1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 195 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه یکصد و هشتاد و هشتم روز چهارشنبه شانزدهم اسفندماه 1396 هجریشمسی مطابق با هجدهم جمادیالثانی 1439هجریقمری:
1 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون تدوین آییننامه داخلی مجلس در مورد طرح اصلاح موادی از قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی.
2 ـ گزارش کمیسیون مشترک در مورد لایحه حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت (اعادهشده از شورای نگهبان 1).
3 ـ گزارش کمیسیون بهداشت و درمان در مورد طرح افزایش نرخ باروری و پیشگیری از کاهش رشد جمعیت کشور (اعادهشده از شورای نگهبان 3).
4 ـ گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل (44) قانون اساسی در مورد اجرای قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار.
5 ـ گزارش کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات در مورد عملکرد اجزای (1) و (2) بند «ز» تبصره (1) قانون بودجه سال 1396 کل کشور.
6 ـ بررسی طرح یکفوریتی تنظیم برخی از مقررات مالی، اداری و پشتیبانی وزارت آموزش و پرورش.
7 ـ گزارش نهایی کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری در مورد تحقیق و تفحص از صندوق ذخیره فرهنگیان.
8 ـ بررسی تقاضای رسیدگی به لایحه مالیات بر ارزش افزوده طبق اصل (85) قانون اساسی.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

محمدرضا صفری
(آیات 280 ـ 277 از سوره مبارکه «بقره» توسط قاری محترم آقای محمدرضا صفری تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
إِنَّ الَّذِینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ وَ أَقامُوا الصَّلاةَ وَ آتَوُا الزَّکاةَ لَهُمْ أَجْرُهُمْ عِنْدَ رَبِّهِمْ وَ لا خَوْفٌ عَلَیْهِمْ وَ لا هُمْ یَحْزَنُونَ * یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَ ذَرُوا ما بَقِیَ مِنَ الرِّبا إِنْ کُنْتُمْ مُؤْمِنِینَ * فَإِنْ لَمْ تَفْعَلُوا فَأْذَنُوا بِحَرْبٍ مِنَ اللَّهِ وَ رَسُولِهِ وَ إِنْ تُبْتُمْ فَلَکُمْ رُؤُسُ أَمْوالِکُمْ لا تَظْلِمُونَ وَ لا تُظْلَمُونَ * وَ إِنْ کانَ ذُو عُسْرَةٍ فَنَظِرَةٌ إِلى مَیْسَرَةٍ وَ أَنْ تَصَدَّقُوا خَیْرٌ لَکُمْ إِنْ کُنْتُمْ تَعْلَمُونَ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقای صفری قاری محترم تشکر میکنیم. ترجمه آیات را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«کسانی که ایمان آورده و کارهای شایسته کرده و نماز بر پای داشته و زکات دادهاند پاداش آنان نزد پروردگارشان برای آنان خواهد بود و نه بیمی بر آنان است و نه اندوهگین میشوند. ای کسانی که ایمان آوردهاید از خدا پروا کنید و اگر مؤمنید آنچه از ربا باقیمانده است واگذارید. و اگر چنین نکردید بدانید به جنگ با خدا و فرستاده وی برخاستهاید و اگر توبه کنید سرمایههای شما از خودتان است، نه ستم میکنید و نه ستم میبینید. و اگر بدهکار تنگدست هستید پس تا هنگام گشایش مهلتی به او دهید و اگر به راستی قدرت پرداخت ندارد بخشیدن آن برای شما بهتر است، اگر بدانید». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ. (حضار صلوات فرستادند)
اسامی تأخیرکنندگان جلسه امروز آقایان: سیدجواد حسینیکیا نماینده محترم سنقر، ولی داداشی نماینده محترم آستارا، مسعود رضایی نماینده محترم شیراز، سیدمحسن علوی نماینده محترم لامرد، جواد کاظمنسب نماینده محترم اهواز، مسعود گودرزی نماینده محترم ممسنی و رستم، محمد محمودیشاهنشین نماینده محترم شهریار، جلال میرزایی نماینده محترم ایلام، شهاب نادری نماینده محترم پاوه، نبی هزارجریبی نماینده محترم گرگان و همایون یوسفی نماینده محترم اهواز.

علی اردشیرلاریجانی
3
رد تقاضای رسیدگی به لایحه مالیات بر ارزش افزوده طبق اصل (85) قانون اساسی

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران گرامی عرض سلام و ادب دارم. آقای دکتر! قبل از شروع به دستور، تقاضای رسیدگی به لایحه مالیات بر ارزش افزوده طبق اصل (85) قانون اساسی داریم که اگر اجازه بدهید با توجه به اهمیت موضوع ابتدا مطرح شود. جناب آقای پورابراهیمی! به عنوان نماینده متقاضیان بفرمایید موضوع را مطرح کنید. مخالف و موافق باید در لوح ثبتنام کنند.

محمد علی وکیلی
بسم الله الرحمن الرحیم
نه، با عرض معذرت مخالف و موافق از قبل ثبتنام کردهاند. مخالفین: جناب آقای صباغیان و جناب آقای شیویاری. موافقین: جناب آقای فلاحتپیشه و سرکار خانم ذوالقدر.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همه عزیزان و بزرگواران عرض سلام و وقتبخیر دارم. همانطور که مستحضر هستید موضوع بحث قانون مالیات بر ارزش افزوده امروز به عنوان یکی از معضلات فعالان اقتصادی در سطح کشور بعد از گذشت چند سال از اجرای آن مطرح است. موارد متعددی در طول سالهای اخیر، مراجعات فعالان به نمایندگان مجلس و دولت بوده و دستگاههای اجرایی برای اینکه آنچه که به عنوان اشکالات در اجرا محسوب میشود به نحوی عملیاتی و برطرف شود. از پایان سال گذشته که لایحه مالیات بر ارزش افزوده به مجلس ارائه شد همکاران شما در کمیسیون اقتصادی و کمیته مالیاتی، جناب آقای دکتر شکری زحمت کشیدند و بیش از یک سال روی این موضوع وقت گذاشتند که ما بتوانیم کار را به اتمام برسانیم، هدفمان هم این بود که اظهارنظر فعالان، اتاقهای بازرگانی، اتاق تعاون و اتاق اصناف را برای حل این مشکل مد نظر قرار بدهیم.
جلسات مستمری تشکیل شد، خوشبختانه اتفاقات خوبی در این حوزه رقم خورد، بیش از (30) مورد از اشکالات اجرایی و مباحث مرتبط با این حوزه در کمیسیون اقتصادی به ریز بررسی شد و نشستی که با مدیران سابق سازمان مالیاتی، مراکز دانشگاهی، مرکز پژوهشهای مجلس و همه دستگاههایی که کمک کرده بودند به اینکه ما بتوانیم بهترین قانونی که میتواند هم به تولید کشور و هم به رفع مشکلات کمک کند و هم به عنوان یک پایه مالیاتی که امروز در اقتصاد نقش مهمی را ایفا میکند و بخشی از درآمدهای بودجهای که شما چند روز گذشته تصویب کردید براساس درآمدهای همین بخش محسوب میشود، بتواند مبنای عمل قرار بگیرد.
با توجه به اینکه کار نهایی شد و ما به بودجه خوردیم این کار امکان اینکه در صحن علنی بیاید فراهم نشد. آقای دکتر لاریجانی در یک نشستی در کمیسیون اقتصادی حضور پیدا کردند که جا دارد من از ابراز محبت ایشان هم تشکر کنم، در آنجا مطرح کردند با توجه به اینکه زحمت کشیده شده و کار نهایی شده ما قانون را به مدت دو سال یا حداکثر سه سال آزمایشی با این اصلاحاتی که مد نظر است تمدید کنیم و براساس اصل (85) این را مبنا قرار بدهیم که یک سال کار این فعالان اقتصادی از اول سال آینده با مشکل مواجه نشود. یعنی فروردینماه که میآید اگر قانون قبلی باشد ما دوباره استمرار همان واحدهای صنفی که بارها آمدند، طلافروشها آمدند، مجموعه واحدهای صنفی که بارها به شما و ما مراجعه کردهاند، جلسات مستمر گذاشتیم، هدف این است که انشاءالله ما بتوانیم از اول فروردین با گرهگشایی از این فعالان شرایط بهتری را در اقتصاد کشور شاهد باشیم و از این جهت به دلیل محدودیتی که پیش آمده بود قاعدتاً لازم بود که ما این کار را انجام بدهیم.
لذا درخواست ما این است که عزیزان و همکاران موافقت کنند برای حل مشکلات اقتصادی فعالان، برای اینکه بتوانیم یک مسیری را ایجاد کنیم برای گسترش فعالیتهای اقتصادی در شرایطی که کشور نیازمند حمایت مجلس است، این اجازه را به ما بدهید ما براساس آن مدت آزمایشی را با اصلاح ظرف سه سال نهایی کنیم، در صورتی که در طول این مدت هم باز نهایتاً نیازمند اصلاحاتی بود بعد در خدمتتان خواهیم بود. لذا این قانون دائمی نخواهد شد، ما اصلاحات را انجام دادیم با نظر ریاست محترم مجلس جناب آقای دکتر لاریجانی به مدت آزمایشی اضافه خواهد شد. از این جهت این دغدغه مبنای عمل ما خواهد بود که من خواهش میکنم این را عنایت کنید.
پس نکته آخر هم که عرض میکنم ما آنچه را که به عنوان مشکلات فعالان اقتصادی بوده طی جلسات مستمر و کاملاً تخصصی «الحمدلله رب العالمین» پیگیری کردیم، امروز نماینده اتاق بازرگانی، نماینده اتاق اصناف، نماینده اتاق تعاون که اینها تشکلها و پارلمانهای بخش خصوصی هستند، رسماً اعلام کردند که این اشکالاتی که الان مبنای عمل قرار گرفته در صورتی که تصحیح شود و الان تصحیح شده، این میتواند مشکلات ما را در تولید کشور برطرف کند.
خوشبختانه دوستان و عزیزان دیگر هم کمک کردند که جا دارد من از همه آنها هم تشکر کنم و از این جهت انشاءالله این بتواند مبنای عمل ما باشد. من خواهش میکنم همکاران این اجازه را بدهند که ما از سال آینده بتوانیم این کار مهم را در کشور عملیاتی کنیم و به دلیل شرایط زمانی که داریم، اگر در آن تأخیر اتفاق بیفتد یک سال کار عقب میافتد و ما مشکلات اینها را تمدید کردیم این اجازه را بدهید. ضمن اینکه این باز هم آزمایشی خواهد بود و ما از این جهت این اجازه را به مجلس خواهیم داد که هر زمان صلاح دانست نسبت به دائمی کردن آن اقدام کند. ممنون و متشکرم، اگر محبت کنید انشاءالله با یک رأی بالا امروز این تصویب شود.

علی اردشیرلاریجانی

محمدمهدی مفتح

غلامرضا کاتب
آقای رئیس! اخطار دارند، اجازه میدهید؟

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب

محمدمهدی مفتح
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر لاریجانی عنایت بفرمایید! من اصل (85) را اخطار دارم و در ادامه هم میخواهم یک تذکری را عرض کنم. قبلاً هم به دوستان این موضوع را عرض کرده بودم که پیگیر امضای این موضوع بودند. ببینید! در اصل (85) که خود حضرتعالی مستحضر هستید که ما بر آن مبنا میخواهیم این کار را انجام بدهیم، گفته شده است در موارد ضروری این کار انجام شود.
مستحضر هستید لایحه تجارت را که میخواست به قانون تجارت تبدیل شود شورای محترم نگهبان رد کرد. یعنی گفت ضرورتی وجود ندارد. ما به صرف اینکه میخواهیم وقت مجلس گرفته نشود، وقت مجلس برای همین کارها است. بنابراین به نظر من هم ضرورت ندارد، البته تشخیص این بعد از مجلس با شورای محترم نگهبان است. اگر حضرتعالی تشخیص بفرمایید که مجلس میتواند رأی بدهد، اگر به نظر حضرتعالی مغایرت نداشته باشد با شورای نگهبان است.

علی اردشیرلاریجانی
ضرورتش را مجلس باید تشخیص بدهد.

محمدمهدی مفتح
به هر حال شورای نگهبان هم قبلاً این را رد کردند.

علی اردشیرلاریجانی
جناب آقای مفتح! نه این دو تا مقوله است، یکی همان طرح آزمایشی قبلی است، این لایحهای که دادند میخواهند اصلاحاتی که انجام میدهند مطابق اصل (85) انجام بدهند، سه سال ببینند وضع چطور شده، بعد دائمیاش کنند.

محمدمهدی مفتح
این را عرض میکنم، آقای دکتر! به نظر من حالا تشخیص با حضرتعالی است، مغایرت است. یک مطلب. دوم؛ آقای دکتر! واقعاً چرا وضعیت اقتصادی ما امروز بعد از (40) سال پس از گذشت از انقلاب اینگونه است؟ به خاطر همین رفتارهایی که ما داریم.

علی اردشیرلاریجانی
حالا آن را در مخالفت و موافقت بگویید.

محمدمهدی مفتح
نه مخالفت نیست، بحث همین است، مالیات از باثباتترین قوانین است، ما نمیتوانیم موردی تغییر بدهیم، امسال تغییر بدهیم، سال دیگر تغییر بدهیم و بعد وقتی در جلسه علنی مطرح شود فرهنگ مالیاتی در جامعه ایجاد نمیشود. اجازه بدهید در مجلس مطرح شود، ماده به ماده و تبصره به تبصره، هم مردم و فعالان اقتصادی بدانند، قانون باثبات شود، این تغییرات مکرر موجب این وضعیت اقتصادی امروز ما شده است. مجلس در این وضعیت نابسامان کمککار وضعیت نابسامان نباشد.

علی اردشیرلاریجانی
جناب آقای مفتح! اخطارتان وارد نیست، چون ضرورتش را مجلس باید تشخیص بدهد، الان مطرح است، نمایندگان میتوانند بگویند ضرورت دارد یا ندارد. اما حالا خوب و بدش بحثی است که مخالف و موافق صحبت میکنند. مخالف اول صحبت کند.

محمد علی وکیلی
جناب آقای قاضیپور مخالف هستند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب محضر ملت بزرگ ایران اسلامی، رهبر فرزانه نظام مقدس، رزمندگان عزیز، مدافعین حرم و شما عصاره ملت در خانه ملت. همکاران عزیز! ضمن تقدیر و تشکر از همکار زحمتکشمان جناب آقای دکتر پورابراهیمی، ولی به استحضار میرسانم آن چیزی که تولید را فلج کرده به گفته آقای فولادگر رئیس مخصوص تولید، همکاران عزیز! مرکز پژوهشها و اکثر مراکز تحقیق بر این باورند این قانون مثل قانون هدفمند کردن یارانه و قانون طرح سلامت دقیق اجرا نشده است. آخرین حلقه باید توزیعکننده یعنی مصرفکننده نهایی باشد. الان از تولیدکنندگان، اتحادیههای تعاونی و شرکتهای تعاونی مالیات بر ارزش افزوده أخذ میکنند. بعضی کالاها سه، چهار مرتبه ارزش افزوده پرداخت میکنند. اصل این قانون مالیات بر مصرف است. متأسفانه به عنوان ارزش افزوده باعث گمراهی شده است. ممیزهای محترم مالیاتی به خاطر این سقف تعیینشده در قانون بودجه یا ابلاغی وزیر محترم امور اقتصادی و دارایی و یا رئیس سازمان امور مالیاتی کمر تولید را فلج کردهاند، ممیزان مزاحم تولید شدهاند.
یکی از کارهای مضری که بر تولید فشار میآورد عدم اجرای صحیح این قانون ناقص است. علت مخالفت حقیر بر این اصل هشتادوپنجی است. مستحضر هستید شورای محترم نگهبان چندین مورد مثل قانون تجارت را رد کرد، باید این ارزش افزوده که خیلی حیاتی و مهم است باید بند به بند، واو به واو، ماده به ماده و تبصره به تبصره در صحن علنی قرائت شود، مخالفین و موافقین صحبت کنند، پیشنهاددهندگان پیشنهاد خودشان را ارائه کنند تا یک قانون روشن، ساده و عملیاتی تصویب کنیم. شما آمدید با یک ماده هشتاد و پنجی این قانون را در اختیار کمیسیونی قرار میدهید که یک نگرش خاص خود را دارد.
ما اعضای کمیسیون تولید ملی و ما اعضای کمیسیون صنایع و معادن قریب به اتفاق با اصل هشتادوپنجی بودن این صددرصد مخالف هستیم. همکاران عزیز! تولیدکنندگان، تجار، اتحادیههای تعاونیها و همه سؤال کنید همه مخالف ارزش افزوده هستند، میگویند ما چند نوبت باید ارزش افزوده بدهیم. این وسط مصرفکننده نهایی هم پرداخت میکند، واسطه هم پرداخت میکند، این مشکل میشود. انتظار داریم همکار بسیار عزیزمان آقای پورابراهیمی توجه داشته باشد، حقیر به عنوان سه دوره عضو کمیسیون صنایع و معادن اینقدر از این شکایت داریم، در هیچ جای دیگر نداریم. در بخش توزیع نیز مشکل دارد، به طور مثال کسب و کار زرگری در چند سال اخیر رو به تعطیلی است. همکاران عزیز! اگر همسران شما یک طلا را سه بار خرید و فروش کنند تمام میشود، هر دفعه باید (10) درصدش را بدهند. ما این را گفته بودیم دستمزد را باید بدهند، در تیرآهنفروشیها در اصفهان دیدید که تعطیل شد، وزیر وقت که اصفهانی بود به اصفهان رفت تا دفاع کند، ولی نتوانست دفاع کند. مردم راست میگویند، مردم در کار هستند، مردم در کار میسوزند، دقیقاً میدانند اشکال قانون چیست.
همکاران! این قانون ارزش افزوده را به هیچ عنوان به این سادگی نگیرید، رأی ندهید. آقای فرهنگی! در کمیسیون صنایع چندین جلسه بحث شده است که این ارزش افزوده تولید را تعطیل کرده است. جناب آقای فولادگر عزیز و آقای اکبریان هر دو رئیس کمیسیون در چندین جلسه به این ایرادات فراوانی گرفتهاند. میگویند این قانون ناقص اجرا میشود، به هیچ وجه به نفع تولید و اشتغال نیست، (فرهنگی ـ خیلی متشکر) صرفاً و صرفاً گرفتن پول از مردم، تولیدکنندگان و اتحادیهها است، مالیاتهای بیرویه است. پیشنهاد داشتیم رئیس محترم کمیسیون اقتصادی جناب آقای پورابراهیمی عزیز زحمتکش طرحی را میآورد سه سال این اجرا نشود، تنفسی به تولید داده شود یا از (9) درصد به (3) درصد تقلیل داده شود تا تولید و اشتغال جوانان انجام گیرد. آقای فرهنگی! واردکنندگان ارزش افزوده نمیدهند، (فرهنگی ـ وقت تمام شده) هیأتامنای ارزی وزارت بهداشت و درمان تولیدکننده نیست، واردکننده است. آقای لاریجانی! لذا ارزش افزوده تولید داخل را فلج کرده، شروع به واردات بیرویه کرده است همکاران! از واردات بیرویه جلوگیری کنید، به تولید داخل که ناموس ما است عشق بورزید، کارگران عزیز که شب و روز کار میکنند. به عشق امام حسین، یا حسین.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
جناب آقای رحیم زارع موافق هستند، بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی

رحیم زارع
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
الحمدلله رب العالمین
خدمت همکاران محترم عرض سلام دارم. ولادت حضرت زهرای مرضیه و روز زن را خدمت همه شما عزیزان تبریک عرض میکنم. از همکارانم در کمیسیون اقتصادی تشکر میکنم و من در ابتدا از همکار عزیز مخالف تشکر کنم که واقعاً ایشان هم موافقت کردند. بنده هم در کمیسیون حمایت از تولید نایبرئیس آن کمیسیون هستم، ایشان حمایت کردند، فرمودند قانون ناقص است، ما میخواهیم قانون ناقص را اصلاح کنیم و همکار دیگرمان فرمودند، ضرورت چیست؟ ضرورت این است که الان قیمت تمامشده کالاهای ما در عصر اَبَررقابت بالا رفته است. ما دیگر امکان رقابت را نداریم. اگر محور کارهایمان روی توسعه صادرات غیرنفتی است باید قیمت تمامشده کالاهایمان را پایین بیاوریم. امروز ضرورت فشار به تولیدکننده است، ضرورت رکود کشنده است و امروز هم از مصرفکننده داریم مالیات بر ارزش افزوده میگیریم و هم از تولیدکننده. ضرورت نشستهای بخش خصوصی است.
نزدیک به یک سال از وصول لایحه مالیات بر ارزش افزوده به مجلس وجود دارد که کمیسیون اقتصادی جلسات متعددی را با بخش خصوصی و همه ذینفعان در بخش تعاونی، اتاقهای بازرگانی و اتاق اصناف گذاشته و وضعیت فعلی ارزش افزوده واقعاً در کشور یک وضعیت نامناسبی است و یک منطق خاصی ندارد. ما الان این را چارچوبمند و دارای منطق کردیم. اگر این لایحه یک سال عقب بیفتد مطمئن باشید یک تبعات جبرانناپذیری در کشور دارد که تولید از وضعیت فعلی که الان هم گفته میشود از رکود بیرون آمده، ما به خاطر مالیات بر ارزش افزوده از رکود بیرون نیامدیم و یک سال عقب بیفتیم قطعاً وضعیت تولید بدتر خواهد شد.
نظر همه اساتید گرفته شده و اینجا اشکالاتی که در قانون فعلی وجود دارد همه اشکالات را رفع کردیم، شما وضعیت رشد اقتصادی فعلی را میبینید. همکاران محترم! به این آمارهای صوری توجه نکنید، مالیات بر ارزش افزوده در یک کلام قیمت تمامشده را در کشور بالا برده، ما نمیتوانیم. به همین خاطر میگوییم رکود که جنس در انبارها است، قیمت تمامشده بالا است، تقاضا محدود، عرضه نمیشود. اگر میخواهیم اشتغال ایجاد کنیم و اگر میخواهیم از تولید ملی حمایت کنیم خواهش میکنم حتماً رأی بدهید و اصل هشتاد و پنجی آن چیزهایی که دلسوزی شما بوده و مورد نظر شما بوده در این یک سال واقعاً ما تلاش کردیم، در کمیسیون اقتصادی که همکارم آقای شکری در کمیته مالیات خیلی زحمت کشیدند، از ایشان تشکر میکنم. آن چیزی که مورد نظر شما است قطعاً آن دلسوزیها در نظر گرفته شده و سؤال من این است که آیا قانون خدمات کشوری با قانون مالیات بر ارزش افزوده، کدامش باید آزمایشی شود؟ همکاران عزیز! اگر میخواهید از تولید حمایت کنید، اگر میخواهید بهرهوری که در برنامه ششم آوردیم، اگر میخواهید ارزش افزوده در کشور ایجاد کنید و اگر میخواهید اشتغال بهتر شود و از این وضعیت بدتر نشود و ثابت بماند حداقل به این رأی بدهید و حمایت از تولید فقط پرداخت تسهیلات نیست، راههای مختلفی دارد، یکی همین مالیات بر ارزش افزوده است. خاطرتان است در سال گذشته بودجه 96 پیشنهاد آقای قوامی بر این بود که مصرفکننده نهایی پرداخت کند، دولت یک سال مهلت خواست و در آخرین لحظات به کمیسیون اقتصادی آورد، بحث بودجه بود، بحث برنامه ششم بود و نشد به صحن بیاید. الان هم به صحن بیاید زمان زیادی میبرد. انشاءالله همکاران محترم رأی بدهند که این به صورت آزمایشی اجرا شود، خیلی ممنون.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، مخالف بعدی صحبت کند.

محمد علی وکیلی
مخالف بعدی جناب آقای کاتب هستند.

غلامرضا کاتب
آقای رئیس! تذکر دارند، تذکر یا مخالفت؟

علی اردشیرلاریجانی
حالا مخالفت کنند، بعد هم تذکر را گوش میدهیم.

غلامرضا کاتب
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای رئیس! اول خواهش من از حضرتعالی این است که تذکر ماده (167) را هم محضر حضرتعالی دارم چون این قابل طرح نیست. دلیلش این است که ما یک بار مالیات بر ارزش افزوده را آزمایشی تصویب کردیم. وقتی که تصویب کردیم ماده (167) میگوید بعد از اینکه مدت آزمایشی تمام شد دولت باید حداقل شش ماه قبل از پایان مدت آزمایشی قانون مذکور جهت تمدید یا تعیین تکلیف دائمی آن اقدام قانونی کند. خوشبختانه دولت هم طبق این آییننامه آمده لایحه ارزش افزوده را داده، نداده که ما دوباره اصل هشتادوپنجیاش کنیم. داده که ما این را بیاوریم دائمی کنیم، نظر همه نمایندگان مجلس را بگیریم و این قانون را دائمی کنیم. جناب آقای رئیس! حتی اینجا اشاره شده اگر دولت هم نداد «هیأترئیسه موظف است از طریق لایحه یا طرح ترتیبی اتخاذ نماید که تا پایان زمان آزمایشی، تعیین تکلیف شده باشد. طرح یا لایحه میتواند به صورت مادهواحده و بدون تغییرات یا با اصلاح موادی از قانون آزمایشی تنظیم شود».
در نتیجه خواهش من این است که حضرتعالی اگر این تذکر را وارد میدانید اجازه بدهید که این از دستور کار خارج بشود، بعد این به صورت لایحهای که آمده در دستور کار مجلس بیاید.

