1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 195 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه چهارصد و بیست و پنجم روز سهشنبه شانزدهم اردیبهشت ماه 1399 هجریشمسی مطابق با یازدهم رمضانالمبارک 1441 هجریقمری:
1 ـ گزارش کمیسیون صنایع و معادن در مورد طرح یکفوریتی ساماندهی بازار خودرو (اعاده شده از شورای نگهبان 3).
2 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه تجارت (کتاب دوم ـ اسناد تجارتی)، (اعاده شده از شورای نگهبان 2).
3 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه تأسیس صندوق بیمه همگانی حوادث طبیعی (اعاده شده از شورای نگهبان 3).
4 ـ گزارش کمیسیون عمران در مورد لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به موافقتنامه حمل و نقل بینالمللی مواد غذایی فسادپذیر و تجهیزات خاص کاربردی برای اینگونه جابجاییها (اعاده شده از شورای نگهبان 1).
5 ـ گزارش کمیسیون عمران در مورد لایحه موافقتنامه سرویسهای هوایی دوجانبه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت کشور کویت (اعاده شده از شورای نگهبان 1).
6 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه موافقتنامه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری هند به منظور اجتناب از أخذ مالیات مضاعف و جلوگیری از فرار مالیاتی در مورد مالیاتهای بر درآمد به انضمام پروتکل الحاقی (اعاده شده از شورای نگهبان 1).
7 ـ گزارش کمیسیون فرهنگی در مورد لایحه اهداف، وظایف و اختیارات وزارت ورزش و جوانان (اعاده شده از شورای نگهبان 2).
8 ـ گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد طرح ساماندهی کارکنان قراردادی دانشگاه پیامنور (اعاده شده از شورای نگهبان 1).
9 ـ گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد طرح تعیین تکلیف کارگزاران بیمه کشاورزی (اعاده شده از شورای نگهبان 4).
10 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه توسعه محدوده منطقه آزاد تجاری ـ صنعتی انزلی.
11 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد طرح حمایت از مالکیت صنعتی (ثبت اختراعات، طرحهای صنعتی و علائم تجاری).
12 ـ گزارش کمیسیون اصل (90) قانون اساسی در مورد گزارش سیل فروردینماه سال 1398 و بررسی علل وقوع آن به ویژه سیل شیراز و طرز کار دستگاههای مسئول.
13 ـ گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل (44) قانون اساسی در مورد درآمدزایی و خصوصیسازی باشگاههای ورزشی.
14 ـ بررسی تقاضای عدهای از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در مورد رسیدگی به لایحه مشارکت عمومی ـ خصوصی طبق اصل (85) قانون اساسی.
15 ـ بررسی تقاضای عدهای از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در مورد رسیدگی به طرح حمایت از مالکیت صنعتی طبق اصل (85) قانون اساسی.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

مهدی قره شیخلو
(آیات 47 ـ 41 از سوره مبارکه «احزاب» توسط قاری محترم آقای مهدی قرهشیخلو تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا اذْکُرُوا اللَّهَ ذِکْراً کَثِیراً * وَ سَبِّحُوهُ بُکْرَةً وَ أَصِیلاً * هُوَ الَّذِی یُصَلِّی عَلَیْکُمْ وَ مَلائِکَتُهُ لِیُخْرِجَکُمْ مِنَ الظُّلُماتِ إِلَى النُّورِ وَ کانَ بِالْمُؤْمِنِینَ رَحِیماً * تَحِیَّتُهُمْ یَوْمَ یَلْقَوْنَهُ سَلامٌ وَ أَعَدَّ لَهُمْ أَجْراً کَرِیماً * یا أَیُّهَا النَّبِیُّ إِنَّا أَرْسَلْناکَ شاهِداً وَ مُبَشِّراً وَ نَذِیراً * وَ داعِیاً إِلَى اللَّهِ بِإِذْنِهِ وَ سِراجاً مُنِیراً * وَ بَشِّرِ الْمُؤْمِنِینَ بِأَنَّ لَهُمْ مِنَ اللَّهِ فَضْلاً کَبِیراً *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقای قرهشیخلو قاری محترم تشکر میکنیم، ترجمه آیات را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
به نام خداوند بخشنده مهربان
اى کسانى که ایمان آوردهاید! خدا را بسیار یاد کنید و دائم صبح و شام به تسبیح و تنزیه ذات پاکش بپردازید. او است کسی که با فرشتگان خود بر شما درود مىفرستد تا شما را از تاریکیها به سوى روشنایى برآورد و به مؤمنان همواره مهربان است. تحیت مؤمنان روزی که دیدارش کنند سلام خواهد بود و براى آنان پاداشى نیکو آماده کرده است. اى پیامبر! ما تو را گواه و بشارتگر و هشداردهنده فرستادیم و دعوتکننده به سوى خدا به فرمان او و چراغى تابناک. و مؤمنان را مژده ده که براى آنان از جانب خدا بخشایشى فراوان خواهد بود» راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
اسامی غائبین و متأخرین جلسه علنی امروز عبارتند از آقایان: ابرامیان، برزگر، سیدقاسم جاسمی، عبداله حاتمیان، حسنبیکی، خدابخشی، دامادی، ذوالنوری، رستمیان، سامری، طباطبائینژاد، طیار، سیداحسن علوی، قرهخانی، کاتب، شادمهر کاظمزاده، کرمپور حقیقی (که تشریف دارند)، همایون هاشمی، هزارجریبی و وحدتی. آقای برزگر تشریف دارند.
3
تصویب اصلاحات کمیسیون درخصوص طرح ساماندهی بازار خودرو (جهت تأمین نظر شورای نگهبان)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران گرامی عرض سلام و ادب دارم. دستور اول گزارش کمیسیون صنایع و معادن در مورد طرح یکفوریتی ساماندهی بازار خودرو است که برای سومین بار از شورای نگهبان اعاده شده. من جهت رسیدگی خدمت شما قرائت میکنم.
«ماده (4) به شرح زیر اصلاح میشود:
ماده 4 ـ واردات خودروهای سواری تمامبرقی و تمامترکیبی (تمامهیبریدی) مذکور در ماده (3)، در راستای کاهش آلودگیهای محیطزیستی و کاهش مصرف سوختهای فسیلی تا زمان تولید آنها در داخل، از دریافت و ارائه گواهی اسقاط خودرو معاف هستند. دولت موظف است زمینه تولید آنها را در داخل با آمادهسازی زیرساختهای لازم ظرف مدت پنجسال فراهم نماید. هزینههای مالی ناشی از اجرای این ماده از محل درآمدهای ناشی از اجرای حکم تبصره ذیل ماده (3) این قانون تأمین میگردد.
مصادیق خودروهای تمامترکیبی (تمامهیبریدی) توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت تعیین میشود». آقای رئیس! به رأی بگذارید.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 214 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی

علی اردشیرلاریجانی
حضار 214 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
4
ادامه رسیدگی به لایحه تجارت (کتاب دوم ـ اسناد تجارتی)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعد گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه تجارت (کتاب دوم ـ اسناد تجارتی) است. آقای رئیس! در جریان رسیدگی به لایحه تجارت در کتاب دوم بعضی از مواد به کمیسیون ارجاع شدند. گزارش موارد ارجاعی است که من جهت رأیگیری قرائت میکنم.
«ماده 375 ـ حذف شد».

علی اردشیرلاریجانی
حضار 214 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پیشنهاد کمیسیون حذف این ماده است. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 376 ـ حذف شد و مفاد آن بهعنوان یک تبصره به شرح زیر به ماده (373) الحاق شد:
تبصره الحاقی به ماده 373 ـ چنانچه وجه برات به واحد پولی باشد که در محل صدور و محل پرداخت دارای یک عنوان اما با ارزشهای متفاوت است، پول کشور محل پرداخت، مَناط اعتبار است.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 215 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 378 ـ دارنده برات در صورت عدم پرداخت وجه سند پس از سررسید حق رجوع به کلیه مسؤولان سند را دارد. دارنده برات در موارد زیر پیش از سررسید نیز دارای حق مذکور است:
1 ـ نکول برات یا قبول جزئی آن
2 ـ ورشکستگی یا فوت براتگیر، خواه برات را قبول کرده یا نکرده باشد.
3 ـ عدم پرداخت سایر اسناد تجارتی تعهدشده بهوسیله براتگیر حسب مورد بهموجب گواهی عدم پرداخت یا واخواست
4 ـ بینتیجه ماندن عملیات اجرایی علیه اموال براتگیر با گذشت بیش از دو ماه از صدور اجرائیه
5 ـ ورشکستگی یا فوت براتدهنده، اگر برات قبول نشده باشد.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 216 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 382 ـ واخواست عدم پرداخت براتی که در روز معین قابل پرداخت است، باید ظرف مدت ده روز از سررسید انجام شود.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 216 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 383 ـ در مورد بندهای (3) و (4) ماده (378) این قانون، دارنده نمیتواند حق رجوع خود را اعمال کند، مگر پس از ارائه برات برای پرداخت و واخواست عدم پرداخت؛ خواه براتگیر برات را قبول کرده یا نکرده باشد. در مورد بندهای (2) و (5) ماده (378) این قانون، صدور حکم ورشکستگی یا تحقق فوت برای اعمال حق رجوع دارنده کافی است.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 217 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 384 ـ دارنده باید، ظرف مدت ده روز از تاریخ واخواست یا در مورد شرط معافیت از واخواست از روز ارائه برات، نکول یا عدم پرداخت را به ظهرنویس پیش از خود یا براتدهنده و ضامن آنها، در صورت وجود، اخطار کند. هر ظهرنویس نیز باید ظرف مدت ده روز از دریافت اخطار مذکور، ظهرنویس پیش از خود و ضامن وی را با ذکر نام و نشانی آنهاییکه اخطارهای پیشین را به وی ارسال کردهاند، از نکول یا عدم پرداخت مطلع کند و این عمل به همین ترتیب ادامه یابد تا به شخص براتدهنده و ضامن وی برسد. مدتهای مذکور برای هر شخص از تاریخ دریافت اخطار پیشین شروع میشود.
در مورد شخصی که نشانی خود را ذکر نکرده یا به اشتباه ذکر نموده است، ارسال اخطار به اولین ظهرنویس پیش از او که دارای نشانی صحیح است، کفایت میکند.
اخطارکننده باید ثابت کند که اخطار را ظرف مهلت مقرر ارسال کرده است. شخصی که در این مهلت اخطار مذکور را ارسال نکرده باشد، حقوق خود را از دست نمیدهد، اما اگر بر اثر تقصیر او زیانی وارد شود، این شخص حداکثر تا میزان مبلغ برات، مسئول جبران خسارات واردشده است.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 216 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 454 ـ هرگاه تمام یا بخشی از وجه چک پرداخت نشود، دارنده چک میتواند با ارائه گواهینامـه عـدم پرداخت، از مرجع قضائی صالح، صدور اجرائیه نسبت به میزان پرداختنشده از مبلغ چـک و حقالوکاله وکیـل طبـق تعرفه مرحله اجراء و خسارت موضوع تبصره الحاقی به ماده (۲) قانون صدور چک مصوب 10/3/1376 مجمـع تشخیص مصلحت نظام در حدود استفساریه آن مصوب 21/9/1377 را علیـه صـاحب حسـاب، صـادرکننده و یـا سـایر مسئولان سند درخواست نماید. مرجع قضائی صالح مکلف است پس از احراز صحت شماره (کد) رهگیری گواهینامه عدم پرداخت، حسـب مـورد علیـه صاحب حساب، صادرکننده و یا سایر مسئولان سند مطابق اطلاعات گواهی عدم پرداخت مندرج در سامانه یکپارچه بانک مرکزی اجرائیه صادر کند، مشروط بر اینکه گواهینامه عدم پرداخت به دلیـل دستور عدم پرداخت به بانک مطابق مقررات مربوط صادر نشده باشد. صاحبحساب، صادرکننده و یا سـایر مسئولان مکلفند ظرف مدت ده روز از تاریخ ابلاغ اجرائیه، مبلغ مندرج در اجرائیه را بپردازند یا با موافقت دارنده چـک ترتیبـی بـرای پرداخـت آن بدهند یا مالی معرفی نمایند که اجرای آن را میسر کند؛ در غیر این صورت حسب درخواست دارنده، اجـرای احکـام دادگستری، اجرائیه را طبق قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی مصوب 23/3/1394 و قانون اجـرای احکـام مـدنی مصوب 1/8/1356 به مورد اجراء گذاشته و نسبت به استیفای مبلغ مندرج در اجرائیه اقدام مینماید.
تبصره 1 ـ عملیات اجرایی ناشی از اعمال این ماده، جز در موارد زیر، قابل توقیف نیست:
۱ ـ شخصی که اجرائیه علیه او صادر شده است، معادل مبلغ آن وجه نقد نزد صندوق دادگستری تودیع و رسید آن را به مرجع صادرکننده اجرائیه ارائه کند؛
2 ـ در متن چک به مشروط یا بابت تضمینبودن چک تصریح شده باشد؛
3 ـ چنانچه شخصی که اجرائیه علیه او صادر شده است، نزد دادگاه صالح دعوایی مستند به سند رسمی حاکی از مشروط یا بابت تضمینبودن تعهد ناشی از چک مطرح و رسید آن را به دادگاه صادرکننده اجرائیه تقدیم نماید؛
4 ـ چنانچه شخصی که اجرائیه علیه او صادر شدهاست، شکایتی مبنیبر تحصیل چک از طریق کلاهبرداری، خیانت در امانت یا دیگر جرائم نزد مراجع قضائی مطرح کرده و شکایت مطرحشده به صدور یکی از قرارهای تأمین کیفری منتهی شده باشد.
5 ـ اجرای سند مستلزم ضرر جبرانناپذیر بر متعهد باشد و وی به تشخیص دادگاه صادرکننده اجرائیه، تأمین مناسبی بسپارد و دستور توقیف عملیات اجرایی به تأیید رئیس حوزه قضائی نیز برسد.
تبصره 2 ـ تقاضای صدور اجرائیه موضوع این ماده با تقدیم دادخواست انجام میگیرد، ولی نیازمند پرداخت هزینه دادرسی و تشریفات دادرسی نیست. تقاضای توقیف عملیات اجرایی در موارد مندرج در تبصره (۱) مستلزم تقدیم دادخواسـت و پرداخـت هزینه نیست. رد درخواست صدور اجرائیه توسط مرجع قضائی باید به صورت قرار صادر شود. قرار مذکور ظرف مدت ده روز از تاریخ ابلاغ، در دادگاه تجدیدنظر قابل اعتراض است.
تبصره 3 ـ توقف عملیات اجرایی باید از مرجع قضائی صادرکننده اجرائیه تقاضا شود. در صورت صـدور دسـتور توقیف عملیات اجرایی مطابق مقررات تبصره (۱) این ماده، درخصوص پرونده اجرایی به شرح زیر اقدام میشود:
۱ ـ در مورد بندهای (1)، (2) و (5) تبصره مذکور، متقاضی توقف عملیات اجرایی باید ظرف مدت یک هفته از ابـلاغ دسـتور توقیـف عملیات اجرایی، نزد مرجع صالح دعوایی که نتیجه آن بتواند حکم به بیحقی دارنده چک باشد، اقامه و رسـید آن را به مرجع صادرکننده اجرائیه تقدیم نماید. در غیر اینصورت و همچنین در صورت معلوم شدن عدم استحقاق متقاضی توقف عملیات اجرایی، به تقاضای دارنده، عملیات اجرایی ادامه مییابد.
2 ـ در مورد بندهای (٣) و (٤) تبصره مذکور تا صدور حکم قطعی در مورد دعوا، عملیات اجرایی متوقف میماند و پس از آن در صورت معلوم شدن عدم استحقاق متقاضی توقف عملیات اجرایی، به تقاضای دارنده، عملیات اجرایی ادامه مییابد.
تبصره 4 ـ دارنده میتواند از مرجع مذکور در این ماده برای پرداخت وجه چک مطابق احکام مربوط در قانون راجع به آیین دادرسی مدنی تقاضای تأمین خواسته کند، مشروط بر اینکه شرایط مقرر در این ماده برای صدور اجرائیـه وجود داشته باشد. در این صورت مرجع مذکور بدون نیاز به ارائه دادخواست و تودیع خسـارت احتمـالی قـرار تـأمین خواسته را صادر میکند تا عندالاقتضاء پس از صدور اجرائیه، وجه چک از محل آن وصول گردد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 455 ـ در موارد سکوت این فصل، احکام این قانون درخصوص برات تا حدی که با ماهیت چک در تعارض نباشد، اجراء میگردد.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 219 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! لازم است اینجا یک توضیحی بدهم که ماده (374) که پس از تصویب در جلسه علنی به منظور اصلاح شکلی به کمیسیون ارجاع شده با حذف ماده (375) بدون تغییر باقی میماند.
5
تصویب اصلاحات کمیسیون درخصوص لایحه تأسیس صندوق بیمه همگانی حوادث طبیعی (جهت تأمین نظر شورای نگهبان)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعد گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه تأسیس صندوق بیمه همگانی حوادث طبیعی که این هم برای سومین بار از شورای نگهبان اعاده شده است. اگر اجازه بفرمایید من اصلاحات را قرائت میکنم.
«در ماده (1) عبارت «در مناطقی که احتمال وقوع هر یک از خطرات مذکور در آنها وجود داشته باشد» بعد از عبارت «انشعاب قانونی برق» اضافه شد». آقای رئیس! به رأی بگذارید.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 218 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! در قرائت قبلی یکجا «دادخواست»، «درخواست» خوانده شده که اصلاح میشود.
«تبصرهای به شرح زیر به عنوان تبصره (1) به ماده (1) اضافه و تبصره این ماده به تبصره (2) اضافه شد:
تبصره 1 ـ مناطق مشمول هر یک از خطرات احتمالی موضوع ماده (1) براساس میزان خطرپذیری هر منطقه و شدت و تواتر وقوع حوادث مذکور به موجب آیین¬نامه¬ای که توسط سازمان مدیریت بحران کشور و بیمه مرکزی ایران تهیه و به تصویب هیأت وزیران می¬رسد، تعیین و درجهبندی خواهد شد». آقای رئیس! به رأی بگذارید.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 217 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
به منظور رفع ایراد شورای نگهبان درخصوص ماده (1)، ماده (2) به شرح زیر اصلاح و تبصره آن حذف شد:
ماده 2 ـ حداکثر حق بیمه هر واحد مسکونی هر ساله با پیشنهاد صندوق، توسط دولت در لوایح بودجه سنواتی درج و به تصویب مجلس میرسد. حداکثر تعهد صندوق به ازای هر واحد مسکونی و حق بیمه پایه مربوط با رعایت حداکثر حق بیمه مذکور متناسب با میزان خطرخیزی مناطق کشور و شهری یا روستایی بودن آن به موجب آییننامهای است که به پیشنهاد صندوق به تصویب هیأت وزیران میرسد.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 217 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
شماره تبصره ماده (5) به تبصره (1) اصلاح و متن زیر به عنوان تبصره (2) اضافه شد:
تبصره 2 ـ سهم مالکان واحدهای مسکونی که تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) یا سازمان بهزیستی می¬باشند از محل اعتبار ماده (10) قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت مصوب 27/11/1380 و اصلاحات بعدی آن پرداخت می¬شود.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 217 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. مشارکت کم است، آقایانی که سرپا هستند رأی خودتان را اعلام بفرمایید، دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. اصلاح بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
در ماده (7) عبارت «خزانهداری کل کشور موظف است کلیه وجوه حاصله را به حساب صندوق واریز کند». حذف و عبارت «و معادل (100) درصد آن با پیش¬بینی در قوانین بودجه سنواتی به منظور انجام تعهدات صندوق در قانون، در اختیار صندوق قرار میگیرد» جایگزین شد.
آقای رئیس! به رأی بگذارید.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 218 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. مشارکت پایین است، دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. اصلاح بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! اصلاح بعدی، اصلاح ویرایشی است:
قید «به عنوان ناظر» بعد از عبارت «یکی از نمایندگان عضو کمیسیون اقتصادی به انتخاب مجلس شورای اسلامی» وجود دارد و در تنظیم مصوبه جهت ارسال به شورای نگهبان قید مذکور از قلم افتاده است. بنابراین ایراد ردیف (4) شورای نگهبان مرتفع می¬گردد.
آقای دکتر! به رأیگیری نیاز دارد؟

علی اردشیرلاریجانی
رأی بگیریم که دیگر هیچ مشکلی وجود نداشته باشد. حضار 219 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
6
تصویب اصلاحات کمیسیون درخصوص لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به موافقتنامه حمل و نقل بینالمللی مواد غذایی فسادپذیر و تجهیزات خاص کاربردی برای اینگونه جابهجاییها (مورخ یکم سپتامبر 1970 میلادی برابر با دهم شهریور 1349 هجری شمسی) (جهت تأمین نظر شورای نگهبان)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدی گزارش کمیسیون عمران در مورد لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به موافقتنامه حمل و نقل بینالمللی مواد غذایی فسادپذیر و تجهیزات خاص کاربردی برای این گونه جابجاییها هست که اصلاحات انجام شده را خدمت شما قرائت میکنم البته آقای دکتر ایراداتی که به متن گرفتهاند بیشتر اصلاحات ویرایشی و ادبی بوده است اگر صفحه اول گزارش و متن را اگر ملاحظه بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
1 ـ واژه «کنترل» به عبارت «واپایش (کنترل)» اصلاح و واژه «سریال» به عبارت «اختصاصی (سریال)» اصلاح و واژه «مدل» حسب مورد به عبارت «نوع (مدل)» یا عبارت «نمونه (مدل)» اصلاح و واژه «سوکت» به عبارت «پریز (سوکت)» اصلاح و واژه «ترموستات» به عبارت «دماپا (ترموستات)» اصلاح و واژه «کولر» به عبارت «خنک کن (کولر)» اصلاح و واژه «فرم» به عبارت «برگه (فرم)» اصلاح شد.
2 ـ معادل فارسی مصوب فرهنگستان برای واژگان «پمپ»، «سیلندر»، «فن»، «کروشه»، «پلاک» و «واگن» یافت نشد.

