1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 221 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه یکصد و پنجاهم روز دوشنبه بیست و دوم آبانماه 1396 هجریشمسی مطابق با بیست و چهارم صفر 1439 هجریقمری:
1 ـ گزارش رئیس محترم دیوان محاسبات کل کشور در مورد شاخصههای بودجهریزی عملیاتی در بودجه سال 1397 کل کشور.
2 ـ گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری در مورد طرح نظام جامع آموزش و تربیت فنی، حرفهای و مهارتی. (اعاده شده از شورای محترم نگهبان 2)
3 ـ گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در مورد طرح تقویت بسیج مستضعفین. (اعاده شده از شورای محترم نگهبان 1)
4 ـ گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در مورد طرح عضویت رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور در شوراهای عالی. (اعاده شده از شورای محترم نگهبان 1)
5 ـ گزارش کمیسیون اصل نودم قانون اساسی در مورد بررسی طرز کار قوه مجریه در ابلاغ و اجرای قوانین مصوب اعم از دائمی و آزمایشی و تهیه و تنظیم مقرره و آییننامههای اجرایی مربوطه.
6 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی در مورد لایحه موافقتنامه همکاری در زمینه حفظ نباتات و قرنطینه گیاهی بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری آذربایجان. (اعاده شده از شورای محترم نگهبان 1)
7 ـ گزارش کمیسیون بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در مورد طرح ممنوعیت تبلیغات و معرفی محصولات و خدمات غیرمجاز و آسیبرسان به سلامت در رسانههای ارتباط جمعی داخلی و بینالمللی و فضاهای مجازی. (اعاده شده از شورای محترم نگهبان 1)
8 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه عضویت دولت جمهوری اسلامی ایران در مجمع مقامات مالیاتی کشورهای اسلامی. (اعاده شده از شورای محترم نگهبان 1)
9 ـ گزارش کمیسیون عمران در مورد لایحه موافقتنامه تأسیس دالان حمل و نقل و گذر بینالمللی بین دولتهای جمهوری اسلامی ایران، جمهوری اسلامی افغانستان و جمهوری هند (موافقتنامه چابهار).
10 ـ گزارش کمیسیون آییننامه داخلی مجلس در مورد طرح اصلاح موادی از قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی.
11 ـ سؤال آقای محمدرضا پورابراهیمی نماینده محترم کرمان و راور از وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.
(آیات 214 ـ 213 از سوره مبارکه «بقره» توسط قاری محترم آقای مجید محسنینیا تلاوت گردید)
اللهم صل علی محمد و آل محمد

مجید محسنی نیا
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسمالله الرحمن الرحیم
کانَ النَّاسُ أُمَّةً واحِدَةً فَبَعَثَ اللَّهُ النَّبِیِّینَ مُبَشِّرِینَ وَ مُنْذِرِینَ وَ أَنْزَلَ مَعَهُمُ الْکِتابَ بِالْحَقِّ لِیَحْکُمَ بَیْنَ النَّاسِ فِیمَا اخْتَلَفُوا فِیهِ وَ مَا اخْتَلَفَ فِیهِ إِلاَّ الَّذِینَ أُوتُوهُ مِنْ بَعْدِ ما جاءَتْهُمُ الْبَیِّناتُ بَغْیاً بَیْنَهُمْ فَهَدَى اللَّهُ الَّذِینَ آمَنُوا لِمَا اخْتَلَفُوا فِیهِ مِنَ الْحَقِّ بِإِذْنِهِ وَ اللَّهُ یَهْدِی مَنْ یَشاءُ إِلى صِراطٍ مُسْتَقِیمٍ * أَمْ حَسِبْتُمْ أَنْ تَدْخُلُوا الْجَنَّةَ وَ لَمَّا یَأْتِکُمْ مَثَلُ الَّذِینَ خَلَوْا مِنْ قَبْلِکُمْ مَسَّتْهُمُ الْبَأْساءُ وَ الضَّرَّاءُ وَ زُلْزِلُوا حَتَّى یَقُولَ الرَّسُولُ وَ الَّذِینَ آمَنُوا مَعَهُ مَتى نَصْرُ اللَّهِ أَلا إِنَّ نَصْرَ اللَّهِ قَرِیبٌ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقای محسنینیا قاری محترم تشکر میکنیم، ترجمه آیات را قرائت بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«مردم امتی یگانه بودند سپس خداوند پیامبران را برانگیخت تا هم بشارتدهنده باشند و هم بیمدهنده و همراه آنان کتابی بهحق نازل کرد تا میان مردم درباره آنچه بر سر آن دچار اختلافند داوری کند و البته تنها همان کسانی که کتاب بدانان داده شده آن هم پس از دریافت نشانههای روشن و از سر کینه و دشمنی با یکدیگر اختلاف پیدا کردند آنگاه خدا مؤمنان را به حقیقتی که در آن دچار اختلاف بودند به إذن خویش هدایت کرد که خداوند هر که را خواهد به راه راست هدایت کند. آیا تصور میکنید به بهشت راه خواهید یافت بیآنکه سرنوشت کسانی که پیش از شما به سر بردهاند برایتان پیش آید آنان چنان به سختی و رنج گرفتار آمدند و چنان به لرزه افتادند که پیامبر و مؤمنان همراهش میگفتند پس این یاری الهی کی خواهد رسید همانا که یاری خداوند نزدیک است». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ. صلوات (حضار صلوات فرستادند).
تأخیرکنندگان جلسه علنی امروز، آقایان: افضلی، امیرحسنخانی، امینیفرد، حسنی، درازهی، محمدحسین قربانی، قرهخانی، مسعود گودرزی، محجوب، نوریان، هزارجریبی و یارمحمدی. ضمناً جناب آقای محمد فیضی که نام ایشان در چهارشنبه (10) آبان خوانده شد، برای معارفه استاندارشان اعلام مرخصی کرده بودند که دیر به دست هیأترئیسه رسیده بود.

علی اردشیرلاریجانی
3
تسلیت رئیس محترم مجلس شورای اسلامی به مناسبت حادثه زلزله استانهای غرب کشور

علی اردشیرلاریجانی
من لازم میدانم به خاطر زلزله نسبتاً شدیدی که شب گذشته چند استان کشور ما را درگیر کرده، مخصوصاً استان کرمانشاه و ایلام، هم به خانواده درگذشتگان تسلیت عرض کنم و همدردی نمایندگان محترم را با این خانوادههای عزیز اعلام کنم و هم از وزارت کشور و هلالاحمر و وزارت بهداشت اکیداً بخواهیم که با سرعت بیشتری امکانات را به مجروحین و آسیبدیدگان و کسانی که الان خانههایشان خراب شده برسانند. اطلاعاتی هم که من از دیشب تا حالا دارم تلاشهای زیادی برای رساندن امکانات به عزیزان انجام شده است، حتماً باید سرعت بیشتری به این امر داد. از مقام معظم رهبری هم تشکر میکنیم که در ساعات اولیه دستور دادند نیروهای نظامی به کمک آسیبدیدگان بشتابند. یک اهتمام عمومی برای کمکرسانی به آسیبدیدگان در زلزله نیاز است. از کمیسیون عمران و کمیسیون امور داخله هم میخواهیم که گروهی را برای رسیدگی به این امر اعزام کنند که سریعتر هم امکانات به مردم برسد و حجم آسیبها را هم ارزیابی کنند که انشاءالله در آینده کمکهای لازم به این عزیزان بشود.
4
گزارش رئیس دیوان محاسبات کشور در مورد شاخصههای بودجهریزی عملیاتی در بودجه سال 1397 کل کشور

علی اردشیرلاریجانی
دستور جلسه امروز ما ابتدا بحث بودجهریزی بر اساس روش عملکرد است. یکی از مسائلی که ما در گذشته مستمراً از دولت میخواستیم این بودجه عملیاتی بود که بنا شد بر اساس مدل جدید این کار شود. جزء موضوعاتی که در ابتدای سال هم دنبال میشد یکی همین مسأله بود که نظام بودجهریزی ما به نحوی باشد که متناسب با عملکرد بودجه داده شود. من تشکر میکنم که دفعه گذشته آقای نوبخت که تشریف آوردند گفتند ما بودجه سال آینده را بر همین اساس داریم طراحی میکنیم، حداقل اگر گام اول را بردارند خیلی گام مهمی است که انشاءالله در آینده نظام بودجهریزی ما تغییر کند.
در بررسیهایی که مرکز پژوهشها هم انجام داده بود نشان میداد که ما قانون بودجهریزی را در مجلس باید متناسب با این امر
تغییراتی بدهیم، با کمک دیوان محاسبات بحثهای طولانی داشتند. لذا ما در این جلسه گفتیم هم دیوان محاسبات و هم جناب آقای نوبخت توضیحاتی بدهند که نمایندگان در جریان باشند، این نظام بودجهریزی اقتضائات خاص خودش را دارد، هم در نگارش بودجه، هم در تخصیص بودجه و هم باید یک تغییراتی در قانون رخ بدهد. لذا این جلسه یک جلسه مهم و یک تغییری است که میتواند در آینده در شرایط کشور از نظر کارهای عمرانی تغییرات اساسی بدهد. آقای قاضیزاده! شما بفرمایید آقایان توضیحاتشان را بدهند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بله، فرمودید. دستور اول گزارش رئیس محترم دیوان محاسبات کل کشور و همچنین جناب آقای دکتر نوبخت رئیس محترم سازمان برنامه و بودجه کشور در مورد شاخصههای بودجهریزی عملیاتی در بودجه سال 1397 کل کشور است که به استناد بند (8) ماده (24) آییننامه داخلی مجلس صورت میگیرد. من از جناب آقای دکتر عادل آذر رئیس محترم سازمان دیوان محاسبات دعوت میکنم تشریف بیاورند تا استفاده کنیم. جناب آقای کاتب! ثبتنام بفرمایید.

غلامرضا کاتب
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز دقت کنید! به جهت اینکه بعد از صحبتهای برادر عزیزم جناب آقای دکتر عادل آذر و جناب آقای دکتر نوبخت و دکتر جلالی چهار نفر از همکاران ما به قید قرعه میتوانند نظرات خودشان را اعلام کنند. چون موضوع مخالف و موافق نیست، فقط بحث نظراتی است که ما به استناد قانون برنامه ششم توسعه میبایست دولت بحث بودجهریزی عملیاتی را اجرا کند، (20) درصد آن را در سال 1397 اجرایی کند. به همین خاطر من خواهش میکنم همکاران فقط در ستون موافقین ثبتنام کنند، ما بعد در ستون موافقین قرعهکشی خواهیم کرد و چهار نفر را به قید قرعه انتخاب خواهیم کرد، ممنونم. جناب آقای دکتر عادل آذر بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
آقای دکتر یک لحظه اجازه بفرمایید! من اسم آقای افضلی را که اعلام کردم، چون تشابه اسمی وجود دارد جناب آقای نظر افضلی صحیح است.

