1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

مسعود پزشکیان
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 203 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه یکصد و شصت و هفتم روز چهارشنبه بیست و هفتم دیماه 1396 هجریشمسی مطابق با بیست و نهم ربیعالثانی 1439 هجریقمری:
1 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون تدوین آییننامه داخلی مجلس در مورد طرح اصلاح موادی از قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی.
2 ـ گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل (44) قانون اساسی در مورد بخش تولید با رویکرد اجرای قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی در تأمین نیازهای کشور.
3 ـ گزارش کمیسیون عمران در مورد لایحه یکفوریتی اصلاح بند (2) مادهواحده قانون تسریع در امر تخلیه و بارگیری کشتیها در بنادر.
4 ـ گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد طرح یکفوریتی استفساریه تبصره (2) ماده (76) قانون تأمین اجتماعی (اصلاحی مصوب 14/7/1380).
5 ـ بررسی تقاضای عدهای از نمایندگان مجلس شورای اسلامی مبنی بر لغو رسیدگی اصل (85) قانون اساسی در مورد لایحه تجارت.
6 ـ گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل (44) قانون اساسی در مورد طرح یکفوریتی الحاق دو ماده به قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور.
7 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون سازمان ملل متحد برای مبارزه با جرایم سازمانیافته فراملی.
8 ـ گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد طرح تعیین تکلیف کارگزاران بیمه کشاورزی.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

مسعود پزشکیان
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

منصور قصری زاده
(آیات 105 ـ 101 از سوره مبارکه «انبیاء» توسط قاری محترم آقای منصور قصریزاده تلاوت گردید)
اللهم صل علی محمد و آل محمد
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
إِنَّ الَّذِینَ سَبَقَتْ لَهُمْ مِنَّا الْحُسْنى أُولئِکَ عَنْها مُبْعَدُونَ * لا یَسْمَعُونَ حَسِیسَها وَ هُمْ فِی مَا اشْتَهَتْ أَنْفُسُهُمْ خالِدُونَ * لا یَحْزُنُهُمُ الْفَزَعُ الْأَکْبَرُ وَ تَتَلَقَّاهُمُ الْمَلائِکَةُ هذا یَوْمُکُمُ الَّذِی کُنْتُمْ تُوعَدُونَ * یَوْمَ نَطْوِی السَّماءَ کَطَیِّ السِّجِلِّ لِلْکُتُبِ کَما بَدَأْنا أَوَّلَ خَلْقٍ نُعِیدُهُ وَعْداً عَلَیْنا إِنَّا کُنَّا فاعِلِینَ * وَ لَقَدْ کَتَبْنا فِی الزَّبُورِ مِنْ بَعْدِ الذِّکْرِ أَنَّ الْأَرْضَ یَرِثُها عِبادِیَ الصَّالِحُونَ*
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

مسعود پزشکیان
از قاری محترم جناب آقای منصور قصریزاده تشکر میکنیم. ترجمه آیات را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«بیگمان کسانی که قبلاً از جانب ما به آنان وعده نیکو داده شده است از آن آتش دور داشته خواهند شد. صدای آنان را نمیشنوند و آنان در میان آنچه دلهایشان بخواهد جاودانند. دلهره بزرگ آنان را غمگین نمیکند و فرشتگان از آنان استقبال میکنند به آنان میگویند این همان روزی است که به شما وعده میدادیم. روزی که آسمان را همچون در پیچیدن صفحه نامهها در میپیچیم همانگونه که بار نخست آفرینش را آغاز کردیم دوباره آن را باز میگردانیم، وعدهای است بر عهده ما که ما انجامدهنده آنیم. و در حقیقت در زبور پس از تورات نوشتیم که زمین را بندگان شایسته ما به ارث خواهند برد». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
اسامی تأخیرکنندگان جلسه امروز عبارتند از آقایان: عباس پاپیزاده نماینده محترم دزفول، سیدحسن حسینیشاهرودی نماینده محترم شاهرود، حمداله کریمی نماینده محترم بیجار و حسین مقصودی نماینده محترم سبزوار. آقای رئیس! در ضمن دلیل تشکیل با تأخیر جلسه امروز حضور تعدادی از همکاران از ساعت (7) صبح در کمیسیون تلفیق بودجه بوده است.
3
ادامه رسیدگی به طرح اصلاح موادی از قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی

مسعود پزشکیان
دستور جلسه را اعلام بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران گرامی عرض سلام و ادب دارم. آقای رئیس! در ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون محترم تدوین آییننامه داخلی مجلس در مورد طرح اصلاح موادی از قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، (34) ماده را بررسی کردیم، اگر اجازه بدهید جهت بررسی ماده (35) را قرائت کنم؟

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 35 ـ بند (2) ماده (209) قانون و تبصره (1) آن به شرح زیر اصلاح و بندهای (3) و (4) این ماده حذف میشود:
2 ـ کمیسیون تخصصی موظف است حداکثر ظرف مدت (15) روز پس از وصول سؤال، جلسهای با حضور وزیر و سؤالکننده (احتمالاً اینجا منظورتان نماینده یا نمایندگان سؤالکننده است) تشکیل دهد و پس از استماع نظرات آنان و بحث و بررسی، چنانچه نماینده یا نمایندگان سؤالکننده از توضیحات وزیر قانع نشد، کمیسیون در دو محور وارد بودن یا نبودن سؤال و قانع شدن یا نشدن نماینده یا نمایندگان سؤالکننده اعلام نظر و به هیأترئیسه گزارش نماید تا ضمن اعلام وصول سؤال و ابلاغ آن به وزیر، در دستور هفتگی بعدی مجلس قرار دهد. در صورتی که کمیسیون به استناد اصل (88) قانون اساسی در جلسه رسمی و با رأی مخفی دوسوم حاضران، سؤال را خارج از وظایف وزیر تشخیص داد، سؤال از دستور کار خارج میشود و صرفاً گزارش آن جهت اطلاع نمایندگان چاپ و توزیع خواهد شد.
تبصره 1 ـ چنانچه نماینده یا نمایندگان سؤالکننده (24) ساعت قبل از زمان حضور وزیر درخواست تعویق خود را مکتوب به کمیسیون ذیربط ارائه کند، کمیسیون میتواند بررسی سؤال را فقط برای یکبار حداکثر به مدت یک ماه به تعویق بیندازد.
جناب آقای کاتب! چون اینجا پیشنهاد هست مخالف و موافق باید صحبت کنند.

غلامرضا کاتب
جناب آقای رئیس! قبل از مخالف و موافق اگر اجازه بدهید دو، سه نفر از همکاران اخطار دارند.

مسعود پزشکیان
اخطار نسبت به همین بند است؟

غلامرضا کاتب
آقای محبینیا! در این موضوع است؟ آقای دکتر! آقای محبینیا میگویند اخطارشان در این موضوع است.

مسعود پزشکیان

جهان بخش محبی نیا
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض ادب خدمت همکاران محترم. جناب آقای دکتر پزشکیان! حضرتعالی مستحضرید و اشرافیت همکاران عزیزم بر این موضوع حداقل از من بیشتر است که بخش اعظمی از موجودیت و هویت پارلمان به نظارت برمیگردد و یکی از مؤلفههای نظارت سؤال است. ببینید! در اصل (88) قانون اساسی آورده که «در هر مورد که حداقل یکچهارم کل نمایندگان مجلس شورای اسلامی از رئیسجمهور و یا هر یک از نمایندگان از وزیر مسئول، درباره یکی از وظایف آنان سوال کنند» آقای دکتر پزشکیان! میگوید که «جواب وزیر نباید بیش از (10) روز به تأخیر بیفتد، مگر با عذر موجه» آقای دکتر! التفات میفرمایید؟ (نایبرئیس ـ بله، دارم نگاه میکنم) اما در متن ماده (35) آنچه که بار حقوقی به خود میگیرد و دقیقاً در تعارض و تناقض با اصل (88) قانون اساسی است این است که کمیسیون تخصصی میگوید ظرف (15) روز پس از وصول سؤال... آقای کاتب! اجازه میفرمایید، آقای دکتر امیدوار! این را توجه بفرمایید. بعد از (15) روز حالا میخواهد جلسه تشکیل بدهد، بعداً ببیند سؤال ملی است یا منطقهای و یکسری هم رفت و آمد، نتیجهاش این میشود... آقای دکتر پزشکیان! به من توجه نمیکنید.

مسعود پزشکیان
آقا گوش میدهم، باید فقط به شما نگاه کنم؟ داریم گوش میدهیم.

جهان بخش محبی نیا
بله، قربان! ما را به شوق بیاورد، ایرادی ندارد، از نظر شرعی مستحب هم هست. (پزشکیان ـ چشم) آقای دکتر! ما الان سؤالاتی داریم که نزدیک به (5/1) سال است فرصت طرحش را در صحن نداشتیم. این متن که قبلاً هم تصویب شده، حتی شورای نگهبان هم تأیید کردند کملطفی کردند. مواردی هست، مثلاً ما الان میخواهیم بگوییم که آقا از معاون اول سؤال کنیم؟ میگویند در قانون اساسی صراحت ندارد. میگوییم از رؤسای سازمانهای مستقل سؤال کنیم؟ میگویند صراحت ندارد. اینجا که صراحت دارد، آقای دکتر پزشکیان! اصل (88) میگوید وزیر باید در مدت (10) روز بیاید جواب دهد، شما (15) روز برای کمیسیون تخصصی وقت گذاشتید، بعداً از این کشمکشها، رفت و آمدها و امثال اینها پنج، شش ماه زمان را از پارلمان میگیرد و نتیجهاش این است که (جمله آخرم) امروز در اذهان عمومی و حتی در نهادهای رسمی نسبت به اینکه پارلمان نسبت به اعمال نظارت به ویژه مراقبت از سؤال برای احقاق حقوق مردم کاهلی میکند، در معرض اتهام است. «و الأمر الیکم».

مسعود پزشکیان
متشکریم. برادر آقای محبینیا! ما این را در آییننامه قبلی هم داریم، شورای محترم نگهبان هم تأیید کرده، حالا به علت سؤالات زیادی که انجام میگیرد این روش را اینجا بحث کردند، چون شورای محترم نگهبان هم تأیید کرده خلاف نبوده است، متشکرم. تذکر را بفرمایید.

غلامرضا کاتب
جناب آقای هادی قوامی! در موضوع تذکر دارید؟ ندارند. جناب آقای قاضیپور بفرمایید.

نادر قاضی پور
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام به همکاران عزیز. آقای پزشکیان! تذکر بند (11) ماده (24)، حفظ شأن، منزلت و اقتدار مجلس، دفاع از حقوق و جایگاه قانونی نمایندگان. آقای پزشکیان، همکاران عزیز! این ماده (35) که آوردهاند میشود (12) تا نماینده به جای (278) نماینده تصمیم بگیرند.
همکاران! اخطار اصل هشتادوپنجی دارم، اخطاری که همکار عزیزمان آقای محبینیا (88) را فرمودند، آن اخطار را دارد، اقتدار مجلس را میگیرند، اقتدار نمایندگان را میگیرند، دیگر هیچ سؤالی از نمایندگان در صحن علنی نمیآید. آقای پزشکیان توجه کنید! ماده (35) میگوید (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، آقای قاضیپور! مخالفت کنید، متشکرم) مخالفت نیست، تذکر و اخطار اصل (85) است، نمایندگی قائم به شخص است، اصل (85) است، والسلام

مسعود پزشکیان

غلامرضا کاتب

مسعود پزشکیان

غلامرضا کاتب
آقای ادیانی مخالف هستند، بفرمایید.

سیدعلی ادیانی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
همکاران محترم من عنایت کنند! ما در مورد موضوعی میخواهیم تصمیم بگیریم که قطعاً در میزان اقتدار مجلس و در چگونگی اعمال نظارت تکتک برادران و خواهران نماینده در انجام وظایف و در فرآیند قانونگذاری و نظارت (100) درصد مؤثر است. ذهن برادران و خواهران همکارم را متوجه این معنا میکنم، ما الان که تقریباً با آییننامه موجود قدرت مانور اعمال سؤال بیشتری داریم مسائلی داریم که همه ما مبتلابه آن هستیم. با این اصلاحیه اگر چه یکی، دو تا نکته قوت در آن وجود دارد، اما در سرجمع آن ابرو را اصلاح نکرده داریم چشمها را کور میکنیم.
برادرانم! یکی از ابزارهای مؤثر و نافذ در انجام وظایف نمایندگی ما طرح سؤال است. شما این پیشنهاد را عنایت کنید، استدعا میکنم همکاران محترم در این عبارتی که میخوانم حضور قلب داشته باشند، اولاً اشکال ماده (35) در تنافر با دو اصل قانون اساسی است، اصول (88) و (85)، این نکته اول و دلیل اول مخالفتم.
دلیل دوم؛ تا الان از زمانی که مجلس بنا شد، این فوقالعاده مهم است، همکاران دقت کنید! درست است رئیس محترم جلسه فرمود که اخطار قانون اساسی وارد نیست، اما به عنوان اقل دانشآموخته حقوق دارم عرض میکنم، اخطار اصول (88) و (85) قطعاً وارد است. اما حالا عنایت کنید، از اولین دوره مجلس تا الان مرجع تشخیص وارد بودن سؤال یا عدم وارد بودن سؤال باینحوٍ با توجه به تغییرات محتوای آییننامه که تغییر کرده بود به عهده مجلس محترم بود، نه به عهده کمیسیون. چه کسی این حق را میتواند از مجلس بگیرد و به کمیسیون تخصصی بدهد؟ همه ما عضو کمیسیون تخصصی هستیم، احترام قائلیم، اما کمیسیون تخصصی کمیسیون تصمیمگیر نیست، پیشنهاددهنده است.
ما در بسیاری از موارد نادر موضوع را در کمیسیون تخصصی حل و فصل میکنیم. این مسأله ملی و حیثیتی است، شأن و شأنیت نماینده است. شما این متن را دقت کنید، همه همکاران عنایت کنند. در سطر هفتم نوشته: «در صورتی که کمیسیون به استناد اصل (88) قانون اساسی در جلسه رسمی و با رأی مخفی دوسوم حاضران، سؤال را خارج از وظایف وزیر تشخیص داد، سؤال از دستور کار خارج میشود»، چه کسی این حق را به کمیسیون داده است؟ این حق مجلس است، نه حق کمیسیون. تا الان مجلس تشخیص میداد سؤال وارد است یا نه.
من فکر میکنم دانسته یا ندانسته، خواسته یا ناخواسته در برخی از اصلاحیات این مواد در عین اینکه اصلاحیه فوقالعاده زیبایی در برخی از مواد بوده و مجلس محترم رأی داد، من فکر میکنم ارادهای وجود دارد تا دست مجلس را ببندد و دست هیأترئیسه را باز بگذارد. هیأترئیسه هم جزء مجلس است، هیأترئیسه محترم منتخب ما هستند، محترم ما هستند، اما قرار نیست ما اختیاراتمان را، دودستی خودمان را مغلولالید کنیم و در اختیار کسان دیگر، هیأترئیسه محترم یا کمیسیونهای محترم تخصصی بدهیم.
اشکال و دلیل دیگر مخالفت بنده و دلیل چهارم؛ شما در پایان تبصره دقت کنید، آنجا آمده: چنانچه نماینده یا نمایندگان سؤالکننده (24) ساعت قبل از زمان حضور و اگر قرار است تعویق کند یک ماه فرصت دارد. (فرهنگی ـ متشکر) همه ما میدانیم بعضی از کارها میدانی است، واقعاً یک ماه کم است، حالا ما اصلش را که قبول نداریم، یعنی خود ماده را قبول نداریم، اما از باب معماری در حد قابل ترمیم را دارم عرض میکنم، ما در تبصره (1) هم حرف داریم، در تبصره (1) اشاره کردند یک ماه به تعویق بیفتد. همه نمایندگان محترم میدانند که یک ماه کم است، حداقل دو ماه است که من پیشنهادهای مکتوب در این مورد دارم.
همکاران محترم! استدعا میکنم بحث مربوط به این بند را رأی ندهید، به کمیسیون ارجاع شود، کمیسیون محترم اصلاحات لازم را انجام بدهد، ماهیت این بند (نایبرئیس ـ خیلی ممنون آقای ادیانی، وقت شما تمام شد) هم در تنافر با قانون اساسی است و هم دست شما را میبندد، متشکرم.

مسعود پزشکیان

غلامرضا کاتب
جناب آقای رحیمی موافق هستند که وقتشان را به من دادند. آقای دکتر! همکاران اخطار دارند.

مسعود پزشکیان
حالا اخطار را گوش دادیم، موافق صحبت کند.

غلامرضا کاتب
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تشکر از محضر برادر عزیزم جناب آقای رحیمی، استدعا میکنم یک لحظه گوش کنید که مشکل چیست، با همدیگر این مشکل را حل کنید. ببینید! در دوره نهم مجلس شورای اسلامی، (3700) تا سؤال به کمیسیونها ارجاع شد. همکاران دقت کنید! از (3700) تا سؤالی که به کمیسیونها ارجاع شد مجموعه سؤالاتی که به صحن آمد، مجموعاً (80) تا سؤال به صحن آمد. یعنی چه؟ یعنی (3100) تا سؤال عملاً در طول چهار سال بیخاصیت ماند و یعنی اگر نمایندهای بعد از سؤال اول میآمد سؤالی منطقی، مشکلدار و اساسی در درون کشور به ذهنش میرسید، عملاً این سؤال هیچ وقت به صحن علنی مجلس نرسیده بود و نخواهد رسید. آقای دکتر! رئیس اعلام کردند بعد از موافق چشم.

احمد بیگدلی

غلامرضا کاتب
از آقای رحیمی اجازه گرفتم دارم صحبت میکنم، بفرمایید بنشینید. همکاران عزیز! عرضم این بود که در بحث موضوع...

مصطفی کواکبیان

مسعود پزشکیان
اجازه بدهید! آقای یوسفیانملا! به خاطر اینکه این بندهای (35)، (36) و (37) یک بسته است، ابهامات و اشکالات و سؤال هم در این رابطه زیاد است، اینها را کلاً به کمیسیون ارجاع بدهیم، عزیزان را هم دعوت کنید، آنجا حل کنید. ما بندهای (35)، (36) و (37) را به کمیسیون ارجاع میدهیم تا این اشکالات و ابهاماتی که وجود دارد حل شود و بعد برگردد. لطفاً بندهای بعدی را بفرمایید.

مصطفی کواکبیان
میخواهم به آقای کاتب تذکر بدهم.

مسعود پزشکیان
دیگر به کمیسیون ارجاع دادیم، تذکری نمیخواهد. به چه میخواهید تذکر بدهید به آقای کاتب میخواهید تذکر بدهید؟ حالا فعلاً بگذارید این بندها را تمام کنیم، بعد تذکرتان را بفرمایید.

احمد بیگدلی
آقای دکتر پزشکیان! مگر قرار نیست هر کسی میخواهد صحبت کند در سامانه ثبتنام کند؟ آقای کاتب هر موقع دلشان میخواهد هر طور دوست دارند حرف میزند. این یعنی چه؟ بدون ثبتنام، بدون هیچ چیز.

غلامرضا کاتب

مسعود پزشکیان
چشم، خواهش میکنم بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 38 ـ یک بند به عنوان بند (11) به ماده (218) قانون الحاق میشود:
11 ـ هر نماینده به عنوان ناظر به طور همزمان فقط میتواند حداکثر در دو مجمع، هیأت یا شورای غیراستانی عضویت داشته باشد.
ماده 39 ـ در ماده (223) بعد از عبارت «حداکثر ظرف یک هفته» عبارت «ضمن اطلاعرسانی به استیضاحکنندگان و دعوت کتبی» جایگزین عبارت «با دعوت از استیضاحکنندگان و» میشود.
آقای دکتر! نه در ماده (38) و نه در ماده (39) پیشنهادکننده نداشتیم.

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 40 ـ قانون مستثنی بودن مصوبات مربوط به آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی مصوب 7/10/ 1372 از موضوع ماده (2) قانون مدنی نسخ و متن زیر به عنوان یک ماده به قانون آییننامه داخلی الحاق میشود:
ماده الحاقی ـ مصوبات مربوط به آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی بلافاصله پس از تصویب نهایی لازمالاجرا و از شمول ماده (2) قانون مدنی مستثنی است.
ماده 41 ـ در کلیه مواد قانون عبارت «هیأترئیسه دائم» به «هیأترئیسه» تغییر میکند.
ماده 42 ـ در کلیه مواد قانون و عناوین آن عبارت «کمیسیون تدوین آییننامه داخلی» به «کمیسیون آییننامه داخلی» تغییر مییابد.
آقای دکتر! با توجه به اینکه چند تا از مواد به کمیسیون ارجاع شده، انشاءالله پس از گزارش کمیسیون باید رأیگیری برای کل مواد یکجا انجام شود. الان الحاقیها را مطرح کنیم یا دستور بعدی؟

مسعود پزشکیان
(60) تا الحاقی داریم، فعلاً اجازه بدهید وارد دستور گزارشات شویم، بعداً.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
رسیدگی به گزارش تمام نشد، فرصت برای رسیدگی به الحاقیها داریم.

سیدکاظم دلخوش اباتری
آقای قاضیزاده! ما الحاقی داریم.

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
چون (63) تا الحاقی داریم با اجازهتان دو، سه تا را مطرح کنیم. آقای دلخوش بفرمایید. پیشنهاد آقای دلخوش پیوست (2)، شناسه (5) است.

سیدکاظم دلخوش اباتری
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
خواهشم از همکاران محترم این است که توجه بفرمایید، این پیوست (2) را هم مطالعه بفرمایید که من دارم صحبت میکنم لااقل دوستان این ذهنیت را داشته باشند، بحث، بحث داخلی مجلس و بحث جایگاه نمایندگان ادوار است. به هر حال بعضی از دوستان امروز ادوار هستند، دیروز نماینده بودند، بعضیها امروز نماینده هستند، فردا ادوار هستند. ما یک مجلس شورای اسلامی در کشور هم بیشتر نداریم و باید وضعیت نمایندگان ادوار را در مجلس مشخص کنیم. عزیزانی که سالها نماینده بودند، امروز محل رجوع بعضی از اربابرجوعها هستند. مردم به اینها برای انجام کارهایشان نیازمند هستند و اگر فردا هم این حالت برای من و شما پیش بیاید، قطعاً بخشی از مردم برای حل مشکلاتشان به ما مراجعه میکنند و جایگاه نمایندگان ادوار باید در مجلس مشخص شود که این عزیزان هم در داخل مجلس سرگردان نباشند. ما برای اینکه وضعیت نمایندگان ادوار مشخص شود مرکز امور نمایندگان ادوار را به معاونت پشتیبانی و حقوقی ارتباطات نمایندگان ادوار ارتقا دادیم، یعنی همانطور که معاونت اجرایی، نظارت و امثال اینها داریم، یک معاونت برای نمایندگان ادوار در این پیشنهاد ایجاد کردیم که نمایندگان ادوار بتوانند برای رفع و رجوع و پیگیری مشکلات و مسائل مردم و نیازمندیهای حتی خود نمایندگان ادوار به اینها مراجعه کنند. بحث شأن نمایندگان مجلس در بند (11) ماده (24) را برای اینها خواستار شدیم. بحث جایگاه بازنشستگیشان و بحث همکاری سایر قوا با نمایندگان مجلس.
دوستان! میگویند «آقا، آقا، از خانه بلند میشود». اگر ما بتوانیم حرمت نمایندگان ادوار را به درستی حفظ کنیم، خیلی از دوستان که الان در مجلس هستند در سابق نماینده ادوار بودند. وقتی از نمایندگی جدا و منفک میشوند دیگر در دستگاههای اجرایی حرفشان خریدار ندارد، جایگاهی هم ندارند، اینها هم که برای کار شخصی خودشان پیگیر نیستند. شما امروز به عنوان نماینده مردم خیلی از مواقع صورت خودتان را با سیلی سرخ میکنید و برای حل مشکلات مردم حتی در بعضی از دستگاههای اجرایی یا در خود مجلس مشکل دارید، چه برسد به عزیزانی که نماینده ادوار هستند. این حق آنها است. اگر کارکنان هر دستگاهی بازنشسته شوند، این بازنشستگان در داخل همان دستگاه هستند و کارهایشان را انجام میدهند. من خواهشم این است دوستان چند پیشنهادی که در این بند آمده.