علی اردشیرلاریجانی
یعنی ما باید در مورد بند (1) نظر بدهیم، قسمت دوم آن توضیحی است. حضار 218 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. عزیزان مشارکت بیشتری در رأیگیری داشته باشید، دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
7
تصویب اصلاحات کمیسیون درخصوص لایحه موافقتنامه سرویسهای هوایی دوجانبه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت کشور کویت (جهت تأمین نظر شورای نگهبان)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدی باز از کمیسیون عمران در مورد لایحه موافقتنامه سرویسهای هوایی دوجانبه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت کشور کویت است که این هم تقریباً همان است.
«در عنوان لایحه و متن مادهواحده و عنوان و متن موافقتنامه پیوست و پیوست آن عبارت «خدمات (سرویسهای)» جایگزین واژه «سرویسهای» و عبارت «خدمت (سرویس)» جایگزین واژه «سرویس» و عبارت «نشان (آرم)» جایگزین واژه «آرم» شد».

نادر قاضی پور
آقای رئیس! این لایحه است مخالف و موافق باید صحبت کنند.

علی اردشیرلاریجانی
این برگشتی از شورای نگهبان است. حضار 217 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. مشارکت بیشتری در رأیگیری داشته باشید، دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
8
تصویب اصلاحات کمیسیون درخصوص لایحه موافقتنامه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری هند بهمنظور اجتناب از أخذ مالیات مضاعف و جلوگیری از فرار مالیاتی در مورد مالیاتهای بر درآمد به انضمام سند الحاقی (پروتکل) (جهت تأمین نظر شورای نگهبان)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدی لایحه موافقتنامه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری هند است که این هم اعاده شده از شورای نگهبان است، آقای دکتر! باز هم اصلاح متن است:
«بهمنظور رفع ایرادات شورای نگهبان در متن موافقتنامه و سند الحاقی (پروتکل) آن عبارت «پروژه» به عبارت «طرح (پروژه)» و عبارت «پیش فاکتور» به عبارت «پیش صورتحساب (پیش فاکتور)» اصلاح شد».

علی اردشیرلاریجانی
حضار 217 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
به منظور رفع ایراد شورای نگهبان و همچنین همسویی این قانون با قانون مالیاتهای مستقیم، در ماده (11) موافقتنامه عبارت «سود و کارمزد» جایگزین عبارت «هزینههای مالی» شد.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 219 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
9
تصویب اصلاحات کمیسیون درخصوص لایحه اهداف، وظایف و اختیارات وزارت ورزش و جوانان (جهت تأمین نظر شورای نگهبان)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدی گزارش کمیسیون فرهنگی در مورد لایحه اهداف، وظایف و اختیارات وزارت ورزش و جوانان است که برای دومین بار از شورای نگهبان اعاده شده است. آقای رئیس! اصلاحات را جهت رأیگیری قرائت میکنم.
ماده (1) به شرح زیر اصلاح شد:
در سطر اول بعد از عبارت «به منظور» عبارت «ایجاد محیط مساعد برای رشد فضائل اخلاقی براساس ایمان و تقوا و» اضافه شد.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 219 نفر، نمایندگان محترم نظر خودشان را در مورد این اصلاح اعلام بفرمایند، اصلاح در ماده (1) انجام شده است، آقایانی که این جلو ایستادند بفرمایید رأیتان را بدهید، دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. اصلاح بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
جزء (2) بند «الف» ماده (4) به شرح زیر اصلاح شد:
2 ـ تهیه و تدوین برنامههای میانمدت و سالانه ورزش کشور با استفاده از ظرفیت دستگاههای ذیربط و نظارت بر حسن اجرای آنها.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 218 نفر، نمایندگان محترم نظرشان را راجع به اصلاح در جز (2) بند «الف» ماده (4) لایحه اهداف و وظایف وزارت ورزش اعلام بفرمایند، دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. قسمت بعدی را بخوانید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
جزء (2) بند «پ» ماده (4) به شرح زیر اصلاح شد:
2 ـ پیگیری اجرای مصوبات شورای عالی جوانان، ستاد ملی ساماندهی امور جوانان و سیاستهای کلی جمعیت در بخش جوانان.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 219 نفر، نمایندگان محترم نظرشان را راجع به اصلاح در جز (2) بند «پ» ماده (4) انجام شده مربوط به اهداف و وظایف وزارت ورزش اعلام بفرمایند، دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. قسمت بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دو جزء به عنوان جزءهای (9) و(10) به بند «پ» ماده (4) به شرح زیر الحاق میشود:
9 ـ اتخاذ تدابیر مناسب برای تسهیل تشکیل خانواده و ترویج فرهنگ فرزندآوری در زوجهای جوان با استفاده از ظرفیت تمامی دستگاههای اجرایی ذیربط و خیرین.
10 ـ حمایت و توانمندسازی جوانان با ایجاد مراکز تخصصی مشاوره ازدواج و خانواده در راستای تحقق سیاستهای کلی جمعیت.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 219 نفر، نمایندگان محترم نظرشان را راجع به اصلاح اعلام بفرمایند. این اصلاح جهت رفع ایراد شورای نگهبان صورت گرفته است. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. اصلاح بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! بعدی گفته است «با توجه به اصلاح به عملآمده در تبصره (1) ماده (5) ایراد بند (4) شورای نگهبان نیز مرتفع گردید» طبیعتاً نیازی به رأیگیری ندارد.
تبصره (1) ماده (5) به شرح زیر اصلاح شد:
تبصره 1 ـ وزرای دیگر حسب مورد با دعوت دبیر شورا با حق رأی در جلسات شورا حضور مییابند.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 219 نفر، اصلاح در تبصره (1) ماده (5) مربوط به وظایف وزارت ورزش و جوانان است، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. اصلاح بعدی را هم بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
در سطر دوم ماده (6) عبارت «، معلولان و جانبازان» پس از کلمه «ناشنوایان» اضافه گردید.

علیرضا رحیمی
آقای دکتر! این مورد جدید قانونگذاری است، کمیسیون نمیتواند، رفع ایراد نکرده. این را برمیگردانند (رئیس ـ محل ایراد نبوده) نه در تذکرات هست و نه محل ایراد بوده، اضافه کردند.

علی اردشیرلاریجانی
کمیسیون فرهنگی، آقای جعفرپور! این محل ایراد شورای نگهبان نبوده، چرا اصلاح کردید؟ توصیه یا چنین چیزی ندارد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
جزء ایرادات و تذکرات شورای نگهبان نبوده.

علی اردشیرلاریجانی
در تذکرات هم نبود، اینجا نوشته عبارت «معلولان و جانبازان از شمول صندوق حمایت» حذف شده است، (جعفرپور ـ در تذکرات آمده) درست است در تذکرات آمده.
حضار 220 نفر، اصلاحی که قرائت شد را به رأی میگذاریم، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
10
تصویب اصلاحات کمیسیون درخصوص طرح ساماندهی کارکنان قراردادی دانشگاه پیامنور (جهت تأمین نظر شورای نگهبان)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدی گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد طرح ساماندهی کارکنان قراردادی دانشگاه پیامنور است که با ایراد شورای محترم نگهبان روبرو شده است اگر اجازه بفرمایید اصلاح را قرائت بکنم. آقای دکتر بخش اول توضیح داده است که تأمین بار مالی شده است.
«با توجه به پیشبینی محل تأمین بار مالی تبدیل وضعیت کارکنان قراردادی دانشگاه پیامنور در ردیف (19) بخش نهم: تغییرات متفرقه قانون بودجه سال 1399 کل کشور، به منظور رفع ایرادات اعلامی ردیفهای (1) و (2) شورای نگهبان ماده (1) به شرح زیر اصلاح شد:
ماده 1 ـ کارکنان قراردادی انجام کار معین که دارای حداقل ده سال سابقه خدمت و پرداخت حق بیمه در دانشگاه پیامنور هستند و رابطه قراردادی آنها تا زمان لازمالاجراء شدن این قانون استمرار دارد، تا سقف سههزار نفر با رعایت شرایط زیر به پیمانی تبدیل وضعیت میشوند:
الف ـ وجود پست بلاتصدی در تشکیلات تفصیلی مصوب دانشگاه بدون افزایش هرگونه پست سازمانی جدید.
ب ـ داشتن شرایط احراز پستهای سازمانی تشکیلات تفصیلی مصوب دانشگاه.
ج ـ کسب حد نصاب نمره لازم که به تصویب هیأت امنای دانشگاه پیامنور میرسد، در آزمونی که توسط مرکز سنجش آزمون دانشگاه برگزار میشود.
د ـ تأییدیه گزینش
تبصره ـ در صورتی که واجدین شرایط بیش از سقف سههزار نفر باشند، اولویت تبدیل وضعیت با افراد دارای سابقه خدمت بالاتر و افراد موضوع ماده (4) این قانون است.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 220 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. اصلاح دیگری دارد؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! اینجا فقط یک توضیح داده است که با توجه به پیشبینی محل تأمین بار مالی. (کاتب ـ نیاز به رأیگیری دارد) در بودجه گفته «به عمل آمده» چه توضیحی دارد؟

علی اردشیرلاریجانی
احتیاج به رأیگیری ندارد چون در قانون بودجه سال (99) آمده، در اداره قوانین این توضیح را برایشان میفرستند.
11
تصویب اصلاحات کمیسیون درخصوص طرح تعیین تکلیف کارشناسان بیمه کشاورزی (جهت تأمین نظر شورای نگهبان)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدی گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد طرح تعیین تکلیف کارگزاران بیمه کشاورزی است که اصلاح به عملآمده را قرائت میکنم.
«تبصره (4) مادهواحده به شرح زیر اصلاح شد:
تبصره 4 ـ وزارت جهادکشاورزی مکلف است آییننامه اجرایی مشتمل بر نحوه بکارگیری و سهمیه هر یک از دستگاههای مشمول این قانون را حداکثر ظرف مدت سهماه از تصویب این قانون تهیه و به تصویب هیأت وزیران برساند.
با توجه به اینکه کارگزاران بیمه کشاورزی آزمونهای ضمن خدمت، مصاحبه و... را گذراندهاند، دستگاه مکلف است آموزش و آزمون بدوخدمت جهت کسب حد نصاب نمره را برگزار نماید».
آقای دکتر این «و...» مفهوم ندارد.

علی اردشیرلاریجانی
سه نقطه مشکل دارد، ضمناً ایراد شورای نگهبان مغایرت با بند (10) اصل (3) قانون اساسی بوده، چه را حل کردید؟ شما اینجا آییننامه را گفتید، توضیح دهید چگونه رفع کردید؟

رسول خضری
بسم الله الرحمن الرحیم
این بحثی که درخصوص تعیین تکلیف کارگزاران بیمه کشاورزی بود با توجه به اینکه بنده و یکی دو تن از نمایندگان عزیز در مجمع تشخیص مصلحت هم حضور داشتیم این بحث در کمیسیون کشاورزی به جد آنجا هم مطرح شد. با توجه به اینکه عزیزان کارگزاری بیمه کشاورزی بیش از (12) سال آنجا کار کردند و قبل از اینکه وارد شوند آزمونهای تخصصی داشتند که وارد شدند با توجه به تجربیات ارزنده این عزیزان ما با مجمع به توافق رسیدیم. اگر داخل کادر را بخوانند کاملاً مشخص است که با توجه به اینکه کارگزاران بیمه کشاورزی آزمونهای ضمن خدمت و مصاحبه این حوزهها را گذراندهاند دستگاه مکلف است آموزش و آزمون بدو خدمت جهت کسب حد نصاب نمره را برگزار کند.

علی اردشیرلاریجانی
با این کار ایرادشان رفع شده است؟ (خضری ـ بله، آنها قبول کردند) این چند نقطه یعنی چی؟ آن چند نقطه را باید بردارید.

رسول خضری
آن چند نقطه را حذف میکنیم، و انتظار داریم با توجه به اینکه (3000) نفر (12) سال از عمرشان را گذاشتند و هیچ امیدی به شغل دیگری ندارند حداقلی آنها تعیین تکلیف بشود، کسانی که محصولات را بیمه کردند ولی خودشان هیچ بیمهای ندارند.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 220 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
12
تصویب کلیات لایحه توسعه منطقه آزاد تجاری ـ صنعتی گیلان (انزلی) و ارجاع آن به کمیسیون مربوطه

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدی گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه توسعه محدوده منطقه آزاد تجاری ـ صنعتی انزلی است، ضمن اینکه از سخنگوی کمیسیون اقتصادی جهت ارائه گزارش دعوت میکنم، آقای دکتر امیرآبادی! اسامی موافقین و مخالفین در کلیات را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحیم
مخالفین آقایان قاضیپور، پژمانفر و کامران و موافقین هم جناب آقای دلخوش که جای آقای کبیری صحبت میکنند و همچنین جناب آقای کاظمیباباحیدری وقتشان را به آقای لاهوتی دادند و آقای بختیار نفر سوم هستند.

سیدحسن حسینی شاهرودی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
صبح همگی همکاران به خیر باشد انشاءالله و طاعات و عباداتتان همه مقبول حق، گزارش یک شوری به شماره 85350/42/ د مورخ 29/10/1398
گزارش کمیسیون اقتصادی به مجلس شورای اسلامی
«لایحه توسعه محدوده منطقه آزاد تجاری ـ صنعتی انزلی به شماره چاپ 1683» که جهت بررسی به این کمیسیون بهعنوان کمیسیون اصلی ارجاع شده بود، در جلسه مورخ 22/10/1398 با حضور مسئولان دستگاههای ذیربط و کارشناسان مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی مورد بحث و تبادلنظر قرار گرفت و نهایتاً با اصلاحاتی در عنوان و متن بهشرح ذیل به اتفاق آراء بهتصویب رسید.
اینک گزارش آن در اجرای ماده (143) قانون آییننامه داخلی به مجلس شورای اسلامی تقدیم میشود.
ضمناً گزارش کمیسیونهای فرعی امنیت ملی و سیاست خارجی، امور داخلی کشور و شوراها و صنایع و معادن تا زمان ارسال این گزارش واصل نشده است.
رئیس کمیسیون اقتصادی ـ الیاس حضرتی
خدمت همکاران عزیز عرضه بدارم که منطقه آزاد انزلی از گذشته دور در مجلس مصوب شده بود، محدوده حدود (3500) هکتاری داشت که در سنوات أخیر با مصوبه دولت این محدوده به (8500) هکتار گسترش پیدا کرد و سرمایهگذاریهای زیادی بالغ بر (200) میلیارد تومان در آنجا انجام شده است یک شخصی میآید شکایتی را ارائه میدهد به دادگاه و باعث میشود دیوان عدالت اداری مصوبه دولت را رد بکند به جهت اینکه این مصوبه باید در مجلس شورای اسلامی به تصویب میرسید و محدوده استحفاظی انزلی در مجلس مصوب میشد. این منطقه حساس و سوقالجیشی است و با منطقه آزاد اوراسیا که اخیراً در مجلس شورای اسلامی تصویب شد ارتباط تنگاتنگ اقتصادی دارد و الان فرودگاه بینالمللی سردار جنگل در این محدوده قرار دارد و همچنین کریدور شمال به جنوب ریلی به این منطقه میرسد و ما الان داریم وضعیت موجود حوزه استحفاظی را از لحاظ نقشه جغرافیایی قانونی و تثبیت میکنیم. بنا نیست هیچگونه گسترشی در این منطقه انجام شود بلکه وضع موجود را ما میخواهیم تثبیت بکنیم انشاءالله دوستان به این لایحه رأی مثبت بدهند.

علی اردشیرلاریجانی

احمد امیر آبادی فراهانی
جناب آقای قاضیپور مخالف هستند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب محضر ملت بزرگ ایران اسلامی، رهبر مقتدر فرزانه، نیروهای مسلح، به خصوص کادر دانشگاهها و درمانگاههای دولتی، نظامی و بخش خصوصی در رابطه مبارزه با کرونا و تقدیر خاص از آقای دکتر نمکی که مردانه ایستادند و برای حل مشکل شبانهروز کار کردند.
اما موضوع، همکاران عزیز! حقیر با مناطق آزاد موافق هستم ولی در عمل این طور نیست. آقای انصاری! خیلی خوشآمدید، همکاران عزیز! مناطق آزاد را ما دایر کردیم تا سرمایهگذاری خارجی بیاید داخل آن تولید بشود و اشتغال ایجاد بشود و بعد صادرات انجام شود، نمایندگان محترم حساس شدند دیدند در عمل این طور نیست این منطقه آزاد انزلی یکی از زیباترین مناطق آزاد کشور است ولی متأسفانه بدون إذن و اختیار مجلس آمدهاند مقداری اراضی کشاورزی و شالیکاری را تبدیل به ویلاسازی کردند. من وارد اختلاف (14) روستای شهرستان رشت و انزلی نمیشوم، بنده مخالفتم بر این است، چرا بدون إذن مجلس، بدون آوردن نقشه قبلی این کار انجام یافته است؟
آقای لاریجانی! دیوان محاسبات این کار را تخلف دانسته، دیوان عدالت اداری هم حکم داده است، آمدهایم اینجا با تأیید این هم میخواهیم حکم دیوان عدالت اداری و هم احکام دیوان محاسبات را نسخ کنیم. این مدیرانی که بدون إذن این کار را کردند از دیدگاه ما تخلف کردند. من از نمایندگان محترم رشت عذرخواهی میکنم. از آقای کوچکینژاد عزیز، جانباز عالیقدر نظام و ورزشکار عالیقدر از رشت، ولی ما قسم خوردیم از قانون دفاع کنیم، ما در نمایندگیمان قسم خوردیم دفاع کنیم، ما میخواهیم قانون را اجرا کنیم، با مدیران متخلف باید برخورد شود. با چه اجازهای مجوز بدون احکام وزارت جهاد، امور اراضی، شالیزارها را ویلا کردهاند و به افراد خاص دادهاند؟ اگر به خود شالیکاران و کشاورزان عزیز رشت و بندر انزلی میدادند من مخالفت نمیکردم، حق و حقوق کشاورزان را خوردند، بهترین زمینهای شالیکاری را برداشتند، ویران کردند و به بعضی از افراد خاص دادند. اینجا از نگاه حقیر رانتخواری به وجود آمده است. احکام صادره دیوان محاسبات را ما نباید لغو کنیم، ما نباید احکام دیوان عدالت را لغو کنیم، ما باید از کشاورزان، شالیکاران و برنجکاران رشت و بندر انزلی حمایت کنیم که زمینهایشان را از دستشان گرفتند و برای افراد خاص ویلا ساختند، آنها را از رزق انداختند. با کدام پول؟ آیا آنها هم یک مغازه سه در چهار گرفتند؟ یک هکتار زمین کشاورزی را گرفتند، یک مغازه سه در چهار متر، دوازده متری به اینها تحویل ندادند. دغدغه حقیر به عنوان فراکسیون کشاورزی و کارگری دفاع از کارگران و کشاورزان مظلوم است. ما آمدیم از حق و حقوق کشاورزان و کارگران دفاع کنیم، نه از آپارتمانسازان، ویلاسازان و صاحبان ویلا، آنهایی که اشرافیگری را در جامعه حاکم میکنند. دغدغههای ما مبارزه با اشرافیگری است. نمایندگان محترم استان گیلان! اگر به کشاورزان میدادند ما موافق بودیم. به عشق امام حسین، یا حسین.

علی اردشیرلاریجانی

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون. جناب آقای دلخوش موافق هستند.

علی اردشیرلاریجانی
آقایانی که این جلو هستند بفرمایید در صندلیهایتان بنشینید. این جلو ازدحام نکنید، اصلاً از نظر بیماری کرونا هم درست نیست. آقای دلخوش بفرمایید.

