1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 261 نفر رسمی است، دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه یکصد و نود و سوم روز یکشنبه نوزدهم فروردینماه 1397 هجریشمسی مطابق با بیست و یکم رجب 1439 هجریقمری.
1 ـ گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اصل اجرای (44) قانون اساسی در مورد اجرای قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار.
2 ـ گزارش نهایی کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری در مورد تحقیق و تفحص از صندوق ذخیره فرهنگیان.
3 ـ گزارش کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات در مورد عملکرد اجزای (1) و (2) بند «ز» تبصره (1) قانون بودجه سال 1396 کل کشور.
4 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی در مورد تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور.
5 ـ گزارش کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات در مورد عملکرد قانون هدفمندی یارانهها و تبصرههای مربوط به آن در قوانین بودجه سنواتی طی سالهای 1389 لغایت 1395.
6 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه تجارت (اعاده شده از شورای محترم نگهبان).
7 ـ گزارش کمیسیون انرژی در مورد نحوه اجرای قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

داود لاچيناني
(آیات 10 ـ 9 از سوره مبارکه «فاطر» توسط قاری محترم آقای داود لاچینانی تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
وَ اللَّهُ الَّذِی أَرْسَلَ الرِّیاحَ فَتُثِیرُ سَحاباً فَسُقْناهُ إِلى بَلَدٍ مَیِّتٍ فَأَحْیَیْنا بِهِ الْأَرْضَ بَعْدَ مَوْتِها کَذلِکَ النُّشُورُ * مَنْ کانَ یُرِیدُ الْعِزَّةَ فَلِلَّهِ الْعِزَّةُ جَمِیعاً إِلَیْهِ یَصْعَدُ الْکَلِمُ الطَّیِّبُ وَ الْعَمَلُ الصَّالِحُ یَرْفَعُهُ وَ الَّذِینَ یَمْکُرُونَ السَّیِّئاتِ لَهُمْ عَذابٌ شَدِیدٌ وَ مَکْرُ أُولئِکَ هُوَ یَبُورُ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقای لاچینانی قاری محترم تشکر میکنیم. ترجمه آیات را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«و خدا همان کسی است که بادها را روانه میکند، پس بادها ابری را بر میانگیزند و ما آن را به سوی سرزمینی مرده راندیم و آن زمین را بدان وسیله پس از مرگش زندگی بخشیدیم، رستاخیز نیز چنین است. هر کس سربلندی میخواهد سربلندی یکسره از آن خداست. سخنان پاکیزه به سوی او بالا میرود و کار شایسته به آن رفعت میبخشد و کسانی که با حیله و مکر کارهای بد میکنند عذابی سخت خواهند داشت و نیرنگشان خود تباه میگردد». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ. (حضار صلوات فرستادند)
جناب آقای دکتر! امروز همکاران عزیز بدون تأخیر و غیبت تشریف آوردند که جا دارد من از آنها تشکر کنم.

علی اردشیرلاریجانی
3
بیانات رئیس محترم مجلس شورای اسلامی به مناسبت آغاز سال جدید، توجه بیشتر به تولید داخلی و کالای ایرانی، اظهارات تأسفبار مسئولین دولت سعودی، افتتاح پایگاه انگلیس در بحرین، حوادث اخیر فلسطین و مشروعیت بخشیدن به رژیم صهیونیستی توسط برخی کشورهای عربی

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
در ابتدای سال جدیدی نیکوترین تقدیرات را از خداوند متعال برای نمایندگان محترم و ملت بزرگوار ایران آرزومندم و امیدوارم سال 97 با اهتمام همگان به آبادانی بهتر کشور و رفع مشکلات فعلی بینجامد و لازم میدانم از همه دستگاههای اجرایی که در ایام عید تلاش مضاعفی برای آسایش بهتر ملت داشتند تشکر کنم. مخصوصاً از نیروی انتظامی که در یک ماه اخیر تلاش جدیتر برای امنیت مردم داشتند، از هلالاحمر، وزارت بهداشت، صدا و سیما، نیروهای مسلح، سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و وزارت راه و همه بخشهای اجرایی که در سفرها و اسکان و امنیت کشور خدمت نمودند، سپاسگزاری میکنم.
سخنان رهبر معظم انقلاب اسلامی در ابتدای سال جدید و تأکید معظمله بر تولید داخلی و کالای ایرانی برای همه بخشهای کشور فضای جدیدی برای تلاش در جهت منافع ملت فراهم نمود که باید از این فرصت برای معطوف نمودن اراده همگانی برای تولیدات داخلی بهره جست. در این زمینه هم تولیدکنندگان وظایف مهمی بر عهده دارند که تولیدات باکیفیت فراهم نمایند و هم عرضهکنندگان کالاها باید زمینه اعتماد عمومی در مصرف کالای ایرانی را تدارک کنند و هم رسانههای گروهی به ویژه صدا و سیما در جهت تشویق مردم به مصرف تولیدات داخلی وظایفی بر عهده دارند و هم دولت به خصوص وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت جهاد کشاورزی در جهت صیانت از تولیدات ملی و ایجاد ممنوعیت برای واردات محصولاتی که در داخل تولید کافی و مناسب دارند وظایف مهمی دارند و بانکها مسئولیت سنگین بر عهده دارند که در جهت تسهیلات لازم بخش تولید دست به اصلاحات درونی خود بزنند. در همه این امور مجلس شورای اسلامی آمادگی دارد زمینههای قانونی لازم را فراهم آورد.
از کمیسیون ویژه تولید ملی و اصل (44) به عنوان محور اصلاحات قانونی میخواهم با مشورت مرکز پژوهشهای مجلس و کمیسیونهای تخصصی و رایزنی با بخشهای دولتی ذیربط و همفکری با اتاق بازرگانی و اتاق اصناف پیشنهادات لازم را تدوین و ظرف سه هفته آینده به مجلس ارائه نمایند و همچنین این کمیسیون با استفاده از گزارشهای مراکز نظارتی و بررسیهای خود هر ماه گزارش پیشرفت امور را به مجلس تقدیم کند.
نکته دیگر این است که اخیراً مسئولین سعودی اقدامات و اظهاراتی در مسائل منطقه داشتند که از جهتی بسیار تأسفآور است و از جهتی به شفافیت فضای واقعی کمک میکند. اینکه بعد از سالها که سعودیها با هدایت و حمایت آمریکا جریانهای تروریستی و تکفیری را سامان دادند و هزاران نفر را به خاک و خون کشیدند، حالا این موضوع را با صراحت اعلام میکنند که همه این اقدامات با هدایت و حمایت آمریکا بوده است، یک هشدارباش برای همه کشورهای منطقه و جهان است که زیر پوست اظهارات با رنگ و لعاب انساندوستانه و دینی، سالهای گذشته چه اقدامات پلیدی صورت دادند.
اما چقدر باید تأسف خورد که سعودیها با حضور در آمریکا و تلاش زیاد، بخش قابل توجهی از منابع مردم مسلمان عربستان را تقدیم دولتمردان دلالصفت آمریکا کردند، اما آنها به جای تشکر اعلام کردند اگر آمریکا از کشورهای حوزه خلیج فارس حمایت نکند ظرف دو هفته از بین میروند. آیا مردم حجاز تحمل این تحقیر بزرگ را میکنند که در قبال پولی که از مملکت آنها به جیب سیاستمداران آمریکا سرازیر شد، آن هم برای تحریک علیه دیگر کشورهای مسلمان با چنین الفاظی آنان را خوار و زبون نمایند؟ تا حدی که آمریکا برای ماندگاری سربازان خود در سوریه علاوه بر صدها میلیارد دلار که قبلاً از سعودیها به جهات مختلف اخاذی نموده بود باز باجخواهی نمود. البته صراحتهای ترامپ در این باجخواهی جدید سخافت حوزه سیاست خارجی آمریکا را نیز بهتر عیان نمود.
نکته دیگر افتتاح رسمی پایگاه انگلیس در بحرین است. در روزهای گذشته امر قابل توجهی بود که دولت انگلیس بدون توجه به خواست مردم بحرین در حضور عادلانه و با رأی خود برای حکومت با اموال مردم مظلوم و مسلمان بحرین هزینه ایجاد پایگاه و حضور سربازان خود را فراهم نموده است. البته ملتهای منطقه از سابقه سوء کشور انگلیس از دیرباز آشنایی دارند و با این روشهای کهنه نمیتوانند حرکت ملتهای منطقه را با سرنیزه منحرف کنند.
حوادث اخیر در فلسطین بسیار پراهمیت است. تلاشهای مرموزانهای توسط آمریکا و برخی کشورهای عربی نظیر سعودی در جریان است که با سختگیری بر مردم مظلوم فلسطین و آشفتهسازی فضای منطقه به خیال خود ملت فلسطین را در گوشهای از کرانه باختری و محوریت غزه محصور کنند و به قول خود ماجرا را ختم کنند. به نظر میرسد با اعلام ذلیلانه سعودیها در مشروعیتبخشی به رژیم صهیونیستی و منافعی که ذکر کردند در رابطه با رژیم صهیونیستی، سعودیها علاقهمند هستند هم پولهای ملت خود را در خدمت آمریکا به تاراج بدهند و هم پیشقراولی این پروژه منحوس را بر عهده گیرند. اما حرکتهای دلیرانه جوانان مجاهد فلسطین، تخیلات آنها را به سرابی تبدیل کرده است.
مجلس شورای اسلامی ضمن محکوم نمودن اقدامات رژیم صهیونیستی در به شهادت رساندن و مجروح نمودن مردم مظلوم فلسطین، از صاحبنظران کشورهای اسلامی و عربی و مجالس این کشورها میخواهد به مسئولیت اسلامی و انسانی خود در این مقطع حساس توجه داشته باشند و جلوی این رسوایی بزرگ رژیمهای عربی را بگیرند و از دبیرخانه بینالمجالس اسلامی و دبیرخانه مجالس آسیایی میخواهد در دفاع از مردم مظلوم فلسطین در مقابل این ستم بزرگ تلاش و ایستادگی نمایند. والسلام علیکم و رحمه الله
4
قرائت گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل (44) قانون اساسی در مورد اجرای قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
با عرض سلام و ادب خدمت همکاران گرامی، دستور اول گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل (44) قانون اساسی در مورد اجرای قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار در اجرای تبصره (1) ماده (49) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی است. ضمن تشکر از سخنگوی کمیسیون، ظاهراً گزارش را سرکار خانم جلودارزاده مطرح میکنند، در خدمتتان هستیم. آقای دکتر وکیلی! عزیزانی که باید صحبت کنند را معرفی بفرمایید.

محمد علی وکیلی
بسم الله الرحمن الرحیم
برگزیدگان موضوع جلسه، جناب آقای شادمهر کاظمزاده نماینده محترم دهلران، درهشهر و آبدانان، جناب آقای قاضیپور نماینده محترم ارومیه، سرکار خانم فریده اولادقباد نماینده محترم تهران، ری، شمیرانات و اسلامشهر، جناب آقای یوسفنژاد نماینده محترم ساری، جناب آقای کولیوند نماینده محترم کرج، اشتهارد و فردیس، جناب آقای فولادگر نماینده محترم اصفهان.

سهیلا جلودارزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض سلام، ادب و احترام خدمت نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی و ملت بزرگ ایران. کمیسیون ویژه اصل (44) جلسات متعددی را در راستای بررسی قانون بهبود مستمر فضای کسب و کار برگزار کرد و این جلسات با همکاری بخش دولتی، بخش خصوصی و نمایندگان محترم مجلس تشکیل شد. قانون شامل (29) ماده و (59) حکم است. در بررسیهایی که با هدف بررسی مشکلات در راه اجرای قانون برگزار شد یک گزارشی با همکاری مرکز پژوهشهای مجلس و بخش دولتی تهیه شده، براساس گزارشهای مکتوبی که از عملکرد قانون دادند.
اینکه در این روز و در شروع کار مجلس در سال 97 این گزارش ارائه میشود را به فال نیک میگیریم. این گزارش میتواند شروع خوبی برای اصلاح وضعیت اقتصادی باشد، همانطور که ریاست محترم مجلس فرمودند. از (59) حکمی که در قانون اشاره شده بود و به عنوان وظیفه برای بخشهای مختلف تعیین شده بود، باید اینجا به اطلاع برسانم که تنها (10) حکم از سال 90 تاکنون توانسته جنبه اجرایی کامل به خودش بگیرد و (25) حکم اصلاً به هیچ عنوان اجرا نشده، حتی وارد بعضی از بخشهای مطالعاتی هم نشده و مابقی به طور ناقص اجرا شده است. من با اجازه ریاست محترم گزارش را شروع میکنم، این توضیح را از این جهت دادم که اگر از دستگاهها نامبرده میشود به جهت محکوم کردن نیست و اگر از دستگاههایی خواسته میشود که کارشان را شروع کنند این هم به جهت وظایفی است که مجلس شورای اسلامی در باب نظارتی به عهده دارد.
گزارش نظارتی درباره اجرای قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار مصوب 16/11/1390
مقدمه:
قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار، در (16) بهمن 1390 به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید. مهمترین اهداف این قانون که با رویکرد رفع موانع تولید و سرمایهگذاری در قالب (29) ماده (53) حکم تدوین شده، عبارتند از: (اینها اهداف این قانون است)
1 ـ تسهیل شروع کسب و کار به ویژه از طریق تسریع در صدور مجوزها.
2 ـ الزام مسئولان به مشورت با فعالان اقتصادی پیش از تصمیمگیری اقتصادی.
3 ـ شفافسازی اطلاعات و آمار مورد نیاز فعالان اقتصادی.
4 ـ شفافسازی معاملات بخش عمومی.
5 ـ ایجاد دسترسی به بازار برای تولیدکنندگان کوچک.
6 ـ باثبات و قابل پیشبینی کردن تغییر سیاستها، تصمیمها و رفتارهای مسئولان اقتصادی.
7 ـ ایجاد سامانههای پنجره واحد معاملات بخش عمومی و تجارت فرامرزی.
8 ـ هدایت ظرفیتهای سیاست خارجی در جهت افزایش صادرات غیرنفتی و جذب سرمایه خارجی.
با توجه به گزارشهای دریافتی از ذینفعان و نیز نهادها و دستگاههای مسئول اجرای قانون بهبود محیط کسب و کار، توضیحات و نقدهای بیانشده در کمیته بهبود کسب و کار کمیسیون ویژه و بررسیهای صورتگرفته توسط مرکز پژوهشهای مجلس، نتیجه ارزیابی اجرای «قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار» بدین شرح است:
از (53) حکم مندرج در (29) ماده قانون مذکور، تا آبان ماه 1396، صرفاً (10) حکم به طور کامل اجرا شده، (18) حکم به طور ناقص اجرا شده و (25) حکم اجرا نشده است. به عبارت دیگر، پس از گذشت حدود پنج سال و نیم از تصویب قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار، صرفاً یکپنجم از احکام قانون مذکور اجرا شده است. این نکتهای که مقام معظم رهبری فرمودند هر سال شعارها مطرح میشود، ولی به اجرا نمیرسد، از همینجا ناشی میشود. قانون موجود است، احتیاج به وضع قانونگذاری جدید نیست، ولی این قانونها اجرا نشده و باید با توجه به شرایطی که وجود داشت تلاش کنیم انشاءالله این قوانین را اینجا خوب مطالعه و توجه کنیم و بعد انشاءالله کمیسیونهای تخصصی در جهت همکاری با دولت تلاش کنند و دولت در جهت اجرای این قوانین تلاش کند.
بخش اول ـ آن دسته از احکام قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار که به طور کامل اجرا شده است.
1 ـ حکم ماده (1) درخصوص تأسیس «مرکز ملی مطالعات راهبردی کشاورزی و آب» و افزایش توانمندی بخش خصوصی و تعاونی در حیطه کشاورزی، آب، منابع طبیعی و صنایع غذایی که اتاق بازرگانی ایران این حکم را اجرا کرده است.
2 ـ حکم صدر ماده (4) درخصوص تدوین، سنجش و اعلام شاخص ملی محیط کسب و کار در ایران که این حکم هم توسط اتاق ایران اجرا شده و تا حالا دو مرحله گزارش داده شده است.
3 ـ حکم تبصره ماده (4) درخصوص بهبود جایگاه ایران در رتبهبندیهای جهانی محیط کسب و کار مربوط به «شاخص سهولت انجام کسب و کار» که توسط بانک جهانی اعلام میشود توسط وزارت امور اقتصاد و دارایی در حال انجام است.
4 ـ حکم تبصره (2) ماده (5) درباره بررسی نظرات اصناف یا تشکلهای اقتصادی سراسری که در شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی در حال انجام است، در مراحل استانیاش هم به خوبی دارد انجام میشود.
5 ـ حکم صدر ماده (11) درخصوص تشکیل شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی اجرا شده است.
6 ـ حکم مندرج در صدر ماده (13) درخصوص تشکیل شوراهای استانی گفتگوی دولت و بخش خصوصی، توسط استانداران اجرا شده است.
7 ـ حکم تبصره ماده (13) درخصوص تهیه دستورالعمل نحوه تشکیل و اداره جلسات شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی که سند مذکور توسط دبیرخانه شورای گفتگو تهیه شده است.
8 ـ حکم تبصره ماده (14) درخصوص تشخیص دستگاههای اجرایی مرتبط با محیط کسب و کار که توسط وزیر امور اقتصادی و دارایی انجام شده است.
9 ـ حکم ماده (26) درخصوص منع اعلام تعطیلی روزهای کاری که دولت فعلی به این حکم متعهد بوده و امیدواریم امسال که بیشترین میزان تعطیلی را داریم بیشتر از آن این تعهد عملی شود.
اینها موادی بود که اجرا شده است.
بخش دوم ـ آن دسته از احکام قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار که به طور ناقص اجرا شده که در ارتباط با بخشهایی که بایستی با بخش خصوصی مشورت میشد، این کار به طور ناقص انجام شده است.
1 ـ حکم ماده (2) درخصوص درخواست و بررسی نظر کتبی اتاقها و تشکلهای ذیربط هنگام بررسی موضوعات کسب و کار که این حکم به طور ناقص در دستگاههای دولتی اجرا شده است که امروز مشکلاتی که شما در رابطه با مسأله مالیاتها میبینید که از همین اولین روز سال 97 خودش را نشان داده، مثلاً کارخانه گراد با (300) کارگر تعطیل شده، به دلیل مسأله اینکه به نظر اتاقها درخصوص مالیات و علیالرأس بودن آن توجه نشده است.
2 ـ حکم ماده (3) راجع به استعلام نظر تشکلهای ذیربط توسط دستگاههای اجرایی هنگام تدوین مقررات و بخشنامهها که اجرای این حکم نیز به طور ناقص در دستگاههای اجرایی صورت گرفته است.
3 ـ حکم ماده (6) درخصوص ارائه مستمر آمارهای مورد نیاز فعالان اقتصادی که مرکز آمار ایران این حکم را به طور ناقص اجرا کرده است. الان برای سرمایهگذار خارجی و سرمایهگذار داخلی ما حتی نقشه زیستبوم امکانات و ظرفیتهای کشور را نداریم. مسأله آمایش سرزمین به این مهمی به صورت یک منبع اطلاعاتی در کشور برای سرمایهگذاری وجود ندارد.
4 ـ حکم ماده (7) درباره ساماندهی مراجعه نمایندگان دستگاههای اجرایی به واحدهای تولیدی که سازمان امور اداری و استخدامی این حکم را به طور ناقص اجرا کرده است. هنوز که هنوز است از همه دستگاههای اجرایی به یک شرکت تولیدی مراجعه میکنند که یکی از زمینههای بزرگ وجود فساد، رشوهخواری و ایجاد سد و مانع در راه تولید است. این ماده (7) بایستی مراجعهکنندگان و افرادی را که میروند و مراکز تولیدی را تحت فشار میگذارند، باید ساماندهی میشد که چه کسی برود مراجعه کند. مثل پنجره واحد بازرسی هم باید واحد باشد تا دستگاهها اینقدر مزاحم کار تولید نباشند.
5 ـ حکم مندرج در قسمت پایانی ماده (7) درخصوص صدور مجوزهای فعالیت اقتصادی به شکل پنجره واحد که دستگاههای فرعی صدور مجوزهای کسب و کار این حکم را به طور ناقص اجرا کردهاند. حتی در یک بخشهایی هم که انجام شده به وسیله برداشتن شماره تلفنها و ایجاد ارتباط مستقیم بین کسی که اطلاعات را از پنجره واحد دریافتکننده است و کسی که وارد و ثبت کرده موجب ایجاد فساد، هنوز هست و باید این قسمتها کنترل شود.

محمدحسین فرهنگی
خانم جلودارزاده! سه دقیقه از وقتتان باقی مانده است، لذا تنظیم بفرمایید.

سهیلا جلودارزاده
خیلی وقت کمی برای موضوع به این مهمی اختصاص داده شده، من سعی میکنم مجلس را به این گزارش کامل ارجاع بدهم که هم در مرکز پژوهشها و هم در سایت کمیسیون ویژه موجود است. تکتک سطرهای این با دقت انجام شده و پیگیری همه نمایندگان و همه کمیسیونها و مجموعه دولت را میطلبد که بتوانیم این شرایط کشور را که باید از کالای رقابتپذیر داخلی به طور کامل استفاده و شعار سال محقق شود، برای رسیدن به آن باید این مجموعه انجام شود.
راجع به الکترونیکی کردن فرمها و فرآیند اداری تجارت خارجی که وزارت صنعت و معدن باید این کار را انجام بدهد.
اطلاعات مربوط به تجارت خارجی توسط وزارت امور خارجه بایستی در سایتهای خاصی به فعالان اقتصادی ارائه شود که این کار به طور کامل انجام نشده است.
در مورد وضعیت بانکها که با یک فرمهای خاصی باید وامها را ارائه بدهند و همه با در اختیار گذاشتن تسهیلات یکسان برخورد کنند، این کار هم به طور کامل انجام نشده است.
حکم ماده (18) درخصوص فراهم آوردن زمینه شکلگیری تشکلهای صنفی بخش ساختمان توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی این تکلیف هم به طور ناقص انجام شده است.
درخصوص استفاده از فرمهای یکسان در قراردادهای شرکتهای بخش خصوصی و تعاونی که کلیه دستگاههای اجرایی باید آن را انجام میدادند، اما هنوز همه موفق به انجام این رویه نشدهاند.
حکم ماده (28) درخصوص اعمال اقدامات قانونی برای نحوه رسیدگی به اعتراض مؤدیان مالیاتی و نحوه رسیدگی به اعتراض پرداختکنندگان حق بیمه تأمین اجتماعی که باید توسط دولت اجرا میشده ولی ناقص اجرا شده.
تبصره ماده (29) درخصوص رسیدگی به جرایم مرتبط با فعالیتهای تجاری و اختلافات بین بخش خصوصی و دستگاههای اجرایی که این یکی از بزرگترین مشکلات کشور در راه تولید ملی است و موجب تعطیلی و پلمپ شدن بسیاری از کارخانجات و مراکز تولیدی شده همین تبصره ماده (29) درخصوص رسیدگی به جرایم مرتبط با فعالیتهای تجاری و اختلافات بین بخش خصوصی و دستگاههای اجرایی حسب مورد در شوراهای حل اختلاف یا شعب خاصی در حوزههای قضائی تا زمان تأسیس دادگاههای تجاری که باید توسط قوه قضائیه اجرا میشد ولی به طور ناقص اجرا شده است. (فرهنگی ـ خیلی ممنون)
این نکته را لازم است بنده در خاتمه اینجا عرض بکنم که ماده (29) مربوط به آییندادرسی تجاری میشود که ما در حال حاضر هنوز بعد از شش سال منتظر هستیم که این آییندادرسی در کمیسیون قضائی مجلس بررسی بشود در مجلس به تصویب برسد تا این دادگاههای خاص تشکیل بشوند.
امروز همه کارفرماهای ما جریمه شدند، کارخانجات آنها تعطیل شد به دلیل اینکه در جای دیگر نرخ ارز به طور صعودی رشد کرد و اینها دچار کمبود نقدینگی شدند. این جرمی هست که کارفرما، کارآفرین مرتکب نشده ولی مجازاتی هست که دارد شامل حال او میشود. همهجای دنیا و براساس شرع مقدس اسلام مجازات باید متناسب با جرم باشد، صنعت ما، تولید ما، اقتصاد ما مجازات میشود به دلیل سوءمدیریتهایی که اعمال شده و مهمترین کاری که باید انجام بشود (رئیس ـ متشکریم) تصویب آییندادرسی تجاری انشاءالله در مجلس است. با تشکر از مجلس محترم و هیأترئیسه و ریاست محترم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، نماینده دولت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر حسین میرشجاعیان معاون محترم اقتصادی وزارت اقتصاد هستند، بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
آقای دکتر (15) دقیقه وقت دارید، بفرمایید.

حسین میرشجاعیان
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام، ادب و احترام و

علی اردشیرلاریجانی
حالا سؤال کمیسیون این است که در دو، سه تا دستهبندی شما برخی موارد را درست کامل اجرا نکردید یا برخی را اصلاً اجرا نکردید. اینها را جواب بدهید، چون آنهایی که شما میفرمایید خود کمیسیون هم گفته یک موادی اجرا شده، یک موادی را گفته ناقص اجرا شده، یک موادی هم اصلاً اجرا نشده. مخصوصاً بخش سوم، آنها را توضیح بدهید بهتر است.

نادر قاضی پور
آقای لاریجانی! مصوبات شورای گفتگو هیأت دولت نرفته، یک بار تا حالا هیأت دولت نگفته.

علی اردشیرلاریجانی
حالا این را هم توضیح بدهید.

حسین میرشجاعیان
من خدمتتان بگویم در مورد مصوبات شورای گفتگو ماده (12) چون رئیس شورای گفتگو وزیر امور اقتصاد و دارایی هست دبیرخانه این هم در مجموعه معاونت اقتصادی وزارت اقتصاد مستقر هست تاکنون دو مصوبه از مجموعه شورای گفتگو ارسال شده که این دو مصوبه با توجه به نظراتی که مجموعه کشور، یعنی مجموعه دستگاههای اجرایی از جمله وزارت اقتصاد داشت از مجموعه شورای گفتگو و اتاقها خواستیم که این را دوباره بررسی کنند که آیا میخواهند با همان نظر به دولت ارسال بشود یا اینکه نظر خودشان را میخواهند تغییر بدهند؟ این یعنی چیزی است که در فرآیند انجام کار هست و هیچ خللی در انجام کار صورت نگرفته. این دو نظر هم، در واقع دو پیشنهادی که در مجموعه شورای گفتگو آماده شده در ظرف یک ماه گذشته اتفاق افتاده، یعنی قبل از این نکته دیگری نبوده که بخواهد به مجموعه دولت ارسال بشود.
نکتهای که هست در مورد ماده (17) که به بحث نظام مشاوره مدیریت مربوط میشود؛ این ماده (17) قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار است، اعتقاد ما این است که چون در ماده (22) پیشنویس لایحه اصلاح قانون مدیریت خدمات کشوری بحث سازمانهای نظامحرفهای آنجا دیده شده قاعدتاً به نظر میرسد که برای تنقیح قوانین هم این مفید هست که در یکجا در مورد این موضوع تصمیمگیری بشود و اینکه رد پایش را در جاهای مختلف بگذاریم و بعد جای دیگری بیاییم این را نقض کنیم و به یک شکل دیگری ببینیم خیلی این را در این زمینه مفید نمیبینیم.
ما معتقد هستیم که قاعدتاً حوزههایی که مورد عنایت قرار نگرفته یا اجرایی نشده وظیفه ما هست که باید انجام بدهیم، وظیفه دستگاههای مختلف هست که باید انجام بشود و این چیزی هست که در دستور کار دولت قرار دارد، منتها بعضی از دستگاهها خیلی کندتر دارند این کار را انجام میدهند و بعضی دستگاهها دارند تکالیف خودشان را انجام میدهند. عزم ما بر این هست که انشاءالله بتوانیم حوزههای مختلفی که هنوز تکمیل نشده و دستگاهها شاید هنوز همکاری مناسب یا درک خوبی از این قانون ندارند را اجرا کنیم.
یک نکته آخر را هم در مورد رتبه کشور و امتیازات کشور خدمتتان بگویم. شاخصهای متعددی در مورد وضعیت کشور در محیط جهانی کسب و کار وجود دارد، شاخصها حوزههای مختلفی را تحت پوشش قرار میدهند. یکی از شاخصهایی که به شدت مورد توجه ما و مورد توجه مجلس قرار دارد بحث شاخص سهولت انجام کسب و کار هست. من در مورد این شاخص و شاخصهای دیگر خدمتتان بگویم ما در اکثر شاخصها در خلال سالهای گذشته از لحاظ امتیاز بهبود امتیاز داشتیم، یعنی کشور توانسته نسبت به عملکرد گذشته خودش وضعیت بهتری را داشته باشد. اما طبیعی است در بعضی از شاخصها مثل شاخص رقابتپذیری جهانی ما در سال گذشته بهبود رتبه داشتیم، از (76) به رتبه (69) رسیدیم. در بعضی از شاخصها مثل شاخص سهولت انجام کسب و کار علیرغم اینکه از سال 1392 یا 1393 رتبه کشور از (152) بهبود پیدا کرد به رتبه (117) در دو سال گذشته رسید، دو سال مداوم هست که وضعیت ما به نوعی از نظر رتبه، نه از نظر امتیاز در حال بدتر شدن هست که به رتبه (124) رسیدیم. دوستان باید به این نکته توجه داشته باشند که در حدود پنج شاخص از (10) شاخص این حوزه ارتقای رتبه ایران منوط به اصلاح قانون تجارت است. اگر قانون تجارت اصلاح نشود ما در حوزه رفع دیون و ورشکستگی، اجرای قراردادها، حمایت از سهامداران خرد تا اندازه مربوط به ثبت مالکیت و شروع کسب و کار، کار خیلی پیچیده و خاصی نمیتوانیم انجام بدهیم. این نیازمند این هست که ما بتوانیم در واقع این قانون را اصلاحشده یا به طور کامل یا در حوزههایی که مربوط به این شاخصها هست داشته باشیم، ولی در نهایت این دغدغه از مجموعه کشور کاملاً پذیرفتهشده هست که قاعدتاً تلاش باید بر این باشد که وضعیت کلی کشور در میان سایر کشورها ارتقاء پیدا بکند. این هم نیازمند عزم و همکاری سه قوه است. خیلی ممنون و متشکر.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
از گزارش شما متشکریم. جناب آقای دکتر وکیلی! همکاران را به نوبت بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای قاضیپور بفرمایید.