علی اردشیرلاریجانی
تذکرتان وارد نیست، به خاطر اینکه دولت که لایحه را داده، منتها لایحهای که داده (50)، (60) تا ماده است، کمیسیون که بررسی کرده گفته ما همین را هم اگر بخواهیم برای تولید لطمه وارد نکند باید یک دوره آزمایشی برای این اصلاحات هم بگذاریم. بنابراین لایحه آزمایشی قبلی و اصلاحاتی که (50)، (60) مورد هست برای اینکه وسواس داشتند که یک وقتی این تصمیم آنها مشکلاتی برای تولید ایجاد نکند یک زمان بگذاریم، بعد اگر نتیجه آن خوب درآمد دائمیاش بکنیم. بنابراین اشکال وارد نیست.

غلامرضا کاتب
آقای دکتر! حالا من مخالفتم را بکنم؟

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
همکارها هم جناب آقایان: محبینیا، مفتح، عثمانی و همه دوستانی که آمدهاند، جناب آقای امیرآبادی نظرشان این است که یا باید مدت این را تمدید بکنیم، یا باید دائمیاش بکنیم. ما دوباره نمیتوانیم هشتاد و پنجیاش بکنیم. حرف همکاران عزیز ما این است که من عرض میکنم، اما در رابطه با مخالفتم من عرض بکنم.
همکاران عزیز ببینید! در کل دنیا قوانین بسیار مهمی مثل مالیات بر ارزش افزوده یا مالیاتهای مستقیم و اینها را واقعاً نمیآیند که به صورت زمانهای کوتاهی تغییرش بدهند، اینها قانون مادر در اقتصاد هست. مالیات بر ارزش افزوده هم بر تولید تأثیر دارد، هم بر اشتغال تأثیر دارد، هم بر مصرف تأثیر دارد، هم بر تجارت تأثیر دارد. در تمام شئونات زندگی مردم از کسی که یک کیلو برنج میگیرد تأثیر دارد تا یک کسی که بزرگترین کارخانه تولیدکننده فولاد و امثال آن را دارد.
در نتیجه این قانون در بخش اقتصادی یک قانون بسیار مؤثر و مفیدی است که میبایست ما دقت بکنیم که این قانون هر روز تغییر نکند و حتی در دنیا رسم است اگر قانونهای مادر را میخواهند عوض بکنند، همکاران! نظرخواهی میکنند، مثل قانون مالیاتها را میآیند یک نظرسنجی میکنند ببینند مردم چه میخواهند. امروز تمام واحدهای تولیدکننده، کارخانجاتی که در اقصینقاط کشور ایران اسلامی هستند منتظر هستند که ببینند شما برای مالیات بر ارزش افزوده چه تصمیمی میگیرید. همکار بسیار خوبم جناب آقای قوامی که الان هم به نظرم میرسد حضور ندارند در بودجه سال 1396 و در بودجه سال 1397 که شما بالاتفاق رأی به این موضوع دادید اصرار داشتند که مالیات بر ارزش افزوده به گونهای تصویب بشود که در یک مرحله مالیات گرفته بشود. یعنی مالیات بر مصرفی که در تمام دنیا عرف است. حالا چگونه هست که ما قانون مالیات بر ارزش افزوده که به صورت مدتدار آزمایشی را میخواهیم اصل هشتاد و پنجی بکنیم؟ همانطور که جناب آقای مفتح گفتند (وکیلی ـ متشکرم) شک نیست که شورای نگهبان مثل قانون تجارت که میخواست دائمی بشود نپذیرفت، گفت این قانون مادر است باید حتماً در صحن علنی تصویب بشود.
من خواهش میکنم، این موضوع بسیار موضوع مهمی است، یک تأثیر بسیار بسزایی در تولید دارد و اشتغال کشور را تحت تأثیر قرار میدهد اجازه بدهید که همه همکارها نظر بدهند بیاید داخل صحن، از یک منطق و اجماع بسیار خوبی برخوردار میشود و خوشبختانه اگر (290) نماینده در این موضوع اظهارنظر بکنند و به اجماع برسند یقیناً از همکارانی که در کمیسیون تصمیم گرفتند بهتر خواهد شد، ضمن اینکه من خودم لازم میدانم از همکاران خوب خودم در کمیسیون اقتصادی که زحمت کشیدند، تلاش کردند و این کار را دنبال کردند صمیمانه تشکر بکنم، اما این به معنای این نیست که حق دیگر نمایندگان در اینجا تضییع بشود.
من خواهشم این است، همکارها اجازه ندهند، به این رأی مثبت ندهید اجازه بدهید که این لایحه طبق روال داخل صحن بیاید، چون کلیاتش در کمیسیون بحث شده در صحن بیاید رسیدگی بشود و نقطهنظرات همکاران را داشته باشیم.

محمد علی وکیلی
متشکریم. جناب آقای دلخوش موافق هستند، بفرمایید.

سیدکاظم دلخوش اباتری
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
اولاً سلام عرض میکنم خدمت همکاران بسیار خوب، آقای کاتب! دستور بدهید این صدا یک مقدار (فرهنگی ـ یک مقدار نزدیک میکروفن باشید) خصوصاً مخالفین محترم از جهتی حق دارند، چونکه بحثهایی را که میفرمایند با ذهنیت قانون فعلی است که ما هم دغدغههای عزیزان را داریم، بلکه این دغدغهها را ما به عنوان کمیسیون اقتصادی، چون این قانون را نوشتیم، بعد از (150) کشور دنیا ما در سال 87 برای اولین بار قانون مالیات بر ارزش افزوده را تجربه کردیم و قطعاً مشکلاتی که در راه اجرا در بحث مالیات بر ارزش افزوده وجود دارد و از دغدغههای مهم کمیسیون اقتصادی هم هست و مشکلات مردم را در طی این مدت کمیسیون اقتصادی هم بررسی کرده به همین جهت کمیسیون اقتصادی به نظر من در جایگاه اقتصادی خودش برای حل مشکل مردم عزیزمان این بحث را ورود کرده و خواهش میکنم دوستان به عرایض من با دقت توجه بکنید. هم شما نظرتان رفاه مردم و حل مشکلات مردم است و هم کمیسیون اقتصادی؛
اهل کرم و اهل مدارا هستند
سرزندهترین مردم دنیا هستند
تردید نکن که مردمان این خاک
همواره ولینعمت ماها هستند
هم شما، هم ما، مردم این کشور ولینعمت ما هستند. دوستان! کمیسیون اقتصادی الان یک سال است بیش از (101) جلسه تخصصی در شهرهای مختلف کشور با کارشناسان این بخشها، با مردم عادی با دانشگاهیان و با اتاق بازرگانی داشته و اگر امروز کمیسیون اقتصادی بحث اصل هشتاد و پنجی را دارد دوستان دقت بفرمایید! اگر بنا باشد این لایحه اصلاحاتش کاملاً انجام بشود بیاید در صحن، شاید یک سال طول بکشد. دوستان دقت بکنید! آقایانی که میفرمایید ما مخالف هستیم به مردم دارد فشار میآید! ما این فشار و این مشکلات و اصلاحاتش را دیدیم و اعتقاد داریم یک روز هم نباید وقفه در حل مشکلات مردم عزیزمان ایجاد بشود، برای همین میگوییم اصل (85)، برای همین است الان یک سال به عنوان یک قانون مادر، آقای کاتب عزیز، دوستان عزیز! ما به عنوان کمیسیون اقتصادی به عنوان یک قانون مهم یک سال است وقت گذاشتیم، با بخشهای مختلف، نظر همه بخشها را گرفتیم.
اگر ما امروز میگوییم این قانون آزمایشی تمدید بشود و یک فرصتی داده بشود کمیسیون اقتصادی دستهبندیها و جمعبندیهایی که کرده با بخشهای مختلف اقتصادی کشور، شرکتها، آنهایی که سرمایهگذار هستند، با مغازهداران، با مردم قطعاً ما در این بخش آزمایشی این اشکالات را دیدیم برای همین داریم خدمت شما عرض میکنیم. اگر این فرصت را مجلس محترم به ما بدهد ما محورهای اصلی اصلاحات قانون مالیات بر ارزش افزوده را درآوردیم. ما میدانیم، الان یکی از انتقادهای ما همین است. بنده در سال 87 به عنوان سخنگو از همین مالیات بر ارزش افزوده دفاع کردم، امروز میبینیم در اجرا مشکل دارد. ما با سازمان مالیاتی نشستیم میگوییم در ماده (12)، (17) بند موارد ضروری را آمدیم معافیت دادیم، یکی از آن محصولات کشاورزی است، چرا خانوادهای که میروند یک رستورانی میخواهند غذا بخورند محصولات کشاورزی را دارند میخورند، چرا باید برای تمام آن پولی که پرداخت میکنند مالیات بر ارزش افزوده بدهند؟ چرا طلافروشان که طلا یک کالای تزئینی است مصرفی نیست بگوییم که مصرفشدنی است، چرا طلافروشان عزیز ما امروز در بین کشورهای منطقه دچار آسیب و گرفتاری هستند؟ چرا صنعت ما دچار گرفتاری است؟ چرا هنوز در بخش اجرا حلقه تولید، حلقه صنف و حلقه مصرف را نتوانستند در اجرا تشخیص بدهند؟ حرف ما این است که دوستان! اجازه بفرمایید کمیسیون اقتصادی در جاهای مختلف، در شهرهای مختلف جلسه گذاشته، آخرین جلسه ما هم در استان قزوین بوده، قبلاً در اشتهارد گذاشتیم، در اصفهان گذاشتیم، در مشهد گذاشتیم، در دانشگاه طوس گذاشتیم، در همه نقاط، در کرمان جلسه گذاشتیم. امروز به این نقطه رسیدیم که درد عزیزان ما، تولیدکنندگان ما و اصناف و مردم ما در بخش مالیات بر ارزش افزوده چیست.
خواهش میکنم به کمیسیون اقتصادی اعتماد بفرمایید. دوستان! ما همانطور که به کمیسیونهای تخصصی دیگر در بخش خودشان اعتماد میکنیم این اعتماد را داشته باشیم. ما میگوییم اگر امروز فردا بشود، دوستان! این کاری که دارد میشود تا شش، هفت ماه دیگر هم ما به نتیجه نمیرسیم. این شش، هفت ماه این عزیزانی که در کشور دارند مالیات، مالیات بر ارزش افزوده میدهند دچار مشکل هستند. امروز شب عید هم هست، میتوانیم به این عزیزان عیدی بدهیم، اتاق بازرگانی موافق است، اتاق صنعت موافق است، اساتید دانشگاهها، دانشگاههای ما، بخشهای مختلف خصوصی ما و همه آمادگی دارند. دوستان! خواهش میکنم، اصناف ما موافق هستند، والله ما با اصناف نشستیم. دوستان مخالفین عزیز! خواهش میکنم رأی بدهید، به همکارانتان در کمیسیون اقتصادی اعتماد بکنید. اجازه بدهید که لااقل کمیسیون اقتصادی بتواند این کار را انجام بدهد. از همه شما عزیزان تشکر میکنم، انشاءالله با رأی بالا.

غلامرضا کاتب
متشکرم، جناب آقای رئیس! آقای عثمانی تذکر دارند، بفرمایید.

محمدقسیم عثمانی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر! دو تا تذکر دارم؛ مورد اول را اشاره فرمودید، منتها واقعیت این است که من خودم شخصاً معتقدم که اینطور قوانین تخصصی هشتاد و پنجی بشود منطقیتر است، منتها اینجا آییننامه به نظر من این اجازه را نمیدهد، در ماده (167) صراحت دارد که دولت شش ماه قبل از پایان، باید جهت دو کار؛ یا تمدیدش یا تعیین تکلیف دائمی آن، حالت سومی را در آییننامه پیشبینی نکرده. اینکه الان ما بیاییم بگوییم هشتاد و پنجی بشود که به نظر من کار خوبی هم هست با آییننامه منافات دارد.

علی اردشیرلاریجانی
چه منافاتی دارد؟ نوشته جهت تمدید یا تعیین تکلیف دائمی.

محمدقسیم عثمانی
الان داریم یک حالت سومی را پیشبینی میکنیم.

علی اردشیرلاریجانی

محمدقسیم عثمانی
آقای دکتر! تمدید با اصلاح است.

علی اردشیرلاریجانی
ما داریم الان تمدیدش میکنیم و در درونش اصلاحات هم داریم میکنیم.

محمدقسیم عثمانی
آن دیگر حالت سوم میشود، تمدید نمیشود. تمدید این است که عین آن چیزی که بوده دوباره تکرار بشود، اگر یک ذره تغییر بدهید دیگر اسمش تمدید نیست، اسمش اصلاح است، اصلاح هم در آییننامه دیده نشده.

علی اردشیرلاریجانی
الان دولت نظرش را داده، کمیسیون بررسی کرده گفته (50)، (60) تا ماده است، با توجه به اینکه این تأثیر زیادی در تولید میگذارد ما هم اگر بخواهیم اصلاح بکنیم باز یک مدت موقت اصلاح کنیم بعد بتوانیم نتیجه آن را دائمی کنیم.

محمدقسیم عثمانی
آقای دکتر! من روی منطق آن حرفی ندارم.

علی اردشیرلاریجانی
منع آییننامهای ندارد، متشکریم. حضار 202 نفر، پیشنهاد کمیسیون اقتصادی را به رأی میگذاریم که این بحث قانون ارزش افزوده که دارد اصلاحات میشود برای سه سال تمدید بشود. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. دارند برای سه سال اجازه میگیرند که آزمایشی این اصلاحات انجام بشود. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. بنابراین کمیسیون باید بررسیهایش را انجام بدهد و تقدیم مجلس کند که در مجلس تصمیمگیری بشود.
4
ادامه رسیدگی به طرح اصلاح موادی از قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدی ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون تدوین آییننامه داخلی مجلس در مورد طرح اصلاح موادی از قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی است که ما در جلسه گذشته مواد (23) و (27) را بررسی کردیم، الان ماده (33) را اگر اجازه بفرمایید قرائت کنم. ماده (33) جهت بحث و بررسی.
«ماده 33 ـ ماده (204) قانون به شرح زیر اصلاح میشود:
ماده 204 ـ رئیسجمهور باید ظرف مدت دو هفته پس از انجام مراسم تحلیف یا کاهش وزرا به نیمی از هیأت وزیران یا استعفای آنان ضمن تقدیم برنامه دولت وزرای پیشنهادی همه وزارتخانهها را که حداقل دارای مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد در رشته مرتبط یا معادل آن و (10) سال سابقه اجرایی اعم از دولتی و خصوصی باشد معرفی کند و به همراه شرح حال، برنامهها، تصاویر مدرک تحصیلی، سوابق و سمتهای علمی و اجرایی و سایر امتیازات قابل استناد، به مجلس تسلیم نماید. رئیس مجلس مکلف است نامه معرفی وزرای پیشنهادی و ضمائم آن را در اولین جلسه علنی اعلام وصول کند و به کمیسیون یا کمیسیونهای تخصصی ارجاع دهد. کمیسیون ذیربط موظف است با بررسی و انطباق مدارک، سوابق و برنامههای وزیر پیشنهادی گزارش خود را به هیأترئیسه ارائه کند تا برای اطلاع نمایندگان چاپ و توزیع شود». آقای دکتر! پیشنهاد داریم مخالف و موافق صحبت بکنند؟

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
جناب آقای نادر قاضیپور مخالف هستند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
آقای محبینیا همکار عزیزمان فرزند رشید آذربایجان صحبت میکنند.

علی اردشیرلاریجانی

جهان بخش محبی نیا
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
من از دغدغه عزیزان کمیسیون تدوین آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی تشکر میکنم. بدون شک قصد و غرضشان این است که هر روز با گذشت عمر جمهوری اسلامی فرآیند قضاوت، رأی اعتماد، استیضاح و امثال این مسائل را فنیتر و تخصصیتر بکنند. اما همکاران محترم! مواردی هست، من این مورد را تمثیلی پیش میروم، براساس اسناد یا إسنادی. ما آمدیم در مجلس شورای اسلامی گفتیم متقاضیان و کاندیداهای نمایندگی مجلس شورای اسلامی کارشناسی ارشد داشته باشند، خداوکیلی جناب آقای دکتر لاریجانی! بررسی بکنیم بیننا و بینالله آیا پارلمان در جمهوری اسلامی با این شاخص و با این تقنین کیفیت پیدا کرد یا ضعیفتر شد؟
دوستانی که فریاد بر میآوردند متأسفانه در آن زمان و بدبختانه مدرک تحصیلی آنها هم براساس تحصیل در دانشگاهها یا حوزه نبود، بلکه تجربه حضور در پارلمان را به منزله مدرک تحصیلی گرفتند و عزیزان شورای نگهبان هم هنوز هم تعجب میکنم برای چه این شاخص را تأیید کردند. فریادشان این بود که میخواهیم مجلس شورای اسلامی براساس گفتمان مقام معظم رهبری و قبل از آن حضرت امام در رأس امور قرار بگیرد. آیا با این شاخصه در رأس امور قرار گرفت؟ مشکل از جای دیگر است، این اشتباه را من از هیأترئیسهای که ماشاءالله همه آنها مشغول هستند، همه آنها آنجا، بورس سیاست است. تقاضا میکنم، تمنا میکنم از اعاظم مجلس، از قاطبه نمایندگان، برادران! شما میآیید برای رأی اعتماد شاخص اشتباهی همچون شاخص پارلمان میگذارید، شما در تفاوتهای فردی، در استعدادیابی، در ویژگیهایی که یک آنتروپرونر میتواند داشته باشد، خلاق میتواند داشته باشد، مدیر میتواند داشته باشد آیا صرف اینکه بیاییم سطح تحصیلات را کارشناسی ارشد قرار بدهیم و دولت را در یک حالت مضیقی به طرف نابودی ببرید آیا فکر میکنید خدمت میکنید؟
چقدر ما اشتباهاتی کردیم که الان پشیمان هستیم. آن صدایی که از دولت و از مجلس و متأسفانه در سطح نخبگان بلند بود که بیایید وزارت بازرگانی را با صنعت ادغام کنید، الان چرا پشیمانند؟ چرا آن زمان میگفتیم که در ایران قاعده تجارت با صنعت و با معدن متفاوت است، اما آمدند زور گفتند، متأسفانه آمدند پارلمان را بمباران تبلیغاتی کردند و ما را وادار کردند، الان پشیمانند. همین بحث را در مسکن و شهرسازی داشتیم، تا کی خطا و آزمون؟ تا کی ما یک قانون را تصویب میکنیم بعد از یک سال میگوییم که توبه الی الله؟ بابا توبه به سوی خدا بس است، برادر، خواهر، هیأترئیسه، رؤسای کمیسیونها! بس است، عاجزانه استدعا میکنم، تصور نفرمایید مملکت با دو تا قانون، با دو تا پیش و پس کردن مفاهیم فربه و توانمند میشود، قدرت پیدا میکند.
سیستم اداری ایران ضعیف است، نظام بروکراسی در خدمت اهداف انقلاب و ملت نیست و این مسائل کار را بدتر میکند. من عاجزانه از آقایان: حسنپور و یوسفیان خواهش میکنم در این مورد استثنائاً به این برادر کوچکشان اعتماد بکنند. آخر این چه متنی است؟ رئیسجمهور باید وزرای پیشنهادی همه وزارتخانهها حداقل دارای مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد در رشته مرتبط، آقای دکتر مطهری! این هم میخوانم «در رشته مرتبط» حالا یک بار هم رئیسجمهوری که خیلی وقت دارد، خیلی برای اداره مملکت وقت میگذارد برود پنج، شش ماه هم رشته مرتبط، فرد مرتبط پیدا بکند. پیدا نمیشود، اگر هم پیدا شد بدبختی اینجا است که میآوریم میگوییم که شرح حال، برنامهها، تصاویر مدرک تحصیلی، سوابق، سمتهای علمی و اجرایی به کجا برود؟ به کمیسیون. خلاف قانون اساسی است، همینطور که در استیضاح اگر الان وقتی شد ریاست محترم اجازه فرمودند من تذکر خواهم داد. عملکرد کمیسیونهای تخصصی در دورههای متفاوت را دیدیم. برادران! متأسفانه مبحث لابی در دولت و در مجلس و در بعضی از نهادها ما را از حیز انتفاع خارج میکند. (فرهنگی ـ خیلی متشکرم) جناب آقای دکتر مطهری هم یک مطلبی نوشتند، فرمودند در آییننامه نمیتوانیم شرایط وزرا را تعیین کنیم، بارکالله، درست است، آییننامهای نیست نیاز به قانون دیگر، بلکه تغییر قانون اساسی دارد. این هم شاهدی از غیب، عاجزانه استدعا میکنم به این متن رأی ندهید. با اجازه ریاست محترم و جناب آقای یوسفیانملا و عزیزان تدوین و آقای حسنپور یک متن بهتر، مطلوبتر، کارآمدتری که منجر به تقویت نهاد دولت بشود انشاءاللهتعالی به مجلس و صحن پیشنهاد بدهیم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، معلوم شد که شاهد غیبی هم آقای مطهری است. اخطار هم گوش میدهیم، موافق را بفرمایید.

غلامرضا کاتب
جناب آقای فریدون احمدی موافق هستند، بفرمایید.

فریدون احمدی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
الحمدلله رب العالمین
همکاران عزیز، آقای دکتر، آقای رئیس جلسه! شک نداریم که مملکت هرچه میکشد دارد از دست بیسوادها میکشد. یعنی اگر ما در اداره جامعه تا حدودی ناکارآمد نسبی هستیم، نمیخواهم عرض کنم ناکارآمد مطلق هستیم، نه به نظر میآید سیستم اداره کشور به طور نسبی ناکارآمد است، چون اگر غیر از این بود وضعیت باید یک چیزی غیر از این چیزی که میبینیم میشد. تقصیر عمده این برای بیسوادها است، اینکه مرتبط باشد با اینکه دکتری داشته باشد دو چیز دیگر است، ما به شدت مدرکگرایی را در کشور توسعه دادیم، هرکس از جایش بلند شده یک دکتری خریده. مدیران ارشد کشور، داخل کشور، حالا نباید اسم بیاورم از این کشور، از آن کشور، دانشگاه آزاد، دانشگاه شبانه، دانشگاه نصفهشبی، دانشگاه روزانه، غیرانتفاعی نوع اول، نوع دوم، نوع سوم، نوع دهم. از هرکدام از اینها رفتند یک دکتری گرفتند. اینکه کارشناسی ارشد مرتبط با دکتری مدیریت و استراتژی و انواع و اقسام چیزهایی که در کشور درست کردند متفاوت است. فوق لیسانس علوم سیاسی را بردند هیأت مدیره یک شرکت صنعتی گذاشتند، لیسانس معارف را هیأت مدیره بزرگترین شرکت صنعتی کشور گذاشتند، اینها کشور را بیچاره کرده.
رئیسجمهور آمریکا نمیدانم دکتر بود، یکبار شنیدیم بگویند آقای دکتر اوباما؟ ما فقط این عناوین را الکی داریم ترویج میدهیم، آقای دکتر، آقای دکتر، آقای دکتر آقای دکتر این «آقای دکتر» کوفتش بشود. این آقای دکتر در کشور چکار کرده؟ فوق لیسانس مرتبط کمیسیونهای شما غنا پیدا میکنند اینطوری ارزش پیدا میکنند، فوق لیسانس مرتبط در رشته نمیدانم نیرو، برق، مخابرات، ارتباطات، نفت خیلی بهتر از این دکتراهای مدیریت است، دکتراهای مدیریتی که همه آنها با رانت است. بروید ببینید دانشگاه آزاد چقدر دکتری صادر کرده، دانشگاههای دیگر چقدر دکتری دادند. دورافتادهترین نقطه کشور الکی دارند دکتری میدهند، کشور را دکترها دارند اداره میکنند، کشوری که دکترها اداره کردند به اینجا رساندند همان بهتر که بیسوادها سر کار بیایند.
آقایان نوشتند که چرا دارید به بیسوادها کملطفی میکنید؟ همه کارها دست بیسوادها است. ما میگوییم یک فرصتی بدهید شایستهها سر کار بیایند، آقایان! نه این بحث، بحث انحرافی است، دکتری بحث انحرافی است، فوق لیسانس مرتبط باسواد از یک دانشگاه معتبر به مراتب به حضرت عباس بهتر از این دکتراهای کیلویی است. این دکتراها مملکت را بیچاره کردند، اگر بیسوادهای واقعی سر کار بودند بهتر از این بود، لااقل میگفتند بلد نیستیم میرفتند مشاور میگرفتند، مشاور داخلی میگرفتند، مشاور خارجی میگرفتند. اینها همه عقل کلاند. دکتر، دکتری ما را بدبخت کردند، مواظب باشید این بحث به این سمت نرود (رئیس ـ چرا شما به دکتری بند کردید؟ اگر دکتریها پیزوری هستند، فوق لیسانسها به طریق اولی) آقای دکتر! همش اینها میخواهند بگویند دکتر باشند، فوق لیسانس مرتبط، با نظر کمیسیون، کمیسیونها بیایند بررسی کنند، (10) سال سابقه اجرایی آن طرف را ببینند، یک کسی که فوق لیسانس مرتبط است، آقای دکتر! اگر این عنوان را بردارید آقای محبینیا میفرمایند که ما از کجا برویم آدم مرتبط پیدا کنیم. ما میخواهیم وزیر انتخاب کنیم، میخواهیم چهار سال مملکت را دست او بدهیم، دیمی و یکشبه میخواهیم از توی گونی همینطور یک نفر را دربیاوریم وزیر بکنیم؟ باید برود بگردد، باید برود بگردد وزیر خوب پیدا کند، با تحصیلات مرتبط پیدا بکند. همینطور شما یک وقتی دیدید از این لیسانس، فوق لیسانس، دکتری علوم سیاسی وزیر شد. دکترای علوم سیاسی برای عالم سیاست خوب است نه برای اجرا، برای اجرا رشتههای متخصص مرتبط از دانشگاههای معتبر نخبهکشی نکنیم. به پیغمبر خیلی از این آدمها که سرکار هستند پدر نخبگان را درآوردند، در مملکت میگویند خیلی درس خواندن به درد نمیخورد اینها هرکدامشان رفتند یک دکترای کیلویی خریدند آمدند بالا سرکار، از همکاران عزیز خواهش من این است که رأی بدهید، فوق لیسانس مرتبط باسواد از دانشگاه خوب با ممیزی سوابق اجرائی در کمیسیون تخصصی مربوطهاش به مراتب بهتر از این دکترهای کیلویی است. والسلام

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، اخطار دارند بفرمایند.