سیدکاظم دلخوش اباتری
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن آرزوی قبولی طاعات و عبادات. اولاً از برادر خوبم آقای قاضیپور تشکر میکنم و ایشان را به آن زمانی یادآوری میکنم که در مورد دریاچه ارومیه نگران بودند، چون نگرانی، نگرانی عمومی و اجتماعی بود ما از آقای قاضیپور حمایت کردیم و وظیفه ما هم بود و خوشحال هم هستیم.
مطالبی که آقای قاضیپور فرمودند فکر میکنم در جریان اصل موضوع قرار نگرفتند. ببینید دوستان! محدودههای مناطق آزاد هفتگانه در کشور، مثلاً کیش، (90) هزار هکتار، اروند (35) هزار هکتار، چابهار (81) هزار هکتار، ماکو (400) هزار هکتار و ارس (76) هزار هکتار است. منطقه آزاد انزلی (10) هزار و (500) هکتار است، یعنی کوچکترین منطقه آزاد در سطح کشور. اصلاً بحث ایجاد منطقه آزاد را نداریم. دوستان! بحث تثبیت است، تثبیت همین منطقهای که داریم.
آقای قاضیپور! بنده و جنابعالی قانون مینویسیم، نباید به دستگاههای دیگر یاد بدهیم که آنها برای ما تعیین تکلیف کنند. اگر دیوان عدالت اداری حکمی را داده،
یا جایی یا دستگاه دولتی خلاف کرده، الان وظیفه من و شما این است که قانون بنویسیم آنها تبعیت کنند. (6000) هکتاری را که بیش از (1200) میلیارد تومان سرمایهگذاری را داشت فراری میداد و جزء منطقه هم هست، حرف دیوان هم این بوده مجلس باید تصویب کند. ما هم الان از دوستان خواهش میکنیم برای تثبیت منطقه آزاد، نه افزایش یا اصلاح آن، منطقه آزاد هم انزلی است. منطقه آزاد در انزلی استان گیلان است. حالا چه ضرورتهایی دارد؟
اولاً توسعه فعالیتهای تولیدی، به هر حال الان هم سال جهش تولید است. دوستان! اگر بنا باشد مناطق آزاد کار کنند، البته در کشور مخالفین جدی و موافقین جدی داریم، ما اصلاً برای ایجاد منطقه آزاد بحث نمیکنیم که الان مخالفت جدی باشد، داریم همین منطقه آزاد انزلی را که از نظر استراتژیک، سوقالجیشی و از نظر اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و امنیتی در کشور دارای اهمیت خاصی است، داریم روی این کار میکنیم. فعالیتهای مختلف سرمایهگذاری در این منطقه با توجه به آب و هوای استان گیلان برای حضور سرمایهگذاری خارجی و داخلی در این مناطق بسیار مؤثر و مهم است.
وجود تقاضاهای گسترده در اوراسیا، شما اوراسیا را اخیراً تصویب کردید. رابطه اقتصادی ما با روسیه، رابطه اقتصادی ما با چین، این کریدور شمال و جنوب، همین ارتباطی را که ما باید از نظر کریدور شمال و جنوب از طریق راهآهن به بندر شهید رجایی استان هرمزگان داشته باشیم و در آینده به چابهار. همینطور در شمال به خاطر همجواری ما با روسیه و کشورهای همسایه بسیار مهم است.
دوستان! یعنی منطقه آزاد انزلی به لحاظ اقتصادی میتواند برای رشد اقتصاد کشور بسیار مهم باشد. منطقه آزاد انزلی دو تا بندر فعال دارد، به راهآهن سراسری وصل است، به جادههای ترانزیت وصل است، کالاهای شرق آسیا و اروپا از طریق روسیه از این منطقه تأمین میشود. دوستان! منطقه آزاد انزلی یک منطقه آزاد در سطح کشور است. برای ترانزیت کالا، برای تبادل اقتصادی و برای ایجاد اشتغال قرار گرفتن آن در کریدور شمال و جنوب که بسیار مهم است و راه ابریشم نوین باز یکی از مسائل دیگری است که به نظر من دوستان باید به این بخشها توجه کنند. خواهش من این است، ببینید دوستان! ما از طرف دیگر فرودگاه را داریم، (امیرآبادیفراهانی ـ خیلی ممنون و متشکر، وقت تمام است) آخرین جمله را اجازه بفرمایید. ما الان در همه مناطق آزادمان فرودگاه داریم. اگر ما این را تثبیت نکنیم فرودگاه سردار جنگل نمیتواند در منطقه آزاد باشد و بعضی از مناطق در تالاب انزلی. دوستان! خواهشم این است این را با رأی قاطع رأی بدهید، بگذارید این تثبیت انجام شود (امیرآبادیفراهانی ـ خیلی ممنون) و دیوان عدالت و دستگاههای دیگر هم وظیفه خودشان را بدانند. به آقای قاضیپور هم عرض میکنم ما باید قانون بنویسیم، انشاءالله دستگاهها قانون ما را درست اجرا کنند. تشکر میکنم.

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون و متشکر. مخالف بعدی جناب آقای پژمانفر هستند، بفرمایید.

نصراله پژمان فر
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت یکایک سروران گرامی و عزیزان بزرگوار عرض ارادت دارم. من دو، سه تا نکته را خدمت عزیزان عرض میکنم. امروز با توجه به این تصمیمی که میخواهد گرفته شود، ایجاد منطقه آزاد تجاری ـ صنعتی انزلی، ما باید چند تا مسأله را داشته باشیم، ما دیگر در خلأ تصمیم نمیگیریم.
در ارتباط با این تصمیم، یکی موضوع شکلی آن است که برادر بزرگوارمان جناب آقای قاضیپور هم اشاره کردند، جناب آقای دلخوش هم اجمالاً پذیرفتند که این اشکالات شکلی وجود دارد. یعنی این کاری که انجام شده ابتدائاً مسیر را رفتهاند و اتفاقاتی را رقم زدهاند، دارند این اتفاقات را قانونی میکنند. زمینهای مردم را تصرف کردهاند و با یک قیمتهای نازلی این زمینها را از کشاورزان خریدهاند، بعد تغییر کاربری دادهاند. این برخلاف سیاستهای نظام است و اساساً شما سروران گرامی میدانید، خود رهبری انقلاب و همه قوانین ما نسبت به اینکه ما منافع ملی و منابع اصلی کشور را اینطور از بین ببریم، قابل دفاع نیست.
مسألهای که وجود دارد این است که اولاً با من تماسهایی از شوراها گرفتهاند و عزیزانی که در آنجا مسئولیت دارند گفتند که ما به شدت نسبت به این موضوع مخالفیم، این منطقه آزاد، منطقه آزاد گیلان نیست، بلکه منطقه انزلی است و در واقع ارتباطی به گیلان پیدا نمیکند. نکتهای که من در اینجا میخواهم به آن اشاره کنم به غیر از این اشکالاتی که آقای قاضیپور فرمودند، عزیزان میدانند اساساً مسأله اساسی در ارتباط با این مناطق آزاد است. به نظر من میرسد مجلس یک بار بیاید این مسأله را بررسی کند، بگوید ایجاد مناطق آزاد که اساساً فلسفه آن کمک و حمایت از تولید داخل بوده، آیا کمک به تولید داخل کرده یا کمک به یک مشت سرمایهدار کرده و از آن طرف قاچاق را در کشور گسترش داده است. ما گزارشهای کمی نداریم که افراد مختلفی گزارش دادهاند که از همین مناطق آزاد کالاهایی به صورت قاچاق وارد میشود و تولید داخل را از بین میبرد. در موضوع نخ، در موضوع کالاهای متعدد دیگر ما فراوان داشتیم. در خراسان ما به واسطه ورود غیرقانونی که در همین مناطق میآمدند راهسازی میکردند، کارخانههای پتوبافی، کارخانههای نخریسی، همه اینها تعطیل شدند. چرا؟ به دلیل اینکه ما آمدیم یک جایی را درست کردیم، محلّل برای قاچاق کردن.
عزیزان! اساساً من با اصل فلسفه مناطق آزاد مخالف نیستم، اما برویم ببینیم در میدان و در واقع چه چیزی دارد صورت میگیرد. آن چیزی که دارد صورت میگیرد دقیقاً یک زمینهسازی برای تضعیف کردن تولید در داخل کشور است. این یک نکته اساسی است، ما نباید به سادگی از کنار این موضوع عبور کنیم. ما باید تلاش کنیم بتوانیم جلوی قاچاق را بگیریم، حمایت کنیم. عزیزان میگویند ما این کار را انجام دادیم جلوی این موضوع گرفته میشود. اما ببینید در این مناطق آزادی که در کشور ایجاد شده کدامش در منطقه یا در این اطراف توانسته این تأثیر را بگذارد که جلوی قاچاق را بگیرد؟ جناب آقای دلخوش، جناب آقای کوچکینژاد! قاچاق را افزایش داده است.
سروران گرامی! ما خیلی ارادتمندیم، اما در عین حال باید این مسائل را بگوییم و دوستان کمک کنند. دوستان! کمک کنید، به نظر من این موضوع یکی از مسائلی است که دوستان با آن هم از لحاظ شکلی مخالفت دارند. میگویند موجب مشکلات منطقه میشود، مشکلات سیاسی و اجتماعی درست میکند. چند نفر از همکاران عزیزی که از دوستان بسیار عزیز ما در مجلس هستند و جزء مجمع گیلان هستند همین الان آمدند به من گفتند که ما با این موضوع به شدت مخالف هستیم، منافع این برای گیلان نیست، منافع آن برای بخشی از مردم است. لذا عرض من این است، عزیزان! من به دو دلیل موافق این موضوع نیستم. یک؛ از لحاظ شکلی مسیر طی نشده، کار را انجام دادهاند و آمدهاند مستندات قانونی را از مجلس بگیرند. دوم هم اینکه به هر حال مناطق آزاد (امیرآبادیفراهانی ـ تشکر میکنیم) آن چیزی که ما اضافه میکنیم، هیچکدامشان به نفع نیست. مؤید این امر هم جناب آقای دلخوش و هم جناب آقای کوچکینژاد که در صحنه مشاهده میشوند، ما ارادتمند همه عزیزان گیلانی هستیم، ما مخلص شماییم. یا علی، خداحافظ شما.

احمد امیر آبادی فراهانی
موافق بعدی جناب آقای لاهوتی هستند که از جناب آقای باباحیدری وقت گرفتند. بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
«الحمدلله رب العالمین»
ببینید دوستان! منطقه آزاد انزلی، من میزان وسعت مناطق آزاد کشور را خدمتتان عرض میکنم، بعد ببینیم میزان وسعت منطقه آزاد انزلی چقدر است. ببینید! ماکویی که استاد و سرور بنده جناب آقای قاضیپور که من خیلی به ایشان ارادت دارم (400) هزار هکتار است. یعنی منطقه آزاد انزلی با (8000) هکتاری که الان میخواهد بشود (10) هزار هکتار، یعنی میشود (6/2) درصد منطقه آزاد ماکو. کیش چیزی حدود (90) هزار هکتار. اروند چیزی حدود (37) هزار هکتار. ماکو را که خدمتتان عرض کردم چیزی حدود (500) هزار هکتار. ارس (76) هزار هکتار. قشم (30) هزار هکتار.
دوستان ببینید! توقع ما از شما بزرگواران، لایحهای که دولت داده میگوید ما الان که نمیخواهیم منطقه آزاد ایجاد کنیم، یک منطقه آزادی در (20) سال قبل ایجاد شده، در (8000) هکتار دارد فعالیت میکند، مجموعاً (8000) هکتار. تازه جالب این است که من خدمتتان عرض کنم از این (8000) هکتاری که من خدمت شما بزرگواران عرض کردم، بخشی از این (8000) هکتار زمینهای کشاورزی است، یعنی همین (8000) هکتار در اختیار منطقه آزاد وجود ندارد.
من نکته دیگری خدمت دوستان عرض کنم. حتماً شما عرایض بنده را تأیید خواهید کرد. اصلاً فلسفه ایجاد منطقه آزاد برای تولید است، یعنی منطقه آزاد یک سرزمینی است که ما باید در آن سرزمین شرایط را برای ورود و صادرات سهل کنیم، یعنی باید تولیدکننده را ببریم آنجا استقرار بدهیم، معافیتهای گمرکی و معافیتهای مالیاتی برای او ایجاد کنیم، در آن سرزمین اصلی بتواند کالای خودش را صادر کند. منطقه آزاد انزلی با همجواری که با کشورهای آذربایجان و روسیه دارد و مبادلات اقتصادی بسیار خوبی که دارد، بندر انزلی که ما توسط سازمان بنادر داریم، بندر کاسپین را که توسط خود منطقه آزاد داریم، این روابط اقتصادی که میلیونها دلار هست، آقای دکتر قربانی هم به بحث راهآهن اشارهای داشتند که نکته درستی است. الان راهآهن به آنجا آمده است. شما تصور کنید، من یک عددی را خدمت شما بزرگواران عرض کنم، شما قضاوت کنید. مجموعاً کاربری صنعتی و شهرک صنعتی منطقه آزاد انزلی (61) هکتار است. مگر میشود یک منطقه آزادی را که میخواهد تولید کند و به کشورهای آسیای میانه (صادر کند)، با توجه به استعدادی که منطقه آزاد اوراسیا دارد و همجواری و نقشآفرینی بزرگی که منطقه آزاد انزلی میتواند داشته باشد، (رنجبرزاده ـ متشکریم، وقتتان تمام شد) (61) هکتار کاربری صنعتی داشته باشد؟
به نظر من این واقعاً نکته ظلمی است، خواهش من از دوستان این است که کمک کنند. آقای امیرآبادی! دوستان همه کمک کنند، یک منطقه آزادی که مجموعاً (8000) هکتار است و (2) درصد مناطق آزاد دیگر کشور است، (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) کمک کنید تا (2000) هکتار به این اضافه شود. (امیرآبادیفراهانی ـ انشاءالله خدا به شما کمک کند) جالب این است که برادر خوب ما آقای دلخوش هم فرمودند، (2000) هکتار را اضافه کنند مجموعاً میشود (10) هزار هکتار. خواهش من از دوستان این است که رأی مثبت بدهند تا این منطقه آزاد بتواند به فعالیت خودش در حد شأن و منزلت خودش نقشآفرینی کند.

احمد امیر آبادی فراهانی
مخالف بعدی جناب آقای کامران نماینده محترم اصفهان هستند، بفرمایید.

حسن کامران دستجردی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
همه دوستان خوشنماز و خوشروزه باشند و از کادر درمانی و بهداشتی وزارت بهداشت به خصوص شخص وزیر در رابطه با کرونا تشکر ویژه دارم.
جناب آقای پزشکیان! از سال 71 تا به حال این مناطق آزاد وبال گردن کشور شده، وزر و وبال شده، چرا؟ مخبر محترم، برادر دلخوش و برادر لاهوتی وسعت را گفتند. خواهران و برادران! در تیانچین در چین زیر (1) کیلومتر است. سنگاپور (327) کیلومتر است. خیلی جالب است، امروز اینجا نشستیم بحث میکنیم که وسعت کیش چقدر است، چابهار چقدر است، قشم چقدر است. چرا امروز این مناطق به این روزگار افتاده؟ دیروز هم عرض کردم اگر ما آمایشی فکر کنیم، همه جا خانه ماست، ارومیه، زایندهرود، مناطق آزاد، همه مکانیابیها. چرا به مردم ظلم میکنیم؟
حالا قوز بالای قوز، با چه إذن شرعی وقتی مکانیابیتان غلط است تازه روی ملک مردم چنگ میاندازید؟ بعد هم بدتر از همه، چیزی که خلاف آمایش، خلاف عدالت و خلاف همه موازین هندسی جهان در مناطق آزاد است را به مجلس میآوریم. بعد میآییم قانونی میکنیم؟ تو را به خدا، یک کشاورز بخواهد کاربری یک قفیز ملکش را عوض کند پدرش را در میآورند. دادگاه بازخواست و جریمه میکنند. به راحتی قلدری کنیم، خلاف آمایش؟ بعد هم بیاییم به زمینهای مردم اضافه کنیم؟
جناب آقای لاهوتی! از اهداف مناطق آزاد؛ 1 ـ تولید ارز است. 2 ـ توسعه اقتصادی است. 3 ـ توسعه صنعتی است. 4 ـ ایجاد اشتغال است. 5 ـ ایجاد ارز است. 6 ـ رعایت کشور میزبان است. این را دنیا میگوید، این را علم میگوید. مثل اینکه ما همینطور گترهای و زورکی هر کسی میخواهد در این کشور منطقه آزاد و منطقه ویژه اقتصادی درست کند. خیلی هم جالب است، به نام جهش تولید. پارسال میگفتند به نام اقتصاد مقاومتی. اقتصاد مقاومتی که این نیست، اقتصاد مقاومتی بهرهوری مطلوب و بهینه است، خروجی آن این است که اشتغال باشد، نه اینکه ما بار کشور کنیم. اگر ما به این رأی بدهیم یعنی یک بدعت و سنت غلط. مخبر بیاید توضیح بدهد کدامیک از این مناطق آمایشی است، کدامیک سر جای خودش است؟ من که مخالف مناطق آزاد نیستم، میگویم استراتژی این شیوه واردات است. منطقه آزاد پردازش است، استراتژی آن در دنیا صادرات است. آن وقت رونق اقتصادی است، آن وقت جهش اقتصادی است، آن وقت اقتصاد مقاومتی است. اینجا شما میآیید به خورد ما میدهید که «وسعت»، در دنیا زیر یک کیلومتر هم منطقه آزاد داریم، تیانچین را گفتم، عرض کردم (327) کیلومتر در سنگاپور. شما مدام میگویید اوراسیا، اوراسیا بسیار خوب، اگر ما بخواهیم با کشورهای منطقه (تبادل داشته باشیم) ابتدا بایستی یک همگرایی ایجاد کنیم. همگرایی ابتدایی اول یعنی ایجاد واحد پول، بعضی وقتها هم این همگراییها که سیاسیها و مسئولین در نطقهایشان میگویند غلط است. اصلاً همگرایی خودش مقدماتی دارد، یک ابزاری دارد.
خواهران و برادران! به این رأی ندهید، شما دارید به یک کار غلط رأی میدهید. دارید قانونی میکنید. من از مخبر محترم هم خواهش میکنم اینجا نیاید وسعت را به رخ ما بکشد. من بارها گفتم چابهار را انتخاب نکنید، چون پادگان آن برای ارتش است. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون و متشکر) جناب آقای پزشکیان! کیش را گفتم توریستی است، قشم جنبه ژئوپولتیکی و ژئواستراتژیک دارد. حالا ما میآییم این کار را میکنیم، البته من از تلاشهای برادر کوچکینژاد هم تشکر میکنم، ولی واقعاً رأی ندهید، خیلی ممنون.

احمد امیر آبادی فراهانی
متشکریم. موافق آخر آقای بختیار بودند که وقتشان را به جناب آقای عباسی دادهاند، بفرمایید.

اسداله عباسی
موافق
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و آرزوی قبولی طاعات و عبادات محضر همه همکاران گرامی. عذرخواهی میکنم، بعضی از همکاران طوری اظهارنظر میکنند که انگار فقط گیلان جزء ایران است. همکاران عزیز! در حالی که شما میدانید ما برای همه مناطق ایران ارزش قائل هستیم، گیلان هم پارهای از ایران ماست. خواهش من این است اگر با سنگاپور مقایسه میکنیم، برادر گرامی! قشم ما (5/2) برابر سنگاپور است. ببینید سنگاپور چه رشدی کرده و ما هنوز درجا میزنیم. برادر عزیز! استان را شما نگاه کنید، از نظر توسعه و میزان درآمد ببینید چقدر پیشرفت کرده و بعضی از استانها محروم شدند. همه اینهایی که در سالهای اخیر ما در مجلس دهم مصوب کردیم و افتخاری هم هست، برای محرومیتزدایی و تولید است.
دوستان عزیز! ما در سال جهش تولید قرار داریم، ما در سال جهش تولید در استان گیلان هیچ ظرفیتی را نداریم که بتوانیم توسعه بدهیم. به همین خاطر ما بایستی جنبه صادرات را برای اوراسیا در نظر بگیریم. این یک فرصتی برای کشور ما است. کریدور شمال به جنوب را در نظر بگیریم، خط آهن رفته و دارد به بندرانزلی وصل میشود، اما هیچ فرصتی را برای اشتغال، تولید و صادرات ایجاد نکردیم. اگر ما در سال گذشته (350) میلیون دلار صادرات داشتیم، واردات (370) میلیون دلار، (20) میلیون دلار تفاوت آن بوده است. ما داریم این را بالا میبریم که صادرات بیشتر از واردات شود و یک فرصتی است.
دوستان عزیز! همچنین درخصوص معافیتهایی که ما داریم، الان معافیتهای رقبای ما بسیار بالا است. شما بسیاری از این کشورها را ببینید، ترکیه (21) منطقه آزاد دارد، امارات (32) منطقه آزاد دارد، ایران (7) منطقه داشته که تعدادی در همین مجلس دهم افزایش پیدا کرده و نهایتاً با افزایش خود گیلان میشود (16) تا منطقه آزاد و این توسعه نیست. ما (2000) هکتار به (5000) هکتار داریم افزایش میدهیم. دوستان عزیز! این تقریباً میتواند یک فرصتی برای ایران ما باشد، ما ملی فکر کنیم، استانی فکر نکنیم. اینکه ما میگوییم جلوی قاچاق را میگیرد که همکار عزیز ما قاچاق را گفتند، اتفاقاً این جلوگیری از قاچاق است، برای ایجاد فرصت است. شرکتهایی که واردکننده بودند، ما امروز این شرکتها را تولیدکننده درست کردیم. شرکتی بوده که واردکننده بوده، امروز (1500) نیرو را به عنوان تولیدکننده جذب کرده و اینکه فرودگاه گیلان یک فرودگاه بینالمللی است. بیشتر این (2000) هکتار مربوط به فرودگاه است، یک بخشی هم مربوط به صادرات است. (99) درصد کسانی که ذینفع هستند آحاد مردم هستند، احتمال دارد یکی، دو درصد هم بخواهند سوءاستفاده کنند، ما بایستی جلوی سوءاستفاده را توسط دستگاه نظارتی بگیریم، اجازه ندهیم که قاچاق وارد شود یا کسی بخواهد سوءاستفاده کند. ما نمیتوانیم (99) درصد مردم را فدای (1) درصد کنیم.
همکاران عزیز! خواهشم این است، ما در پایان مجلس دهم قرار داریم. دوستان! ما در همه استانها سعی کردیم کمک کنیم، همه آن مناطقی که ما به عنوان مناطق آزاد مصوب کردیم و به عنوان فرصتهای شغلی، تولید، اشتغال و صادرات در کشور، تا بتوانیم GDP کشورمان را ارتقا بدهیم و بتوانیم درآمد کشورمان را افزایش بدهیم. خواهشم این است که گیلان هم یکی از آن حلقههایی است که ما در مجمع گیلان همکاری کردیم و همه همکاران مجمع گیلان دارند همکاری میکنند. اصلاً کلمه «انزلی» نیست، کلمه «گیلان» است، کلمه «ایران» است، فرودگاه بینالمللی گیلان متعلق به همه ایران است، راهآهنی که دارد به گیلان وصل میشود و وصل شده متعلق به همه ایران است.
همکاران عزیز! خواهش من این است، ما ملی فکر کنیم (رنجبرزاده ـ وقتتان تمام شد) و بیاییم در روزهای آخر این حلقه متصل به مناطق آزاد سایر استانها را وصل کنیم، فرزندان استان گیلان هم از شرایط بیکاری در بیایند، از مهاجرت در بیایند و در خود منطقه گیلان فعالیتهای اقتصادی و دانشبنیان داشته باشند. من از همه شما سپاسگزارم، امید دارم که با رأی قاطع همکاران بتوانیم انشاءالله این دینمان را نسبت به نظاممان ادا کنیم.

