادی که در بند هستند و ایرانی هستند باید در کشور خودمان باشند، هرچند که من ایرادی به این دارم که در بحثی از این محکومیت و شرایط انتقال در ماده (3) آن نوشته محکومیت دارای تابعیت یا دولت اجراکننده. احتمال دارد این تابعیت دوتابعیتی هم باشد، این مشکلی هست که جناب آقای ابطحی این را به من گفتند و این حرفی که جناب آقای ابطحی زدند واقعیت هم دارد. چون ایشان فرمایش کردند چون وقت داری این حرف را بزن که دوتابعیتیها واقعاً اگر دوتابعیتی هم باشند این باید حل بشود. جناب آقای نوروزی، جناب آقای ملکشاهی که به عنوان کمیسیون قضائی هستند این را بیشتر بررسی بکنند و ما از نمایندگان محترم این درخواست را داریم که با توجه به شرایطی که ایرانیها در کشورهای دیگر دارند، خصوصاً کشور سریلانکا که الان سفر قریبالوقوع رئیس مجلس هم هست من توقع دارم که بتوانیم این را انجام بدهیم، هم به خاطر خانواده این زندانیان که مشکلاتی در بحث دیدار و ملاقات با اینها دارند و هم در بحث اینکه ما در کشور خودمان بهتر میتوانیم از اینها حمایت داشته باشیم، از نمایندگان محترم ممنون.

مسعود پزشکیان

حسینعلی امیری
بسم الله الرحمن الرحیم
محضر نمایندگان عزیز و شریف سلام و خستهنباشید عرض میکنم. خدمتتان عرض بکنم که این معاهدهای که الان محل بحث هست درخصوص محکومین به حبس است. واقعیت قضیه این هست که تعدادی از اتباع ما در کشور موضوع موافقتنامه محکوم به حبس هستند و بودن آنها در زندانهای کشور مقابل با توجه به تفاوت فرهنگی که وجود دارد به هیچوجه به صلاح نیست. همه عنایت دارند که یکی از اهداف و فلسفه محکومیت تنبیه و تنبه است. وقتی که اتباع ما در آن کشور در حبس باشند عملاً موضوع تنبه آنها که یکی از اهداف مجازات هست امکانپذیر نیست. اگر محکومین به حبس به کشور خود ما منتقل بشوند ما با توجه به کارهای خیلی خوبی که در زندانها برای بازپروری و برگشت محکومین به زندگی اجتماعی و جامعه و یک زندگی شرافتمندانه طراحی شده میتواند آن هدفی که ما در آموزههای اسلامی از موضوع محکومیت حبس داریم را تأمین بکند، به اضافه اینکه واقعیت این است؛ این نوع موافقتنامهها در جهت گسترش مناسبات دو کشور، ارتقای سطح همکاریهای دوجانبه، تحکیم مناسبات دو کشور بسیار مناسب است.
نمایندگان محترم مجلس، برادران و خواهران عزیز و گرامی عنایت دارند که یکی از کشورهایی که روابط اقتصادی خوبی الان ما با آن داریم کشور موضوع همین موافقتنامه هست که انشاءالله این موافقتنامه اگر نمایندگان محترم مجلس رأی به تصویب آن بدهند در راستای ارتقای این همکاریها و مناسبات اقتصادی و صلاح و مصلحتی که برای انتقال محکومین به حبس به کشور عزیزمان وجود دارد بسیار مفید است. خواهش من این است که نمایندگان محترم به موافقتنامه رأی مثبت بدهند، متشکرم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، کمیسیون بفرمایید.

حسن نوروزی
بسم الله الرحمن الرحیم
من خواهش میکنم همه توجه بفرمایند، به ویژه سرورانی که به عنوان مخالف صحبت فرمودند. عنایت بفرمایید! اولاً بحث ما بحث ارتباطات با یک کشور هست. در شرایط حاضر اگر ما بحث فروش نفت داریم، اگر ما انتقال ارز به کشور داریم، اگر ما میخواهیم صادرات داشته باشیم، واردات منضبط داشته باشیم راهش ارتباط با کشورها است، آن هم ارتباطات درست و منطقی.
علیایحال مسئولانی از کشور ما در حال عزیمت به کشور سریلانکا هستند. ما باید راه را برای مسئولان خودمان تسهیل کنیم، ارتباطات اقتصادی، ارتباطات بانکی، پولی و ارزی، ارتباطات علمی، ارتباطات آموزشی و منجمله یکی از ارتباطات هم ارتباطات قضائی است. بنابراین عزیزانی که میفرمایند بحث کارگری و مشکل ارز و دلار و اقتصادی و اینها، یکی از راهحلهای این مشکلات ارتباطات متوازن و منطقی با کشورها است. ما باید ارتباط برقرار بکنیم، نمیتوانیم دور خودمان را دیوار بکشیم مدام بگوییم به فکر کارگرها باشیم. این هم یک نوع است، این یک نکته.
نکته بعد، عزیزان! این لایحه، لایحه استرداد محکومان است. بعضی از سروران عنایت بفرمایند لایحه استرداد محکومان با لایحه استرداد متهمان فرق میکند. یک کسی هست در جمهوری اسلامی جرمی مرتکب شده به سریلانکا رفته میخواهیم آن را منتقل کنیم، این میشود لایحه استرداد مجرمان و متهمان. اما این لایحه استرداد محکومان است، یعنی چه؟ یعنی یک کسی، دانشجویی در آن کشور درس میخوانده یا تفریح رفته بوده تصادف کرده زندان است. آنجا دعوا کرده زندان است، احتمالاً آنجا کالای قاچاق داشته زندان است. آن دولت محکومش کرده، بحث شرعی که ما در لوایح قبل داشتیم این بود؛ یک، میگفتیم آن شخصی که زندان است خانواده او، عمو، دایی، عمه و هرکس است میتواند. اینها ولی شرعی نیستند، اینجا چون ما میخواهیم محکوم را بیاوریم، محکوم را بیاوریم. حالا بعضی از دوستان شوخی میکردند میگفتند محکوم میخواهد در همان زندان باشد. در این لایحه دارد محکوم با رضایت خودش میخواهد ایران بیاید، رضایت ندارد همانجا باشد. محکوم در آن کشور، نگاه کنید! بحث است آن کشور مورد تعرض واقع شده، یعنی جرم آنجا اتفاق افتاده، آنجا مشکل رخ داده. ما میخواهیم این محکوم را در کشور خودمان بیاوریم تحمل کیفر بکند. لذا اگر خودش رضایت داد نه خانواده او که مشکل شرعی پیدا بکند، این یک نکته.
نکته بعد؛ اینجا دارد که دادگاههای ما میتوانند آن حکم را مورد بررسی قرار بدهند. هر یک از طرفها میتواند نسبت به عفو، تخفیف و تبدیل حکم طبق قانون خود اقدام نماید. در لایحه استرداد مجرمان یا توافقهای کیفری و حقوقی بین ما و کشورهای دیگر این نبود. مشکل شرعی اینجا بود که ما میخواستیم بر احکام آن کشورها که مثلاً اسلامی نیست صحه بگذاریم، ولی الان ما این را میگوییم؛ ما محکوم را منتقل میکنیم اگر دادگاه ما تشخیص داد که این بر خلاف موازین شرع محکوم شده اینجا دارد که ما میتوانیم تخفیف بدهیم، تبدیل حکم بکنیم. طبق قانون خودمان، پس چه مشکل شرعی دارد؟ آنجایی که ما میگفتیم طبق اصل (139) و اینها آن مشکلات بود، اینجا ما مشکل شرعی نداریم و لذا هیچ اشکال و انتقادی هم ندارد.
بعضی از برادران فرمودند بحث تابعیت. بنابراین محکوم کشور ما در آن کشور الان دارد تحمل کیفر میکند، زمانی ما میتوانیم بگوییم بیا، طبق قانون اساسی باید تابع کشور ما باشد. ما که نمیتوانیم تابع کشور هند را مثلاً به کشور خودمان منتقل کنیم. لذا باید تابعیت داشته باشد. آقایان میفرمایند بعضیها دوتابعیتی و سهتابعیتی هستند. چرا آنها را نمیگویید؟ آن خلاف قانون اساسی است، قانون اساسی میفرماید هر نفر یک تابعیت. اگر ما به خاطر شرایط حساس اغماض نسبت به دوتابعیتیها کردیم، حالا حرفی نمیزنیم بیانگر این نیست که ما در قانون خود هم بیاوریم. قانون اساسی، قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران میفرماید هر نفر یک تابعیت و اینجا فرموده کسی را که تابع نظام جمهوری اسلامی ایران است. محکوم باید دارای تابعیت دولت اجراکننده حکم باشد. (امیرآبادیفراهانی ـ حاجآقا خیلی ممنون) باید تابع باشد.
بنابراین حضور انور شما عرض کنم، ما براساس اینکه باید ارتباط داشته باشیم، ارتباط اقتصادی، سیاسی و علمی و همچنین قضائی. خواهش میکنیم رأی بدهید، والسلام علیکم و رحمه الله

احمد امیر آبادی فراهانی
ممنون، آقای رئیس رأی بگیرید.

مسعود پزشکیان
برای رأیگیری قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
لایحه موافقتنامه انتقال محکومان بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری دمکراتیک سوسیالیستی سریلانکا.
مادهواحده ـ موافقتنامه انتقال محکومان بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری دمکراتیک سوسیالیستی سریلانکا مشتمل بر یک مقدمه و (21) ماده به شرح پیوست تصویب و اجازه مبادله اسناد آن داده میشود.
تبصره ـ در اجرای مواد (19) و (20) این موافقتنامه رعایت اصول یکصد و سی و نهم و هفتاد و هفتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران الزامی است.

مسعود پزشکیان
حضار 202 نفر، نمایندگان محترم در رأیگیری شرکت بفرمایید. دولت و کمیسیون موافق هستند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
6
ناطقین جلسه آقایان: سیداحسن علوی، محمدحسین قربانی، حسین نیازآذری، شکور پورحسینشقلان و مصطفی کواکبیان

مسعود پزشکیان
آقای امیرآبادی ناطقین را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای سیداحسن علوی نماینده محترم سنندج، دیواندره و کامیاران.
ـ آقای محمدحسین قربانی نماینده محترم آستانهاشرفیه.
ـ آقای حسین نیازآذری نماینده محترم بابل.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای شکور پورحسینشقلان نماینده محترم پارسآباد و بیلهسوار.
ـ آقای مصطفی کواکبیان نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
از جناب آقای مهندس سیداحسن علوی نماینده محترم سنندج، دیواندره و کامیاران دعوت میکنیم. جناب آقای علوی! هفت دقیقه فرصت دارید، انشاءالله که رعایت بفرمایید که به موقع تمام شود.

سیداحسن علوی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
به نام آنکه جان را فکرت آموخت
با سلام و درود به ارواح پاک شهدا، امام شهدا و آرزوی طول عمر باسعادت برای رهبر فرزانه انقلاب و سلام و درود و تبریک سال نو خدمت ملت شریف ایران و مردم غیرتمند کردستان خصوصاً مردم نجیب و خستگیناپذیر حوزه انتخابیه سنندج، دیواندره و کامیاران. با گرامیداشت سال حمایت از تولید داخلی و تقاضای عطف دقت و توجه همه مسئولین محترم و مردم عزیز و بزرگوار ایران به ماندگارترین فرمایشات گهربار و دلسوزانه رهبر معظم انقلاب در ابتدای سال جاری و عملیاتی نمودن آن به منظور کمک به رشد اقتصادی و اشتغالزایی و قطع وابستگی به تولیدات خارجی.
ملت بزرگ ایران، نمایندگان و مسئولین محترم! بنده امروز به نمایندگی یکی از اصیلترین ملت ایران یعنی مردم کردستان، کردستانی که همواره در مقابل ناملایمات روزگار سنگ زیرین آسیاب بودند با شما صحبت میکنم. بر همگان واضح است که امروز مدعیان حقوق بشر در سطح جهان در مورد لشکرکشی آمریکا و همپیمانان ناخلف آن به کشور سوریه و ناپایداری در خاورمیانه ساکت شدهاند. چرا و هزاران چرای دیگر درباره رفتار متناقض مدعیان حقوق بشر. آنچه که حیرتآور است آقای اردوغان در واکنش به این خیمهشببازی بیسرانجام غربیها خود و کشور خود را همپیمان روسیه و ایران و عجبا متحد و همسو با آمریکا و حمله به سوریه را مورد تأیید قرار میدهد. بیتردید آنچه درباره فاجعه جنگ و خونریزی در عراق و سوریه و صدالبته در شنگال و کوبانی و امروز در عفرین و سنجار که بخش جداییناپذیر عراق و سوریه است شنیده و دیدهایم، شاید تصویرهای ناقص و بریدهای است که در دوربینهای شبکههای رسانهای مخابره کردهاند. یقیناً باید بر این فاجعه نام بزرگترین تراژدی هزاره سوم نهاد که بازی مرگ و زندگی است و بلکه این فاجعه نمودی از عملیات نسلکشی و انهدام جمعیتی است که حکم آن در جلسات رسمی کابینه ترامپ و نتانیاهو امضاء شده است، تا جایی که سوریه و عفرین مهد فرهنگ و تمدن است، با همه رنجهای بیپایانش امروز به مهمترین خاکریز مقاومت و ایستادگی در برابر زور و استبداد تبدیل شده است. این رنجها در واقع هزینهای است که کردها برای مبارزه با اشغالگری و تروریست میپردازند. کردها که ماندن در خانه ناامن عفرین را بر زندگی آرام در پایتختهای عربی ترجیح دادهاند، از همه هستی خویش در راه آزادی سرزمین گذشتند. آنها به معنای واقعی وفادارترین سربازان جبهه آزادی هستند. کردها بر این باور رسیدند که از دست دادن سرزمین مادری خود در برابر خواستههای دشمنان چه عواقبی دارد. تردید نباید داشت که باور و ایمان عمیق به حقیقت و درستی مسیر میتواند جمعیتی پرشمار در برابر این همه طوفان قساوت مقاوم سازد.
بیتردید شنگال و کوبانی و عفرین و امروز سنجار گویی در معادلات خاورمیانه یک میزانالحراره شده که هم نسبت کردها با خاک و سرزمینشان را نشان میدهد و هم نسبت ترکیه با صلح و همزیستی را. چه خوب بود از تاریخ بهره میبردند آنهایی که فکر میکنند میتوانند کردها و مردم مظلوم منطقه را هیزم آتش خاورمیانه کنند، ای کاش به نیکی درک میکردند که استقامت، غیرت و شجاعت آنها منطقه را به ویتنامی برای مستبدین و زورگویان تبدیل خواهد کرد و البته خود نسل نظارهگر تاریخ خواهند ماند.
اما مواردی در ارتباط با حوزه انتخابیه؛
رئیسجمهور محترم، رئیس محترم مجلس و شما همکاران گرامی! وظیفه ما در برابر مردم سنگین است. عدم توجه به حل مشکلات حاکم بر زندگی در هر جایی از خاک پاک ایران گناهی نابخشودنی است. توسعهنیافتگی کردستان به عنوان پاره تن ایران اسلامی که رهبر معظم آن را به عنوان استان فرهنگی خطاب فرمودند نتیجه عملکرد ضعیف ادوار گذشته و بیتردید بهبود آن مستلزم عزم جدی و مقتدرانه همه ما دولتمردان است. شوربختانه با وجود کمبودهایی که در توسعه خطوط هوایی و ریلی و جادهای در کردستان داریم، معالأسف تردد تانکرهای سوخت تلفات بسیار زیادی در جادههای استان به وجود آورده است. طبق آمارهای رسمی در سال 95 ـ 94 در جادههای کردستان در هر روز یک نفر کشته داشتیم. آیا این آمارها زیبنده ایران اسلامی است؟ با واژگون شدن هر تانکر که به طور متوسط هر هفته یک واژگونی اتفاق میافتد حدود (30) هزار لیتر مواد آلودهکننده وارد محیط زیست میشود.
آیا میدانید هر یک لیتر از این مواد نفتی حدود (1) میلیون لیتر آب را آلوده میکند؟ آیا با وجود آبهای روان در منطقه و سدهای متعدد این آلودگیها جایز است؟ عدم توجه به این موضوع نتایج بد زیستمحیطی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی دارد که گریبان کل ایران را خواهد گرفت. آیا فکر نمیکنید که این معضلات به دلیل عدم توجه ما و دولتمردان است؟ نگاه ابزاری به استان کردستان و عدم تخصیص اعتبارات کافی برای اجرای سریعتر راههای ارتباطی مهمترین عوامل این مقدرات است. ضمن درخواست از مسئولین ذیربط برای کنترل این ترددها، تقاضا دارم سهم کردستان در راه ارتباطی حداقل به میانگین کشوری ارتقا یابد.
جناب آقای دکتر روحانی رئیسجمهور محترم! با کمال تأسف بیکاری در کردستان بیداد میکند. بیشتر تحصیلکردگان و نخبگان کرد بیکار و یا برای امرار معاش خانواده خود به شغلهای کاذب روی آوردهاند. افزایش شدید تعداد کودکان کار، افزایش شدید تعداد کولبران زیر (18) سال همگی دال بر این هستند که درآمد سرانه خانوارها کم است و به ناچار همه باید شغلهای کاذب داشته باشند. آیا میدانید صنعت کردستان کمتر از (10) درصد درآمد ناخالص داخلی استان را شامل میشود؟ کردستان نیازمند صنعت پیشرو است تا در سایه آن کسب و کارهای کوچک و متوسط رونق پیدا کند. صنایع در دنیای علم و فناوری امروز پایه و اساس کسب و کارهای پایدارند، اما ما چقدر برای ارتقای فناوری استانها به خصوص استان کردستان کمک کردهایم؟
نمایندگان و دولتمردان محترم! چنانچه به گزاره «همه جای ایران سرای من است» اعتقاد دارید و معتقد هستید که رشد و توسعه همه محورهای ایران باید متوازن و بر پایه عدالت اتفاق بیفتد، تردید نخواهید کرد که یکی از راهحلهای برونرفت از بیکاری و مشکل اقتصادی در کردستان کشاورزی، باغداری و دامداری است. آیا المانهای کشاورزی غیر از آب و خاک است؟ پس چرا با وجود بیش از (33) سد که فقط بیش از (5/6) میلیارد مکعب ذخیره آب در سدهای بهرهبرداری شده در آنها قرار دارد بیشتر از (1) میلیون و (100) هزار هکتار زمین کشاورزی در استان فقط (130) هزار هکتار آن آبی است؟ یعنی کمتر از (11) درصد آن.
بنابراین به هیچ وجه پذیرفتنی نیست آب زمینهای کشاورزی چندین استان از کردستان تأمین گردد، ولی کشاورزی خود استان بیآب بماند. معهذا به وزارتین نیرو و جهاد کشاورزی قویاً تذکر میدهم توجه ویژهای نسبت به کردستان داشته باشند. توجه به پتانسیل آب و کشاورزی استان باعث ماندگاری روستاییان، کاهش امر قاچاق، بیکاری، کولبری و هزاران شاخص اجتماعی و اقتصادی و در یک جمله موجب توسعه اقتصادی ـ اجتماعی پایداری اول در ایران و بعد در کردستان خواهد بود. (امیرآبادیفراهانی ـ خیلی ممنون آقای علوی) لذا اختصاص آب مورد نیاز زمینهای کشاورزی استان قویاً مطالبه میگردد. ضمن اینکه طرح انتقال آب فینفسه مردود نیست، اما انتقال آب در هر نقطه از جهان باید با توجه به پروتکل پنج مادهای یونسکو انجام پذیرد.
سد داریان حدفاصل مریوان ـ سنندج و سد گاوشان حدفاصل سنندج ـ کامیاران یکی از بارزترین مثالهای این انتقالها است که تنها منفعتش برای استان کردستان زیر آب رفتن هزاران هکتار اراضی حاصلخیز (امیرآبادیفراهانی ـ خیلی ممنون) و سرسبز و پتانسیلهای بالای اکولوژیک، غرق شدن چشمه بل و زیر آب رفتن (41) اثر تاریخی و باستانی و دهها مورد دیگر نشان از عدم رعایت منصفانه تقسیم آب در این نقطه از کره خاکی دارد. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون آقای علوی، متشکرم، نزدیک یک دقیقه اضافه صحبت کردید، بقیه را به رسانهها بدهید) لذا مرور این موارد فقط و فقط بیانگر چند مسأله است، آیا منابع آب کردستان بیصاحب هستند؟ آیا شایسته این استان پرآب است که به دلیل بیتدبیری و بیکفایتی مدیران حدود (1) میلیون هکتار از اراضی آن هنوز به صورت دیم باقی مانده باشد؟ آیا شایسته است که به دلیل کمبود آب (700) روستای مولد استان آب کافی و سالم نباشد؟ آیا اجرای پروژههای به ظاهر متعالی به نام کردستان و به کام دیگران نبوده است؟
شرح این هجران و وین خونجگر
این زمان بگذار تا وقت دگر
والسلام علیکم و رحمه الله

