1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 204 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه یکصد و شصت و هشتم روز یکشنبه اول بهمنماه 1396 هجریشمسی مطابق با سوم جمادیالاول 1439 هجریقمری:
1 ـ بررسی تقاضای عدهای از نمایندگان مجلس شورای اسلامی مبنی بر لغو رسیدگی اصل (85) قانون اساسی در مورد لایحه تجارت.
2 ـ گزارش کمیسیون عمران در مورد لایحه یکفوریتی اصلاح بند (2) مادهواحده قانون تسریع در امر تخلیه و بارگیری کشتیها در بنادر.
3 ـ گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد طرح یکفوریتی استفساریه تبصره (2) ماده (76) قانون تأمین اجتماعی (اصلاحی مصوب 14/7/1380).
4 ـ گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل (44) قانون اساسی در مورد طرح یکفوریتی الحاق دو ماده به قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور.
5 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون سازمان ملل متحد برای مبارزه با جرایم سازمانیافته فراملی.
6 ـ گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل (44) قانون اساسی در مورد نحوه اجرای قانون اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی.
7 ـ گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد طرح تعیین تکلیف کارگزاران بیمه اجتماعی.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

وحيد خزايي
(آیات 10 ـ 6 از سوره مبارکه «اعراف» توسط قاری محترم آقای وحید خزائی تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
فَلَنَسْئَلَنَّ الَّذِینَ أُرْسِلَ إِلَیْهِمْ وَ لَنَسْئَلَنَّ الْمُرْسَلِینَ * فَلَنَقُصَّنَّ عَلَیْهِمْ بِعِلْمٍ وَ ما کُنَّا غائِبِینَ * وَ الْوَزْنُ یَوْمَئِذٍ الْحَقُّ فَمَنْ ثَقُلَتْ مَوازِینُهُ فَأُولئِکَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ * وَ مَنْ خَفَّتْ مَوازِینُهُ فَأُولئِکَ الَّذِینَ خَسِرُوا أَنْفُسَهُمْ بِما کانُوا بِآیاتِنا یَظْلِمُونَ * وَ لَقَدْ مَکَّنَّاکُمْ فِی الْأَرْضِ وَ جَعَلْنا لَکُمْ فِیها مَعایِشَ قَلِیلاً ما تَشْکُرُونَ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقای خزائی قاری محترم تشکر میکنیم. ترجمه آیات را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«پس قطعاً از کسانی که پیامبران به سوی آنان فرستاده شدهاند خواهیم پرسید و قطعاً از خود فرستادگان نیز خواهیم پرسید. و از روی دانش به آنان گزارش خواهیم داد و ما از احوال آنان غایب نبودهایم. و در آن روز سنجش اعمال درست است پس هر کس میزانهای عمل او گران باشد آنان خود رستگارانند. و هر کس میزانهای عمل او سبک باشد پس آنانند که به خود زیان زدهاند چرا که به آیات ما ستم کردهاند. و قطعاً شما را در زمین، قدرت عمل دادیم و برای شما در آن وسایل معیشت نهادیم اما چه کم سپاسگزاری میکنید». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ. (حضار صلوات فرستادند)
اسامی تأخیرکنندگان جلسه امروز عبارتند از آقایان: علیرضا ابراهیمی نماینده محترم رامیان، سلمان خدادادی نماینده محترم ملکان، ولی داداشی نماینده محترم آستارا، علیرضا رحیمی نماینده محترم تهران، قاسم ساعدی نماینده محترم دشتآزادگان، احمد علیرضابیگی نماینده محترم تبریز، احمد صفری نماینده محترم کرمانشاه، حشمتاله فلاحتپیشه نماینده محترم اسلامآبادغرب و دالاهو، اسداله قرهخانی نماینده محترم علیآباد، جواد کاظمنسب نماینده محترم اهواز، عامر کعبی نماینده محترم آبادان، محمد محمودی نماینده محترم شهریار، حبیباله نیکزادیپناه نماینده محترم بم، نبیاله هزارجریبی نماینده محترم گرگان و علی وقفچی نماینده محترم زنجان.
3
تصویب تقاضای لغو رسیدگی به لایحه تجارت طبق اصل (85) قانون اساسی

علی اردشیرلاریجانی
دستور جلسه را اعلام بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت همکاران گرامی. آقای دکتر دستور اول بررسی تقاضای عدهای از نمایندگان مجلس شورای اسلامی مبنی بر لغو رسیدگی اصل (85) قانون اساسی در مورد لایحه تجارت است. اگر اجازه بفرمایید خود بنده در رابطه با عنوان نماینده درخواستکنندگان موضوع را توضیح بدهم.

محمد علی وکیلی
اجازه میدهید مخالف و موافق را بگوییم؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی

محمد علی وکیلی
بسم الله الرحمن الرحیم
مخالفین: سیدهحمیده زرآبادی و جناب آقای مهرداد لاهوتی. موافقین: سرکار خانم سیدهفاطمه ذوالقدر و جناب آقای حاجی.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
پیشنهاد دهنده
آقای دکتر! خدمت شما عرض کنم لایحه بسیار مهم قانون تجارت در مجالس گذشته با توجه به اهمیتش که الان قوانین مندرج در حوزه تجارت ما، موانعی در حوزه کسب و کار ایجاد کرده، در دستور کار مجلس قرار گرفته و به علت تخصصی و بزرگ بودن آن به صورت هشتادوپنجی تصویب شد که در کمیسیون حقوقی و قضائی مورد بررسی قرار بگیرد. منتها شورای محترم نگهبان به این موضوع که به صورت هشتادوپنجی مورد بررسی قرار بگیرد اعتراض کرده است. من متن اعتراض شورای محترم نگهبان را خدمت شما عرض کنم، میگوید: «نظر به اینکه طبق اصل (85) قانون اساسی مجلس نمیتواند اختیار قانونگذاری را به شخص یا هیأتی واگذار کند، فقط در موارد ضروری میتواند اختیار وضع بعضی از قوانین را به کمیسیونهای داخلی خود تفویض نماید. با توجه به اینکه قانون تجارت فعلی قانون دائمی است و امور مربوطه به طور طبیعی و عادی جریان دارد و خلأ قانونی به نحو کلی که جبران آن ضروری باشد، در این خصوص وجود ندارد و هیچ ضرورتی برای تصویب این مصوبه در کمیسیون به صورت آزمایشی نیست». شما این را به صورت بررسی در صحن علنی مورد بررسی قرار بدهید، بعد بفرستید تا ما در رابطه با موادش بررسی کنیم.
وقتی مجدداً این ایراد شورای نگهبان به کمیسیون حقوقی و قضائی ارسال شد، کمیسیون حقوقی و قضائی این ایراد را پذیرفت و مورد بررسی قرار داد. منتها چون طبق ماده (167) آییننامه داخلی وقتی یک مصوبهای اصل هشتادوپنجی میشود و صحن علنی برای هشتادوپنجی شدنش رأی داده است، برای خارج شدن از هشتادوپنجی مجدداً باید صحن علنی رأی بدهد. به همین خاطر ما امروز در دستور قرار دادیم که اگر همکاران محترم صلاح بدانند ما آن را از هشتادوپنجی بودن خارج کنیم و بعد انشاءالله این به صورت عادی در دستور صحن علنی برای بررسی قرار بگیرد. علت درخواست ما ایراد شورای محترم نگهبان است و این ایراد توسط کمیسیون پذیرفته شده و مواد به صورت عادی در دستور کار میآید، انشاءالله اگر دوستان امروز رأی بدهند در دستور کار صحن قرار میگیرد.

جهان بخش محبی نیا
آقای دکتر! تشخیص ضرورت، کار مجلس است، کار شورای نگهبان نیست، این کار، کاری کارشناسی است. شورای نگهبان میتواند بگوید که مخالف شرع است یا مخالف قانون اساسی است.

علی اردشیرلاریجانی
آقای محبینیا تذکر دارند.

غلامرضا کاتب
آقای سلیمی در موضوع تذکر دارند، بفرمایید.

علیرضا سلیمی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر! یکی همین اصل (85) را میخواهم عرض کنم. ببینید! این نکتهای که برادر عزیزمان جناب آقای دکتر قاضیزاده فرمودند حرف درستی است، منتهای مراتب اگر ما بخواهیم قانون تجارت را به صورت عادی در مجلس مورد بررسی قرار بدهیم، اگر از همین الان شروع کنیم تا پایان دوره هم به جایی نمیرسیم. (رئیس ـ نه، پایان دوره نیست) باید جنابعالی یک ساز و کار جدیدی را با شورای محترم نگهبان به هر کیفیت رایزنی کنید تا آنها اجازه بدهند.
آقای دکتر! اگر اجازه بدهید یک نکتهای هم در حاشیه عرض کنم. آقای دکتر ببینید! اصل (52) قانون را باز اینجا میخواهم اخطار بدهم. ببینید! گزارشی که الان تلفیق به ما در رابطه با بودجه داده به هیچوجه در رابطه با جداول و ردیفها گزارشی به ما داده نشده، تبصرهها را محبت کردند به ما ارجاع دادند، کما اینکه بودجه شرکتها بالاخره آیا جزء بودجه است؟ یا نیست؟ اگر هم جزء بودجه نیست چرا عدد و رقمش را هر سال میآوریم؟ اگر جزء بودجه است چرا نه تلفیق بودجه شرکتها را بررسی میکند، نه ما فرصت داریم. ما فقط باید قانونگذاریها را، یا همان تبصرهها قانونگذاری است، یعنی واقعاً از نظر واقعی ردیفها و جداول را هیچگاه مورد بررسی قرار نمیدهیم. ممکن است جنابعالی بفرمایید فرصت دارید و همان جواب همیشگی که بعضی از دوستان محبت میکنند، کجا فرصت داریم؟ ما فقط تبصرهها را بحث میکنیم، آخر هم میفرمایید که تبصرهها با همه ردیفها و جداول به رأی گذاشته میشود و ما هم واقعاً در رابطه با اصل و اساس بودجه که ردیفها و جداول است، هیچگاه مجلس ورود جدی پیدا نمیکند. امسال خواهشم این است جنابعالی اجازه بفرمایید این ردیفها و جداول هم به صورت دقیق مورد بحث واقع شود.

علی اردشیرلاریجانی
البته در رابطه با بحث اولی که شما در مورد این طرحی که حذف شود و ایراد شورای نگهبان فرمودید، ببینید! شورای نگهبان مطابق اصل (85) میگوید چون موارد ضروری است، درست است، ولی ضرورتش را چه کسی باید تشخیص بدهد؟ آن بار که مجلس تصمیم گرفت گفت چون یک امر تخصصی است و تعداد موادش هم (1000) تا است همین را به کمیسیون میدهیم. این هم که شما فرمودید تا آخر این دوره، اینطور نیست. یعنی مطابق آییننامه فعلی، آن موادی که نمایندگان روی آن نظر دارند مورد بررسی قرار میگیرد.
حالا در مورد بحث بعدی که شما فرمودید، راجع به ردیفها میتوانید نظر بدهید. حالا گزارش کمیسیون راجع به ردیفها را هم ارائه بدهند. به هر حال اگر قانوننویسی درست باشد در قانون بودجه نباید اینقدر تبصره بیاید. حالا میآورند، خود مجلس هم اضافه میکند، لذا وقت زیاد میگیرد. به هر حال شما میتوانید راجع به یک ردیف اظهارنظر کنید، هم در کمیسیون، هم در کمیسیون تلفیق و هم در صحن مجلس، منتها در حدی که بشود. بفرمایید.

محمد علی وکیلی
مخالف اول وقتشان را به جناب آقای فتحی دادهاند، بفرمایید.

محمد جواد فتحی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
من از سرکار خانم زرآبادی تشکر میکنم که وقتشان را به بنده دادند. همکاران محترم توجه بفرمایید! قانون تجارت یکی از پنج قانون مهم کشور است، یعنی ما بعد از قانون اساسی پنج قانون مهم داریم که یکی از آنها قانون تجارت است. قوانین مهم دیگر قانون مدنی، قانون آییننامه دادرسی مدنی، قانون آییندادرسی کیفری و قانون مجازات اسلامی است.
قانون تجارت مصوب 1311 است. در همان 1311 که این قانون تصویب شد (70) سال نسبت به زمان خودش عقبتر بود. یعنی ترجمه قوانین غربی مثل کشورهای بلژیک و فرانسه در آن سالها مد نظر قانونگذار بود که در واقع قانونگذار ما قانون (70) سال قبل آن کشورها را ترجمه کرد و در سال 1311 به تصویب رساند. اتفاقاً همین قانون تجارت 1311 هم در واقع مصوبه کمیسیون قضائی مجلس وقت بوده، در صحن مجلس نیامده و از قضا از این پنج قانونی که بنده عرض کردم قوانین مهم کشور هستند به جز قانون مدنی که آن هم در مجلس قبل از انقلاب تصویب شد، سه تا قانون دیگر یعنی قانون آیین دادرسی مدنی، قانون آیین دادرسی کیفری و قانون مجازات اسلامی که اینها هم قوانینی هستند که بعضاً موادشان از (1000) ماده قانونی هم بیشتر است، مثل قانون مجازات اسلامی که چیزی نزدیک به حدود (1400) ماده است و از قضا هر سه این قوانین در کمیسیون تصویب شدند و به عنوان قانون موقتی الان دارند اجرا میشوند. چون دوستان مستحضرند، بالاخره در صحن مجلس امکان تصویب (1260) ماده تخصصی که آن ارتباط منطقی مواد با هم حفظ بشود فراهم نیست. تنها راهکار این است که اینطور قوانین در کمیسیون تصویب شود.
من از نظریه شورای محترم نگهبان تعجب میکنم که در ایرادشان گفتند امور مربوط به قانون تجارت فعلی دارد به طور طبیعی و عادی جریان پیدا میکند و خلأ قانونی به نحو کلی که جبرانش ضروری باشد در این خصوص وجود ندارد. این از مرجعی مثل شورای نگهبان واقعاً جای تعجب است که در تشخیص ضرورت این قانون دارد تردید میکند. این همه مسائل و مشکلاتی که ناشی از عملکرد شرکتها وجود دارد، امری مثل پدیده شاندیز، مثل این مؤسسات مالی و اعتباری و خلأیی که در مباحث مربوط به اسناد تجاری، قانون ورشکستگی، قواعد مربوط به ورشکستگی وجود دارد، همه ناشی از این قانون تجارت 1311 است که به نظر من ضرورت اصلاح آن واضح و مبرهن است.
ضمن اینکه همانطور که آقای دکتر لاریجانی فرمودند در اصل (85) تشخیص ضرورت به عهده مجلس گذاشته شده، شورای نگهبان نباید نسبت به حدود اختیارات مجلس تعدی و تجاوز کند. مجلس تشخیص ضرورت داده و این را در کمیسیون چندین سال مورد بررسی قرار داده و متنی را به عنوان (1260) ماده قانونی تنظیم کرده که اتفاقاً نقاط قوت بسیاری نسبت به قانون موجود دارد. من چند مورد از این نقاط قوت را عرض میکنم تا دوستان متوجه ضرورت تصویب این قانون در کمیسیون بشوند. یکی ملاحظه سیاستهای بازار سرمایه و قانون بازار اوراق بهادار و قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید است. در این قانون سیاستهای پولی و بانکی مورد ملاحظه و دقت قرار گرفته، ایجاد شفافیت اطلاعاتی در فعالیتهای مالی و بازارهای اقتصادی، تسهیل فضای کسب و کار از طریق شفافیت مقررات و حذف مجوزهای غیرضروری، رعایت مؤلفههای مورد نظر نهادهای بینالمللی و متولی سنجش رتبه کشورها در زمینه سرمایهگذاری خارجی و فضای کسب و کار، ملاحظه اصول حسابداری، ملاحظه تحولات تجارت الکترونیک، (وکیلی ـ متشکرم) ملاحظه قوانین تجارت روز کشورهای پیشرفته و در حال توسعه و بسیاری نوآوریهای دیگر در این لایحه مد نظر قرار گرفته است. من تصور میکنم اگر دوستان واقعاً به این شکلی که کمیسیون اقدام کرده و در قالب (1260) ماده این لایحه را تنظیم کرده و به تصویب رسانده، اگر ما این را نپذیریم و بخواهیم موضوع را به صحن مجلس بیاوریم، عملاً داریم بر قانون 1311 پافشاری میکنیم و هیچ راهکار دیگری برای اصلاح این قانون وجود نخواهد داشت. (وکیلی ـ متشکرم) این است که من از دوستان خواهش میکنم این ایراد شورای نگهبان را نپذیرند و انشاءالله موضوع به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع شود و این مصوبه کمیسیون مورد تأیید قرار بگیرد. خیلی متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، نفر بعدی را دعوت کنید.

محمد علی وکیلی
سرکار خانم ذوالقدر موافق هستند، بفرمایید.

سیده فاطمه ذوالقدر
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت همکاران محترم و هیأترئیسه و همینطور پیشاپیش سالروز تولد حضرت زینب و روز پرستار را تبریک میگویم.
در مورد این لایحه، با توجه به اهمیت لایحه تجارت برای رفع موانع کسب و کار، این لایحه تنظیم شده بود و به کمیسیون ارجاع شده بود و در اینجا شورای نگهبان این مسأله را جزء اصل (85) دانست و بررسی آن را به کمیسیون ارجاع داد. ولی اکنون تعداد زیادی از نمایندگان تقاضا دارند که مجدداً این اصل هشتادوپنجی آن لغو شود و این لایحه به صورت روال عادی در صحن بررسی شود.
همانطور که مخالف محترم هم فرمودند قانون تجارت قانون مادر است که بلاتکلیف مانده و باید هر چه زودتر تکلیفش روشن شود و از سال 1311 و تمام مواردی که مخالف محترم فرمودند هیچ منافاتی ندارد که اینجا و در صحن مجلس این مسائل بررسی شود و اتفاقاً با توجه به اولویت مسأله و اهمیت موضوع هیچ اشکالی ندارد که تمام نمایندگان محترم راجع به این مسأله ایراد نظر داشته باشند، راجع به اوراق سرمایه، راجع به سهام، راجع به رفع موانع کسب و کار، همه نمایندگان به عنوان نماینده مردم حق دارند در لایحه به این مهمی یعنی لایحه تجارت اظهارنظر کنند و نظرشان را داشته باشند و در ضمن روال قانونگذاری طبق قانون اساسی همین است و معلوم است که تمام موارد قانونی در صحن اکثراً توسط همه نمایندگان به تصویب برسد و به ندرت اصل (85) میشود. لذا نمایندگان محترم با این تقاضا خواستند که هشتادوپنجی آن برداشته بشود و به صورت معمول و روال عادی آن در صحن مجلس و انشاءالله نمایندگان محترم وقت خواهیم گذاشت و به بررسی مواد آن میپردازیم. لذا من از همکاران محترم درخواست میکنم به این تقاضای نمایندگان محترم مبنی بر لغو رسیدگی اصل (85) قانون اساسی در مورد لایحه تجارت رأی موافق بدهند. خیلی ممنون، تشکر میکنم.

محمد علی وکیلی
خیلی ممنون. آقای رئیس! با کسب اجازه از جناب آقای لاهوتی و جناب آقای حاجی، چون ماده (171) یک مخالف و یک موافق دارد، بنابراین در خدمت شما هستیم.

علی اردشیرلاریجانی
نه، گفته بررسیاش مطابق (169) انجام شود، (169) گفته دو نفر مخالف و دو نفر موافق است.

محمد علی وکیلی

علی اردشیرلاریجانی
نه، تبصره (2) را باید مبنا بگذارید. تبصره (2) میگوید بررسیاش بر اساس ماده (169) است، (169) هم دو نفر مخالف و دو نفر موافق است، اشکالی ندارد.

محمد علی وکیلی
بنابراین با اجازه جمع، آقای لاهوتی بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
ببینید دوستان! ایرادی که شورای نگهبان وارد کردند به نظر من ایراد درستی نیست. اصل (85) قانون اساسی در واقع اصل واضح و روشنی است. شورای نگهبان که نمیتواند یکی از اصول، خود شورای نگهبان حافظ قانون اساسی است، یعنی اگر ما قانونی را تصویب کنیم و اگر این قانون منافات و اشکالی با قانون اساسی داشته باشد، مکلف است ایراد بگیرد.
اصل (85) قانون اساسی این اختیار را به مجلس شورای اسلامی داده که اگر در مواردی که صلاح بداند بتواند قانونی را تبدیل به قانون آزمایشی کند، به کمیسیون تخصصی ارجاع کند. استحضار دارید این قانون بالای (1000) ماده داشت، امکان بررسی این قانون در صحن علنی وجود نداشت. یعنی اگر واقعاً وارد مباحث تخصصی آن در صحن میشدیم صحن علنی مجلس شاید شش، هفت ماه، یک سال باید وقت را برای این امر میگذاشت. این تشخیص خود مجلس است که این را به کمیسیون تخصصی ارجاع بدهد و این قانون در کمیسیون تخصصی بررسی بشود و اصل هشتادوپنجیاش کند و الان هم تغییرات آن به عنوان یک ضرورت است. به نظر من ایراد شورای نگهبان ایراد درستی نیست. من مخالفت خودم را با ایراد شورای نگهبان اعلام میکنم، متشکریم.

علی اردشیرلاریجانی

محمد علی وکیلی
جناب آقای حاجی موافق هستند، بفرمایید.

حسینعلی حاجی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! قبل از اینکه وارد بحث شویم من میخواهم یک نکتهای را عرض کنم، حضرتعالی هم به هر حال نقطه نظرتان را بفرمایید. ببینید! مدتها است که این بحث آبونمان که بر روی قبوض گاز شرکت گاز میگرفت.

علی اردشیرلاریجانی
این را برای بعد بگذارید، چون وسط بحث است، از نظر آییننامه هم درست نیست.