غلامرضا کاتب
جناب آقای گودرزی بفرمایید.

عباس گودرزی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام عرض میکنم محضر ملت شریف ایران، خسته نباشید و خداقوت خدمت همکاران عزیز. این بحث لحاظ نمودن مدرک تحصیلی (رئیس ـ اخطارتان اصل چندم است؟) اصل(3) قانون اساسی بند (9). واقعیت مطلب این است که ما یک بار دیگر شاهد این بودیم که در مجلس شورای اسلامی.

علی اردشیرلاریجانی
بند (2) یعنی بالا بردن سطح آگاهیهای عمومی (گودرزی ـ بند 9) رفع تبعیضات؟

عباس گودرزی
بله، در مجلس شاهد بودیم برای مجلس و شرایط نمایندگی هم مشابه این قانون تصویب شد که البته دیدیم برادرمان فرمودند، چه پلتیکی زدند، هم گفتند آن کسانی که یک دور مجلس بودند جزء سوابق شود، بعداً دیدند یک دوره یعنی چهار سال، باز اصلاحیه زدند آن را لحاظ کردند، کاری ندارم و این خطایی بود که ما امروز هم در بحث انتخاب وزرا داریم تکرار میکنیم. همکار عزیزمان! آقا میفرماید که بیسوادها مملکت را بیچاره کردهاند. یعنی شما تضمین میکنید که هر کسی مدرک دانشگاهی داشت و پست و مقام گرفت مملکت را به صلاح میرساند؟ اصلاً تخصص یعنی درک، فهم، شعور، کارآمدی و توانمندی.

علی اردشیرلاریجانی
آقای گودرزی، الان شما جواب ایشان را ندهید، اشکال قانون اساسی چیست؟

عباس گودرزی
جناب آقای دکتر لاریجانی عزیز! اشکالش این است که ما امروز میآییم دست رئیسجمهور را میبندیم، رئیسجمهور میخواهد وزیر انتخاب کند باید بگوییم برو رشته مرتبط را پیدا کن. مگر نه آنکه در یکی از کشورهای اروپایی وزیر بهداشتش دکترای علوم سیاسی بود، وزیر بهداشت ما رفت آنجا تفاهمنامه امضا کرد که از دانش آنها استفاده کند که بسیار هم در بحث پزشکی موفق بودند؟ این تعارض منافع میآورد که الزاماً کسی را مرتبط با آن ببریم، اتفاقاً باید صلاحیتها بررسی شود، (رئیس ـ خیلی ممنون) شرط لازم و شرط کافی نباشد که بتواند از همه ظرفیتهای نیروی انسانی استفاده کند.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، حالا اشکال قانون اساسی ندارد، حالا شما مخالفید نظرتان را بدهید.

سیدعلی ادیانی

نادر قاضی پور

علی اردشیرلاریجانی
اگر اخطار از سنخ مخالفت است الان وقتش نیست. باید اشکال قانون اساسی به کار ما باشد. اخطارتان را بفرمایید.

غلامرضا کاتب

سیدعلی ادیانی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر! آنچه که عرض میکنم انشاءالله بیاید به کار شما (رئیس ـ اصل چندم؟) اصل (133). ببینید عزیزان من! متن قانون اساسی این است: «وزرا توسط رئیسجمهور محترم تعیین و برای گرفتن رأی اعتماد به مجلس معرفی میشوند با تغییر مجلس» الی آخر «تعداد وزیران و حدود اختیارات هر یک از آنان را قانون معین میکند». ببینید! برداشت من این است وقتی اطلاق دارد که وزرا توسط رئیسجمهور تعیین میشوند، اگرچه این به معنای این نیست که ما قیوداتی نیاوریم. به نظرم میآید ما در آییننامه بگنجانیم که وزرا باید چه وصفی داشته باشند.

علی اردشیرلاریجانی
حالا آن بحث دیگری است که در آییننامه بیاید یا نه، ولی اصلش اشکال قانون اساسی ندارد. شما میتوانید در یک قانونی بگویید وزرا این شرایط را داشته باشند.

سیدعلی ادیانی
عرض کردم، منتها به نظرم چون اینجا میگوییم رئیسجمهور تعیین میکند، ما داریم رئیسجمهور را مغلولالید میکنیم.

علی اردشیرلاریجانی
شرایط میگذاریم، مثل آن چیزی که برای نمایندهها گذاشتیم.

سیدعلی ادیانی
شرایط در جای خودش بیاید. به نظر میآید این مغلولالید ایجاد میکند.

علی اردشیرلاریجانی
اشکال قانون اساسی ندارد ولی اینکه در آییننامه بیاید یا نیاید بحث دیگری است، متشکریم. اگر اجازه بدهید ما این بحث را تمام کنیم.
حضار 197 نفر، ماده (33) را به رأی میگذاریم. نمایندگان نظرشان را اعلام بفرمایند. دوسوم رأی نیاز دارد. (قاضیزادههاشمی ـ آقای دکتر! «کمیسیون در مدت حداکثر پنج روز») بله، زمان میخواهد که به یک هفته برسد. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد داریم؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! پیشنهاد اصلاحی داریم.

علی اردشیرلاریجانی
اگر اجازه بدهید حذفش را هم رأی بگیریم همان قانون فعلی باشد.

غلامرضا کاتب
آقای دکتر! آقای ادیانی پیشنهاد اصلاحی دارد.

علی اردشیرلاریجانی
اگر پیشنهادتان را مطرح نمیکنید حذفش را رأی بگیریم.

غلامرضا کاتب
آقای ادیانی پیشنهادتان را مطرح میکنید؟

علی اردشیرلاریجانی
پیشنهاد حذف را مطرح کنیم، اگر مخالف و موافق صحبت نمیکنند رأی بگیریم، (ادیانی ـ بله) چون موضوع روشن است، خیلی هم تغییر مهمی نیست. حضار 197 نفر، پیشنهاد حذف ماده (33) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده (34) را که کمیسیون حذف کرده است.
ماده 35 ـ یک تبصره به جزء (5) ماده (209) قانون الحاق میشود:
آقای دکتر! اینجا احتمالاً تبصره باید به خود ماده الحاق شود.

علی اردشیرلاریجانی
بله به خود ماده الحاق میشود.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
تبصره 4 ـ جهت رعایت حق نمایندگان برای ایفای وظایف نظارتی، هیأترئیسه موظف است ترتیبی اتخاذ نماید تا سؤالات نمایندگانی که در مجلس طرح نشده یا تعداد کمتری از سؤالات آنان در دستور قرار گرفته است، با اولویت بررسی و در دستور کار قرار گیرد.
آقای دکتر! اینجا هم پیشنهاد داریم.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
جناب آقای محجوب مخالف هستند، بفرمایید.

علیرضا محجوب
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
آنچه که در باب ماده (35) یک تبصره به جزء (5) ماده (209) اینجا الحاق شده، بحث ایفای وظایف نظارتی است.

محمدحسین فرهنگی
این الحاق به کل است، توجه داشته باشید، آنجا اشتباه شده است.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی

علیرضا محجوب
حالا تفاوتی نمیکند، من این چیزی که اینجا نوشته شده را دارم میخوانم.

علی اردشیرلاریجانی
نه، آقای قاضیزاده این را گفتند، اشتباه نوشتهاند، باید به کل باشد.

علیرضا محجوب
عیبی ندارد، به کل. آنچه که اینجا گفته شده جهت رعایت حق نمایندگان برای ایفای وظایف نظارتی است، این صدر این تبصره است. چه باید شود؟ هیأترئیسه موظف است ترتیبی اتخاذ کند تا سؤال نمایندهها در صحن طرح نشود یا تعداد کمتری از سؤالات آنها در دستور قرار گرفته است با اولویت بررسی در دستور کار قرار دهد.
ببینید آقای رئیس! من به این اخطار دارم، این صراحتاً مغایر قانون اساسی است. سؤال و استیضاح حق نماینده است و قانون اساسی و آییننامه برای ما در اسرع وقت زمان گذاشته، امروز ما داریم ترتیباتی در اینجا پیشبینی میکنیم که به این ترتیب سؤال را محدودسازی میکنیم. من نمیگویم همه سؤالها درست و خوب است یا هر چیزی که جنبه نظارتی دارد، اما ما که نبایستی به این دلیل که من نماینده شخصاً برداشتی دارم یا ممکن است اشتباهی مرتکب شوم حق عموم نمایندگان و مجلس را در این حوزه محدود کنیم. این محدودسازی آشکار وظایف و حقوق نمایندگان است، در یک قالبی که در بستهبندی خوبی در این تبصره پیچیده شده است. بنابراین به همه دوستان عزیز توصیه میکنم برای حفظ حقوق نظارتیتان به این تبصره الحاقی رأی ندهید.

علی اردشیرلاریجانی

نادر قاضی پور

علی اردشیرلاریجانی
چشم، اخطار را هم گوش میکنیم. موافق صحبت کند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی

علی اردشیرلاریجانی

علی ساری
موافق
با نام خدای بزرگ و عرض سلام و ادب به محضر ملت شریف ایران و همکاران گرامی.
در ارتباط با سؤالاتی که مطرح میشود متأسفانه یک آنالیز دقیقی روی میزان سؤالاتی که تا الان انجام شده و اشخاصی که سؤالات را داشتند، اگر قضیه کاملاً تصادفی است طبیعتاً نباید انتظار داشته باشیم که سؤالات افراد تکراری همیشه دارد لحاظ میشود. اینگونه افراد حسب سابقه و تجربهای که دارند، البته حق طبیعی آنها است ولی اینکه از همان اول لیستی از سؤالات را آماده میکنند، معمولاً از قبل این کار را انجام میدهند و باعث شدهاند که حق دیگران را سلب کنند.
واقعیت امر اینکه همه افراد این حق را دارند که سؤالاتشان را مطرح کنند، جای هیچ شکی نیست. ولی در یک کمیسیون تخصصی میبینید یکسری افراد سؤالاتشان همیشه مطرح میشود و حتی در صحن مطرح میشود. کسی نمیخواهد اینجا به هیأترئیسه کمیسیونها یا هیأترئیسه مجلس گیر بدهد و خدایناکرده آنها را متهم کند ولی بالاخره باید یک رویهای از عدالت بین همه افراد اجرا شود تا همه بتوانند از حقوق خودشان استفاده کنند. برای نمونه من از تجربهای که از همکارانم آقای کوهکن، خودشان هم اینجا تشریف آوردند صحبت کردند، ایشان در مجلس آدم باسابقهای هستند، باز هم همین نکته را فرمودند که اشکالی ندارد از زبان من بگویید که همیشه این تعداد افراد وجود دارند و باعث میشوند حق سایرین را به طور غیرمستقیم از بین ببرند. لذا از تمام همکارانم استدعا دارم به این مصوبه رأی بدهند تا عدالت بین همه همکاران گرامی رعایت شود، سپاسگزاریم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، اگر اخطار دارند بفرمایید.

غلامرضا کاتب
جناب آقای قاضیپور اخطار دارند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
اخطار اصول (88) و (19) قانون اساسی. اصل (88) میگوید: «در هر مورد که حداقل یکچهارم کل نمایندگان مجلس شورای اسلامی از رئیسجمهور و یا هر یک از نمایندگان از وزیر مسئول، درباره یکی از وظایف آنان سؤال کنند، رئیسجمهور یا وزیر موظف است در مجلس حاضر شود و به سؤال جواب دهد و این جواب نباید در مورد رئیسجمهور بیش از یک ماه و در مورد وزیر بیش از ده روز به تأخیر افتد مگر با عذر موجه به تشخیص مجلس شورای اسلامی». آقای لاریجانی! اینکه الان پیشنهاد کردهاند عین تبعیض است. یعنی هیأترئیسه سؤالات را از نوبت در بیاورد، آن سؤالاتی که دلشان میخواهد بگذارند، ترتیبات از دست میرود.
اصل (19) هم میگوید: «مردم ایران از هر قوم و قبیله که باشند از حقوق مساوی برخوردارند و رنگ، نژاد، زبان و مانند اینها سبب امتیاز نخواهد بود». این بندی که آوردهاند باعث خواهد شد عدالت از بین برود، هیأترئیسه محترم مجلس، کسی مثل جناب آقای وکیلی که الان مسئول سؤالات است، باید تشخیص ایشان باشد، نوبتدهی از دست میرود، سؤال از رئیسجمهور مطرح نمیشود، (رئیس ـ خیلی ممنون) حضرتعالی یک بار اصل (88) را با دقت در ذهنتان قرائت کنید، اگر وارد بود اعلام بفرمایید. والسلام

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، توضیحی دارید؟ بفرمایید.

محسن کوهکن ریزی
بسم الله الرحمن الرحیم
برادر عزیزم جناب آقای قاضیپور! برای شما احترام قائل هستم، شما که این اخطار را دادید بفرمایید چند تا سؤال در نوبت دارید؟ دقت بفرمایید! حضرتعالی بیش از (60) سؤال در نوبت دارید. برادر عزیز! نباید اعمال حق قانونی بنده نماینده از اختیارم به نوعی استفاده کنم که مانع از اعمال حق شما شود. یک همکار عزیزی در سال سوم مجلس واقعاً به این نتیجه رسید از طریق مذاکره، تذکر و نامه نوشتن به نتیجه نرسیده، جهت ثبت در مذاکرات مجلس و برای اینکه مشکل مشخص شود میخواهد از این حق قانونیاش استفاده کند. وقتی که سؤال را داد، اگر بخواهند واقعیت را به او بگویند، بگویند برادر و خواهر همکار! شما تا آخر دوره در تمام جلسات علنی هم یک نوبت سؤال بگذاریم به شما نمیرسد. من دو دوره هیأترئیسه بودم، با عذرخواهی از برادر عزیزم آقای قاضیپور، ایشان میداند من چقدر دوستش دارم، حق قانونیتان هم است، باید هم استفاده کنید. اما دوستان، برادران عزیز، همکاران عزیز من! در تمام ادوار مختلف مجلس حدود (10)، (15) نفر یک انبوهی از سؤالات را ردیف میکردند، این مانع میشد از نظر اعمال محدودیت زمانی برای اینکه یک اکثریت قاطعی از نمایندگان اگر به این نتیجه رسیدند یک سؤالی دارند بروند سؤال را مطرح کنند. فلذا ابتدا یک مصوبهای توسط کمیسیون تدوین آییننامه آورده شد، دوستان ایراد گرفتند. به کمیسیون برگشت و این اصلاح شد. اولاً بدانید در اصلاحیه هیچگونه محدودیتی برای اینکه سؤال منطقهای یا ملی باشد به صحن علنی بیاید قائل نشدیم، این نکته اول.
نکته دوم اینکه شما خودتان را، الان این جملهای که عرض میکنم تکتک عزیزان خودتان را بگذارید جای آن مصداقی که چنین درخواستی را دارید، واقعاً سال آینده به این نتیجه برسید که یک سؤال ملی و مهم است و باید مطرح کنید. اگر مراجعه کنید و هیأترئیسه به شما بگوید سؤال شما به روی چشم، آییننامه هم آنچه که تکلیف کرده بسمالله، اما با این تعداد سؤالی که از هفت، هشت نفر در نوبت داریم با اجازه شما، ما که نمیتوانیم سؤال شما را خارج از نوبت در دستور بگذاریم، نوبت شما تا آخر دوره نمیشود، شما چه احساسی خواهید کرد؟ فلذا اجازه بدهید این حقی که حق شما عزیزان است به نوعی مدیریت شود که جلوگیری از اعمال حق یک همکار عزیز دیگر نشود.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، حضار 194 نفر، تبصره (4) مربوط به ماده (209) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. از مجلس هم خارج نشوید، رأیگیری داریم. دوسوم رأی میخواهد. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 36 ـ فراز دوم ماده (210) قانون، به شرح زیر اصلاح میشود:
210 ـ در صورتی که اکثر نمایندگان حاضر از پاسخ وزیر قانع نشوند، به منزله وارد بودن سؤال است و رئیس مجلس موظف است موضوع را به رئیسجمهور جهت رسیدگی ارجاع دهد.
آقای دکتر! اینجا هم پیشنهاد داریم.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
جناب آقای قاضیپور مخالف هستند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر لاریجانی! آقای کوهکن به عنوان سخنگو یا عضو سه، چهار بار مرا مخاطب قرار دادند. اولاً من تذکر (79) دارم. آقای کوهکن در رابطه با حقیر خیلی صحبتهای متینی نکردند. من از حضرتعالی انتظار داشتم حداقل از آن نمایندگانی که باب نظارتیشان، سؤال و تذکر انجام میدهند یا استیضاح مینویسند تا باب نظارتی مجلس را فعال کنند تشکر میکردید. این مادهای که تصویب شد سرکوب کردن نمایندگان فعالی است که شب و روز تلاش میکنند تا به وسیله سؤالات، تذکرات و استیضاحشان موتور محرکه دولت را فعال کنند.

علی اردشیرلاریجانی
یک مقدار راجع به اصل موضوع هم صحبت بفرمایید.

نادر قاضی پور
آقای لاریجانی! (79) حق من است.

علی اردشیرلاریجانی
نه، چیزی راجع به شما نگفتند.

نادر قاضی پور
شما گوش نکردید. حالا در موضوع؛ موضوع میگوید وقتی که اکثر نمایندهها از پاسخ وزیر قانع نشدند به منزله وارد بودن سؤال رئیس مجلس موظف است موضوع را به رئیسجمهور جهت رسیدگی ارجاع کند. برای چه؟ ما الان میگوییم سه تا نشد استیضاح انجام میشود، این چه فایدهای دارد؟ رئیسجمهور که میشنود، رئیسجمهور که میداند کدام وزیر برای سؤال میآید. معاونت محترم امور مجلس رئیسجمهور این را گزارش میدهد. این را برای رسیدگی دادیم یعنی چه؟ رئیسجمهور چه کند؟ تکلیفی مشخص نکردیم، قبلی این بود که سه تا پشت سر هم وارد شد باب استیضاح باز میشود.

علی اردشیرلاریجانی
آقای قاضیپور ببینید! این متنی که به رئیسجمهور ارجاع داده میشود الان هم هست، تفاوتی که دارد این است که در آییننامه موجود قدری تردد وجود دارد در اینکه ما باید سؤال را به رأی بگذاریم یا پاسخ وزیر را، میخواهد این را روشن کند که پاسخ وزیر را باید به رأی بگذاریم، فقط تفاوتش این است، بقیه همه موجود است.

نادر قاضی پور

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، متشکریم. اگر موافق هم صحبت نمیکند کمیسیون موافق است. مطلب را روشن بگویید.

عزت اله یوسفیان ملا
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
الان عرض ما این است سه نفر بزرگوار که جلسه را اداره میکنند سه جور رأی میگیرند. آقای دکتر یک نظر دارد، جناب آقای مطهری یک نظر، آقای پزشکیان هم یک نظر.

علی اردشیرلاریجانی
سه جور نیست، یک جور است، منتها اشکال در متن آییننامه است.

عزت اله یوسفیان ملا
بله، آقای دکتر! اعلام که میشود بعضی آقایان میگویند قانع نشدن را به رأی میگذاریم، (رئیس ـ بله، تردد وجود دارد) بعضیها قانع شدن را به رأی میگذارند. ما میخواهیم یک جور شود و کار واحد شود، همین.

علی اردشیرلاریجانی
من باز هم این توضیح را میدهم، در آییننامه واقعاً یک ابهام وجود دارد که ما سؤال را باید به رأی بگذاریم پاسخ وزیر را باید به رأی بگذاریم؟ به همین دلیل قدری ابهام است. این ابهام را میخواهد رفع کند.
حضار 194 نفر، اصلاحی که در ماده (36) به عمل آمده را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید، دوسوم رأی نیاز داریم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی را هم بخوانید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! با توجه به اینکه ماده (36) الان رأی آورد، چون این یک تفاوتی با جزء (9) بند «ه» ماده (121) دارد، آنجا هم باید یک اصلاح تنقیحی انجام بدهیم و آن جزء به این ترتیب تغییر پیدا کند که «رأی به قانع شدن نمایندگان از پاسخ وزیر» تا تناقض وجود نداشته باشد.

علی اردشیرلاریجانی
بله، درست است. این اشکال آنجا هم هست.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 37 ـ در فراز سوم ماده (214) قانون، عبارت «گزارش کمیسیون بدون بحث به رأی گذاشته خواهد شد» حذف میشود و عبارت «و صحبت یک مخالف و یک موافق هر کدام به مدت پنج دقیقه، اصل تقاضای تحقیق و تفحص به رأی گذاشته میشود» جایگزین میگردد.
اینجا هم پیشنهاد داریم.

علی اردشیرلاریجانی
بله، در این هم یک مشکلی وجود داشت وقتی تحقیق و تفحص پیشنهاد میشود برای اینکه روشن شود یک مخالف و موافق صحبت کنند، میخواهند این را بگویند. الان این در آییننامه نیست، فقط یک نفر که تحقیق و تفحص دارد صحبت میکند، موضوع این است. حالا اگر مخالف هست صحبت کند.

غلامرضا کاتب
جناب آقای نوروزی مخالف هستند، بفرمایید.

حسن نوروزی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب و صبحبخیر خدمت همه همکاران عزیز و ملت بزرگ ایران و عرض تبریک به مناسبت میلاد امالائمه المعصومین فاطمه زهرا (سلاماللهعلیها) و امام راحل و بزرگوار.
همکاران محترم عنایت بفرمایید! این اصلاحیهای که آمده در فراز سوم ماده (214) قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، به نظر من این اصلاحیه درست نیست، به خاطر اینکه تحقیق و تفحص وقتی که از طرف نماینده متقاضی به هیأترئیسه تقدیم و وقتی هیأترئیسه این تحقیق و تفحص را به کمیسیون ارجاع میدهد و کمیسیون با تعیین کارشناسان خاص سعی میکند آن تحقیق و تفحص را مورد بررسی قرار بدهد و در کمیسیون بررسی میشود و رأیگیری میشود چه مبنایی دارد که دومرتبه بار دیگر در مجلس وقت مجلس گرفته شود و یک نفر موافق و مخالف صحبت کنند؟ یک مرتبه است ما در رابطه با وزرا صحبت میکنیم بله، در رابطه با رأی دادن به مواد بله، اما در رابطه با تحقیق و تفحص که در واقع این از جنبه نظارتی شخص نماینده است. نماینده به عنوان وظیفه نظارتی خود یک تحقیق و تفحصی را درخواست میکند و کمیسیون تخصصی در این قسمت ورود میکند، با متخصصان خود این تحقیق و تفحص را یا تصویب و یا رد میکنند.
بنابراین به نظر میرسد نظر کمیسیون درست است و قرائت نظر کمیسیون در صحن و رأی دادن تمام. اینکه باز دومرتبه نسبت به آن تحقیق و تفحص یک نماینده موافق و مخالف صحبت کند، به نظر میرسد یک بحث اضافی است و در حقیقت بیش از اینکه ما وقت مجلس را بگیریم کار دیگری انجام نمیدهیم.
لذا خواهش من این است که در اینجا به این قسمت رأی ندهند و به اصلاحیههای بعدی رأی بدهند. ما همکارانمان را در کمیسیون تدوین آییننامه به این جهت سوق میدهیم و ترغیب میکنیم که اگر مجلس به آن تحقیق و تفحص رأی داد بفرمایند که آن تحقیق و تفحص به دادگاه ارجاع میشود و برای بررسی دقیق قانونی، دادگاهها باید ظرف مدت مشخصی ورود کنند.
همکاران گرامی! شما کار خودتان را سخت میکنید، اما کار تحقیق و تفحص را بیارزش میکنید. شما باید تحقیق و تفحص را کاری کنید که وقتی انجام میشود آن تحقیق و تفحص جنبه اجرایی داشته باشند. بله ما از فولاد تحقیق و تفحص کردیم، از مس تحقیق و تفحص کردیم، از وزارتخانهها و سازمانها تحقیق و تفحص کردیم. حالا این تحقیق و تفحص انجام شده و این همه زحمت کشیده شده، نتیجه آن چیست؟ در مجلس هم رأی آورده، نتیجهاش چه شده؟ این را باید اضافه کنیم که بله بعد از رأیگیری در مجلس به دادگاه صالحه مربوطه ارجاع شود و دادگاه ظرف یک الی دو ماه اگر اجحاف، ظلم و ستم شده (فرهنگی ـ متشکر) اگر جنبه کیفری دارد مجازات شوند، اگر جنبه حقوقی دارد حق ستانده شود.
بنابراین اینکه ما در تحقیق و تفحص کارمان را سختتر کنیم، یک بار نماینده محترم تحقیق و تفحص را تدوین کند، بعد هیأترئیسه به کمیسیون بدهد، کمیسیون آنجا کار کند، کارشناسان کار کنند، آنجا رأیگیری شود، دومرتبه باز در مجلس از اول بحث شود، «عوداً علی بُعدٍ» این فایدهای ندارد. فایده این است که بعد از اینکه این تحقیق و تفحص رأی آورد برای اینکه عملی شود و به آن تحقیق و تفحص عینیتبخشی شود ما باید تصویب کنیم که این تحقیق و تفحص را برای احقاق حقوق ملت و نظام به دادگاه صالحه (فرهنگی ـ وقت شما تمام شده) اگر حقوقی است حقوقی، اگر کیفری است کیفری ارجاع بدهیم تا مشکل حل شود و الاّ فایدهای ندارد. خواهش میکنم رأی ندهند تا به آن اصلاحیه بعدی رأی داده شود.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
جناب آقای رئیس! چند نفر از همکاران اخطار دارند، اجازه میدهید؟

علی اردشیرلاریجانی
اگر راجع به این موضوع است، این بحث را تمام کنیم، ماده (37) است، یک ماده بیشتر نمانده، اگر راجع به این است صحبت کنید وگرنه بعد در خدمت شما هستیم.