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، متشکرم، ناطق بعدی را دعوت کنید صحبت کند.

احمد امیر آبادی فراهانی
ناطق بعدی جناب آقای دکتر محمدحسین قربانی نماینده محترم آستانهاشرفیه و بندر کیاشهر هستند. آقای دکتر قربانی! در خدمتتان هستیم، هفت دقیقه فرصت دارید.

محمدحسین قربانی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
سال 1397 را که قرین شده با ماه پربرکت رجب برای همه ملت ایران سال پربرکت همراه با شادمانی آرزو میکنم و برای همه همکاران توفیق خدمت بیشتر را از خدای بزرگ مسئلت دارم.
روز مبعث حضرت رسول را به همه مسلمانان جهان عرض تبریک دارم. امروز منطقه خاورمیانه آبستن حوادث کمنظیر و کمسابقهای است. باید کشورهای منطقه هوشیاری بیشتری داشته باشند. هفت سال پیش جنگ تمامعیار با محوریت مستقیم آمریکا در سوریه آغاز شد، جنگ در یمن. متأسفانه حماقتی دیگر را دیروز در جهان به اصطلاح متمدن شاهد بودیم. حمله موشکی مدعیان حقوق بشر، آمریکا، فرانسه و انگلیس به یک کشور مستقل خود گویای اجرای قانون جنگل در کشور است. باید سازمانهای بینالمللی وظیفه انساندوستانه خود را انجام دهند و باید جامعه جهانی مقدمات محاکمه جنایتکاران جنگی را در دستور کار قرار دهند.
همه تلاش کردند، مجلس، دولت و راهنماییهای مقام معظم رهبری که در عرصه بینالمللی فضای خوبی انجام شد، بالا رفتن ضریب نفوذ جمهوری اسلامی، اثرگذاری در منطقه، نوع گفتمان با دنیا، جلوگیری از هژمونی ایرانهراسی و با کمال تأسف امروز میبینیم که آمریکا هیاهوی خروج از برجام را در سر دارد. اولاً اعلام میکنیم با همه فراز و فرودهایی که بود این یک توافق بینالمللی است. ثانیاً اشتباه خروج آمریکا از برجام هیچ هزینهای برای آنها نخواهد داشت و ما براساس سیاست ایران، یعنی همکاری و احترام متقابل با دنیا گام خواهیم برداشت.
مسأله دوم مسائل داخلی است. شعار کنترل تورم را همگان سر دادیم، ولی باور داریم که این شعار تحقق پیدا نکرده است. متأسفانه امروز شاهد افزایش قیمتها در بازار هستیم و بارها از همین تریبون اعلام کردیم که شاخص تورم را جیب مردم تعیین میکند و خط فقر را سفرههای مردم که متأسفانه این دو مقوله به هیچ وجه دیده نشد.
بحث شعار سال حمایت از تولید داخل است. حمایت از تولید داخل با سود (20) درصد و (18) درصد و با سیستم بانکی ربوی امکانپذیر نمیباشد. تولیدکنندگان ما قدرت رقابت با کالاهای خارجی را ندارند. سیستم بانکی هنوز نتوانسته است خود را در خدمت تولید قرار دهد. عدم شفافیت و نداشتن یک استراتژی نظارت بر سیستم بانکی هر روز شاهد فسادی در گوشه و کنار سیستم بانکی هستیم. نتیجهاش (25) میلیارد دلار قاچاق میشود، نتیجهاش تعطیلی بازار میشود، نتیجهاش تعطیلی (30) درصد بنگاههای تولیدی، بیکاری، بالا رفتن سن ازدواج، طلاق، افسردگی و عصبانیت جوانان، کاهش شدید نمودار رشد جمعیت و افزایش اعتیاد و النهایه ورودی سالانه چند میلیون پرونده به دادگاهها میشود.
از طرفی هم باید نظام مالیاتی کشور اصلاح شود. نمیشود یک کارمند مالیات خود را به موقع بپردازد، ولی فرار مالیاتی هنوز یک معضل بزرگ کشور محاسبه شود. مالیات باید فرهنگ عمومی شود، حتی اگر حداقل باشد. اگر با شفافیت محل مصارف مالیات دریافتی را در جهت رفاه مردم از جمله سلامت هزینه کنیم مردم با رغبت بیشتری مالیات میپردازند.
در چهارم بهمن از همین تریبون اعلام کردیم که سونامی دلار در پیش است، ولی متأسفانه مدیران بانک مرکزی گوش شنوایی نداشتند. نابسامانی بازار ارز شوک بزرگی بر تولید و بازار ارز بود. دلار را تکنرخی اعلام کردیم. به نظر من بسیار خوب است، ولی مردم برای گرفتن آن هنوز سردرگم هستند. نکند مصداق خرید گوجهفرنگی سر کوچه فلان شخص باشید. آقای سیف! چگونه نتوانستید پولهای مجرمانه را مدیریت کنید؟ چگونه است نتوانستید پاساژی که شما نام بردید، پاساژ افشار و پاساژ بازار سبزهمیدان را مدیریت کنید؟ ظرفیتهای کشوری کجا رفته است؟ چرا از ظرفیتهای سازمانهای دیگر استفاده نکردید؟ آیا هنوز به علم اقتصاد به باور نرسیدهایم؟
همکاران ارجمند! راه نجات کشور شفافیت اطلاعات اقتصادی میباشد. جهت جلوگیری از رانتهای اقتصادی و قطع واسطهگری باید شفافیت اطلاعات اقتصادی، کوچک شدن دولت از مسیر الکترونیک را در دستور کار قرار دهیم. آیا امروز شفافیت اطلاعات اقتصادی در اختیار همگان است؟ با جرأت اعلام میکنم خیر و چنین چیزی نیست و این مسیر رانتها را ایجاد میکند.
امسال هم متأسفانه بالغ بر (300) نفر در ایام تعطیلات در جادههای کشور کشته شدند. آیا وقت آن نرسیده است که وزارت صنعت با رابطه و رانت و مافیای خودروسازی مقابله کند؟ چرا باید صنعت خودرو در اختیار مجموعه غیرکارآمد باشد و هنوز تولید ماشینهای غیراستاندارد را به مردم تحویل دهیم؟ در طول (25) سال متأسفانه با تولید پراید غیراستاندارد (230) هزار کشته در جادهها از ما گرفته است. بسیاری از مدیران و دستاندرکاران به جهت اطلاعات درون مجموعه، با یک شبکه و ثبت سفارش به میلیاردها تومان ثروت بادآورده دست یافتهاند و چشممان را بستهایم. چه کسانی شریک این رانتهای میلیاردی بودهاند؟
اما مسأله سوم، مسأله منطقهای؛
از همه مردم خونگرم استان گیلان، شهرستان آستانهاشرفیه و بندر کیاشهر که با سعه صدر پذیرای حدود (5/8) میلیون مسافر نوروزی شدند تشکر دارم که براساس آمارها گیلان رتبه دوم گردشگری کشور بود و این از یک طرف نشان از جاذبههای گردشگری گیلان و از طرف دیگر صفا و صمیمیت گیلان را اعلام میکند و در عوض به دولت اعلام میکنم که زیرساختهای گیلان به هیچوجه مساعد نیست. پسماند و فاضلاب امروز برای ما فاجعه زیستمحیطی ایجاد میکند. زبالههای سراوان به عنوان پیشانی گیلان زندگی را برای مردم غیرقابل تحمل کرده است. راههای اصلی و مسیرهای روستایی گیلان باید با جدیت تعریض و ترمیم شود، چراکه فقط متعلق به گیلان نیست. حضور (5/8) میلیون مسافر در گیلان گویای این واقعیت است.
آقای وزیر نیرو! بارها اعلام کردیم امسال بحران آب جدی است. کاهش نزولات آسمانی و عدم مدیریت آب باعث رنجش کشاورزان استانهای مختلف از جمله گیلان شده است. هنوز کشاورزان برنجکار گیلانی نتوانستهاند مقدمات برنج را به دلیل نبود آب شروع کنند. آقای اردکانیان! با جدیت اعلام میکنیم امسال مدیریت آب را شخصاً در دست بگیرید و بیش از این موجب رنجش کشاورزان عزیز نباشید. (نایبرئیس ـ آقای دکتر! وقت شما تمام شد، متشکرم) برای (11) سد لاستیکی گیلان تدبیر جدی داشته باشید و آب شرب گیلان هنوز مورد پسند مردم نیست.
آقای شریعتمداری و آقای حجتی! مسبوق به سابقه نبوده است که برنج خارجی در بازار همقیمت برنج داخلی باشد و این دقیقاً ناشی از بیتدبیری تنظیم بازار است و از طرفی هم بسیاری از دستگاههای دولتی (امیرآبادیفراهانی ـ خیلی ممنون جناب آقای قربانی) به جای خرید برنج داخلی برای کارکنان خود از برنجهای بیکیفیت خارجی خرید کردهاند که با قاطعیت اعلام میکنم رانتهای بسیاری در آن موجود بود (نایبرئیس ـ آقای دکتر! خیلی ممنون، وقت شما تمام شد، بقیه را به رسانهها بدهید) آقای دکتر پزشکیان اجازه بفرمایید! حتماً اسامی این دستگاهها را اعلام خواهیم کرد و پیشنهاد میکنم (نایبرئیس ـ یک دقیقه و ده ثانیه بیشتر صحبت کردید) (چشم) سازمانی به نام سازمان مدیریت برنج در کشور ایجاد شود و بحث آخر بحث استراتژیک... (قطع میکروفن).

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون آقای دکتر قربانی، یک دقیقه و نیم شد، بقیه را به رسانهها بدهید. ناطق بعدی را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
ناطق بعدی جناب آقای مهندس حسین نیازآذری نماینده محترم بابل هستند. جناب آقای نیازآذری! در خدمتتان هستیم، بفرمایید.