حسینعلی حاجی
پس بعد وقت بدهید که بگویم. اما درخصوص موافقت با اصل هشتادوپنجی قانون تجارت، عزیزان! 13/2/1311 این قانون تنظیم و تصویب شده و تنها یک بار در سال 1347 اصلاحیه خورده و بعد از آن هم اصلاحیهای را نداشتیم، فقط ما در سال 1386 قانون تجارت الکترونیک را تصویب کردیم.
از طرفی شورای محترم نگهبان به هر جهت ایرادی را گرفته که ما ناگزیر از این هستیم که به هر حال به آنچه گزینههای پیش روی ما هست بپردازیم. یکی از گزینهها که شاید بهترین گزینه هم باشد، این است که در صحن به آن رسیدگی بکنیم. همکاران عزیز! دلیل آن هم این است که یک قانون بسیار مهمی است، در واقع قانون مادر روابط اقتصادی است و از این جهت که قانونی هم بوده که با اینهمه قدمت کمترین تغییر را داشته خودش نشاندهنده این است که قانونی است که ما هم بایستی در تصویب آن بسیار دقت بکنیم. چون به هر حال درخصوص مهمترین مسأله جامعه که اقتصاد هست میخواهد روابط و قواعد را تعریف بکند، از طرفی ما از تصویب قوانین آزمایشی تا الان خوبی ندیدیم، مرتباً آن مواردی که به عنوان اصل هشتاد و پنجی و آزمایشی مصوب شده از یک طرف دارای ایراداتی بوده که معمولاً وقتی میخواهد اصلاح بشود میگوییم که اجازه بدهید تا دولت لایحه بیاورد، معمولاً هم دولت لایحه نمیآورد که الان چندین مورد آن هست، زمانش هم تمام شده ولی دولت لایحهای را نیاورده که از این بابت هم این اشکال وجود دارد.
از طرفی وقتی که به کمیسیونها هم یک امری واگذار میشود تجربه نشان میدهد که آنطور که باید و شاید کمیسیون وقتگذاری و آن استحکامی که بایستی در تنظیم رسیدگی داشته باشد ندارد و لذا نمیتواند که جامع نظرات اکثریت مجلس هم باشد.
از آن طرف ما شاهد آثار اقتصادی آن در زوایای مختلف هستیم و از طرفی هم یک قانون تخصصی است. درست است تعداد مواد آن زیاد هست، ولی ما از آن طرف هم در همین چند ماه گذشته شاهد بودیم که دستور در مجلس تعدادش کم بود. از طرفی وقتی در صحن مطرح بشود تجار، دانشجویان، اساتید دانشگاه، قضات، صاحبان بنگاههای اقتصادی میتوانند نقطهنظرات خودشان را بیان بکنند و ما میتوانیم از بازتاب این نقطهنظرات و مطرح شدن هر بندی و هر مادهای بتوانیم استفاده بکنیم و کار خودمان را کاملتر و مستحکمتر پایهگذاری بکنیم، از آن طرف مطبوعات و رسانهها میتوانند نقش ارزندهای در تکمیل این قانون داشته باشند، هم رسانههای مکتوب، هم رسانههای مجازی و همچنین حقیقی میتوانند نقد عالمانه داشته باشند و کار ما بیعیبتر باشد. از طرفی چون از طریق رادیو هم پخش میشود مردم هم در جریان تصویب و دگرگونی این قانون قرار میگیرند و دانستن هم حق مردم هست. در واقع به نوعی شفافسازی در این خصوص هم صورت میگیرد.
از آن طرف هیأترئیسه محترم میتوانند بهجای اینکه یک کمیسیون را برای رسیدگی اولیه قرار بدهند کمیسیون مشترک تشکیل بدهند و آنجا بتوانند مقدمات را انجام بدهند و در صحن ماده به ماده مورد بررسی قرار میگیرد، از طرفی در حال حاضر با آییننامهای که داریم ما پیشنهاد حذف جزء و حذف کلی که به آن صورت نداریم، بنابراین میتواند سرعت پیدا بکند و ما شاهد باشیم که از نظرات همه نمایندگان استفاده بشود و ما این را واگذار به یک جمع کوچکی نکنیم که ممکن است اشتباهات آنها بیشتر باشد، چون در کمیسیون وقتی رسیدگی میشود معمولاً چون از طریق رسانه ملی مذاکرات پخش نمیشود آنچنان که شاید و باید در راستای اظهار نظر مردم و صاحبنظران قرار نمیگیرد.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، دوستان توجه داشته باشند! سیر این را در جریان باشید. این لایحه، لایحه دولت است، در مجلس ششم داده شد، مجلس هفتم در مجلس کار شد، مجلس هشتم آمدیم به نتیجه برسیم باز روی آن کار شد و در کمیسیون چون مواد آن زیاد بود و تخصصی بود ما گفتیم که در کمیسیون هشتاد و پنجی تصمیمگیری بشود و بعد یک مدتی کار بشود و بعد اگر لازم بود این را دائمی بکنیم. شورای نگهبان یک ایرادی گرفت، ایراد گرفت که موارد ضروری باید اینطور بشود. البته از نظر ما ضرورت آن را مجلس باید تشخیص بدهد، ولی حالا به هر حال. دوباره به مجلس برگشت، یک مدتی طول کشید تا به این مجلس رسید. حالا یک راهش این است که کمیسیون پذیرفته گفته هشتاد و پنجی را برگردانید، چون این به هر حال قانون مادر و مهمی است، در مجلس بررسی بشود نمایندگان هم نظری دارند به کمیسیون میدهند بعد در مجلس میآید مواد آن را بررسی بکنیم و هر مقدار که تصویب شد هر جلسه برای شورای نگهبان میفرستیم که برای بررسی فرصت داشته باشند، نگویند یک مرتبه همه را فرستادید ما در (10) روز و (20) روز نمیتوانیم. مثل لایحه بودجه یا برنامه به مرور بفرستیم. به هر حال تعیین تکلیف بشود یک قانون مهمی است، مفهوم تجارت عوض شده این همینطور مانده به خاطر اختلاف شکلی بین ما و شورای نگهبان. به هر حال ما یک بار باید کلیات آن را رأی بگیریم. آقایان بررسی کردند گفتند راهش این است که در مجلس بررسی کنیم، حالا به هر حال یک موضوعی است، ولی چون در آییننامه فقط موادی که نمایندگان نظر دارند بررسی میشود با سرعت بیشتری میشود عمل کرد. به هر حال پیشنهاد آقایان این است که ما لغو هشتاد و پنجی کنیم.
حضار 229 نفر، نمایندگان محترم که موافق هستند نظر خودشان را اعلام بفرمایند. دوستان در رأیگیری شرکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
الان این به کمیسیون داده بشود، نمایندگان محترم هم فرصت دارند نظرات خودشان را بدهند در کمیسیون بررسی بهروز بشود مجدداً و نتیجه آن را به مجلس بدهند، ما کلیات آن را که رأی گرفتیم به مرور جزئیات آن را بررسی میکنیم به شورای نگهبان میدهیم که فرصت برای بررسی داشته باشند.
4
تصویب کلیات لایحه اصلاح قانون تسریع در امر تخلیه و بارگیری کشتیها در بنادر و بحث و بررسی درخصوص مواد آن

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور دوم گزارش یکفوریتی اصلاح بند (2) مادهواحده قانون تسریع در امر تخلیه و بارگیری کشتیها در بنادر هست که آقای دکتر! کمیسیون محترم عمران ارائه میکنند، سخنگوی محترم کمیسیون! در خدمت شما هستیم.

علی اردشیرلاریجانی

محمد علی وکیلی
با اجازه شما مخالفین را بگویم. مخالفین آقایان: ملکی و بیگدلی هستند و موافقین آقایان: یوسفی و ساری هستند.

صدیف بدری
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام به شما نمایندگان محترم و ملت بزرگ ایران اسلامی. لازم میدانم جان باختن تعدادی از عزیزانمان در حادثه نفتکش سانچی را به مردم عزیز بهویژه خانواده محترم آنان تسلیت عرض نمایم. از مسئولین ذیربط میخواهیم در اسرع وقت عللوقوع آن را استخراج و به مردم عزیز گزارش بدهند.
گزارش کمیسیون عمران به مجلس شورای اسلامی
لایحه یکفوریتی اصلاح بند (2) مادهواحده قانون تسریع در امر تخلیه و بارگیری کشتیها در بنادر به شماره چاپ (641) که به این کمیسیون به عنوان (کمیسیون) اصلی ارجاع گردیده بود در جلسه مورخ 30/7/96 با حضور مسئولان اجرایی ذیربط و کارشناسان مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی مورد بحث و بررسی قرار گرفت و با اصلاحاتی در عنوان و متن به اتفاق آراء تصویب شد. اینک گزارش آن در اجرای ماده (147) آییننامه داخلی به مجلس شورای اسلامی تقدیم میشود.
ضمناً گزارش کمیسیونهای فرعی اقتصادی و برنامه و بودجه و محاسبات تا زمان ارسال این گزارش واصل نشده است.
رئیس کمیسیون عمران ـ محمدرضا رضائیکوچی
نظر به اینکه بر اساس بند (2) مادهواحده قانون تسریع در امر تخلیه و بارگیری کشتیها در بنادر سرمایهگذاری بخش خصوصی در بنادر کشور در مواردی که از محل منابع داخلی سازمان بنادر و دریانوردی تأمین نمیشود و مشمول مزایای مذکور در بند یادشده نیست و با توجه به تأثیر این امر بر کاهش انگیزه بخش خصوصی در این زمینه لایحه زیر توسط دولت تهیه و به مجلس شورای اسلامی تقدیم شده.
لذا از همکاران محترم خواهش میکنیم برای رونق حمل و نقل در دریا و رونق حمل و نقل در بنادر انشاءالله به این لایحه رأی مثبت بدهند.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، مخالف را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای ملکی مخالف هستند، بفرمایید.

ولی ملکی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و درود به همکاران ارجمند و هیأترئیسه محترم. ببینید! یک بخش دلایل مخالفت من ماهیتی است، ما داریم قانونگذاری میکنیم، اگر توجه بکنید در ماده (1) اشاره شده که در بند (2) قانون تسریع در امر تخلیه و بارگیری کشتیها در بنادر مصوب 20/2/1395 ما در اردیبهشتماه سال 95 قانونی را وضع کردیم متأسفانه دقت نکردیم، عجله کردیم، جوانب امر را ندیدیم امروز برای تکمیل همان قانون دوباره مجلس قانونگذاری میکند. لایحهای را دولت داده است، پس معلوم است که ما در سال گذشته چه دولت آن را داده باشد، چه مجلس توجه و دقت لازم را نکردیم تا یک طرح یا لایحه جامعی را داشته باشیم که امروز بهناچار وقت مجلس یک بار برای کلیات موضوع گرفته شده و امروز هم دوباره وقت مجلس گرفته میشود.
همان کاری که الان در قانون قبلی، قانون تجارت را دقت بکنید! در تصمیمگیری عجله میکنیم یک وقت میبینید آن بندها و موادی که به نفع قانون تجارت بوده است، شاید آنها را هم ندیده بگیریم و مشکل ایجاد بکنیم در امر تجارت که یک قانون جامعی هست. حالا من در اینجا بحثم ماهیتی است که اگر واقعاً قانونی که یک سال هنوز از وقت آن نگذشته به این راحتی ما داریم تغییراتی در آن ایجاد میکنیم معلوم نیست که همینی که امروز تصویب میکنیم دوباره فردا به آن نظر دیگری داشته باشیم و تغییراتی را ایجاد بکنیم.
در گزارشی که سخنگوی محترم کمیسیون عمران ارائه کردند هدف از این تغییرات ایجاد انگیزه برای بخش خصوصی ذکر گردید که بخش خصوصی انگیزه لازم را داشته باشد. من در اینجا مواردی را مطرح میکنم که مثلاً در بند (10) «سازمان بنادر و دریانوردی مکلف است نسبت به ایجاد زیرساختهای حمل و نقل ترکیبی با اولویت ریلی در بنادر اقدام و مشوقهای لازم برای بخش دولتی فعال در این حوزه را برقرار نماید».
تشویق بخش خصوصی یک اصل است، اما چرا ما در همان سال گذشته لحاظ نکردیم؟ یا در گزارش کار جامعی که در کلیات موضوع مطرح شد من در اینجا یک سؤالی دارم؛ منافع کدام شرکتها در آن لحاظ شده است؟ یعنی ما هیچ اشارهای به تعداد شرکتهایی که در امر دریانوردی فعالیت میکنند، در قانون باید زوایای این دیده بشود، اشاره نکردیم. سالانه چقدر بار حمل و نقل میشود، چه منافعی را برای کشور دارد و چندین نفر در اینجا ذینفع هستند؟ یعنی آمار کمی اصلاً در اینجا ارائه نشده است. یعنی ما برای چند نفر قانون مینویسیم و چند نفر ذینفع هستند، چند شرکت خصوصی و یا دولتی یا نیمهدولتی در آنجا دخیل هستند، هیچکدام تفکیک نشده است.
در کلیات به طوری که همکار عزیز ما جناب آقای قاضیپور هم آن زمان مطرح کردند که یک اشاره دقیقی به این مسائل داشتند که قابل تأمل بود. من از دوستان عزیز درخواست میکنم توجه بکنند که در مقایسه با کشورهای دیگر که در امر کشتیرانی فعالیت میکنند، بهویژه در منطقه، اعداد و ارقام لحاظ بشود، گفته بشود که ما کجا هستیم و به کجا میخواهیم برسیم. این بحث تسریع یک کلمه عام است، تسریع بشود، این تسریع سه ضمانتاجرایی دارد. ما باید زمانبندی بکنیم، هدفمندی بکنیم، بنویسیم که سازمان بنادر و کشتیرانی ما مشکلات اینچنینی دارند، نسبت به دنیا چه میزان عقب هستند و در چه مدتزمان یا بازه زمانی اینها به چه استانداردی برسند تا بتوانند ما را به اهدافی که مدنظر ما هست برسانند.
بنابراین مخالفت بنده اصولی است، ماهیتی است، چرا که در این قانون ما آمدیم گفتیم که قانون تسریع در امر تخلیه و بارگیری کشتیها در بنادر و یکسری مشوقهایی را در نظر گرفتیم، این مشوقها خوب است، ما باید بخش خصوصی را تشویق بکنیم، اما اینکه بخش خصوصی کجا قرار دارد، همکاران ارجمند دقت بکنید! بخش خصوصی و یا نیمهدولتی الان در امر کشتیرانی در کجا قرار گرفته است و به کجا باید برسد. ما اهداف را تعریف نکردهایم، بنابراین انتظار میرود در این تغییرات در جزئیاتی که وارد میشویم، الان بحث در جزئیات است به این نکات توجه بشود، اهداف کمی را در کنار این اهداف کیفی قرار بدهیم تا بتوانیم قانون جامع و رافعی را که منافع همه را در نظر بگیرد بنویسیم. امیدوارم به این نکات توجه بشود، از همکاران عزیز میخواهم با در نظر گرفتن این مسائل به این قانون رأی بدهند، تشکر.

محمد علی وکیلی
ممنونم، جناب آقای یوسفی موافق هستند، بفرمایید.

همایون یوسفی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
عرض سلام و وقتبخیر دارم خدمت همکاران محترم و همچنین ملت شریف ایران و عرض تسلیت دارم بابت حادثه تلخ کشتی سانچی محضر ملت شریف ایران.
درخصوص موضوع لایحه امروز و تغییری که قرار است صورت بگیرد چند نکته را عرض میکنم. به هر حال یکی از مشکلاتی که ما در حوزه مسائل مختلف کشور داریم مشکلاتی هست که در حوزه تجارت، بهخصوص تجارت خارجی هست و درخصوص تجارت خارجی امر صادرات و واردات بحث بسیار مهمی هست که یکی از زیرساختهای مورد نیاز جهت امر تجارت خارجی و صادرات و واردات بحث بندرگاهها هست و احیاناً تخلیه و بارگیری اگر با مدتزمان طولانی اتفاق بیفتد این باعث افزایش هزینهها خواهد شد و قدرت رقابتی کلاً تجارت ما را با سایر کشورها کمتر میکند و هزینهها را افزایش میدهد و بر فضای کسب و کار اغلب تأثیر منفی میگذارد و در قوانین بینالمللی هر موقع تأخیر در تخلیه صورت بگیرد از جانب آن کشوری که بندرگاه آنجا هست باید هزینهای به نام دموراژ پرداخت بشود که در واقع یک جریمهای هست که بابت تأخیر در تخلیه پرداخت میشود و به نظر میرسد علیرغم اینکه زمان تخلیه و بارگیری در کشور ما کاهش پیدا کرده، ولی هنوز نسبت به متوسط جهانی ما فاصله زیادی را داریم. به طور مثال این مدتزمان در کشور ما متوسط (9) روز است، ولی در کشور امارات در بندر جبلعلی این زمان حدود (10) ساعت است و در سنگاپور حدود هفت ساعت و در سایر بنادر آسیایی حدود (29) ساعت و در حوزه مدیترانه حدود (20) ساعت است. به نظر میرسد که تأمین زیرساختهای لازم در حوزه بنادر میتواند به توسعه بیشتر کشور در حوزههای مختلف کمک بکند. تجاربی که در سطح دنیا وجود دارد این است که معمولاً سرمایهگذاریهایشان را بیشتر در مناطق بندرگاهیشان و مرتبط با آبهای آزاد انجام میدهند و توسعه بندرگاهها و مناطق آزاد تأثیر شگرفی بر سایر مناطق کشورهایشان دارد. به نظر میرسد ما هم اگر در این مسیر قدم برداریم بتواند موفقیت بیشتری برای تجارت و اقتصاد ما را عاید بکند.
درخصوص نقش تجارب جهانی که ما بخواهیم استفاده بکنیم، در تجارب جهانی بخش خصوصی به طور کاملاً فعال در حوزه بندرگاهی آنها فعال هست و با توجه به منابع محدود مالی دولت به نظر میرسد حضور بخش خصوصی باعث افزایش رقابت بنادر ما با بنادر دنیا هست و از طرفی مطابق با قانون ازجمله اصل (44) قانون اساسی و قانون تجارت مناطق آزاد این پیشنهاد منطبق است.
من خواهش میکنم همکاران محترم انشاءالله به این لایحه رأی مثبت بدهند، از آن جهت که حضور بخش خصوصی در هر عرصهای میتواند انشاءالله تأثیرگذار باشد. من لازم میدانم با توجه به مشکلاتی که طی سه روز اخیر در استان خوزستان هم به وجود آمده از این فرصت استفاده بکنم و چند نکتهای را خدمت ملت شریف ایران و همکاران محترم عرض بکنم.
عزیزان! بلاشک خوزستان سد اول دفاعی، امنیتی و اقتصادی این کشور است و هرگونه مشکلی که در استان خوزستان اتفاق بیفتد مطمئناً در آیندهای نه چندان دور در بقیه نقاط کشور به وجود میآید و به قول یکی از مسئولین عالی کشور میفرمودند که مشکلات خوزستان برابر مشکلات کل کشور هست و خوزستان برابر کل ایران هست.
به همین دلیل ما اگر برای مشکلات امروز مردم شریف خوزستان فکری نکنیم در آیندهای نه چندان دور در کل کشور آنها را خواهیم دید. ما به دلایل مختلف، از جمله موقعیت استراتژیک خوزستان شاهد بودیم که در طول تاریخ هر موقع قرار بوده اتفاقی در این کشور بیفتد اولین نشانههای آن در استان خوزستان مشخص شده. ما شاهد بودیم که یکی از نقاط اصلی ایجاد تمدن ایرانی استان خوزستان بود، ورود اسلام از استان خوزستان اتفاق افتاد، ورود شیعه از استان خوزستان بود، در تاریخ معاصر انقلاب مشروطه که یکی از پایههای آن نفت بود از خوزستان شروع شد، ورود مدرنیته از خوزستان بود، انقلاب اگر پیروز شد به واسطه بحث اعتصاب کارگران نفت بود که یک عامل مهمی در پیروزی انقلاب، شروع جنگ هم از خوزستان بود و الان هم مشکلات محیط زیستی خوزستان نشانهای هست که در آینده کشور به آن مبتلا خواهد شد.
عزیزان! بلاشک مشکلات امروز محیط زیست خوزستان ریشه در انتقال آب دارد و بنا به دلایل علمی اگر به گرد و غبار خوزستان توجه نشود در آینده نه چندان دور (رئیس ـ متشکریم) گریبان کل کشور را خواهد گرفت. لذا کنترل کانونهای داخلی گرد و غبار خوزستان که در قانون برنامه توسعه ششم هم به طور کلی دیده شده میتواند مؤثر باشد و کارگروه ملی کنترل گرد و غبار خوزستان انشاءالله پیشنهاد میشود. من در نهایت درخصوص این لایحه هم، درخصوص بنادر هم توصیه میکنم که انشاءالله با رأی مثبت خودشان همه بتوانیم به اقتصاد و تجارت کشور کمک کنیم.

محمد علی وکیلی
ممنونم، مخالف بعدی جناب آقای بیگدلی هستند، (بیگدلی ـ آقای لاهوتی صحبت میکنند) میکروفن آقای لاهوتی را روشن بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان ببینید! لایحهای که دولت داد چه تفاوتهایی ایجاد شد؟ دولت اینجا فقط از ما این نکته را خواست که در بند (2) مادهواحده قانون تسریع در امر تخلیه که آنجا این کار محول شده بود، بند (2) این است؛ آمده که سازمان بنادر و دریانوردی موظف است جهت کاهش انتظار زمان نوبت کشتی از محل منابع داخلی خودش بیاید بنادر خودش را توسعه بدهد. معنی آن چیست؟ معنیاش این است که کشتیهایی که امروز باید پشت نوبت بارگیری قرار بگیرند و یک هزینه دموراژ سنگینی را میخواهند پرداخت بکنند، سازمان بنادر و دریانوردی از بودجه خودش بیاید بنادر خود را توسعه بدهد. اما اینجا دولت یک نکتهای را درخواست کرده از ما که آقا! ما گذشته از منابع داخلی خودمان این اختیار را داشته باشیم از توان بخش خصوصی هم استفاده بکنیم.
همینجا هم البته جای بحث است که آیا واقعاً ما بیاییم بحث توان بخش غیردولتی را اضافه بکنیم معنی آن این نیست که تعهد از سازمان بنادر ساقط خواهد شد یا نه. خود این جای بحث است، اما آن چیزی که دولت از ما خواست همین نکته بود. حالا دیگر اگر هم ما سازمان یک بخش غیردولتی را هم اضافه میکردیم مشکلی ایجاد نمیشد. اما آن چیزی که در کمیسیون تغییر دادند را عنایت بفرمایید، من با آقای رضایی معاونت قوانین هم صحبت میکردم اینها همه نسبت به این مطالب ایراد داشتند، یکی اینکه آمدند گفتند که سازمان بنادر و دریانوردی مکلف است نسبت به ایجاد زیرساخت حمل و نقل ترکیبی با اولویت ریلی در بنادر ایجاد بکند. سازمان بنادر به نظر ما داریم تحمیل میکنیم. کار سازمان بنادر و دریانوردی در دریا است، در هر صورت وظیفه حمل و نقل دریایی را به عهده دارد. الان ما بیاییم بگوییم شما زیرساخت ریل را با هزینه سازمان بنادر میخواهید آماده بکنید. به نظر من این یک تحمیل به سازمان هست.
نکته دوم؛ ببینید! باز هم در یک جای دیگر آمده نام سازمان بنادر و دریانوردی به متن ماده (5) قانون رفع موانع تولید اضافه بشود. معنی آن چیست؟ معنی آن این است که ما سازمان بنادر و دریانوردی را از قانون، دوستان دقت بفرمایید، آقای دکتر لاریجانی عنایت بفرمایند. ببینید! بندهایی را که کمیسیون عمران اضافه کرده معنیاش چیست؟ معنی آن این است که قانون سازمان بنادر و دریانوردی را از قانون محاسبات عمومی میخواهد مستثنی بکند.
بند دیگر آمده گفته که تسهیلات و مزایای تعیین شده در قانون چگونگی اداره مناطق آزاد تجاری در امر سرمایهگذاری به بنادر چابهار و بنادر خشک تسری مییابد. آقای دکتر لاریجانی! من عرض میکردم خود دولت از ما فقط یک نکته خواسته، یک نکته آن هم این بوده که ما سرمایهگذاری که الان کشتیها در بنادر ما دارند (رئیس ـ یک واژه را گفتند اضافه کنید) بله، منتها دو، سه تا بند اینجا اضافه شده. یکی اینکه سازمان بنادر و دریانوردی را از قانون محاسبات عمومی دارند مستثنی میکنند. شما ماده (3) اینجا را نگاه بکنید، بعد ساخت ترکیبی حمل و نقل ریلی را که ربطی به سازمان بنادر و دریانوردی ندارد آن را هم گفتند به این اضافه بکنند. نکته دیگر هم؛ گفتند تسهیلاتی که در مناطق آزاد تجاری هست را به چند بندر ما تسری بدهیم.
به نظر من آقای دکتر! آن نکته اولی که دولت از ما خواسته نکته درستی است، نکتهای است که گفته ما بهجای اینکه از منابع سازمان بنادر بسازیم از توان بخش خصوصی هم استفاده بکنیم. این بندهایی را هم که کمیسیون عمران اضافه کرده به نظر من اصلاً مرتبط نیست. اگر جنابعالی میتوانید مدیریت بفرمایید این یا همینجا اصلاح شود یا به کمیسیون ارجاع بدهید که مجدداً این را اصلاح کنند.

علی اردشیرلاریجانی
وقتی ما مواد (2) و (3) را بحث کردیم که شما بحث دارید میتواند پیشنهاد حذف داده شود یا رأی داده نشود، میشود حل کرد. پیشنهاد کمیسیون ویژه هم شبیه همین پیشنهاد شماست که عین لایحه را تصویب کنید که او هم میتواند نظرش را مطرح کند. نفر بعدی را دعوت بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای مقدسی بفرمایید.

سیدمهدی مقدسی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض تسلیت به خانوادههای جانباختگان سانحه کشتی سانچی. جناب آقای لاریجانی، همکاران عزیز! بحثی را که در لایحه دولت است، ما اقتصاد دریامحور را باید مد نظر داشته باشیم و یک سؤال اساسی این است که علیرغم وجود این همه سواحل، ما چقدر توانستیم از ظرفیت دریا استفاده کنیم؟ موقعیت ما در مقایسه با سایر کشورها درخصوص ساعات و روزهای تخلیه و بارگیری در بنادر چگونه است؟ واقعیت این است که ما جایگاه مناسبی نداریم و از این ظرفیت خوب استفاده نکردهایم. ما حدود (5800) کیلومتر ساحل داریم و واقعیت این است که در همه بخشها نتوانستهایم از این ظرفیت خدادادی استفاده بهینه داشته باشیم. این لایحه میخواهد ما را به این موضوع رهنمود بدهد که ظرفیت و تجهیزات بنادر و سرعت تخلیه و بارگیری را افزایش بدهیم. این یقیناً به سود اقتصاد کشور است. الان هزینههایی که ما بابت معطلی کشتیها و مسائلی که داریم، هزینههایی که بابت تأخیر در تخلیه داریم گاهی مواقع کلی مشکلات برای کشور به وجود میآورد. بعضی از کالاهای اساسی که نیاز داریم و اینها در نوبت تخلیه و بارگیری هستند.
همکاران عزیز! به هر تقدیر موضوع دریا یک موضوع بسیار مهمی است، ما الان (9) تا کشور در شمال کشورمان داریم که محصور در خشکی هستند و در دنیا (44) کشور هستند. اینها علاقهمند هستند که بیایند از ظرفیت صنایع ریلی و بعد بنادر ما برای صادرات و واردات خودشان استفاده کنند و یقیناً اگر این اتفاق رخ بدهد یک درآمد دائمی نصیب کشور ما میشود.
یکی از الزامات افزایش این ظرفیت این است که ما بنادرمان را تجهیز کنیم، الان بنادر ما این آمادگی وسیع را برای این مأموریت ندارد. یقیناً دوستان مطلع هستند که موضوع اتصال خط ریلی زاهدان به چابهار از طریق ایرانشهر به سرعت در حال انجام است و این مأموریتی است که به نوعی بتوانیم علاوه بر مشکلات کشور خودمان یک خط ترانزیتی برای انتقال کالا برای کشورهایی که محصور در خشکی و علاقهمند هستند ایجاد کنیم.
این لایحه دارد این ظرفیت را فراهم میکند، من از همکاران عزیز و ارجمندم این انتظار را دارم که برای تقویت صنایع دریایی، برای تقویت بنادر، برای افزایش ساعات تخلیه و بارگیری، برای افزایش قدرت این موضوع و اینکه جایگاه ایران در بین کشورهای دیگر افزایش پیدا کند به این لایحه و مجموعهای که آماده شده رأی مثبت بدهند.
من مخالفتی هم در فرمایشات برادران عزیزم جناب آقای ملکی و جناب آقای لاهوتی ندیدم، بیشتر اصلاح بعضی از موارد است. یقیناً در زمان رسیدگی به مواد و بندهای مختلفش اگر اشکال و ایرادی باشد آنجا میشود برطرف کرد، ولی ماهیت این لایحه این است که ما بتوانیم ظرفیت تخلیه و بارگیری در بنادر را افزایش بدهیم و این یک ضرورت اجتنابناپذیر است، هم برای خود کشور هم اینکه زمینهای برای رشد اقتصادمان در دریا باشد. ما ظرفیت دریا را واقعاً باید فراموش نکنیم، بنده از دولت و جناب آقای دکتر روحانی هم انتظار دارم که شورای عالی صنایع دریایی را که برای ایجاد همافزایی شکل گرفته و قانونش در سال 87 بوده بیشتر تشکیل بدهند و ما مسیری را طی کنیم که از ظرفیت دریا استفاده کنیم و الان هم که مقام معظم رهبری منطقه مکران را مورد توجه قرار دادند و ما در برنامه ششم این موضوع را برجسته کردیم، یقیناً مسیری است که میتواند اقتصاد ما را در این زمینه تقویت کند. یکی از مزیتهای مهم کشور ما دریاست که متأسفانه ما غفلت کردیم، از ظرفیت دریا خوب استفاده نکردیم، به فعالان بخش خصوصی در حوزه دریا توجه نکردیم. (فرهنگی ـ خیلی ممنون) امیدوار هستم همکاران عزیز به این لایحه رأی بدهند، بعد انشاءالله موادش به موقع اصلاح میشود.
والسلام علیکم و رحمه الله

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، کمیسیون نظر بدهد و کمیسیون ویژه هم نظر دارد. آقای فولادگر بفرمایید.