نادر قاضی پور
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب محضر ملت بزرگ ولایتمدار ایران اسلامی، رهبر فرزانه مقتدر و نیروهای مسلح یادی کنیم از شهدا، امام شهدا و مدافعین حرم. رهبر فرزانه چندین سال است نسبت به فضای کسب و کار تأکیدات فراوانی نموده است. رهبر عزیز ما هم امسال نیز کالای ایرانی که اشتغال ایرانی و سرمایه ایرانی را به دنبال دارد نامگذاری کرده که نهایتاً اقتصاد مقاومتی است. همه وظیفه داریم کالای ایرانی را تبلیغ و خرید کنیم، الحمدلله امسال آقای تقیزاده شهردار محترم مشهد در عید امسال در اکثر جاهای پربیننده مشهد مقدس کالای ایرانی را تبلیغ کردهاند. جای تشکر و قدردانی دارد که امیدواریم تمام شهرداران کشور از جمله شهردار محترم تهران این کار، یعنی تبلیغ کالای ایرانی را انجام دهد. با این اوضاع آشفته بازار ارز و گران شدن قیمت ارز در نتیجه قیمت مواد اولیه افزایش خواهد یافت، ضربه دیگری اقتصاددانان لیبرال دولت به تولید داخل و کالای ایرانی زدند. حفظ ارزش پول ایرانی باید همه به خاطر داشته باشیم، ناموس ما است، کالای ایرانی ناموس ما است، از ناموسمان دفاع کنیم. آقای لاریجانی ریاست محترم مجلس! جلوی افزایش قیمت ارز را بگیرید تا مشکلات حاد اجتماعی، سیاسی، امنیتی نیاید. ریالها به دلار تبدیل نشود، بانکها ورشکسته نشود. آقای لاریجانی! خواهشمند است این کار را دستور بدهید.

علی اردشیرلاریجانی
البته در این زمینه باید حساسیت لازمی وجود داشته باشد. کمیسیون اقتصاد هم مأمور شده که در اولین فرصت، ظاهراً دوشنبه جلسهای با وزیر اقتصاد و بانک مرکزی داشته باشد و گزارش آن را به مجلس بدهند، ما هم دعوت خواهیم کرد به مجلس بیایند و برای نمایندگان علت افزایش قیمت ارز و نحوه کنترل آن را توضیح بدهند.

نادر قاضی پور
ما از دستور حضرتعالی تشکر میکنیم.
رتبه ایران در بهبود، فضای کار نماینده دولت گفت در سال 2005 رتبه (108) بود، پارسال رتبه (124) پیدا کرده. همکاران! گزارشی که همکار عزیز ما به عنوان سخنگوی کمیسیون ارائه کردند توجه ما به وظایف اتاقهای بازرگانی است. در فضای کسب و کار قوانین زیادی را گذاشتیم تا اتاقهای بازرگانی اقدام نمایند. قانون بهبود فضای کسب و کار در سال 1390 تصویب شد، صدر بند «الف» ماده (11) قانون بهبود در قانون احکام دائمی در برنامه توسعه کشور اصلاح شد. ترکیب اتاق و ترکیب شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی تعیین شد و هم محل دبیرخانه شورا در اتاق بازرگانی، صنایع و معادن کشاورزی ایران تعیین شد و زمان جلسات حداقل در ماه یک جلسه، یعنی در طول سال حداقل (10) جلسه که اکثر استانها تشریف ندارند. یعنی اتاقهای بازرگانی با استانداران محترم هماهنگ نیستند. طبق تبصره (4) مصوبات شورای گفتگو حداکثر ظرف (30) روز در دستور کار هیأت دولت قرار میگیرند، تا حالا یک مورد هم هیأت دولت این کار را انجام نداده تا در جلسات هیأت دولت نسبت به حل مشکلات فضای کسب و کار اقدام گردد.
همکاران عزیز! امروز بحث ما بحث عملکرد بسیار بد اتاقهای بازرگانی به خصوص اتاق بازرگانی استان تهران است. همکاران عزیز، ملت شریف ایران اسلامی! متأسفانه امروز فقیر بودن ارثی شده، پدر و مادر تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی و فرزندان آنها به تبعیت آنها تحت پوشش رفتند و ثروتمندان هر روز ثروتمند میشوند و ثروتمند بودن هم ارثی شده است، در نتیجه اشرافیگری در جامعه ایجاد شده، در سایه اشرافیگری اختلاف طبقاتی فاحشی به وجود آمده است. اعضای اتاق بازرگانی اکثراً تجار وارداتی هستند و خودشان دارای فضای کسب و کار وارداتی دارند، به قوانین مصوب مجلس بیاعتنا بوده، اجازه نمیدهند افراد جدید با انرژی بالا، اندوخته بالا، تکنولوژی نو و ایده جدید رشد و شکوفایی داشته باشند، چون میترسند اتاق را از ارثی بودن آنها خارج نمایند. لذا اعضای بعضی از اتاقها کار مهندسی انتخابات مجلس و ریاست جمهوری را انجام میدهند (فرهنگی ـ وقت شما تمام شده) آقای دکتر فرهنگی عزیز! آقای لاریجانی وسط حرف من صحبت کرد. (فرهنگی ـ آن هم حساب میکنیم)
ما از هیأت دولت میخواهیم، از آقای شافعی رئیس اتاق بازرگانی کل کشور میخواهیم جلوی فراماسونری اتاق تهران را بگیرند. در تمام شهرستانها همه کارخانه دارند، کار را شهرستانها میکنند، کارت را از تهران میگیرند، پول شهرستانها در تهران تجمیع میشود. در (99) شورا اتاق عضو است، در (66) تا هم تقاضای عضویت کرده. از هفت، هشت منابعی که دارند به هیچ جا جوابگو نیستند. همکاران عزیز! آقای مفتح طرحی را آماده کرده به این رأی بدهید تا این درآمدهای اتاق (50)، (60) تای آنها در مناطق محروم برای فضای کسب و کار هزینه شود. به عشق امام حسین، یا حسین.

علی اردشیرلاریجانی
آقای قاضیپور متشکریم، نفر بعدی را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای دکتر کاظمزاده بفرمایید.

شادمهر کاظم زاده
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض ادب و احترام، عرض تبریک سال نو شمسی سال 97 خدمت همه حضار گرامی، نمایندگان محترم ملت شریف. عزیزان! قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار در (16) بهمن 90 با چه اهدافی تصویب شد؟ چقدر خروجی داشت؟ این قانون یکی از وظایف نمایندگان عزیز در تصویب آن بود، اما مهمتر از تصویب، نظارت و به قول معروف سنجش و اندازهگیری و خروجیهایی که این قانون میبایست داشته باشد. من خدمت عزیزان یادآوری میکنم؛ قرار بود صدور مجوزها در قالب این قانون سریعتر باشد. آیا اینطور است؟ قرار بود نظام آماری برای فعالان اقتصادی سریعتر و شفافتر باشد که اینطور نشده، بنگاههای کوچک و متوسط را حمایت بیشتر بکنیم که عملاً همینطور هم نشد. سیاستهای اقتصادی و اقتصاد سیاسی را باثبات کنیم، پنجره واحد تجاری را فعال کنیم، تجارت فرامرزی را تسهیل کنیم، مطالعات راهبردی در حوزههای مختلف صنعت و معدن، کشاورزی و غیره را مشخص کنیم، به ویژه فعالیت در حوزه آب که امروز معضل اصلی مملکت است قرار بود شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی خروجی کار را بدهد، هم در سطح ملی، هم در سطح استانی گفتگوی دولت و بخش خصوصی در استانها چکار کرده؟
اما عزیزان! با وجود این اهدافی که ترسیم شده بعد از چند سال خروجی را چه میبینیم؟ محیط کسب و کار امروز رکود کشندهای را دارد، این یعنی چه؟ این یعنی اینکه ما آن نظارتی را که باید انجام میدادیم انجام ندادیم، نه تنها مجلس بلکه تمام دستگاههای نظارتی. این یعنی اینکه انبارها پر از اجناسی است که به فروش نمیرود، فقط ما در مجلس و دولت به دنبال تسهیلات برای این موارد هستیم. ما در عصر اَبَررقابت هستیم، باید ماشینآلات نوسازی شود، تولید باکیفیت و رقابتپذیر وارد عرصه تجارت شود، خودمان را با بهترینها مقایسه کنیم. در این وضعیت نباید خودمان را با کشورهای جنگزده همسایه مقایسه کنیم. باز هم تأکید میکنم نظارت مجلس در مدتی که گذشت کجا است؟ دستگاههای نظارتی کجا است؟ خروجی نظارتی فقط بیکاری کارگران را افزایش داده، به جای قانوننویسی تأکید دارم نظارت بر قانون را افزایش بدهیم.
عزیزان! اقتصاد مقاومتی عملاً محقق نگردید، بهترین محمل و بهترین شعار و بهترین مسیری را که میتوانستیم در این راستا داشته باشیم همین بحث اقتصاد مقاومتی بود. حمایت از کالای ایرانی هم در همین خصوص هست، درخصوص حمایت از کالای ایرانی دولت بدواً باید از هرگونه قاچاق کالا جلوگیری بکند و قیمت تمامشده کالای ایرانی را با حمایت و در اختیار دادن تسهیلات یارانهای کاهش بدهد تا رقابتی منطقی بین کالای خارجی و کالای ایرانی وجود داشته باشد.
افزایش لجامگسیخته قیمت ارز و کاهش بیسابقه ارزش پول ملی بسیار نگرانکننده است. دولت بایستی کنترل قیمت را مدیریت کند، چرا که این امر باعث میشود واردات مواد اولیه گران و نهایتاً قیمت تمامشده کالای ایرانی گران شود و نمیتوانیم حمایت از کالای ایرانی را به درستی با این وضعیت ارز قیمت بالا هدایت کنیم.
سامان دادن به سپردهگذاران و مؤسسات اعتباری ـ مالی ورای همه قولهای مساعدی که مسئولین دادهاند محقق نگردیده، این نکته مهمی در فضای کسب و کار هست. تجمیع بحث مالی و اندوخته مالی شرایط نامناسبی دارد. دولت قبل از اینکه کمبود آب شرب و کشاورزی مسألهساز شود (فرهنگی ـ خیلی متشکریم) بایستی مدیریت منابع آبی را سریعاً اعمال نماید، با تشکر.

محمد علی وکیلی
متشکرم، سرکار خانم دکتر فریده اولادقباد بفرمایید.

فریده اولادقباد
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین و العاقبه للمتقین
عرض سلام، ادب و احترام دارم خدمت همه همکاران عزیز و هیأترئیسه محترم و عرض سلام دارم خدمت ملت شریف ایران. گزارش نظارتی درباره اجرای قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار مصوبه 16/11/1390، همکاران محترم! همانطور که مستحضر هستید چیزی حدود شش سال از تصویب این قانون میگذرد و مهمترین اهداف این قانون که با رویکرد رفع موانع تولید و سرمایهگذاری در قالب (29) ماده و (53) حکم تدوین شده شاید متأسفانه بسیاری از این احکام اجرا نشده. از (53) حکم که در (29) ماده قانون مذکور که قرار شده گزارش این طرح را کمیسیون ویژه در دیماه قرائت کنیم پس از گذشت حدود شش سال چیزی حدود (10) حکم اجرا شده، (18) حکم به طور ناقص و (25) حکم اجرا نشده. محتوای (25) حکم اجرا نشده در بردارنده احکامی مهم و راهگشا برای برقراری شفافیت، افزایش امنیت سرمایهگذاری و بهبود محیط کسب و کار بوده که من علاوه بر آن مواردی که همکاران عزیزم اشاره فرمودند چند مورد از این احکامی که بسیار مهم هست و اجرا نشده را خدمت شما عزیزان و ملت شریف ایران عرض میکنم.
با توجه به اینکه ما میدانیم پیشرفت و توسعه اقتصادی در عصر فناوری اطلاعات مرهون کاهش موانع بوروکراسی و افزایش شفافیت هست، شفافیتی که کارآفرینان و فعالان اقتصادی با طیب خاطر در آن به کار و فعالیت اقتصادی و سرمایهگذاری بپردازند و اصلاحات اقتصادی به نحوی که تولید را رونق داده و سهم اشتغالزایی را در آن افزایش دهد که باید به همراه داشته باشد، موضوع بهبود فضای کسب و کار رابطه مستقیم با سلامت اقتصادی کشور را دارد و هرچه تدوین و اجرای قوانینی که بتواند تحقق آن را ملموستر کند باعث شفافیت اقتصادی و رقابت سالم و بهبود شاخصهای اقتصادی خواهد شد.
همکاران محترم! همانطور که مستحضر هستید نبود صنعت رقابتپذیر برای اقتصاد یکی از چالشهای چشمانداز توسعهای اقتصاد ایران هست که تدوین و اجرای قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار از پیشنیازهای رقابتپذیری به حساب میآید. رهایی از اقتصاد نفتی و اقتصاد دولتی و حرکت و چرخش توسعه بر مدار تولید نیازمند بهرهگیری از ظرفیت و پتانسیل سرمایههای داخلی در کنار سرمایههای خارجی میباشد. ما نباید با استقراض و فاینانس کشور را به طرف بدهکار شدن بیشتر سوق بدهیم. نیاز اقتصاد حال حاضر کشور بهرهگیری از سرمایهگذارانی هست که خود را شریک سود و زیان پروژه دانسته و در این خصوص تمام اهتمام خویش را به کار میبندند تا طرحی را پیادهسازی کنند که حداکثر منفعت را برای آنها به همراه داشته باشد و یقیناً نفع شخص در این بخش انتفاع جمع را نیز داشته و اقتصاد کشور از منافع آن به نحو مطلوب متأثر میشود.
تصویب و اجرای قانون بهبود فضای کسب و کار به دور از آن مانعتراشیها وفاق و مودتی را میان بخش خصوصی و دولتی مهیا میکند که رهایی از اقتصاد دولتی و وابسته به نفت را فراهم سازد، اقتصادی که در برنامه ششم توسعه آن را از مطالبات برنامهای خود قرار دادهایم. بسیاری از قوانین و مقررات در همین صحن به تصویب و ابلاغ رسیده که با نگاهی واقعبینانه میبینیم که یا ابتر مانده و یا نقص در اجرای آن به اصل ضربه زده است.
من آن دو، سه مورد خدمت شما عزیزان عرض کنم در رابطه با حضور نامنظم اعضای دولتی در شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی است که از کارآمدی و اثربخشی این شورا کاسته شده. این شورا نهادی است که اعضای حکومتی آن در مقایسه با نمایندگان بخش خصوصی و تعاونی حائز اکثریت هستند (فرهنگی ـ خیلی متشکرم) در صورت مشارکت و دغدغه اعضا میتواند در مفاهمه و حل مشکلات تولید و سرمایهگذاری مؤثر باشد. اما هم در دولت قبلی و هم دولت فعلی حضور و مشارکت مؤثر اعضا در این شورا جدی گرفته نشده و یکی از دلایل عدم اجرا یا اجرای ناقص بسیاری از احکام مندرج در بندهای ماده (11) نیز همین هست، اما در نهایت نباید فراموش کرد که دو عامل اصلی اجرا نشدن احکام قانونی با هدف حمایت از تولید در سالهای اخیر عبارتند از: عدم ثبات قوانین و مقررات در کشور و اصلاحیهها و الحاقیههای مکرر و زودهنگام برای هریک از قوانین و مقررات و به تبع آن تورم قوانین و مقررات و دوم عدم دریافت نظرات ذینفعان و به ویژه فعالان اقتصادی و عدم اطلاع از مواضع آنان توسط (فرهنگی ـ وقت شما خیلی وقت است تمام شده) تصویب کنندگان طرحها و لوایح قانونی است، سپاسگزارم.

محمد علی وکیلی
متشکرم، جناب آقای دکتر یوسفنژاد بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
گزارشی که کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل (44) قانون اساسی تهیه کرده گزارش بسیار خوبی است و من باید تشکر بکنم، مخصوصاً از کمیته بهبود کسب و کار و همچنین اقداماتی که دولت انجام داده، مخصوصاً بخشی از دولت که در حوزه وظیفه وزارت اقتصاد بوده نسبت به دیگر بخشها اقدامات خوبی انجام شده.
اولین نکتهای که وجود دارد این هست که از نظر فرآیند انجام کار بخش عمدهای از این قانون بعد از (5/5) سال به آن بیتوجهی شده. بیش از (50) درصد از مواد یا احکامی که حدود (53) مورد است اجرا و انجام نشده، این یک نقص است، این یک ایرادی است که معمولاً مجلس بر دولت دارد، مربوط به این قانون هم نیست، مربوط به کلیه قوانینی است که ما مینویسیم. به قول یکی از همکاران ما گفته بود که قوانین ما حالت حروف یرملون دارند، نوشته میشوند ولی اجرا و خوانده نمیشوند. این ایرادی است که در دولت وجود دارد. در مورد این قانون هم تنها (20) درصد از احکام، یعنی (10) مورد از (53) حکم اجرا شده و این یک نقص است و باید برطرف بشود.
اما اهدافی که این قانون داشته اهداف بسیار مقدسی بوده، اهداف بسیار مهمی بوده که به دیگر قوانین کمک میکرده. اگر ما در سرمایهگذاری مشکل داریم، اگر در اجرای اقتصاد مقاومتی مشکل داریم، اگر برای سرمایهگذاری خارجی میخواهیم زمینه را فراهم بکنیم حتماً و حتماً باید فضای کسب و کار مؤثر و بهبود باشد، استانداردهایش رعایت بشود، غیر از این شدنی نیست. بنابراین نقطه عزیمت و شروعی که کمیسیون اصل (44) برای بهبود کسب و کار انجام داده نه تنها مربوط به یک قانون یا یک حکم یا یک مسأله هست، برای اشتغال، سرمایهگذاری و کلیه شرایطی که ما در دیگر قوانین هم میخواهیم به دنبال آن باشیم در یک چنین فضایی حتماً بسترش باید بهبود فضای کسب و کار باشد.
اما نکات مهمی را ما در این قانون به دنبالش بودیم، به دنبال اهداف مهمی بودیم. یکی حضور فعالان اقتصادی و تشکلهای مرتبط با فعالیتهای اقتصادی بوده که متأسفانه در اجرای این قانون به آنها بیتوجهی شده، از جنبه مشورتی آنها که معنی درست رعایت قانون اصل (44) است محروم مانده، فعالان اقتصادی، تشکلهای نظامیافته و سازمانیافته مثل اتاق بازرگانی، اتاق اصناف و اتاق تعاون، نظامهای مهندسی ساختمان، کشاورزی، معدن و دیگر تشکلهایی که در مملکت وجود دارند ظرفیت و بستر خوبی برای اجرای احکام قانونی است که ما تصویب میکنیم. متأسفانه با وجود حکم صریحی که در اینجا وجود دارد به آن بیتوجهی شده و من از این بابت از بخشی از دولت واقعاً گلایه دارم که نه تنها قانون را رعایت نمیکنند بلکه به این موارد مهم بخش غیردولتی و خصوصی که واقعاً در اقتصاد ملی مهم هستند کمتوجهی و بیتوجهی میشود.
اما در زمینه اطلاعات و آمار مورد نیاز مدیران و فعالان بخش اقتصادی که باید شفافسازی بشود کار شده، ولی کار ضعیفی شده، کار کمی شده. باید با توجه به اینکه در این قانون به صنایع ما، صنایع متوسط ما، صنایع کوچک ما توجه شده، منتها در اجرا و در عملیات اجرایی و در فرآیند سازمانی درون دولت متأسفانه به آن کمتوجهی شده. باز نکتهای که من باید اشاره بکنم در مورد سیاستها و تصمیمها و رفتارهایی است که در اجرا همراه با دستورالعمل در دولت باید ثبات داشته باشد تا این اعتماد بخش غیردولتی، سرمایهگذار (چه داخلی و چه خارجی) به یک چنین فعالیتی امیدوارانه باشد. این هم یکی از نکاتی بود که این قانون به دنبال این بود، منتها متأسفانه انجام نشده.
نکته دیگر راجع به تسهیل فعالیتها، آمار و ارقام، شفافسازیها و همچنین نظارت؛ کمیسیونهای تخصصی مجلس وقتی این قانون را نوشتند که این جنبه جلسه امروز هم در همان راستا است باید جنبه نظارتی خود را تقویت بکنند. بعد از (5/5) سال ما بیاییم در اینجا بگوییم این قانون نوشته شده ولی بیش از (50) درصد از احکام این قانون اجرا نشده این یک نقص هم در جنبه نظارتی درون مجلس است، هم در بیرون مجلس در اجرا برای فرآیند و شرایطی که برای دولت نوشته شده.
من فکر میکنم که برای یک چنین کاری همه باید کمک کنند، قوای سهگانه باید کمک کنند، کمیسیونهای تخصصی باید کمک کنند، اگر نیاز به قانون باشد که من فکر میکنم این قانون احتیاج ندارد، به اندازه کافی قانون داریم. اگر در اجرا نیاز به قانون باشد باز کمیسیونهای تخصصی حتماً فعالیت بکنند. من بخشی از این (53) قانونی که به عنوان حکم نوشته شده و بیش از (25) حکم اجرا نشده را (رئیس ـ متشکریم) عنوان میکنم؛ یکی راجع به تشکلهای اقتصادی و فعالیتهایی که به صورت موازی در دولت وجود دارد، مقررات و رویههایی که اجرایی هست و اتفاقاً من فکر میکنم که نکته (فرهنگی ـ خیلی ممنون) مهم و مثبتی است و بخش خصوصی مطالباتش در یک چنین قانونی آمده. آخرین نکته این هست که متأسفانه حتی مواردی که نیاز به مسائل مادی و پولی ندارد شرکت دولت در جلسات شورای گفتگو به عنوان یک نقص، یک ایراد و یک اشکال است که معمولاً مورد انتظار و توقع هست. اگر ما بخواهیم نقطهنظرات مقام معظم رهبری برای حمایت از کالای داخلی را اجرا بکنیم این قانون همه این مسائل مشروط و مربوط به بهبود فضای کسب و کار است.

محمد علی وکیلی
خیلی ممنون، جناب آقای دکتر قوامی بفرمایید.

هادی قوامی
سلام علیکم جمیعاً و رحمه الله
بسم الله الرحمن الرحیم
سال جدید را خدمت همه همکاران عزیز و ملت بزرگ ایران تبریک عرض میکنم. عزیزان ببینید! مهمترین مسألهای که ما الان در کشور داریم این است که فضای کسب و کار فضای مساعدی نیست، یعنی الان ما در برنامه ششم توسعه مگر بنا نبود سالی (60) میلیارد دلار سرمایهگذاری خارجی انجام بدهیم، این سرمایهگذاری خارجی چطور میتواند بیاید و در داخل کشور انجام بشود و بعد ما رشدهای (8) درصدی را بتوانیم محقق بکنیم؟ همانطور که گزارش هم نشان میداد منظور قانونگذار تأمین نشده، منظور قانونگذار (29) ماده و (53) حکم بوده. (50) درصد آن که اصلاً روی زمین بوده و در واقع برایش اتفاقی نیفتاده و همانطور که در گزارش اشاره شد یکپنجم این قانون بعد از پنج سال اجرایی شده. آن هم که اجرایی شده چه تأثیری روی بهبود شاخص سهولت فضای کسب و کار گذاشته. از دولت محترم اشاره کردند که رتبه ما از (154) به (117) کاهش پیدا کرده است، مگر میشود ظرف یک سال ناگهان ما (30)، (40) رتبه کاهش بدهیم؟ یکسری شاخصهایی را تغییر دادند باعث شد که در آن شاخصها، بعد اگر قرار بود که اینقدر فضا را برای کسب و کار مساعد کرده بودیم چرا دوباره از رتبه (117) بیاییم (120) بشویم، دوباره (124) بشویم؟ نشان میدهد که در واقع مشکل اساسی همچنان بر سر جای خود باقی است.
عزیزان! درست است که باید بین قوه قضائیه، مجلس و بین دولت همراستایی وجود داشته باشد و مردم به آینده اطمینان بکنند. عزیزان ببینید! الان در همین بحث نرخ ارز یک کسی که رفته از حساب ذخیره ارزی، از صندوق توسعه ملی دلار گرفته و سرمایهگذاری کرده بعد باید این دلار را پس بدهد، این را میآید از داخل کشور کالا میکند، کالایش را به ریال تبدیل میکند و این ریالها را دوباره باید ببرد تبدیل به دلار کند تا دلار به صندوق توسعه ملی برگرداند. وقتی که ناگهان جامپها و پرشهای ارزی اتفاق میافتد مگر این تولیدکنندههای داخلی میتوانند اینطور روی سرمایهگذاری ما ثبات و این اتفاق را داشته باشیم؟ متأسفانه این بیثبات کردن شرایط قطعاً فضا را برای فضای کسب و کار خرابتر کرده، لذا یک سرمایهگذار تلاش میکند که ورود نکند.
امروز تولید پرزحمتترین و پرمشکلترین مسأله است، درحالی که معجزه نظام خلقت در تولید و در خلق کردن است. یعنی الان مشکل اساسی کشور ما در بیکاری، در همین فضای کسب و کار که نامناسب است، در بحثهای دیگر، در همین محدودیتهایی که راجع به ارز اتفاق افتاد مربوط به تولید است. ما این قانون را که تصویب کردیم و جناب آقای روحانی وقتی که میخواست در دولت یازدهم رأی بگیرد این قانون را روی دستش بالا گرفت به ملت نشان داد، گفت یکی از کارهایی که من خواهم کرد این قانون را اجرایی بکنم. بعد از پنج سالی که از این قانون گذشته امروز دیدید که چه سرنوشتی برای این قانون اتفاق افتاده.
نکته بعدی که من میخواستم عرض بکنم؛ عزیزان! بحث حمایت از کالای ایرانی است. جناب آقای رئیس، همکاران محترم! دولت محترم در آخر سال یک مصوبهای داشته تعرفههای کالاهای فولادی را از (25) درصد به (5) درصد و (15) درصد کاهش داده، ما چطور میتوانیم از کالای ایرانی حمایت کنیم؟ این که باعث ویرانی تولید خواهد شد، این که باعث تخریب تولید در داخل خواهد شد. لذا ما عاجزانه از دولت محترم میخواهیم که برگرداند و آن مصوبه (26) درصد راجع به تعرفهها را ما راجع به حمایت از کالای ایرانی داشته باشیم، وگرنه انواع کالاهای فولادی که ساخت چین است، ساخت ناکجاآبادها است، الان اینها را ببینید آمریکا تعرفهها را بالا برد برای اینکه بتواند از کالای خودش حمایت کند، آن وقت ما تعرفهها را امسال در شروع سال پایین آوردیم و این باعث سیل ورود کالاهای خارجی به داخل کشور میشود، دیوار تعرفه را کوتاه کردیم، بعد چطور تولیدکنندگان فولاد ما بتوانند حمایت بکنند، بتوانند کالاهای خود را به مصرفکنندههای داخلی عرضه بکنند و حتی بتوانند صادر بکنند که برای کشور ارزآوری داشته باشد؟ این هم در واقع یک نکته است که باید حتماً به آن توجه بشود.
همانطور که اشاره شد هدف در این قانون این بوده که ما فضا را شفاف بکنیم، فضا را برای این بخش خصوصی مناسب بکنیم. امروز متأسفانه این همراستایی بین منافع فردی و منافع جمعی، بین ملاحظات کوتاهمدت و بلندمدت قطعاً وجود ندارد. خود این قانون مالیات بر ارزش افزوده که ما متأسفانه نتوانستیم اصلاحش بکنیم و همچنان تولیدکنندگان ما درگیر آن هستند یکی از عوامل مؤثر در این خراب کردن فضای کسب و کار هست. امیدوارم انشاءالله این گزارش بتواند زمینه اصلاح و حمایت از کالای ایرانی را فراهم بکند. والسلام علیکم و رحمه الله

محمد علی وکیلی
متشکرم، جناب آقای دکتر فولادگر بفرمایید.