عادل آذر
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
عرض سلام و ادب و احترام خدمت نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی، هیأترئیسه مجلس، رئیس محترم مجلس شورای اسلامی و آرزوی قبولی طاعات و عبادات و عزاداریهای همه عزیزان در این ایام اربعین حسینی و عرض تسلیت به واسطه درگذشتگانی که در این زلزله دیشب در کشورمان داشتیم، انشاءالله خدا آنها را رحمت کند، به خانوادههایشان عرض تسلیت دارم، برای بازماندگان آرزوی صبر و سلامتی دارم.
همانطور که اعلام شد قرار بر این است که من درخصوص تصویر آسیبهای بودجه فعلی کشورمان خدمتتان در راستای اجرای نظام بودجهریزی عملیاتی یا بهتر است بگوییم نظام بودجهریزی بر مبنای عملکرد گزارشی را خدمتتان تقدیم کنم. من اسلایدهایی را تهیه کردهام، اگر دوستان لطف کنند روی مانیتورهای نمایندگان محترم بیندازند که من بر اساس آن صحبت کنم که در وقتم صرفهجویی شود ممنون میشوم.
عنایت دارید که قوانین کشورمان درخصوص اجرای نظام بودجهریزی بر مبنای عملکرد سالهاست که اجرای چنین نظام و مکانیزمی را پیشبینی کرده است. از سال 1380 در تبصره (48) قانون بودجه این الزام وجود داشته، البته پیشبینی این بوده که ما یک تجدیدنظر جدی در نظام بودجهریزیمان داشته باشیم. اگر محبت کنید مانیتورهایتان را ببینید مشخص است که از سال 1380 تا سال 1396 که در قانون برنامه پنجساله ششم در بند «پ» ماده (7) این حکم صراحتاً آمده، اصرار بر این است که ما این نظام را باید در کشور پیاده کنیم. من دلیلش را در توضیح نظام بودجهریزی بر مبنای عملکرد عرض خواهم کرد که چرا کشور ما بر اجرای این نظام متمرکز شده است و در مقدمهای هم که رئیس محترم مجلس شورای اسلامی فرمایش کردند هم بر ضرورتش تأکید کردند.
اول یک اصطلاح را با هم نهایی کنیم که تا برنامه ششم واژهای که عمدتاً به کار برده میشود «بودجهریزی عملیاتی» بود، خوب است که از این پس به جای «بودجهریزی عملیاتی» که واژه غلطی بود که در قوانین ما مصطلح شده بود، از این پس از اصطلاح «بودجهریزی بر مبنای عملکرد» استفاده کنیم، نه «بودجهریزی عملیاتی»، در تشریح نظام دلایلش را خدمتتان عرض خواهم کرد. اما اول یک نگاهی به آسیبهای بودجه کشورمان بیندازیم. عزیزان! این اسلایدی که میبینید، تصویری که جلوی روی شماست نشان میدهد، من صرفاً بر اساس بودجه عمومی دارم گزارش را خدمتتان عرض میکنم، نشان میدهد که ما همواره تخصیصهایمان (اگر ستون آخر را عنایت کنید) به نحو بسیار بالایی و با عدد نزدیک به (100) در بودجههای هزینهای بوده است. یعنی نشان میدهد آنجایی که میخواستیم بودجه جاری را پرداخت کنیم، تمام تلاش دولت و کشور این بوده که این تخصیصها اول به حوزه هزینهای و جاری برود که نتایج این هزینههای جاری خوب دست همه شما است، بعد سراغ عمرانی بیاییم. گرچه نشان میدهد که ریال بودجه عمرانی افزایش پیدا کرده، اما اگر تصویر بعدی را ببینیم یک اتفاق عجیبی در کشور دارد رخ میدهد. من خواهش میکنم به این عددها عنایت کنید تا اهمیت اینکه ما ناچاریم نظام بودجهریزیمان را تغییر بدهیم و نظام بودجهریزی جدیدی را ایجاد کنیم و اینکه این نظام بودجهریزی موجود دیگر به بنبست رسیده و جوابگوی کشور نیست حاصل شود و
دستمان بیاید و قاعدتاً شما هم باید یک فکری کنید. نمایندگان مجلس شورای اسلامی هم قاعدتاً باید یک چنین نظامی و اجرای آن را از دولت مطالبه کنند.
در اینجا میبینیم که (87) درصد پولی که عملکرد دولت بوده، اعتباراتی که خرج و هزینه شده مربوط به اعتبارات هزینهای است و اگر این ستونهایی که قسمت زرد است را نگاه کنید سال به سال میزان تخصیص اعتبارات عمرانی کشور دارد کاهش پیدا میکند. شما بزرگواران که دغدغه اجرا، کار، اشتغال و عمران دارید از این نمودار خوب میتواند دستتان بیاید که چه اتفاقی دارد در کشور میافتد.
عنایت میکنید که تخصیص بودجه عمرانی از (25) درصد در سال 90 به (13) درصد در سال 95 رسیده است، برعکس تخصیص اعتبارات هزینهای از (74) درصد در سال 90 به (87) درصد در سال 95 رسیده است. یعنی هرچه پول دارید باید برای اعتبارات هزینهای و جاریتان پرداخت کنید و آرامآرام عمرانیتان را باید تعطیل کنید. نمودار بعدی این روند را به خوبی نشان میدهد. فاصله بین اعتبارات هزینهای و اعتبارات عمرانی در این نمودار قرمز که اعتبارات هزینهای را دارد نشان میشد و نمودار مشکی که اعتبارات تملک داراییهای سرمایهای عمرانی را نشان میدهد به خوبی دستتان میآید در کشور چه اتفاقی دارد میافتد. چون من وقت را روی نیمساعت تنظیم کرده بودم و بزرگواران میفرمایند (20) دقیقه بیشتر نشود، چند تا دیگر از موارد و آسیبهای بودجه را عرض میکنم که سر موضوع نظام بودجهریزی بر مبنای عملکرد بروم و آن را تشریح کنم.
یکی دیگر از شاخصهای بسیار مهم و کلیدی بحث تراز عملیاتی و یا به یک عبارت خیلی عمومیتر کسری بودجه در حوزه تأمین اعتبارات هزینهای است. میدانید که تراز عملیاتی یعنی تفاوت درآمدهای واقعی کشور از طریق مالیاتها و عوارض، آن چیزی که معنی حقیقی درآمدها یا درآمد سالم یا اصطلاحاً در اقتصاد نامش را «درآمد خوب» میگذاریم و اعتبارات هزینهای است که عرض کردم سال به سال افزایش پیدا کرده است. عنایت میکنید که تراز عملیاتی در سال 90، (28) هزار میلیارد است، در سال 95 به (61) هزار میلیارد منفی رسیده است. یعنی تراز ما منفی است و روز به روز هم دارد بیشتر میشود و این نسبت چیزی نزدیک به (29) درصد است. نمودار بعدی باز این را به وضوح نشان میدهد، حالا برای اینکه بتوانیم این پول را جبران کنیم، بالاخره پول این ملت را باید بدهیم، تأمین اعتبارات هزینهای را باید انجام بدهیم، با این تعهداتی که در قالب بودجه کشور دادهایم در این اسلاید شما به خوبی میبینید که باید از منابع کشور، یعنی مابهالتفاوت این پول، این (61) هزار میلیارد تومان را باید از داراییها و منابع کشور و داراییهای بیننسلیمان که نفت باشد بفروشیم یا تملک سرمایهای (اسلاید بعدی را اگر عنایت کنید) یا واگذاری داراییهای سرمایهای یا واگذاری داراییهای مالی. مصداق واگذاری داراییهای سرمایهای نفت است، مصداق واقعی واگذاری داراییهای مالی بحث فروش شرکتها و اوراق است. باز این نمودار دارد به شما میگوید که ما سال به سال داریم از این منابع تأمین میکنیم و همینطور که عنایت میکنید بخش زرد کشور یعنی واگذاری داراییهای مالی دارد افزایش پیدا میکند و همچنین بخش سرمایهایمان دارد به شدت بالاتر میرود. ولی نکته بسیار کلیدی آن این است که این واگذاریهای دارایی مالی از کجا تأمین میشود؟ یک آسیب جدیدی که دارد وارد بودجهریزی کشور میشود (خواهش میکنم عنایت کنید) و عمدتاً هم از طریق مجلس دارد اتفاق میافتد، یعنی دولت تقاضا میکند، نمایندگان مجلس شورای اسلامی تصویب میکنند، این را من خواهش میکنم عنایت کنید.
اگر اسلاید بعدی را عنایت کنید این است، اتفاق دارد اینطور میافتد، تا الان هر چه داشتیم نفت میفروختیم خرج میکردیم، کم و کسرش را میرفتیم شرکتهایمان را میفروختیم خرج میکردیم و به بخش اعتبارات هزینهایتان میدادید، در این کشور به عمران نمیدادیم، به هزینههای جاریمان میدادیم، نمودار اول هم این را نشان میداد. یک اتفاق عجیب دیگر که در کشور دارد میافتد این است، این اسلاید دارد میگوید که اعتبارات فروش داراییهای سرمایهای از محل اوراق مشارکت و اسناد خزانه دارد تأمین میشود. اگر بخش آبی را نگاه کنید دارد میگوید که از محل فروش اوراق مشارکت یا پاس کردن اوراق مشارکت که به مرحله سررسید میرسد دوباره به اوراق داده و به قیمت بالاتر دارد تأمین میشود. اسلاید بعدی نشان میدهد ما اوراق را داریم با اوراق پاس میکنیم، یعنی به جای اینکه پول واقعی بدهیم، موقعی که کسی اوراق مشارکت یا اسناد خزانهاش به سررسید به جای اینکه پول بدهیم، آقا! اسناد خزانه در این کشور برای تعهدات کوتاهمدت پیمانکاران ابداع و اختراع شد که کار خوبی هم بود، اما یک آدم شارلاتانی به نام آقای توزیع، این آقای توزیع کلاهبردار بوده، آمده چیزی را درست کرده، اوراق را با اوراق پاس میکرد. یعنی کسی که اوراق مشارکت یا اسناد خزانه داشت میآمد میگفت پولم را بده پول نداشت به او بدهد، چکار میکرد؟ میگفت (10) درصد، (20) درصد روی آن، فعلاً این ورقه را بگیر برو شش ماه، یک سال دیگر بیا.
این اتفاق و حادثه دارد در این کشور میافتد و اینکه عرض کردم مجلس هم تصویب میکند، امروز بخشی از این بحث من این است که این هشدار را بدهم و بگویم من از نمایندگان مجلس شورای اسلامی و از شما بزرگواران تقاضاهایی را دارم. دولت بالاخره دارد زحمت میکشد و کارهایی را میکند و پیشنهاداتی را میآورد، اینجا باید با دقت نظر جدی و با تعمیق و تحلیل بحث را جلو ببریم. شما ببینید چه اتفاقی افتاده است، در بند «ح« تبصره (5) قانون بودجه سال 96 اجازه دادید، همان کار آقای توزیع است، اجازه دادید که دوباره دولت (5000) میلیارد تومان اوراق بهادار با سررسید تا پنج سال برای بازپرداخت اصل و سود اوراق سررسیدشده انتشار بدهد. در بند «ی» تبصره (5) قانون بودجه سال 96 اجازه دادید (3) میلیارد دلار اوراق مالی ارزی و ریالی به
وزارت نفت جهت بازپرداخت اصل و سود اوراق مشارکت ارزی و ریالی سررسیدشده (انتشار دهد). بنابراین من میخواهم بگویم غیر از اینکه تا حالا نفت میفروختیم و خرج میکردیم، غیر از اینکه تا حالا سهام شرکتهایمان را میفروختیم و خرج میکردیم، من اسم این را آیندهفروشی میگذارم، این اتفاقی که در کشور دارد میافتد یعنی آینده بچههایمان را هم داریم میفروشیم. یعنی داراییهای بیننسلیشان را به نام منابع زیرزمینی میفروختیم و میخوردیم، شرکتهایی که سرمایههای بیننسلی ما هستند واگذار کردیم، خرج اعتبارات هزینهای کردیم الان هم داریم آینده را میفروشیم. این اوضاع بودجه کشور است، این یکی از پدیدههای کشور است.
اسلاید بعد بیانضباطیهای درون بودجه کشور، عدم شفافیت در بودجه کشور، انحرافهای هدفگذاریشده در بودجه کشور، من اسم آن را انحراف از اهداف میگذارم. در بودجهریزی کشور در تصویرهای بعدی یکی یکی میبینید یکی از نشانههای بیانضباطی جدی در بودجه ما اعتبارات ردیفهای متفرقه است. همینطور که عنایت میکنید سال 90، (39) درصد تا سال 96، (23) درصد از بودجه عمومی شما اعتبارات متفرقه است. اعتبارات متفرقه بهجز بعضی موارد نادر که سالانه اتفاق میافتد همواره تکرار میشوند و به هیچ هدفی وصل نیستند. یکی از شعارها و کلیدیترین مباحث بودجهریزی بر مبنای عملکرد بحث رسیدن به هدف است، اعتبارات متفرقه یعنی نمیدانید برای چه میخواهید، چه نوع هدفی را دارید دنبال میکنید.
در این اسلاید یک حرف بسیار مهمی هست، خواهش میکنم به این تصویر عنایت بکنید. یکی از مباحث اصلی ما در بودجهریزی بر مبنای عملکرد یا بودجهریزی عملیاتی محاسبه قیمت تمامشده خدمات و کالاهایی است که حکومت به مردم میدهد. اول باید ببینیم چقدر خرج میکنیم، شما نمایندگان بزرگوار و محترم استانها عنایت بکنید در سال 90 چیزی که در اعتبارات جدول شماره (10) شما بوده، یعنی اعتبارات مربوط به استانها مثلاً (9800) تا بوده، درحالی که (61) هزار تا به استانهای شما دادند. یعنی جمهوری اسلامی ایران مثلاً به استان ایلام نسبت به آن چیزی که تحت عنوان اعتبارات استانی خود آورده شش برابر دارد پول میدهد، یا در سال 94 هشت برابر دارد پول میدهد، یعنی بهطور متوسط ما چیزی حدود (77) درصد، اگر عنایت بکنید اساس این هم اساس تفریغ بودجه است. بهطور میانگین معادل (77) درصد از مصارف استانها به صورت متمرکز انجام میشود. یعنی شورای برنامهریزی، استان و کسی که در میدان عمل است روی آن هیچ تسلطی ندارد. ما باید به مردم بگوییم که آقای استان ایلام، آقای استان هرمزگان! جمهوری اسلامی ایران چقدر دارد برای کشور خرج میکند، خدماتی که دارد میدهد چقدر هزینه است، این از نشانههای عدم شفافیت است و عدم اعتماد به استانهای ما است. یعنی حکومت باز همه را جمع کرده و متمرکز دارد برنامهریزی میکند، باید به استانها واگذار بکند. شما عنایت میکنید سال 90 شش برابر پول دادیم، درحالی که یکششم آن را برای استان اعلام کردیم. سال 94 هشت برابر به یک استان پول دادیم، درحالی که یکهشتم آن را به استان دادیم و استان دارد کار برنامهریزی روی آن انجام میدهد، مابقی آن دارد به شکل متمرکز توزیع میشود یا تخصیص پیدا میکند.
یکی دیگر باز از اعتباراتی است که درآمد اختصاصی است. این درآمد اختصاصی یکی از مفسدههای جدی بودجه است و بسیاری از این پرداختهای نامتعارفی که همه شما دغدغه آن را داشتید اینجا است. من دارم اینها را عرض میکنم که سیاهچالههای نظام بودجهریزی ما کجا است، اشکالات آن کجا است و چه مکانیزمی میتواند اینها را برطرف کند، بیانضباطی آن کجا است، البته برخی از آن را دارم ذکر میکنم. ابهامات آن کجا است، عدم شفافیت آن کجا است و هرچه اینها بیشتر باشد قاعدتاً پاسخگویی سختتر و نظارت به مراتب سختتر است. یعنی شما نمیتوانید بر بودجه و دخل و خرج کشور نظارت بکنید، آن چیزی که قانون درواقع اختیار داده و حق طبیعی یک دستگاه نظارتی مثل مجلس شورای اسلامی است یا دستگاه قانونگذاری است که دستگاه نظارتی مثل دیوان را دارد.
و اسلاید بعدی را اگر لطف کنید خواهش میکنم به این نمودار عنایت بکنید! باورتان میشود که در قانون بودجه کشور ما طرحهایی داریم که (41) سال به بالا عمر دارد؟ (27) طرح داریم که (41) سال به بالا عمر دارد. (44) طرح داریم، (31) تا (40) سال عمر دارد، یعنی تا اینجا تا قبل از انقلاب، بخش عمده این پروژه از قبل از انقلاب شروع شده، لیست آنها را من دارم در این پیوستهای قانون بودجه هم هست. (21) تا (30) سال (284) پروژه، (11) تا (20) سال (658) پروژه، (755) پروژه داریم که اصلاً سال پایان ندارد، یعنی معلوم نیست کی تمام میشود، بدون سال پایان ذکر شده.
اسلاید بعد باز جالبتر است. فرصتهای از دست رفته، هزینههای عجیب و غریبی که این نظام بودجهریزی و برنامهریزی مالی کشور دارد تحمیل میکند یک مورد آن را در پروژههای عمرانی شما میبینید. این اسلاید دارد میگوید که میانگین مدت اجرای پروژههای عمرانی معادل (2/14) سال است که حدوداً (3/3) برابر مدتزمان پیشبینی شده برای اتمام پروژههای جدید است. برای اتمام این پروژهها در سطح ملی (508) هزار میلیارد تومان و در سطح استانی (49) هزار میلیارد تومان ما پول میخواهیم تا اینها را بتوانیم تمام کنیم. یعنی اگر اینها بهموقع انجام میشد، مدیریت میشد و در آن کارایی میبود این اتفاق نمیافتاد. من برای اینکه این اعداد زیاد هستند یک عدد در ذهن شما بزرگواران بماند خواهش میکنم این عدد بنده را عنایت بکنید. این دیگر بر اساس محاسبات و کارهای تحقیقاتی است که خود من انجام دادم، چه در دانشگاه، چه در دیوان محاسبات.
خواهش میکنم به این عدد عنایت بکنید، آقا! پولی که برای کارهای عمرانی کشور میدهیم از هر (100) تومان آن (52) تومان آن به خروجی تبدیل میشود، از هر (100) تومان، از هر (100) واحد (52) تومان آن به خروجی تبدیل میشود. معنی آن این
نیست (48) تومان آن میل شده، حیف میشود. به این میگوییم Inefficiency (عدم کارایی). بخش عمدهای از آن از نظام بودجهریزی حاصل میشود، یعنی ممکن است بگویید آقا! ما پول را میدهیم به پیمانکار، چکارش کنیم؟ اگر نظام برنامهریزی شفاف، روشن و تفصیلی داشته باشیم که کار نظارت را آسان بکند نمیگوییم صد درصد خروجی به ما میدهد. در بهترین و در ایدهآلترین جاها در بهترین کشورها نزدیک (97) تومان است، یعنی همچنان سه تومان آن ضایع میشود، عیب ندارد، این ایدهآل آن است، ولی نه دیگر (48) تومان آن. این یک عدد را فقط از من یادگاری داشته باشید تا اهمیت این بحث بیشتر روشن بشود.
برویم جلو، یا جامعیت در بودجه. بالاخره ما برای نظام بودجهریزی اصولی را تعریف کردیم، یکی از آنها اصل جامعیت است. شما باورتان میشود که بخشی و تعدادی از دستگاههایی که دولتی هستند در بودجه کل کشور نمیآیند؟ من بخشی از آنها را اینجا آوردم؛ مناطق آزاد تجاری، شرکتهای نسل دوم و حتی شرکتهای نسل اولی ازجمله شرکت مهندسی توسعه گاز ایران، شرکت بازرگانی گاز ایران، شرکت توزیع گاز ایران، شرکت آوای پردیس سلامت و الی آخر تا بخوانیم. این یعنی اصل جامعیت، در بودجه ما اصل جامعیت نیست. یعنی شما نمایندگان محترم، دستگاههای نظارتی، چون در پیوست بودجه نمیآیند نمیتوانیم بر آنها نظارت کنیم. حالا آمارهای دیگر، مثلاً اشخاص حقیقی و حقوقی که این زنگولهها را ما نمیدانیم اصلاً چطور آویزان شده به بودجه کل کشور، در سال 90، (81) دستگاه یا فرد داشتیم که اشخاص حقیقی و حقوقی بودند کمک گرفتند، در سال 91، (159) تا و الی آخر.
باز یکی دیگر از مواردی که مشکل نظارت را دوچندان میکند و آشفتگی و بینظمی بودجه ما را نشان میدهد بحث اعتبارات خارج از شمول است. من خواهش میکنم در این قانون جدید در لایحه امسال فکری به حال این اعتبارات خارج از شمول بکنید. اعتبارات خارج از شمول عملاً امکان نظارت را صفر میکنند، چون یک عدد کلی مینویسد میرود، گرچه در قانون آمده و تعریف دارد ولی عملاً صفر میکند. میبینید (5) درصد از اعتبارات هزینهای تخصیصیافته عمومی دولت، (5) درصد از اعتبارات اختصاصی تخصیصیافته از بودجه عمومی دولت، بهخصوص آن بند «ز» اعتبارات موضوع ماده (217) قانون مالیاتهای مستقیم و الی آخر. عذر میخواهم، (5/0) درصد، در اسلاید درست است، (5/0) درصد و (1) درصد هم داریم، (1) درصد از اعتبارات تملک داراییهای سرمایهای تخصیصیافته، (3) درصد بودجههای دستگاهها و مؤسسات آموزشی و پژوهشی. تقربیاً محاسبه ما نشان میدهد سرجمع از بودجه عمومی ما چیزی حدود (1) درصد اعتبارات خارج از شمولمان میشود. (1) درصد در مقیاس بودجه عمومی کشور ببینید چه عددی به شما میدهد.
یک نکته؛ این سؤال را شماها خیلی از ما میپرسید. از دیوان محاسبات و مرکز پژوهشها معمولاً محل سؤال قرار میگیریم که معمولاً مجلس چند درصد لایحه دولت را دستخوش تغییر میکند؟ این سؤال را همیشه میپرسید. من بر اساس اعتبارات که محاسبه کردیم و اینجا خدمت شما آوردم ستون آخر که با قرمز هم نشان دادیم سال 91، (3) درصد بوده، (فرهنگی ـ جمعبندی بفرمایید) سال 92، (16) درصد، سال 96، (7/8) درصد، یعنی تقریباً نزدیک (6) درصد بودجه دستخوش تغییر میشود. این اشکال ندارد، یعنی قاعدتاً حق مجلس است و باید این کارها را هم بکند، اما یک پدیدهای معمولاً انجام میشود که خواهش میکنم نمایندگان به آن عنایت بکنید. پیشبینی درآمدها را که انجام میدهید مقابل آن که هزینه میگذارید معمولاً درآمد تحقق پیدا نمیکند یا تحقق اینها معمولاً زیر (5) درصد است، اما هزینه قطعی است. چون شما بالانس میکنید، هزینهها و درآمدها را شما با هم بالانس میکنید معمولاً درآمدها را بالا میببرید اما درآمد صوری است، تحقق پیدا نمیکند، این دیگر به خود مجلس برمیگردد. عدد زیاد نیست اما هزینهها دیگر قطعی است، دیگر گردن دولت گذاشتیم برود آن هزینهها را انجام بدهد. از این آسیبها زیاد است. اگر آقای رئیس اجازه بفرمایند، آقای رئیس! پنج دقیقه خود بودجهریزی را هم یک توضیحی بدهم. (رئیس ـ سریعتر) چشم.
برویم اصل نظام بودجه. یک سایتی هست حیفم میآید این را نگویم؛ ببینید! یکی از گرفتاریهایی که ما الان با دولت داریم بحث بدهیها و مطالبات دولت است. در بعد نظارتی ما میگوییم آقای دولت! میشود به ما بگویید چقدر بدهی دارید، چقدر مطالبات شما هست؟ میگویند محرمانه است، هیچ موقع بدهیها و مطالبات دولت در هیچجای دنیا محرمانه نیست. این سایت را بیاورید. اسلاید بعدی، این سایت متأسفانه اینجا اینترنت نبود که من همین حالا نشان شما بدهم، (200) کشور را در لحظه دارد میگوید برای بدهیهای آنها چه اتفاقی دارد میافتد، برای مطالبات آنها چه اتفاقی دارد میافتد، برای ما محرمانه است. این یعنی عدم شفافیت، این یعنی گرفتاریهای نظام نظارتی و انضباط مالی و انضباط اقتصادی. آدرس این سایت را هم این زیر نوشته است.
بروید بخش بودجهریزی برنامه. یک سؤال اینجا مطرح میشود، آقا! این آسیبها را اینجا گفتید راهحل چیست؟ یعنی سؤال کلیدی الان این است؛ قبول است اینها هست، بودجه از نظم و نسخ افتاده، از مسیر خود خارج شده، انضباط در آن نیست، شفافیت در آن نیست، چون انضباط و شفافیت و جامعیت در آن نیست نظارت بر آن سخت است، پاسخگویی وجود ندارد. حالا راهحل؛ دنیا نشسته فکر کرده، آقایان، خانمها، نمایندگان و بزرگواران عنایت بکنید خواهش میکنم. این فقط خاص کشور ما نیست، دنیا این مسیر را رفته اشکالی هم ندارد، نمیدانم چرا اسلاید رفت، یک اسلاید برگردانید. دنیا نشستند فکر کردند نظاماتی را طراحی کردند گفتند یکی از راهحلها این است که مکانیسم بودجهریزی را درست کنیم، دستگاه بودجهریزی را، ماشین تولید بودجه و تخصیص اعتبارات و نظارت را درست کنیم. نمیگوییم صد درصد مشکلات را حل میکند، اما نظام آن را طراحی میکند، علمی میکند و
پیامدهایی دارد. اسم این پیامدها (performance_based budgeting) یا بودجهریزی بر مبنای عملکرد.
من همینجا این نکته را بگویم؛ آقای دکتر نوبخت برای اینکه بگوید مجلس! سال 1396 پولی که به من دادید ببرم تخصیص اعتبارات بدهم، خرج کارها بکنم، خدمترسانی بکنم به چه هدفهایی رسید، یعنی یکی از مطالبات شما از آقای دکتر نوبخت (منظور حالا برنامه و بودجه) باید این باشد که آقای دکتر! لایحه بودجه را که برای من میآورید پیوست عملکرد خود را هم برای من بیاور. (رئیس ـ آقای عادل آذر وقتتان دیگر تمام شده، بحث خود را جمع کنید)، چشم... پیوست عملکرد خود را هم برای من بیاور. این پیوست عملکرد یک تعریف دارد و اسم آن نظام بودجهریزی بر مبنای عملکرد است. من این را در قالب یک استعاره خانه درست کردم، این مدل سالها تجربه علمی خود من هست از کارهای علمی که کردم، برای ایران آن را بومی کردیم، این مدل را بیاورید.
خوشبختانه باید این را اذعان کنم که برنامه و بودجه کشور ما تلاشهای خیلی خوبی کرده، من شهادت میدهم که در این سه سال اخیر بهخصوص گامهای خوبی برداشته و عمدتاً هم Base آن این مدل است. این مدل این را میگوید؛ این به استعاره خانه معروف شده و در دنیا هم ثبت شده، طراحی آن هم از خود من هست، تجربیات اجرایی ایران هست. این میگوید تا نظام مدیریت عملکرد را به عنوان زیرساخت، اگر نگاه بکنید پی این خانه مدیریت عملکرد است، ستونهای آن برنامهریزی عملیاتی و نظام هزینهیابی است. نظام هزینهیابی یعنی باید بگوید که آقا! هر دانشآموز دولتی چقدر هزینه دارد، هر دانشجوی علوم انسانی در دانشگاههای ایران چقدر هزینه دارد، هر کیلومتر جادهای که میسازند نسبت به هر استان چقدر هزینه دارد، قیمت تمامشده آن چقدر است با رعایت کیفیت، با رعایت کیفیت و زمان اجرا. قیمت تمامشده، سرعت یا زمان اجرا و کیفیت، سه کلیدواژه دارد و نظام پاسخگویی به انگیزش و برنامهریزی استراتژیک کشور که تحت عنوان سیاستهای کلان تعریف میشود، نظام بودجهریزی بر مبنای عملکرد، این را میگوییم تا دیوان محاسبات دولت را حسابرسی عملکرد کند. حسابرسی عملکرد یعنی آقای دولت! ما پول دادیم شغل ایجاد کنید، ما پول دادیم امنیت ایجاد کنید، ما پول دادیم بهداشت ایجاد کنید، ما پول دادیم رفاه ایجاد کنید، چقدر ایجاد کردید؟ این میشود آن پیوست علمکردی که خدمت شما عرض کردم. (کاتب ـ جناب آقای عادل آذر ممنونم) یک دقیقه من آن الزامات را بگویم.
اسلاید آخر هم بیاورید. من بحث خودم را روی نیم ساعت تنظیم کردم. اسلاید آخر، تمام دنیا تجربیات آنها این را نشان میدهد. خواهش میکنم بزرگواران! عرایض من امروز صرفاً برای نمایندگان است، چون میخواهم بگویم نمایندگان چگونه میتوانند به اجرای این نظام کمک کنند. تجربه تمام دنیا این را میگوید که اجماع ملی بین مجلس و دولت باید پدید بیاید، دولت به معنی قوه
مجریه تا این نظام پیاده بشود و نمایندگان باید از دولت بخواهند، پارلمان باید از دولت بخواهد. چون این مدل دنبال شفافیت است، دنبال پاسخگویی است، دنبال تفصیلگرایی است، معمولاً دولت علاقه ندارد، ما باید قدردانی بکنیم انصافاً آقای دکتر نوبخت شخصاً زحمت کشیده، اما معمولاً دولت دوست دارد پول را یکجا بگیرد خرج کند، همه اختیارات را هم به آن بدهیم.
اگر شما میخواهید بروید به سمت نظارت دقیق و در تعالی کشور نقش داشته باشید باید بگویید آقای دولت! باید بروید این را اجرا کنید، این مکانیسم را پیاده کنید، دنیا هم این را اجرا کرده. این بحث که آقا! ما نمیتوانیم و امکان آن را نداریم بنده به عنوان معلم کوچکی در این حوزه عرض میکنم ما امکانات آن را داریم (فرهنگی ـ آقای دکتر! خیلی ممنون) آمادگی آن را داریم و خواهیم رسید، ولی سه تا قانون میخواهیم؛ قانون جدید برنامه، قانون جدید بودجه متناسب با بودجهریزی برنامه عملکرد و قانون محاسبات عمومی که مبنای آن حسابرسی عملکرد باشد و یک نظامی که ثبت دقیق گردش اطلاعات اقتصادی را در کشور نشان بدهد، در دنیا معروف است به people cycle clock یا PCC همه اینها اگر وجود داشته باشد، امکان آن هم در ایران هست.

علی اردشیرلاریجانی
آقای دکتر آذر دیگر وقتتان تمام است.

عادل آذر
عذرخواه هستم اگر عرایض من خیلی طولانی شد، خیلی ببخشید. صلوات بر محمد و آل محمد. (حضار صلوات فرستادند)