مسعود پزشکیان

اسماعيل جليلي
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و خداقوت خدمت نمایندگان محترم و آرزوی قبولی طاعات و عبادات همه شما خواهران و برادران عزیز. از رأی مثبت و مصوبهای که دیروز مجلس در مورد لایحه مناطق آزاد سرخس، دوغارون و مازندران داشت تشکر میکنم و امروز موضوع طرح توسعه در لایحهای مطرح است که دولت برای منطقه آزاد بندر انزلی در نظر گرفته است.
همانطور که موافقین محترم و نماینده محترم کمیسیون اشاره کردند فرآیند منطقه آزاد تجاری انزلی سالهای متمادی در این استان فعالیت داشته است. طرح توسعه آن بعد از اعلام نیاز و ضرورتهایی که صورت گرفت در هیأت وزیران در شهریورماه سال 1397 به تصویب رسید. بعد از اینکه هیأت تطبیق مجلس نسبت به توسعه این منطقه براساس مصوبه هیأت وزیران ایراد وارد کرد دولت بر آن شد تا لایحهای را در این خصوص در حوزه طرح توسعه منطقه آزاد تجاری بندر انزلی ارائه کند که به پیوست شرایط موجود (2000) هکتار برای آن در نظر گرفته شد و در قالب لایحه تقدیم شد. کمیسیون محترم هم در بررسیهایی که انجام داد نهایتاً با تصویب آن و ایجاد یک تبصره با توصیفات و تفسیرهایی که داشت کار را به پیش برد.
رویکرد دوستان و نمایندگان محترم در حوزه مناطق آزاد و در حوزه توسعه و افزایش شرایط اقتصادی، ایجاد زیرساختها، ایجاد اشتغال و تحرکبخشی به حوزه استان را جزء اولویتها میدانند. همانطور که تا امروز در تمام لوایحی که دولت تقدیم کرد نمایندگان محترم با دغدغه و به درستی رأی به تصویب آنها دادند. بندر انزلی هم از این قاعده مستثنی نیست، حتماً توسعه این منطقه براساس نقشهای که به تصویب هیأت وزیران میرسد، مصوبهای که دولت و مجلس ارائه کردهاند یک قید دارد و آن قید طراحی و ارائه نقشه توسعه پس از تصویب هیأت وزیران خواهد بود. لذا دغدغه دوستان از این بابت وجود ندارد. این رویکرد را که برای بخش توسعهای استان مورد توجه قرار گرفته، دغدغه مردم، دولت و شما نمایندگان محترم است، انشاءالله امروز با رأی مثبتی که میدهید این طرح توسعه و این لایحه با رأی اکثریت به تصویب برسد. برخی از نگرانیهای احتمالی هم اگر وجود داشته باشد موضعی را که در حوزه مادهواحده در انتهای آن که حتماً تصویب هیأت وزیران برای نقشه توسعه این بخش در نظر گرفته شده، این دغدغهها را هم میتواند خاتمه بدهد. ضمن قدردانی از همه شما نمایندگان محترم، امیدوارم که این لایحه را با رأی مثبت به تصویب برسانید و بارقه امیدی که در حوزه استان ایجاد شده را به سرانجام برسانید.

مسعود پزشکیان

سیدکاظم دلخوش اباتری
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان! من از طرف کمیسیون چون به عنوان موافق صحبت کردم، نظر کمیسیون هم موافق است. خواهشم این است که رأی «چهار» بدهید، دیگر بیشتر از این هم صحبت نمیکنم، یا علی.

مسعود پزشکیان
حضار 212 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. مواد را قرائت کنید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
مادهواحده ـ محدوده منطقه آزاد تجاری ـ صنعتی گیلان (انزلی) به مساحت (8609) هکتار بر طبق نقشه پیوست که به تصویب هیأت وزیران رسیده است، تعیین میگردد.
تبصره ـ به دولت اجازه داده میشود علاوه بر محدوده فوقالذکر، حداکثر به میزان (2000) هکتار در نقاط دارای توجیه شهرستانهای استان گیلان با اولویت انزلی را به محدوده اضافه نماید.
آقای قاضیپور پیشنهاد حذف تبصره را دادهاند. آقای قاضیپور پیشنهاد حذفتان را بفرمایید.

نادر قاضی پور
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب مجدد محضر ملت بزرگ ایران اسلامی و عرض سلام به مردم گیلان به خصوص مردم باشرف و شجاع بندر انزلی.
همکاران عزیز! حقیر به هزار و یک دلیل پیشنهاد حذف تبصره را دادهام. «به دولت اجازه داده میشود علاوه بر محدوده فوقالذکر، حداکثر به میزان (2000) هکتار در نقاط دارای توجیه شهرستانهای استان گیلان با اولویت انزلی را به محدوده اضافه نماید». آقای پزشکیان! این کار انجام شده، الان اضافه کردهاند. شالیکاریهای کشاورزان را غصب کردهاند، ویلا کردهاند. ویلاها را فروختهاند، شما میخواهید بر کار انجامشده مهر تأیید بزنید. برای اشرافیگران میخواهید قانون بنویسید. ما صددرصد مخالف هستیم. اگر قبل از تغییر کاربری به مجلس میآورد، به جای (2000)، (10) هزار میآورد. حتی شهرستانهای لنگرود آقای لاهوتی عزیز یا آقای دلخوش یا نمایندگان عزیز رشت را هم اضافه میکردند و برای مجلس میآوردند ما موافقت میکردیم. ولی این کار را قبلاً انجام دادند، تخلف کردند، اضافه کردند، زمینها را تخریب کردند.
آقای حضرتی ریاست محترم کمیسیون اقتصادی، نماینده سابق رشت! ارادت خاصی به حضرتعالی داریم، ولی جناب آقای حضرتی! قانون میگوید قبل از اینکه مجوز از مجلس بگیرند این کار را انجام ندهند. اینها قبل از اینکه از مجلس مجوز بگیرند این کار را انجام دادهاند. ما برای آن مخالف هستیم. الان (19) تا روستای شهرستان مذهبی رشت را به این اضافه میکنند. از آقای دکتر کوچکینژاد، آقای دکتر حسنی و جانباز عزیزم جعفرزاده دلاور عذرخواهی میکنم، آیا این (19) تا روستا که اضافه میشود، آیا شما تضمین میکنید حق و حقوق روستاییان پرداخت شود؟
شما تضمین میکنید پول این کشاورزان پرداخت شود؟ شما تضمین میکنید این زمینهایی که ویلا شده، یک قطعه باغی هم به این کشاورزان مظلوم گیلانی داده شود؟ اگر شما تضمین میکنید من حرفم را پس بگیرم. ولی شما نمیتوانید تضمین کنید. پولدارها و ثروتمندان به ما به عنوان دستمال کاغذی نگاه میکنند، هر وقت تاریخ مصرف ما تمام شد بیرون میاندازند. لذا ما باید برای مستضعفان، کارگران و کشاورزان قانون بنویسیم، نه برای اشرافگرایان. این تبصره را حذف کنید. اگر هم دولت مصر است در مجلس یازدهم بیاورد کار کارشناسی کند، تا لنگرود و از این طرف تا آستارا وسعت بدهند، یک منطقه وسیعی شود، اصلاً کل استان گیلان را منطقه آزاد کنند. هر چند همکار عزیزم آقای دکتر محجوب و همکار زحمتکشم آقای کامران و آقای پژمانفر و دیگر همکارانمان با هر گونه افزایش مناطق آزاد مخالف هستند. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) آقای پزشکیان! پیشنهاد حقیر حذف تبصره است. به عشق امام حسین، یا حسین.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای کواکبیان مخالف هستند.

مسعود پزشکیان
آقای دلخوش میخواهند صحبت کنند، بفرمایید.

سیدکاظم دلخوش اباتری
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
اولاً من صمیمانه از همکاران عزیز خودم تشکر میکنم و نمایندگان گیلان همه از شما برای این اقدامی که کردید تقدیر و تشکر میکنند. من خدمت آقای قاضیپور عرض کنم، آقای قاضیپور عزیز ببینید! کل این لایحه به این میزانش برمیگردد. چون اولاً آن چیزی که شما فرمودید، آنجاها شهرک صنعتی است، آنجاها واحدهای تولیدی است. اصلاً ما چیزی به عنوان ساختمان مسکونی نداریم، این یک.
دوم؛ فرودگاه میرزاکوچک، مگر میشود یک منطقه آزاد فرودگاه نداشته باشد؟ اگر فرودگاه نداشته باشد اینها همه در آن محدوده هستند. خواهش میکنم، ببینید! تا آخر عمر، من دارم عرض میکنم، دیگر اینجا تثبیت شد، یعنی دیگر چیزی اضافه نخواهد شد، این تثبیت منطقه آزاد است. دوستان! اگر بخواهید به نظر آقای قاضیپور رأی بدهید، باز منطقه آزاد انزلی همانطور ابتر میماند. یعنی نمیتواند از این امکانات تولیدی، صنعتی و فرودگاه بهره بگیرد. من از آقای کواکبیان، آقای حسنی، آقای کوچکینژاد، آقای قربانی، آقای خستهبند و سایر دوستان صمیمانه تقدیر و تشکر میکنم. انشاءالله بحث جوانان و کشاورزان را هم خود ما نمایندگان گیلان دغدغهاش را داریم.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای پورمختار به عنوان موافق هستند، بفرمایید.

محمدعلی پورمختار
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عنایت بفرمایید! جناب آقای پزشکیان و هیأترئیسه محترم یک مقداری برای ما محل سؤال است. خود مادهواحده میگوید (8609) هکتار طبق نقشه تعیین میگردد. این (2000) هکتار تبصره چیست؟ چرا نگفته (10) هزار و (609) تا؟ این واقعاً یک مقداری محل ابهام است. یعنی به نوعی میشود گفت که قانون میخواهد دور زده شود و (2000) هکتار زیرسبیلی رد شود و بیاید اضافه شود، (8000) بشود (10) هزار تا. اگر بنا بود (10) هزار تا باشد همان را کلاً باید در خود مادهواحده مینوشت (10) هزار هکتار. این است که باید ببینیم این (2000) هکتار که در تبصره آمده چیست، کجاست؟ نقشه آن چیست؟ حالا دوستان میفرمایند قبلاً (8000) تا بوده، الان (2000) تا اضافه میشود، در حالی که خود لایحه و مادهواحده دارد میگوید (8000) تا. این یک مقداری مبهم است و باعث میشود طبیعتاً ذهنیت ایجاد شود و اگر کمیسیون روی این قضیه یک مقدار شفافسازی کند بهتر است. حالا یک نقشهاش هم در داخل آن (8000) تا است که اشکالی ندارد، ولی اگر میخواهد به آن (8000) اضافه شود پس در واقع اصلش (10) هزار هکتار است. بیشتر مد نظر من این است که اگر کمیسیون این را روشن کند که منظور چیست و چرا داخل خود (8000) تا نیامده و یکجا نگفته (10) هزار و (800) تا، این طبیعتاً میتواند راهگشا باشد و نمایندگان دیگر انشاءالله مشکلی برای رأی دادن نداشته باشند.

مسعود پزشکیان
دولت! لطفاً توضیح بدهید این روندی که «(2000) هکتار در نقاط دارای توجیه شهرستانهای استان گیلان» یعنی چه؟ براساس کدام نقشه دارید این حرف را میزنید؟

اسماعيل جليلي
آقای دکتر! همانطور که نمایندگان محترم استحضار دارند، مادهواحدهای که در قالب لایحه تقدیم به مجلس شورای اسلامی شد، بحث توسعه منطقه آزاد تجاری و صنعتی انزلی شرایط فعلی یا محدوده فعلی را به عنوان منطقه آزاد انزلی در نظر گرفته، براساس طرح توسعه (2000) هکتار را به منطقه آزاد انزلی اضافه کند. دوستان در کمیسیون دو تا نگاه را مدنظر قرار دادند. یک نگاه بر این استوار بود که شهرستانهای همجوار در محدوده انزلی مبنای کار قرار بگیرد. یک نظر این بود شهرستانهایی که در استان گیلان دارای این ظرفیت و توجیه هستند را ملاک عمل قرار دهند. آن چیزی که دولت در لایحه مورد نظر قرار داد افزایش (2000) هکتار به محدوده فعلی بندر انزلی است، به نحوی که این توجیه اقتصادی برای این توسعه مدنظر قرار بگیرد.
دوستان! قطعاً همانطور که در ابتدا در بحث کلیات مطرح کردم به دلیل اینکه شما در این مصوبه اختیار را به هیأت وزیران برای تعیین حدود به تصویب هیأت وزیران میدهید، در نقشهای که این امکان را ایجاد میکند که براساس آن نقشه هر اتفاقی که قرار است رخ بدهد.
جناب آقای پورمختار! فعلاً این (2000) هکتار ملاک این توسعه است، اما اینکه محدوده از کدام طرف توسعه پیدا کند و آیا این توسعه به بخش توجیهپذیر اصابت خواهد کرد یا خیر، موضوعی است که در طرح توسعه با نقشهای که به تصویب هیأت وزیران میرسد تعیین تکلیف میشود.

مسعود پزشکیان
آقای دکتر جلیلی عزیز! این را باید الان مشخص کنید.

اسماعيل جليلي
آقای دکتر! این اختیار را باید به مجموعه هیأت وزیران بدهید.

مسعود پزشکیان
الان نوشته در شهرستانهای قابل توجیه، یعنی هر شهرستانی میتواند باشد.

اسماعيل جليلي
آقای دکتر! آن را نقشه تعیین میکند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی

مسعود پزشکیان
نقشه که نیست، شما چطور میخواهید این را تعیین کنید؟

اسماعيل جليلي
آقای دکتر! این توجیه برای بحث (2000) هکتار حتماً مدنظر دولت قرار گرفته است. حتماً این توجیه باید برای افزایش وجود داشته باشد. (قربانی ـ نقشهاش مشخص است) آقای دکتر قربانی! چون ما بحث لایحه دولت را داریم و بحث نظری که کمیسیون محترم ارائه کرده است، در هر دو بخش در مادهواحده یک قیدی را لحاظ کردهاند که کار کارشناسی آن برای این طرح توسعه در قالب (2000) هکتار براساس توجیهی که در منطقه وجود داشته باشد ملاک عمل قرار میگیرد. این طرح فعلی فعلاً وجود دارد، یک طرح توسعهای را هم هیأت وزیران به تصویب رساند.

مسعود پزشکیان
اجازه بدهید این ابهام درست شود بعد طرح کنیم.

محمدحسین قربانی

اسماعيل جليلي
آقای دکتر! نقشه در کمیسیون بررسی شده است.

مسعود پزشکیان
اجازه بدهید ما این را به کمیسیون ارجاع بدهیم، آنجا حلش کنید، رأی میگیریم. چون چیزی که اینجا نوشتهاند خیلی مبهم است.

اسماعيل جليلي
آقای دکتر! اجازه بدهید من فراز پایانی را هم بگویم. آقای دکتر! عرض کردم، هیأت وزیران در سال 97 طرح توسعه و نقشه آن را به تصویب رساند. آقای دکتر! نقشه داشته، نقشه تقدیم کمیسیون شده در پیوست لایحه هم بوده است. آقای دکتر! رویکردی را که کمیسیون مدنظر قرار داد نگاه به لایحه بود. وقتی که تصویبنامه هیأت وزیران مورد ایراد هیأت تطبیق مجلس قرار گرفت، مقرر شد این موضوع در قالب لایحه بیاید. آن نقشهای که به لایحه پیوست کردند و تقدیم شد در کمیسیون مورد بررسی قرار گرفته و الان هم قطعاً رأیی که شما میدهید رأی به مصوبه کمیسیون اقتصادی خواهید داد که با بررسی جوانب مختلف در کمیسیون با حضور افراد به تصویب رسیده است.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون آقای دکتر. کمیسیون بفرمایید.

سیدکاظم دلخوش اباتری
بسم الله الرحمن الرحیم
ببینید دوستان! (2000) هکتاری که به همراه این محدوده مطرح شده، یعنی در واقع برای همیشه منطقه آزاد انزلی تثبیت میشود در کمیسیون اقتصادی در جلسات مختلف بحث شد. حالا جریان چیست؟ یک بخشی از این (2000) هکتار منطقه گردشگری بوجاق در حاشیه ساحل است، در دل همین منطقه است. یک بخشی از آن مربوط به کنوانسیون رامسر است. یک بخشی از آن مربوط به منطقهای است که راهآهن اخیراً دارد از آنجا رد میشود و همینطور تالاب انزلی.
البته بنده هم به عنوان همسایه انزلی در صومعهسرا، چون در این بخش تالاب انزلی ما هم هستیم. تنها بحث ما نیست، در منطقه آزاد این (2000) هکتار دولت هم مکلف شد بعد از این پیگیریهایی که اخیراً شد و چون هنوز نقشه را کامل آماده نکرده، با نظر موافق دولت، یک موقع وقتی برای طرحی بار مالی دیده میشود، شما اینجا در مجلس میگویید اگر دولت موافق است ما هم موافقیم. خواهش میکنم بعضی از دوستان لطف کنند سنگاندازی نکنند. کمک کنید در آخر مجلس، این (2000) هکتار جزء همین مناطقی است که من به شما عرض کردم. یعنی حاشیه تالاب است، حاشیه ساحل است، منطقه راهآهن است که الان دارد کشیده میشود. چون منطقه راهآهن کاملاً کشیده نشده مشخصات آن معلوم نبود، دولت هم که اینجا اعلام کرد ما آمادهایم، مصوب کنید.
آقای رئیس مجلس، آقای پزشکیان! جنابعالی لطف کنید دستور بدهید اگر ظرف یک هفته دولت نقشه را نیاورد، که الان در منطقه دارند کار میکنند، ما نمیتوانستیم یک متر این طرف و آن طرف را ببینیم. به خاطر همین همه چیز آماده است، خواهشم از دوستان این است به این رأی بدهید، بگذارید یکباره مردم گیلان و مردم کشور یک شیرینی از دست مجلس محترم دهم داشته باشند. ممنون و متشکرم.

مسعود پزشکیان
اگر اجازه بدهید ما ارجاع بدهیم نقشه را تنظیم کنید بیاورید. عزیزان! ما ارجاع را به رأی میگذاریم. حضار 205 نفر، با نقشه بیاید ما تصمیم بگیریم، بدون نقشه هر شهرستانی را میتوانند بگویند منطقه آزاد است. عزیزان! در رأیگیری مشارکت بفرمایید. ارجاع به کمیسیون جهت تعیین نقشه و بعد تصویب، پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
به کمیسیون ارجاع میدهیم که نقشه را بیاورند، خود دولت هم اینجا آمدید گفتید موافق بود، نقشه را ضمیمه کنید و بیاورید تا تصویب کنیم. ما (2000) هکتار را تصویب میکنیم، ولی نقشهاش را بیاورند تکلیفش را روشن کنند، خیلی ممنون.
13
قرائت گزارش کمیسیون اصل نودم قانون اساسی درخصوص سیل فروردینماه سال 1398 و بررسی علل وقوع آن به ویژه سیل شیراز و طرز کار دستگاههای مسئول

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدی گزارش کمیسیون اصل (90) قانون اساسی در مورد گزارش سیل فروردینماه سال 1398 و بررسی علل وقوع آن به ویژه سیل شیراز و طرز کار دستگاههای مسئول است. از سخنگوی کمیسیون اصل (90) دعوت میکنم که برای گزارش تشریف بیاورند.