حمیدرضا فولادگر
بسم الله الرحمن الرحیم
با آرزوی موفقیت برای همکاران گرامی. دوستان! یک لحظه عنایت بفرمایید، لایحهای که دولت داده بود در کمیسیون ویژه تولید ملی و اصل (44) به لحاظ بحث سرمایهگذاری غیردولتی بحث شد و همان متن لایحه دولت تصویب شد. اینکه کمیسیون محترم عمران آوردند گزارش دادند به نحوی توسعه لایحه دولت است، خصوصاً در مورد الحاق سازمان بنادر و کشتیرانی به ماده (5) قانون رفع موانع.
دوستان دقت کنند! قانون رفع موانع در ماده (5) آمده چند تا از سازمانهای توسعهای را اسم آورده که به خاطر شرایط خاصی که دارند و پروژههایشان از حوزه سرمایهگذاری و بخش خصوصی است، از قانون خدمات کشوری و از قانون دیوان محاسبات مستثنی کرده است. این لایحه دولت بود، در کمیسیون هم خیلی بحث شد، در کمیسیون با یک اصلاحاتی تصویب شد. همکاران گرامی، جناب آقای رئیس! خواهش میکنم این را دقت بفرمایید، متأسفانه بعد از اینکه مجلس قانون رفع موانع را تصویب کرد مرتب از طرف سازمانهای دولتی دارد درخواست میآید که ما را هم به ماده (5) ملحق کنید، یعنی ما هم از شمول دیوان محاسبات و قانون خدمات کشوری خارج شویم. این حد یقف ندارد، اینکه هر روز یک سازمانی بیاید در حوزه ماده (5) قرار بگیرد، پس بگوییم همه سازمانهای دولتی شامل ماده (5) میشوند، دیگر خودمان را راحت کنیم، اینکه نمیشود.
آن لایحهای که دولت به عنوان رفع موانع آورد برای سه تا سازمان توسعهای بود، استدلال آنها این بود که مثلاً ایمیدرو، ایدرو و شهرکهای صنعتی همه با طرحها سر و کار دارند، افرادی که در این طرحها کار میکنند اکثراً غیردولتی هستند، از منابع غیردولتی است، ما نمیتوانیم قانون خدمات کشوری را برای آن طرحها پیاده کنیم. دیوان محاسبات نمیتواند بیاید مرتب این را گزارش بدهد. از فردای این قانون مرتب دارد درخواست میآید که سازمان ما را هم جزء قانون ماده (5) رفع موانع کنید. به این لحاظ اعتقاد کمیسیون ویژه این است که به همان لایحه دولت برگردیم. جناب آقای رئیس! توضیح من این بود که ماده (5) را مدام دارند تسری میدهند و هر روز دارد گسترش پیدا میکند. نظر کمیسیون ویژه این است که به همان لایحه دولت برگردیم و فقط همان کلمه «غیردولتی» اضافه شود که سازمان بنادر بتواند در سرمایهگذاری بخش غیردولتی هم برای تجهیز بنادر استفاده کند. خیلی متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، کمیسیون بفرمایید.

صدیف بدری
همکاران عزیز! این بند (2) قانون تسریع در امر تخلیه و بارگیری چه میگوید؟ میگوید: «سازمان بنادر و دریانوردی موظف است جهت کاهش انتظار نوبت کشتیهای تجاری نسبت به توسعه و تکمیل بنادر و تأسیسات بندری و تأمین تجهیزات مورد نیاز دریایی و بندری کشور در چارچوب قوانین و مقررات حاکم بر مناطق ویژه اقتصادی و آزاد تجاری ـ صنعتی از محل منابع داخلی خود مندرج در بودجه سنواتی اقدام نماید».
این لایحه آمده از ظرفیت بخش خصوصی هم پیشنهاد داده که استفاده شود. هدف از قانون تسریع در تخلیه کشتیها به طور کلی ارتقای رقابتپذیری بنادر کشور است. سهم بنادر ما از حمل و نقل دریایی و تجارت بینالمللی با اجرایی شدن این قانون و ایجاد فرصت برای سرمایهگذاری بخش خصوصی افزایش مییابد. در حال حاضر بنادر حاشیه خلیج فارس و دریای عمان به طور مستمر در حال افزایش توان رقابتی خود هستند و ما باید شرایط لازم را برای رقابت بنادر فراهم نماییم.
بنادر تجاری کشور مراکز مهم و اساسی ایجاد اشتغال، ارزش افزوده و رونق اقتصادی هستند، لذا ما باید از همه ابزارها برای رشد و رونق هر چه بیشتر آنها استفاده کنیم. ضرورت جذب و حضور سرمایه بخش غیردولتی در بنادر کشور به عنوان موتور محرکه توسعه و پیشرفت کشور از یک سو و کمبود منابع داخلی سازمان بنادر و دریانوردی در امر توسعه بنادر کشور از سوی دیگر ایجاب مینماید که سرمایهگذاری بخش خصوصی در بنادر نیز از مزایای این قانون برخوردار باشند تا انگیزه کافی برای جلب مشارکت کافی برای بخش خصوصی فراهم شود.
تمام اصلاحات و الحاقات و اضافاتی که توسط کمیسیون عمران به این لایحه صورت گرفته با هماهنگی و نظر موافق دولت انجام شده که قطعاً توضیحات نماینده دولت تکمیل این موضوع خواهد بود.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، فعلاً کلیات این لایحه را به رأی میگذاریم. حضار 225 نفر، نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند. کلیات لایحه اصلاح قانون تسریع در امر تخلیه و بارگیری کشتیها در بنادر به رأی گذاشته شد. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. در ماده (1) پیشنهادی داریم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بله آقای دکتر، پیشنهاد دارند.

علی اردشیرلاریجانی
پس باید مخالف صحبت کند، قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 1 ـ در بند (2) قانون تسریع در امر تخلیه و بارگیری کشتیها در بنادر مصوب 20/2/1395 عبارت «یا از محل سرمایهگذاری بخش غیردولتی» پیش از عبارت «اقدام نماید» اضافه میشود.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
جناب حاجآقای سالک مخالف هستند.

علی اردشیرلاریجانی

احمد سالک کاشانی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
ابتدائاً خجسته میلاد حضرت زینب (سلاماللهعلیها) را که در پیش داریم تبریک عرض میکنم. ببینید! تمام بحثی که در ارتباط با لایحه اصلاح قانون تسریع در امر تخلیه و بارگیری کشتیها در بنادر مورد توجه بود دو هدف اساسی داشت. هدف اول استفاده بهینه از فضای وسیع دریاها که طبق قوانین و مقررات داخلی و بینالمللی میتوانیم استفاده کنیم. لذا باید تلاش کنیم بخشهای خصوصی و غیره اگر بتوانند در امر بهرهبرداری از آبهای دریاها استفاده کنند، برای رسیدن به این مطلب تسریع و بسترسازی کنیم.
نکته دوم این مطلب بود که باید بستر تخلیه را برای عدم پرداخت جرایم به این مسأله و مطالب مربوطهاش داشته باشیم. ماده (1) میگوید: «در بند (2) قانون تسریع در امر تخلیه و بارگیری کشتیها در بنادر مصوب 20/2/95 عبارت «یا از محل سرمایهگذاری بخش غیردولتی» پیش از عبارت «اقدام نماید» اضافه میشود». من میخواهم این نکته را عرض کنم، دلیل مخالفتم این است که خود بند (2) قانون تسریع در امر تخلیه و بارگیری کفایت کار را میکند و دو هدف منظور ما را تأمین میکند. نیازی به این مطلب که «یا از محل سرمایهگذاری بخش غیردولتی» باشد نیست که بعد از کلمه «اقدام نماید» اضافه کنیم. لذا من خواهش میکنم که مخالفت با ماده (1) آن صورت بگیرد تا انشاءالله اگر پیشنهادی بود مورد بحث قرار بگیرد. والسلام

غلامرضا کاتب
متشکر، مخالف اول وقتشان را به برادر عزیزم جناب آقای سیدکمالالدین شهریاری دادهاند، بفرمایید.

سید کمال الدین شهریاری
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای کاتب! موافق اول وقتشان را به من دادهاند.

غلامرضا کاتب
بله ببخشید، موافق اول معذرت میخواهم.

سید کمال الدین شهریاری
یک وقت شما ما را جزء مخالفین ندانید.

غلامرضا کاتب

سید کمال الدین شهریاری
بسم الله الرحمن الرحیم
نمایندگان عزیز عنایت بفرمایند! همانطور که مخبر محترم و همچنین موافقین محترم اینجا به طور کامل توضیح دادند، این لایحه برای جلوگیری از ضررهای دولت درخصوص دموراژی است که به کشتیها داده میشود از بابت تأخیری که در تخلیه بارشان در بنادر اتفاق میافتد، ما داریم یکسری تسهیلاتی را ایجاد میکنیم که از طریق این تسهیلات بتوانیم تخلیه بار را در بنادر تسریع کنیم. یکی از این اقدامات توسعه بنادر و زیرساختها در بنادر برای تخلیه سریعتر بار کشتیها است که این توسعه بنادر یا باید از طریق منابع عمومی و بودجه عمومی دولت اتفاق بیفتد که در اختیار سازمان بنادر قرار بگیرد تا بنادر، پهلوگیرها، زیرساختها را افزایش بدهد، یا اینکه ما باید اجازه بدهیم که بخش خصوصی هم بیاید در زمینه زیرساختها در بنادر سرمایهگذاری کند و توسعه بنادر داده بشود تا اینکه ما از منابع بخش خصوصی هم در توسعه بنادر استفاده کنیم.
ببینید! وقتی که امکانات مالی و بودجه عمومی امروزه دولت تکافوی اجرای طرحهای زیربنایی و عمرانی را ندارد چه اشکالی دارد که ما از سرمایهگذاری بخش خصوصی هم بتوانیم در آن زیربناها و زیرساختهایی که میشود از طریق آنها درآمد کسب کرد و برای بخش خصوصی انگیزه وجود دارد، بیاییم بخش خصوصی را هم ترغیب و تشویق کنیم که بیاید در این امر سرمایهگذاری کند. بنابراین ماده (1) اصلاح بند (2) مادهواحده است، میگوید که عبارت «یا از محل سرمایهگذاری بخش غیردولتی» هم به این بند اضافه شود. یعنی این بند بشود: «سازمان بنادر و دریانوردی موظف است جهت کاهش انتظار نوبت کشتیهای تجاری نسبت به توسعه و تکمیل بنادر و تأسیسات بندری و تأمین تجهیزات مورد نیاز دریایی و بندری کشور، در چارچوب قوانین و مقررات حاکم بر مناطق ویژه اقتصادی و آزاد تجاری ـ صنعتی، از محل منابع داخلی خود مندرج در بودجه سنواتی یا از محل سرمایهگذاری بخش غیردولتی»، یعنی بعد از «بودجه سنواتی» که خودتان بهتر میدانید ما امروز در مضیقه کامل هستیم و منابع بودجه امکان ایجاد سرمایهگذاری برای سازمان بنادر را محدود کرده، ما بعد از «بودجه سنواتی» عبارت «یا از محل سرمایهگذاری بخش دولتی» را اضافه کنیم و این اجازه را به بخش غیردولتی و سرمایهگذاران بخش خصوصی بدهیم که بیایند در این زیرساختها، تجهیزات و تأسیسات بندری مشارکت کنند تا ما بتوانیم سریعتر به آن اهدافمان برسیم. متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، دولت و کمیسیون نظری دارند؟ دولت توضیح دارند، بفرمایید.

محمد راستاد
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و احترام و تسلیت به مناسبت ضایعه کشتی نفتکش سانچی. از نمایندگان محترم و ریاست محترم تشکر میکنم. در رابطه با بند (2) که به بحث گذاشته شد، همانطور که نماینده محترم موافق اشاره فرمودند، به لحاظ اینکه امروزه بنادر عمدتاً سرمایهگذاریهای روبنایی و تجهیزاتیشان توسط بخش خصوصی انجام میشود و اگر چنانچه ما بخواهیم مشوقهای لازم را برای ورود و سرمایهگذاری بخش خصوصی در بنادر کشورمان فراهم کنیم، مستلزم این است که ظرفیتهای قانونی مناسب را ایجاد کنیم. اینکه ما در اصلاحیه این بند تأکید به اضافه شدن بخش غیردولتی به مصوبه قبلی داشتیم در همین راستا است.
جهت استحضار نمایندگان محترم، الان تمایل خیلی خوبی در بخش خصوصی کشور برای ورود و سرمایهگذاریهای روبنایی و تجهیزاتی بنادر کشور است. بنابراین یکی از مقولاتی که میتواند ما را از نظر رقابتپذیری با بنادر کشورهای منطقه ارتقا بدهد ایجاد شرایط برای حضور مناسبتر و پررنگتر بخش خصوصی برای توسعه تجهیزات بنادر در راستای هدف این قانون است. بالا بردن سرعت تخلیه و بارگیری کشتیها و کاهش ماندگاری کالا در بنادر. استدعا دارم به این بند رأی موافق بدهید، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، کمیسیون بفرمایید.

صدیف بدری
همکاران محترم! نقطه قوت این لایحه استفاده از ظرفیت بخش غیردولتی و ایجاد انگیزه برای سرمایهگذاری است. ما چارهای نداریم، منابع عمومی بودجه کشور و منابع داخلی سازمان بنادر و کشتیرانی کشور واقعاً محدود است. ما باید از فرصت بخش خصوصی استفاده کنیم، ما باید از توان و پتانسیلهای بخش غیردولتی استفاده کنیم. رتبه حمل و نقل دریایی بنادر ما در منطقه چهارم است، رتبه حمل و نقل دریایی بنادر ما در دنیا هفتاد و هشتم است. همین بندر جبلعلی امارات در همسایگی ما سالانه (15) میلیون TEU کانتینر حمل و نقل و تخلیه و بارگیری میکند. در صورتی که بزرگترین بندر کشور ما بندر شهید رجایی (2) میلیون TEU کانتینر ظرفیت دارد. لذا تجربه کشورهای پیشرفته دنیا نشان داده تمام بنادر دنیا توسط بخش خصوصی هم سرمایهگذاری شده، هم اداره و مدیریت میشود. تنها چاره ما استفاده از پتانسیل بخش خصوصی و استفاده از ظرفیت آنها و ایجاد انگیزه برای آنهاست که در این بند این ظرفیت برای بخش خصوصی ایجاد شده، از فرصتها و امتیازات مناطق آزاد میتوانند استفاده کنند تا انشاءالله شاهد رونق بنادر کشور باشیم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، حضار 221 نفر، اصل ماده (1) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (2) را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 2 ـ در ابتدا و انتهای بند (5) قانون پس از عبارت «ورود و خروج (پاس) کشتیها» عبارت «و همچنین ورود و خروج کالا به/ از بنادر» الحاق میگردد.
آقای دکتر! اینجا پیشنهادی نداریم.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 3 ـ چهار بند به شرح زیر به عنوان بندهای (10)، (11)، (12) و (13) به قانون الحاق میگردد:
10 ـ سازمان بنادر و دریانوردی مکلف است نسبت به ایجاد زیرساختهای حمل و نقل ترکیبی با اولویت ریلی در بنادر اقدام و مشوقهای لازم برای بخش غیردولتی فعال در این حوزه را برقرار نماید.
11 ـ نام سازمان بنادر و دریانوردی به متن ماده (5) قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور مصوب 1/2/1394 الحاق میشود.
12 ـ تسهیلات و مزایای تعیینشده در قانون چگونگی اداره مناطق آزاد تجاری و صنعتی مصوب 7/6/1372 در امور سرمایهگذاری، مالی، بانکی و بیمه به مناطق ویژه اقتصادی بندری، بنادر چابهار و بنادر خشک تسری مییابد.

علی اردشیرلاریجانی
«بنادر چابهار» نیست، «بندر چابهار». «بنادر خشک» هم اینجا معنی ندارد، چون عنوان لایحه برای بارگیری کشتیها است. بندر خشک که دیگر بارگیری کشتی ندارد. بند (13) را بخوانید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
13 ـ سازمان بنادر و دریانوردی موظف است به منظور توسعه ارتباطات الکترونیکی بین سازمانهای متعامل در فرآیند ورود و خروج (پاس) کشتیها و کالا با بهرهگیری از تجارب بنادر و شرکتهای برتر جهان، نسبت به طراحی و استقرار سامانه جامع بندری (Port Community System) اقدام نماید. سازمانهای ذیربط در این امر موظف به همکاری در جهت تحقق این تکلیف قانونی میباشند.
آقای دکتر! اینجا هم پیشنهادی نداریم، ولی چون بند (12) خلاف برنامه است دوسوم رأی میخواهد.

غلامرضا کاتب
آقای دکتر! اگر اجازه بفرمایید همکاران تذکر دارند.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
جناب آقای نادر قاضیپور تذکر دارند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام محضر ملت بزرگ ایران اسلامی و شما نمایندگان ملت در خانه ملت، به خصوص رهبر فرزانه و نیروهای مسلح.
آقای لاریجانی! اخطار اصل (55) قانون اساسی، دیوان محاسبات. در لایحه دولت این بندها نبوده، اینها بعداً اضافه شده است. بند (11) میگوید: «نام سازمان بنادر و دریانوردی به متن ماده (5) قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور مصوب».

علی اردشیرلاریجانی
یعنی کنار سازمان گسترش قرار میگیرد.

نادر قاضی پور
منظور این است که معافیت داشته باشد. منظور این است که اینها زیر بلیط دیوان محاسبات نروند. آقای لاریجانی! قانون را سوراخ نکنیم، هر روز استثنائات را اضافه نکنیم. آقای رئیس! این با برنامه هم مخالفت دارد، در برنامه پنجساله ششم که عصاره مجلس دهم است، دولت تأیید و ابلاغ نکرد، حضرتعالی ابلاغ کردید، مجلس نوشته استثنائات را محدود کرده، شما میخواهید نفت را کم کنید، مالیات را جایگزین نفت کنید. هر روز در یک قانون غیرمرتبط به اصل نظام درآمدی کشور لطمه وارد میکنید. اخطار هفتادوپنجی دارد، پنجاهوپنجی دارد، هشتادوپنجی دارد. آقای لاریجانی! این قانوننویسی نمیشود، این فرار از قانون است، سوراخ کردن قانون است، بیانضباطی مالی است. دولتها باید منضبط باشند، احترام داشته باشند. اصول (52) و (53) اجرایی شود. آقای لاریجانی! تا کی بیانضباطی داشته باشیم؟ الان در دادگاههای تهران، کارکنان قریب به اتفاق مدیران دولت سابق به مسائل مالی مبتلا شدهاند، (رئیس ـ خیلی ممنون) آقای لاریجانی سه دقیقه وقت دارم، چون که ما آن وقت نظارت نکردیم، الان اجازه ندهید هر کسی و هر سازمانی بخواهد بدون نظارت چشم و گوش مجلس، سازمان بازرسی کل کشور به استناد این قانونی که میخواهیم تصویب کنیم، رأی بیاورد و رعایت نکند، بیتالمال حیف و میل شود، بعد بگوییم که وزارت نفت اکتشافات را...

علی اردشیرلاریجانی
الان شما دارید مخالفت میکنید.

نادر قاضی پور
نخیر، آقای رئیس! اخطار اصول (55)، (85)، (52) و (53) قانون اساسی و برنامه ششم است.

علی اردشیرلاریجانی
کدام ماده برنامه ششم را میفرمایید؟

نادر قاضی پور
آقای لاریجانی! در برنامه ششم آوردیم استثنائات ممنوع است. اینجا استثنا میآوریم.

علی اردشیرلاریجانی
آن مربوط به معافیتها است.

نادر قاضی پور
بله، آقای فرهنگی عزیز! کمک کنید آقای لاریجانی این قانون را پیدا کند تا قانونی را در مغایرت برنامه تصویب نکنیم. به عشق امام حسین، یا حسین.

علی اردشیرلاریجانی
عرض شود اشکال قانون اساسی ندارد، ولی اینکه چرا کمیسیون این را از قانون خدمات کشوری و محاسبات عمومی استثنا کرده برای ما هم قدری مبهم است، ولی اشکال قانون اساسیاش را نمیدانیم چیست. این تذکری که آقای قاضیپور فرمودند اگر مقصودتان ماده (6) است، مربوط به هر گونه تخفیف، ترجیح یا معافیت مالیاتی است، اینجا بحث معافیت نیست، این بحث این است که میخواهند این سازمان را مثل سازمان گسترش در عِداد آنها قرار بدهند. البته اینجا از شمول قانون خدمات و قانون محاسبات مستثنی میشود. حالا منطقه آزادش بحث جدایی است. اخطار دارند، بفرمایید.

غلامرضا کاتب
جناب آقای سلیمی مجدداً تذکر دارند، بفرمایید.

علیرضا سلیمی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! همین بند «الف» ماده (6) قانون برنامه این است، «برقراری هرگونه تخفیف، ترجیح یا معافیت مالی جدید طی سالهای اجرای قانون برنامه ممنوع است». عرض من این است، ما واقعاً سال اول اجرای قانون برنامه اینقدر پیچ قانون برنامه را داریم شل و ول میکنیم. به نظر میرسد که این بند (11) مغایر قانون برنامه است.

علی اردشیرلاریجانی
بند (12) آن مخالف قانون برنامه است، چون معافیت را تسری داده است. ماده (11) معافیت نیست، ولی این را دارد از قانون خدمات و قانون محاسبات عمومی مستثنی میکند.

علیرضا سلیمی
لازمهاش همین معافیتها است، وقتی استثنا کنید بالاخره معافیتها است.

علی اردشیرلاریجانی
نه، معافیت برای بند (12) است.

علیرضا سلیمی
آقای رئیس! علاوه بر این ببینید! در بندهای (10) و (13) واقعاً ما در نحوه قانونگذاری باید به صورت شفاف شأن مجلس را رعایت کنیم، به شورای نگهبان نرود برگردد. ببینید! در بند (10) دارد «مشوقهای لازم»، این مشوق لازم چیست؟ ابهام دارد. در بند (13) میگوید «سازمانهای ذیربط در این امر موظف به همکاری در جهت تحقق این تکلیف قانونی میباشند». «سازمانهای ذیربط» یعنی چه؟ اینجا پیوستی ندارد. به نظر میرسد باید یک مقدار شفافتر باشد، ما داریم قانونگذاری میکنیم، وقتی قانونگذاری میکنیم ما به یک نحوی قانونگذاری نکنیم که هر نوع تفسیری از آن بر بیاید، یعنی تاب هر نوع تفسیری را داشته باشد. به نظر میرسد عزیزان ما یک مقدار توضیح بدهند که منظور از سازمانهای ذیربط چیست؟ یا منظورشان از اعطای مشوقهای لازم چیست؟

علی اردشیرلاریجانی
روشن نکردند. مگر بنویسند در چهارچوب قانون بودجه سالانه. یک چیزی باید اضافه کنند، مبهم است.

غلامرضا کاتب
جناب آقای رئیس! آقای حاجی اخطار دارند.

علی اردشیرلاریجانی

حسینعلی حاجی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! اخطار بنده اصل (75) درخصوص بند (12) است. چون در لایحه دولت این بند (12) نبوده اینجا چه گفته؟ گفته همه تسهیلات و مزایایی که برای مناطق ویژه و مناطق آزاد است، اینها درخصوص این نقاط هم اعمال شود. چه چیزهایی است؟ معافیتهای مالیاتی، پس از درآمدهای دولت، (رئیس ـ خلاف برنامه است) نخیر، خلاف اصل است. آقای رئیس! چون که درآمدها را کاهش میدهد، باعث ایجاد معافیتهایی میشود که دولت در قانون بودجه روی آن حساب کرده، ما حق نداریم با چیزی که خودمان به لایحه اضافه میکنیم باعث شویم که درآمدهای دولت حذف شود.