مسعود پزشکیان
آقای دلخوش! بار مالی و منابع این از کجاست؟

سیدکاظم دلخوش اباتری

مسعود پزشکیان
چرا، دارید به معاونت ارتقا میدهید.

سیدکاظم دلخوش اباتری
ببینید آقای دکتر! شما الان مرکز امور نمایندگان را دارید، انشاءالله خود شما نماینده ادوار نشوید، ولی اگر شدید شما هم در این سالن سرگردان میشوید.

مسعود پزشکیان
میدانم، اینکه چیز خوبی است.

سیدکاظم دلخوش اباتری
من الان حرف خودم را نمیزنم، من نماینده هستم. بار مالی ندارد، اگر خواستید در آن زمینه بحث کنید بعد از جلسه آمادهایم با شما بنشینیم، ما به هیچ وجه برای این بار مالی قرار ندادیم، به هر حال نماینده ادوار که بازنشسته میشود، حقوق بازنشستگیاش را طبق روال میگیرد.

مسعود پزشکیان
حالا این را یک مقدار پختهتر کنید بیاورید، چون الان بار مالی دارد.

سیدکاظم دلخوش اباتری
حاجآقا! پختهی پخته است، اگر شما این را زیاد هم پخته کنید میسوزد. اجازه بدهید ما رأی این را بگیریم. آقای پزشکیان! کمک کنید.

مسعود پزشکیان
آقای دلخوش این بار مالی دارد.

سیدکاظم دلخوش اباتری
آقای دکتر! بار مالی ندارد. شما چرا اینطور میفرمایید؟ این نمایندههای ادوار در این سالنها سرگردان هستند. (فرهنگی ـ وقتتان هم تمام شد) وقت تمام شد آقای رئیس اظهارنظر بفرمایند.

مسعود پزشکیان
ما به کمیسیون ارجاع میدهیم بررسی کنند تا ببینیم چه میشود.
4
گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل (44) قانون اساسی در مورد بخش تولید با رویکرد اجرای قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی در تأمین نیازهای کشور

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! دستور بعدی گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل (44) قانون اساسی در مورد بخش تولید با رویکرد اجرای قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی در تأمین نیازهای کشور است.

مسعود پزشکیان
نمایندگان کمیسیون تلفیق برای اینکه کارشان را تمام کنند میتوانند به کمیسیون مراجعه کنند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر وکیلی! شش نفری که باید در مورد این گزارش صحبت کنند را بفرمایید. جناب آقای قاضیپور در خدمتتان هستیم.

محمد علی وکیلی
اسامی شش نفری که به قید قرعه تعیین شدهاند، جناب آقای رحیم زارع، جناب آقای سیدناصر موسویلارگانی، جناب آقای احمد سالککاشانی، جناب آقای شهروز برزگر، جناب آقای فولادگر و جناب آقای دهمرده.

مسعود پزشکیان
برادران و خواهرانی که عضو کمیسیون تلفیق هستند برای اینکه امروز کار را تمام کنند لطفاً به کمیسیون تلفیق مراجعه کنند تا تمام شود که ما بتوانیم انشاءالله از هفته بعد قانون بودجه را در صحن بررسی کنیم. آقای قاضیپور بفرمایید.

نادر قاضی پور
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب محضر رهبر فرزانه و کلیه نیروهای خدوم نظام مقدس جمهوری اسلامی به خصوص کارگران عزیز و کارآفرینان اشتغال جوانان ایرانی.
همکاران عزیز! گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل (44) قانون اساسی درخصوص بخش تولید در سال اقتصاد مقاومتی و تولید ملی یعنی اشتغال جوانان عزیز ایران اسلامی. همکاران عزیز! بعضیها خرید داخلی را تحریم کردهاند و به جای آن رو به خرید خارجی آوردهاند. خرید خارجی مسافرت خارجی دارد، هدیه دارد، پورسانت دارد، دلار دارد، رانت دارد و چیزهایی دارد که نامش را نمیبریم. لذا جناب آقای فولادگر و همکاران عزیزمان دهها جلسه با دولتیهای عزیز و بخش خصوصی گذاشتند و پیگیری کردند، گزارش نهایی را قرائت میکنم.
اسناد بالادستی و سیاستهای کلی نظام در حوزه تولید
بر اساس سند چشمانداز جمهوری اسلامی ایران در افق 1404 هجریشمسی، مهمترین شاخصهای مهم و مرتبط با حوزه تولید، دستیابی به جایگاه اول اقتصادی در منطقه آسیای جنوبغربی، دانشبنیان شدن اقتصاد، اتکا به سهم برتر منابع انسانی و تولید ملی، رشد پرشتاب و مستمر اقتصادی، افزایش درآمد سرانه و دستیابی به اشتغال کامل است.
در سیاستهای کلی تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی، بخش تولید از منظر ارتقا رقابتپذیری و افزایش بهرهوری عوامل تولید، بهرهگیری از تحقیق و توسعه با هدف ارتقا درجه ساخت داخل، گسترش اقتصاد دانشبنیان، تکمیل زنجیره ارزش، تولید محصولات با خالص ارزآوری مثبت، بیشتر مورد تأیید قرار گرفته و تنقیح و اصلاح قوانین و مقررات برای تسهیل فعالیت در بخشهای تولیدی و رفع موانع تولید سرمایهگذاری بسیار حائز اهمیت است.
در سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی، به عنوان سنگبنای سیاستهای کلی و قانون برنامه ششم توسعه، تأکید بر تولید صادراتگرا و افزایش سهم و نقش مشارکتی بخش خصوصی است. رشد بهرهوری، تقویت سرمایه انسانی، افزایش رقابتپذیری، تولید محصولات و خدمات راهبردی، تنوع در مبادی تأمین کالاهای وارداتی، تقویت صادرات غیرنفتی با تأکید بر ارزش افزوده و خالص ارزآوری مثبت، تقویت همکاریهای منطقهای و بینالمللی و تکمیل زنجیره ارزش از جمله مؤلفههای مهم مورد تأکید در حوزه تولید کشور محسوب شده که باید در سرلوحه کار دستگاههای متولی بخش تولید قرار گیرد.
نگاه سیاست کلی برنامه ششم توسعه در حوزه بکارگیری سیاستهای حمایتی برای تولید و ساخت داخل عمدتاً حول محورهایی از قبیل بهرهگیری از ظرفیت نهادهای عمومی غیردولتی، گسترش، تعمیق و ارتقای نظام جامع تأمین مالی و ابزارهای آن با مشارکت داخلی و خارجی، تکمیل زنجیره ارزش، بکارگیری شرکتهای دانشبنیان برای طراحی، مهندسی، ساخت، نصب تجهیزات و انتقال فناوری در صنایع نفت و گاز است که ضرورت دارد در رویکرد مواجهه با تولید و ساخت داخل، سرلوحه کار برنامهریزان، سیاستگذاران، دستگاههای اجرایی یعنی کارفرمایان و پیمانکاران عمومی قرار گیرد.
در قانون برنامه ششم توسعه از مجموع (124) ماده، (23) ماده (معادل 19 درصد) شامل احکام حمایت از تولید است. این حمایتها از نوع بخشی و فرابخشی است و ماهیت این حمایتها عمدتاً از نوع تأمین مالی، حمایت بیمهای، اصلاح قوانین و مقررات و بهبود زیرساختهای نهادی، بهبود زیرساختهای منطقهای، مقابله با بحران کمآبی و افزایش بهرهوری آب، تسهیل در شروع کسب و کار، ایجاد زیرساختهای نهادی در بخش معدن (بهترین جا معدن است)، رونق تولید، بازسازی و نوسازی صنایع و تأمین مالی، حمایت از صنعت نفت، گاز و برق، حمایت از حمل و نقل و تحریک بخش مسکن است (که خوابیده است).
در برنامه ششم توسعه همانند پنج برنامه قبلی پس از انقلاب اسلامی، احکام مرتبط با تأمین مالی بخش تولید از فراوانی بیشتری برخوردار است. شایان ذکر است که در شش برنامه پنجساله توسعه پس از انقلاب، احکام مربوط به تأمین مالی حوزه تولید با سهم بیش از (20) درصد از بیشترین میزان فراوانی برخوردار بوده اما در عمل هنوز اولین و مهمترین مشکل اساسی حوزه تولید، مشکل تأمین مالی و عدم دسترسی به منابع مالی مورد نیاز است.
در احکام برنامه ششم توسعه، رویکرد حمایت از تولید و ساخت داخل عمدتاً مشتمل بر موارد زیر است:
ـ جذب شرکتهای معتبر و منطقهای در زنجیره تولید داخلی به شکل مستقیم.
ـ ارتقای کیفیت و رقابتپذیر ساختن کالاهای تولید داخل برای صادرات از طریق اصلاح سیاستهای ارزی، تجاری و تعرفهای.
ـ گسترش ابزارهای بیمهای در بخشهای تولیدی و تجاری اقتصاد کشور.
ـ رعایت قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی در تمامی طرحهای دستگاههای اجرایی که از تسهیلات مالی خارجی استفاده میکنند.
ـ اجرای طرح بازسازی و نوسازی صنایع تا پایان سال اول اجرای قانون برنامه ششم توسعه با هدف افزایش تولید و رقابتپذیری.
ـ رعایت قانون حداکثر در تأمین ناوگان و تجهیزات قطار شهری.
ـ حمایت از اقتصاد دانشبنیان و افزایش تولید و صادرات محصول و خدمات دانشبنیان.
ـ ارتقای مشارکت فعالان اقتصادی در زنجیره تولید بینالمللی.
در قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور نیز با توجه به اهمیت اجرای قانون حداکثر و اثرات آن بر بخش تولید، به اولویت تولیدکنندگان داخلی در برگزاری مناقصهها تأکید شده است. همچنین به موجب ماده (64) قانون احکام دائمی برنامههای توسعه کشور، تمامی معاملات و قراردادهای خارجی دولت به مبلغ بیش از (10) میلیون دلار باید با رعایت قانون حداکثر، تنها از طریق مناقصه محدود و یا بینالمللی و با اطلاعرسانی لازم صورت گیرد و موارد استثنا باید به تأیید کمیتهای سه نفره متشکل از وزیر امور اقتصادی و دارایی، رئیس سازمان برنامه و بودجه و وزیر مربوطه یا بالاترین مقام اجرایی ذیربط برسد. موضوع بهبود محیط کسب و کار و پایش آن در جهت تسهیل و رفع موانع بازدارنده نیز از موارد مهم مورد تأکید قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار و قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و دیگر قوانین اثرگذار بر بخش تولید است که باید در سرلوحه کار نهادهای حاکمیتی بخش تولید کشور قرار گیرد.
وضعیت موجود بخشهای مختلف اقتصاد کشور:
عملکرد رشد اقتصادی کشور طی پنج سال اخیر نشان میدهد سالهای 91، 92 و 94 رشد اقتصادی منفی بود. در سال 93 اقتصاد به طور موقت از شرایط رکود تورمی خارج شد به گونهای که بر اساس آمار بانک مرکزی به رشد (2/3) درصد و رشد سرمایهگذاری (8/7) درصد و کاهش تورم از بالای (30) درصد به (8/14) درصد رسید اما از اواسط این سال مجدداً اقتصاد کشور وارد رکود با ماهیت مشکل طرف تقاضا یعنی کمبود تقاضای مؤثر کالا و خدمات شد. بر اساس آمار مرکز آمار ایران در سال 1395 رشد اقتصادی به (1/11) درصد و بر اساس آمار بانک مرکزی به (5/12) درصد و رشد اقتصادی بدون نفت هم به (3/3) درصد رسید. به اعتقاد کارشناسان و مراکز آماری کشور، حاصل افزایش رشد اقتصادی سال 1395، فعال شدن ظرفیتهای خالی اقتصاد به ویژه در بخش نفت و گاز و صنعت بوده که عمدتاً ناشی از صادرات نفت خام و میعانات گازی پس از اجرای برجام میباشد. بنابراین تأکید بر رشد بخش نفت نمیتواند متضمن دستیابی به نرخ رشد اقتصادی (8) درصد برنامه ششم توسعه در سالهای آتی باشد. شایان ذکر است حتی در سال 1395 هم که آمار نهادهای رسمی، نرخ رشد اقتصاد را (11) تا (12) درصد نشان میدهند، رشد اقتصاد بدون نفت حدود (3) درصد بود که واقعیت اصلی بخش واقعی اقتصاد یا تولید کشور میباشد.
در سالهای اخیر رشد بخش کشاورزی مثبت و پایدار بوده، (کشاورزان زحمت کشیدهاند) و طی دوره پنجساله 91 تا 95 به طور متوسط از رشد حدود (5) درصد برخوردار بودند. کل تولید بخش کشاورزی با متوسط نرخ رشد (7) درصد از رقم (97) میلیون تن در سال 1392 به رقم (7/118) میلیون تن در پایان سال 1395 افزایش یافته است. از کشاورزان تشکر میکنیم.
اما ارزش افزوده بخش صنعت در سالهای 91، 92 و 94 منفی بود، به ترتیب منفی (1/4)، منفی (3/5) و منفی (6/4) درصد بود ولی در سالهای 93 و 95 بخش صنعت به ترتیب با (8) و (9/6) درصد با رشد مثبت همراه بود. بر اساس آمار بانک مرکزی، شاخص تولید و کارگاههای بزرگ صنعتی در سال 95 با رشد (9/7) درصدی مواجه بوده است. عمدتاً رشد بخش صنعت در سال 95 مربوط به گروه خودرو، لاستیک و پلاستیک و محصولات شیمیایی بوده و در گروه پوشاک، سیمان و کاغذ با رکود مواجه بوده است. ارزش افزوده بخش معدن به جز سال 1394 که با رشد منفی (5/10) درصد مواجه بود، در سالهای 91 تا 95 دارای رشد مثبت بوده و در سال 1395 این رشد (1/2) درصد بود.
بخش مهم ساختمان (مسکن) طی دوره پنج سال اخیر در تمامی سالها دارای رشد منفی بوده و در سالهای 1394 و 95 در مقایسه با سالهای قبل این وضعیت رکودی تشدید شد به گونهای که رشد بخش ساختمان در دو سال اخیر به ترتیب منفی (17) و منفی (1/13) درصد بوده است. بر اساس گزارش بانک مرکزی در سال 1395 قیمت مسکن از حالت سکون خارج شده و افزایش یافته و حجم معاملات نیز با افزایش روبهرو بوده است. در این سال حجم معاملات (4/5) درصد و قیمت هر متر مربع (2/5) درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل، رشد داشته است.
بخشهای آب، برق و گاز در پنج سال اخیر با رشد مثبت و به طور میانگین (5/4) درصد رو به بهبوده است و در سال 95 این رشد معادل (8/6) درصد بود که در مقایسه با سال قبل به بیش از دو برابر افزایش یافته است.
با توجه به کمبود وقت من فقط قسمتهای مهمی که رئیس کمیسیون جناب آقای فولادگر فرمودند اشاره میکنم. همکاران عزیز! متأسفانه تولید داخل را بعضی از مسئولین و وزرا تعطیل و تحریم میکنند. در ایران اسلامی مهندسان عزیز، جوان، باشعور و نابغه کارهای خوبی انجام دادهاند. تولیدات خوبی را در رابطه با بحث نفت داشتهاند که متأسفانه خرید خارجی را همکاران عزیزمان در دولت در پیش گرفته است. ما هر وزیری را هم که به (کمیسیون ویژه) تولید ملی دعوت کردیم میگوید کار پیمانکاران است. وقتی که در واگذاری مناقصه قید میشود، اینها همه باید از قانون تولید داخل، قانون حداکثر استفاده از تولید داخل استفاده کنند، میگویند کار پیمانکار است. این خلاف واقع است. بدون اجازه بحث حاکمیتی دولت نمیشود این را از بیرون وارد کرد. انتظار داریم وزیر محترم نفت، وزیر صنعت و وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی قسم بخورند که فقط از تولید داخل حمایت کنند، سفارشات کشتیسازی را به کشتیسازان ایرانی و تولید داخل بدهند. جناب آقای فولادگر! دهها و صدها ساعت با آقایان در رابطه با خرید داخل به مصداق رسیدیم، موضوع لولههایی که آقای هادی قوامی عزیز سالهاست پیگیری میکنند به نتیجه نرسیده است.
همکاران عزیز! این قانونی که ما نوشتیم، اینجا از آقای پزشکیان عزیز هم ماده (236)، هم اصلاح قوانین و هم تبصره (1) ماده (49) را میخواهیم تا این تصویب شود، خاطیان را به قوه قضائیه بسپاریم. چه کسانی میخواهند نیروهای جوان بیکار بشوند؟ چه کسانی میخواهند ارز خارج شود؟ چه کسانی نمیخواهند تولید داخل صادر شود؟ مشخص شده است. از قوه قضائیه، از حضرت آیتالله لاریجانی میخواهیم با متخلفان برخورد کنند. از رئیسجمهور میخواهیم در جلسه هیأت دولت برخورد کند، این اجرایی بشود تا اشتغال عملیاتی شود. بیشترین مشکل و دغدغه شما نمایندگان اشتغال جوانان تحصیلکرده است. اگر شهرکهای صنعتی و کارخانجات فعال شوند، صادرات رو به افزایش برود و واردات کاهش یابد به خدا میشود انجام داد، ولی بعضیها معتقد نیستند. در مجلس و کمیسیونهای مربوطه این را پیگیری میکنیم. از آقای پزشکیان میخواهیم به درخواست ما جواب مثبت بدهد. به عشق امام حسین، یا حسین.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، نماینده دولت بفرمایید.

محسن صالحی نیا
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و احترام خدمت نمایندگان محترم، هیأت محترم رئیسه و ریاست محترم جلسه. بسیار خوشبختم از اینکه این فرصت را دارم در محضر نمایندگان محترم مطالبی را عرضه بدارم.
اینجانب به نمایندگی از وزارت صنعت، معدن و تجارت ضمن تشکر از گزارش ارائهشده از طرف کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل (44) قانون اساسی درخصوص تولید با رویکرد اجرایی قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی در تعیین نیازهای کشور و تأکید بر ضرورت استفاده از توانمندیهای طراحی، مهندسی، تولیدی و خدماتی کشور در اجرای کلیه طرحهای اجرایی و توسعهای کشور مراتب را در محورهای زیر به استحضار نمایندگان محترم میرسانم:
1 ـ وظایف پیشبینیشده در متن قانون برای وزارت صنعت، معدن و تجارت.
2 ـ عملکرد و وظایف پیشبینیشده بر اساس مفاد قانون.
3 ـ پیشنهادات اصلاحی به منظور اجرای مناسب قانون در قالب اهداف و وظایف پیشبینیشده در آن.
در قانون در مواد (3)، (4) و (6) وظایفی را برای وزارت صنعت، معدن و تجارت در نظر گرفته که نوع وظیفه و عملکرد آن به شرح زیر به استحضار میرسد:
الف ـ ماده 3 ـ وظیفه محولشده: دستگاه اجرایی مشمول قانون بایستی در صورت نیاز به استفاده از تولیدات غیرداخلی، فهرست آن را به وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام نماید تا در صورت صرفه و صلاح برای تولید آنها برنامهریزی شود.
اقدام انجامشده: هماهنگیهای لازم و اقدامات متعدد برای دریافت نیاز دستگاههای مختلف اجرایی در قالب طرحها و برنامههای توسعهای ایشان که مستندات آن قابل ارائه میباشد. برخی از دستگاههای اجرایی ذیربط اطلاعات مورد نظر را ارائه کردهاند و اقدامات لازم برای اطلاعات تکمیلی آنها در دست انجام میباشد. بعضی از دستگاههای مذکور عدم دریافت بودجههای لازم را در قالب بودجههای سنواتی یا برنامههای میانمدت از دلایل عدم انجام ارسال اطلاعات کامل اعلام نمودهاند.
الف ـ 2 ـ وزارت صنعت، معدن و تجارت موظف است هر شش ماه یک بار فهرست کالاهای ساخت داخل و ظرفیت آنها را استخراج و در دسترس دستگاههای موضوع ماده (2) این قانون قرار دهد.
اقدام انجامشده: در این ارتباط سامانهای توسط وزارت متبوع طراحی و کلیه اطلاعات مربوط در آن بارگذاری گردیده و در هر شش ماه یک بار بر اساس ظرفیتهای تولیدی و توسعهای جدید و توسعههای انجامشده در تولیدات داخلی بروزرسانی میگردد. آدرس سامانه مربوطه به کمیسیون محترم ارائه شده و به صورت برخط در دسترس میباشد.
ب ـ ماده (4) قانون ـ وظیفه محولشده: دستگاههای موضوع ماده (2) این قانون موظفند کلیه فعالیتهای خود از جمله ساخت، نصب، تأمین کالا، تجهیزات و دانش فنی مورد نیاز را با توجه به فهرست امکانات و توانمندیهای تولید داخلی موضوع ماده (2) این قانون به شرکتهای ایرانی ذیصلاح ارجاع دهند و اگر امکان استفاده از تولیدات داخلی یا توان فنی و مهندسی مربوطه در داخل کشور ممکن نباشد، با توافق بالاترین مقام اجرایی دستگاه و وزیر صنعت، معدن و تجارت نیاز خود را از خدمات یا محصولات خارجی تأمین نماید.
اقدام انجامشده در ارتباط با این بند: ساز و کار پیشبینیشده در این ماده در موارد متعددی با استعلام از وزارت صنعت، معدن و تجارت و با تعیین سهم ساخت داخل به انجام رسیده است. لیکن در مواردی همانگونه که در گزارش کمیسیون مذکور آمده است با توجه به اینکه طرحها از محل تسهیلات اعطایی سایر کشورها اقدام به خرید تجهیزات و یا دانش فنی مربوطه نمودهاند با محدودیتهایی روبرو بوده است که به برخی از آنها در گزارش اشارهشده از طرف کمیسیون محترم ویژه اشاره گردیده است.
ماده (6) ـ وظیفه محولشده در این ماده در وزارت صنعت، معدن و تجارت: بر اساس این ماده وزارت متبوع موظف گردیده است از ثبت سفارش کالاها، تجهیزات و اقلام و محصولاتی که احکام این قانون را رعایت ننمایند جلوگیری به عمل آورد.
عملکرد انجامشده: در این زمینه به صورت عام فهرست چندین قلم کالا از جمله مواردی که مخبر محترم کمیسیون ارائه فرمودند، به عنوان مثال انواع واگن، انواع شناورها، تجهیزات دریایی، ماشینآلات راهسازی و معدنی، انواع پمپها، لولهها و بسیاری از تجهیزاتی که در هر یک از پروژهها به صورت عام یا خاص مورد مصرف قرار میگیرد. در فهرست ممنوعیت برای ثبت سفارش طرحهای مشمول قرار گرفته است و برای هریک از طرحها به صورت خاص و بر اساس مشخصات فنی، ویژگیهای مرتبط و سطح دانش فنی مورد نیاز با برخی از اقلام مورد سفارش با خرید خارجی آنها موافقت نشده است. در این زمینه میتوان به انواع تجهیزات استاتیکی مورد مصرف در پروژهها، انواع تجهیزات و ماشینآلات فرآیندی و امثال آن اشاره نمود. همچنین بسیاری از ملزومات مصرفی از جمله انواع سیم و کابل، تجهیزات انتقال نیرو، تابلوها، مخازن، مبدلها و بسیاری از این اقلام که در عمده پروژههای عمرانی و توسعهای از امکانات ساخت داخل و ظرفیتهای ساخت داخل استفاده مینمایند اشاره نمود.
جهت استحضار نمایندگان محترم در سال 1395 ظرفیت تولیدی بهکارگرفته در این تجهیزاتسازان، حدود (800) هزار تن انجام شده است، درحالی که ما ظرفیت آنها را به صورت بالقوه حدود (1) میلیون و (100) هزار تن داریم و این به مفهوم آن است که توانستهایم ظرفیت تولید آنها را در حدود (65) تا (70) درصد محقق نماییم.
و اما پیشنهادات اصلاحی؛ همانگونه که در گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی به آن اشاره و تأکید گردیده است لازم است اصلاحاتی به شرح زیر در متن قانون مد نظر قرار گیرد:
1ـ در ماده (3) الزام دستگاههای اجرایی برای تدوین و اعلام طرحها و پروژههای خود در چهارچوب برنامه توسعهی صنعتی کشور و برنامه توسعهی بخشهای داخلی دستگاههای ذیربط در ابتدای هر سال.
2ـ تعیین استانداردها و مشخصات ماشینآلات، تجهیزات، خدمات و دانش فنی مورد نیاز در اجرای طرحها و تهیه لیست مورد تأیید تولیدکنندگان مورد نظر با هماهنگی مشترک دستگاههای اجرایی، وزارت صنعت، معدن و تجارت، تولیدکنندگان و تشکلهای مرتبط در بخش خصوصی. لازم است به استحضار برسانم یکی از محدودیتهای استفاده از توانمندیهای داخلی در این بخش، عدم ارائه لیست قطعی آن دسته از تولیدکنندگانی است که بر اساس مشخصات و ویژگیهای خاص هر طرح یا پروژه میتوانند نسبت به تأمین تجهیزات بر اساس آن ویژگیها اقدام نمایند.
3 ـ اصلاحات مورد نیاز در ماده (4) قانون، الزام دستگاههای اجرایی مشمول به درج رعایت شرایط قانون در اسناد مناقصه، این بحث مورد تأکید کمیسیون محترم ویژه قرار گرفته و از نظر ما به عنوان نماینده دولت مورد تأکید میباشد.
4 ـ در ماده (5) الزام دستگاههای موضوع ماده (2) قانون به تأمین نیازمندیهای خود از فهرست تأمینکنندگان مندرج در سامانه و درگاه توانمندیهای تولید داخل و عدم خرید کالا، خدمات و یا دانش فنی مورد نیاز اعم از اینکه کالاهای خارجی از بازار داخل یا رأساً از خارج توسط طرحها خریداری گردند. این هم یکی از نکاتی مهمی است که به آن اشاره شده، چون بعضاً اگر خرید خارجی آن هم انجام نمیشود در برخی از طرحها از اقلامی خریداری میشود که قبلاً به هر وسیله ممکن در کشور وارد شده.
5 ـ اصلاحات لازم در ماده (6)؛ نظارت بر حسن اجرا توسط هیأتی که بر اساس اصلاحیه لازم در این ماده پیشبینی خواهد گردید. لازم به توضیح است که ترکیب این هیأت در پیشنهاد کمیسیون محترم آورده شده و با اصلاحات مختصری قابل انجام میباشد.
6 ـ اصلاحات لازم در ماده (8)؛ پیشبینی تسهیلات لازم ارزی و ریالی برای طرحهایی که به صورت مشترک، توسط شرکتهای ایرانی و خارجی و بر اساس شرایط مناقصه برگزار شده توسط کارفرما به اجرا میرسد. این اصلاحیه یکی از مهمترین مواد اصلاحی به نظر ما در این قانون خواهد بود. در این ماده پیشنهاد مشترک تهیه شده، بایستی مد نظر قرار گرفته، همچنین همانگونه که در گزارش کمیسیونهای محترم تأکید گردید اقدامات مؤثر در جهت تأمین منابع مالی داخلی یا خارجی برای اجرای طرحها یا پروژهها در قالب قانون حداکثر به عمل آید.
در پایان ضمن تشکر از توجه به پیشنهادات ارائهشده و اقدامات انجامشده برابر پیشنهاد کمیسیون محترم درخواست دارم اصلاحات پیشنهادی در متن قانون با طی فرآیندهای کارشناسی مربوطه جهت تصویب مطرح گردد. وزارت صنعت، معدن و تجارت آمادگی حضور در کمیسیونهای مرتبط در مجلس محترم برای تهیه مواد و تبصرههای پیشنهادی با استفاده از تجربیات چندساله در اجرای این قانون، همچنین شناختی که از توانمندیهای طراحی، مهندسی و تولیدی کشور در اجرای طرحها دارد را اعلام مینماید.
از توجه نمایندگان محترم به عرایض اینجانب کمال تشکر و سپاس را دارم و عرایض خود را با ذکر صلواتی بر محمد و آل محمد خاتمه میدهم. (حضار صلوات فرستادند)