حسین نیاز آذری
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با تبریک عید بزرگ مبعث و سلام و صلوات بر پیامبر اعظم و آل اطهرش و درود بیکران الهی بر معمار کبیر انقلاب اسلامی ایران حضرت امام (رضواناللهتعالیعلیه) و با آرزوی سلامتی و طول عمر باعزت برای مقام معظم رهبری، یاد و خاطره سرداران و (1744) شهید عزیز شهرستان را گرامی میدارم. با تبریک سال نو به مردم خونگرم، صمیمی و فهیم شهرستان بابل، سلامتی و بهروزی آنان را از خداوند بزرگ آرزو میکنم.
مردم عزیز از مجلس شورای اسلامی و نمایندگان خویش انتظار دارند در کنار وظایف نمایندگی همواره پیگیر مطالبات حوزه انتخابیه باشند. اگر مسائلی از تریبون خانه ملت مطرح میشود چیزی جز دغدغههای آنان نیست. بدون تردید مجلس باید مدافع حقوق اساسی ملت و صدای رسای آنان باشد. پیشرفت و تعالی جامعه در گرو همگرایی قوای سهگانه و دیگر نهادها در بستر همدلی ایجاد خواهد شد و هر گروه، جریان و شخصی که در مسیر اعتمادآفرینی، امیدبخشی و استحکام وحدت جامعه گام بردارد شایسته تکریم است.
همکاران گرامی، دولت محترم و دستگاه محترم قضائی! مردم شریف و قدرشناس کشورمان که همواره پشتیبان نظام و حامی ولایت هستند توقعی جز کار و خدمت از ما ندارند و هر گونه قصور و کوتاهی توسط مسئولان بیثباتی به اعتماد عمومی و خدشهدار کردن امنیت ملی محسوب میشود. لذا شایسته است در سال جدید با تمام توان برای همافزایی، کار جهادی و تلاش مضاعف برای تحقق شعار ملی سال که از اهداف اقتصاد مقاومتی میباشد بکوشیم و نیک بدانیم که حفظ اشتغال موجود و ایجاد فرصتهای شغلی جدید، تکریم سرمایهگذاران در امر تولید و دستان پینهبسته کشاورزان، دامداران، باغداران و کارگران شریف در پرتو حمایت همهجانبه از کالای ایرانی تجلی مییابد.
در کنار توجه به مسائل امنیتی، سیاسی، اقتصادی و عمرانی نباید از مدیریت مسائل اجتماعی و فرهنگی غافل باشیم و نگرانی خانوادهها از آسیبهای اجتماعی را باید جدی گرفت و درخصوص مدیریت شبکههای مجازی و پیامرسانها، حفظ منافع ملی و حریم خصوصی زندگی مردم و اسرار آنها مقدم بر همه امور باشد.
مردم ما از جناب آقای دکتر روحانی رئیسجمهور محترم، معاونین ایشان و یکایک وزرای دولت و استاندار محترم مازندران انتظار دارند تا دیر نشده به طور ویژه و اساسی مسائل و مشکلات بیست و سومین شهرستان پرجمعیت کشور یعنی بابل را به طور دقیق ارزیابی و بررسی نمایند. به مشکلات کشور واقفم، اما نمیتوانم نسبت به مطالبات مردم در کنار همه فرصتهای پیشرو بیتفاوت باشم. اقشار مختلف مردم در حوزه انتخابیه همواره در دیدارها به ویژه در ایام نوروز نگرانیها و انتظارات بهحقی را مطرح کردند، از جمله توجه به اشتغال جوانان، معیشت، مبارزه با فقر و فساد، حفظ محیط زیست و اجرای عدالت در کشور. از دولت و دستگاه قضائی توقع رسیدگی عاجل دارم.
یک؛ آموزش و پرورش زیربنای توسعه هر جامعه است. در آستانه هفته گرامیداشت معلم ضمن تکریم به مقام شامخ معلم، توجه به شأن و منزلت آنان و در کنار آن معیشت و تأمین مطالبات صنفی معلمان از جمله افزایش حقوق آنها از مصادیق بارز عدالت میباشد. از مجلس و دولت میخواهم به این قشر فرهیخته اعم از شاغل و بازنشسته توجه شایستهتری داشته باشند، هر چند که خودم را شرمنده این قشر آبرومند میدانم.
دو؛ به وزیر محترم جهاد کشاورزی درباره اهتمام جدی به تأمین امنیت غذایی کشور با حمایت واقعی از کشاورزان، دامداران، باغداران و جلوگیری از واردات بیرویه و غیرضرور محصولات کشاورزی به ویژه برنج که هماکنون متأسفانه دهها هزار تن از تولیدات سال قبل در انبار کشاورزان و کارخانجات شالیکوبی بیمشتری مانده را متذکر و یادآوری میکنم.
یادآوری به وزیر محترم نیرو بابت تسریع در اجرای طرحهای آب و فاضلاب شهرستان بابل، از آنجایی که اقتصاد استان مازندران آبپایه است، متأسفانه این استان پرآب به خاطر عدم سرمایهگذاری دولتهای ماضی و فعلی با چالش جدی کمآبی مواجه شده است که اشتغال و امنیت اقتصادی استان را به خطر انداخته است. لذا از شخص رئیسجمهور محترم میخواهم برای مدیریت این ابرچالش پیشرو شخصاً پیشقدم شوند.
تأکید به وزیر محترم ورزش و جوانان درخصوص احداث استادیوم ورزشی در زمین اهدایی (10) هکتاری حیدرکلا و توجه به ورزش روستاییان و عشایر و یادآوری برای تسریع در بهسازی ورزشگاه قدیمی شهر در راستای توجه به مطالبات بهحق طرفداران تیم فوتبال خونهبهخونه بابل.
از وزیر محترم صنعت توقع داریم با توجه به وعدههای دادهشده نسبت به توسعه و تقویت شهرکهای صنعتی و حمایت واقعی از تولیدکنندگان به ویژه ساماندهی معدن زغالسنگ گلیران بندپی شرقی گام اساسی بردارند.
به وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی متذکر میشوم که با مدیران ضعیف و ناکارآمد در استان، مصوبات مجلس و اهداف دولت برای خدمت به مردم محقق نمیشود. تا کی باید جوانان جویای کار، بازنشستگان و جامعه کارگری هزینه ناکارآمدی مدیران سیاسی و نالایق را بپردازند؟ آقای وزیر! آیا (300) هزار نفر بیمهشده تأمین اجتماعی حق یک بیمارستان را ندارند؟ ضمناً از توجه جنابعالی و مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی درخصوص مجوز احداث درمانگاه شبانهروزی در شهر امیرکلا تقدیر و تشکر میکنم.
مجدانه از دولت میخواهم مصوبات مجلس را برای ایجاد اشتغال جوانان به خصوص تثبیت و توسعه اشتغال پایدار جوانان تحصیلکرده در سطح شهرها و روستاها را با جدیت اجرایی نمایند و تمهیدات مناسب، (امیرآبادیفراهانی ـ خیلی ممنون) اعتباری که در قانون بودجه سال 1397 فراهم شده فرصت اشتغالآفرینی را از دست ندهد.
از وزیر محترم علوم انتظار داریم برای بهرهبرداری آموزشی و پژوهشی زمین (23) هکتاری روستای دونهسر بخش گتاب تمهیدات جدی اتخاذ نمایند. ضمناً لازم میدانم از پیشرفتهای علمی و آموزشی دانشگاه صنعتی نوشیروان بابل تشکر و قدردانی نمایم.
از وزیر محترم راه و شهرسازی بیشتر توقع داریم به وضعیت نگرانکننده راههای مواصلاتی شهرستان اهتمام شایسته داشته باشند و دستور تسریع عملیات اجرایی مصوبات سفر مشترک رئیس محترم کمیسیون عمران مجلس و مقامات وزارتخانه را صادر فرمایند و همچنین اتصال راهآهن سراسری که حدود (20) کیلومتر با شهرستان فاصله دارد مورد توجه قرار گیرد. طرح جامع شهر بابل و امیرکلا (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، وقت شما یک دقیقه گذشته، بقیه را به رسانهها بدهید) و توجه به شهرداریهای پنجگانه شهرستان و پروژههای موکت شهری و روستایی، توجه بیش از پیش وزرای محترم کشور و راه و شهرسازی را میطلبد. موضوعاتی هست که انشاءالله از طریق رسانهها در اختیار مردم عزیز قرار خواهد گرفت.
والسلام علیکم و رحمه الله

احمد امیر آبادی فراهانی
ناطق بعدی جناب آقای شکور پورحسینشقلان نماینده محترم پارسآباد و بیلهسوار هستند. جناب آقای پورحسین در خدمتتان هستیم، پنج دقیقه فرصت دارید، بفرمایید.

شکور پورحسین شقلان
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و تبریک عید سعید مبعث خدمت باسعادت همکاران محترم، ملت شریف ایران و مردم نجیب و غیور حوزه انتخابیهام مغان. با آرزوی سلامت و طول عمر برای مقام معظم رهبری عرایضم را درخصوص مشکلات حوزه انتخابیه و مطالبات عمومی مردم به سمع و نظر میرسانم.
از وزیر محترم نیرو تقاضا دارم نسبت به حفظ و حراست از امر حقآبه مغان اهتمام جدی داشته باشند. متأسفانه براساس موافقتنامه اولیه تخصیص منابع آب حوضه آبریز ارس حقوق مصرفکنندگان قبلی مورد بیتوجهی و سهم آببران پاییندستی مغفول واقع شده است. به استحضار وزیر محترم میرسانم که قدمت بهرهبرداری شبکه آبیاری مغان (64) سال و شبکه خداآفرین (40) سال میباشد که در تمام این مدت تا قبل از سال 92 حقوق مصرفکنندگان قبلی به طور کامل و بیکم و کاست محاسبه و تخصیص مییافت. انتظار دارد با عنایت وزیر محترم این حق مسلم به ذیحق اصلی اعاده گردد.
مطلب بعدی درخصوص حقآبه مغان، از قلم افتادن آب شرب شهرهای پارسآباد، بیلهسوار، گرمی، اصلاندوز و قشلاقات مغان و همچنین سهم آبی احشام مغان میباشد. بدون تأمین و تخصیص حقآبه موارد احصاشده هر گونه تخصیص آب به مناطق خارج از حوضه آبریز ارس جفا در حق مردم منطقه بوده و سوءمدیریت محسوب خواهد شد.
درخصوص تدوین نظام بهرهبرداری پایاب سد خداآفرین، مطالبات اهالی محترم که به صورت مکتوب خدمت استاندار محبوب استان اردبیل تقدیم شده است، به جهت استحضار و صدور دستورات مقتضی توسط وزیر محترم جهاد کشاورزی به شرح ذیل بیان میشود: حدود و ثغور عرفی و پلاکهای ثبتی منطقه را به بهانه واگذاری به هم نزنند. کل اراضی تغییر کاربرییافته به خود بهرهبرداران قانونی و عرفی واگذار شود. در جهت حفظ قوچ و گوسفند نژاد اصیل مغان پیشنهاد میگردد درصدی از مراتع در هر پلاک و محدوده عرفی عشایر به صورت دستنخورده و با حفظ پوشش گونههای گیاهی تبدیل به آبی گردد. درخصوص ساماندهی و اجرای طرح هادی با محاسبه رشد جمعیت حداقل با نگرش (20) سال آینده زمین و محوطه محل مسکونی و رفاهی انسان و دام مدنظر قرار گیرد.
در تقسیم و تخصیص اراضی بحث مهاجرت معکوس مد نظر قرار گیرد و شرایط برای بازگشت فرزندان مستعد عشایر که جهت کاریابی روزانه روانه کلانشهرها شدهاند، ولی هنوز کاری پیدا نکردهاند فراهم شود. در مورد شناسایی عشایر عرفی به شجرهنامه و سوابق قبل از انقلاب آنها بذل توجه شود. اخیراً بنا به اقوال مقامات قضائی استان تعدادی از کارکنان سازمان جهاد کشاورزی و سازمان امور آب که در امر پایاب ذیمدخل بودند بازداشت شدند. انتظار دارد وزارتین مذکور با اطلاعرسانی جامع در این خصوص ضمن شفافسازی، تمامی اقدامات انجامیافته توسط این مجمع را مجدداً مورد بازبینی قرار دهند.
وزیر محترم راه و شهرسازی عنایت فرمایند مغان و شهرستان پارسآباد از لحاظ جمعیتی و تولید ناخالص ملی مخصوصاً تولید محصولات دامی و کشاورزی اصلیترین گرانیگاه شمالغرب کشور و استان اردبیل میباشد. اگر قرار است توسعه زیربنایی در خدمت توسعه اقتصادی باشد حتماً باید محور پارسآباد ـ اردبیل به شبکه راهآهن سراسری بپیوندد. تقاضا دارد به صورت جدی نسبت به برآورده شدن این خواسته اساسی مردم اقدام عاجل صورت پذیرد.
درخصوص جاده مواصلاتی هم قبلاً عرض شد، اگر احداث بزرگراهها بر مبنای شاخصهایی چون تراکم جمعیت، بعد مسافت، محوریت ترانزیتی و حجم مرگ و میر ناشی از تصادفات و تردد گردشگران خارجی بوده باشد، شهرستانهای پارسآباد و بیلهسوار مقام اولی استحقاق را به خود اختصاص میدهند. حالا سؤال این است که ملاک عمل تاکنون چه شاخصی بوده است که این شهرستانها تاکنون از این موهبت محروم ماندهاند؟!
از وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخواست مینمایم که طی بررسی و مطالعات جامعی رعایت شاخص عدالت اجتماعی در امر توزیع و تخصیص منابع اشتغالزایی و حجم سرمایهگذاریهای انجامیافته جهت اشتغال جوانان ما به این شهرستانها و مناطق مختلف کشور را به مجلس و مردم گزارش نمایند و به صورت اختصاصی سهم شهرستانهای پارسآباد و بیلهسوار را طی (20) سال اخیر به اینجانب اعلام نمایند.
دبیرخانه محترم شورای عالی مناطق آزاد عنایت فرماید مغان دروازه ورود آسیای مرکزی و حوزه قفقاز میباشد که یکی از اصلیترین نقاط هدف بازارهای بینالمللی و جهانی میباشد. ایجاد منطقه آزاد مغان در کنار توسعه شبانهروزی فعالیت گمرک بیلهسوار ظرفیت بسیار عظیمی برای تولید میباشد. هر گونه تأخیر در راهاندازی به منزله فرصت دادن به رقبا و محروم نمودن اقتصاد کشور از ظرفیت یادشده میباشد.
واگذاری عجولانه و بدون مطالعه شرکتهای کشت و صنعت مغان و پارس این شرکتها را به سرنوشت اسلاف خود در واگذاری مبتلا خواهد کرد که به نظرم اگر دولت و مجلس همت خود را صرف حل مصیبتها و معضلات واگذارشده نمایند کافی و وافی میباشد. پس فعلاً اجازه ندهیم مصیبت جدیدی به مصیبتهای کشور اضافه شود.
از سازمان خصوصیسازی و وزرای مربوطه میخواهم دستور تعلیق و اعطای فرصت مطالعاتی بیشتر به این شرکتها داده شود. (امیرآبادیفراهانی ـ خیلی ممنون).
کوتاهی در زمینه جبران خسارات وارده غیرمترقبه به کشاورزان باعث بالا رفتن ریسک در تولید محصولات کشاورزی و کاهش انگیزه تولید شده است. از وزیر محترم جهاد کشاورزی تقاضا دارم دستور فرمایند که در ساز و کارهای برآورد خسارات و پیشبینی اعتبارات لازم تجدیدنظر جدی صورت گیرد. ممنون و متشکر.

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون از جناب آقای شکور پورحسینشقلان نماینده محترم پارسآباد و بیلهسوار. از جناب آقای دکتر مصطفی کواکبیان نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس دعوت میکنیم، آقای دکتر! شما پنج دقیقه فرصت دارید، بفرمایید.