علی اردشیرلاریجانی
بله، اخطارتان وارد است، چون این خلاف اصل (75) است، چون در لایحه دولت نبود. آقای امیری! بند (12) درآمدهای دولت را کاهش میدهد، درست است، چون برای این معافیت قائل میشود. اخطار آقای حاجی وارد است. دو تا راه داریم، چون آن ایرادی که در مورد بند (10) هم بود که نوشتند «با اولویتهای ریلی»، «سازمان مکلف است نسبت به ایجاد زیرساختهای حمل و نقل ترکیبی با اولویتهای ریلی در بنادر اقدام و مشوقهای لازم برای بخش غیردولتی فعال در این حوزه را برقرار کند». چه مشوقی و در چه چارچوبی؟ اینها مشکل دارد، حداقلش این است که باید بنویسیم در چارچوب بودجه سالانه، یک اصلاح اینطوری لازم دارد. در لایحه دولت که فقط همان ماده (1) بود که تصویب کردیم.
حضار 222 نفر، اخطار را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند. من اخطار را وارد میدانم، اشکال اصل (75) دارد. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید، پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. بنابراین بند (12) را باید حذف کنیم، چون اشکال دارد.
آن اشکال سازمان بنادر و دریانوردی هم که گفتند مشوقهایش چارچوبی ندارد ایراد واردی است. چه چارچوبی، چه منابعی؟ نگفته، این را مشخص نکرده است. در ماده (11) هم آن اشکالی که گفتند وجود دارد، حالا دو تا راه داریم، یکی اینکه ماده (3) را به کمیسیون برگردانیم، ببینید اصلاً اصلاحش امکانپذیر است که اصلاحش کنند.

حمیدرضا فولادگر

علی اردشیرلاریجانی
بله، این منطقیتر است که حالا شاید ما اینجا نتوانیم همه اصلاحات را انجام بدهیم. یکی که حذف شد، اگر موافق باشید بقیهاش را به کمیسیون ارجاع بدهیم، آنجا بررسی دقیقتری کنند. این ایرادی که گفته شده در مورد بند (11) است که این خارج از قانون خدمات و خارج از قانون محاسبات، دلیلش مشخص شود که برای چه داریم این کار را میکنیم. بند (10) هم خیلی مبهم است. اگر اجازه بدهید ما این را به کمیسیون ارجاع بدهیم.
حضار 222 نفر، ماده (3) را به کمیسیون ارجاع میدهیم که اشکالش را رفع کنند. نمایندگان نظرشان را اعلام بفرمایند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
بنابراین ما این را به کمیسیون ارجاع میدهیم، دو تا ماده را عبور کردیم، اگر ماده (3) را تعیین تکلیف کنند گزارش کنند که ما یکجا رأی بگیریم.
5
اعلام وصول طرح استفساریه چگونگی امهال وام با قید دوفوریت و تصویب فوریت آن

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! ما چند تا درخواست فوریت و دوفوریت داریم که البته به ترتیب اول آقای مصری برای استفساریه چگونگی امهال وام درخواست دوفوریت دارند.

علی اردشیرلاریجانی

عبدالرضا مصری
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض خداقوت و خستهنباشید خدمت هیأترئیسه محترم و نمایندگان عزیز. چون این موضوع استفساریه یک ذره اصطلاحاتش فنی است، از عموم همکاران گرانقدر تقاضا میکنم، چون مختصر عرض میکنم عنایت ویژهای داشته باشند. اساس قضیه هم برای دوفوریت امر زلزله است و اتفاقی که در مناطق زلزلهزده دارد جاری میشود.
برابر ضوابط بانکها و مؤسسات اعتباری مطالبات بانکی دو طبقه است، یا جاری است یا غیرجاری. جاریها آنهایی است که بنده یک وامی از بانکی گرفتم، سر وقت هم دارم اقساطش را پرداخت میکنم. غیرجاری به آنهایی گفته میشود که اقساط سر وقت پرداخت نشده است. در حسابهای مشخصی اینها در بانکها نگهداری میشود، هر کدام از این حسابها یک تبعاتی برای خودش دارد، هم برای مشتری و هم برای بانک. آقای دکتر! برای بانکها وقتی که این وامها در حسابهای سررسید گذشته میشود، بانک باید از (20) تا (100) درصد برای آن ذخیره نگه دارد، ولی اگر در مطالبات جاری باشد (5/1) درصد ذخیره نگه میدارد. علاوه براین درجه شعبات بانکها تنزل پیدا میکند.
حالا تقاضای ما اینجا چیست؟ چه ارتباطی برقرار میکند؟ یک جایی زلزله، سیل، یک حادثه غیرمترقبهای حادث میشود، ما در قانون میآییم تمدید میکنیم، میگوییم که امهال وامهای مردم منطقه زلزلهزده دو سال صورت بگیرد، سود وام را هم قانونگذار و دولت به بانکها پرداخت میکنند. این اصطلاح در واژهای که ما استفاده میکنیم به معنای تمدید است، اما امهال نزد بانکها به معنای تمدید وام نیست. امهال همراه با یکسری محدودیتها، یعنی کسی که وامش امهال شده نه میتواند افتتاح حساب جاری داشته باشد، نه میتواند تسهیلات جدید بگیرد، نه میتواند دستهچک بگیرد. لذا در عرفی که قانونگذار دارد امهال را تعریف میکند، با عرفی که بانک برخورد میکند دو تا برداشت متفاوت است. الان شما ببینید! در مناطق زلزلهزده یک نفر قبلاً رفته مسکن مهر (7) میلیون تومان وام گرفته، اقساطش هم به موقع پرداخت میکرده است. زلزله حادث شده، دولت تصویب کرده دو سال امهال. حالا دولت میخواهد به او وام بدهد که برود خانهاش را بسازد، میگوید شما وام امهالشده دارید و وام جدید برای ساخت مسکن به تو نمیدهیم.
جناب آقای تجری و جناب آقای نادری که از ساعات اول شبانهروز در مناطق زلزلهزده هستند استحضار دارند، الان مردم چه گناهی کردند که برای یک واژه باید مرتباً بین بانک و فرمانداری و بخشداری و استانداری و بنیاد مسکن رفت و آمد کنند. لذا تقاضای ما این است که دوستان عنایت داشته باشید! استفساریه این را میگوید که منظور قانونگذار از امهال وام که یک سال یا دو سال به او فرصت میدهیم، منظور ما تمدید است؟ در جواب استفساریه میخواهیم بگوییم بله، جواب ما این است که دو سال وام این تمدید شود، نه کسی که معوق دارد، نه کسی که خطاکار است. این خطاکار که نبوده، زلزله و سیل آمده.
من خواهش میکنم، اطاله کلام نمیکنم، یک لحظه خودتان را جای کسانی بگذارید که دیروز بر اثر طوفان (35) چادر زلزلهزدهها در منطقه سرپلذهاب را باد برد، فکر آن زن و بچهای باشید که بدون روسری زیر چادر نشسته بود، یک مرتبه باد زد چادرش را برد. حالا هم باید مرتباً بین این بانکها و مسئولین رفت و آمد کند که آیا واژه امهال تمدید است یا معوق است؟ استفساریه این است که منظور از عبارت امهال همان تمدید مطالبات با تعیین سررسید جدید است. خواهش میکنم این دوفوریت را رأی بدهید که انشاءالله مشکل مناطق زلزلهزده و سیلزده و آنهایی هم که در آینده خدای ناخواسته برایشان امری حادث میشود، به همه آنها کمک کرده باشیم. وقت مجلس محترم را بیشتر از این نمیگیریم.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

غلامرضا کاتب
جناب آقای کمالیپور مخالف هستند، بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی

غلامرضا کاتب
جناب آقای ابطحی بفرمایید.

سیدمحمدجواد ابطحی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
از اینکه طراحان محترم مخصوصاً همکار ارجمندمان آقای دکتر مصری به درستی دغدغه وامگیرندگان را مخصوصاً در بحث زلزلهزدگان اشاره داشتند، همچنین در توضیح بحث کشاورزان. اما عزیزان! هم بحث دوفوریتی این مطرح است، هم بحث خود محتوای این مطرح است.
درخصوص قانونگذاری وقتی شما استفسار میکنید مشخصاً باید اسم یک قانون را ببرید. اگر شما موضوع استفساریه را که چاپ شده و در خدمت عزیزان است، ملاحظه کنید، به دو قانون اشاره شده است. موضوع استفساریه باید یک قانون باشد. شما آمدید هم موضوع بند (6) مادهواحده قانون تسریع در بازسازی مناطق آسیبدیده در اثر حوادث غیرمترقبه مصوب 19/3/92 و هم امهال بدهی موضوع بند «خ» ماده (33) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه را گفتید. این از نظر حقوقی درست نیست. من معتقد بودم آقای دکتر مصری عزیز فقط به یک قانون استناد میکرد.
اما اینکه ما بخواهیم امهال کنیم، من در کل قضیه دلسوزی عزیزان را قبول دارم، اما بدانید یکی از موارد افزایش نقدینگی و بحث معوقات بانکی و بحث تورم همین استمهالها است، در این شکی نداشته باشید. ما از یک طرف داریم داد میزنیم که چرا تورم، چرا گرانی و چرا نقدینگی اضافه شده؟ از این طرف هم ما خودمان استمهال را تصویب میکنیم. ما از اول باید قانون را درست بنویسیم که به این مخمصه گیر نکنیم. من معتقدم اگر که آقایان به دوفوریتش هم رأی دادند حتماً و حتماً در فرصت باقی این را اصلاح کنند. از همه عزیزان تشکر میکنم.
والسلام علیکم و رحمه الله

غلامرضا کاتب
متشکر. نفر اول موافق وقتشان را به جناب آقای قوامی دادهاند، بفرمایید.

هادی قوامی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
پیشاپیش دهه فجر انقلاب اسلامی را تبریک عرض میکنیم و یاد شهدای انقلاب اسلامی، شهدای جنگ تحمیلی و شهدای مدافع حرم را گرامی میداریم.
عرض شود که اولاً چرا دوفوریت لازم است انجام شود؟ در واقع بحث فوت فرصت است. بالاخره ما خسارتدیدگانی از حوادث غیرمترقبه داریم که باید سریع درخصوص بازسازی مناطق آسیبدیده در اثر حوادث غیرمترقبه اقدام انجام شود. لذا وقتی این اقدامات به تأخیر میافتد و به درستی انجام نمیشود، بر ما و بر آسیبدیدگان از حوادث غیرمترقبه خسارت بیشتری تحمیل میشود.
لذا اینکه مخالف محترم برادر عزیزم جناب آقای ابطحی اشاره کردند این فوریت ندارد، اتفاقاً بحث فوت فرصت است، به خصوص که انشاءالله لایحه بودجه هم از هفته بعد در دستور کار مجلس قرار میگیرد، نیازمند این است که ما بتوانیم این استفساریه را سریع تعیین تکلیف کنیم، پس این در بحث فوریت که حتماً فوریت دارد و اگر ما تصمیمی نگیریم خسارت احتمالی ناشی از این مسأله زیاد خواهد بود و حوادث غیرمترقبه هم میدانید در کشور ما چون زیاد است، یعنی اگر ما (40) تا حوادث غیرمترقبه در دنیا داشته باشیم، (35) تا از آنها در کشور ما اتفاق میافتد و اتفاق افتاده و اینها نشان میدهد که ما حتماً قوانینی که به خصوص برای بازسازی مناطق آسیبدیده در اثر حوادث غیرمترقبه مینویسیم و بحث تمدید بدهی آنها را داریم، اینها باید شفاف باشد که خیلی درگیر این پیچ و خمهای قانونی و مفاهیم نباشیم.
اما مخالف محترم با کلیت بحث هم موافقت دارند که بالاخره ما تلاش کنیم در این (24) ساعت یا (48) ساعتی که فرصت داریم تا این را انشاءالله برای روز چهارشنبه به جلسه علنی بیاوریم، آن اصلاحات مد نظر را انشاءالله بتوانیم انجام بدهیم.
منتها اصل این بحث تفاوت در کلمه «امهال» و «تمدید» است. منظور قانونگذار از «امهال» یعنی مهلت دادن است. ما مهلت را به چه کسی میدهیم؟ یعنی یک بار دیگر تمدید میکنیم، به دلیل اینکه مثلاً سیل و زلزلهای آمده و کسانی که به سیستم بانکی بدهکار بودند، اینها چرخ فعالیت اقتصادیشان متوقف شده است. ولی کنتور بانک که متوقف نمیشود، یعنی آن حادثه غیرمترقبه به بانک که نمیخورد. سود و جرایم بانک همینطور میچرخد و سنگین میشود و این از عهده خسارتدیدگان، چه زلزلهزدگان، چه سیلزدگان و چه مثلاً در جایی تگرگ خوردهاند، در استانهای مختلف از خراسانشمالی گرفته تا استان کرمانشاه و حوادثی که اخیراً اتفاق افتاد.
لذا چون چرخ فعالیتهای اقتصادی این عزیزان متوقف شده، ما میخواهیم به چرخ سود و جرایم بانکی هم یک توقف بخورد، یک مهلت داده شود، یعنی اگر مثلاً یک تسهیلاتی داده شده، یک دوره تنفس مثلاً یک ساله به این دادهاند و بنا بوده که مثلاً این تسهیلات را با اصل سود از سال دوم پرداخت کند، به دلیل این حادثه غیرمترقبه امکان این کار نیست، ما این را متوقف کنیم، این سال را تمدید کنیم تا این مهلت داده شود که بتوانند آن آسیب را رفع کند، آن مشکل را در فعالیت اقتصادی عزیزانی که خسارت دیدند رفع کنند تا دوباره چرخه فعالیت اقتصادی آنها به حرکت در بیاید و بتوانند بدهیهای خودشان را به سیستم بانکی تسویه کنند.
وقتی این واژه «تمدید» نباشد، «امهال» باشد، همان مشکلاتی که جناب آقای دکتر مصری هم اشاره کردند اتفاق میافتد. یعنی هم امکان مانور سیستم بانکی کمتر خواهد شد، امکان خدماترسانیاش سختترخواهد شد و ما مسأله را که نتوانستیم درست حل کنیم. دو، سه تا مسأله دیگر هم، هم به مسائل نظام بانکی و هم به مسائل عزیزانی که خسارت دیدند اضافه میکنیم و گرفتاریهای اینها را زیاد میکنیم. لذا خواهش من این است که به فوریت رأی بدهید که بتوانیم مشکل را حل کنیم.

مسعود پزشکیان
متشکرم. مخالف بعدی نداریم. حضار 218 نفر، دوسوم رأی میخواهد، نمایندگان محترم نظر خودتان را راجع به این استفساریه اعلام بفرمایید. نمایندگان محترم لطفاً در رأیگیری شرکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. میهمانان را اعلام بفرمایید.

محمد علی وکیلی
بسم الله الرحمن الرحیم
میهمانان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ اعضای شورای شهر و شهردار میاندوآب که میهمانان جناب آقای دکتر محبینیای عزیز هستند.
ـ جمعی از فعالین اصلاحطلب مناطق (22) گانه تهران و مشاورین و اعضای دفتر مجمع نمایندگان شهرستان ری که میهمانان مجمع نمایندگان تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس هستند.
ـ جمعی از آتشنشانان به نمایندگی از سازمان آتشنشانی کل کشور که میهمانان حجتالاسلام والمسلمین موسویلارگانی نماینده محترم فلاورجان هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه فجر دانش از منطقه (2) تهران.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه تفکر سفید از منطقه (1) تهران که میهمانان جناب آقای دکتر آشوریتازیانی نماینده محترم بندرعباس، ابوموسی، حاجیآباد، قشم و خمیر هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه آرمان دانش از منطقه (5) تهران که میهمانان مجمع نمایندگان محترم تهران هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه معلم از منطقه (2) تهران که میهمانان مجمع نمایندگان تهران هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه سیدالشهدا از منطقه (8) تهران که میهمانان جناب آقای دکتر بیگدلی نماینده محترم خدابنده هستند.
ـ همچنین مقدم جناب آقای سیپریانوکاساما رئیس مجلس گینه بیسائو و هیأت همراه را گرامی میداریم.

مسعود پزشکیان
6
ناطقان جلسه آقایان: محمدقسیم عثمانی، محسن علیجانیزمانی، شکور پورحسینشقلان و محمدحسین فرهنگی

مسعود پزشکیان
ناطقین را اعلام بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای محمدقسیم عثمانی نماینده محترم بوکان که علاوه بر وقت خود از نوبت یکی دیگر از همکاران هم استفاده میکنند.
ـ آقای محسن علیجانیزمانی نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای شکور پورحسینشقلان نماینده محترم پارسآباد و بیلهسوار.
ـ آقای محمدحسین فرهنگی نماینده تبریز، آذرشهر و اسکو.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
جناب آقای دکتر عثمانی تشریف بیاورید.

محمدقسیم عثمانی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
زخمهایی که به فرمایش مقام معظم رهبری نمیبایست ایجاد شود متأسفانه در اثر ناکارآمدی و سوءمدیریت بعضی از مدیران ایجاد شده است. در این نطق حقایقی را از سر دلسوزی و در جهت ترمیم و اصلاح از زبان نمایندهای میشنوید که دیگر نه به دنبال رأی ملت است و نه به دنبال پست دولت. آنچه مورد نظر است اصلاح نگاه، تغییر رفتار و رفع کمبودها به منظور اقتدار کشور و مصون ماندن آن از گزند دشمن است. خداوند خود شاهد است که اسلام در باور و اندیشهام، ایران در تار و پودم و کردستان در اعماق قلب و وجودم حک و نهادینه شده است و جز به پیروزی اسلام، اقتدار ایران و عمران کردستان نمیاندیشم و در این راستا از جان و جاه و آبرویم مایه گذاشته و میگذارم.
نظام ما نظامی مقدس و مظلوم است، مقدس است چون آرمانش استقلال، آزادی مردمسالاری، دینمداری و عدالت است اما مظلوم است چراکه برخی از افراد به نام نظام در جهت خلاف آرمانهای مقدس انقلاب اسلامی حرکت میکنند و زخمهایی ایجاد میکنند و به اعتماد عمومی لطمه میزنند. اکنون باید در جهت ترمیم و تقویت اعتماد عمومی گامهای اصلاحی و اساسی برداشته شود. باید با تشریک مساعی و استفاده از همه ظرفیتها، برنامهای جامع و مانع تدوین شود و به شیوهای سنجیده و مؤثر اجرا و نظارت گردد تا دستیابی به اهداف میسر و آینده کشور تأمین و تضمین شود که در این راستا و به منظور الزام به نگاه ملی و فراجناحی و نیز ضمانت اجرا ارشاد و مدیریت شخص مقام معظم رهبری ضروری به نظر میرسد.
در کنار زخمهای عمومی کشور، مناطق کردنشین ما که بنده تحت عنوان کردستان از آن نام میبرم وضعیت نامساعدتری دارد، چراکه در کردستان علاوه بر زخمهای عمومی کشور، زخمها و دردهای دیگری نیز وجود دارد که مسکوت گذاشتن آنها تا به حال نه تنها مرهمی بر این زخمها نبوده، بلکه مداوای آنها را پیچیدهتر نموده است. لذا لازم است حقایق و واقعیتها بیان شود تا مداوای درد تسهیل گردد.
یکی از زخمهای کهن محرومیت اقتصادی کردستان است که اراده جدی برای رفع آن از جانب دولت وجود نداشته است. هر چند نباید اقدامات مثبت انجامشده را نادیده گرفت اما زخم محرومیت کردستان عمیقتر و قدیمیتر از آن است که با این میزان توجه دولت برطرف و مداوا گردد و لازم است با تبعیض مثبت و اعتبارات جهشی گذشته دور و نزدیک جبران شود.
متأسفانه محرومیت و فقر اقتصادی و عمرانی در کردستان روند کاهندهای نیافته است و کردستان همچنان فاقد زیرساختهای لازم برای توسعه است که این امر استمرار محرومیت را به دنبال داشته و موجب شده است که مردم ما نسبت به کمکهایی که به سایر کشورها صورت میگیرد غبطه و گاهی غصه بخورند.
زخم دیگر فقدان سرمایهگذاری در کردستان است، نظر به ماهیت مردمسالارانه نظام و مشارکت عموم مردم کردستان در تحقق انقلاب و اقتدار و بقای آن انتظارات زیادی از نظام وجود دارد اما نسبت به چنین سطحی از انتظارات سرمایهگذاری چندانی توسط دولت در کردستان انجام نشده است.
سرمایهگذاری بخش غیردولتی نیز چندان مورد اقبال قرار نگرفته و مشوقی وجود ندارد که باعث جذب سرمایهگذار گردد و حتی برای سرمایهگذاری بهانهتراشیهای متعدد نیز صورت میگیرد. در کردستان ما از کارخانه و صنعت خبری نیست و اگر اندک کارخانهای هم احداث شده است، نیروهای آن را عمدتاً افراد غیربومی تشکیل میدهند و این شرایط باعث ایجاد زخم بر دل مردم شده است.
به دلیل همین شرایط و فقدان هرگونه اشتغال جایگزین، بسیاری از تحصیلکردههای ما به کولهبری پناه میبرند که اگر هزینههای مرزبانی و نظامی صرفشده جهت برخورد با آنان صرف اشتغال مولد در مرز شده بود، کولهبرانی که جان خود را از دست دادهاند اکنون مرزبانانی مطمئن و کمهزینه برای کشورمان بودند و جای این سؤال باقی است که اگر شغلی برای جوان تحصیلکرده ما وجود ندارد ناشی از ناکارآمدی کیست؟ مدیران اجرایی کشور در ایجاد اشتغال ناتوان بودهاند ولی تیر آن را باید جوان تحصیلکرده، افسرده، نا امید و درمانده ما بخورد. واقعاً این تیرها لایق کیست؟
طرحهای عمرانی لازم در کردستان یا شروع نشده و یا نیمهکاره مانده است و یا لاکپشتی پیش میرود، اکثر معادن منطقه کردستان به بهانه اینکه در پهنه قرار گرفتهاند اجازه ثبت و بهرهبرداری از آنها داده نمیشود و چنین شرایطی است که باعث ایجاد زخم شده است.
زخم دیگر تفاوت معناداری است که بین شاخصهای مهم توسعه در کردستان و سایر مناطق کشور وجود دارد. مردم شاخصهای بیکاری، بیسوادی، مرگ و میر، اعتیاد، فضای آموزشی، درآمد سرانه، رفاه عمومی و شاخصهای زیرساختی را در مناطق مختلف کشور با هم مقایسه و تفاوتها را به تفاوت نگاه نسبت میدهند و چنین تفاوت نگاهی زخمها را عفونیتر میکند.
زخم دیگر تبعیضهای ناروا برخلاف اصل سوم قانون اساسی است. مردم کردستان احساس میکنند که علیرغم اعتماد و اعتقاد آنها به نظام و نیز وجود بستر قانونی در مدیریت کلان کشور، مسئولیت مهمی به آنها سپرده نمیشود، علاوه بر این در گزینش جوانان بعضاً جانب انصاف و عدالت نیز رعایت نمیگردد. نخبگان کرد لیاقت و شایستگی مهمترین جایگاههای مدیریتی را در سطح کشور دارند، ولی متأسفانه چنین جایگاهی برای آنها تا به حال منطقه ممنوعه و پرواز ممنوع است.
در این میان وضعیت زنان کرد به مراتب حادتر است و آنها علیرغم شایستگی و توان و ظرفیتی بیبدیل به طور مضاعف هم از جانب دولت و هم از جانب جامعه مورد کمتوجهی و بیمهری قرار میگیرند. علیرغم وجود اصل (15) قانون اساسی، دولت نسبت به تدریس زبان و ادبیات کردی بیتوجه است که این ممانعتها، بیمهریها و بیتوجهیها موجب تشدید زخمها شده است.
زخم دیگر مسائل مذهبی است. علیرغم رهنمودهای مدبرانه و مشفقانه رهبر معظم انقلاب در جهت وحدت بین مذاهب، تلاش مجریان بر نمایش وحدت متمرکز بوده است، نه بر تحقق وحدت. در هفته وحدت که آغاز آن (12) ربیعالاول است، میلاد حضرت محمد مصطفی (صلیاللهعلیهوآلهوسلم) است (حضار صلوات فرستادند) میلاد حضرت رسول برای ما تعطیل اعلام نمیشود، در حالی که دهها مناسبت دیگر تعطیل اعلام میشود و ما برای همه آنها احترام ویژه قائلیم. صدا و سیما به گونهای عمل میکند که گویی در این کشور مخاطب کرد و اهل سنت وجود ندارد و کوچکترین فرصتی به علمای اهل سنت داده نمیشود. علاوه بر این گاهگاهی مقدسات و باورهای ما نیز در آن مورد هجمه و بیمهری قرار میگیرد و رسانه ملی کاملاً و عملاً غیرملی و گاهی خلاف مصالح ملی عمل میکند.
در بدنه مدیریت عالی کشور فرصتی به کردها و جامعه اهل سنت داده نمیشود و در برخی از استانها هنوز هم اگر کسی از حق برابر کردها و اهل سنت صحبتی به میان آورد به جریانات بیرونی نسبت داده میشود. همکاران عزیز! آیا با این وضعیت وحدتی که خواست نظام و رهبری است عملیاتی میشود؟ مردم حتی وضع روحانیون منطقه کردنشین را با وضعیت روحانیون سایر مناطق کشور مقایسه و تفاوتها را ناشی از برخورد دوگانه میدانند و همین امر امروز باعث شده است که تعداد طلبههای علوم دینی در کردستان به شدت کاهش یابد و در آینده نزدیک بسیاری از مساجد روستاهای کردستان با فقدان روحانی مواجه خواهند شد و این امر منجر به گسست معنوی و حتی اجتماعی میشود. آیا این شرایط زخمهای پیدا و پنهان را در دل مردم نباید ایجاد کند؟
زخم دیگر فضای حاکم بر فعالیت نهادهای مدنی است. افرادی که توان لازم برای حضور در بدنه مدیریت کشور و منطقه را در خود احساس میکنند، اما به دلایلی این فرصت برای آنها مهیا نمیشود، عمدتاً به فعالیتهای مدنی و مؤسسات مردمنهاد روی میآورند، ولی گاهاً فعالیت آنها به کنش سیاسی خلاف مصالح نظام تفسیر میشود و چنین رفتاری منجر به رنجش خاطر فعالان مدنی در کردستان شده است. به نظر بنده این طیف از مردم کردستان بیش از اینکه به یارانه اقتصادی نیاز داشته باشند، نیازمند یارانه سیاسی هستند تا تحرک و نشاط اجتماعی ایجاد و حوادث تلخ گذشته به بوته فراموشی سپرده شود.
زخم دیگر نادیده گرفتن فرهنگ، هویت و ظرفیتهای کردستان است. کردستان دارای هویتی اصیل، مدنیتی ریشهدار، ادبیاتی غنی و مردمی بافرهنگ، باغیرت و شجاع است که حتی مغول هم نتوانست بر آنها چیره شود که اکنون این قابلیتها نادیده گرفته شده و به دلیل محرومیت، فقر و بیکاری فراگیر فرصت ظهور، رشد و نمو به آنها داده نشده و این امر زخمها را زخمیتر میکند.
یکی دیگر از زخمها اعتماد نظام در کردستان به افرادی است که جایگاه و وجهه اجتماعی لازم را ندارند. در کردستان افرادی که در سطوح پایین منطقهای به عنوان مسئول مورد اعتماد نظام قرار میگیرند باید در اوج آگاهی، دلسوزی، توانمندی و جایگاه اجتماعی باشند تا با عملکرد مثبت خود هم نسبت به نظام رضایتمندی عمومی ایجاد کنند و هم معرف خوبی برای توانمندی مردم ما باشند. اما بعضاً به جای استفاده از افراد توانمند و مستعد، اشخاصی مورد اعتماد نظام قرار میگیرند که نه معرف خوبی برای ما و نه رضایتمندی از نظام را رشد میدهند که این امر نیز زخمی بر پیکره رنجور کردستان عزیز است.
زخم دیگر وعدههای فصل انتخابات است. کاندیداهای ریاست جمهوری به منظور کسب آرای مردم در موسم انتخابات انتظارات را به عرش میرسانند، به طوری که همه احساس میکنند دولت بعدی دموکراتیکترین و ایرانشمولترین دولت تاریخ خواهد بود، اما بعد از انتخابات کاندیدای پیروز حتی در سطح حداقلی هم عمل نمیکند. از این رو مردم احساس میکنند که از آنها در فصل انتخابات صرفاً استفاده ابزاری شده و همین امر باعث از بین رفتن سرمایههای اجتماعی، خدشه به اعتماد عمومی، ایجاد سرخوردگی گسترده و زخمهای عمیق و پنهانی میشود که مداوای آن تنها با جراحی ممکن خواهد شد.
زخم دیگر توهینهای مستقیم و غیرمستقیمی است که مسئولین نسبت به مردم ما ایجاد میکنند. وقتی رئیسجمهور میفرمایند که بر اساس شایستهسالاری کابینه خود را انتخاب کردهاند، برداشت مردم ما این است که به گمان جناب رئیسجمهور در بین مردم کرد و اهل سنت کشور که خود ایشان در سایه رأی آنان رئیسجمهور شدهاند حتی یک نفر هم شایسته وجود نداشته است.
در حالی که از دید مردم ما چنین تصوری کاملاً نادرست و غیرمنصفانه است. البته این رفتارها فقط به دولت ختم نمیشود و متأسفانه در سایر قوا از جمله در همین مجلس نیز این پدیده را تجربه کردهایم و همه این موضوعات زخمهای تلخی را بر کردستان تحمیل نموده است.
بنده بر این باورم همانطور که مشکلات عمومی کشور حاصل انحراف و عملکرد نادرست بعضی از کارگزاران درون حاکمیت برخلاف منافع ملی است، مسائل کردستان نیز حاصل فهم غلط و اقدام نادرست برخی از مسئولین است که تحمل چنین شرایطی نشان از اوج بصیرت، نجابت و وطندوستی مردم این خطه از کشورمان است. امید است بیان این حقایق منجر به آغازی برای شناسایی همه زخمهای موجود و حرکت به سمت التیام آنها باشد (فرهنگی ـ آقای دکتر! وقت شما تمام شد) تا دشمن نتواند با نشستن بر این زخمها خون مردم ما را بمکد و از آن تغذیه کند.
اما سخن آخرم در مورد رجب طیب اردوغان است. رفتار ددمنشانه و یاوهگوییهای این روزهای اردوغان که مسبوق به سابقه است، آدمی را به یاد صدام ملعون و جنایتهای داعش میاندازد و الحق رجب ورژن کراواتی داعش است. حکومت فاشیست و مستبد اردوغان با کردهای مظلوم و بیپناه سوریه رفتارهای خصمانه و ضدبشری انجام داده است که با این اقدامات روی صدام و داعش را سفید کرده است. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون آقای دکتر) اردوغان خطاب به کردهای سوری عنوان نموده است که آنها را له خواهد کرد. اردوغان! تاریخ با همه فراز و فرودش نتوانسته است کردها را له کند و نه تو و نه بزرگترت نیز نخواهند توانست کردها را له کنند و کوههای سر به فلککشیده کوبانی و عفرین پناهی خدادادی برای کردهاست که پستی تو به آن بلندیها نخواهد رسید. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) کردهای سوریه فرزندان همان صلاحالدین ایوبی هستند (فرهنگی ـ آقای دکتر! وقت شما خیلی وقت است تمام شده) که قدس شریف پایتخت ابدی فلسطین را آزاد کرده و تاج و تخت امروز اردوغان مدیون شجاعت همین فرزند خلف پیامبر اکرم است. اردوغان باید بداند که آنچه محکوم به فنا و له شدن است، نه مردم کرد، بلکه تاج و تخت لرزان او و همه مستبدان و دیکتاتورهایی است که نسبت به اراده ملتها (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، متشکرم، دو دقیقه دارید اضافه صحبت میکنید) و قدرت لایزال الهی در غرور و غفلت هستند و در آخر:
وفا کنیم و ملامت کشیم و خوش باشیم
که در طریقت ما کافریست رنجیدن