حمیدرضا فولادگر
سلام علیکم و رحمه الله
با تبریک سال جدید و اینکه انشاءالله با عزم ملی و حمایت همه مسئولین، خود تولیدکنندگان و مردم عزیزمان امسال سال حمایت از تولید ملی و کالای ایرانی باشد و اینکه حالا امروز اولین دستور کار مجلس بحث گزارش نحوه اجرای قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار هست را به فال نیک میگیریم و همینجا هم من عرض میکنم که با تجربه چندین دوره مجلس و آشنایی که بالاخره به صورت ضمنی با تولید داریم این را به صراحت عرض میکنم که حمایت از تولید ملی، حمایت از کالای ایرانی مستلزم بهبود مستمر محیط کسب و کار در کشور هست، مستلزم اجرای صحیح این قانون کسب و کار هست که یکی از روشهای بهبود کسب و کار این هست که این قانون خوب اجرا بشود.
مهمتر از این عزم ملی است و اینکه همه قوای کشور، همه نهادهای کشور عزم ملی داشته باشند برای اینکه محیط کسب و کار را مساعد بکنند، سرمایهگذار داخلی جذب کنیم، سرمایهگذار خارجی هم اگر میخواهیم جذب بکنیم چشمش به این هست که آیا سرمایهگذار داخلی ما محیط کسب و کار برایش مساعد هست یا نه و اینکه اگر بخواهیم از تولید حمایت بکنیم، اگر میخواهیم موانع را برداریم، اگر میخواهیم نقدینگی سرگردانی که دارد سراغ بازار ارز میرود یا بازارهای غیرمولد و مخرب، آن نقدینگی را در تولید بیاوریم که به تولیدکننده هم میگوییم که بزرگترین مشکلت چیست، میگوید بزرگترین مشکل من نقدینگی سرمایه در گردش است، اگر این نقدینگی بخواهد بیاید در تولید هدایت بشود مستلزم بهبود محیط کسب و کار است، این یک مقدمه.
اما من اجازه میخواهم یک چند تا نکته از این گزارش را خدمت عزیزان بگویم؛ از همه اعضای کمیسیون تشکر میکنم، از کارگروه کسب و کار، دوستان مرکز پژوهشها که انصافاً همکاری داشتند و دستگاههای اجرایی خصوصاً وزارت اقتصاد که در همه مراحل همکاری داشتند و عزیزان دیوان محاسبات و بقیه اعضای بخش خصوصی که همکاری کردند و سرکار خانم جلودارزاده که مسئولیت این کارگروه را داشتند. در گزارش ایشان فرصت نشد چند تا نکته جمعبندی باقی ماند من به آنها اشاره میکنم و این نکته را هم بگویم؛ در یک سال فعالیت کمیسیون ویژه در سال 96 ما بنا بر مأموریتی که داشتیم چند تا گزارش تهیه کردیم، تعدادی از اینها در سال گذشته قرائت شد، مثل بحث اصل (44) یا بحث تولید داخل و این گزارش کسب و کار و گزارشی در بحث اقتصاد مقاومتی داریم و الان هم با دستوری که ریاست محترم مجلس دادند و در جهت اجرایی شدن نامگذاری امسال انشاءالله همه فعالیتمان را متمرکز در همان بحث حمایت از تولید داخل و کالای ایرانی میکنیم که بحث اقتصاد مقاومتی و اصل (44) و بقیه مباحثی که در وظایف این کمیسیون هست همه مرتبط هست و دقیقاً در راستای این هست، یعنی اگر ما حمایت از تولید ملی و کالای ایرانی را به عنوان یک راهبرد بگذاریم بقیه آن وظایف کمیسیون هم در همین رابطه تعریف میشود.
اما آن نکاتی که از جمعبندی این گزارش باقی ماند من در این فرصتی که داریم خدمتتان عرض میکنم. نکته اول اینکه در ماده (2) و (3) این قانون و در ماده (60) قانون رفع موانع از دولت خواسته شده در تهیه آییننامهها و در تدوین آییننامهها نظر بخش خصوصی را بگیرند. من همینجا عرض بکنم؛ چون معاونت اتاق هم اینجا هستند اتاقهای دیگر هم هستند، اولاً خود بخش خصوصی در این زمینه باید فعالتر عمل بکند و نهادسازی بکند، ارتباطش را به صورت سازماندهی شده و متشکل با دولت و با دستگاههای اجرایی برقرار بکند، ثانیاً دولت هم ملزم باشد در هر آییننامهای که در مباحث اقتصادی هست طبق تکلیف این قانون نظرات بخش خصوصی را دریافت کند.
دومین بحث، بحث شورای گفتگو است؛ واقعاً یکی از اقدامات مهم مجلس هشتم هم در برنامه پنجم، هم در قانون بهبود تشکیل شورای گفتگو بود و در قانون احکام دائمی هم آمدیم این شورای گفتگو را تقویت کردیم، الان استانی هست، جلسات استانی در اکثر استانها برگزار میشود. خود من هم در جلسات ملی، هم در جلسات استانی شرکت میکنم، انصافاً خیلی از مسائل تولید در این جلسات شورای گفتگو بحث میشود، خیلی از مشکلاتش همانجا قابل حل است، برخی از آن در دستگاههای اجرایی میرود آییننامهها باید اصلاح بشود، برخی از آنها هم به قانون برمیگردد. در سطح ملی رئیس این جلسات شورای گفتگو آقای وزیر هست، در سطح استانی استاندار. انصافاً هم آقای وزیر منظم شرکت میکنند، ولی ما خواهشمان این است که بقیه وزرا که برخی از آنها حضورشان لازم است، مثل وزیر صنعت، برخی بر حسب موضوع باید بیایند یا اگر خودشان نمیآیند معاون آنها بیایند، یا رئیس بانک مرکزی یا بقیه دستگاهها، رئیس سازمان برنامه. این نکته مهمی است که حضور برخی از اعضای دولت در جلسات شورای گفتگو متأسفانه نامنظم است.
مطلب بعدی اینکه بحثهای شورای گفتگو هم باید کار کارشناسی بیشتری بشود، این هم به عهده اتاق هست که دبیرخانه و هم (فرهنگی ـ خیلی متشکرم) به عهده وزارتخانه هست. بحث ارتقای رتبه را چون دوستان صحبت کردند من دیگر تکرار نمیکنم. گزارش جدایی انشاءالله در بحث ارتقای رتبه ما در محیط کسب و کار براساس گزارش بانک جهانی خواهیم داشت و آخرین نکته هم اینکه ما درخصوص قانون تجارت و قانون آییندادرسی تجاری درخواستمان از قوه قضائیه و از کمیسیون قضائی مجلس این هست که این بحث آییندادرسی تجارت زودتر به نتیجه برسانند. ما مستلزم حمایت دستگاههای قضائی هم هستیم از بهبود کسب و کار، خیلی متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
از کمیسیون ویژه تولید ملی خیلی متشکرم. دو نکته هست؛ یکی با توجه به اینکه امسال سال حمایت از تولید ملی و کالای ایرانی است آقای فولادگر در کمیسیون ویژه در بررسی این مسائل دقت لازم بکنید که مطلب را انشاءالله یکپارچه ظرف دو، سه هفته آینده به مجلس بیاورید، کمیسیونهای دیگر هم اگر نظراتی دارند براساس بررسیهایی که انجام شده به کمیسیون ویژه بدهند.
نکته دوم؛ این گزارش، گزارش مهمی بود، نشان میداد که بعضی از اقدامات که باید انجام میشد انجام نشده. نماینده دولت هم که اینجا صحبت کردند اشاره کوتاهی به اینها داشتند. مسأله را جدی بگیرید، اگر تولید ملی کشور بخواهد تکانی بخورد قوانین آن موجود بوده، این اشکالات باید مرتفع بشود. حالا هم جناب آقای امیری معاون محترم رئیسجمهور پیگیر این موضوع باشید با توجه به اینکه امسال سال حمایت از تولید ملی است این گزارش را مبنا قرار بدهید اشکالاتش مرتفع بشود که جلسه بعد که گزارش میدهند انشاءالله یک تحولی در کار به وجود آمده باشد.
5
تسلیت رئیس محترم مجلس شورای اسلامی به آقایان: سیدمهدی مقدسی نماینده اراک، کمیجان و خنداب، یوناتن بتکلیا نماینده مسیحیان آشوری و کلدانی و اسداله قرهخانیالوستانی نماینده علیآباد

علی اردشیرلاریجانی
من لازم میدانم قبل از اینکه دستور بعدی گفته بشود به همکار گرامیمان جناب آقای مقدسی نماینده محترم اراک تسلیت عرض بکنم رحلت همشیره محترمه ایشان را و آرزوی سلامت برای خانواده محترم و علو درجات برای این سفرکرده.
همچنین به همکار گرامیمان جناب آقای بتکلیا رحلت والده و دایی ایشان را تسلیت عرض میکنیم و آرزوی علو درجات برای آنها داریم.
همچنین به همکار گرامی جناب آقای قرهخانی نماینده محترم علیآبادکتول رحلت اخوی ایشان را تسلیت عرض میکنیم و آرزوی علو درجات برای ایشان داریم. دستور بعدی را بفرمایید.

غلامرضا کاتب
آقای رئیس! چند نفر از همکارها در موضوع تذکر دارند اگر اجازه میدهید گوش بکنیم. جناب آقای علیرضا سلیمی بفرمایید.

علیرضا سلیمی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
حالا کدامیک از آقایان رؤسا گوش میدهند جناب آقای پزشکیان یا جناب آقای لاریجانی؟ جناب آقای دکتر پزشکیان! (نایبرئیس ـ بفرمایید) ضمن تبریک سال نو و آرزوی موفقیت برای جنابعالی، آقای دکتر پزشکیان! تذکر من بند (11) ماده (24) است. آقای دکتر ببینید! طبق این گزارشی که الان خوانده شد (9) حکم که سه بخش هم هست گفتند کامل اجرا شده، این (9) حکم هم سه بندش نوشته درحال انجام است. مابقی احکامی هم که اجرا شده نوشتند تشکیل شورای گفتگو در سطح استانها و در حد شهرستانها و در حد ملی است. از این تعداد (19) حکم میگوید به صورت ناقص اجرا شده، (25) حکم اصلاً اجرا نشده. تذکر بنده این است؛ اگر بنا باشد ما در مجلس بنشینیم قوانینی را تصویب کنیم بعد هم خروجیاش این باشد مشخص است که ما چه مسیری را طی خواهیم کرد و به کجا خواهیم رسید. آقای دکتر! در همین راستا من خدمتتان عرض کنم؛ ما الان در تبصره (19) قانون بودجه سال 97 مصوب کردیم حداکثر افزایش حقوق (20) درصد، شما دیدید جناب آقای حجتی وزیر محترم کشاورزی به جناب آقای جهانگیری نامه رسمی دادند. در شورای حقوق و دستمزد متأسفانه بعضی از حقوقها به صورت غیرقانونی تا (50) درصد، (35) درصد افزایش پیدا کرده. ما آمدیم به صورت پلکانی نزولی گفتیم کسانی که حقوق بالای (5) میلیون دارند گفتیم (5) درصد، (10) درصد بعد گفتیم کسانی که زیر (2) میلیون هستند (20) درصد، بالاخره این قانون مجلس است، اگر بنا باشد هنوز اول سال مرکب قانون خشک نشده در بعضی از شوراها و در بعضی از کمیتهها اینطور قانون را دور بزنند چیزی برای مجلس باقی نمیماند. الان همین گزارشی که خوانده شد (25) حکم اصلاً اجرا نشده، (19) حکم ناقص اجرا شده، از آن (9) حکم هم که باز در گزارش به نظر من غلط است و دقیق نوشته نشده. میگوید درحال انجام است، درحال انجام است یعنی هنوز انجام نشده، یعنی احکامی که از قانون حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل (44) اجرا شده تقریباً کأنلمیکن است، هیچ است.
جناب آقای دکتر، هیأترئیسه محترم! من خواهش میکنم از شأن مجلس دفاع بشود. الان در رابطه با افزایش حقوقها که غیرقانونی است بالاخره ما به عنوان مجلس و ناظر چه اقدامی میخواهیم بکنیم؟ دیوان عدالت حتماً باید ورود پیدا کند؟ گزارشی همین ابتدای سال، من خواهش میکنم جنابعالی دستور بفرمایید حتماً به صورت قاطع با این مسأله برخورد بشود، اجازه ندهیم، آقای دکتر! سود بانکی را باز (21) درصد کردند. اگر بنا باشد ما از تولید داخلی حمایت کنیم (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، متشکریم) اگر بنا باشد رونق تولید داشته باشیم با این سود (21) درصد پارسال کاهش دادند، امسال اول سال باز دوباره سود بانکی (21) درصد؟ تولیدکنندهها چکار کنند؟ من خواهشم این است جنابعالی دفاع بفرمایید، اجازه بدهیم مصوبات مجلس را که ما برای خلأ و اجنه که تصویب نمیکنیم، برای اداره کشور است. مثل اینکه مجریان کار دیگری و کار خودشان را میکنند، متشکرم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، در این گزارش شش نفر از نمایندگان به قید قرعه میتوانستند صحبت کنند، صحبت خود را انجام دادند، در نتیجه تذکر شما وارد نیست، ولی آن صحبتهایی که انجام گرفته کمیسیونها موظف هستند پیگیری کنند. دستور بعدی را بفرمایید.

غلامرضا کاتب
جناب آقای رئیس! آقای کبیری هم اخطار دارند اگر اجازه بدهید.

مسعود پزشکیان
آقای کبیری راجع به دستور است؟ بفرمایید.

سیدتقی کبیری
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و احترام دارم و سال نو را هم خدمت همکاران و ملت بزرگ ایران تبریک عرض میکنم.
جناب آقای دکتر پزشکیان! گزارشی را کمیسیون ویژه در مورد نحوه اجرای قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار ارائه دادند و گزارش جامعی هم بود که من تشکر میکنم. اما میخواهم یک نکتهای و نهایتاً یک پیشنهاد را عرض کنم. جناب آقای دکتر! من هم اصول (44) و (76) قانون اساسی را اخطار دارم و هم مواد (49) و (24) آییننامه را تذکر دارم.
در این گزارش که گزارش جامعی هم هست آمده که بخش خصوصی برای رفع موانع تولید هنوز موفق به ایجاد نهادها و ساز و کارهای لازم برای پیگیری بازخورد مطالبات فعالان اقتصادی در تدوین یا اصلاح قوانین و مقررات مربوطه نشده، به عنوان یک نقص. یا در بحث دیگر حضور نامنظم اعضای دولتی در شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی هم نشان از عدم کارآمدی و اثربخشی این شورا را نشان میدهد.
جناب آقای دکتر! از طرفی بنده با جناب آقای کوهکن عضو ناظر مجلس در هیأت مقرراتزدایی هستم، متأسفانه یک مدت است این جلسات تشکیل نمیشود، در عین حال که ما امروز نیاز داریم برای حمایت از کالای ایرانی و از طرفی بهبود محیط کسب و کارمان باید مقرراتزدایی اتفاق بیفتد. گزارشی هم که بانک جهانی در بحث شاخص سهولت انجام کسب و کار دارد درست است در سال 2014 و 2016 نشان از ارتقای رتبه ایران را دارد، اما استحضار دارند، همکاران عزیز! این مسأله به موجب اصلاح فرآیندها و رویدادهای واقعی و دست و پاگیر برای کسب و کارها بوده، بلکه بیشتر بر مبنای بازنگری و تسهیل...

مسعود پزشکیان
متشکرم، حالا این تذکرت چه ربطی به موضوع دارد؟

سیدتقی کبیری
نه، الان میخواهم پیشنهاد آخر را عرض کنم.

مسعود پزشکیان
شما دارید تذکر میدهید، شش نفر صحبت کردند.

سیدتقی کبیری
آقای دکتر! میخواهم بگویم آخر آن نکتهای که در اصل (74) است را عرض کنم، عزیزان ما به گزارش اکتفا میکنند، ما در گذشته هم داشتیم، من پیشنهادی دارم، ما در مقابل گزارش یا تحقیق و تفحص برای این امر انجام بدهیم و آن نکاتی که یکپنجم این قانون اجرا شده را انشاءالله کمیسیون پیگیری کند. ممنون و تشکر.

مسعود پزشکیان
6
قرائت گزارش نهایی تحقیق و تفحص از صندوق ذخیره فرهنگیان و ارجاع آن به قوه قضائیه

مسعود پزشکیان
دستور جلسه را ادامه بدهید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدی گزارش نهایی کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری در مورد تحقیق و تفحص از صندوق ذخیره فرهنگیان است. سخنگوی محترم کمیسیون آموزش و تحقیقات لطف کنند برای قرائت گزارش تشریف بیاورند. حداکثر نیمساعت فرصت دارید، وقت را تنظیم کنید.

سیدکاظم دلخوش اباتری

مسعود پزشکیان
آقای دلخوش گوش میکنیم، اجازه بدهید بحث کنند، در خدمتتان هستیم.

