1
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

مسعود پزشکیان
بسم الله الرحمن الرحيم
جلسه با حضور 195 نفر از نمايندگان رسمی است. دستور جلسه را اعلام بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحيم
دستور جلسه يكصد و پنجاه و سوم روز چهارشنبه اول آذرماه 1396 هجريشمسي مطابق با سوم ربيعالاول 1439 هجريقمري:
1 ـ گزارش كميسيون بهداشت، درمان و آموزش پزشكي در مورد طرح ممنوعيت تبليغات و معرفي محصولات و خدمات غيرمجاز و آسيبرسان به سلامت در رسانههاي ارتباط جمعي داخلي و بينالمللي و فضاهاي مجازي. (اعاده شده از شوراي محترم نگهبان 1)
2 ـ گزارش كميسيون اقتصادي در مورد لايحه عضويت دولت جمهوري اسلامي ايران در مجمع مقامات مالياتي كشورهاي اسلامي. (اعاده شده از شوراي محترم نگهبان 1)
3 ـ گزارش كميسيون صنايع و معادن مبني بر رد تقاضاي تحقيق و تفحص از عملكرد شركت دخانيات ايران.
4 ـ گزارش كميسيون عمران در مورد لايحه موافقتنامه تأسيس دالان حمل و نقل و گذر بينالمللي بين دولتهاي جمهوري اسلامي ايران، جمهوري اسلامي افغانستان و جمهوري هند (موافقتنامه چابهار).
5 ـ گزارش كميسيون آييننامه داخلي مجلس در مورد طرح اصلاح موادي از قانون آييننامه داخلي مجلس شوراي اسلامي.
6 ـ گزارش كميسيون ويژه حمايت از توليد ملي و نظارت بر اجراي سياستهاي كلي اصل (44) قانون اساسي در مورد نحوه اجراي قانون اجراي سياستهاي كلي اصل (44) قانون اساسي.
7 ـ گزارش كميسيون اجتماعي در مورد طرح تعيين تكليف كارگزاران بيمه كشاورزي.
8 ـ گزارش كميسيون كشاورزي، آب و منابع طبيعي در مورد لايحه موافقتنامه بين دولت جمهوري اسلامي
ايران و دولت جمهوري خلق چين در خصوص همكاري در زمينه بهداشت و قرنطينه دامي.
2
تصویب اصلاحات کمیسیون درخصوص طرح ممنوعیت تبلیغات و معرفی محصولات و خدمات غیرمجاز و آسیبرسان به سلامت در رسانههای ارتباط جمعی داخلی و بینالمللی و فضاهای مجازی (جهت تأمین نظر شورای نگهبان) (ثبت 29)

مسعود پزشکیان
قرآن را قرائت بفرماييد.
(آيات 27 ـ 24 از سوره مبارکه «ابراهيم» توسط قاری محترم آقای جعفر فردي تلاوت گرديد)
اللهم صل علي محمد و آل محمد

جعفر فردی
اعوذ بالله من الشيطان الرجيم ـ بسمالله الرحمن الرحيم
أَ لَمْ تَرَ كَيْفَ ضَرَبَ اللَّهُ مَثَلاً كَلِمَةً طَيِّبَةً كَشَجَرَةٍ طَيِّبَةٍ أَصْلُها ثابِتٌ وَ فَرْعُها فِي السَّماءِ * تُؤْتِي أُكُلَها كُلَّ حِينٍ بِإِذْنِ رَبِّها وَ يَضْرِبُ اللَّهُ الْأَمْثالَ لِلنَّاسِ لَعَلَّهُمْ يَتَذَكَّرُونَ * وَ مَثَلُ كَلِمَةٍ خَبِيثَةٍ كَشَجَرَةٍ خَبِيثَةٍ اجْتُثَّتْ مِنْ فَوْقِ الْأَرْضِ ما لَها مِنْ قَرارٍ * يُثَبِّتُ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا بِالْقَوْلِ الثَّابِتِ فِي الْحَياةِ الدُّنْيا وَ فِي الْآخِرَةِ وَ يُضِلُّ اللَّهُ الظَّالِمِينَ وَ يَفْعَلُ اللَّهُ ما يَشاءُ *
(صدق الله العلی العظيم ـ حضار صلوات فرستادند)

مسعود پزشکیان
از قاري محترم جناب آقاي جعفر فردي تشكر ميكنيم. ترجمه آيات را بفرماييد.

محمدحسین فرهنگی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«نميبيني خداوند براي سخن پاك چه مثلي ميزند سخن پاك همچون درختي پاك است ريشهاش استوار و شاخسارش سر به آسمان كشيده. هر زمان به إذن پروردگار خويش ثمر دهد و خداوند براي مردم مثلها ميزند شايد پند گيرند. و مثل سخن ناپاك نيز همچون درختي ناپاك است كه ريشهاش از زمين كنده شده و استواري نداشته باشد. خداوند مؤمنان را با ثبات عقيدهشان هم در زندگاني دنيا و هم در آخرت استواري ميبخشد و ستمگران را گمراه ميسازد و خداوند هر چه بخواهد انجام ميدهد». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ. صلوات (حضار صلوات فرستادند).
3
تصویب اصلاحات کمیسیون در خصوص لایحه عضویت دولت جمهوری اسلامی ایران در مجمع مقامات مالیاتی کشورهای اسلامی (جهت تأمین نظر شورای نگهبان) (ثبت 254)

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام و ادب خدمت همكاران گرامي. آقاي رئيس! اولين دستور گزارش كميسيون بهداشت، درمان و آموزش پزشكي در مورد طرح ممنوعيت تبليغات و معرفي محصولات و خدمات غيرمجاز و آسيبرسان به سلامت در رسانههاي ارتباط جمعي داخلي و بينالمللي و فضاهاي مجازي، اعادهشده از شوراي محترم نگهبان است. اگر اجازه بفرماييد بنده اصلاح كميسيون را قرائت كنم تا به رأي بگذاريد.
نايبرئيس (پزشكيان) ـ بفرماييد.
دبير (قاضيزادههاشمي) ـ در ماده (1) بعد از عبارت «خلاف واقع» عبارت «كه نوعاً موجب گمراهي و فريب مخاطب شود» اضافه و تبصره آن بهشرح زير اصلاح و يك تبصره به آن الحاق ميشود:
تبصره 1 ـ مصاديق اطلاعات نادرست و تبليغ خلاف واقع عبارتند از:
اطلاعات يا ادعاهاي اثباتنشده يا تأييدنشدهاي است كه توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي درباره روش فرآوري، توليد، نامگذاري تجاري، خواص، تركيب، منشأ سودمندي، ارزش غذايي، روش درماني و خدمات، آثار و منافع ناشي از ارائه خدمات يا درمان يا دارا بودن گواهي يا مجوز از مراجع داخلي يا خارجي در خصوص كالاها و خدمات موضوع اين قانون مشخص ميگردد.
تبصره 2 ـ انتشار تبليغات موضوع اين قانون از سوي رسانههاي جمعي موجب محكوميت مديرمسئول در رسانههاي چاپي يا مسئول ذيربط در ساير رسانهها به مجازات مندرج در اين قانون ميباشد. الزام به جبران
خسارات شامل مواردي كه ورود آسيب منتسب به تبليغكننده نيست، نميگردد.
آقاي دكتر! چون پيشنهادي وجود ندارد مخالف و موافق نميتوانند صحبت كنند. اگر صلاح ميدانيد فقط
كميسيون توضيح بدهد.

مسعود پزشکیان
كميسيون توضيحي ندارد. حضار 203 نفر، نمايندگان محترم رأي خودتان را جهت تأمين نظر شوراي محترم نگهبان اعلام بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.
4
تبریک نایبرئیس محترم مجلس شورای اسلامی به مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی)،سردار قاسم سلیمانی، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، بسیج مستضعفین و رزمندگان و خانواده معزز شهدای مدافع حرم، همچنین به کشورهای عراق و سوریه درخصوص پیروزی رزمندگان اسلام بر داعش

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
تذکر قانون اساسی
دستور بعدي گزارش كميسيون اقتصادي در مورد لايحه عضويت دولت جمهوري اسلامي ايران در مجمع مقامات مالياتي كشورهاي اسلامي است. اين هم اعادهشده از شوراي محترم نگهبان است. آقاي رئيس! اگر اجازه بفرماييد اصلاحيه كميسيون را جهت رأيگيري قرائت كنم:
«تبصره مادهواحده بهشرح زير اصلاح و دو تبصره به آن الحاق ميشود:
تبصره 1 ـ رعايت اصل (77) قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران در مورد هرگونه اصلاح اساسنامه موضوع ماده (8) و تعيين هرگونه اهداف و مقاصد ديگري براي مجمع موضوع قسمت آخر بند (3) ماده (2) الزامي است.
تبصره 2 ـ رعايت اصل (80) قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران در مورد اجراي مادهواحده، موضوع بند «پ» ماده (7) الزامي است.
تبصره 3 ـ رعايت اصل (139) قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران در مورد اجراي اساسنامه الزامي است.
آقاي رئيس! اينجا هم پيشنهادي نداريم.

مسعود پزشکیان
حضار 203 نفر، نمايندگان محترم رأي خودتان را اعلام بفرماييد. اصلاحيه لايحه عضويت، براي تأمين نظر شوراي محترم نگهبان است. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.

غلامرضا کاتب
آقاي دكتر! همكاران تذكر دارند.

مسعود پزشکیان

غلامرضا کاتب
آقاي نادر قاضيپور تذكر دارند، بفرماييد.

نادر قاضی پور
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام محضر رهبر فرزانه، نيروهاي مسلح و مدافعين حرم. آقاي پزشكيان! تذكر من ماده (110) آييننامه داخلي مجلس است. در هر جلسه قبل از ورود به دستور، رئيس ميتواند در مورد گزارشهاي حوادث مهم و مسائل فوري روز مطالبي را كه آگاهي لازم است بيان كند. با توجه به پيروزي نيروهاي اسلام بر كفر و داعش، انتظار داريم حضرتعالي به عنوان رياست محترم جلسه اين تبريك را به رهبر فرزانه، نيروهاي مسلح، ملت بزرگ ايران اسلامي و مردم عراق و سوريه اعلام بفرماييد تا بدانند دولت، مجلس و نيروهاي مسلح همه تابع رهبري هستيم، همه سرباز ولايت هستيم، اين پيروزي از آن تمام ملتهاي مسلمان و ايران است. به عشق امام حسين، يا حسين.

مسعود پزشکیان
آقاي دكتر قاضيپور متشكرم.
5 ـ تبريك نايبرئيس محترم مجلس شوراي اسلامي به مقام معظم رهبري (مدظلهالعالي)،سردار قاسم سليماني، سپاه پاسداران انقلاب اسلامي، بسيج مستضعفين و رزمندگان و خانواده معزز شهداي مدافع حرم، همچنين به كشورهاي عراق و سوريه درخصوص پيروزي رزمندگان اسلام بر داعش

مسعود پزشکیان
البته قرار است يك بيانيهاي را همه نمايندگان امضا كنند و اين روندي كه هست يك دستاورد بسيار بزرگي است در ارتباط با توطئههايي كه آمريكا و قدرتهاي سلطهطلب در منطقه ايجاد كرده بودند و اميدوار بودند كه بتوانند با اين كارهايشان در منطقه كشورهاي اسلامي و به خصوص جمهوري اسلامي را وادار كنند كه كوتاه بيايند و به تسليم وادار كنند. كاري كه عزيزان نيروهاي قدس ما و كشورهاي عراق و سوريه در منطقه براي دفاع از سرزمين خودشان انجام دادند كار بسيار بزرگي بود و سياستهايي كه مقام معظم رهبري در
اين روال اعمال كردند و از روز اول در مقابل اين توطئه ايستادند و با قاطعيت هم ايستادند قابل قدرداني است و كارهايي را كه سردار بزرگ اسلام آقاي قاسم سليماني به كمك مجموعه نيروهاي مسلح سپاه و بسيج انجام دادند قابل قدرداني و بسيار پرارزش است و ما بايد اين را گرامي بداريم و در حقيقت اين اتفاقي كه در اينجا افتاد مبارزهاي در مقابل تروريسم بود، مبارزهاي بود كه در حقيقت ايران در صف مقدم آن قرار گرفت و ما مديون شهداي حرم هستيم، مديون كساني هستيم كه در قبال اين شيطنتهايي كه آنها داشتند و دم از دموكراسي، آزادي و مبارزه با تروريسم ميزدند، ما قربانيان تروريسم بوديم و ما در مقابل تروريسم ايستاديم و جمهوري اسلامي با تمام قوا توانست به كشورهايي كه قرباني اين تروريسم بودند كمك كند و با قدرت پيروز شدند و اين قابل احترام و قدرداني است. خدمت مقام معظم رهبري تبريك عرض ميكنيم، به سردار اسلام تبريك عرض ميكنيم، به كشور عراق، به كشور سوريه و به همه رزمندگاني كه در اين صحنه تلاش كردند، شهيد شدند، مجروح شدند و يا كساني كه امروز زندهاند تبريك عرض ميكنيم. والسلام
5
تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد شرکت دخانیات ایران

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
گزارش كميسيون صنايع و معادن مبني بر رد تقاضاي تحقيق و تفحص از عملكرد شركت دخانيات ايران است كه در اجراي ماده (214) آييننامه داخلي مجلس شوراي اسلامي انجام ميشود. من از سخنگوي محترم كميسيون صنايع و معادن خواهش ميكنم براي ارائه گزارش تشريف بياورند.