مسعود پزشکیان
تشکر میکنیم از توضیحات شما. جناب آقای دکتر نوبخت

محمدباقر نوبخت
بسم الله الرحمن الرحیم
ابتدا به عنوان سخنگوی دولت مراتب تأسف جناب آقای رئیسجمهور و هیأت محترم وزیران را نسبت به رخداد غمانگیز زلزله منطقه غرب کشور اعلام میکنم و همدردی و تسلیت دولت را به خانوارهایی که عزیزان خود را از دست دادند، چه هموطنان عزیز چه همسایگان ما در کشور عراق و امیدوار هستیم که همه دستگاههای اجرایی نهایت هماهنگی و فعالیت را نسبت به کاهش این آلام و جبران خسارات به انجام برسانند.
دو وعده به نمایندگان محترم داده شده بود؛ نخست اینکه لایحه بودجه سال 1397 در زمان مقرر تقدیم مجلس بشود. التفات دارید که از چهارشنبه گذشته این پیشنویس لایحه به دولت ارسال شد و از جلسه دیروز هیأت وزیران کار رسیدگی به پیشنویس لایحه بودجه سال 1397 را آغاز کردند. با توجه به اینکه قرار شد تمامی جلسات به بررسی پیشنویس این لایحه معطوف بشود ابراز امیدواری میکنم و با اطمینان بیشتر عرض میکنم که انشاءالله لایحه بودجه در زمان مقرر قانونی تقدیم شما خواهد شد.
قول دیگری به شما عزیزان داده بودیم که لایحه بودجه سال 1397 با اصلاحات اساسی شکل بگیرد و تقدیم شما بشود و اگر
نیاز به تتمیم و تکمیل برای آن اصلاحات انجامشده هست شما به انجام برسانید تا انشاءالله ما بتوانیم قانون مناسبی را داشته باشیم، چون طبق ماده (1) قانون محاسبات عمومی بودجه علاوه بر اینکه یک پیشبینی از منابع و مصارف هست درواقع برنامه یک سال هست که برش مقطعی برنامههای میانمدت پنجساله را شکل میدهد. از این جهت امیدواریم که انشاءالله شما هم کمک بکنید.
آنچه برادر عزیزم جناب آقای دکتر عادل آذر معطوف شدند آسیبشناسیها بود. این حرفهای درستی که رئیس محترم دیوان محاسبات زدند بنده از سال 1380 که در مجلس حضور داشتم همین اشکالات گفته شد و مهم راهحل است. راهحل این مشکلاتی که آسیبهای آن را جناب آقای دکتر فرمودند این است که ما بودجهریزی را از روش سنتی افزایشی که الان در روال ما هست تغییر بدهیم و به روش بودجهریزی بر مبنای عملکرد تبدیل بکنیم.
از این جهت آنچه که درحال انجام هست ما در دولت این لایحه را داریم بررسی میکنیم روش بودجهریزی بر مبنای عملکرد را مبنای کار خود قرار دادیم و کار را آغاز کردیم. آنچه بنده الان میخواهم خدمت شما عرض بکنم آسیبشناسی نیست، مدلهای نظری نیست، اقدامات اجرایی است که در بودجه سال 1397 باید شروع بکنیم و انجام بدهیم. اگر همکاران من در اتاق فرمان اسلایدها را نشان بدهند من میتوانم مورد به مورد به شما عرض بکنم که اهم اصلاحاتی که در لایحه بودجه سال 1397 که به وقت قانونی تقدیم شما خواهد شد شامل شش محور هست. اینها اصلاحات اعمالشده در این لایحه است که اگر کم است شما سروران محترم این را در مجلس تکمیل بفرمایید.
ما یک اصلاحاتی که در این لایحه انجام دادیم روش را به بودجهریزی مبتنی بر علمکرد تغییر دادیم که الان توضیح میدهم چه اقداماتی در این راستا انجام دادیم، ردیفهای متفرقهای که در لایحه بودجه و در قانون همیشه وجود دارد و شفافیت را کم میکند اینها را اصلاح کردیم، جداول بودجه را امسال متفاوت با جداول سنوات گذشته تنظیم کردیم، تمرکز بودجهریزی در تهران را به واسپاری اختیارات و تفویض مأموریتها به استانها محول کردیم و نظام درآمد و هزینه استانها را بهگونهای که تشویق بیشتری بر استانها صورت بگیرد انجام دادیم و یک کار مهمی که همواره برای کاهش تصدیهای دولت و استفاده گسترده از بخش غیردولتی هست به عنوان مشارکت عمومی ـ خصوصی برای طرحهای تملک داراییهای سرمایهای با مکانیزمی که توضیح میدهم در همین لایحه اعمال کردیم.
بنابراین این شش محور اصلاحات با این تفاصیلی هست که میگویم؛ درخصوص بودجهریزی مبتنی بر عملکرد که در اسلاید بعدی دوستان من این را نشان خواهند داد ما بر این مدل عمل کردیم. با ابتنای به اسناد فرادست در لایحه بودجه سال 1397 ابتدا برنامه سال 1397 را احصاء کردیم. خواهش من از نمایندگان محترم این است؛ وقتی که ما لایحه را تقدیم شما میکنیم اول از سازمان برنامه و بودجه مطالبه بکنید کدام برنامه هست که شما این بودجه را در رابطه با آن برنامه میخواهید بنویسید، اصلاً برنامه دولت برای سال 1397 چیست؟ این برنامه را ما تقدیم شما میکنیم. آن برنامه سال 1397 تبدیل میشود به یک برنامه اجرایی، آن برنامه یک برنامه مبتنی بر پیشبینیهای ما است، برنامه اجرایی ما کدام است؟ ما در اینجا داریم، همکاران محترم، نمایندگان محترم! آن برنامه اجرایی برای اینکه عملیاتی بشود ما فعالیتی را باید برای هریک از برنامهها انجام بدهیم. آن فعالیتها چیست؟ اینها را احصاء کردیم. بر اساس همه اینها برای فعالیتی که میخواهیم برای آن برنامه و هدف انجام بدهیم یک قیمتی تعیین کردیم.
الان دستگاه اجرایی مشخص است که برای اجرای برنامه خود چه فعالیتی باید انجام بدهد، قیمت تمامشده هر فعالیت یا هزینه واحد هریک از آن فعالیتها چقدر است، هدف در آن برنامهای که برنامه سال است مشخص است، این دو تا عدد را در هم ضرب میکنیم، بودجه دستگاه مشخص است. در سال جاری نیاز به چانهزنی نیست، نیاز به مذاکره نیست، دستگاه نمیتواند بگوید چون در سال 1396 بودجهام اینقدر بود (10) درصد اضافه کنید و حالا به من این مقدار را بدهید. ما بر مبنای صفر با او محاسبه میکنیم که چه کاری میخواهد انجام بدهد، قیمتش چقدر است، چه تعداد میخواهد انجام بدهد، بودجهاش را تعیین میکند. این اقدامی است که انجام دادیم و لایحه را به این سبک خدمت شما تقدیم کردیم.
اگر دوستان من بخواهند به اسلاید بعد رجوع بدهند در ارتباط با این استقرار، این اقدام باعث خواهد شد که ما میتوانیم بعد که میخواهیم تخصیص بدهیم حساب داریم که این دستگاه برای این تعداد فعالیت در سال 1397 این مقدار پول از ما گرفته، باید در طی (12) ماه این هدف کمّی را تحقق ببخشد. سه ماه اول چقدر پیشرفت داشته و همان مقدار پول بگیرد. یعنی ما ارزیابی بر عملکرد دستگاه را هم خواهیم داشت. چرا بهرهوری بالا نمیرود؟ علتش این است؛ چون دستگاه کار کند یا کار نکند، دم ماه از بند «و» حقوق خودش را دریافت میکند، دیگر پولی باقی نمیماند، طرحهای عمرانی هم که از یک مسیر دیگری است. این روش همینی میشود که آقای رئیس محترم دیوان محاسبات به عنوان یک آسیبشناسی (گفتند) و حداقل از سال 1380 من در این مجلس شنیدم، تا الان هم شما دارید میشنوید. بالاخره از یک سالی باید گام به جلو بگذاریم این اصلاحات را به انجام برسانیم.
در اسلایدهای بعدی که دوستان من الان برای شما نشان خواهند داد ما در راستای اینکه بتوانیم برای این بودجهریزی که داریم فعالیتها و دستگاهها را مشخص کنیم، شما در بند «پ» ماده (7) به ما اعلام کردید که میبایست سالی (20) درصد از دستگاهها را بر اساس قیمت تمامشده عمل کنیم. ما برای سال 1397، (290) دستگاه و ردیف ملی را که (32) درصد از دستگاههای اصلی است، (27) درصد از مجموعه دستگاههای اصلی و فرعی است، (10) دستگاه استانی است که (36) درصد دستگاههای استانی
میشود را بر مبنای قیمت تمامشده که با مدلهای نرمافزاری این قیمت تمامشده را احصا کردیم، ما بودجه این دستگاهها که مشخصشده است و در زمان تقدیم لایحه بودجه و در کمیسیونها اینها را به شما معرفی خواهیم کرد، برای اینها را بر اساس قیمت تمامشده حساب کردیم، الباقی را بر اساس هزینه واحد تولید. بنابراین هیچ دستگاهی نیست که یا بر اساس قیمت تمامشده آن واحد فعالیت، یا بر اساس هزینه واحد تولید محاسبه نشده باشد. با این شکل دستگاهها، چون امتیازی قائل شدیم، هر دستگاهی که داوطلبانه بیاید از مسیر بودجهریزی بر مبنای عملکرد پیش برود، ما امتیازاتی به او خواهیم داد، (50) دستگاه اصلی دیگر اعلام کردند که قبل از اینکه بودجه در مجلس تمام شود ما هم بودجه خودمان را بر همین پایه تنظیم میکنیم. با این توضیح ما میتوانیم برای سال 1397 انتظار داشته باشیم که دستگاههایی که به این ترتیب دادیم و اعتباراتشان را هم به استانها تفویض میکنیم بتوانند صرفهجویی کنند. قرار نیست که ما رقم صرفهجویی آنها را به خزانه برگردانیم، (50) درصد آن برای طرحهای عمرانی آن استان خواهد بود، (50) درصد هم برای بهرهوری بیشتر و ساز و کارهایی که در این رابطه میتواند از آن استفاده خواهیم کرد.
اقدام دیگری را که ما غیر از این بحث تصویب و تخصیص و توزیع منابع داریم انجام میدهیم، به سراغ ردیفها رفتیم. شما التفات دارید، چیزی در حد (337) ردیف متفرقه در بودجه است، رئیس محترم دیوان محاسبات توضیح دادند، هر دستگاهی یک ردیف بودجهای پیش ما دارد، (377) ردیف دیگری هست که هیچ دستگاهی برای آن مشخصشده نیست. ما فقط بر اساس موضوع در آن ردیف پول گذاشتیم، چه کسی این پول را میگیرد؟ بالاخره باید ما اعتبار این ردیفها را بین دستگاههای مختلف تقسیم کنیم تا آن کار بتواند به انجام برسد. ما از همین اول این کار را انجام بدهیم، ما بدانیم که هر یک از دستگاهها چه مقدار بودجه دارند، دستگاهها فقط آن بودجهای که در ذیل عنوانشان است را نشان میدهند، در حالی که از ردیفهای دیگر هم پول میگیرند. به همین جهت (224) ردیف از این ردیفهای متفرقه را از متفرقه خارج کردیم، بعضیهایش را که اساساً نیازی به تکرار نبود، این ردیف برای یک سال خاصی بود، گرفتاری این است که وقتی در بودجه یک ردیفی برای یک امر خاصی برای یک سال میگذاریم آن دیگر یک ردیف مستمر باسابقه میشود، هر سال میگوید من پارسال داشتم، این ردیفم را به من بدهید. یک تعداد از این ردیفها حذف است، یک تعداد از این ردیفها را در ذیل آن دستگاهها بردیم و شفافسازی کافی را انجام دادیم. این اقدام باعث میشود ما دقیقاً از ابتدا بدانیم به هر دستگاه در رابطه با هدفی که دارد چقدر داریم پول میپردازیم. چیزی حدود (58) هزار میلیارد تومان در این رابطه است.
نکتهای که برای بودجهریزی لازم است شفاف شود درآمدهای اختصاصی است. التفات دارید منابع بودجه عمومی ما از دو محل تأمین میشود، یکی از منابع عمومی است که درآمدهاست، عمدتاً مالیات و حقوق گمرکی و سایر، واگذاری داراییهای سرمایهای که نفت است و همین نکتهای که امروز اشاره کردند اسناد و اوراق مالی را واگذار میکنیم و پول میآوریم. ما اینها را به عنوان منابع عمومی میشناسیم. همه کارهای شما روی اینها است. اما حداقل برای سال آینده و امسال که حدود (52) هزار میلیارد تومان و سال آینده در کمترین وضعیت (60) هزار میلیارد تومان است، دستگاهی که آب و برق و پرسنلش برای دولت است کارهایی انجام میدهد، به عنوان درآمد اختصاصی آن را استفاده میکند و بعد شما هم نمیدانید که این درآمد اختصاصی، شما که نه خود ما هم نمیدانیم، چون هیچ قانونی از اینکه آن درآمد اختصاصی را چطور دارد استفاده میکند، آیا در راستای آن اهدافی که ما در برنامه سال 1397 قائل شدیم هست یا نه.
ما امسال این درآمدهای اختصاصی را از همان ابتدا که دستگاه هم میخواهد انجام بدهد به دو بخش تقسیم کردیم. به جای اینکه فقط جاری باشد حداکثر (70) درصد میتواند برای جاری استفاده کند، حداقل باید (30) درصد آن درآمدهای اختصاصی به سمت عمرانیها برود. اگر (60) هزار میلیارد تومان درآمدهای اختصاصی سال 1397 باشد، حداقل (18) هزار میلیارد تومان از اینجا میتوانیم به اعتبارات طرحهای عمرانی بیفزاییم که شما نمایندگان محترم الان دنبال این هستید که طرحهای عمرانیتان زودتر به اتمام برسد. این اقدام و این اصلاح را در لایحهای که برای امسال داریم تقدیم میکنیم که بودجه سال 97 است، اعمال کردیم. علاوه بر آن اصلاحاتی در جداول انجام دادیم. التفات دارید ما جداول متعددی داریم، مثلاً جدول (17) که در آنجا (59) مؤسسه وجود دارد، این مؤسسات اعتباراتی را از دولت به عنوان کمک میگیرند. اینها برخی زیرمجموعه دستگاههای اجرایی ما هستند، بعضی از اینها زیرمجموعه یا به نوعی مثلاً سازمان تبلیغات بر اینها نظارت میکند و پولشان را دریافت میکند. اگر این شکل است ما همین پول را در اختیار سازمان تبلیغات قرار بدهیم که ما بدانیم نهایتاً این کمکی که داریم میکنیم کجا میرود.
ببینید! برای سال آینده کمک به دستگاهی میشود که میخواهد بخشی از بار دولت را بردارد، دولت استقبال میکند که یک مؤسسه غیردولتی این کار را کند، به او کمک میکند، در حالی که ما الان کمکهای قابل توجهی داریم ارائه میکنیم، اصلاً ما بدانیم آن دستگاه چه دارد میکند، شاید دارد کار موازی انجام میدهد. جالب این است که بعضی از دستگاهها هم میگویند این کمک را به ما بدهید، چون ما حقوق کارکنان خودمان را که از این ردیف کمکی استخدام کردیم میخواهیم بپردازیم. چه کسی گفته از این کمکی که دولت یک سال میخواهد به یک مؤسسهای کند، آن مبنایی شود که برود استخدام کند؟ حالا استخدام دولتی نیست، ولی بالاخره کسی را شاغل میکند و ما مثل دستگاههای حقوقبگیر ماهانه موظف هستیم حقوق بدهیم، اگر ندهیم آن دستگاه دچار مشکل میشود. یک اصلاحات اساسی در این و در جدولهای دیگر اعمال کردیم.

محمدحسین فرهنگی
آقای دکتر! جمعبندی بفرمایید، وقت رو به اتمام است.

محمدباقر نوبخت
من الان این را جمع میکنم. (قوامی ـ این کمکها باید قطع شود) من تشکر میکنم، به همین جهت میدانستم که آقای دکتر قوامی و همکارانشان به دنبال قطع هستند ما شلش کردیم که شما قطع بفرمایید.
با این توضیح اعتبارات را هم به جای اینکه به دستگاههای ملی بدهیم، ملطفت باشید ما این اعتبارات را به استانها بردیم و الان عملاً اعتبارات هزینهای استانها که در سال جاری (3/4) درصد کل هزینهها است، این را به (3/24)، یعنی (20) واحد درصد هزینههای ملی را در اختیار استانها قرار دادیم که در شورای برنامهریزی استانها با حضور شما برای آن استان هزینه شود. (179) ردیف ملی را که استانها مایل بودند انجام شود ولی اختیاری نداشتند، این را به استانها واگذار کردیم. در نظام درآمد ـ هزینهای استانها هم در سال 1397 هر چه مازاد باشد یک مکانیزمی طراحی کردیم که اصلاً در استان باقی بماند و بتواند صرف توسعه آن استان شود.
یکی از مهمترین اقدامات ما با توجه به اینکه شما در بند «الف» تبصره (19) تصریح کردید که از مشارکت بخش غیردولتی استفاده شود و طرحهای عمرانی متعددی الان روی دست ما باقی مانده، ما این طرحها را به حاکمیتی و تصدیگری تقسیم کردیم، آنهایی که قابل واگذاری است واگذار میکنیم، آنهایی هم که باید با مشارکت انجام بدهیم مکانیزمهایش را گفتیم، برای اینکه شفاف شود.
امسال ما یک پیوست مستقل در اختیار شما نمایندگان و جامعه قرار میدهیم، به شفافیت نشان میدهیم که طرحهایی که از این روش با مشارکت بخش غیردولتی میخواهد استفاده کند کدام دستگاه است. این را هم به شما تقدیم میکنیم که کار را شفافتر کند. بر این اساس میتوانیم میزان منابعی را که در این خصوص داریم انجام بدهیم.
ما برای سال آینده حداقل (128) هزار میلیارد تومان برای طرحهای عمرانی با این ساز و کار و اصلاحاتی که انجام دادیم پول تخصیص دادیم و کنار گذاشتیم. برای این کار یک مشارکتی از صندوق در چارچوب اساسنامه خودش از بانکها و بخش شریک و کسی که میخواهد با طرحمان و دولت مشارکت کند، با این ترتیبی که اعلام کردم (30) هزار میلیارد تومان از صندوق توسعه ملی و (30) هزار میلیارد تومان از بانکها، خود آن بخش خصوصی که همراهی میکند (20) هزار میلیارد تومان، مجموعاً (80) هزار میلیارد تومان است که (30) هزار میلیارد تومان از منابع عمومی، (18) هزار میلیارد تومان از منابع اختصاصی خواهیم داد، در آن کتاب هم مشخص میکنیم. ساز و کارمان را برای اینکه بتوانیم اهرمی از منابع دولت استفاده کنیم در آن کتاب نشان دادیم و میتوانیم انجام بدهیم. (کاتب ـ متشکر جناب آقای دکتر نوبخت، وقتتان تمام است) برای این کار چالشهایی هم وجود دارد که من فقط به سرفصلهایش اشاره میکنم، چون وقت به اتمام رسیده، با هم باید بنشینیم.
ببینید سروران محترم! ما حتماً برای بحث صندوقهای بازنشستگی یک طرحی داریم که در اینجا آوردیم، الزاماتی که شما در قانون، بودجه یک عده از دستگاهها را تعیین کردید. اگر قرار است بودجهریزی بر مبنای عملکرد شود شما به من گفتید این دستگاه هر چه هست به او (5) درصد بدهید، (9/2) درصد به این قوه بدهید. اینها از بودجهریزی عملیاتی هم خارج شده است، یک تناقضاتی این چنینی وجود دارد که باز با عقل جمعی نمایندگان محترم میتوانیم اینها را اصلاح کنیم یا معافیتها یا تخفیفات رو به افزایشی که برای مالیات و حقوق گمرکی است. الان بالغ به (39) هزار میلیارد تومان معافیت وجود دارد، ما اگر فقط بتوانیم (20) درصد این معافیتها را تقلیل بدهیم چیزی حدود (8000)، (9000) میلیارد تومان فقط از این محل میتوانیم داشته باشیم. اگر قرار است که ما کشور را بر پایه مالیات عمل کنیم نیاییم به همه مؤدیان فشار بیشتری وارد کنیم، آن کسانی که به هر دلیلی از این پوشش خارج هستند یا در معافی هستند، آنها را هم بیاوریم تا با یک همکاری کشور را اداره کنیم.
آخرین کلام من با شما سروران محترم این است، این اقدامی که انجام دادیم حداقل بعد از (16) سال از سال 80 که اعلام شد میخواهد صورت بگیرید، ما میتوانیم محافظهکاری کنیم، این را هم برای دولتهای آینده بگذاریم، این دولت شروع کرد. حتماً تعارض منافع پیش میآید، نه منافع نامشروع، منافع قانونی، ولی بالاخره در چنین آسیبی که الان دیوان محاسبات توضیح دادند بالاخره میخواهیم از این آسیبها مصون بمانیم، باید یک اقداماتی انجام بدهیم، باید یک عمل جراحی صورت بگیرد. حتماً این تعارض منافع اختلافاتی را ایجاد میکند. انتظارمان این است که مجلس محترم کمک کند و ما هیچ ادعایی هم نداریم که بگوییم الان این را که شروع کردیم از فردا همه مشکلات حل است، نه ما داریم شروع میکنیم و گام به گام پیش میرویم. چون آقای دکتر قوامی که ما را اینجا تحریض میکنند، من خبری از ایشان در زیرنویس رسانه دیدم که همان اول آب پاکی را ریخت (البته میدانم ایشان نگفته) که بودجهریزی عملیاتی اصلاً قابل انجام نیست. اگر اینطور باشد که ما با این گرمی از بودجهریزی بر مبنای عملکرد اقبال کنیم بهتر است دولت هم محافظهکاری کند و کنار بگذارد. (کاتب ـ متشکر) من قبلاً از شما درخواست کردم، باز هم تمنا دارم این کار دولت را تکمیل بفرمایید تا انشاءالله با یاری پروردگار.

مسعود پزشکیان
آقای نوبخت! این موردی که شما فرمودید میخواهید دس

محمدباقر نوبخت
آقای دکتر! از (377) ردیفی که دارد ما (224) ردیف را از حالت متفرقه خارج کردیم، یک تعداد ردیف باز باقی
میماند.

مسعود پزشکیان

محمدباقر نوبخت
بله، ما عاقلانه با علم و اطلاع که میدانیم چه داریم انجام میدهیم که شما و خودمان را دچار مشکل نکنیم این کار را با این شکل اصلاحات انجام دادیم. هر جایی هم که مجلس محترم تشخیص دادند که باید کارهای بیشتری صورت بگیرد انتظارمان همین است که کار بیشتری صورت بگیرد، دوباره به همان لایحه بودجه سال 1396 برنگردیم. من از شما سپاسگزارم.

مسعود پزشکیان
متشکریم آقای دکتر نوبخت. آقای دکتر جلالی بفرمایید

غلامرضا کاتب
آقای رئیس! همکار آقای دکتر جلالی تشریف میآورند. همکاران دیگر هم که اسمشان به قید قرعه درآمده آمادگی داشته باشند بعد از مرکز پژوهشها مطالبشان را بفرمایند.

مسعود پزشکیان
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت حضار، نمایندگان محتر

غلامرضا کاتب
دست شما درد نکند. جناب آقای سیدحمایت میرزاده بفرمایید.

سیدحمایت میرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض تسلیت حادثه زلزله به مصیبتدیدگان عزیز و ضرورت بسیج تمام امکانات کشور برای کمک و اصلاح در مدیریت بحرانها که یکپارچه نبوده و مشکل داشتیم.
از دیوان محاسبات به خاطر گزارش خوبشان و ریاست محترم سازمان برنامه و بودجه به خاطر رویکرد تفویض اختیار به استانها و تمرکززدایی که مد نظرشان است تشکر میکنم. در کشور ما اعتبارات بودجهای باید بر مبنای عملکرد واحدهای سازمانی در راستای تولید خدمات یا دستیابی به پیامدها تخصیص یابد، باید شفافیت در نحوه مصرف منابع برای انجام فعالیتها، تولید خروجیها و دستیابی به اهداف و استراتژی و پاسخگویی در بودجهریزی حاکم شود و این میسر نمیشود جز با بودجهریزی بر مبنای عملکرد که ریاست محترم دیوان محاسبات خوب تأکید فرمودند، نه بودجهریزی عملیاتی. اعتبارات بودجهای در قبال ارزیابیهای به عمل آمده از عملکرد سازمانی تخصیص مییابد، تخصیص بر مبنای عملکرد به دست آمده اصلیترین ویژگی بودجهریزی بر مبنای عملکرد است. مدیریت بهای تمامشده باید در کشور اتفاق بیفتد.
اما دوستان! اشکالی ندارد به حرف یک غیرمتخصص بودجه هم دو دقیقه گوش کنید، بالاخره کشور را تا حالا متخصصین اداره
کردهاند و این وضعیت کشور است. بنابراین یک معلم این درخواست را از دوستان دارد، اگر واقعاً اعتقاد به بودجهریزی بر مبنای عملکرد دارید، یک؛ نظام آماری و یکپارچهسازی باید اصلاح شود. مشکل اصلی کشور نبودن نظام آماری مناسب است و آن هم به خاطر تعریف عملیاتی دقیق و یکسان نداشتن از برخی از شاخصها است. آیا در کشور ما در (39) سال بعد از انقلاب دیدهاید یک مدیری بگوید از روزی که من آمدهام این نمودارها پایین آمده؟ عملکرد من کاهش پیدا کرده است؟ بدون استثنا تمام وزارتخانهها و دولتها عملکردشان را در نمودارها نشان داده که روز به روز افزایش پیدا میکند. این یعنی اینکه مشکل در آمار و شاخصها است که تعریف یکسانی نیست.
دوم شاخص توزیع بین دستگاهها و استانها؛ من میگویم شاخص وجود ندارد، اگر هست لطفاً بفرمایید اعتبارات بین دستگاهها و استانها تا کی به صورت سلیقهای و با لابیگری توزیع خواهد شد؟
سوم؛ عملکرد باید بر مبنای برنامه باشد نه هر عملکردی. آیا هر عملکردی را قبول خواهیم کرد؟ پس برنامه ششم کجا رفت و برنامههای قبلی چطور؟ اگر اعتبارات را توزیع میکنیم باید در راستای برنامه باشد.
ضرورت رویکرد توسعهای سازمان برنامه به جای رویکرد توزیع بودجه که الان درگیر آن هستیم.
پنجم؛ بحث تجدیدنظر در ردیفهای ملی که به صورت مادامالعمر برای برخی از دستگاهها و استانها است. چه زمانی میخواهیم ردیفهای ملی را اصلاح کنیم؟ آیا یک پروژهای تمامنشده باشد مادامالعمر در ردیفهای بودجه خواهد بود یا روزی هم به فکر استانها، شهرستانها و دستگاههایی خواهیم بود که هیچ اعتبار و امکاناتی از ردیفهای ملی نداشتند؟ واقعیتش این است که ما به صورت شاخص دقیق نه اعتبارات را توزیع میکنیم و نه کشور را اداره میکنیم. اگر بر مبنای یافتههای علمی باشد بودجهریزی عملکردی و علمی خواهد بود، اما بر مبنای بافتههای ذهنی که بیشتر بافتهها هم بیحاصل است، نتیجهای که غیر از این وضعیت است نخواهیم داشت. بنابراین از اینکه ریاست محترم سازمان برنامه و بودجه به فکر تمرکززدایی (فرهنگی ـ خیلی ممنون) و تفویض اختیار به استانها افتادهاند متشکریم، انشاءالله شاخص را هم اعلام بفرمایید که اعتبارات با چه شاخصی باید توزیع شود تا سلیقهای نباشد، متشکرم.