ولی داداشی
بسم الله الرحمن الرحیم
به نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی از کمیسیون اصل نودم قانون اساسی:
موضوع: گزارش سیل فروردینماه سال 1398 و بررسی علل وقوع آن بویژه سیل شیراز و طرز کار دستگاههای مسئول
در روزهای پایانی سال 1397 و فروردینماه سال 1398 بخشهای گستردهای از ایران در نوار شمالی، غرب تا جنوبغربی و شمالشرقی تا شرق در طول مدت زمان نسبتاً کوتاهی تحت تاثیر سه موج بارشی قرار گرفت. بنا بر گزارشهای موجود در طی این بارشها (213) شهرستان، (273) شهر و (5148) روستا درگیر حادثه سیل شدند و هزاران میلیارد تومان خسارت به بخشها و زیرساختهای کشور از جمله کشاورزی، مسکن، حمل و نقل، آب، برق، ارتباطات و مخابرات وارد شد و استانهای خوزستان، گلستان، لرستان و فارس بیشترین میزان تلفات جانی و خسارات مالی را متحمل شدند.
بررسی عملکرد و طرز کار دستگاههای مربوطه در نحوه مواجهه با سیل، موارد قصور، اهمال یا تخلف احتمالی هر یک از دستگاهها را مشخص و در خاتمه نیز پیشنهادات کارشناسی به منظور جلوگیری از تکرار وقوع سیل در سایر استانهای کشور ارائه مینماید.
الف: سیل دروازه قرآن شیراز
بیشترین شدت بارش در حوضه آبریز دروازه قرآن به صورت یک رگبار (43) دقیقهای در صبح روز پنجم فروردینماه اتفاق افتاد که منتج به ایجاد بیشترین سیلاب لحظهای گردید که پس از عبور از دیوارهای اطراف حوضچه آرامش، به باند شرقی بلوار امام رضا (علیهالسلام) یعنی دروازه قرآن وارد و به دلیل شیب زیاد خیابان به سمت جنوب و جنوبشرقی خیابان چهلمقام حرکت و در نهایت منجر به کشته شدن تعداد (22) نفر و زخمی شدن بیش از (100) نفر از هموطنان عزیزمان شد.
1 ـ علل وقوع و تشدید سیل موسوم به سیل دروازه قرآن
از مهمترین عوامل طبیعی وقوع حادثه دروازه قرآن شیراز میتوان به موارد ذیل اشاره نمود:
بارش شدید باران در مورخ 5/1/98، کوتاه بودن زمان تمرکز حوضه آبریز، شرایط اقلیمی حوضههای آبریز شهر شیراز که حاوی رسوبات سست و ناپایدار و با فرسایشپذیری بالاست، پوشش گیاهی ضعیف منطقه و شیب بالای حوضه آبریز دروازه قرآن (با شیب 30 درجه)
2 ـ بررسی طرزکار دستگاهها
ـ بررسی عملکرد و طرزکار شهرداری شیراز در حادثه سیل دروازه قرآن.
ـ تغییر کاربری و مسدود نمودن مسیل طبیعی سیلاب و نامتناسب بودن مجرای زیرسطحی تعبیه شده علت اصلی وقوع حادثه.
حسب بازرسی نمایندگان و کارشناسان این کمیسیون و گزارشهای واصله به این مرجع، منشأ اصلی وقوع حادثه سیل دروازه قرآن شیراز مسدود نمودن مسیل طبیعی سیلاب در سالهای 64 تا 67 توسط شهرداری شیراز بوده است به نحوی که مسیل طبیعی سیلاب به منظور احداث خیابان با مجرای زیرسطحی با ظرفیت محدود انتقال آب، مسدود و تغییر کاربری داده شده است. با توجه به گزارش واصله از آب منطقهای استان فارس، مسیل تنگ اللهاکبر در دهه 60 و بدون أخذ موافقت وزارت نیرو و رعایت ضوابط ساماندهی رودخانهها، توسط شهرداری شیراز مسدود و لولهگذاری (با ابعاد حداکثر 40/1) شده است.
گزارش مطالعات طراحی کنترل سیلاب حوزه دروازه قرآن در سال 1387 متضمن این واقعیت است که ظرفیت خط لوله اصلی غیرقابل قبول بوده و در «مطالعات مرحله اول و دوم بندهای تأخیری دروازه قرآن و سعدی شیراز» که در سال 1391 به کارفرمایی شهرداری شیراز انجام شده، در سه موضع از آبریز دروازه قرآن سه بند تأخیری با هدف کنترل و مهار سیلاب احتمالی پیشنهاد شده که حکایت از عدم کفایت ظرفیت موجود داشته است لیکن هیچیک از پیشنهادات اجرای بندهای تأخیری یا احداث لولهای با قطر (60) سانتیمتر به موازات مجرای فعلی توسط شهرداری شیراز اجرایی نشده است. در گزارش آب منطقهای استان فارس نیز اظهار شده این مجرا با حداکثر (50) درصد ظرفیت آبگذاری خود عمل نموده که بالطبع ضعف این مجرا در انتقال حجم آب داخل در بستر مسیل، هم در ایجاد سیلاب و هم تشدید آن نقش اساسی و قابل توجهی داشته است.
ـ تغییرات در مجرای زیرزمینی احداث شده که در نهایت منتج به کاهش دبی آب قابل انتقال شده است.
نکته قابل توجه دیگر آنکه سازه مجرا که بیش از دو کیلومتر طول دارد نیز به صورت سازهای یکدست و یکپارچه اجرایی نشده است. علاوه بر این در زمان احداث پل امام علی (علیهالسلام) و کنارگذر آن، مسیر کانال که قبلاً به صورت مستقیم بوده با چرخش به محدودهای حدود (100) متر پایین تر از میدان امام علی (علیهالسلام) تغییر مسیر داده که این امر نیز سبب کاهش میزان دبی آب عبوری از کانال شده است. از دیگر تغییرات مؤثر در کاهش حجم آب انتقالی مجرا، جابجایی محل تخلیه مجرا به رودخانه خشک در مجاورت پل امام علی (علیهالسلام) است که ظاهراً پیشتر در تراز بالاتر به رودخانه تخلیه میشده است.
3 ـ عدم اخذ مجوز شهرداری از وزارت نیرو (آب منطقهای) در احداث مجرا و تغییرات بعدی آن طبق بند (14) ماده (55) قانون شهرداری مصوب 11/4/1334 اتخاذ تدابیر مؤثر و اقدام لازم برای حفظ شهر از خطر سیل و حریق و غیره از تکالیف شهرداریها است. همچنین در ماده (1) قانون پیشگیری و مبارزه با خطرات سیل (مصوب 5/3/1348) تمهیدات و اختیاراتی برای تصرف اراضی و ساختمانهای موردنیاز شهرداری برای انجام این وظیفه پیشبینی شده است. در بند (2) ماده (55) قانون شهرداری نیز وظیفه تنظیف و نگاهداری و تسطیح انهار عمومی و مجاری آبها و فاضلاب بر عهده شهرداریها گذاشته شده است. از سوی دیگر مطابق تبصره (6) ماده (96) قانون شهرداری، ماده (13) آییننامه مربوطه به بستر و حریم رودخانهها، انهار، مسیلها، مردابها، برکههای طبیعی و شبکه آبرسانی، آبیاری و زهکشی و تبصره (3) ماده (2) قانون توزیع عادلانه آب، اجرای طرحهای عمرانی در محدوده بستر و حریم رودخانهها توسط هر ارگانی منوط به رعایت حدود بستر و حریم آنها و تأیید مطالعات و نظارت بر انجام آن و أخذ مجوزهای لازم از شرکتهای آب منطقهای به نمایندگی از وزارت نیرو است.
در تبصره (6) ماده (96) قانون شهرداری در این خصوص آمده است: «... شهرداریها نیز مکلفند برای اجرای هرگونه عملیات عمرانی در بستر رودخانهها قبلاً نظر وزارت آب و برق را جلب نمایند».
وفق مواد قانونی مورد اشاره، شهرداری شیراز در مسدود نمودن بستر مسیل واقع در حوضه آبریز دروازه قرآن و یا احداث مجرای زیرزمینی مکلف به أخذ مجوزهای لازم از شرکت آب منطقهای بوده است. لیکن در گزارش آب منطقهای استان فارس به این کمیسیون تصریح شده است مسیل مورد اشاره در دهه 60 بدون أخذ موافقت وزارت نیرو و بدون رعایت ضوابط ساماندهی رودخانهها مسدود و لولهگذاری شده است.
4 ـ عدم بازنگری طرح علیرغم گذشت بیش از (30) سال از زمان اجرای آن و مشاهده نواقص و عدم کفایت ظرفیت مجرا در سیل سال 1383
علیرغم گذشت بیش از (30) سال از زمان طرح جامع دفع آبهای سطحی دروازه قرآن، طی سالهای متوالی تاکنون هیچگونه تجدیدنظری در این طرح صورت نگرفته و علیرغم مطالعاتی که در سالهای 87 و 91 توسط شرکتهای مهندسین مشاور و به کارفرمایی شهرداری شیراز در حوضههای آبریز دروازه قرآن و سعدی انجام شده حتی به پیشنهادات این شرکتها نیز توجهی نگردیده است. این در حالی است که در آذرماه سال 1383 به دلیل بارش باران، آبگرفتگی مشابهی در حوضه آبریز دروازه قرآن مشاهده شده است.
5 ـ عدم ممانعت یا موافقت با ساخت و سازها در محدوده حریم شهری
براساس ماده (2) قانون تعاریف محدوده و حریم شهر، روستا و شهرک و نحوه تعیین آنها، نظارت بر احداث هرگونه ساختمان و تأسیسات که به موجب طرحها و ضوابط مصوب داخل حریم شهر مجاز شناخته شده و همچنین حفاظت از حریم آنها به استثنای شهرکهای صنعتی، به عهده شهرداری مربوطه بوده و هرگونه ساخت و ساز غیر مجاز در این حریم تخلف محسوب میشود.
گزارشهای واصله مؤید این مطلب است که در حوضه آبریز دروازه قرآن در فاصله سالهای 65 لغایت 98 تغییرات قابل توجهی در زمینه تبدیل خاک و پوشش گیاهی و مرتعی نفوذپذیر به سطوح صیقلی و نفوذناپذیر (از قبیل آسفالت، ساخت شهرک، اقامتگاه مسافرین نوروزی و غیره) صورت گرفته است که همگی نقش قابل توجهی در افزایش ضریب روانآب سطحی حوضه آبریز، افزایش قابل ملاحظه روانآب و سیلاب و کاهش زمان تمرکز حوضه داشته است. همچنین عدم کنترل و ممانعت از تخلیه زباله و ضایعات ساختمانی در بالادست مجرای زیرسطحی انتقال سیلاب، سبب کاهش حجم مفید حوضچه تنظیمی بالادست و بروز اختلال در عملکرد مجرای زیرسطحی شده است.
2 ـ بررسی عملکرد و طرزکار وزارت نیرو
در ابتدا ذکر این نکته لازم است که به لحاظ علمی در دروازه قرآن شیراز سیلی به وقوع نپیوسته است، چرا که وفق جوابیه آب منطقهای استان فارس که پیرو بازدیدهای میدانی صورت گرفته هیچگونه سرریزی از مقطع طبیعی رودخانه مسیل تنگ اللهاکبر (دروازه قرآن) مشاهده نشده، فلذا به لحاظ تعاریف علمی اصولاً سیلی محقق نشده است، اما این امر بیانگر عدم مسئولیت آب منطقهای در حادثه مزبور نمیباشد. چرا که در ماده (2) قانون توزیع عادلانه آب، وزارت نیرو متولی رودخانهها و آبراههها تعیین شده است. در تبصره (4) ماده مذکور آمده است: «وزارت نیرو در صورتیکه اعیانیهای موجود در بستر و حریم انهار و رودخانهها و کانالهای عمومی و مسیلها و مرداب و برکههای طبیعی را برای امور مربوط به آب یا برق مزاحم تشخیص دهد به مالک یا متصرف اعلام خواهد کرد که ظرف مدت معینی در تخلیه و قلع اعیانی اقدام کند و در صورت استنکاف وزارت نیرو با اجازه و نظارت دادستان یا نماینده او اقدام به تخلیه و قلع خواهد کرد». (نایبرئیس ـ جمعبندی بفرمایید که دو دقیقه از وقت شما باقی مانده است).
حسب گزارشهای واصله، آب منطقهای استان فارس از عدم کفایت ظرفیت مجرای تعبیهشده در انتقال سیلاب حتی در دورههای برگشت (50) ساله و (100) ساله مطلع بوده است، لیکن از ظرفیتهای قانونی خود طی (30) سال گذشته در راستای اصلاح مسیل و افزایش دبی آن استفاده نکرده و اقدامات ایشان به تعدادی مکاتبه محدود مانده و پیگیری جدی نشده است.
علاوه بر آن طبق گزارش کانون کارشناسان رسمی استان فارس، علیرغم درخواست شهرداری شیراز از شرکت آب منطقهای استان فارس مبنی بر بررسی نتایج مطالعات فاز اول احداث بند تأخیری روی مسیل دروازه قرآن در بالادست حوضچه تنظیمی، این شرکت هیچگونه پاسخی در رد یا تأیید مطالعات صورت گرفته ارائه نداده است و چه بسا اجرای بندهای تأخیری میتوانست تا حدود زیادی مانع از تلفات و خسارات سیل مزبور گردد.
ـ بررسی عملکرد و طرزکار اداره کل راه و شهرسازی استان فارس در حادثه سیل دروازه قرآن
اقدامات اداره کل راه و شهرسازی استان فارس به دلیل انجام عملیاتهایی از قبیل تعریض محور مرودشت ـ شیراز و تبدیل آن به بزرگراه و یا احداث بزرگراه شیراز ـ خرامه و نیز موافقت یا اطلاع از تغییر کاربریها در حریم قانونی شهر شیراز توسط آن اداره کل به عنوان دبیر کارگروه امور زیربنایی شورای برنامهریزی و توسعه استان منتج به ایجاد سطوح صیقلی و کاهش اصطکاک و نفوذپذیری آب شده و سرعت و جریان روانآب را افزایش داده است. علاوه بر این حسب گزارش واصله، در احداث بزرگراه شیراز ـ مرودشت بخشی از دره و مسیل دروازه قرآن (در بالای بنای قدیمی دروازه قرآن) توسط این اداره کل تصرف و به عرض جاده اضافه شده است که این امر در کاهش حجم حوضه و در نتیجه کاهش ظرفیت نگهداشت آب در بالادست اثرگذار بوده است. از دیگر سو حسب گزارشهای واصله ساخت و سازها در حریم مسیلها در تمامی حوضههای آبریز به وفور صورت گرفته (نایبرئیس ـ خیلی ممنون و متشکرم، بقیه را هم به رسانهها بدهید) و در مواردی نیز مانند جاده احداثشده از زیباشهر به طرف سعدی، مسیر برخی آبراههها دستکاری و تغییر مسیر داده شده و یا آبگذرها بطور کامل مسدود شدهاند.

مسعود پزشکیان

ولی داداشی
آقای دکتر! اجازه بدهید این بند را تمام کنم. دو دقیقه اجازه بدهید.

مسعود پزشکیان
نه، (15) دقیقه صحبت کردید.

ولی داداشی
نیمساعت وقت داریم، دو دقیقه وقت بدهید که ما این را تمام کنیم.

مسعود پزشکیان

ولی داداشی
در بازدید مورخ 26/1/98 هیأت اعزامی کمیسیون مشاهده شد یکی از آبروهای احداثی توسط راه و شهرسازی در زمان وقوع سیلاب عملکرد مناسبی نداشته است، به نحوی که آثار عبور روانآب روی سطح جاده و آبشکستگی شناژ فنسهای منطقه نظامی ارتش مشهود بود. داغآب ناشی از آب جمع شده در پشت فنس نیز حکایت از جمع شدن مقادیر قابل توجهی روانآب داشت که به دلیل مسدود شدن شبکههای فنس، ذخیره و یکباره رها و به سمت پایین حوضه آبریز جاری شده است.
علاوه بر این در بازدید به عملآمده مشاهده شد گاهی دو یا چند آبراهه بوسیله ترانشهها یا خاکریز به یکدیگر متصل شده که بالطبع این کار در تجمیع روانآب و سرعت بخشیدن به آن مؤثر بوده است.
رئیس کمیسیون اصل نودم قانون اساسی ـ داود محمدی
مابقی گزارش را تقدیم رسانهها خواهیم کرد. تشکر میکنم.

مسعود پزشکیان

حسینعلی حاجی

مسعود پزشکیان
گزارش داده، گزارش تذکر ندارد.

حسینعلی حاجی

مسعود پزشکیان
آقای حاجی! در آخر گوش میدهم، چون گزارش داد، کاری ندارد، شما در آخر بگویید اینطور است، قبولی داری یا نداری. در آخر اجازه میدهیم صحبت کنید.
14
تصویب تقاضای تغییر دستور درخصوص طرح اصلاح قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! جمعی از همکاران درخواست اولویت کردهاند، اولویت رسیدگی برای طرح اصلاح قانون آییننامه داخلی. آقای کاتب به عنوان نماینده متقاضیان اولویت موضوع را مطرح میکنند. همکاران گرامی! دستور شماره (16)، در کلیات یک نفر مخالف و یک نفر موافق میتواند صحبت کند، اگر عزیزان میخواهند ثبتنام کنند. آقای کاتب بفرمایید.

غلامرضا کاتب
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
من از همکاران عزیز خواهش و استدعا میکنم دقت کنید که اولویت چیست. طرح اصلاح قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی که دو تا موضوع دارد. یکی اینکه حقوقدانان شورای نگهبان که به مجلس معرفی میشوند، این اتفاقی که در سال 98 انجام شد که حقوقدانان در وسط کار در هنگام رأیگیری انصراف دادند، این اتفاق دیگر نیفتد.
ببینید! احترامی که لازم است ما به تمکین قانون انجام بدهید موجب عزت انقلاب و نظام میشود. لازم است که امروز بزرگترین رکن تصمیمگیری نظام که خود شورای نگهبان است، خودش را مقید به قانون کند و احترام به قانون بگذارد. در سال گذشته تعدادی از حقوقدانان توسط ریاست محترم قوه قضائیه به مجلس معرفی شد. وقتی که معرفی شد در همان اثنای رأیگیری تعدادی از اعضای خود حقوقدانان بیرون از صحن اصرار کردند که یک نفر استعفا بدهد، در نتیجه فردی که مدنظر بود رأی بیاورد. این دو تا اتفاق برای مجلس بود، یکی اینکه تضییع حقوق نمایندگان شد، یعنی نمایندگانی که باید از میان دو برابر افراد، افرادی را انتخاب کنند، حقشان تضییع میشد نمیتوانستند کسی را انتخاب کنند. عملاً باعث میشد همان یک نفر باقیمانده را رأی بدهند.
نکته دوم هم باعث میشود حق رئیس قوه قضائیه که فردی را معرفی میکند تضییع شود. اگر بناست که انصراف بدهند باید رئیس قوه قضائیه مطلع باشد و رئیس قوه قضائیه فرد دیگری را معرفی کند.
ببینید عزیزان من! انتظار ما این است این جایگاهی که در کشور وجود دارد و تکلیف خود این جایگاه داوری بیطرفانه است، موضعگیری قبل از تصویب مجلس نداشته باشند. همین طرحی را که الان اولویت آن را میخواهیم رأیگیری کنیم توسط (40)، (50) نفر از همکاران من تهیه شد و به کمیسیون آییننامه داده شد. در همان زمان در کمیسیون آییننامه در حال رسیدگی بود که حقوقدان شورای نگهبان خودش شخصاً به من زنگ زد که اگر شما این را تصویب کنید ما این را رد میکنیم. بنده عرض کردم هنوز که مشخص نیست ما چه تصویب میکنیم. یا اصرار بر اینکه این را نباید تصویب کنید.
ببینید! درست است که احتمال دارد شورای نگهبان باز هم رد کند، اما حق شما نمایندگان است که از حقوق خودتان دفاع کنید و امروز یک انضباطی در نظام اداره شورای نگهبان لازم است که داشته باشیم. استدعای من این است که همکاران به این اولویت رأی بدهند، هم در تعداد رأیدهندگان، هم در تعداد آرایی که به حقوقدانان داده میشود، آمدیم این را هم اصلاح کردیم. استدعا میکنم به اولویت آن رأی بدهید که ما فرصت زیادی نداریم. متشکرم.

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای آزادیخواه! اجازه میدهید عبور کنیم؟ بفرمایید.

احد آزادی خواه
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام خدمت همکاران عزیز، آرزوی قبولی طاعات و عبادات همه مؤمنین و مؤمنات، هموطنان عزیزمان و مسلمانان جهان را در ماه ضیافت الهی از خداوند منان مسئلت دارم.
همکاران عزیز! اولویتی که امروز برخی از اعزه همکار مجلس دهم در ماه رمضان پیشنهاد دادهاند موضوع انتخاب حقوقدانان محترم شورای نگهبان است که اصل قضیه مسألهای است که بسیاری از همکاران گرامی من در مجلس با آن همنظر هستند، شاید درست هم باشد. به هر حال انتخابات یک واژهای است که در درون خودش واکاوی کنید باید برای آن معنا پیدا کرد. انتخابات یعنی فرد انتخابکننده قدرت انتخاب داشته باشد.
اما آنچه را که من عرض میکنم، آقای دکتر پزشکیان عزیز! چون موضوع اولویت است، من به عنوان مخالف اولویت باید اینجا برابر آییننامه صحبت کنم، عرض میکنم همکاران گرامی، هموطنان عزیز ایران اسلامی! خداوکیلی در این شرایطی که الان مشکلات و مسائل مختلفی در این کشور وجود دارد، شما ببینید! علیرغم اینکه انصافاً باید به مجموعه بهداشت و درمان در کشورمان خداوقت گفت، آقای دکتر نمکی و همکارانشان که در دنیا مصداق ندارند، شاهکار کردند، ایران اسلامی، مردم عزیز و بسیج در این اقدامات مواسات و مخصوصاً همدلی برای مبارزه با کرونا. اما بالاخره کشور درگیر با این ویروس جهانشمول است. اولویت اول ما از نظر شما مردم عزیز آیا بحث انتخاب حقوقدانانی است که ما انتخاب کردیم، تا انتخابات بعدی هم خیلی فرصت داریم، یا اینکه موضوعاتی که مرتبط است و مردم با آن درگیر هستند، موضوعاتی که مردم دارند لمس میکنند؟
همکاران گرامی! امروز قیمت کالا دارد لحظهای بالا میرود، اولویت ما اینها است. امروز بسیاری از مردم برای قوت غیرقابل انکارشان معطل هستند، البته با توجه به شرایط اقتصادی کل دنیا. اولویت ما این مسائل است. ما در این لحظات و روزهای پایانی مجلس دهم، هیأترئیسه محترم! شما این همه دارید میفرمایید دستور در صف داریم، هم در حوزه قانونگذاری و هم در حوزه نظارت، شما همه آنها را رها کردید و یک مسألهای که نه فردا، نه پسفردا، نه ماه بعد، نه ماههای بعد، نه سال بعد، حالا حالاها اصلاً با آن کار نداریم، این را به عنوان اولویت گذاشتهاید.
مردم عزیز! شما قضاوت کنید، آیا اولویت امروز برای ما رسیدگی به وضعیت معیشتی مردم است، طبقات پایین اجتماعی است، این اتفاقات خوبی که دولت محترم دارد برای جبران ضرر و زیان کرونا به برخی از خانواده انجام میدهد که ما به حوزه انتخابیه میرویم به خیلی از خانوادههای نیازمند این مسائل و سبد معیشتی نرسیده است و مشخص است که شاید یک مقداری عجولانه تصمیم گرفته شده است. آن چیزی که باید به دست فرد برسد و باید به حق و ذیحقش برسد، نرسیده است. اینها برای ما اولویت است.
ما وقت مجلس را واقعاً باید دقت کنیم، معنای اولویت مشخص است، معنای فوریت مشخص است. از نظر بنده حقیر که مخالف اولویت این طرح هستم، نه مخالف اصل طرح، اصل پیشنهاد در جای خودش قابل بحث است، اما واقعاً من با اولویت صددرصد مخالفم، حتماً همکاران عزیز من هم اگر واقعاً میخواهیم وکالت ملت را داشته باشیم اولویتی که از نظر مردم اولویت است را در دستور قرار بدهیم. امروز ما حرفهای ناگفته بسیاری در موضوعات مختلف داریم، (رحیمی ـ تشکر میکنیم) من مثال عرض میکنم، چه اشکالی داشت ما یک روز دستور کار صحن را علنی بگذاریم، تیم اقتصادی دولت بیاید راهکارهای مقابله با این گرانیهای افسارگسیخته را ارائه کند (نایبرئیس ـ حالا راجع به موضوع صحبت کنید) و مردم هم نظارت کنند و مجلس کار خودش را در آن مدار انجام بدهد. من مخالف اولویت هستم، همکاران رأی ندهند.