مسعود پزشکیان
جناب آقاي حسينيكيا بفرماييد، در خدمتتان هستيم.

سیدجواد حسینی کیا
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام و صبحبخير خدمت همه همكاران و ملت عزيز ايران اسلامي.
گزارش تقاضاي تحقيق و تفحص از عملكرد شركت دخانيات ايران از سوي كميسيون صنايع و معادن مجلس
شوراي اسلامي:
بسم الله الرحمن الرحيم
هيأترئيسه محترم مجلس شوراي اسلامي
با سلام
احتراماً، در پاسخ به نامه شماره (42362/4) مورخ 24/5/1396 هيأترئيسه محترم مجلس شوراي اسلامي و در اجراي ماده (214) آييننامه داخلي مجلس شوراي اسلامي مبني بر بررسي تقاضاي تحقيق و تفحص از عملكرد شركت دخانيات ايران به استحضار ميرساند، ابتدا كميسيون طي نامه شماره (43256/48/د) مورخ 28/5/1396، اطلاعات لازم در خصوص موضوعات تحقيق و تفحص را از وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي درخواست نمود كه متأسفانه اطلاعات مذكور تا تاريخ اين نامه، به كميسيون واصل نگرديد.
لذا اين كميسيون، موضوع را در جلسه مورخ 2/8/1396 با حضور متقاضي تحقيق و تفحص و وزير محترم تعاون، كار و رفاه اجتماعي، مورد بحث و بررسي قرار داد كه بر اساس رأي اكثريت اعضاي محترم كميسيون، انجام تحقيق و تفحص مذكور به تصويب نرسيد.
رئيس كميسيون صنايع و معادن ـ عزيز اكبريان
نايبرئيس (پزشكيان) ـ متشكرم.
دبير (قاضيزادههاشمي) ـ آقاي دكتر! نماينده درخواستكنندگان آقاي كامران هستند، آقاي كامران بفرماييد.
حسن كامراندستجردي (اصفهان) ـ بسم الله الرحمن الرحيم
خانمها و آقايان! انگيزه تفحص بنده از دخانيات، شريك اين دخانيات است، چه كسي است؟ همين فولاديهايي كه ميآيند دم درب ميايستند. چند درصد آن براي اين فولاديها است؟ (55) درصد. من گفتم حالا كه ما رديف نگذاشتيم، پولشان هم در ماه عقب ميافتد، درمانشان هم عقب ميافتد، ببينيم شريك اين شركت به اينها چه ميدهند. اتفاقاً من تصميم شخصي هم گرفتم. حاجآقا فرمودند، دخانيات سؤالات كميسيون را هم جواب نداد.
طبق آييننامه بايد جواب بدهند، بنده بخوانم، ببينم چي به چي است. گفتيم حالا كه اين دربهدرها شريك هستند چرا حقوقهاي نجومي ميگيريد؟ باز هم فيششان را ندادند. من خودم اين فيشها را در آوردهام.
خانمها و آقايان! مديرعامل اين شركت (23) ميليون ناقابل حقوق ميگيرد، منهاي مأموريت، منهاي پاداش. جالب است بدانيد كه ما (70) ميليارد نخ مصرف سيگارمان در كشور بوده، در سال 91 شد (20) ميليارد. حالا چقدر است؟ (10) ميليارد. معني آن چيست؟ ظرفيت ما خالي است.
مردم ايران، فولاديها، همكاران عزيز! خدا را خوش ميآيد كه ما با اين ظرفيت خالي (120) ميليارد تومان دستگاه بخريم؟ از چه كسي؟ از شركتهايي، از شركت فوكه. اينها براي كجا هستند؟ آلمان. بدون مناقصه و استعلام، پس يك كاسهاي زير نيمكاسه است. ظرفيت تو خالي است، خدا را خوش ميآيد از پول اينها بياييد اين كار را كنيد؟ تازه (300) ميليارد تومان سيگار دپو است، دارد ميگندد. كشاورزها در مناطقي كه توتونكار هستند ميدانند. اين چه مصيبتي است؟ من خودم در رابطه با اين دخانيات وقت هم ميگذارم، شما ميدانيد من شش دوره در مجلس هستم، چيزي را به عهده گرفتم وقت ميگذارم، اصلاً پشت گوش نمياندازم. جالب است يك شركت به نام شركت ليان درست كردهاند، اين جالب است، اين شركت ليان نه تجربه دارد، (15) تا ماشين داشته، چند شركت صوري و ساختگي درست كرده است. كار توزيع سيگار مويرگي است، يعني به خردهفروش ميدهند. اين شركت ليان چه كار كرده؟ فلهاي داده است. معنياش چيست؟ بازار خردهفروش را به هم ميزند، ارزان هم داده، حالا فروش ما كم شده است. جالب است بدانيد در آذر 95 سيگار گران شده، براي اين را گران نكردند، براي چه كسي را؟ شركت ليان. شركت ليان از اين كار چقدر پول به جيب زده است؟ (5/1) ميليارد تومان. آن وقت پول درمان اين فولاديها را چند وقت است نداده است. جالب است، اين شركت ليان (15) درصد و (20) درصد سود ميبرد، (20) ميليارد تومان ميشود. اصلاً اين شركت چه صيغهاي است؟ جالب است اين شركت بايستي مجوز فروش عامليت داشته باشد. چه كسي ميدهد؟ وزارت صنايع. اين را هم ندارد. تازه رئيس آن مشاور مديرعامل است، مديرعامل هم عضو اين هيأتمديره است. اين كجاي كار است؟ شما را به خدا ببينيد ما چكار كرديم، در
همه اينها فساد است.
حالا ما توتون ميخواهيم بخريم، در سابق توتون را كه ميخريديم به ايران ميآمد و آزمايش ميداد، بعد به آن كشور ميرفت، بالاي سر آن ميايستاديم، كيسه ميكرد و ميآمد. حالا بدون اين فرآيند توتون ميخريم، ميگويد در همان كشور خارجي آزمايش شود، بعد هم وقتي ميآيد معلوم است نخ سيگار چيست، يعني توليد اين توتون نامرغوب است. آن وقت ما به سر كشاورز هم زديم، كشاورز ما (20) ميليارد تومان هم طلب دارد. به سر توتونكار خودمان هم زديم، بعد هم نوشته بود ما (30) تا كنار زديم، ببينيد اين ليستهاي من است، (73) تا آوردهاند، مثلاً حسابدار اصلاً نامرتبط است، ادبياتي است. يكسري به ما گفتند (30) تا، آنهايي كه جذب جديد بودند، بعد (71). مديرعامل هم در نمازخانه يك سخنراني كرده، گفتند چطور است كه شما اينها را آورديد؟ گفته من (30) تا نياوردم، پرسنلي جواب بده، گفته نمايندهها فشار آوردند من آوردم. اين هم يك تهمت است.
ببينيد! عرض من در اين قضيه اين است كه وقتي اين دخانيات شريك دارد (فولاديها)، (55) درصد، ما با چه بيّنه شرعي و قانوني كه سفرهاي خارجيمان هم زياد است، ژاپن، سوئيس، ايتاليا، چين، روسيه، دبي، نه خودش، مدير بازرسي، رئيس دفتر، مدير بودجه، مدير پشتيباني. همه اين مأموريتها هم كه به دلار است. تازه اوضاع اتاقشان را هم يك مقدار زير و رو كردند، دفتر ميراثي بود، خوب بود، ما مگر نميگوييم اقتصاد مقاومتي؟ ما مگر نميگوييم صرفهجويي. بعد هم از اين دربهدرها، ما واقعاً چكار كنيم؟ آيا غير از اين تفحص كار ديگري ميشود كرد كه ببينيم واقعاً چه خبر است و چطور است؟ اين كار هم يك كار فني است. نه يك كار سياسي است، نه دستهجمعي است. من شرعاً خودم ديدم بايد اين كار را كنم، به دليل اينكه شريك اينها آدمهايي هستند، خودتان كه ديروز اينجا تذكر ميداديد كه برويد دم درب، وزير دم درب برود، هر ماه هم ميآيند جمع ميشوند.
ببينيد! اين جدول است، اين جدول هم نشان ميدهد ما در كليه شهرهايي كه توزيع داشتيم آسيبپذير شدند. سخنراني هم كه من اشاره كردم 7/8/96 در نمازخانه دخانيات بوده، تازگي دارد، يعني بعد از تفحص بود. حالا تفحص هم كه لولو نيست، مچ گرفته نميشود، شايد اصلاً بهشتي بودند. اينكه درست نيست تا يك تفحص ميشود، اين يك وظيفه نظارتيمان است، يك گردان آدم راه ميافتند. حالا خدا را شاكر من در اين شش دوره يك امضايم را پس نگرفتم، يا آدم امضا نميكند، يا بايد پاي آن بايستد. در قبر بايد جواب بدهيم.
تقاضاي ما هم از همكاران گلمان، خواهران و برادران اين است كه اين را يك رأي قاطع بدهيد. به دليل اينكه تمام چيزهايي كه از قبل هم نبوده، مثلاً برند بيستون، برند بيستون را به شركت دخانيات قشم دادهاند، اين براي خودشان بود. اين را به اين شركت اجاره داده بودند، حالا به خود اين شركت به قيمت نازل فروختهاند كه اگر همان اجاره ادامه پيدا ميكرد خود اين كلي شريك را خوشحال ميكرد، ولو (10) شاهي. وقتي (55) درصد آن براي اين فولاديها است ولو (10) شاهي، ما حق نداريم ناحق كنيم، ما حق نداريم از جيب اينها اين كار را بكنيم. چرا اين موارد كه اصلاً (10) سال است انجام نشده، اين مدت همه آن واگذار شده، همه آن هم به ناحق، همه آن هم بودار. خود اين شركت (6000) خانوار دارد، اصلاً براي چه دوباره حجمي آورديم، براي چه دوباره جديد آورديم؟ اي كاش مداركشان هم ميخورد، يعني مداركي كه غيرتخصصي است، (80) نفر غيرتخصصي، (100) نفر حجمي، مدير پشتيباني دكتراي دامپزشكي، مدير منابع انساني ليسانس معدن است، مدير صادرات ليسانس كشاورزي است، مدير بودجه كه بايد فوقديپلم حسابداري داشته باشد.
دبير (قاضيزادههاشمي) ـ آقاي دكتر كامران! لطف كنيد محورهاي تحقيق و تفحص را هم قرائت بفرماييد كه در مشروح مذاكرات بماند.
كامراندستجردي ـ محورها همينهايي است كه توضيحات دادم. ليست آن دستم نيست. يكي از محورها شركت ليان بوده، يكي همين جذبها بوده، يكي اين برندها بوده، همه اينهايي كه توضيح دادم (19)، (20) بند است. آن وقت جالب است چند تا بچه شهيد به ما ليست دادهاند، ميگويند اصلاً قانون براي ما اجرا نميشود. خواهش من اين است كه يك رأي قاطعي به اين تفحص بدهيد، ديديد كه خود حاجآقا فرمودند كه اصلاً پاسخ سؤال كميسيون را هم ندادند و من هم وقت ميگذارم، حتماً هم گزارش آن را خدمت شما ميدهم.

مسعود پزشکیان
متشكرم. حضار 201 نفر، نمايندگان! نظر كميسيون رد تحقيق و تفحص است، ما نظر
كميسيون را به رأي ميگذاريم. نمايندگان! به نظر كميسيون رأي ميدهيد، اگر نظر كميسيون را تأييد ميكنيد «چهار» و اگر نظر كميسيون را تأييد نميكنيد «دو» بدهيد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب نشد.
چون مخالفين (50) درصد نيستند ما اصلش را به رأي ميگذاريم. كساني كه با تحقيق و تفحص موافق هستند رأي بدهند. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.
6
تصویب لایحه موافقتنامه تأسیس دالان حمل و نقل و گذر بینالمللی بین دولتهای جمهوری اسلامی ایران، جمهوری اسلامی افغانستان و جمهوری هند (موافقتنامه چابهار) (ثبت 300)

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي رئيس! دستور بعدي گزارش كميسيون عمران در مورد لايحه موافقتنامه تأسيس دالان حمل و نقل و گذر بينالمللي بين دولتهاي جمهوري اسلامي ايران، جمهوري اسلامي افغانستان و جمهوري هند (موافقتنامه چابهار) است كه در اجراي ماده (104) آييننامه داخلي مجلس با اولويت در دستور قرار گرفته است. جناب آقاي نيازآذري! براي ارائه گزارش تشريف بياوريد.

مسعود پزشکیان
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
مخالفين: جناب آقاي قاضيپور و جناب آقاي لاهوتي. موافقين: جناب آقاي جعفرزادهايمنآبادي و جناب آقاي محمدحسين قرباني.