مسعود پزشکیان

غلامرضا کاتب
جناب آقای رئیس! اگر اجازه بفرمایید یک گروه از میهمانان ماندهاند.

مسعود پزشکیان

غلامرضا کاتب
دانشآموزان آموزشگاه پسرانه سیدالشهدا از منطقه (8) تهران که میهمانان برادر عزیزم جناب آقای دکتر بیگدلی نماینده محترم خدابنده که تازه تشریف آوردند، مقدمشان را گرامی میداریم. خیلی خوش آمدید، بفرمایید.

مسعود پزشکیان
ناطق بعدی را دعوت بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
ناطق بعدی جناب آقای دکتر محسن علیجانیزمانی نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس هستند. آقای دکتر بفرمایید.

محسن علی جانی زمانی
نطق 7 دقیقه ای
سلام علیکم
بسم الله الرحمن الرحیم ـ «والفجر و لیال عشر»
در آستانه چهلمین سالروز پیروزی انقلاب اسلامی هستیم که در حال حاضر شجره طیبهای است که «اصلها ثابت و فرعها فی السماء» است و جا دارد شکرگزار خداوند باشیم که با رهبری امام و قیام ملت فهیم و با تمسک به اسلام و فرهنگ اهل بیت ما را از سلطه بیگانگان و چپاول آنان نجات داد و تشکر میکنیم از رهبر فرزانه انقلاب که پرچم انقلاب را همچنان به اهتزاز در آوردهاند. یاد شهدای عزیز انقلاب اسلامی، دفاع مقدس و مدافعین حرم را گرامی میداریم که خونشان این شجره طیبه را آبیاری کرده است و به خانواده معظم شهدا عرض تعظیم و ارادت داریم که چشم و چراغ این ملتند و عرض ادب به خانوادههای شهدای خدمت، آتشنشانان پلاسکو و دریانوردان حادثه سانچی.
همچنین تولد حضرت زینب (سلاماللهعلیها) و روز پرستار را به عموم مردم مخصوصاً پرستاران عزیز تبریک میگویم. اینجانب پس از سلام و ادب خدمت ولینعمتان خود، مردم عزیز و نمایندگان شریف آنان مطالبی را عرض مینمایم.
همه میدانیم که در این (40) سال دستاوردهای بزرگی در عرصههای فرهنگی، علمی، اقتصادی، عمرانی، امنیتی، نظامی و دیپلماسی داشتهایم. لیکن پارهای از نارساییها و مشکلاتی هم در حوزههای مذکور مشاهده میشود که هم ناشی از علل درونی و هم از علل بیرونی است. در عرصه فرهنگی، جاذبه فرهنگیمان از دافعهمان برای جوانان در حال کمتر شدن است و باید بدانیم فرهنگ اساس هر کاری در کشور است. کشورهایی که بازارهای بزرگ اقتصادی را فتح کردهاند قبل از آن، آن کشور را فتح فرهنگی کردهاند. عدم رعایت عدالت اجتماعی و ایجاد فاصله طبقاتی و دور شدن مسئولین از متن مردم و زیست مردمی منجر به کاهش اعتماد عمومی و آسیبهای اجتماعی شده است و تبعاتی چون افزایش نرخ طلاق، کودکان کار، معتادین متجاهر و حاشیهنشینی در پی داشته است. همچنین بعضی از والدین به علت گرفتاریهای اقتصادی و معیشتی نمیتوانند برای نظارت بر فرزندان خود در فضای مجازی وقت کافی بگذارند. در حوزه اقتصادی باید فکری عاجل برای مشکلاتی چون معیشت، بیکاری، رکود اقتصادی، عدم مدیریت واردات، فشار بر بازنشستگان، ناکارآمدی بانکها و مؤسسات مالی، فضای کسب و کار ضد تولید، فشار سنگین مالیاتی بر فعالین اقتصادی، حجم بزرگ دولت و اتکا به فروش نفت بشود.
در حوزه عمرانی نیز به دلیل عدم استفاده از ظرفیت عظیم مردمی و واگذار نکردن پروژههای نیمهتمام به تعاونیهای فراگیر، دچار مشکلات روزافزون در اشتغال شدهایم.
در حوزه سیاست عدم هماهنگی نیروها و جریانهای سیاسی درون نظام و بعضاً تکفیر یکدیگر مشکلاتی را به وجود آورده است و در سالهای اخیر بدخواهان ملت تلاش کردهاند رقابتهای انتخاباتی در نظام را به رقابت با نظام تبدیل کنند.
در حوزه دفاعی و امنیتی، اگر چه ایران در منطقه خوش درخشیده است اما نباید فراموش شود که دفاع و امنیت در ایران مردمپایه است و باید تلاش شود که رابطه مردم و مسئولین بیش از گذشته مورد توجه قرار گیرد و یادآور میشوم که نیروهای مسلح برای همه جریانهای سیاسی هستند نه در کنار جریانهای سیاسی.
اینجانب به عنوان نماینده مردم جهت برونرفت از مشکلات مذکور موارد ذیل را متذکر میشوم:
عمل به فرامین و منویات حضرت امام و مقام معظم رهبری.
ساماندهی تمام فعالیتها حول سه محور اقتصاد مقاومتی، تعالی و مقاومسازی فرهنگ، پیشرفت علم و فناوری که در سیاستهای کلی برنامه ششم هم به آنها اشاره شده است.
حوادث اخیر ضرورت وحدت و گفتگوی ملی و تعامل جریانهای سیاسی درون نظام با یکدیگر را بیشتر مورد تأکید قرار داد که این مسأله در سال ۹۵ در مجلس مطرح شده بود. جا دارد از سید محبوب اصلاحطلبان جناب آقای سیدمحمد خاتمی تشکر نماییم که در دیدار با تعدادی از نمایندگان گفتند پشتیبان جمهوری اسلامی و پشت سر حضرت رهبری باشید. از نظر ما این راهبرد کلی اصلاحطلبان است و در سال ۹۲ هم به خاطر منافع ملی و مصلحت جامعه وارد ائتلافی ارزشمند شدیم.
بدخواهان در موجسواری بر اعتراضات بهحق مردم سه چیز را نشانه گرفته بودند؛ شیرینی حضور پرشور مردم در انتخابات اردیبهشتماه امسال، امنیت و جایگاه رفیع ایران در منطقه و حضور فرامنطقهای ایران، انتقام از پیروزیهای جبهه مقاومت و دستاوردهای حضور مستشاری ایران که به حول و قوه الهی با حضور به موقع مردم، موجسواری آنان در هم شکست. ولی باید معیشت و اقتصاد مردم به طور جدیتر در دستور کار باشد و در عین حال نحوه بروز اعتراضات و بیان مطالبات مردم طبق اصل (۲۷) قانون اساسی محقق شود. البته در این بین ضمن تأکید بر نقد دولت یادآور میشوم که نباید مغرضانه دولت را هدف قرار داد و آن را تضعیف کرد. هیأترئیسه مجلس نیز باید نظارت مجلس و ابزارهای آن را تقویت نماید و مصلحتاندیشی را به قاطبه نمایندگان واگذار نماید.
به عنوان نماینده مردم شریف تهران، ری، اسلامشهر، شمیرانات و پردیس متذکر میشوم که باید برای دیگر مشکلات کشور چون آلودگی هوا، ترافیک و بافت فرسوده مخصوصاً در تهران چارهاندیشی شود. ری نیز به عنوان قبله تهران استقلال سیاسی ناقصی دارد و شورای شهر مستقل ندارد، تجریش نیز این چنین است. انشاءالله برای دوره بعدی انتخابات شورای شهر این مشکل مرتفع گردد که مطالبه قاطبه مردم است. همچنین مسکن مهر پردیس هنوز به سرانجام نرسیده است و این شهر بیمارستان دولتی ندارد (فرهنگی ـ متشکر) و قطار شهری باید تا پردیس و اسلامشهر امتداد یابد. والسلامعلیکم و رحمه الله و برکاته

محمدحسین فرهنگی
بسیار ممنون و متشکر، مخصوصاً از رعایت وقت. ناطق بعدی جناب آقای شکور پورحسین نماینده محترم پارسآباد و بیلهسوار هستند، بفرمایید.

شکور پورحسین شقلان
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب خدمت ملت شریف ایران. در ماه بهمن و در آستانه سالگرد پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی مردم ایران به رهبری امام راحل قرار گرفتیم که جای آن دارد به کلیه شهیدان و امام امت درود بفرستیم و با آرمانهای ارزشمند آنها تجدید عهد کنیم.
همکاران محترم! مهمترین ویژگی و مشخصهای که انقلاب اسلامی داشت خصوصیت مردمی بودن و مبارزه با فساد، تبعیض، اشرافزادگی و خوی استکباری بود. اقشار مختلف مردم در مقطع انقلاب تجسم آرمانهای حقطلبانه، عدالتطلبانه و عزتمندانه خود را در راه، کلام و روش و منش رهبر کبیر انقلاب اسلامی دیدند و با دل و جان به این موج خروشان پیوستند و در راه تحقق آنها جانفشانی کردند. همین اعتقاد مردم بود که رژیم گذشته را سرنگون کرد و نظام حاکم را در قریب به (40) سال گذشته از گردنههای سخت و خطرناک عبور داده است.
هر گاه که روند اداره امور جامعه و تصوری که مردم از عملکرد مسئولین محترم دارند انطباقی با اهداف و آرمانهای اولیه انقلاب اسلامی داشته باشد، اطمینان داشته باشید که هیچ تهدید و تحریمی نمیتواند به اتحاد، همدلی و اقتدار کشور عزیزمان خدشهای وارد سازد، ولی هرگاه شاهد انحراف یافتن و یا کاهش ضربآهنگ حرکت در مسیر اهداف انقلابی و خواست و نیاز مردم باشیم حتم داشته باشیم که چالشهای متعددی در مسیر اعتلای میهن به وجود میآید. ماجراهای اخیری که در برخی شهرهای کوچک روی داد و زمینه را برای بروز برخی نا آرامیها و سوءاستفاده برای رسانهها و کشورهای بیگانه فراهم کرد اگر به درستی مورد تجزیه و تحلیل و کالبدشکافی قرار گیرد، ریشه در همین فاصلهای دارد که عملکرد برخی دستگاهها و نهادهای مسئول با خطمشیها و آرمانهای اولیه انقلاب گرفتهاند و همین امر موجب نارضایتی و احساس تبعیض و بیعدالتی را در بخشهایی از جامعه مخصوصاً در طبقات محروم و مستضعف جامعه که سرمایه اصلی نظام و رکن رکین انقلاب هستند ایجاد کرده است.
بنده بارها در سخنرانیها و نطقهایی که از این تریبون و سایر دستگاهها داشتم خطاب به مسئولین محترم به ویژه دولتمردان عزیز نسبت به تبعات نامطلوب برخی جهتگیریهای ناصحیح و اقدامات ناصواب هشدار دادم، ولی متأسفانه تاکنون عزمی جدی برای رفع مشکلات و اصلاح نارساییها دیده نشده است و به قول شعر معروف:
گوش اگر گوش تو و ناله اگر ناله ماست
آنچه البته به جایی نرسد فریاد است
در شرایطی که بخشهای مختلف جامعه به ویژه اقشار آسیبپذیر مردم هر روز فشار بیشتری را به خاطر گرانی، رکود، کاهش قدرت خرید و افزایش هزینههای زندگی متحمل میشوند و هر روز تعداد بیشتری از جوانان و بخشهای مولد جامعه به خاطر کمبود فرصتهای شغلی امکانی برای تشکیل خانواده و تهیه مسکن پیدا نمیکنند، شاهد ادامه سیاستهایی هستیم که روز به روز بر شکاف طبقاتی و تمرکز ثروت در دست لایههای رانتخوار و ممتاز میافزاید.
بانکها و مؤسسات مالی و اعتباری در شرایطی که درخواست وام یا تسهیلات ناچیز مردم را با موانع و بهانههای مختلف مواجه میکنند و به لطایفالحیل از بهرهمندی اقشار ضعیف و متوسط از اینگونه امکانات جلوگیری میکنند، عدهای همچون گذشته با استفاده از روابط خاص و ارتباطات ناسالم میتوانند وامهای نجومی بگیرند و نقدینگی بانکها را به سمت غیرشفاف و غیرمولدی از قبیل واسطهگری و یا واردات کالاهای لوکس سوق بدهند. دلسوزان کشور باید در تحلیل مسائل اخیر فقط معلولها را نبینند و به ریشهها و علتها بپردازند و به این نکته عنایت کنند که به چه علتی شهرهای کوچک تبدیل به مکانهای مورد اعتراض شده است. آیا مسئولین محترم تاکنون و بعد از طرح انواع شعارها و برنامهها، فکری به حال بحران نقدینگی و تعهدات روزافزون بانکها و مؤسسات مالی کردهاند؟
بدون تردید یکی از مهمترین دغدغههای مردم که به شیوههای مختلف مانند نظرسنجیها، مصاحبهها و اظهارنظر در رسانهها و فضای مجازی بروز میهد کاهش امیدی است که نسبت به اصلاح امور دارند. متأسفانه هر روز اخبار و اطلاعات نگرانکنندهای از مراجع رسمی بیان میشود که به صورتی روزافزون احساس یأس و نا امیدی را به جامعه تزریق میکند. مروری بر این اخبار و اظهارات که به صورتی مستمر وجدان عمومی را دستخوش تلاطم و نگرانی میکند نشان میدهد که اگر عزم جدی در میان دستگاههای مسئول و قوای سهگانه برای حل مشکلات جامعه به وجود نیاید نمیتوان به گفتاردرمانی و طرح شعارهای زیبا بسنده کرد و ادامه چنین شرایطی میتواند بحرانها و چالشهای متعددی را در حوزههای مختلف به وجود آورد.
وضعیت صندوقهای بازنشستگی نه تنها چندان رضایتبخش نیست، بلکه گاهاً گزارشهایی از رسیدن آنها به مرز بحران حکایت میکند. پوشش بیمه ایرانیان کاهش و سهم هزینه مردم در طرح تحول سلامت افزایش یافته است و قرار است یارانه ناچیزی که در قبال افزایش قیمت حاملهای انرژی به مردم پرداخت میشد برای تعداد قابل توجهی از افراد قطع شود.
دولت محترم در مدیریت بحرانهای زیستمحیطی از خشک شدن دریاچه ارومیه گرفته تا مشکل ریزگردهای خوزستان و افزایش آلودگی هوا در تهران و کلانشهرها، عملکردی قابل دفاع از خود نشان نداده است.
ناکارآمدی، آشفتگی و بیبرنامگی در حوادث غیرمترقبهای چون آتشسوزی قطار، آتشسوزی برج پلاسکو، زلزله کرمانشاه، سیل آذرشهر و عجبشیر و در همین روزهای اخیر نحوه مدیریت کشتی حادثهدیده سانچی که منجر به شهادت تعدادی از دریادلان غیور کشورمان شد به طرز مشهودی قابل مشاهده است و نحوه اقدامات دستگاههای مسئول در چنین مواردی سوژه انتقاد و حتی طنز شبکههای اجتماعی و رسانههای مجازی شده است.
اکثر کارخانجات و واحدهای تولیدی با مشکل مواجهاند و هر روز شاهد اخراج یا تعدیل نیروی تعدادی از این کارخانجات هستیم که فشار مضاعفی بر دوش کارگران زحمتکش و توانمند کشورمان وارد میسازد. این اتفاقات در حالی در گوشه و کنار کشورمان روی میدهد که عدهای در تلاش هستند با بهرهگیری از روابطی که در دستگاههای مسئول دارند با ورشکست کردن صنایع و کارخانجات آنها را به بهانه خصوصیسازی تصاحب کنند و منابع ارزشمند کشور را در انحصار خود بگیرند.
واقعاً جای بسی تأسف است که به صورتی روزافزون شاهد ظهور طبقه آقازاده و نوکیسه در کشور هستیم (رنجبرزاده ـ تشکر، جناب آقای پورحسین! وقتتان تمام شده) که با زندگی تجملی و متظاهرانه خود که بر پایه رانت و ارتباطات ناسالم و بهرهگیری از منابع تشکیل دادهاند خون به دل مردم میکنند.
امید است که دولت محترم و مسئولین مکرم با گوش دادن به صدای دلسوزان و علاقهمندان به نظام و کشور تحرکی محسوس در حوزههای مختلف به خود بدهند و همانگونه که قول داده بودند چرخهای اقتصاد و معیشت مردم را به گردش درآورند، چرا که به تعبیر مقام معظم رهبری صحیح نیست افرادی که خود سالهای سال در رأس امور هستند در جایگاه منتقد قرار گیرند و فقط از ضعفها و نارساییها سخن بگویند. ممنون و متشکر.