غلامرضا کاتب
آقای پارسایی در موضوع است؟

علی اردشیرلاریجانی
اگر در این موضوع نیست بگذارید بعد از این بحث، این بحث را تمام کنیم.

غلامرضا کاتب
سرکار خانم ذوالقدر موافق هستند، بفرمایید.

سیده فاطمه ذوالقدر
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و احترام خدمت همکاران محترم و همینطور عرض تبریک میلاد مسعود حضرت زهرا (سلاماللهعلیها).
همکاران محترم! راجع به این موضوع عنایت بفرمایید، هر موضوع و مسألهای که وارد صحن مجلس میشود و بررسی میشود حتماً و بهتر است که راجع به آن مخالف و موافق صحبت کند، چه برسد به مسأله تحقیق و تفحص که هزینه و وقت زیادی را صرف میکند. پس از اولویتهای هر موضوعی این است که موافق و مخالف راجع به آن صحبت کنند و نمایندهها در این زمینه هم از حق قانونیشان استفاده کنند.
علاوه بر اینها حالا ممکن است گزارشی که کمیسیون راجع به تحقیق و تفحص بدهد برای خود نماینده باز هم علاوه بر اینکه گزارش کامل داده شده هنوز ابهام دارد و بهتر این است که برای رفع این ابهام یک مخالف و یک موافق هم صحبت کنند و این از حق مجلس و از ضروریات است، با توجه به هزینهای که راجع به این تحقیق و تفحص میشود.
یک موضوع دیگری هم که اینجا در این اصلاحیه ماده (214) آمده اینکه اصل تقاضای تحقیق و تفحص به رأی گذاشته میشود. یعنی اینجا برای همکاران محترم که میخواهند رأی بدهند این ابهام برطرف میشود، چون اگر کمیسیون به تحقیق و تفحص گزارش رد بدهد، این رد چه میشود؟ الان نمایندهها به چه باید رأی بدهند؟ یعنی باید دوباره به این رد، رد بدهند؟ اما وقتی که یک مخالف و یک موافق هم در همین زمینه موضوع تحقیق و تفحصی که الان مطرح است صحبت کنند این مسأله برای همکاران محترم روشن میشود و ابهامش برطرف میشود و بهتر هم میتوانند رأی بدهند و رأی شفاف و واضح بدهند. من از همکاران محترم میخواهم که به این اصلاحیه رأی موافق بدهند، خیلی ممنون.

علی مطهری
کمیسیون بفرمایید نظرتان را اعلام کنید.

شهباز حسن پوربیگلری
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تبریک ولادت باسعادت بانوی دو سرا حضرت زهرای مرضیه به محضر همه ملت شریف و نجیب ایران سرافراز و همچنین تبریک روز درختکاری به همه عزیزان منابع طبیعی و محیط زیست کشور.
اولاً اینکه مخالف محترم مطلب جدیدی را نداشتند، بنده ضمن ارادتی که به ایشان دارم، بیشتر سعی کردند که بحث ولادت را تبریک بگویند، اما موافق محترم جمله بسیار ارزشمندی را فرمودند. عزیزان! بحث تحقیق و تفحص همانگونه که جناب آقای محبینیای عزیز هم اشاره میفرمایند یک موضوع ملی است، یک موضوع بسیار مهم و حساس است. مگر میشود شما راجع به یک موضوع بسیار مهم و حساس کشور که با آبروی مردم سر و کار دارد مطلبی را بخواهید به صحن مجلس بیاورید و حق نمایندگان را ضایع نمایید؟
خواهران من، برادران عزیز نماینده توجه بفرمایید! تعجب بود که چرا عزیزی مخالفت کردند. اینجا قرار است مخالف و موافق بیایند نظرات کارشناسی بدهند. اصلاً صحن علنی تشکیل میشود برای اینکه کالبدشکافی شود، موضوعات با حساسیت مطرح شود، مرکز پژوهشها و جناب آقای دکتر جلالی عزیز میفرمایند که این یکی از ضروریات کار مجلس است و اگر در گذشته اشتباهی صورت گرفته هماکنون میخواهیم این اشتباه را اصلاح کنیم.
ضمن تشکر از همه عزیزانی که در مواد قبلی هم رأی بالا و مثبتی دادند، درخواست میکنیم همه عزیزان با رأی بسیار بالا و معنیداری این ماده را که ماده آخری هم هست به تصویب برسانند. از همکاری همه همکاران تا اینجای کار تقدیر و تشکر و سپاسگزاری میکنیم. جناب آقای دکتر یوسفیانملا میفرمایند اصل تحقیق و تفحص را به رأی میگذاریم، نه بحث رد را. در گذشته رد اشتباه میشد، دوستان متوجه نبودند، گاهاً حقی ناحق میشد و اینجا بحث حقالناس است. دوستان توجه بفرمایند، اینجا اصل را به رأی میگذاریم. انشاءالله در این روزهای پایانی سال یک خبر خوشی هم برای مدیرانی باشد که دارند دلسوزانه در کشور کار میکنند. در خدمت همه همکاران هستیم، جناب آقای صباغیان هم انشاءالله با رأی «چهار» خودشان ما را همراهی میفرمایند.

علی مطهری
متشکریم. دوستان لطفاً در جای خودتان مستقر شوید، میخواهیم رأی بگیریم.

محمدحسین فرهنگی
همکاران رأیگیری است، اگر لطف کنند در صندلیها مستقر باشند، دوستانی که در هیأترئیسه هستند.

علی مطهری
آقای صباغیان! اخطار دارید؟ راجع به موضوع است؟ اگر راجع به موضوع است اخطارشان را بگویند. راجع به همین ماده است؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی

محمدرضا صباغیان بافقی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
عرض سلام و ادب خدمت نمایندگان محترم. تذکر من بند (11) ماده (24) است. جناب آقای مطهری! من احساس میکنم دوستانی که این طرح را تهیه و این اصلاحات را پیشنهاد دادند نیتشان خیر بوده و قصد همه هم این است که به نوعی مدیریت در مجلس بهتر شود، کارایی مجلس بالاتر برود. ولی احساس میشود در این موادی که آمده نمایندگان دارند ضعیف میشوند و با ظرافت خیلی خوبی دارند نمایندگان را تضعیف میکنند و به هیأترئیسه قدرت داده میشود.

علی مطهری
آقای صباغیان ببخشید، اجازه بدهید! شما میگویید که تذکرتان براساس بند (11) ماده (24) است، یعنی حفظ اقتدار مجلس. حالا شما میفرمایید که این مواد دارد مجلس را تضعیف میکند، در واقع مخالف هستید. آقای صباغیان! اینجا دیگر تذکر نیست.

محمدرضا صباغیان بافقی
آقای مطهری! میکروفن را روشن کنید، من عذرخواهی میکنم، ما هنوز صحبتی نکردیم که خاموش شد، چه کسی مسئول این کار است؟ به هر حال جایگاه و احترام نمایندگان را در نظر بگیرند. آقای مطهری ببینید! ما یک ابزاری به نام تحقیق و تفحص داریم، نمایندگان نه پول دارند، نه نیرو دارند، نه دستگاه دارند، نه تجهیزات دارند، ابزار ما تذکر، سؤال و تحقیق و تفحص است. وقتی اینجا میآید تحقیق و تفحص پیشنهاد میشود، به کمیسیون میآید، کمیسیون نظرش مثبت است، به صحن میآید، در صحن هم دوباره از نو بخواهند مخالف و موافق صحبت کنند، قبلاً هم اعلام شده بود که حتی رئیس دستگاه اجرایی بیاید صحبت کند. یعنی چه؟ یعنی سخت کردن تحقیق و تفحص، یعنی ابزار نظارتی نمایندگان را کم و ضعیف کردن. دوستان نماینده توجه بفرمایید! ما داریم یکسری مصوباتی را انجام میدهیم (نایبرئیس ـ تشکر) که خودمان را تضعیف میکنیم. من خواهش میکنم حداقل به شأن و جایگاه خودمان توجه کنیم.

علی مطهری
متشکریم، خیلی ممنون. تذکرتان وارد نیست، جناب آقای صباغیان ببینید! اینجا اضافه شده که یک مخالف و یک موافق صحبت میکند، این صرفاً برای روشنتر شدن موضوع است و اختیارات نمایندگان را محدود نمیکند. دوستان برای رأیگیری آماده شوید.

محمدحسین فرهنگی
چون دوسوم رأی میخواهد همکاران لطف کنند در صندلیها مستقر شوند.

علی مطهری
حضار 195، لطفاً ماده (37) طرح اصلاح موادی از قانون آییننامه داخلی را اعلام نظر بفرمایید. اصل ماده است و دوسوم رأی میخواهد، لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! پیشنهاد حذف داریم.

غلامرضا کاتب
آقای رئیس! رئیس قبلی اجازه داد که بعد از رأیگیری اخطار داشته باشیم.

علی مطهری
آقای پارسایی راجع به دستور است؟

غلامرضا کاتب
رئیس قبلی جلسه دستور داد که بعد از رأیگیری مطرح کنند، آقای رئیس! اجازه میدهید؟

علی مطهری
فعلاً که ما رئیس هستیم، حالا بفرمایید.

غلامرضا کاتب

بهرام پارسائی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
با تشکر از رئیس قبلی و رئیس فعلی جلسه. اخطار من در اصل (67) قانون اساسی، سوگند نمایندگان که همواره به استقلال و اعتلای کشور حفظ حقوق ملت و خدمت به مردم پایبند باشیم و اصل (90) قانون اساسی. جناب آقای دکتر مطهری! کمیسیون اصل (90) مرجع تظلمخواهی (70) میلیون نفر جمعیت این سرزمین است و آنقدر احساس نیاز وجود دارد که خوشبختانه همکاران به ارتقای آن به دیوان رأی دادند. کمیسیون اصل (90) در بحث سقوط این هواپیما مکاتبات متعددی به عنوان کمیسیون نظارتی مجلس با وزارت راه و سازمان هواپیمایی کشور داشتند که هیچ وقعی به این مکاتبات نگذاشتند.

علی مطهری
آقای پارسایی! این مربوط به موضوع نیست، اجازه بدهید ما از این قانون بگذریم.

بهرام پارسائی
آقای دکتر اجازه بدهید! من میخواهم یک موضوع خیلی مهم را خدمتتان عرض کنم.

علی مطهری

بهرام پارسائی
ما مکاتباتی با سازمان هواپیمایی کشور داشتیم که نماینده و کارشناس کمیسیون اصل (90) بر همه مراحل رسیدگی به این موضوع نظارت داشته باشند. برای ما جای تعجب است، سازمان هواپیمایی چرا همکاری نمیکند؟ نگرانیاش از چیست که نمیخواهد نماینده و کارشناس کمیسیون اصل (90) در رسیدگی به تمام مراحل این پرونده حضور داشته باشد؟
آقای دکتر! جعبه سیاه در کشور ما قابل بازخوانی است، ما به چند دلیل مخالف ارجاع این جعبه سیاه هستیم و مکتوب هم گفتیم، ولی متأسفانه این جعبه سیاه را ارجاع دادهاند. آقای دکتر مطهری! جعبه سیاه در کشور ما قابل بازخوانی است، اگر به هر دلیلی امکان بازخوانی آن نیست میتوانند فایل اجراشده آن را به شرکت ATR بفرستند. ما از شرکت ATR خرید کردیم، هنوز (18) فروند آن را به ما تحویل ندادهاند. چه ضمانتی در بازخوانی درست این جعبه سیاه هست؟ بعد از این ما به عنوان کشوری که هفت برابر استاندارد جهانی سوانح هوایی داریم چرا امکانات بازخوانی یک جعبه سیاه در کشور ما نباشد؟ اینها همه سوءمدیریت و لطماتی است که به جایگاه کشور ما و حق و حقوق ملت ما وارد میشود. من به طور جدی میخواهم این جعبه سیاه برگردانده شود و فایل اجراییاش به شرکت ATR ارجاع شود و با نظارت کارشناسان ATR در خود کشور بازخوانی شود و نظارت کمیسیون اصل (90)، ممنونم.

علی مطهری
خیلی ممنون، البته در موضوع نبود. حالا این موضوعی هم که شما فرمودید که خود ما باید این جعبه سیاه را بخوانیم باید ببینیم که قوانین بینالمللی چه میگوید. من الان این را مسلط نیستم، به هر حال این درخواستی است که جنابعالی دارید که نماینده کمیسیون اصل (90) هم باید حضور داشته باشد. حالا اینکه آنها اختیار دارند بپذیرند یا نپذیرند، اینها همه قابل بحث است و ببینیم قوانین ایکائو چیست. اینها به هر حال یک مقدار تخصصی است. حالا مسئولان تذکر شما را شنیدند، انشاءالله که ترتیب اثر میدهند. آقای قاضیزاده بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! با توجه به اینکه رأی نیاورده پیشنهاد حذف داریم، آقای صباغیان! پیشنهاد حذفتان را مطرح بفرمایید. پیشنهاد حذف دارید یا خیر؟ آقای دکتر! منصرف شدهاند.

علی مطهری
آقای قاضیزاده! پیشنهاد اصلاحی نداریم؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
پیشنهاد اصلاحی نداریم، دوباره اصل را به رأی بگذارید.

علی مطهری
موافق و مخالف دیگر صحبت نمیکنند، الان حذفش مطرح است.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! پیشنهاددهنده منصرف شد، دوباره اصل را به رأی بگذارید.

علی مطهری
پیشنهاددهنده منصرف شده است. آقای کوهکن! شما بفرمایید یک توضیحی بدهید.

محسن کوهکن ریزی
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز دقت بفرمایید! الان وقتی که کمیسیون گزارش تحقیق و تفحص میدهد به این صورت است که رئیس محترم جلسه اعلام میکند که کمیسیون درخواست تحقیق و تفحص را رد کرد. برای رد رأیگیری میکند، یا تأیید کرد. خوب دقت بفرمایید! گاهی اوقات است که درخواستکننده تحقیق و تفحص که کمیسیون درخواست او را رد کرده، بارها ما دیدیم پا میشود بین این صندلیها بالبال میزند که در کمیسیون توجه نکردند، اینطور است، آنطور است، به تحقیق و تفحص رأی بدهید. آنچه که کمیسیون آورده دقیقاً در جهت اعمال نظر و گفتگو و اینکه درخواستکننده تحقیق و تفحص اینجا از درخواستش دفاع کند. من و شمای نماینده نباید ابایی از این داشته باشیم که غیر از گزارش کمیسیون که میخوانند یک همکار عزیز ما به عنوان مخالف و یک همکار عزیز ما به عنوان موافق صحبت نکند. ما که معتقد هستیم بگذارید صحبتها شود، حرفها را بشنویم تا با اطلاعات بیشتری رأی بدهید. فلذا اگر کمیسیون این اصلاحیه را آورد از جهت این است که اگر کوهکن درخواست تحقیق و تفحص کرده و کمیسیون تأیید نکرده، رد نکرده، اما همکار خودتان حرف برای زدن دارند، به او پنج دقیقه وقت بدهید که حرفهایش را بزند که چیز خوبی است، عذر میخواهم.

علی مطهری
مثل اینکه پیشنهاد حذف داریم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای ادیانی! اصرار دارید حذف را مطرح کنید؟ پس الان پیشنهاد حذف مطرح است.

علی مطهری
آقای ادیانی! مطلب تقریباً روشن است، میخواهید توضیح بدهید؟

سیدعلی ادیانی
پیشنهاد دهنده
نه، فقط میخواهم یک نکته را عرض کنم، استدعای من از دوستان عزیز این است که همکاران محترم و هیأترئیسه وقتی اصل رأی نیاورده به هر دلیلی نمایندگان محترم تشخیص دادهاند پیشنهاد کمیسیون اقناعکننده نیست، باید به سراغ حذف برویم. ما پیشنهاد حذف داشتیم، دوستان مطرح کردند، استدعای من این است با عنایت به اینکه دوستان در هیأترئیسه مشغله دارند، این حق طبیعی ترتیبات منطبق با آییننامه را انشاءالله بیشتر عنایت کنند، ما هم تشکر میکنیم. من پیشنهاد حذف دارم، اگر دوستان در چارچوب آییننامه لازمالاجرا میدانند این را به رأی بگذارند.

علی مطهری
متشکر، پس شما پیشنهاد حذف داشتید. مخالف صحبت میکند؟

غلامرضا کاتب
جناب آقای گرمابی مخالف صحبت میکنید؟

علی مطهری
جناب آقای گرمابی بفرمایید.

حمید گرمابی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ارادت و تبریک ولادت حضرت فاطمه زهرا (سلاماللهعلیها). آقای دکتر مطهری! من فکر میکنم حذف این اصلاً به صلاح نباشد و خیلی وقتها همه ما موضوع تحقیق و تفحص را در جریان نیستیم، نمایندگان در جریان کامل نیستند. بنابراین بهتر است (10) دقیقه، یک ربع روی آن صحبت شود و بعد تصمیم درست گرفته شود. این اطلاعاتی که در عرض (10) دقیقه، یک ربع ممکن است به دست نمایندگان برسد بسیار تعیینکننده میشود. ما میبینیم گاهی وقتها یک موضوعی با یک رأی ممکن است بیفتد یا نیفتد. این است که من تقاضا میکنم با حذفش موافقت نشود، این باقی بماند، به شکلی اگر میشود اصلاح شود و دوباره رأیگیری شود که این را داشته باشیم. حتماً در اطلاعرسانی کاملتر و رأی دادن و اطلاعات بیشتر برای نمایندگان کمک میکند، متشکرم.

علی مطهری
خیلی ممنون، موافق صحبت کند.

غلامرضا کاتب
جناب آقای عثمانی موافق هستند، بفرمایید.

محمدقسیم عثمانی
آقای رئیس! من هم تذکر دارم و هم به عنوان موافق اس

علی مطهری
نه، الان باید به عنوان موافق صحبت کنید.

محمدقسیم عثمانی
آقای فلاحتپیشه صحبت میکنند.

علی مطهری

غلامرضا کاتب
جناب آقای فلاحتپیشه بفرمایید.

حشمت اله فلاحت پیشه
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
اولاً من یک گلایهای از هیأترئیسه محترم دارم. برای اینکه یک اخطار قانون اساسی که حقمان است بدهیم باید ده بار بیاییم دم هیأترئیسه را ببینیم و بعد آخر هم نتیجه نگیریم. من از جناب آقای دکتر عثمانی تشکر میکنم.
ببینید عزیزان! خواهش من این است که به این توجه کنید که داریم چکار صورت میدهیم. این کارمان خلاف حق نظارتی نماینده است. جناب آقای مطهری عزیز! من به شما هم گفتم، دوستان عزیزی که میخواهید این رأی بیاورد! من ابزارهای نظارتی نمایندگان را نام میبرم؛ تذکر، سؤال، تحقیق و تفحص، استیضاح و اعمال ماده (236)، پنج تا ابزار داریم. یکی از آنها را بگویید که در آن نماینده علیه نماینده صحبت کند، نیست. در استیضاح هم اگر وزیر وقتش را داد به عنوان وقت وزیر است. به عنوان مثال میخواهم خدمت شما عرض کنم، در یک استان میخواهد یک اتفاقی بیفتد، یک نمایندهای میخواهد اعمال تحقیق و تفحص کند، یک نفر از نمایندگان آنجا مخالف است، اینجا یک استان را به هم میریزیم.
اولین ابزار نظارتی است که شما دارید کندش میکنید. در همین کمیسیونها زمانی که سؤال مطرح میشود بقیه نمایندگان نمیتوانند در مخالفت سؤال علیه نمایندهشان صحبت کنند. دارید چکار میکنید؟ آقای کوهکن عزیز! ما که همکار هم هستیم، کسی که طراح تحقیق و تفحص است بعد از گزارش کارشناسی کمیسیون نماینده طراحان اینجا میآید (10) دقیقه حرف میزند. جسارت میکنم، این دیگر سفسطه است که میگوییم آن آقا بالبال میزند. چرا بالبال بزند؟ (10) دقیقه وقت دارد میآید اینجا حرف میزند، کمیسیون هم دارد گزارش کارشناسی میدهد. شما الان دارید با کاری که صورت میدهید در این پنج ابزار نظارتی تنها جایی که یک نماینده میآید به نفع دولت علیه نماینده دیگری صحبت میکند اینجا است. این خلاف قانون اساسی است، من باز هم اصرار دارم که خلاف اصل (76) است. نمایندهها اینجا به نفع کسانی که باید تحقیق و تفحص شود علیه هم بیایند صحبت کنند.
دوستان! خواهش من این است که به حذف رأی بدهید، ابزارهای نظارتی خودتان را کند نکنید. کاری نکنید که مسئولان دولت توجهی به کار و دغدغه نمایندگان نکنند. مسئولین دولت درهایشان را بستهاند، مردم به شما مراجعه میکنند. شما هم تحقیق و تفحص میدهید، یک نمایندهای را میآیند به او میگویند در مقابل این نماینده صحبت کن، برای اولینبار است. حتماً دوستان نیت خیر داشتند، ولی نتیجه خیر نخواهد داشت. لذا خواهش من این است که به حذف رأی بدهید.

علی مطهری
کمیسیون هم که حرفهایشان را زدند.

شهباز حسن پوربیگلری
آقای رئیس! کمیسیون مخالف است.

علی مطهری
بله، کمیسیون طبیعی است که مخالف است، ولی صحبتهایشان را کردند. حضار 194 نفر، دوستان رأی خودشان را راجع به حذف ماده (37) اصلاح قانون آییننامه اعلام بفرمایید. (قاضیزادههاشمی ـ آقای دکتر! ماده 37 گزارش، فراز سوم ماده 214 آییننامه) حذف ماده (37) درباره تحقیق و تفحص، لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. حذف رأی آورد، حذف شد.

شهباز حسن پوربیگلری

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
حذف دیگر دوسوم نمیخواهد.

علی مطهری
نه، حذف دوسوم نمیخواهد. میهمانان را بخوانید.

محمد علی وکیلی
بسم الله الرحمن الرحیم
میهمانان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ جمعی از دهیاران، اعضای شورای اسلامی و بخشداران بخش مرزداران سرخس و احمدآباد شهرستان مشهد استان خراسانرضوی میهمانان جناب آقای دکتر قاضیزادههاشمی نماینده محترم فریمان، سرخس، رضویه و احمدآباد هستند.
ـ جمعی از اعضای شورای اسلامی، دهیاران، بخشدار و معتمدین محلی بخشهای پادنا و پادنای علیا از شهرستان سمیرم استان اصفهان که در این ایام سقوط هواپیمای آسمان محور تهران ـ یاسوج هم کریمانه میزبان خانوادههای داغدار بودند و هم کریمانه از تیمهای امداد در منطقه پذیرایی کردند. صمیمانه از طرف هیأترئیسه محترم از آنها تشکر میکنم. به عنوان میهمانان جناب آقای دکتر سلیمی نماینده محترم سمیرم در جلسه حضور دارند، تشکر میکنیم.
ـ جمعی از نخبگان، معتمدین و شوراهای بخش زبرخان از منطقه نیشابور میهمانان سرکار خانم چنارانی نماینده محترم نیشابور و فیروزه هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه هنرستان فنی کارآموز از منطقه (8) تهران میهمانان مجمع نمایندگان محترم تهران هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه نخبگان علم و ادب از منطقه (4) تهران میهمانان مجمع نمایندگان تهران هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه صلحا از منطقه (4) تهران میهمانان سرکار خانم دکتر ساعی نماینده محترم تبریز، آذرشهر و اسکو هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه دخترانه غدیر از ناحیه (3) شهر مقدس قم. به همه خوشآمد عرض میکنیم.
5
اعلام وصول (1) فقره سؤال

محمد علی وکیلی
سؤال منطقهای جناب آقای دکتر حسن کامران نماینده محترم اصفهان از وزیر محترم دادگستری درخصوص علت بسته شدن قهوهخانههای استان اصفهان اعلام وصول میشود.