حسین نیاز آذری
بسم الله الرحمن الرحيم
گزارش كميسيون عمران به مجلس شوراي اسلامي
لايحه موافقتنامه تأسيس دالان حمل و نقل و گذر بينالمللي بين دولتهاي جمهوري اسلامي ايران، جمهوري اسلامي افغانستان و جمهوري هند معروف به (موافقتنامه چابهار) به شماره چاپ (589) كه به عنوان كميسيون
اصلي به اين كميسيون ارجاع گرديده بود در جلسه مورخ 2/7/1396 با حضور مسئولين اجرايي ذيربط و كارشناسان مركز پژوهشهاي مجلس مورد بحث و بررسي قرار گرفت و مادهواحده با اصلاح تبصره ذيل آن به اتفاق آرا تصويب شد.
اينك گزارش آن در اجراي ماده (104) قانون آييننامه داخلي به مجلس شوراي اسلامي تقديم ميگردد.
ضمناً گزارش كميسيونهاي فرعي اقتصادي و قضايي و حقوقي تا اين تاريخ واصل نشده است.
رئيس كميسيون عمران ـ محمدرضا رضاييكوچي
همكاران عزيز! همانطور كه مستحضر هستيد در مقدمه اين لايحه آمده است كه دولتهاي جمهوري اسلامي ايران، جمهوري اسلامي افغانستان و جمهوري هند با توجه به اهميت بندر چابهار به عنوان كانون توسعه همكاريهاي حمل و نقل و گذر بينالمللي با هدف بهرهگيري از امكانات ريلي، جادهاي، هوايي و گمركي، بندر مذكور نسبت به توسعه و بهبود توانمنديهاي خود براي تسهيل حمل و نقل و گذر كالا و مسافر بر اساس قوانين ملي موجود ابراز تمايل كردهاند.
در ارتباط با اين توسعه همكاريهاي حمل و نقل و گذر بينالمللي، يادداشت تفاهمي در ديماه 1381 بين جمهوري اسلامي ايران، جمهوري اسلامي افغانستان و جمهوري هند به امضا رسيده كه هدف از اين تفاهمنامه توسعه زيربناهاي حمل و نقل و گذر در قلمرو سه كشور مذكور بوده است. بندر چابهار در استان سيستان و بلوچستان به عنوان كانون توسعه همكاري حمل و نقل و گذر بينالمللي ميان سه كشور طرفين متعاهد انتخاب شده است. اين انتخاب كه بهرهگيري از امكانات ريلي، جادهاي، هوايي و نيز امكانات گمركي بندر مذكور را به همراه دارد و ورود سرمايه خارجي و سرمايهگذاري در افزايش ظرفيت بندر مذكور و نيز سرمايهگذاري در تأسيسات زيربنايي به منظور جوابگويي به تقاضاي حمل و نقل منجر ميشود كه اين فعاليت در مجموع به افزايش ميزان اشتغال، افزايش درآمد و منتفع شدن دولت از درآمد ناشي از ارائه خدمات حمل و نقل به دو كشور افغانستان و هند و در نهايت به بهتر شدن چهره و وضعيت اقتصادي استان خواهد انجاميد. در اين رابطه شايان ذكر است
هماكنون بين دولت جمهوري اسلامي ايران و دولت هند در رابطه با توسعه بندر چابهار موافقتنامهاي به امضا رسيده و دولت هند تعهد كرده تا معادل (500) ميليون دلار جهت توسعه ترمينال باري چندمنظوره و ترمينال كانتينري اين بندر سرمايهگذاري كند. طرفين متعاهد ضمن در نظر گرفتن بندر چابهار به عنوان يكي از كانونهاي اصلي منطقهاي در زمينه همكاريهاي حمل و نقل و بهرهگيري از امكانات ريلي، جادهاي و هوايي و نيز امكانات گمركي بندر چابهار، مناطق آزاد و صنعتي چابهار را نيز مدنظر قرار دادند كه همراهي، همكاري و بهرهگيري از مناطق آزاد و صنعتي نيز ميتواند به شكوفايي اقتصادي در سيستان و بلوچستان و برخورداري مردم اين استان از مواهب اين همكاري منجر شود.
تأسيس دالان حمل و نقل و گذر بينالمللي و بهرهگيري از امكانات ريلي، جادهاي و هوايي، رشد چشمگير حمل و نقل چندوجهي در كشور را به همراه خواهد داشت. حمل و نقلي كه در آن كالا و مسافر توسط يك يا چند شيوه حمل و نقل از يك نقطه به نقطه ديگر جابهجا ميگردد. با توجه به مراتبي كه محضر شما عزيزان عرض كرديم، لايحه مذكور يعني تأسيس دالان حمل و نقل و گذر بينالمللي با محوريت بندر چابهار كه بسيار با اهميت است و نقش مهمي در سرمايهگذاري دارد، انشاءالله سرمايهگذاري و افزايش ميزان جابهجايي كالا و مسافر در بندر چابهار، بهتر شدن وضع اقتصادي استان سيستان و بلوچستان را به همراه دارد. با در نظر گرفتن بندر چابهار به عنوان كانون اصلي، ترانزيت كالا از اين بندر به كشور افغانستان و نيز از كشور هند به كشورهاي آسياي ميانه و به كشورهاي منطقه افزايش خواهد يافت كه اين امر خود درآمدزايي براي كشورها به وجود خواهد آورد. بنابراين از همه عزيزان خواهش ميكنيم كه با اين پيشنهاد موافقت بفرماييد. والسلام عليكم و رحمه الله. صلوات (حضار صلوات فرستادند).

مسعود پزشکیان

محمد علی وکیلی
مخالف جناب آقاي قاضيپور هستند، بفرماييد.

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام و صلوات به شهدا، امام شهدا و عرض ادب محضر ملت بزرگ و ولايتمدار ايران اسلامي و رهبر فرزانه و مقتدر انقلاب اسلامي به خصوص رزمندگان عزيز و مدافعين پيروز حرم و كارگران عزيز و كشاورزان زحمتكش. ضمن (آرزوي) قبولي عزاداري دهه سوم صفر و تقدير و تشكر از مداحان عزيز اهلبيت عصمت و روحانيت عزيز.
همكاران عزيز! مخالفت حقير با تأسيس دالان حمل و نقل و گذر بينالمللي بين ايران، افغانستان و هند به چند دليل زير است؛ اولاً اين راه مخالف جاده ابريشم است. در تمامي معاهدهها و موافقتنامههاي قبلي بحث تقويت جاده ابريشم است كه اين با آن در مغايرت است. ولي در ماده (2) اين قانون آمده مقامات صلاحيتدار طرفهاي متعاهد براي اجراي اين موافقتنامه به شرح زير خواهد بود. در جمهوري اسلامي ايران وزارت راه و شهرسازي، در جمهوري هند وزارت امور خارجه، يعني وزارت خارجه نشاندهنده اهميت اين موضوع است، چون كشورها برخوردهاي سياسي دارند، سفرا در جريان ميباشند. لذا آوردن وزير راه كيفيت اين را پايين آورده است.
دوم؛ اين دالان حمل و نقل براي اهالي عزيز چابهار و شهرستان مرزي كنارك و كل استان سيستان و بلوچستان، زابل و زاهدان چه فايدههايي دارد؟ نماينده محترم دولت و نماينده محترم كميسيون دقيقاً توضيح دهند. مقام معظم رهبري فرموده اگر چابهار و ميلك زابل فعال شود شرق كشور متحول ميشود. آيا اين همان است؟ لطفاً توضيح دهيد.
سوم؛ بحث افغانستان بحث جدي ماست، نمايندگان محترم استان سيستان، آقاي دكتر شهرياري، آقاي دهمرده و آقاي كيخا دهها بار در صحن علني تذكراتي در رابطه با افغانستان دادند، حقير هم چند مرتبه عرض كردم، با افغانستان بايد با يك بسته سياستي كامل برخورد شود، شامل قاچاق، مواد مخدر، مهاجرت، امنيت، وهابيت، داعش به خصوص آب هيرمند، سهميه ما و حدود مرزي بايد باشد.
در چند ماه اخير يك حزب كثيف در افغانستان در يك تجمع عليه مسئولين عزيز نظام مقدس جمهوري اسلامي توهين فراواني نمودند، به خاطر آب هيرمند و سهميه آن هم آب را قطع كردند، سيستان و بلوچستان را به
خشكسالي سوق دادند و زيادهخواهي هم نمودند. لذا دولت عزيز! لايحه بسته سياستي كامل با افغانستان يك لايحه جامع شامل امنيتي، مواد مخدر، مهاجرت، گروهكهاي وابسته به عربستان و به خصوص سهميه آب هيرمند آورده شود تا ما در مجلس بتوانيم يك تصميم قاطع بگيريم، نه اينكه مشكلات افغانستان را جزء به جزء از ما تصويبنامه بگيريد و هيچ كاري هم براي مردم عزيز سيستان و بلوچستان انجام ندهند. نمايندگان بسيار زحمتكش سيستان و بلوچستان بارها اين را تذكر دادهاند كه به نوبه خود از آنها تشكر ميكنيم، ولي از مجلس ميخواهيم بسته سياستي لايحه كه دولت بايد بدهد تهيه شود تا مردم سيستان و بلوچستان بتوانند از خشكسالي نجات يابند. در آخر به گفته مداح عاليقدر زنجان حاج اصغرآقا، پدر شهيد حاج اصغر زنجاني، به عشق اباالفضل، يا اباالفضل.

مسعود پزشکیان
آقاي دكتر وكيلي! موافق صحبت كند.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي جعفرزادهايمنآبادي موافق هستند كه تشريف ندارند. نفر بعدي جناب آقاي محمدحسين قرباني هستند، بفرماييد.

محمدحسین قربانی
بسم الله الرحمن الرحيم
خدمت همكاران ارجمند عرض خداقوت دارم. ببينيد دوستان عزيز! به هر حال لايحه موافقتنامه تأسيس دالان حمل و نقل و گذر بينالمللي بين دولت جمهوري اسلامي، دولت افغانستان و جمهوري هند مورد بحث است. مخالف محترم كه اشاره كردند جاده ابريشم هيچ ربطي به دالان جمهوري اسلامي افغانستان و ايران ندارد. بر فرض مثال اگر ما بتوانيم بحث مسير و جاده ابريشم را احيا كنيم و بتوانيم دالان حمل و نقل بين ايران و افغانستان را هم داشته باشيم، هيچ منافاتي با هم ندارد. مخالف محترم بعضي از مسائل را مطرح كردند، داشتن يك پكيج سياسي همراه و جامعالاطراف با بعضي از كشورها از جمله افغانستان، شايد اين در بُعد سياسي كاملاً درست است، ولي همين مسأله هم هيچ منافاتي با داشتن ارتباط جادهاي بين ايران و افغانستان و هند ندارد و اين ميتواند تجارت بين دو كشور را مهيا كند و اگر ما نتوانيم اين بحث تجارت و حمل و نقل و بحث صادرات را به كشورهاي همسايه و بحث افغانستان و هند كه بازاري براي تجارت و محصولات كشاورزي و فرصت خوبي براي تجار ماست مهيا
كنيم، پس چگونه بايد بحث صادرات و حضور در بازارهاي كشورهاي همسايه كه بازار مناسبي براي محصولات ما است را داشته باشيم.
به هر حال طرحي كه دوستان عزيز ما اشاره كردند و كميسيون عمران هم به عنوان كميسيون اصلي مورد توجه دارد و مخبر محترم هم گزارش خوبي داده به نظر من يك مسير بسيار بسيار خوبي است و خوشبختانه كميسيون هم تأييد كرده و من معتقد هستم اين بسيار بستر خوبي است. عليرغم اينكه دوستان عزيز ما در چابهار و سيستان و بلوچستان دغدغهاي دارند و اين دغدغهشان هم بايد مورد توجه قرار بگيرد، ولي من فكر ميكنم اين دالان مسير ترانزيت و بستر تجارت و حتي اشتغال خوبي را ميتواند براي منطقه ايجاد كند. شما الان ببينيد سيستان و بلوچستان بيشترين بيكاري را دارد و اگر ما مرزها را مديريتشده باز نكنيم و فقط بياييم مرزها را ببنديم و نتوانيم مرزها را مديريت كنيم چه مصيبتي بايد بر سر مردم آن منطقه بيايد.
شما اخيراً ديديد افكار عمومي سيستان و بلوچستان، امام جمعه آنجا، توجه همه اين بوده كه مرزهاي سيستان مديريت شود. ما اگر امروزه نتوانيم مرزها را مديريت كنيم من فكر ميكنم نه در بازار داخل و نه در بازارهاي افغانستان و هند نميتوانيم حضور پيدا كنيم و قطعاً ما ضرر خواهيم كرد و امروز بسياري از مسائل به صورت قاچاق وارد كشور ما ميشود. من فكر ميكنم ميتواند تا سرخس ادامه پيدا كند و مكمل جاده ابريشم هم است. از اين منظر از همه دوستان درخواست ميكنم به اين لايحه رأي موافق بدهند تا انشاءالله بستر تجارت بين ايران، افغانستان و هند بهتر و بهتر مهيا شود. متشكرم.

مسعود پزشکیان
متشكرم، مخالف دوم صحبت كند.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي لاهوتي بفرماييد.