سیدحمایت میرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
پیرو درخواست (11) نفر از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی در مورخ 27/4/1395 مبنی بر اعمال ماده (214) آییننامه داخلی و انجام تحقیق و تفحص از «صندوق ذخیره فرهنگیان» و تصویب این درخواست توسط نمایندگان مجلس در تاریخ 25/7/1395 و صدور احکام اعضای هیأت تحقیق و تفحص توسط رئیس مجلس در تاریخ 25/8/1395 و انجام این تحقیق و تفحص، گزارش نهایی برای قرائت در صحن علنی مجلس ارائه میشود.
رئیس کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری ـ محمدمهدی زاهدی
با شادباش سال جدید و پوزش از فرهنگیان شریف و بازنشستگان عزیز به خاطر عدم پرداخت مطالبات قانونی و بهحق آنها در سال 96 که امیدوارم اولویت دولت محترم در فروردین 97 باشد، چکیده گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری درخصوص تحقیق و تفحص از صندوق ذخیره فرهنگیان به شرح زیر تقدیم میگردد.
مقدمه:
تضییع حقوق و سرمایههای معلمان در صندوق ذخیره فرهنگیان موضوعی بود که کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری و نمایندگان محترم بجد به آن ورود پیدا کرده است و هیأت تحقیق و تفحص گزارش خود را ذیل (580) صفحه به انضمام (3806) صفحه مستندات، تدوین و از خلال آن خلاصهای حدوداً (60) صفحهای را به کمیسیون ارائه کرد.
کمیسیون آموزش، پس از برگزاری بالغ بر (30) ساعت جلسه با مدیران و کارشناسان مرتبط با موضوعات و همچنین مطلعان پرونده، موارد ذیل را برای (30) دقیقه قرائت در صحن و ذیل سه بخش گردآوری کرده است. پیش از ورود به بحث لازم است از نهادهای نظارتی و دیگر مراجع منجمله وزارت اطلاعات، سازمان بازرسی کل کشور، نیروی انتظامی و قوه قضائیه برای همکاری در تدوین این گزارش و همراهی در انجام تحقیق و تفحص کمال تشکر صورت پذیرد. همچنین لازم است از همراهی دیوان محاسبات کشور و خاصه عنایت جناب آقای دکتر عادل آذر و جناب آقای منتینژاد تشکر و تقدیر ویژه انجام شود که اگر همکاری ایشان و کارشناسان زبده این سازمان در حوزههای مختلف مالی، بانکی، حسابداری و نفتی نبود، امکان تهیه تحقیق و تفحص حرفهای، در این فاصله کوتاه وجود نداشت.
بخش اول ـ کلیات
بررسی اجمالی مستندات قانونی تشکیل صندوق ذخیره فرهنگیان:
مسأله ساماندهی و ارتقاء شرایط معیشتی و رفاهی فرهنگیان، سبب شد که حاکمیت، در برنامه پنجساله دوم توسعه، این مهم را مد نظر قرار داده و در تبصره (63) آن، دولت را موظف به تأسیس «صندوق ذخیره فرهنگیان» کند. حکم مذکور توسط وزارت آموزش و پرورش اجرایی شد و در مورخ 7/3/1374 در اداره ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی تهران به ثبت رسید. در برنامههای پنجساله سوم و چهارم توسعه نیز حکم مذکور استقرار یافته است. آخرین ویرایش اساسنامه این صندوق در (27) ماده و (5) تبصره در تاریخ 3/12/1392 به تصویب هیأتامنای مؤسسه رسیده است.
نحوه تأسیس صندوق ذخیره فرهنگیان:
اگر چه قانونگذار در تبصره (63) قانون برنامه سوم با موظف نمودن وزارت آموزش و پرورش، حکم به تأسیس صندوق ذخیره فرهنگیان داده است، از آنجا که وزارتخانه یادشده موظف به تبعیت از قوانین و مقررات عمومی از جمله قانون محاسبات عمومی کشور، حکم موضوع ماده (130) قانون محاسبات عمومی کشور میباشد، لذا برای ایجاد هرگونه واحد سازمانی جدید از جمله تأسیس صندوق ذخیره فرهنگیان بایستی به یکی از صور چهارگانه: وزارتخانه، مؤسسه دولتی، شرکت دولتی، مؤسسه و نهاد عمومی غیردولتی، انجام شود.
از طرفی از حکم تبصره ماده (63) قانون برنامه دوم، جوازی برای تأسیس صندوق ذخیره فرهنگیان بصورت بخش خصوصی مستفاد نمیشود و وزیر وقت وزارت متبوع در زمان تأسیس صندوق، حکم ماده (130) قانون محاسبات عمومی کشور در تأسیس صندوق را نقض کرده و از ابتدا در شیوه فعالیت صندوق انحراف بوجود آورده است. البته قابل ذکر است ارقام اعلامی در این گزارش براساس مدارکی است که تا اول مهر 96 در اختیار کمیته تحقیق و تفحص قرار گرفته است و ممکن است قطعی نباشد.
داراییهای صندوق:
مجموع داراییهای صندوق براساس ترازنامه مندرج در صورتهای مالی مؤسسه منتهی به 31/6/1395 مبلغ حدود (5600) میلیارد تومان است که از آن حدود (2100) میلیارد تومان مربوط به مطالبات بلندمدت و مبلغ حدود (1400) میلیارد تومان مربوط به مطالبات کوتاهمدت بوده و معادل (63) درصد مجموع داراییهای صندوق در قالب مطالبات طبقهبندی شده است.
از مجموع مطالبات مؤسسه مبلغ حدود (2800) میلیارد تومان معادل (80) درصد مربوط به مطالبات صندوق از شرکتهای زیر مجموعه خود است.
مجموع مطالبات صندوق از دولت بابت بخش سهم دولت از کسورات فرهنگیان (حق عضویت) مبلغ (599) میلیارد تومان میباشد.
تنها دارایی فیزیکی در اختیار صندوق، ساختمان مرکزی واقع در میدان ونک خیابان عطار پلاک (10) به ارزش دفتری حدود (147) میلیارد تومان میباشد.
منابع و مصارف صندوق:
منابع مالی مؤسسه مذکور مشتمل بر سپرده سهم فرهنگیان و سهم دولت همراه با سود متعلقه بوده که به لحاظ عضویت اعضای جدید همه ساله رو به افزایش است، بطوری که در پایان سال مالی منتهی به 31/06/1395 مجموع منابع مالی صندوق از حیث سهم سپرده اعضاء، سهم دولت و سود متعلقه، برابر با مبلغ حدود (4300) میلیارد تومان بوده است.
دریافتی مدیران و هیأتامنا:
بررسی اسناد بیانگر این است که معادل مبلغ حدود (788) میلیون تومان مربوط به بعد از تغییر اساسنامه، تحت عنوان پاداش و حقالجلسه به مدیران پرداخت شده است که بخشی از آن مربوط به حقالجلسه اعضای هیأتامنا (غیر از رئیس بوده و برای سایر اعضا حق حضور در جلسات هیأت امنای مؤسسه که توسط رئیس هیأت امنا تعیین میشود) که در اساسنامه مجوز داشته است اگر چه در ارتباط با پرداختی به اعضای هیأتامنا هیچگونه سندی مبنی بر پرداخت به آنان قبل از تغییر اساسنامه مشاهده نگردیده است که در این خصوص نیاز به دستور یا مجوزی از طرف رئیس هیأتامنا بوده است که هیچگونه مجوزی یا دستوری از طرف هیأتامنا مشاهده نگردید.
بخش دوم ـ بیان اجمالی تخلفات عمده در صندوق ذخیره فرهنگیان و شرکتها و مؤسسات تابعه:
تحقیق و تفحص از صندوق ذخیره فرهنگیان و تمامی شرکتهای تابعه آن و کارشناسی و حسابرسی منابع و مصارف این بنگاه اقتصادی، نیازمند یک بازه زمانی موسع و با حضور تعداد کافی کارشناس است که شاید به مدت زمانی نزدیک به سه سال نیاز داشته باشد. لکن هیأت تحقیق و تفحص متناسب با محدودیت زمانی که در اختیار داشت، به بررسی موارد مهم و اساسی فعالیت صندوق پرداخته است و میتوان گفت در هر موردی که هیأت ورود پیدا کرده است تخلفی عمدتاً کلان مشاهده گردید به صورتی که کارشناسان را به این اظهارنظر واداشت که گویی تخلف و ارتکاب جرم، در صندوق ذخیره فرهنگیان نهادینه شده است.
با توجه به محدودیت این گزارش، به ذکر چند نمونه از این تخلفات بسنده کرده و دیگر موارد به همراه مستندات به مراجع ذیصلاح ارسال خواهد شد. لازم است تمامی مراجع ذیصلاح نظارتی و قضائی نظیر دیوان محاسبات کشور، بازرسی قوه قضائیه به موارد بررسی نشده توسط هیأت ورود پیدا کرده و تخلفات را احصا کنند و اموال تضییع شده مسترد گردد.
صندوق ذخیره فرهنگیان:
صندوق ذخیره فرهنگیان در حال حاضر سهام بیش از (85) درصدی (به جز یک مورد 62 درصدی) (22) شرکت تابعه را به صورت مستقیم داراست. این صندوق در شرکتهای «بانک سرمایه» و «بیمه معلم» دارای سهام عمده است. همچنین صندوق بخشی از سهام تعداد (15) شرکت دیگر را نیز به صورت غیرمستقیم داراست. هیأت تحقیق و تفحص تقریباً در تمامی موارد مورد بازرسی خود تخلفات عموماً کلان را احصا کرده است. ذیلاً و با توجه به ضیق وقت به چند مورد از این پروندهها اشاره میشود.
طرح فرهنگ:
مؤسسه صندوق ذخیره فرهنگیان با همکاری بانک سرمایه و بخش خصوصی، به منظور تأمین بخشی از کالاهای اساسی مورد نیاز فرهنگیان با تخفیف میانگین (5/26) درصد با شرایط پیشبینی شده، نسبت به اجرای طرحی تحت عنوان «طرح فرهنگ» در جهت ارتقای سطح معیشت فرهنگیان اقدام کرده است. در این ارتباط توافقنامه کارگزاری تأمین کالای اساسی فرهنگیان، فیمابین صندوق ذخیره فرهنگیان از یک طرف و شرکت فراز رایانه ماندگار (سهامی خاص) در تاریخ 3/9/1392 منعقد و به امضای طرفین رسیده است.
اظهار نظر:
1 ـ ایجاد طرح فرهنگ و مبادله موافقتنامه با شرکت فراز رایانه ماندگار با موضوع تأمین و توزیع کالاهای اساسی بین فرهنگیان، فاقد مصوبه هیأتمدیره و یا هیأتامنای مؤسسه صندوق ذخیره فرهنگیان است.
2 ـ بانک سرمایه مبلغ معادل (80) میلیارد تومان با نرخ (5/1) درصد به صورت تسهیلات بدون آنکه در توافقنامه اصلاحی تعهدی در این خصوص داشته باشد، در وجه کارگزار پرداخت کرده است.
3 ـ اجرای طرح فرهنگ پس از چند ماه در سال 93 با مشکلات اجرایی مواجه شده است و کارگزار اجرایی طرح، به تعهدات خود عمل نکرده است. علیرغم موارد فوق، مسئولان مؤسسه اقدامی در جهت حفظ منافع صندوق و پیگیریهای لازم به منظور استیفای حقوق قانونی متصوره، انجام ندادهاند.
4 ـ شرکت کارگزار در ابتدا با نام فراز رایانه ماندگار بوده که بعداً به شرکت فراز آفتاب کاسپین با همان شماره ثبت تغییر نام یافته است. ضمن اینکه موضوع فعالیتهای شرکت فراز رایانه ماندگار در زمان عقد قرارداد با ماهیت قرارداد منعقده همخوانی نداشته است.
5 ـ علیرغم توافقات پیدرپی مبنی بر نحوه بازپرداخت تسهیلات دریافتی در تهاتر ملک واقع در خیابان اسفندیار، تاکنون مدارک و شواهدی که بیانگر اجرای پروژه ساخت و ساز با مشارکت مؤسسه و شرکت فراز آفتاب کاسپین باشد ملاحظه نگردید.
6 ـ مدیران مؤسسه به دلیل عدم رعایت ضوابط و مقررات حاکم بر مؤسسه و اهمال در وظایف محوله و أخذ تصمیمات نادرست که منجر به تضییع حقوق مؤسسه گردیده متخلف از اجرای مقررات هستند که لازم است به منظور احراز نیات نامبردگان در این موارد، مرجع ذیصلاح قضایی رسیدگی و اتخاذ تصمیم نماید.
قرارداد مشارکت حقوقی گلنبی:
این قرارداد در تاریخ 16/6/1391 به مبلغ (390) میلیارد تومان شامل سرمایهگذاری و مشارکت حقوقی در ساخت و تکمیل و تأمین مالی و فروش واحدهای یک مرکز تجاری و اداری (معروف به گلنبی) صورت گرفته است که فاقد کارشناسی معتبر در محاسبه املاک و هزینهها در ضمیمه قرارداد میباشد و بعد از عدم تحقق پروژه فوق، در تاریخ 23/9/1394 مجدداً بدون توجه به آخرین ارزشگذاری سه کارشناس رسمی دادگستری، مدیران صندوق ذخیره فرهنگیان اقدام به تهاتر و خرید سهام پروژه معروف به پاژ مشهد به مبلغ حدود (504) میلیارد تومان مینمایند. علاوه بر این، توجه به تخلفات صورتگرفته از سوی مدیران صندوق و بانک سرمایه در جریان پروژههای فوق شامل فروش ملک فرمانیه حدود (184) میلیارد تومان ملک فدک (5/64) میلیارد تومان قراردادهای مضاربهای به مبلغ حدود (34) میلیارد تومان و تهاتر بدهی بانکی به مبلغ حدود (336) میلیارد تومان حائز اهمیت است.
شرکت سرمایهگذاری فرهنگیان:
شرکت سرمایهگذاری فرهنگیان دارای (5) شرکت تابعه بورسی به نامهای: ماشینسازی اراک، ذوبآهن اصفهان، بانک سرمایه، ایران ارقام، عمران و توسعه فارس و (19) شرکت تابعه غیر بورسی به شرح: کارگزاری اردیبهشت ایرانیان، گروه آتیه ساوالان، بازرسی مهندسی و صنعتی ایران، قندکرج، هفت ستاره فرهنگ ایرانیان، آلوپن، گروه صنعتی پلور سبز، میرداد، روغن نباتی شیراز، فولادسازان دماوند، فولادسازان امیرآباد، فرآیند نوین، استحکام سازه تولید بلوک و پانل سبک تاژ، سرمایهگذاری سایهگستر، سرمایهگذاری سرمایهگستر، سهند بازرگانی، سرمایهگذاری تدبیرگران اطلس، سرمایهگذاری تدبیر فرهنگیان، سرمایهگذاری سامان فرهنگیان، بنا گستران هشتم طوس است.
نمونههایی از تخلفات بررسیشده در این شرکت به شرح ذیل است:
1 ـ قرارداد شرکت سرمایهگذاری بازرگانی تدبیرگران اطلس بابت مشارکت در واردات و فروش خودرو:
در تاریخ 18/04/1393 شرکت اماراتی L.L.C به نمایندگی تامالاختیار شرکت هومن تجارت امین پیشنهاد همکاری خود را به مدیرعامل وقت شرکت سرمایهگذاری فرهنگیان ارائه میکند. با نامه مورخ 14/06/1393 و نامه 16/06/1393 شرکت هومن تجارت امین خطاب به شرکت سرمایهگذاری فرهنگیان، زمینه انعقاد قرارداد اول، فیمابین شرکت سرمایهگذاری تدبیرگران اطلس که یکی از شرکتهای تابعه شرکت سرمایهگذاری فرهنگیان است با شرکت اماراتی L.L.C به نمایندگی تامالاختیار شرکت هومن تجارت امین فراهم میشود.
در جلسه مورخ 25/06/1393 نهایتاً هیأتمدیره شرکت سرمایهگذاری تدبیرگران اطلس، با سرمایهگذاری و عقد قرارداد به مبلغ حدود (6) میلیارد تومان با شرکت اماراتی L.L.C به نمایندگی تامالاختیار شرکت هومن تجارت امین برای واردات خودرو موافقت میشود. در این فقره نهایتاً با عدم انجام تعهدات طرف قرارداد و برگشت خوردن تمامی چکهای شرکت اماراتی و با توجه به مجهولالمکان بودن صادرکننده چک در مجموع مبلغی بیش از معادل حدود (14) میلیارد تومان بابت اصل و فرع این سرمایهگذاری به شرکت تدبیرگران اطلس وابسته به صندوق، زیان وارد شده است.
2 ـ قرارداد با شرکت هرمز پاسارگاد با کارگزاری شرکت تجارتآفرین سون قشم که در اثر این معامله خسارت وارده ناشی از صدور ضمانتنامههای صادره از سوی شرکت سرمایهگذاری فرهنگیان جمعاً حدود (28) میلیارد تومان میباشد.
3 ـ قرارداد با شرکت هرمز پاسارگاد بابت خرید قیر مبلغ (66) میلیارد تومان در قبال ضمانتنامههای صادره از بانک سرمایه به ذینفعی شرکت هرمز پاسارگاد در چهار مرحله محموله قیر خریداریشده را در اختیار شرکتی قرار داده که اظهارنظر درخصوص آن در گزارش مختص آن خواهد آمد.
4 ـ قرارداد حقالعملکاری شرکت سرمایهگذاری تدبیرگران اطلس ـ بازرگانی انواع قیر میزان بدهی این شرکت به بانک سرمایه بابت ضمانتنامه پرداختی و بهره و جریمه دیرکرد آن تا تاریخ 13/7/1395 معادل حدود (24) میلیارد تومان بوده است.
5 ـ قرارداد حقالعملکاری برای فروش اسلب، بدهی شرکت فولاد تجارت ایرانیان معادل حدود (11) میلیارد تومان ارزیابی شده است.
6 ـ قرارداد حقالعملکاری با شرکت روشه قشم بابت خرید و فروش مازوت، مطالبات معوق تا پایان سال 1395 مبلغ معادل حدود (29) میلیارد و (200) میلیون تومان ارزیابی شده است.
7 ـ قرارداد با شرکت پوشش پارسا تجارت، مانده بدهی شرکت تا پایان سال 95 معادل حدود (26) میلیارد تومان ارزیابی شده است.
8 ـ قرارداد با شرکت توسعه و تجارت جهان سیر نیوساد، با توجه به سپری شدن موارد مندرج در قراردادهای منعقده با این شرکت و عدم پرداخت اصل وجه و سود مقرر، صلحنامهای فیمابین شرکت مذکور و شرکت سرمایهگذاری فرهنگیان منعقد شده است که به موجب آن برای تسویه دیون و بدهی، میزان (48/7) درصد از سهام شرکت صنعتی مینو به مبلغ حدود (45) میلیارد تومان به شرکت سرمایهگذاری منتقل شود. نکته حائز اهمیت آن است که برای مجموع دو قرارداد مبلغ حدود (700) میلیون تومان را اضافه بر اصل سود و سرمایه و سود حاصله پرداخت نماید که این مبلغ در جداول مورد توافق مغفول مانده است.
9 ـ پروژه خرید سهام شرکت فولادسازان امیرآباد، شرکت سرمایهگذاری فرهنگیان اقدام به شناسایی مبلغ معادل حدود (100) میلیارد تومان سهام شرکتی که هیچگونه مالکیتی در آن نداشته، کرده است. همچنین مبلغ جریمه تأخیر دیرکرد ساخت شرکت طی دو فقره سند جمعاً به مبلغ معادل حدود (7) میلیارد تومان کرده که شناسایی آن در حسابهای شرکت سرمایهگذاری با توجه به عدم قطعیت و تحقق رسمی مالکیت، فاقد وجاهت است.
اظهارنظر کلی درخصوص عملکرد شرکت سرمایهگذاری فرهنگیان:
1 ـ در سنوات مورد رسیدگی در تعدادی از قراردادهای منعقده از قبیل مضاربه، ضمانتنامه، صلحنامه، سرمایهگذاری کوتاهمدت و بلندمدت به دلیل عدم ارائه مشاورههای لازم و کارشناسیهای بعمل آمده قبل از انعقاد موارد فوقالذکر سوءمدیریت و تصمیمات متزلزل، سهلانگاری و عدم پاسخگویی هیأتمدیره به هیأتامنا تعداد زیادی از تضامین أخذ شده بینتیجه بوده و شرکت سرمایهگذاری فرهنگیان نتوانسته است به مطالبات خود دست پیدا کند و بعضاً منجر به اقدامات قضایی مطول شده است.
3 ـ در این رابطه تعدادی از قراردادها که به موارد مذکور در قرارداد ختم نشده است تبدیل به تهاتر با زمین معارضدار، پروژههای سنگین نیمهتمام و سهام نامرغوب شرکتها گردیده که بازگشت سرمایه آن در هالهای از ابهام است.
4 ـ پس از بررسیهای به عمل آمده در تعدادی از موضوعات خاصی که هیأت تحقیق و تفحص در مدت زمان مأموریت خود ورود نموده است این نتیجه حاصل شده است: با توجه به اینکه ماهانه کسورات جامعه فرهنگیان و واریزی سهم دولت به مجموعه صندوق ذخیره فرهنگیان واریز میشده است، تاکنون وزارت آموزش و پرورش اطلاع دقیقی از میزان کسورات حقوق فرهنگیان طی سنوات قبلی و واریز آن به حساب صندوق ندارد.
بانک سرمایه:
بانک سرمایه در تاریخ 4/10/1384 تحت شماره (262377) در اداره ثبت شرکتها و مؤسسات غیرتجاری با عنوان بانک سرمایه (سهامی عام) ثبت و براساس مجوز شماره (4613/ه) مورخ 18/10/1384 صادره از سوی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران فعالیت خود را در عرصه بانکداری کشور آغاز کرده است. در سال 1384 سرمایه بانک حدود مبلغ (353) میلیارد تومان منقسم به (3) میلیارد و (535) میلیون سهم (1000) ریالی با نام بوده است.
در سال 85 برخی از شرکتهای سهامدار و تعدادی از سهامداران زیر (1) درصد (جمعاً 05/38 درصد)، سهام خود در بانک سرمایه را به صورت وکالتی به شرکتهای زیرمجموعه شهرداری تهران واگذار نمودند و تا سال 91 تغییرات خاصی در ترکیب سهامداران ایجاد نشد. در نهایت در سال 91 کلیه سهامهای وکالتی بانک سرمایه که در اختیار شرکتهای زیرمجموعه شهرداری تهران بود، به گروه منتسب به آقای بهروز ریختهگران واگذار گردید. در تاریخ 17/10/93 سرمایه بانک از مبلغ حدود (353) میلیارد تومان به مبلغ (400) میلیارد تومان افزایش یافت که از محل آورده نقدی سهامداران صورت گرفته است. افزایش سرمایه در سال 93 بدین صورت انجام گردیده است که (13/55) درصد از این افزایش سرمایه از وجوه واریزی توسط شرکتهای وابسته به صندوق ذخیره فرهنگیان، (14/38) درصد از مبلغ افزایش سرمایه توسط گروه ریختهگران (به نام هشت نفر شخص حقیقی که همگی از اقوام آقای ریختهگران بودند نظیر همسر خواهر، همسر برادر، پسرخاله و همسر برادر) و (73/6) درصد توسط سایرین تأمین شده است.
منابع و بدهی به بانک مرکزی:
کل منابع ریالی و ارزی بانک سرمایه در تاریخ 31/1/1396 مبلغ حدود (22) هزار میلیارد تومان است که مانده مصارف بانک سرمایه در تاریخ مذکور مبلغ حدود (13) هزار و (680) میلیارد تومان است. از این مبلغ حدود (14) درصد مربوط به اضافه برداشت از بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران است که به دلیل عدم وجود نقدینگی کافی برای پاسخگویی به سپردهگذاران و طلبکاران از بانک مرکزی برداشت شده است که مشمول جریمه با نرخ (34) درصد میشود. با کسر این مبلغ از کل منابع بانک، خالص منابع به رقم (189) هزار و (953) میلیارد ریال که حدود (18) هزار میلیارد تومان خواهد رسید که با مقایسه این رقم با مصارف بانک سرمایه به مبلغ حدود (136) هزار و (808) میلیارد ریال نشان میدهد که حدود (72) درصد از خالص منابع، مصرف شده است.
مطالبات غیر جاری:
طبق گزارش دریافتشده از سیستم اطلاعاتی بانک سرمایه و اطلاعات واصله از اداره وصول و پیگیری مطالبات، کل مطالبات غیرجاری در پایان فروردینماه 1396 مبلغ حدود (13) هزار میلیارد تومان میباشد که از این مبلغ حدود (4/11) درصد سررسید گذشته، (2/19) درصد معوق و (4/69) درصد یعنی قریب به (9000) میلیارد تومان مشکوکالوصول است. رسیدگیهای هیأت با توجه به محدودیت زمان رسیدگی، مطالبات غیرجاری بالای (100) میلیارد ریال را شامل میشود. لازم به ذکر است منظور از مطالبات مشکوکالوصول آن دسته از مطالباتی است که مدیران بانک در پایان دوره مالی این احتمال را در نظر بگیرند که با توجه به شرایط مشتریان، توان پرداخت بدهیهای خود و انجام تعهداتشان را نداشته باشند و بانک به میزان مطالباتی که امکان وصول آنها بعید به نظر میرسد متضرر خواهد شد.
همچنین روند ایجاد مطالبات غیرجاری از سال 85 لغایت 95 نشان میدهد که بیشترین مطالبات مربوط به قراردادهایی است که پس از اصلاح اساسنامه صندوق صورت پذیرفته است.
بدهکاران کلان:
بدهکاران کلان به بانک سرمایه در تاریخ 31/01/ 1396 شامل (31) گروه میباشد. که در کل حدود (8400) میلیارد تومان مطالبات غیرجاری متعلق به آنها میباشد به عبارت دیگر حدود (65) درصد از کل مطالبات غیرجاری بانک سرمایه مربوط به بدهکاران عمده میباشد. با بررسی پروندههای بدهکاران کلان بانک سرمایه مواردی از عدم رعایت قوانین و مقررات مشاهده گردید که اهم موارد تخلف به شرح ذیل است:
ـ عدم أخذ تأمین کافی و أخذ وثایق سهلالبیع جهت حفظ منافع بانک.
ـ عدم اعتبارسنجی و تعیین حد اعتباری مشتری قبل از اعطای تسهیلات و عدم بررسی توجیه فنی، اقتصادی و مالی.
ـ عدم استعلام وضعیت بدهی غیر جاری مشتری قبل از اعطای تسهیلات.
ـ عدم استعلام وضعیت چک برگشتی جهت ممنوعیت ارائه خدمات بانکی به مشتریان دارای سابقه چک برگشتی.
ـ عدم أخذ صورتهای مالی حسابرسیشده توسط حسابرس مورد تأیید جامعه حسابداران رسمی کشور.
ـ مغایرت نرخ سود تسهیلات ارائه شده با سیاستهای پولی و اعتباری سالانه نظام بانکی کشور مصوب شورای پول و اعتبار.
ـ عدم کسب اطمینان از تأمین حداقل (25) درصد از منابع مالی پروژههای سرمایهگذاری از محل حقوق صاحبان سهام و تأمین حداقل (25) درصد کل داراییهای شرکتها در زمان اعطای تسهیلات توسط حقوق صاحبان سهام آن با احتساب تسهیلات اعطایی. لیست بدهکاران عمده بانکی به شرح زیر در چهار گروه و (31) مورد در پیوست میباشد.
ضمانتنامهها:
در بررسی ضمانتنامههای صادره توسط بانک سرمایه مشاهده گردیده است که اکثر این ضمانتنامهها، تحت عنوان ضمانتنامه حسن اجرای تعهدات بوده، لکن بابت قراردادهای خرید مدتدار شرکتهای دیگر صادر شده و به عنوان ضمانت تعهد پرداخت به حساب گرفته شده است. ضمانتنامههای مشکوکالوصول در تاریخ 31/01/1396 بانک سرمایه شامل (141) مورد و به مبلغ حدود (1300) میلیارد تومان که مازاد مطالبات مشکوکالوصول غیر جاری است.
تهاتر مطالبات با املاک بدهکاران:
تهاتر برخی از املاک غیرجاری بانک با املاک معرفیشده از طرف بدهکاران و به دلیل بیشنمایی ارزش املاک نه تنها منجر به تضییع منابع بانک گردیده، بلکه منابع بانک را به سمت داراییهای ثابت، غیرمولد و موهومی سوق داده است. این بخش از املاک بانک نیازمند کارشناسی مجدد با هدف برگشت سرمایه مردم به بانک و سپس اجرای اشد مجازات برای متخلفان است.
شرکتهای وابسته بانک:
در بانک سرمایه، سرمایهگذاری بیش از حد مجاز (40) درصد در شرکتهای وابسته و فرعی از جمله در شرکت توسعه ساختمان سرمایه و شرکت سایهگستر انجام شده است که مغایر با مفاد بند (3) دستورالعمل سرمایهگذاریها در بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی میباشد. همچنین پرداخت مبالغی تحت عناوین مختلف از جمله علیالحساب افزایش سرمایه به شرکتهای زیرمجموعه که این مبالغ صرف خرید املاک و پرداخت به گروه ریختهگران شده است.
نکات قابل توجه:
از دلایل بسیار بااهمیت در ایجاد بیثباتی مدیریتی در بانک سرمایه، وجود دو گروه سهامدار عمده، شامل شرکتهای زیرمجموعه صندوق ذخیره فرهنگیان و گروه منتسب به بهروز ریختهگران است. بدون تردید تسلط این دو گروه بر اکثریت سهام بانک، منجر به تنشهای اساسی در روند فعالیت آن گردیده، تا جایی که فعالیت بانک سرمایه به سمت شرکتداری و برآورده نمودن مقاصد این دو گروه سوق یافته است و این بیثباتی مدیریت، صدمات بسیار سنگینی بر پیکره بانک سرمایه وارد کرده است.
حجم مطالبات غیرجاری اعم از تسهیلات و تعهدات، به دلیل عدم اعتبارسنجی صحیح، دستوری بودن اعطای تسهیلات، نبود وثایق کافی و مناسب و نفوذ اشخاص مرتبط با سهامداران عمده در بانک، افزایش چشمگیری یافته به طوری که کل مطالبات غیرجاری بالغ بر حدود (13) هزار میلیارد تومان گردیده است، در حالی که کل سرمایه بانک حدود (400) میلیارد تومان و سرمایه پایه آن منفی است.
تغییرات در مدیران عامل بانک سرمایه از بدو تأسیس تا پایان سال 95 نشان میدهد که انتصاب (13) مدیرعامل با میانگین مدیریت (10) ماه منجر به عدم ثبات مدیریتی و به یکی از عوامل زمینهساز تخلف و تضییع جایگاه بانک بدل شده و صدمات جبران ناپذیری را بر پیکره آن وارد نموده است که نتیجه این پیامد مهم، در صورت ادامهدار بودن، میتواند بانک را به ورطه نابودی کشاند.
عدم نظارت مؤثر و مناسب بانک مرکزی در طی این سالها و بسنده نمودن به تهیه گزارشهای بازرسی بدون اقدام عملی و اکتفا به نامهنگاریهای متداول نیز باعث تشدید روند فوق گردیده است. متأسفانه بانک مرکزی در این موضوع حساسیت و نظارت لازم و کافی را به عمل نیاورده است. ورود مراجع ذیصلاح قضائی و نظارتی به این پرونده لازم و ضروری است.
پترو فرهنگ:
شرکت پتروفرهنگ جزء واحدهای فرعی مؤسسه صندوق ذخیره فرهنگیان است که در تاریخ 02/04/1387 تأسیس و در اداره ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی تهران به ثبت رسیده است. تنها منبع سودآور شرکت، سودهای سهام دریافتی ناشی از فعالیت شرکتهای پتروشیمی مروارید، پتروشیمی خراسان، پتروشیمی مارون است که به عنوان سهم دولت به صندوق ذخیره فرهنگیان از طریق سازمان خصوصیسازی واگذار گردیده است. اما تأسیس شرکتهای متعدد و عدم اجرای طرحهای مدنظر و تعدد آنها موجب توزیع منابع و عدم استفاده صحیح آن توسط شرکت گردیده و از طرفی در بعضی از شرکتها بدون هیچ فعالیت خاصی صرفاً حقوق پرداخت میگردد و در امور بازرگانی نیز به علت عدم شناخت مناسب از بازارهای جهانی و استفاده نکردن از تحلیلگرهای بازارهای بینالمللی شاهد ضرر و زیان فراوان بوده است. از طرفی شرکتهای زیرمجموعه تنها از طریق تزریق وجه نقد به حسابهای سپرده کوتاهمدت و سپرده بلندمدت اقدام به سودآوری کرده و شاهد آن هستیم در مجامع نیز جهت جبران این فعالیتهای زیانآور پاداش برای هیأتمدیره درخواست کرده که به عهده پتروفرهنگ قرار داده شده و در نهایت به این هیأتمدیره علیرغم عدم فعالیت یا فعالیت زیانآور، پاداش پرداخت گردیده است.
لازم به ذکر است هیچ یک از طرحها در هنگام خریداری دارای طرح توجیه فنی اقتصادی، آنالیز قیمتی و تسهیم منابع شرکت در اولویتسنجی نبوده است. همچنین در این راستا میتوان به نامه مورخ 13/02/1393 معاونت برنامهریزی مؤسسه صندوق ذخیره فرهنگیان اشاره کرد که از نظر صندوق، (فرهنگی ـ جناب آقای میرزاده! خلاصه بفرمایید که فرصت رو به اتمام است) تنها دو طرح کیان و کیمیای پارس خاورمیانه دارای مجوز بوده است.
جمعبندی و ارائه پیشنهاد:
با عنایت به اینکه ایده تأسیس صندوق ذخیره فرهنگیان با کمک فرهنگیان و دولت در برنامه دوم و تکلیف دولت در برنامه سوم، چهارم و ششم توسعه به پرداخت سهم خود توسط مجلس شورای اسلامی بیانگر عزم جمهوری اسلامی در «تقویت توان مالی و معیشتی فرهنگیان» است که مقام معظم رهبری از آن به عنوان یکی از مسائل درجه یک ما در مدیریتهای دولتی و سرمایهگذاری یاد کردهاند، کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی ضمن ارج نهادن به همه تلاشهای صورتگرفته از طرف قوه قضائیه و دستگاههای نظارتی چون وزارت اطلاعات، سازمان بازرسی، دادستانی کل در برخورد با تخلفات و فسادهای صورتگرفته در صندوق ذخیره فرهنگیان، با بررسی گزارش تحقیق و تفحص از صندوق و دعوت چندین باره از مسئولان فعلی و سابق صندوق اعلام مینماید که لازم است همه قوای کشور در یک عزم ملی و با هدف کمک به اقتصاد معلمان کشور به پیشنهادات این گزارش توجه و با یک نگاه همهجانبه به حل موضوع کمک نمایند. لذا جمعبندی این گزارش ناظر به وظایف قوای سهگانه کشور و دستگاههای نظارتی به شرح زیر است.
الف ـ مجلس شورای اسلامی:
با عنایت به اینکه معاونت قوانین مجلس شورای اسلامی و دیوان محاسبات کشور اعلام نمودهاند که احکام قانونی مرتبط با تأسیس صندوق فاقد جنبه خصوصی بوده و مؤسسه صندوق مطابق با قوانین مجلس و مصوبات دولت تأسیس نگردیده است، لازم است مجلس با ارائه یک استفساریه فوریتی نسبت به ماهیت صندوق اعلام نظر نماید.
با عنایت به اینکه علیرغم تأکیدات مجلس در پرداخت سهم دولت به فرهنگیان در چهار قانون برنامه توسعه، عدم نظارت بر اجرا و عدم پرداخت سهم دولت، باعث عدمالنفع سود فرهنگیان به مبلغ حدود (10) هزار و (471) میلیارد ریال از ابتدای تأسیس تاکنون شده است. لذا لازم است مجلس با تأکید بر برنامه ششم نسبت به پرداخت سهم دولت نظارت نماید و با تخلف دولت برخورد شود.
اصلاح اساسنامه صندوق امری ناگزیر و لازم است که باید در انجام آن تسریع صورت پذیرد. حضور نمایندگان فرهنگیان در هیأتامنا و دفاتر استانی و تعیین دقیق شخصیت حقوقی صندوق همچنین نظارتپذیر ساختن صندوق توسط نهادهای نظارتی کشور، عملکرد آن از جمله مواردی است که در اصلاح اساسنامه بایستی مدنظر باشد. دستورالعمل دقیق انتصاب مدیران ارشد صندوق و شرکتها بایستی در اساسنامه ذکر شود تا مسیر برای حضور مدیران صالح و با تخصصهای مورد نیاز فراهم شود.
ب ـ قوه مجریه:
با عنایت به اینکه در طی سالهای گذشته مبلغ بالغ بر (800) میلیارد تومان سهم دولت به صندوق فرهنگیان پرداخت نشده، لازم است دولت با ارائه لایحه یا تعیین در بودجههای سنواتی با شروع از سال 1397 نسبت به پرداخت بدهی خود اقدام نماید.
براساس قانون مصوب مجلس کل داراییهای صندوق، متعلق به فرهنگیان است که متأسفانه تا کنون فرهنگیان در سود (42) درصد از داراییهای صندوق که بالغ بر حدود (3600) میلیارد تومان میباشد سهیم نشدهاند. لذا بایستی در محاسبه سود صندوق فرهنگیان، پس از وضع ذخایر قانونی و منظور نمودن اندوختهها، (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، وقت شما تمام شده) آقای دکتر! یک تکه قوه قضائیه مانده، اگر اجازه بدهید این را هم بگویم.
اصلاح اساسنامه صندوق امری ناگزیر و ضروری است لذا وزیر آموزش و پرورش مکلف است با تسریع در موضوع و با لحاظ نمودن نقش فرهنگیان در ارکان صندوق، نظارتپذیر ساختن صندوق توسط دستگاههای نظارتی کشور، تدوین آییننامهها و دستورالعملهای انتصاب افراد برای ارکان صندوق به اصلاح ساختاری صندوق اقدام و گزارش آن را به مجلس ارائه نماید.
با عنایت به اینکه وزارت آموزش و پرورش و سازمان امور مالیاتی کشور بر بخشی از داراییهای صندوق ذخیره فرهنگیان تصرف نمودهاند، مقتضی است تا پایان سال جاری نسبت به برگشت داراییهای فرهنگیان اقدام نمایند.
ج ـ قوه قضائیه
وزرای آموزش و پرورش در ادوار مختلف و معاونان توسعه منابع انسانی ایشان به عنوان اعضای حقوقی هیأتامنای صندوق، در موارد مختلف با عدم نظارت کافی بر این مؤسسه، که بعضاً با انتصاب افراد که از ویژگیهای لازم مدیریتی و تخصصی برخوردار نبودهاند در سمتهای مدیریتی صندوق، سبب ورود ضرر و زیانهای هنگفت به صندوق ذخیره فرهنگیان و تضییع بیتالمال و حقوق معلمان و فرهنگیان شدهاند که کمیسیون آموزش از مراجع ذیصلاح درخواست پیگیری این موارد را دارد.
ورود مراجع ذیصلاح قضایی و نظارتی به تخلفات بررسیشده توسط هیأت ضروری است.
توجه به شایستهسالاری و تخصصمحوری در انتخاب و انتصاب مدیران صندوق و شرکتهای تابعه ضروری است.
قوه محترم قضائیه در رسیدگی به پروندههای مفتوحه، تسریع و از اطاله دادرسی پرهیز نماید، در سایر موارد نیز با ورود به پرونده، جرایم و تخلفات را بررسی و مجرمان و متخلفان را تحت پیگرد قرار دهد.
درخصوص بانک سرمایه ارتقای سیستم نظارتی و همچنین بازگشت منابع و برخورد با متخلفان لازم و ضروری است.
انتظار است که قوه قضائیه برخورد قاطع با کارشناسان رسمی دادگستری که ارزیابیهای غیرواقع و بزرگنمایی داشتهاند و منجر به ضرر و زیان جدی به منافع صندوق شدهاند بنماید که این گروه به عنوان یکی از عوامل مسبب فساد در مجموعه صندوق بودهاند.
برگزاری دادگاهها به صورت علنی و شفاف و برخورد با تمامی متخلفان اعم از کارشناسان رسمی دادگستری، سرمایهگذاران صوری، واسطهها و دلالها و تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی که جرم آنان ثابت گردد مورد درخواست کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری است. متشکرم.