مصطفی کواکبیان
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
قال علی بن ابیطالب (علیهالصلاهوالسلام): «و الذی بعثه بالحق لتبلبلن بلبلهً و لتغربلن غربلهً و لتساطن سوطه القدر حتی یعود اسفلکم اعلاکم و اعلاکم اسفلکم».
دیروز عید مبعث حضرت ختمیمرتبت محمد مصطفی (صلیاللهعلیهوآلهوسلم) بود و روزهای آینده اعیاد شعبانیه را در پیش داریم. همه این مناسبتها و سال نو را به شما نمایندگان محترم و ملت شریف ایران تبریک و تهنیت عرض میکنم.
سخن بی تو مگر جای شنیدن دارد
نفسم بی تو مگر نای دمیدن دارد
علت کوری یعقوب نبی معلوم است
شهر بییار مگر ارزش دیدن دارد
به امید ظهور حضرت حجت صاحبالزمان، در این فرصت کوتاه پنج نکته را به استحضار شما عزیزان و ملت سرافراز ایران میرسانم.
1 ـ سال 97 از سوی مقام معظم رهبری سال حمایت از کالای ایرانی نامگذاری شد. خوشبختانه در و دیوار همه نهادها و ادارات و شهرهای ما مزین به این شعار شده است. اما اقدامات ما مجلسیان و پاستورنشینان و دستگاه قضائی از واردات بیرویه و قاچاق کالا چه بوده است؟ آیا نظارت کافی در این زمینه وجود دارد؟ آیا همه اسکلهها تحت کنترل و نظارت است؟ راستی در زمینه تشویق صادرکنندگان جهت رونق تولید و اشتغال چه کردهایم؟ چرا باید وضعیت ارز از کنترل خارج شود تا بخواهیم با تعطیلی صرافها کار را به پیش ببریم؟ راستی دستهای پنهان و توطئههای جدید علیه اقتصاد کشور که رئیسجمهور محترم از آن سخن میگویند نباید افشا شود؟ چرا باید گفته شود فقط در سال 96 نزدیک (19) میلیارد دلار از کشور خارج شده است؟ آیا مسئولان نهادها و ارکان حکومتی نباید از کالاها و خودروهای داخلی استفاده کنند؟ اگر خودروها و کالاهای داخلی کیفیت لازم ندارند چرا مردم را باید به استفاده از آن توصیه کنیم؟ بدانیم که «الناس علی دین ملوکهم»، «الناس اشبه لأمرانهم من آبائهم» و البته در این زمینه سخن بسیار است، به ویژه در مورد مقابله با فساد سیستماتیک اقتصادی که از آن میگذرم.
2 ـ ما براساس سیاستهای کلی نظام و اصول قانون اساسی و معیارها و آموزههای دینی نسبت به همه مسلمانان تعهد داریم و باید از مستضعفان جهان حمایت کنیم، اما قطعاً ایران اسلامی به دنبال کشورگشایی، لشکرکشی و تهاجم نظامی نیست و اساساً چون توسعهطلبی در عرصه دیپلماسی نداریم قطعاً مخالف سلطه قدرتهای خارجی به بهانههای واهی در کشورهایی همچون سوریه، عراق، لبنان و یمن هستیم. لذا نمایش موشکی و جنایت حمله مشترک آمریکا و انگلیس و فرانسه که با سرمایههای گاوهای شیرده منطقه صورت میگیرد را محکوم میکنیم. اما حمایت امثال اردوغان و سایر کشورهای اسلامی و آسیایی از این تهاجم نظامی از این تهاجم دردناکتر است. چرا زمان بهرهبرداریهای اقتصادی دیگران مدعی هستند، اما ما باید هزینهها را تحمل کنیم؟ آیا پس از نابودی داعشیان جنایتکار نیازمند برنامهریزیهای مطلوبتری در این زمینه نیستیم؟
براساس همان حدیث مولیالموحدین ما بر این باوریم که نتانیاهو جنایتکار، ترامپ غیرمتعادل و جوانک شاهزاده سعودی قطعاً روزی به زیر خواهند کشانده شد و محرومان و مستضعفان جهان عهدهدار قدرت جهانی خواهند شد.
3 ـ راستی طرح گفتگوی ملی چه شد؟ من بارها از مقام معظم رهبری تقاضا کردهام، باز هم تکرار میکنم، رهبر عزیز! پس از هفت سال دستور فرمایید رفع حصرها انجام شود و رئیسجمهور محترم ما به عنوان رئیس شورای عالی امنیت ملی به وعده خودشان عمل کنند. به ویژه آنکه ماهیت امثال احمدینژاد دیگر بر همگان روشن شده است. در اینجا از اصلاحطلبان و اصولگرایانی که از طرح گفتگوی ملی استقبال کردند، کمال تشکر دارم. اگر ما دیر بجنبیم ممکن است خدایناکرده فرصت جبران نباشد و نه از تاک نشان ماند و نه از تاکنشان.
4 ـ اما سخنی با خودمان (امیرآبادیفراهانی ـ خیلی ممنون) که امیدوارم برای اقتدار هر چه بیشتر مجلس که باید در رأس امور باشد در انتخاب اعضای هیأترئیسه دقت کافی و لازم داشته باشیم که البته در جای خودش بحث میشود.
در اینجا سخنی با قوه قضائیه دارم، شما میگویید در عدم برخورد با احمدینژاد حکمتی در کار است، (امیرآبادیفراهانی ـ خیلی ممنون جناب آقای کواکبیان) لابد اگر سعید مرتضوی هم دستگیر نمیشود آن هم حکمتی دارد؟ آیا شما با این برخوردها میخواهید مدعی عدالت قضائی باشید؟
یک نکاتی در مورد حوزه انتخابیه هم دارم. (امیرآبادیفراهانی ـ الان 33 ثانیه وقت گذشته است، بقیه را به رسانهها بدهید) فقط به وزارت مسکن و شهرسازی که شورای ساماندهی امور پایتخت چهار ماه از آن گذشته، این را باید منظم برقرار کنند. از ریاست محترم شورای شهر تهران به عنوان بهترین گزینه برای شهرداری تهران عرض میکنم، مترو اسلامشهر را جدی بگیرید، معافیت عوارض آزادراه برای مردم و اهالی شهر پردیس را باز تکرار میکنم و (نایبرئیس ـ آقای دکتر! یک دقیقه اضافه صحبت کردید) امیدوارم مدیران کل در جلسات مناطق (22) گانه شهر تهران برای پاسخگویی به مردم حضور یابند. والسلام علیکم و رحمه الله

احمد امیر آبادی فراهانی
شما همیشه منظم بودید آقای کواکبیان.تمام شد آقای رئیس.
7
طرح سؤال خانمها: سیدهحمیده زرآبادی نماینده قزوین، آبیک و البرز و سیدهفاطمه حسینی نماینده تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس از آقای محمدجواد آذریجهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و نظر مجلس مبنی بر وارد نبودن سؤال

مسعود پزشکیان

غلامرضا کاتب
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور بعدی سؤالات خانمها سیدهحمیده زرآبادی و سیدهفاطمه حسینی نمایندگان محترم قزوین، آبیک و البرز و تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس، دو مورد سؤال از وزیر محترم ارتباطات و فناوری اطلاعات.

محمد علی وکیلی
سخنگوی کمیسیون صنایع جناب آقای دکتر باستانی برای ارائه گزارش کمیسیون تشریف بیاورید.

احمد امیر آبادی فراهانی

محمد علی وکیلی
آقای دکتر عزیزی! در ظرف پنج دقیقه فرصت ارائه گزارش کمیسیون را دارید، بفرمایید.

محمد عزیزی
بسم الله الرحمن الرحیم
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم
با احترام، بازگشت به نامه شماره (58094/86) مورخ 16/7/1396 گزارش کمیسیون صنایع و معادن درخصوص سؤال ملی و مشترک سرکار خانم سیدهحمیده زرآبادی نماینده محترم قزوین، آبیک و البرز و سرکار خانم سیدهفاطمه حسینی نماینده محترم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس از وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، به شرح ذیل ارسال میگردد.
رئیس کمیسیون صنایع و معادن ـ عزیز اکبریان
خلاصه سؤال:
دلیل جایگزین شدن قرارداد نگهداری شش ماه زودتر از موعد و حجمی شدن قراردادها چیست؟
نتیجه بررسی:
در اجرای ماده (209) آییننامه داخلی مجلس و در پاسخ به نامه شماره (58094/86) مورخ 16/7/1396 هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی، به استحضار میرساند:
سؤال مذکور در جلسه مورخ 9/8/1396 این کمیسیون با حضور نماینده محترم سؤالکننده و وزیر محترم برگزار شد.
ابتدا خانم سیدهحمیده زرآبادی در توضیح سؤال عنوان داشتند:
با توجه به اینکه قراردادهای نگهداری جهت امور نگهداری، رفع خرابی و تست سیستمها در زیرساخت هستند عملاً با تغییرات ایجادشده در قراردادها علاوه بر بیکاری نیروهای متخصص، شرکت زیرساخت میلیاردها تومان در سال هزینه میکند و عملاً هیچ بهرهوری وجود ندارد.
زمانی باید قرارداد حجمی بسته شود که ما اطلاعات کافی در زمینه موضوع داشته باشیم در حالی که اطلاعات کافی وجود ندارد و در این قراردادها، نیروهای متخصص در نظرگرفته نشده است. همچنین در شرکت زیرساخت، تخصص پرسنل در نظر گرفته نمیشود و نیروهای متخصص استانها، تعدیل نیرو شدهاند. این مسائل در زمانی بوده که جنابعالی عضو هیأتمدیره و مدیرعامل شرکت زیرساخت بودید و خیلی از موارد در زمان مدیریت شما انجام شده است.
جناب آقای وزیر در پاسخ اعلام داشتند:
من دستور دادم هیچیک از نیروهایی که در شرکت زیرساخت بودند تعدیل نشوند و اگر موردی بوده که خارج از ید مدیریتی بنده این اتفاق افتاده، اطلاع دهید تا پیگیری کنیم. بخشی از کارهای نگهداری امور جانبی است، از جمله امور نگهبانی، فیبربانی، تعمیر فیبر و مفصلزدن آن. اما بخش دیگری از کار نگهداری، مربوط به مدیریت سوئیچها، روتینگ و مسائلی از این دست میباشد. در قرارداد، مباحثی که وظیفه اصلی ماست برونسپاری نشده حداقل در قراردادهایی که جدید بسته شده است. برای این موضوع (3000) نفر نیرو أخذ شده که ما ظرفیت و مجوز استخدام (3000) نیرو را نداشتیم. بنابراین از روش برونسپاری و حجمی استفاده شده است و برداشت ما این نیست که ما اجازه واگذاری این امور را به روش حجمی نداریم. این نیروها در حوزه خودشان متناسب با شرایط جذب شدهاند و از سال 88 و 89 جذب آنها صورت گرفته و در زمان مدیریت اینجانب نبوده است.
لذا کمیسیون تخصصی قلمرو سؤال را ملی و مراتب را جهت اعلام وصول در اولین جلسه علنی تقدیم مینماید. با تشکر.

محمد علی وکیلی
خیلی متشکر، جناب آقای مهندس جهرمی جنابعالی (30) دقیقه فرصت دارید که میتوانید در دو نوبت فرمایشاتتان را ارائه بفرمایید.

محمدجواد آذری جهرمی
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
خدمت ملت شریف ایران و نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی عرض سلام و ادب دارم. بسیار خشنودم که امروز مسأله فناوری اطلاعات و فضای مجازی در این سالها و علیالخصوص ماههای اخیر تبدیل به یکی از اولویتهای مهم مردم، نخبگان و علیالخصوص وکلای فرهیخته مردم در مجلس شورای اسلامی شده، این قطعاً باعث دلگرمی ماست که با جدیت بیشتری برنامههای خودمان را پیش ببریم.
از سرکار خانم مهندس زرآبادی و سرکار خانم حسینی نمایندگان محترم مردم تهران هم تشکر میکنم که توجه ویژهای به حوزه ارتباطات داشتند و سؤالاتی هم که امروز مطرح شده هرچند مربوط به قرارداد آلکاتل، بخشی در سال 90، بخشی مربوط به سال 94، قرارداد نگهداری شرکت زیرساخت است، اما ما وظیفه خودمان میدانیم که این سؤالات را جواب بدهیم و پاسخ را روشن و شفاف کنیم.
دو تا محور اصلی سؤال بوده، یکی بحث قرارداد آلکاتل بوده، سؤالی که مطرح شده این بود که چرا وضعیت این قرارداد به سرانجام نرسیده یا اینکه گزارش بدهید وضعیتش به کجا رسیده و بخش دوم سؤال به این مسأله برمیگردد که چرا با اینکه این قرارداد بوده قرار دیگر تحت عنوان قرارداد تدبیر أخذ و بسته شده است.
درخصوص بخش اول سؤال که چرا در زمانی که این قرارداد بوده قرارداد بعدی بسته شده، بایستی به بخش تکالیفی که در برنامه پنجم توسعه بوده مراجعه کنیم و اگر همکاران ما پاورپوینت را بیاورند و ارائه کنند در برنامه پنجم توسعه اشاره شده که ما مکلف به ایجاد و توسعه ظرفیتهای لازم برای شبکه ملی اطلاعات بودیم به نوعی که تا پایان سال دوم کلیه دستگاههای اجرایی و واحدهای تابعه و وابسته (60) درصد خانوارها را تحت پوشش قرار بدهند و همچنین در حوزه ترانزیت هم به شرایط مناسبی برسیم و شاخصهایمان دوم منطقه باشد.
قرارداد آلکاتل در برنامه چهارم توسعه بوده، مطابق با آن چیزی که در برنامه چهارم توسعه آورده شده بود و همچنین اصول پدافندی بنا بر این بوده که ظرفیت ترانزیت ارتباطات کشور که بایستی مطابق با شاخصهای برنامه پنجم توسعه تا هشت ترابیت بر ثانیه میرسیده، (2/3) ترابیت بر ثانیه را در درون خودش داشته، بنا بوده که ظرفیت شبکه داخلی کشور را هم به یک حدی برساند که الان در این پاورپوینت است. پاورپوینت آماده نشده؟

احمد امیر آبادی فراهانی
اتاق کنترل! این صفحهای که مقابل آقای وزیر است را آنجا هم به نمایش بگذارید.

محمدجواد آذری جهرمی
هدف از خرید آلکاتل نوسازی تجهیزاتی بوده که در سابق در شبکه بوده، با (400) گیگابیت، یعنی (4/0) ترابیت بر ثانیه. همچنین در شبکه انتقال (4/2) ترابیت بر ثانیه بایستی ظرفیت برای شبکه داخلی ایجاد میشد و (2/3) ترابیت هم باید ظرفیت برای شبکه ترانزیت ایجاد میشد. اما در برنامه پنجم توسعه مطابق ماتریس ترافیکی ما (34) ترابیت باید ظرفیت ایجاد میکردیم و همچنین بنا بر اهداف ماتریس ترافیکی باید (8) ترابیت ظرفیت ترانزیت ایجاد میکردیم. بنابراین مشخص است که قرارداد تدبیر تکمله قرارداد آلکاتل بوده و مازاد بر آن جدای از اینکه ظرفیت آلکاتل اجرا میشده یا نمیشده الزامآور بوده که ما قرارداد تدبیر را پیش ببریم و بر این اساس قرارداد تدبیر أخذ شده، البته تأخیراتی در حوزه اجرای قرارداد آلکاتل بوده، دلیلش این بوده که در سال 90 به بهانه تحریم این قرارداد أخذ شده، عدد (5/247) میلیون یورو بوده است. بعد از گشایشهایی که به واسطه برجام در کشور رخ داده طبیعتاً هزینههای تبعی و جانبی قرارداد لازم بوده اصلاح شود.
همچنین اینکه پیمانکار نتوانسته بوده به دلیل موضوعات تحریم تجهیزات را منتقل کند. سالی که گذشت یعنی در زمانی که سال 93 ما وارد شدیم و موضوع قرارداد آلکاتل پیشروی ما قرار گرفت سه سال از نهاییسازی مشخصات فنی شبکه گذشته بود، تجهیزات نوسازی شده بود، نیاز بر این بود که تجهیزات بهروزآوری شود و آخرین نسخه تجهیزات خریداری شود. با توجه به اینکه موضوعات تحریم به نوعی با برجام تحت تأثیر قرار گرفته بود و شرایط مهیاتر شده بود، هزینهها باید منطقیتر میشد. بنابراین اصلاح قرارداد مدنظر قرار گرفت. قرارداد (5/247) میلیون یورویی به (145) میلیون یورو تقلیل پیدا کرد، تجهیزات همه در قرارداد جدید بهروزآوری شدند و اکنون هم دو بخش این قرارداد از گمرک ترخیص شده و در حال حاضر در حال نصب و راهاندازی است که زیر بار شبکه هم خواهد آمد و از آن استفاده خواهد شد، بخشی از آن هم طبیعتاً الان در حال استفاده است.
اما در رابطه با قرارداد نگهداری سؤال دیگری پرسیدند و سؤال این بود که چرا در قرارداد نگهداری شما قرارداد را از غیرحجمی تبدیل به حجمی کردید، سؤال اول این بوده و چرا نیروها تعدیل شدند، سؤال دوم این بوده و چرا زمان قرارداد شش ماه زودتر از موعد مقرر أخذ شده؟ پاسخ هر سه این سؤالها مشخص است، سؤالات، سؤالات درستی است، اما واقعیت این است که زمان قرارداد بنا بر سندی که اینجا الان نمایش داده میشود این سند خود قرارداد است که دقیقاً قرارداد قبلی تا 30/8/96 بوده، قرارداد جدید از 1/9/96 شروع شده، بنابراین ما شش ماه زمانی که در سؤال مورد اشاره قرار گرفته تعجیل در خاتمه قرارداد نداشتیم.
صحبتهایی از سمت پیمانکاران مطرح بوده که هزینه قرارداد منطقی نیست و درخواست داشتند که ما شش ماه زودتر خاتمه بدهیم، این اقدام عملاً محقق نشد. مطابق با چارچوب سر زمان تمام شده است. قرارداد قبلی حجمی بوده، این قرارداد هم مجدد حجمی است، هیچ تغییر و تحولی در قرارداد نبوده است. البته در قرارداد به دلیل تغییر تکنولوژی نوع نیروهایی که برای نگهداری بهکارگیری شدند، طبیعتاً چون تکنولوژی تغییر پیدا کرده همان نیروها بودند، منتها آموزش داده شدند در حوزههای دیگر بهکارگیری شدند و در متن خود قرارداد هم به صراحت آمده که هیچ تعدیل نیرویی نباید صورت بگیرد، مگر با اجازه مدیرعامل شرکت زیرساخت که این اتفاق هم تاکنون نیفتاده و ما تاکنون در این قرارداد تعدیل نداشتیم.
بنابراین ضمن تشکر از حساسیتهایی که وجود داشته و سؤالاتی که پرسیده شده توضیحات و مدارک و مستندات حاکی از این است که این حساسیتهای بجایی که نمایندگان محترم داشتند رخ نداده و نه قرارداد زودتر از موعد خاتمه پیدا کرده، نه قرارداد از مدل غیرحجمی به حجمی تغییر پیدا کرده، چراکه بنا بر مصوبه سال 1389 دولت همه این اقدامات بایستی به صورت حجمی انجام میشده و نکته سوم تعدیل نیروی انسانی هم انجام نگرفته است. این بخش اول عرایض بنده، اگر اجازه بدهید در بخش دوم با پاسخهای لازم در خدمت شما هستم.