مهرداد لاهوتی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
ابتدا بنده هم اين پيروزي بزرگ را به ملت بزرگ ايران و ملت بزرگ عراق و سوريه و همه مسلمين جهان تبريك عرض ميكنم. از اينكه يك بار ديگر توطئههاي شوم آمريكاييها با شكست مواجه شد، اين را مديون رهبري رهبر معظم انقلاب هستيم كه مسير را هدايت فرمودند و جانفشانيهاي رزمندگان ايثارگر، ياد و خاطره همه شهداي مدافع حرم را گرامي ميداريم.
ببينيد دوستان! موضوعي كه الان مطرح است برادر خوب ما جناب آقاي قرباني نكات مثبت را فرمودند و واقعاً درست هم فرمودند. واقعاً همه نكاتي را كه فرمودند نكات مثبتي است، اما شما استحضار داريد كه ما بر اساس قانون اساسي يا بايد موافقتنامهها را رد كنيم يا تأييد كنيم. اما اينجا اين موافقتنامه دو، سه تا اشكال دارد. ببينيد! من اشكالات را خدمت دوستان عرض كنم، دوستان ما در كميسيون عمران جناب آقاي رضائي رياست محترم كميسيون عمران هم عنايت بفرمايند، به اين نكاتي كه عرض ميكنم دقت بفرمايند، انشاءالله ما اصلاح كنيم كه حداقل با ايراد شوراي نگهبان روبرو نباشيم.
ببينيد! ماده (2) اين موافقتنامه را نگاه كنيد، به ماده (2) وزرايي كه به عنوان مقام صلاحيتدار طرفهاي اين موافقتنامه هستند، دقت بفرماييد! از جمهوري اسلامي وزير راه و شهرسازي است، در جمهوري افغانستان وزير ترانسپورت آنها است، در جمهوري هند وزير امور خارجهاش است. واقعاً سنخيت وزير امور خارجه، اين طرف وزير امور راه، من متوجه نميشوم يعني چه. اين يك ايراد.
در ماده (15) همين ايرادي كه من خدمتتان عرض كردم، آنهايي كه اين موافقتنامه را امضا كردند، دوستان دقت بفرماييد! آنجا مقام صلاحيتدار را وزير امور خارجه هند معرفي ميكنند، اما اينجا كسي كه پاي موافقتنامه را امضا كرده جناب آقاي آخوندي وزير راه و شهرسازي ايران است، از طرف دولت افغانستان باز هم وزير ترانسپورت آنجا است، از طرف دولت هند وزير كشتيراني و حمل و نقل جادهاي و بزرگراهها است. ببينيد اين چطور ميشود، آقاي دكتر اميرآبادي! در يك موافقتنامه كه شما هم داريد اين را مطالعه ميكنيد و حتماً به عنوان موافق ميخواهيد صحبت كنيد دقت بفرماييد، در يك جا در ماده (2) وزير امور خارجه را به عنوان مقام صلاحيتدار معرفي ميكنند، اگر شما در انتهاي ماده (15) دقت بفرماييد در كشور هند باز هم به جاي وزير امور خارجه وزير كشتيراني و حمل و نقل جادهاي. اين يك ايراد به اين است.
در ماده (11) گفته اگر اينجا اختلافي ايجاد شد به هيأت داوري ارجاع ميدهند. دوستان! استحضار داريد كه در موافقتنامهها، مقاولهنامهها، دولت حق تغيير اينها را ندارد. بر اساس اصول (77) و (139) قانون اساسي اگر قرار است هر گونه تغييراتي در اين موافقتنامهاي كه بنده و جنابعالي امروز داريم آن را تصويب ميكنيم، اگر قرار است تغييراتي صورت بگيرد باز هم بايد در مجلس شوراي اسلامي صورت بگيرد، نه اينكه ما بياييم يك هيأتي را مشخص كنيم بگوييم حالا كه اينطور شد، بنابراين عين داستان صادرات گاز ما با تركيه شد كه نهايتاً (1) ميليارد و (800) ميليون دلار در آنجا محكوم شديم، يك پول مفت را با عدم دفاع خوب و عدم دقت ما در موافقتنامهها داديم، باعث شد كه ما نزديك (1) ميليارد و (800) ميليون دلار در آنجا خسارت بدهيم.
نكته آخري كه ميخواهم عرض كنم، دوستان ببينيد! ما در اينجا آورديم بندر چابهار، درست هم است، دوستان ما در كميسيون عمران عنايت بفرمايند پاسخ بنده را بدهند. ببينيد دوستان! ما در چابهار دو تا بندر داريم، بندر شهيد بهشتي، بندر شهيد كلانتري، اينجا كدام است؟ آيا واقعاً جامعيت دارد، يا اينكه نه، اين بنادر بايد كاملاً به صورت شفاف و روشن درج شود.
جناب آقاي دكتر پزشكيان! بنده با اينكه موافقتنامهها را ضرورت ميدانم، اين ايرادات واقعاً وارد است. بنده از جنابعالي هم به عنوان رئيس وقت جلسه انتظار دارم كه دستور بفرماييد سخنگوي محترم كميسيون اين ايراداتي كه بنده عرض كردم را پاسخ بفرمايند، (نايبرئيس ـ متشكر) اگر انشاءالله رفع كردند خود بنده هم رأي مثبت خواهم داد.

مسعود پزشکیان
خيلي ممنون، موافق صحبت كند.

محمد علی وکیلی
موافق آخر جناب آقاي اميرآبادي هستند، بفرماييد.

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام و ادب خدمت همكاران عزيز و ملت شريف ايران و با عرض تبريك پيروزيهاي رزمندگان اسلام در جبهه مقاومت. همكاران عزيز عنايت داشته باشيد! در منطقه كشورهايي مثل افغانستان، پاكستان و هند كه بخش اعظمي از جمعيت مسلمان را تشكيل ميدهيم ضرورت دارد كه مراودات اقتصادي و تجاري خودمان را افزايش بدهيم. يكي از ظرفيتهاي بسيار بالايي كه جمهوري اسلامي ايران دارد و ميتواند به اين مسأله كمك كند بحث بندر چابهار است. ما در گروه دوستي هم كه با مقامات پاكستان بارها نشست داشتيم و آنها هم رفت و آمدهايي داشتند بر فعال شدن منطقه و استفاده از اين منطقه به عنوان يك منطقه صلح و دوستي تأكيد دارند كه ميتواند كشورهاي ايران، افغانستان، پاكستان و هند را به هم نزديك كند كه در اين لايحه موافقتنامه تأسيس دالان حمل و نقل و گذر بينالمللي به نظر ميرسد كه يك زمينهاي براي اين موضوع بسيار مهم و حياتي ايجاد ميكند.
علاوه بر اين نكتهاي كه براي بحث منطقه چابهار پيشبيني شده كه ميتواند يك تحول را در شرق كشور داشته باشد، هم اشتغالزايي و هم محروميتزدايي كند، به هر حال منطقه چابهار يك ظرفيتي در شرق كشور در منطقه سيستان و بلوچستان است و همچنين بحث بندر گواتر كه در پاكستان است ميتواند يك ارتباط خوبي را ايجاد كند. در اين موافقتنامه بحث الحاق هم پيشبيني شده كه در آينده ميشود كشور پاكستان هم به اين مسأله الحاق شود و ميتواند كمك خوبي در منطقه براي رشد و توسعه اقتصادي شود.
آنچه كه همكاران عزيز مطرح كردند، حالا جناب آقاي قاضيپور همكار عزيزمان كه فرمودند يك حزبي در افغانستان مطلبي را مطرح كرده، اين حزب كه طرف حساب ما نيست، ما با دولت افغانستان طرف هستيم، دولت افغانستان هميشه حسن همجواري را حفظ كرده، ملت افغانستان در كنار ملت ايران بودند، ملت ايران همچنين. در سالهايي كه افغانستان مورد اشغال قرار گرفته بود و همچنين همين الان تعدادي از اهالي افغانستان ميهمان ملت ايران هستند. يك حسن همجواري و برادري بين ايران و افغانستان هست، بنابراين يك نفر يا يك حزبي در افغانستان يك مطلب را گفته هيچ ربطي به دولت افغانستان ندارد.
در رابطه با مطلبي كه همكارمان جناب آقاي لاهوتي فرمودند، قانون اساسي و اصل (77) تصويب موافقتنامههاي بينالمللي را به عهده مجلس گذاشته است. به هر صورت وزرا مسئوليت مشترك دارند، مسئوليت تضامني در
دولت دارند. وقتي دولت مصوب ميكند و هيأت وزيران مأموريتي را به وزير ميدهد، به هر صورت دولت جمهوري اسلامي ايران در اين موضوع مقام صلاحيتدار را وزير راه و شهرسازي ما قرار داده است و دولت افغانستان هم يك وزارتخانه ديگري و دولت جمهوري هند هم وزارت خارجهاش را مقام صلاحيتدار قرار داده، اين منافاتي ندارد. معمولاً يك وزير رئيس هيأت مشترك يك كشور ديگري ميشود، رفت و آمد ميكند، از طرف وزراي ديگر هم در آنجا به عنوان كسي كه از طرف هيأت وزيران اعزام شده معاهدات را امضا ميكند. بنابراين آنچه كه امضا شده در ماده (15) كه آقاي لاهوتي فرمودند و آنچه كه به عنوان مقام صلاحيتدار در اين موافقتنامه در ماده (2) عنوان شده هيچ منافاتي با هم ندارد. بنابراين اين يك موضوعي است كه هميشه در موافقتنامهها مشخصاً نوشته ميشود. امكان دارد در يك ديداري يك وزيري از طرف هيأت وزيران از جمهوري هند آمده اين موافقتنامه را امضا كرده، اما هيأت وزيران هند براي اجراي اين موافقتنامه يك مقام صلاحيتدار ديگري را مشخص كرده، معمولاً اين مرسوم است، هيچ منافاتي ندارد. بنابراين آنچه كه در اين موافقتنامه آمده هم الحاق كشورهاي ديگر است، نكته بعدي اينكه دبيرخانه دائمي اين دالان در جمهوري اسلامي ايران قرار داده ميشود، همه اسناد در جمهوري اسلامي ايران ثبت و ضبط ميشود (نايبرئيس ـ متشكرم) و به نظر ميرسد يك كار بسيار خوبي است كه بشود بخشي از منطقه سيستان و بلوچستان را با اين كار خوبي كه انجام ميشود انشاءالله از محروميت خارج كرد.
نايبرئيس (پزشكيان) ـ خيلي ممنون، دولت بفرماييد.
محمد راستاد (معاون وزير راه و شهرسازي و مدير عامل سازمان بنادر و دريانوردي) ـ بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام، ادب و احترام خدمت نمايندگان محترم مجلس شوراي اسلامي. ما در آستانه افتتاح و شروع بهرهبرداري از فاز اول توسعه بندر چابهار هستيم، انشاءالله در نيمه اول آذرماه با حضور رياست محترم جمهوري و دعوتي كه از (27) وزير حمل و نقل جهان براي حضور در اين مراسم باشكوه انجام شده. افتتاح توسعه بندر چابهار نقطه عطفي در توسعه ترانزيت از محور شرق است و قرار گرفتن بندر چابهار به عنوان هاب ترانزيتي محصولات صادراتي جنوبشرق آسيا به كشورهاي آسياي ميانه و افغانستان.
در قالب اين طرح توسعه (132) هكتار محوطه از دريا استحصال شده، (15) ميليون مترمكعب لايروبي انجام شده، پنج پست اسكله براي كاربري كانتينري و چندمنظوره و تجهيز اين بندر كه در مجموع زيرساختها، روبناها، تجهيزات توسعه فعلي و آتي چيزي حدود (1) ميليارد دلار سرمايهگذاري براي بندر چابهار پيشبيني شده، بندري كه در راستاي توسعه سواحل مكران مد نظر هست.
تفاهمنامه دالان ترانزيتي بين سه كشور طبعاً ميتواند در راستاي تقويت اين هدف راهبردي باشد كه در واقع بندر چابهار به عنوان يك نقطه مهم براي توسعه ترانزيت منطقهاي و فرامنطقهاي تقويت بشود. طبعاً در چارچوب اين تفاهمنامه ما ميتوانيم شاهد تسهيل و انگيزه بيشتر براي كشورهاي ذينفع براي توسعه ترانزيت باشيم.
مباحثي كه نمايندگان محترم مطرح فرمودند همانطور كه توضيح هم داده شد طبعاً از نظر اينكه وزراي محترمي كه طرف امضاكننده اين تفاهمنامه بودند به تناسب مسئوليتي است كه پيرامون كميسيون مشترك كشورها به وزرا تفويض ميشود. بنابراين از اين بابت طبعاً هيچگونه مشكلي براي (فرهنگي ـ خيلي ممنون) اين تفاهمنامه وجود ندارد. انشاءالله كه ما شاهد افتتاح پرشكوه بندر چابهار با حضور نمايندگان محترم مجلس هم باشيم و اين تفاهمنامه هم كمك بكند براي تقويت هرچه بيشتر ترانزيت از بندر چابهار، خيلي متشكرم.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي رئيس! همكاران ما چند نفر اخطار و تذكر دارند اگر اجازه بدهيد.

مسعود پزشکیان

غلامرضا کاتب
جناب آقاي عليرضا رحيمي اخطار دارند، بفرماييد.

علیرضا رحیمی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم
جناب آقاي دكتر پزشكيان! بنده دو تذكر در خصوص اين موافقتنامهها و عهدنامههايي كه دولت به صورت لايحه در مجلس مطرح ميكند، دارم. موضوع اول اين هست كه در طول اين (18) ماهي كه از مجلس دهم گذشت و همه موافقتنامههايي كه اينجا آمد، يك مورد را هم دولت قيد مهم بر اينها نزده، درصورتي كه ماده (175) مشخصاً اعلام ميكند اگر مواردي مهم هست دولت با اعلام قيد مهم براي لايحه بايد بياورد (نايبرئيس ـ شما اخطار داريد؟ اخطار ماده چند است؟) آقاي دكتر! هم اخطار و هم تذكر دارم. اخطار اصل شصت و پنجم است و تذكر هم ماده (175) آييننامه هست.
آقاي دكتر! نكته اول اين هست؛ دولت براي هيچكدام از موافقتنامههاي بينالمللي كه منعقد ميكند و به صورت لايحه به مجلس دارد ارائه ميدهد قيد مهم اعلام نميكند، اين نكته اول. تكليف ندارد ولي بالاخره در طول اين (18) ماه گذشته يك مورد را هم اعلام نكردند كه براي دولت مهم است.
نكته دوم؛ لايحهاي كه الان در دستور كار مجلس هست، نمايندهاي كه از طرف دولت معرفي شده نماينده معاونت سازمان برنامه هستند، قاعدتاً اگر اين لايحه براي وزارت راه و شهرسازي مهم هست، بايد يكي از مقامات ارشد حضور داشته باشند تا بتوانند دفاع مؤثر داشته باشند.