غلامرضا کاتب
جناب آقای عباسعلی پوربافرانی بفرمایید.

عباسعلی پوربافرانی
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض تسلیت به مناسبت حادثه غمبار زلزله در کشور. عرض سلام خدمت نمایندگان، میهمانان و مردم شریف.
در بودجهریزی مبتنی بر عملکرد، ارتقای اثربخشی مد نظر است. عناصر اصلی در بودجه عملکرد، ارزیابی است که متأسفانه ما
کمتر به ارزیابی میپردازیم، منابع قابل تخصیص باید بر اساس ارزیابی عملکرد اختصاص پیدا کند، تولید محصولات و خدمات بیشتر با کیفیت بالاتر نسبت با سال گذشته باید توجه شود. ما در سال 96 رشد درونزا، برونگرا، دانشبنیان، عدالتمحور و مردمی در سیاست اقتصاد مقاومتی برای بودجه 96 را در نظر گرفتیم. امروز که هشتمین ماه سال دارد تمام میشود چقدر این موارد محقق شده است؟ البته بودجه 97 رشد اقتصادی فراگیر، اشتغالزا، ضدفقر و با محوریت اقتصاد مقاومتی است. اینها باید بر اساس ارزیابی عملکردها باشد. اهدافی که در بودجهریزی عملیاتی و مبتنی بر عملکرد دیده میشود، تغییر رویکرد باید از ورودیمحوری به دریافت خروجی باشد. ما همیشه دنبال این هستیم که منابع را به هر ترتیبی شده تأمین کنیم، اما از هدف غافل شدیم که هدف ما چیست.
ما سه تا گام عمده را باید در این زمینه مد نظر قرار بدهیم؛ شفافسازی، افزایش کارایی و افزایش اثربخشی. ما هنوز نتوانستیم تفاوت کارایی و اثربخشی را در بودجه تبیین کنیم. بودجهریزی ما به صورتی پیشرفت کرده که اعتبارات عمرانی در حال حذف شدن است. اگر اعتبارات عمرانی که همان یک مقداری که در بودجه است و منابع آن هم محقق نمیشود، (30) درصد و (40) درصد محقق میشود، اینها را بخواهیم محقق کنیم باید قانون بودجه اصلاح شود، شفافیت و جامعیت وجود داشته باشد، (فرهنگی ـ خیلی ممنون) تقویت بخش خصوصی باید در سایه نظارت باشد، نه تقویت بخش خصولتی آن هم بدون نظارت. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون آقای دکتر پوربافرانی) ما به کاهش هزینهها در بودجه تا حالا توجهی نکردیم، شاخصهایی را که در بودجه در نظر میگیریم متأسفانه به آنها نپرداختیم. انحراف بودجه نسبت به قانون به دلیل کاهش بیسابقه بودجه عمرانی باید مد نظر قرار بگیرد، متشکریم.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون و متشکرم، نفر بعدی را دعوت بفرمایید.

محمد علی وکیلی
نفر بعدی جناب آقای مسعودی هستند.

اصغر مسعودی
بسم الله الرحمن الرحیم
از برگزارکنندگان مراسم میلیونی اربعین حسینی سپاسگزاری نموده، ضمن تسلیت به داغدیدگان زلزله غرب کشور، از مسئولان محترم میخواهم هرچه سریعتر به مردم مظلوم آسیبدیده کمک کنند و عربستانسعودی به جای فتنهانگیزی در منطقه از کودککشی در یمن خودداری کند.
وظیفه نظارتی مجلس از اهمیتی همسنگ قانونگذاری برخوردار است، اگر نظارت دقیق باشد جلوی بسیاری از مفاسد و رانتها را میگیرد. ما باید بُعد نظارتی مجلس را تقویت کنیم و باید بپذیریم که در ابعاد نظارتی کوتاهی کردیم. ما نباید فقط از مشکلات، سیاهچالهها، اشکالات، آسیبها و ابهامات بگوییم. (16) سال است فقط از آسیبها میگوییم، اشکالات برنامه و بودجه ما مشخص است، در بودجه شفافیت، نظارت و جامعیت متوازن و عادلانه نیست. توزیع بودجه عادلانه نیست، لابیها آمایش سرزمینها و عدالت در توزیع را به هم میزنند. گزارش اعتباراتی که به شهرستانها تخصیص داده شده با درخواست همکاران غیرمتوازن میشود. گزارش تخلفات باید دقیق، سریع و به موقع باشد. متأسفانه گاهی وقتها گزارشها بعد از شش سال ارائه میشود، گزارشی که بعد از شش سال ارائه شود به درد نمیخورد.
اولویتها و ضرورتها در بودجه در نظر گرفته نمیشود، روابطها اولویتها را تحت تأثیر قرار میدهند. متأسفانه بدهی گندمکاران و کشاورزان پرداخت نمیشود، اما بدهی ابرنجومیها و باشگاهها پرداخت میشود. اعتبارات و تخصیصها هماهنگ نیست. آقای دکتر نوبخت دل ما را به اعتبار یک پروژه خوش میکند، اما گاهی وقتها به هنگام یک تخصیص میبینید (10) درصد هم تخصیص داده نمیشود. ما فرصت آزمون و خطا نداریم، نظارت باید در طول برنامه انجام بگیرد تا جلوی انحراف بودجه به موقع گرفته شود. ما از امکانات نهادها، قرارگاهها و نهادهای نظامی برای حل مشکلات استفاده نمیکنیم. پروژههای نیمهتمام را رها کردهایم، برخی پروژههای نیمهتمام ما فرسوده شدهاند، بسیاری از روستاهای ما در زمان جهاد سازندگی آسفالت شده، (نایبرئیس ـ آقای دکتر! وقت شما تمام شد) باید با روحیه انقلابی جلوی بسیاری از کارها را گرفت. دقت کنید! افزایش بدهی دولت اشکالی ندارد، (فرهنگی ـ خیلی ممنون) ژاپن معادل (3/2) تولید ناخالص خود بدهکار است، مهم این است که این بدهی به نیازهای اساسی کشور مثل تأمین زیرساختها اصابت کند، در غیر این صورت اوراق مشارکت مناسب نیست. (نایبرئیس ـ آقای دکتر مسعودی متشکرم) بودجه برنامهریزی بر مبنای عملکرد را باید عملیاتی کرد، اما این مشکل ما را حل نمیکند. مشکل دیگر ما فرهنگ عمومی مدیران و دستگاههای اجرایی است که مطالبه پولخواهی دارند، (نایبرئیس ـ متشکرم، بقیه را به رسانهها بدهید، شما یک دقیقه اضافه صحبت کردید) درآمدها جوابگوی هزینهها نیست. الان پول نفت، مالیات و درآمدها صرف حقوق، یارانه و صندوقهای بازنشستگی است. فرهنگ تجملگرایی و مصرفگرایی را باید از وزارتخانهها بزداییم.

محمد علی وکیلی
آقای مسعودی متشکر و ممنونم. جناب آقای کاتب بفرمایید.

غلامرضا کاتب
بسم الله الرحمن الرحیم
من ابتدائاً از برادران عزیزم جناب آقای عادل آذر و جناب آقای دکتر نوبخت تشکر میکنم که گزارش جامعی را ارائه کردند. همکاران عزیز! من سه تا نکته را عرض کنم، بزرگترین بحرانی که ما در آینده با آن مواجه هستیم بحران هزینههای جاری کشور است که ما امسال نزدیک (340) هزار میلیارد تومان هزینههای جاری ماست، اگر همین روند ادامه پیدا کند به هیچ عنوان
نمیتوانیم پاسخگو باشیم. مضافاً بر اینکه بخشی از این هزینهها در سه کالا و بخش هزینه میشود که نزدیک (43) هزار میلیارد تومان آن در بخش هدفمندی است. ما در سال 1396، (40) هزار میلیارد تومان به دو صندوق بازنشستگی و نیروهای مسلح داریم پرداخت میکنیم که واقعاً اگر ادامه پیدا کند برای کشور فاجعه است.
مشکل دیگری که ایجاد کردیم در سال 1395 اوراق و اسناد خزانه را ایجاد کردیم که برای 96 آمدیم (5000) میلیارد تومان سود اوراق را اجازه دادیم دولت اوراق بفروشد و سود را پرداخت کند، یا نزدیک به (3) میلیارد دلار به وزارت نفت اجازه دادیم سود اوراق خودش را پرداخت کند. نزدیک به (30) درصد اعتبارات بودجهای کشور ما الان در هزینههای عمومی است.
اما نکتهای که من میخواهم بگویم، جناب آقای دکتر نوبخت هم توجه کنند، مجلس از سال 1383 دولت را مکلف کرد در قانون بودجه در برنامه چهارم توسعه، در برنامه پنجم توسعه، بودجهریزی عملیاتی را اجرایی کند. سؤال اینجاست که چرا ما نتوانستیم در طول این مدت (13) سال این مشکلی که همه اتفاقنظر داریم اجرایی کنیم؟ حالا که مجلس در برنامه ششم توسعه آمده حکم کرده در بند «پ» ماده (7) که در سال اول حداقل (20) درصد از بودجه دستگاههای اجرایی بودجهریزی عملیاتی مبتنی بر عملکرد شود، استدعای من این است که انشاءالله دولت یک عزم ملی را به خرج بدهد تا این اتفاق بیفتد و سه تا پیشنهاد دارم. یک پیشنهاد این است که دستگاههای اجرایی باید پذیرش اجرای این قانون را داشته باشند و یک عزم ملی بین دولت و مجلس اتفاق بیفتد تا این واقعیت تلخی که ما در بودجهریزی داریم و به هدف منتهی نمیشود را حل کنیم.
نکته دوم؛ خواهشم از سازمان برنامه این است که اهداف کمی برای برنامه و فعالیتهای دستگاهها را تنظیم کند تا اینها بدانند که بر چه مبنایی به چه هدفی میخواهند دست پیدا کنند. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون آقای کاتب) یقیناً هماهنگی با دستگاهها بسیار مؤثر است.
نکته سوم هم استقرار روش هزینهها و برآورد قیمت تمامشده است که انشاءالله سازمان برنامه این را اجرایی کند تا بتوانیم به این هدف برسیم. من متشکر و سپاسگزارم.

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی

محمد علی وکیلی
بسم الله الرحمن الرحیم
میهمانان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ جمعی از خبرنگاران و اصحاب رسانه روزنامه ابتکار شهرستانهای جنوب و شرق تهران و شهرستان گرمسار که میهمانان جناب
آقای دکتر کاتب نماینده محترم گرمسار و آرادان هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه دخترانه شهدای مؤتلفه اسلامی از منطقه (22) تهران.
ـ دانشآموزان آموزشگاه دخترانه دکتر ایوب آزادحسینی از منطقه (5) تهران.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه شاهد ارشاد از منطقه (12) تهران که به همه این عزیزان خوشآمد میگوییم.
5
اعلام وصول (1) فقره لایحه

محمد علی وکیلی
لایحه قانونی کمک به ساماندهی پسماندهای عادی با اولویت استانهای ساحلی و کلانشهرها با مشارکت بخش غیردولتی اعلام وصول میشود.
6
اعلام وصول (12) فقره سؤال

محمد علی وکیلی
سؤال ملی جناب آقای حسینعلی شهریاری نماینده محترم زاهدان از وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص وجود تبعیض در هزینههای بیمهشدگان تأمین اجتماعی اعلام وصول میشود.
ـ سؤال ملی جناب آقای حسینعلی شهریاری نماینده محترم زاهدان از وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص علت عدم اجرای مصوبه یکسانسازی دفترچههای بیمه درمانی در بودجه سال 95 اعلام وصول میشود.
ـ سؤال ملی جناب آقای نصراله پژمانفر نماینده محترم مشهد و کلات از وزیر محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص عدم اجرای کامل قانون انطباق امور پزشکی با موازین شرع مقدس علیرغم وجود مصوبه (427) شورای عالی انقلاب فرهنگی اعلام وصول میشود.
ـ سؤال ملی آقایان: نادر قاضیپور و علیرضا محجوب نمایندگان محترم ارومیه و تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس از وزیر محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص علت مطالبه (9) درصد حق بیمه جهت واریز به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعلام وصول میشود.
ـ سؤال ملی آقایان: نادر قاضیپور و علیرضا محجوب نمایندگان محترم ارومیه و تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس از وزیر محترم راه و شهرسازی درخصوص علت واردات تجهیزات حمل و نقل ریلی دارای تولیدات مشابه داخلی اعلام وصول میشود.
ـ سؤال ملی آقایان: نادر قاضیپور و علیرضا محجوب نمایندگان محترم ارومیه و تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس از
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص علت صدور مجوز واردات صافی دیالیز علیرغم تولید در داخل کشور اعلام وصول میشود.
ـ سؤال ملی جناب آقای جلیل رحیمیجهانآبادی نماینده محترم تربتجام و تایباد و (13) تن دیگر از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی از وزیر محترم کشور درخصوص بیتوجهی به مالکیت مردم در اراضی منطقه مرزی شرق کشور و بلاتکلیفی افراد فاقد شناسنامه و مشکوکالتابعیت اعلام وصول میشود.
ـ سؤال ملی جناب آقای جواد کریمیقدوسی نماینده محترم مشهد و کلات از وزیر محترم امور خارجه درخصوص چگونگی نفوذ افراد دوتابعیتی در تیم کارشناسی و هیأت مذاکرات هستهای اعلام وصول میشود.
ـ سؤال ملی آقایان: نادر قاضیپور و علیرضا محجوب از وزیر محترم امور خارجه درخصوص علت ادای احترام به پرچم اقلیم کردستان شمال عراق اعلام وصول میشود.
ـ سؤال ملی جناب آقای ولی داداشی نماینده محترم آستارا از وزیر محترم امور خارجه درخصوص عدم رفتار متقابل با دولت جمهوری آذربایجان در زمینه صدور ویزا اعلام وصول میشود.
ـ سؤال ملی جناب آقای جواد کریمیقدوسی نماینده محترم مشهد و کلات از وزیر محترم امور خارجه درخصوص سفر به کشور فرانسه بدون برآورد اطلاعاتی و امنیتی همزمان با برگزاری اجلاس منافقین اعلام وصول میشود.
ـ سؤال ملی جناب آقای مجید ناصرینژاد نماینده محترم شادگان از وزیر محترم امور خارجه درخصوص علت ضعف عملکرد وزارت خارجه در مورد انتفاضه مردم مظلوم بحرین اعلام وصول میشود.
نایبرئیس (پزشکیان) ـ خیلی ممنون. ما ضمن تسلیت زلزله منطقه کرمانشاه و ایلام، آقای دکتر لاریجانی صبح فرمودند که کمیسیون عمران و کمیسیون شوراها یک تیمی را اعزام کنند، علاوه بر آن دو کمیسیون، رئیس دو کمیسیون دیگر که شامل کمیسیون بهداشت و درمان و کمیسیون اجتماعی برای بررسی وضعیت سلامت و سلامت روانی عزیزان در منطقه نمایندگانی را جهت بررسی و کمک به منطقه اعزام کنند، متشکرم.
دبیر (رنجبرزاده) ـ آقای دکتر! با اجازه شما بیانیه مجمع نمایندگان را قرائت کنم.
بیانیه مجمع نمایندگان استان کرمانشاه در پی وقوع زلزله در استان کرمانشاه:
بسم الله الرحمن الرحیم
وقوع زلزله و درگذشت جمعی از همشهریان عزیز و آسیب دیدن جمعی از هموطنان استان کرمانشاه موجب تأثر و تألم
هموطنان عزیز خصوصاً رهبر فرزانه انقلاب اسلامی حضرت آیتالله العظمی امام خامنهای گردید. (حضار صلوات فرستادند) ضمن تشکر از توجه و عنایت ویژه مقام معظم رهبری و دستور به مسئولین و درخواست از مردم برای کمک فوری به آسیبدیدگان و همه مسئولین محترم استان کرمانشاه، امید است با تدبیر مسئولین محترم و تلاش فوری نهادها و کمک مردم عزیز مرهمی بر تألمات روحی آسیبدیدگان باشد. از ملت عزیز ایران خصوصاً هموطنان استان میخواهیم با توجه به شرایط جوی و فصل سرما، با سرعت به کمک آسیبدیدگان بشتابند و با کمکهای خود این هموطنان عزیز آسیبدیده را یاری نمایند.
مجمع نمایندگان استان کرمانشاه در مجلس شورای اسلامی
7
ناطقین جلسه آقایان: مسعود پزشکیان، حمیدرضا حاجیبابایی، عبداله رضیان و حسینعلی حاجیدلیگانی و خانم سمیه محمودی

محمدحسین فرهنگی
ناطقان میاندستور جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای مسعود پزشکیان نماینده محترم تبریز، آذرشهر و اسکو.
ـ آقای حمیدرضا حاجیبابایی نماینده محترم همدان و فامنین.
ـ خانم سمیه محمودی نماینده محترم شهرضا و دهاقان.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای عبداله رضیان نماینده محترم قائمشهر، سوادکوه، جویبار، سیمرغ و سوادکوهشمالی.
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی نماینده محترم شاهینشهر، میمه و برخوار.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
جناب آقای دکتر پزشکیان بفرمایید

علی مطهری
جناب آقای پزشکیان بفرمایید.

مسعود پزشکیان
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض تسلیت خدمت مردم شریف کرمانشاه، ایلام و مناطقی که زلزلهزده هستند و تسلیت به آن عزیزان. عرض احترام خدمت مقام معظم رهبری، بنیانگذار انقلاب جمهوری اسلامی ایران حضرت امام و شهدا.
امروز میخواهم دو تا مسأله را خدمت شما نمایندگان محترم مطرح کنم، یکی بحث عدالت و یکی بحث وحدت است. در اربعین که نزدیک به (5/2) میلیون نفر از مردم کشور ما برای زیارت امام حسین پای پیاده رفتند، میگویند سر بریده امام حسین روی نیزهها قرآن میخواند. قرآن به پیامبر دستور میدهد، میگوید پیامبران را فرستادیم، «لقد ارسلنا رسلنا بالبینات و انزلنا معهم الکتاب و المیزان لیقوم الناس بالقسط»، «پیامبران را فرستادیم، کتاب دادیم، ترازو دادیم تا در بین مردم بر اساس عدالت رفتار کنند»، «لکل امه رسول»، «برای هر امتی پیامبر فرستادیم»، «فإذا جاء رسولهم قضی بینهم بالقسط و هم لا یظلمون»، «وقتی پیامبران در بین مردم آمدند بر اساس عدالت رفتار میکنند و به هیچکس ظلم نمیشود».
ما میگوییم امام زمان خواهد آمد، قرآن پر است از این آیهها، «یا ایها الذین آمنوا کونوا قوامین بالقسط شهداء لله و لا یجرمنکم شنئان قوم علی الاّ تعدلوا اعدلوا هو اقرب لتقوی». تمام بیان بر اساس عدالت است. سؤال اینجاست، در وضعیتی که ما الان در آن زندگی میکنیم عدالت را آن گونه که خدا دستور داده، پیامبران را فرستاده، امام حسین بر اساس آن شهید شده در این مملکت اجرا میکنیم یا نمیکنیم؟ آیا ما حقوق قومیتها را آنگونه که حقشان است میدهیم؟ آیا پرداختهای ما در این کشور بر اساس عدالت است؟ یکی (100) میلیون درآمد دارد یکی (500) هزار تومان، یکی (1) میلیون تومان و عده زیادی از مردم کار ندارند. در آموزش و پرورش این مدارس ما که یکی نمونهدولتی است، یکی ویژه است، یکی میتواند بچهاش را با (10) میلیون آموزش بدهد و یکی نمیتواند حتی خدمات اولیه آموزشی را بگیرد بر اساس عدالت است؟ توسعه راه ما عدالت است؟ توسعه صنعت ما عدالت است؟ اقتصاد ما، رفتار ما، پستهایی که ما به آدمها میدهیم بر اساس عدالت است؟ استخدامهایی که میکنیم بر اساس عدالت است؟ اگر ما راه امام حسین را میرویم، و بر اساس حکم خدا میخواهیم عمل کنیم آیا بر اساس عدالت این کارها را میکنیم؟
«الرَّحْمنُ * عَلَّمَ الْقُرْآنَ * خَلَقَ الْإِنْسانَ * عَلَّمَهُ الْبَیانَ * الشَّمْسُ وَ الْقَمَرُ بِحُسْبانٍ * وَ النَّجْمُ وَ الشَّجَرُ یَسْجُدانِ * وَ السَّماءَ رَفَعَها وَ وَضَعَ الْمِیزانَ * أَلاَّ تَطْغَوْا فِی الْمِیزانِ»
ما این آیات را برای مردهها میخوانیم، به ما میگوید میزان، عدالت و قسط را بر اساس قسط و میزان با مردم برخورد کنید، ما بر اساس قسط و میزان و عدالت (برخورد میکنیم؟)، وقتی مرد میرویم برایش الرحمن میخوانیم. آیهای که اگر ما عمل کنیم مملکت را گلستان میکنیم و این اختلافات و مشکلات را حذف میکنیم، قومیتهایی که در این مملکت هستند بر اساس عدالت پست و شغل میگیرند، قدرت حرف زدن دارند، ما صدایشان را میشنویم. اینها بحثهایی است که مفصل است، چون وقت نیست من فقط میخواهم بگویم عدالت، امام زمان خواهد آمد، «یملأ الله به الارض قسطاً و عدلاً بعد ما ملئت ظلماً و جوراً». ما اجازه نمیدهیم قومیتها بر اساس قانون با زبان خودشان بنویسند و حرف بزنند. یکی از مشکلات اساسی ما در این مملکت عدالت است و امام حسین بر اساس عدالت برای مبارزه اقامه عدالت شهید شد.
چون فرصت نیست بحث دوم را در رابطه با وحدت میخواهم خدمت شما بگویم. میگوید: «و اعتصموا بحبل لله جمیعاً و لا تفرقوا». الان بیش از هر موقعی کشور ما به وحدت احتیاج دارد، الان بیش از هر موقعی لازم است و باید دست به دست هم بدهیم تا آمریکا و دشمنانی که نمیخواهند این انقلاب روی پای خودش بایستد بتوانیم روی پای خودمان بایستیم. بپذیریم ما در این مملکت مشکل وحدت داریم، بپذیریم که در این مملکت خودمان داریم خودمان را از میدان حذف میکنیم. یک ورقه؛ حضرت علی (علیهالسلام) در وصیتش میفرماید: «اوصیکما و جمیع ولدی و اهلی و من بلغه کتابی بتقوی الله و نظم امرکم و صلاح ذات بینکم فإنی سمعت جدکما رسولالله (صلیاللهعلیهوآلهوسلم) یقول: صلاح ذات البین افضل من عامه الصلاه و الصیام». وحدت بین مسلمانها از سالها نماز و روزه بالاتر است. ما در داخل کشور وحدت داریم؟
راحت به رئیسجمهور گذشته کشور حتی اجازه حرف زدن نمیدهیم، اجازه بیرون رفتن از خانه به او نمیدهیم. ما در جامعه عقده و گره ناگشوده داریم. این گره ناگشوده را باید باز کرد، اگر این گره باز نشود ما نخواهیم توانست به وحدت برسیم. ما نمیتوانیم انکار کنیم که مشکل داریم و وحدت در جامعه نداریم. شما دنیا را نگاه کنید، فقط خاورمیانه و مسلمانها دارند همدیگر را میکشند، فقط مسلمانها دارند با هم دعوا میکنند، سر چیزهایی که نباید دعوا کنیم. حضرت علی در همان وصیتنامهاش در آخر میگوید: «علیکم بالتواصل و التباذل و إیاکم بالتدابر و التقاطع»، شما باید با هم وصل شوید، تواصل کنید، وصل شوید، باید ببخشید، باید با هم همکاری کنید، مبادا به هم پشت کنید، مبادا با هم قطع رابطه کنید. راحت در پشت تریبونها به هم فحش میدهیم، همدیگر را خراب میکنیم، بزرگان خودمان را تخریب میکنیم و هر روز داد میزنیم فتنه است. «أطلق عن الناس عقده کل حقد و اقطع عنک سبب کل وتر و تغاب عن کل ما لایضح لک». این گره و عقده درون جامعه را باید باز کرد، باید این مشکلات جامعه را حذف کرد، با حصر و خانهنشینی، با گرفتن و بستن، با هر روز در این طبل نفاق دمیدن مشکل مملکت حل نخواهد شد. برای اتحاد و وحدت مملکت ما لاجرم باید دست به دست هم بدهیم و لاغیر.
رو سینه را چون سینهها، هفت آب شوی از کینهها
و آنگه شراب عشق را پیمانه شو پیمانه شو
باید که جمله جان شوی تا لایق جانان شوی
گر سوی مستان میروی مستانه شو مستانه شو
والسلام

علی مطهری
خیلی ممنون از جناب آقای پزشکیان، مخصوصاً به خاطر رعایت وقت، خیلی ممنون. ناطق بعدی را دعوت بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
ناطق بعدی جناب آقای دکتر حمیدرضا حاجیبابایی نماینده محترم همدان و فامنین هستند. آقای دکتر بفرمایید.