محمد علی وکیلی
خیلی ممنون آقای مهندس جهرمی. سرکار خانم مهندس زرآبادی! جنابعالی هم (30) دقیقه فرصت دارید، میتوانید فرمایشاتتان را در دو مرحله ارائه بدهید.

سیده حمیده زرآبادی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران محترم و ملت شریف ایران عرض سلام دارم و خدمت جناب آقای مهندس جهرمی هم خیرمقدم میگویم. اگر اتاق فرمان لطف کنند اسلایدها را نشان بدهند ممنون میشوم. فقط کیفیت اسلایدها خیلی بد است، فکر کنم همکاران نمیتوانند با این کیفیت ببینند، از اینجا که من دارم میبینم چیزی مشاهده نمیشود.
درخصوص قراردادها حالا اسلاید واضح نیست که من این را برای همکاران توضیح بدهم، ولی قراردادهایی که بوده به این صورت است که از سال 91 تا سال 94 در طی سه سال بیش از (1200) میلیارد تومان خرید تجهیزات انجام شده که درخصوص این خرید تجهیزات موضوعاتی است که قابل تأمل است. یک نکته اینکه این خریداری که انجام شده ده برابر ظرفیتی است که نیاز بوده است. نکته بعدی؛ تمامی قراردادها به جز قرارداد فایبرهوم (Fiber Home) چین به صورت ترک تشریفات بوده و با شرکت صنایع الکترونیک زعیم بوده است. شرکت صنایع الکترونیک زعیم مسلط به شرکت زیرساخت است و کلیه پروژههای زیرساخت را به صورت انحصاری و با قیمتی بسیار بالاتر از بازار در اختیار داشته است. طبق تنها قراردادی که به صورت مناقصه بوده قیمت پروژههای زعیم (5/37) درصد بالاتر از قیمت بازار بوده و نکته بعدی اینکه برای یک پروژه با یک کارکرد سه بار تجهیزات خریداری شده که تجهیزات خریداری شده فقط بخش انتقال است، یعنی این هزینههایی که من میگویم عین همین هزینهها در بحث دیتا و مدیریت و کنترل هم انجام خواهد شد.
در واقع اگر که دوستان اسلاید بعدی را نمایش بدهند، ولی من متأسفم که اصلاً کیفیت اسلایدها خوب نیست و همکاران نمیتوانند مطالب را ببینند، اگر اتاق فرمان این را برطرف کنند ممنون میشوم (امیرآبادیفراهانی ـ اتاق فرمان همکاری بفرمایید) در قرارداد خرید تجهیزات توسعه شبکه انتقال برنامه پنجم که بدون مناقصه انجام شده شرکت داخلی شرکت سدیدرضوی بوده و آلکاتل فرانسه. مبلغ اولیه این قرارداد (5/247) میلیون یورو بوده که همان زمان با اعتراضات زیادی روبرو شده که مبلغ قرارداد را ایراد گرفتند. در یک فرآیندی آمدند این مبلغ قرارداد (5/24) میلیون یورو را کاهش دادند، نهایت (5/145) میلیون یورو شده است. ولی نکته این است که فسادی که در این قرارداد بوده در بخش امور جانبیاش بوده که این فساد تا انتهای الحاقیهها ادامه داشته است. طبق قانون بهای امور جانبی (7) درصد تجهیزات اصلی است که برای این پروژه باید (11) میلیون میشد که در قرارداد اولیه (86) میلیون در نظر گرفته شده و (74) میلیون از همان ابتدا یک فساد در این قرارداد بوده است. در الحاقیههای مختلف آمدند این را برطرف کنند که در زمان مدیریت جناب آقای جهرمی بوده و آقای جهرمی این را به عنوان یکی از دستاوردهای مدیریتیشان مطرح میکنند. قرارداد چگونه طرح شده؟ آمدند در الحاقیه اول (554) تا کارت از تجهیزات اصلی یعنی (26) درصد از تجهیزات اصلی را کم کردند، قیمت تغییر نکرده و امور تبعی را آمدند صفر کردند. این قرارداد به صورت Turn key بوده، یعنی امور تبعی بر عهده آلکاتل بوده، با حذف آن یعنی این هزینهها را زیرساخت باید پرداخت کند. یعنی هیچ اتفاقی نیفتاده و همچنین در الحاقیههای بعدی به همین منوال کار انجام دادند. آمدند بحث امور بانکی را هم بر عهده زیرساخت گذاشتند و تمام هزینهها بر عهده زیرساخت شده است و LOM را هم تغییر دادند، لیست تجهیزات را هم تغییر دادند. همکاران محترم! تمام این موضوعات و قراردادها در کمیسیون صنایع است، هر کدام از همکاران خواستند میتوانند به آن مراجعه کنند و ببینند.
نکته بعدی که اگر اتاق فرمان اسلاید شماره (3) را نمایش بدهند، به دلیل دیرکرد این قرارداد (18) میلیون یورو جریمه میشود و آقای جهرمی و همکارانشان به جای اینکه ارز را به داخل کشور بیاورند اعلام میکنند ما به جای (18) میلیون، (26) میلیون تجهیزات میگیریم. این (26) میلیون تجهیزات هم (10) میلیون میشود و نهایتاً من از هیأترئیسه میخواهم این را پیگیری کنند. الان مشخص نیست من در این اسلاید چه چیزی را میخواهم نمایش بدهم و در واقع همکاران نمیتوانند این را ببینند. این دستور آقای جهرمی است، دستخط خودشان هم است که از لیست تجهیزات آمده این را حذف کرده، یعنی جریمهای پرداخت نشده و در توضیحاتشان میگویند که ما (100) تا کارت هم روی پروژه گرفتیم. در صورتی که این جریمه بوده و پرداخت هم نشده است.
نکته جالب، اسلاید بعدی است و من فکر میکنم اسلاید بعدی را نمایش بدهید و تصویر هم در اسلاید بعدی درست باشد. نگاه کنید! برنامه پنجم توسعه قرار بوده روی برنامه سوم توسعه باشد، تصویری که شما دارید سمت چپ مانیتور مشاهده میکنید برنامه سوم توسعه بوده است. خریداری تجهیزات شده که این را توسعه بدهند، شبکه، شبکه سمت راست شود، یعنی کوچک شود. (105) نقطه، (35) نقطه شود. این تجهیزات را برای چه خریدهاند؟ این چه توسعهای است که اصلاً قالب شبکه کم شده است؟ حالا سؤال که مطرح میشود و میگوییم چرا این کار انجام شده، میگویند طبق مصوبه شورای عالی امنیت ملی است. نکته این است که مجلس مصوب کرده در تغییراتی که در مخابرات بود و خصوصی شد، تعداد نقاط را (105) نقطه معرفی کرده است. بدون اطلاع مجلس یک مصوبه گرفتند و مصوبه مجلس را بیاثر کردند. وقتی مصوبه مجلس بیاثر میشود در نظارت تأثیر میگذارد. وقتی مراجعه میکنیم که چرا این کار را انجام میدهید میگویند طبق مصوبه شورای عالی امنیت ملی است. من با شورای عالی امنیت ملی مکاتبه کردم و طی پاسخی که محرمانه برای من ارسال کردند نوشتند این اقدام ضدامنیت ملی است، مکاتبهام را هم دارم و بخواهند به هر کدام از همکاران که خواستند نمایش میدهم. سؤالی که داریم و امیدوارم آقای جهرمی پاسخ بدهند این است که اگر مصوبه شورای عالی باید اجرا شود چرا در اساسنامه شرکت زیرساخت نیست؟ چرا یک فضای غیرشفاف ایجاد کردند که سوءاستفاده انجام شود و هر جا که عملیات هزینهبر است مثل کابلکشی و ساختمانسازی که (90) درصد اتفاقات همین است، به مصوبه مجلس مراجعه میکنند که (105) نقطه است. هر جا که میخواهند ارائه خدمات کنند و درآمد داشته باشد به مصوبه شورای امنیت ملی مراجعه میکنند. در این بههمریختگی که وجود دارد مردم از داشتن یک شبکه استاندارد محروم میشوند و درآمدهای دولت هم کاهش پیدا میکند.
من میخواهم لیست این نقاط را به دوستان بگویم، اسلاید بعدی را اگر نمایش بدهند. این کیفیت ندارد، من مجبورم نقاطی که کاهش پیدا کرده را بخوانم و از همکارانم تقاضا دارم در حوزههای انتخابیهشان بروند و این مراکز را بازدید کنند. ناحیه بابل، گنبد، قائمشهر، چالوس، لاهیجان، بندرانزلی. ناحیه تهران: ورامین، شاهرود، اسلامشهر. ناحیه اصفهان: کاشان، خوانسار، نایین، شهرضا، نجفآباد، زرینشهر، جیرفت، بم، سیرجان، رفسنجان. ناحیه تبریز: خوی، میاندوآب، اهر، مراغه، شبستر، سراب، مرند، مهاباد، میانه. ناحیه مشهد: فردوس، سبزوار، نیشابور، تربتجام، تربتحیدریه، قوچان، چابهار، ایرانشهر، زابل. ناحیه اهواز: آبادان، خرمشهر، رامهرمز، سربندر، بهبهان، مسجدسلیمان، الیگودرز، دزفول، بروجرد. ناحیه شیراز: جهرم، لار، فسا، مرودشت، آباده، کازرون، دوگنبدان، بندرلنگه، میناب. ناحیه همدان: ساوه، کنگاور، ملایر، سقز، سرپلذهاب، سرپلذهاب، سرپلذهاب. غیورمردان و شیرزنان کرد هموطن، عزیزان کرمانشاه! ما هم در حادثه تلخ زلزله با شما گریستیم و امروز من با صدای شما فریاد میزنم اگر این بیتدبیری نبود و ارتباطات قطع نمیشد شاید کودکی هنوز در کنار خانوادهاش بود.
همکاران محترم! شهرهایی که من نام بردم در زمان بحران همین وضعیت را خواهند داشت. توسعه پیدا نخواهند کرد، اشتغالشان مشکل خواهد داشت، طرحهای USO آنها به مشکل بر خواهد خورد و در واقع مسیر توسعه را برای شهرهای حوزه انتخابیهشان نخواهند داشت. من بخش اول سؤالم را جمع میکنم، امیدوارم وزیر محترم به این سؤالات پاسخ بدهند.

محمد علی وکیلی
متشکر. آقای نورقلیپور! گزارش سؤال دوم را ارائه بفرمایید. آقای نورقلیپور! شما محبت کنید در سه دقیقه گزارش سؤال را بفرمایید.

رامین نورقلی پور
گزارش سؤال از کمیسیون صنایع و معادن
بسمهتعالی
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم:
با احترام، بازگشت به نامه شماره (58095/87) مورخ 16/7/1396 گزارش کمیسیون صنایع و معادن درخصوص سؤال ملی و مشترک سرکار خانم سیدهحمیده زرآبادی نماینده قزوین، آبیک و البرز و سرکار خانم سیدهفاطمه حسینی نماینده تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس از وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، به شرح ذیل ارسال میگردد.
رئیس کمیسیون صنایع و معادن ـ عزیز اکبریان
خلاصه سؤال:
پروژه ارتقاء و توسعه انتقال برنامه پنجساله پنجم ارتباطات که در سال 91ـ90 قرارداد آن بسته شده است، سرانجام آن چه شده است؟ آیا از تجهیزات آن جایی استفاده شده است؟ چرا با وجود این قرارداد که قیمت آن بیش از (200) میلیون یورو بوده است پروژه تدبیر را به موازات آن، از همان تجهیزات و کارکرد خریداری نمودهاید؟
نتیجه بررسی:
در اجرای ماده (209) آییننامه داخلی مجلس و در پاسخ به نامه شماره (58095/87) مورخ 16/7/1396 هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی، به استحضار میرساند:
سؤال مذکور در جلسه مورخ 9/8/1396 این کمیسیون با حضور نماینده محترم سؤالکننده و وزیر محترم برگزار شد.
ابتدا سرکار خانم سیدهحمیده زرآبادی در توضیح سؤال عنوان داشتند:
پروژه ارتقا و توسعه پنجساله پنجم که قراردادش با شرکت داخلی «سدید ارتباطات»...

محمد علی وکیلی
آقای نورقلیپور! با عرض معذرت چون سؤال اول را باید به رأی بگذاریم و بعد شما گزارش سؤال دوم را ارائه بفرمایید، شما بفرمایید، بعد از رأی شما سؤال دوم را تشریف بیاورید گزارش بفرمایید. آقای مهندس جهرمی! شما هفت دقیقه برای سؤال اول فرصت دارد.