حسین نیاز آذری
تذکر قانون اساسی
متشكرم، البته تذكر اول شما كه قيدي ندارد، دولت ميتواند اين كار را بكند. ولي تذكر دوم درست است، دولت وقتي اين پيشنهاد را ميآورد، اعضاي محترمي كه اينجا حضور داريد! يا معاون و يا وزير خودش بايد اينجا حضور داشته باشد. پست ايشان چه هست؟ معاون وزير راه است. كميسيون بفرماييد.
حسين نيازآذري (عضو كميسيون عمران) ـ بسم الله الرحمن الرحيم
همكاران گرامي و جناب آقاي مهندس لاهوتي عزيز، ببينيد! اين معاهده بين كشورها است، نه بين وزرا. وقتي ما ديديم كشورهاي جمهوري اسلامي ايران، هند و افغانستان، هر كشوري به تناسب شرايط خودش نماينده خود را در اين معاهده مشخص ميكند. بنابراين دغدغه و نگراني در اين زمينه ما نبايد داشته باشيم، ما با كشورها قرارداد ميبنديم و بر اساس اصل هفتاد و هفتم قانون اساسي در كشور ما چنين قراردادهايي بايستي به تصويب مجلس شوراي اسلامي برسد.
همانطوري كه برادر خوب ما جناب آقاي راستاد هم به عنوان نماينده دولت اشاره كردند سند فوق در ماههاي اول پس از انعقاد در مجلس افغانستان تصويب شد، در هند نيازي به مصوبه نداشته است و امروز با توجه به اينكه
در تاريخ 12/9/ همين روزها، با حضور رياست محترم جمهوري اسلامي ايران، سفرا و نمايندگان كشورها رسماً بندر شهيدبهشتي چابهار افتتاح خواهد شد بنابراين ضرورت دارد كه ما اين معاهده و قرارداد را تصويب بكنيم تا شاهد رشد و توسعه استان بسيار خوب و ارزشمندمان استان سيستان و بلوچستان باشيم و بر اساس يادداشتهايي كه دوستان اعلام كردهاند اين موافقتنامه با تأكيد بر بندر چابهار به عنوان هاب و كانون اصلي ترانزيت منطقه در همكاريهاي حمل و نقل ميان سه كشور متعاهد با هدف بهرهگيري از امكانات ريلي، جادهاي و هوايي و امكانات گمركي بندر چابهار و منطقه آزاد صنعتي چابهار نه تنها سهم بسزايي در تسهيل ترانزيت كالا در مسير كريدور شرق كشور و تقويت و گسترش روابط بين كشورهاي متعاهد بر عهده دارد، بلكه در راستاي فرمايشات مقام معظم رهبري مبني بر توسعه و بهبود شرايط موجود در منطقه سواحل مكران و بهويژه بندر چابهار ميتواند به عنوان مهمترين سند بينالمللي به منظور نيل به اهداف منويات معظمله در اين زمينه گردد.
از سوي ديگر در متن موافقتنامه بين اين كشورها عنوان اين موافقتنامه و محل استقرار دبيرخانه موافقتنامه تعيين و معرفي گرديده است. بنابراين براي كشور ما بسيار مهم و حائز اهميت است و براي رشد و توسعه استان سيستان و بلوچستان و در نهايت در چهارچوب اقتصاد مقاومتي يك سند بسيار مهم و ارزشمندي است، انتظار داريم همكاران گرانقدر رأي خوبي را نسبت به اين موافقتنامه انشاءالله داشته باشيم تا شاهد رشد و توسعه در استان سيستان و بلوچستان باشيم، متشكرم.

مسعود پزشکیان
خيلي ممنون، لطفاً قرائت بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
لايحه موافقتنامه تأسيس دالان حمل و نقل و گذر بينالمللي بين دولتهاي جمهوري اسلامي ايران، جمهوري اسلامي افغانستان و جمهوري هند (موافقتنامه چابهار)
ماده واحده ـ موافقتنامه تأسيس دالان حمل و نقل و گذر بینالمللی بین دولتهای جمهوری اسلامی ایران، جمهوری اسلامی افغانستان و جمهوری هند (موافقتنامه چابهار) مشتمل بر يك مقدمه و (15) ماده به شرح پيوست تصويب و اجازه تسليم اسناد آن داده ميشود.
تبصره ـ رعایت اصل یکصد و سی و نهم قانون اساسی در ارجاع به داوری موضوع بند (3) ماده (11) و رعايت اصل هفتاد و هفتم قانون اساسي در خصوص مواد (9) و (14) اين موافقتنامه الزامی است.
جناب آقاي رئيس! به رأي بگذاريد.

مسعود پزشکیان
حضار 202 نفر، نمايندگان محترم رأي خودتان را در رابطه با اين لايحه موافقتنامه ايجاد دالانها بفرماييد، كليات و جزئيات را به رأي گذاشتيم. نمايندگان محترم رأي خودتان را اعلام بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.
8 ـ اعلام وصول طرح ساماندهي زندانيان و كاهش جمعيت كيفري زندانها با قيد يكفوريت و تصويب فوريت آن (ثبت 338)

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي دكتر! يكي، دو مورد درخواست فوريت داريم. درخواست يكفوريت داريم براي ساماندهي زندانيان و كاهش جمعيت كيفري زندانها. جناب آقاي پورمختار به عنوان نماينده درخواستكنندگان فوريت موضوع را مطرح بفرمايند.

غلامرضا کاتب
مخالفين و موافقين هم محبت بكنند در لوح ثبتنام بكنند.

محمدعلی پورمختار
عرض سلام و وقتبخير دارم خدمت نمايندگان محترم و تبريكات صميمانه به مناسبت پيروزيهايي كه بر تكفيريهاي داعش براي همه مسلمانان ايجاد شده. همكاران محترم عنايت بفرماييد! اين طرح كه به امضاي (128) نفر از نمايندگان عزيز رسيده يك طرح مهمي است، به لحاظ اينكه ما با يك قانونگذاري خيلي سريع بتوانيم تعداد زندانيان را كه متأسفانه روز به روز در حال افزايش هست و آثار و تبعات بسيار منفي اجتماعي، خانوادگي و اقتصادي زنداني شدن افراد را هم همه ما شاهد هستيم و مراجعات زيادي هم دارد به ما ميشود را انشاءالله برطرف بكنيم.
عنايت بفرماييد! آن چيزي كه الان مطرح است دستورالعملي هست كه رياست محترم قوه قضائيه بيش از (14) ماه پيش به دادگستريهاي استانها ابلاغ كردند، ولي به رغم اين ابلاغ ما شاهد هستيم كه نه تنها تعداد زندانيان كاهش پيدا نكرده بلكه گزارشي كه سازمان زندانها دارد در طول هفت ماه.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي پورمختار يك لحظه اجازه بدهيد. همكاران! لوح مخالف و موافق باز است، اگر دستگاه ايراد دارد بگوييم دوباره سيستم را فعال كنند. (پورمختار ـ آقاي كاتب! غيرفعال است) اتاق فرمان! بعضي از سيستم مخالف و موافق دستگاهها غيرفعال است، مجدداً فعال كنيد تا همكاران ثبتنام كنند. آقاي ملكي! هنوز قرعهكشي نشده.

محمدعلی پورمختار
پس عنايت بفرماييد من عرض خود را ادامه بدهم. به همين دليل آماري كه رياست محترم سازمان زندانها دارد ما در سال 96 تا امروز شاهد افزايش (7/2) درصدي تعداد زندانيان هستيم. يعني به رغم ابلاغ رياست محترم قوه قضائيه باز هم ميبينيم قضات كه تكليف دارند براي ممانعت از اعزام افراد به بازداشت، چه به صورت موقت و چه صدور احكام زندان اينها متأسفانه كمتر رعايت كردند. دليل آن هم اين است كه نگاه آنها به اين موضوع اين هست كه اين يك دستورالعمل هست، دستورالعمل هم قابليت اجرا ممكن است نداشته باشد، توجه نداشته باشند و لذا آن چيزي كه براي ما اهميت دارد واقعيت تلخي است كه ما مواجه هستيم با عدم اجراي اين بخشنامه رياست قوه قضائيه.
ما بخشنامه (33) مادهاي را تبديل به طرح كرديم كه انشاءالله اين را با فوريت رسيدگي بكنيم، تبديل به قانون بشود و الزامآور براي مجموعه قضات، رؤساي دادگستريها و ساير محاكم و دادستانها بشود. در اينجا جهت عنايت بيشتر شما عزيزان من ضمن اينكه به اين آمار اشاره ميكنم كه شاهد افزايش (7/2) درصدي زندانيان در سال 96 هستيم بازداشت موقتها (5/4) درصد در اين مدت درست برخلاف ابلاغ رياست محترم قوه قضائيه افزايش پيدا كرده، يا نگهداري موقت متهمين (54) درصد افزايش پيدا كرده.
الان طوري است متأسفانه بعضي از قضات ما در دادسراها تا فرد وارد ميشود فوري به داخل زندان ميفرستند، آقا! فعلاً برو زندان تا ببينيم چه ميشود، رسيدگي هم نميكنند، گرفتارش هم ميكنند. اين بخشنامه رئيس قوه قضائيه را وقتي قاضي اجرا نكند ما مجبور هستيم اين را به قانون تبديل بكنيم كه يك نظارت دقيقي صورت بگيرد و اگر اجرا نكرد تخلف محسوب بشود، كمااينكه راجع به آزاديها هم ما همين را داريم. به رغم اين بخشنامه بر اساس گزارش سازمان زندانها در اين مدت تعداد كساني كه آزاد شدند منفي هست نسبت به سال گذشته، يعني منهاي (72/1) درصد. اينها ايراداتي هستند كه ما مواجه هستيم، از طرف ديگر سازمان زندانها مواجه است با كمبود شديد جا و مكان، واقعاً گرفتاري كه براي زندانيان هست گرفتاريهاي مختلفي هست كه من اينجا نميتوانم به اينها اشاره بكنم، شما بهتر از من مطلع هستيد. تعداد (225) هزار زنداني الان در كشور داريم كه گنجايش ما (140) هزار نفر هست. طبيعي است كه ما از حيث تغذيه، محل نگهداري اينها، رفت و آمد اينها، ملاقاتهاي خانوادههاي اينها و همه اينها واقعاً معضلات اجتماعي هست كه ايجاد كرده و يك هزينه سنگيني را هم براي دولت و هم قوه قضائيه براي نگهداري زندانيان ما شاهد هستيم. و لذا ممكن است بعضاً هم دوستان بگويند و اشاره بكنند كه بار مالي دارد. ميخواهم عرض بكنم كه نه تنها اين بار مالي ندارد، بلكه باعث كاهش هزينههاي دولت و قوه قضائيه خواهد شد و دليل آن هم اين است كه روزانه بين (40) تا (50) هزار تومان براي هر زنداني هزينه دارد ولي ما داريم كمتر از (10) هزار تومان ميدهيم. اين را چطور بايد اداره بكند؟ بعضاً خانوادهها هستند كه بايستي بيرون كار بكنند (نايبرئيس ـ خيلي ممنون، وقت شما تمام شد) تا هزينه زنداني را تأمين بكنند. از اين جهت بر اين مبنا خواهش من اين هست كه دوستان به فوريت اين رأي بدهند، اگر در جزئيات هم نظري داشته باشند انشاءالله ما در كميسيون لحاظ ميكنيم و نسبت به اصلاح آن اقدام خواهيم كرد، تشكر ميكنم.

مسعود پزشکیان
متشكرم، مخالف را بفرماييد.

غلامرضا کاتب
مخالف اول جناب آقاي سلمان خدادادي هستند، بفرماييد.