مسعود پزشکیان
متشکرم. فقط شما در این جدول بعضیها را اسم نوشتید، بعضیها را اسم ننوشتید. علت اینکه «الف»، «ب»، «پ»، چنین چیزی نوشتید چیست؟ (احمدیلاشکی ـ هیچ کدام از اسامی را نخواند، باید همه را میخواند) حالا دیگر وقتتان گذشته، ولی بعضیها را اسمشان را نوشتید، بعضیها را اصلاً اسمی نبردید.

سیدحمایت میرزاده
آنهایی که شرکت هستند اسم آمده، آنهایی که اشخاص هستند به آن شکل آمده است.

مسعود پزشکیان
گروه ع.الف، گروه اشخاص است؟

سیدحمایت میرزاده
آنهایی که شرکت هستند به اسم ذکر شده، آنهایی که اشخاص حقیقی هستند به آن صورت ذکر شده است.

قاسم احمدی لاشکی

مسعود پزشکیان
خلاصه وقتتان خیلی گذشت، متشکرم.

محمدحسین فرهنگی
آقای دکتر! منتشر شده است.

مسعود پزشکیان
اگر از آموزش و پرورش برای این گزارش صحبت دارند، آقای امیری! دولت این گزارش را قبول دارد؟ رأیگیری میکنیم.

غلامرضا کاتب
مگر نمیخواهد به قوه قضائیه ارجاع شود؟ (احمدیلاشکی ـ بله) اگر میخواهید ارجاع شود رأیگیری میخواهد.

محمدحسین فرهنگی
در هر حال رأیگیری میخواهد.

مسعود پزشکیان
آقای نجفی! شما نسبت به قضیه دفاعی ندارید؟ رأیگیری میکنیم. حضار 238 نفر، نمایندگان محترم نظر خودتان را راجع به این گزارش اعلام بفرمایید. (فرهنگی ـ گزارش کمیسیون به رأی گذاشته شده است) نمایندگان محترم رأی خودشان را نسبت به این گزارش اعلام فرمودند؟ پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ناطقین را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
آقای رئیس! اجازه بدهید میهمانان را قرائت کنم.

مسعود پزشکیان
میهمانان را بفرمایید بعد ناطقین.

محمد علی وکیلی
بسم الله الرحمن الرحیم
میهمانان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ جمعی از الیگودرزیهای مقیم تهران میهمانان جناب آقای دکتر محمد خدابخشی نماینده محترم الیگودرز هستند.
ـ جمعی از مداحان اهلبیت و بازنشستگان بانک کشاورزی میهمانان جناب آقای سیدحمزه امینی نماینده محترم هشترود هستند.
7
اعلام وصول (1) فقره طرح

محمد علی وکیلی
طرح اصلاح ماده (109) قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی اعلام وصول میشود.
8
ناطقین جلسه آقایان: محمد خدابخشی، یحیی کمالیپور، احمدعلی کیخا، صدیف بدری و محمد فیضیزنگیر

محمدحسین فرهنگی
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای محمد خدابخشی نماینده محترم الیگودرز.
ـ آقای یحیی کمالیپور نماینده محترم جیرفت و عنبرآباد.
ـ آقای احمدعلی کیخا نماینده محترم زابل، زهک، هیرمند، نیمروز و هامون.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای صدیف بدری نماینده محترم اردبیل، نمین، نیر و سرعین.
ـ آقای محمد فیضیزنگیر نماینده محترم اردبیل، نمین، نیر و سرعین.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
ناطق اول جناب آقای دکتر خدابخشی نماینده محترم الیگودرز برای ارائه نطق هفت دقیقه بفرمایید.

مصطفی کواکبیان
تذکر داریم، دستور میگذرد.

غلامرضا کاتب
جناب آقای رئیس! جناب آقای کواکبیان تذکر در دستور دارند.

مسعود پزشکیان
اجازه بدهید، بعداً گوش میکنیم. ناطق را دعوت بفرمایید صحبت کنند.

محمدحسین فرهنگی

محمد خدابخشی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و درود به پیشگاه حضرت ولیعصر آقا امام زمان (عجلاللهتعالیفرجهالشریف)، ادای احترام به شهدا، امام شهدا، ایثارگران و آرزوی سلامتی و طول عمر برای مقام معظم رهبری. عرض سلام و ادب و احترام خدمت ملت بزرگ ایران مخصوصاً مردم شریف شهرستان الیگودرز و همکاران ارجمند و حضار محترم. عرض تبریک سال نو، سال حمایت از کالای ایرانی.
لازم میدانم در آغاز سخنانم به عنوان عضو کوچکی از قوم بزرگ و اصیل لر از تریبون خانه ملت اهانتهای اخیر به این دلاورمردان و شیرزنان تاریخ ایرانزمین را محکوم کرده، گوشزد نمایم که توهین به هر قوم، توهین به تاریخ، فرهنگ و اصالت ایران است و نام پرافتخار قوم لر همواره مساوی با غیرت و رشادت بوده و خواهد بود.
بنده با خدای خود عهد بستهام تا صدای رسای مردمی باشم که سالها با نجابت هر چه تمامتر در محرومیت به سر بردهاند و هیچگاه آنچنان که شایسته آنها است مورد توجه قرار نگرفتهاند و امروز گلایهمند از این همه غفلت و بیمهری حقوق مسلم خود را مطالبه میکنند. امروز به نمایندگی از موکلین مظلوم و صبورم از تریبون خانه ملت مواردی را مطرح نموده و بجد خواهان رسیدگی ویژه به این موارد هستم.
شهرستان الیگودرز به عنوان پهناورترین شهرستان استان لرستان با بیشترین تعداد روستاها متأسفانه از نظر شاخصهای زیرساختی از محرومترین نقاط کشورمان است. شاید باور این حقیقت دشوار باشد که (101) نقطه جمعیتی این شهرستان هنوز هم پس از گذشت چهار دهه از عمر پربرکت انقلاب اسلامی فاقد جاده دسترسی است و این بدان معنی است که حدود (25) درصد روستاهای این دیار از اغلب خدمات و هر آنچه لازمه توسعه است برخوردار نیستند. جادههای موجود نیز مشکلات عدیدهای دارند، از جمله پایین بودن کیفیت و ایمنی لازم، وجود نقاط حادثهخیز متعدد در جادهها که باعث شده ماهانه تعداد زیادی تصادفات فوتی و جرحی در راههای مواصلاتی شهرستان رخ دهد.
کمبود شدید دستگاهها و ماشینآلات راهسازی و راهداری، کیفیت نامطلوب راههای درونشهری از دیگر معضلات در این مقوله است. به علاوه با توجه به پایین بودن درصد راههای روستایی آسفالته نسبت به مجموع جادههای روستایی شهرستان و آسفالته شدن (500) کیلومتر از آنها، ضرورت داشته و همچنین برای رفع نقاط حادثهخیز جادهای نیز باید اقدامات عاجل و جدی صورت گیرد.
در زمینه زیرساخت برق علاوه بر لزوم برقرسانی هر چه سریعتر به روستاهای فاقد برق، تأمین برق مورد نیاز توسعه صنعتی شهرستان ضروری است. از این رو از وزارت نیرو توقع میرود با توجه به اینکه خط (400) کیلوولت برق از الیگودرز عبور میکند نسبت به احداث پست (400) کیلوولت در این شهرستان اقدام نمایند.
در حوزه گازرسانی با توجه به اقلیم شهرستان و سردی هوا در بیش از هشت ماه از سال، تسریع گازرسانی به روستاها و همچنین آغاز عملیات اجرایی گازرسانی به شهر شولآباد مورد انتظار است.
در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات با توجه به عدم پوششدهی مناسب تلفن همراه انتظار میرود که اپراتورهای تلفن همراه مخصوصاً اپراتور همراه اول نسبت به رفع این مشکل با نصب ایستگاه BTS در نقاط مختلف شهرستان اقدام نمایند.
از سازمان صدا و سیما میخواهم که نسبت به تقویت شبکه دیجیتال و تحت پوشش قرار دادن مناطقی از این شهرستان که به علت عدم پوششدهی ناگزیز به استفاده از ماهواره و شبکههای خارجی شدهاند اقدام عاجل انجام دهد.
اما در زمینه آب؛ این بزرگترین سرمایه شهرستان الیگودرز که در جهت توسعه سایر استانها مورد استفاده قرار گرفت و کام سایر شهرستانهای مسیر خط انتقال آب را شیرین ساخت، اما جز تلخکامی و خرابی نتیجهای عاید شهروندان الیگودرزی نکرد، تا آنجا که امروزه (141) روستای شهرستان مشکل آب شرب دارند. بد نیست بدانید (47) درصد از زمینهای کشاورزی در کشور آبی هستند، در حالی که در لرستان (23) درصد از زمینهای زراعی آبی هستند و با کمال تأسف این شاخص در شهرستان الیگودرز تنها (11) درصد است که دلیل آشکاری بر عدم جبران آثار و تبعات سوء طرح انتقال آب از این شهرستان است. بهبود این شاخص مطالبه بهحق کشاورزان منطقه است و نیز تأمین آب شرب روستاهای محدوده پروژه قمرود و تخصیص اعتبارات لازم بایستی برای وزارت نیرو در اولویت باشد.
براساس مطالعات آمایش سرزمین گیاهان دارویی بسیار متنوع و همچنین معدن و صنایع معدنی از مزیتهای رقابتی شهرستان بوده که راهاندازی مرکز تحقیقات گیاهان دارویی و مرکز تحقیقات زمینشناسی را در الیگودرز ضروری نموده است. با توجه به نرخ بالای بیکاری در شهرستان و محرومیت منطقه، اجرای هر چه زودتر مصوبات و توافقات انجامشده با سازمانهای توسعهای و نهادهای عمومی غیردولتی در وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مورد انتظار مردم الیگودرز است.
اما چند نکته در سطح کلان کشور که لازم است مورد توجه عاجل قرار گیرد.
آموزش و پرورش:
از آنجا که در توسعه مبتنی بر دانایی محور توسعه انسان است، تغییر نگرش دولتمردان به آموزش و پرورش به عنوان مهمترین متولی توسعه انسانی و رسیدن به این باور که آموزش و پرورش نهادی مصرفکننده نیست، بلکه اساسیترین مرکز تولید در کشور است بسیار ضروری است. ذکر این نکته لازم است که پرداخت مطالبات فرهنگیان جزء وظایف دولت است و رسانهای کردن گاه و بیگاه آن به نوعی منت نهادن بر سر این قشر فرهیخته است.
اما بازنشستگان گرانقدر، این گنجینههای دانش و تجربه با داشتن مشکلاتی همچون دریافتی بسیار کم، نداشتن بیمه درمانی مناسب و غالباً داشتن فرزندان بیکار جزء آسیبپذیرترین اقشار جامعه هستند که باید متناسبسازی حقوق بازنشستگان و شاغلین در مورد آنها به شکل مطلوب اجرا شود.
حمایت از کالای ایرانی:
برای حمایت از تولید و کالای ایرانی همه مسئولیت دارند، از سیاستگذاران تا سرمایهگذاران تا مردم. از قوای سهگانه و نهادهای عمومی انتظار میرود زمینههای اصلی تولید و سرمایهگذاری، یعنی امنیت اقتصادی، ثبات اقتصاد کلان و شفافیت و رفع تبعیض را فراهم کنند. سرمایهگذاران و فعالین اقتصادی با تحول در نظام مدیریتی و ارتقای بهرهوری، تولید باکیفیت و رقابتپذیر ارائه نمایند و مردم شریف ایران نسبت به کالای ایرانی که محصول تلاش فرزندان آنان است تعصب بیشتری داشته باشند.
مؤسسات مالی:
ضرورت آسیبشناسی و تقویت نظارت بر سیستم بانکی و همچنین حل مشکل سپردهگذاران به طور منصفانه و برخورد با مسببین بایستی مد نظر قرار گیرد.
اما مهمترین مسأله، برنامهریزی سیستمی:
صاحبنظران و دلسوزان کشور نیک میدانند که ریشه اصلی مشکلات کشور ضعف در نظام برنامهریزی سیستمی و جامعنگر است که نتیجه آن اجرای سیاستهای تکبعدی بدون در نظر گرفتن آثار و تبعات آن در ابعاد دیگر بوده است. وضعیت فعلی محیط زیست، منابع آبی، محیط فرهنگی و اجتماعی کشور، همه و همه محصول این نوع نگاه غیرسیستمی به برنامهریزی در کشور است که در آن برای تحقق برخی اهداف موضعی و کوتاهمدت تبعات کلی و بلندمدت نادیده گرفته میشود.
در این راستا و برای اصلاح این وضع به سمت برنامهریزی سیستمی و جامعنگر، همه ما در دولت و مجلس و به ویژه سازمان برنامه و بودجه مسئول هستیم و اهمیت نقش نظارتی مجلس کمتر از دستگاه اجرایی نیست. پیشبینی ساز و کارهای سیستماتیک نظارتی نظیر آنچه قبلاً توسط اینجانب به صورت شکلگیری سامانه (فرهنگی ـ آقای دکتر! وقت شما تمام است) نظارت بر اجرای برنامه ششم پیشنهاد شده است، میتواند دولت و مجلس را در این مسیر یاری نماید. والسلام علیکم و رحمه الله

محمدحسین فرهنگی
خیلی متشکر. ناطق بعدی جناب آقای یحیی کمالیپور نماینده محترم جیرفت و عنبرآباد هستند. جناب آقای کمالیپور بفرمایید.

یحیی کمالی پور
نطق 7 دقیقه ای
به نام خدا
خدایا جهان پادشاهی تو راست
ز ما خدمت آید خدایی تو راست
خداوند متعال را شاکر هستم که توفیق حاصل گردید تا در اولین روز شروع به کار مجلس در سال جدید مراتب تبریک و تهنیت خویش را به محضر شما همکاران ارجمند اعلام نمایم و از درگاه باریتعالی برای شما و همه خادمین به ملت و عموم مسئولین و آحاد ملت رشید ایران خصوصاً مردم شریف و نجیب حوزه انتخابیهام در شهرستانهای جیرفت و عنبرآباد سالی سرشار از موفقیت و بهروزی را در سایهسار نظام مقدس جمهوری اسلامی و ولایت و رهبری آرزو نمایم.
امسال که به فرموده مقام معظم رهبری سال حمایت از کالای ایرانی نامگذاری شده است، قطعاً برای همه ما اعم از مجلس، دولت و قوه قضائیه و کلیه دستاندرکاران تکلیف است تا با برنامهریزی اصولی و با حمایت علمی و عملی از تولیدات باکیفیت داخلی زمینه تحقق منویات مقام معظم رهبری را فراهم نماییم.
اما موضوع دخالت و اقدامات ضدایرانی آمریکا در طول تاریخ پس از پیروزی انقلاب اسلامی همواره یکی از موضوعات پردامنه و محوری در تاریخ معاصر کشورمان بوده و تجربه نشان داده که دشمنی با ملت بزرگ ایران سیاست راهبردی آمریکا است که با تغییر ساکنان کاخ سفید آن سیاست تغییر نمیکند و در مقاطع مختلف با شیوهها و ترفندهای خاص عمل کردند و همگان واقفیم سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران در منطقه حمایت از صلح و ثبات و مقابله با اقدامات بیثباتکننده و تفرقهافکنانه برای ایجاد تنش و درگیری در منطقه است که در این میان نمیتوان نقش سردار سرافراز سپاه اسلام، سردار سلیمانی و نیروهای مدافع حرم را از نظر دور داشت.
در شرایط فعلی نظام جمهوری اسلامی که فضای مجازی عرصهای برای طرح مسائلی در به چالش کشیدن برخی از اصول نظام و شخصیتهای مطرح کشور ایجاد کرده است، جای تأسف دارد کسانی که از برکات این نظام و نعمت ارزشمند خون شهدا و نجابت این ملت به منصبهایی رسیدهاند، امروز با نادیده گرفتن آن همه ارزشها نقش اپوزیسیون را در جامعه بازی میکنند و با افتخار بر این طبل میانتهی میکوبند و همه پلهای پشت سر خودشان را خراب میکنند. بدانند و آگاه باشند که در مقابل خون شهدا و پیشگاه خداوند متعال مسئولند.
در چنین شرایطی لازمه نیل به اهداف و آرمانهای نظام، وحدت، همدلی و همگرایی آحاد ملت و مسئولین در همه سطوح و تقویت نهادها، حافظ امنیت، ثبات و استقلال کشور است. زیرا نیروهای مسلح منجمله سپاه پاسداران مظهر قدرت، اقتدار و حافظان امنیت جمهوری اسلامی ایران هستند. امروزه به وضوح در مییابیم که امام عزیز به درستی فرمودند که اگر سپاه نبود، کشور هم نبود و کسی نقش پررنگ آنان را در دفاع مقدس و حضور در مرزهای شمالغرب و جنوبشرق برای مقابله با گروههای دستپرورده آمریکا فراموش نکرده و نخواهد کرد.
اما جنوب کرمان عموماً و شهرستانهای جیرفت و عنبرآباد خصوصاً، (20) سال متوالی است که با خشکسالی دست و پنجه نرم میکنند و عدم بارندگی در سال جاری منطقه را به سمت یک بحران جدی و فاجعه زیستمحیطی سوق داده است. نمیدانم از کجا شروع کنم، از کدام نامهربانی سخن به میان آورم و فریاد در گلوخفته کدام درد از مردمم باشم.
کهندیار اساطیریام! از کدامین درد رفته بر تو سخن بگویم؟ از دسترنج کشاورزان نجیبت که امروز بر زمین مانده و مسئولین مرتبط با این بخش فقط شعار حمایت از تولیدات داخلی را میدهند؟ از حقآبههای هلیلت بگویم که بر روی مردمت بسته شده و همه هستیشان در حال نابودی است و زمزمههای شوم انتقال سرشاخههایت نیز بر این درد افزوده است؟ از نخلهای شکستهقامتت از سوز عطشناکی یا از آلودگی ناشی از ریزگردها یا از به فراموشی سپردن آثار باستانی شهر (7000) ساله دقیانوس، تپههای کنارصندل و صدها بافت تاریخی دیگر، از مدیریت غیرکارشناسی منابع آبی که منطقه را با یک بحران آبی مواجه ساخته، از مظلومیت (162) روستایت بگویم که در قرن بیست و یکم آب آشامیدن ندارند؟ از روستاهایی که هنوز کسی باورش نمیشود نه آب دارند و نه برق و نه مخابرات و نه چیز دیگر. از (1200) کیلومتر راه روستاییت بگویم یا فریاد در گلو مانده عشایر مظلومت را بسرایم که در فصل کوچ پشت راههای بسته ماندهاند؟
آقای وزیر نیرو! نتیجه این همه تذکر و جلسه چه شد؟ راستی از سرنوشت فیشهای سرسامآور آب و برق چه خبر؟ از ساماندهی حاشیه رودخانهها چطور؟ از طرح فتنهانگیز انتقال آب چه؟
آقای وزیر جهاد کشاورزی! کی میخواهید کشاورزی این کشور را برنامهدار و سازمانیافته کنید؟ تا کی باید بنشینیم و این بیبرنامگی را نظاره کنیم؟ آیا در این مملکت کسی نیست که کشاورزی این کشور را مدیریت کند که این همه مشکل نداشته باشیم؟
آقای وزیر راه! از همه محبتهایی که تاکنون کردهاید سپاسگزارم، اما استدعا میکنم سال 97 را نهضت راهسازی در جنوب کرمان اعلام کنید.
ریاست محترم سازمان میراث فرهنگی! تا کی باید شاهد نابودی آثار تاریخی و فرهنگی این کشور باشیم؟
وزیر محترم کشور! دستور فرمایید قفل تقسیمات کشوری باز شود و مناطق مستعد به ارتقا به شهر، بخش و شهرستان به حق خودشان برسند.
ضمن گلایهمندی شدید از تصمیم دولت بر عدم تصویب چارت تشکیلاتی سازمان صنعت، معدن و تجارت جنوب کرمان، برای خدمترسانی به (1) میلیون مردم انقلابی و وفادار به نظام و رهبری که تاکنون تشکیل شده، به وزیر صنعت، معدن و تجارت تذکر میدهم ظرف دو هفته آینده نسبت به تعیین یکی از نیروهای متخصص بومی به عنوان رئیس این سازمان (اقدام نمایند) و همچنین وزارتخانه مربوطه را از هر گونه کاهش تشکیلاتی سازمان مذکور به بهانه عدم تصویب دولت بر حذر میدارم که هر گونه تبعات سوء امنیتی ناشی از این موضوع به عهده وزارت صنعت و معدن میباشد.
آقای رئیسجمهور! با یک اقدام انقلابی چند اداره باقیمانده جنوب کرمان را ارتقای تشکیلاتی داده (فرهنگی ـ خیلی متشکر) و جلوی تعارض عملکردی در حوزه ادارات استان کرمان را بگیرید که استان کرمان دیگر کشش این همه مشکلات را نداشته، به نحوی که فقط روستاهای دو شهر جیرفت و عنبرآباد از (15) استان کشور بیشتر است. تا کی میخواهید دست روی دست بگذارید و شاهد نابودی مردم و منافع آنان باشید؟
من به عنوان خادم این مردم به سرنوشت فرد به فرد آنان متعهدم و در راستای حفظ حقوق آنان (فرهنگی ـ آقای کمالیپور! وقت شما تمام شده) از همه اهرمهای قانونی در اختیار استفاده و ذرهای از این حق کوتاه نخواهم آمد.
در پایان ای خدای قادر و متعال! من به فضل تو امیدوارم، از تو میخواهم که به همه مسئولین ما انگیزهای عطا کنی که بتوانند گرهگشای مشکلات مردم باشند. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، متشکرم وقت شما یک دقیقه و نیم گذشت).
الحق که بهشت باستان جیرفت است
تصویر بهار بیخزان جیرفت است
با خط خودش نوشته بینالنهرین
آغاز تمدن جهان جیرفت است
متشکرم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، ناطق بعدی را دعوت بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
ناطق بعدی جناب آقای دکتر احمدعلی کیخا نماینده محترم زابل، زهک، هیرمند، نیمروز و هامون هستند که هفت دقیقه وقت دارند، آقای دکتر بفرمایید.

احمدعلی کیخا
نطق 7 دقیقه ای
همه دشمنان از تو پربیم باد
دل بدسگالان به دو نیم باد
همه ساله بخت تو پیروز باد
همه روزگار تو نوروز باد
با نام خدا و عرض سلام و تبریک سال نو. آقای رئیس، همکاران عزیز و ملت بزرگ ایران! اجازه میخواهم برخلاف معمول و بدون مقدمه امروز فقط منعکسکننده وضعیت مردم حوزه انتخابیهام باشم که آخرین نفسهای حیات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی خود را میکشند و ممکن است فردا دیر باشد.
همکاران محترم! سیستانی که هرگز لب به دشنام مولای متقیان علی (علیهالسلام) نگشود، سیستانی که برای اولین بار به خونخواهی سیدالشهدا قیام کرد، سیستانی که تیمور جهانگشا میگوید برای اولینبار نام ایران را در اینجا شنیدم، سیستانی که اگر نبود یعقوب لیث صفاری امروز معلوم نبود چه بر سر زبان فارسی آمده بود، سیستانی که فردوسی ستونهای فرهنگ غنی ایرانی را بر داشتههای آن سرزمین بنا نمود، سیستانی که روزگاری انبار غله ایران بود، سیستانی که خانه امید و جای امن علما و روحانیون قبل از انقلاب بود، سیستانی که بزرگانی همچون شهید مطهری از تبار مردمان آن دیار جزء ستونهای اصلی انقلاب اسلامی و پاره تن معمار کبیر انقلاب بود، سیستانی که فرزندان دلاورش همچون شهیدان آیتالله حسینیطباطبایی، سرداران میرحسینیها، خدریها، عالی و لکزایی و هزاران شهید دیگر در کنار سایر فرزندان رشید میهن از تمامیت ارضی کشور خویش جانانه دفاع کردند، سیستانی که زادگاه خیل عظیم دانشمندان بزرگ ایرانی و اسلامی و تمدن کهن شهر سوخته بود، سیستانی که رهبر معظم انقلاب از آن به عنوان تنگه احد جمهوری اسلامی یاد میکند، خلاصه اینکه سیستانی که در کارنامه خود به عنوان فرزند صالح ایران حتی یک نقطه تاریک نمیتوان یافت، امروز متأسفانه در انظار عام و خاص جامعه در حال سوختن است. به دلیل خشکسالی بیسابقه و قطع آب هیرمند تکتک مردمان آن عزادار مزارع خشک و سوختهای هستند که تمام سرمایهشان بود. حدود نیمی از جمعیت (400) هزار نفری آن تحت پوشش نهادهای حمایتی هستند. تقریباً فقر مطلقی که آقای رئیسجمهور وعده ریشهکن کردن آن را داده است بر کل منطقه حاکم است. مردمان نجیب آن برای امرار معاش آواره کوچهها و خیابانهای سایر بلاد ایران هستند و هر روز مورد بیمهری و اهانت مسئولینی که فاقد غیرت ملی و ایرانی هستند قرار میگیرند. پدران و مادران پیر و ناتوان و فرزندان خردسال آنان در غم دوری فرزندان و پدرانی که برای کار عازم سایر شهرها هستند همیشه خون گریه میکنند. شب تا صبح عده زیادی از زنان و مردان غیور این منطقه برای سیری شکم خویش سر در سطلهای زباله شهر دارند. گورستان زابل خوابگاه خیل عظیم بیپناهانی است که از داشتن یک سرپناه مناسب محروم هستند. چه بسیار پدران و مادرانی که به فرمایش رهبری عرق شرمندگی بر پیشانی آنان به خاطر بیکاری فرزندانشان جاری است.
غصه ناتوانی پدران و مادران در سیر کردن شکم فرزندان چهرهها را پیر، فرتوت و شکسته نموده است. خانههای مردم این دیار در زیر ماسهبادیهای ناشی از طوفانهای شن (120) روزه مدفون شده است. قایقهای صیادی آنان در بستر خشک هامون واژگون و به قبرستان یادگاران روزهای خوش این مردم مبدل شده است. پمپهای انتقال آب زاهدان با تمام قوت فعال است ولی در شمال دشت سیستان دسترسی به آب شرب کافی ندارند. با کشیدن دیوار مرزی درهای روزی و درآمد را بر این مردم گل کردهاند. با احداث دایک مرزی در بستر تالابهای بینالمللی هامون راه آب را به روی هامون بستند. چه بسیار زنان، مردان و کودکانی که در آتش تیر مأموران انتظامی برای حمل چند لیتر سوخت برای امرار معاش سوختند و پرپر شدند، در حالی که تانکرهای (30) هزار لیتری صاحبان قدرت و ثروت جلوی چشم آنها تردد میکند و چه بسیار زنان و مردانی که در شهر و روستا مورد تعرض راهزنان و دزدانی قرار گرفتهاند که فقط حاصل آن یک گوشی موبایل، یک کپسول گاز و یا چند قطعه مرغ و خروس و یا گوسفند و بز یک روستایی بیچاره بود و دهها مسأله دیگر که غیرت و تعصب آدم مانع از طرح آنان شده و شرم انسان میآید که از این تریبون بیان گردد.
به هر حال نمایندگان محترم، همکاران و رئیس محترم کمیسیون اقتصادی! اینجانب به نمایندگی از این مردم نجیب و ولایتمدار از شما خواهش میکنم به داد این مردم برسید. از مجلس نهم است که تصویب منطقه آزاد تجاری و صنعتی سیستان منتظر رأی مثبت شما نمایندگان است. با تصویب هر چه سریعتر آن امید را به منطقه بازگردانید.
جناب آقای رئیسجمهور! از شما بابت اجرای طرح انتقال آب با لوله به مزارع سیستان و برای دو بار ارسال لایحه منطقه آزاد تجاری و صنعتی سیستان به مجلس شورای اسلامی تشکر میکنم، ولیکن انتظار دارد به عنوان یک اقدام شایسته و لازم، سازمان عمران سیستان را که یادگار دولت خردورز مرحوم آیتالله هاشمیرفسنجانی بود احیا کنید و نسخه توسعه خویش را برای خروج از بحران توسعهنیافتگی سیستان کامل کنید.
نمایندگان محترم! در طول (40) سال گذشته سیستان فدای سیاستهای غیرعلمی و غلط عدهای از مدیران و کارشناسان در تنظیم رابطه صحیح با کشور افغانستان شده است. عقلاً بایستی رهبری و فرماندهی هر کمیسیون و کارگروه مشترکی با افغانستان فقط با وزارت نیرو باشد و لا غیر. این وزارتخانه نیز بایستی خود را با تمام قوا برای انجام این مأموریت تجهیز کند و به نظام و ملت بزرگ ایران و مجلس شورای اسلامی پاسخگو باشد.
وزیر محترم نیرو! مهمترین کار شما در استان سیستان و بلوچستان تهیه و اجرای طرح تأمین آب شرب این استان با تکیه بر منابع آبهای داخلی از جمله شیرین کردن آب دریا و کاهش وابستگی به خارج است. (فرهنگی ـ خیلی متشکر).
جناب آقای دکتر جهانگیری! همانطور که در نامه اخیر اینجانب به رئیسجمهور محترم در (10) صفحه راهکارهای خروج از بحران خشکسالی و بیآبی فعلی به تفکیک وزارتخانههای مهم پیشنهاد شده است، انتظار دارد با قید فوریت با سفر به منطقه از نزدیک مشکلات مردم (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، وقت شما یک دقیقه گذشته، بقیهاش را به رسانهها بدهید) به ویژه کشاورزان، دامداران و عشایر را بررسی و چارهجویی نمایید که فردا قطعاً دیر است.
ما سبّ علی نکرده و هم نکنیم
سر جز در بارگاه حق خم نکنیم
درمان و علاج درد ما نام علی است
جز یاد علی به زخم مرهم نکنیم

مسعود پزشکیان
متشکریم، ناطق بعدی را دعوت بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
ناطق اضطراری اول جلسه علنی امروز جناب آقای مهندس صدیف بدری نماینده محترم اردبیل، نمین، نیر و سرعین هستند که پنج دقیقه وقت دارند. جناب آقای مهندس بفرمایید.