حمیدرضا حاجی بابائی
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام و درود بر شهیدان، سلام و درود بر امام شهیدان و مقام معظم رهبری و ملت بزرگ ایران. تسلیت و همدردی با همه زلزلهزدگانی که در استانهای کرمانشاه و ایلام دچار زلزله شدند.
راهپیمایی اربعین حسینی از قلههای بلند تولیدات فرهنگی، اعتقادی و سیاسی است که جایگاه آن به خوبی شناخته نشده است. سرمایهگذاری در این امر تاریخی و جهانی از طرف دولت محترم بر اساس برنامه ششم لازم است.
نکته دوم؛ جناب آقای دکتر صالحی! فرمودید که اگر برجام به هم بخورد آنها را حیرتزده میکنیم. برادر عزیز! آنها به دنبال به هم زدن برجام نیستند، بلکه آنها برجام را استراتژی ترکیبی تحمیل و تعامل میدانند. آنها به این نتیجه رسیدهاند که برجام یک عملیات موفق تحمیلی و تعاملی بوده است که کاخ سفید ماهرانه و با قدرت توسط اوباما از رویکردهای مختلف در برابر ایران استفاده کرده است. برجام ابزار و آغاز مقابله با ایران است، نه پایان آن و آمریکا از یک استراتژی جامع و یکپارچه در برابر ایران استفاده میکند که هم همزمان و هماهنگ از چندین ابزار سیاسی ترکیب شده است که در قلب این استراتژی استفاده ترکیبی از تحمیل و تعامل، از طرفی از ابزار تحریمها استفاده میکند، از طرف دیگر رئیسجمهور فرانسه را برای مذاکره بر روی موفقیتهای موشکی هماهنگ میکند، از طرف دیگر عربستان را در عملیات شبهدزدی حریری نخستوزیر لبنان مأمور میکند و این همه در کنار فضاسازیهای بینالمللی و منطقهای بیانگر آن است که آمریکا زمین بازی را به شکلی طراحی نموده است تا بتواند به تمامی مقاصد خود نائل آید و ما ناگزیر از اقداماتی هستیم که به هیچ وجه در تصمیمات آمریکا تأثیرگذار نیست، زیرا آزادی قبل از برجام را نداریم و خود را محدود به برجام میدانیم. یعنی همان جاده استراتژیک تحمیل و تعامل، به همین دلیل است که شکست این راه استراتژیک آمریکا در مقاومت و برگشت به شرایط قدرتمندانه قبل از برجام امکانپذیر است. تنها راه بر هم زدن این استراتژی و حیرتزده کردن آمریکا راه شهید حججیها و راه احمدیروشنها است.
نکته بعد؛ دولت در پیشانی مشکلات کشور است، باید همه به دولت کمک کنند تا از مشکلات بزرگی مانند بیکاری، معیشت و رکود اقتصادی عبور کند. قوای سهگانه باید همراهی کنند، امروز بیکاری جوانان شایسته و تحصیلکرده این کشور و فقر و تبعیض هر انسان آزادهای را به واکنش وادار میکند. به همین دلیل است جامعه اجازه حاشیهپردازی به هیچکس را با وجود این مشکلات نمیدهد. شرمآور است که ببینیم در کشور خانوادهای دو، سه بیکار دارد و دست به حاشیهسازی بزنیم. نقش مجلس نقش کلیدی است، لازمه این اقدامات قانونی و نظارتی است، مجلس باید نقش کلیدی و قدرتمندانه خود را اعمال کند. واردات و صادرات غیرمتوازن، قاچاق کالا، آشفتهبازار بانکی و همچنین علاوه بر خصولتی شدن شرکتها بدتر از آن خصولتی شدن مسئولیتها و مدیریتها است که دستی در قدرت و ثروت دارند. مشکلات را مجلس باید پیگیری کند و به نمایندگی از مردم بتواند از این مشکلات عبور کند.
برنامه ششم به فرموده رهبری برنامه جامعی است، اما در گوشه عزلت به سر میبرد. آییننامهها و ضوابط اجرایی سرنوشت مشخصی ندارند، موفقیت دولت در سایه قانونمداری است و قانونگریزی شایسته هیچ دولتی نیست. لازم است هر چه سریعتر گزارشی از وضعیت اجرایی برنامه ششم به کشاورزان، ایثارگران، بازنشستگان، کارمندان، صنعتگران و بخشهای کمدرآمد جامعه داده شود. قانون مدیریت خدمات کشوری، گمشدهای که همه کارکنان کشوری و لشکری، شاغل و بازنشسته پیگیر آن هستند و سالهاست دولت وعده ارائه لایحه را میدهد، متأسفانه با عدم ارائه این لایحه، حقوقهای نجومی، بیعدالتی در پرداخت هر روز در منظر و مرآی میلیونها نفر از حقوقبگیران خودنمایی میکند.
سخن از اصلاح بودجه است و امروز هم مجلس همین سخن را داشت و فراوان سخن گفته است. اگر منظور از اصلاح بودجه این است که ردیفهای متفرقه درست شود، خوب بشود. اگر منظور از عملکردی کردن بودجه و عملیاتی کردن است، اینکه امسال باید بر اساس برنامه ششم (20) درصد اجرایی میشد، چرا نشد؟ مشکل ردیفهای متفرقه نیست که اگر حل شود خوب است، مشکل این است که این بودجهای که به مجلس ارائه میشود درآمدهای دولت نیست. مشکل ما امروز این است که (87) هزار میلیارد تومان درآمد یارانهها، (37) هزار میلیارد تومان فقط در بودجه لحاظ میشود و ما از همین بودجه معیوبی که همه کارها را میخواهیم برای اصلاح آن انجام بدهیم، (11) هزار میلیارد تومان از این بودجه را باید به یارانهها بدهیم.
نمایندگان محترم بدانند استانی کردن یارانهها باتلاقی است که اگر نمایندگان در آن فرو بروند بیرون آمدن امکانپذیر نیست. نباید تیر خلاص را به کسانی زد که با حداقل یارانهها نانی فقط در حد نان خشک خوردن را به آنها هدیه میکنیم و افتخار میکنیم و هزاران غر برای اینکه بتوانیم (45) هزار تومان به فردی بپردازیم داریم که این (45) هزار تومان، امروز (10) هزار تومان بیشتر ارزش ندارد.
بحث بعدی آموزش و پرورش مظلوم است. در سال 1391، (104) هزار میلیارد تومان بودجه عملیاتی دولت بوده است، (15)
هزار و (600) میلیارد تومان بودجه آموزش و پرورش بوده است. سال 1395، (283) هزار میلیارد تومان بودجه عملیاتی دولت است، (1/28) هزار میلیارد تومان بودجه آموزش و پرورش است. یعنی در طول چهار سال از (6/15) درصد، بودجه آموزش و پرورش به (10) درصد سقوط کرده و پایین آمده، (فرهنگی ـ خیلی ممنون آقای دکتر) در صورتی که بودجهها سه برابر افزایش پیدا کرده است چرا بودجه آموزش و پرورش تنها (75) درصد رشد داشته است؟
والسلام علیکم و رحمه الله

علی مطهری
تشکر میکنیم، از رعایت وقتتان هم سپاسگزاریم. ناطق بعدی را دعوت بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
سرکار خانم سمیه محمودی نماینده محترم شهرضا و دهاقان بفرمایید.

سمیه محمودی
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
«و الهی ایاک نعبد و ایاک نستعین»
با سلام و درود بر پیامبر اسلام و خاندان پاک و مطهرش و سلام به پیشگاه حضرت صاحبالزمان و درود به روان پاک و تابناک امام شهیدان و شهیدان همیشه شاهد و آرزوی سلامت برای مقام معظم رهبری و همه خدمتگزاران و دولتمردان جمهوری اسلامی ایران و سلام بر مردمان با ایمان و همیشه در صحنه ایران سربلند به ویژه مردم فهیم شهرستانهای شهرضا و دهاقان و تشکر از همراهی آحاد مردم عزیز، اصحاب رسانه، گروهها و مسئولین محترمی که طی این مدت با همافزایی و مشارکت تأثیرگذار خود مسیر خدمت را برای اینجانب هموار نمودند.
در ابتدا جانباختن تعدادی از هموطنان عزیزمان در اثر زلزله شب گذشته را تسلیت عرض نموده و ضمن تشکر از نیروهای امدادی درخواست دارم با بسیج تمام امکانات هرچه سریعتر مراحل آواربرداری و امدادرسانی به حادثهدیدگان انجام شود.
از حضور پرشور و شعور عزاداران حسینی در مراسم باشکوه پیادهروی ایام اربعین حسینی تشکر مینمایم. بیشک این حضور بیانگر ادامه نهضت عاشورا و تحقق اهداف قیام امام حسین (علیهالسلام) با محوریت عدالت، آزادی، دینداری و استکبارستیزی میباشد.
از کلیه مسئولین برگزاری مراسم اعم از مدیران دولتی، نیروهای نظامی، انتظامی و امنیتی، مردمان میهماننواز شهرهای مرزی و مردم عراق صمیمانه تشکر مینمایم.
جناب آقای دکتر روحانی و دولتمردان محترم! نکاتی را جهت یادآوری عرض مینمایم:
1 ـ ملت هوشیار و همیشه در صحنه ایران اسلامی در سال جاری جنابعالی را با هدف رسیدن کشور به جایگاهی بهتر و
شایسته در ابعاد اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی برگزیدند و رهبر معظم انقلاب نیز معیشت مردم، تعامل گسترده با دنیا و ایستادگی مقابل سلطهطلبان را به عنوان سه محور اصلی پیشروی دولت دوازدهم مطرح نمودند و نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی با هدف بهبود وضعیت کشور و از همه مهمتر معیشت و اقتصاد مردم و خروج از رکود کمرشکن سالهای گذشته با دولت در همه مراحل همراهی خوبی داشتند که امیدواریم نتایج این اعتماد با برنامهریزی صحیح، اساسی و کاربردی هر چه زودتر منتج به نتیجه گردد.
2 ـ در حال حاضر به طور میانگین با نرخ بیکاری حدود (13) درصد روبرو هستیم که متأسفانه نرخ بیکاری فارغالتحصیلان و جوانان زیر (30) سال عدد (27) درصد را نشان میدهد که میطلبد بر اساس آمایش سرزمینی برنامههای مناسب و قابل اجرا در مدت زمان کوتاهی ارائه شود و در همین راستا با توجه به عملکرد ضعیف صندوق کارآفرینی امید در پرداخت تسهیلات اشتغال طی سالهای 95 و 96، تمهیدات لازم در نظر گرفته شود.
3 ـ متأسفانه نحوه منفعلانه انتصاب بانوان در جایگاههای کلان مدیریتی باعث ایجاد گلایه از شما شده است و انتظار داریم با کنار گذاشتن کلماتی همچون «نمیگذارند» و «نمیشود»، از این ظرفیت عظیم در سطح معاونین وزارتخانهها و رؤسای سازمانها استفاده گردد تا شاید بخشی از خواستههای بانوان توانمند ایران اسلامی محقق گردد.
4 ـ ضمن ادای احترام به بازنشستگان عزیز و فرهیخته باید عنوان نمود سیستم اداری و مدیریتی کشور امروز با مشکل بزرگی در رابطه با استفاده از نیروهای بازنشسته در پستهای مدیریتی روبرو میباشد که به دلیل عدم استفاده از نخبگان و شایستهسالاری، با بهانههای مختلف و نگاه صرف سیاسی به جایگاههای حساس، تصمیمگیر و برنامهساز در دولتها، جز اقتصاد تکمحصولی و وابسته به نفت، اقتصاد غیرمولد، صنعت وابسته و کماشتغالزا حاصل دیگری نداشته است. بنابراین ضروری است از وجود نیروهای جوان و شایسته جهت تصدی پستهای مدیریتی استفاده شود.
5 ـ هرچند رفع مشکلات اقتصادی و بهبود معیشت مردم باید اصلیترین هدف دولت باشد، اما آسیبهای اجتماعی موجود در جامعه اعم از اعتیاد، طلاق، کودکآزاری، کودکان خیابانی، زنان بیسرپرست و بدسرپرست را نباید فراموش کنیم و در اولین گام باید حوزه اجتماعی را به عنوان یک حوزه دارای اهمیت قلمداد نماییم و امیدوارم برخلاف دولت یازدهم این دولت در ارائه لایحه جهت حل مسائل پیشرو با توجه به برنامه ششم توسعه وضعیت بهتری داشته باشد. قطعاً بهبود وضعیت اجتماعی در دولت دوازدهم مستلزم ایجاد بستر مناسب به منظور جلب مشارکت عمومی و استفاده از ظرفیت سازمانهای مردمنهاد به عنوان مؤثرترین روش در مبارزه با آسیبهای اجتماعی میباشد.
6 ـ جناب آقای شریعتمداری وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت! مدیریت ضعیف و عدم برنامهریزی صحیح و دستورالعملهای دست و پاگیر، نامناسب بودن محیط سرمایهگذاری و فضای کسب و کار طی سالهای گذشته باعث تعطیلی واحدهای صنعتی شده، به گونهای که کارآفرینان دیروز به جمعیت بیکاران امروز پیوستهاند. جناب آقای شریعتمداری! واگذاری زمین در شهرکهای صنعتی با ساز و کار صحیح و منطقی همراه نیست و انتظار میرود ضمن ورود به نحوه واگذاری، قیمتگذاری و خدمات ارائهشده در شهرکهای صنعتی، این خدمات به عنوان اولین قدم جهت گسترش فعالیتهای تولیدی به نحو مطلوبتری ارائه شود. البته به نظر میرسد تحقیق و تفحص از عملکرد شهرکهای صنعتی امری ضروری میباشد که انشاءالله دنبال میگردد.
جناب وزیر! با توجه به مشکلات عدیده از جنابعالی انتظار داریم با استفاده از مدیران توانمند در سطوح مختلف گامی مؤثر در توسعه صنعت برداریم.
7 ـ جناب آقای حجتی وزیر محترم کشاورزی! شاهد استفاده از (90) درصد منابع آبی در بخش کشاورزی با اشتغال کمتر از (19) درصد هستیم که میطلبد با فرهنگسازی و تغییر الگوی کشت (فرهنگی ـ خیلی متشکر) بر اساس آمایش سرزمینی، بهرهوری در این بخش را به نقطه مطلوب برسانیم.
در پایان با توجه به برخورداری شهرستان شهرضا از مصوبه احداث منطقه ویژه اقتصادی و موقعیت کاملاً ممتاز جغرافیایی، آمادگی خود را جهت استقبال از کلیه سرمایهگذاران کشور در این منطقه اعلام میداریم.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی مطهری
متشکریم، خیلی ممنون. ناطق بعدی را دعوت کنید.

محمدحسین فرهنگی
ناطق اضطراری اول جناب آقای دکتر عبداله رضیان نماینده محترم قائمشهر، سوادکوه، جویبار، سیمرغ و سوادکوهشمالی هستند. آقای دکتر بفرمایید.

عبداله رضیان
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام و درود به محضر شهدای ارزشمند انقلاب اسلامی و شهدای جنگ تحمیلی و دفاع مقدس و شهدای مدافع حرم و آرزوی طول عمر بابرکت برای مقام عظمای ولایت. اربعین حسینی را تسلیت گفته و حماسه حضور شیعیان در راهپیمایی اربعین را ارج مینهیم. سلام و ادب خدمت ملت شریف ایران و شما همکاران بزرگوار و مردم شریف حوزه انتخابیه، شهرستانهای قائمشهر، جویبار، سیمرغ، سوادکوه و سوادکوهشمالی و شهرهای ارطه، آلاشت، کوی خیل و منطقه بالاتجن. عرض تسلیت به مردم کرمانشاه و حادثهدیدگان زلزله آن استان. روز ارتش را به حافظان حریم امنیت و قداست کشور تبریک میگویم.
این روزها اوضاع سیاسی منطقه ملتهب است و تبانی دشمنان جمهوری اسلامی ایران به سرکردگی آمریکا و رژیم صهیونیستی و عربستان در صدد توطئه جدید میباشند. شکست گروههای تروریستی در عراق و سوریه و تضعیف عربستان در یمن موجب طراحی توطئهای جدید در لبنان شده، فلذا درایت و هوشیاری همه ارکان نظام و حفظ وحدت در درون کشور برای همه لازم و ضروری است که البته رفتار ترامپ و ولیعهد عربستان در گذشته توسط گذشتگان تکرار شده بود و نتیجه آن قتلعام مردم عراق و سوریه و یمن و نابودی زیرساختهای آنها و در عوض پیروزی مردم این کشورها و نابودی تروریستها و قدرت و صلابت نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران بوده و آنها باید درس عبرتی از گذشته بگیرند و رفتارهای خود را اصلاح نمایند و از رفتار جنونآمیز پرهیز نمایند. کشور ما در حال حاضر از جهت اقتصادی در شرایط سختی قرار دارد و ایجاد فضای یأس و نا امیدی خواسته دشمنان و بدخواهان این نظام است و در درجه اول ما مسئولین باید به خود بیاییم و برنامهریزی صحیح و راههای برونرفت از این فضا را بیابیم و ساختار اقتصادی دولت و شرکتهای دولتی را اصلاح نماییم. جوانان عزیز تحصیلکرده را دریابیم و به کمک آنها اقتصاد مقاومتی را جدی بگیریم و از سیاستزدگی پرهیز نماییم و وضعیت صنعت را ساماندهی کنیم و گرههای کور صنعت را باز نماییم و بخش خصوصی واقعی و دلسوز را پیدا کنیم و به آنها کمک کنیم و در کنار آنها قرار بگیریم. فساد را از بدنه حاکمیت و دولت و مجلس و قوه قضائیه پاک کنیم و در مرحله دوم مردم ما باید هوشیاری داشته باشند و جنگ امروز دشمن ایجاد یأس، نا امیدی و دلسردی و فاسد جلوه دادن همه مسئولین کشور و اختلافافکنی بین گروهها، جناحها و مردم و مسئولین میباشد و باید رفتارهای ما اصلاحگرایانه باشد نه نابودکننده و یقیناً اگر همت خود را بلند کنیم میتوانیم در مسیر درست قرار بگیریم و بر این امور فائق بیاییم و رشد اقتصادی را رقم بزنیم.
اما استان مازندران؛ حضور آقای اسلامی به عنوان استاندار جدید مازندران را به فال نیک میگیریم و تبریک میگویم و از آقای اسلامی میخواهیم که استان را خوب بشناسد و مراقب افراد فرصتطلب و ابنالوقت باشد و تلاش شود افرادی توانمند و دلسوز، مستقل و حامی دولت در کنار ایشان قرار بگیرند و چالشهای مهم استان را با برنامهریزی و زمانبندی برای رفع آنها اقدام نماید، از جمله پسماند، ساماندهی دریای خزر، ساخت و سازهای غیرمجاز، حمایت از کشاورزان خصوصاً تولیدکنندگان مرکبات، برنج، جنگل، گردشگری و ایجاد ظرفیت اشتغال در این بخش، صنعت و خاموشی چراغ صنعت و همه اینها باید از دغدغههای ایشان باشد.
آقای وزیر محترم راه! بارها و بارها به شما درخصوص راه تهران به شهرستان قائمشهر و قطعه کوتاه سرخکلا تذکر دادیم. یک
سال از تعطیلی پروژه میگذرد، برای نظام شرمندگی دارد، متأسفانه در این خصوص توجه جدی صورت نمیگیرد.
از وزارت صنعت، معدن و تجارت و همچنین وزارت اقتصاد و دارایی درخصوص شرکت البرز مرکزی و نساجی مازندران و نساجی قائمشهر که توجه نمودند جلساتی را تشکل دادند کمال تشکر را دارم، اما مصوبات و تصمیماتی که (فرهنگی ـ خیلی متشکر) در آن جلسات اتخاذ شده باید عملی شود و از دو وزیر عزیز میخواهم که شخصاً نسبت به این سه مجموعه توجه و نظارت داشته باشند و در جهت رفع مشکل آنها پیگیری لازم را مبذول نمایند، تشکر. والسلام علیکم و رحمه الله
دبیر (فرهنگی) ـ بسیار ممنون و سپاسگزاریم. برادر ارجمند جناب آقای حسینعلی حاجیدلیگانی نماینده محترم شاهینشهر، میمه و برخوار که پنج دقیقه فرصت دارید، بفرمایید.