سلمان خدادادی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
از توضيحات و فرمايشات جناب آقاي پورمختار استفاده كرديم، منتها من يك پيشنهادي دارم، آن هم اين است كه دوستان، همكاران عزيز! ما به قول برادر عزيزمان جناب آقاي پورمختار به جاي اينكه به فكر (270) هزار نفر باشيم به فكر (80) ميليون نفر هم باشيم.
ما براي اينكه هزينه نداريم، براي اينكه بودجه نداريم، براي اينكه جا نداريم، به خاطر اينكه مشكل خودمان را حل كنيم ميخواهيم (80) ميليون نفر را با مشكل مواجه كنيم. اين چه منطقي است؟ اگر جرايم و جرمهاي ما بر اساس قوانيني است كه در كشور جاري است افراد هم وقتي جرم مرتكب ميشوند بايستي مجازات بشوند. واقعاً چه تكليفي است كه ما ميخواهيم براي قوه قضائيه ايجاد كنيم؟ آدمهايي كه مجرم هستند، آدمهايي كه خطا كردند، آدمهايي كه به هر حال يك تخلفاتي كه باعث ناراحتي جامعه و مردم ميشوند و در عين حال امنيت جامعه را در مسائل مختلف اجتماعي، روحي، رواني، فردي و خانوادگي بههم ميريزند براي اينكه مشكل خودمان را حل كنيم بگوييم كه مثلاً اينها را آسان بكنيم. بياييم مشكل خودمان را حل كنيم، بياييم مشكل حاكميت را حل كنيم. بله، اگر اينقدر در كشور ما مجرمي هست در تعاريف جرم تجديدنظر كنيم، نه آسان بگيريم. فردا هر مجرمي كه بتواند يك جرمي مرتكب بشود صبح برود زندان، ظهر هم برگردد و عين خانه خودش عمل بشود خوب طبيعي است در اين جامعه مرتكب جرم شدن راحتتر ميشود.
دوستان عزيز، همكاران محترم! خواهش من اين است كه به فكر مردمي باشيم كه ميخواهند در آرامش و آسايش زندگي كنند. براي حل مشكل خودمان ديگران را با مشكل مواجه نكنيم. از طرف ديگر يكي از علتهاي اساسي كه جناب آقاي پورمختار گفتند تعداد زياد زندانيان، عدم تغذيه آنها، عدم مكان مناسب آنها، در اين مملكت ما همه چيز را جرم تلقي كرديم، بياييم در قوانين خود تجديدنظر كنيم. بله بعضي جرمها هستند كه بايستي تجديدنظر بشود. من بعضاً متعجب ميشوم ميبينم كه تخلفات راهنمايي و رانندگي را هم ميخواهند جرم كنند. وقتي كه تعداد جرم زياد شد طبيعي است مجرم هم زياد است، طبيعي است جاي زيادي هم دارد، نه اينكه همين
جرايم فعلي كه بعضاً در آن لايحه مشخص شده كه حقيقتاً آسان كردن ظلم در بسياري از موارد امنيت جامعه را بههم ميريزد.
خواهش من اين است كه به فوريت اين رأي ندهيد تا بروند كار كارشناسي كنند، جرايم مشخص بشود. به هر
سلام

مسعود پزشکیان

غلامرضا کاتب
جناب آقاي مهرداد لاهوتي موافق هستند، بفرماييد.

مهرداد لاهوتی
بسم الله الرحمن الرحيم
من ابتدا در پاسخ به مخالف محترم برادر خوب ما جناب آقاي خدادادي عرض بكنم كه امروز ما در مورد فوريت داريم صحبت ميكنيم. اصلاً بحث كليات و جزئيات و اينها نيست، بحث فوريت هست. ايشان مطالبي را فرمودند، نگرانيهايي داشتند كه من در پاسخ به نگرانيهايي كه ايشان داشتند عرض ميكنم.
دوستان ببينيد! اوايل انقلاب ما يك چيزي حدود (30) ميليون جمعيت داشتيم، زير (50) هزار نفر ما زنداني در كشور داشتيم. امروز ببينيد چه كاري كرديم، به كجا رسيديم، امروز ما يك چيزي حدود نزديك به (250) هزار نفر زنداني در كشور داريم. آقاي خدادادي! ظرفيت زندانهاي ما (140) هزار نفر است، ما آدمها را به دلايل مختلفي كه ميتوانستيم اينها را زندان نكنيم ريختيم در زندانها، الان در زندانهاي ما به صورت وحشتناك اين آدمها هستند. شما برو در شهر خودتان، نميدانم از زندان شهر خودتان بازديد فرموديد يا نه، آثار و تبعات اجتماعي و خانوادههاي اينها را فكر كرديد؟ آقاي پورمختار استاد بنده فرمودند ما براي هر چيز كوچكي، هر مسأله كوچكي اول قاضي مربوطه ميفرستد اين آقا را بازداشت بكنيد برود زندان تا ما پرونده ايشان را ببينيم و رسيدگي كنيم.
آيا واقعاً راهحل قضيه اين هست؟ دوستان! عناوين مجرمانه در كشور ما بالا است، ما يك چيزي حدود (2000) نوع عناوين مجرمانه در كشور داريم. ما بايد اينها را به صورت ريشهاي و اساسي حل بكنيم، برادر خوب ما جناب آقاي فرهنگي الان آمدند و يك تذكري دادند و تذكر درستي هم بوده. فرمودند كه ما در جزئيات بايد به اين موضوعات بپردازيم، ما (2000) نوع عناوين مجرمانه داريم. شايد در بعضي از موارد دست قضات عزيز ما هم بسته است با اين قوانيني كه ما در مجلس شوراي اسلامي داريم تصويب ميكنيم. ساليانه يك چيزي حدود (500) هزار نفر ورودي و خروجي ما در زندانها است. (500) هزار نفر را به هر دليلي، واقعاً من خودم رفتم در زندان و بازديد داشتم، در ماه مبارك رمضان يك جواني حالا مثلاً يك سانديسي را در كنار خيابان، حالا جرم كرده قبول است، اما جرم اين جواني كه حالا آمده در ملأعام، حالا نفهميده اين كار را كرده آيا واقعاً جرمش اين است كه ما اين را ببريم كنار زندان بيندازيم و خانواده آن را هم گرفتار بكنيم؟ بايد اينها را اصلاح بكنيم، چه كسي بايد اينها را اصلاح بكند؟ بنده و جنابعالي در مجلس شوراي اسلامي بايد اين را اصلاح بكنيم.
ما بايد راه را براي قاضي محترمي كه در اين پرونده رسيدگي ميكند، در هر صورت مسير را به گونهاي بكنيم كه آن قاضي هم بتواند از اهرمهاي غيرزندان استفاده بكند. به نظر من اين كار، كار بسيار مثبتي است، خود رئيس قوه قضائيه حضرت آيتالله آمليلاريجاني كه من خدمت ايشان رسيدم، آنجا هم مطرح شد، من خودم مطرح كردم بحث زندانزدايي و كاهش زندانيان را، ايشان هم فرمودند كه واقعاً من به شدت موافق هستم و به شدت دارم اين موضوع را پيگيري ميكنم.
دوستان! خواهش من اين هست كه كمك بكنند فوريت اين موضوع امروز تصويب بشود، اگر در جزئيات هم نقطهنظراتي داشته باشد همه كمك بكنيم انشاءالله در جزئيات هم آن نظرات دوستان را لحاظ بكنيم، متشكرم.

مسعود پزشکیان
متشكرم، حضار 196 نفر، يكفوريت طرح ساماندهي زندانيان و كاهش جمعيت كيفري زندانها را به رأي ميگذاريم. نمايندگان محترم رأي خودتان را اعلام بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.
9 ـ اعلام وصول طرح اصلاح تعطيلات رسمي با قيد يكفوريت و تصويب فوريت آن (ثبت 339)

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي دكتر! دو درخواست فوريت ديگر هم داريم. يك درخواست فوريت را آقاي دكتر مطهري دادند كه البته دوفوريتي بوده، يكفوريتي مطرح ميكنند.

مسعود پزشکیان

سیداحسان قاضی زاده هاشمی
در مورد اصلاح تعطيلات رسمي هست. جناب آقاي مطهري بفرماييد. به صورت يكفوريتي مطرح ميشود.

علی مطهری
بسم الله الرحمن الرحيم
دوستان توجه بفرماييد! مسأله مهمي مطرح است، اولاً بنا بود اين طرح به صورت دوفوريتي مطرح بشود، ولي در جلسات گذشته فرصت نشد و ما ميخواستيم كه به همين تعطيلي امسال در هشتم ربيعالاول برسد. حالا ما اين را با يكفوريت مطرح ميكنيم انشاءالله دوستان توجه بفرمايند.
ببينيد! اين موضوع تعطيلي روز هشتم ربيعالاول، سالروز شهادت امام حسن عسكري (عليهالسلام) و آغاز امامت حضرت وليعصر (عليهالسلام) كه ميدانيد ابتدا در مجلس نهم مطرح شد و در آن لايحه احكام دائمي برنامههاي توسعه كشور به نحوي گنجانده شد به دليل قولي كه بالاخره برخي از دوستان ما داده بودند و بدون هرگونه تناسبي در ضمن بررسي لايحه احكام دائمي برنامههاي توسعه گنجانده شد و به مجلس آمد، به هر حال به نحوي مصوب شد و بعد شوراي نگهبان مخالفت كرد و گفت كه اين بار مالي دارد و باز به دولت فشار آوردند كه دولت نامه بدهد كه ما اين بار مالي را تقبل ميكنيم. ابتدا معاون اول رئيسجمهور نامه داد شوراي نگهبان نپذيرفت، بالاخره رئيسجمهور را هم مجبور كردند نامه بدهد كه ما اين بار مالي را تقبل ميكنيم و به هر حال به نحوي مصوب شد.
دوباره شوراي نگهبان در بررسي مجدد آن لايحه دوباره ايراد گرفته بود به مجلس دهم آمد و در مجلس دهم هم كه خيلي از دوستان يادشان هست ميخواستند مخالف و موافق صحبت كنند و به هر حال گفتند كه مربوط به
گذشته است و نيازي به صحبت نيست و به نحوي دوباره مصوب تلقي شد.
حالا ببينيد! اين تعطيلي مشكلاتي را ايجاد ميكند، من براي شما توضيح ميدهم. اولاً اين طرح به هيچوجه جنبه سياسي يا فراكسيوني ندارد و از همه فراكسيونها امضا كردند. از فراكسيون ولايت جناب آقاي پژمانفر و جناب آقاي سليمي امضا كردند و ما واقعاً مصلحت كشور را ديديم و جايگاه مجلس را ديديم كه اين موضوع واقعاً باعث وهن مجلس شده است. ببينيد! اولاً روشن نيست كه در اين روز مردم بايد عزاداري كنند يا شادي كنند. به خاطر شهادت امام حسن عسكري طبيعي است كه بايد عزاداري شود، ولي به خاطر آغاز امامت امام زمان بايد شادي شود، بالاخره مردم در اين روز بايد چكار كنند؟
علاوه بر اين فلسفه تعطيلي يك روز اين است كه آن مناسبت بزرگ داشته شود. آيا با تعطيلي آن روز ما ميتوانيم اين روز را بهتر بزرگ بداريم يا اينكه همه ادارات داير باشد، كشور داير باشد، مردم فعال باشند، مطبوعات منتشر شوند، در هر ادارهاي يك مراسمي گرفته شود، مطبوعات مطلب بنويسند و در نهادهاي نيروهاي مسلح همينطور، در همه جا، يا اينكه ما روز را تعطيل كنيم، مردم در خانههاي خودشان بنشينند، يا مثلاً اگر اين روز در آخر هفته يا اول هفته بود عده زيادي به شمال بروند؟ به هر حال هدف ما از اين تعطيلي چيست، آيا ما ميخواهيم اين روز بهتر بزرگ داشته شود يا كمتر و ضعيفتر؟
علاوه بر اين اثر منفي اقتصادي يك روز تعطيلي را همه دوستان واقف هستند. فشاري كه به بخش خصوصي وارد ميشود و اينكه درآمد دولت هم كاهش پيدا ميكند، آن هم در سال اقتصاد مقاومتي و (با) توصيههاي رهبر انقلاب، به هيچوجه كار درستي نيست كه ما يك روز به تعطيليها كه در كشور ما هم خيلي زياد است اضافه كنيم.
يك مطلب ديگري هم درباره اين تعطيلي وجود دارد و آن اين است كه اين روز مجاور با نهم ربيعالاول است كه من به طور سربسته عرض ميكنم، ميدانيد بعضي از افراد تندرو هستند كه در اين روز مراسمهايي برگزار ميكنند كه مخل وحدت اسلامي است و به ضرر دنياي اسلامي است. تعطيلي اين روز زمينه را فراهم ميكند كه سراغ اينطور برنامهها بروند (اميرآباديفراهاني ـ آقاي دكتر خيلي ممنون، وقتتان تمام است) (چشم، من الان تمام ميكنم) و به هر حال من ميخواستم خدمت دوستان عرض كنم واقعاً ما داريم مصلحت كشور را ميبينيم، بحث آبروي مجلس مطرح است و دوستان به اين موضوع توجه كنند و انشاءالله اين تعطيلي لغو شود. حالا شايد به امسال نرسد، ولي انشاءالله براي سالهاي بعد لغو شود. من از شما ميخواهم كه رأي مثبت بدهيد، خيلي ممنون.

غلامرضا کاتب
متشكر جناب آقاي مطهري. جناب آقاي علياصغر يوسفنژاد مخالف هستند، بفرماييد.