اکبر رنجبرزاده
سپاسگزاریم. ناطق بعدی جناب آقای دکتر محمدحسین فرهنگی نماینده محترم تبریز، آذرشهر و اسکو هستند، جناب آقای دکتر فرهنگی بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
نطق 5دقیقه ای
به نام آنکه جان را فکرت آموخت
پیشاپیش میلاد بانوی بزرگ کربلای حسینی و پیامرسان قافله شهادت، حضرت زینب کبری (سلاماللهعلیها) را تبریک عرض کرده و جایگاه ارزشمند پرستاری را ارج نهاده و به جامعه بزرگ پرستاری کشور نیز تبریک عرض میکنم.
این روزها شاهد اعتراضهای چندین میلیونی مردم آمریکا و ملتهای مختلف جهان علیه سیاستهای آقای ترامپ هستیم. آقای ترامپ که در اعتراضهای محدود اخیر کشورمان پیامهای مختلفی صادر میکرد چه پاسخی به اعتراضهای صدها برابری اعتراضهای داخلی ما دارد؟ «مکروا و مکر اللّه و اللّه خیر الماکرین».
دولت و کنگره آمریکا به دنبال اعمال تحریمهای جدیدی است که صراحتاً با کلیت برجام مخالفت دارد. نامحدود کردن محدودیتهای هستهای خلاف صریح برجام است، نظارت ویژه ادعایی مغایر برجام است که نظارتها را در محدوده چارچوب آژانس تعیین کرده است. موضوع دفاعی و موشکی ایران ارتباطی با برجام ندارد. اگر آمریکاییها میخواهند قانون جدیدی بر خلاف برجام تصویب کنند جامعه بینالملل نیز باید این حق را برای جمهوری اسامی ایران قائل باشد که در تصمیمات قبلی خود تجدیدنظر کند. برجامی که هیچ خاصیتی برای کشور ما نداشته باشد چرا باید اجرا شود؟
درخصوص حوادث ماه گذشته در کشور، نکاتی را یادآور میشوم. نارضایتیهای مختلفی در کشور وجود دارد، ضدانقلاب و مخالفان نظام نیز خواستند از اعتراضهای مربوط به نارضایتیها بهرهبرداری کنند. هوشیاری معترضان اصلی این اجازه را به آنها نداد و مانند همیشه مدیون ملت عزیزمان هستیم. اما مسئولان در حوزههای مختلف توجه داشته باشند که مردم انتظار تحولات مثبت و مستمر دارند. همگان بر واقعیتهای مشترک متمرکز شوند و پاسخهای مناسبی به افکار عمومی داده شود.
قاطعیت در برخورد با مفاسد، توجه به مسائل معیشتی اقشار مختلف، توجه خاص به مسائل مربوط به اشتغال، حمایت از متقاضیان کار، حل مسائلی که در ارتباط با آموزش و پرورش وجود دارد و به نظر اینجانب در طرح یکفوریتی و (10) مادهای تنظیم برخی از مقررات اداری، مالی و پشتیبانی آموزش و پرورش پاسخ بخشی از این انتظار وجود دارد، حمایت تولید به صورت ملموس و واقعی از جمله این انتظارات است.
در مورد بودجه سال 1397 مطالب مهمی وجود دارد که در صورت وجود فرصت در زمان خود بیان میدارم. به طور کلی عرض میکنم هر آنچه مربوط به اعمال عدالت در پرداخت توسط کمیسیون محترم تلفیق تصویب شده است باید مورد حمایت قرار گیرد و از هر گونه اعمال فشار بر مردم و اقشار مختلف اجتناب گردد. هدفمندی یارانهها قانون دارد و در قانون برنامه نیز اجازه تداوم آن داده شده است. چه ضرورتی دارد در قانون بودجه احکامی مغایر با قانون هدفمندی یارانهها تصویب شود؟
از دولت محترم گلهمندیم که چرا به وعده خود درخصوص حمایت از تبریز 2018 به عنوان پایتخت گردشگری جهان اسلام در بودجه سال 1397 عمل نکردند. این فرصت که معلوم نیست چند دهه دیگر در شهری از شهرهای کشور رخ دهد، چرا مورد بیتوجهی قرار گرفته است؟ حال که چنین است از مجلس محترم و کمیسیون تلفیق انتظار داریم در حد مقدورات این کاستی جبران شود.
در موضوع کارخانه ماشینسازی تبریز که از صنایع مهم کشور است، انتظار داریم از سوی دولت محترم تصمیم مناسب و درستی به نفع تولید و صنعت اتخاذ شود و این کارخانه مهم از وضعیتی که در آن گرفتار شده است رهایی یابد.
درخصوص حادثه تلخ قطار تبریز ـ مشهد، از کمیسیون عمران انتظار داریم در ارائه گزارش تکمیلی خود تسریع نموده و از قوه قضائیه نیز انتظار میرود احکام روشن و قاطعی منطبق با قانون صادر کند.
در پایان اظهار امیدواری میکنم روند توسعه و پیشرفت کشور به ویژه در حوزه رفاهی و عمرانی استمرار یابد، عدالت در پرداختها عملیاتی شود، تولید در اولویت کشور قرار گیرد، همه متقاضیان کار اشتغال یابند، فرهنگ و دانش گسترش یابد، فساد برچیده شود، به گونهای که هر ایرانی در هر نقطهای از جهان به کشور خود و ترتیباتی که در آن است افتخار کند. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان
7
اعلام وصول طرح استفساریه تبصره (1) ماده (13) قانون جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات با قید یکفوریت و تصویب فوریت آن

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! دستور بعدی درخواست فوریت شده است. البته دوستان دوفوریت ارائه کرده بودند، محبت کردند تنازل کردند و دوفوریت را یکفوریت کردند، در رابطه با استفساریه تبصره (1) ماده (13) قانون جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات است. جناب آقای کولیوند به عنوان نماینده پیشنهاددهندگان فوریت موضوع را مطرح میکنند. جناب آقای کولیوند بفرمایید.

محمدجواد کولیوند
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همه همکاران محترم، خواهران و برادران عزیز عرض ادب و خداقوت دارم. خواهش میکنم دقایقی به دلایل طرح این استفساریه که انجام شده گوش بدهید. ما درخواست کرده بودیم دوفوریت بابت استفساریه، تقاضا شد، گفتند یکفوریت باشد و به سرعت هم در دستور کار قرار بگیرد.
همانطور که مستحضرید قانون جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات در حقیقت در سال 85 تصویب شده است. در ماده (7) این قانون گفته پروانه فروش فرآوردههای دخانی توسط وزارت بازرگانی و بر اساس دستورالعمل مصوبه ستاد صادر میشود. خواهش میکنم به این دقت شود، در ماده (11) میگوید فروش و عرضه دخانیات به استثنای اماکن موضوع ماده (7) این قانون. ماده (7) هم میگوید کسانی که پروانه فروش داشته باشند.
در تبصره ماده (13) همین قانون هم میگوید مصرف دخانیات در اماکن عمومی یا وسایل نقلیه عمومی که الان منظور ما و بحث استفساریهمان اماکن عمومی است. در اماکن عمومی یک آییننامه دارد، این آییننامه 1/7/1386 به تصویب هیأت وزیران رسیده است. در بند (8) آییننامه اماکن عمومی را نام برده، در اماکن عمومی گفته محلهایی که مورد استفاده و مراجعه جمعی یا عموم مردم است، از قبیل اماکن متبرکه دینی، بیمارستانها، درمانگاهها، سالنهای همایش، سینماها، فضاهای عمومی، میهمانخانهها، میهمانسراها، میهمانپذیرها، خوراکسراها و قهوهخانهها، در حقیقت اینجا قهوهخانهها را هم آورده، کارخانجات، گنجینهها و پایانههای مسافری و فروشگاههای بزرگ، اماکن فرهنگی تا آخر. بحث اماکن عمومی در حقیقت در حال حاضر در قهوهخانههایی که مجوز دارند بر اساس بند (7) قانون که قرائت شد، آنجا گفته عرضه و مصرف آن. ما اگر این فضا را مهیا نکنیم الان در برخی از مراکز استانها توسط عزیزانمان در دستگاه قضائی بسیاری از این اماکن ممنوع شده و این ممنوعیت اتفاقاتی را در کشور دارد به دست میدهد و رخ میدهد.
اولاً دقت کنید، اگر ما به این باوریم که سیگار و دخانیات و تنباکو حتی برای یک نفر هم ضرر است و موجب خسران است، اما یک پدیدهای است که وجود دارد و باید با یک درایت و یک احساس مسئولیتی این را مدیریت کرد، نه اینکه برویم راهش را سد کنیم و ببندیم.
دوم در بررسی سایتهای جامعه جهانی، جامعه پزشکی جهان و به ویژه سایت سازمان بهداشت جهانی WHO مراحل مقابله صحیح در مواجهه با آسیبهای روانی و اجتماعی روش کاهش آسیب به شیوه شفاف و مدیریت مواجهگرایانه با آسیبها به جای زیرزمینی کردنش مطرح شده است. دقت کنیم، اگر ما بیاییم قهوهخانههایی که مجوز دارند را هم مسدود کنیم و یا ببندیم و یا اتاق پایانههای فرودگاهها و پایانههای مسافری که یک جای مخصوص در آنجا هستند را هم ببندیم، طبیعتاً بدانید که یک اتفاقات دیگری میافتد.
برخورد قهری و سلبی نه تنها این معضل را حل نمیکند، بلکه به صورت فزایندهای توسعه داده و افزون بر آن موارد دیگری از بحث تنباکو، قلیان و دخانیات متأسفانه که منجر به تخریب جوانان و نسل جوان خانوادهها میشود.
مبحث بعدی حذف عرضه قلیان از سطح قهوهخانههای دارای مجوز، در حقیقت من برایتان خواندم، در ماده (7) گفته «پروانه فروش» در ماده (11) گفته «فروش و عرضه» الان سیگار را دارند سوپرمارکتیها و دکهها میفروشند و عرضه میکنند. یکی از جاهای محل عرضه تنباکو هم قهوهخانهها است. الان دستگاه قضائی آمده این را ممنوع کرده است، متأسفانه این در حقیقت باعث شده که اماکن غیرقانونی رشد کند و اگر اماکن غیرقانونی رشد کند و شفافسازی نشود، مطمئن باشید که اتفاقات دیگری برای نسلهای ما به وجود میآید.
علاوه بر این من خواهش میکنم دقت کنید! ما اطلاعاتی را که در اختیار همکاران گذاشتیم، در حال حاضر واحدهای دارای پروانه کسب در (31) استان کشور (11) هزار و (552) تا است، (فرهنگی ـ خیلی متشکر) (چشم، یک لحظه) واحدهای فعال در دست اقدام (3610) تا، یعنی در حال حاضر (15) هزار و (162) تا واحد صنفی که بحث قهوهخانهها و سفرهخانهها است. حرف من اینجا این است، اگر حداقل هر کدام از اینها شش یا هفت نفر را پوشش بدهند، الان چیزی در حدود بیش از (106) هزار نفر با این موضوع در ارتباط است و در کشور تقریباً چهار، پنج ماه است این اتفاق افتاده است. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، متشکرم) من خواهش میکنم دوستان به فوریت این طرح رأی بدهند. انشاءالله در کمیسیون بتوانیم اصلاح کنیم و استفساریه را ارائه بدهیم. خیلی متشکرم.

مسعود پزشکیان

محمد علی وکیلی
جناب آقای حاجی مخالف هستند، بفرمایید.

حسینعلی حاجی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! اجازه میدهید آن موردی که هماهنگ کردم را خدمت شما بگویم؟ (نایبرئیس ـ بفرمایید) خیلی خلاصه عرض میکنم. ببینید آقای دکتر! در قبوض گاز مردم یک اشلی به عنوان آبونمان بود که مبلغی را میگرفتند، این را هیأت عمومی دیوان رد کرد گفت خلاف قانون است. این را سالیان سال گرفتند، الان که مجلس فشار آورد و این رفع شد، (آقای قربانی اجازه بدهید) شرکت گاز آمده باز یک راهکار دیگری برای دست در جیب مردم کردن پیدا کرده و یک عنوانی به جای آن گذاشته به عنوان خدمات مستمر و همه مردم الان از این بابت نگران هستند. من خواهشم این است که جنابعالی دستور بدهید کمیسیون انرژی یا هر کمیسیون دیگری این موضوع را بررسی کند. چرا ما بر خلاف مبنای قانونی این پولها را از مردم بگیریم؟!

مسعود پزشکیان
آقای حاجی! مخالفتتان با این بحث را هم مطرح بفرمایید.

حسینعلی حاجی
حالا این را در مقدمه عرض کردم، پس جنابعالی بفرمایید که یک راهکاری برای این باشد.

مسعود پزشکیان
چشم، شما حالا مخالفتتان را بفرمایید.

حسینعلی حاجی
اما راجع به بحث فوریت وقتم از الان شروع میشود.

مسعود پزشکیان
خداوکیلی مخالفی یا وقت گرفته بودی همین کار را کنی؟

حسینعلی حاجی
نخیر، مخالفم، آقای دکتر! الان عرض میکنم. چه ضرورتی برای فوریت این موضوع هست؟ ما این همه مشکل در کشور داریم، آیا واقعاً امروز ترویج دخانیات اولویت ماست که ما تازه فوریت هم مطرح کنیم؟ همکاران عزیز! این تجربه را چندین استان داشتند که قهوهخانه یا آن بحث قلیانکشی را تبدیل کردند، دادستانهای محترم و قضات دلسوز این موضوع را الان مرتفع کردند، ما تازه اینجا بیاییم مجوز قانونی به آن بدهیم؟ ما جزء کنوانسیون مبارزه با دخانیات در دنیا هستیم، آیا دنیا به ما نخواهد خندید که شما از یک طرف عضو کنوانسیون میشوید، از یک طرف میآیید ترویج و مجوز چنین بحثی را میدهید؟
همکاران عزیز! شما میدانید روزانه (20) میلیارد تومان هزینه صرف تبعات ناشی از مصرف دخانیات در کشور میشود که بشود با آن مداوا کرد. ما الان میخواهیم اینجا مجوزی را بدهیم و بحث مصرف و کشیدن قلیان را تشویق کنیم. همکاران میدانند، هر قلیانی که میخواهد کشیده شود برابر (80) نخ سیگار ضرر دارد، برای حنجره مردم، برای هر فردی که آن را استفاده میکند این ضررها را دارد. این هیچ فوریتی ندارد، در واقع این رأیی که همکاران اگر بدهند به نوعی تجویز تهدید سلامت مردم خصوصاً جوانانی است که ممکن است به صورت عشقی بخواهند دنبال چنین مطلبی بروند.
از آن طرف ما بیاییم اگر این عزیزانی که تا الان شغلشان ارائه قلیان بوده، برای آنها فکری کنیم و شغلهای جایگزینی و تسهیلاتی را قائل شویم، اصناف کشور که آنها هم بتوانند در کاری که دارند بیکار نشوند و انشاءالله شغل بهتری را انتخاب کنند. لذا همکاران عزیز با این فوریت مخالفت کنند و رأی ندهند.

محمد علی وکیلی
متشکر، قبل از اینکه موافق فرمایششان را داشته باشند، دانشآموزان آموزشگاه دخترانه فرزانگان شهرستان هشتگرد میهمانان آقای دکتر بهمنی نماینده محترم هشتگرد، طالقان و نظرآباد هستند که در جلسه حضور دارند، خیرمقدم عرض میکنیم.

مسعود پزشکیان

غلامرضا کاتب
موافق اول وقتشان را به برادر عزیزم جناب آقای دلخوش دادهاند، بفرمایید.

سیدکاظم دلخوش اباتری
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
اولاً خدمت همکاران خوبمان و ملت شریف ایران سلام عرض میکنم. از برادران خوبم آقای فرهنگی عزیز، آقای قاضیپور، آقای کامران و سایر دوستانی که در موافقت حرفهای تخصصی برای زدن داشتند تشکر میکنم.
ببینید دوستان! نکتهای را که من در ابتدا باید عرض کنم این است که ما در کشورمان و همه کشورهای دنیا اصناف مختلف داریم. قهوهخانه، کافیشاپ، رستوران و امثال اینها هم یکی از صنفها و مشاغلی هستند که در همه دنیا وجود دارد. قهوهخانهداری هم مثل سایر اصناف یکی از شغلهای شریف است. من تعجب میکنم، ما بعضی موقعها کارهایی را انجام میدهیم که بعداً متوجه میشویم چه کار غلطی را انجام دادیم. همین بحث ممنوعیت ویدئو و امثال اینها در آن زمان باعث شد که محرمانه و به صورت قاچاقی از این کالا استفاده میکردند، امروز هم ما اقشار ضعیف، حتی بعضی از خانواده شهدا، بعضی از جوانان عزیز و ارزشمند بیکار که با کمترین هزینه آمدند یک قهوهخانهای را راه انداختند برای اینکه مردم در اوقات فراغت خودشان بتوانند از این فضا استفاده کنند و ما نباید مشکلات کوچک را به همه بخش مردم تعمیم بدهیم. اگر یک جایی مشکلی به وجود میآید، اگر قهوهخانهای پروانه ندارد مثل سایر اصناف اشکالی ندارد ببندند، اگر تخلفی انجام میشود با نوع تخلف برخورد شود.
من به مخالف محترم عرض میکنم، شما میفرمایید ما عضو کنوانسیون مبارزه با مواد دخانی هستیم، آیا شما خودتان در بودجه سالانه امسال عوارض برای دخانیات وضع نمیکنید؟ آیا دخانیات در دنیا جمع شد؟ آیا دخانیات هم به عنوان یک کالای مصرفی در جامعه است و هم به عنوان منبع درآمد جامعه از آن استفاده نمیشود؟ اینکه امروز آمدند در اینها را میبندند، تعداد زیادی از قهوهخانهها، عزیزان! در شهرستان خود من به دلیل اینکه ما در استان گیلان (16) درصد بیکاری داریم. این جوانها آمدند یک مکانی را ایجاد کردند، ما بیاییم اینها را ساماندهی و برنامهریزی کنیم، بیاییم به اینها راه را نشان بدهیم، نه اینکه بیاییم اشتغال را از اینها بگیریم، در شرایطی که بحث اشتغال در شرایط اقتصاد مقاومتی است. ما داریم یک قشر شریفی را آسیب میزنیم، برای اینکه مثلاً موردی در بعضی از جاها مشکل ایجاد میشود. الان در همه جا آمدند در این قهوهخانهها را از دَم تا دُم بستند و معضل ایجاد شده، بیکاری جوانان، اینها را بیرون ریختهاند. اگر میتوانید شغل ایجاد کنید اشکالی ندارد، شغل ایجاد کنید، بگذارید این جوانها سر کار بروند. شما اگر در کشورهای اروپایی هم نگاه کنید مردم برای اوقات فراغت خودشان بعدازظهر میآیند میروند در قهوهخانهها مینشینند. مگر آنها قهوهخانهها را بستند؟ شما به جای اینکه مشکل را حل کنید دارید اصل سؤال را هم دچار اشکال میکنید. خواهش من از همه دوستان این است که کمک کنید، اگر کسی مجرم است یا اگر کسی پروانه ندارد، (فرهنگی ـ خیلی متشکر) اشکالی ندارد با او برخورد شود. دوستان! این استفساریه را رأی بدهید، اجازه ندهید در شرایط فعلی که کشور مشکلات مختلفی دارد، در این شرایط ما بیاییم این بخش را هم دچار معضل و مشکل کنیم. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون آقای دکتر) خواهش میکنم دوستان به این استفساریه یک رأی قاطع بدهید که در شرایط فعلی این مشکل رفع شود.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون. حضار 211 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
8
بحث و بررسی درخصوص طرح استفساریه تبصره (2) ماده (76) قانون تأمین اجتماعی اصلاحی مصوب 14/7/1380 و ارجاع آن به کمیسیون مربوطه

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! دستور بعدی باز درخواست دوفوریت است. آقای پورابراهیمی تشریف دارند؟ این درخواست دوفوریت برای لایحه اصلاح قانون مبارزه با پولشوئی است.

محمدحسین فرهنگی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بعدی هم باز آقای پورابراهیمی هستند، لایحه اصلاح قانون مقابله با تأمین مالی تروریسم.

مسعود پزشکیان
تشریف ندارند، به دستور بعدی بروید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! دستور بعدی گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد طرح یکفوریتی استفساریه تبصره (2) ماده (76) قانون تأمین اجتماعی مصوب 14/7/1380 است. از سخنگوی محترم کمیسیون خواهش میکنم جهت ارائه گزارش تشریف بیاورند.

محمد علی وکیلی
قبل از اینکه سخنگو بفرمایند، مخالفین: جناب آقای ملکی و جناب آقای ادیانی. موافقین: جناب آقای قاضیپور و جناب آقای صباغیان.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی

زهرا ساعی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و احترام خدمت همکاران گرامی، ملت شریف ایران و مردم غیور آذربایجان. یاد و خاطره آتشنشانان جانبرکف کشور به خصوص آتشنشانان حادثه تلخ پلاسکو را گرامی میداریم.
گزارش کمیسیون اجتماعی به مجلس شورای اسلامی
طرح یکفوریتی استفساریه تبصره (2) ماده (76) قانون تأمین اجتماعی اصلاحی مصوب 14/7/1380 به شماره چاپ (626) که به این کمیسیون به عنوان اصلی ارجاع شده بود، با حضور مسئولان اجرایی ذیربط مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت و در جلسه نهایی مورخ 7/9/1396 به شرح زیر تصویب شد.
اینک گزارش آن در اجرای ماده (147) قانون آییننامه داخلی به مجلس شورای اسلامی تقدیم میشود.
دلایل توجیهی این موضوع به این شرح میباشد که علیرغم تصریح ماده (84) قانون برنامه ششم به سخت و زیانآور بودن مشاغل آتشنشانی، باتوجه به متفاوت بودن احکام استخدامی آتشنشانان، آتشنشانانی که مشمول قانون نظام هماهنگ پرداخت میباشند در حالی که از حیث وظایف با سایر آتشنشانان یکسان هستند از مزایای تبصره (2) ماده (76) قانون تأمین اجتماعی اصلاحی مصوب 1380 محرومند و دچار تبعیض میباشند، لذا برای رفع این تبعیض استفساریه زیر با قید یکفوریت تقدیم مجلس شورای اسلامی میگردد که این استفساریه در کمیسیون اجتماعی مورد بررسی قرار گرفت و نتیجه به این صورتی که خدمتتان قرائت میکنم اعلام شد.
پاسخ به اینکه «آیا بیمهشدگان تأمین اجتماعی شاغل در مشاغل سخت و زیانآور از جمله متصدیان مشاغل عملیاتی آتشنشانی و پرتوکاران اشعه که دارای روابط استخدامی غیرمشمول قانون کار با کارفرمایان خود میباشند و از نظر شرح، محل، نوع و نحوه انجام کار و همچنین ماهیت سخت و زیانآور بودن شغل با مشمولان قانون کار، مشابه و یکسان هستند، مشمول مزایای موضوع تبصره (2) ماده (76) قانون تأمین اجتماعی اصلاحی مصوب 14/7/1380 و اصلاحات بعدی آن میشوند یا خیر؟»
پاسخ کمیسیون بعد از بررسیهای کارشناسی به این صورت بوده که «بلی، بیمهشدگان تأمین اجتماعی شاغل در مشاغل سخت و زیانآور از جمله متصدیان مشاغل عملیاتی آتشنشانی و پرتوکاران اشعه که دارای روابط استخدامی غیرمشمول قانون کار با کارفرمایان خود میباشند و از نظر شرح، محل، نوع و نحوه انجام کار و همچنین ماهیت سخت و زیانآور بودن شغل با مشمولان قانون کار، مشابه و یکسان هستند، مشمول کلیه مزایای موضوع تبصره (2) ماده (76) قانون تأمین اجتماعی اصلاحی مصوب 14/7/1380 و اصلاحات بعدی آن میشوند».
این موضوع در کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور هم به عنوان کمیسیون فرعی مطرح شده و آن کمیسیون هم به همین صورت با اکثریت اعضا به تصویب رسیده و نظرش این بوده که این عزیزان مشمول ماده (76) قانون تأمین اجتماعی شوند. انشاءالله همکاران محترم با توجه به حساسیت کاری که این عزیزان دارند از این استفساریه حمایت قاطع داشته باشند و با رأی بالا انشاءالله بتوانیم این را به تصویب برسانیم. سپاسگزارم.

محمد علی وکیلی
جناب آقای ملکی مخالف هستند، بفرمایید.

ولی ملکی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان ببینید! موضوع استفساریه را توجه کنید. من تعجب میکنم، من در چند بند به این موضوع میپردازم. اینکه کسانی که در کار سخت و زیانآور هستند اعم از آتشنشانان و کسانی که در معرض تشعشعات هستند، بدیهی است که اینها باید مشمول قانون سخت و زیانآور شوند. ولی من چند تا سؤال دارم. ما دو نوع استخدام داریم، یا استخدام نوع وزارتی است که دفترچه آنها از نظر طرح سلامت و غیره بر آن اساس محاسبه میشود، حقوق و مزایا و گروه و پایهشان بر آن اساس محاسبه میشود. یک نوع دیگر استخدام تأمین اجتماعی است که تأمین اجتماعی هم کسانی که از آن طریق جذب میشوند بر اساس ضوابطی که در قانون کار تعریف شده است برایشان ردیف، گروه، طرح طبقهبندی مشاغل، بیمه درمانی و غیره لحاظ میشود. ما این دو نوع را در کشور داریم. از این دو نوع خارج که نداریم، نوع شغل سخت و زیانآور قابل تفکیک با نوع بیمه نیست.
همکاران دقت کنید، آقای رئیس، جناب آقای دکتر پزشکیان! خواهش میکنم به محتوا توجه شود، نوع شغل سخت و زیانآور قابل تفکیک با نوع بیمه نیست، ماهیت کار سخت و زیانآور است. شما با هر عنوانی در هر جایی استخدام شوید آن کار سخت و زیانآور است. نوع استفساریه به نظر من ایراد دارد. اگر دو نفر آتشنشان باشد یکی تابع قانون استخدام وزارتی شود و دیگری استخدام تأمین اجتماعی، آیا ماهیت این کار در مورد آنها فرق میکند؟ هر دو تا همان کار را انجام میدهند، تکلیف چیست؟ چه باید کنیم؟
بنابراین طرح استفساریه به نظر اینجانب از اساس مبنای علمی و منطقی ندارد. وقتی که کار سخت و زیانآور شد هر انسانی با هر ماهیتی و با هر نوع قراردادی در آنجا شاغل باشد مشمول قانون سخت و زیانآور است. من نمیدانم چطور در مؤسسات، سازمانها و ادارات با این قانون رفتار میشود که دوستان ما متوسل شدهاند که استفساریه بنویسند. کار سخت و زیانآور است، مخالفت من با نوع طرح موضوع است که میگوید آیا بیمهشدگان تأمین اجتماعی شاغل در مشاغل سخت و زیانآور، آقای رئیس! خواهش میکنم دوستان اجازه بدهند، جناب آقای کاتب، دوستان دیگر، آقای کاتب! یا اجازه بدهید، یا من قطع کنم بعداً بگویم.
ببینید! مخالفت من با نوع طرح موضوع است که میگوید آیا «بیمهشدگان تأمین اجتماعی شاغل در مشاغل سخت و زیانآور از جمله متصدیان مشاغل عملیاتی آتشنشانی و پرتوکاران اشعه که دارای روابط غیرمشمول قانون کار با کارفرمایان خود میباشند» من نمیدانم معنی این کار چیست. کسی که در جایی که کار سخت و زیانآور وجود دارد قرارداد دارد از چه روابط دیگری باید داشته باشد؟ این تابع قانون کار سخت و زیانآور هست و بنده حداقل (30) سال در کارهای مختلفی که در کارخانجات بود مسئول بودم. مگر چنین چیزی در سازمانها میشود که دو نوع با کارهای سخت و زیانآور برخورد شود. کار سخت و زیانآور سخت و زیانآور است و شامل همه هم هست. به نظر بنده اصلاً استفساریهای نباید شود، مجلس باید صراحتاً بگوید که این کار تمام شده است و نیاز به تعبیر دیگری هم ندارد. اگر کسی غیر از تأمین اجتماعی روابط کار داشته باشد و در یک محیط سخت و زیانآور کار میکند تکلیفش چیست؟ این چه باید کند؟
بنابراین اعتقاد من بر این است که نباید اجازه بدهیم افرادی که (فرهنگی ـ خیلی ممنون آقای ملکی) به اصطلاح خودشان در بخش خصوصی هستند و برای منافع خودشان اجازه طرح سخت و زیانآوری برای بازنشستگی زودرس را نمیدهند، پس ماهیت کار برای آنها تعیینکننده است و کسی که کار میکند انسان است، با هر شرایط کاری که باشد. تشکر میکنم.