حسینعلی حاجی
بسم الله الرحمن الرحیم
به خانواده معظم درگذشتگان حادثه زلزله مردم غرب کشور تسلیت عرض میکنم.
بر حماسهسازان حماسه بزرگ و عظیم راهپیمایی و زیارتکنندگان اربعین حسینی آفرین میگویم. اما ملت شریف ایران! امام حسین (علیهالسلام) فرمودند: «اگر دین ندارید لااقل آزاده باشید». ما با کسانی که سران فتنه بودند، با کسانی که علیه نظام فتنهگران را به خیابانها کشاندند، در روز عاشورای حسینی در تهران خیمه امام حسین (علیهالسلام) را به آتش کشیدند، قرآن را سوزاندند و تاکنون توبه نکردهاند نمیتوانیم وحدت کنیم. آنها توبه کنند، از مردم عذرخواهی کنند، مردم آنها را خواهند پذیرفت.
آقای رئیسجمهور! به گزارشکنندگان دستگاههای اجرایی و حتی نظارتی خود اعتماد نکنید. از شما انتظار دارم افرادی را بین مردم بفرستید، ببینند و بررسی کنند و به شما گزارش کنند که مردم چطور زندگی میکنند. هر روز در حال تعطیلی بعضی از واحدهای تولیدی هستیم. آقای رئیسجمهور! بیایید اراده کنید، با استفاده از اختیارات خود از ظرفیتهای کشور استفاده کنید، نا امید نباشید، از بیکار شدن شاغلین جلوگیری کنید، از شاغل شدن بیکاران حمایت کنید، از فروپاشی و اختلافات خانوادگی مردم جلوگیری کنید، اگر بخواهید میتوانید.
آقای رئیسجمهور! شما وعده دادید زایندهرود پر از آب شود، آقای رئیسجمهور! آقای وزیر کشور را به همراه ستاد مدیریت بحران کشور به استان اصفهان بفرستید بررسی کنند، آب شرب مردم هم در معرض تهدید است، مردم در طرح اصفهان بزرگ آب شرب ندارند بخورند. از این فاجعه انسانی جلوگیری کنید.
آقای رئیسجمهور! آیا میدانید دو وزارتخانه شما، وزارت نیرو و وزارت نفت در چند ماه اخیر قبوض برق، آب و گاز را افزایش قیمت دادهاند؟ اگر مطلع هستید چرا اجازه میدهید که تورم توسط خود دولت سهرقمی شود؟ چرا اجازه میدهید گرانفروشی کنند؟ اگر نمیدانید چه عرض کنم.
ای تصمیمسازان و تصمیمگیران کشور، دولت و شما نمایندگان مجلس! دانسته یا نادانسته همه ضوابط و قوانینی که ما داریم وضع میکنیم، بدانید که داریم به درآمد اغنیا تصاعدی اضافه میکنیم و بدانیم از جیب فقرا و اقشار متوسط داریم کم میکنیم. بدانید با سیاستهای ما طبقه متوسط هم دارند به جمع فقرا میپیوندند. بیایید روشمان را عوض کنیم، بیایید از ظرفیتهای کشور استفاده کنیم، بیایید عدالت را محور قرار بدهیم.
اینجا به نمایندگی از مردم شریف ایران اسلامی به همه کسانی که مسئولیت دارند، دانسته و یا نادانسته و با عدم انجام مسئولیت خود فکر میکنند، میتوانند مردم را از انقلاب و نظام نا امید کنند میگویم، اخطار میدهم کور خواندهاید!! ملت مصمم است تا نهایت انقلاب را ادامه دهد، افراد دلسوز انقلاب نخواهند گذاشت شما مردم را نا امید و خسته کنید. انقلاب شما را شناسایی خواهد کرد، مثل کف روی آب شما را جدا خواهد کرد و طرد مینماید. مردم شهیدپرور میدانند امروز هر کسی که مسئولیتی داشته باشد و کار و تلاش نکند، وقت نگذارد، ظرفیتهای کشور را به کار نگیرد و در درون خود درد مردم را نداشته باشد، آن مسئول آمریکایی است. (فرهنگی ـ متشکر آقای دکتر).
از فرماندهی معظم کل قوا امام خامنهای به جهت لطف و عنایتی که به ایثارگران و جوانان کشور داشتند تشکر میکنم و امیدوار هستم ستاد کل هم این لطف آقا را کامل اجرایی کند.
دبیر (فرهنگی) ـ بسیار ممنون و متشکر. اسامی که صبح درخصوص تأخیرکنندگان قرائت شد، جمعی از همکاران با توجه به اینکه روز دوشنبه از قبل روز کاری مجلس نبوده و بعداً تصمیمگیری شده، با دعوت وزارت امور خارجه در جلسهای شرکت کردند که من اسامی را اعلام میکنم و عدم حضورشان موجه بوده، جناب آقایان: محمدنعیم امینیفرد، علیم یارمحمدی، دهمرده، احمدعلی کیخا، درازهی، نظر افضلی، فرهاد فلاحتی، سیدمحمدباقر عبادی و دکتر امیرحسنخانی. جمعی از نمایندگان استانهای سیستان و بلوچستان و خراسانجنوبی که عدم حضورشان در جلسه علنی امروز موجه اعلام میشود.

علی مطهری
8
طرح سؤال آقای محمدرضا پورابراهیمیداورانی نماینده کرمان و راور از آقای علی ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و نظر مجلس مبنی بر وارد نبودن سؤال

علی مطهری
آقای قاضیزاده! دستور بعدی را اعلام بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! دستور بعدی سؤال آقای محمدرضا پورابراهیمی نماینده محترم کرمان و راور از وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی است. من از آقای دکتر وکیلی خواهش میکنم موضوع را ارائه بفرمایند.

محمد علی وکیلی
بسم الله الرحمن الرحیم
سؤال جناب آقای محمدرضا پورابراهیمی درخصوص عدم اجرای بند (5) ماده (6) قانون اجرای سیاستهای کلی اصل (44) از وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی مطرح است. جناب آقای دکتر رحیم زارع سخنگوی کمیسیون اقتصادی تشریف بیاورید، پنج دقیقه فرصت دارید که خلاصه سؤال را ارائه بفرمایید.

رحیم زارع
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض تسلیت به مناسبت درگذشت هموطنان عزیزم در استان کرمانشاه، به مردم خوب کرمانشاه و نمایندگان محترم این دیار تسلیت عرض میکنم.
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم
با احترام، بازگشت به نامه شماره (26482/158) مورخ 27/4/1395، گزارش کمیسیون اقتصادی درخصوص سؤال ملی جناب آقای محمدرضا پورابراهیمی نماینده محترم مردم کرمان و راور از جناب آقای دکتر ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، به شرح ذیل ارسال میگردد.
علیاکبر کریمی ـ نایبرئیس کمیسیون اقتصادی
خلاصه سؤال:
علت عدم اجرای بند (5) ماده (6) قانون اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی چیست؟
نتیجه بررسی:
در اجرای ماده (209) آییننامه داخلی مجلس و در پاسخ به نامه شماره (26482/158) مورخ 27/4/1395 هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی، به استحضار میرساند:
در ابتدا آقای پورابراهیمی سؤال خود از وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی را مطرح و بیان داشتند: چرا بند (5) ماده (6) قانون اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی درخصوص شفافسازی اطلاعات بنگاههای اقتصادی زیرمجموعه آن وزارتخانه در سیستم کُدال سازمان بورس و اوراق بهادار اجرایی و عملیاتی نگردیده است؟ ضمناً تعداد شرکتهای مشمول قانون شفافسازی اطلاعات را اعلام نمایید.
آقای ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در پاسخ بیان نمودند: در این خصوص اقداماتی در این وزارتخانه صورت پذیرفته و اطلاعات هلدینگهای غیربورسی را هم به بورس گزارش میدهیم. اکنون برنامه این است که با کمک شما نمایندگان محترم در هیأت وزیران طرحی را پیاده کنیم که در پایان چهار سال آینده هیچ بنگاهی در وزارتخانه باقی نماند و برای شرکتهای زیرمجموعه نیز استراتژی تعریف نمودیم که بنگاههای سودآور و بنگاههای زیانده مشخص گردند. این برنامه برای سایر دستگاهها نیز میتواند الگوی مناسبی بوده که در واقع این فراتر از شفافسازی است. در واقع میخواهیم هیچ صندوقی بنگاهداری نکند.
آقای ربیعی در ادامه بیان داشتند: در اجرای قانون مصوب مجلس به کلیه شرکتهای زیرمجموعه بخشنامه گردید که اطلاعات مالی خود را به بورس ارائه نمایند که از مجموع شرکتهای تأمین اجتماعی (76) شرکت که از لحاظ ارزش سهام بورس قریب به (80) درصد شرکتهای مذکور را تشکیل میدهند، از همان زمان، اطلاعات خود را ارسال نمودند و (20) درصد باقیمانده نیز میبایست از هلدینگها جدا شده و به تدریج اطلاعات خود را ارسال نمایند. از این میزان از (144) شرکت باقیمانده نیز به آنها ابلاغ شده که اطلاعات را به بورس ارائه نمایند. در تاریخ 1/6/1396 نیز نامهای به بورس نوشتیم که مجامع شرکتها برگزار شده و سازمان نیز نماینده خود را معرفی نماید. مجامع با حضور نمایندگان بورس برگزار شد. ما نیز شفافسازی را به نفع مدیریت و مجموعه میدانیم. سه هلدینگ باقیمانده نیز با دستور اینجانب و رئیس سازمان تأمین اجتماعی مقدمات کار را فراهم نمودند.
آقای پورابراهیمی بیان داشتند: سؤال ما بر تکلیف قانونی وزارت شماست نه برنامه و فرآیند کار بلکه در قانون تکالیف و تصریح قانونی وجود دارد که متأسفانه تاکنون اطلاعات تنها (27) شرکت در سامانه کُدال بورس و اوراق بهادار وارد شده که تنها از این (27) شرکت چند شرکت متعلق به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی افشای اطلاعاتی شده است.
ایشان در پاسخ به مطالب مطروحه وزیر بیان نمودند: شما که تعداد شرکتهای مشمول اجرای بند (5) ماده (6) قانون اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی را نمیدانید چطور میخواهید درخصوص آنها اقدام به شفافسازی اطلاعات نمایید؟ (وکیلی ـ آقای دکتر متشکر) آقای وزیر بگذارید من به شما بگویم که چه تعداد شرکتهای شما در حوزه اقتصادی فعالیت میکنند که حتی مدیران سازمانهای اقتصادی شما نیز اطلاعاتی ندارند. (وکیلی ـ آقای دکتر! توضیحات را بگذارید، خود وزیر توضیح
میدهند).
من در اینجا فقط به یک نکته اشاره میکنم، در نهایت آقای پورابراهیمی اعلام نمودند: از پاسخهای ارائهشده توسط وزیر به هیچ وجه قانع نشدند لذا سؤال برای طرح در صحن علنی مجلس ارسال گردد.
ضمناً کمیسیون حیطه طرح سؤال را ملی تشخیص داد. مراتب جهت هرگونه اقدام مقتضی ایفاد میگردد. والسلام علیکم و رحمه الله

علی مطهری
خیلی ممنون و متشکر. به جناب آقای ربیعی وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی خوشآمد میگوییم. آقای دکتر! تشریف بیاورید، طبق معمول (15) دقیقه فرصت دارید که میتوانید در دو قسمت تقسیم کنید، بفرمایید. دوستان! سر جای خودتان مستقر شوید، به سؤال توجه بفرمایید که اگر به رأیگیری کشیده شود از روی آگاهی و تحقیق رأی بدهید. جناب آقای ربیعی بفرمایید.

علی مطهری
خیلی ممنون و متشکر. به جناب آقای ربیعی وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی خوشآمد میگوییم. آقای دکتر! تشریف بیاورید، طبق معمول (15) دقیقه فرصت دارید که میتوانید در دو قسمت تقسیم کنید، بفرمایید. دوستان! سر جای خودتان مستقر شوید، به سؤال توجه بفرمایید که اگر به رأیگیری کشیده شود از روی آگاهی و تحقیق رأی بدهید. جناب آقای ربیعی بفرمایید.

علی ربیعی
بسم الله الرحمن الرحیم
«لا حول و لا قوه الا بالله العلی العظیم»
خدمت خواهران و برادران و نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی سلام و عرض ادب دارم. ایام شهادت حضرت نبی اکرم، امام حسن مجتبی و علی بن موسی الرضا را خدمت شما نمایندگان و ملت ایران تسلیت عرض میکنم. همچنین زلزله تأسفبار در برخی از مناطق کشورمان را خدمت نمایندگان آن منطقه و همچنین مردم شهرها تسلیت عرض میکنم و از همین دیروز هم به زیرمجموعه خودم بخشنامه کردم که با همه توان در خدمت زلزلهزدگان منطقه باشند.
ابتدای صحبتم ابراز خرسندی میکنم از اینکه بار دیگر فرصتی پیش آمد که در حضور نمایندگان محترم سخن بگویم و این بار موضوع شفافیت و اهمیت آن در مبارزه با فساد است که مایلم مقداری توضیحات را خدمتتان عرض کنم. من همواره استقبال کردم و در همین بازه زمانی نزدیک به سه ماه بعد از رأی اعتماد فقط پنج سؤال را در صحن علنی مجلس پاسخ دادم و چندین بار هم در کمیسیونهای مختلف حاضر شدهام. بنابراین همواره از پرس و جو و سؤال سپاسگزار هستم و معتقدم که باعث شفاف شدن کارها خواهد شد.
درخصوص سؤال مطرح شده نماینده محترم مردم شریف کرمان باید تأکید کنم یکی از برنامههای ارائهشده اینجانب در زمان رأی اعتماد معطوف به اصلاح صندوقها، پایبندی به شفافیت و گردش صحیح اطلاعات، پاسخگویی به افکار عمومی و دخیل کردن شرکای اجتماعی و ذینفعان صاحب حقوق بوده که در این جهت گامهایی را برداشتم که در فرصت مناسب آنها را بیان خواهم
کرد. امروز بنده و مجموعه همکارانم در وزارتخانه و سازمانهای تابعه خود را ملزم و متعهد به اجرای آنها میدانیم و در مسیر آنها حرکت میکنیم.
نمایندگان محترم! من در وزارتخانهای هستم که وظایف متعددی که خوشبختانه به هم همبسته هستند و در مجموع میتوانند مایه کاهش فقر و ایجاد اشتغال در کشور شوند حضور دارم. بخشی از این وظایف من در صندوقها است که بخشی از آن صندوقها شرکتهای متعددی است که زیرمجموعه صندوقهای بازنشستگی و بیمهای هستند. تعدادی از این شرکتها مدیریتی هستند و بسیاری غیرمدیریتی و ابزاری برای هلدینگها است. مثل همه شرکتها محتمل و ممکن است که ما در این شرکتها با بروز خطا روبرو شده باشیم، اما نظامهای مبارزه با فساد را به کار گرفتیم. من در این زمینه بخشنامههای مؤثری داشتم، با نیروهای اطلاعاتی، دستگاههای نظارتی و بازرسی حداکثر همکاری را داشتم، همه آنها گواه و شاهد هستند. حتی با دادستان محترم تهران هم در این زمینه خودم داوطلبانه درخواستهای رسیدگی داشتم. در اینجا لازم است اشاره کنم خوشبختانه امروز هم سازمان بازرسی، هم دیوان محاسبات، هم وزارت اطلاعات و هم اطلاعات سپاه، همه جا حضور دارند و دارم رصد میکنم که ما در این زمینه سربلند بودیم، چراکه ساز و کارهای شفافیت را به کار گرفتیم و از همه مهمتر اینکه استقرار سامانه هوش تجاری، من داشبورد مدیریتی را در شستا مستقر کردم. کمیته حسابرسی داخلی و مدیران حسابرسی داخلی در تمامی شرکتها مستقر شدند. محصولات شرکتهای تابع در بورس کالا به فروش میرسند. کمیته صیانت در جهت رفع مشکلات پیشآمده در شرکتهای تابعه ایجاد شدهاند و از همه اینها مهمتر کاهش بنگاهداری در برنامه جدی ما قرار گرفته که متعهد به انجام آن هستیم. شاید این در هیچ دورهای در وزارتخانه اینچنین مصر به کاهش بنگاهداری و عمل به برنامههای مؤکدی که بوده اقدام نشده است.
در این میان نکتهای ناگفته میماند که بر بیان آن اصرار دارم. یکی از مهمترین مؤلفههایی که در ارزیابی عملکرد وزارتخانه من نادیده گرفته میشود ماهیت اجتماعی این وزارتخانه است. ما حتی شرکتهایی که واگذار شدهاند، ما را نمیتوانید با نگاه صرف محض اقتصادی ارزیابی کنید، ما نگاههایی در اینجا داشتیم که بنگاههایمان بنگاههای تحمیلی و کمبازه بودند، ما را نمیتوانید با این خطکش اندازه بگیرید. اما ما نه کارگر اخراج کردیم و سعی کردیم حتی اینها را تیمارداری کنیم و وجه اقتصاد اجتماعی آن را قوی کنیم.
در این میان درخصوص سؤال جناب آقای دکتر پورابراهیمی باید خدمت نمایندگان محترم مجلس اعلام کنم با مجموعه اقدامات صورتگرفته در این خصوص که در بخش بعد صحبتها به آن اشاره میکنم، موضوعیت این سؤال کاملاً منتفی است. من تمام و کمال و به عنوان پیشرو در اقدامات شفافیت و عمل به قانون عمل کردم و اساساً امروز دیگر این سؤال موضوعیتی ندارد و در این
میان خود نماینده محترم هم تا حدود زیادی واقف هستند. اینها بخشی از اقدامات شفافسازی است که من تقدیم رئیس محترم مجلس میکنم. اجازه میخواهم که بقیه صحبتهایم را در قسمت دوم به استحضار نمایندگان محترم برسانم.

علی مطهری
متشکریم، خیلی ممنون. شما حدود (9) دقیقه دیگر برای

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همه نمایندگان و ملت شریف و بزرگوار ایران اسلامی عرض سلام و وقتبخیر دارم. در ابتدا حادثه غمانگیز زلزله کرمانشاه را به مردم عزیز این خطه و بازماندگانشان و همه همکاران خودم در این منطقه به ویژه همکار عزیز و بزرگوارمان جناب آقای دکتر نادری نماینده محترم منطقه اورامانات و پاوه تسلیت عرض میکنم که متحمل خسارتهای جانی و مالی زیادی در منطقه شدند. انشاءالله با بسیج امکاناتی که انجام شده امیدواریم هرچه سریعتر همه نظام بتواند کمک کند که آسیب و آلام این مردم انشاءالله کاهش پیدا کند.
جناب آقای دکتر مطهری! سؤال بنده نزدیک یک سال و نیم است که در دستور کار قرار گرفته و مربوط به تاریخ الان نمیشود. موضوع سؤال ما هم به اجرای قانونی مربوط است که سال 1393 در مجلس شورای اسلامی تصویب شده است. من خواهش میکنم همکاران به دلیل اهمیت موضوع به این مباحثی که بنده عرض میکنم عنایت کنند تا بتوانیم تصمیم مناسبی را امروز أخذ کنیم.
در سال 93 برای کمک به افشای اطلاعات اقتصادی کشور که ضرورت افزایش کارایی در اقتصاد ایران محسوب میشود ما قانونی را در کمیسیون ویژه مطرح کردیم و بحمدالله با رأی بالا تصویب و ابلاغ شد و قرار شد برای شفافیت اطلاعات به جهت افزایش کارایی و جلوگیری از سوءاستفاده و فساد در اقتصاد کشور، بنگاهها مکلف باشند اطلاعات صورتهای مالیشان را نزد سازمان بورس و اوراق بهادار افشا کنند که مبدع و تعیین متن اولیه آن به عهده بنده بود، با توجه به سوابق بنده در حوزه بازار سرمایه و تخصص اینجانب در این حوزه خوشبختانه این موضوع به تصویب رسید. متن این قانون به اصلاح مواد (1)، (6) و (7) قانون سیاستهای اجرایی اصل (44) اشاره دارد که اگر شما اجازه بدهید من این متن قانون را برای شما قرائت میکنم تا بر اساس متن قانون بتوانیم روی موضوعات بهتر مسلط شویم.
متن قانون اینطور مطرح میکند، بند (5) این اصلاحیه که مصوب مجلس شده این را میگوید: «شرکتها و بنگاههای اقتصادی متعلق به اشخاص حقوقی ذیل موظفند نسبت به ارائه اطلاعات کامل مالی خود جهت ثبت نزد سازمان بورس و اوراق بهادار مطابق
قوانین و مقررات عمل کنند». یعنی صورتهای مالیشان، ترازنامه و سود و زیان که نشاندهنده عملکرد این شرکتها است باید همهساله در سازمان بورس و اوراق بهادار ثبت شود تا با ثبت و افشای این اطلاعات ما شاهد یک وضعیت مناسب در عملکرد مدیریت این بنگاهها باشیم. این مجموعهها شامل چه کسانی هستند؟ چه کسانی باید این شرکتهایشان را افشای اطلاعات کنند؟
«الف ـ مؤسسات و نهادهای عمومی غیردولتی موضوع ماده (5) قانون محاسبات عمومی کشور.
ب ـ نهادهای نظامی و انتظامی.
ج ـ سازمانها و مؤسسات خیریه.
د ـ نهادها و سازمانهای وقفی و بقاع متبرکه».
متأسفانه آماری که ما داریم امروز (7000) مجموعههای خیریه در اقتصاد ایران وجود دارند که یک صفحه صورتهای مالیشان را افشا نمیکنند و این یک خطر بزرگ برای عدم شفافیت در اطلاعات اقتصادی کشور است. بند «ه» هم کلیه صندوقهای بازنشستگی اعم از کشوری، لشکری، صندوقهای بازنشستگی وابسته به دستگاههای اجرایی و مجموعه آنها است. این قانون به تصریح به همه ظرفیتها اشاره دارد، همه مجموعههایی که مکلفند اطلاعاتشان را افشا کنند. این قانون سه سال قبل در مجلس تصویب شده است. عزیزان عنایت کنید! از سه سال قبل که ما پیگیری کردیم و یک سال و نیم قبل که من سؤالاتم را از وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سایر وزرا مطرح کردم، آخرین آماری که من تقریباً یک ماه و نیم قبل، نزدیک دو ماه قبل از سامانه کُدال بورس گرفتم که چند شرکت در آنجا افشای اطلاعات کردند جای تأسف است من اعلام کنم، از هزاران شرکتی که تکلیف قانونی دادند شفاف شوند، فقط اطلاعات (27) شرکت در سامانه کُدال است. این جای تعجب در عدم اجرای قانون است، بخش عمدهای از این شرکتها وابسته به وزارت رفاه و تأمین اجتماعی هستند. آقای وزیر میفرمایند موضوع تمامشده است، سلب موضوع شده است. من الان گزارش میکنم چه وضعیتی در وزارت رفاه وجود دارد. مجموعه وزارت رفاه بر اساس این رویکرد مکلف بوده کلیه شرکتهایش را افشای اطلاعات کند. عزیزان و بزرگواران! قانون بعدی که خود مجلس دهم، شما در صحن علنی سال گذشته در همین ایام تصویب کردید این بود که بانک مرکزی را هم مکلف کردیم که اگر شرکتها افشای اطلاعات نکردند از طریق بانکها حسابهایشان را مسدود کنند. سازمان ثبت مکلف شد که از ثبت سالانه آنها جلوگیری کند، مکلف شد این کار را انجام بدهد. الان از کمیسیون اقتصادی نامه زدیم درخواست گزارش کردیم، این مربوط به همه شرکتها است. متأسفانه در این حوزه میبینیم اتفاقی نیفتاده است. با توجه به این موضوع و اهمیت جایگاه وزارت رفاه، من فقط این را به شما عرض کنم؛ عزیزان و بزرگواران! دامنه شمول شرکتهای مشمول وزارت رفاه با توجه به جایگاهی که امروز ما شاهد آن هستیم را من خدمت شما عرض
میکنم، چند مجموعه بزرگ اقتصادی در وزارت رفاه و تأمین اجتماعی است، نگذاشتند من در روز رأی اعتماد این صحبتها را مطرح کنم. لابی سنگین وزارت رفاه اجازه نداد ما بتوانیم درد دل نمایندگان را مطرح کنیم، من امروز مطرح میکنم، سؤالات ما تازه شروع شده، این ابتدای راه است، ما از حق مردم دفاع میکنیم، اینطور نیست که در وزارتخانه هر کار دلشان خواست بکنند، بعد پاسخگو نباشند و اینجا بیایند اینطور جواب بدهند، بگویند ما مأموریتهای اجتماعی داریم.