علی اصغر یوسف نژاد
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
با تبريك پيروزيهاي دلاورمردان اسلام در صحنه سوريه كه باعث افتخار و اعتبار براي نظام مقدس جمهوري اسلامي شد. من يك سؤال از طراح و هيأترئيسه محترم دارم و آن اين است كه اگر فوريت اين طرح تصويب شود يكشنبه آينده بايد در كميسيون مربوطه يا كميسيونهاي فرعي مطرح شود.
نايبرئيس (پزشكيان) ـ آقاي يوسفنژاد! يكفوريت دارد بحث ميشود.
يوسفنژاد ـ آقاي رئيس! اصلاً بحث فوريت را دارم مطرح ميكنم. ميخواهد مطرح شود و بعد سهشنبه يا چهارشنبه بيايد در صحن علني مطرح شود و بعد به شوراي نگهبان برود، دوشنبه تعطيل است. يعني اين تعطيلات آنطور كه در فلسفه طرح توجيهي آمده تمام تلاش اين است كه به امسال برسد و به امسال نميرسيم. پيشنهاد من اين است، از نظر محتوا اين بخشي از يك طرح وسيعتري به نام ساماندهي تعطيلات در كشور است. ما الان چقدر تعطيلات داريم؟ اينها بايد ساماندهي شود. پنجشنبهها در بعضي از استانها تعطيل است، در بعضي از استانها تعطيل نيست، پنجشنبه و جمعه در كشور ما تعطيل است، يكشنبه و شنبه در ديگر كشورها تعطيل است، بنابراين ممكن است چهار روز روابط اقتصادي ما با بعضي از كشورها تعطيل باشد. بياييم تعطيلات رسمي را در كشور به طور كلي نه با يك بند، نه براي يك روز، براي كليه تعطيلات بررسيهاي لازم را انجام بدهيم. بنابراين اصلاً به نظر من فوريت ندارد، ضمن اينكه در محتوا ممكن است با بخشي از يك فعاليتهاي وسيعتري كه به بهرهوري و كارآيي كاركنان در طول سال ميانجامد ممكن است من موافق باشم. تعطيلات مناسبتي، تعطيلاتي كه
معمولاً هم در جريان هستيد در ايران تعطيلات مناسبتي ما بر مبناي چرخشي است، يعني تقويم ما بر اساس تقويم هجريشمسي است، ولي تعطيلات بر مبناي هجريقمري است، اين تعطيلات چرخشي خودش مسائلي را به وجود ميآورد، يعني يك سال ممكن است تعطيلات همين روزي كه دوستان به دنبال آن هستند در آبانماه باشد، يك سال ممكن است در آذرماه باشد، يك سال ممكن است در تابستان باشد.
بنابراين من فكر ميكنم اين اصلاً فوريت ندارد، ما به دنبال ساماندهي، سازماندهي و بررسي تعطيلات در كل سال برويم و يك طرح مناسبتري را به صحن علني بياوريم و بررسي كنيم. ضمن اينكه اگر هم بر فرض شما ميخواهيد راجع به اين روز هشتم ربيعالاول كه سالروز شهادت امام حسن عسكري (عليهالسلام) است كه طبعاً يك قانوني داريم، به نظر من اين شيوه قانوننويسي مغاير با سياستهاي تنقيحي مجلس شوراي اسلامي ميشود، اين باعث تورم ميشود كه ما بياييم براي هر مسألهاي قانون تصويب كنيم و اين باعث ميشود كه مشكلاتي به وجود بياورد.
ضمن اينكه ممكن است ما در بسياري از مسائل و موارد، اين تعطيلي روز هشتم ربيعالاول با توجه به بند «ح» ماده (37) قانون احكام دائمي برنامههاي توسعه كشور كه قانون مزبور هم در ماده (122) برنامه ششم هم آمده، اصلاح آن مغاير برنامه است كه البته الان بحث محتوا نيست، بحث فوريت است. به نظر من استدلالي كه براي فوريت و طرح قضيه و اينكه براي روز دوشنبه آينده كه در تقويم اعلام شده، همه مردم الان برنامهريزي كردهاند و اگر فوريت اين تصويب شود، به هر حال تمام تلاش اين بوده كه اين به امسال برسد، اين موضوعيتي براي فوريت ندارد. من خواهش ميكنم به فوريت آن رأي ندهيد.
البته در مورد محتوا هم سر جاي خودش صحبت ميكنيم كه من فكر ميكنم مجلس يك مسئوليت مهمتري دارد كه به نظر من تعداد تعطيلات (78) روز تعطيل در طول سال كه ممكن است براي ما مسألهآفرين باشد، كارايي و بهرهوري كاركنان را تحت تأثير قرار بدهد، در مجموع يك طرح ديگري را بياوريم كه مجلس وارد شود و رأي بدهد و بتواند اثرگذار باشد. (كاتب ـ متشكر) به نظر من فوريت اين فعلاً در اينجا رسميت ندارد، به نظر من مجلس به آن
رأي ندهد به صلاح مجلس است.

غلامرضا کاتب
متشكر جناب آقاي يوسفنژاد. موافق اول وقتشان را به جناب آقاي پژمانفر دادهاند، بفرماييد.

نصراله پژمان فر
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
بنده هم ابتدائاً وظيفه ميدانم اين فتحالفتوح بسيار ارزشمند را كه به بركت هدايتها و رهبريهاي مقام معظم رهبري و استقامت و پايداري تمامي ملل اسلامي در اين مسير صورت گرفت را ابتدائاً به رهبر بزرگ انقلاب، خانوادههاي مدافع حرم و به همه عزيزان تبريك عرض كنم.
اما در ارتباط با فوريت اين مسأله، همانطور كه برادر بزرگوارمان جناب آقاي دكتر مطهري فرمودند بنا به اين بود كه اين طرح به صورت دوفوريتي مطرح شود و به دليل اينكه يك مقدار زمان آن گذشت ما اين را به صورت يكفوريتي مطرح كرديم. من ابتدائاً لازم ميبينم تاريخچه مختصري در ارتباط با تصوير اين موضوع اشاره كنم. همانطور كه دوستان مستحضر هستند در مجلس نهم در وسط احكام دائمي يك موضوعي مطرح شد، مشروح مذاكرات كاملاً موجود است، بدون اينكه موافق و مخالف در ارتباط با اين موضوع صحبت كنند و بحثي صورت بگيرد اين موضوع در وسط احكام دائمي مطرح شد و به صورت كلي نسبت به اين موضوع رأي گرفته شد. در همان جلسه جناب آقاي دكتر توكلي اخطار دادند، اما متأسفانه رئيس جلسه اخطار را وارد ندانستند و اجازه طرح موضوع را هم ندادند. موضوع به شوراي نگهبان انتقال پيدا كرد و شوراي نگهبان به دليل بار مالي كه اين طرح داشت دو بار اين طرح را رد كردند. نهايتاً با پيگيريهايي كه شايد الان مصلحت نباشد بنده عرض كنم، جناب آقاي روحاني مكاتبه كردند و پذيرفتند كه ما بار مالي اين كار را ميپذيريم و اين واقعاً جاي تعجب داشت، طرحي كه ما در وضعيت اقتصاد مقاومتي هستيم، مشكلات كشور در عرصه اقتصادي زياد است و تعطيلات بسيار به ضرر كشور است، پذيرش يك تعطيلي واقعاً بدون اينكه محاسبه شود چقدر ضرر و زيان به كشور وارد ميكند يك مسأله قابل تأملي بود كه به هر حال به دليل بعضي از مصالحي كه جناب آقاي روحاني به دليل خيلي از تماسهايي كه با ايشان گرفته شد پذيرفتند. اين مسأله به مجلس برگشت، منتها آييننامه مجلس هم عوض شده بود، امكان
اينكه مخالف و موافق صحبت كنند نبود، مجدداً رأيگيري شد.
من اينجا چند تا مسأله را ميخواهم عرض كنم، عزيزان! اولاً ما شرايط كشور را در نظر بگيريم، جلسات علني و غيرعلني كه اين روزها در مجلس در ارتباط با مشكلات اقتصادي و كاري صورت ميگيرد. يك نفر بيايد اينجا بحث كند كه تعطيل شدن يك روز در كشور چقدر بار مالي دارد و چقدر آسيب به كشور ميرساند. البته معناي آن اين نيست، بنده به عنوان يك طلبه حوزه علميه و كسي كه در حوزه علميه مسئوليتهاي بسياري داشتم خواهش كردم اين موضوع را صحبت كنم، همه عزيزان ميدانند معناي عزاداري كردن و بزرگداشت ائمه هدي (عليهمالسلام) اين نيست كه ما تعطيل كنيم. اگرچه تاسوعا و عاشورا به عنوان يك شعائر الهي ضرورت دارد تعطيل باشد، اما معناي آن اين نيست كه ما براي هر يك از ائمه هدي (عليهمالسلام) تعطيل كنيم. ما ميتوانيم فعاليت اقتصاديمان را داشته باشيم، در روز فعاليت اقتصادي خودمان كار را انجام بدهيم و در عين حال عزاداري هم در محيط كارمان، هم در محيط تحصيلمان و هم در محيطهاي بازار و غيره داشته باشيم.
نكته ديگري كه اينجا وجود دارد، عزيزان! اين طرح قرين با موضوعي است كه ممكن است به وحدت بين جامعه اسلامي آسيب وارد كند و ميدانيد اين مسأله از مسائلي است كه بايد به آن توجه كرد. امروز مجلس بايد به موضوع اشتغال و كار توجه خيلي جدي داشته باشد و مسأله هم اين است كه براي بحث يكفوريتي بعضي از عزيزان گفتند شايد وقت گذشته باشد، اتفاقاً دليل بر اينكه ما امروز مسأله را داريم دوفوريتي يا يكفوريتي مطرح ميكنيم از اين باب است كه (نايبرئيس ـ خيلي ممنون) نشان بدهد مجلس نسبت به اين موضوع حساس است، (اميرآباديفراهاني ـ حاجآقا! وقتتان تمام است، خيلي ممنون و متشكريم) مجلس اهميت اين موضوع را درك كرده و براي اهتمام پيدا كردن نسبت به اين موضوع آمده اين مسأله را در دستور كار قرار داده است. من از همه همكاران عزيز تقاضا ميكنم كه كمك كنند يكفوريت اين موضوع رأي بياورد. به معناي اين است كه مجلس اهتمام به كار و اشتغال دارد و ميخواهد اين مسأله را حل و فصل كند. با تشكر از همه دوستان.

مسعود پزشکیان
خيلي ممنون و متشكر. حضار 197 نفر، نمايندگان محترم رأي خودتان را نسبت به
اين طرح اعلام بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. ميهمانان را بفرماييد.

محمد علی وکیلی
بسم الله الرحمن الرحيم
ميهمانان جلسه علني امروز عبارتند از:
ـ جمعي از اعضاي جوانان سفيران اعتلاي انديشه استان اصفهان ميهمانان سركار خانم سعيديمباركه نماينده محترم مباركه هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه شاهد منتظري از شهرستان ورامين ميهمانان جناب آقاي دكتر نقويحسيني نماينده محترم ورامين، قرچك و پيشوا هستند.
7
اعلام وصول (1) فقره طرح

محمد علی وکیلی
طرح الزام سازمان صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران به همكاري در خصوص اقتصاد مقاومتي اعلام وصول ميشود.
8
اعلام وصول (2) فقره لایحه

محمد علی وکیلی
لايحه موافقتنامه كشتيراني تجاري دريايي در درياي خزر بين دولت جمهوري اسلامي ايران و دولت جمهوري قزاقستان اعلام وصول ميشود.
ـ لايحه الحاق دولت جمهوري اسلامي ايران به كنوانسيون مشترك ايمني مديريت سوخت مصرفشده و ايمني مديريت پسماند اعلام وصول ميشود.
9
ناطقین جلسه آقایان: محمدابراهیم رضائی، حسینعلی شهریاری، علی اسدیکرم، محمد بیرانوندی و خانم سیدهفاطمه حسینی

مسعود پزشکیان
ناطقين را اعلام بفرماييد.

محمد علی وکیلی
بسم الله الرحمن الرحيم
ناطقان مياندستور جلسه علني امروز عبارتند از:
ـ آقاي محمدابراهيم رضائي نماينده محترم خمين.
ـ آقاي حسينعلي شهرياري نماينده محترم زاهدان.
ـ آقاي علي اسديكرم نماينده محترم شهربابك.
(كه هر كدام هفت دقيقه وقت دارند)
ـ آقاي محمد بيرانوندي نماينده محترم خرمآباد و دوره.
ـ خانم سيدهفاطمه حسيني نماينده محترم تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس.
(كه هر كدام پنج دقيقه وقت دارند)
از جناب آقاي محمدابراهيم رضائي نماينده محترم خمين دعوت ميكنيم كه به جايگاه تشريف بياورند. آقاي رضايي! هفت دقيقه فرصت داريد، بفرماييد.