محمدحسین فرهنگی
متشکرم. جناب آقای قاضیپور موافق هستند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام مجدد به ملت بزرگ ولایتمدار ایران اسلامی. تمام آتشنشانان به خصوص آتشنشانان میهمان مجلس. نمایندگان محترم! آنچه امروز مورد استفسار قرار گرفته است این است که آتشنشانان عزیز شاغل در مشاغل سخت و زیانآور که در سال 1396 سوابق بیمهای دارند، مشمول مزایای موضوع تبصره (2) ماده (76) قانون تأمین اجتماعی که در متن طرح به آن اشاره شده است قرار میگیرند؟ جواب ما مثبت است.
نمایندگان محترم! شما بهتر میدانید حفظ جان و نفس افراد در دین مبین اسلام از واجبات است، به خصوص در این دوره. حفظ جان کارگران عزیز در هر جای ایران اسلامی از وظایف دولت و شرکتهای شبهدولتی از جمله شهرداریها میباشد. آتشنشانان عزیز برای حفظ جان و اموال مردم شبانهروز تلاش میکنند. امروز سالگرد آتشسوزی ساختمان مشهور پلاسکو تهران میباشد. خداوند متعال روح آتشنشانان را شاد و به بازماندگان آنان صبر عطا کند.
آقای کامران عزیز فرمودند در پلاسکو کدام دانهدرشت را دراز کردند، شلاق زدند؟ در حال حاضر در تمامی سازمانهای آتشنشانی دو رده نیرو کار یکسان انجام میدهند. یکسری با قانون کار، یکسری طبق مقررات مربوطه خود. پس عدالت کجاست؟ آقای حاجیدلیگانی عزیز با همکاران عزیز، قریب به اتفاق نمایندگان عزیز مجلس، (100) درصد نمایندگان عزیز معتقدند که باید به آتشنشانان رسیدگی کرد و عدالت را اجرا کرد. مخالف محترم جناب آقای ملکی عزیز نماینده زحمتکش مشکینشهر با اصل موافقت کردند، فقط چند سؤال داشتند. نمایندگان محترم! خود شما شاهدید آتشنشانان جزء فداکارترین و مؤمنترین اقشار اجتماعی و کارمندان نظام اداری هستند که ایثارگری خودشان را در پلاسکو و هزاران آتشسوزی دیگر از جمله پالایشگاهها، پتروشیمیها و صدها حادثه نشان دادهاند. آنها شهید افتخاری هستند، به این شهدای زنده باید کمک کنیم. قاطبه مردم ایران نسبت به این اقشار و کارمندان جامعه نهایت مساعدت و کمک را از نمایندگان خواستارند. صدها نفر از مردم شهرستان ارومیه گفتند به آتشنشانان برسید که ما را همیشه یار و یاور بودهاند.
نمایندگان محترم! شما در نطقهایتان همیشه از اینها دفاع میکنید، امروز روز عملی کردن ارادت شما به این عزیزان است. امروز حق و حقوق آتشنشانان پرداخت نشده است، بعضیها ماههاست حقوق نگرفتهاند. سختی و زیانآور بعضیها اعمال نشده است، بعضیها که اعمال شده پرداخت نشده است.
آقای پزشکیان، رئیس محترم جلسه امروز! شما میدانید آتشنشانان باید لباس مخصوص داشته باشند که در مقابل آتش مقاوم باشد. شما میدانید تغذیه شب و روز اینها در آنجا کامل باشد، بعضیها به اینها تغذیه نمیدهند. لذا امروز میخواهیم پاسداشت زحمات این بزرگواران را بدهیم، با رأی مثبت به این استفساریه که همکاران همه دنبال این بودند، بیش از چندده تا نماینده از جمله آقای کامران، همکارم آقای محجوب عزیز از من وقت خواستند که به آنها وقت بدهم صحبت کنند، ولی من از همه کسانی که وقت خواستند عذرخواهی میکنم. همکاران! به اینها رأی بدهید تا روز قیامت خشنود باشیم. به عشق امام حسین، یا حسین مظلوم.

غلامرضا کاتب
آقای دکتر! بنده اخطار قانون اساسی دارم. اجازه میدهید مطرح کنم؟

مسعود پزشکیان

غلامرضا کاتب
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر! اخطار من اخطار اصل (75) قانون اساسی است. ببینید! اولاً اینکه ما بحث بیمهشدگان تأمین اجتماعی را در قالب استفساریه بخواهیم بیاوریم حل کنیم که امکانش وجود ندارد، باید یک قانونی بیاوریم، قانوننویسی کنیم و نیاز به قانون دارد. شما وقتی شمولیت بیمهشدگان تأمین اجتماعی شاغل در مشاغل سخت و زیانآور از جمله متصدیان تا آخر را بیاورید به قانون جدید وابسته کنید، الان بر اساس قانون خودشان سه ماه در سال میآیند استفاده از قانون سخت و زیانآور میکنند. اگر از آن قانون بیرون بیاورید و تابع تأمین اجتماعی شود سالی شش ماه میشود. این را چه کسی باید پرداخت کند، در استفساریه نیامده بگوید که منابع این از کجا تأمین میشود، وقتی منابعش را مشخص نکردید گفتید مشمول کلیه مزایای موضوع تبصره (2) ماده (76) قانون تأمین اجتماعی میشود. وقتی که مشمول قانون تأمین اجتماعی میشود ما مکلف هستیم منابعش را پیشبینی کنیم.
ضمن اینکه آقای دکتر! هم اصل (75) است، هم مغایر قانون برنامه است، بند (6) ماده (2)، بند «الف» آن، میگوید ما هر گونه بار مالی که میخواهیم برای تأمین اجتماعی لحاظ کنیم حتماً باید منابع آن را پیشبینی کنیم. کمیسیون بدون اینکه منابع آن را پیشبینی کند اینجا آمده گفته اینها از مزایای تأمین اجتماعی برخوردار میشوند. صندوق بازنشستگی کشور الان دارای مشکلات زیادی است. آقای دکتر! اخطار من اصل (75) است، منابع این پیشبینی نشده، استدعا میکنم که اخطار را به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
به هر حال این اشکال وجود دارد که از نظر مالی باید چکار کرد. دولت بیاید نظرش را اعلام کند.

عبدالرحمن تاج الدین
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر! ضمن اینکه وظیفه همه ما است که درخصوص حراست و حفاظت و پاسداشت حقوق همه آتشنشانان به عنوان عناصری فعال، زحمتکش، پرتلاش و ایثارگر در جامعه که خدمتی ایثارگرانه دارند انجام وظیفه کنیم و کاری که از دستمان برمیآید در این خصوص اقدامات مثبت را انجام بدهیم، اما آقای دکتر! استفساریهای که الان بحث نمایندگان محترم است چند اشکال اساسی دارد. من خواهش میکنم که اگر نمایندگان محترم دقت بفرمایند ما در اصل حفاظت از آتشنشانان هیچ مشکلی نداریم، ارادتمند همه اقشار زحمتکش، پرتلاش و ایثارگر از جمله آتشنشانان هستیم. آقای دکتر! اما بحث اصلی اینجاست که اولاً این استفساریه نیست، قانونگذاری جدید است. یعنی در قالب استفساریه، ما الان قانون داریم. قانون مشاغل سخت و زیانآور برای کارکنان دولت در حال حاضر جاری است، قانون مشاغل سخت و زیانآور برای بیمهشدگان سازمان تأمین اجتماعی تحت پوشش قانون کار هم جاری است. آقای دکتر! یعنی الان قانون وجود دارد، ما نقص قانون و خلأ قانون نداریم.
مشکل دوم این است که اصل (75) به این دلیل، دوستان دقت کنند، اگر آتشنشانان یا افرادی که مشمول کارهای سخت و زیانآور میشوند، در دستگاههای دولتی مشمول شوند، آن کارفرما که دولت است بایستی (4) درصد بابت سخت و زیانآور بابت هر یک از پرسنل خودش پرداخت کند که چون بار مالی ناشی از اجرای این موضوع در هیچکجا دیده نشده است خلاف اصل (75) قانون اساسی است. یعنی تحمیل بار مالی بر دولت است.
خلاف برنامه است، به این دلیل که در قانون برنامه دقیقاً قید شده است که هیچ بار مالی ناشی از هیچ قانونی بر عهده صندوقهای بازنشستگی نمیتواند انجام شود، مگر اینکه بار مالی ناشی از اجرای آن قانون قبلاً در بودجه سنواتی دیده شده باشد و بار مالی ناشی از اجرای این قانون برای سازمان تأمین اجتماعی دیده نشده است.
آقای دکتر! موضوع دیگر تابآوری سازمان تأمین اجتماعی است. یکسوم کل بازنشستگانی که امروز به ظرفیت بیش از (3) میلیون و (200) هزار نفر در سازمان تأمین اجتماعی هستند، مشمولین کارهای سخت و زیانآور هستند. سازمان تأمین اجتماعی تابآوری و ظرفیت این حجم عظیمی که بخواهد به عنوان مستمریبگیر سازمان تأمین اجتماعی قرار گیرد را نخواهد داشت.
آقای دکتر! نکته آخر این است، دقت بفرمایید، دوستان که این استفساریه را تنظیم کردهاند کل بیمهشدگان دستگاههای دولتی را مشمول کردهاند، از جمله مشاغل عملیاتی آتشنشانی. دوستان دقت کنید! این استفساریه یعنی همه کارکنان دستگاههای دولتی که مشمول قانون تأمین اجتماعی هستند مشمول سخت و زیانآور قرار بگیرند، از جمله آتشنشانان. این هم یک موضوعی است که یک وضعیت بسیار ناهماهنگی را ایجاد خواهد کرد. بنده عرض میکنم، ما الان به موجب قانون در سازمان تأمین اجتماعی هیأتهایی را داریم که این هیأتها ممیزی میکنند، مشاغل سخت و زیانآور را تشخیص میدهند، انجام میدهند. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) آقای دکتر! به همین جهت بنا به دلایلی که عرض کردم هم مخالف قانون اساسی است، هم اصل (75) است، هم مخالف برنامه است، هم قانونگذاری جدید است که در قالب استفساریه به نظر ما نمیتوان یک قانون جدیدی را وضع کرد. به همین جهت ما مخالف هستیم و فکر میکنم امکان عملی شدن چنین استفساریهای نیست. ضمناً آماده هستیم در قالب قانون جدید، مخلص همه آتشنشانان عزیز هم هستیم که در قالب قانون جدید که همه جوانب موضوع را دیده باشد در جهت حفاظت از این عزیزان هر گونه همکاری را با مجلس محترم شورای اسلامی داشته باشیم. والسلام

مسعود پزشکیان

زهرا ساعی
نظر همکاران محترم را به ماده (76) قانون تأمین اجتماعی جلب میکنم، که صراحتاً عنوان میکند مشمولین این قانون در صورت حائز بودن شرایط زیر حق استفاده از مستمری بازنشستگی را دارند. در هیچجای این استفساریه قانون تأمین اجتماعی که آمده بحث کارگر و غیره نشده، بحث بیمهشده مطرح شده و ما در قانون هم صراحتاً داریم که سه تا از مشاغل پرستاری، اشعهکاران و آتشنشانی جزء مشاغل سخت به حساب میآیند. در بند ششم آن هم گفته: بیمهشدگانی که دارای سابقه پرداخت حق بیمه در کارهای سخت و زیانآور به تاریخ قبل از تاریخ اصلی قانون باشند میتوانند با استفاده از مزایای این قانون درخواست بازنشستگی کنند. در این صورت با احراز شرایط شخص بیمهشده کارفرمای مربوط مکلف است حق بیمه مربوط و میزان مستمری را برقرار تا احراز شرایط مندرج در تبصره (2)، همچنین (4) درصد میزان مستمری برقراری نسبت به سنوات قبل از تصویب قانون را یکجا به سازمان تأمین اجتماعی پرداخت نماید.
ما اینجا رفع تبعیض را داریم و این سوءتفسیری که انجام شده و صراحتاً عنوان شده که بحث بیمهشده. بحث بیمهشده هم مشخص است، پرداختی (7) درصد بیمهاش را داشته و الان اصلاً موضوع کارگری مطرح نیست.
ما در برنامه ششم هم این را داریم، صراحتاً این مطلب مطرح شده که کسانی که مشمول صندوق کشوری هم باشند میتوانند از قضیه استفاده کنند و در حقیقت ما میخواهیم یک رفع تبعیضی داشته باشیم و بحث بیمهشدهها مطرح است. خواهش میکنم به این موضوع دقت بفرمایید.

مسعود پزشکیان
مشکلی که الان اینجا وجود دارد دو تا نظر است، یکی اینکه ما رأیگیری کنیم برای اینکه این خلاف هم قانون برنامه و هم اصل (75) است. دوم اینکه به کمیسیون برگردد و این دغدغهها را در آن ببینید و اصلاح شود که این دغدغه برای رأیگیری وجود نداشته باشد. من برای برگشت به کمیسیون رأی میگیرم، اگر نشود برای خلاف قانون برنامه رأی میگیریم که به هر حال خلاف قانون برنامه است.
حضار 209 نفر، نمایندگان محترم برای برگشت به کمیسیون و اصلاح دغدغههایی که وجود دارد رأی خودتان را اعلام بفرمایید. چون از نظر هزینه و از نظر ماده (12) قانون برنامه هر گونه تعهدی خلاف قانون است، باید حتماً در بودجه پیشبینی شود. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. به کمیسیون برود که اصلاح شود، دغدغهها را رفع کنید و به صحن بیاورید.
9
تذکر آییننامهای و اخطار قانون اساسی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

اکبر رنجبرزاده
تذکر خارج از دستور جلسه امروز، جناب آقای محسن بیگلری نماینده محترم سقز و بانه بفرمایید.

محسن بیگلری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر اولم باز هم درد بیکاری که در دولت دکتر روحانی ظاهراً بیدرمان شده است. جناب آقای دکتر روحانی! شعارهای زمان تبلیغاتتان را به یاد بیاورید. برای بیکاری جوانان به ویژه جوانان تحصیلکرده چارهای بیندیشید. آمار بیکاری واقعی در مناطق محروم به ویژه کردستان بسیار بیشتر از این است که به اطلاع جنابعالی رسانده میشود. لازم است تعریف بیکاری در مرکز آمار ایران اصلاح گردد. جناب آقای دکتر روحانی! بیکاری ریشه اکثر مشکلات جامعه میباشد، اما متأسفانه اکثر دولتمردان توجه چندانی به آن ندارند.
تذکر بعدی به وزیر کشور؛ جناب آقای رحمانیفضلی! برای چندمین بار تذکر میدهم بازارچه مرزی سیف سقز مصوبه (20) سال قبل را دارد و اخیراً سپاه پاسداران و دستگاههای امنیتی نیز با بازگشایی آن موافقت نمودهاند اما در وزارت کشور نه تنها از بازگشایی آن اقدامی عملی نمیبینیم، بلکه اخیراً که بحث صدور کارت الکترونیکی مرزنشینان مطرح است باز هم سقز در لیست شما دیده نشده که این موضوع را شدیداً تذکر میدهم که هر چه سریعتر سقز هم در آن لیست قرار گیرد تا روستاییان سقز که سالیان سال مرزبان بودهاند مظلوم واقع نشوند.
تذکر بعدی باز هم به وزیر کشور؛ بازارچه مرزی سیرانبند بانه که توسط استاندار قبلی کردستان و استاندار سلیمانیه و مدیرکل امور مرزی وزارت کشور و نماینده وزارت امور خارجه در دو سال قبل افتتاح گردید و وزیر امور خارجه هم با بازگشایی آن کاملاً موافق هستند، اما هیچگونه اقدامی را از طرف وزارت کشور نمیبینیم، در صورتی که میلیاردها تومان پول بیتالمال آنجا هزینه گردیده است. جناب آقای رحمانیفضلی! تأخیر بیش از این جایز نیست.
تذکر بعدی به وزیر راه و شهرسازی؛ جناب آقای دکتر آخوندی! علیرغم بازدید و دستور جنابعالی مبنی بر ساخت هر چه سریعتر فرودگاه سقز (رنجبرزاده ـ تشکر) اما متأسفانه عوامل فرودگاههای کشور به دلایل نامعلوم و مبهمی با کارشکنی و بهانهگیری غیرمنطقی تا به حال عملیات اجرایی را شروع نکردهاند. از این تریبون گلایهمندی شدید خود را از آنان اعلام مینمایم، چون آنان قول داده بودند در دولت قبلی عملیات ساخت فرودگاه را به اتمام برسانند، اما بعد از گذشت دو سال فقط مناقصه برگزار شده و عزمی را برای اجرا نمیبینیم.
تذکر بعدی به وزیر علوم؛ جناب آقای دکتر غلامی! علت تأخیر در راهاندازی آموزشکده پسرانه بانه و دخترانه سقز، دانشکده علوم و فنون سقز و نیز علت پسرفت دانشگاه کردستان چیست؟ (فرهنگی ـ خیلی ممنون آقای بیگلری، وقتتان گذشته) ما انتظار داشتیم وزارت علوم وزارت برنامهریزی و خوشقولی باشد، اما متأسفانه اینچنین نیست.
تذکر آخر به رئیسجمهور محترم؛ مردم زلزلهزده کرمانشاه در این زمستان سرد در وضعیت بسیار سختی به سر میبرند. (فرهنگی ـ آقای بیگلری! وقتتان گذشته، متشکرم) لازم است تیمی ویژه برای بررسی وضعیت موجود و کمکرسانی هر چه سریعتر در تمامی زمینهها به شهرهای زلزلهزده کرمانشاه اعزام شود تا شاهد تحمل سختی بیش از این برای آن عزیزان داغدیده نباشیم.

اکبر رنجبرزاده
ممنون و سپاسگزارم. دوستان عزیز توجه بفرمایید! این تذکرات دو دقیقهای است، اگر بیش از دو دقیقه صحبت شود دیگر وقت برای بقیه باقی نمیماند. جناب آقای جلیل مختار نماینده محترم آبادان بفرمایید.

جلیل مختار
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت مردم صبور خوزستان سلام و عرض ادب و احترام دارم.
رئیسجمهور محترم! موضوع ریزگردهای خوزستان کمتر از وقوع زلزله و مسائلی همانند بازار پلاسکو و کشتی سانچی نیست. در موضوعات مذکور که بهحق ملاحظه شده بود که کل کشور با این قضایا همراه شده و تمام امکانات موجود کشور برای مهار بحران به کار شده بود، لیکن چرا بحران ریزگردهای خوزستان که سالهاست نفس مردم خوزستان را گرفته و بارها مقام معظم رهبری جهت حل این معضل دستوراتی را صادر فرمودند، با کمال ناباوری در کمیسیون تلفیق ردیف اعتباری مهار ریزگردها را حذف کردهاند؟ مبین عملکرد ضعیف دولت در مهار این بحران، تکرار شدیدتر این پدیده در خوزستان است. چرا هر بار که این پدیده رخ میدهد مسئولین استانی و کشوری فقط به جلسات و مصوبات غیرکارشناسانه دل خوش میکنند؟ متأسفانه بعد از فروکش بحران همه چیز را فراموش میکنند.
در این مدت نمایندگان خوزستان به شیوههای مختلف قانونی با لحن نرم، تند و شدید صدای مظلومیت مردم خوزستان و بحرانی بودن این وضعیت را به مسئولین امر گوشزد مینمایند. لیکن ظاهراً گوش شنوا و ارادهای برای حل معضل ریزگردها وجود ندارد. چرا عمق زخم مردم خوزستان را پنهان میکنید؟ این بار هم اینجانب با صدایی رسا فریاد میزنم، به داد مردم خوزستان برسید، به داد مردم خوزستان برسید، به داد مردم خوزستان برسید.
به خدا قسم خوزستان رو به نابودی است، اگر بخواهید خوزستان و مردم خوزستان تنفس کنند جلوی انتقال مافیای آب را بگیرید. (فرهنگی ـ خیلی متشکر آقای مختار) حقآبه تالابها را بدهید، از نابودی نخلستانها جلوگیری کنید. رودخانههای خوزستان را دوباره زنده کنید. آیا این خواسته بهحق مردم غیور خوزستان نیست؟ متشکرم.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون آقای مختار. اجازه بدهید میهمانان را هم بگویند.

غلامرضا کاتب
بسم الله الرحمن الرحیم
مقدم ریاست محترم مجلس گینهبیسائو و هیأت همراه را گرامی میداریم. خیلی خوش آمدید.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای علی اسماعیلی نماینده محترم نور و محمودآباد بفرمایید.

علی اسماعیلی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام به مردم شریف حوزه انتخابیه نور و محمودآباد. تذکر به ریاست محترم جمهور درخصوص موافقت غیرکارشناسی ریاست محترم سازمان حفاظت از محیط زیست با انتقال آب خزر در اثر فشارهای سیاسی. ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران! نگذارید فاجعه دریاچه ارومیه در دریاچه خزر برای سه استان گیلان، مازندران و گلستان تکرار شود.
تذکر به وزیر محترم آموزش و پرورش! چرا حقوق چهار ماه از تعداد (40) هزار نفر معلمان حقالتدریس پرداخت نمیشود؟ چرا در جهت پرداخت پاداش فرهنگیان عزیز بازنشسته اقدام نمیشود؟ از کمیسیون محترم تلفیق هم انتظار داریم در جهت همترازی حقوق بازنشستگان کشوری و لشکری و تأمین اجتماعی اقدام شود.
تذکر به وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت درخصوص عملکرد ضعیف مدیریت معدن گلندرود شهرستان نور درخصوص پرداخت معوقه چهار ماه از حقوق کارگران و نپرداختن حق بیمه آنان.
تذکر به وزیر محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص ضعف مدیریت بیمارستانها و درمانگاههای شهرستانهای نور و محمودآباد. جناب وزیر! پنج نفر از شهروندانم در اثر سهلانگاری در مدت دو ماه فوت میکنند.
تذکر به وزیر محترم نیرو درخصوص توقف پروژه انتقال آب چالوس به نور و عدم اجرای پروژه نیروگاه دولتی (500) مگاواتی معلمکلای سرخرود و محمودآباد و همچنین ضعف ولتاژ برق بخش محروم بلده شهرستان نور. متشکر و سپاسگزارم.

اکبر رنجبرزاده
تشکر از جناب آقای اسماعیلی. جناب آقای امیر خجسته نماینده محترم همدان و فامنین بفرمایید.