غلامرضا کاتب
آقای رئیس! چند نفر از همکاران اخطار و تذکر دارند، اجازه میدهید ما اخطارشان را بشنویم؟

علی مطهری
اگر اخطار راجع به موضوع جلسه است بفرمایید.

غلامرضا کاتب
اخطار نوبت آقای گودرزی است، بفرمایید.

عباس گودرزی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر مطهری عزیز! وقت ما گذشت، آن موقع در دستور بود، اما الان طبعاً از دستور خارج شده است. فقط من این نکته را عرض میکنم چون جزء تذکرات هم ثبتنام کرده بودم من از هیأترئیسه محترم خواهش میکنم (نایبرئیس ـ اصل چندم است؟) آن که دیگر گذشت. (نایبرئیس ـ اخطار دارید؟) تذکر آییننامهای، ماده (24).

علی مطهری

عباس گودرزی
نه، میگویم گذشت، مربوط به دستور قبلی بود، اسم ما پاک نشد، هر چه دست بلند کردیم که اجازه ندادند، من این تذکرم را بدهم... (قطع میکروفن)

علی مطهری
شما به عنوان اخطار میخواهید صحبت کنید، آقای کاتب! نفر بعدی را اعلام کنید.

غلامرضا کاتب
جناب آقای عثمانی تذکر دارند، بفرمایید.

عباس گودرزی
بگذارید حرفم را بزنم چرا قطع کردید؟

علی مطهری
شما میگویید من اخطار دارم، بعد میگویید تذکر دارم. حالا بالاخره اخطار دارید یا تذکر؟

عباس گودرزی

علی مطهری

عباس گودرزی
آقای مطهری! وقتی تریبون بنده قطع میشود من چطور صحبت کنم؟ آقا! شأن مجلس نیست که هیأترئیسهاش هر طور دوست دارد عمل میکند. یک جا خارج از دستور است اجازه میدهد، یک جا اجازه نمیدهد، یک جا یکی نفر اول است میگوید بگذریم، آن یکی را میگوید عبور کنیم. آقا! ما در مجلس نمایندهتر نداریم. امروز آنچه که در آییننامه تصویب شد یعنی خط زدن نماینده. شأن مجلس این است که نماینده آزادانه اظهارنظر کند. مجلس اینطور بخواهد ادامه پیدا کند وهن مجلس است، به مجلس آسیب میرساند.

علی مطهری

عباس گودرزی
چطور اخطار بگویم وقتی به من فرصت ندادند.

علی مطهری

عباس گودرزی
آقای مطهری! وقت گذشت، میگویید در دستور بگو، دستور تمام شد. میگویم تذکرم را بدهم، صدایم را قطع میکنی. یعنی هر کسی در مجلس داد بزند تریبونش روشن میشود، هر کسی لابیاش بیشتر باشد، متأسفانه کل مجلس اینطور است و من امیدوارم اصلاح شود.

علی مطهری
نه، خیلی امیدوار نباشید، بفرمایید.

عباس گودرزی

غلامرضا کاتب
جناب آقای عثمانی تذکر دارند، بفرمایید.

محمدقسیم عثمانی
تذکر آیین نامه
آقای دکتر مطهری! خوشبختانه شما پشت رل هستید و فکر میکنیم شما کمتر سیاسی هستید و بیشتر به آییننامه توجه دارید. آقای دکتر مطهری! تذکر بنده ماده (18) آییننامه است. هیأترئیسه قسم خورده که بیطرفی را رعایت کند، در حالی که یکی از نمونههای بارزش را من در تأیید فرمایش آقای گودرزی عرض کنم. در جریان تصویب برنامه ششم مصوبه کمیسیون تلفیق در مورد حذف درصد جانبازی جهت استفاده از...

علی مطهری
آقای عثمانی! قرار بود در رابطه با موضوع باشد.

محمدقسیم عثمانی
آقای دکتر! اجازه بدهید به موضوع مربوط است.

علی مطهری
ببینید! راجع به این طرح آییننامه اگر مطلبی دارید بفرمایید.

محمدقسیم عثمانی
اجازه بدهید من این را ادامه بدهم. جهت استفاده از سهمیه برای کنکور متأسفانه به صورت دیگری توسط یکی از اعضای هیأترئیسه قرائت شده که با مصوبه کمیسیون تلفیق همخوانی ندارد و آن زمان آقای دکتر قاضیزاده در سفر مبارک زیارت کربلا بودند. خواهش بنده این است که عین همان مصوبه کمیسیون تلفیق را برگردانید و بخوانید، این یک.
آقای دکتر مطهری! دوم اینکه روز یکشنبه گذشته ما همین موضوع را با یکفوریت تصویب کردیم، الان چهار روز گذشته هنوز به کمیسیون مربوطه ارجاع نشده است. چه دستهای پشتپرده در هیأترئیسه هست که مانع حذف درصد جانبازی برای استفاده همه ایثارگران از این سهمیه است؟ این را برای ما روشن کنید. اگر آنجا چند نفر تعیینکننده هستند ما جمع کنیم برویم خودتان تصمیم بگیرید، اگر نمایندهها اینجا حرفمان حرف است و رأیمان رأی است، چرا به رأی ما توجه نمیشود؟

علی مطهری

محمدقسیم عثمانی

علی مطهری
آقای عثمانی اجازه بدهید! من درست متوجه بحث شما نشدم، شما دو جمله خلاصهاش را بفرمایید چه شد؟

محمدقسیم عثمانی
عرض میکردم شما طبق ماده (18) آییننامه قسم یاد کردید که آییننامه را اجرا کنید.

علی مطهری
این را شنیدیم، بقیهاش را بگویید.

محمدقسیم عثمانی

علی مطهری

محمدقسیم عثمانی
من نمیدانم کجایش را شنیدید کجایش را نشنیدید.

علی مطهری

محمدقسیم عثمانی
آخرش این بود که خیلی متشکرم.

علی مطهری

محمدقسیم عثمانی
عرض میکردم که در جریان تصویب برنامه ششم توسعه کمیسیون تلفیق تصویب کرده بود که همه ایثارگران و جانبازان از این سهمیه کنکور بتوانند استفاده کنند، آن روز که آقای دکتر قاضیزاده سفر مبارک کربلا بودند یکی دیگر از اعضای هیأترئیسه این را خواند و به نحو دیگری غیر از آن چیزی که ما در تلفیق تصویب کرده بودیم خوانده شد و حق همه فرزندان ایثارگر زیر (25) درصد ضایع شد (نایبرئیس ـ درست است) و شما قسم خوردید که هم حقوق ملت، هم آییننامه و هم منافع ملی را پاس بدارید. ما یکشنبه گذشته یکفوریت همین طرح را تصویب کردیم، هنوز هم به کمیسیون مربوطه ارجاع نشده است. آن پشت چه خبر است؟

علی مطهری
درست است. من در جریان این موضوع هستم، خود من هم پیگیری کردم، اداره قوانین هم در آن موقع پیگیری کرد، ولی اجرا نشد. یعنی آن اصلاحی که لازم بود انجام نشد، آنها هم دلایلی داشتند. حالا فعلاً طرحی آمده، ببینیم مجلس چه نظری خواهد داد، (عثمانی ـ کمیسیون؟) قاعدتاً باید به کمیسیون ارجاع شده باشد. (عثمانی ـ تا امروز صبح نشده) ارجاعها از طریق آقای دکتر پزشکیان انجام میشود که انشاءالله انجام خواهد شد. دوستان صحن را ترک نکنند. چون ما الان عدد نداریم نمیتوانیم به ادامه طرح بپردازیم.
6
ناطقین جلسه خانمها: هاجر چنارانی، سکینه الماسی و آقایان: علی قربانی، حبیباله نیکزادیپناه و سیدعلی ادیانی

علی مطهری
ناطقان را اعلام بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ خانم هاجر چنارانی نماینده محترم نیشابور و فیروزه.
ـ آقای علی قربانی نماینده محترم بجنورد، مانه، سملقان، گرمه، جاجرم، راز و جرگلان.
ـ خانم سکینه الماسی نماینده محترم دیر، کنگان، جم و عسلویه.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای حبیباله نیکزادیپناه نماینده محترم بم، ریگان، فهرج و نرماشیر.
ـ آقای سیدعلی ادیانی نماینده محترم قائمشهر، سوادکوه، جویبار، سیمرغ و سوادکوه شمالی.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
ناطق اول سرکار خانم چنارانی نماینده محترم نیشابور و فیروزه هستند، بفرمایید.

محسن کوهکن ریزی
آقای دکتر! تذکر دارم. (79) دارم، باید قطع بشود اجازه بدهید صحبت کنم.

علی مطهری
آقای کوهکن! بماند برای بعد از نطقها. بفرمایید.

هاجر چنارانی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
یاد و خاطره همه مادران عزیز را گرامی میدارم به مناسبت روز میلاد حضرت زهرای مرضیه. خدمت همه مادران و همسران محترم شهدا، همه زنان شجاع سرزمینم، این روز بزرگ، میلاد زهرای مرضیه و میلاد امام بزرگوارمان را خدمت تکتک مردم شریف ایران تبریک عرض میکنم.
اما ملت شریف ایران، نمایندگان مردم در خانه ملت! آیا تاکنون اندیشیدهایم چرا اماممان فرمودند مجلس در رأس امور است؟ چون ما نمایندگان مردم هستیم و باید پیگیر مطالبات مردم باشیم. نمایندگان ملت باشیم نه نمایندگان دولت. با توسعه فضای مجازی در رسانهها و آگاهی بیشتر مردم نسبت به عملکرد مسئولین پاسخی به چرایی سؤالات مردم داشته باشیم.
با توجه به سفر اخیر وزارت خارجه فرانسه به ایران و در پی شکست متناوب دشمنان قسمخورده جمهوری اسلامی ایران، امروز آمریکا، اسرائیل، عربستانسعودی و همه و همه تصمیم گرفتند تا جمهوری اسلامی را محدود سازند و حتی دست به اقناع کشورهای اروپایی زدند. امروز زمان، زمان اتحادی مضاعف میباشد. همه با هم در برابر این خطر میایستیم و بر اتحاد و همدلی ملی دولت را تقویت میکنیم.
اما تقویت دولت به منزله حمایت از بیعدالتیها نیست. ما خادمان مردم قسم خوردیم تا به چرایی مشکلات موجود جامعه بپردازیم. امروز کمترین حق مردم است که بدانند چرا این مشکلات ایجاد شد. چه کسانی مقصر بودند؟ چه راهکاری برای برونرفت از چراییها ایجاد شد؟ تا چه زمانی مردم باید منتظر بمانند و منتظر چه نتیجهای برای حل مشکلاتشان باشند؟ در گردونه بیاعتمادی که برای مردم ایجاد شد فقط مشکلات است که آسیب جدی به مردم، اقتصاد، تولید، تورم، بیکاری، فساد، فقر، تنگدستی و عدالت وارد میآورد. چرا و چگونه؟ چه کسانی؟ چه وقت انتظار به پایان میآید؟ (40) سال! مردم امروز میخواهند بدانند، آنان که قسم خوردند رجائیوار وارد عرصه خدمت شدند، چه شد که یکشبه ثروتشان سر از هزاران میلیارد برآورد؟ چطور و چگونه؟ مگر قرار نبود خاکی باشند و چون مسئولانی صدیق در این راستا امانتدار ملت باشیم و در این راستا ما نمایندگان طرح اعاده اموال نامشروع مسئولان را تقدیم کردهایم و در صورت تصویب نهایی طرح شامل همه مسئولان حکومت از اول انقلاب تا به امروز، شامل همه مدیران، رئیسان و تمام مقامهای مسئول کشور میشود و این طرح شامل تمام خواهد شد.
با اجرای این طرح مسئولین پاکدست و سادهزیست جمهوری اسلامی که الحق والانصاف تعدادشان هم کم نبود مورد تشویق و تحسین قرار میگیرند و آنهایی که مسئولیت را طعمه ثروتاندوزی قرار دادند موظف میشوند اموال مستضعفین و فقرا را که به ناحق در جیب خود ریختهاند به فقرا، محرومین و مستضعفان که صاحبان اصلی انقلاب بودهاند برگردانند. باید تکلیف آنها که با غارت اموال مستضعفین و محرومان ثروتهای قارونی برای خود و فرزندانشان ایجاد کردهاند و انقلاب امام بزرگوارمان را به انحراف کشیدهاند روشن شود و دست تمام این مسئولین رو شود و معلوم شود تا دست اینها از سر مردم محروم برداشته شود.
امروز باید بعد از (40) سال به دنبال احیای مجدد شاهرگهای اصلی انقلاب باشیم. انقلاب حاصل خون هزاران هزار شهید، ایثار ایثارگران، مجاهدت خادمان بیمدعا و میراث مستضعفان و محرومان اصلی است. قدرش را به اندازه سهم عظیمی که به آن داده شد بیشتر از پیش باید بدانیم. اگر آمدیم خدمت کنیم، اگر قسم خوردیم بر خدمت صادقانه، افتخار کنیم و خط مشیمان را از خیانتکاران به امانت مردم جدا کنیم و یک بار برای همیشه باید مردم بدانند، قطعاً آیندگان تفاوت را خواهند دانست، تفاوت نمایندگان و خادمان اصلی خودشان را از بقیه به اصطلاح مسئولنماها تشخیص خواهند داد.
دولت، دولت تدبیر و امید بوده و هست، با شعار جوانگرایی، با شعار زنان، با شعار نخبگان، با شعار متخصصان، کارگران، کشاورزان، روستاییان، عشایر و فرهنگیان، روزنه امید دولت برای اقشار مختلف چه شد؟
آقای روحانی! بعد از پنج سال با توجه به مصوبه بازنشستگی مجلس و تأکیدات مؤکد مجلس و تذکرات فراوان نمایندگان همچنان ژنرالهای پیر، اریکهداران قدرت دولت شما هستند و قسمخورده به میز و صندلیهایشان چسبیدهاند و افسران جوان و همتها و بروجردیها و باقریها و باکریها، بله دهه شصتیها را میگویم، همانها که مقام معظم رهبری فرمودند جوانان امروز ما کمتر از جوانان زمان جنگ نیستند. آقای جهانگیری! شاید تعدادشان زیاد بود، اما زیادی نبودند. اینان وارثان انقلاب و پرچمداران دفاع بوده و هستند که بحران مدیریت شما و همه مسئولینی که مستقیم و غیرمستقیم دغدغه اشتغالشان را آمدید برطرف کنید، ایجاد اشتغال نمایید. دائم در همه جا تعدادشان را بهانهای برای مدیریت ضعیف خودتان خواندید، اینان در همه برههها متحدان و قسمخوردگان انقلاب بودند.
جا دارد همینجا از جوانان برومند کشورم تقدیر و تشکر کنم که در راهپیمایی (22) بهمن جزء صفهای مقدم راهپیمایی بودند.
اما قصه پرغصه جمهوری اسلامی ایران و موارد بسیار زیادی که نشد در اینجا مطرح کنیم. دولت قرار بود ضابطه را جایگزین رابطه کند. اول از خود مجلس شروع کنیم، از خودمان تا مردم نیز قانون را دور نزنند. در این مملکت دور زدن قانون را نوعی زرنگی ندانند. اگر قرار است قانونی باشد برای همه باشد. استثناها گریزگاهی است که (فرهنگی ـ خیلی متشکر خانم چنارانی، وقت شما تمام شد) همه به دنبال استثنا میگردند.
اما قصه پرغصه تابعیتها؛ دوتابعیتی چیست و چرا باید خانوادهها و فرزندان مسئولان و برخی مدیران ارشد دوتابعیتی باشند؟ (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، وقتتان تمام است) دوتابعیتی یعنی شما میتوانید در شرایط خاص و هنگامی که فرد در خطر قرار میگیرد به کشور مورد نظر پناهنده شوید. در کنار دوتابعیتیها، قراردادهای ننگینی امضا شد که بدتر از قرارداد ترکمانچای و گلستان بود. (نایبرئیس ـ تشکر میکنیم) امیدواریم که دولت به شکل اصلی به مشکلات مردم ورود کند. ما به دنبال حل بحرانی هستیم که دولت برای مردم ایجاد کرده است.

علی مطهری
متشکریم، وقتتان تمام است، ممنونم.

محمدحسین فرهنگی
ناطق بعدی جناب آقای علی قربانی نماینده محترم بجنورد، مانه، سملقان، گرمه، جاجرم، راز و جرگلان هستند. جناب آقای قربانی بفرمایید.

علی قربانی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت کلیه همکاران عزیز و ملت بزرگ ایران به ویژه مردم حوزه انتخابیهام شهرستانهای بجنورد، مانه، سملقان، گرمه، جاجرم، راز و جرگلان عرض سلام و ادب و احترام دارم.
در ابتدا یاد و خاطره (214) هزار و (632) شهید جنگ تحمیلی، شهدای هستهای، شهدای مدافع حرم به ویژه شهدای تروریستی مجلس شورای اسلامی را گرامی میداریم. برای مقام معظم رهبری و کلیه خدمتگزاران صدیق نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران آرزوی صحت و سلامتی دارم.
همکاران فرهیخته و دلسوز! شما به عنوان عصاره فضایل ملت شریف ایران نیک میدانید جهان ما جهانی در حال گذار است، گذار از سنت به مدرنیته، از مدرنیته به پستمدرنیته و اخیراً پست پستمدرنیسم در حال وقوع است و در این دوره گذار کشورهایی موفق خواهند بود که سنگبنای توسعه خود را بر فرهنگ و هویت ملی بنا نهند.
از ویژگیهای ذاتی جهان در حال گذار نارضایتی از وضع موجود است. نخبگان، متخصصان، اقوام، زنان، کارمندان، کارگران و کشاورزان همه ناراضی هستند. نمونه آن اعتراضات و تجمعاتی است که احزاب، گروهها و جریانات سیاسی و مدنی هر روزه در کشورهای مختلف به خصوص کشورهای توسعهیافته سازماندهی مینمایند و گونهای از این نارضایتیها و اعتراضات را در هفتههای گذشته در کشور عزیزمان شاهد بودیم و دیدیم که چگونه دشمنان نظام آمادگی کامل داشتند که از این ناآرامیها حداکثر بهرهبرداری را به نفع خود کنند و بسیاری از رسانههای خارجی که اظهار بیطرفی هم میکردند در این داستان دچار دستپاچگی شده و ماهیت واقعی خودشان را به همه مردم دنیا نشان دادند.
ما معتقدم از منافع مهم این رخداد اخیر این است که این صفها از هم جدا شدند و معتقدان به اصل و معتقدان به براندازی از هم جدا شدند.
اصلاحات و اصلاحطلبی امری گریزناپذیر است و ریشهای دینی و تاریخی دارد. اصلاحطلب کسی است که اصل نظام را قبول دارد و میخواهد وضع موجود را به وضع مطلوب تغییر دهد.
اما درخصوص مسائل بینالمللی؛ مذاکرات هستهای ایران با کشورهای (1+5) که بزرگترین و مهمترین توافق بینالمللی بعد از جنگ جهانی دوم بود پیروزی بزرگی برای صلحاندیشان دنیا بود. برجام نشان داد که میتوان براساس منافع مشترک و احترام متقابل و بدون زیادهخواهی به توافقی ارزشمند دست یافت و اگر امروز چالشی بر سر اجرای آن است محصول بدعهدی طرف مقابل و لابی صهیونیستی است و ما امروز بایستی مراقب محور واشنگتن، تلاویو و ریاض که به دنبال همراهی تعدادی از کشورهای اروپایی با خودشان میباشند نیز باشیم و اگر آمریکا از برجام خارج شود بزرگترین بازنده این توافق نظام بینالملل و خود آمریکاییها خواهند بود و دیگر هیچ کشوری در دنیا به توافقات بینالمللی اعتماد نخواهد کرد.
وضعیت اقتصادی هر کشوری از طریق بررسی متغیرهایی مانند رشد اقتصادی، تورم، بیکاری، توزیع درآمد و وضعیت صادرات و واردات مشخص میشود. به همین لحاظ وضعیت این شاخصها را در قیاس با دیگر کشورها در دنیا مورد بررسی قرار میدهیم تا ببینیم جایگاه ما در دنیا چگونه است. رشد اقتصادی کشور گرچه از منفی (7) درصد در سال 91 به (10) درصد در سال 95 رسیده است، لکن میانگین رشد اقتصادی کشور در (50) سال گذشته (2/4) درصد بوده که کمتر از کشورهایی نظیر چین، مالزی، ترکیه، عربستان و خاورمیانه است. سهم پایین بهرهوری، نرخ پایین مشارکت اقتصادی، آمار بالای بیکاری علیالخصوص در بین جوانان و زنان و به خصوص تحصیلکردهها، بالا بودن نرخ بهرههای بانکی و تورم نسبتاً بالا از مهمترین مشکلات ساختاری اقتصاد ایران است. سهم دهک (10) درصد ثروتمندترین افراد جامعه به (10) درصد فقیرترین افراد از (2/13) برابر در سال 91 به (14) برابر در سال 95 بیانگر افزایش شکاف طبقاتی در جامعه ماست و فاصله درآمد سرانه استانهای کشور از (8/3) برابر به (5/5) برابر افزایش داشته که حاکی از افزایش نابرابری در توزیع درآمد در سرانه استانها میباشد.
اقتصاد ایران در چند سال اخیر دو چهره داشته، رشد اقتصادی نسبتاً خوب و تورم زیر (10) درصد چهره زیبای اقتصاد ایران را نشان میدهد. لکن در نقطه مقابل شش ابرچالش بحران آب، مسائل زیستمحیطی، بیکاری، نظام بانکی، صندوقهای بازنشستگی و بودجه دولت چهره نازیبای اقتصاد ایران است و رفاه مبتنی بر اضمحلال منابع پارادایمی است که بر چالشهای اقتصادی ما حاکم شده و باید تغییر یابد.
برخی از اقتصاددانان مستقل معتقد هستند تنها راه نجات کشور خصوصیسازی و حمایت از سرمایهگذاری خارجی است. لکن برای انجام آن پیشنیازهایی از جمله بهبود فضای کسب و کار، امنیت اقتصادی، مالکیت معنوی، حکمرانی خوب و تنوعبخشی به محصولات صادرات است، به طوری که (66) درصد محصولات صادراتی ما در حال حاضر به پنج کشور در دنیا انجام میپذیرد. لذا پایین بودن کیفیت زیرساختها در کشور، وجود مخاطرات سیاسی و فساد گسترده از دلایل شکست خصوصیسازی در کشور است، به طوری که از (100) شرکت برتر اقتصاد ایران در حال حاضر (87) شرکت خصولتی میباشند.
اما درخصوص حوزه انتخابیهام؛ خراسان سرافراز به عنوان بابالرضا و گنجینه فرهنگها و معرفتها علیرغم داشتن مواهب طبیعی و سرمایه انسانی بالا، سطح درآمد خانوارهای شهری و روستایی از متوسط کشور پایینتر است، به طوری که (35/0) درصد از درآمدهای کشور به خراسانشمالی تعلق دارد. تولید سرانه استان (5/0) درصد کشور است و تولید ناخالص داخلی استان (64/0) درصد تولید ناخالص داخلی کشور است. اما نرخ مشارکت در اقتصاد استان (42) درصد است که از میانگین کشوری بالاتر است.
ضمن تحسین از خدمات ارزنده دولتهای پیشین و به خصوص دولت تدبیر و امید که از ابتدای شروع کار بیش از (3100) میلیارد تومان اعتبار در بخشهای زیربنایی استان هزینه کرده است، لکن جناب آقای دکتر روحانی ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران! بیش از سه سال است که از «علی برکتالله» جنابعالی در آغاز عملیات اجرایی فاز (2) پتروشیمی میگذرد و علیرغم وعدههای مکرر و دستور صریح وزیر کار جنابعالی در هامشنامه نمایندگان استان مبنی بر اینکه بنده تعهد کردم و این پروژه باید اجرا شود، هنوز خبری از شروع فاز (2) پتروشیمی نیست. آقای رئیسجمهور! این خواست مردم و وعده جنابعالی است، لطفاً دستور فرمایید سریعاً شروع شود.
جناب آقای دکتر آخوندی وزیر محترم راه و شهرسازی! علیرغم وعدههای مکرر و قول مساعد جنابعالی (فرهنگی ـ خیلی متشکر) و جناب آقای دکتر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه مبنی بر تعمیر و چهاربانده کردن جاده جنگل گلستان ـ بجنورد که سالیانه (20) میلیون نفر از این جاده میگذرند و به جاده مرگ شهرت یافته است، لیکن عملیات اجرایی این پروژه پیشرفت چندانی نداشته است.
جناب آقای دکتر آخوندی! احداث پروژه راه میامی ـ جاجرم (فرهنگی ـ آقای قربانی! وقت شما تمام است) بیش از (27) سال است که دارد به آثار باستانی تبدیل میشود.
جناب آقای دکتر آخوندی! علیرغم وعده جنابعالی مبنی بر خرید (200) فروند هواپیما (نایبرئیس ـ متشکریم، آقای قربانی! وقتتان تمام است) (50) درصد پروازهای فرودگاه بجنورد لغو گردیده است.
جناب آقای دکتر قاضیزادههاشمی! شهرستان مرزی راز و جرگلان که یکی از محرومترین شهرستانهای استان است و در فاصله (170) کیلومتری مرکز استان قرار دارد فاقد بیمارستان است.
جناب آقای رئیسجمهور! (نایبرئیس ـ آقای قربانی! وقتتان تمام شد) از وقوع زلزله (7/5) ریشتری (10) ماه میگذرد و هنوز (30) درصد اعتبارات تخصیص یافته است. به والله اعتبارات استان کم است، استان خراسانشمالی را ویژه ببینید و الا فاصله ما با استانهای توسعهیافته بیشتر خواهد شد و به محرومیت مردم استان عزیز افزوده خواهد شد که این هم با مبانی انقلاب و فلسفه وجودی آن در تضاد است. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی مطهری

محمدحسین فرهنگی
آقای وکیلی! میهمانان را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
مقدم گروهی از دانشجویان دانشگاه لایدن کشور هلند را در جلسه امروز مجلس گرامی میداریم.
ـ جمعی از دهیاران و اعضای شورای اسلامی و بخشداران بخش رضویه و احمدآباد شهرستان مشهد استان خراسانرضوی میهمانان برادران دکتر امیرحسین قاضیزاده و دکتر احسان قاضیزاده را خوشآمد عرض میکنیم.