مسعود پزشکیان
خیلی متشکرم. موافق صحبت کند.

علیرضا رحیمی
موافق وقتشان را به آقای کواکبیان واگذار کردهاند، بفرمایید.

مصطفی کواکبیان
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
من از عزیزی که به عنوان مخالف صحبت کرد تشکر میکنم. «جانا سخن از زبان ما میگویی». ایشان میفرماید اولویت مردم معیشت است، اولویت مردم کرونا است. شما عزیزان یک طرح بیاورید ببینید ما تصویب میکنیم یا تصویب نمیکنیم. این چه حرفی است که تا دوستان هر جایی مشکل دارند میگویند اولویت ما این نیست؟ امروز صبح ما آمدیم چقدر وقت گذاشتیم که به جای واژه «سرویس» بنویسید «خدمت»، به جای واژه «کولر» بنویسید «خنککن». اینها اولویت است یا اینکه ما یک مسأله اساسی در بحث انتخاب حقوقدانان محترم شورای نگهبان باید مطرح کنیم؟ دوستان مدام میگویند اولویت مردم چیز دیگری است. بسیار خوب، ما هم در مردم هستیم، به خدا قسم در همین دو، سه روزه چقدر با ما تماس گرفتند که درود بر شما، چقدر الان دارید طرحهای خوبی تصویب میکنید. همین مردم به ما میگویند.
لذا شما توجه کنید ما اینجا حرف بیربطی نمیخواهیم بزنیم، میگوییم وقتی که اعضای محترم حقوقدان شورای نگهبان میخواهند معرفی شوند دو برابر باشد. این حرف بدی است؟ از بین رشتههای مختلف حقوقی دو برابر معرفی کنند و نمایندگان هم بتوانند از بین آنها امکان بهتری برای انتخاب داشته باشند، حالا با توجه به سوابق علمی و تجربی.
بحث دیگر هم این است که با توجه به اتفاقی که در همین مجلس هشتم افتاد، اگر قرار است رئیس محترم قوه قضائیه نفر جایگزینی بگوید قبل از اینکه در دستور کار قرار بگیرد این نفر جایگزین را معرفی کند. این مثلاً حرف خیلی سختی است که عزیزان میگویند این چیست، این اولویت نیست. خیلی ساده، ما از همه همکاران محترم خواهش میکنیم توجه کنید، اگر این آییننامه اصلاح شود مثلاً ممکن است سه سال دیگر انجام شود، حداقل در نظم و نسق واقعی خودش قرار میگیرد. هم رئیس محترم قوه قضائیه میتواند بهتر از قبل تعدادی معرفی کند که امکان انتخابش بهتر باشد.
چرا گفتند انتخاب مجلس؟ اگر قرار بود همان تعداد مورد نیاز را مطرح میکردند و مجلسیها هم رأی میدادند، یک صلواتی میفرستادند و تمام میشد میرفت. بحث این است که انتخاب صورت بگیرد، انتخاب توسط مجلسی که قرار است در رأس امور باشد صورت بگیرد و ضمناً آقای رئیس! این تکلیف را داشته باشد، یعنی رئیس قوه قضائیه که معرفی میکند قبل از اینکه در دستور هفتگی مجلس قرار بگیرد بتواند انصراف هر یک از اعضا را مطرح کند و الا وقتی در دستور قرار گرفت، وسط راه یک دفعه نگویند یک نفر جایگزین شد یا عوض شد. این خیلی شفاف و ساده است، خواهش من از همه عزیزان این است مثل مصوبات دیگر همکاری کنند که انشاءالله این بحث آییننامه هم حل شود، خیلی ممنون.

مسعود پزشکیان
حضار 192 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را راجع به اولویت اعلام بفرمایید. عزیزان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
15
ناطقان جلسه آقایان: علی مطهری، عبدالغفور ایراننژاد، هدایتاله خادمی، فردین فرمند و قاسم احمدیلاشکی

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای علی مطهری نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس که نوبت نطق جناب آقای حضرتی را دریافت کردهاند.
ـ آقای عبدالغفور ایراننژاد نماینده محترم چابهار، نیکشهر، کنارک و قصرقند.
ـ آقای هدایتاله خادمی نماینده محترم ایذه و باغملک.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای فردین فرمند نماینده محترم میانه.
ـ آقای قاسم احمدیلاشکی نماینده محترم نوشهر، چالوس و کلاردشت که نوبت یکی از همکاران را گرفتهاند.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
از جناب آقای علی مطهری نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس دعوت میکنم برای ارائه نطقشان به مدت هفت دقیقه تشریف بیاورند، بفرمایید.

علی مطهری
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
هفته کارگر و هفته معلم و ایام سالگرد شهادت آیتالله مطهری را به همه شما تبریک عرض میکنم. طبیعی است که آخرین نطق بنده است، من چند نکته را در این نطق خودم میخواهم در اینجا به اختصار توضیح بدهم.
یکی اینکه خیلی روشن و بدیهی بود که عملکرد شورای نگهبان در انتخابات اخیر دچار نقصان زیادی بود. اعتراض نمایندگان به رفتار شورای نگهبان جنبه شخصی ندارد، اینطور نیست که نمایندگان صرفاً به خاطر اینکه خودشان مثلاً رد صلاحیت شدهاند اعتراض میکنند. واقعاً اکثر آنها نگران آینده انقلاب اسلامی و نظام جمهوری اسلامی هستند. معتقدند که این مسیر به اختناق، خفقان و کاهش سرمایه اجتماعی منجر خواهد شد.
شما در ضمن بررسی این طرح اصلاح قانون انتخابات دیدید که واقعاً اصولگرا و اصلاحطلب، رد صلاحیتشده و نشده، همه تلاش داشتند که این را به سرانجام برسانند، همه دغدغهها و نگرانیهایی را داشتند. بنابراین شورای نگهبان باید یک تجدیدنظری در رفتار خودش انجام بدهد. مخصوصاً که در این دوره یک عامل جدیدی پیدا شد، «رد صلاحیت به خاطر اظهارنظر» که اساساً ما در قانون اساسی چنین چیزی نداریم. حالا شاید قبلاً هم بود، ولی این دفعه دیگر علنی اظهار میکردند که شما این را گفتی، باید این را میگفتی.
یعنی چه؟ من نمیفهم، به شما چه ربطی دارد که نماینده چه میخواهد بگوید؟ اصلاً ماهیت مجلس این است که هر کسی حرف خودش را میزند، فردا یکی دیگر میآید جوابش را میدهد. معنی ندارد که بگویید شما این را باید بگویید، این را نباید بگویید. این یک پدیده جدیدی در این دوره بود و شما خیال نکنید که مجلس یازدهم یک مجلس مطیع خواهد بود. از میان همین نمایندگان مجلس یازدهم قطعاً افراد حر و آزاده خواهند بود. بالاخره وجدان دارند، بر فطرت انسانی خودشان باقی هستند. مطمئن باشید از میان همینها افرادی به خیلی از رفتارهای شما اعتراض خواهند کرد.
اما مسأله کارآمدی مجلس که گاهی میگویند مجلس کارآمد نیست. اولاً مجلس دهم به عقیده من که در هر سه مجلس بودم ضعیفتر از مجلسهای نهم و هشتم نبوده، اگر قویتر نبود. در بعضی جاها قطعاً قویتر بوده است. اگر هم مجلس به طور کلی یک مقدار کارآمدیاش ضعیف شده نقش عوامل خارج از مجلس را نباید نادیده بگیریم.
ببینید! ما در اوایل همین مجلس یک استفساریهای داشتیم، درباره رد صلاحیت بعد از رأی مردم راجع به منتخب مردم اصفهان که ما استفسار کردیم که مجلس تصویب کرد شورای نگهبان حق ندارد بعد از تأیید صلاحیت اولیه و رأی مردم کسی را رد صلاحیت کند و به مجمع تشخیص مصلحت رفت. در اسفند سال 95 به مجمع رفته است. هنوز مجمع تشخیص این را رسیدگی نکرده است. بنده پیگیری کردم، گفتند که بله، چون یک سال گذشته دیگر خود به خود رأی شورای نگهبان حاکم است. یعنی میگوید آییننامه مجمع چنین چیزی میگوید. یعنی چه؟ مگر میشود آییننامه برخلاف عدالت باشد؟ پس مصوبه مجلس چه خواهد شد؟ اینها است که مجلس را ضعیف میکند و از کارآمدی میاندازد و الان مسأله منتخب مردم تفرش مطرح شده، او باز باید به مجلس بیاید، باید در بررسی اعتبارنامهها بیاید. اگر بناست حذف شود، مجلس که نماینده مجلس است باید او را حذف کند، به احترام رأی مردم. نه اینکه شورای نگهبان رأساً خودش اقدام کند.
مسأله بعدی شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا هم از عواملی بود که دست مجلس را بست، مسائل بنزین و اینها که من دیگر نمیخواهم تکرار کنم.
مسأله انطباق مصوبات مجلس با سیاستهای کلی نظام، این واقعاً یک خطری است که مجلس را تهدید میکند. من کاری ندارم مجلس دهم یا یازدهم، واقعاً یعنی چه که یک نهادی غیر از شورای نگهبان بیاید مصوبه مجلس را بررسی کند؟ این خلاف قانون اساسی است. غیر از شورای نگهبان آن هم برای انطباق با شرع یا قانون اساسی، هیچ نهاد و هیچکسی نمیتواند مصوبه مجلس را بررسی کند. تشخیص انطباق با سیاستهای کلی با خود مجلس است. آنچه مجلس تشخیص داد همان درست است. حداکثر هم این است که اگر میخواهند یک نفر بیاید اینجا توضیح بدهد، ولی وقتی مجلس رأی داد دیگر شما حق ندارید بررسی کنید و به استناد یک سیاست مصوبات ما را نگه دارید، یکسال، دو سال در مجمع نگه میدارند. بلایی که سر پالرمو به وجود آمد. ببینید! ما داریم از این مجلس میرویم، ولی مجلس یازدهم باید اینها را دنبال کند.
مسأله استیضاحها و مصلحتسنجیهایی که متأسفانه گاهی هیأترئیسه انجام داده و تأثیرپذیری از بیرون مجلس. ببینید! ما مسأله استیضاح وزیر کشور را در همان آذرماه مطرح کردیم. وزیر کشور مقصر اصلی در حوادث آبان بود و اینکه متأسفانه عده زیادی کشته شدند. ما بسیار محکم ایستادیم و تا آخر هم از حدنصاب نیفتاد. متأسفانه من اینجا از آقای لاریجانی انتقاد میکنم، ایشان داماد ما هم هست، ولی متأسفانه بنده باید از ایشان انتقاد کنم که ایشان اجازه نداد که این کار انجام شود، آقای پزشکیان هم در درجه دوم. ببینید! این حق مجلس بود... (نایبرئیس ـ آقای نعمتی، تو هم بودی، همه شما هم بودید، جسارت است) ببینید! به ما در نهایت گفتند که الان شرایط مناسب نیست، بعد از انتخابات، گفتیم بسیار خوب. حالا هم که شد گفتند به خاطر کرونا نباشد، به نظر من هنوز هم دیر نشده، برای هفته آینده در دستور جلسه بگذارند و کاملاً همه امضاکنندگان پای امضایشان هستند. بعد میگویند مجلس ناکارآمد است. یعنی چه؟ شما نمیگذارید ما کاری انجام بدهیم.
من یک توصیههایی به مجلس یازدهم دارم، اولاً این مسأله سیاستهای کلی را حل کنید، دست و بال مجلس بسته میشود، این سیاستها عین قانون اساسی یا متمم قانون اساسی نیست که شما مخالفت با اینها را مخالفت با قانون اساسی بدانید و به مسأله آزادی بیان و حقوق ملت اهمیت بدهید، شما نماینده کل مردم ایران هستید، نه صرفاً کسانی که به شما رأی دادهاند. شما نماینده نظام نیستید، بعضیها این اشتباه را میکنند، فکر میکنند نماینده نظام هستند. شما نماینده مردم هستید، اگر تزاحمی بین حق نظام و حق مردم پیدا شد ببینید حق با کدام طرف است و به بهانه حفظ نظام حقوق افرادی ضایع میشود، شما نباید بیتفاوت باشید.
مطلب بعدی؛ آمریکا، اسرائیل و عربستان از برجام نیمهجان هم میترسند، دارند تلاش میکنند که این لغو تحریم تسلیحاتی ایران را که در آبانماه ما براساس برجام انجام میشود را تمدید کنند، تحریمها را بردارند، (رنجبرزاده ـ وقت شما تمام شد) پرونده ایران را به شورای امنیت بفرستند. ایران باید موضع قاطعی داشته باشد. (نایبرئیس ـ بقیه را به رسانهها بدهید) خروج کامل از برجام و خروج از NPT میتواند جواب روشنی باشد. خیلی ممنون و سپاسگزارم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، خیلی ممنون. ناطق بعدی را دعوت بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
تشکر از جناب آقای مطهری. از جناب آقای عبدالغفور ایراننژاد نماینده محترم چابهار، نیکشهر، کنارک و قصرقند دعوت میکنم، برای ارائه نطقتان به مدت هفت دقیقه در خدمتتان هستیم، بفرمایید.

عبدالغفور ایران نژاد
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«حسبنا الله و نعم الوکیل نعم المولی و نعم النصیر»
حمد و سپاس خداوند منان را و هزاران سلام و صلوات بر پیامبر بزرگ اسلام. سلام و درود به روح پاک و مطهر بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران و شهدای گرانقدر انقلاب اسلامی ایران و آرزوی صحت و سلامتی و طول عمر باعزت برای رهبر فرزانه انقلاب، بزرگ پرچمدار عدالت.
رهبر معظم انقلاب سال 99 را سال جهش تولید نامگذاری نمودند و فرمودند: «جهش تولید باید تغییر محسوسی در زندگی مردم ایجاد کند».
ماه مبارک رمضان را به تمامی مسلمین جهان، رهبر معظم انقلاب و ملت شریف ایران و به شما نمایندگان محترم تبریک عرض مینمایم. گرامی باد یاد و خاطره متفکر و اندیشمند فرزانه شهید مرتضی مطهری و مقام والای روز معلم و روز جهانی کارگر و کار بر عرصه تلاشگران کار و تولید گرامی باد.
لازم میدانم دوم اردیبهشتماه که مصادف با تأسیس نهاد مقدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است را خدمت پاسداران جانبرکف نظام مقدس جمهوری اسلامی تبریک و تهنیت عرض نموده و جا دارد یادی کنیم از رشادتها و دلاوریهای سردار دلها شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی که توسط تروریست بزرگ جهان، آمریکای جنایتکار ناجوانمردانه به شهادت رسید، روحش شاد.
سردار دلها! مگر تو چه در آرامش زمین داشتی که بعد از رفتنت زمین و زمان به هم ریخت؟ البته که در زمان کوتاه با پاسخ کوبندهای از سوی سربازان گمنام امام زمان خوار و ذلیل شدند.
پرتاب موفقیتآمیز ماهواره نور توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که دستاورد بزرگ ابعاد جدیدی از قدرت دفاعی نظام مقدس جمهوری اسلامی در منطقه را به منصه ظهور گذاشت به محضر رهبر معظم انقلاب و ملت شریف ایران تبریک عرض مینمایم و پیام رهبر معظم انقلاب به کشورهای غربی، شما بروید در خلیج خوکها رزمایش برگزار کنید. خلیج همیشه فارس متعلق به مردم ایران است.
یک بار دیگر از تمام وجودم از مردم خوب و بزرگوار شهرستانهای چابهار، نیکشهر، کنارک، قصرقند و دشتیاری که چهار دوره به بنده اعتماد کردهاند صمیمانه تشکر و قدردانی مینمایم و ضمن تبریک به منتخب مردم حوزه انتخابیه جناب مهندس سعیدی و آرزوی موفقیت روزافزون برای خدمتگزاری به مردم شریف و محروم منطقه.
از نگاه ویژه حکیمانه رهبر فرزانه انقلاب مبنی بر تأکید بر توسعه سواحل مکران در راستای اشتغالزایی تقدیر و تشکر مینمایم و اقدامات بزرگ و ارزشمند نظام مقدس جمهوری اسلامی و دولت خدمتگزار در استان محروم سیستان و بلوچستان و حوزه انتخابیهام، اختصاص (400) میلیون دلار برای احداث راهآهن چابهار به زاهدان و تقدیر و تشکر ویژه از وزیر راه، سازمان بنادر و مدیرکل بنادر استان در طرح توسعه بندر شهید بهشتی چابهار در راستای تأمین تجهیزات استراتژیک برای بندر چابهار در (50) سال گذشته بیسابقه بود.
ارتقای اداره غله چابهار با مدیریت ویژه، احداث اسکلههای صیادی و رونق صیادی در منطقه، احداث بیمارستان (540) تختخوابی شهر چابهار و (64) تختخوابی شهر کنارک و (32) تختخوابی شهر پلان و تصویب طرح توسعه الحاق شهر و اسکلههای شهید بهشتی و شهید کلانتری و شهر جدید تیس در مجلس شورای اسلامی و کلنگزنی فرودگاه بینالمللی چابهار با عنایت وزیر راه و شهرسازی و منطقه آزاد چابهار.
ارتقای بخش دشتیاری به شهرستان و ارتقای بخشهای ساربوک و پلان به شهر و همچنین دهستان پیرسهراب و روستای بریس به بخش و هدف گردشگری در آینده نزدیک با سواحلی بکر و زیبا. رسمی شدن مرز ریمدان، احداث سدها کهیر و زیردان در منطقه چابهار و کنارک، تأمین آب شرب پاییندست سد پیشین (55) درصد و تأمین آب شرب پایین سد زیردان (90) درصد انجام گردیده است.
از حمایتهای پدرانه و دلسوزانه رهبر معظم انقلاب، اختصاص بودجه برای مهار ویروس منحوس کرونا و همچنین از تلاشهای وزیر بهداشت و درمان و کادر درمان و پزشکی که در خط مقدم سلامت هموطنان، با ایثار و جانفشانی زحمت کشیدند صمیمانه تشکر و تقدیر مینمایم.
از ریاست محترم قوه قضائیه حضرت آیتالله رئیسی که در راستای عدالتخواهی و برخورد قاطع با متخلفین و هنجارشکنان و ایجاد روحیه امید و آرامش تلاش مجاب داشته صمیمانه تشکر و قدردانی مینمایم. جا دارد صمیمانه از مردم خوب و نجیب استان حوزه انتخابیهام، نماینده ولی فقیه در استان، استاندار و معاونین محترم، مسئولین استانی، شورای محترم نگهبان استان، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی استان، مدیریت و سربازان گمنام امام زمان در استان، نیروی انتظامی استان، ارتش و نیروی هوایی و نیروی دریایی منطقه چابهار و همکاران محترم خدوم و علمای بزرگ در استان تقدیر نموده و آنچه در توان داشتم براساس تعهد و اخلاق کوتاهی نکرده و تمام تلاش خویش را مصروف داشتم.
یادی از زندهیاد دکتر امینیفرد و مرحوم حامدعلی مبارکی که بهحق زحمات فراوانی برای توسعه استان متحمل شدند، روحشان شاد و یادشان گرامی باد. تشکر ویژه از سفر ریاست محترم مجلس شورای اسلامی و جناب آقای وزیر محترم نیرو و مدیرعامل محترم آب و فاضلاب کشور جناب آقای مهندس جانباز جهت افتتاح پروژهها و از برادر گرانقدر و ارزشمند جناب آقای دکتر امیری معاونت محترم حقوقی و امور مجلس ریاست جمهوری بابت همکاری و تعامل تشکر و قدردانی ویژه داشته باشیم. انشاءالله با رهنمودهای رهبر مسلمین جهان و با توکل به خدای بزرگ و تمسک به یاد و خاطره شهدای گرانقدرمان همه سرباز و خدمتگزار شایستهای برای این مرز و بوم و اسلام عزیزمان باشیم.
آخرین کلام من؛ ای سرور آزاده! تو رهبر مسلمین جهانی، حامی مستضعفان و پشتیبان مردم فقیر جهانی. ای رهبر عزیز! تقصیر دل ما نیست، تماشای رخ ماه تو زیباست.
خدایا چنان کن سرانجام کار
تو خشنود باشی و ما رستگار
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون از مراعات وقت، متشکریم.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای ایراننژاد تشکر میکنیم. نطقی که جناب آقای مطهری داشتند از آقای حضرتی این وقت به ایشان واگذار شده بود و تشریف آوردند که از ایشان هم تشکری کرده باشند. از جناب آقای هدایتاله خادمی نمایندگان محترم ایذه و باغملک دعوت میکنم، برای مدت هفت دقیقه در خدمت آقای خادمی هستیم، بفرمایید.