محمدحسین فرهنگی
آقای صالحنیا بسیار ممنون، متشکرم، سلامت باشید.

محمد علی وکیلی
نفر اول اظهارنظرکنندهها جناب آقای حاجی هستند، بفرمایید.

حسینعلی حاجی
بسم الله الرحمن الرحیم
ابتدائاً تشکر میکنم از کار زیبایی که کمیسیون انجام داده، اما درخصوص این مسأله بسیار مهم کشور و گزارشی که عزیزان تهیه کردند چندتا نکته را بر اساس آن میزان وقتی که هست عرض میکنم.
اولاً اگر ما به شاخصهای جهانی مراجعه بکنیم وضعیت خود را در چند شاخص ببینیم در کجای جدول هستیم بسیار مهم است که مطالب خود را با علم بیان بکنیم. عزیزان ببینید! از لحاظ رشد ناخالص داخلی برابر آن گزارشی که قبلاً آقای رئیس هم در صحن مجلس بیان کردند و گزارش بانک جهانی هست ما در بین (24) کشور منطقه کشور دهم هستیم و بین (191) کشور جهان رتبه هشتاد و دوم را داریم. از لحاظ آزادی اقتصادی ما بین (22) کشور منطقه کشور بیست و دوم هستیم و بین (181) کشور دنیا برابر گزارشی که داده شده صد و هفتاد و چهارمین هستیم. از لحاظ نرخ بیکاری بین (10) کشور منطقه ما رتبه نهم را داریم و همچنین بین (105) کشور دنیا رتبه نودم را داریم. از لحاظ شاخص حمایت از سرمایهگذاری ما بین (20) کشور منطقه رتبه نوزدهم را داریم که عددها را مشاهده میکنید که خیلی تعیینکننده و نشاندهنده این هست که ما در اینجاها دچار مشکل هستیم و بین (138) کشور جهان رتبه صد و هفدهم را داریم. زمان مورد نیاز برای گرفتن مجوز کسب و کار بین (20) کشور منطقه رتبه پانزدهم و بین (138) کشور، رتبه هشتاد و هفتم. که امسال برابر گزارشی که داده شد وضعیت ما چهار رتبه تنزل پیدا کرده، این مطلب اول.
اما نکته دیگری که هست و ایرادی که وجود دارد در جامعه و کشور و ما مسئول هستیم این هست که ما سراغ واقعیات نمیرویم و بعضاً فقط به گزارشاتی که از سلسله مراتب اداری برای ما میرسد بسنده میکنیم، وگرنه اگر به واقعیات مراجعه کنیم، اگر به صاحبان تولید، به کسانی که کارآفرین هستند مراجعه بکنیم جنس صحبتهایی که آنها انجام میدهند با جنس مسائلی که در دستگاهها، در وزارتخانهها مورد بحث و بررسی قرار میگیرد و گاهاً در مجلس متفاوت هست، فلذا یکی از اشکالات این هست و میتوانیم رفع بکنیم.
نکته بعدی؛ عزیزان ببینید! وقتی که ما در تهیه آییننامهها مشکل داریم، فقط یک گزارشی خدمت شما بدهم که اخیراً بایستی تشکر هم بکنیم، معاونت نظارت مجلس گزارشی که منتشر کرده نشان میدهد از (228) آییننامهای که بخش اعظمی از آن هم به مسائل تولید برمیگردد و مربوط به قوانینی هست که ما در مجلس دهم تصویب کردیم، از (228) مورد فقط (22) مورد در این مدت حدود دو سال تهیه شده و (206) مورد آن تهیه نشده و از این (206) مورد (160) مورد مهلت آن به اتمام رسیده است. ما کجا، به چه صورت، حالا که این یک کار کاغذی هست، تهیه آییننامه است که انجام ندادیم به چه صورت میتوانیم در بحث عمل موفق باشیم؟
عدم هماهنگی بین تیم اقتصادی، شما گزارش وزارت صنعت را جداگانه بگیرید با وزارت کشاورزی، با سازمان برنامه، با بانک مرکزی میبینید همه با هم متفاوت است، مشکل از همینجاها است. آن چیزی را که وزارت کشاورزی میخواهد، سازمان برنامه به آن نمیدهد، پول بذر آن را به موقع نمیدهد، پول گندمی که خریداری کرده هشت ماه میماند تا به آن پرداخت بکند، اینها مشکلات ما است. یارانه را ما مصوب میکنیم در این چند سال برای وامهای تولیدی ببینید کدامیک از آنها عمل شده؟ هیچکدام عمل نشده.
از طرفی (15) سال است مقام معظم رهبری همیشه بحث تولید و بحث اقتصاد را مطرح میکنند، در این خصوص ما چه کردیم؟ تولید هست که ارزش افزوده میآورد، تولید هست که تولید ثروت میآورد، تولید هست که اشتغال ایجاد میکند، تولید هست که میتواند رشد اقتصادی بیاورد، تولید هست که میتواند توسعه بیاورد، ولی ما برای تولید چه کردیم؟ جز اینکه الان در هر شهرک صنعتی، جناب آقای مطهری! شما سر بزنید دود از سر آدم بلند میشود از اینکه (نایبرئیس ـ تشکر) اینهمه سرمایه ملی آمده تهیه شده روی زمین نشسته ولی ما بهرهبرداری از آن نمیکنیم.

علی مطهری
خیلی ممنون آقای حاجی وقت شما تمام است. نفر بعدی را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
متشکرم، جناب آقای موسویلارگانی بفرمایید.

سیدناصر موسوی لارکانی
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
بنده هم تشکر میکنم از گزارش خوب و ارزشمندی که کمیسیون تهیه کرده بودند. مهمترین مشکل تولید که باعث رکود کامل بخش تولید شده بحث تأمین مالی و سرمایه در گردش مورد نیاز صنایع و تولید است. عدم اجرای قوانین، قوانینی که در مجلس مصوب میشود مثل قانون بهبود فضای کسب و کار، قانون رفع موانع تولید و رقابتپذیر از سوی دولت متأسفانه به اینها عمل نشده و با بهانههای واهی و آییننامههایی که عدم اجرای قانون را به همراه دارد تصویب میشود این مشکلات به وجود آمده. بروکراسی وحشتناک اداری برای تولیدکنندگان که در بعضی از استانها این بروکراسی اداری بیانگر این است که یک کار (10) دقیقهای به مدت یک ماه، دو ماه، بعضاً یک سال به طول میانجامد.
مشکل دیگر بحث قوانین مالیاتی است، ما در کشورمان ناچار هستیم که رو بیاوریم به گرفتن مالیات برای اینکه بودجه کشور را تأمین بکنیم. اما اینکه جزیرهای عمل کردن و خدمت شما عرض کنم هرطوری که میخواهند عمل بکنند، به نظر من این یک مشکلی بزرگی است، مخصوصاً بحث مالیات بر ارزش افزوده یک ترمز محکمی شده برای اینکه تولیدکنندگان ما نتوانند به کار خود ادامه بدهند، الان هم قانون در حال اصلاح است، ولی این اصلاحی که دارد انجام میشود به نظر من نقطه نظرات تولیدکنندگان بخش خصوصی به آن توجه نشده.
در بخش صنایع نفت و پتروشیمی نیز چندین موضوع عمده وجود دارد که عدم استفاده از توان بخش خصوصی واقعی، بخش خصوصی که در این صنایع بالادستی خدمت شما عرض کنم بیایند جلوی رانتها را بگیرند. الان بخش خصولتی و بازنشستگان صنعت نفت آمدند یک ویژهخواریها و رانتخواریهایی را برای خودشان ایجاد کردند، به ویژه میتوانیم به هلدینگ خلیجفارس اشارهای داشته باشیم که متأسفانه در این بخش به بخش خصوصی واقعی عرض کردم توجهی نشده. تعرفهگذاریهای پر از ایراد که ثبات و امنیت تصمیمگیری در این تعرفهگذاریها وجود ندارد.
شما ببینید یک شب میآیند و ثبت سفارش خودرو را قطع میکنند، چه کسانی در این چند روز میلیاردها تومان به جیب زدند؟ دو مرتبه ثبت سفارش خودرو باز میشود، این موارد باعث میشود که یکسری مشکلاتی به وجود بیاید. به بحث ترویج الگوی کشت و تغییر الگوی کشت باز توجه نمیشود، وزارت نیرو در مباحث حقآبه کشاورزان خودسرانه عمل میکند و در یک کلام دولت در بحث کشاورزی شبهجزیرهای عمل میکند. (فرهنگی ـ جمعبندی بفرمایید).
در بحث معادن نیز انتظار این است که رانت حذف بشود، معضل بانکها نیز به همراه دولت و مالیات ترمز محکمی است برای اینکه تولید ما نتواند حرکتی داشته باشد، بانکها هیچ حمایتی از بخش تولید نمیکنند.
موضوع واردات و رانت شدیدی که در واردات موجود است برای آقازادههایی که بهجای کمک کردن به بخش تولید در کشور دارند برای جوانان چینی اشتغال ایجاد میکنند (فرهنگی ـ وقت شما تمام است) برای آنها رشد اقتصادی را بالا میبرند.
در یک کلام، آخرین مطلب این است که قوای سهگانه درگیر مسائلی هستند که (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، متشکریم) برای مردم سودی ندارد، برای تولید سودی ندارد. همین مباحثی که اشاره کردم، حتی این روزها شخص رئیسجمهور دارد بیان میکند، مثل نقد معصومین، مثل اینکه... (قطع میکروفن)

علی مطهری
متشکرم، نفر بعدی را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
نفر بعد جناب آقای سالک هستند، بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
کلاً استان اصفهان مشغول اظهارنظر هستند، بفرمایید.

احمد سالک کاشانی
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام علیکم
قرار هست که بر اساس سند چشمانداز جمهوری اسلامی ایران در افق 1404 مهمترین شاخصههای مهم مرتبط با حوزه تولید دستیابی به جایگاه اول اقتصاد در منطقه آسیای جنوبغربی، دانشبنیان شدن اقتصاد، اتکا به سهم برتر منابع انسانی و تولید ملی و رشد پرشتاب و مستمر اقتصادی، افزایش درآمد سرآمد سرمایه، دستیابی به اشتغال کامل را به دست بیاوریم. برادران عزیز! ضمن تشکر از کمیسیون ویژه و برادرم آقای فولادگر و دوستان ایشان که تلاش گستردهای را در نظارت درخصوص بخش تولید کردهاند به این نکات توجه بفرمایید؛
1 ـ ما در یک جنگ اقتصادی قرار داریم، چه باید بکنیم؟ لذا باید برای خودکفایی اقتصادی و تولید به راهحلهای عملی توجه کنیم. از جمله این راهحلهای عملی توجه به تحقق (24) سیاست اقتصاد مقاومتی ابلاغی از ناحیه مقام معظم رهبری است، بهخصوص بند (6) آن. توجه به سیاستهای کلی نظام در اشتغال، بند (1) این سیاستها. سیاستهای کلی تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه، بند (3) و بند (6) این سیاستها و بقیه مواردی که باید از آن به دلیل کمبود وقت بگذرم.
نکته سوم، مقابله با قراردادهای اقتصادی بینالمللی مثل FATF با (41) بند که مقام معظم رهبری با آن برخورد کردند و هماکنون در قالب یک پازل با چند لایحه کنوانسیونها از طریق دولت به مجلس اعلام شده و واقعاً من این را اعلام خطر میکنم اگر مجلس رأی بدهد.
4 ـ طرح پیمان پولی دوجانبه راهکارهای عملی برای رشد تولید ملی است. عزیزان به این نکته توجه کنند! بند ششم، چرا باید یک مقام سیاسی فرانسوی در طول یک سال (14) بار به ایران بیاید و با مقامات بانکی تشکیل جلسه بدهد و آیندهای نزدیک برای بار پانزدهم دارد میآید، جز هدف برای جمعآوری اطلاعات مالی، اقتصادی و وضعیت تولید کشور است؟ هدف آنها فلج کردن اقتصاد و تولید کشور است.
7 ـ بحث واردات بیرویهای که از طریق رسمی کشور و یا از طریق قاچاق موجب تعطیل شدن کارخانهها و مقابله با رشد تولید ملی است. نظر شما را به همین جدول گزارش جلب میکنم.
نام پروژهها: نیروگاههای هریس، اسلامآبادغرب.
نام کالا: توربین، مبدل، شیرآلات الکترونیکی، موتور، سرویس خریداری شده مسائل مختلف هست. سازندگانی که در کشور داریم و اینها به خاطر همین خریدهای خارجی دارد تعطیل میشود، مپنا، ایدکولر آبان، کاوه مبدل و آذرآب، ماشینسازی اراک که رقمی متعاقب با (420) میلیون دلار، اینها ارزشهایی است که تقریبی بررسی شده. پالایشگاه ستاره خلیجفارس (فرهنگی ـ حاجآقا جمعبندی بفرمایید) و مسائل دیگر واقعاً یک جدول مفصلی است که باید به آن توجه کرد، با قدرت تولید در داخل ما واردات و خریدهای خارجی بیرویه را انجام میدهیم و سبب میشویم که این مسأله با ضربه روبهرو بشود.
نکته بعد؛ دولت محترم باید توجه به شبکههای نفوذ بهویژه بر آب و تغذیه و تولید داشته باشد.
9 ـ در برنامه ششم از مجموع (129) ماده، (23) ماده معادل (19) درصد شامل احکام حمایتی از تولید هست، چرا توجه به این مبانی نمیشود؟
10 ـ چرا دولت حل مشکل اقتصادی کشور را با برجام گره زده است؟ (نایبرئیس ـ متشکریم) رئیسجمهور محترم! شما چه برنامهای برای مقابله با تحریمهای اقتصادی دارید و آخرین نکته رفع موانع رشد تولید ملی است. چرا قوانین (وکیلی ـ جناب آقای سالک متشکرم) در این مملکت اجرا نمیشود؟ امیدوارم انشاءالله این گزارش اثر وضعی در رشد تولید ملی داشته باشد.

محمد علی وکیلی
متشکرم، جناب آقای شهروز برزگر بفرمایید.

علی مطهری
جناب آقای برزگر بفرمایید.

شهروز برزگر کلشانی
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام عرض میکنم خدمت همکاران گرامی، هیأترئیسه محترم، مردم شریف ایران اسلامی. در سال اقتصاد مقاومتی، اشتغال و تولید قرار داریم. سال 96 به این نام اسمگذاری شده. من توجه دوستان را جلب میکنم به گزارشی که کمیسیون مربوطه ارائه داد. ضمن تشکر از زحماتی که کمیسیون کشیدند عنوان آن را با هم یکبار مرور میکنیم و هم اصل (44) قانون اساسی.
عنوان کمیسیون هست کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل (44) قانون اساسی درخصوص بخش تولید با اجرای قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی در تأمین نیازهای کشور. از ترکیب کلماتی که در کنار هم قرار گرفته بهترین عنوان برای این کمیسیون هست. اما دوستان، همکاران گرامی! اصل (44) چه میگوید؟
اصل (44) قانون اساسی «نظام اقتصادی جمهوری اسلامی ایران بر پایه سه بخش دولتی، تعاونی و خصوصی با برنامهریزی منظم و صحیح استوار است.
بخش دولتی شامل کلیه صنایع بزرگ، صنایع مادر، بازرگانی خارجی، معادن بزرگ، بانکداری، بیمه، تأمین نیرو، سدها، شبکههای بزرگ آبرسانی، رادیو و تلویزیون، پست و تلگراف و تلفن، هواپیمایی، کشتیرانی، راه و راهآهن و مانند اینها است که به صورت مالکیت عمومی در اختیار دولت است.
بخش تعاونی شامل شرکتها، مؤسسات و تعاونی تولید و توزیع است که در شهر و روستا بر طبق ضوابط اسلامی تشکیل میشود.
بخش خصوصی شامل آن قسمت از کشاورزی، دامداری، صنعت، تجارت و خدمات میشود که مکمل فعالیتهای اقتصادی دولتی و تعاونی است.
مالکیت در این سه بخش تا جایی که با اصول دیگر این فصل مطابق باشد و از محدوده قوانین اسلام خارج نشود و موجب رشد و توسعه اقتصادی کشور گردد و مایه زیان جامعه نشود مورد حمایت قانون جمهوری اسلامی است».
دوستان! من برای چه اینها را تکرار کردم و خواستم بخوانم؟ هدف من این است که ما اینها را داریم، هم قانون آن بهترین قانون است، هم کمیسیونی که شکل گرفته بر این مبنا و بر این اساس است، اما آن چیزی که ما شاهد آن هستیم و نگران هستیم این است، آن کمیسیونی که تشکیل شده و باید بر اجرای اصل (44) نظارت میکرد و آن اصل پیاده میشد اتفاق نیفتاده، علیرغم اینکه ما توان تولید برخی از کالاها را در داخل داریم باز شاهد واردات آنها هستیم.
متأسفانه نتوانستیم آن کاری که باید در جهت ایجاد اشتغال انجام میدادیم بدهیم بنا به دلایلی، دلیل اول آن سود بانکی بالا است. سودهای بانکی در تولید، دوستان! بحث، بحث کسب و کار است، در تولید تولیدکنندگان اعلام میکنند ما (4) درصد سود داریم، با (18) درصد، با (24) درصد، با (26) درصد گاهاً با (30) درصد تولید داخلی چگونه میتواند رقابت کند با تولیدهای خارجی که اینها بعضاً و عمدتاً با تعرفههای بسیار ناچیز و رانتهایی که وجود دارد وارد میشوند؟
قوانین دست و پاگیر دومین مانع کسب و کار است که سد راه تولیدکنندگان وجود دارد که باید برطرف شود.
نبود دیپلماسی قوی اقتصادی در کشور مورد دیگری است که از موانع کسب و کار است. (وکیلی ـ متشکر آقای دکتر برزگر) سوق و گرایش مردم به یک سمت سرمایهگذاری در کشور، در کشور ما اکثراً به سمت سرمایهگذاری ساخت و ساز و مسکن میروند. (آقای وکیلی عزیز! من جمعبندی کنم) هیچکدام از نهادها در جای خودشان قرار ندارند، بسیاری از نهادها هستند که هم بانکداری میکنند، هم تولید میکنند و هم کشاورزی میکنند، تخصصی کار انجام نمیدهند و در عین حال مالیاتهای مأخوذه، جاهایی هستند که مالیات نمیدهند. (نایبرئیس ـ متشکرم) من نمیدانم آن اصل (44) که ما خواندیم این نهادها در کدام بخش از این سه تا بخشی که وجود دارد قرار میگیرند.

علی مطهری
متشکریم، نفر بعدی را دعوت بفرمایید.