علی مطهری

محمدحسین فرهنگی
ناطق بعدی سرکار خانم سکینه الماسی نماینده محترم دیر، کنگان، جم و عسلویه هستند. سرکار خانم الماسی بفرمایید.

سکینه الماسی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با درود به ارواح طیبه شهدا و امام شهدا و با آرزوی سلامتی و تندرستی برای مقام معظم رهبری. به همکاران گرانقدر و هیأترئیسه محترم خداقوت عرض میکنم. عرض سلام و احترام به محضر مردم شریف ایرانزمین، مردم قهرمان و سربلند استان بوشهر علیالخصوص انسانهای نجیب حوزه انتخابیهام که افتخار خدمتگزاری آنها را در مجلس شورای اسلامی به عهده دارم. تبریک به مناسبت میلاد سراسر نور خانم فاطمه زهرا و فرزندش روحالله و عرض تبریک به مناسبت روز زن و مادر به همه مادران سراسر جهان.
همکاران محترم در خانه ملت، دولت محترم جمهوری اسلامی ایران، کارگزاران صدیق نظام! بیاییم برای این همه درد، رنج و آلام مردم فکری عاجل نماییم. بیاییم براساس سوگند خود بر قانون، بیش از پیش به این مردم که به فرموده رهبر فرزانه انقلاب حقیقتاً مردمی نجیب هستند از جان مایه بگذاریم. نمیشود باران و برف بیاید و مملکت تعطیل شود و باران و برف هم نیاید باز مملکت تعطیل شود، به دلیل مشکلات آلودگی. چهار دهه از عمر بابرکت نظام الهی میگذرد، این مدیریت کی قرار است کارآمد شود؟
آقای رئیسجمهور، دولت عزیز! مردم و نمایندگانشان همچنان چشمانتظار وعدههای شما هستند و تحقق وعدههایی که فرمودید دولت من، دولت محیط زیست است. بحق برای دریاچه ارومیه فکر عاجلی انجام دادید، برای مردم به ستوه آمده عسلویه، نخلتقی، چاهمبارک، روستاییان اطراف آنها که در چنگال گاز و نفت به ستوه آمدهاند چارهای بیندیشید.
همکاران محترم! آیا درست است نهاد و سازمانی که میبایست بر عملکرد وزارتخانههای دولتی نظارت کند که آیا عملکرد با استانداردهای زیستمحیطی در تطابق است یا در تعارض، خود از بدنه دولت باشد؟ دولت خود آلاینده است، خود بر خود نظارت میکند.
از شما همکاران فهیم میخواهم با طرحی که به زودی آماده خواهد شد که خلاصه آن استقلال محیط زیست از بدنه دولت است همراه شوید و بکوشیم قدری از خسارات واردشده به کشور را جبران نماییم.
عزیزان! قصه غمگین بوشهر دارا و فقیر قصه تکرار مکررات است. استانی که تغذیهکننده کشور است نمیبایست اکنون دغدغه زیرساختهای ابتدایی و توسعه کالبدی و فیزیکی داشته باشد. احداث و تکمیل خط ریلی راهآهن بوشهر خط ارتباط مستقیمی با توسعه اقتصادی ایران دارد و (937) کیلومتر مرز با خلیج تا ابد فارس فقط و فقط ظرفیت (7) میلیون تن تخلیه و بارگیری کالا دارد. عزیزان! یعنی هیچ، هیچِ هیچ. دولت محترم، کارگزاران صدیق نظام، مجلس محترم! والله عدم استفاده صحیح و درست از این همه نعمت خدادادی کفران نعمت است. چرا برای استفاده از این ظرفیت برنامه نداریم؟ چرا قدر مواهب الهی را نمیدانیم؟ چه کسی و کی قرار است مسائل و مشکلات این مملکت را حل کند؟ سفره (1) میلیون انسان نجیب بوشهری در تجارت خرد پیلهوری و تهلنجی خلاصه شده است، آن هم نه نان خوردن باعزت، بلکه فقط و فقط سیر کردن شکم زن و بچه و فرزندان خود.
وزیر محترم صنعت، جناب آقای رئیسجمهور، وزیر محترم اقتصاد، سازمان بنادر، گمرک! اول بندر بسازید، زیرساخت آماده کنید و بعد مدعی بشوید که مرزنشین بایستی تجارت به معنی عام داشته باشد.
ما در برنامه ششم توسعه توفیق کمنظیری در بحث اشتغال داشتیم. جناب آقای وزیر نفت، وزیر دردآشنا، زنگنه ارزشمند! به عنوان نماینده یکی از نجیبترین مردمان ایران عرض میکنم، مشکل اشتغال مردم ما در عسلویه، جم، کنگان و دیر حل نشده است. ساحل، اسکله، کشاورزی، زمین آبا و اجدادی، آب و هوا پیشکش وزارت نفت، حق مردم عزیزمان با دستور صریحی که میفرمایید برای یک لقمه نان شرافتمندانه دربهای صنعت را به رویشان بگشایید. نمیشود که همه چیز را در حوزه انتخابیه برای انسانهای نجیب دیگر باشد.
یکی از مشاغلی که از دیرباز در جنوب استان بوشهر وجود داشته کشت گوجهفرنگی و گوجهکاری است. علیرغم اینکه به منظور ترویج شیوههای نوین و علمی کشاورزی و افزایش بهرهوری و کاهش خطرات بازار، ریسک زمینه استفاده از تسهیلات روستایی به ویژه در بخش صنایع تبدیلی فرصتهایی فراهم گردیده است، اما هنوز به منظور کاهش خامفروشی و افزایش ارزش افزوده محصولات کشاورزی نیازمندیم که دولت محترم به طرحهای کارآفرینی روستایی با محوریت کشاورزی با اعطای تسهیلات کمبهره زمینهساز فرصتهای اقتصادی برای مردم شریف استان بوشهر.
با توجه به تذکری که به وزیر محترم جهادکشاورزی دادیم، به دلیل زیان گسترده کشاورزان گوجهکار در سالهای گذشته و در سال جاری، ولی متأسفانه عزمی برای جبران خسارت وجود ندارد و همچنین درخصوص تسهیلات گوجهکاران تبعیض دیگری که در جریان است و میبایست هرچه سریعتر به نتیجه عادلانه برسد، اختلاف فاحش حقوق و مزایای نیروهای رسمی و قراردادی است. این تبعیض در صنعت بیشتر جلوه میکند، زیرا همه نیروهای قراردادی و رسمی دوشادوش هم با خطرات کاری یکسان، با هوای آلوده و بیماریزای مشابه و با نیازهای معیشتی همانند کار میکنند. انصاف نیست که با ساعت کاری یکسان، همکاری یکپنجم همکار دیگر حقوق و مزایا دریافت نماید.
بحث گردشگری و بومگردی یکی از ظرفیتهای شگرفی است که استان بوشهر داشته است. (فرهنگی ـ خانم الماسی! وقت شما تمام شده) گردشگری دریایی ظرفیتی است که میتوان با ایجاد فضای سرمایهگذاری زمینهساز تحولات بسیار عظیمی به خصوص در حوزه اشتغال و اقتصاد منطقه شود، ولی مسئولان مربوطه چندان توجهی به آن نداشته و در عصری که گردشگری تبدیل به صنعت اول کشور شده، ما با جدی نگرفتن این ظرفیت فرصتهای اقتصادی و فرهنگی را از دست دادهایم. (فرهنگی ـ خیلی متشکر) بومگردی یعنی احترام به طبیعت، احترام به فرهنگ گذشته و حال حاضر مردمانی که سالهای قبل در آن زیستبوم خاص زندگی میکردند. بومگردی رفتن و بودن در طبیعت و عشق ورزیدن به آنهاست. سفری است که مسئولانه موجب رشد و پایداری زیستبوم، فرهنگ و کیفیت زندگی ساکنین آن منطقه میشود. (نایبرئیس ـ متشکریم، خیلی ممنون).
نکته پایانی؛ جناب آقای دکتر آخوندی! کریدور اصلی مملکت راه و مسیر اصلی عسلویه (فرهنگی ـ خانم الماسی! وقت شما گذشته) جنوب کشور به مرکز استان، یعنی جاده جم ـ فیروزآباد.
به خانواده آقای یوسفی عرض تسلیت دارم، چقدر یوسفیها را باید از دست بدهیم؟ جناب آقای آخوندی! فکری عاجل کنید (نایبرئیس ـ متشکریم، خیلی ممنون) برای چندمین بار از تریبون مجلس اعلام میکنم، ولی گوش شنوایی وجود ندارد. والسلام علیکم و رحمه الله

علی مطهری
ناطق بعدی را اعلام بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
ناطق اضطراری اول جلسه علنی امروز جناب آقای حبیباله نیکزادیپناه نماینده محترم بم، ریگان، فهرج و نرماشیر هستند. جناب آقای مهندس نیکزادی بفرمایید.

حبیب اله نیکزادی پناه
نطق 5دقیقه ای
به نام خداوند جانآفرین
عرض سلام و ادب و احترام خدمت ملت انقلابی ایران اسلامی به ویژه موکلین عزیزم در شرق استان کرمان شامل شهرستانهای بم، ریگان، فهرج و نرماشیر و شما همکاران گرانقدر در مجلس شورای اسلامی.
درود بیکران به روح پرفتوح پیامبر عظیمالشأن اسلام حضرت محمد مصطفی (صلیاللهعلیهوآلهوسلم) و اولاد آن حضرت و ارواح شهدای گرانقدر و امام شهدا و آرزوی سلامتی برای رهبر فرزانه انقلاب اسلامی ایران.
همکاران محترم! خوب میدانیم امروز یکی از مشکلات اساسی و همچنین دغدغه مسئولین کشور و مردم شریف به خصوص رهبر معظم انقلاب مسائل اقتصادی و وضعیت نامناسب معیشت مردم عزیزمان میباشد. متأسفانه علیرغم تلاشهای دولت تدبیر و امید با توجه به شیطنتهای استکبار جهانی و همفکرانش توفیق لازم برای برونرفت از رکود اقتصادی و بهبود آن حاصل نشده است. لازم است مجلس شورای اسلامی به طور ویژه در جهت کمک به دولت به این موضوع ورود پیدا کرده و با کمک گرفتن از اقتصاددانان و مرکز پژوهشهای مجلس و دانشگاههای مرتبط و استفاده از فرمایشات رهبر معظم انقلاب راهکارهای مناسب را پیدا کرده تا بتوان تغییر و تحول اساسی در مسائل اقتصادی کشور به وجود آورد.
یکی از راهکارهای اساسی برای خروج از بحران بیکاری و رونق بخشیدن به تولید و بهبود وضعیت معیشتی مردم باور داشتن اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل به صورت جدی و عملیاتی میباشد. میبایست در مرحله اول در قالب این طرح از همه ظرفیتهای موجود کشور که خوشبختانه کم هم نداریم، با استفاده از تکنیک و تکنولوژی روز و علوم مربوطه و تجارب کشورهای موفق و به کارگیری نیروهای متخصص، کاردان و هدفمند از طریق شایستهگزینی و به دور از روابط حزبی و گروهی کشور را از این آفت ویرانگر نجات دهیم.
وقت آن رسیده است که دولت محترم برای پیشبرد برنامههای خود و اهداف نظام مقدس جمهوری اسلامی نسبت به پالایش مدیران ناکارآمد و بیعلاقه با توجه به کارنامه کاری آنها، جایگزین نمودن مدیران انقلابی، کارآمد، متخصص، باتجربه و چابک اقدام لازم را انجام دهد. جناب آقای دکتر روحانی ریاست محترم جمهور خوب میداند که زمان برای آزمون و خطا در مدیریت کشور باقی نمانده است، چرا که متأسفانه فقر، فساد، اعتیاد، فرصتسوزی، هدررفت انرژی جوانان کارآمد به علت نبود تولید، شغل و عدم بهرهوری، از دست دادن مشاغل موجود در جامعه رواج پیدا کرده و در حال توسعه میباشد که بسیار خطرناک و جبرانناپذیر است.
در حوزه انتخابیه اینجانب با توجه به فرصتهای موجود در همه امور از جمله میراث فرهنگی، امکان استفاده از صنعت گردشگری، وجود معادن غنی، آب کشاورزی، وجود نخلستانهای زیبا و پرمحصول، صنعت خودروسازی و غیره، شرق استان کرمان متأسفانه غیربرخوردار و محروم میباشد که ریشه آن در نبود برنامه برای استفاده از ثروتهای ملی است که لازم است فکری شود و از دولت محترم درخواست دارم به قید فوریت برای فعال کردن امور اقتصادی شرق استان کرمان به مسئولین مربوطه مأموریت جدی داده تا به مناطق اعزام و راهکارهای لازم را پس از بررسی ارائه دهند، به خصوص:
ـ سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در جهت آماده نمودن زیرساختهای گردشگری با توجه به چهار اثر ثبتشده جهانی.
ـ وزارت جهادکشاورزی در جهت توسعه آبیاری تحت فشار، توسعه گلخانهها، توسعه صنایع جانبی خرما و احیای دامداریها.
ـ وزارت نیرو در بهبود وضعیت مدیریتی کلان استان، مطالعات بخش آب و استفاده درست از آب سد نساء، سرعت بخشیدن به پروژههای آبرسانی شهرستانهای منطقه.
ـ وزارت آموزش و پرورش در بهبود وضعیت آموزشی و تکمیل امکانات آموزشی و احداث مدارس جدید به جای مدارس فرسوده و کانکسی.
ـ وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی (فرهنگی ـ خیلی متشکر، آقای نیکزادی! وقتتان تمام شده) در کاهش نرخ بیکاری و ایجاد اشتغال در منطقه.
ـ وزارت ورزش و جوانان، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت راه و شهرسازی، وزارت کشور، سازمان شهرداریها و وزارت راه.
در پایان از خدمات ارزشمند دولت تدبیر و امید به خصوص وزیر محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و وزیر محترم جهادکشاورزی برای ورود به خرید خرما تشکر لازم را داشته باشم. بر محمد و آلمحمد صلوات (حضار صلوات فرستادند).

محمدحسین فرهنگی
خیلی متشکر. ناطق آخر جلسه علنی امروز جناب آقای سیدعلی ادیانی نماینده محترم قائمشهر، سوادکوه، جویبار، سیمرغ و سوادکوهشمالی هستند. جناب آقای دکتر ادیانی بفرمایید.

سیدعلی ادیانی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
بدواً میلاد امابیها زهرای مرضیه را به بشریت و به همه مسلمانان عالم و شما همکاران محترم تبریک عرض میکنم.
در وقت کوتاه پنج دقیقهای سخنم را در دو محور ارائه خواهم کرد:
محور اول در حوزه ملی است. همکاران محترم! دو سال از عمر مجلس دهم گذشت. با انتخابات در پیشرو دو سال دیگر باقی مانده است. مجلس دهم با مسائل مهمی در کشور روبرو است که همت بلند، راهگشا و ریسکپذیر شما نمایندگان با تدوین قوانین و اعمال نظارت جدی میتواند بخشی از مسائل جدی کشور را حل کند. مسائلی مانند اشتغال و بیکاری، وضعیت صندوقهای بازنشستگی، آسیبهای اجتماعی، رکود اقتصادی، بحث اقتصاد مقاومتی، نظام اداری کرخت و ناکارآمد و حاکمیت بوروکراسی فشل در اداره امور کشور، بلعیده شدن حدود (90) درصد بودجه کشور در هزینههای جاری از جمله مسائل جدی مملکت است که عدم توجه دولت و شما نمایندگان محترم به این موضوعات و مسائلی از این دست ممکن است خدایناکرده کشور را با مشکل جدی روبرو کند. نمایندگان محترم، همکاران! ما میتوانیم بر این پدیده اعتقاد و اعتماد داشته باشیم. در دوسال باقیمانده برخی از این مسائل کشور در بعد تقنینی و نظارتی را میتوانیم حل کنیم، به شرطها و شروطها. به شرطی که ما نماینده حوزه انتخابیه در مجلس باشیم، نه نماینده مجلس در حوزه انتخابیه. برادران من، خواهران من! عدهای نمیخواهند نماینده مقتدر باشد، عدهای نمیخواهند نماینده در سطح ملی، استانی و حوزه انتخابیه در چارچوب اقتدار قانونی و جایگاه نمایندگی بدرخشد. عدهای میخواهند مجلس کوچک شود و نماینده کوچکتر. عدهای میخواهند ما را به امور فرعی مشغول کنند و در حد دهیار، شورای اسلامی روستا، بخشدار، فرماندار و خیلی خیلی بزرگتر در حد مدیرکل ببینند. خودمان را نشکنیم. ما نماینده مجلس هستیم، در چارچوب قانون اساسی و اقتدار حاکمیتی میتوانیم در تمام مسائل ابراز وجود و اعمال نظر کنیم، به شرطی که نماینده حوزه انتخابیه در مجلس باشیم و الا قطعاً از ما عبور خواهند کرد. وقتی آرای نجومی به وزرا میدهیم باید ماهها دقالباب کنیم تا ماهرخی به نام وزیر رؤیت کنیم. این کار خود ماست، «از ماست که بر ماست»، این نکته اول.
نکته دوم؛ عذر میخواهم از باب اینکه همه ما چسبیده به استان و حوزه انتخابیه هستیم. خودم ابا دارم که در برخی از امورات ورود کنم، اما از باب اینکه استان و حوزه انتخابیهام نماد و برشی از کشور است به استان مازندران اشاره میکنم. مدیران عزیز و ارشد استان بدانند در مازندران در حوزه کشاورزی که مثلاً باید قطب کشاورزی باشد، خود به معضلی در حوزه کشاورزی تبدیل شده است. ما در مازندران نیاز به تدوین سند استانی الگوی کشت و توسعه پایدار کشاورزی داریم. گردشگری استان مازندران و حوزه انتخابیه از وصف صنعت گردشگری به حد مسافرگردی تنزل پیدا کرده است. مازندران و استانهای شمالی شده زبالهدان مسافرگردی که به اینحوٍ و به انگیزههایی حضور پیدا میکنند. اطراف مازندران و شهرها و بلکه در بطن و مرکز ثقل هر شهری دپویی از زباله و پسماندها مانور میدهد و این نشانه ضعف تدبیر و ضعف مسئولان مربوطه است.
نکتهای دیگر عرض کنم. وجود (2/30) درصد نرخ بیکاری جوانان (15) تا (29) ساله در مازندران (فرهنگی ـ خیلی متشکر) و بیکاری زنان در همین سن با نرخ (1/54) و بیکاران تحصیلکرده در همین سن (15) تا (29)، (3/61) درصد. بیکاری (فرهنگی ـ آقای ادیانی! وقتتان تمام شد) هشداری جدی به کشور و مازندران است.
جناب آقای ربیعی! وعده دادید که حقوق و پاداش کارکنان صندوق فولاد را بپردازید، تا این لحظه اقدام نشد. (نایبرئیس ـ متشکریم) هشدار میدهم به وعده خودتان پایبند باشید. همینطور پیرمردان و پیرزنان عضو صندوق توسعه روستایی و عشایری را سریعتر بازنشسته کنید.
والسلام علیکم و رحمه الله

علی مطهری
متشکریم. خانم چنارانی گله داشتند که در موقع نطق ایشان در قسمت میهمانان بلندگو قطع بوده و میهمانان ایشان نطق ایشان را نشنیدند. ما از مسئولان صحن درخواست میکنیم موضوع را بررسی کنند ببینند علت این موضوع چه بوده، خیلی ممنون.
7
اعلام وصول طرح استیضاح آقای محمود حجتی وزیر جهادکشاورزی

علی مطهری
آقای رنجبرزاده! یک استیضاح را اعلام کنیم.

اکبر رنجبرزاده
طرح استیضاح وزیر محترم جهادکشاورزی جناب آقای مهندس حجتی که در تاریخ 27/10/96 به کمیسیون کشاورزی ارجاع گردیده بود با توجه به اصرار بیش از (10) نفر از نمایندگان محترم متقاضی مطابق ماده (223) آییننامه داخلی مجلس اعلام وصول میشود. مطابق ماده (225) آییننامه داخلی مجلس وزیر محترم حداکثر ظرف مدت (10) روز موظف به حضور در مجلس و ارائه توضیحات در جلسه علنی مجلس خواهند بود.

علی مطهری
پس هفته آینده قاعدتاً همه جلسات به استیضاح خواهد گذشت و انشاءالله یک عیدی خوبی به دولت و ملت خواهیم داد.

اکبر رنجبرزاده
آقای دکتر! تذکرات خارج از دستور را هم داریم، اجازه بفرمایید.

علی مطهری
نه، آقای رنجبرزاده! هنوز وقت داریم. آقای کوهکن! شما تذکر (79) را بفرمایید.

محسن کوهکن ریزی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر مطهری، آقای فرهنگی! خطاب من به هیأترئیسه است. آقای دکتر! به عرایض بنده دقت بفرمایید، اگر آییننامه نادیده گرفته شود فرقی نمیکند، چه توسط بنده که این پایین خدمت شما هستم یا اعضای هیأترئیسه و این تکرر پیدا کند در مجلس سنگی روی سنگ بند نمیشود. من بارها هم عرض کردم دوستان هیأترئیسه باید به آن کسی که دارد جلسه را اداره میکند کمک کنند. بنده به عنوان توضیحدهنده یک عضو از کمیسیون آییننامه آمدم در مورد یک مادهای که اینجا بحثش بود توضیحاتی دادم. آقای دکتر! اجازه بدهید آقای دکتر مطهری عرایض بنده را بشنود. آمدم توضیحاتی دادم، یعنی چه؟ یعنی دارم از طرف کمیسیون توضیحاتی میدهم. همکار عزیز ما جناب آقای دکتر فلاحتپیشه که همیشه هم عالمانه صحبت میکند اسم بنده را بردند و فرمودند که سفسطه کردید. من از حضرتعالی برای اینکه تذکر (79) هم استفاده نمیکردم انتظار داشتم که شما دارید جلسه را اداره میکنید بفرمایید که آقای فلاحتپیشه! برای اینکه به (79) نرسد فلانی از طرف کمیسیون توضیحاتش را اینجا داده است، دقت کنید! و بعد هم خدمت ایشان عرض میکنم؛ ما تمام وقت مجلس که اینجا صحبت میکنیم همه دوستان و همکاران یا علیه مصوبه داریم صحبت میکنیم، یا موافق صحبت میکنیم. ما هیچگاه نباید صحبت علیه یک گزارش یا موافقت با یک گزارش را صحبت علیه نماینده و یا همکارمان تلقی کنیم. من از برادر عزیز و دوستداشتی، همکار سابقمان جناب آقای فلاحتپیشه انتظار نداشتم که از کلمه «سفسطه» استفاده کنند. عذرخواهی میکنم.

علی مطهری
متشکریم. حالا چون ما عدد نداریم هر چه دل تنگشان میخواهد بگویند.