محمد علی وکیلی
آقای پورابراهیمی! یک لحظه اجازه بفرمایید. نمایندگان دولت سر جایشان تشریف بیاورند.

محمد علی وکیلی
آقای دکتر مطهری! جلسه امروز مثل جلسه هفته قبل شده، دوباره دوستان بدون هماهنگی تعداد زیادی را به صحن علنی آوردهاند. آقای دکتر مطهری! تذکر بدهید.

محمد علی وکیلی
خواهشاً از نمایندههای دولت کسی در لابیها نباشد، تشریف بیاورید سر جایتان.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
آقای دکتر! آییننامه اجازه داده دو نفر همراه آقای وزیر بیاید، این تعداد میآیند با نمایندگان در صحن لابی میکنند. این چه وضعیت صحن است.

علی مطهری
بله، عرض کنم مسئولان دولت حق عبور از این ردیف جلو را ندارند، نباید بگذاریم به صندلیهای عقب بروند، البته آقای وکیلی تذکر لازم را دادند، بفرمایید.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
آقای دکتر مطهری! فقط در سازمان تأمین اجتماعی شش مجموعه بزرگ اقتصادی در وزارت رفاه وجود دارد، یک؛ سازمان تأمین اجتماعی، دو؛ صندوق بازنشستگی کشور، سوم؛ صندوق بیمه اجتماعی عشایر و روستاییان، چهارم؛ صندوق بازنشستگی فولاد، پنجم؛ بانک رفاه و ششم؛ بانک توسعه تعاون. من الان میگویم چندصد شرکت و زیرمجموعه اینها هستند که هنوز اطلاعاتشان را افشا نکردهاند.
درخصوص سازمان تأمین اجتماعی برآورد ما این است که حدود (1000) شرکت در لایههای اول، دوم و سوم این شرکتها وجود دارد. من الان اسلایدهایم آماده نبود که امروز ارائه کنم، انشاءالله سؤالات بعدی را که مطرح میکنیم اسلایدها را هم نشان خواهیم داد. ارزش برآوردی شرکتها فقط در سازمان تأمین اجتماعی حدود (40) هزار میلیارد تومان ارزش برآوردی است که ما امروز اطلاعات شرکتهایی که باید افشای اطلاعات کنند را نداریم، البته بخشی از آن را آمدهاند افشا کردهاند که توضیح میدهم.
در مجموعه صندوق بازنشستگی کشوری فقط حدود (187) شرکت وجود دارند که اطلاعات ریز شرکتهای زیرمجموعه لایه دوم و سومشان را نداریم که آنها را باید ورود کنیم و اطلاعات را بگیریم. شرکتهایی وجود دارند که فقط یک شرکت از آنها نزدیک سی و چند شرکت را ثبت کردهاند، شرکتی داریم که بر اساس گزارش سازمان حسابرسی (الان وقت نیست من اینها را توضیح بدهم)
(260) شرکت زیرمجموعه خودش ثبت کرده و یک صفحه A4 صورت مالی گزارش و اطلاعاتش موجود نیست و مسلم است وقتی اطلاعاتتان را افشا نکنید آن اتفاقاتی میافتد که امروز گزارشهای تخلفات مجموعههایی در وزارت رفاه و صندوقهای آنها است.
امروز دوستان رفتند اطلاعاتی دادند، گزارش دادند در طول همین دو، سه هفتهای که من سؤال مطرح کردم و کار عقب افتاده نزدیک صد و خردهای شرکت را آمدهاند ثبت دادهاند، من بابت این اقدامشان از وزیر تشکر میکنم، این کار از سه سال قبل باید انجام میشد. اما این اتفاقی که الان انجام شده بابت اتفاقاتی که برای بقیه انجام نشده یک شرایطی را ایجاد کرده که بخش عظیمی از این بنگاهها افشای اطلاعات نشدهاند. من صحبتهای وزیر را گوش میکنم، بر اساس آن بقیه صحبتهایم را میگویم تا عزیزان نماینده تصمیمگیری کنند.

علی مطهری
متشکریم، شما حدود (6) دقیقه برای بخش دوم فرصت دارید. جناب آقای ربیعی بفرمایید.

محمد علی وکیلی
آقای دکتر! شما (9) دقیقه فرصت دفاع دارید.

علی ربیعی
بسم الله الرحمن الرحیم
من قبل از اینکه وارد بحث شوم از نماینده محترم درخواست میکنم وقتی واژگانی به کار میبرید که «هر کار ایشان میخواهند میکنند». بله، من در منافع آنجا هر کار انجام میدهم. به کار بردن این واژه به طور کلی ابهامآمیز است. شما در مواردی در اینجا بیان میکنید «یک شرکت است که (260) تا زیرمجموعه دارد». من این را به جنابعالی توضیح دادم، ابهام ایجاد میکند. نمایندگان محترم! این شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران است. این شرکت در زمان تحریم بنا بر مصوبهای که نهادهای امنیتی داشتند گفتند هر کشتی را یک شرکت کن. نفتکش و کشتیرانی هر کشتی را یک شرکت کرده است. تصمیم هم برای دوران و مدیریت من نبوده و در آن زمان هم درست بوده، اگر تحریم شد همه زیر تحریم نروند. ببینید! وقتی اینها با هم قاطی گفته میشود یک ابهام بزرگی ایجاد میکند.
من میخواهم قبل از اینکه بگویم در مورد ثبت شرکتها در کُدال که موضوع اصلی صحبت است روی یکسری دیگر از مسائل تمرکز کنم و خدمتتان عرض کنم. ما در راستای اهداف نظام و مبارزه با فساد گامهای فراتری از ثبت شرکتها برداشتیم. ما سیستم اطلاعات جامع را راه انداختیم. یادم است آقای قاسم میرزایی، آقای بادامچی، آقای هاشمزایی، خانم اولادقباد و تعدادی نماینده آمدند بازدید کردند. ما BI که در آنجا راه انداختیم بینظیر است، امروز بانکها میخواهند از آن استفاده کنند. من هر لحظه تمام اطلاعات را میتوانم خروجی بدهم، هر کسی که میخواهد ببیند. من یک بار هم عرض کردم، درب این شرکتها بر روی شما باز است.
اما درخصوص این سؤال؛ به شهادت آقای حضرتی، دکتر بهمنی و آقای دکتر زارع در کمیسیون مطرح شد، من توضیحات را دادم، جناب آقای پورابراهیمی! گفتید زمان میگذاریم که مستندات را ارائه بدهیم و شما بلافاصله سؤال را به صحن فرستادید. من همان موقع هم خدمتتان عرض کردم، ما کارهایی را شروع کردیم، میگویید از 93 بورس آماده نبوده، بروید ببینید کدام نهاد رفته، بروید ببینید کدام سازمان رفته، بروید ببینید کجاها رفتهاند، برای اینکه ساختارهایش آماده نبوده، ما پیشرو بودیم، ما ناظر بورس را برای شرکتهای خودمان آوردیم و در همین مدت هم اطلاعاتی کتبیمان را در همانجا میدادیم. اولی بر این بود که اول سؤال میشد که ما واقعاً چه وضعی را تحویل گرفتیم، چه چیزهایی را تحویل گرفتیم، ما چه شرکتهایی را آوردیم، همین دخانیات که در این اواخر در صندوق فولاد گرفتیم، انگار شرکتی که در آن بمب گذاشتند را به ما تحویل دادند. ما اینگونه شرکتها را داریم آمادهسازی و شفافسازی میکنیم و به بورس میبریم و واقعاً داریم اینجا تیمارداری انجام میدهیم. خیلی وقتها گله میکنند که چرا سرمایهگذاریهای منطقهای نابرابر است، برای اینکه اینها غالباً واگذار شده، این شرکتهای واگذاری کار میبرد، مدتی بیمدیریت و روی هوا بوده، ما در این سالها شروع کردیم، (10) سال حسابرسی صندوقها صورت نگرفته بود. اینها را تا 93 آوردند، اینها کارهای بزرگی بوده که ما در ارتباط با اینها صورت دادیم.
اما در ارتباط با این سؤال مشخص که موضوع سؤال نماینده محترم است. نمایندگان محترم! من امروز اعلام میکنم، قابل بررسی است، از مجموعه (264) شرکتی که اصل چهلوچهاری هستند و واگذار شدهاند تا هفته قبل در سامانه انتشار الکترونیکی اطلاعات بورس (221) شرکت از مجموعه وابسته به ما وارد شدند، (82) درصد کل شرکتهای ثبتشده برای وزارت تعاون هستند. شما باید به این پاداش بدهید یا این را تنبیه کنید؟ شما نگاه کنید ببینید (83) درصد از این شرکتها شرکتهایی هستند که ما رفتیم و من امروز ادعا میکنم که هیچ شرکتی نیست که خارج از ثبت کُدال باشد. من این نامههای سازمان بورس را خدمت شما تقدیم میکنم، دو نامه سازمان بورس به دو سازمان مهم من. ما همه را تحویل دادهایم.
نمایندگان محترم! در واقع من در رابطه با این سؤال میخواهم عرض کنم (70) درصد سهام شرکتهای تابعه ما امروز در بورس هستند و ما بالاتر از بورس داریم حرکت میکنیم. البته خیریهها ربطی به من ندارد، بیان آن در سؤال من هیچ جایی ندارد، آن بحث دیگری است که چرا خیریهها مواردشان را در شرکتها ثبت نمیکنند.
من خدمتتان اضافه میکنم از (264)، (221) شرکت الان هستند که نامه را تقدیم رئیس محترم مجلس کردم. البته جناب آقای پورابراهیمی به لحاظ سابقه کارشان در شستا در دولت گذشته بدیهی است که حساس باشند و من به حساسیت ایشان احترام قائل هستم و با احترام به این حساسیت نگاه میکنم. اما شما بدانید که در میان سایر جاها، من ساختار حکمرانی شرکتها و ساختار
شرکتهای تحت پوشش، مدیریت صندوقها و پدیده کجخصوصیسازی که وارث آن ما در این دولت بودیم، ما داریم اینها را جلو میبریم. وزیری نبودم که اگر تخلفی آشکار بوده با آن مقابله نکرده باشم. همانگونه که نماینده محترم در مورد شفافیت میپرسند، بپرسند که چه تعداد از اینها را به دادگاه معرفی کردم. ساختار فسادساز، ساختار فسادزی و ساختار فسادسوز با هم متفاوت هستند. فردی را که اشاره میشود من اخراج میکنم رئیس کمپین «نه به ربیعی» در انتخابات میشود و این هزینه میکند، سایت میخرد و اینهایی که من اخراج کردم. به عنوان یک محقق در حوزه مبارزه با فساد خدمت شما عرض میکنم، حل فساد درازمدت است، فساد دیرین است، ولی فساد قابل محدودسازی است، اما ما برای مقابله با فساد باید با هماهنگی و ساختارمند جلو برویم. هرگاه مبارزه با فساد را به مسائل سیاسی گره زدیم عمیقتر کردند. من سال 66 داشتم با ارتشبد فردوست صحبت میکردم برای اینکه خاطراتش را مرور و منتشر کنیم، دو مقطع را به من در مبارزه با فساد اشاره کرد، یکی شکر بود و یکی یک بحث دیگر. میگفت چون اینها باعث دعواها بود، بعد آمد منجر به آن بلوایی شد که آن موقع راه افتاد. ما در هر مقطعی باید فساد را به دور از گرایشها، همه جناحها دست به دست هم بدهیم، به عنوان یک مسأله ملی به آن نگاه کنیم و این کار را با هم جلو ببریم.
میخواهم خدمتتان عرض کنم که من در این مدت نگذاشتهام مداخله گروههای ذینفع مِن غیرحق در اینجا باشند و به سمت شفافیت حرکت کردم و سعی کردم که ذینفعان ذویالحقوق و صاحب حق را با تمهیداتی که در هیأت امنا و سایر هیأتها کردم اینها را به حق خودشان برسانم. من برنامهای بزرگتر از شفافیت و کُدال داشتم. خواهران و برادران نماینده! این نامه من به رئیسجمهور است که تقدیم رئیس مجلس میکنم. من خودم داوطلبانه برنامه خروج از بنگاهداری را دادم و گفتم ظرف چهار سال و در ابتدا میخواهم از (166) بنگاه خارج شوم و در جای دیگر زیر (40) درصد سهام بروند. این اقدام بزرگی است، شما باید به من در این اقدام بزرگ کمک کنید. من در این دوره چهار ساله خودم سعی کردم زیربناهایی را آماده کنم، سعی کردم کارهایی را انجام بدهم که برای شفافیت نهادسازی شود. البته کتمان نمیکنم در مجموعهای که من باید به آن بپردازم در شرکتها ممکن است در جایی دیر اقدام شده باشد، مسأله خاصی رخ داده باشد، اما خدا را ناظر و شاهد میگیرم که من در این زمینه کوتاهی نکردم. اگر هم مسألهای بوده به پیش رفتم و با آن برخورد کردم. برنامه خروج از بنگاهداری، راهکار اصلی شفافیت است. کار بزرگی است که به حمایت شما نمایندگان نیاز دارد. من درخواست کردم در مورد صندوقها در جلسه غیرعلنی گزارش بدهم و بگویم که برنامههایم در این زمینه چیست و باید سرمایه اجتماعی کارگران و صاحبان حق و بازنشستگان را در اینجا نگاه کنیم و ما همینطور هم عمل کردیم. (وکیلی ـ آقای دکتر جمعبندی بفرمایید).
من میخواهم خدمت شما عرض کنم، ما امروز وظایف زیادی داریم، (فرهنگی ـ آقای دکتر ربیعی! یک دقیقه فرصت دارید، بفرمایید) ما اقدامات بزرگ و تصمیمات سخت را باید دنبال کنیم. ما (12) هزار ساعت فرصت داریم و کمتر از این شما فرصت دارید. من مسائل اشتغال را به دوش کشیدم، هیچ وزیری به دوش نمیکشید، گفتمان شغل، هماهنگی بینبخشی آن، تماس با دستگاهها و مقابله با فقر را در برنامه خودم قرار دادم و با رئیسجمهور تفاهم کردم دنبال کنم، در آسیبها بهزیستی را وارد کردم، اصلاح ساختار صندوقها را برای اولینبار خطر کردم، وارد این بحث شدم که اصلاح ساختار صندوقها و واگذاری آنها را دنبال کنم. اینها کارهای بزرگی است که من از شما حمایت میخواهم. من از نمایندگان محترم خواهش میکنم از زحمتی که کشیده میشود، از کاری که دارد صورت میگیرد بهحق دفاع کنید. من برای درک شما و هر رأیی بدهید احترام قائلم، (وکیلی ـ متشکر) من با همه توان و وجود زندگی خودم را وقف کار کردم، از صبح تا شب. (فرهنگی ـ وقت شما تمام است) در نهایت میخواهم عرض کنم امیدوارم در زمانی که من فرصت پاسخگویی ندارم حول و حوش همین موضوع بحث شود. «یا مالک یوم الدین و ایاک نعبد و ایاک نستعین».

علی مطهری
متشکریم، خیلی ممنون. آقای پورابراهیمی بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
آقای پورابراهیمی! (6) دقیقه و نیم فرصت دارید.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
من در ابتدا میخواهم یک نکته را خدمت نمایندگان عرض کنم. امروز از هیأت نظارت بر رفتار نمایندگان به من خبر دادند که وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی علیه بنده بابت این سؤالات شکایت کرده است. این هم دیگر نوع جدیدی است. بعد رفتم گزارش را با آقای لاریجانی بررسی کردم که ما چکار کردیم که امروز وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و شخص آقای وزیر از بنده شکایت میکند.

علی مطهری
آقای پورابراهیمی ببخشید! شما در موضوع صحبت کنید.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
بله، موضوع همین است، میخواهم همین را صحبت کنم.

علی مطهری
نه، این یک موضوع دیگری است.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
آقای دکتر اجازه بفرمایید! موضوع سؤال بنده است، بابت این سؤال شکایت شده است.

علی مطهری
نه، ببینید! موضوع سؤال شما شفافسازی اطلاعات بنگاههای اقتصادی زیرمجموعه وزارتخانه است، در همین موضوع صحبت کنید. حالا آن هم یک بحثی است، من قبول دارم، آن هم یک مطلبی است که در جای خودش باید به آن بپردازیم بفرمایید.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
آقای دکتر! شما تریبون بنده را نباید قطع کنید، این تذکر آییننامهای.

علی مطهری
وقتی شما اجازه نمیدهید ما صحبت کنیم چارهای نیست، باید قطع کنیم.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
من کجا اجازه نمیدهم، شما رئیس هستید، من کجا اجازه نمیدهم؟

علی مطهری
اجازه بدهید! وقتی من شروع به صحبت میکنم شما باید سکوت کنید، شما باز ادامه میدهید، من مجبورم صحبت شما را قطع کنم، بفرمایید.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
آقای دکتر! من دارم صحبتم را میکنم، وقتم هم تمام شد، بر اساس آن باید این وقت من را حساب نکنید من توضیح بدهم. صحبت من با نمایندگان محترم این است؛ عزیزان نماینده! امروز جای شاکی و متهم در نظام جمهوری اسلامی دارد عوض میشود. ما میگوییم امروز در وزارت رفاه یک وضعیت اسفباری است، آقایان میروند از بنده بابت سؤالاتی که کردهام شکایت میکنند، این هم جزء تعجبات امروز نظام اجرایی کشور است. بگذارید من به مستنداتی که امروز در اختیار دارم اشاره کنم. آقای وزیر الان فرمودند من کلیه تعهداتم را اجرا کردهام. آقای وزیر! کاش حداقل به نامه خودتان نگاه میکردید، نامهای که در تاریخ 5/7/96 به کمیسیون ارسال کردید نزدیک به (560) شرکت را اعلام کردید که در گزارش اولتان مشمول افشای اطلاعات میشوند. من هم در پیشبینیهایم گفتم برآورد ما این است که حداقل (1000) شرکت مشمول افشای اطلاعات میشوند. گزارش میدهید ما شفافیت دادهایم، ما آمدهایم اقداماتی را انجام دادهایم، موضوع خصوصیسازی و غیرخصوصیسازی را مطرح میکنید. موضوع این است که ما آمدیم فراتر از افشای اطلاعات عمل کردیم.
آقای دکتر ربیعی! سؤال بنده این است، جنابعالی مکلف بودید شفافیت اطلاعات اقتصادی تمام بنگاهها را به استناد مرّ قانون عملیاتی کنید. امروز (5) درصد از آنها را هم افشا نکردید، حالا درخصوص آنهایی که افشا کردید بگذارید من بگویم در کشور چه خبر است. عزیزان و بزرگواران! بخش زیادی از اینها گزارشهای حسابرسی است، همین چند تایی هم که افشا کردند عدم اظهارنظر درخصوص صورتهای مالی است. شما در سامانه کُدال امروز بعد از صحن علنی من خواهش میکنم هر کدام از دوستان خواستند روش شفافیت را پیگیری کنند بیایند من خودم کمک میکنم، دوستان ما در کمیسیون اقتصادی کمک میکنند. فقط تعدادی از اینها الان عدم شفافیت است، یعنی چه؟ یعنی عدم اظهارنظر است. یعنی چه؟ وقتی حسابرس عدم اظهارنظر روی صورتهای مالی شرکتهایی که آقایان افشا کردند میزند، یعنی میگوید اینقدر وضعیت اسفبار است من نمیتوانم اظهارنظر کنم. نزدیک (50) درصد از این گزارشهایی که افشاء کردند گزارش مشروط است، یعنی بندهای گزارش حسابرس اینقدر شرایط خاص بوده گفته اگر با این شرط اتفاق بیفتد من گزارش حسابرسی را تأیید میکنم. آقایان فکر میکنند اگر گزارشهای حسابرسی را در شرکتها افشا کردند هدف ما این است که این نظارت را اعمال کنیم، هدف ما این است که بر اساس این عمل کنیم.
عزیزان! این گزارش دیوان محاسبات که نماینده تامالاختیار مجموعه مجلس شورای اسلامی برای اتفاقات در حوزه فعالیتهای اقتصادی وزارت رفاه است. الان من به یکی از بندهای گزارش دیوان محاسبات اشاره میکنم که امسال به ما ارائه شده است. در این گزارش آمده صندوق بازنشستگی کشوری که امروز یکی از مهمترین موضوعات است و متأسفانه داراییهای این صندوق به واسطه ناکارآمدی مدیران دارد نفله میشود و از بین میرود، امروز دیوان محاسبات به ما گزارش داده که صورتهای مالی تا سال 92 بیشتر تهیه نشده است، این گزارش دیوان است، آقای ربیعی! من باید به چه استناد کنم؟ من امروز به شرکتهایی اشاره میکنم که افشای اطلاعات نشدهاند، آقایان میفرمایند افشا شدهاند، شرکتهای درجه (5) را آوردهاند افشا کردهاند.
آقای ربیعی! کجا اطلاعات بانک رفاه افشا شده؟ امروز بانک رفاه فقط (20) هزار میلیارد تومان به خاطر مشکلات سازمان تأمین اجتماعی در اختیار مجموعه قرار داده که اگر این ادامه پیدا کند خود بانک رفاه ورشکسته میشود، شما کجا صورتهای مالیاش را افشا کردهاید؟ کجا صورتهای مالی بانک توسعه تعاون افشا شده که شما میگویید؟ کجا صورتهای مالی هلدینگها افشا شده است؟ کجا صورتهای مالی صندوق بازنشستگی کشوری افشا شده است؟ این گزارش دیوان محاسبات است. کجا صورتهای مالی حمل و نقل ریلی رجا افشا شده است؟ چه اتفاقی برای توسعه صادرات صنعتی افتاده است؟ در حسابرسی تأمین اجتماعی اطلاعاتش موجود است که نزدیک به دهها شرکت افشای اطلاعات نشدهاند، بعد آقایان در روز روشن در صحن علنی میگویند ما به تکالیفمان عمل کردیم. آقای ربیعی! به نظر من مجلس را با جایی دیگر اشتباه گرفتهاید، رأی اعتمادی که نمایندگان دادند نگذاشتند ما آن روز صحبت کنیم. امروز تکالیف ما این است.
امروز وضعیتی که در وزارت رفاه و تأمین اجتماعی بابت شرکتها است، نگذارید من بگویم، آمدهاند به من اصرار کردهاند که از مجموعه اطلاعات بستگان اینها نگویید، من نمیگویم، من ورود نمیکنم. اگر روزی وارد و صلاح دانستم آن روز این اطلاعات را در صحن علنی و در جای دیگر خواهم گفتم. امروز حرف ما اطلاعات تخصصی است. مگر میشود کشور را در شرایط غیرشفاف اقتصادی اداره کرد؟ چرا امروز این وضعیت در کشور وجود دارد؟
امروز نگرانی مردم از آمریکا نیست، نگرانیشان از تهاجم سعودی نیست، نگرانی مردم از فساد اقتصادی است که امروز در بدنه نظام اجرایی نفوذ کرده است. راه و روش آن اجرای قانون است، نه تنها این وزارتخانه، بقیه وزارتخانهها. ما همین فردا بعد از ظهر پنج وزیر را به کمیسیون اقتصادی بابت همین قانون شفافیت و افشای اطلاعاتی دعوت کردیم، همه آنها باید جواب بدهند. برای ما وزیر تعاون و وزیر غیرتعاون هم فرقی نمیکند. امروز تکلیف ما این است، این شرایطی که در اقتصاد کشور وجود دارد، هر یک هفته یک خبر از مجموعههای مختلف میرسد، فلان تخلف در فلانجا انجام شد. امروز مردم به نظام بدبین میشوند. این تکالیف شماست، بعد شما با صراحت اعلام میکنید که من بر اساس وظایفم عمل کردم. جالب این است که میروید علیه بنده هم شکایت
میکنید، این هم دیگر در اقتصاد خیلی جالب است. من در وظیفه نمایندگی ذرهای از مواضع مردم درخصوص حقوق مردم کوتاه نخواهم آمد، این را همه بدانند. فشارهایی که به بنده در این روزها وارد کردند، بنده به اندازه سر سوزنی از وظایف خودم کوتاه نخواهم آمد. ما تحقیق و تفحص از صندوق بازنشستگی کشوری را در دستور کار گذاشتیم.
نمایندگان محترم، آقای مطهری ریاست محترم جلسه! بدانید من الان دو ماه است سه نامه به وزارت رفاه زدم بابت اطلاعاتی که درخصوص گزارش تحقیق و تفحص از صندوق بازنشستگی کشوری به واسطه تخلفاتی که ما به آن رسیده بودیم، تا الان جواب ندادهاند. من مجبور شدم به آقای دکتر لاریجانی نامه زدم، گفتم آقای دکتر لاریجانی! شما من را راهنمایی کنید من چطور باید اطلاعات را از وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بگیرم. حالا آقایان میگویند ما آمادهایم، افشا میکنیم. تکالیفتان را عمل نمیکنید، این را قانون و آییننامه داخلی مجلس میگوید. (فرهنگی ـ آقای دکتر! وقت شما تمام شد) من خواهش میکنم عزیزان و بزرگواران عنایت کنند. ما امروز در مقام تصمیم هستیم، اگر ذرهای از منافع ملی کوتاه بیاییم مشخص نیست آینده چه میشود. برای ما کارهایی که انجام شده قابل تقدیر است، بابت آن تقدیر میکنیم، ولی امروز بخش عظیمی از این کارها انجام نشده، (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) من خواهش میکنم بر اساس این تصمیمگیری کنید.