هدایت اله خادمی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
به روح ملکوتی حضرت امام درود میفرستم، به محضر مقام معظم رهبری، مردم ایران و مردم شریف شهرستانهای ایذه و باغملک عرض ادب دارم. احسنت به برادران بزرگ و شجاع سپاه پاسداران که باز هم عالی درخشیدند. از وزیر محترم بهداشت و درمان و همه زیرمجموعه سپاسگزارم که آبرو خریدند. از همینجا هم از جناب آقای دکتر نمکی تقاضا دارم که به خواستههای کارشناسان تغذیه، این جوانان کشور گوش داده شود و نگذارید به آنها ظلم مضاعفی شود. درود به خانوادههای شهدا، جانبازان و آزادگان، شهدایی که جان خود را فدای حفظ کشور، نظام و انقلاب کردند، به امید رفع ظلم و بیعدالتی و کاهش فاصلههای طبقاتی.
گرچه ظرف چند ده سال گذشته اقدامات بسیار بزرگی در کشور صورت گرفته و باید به آنها افتخار کرد، ولی متأسفانه ظرف چند ده سال گذشته گروهی مدیر نوکیسه و تازه به دوران رسیده ناکارآمد و منفعتطلب بر امور اجرایی و دولتها چنبره زدند و نتیجه عملکردشان باعث گسترش فقر شدید، فاصله طبقاتی، کودکان خیابانی، بیکاری و افسردگی جوانان، عادی شدن اختلاس، گسترش مواد مخدر و دهها مشکل دیگر شده است.
این گروه منفعتطلب در یک جریان خاص نیستند، گرچه شاید سهم جریانی کمتر یا بیشتر شود. گاهی چپ هستند و گاهی راست، همانند فصول سال چهارفصل هستند. نکته اشتراک همه آنها «اختلاس» و «حیف و میل منابع کشور» است. به همین دلیل است که خاوریها به وجود آمدند و راحت رفتند. برای همین است که خبری از (8/4) میلیارد دلار و هزاران میلیارد دلار نیست و تازه میخواهند (5) میلیارد دلار دیگر را هم بگیرند و مردم فقیر را بدهکار کنند. برای همین است که هیچکس جرأت حرف زدن درباره کرسنت را ندارد و مسکوت میماند. حتی منتقدین خود کرسنت، کرسنتیها را به صدارت مینشانند.
برای همین است که مجلس نهم که تعدادی از آنان وارد مجلس یازدهم شدند به کرسنتیها رأی دادند تا افتضاح توتال، IPC و توقف خط لوله صلح را به وجود بیاورند. برای همین است که مجلس دهم هم باز به کرسنتیها رأی داد. برای همین است که منابع مالی کشور به خودروسازیها داده میشود تا مشتی قوطی حلبی چرخدار تولید و به کشتن مردم ادامه بدهند.
عجب داستانی است. چند بار مقام معظم رهبری فرمودند: «فساد اقتصادی بیماری است و بیماری بسیار مسری». ولی مسئولین کاری نکردند و جلوی آن را نگرفتند، چون با منافع مالی آنها در تضاد است. ببینید کشوری با (8) درصد منابع دنیا و (80) میلیون نفر جمعیت حدود (11) میلیون حاشیهنشین دارد. چندین میلیون معتاد. چندین میلیون تحت پوشش کمیته امداد. یعنی عادت دادن مردم به فقر. چندین میلیون تحت پوشش بهزیستی. چندین میلیون با ماهی سه دلار و خیلیها هم هیچ. حالا همه اینها را جمع بزنید و از (85) میلیون نفر کسر کنید، چه میماند؟ فقط همان چندصد نفر دولتمردان و دوستانشان از طیفهای مختلف میمانند، یعنی به سمت طبقاتیترین جامعه پیش میرویم، اگر به نصایح مقام معظم رهبری گوش ندهیم و عمل نکنیم.
مسئولین استانی و محلی هم چون بالاییها را دیدهاند اینها دیگر به جای کلاه، سر را میبرند. انتخابات مجلس یازدهم شهرستانهای ایذه و باغملک خوزستان را دیدهاید، افتضاحی به بار آوردهاند. قصد داشتم کلیپهای آن را به نمایش بگذارم، ولی نمیکنم، چون آنها به جمهوریت نظام لطمه زدند، من چنین نمیکنم. مافیا هم همه با هم بودند، چپ و راست و با لباس و بیلباس، همه با هم هماهنگ بودند.
برای منتخبین مجلس یازدهم آرزوی موفقیت میکنم، مجلس دهم به نظر من یکی از بهترین مجلسها بود و اگر دولتها و وزرا به کمیسیونها فشار نمیآوردند و وارد نمیشدند میتوانست یکی از بهترین مجلسهای چند دوره گذشته باشد.
از دولت و به خصوص جناب آقای جهانگیری میخواهم اگر آب کارون را ببرند، کاهش دبی آن باعث ورود آب شور دریا به جنوبغربی خوزستان خواهد شد و آنجا را نابود میکند. سد گتوند را کم داشتیم؟ ضمن اینکه حتی آب شرب خود شهرکرد هم از چاههای آب تأمین میشود و اگر چنین شود، چنین چاههایی هم خشک خواهند شد. ایذه و باغملک و شمالشرق خوزستان که مشکل اساسی آب دارد، بخشینگری را کنار بگذارید، همه ما ایرانی هستیم، زیر پرچم جمهوری اسلامی ایران.
از جناب آقای رئیسی ریاست محترم قوه قضائیه بابت انتخابات خوبی که تاکنون شده ممنونم، امیدوارم ادامه پیدا کند.
اما ای مردم بزرگ شهرستانهای ایذه و باغملک! به همه شما افتخار میکنم، بابت همه مشاورتها، پیشنهادها، انتقادها و مطالبهگریهایی که داشتید و باعث توسعه منطقه شد ممنونم. ای جوانان عزیزم! چه رنجهایی کشیدید، با هم چه سفرهایی کردهایم، همانند بیبی مریمها و شیرعلی مردانها چه حماسههایی آفریدید. شرمنده شما هستم. تنها دغدغهام در حال حاضر این است که فرصت نداشتم تا جواب بزرگواری شما را بدهم، ولی همیشه هر کجا باشم در خدمتتان خواهم بود.
اما خلاصهای از عملکرد را خدمتتان خواهم گفت:
ـ چهاربانده شدن جاده مرگ هفتگل به باغملک که دیگر جاده مرگ نیست.
ـ چندبانده شدن گردنه قلعهتل به باغملک.
ـ چندبانده شدن قلعهتل به بارانگرد و ایذه.
ـ حذف تنگه مرگبار اتابکی.
ـ تکمیل پل تاریخی هلایجان.
ـ تعمیر و روکش جاده ایذه به دهدز.
ـ أخذ مجوز چهاربانده شدن ایذه به لردگان و شروع آن در مهرماه 97.
ـ تکمیل بیمارستان بزرگ باغملک بعد از (13) سال و تحویل تمام تجهیزات آنها، ولی متأسفانه به خاطر کرونا و بعضی از ریزهکاریها فعلاً افتتاحش نکردهاند. از وزیر محترم میخواهم ظرف یکی، دو ماه دیگر انشاءالله آمادهاش کنند.
ـ تکمیل و توسعه ایستگاه برق قلعهتل، باغملک.
ـ شروع ایستگاه برق میداود و باند سیمانی میداوود.
ـ جاده هپرو ـ صیدون و دهها پروژه برقرسانی و آبرسانی در شهرستانهای باغملک.
ـ جاده سید ـ سیدون ـ دهستان منگشت.
ـ شروع جاده ابوالعبا.
ـ ساخت (124) مدرسه در شهرستانهای ایذه و باغملک که یک رکود در کشور بوده است.
ـ نهایی شدن بخش قلعهتل.
ـ موافقت اولیه شهرستان شدن صیدون.
ـ حقآبه (5/12) متر مکعب بر ثانیه برای برداشت آب برای شهرستانهای ایذه و باغملک.
ـ شروع پروژه و فاینانس توسط یک شرکت خارجی. کار (9) ماه ادامه داشت، ولی متأسفانه به خاطر تحریمها فعلاً متوقف شده است. با بانک مرکزی و بانکها صحبت کردهایم (رنجبرزاده ـ تشکر) که اگر تا شهریورماه خارجیها به صورت رسمی انصراف دهند بانکها چنین کاری را انجام دهند. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون و متشکرم، بقیه را به رسانهها بدهید).
ـ گرفتن مجوز پتروشیمی پروپیلن و أخذ (200) هکتار زمین.
ـ ساخت بزرگترین موزه جنوبغرب ایران و آوردن مولاژ اصلی مرد پارتی از اروپا به ایذه. (نایبرئیس ـ بقیه را به رسانهها بدهید) از همه شما سپاسگزارم.

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای خادمی نماینده محترم ایذه و باغملک تشکر میکنم. از جناب آقای فردین فرمند نماینده محترم میانه دعوت میکنم برای ارائه نطق اضطراری به مدت پنج دقیقه در خدمتشان باشیم، بفرمایید.

فردین فرمند
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
یکسری فکرهایی از ذهنم گذشت گفتم در این دقایق و روزهای آخر مجلس با شما در میان بگذارم. عزیزان ما در جنگ تحمیلی پیروز شدیم، چرا؟ سؤال خیلی عمیق است، جواب عمیقتر است. برای اینکه یک عدهای به خودشان گفتند من برای این مملکت، اعتقاد و انقلاب باید چه کنم؟ از خودشان گذشتند. چون از خودشان گذشتند ما پیروز شدیم. ولی آیا مجلس دهمیها از خودشان سؤال کردند که من برای این مجلس چه کار خواهم کرد؟ اینها را میگویم، گفتم یکسری افکار است، خدایناکرده قصد توهین به هیچ فرد و شخصی ندارم و دلم میخواهد این را به عنوان وصیت برای دوره بعد، یازدهمیها باقی بماند.
دیروز یک قانونی را تصویب کردیم که البته اگر مراحلش را طی کند قانون خواهد شد، درباره این صفرهای زیادی که اثرات منفی خیلی زیاد روحی، روانی و فیزیکی در اقتصاد ما داشت. ولی چه تصویب کردیم؟ گفتیم (10) هزار ریال بشود یک تومان. بسیار خوب، برای آن زیرمجموعه پیدا کردیم، گفتیم زیرمجموعه صدی یک قران، چقدر شد؟ (100) ریال. آیا فکر این بودیم که برای ضرب همین یک قران چقدر باید هزینه شود؟ دیروز مگر نشنیدید فرمودند نیکلی که برای این فلزات استفاده خواهد شد (350) ریال هزینه دارد. یعنی پولی که قرار است ما واحد آن را ضرب کنیم ارزش ذاتی آن پول بیشتر از ارزش مالی آن خواهد شد. اینطوری میخواستید مجلس در اذهان بماند؟ ما با این عجله میخواستیم کار کنیم؟ امیدوارم که مسئولین متوجه این مسأله شوند.
آقایان دیروز فرمودند که ما یک قران را ضرب نخواهیم کرد، به عنوان کوچترین، (10) قرانی ضرب خواهیم کرد. شما میدانید در دنیا رسم است، وقتی یک خارجی میآید یا شما به خارج میروید میگویند به عنوان هدیه و یک یادگاری کوچکترین واحد پولتان را به ما بدهید. آیا شما برای این مسأله جوابی دارید؟ واقعاً متأسفم که اینطور افکار را باید مطرح کنم، میخواهم در تاریخ بماند، برای این است که دارم میگویم.
وقت زیاد ندارم، عزیزان! ما در جنگ اقتصادی قرار داریم. یک قسمتی است، خیلی کوچک، میتوانست همین قانون دیروز باشد، اگر درست تصویب میشد. جنگ اقتصادی و اصلاً جنگ آرایش میخواهد. پایه جنگ اقتصادی، اقتصاد مقاومتی درست کردن بود. اقتصاد مقاومتی چطور بنیاد میشد؟ اقتصاد مقاومتی نیاز به رونق تولید داشت. الان هم که دیدیم آنچه باید محقق میشد نشده، برای جهش تولید رفتیم. دربارهاش چکار کردیم؟
وقت کم دارم. عزیزان، برادران! جنگ اقتصادی مسألهای است که ما باید جوابگوی آن میبودیم. ولی برای آن چکار کردیم؟ با عجله آمدیم قانون انتخابات را دستکاری کنیم. آیا نشستیم بعد از انتخابات تحلیل کنیم که چه اتفاقی در این مملکت افتاد؟ من نمیخواهم زیاد به حاشیه بروم، شهر خودم را خدمتتان عرض میکنم. مردم توقعات خیلی زیادی داشتند، شهر بسیار محروم است و اینقدر این سخنرانیها را در مجلس شنیدند فکر میکنند این سخنرانیهایی که مسائل شهر را مطرح میکند مشکلساز خواهد شد. مسئولین نمیدانند و ما اینطور به آنها تذکر میدهیم سریع میآیند درست میکنند. ولی در قانون انتخابات آیا ما دیدیم که چطور ما مردم را سر صندوقها بکشیم؟
عزیزان، برادران، خواهران! ما تا کی میخواهیم مدام مسائل را سرسری بگیریم؟ ما چند تا انتخابات داریم، برای هر کدامش یک قانون گذاشتیم، برای تبلیغاتش یک قانون گذاشتیم. به خودم گفته بودم به شهرم میروم و شروع به توضیح دادن میکنم توقعاتی که مردم داشتند چرا نمیتواند برآورده شود. کارهایی که کردیم، جلسات سهشنبهام بیشتر از یک دهه است که همیشه در شهر بود. کسی نیامد. در مسجدجامع اجازه ترتیب جلسه را ندادند. چکار کردیم؟ گفتم همه دارند خلاف میکنند، من که نمیتوانم خلاف کنم و بعد بروم قانونگذار شوم. بعد چکار کردم؟ یک بنر زدم، یک متر در یک و نیم متر، شش تا نسخه که به ستادها بفرستم. نوشته بود تمام هزینههای انتخاباتی اینجانب صرف امور خیریه خواهد شد. والسلام

مسعود پزشکیان
خیلی متشکر از مراعات وقت. ناطق بعدی را دعوت کنید.

اکبر رنجبرزاده
از آقای فرمند نماینده محترم میانه متشکرم. از جناب آقای قاسم احمدیلاشکی نماینده محترم نوشهر، چالوس و کلاردشت دعوت میکنم برای ارائه نطقشان به مدت پنج دقیقه در خدمتشان باشیم. ایشان هم از همکار عزیزمان این وقت را دریافت کردهاند که اسمشان را لازم نیست بیاوریم، بفرمایید.

قاسم احمدی لاشکی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
سر زد ز افق همی هلال رمضان
پر شد به فلک بانگ بلال رمضان
گر طالب فیض قدری، قدری
نوش از یم جاری زلال رمضان
شبهای پرفیض قدر در پیش است، همه جهان و مردم ایران و همدیگر را دعای به خیر کنیم. قبل از هر چیز وظیفه میدانم به عنوان احدی از نمایندگان شریف استان مازندران از همه شما بزرگواران بابت محبت دیروزتان برای تصویب منطقه آزاد استان مازندران قدرشناسی کنم. بنا دارم امروز از موضوعات منطقه بگویم. شاید آخرین صحبت من در این مجلس باشد. من مسئولان عزیز را قبل از صحبتهایم بایستی سفارش کنم سفره مردم به خاطر مشکلات جدی اقتصادی کوچک شده بود. متأسفانه ویروس منحوس کرونا این سفره را کوچکتر کرد. لذا فرض است که همه، هیأت محترم دولت و مجلس برنامهریزی ویژه برای دوران پساکرونا انجام دهند تا خدایناخواسته مردم با چالش جدیتر از این دیگر روبرو نشوند و همین جا به خانوادههای بزرگواران جانباخته از حادثه کرونا جا دارد تسلیت عرض کنم. جانباختگان بیترحیم، سوگواران خاموش و گریستنهای بیآغوش. من جا دارد همینجا هم از ستاد ملی مبارزه با کرونا و خصوصاً وزیر محترم بهداشت تشکر کنم. کرونایی که شاید بدترین بحران نوع بشر پس از جنگ جهانی بوده است.
اما مردم شریف و بزرگوار نوشهر، چالوس، کلاردشت، کجور، مرزنآباد، هچیرود و سیسنگان! آن روز که آمدم ابرپروژه آزادراه تهران ـ شمال در توقف کاری خود زمان سپری میکرد. اما امروز که میروم قطعه (4) چالوس ـ مرزنآباد و قطعه (1) کن ـ شهرستانک به بهرهبرداری رسیده است. پیمانکار قطعه (2) با پیشرفت حدود (35) درصد اعلام میکند با سرعت قابل توجه قطعه (2) نیز در حال کار است و برای قطعه (3) نیز کتابچه بودجه هم 98 و 99 رسماً اعلام برنامهریزی کرده است.
آن روز که آمدم کجور با قدمت چندهزارساله یک روستا بود، اما امروز شهردار شهرش را اداره میکند و میتوان در این هشت سال پیشرفت را به عینه در آن مشاهده کرد.
آن روز که آمدم کلاردشت با قدمت چندهزار ساله و تپه کلار آن یک بخش بود. امروز در مجلس نامش به دنبال نوشهر و چالوس آمده است. فرماندار در ساختمان زیبای جدیدش شهرستان را اداره میکند.
اما بزرگترین ناراحتیام عدم محقق شدن بخش سیسنگان بود که آن نیز به خاطر اختلافات داخلی جمعی از عزیزان منطقه باعث شد بخشداری جدید سیسنگان از دستور کار دولت خارج شود که امیدوارم هر چه زودتر به تفاهم برسند و همین دولت که لطفش شامل شده بود بتوانیم این کار را به اتمام برسانیم.
آن روز که آمدم یک منزل مسکونی، تجاری و اداری در کلاردشت از نعمت گاز برخوردار نبود. آن روز که آمدم یک واحد در مرزنآباد و بخش و روستاهای آن از این نعمت برخوردار نبودند. شهرهای پول، شهرهای کجور، اما امروزه همه آنها به این نعمت دست پیدا کردند. پروژه بزرگ ونوش به کجور با اعتبار تقریبی (200) میلیارد تومان تصویب شده است که مابقی نیز انشاءاللهتعالی به زودی باید اجرا شود.
آن روز که آمدم منطقه در فقر فضای ورزشی بود. امروز استادیوم بزرگ ورزشی نوشهر افتتاح شد. استادیوم بزرگ ورزشی چالوس تا پایان 99 انشاءالله افتتاح میشود. سالنهای ورزشی کندلوس، لرگان، گویتر، علیآباد، بزدک، توسکاتک، صلاحالدینکلا، سالن طبقاتی چالوس و بسیاری دیگر که شاید بعضاً برخی هم با همکاری مردم عزیز منطقه بوده است به بهرهبرداری رسیده است.
آن روز که آمدم یک دانشجوی غیرشهریهای و غیردولتی در منطقه نداشتیم. اما امروز دانشکده میراث فرهنگی و گردشگری نوشهر، آموزشکده فنی و حرفهای، دانشگاه فرهنگیان، بناهای در حال ساخت برای آموزشکده و دانشگاه پیامنور نشان از آن دارد که حرکت علمی در آنجا به صورت جدی انجام شده است.
آن روز که آمدم در غالب مناطق مردم در اثر سیلاب دچار گرفتاری میشدند. اما امروز با استفاده از منابع صندوق توسعه ملی، اجرای طرحهای آبخیزداری و آبخوانداری و سرشاخگی در رودخانههای مختلف این مشکل را حل کرده است. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون و متشکرم، وقت شما تمام شد) چشم آقای رئیس، اگر یک دقیقه اجازه بدهید ممنونم. (نایبرئیس ـ نه، نمیشود یک دقیقه اجازه بدهیم، الان نیم دقیقه هم اضافه تمام شد) چشم، بقیه را به رسانهها میدهم.
اما آنچه که دکتر بیرانوند هم صحبت فرمودند، تحقق تکلیف دولت در ماده (30) قانون برنامه ششم مبنی بر رفع تبعیض در پرداختیهای دولت به بازنشستگان کشوری و لشکری، تسریع در اجرای رتبهبندی برای فرهنگیان و در آخر همسانسازی حقوق هیأت علمی دانشگاه آزاد با دانشگاههای دولتی و وزارت بهداشت بوده است. ممنون و سپاسگزارم. انشاءالله طاعات قبول باشد.