احمد امیر آبادی فراهانی

علی مطهری
ببینید! یک توهین تلویحی هم به هیأترئیسه شد، در مورد آن قانون برنامه ششم توسعه و مسأله ایثارگران باید یک جوابی داده شود، آقای امیرآبادی! شما ماده (79) را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز عنایت داشته باشید! من تذکر (79) دارم که در این ماده گفته شده عقیده و اظهار نمایندهای برخلاف جلوه داده شود یا تلویحاً به نمایندهای نسبت سوئی داده شود. چون در آن روزی که آقای دکتر قاضیزاده کربلا تشریف داشتند و بنده در همین جایگاه نشسته بودم، معاونت محترم قوانین به عنوان تنقیح قوانین یک لیستی را داد بنده قرائت کردم، لازم است توضیح بدهم. البته من از آقای عثمانی دوست عزیزم تشکر میکنم، ولی ما یک سال خدمت جناب آقای عثمانی در هیأترئیسه بودیم، جناب آقای عثمانی! میدانید که هیأترئیسه نه پس دارد، نه پشت دارد، همه چیز واضح و روشن است. خیلی از مسائل در هیأترئیسه بحث میشود، بعضی مسائل هم از اختیارات آقای رئیس است و دبیران هم تقسیم کار شده است. به عنوان مثال الان بحث مرخصی و مأموریت دوستان به عهده بنده است. آن روز آقای دکتر قاضیزاده تشریف نداشتند، یک متنی را آوردند و بنده هم قرائت کردم، اما الان توضیح کاملی میدهم.
ببینید دوستان! کمیسیون تلفیق برنامه ششم بیشترین اهتمام را برای ایثارگران و خانواده شهدا داشت، بنده هم مسئول کمیته ایثارگران بودم و آنچه که در کمیته هم تصویب کردیم نمایندگان عضو کمیسیون تلفیق همه را رأی دادند. جناب آقای حاجی اجازه بفرمایید! این مطلب مهمی است، چون در جامعه ایثارگری خیلی مطرح است، شما هم جزء کسانی هستید که مسائل ایثارگران را خیلی پیگیرید، این را توجیه شویم که چه اتفاقی افتاده است.
ببینید همکاران عزیز! آنچه که اتفاق افتاد این بود که (25) درصد سهمیه دانشگاه به جانبازان زیر (25) درصد هم داده شود. این را در کمیته ایثارگران تصویب کردیم، در تلفیق هم تصویب شد. وقتی به صحن مجلس آمد ما یک (5) درصد دیگری هم برای رزمندگان بالای شش ماه گذاشته بودیم که مجموعاً بشود (30) ماه. وقتی به صحن آمد اینجا آقای دکتر قاضیزاده دبیر محترم و جناب آقای رضایی معاون محترم قوانین براساس مراجعات نمایندگان و همکاران ابهام داشتند که این دو تا (25) چیست و به قول خودمان در هم ادغام شده بود که (25) درصد سهمیه، (25) درصد جانبازی، آن عبارت یک مقدار نامفهوم بود. بالاخره با بحثی که اینجا داشتند اینجا آمدند رفع ابهام کنند، (25) درصد همان موقع که آقای قاضیزاده خواندند حذف شد، آقای عثمانی! نه اینکه بنده خواندم، آن موقع حذف شد و اینجا نمایندگان هم به آن رأی دادند و قانون شد.
چه اتفاقی افتاد؟ اتفاق این بود که فرزند رزمنده بالای شش ماه از سهمیه (5) درصد استفاده میکرد، اما جانباز زیر (25) درصد حتی از سهمیه (5) درصد هم دیگر استفاده نمیکرد، چون آن کلمه (25) درصد حذف شد. آن روز که جناب آقای قاضیزاده کربلا تشریف داشتند ما آمدیم رزمندگان زیر (25) درصد را با هماهنگی با کمیسیون و دوستان هیأترئیسه داشتند و دوباره رفع ابهام مطرح شد به عنوان تنقیح قوانین آوردند بنده خواندم که فعلاً به زیر (25) درصد (5) درصد داده شود و وارد آن سهمیه (25) درصد هم بشوند. یعنی یک (5) درصد با یک (25) درصد به آنها داده شد، مرحله اول (5) درصد، مرحله دوم (25) درصد. این چیزی است که در مجلس هم رأیگیری شد و به شورای نگهبان رفت. اما الان همین دوفوریتی که داده شده در راستای همین مسأله بود که این دوفوریت آمد که این را رفع ابهام کند. بنابراین آنچه که اتفاق افتاده الان به رزمندگان بالای شش ماه و جانبازان زیر (25) درصد، (5) درصد داده میشود، بنده هم قرائت نکردم، آقای دکتر قاضیزاده قرائت کرده و ما آن تنقیح قوانین که لیست بلندبالایی بود و معاونت قوانین تنظیم کرده بود آوردند، روز آخر که آقای قاضیزاده نبود بنده خواندم، در حقیقت آنجا به رزمندگان زیر (25) درصد کمک شد و الا آن (25) درصد اولیه در جلسات خیلی قبل حذف شده بود و مجلس هم به آن رأی داده بودیم.

علی مطهری
خیلی ممنون، تشکر میکنیم. به هر حال آن تغییری هم که داده شده با رأی مجلس بوده، یعنی یک رفع ابهام با رأی مجلس شده است. حالا اگر خلاف برنامه هم بوده، یعنی خلاف مصوبه کمیسیون تلفیق بود، حالا با این طرحی که آمده انشاءالله اصلاح میشود. چون آقای حاجیبابایی در جریان این موضوع بودند و من هم دنبال میکردم، آقای حاجیبابایی! شما بفرمایید، فقط خلاصه بفرمایید.

حمیدرضا حاجی بابائی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! البته من عرض کنم آقای امیرآبادی و دوستان انصافاً خیلی برای بحث ایثارگران زحمت کشیدند، هم ایشان، هم آقای جعفرزاده و خیلیها زحمت کشیدند، من باید تشکر کنم. اما براساس ماده (24) آییننامه داخلی جنابعالی و رئیس و هیأترئیسه قسم خوردند به آییننامه عمل کنند. وقتی برنامه ششم ارائه شد همان موقع ما گزارش کمیسیون برنامه ششم را به صحن مجلس دادیم و در آنجا گفته شد کسانی که زیر (25) درصد هستند باید از این سهمیه استفاده کنند. فرقش در چیست؟ حدود (30) سال است که فرزندان یک نفر جانباز (25) درصد از این سهمیه استفاده میکند، اما یک نفر (24) درصد است استفاده نمیکند. از نظر علمی هم این درست است، آن روز در کمیسیون اصل (90) خدمت شما بودیم، حضرتعالی تشریف داشتید و صحبت شد، وقتی که ما میخواهیم هم جانبازان زیر (25) درصد و هم بالای (25) درصد در آزمون شرکت کنند، هر کسی سوادش بیشتر بود بالا بیاید از این سهمیه استفاده کند.
این به صحن مجلس آمد، من نمیدانم به چه دلیل، من همان موقع هم نامه نوشتم به چه دلیل این جمله حذف شده است؟ این مصوبه کمیسیون برنامه ششم است، من آن موقع هم به عنوان رئیس کمیسیون برنامه ششم نامه مکتوب دادم که این جمله افتاده و یک سال است (400) هزار نفر ایثارگر در کشور دارند این را پیگیری میکنند. قرار بر این شد، آقای رئیس نامه را به کمیسیون اصل (90) احاله دادند، بنده، شما، دوستان دیگر و آقای جعفرزاده حضور پیدا کردند، از شورای عالی انقلاب فرهنگی آمدند، جمعبندیمان را به رئیس مجلس ابلاغ کردیم که آقای رئیس مجلس! این جمله افتاده و باید این جمله در صحن مجلس قرائت شود و رأیگیری شود. اینکه بخواهیم دوفوریتی بدهیم نمیشود، چون بدانید که اگر دوفوریتی را مصوب هم کنیم شورای نگهبان رد میکند، اصلاً در این قضیه دوفوریتی دادن کار عاقلانهای نیست.
جناب آقای دکتر مطهری! من از شما خواهش میکنم در هیأترئیسه مطرح کنید، طبق آییننامه آن جملهای که افتاده را در اینجا قرائت کنیم، مجلس رأی داد که داد، نداد هم نداد، آن بحث دیگری است. اگر رأی داد به قانون اضافه شود و به شورای نگهبان برود حسابش را کند، اگر رأی ندادند، رأی نداده، نظر مجلس کاملاً محترم است. من خواهش میکنم، رهایش هم نمیکنند، میدانید که این بحث یک سال است در سراسر کشور در مجامع مطرح است. من عذرخواهی میکنم.

علی مطهری
بله، درست است، خیلی مراجعات زیادی به خود ما هم بوده، ولی این راهی که شما میفرمایید فکر نمیکنم عملی باشد، چون برنامه ششم که دیگر تدوین و چاپ شده است. دیگر قاعدتاً به همین شکل طرحی که آمده باید عمل شود.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! باید کمک کنیم طرح رأی بیاورد، همین.

اکبر رنجبرزاده
آقای دکتر! اجازه بفرمایید من توضیح بدهم.

علی مطهری
آقای رنجبرزاده! شما راجع به همین میخواهید بگویید؟ خیلی کوتاه بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای دکتر! آنچه که من در جریان کمیته ایثارگران بودم، کمیته ایثارگران که بنده، آقای امیرآبادی، آقای جعفرزاده، نمایندهای از سپاه و یک نماینده از بنیاد شهید بودند، آنچه که تصویب شد جانبازان بالای (25) درصد، (25) درصد سهمیه دارند و زیر (25) درصد و ایثارگران و رزمندگان شش ماه جبهه و به بالاتر (5) درصد. اگر اینها، یعنی آن (25) درصد به بالا ظرفیت را تکمیل نکردند ایثارگرانی که رزمندگان شش ماه جبهه و بیشتر میتوانند از سهمیه (25) درصد به بالا هم استفاده کنند. آنچه که تصویب شد و نهایتاً در کمیسیون تلفیق هم رأی آورد و در صحن علنی هم آمد این بود که الان خدمت شما عرض میکنم.

علی مطهری

حسینعلی حاجی

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! آقای حاجیدلیگانی دفعه قبل شروع کرده بود، نوبتشان هم است.

علی مطهری

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای بهرامنیا اخطار نوبتشان است، اگر اجازه بفرمایید مطرح کنند.

علی مطهری

حسن بهرام نیا
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و وقت بخیر و خسته نباشید خدمت هیأترئیسه محترم و همکاران عزیز. همکاران عزیز و جناب آقای دکتر! بنده اخطار بند (6) اصل (43) قانون اساسی را به رئیس هیأت دولت جناب آقای رئیسجمهور دارم. بند (6) اصل (43) اظهار میدارد: «منع اسراف و تبذیر در همه شئون مربوط به اقتصاد، اعم از مصرف، سرمایهگذاری، تولید، توزیع و خدمات». همکاران عزیز! یکی از مقولههای بسیار مهم امروز جامعه ما بحث گرمتر شدن کره زمین و تبدیل شدن تغییرات آب و هوایی به یک تهدید واقعی است. باید برای کاهش مصرف انرژی و کاهش اتلاف انرژی در خانهها و ادارات تلاش شود. لذا این اهمیت فوقالعادهای دارد.
از طرفی با توجه به اینکه مصرف ما تعریف میشود، یک؛ مصرف خانگی و دوم مصرف ادارات دولتی. آنکه مربوط به مصرف خانگی است در واقع به فرهنگسازی برمیگردد. یکی از مصادیق فرهنگسازی الگوی رفتاری ادارات ماست. من میخواهم به شما عرض کنم که عزیزان و بزرگواران! امروز در مقام مقایسه با کشورهای اروپایی میزان مصرف انرژی ادارات دولتی ما با (11) برابر مصرف انرژی کشورهای اروپایی برابری میکند و از طرف دیگر میزان مصرف انرژی کشور ما در مقام مقایسه با کشورهای مشابه با (5/2) تا (3) برابر، برابری میکند. واقعاً کشوری که به عنوان دومین کشور منبع ذخایر گازی دنیاست (نایبرئیس ـ متشکریم) و میتواند و میتوانست به عنوان صادرکننده انرژی باشد (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، تشکر) آقای دکتر! اجازه بدهید کلامم تمام شود، چشم (نایبرئیس ـ وقتتان تمام شده) میتوانست به عنوان یک کشور صادرکننده انرژی باشد امروز متأسفانه به جایی رسیدیم که به عنوان واردکننده انرژی قرار گرفتیم، یعنی در آستانه آن هستیم. من از دولت میخواهم که دستورالعمل اجرایی را به ادارات ابلاغ کند که نسبت به کاهش انرژی اقدام کند.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای حسینعلی حاجیدلیگانی بفرمایید.

علی مطهری

حسینعلی حاجی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! اخطار من اصل (122) است، یعنی مسئولیت رئیسجمهور و وزرا در مقابل مجلس و نمایندگان و همچنین اصل (137) جوابگویی آنها به مجلس و همچنین تذکر بند (11) ماده (24) حفظ شأن مجلس. آقای مطهری! جنابعالی به خوبی در جریان هستید این دو تا سؤالی که از آقای رئیسجمهور صورت گرفته، در واقع برای شفافسازی است، بنا نیست که الان اتفاق دیگری بیفتد. برای شفافسازی بنا بوده این اتفاق بیفتد. آقای مطهری! شما در رسانهها ببینید، خود جنابعالی هم از امضاکنندگان هستید، مرتب امضاها کم و زیاد میشود، (180) تا امضا میکنند بعد به (80) تا میرسد. والله، بالله بازخورد این در بیرون برای مجلس بد است. اگر یک نماینده و همکار عزیزی میخواهد امضا کند، امضا کند تا پایانش هم بایستد. اگر میخواهد که وسط راه امضایش را پس بگیرد، (امیرآبادیفراهانی ـ خیلی ممنون) آقای مطهری! اجازه بدهید کلام من منعقد شود.

علی مطهری

حسینعلی حاجی
نه، این دو، سه جمله دیگرش را هم بگویم. اما اگر نمیخواهد تا پایان بماند امضا نکند. الان آنهایی که امضاهایشان هست تا الان شاید پنج، شش بار امضا کردهاند و مجدد میبینیم که برخی پس میگیرند و از نصاب میافتد. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) آقای مطهری! الان آنچه که در بیرون گفته میشود، میگویند در مجلس چه خبر است؟ آیا خرید و فروش است، آیا معامله میشود؟ (امیرآبادیفراهانی ـ آقای نقویحسینی بفرمایید) آقای نقویحسینی هم همین مطلب را میخواستند بگویند. یکی هم آقای دکتر، (نایبرئیس ـ متشکریم آقای حاجی) (امیرآبادیفراهانی ـ آقای نقویحسینی مطلب گفته شد؟) نه، پاسخش را بفرمایید، من یک نکته دیگر هم دارم که عرض کنم.

علی مطهری
چشم، ببینید آقای حاجی! این مطلبی که شما میفرمایید دو حالت دارد، یک وقت هست که نمایندگانی واقعاً از توضیحات نمایندگان رئیسجمهور قانع میشوند، به طور طبیعی میگوید من منصفانه قانع شدم. یک وقتی هست که خدایناکرده مثلاً عدهای خیال کنند بده و بستانی هست و از این حرفها. آنهایی که به طور طبیعی بخواهند امضایشان را پس بگیرند این حق را دارند، ما نمیخواهیم بگوییم کسی حق ندارد امضا پس بگیرد. ولی اینکه بعضی مطرح میکنند که ممکن است بده و بستانی باشد، اینها بد است. اگر خدایناکرده چنین چیزی باشد بد است. ولی به طور طبیعی پس بگیرند اشکالی ندارد، ما نمیتوانیم آن نماینده را تقبیح و توبیخ کنیم، خیلی ممنون.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! نفر بعدی آقای نقویحسینی هستند. آقای نقویحسینی! خیلی خلاصه بفرمایید، وقت کم است.

سیدحسین نقوی حسینی
بسم الله الرحمن الرحیم
از توضیحات ریاست محترم مجلس تشکر میکنم، منتها آقای دکتر مطهری! همانطور که استحضار دارید امضاهای سؤال اول از رئیسجمهور در حدود (170)، (180) امضا بود، بدون اینکه هیچ جلسهای تشکیل شود، یا توضیح داده شود و مذاکرهای شود این امضاها به حدود (30)، (35) تا رسید. یعنی توجیهی وجود نداشت. حالا نحوه پس گرفتنش چطور بود، اینها برای شأن مجلس خوب نیست، ما باید از شأن مجلس دفاع کنیم.
نکته دوم اینکه من از حضرتعالی که حالا آخر ساعت است و خسته هم هستید، ببینید آقای رئیس! قطع کلام نماینده ممنوع است، ماده (114) ممنوع کرده است، میگوید قطع کلام نماینده ممنوع است. یکی، دو بار در ریاست حضرتعالی اتفاق افتاده، خواهش میکنیم میکروفن نماینده نباید قطع شود. نماینده باید توضیحش را بدهد، جنابعالی بفرمایید این در دستور نبود، یا این تذکر نبود، اخطار بود، توضیح بدهید. ولی قطع کلام نماینده درست نیست، ببخشید.

علی مطهری
بله، ببینید! راجع به تعداد امضاها هیچوقت (180) تا نبود، یک نامهای بود که عدهای امضا کردند که سؤال از رئیسجمهور به جریان بیفتد، آن (180) تا امضا داشت. ولی خود نامه سؤال ظاهراً (89) تا یا این تعداد امضا داشت که ما کاملاً در جریان هستیم و امضاها از حدنصاب پایینتر آمد و من قبلاً هم عرض کردم که خود سؤالکننده آنجا به نظر من مقصر بودند، یعنی در هفتهای که مجلس سرکشی به حوزهها داشت این دوستان برای حفظ امضاهایشان خیلی تلاشی نکردند و طبیعی است که ممکن است عدهای امضایشان را پس بگیرند. هیچ خلاف آییننامهای انجام نشده است.
اما راجع به مسأله قطع میکروفن، ببینید! گاهی رئیس جلسه میخواهد یک کلمهای را بگوید، حرفی را بزند، آن نماینده دارد صحبت میکند و موقعی که رئیس میخواهد حرف بزند او صدایش را بلندتر میکند، برای اینکه صدای رئیس به او نرسد بلندتر میکند، ادامه میدهد، اجازه نمیدهد رئیس صحبت کند که صدایی برسد. ما مجبوریم چند ثانیه نگه داریم، حرفمان را بزنیم تا او دوباره حرفش را ادامه بدهد و گاهی هم خود اتاق فرمان میکروفن را قطع میکند. بابت امروز هم البته اگر باعث ناراحتی آقای گودرزی شده بنده همینجا از ایشان عذرخواهی میکنم. سؤال من فقط این بود که آقای گودرزی شما اخطار دارید یا تذکر؟ بعد من اخطار دارم اصل فلان، تذکر دارم ماده فلان آییننامه. من دیدم روشن نیست، لذا همین باعث ناراحتی آقای گودرزی شد، من واقعاً خودم هم ناراحت شدم که چرا به این شکل در آمد، به هر حال عذرخواهی میکنم.
8
تذکر آییننامهای و اخطار قانون اساسی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

علی مطهری

اکبر رنجبرزاده
لیست قرعهکشی تذکر خارج از دستور، جناب آقای سیدمحمدباقر عبادی نماینده محترم بیرجند، درمیان و خوسف بفرمایید.

سیدمحمدباقر عبادی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
پی

اکبر رنجبرزاده
تشکر، میهمانان ارجمند نماینده محترم گناباد و بجستان جناب آقای بنایی، جناب آقای نبیپور فرماندار محترم گناباد و جناب آقای ابراهیمی فرماندار محترم بجستان در جلسه حضور دارند که از حضور این عزیزان تشکر میکنیم. جناب آقای حشمتاله فلاحتپیشه نماینده محترم اسلامآبادغرب و دالاهو تذکرتان را بفرمایید.

حشمت اله فلاحت پیشه
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای رنجبرزاده! اگر

اکبر رنجبرزاده
ممنونم. جناب آقای یعقوب شیویاری نماینده محترم میانه بفرمایید.

یعقوب شیویاری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تبریک و تهنیت به مناسبت س

اکبر رنجبرزاده
سپاسگزارم. جناب آقای محمدقسیم عثمانی نماینده محترم بوکان بفرمایید.

محمدقسیم عثمانی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
جهان غرب با ادعای دفاع از

اکبر رنجبرزاده
تشکر. جناب آقای صدیف بدری نماینده محترم اردبیل، نمین، نیر و سرعین بفرمایید.

صدیف بدری
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب و احترام خدمت ملت ایران و شما نمایندگان عزیز. جناب آقای روحانی رئیسجمهور محترم و جناب آقای ربیعی وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی! براساس متن صریح ماده (41) قانون کار معیار محاسبه حقوق کارگران با توجه به نرخ تورم و سطح معیشت عنوان شده است که در سالهای اخیر کم و کیف این محاسبه همواره از بحثهای مهم مطروحه میان سه گروه حاضر در شورای عالی کار یعنی دولت، کارفرما و کارگر بوده است. نکته قابل تأمل تفاوت فاحش نرخ تورم اعلامی از سوی دولت و تورم قابل لمس در سطح جامعه میباشد که نارضایتی زیادی را در اقشار مختلف جامعه و به ویژه کارگران عزیز به بار آورده است. تمام درآمد یک کارگر صرف هزینههایی همچون مسکن حداقلی، پوشاک، درمان و هزینههای آموزش فرزندان و تغذیه حداقلی میشود که همین موارد تورمهای به مراتب بالاتری را از آمارهای اعلامی تجربه میکنند. با توجه به شکاف عمیق موجود میان هزینههای حداقلی خانوار کارگری با درآمد مصوبشان، ضروری است تا در این خصوص تدابیر لازم جهت حمایت واقعی از قشر زحمتکش کارگران کشور صورت گیرد.
آقای رئیسجمهور محترم، آقای وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی! کارگران از مظلومترین اقشار جامعه بوده و هستند، چرا که علاوه بر مسائل موجود در بحث درآمد ناچیز و حقوق پایین، نابسامانی بازار ارز، سود بانکی بالا و بیکاری روزافزون آثار مخربی را در زندگی و معیشت آنان به بار آورده و فشار مضاعف بر تن نحیف این قشر وارد کرده است و ضمن تهدید مستمر امنیت شغلی این عزیزان مشکلات معیشتی متعدد را برای ایشان ایجاد کرده است.
اینجانب به نمایندگی از ملت ایران و قشر کارگران زحمتکش درخصوص کوتاهی دولت در بحث تعیین حداقل دستمزد کارگران و عدم اهتمام لازم در جهت رفع مسائل و مشکلات جامعه کارگری تذکر و هشدار میدهم و خواستار توجه هرچه بیشتر دولت محترم (رنجبرزاده ـ تشکر) به معضلات جامعه کارگری در تعیین حداقل حقوق کارگران در سال 97 هستم.
والسلام علیکم و رحمه الله

اکبر رنجبرزاده
سپاسگزاریم. جناب آقای فرشادان نماینده محترم سنندج بفرمایید.

سیدمهدی فرشادان
تذکرات شفاهی
به نام خداوند بخشنده مهربان
آنچه امروز در کنار ت

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای لاهوتی هم بفرمایند، بعد تذکرات کتبی را میخوانیم، مابقی بعد از تذکرات کتبی. جناب آقای مهرداد لاهوتی بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر مطهری! بنده بند (11) ماده (24) را تذکر دارم. جهت استحضار حضرتعالی و مردم خوبمان عرض کنم. روز یکشنبه یک دوفوریتی درخصوص جانبازان عزیزمان مطرح شد. استحضار دارید که در بحث فوریت ما وارد محتوا نمیشویم، بحث فوریت است. چون دوفوریت مطرح بود بنده مخالف این دوفوریت صحبت کردم که اگر دوفوریت هم تصویب میشد چون خلاف قانون برنامه بود نیاز به رأی دوسوم هم داشت، این طرح عملاً دیگر میرفت هوا میشد و به ضرر عزیزان جانباز بود.
بنده و جناب آقای جعفرزاده به عنوان مخالف فوریت صحبت کردیم، عرض کردیم که اجازه بدهید این طرح با یکفوریت تصویب بشود و با این تصویب در کمیسیون یک فرصت بیشتری داشته باشیم یک راهکاری برای جانبازان زیر (25) درصد بتوانیم پیدا کنیم. آقای دکتر مطهری! من میخواهم این را عرض کنم، شما هم تذکر بدهید و این باب را در مجلس ببندید، بعضی از همکاران رفتند از صفحه مانیتوری که جلوی همه همکاران است عکس گرفتند، این را در فضاها پخش کردند که چه کسی مخالف است و چه کسی موافق است. شما الان ببینید یک بلوایی در فضاهای مجازی ایجاد شده، بنده که خودم جانبازم طوری با من دارند برخورد میکنند مثل اینکه ما این عزیزان را، (نادیده گرفتیم) من خودم دست و پای این جانبازان را میبوسم، خودم جانبازم، خودم (50) ماه در جبهه بودم، خودم برادر دو تا شهید هستم، چطور میشود حقوق این عزیزان را نادیده بگیرم؟ این است که واقعاً این تذکر را به همکاران بفرمایید، (رنجبرزاده ـ تشکر) این کاری که کردند و این صفحه را منعکس کردند کار بسیار بدی بوده، به علاوه اینکه ما مخالف فوریت بودیم، انشاءالله که در یکفوریت بتوانیم راهحلی پیدا کنیم. (نایبرئیس ـ متشکریم) از حسن تدبیر جنابعالی هم در رعایت آییننامه از اینکه عنایت فرمودید و بحث اعلام وصول استیضاح جناب آقای دکتر حجتی را فرمودید ممنونم.