محمدجواد آذری جهرمی
از نمایندگان محترم به خاطر سعهصدر و گوش دادن به توضیحات تشکر میکنم، البته بخشی از سؤال مربوط به حوزه تغییر توپولوژی شبکه بود، فکر میکنم سؤال در رابطه با بحث قرارداد آلکاتل بود، اما فرصت را غنیمت میشمارم و از فضا استفاده میکنم و پاسخ میدهم. مردم ما و همچنین نمایندگان محترم میتوانند قضاوت کنند که آیا امروز در شهرهایشان ما با پسرفت توسعه در حوزه تکنولوژی یا فناوری مواجهیم یا با پیشرفت؟ ITU گزارش میدهد که ایران دومین کشور در دنیا به لحاظ شاخص نرخ رشد توسعه بوده و در منطقه خاورمیانه اول بوده است. این یک افتخار برای ماست، تمام شاخصههای حوزههای فناوری در همه شهرهای کشور در طی چهار، پنج سال گذشته بیش از (10) برابر شده، در مقاطعی به نوع این توسعهها اعتراض شده است. اینکه حالا یک مرکز مخابراتی که البته این آماری که برای شهرهای مختلف به کار بردند که اینها جمعآوری شدند آمار صحیحی نیست، چراکه مرکز مخابراتی، مرکز مخابراتی است، زمانی تکنولوژی روی صوت بوده، سوئیچ تلفن بوده، سوئیچ تلفن جمعآوری شده، سوئیچ دیتا گذاشته شده است. مفهوم این بر این نیست که نیرو از کار بیکار شده یا مرکز تعطیل شده یا شهرستان از توسعه عقب مانده، این برداشت، برداشت صحیحی نیست.
نکته دوم در رابطه با بحث ترک تشریفات بود. سؤال پرسیدند قرارداد ترک تشریفات بوده. اصول پدافندی و اصول توسعه شبکه میگوید دو تا تولیدکننده تجهیزات باید همزمان باشند که شبکه شما دچار اشکال نشود. شما میخواهید تجهیزات آلکاتل بخرید، چون زیرساخت شبکهات آلکاتل بوده، مناقصه بین چه کسی باید بگذاری که آلکاتل بخری؟ وقتی تولیدکننده واحد است آیا باید مناقصه گذاشت؟ چارچوب قانون مناقصات و ترک تشریفات برای چنین موردی گذاشته شده است.
اسمی از شرکت زعیم برده شد، شرکت زعیم در قرارداد توسعه تدبیر و قرارداد آلکاتل حضور نداشته است.
سؤال دیگر مطرح شد بر اینکه فساد در قرارداد بوده، فساد را گزارش کنید مراجع قانونی بیایند رسیدگی کنند، کمااینکه کردند و همین که بنده عرض میکنم این قرارداد (5/247) میلیون یورو بوده و امروز (145) میلیون یورو شده نمیخواهم موضوعات را باز کنم. البته برش زمانی که نماینده محترم زدند برش زمانی درستی نیست. الحاقیه اول و دوم در زمان قبل از بنده بوده و بنده در زمان الحاقیه سوم در شرکت ارتباطات زیرساخت بودم، پیمانکار به خاطر تأخیراتش (26) یورو جریمه شده، اینکه حالا کارت گرفته شده هم نوسازی شده و هم بخشی از جریمه بوده، این هم حرف درستی است.
در رابطه با مصوبه شورای عالی امنیت ملی صحبت شد، فکر میکنم که مصوبه شورای عالی امنیت ملی در رابطه با زیرساخت سوئیچینگ صوت در کشور است. تکنولوژی سابق که سوئیچهای آنالوگ و سوئیچهای دیجیتال نسل (1) بود الزام به محلیسازی داشته، اما امروز کل شبکه ایرانسل با این بزرگیاش در سراسر کشور در هشت نقطه سوئیچ دارد. حالا من مصوبه مجلس را ندارم، (105) نقطه که تعداد نقاطی که سابق بوده و الان در مراکز استانها تجمیع شده باعث کاهش هزینه شده است. اگر ما بنا باشد در سوئیچینگ (135) نقطه، (170) نقطه در هر شهر سوئیچ محلی بگذاریم هزینههای نگهداریمان چقدر بالا میرود؟ هزینه نگهداری از جیب چه کسی باید بیرون بیاید؟ دولت اینها را پرداخت میکند که اگر دولت هم پرداخت کند از بیتالمال مسلمین است، یا مردم باید پرداخت کنند. تعرفهاش را میخواهیم از جیب مردم بگیریم؟ این به نظر میرسد که منطقی نباشد و آن مصوبه شورای عالی امنیت ملی که با نظرات کارشناسی ما بوده، شورای عالی امنیت ملی چون متولی شبکه مادر مخابراتی بوده طرح را تصویب کرده، نه اینکه ما پاسخ نداشته باشیم، ما در برابر موضوع فنی پاسخ داریم.
صوت با IMS در حال جمع شدن و تجمیع شدن است و اینها در مراکز استان آمده و در مراکز استان تجمیع شده، دیتا در حال توسعه است. از (35) نقطه دیتایی امروز به (110) نقطه رسیدیم، توسعه هم دادیم، کم هم نکردیم، تکنولوژی در حال عوض شدن است و این هم به نظر کار درستی بوده که انجام شده است. تشکر میکنم.

محمد علی وکیلی
خیلی متشکر، آقای وزیر! البته شما از سؤال اولتان دو دقیقه و نیم وقت دارید.

مسعود پزشکیان
البته دیگر نمیتوانند صحبت کنند. وقتشان تمام شد.

محمد علی وکیلی
بله، از سؤال اولتان دیگر این وقتتان محفوظ نیست. سرکار خانم مهندس زرآبادی! شما از وقت سؤال اولتان سه دقیقه باقی است.

سیده حمیده زرآبادی
من یک نکتهای را میخواستم خدمت همکاران توضیح بدهم. بحث اینکه ما بیاییم صوت و دیتا را از هم مجزا کنیم که در صحبتهای وزیر محترم هم بود، به اطلاع همکاران میرسانم که کلیه ترافیکها از هر نوع صوت، تصویر، دیتا، اینترنت که باشد در قانون به نام ترانزیت خارجی، بینالمللی و ترانزیت داخلی تعریف شده باشد، از بستر شبکه زیرساخت میگذرد و اگر غیر از این باشد دیگر شبکه زیرساخت نیست. اینکه جناب آقای وزیر توضیح میدهند و در واقع با تفکیک میخواهند هزینههای غیرقانونی که برای بخش خصوصی دارد انجام میشود را توجیه کنند از نظر من قابل قبول نیست و نکته بعدی درخصوص کاهش نقاط، این باعث میشود که مهندسی کردن ترافیک از دست رفته، یعنی تأمین کیفیت سرویس، تأمین پشتوانهها در هنگام بلاهای طبیعی و تأمین امنیت سرویس برای مردم ممکن نیست. با این وضعیت موجود بحثهایی مثل شبکه ملی اطلاعات، دولت الکترونیک محقق نخواهد شد و اینها یک دروغ بزرگ است.

محمد علی وکیلی
خیلی ممنون، شما هم صرفهجویی در وقت داشتید. ما به لحاظ آییننامه میتوانیم الان سؤال اول را به رأی بگذاریم، ولی سؤالکننده این اجازه را دارد که یکمرحلهای تقاضا کند. بنابراین خانم زرآبادی خواستهاند که هر دو سؤال یکمرحلهای باشد. از آقای نورقلیپور خواهش میکنیم، گزارش سؤال دوم را بفرمایند.

رامین نورقلی پور
خلاصه سؤال دوم:
پروژه ارتقا و توسعه انتقال برنامه پنجساله پنجم ارتباطات که در سال 91ـ90 قرارداد آن بسته شده است سرانجام آن چه شده است؟ آیا از تجهیزات آن جایی استفاده شده است؟
چرا با وجود این قرارداد که قیمت آن بیش از (200) میلیون یورو بوده است پروژه تدبیر را به موازات آن، از همان تجهیزات و کارکرد خریداری نمودهاید؟
نتیجه بررسی:
در اجرای ماده (209) آییننامه داخلی مجلس و در پاسخ به نامه شماره (58095/87) مورخ 16/7/1396 هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی، به استحضار میرساند:
سؤال مذکور در جلسه مورخ 9/8/1396 این کمیسیون با حضور نماینده محترم سؤالکننده و وزیر محترم برگزار شد.
ابتدا سرکار خانم سیدهحمیده زرآبادی در توضیح سؤال عنوان داشتند:
پروژه ارتقا و توسعه پنجساله پنجم که قراردادش با شرکت داخلی «سدید ارتباطات» و با پشتیبانی مالی آستان قدس رضوی و با تجهیزات کمپانی فرانسوی ـ ایتالیایی آلکاتل در سال 1390 بسته شده بود بعد از گذشت پنج سال هیچ پیشرفت و دستاوردی جز از بین رفتن بیتالمال نداشته است. لذا شفافسازی درخصوص سرانجام این پروژه ضروری است.
جناب آقای وزیر در پاسخ اعلام داشتند:
براساس اصول پدافند ما موظفیم از تأمینکنندگان مختلف استفاده کنیم. در آن زمان، شرکت زیرساخت دو تأمینکننده اصلی به نامهای هواوی و آلکاتل داشته است. براساس برنامه چهارم توسعه خریدهایی که برای توسعه شبکه انجام میدادند مناقصه نمیگذاشتند. دو قرارداد در برنامه چهارم توسعه بسته میشود که یکی با شرکت هواوی بوده که از آن خریداری شده و اجرایی میشود و دیگری آلکاتل بوده که در سال 1390 به دلیل مشکلات تحریم مجوز شورای اقتصاد گرفته میشود تا با یک شرکت ایرانی و در قالب یک کنسرسیوم، قرارداد بسته شود، مبلغ قرارداد (170) میلیون یورو بوده است لیکن به دلیل تحریم، تجهیزات منتقل نمیشود تا اینکه در دولت یازدهم موضوع مجدداً پیگیری میشود. مبلغ قرارداد به (145) میلیون یورو کاهش داده شد و نزدیک به (20) میلیون یورو تجهیزات جدید گرفته شد و با تجهیزات به روز جایگزین شد. الآن بیش از (55) درصد تجهیزات ترخیصشده و در حال نصب است. چون اجرای مناقصه تدبیر طولانی شد و قابلیت اجرا نداشت، مدیریت وقت آن زمان تصمیم گرفتند برای حل نیاز جاری کشور از محل برنامه چهارم توسعه، پروژه ضربت را توسعه بدهند.
تجهیزات پروژه تدبیر خریداری شد و همه آن نصب شد و ترافیک امروز شبکه روی آن است. تجهیزات آلکاتل هم در حال نصب است بنابراین، هدررفت بیتالمال نبوده است و با برنامه و برای توسعه شبکه بوده است. (وکیلی ـ آقای مهندس ممنونم، وقتتان تمام شد، در یک جمله جمعبندی کنید) لذا در پایان جلسه مقرر شد که وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مستندات خود را به سرکار خانم زرآبادی ارائه دهند تا ایشان نظر خود را اعلام فرمایند.
سرکار خانم زرآبادی در تاریخ 5/9/1396 طی یادداشت کتبی اعلام نمودند که از پاسخ وزیر محترم و همچنین مستندات ارسالی قانع نشده و درخواست نمودند که سؤال به صحن علنی ارسال شود.
لذا کمیسیون تخصصی قلمرو سؤال را ملی و مراتب را جهت اعلام وصول در اولین جلسه علنی تقدیم مینماید. خیلی متشکر.

محمد علی وکیلی
خیلی ممنون. جناب آقای مهندس جهرمی! جنابعالی (15) دقیقه برای سؤال دوم فرصت دارید. این (15) دقیقه را هم میتوانید در دو مرحله ارائه بدهید.

محمدجواد آذری جهرمی
به ذهنم میرسد که مطلب شفاف بود و فضای گفتگوی خوبی شکل گرفت، چراکه ابعاد موضوع مشخص شد. در قرارداد توسعه برنامه چهارم برای زیرساختهای شبکه اشاره شد که براساس اصول پدافندی دو تا وندور بودند. بایستی از همین دو وندور تجهیزات توسعه پیدا میکرد. الزاماتی برای برگزاری تشریفات که هست بنا بر قانون میتواند رفع شود. قرارداد به دلیل موضوعات تحریمی و مشکلات جانبی که داشته تأخیر داشته، در زمانی که بنده در شرکت ارتباطات زیرساخت بودم این قرارداد را اصلاح کردم، از (5/247) میلیون یورو به (145) میلیون یورو آوردیم، پیمانکار را (26) میلیون یورو جریمه کردیم، تجهیزات را بهروزآوری کردیم و امروز هم در حال استفاده هستیم.
به مباحث چون کاهش تعداد نقاط هم که خارج از سؤال بود پرداخته شد. البته من انتساب دولت الکترونیک به این موضوع را متوجه نشدم، چون دوستان صحبت میکردند یک جا گفتند دولت الکترونیک دروغ بزرگ است. حالا اینکه انتسابش به قرارداد آلکاتل چه بود من متوجه نشدم. اما اگر سؤال به صورت شفاف درخصوص دولت الکترونیک هم مطرح شود قطعاً خودمان را خدمت عزیزان پاسخگو میدانیم، البته بنده از آقای دکتر لاریجانی خواستم که فرصتی را در اختیار ما قرار بدهند که ما درخصوص موضوعات شبکه ملی اطلاعات و دولت الکترونیک وقتی را در خدمت مجلس محترم باشیم و ارائه گزارشاتی کنیم.
بنابراین موضوع شفاف و مشخص است و به نظرم جمعبندی از دید من توضیحات کامل داده شده، باز اگر ابهامی وجود داشته باشد پاسخگویی لازم را خواهیم کرد و این فرصت را به غنیمت میشمارم و از همکارانم که در مجموعه شرکت زیرساخت در حال تلاش شبانهروزی برای بهروزرسانی شبکه و تأمین نیازهای شبکه مادرمخابراتی هستند تشکر میکنم. این سؤال اول بود، حالا بخشی را برای آن سؤال دوم نگه میداریم که فکر میکنم ما اول و دوم را یک مقدار اشتباه گرفتیم، چون سؤال دوم در رابطه با بحث نگهداری است.

محمد علی وکیلی
یعنی شما پاسخ سؤال دوم را دادید؟

محمدجواد آذری جهرمی
این در سؤالات ما سؤال دوم بود.

محمد علی وکیلی
به هر حال شما در فرصت سؤال دومتان هستید و از وقتتان هم (12) دقیقه و (40) ثانیه باقی است، شما میتوانید مابقی را بعد از فرمایشات خانم بفرمایید.

محمدجواد آذری جهرمی
متشکرم. سؤال دوم در رابطه با قرارداد نگهداری است. شرکت مخابرات ایران در سال 1388 خصوصیسازی میشود. با نظر شورای عالی امنیت ملی بخشی از مدیریت شبکه بنا بر قانون اصل (44) ماده (3) بند (1) که اشاره دارد جزء گروه سوم که گروه حاکمیتی هستند مدیریت منابع کمیاب فرکانسی و دوم مدیریت شبکه مادرمخابراتی را قابل واگذاری نمیداند. کسی که جمعبندی کرده که شبکه مادرمخابراتی چیست، شورای عالی امنیت ملی است. تعریف شورای عالی امنیت ملی میآید در اساسنامه شرکت ارتباطات زیرساخت که بعد از خصوصیسازی تصویب میشود عیناً به تصویب دولت میرسد و در قانون خصوصیسازی هم گفته که آن ضوابط را دولت مشخص میکند، همان تعریفی که شورای عالی امنیت ملی داشته عیناً در آنجا میآید. حدود و مرزها با همدیگر مشخص نبوده، از طرفی مصوبه دولت در سال 1389 درخصوص موضوعات نگهداری واگذاری به صورت حجمی بوده، از سال 1389 به صورت مداوم قراردادهای دوسالهای از طریق مناقصه برگزار میشود و کار نگهداری در (31) استان با (3000) پرسنل به بخش خصوصی واگذار میشود. در دورهای که بنده هم در حوزه شرکت ارتباطات زیرساخت مسئولیت داشتم در زمان تمدید یکی از این قراردادها بود.
سؤال اینجا این بود که قرارداد زودتر از موعد مقرر خاتمه پیدا کرده است، ما بنا بر سند اشاره کردیم، گفتیم که این قرارداد دقیقاً سر مدت زمان خودش تمام شده و دقیقاً سر مدت زمان خودش هم شروع شده است. گفتند قرارداد غیرحجمی بوده و تبدیل به حجمی شده. توضیح دادیم، قرارداد غیرحجمی بوده است، مستنداتش را هم در پاورپوینت ارائه کردیم، حالا من یک نسخه هم خدمت آقای دکتر پزشکیان میدهم که اگر عزیزان لازم داشتند بتوانند بگیرند. همان شرایط غیرحجمی هم ادامه پیدا کرده است.
نکته سوم این بود که تعدادی از پرسنل تعدیل شدند. بنده عرض کردم در قرارداد دیده شده که هر چند قرارداد حجمی مفهوم بهکارگیری نیروی انسانی نیست، اما به دلیل صیانت از کارگرانی که در این حوزه بودند و نیروی انسانی، ما بند گذاشتیم که پیمانکار حق ندارد تعدیل کند، مگر با مجوز مدیرعامل ولو در موارد عادی که پرسنلی تخلف میکند. ما پرسنلی را تعدیلی نداشتیم. بله، داشتیم کسی در سوئیچ کار میکرده، سوئیچ از مدار خارج شده، دیتا آمده، نیرو را آموزش دادیم و به بخش دیتا فرستادهایم. این توضیحات است، حالا اگر سؤال دیگری هم در رابطه با این مسأله وجود دارد که پرسیده شود قطعاً با کمال میل جواب میدهیم و از حوصله مجلس تشکر میکنم.