محمد علی وکیلی

هادی قوامی
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز! امروز گزارش بسیار مهمی در صحن علنی قرائت میشود که اگر ما توجهمان را معطوف به آن نکنیم طبیعتاً شرایط سالهای بعد ما سختتر خواهد بود.
معجزه نظام خلقت در تولید است، اقتصاد توحیدی که ما به دنبال آن هستیم تا احکام نورانی اسلام ساری و جاری شود، در مناسبات فردی و اجتماعی با اقتصاد تولیدی در ارتباط است، نه با اقتصاد توزیع، نه با افزایش قیمتها. ارزش تولید حاصل قیمت ضربدر مقدار است. متأسفانه ما در طول این (40) سال فقط از طریق افزایش قیمتها ارزشها را تغییر دادیم و با تغییر این ارزشها، ارزشهای حاکم بر تولید را نیز تغییر دادیم و نابود کردیم.
عزیزان من! در این گزارشی که قرائت شد فقط به این (9) قلم کالا نگاه کنید که برادر عزیزم جناب آقای قاضیپور هم به زیبایی و درستی قرائت کرد که در واقع (1) میلیارد و (500) میلیون یورو که امکان تولیدش توسط سازندگان توانمند داخلی بوده است، اینها از خارج خریداری شده است. ببینید چه فاجعهای با این به بار آمده است که ما توجه را به جای اینکه به تولید داخل بتابانیم به خارج تاباندیم. اگر این (1) میلیارد و (565) میلیون یورو که مربوط به این (9) تا قرارداد است با قیمت ارز امروز که هر یورو (5200) تومان است از سازندگان داخلی خرید میکردیم، (8140) میلیارد تومان میتوانستیم به اقتصاد داخل تزریق کنیم. حاصل این افزایش تولید، اشتغال، افزایش سود این شرکتها و افزایش درآمد مالیاتی دولت که از درآمدهای شایسته و استحقاقی بود میسر میشد و تقاضا برای برق، گاز و تأمین اجتماعی افزایش پیدا میکرد. ولی وقتی ما این تقاضا را به خارج بردیم، تقاضا را برای این بخشها کم کردیم، تولید را در داخل کم کردیم، اشتغال را در داخل کم کردیم، بیکاری افزایش پیدا کرده است.
بالاخره بخشی از این کسانی که در این روزهای گذشته مطالبه داشتند و از ما مطالبه دارند و این بخش از مطالبات درست است و امروز مهمترین مسأله کشور بحث بیکاری است، تقاضای شغل خواستن از ماست، تقاضای درآمدهای سالم و شایسته و استحقاقی برای ورود بودجه برای ما است، نه اینکه ما این دلار را یک روزی (7) تومان فروختیم، یک روز (175) تومان فروختیم، یک روز (1000) تومان فروختیم، در شروع دولت تدبیر و امید که در واقع امید ما بر این بود که درآمدهای سالم وارد بودجه شود، درآمد محاسباتی بودجه از ارز (2400) تومان بود، میدانید در بودجه سال 97 یک قلم (3500) تومانی برای این ارز گذاشتهاند؟ یک قلم (3850) تومانی گذاشتهاند و آنچه که محقق خواهد شد (4400) تومان خواهد بود؟ و این دوباره یعنی آهنگ افزایش قیمتها را منشأ درآمد قرار دادهایم، در حالی که نظام اسلامی کار، تولید و درآمد شایسته را درآمد ناشی از کار میداند که حاصل افزایش مقدار باشد، نه حاصل افزایش قیمت.
عزیزان! اگر ما این قراردادها را به داخل معطوف میکردیم امروز درآمدهای سالم وارد خزانه بودجه میکردیم، نه درآمدهای ناسالم که ماهیتش ظلم، تبعیض و نابرابری است، (وکیلی ـ خیلی متشکر) ماهیتش این میشود که از (1) میلیون و (450) هزار میلیارد تومان نقدینگی کشور، نزدیک به چهارپنجم آن کار دلالی میکند، دلالی یعنی توزیع فساد و پلیدی. (فرهنگی ـ وقت شما تمام است).
یک نکته آخر را هم بگویم. آقای دکتر مطهری، همکاران عزیز! ما به زبان شعر این دعا را میخوانیم که: «خدایا! دور کن از فولاد و پایپگستر سکوت نفت و مکر چین و دلالان مالی را».

علی مطهری
احسنت، خیلی ممنون. آقای قوامی! البته این شعر شما قافیه نداشت، اصلاً شعر نبود، شعر نو بود.

سیدتقی کبیری

محمد علی وکیلی
خیلی ممنون، آقای فولادگر بفرمایید.

علی مطهری
البته آقای فولادگر به عنوان نفر ششم دارند صحبت میکنند، یعنی فکر نکنید ادامه صحبت سخنگو است.

محمد علی وکیلی
ضمناً اصفهانیها زرنگ بودند وقت دیگر همکاران را در قرعه گرفتند.

حمیدرضا فولادگر
بسم الله الرحمن الرحیم
من این پنج دقیقه وقتی را که دارم میخواهم یک خلاصهای از گزارش خدمتتان بگویم چون سخنگوی محترم جناب آقای قاضیپور زحمت کشیدند، یک بخش زیادی از گزارش باقی ماند. یک خلاصهای از گزارش میگویم و دو تا نتیجهگیری انجام میدهم. آقای کوهکن! اجازه بدهید صحبت من تمام شود، بعد.
مقام معظم رهبری امسال را به عنوان سال اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال نامگذاری کردند و بعد در سخنانشان که سالهاست بر آن تأکید دارند بحث تولید داخل و واردات را اینقدر با صراحت بیان کردند که حتی از عبارت «حرام» استفاده کردند، واردات کالایی که امکان تولیدش در داخل است حرام شرعی است.
از طرفی سیاستهای تولید ملی، کار و سرمایه ایرانی شش سال پیش ابلاغ شده، سیاستهای اقتصاد مقاومتی چهار سال پیش ابلاغ شد و سیاستهای برنامه ششم که دو سال پیش ابلاغ شده همه همراستا با هم حمایت از تولید داخل را تأکید دارند. قوانین مهمی در سالهای گذشته در مجلس تصویب شد، حداقل از دوره هفتم تا به حال که ما خدمت شما بودیم، قانون رفع برخی از موانع تولید، قانون اصل (44)، قانون حداکثر استفاده از تولید داخل، قانون رفع موانع تولید، قانون بهبود کسب و کار، قانون احکام دائمی (برخی از موادش)، قانون برنامه پنجم و ششم (برخی از موادش)، قوانین بودجههای سنواتی (برخی از تبصرههایش) همه در راستای حمایت از تولید است.
چه شده است که علیرغم این سیاستها، آن رهنمودها و این قوانین، ما شاهد این هستیم که همچنان تولید داخل با مشکلات مواجه است و علیرغم اینکه رشد اقتصادی کشور در دو، سه سال اخیر مثبت شده، البته به لطف فروش نفت و به لطف نفتی بودن دولت، اما ما همچنان در بنگاههای کوچک و متوسط با رکود مواجهیم و در واحدهای صنفی و در بدنه تولید که ما الان شاهد هستیم.
عزیزان! بخشی از این رکود از شاخصهای اقتصاد کلان و اقتصاد خرد است، مسائل بانکی، ارزی، مالیاتی و همه اینها. اما یک بخشی از آن ناشی از این است که علیرغم اینکه ما اینجا توان فنی ـ مهندسی، نرمافزاری و سختافزاری داریم، استعداد ایرانی داریم، جوانهای خلاق، فعال و مهندسین باتجربه داریم که امکان ساخت داخلی دارند، امکان انجام پروژهها را در داخل دارند، ما با این حجم از واردات مواجه میشویم.
من یک بار دیگر توجه عزیزان را به گزارش جلب میکنم، ما (9) موردش را اینجا در جدولی که در صفحه (12) گزارش است برشمردیم، دقت کنید. توربینها، مبدلها، شیرآلات، الکتروموتور، مبدل حرارتی، توربین همزن، شیرآلات، کوره پمپ، مبدل، بویلر، تابلو برق، لولههای کربناستیل، فنهای محوری، پکیجهای تصفیه آب، پکیجهای تولید اکسیژن، میکسرها، سیستمهای برق و الکترونیک، لوازم خودرو مثل تایر و لنت و لوازم و تجهیزات پزشکی که اینجا نیاورده است.
از کشورهایی که وارد شده؛ چین، هند، کره، آلمان، اتریش، ایتالیا و کشورهای دیگر.
دستگاهها؛ من به صراحت عرض کنم، اولی وزارت نفت. دومی وزارت نیرو. سومی وزارت راه و شهرسازی. چهارمی بخشی از مجموعه وزارت صنایع و معادن و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و تجهیزات پزشکی و غیره. شرکتهای وابسته در این مجموعهها، شرکتهای دولتی یا شرکتهای خصوصیشدهای که شبهدولتی هستند، اینها واردکننده هستند.
سازندگان داخلی را اسم آوردیم، من اینجا از تریبون نمیخواهم تبلیغ کنم، بنابراین اسمشان را نمیآورم، در گزارش هست، شرکتهایی که قادر به ساختشان هستند را اسم آوردهایم. مبالغشان را هم گفتیم که آقای دکتر قوامی جمعبندیاش را گفتند، من دیگر تکرار نمیکنم. علیرغم این توانی که ما داریم اینها دارد وارد میشود.
من از آقای مهندس صالحینیا تشکر میکنم، ایشان اینجا به عنوان وزارت صنایع آمدند از وزارت صنایع دفاع کردند، بله، وزارت صنایع بخش زیادی از وظایفش را به خوبی انجام داده، تولید را حمایت کرده، گفتم قادر به ساخت چه کالایی است. آن کاری که در قانون حداکثر به عهدهاش گذاشتند را تقریباً انجام داده است. امروز آن دستگاههایی جایشان اینجا خالی است که آنها باید از طرف دولت میآمدند گزارش میدادند، مثل وزارت نفت و بقیه که چرا علیرغم امکانات ساخت داخل ما همچنان داریم وارد میکنیم. (فرهنگی ـ لطفاً جمعبندی بفرمایید).
عزیزان! بحث قاچاق کالا به جای خود، قاچاق کالا موضوع دیگری است، آن را انشاءالله جدا با کمیسیون اقتصادی بحث میکنیم و گزارش خواهیم داد. بحث واردات رسمی است. این بحثی است که الان تولید داخل را فلج کرده است. خواهش ما همانطور که گفتم این است، یک اصلاحیه دادیم، چون معتقدیم رخنهگاه در خود قانون همه هست، یک طرح اصلاح قانون در پیوست این گزارش داریم، روی سامانههای شما هست. عزیزانی که ثبتنام نکردهاند میتوانند ثبتنام کنند و تعداد امضاها اضافه شود. اصلاح آییننامه را از دولت درخواست داریم، (فرهنگی ـ خیلی ممنون) اگر نمایندگان بخواهند ما آمادگی داریم که گزارش ماده (236) را هم تهیه کنیم و انشاءالله بعداً خدمتتان عرض کنیم. از همه همکارانم در کمیسیون ویژه، مرکز پژوهشها، دستگاههای اجرایی، اتاقهای بخش خصوصی که با ما همکاری کردند و تعاونیها و دیوان محاسبات تشکر میکنیم.

علی مطهری
خیلی ممنون. ما هم از کمیسیون ویژه و همینطور از نمایندگانی که اظهارنظر کردند تشکر میکنیم. طبق تبصره (1) ماده (49) آییننامه پیشنهاد کمیسیون که الان به شکل یک طرحی در آمده باید حداکثر دو هفته بعد در دستور مجلس قرار بگیرد و نمایندگان (48) ساعت فرصت دارند که پیشنهادهای خودشان را به کمیسیون ویژه ارائه کنند. البته قاعدتاً (48) ساعت کاری است که پیشنهادها را ارائه کنند و اگر لازم شد کمیسیون متن نهاییاش را به هیأترئیسه ارائه کند تا در دستور حداکثر دو هفته بعد جلسه علنی انشاءالله قرار بگیرد. ما از نماینده دولت هم تشکر میکنیم. اگر تذکر هست بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای دکتر کبیری تذکر دارند، بفرمایید.

سیدتقی کبیری
با عرض سلام و خداقوت. من هم اصول (44) و (76) قانون اساسی را اخطار دارم و قبل از آن مواد (104) و (24) آییننامه را هم میخواهم یک تذکری عرض کنم. جناب آقای مطهری! نزدیک دو ماه است گزارش کمیسیون در مورد طرح تعیین تکلیف کارگزاران بیمه کشاورزی طبق ماده (104) با اولویت در دستور میآید و معمولاً هم آخر قرار میگیرد و وقت نمیرسد. من پیشنهاد میکنم چون یکی، دو هفته بعد هم ما بحث بودجه را خواهیم داشت، هیأترئیسه این را بررسی کند و روز یکشنبه در اولویت اول قرار بدهد که این عزیزان هم بیش از این منتظر نشوند و بحث تعیین تکلیف کارگزاران بیمه کشاورزی انشاءالله به سرانجام برسد.
اما آن اخطاری که میخواهم عرض کنم، ما در اصل (76) حق تحقیق و تفحص را در تمام امور کشور به نمایندگان دادیم و در اصل (44) هم این موضوع در بحث امروز در گزارشی که مطرح شد، به نظر من میرسد کمیسیون ویژه یک نظارت کاربردی را در بخش خصوصیسازی انجام بدهد، صرفاً به ارائه گزارش و مسائل اینچنینی منجر نشود. اگر یادتان باشد یکی، دو ماه قبل هم یک گزارشی را در این کمیسیون ویژه داشتیم، من آنجا تذکر را دادم. ما امروز نیاز داریم که در بخش نظارتی بیاییم بگوییم چه شد. اینکه عیوب، ایرادات و مشکلات را طرح کنیم و در عمل هیچگونه خروجی را نبینیم، واقعاً این جایگاه مجلس را زیر سؤال میبرد.
جناب آقای مطهری! درخواست من این است که هیأترئیسه و این کمیسیون ویژه در مورد بخش نظارتی که یکی از آن بخشهای این کمیسیون است، هم حمایت و هم بحث نظارت، عملاً بیایند در بخش خروجی آنچه که در نظارت اتفاق افتاده و از آن تخلفات جلوگیری شده، ما این بخش را نظارهگر باشیم تا جایگاه مجلس هم انشاءالله حفظ شود. ممنون و تشکر.

علی مطهری
خیلی ممنون. آقای کبیری! راجع به مطلب اولتان، اینکه چرا آن طرح کارگزاران بیمه کشاورزی عقب میافتد، یک علتش این است که این اولویتها خیلی زیاد شده، یعنی پشت سر هم بر اساس ماده (104) اولویت طرحها تصویب میشود و آن جلو میافتد و آن طرحهای قبلی عقب میافتند. حالا انشاءالله ما این طرح شما را حتماً بررسی میکنیم و مسئولش هم آقای قاضیزاده هستند که این کار را انجام میدهند.
آن مسأله نظارت هم، همین گزارشی که الان دادند بیشتر جنبه نظارتی داشت، یک طرحی هم در دستور امروز درباره الحاق دو ماده به قانون رفع موانع تولید است که این هم جنبه نظارتی دارد. خیلی ممنون. آقای وکیلی! میهمانان را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
بسم الله الرحمن الرحیم
میهمانان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ جمعی از دانشجویان رشته فنی ـ مهندسی دانشگاه صنعتی اصفهان که میهمانان جناب آقای دکتر عابدی نماینده محترم اصفهان هستند.
ـ جمعی از آتشنشانان به نمایندگی از سازمان آتشنشانی کل کشور که میهمانان جناب آقای حاجیدلیگانی نماینده محترم شاهینشهر، میمه و برخوار هستند.
ـ جمعی از فرهنگیان و فعالان اقتصادی شهرستانهای تربتجام، تایباد، باخرز و صالحآباد که میهمانان جناب آقای دکتر رحیمی نماینده خراسان هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه دخترانه سیمای نور از منطقه (7) تهران که میهمانان مجمع نمایندگان محترم تهران هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه دخترانه شاهد امام سجاد (علیهالسلام) از منطقه (14) تهران که میهمانان مجمع نمایندگان تهران هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه دخترانه وحدت از منطقه (1) تهران که میهمانان مجمع نمایندگان تهران هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه دخترانه شهید شمسآبادی از منطقه (10) تهران که میهمانان مجمع نمایندگان تهران هستند.
به همه این عزیزان خوشآمد عرض میکنیم.
5
اعلام وصول گزارش تفریغ بودجه سال 1395 کل کشور

محمد علی وکیلی
به استناد بند (1) ماده (221) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی گزارش تفریغ بودجه سال 1395 کل کشور که توسط دیوان محاسبات کشور تهیه گردیده است اعلام وصول میگردد. البته این گزارش ظرف روزهای آینده توسط رئیس دیوان محاسبات در صحن علنی قرائت خواهد شد.
6
اعلام وصول (2) فقره طرح

محمد علی وکیلی
در اجرای تبصره (1) ماده (49) آییننامه داخلی که در سامانه هم در محضر دوستان است، طرح اصلاح قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی در تأمین نیازهای کشور و تقویت آنها در امر صادرات و اصلاح ماده (104) قانون مالیاتهای مستقیم، مصوب 1/5/1391 اعلام وصول میشود.

علی مطهری
آقای وکیلی! البته این طرح باید به امضای (15) نفر هم برسد.

محمد علی وکیلی
آقای دکتر! عرض کردم رسیده، در سامانه در محضر همکاران هست.
ـ طرح استفساریه ماده (242) قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 اعلام به صورت عادی، وصول میشود.

علی مطهری
7
ناطقان جلسه آقایان: علاءالدین بروجردی، محمدرضا نجفی، علی کاظمیباباحیدری، بیتاله عبدالهی و محمد حسننژاد

علی مطهری
ناطقان را اعلام بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای علاءالدین بروجردی نماینده محترم بروجرد.
ـ آقای محمدرضا نجفی نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس.
ـ آقای علی کاظمیباباحیدری نماینده محترم اردل، فارسان، کوهرنگ و کیار.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای بیتاله عبدالهی نماینده محترم اهر و هریس.
ـ آقای محمد حسننژاد نماینده محترم مرند و جلفا.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
جناب آقای بروجردی بفرمایید.

علاءالدین بروجردی
نطق 7 دقیقه ای
سلام علیکم جمیعاً و رحمه الله
بسم الله الرحمن الرحیم
با درود به ارواح طیبه شهدا و امام شهیدان و عرض ادب و احترام به محضر گرانقدر مقام معظم رهبری. عروج جانکاه ارواح دریادلان نفتکش ایرانی در میان شعلههای آتش و دود غم جانکاهی بود بر قلوب همه ایرانیان و بنده این مصیبت بزرگ را به یکایک خانوادههای محترم آنها به ویژه همشهریان گرانقدرم، خانوادههای محترم بشارتی و پیریایی تسلیت عرض مینمایم و از خداوند متعال برای آنها صبر جمیل و اجر جزیل خواستارم.
اجلاس بینالمجالس اسلامی توسط مجلس شورای اسلامی با حضور (44) کشور و (15) رئیس مجلس در حال برگزاری است که از ریاست محترم مجلس و همه دستاندرکاران تشکر و قدردانی مینمایم. گرچه به دلیل محدودیت جا و همچنین همزمانی برگزاری جلسه مجلس، تعداد همکارانی که در اجلاس حضور داشتند بسیار محدود بود.
اقدام نابخردانه ترامپ رئیسجمهور آمریکا را در تجاوز به حریم قدس شریف و اعلام آن به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی و همچنین بیحرمتی سفیهانه و نابخردانه وی را به جامعه جهانی سیاهپوستان به شدت محکوم مینمایم و رئیسجمهور آمریکا باید بداند که اینگونه اقدامات بر نفرت جامعه جهانی از آمریکا و انزوای این کشور خواهد افزود.
در زنجیره بلند موفقیتهای جمهوری اسلامی ایران در عرصه اقتدار ملی در ابعاد راهبردی و نظامی در داخل و خارج از کشور حلقه ضعیفی به نام اقتصاد وجود دارد که مهمترین وظیفه قوای سهگانه تقویت این حلقه و مبارزه با غول رکود و بیکاری است. راستی چرا در کشوری که بیشترین نفت و گاز دنیا را در اختیار دارد باید وضعیت اینگونه باشد؟ این سؤال بسیار مهمی است که همه در برابر آن مسئولیم. چرا به نسخه شفابخش اقتصاد مقاومتی و بندهای (24) گانه آن به دقت و درستی و جدیت عمل نمیشود؟ امروز تولید در کشور ما یا عاشق میخواهد یا دیوانه. چگونه ممکن است با تسهیلات بالای (20) درصد که عملاً به (30) درصد میرسد چرخه تولید فعال باشد و مشکل بیکاری کاهش یابد. کدام محصول داخلی سودی بیش از (20) درصد دارد که همه درآمد آن باید تحویل سیستم بیمار بانکی کشور شود که امروز یکی از بزرگترین معضلات چرخه اقتصاد کشور است. اگر در کشوری مانند آلمان و ژاپن پس از جنگ جهانی رونق صورت گرفت و کمر راست کردند و قد برافراشتند، معلول عمل به دستور اسلام در عرصه اقتصاد بود. بهره تسهیلات آنها (2) تا (3) درصد بود و امروز ما با (10) برابر این مبلغ چگونه انتظار داریم که تولیدکنندگان در عرصه صنعت به روز سیاه ننشینند؟!
ما امروز نیازمند یک انقلاب در عرصه اقتصاد و سیستم بانکی کشور هستیم. یک نمونه را از شهرم خدمتتان عرض میکنم، در بروجرد یک صنعتگر (2) میلیارد تسهیلات گرفته است، (10) برابر آن (20) میلیارد تومان به آن بانک پرداخت کرده است و همان بانک متقاضی (40) میلیارد تومان دیگر است. آیا با چنین وضعیتی میتوان اقتصاد پویا داشت؟ چه کسی پاسخگوی صدها میلیون دلاری است که در نتیجه بیتدبیری وزارت نفت و شکایت کشور ترکیه به آن دارد پرداخت میشود و نمایندگان محترم مطلع باشند همین ماجرای تأسفبار با همسایه دیگرمان ترکمنستان در حال تکرار است و آنها به دلیل ندانمکاریهای ما به مراجع بینالمللی شکایت نمودهاند و در چنین شرایطی اگر یک بار دیگر ما در آن مراجع محکومیت بگیریم باید صدها میلیون دلار دیگر از بودجه بیتالمال به آنها پرداخت کنیم. همه اینها موجب شده است که روابط اقتصادی ما با کشور همسایهمان ترکمنستان با (1000) کیلومتر مرز مشترک، از (5) میلیارد دلار با یک سقوط آزاد به (10) درصد برسد. اینگونه نمیتوان اقتصاد را مدیریت کرد، چون یکی از راههای مطرحشده در اقتصاد مقاومتی این است که ما تولید کنیم، صادر کنیم، ارزآوری کنیم و بتوانیم اقتصاد بیمار خود را نجات دهیم. واقعاً دولت در این زمینه باید یک تجدیدنظر جدی کند.
اغتشاشات اخیر در کشور با مطالبات منطقی مالباختگان که نمونه دیگری از ندانمکاریهای مسئولین ذیربط است آغاز شد، به سرعت مورد سوءاستفاده عوامل خودفروخته داخلی و اربابان خارجی آنها قرار گرفت، به حیثیت ملی ما ضربه زد. بنده متواضعانه و صمیمانه از ملت بزرگ ایران تشکر و قدردانی میکنم که با حضور بههنگام در صحنه این توطئه را خنثی نمودند و از دولت هم خواستارم که توجه ویژهای به مشکلات مالباختگان بنماید.
اما بروجرد شهر آیتالله العظمی بروجردی، شهر شهید ماندگار دوران دفاع مقدس، مسیح کردستان، محمد بروجردی و (1500) شهید دیگر، شهر فرزانگان و دانشمندانی مانند دکتر شهیدی، دکتر زرینکوب، دکتر آیتی و دهها فرزانه دیگر، از دولت به دلیل عملکرد ضعیف بهحق گلهمندند که چرا باید ساخت یک بیمارستان، فرودگاه، خطآهن و سد بیش از (10) تا (20) سال طول بکشد و هنوز به انجام نرسد. (فرهنگی ـ خیلی ممنون آقای بروجردی) درست است که مربوط به دولتهای قبل هم است ولی انتظار بهحق مردم شریف ما در استان لرستان و شهرستان بروجرد توجه ویژه به مشکلات این مردمی است که در دوران جنگ تحمیلی افتخارآفرینی نمودند. والسلام علیکم و رحمه الله

علی مطهری
خیلی ممنون، تشکر میکنیم. ناطق بعدی را اعلام کنید.

محمدحسین فرهنگی
ناطق بعدی جناب آقای محمدرضا نجفی نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس هستند. جناب آقای نجفی بفرمایید.