امیر خجسته
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب و احترام و خداقوت خدمت همکاران محترم و محترمه. تذکر اول من به وزیر آموزش و پرورش و دولت محترم در رابطه با فرهنگیان عزیز و بازنشستگان مظلوم است. با توجه به اینکه مصاحبهها و بحثهای رسانهای در دفاع از فرهنگیان زیاد است، تقاضای فرهنگیان این است که دیگر صحبتهای رسانهای کفایت میکند، اقدام و عمل کنید، الان فصل بودجه است، دولت باید میدید، متأسفانه دیده نشده است. مجلس که در فصل بودجه است اقدام کند که فرهنگیان عزیز ببینند از حد مصاحبه و کلام و بیان عبور کردند و به عمل رسیدند و پاداش پایان خدمت فرهنگیان را به طور ویژه ببینیم، همانطور که در وزارت نفت در بازنشستگی پاداش پایانخدمت پرداخت میشود، به فرهنگیان هم توجه شود، نه سالیان سال بماند.
تذکر دومم در رابطه با دولت محترم است. با توجه به اینکه همدان به عنوان پایتخت گردشگری کشورهای آسیا در 2018 است و با (7000) سال قدمت و (1800) جاذبه توریستی، متأسفانه بودجههایی که باید برای همدان ببینند، دیده نشده است. لذا از دولت محترم میخواهیم که به طور ویژه بحث 2018 را در استان همدان که به عنوان پایتخت گردشگری کشورهای آسیا است ببینند و بودجه خاص و ویژه را لحاظ کنند. از مسئولین استان و همچنین کشوری میخواهیم که به طور ویژه عمل کنند. در این قسمت ضعیف عمل شده است.
تذکر سوم من در رابطه با بحث وزیر اقتصاد و دارایی است. دیگر هیچ تعارفی نیست، با توجه به اینکه بحث مفاسد فراگیر شده (فرهنگی ـ خیلی متشکریم) و متأسفانه برخورد جدی هم در این قسمت نیست. امروز میبینیم که ارز به طور ویژه و تدریجی دارد بالا میرود و هیچکس به این توجه نمیکند، (3500) تومان بوده، شده (4500) تومان، برنامه این است که به (5000) تومان برسانند و تکنرخی کنند. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) بیش از این به مردم فشار نیاورید. چرا دارد این (5/18) درصد رشد افزایش پیدا میکند؟ قیمتهای اقلام و اجناس تدریجاً بالا رفته و ما حاملهای انرژی را کنترل میکنیم، از این طرف ارز دارد غوغا میکند. دوستان کنترل کنید و بیش از این نگذارید به مردم فشار بیاید. من تشکر میکنم.

مسعود پزشکیان
متشکریم، تذکر بعدی را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای احد آزادیخواه نماینده محترم ملایر بفرمایید.

احد آزادی خواه
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
سالگرد حادثه غمناک پلاسکو را خدمت ملت عزیز ایران تسلیت عرض میکنم. موضوع غمبار کشتی نفتکش سانچی را هم تسلیت میگویم.
تذکر اول حقیر به رئیس محترم جمهور است. جناب آقای رئیسجمهور! حدود (200) نفر از کارگران زحمتکش شرکت کیانکُرد ملایر شش ماه است حقوق نگرفتهاند و دو سال است اینها عیدی دریافت نکردهاند. حدود (40) نفر از کارگران پرتلاش کیانوینسا به خاطر عدم تسریع در رسیدگی پرونده مربوطه توسط بانک مرکزی کاملاً از کار بیکار شدهاند.
آقای دکتر سیف! نمایندگان ملایر حدود یک سال پیش در این خصوص با شما مکاتبه کردند، آیا پاسخی دادید؟ آیا جلسه رسیدگی گذاشتید؟ آیا مشکل را حل کردید؟ حدود (30) نفر از عزیزانمان در حادثه نفتکش سانچی مظلومانه از دنیا رفتند و هیأت محترم وزیران عزای عمومی اعلام فرمودند. من میخواهم این را عرض کنم که کارگران مظلوم کیانکُرد هم دارند دچار مرگ تدریجی میشوند. کارگری که شش ماه حقوق نگیرد یعنی آرامآرام خود و خانوادهاش دارند نابود میشوند، عزای عمومی اعلام کنید. چه دلیل دارد برج (12) سال گذشته بنده حقیر و همکار عزیزم مکاتبه کردیم، مشکل را به دکتر سیف گفتیم، تا این لحظه یک سطر به ما جواب نداده، ما راهحلی پیدا نکردیم. این سزاوار نیست. من تقاضا دارم رسیدگی عاجل انجام شود.
تذکر دوم به وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت؛ دو شرکت تولیدی بافتینه و بافتسان ملایر که حدود (500) نفر نیروی کارگر دارد، به خاطر واردات و ثبت سفارشی تولیدات مشابه از کشورهای همسایه در آستانه تعطیلی است. از جناب آقای دکتر شریعتمداری تقاضامندم پیرو جلسات و مکاتبات گذشته دستور رسیدگی عاجل بدهند و مقابل رانتها بایستند و این دو کارخانه و شرکت و کارگرانشان را قبل از آنکه با مشکلات معیشتی درگیر شوند نجات بدهند.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای قاسم احمدیلاشکی نماینده محترم نوشهر بفرمایید.

قاسم احمدی لاشکی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
نوشهر، چالوس و کلاردشت. محضر همه عزیزان عرض ادب و سلام و خستهنباشید دارم. اخطار قانون اساسی دارم، طبق اصل (50) حفاظت محیطزیست که نسل امروز و نسلهای بعد باید در آن حیات اجتماعی رو به رشدی داشته باشند. آقای رئیسجمهور! متأسفانه معاون محترم حضرتعالی و ریاست محترم سازمان حفاظت محیط زیست اخیراً نامهای را در تاریخ 14/10/ به جناب آقای چاوشی استاندار محترم سمنان نوشتهاند. مستحضر هستید انتقال آب دریای خزر، هم شما میدانید و هم نمایندگان عزیز میدانند که شمال خانه دوم ایرانیان است و دریای بسته خزر مربوط به همه ملت ایران است. آقای کلانتری! حضرتعالی دنبال این باشید تا ریزگردها که امان مردم عزیز خوزستان را بریده حل کنید. شما به جای این دنبال آن باشید زایندهرودی که مهد و تاریخ برای ایرانیان است و از بین رفته است، دردش را درمان کنید. دنبال درمان دریاچه ارومیهای که ملت ایران به افتخار آن همه نمایندگان و نه فقط نمایندگان آذری ما، همه نگران هستند باشید. آن کار را نمیکنید.
نمایندگان عزیز در نوشتن قانون برنامه ششم رسماً اعلام میکنند که این بند حذف شود که انتقال آب دریای بسته خزر خسارتهای جبرانناپذیر را، نه من میگویم، همه کارشناسانی که هم قلمشان و هم اندیشهشان در این حوزه به درستی نشانه میرود و موضوعات را میبینند اعلام میکنند خطر جدی است. بعد شما اعلام میکنید زمان رسیدن برنامههای درستی است که بایستی ما خطر کنیم و تصمیمات پرخطر بگیریم؟ (رنجبرزاده ـ تشکر) این تصمیمات پرخطر نیست، این خلاف آنچه امروز مردم ما میاندیشند است، خلاف آینده زیستمحیطی کشور ما است. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، متشکرم) آقای رئیسجمهور! به هوش باشید.
دردا که اسیر ننگ و نامیم هنوز
در گفت و شنید خاص و عامیم هنوز
شد عمر تمام و ناتمامیم هنوز
صد بار بسوختیم و خامیم هنوز

مسعود پزشکیان

غلامرضا کاتب
متشکر، جناب آقای خادمی بفرمایید.

هدایت اله خادمی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
به محضر مقام معظم رهبری عرض ادب دارم، به مردم نجیب، درمانده، خاکی و نا امید استان خوزستان درود میفرستم.
جناب آقای دکتر روحانی، ریاست محترم جمهوری! باز هم هفته گذشته و به خصوص روز گذشته استان خوزستان را خاک، گرد و غبار، ریزگرد و باران اسیدی مورد تهاجم قرار داد و این مردم نادیده گرفتهشده را روانه بیمارستانهای بدون امکانات و تجهیزات استان نمود، حتماً تعدادی هم فوت کردهاند. مدارس تعطیل، صنعت تعطیل، پروازها لغو، تصادفات جادهای فراوان. چرا آقای کلانتری که با صحبتهای غیرکارشناسی هدفمند و بخشینگری، استان را مدتی است ملتهب کرده در استان حضور پیدا نکرد؟ چرا تصمیمی برای بردن خاک از خوزستان نگرفتهاید؟ نفت و آب و منابع دیگر قابل انتقال را بردهاید یا دارید میبرید، چرا این خاک و گرد و غبار را نمیبرید؟ این خاک را هم ببرید و بر سر کسانی بریزید که باعث بیکاری جوانان شدند، باعث کولهبری پیرمردان و معلولین در کردستان شدند، باعث فقر و بیکاری در سیستان و بلوچستان، کرمانشاه، ایلام، لرستان، خوزستان، بوشهر و بخشی از فارس شدند. این خاک را هم ببرید و بریزید بر سر کسانی که باعث وضعیت اسفناک آموزش و پرورش و معلمین آیندهساز این کشور شدند.
جناب آقای دکتر روحانی! بگذارید استانهای زاگرسنشین هم زندگی کنند، بگذارید خاک خوزستان هم مرطوب و نمناک شود. آب شرب داشته باشند و تالابهایش سیراب، تا از شر این ریزگردها رهایی یابند. در این خصوص اگر دولتها دخالت نکنند و بگذارند روند طبیعی اکوسیستم محیط زیست ادامه یابد و تغییر مسیر در رودخانهها ایجاد نکنید (رنجبرزاده ـ تشکر) استانهای خوزستان و زاگرسنشین از این شرها رهایی خواهند یافت.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، تذکرات بعدی را گوش کنیم.

غلامرضا کاتب
متشکر، تذکر بعدی، جناب آقای سیدناصر موسویلارگانی بفرمایید.

سیدناصر موسوی لارکانی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
حقیقتاً انتظار داشتیم در سالگرد حادثه پلاسکو مجلس شورای اسلامی به این استفساریهای که در رابطه با آتشنشانان بود رأی میداد و به کمیسیون ارجاع نمیداد. حقیقتاً وقتی شما این صحنههای عزیزانی که در آتشسوزی به وجود آمده به داخل آتش میروند و افراد را نجات میدهند میبینید، دیگر چه کاری از این سخت و زیانآورتر؟ چه کاری سختتر از اینکه با جان خودشان بازی کنند؟ سال گذشته شاهد بودیم که تعداد زیادی از آتشنشانان ما به شهادت رسیدند و هر روز هم شما میبینید تعدادی از اینها برای نجات افراد حادثه میبینند.
اما من یک تذکری به رئیسجمهور محترم، معاون اول و وزیر نیرو دارم. آقای رئیسجمهور! شما به مردم استان اصفهان قول دادید که این مرتبه نوبت اصفهان و بحث زایندهرود است. آقای دکتر روحانی! بحث زایندهرود را کنار بگذاریم، آقای معاون اول، آقای وزیر نیرو! آب برای آشامیدن در استان اصفهان نیست. الان (140) میلیون مترمکعب بیشتر پشت سد نیست، ولی ما برای آشامیدن (400) میلیون مترمکعب آب میخواهیم. چه فکری برای تابستان میکنید؟ الان که زمستان است مردم آب برای آشامیدن ندارند، لذا یک فکر چارهای برای (5) میلیون نفری کنید که در استان اصفهان دارند زندگی میکنند. یک فکری برای کشاورزانی کنید که برای کشاورزی آب ندارید به آنها بدهید. شما قول دادید که خسارت نکِشت را پرداخت میکنید، قول دادید سهم آبی که فروختهاید (فرهنگی ـ خیلی ممنون) پول آن را در صندوقی میریزید و به کشاورزان خسارت میدهید. کشاورزی که نان ندارد بخورد، شب باید گرسنه بخوابد باید چه کند؟ لذا خواهش من این است که الان یک فکر چارهای برای کشاورزان استان اصفهان کنید.

اکبر رنجبرزاده
تشکر، جناب آقای سیدمهدی مقدسی نماینده محترم اراک، خنداب و کمیجان بفرمایید.

سیدمهدی مقدسی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
پیشاپیش میلاد مسعود حضرت زینب (سلاماللهعلیها) و روز پرستار را تبریک عرض میکنم، امیدوار هستم که عنایت لازم به این قشر باشرافت داده شود. دکتر نوبخت محبت کردند قول دادند که تخصیص اعتبارات سفر دولت را کامل بدهند، متأسفانه بیمارستان ولیعصر اراک دچار مشکل است.
موضوع تالاب میقان هشداری است که محیط زیست و منابع طبیعی باید (11) میلیارد تومان اعتبار تخصیصیافته را تسریع کنند.
وزیر محترم کشور! ما دو بار درخواست کردیم مشکل باشگاه شهرداری اراک را حل کنید، ممنوعیتی برای فعالیت حرفهای نداشته باشد. واقعاً جوانان اراکی این انتظار را از جنابعالی دارند که زودتر این ممنوعیت برطرف شود.
بحث آخرم این است که آقای رئیسجمهور! جنابعالی در برنامه خودتان استفاده از توانمندی بانوان خلاق و جوانان عزیز را در جایگاه مدیریتی آوردید و این سهم در برنامه ششم (30) درصد تا پایان برنامه برای بانوان مشخص شده است. متأسفانه ما خیلی به طور روشن آثاری را نمیبینیم، در استان مرکزی هم بهتبع همین است که انتظار یک اقدام عاجل را داریم و از همکاران عزیزم این خواهش را دارم، در هفته آینده و روزهایی که ما بودجه را بررسی میکنیم افزایش حقوق کارکنان کمدرآمد و بازنشستگان عزیز کشوری و لشکری به ویژه فرهنگیان را مد نظر داشته باشیم، چه شاغل و چه بازنشسته. سپاسگزارم.

اکبر رنجبرزاده
تشکر، جناب آقای لاهوتی نماینده محترم لنگرود بفرمایید، خلاصه صحبت کنید.

مهرداد لاهوتی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده سریع عرض میکنم، جناب آقای دکتر پزشکیان! من شما را انسان بزرگی میدانم، میخواهم شما را به قضاوت بگیرم. آقای دکتر پزشکیان! در بحث کشاورزی نیاز برنج ما چیزی حدود (500) هزار تن است. تا الان که من دارم با شما صحبت میکنم (1) میلیون و (500) هزار تن برنج وارد کشور شده است. ما خدمت جناب آقای حجتی رسیدیم، ایشان گفتند آقای لاهوتی حرف شما درست است، ولی من تحت فشارم. آقای دکتر پزشکیان! این فشار چیست که میخواهد کشاورزی کشور را نابود کند؟ ایشان آمدند نوشتند برنج وارد نشود، جناب آقای دکتر شریعتمداری گفتند آقای لاهوتی نگاه کنید، در ظرف یک هفته این وزیر دو جور نامه نوشتند، یک بار نوشتند وارد شود، یک هفته دیگر حالا ما ایشان را تحت فشار گذاشتیم نوشتند وارد نشود. اخیراً باز هم دو روز قبل نامه نوشتند که برنج وارد شود.
آقای دکتر پزشکیان! شما را به خدا، شما را به هر کسی که اعتقاد دارید، واقعاً اینطور میشود که در این دنیای وانفسا همه دارند ما را تحریم میکنند، چرا ما خودمان به خودمان داریم آسیب وارد میکنیم؟ (رنجبرزاده ـ تشکر) باید قوت خودمان را خودمان تأمین کنیم. چرا این آقای وزیر کمر همت به نابودی کشاورزی کشور بسته است؟ آقای دکتر پزشکیان! تو را به خدا استیضاح ایشان را اعلام وصول کنید.

مسعود پزشکیان
وزیر کشاورزی هم انشاءالله پیگیری میکند ببینیم روند به چه شکلی است.

اکبر رنجبرزاده
ممنونم، جناب آقای دکتر شیویاری نماینده محترم میانه بفرمایید. اگر حدود یک دقیقه صحبت کنید یکی، دو تا دیگر از دوستان هستند.

یعقوب شیویاری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام خدمت مردم شریف ایران عزیز و حوزه انتخابیه خودم و همکاران بزرگوار. عرض کنم انتقاد اول در مورد این است که جناب آقای رئیسجمهور! به سفرهای خارجی میروید، در سخنرانیها و نشستها شرکت میکنید، خواهشاً لطف کنید به وزارتخانهها و سازمانهای تحت امرتان هم یک سری بزنید. به خدا قسم از نظر مدیریت جامع با مشکل جدی مواجه هستیم. اگر کارهایمان به همین منوال برود مطمئن باشید وزارتخانهها و سازمانهایمان خواهند خوابید.
یک مورد در مورد وزارت صنعت، معدن و تجارت؛ جناب آقای دکتر شریعتمداری! بنده از حضورتان در شهرستان میانه و افتتاح و بهرهبرداری از کارخانه فولاد، واحد احیا، تولید آهن اسفنجی ممنونم. عزیزان! (250) نفر از جوانان غیور میانه در سال 90 امتحان استخدام داده بودند، هنوز همه آنها تعیین تکلیف نشدهاند. جناب آقای شریعتمداری! درخواستم این است که در مورد اینها اقدام اساسی انجام بدهید. (رنجبرزاده ـ تشکر) با توجه به افتتاح این مجموعه، هنوز ما از نظر آلایندگی مشکل داریم، غبارگیر نصب نشده، میلیاردها تومان هزینه شده، خواهشاً به خاطر چند میلیون تومان مردم را آزردهخاطر نکنید. یک مورد هم در مورد تسریع عملیات اجرایی واحد ذوب این مجموعه که انشاءالله به یک مجموعه کمپلکس تبدیل شود و بتوانیم بهرهبرداری کنیم. حالا چون وقت کم بود از هیأترئیسه ممنونم، در مورد سایر مسائل هم انشاءالله حتماً در آینده در خدمت خواهم بود.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای دکتر دهمرده نماینده محترم زابل، زهک، هیرمند و نیمروز بفرمایید.

حبیب الله دهمرده
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
جناب آقای وزیر محترم کشور! با سلام و احترام، با توجه به بیکاری و گرفتاری فراوان مردم نجیب و بزرگوار سیستان، یکی از ظرفیتها در طول تاریخ در زمینه تجارت و اشتغال شرافتمندانه مرز بوده که متأسفانه در گذرهای مرزی علیرغم کارهای بسیار خوبی که صورت گرفته و جای تشکر دارد، ولی به دلیل عدم هماهنگی بین دستگاههای ذیربط دارای نشیب و فراز فراوان میباشد. جناب آقای وزیر! حقیقتاً تعدادی از مسئولان به جای آنکه مشکلی از مردم حل کنند خود تبدیل به مشکل شدهاند.
جناب آقای وزیر نیرو! دستور فرمایید جلوی کار غیرکارشناسی و غیرعلمی فیدر (2) چاهنیمه سیستان را هرچه سریعتر بگیرید، قبل از آنکه فاجعهای به بار بیاید. تقدیر و تشکر میکنم.

اکبر رنجبرزاده
تشکر، جناب آقای دکتر عابدی نماینده محترم اصفهان بفرمایید.

حیدرعلی عابدی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با گرامیداشت سالروز ولادت باسعادت حضرت زینب کبری، بزرگپرستار کربلا و عرض تبریک روز پرستار به جامعه پرستاری و پزشکی. درود و سلام بر پرستاران که توانستهاند ارزشمندترین تقدیرها و احترام جامعه را در جهت رضای خداوند متعال به خود اختصاص دهند. همانطور که از پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوآلهوسلم) نقل شده، کسی که یک شبانهروز از بیماری پرستاری کند خداوند او را با حضرت ابراهیم خلیل (علیهالسلام) محشور گرداند و همچون برق از پل صراط عبور دهد و ای پرستار! و آنگاه که دردمندی سلامت خود را بازیابد و دستی به نشان شکر به آسمان بلند شود ملائک تو را میستایند.
پرستاران که در این شرایط سخت همه توان خود را جهت مراقبت از مردم و جامعه و کاهش آلام آنان وقف نمودهاند، بر مسئولین نظام و همچنین وزیر محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشکی (رنجبرزاده ـ تشکر) واجب است که در خواستها و رفع کمبودهای این عزیزان تلاش نمایند، از جمله سه نکته؛ اجرای قانون تعرفه خدمات پرستاری، کاهش فشار کار در بیمارستانها از دوش پرستاران و جذب نیروهای لازم با ایجاد شرایط قابل قبول و پرداخت معوقات پرستاران در اسرع وقت. از هیأترئیسه محترم تشکر میکنم که این وقت را در اختیار بنده گذاشتند.
10
تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به مسئولین اجرایی کشور

اکبر رنجبرزاده
تذکرات کتبی
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور:
ـ آقای محمدمهدی مفتح (تویسرکان) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص تسریع در احداث ایستگاه راهآهن باباکمال تویسرکان.
ـ آقایان: سیدراضی نوری (شوش)، هدایتاله خادمی (ایذه و باغملک)، جلیل مختار و غلامرضا شرفی (آبادان)، علیعسگر ظاهریعبدهوند (مسجدسلیمان، لالی، هفتکل و اندیکا) و مجید ناصرینژاد (شادگان) به رئیسجمهور محترم درخصوص تسریع در رسیدگی و کنترل ریزگردها در استان خوزستان و رهاسازی حقآبه زیستمحیطی تالابها و اعزام گروه ویژه برای حل مشکل.
ـ آقای رسول خضری (پیرانشهر و سردشت) به وزیر کشور درخصوص تسریع عاجل و فوری در بازگشایی معبر کولهبری تمرچین پیرانشهر جهت رفع معضل بیکاری بیش از (8000) کولهبر و (3000) اصناف، کسبه و بازاریان پیرانشهر.
ـ آقای حبیباله دهمرده (زابل، زهک، هیرمند، نیمروز و هامون) به وزیر کشور درخصوص عدم رفع مشکلات گذرهای مرزی سیستان.
ـ آقای نظر افضلی (نهبندان و سربیشه) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص عدم اجرایی شدن مصوبه مجلس شورای اسلامی در مورد پرداخت بیمه بازنشستگی روستاییان و عشایر که دارای (70) سال سن و پرداخت (10) سال حق بیمه بازنشستگی میباشند.
ـ آقایان: قاسم احمدیلاشکی (نوشهر، چالوس و کلاردشت) و محمد دامادی (ساری و میاندورود) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه علیرغم نظرات کارشناسان محیط زیست کشور و اعلام نظر قطعی نمایندگان مجلس در قانون برنامه ششم توسعه مبنی بر رد طرح انتقال آب دریای خزر، متأسفانه ریاست سازمان حفاظت محیط زیست کشور به استاندار سمنان (اجازه) مبنی بر بلامانع بودن، دادند که سریعاً دستور لغو آن را صادر فرمایید.
ـ آقای علیمحمد شاعری (بهشهر، نکا و گلوگاه) به اتفاق (19) نفر از نمایندگان محترم به رئیسجمهور محترم درخصوص مخالفت شدید با انتقال آب خزر.
ـ آقای سیدجواد ساداتینژاد (کاشان و آران و بیدگل) به وزیر نیرو درخصوص حذف عوارض قبوض برق چاههای کشاورزی.
ـ آقای بشیر خالقی (خلخال و کوثر) به رئیسجمهور محترم درخصوص کمتوجهی میراث فرهنگی نسبت به مصوبات شهری در خلخال.
ـ آقای جلال محمودزاده (مهاباد) به وزیر جهاد کشاورزی درخصوص دلیل واردات بیرویه شکر و عدم پرداخت یارانه دونرخی شکر سالهای 94 و 95.
به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص عدم رسیدگی به ضعف عملکرد در صندوق کارآفرین امید.
به وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح درخصوص دلیل عدم جابهجایی پادگان مهاباد به بیرون از شهر.
به وزیر ورزش و جوانان درخصوص دلیل اجازه واگذاری اماکن ورزشی در شهرهای محروم به بهانه ماده (88).
ـ آقای سیدجواد ساداتینژاد (کاشان و آران و بیدگل) به وزیر نفت درخصوص عدم اجراییشدن حذف آبونمان از قبوض گاز.
ـ آقای شهباز حسنپوربیگلری (سیرجان و بردسیر) به وزیر نفت درخصوص اعزام هیأتی فوری جهت رسیدگی به مشکلات به وجود آمده به علت عدم گازرسانی به واحدهای صنعتی و روستاها در شهرستانهای سیرجان و بردسیر.
به وزیر کشور درخصوص اعزام هیأتی فوری جهت رسیدگی به مشکلات بهوجود آمده از حضور اتباع بیگانه در شهرستان سیرجان و بردسیر.
ـ آقای جواد کریمیقدوسی (مشهد و کلات) به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص ضرورت اقدام کارآمد و عاجل در راستای حفظ منافع ملی و حمایت از تولیدات بومی درخصوص تقویت زیرساختهای ارتباطی، فضای مجازی و شبکههای اجتماعی.
ـ آقای شهاب نادری (پاوه، جوانرود، ثلاثباباجانی، روانسر و دهستانهای سرقلعه و جیگران) به وزیر نیرو درخصوص بیتوجهی به آب شرب مناطق زلزلهزده اورامانات، لزوم توجه جدی به بافت فرسوده، برق و مشکلات مردم مناطق اورامانات.
ـ آقای سیدجواد ساداتینژاد (کاشان و آران و بیدگل) به وزیر جهاد کشاورزی درخصوص لزوم استمهال وامهای کشاورزان خسارتدیده مطابق قانون.
به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص دلیل عدم پرداخت مزایای بازنشستگی کارکنان شاغل در بنگاههای واگذاریشده اصل (44).
ـ آقای شهباز حسنپوربیگلری (سیرجان و بردسیر) به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص اینکه قطع حمایت مالی معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از مطبوعات کشور به ویژه نشریات استانی از تاریخ (15) بهمن به چه دلیلی صورت گرفته است؟

مسعود پزشکیان
11
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

مسعود پزشکیان
جلسه بعدی ما ساعت (8) صبح روز سهشنبه سوم بهمنماه 1396 و دستور جلسه ادامه دستور هفتگی است. پایان جلسه را اعلام میکنم.