علی مطهری
جناب آقای لاهوتی ببینید! من فکر میکنم نه برداشت نمایندگان مجلس و نه برداشت اکثریت مردم ما از مخالفت با دوفوریت یک طرح این نیست که این شخص با محتوا مخالف است. به هر حال نمایندگان که میدانند، اتفاقاً کسی که با دوفوریت مخالفت میکند منظورش این است که بیشتر کار شود و این طرح پختهتر شود. لذا مردم ما هم بعید میدانم اینطور برداشت کنند که مثلاً مخالفت شما یا آقای جعفرزاده در روز یکشنبه یک نوع مخالفت با حقوق ایثارگران باشد، اینها روشن است، مواضع قبلی شما هم روشن است و اصلاً جای شک و تردیدی وجود ندارد. حالا اگر بعضی دوستانی هم در منطقه و اینها شبههای برایشان ایجاد شده باید بدانند که واقعاً اینطور نیست، خیلی ممنون.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای پژمانفر! حضرتعالی تشریف داشته باشید، تذکر خارج از دستور دارید، حتماً قرائت میشود.

علی مطهری

نصراله پژمان فر
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده از فرصتی که علیرغم اینکه یک مقدار وقت گذشته به ما دادید تشکر میکنم. جناب آقای رئیس! تذکر بنده در ارتباط با اصل (8) قانون اساسی و ماده (4) قانون مدنی است که اگر قانونی در مجلس مصوب شود و بعد از تأیید شورای نگهبان در روزنامه رسمی چاپ شود، این قانون بعد از (15) روز لازمالاجرا است و همه مکلفند این قانون را اجرا کنند.
همانطور که مستحضر هستید یکی از قوانینی که امروز در کشور ما مصوب شده در حوزه امر به معروف و نهی از منکر است. متأسفانه امروز هم با یک بیتفاوتی و بیاعتنایی نسبت به تکالیف قانونی دستگاههای اجرایی علیالخصوص در حوزه خود دستوراتی که رئیسجمهور نسبت به دستگاهها میدهند، این قانون بسیار بسیار ارزشمند را در دستگاه جاری کشور معطل نگه داشتهاند.
آقای رئیس! عرض بنده این است علیرغم همه مشکلاتی که در فرآیند تصویب این قانون بود که نهایتاً به شورای حل اختلاف بین قوا آمد و در آنجا بررسی شد و نهایتاً حق را به مجلس دادند و تمامی تشریفات طیشده و اینکه در روزنامه رسمی چاپ شده، چرا دولت از اجرای این قانونی که هم اعتقادات ما و هم بسیاری از مسائل جامعه ما متوقف بر این است استنکاف میکند؟ من خواهش میکنم جنابعالی این موضوع را در اینجا یک تذکر ویژهای بدهید تا این قانون بسیار مهم که اصل (8) قانون اساسی است و پدر بزرگوار شما، شهید بزرگوار شهید مطهری هم حیات یک جامعه را در احیای امر به معروف و نهی از منکر میدانند، نسبت به این موضوع تذکر اجرایی بدهید و این جمله و صحبتهای ناروایی که در جامعه مطرح میشود که اساساً در وظایف و اختیارات افراد نیست. مثلاً امروز مطرح میکنند اگر بناست کسی سخنگوی مردم باشد فقط رئیسجمهور منتخب سخنگوی مردم است. (رنجبرزاده ـ تشکر) یعنی کس دیگری حق ندارد چنین صحبتی را داشته باشد؟ (نایبرئیس ـ متشکریم، خیلی ممنون) معنای آن این است که رئیسجمهور از کارهای اساسی کشور فاصله گرفته و در یک مسائل غیرمرتبط دارند اظهارنظر میکنند. امروز کار کشاورزی مردم، صنعت، حوزه هنر و حوزههای مختلف زمین مانده است (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) آقای دکتر! من خواهش میکنم تذکر داده شود، هر کسی در حوزه خودش حرف بزند. امروز رئیسجمهور در مقام رئیسجمهوری باید کار خودش را در حوزه کار کشاورزی، صنعت و باقی کارهای اجرایی داشته باشند. خیلی تشکر میکنم.

علی مطهری
خیلی ممنون. آقای پژمانفر! راجع به موضوع اولتان عرض کنم، بحث قانون امر به معروف و نهی از منکر حرفتان درست است و متأسفانه همه دولتها، حالا چه دولت قبلی و چه دولت فعلی به این موضوع اهمیت لازم را نمیدهند و وظیفهای برای خودشان قائل نیستند و این اشتباه است. در حالی که ما یک اصل کلی داریم که آن مرتبه از امر به معروف و نهی از منکر که مستلزم اعمال قانون است وظیفه دولت اسلامی است و وظیفه مردم نیست. ولی ما در همه دولتها این نقص را میبینیم، انشاءالله که بیشتر توجه کنند.

نصراله پژمان فر
اعتبارات ندارد و دستگاهها دارند تعطیل میشوند.

علی مطهری
نه، اصلاً گاهی اصل اجرایش را قبول ندارند. ببینید! ما الان به اذان رسیدیم، جناب آقای کبیری و آقای داداشی و دیگران اگر در حد یک دقیقه است بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای علی ابراهیمی نماینده محترم شازند! در یک دقیقه بفرمایید.

علی ابراهیمی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت ملت بزرگ ایران سلام عرض میکنم و ولادت حضرت زهرا (سلاماللهعلیها) و روز مادر و روز زن را به همه هموطنانم تبریک عرض میکنم.
اولین تذکر بنده به وزیر محترم نیرو است. چندین سال است که سه صنعت بزرگ مستقر در شهرستان شازند صدها لیتر بر ثانیه از منابع و ذخایر آب شیرین سفرههای زیرزمینی دشت کزاز شازند برداشت میکنند و هیچگونه اقدام مؤثری برای تأمین این آب از سایر منابع نکرده و واقعاً دارند منطقه را دچار یک بحران زیستمحیطی میکنند. به نظر میرسد باید سریعاً یک فکر اساسی بابت این موضوع انجام بدهند.
دوم اینکه اخیراً مشاهده شده که تحرکات و اقداماتی مبنی بر واگذاری نیروگاه حرارتی شازند را شاهد هستیم. استحضار دارید که ما در استان مرکزی تجربه تلخی درخصوص واگذاری صنایع مادر داریم که موجب اعتراضات کارگری و عدم فعالیت این صنایع است. من دارم هشدار میدهم که این قضیه میتواند مشکلات اساسی را به دنبال داشته باشد و عواقب ناشی از آن بر عهده وزیر محترم و همچنین سازمان خصوصیسازی است. (رنجبرزاده ـ تشکر).
تذکر بعدی من به وزیر محترم نفت است که علیرغم مکاتبات انجامشده اینجانب و مجمع نمایندگان استان و استاندار محترم، این تحرکات درخصوص واگذاری پالایشگاه امام خمینی شازند هم هست که با همین شرایط دارم تذکر میدهم.
آخرین بحثم هم درخصوص سهم بیمه تأمین اجتماعی رانندگان نفتکش استان مرکزی است که متأسفانه چندین وقت است که دارند از خود رانندگان این را میگیرند. در هیچکجای کشور این قضیه اتفاق نیفتاده و من خواهش میکنم که سریعاً تعیین تکلیف شود.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای عبدالهی نماینده محترم اهر و هریس بفرمایید. خلاصه بفرمایید که آقای داداشی هم صحبت کنند.

بیت اله عبدالهی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تشکر از هیأترئیسه محترم. من ابتدا به خانواده محترم سمیعی بخشایش تسلیت عرض میکنم. آقای مطهری! در شهر بخشایش یکسری اتفاق افتاده، کودکی مریض بوده، بعد سوار آمبولانس میکنند، بعد به خاطر مسائل سطحی و ساده این راننده آمبولانس اجازه نمیدهد این کودک به بیمارستان برود. بعد این کودک را از آمبولانس خارج میکند، میگوید خانوادهاش ببرند. خانوادهاش که این را به بیمارستانی در تبریز میبرند متأسفانه این کودک فوت کرده است. خواهش من این است که وزیر محترم بهداشت و درمان و رئیس دانشگاه علومپزشکی تبریز به این قضیه رسیدگی کنند. در واقع این راننده آمبولانس وظایف قانونیاش را انجام نداده و کلی برای نظام، مملکت و دولت در منطقه فضاسازی شده است. چرا باید بچههای مردم از آمبولانس اخراج شوند و در مسیر راه از دست بروند؟ این برای ما و نظام ما خیلی غمانگیز است.
موضوع بعدی که میخواهم عرض کنم این بحث است، از آقای رئیسجمهور خواهشی که دارم آییننامهای که وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و جهادکشاورزی در مورد وامهای روستایی و عشایری نوشتهاند واقعاً غمانگیز است. چند ماه است در کشور میگوییم که برای عشایر و روستاییان وام کمبهره میدهیم، ولی این آییننامه قطعاً اجازه نخواهد داد روستاییان و عشایر ما (رنجبرزاده ـ تشکر) از این وامها استفاده کنند و متأسفانه اینهایی که باید از این وام استفاده کنند بیبهره هستند. خیلی ممنون و تشکر.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای امیرحسنخانی نماینده محترم فردوس، سرایان و بشروییه بفرمایید.

محمدرضا امیرحسنخانی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با کسب اجازه از ریاست محترم جلسه و هیأترئیسه محترم. با درود به ارواح طیبه شهدا، با عرض خداقوت خدمت همه همکاران. من میلاد مسعود حضرت زهرا را به همه ملت ایران به ویژه بانوان عزیز کشور تبریک میگویم.
تذکر اول من به وزیر علوم، تحقیقات و فناوری است. جناب آقای دکتر غلامی! دانشکده فنی و حرفهای شهرستان فردوس الان هشت سال است مصوب شده، دانشجو دارد، دارد کار میکند، متأسفانه هنوز نه آزمایشگاهها و نه کارگاههایش تجهیز است و نه در محل خود دانشکده کاری را شروع کردهاید. درخواست من این است که این کار سریعتر شروع شود.
از وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی تشکر میکنم، آقای دکتر ربیعی به طبس آمدند. خواهش من این است که کار ساخت استادیوم کارگران شهر اسلامیه هر چه سریعتر شروع شود، بعد از هشت سال است مصوبه دولت هنوز کار ساخت آن شروع نشده است.
از وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت هم تشکر میکنم، از جناب آقای دکتر کرباسیان و سازمان ایمیدرو هم تشکر میکنم. خواهشم این است طرح توسعه پرورده چهار که توسط چینیها اقدام شده، این را اقدام کنند که کار آن سریعتر در شهر طبس شروع شود.
تذکر بعدی به وزیر محترم نیرو است. (رنجبرزاده ـ تشکر) خواهش من از آقای دکتر اردکانیان این است؛ فاضلاب شهرستان فردوس مدت زمان زیادی است که در بودجه است. خواهش من این است کار این را انجام بدهند. (نایبرئیس ـ متشکریم، خیلی ممنون).
آقای دکتر! من یک نکته آخر دارم؛ خواهش من از وزیر محترم ارشاد و معاون محترم گردشگری این است که سمینار بزرگداشت هزارمین سالگرد سفر ناصرخسرو به تون به شهرستان فردوس که میخواهد برگزار شود این عزیزان شرکت کنند. من تشکر میکنم.

اکبر رنجبرزاده
آقای داداشی و بعد آقای کبیری. آقای داداشی در خدمت شما هستیم.

ولی داداشی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت ملت شریف ایران و همچنین همکاران گرامی سلام و عرض ادب و احترام دارم. شما مستحضرید که شهرهای مرزی محروم هستند و در حالت استضعاف زندگی میکنند. مستحضرید که در شهرهای مرزی کشاورزی وجود ندارد، در شهرهای مرزی کارخانه و تولید وجود ندارد و در واقع اقتصاد شهرهای مرزی براساس روابط و آمد و شدهای اقتصادی فیمابین دو همسایه است. حالا شهرستان آستارا با کشور جمهوری آذربایجان همسایه است و وزارت امور خارجه تا به امروز منفعلانه عمل کرده و از موضع دیپلماسی فعال وارد نشده است. ما ویزا را برای آنها برداشتیم، آنها ویزا را برای همشهریان و هموطنان عزیز ما برنداشتهاند. درخواستی که من از آقای دکتر ظریف دارم این است که آقای دکتر ظریف! شما از موضع و دیپلماسی فعال وارد مذاکره شوید. شما که مدعی هستید که برجام را فرجام کردید، شما که ادعا دارید دستی در سیاست و دیپلماسی دارید باید مذاکره کنید و کشور جمهوری آذربایجان را متقاعد کنید و حداقلش این است که گذر مرزی را احیا کنید. امروز شهرستان آستارا (8000) بازاری دارد و در بازار شهرستان آستار بیش از (8000) نفر در حال فعالیت اقتصادی هستند که امروز کمرشان شکسته است. (نایبرئیس ـ متشکریم) خواهش من این است که هر چه سریعتر در اسرع وقت مذاکرات مرزی و بینالمللی صورت بگیرد و منتج به نتیجه شود. تشکر میکنم.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای سیدتقی کبیری جزء تذکرات دستور روز هستند.

علی مطهری
آقای کبیری! کوتاه صحبت کنید.

سیدتقی کبیری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و تبریک سالروز میلاد باسعادت حضرت فاطمه زهرا (سلاماللهعلیها) و همچنین سالروز تولد حضرت امام خمینی (رحمهاللهتعالیعلیه) و همچنین روز زن و مادر را به همه بانوان و مادران کشورمان تبریک عرض میکنم.
من اصل (48) را اخطار دارم. فقط میخواهم سریع متن را بخوانم و خیلی مختصر نکته را عرض کنم. آقای دکتر! در اصل (48) آمده: «در بهرهبرداری از منابع طبیعی و استفاده از درآمدهای ملی در سطح استانها و توزیع فعالیتهای اقتصادی میان استانها و مناطق مختلف کشور، باید تبعیض در کار نباشد». ما الان در حوزه آب یک تبعیض و بیعدالتی را در سطح استانها داریم، استان آذربایجانغربی که مشکل شدید آبی دارد در استان آذربایجانغربی شهرستانهای خوی و چایپاره در مضیقه بسیار شدیدی است، ما حتی در آب شرب هم مشکلاتی داریم. خوشبختانه هم وزیر سابق و هم وزیر فعلی آقای دکتر اردکانیان دستوراتی دادند. درخواست من این است که این موضوع تسریع شود تا مشکل آب شرب و کشاورزی و صنعتی این دو شهرستان به زودی حل شود. ممنون و تشکر.

اکبر رنجبرزاده
تشکر از جناب آقای کبیری عزیز. جناب آقای صباغیان بفرمایید.

علی مطهری
اجازه بدهید! نوبت آقای کامران است، بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای صباغیان، بعد آقای کامران است.

علی مطهری
نه، آقای کامران بفرمایید.

حسن کامران دستجردی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای مطهری! ما یک وضعیت بحرانی پیدا کردیم، علتش هم این است که وزیر نیرو مصوبات شورای آب و شورای امنیت کشور و قانون توزیع آب را اجرا نکرده است. آن دفعه چشمکشاورزان ما را کور کردند، این دفعه هم باز تجمع کردند، من بارها هم اینجا گفتم این اقدام اگر هر اتفاقی بیفتد وزیر نیرو باید محاکمه شود. عوامل اطلاعاتی و انتظامی نیایند یک دفعه به کشاورزان گیر بدهند، چون حقآبهشان است. بروند به وزیر نیرو گیر بدهند، اینها آدمهای رزمنده هستند، اینها آدمهای شهیدداده هستند، اینها آدمهای واقعاً نجیبی هستند. به کجا پناه ببرند؟
من از آقای دکتر مطهری هم خواهش میکنم روی این قضیه سرمایهگذاری کنند. من بارها اینجا تذکر دادم، امروز هم به آقای لاریجانی گفتم، چند روز پیش هم همین را عرض کردم، تا اتفاقی نیفتاده ما دوباره مشکل پیدا نکنیم. حل مسأله خیلی هم راحت است، قانون اجرا شود.

علی مطهری

اکبر رنجبرزاده

علی مطهری
آقای صباغیان و آقای طاهرخانی! اگر اجازه بدهید ما دیگر جلسه را ختم کنیم.

اکبر رنجبرزاده

علی مطهری
خانم سعیدی! شما هم اجازه بدهید، چون دیگر خیلی طولانی شد.

اکبر رنجبرزاده
حالا یک دقیقه، (30) ثانیه اجازه بدهید، تا الان ایستادهاند.

علی مطهری
نه، ما از وقت اذان هم گذشتیم. اجازه بدهید که دیگر جلسه را ختم کنیم.

اکبر رنجبرزاده
وقتتان بماند برای جلسه بعد.
9
تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به مسئولان اجرایی کشور

اکبر رنجبرزاده
تذکرات کتبی
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور:
ـ آقای حسن کامراندستجردی (اصفهان) به وزرای کشور، نیرو و اطلاعات درخصوص علت بیتوجهی به درخواست بحق کشاورزان شرق اصفهان در مورد حقآبه آنان. هر اتفاقی رخ دهد مسئول آن متوجه وزیر نیرو است.
ـ آقای احمد سالککاشانی (اصفهان) به رئیسجمهور محترم درخصوص عدم تدوین آییننامه برنامه پنجساله ششم توسعه با گذشت یک سال از آن.
ـ آقایان: حسن بهرامنیا (نهاوند) و اکبر رنجبرزاده (اسدآباد) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص علت عدم پرداخت پول چغندرکاران شهرستانهای نهاوند و اسدآباد در استان همدان با توجه به اینکه بیش از شش ماه است محصول چغندر تحویل کارخانجات استانهای لرستان، همدان و اصفهان شده است.
ـ آقای محمدمهدی زاهدی (کرمان و راور) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص اینکه علیرغم قولهای فراوان حضرتعالی مبنی بر پرداخت حقوق بهمنماه بازنشستگان فولاد هنوز خبری نیست و این قشر نسبت به عملکرد جنابعالی بدبین و بیاعتماد شدهاند.
ـ آقایان: ولیالله نانواکناری (بابلسر و فریدونکنار) و عبداله رضیان (قائمشهر، سوادکوه، جویبار، سیمرغ و سوادکوهشمالی) به وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص استفاده از بازنشستگان برای تصدی ریاست دانشگاه با توجه به ابلاغ رئیسجمهور محترم و صراحت قانون.
ـ آقای جلیل رحیمیجهانآبادی (تربتجام، تایباد و باخرز) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص اینکه محدوده روستاهای متعددی در تربتجام، تایباد، باخرز و صالحآباد و بخشهای تابعه توسط بنیاد مسکن مطالعه، بازنگری و طرح هادی در آنها اجرا نشده است. منازل خارج محدوده از گاز، آب و برق نمیتوانند بهرهمند شوند و مردم در شرایط نامساعدی زندگی میکنند.
ـ آقای احمد سالککاشانی (اصفهان) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص عدم اجرای کامل و صحیح محتوای مواد (85) و (125) قانون مدیریت خدمات کشوری نسبت به وضعیت بازنشستگان فرهنگیان آموزش و پرورش.
ـ آقای صدیف بدری (اردبیل، نمین، نیر و سرعین) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص اینکه چندمین ماه است پرسنل و کارکنان شرکت غله استان اردبیل حقوق و مزایا دریافت نکردهاند و هنوز بلاتکلیف هستند.
به وزیر آموزش و پرورش درخصوص عدم پرداخت مطالبات اضافهکاری و حقالتدریس معلمین و آموزشدهندگان و پاداش پایانخدمت فرهنگیان استان. تا آخر سال 96 حتماً پرداخت گردد.
به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص عدم تعیین و ابلاغ افزایش حقوق کارگران زحمتکش برای سال 97 متناسب با شرایط معیشتی روز جامعه.
ـ آقای سیدمصطفی ذوالقدر (میناب، رودان، جاسک، سیریک و بشاگرد) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص احداث پل سوم میناب ـ نصیرایی به مرکز شهرستان میناب.
ـ آقای منصور مرادی (مریوان و سروآباد) به رئیسجمهور محترم درخصوص بیتوجهی دولت نسبت به بخشهای سرشیو و کوماسی مریوان.
ـ آقایان: صدیف بدری و رضا کریمی (اردبیل، نمین، نیر و سرعین) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص اینکه بعد از گذشت چند ماه هنوز بهای خرید چغندرقند از کشاورزان عزیز استان اردبیل توسط کشت و صنعت مغان پرداخت نشده است.
ـ آقایان: نورمحمد تربتینژاد (گرگان و آققلا)، علیرضا ابراهیمی (رامیان و آزادشهر) و شهرام کوسهغراوی (مینودشت، کلاله، مراوهتپه و گالیکش) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص اجرای تصمیمات وزارت آموزش و پرورش در رابطه با تغییر مدیریت استانی آموزش و پرورش گلستان به تعویق افتاده است و این امر موجب تضعیف آموزش و پرورش در انجام وظایف محوله در استان شده است.
ـ آقای منصور مرادی (مریوان و سروآباد) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص تدریس شش پایه مقطع ابتدایی توسط یک معلم در مناطق محروم توجیهپذیر نیست.
ـ آقای حشمتاله فلاحتپیشه (اسلامآبادغرب و دالاهو) به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص پایان دادن به کارشکنی اوقاف استان کرمانشاه در روند بازسازی مناطق زلزلهزده.
به وزیر آموزش و پرورش درخصوص پرداخت فوقالعاده فرهنگیان مناطق زلزلهزده استان کرمانشاه با توجه به وعده چندباره وزیر آموزش و پرورش در این رابطه.
ـ آقایان: نادر قاضیپور (ارومیه) و علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص لزوم رسیدگی و نظارت بیشتر به تبعیض موجود در عرضه محصولات شرکت ایرالکو.
به وزیر آموزش و پرورش درخصوص علت عدم پرداخت مطالبات معوق از جمله حق مسکن، حق مأموریتهای سالهای 95 و 96 معلمان اعزامی به خارج از کشور.
ـ آقای نظر افضلی (نهبندان و سربیشه) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص تسریع در (20) درصد افزایش حقوق کارکنان جهادکشاورزی به کل پارامترهای احکام که تاکنون اجرایی نشده است. تسریع در اقدام عملی جهت جایگزینی تعداد زیادی از نیروها که در جهادکشاورزی شهرستان نهبندان در سال 97 بازنشسته میگردند.
ـ آقای سیدمحمدجواد ابطحی (خمینیشهر) به رئیسجمهور محترم درخصوص صدور دستور فوری برای خرید تنباکو از تنباکوکاران به ویژه شهرستان خمینیشهر توسط شرکت دخانیات. همچنین صدور دستور فوری و سریع برای پرداخت حقوق بهمن و اسفند و عیدی بازنشستگان فولاد.
ـ خانمها: ناهید تاجالدین (اصفهان)، زهرا ساعی (تبریز، آذرشهر و اسکو) و پروانه سلحشوری (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزرای آموزش و پرورش و علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص عدم اجرای مصوبه سال 92 مجلس درخصوص حذف کنکور و عدم اجرای تبصره (1) بند «الف» ماده (80) قانون برنامه ششم توسعه.
ـ آقای سیدحسین نقویحسینی (ورامین، پیشوا و قرچک) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص رسیدگی عاجل به وضعیت دامداران شیری دشت ورامین و جلوگیری از واردات بیرویه دام سبک و گوشت.
ـ آقای ابوالفضل ابوترابی (نجفآباد، تیران و کرون) به رئیسجمهور محترم درخصوص خودداری از انجام تکلیف قانونی خود وفق ماده (29) قانون برنامه ششم مبنی بر راهاندازی سامانه حقوق و مزایا و تجمیع کلیه پرداختها به مقامات، رؤسا و مدیران اجرایی کشور.
ـ آقایان: حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) و سیدحسین نقویحسینی (ورامین، پیشوا و قرچک) به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص امتناع بانکها از افتتاح حساب به نامه صندوقها، قرضالحسنه تکشعبهای و ارائه خدمات الکترونیکی از جمله تحویل دستگاههای کارتخوان با فروش POS.
به وزیر آموزش و پرورش درخصوص اینکه چرا زنگ ورزش مدارس به زنگ بطالت تبدیل شده است؟
ـ آقای علی بختیار (گلپایگان و خوانسار) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص لزوم تسریع در ایجاد بیمارستان تأمین اجتماعی غرب استان اصفهان و تکمیل درمانگاه تأمین اجتماعی خوانسار.
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص تسریع در تأمین اعتبار طرح تونل خوانسار ـ بویین ـ میاندشت و تکمیل آن، تونل ریزشی است و تعجب است که آقایان دولت طرح را غیرفعال کردهاند.
ـ آقای سیدتقی کبیری (خوی و چایپاره) به رئیسجمهور محترم درخصوص احقاق حقوق سپردهگذاران مؤسسه مالی حافظ به ویژه در شهرستان خوی و چایپاره.
ـ آقای منصور مرادی (مریوان و سروآباد) به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص عدم توجه به وضعیت آنتندهی موبایل و اینترنت در حوزه انتخابیه شهرستانهای مریوان و سروآباد.
جناب آقای نصراله پژمانفر عزیز که میخواهند با تأخیر تذکرشان را بفرمایند، در خدمتشان هستیم.
10
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

علی مطهری
جلسه بعدی ساعت (8) صبح روز یکشنبه بیستم اسفند 1396 و دستور جلسه دستور هفتگی است که اعلام خواهد شد. پایان جلسه را اعلام میکنیم.