محمدرضا نجفی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و عرض تسلیت درگذشت اندوهبار ملوانان و کارکنان عزیز کشتی سانچی به ملت شریف ایران به ویژه خانوادههای داغدار و مصیبتدیده آنان.
خواهران و برادران، نمایندگان محترم! شرایط اجتماعی ایران از دید بخشی از مردم و گروههای اجتماعی رضایتبخش نیست. این عزیزان از شرایط زندگی، محیط اجتماعی و وضعیت اقتصادی خود ناراضی هستند. قدرت خرید خود را از دست دادهاند، معتقدند که زیستپذیری شهرها کاهش یافته و بسیاری در تنگنای بیکاری یا امنیت شغلی هستند. این ولینعمتان در نگاه به آینده جنبههای امیدبخش اندکی میبینند. شاید بتوان گفت احساس زوال اجتماعی در بین این بخش مهم از هموطنان در حال گسترش است. میزان نارضایتیها به روشنی در حوادث اخیر هویدا بود و نیازی به ذکر و تذکر ندارد.
خواهران و برادران! صدای نارضایتی شاید گاهی نابهنجار شود و مورد سوءاستفاده دشمنان قرار گیرد. اما صدا را باید به دقت، به وقت و با دلسوزی شنید. تصور غالب آن است که مشکلات در حال تشدید است و سیاستهایی که باید به کاهش مشکلات منجر شود کارآمد نبوده است. انسجام سیاستی ضرورتی بیش از پیش یافته است. برخی سیاستها یکجانبه، مقطعی و کمتوجه به دیگر عوامل مرتبط بوده است. برخی دیگر در تعارض با هم قرار دارند. مجموعهای از عوامل به ناکارآمدی سیاستها منجر شده است. معضلات پیچیدهای که حالتی بحرانی مییابد بخشهایی از جامعه را در تقابل با حکومت قرار میدهد. معضلات مذکور در حکومت و همچنین بین نخبگان به تشدید اختلاف بر سر راهحل و شیوه مواجهه با موضوعات دامن میزند و احتمالاً شکافهای جدی ایجاد میکند. روشن است که چنین وضعی قابل ادامه نیست و روز به روز این مسأله در گفتگوهای عمومی در میان روشنفکران، محافل اجرایی، سیاستگذاری و سیاسی پررنگتر میشود که راهحل چیست و چه میتوان کرد.
خواهران و برادران! اکنون چه باید کرد؟ ما تا ابد فرصت نداریم، باید امروز برای اصلیترین مسائل ایران به اتفاق چاره کنیم. باور کنیم که گاه بسیج تمامی ظرفیتها است، ادامه راه شهدا و تحقق آرمانهای آزادی، عدالت و سعادت با نشنیدن و تحریف صدای مردم، با حذف و حصر دلسوزان نظام و حاشیهنشین کردن سرمایههای مدیریتی نظام سازگار نیست. گاه است که رهبران ارشد جناحهای مختلف سیاسی منشور وفاق ملی را تدوین و عملیاتی کنند، مشکلات پیچیده، متداخل، همافزا و پیشرونده شدهاند، فساد ریشه دوانده و ظرفیت حل مسأله کاهش یافته است. همزمان دشمنان ریز و درشت چشم به نقطهضعفهای کوچک ما نیز دارند تا در رقابتهای منطقهای و ژئوپلیتیک بر ما چیره شوند. این همه، ضرورت وفاق ملی را صدچندان و عاجلتر کرده است. در صورت عدم اتخاذ سریع استراتژی وفاق، مشکلات بحرانی و در هم تنیده خواهد شد. استراتژی شکاف، سپردن امور به نا اهلان و میدانداری تمامیتطلبان، ایران و نظام را درگیر بحرانهای تمامعیار میکند.
ما با سه گروه مشکل اصلی روبرو هستیم:
1 ـ مشکل کرامت، منزلت و حقوق برابر ایرانیان، یعنی به رسمیت شناختن واقعی و نه صوری کثرت در جامعه ایرانی و به رسمیت شناختن همه ایرانیان به عنوان شهروندان برابر حقوق دارای منافع مشترک ملی.
2 ـ مشکل نابرابری، طرد اجتماعی و فقر و محرومیت، به بیان دیگر بحران توزیع و بازتوزیع منابع.
3 ـ مشکل نمایندگی، فقدان صدای متناسب گروههای اجتماعی و نبود قدرت تأثیرگذاری متوازن شهروندان در فرآیندهای سیاستگذاری عمومی.
بحرانهای فوق به سرعت امنیتی و بستر دخالت بیرونی خواهد شد و حل مسائل امنیتی بدون تبعات نخواهد بود. این گرهها هنوز با دست بازشدنی است، اما با دستان همه، با دست در دستان هم. این بحرانها قابل تقلیل به مسائل فنی، مدیریتی و بروکراتیک نیست. اگر امروز به وفاق برای مردم، ایران و نظام نرسیم قاطعانه عرض میکنم که بحرانهای مذکور تبدیل به بحران ناکارآمدی، بحران مشارکت و بروز نارضایتیهای گستردهتر خواهد شد. فراموش نکنیم که چندپارگی جهان ادراکی جامعه که از تبعات دوران ماست، در کنار کمبود انسجام اجتماعی و اختلال در فرآیندهای جامعهپذیری و نظارت اجتماعی ـ اخلاقی به واسطه ضعف نهادهای همبستگی جمعی و مدنی، بستر اجتماعی ایران را به شتابدهندهای قوی برای تبدیل مشکلات به بحرانهای پیچیده و سهمگین بدل کرده است.
خواهران و برادران! مقدمات وفاق چنانکه پیش از این گفته شد تمهید گفتگوی ملی در بالاترین سطح است. بدین منظور همه دستاندرکاران اداره کشور باید با مسئولیتپذیری تمام گامهای مشخص اصلاح و بهبود را از خود آغاز کنند. بدون پذیرفتن مسئولیتها و بدون تجدیدنظر عالمانه و واقعی در سیاستها و اقدامات و بدون پذیرفتن هزینههای تغییر و بهبود، همچنان در چنبره انبوهی از مشکلات حلنشده و بحرانی در خواهیم ماند. (فرهنگی ـ خیلی ممنون) بر این اساس به عنوان مهمترین اقدام اصلاحی در کوتاهمدت، اصلاح بودجه در راستای بهبود تخصیص منابع عمومی، شفافیت و پاسخگویی و جلوگیری از هرزروی درآمدهای عمومی در حوزههای فاقد اولویت ضروری است. بودجه سند و قرارداد وفاق دولت و مردم است، ابهامات آن را برطرف کنیم، از اختصاص بلاوجه منابع بر اساس چانهزنی و نفوذ دستگاهها و اشخاص جلوگیری کنیم و بر بخشهایی که پاسخگو نیستند نظارت کنیم، (نایبرئیس ـ متشکریم) از همه دستگاههایی که مطالبات مردم را میشنوند میخواهم داوطلبانه و با نگاهی ملی خود به تعدیل بودجه اعلامی همت گمارند. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، وقتتان تمام شد جناب آقای نجفی) آقای رئیس! تمام است، من کمتر از بیست ثانیه دیگر مطلب را تمام میکنم. (نایبرئیس ـ آقای نجفی! (20) ثانیه زیاد است، آخرین جمله را بفرمایید) والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی مطهری

محمدحسین فرهنگی
جناب آقای دکتر علی کاظمیباباحیدری نماینده محترم اردل، فارسان، کوهرنگ و کیار بفرمایید.

علی کاظمی باباحیدری
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم ـ «اللهم عجل لولیک الفرج»
با عرض سلام به محضر ملت سرافرازمان، مردم شریف استان چهارمحال و بختیاری خصوصاً شهرستانهای اردل، فارسان، کیار، کوهرنگ و دهستان دستگرد و عرض سلام و خستهنباشید خدمت شما همکاران عزیز. شهادت جانسوز قهرمانان آبهای آزاد در حادثه تلخ کشتی سانچی را تسلیت عرض میکنم.
ملت عزیز، نمایندگان محترم! اصل نهم قانون اساسی تأکید میکند که آزادی و استقلال از هم تفکیک ناپذیرند و هیچکس نمیتواند به بهانه آزادی به تمامیت ارضی و استقلال کشور لطمه وارد نماید و هیچ مقامی هم نمیتواند به بهانه استقلال، آزادیهای مشروع مردمی که ولینعمت نظام هستند را مانع گردد. پس مسئولان و نظام بایستی با مرزبندی بین اعتراض و آشوب به آزادیهای مشروع مردم احترام گذاشته و شرایطی فراهم کنند تا مردم حقوق حقه خود را از طریق قانونی پیگیری نمایند.
وقتی مسئولان و نظام اعتراضات بهحق مردم را امر بالمعروف و نهی از منکر بدانند و آن را فرصت بدانند نه تهدید، گامی مهم در راستای تقویت وحدت ملی و مأیوس کردن مخالفان ایران اسلامی برداشتهاند. بر همه ارکان و نهادها فرض است که با توجه به فرمایشات رهبر معظم انقلاب در ترمیم و مرهم نهادن بر زخمها و اختلافات داخلی زمینه خرابکاری را از بدخواهان ملت بگیرند. برای اعتراضات مردم مسأله و صورت مسأله را پاک نکنیم، بلکه با آسیبشناسی برای حل آنها چارهاندیشی کنیم. در این راستا لازم میدانم نکات زیر را به استحضار برسانم:
1 ـ بر همه مسئولان نظام لازم است که با زبان نرم و تأسی از آموزههای دینی برخورد مؤدبانه و به دور از توهین نسبت به مردم داشته باشند، لذا بایستی بدانیم تا خود را به پرسش نکشیم و مشکل را بر گردن خود ننهیم توفیقی نمییابیم. پس ما باید به پارادایم دفاع فلسفی و انتقادی روی آوریم، خودانتقادی بهترین راه دفاع است و برای این کار باید اجازه داده شود حوزه عمومی غنی از نظرات و انتقادات باشد. عبور از مدیریت چندپاره به مدیریت یکپارچه مبتنی بر مصالح ملی راه نجات ماست، همچنان که در مدیریت چندپاره، منافع ملی و بهرهوری قربانی میشود.
2 ـ اصلاح ساختارها به منظور جلوگیری از مفاسد اقتصادی، اداری و قضائی برای پیشگیری از حیف و میلهای فراوان که موجب هدر رفتن منابع، فرصتها و بیاعتمادی و نا امیدی مردم میشود.
3 ـ توجه ویژه به دو موضوع بسیار مهم و حیاتی، مدیریت راهبردی آب و محیط زیست که لازمه توسعه پایدار و فائق آمدن بر بحرانهای احتمالی آینده است. لازم است تمام ارکان نظام در کلیه سطوح برنامههای مدونی در راستای پیشگیری از وقوع بحرانهای فلجکننده احتمالی در این دو حوزه را با استفاده از دانش و تجربه متخصصان و پژوهشگران در دستور کار خود قرار دهند.
اما استان چهارمحال و بختیاری؛
استان چهارمحال و بختیاری با (1) درصد خاک کشور و به عنوان پایتخت آب، سرچشمه چهار رود بزرگ با کوهها و دشتهای حاصلخیز و مردمی با تاریخ پرافتخار گذشته و حال که نقش اساسی در تاریخ ایران اسلامی داشتند. در تاریخ معاصر مشروطهخواهان این دیار از جمله سردار بیبیمریم و سردار اسعد بختیاری با إذن علمای وقت به سمت تهران حرکت کردند و در کنار دیگر هموطنان ما با فتح تهران پایهگذار نهاد دموکراتیک مجلس گردیدند. در (20) بهمن 57 بختیاریها دوباره به تهران آمدند، اما این بار قلب خودشان را با قلب پیر جماران گره زدند و نتیجه این بیعت با امام تشکیل تیپ قمر بنیهاشم میباشد که در جنگها کارهای بزرگی را از خود نشان دادند.
اما متأسفانه در این استان ساکنین این استان کمتر از (1) میلیون، مهاجرین این استان بیش از (1) میلیون نفر میباشد و هرگز مورد سؤال دولتمردان ما قرار نگرفته که چرا مهاجرین از این استان بیشتر میشوند؟ چرا اینگونه شده است؟ زمانی که خیلی از استانها با استفاده از ارزهای مناسب صاحب صنایع مختلف شدند، استان چهارمحال و بختیاری را قطب کشاورزی و دامپروری تعریف کردند و قرار بر این شد که مردم این استان رونق اقتصادی و اشتغال را از کشاورزی و دامپروری بگیرند. اما عزیزان! زمانی که خاک و آب را از این مردم گرفتند، مانند شناگری شدند که دست و پای آن را بسته و در دریا بخواهد شنا کند. معلوم است که نجات در این شرایط ممکن نیست.
آری همکاران عزیز! در این استان دشتهای حاصلخیز وجود دارد، آب از کنار این دشتها عبور میکند، اما مردمش حق برداشت ندارند. در بخشهای مهمی از این استان آب برای شرب ندارند. «آب در کوزه و ما گرد جهان میگردیم». این در حالی است که با صرف هزینههای هنگفت آب را چندصد کیلومتر آن طرفتر برای کشاورزی و صنعت میبرند. آیا همین امر سبب مهاجرت مردم نشده است؟ آیا سبب رتبه اول بیکاری در کشور نشده است؟ مگر نه این است که امالفساد تمام مشکلات ما بیکاری است؟ (فرهنگی ـ متشکر).
جناب آقای دکتر روحانی! با همه این مشکلات و هرچند در ایام تبلیغات ریاست جمهوری به استان ما سفر نکردید، اما مردم ما با رأی نزدیک (60) درصدی سیاستهای شما را مورد تأیید قرار دادند و لازم است به نکات زیر توجه کنید. (نایبرئیس ـ آقای کاظمی! متشکریم، خیلی ممنون وقتتان تمام است) درخصوص جاده ریلی جزء مصوبات شما بود، درخصوص اشتغال و بیکاری جزء مصوبات کاری شما بود، سند گردشگری و جفایی که در حق آب این مردم شده است و امیدواریم وعده شما درخصوص دانشگاه امن به جای دانشگاه امنیتی و قطع واردات تیلاپیا را برای این عزیزان (نایبرئیس ـ تشکر جناب آقای کاظمی) و کمک به بازنشستگان، فرهنگیان و آنهایی که در مؤسسات مالی سرمایهگذاری کردهاند، انشاءالله آنها را فراموش نکنید.

علی مطهری
خیلی ممنون، نفر بعدی را دعوت کنید.

محمدحسین فرهنگی
ناطق بعدی جناب آقای مهندس بیتاله عبدالهی نماینده محترم اهر و هریس هستند، جناب آقای عبدالهی بفرمایید.

بیت اله عبدالهی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و درود به روح پاک بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران و درود و سلام به رهبر معظم انقلاب اسلامی و سلام و درود به شما همکاران محترم، مردم ایران و مردم عزیز حوزههای انتخابیه اهر و هریس و عرض تسلیت جانباختگان دریادل به ملت ایران و خانوادههای عزیز آنان.
اولین مطلب بنده خطاب به آقای رئیسجمهور محترم است. آقای روحانی! مردم زلزلهزده سال 91 ارسباران خواهان اجرای بند «د» تبصره (13) قانون بودجه 96 و تأمین بار مالی آن از محل بند «م» ماده (28) قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت هستند. زلزلهزدگان ارسباران به علت عدم اجرای قانون با قطع یارانه ناچیز خود مواجه شده و از دریافت هرگونه تسهیلات بانکی محروم شدهاند. آقای رئیسجمهور، سازمان برنامه و بودجه، بانک مرکزی! زلزلهزدگان ارسباران را دریابید.
آقای رئیسجمهور! از حضرتعالی برای یک بار هم شده میخواهم هر گونه ارتقا، هر گونه انتصاب، پرداختی به مدیران و رؤسای کارکنان دولت را به تولید و اشتغال و صادرات گره بزنید و به استانها در زمینه ارائه تسهیلات بانکی اشتغال و تولید اختیارات بیشتری بدهید و از هر گونه تمرکزگرایی در این زمینه که سم مهلک است خودداری فرمایید.
آقای رئیسجمهور! میتوان در عرض دو ماه کلیه دستورالعملها و بخشنامههایی که مانع اشتغال و سرمایهگذاری و تولید است را جمعآوری نموده و اصلاح نمود. سرمایهگذاری تنها تزریق وام و پول به جامعه نیست، پرداخت تسهیلات یک راه است، بیکاری به بحران رسیده و (80) درصد مراجعین به نمایندگان بیکاران تحصیلکرده و فقرا میباشند که کار و اشتغال ندارند.
آقای رئیسجمهور! دهه فجر فرا میرسد، کدام پروژه عمرانی در شهرستانهای اهر و هریس بهرهبرداری میشود؟ سیستم اداری کشور غولی است که تمام اعتبارات و درآمد کشور را میبلعد و آنوقت دولت حتی برای کوچکترین کارهای عمرانی مثل تعمیرات مدارس و تأمین آب، برق و گاز مدارس مشکل داشته و حتی برای نگهداری پروژههای عمرانی اعتبار ندارد. فرهنگیان و بازنشستگان خواهان عدالت در پرداختیها هستند و عملی ساختن همسانسازی حقوق بازنشستگان یکی از آرزوهای آنان میباشد.
راهآهن تبریز ـ هریس ـ اهر درخواست بهحق مردم ارسباران و هریس میباشد. معادن غنی مس و طلا برای استخراج و توسعه صنایع معدنی نیاز جدی به این راه دارد.
جناب آقای دکتر آخوندی وزیر محترم راه و شهرسازی! (22) سال است راه تبریز ـ هریس ـ اهر اجرا میشود، حضرتعالی توانایی تکمیل این راه را دارید. چرا مردم منطقه هر روز شاهد قتل و سوختن فرزندان خود در این راه هستند؟ چرا تکمیل این راه را جدی نمیگیرید؟ استدعا دارم از این راه بازدید کنید و از نزدیک نالههای مردمی که این راه آنها را عزادار کرده است بشنوید.
نمایندگان محترم! وقت آن رسیده به جای فشار بر مردم، به مفسدین و غارتگران بیتالمال فشار بیاوریم. سیستم اداری را کوچک کنیم تا هزینهها کاهش یابد. جلوی دزدیها در سیستمهای مختلف اداری کشور را بگیریم و هزار هزار میلیارد دزدی نشود. از سفرهای خارجی بیمورد کاسته شود، سمینارهایی که هزینهبر است تشکیل نشود. چرا وقتی کم میآوریم یارانه مردم را قطع میکنیم؟ چرا فقط بلدیم قیمت بنزین را افزایش دهیم؟ تا ریشه فساد و دزدی و رانتخواری برچیده نشود توسعه شتاب نمیگیرد. امروز فساد بیشتر از سایر دشمنان ما انقلاب اسلامی را تهدید میکند. (فرهنگی ـ خیلی ممنون) مشکل ما فساد است، فساد است، فساد است.
از وزارت کشور میخواهم همانطور که از استانداری پیشنهاد شده نسبت به ایجاد بخش جدید در شهرستان اهر و تبدیل روستای آرباتان به شهر اقدام نماید.
به وزارت نیرو اعلام میکنم (نایبرئیس ـ متشکریم) اگر در اجرای سدهای ایثار و کجرود اهر و هرزهورز هریس کوتاهی کنید، به مردم این شهرستانها خیانت کرده و آنها را در آینده با بحران آب شرب و کشاورزی مواجه خواهید نمود. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی مطهری
متشکریم، ناطق بعدی را اعلام کنید.

محمدحسین فرهنگی
آخرین ناطق جلسه علنی امروز جناب آقای دکتر محمد حسننژاد نماینده محترم مرند و جلفا هستند. جناب آقای حسننژاد بفرمایید.

محمد حسن نژاد
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب خدمت همکاران گرامی و ملت شریف ایران به خصوص موکلین عزیزم در شهرستانهای مرند و جلفا. قبل از شروع نطقم حادثه تلخ تصادف و غرق شدن نفتکش سانچی و جانباختن (32) هموطن عزیزمان را خدمت مقام معظم رهبری، آحاد ملت و به خصوص خانوادههای داغدیده تسلیت عرض میکنم.
امروز در نطق اضطراری خودم میخواهم در مورد بزرگترین تهدید کشور صحبت کنم. شاید خیلی از عزیزان بزرگترین مشکل کشور را تورم، بیکاری، اغتشاشات و اعتراضات اخیر، تحریم، گروههای تکفیری و نا امنی منطقه، فسادهای پولی و بانکی، قاچاق، حقوقهای نجومی و رانت را مد نظر داشته باشند. اما به نظر این حقیر با وجود اینکه موارد بالا مشکلات بزرگ حال حاضر کشور میباشند، اما بزرگترین مشکل و تهدید فعلی کشور ضربه خوردن اعتماد عمومی میباشد. بزرگترین سرمایه هر حاکمیتی اعتماد مردم به حاکمیت میباشد. اگر اعتماد کامل و حمایت مردم پشتیبان دولتمردان و حاکمیت باشد، دولتها میتوانند با آن سرمایه عظیم هر مشکلی را با مردم و توسط مردم مرتفع نمایند.
اما در بررسی چندین اتفاق اخیر کاملاً هویداست که اعتماد عمومی به نهادهای رسمی خدشهدار شده است. علت این امر نیز عدم وجود شفافیت و سیاسیکاری و جناح و دستهبازی به جای همدلی و همافزایی میباشد. به عنوان نمونه در قضیه نفتکش سانچی یک حادثهای برای یک نفتکش اتفاق افتاده و مسلماً با تشریح جزئیات با صداقت کامل و در زمان مشخص، مردم عزیز اقناع و به اظهار همدردی با خانوادههای داغدیده میپرداختند، ولی حالا شما در نظر بگیرید سونامی اطلاعات غلط و متناقض از حمله موشکی بگیرید، تا اینکه چرا پرچم پاناما بر روی کشتی بوده است و چگونه جعبه سیاه را توانستند خارج کنند و خدمه را نتوانستند خارج کنند. آیا این اتفاقات تقصیر دشمنان خارجی است یا ضعف اطلاعرسانی ما؟ اینکه مردم به شایعات شبکههای معاند و فضای مجازی بیشتر از واقعیتهای بیانشده در رسانه ملی بها میدهند مشکل خارجیها است یا خودمان؟
در مورد اغتشاشات و اعتراضات اخیر نیز چرا باید یک کانال تلگرامی امنیت ملی را به چالش بکشد؟ چرا باید مردم جهت اطلاع از اتفاقات به جای مراجعه به صدا و سیما و رسانههای رسمی و قانونی به کانالها و شبکههای مجازی غیررسمی معاند مراجعه کنند؟
یا در بحث بودجه چرا باید قسمتهایی از جداول بودجه به صورت گزینشی منتشر و بیاعتمادی مردم را دامن بزنیم؟ چرا با عدم ارائه شفاف جزئیات نحوه اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها استرس را به کل مردم تزریق نموده و اعتماد عمومی را خدشهار کرد؟ آیا علت این امر سیاسیکاری و عدم شفافیت دولت نبود؟ آیا نمیشد با اطلاعرسانی بهموقع شیوع بیماری در مرغداریها، مردم را به جای ناراضی کردن از افزایش قیمت مرغ و تخممرغ به کمک برای مدیریت زمان موقت بحران دعوت نمود؟
دوستان! به هر مشکلی که در کشور نگاه میکنیم میبینیم مشکل، خود مشکل نیست، بلکه نحوه اطلاعرسانی و عدم اعتماد به ما نهادهای رسمی میباشد که میتوان دلیل عینی این امر را ترجیح مردم به کمک برای زلزلهزدگان کرمانشاه را مثال آورد که حاضر شدند پول و کمکهای خود را به افراد مشهور بدهند، اما کمکهای خودشان را در اختیار نهادهای رسمی و دولتی قرار ندهند.
یکی دیگر از نقاط تضعیف اعتماد عمومی نحوه برخورد با مفسدین یا نحوه اطلاعرسانی برخورد با مفسدین است. مردم هر روز از خود میپرسند که چرا بابک زنجانی اعدام نمیشود؟ چرا با حقوقهای نجومی برخورد نشد؟ واقعیت پشتپرده مؤسسات غیرمجاز چیست؟ سپردههای مردم را صاحبان این مؤسسات کجا بردهاند؟ چرا با صاحبان این مؤسسات به صورت شفاف برخورد نشد؟ چرا علیرغم شعار جوانگرایی یک تعداد مدیر مسن از اول انقلاب بر مسندهای مهم تکیه زده و هیچوقت بازنشسته نمیشوند؟ چرا هر روز میگویید فلانی هزاران میلیارد دزدی بانکی کرد و بعد هیچکس اعدام نمیشود و تازه مدیر همان بانک بعد از مدتی مدیر بانک بزرگتری میشود؟ عاملین حادثههای تلخی مانند قطار تبریز ـ مشهد و پلاسکو چه کسانی بودند و چرا تنبیه نشدند؟ اینها هزاران سؤالی است که اعتماد عمومی را نشانه گرفته است.
اما یک علت دیگر نارضایتی و عدم اعتماد عمومی، احساس بیعدالتی و تبعیض است. مردم از فقر و محدودیت ناراضی میشوند، اما شاکی نمیشوند. اما اگر فقر و محرومیت با حس تبعیض و بیعدالتی همراه شود منجر به شکایات و اعتراضات عمومی میشود. مردم میپرسند اگر مملکت پول پرداخت یارانه را ندارند چگونه پول پرداخت حقوقهای نجومی و مأموریتهای خارجی را دارد؟ مردم میپرسند چگونه برای پرداخت وام (2) میلیون تومانی قرضالحسنه چندین وثیقه و ضامن لازم است، اما برای برای وامهای (1000) میلیاردی هیچ وثیقه و ضامنی لازم نیست؟ چگونه برای پرداخت وام ازدواج و وام تولید پول نیست، اما پرداخت وامهای خلاف (1000) میلیاردی پول هست؟ مردم من میپرسند اگر برای اجرای راهآهن میانه ـ تبریز پول نیست، چرا پس برای راهآهن قزوین ـ رشت و تهران ـ اصفهان پول هست؟ (فرهنگی ـ خیلی ممنون) مردم من میپرسند چگونه برای انتقال آب خلیجفارس به کویر مرکزی پول هست، اما برای احیای دریاچه ارومیه پول نیست؟ مردم من میپرسند که چگونه برای بنیاد سعدی جهت حمایت از زبان فارسی در خارج از کشور پول هست، اما برای ایجاد فرهنگستان زبان ترکی آذربایجانی جهت جلوگیری از نابودی این زبان پول نیست؟ (نایبرئیس ـ خیلی ممنون جناب آقای حسننژاد) و هزاران سؤال مشابه سؤالات فوق.
دوستان! اگر واقعاً دلسوز کشور و نظام هستیم دست در دست هم بدهیم، خارج از هر جناح سیاسی و خارج از هر نهاد و قوهای و اعتماد عمومی را بازسازی کنیم. صرفاً از طریق درستکاری، شفافیت و اطلاعرسانی درست و بهموقع از طریق رسانه ملی و حتی اگر شده با ایجاد تلویزیون خصوصی. والسلام

علی مطهری
متشکریم. تذکر آقای موسوی را چون به ایشان قول دادیم بفرمایید، نوبتشان هم است.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای موسویلارگانی بفرمایید.