محمد علی وکیلی
خیلی ممنون، از وقت دوم جنابعالی (10) دقیقه باقی است. سرکار خانم مهندس زرآبادی! شما (15) دقیقه فرصت دارید که میتوانید در دو مرحله فرمایشاتتان را ارائه بفرمایید.

سیده حمیده زرآبادی
من فقط یک نکتهای را چون جناب آقای وزیر توضیحات سؤال قبل را دادند مطرح میکنم، بحث قرارداد آلکاتل مربوط به ارتقای برنامه سوم است، یعنی دقیقاً به نقاط ترافیکی ارتباط دارد و مصوبه اولیه شرکت ارتباطات زیرساخت هم مصوب مجلس است. یعنی شما با این کار مجلس را بیاثر کردید و نکته بعدی اینکه وقتی شما تعداد نقاط ترافیکی را (75) درصد کاهش میدهید یعنی استعداد زیرساختی برای کشور از دست رفته است و به همین علت شبکه ملی اطلاعات و دولت الکترونیک محقق نمیشود. من این را دومرتبه گفتم که آقای جهرمی گویا دلیلش را گوش نداده بودند، این مسأله را هم گفتم که ایشان بدانند.
نکته بعدی، سؤال بعدی که هست درخصوص قراردادهای نگهداری است. فکر میکنم مهمترین موضوعی که در بحث قراردادها وجود دارد چرایی واگذاری مهمترین بخش حاکمیتی کشور به بخش خصوصی است. در زمان آقای جهرمی این مشکل اساسی حل نشده، بلکه گستردهتر هم شده و در یک تصمیم غیرمنطقی نظارت و ارزیابی کلان که بر روی قراردادهای نگهداری بوده حذف شده است. ببینید! حذف نظارت و ارزیابی در کنار کاهش تعداد نقاط ترافیکی باعث میشود که در بروز حوادث عدم اشراف اطلاعاتی و کنترل امنیتی وجود داشته باشد. مسألهای که من امروز دارم مطرح میکنم مسأله استانی و منطقهای نیست، مسأله امنیت کشور است، مسأله زیرساخت ارتباطات کشور است، مسأله مدیریت بحران است.
عدم نظارت و ارزیابی بر روی قراردادهای نگهداری چه تأثیری میگذارد؟ ببینید! نگهداری قرار است چه کاری انجام بدهد؟ قرار است شبکه را نگهداری کند که قطعی و کیفیت سیستم و شبکه را گزارش بدهد. وقتی من میآیم نظارت و ارزیابی را حذف میکنم یعنی اگر جایی قطع شود گزارش آن بعد از اینکه اتفاق افتاده داده میشود. در واقع ما هیچ دیتایی قبل از وقوع اتفاق نداریم.
موضوع بعدی کیفیت شبکه است. من از همکاران خواهش میکنم به این موضوع دقت کنند. ببینید! برای کیفیت شبکه ما یکسری پارامترهایی مثل لیتنسی و پکت لاسها داریم. من این را با اطمینان میگویم، نامهاش را هم دارم، دستور آقای جهرمی هم هست، آستانههای کیفیت در شبکه دستکاری شده، اگر یک شبکه استانداردی، استاندارد این است که از هر (100) هزار بستهای یک بسته گم شود، این آمده به هر هزار تا تقلیل پیدا کرده است. یعنی ما داریم پول یک سرویس باکیفیت از مردم میگیریم، یک سرویس بدون کیفیت به مردم میدهیم. برای این هم که نمیخواهیم نظارت کنیم میآییم آستانهها را تغییر میدهیم و حالا توجیهش را چکار میکنیم؟ توجیهش را میگوییم ما میخواهیم چابک و چالاک کنیم. چالاک کردن سیستم تعریف دارد، باید کارهای خدماتی را برونسپاری کنیم و بخش نظارت را همواره افزایش بدهیم تا بتوانیم بر رویکردها تأثیرگذار باشیم.
ببینید! قرارداد 94 تا 96 و بعد قرارداد 96 تا 98 است. ما مهمترین موضوع را هر دو سال داریم به پیمانکار میسپاریم. در همین قرارداد جدید میزان قطعی فیبرهای نوری (40) درصد افزایش داشته و عملاً با (400) میلیارد هزینهای که شده هیچ اتفاق مثبتی نیفتاده، هیچ نظارتی هم وجود ندارد و مهمتر از همه به بهانه همین قراردادها و چابکسازی چارتهای زیرساخت دارد عوض میشود. متخصصین دارند از زیرساخت میروند. آقای جهرمی میگوید متخصصین بروند، به چه بهانهای؟ دولت گفته (30) سال بازنشسته شوند. این خیلی خوب است، ولی از آن طرف دارید افرادی که من دارم برای نظارت شبکه زیرساخت، شما کودکیاری استخدام کردید. من نمیخواهم به رشتهای بگویم، ولی هر رشتهای باید سر جای خودش کار کند، این بحث ارتباطات بحث مهمی است، لیسانس پرستاری و کودکیاری که نمیتواند بیاید برای ما شبکه زیرساخت را کنترل و نظارت کند و در واقع این زیرساخت و زیرمجموعهها، معاونتهای دیگرتان مثل تنظیم مقررات، مثل فناوری اطلاعات، اینها ضعیف شدند و کارفرمایی از آنها گرفته شده، درآمدهای دولت کاهش پیدا کرده و همه به سود بخش خصوصی است و بخش خصوصی هم گوش نمیدهد. این عدم نظارت را مردم کرمانشاه و کرمان در زلزله لمس کردند. قطعی داشتند، آقای جهرمی رفتند آنجا گفتند (85) نقطه کور است. (85) نقطه کور را اپراتور باید درست میکرد، شما جریمههای اپراتورها را نمیگیرید. اپراتور میگوید من جریمه پرداخت نمیکنم، سرویس هم نمیدهم. کارگزاران مخابراتی دو سال است، کسی حرف وزارتخانه را گوش نمیدهد. به دلیل اینکه این اختیارات وزارتخانه بسیار کم شده و کار نظارتی هم انجام نمیشود و مشکلات مربوط به این روز به روز دارد افزایش پیدا میکند. ممنون.

محمد علی وکیلی
خیلی ممنون، سرکار هشت دقیقه و نیم برای فرصت بعد وقت دارید. جناب آقای مهندس جهرمی! از وقت جنابعالی برای ادامه فرمایشاتتان (10) دقیقه باقی است.

محمدجواد آذری جهرمی
مجدداً از مجلس به خاطر سعهصدر تشکر میکنم. ما تغییر توپولوژی در توسعه شبکه صوتی کشور داشتیم. من دوباره تأکید میکنم شبکه مکالمات صوتی کشور، تعداد نقاط تجمیعی شبکه ما در مخابراتی (35) نقطه شده است. بنا بر مدل IMS مدلهای جدید توپولوژی شبکهای. اینکه شبکه صوتی کشور چه ارتباطی میتواند با دولت الکترونیک و شبکه ملی اطلاعات داشته باشد انشاءالله توضیح داشته باشیم که بعد بتوانیم تشریح بیشتری کنیم، چون در شبکه دیتا که مصداق شبکه ملی اطلاعات و دولت الکترونیک است ما گسترش داشتیم، نه تنها کاهش نداشتیم، بلکه گسترش داشتیم و از (31) نقطه امروز در (110) نقطه در شهرستانها شبکه زیرساخت حضور پیدا کرده است.
بحثی در رابطه با نظارت مطرح شد، نظارت اپراتورها، کرمانشاه و امثالهم به نظارت در شرکت ارتباطات زیرساخت اتصال داده شد. اگر بخش نظارت شرکت ارتباطات زیرساخت ادغام شده وظیفهاش نظارت بر خود شبکه زیرساخت است، ارتباطی به شبکه موبایل ندارد و سؤالی مطرح شد و نکته مهمی مطرح و گفته شد که در برنامه سوم توسعه قانونی مصوب شده گفته (105) نقطه، دولت به مجلس توجه نکرده است. البته همواره همه تلاش و ممارست و افتخار ما بر این است که مجلس را در رأس امور بدانیم و به قوانین و برنامههایی که مصوب مجلس است توجه ویژه داشته باشیم، اما حضار محترم و نمایندگان و وکلای ملت شریف ایران میدانند که قانون برنامه یک برش پنجساله از قانون است. با اتمام قانون برنامه جای آن قانون، قانون جدید میآید و قانون مؤخر بر قانون سابق تفوق دارد. بنابراین ما به قانون مجلس هم بیتوجهی نکردیم. دقیقاً بنا بر قانون عمل کردیم و این نکته به ذهن میرسد که وجود ندارد.
در رابطه با بحث پیمانکاری سؤال پرسیده شد. ما از مجلس درخواست کردیم در قوانین مختلف، در جلسات کمیسیون صنایع بخشی از نیروهای ما در درون بخش پیمانکاری شرکت ارتباطات زیرساخت باید جذب شوند و بیایند در مجموعه شرکت زیرساخت استخدام شوند. بارها قانونش را درخواست کردیم به ما بدهید که ما وضعیت این پرسنل را جابهجا کنیم. تا الان بنا بر چارچوب قوانین برنامه پنجساله که نگاهش به کاهش است این اتفاق نیفتاده، مطالبه این خواهرمان در حق پرسنل شرکت زیرساخت بسیار مطالبه بجایی است و ما هم دنبالش بودیم. اگر مجوزها به ما داده شود طبیعتاً علاقهمندیم بخشی از اینها که در بخش فنی بودند را بهکارگیری کنیم. اما بخشی از این نیروها شامل نیروهای خدماتی، راننده و امثالهم که بخش اعظمی از این نیروهای بخش قراردادهای نگهداری هستند، اینها طبق مقررات جزء نیروهای حجمی هستند و طبیعتاً ما هم در همان چارچوب حجمی با اینها تعامل کردیم. در هر صورت فرصت گفتگو با نمایندگان محترم، فرصت پاسخ گفتن به سؤالات نمایندگان عزیز برای ما فرصت مغتنمی است و فکر میکنم در مسیر توسعه کشور میتواند گام مهمی باشد، به خصوص در حوزه اشکالاتی که ما داریم. ما قطعاً اشکال داریم، در حوزه پوشش در مناطق روستایی اشکال داریم، در حوزه پوششدهی مناطق شهری تکافوی لازم به اندازه نیاز مردم و ظرفیتهایی که مورد نیاز مردم است عقبیم، این را هم خودمان اظهار داریم، آمارهای بینالمللی هم گریدی بهتر از (80) به ما نمیدهد و باید تلاشمان را بیشتر کنیم، نیازمند حمایت مجلس هستیم و برداشت و برآورد من از این سؤال هم این است که برای ما فرصت است که تلاشمان را بیشتر کنیم.
بر همین اساس از سرکار خانم زرآبادی و سرکار خانم حسینی که مداقه کردند، سؤال را مطرح کردند و پرسیدند تشکر میکنم. اما بنده هم بنا به ضرورت لازم بود توضیحاتی بدهم، بخشی از مطالب فرمایشات دقیق و درستی است و ما هم باید پیگیر باشیم، هم وضعیت بهبود پوشش جادهای را باید پیگیری کنیم، هم بهبود مناطق روستایی را باید پیگیری کنیم، در برنامه ششم توسعه اینها به عنوان شاخص آمده، هم در مناطق شهری مشکلاتی که با شهرداریها وجود دارد و مشکلاتی که به لحاظ ساماندهی دارد باید مشکلات را حل کنیم و سرویسی که مناسب حال مردم شریف ایران است را عرضه کنیم. ما خودمان را بدهکار ملت و پاسخگو به نمایندگانشان برای حل مشکلات مردم میدانیم. والسلام علیکم و رحمه الله

محمد علی وکیلی
خیلی ممنون از صرفهجویی شما در وقت. سرکار خانم مهندس زرآبادی! جنابعالی هشت دقیقه برای ادامه فرمایشاتتان فرصت دارید.

سیده حمیده زرآبادی
من دوباره به صحبتهای جناب آقای جهرمی اشاره میکنم. در بحث شبکه زیرساخت که فرمودند، ببینید! ما یک بستری داریم که قرار است شبکه ملی اطلاعات و دولت الکترونیک روی آن سوار شود. من دارم میگویم این شبکه را با بیتدبیریهایی که بوده ما چنین شبکهای نداریم. در واقع اینکه ما مدام بیاییم تفکیک کنیم، بگوییم صوت و دیتا را جداسازی کنیم، این مباحثی است که زیاد ارتباط ندارد.
در بحث قراردادها هم من باز اعتقاد دارم که متخصصین دارند حذف میشوند. آقای جهرمی خیلی از متخصصین را اعلام کرده که باید بازنشسته شوند، چون (30) سالشان شده است. این اقدام خوبی است، ولی ایشان برای فردی که فساد اخلاقی دارد، فساد مالی دارد، بازنشسته هم هست، رفتند مجوز گرفتند و ایشان را در صدر نشاندهاند. یکسری از کارهایی که دارد انجام میشود با هم تناقض دارد و در واقع آن مبحث اصلی را نمیرساند.
آقای جهرمی! شما در این مدت زمانی که وزارت را بر عهده داشتید در کارهای ژورنالیستی و تبلیغاتی خیلی خوب ظاهر شدید، ولی علیرغم ادعاها درخصوص همگام بودن با تکنولوژی روز دنیا مثل فایوجی و بلاکچین در قالب برنامهها و اجرایی شدن شعارها اقدامی انجام ندادید. وزارتخانه به دلیل خلأ تخصص در روشهای اجرایی تکنولوژیهای نصبشده حتی توان نگهداری را هم ندارد و علیرغم شعارها به وندورها و تولیدکنندهها وابسته است. سیاستهای نیروی انسانی به نحوی است که با توسعه و پیشرفت، هر روز فاصله بیشتری دارد. من به آقای سیف و آقای کرباسیان پیشنهاد دادم که استعفا بدهند، چون اگر امروز استعفا بدهند خیلی برای مملکت سودش بیشتر است تا اینکه فردا استعفا بدهند، ولی آقای جهرمی! شما از بین هزاران شعار رنگارنگ آقای رئیسجمهور شدید شعاری که محقق شد، شعار جوانگرایی. من و شما امروز این فرصت را پیدا کردیم که نشان بدهیم باید به مدیریت جوانان اطمینان داشت و جوانان میخواهند که وطن خودشان را بسازند و اشکالات را برطرف کنند، ولی در پاسخهایی که شما میدهید من بارها به وزارتخانه آمدم، حضوری، غیرحضوری، مستقیم، غیرمستقیم این مطالب را خدمت شما رساندهام. شما در واقع هیچ عزمی برای حل این مشکل ندارید. این مشکلی که من مطرح میکنم، مشکل امنیت کشور است. قرار است کشورها براساس ارتباطات، معادلات سیاسی، اقتصادی و اجتماعیشان تغییر کند، بحث وزارت ارتباطات بحث وزارتخانه بسیار مهمی است.
آقای جهرمی! شما وزیر جوانی هستید و من دوست ندارم پیشنهادی که به آقای کرباسیان و آقای سیف دادم را به شما بدهم، من دوست دارم این عملکردها تصحیح شود. در حوزه کارگزاران مخابرات روستایی هیچ اتفاقی نیفتاده، درخصوص USO، درخصوص قراردادهایی که باید طبقهبندی مشاغل مخابراتیها، درست است که اینها بخش خصوصی است، ولی شما باید نظارت داشته باشید. کیفیت سرویسها، الان بستههایی که حجمی میدهند، پول بعضی از بستهها را حذف میکنند و اپراتورها به صورتهایی که اصلاً نظارتی در آن نیست دارند میفروشند، بحث پیامکهایی که داده میشود و بحثهای مختلفی که در حوزه است و نظارتی که وجود ندارد.
من از همکار خوبم سرکار خانم حسینی هم تشکر میکنم که با دغدغه و هوشمندانه این مسائل را پیگیری میکردند و همراه من بودند و این سؤالاتی که مطرح شد فقط سؤالات من نیست، این سؤالاتی است که درخصوص این موضوعات جناب آقای قاضیپور و سایر همکاران هم سؤال دارند و برایشان مسأله است. ما در حوزه انتخابیه باید پاسخگو باشیم، مردم دارند پول یک سرویس باکیفیت را میدهند.
من یک نکتهای را هم میخواهم بگویم. بحث اسلایدهایی که من نمایش دادم اتاق فرمان زحمت کشیدند روی پیوستها قرار دادند. همکاران محترم اسلایدها را ببینند، یک بار دیگر نام شهرهایشان را ببینند. این نقاط ترافیکی حذف شده، شما میتوانید بروید بازدید کنید. حوزه انتخابیه خودتان است و چند صباح دیگر اگر که حوزه انتخابیه دچار مشکل شود در واقع شما مسئول هستید که میدانستید و پیگیری نکردید. من هم از هیأترئیسه محترم هم از جناب آقای جهرمی و هم از همکاران محترم که گوش دادند تشکر میکنم، ممنون و متشکرم.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون. خانم زرآبادی! وزیر قول دادند خیلی از این مشکلاتی که اگر وجود داشته باشد پیگیری و حل شود. سؤال را به رأی بگذاریم یا انشاءالله با هماهنگی این گرههایی که وجود دارد خود به خود اصلاح شود؟