صدیف بدری
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و تبریک سال نو خدمت ملت بزرگ ایران به ویژه مردم ولایتمدار و مؤمن استان اردبیل، شهرستانهای اردبیل، نمین، نیر و سرعین، رهبر معظم انقلاب اسلامی و کلیه خدمتگزاران صدیق نظام مقدس جمهوری اسلامی و شما همکاران محترم و نمایندگان عزیز مردم در مجلس شورای اسلامی.
امیدوارم در سالی که از سوی رهبر فرزانه انقلاب به سال حمایت از کالای ایرانی مزین شده است شاهد توفیقات مجلس و دولت محترم در حمایت از تولیدکنندگان و کارآفرینان و افزایش بهرهوری و اشتغال در جامعه باشیم. آغاز سال جدید با سفر رئیسجمهور محترم به کشور همسایه، جمهوری آذربایجان همراه بود. علیرغم اینکه استان اردبیل با داشتن صدها کیلومتر مرز مشترک با کشور جمهوری آذربایجان که به عنوان اصلیترین استان همسایه این کشور محسوب میشود، در میان بهت و ناباوری مردم عزیز و مسئولان استان هیچ مسئولی از استان اردبیل حتی استاندار محترم در این سفر هیأت ایرانی را همراهی نکرد.
جناب آقای رئیسجمهور محترم و وزیر محترم امور خارجه! حمایت از کالای ایرانی تنها با شعار محقق نمیشود. مزایای منطقهای استان اردبیل ایجاب میکرد تا هیأتی متشکل از مسئولان عالی استان، هیأت تجاری، تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی نیز در این سفر حضور مییافتند. جوانان پرشور و توانمند اردبیلی به دلیل اینگونه تبعیضها و بیتوجهیهای آشکار و سریالی دولت محترم لقب استان ناتنی را به اردبیل دادهاند و پاسخ من نماینده به این جوانان در قبال این عملکرد غیرقابل دفاع شما چه میتواند باشد؟
جناب آقای مونسان معاون محترم رئیسجمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور! کالای ایرانی منحصر به تولیدات صنعتی و کشاورزی نیست. ضعف زیرساختهای گردشگری در کشور همهساله سبب خروج میلیونها دلار ارز از کشور میشود و این در حالی است که میراث تاریخی گرانسنگ کشور به باد فراموشی سپرده شده است. میراث تاریخی چندینهزار ساله شهریری مشکینشهر اردبیل در مقابل دیدگان مردم منطقه در حال اضمحلال و نابودی است و در کمال تعجب مدیریت استانی شما ضمن شانه خالی کردن از بار مسئولیت آن، تخریب گسترده و متلاشی شدن این میراث بیهمتا را امری طبیعی عنوان کرده است.
همکاران گرامی، ملت بزرگ ایران اسلامی! ادامه این روند چیزی جز روسیاهی تاریخی برای ما به ارمغان نخواهد آورد، چراکه میراثدار خوبی برای پدران و نیاکانمان نبودیم. مردم منطقه و به ویژه جوانان فهیم فرهنگدوست منطقه منتظر مسئولین نمیمانند و در روزهای اخیر هم با تشکیل زنجیره انسانی پیرامون محوطه باستانی شهریری مشکینشهر عزم جدی خود را برای حفظ و حراست از داشتههای تاریخی و فرهنگیمان نشان دادند.
ایجاد صفهای عریض و طویل در مبادی خروجی کشور در تعطیلات عید و خروج دهها هزار نفر و فقط و فقط در چند روز ابتدایی سال از مرز بیلهسوار مغان محصول همین سوءمدیریتها است و مسئولین ذیربط اگر به همین منوال ادامه دهند بعید نیست مردم برای تهیه مایحتاج روزانه خود هم عازم شهرهایی مثل وان و باکو شوند.
جناب آقای رئیسجمهور و وزیر محترم نیرو جناب آقای اردکانیان! مردم غیور، دیندار، مؤمن و مرزدار استان اردبیل به ویژه دشت مغان و عشایر غیور و غیرتمند مغان نقش بیبدیلی در طول تاریخ ایران اسلامی داشته و دارند. عشایر غیور و مردم عزیز مغان در کنار مرزداری خود به عنوان تولیدکننده واقعی در عرصه کشاورزی و دامداری نقش بیبدیلی در رونق اقتصاد منطقه و کشور دارند. براساس مستندات تاریخی، فنی، اقتصادی و زیستمحیطی تنها استفادهکننده و دارای حق قانونی از آب رودخانه ارس مردم شریف مغان زرخیز بوده و خواهد بود. لذا برای پرهیز از مشکلات اجتماعی، اقتصادی و زیستمحیطی انتظار داریم و از طرف مردم عزیز استان میخواهم در اسرع وقت ضمن ابطال مصوبه تسهیم حقآبه سال 92، نسبت به اختصاص حقآبه کامل به دشت مغان زرخیز اقدام نمایند. (فرهنگی ـ خیلی متشکر) مردم عزیز استان اردبیل به ویژه مغان قهرمانپرور و زرخیز اردبیل اجازه نخواهد داد که حتی یک مترمکعب از حقآبه خود را از رودخانه ارس کم کرده و به جاهای دیگر که هیچ توجیه فنی، اقتصادی، زیستمحیطی و قانونی نیز ندارند انتقال داده شود. والسلام علیکم و رحمه الله

مسعود پزشکیان
متشکرم، ناطق بعدی را دعوت بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
آخرین ناطق جلسه امروز جناب آقای دکتر محمد فیضی نماینده محترم اردبیل، نمین، نیر و سرعین میباشند که پنج دقیقه فرصت دارند. آقای دکتر فیضی بفرمایید.

محمد فیضی زنگیر
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت ملت شریف ایران، سال جدید را خدمت هموطنان به ویژه مردم حوزه انتخابیه اردبیل، نمین، نیر و سرعین تبریک میگویم.
سال 1397 توسط مقام معظم رهبری سال حمایت از کالای ایرانی نام گرفت. لذا تکلیف بزرگی به عهده اقتصاددانان و کمیسیونهای تخصصی مجلس میباشد. باید حمایت از کالای ایرانی تعریف عملیاتی شود و ابعاد و شاخصهای آن بر مبنای رهنمودهای مقام معظم رهبری مشخص و روشن گردد. تولید ملی موجب اشتغالزایی، کارآفرینی و اثرات مثبت در اقتصاد میشود، اما در کنار حمایت از کالای ایرانی وظایف مشخصی برای برخی از نهادها به ویژه سازمان استاندارد باید تعریف شود تا با نظارت بهینه کیفیت تولیدات داخلی نیز ارتقا پیدا کند.
باید عارضهیابی در بخش تولیدی جهت کشف مسائل صورت بگیرد. باید دولت دست تولیدکنندگان را بگیرد و در مورد تسهیلات برای تولید داخلی مشکلات عدیده را شناسایی کنیم. وزیر محترم اقتصاد و بانک مرکزی باید در فرآیند أخذ تسهیلات از بانکها ورود کند و مشکلگشایی صورت بگیرد. فرآیند أخذ تسهیلات نیازمند مهندسی مجدد در کشور میباشد.
مقام معظم رهبری در بیانات خود بر حمایت از تولید داخلی و سرمایهگذاری تأکید کردند. با توجه به دغدغه ایشان نقش مهم مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی در اقتصاد کشور برجستهتر میشود. باید بر توسعه مناطق آزاد تجاری به خاطر تمهیداتی که از طریق مشوقهای مالیاتی و قانونی فراهم میکند تأکید گردد. براساس آمارهای رسمی و موجود در زمینه تولید، اشتغال، عمران و آبادانی و همچنین سرمایهگذاری، مناطق آزاد تجاری کارنامه بسیار موفقی در مقایسه با اقتصاد ملی داشته است. بر این مبنا لایحه مناطق آزاد تجاری در چارچوب تولید و همچنین حمایت از سرمایهگذار ایرانی مورد قابل قبولی خواهد بود.
باید بیش از تأکید بر محدودیت واردات، بر مدیریت واردات توجه کنیم و اندیشیدن و فراهم آوردن تمهیداتی برای صادرات امری ضروری و مهم است. همانگونه که مقام معظم رهبری به صادرات به ویژه به (15) کشور هممرز با ایران تأکید دارند، به نظر میرسد برای توسعه مناطق مرزی و رفع بیکاری در این مناطق این امر تنهاترین راهکار میباشد. توسعه صادرات با محوریت (15) کشور همسایه و سرمایهگذاریهای مشترک فقط و فقط با توسعه مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی امکانپذیر است.
حمایت از کالای داخلی به مفهوم درونگرایی اقتصاد نیست، بلکه درونزایی و همچنین برونگرایی بعد اصلی اقتصاد مقاومتی و همچنین حمایت از تولید ملی است و با این استدلال تصویب لایحه مناطق آزاد تجاری و عملیاتی نمودن آن و ایجاد بستر برای رقابت کالای داخلی با رقبای خارجی چارچوبی قابل دفاع از اقتصاد مقاومتی و همچنین حمایت از کالای ایرانی خواهد بود.
اما موضوع بعدی تعیین تکلیف کارکنان شرکتی و قراردادی در کل وزارتخانهها است و واقعاً نیازمند توجه اساسی و جدی میباشد. وزرای محترم! واقعاً این پرسنل بلاتکلیف ماندهاند، به عنوان مثال قریب (4000) نفر از نیروهای ارکان ثالث وزارت نفت، از دولت و همکاران عزیز انتظار میرود در زمینه تبدیل وضعیت این عزیزان همکاری لازم را داشته باشند. مواردی چون تبدیل وضعیت بر مبنای یک استاندارد نه نگرشی تبعیضآمیز و همچنین جلوگیری از تبدیل پیمانهای نیروهای انسانی از غیرحجمی به حجمی، همسانسازی حقوق، مزایا و پاداش با توجه به شایستگیها و تعیین تکلیف این عزیزان از تمهیدات اساسی میباشد.
در سفر اخیر ریاست جمهوری و هیأت همراه به کشور دوست آذربایجان انتظار میرفت که استاندار اردبیل نیز همراه با این هیأت باشد. مشترکات اردبیل با کشور آذربایجان، نزدیکی و بیشترین مرز با این کشور ملاحظاتی را میطلبد. نبود استاندار محترم اردبیل در این سفر (فرهنگی ـ خیلی متشکر) شبهههای مختلفی را ایجاد نمود و حتی از واژههایی چون «استان ناتنی» برای اردبیل استفاده شد.
وزیر محترم راه و ریاست محترم سازمان برنامه و بودجه! متأسفانه در اردبیل از تبعیضها گلایه داریم و از شما میخواهیم که بیایید با ما همکاری داشته باشید. در تسریع تکمیل راهآهن اردبیل به میانه و همچنین اردبیل به پارسآباد (فرهنگی ـ آقای دکتر! وقت شما تمام شد) که در بودجه سال 97 هم آمده خواهشاً توجه اساسی داشته باشید و در مطالعه و احداث آن تسریع شود تا اردبیل هم رشد متوازنی با سایر استانها داشته باشد. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، یک دقیقه اضافه صحبت کردید، بقیه را به رسانهها بدهید).
وزیر محترم بهداشت! حال بهورزان زحمتکش و ایثارگر را دریابید، چرا سخت و زیانآور بودن شغل بهورزی پیگیری نمیشود؟ معوقاتشان پرداخت نمیشود؟ (نایبرئیس ـ متشکرم) وظایف مشخص برای آنها مشخص نمیشود، مدارک دانشگاهی اعمال نمیشود؟ ارتقا ندارند؟ چرا علیرغم خدمت در مناطق محروم کمترین کارانه را دریافت میکنند؟ (نایبرئیس ـ چرا وقت شما که تمام میشود صحبتتان شدت میگیرد؟).
همچنین وزیر محترم کار! لطفاً برای اینکه عدالت در درمان در کل ایران رعایت شود به اردبیل به همراه رئیس سازمان تأمین اجتماعی یک سفری را داشته باشید.

مسعود پزشکیان
9
اعلام وصول طرح اصلاح ماده (2) و بند «ج» ماده (4) قانون چگونگی اداره مناطق آزاد تجاری و صنعتی با قید یکفوریت و رد فوریت آن

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدی درخواست فوریت است که توسط جمعی از همکاران برای اصلاح ماده (2) و بند «ج» ماده (4) قانون چگونگی اداره مناطق آزاد تجاری و صنعتی که طراحان اول دوفوریت درخواست داده بودند ولی توافق فرمودند که یکفوریتش فقط مورد بحث قرار بگیرد. حاجآقای عبادی! به عنوان نماینده طراحان موضوع را مطرح بفرمایید.

سیدمحمدباقر عبادی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت عزیزان عرض شود این طرح که با درخواست دوفوریت قبل از بودجه تقدیم هیأترئیسه محترم شده بود، علت دوفوریتش هم این بود که میخواستیم به بودجه سال 97 برسد، چون مربوط به بودجه است. اما به دلیل اینکه طرحهای متعدد دوفوریتی در صف بودند، لذا نوبت به این نرسید به بعد از بودجه افتاد. ولی الحمدلله یک برکتی داشت که این مطلب در بودجه سال 97 تا حدود زیادی لحاظ شد، یعنی اینقدر این بحث منطقی بود که خود مجلس در بودجه سال 97 این را لحاظ کرد. ولی ما میخواهیم که این طرح به صورت یک قانون در بیاید که هر ساله در بودجه بیاید. حالا آنچه که الان اتفاق افتاده فقط بودجه امسال است. اصل بحثم چیست؟ لذا الان درخواست یکفوریت کردیم، به خاطر اینکه دیگر نیازی به دوفوریت نبود، دوفوریت برای این بود که سریع به بودجه برسد، اما یکفوریت آن لازم است.
عزیزان نماینده توجه داشته باشید که مطلب چه مطلبی است. مطلب این است که در بحث مناطق آزاد تجاری بحثی که وجود دارد شفافیت مالی وجود ندارد، در مناطق آزاد تجاری بسیاری از درآمدهایی به وجود میآید که ماحصل فروش زمینها و امثال اینها است ولی در بودجه عمومی کشور اینها نمیآید و خود شورای عالی مناطق آزاد تجاری که متشکل از چند تا وزیر است آن را تصویب میکند، هزینهکردش را هم تصویب میکند، تمام. برای نمایندگان و مردم شفافیت لازم در آن وجود ندارد.
خواهران و برادران! عرض ما این است که تمام این درآمدها بیاید در بودجه کشور به تصویب مجلس برسد، هزینههایش هم همینطور با کمک شورای عالی مناطق آزاد تجاری در بودجه سالیانه بیاید تا دقیقاً شفافیت پیدا کند که چقدر درآمد میخواهیم از کجا به دست بیاوریم و کجاها میخواهد هزینه شود و چگونه هزینه شود. آن چیزی که تا الان وجود نداشته و حتی دیوان محاسبات کشور هم به دلیل اینکه اینها در بودجه سالیانه وجود ندارد نظارتش کم بوده، نمیگویم که اصلاً هیچ نظارتی نداشته، نظارتش خیلی کم و موردی بود. اما وقتی در بودجه سنواتی این درآمدها و هزینهکردها به صورت مشخص بیاید در واقع دیوان محاسبات موظف میشود که دقیقاً آنها را هر سال رسیدگی کند و تفریغ بودجه را انجام دهد.
برادران و خواهران! علاوه بر این در خود قانون اساسی هم این آمده است که بایستی بودجه تمام دستگاههای دولتی به تصویب مجلس برسد، طبق اصل (53) قانون اساسی که به صراحت آمده که کلیه دریافتهای دولت در حسابهای خزانهداری کل کشور متمرکز شود، همه پرداختها به موجب قانون انجام بگیرد. برادران! بنابراین در هیچ جای قانون اساسی اصلی نیست که اجازه بدهد بودجه کشور کلاً یا جزئاً خارج از حسابهای خزانهداری کل کشور انجام پذیرد. متأسفانه در مناطق آزاد تجاری این اتفاق افتاده، حتی با این فرض که خواسته باشیم مواد (2) و (4) قانون چگونگی اداره مناطق آزاد را مستند تصویب بودجه مناطق خارج از چارچوب بودجه کل کشور قرار بدهیم، باز هم ماده (2) صرفاً محدود به درآمدهای این سازمان میشود، یعنی مربوط به درآمدهای خود سازمان مناطق آزاد میشود. وقتی میبینیم عمده بودجههای سالیانه این سازمان را منابع حاصل از فروش زمین و داراییهای ملی تشکیل میدهد، لذا لازم میبینیم مثل بقیه دستگاهها و شرکتهای دولتی بودجهاش دقیقاً در بودجه سالیانه کشور بیاید و دخل و خرجش مشخص شود تا برای نمایندگان مردم و مردم روشن شود مناطق آزاد تجاری چقدر درآمد و هزینه دارند. عزیزان! این بسیار مهم است. در (24) سال گذشته مناطق آزاد تجاری درآمدهای فراوان داشتند. منابع عمومی کشور در آن نیامده، این منابع و هزینهکرد در بودجه سالیانه نیامده، مثلاً (63) درصد منابع درآمدهای منطقه آزاد تجاری کیش در سال 96 از فروش زمینها بوده، اما این درآمدها چگونه ایجاد شده، چگونه هزینه شده است؟ نمایندگان مردم و مردم از آن بیخبرند. نمیگوییم فسادی صورت گرفته، برادران! ما میخواهیم شفافسازی شود تا جلوی مفاسد احتمالی گرفته شود، (نایبرئیس ـ متشکرم) شفافسازی شود تا دیوان محاسبات نظارت دقیقی داشته باشد، شفافسازی شود تا براساس این طرحی که ما پیشنهاد دادیم بودجه و هزینهکرد آنها هر شش ماه به کمیسیون اقتصادی مجلس ارائه شود تا مجلس نظارت کامل داشته باشد تا انشاءالله در چارچوب این گرفتار مفاسد احتمالی نباشیم. از دوستان نماینده درخواست دارم به یکفوریت این رأی بدهند تا انشاءالله شفافسازی در عرصه اقتصاد کشور را داشته باشیم.

غلامرضا کاتب
متشکر، برادر عزیزم جناب آقای ادیانی مخالف هستند. جناب آقای ادیانی! در خدمت شما هستیم.

سیدعلی ادیانی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
سال جدید را به ملت بزرگ ایران و همکاران عزیزم تبریک میگویم. انشاءالله که سال پرخیر و برکتی برای امت اسلام و همه نوروزباوران باشد.
اولاً از دوستان عزیز طراح هم تشکر میکنیم، قطعاً نشان از دقت نظر همکاران عزیز بوده و شاهبیت حاکم بر این مثنوی طرح یکفوریتی دغدغه همکاران در حوزه اعمال نظارت بیشتر بر مجموعه فعالیتها و چگونگی اداره مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی است. از این منظر قابل تقدیر است، اما مزید اطلاع طراحان محترم یا یادآوری مجدد برای همکاران طراح چند نکته را عرض میکنم.
اولاً همانطور که خود طرح قانونی در اختیار همکاران محترم ما قرار گرفته، اگرچه به مجلس در قالب دوفوریت تقدیم شد. طراحان محترم پذیرفتند یکفوریت آن را، در صفحه (8) همکاران عنایت کنند. آنجا مستندات و دلایل مغایرت این طرح را اشاره کرده. من یک نکته را خدمت شما گرامیان عرض میکنم؛ به لحاظ قوانین و به لحاظ مجموعه سیاستهای تنقیحی مجلس شورای اسلامی این مسأله دچار مشکل است. یعنی به لحاظ نگارشی و به لحاظ حقوقی دچار اشکالات است، اما چون بحث، بحث فوریت است من میخواهم این موضوع را عرض کنم. اولاً این اصلاً فوریت ندارد، دلیل عدم فوریت را منهای آن اشکالات شکلی دارم عرض میکنم، اولاً ما در برنامه ششم، نظارت دقیق و عالیه را بر مجموعه مناطق آزاد تجاری، صنعتی و اقتصادی در اختیار وزارت امور اقتصادی و دارایی قرار دادیم، یعنی آن نکتهای که دوستان فرمودند به لحاظ عدم نظارت ضرورت دارد که ما طرح یکفوریتی را تقدیم مجلس کنیم، اولاً این نظارت در برنامه ششم به وزارت امور اقتصادی و دارایی تفویض شده. شما نمایندگان محترم هر مسألهای را از باب اعمال نظارت بخواهید جویا بشوید وزیر محترم امور اقتصادی و دارایی مکلف به پاسخگویی است. این نکته اول از باب بیان مسأله و رفع ضرورت فوریت طرح.
دلیل دوم عدم فوریت؛ شما همین یک ماه، دو ماه قبل مجموعه درآمد و منابع مناطق آزاد تجاری، صنعتی و اقتصادی و مناطق ویژه را در بودجه 97 آوردید و دولت را مکلف کردید که مجموعه درآمدها و منابع در بودجههای سنواتی باید شفافسازی بشود. این نکته فوقالعاده مهم است و از باب اینکه طراح محترم فرمودند چون نظارتی نبود ما این فوریت را آوردیم. شما در بودجه 97 دولت را مکلف کردید و در سنوات بعدی هم قطعاً همین مسأله نگاه خواهد شد.
نکته سوم؛ همکاران محترم ما عنایت کنند، ببینید! ما یک قانونی داریم قانون چگونگی اداره مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی. شما دارید آن قانون را اصلاحیه میزنید. کلاً موضوعاً دارید منتفی میکنید، ما برای آن سرزمین مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی به عنوان گوشهای از مملکت داریم قوانین خاص اعمال میکنیم. وقتی که قدرت مانور را بگیرید، آن قدرت و سرعت تصمیمگیری را با برخی از این بندها که به ظاهر خیلی خوب است، شما وقتی شکل ماده و مواد اصلاحی را نگاه میکنید این خوب است، اما برادران من، طراحان محترم! فراموش نکنیم، ما مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی را به عنوان گوشهای از مملکت با قوانین خاص میخواهیم اداره کنیم. شما وقتی قوانین خاص را از او بگیرید و یا تضعیفش کنید سالبه به انتفاء موضوع است. مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی به عنوان پایگاهی برای اینکه بتواند سرمایهها را جذب کند و به عنوان میقاتی از مجموعه مواقیت مرز کشور ما بتواند با کشورهای همسایه و دیگر مناطق آزاد تجاری، صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی دیگر کشورها رقابت کند با این قیوداتی که به پای آن زدید (فرهنگی ـ خیلی متشکرم) آن را مغلولالید کردید. یعنی خود به خود آن اصل موضوع مناطق آزاد تجاری منتفی است. به اعتقاد من اگرچه دغدغه، دغدغه درستی است اما در حقیقت شما درختی که در مناطق آزاد تجاری در قالب همین قانون چگونگی اداره مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی (نایبرئیس ـ متشکرم) کاشتید دارید این را در حقیقت از بین میبرید. من اعتقاد دارم این فوریت ندارد، سالبه به انتفاء موضوع خواهد شد و نقض غرض خواهد بود، متشکرم.

غلامرضا کاتب
جناب آقای ادیانی متشکرم. موافق اول وقتشان را به جناب حاجآقای نوروزی دادند، بفرمایید.

حسن نوروزی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض تبریک سال جدید و همچنین میلاد باسعادت امیرالمؤمنین علی (علیهالسلام) امسال سال شمسی مصادف شده است با سال عرفانی ماه رجب. من خدمت همه هممیهنان عزیز، همه قبائل به ویژه قوم شریف لُر تبریک عرض میکنم این سال جدید را و این میلاد باسعادت را. خدمت همکاران عزیز عرضه میدارم این طرح یکفوریتی که مطرح شده است مربوط به مناطق آزاد، من از برادر عزیزم جناب آقای ادیانی خواهش میکنم که همیشه نظریات کارگشایی در مجلس داشتند به این چند تا نکته توجه بفرمایند.
جناب آقای ادیانی! بودجه مهمترین سند سیاستگذاری کشور که در برگیرنده خط مشیها و سیاستها و برنامهها و عملیات، درآمدها و هزینههای کشور است. لازم است که این بودجه شفاف باشد، یکی از مسائل مربوط به بودجه بحث جامعیت است. باید تمامی مبادلات مالی دولت برای مردم و نمایندگان آنان روشن باشد. من در مجلس هشتم که به عنوان بازرس به یکی از مناطق آزاد از طرف کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور اعزام شدم آنجا مشاهده کردم در یک دولت سه هکتار زمین آن منطقه آزاد را که متری سه، چهار، پنج میلیون تومان ارزش داشت به متری (16) هزار تومان به اقساط واگذار کرده بودند و در دولت بعد سه هکتار دیگر را با متری (40) هزار تومان واگذار کرده بودند، علت هم این است که این مناطق آزاد یک خلوتگاهی برای دولتها است و امروز که ما به وزارت اقتصاد واگذار کردیم به خاطر تسلطی که دولت بر وزارت اقتصاد دارد باز همان خلوتخانه مطرح است. یعنی در حقیقت ما ملاحظه میکنیم که هیچجا حساب و کتاب نمیشود و در بودجه سالانه مطرح نمیشود که بودجه مناطق آزاد چقدر و چه اندازه است. همکاران محترم! ما چند منطقه آزاد داریم؟ بودجه آنها چه اندازه است؟ کجا هزینه میشود، چطور هزینه میشود؟ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران اصل (53) مگر نفرموده است کلیه دریافتهای دولت (عام است) در حسابهای خزانهداری کل کشور متمرکز گردد؟ من میخواهم سؤال بکنم؛ هزینه مناطق آزاد آیا در خزانهداری کل محاسبه میشود؟ جمع میشود؟ آیا دیوان محاسبات رسیدگی میکند؟ اگر رسیدگی کردند کجا است؟
جناب آقای ادیانی میفرمایند امسال در بودجه سال 1397 بودجه مناطق آزاد بررسی شد، برادرم! یک بار دیگر قانون بودجه سال 1397 را مطالعه بفرمایید در کدام تبصره آن مطرح شد، کجا مطرح شد؟ ما که ندیدیم، ما که نشنیدیم. من خواهش میکنم سروران محترم به اصل جامعیت و شفافیت بودجه و نگاه به قانون اساسی قانون حاکم و مادر توجهی بفرمایید. از سال 1372 که سازمانهای مناطق آزاد در کشور شکل گرفته است آیا واقعاً فروش زمینها و سرمایه و اموال آنها در جایی حساب و کتاب شده است، رسیدگی شده است؟ طبق مطالعات من مراکز و سازمانهای مناطق آزاد در همه دولتها حیاط خلوت دولتها بوده است.
من خواهش میکنم این که همکار ما به عنوان مخالف صحبت فرمودند اعلام کردند که در برنامه ششم توسعه آمده است. برنامه ششم توسعه یک برنامه پنجساله و موقت است، این قانون میخواهد یک قانون دائمی را اصلاح کند. قانون دائمی است که باید این قانون بیاید و قانون مناطق آزاد را که قانون دائمی است اصلاح بکند. به هر حال (24) سال از تأسیس و فعالیت این سازمانها (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) گذشته است، بخش اعظمی از درآمد و منابع آنها از طریق فروش زمین، ساختمان، تأسیسات و سایر اموال غیرمنقول که جزء منابع عمومی کشور محسوب میشود اینها حاصل شده ولی هیچجا حساب و کتاب نشده است. من خواهش میکنم، تمنا میکنم دقت بفرمایید نسبت به بودجه مناطق آزاد کیش، چابهار و دهها مناطق آزاد دیگر این حتماً تصویب بشود. عزیزان به فوریت آن رأی بدهند، شفافیت مالی جزء مسائل حساس مملکت و نظام است و قطعاً شما توجه دارید، متشکر و ممنون هستم.