سیدناصر موسوی لارکانی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر! هم تذکر ماده (79) را دارم و هم بند (11) ماده (24). (79) روی این بحث گزارشی که امروز داده شد قرعه به نام دو نفر از نمایندگان استان اصفهان درآمده بود، جناب آقای دکتر زارع چون میخواستند به کمیسیون تلفیق بروند وقتشان را دادند به جناب آقای حاجیدلیگانی و جناب آقای فولادگر هم از یکی از عزیزان وقت گرفتند، لذا اینکه یکی از اعضای هیأترئیسه بگوید اصفهانیها امروز برنامهریزی کردهاند، این حقیقتاً برای ما جای سؤال و تعجب است که چرا باید چنین برخوردی در هیأترئیسه محترم باشد.
نکته دومی که میخواهم عرض کنم حقیقتاً به رفتاری که در هیأترئیسه است خودم شخصاً و تعدادی از نمایندگان اعتراض داریم. اعتراض این است، دیروز یکی از نمایندگان از یکی از نمایندگان دیگر وقت گرفته بود که به جای موافق صحبت کند، گفتند که امکان ندارد، چون شما ثبتنام نکردی امکان ندارد. اما امروز یکی از اعضای هیأترئیسه با وجود اینکه ثبتنام نکرده بود گفت من از فلانی وقت گرفتم. آیا هیأترئیسه تافته جدابافتهای هستند؟ آیا نمایندهتر هستند؟ چون خود شما هم در نطقی که در جلسه غیرعلنی داشتید گفتید چون من نایبرئیس هستم اجازه بدهید من یک دقیقه بیشتر صحبت کنم. حقیقتاً اینها یک مقدار جای شک و تردید دارد که شما خودتان را خیلی بالاتر میدانید و برای ما قابل قبول نیست.
نکته سومی که میخواهم عرض کنم در رابطه با بحثی است که حقیر امروز داشتم. آقای دکتر مطهری! خواهش میکنم توجه کنید. (نایبرئیس ـ بفرمایید) بحثی که من امروز داشتم، همه نمایندگانی که صحبت کردند اضافه صحبت کردند، اینجا شاید برای مردم سؤال پیش بیاید که چون بحث انتقاد از رئیسجمهور پیش آمد، رئیسجمهوری که خودش میگوید انتقاد کنید، حتی از معصوم هم انتقاد کنید، چون اسم رئیسجمهور آمد و من خواستم یک بحثی را بگویم که سران قوا به جای مسائل انحرافی و اینکه مردم را فریب بدهند، بیایند به فکر تولید و اشتغال باشند، نه بحث اینکه (200) هزار میلیارد بودجه در اختیار دیگران است. تو رئیسجمهوری، بودجه را به چه کسی میدهی؟ (فرهنگی ـ خیلی متشکر) آقای دکتر! اجازه بدهید، من سه دقیقه فرصت دارم. لذا خواهش من این است که یک مقدار تأمل داشته باشید. قطع کردن میکروفن اشکال داشت، شما نباید میکروفن را قطع میکردید. در همین روزها بعضی از افراد هستند (نایبرئیس ـ آقای حاجیدلیگانی وقتتان تمام است) (5) دقیقه را (10) دقیقه صحبت کردند، (7) دقیقه را (10) دقیقه صحبت کردند، اگر قبول ندارید بروید بررسی کنید. اما چون افرادی هستند که با هیأترئیسه ارتباط دارند نه کسی به آنها تذکر میدهد، نه کسی میکروفنش را قطع میکند، (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) اما متأسفانه شما گزینشی عمل میکنید.

علی مطهری
ببینید جناب آقای موسوی! اولاً همین الان شما بیش از یک دقیقه اضافه صحبت کردید و همین الان هم تخلف شد. اما درباره اینکه دوستانی که راجع به گزارش کمیسیون ویژه صحبت کردند، یکی از اعضای هیأترئیسه گفتند اکثر اینها اصفهانی بودند، اولاً جنبه مزاح داشت، ثانیاً تعریف و تمجید بود. اینکه افرادی از یک شهر در اظهارنظر درباره یک گزارش فعال باشند، تعریضی به آنها نیست.
بعد هم در مورد اینکه فرمودید یکی از اعضای هیأترئیسه وقت دیگری را گرفتند در حالی که روز قبل به کسی که ثبتنام نکرده بود اجازه ندادند، من الان این را درست در جریان نیستم، باید بررسی کنیم که در کجا بوده، آیا ثبتنام کرده بود یا نه. من الان نمیدانم کدام مورد را میفرمایید. (فرهنگی ـ صحبتش هم قطع شد) ضمن اینکه اینطور میفرمایند صحبتش هم قطع شد.
بعد هم آنچه که بنده در جلسه غیرعلنی گفتم، این هم که خیلی روشن بود، من واقعاً به عنوان مزاح گفتم، گفتم چون حالا من نایبرئیس هستم یک دقیقه اجازه بدهید بنده بیشتر صحبت کنم. این جنبه شوخی داشت، خیلی روشن بود. حتی یکی از دوستان هم پشت سر ما گفت چون فامیل آقای رئیس هم هستی پس یک دقیقه دیگر هم اضافهتر صحبت کنید، آقای ابطحی بودند.
(درباره) قطع میکروفن هم، ببینید! شما یک دقیقه و (10) ثانیه اضافه صحبت کرده بودید و ما هر چه هم خدمتتان گفتیم که وقت شما تمام است گوش نکردید. ما ابتدا به شکل موقت قطع میکنیم شاید اثر بگذارد، ولی درباره دیگران هم گاهی (30) ثانیه و (40) ثانیه شده، ولی اینکه مثلاً دو دقیقه، یا شما میگویید نطق پنج دقیقهای را گاهی (10) دقیقه صحبت کردند، من که اصلاً به خاطر ندارم. (موسویلارگانی ـ بررسی کنید) حالا شما موردش را به ما اعلام بفرمایید تا ما این را بررسی کنیم. به هر حال هیچ عنادی نیست، اینکه میفرمایید چون داشتیم به رئیسجمهور انتقاد میکردیم نطق ما را قطع کردید اصلاً چنین چیزی نیست، ما روی زمان دقت میکنیم. حالا دوستان تا (30)، (40) ثانیه اجازه میدهند، ولی واقعاً ما از یک دقیقه بیشتر را شرعاً و قانوناً اجازه نداریم. (قاضیپور ـ اخطار دارم)
آقای محمدیان یک تذکر (79) مربوط به جلسه روز یکشنبه دارند، در مسألهای که با وزیر بهداشت داشتند ما بررسی کردیم دیدیم میتواند مصداق ماده (79) باشد. آقای محمدیان بفرمایید.

اقبال محمدیان
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
خدایا تو خود شاهد باش که اگر قدمی، قلمی و فریادی میزنم فقط برای رضای توست و برای دفاع از حق مردم مظلومی است که با کمبود امکانات درمانی به دلیل ضعف مدیریت هر روز شاهد پرپر شدن عزیزانشان میباشند.
طرح تحول ناکارآمد سلامت باعث تحمیل بیشترین هزینهها بر وزارت بهداشت گردید. صحبت ما با وزیر محترم بهداشت و درمان یک بحث منطقی است که طی این مدت (19) ماه حل نشد. علیرغم چندین بار نطق در صحن علنی مجلس و بیش از (10) مکاتبه رسمی و چندین بار تذکر کتبی، وزارت بهداشت هیچ اقدامی برای رفع مشکلات درمانی بیمارستانهای رامهرمز و رامشیر انجام نداد. تنها بیمارستان رامشیر به دلیل کمبود امکانات و نیرو تبدیل به یک انبار بزرگ شده است. بیمارستان (160) تختخوابی امام رامهرمز در سال 94 تعطیل و به جای آن بیمارستان مادر با (90) تخت با امکانات مستهلک و دستدوم بیمارستان امام افتتاح میشود و یک نارضایتی شدیدی برای مردم به وجود میآید. اگر این بیمارستان جایگزین است که باید (160) تخت داشته باشد، در صورتی که نیاز امروز مردم برابر سهم سرانه (273) تخت است، ما که نباید به عقب برگردیم، حرکت باید رو به جلو باشد. طی این مدت هر شب به دلیل کمبود پزشک، مراجعات بیماران بین کادر درمانی و مراجعین درگیری به وجود میآید، هرچه فریاد هم میزنیم کسی جوابگو نیست. در کجا سراغ دارید یک پزشک عمومی (500) نفر را ویزیت کند؟ آیا امکان تشخیص درد وجود دارد؟ آیا امکان رسیدگی و درمان درست وجود دارد؟ چرا برای یک سرماخوردگی ساده، مردم باید بیش از پنج ساعت در نوبت باشند؟ آقای وزیر! خودتان قضاوت کنید، جامعه محترم پزشکی قضاوت کند. جناب آقای دکتر مطهری! انتظار دارم خودتان قضاوت و پیگیری کنید. آقای رئیسجمهور! شما که قول دادید هوای مردم خوزستان را داشته باشید، آیا حق مردم مظلوم خوزستان.

علی مطهری
ببخشید جناب آقای محمدیان! شما راجع به اینکه میفرمایید در صحبتهای آقای وزیر تعریضی به جنابعالی بوده صحبت کنید، کجا تعریض بوده و جواب شما چیست. حالا شما دارید مشکلات منطقهتان را میگویید، البته بیارتباط هم نیست، ولی بفرمایید کجای صحبت آقای وزیر تعریض به جنابعالی بود که حالا میخواهید جواب بدهید، لطف کنید.

اقبال محمدیان
آقای مطهری! سه تا بیمارستان رامهرمز و رامشیر (340) پست بلاتصدی دارد، من این را به آقای وزیر گفتم، حالا جملهای به کار برد که من اینجا به کار نمیبرم، چون گفتند از من خواست که همین الان حل کنم. بله، لااقل این انتظار را داریم، ما اگر در حوزه درمان مشکل داریم، اگر در بحث اشتغال مشکل داریم، به خدا مراکز درمانی برای مردم یک مصیبت شدهاند، اگر کسی درد نداشته باشد فریاد نمیزند، فریاد من، فریاد مظلومیتخواهی مردم رامهرمز و رامشیر است. به فرموده مقام معظم رهبری این زخمها را باید مداوا کنیم، برای مردم زخم درست نکنید که باعث سوءاستفاده دشمنان شود. این گروهی که به رامهرمز اعزام شدند، انتظار دارم از نزدیک واقعیتها را ببینند، گزارش دهند تا انشاءالله در اسرع وقت تا پایان سال جاری مشکلات با یک تصمیم انقلابی برطرف شود. (نایبرئیس ـ متشکرم) بنده به عنوان خادم مردم به هیچ عنوان از این مطالبه بهحق مردم کوتاه نخواهم آمد. با تشکر از حضرتعالی.

علی مطهری
متشکریم. ما هم خوشحالیم که آن موضوع منتهی به این شد که هیأتی دنبال آن مشکل بروند و انشاءالله که به نتیجه برسد، خیلی ممنون.
8
قرائت بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی خطاب به رئیس محترم جمهور مبنی بر اعلام قیمت خرید تضمینی گندم در سال 1397

علی مطهری

اکبر رنجبرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
بیانیه (153) نفر از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی خطاب به رئیس محترم جمهور مبنی بر اعلام قیمت خرید تضمینی گندم در سال 1397 از کشاورزان عزیز.
جناب آقای دکتر روحانی ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران
سلام علیکم
طبق تبصره (1) قانون تضمین خرید محصولات اساسی کشاورزی مصوب 21/6/1368، «وزارت کشاورزی موظف است همهساله قیمت خرید تضمینی محصولات فوقالذکر را با رعایت هزینههای واقعی تولید و در یک واحد بهرهبرداری متعارف و حفظ رابطه مبادله در داخل و خارج بخش کشاورزی تعیین و حداکثر تا آخر تیرماه به هیأت دولت تقدیم نماید».
همچنین در تبصره (2) همین قانون آمده است: «دولت موظف است قیمتهای مصوبه مزبور را قبل از آغاز هر سال زراعی، یعنی آخر شهریورماه از طریق رسانههای عمومی اعلام نماید».
در سال جاری 1396، علیرغم اینکه وزارت جهاد کشاورزی به وظیفه قانونی خود پایبند بوده و قیمت خرید تضمینی را به شورای اقتصاد ارائه کرده است، اما همچنان و پس از گذشت چهار ماه از موعد قانونی، دولت محترم قیمت نهایی خرید تضمینی را به جامعه کشاورزی اعلام نکرده است. در شرایطی که رئیسجمهور محترم به دستاوردهای خودکفایی گندم افتخار میکنند، بدنه اجرایی کشور با دیر اعلام کردن نرخ خرید تضمینی، این نگرانی را در بین کشاورزان ایجاد میکنند که دولت قصدی برای خرید تضمینی در سال آتی ندارد. نتیجه اجرا نشدن قانون خرید تضمینی، کاهش سطح تولید در سال آینده و آسیبپذیری امنیت غذایی کشور و سطح اشتغال مربوطه خواهد بود. لذا ما امضاکنندگان خواهان اقدام عاجل در اجرای این قانون بوده تا نگرانی این بخش مهم جامعه که در سنگر تولید با نا امیدی فعالیت میکنند مرتفع گردد.
(امضاءکنندگان بیانیه عبارتند از آقایان: احد آزادیخواه، علی ابراهیمی، سیدمحمدجواد ابطحی، علیرضا ابراهیمی، ابوالفضل ابوترابی، فریدون احمدی، اسفندیار اختیاریکسنویهیزد، سیدعلی ادیانی، ضیاءاله اعزازیملکی، سیدحسین افضلی، نظر افضلی، علی اکبری (شیراز)، علی اکبری (بجنورد)، محمدرضا امیرحسنخانی، محمدنعیم امینیفرد، احمد انارکیمحمدی، عبدالغفور ایراننژاد، روحالله بابائیصالح، سعید باستانی، یوناتن بتکلیا، صدیف بدری، شهروز برزگرکلشانی، علاءالدین بروجردی، محمدمهدی برومندی، حسن بهرامنیا، محمد بیرانوندی، احمد بیگدلی، محسن بیگلری، شهابالدین بیمقدار، عباس پاپیزادهبالنگان، نصراله پژمانفر، محمدرضا پورابراهیمیداورانی، عباسعلی پوربافرانی، غلامرضا تاجگردون، نورمحمد تربتینژاد، جمشید جعفرپور، منوچهر جمالیسوسفی، عبداله حاتمیان، حمیدرضا حاجیبابایی، حسینعلی حاجیدلیگانی، محمد حسننژاد، محمدصادق حسنیجوریابی، محمدحسین حسینزادهبحرینی، سیدجواد حسینیکیا، الیاس حضرتی، غلامرضا حیدری، سیدمرتضی خاتمی، هدایتاله خادمی، بشیر خالقی، امیر خجسته، عبدالحمید خدری، رسول خضری، محمدباسط درازهی، سیدکاظم دلخوشاباتری، سیدمصطفی ذوالقدر، علیرضا رحیمی، محمدابراهیم رضایی، عبداله رضیان، اکبر رنجبرزاده، رحیم زارع، سیدجواد ساداتینژاد، علی ساری، احمد سالککاشانی، ابوالفضل سروش، محمدباقر سعادت، محمداسماعیل سعیدی، حسن سلیمانی، علیرضا سلیمی، غلامرضا شرفی، شمسالله شریعتنژاد، محمود شکری، هادی شوشتری، مهدی شیخ، یعقوب شیویاری، محمدرضا صباغیانبافقی، بهمن طاهرخانی، سیدصادق طباطبایینژاد، علیعسگر ظاهریعبدهوند، حیدرعلی عابدی، سیدمحمدباقر عبادی، محسن علیجانیزمانی، احمد علیرضابیگی، رضا علیزاده، بیتاله عبدالهی، محمدجواد فتحی، فردین فرمند، محمدحسین فرهنگی، فرهاد فلاحتی، نادر قاضیپور، سیداحسان قاضیزادههاشمی، سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی، علی قربانی، محمدحسین قربانی، اسداله قرهخانیالوستانی، محمد قمی، جواد کاظمنسب، سیدحمیدرضا کاظمی، محمد کاظمی، علی کاظمیباباحیدری، سیدتقی کبیری، رضا کریمی، جواد کریمیقدوسی، حبیباله کشتزر، مصطفی کواکبیان، محسن کوهکنریزی، مجید کیانپور، حسن کامراندستجردی، حمید گرمابی، علی گلمرادی، عباس گودرزی، سهراب گیلانی، حسن لطفی، احمد مازنی، جهانبخش محبینیا، علیرضا محجوب، داود محمدی (تهران)، داود محمدی (قزوین)، اقبال محمدیان، محمد محمودیشاهنشین، منصور مرادی، سیامک مرهصدق، محمدمهدی مفتح، سیدمهدی مقدسی، الهیار ملکشاهی، سیدفرید موسوی، سیدابوالفضل موسویبیوکی، جلال میرزائی، سیدحمایت میرزاده، محمدرضا نجفی، بهروز نعمتی، علی نوبختحقیقی، سیدراضی نوری، حبیباله نیکزادیپناه، عبدالرضا هاشمزائی، همایون هاشمی، احمد همتی، علی وقفچی، محمدعلی وکیلی، علیم یارمحمدی، علیاصغر یوسفنژاد، همایون یوسفی، عزتاله یوسفیانملا و خانمها: فریده اولادقباد، ناهید تاجالدین، سهیلا جلودارزاده، هاجر چنارانی، سیده فاطمه ذوالقدر، خدیجه ربیعیفرادنبه، سیدهحمیده زرآبادی، زهرا سعیدیمبارکه، طیبه سیاوشیشاهعنایتی، پروانه مافی).
یک متنی هم جناب آقای نیکزادی نوشتهاند:
بدینوسیله مصیبت بزرگ جان باختن تعدادی از جوانان برومند این سرزمین را در حادثه آتشسوزی کشتی نفتکش سانچی به ملت شریف ایران و مردم استان کرمان به ویژه مردم شریف استان، به خصوص خانواده گرانقدر احسان ابولی تسلیت گفته و برای آن سفرکرده غفران الهی و برای بازماندگان اجر جزیل از درگاه خداوند سبحان مسألت مینماییم.
از طرف جناب آقای حبیباله نیکزادی و مجمع نمایندگان استان کرمان
9
تذکر آییننامهای و اخطار قانون اساسی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

نادر قاضی پور

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای قاضیپور! تذکرات خارج از دستور را حتماً انشاءالله در پایان اعلام میکنیم، آنچه که در هیأترئیسه مصوب شده تذکرات شفاهی و کتبی و بعد تذکرات در دستور است که تقریباً شکل تذکرات در دستور هم مثل همان تذکراتی است که قرعهکشی میشود و حق این عزیزان در اولویت است.
جناب آقای سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی نماینده محترم مشهد و کلات تذکر دارند، بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
تذکرات شفاهی
تذکر اول من به دولت، سازمان برنامه و همچنین وزارت راه و شهرسازی است مبنی بر اینکه شهرهای ما باید ثروتآفرین باشند، شهر مقدس مشهد هم میتواند با هدفگذاری صحیح به مرکز تجارت اسلامی تبدیل شود و با اتصال فوقسریع بندر چابهار به منطقه آزاد سرخس درآمدزایی قابل توجهی از اتصال کشورهای آسیایمیانه به دریای آزاد به دست آورد.
تذکر دومم باز به دولت است. بنا بر دستور قرآن کریم امروز باید تلاش کنیم تا آینده را بسازیم. هدفمندی یارانه برای توانمندسازی و سالمسازی آحاد جامعه است تا به چرخه تولید ثروت و ارزش افزوده وارد شوند. ما نباید رفاهزده باشیم، فرهنگ کار کردن باید ارزشمند شود. دولت موظف است که در جهت توانمندسازی طبقات ضعیف اجتماعی سلامت آنها و روانسازی کسب و کار آنها اقدام کند تا به این ترتیب همه مردم جامعه از فرصتهای یکسان برخوردار باشند و در توسعه ایران شریک شوند.
از آنجا که دولت ایران همیشه به پول نفت دسترسی مستقیم برای بودجه جاری داشته است، اهمیت نیروی انسانی را درک نکرده است. مردم ایران سرمایهداران نفت هستند، ما نمایندگان از طرف مردم نیز این سرمایه را در اختیار دولت قرار میدهیم و دولت و سازمانهای دولتی باید موظف باشند که گزارش ارزش افزوده و ثروت ایجادشده از نفت را به مجلس ارائه دهند، نه اینکه فقط خرج سرمایه ملی را بیان کنند. دولت باید در برابر میزان ارزش افزوده پروژههایی که راهاندازی میکند پاسخگو باشد که متأسفانه اینگونه نبوده است و ما اکنون با پروژههای زیانده بسیاری روبرو هستیم، بودجه هر سازمان دولتی هم باید متناسب با میزان ارزش افزوده تولیدی ایجادشده در سال گذشتهاش تعیین شود.
همکاران! حرکت به سمت طراحی اکوسیستم اقتصادی، کارآفرینی، طراحی ساز و کارهای کارآمد و اثربخش و ایجاد فناوریهای آینده یک ضرورت حیاتی است و لازم است در این زمینه مجلس کارگروه روشنی را برای پیگیری آن تشکیل بدهد.
همچنین باز یک تذکر به سازمان برنامه در رابطه با وعدههایی که در جریان سیل کلات دادند دارم. رئیس محترم سازمان برنامه و بودجه و رئیس سازمان بحران در کلات حضور پیدا کردند و در جمع مردم وعدههایی دادند، متأسفانه هیچکدام از وعدهها محقق نشده و مردم از ما الان دارند سؤال میکنند.
تذکر بعدی هم به وزارت نیرو در مورد تخریب باغهای در مسیل رودخانهها است. طبق قانون باغهایی که در مسیل رودخانهها است و یک عمر قابل توجهی از آنها گذشته است باید خسارت توسط وزارت نیرو به باغداران داده شود. (رنجبرزاده ـ جمعبندی بفرمایید) متأسفانه باغها تخریب میشود، بدون اینکه خسارت افراد داده شود.
آخرین حرفم این است که با توجه به مصوبه شورای عالی امنیت ملی، متأسفانه امسال بودجه ردیف حاشیه شهر مشهد در لایحه بودجه وجود ندارد، من در همین زمینه هم به دولت تذکر میدهم. امیدوارم کمیسیون تلفیق آن را احیا و جبران کند.