علی مطهری
خیلی ممنون جناب آقای پورابراهیمی. البته جناب آقای ربیعی یک یادداشتی دادند، گفتند این شکایت ایشان مربوط به سؤالات شما نبوده، یعنی ایشان بابت سؤالات شما شکایت نکردند، بابت موضوع دیگری بوده است. آقای پورابراهیمی! حالا ما دیگر نمیخواهیم موضوع را خیلی باز کنیم، شما فقط بفرمایید آیا قانع شدید یا نشدید.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
آقای دکتر مطهری! درخصوص نکته اولتان دقیقاً مربوط به سؤالات بنده است، شما میفرمایید اجازه بدهید من صحبت کنم. شکایتی که الان کردهاند و بنده را میخواهند به قوه قضائیه بفرستند من استقبال میکنم، من در دادگاه میروم صحبت میکنم. من افتخار میکنم با صدای بلند دستگاه قضائی برای بنده پخش مستقیم بگذارند، این اولین نکته. درخصوص این قانع نشدم، به رأی بگذارید.

علی مطهری
متشکرم. دوستان برای رأیگیری آماده شوند. حضار 212 نفر، جناب آقای ربیعی! لطفاً شما و همراهانتان از صحن خارج شوید. دوستان رأی خودشان را اعلام بفرمایند. به وارد بودن سؤال رأی بدهید، دوستانی که سؤال آقای پورابراهیمی را وارد میدانند موافق رأی بدهند و دوستانی که سؤال ایشان را وارد نمیدانند مخالف رأی بدهند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
دوستان سؤال را وارد ندانستند و به بیان دیگر از پاسخ آقای وزیر قانع شدند، خیلی ممنون.
9
تذکر آییننامهای و اخطار قانون اساسی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

علی مطهری

اکبر رنجبرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر خارج از دستور جلسه امروز، جناب روحالله بابائی نماینده محترم بوئینزهرا و آوج بفرمایید.

روح اله بابائی صالح
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم و هیأترئیسه سلام علیکم. بنده میخواهم در مورد واژه «درد» که درد مشترک همه همکارانمان هست یک چند دقیقه صحبت کنم و تذکراتی بدهم. واژه «درد» از هر طرف به آن نگاه کنید، بنویسید و بخوانید «درد» است. این درد هم بین همکاران عزیز ما مشترک است و از حضور اعضای کمیسیون اجتماعی در سفری که به استان قزوین داشتند تشکر میکنم. تذکر اول بنده به وزیر محترم آموزش و پرورش است که جناب آقای وزیر! به داد همکاران اداری رسیده، با توجه به اینکه الان قریب (9) ماه است این عزیزان اضافهکاری دریافت نکردهاند، همچنین همکاران بستههای حمایتی قریب (15) ماه است که حق و حقوقشان را نگرفتهاند.
وزیر محترم صنعت! با توجه به صدور مجوزهایی که حضرتعالی برای ورود قطعات خودروسازان دادید، در کشور ما الان شرکتهایی که قطعه تولید میکنند یا تعدیل نیرو میکنند یا ورشکست میشوند. انشاءالله رسیدگی شود و از صدور مجوز واردات قطعات خودروسازی جلوگیری شود.
وزیر جهاد کشاورزی! از حضرتعالی تقاضا دارم از واژه «خرید تضمینی گندم»، این واژه «خرید تضمینی» را بردارید. قریب پنج ماه است که گندم را از کشاورزان خریدید و به بعضی از مناطق (5) درصد یا کمتر پول خرید گندم را دادید. کشاورزان برای گرفتن پول گندم برای کاشت گندم در سال آینده مراجعه میکنند که متأسفانه ریالی پول ندارند و عزیزان میخواهند کشاورزی کنند و گندم بکارند، دولت بیاید افتخار کند و پز بدهد که ما آمدیم به خودکفایی رسیدیم (رنجبرزاده ـ تشکر) و همچنین در مورد عدم پرداخت بیمه محصولات کشاورزی. انشاءالله که عنایت کنید و در این زمینه اقدامات لازم را مبذول فرمایید. «اللهم احفظ قائدنا
امام خامنهای».

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای بیتاله عبدالهی نماینده محترم اهر و هریس بفرمایید.

بیت اله عبدالهی
بسم الله الرحمن الرحیم
درگذشت هموطنان زلزله غرب کشور را تسلیت عرض میکنم و یادی میکنم از درگذشتگان زلزله سال 91 اهر، هریس و ورزقان.
از وزیر محترم ورزش و جوانان میخواهم همانطور که کتباً تعهد کردهاند نسبت به تکمیل پروژههای نیمهتمام ورزشگاه (5000) نفری اهر، نسبت به چمن نمودن میدان فوتبال هریس و تکمیل تنها سالن ورزشی روستای مینق هریس. آقای وزیر! شهرستانها ورزش میخواهند، جوانان شهرستانها هم دوست دارند برای آنها سرمایهگذاری شود. خواهشم این است که به دستورتان عمل کنید.
همچنین ما به هر روستایی که میرویم معمولاً کشاورزان عمدتاً سدهای کوچک معیشتی میخواهند. من از سازمان برنامه و بودجه، وزارت نیرو و وزارت جهاد کشاورزی میخواهم که مردم را درک کنند، مردم مشکل آب شرب و آب کشاورزی دارند. تا کی باید اینها ناله کنند؟ چرا به این کار اساسی اولویتدار کشور نمیرسید؟ میخواهید در این کشور چکار کنید؟ همچنین از وزیر صنعت و معدن میخواهم نسبت به ایجاد شهرک صنعتی در منطقه خواجه اقدام عاجل نماید. حرف مردم را بشنوید مردم زمینهایی دارند که نه میتوانند کشاورزی کنند، نه کار دیگری. اینها باید صنعتی شوند که انشاءالله بشنوید. مردم اهر به عنوان مرکز ارسباران مرتب درخواست راهاندازی رادیو ارسباران را دارند. بالاخره ارسباران یک منطقه قدیمی، تاریخی، فرهنگی است و در گذشته در تاریخ ایران مبارزان ارسباران نقش اساسی داشتهاند. بنابراین انشاءالله به این قضیه هم توجه شود.
آقای رئیسجمهور، بانک مرکزی! چرا قانون را در مورد زلزلهزدگان بدبخت سال 91 اهر، هریس و ورزقان اجرا نمیکنید؟ چرا وام آنها استمهال نمیشود؟ چرا به آنها رحم نمیشود؟ چرا زلزلهزدگان را این چنین در مظلومیت نگه داشتید؟ آیا میخواهید در مورد کرمانشاه و ایلام هم همین کار را انجام بدهید؟ (فرهنگی ـ خیلی ممنون و متشکر) زلزله در منطقه ارسباران تمام نشده است.
همچنین از وزیر محترم راه و شهرسازی میخواهم راه شیخرجب، جانقور، بخشهای کلوانق، زرنق و ارباطان را فراموش نکنید. (40) سال قبل یک راه روستایی برای چندین هزار نفر که از این مسیر تردد میکنند ساخته شده است. خیلی ممنون و تشکر.

محمدحسین فرهنگی

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای حمید گرمابی نماینده محترم نیشابور و فیروزه بفرمایید.

حمید گرمابی
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و عرض ارادت خدمت ریاست و هیأترئیسه محترم و همکاران گرامی. ابتدا خدمت هموطنان ارجمند در غرب کشور که عزیزان خود را در زلزله دیشب از دست دادند تسلیت عرض میکنم.
موارد ذیل را خدمت دولت محترم عرض میکنم:
1 ـ ابتدا به دولت محترم و ریاست محترم جمهوری جناب آقای دکتر روحانی یادآوری مینمایم ملت بزرگ ایران اسلامی که در همه صحنهها حضور دارند انتظار دارند که دولت به وعدههای ایام انتخابات پایبند باشد. یادآوری میکنم که حمایت مردم بلاشرط نبوده و نخواهد بود.
2 ـ تذکر به وزیر محترم امور اقتصادی و دارایی و ریاست محترم بانک مرکزی برای تسریع در تعیین تکلیف مؤسسات مالی و تأمین اعتبار برای پرداخت به سپردهگذاران این مؤسسات و درخواست از قوه محترم قضائیه برای تسریع در اجرای ماده (236) در ارتباط با مؤسسات مالی.
3 ـ تذکر به وزیر محترم علوم که تازه شروع به کار کردهاند برای پرداخت منظم پژوهانه به دانشجویان دوره دکترای دانشگاهها. این حداقلی است که بتوان نخبگان کشور را به آیندهشان امیدوار کرد و روند مهاجرت نخبگان به خارج از کشور را کند کرد.
4 ـ تذکر به وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی در مورد گزارش اشتغال خالص ایجادشده و پاسخ روشن و شفاف به این سؤال که اگر برای تأمین رشد (8) درصد نیاز به ایجاد (950) هزار اشتغال خالص داریم آیا طرح و برنامهای که قابل نظارت کمی باشد وجود دارد؟ آیا محل تأمین سرمایه مورد نیاز به صورت قطعی مشخص است؟
5 ـ تذکر به وزیر محترم آموزش و پرورش برای عدم اجرای مرحله تکمیلی رتبهبندی معلمین و رعایت تخصصمحوری و شایستهسالاری در انتصابات مدیران.
6 ـ تذکر به وزیر محترم نیرو برای تعیین وضعیت استخدامی کارکنان نیروگاه نیشابور که با واگذاری بهرهبرداری به بخش خصوصی (180) کارمند رسمی این نیروگاه (فرهنگی ـ خیلی متشکر) قراردادشان از دائم به قرارداد موقت تبدیل میشود که خلاف قوانین موجود میباشد، تشکر میکنم.

اکبر رنجبرزاده
به علت نزدیک شدن به اذان جناب آقای منصور مرادی و جناب آقای محمد بیرانوندی وقتشان محفوظ برای روز چهارشنبه که در خدمتشان هستیم.

علی مطهری
از تذکرات خارج از دستور متشکریم. آقای دهمرده و آقای لاهوتی اصرار دارند، اگر نوبتتان است بفرمایید. آقای کاتب کجا هستند؟

اکبر رنجبرزاده
آقای دکتر! دوستان تذکرات کتبی را اصرار دارند.

علی مطهری
نمیرسیم، آقای کاتب ببینید نوبت چه کسی است بفرمایید. الان به اذان هم رسیدیم، حالا یک نفر
بفرماید.

غلامرضا کاتب
جناب آقای دکتر! ابتدا نوبت جناب آقای لاهوتی است.

علی مطهری

مهرداد لاهوتی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر تشکر میکنم. آقای دکتر! بنده بند (13) اصل سوم قانون اساسی را تذکر دارم. بند (13) این را میگوید که تأمین خودکفایی در علوم و فنون و صنعت و کشاورزی و دیگر موارد، یعنی ما باید تلاش کنیم در بخش کشاورزی و صنعت کشور را به خودکفایی برسانیم. این اصل سوم قانون اساسی است.
آقای دکتر! جنابعالی آدم منصفی هستید، من خواهش میکنم دقت بفرمایید، ما در هفت ماهه گذشته چیزی حدود (608) هزار تن برنج وارد کشور کردیم، جناب آقای دکتر مطهری! الان که هفت ماهه امسال است در مقایسه با سال گذشته ما (1) میلیون و (60) هزار تن برنج وارد کردیم. یعنی چه؟ همکاران عزیز دقت بفرمایند، یعنی ما پارسال چیزی حدود (509) میلیون دلار واردات برنج داشتیم، امسال چیزی حدود (1) میلیارد و (100) میلیون دلار واردات برنج داشتیم. آقای دکتر مطهری! واقعاً این انصاف است؟ شما به شهرهای استانهای شمالی بروید، تولیدات داخلی ما به جهت همین واردات اضافه، (50) درصد واردات برنج را افزایش دادیم، حالا غیر از کالای قاچاق و مسائل دیگر. در صورتی که جناب آقای دکتر مطهری! من جهت استحضار شما عرض کنم بنا به اظهار خود آقای دکتر حجتی وزیر محترم جهاد کشاورزی ما در سال فقط (400) هزار تن برنج بیشتر نیاز نداریم. در صورتی که در هفت ماهه (1) میلیون (60) هزار تن برنج وارد کشور کردهاند. (1) میلیون تن هم تا پایان سال میخواهند وارد کنند، (1) میلیون تن هم قاچاق وارد کشور کنند. باید در کشاورزی کشور را ببندیم. آقای دکتر مطهری! خدا را شاهد میگیرم من این را از روی دلسوزی دارم عرض میکنم، ما قوت خودمان را باید خودمان تهیه کنیم. آقای دکتر مطهری! دیگر امکان اینکه اگر یک روزی بخواهیم ارزاقمان را در این اوضاع آشفته در بازار دنیا تهیه کنیم برای ما وجود ندارد. زمینهای کشاورزی چون برای کشاورزان ما توجیه اقتصادی ندارد یکی پس از دیگری دارد تغییر کاربری پیدا میکند. این گناه دارد، کشاورز ما به رنج هست، این برنج نیست، به رنج محصول خودش را تولید کند، امروز نتواند در بازار ایران بفروشد، متشکرم.

علی مطهری
خیلی ممنون. ما از مسئولان وزارت کشاورزی و وزارت صنعت، معدن و تجارت میخواهیم که به این تذکر جناب آقای لاهوتی توجه کنند. قطعاً نظر شما این نیست که ما به طور کلی واردات برنج نداشته باشیم، چون فرض کنید ممکن است یک محصولی مصرف آب زیادی داشته باشد و لازم باشد بخشی از آن را از خارج بیاوریم. ولی کار دولت همین تنظیم واردات است. اینکه حسابنشده وارد شود طبیعی است که واقعاً به کشاورزان آسیب میزند. انشاءالله که رسیدگی کنند، خیلی ممنون.

غلامرضا کاتب
آقای دکتر! در اخطار نوبت آقای کاظمزاده است، در تذکر هم آقای سلیمی هستند.

علی مطهری

حبیب الله دهمرده

غلامرضا کاتب
آقای دهمرده! نوبت شما نرسیده، اما چشم، اجازه بدهید به نوبت برویم.

شادمهر کاظم زاده
بسم الله الرحمن الرحیم
ابتدا جانباختگان زلزله در استان کرمانشاه را تسلیت دارم و ابراز همدردی با خسارتدیدگان در غرب کشور و استان ایلام. اخطار اصل (48) قانون اساسی را دارم و سؤالی که دارم چرا از مرز دهلران به عنوان یک فرصت سرزمینی استفاده نمیشود؟ مرز دهلران به عنوان یک فرصت سرزمینی در موقعیت میانی چهار گذرگاه رسمی کشور به عتبات عالیات و عراق از شرایط بینظیری جهت معرفی به عنوان پنجمین گذرگاه رسمی برخوردار است. از جمله آن اینکه نزدیکترین و امنترین راه دسترسی به مرکز کشور عراق و عتبات عالیات است. به منظور رفاه حال زائرین هم که شده که از سراسر کشور به عراق سفر میکنند و به منظور جلوگیری از ازدحام جمعیت و مشکلات ترافیکی متعاقب در دیگر مرزها بازگشایی مرز چیلات دهلران ضرورت دارد. البته من از وزیر محترم کشور به خاطر اینکه در چند ماه اخیر برای اولینبار در چندین مصاحبه ضرورت بازگشایی مرز دهلران و اهتمام جدی مبنی بر قطعیت بازگشایی این مرز را اعلام نمودند تشکر میکنم، ولی این کافی نیست، به عنوان یک مطالبه مردمی بدون هزینه برای دولت و یک مطالبه همه ملت ایران، همه مردم منتظر هستند این موضوع عملیاتی شود و انشاءالله مرز چیلات دهلران در اسرع وقت بازگشایی شود.

علی مطهری
متشکریم، آقای دهمرده! شما هم بفرمایید. آقای سلیمی! ما دیگر به اذان رسیدیم، اجازه بدهید تذکرتان برای روز بعد بماند. آقای دهمرده دو ساعت است تذکر دارند، بفرمایید.

حبیب الله دهمرده
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
تقدیر و تشکر. عزیزان و سروران! من توفیق داشتم نایبالزیاره شما در پیادهروی اربعین باشم. مردم من را مدیون کردند که این را بگویم و از اینجا پخش شود. حقیقتاً این مراسم یک توفیق و ظرفیت الهی برای نظام مقدس جمهوری اسلامی است، از ابعاد فرهنگی، سیاسی و اقتصادی، از همه باید تشکر کنم، اما یک نکته دارم، مردم از متولیان امر در زمینه سیاسی و عمرانی و بقیه توقع داشتند، روز به روز مشکلات مردم زیاد شده، هزینهها سنگین شده، پیشنهاد مشخص بنده و مردم این است که مجلس یک کمیتهای را تعیین بفرماید، ارزیابی کنند که این ظرفیت الهی تبدیل به تهدید نشود.
نکته بعدی پیرامون بنگاهها است، مطالب متعددی را قرار بوده بانک مرکزی برای این مؤسسات کاسپین انجام بدهد.
آخرین نکته؛ مرز یک فرصت در ابعاد مختلف است که در این هم روز به روز گذرهای مرزی تبدیل به ضد آن میشود. ممنون و سپاسگزارم.

علی مطهری
متشکریم. آقای سلیمی! نوبت شماست، ولی اگر اجازه بدهید ما جلسه را ختم کنید.

غلامرضا کاتب
حاجآقا! آقای سلیمی هم اصرار دارند.

علی مطهری

علیرضا سلیمی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر! ضمن تشکر و عرض خسته نباشید، امروز صبح جلسه بسیار خوبی داشتیم، من اتفاقاً از صبح میخواستم در رابطه با موضوع جلسه تذکر بدهم. آقای دکتر! بالاخره بحث ما بودجهریزی عملیاتی است، ما هم این قانون برنامه ششم توسعه را تصویب کردیم. ای کاش در رابطه با این مسائل که گوشهای از آن را عرض میکنم یک گزارشی میدادند تا ما بتوانیم تصمیمگیری کنیم. اگر جنابعالی دستور بفرمایید در رابطه با این مسائل وقتی به مجلس گزارش میدهند اینطور گزارش بدهند، اینجا مجلس است. من به عنوان نمونه عرض میکنم، ماده (3) برنامه ششم، صفحه (16)، این جدولی که ما اینجا تصویب کردیم، ای کاش گزارش میدادند که در رابطه با تولید داخلی، در مورد بحث تولید سرانه، در بحث بهرهوری عوامل تولید، در بحث تشکیل سرمایه ثابت ناخالص، در بخش هزینههای مصرفی کل، این گزارش را به ما دادند، واقعاً اشکالات ما باقی ماند.

علی مطهری
آقای سلیمی! این تذکر شما بر اساس چه مادهای است؟

علیرضا سلیمی
آقای دکتر! در رابطه با دستور بود.

علی مطهری
تذکرتان بر اساس چه مادهای است؟

علیرضا سلیمی
عرضم این است این گزارشاتی که به مجلس داده میشود که صبح عزیزان چه از دیوان محاسبات و چه سازمان برنامه گزارشی در رابطه با این اعداد و ارقامی که ما اینجا تصویب کردیم، مثلاً در سال 96 تصویب کردیم سالانه (15) میلیارد دلار سرمایهگذاری مستقیم، (20) میلیارد دلار سرمایهگذاری مشترک، ای کاش گزارشی در این رابطه به ما داده میشد. اگر جنابعالی دستور بفرمایید وقتی گزارش داده میشود در رابطه با همین مواردی که ما تصویب کردیم باشد، ما برای تصمیمگیری در آینده راحتتر میتوانستیم تصمیم بگیریم، متشکرم.

علی مطهری
آقای سلیمی ببینید! این اظهارنظرها و حضورها بر اساس بند (8) ماده (24) است، خودتان میدانید. ولی اگر شما نظری دارید، اگر اسمتان در قرعهکشی در بیاید شما هم میآیید اظهارنظر میکنید، اگر ایرادی دارید قطعاً همه نمایندگان نظر دارند. لابد فرصت نشده که جنابعالی هم بیایید نظر خودتان را اعلام کنید. ولی تذکرتان تذکر درستی است، خیلی ممنون.
10
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

علی مطهری
جلسه بعدی ما ساعت (8) صبح روز چهارشنبه بیست و چهارم آبان 1396 و دستور جلسه ادامه دستور هفتگی است. پایان جلسه را اعلام میکنم.