مسعود پزشکیان
16
تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به مسئولان اجرایی کشور

مسعود پزشکیان

علی اصغر یوسف نژاد
تذکرات کتبی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور:
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص لزوم همکاری با دستگاههای دیگر جهت کنترل قیمتهای کاذب و حبابی زمین و مسکن اعم از خرید، رهن و اجاره.
به وزیر کشور درخصوص تأمین امنیت بیش از (200) گروه کشاورز مهاجر منطقه برخوار در جنوب کرمان و قلعهگنج. همچنین تسریع در تخصیص مبلغ (500) میلیارد ریال اعتبار مورد نیاز برای اصلاح فوری خط انتقال فاضلاب خیابان طالقانی شاهینشهر با توجه به گزارشات مدیریت بحران مبنی بر ریزشهای متعدد این خیابان و خسارت مالی و جانی وارده به شهروندان.
به وزیر امور خارجه درخصوص تسریع در ایجاد شرایط رفت و آمد کشاورزان فراسرزمینی، کشاورزان ایرانی که به ویژه در کشور عراق اقدام به کشت کرده و به خاطر شیوع ویروس کرونا امکان ورود مجدد به آن کشور را ندارند.
به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص لزوم بررسی نحوه ارائه خدمات در حوزه مالیاتی بخش میمه و اصلاح روند فعالیت این حوزه با توجه به ارسال گزارشات نارضایتی مردم از نحوه رسیدگی و پیگیری پروندههای مالیاتی.
ـ آقای سیدمحمدجواد ابطحی (خمینیشهر) به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص لزوم توجه به نحوه فروش املاک و اموال دولتی و تعجیل حاکم بر آن که خلاف منافع مردم است.
به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص اینکه با توجه به آنکه شهرستان خمینیشهر نسبت به شیوع بیماری کرونا قرمز اعلام گردیده است، نسبت به تجهیز مراکز درمانی، تأمین ماسک و مواد ضدعفونی و حمایت مادی از کادر درمانی و پرستاران این شهرستان تمهیدات لازم را اتخاذ فرمایید.
ـ آقای علی اکبری (شیراز) به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص اینکه با توجه به آنکه خودروهای ثبتنامی مردم با تأخیر تحویل داده میشوند، علت عدم تحویل مدارک خودرو، یعنی برگ سبز، کارت خودرو و کارت سوخت همزمان با تحویل کارت خودرو چیست؟
ـ آقای سیدجواد حسینیکیا (سنقر) به رئیسجمهور محترم درخصوص ناکارآمدی به دخالتهای غیرقانونی معاون پارلمانی رئیسجمهور هزینه دولت را بالا برده است. ضروری است رئیسجمهور فردی مؤمن، انقلابی و قانونمدار جایگزین نماید.
ـ آقای ابوالفضل ابوترابی (نجفآباد، تیران و کرون) به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص لزوم اجرای عدالت در اعمال تخفیف در واگذاری سهام صندوقهای سرمایهگذاری با توجه به اینکه همه مردم از آن استفاده نمیکنند.
ـ آقای نصراله پژمانفر (مشهد و کلات) به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص اینکه چرا مسأله تأمین مادی بنگاههای اقتصادی کشور مورد توجه متولیان اقتصادی کشور قرار ندارد، در شرایطی که دولت طرح مناسبی برای تأمین مالی بنگاههای فوق ارائه نداده است. چرا تصویب آییننامه و اجرای ماده (8) قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی که یک راهحل جامع تأمین مالی مبتنی بر قرارداد میباشد مورد توجه دولت قرار گرفته است؟
به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص اینکه در شرایطی که رئیسجمهور درخواست راهحل اقتصادی کردهاند، چرا پیگیری راهحلهای نوین مجلس برای بهبود فضای کسب و کار از دستور وزارت اقتصاد خارج شده است، در حالی که انتظار میرفت آییننامه ماده (8) قانون حداکثر استفاده از توان داخلی بسیار سریعتر از مهلت مقرر تهیه شود، با توجه به اینکه هشت ماه از این مصوبه گذشته است، آیا رئیسجمهور و دولت از ظرفیتهای این ابزار مطلع هستند؟
ـ آقای علی وقفچی (زنجان و طارم) به وزیر کشور درخصوص عدم ارسال پرونده تکمیلی ارتقای دهستان قرهبوته به شهر توسط استانداری زنجان بعد از بیش از دو سال پیگیری مجدانه توسط اینجانب.
همچنین درخصوص اینکه با وجود صدور مجوز انتقال پسماند شهر زنجان، متأسفانه هیچگونه اقدام مؤثری از طریق استانداری صورت نگرفته است. همچنین درخصوص عدم ایجاد شهرداری گیلوان توسط استانداری زنجان با وجود اینکه بیش از (14) ماه از بخش شدن آن میگذرد.
ـ آقای سیدمصطفی ذوالقدر (میناب، رودان، جاسک، سیریک و بشاگرد) و خانم فاطمه ذوالقدر (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر نیرو درخصوص لزوم تسریع در تخصیص اعتبار پروژه مصوبشده سد بابک بشاگرد.
ـ آقایان: منصور مرادی (مریوان و سروآباد) و محسن بیگلری (سقز و بانه) به رئیسجمهور محترم درخصوص علت عدم اعمال افزایش (50) درصدی امتیاز فصل دهم قانون مدیریت خدمات کشوری و رتبهبندی حقوق پرسنل و نیروهای کتابخانههای عمومی کشور.
ـ آقای احمد سالککاشانی (اصفهان) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه شما را به خداوند بزرگ در این شرایط کشور به داد معیشت مردم برسید. شما قول دادید تورم یکرقمی شود، الان تورم وحشتناک است. از طرفی گرانی سرسامآور کالاها کمر مردم را شکسته است. چرا نظارت نمیکنید؟
ـ آقای سیدمحمدباقر عبادی (بیرجند، درمیان و خوسف) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه چرا دولت برای مهار تورم و نظارت بر قیمتها اقدام نمیکند؟
ـ آقای سیدحمایت میرزاده (گرمی) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص علت عدم اجرای قانون بودجه 1392 در مورد اعمال مدرک دوم فرهنگیان.
ـ آقای حبیباله دهمرده (زابل، زهک، هیرمند، نیمروز و هامون) به وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری درخصوص اینکه همانطور که مستحضرید یکی از ظرفیتهای منحصر به فرد سیستان مسائل میراثی و فرهنگی سیستان است که به بهشت باستانشناسان و شرقشناسان شهرت یافته است. متأسفانه علیرغم قولهای فراوان اکثر این میراثهای گرانبها در حال از بین رفتن است. جناب آقای وزیر! چرا این همه تأخیر و انفعال؟
17
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

علی اصغر یوسف نژاد
تذکرات شفاهی، جناب آقای حاجیبابایی بفرمایید.

حسینعلی حاجی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
هفته کارگر را به همه کارگران زحمتکش سراسر کشور تبریک عرض میکنم و از دولت محترم میخواهم برنامه ششم را در رابطه با متناسبسازی و همسانسازی حقوق برای این عزیزان اجرا کند.
همچنین هفته معلم را به همه معلمان کشور و به دانشگاهیان عزیز تبریک عرض میکنم. از دولت محترم برای نظام رتبهبندی معلمان درخواست دارم حتماً این لایحه را به مجلس ارائه کنند. همچنین در رابطه با بازنشستگان آموزش و پرورش و کل بازنشستگان کشوری و لشکری، متأسفانه اجرای (50) درصد فوقالعاده شغل در مورد بازنشستگان اجرا نشد و این موجبات نارضایتی همه این عزیزان در سراسر کشور را داشته است. امیدواریم به مناسبت هفته معلم و هفته کارگر دولت اراده کند برنامه ششم را در رابطه با همسانسازی حقوق به اجرا در بیاورد. جامعه امروز ما با توجه به وضعیت کرونا و وضعیت اقتصادی، حال بازنشستگان ما خوب نیست. انشاءالله با این اقدام دولت توسط دولت، محترم بتواند مشکلات این عزیزان را حل کند.
جا دارد از عزیزانمان که زحمت کشیدند، فرهنگیان عزیز و صدا و سیما که در این مدتی که کرونا در کشور مشکلات عدیدهای را ایجاد کرده بود از جانشان مایه گذاشتند. کارمندان صدا و سیما، شبکه آموزش، فرهنگیان عزیز کمک کردند و از جانشان مایه گذاشتند و آموزش را تعطیل نکردند. از این عزیزان تشکر و قدردانی میکنم.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای احمد سالک نماینده محترم اصفهان بفرمایید.

احمد سالک کاشانی
تذکرات شفاهی
سلام علکیم
بسم الله الرحمن الرحیم
از خداوند بزرگ سعادت و فلاح و آمرزش را در شبهای قدر و در پایان ماه مبارک رمضان برای روزهداران مسئلت مینمایم و از برادران در ستاد ملی کرونا تقدیر و تشکر میکنم و از باب «من لم یشکر المخلوق لم یشکر الخالق» از مردم شریف ایران اسلامی که در اجرای فرمان رزمایش مؤمنانه حضرت امام خامنهای (مدظلهالعالیوروحیفداه) تقدیر و تشکر دارم.
وظیفه ایمانی و اخلاقی دارم که در پایان دوره دهم مجلس شورای اسلامی از همه مردم شریف و عزیز و پیشکسوت و شهیدپرور و خانوادههای شهدا، جانبازان، ایثارگران، حوزویان، دانشگاهیان، بازاریان، صاحبان صنایع، کشاورزان، کارگران و بازنشستگان که در پنج دوره به من اعتماد نمودند و براساس تشخیص وظیفه به تکلیف خود با تلاش شبانهروزی اقدام و عمل نمودم، بینهایت تقدیر و تشکر میکنم و حلالیت میطلبم.
آقای رئیسجمهور محترم و دولتمردان! شما را به خداوند بزرگ در این ماه مبارک برکت، رحمت و مغفرت (یوسفنژاد ـ متشکر) به وضع معیشتی مردم برسید.
نکته بعد؛ آقای رئیسجمهور! خواهش میکنم به مصوبات شورای عالی آب به ویژه جلسه چهلم انتقال آب فلات مرکزی و ساماندهی رودخانه زایندهرود دستور ویژه دهید.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، نفر بعدی صحبت کند.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای سیدعلی ادیانی بفرمایید.

سیدعلی ادیانی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
دو نکته را در وقت کوتاه عرض میکنم. نکته اول؛ از مجلس محترم، دولت محترم، استاندار و مدیران محترم استان مازندران و بالاخص از مجمع محترم نمایندگان مازندران صمیمانه تشکر میکنم که مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی مازندران به ویژه در ایجاد منطقه آزاد تجاری ـ صنعتی چپک رود در شهرستان را دیروز در مجلس تصویب کردند. این مصوبه ظرفیت فوقالعادهای برای توسعه شهرستان جویبار و شهرستانهای حوزه انتخابیه برای استان ایجاد خواهد کرد. مسئولین از این ظرفیت انشاءالله استفاده مطلوب را ببرند.
نکته دوم؛ در مجلس دهم به عنوان سرباز مردم در حوزه تقنین و نظارت و در تقویت مجموعه زیرساختها در حوزههای مختلف اقتصادی، انرژی، راه و غیره در حوزه انتخابیه فعالیتهایی داشتیم. زمان شروع مجلس دهم تیم پرافتخار فوتبال نساجی مازندران، کارخانجات نساجی مازندران، شرکت البرز مرکزی معدن سامان و حقوق بازنشستگان مظلوم البرز مرکزی دچار مشکلات جدی و شبهبحران بود. با پیگیری و همکاری دستگاههای اجرایی در سطح ملی و استان فعلاً هیچیک از این بحرانها را بحمداللهتعالی نداریم و امیدواریم که انشاءالله همه عزیزانی که در این عرصه کمک کردند مأجور باشند و متشکریم.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای همتی نماینده محترم سمنان تشریف ندارند. جناب آقای موسویلارگانی بفرمایید.

سیدناصر موسوی لارکانی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
به رئیسجمهور محترم و وزیر اقتصاد هشدار میدهم که اگر بر روند بورس مدیریت قوی و علمی نشود شاهد تکرار فجایع مؤسسات مالی در حجم صدها برابری خواهیم بود. برای اینکه ببینیم چه حجمی از پول دارد در بورس مدیریت میشود، بدانیم که در سال گذشته کلاً مجموع (30) هزار میلیارد تومان نقدینگی وارد این بازار شده بود، اما فقط در فروردینماه امسال مبلغی نزدیک به (20) هزار میلیارد، کل پارسال (30) هزار میلیارد، در فروردینماه (20) هزار میلیارد تومان معادل دوسوم کل پارسال به حجم نقدینگی بورس اضافه شده است و روزانه نیز به طور مدام بر این مبلغ اضافه میشود. اگر این حرکت با مدیریت صحیح همراه نباشد چه بسا میتواند در آیندهای نه چندان دور (نایبرئیس ـ متشکرم) خاطره تلخ مؤسسات مالی و اعتباری ورشکسته را دوباره احیا کند. لذا به این موضوع توجه شود.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای همتی بفرمایید.

احمد همتی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ظهربخیر و آرزوی قبولی طاعات و عبادات و تبریک هفته معلم و کارگر. ابتدا در مورد حقوقها است که مردم به شدت ناراضی و نگران هستند که در غیاب مجلس امسال از مسیری اینها مصوب شد که این مصوبه نه طبق قانون است و نه مطابق با تورم افسارگسیختهای که الان وجود دارد، به ویژه اینکه اصلاً این حقوقها واقعی نیست و زیر خط فقر است و افزایش (15) تا (20) درصدی علیرغم تورم بالای (40) درصد میتواند فشار مضاعفی را بر مردم عزیز ما به خصوص کارکنان دولت، کارگران عزیز و به ویژه بازنشستگان عزیز وارد کند. امیدواریم که این مسائل به نحوی اصلاح شود تا مردم عزیز کمتر تحت فشار باشند.
گزارش تحقیق و تفحص از ستاد قاچاق کالا و ارز، از هیأترئیسه محترم خواستاریم که این را ارائه بفرمایند و در منطقه ما تجهیز بیمارستان سوانح و سوختگی و بیمارستان مهدیشهر را از وزیر محترم بهداشت خواستاریم که انجام شود (نایبرئیس ـ متشکریم) و همینطور انتقال زندان از مرکز شهر سمنان به مکان جدید که خواسته مردم عزیز ماست که الان در محل کاروانسرا است که امیدواریم این هم انجام شود و همینطور پروژههای آب منطقهای.

مسعود پزشکیان
اگر عزیزان وقت را مراعات نکنند ما نمیتوانیم به همه وقت بدهیم.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای کامران تشریف ندارند. جناب آقای ابطحی هم تشریف ندارند. جناب آقای قاضیپور بفرمایید.

نادر قاضی پور
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر به وزیر تعاون در مورد افزایش دستمزد کارگران.
تذکر به رئیسجمهور، پرداخت همسانسازی حقوق بازنشستگان لشکری و کشوری و تأمیناجتماعی و افزایش حقوق رزمندگان معسر.
تذکر به وزیر راه و شهرسازی، احداث خانه مسکونی کارگران و روستاییان فاقد مسکن.
تذکر به وزیر فرهنگ، تکمیل تالار مرکزی ارومیه.
تذکر به وزیر ورزش، کمک به تیم نورد فوتبال ارومیه و هیأتهای ورشکسته آنها و ادامه لیگ والیبال.
تذکر به رئیسجمهور، تسریع در اعلام جواب مثبت یا منفی بانک مرکزی به ثبت سفارشها که خودشان ارز مورد نیاز را تهیه میکنند و ارائه راهحل برای انتقال ارز ایرانیان خارج از کشور.
تذکر به وزیر جهادکشاورزی، پرداخت خسارت سیل بهار سال گذشته ارومیه. به عشق امام حسین، یا حسین.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون از مراعات وقت.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای محجوب بفرمایید.

علیرضا محجوب
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر به وزیر محترم اقتصاد و دارایی؛ سهام عدالت بازنشستگان و کارگران ساختمانی تکمیل نشده، تخصیص مابقی سهام به آنها.
در مورد سهام شرکت شستا و تخصیص آن به صاحبان اموال یعنی بازنشستگان و در مورد دستمزد به وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی و تشکر از مجلس محترم که نامه دستهجمعی امضا کردند در مورد اینکه هیچ کارگری کمتر از (2) میلیون و (800) هزار تومان دریافت نکند. امیدواریم هر چه زودتر شورای عالی کار این درخواست را اجابت کند و تخصیص ماسک و وسایل حفاظتی به همه کارگران در کارگاههای سراسر کشور با توجه به اینکه حتی کارخانههای پولدار فقط یک نوبت تخصیص انجام دادند. اینها هر هفته و هر روز احتیاج دارند و دقت و نظارت توسط وزارت بهداشت برابر فصل چهارم قانون کار. متشکرم.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای نوروزی بفرمایید.

حسن نوروزی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر به وزیر محترم کشور جهت اعزام سریع فرماندار بومی به منطقه.
دو؛ تذکر به وزیر محترم کشور جهت ارسال پرونده روستاهای همدانک و اورین به هیأت وزیران جهت شهر شدن. همچنین استقلال بخش گلبهار از شهرستان چناران و بخش صیدآباد در منطقه طرقبه و شاندیز و چناران.
تذکر به وزیر آموزش و پرورش جهت استقرار اداره آموزش و پرورش در شهر جدید پرند طبق ماده (10).
تذکر به وزیر تعاون جهت راهاندازی درمانگاه تأمیناجتماعی شهر رباطکریم.

مسعود پزشکیان

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای کواکبیان بفرمایید.

مصطفی کواکبیان
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تشکر میکنم. بنده هم پیشاپیش ولادت حضرت امام حسن مجتبی اسوه اخلاق، صبوری و شکیبایی را تبریک میگویم.
سه تا نکته کوتاه عرض کنم، اول به مسئولین ستاد ملی مبارزه با کرونا و استان تهران میگویم وضع ترافیک دارد به قبل از کرونا برمیگردد. باید حتماً برای آن یک چارهاندیشی شود.
در مورد سهام عدالت هم عزیزان مطرح کردند، من پیشنهاد میدهم که هیأت دولت ما برای کارگران به خصوص کارگران فصلی که وضعشان بد است یک بخشی را در نظر بگیرند، چون سهام عدالت را گفتند یعنی به طبقات ضعیف برسد. خیلی از مدیران و خیلی از آدمهایی که دستشان به دهنشان میرسد سهام عدالت گرفتند، ولی افراد ضعیف جامعه نگرفتند.
آخرین نکتهای هم که بنده میخواهم بگویم، تلویزیون و رسانهها به مردم توصیه نکنند که اموالشان را بفروشند و برای بورس بیاورند. بله، کسی درآمد اضافی دارد بیاورد، ولی واقعاً یک وقتی خدایناکرده دچار حباب شود این مردم ضرر میکنند. حالا عدهای میگویند انقلاب اقتصاد و یک عدهای میگویند حباب است. ولی توصیه من این است که حداقل اموال به فروش نرود، دولت میخواهد بفروشد.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای امیر خجسته بفرمایید.

امیر خجسته
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر من به تیم اقتصادی دولت است، در رابطه با شرایط سخت کرونا، شرایط سختی است، در این شرایط کرونای گرانیها و افزایش قیمت در رابطه با اقلام، اجناس و خوراکیها را داریم میبینیم. قیمتها خزنده دارد بالا میرود. ما داریم بین (30) تا (100) درصد افزایش قیمت میبینیم و خیلی آرام، چون شرایط سخت است نمیتوانند این را اظهار کنند. با توجه به اینکه قیمت بعضی از اقلام واقعاً بالا رفته و مردم قدرت خرید ندارند، ما افزایش حقوق را (15) درصد گذاشتیم، طبق قانون حقوقها متناسب با تورم باید وضع شود. میبینیم که اجناس دارد بالا میرود و نظارتی در این قسمت نیست. از تیم اقتصادی دولت میخواهیم که واقعاً مدیریت کنند، مردم سختترین شرایط اقتصادی را دارند سپری میکنند و واقعاً فشار روی دوش مردم است. خانه دوبله و سوبله دارد بالا میرود، زمین همینطور، در همدان ما ببینید چه اوضاع و احوالی است و در سایر استانها. این گرانی قیمت را از دستگاههای نظارتی و تیم اقتصادی دولت میخواهیم که دقیقاً نظارت کنند، اجازه ندهند دلالها مدیریت اقتصادی کشور را داشته باشند.

مسعود پزشکیان
متشکریم، نفر بعدی صحبت کند.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای محمد خدابخشی بفرمایید.

محمد خدابخشی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب و احترام و آرزوی قبولی طاعات و عبادات برای همکاران عزیز و ارجمند و ملت شریف ایران.
جناب آقای دکتر پزشکیان! تذکر اول من به هیأترئیسه محترم مجلس است. این محدودیتی که برای عدم ورود معاونین پارلمانی به صحن علنی مجلس ایجاد شده از یک طرف و از طرفی اینکه وزرا از ترس کرونا حاضر به جلسه با نمایندگان نیستند باعث شده که ما کارهای مردم را نمیتوانیم پیگیری کنیم. درخواست ما این است که این محدودیت ورود معاونین پارلمانی به صحن علنی مجلس را بردارید تا کارهای مردم را بتوانیم پیگیری کنیم.
تذکر بعدی من به وزیر محترم آموزش و پرورش است، برای تسریع در راهاندازی درمانگاه فرهنگیان.
تذکر بعدی من به وزیر محترم راه و شهرسازی است که جاده درود ـ داران که سالها قبل باید تمام میشد، همچنین راهآهن ازنا ـ الیگودرز جزء پروژههای جهش تولید سال 99 معرفی شوند.
تذکر بعدی من به وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای تسریع در احداث مجتمع گاوداری (5000) رأسی شهرستان الیگودرز و همچنین کارخانه لاستیکسازی است.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، آقای حاجی بفرمایید صحبت کنید. در ضمن هیأترئیسه چنین تصمیمی نگرفته که محدودیت ایجاد کند.

حسینعلی حاجی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! قبل از اینکه آن تذکر را عرض کنم، میخواهم از جنابعالی یک خواهش کنم و آن این است، پیشنهاد بنده این است برای هفته آینده یا هفته بعدش، یعنی تا زمانی که این مجلس جلسه دارد از تیم اقتصادی دولت دعوت کنید بیایند و یک همگرایی و صحبتی درخصوص رفع نگرانیهای معیشتی مردم داشته باشیم، راجع به گرانیها، کمبودهایی که بعضاً هست. آقای پزشکیان! چون اگر در این زمان انجام نشود، در مجلس بعدی که جنابعالی هم تشریف دارید تا دو ماه آینده نمیتواند چنین جلسهای را برگزار کند و این برای مردم مشکل است. اگر موافق هستید این را در برنامهریزیها لحاظ کنید.

مسعود پزشکیان
در هیأترئیسه بحث میکنیم.

حسینعلی حاجی
تشکر میکنم. آقای پزشکیان! اما تذکری که آن موقع داشتم، تذکر ماده (101) بود. ببینید! در گزارشی که راجع به سیل شیراز و فارس داده شد، ماده (101) چه میگوید؟ میگوید: «گزارش نهایی کمیسیون اصل (90) قانون اساسی پس از ارائه به هیأترئیسه مجلس در صورتی که مربوط به عموم باشد» که بود «بدون رعایت نوبت در دستور کار قرار میگیرد». آقای پزشکیان! این در حالی بود که قطعاً تصدیق میفرمایید فروردین سال 98 سیل رخ داده، گزارش هم خیلی وقت بوده که آماده بود، ولی در نوبت مانده است. حرف من این بود که نبایستی در نوبت میماند. مثل آن داستانی که برای قطار عزیزان تبریزی رخ داد، باز آن گزارش اصلی نیامد، یا آن سقوط هواپیمای یاسوج بود که اینها مطرح نشد. بالاخره اینجا مردم از مجلس طلبکار هستند.

مسعود پزشکیان
متشکرم. برادر آقای حاجی عزیز! به خاطر زیادی این پیشنهادات و گزارشات ما در نوبت میگذاریم تا نوبت برسد. همان گزارشاتی که باید در نوبت بیاید به این تأخیر زمانی برمیخورد. ما جلساتمان را داریم گسترش میدهیم، به خاطر اینکه بتوانیم بیشتر این چیزهایی که مانده را قبل از پایان مجلس یا تصویب کنیم و یا اعلام کنیم.
18
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

مسعود پزشکیان
از همه عزیزان تشکر میکنم. جلسه بعدی ما ساعت (9) صبح روز یکشنبه بیست و یکم اردیبهشت ماه 1399 و دستور جلسه ادامه دستور هفتگی است که اعلام خواهد شد. پایان جلسه را اعلام میکنم.