اکبر رنجبرزاده
تشکر، جناب آقای محمد بیرانوندی نماینده محترم خرمآباد و دوره بفرمایید.

محمد بیرانوندی
تذکرات شفاهی
به نام خدا
سلام و درود بر ملت هوشمند ایران. دردمندانه و سوگوارانه مصیبت بزرگ مرگ شهادتگونه فرزندان ایران در حادثه سانچی را به ملت رشید ایران و خانوادههای سوگوار به ویژه هماستانیهای عزیزم تسلیت عرض میکنم.
درباره حوادث و اعتراضات اخیر و طرح مطالبات مردم چند تذکر را یادآور میشوم. تذکر به حاکمان، دولتمردان، وزرا، مدیران و همه مسئولان؛ آیا میدانید پنج شهر از شهرهای معترض کشور از شهرستانهای استان لرستان بودند؟ آیا به یاد دارید چند نسل پیشین این جوانان در سال 57 با خون خویش نوشتند «استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی»؟ آیا میدانید پدران این معترضان به امید تحقق آرمانهای نسلهای پیشین خویش هشت سال سینه خود را در برابر دشمن سپر کردند و جنگ را مدیریت نمودند و اکنون بعد از گذشت چهار دهه از پیروزی انقلاب اسلامی سال 57 شاهد بودیم که نسلی نو و تازه مطالبات خود را طرح کردند؟ باید بپذیریم که اعتراض حق مردم است و البته حساب معترضان و اغتشاشگران جدای از هم است.
آقای رئیسجمهور! من در تذکر پیشین خود یادآور شدم که زلزله بیاعتمادی مخربترین زلزله است. شکاف بیننسلی را درک کنیم، بپذیریم که پاسخ این اعتراضات سرکوب نیست، تهدید نیست، آشنا کردن دانشآموزان و دانشجویان با زندان شیوه دلسوزان نیست. به جای تشکیل کمیتههای امنیتی در مناطق بحرانخیز، کمیتههای اقتصادی و کارآفرینی تشکیل دهید. اگر برای جوانان کار ایجاد نکنیم و آرمانهای آنان را پاسخ نگوییم دیگران انگیزه پیکار در آنها ایجاد خواهند کرد. زبان مشترک بین نسلها را دریابیم و با همان زبان گفتگو کنیم. با زبان نسل نوین مناسبات آنان را پیگیر شویم. والسلام

اکبر رنجبرزاده
تشکر از جناب آقای بیرانوندی به خاطر رعایت وقت. جناب آقای هدایتاله خادمی نماینده محترم ایذه و باغملک بفرمایید.

هدایت اله خادمی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
به محضر مقام معظم رهبری عرض ادب دارم و به مردم شریف شهرستانها ایذه و باغملک درود میفرستم.
جناب آقای دکتر روحانی ریاست محترم جمهوری! باور بفرمایید که سازمان میراث فرهنگی و گردشگری هیچگونه اقدام مؤثری به منظور جلوگیری از تخریب و سرقت دهها اثر تاریخی چندهزار ساله شهرستانهای ایذه و باغملک ندارد و اگر این سازمان وجود نداشته باشد حداقل مردم راحتتر هستند و خودشان مواظبت میکنند. ثبت جهانی مکانهای تاریخی را هم سیاسی و باندی کردند، ایذه با صدها اثر بیبدیل هنوز ثبت جهانی نشده، ولی بعضی خانهها ثبت جهانی شدهاند. تندیس مرد پارتی که اوج تکنولوژی گذشته ایران است در موزه ملی باستان به نمایش همه گذاشته میشود، ولی کپی آن را در ایذه زیر هزاران تن خاک مدفون کردهاند. جناب آقای دکتر! استان خوزستان را از شر این سازمان و مدیریت استانی آن خلاص بفرمایید.
جناب آقای دکتر روحانی! قبل از انتخابات ریاست جمهوری قولهای زیادی به خوزستان داده شده بود، قرار بود که سریعاً انتقال آب به شمالشرق خوزستان، ایذه و باغملک اجرایی شود. مردم (70) درصد رأی دادند، ولی به قولتان فعلاً عمل نشده است. خواهشمند است این مردم محروم و جوانان بیکار را بیش از این تشنه نگذارید. آیا در نظام اسلامی و پیرو حکومت حضرت امام علی (علیهالسلام) این ظلم نیست که به مردم کنار رودخانه کارون آب شرب هم ندهید؟ لطفاً دستور فرمایید طبق قول حضرتعالی کار سریعتر اجرایی شود.
ریاست محترم قوه قضائیه، حضرت آیتالله آملیلاریجانی! ایذه و باغملک شهرستانهای خوش آب و هوا، محروم، بدون هیچگونه مراکز تفریحی، بدون اشتغالی برای جوانان، با مردمی ولایی، غیور و جوانانی کاملاً بیکار و سرگردان. آیا عدالت است (رنجبرزاده ـ جمعبندی بفرمایید) که حدود (180) نفر از افراد جانی و جنایتکار تحت عنوان تبعیدی به این مکانها اعزام شوند؟ نزدیک به دو سال است که از طریق وزارت کشور و آن قوه محترم پیگیری میکنم، اعلام شده که این دو شهرستان دیگر جزء شهرستانهای تبعیدپذیر نیستند، ولی متأسفانه باز هم این افراد اعزام میشوند. آیا این عدالت است؟ اگر دولت برای ایجاد اشتغال جوانان، مراکز درمانی و آب کاری نمیکند، (نایبرئیس ـ متشکریم، وقتتان تمام شد) حداقل برایشان صدها مشکل دیگر ایجاد نشود.

اکبر رنجبرزاده
تشکر از جناب آقای خادمی. سرکار خانم زهرا سعیدی نماینده محترم مبارکه بفرمایید.

زهرا سعیدی مبارکه
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت هیأترئیسه محترم، همکاران بزرگوار، ملت شریف ایران اسلامی و خصوصاً مردم شهیدپرور استان اصفهان، بالاخص مردم ولایتمدار شهرستان مبارکه عرض سلام و ادب دارم.
مورد اول تذکر خودم را با بحث گلایه از خشکی زایندهرود شروع میکنم و امیدواریم که طرح احیای زایندهرود هر چه زودتر محقق شود.
تذکر بعدی من به آقای دکتر زنگنه وزیر محترم نفت است. ضمن اینکه حادثه دردناک نفتکش سانچی را تسلیت مجدد عرض میکنم و اینکه نهادهای ذیربط انشاءالله در راستای کاهش آلام خانوادههای داغدیده تلاش کنند که ابعاد فاجعه برای مردم هم مشخص شود. انتظار داریم آقای زنگنه وزیر مربوطه مسئولیت کمکاری در این وزارتخانه را به عهده بگیرند، نه اینکه از مسئولیت شانه خالی کنند. متأسفانه در این هشت روزی که همه نگران وضعیت خدمه نفتکش بودند خبری از وزیر محترم نبود. توضیح میخواهیم، آقای زنگنه کجاست؟ بعد هم انتظار داریم که ایشان درخصوص این خبر منتشرشده در مورد اختلاس توضیح بدهند که آیا این اختلاس درست بود یا خیر؟ چگونه میشود که چنین رقمی اختلاس شود و یک نفر از کشور خارج شود و توضیح شفافی به مردم ندهیم؟ شما که برای استخدام دانشجویان پول نداشتید، شما که الان شرکت پلیاکریل مبارکه که انتظار دارد و گیر محصول اولیهاش است که از پالایشگاه شما تأمین شود، مشکل را حل نمیکنید، شما که الان در کوچکترین ملاحظات اجتماعی میگویید پول نداریم، توضیح بدهید آیا این اختلاس واقعیت دارد؟ چون ما باید برویم در مناطقمان پاسخگوی مردم باشیم.
مورد بعدی تذکر به وزیر محترم آموزش و پرورش است. جناب آقای دکتر بطحایی! اینگونه نمیتوان سیستم وزارت آموزش و پرورش را هدایت کرد. از شما خواهش میکنم درخصوص انتخاب افراد برای بهکارگماری در پستهای مهم تصمیمگیری جدی کنید، شخصش مهم نیست. همکاران عزیز! میگویند نماینده در مورد اجرا ورود نکند، دو سال است که آموزش و پرورش شهرستان مبارکه معاون ندارد. بارها گفتهام هر کسی را میخواهید بگذارید، بگذارید، معاون برای آموزش و پرورش مبارکه بگذارید. یک رئیس گذاشتهاند، شش تا شهر پرجمعیت وابسته به این معاونت است و متأسفانه پاسخی نداریم. از خود آقای وزیر خواستم، بپرسید که در این مدت چه کردهاند. (نایبرئیس ـ متشکریم وقتتان تمام است) و خواهش میکنم درخصوص رسیدگی به وضعیت معیشتی بازنشستگان فرهنگی و یک تشکر از رئیس و همکاران محترم خودم باید داشته باشم برای برپایی اجلاس مجالس کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی و امیدواریم توصیههای رهبر معظم انقلاب مورد توجه قرار بگیرد. سپاسگزارم.

اکبر رنجبرزاده
سرکار خانم فریده اولادقباد نماینده محترم تهران بفرمایید.

فریده اولادقباد
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و احترام خدمت همه همکاران و هیأترئیسه محترم و ملت شریف ایران. به دنبال بروز حادثه تأسفبار برای نفتکش ایرانی سانچی که ضمن عرض تسلیت به خانوادههای داغدار و ملت شریف ایران، از شورای عالی امنیت ملی و مراجع ذیصلاح حقوقی و دیپلماتیک کشور این درخواست را دارم که حادثه کشتی نفتکش و ابهاماتی که پیرامون آن در فضای رسانهها هم وجود دارد با جدیت پیگیری کنند و از حقوق شهدای این فاجعه دردناک صیانت نمایند.
مورد دوم در رابطه با تصویب ماده (102) برنامه ششم توسعه به جناب آقای دکتر روحانی رئیس محترم جمهوری اسلامی ایران است که با توجه به اینکه در این ماده ما مصوب کردیم اقدامات لازم برای اجرای صحیح و به موقع قانون جامع خدماترسانی به ایثارگران در طول برنامه به وجود بیاید و اعتبار کافی پیشبینی شود، اما متأسفانه هنوز این اجرا نشده و به استناد تبصره (1) همین ماده، بنیاد شهید و امور ایثارگران هم موظف شد رزمندگانی که هشت سال دفاع مقدس در جبهه بودند، اما صورت سانحه بالینی همزمان با مجروحیت را ندارند، اما به تأیید کمیسیون پزشکی نهاد اعزامکننده رسیده، آنها را به عنوان جانباز محسوب کنند که متأسفانه این هم هنوز اجرایی نشده و در بند (5) تبصره (11) قانون بودجه سال 96 فرزندان ایثارگرانی که مشمول ماده (45) قانون خدمت وظیفه عمومی، مشمول (50) درصد تخفیف خرید خدمت میشوند، این در شرایطی است که در حال حاضر هیچیک از بندهای قانونی ملحوظ در برنامه ششم توسعه تحقق پیدا نکرده که از ریاست محترم جمهوری و ستاد نیروهای مسلح این درخواست را داریم که عاجلاً به این موضوع ورود پیدا کنند.
مورد بعد؛ من از دولت میخواهم که در رابطه با همسانسازی حقوق بازنشستگان کشوری و لشکری، مخصوصاً فرهنگیان عزیز و ارتشیان عزیز و سپاهیان که در شرایط خاص خودشان زندگی میکنند رسیدگی نمایند، سپاسگزارم.

اکبر رنجبرزاده
تشکر، جناب آقای فرهاد تجری نماینده محترم قصرشیرین، سرپلذهاب و گیلانغرب بفرمایید.

فرهاد تجری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر اول بنده به ریاست محترم جمهوری؛ ضمن اینکه تشکر میکنیم از زحماتی که هم ایشان، هم معاون اول و دولت محترم برای مناطق زلزلهزده انجام دادند، اما واقعیت این است که در این سرما امروز کانکسهای واگذارشده جوابگو نیست و آن ضابطهای که برای تقسیم کانکس در نظر گرفتند هنوز نتوانسته بیش از (40) درصد مردم ما را پوشش بدهد و الان مردم ما در شرایط سخت اعم از مستأجرین، مستحدثاتی که تخریب شدند یا تعمیری هستند، متأسفانه در سرمای زیر صفر و در شرایط نامساعد آب و هوایی به سر میبرند. انتظار داریم یک توجهی شود، خصوصاً بنیاد مسکن در این حوزه کملطفی زیادی کرده که انشاءالله با تدبیر دولتمردان این روند اصلاح شود.
کم بودن مبلغ بلاعوض برای بازسازی؛ افزایش تسهیلات حتماً ضروری است. تعداد واحدهای پیشبینیشده برای أخذ تسهیلات و کمک بلاعوض در آن برآورد اولیه بنیاد مسکن متأسفانه کم بوده و الان دو برابر افزایش پیدا کرده است. لذا مصوبات دولت الان جوابگوی بخشی و نصفی از واحدهای آسیبدیده است. حتماً ضروری است که مصوبه اصلاح شود که انشاءالله به صورت بیشتری کار پیش برود.
وزارت صنعت، معدن و تجارت هم نسبت به تعیین تکلیف و پرداخت کمک بلاعوض و تسهیلاتی به واحدهای صنعتی شهرکهای صنعتی مناطق زلزلهزده و واحدها و صنفهای تجاری شهرستانها بایستی ترتیب اثر بدهد که متأسفانه این خلأ الان در این مناطق موجود است.
به وزارت نیرو جهت برآورد و پرداخت خسارت چاههای آب منطقه و مستحدثات آن که بلاتکلیف ماندهاند و لازم است هر چه سریعتر نسبت به این حوزه تدبیر جدی شود و تصمیم مستندی به هیأت دولت برای یک مصوبه خوب ارائه شود.
به ریاست محترم جمهوری همینطور درخصوص پرداخت حقوق بسیجیان معسر و توجه به حقوق جامعه ایثارگری بر اساس قانون برنامه و انشاءالله رفع مشکل این عزیزان خصوصاً مطالبی که خانم اولادقباد درخصوص شرح پرونده بالینی برای رزمندگانی که در زمان دوران دفاع مقدس (رنجبرزاده ـ تشکر) در حوزه ارتش دچار مشکل شدند و الان صورت سانحه ندارند، انتظار است که انشاءالله این مهم هم باتوجه به اصلاحیهای که در مجالس گذشته انجام گرفته مورد توجه قرار بگیرد و مشکل این عزیزان حل شود.

علی مطهری

علی مطهری
آقای رنجبرزاده ببخشید! دیگر داریم به پایان جلسه میرسیم، چند تا تذکر داریم، اینها انجام شود.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای نادر قاضیپور اخطار قانون اساسی دارند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
فرمایشات راهگشا و حکیمانه مقام معظم رهبری در دیدار با رؤسای مجالس کشورهای مسلمان، راهکار و استراتژی مطمئنی است که ای کاش در ابتدای جلسه علنی امروز، ماده (110) آییننامه داخلی به آن اشاره میشد و دوستان ناطق اشارهای به آن مینمودند. انشاءالله هم ما نمایندگان و دولت، همه آزادگان در مجالس کشورهای مسلمان، اتحاد مسلمانان را عملی کنند. با احیای حقوق فلسطینیها و نجات جوانان و کشورهای مسلمان از فقر و فساد، بیکاری و مقابله با دیوانهای که آمریکا را به گروگان گرفتهاند موفق باشیم.
ضمناً سالگرد شهادت شهدا نوابصفوی، طهماسبی و برادران واحدی و ذوالقدر از فدائیان اسلام در سال 1334 هجریشمسی را گرامی میداریم. لبیک یا خامنهای، لبیک یا حسینی دیگر است. به عشق امام حسین، یا حسین مظلوم.

علی مطهری
متشکریم، آقای حسنپور! شما هم بفرمایید.

شهباز حسن پوربیگلری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر مطهری! بنده هم تذکر آییننامهای به حضرتعالی و هیأترئیسه دارم و هم اخطار قانون اساسی. در رابطه با این رخداد مهم، حضور سران مجالس و هیأتهای نمایندگی کشورهای مختلف جهان اسلام در ایران در این برهه حساس از تاریخ. در عین حال که نشانه عزت، عظمت، اقتدار و تأثیرگذار بودن جمهوری اسلامی است، بهتر بود که در ابتدای جلسه نمایندگان در جریان گذاشته میشدند. سؤال من از حضرتعالی این است؛ در بحث روابط با کشورهای منطقه و به ویژه کشورهای اسلامی و جهان اسلام، با توجه به تأکید دیشب مقام معظم رهبری تدابیر مجلس چیست؟ آیا بهتر نبود هیأتهای دوستی و پارلمانی فعال میشدند؟ دولت چه برنامهای برای گسترش روابط با سایر ملل جهان دارد؟

علی مطهری
عرض کنم که طبیعتاً راجع به اجلاس بینالمجالس سازمان همکاری اسلامی، حتماً گزارشی از طرف مجلس خواهد آمد و راجع به اینکه چه راهکارهایی برای روابط بهتر کشورهای اسلامی هست، همان نطقی که دیروز رهبر انقلاب داشتند بسیار نکتههای جالبی داشت، اینکه مسأله فلسطین نباید از خاطرهها برود و مسأله اول دنیای اسلام است و بحثهایی که راجع به وحدت اسلامی داشتند، مسائل مهمی آنجا مطرح شد. به هر حال ما از اینکه این موضوع را یادآوری کردید تشکر میکنیم. آقای صباغیان هم بفرمایید.

محمدرضا صباغیان بافقی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت نمایندگان محترم و هیأترئیسه بزرگوار عرض سلام و ادب دارم. جناب آقای مطهری! انتظار ما این است که با توجه به سوگندی که خورده شده حداقل نوبت رعایت شود. تذکر من به ریاست محترم جمهور و وزیر محترم اقتصاد است. با تدبیری که صورت گرفت بخشی از بدهی سپردهگذاران مؤسسات مالی و اختلاسها پرداخت شد. گرچه این پرداخت از جیب بیتالمال و مردم بود و هنوز هم تعداد زیادی سپردهگذار و مردم طلبکار هستند.
حال سؤال این است که برای سوءاستفادهکنندگان و غارتگران بیتالمال چه اقدامی شده است؟ آنها چه کسانی هستند؟ چرا معرفی نمیشوند؟ به ویژه با ناظرین که از حقوق، ابزار و امکانات دولت برخوردار بودهاند و متأسفانه به دلیل قصور آنان حقوق مردم ضایع شده است، چه اقدامی شده؟ نقش بانک مرکزی چه بوده است؟ جناب آقای مطهری! برای مردم خیلی مهم است. چه برخوردی با مسئولین بانک شد؟ مردم بیش از آنکه حقوق خود را بخواهند، بالاتر از آن برخورد با اختلاسگران و ناظرین به ویژه بانک مرکزی را میخواهند. آقای رئیسجمهور! لابد اگر شما متوجه نمیشوید، مردم متوجه هستند. جناب آقای مطهری! همین الان که من دارم با شما صحبت میکنم خانه کشاورز بدبخت و پابرهنهای را دارند تملک میکنند و میگیرند، همین الان در استانداری ماشین زیر پای طرف را گرفتند که حالا پناه بردند. چرا با این قشر ضعیف اینطور برخورد میشود؟ چرا با اختلاسگران برخورد نمیشود؟ اینها ضعف است، مردم دارند این صحنهها را میبینند، نارضایتی پیش میآید، بعداً میگوییم چرا.
تذکر بعدی من به وزیر محترم راه است، آقای وزیر محترم! بعضی راههای منطقه ما و حوزه انتخابیه من مصوبه سفر ریاست محترم جمهوری را دارد، مصوبه سفر مقام معظم رهبری دارد، دستور آقای نوبخت را دارد، دستور خود شما وزیر محترم را دارد، ولی مردم هنوز دارند کشته میشوند و جاده احداث نمیشود. ما اینها را به چه کسی باید بگوییم؟
مردم به چه کسی باید پناه ببرند؟ سه روز قبل خانواده پنج نفرهای از هم پاشید، در این مسیر از بین رفتند، چرا توجهی نمیشود؟ من از وزیر محترم میخواهم راه بافق ـ بهاباد ـ هرات واقعاً از راههایی است که کامیون زیاد میرود، کامیونها دارند معادن مردم را میبرند، مردم دارند میبینند که کامیون دارد سنگشان را میبرد (فرهنگی ـ خیلی ممنون) و باید در زیر چرخهای اینها نابود شوند. من از وزیر محترم میخواهم توجه کنند، (نایبرئیس ـ تشکر) از معاون محترم پارلمانی تقاضا داریم شما اگر اینجا میشنوید و آنها نمیشنوند، شما به وزیر مسئول تذکر بدهید. عذرخواهی میکنم.

علی مطهری
جناب آقای محفوظی! شما که تذکر آقای صباغیان را راجع به راه استان یزد شنیدید، لطف کنید انشاءالله این را پیگیری کنید. آقای کواکبیان! شما بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای کواکبیان بعد از آقای محجوب بفرمایند، فقط آقای محجوب صحبت کنند، دیگر در دستور خارج میشویم.

علی مطهری
نه، تذکر آقای کواکبیان برای قبل است.

اکبر رنجبرزاده

مصطفی کواکبیان
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
من از جناب آقای دکتر مطهری رئیس محترم جلسه تشکر میکنم. من به خودمان چند تا تذکر دارم. واقعاً گاهی گفته میشود تذکرات ما تأثیری ندارد، دولتمردان گوش نمیدهند، اما تذکراتی که خود نمایندگان باید به مجلس بدهند، من واقعاً معتقدم که بند (11) ماده (24) آییننامه، حفظ شأن و اقتدار مجلس از وظایف هیأترئیسه است. آقای مطهری! ما شما را افراد آزادهای میشناسیم، اما خدا شاهد است نمیبینیم که مجلس ما آن اقتدار لازم را از خودش بروز بدهد و اگر واقعاً مو را از لای ماست بیرون میکشید، شاید هم ما اساساً اعتراضات بهحق مردم را شاهد نبودیم، بعد هم سوءاستفاده معاندان و قدرتهای خارجی را نمیدیدیم.
ببینید! من سه، چهار مورد را سریع عرض میکنم. دیروز یکی از خانمهای مجلس خواست وقتش را به بنده عنایت کند، آقای وکیلی گفت چون اسم شما در لیست نیست نمیتوانید صحبت کنید، گفتیم حتماً همینطور است. اما امروز آقای کاتب برخلاف اینکه اسمش نبود خیلی راحت صحبت میکند. خدا شاهد است این تبعیض آشکار برای نمایندگان قابل تحمل نیست. شما هیأترئیسه سوگند یاد کردید.
شما ببینید! فرض بفرمایید که امروز اصلاح مواد آییننامه مجلس بود، آقای مطهری! اصلاح آییننامه مجلس بود، آقای قاضیزاده گفتند که طرحهای الحاقی شروع شد. بعد از اینکه آقای دلخوش گفتند، بنده طرح الحاقی داشتم، گفتند دیگر دستور عوض میشود. من فکر کردم خود آقای لاریجانی روی ما حساسیت دارد، ولی ظاهراً اعضای هیأترئیسه هم تا اسم ما میرسد نمیدانم چه برنامهای است. خواهش من این است که همین الان که فرمودند اجلاس بینالمجالس، بنده رئیس IPU هستم، رئیس بینالمجالس هستم، وقتی بنده خبر نداشته باشم، سایر اعضا خبر دارند؟ جلسه تشکیل میدهند، خدمت مقام معظم رهبری مشرف میشوند، بعد هم ما از تلویزیون این حرفها را میشنویم. خواهش من این است که اقتدار مجلس را حفظ کنید.
من فقط یک نکته هم میخواهم باز همینجا بگویم. متأسفانه سه ماه است کمیسیون عمران گزارش تحقیق و تفحص از شهرداری تهران را به هیأترئیسه نمیدهد.
اخیراً شهردار جدید افشاگریهایی کرده که ما در تحقیق و تفحص میخواستیم بیان کنیم (نایبرئیس ـ متشکریم) و خواهش این است که این را هم دستور بدهید زودتر بیاید، خیلی ممنون.