سیده حمیده زرآبادی
جناب آقای دکتر پزشکیان! با توجه به اینکه پاسخهایی که جناب آقای جهرمی دادند پاسخهای مرتبط به سؤالاتی که من پرسیدم نبود، من نسبت به پاسخهای ایشان قانع نشدم و توضیحاتشان کافی نبود.

مسعود پزشکیان
یعنی ما رأی بگیریم؟ (زرآبادی ـ بله)
حضار 203 نفر، نمایندگان محترم نسبت به وارد بودن سؤال خانم زرآبادی رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. سؤال وارد نبود.
8
قرائت بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخصوص محکومیت حمله آمریکا، انگلیس و فرانسه به سوریه

مسعود پزشکیان
ما یک بیانیه داریم، بیانیه را قرائت بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحیم
بیانیهای به امضای (212) نفر از همکاران رسیده است که قرائت میکنم. البته این (212) نفر همکارانی هستند که هنگام جمعآوری امضا در صحن حضور داشتند، یعنی همه نمایندگانی که حضور داشتند این بیانیه را امضا کردهاند.
بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی در محکومیت حمله آمریکا، انگلیس و فرانسه به سوریه:
بسم الله الرحمن الرحیم
آمریکا محور جهانی شرارت با همدستی انگلیس و فرانسه با حملات گسترده موشکی به کشور اسلامی سوریه در روز مبعث پیامبر عظیمالشأن اسلام اوج دشمنی و خصومت خود را نسبت به امت اسلامی به نمایش گذاشت. آمریکاییها که در طول هفت سال گذشته در جنگ نیابتی و با بهکارگیری دهها هزار تروریست آموزشدیده در پایگاههای نظامی کشورهای همسایه سوریه و با استفاده از ظرفیتهای گسترده همپیمانان اروپایی و منطقهای نتوانست ساختار سیاسی حاکم بر سوریه مبتنی بر آرای مردم سوریه را تغییر دهد و شکست سختی را متحمل گردید، امروز در آستانه حل سیاسی بحران سوریه و پیروزی مردم سوریه یک بار دیگر دست به آتشافروزی زد و با کمک انگلیس و فرانسه به سوریه حملات موشکی نمود.
تأسفبارتر اینکه همداستانی و حمایت برخی از کشورهای عربی و اسلامی است که از این جنایت استقبال نمودند و موجی از تنفر را در میان امت اسلامی به وجود آوردند. ما نمایندگان ملت بزرگ ایران ضمن محکومیت شدید جنایت آمریکا، انگلیس و فرانسه، حمایت قاطعانه خود را از سوریه به عنوان خط مقدم جبهه مقاومت اعلام مینماییم و مطمئنیم آمریکا همانند هفت سال گذشته در این هدفگذاری جدید شکست خواهد خورد و ملت و دولت سوریه با مقاومت تاریخی و ماندگار خود از این مصاف سخت سرافراز بیرون خواهد آمد و به امنیت پایدار خواهد رسید. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته
همکاران عزیز تشریف آوردهاند و امضا میکنند و تعداد امضاها افزایش پیدا میکند.
(امضاءکنندگان بیانیه عبارتند از آقایان: احد آزادیخواه، ژرژیک ابرامیان، علی ابراهیمی، سیدمحمدجواد ابطحی، ابوالفضل ابوترابی، فریدون احمدی، قاسم احمدیلاشکی، اسفندیار اختیاریکسنویهیزد، سیدعلی ادیانی، ضیاءاله اعزازیملکی، محمدمهدی افتخاری، سیدحسین افضلی، علی اکبری (شیراز)، علی اکبری (بجنورد)، عزیز اکبریان، قلی الهقلیزاده، احمد امیرآبادیفراهانی، محمدرضا امیرحسنخانی، حسین امیریخامکانی، سلام امینی، سیدحمزه امینی، محمدنعیم امینیفرد، احمد انارکیمحمدی، روحالله بابائیصالح، محمدرضا بادامچی، یوناتن بتکلیا، علی بختیار، علی بختیاری، صدیف بدری، شهروز برزگرکلشانی، علاءالدین بروجردی، محمدمهدی برومندی، حمید بنائی، سیدهادی بهادری، حسن بهرامنیا، محمود بهمنی، محمد بیرانوندی، احمد بیگدلی، عباس پاپیزادهبالنگان، بهرام پارسایی، مسعود پزشکیان، نصراله پژمانفر، عباسعلی پوربافرانی، محمدعلی پورمختار، محمدرضا تابش، فرهاد تجری، نورمحمد تربتینژاد، اکبر ترکی، سیدقاسم جاسمی، غلامعلی جعفرزادهایمنآبادی، منوچهر جمالیسوسفی، علی جلیلیشیشوان، محمدجواد جمالینوبندگانی، عبداله حاتمیان، حمیدرضا حاجیبابایی، حسینعلی حاجیدلیگانی، محمد حسننژاد، ابوالفضل حسنبیگی، شهباز حسنپوربیگلری، محمدصادق حسنیجوریابی، عبدالکریم حسینزاده، محمد حسینی، سیدجواد حسینیکیا، الیاس حضرتی، احمد حمزه، غلامرضا حیدری، سیدمرتضی خاتمی، سیدعلاءالدین خادم، بشیر خالقی، محمد خدابخشی، سلمان خدادادی، عبدالحمید خدری، حسن خستهبند، رسول خضری، ولی داداشی، یوسف داودی، محمدباسط درازهی، سیدکاظم دلخوشاباتری، کمال دهقانیفیروزآبادی، محمد دهقانینقندر، حبیباله دهمرده، سیدمصطفی ذوالقدر، فرجالله رجبی، علیرضا رحیمی، جلیل رحیمیجهانآبادی، علی رستمیانسبزهخانی، محمدابراهیم رضایی، محمدرضا رضاییکوچی، عبداله رضیان، اکبر رنجبرزاده، رحیم زارع، محمدمهدی زاهدی، سیدجواد ساداتینژاد، علی ساری، احمد سالککاشانی، عبدالله سامری، رمضانعلی سبحانیفر، ابوالفضل سروش، محمدباقر سعادت، محمداسماعیل سعیدی، حسن سلیمانی، اصغر سلیمی، علیرضا سلیمی، علیمحمد شاعری، شمسالله شریعتنژاد، عیناله شریفپور، محمود شکری، سیدکمالالدین شهریاری، هادی شوشتری، یعقوب شیویاری، ناصر شریفی، محمود صادقی، محمدرضا صباغیانبافقی، مرتضی صفارینطنزی، احمد صفری، بهمن طاهرخانی، حیدرعلی عابدی، محمدرضا عارف، سیدمحمدباقر عبادی، اسداله عباسی، محمدقسیم عثمانی، محمد عزیزی، سیدمحسن علوی، محسن علیجانیزمانی، احمد علیرضابیگی، رضا علیزاده، بیتاله عبدالهی، محمدجواد فتحی، سیدمهدی فرشادان، فردین فرمند، محمدحسین فرهنگی، حشمتاله فلاحتپیشه، حمیدرضا فولادگر، نادر قاضیپور، سیداحسان قاضیزادههاشمی، سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی، علی قربانی، اسداله قرهخانیالوستانی، محمد قمی، هادی قوامی، غلامرضا کاتب، جواد کاظمنسب، شادمهر کاظمزاده، سیدحمیدرضا کاظمی، محمد کاظمی، سیدتقی کبیری، علی کرد، کورش کرمپورحقیقی، رضا کریمی، علیاکبر کریمی، جواد کریمیقدوسی، عامر کعبی، یحیی کمالیپور، مصطفی کواکبیان، شهرام کوسهغراوی، محمدجواد کولیوند، مجید کیانپور، احمدعلی کیخا، حسن کامراندستجردی، عباس گودرزی، مسعود گودرزی، سهراب گیلانی، مهرداد لاهوتی، حسن لطفی، احمد مازنی، جهانبخش محبینیا، علیرضا محجوب، داود محمدی (تهران)، داود محمدی (قزوین)، جلیل مختار، احمد مرادی، علیمحمد مرادی، منصور مرادی، اصغر مسعودی، عبدالرضا مصری، علی مطهری، سیدمهدی مقدسی، حسین مقصودی، الهیار ملکشاهی، ولی ملکی، محمدرضا منصوری، سیدفرید موسوی، سیدابوالفضل موسویبیوکی، سیدناصر موسویلارگانی، جلال میرزائی، شهاب نادری، ولیالله نانواکناری، علی نجفیخوشرودی، سیدحسین نقویحسینی، محمود نگهبانسلامی، علی نوبختحقیقی، رامین نورقلیپور، حسن نوروزی، سیدراضی نوری، حبیباله نیکزادیپناه، ذبیح نیکفرلیالستانی، عبدالرضا هاشمزائی، همایون هاشمی، عدل هاشمیپور، نبی هزارجریبی، محمد وحدتیهلان، علی وقفچی، محمدعلی وکیلی، علیم یارمحمدی، علیاصغر یوسفنژاد، و خانمها: معصومه آقاپورعلیشاهی، سکینه الماسی، فریده اولادقباد، ناهید تاجالدین، هاجر چنارانی، سیده فاطمه ذوالقدر، خدیجه ربیعیفرادنبه، سیدهحمیده زرآبادی، فاطمه سعیدی، پروانه سلحشوری، طیبه سیاوشیشاهعنایتی، پروانه مافی و سمیه محمودی)
9
تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به مسئولان اجرایی کشور

اکبر رنجبرزاده
تذکرات کتبی
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور:
ـ

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رنجبرزاده ببخشید! من اعلام کنم که امضا نمایندگان درخصوص بیانیه به (229) نفر رسید.

اکبر رنجبرزاده
تذکرات کتبی
وقت تذکردهندگان شفاهی برای روز سهشنبه محفوظ است.
ـ خانم پروانه مافی (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص اینکه لازم است هر چه سریعتر تکلیف آزمون دوره اول سمپاد مشخص شود تا خانوادهها از بلاتکلیفی خارج شوند.
ـ آقای بشیر خالقی (خلخال و کوثر) به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص بیتوجهی به شهرک صنعتی هشتجین.
به وزیر نیرو درخصوص قلع و قمع (270) اصله درخت میوه هشتساله در فاصله (53) متری رودخانه در روستای سنگآباد شهرستان کوثر.
ـ آقای محمد دهقانینقندر (چناران و بینالود) به اتفاق (62) نفر از نمایندگان محترم به رئیسجمهور محترم درخصوص ضرورت عزل رئیس بانک مرکزی و عوامل دخیل در گرانی ارز و متوقف کردن چرخه زندگی مردم و ضربه به نظام اقتصادی کشور.
ـ آقای علی بختیار (گلپایگان و خوانسار) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص عدم اجرای بزرگراه اراک ـ شهرکرد علیرغم تصویب چندساله در مصوبات استانی.
به وزیر کشور درخصوص جابهجایی مرزهای سیاسی حوزه انتخابیه بدون توجه به اسناد ثبتی طی سالهای گذشته و لزوم جدیت در اصلاح آنها.
به وزیر نیرو درخصوص تعلل در واگذاری مدیریت بهرهبرداری کوچری به شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران علیرغم ابلاغ آن.
ـ آقای امیر خجسته (همدان و فامنین) به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم توجه جدی و برکناری برخورد با متخلفین مالی در بنیاد شهید و امور ایثارگران و سازمان اقتصادی کوثر و بانک دی.
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص لزوم توجه جدی به تعریف و ابلاغ استانداردهای ساخت و ساز در مناطق واقع در گسل.
ـ آقایان: نادر قاضیپور (ارومیه)، علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس)، احمد امیرآبادیفراهانی (قم) و اکبر رنجبرزاده (اسدآباد) به رئیسجمهور محترم درخصوص تسریع در صدور دستور جلوگیری از دادن افطار توسط دستگاههایی که شامل ماده (5) قانون مدیریت خدمات کشوری هستند که این کار از جیب بیتالمال ممنوع است.
ـ آقایان: علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس)، نادر قاضیپور (ارومیه) و احمد امیرآبادیفراهانی (قم) به وزیر کشور درخصوص اینکه با توجه به نزدیک بودن ماه مبارک رمضان، تمهیدات و اقدامات مؤثر در مبارزه با روزهخواری معدودی از هنجارشکنان.
ـ آقای منصور مرادی (مریوان و سروآباد) به رئیسجمهور محترم درخصوص آلودگی آبهای رودخانه سیروان در اثر واژگونی تانکرهای حامل مواد سوخت در کشور عراق و در جاده مریوان سنندج.
ـ آقای محمدابراهیم رضائی (خمین) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص اینکه چرا مسئولان وزارت راه و شهرسازی مانع اقدامات نسنجیده مدیریت سازمان هواشناسی کشور در تبیین قرارداد با یک شرکت فرانسوی نشدند در حالی که فن و دانش لازم در کشور وجود دارد؟
ـ آقای علی وقفچی (زنجان و طارم) به وزیر جهاد کشاورزی درخصوص تسریع در کاهش قیمت کودهای شیمیایی به خصوص کود اوره در شهرستان طارم.
به وزیر کشور درخصوص تأخیر در اجرای پروژههای ملی و استانی و تعطیلی به خصوص بزرگترین پروژه شمالغرب کشور یعنی سد مشمپا و نابسامانی در بزرگترین بازار ایران یعنی بازار زنجان.
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص مسیر اتوبان زنجان ـ قزوین و ایجاد روشنایی در مسیر فوق و لکهگیری این مسیر.

مسعود پزشکیان
10
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

مسعود پزشکیان
جلسه بعدی ما ساعت (8) صبح روز سهشنبه بیست و هشتم فروردینماه 1397 و دستور جلسه ادامه دستور هفتگی است. پایان جلسه را اعلام میکنم.