مسعود پزشکیان
متشکرم. حضار 222 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را برای یکفوریت اعلام بفرمایید. (فرهنگی ـ یکفوریت طرح اصلاح ماده 2 و بند «ج» ماده 4 قانون چگونگی اداره مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی است) پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. به صورت عادی بررسی میشود، متشکرم.
10
تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به مسئولان اجرایی کشور

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
تذکرات کتبی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور:
ـ آقای سیدقاسم جاسمی (کرمانشاه) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص سوءمدیریت و عدم توانایی در وزارت آموزش و پرورش از صدر تا ذیل.
ـ آقای عیناله شریفپور (ماکو، چالدران، پلدشت و شوط) به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص علیرغم پیگیریهای متعدد و مکرر و حضور مسئولین استانی در نشست بررسی چالشها و مشکلات فراروی آنتندهی در حوزه انتخابیه هنوز در سطح چهار شهرستان ماکو، چالداران، پلدشت و شوط حل نشده است.
به رئیسجمهور محترم درخصوص افزایش قیمت دلار و ارز در بازارهای کشور ضمن بروز مشکلات عدیده با تبعات روانی خاص موجب افزایش بهای تمامشده سایر کالاها و خدمات بالاخص اقلام ضروری شده. فلذا تبیین ساز و کار پیشگیرانه لازم مورد تأکید است.
به وزرای جهاد کشاورزی و صنعت، معدن و تجارت درخصوص تسهیل در صادرات سیب درختی به کشور عراق، اقلیم کردستان عراق با عنایت به مراجعات مکرر فعالین در عرصه صادرات دستور فرمایید موضوع صادرات سیب درختی از سردخانههای استان که اشباع شده تسریع گردد.
ـ خانم پروانه مافی (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص لزوم جایگزینی ردیف مناسب در ازای حذف ردیف عائلهمندی بانوان فرهنگی مجرد.
ـ آقای جلال محمودزاده (مهاباد) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص اینکه دلیل قطع خدمات به دفترچههای بیمه سلامت در مراکز درمانی چیست؟
به وزیر جهاد کشاورزی درخصوص کمبود شدید نهادههای کشاورزی از جمله کود و سم در سطح کشور چیست؟
به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص دلیل عدم صدور دفترچههای بیمه سلامت معلولین کشور.
ـ آقای حشمتاله فلاحتپیشه (اسلامآبادغرب و دالاهو) به رئیسجمهور محترم درخصوص دستور امهال تسهیلات مردم مناطق زلزلهزده استان کرمانشاه با توجه به مصوبات و وعدههای چندباره شخص رئیسجمهور، وزرا، معاونان و رئیس بانک مرکزی در این خصوص.
به وزیر اطلاعات درخصوص پیگیری سوءاستفادههای اقتصادی برخی از افراد در گران کردن مراحل ساخت و فروش مصالح ساختمانی در مناطق زلزلهزده استان کرمانشاه.
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص اینکه چرا نسبت به متناسبسازی حقوق بازنشستگان و مستمریبگیران برابر بند «ب» تبصره ماده (12) قانون برنامه ششم توسعه اقدام نمیکنید؟
همچنین لطفاً دستور فرمایید شش ماه حقوق معوقه کارگران زحمتکش شرکت تیراژه پیمانکار کنارگذر شرق اصفهان آزادراه سپاهان متعلق به سازمان بازنشستگی کشوری سریعاً پرداخت گردد.
به وزیر آموزش و پرورش درخصوص اینکه چرا حقوق معلمان حقالتدریس از اول سال تحصیلی تاکنون پرداخت نشده است؟
ـ آقای حسن کامراندستجردی (اصفهان) به وزیر کشور درخصوص اینکه چرا با مقامات متخلف راجع به مسائل زایندهرود برخورد نمیشود؟
به وزیر اطلاعات درخصوص اینکه چرا این وزارتخانه با وزارت نیرو که سبب نارضایتی کشاورزان حقآبهدار میشود برخورد نمیکنید؟
ـ آقای جلیل رحیمیجهانآبادی (تربتجام، تایباد و باخرز) به وزیر جهاد کشاورزی درخصوص عدم پرداخت بهای زعفران به کشاورزان طبق قرارداد خرید توافقی بین زعفرانکاران و سازمان تعاون باعث مشکلات عدیده برای مردم گردیده است.
ـ آقای امیر خجسته (همدان و فامنین) به وزیر کشور درخصوص توجه جدی به وضعیت معیشت کارکنان نیروی انتظامی و اصلاح و ارتقای حقوق و مزایای دریافتی ایشان.
همچنین لزوم توجه جدی به حمایت از احزاب و گروههای سیاسی کشور.
به وزیر اطلاعات درخصوص لزوم توجه جدی به حفظ سلامت کاری در مجموعههای حراست بنیاد شهید و حراست سازمان اقتصادی کوثر و برخورد با متخلفین احتمالی.
به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص لزوم توجه جدی به معرفی متخلفین در حوزه گمرک به مراجع ذیصلاح قضائی و انتظامی.
ـ آقایان: محمدابراهیم رضائی (خمین) و اکبر رنجبرزاده (اسدآباد) به رئیسجمهور محترم درخصوص ضعف مدیریت بنیاد شهید به بیتعهدی نسبت به وظایف و مسئولیتها موجب کاهش خدمات به والدین شهدا و ایثارگران گردیده که این امر نارضایتی گستردهای را در جامعه ایثارگر ایجاد کرده است.
ـ آقای سیدعلی ادیانی (قائمشهر، سوادکوه، جویبار، سیمرغ و سوادکوهشمالی) به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص تسریع در استقرار سامانههای نظارتی برخط جهت فراهم آوردن زمینه نظارت مستمر در نظام بانکی ظرف مدت یک سال برابر بند «الف» ماده (18) قانون برنامه ششم توسعه.
به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص لزوم تدوین اساسنامه شرکت انتقال ارتباطات بینالملل برابر جزء (1) بند «الف» ماده (67) قانون برنامه ششم توسعه.
ـ آقای سیدحسین نقویحسینی (ورامین، پیشوا و قرچک) به رئیسجمهور محترم درخصوص علت عدم پرداخت حق پرستاری تبصره ماده (26) قانون جامع ایثارگران.
ـ آقای احمد حمزه (کهنوج، منوجان و رودبارجنوب، قلعهگنج و فاریاب) به وزیر جهاد کشاورزی درخصوص افت شدید قیمت محصولات کشاورزی منطقه جنوب کرمان به دلیل نبود صادرات و برعکس واردات همزمان با فصل برداشت.
ـ آقای عبدالرضا عزیزی (شیروان) به رئیسجمهور محترم درخصوص بیحرمتی به مردم ترک، کرد، تات و ترکمن استان خراسانشمالی در شبکه تلویزیونی نسیم در نوروز سال جاری در برنامه «وقتشه». متأسفانه در برنامه «وقتشه» شبکه تلویزیونی نسیم در نوروز سال جاری برنامهای تحت عنوان «معرفی اقوام خراسانشمالی» تهیه شده بود و تنها اقوامی که از آنان نام برده نشد و تنها استانی که به آن اشارهای نشد استان خراسانشمالی و نام استان مذکور بود.
ـ آقای حبیباله دهمرده (زابل، زهک، هیرمند، نیمروز و هامون) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه خواهشمند است دستور فرمایید به خشکسالی ویرانگر سیستان که مردم دار و ندار خود را از دست داده و یک فاجعه در حال رخ دادن است فوراً رسیدگی شود.
ـ آقای قاسم احمدیلاشکی (نوشهر، چالوس و کلاردشت) به وزیر جهاد کشاورزی درخصوص اینکه چرا امکانات و تجهیزات امدادی برای اطفای حریق جنگلهای شمال کشور تقویت نمیشود و آتشسوزیها موجبات نابودی جنگل را فراهم میکند؟
ـ آقایان: علیرضا ابراهیمی (رامیان و آزادشهر) و شهرام کوسهغراوی (مینودشت، کلاله، مراوهتپه و گالیکش) به وزیر جهاد کشاورزی درخصوص مشخص نشدن وضعیت قیمت خرید تضمینی گندم.
ـ آقایان: شهرام کوسهغراوی (مینودشت، کلاله، مراوهتپه و گالیکش) و قرجه طیار (گنبدکاووس) به وزیر نیرو درخصوص علت عدم تأمین حقآبه پاییندست در استان گلستان خصوصاً در شهرستان مراوهتپه.
ـ آقای شهرام کوسهغراوی (مینودشت، کلاله، مراوهتپه و گالیکش) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص حذف ناکارآمدی بیمههای درمانی روستایی در مطب خصوصی پزشکان به ویژه شاغل در مناطق محروم چیست؟
ـ آقای احمد حمزه (کهنوج، منوجان و رودبارجنوب، قلعهگنج و فاریاب) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص افزایش بیرویه کرایه حمل محصولات کشاورزی جنوب کرمان تا بازارهای مصرف.
ـ آقای احمد بیگدلی (خدابنده) به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص عدم آنتندهی تلفن همراه در جادههای اصلی و روستاهای شهرستان خدابنده.
به وزیر کشور درخصوص بررسی نحوه واگذاری زمین، دریافت پروانه ساخت مرکز تجاری وابسته به بانک آینده در منطقه (22).
ـ آقای سیدمحمدجواد ابطحی (خمینیشهر) به رئیسجمهور محترم درخصوص ضرورت اجرای عدالت در افزایش حقوق کارکنان دستگاههای دولتی و کارگران.
ـ آقایان: سیدمحمدجواد ابطحی (خمینیشهر) و سیدناصر موسویلارگانی (فلاورجان) به وزیر کشور درخصوص ضرورت برگزاری فوری آزمون تعیین تکلیف کارکنان شهرداریها.
ـ آقای محمدابراهیم رضائی (خمین) به رئیسجمهور محترم درخصوص عدم مدیریت صحیح بر منابع ارزی و کاهش ارزش پول ملی خسارت سنگینی است که به ملت و مملکت اسلامی وارد میشود که نشان میدهد عناصر نفوذی و خائن در نظام پولی کشور اخلال میکنند. از دولت انتظار میرود مدیریت مربوطه را تغییر و اصلاح نمایند.
ـ آقای محمدرضا امیرحسنخانی (فردوس، سرایان، طبس و بشرویه) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص دستور و تأکید بر تکمیل و اجرایی نمودن جاده طبس به بشرویه که دارای مصوبه دولت و ردیف بودجه در پیوست (1) بودجه سالانه میباشد.
همچنین تأکید جدی بر تکمیل باند دوم فردوس ـ بجستان و فردوس ـ دیهوک با توجه به گذشت بیش از (13) سال از شروع پروژه.
به وزیر نیرو درخصوص تأکید بر اجرایی نمودن تأمین آب شرب روستای گردشگری باغستان به صورت بهداشتی و سالم.
به وزیر کشور درخصوص دستور و تأکید بر خارج نمودن شهر بشرویه از بنبست و افزایش تردد در این مسیر.
ـ آقای نظر افضلی (نهبندان و سربیشه) به وزیر کشور درخصوص عدم تعیین بخشدار یا سرپرست بخشداری در بخش مود بعد از گذشت چهار ماه.
ـ آقایان: حشمتاله فلاحتپیشه (اسلامآبادغرب و دالاهو) و شهروز برزگرکلشانی (سلماس) به رئیسجمهور محترم درخصوص دستور پایان دادن به رانت چندشغله بودن برخی مسئولان و مدیران ارشد کشور جهت جلوگیری از سوءاستفاده مدیران میانی از این نابسامانی مدیریتی با توجه به بیکاری جوانان تحصیلکرده کشورمان.
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) به وزیر جهاد کشاورزی درخصوص ضرورت جلوگیری از دخالت بیجهت مدیرکل جهاد کشاورزی استان اصفهان در توزیع و انتقال پسآب فاضلاب برخوار به اصفهان.
ـ آقای حشمتاله فلاحتپیشه (اسلامآبادغرب و دالاهو) به رئیسجمهور محترم درخصوص دستور انعقاد قرارداد مستقیم با کارمندها و کارکنان سیلوهای استان کرمانشاه.
ـ آقای علی وقفچی (زنجان و طارم) به رئیسجمهور محترم درخصوص دستور اقدام عاجل به رئیس محترم سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در تسریع ساماندهی بازار زنجان و طارم.
به وزیر نفت درخصوص تسریع در گازرسانی روستاهای شهرستانهای زنجان و طارم.
به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص دستور فعالسازی کارخانجات نیمهتعطیل و تعطیل شهرستانهای زنجان و طارم.
ـ آقایان: محمدحسین فرهنگی (تبریز، آذرشهر و اسکو)، قاسم احمدیلاشکی (نوشهر، چالوس و کلاردشت)، محمد بیرانوندی (خرمآباد و دوره) و اکبر رنجبرزاده (اسدآباد) به رئیسجمهور محترم و وزیر آموزش و پرورش درخصوص ضرورت تقدم فرهنگیان در افزایشهای حقوق کارکنان دولت.
ـ آقایان: نادر قاضیپور (ارومیه) و علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر امور خارجه درخصوص تجدیدنظر در توافق و قراردادهای خارجی براساس سیاست جایگزینی کالاهای ایرانی به جای کالای خارجی.
به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص ارائه لایحه جامع ساماندهی تجارت خارجی و نظارت بر تولید داخلی و افزایش سطح تولیدات ملی.
به وزیر نیرو درخصوص توجه به موضوع تبدیل وضعیت قراردادهای معین اپراتورها، برق و سایر شاغلین و از میان بردن نابرابریهای دستمزدها و دریافتیها.
به وزیر کشور درخصوص اقدام براساس قوانین جاری جهت جلوگیری از توسعه اشتغال غیرمجاز اتباع خارجی در مشاغل مختلف خصوصاً در مشاغل ساختمانی.
ـ آقای همایون یوسفی (اهواز، باوی، حمیدیه و کارون) به وزیر کشور درخصوص مشکلات روزافزون استان خوزستان در حوزههای امنیتی، اجتماعی و کارگری و مدیریت ضعیف موارد فوق توسط مدیریت استان و عدم وجود راهبرد و برنامه جهت حل مشکلات فوق.
ـ آقای حسن بهرامنیا (نهاوند) به وزیر جهاد کشاورزی درخصوص تسریع در پرداخت پول چغندرکاران توسط کارخانجات کارخانه قند.
ـ آقای سیدمصطفی ذوالقدر (میناب، رودان، جاسک، سیریک و بشاگرد) به وزیر جهاد کشاورزی درخصوص جلوگیری از غارت منابع دریایی آبهای جمهوری اسلامی ایران به ویژه استان هرمزگان، میناب، جاسک، سیریک، لیردف و عبد.
ـ آقای نادر قاضیپور (ارومیه) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص جلوگیری از ادامه کار کسانی که در ایام عید نوروز خصوصاً روزهای غیرتعطیل بیمارستان را خالی گذاشته و بیماران را بیپزشک کردند.
ـ آقایان: نادر قاضیپور (ارومیه) و علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص تسریع در صدور بخشنامه دستمزد سال 97 و تسری به سایر سطوح.
به وزیر دادگستری درخصوص اینکه طی اصلاحیه بودجه برای تخصیص صددرصدی بودجه شوراهای حل اختلاف برابر قانون.
ـ آقای اسداله عباسی (رودسر و املش) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص پیگیری وضعیت حقالتدریسها، مربیان پیشدبستانی، آموزشدهندهها و همچنین پرداخت پاداش پایانخدمت بازنشستگان و حقوق حقالتدریسیها.
ـ آقای حسن نوروزی (رباطکریم و بهارستان) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص لزوم پرداخت مطالبات پیمانکاران کمربند جنوبی شهرستانهای اسلامشهر و بهارستان و رباطکریم.
ـ آقایان: محمدمهدی زاهدی (کرمان و راور) و اکبر رنجبرزاده (اسدآباد) به رئیسجمهور محترم درخصوص علت بیثباتی در بازار ارز چیست، آیا از تبعات آن در داخل و خارج در حوزه اقتصاد آگاه هستید؟
11
تذکر آییننامهای و اخطار قانون اساسی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

اکبر رنجبرزاده
تذکر شفاهی خارج از دستور جلسه امروز؛ آقای نادر قاضیپور نماینده محترم ارومیه بفرمایید.

نادر قاضی پور
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر به وزیر جهاد کشاورزی؛ مقدار زیادی سیب درختی در سردخانه آذربایجانغربی مانده به فروش نرسیده.
تذکر به رئیسجمهور و وزرای امور اقتصادی و آموزش و پرورش؛ نسبت به پرداخت سریع طلب معلمان عزیز اقدام نمایید.
تذکر به آقای جهانگیری معاونت محترم اول رئیسجمهور؛ نسبت به ارائه لیست دریافتیهای ارزی اهدایی خارجی به ستاد احیاء و نجات دریاچه ارومیه اقدام فرمایید. هرچند هزینهکرد ریالی آن ستاد به هیچوجه مورد تأیید اینجانب نماینده ارومیه نیست.
تذکر به آقای رئیسجمهور؛ تسریع در جلوگیری از افزایش بیرویه ارز و حفظ ارزش پول ملی.
تذکر به رئیسجمهور؛ وزیر محترم بهداشت و درمان و وزیر علوم نسبت به کاهش مبلغ شهریه دانشجویان تمام دانشگاههای دولتی، پردیسها و غیرانتفاعیها، آزاد و پیامنور اقدام شود تا دانشجویان برای تحصیل به خارج از کشور که ارزانتر از داخل است نروند. آقای رئیسجمهور! چرا دانشگاههای دولتی را به دانشگاه خصوصی تبدیل میکنید؟ مگر مجلس به شما بودجه نمیدهد؟
تذکر به رئیسجمهور؛ دستور خاص و اکید صادر فرمایید تا نسبت به پرداخت معوقه حقوق کارگران عزیز برخی از کارخانجات و کارگاههای تولیدی که اکثراً بیش از شش ماه حقوق نگرفتهاند. به داد کارگران برسید، مسکن آنان را آقای آخوندی هوا کرد، بیش از (50) درصد کارگران فاقد مسکن اولیه هستند، حتی در روستاها هم مسکن ندارند. آقای رئیسجمهور! نسبت به پرداخت بدهی دولت به کارگران تأمین اجتماعی امسال طبق قانون اقدام نمایید. سطح پوشش بیمه کارگران ساختمانی را افزایش دهید، در قانون سهمیهبندی نداریم، بیمه قالیبافان را چرا تعطیل کردید؟ امسال در بودجه پول گذاشتیم.
آقای غلامی وزیر علوم! جلوگیری از بلوکبندی دانشگاه پیامنور، دانشگاهها استانی هستند. تقسیمات کشوری را به هم نزنید تا مشکلات جدید به جامعه بیاورید. آقای رئیسجمهور! عدالت را بین کارمندان رسمی دولت اجرا کنید، اگر (50) درصد افزایش حقوق را دادید شامل همه کارمندان به خصوص آموزش و پرورش و بازنشستگان لشکری و کشوری شود.
در خاتمه متأسفانه در کمیسیون برنامه و بودجه طرح پشتیبانی حمایت از آموزش و پرورش رد شده، این به معنی جفای دیگر به (رنجبرزاده ـ آقای قاضیپور وقتتان تمام شده) آموزش و پرورش است. انتظارات نمایندگان محترم در صحن علنی آرامش را به آموزش و پرورش و فرهنگیان برگردانید. به عشق امام حسین، یا حسین.

اکبر رنجبرزاده
تشکر. جناب آقای شادمهر کاظمزاده نماینده محترم دهلران، درهشهر و آبدانان و بدره بفرمایید.

شادمهر کاظم زاده
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
از وزیر محترم کشور و وزیر محترم خارجه میخواهم قبل از اربعین امسال مرز چیلات دهلران را جهت تسهیل در تردد زوار عتبات عالیات بازگشایی نمایند و این موضوع را به اربعین موکول ننمایند. این مطالبه بهحق و بدون هزینه مردم شهرستانهای حوزه انتخابیه به نفع همه مردم کشور عزیزمان هست. چون مرز دهلران نزدیکترین مرز به مرکز کشور عراق و عتبات عالیات است. همه مردم عزیز دهستان دشتعباس منتظر اعلام بخشداری دشتعباس هستند. از وزیر محترم کشور میخواهم سریعتر اقدام نمایند.
از وزرای محترم نیرو، نفت و کشاورزی میخواهم مطابق قانون به شرکتهای طرف قرارداد در دهلران الزام کنند که در شرایط برابر نیروهای بومی در اولویت قرار گیرند و این گلهمندی محترمانه مردم حوزه انتخابیه را به چالش تبدیل ننمایند. از سفر وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی به استان ایلام و همچنین کلنگزنی درمانگاههای تأمین اجتماعی در شهرستانهای درهشهر و مهران تشکر میکنم. مردم بزرگ شهرستان آبدانان نیز منتظر اعلام دستاورد حضور ایشان در این شهرستان و اقدام برای احداث درمانگاه تأمین اجتماعی در شهرستان آبدانان هستند.
از رئیسجمهور محترم میخواهم هرچه سریعتر تسهیلات مصوب شده به منظور رونق فضای کسب و کار و بهبود فضای کسب و کار توزیع شود. جوانان و مردم فعال حوزه انتخابیه و همه ملت ایران منتظر این تسهیلات هستند. اقدامی نشده است، استخدام دولتی که مقدور نیست، بایستی فکری به حال این جوانان جویای کار کرد.
از وزیر محترم اقتصاد و وزیر محترم کشور و همچنین رئیس محترم گمرک جمهوری اسلامی ایران میخواهم هرچه سریعتر تمهیدات ایجاد بازارچه موسیان این شهر مرزی فراموششده را به عمل آورند تا این عزیزان کمافیالسابق به عنوان مرزداران باثباتی که مرز ایران عزیز را برای همیشه باثبات خواهند کرد (باقی بمانند) و شهر موسیان را انشاءالله فراموش نکنند.

اکبر رنجبرزاده
تشکر، از جناب آقای کاظمزاده ممنونیم. جناب آقای مجید کیانپور نماینده محترم دورود و ازنا بفرمایید. (دلخوشاباتری ـ نوبت ما چه شد؟) آقای دلخوش عزیز! یک صبری بکنید، یکی، دو دقیقه دیگر انشاءالله.

مجید کیان پور
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام، ادب و احترام حضور ملت شریف ایران و همکاران گرامی و عرض تبریک سال نو. تذکر اول من به وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی هست درخصوص دستور پیگیری تسریع در عملیات اجرایی فاز (4) سیمان دورود، علیرغم دستورات متعددی که توسط جنابعالی صادر شده و تاکنون نتیجه اجرایی نداشته.
تذکر دوم من برای وزیر محترم نفت هست. دستور پیگیری در عملیات گازرسانی روستاهای حوزه انتخابیه دورود و ازنا به ویژه در جاپلق غربی، شهرستان ازنا و بخش مرکزی دورود و روستاهای جنوب شهرستان دورود.
تذکر سوم من به وزیر محترم جهاد کشاورزی درخصوص تعیین تکلیف بهای گندم در سال 97 و اعلام قیمت براساس نرخ تورم و دستور پرداخت طلب چغندرکاران در منطقه دورود و ازنا و توجه به پرداخت سهم دولت در آبیاری بارانی اراضی دورود و ازنا.
تذکر چهارم من به وزیر محترم نیرو درخصوص عدم توجه به تکمیل و به بهرهبرداری رساندن سد کمندان ازنا که از مصوبات سفر ریاست محترم جمهور به استان لرستان در سال 93 هست و تکمیل و بهرهبرداری تصفیهخانه آب ازنا و تصفیهخانههای فاضلاب شهرستانهای دورود و ازنا و همچنین تسریع در آبرسانی به (38) روستای منطقه جاپلق ازنا.
تذکر پنجم درخصوص تسریع در تکمیل احداث باند دوم جاده ازنا ـ شازند و کمربندی دورود به دولت هست درخصوص دستور قاطع در تخصیص اعتبار به منظور تکمیل و بهرهبرداری این محورهای حیاتی.
تذکر بعدی من به وزیر محترم آموزش و پرورش درخصوص پیگیری و تسریع در پرداخت مطالبات معوقه فرهنگیان و معلمین گرامی هست که مدت مدیدی از آن میگذرد (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، وقت شما تمام شد) و تذکر آخرم هم درخصوص تعیین تکلیف سپردهگذاران آیندهسازان لرستان و رسیدگی و نظارت بیشتر درخصوص پرداخت تسهیلات روستایی از محل (5/1) میلیارد دلار صندوق توسعه ملی در استان لرستان به ویژه شهرستانهای دورود و ازنا است.

مسعود پزشکیان

غلامرضا کاتب
آقای دکتر! اجازه بدهید دو تا در دستور روز را اعلام بکنم. جناب آقای دلخوش تذکر دارند، بفرمایید. (سلیمی ـ نوبت ما است)، (حاجیدلیگانی ـ نوبت ماست) چشم آقای حاجی! بعد هم خدمت شما هستیم.

سیدکاظم دلخوش اباتری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
اولاً سال نو را به همه مردم شریف و شهیدپرورمان و همکاران گرانقدر تبریک عرض میکنم و از باب «من لم یشکر المخلوق لم یشکر الخالق» از زحمات سالیان متمادی حضرت آیتالله قربانی امامجمعه محترم استان گیلان که تألیفات بسیار زیادی هم دارد صمیمانه تقدیر و تشکر میکنیم که در جایگاه نماینده ولی فقیه در استان تلاش کردند و تبریک عرض میکنم به جناب حضرت آیتالله فلاحتی که ایشان هم از بزرگان کشور هستند و با تدبیر مقام معظم رهبری به سمت امامجمعه استان گیلان و نماینده ولی فقیه منصوب شدند.
یک تذکر به وزیر اقتصاد دارم؛ وزیر محترم اقتصاد توجه داشته باشند! نباید در پرداخت کمکهزینه رفاهی در بخشهای مختلف زیرمجموعه وزارت اقتصاد تبعیض قائل شد. دوستانی که در گمرک دارند کار میکنند علیرغم اینکه بنده در کار مسئولین بالای گمرک زیاد سؤال دارم ولی پرسنل زحمتکش گمرک علیرغم همه تلاشهای خود متأسفانه این کمکهزینه را دریافت نمیکنند. همه میدانند که گمرک جایگاه بسیار بالایی دارد.
نکته آخر من بحث عزیزانی است که در وزارت آموزش و پرورش و فنی حرفهای کار میکنند، آنهایی که باید جذب میشدند آنها را دولت توجه و ساماندهی بکند، مثل پیشدبستانیها و سایر عزیزان.

مسعود پزشکیان

غلامرضا کاتب
جناب آقای حاجی اخطارتان را بفرمایید.

حسینعلی حاجی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر پزشکیان! تذکر بنده بند (7) ماده (24) هست، چون در تاریخ (23) بهمن سال گذشته، هنگامی که حضرتعالی جلسه را اداره میکردید بنده نکتهای را درخصوص بحران آب آشامیدنی استان اصفهان بیان کردم و جنابعالی عنایت کردید فرمودید که وزیر محترم کشور جلسه ستاد بحران را برای این موضوع تشکیل بدهد. همچنین در تاریخ (29) بهمن سال گذشته هنگامی که برادر عزیزمان آقای مطهری جلسه را اداره میکردند آنجا پیشنهاد شد که کمیسیونهای امنیت ملی، کشاورزی و انرژی سفری را به استان داشته باشند و این وضعیت را چون بحرانی هست رسیدگی بکنند، اما میخواهم به عرض جنابعالی برسانم علیرغم آن تذکرات در این خصوص اقدامی نشد، فقط رئیس محترم مجلس جلسهای را گذاشتند و تصمیماتی را گرفتند.
اما مسأله این هست؛ آقای پزشکیان! میدانم هم جنابعالی، هم همه همکاران، هم همه ملت ایران این موضوع را اگر بشنوند بسیار نگران خواهند شد و آنکه الان پنج میلیون نفر جمعیت از مردادماه به بعد آب خوردن در استان اصفهان ندارند، یعنی درحالی که (420) میلیون متر مکعب آب شرب نیاز است ما در حال حاضر (100) میلیون بیشتر پشت سد نداریم و (200) میلیون هم اگر که نزولات آسمانی باشد تازه ما (120) میلیون کم میآوریم و از این بابت واقعاً جای نگرانی است. تنها راه برونرفت از این مشکل به صورت موقت هم این است که حدود (250) میلیون آبی که برای غیرشرب الان در طول زایندهرود از ابتدا تا انتها برداشت میشود اینها برداشت نشود، جلوگیری بشود. به هر حال پنج میلیون نفر الان تشنه هستند، آقای پزشکیان! همین امروز خدا شاهد است از شهرهای ما تماس داشتند، دولتآباد، شاپورآباد، دستگرد و بقیه شهرها که آب خوردن کم شده، آب چاه بیکیفیت را روی شبکه دارند میگذارند. البته من از آقای مهرعلیزاده استاندار محترم تشکر میکنم اقدامات خوبی را شروع کردند، ولی آقای دکتر! ببینید و بدانید که با پنج میلیون نفر تشنه چگونه بایستی برای آنها اقدام کرد. (نایبرئیس ـ آقای حاجی خیلی ممنون) یک وضعیت اضطراری هست که من خواهشم این هست که جنابعالی دستور بدهید آقای رئیسجمهور آقای دکتر روحانی جلسهای را به فوریت تشکیل بدهند و برای این موضوع تصمیمگیری بکنند.