علی مطهری
راجع به این بحث نوبت نطق که فرمودید از اعضای هیأترئیسه محترم صحبت کردند، من این را عرض کردم، ما حتماً این را در جلسه هیأترئیسه مطرح میکنیم و کمیسیون عمران هم انشاءالله زودتر آن گزارش تحقیق و تفحص از شهرداری را بیاورند.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای علیرضا محجوب اخطار قانون اساسی خارج از دستور دارند.

علیرضا محجوب
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
به همه درگذشتگان و شهدای عزیز حادثه کشتی سانچی و شهدای آتشنشان درود میفرستم. اخطار من بند (1) اصل سوم، یعنی ایجاد محیط مساعد برای رشد فضایل اخلاقی است. دیروز شورای محترم شهر تهران جلسهای با بازماندگان حادثه ساختمان پلاسکو گذاشته بود. این خانوادهها از بیتوجهیها و کمتوجهیها گلهمند بودند. من خواهش و تقاضا میکنم، از مجلس محترم انتظار داشتند که به کسانی که ما شهدای ایثار خواندیم و شهادت آنها را ایثار دانستیم توجه شود. راجع به کشتی سانچی و حوادثی که شبیه به این برای کشور پیش میآید لازم است توجه شود تا بند (1) اصل (3) قانون اساسی که ما را به رشد فضایل دعوت میکند، یعنی استقبال از فرهنگ شهادت، استقبال از فرهنگ ایثار همیشه زنده باشد، متشکرم.

علی مطهری
متشکریم، آقای ابراهیمی بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای علی ابراهیمی نماینده محترم شازند بفرمایید.

علی ابراهیمی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و خداقوت به همکاران عزیز و ملت شریف ایران.
اولین تذکر و توصیه بنده به ریاست محترم جمهور است. ضمن عرض تسلیت به ملت ایران و خانوادههای داغدار عزیزان جانباخته در حادثه کشتی نفتی ایران در آبهای چین، مردم عزیز ایران بیصبرانه منتظر گزارش کامل حادثه و چگونگی برخورد با مقصرین حادثه و کوتاهیهای دولت چین در این زمینه هستند.
آقای رئیسجمهور! با توجه به اینکه رئیسجمهور آمریکا در اثر فشار جامعه جهانی و صاحبنظران آمریکایی تعلیق تحریمهای ایران را چهار ماه دیگر تمدید و البته تهدید کرده که آخرین بار خواهد بود، بخش زیادی از شرکتهای بزرگی که آماده سرمایهگذاری در ایران بودند را دچار سردرگمی کرده است. شما باید این فرصت چهارماهه را غنیمت شمرده و حداکثر جذب سرمایهگذاری خارجی را با دیپلماسی بسیار قوی انجام بدهید. تا جایی که امکان دارد با کشورهای مختلف دنیا که قصد همکاری اقتصادی با ما دارند قرارداد ببندید، چراکه ایجاد منافع مشترک، حمایت از مواضع بهحق جمهوری اسلامی ایران را تقویت میکند و از طرفی یکی از راههای برونرفت از رکود و بیکاری، سرمایهگذاری خارجی و داخلی است.
تذکر بعدی بنده به رئیس محترم سازمان امور مالیاتی کشور است. تعلل در دریافت سهم آلایندگی از پالایشگاه شازند که حدود (180) میلیارد تومان بدهی این شرکت هنوز وصول نشده است. حدود دو سال به بهانههای مختلف پالایشگاه شازند و وزارت نفت از پرداخت حقوق حقه مردم شهرستان شازند بابت عوارض آلایندگی طفره رفته و اداره کل امور مالیاتی استان و کشور، اقدام اساسی برای وصول این مطالبه انجام ندادند که لازم است در اسرع وقت تعیین تکلیف شود.
تذکر بعدی به وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت است. وضع تعرفههای بالا و غیرقابل قبول برای واردات خودروهای خارجی اگر چه به بهانه حمایت از تولید داخل انجام شده، ولی در اصل به نفع کسانی است که قبلاً ثبت سفارش انجام داده و این خودروها را خیلی وقت پیش وارد کردهاند میباشد. از طرفی بازی کردن با جان و مال ایرانی و محکوم کردن مردم عزیز به استفاده از خودروهای بیکیفیت داخلی که هم از نظر ایمنی و هم آلایندگی زیستمحیطی شرایط قابل قبول ندارند، (نایبرئیس ـ متشکریم) با محدود کردن فضای رقابت نه تنها به رشد این صنعت کمک نمیکنید، بلکه باعث از بین رفتن سرمایههای جانی و مالی مردم و منابع ملی کشور میشوید.

اکبر رنجبرزاده
ممنونم. جناب آقای محمد محمودیشاهنشین نماینده محترم شهریار بفرمایید. آقای طباطبایی! شما هر کدام یک دقیقه صحبت کنید.

علی مطهری
آقای محمودی! داریم به اذان نزدیک میشویم، لطف کنید کوتاه صحبت بفرمایید.

محمد محمودی شاه نشین
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
من هم به نوبه خودم حادثه جانسوز درگذشت شهادتگونه کشتینشستگان کشتی نفتکش شرکت جمهوری اسلامی که در اقیانوس آرام، آرام گرفتند را به بازماندگان و مردم شریف ایران تسلیت عرض میکنم.
تذکر اول من به وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت درخصوص عدم توجه به تکمیل و انجام زیرساختها در دو شهرک صنعتی شهریار و ملارد است که متأسفانه بعد از چند سال کلنگزنی و تجهیز کارگاه، کمتر از (5) درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.
تذکر دومم به وزیر محترم ورزش و جوانان است. چرا بعد از گذشت چهار سال از شروع عملیات احداث یک زمین چمن مصنوعی و استادیوم شهرستان ملارد که مجموعه کار میشود در شش ماه انجام داد، متأسفانه یک خط در میان پیش میرود و هنوز این چندمین دهه فجری است که قرار است افتتاح شود و متأسفانه همچنان نیمهکاره است.
تذکر بعدیام، ضمن تقدیر و تشکر از زحمات و خدمات وزیر محترم راه و شهرسازی که در یک سال گذشته توجه خاصی به پروژه بیمارستان شهرستانهای ملارد و قدس داشتند، متأسفانه مجدداً به واسطه کمبود اعتبارات و انتخاب پیمانکار جدید این پروژهها به تعطیلی کشیده شده، خواهش میکنم بذل توجه را داشته باشند.
جناب آقای مهندس آخوندی! با تلاش حضرتعالی و همکاران شما و شورای شهر و شهرداری قدس، پل ورودی شهرستان قدس بعد از (9) سال به مرحله نهایی رسیده و در مسیر خروجی تهران و کرج و ورودی از تهران آماده بهرهبرداری است. متأسفانه به واسطه نبود روشنایی و کمبود اعتبار برای تکمیل روشنایی این پروژه احتمالاً افتتاح نخواهد شد. (نایبرئیس ـ متشکریم) خواهش میکنم تسریع فرمایید. خیلی ممنونم از این وقتی که در اختیارم قرار دادید.

اکبر رنجبرزاده
تشکر، جناب آقای سیدصادق طباطبایینژاد نماینده محترم اردستان بفرمایید.

سیدصادق طباطبایی نژاد
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
حالا وقت اذان هم شده و وقت گذشته است. بنده چند تذکر داشتم که بعضی از همکاران محترم برخی از این تذکرات را گفتند. فقط یک تذکری که وقت نماز را نگیریم، در مورد پایان سال، ما تقریباً یکی، دو ماه بیشتر به پایان سال نداریم و بحث اشتغال و تولید ملی که سرلوحه اعمال ما مسئولین در امسال بوده واقعاً مغفول مانده است. من در مورد وزارت صنعت و معدن به وزیر محترم صنعت و معدن تذکر دادم که این تشریفات سخت اداری که همه به این تشریفات سخت اداری اذعان دارند و حالا فرصت و مجالش نیست که من این را باز کنم، اینجا چه توضیحی دارند در رابطه با اینکه از این تشریفات اداری کاسته باشند و یک مقداری در مورد کم کردن و کاستن از تشریفات اداری تلاش کرده باشند. حالا چون وقت گذشته تذکرات دیگر را انشاءالله برای فرصت دیگری میگذارم که در خدمتتان هستم.

علی مطهری
10
تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به مسئولان اجرایی کشور

علی مطهری

اکبر رنجبرزاده
تذکرات کتبی
آقای دکتر! تعدادی از تذکرات کتبی را قرائت کنم و بعد در خدمت بقیه دوستان، آقای قاضیپور، آقای حسنپور و آقای ابراهیمی باشیم.
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور:
ـ آقای جلال محمودزاده (مهاباد) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص دلیل عدم تجهیز راهدارخانههای کشور در مناطق سردسیر.
ـ آقایان: حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) و اکبر رنجبرزاده (اسدآباد) به رئیسجمهور محترم درخصوص متوقف نمودن بازنشسته شدن پیرمردان و زنان روستایی و عشایری بیمهشده با سن (70) سال.
ـ آقای حبیباله نیکزادیپناه (بم، ریگان، فهرج و نرماشیر) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص اصلاح نقطه حادثهخیز محور دهبکری به کرمان، نرسیده به دهبکری و جلوگیری از تلفات جانی و خسارات مالی مردم عزیزمان که شاهد تلفات جانی زیادی بودهایم.
ـ آقایان: امیر خجسته (همدان و فامنین)، اصغر سلیمی (سمیرم)، ابوالفضل ابوترابی (نجفآباد، تیران و کرون) و محمدابراهیم رضائی (خمین) به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم توجه جدی به بررسی تخلفات گسترده در بنیاد شهید و امور ایثارگران و سازمان اقتصادی کوثر و معرفی متخلفین به مراجع ذیصلاح قضائی.
ـ آقای محمدرضا امیرحسنخانی (فردوس، سرایان، طبس و بشرویه) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص لزوم دستور صریح مبنی بر تسریع در آغاز عملیات اجرایی طرح اتصال شهرستانهای فردوس و سرایان به شبکه ریلی کشور از طریق آنتن فرعی جزین، فردوس و سرایان.
ـ آقایان: حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) و اکبر رنجبرزاده (اسدآباد) به رئیسجمهور محترم درخصوص عدم تهیه (160) آییننامه اجرایی قوانین مصوب مجلس دهم در مهلت قانونی توسط دولت محترم. برابر بررسیهای به عمل آمده از مجموع (228) آییننامه اجرایی که دولت برای اجرای قوانین مصوب در مجلس دوره دهم میبایست تهیه کند، تنها (22) مورد تهیه و تصویب شده و مهلت قانونی (160) مورد آنها گذشته و تهیه نشده و (36) مورد هنوز برای تهیه و تصویب مهلت دارند.
ـ آقای سیدتقی کبیری (خوی و چایپاره) به وزیر جهاد کشاورزی درخصوص عدم تعیین تکلیف وضعیت استخدامی کارگزاران صندوق بیمه کشاورزی.
ـ آقای شهباز حسنپوربیگلری (سیرجان و بردسیر) به وزیر کشور درخصوص اعزام هیأتی فوری و تشکیل جلسه شورای عالی ترافیک کشور در استان کرمان و بررسی علت وقوع، راههای پیشگیری و کنترل حوادث جادهای.
ـ آقای سیدمصطفی ذوالقدر (میناب، رودان، جاسک، سیریک و بشاگرد) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص احداث بیمارستان دوم میناب.
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) به وزیر جهاد کشاورزی درخصوص ضرورت پیگیری مطالبات چغندرکاران استان اصفهان از کارخانجات تولید قند و شکر.
به وزیر نیرو درخصوص علت دو تا سه برابر شدن مبلغ عوارض مختلف در قبوض آب و برق مصرفی مردم.
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص ادامه بیتوجهی به اعتراض بهحق مردم نجیب و انقلابی شهرهای دولتآباد و دستگرد راجع به تغییر مسیر قطار سریعالسیر تهران ـ اصفهان واجد آثار و تبعات اجتماعی خواهد بود.
ـ آقایان: عباس پاپیزادهبالنگان (دزفول)، فریدون حسنوند (اندیمشک) و علی ساری (اهواز، باوی، حمیدیه و کارون) به اتفاق (9) نفر از همکاران محترم به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه چرا جناب آقای کلانتری ریاست محترم محیط زیست همچنان اصرار دارند که سیاستهای نابودی خوزستان را به شدت دنبال نمایند؟
ـ آقای محمدمهدی زاهدی (کرمان و راور) به رئیسجمهور محترم درخصوص زلزلههای مکرر که نگرانی و تشویش و اضطراب در کرمان و راور ایجاد کرده است. میطلبد که ستاد بحران کشور با ریاست جنابعالی یا معاونت محترم اول در شهر کرمان تشکیل و برای کاهش آلام مردم، ارائه خدمات مورد نیاز در زمینههای مختلف به فوریت اقدام گردد.
ـ آقای محسن بیگلری (سقز و بانه) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص علت تأخیر مدیرعامل فرودگاههای کشور در ساخت هرچه سریعتر فرودگاه سقز علیرغم بازدید و دستور صریح جنابعالی به ایشان.
ـ آقای سیداحسن علوی (سنندج، دیواندره و کامیاران) به وزیر نیرو درخصوص علت عدم توجه به وضعیت نابسامان فاضلاب و غیربهداشتی بودن آب شرب در بعضی از استانها علیرغم بارندگی مناسب در حوزه انتخابیه اینجانب، بسیاری از روستاها فاقد آب هستند.
ـ آقایان: سیداحسن علوی (سنندج، دیواندره و کامیاران)، حسن سلیمانی (کنگاور، صحنه، هرسین) و نادر قاضیپور (ارومیه) به رئیسجمهور محترم و وزیر جهاد کشاورزی درخصوص علت عدم ابلاغ قیمت محصولات استراتژیک کشاورزی، موضوع قانون خرید تضمینی محصولات کشاورزی.
ـ آقای جلال محمودزاده (مهاباد) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص عدم رسیدگی به وضعیت بسیار نامناسب ناوگان و ماشینآلات راهداری.
به وزیر نیرو درخصوص عدم اختصاص مجوز برداشت آب صنعتی برای توسعه صنعت استان آذربایجانغربی.
ـ آقایان: جهانبخش محبینیا (میاندوآب، شاهیندژ و تکاب) و روحالله حضرتپورطلاتپه (ارومیه) به وزیر کشور درخصوص تسریع در بازگشایی مرز تمرچین و پرویزخان در استان آذربایجانغربی.
ـ آقای سیدجواد ساداتینژاد (کاشان و آران و بیدگل) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص دلیل عدم رسیدگی و حمایت از باشگاههای رفاه کارگران در سطح کشور.
ـ آقای رسول خضری (پیرانشهر و سردشت) به وزیر کشور درخصوص تسریع در بازگشایی مرز تمرچین و معبر کولهبری پیرانشهر که از روز یکشنبه مورخ 26/9/96 به صورت رسمی و از کانالهای رسانه ملی دستور بازگشایی آن را اعلام فرمودهاید.
ـ آقای جلال محمودزاده (مهاباد) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص ضعف عملکرد در رسیدگی به بیماران آنفلوآنزای فوقحاد در بیمارستانها.
ـ آقایان: سیدجواد ساداتینژاد (کاشان و آران و بیدگل) و نادر قاضیپور (ارومیه) به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص لزوم رسیدگی به وضعیت مالی و نحوه فعالیت شرکت شمسا در سازمان حج و زیارت.
ـ آقای سیدجواد ساداتینژاد (کاشان و آران و بیدگل) به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص دلیل عدم تکمیل مجتمعهای فرهنگی شهرستان کاشان و آران و بیدگل و اتلاف سرمایه انجامشده.
ـ آقای احمد بیگدلی (خدابنده) به رئیسجمهور محترم درخصوص عدم توجه سازمان میراث فرهنگی و گردشگری به غار کتلهخور و عدم توسعه آن.
به وزیر جهاد کشاورزی درخصوص عدم پرداخت خسارت کشاورزان از بابت خشکسالی و سرمازدگی در شهرستان خدابنده.
به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص عدم عمل به قانون بازنشستگی بیمه روستاییان.
به رئیسجمهور محترم درخصوص عدم تأمین منابع و اعتبارات کافی از سازمان برنامه و بودجه جهت بیمه تأمین اجتماعی کشاورزان.
ـ خانم هاجر چنارانی (نیشابور و فیروزه) به وزیر کشور درخصوص تقسیمات کشوری و اهمال و سستی استاندار و مجموعه استانی برای شهرستان شدن بخشهای زبرخان، میانجلگه و سهولایت نیشابور.
به وزیر جهاد کشاورزی درخصوص اختصاص یارانه صادراتی به عنوان جایزه درخصوص عمل برند ایرانی و برندسازی.
ـ آقای سیدناصر موسویلارگانی (فلاورجان) به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص ضرورت تعیین ضریب مناسب فعالیت بابت محاسبات مالیات بر ارزش افزوده برای صنعت نساجی با توجه به مشکلات این صنعت در جهت اجرای بند (3) تبصره (6) قانون بودجه سال 96 کل کشور.
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص ضرورت پرداخت حقوق معوقه راهداران سراسر کشور به خصوص استان اصفهان.
به وزیر جهاد کشاورزی درخصوص لزوم پرداخت پاداش پایانخدمت بازنشستگان عزیز جهاد کشاورزی در سطح کشور. همچنین ضرورت امحای سموم سنواتی و غیرقابل مصرف در بخشهای خصوصی و دولتی در استان اصفهان.
ـ آقای عبدالغفور ایراننژاد (چابهار، نیکشهر، کنارک و قصرقند) به وزیر کشور درخصوص محروم بودن تعدادی از مردم استان سیستان و بلوچستان از داشتن سند سجلی و در مضیقه بودن به خاطر شرایط سخت زندگی. همچنین رسیدگی فوری به عملکرد ضعیف و ناتوان مدیریت ثبت احوال استان سیستان و بلوچستان در صدور اسناد سجلی در استان سیستان و بلوچستان.
به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه آیا شایسته است مردم جنوب استان در کنار دریای عمان تشنه و از آب خوردن محروم باشند؟ لطفاً اقدام عاجل بفرمایید.
ـ آقای شهباز حسنپوربیگلری (سیرجان و بردسیر) به وزیر دادگستری درخصوص اعزام هیأتی فوری بر سر علل افزایش زندانیان در استان کرمان و اتخاذ راهکارهای مناسب جهت کاهش زندانیان در استان.
ـ آقای احمد بیگدلی (خدابنده) به رئیسجمهور محترم درخصوص عدم تأمین اعتبار بودجه جهت کمک به سیلزدگان شهرستان خدابنده.
ـ آقای حسن نوروزی (رباطکریم و بهارستان) به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص علت عدم آنتندهی مخابرات در شهر پرند.
ـ آقای سیدعلی ادیانی (قائمشهر، سوادکوه، جویبار، سیمرغ و سوادکوهشمالی) به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص لزوم توسعه زیرساخت در مناطق محروم در (80) درصد روستاهای بالای (20) خانوار برابر جزء (2) بند «الف» ماده (67) قانون برنامه ششم توسعه.
ـ آقای جبار کوچکینژادارمساداتی (رشت) به وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص علت دریافت شهریه از دانشجویان روزانه دانشگاههای دولتی.
ـ آقایان: نادر قاضیپور (ارومیه)، علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) و محمدحسین فرهنگی (تبریز، آذرشهر و اسکو) به وزیر جهاد کشاورزی درخصوص تسریع در پرداخت جایزه به چغندرکاران.
ـ آقایان: امیر خجسته (همدان و فامنین) و محمدابراهیم رضائی (خمین) به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص لزوم توجه جدی به وضعیت کیفیت خودروهای تولید داخل و رعایت استانداردهای ایمنی در آن.

نادر قاضی پور

اکبر رنجبرزاده
تذکرات کتبی
وقت داریم تا ساعت دوازده و سیزده دقیقه که اذان هست. همان ده دقیقه کافی است انشاءالله در خدمت شما هستیم.
ـ آقای حسن نوروزی (رباطکریم و بهارستان) به وزیر ورزش و جوانان درخصوص علت عدم پیگیری ساخت دو استادیوم شهرهای نسیمشهر و گلستان.
ـ آقای حشمتاله فلاحتپیشه (اسلامآبادغرب و دالاهو) به وزیر نیرو درخصوص بیتوجهی وزارتخانه به تذکرهای مختلف درخصوص حذف نیروهای بومی از فرآیند جذب نیرو در نیروگاه اسلامآبادغرب.
ـ آقای محمد عزیزی (ابهر، خرمدره و سلطانیه) به وزیر نیرو درخصوص بحران بیآبی که سالهای آینده کشور را با مخاطره مواجه خواهد کرد.
ـ آقای محسن علیجانیزمانی (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر ورزش و جوانان درخصوص سپردن فضاهای ورزشی در مناطق محروم و شهرستانهای استان تهران به بخش خصوصی که فضایی را برای فضاهای ورزشی شهرستانها باقی نگذاشته است. در اسرع وقت رسیدگی شود.
ـ آقای فرهاد تجری (قصرشیرین، سرپلذهاب و گیلانغرب) به رئیسجمهور محترم درخصوص تعلل و تخلف هلالاحمر نسبت به توزیع چادر در گیلانغرب و گواور، علیرغم پسلرزههای شدید زلزله در منطقه.
ـ آقای جبار کوچکینژادارمساداتی (رشت) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص ضعیف بودن خدماتدهی درمانی در بیمارستانهای شهر رشت به مردم.
ـ آقای محسن علیجانیزمانی (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به اتفاق (16) نفر از نمایندگان محترم به وزیر دادگستری درخصوص ارائه مدون برنامه جامع پیشگیری از وقوع جرم و ارتقای سلامت اجتماعی جهت کاهش (10) درصدی سالانه آمار مجرمان.
ـ آقای سیدناصر موسویلارگانی (فلاورجان) به وزرای جهاد کشاورزی و صنعت، معدن و تجارت درخصوص لزوم حمایت از تولیدکنندگان برنج در کشور و لغو مجوز واردات بیرویه برنج.
ـ آقای داریوش اسمعیلی (سروستان، خرامه و کوار) به وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص لزوم دقت در انتخاب و معرفی نمایندگان وزارت متبوع در شوراها و کارگروههای خارج از وزارتخانه.
ـ آقایان: نادر قاضیپور (ارومیه)، اکبر رنجبرزاده (اسدآباد)، محمدحسین فرهنگی (تبریز، آذرشهر و اسکو) و حمیدرضا فولادگر (اصفهان) به وزرای نفت، تعاون، کار و رفاه اجتماعی، راه و شهرسازی و صنعت، معدن و تجارت درخصوص تسریع در سفارش و ساخت کشتی توسط تولیدکنندگان داخلی از جمله.
11
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

علی مطهری
جلسه بعدی ما ساعت (8) صبح روز یکشنبه اول بهمنماه 1396 و دستور جلسه هم دستور هفتگی است که اعلام خواهد شد. پایان جلسه را اعلام میکنم.