مسعود پزشکیان
حالا رئیس مجلس جلسه گذاشته، آقای حاجی حالا انشاءالله پیگیری میکنیم ببینیم تصمیمات جلسات چه شد.

اکبر رنجبرزاده
تشکر، جناب آقای محسن کوهکن نماینده محترم لنجان بفرمایید.

محسن کوهکن ریزی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
ماه رجب و همزمانی آن را با شروع سال نو خدمت همه هموطنان عزیز به ویژه مردم شریف شهرستان لنجان تبریک عرض میکنم. تذکر به دولت محترم به خصوص وزیر نیرو در ارتباط با تدبیر و تبیین طرحهای کوتاهمدت و بلندمدت در ارتباط با وضعیت آبی کشور به خصوص برخورد قاطع با برداشتهای غیرقانونی و در کنار این مهم خواهش از مردم شریف ایران اسلامی که باید موضوع خشکسالی و کمآبی را بسیار جدی گرفت. درخواست از صدا و سیما برای برنامهریزی دقیق و همهجانبه و جامع برای فرهنگسازی در این مهم.
تذکر به وزیر محترم کار، تعاون و رفاه اجتماعی در ارتباط با واگذاری شرکت ذوبآهن به بخش خصوصی قبل از ارزیابی نهایی. تشکر از وزیر محترم کشور و استاندار محترم اصفهان در نصب فرماندار جدید شهرستان و دو موضوع برف سنگین زمستان تهران و نوع آراستن تهران در ایام نوروز و عدم انجام کارهای فرهنگی که رویه بود، حتی در حد نداشتن یک خوشآمدگویی به مردمی که برای بازدید ایام نوروز به تهران آمدند از عجایب روزگار بود. به هر جهت اینها چیزهایی هست که در افکار عمومی مردم تهران برای ارزیابی عملکرد مدیران از جناحهای مختلف قطعاً و یقیناً قابل ارزیابی خواهد بود.
نکته آخر تذکر به وزیر محترم آموزش و پرورش در ارتباط با نصب مدیرکل آموزش و پرورش در استان اصفهان ماهها هست که این ادارهکل مهم مدیرکل ندارد و تأکید بر اینکه حتماً از فشارهایی که یک تشکل خاصی که در آموزش و پرورش همیشه آنجا به دنبال این بوده که فردی که مطیع امر آنها باشد در آنجا نصب بشود حتماً خودداری بکنند و فرد مستقلی که توان کار با همه گروهها و افراد را داشته باشد انشاءالله آنجا نصب کنند.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای کوهکن به خاطر رعایت وقتی که داشتید تشکر. جناب آقای دکتر حسینعلی شهریاری نماینده محترم زاهدان بفرمایید.

حسینعلی شهریاری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
سیستان ولایتمدار کانون دارالولایه در بستر تاریخ سرزمین مرزداران اعتقادی و میهنی، سرزمین صداقت، پاکی، دینمداری، سلحشوری، عزتمندی، صبوری، غیرتمندی، مهد مجاهدان نامآوری همچون طباطباییها، میرحسینیها، خدریها، عالیها و هزاران دستگل ناب و بینظیر و صاحب صدها صفت و نام و نشان ماندگار در تاریخ امروز متأسفانه در انظار عام اعم از مدیران و صاحبمنصبان، کارگزاران و کسانی که از دست همین مردم نام و نشان پیدا کردهاند در حال سوختن است.
امروز تک تک مردم سیستان عزادار مزارع سوختهای هستند که تمام سرمایه آنها بود. امروز هم آن اتفاقی میافتد که در سال 49 و 50 افتاد که حضرت امام (قدس سره) به همین دلیل خشکسالی که باعث هجرت دهها هزار نفر شد فرمودند عید نداریم و باید عزای عمومی اعلام کنیم. متأسفانه به علت سوءتدبیر حقآبه سیستان از افغانستان تحقق پیدا نکرده و سیاست لبخند در سیاست خارجی باعث فاجعهای گردیده که مرزداران غیور باید مهاجرت و مرز را تحویل کسانی دهند که دولت باید صدها میلیارد تومان برای تأمین امنیت آن هزینه کند، تا دیر نشده اقدام جدی به عمل آید. متأسفانه مزارع سوخته را حتی دامها حاضر نیستند که بخورند، به علت اینکه شور میباشد و خسارات بسیار جدی به کشاورزان وارد شده که باعث گردیده که تعداد زیادی از مردم تصمیم بگیرند که مهاجرت کنند. حداقل انتظاری که مردم غیور سیستان دارند این است که خسارت کشاورزان را دولت در اسرع وقت بپردازد و باعث جلوگیری از مهاجرت بیرویه این مردم گردد تا استان آسیبپذیر نگردد. با تشکر از توجه شما عزیزان.

اکبر رنجبرزاده
تشکر، (کواکبیان ـ اجازه میفرمایید یا برویم؟) چشم اجازه بفرمایید این دوستانی که ثبتنام فرمودند، آقای رئیس فرمودند. جناب آقای سیدمهدی مقدسی، بعد آقای خدری و بعد آقای کواکبیان در خدمتتان هستیم وقت هم هست، جناب آقای سیدمهدی مقدسی بفرمایید.

سیدمهدی مقدسی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
آرزوی سالی سرشار از موفقیت برای همه هموطنان عزیز و مردم شریف شهرستانهای اراک، خنداب، کمیجان. تذکر اول به وزیر محترم اقتصاد برای تعیین تکلیف شرکت هپکو برای اینکه بنده سؤالی کردم قرار است در صحن مطرح بشود پیشنهاد دارم قبل از اینکه در صحن مطرح بشود تعیین تکلیف بشود که وقت مجلس گرفته نشود. به وزرای محترم اطلاعات، کشور و ارتباطات تذکر میدهم که نسبت به تقویت شبکه داخلی، شبکه مجازی اقدام بکنند، برای اطلاعرسانی به موقع و صحیح اقدامات اساسی انجام بدهند، ولی همزمان متخلفینی که در شبکه مجازی نسبت به تهمتزنی به نمایندگان و سایر مسئولین اقدام میکنند نسبت به شناسایی و معرفی آنها به مراجع قضائی اقدام بکنند که موضوع بداخلاقی در شبکه مجازی ترویج نشود.
درخصوص بحث شرکتهای متعددی که در سال 96 در حوزه اراک مورد بررسی قرار گرفت، ماشینسازی، آذراب، واگن پارس، کمباین و آونگان انتظار دارد که وزیر صنعت و معدن اقدام اساسی را در این خصوص انجام بدهد و از دولت محترم جناب آقای روحانی و وزرای محترم انتظار داریم که از تکرار شعار سال که توسط مقام معظم رهبری اعلام شده خودداری کنند و اقدامات عملی انجام بدهند و ضمن اینکه بنده اعتقاد دارم قوانین موجود برای اجرای شعار سال کفایت میکند، اگر اشکالاتی در قوانین وجود دارد برای اصلاح مجلس آمادگی اصلاح لازم را دارد. از لطف و محبت شما سپاسگزارم.

اکبر رنجبرزاده
تشکر میکنیم. مجمع نمایندگان استان گلستان درگذشت اخوی گرامی همکار ارجمندمان جناب آقای دکتر قرهخانی نماینده محترم علیآباد کتول را تسلیت گفتند. جناب آقای خدری بفرمایید.

عبدالحمید خدری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب دارم خدمت همکاران محترم و عرض تبریک سال نو. جناب آقای دکتر پزشکیان! علیرغم ارادت قلبی که به حضرتعالی دارم اما به نحوه اداره جلسه به شدت معترضم. میبینیم جناب آقای حاجی به عنوان اخطار قانون اساسی مشکلات حوزه انتخابیه خود را دارد بیان میکند هیچ تذکری هم به او داده نمیشود و سایر همکاران به اسم اخطار و تذکر متأسفانه وارد مباحث دیگری خارج از دستور میشوند، اما ما از صبح تا الان منتظر تذکر ماده (223) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی هستیم.
براساس ماده (223) که تصریح میکند «در استیضاح باید موضوع به صورت صریح و با ذکر مورد یا موارد معین شود و به صورت کتبی تنظیم و به هیأترئیسه تسلیم گردد. هیأترئیسه موظف است» تکلیف قانونی است «بلافاصله طرح استیضاح را به کمیسیون تخصصی ذیربط ارجاع نماید». جناب آقای پزشکیان، جناب آقای رنجبرزاده، هیأترئیسه محترم! مذاکرات مجلس به طور مستقیم به سمع مردم عزیز ما میرسد، از طریق رادیو مستقیم میشنوند. ما شاهد بودیم سه تا وزیر در نزدیک به عید نوروز در بدترین شرایط برای استیضاح به مجلس میآیند، اما استیضاح وزیر کشور با تکمیل امضا و ارجاع متأسفانه در اسفندماه به هیأترئیسه داده میشود و هنوز در دستور کار کمیسیون قرار نمیگیرد. این شائبه برای نمایندگان مشهود و محسوس است که در هیأترئیسه تبعیض قائل میشوند. این تبعیض اینقدر مشهود است که من یقین دارم مردم عزیز هم متوجه این تبعیض هستند.
جناب آقای پزشکیان! نباید احساس شود که یک وزیری در مجلس خدایناکرده از طرف هیأترئیسه به گونهای برخورد میشود که استیضاح در دستور کار قرار نمیگیرد. امروز ما هر کجا پیگیری کردیم میگویند برگه استیضاح، یکی میگوید در کمیسیون است، جناب آقای کولیوند میگوید به کمیسیون نیامده، آقای محمدی میگوید هیأترئیسه است، میگویند وجود ندارد. در اسفندماه ارجاع شده چرا براساس آییننامه که باید هفت روز در دستور کار کمیسیون قرار بگیرد قرار نگرفته؟

مسعود پزشکیان
متشکرم، البته وقتی دارید هیأترئیسه میگویید ما که خبر نداریم، حالا میگویید نظر دارند اعمال میکنند، یک چنین چیزی قطعاً وجود ندارد. حالا پیگیری میکنیم، امروز هم جلسه هیأترئیسه هست ببینیم نامه شما چه شده و کجا رفته. هیأترئیسه قطعاً یک چنین نظری ندارد که بخواهد نامه یک نفر را جلو بیندازد، عقب بیندازد. پیگیری میکنیم خدمت شما عرض میکنیم.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای محمدرضا بادامچی نماینده محترم تهران بفرمایید. آقای کواکبیان و آقای گودرزی خدمت شما هستیم. (گودرزی ـ در لوح نوبت ماست) نه در لوح فقط دو نفر آن هم که مورد تذکر آقای خدری قرار گرفتیم که معمولاً خارج از اخطار و یا تذکر صحبت میشود، درست هم تذکر فرمودند، (خدری ـ نه خارج از دستور نبود) درست است.

مسعود پزشکیان
حالا لطفاً وقت را تلف نکنید، جناب آقای بادامچی را بفرمایید.

محمدرضا بادامچی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام و عرض ادب به مردم بزرگ ایران. بیکاری روزافزون جوانان مهمترین ابرچالش کشور است. باید اذعان کنیم تاکنون نتوانستهایم برنامهای جامع و امیدوارکننده و موفق برای حل این مشکل ارائه کنیم. گرچه مدیران ارشد کشور برای حل معمای اشتغال آستینها را بالا زدهاند و طرحهای حمایتی مختلفی در دستور کار قرار گرفته است اما همچنان هر سال آمار بیکاری افزایشی است. یک بار دیگر باید موانع متعدد ایجاد کسب و کار و اجزای متشکل این ابرچالش ویرانگر را بازخوانی کرد و قبل از ارائه هر راهحلی به این پرسش پاسخ داد که چرا نسخههای قبلی کارساز نبودهاند. چرا نتوانستهایم مشکل را حل کنیم، سرمایههای زیادی خاکستر شده است هنوز واقعیتهای مزیتهای نسبی مناطق مختلف کشور علامتگذاری نشده است تا کالای مقرون به صرفه در داخل تولید شود.
توسعه اشتغال و قوام بازار کار برای بهتر شدن به چه ابزاری نیازمند است؟ آیا تلاش تنها یک بخش و شعارهای سایر بخشها بدون آمادهسازی زیرساختهای لازم امکان توسعه کسب و کار قابل باور خواهد بود؟ آیا گسترش اشتغال در غیاب تعامل و گفتگو و بیرغبتی سرمایهگذاران و ناامیدی جوانان تحصیلکرده و ادامه عادت کهنه و فرسوده متولیان اشتغال امکانپذیر است؟ به نظر مدیریت بازار ارز و یکسانسازی قیمت آن سوداگران بازار ارز را ناامید خواهد کرد، بانک مرکزی باید تلاش و تدابیری را در این زمینه انجام دهد.

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
البته (12)، (13) ثانیه از وقتتان باقی است، بفرمایید.

محمدرضا بادامچی
اشتغالزایی قبل از اصلاح ناکارآمدی مسیر دستیابی به کسب و کار و رفع اختاپوس بروکراسی اداری و فساد موجود در سیستم اجرایی کاری بیهوده است مادامی که کار به عنوان ارزش اجتماعی و کارآفرین و تولیدکننده به عنوان پیشتاز توسعه تلقی نشود و صادرکنندگان کالا و خدمات مورد حمایت همهجانبه قانون قرار نگیرد.

مسعود پزشکیان
خیلی متشکرم، نفر بعدی را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده

مصطفی کواکبیان
تذکرات شفاهی
من تشکر میکنم از آقای رئیس، ایام رجب را هم تبریک میگویم، سال نو را هم تبریک میگویم. آقای رئیس! واقعیتش ما در دستور جاری سه مرتبه در لوح قرار گرفتیم حضرتعالی قبل از نطق فرمودید بعد از نطق، بعد از نطق باز فرمودید حالا صبر بکنید. واقعاً ما چون ریاست حضرتعالی را قبول داریم تابع هستیم، ولی روالش واقعاً این نیست. آقای رنجبرزاده عزیز هم چند نفر را میفرمایند ما هم ارادت داریم. به هر حال من در موضوع تحقیق و تفحص میخواستم بگویم که اصل (76) میگوید حق مجلس هست و ما واقعاً ماده (24) آییننامه بند (11) و همچنین ماده (206) آییننامه را به عنوان تذکر آییننامهای عرض میکنم که ما هزینههای گزافی را مثلاً برای تحقیق و تفحص صندوق ذخیره فرهنگیان انجام دادیم، گزارش خوبی هم میآید.
در ماده (216) گفته شده حداکثر سه ماه قوه قضائیه باید حکم صادر بکند، اما ما از مجلس هشتم تحقیق و تفحصهایی داریم قوه قضائیه هیچ کار و هیچ اقدامی نمیکند. چه فایدهای دارد؟ واقعاً در مورد رئیس دولت هشتم و نهم ما کم تحقیق و تفحص قوه قضائیه فرستادیم؟ قوه قضائیه اگر عمل میکرد امروزه ایشان تازه مدعی نمیشد. حقیقتاً یکدهم این سخنان ساختارشکنانهای که آقای احمدینژاد میزند ما اصلاحطلبها میزدیم یا آقای خاتمی بیان میکردند حتماً برای برخورد قوه قضائیه فرق میکرد.
لذا خواهش من این است که اگر تحقیق و تفحص در دستور است یک پیگیری جدی هم بشود، بعد از آن قوه قضائیه به حکم برساند و این حکمها باعث میشود که انشاءالله این اشکالات به وجود نیاید. من همین را هم آن موقع میخواستم بگویم، خیلی متشکرم.

مسعود پزشکیان
البته از قوه قضائیه هم میخواهیم واقعاً طبق این آییننامه در عرض سه ماه به این مسائل رسیدگی کنند و تکلیف را روشن بکنند، بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
متشکرم، جناب آقای گودرزی نماینده محترم بروجرد بفرمایید.

عباس گودرزی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
خیلی متشکرم، عرض تبریک دارم سال نو را، انشاءالله که سالی پرخیر و برکت برای همه مسلمانان، ملت شریف ایران و همکاران عزیز و ارجمندمان باشد. سه تا تذکر میخواهم عرض بکنم؛ مطلب اول تقاضا دارم هیأترئیسه محترم این سفرهای خارجهای را که نمایندگان محترم اخیراً به کثرت دارند انجام میدهند یک کنترلی بکنند. سفر خارجی هزینه دارد، وقت مجلس است و بودجه بیتالمال است باید عایدات و دستآورد داشته باشد. هر نمایندهای در هر کمیسیونی سفر خارجی میرود باید براساس ضرورت باشد، خلاف صرفهجویی و مصلحت اقتصادی کشور است و این یک رویهای است که متأسفانه دارد به یک مسابقه تبدیل میشود و یک رقابتی در رفتن به سفرهای خارجه بنده در مجلس دارم مشاهده میکنم. خواهشم این است که هیأترئیسه محترم این مسأله را ورود بفرمایند.
مطلب دوم تذکر به وزیر محترم آموزش و پرورش است. بیایند بررسی بکنند در سال 95 به کثرت نیروهای غیربومی آمد کرسیهای خالی مقطع ابتدایی آموزش و پرورش بروجرد را اشغال کرد و چند روز آینده که آزمون استخدامی دارند خواهش میکنم ظرفیت و سهمیه بروجرد را ویژه ببینند. شایسته نیست اینهمه بیکار در شهرستان بروجرد تحصیلکرده بعد خارج از شهرستان بیایند و فرصتهای شغلی این شهرستان را بگیرند. این سهمیه ویژه حق مردم شهرستان بروجرد است و ما از این مطالبه نخواهیم گذشت.
آخرین تذکر؛ ضمن تشکر از زحمات نیروی محترم انتظامی در ایام نوروز این تذکر به جا است که رعایت بفرمایند به نیروهای خود اعلام بکنند بحث کمربند ایمنی یا موارد مشابه باید نقش راهنمایی و رانندگی و نیروی انتظامی نقش تربیتی باشد، نباید به دنبال مچگیری باشند. باید این جریمهای که نوشته میشود باعث بشود که راننده بیشتر رعایت کند. نیاز به اغماض هست، گاهی نیاز به چشمپوشی هست، بالاخره امیرالمؤمنین (علیهالسلام) فرمودند که:«و لا تقولن أنی مؤمَّر آمر فاطاع» به من نگو دستور به من داده شده من هم دستور میدهم. (امیرآبادیفراهانی ـ تشکر) عذرخواهی میکنم، طرف حساب انسان است، صاحب اختیار است، اراده است، فهم است، شعور است، درک است، تشخیص است اگر اینطور بود که رباط میگذاشتند. خانم جلوی ماشین نشسته به خاطر تنگی نفس، به خاطر شیردهی به بچه یا احیاناً اهل رعایت است فراموش کرده کمربند نزده، این را عین کسی با او برخورد میکنند که هنجارشکن است که رعایت نمیکند، که قانون را متعمدانه نقض میکند. لذا من تقاضا دارم که بعضی از موارد را اغماض بکنند، نقش تربیتی و اصلاحی را در بحث جریمه فراموش نکنند، خیلی متشکرم.

اکبر رنجبرزاده
تشکر. جناب آقای کامران، آقای حمزه و آخرین نفر هم آقای وکیلی عزیز. جناب آقای کامران نماینده محترم اصفهان در خدمت شما هستیم.

حسن کامران دستجردی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
ابتدا سالگرد شهید صیادشیرازی را به همه مخلصین عالم تبریک عرض میکنم. دوم در رابطه با آب؛ جناب پزشکیان! یک دهه هست حقآبهدار را حقش را میخورند. وقتی تجمع میکنند چشمشان را کور میکنند. همین دفعه هم یک چشم کور شده و کلی هم ترکش در بدن آنها هست. حالا باید چکار کرد؟ بایستی آنکه سوءمدیریت دارد تنبیه کرد. یعنی باید او را بخواهند، بازخواست بکنند بگویند شورای عالی آب مصوبات دارد چرا شما تخصیص جدید میدهید وقتی که آب نیست؟ وقتی که آب نیست چرا توسعه کشت میدهید، وقتی آب نیست چرا پروژهها را خواباندید؟ بعد مصوبات شورای امنیت کشور میگوید برخورد بکنید، پس چرا برخورد نمیشود؟ ما مردم را مسخره کردیم، از آن طرف خدا را خوش میآید یک آدم متشخص محترم را کتک بزنیم چون حقش را میخواهد، حقآبه خود را میخواهد، از آن طرف هم ما راحت نگاه بکنیم و همینطور وعده بدهیم، گفتاردرمانی کنیم.
آقای پزشکیان! من خواستم اینجا اخطار بدهم مسئولین با آب شوخی نکنند. ما بعد کشته میدهیم، من چند بار در این مجلس گفتم این وزارت آب من اعتقادم این است که هست. آب از همه کم کنند، یعنی از هرجا آب است، بالادست، پاییندست، صنعت، شرب کم کنند و آن کسی که حقش خورده شده بدهد و ما حتماً هم مشکلی نخواهیم داشت. لذا اگر که یک جلسهای در سطح شورای عالی امنیت تشکیل بشود واقعاً حالا برادرمان فرمودند آب شرب درست میگوید، آن هم پنج میلیون است و ما آخر خرداد آب برای شرب نداریم. گفتند (400) تا هم برای پاییز برای کشاورز میدهیم، حالا آن هم دبه کردند. بیاعتماد میشوند، ما همین دیروز در زایندهرود کف رودخانه تجمع داشتیم و (رنجبرزاده ـ تشکر) آقای پزشکیان! ضمناً این را هم بگویم؛ اینها آدمهای خوبی هستند که وقتی در اصفهان اغتشاشات شد تازه با آنها مقابله کردند، ولی یک آدمهایی اینطوری هستند.
انتظار من این است که آن جلسه هم که با آقای لاریجانی داشتیم بنا شد وزیر زمانبندی بدهد، آن هم نداد. لذا اینها صبورند تحمل میکنند بعد هم خدا را خوش میآید همین دفعه چشم یک در به در، کور شده. اینها که ارباب نیستند که (نایبرئیس ـ حالا پیگیری میکنیم) دستتان درد نکند. من در پایان هم یک پیشنهاد دارم. (نایبرئیس ـ حالا آن را بدهید ما پیگیری میکنیم) راجع به آب نیست.

اکبر رنجبرزاده

مسعود پزشکیان
میدانید که وقت خیلی گذشته، تشکر.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای احمد حمزه نماینده محترم کهنوج بفرمایید.

احمد حمزه
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تبریک ایام و اعیاد به محضر همکاران عزیز و ملت بزرگ ایران. تذکر اول من متوجه وزیر محترم جهاد کشاورزی است. جناب آقای دکتر! من قبل از فصل برداشت راجع به بحران قیمت در فصل برداشت تذکر دادم، متأسفانه توجهی نشد، الان کشاورزان جنوب کرمان به خاک سیاه نشستند. اصلاً تمام محصولات ما در زمین ماند، به خاطر بیتدبیری برداشت نمیشود، یعنی حتی هزینه برداشت دست کشاورزان ما را نمیگیرد. محصولاتی مثل هندوانه، گوجه، سیبزمینی و پیاز هزاران هزار تن در زمین رها شده. در فرصت کوتاه باقیمانده لطفاً چارهای بیندیشید و جلوی این بحران را بگیرید. در طی فصل داشت محصول بحران سوخت برای کشاورزان ما درست کردید، نیمی از کشاورزان ما چاههای فرم شماره (1) هستند، سوخت اینها در تمام مدت قطع بود و از بازار سیاه و قاچاق سوخت بشکهای (250) هزار تومان خریدند و محصول پرورش دادند و الان هم روی دست آنها مانده. فکری برای کشاورزان بکنید، سال حمایت از تولید داخلی است، مگر ما تولیدکننده داخلی کشاورزی تولید داخلی ما نیست، چرا در فصل برداشت پیاز، پیاز از پاکستان باید وارد کشور بشود؟
تذکر بعدی من به وزیر محترم راه هست؛ کرایهها در جنوب کرمان سر به فلک کشیده، تنی (350) هزار تومان، (300) هزار تومان کرایه حمل تا تهران. جلوی این بیعدالتی را بگیرید.
تذکر بعدی متوجه وزیر محترم نیرو است. این سامانه سوختی که طراحی شده پدر کشاورزان را در آورد، اصلاح بفرمایید و مشکل سوخت کشاورزان را حل بکنید. همینطور اگر از الان به فکر فصل گرما در جنوب کرمان نباشید بحران آب آشامیدنی امسال مردم را به خیابانها خواهد کشاند و دردسر جدیدی را برای شما درست خواهد کرد. (نایبرئیس ـ متشکریم) تذکر آخرم برای وزیر محترم آموزش و پرورش است. معلمین بسته حمایتی و معلمین شرکتی از اول سال تا الان حقوق نگرفتند، این بیچارههایی که در بدترین مناطق کشور دارند خدمت میکنند و حقوق ناچیز لطفاً به آنها توجه بفرمایید، ممنون.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای دکتر دهمرده نماینده محترم زابل بفرمایید.

حبیب الله دهمرده
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
آقای رئیس! تقدیر و تشکر. من یک تذکر خدمت آقای رئیسجمهور دارم، جناب آقای رئیسجمهور! با توجه به خشکسالی ویرانگر سیستان که حقیقتاً مردم دار و ندار خودشان را از دست دادند و یک فاجعه در حال رخ دادن است خواهشمند است این دو، سه تا کار را فوری انجام بدهید:
یک، به منظور کاهش درصدی از آلام مردم دستور فرمایید هیأتی به نمایندگی از طرف جنابعالی اعزام بشود.
دو، با توجه به اینکه بیش از (100) هزار هکتار از اراضی زراعی منطقه به علت عدم تأمین آب، فاقد کشت میباشند وزارت محترم جهاد کشاورزی ضمن برآورد خسارت نسبت به تأمین کمکهای مالی بلاعوض نقدی به کشاورزان خسارتدیده اقدام بکند.
سه، با عنایت به عدم کشت اراضی کشاورزی و وجود جمعیت هزاران واحد دامی در منطقه و بروز و بحران تأمین علوفه وزارت محترم جهاد کشاورزی و سازمان برنامه و بودجه کشور نسبت به تأمین اعتبار مورد نیاز جهت تهیه علوفه یارانهای و همچنین علوفه خشبی اقدام مقتضی به عمل آورد. (نایبرئیس ـ خیلی ممنونم)
چهار، تأمین حداقل (50) دستگاه تانکر آبرسان به منظور آبرسانی سیار به روستاها و واحدهای عشایری منطقه اقدام نمایند، ممنون و تشکر میکنم.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای وکیلی با تأخیر بسیار در خدمت شما هستیم، اگر شما نفر اول بودید حتماً مورد اعتراض قرار میگرفتید. در خدمت شما هستیم، آخرین نفر در خدمت آقای دکتر وکیلی.

محمد علی وکیلی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
همه میدانیم که یکی از عناصر مقوم این سرزمین تکثر قومی است. ایران فرهنگی توانسته دامنه و هاضمه خود را آنچنان وسیع و وثیق کند که به راحتی اقوام مختلف خود را ذیل مفهوم ایران تعریف کنند. لذا قوام ایران قائم به اقوام آن است. لرها، کردها، ترکها، عربها، بلوچها، ترکمنها و دیگر اقوام بزرگ ایرانی هرکدام نقشدهنده تابلوی زیبای ایرانی هستند. توهین، تحقیر هرکدام در واقع توهین و تحقیر و تضعیف کل ایران است و اقدامی ضد ملی است. به قول بزرگی هرچند من لر هستم، اما جانم فدای ایران.
به همین سبب توهین به هموطنان ترک قلب ما را به درد میآورد، آنچنان که توهین به هموطنان کرد، عرب، بلوچ و ترکمن ما را رنجور و توهین به خود میدانیم و توهین به طبری و گیلکی را برنمیتابیم. ما از رهگذری ادبیات توهینآمیز نسبت به قوم لر را محکوم میکنیم که آن را توهین به ملیت خود میدانیم. ما نه قوممان را بدون ایران میخواهیم و نه ایران بدون اقوام ریشهدار را معنادار میدانیم. از این روی از همکار محترمی که ادبیات ناشایستی در مورد قوم لر به کار برده است میخواهم که از قوم لر و همه ایران معذرتخواهی کند چرا که توهین به هرکدام توهین به کل ایران است. والسلام علیکم و رحمه الله

مسعود پزشکیان
12
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

مسعود پزشکیان
جلسه بعدی ما ساعت (8) صبح روز سهشنبه بیست و یکم فروردین ماه 1397 است. دستور جلسه ادامه دستور هفتگی است. پایان جلسه را اعلام میکنم.