محمدابراهیم رضائی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
ابتدا حادثه زلزله كرمانشاه و جانباختن عدهاي از همميهنان عزيز را به مردم شريف استان كرمانشاه به ويژه سرپلذهاب تسليت عرض ميكنم و شكوه همبستگي و احساس تعلق و اوج مهرورزي و انساندوستي مردم بزرگوار ايران را كه برگرفته از فرهنگ اسلامي و ايراني است كه در همدردي و همراهي با مردم آسيبديده عظمت آفريدند و موجب افتخار ملي گرديدند تشكر ميكنم.
همچنين پيروزي بزرگ رزمندگان و مجاهدان محور مقاومت را كه توانستند طومار زندگي ننگين حاكميت آمريكايي ـ صهيونيستي و ارتجاعي داعش را از صفحه زمين برچينند و با خلق حماسهاي عظيم سند افتخاري بر
افتخارات محور مقاومت افزودند و با دست و بازوي الهي خود توانستند سيلي بزرگي به صورت آمريكا و اسرائيل و ارتجاع عرب بكوبند و شكست ديگري بر راهبردهاي شيطان بزرگ تحميل نمايند تشكر نموده و اين پيروزي بزرگ و كمنظير را به رهبر عظيمالشأن و فرماندهان گرانقدر به ويژه سردار سليماني و همه مسئولان نظام جمهوري اسلامي ايران، عراق، سوريه، روسيه، لبنان و رهبر سرافراز عرب سيدحسن نصرالله تبريك ميگويم و براي شهداي گرانقدر مدافع حرم اجر عظيم و براي خانوادههايشان صبر جزيل خواستارم. اين پيروزي براي مسلمين و شكستهاي پيدرپي آمريكا و همپيمانانش نشان داد كه آمريكا نه تنها كدخدا نيست، بلكه گرگ پيري است كه نشانه مرگ در او نمايان گشته و انشاءالله به زودي شاهد پيروزيهاي ديگر مسلمانان و محور مقاومت و جبهه كفر و نفاق و ارتجاع با اتحاد و انسجام همگاني باشيم.
آقاي رئيسجمهور، وزراي محترم، نمايندگان محترم مجلس! همه نگران وضع اقتصادي هستيم و اظهار ميداريم دشمن در جنگ اقتصادي با ايران است، ولي در عمل برخلاف شرايط جنگي در اقتصاد عمل ميشود. سياستهاي اقتصاد مقاومتي را به طور جدي عمل نميكنيم، به قانون اساسي كه در آن مالكيت شخصي محترم شمرده شده، مهمترين بخش اقتصاد را متعلق به بخش خصوصي ميداند يعني اقتصاد مردممحور توجه نميشود. اصل (44) و سياستهاي ابلاغي رهبر معظم انقلاب در اين خصوص مورد توجه و عمل قرار نميگيرد. موانع توليد رفع نگرديد، از بخش خصوصي و سرمايههاي مردمي حمايت نشد، پس چگونه توقع شكوفايي اقتصادي داريم؟ عجيب است مديران و تصميمگيران ميبينند كشور مشكل اقتصادي دارد، ولي اجازه نميدهند موتور محركه اقتصاد يعني مردم به حركت درآيند و ايفاي نقش كنند. بلكه با تمام توان دستان مردم را ميبندد، از جمله كشاورزي در اين كشور قادر است اقتصاد جمعيتي دو برابر جمعيت فعلي را تأمين كند، اكنون در شرايط خوبي نيست.
براي يادآوري و چارهانديشي نگاهي به كشاورزي و زندگي روستايي داشته باشيم و مشكلات را با هم مرور كنيم. آقاي رئيسجمهور، وزراي محترم و نمايندگان محترم مجلس! با تأسف فراوان آنچه مشاهده ميشود دخالت شديد سازمانهاي دولتي در چرخه زندگي روستايي و كشاورزان موجب مخدوش شدن حق مالكيت و حق شهروندي و محدود كردن نقش مردم و عزم و اراده مردم در فعاليتهاي اقتصادي در حوزه خصوصي است كه نتيجه آن عملاً نابودي زندگي روستايي را موجب گرديده است و به طور مختصر به بخشي از گرفتاريهاي مردم اشاره ميكنيم. ديمزارهاي مردم را به نام دولت سند زدند و كشاورزان را با معضلي شديد مواجه نمودند، سپس اعلام كردند حالا اگر كسي سند دارد برود شكايت كند و با رأي قاضي زمينش را پس بگيرد. هم مردم گرفتار شدند و هم براي سيستم قضائي دهها هزار پرونده قضائي درست شد. نامش را نجات منابع طبيعي از زمينخواري گذاشتند و به گزارشهاي آن افتخار كردند، عدهاي از روستاييان بازداشت و زنداني و جريمه شدند و عدهاي مرعوب و آن را جنگ دولت و روستاييان نام گذاشتند و از پيگيري قضائي و حقوق خود منصرف شدند.
امروز وزارت جهاد كشاورزي و سازمانهاي آنان كه هيچ حركتي از آنان رنگ و بوي جهاد ندارد هيچكدام از دهها وظيفه قانوني و حمايتي را درست انجام نميدهند و وجود آن به معضل براي كشاورزان تبديل شده است و با عوامل ناكارآمدش به سازماني مضر تبديل شده كه با دخالت و فشار به مردم موجب نارضايتي است و كارد را به استخوان مردم رسانده و عملاً به جنگ با روستاييان مشغول است. از منظر آنان هيچ كشاورزي حق ندارد براي حفظ مزرعهاش ديوار و فنس يا مانعي در برابر حيوانات وحشي ايجاد كند، اگر انجام داد با حكم قضائي با او برخورد ميكنند. كشاورزان حق ندارند بدون اجازه آنها گوسفند يا گاو نگه دارند يا براي نگهداري دامهاي خود يك طويله بسازند. اگر اين جرم را مرتكب شوند شديدترين تنبيه را بايد به جان بخرند. به كشاورزان گفته ميشود گندم بكارند و با محصول آن عكس افتخار ميگيرند، ولي پول گندم را نميدهند تا نتوانند بدهيشان را بدهند و نتواند بذر تهيه كند و قادر نباشد زمينش را دوباره بكارد. به كشاورز كشت بعضي اقلام تحميل ميشود و اگر بذر تحميلي فاسد بود و سبز نشد كسي مسئوليت آن را نميپذيرد. محصول و دام كشاورز را بيمه ميكنند و حق بيمه ميگيرند، ولي موقع بروز خسارت كسي جواب روستايي را نميدهد و بيمهگذار به وظايفش متعهد نيست و كسي سؤال نميكند.
اگر در موقعي كه دولت بدهي خود را به كشاورز نميدهد اقساط و وامهاي روستاييان برسد سريعاً با حكم قضائي
بيرحمانه با كشاورز و ضامنش برخورد ميشود. همين روستايي طلبكار از دولت اگر نتواند قبض برق و گاز خود را بدهد سريعاً با قطع و جريمه مواجه ميشود. (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون و متشكر، جمعبندي بفرماييد).
عدهاي براي منافع خود در اين كشور اقدام به ايجاد سازمانهاي مختلف كردهاند كه نه براي ملت مفيد بود و نه براي دولت، بلكه مضر بود و بر گرفتاري مردم افزود، از جمله تشكيل سازمان نظاممهندسي كه سازماني فاسد و براي مردم شر و گردنهاي است كه جيب مردم در آنجا زده ميشود و بالاجبار بايد به آن باج بدهند. كساني كه اين سازمانها را درست كردهاند و در مجلس آن را قانوني كردهاند تنها براي منافع خود اقدام كردهاند و موجب خسارت فراوان به مردم شدهاند كه نمونه آن بيمارستان سرپلذهاب است. امروز بر مجلس و دولت فرض است كه بساط اين سازمانهاي منفعتطلب و فاسد را برچينند و گرفتاري مردم را برطرف سازند. موفق باشيد. والسلام عليكم و رحمه الله

احمد امیر آبادی فراهانی
خيلي ممنون جناب آقاي محمدابراهيم رضائي نماينده محترم خمين. ناطق بعدي جناب آقاي حسينعلي شهرياري نماينده محترم زاهدان هستند. جناب آقاي شهرياري! هفت دقيقه فرصت داريد. قبل از اينكه جناب آقاي شهرياري نطقشان را شروع كنند همانطور كه نايبرئيس محترم مجلس فرمودند بيانيهاي براي بحث پيروزيهاي اخير جبهه مقاومت آماده شده است، همكاراني كه امضا نكردهاند به هيأترئيسه مراجعه بفرمايند بيانيه را امضا كنند.

حسینعلی شهریاری
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام و ادب به ملت شجاع ايران، ابتدا هفته بسيج اين شجره طيبه را به بسيجيان عزيز و ملت شريف ايران تبريك ميگويم. بسيجي كه توانست با حشدالشعبي در عراق و سوريه فتنه بزرگ تكفيريها و داعش را بر هم بزند و با رهبري مرجعيت حضرت آيتالله العظمي امام خامنهاي و حضرت آيتالله العظمي جناب آقاي سيستاني بتوانند مديريت كنند و پرونده اين جرثومههاي فساد را در هم بپيچند.
به امت شهيدپرور مخصوصاً مردم خوب كرمانشاه تسليت ميگويم كه اين زلزله اخير باعث شد تعداد زيادي از عزيزانمان را از دست بدهيم و تعداد زيادي را دچار صدمه داشته باشيم. متأسفانه در چند روز اول مشكلاتي به وجود آمد كه با حضور مسئولين از جمله حضرت آيتالله العظمي امام خامنهاي مقام معظم رهبري و دستوراتي كه فرمودند در رفع مشكلات اين عزيزان تسريع شد.
ولي بايد گفت ما تجربههاي زيادي در مورد زلزله داشتيم، زلزله رودبار، زلزله بم، زلزله هريس. متأسفانه ما نتوانستيم خوب مديريت كنيم، مديريت يكپارچه نداشتيم و گرفتاريهاي زيادي به وجود آمد. بيمارستانها كه بايد مرجعي براي درمان مجروحين باشند در تمام اين زلزلهها متأسفانه اولين مكانهايي كه صدمه ديدند و از بين رفتند بيمارستانها بودند كه واقعاً بايد در اين زمينه فكر جدي كرد. پيمانكاران، ناظرين و كارفرمايان بايد مورد مؤاخذه قرار بگيرند كه چرا خوب مديريت نكردند و بيمارستانهايي را ايجاد كردند كه متأسفانه با اولين زلزله فرو ريخته و نتوانستند به مجروحين و كساني كه در اين حوادث بزرگ صدمه ديدند خدمت بدهند.
پيروزي بزرگ سپاه اسلام بر تكفيريها را به مقام معظم رهبري، سيد بزرگوار جناب آقاي سيدحسن نصرالله و سردار رشيد اسلام سردار سليماني و خانوادههاي بزرگوار شهداي مدافع حرم تبريك ميگويم و براي چندمين بار پوزه آمريكاي جهانخوار و ايادي استكبار در سوريه و عراق به خاك ماليده شد، ولي متأسفانه اينها درس عبرت نميگيرند.
مشكلاتي كه امروز وجود دارد و به نمايندگان خيلي مراجعه ميكنند مشكلات سپردهگذاران در بنگاههاي اقتصادي مثل كاسپين، البرز آرمان، پديده شانديز و حوزههاي اقتصادي ديگري است كه متأسفانه عليرغم اينكه مسئولين قول ميدهند، ولي مشكلات اين عزيزان حل نشده و مرتب مراجعه ميكنند. متأسفانه مردم از مسئولين سلب اعتماد ميكنند. اگر شما امروز ميبينيد كه مردم زيادي براي كمك به زلزلهزدگان خودشان راه افتادهاند و حضور پيدا ميكنند به خاطر اين بدقوليهايي است كه متأسفانه مسئولين ميدهند و به آن عمل نميكنند. در اين زمينه مسئولين بانك مركزي بايد مورد مؤاخذه قرار بگيرند كه چرا اين مجوزها را دادهاند، وقتي شما ميخواهيد يك دكه سيگارفروشي را باز كنيد بايد برويد از چندين ارگان مجوز بگيريد. مگر ميشود كه يك بنگاه اقتصادي به
وجود بيايد و وابسته به رانتخواران و لابيگريها نباشد، بتواند پول مردم را غارت كند و بعضي مواقع هم خيلي از اينها بتوانند به خارج از كشور بگريزند و مشكلات همچنان براي مردم باقي بماند.
مشكلات معلمين حقالتدريس به قوت خودش باقي است كه اميدواريم عزيزان ما در كميسيون آموزش مجلس اين مشكلات را برطرف كنند. كارگزاران مخابرات، كارگزاران بيمه كشاورزي، عزيزاني كه هر روز به تمام نمايندگان مراجعه ميكنند، مسأله حقوق بشر و مجامع جهاني كه چشمشان را بستهاند، اتحاديه ضعيف عرب است كه متأسفانه عليرغم اين همه جنايتي كه عربستان ميكند چشمشان را بستهاند و هيچ كاري انجام نميدهند.
متأسفانه مشكلات جدي در استان سيستان و بلوچستان وجود دارد، ما اميدواريم كه همكاران ما در مجلس منطقه آزاد سيستان را جامه عمل بپوشانند. توسعه سواحل مكران را جدي بگيرند. متأسفانه ما بودجهها را ايدهآل تصويب ميكنيم، ولي به آن رسيدگي نميكنيم. در بند «ه» تبصره (12) همسانسازي حقوق بازنشستگان كشوري و سازمان تأمين اجتماعي نيروهاي مسلح است كه متأسفانه به آن پرداخته نشده است. تعيين تكليف حقآبه سيستان است كه دولت را مكلف كرده در بند «ج» تبصره (8) كه به آن بپردازد، به طور جدي به آن پرداخته نشده است. طرح تحول سلامت و مشكلات آنها است كه از افتخارات دولت بود، اميدواريم كه جناب آقاي دكتر روحاني و تيم اقتصادي بتوانند مشكلات اينجا را به طور جدي حل كنند و نگذارند كه اين طرح به شكست منجر شود.
مشكل بيكاري جوانان در استان سيستان و بلوچستان است كه تعداد زيادي از جوانان ما متأسفانه بيكار هستند و عليرغم آمارهايي كه داده ميشود واقعاً مشكلات استان ما حل نشده است. فقر و مشكلات معيشتي مشكلات جدي براي مردم خوب استان سيستان و بلوچستان به وجود آورده است. اعتبارات عمراني استان كه حدود (2000) ميليارد تومان بوده حدود (29) درصدش را گفتهاند بايد پرداخت شود كه از اين (29) درصد هم فقط (22) درصد و آن هم متأسفانه به صورت اين اسناد خزانه است كه بايد يكساله يا دوساله پرداخت شود كه هيچكدام از پروژههاي عمراني استان متأسفانه به شكل واقعي حل نشده، مشكل صيادان و كشتيهاي ترال در خليج فارس و
درياي عمان است كه متأسفانه مشكلات زيادي براي صيادان ما به وجود آورده است. اميدواريم كه انشاءالله دولتمردان به قولهايي كه ميدهند عمل كنند و نگذارند كه مردم نااميد شوند. مشكلات استان ما مشكلات جدي است، عليرغم اينكه قولهاي زيادي داده شده به آنها جامه عمل پوشانده نشده و اين باعث سلب اعتماد مردم شده كه اميدواريم انشاءالله دولتمردان در اين زمينه به طور جديتري عمل كنند و به مشكلات مردم رسيدگي جدي نمايند. از لطف همكاراني كه توجه كردند تشكر ميكنم. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

احمد امیر آبادی فراهانی
از جناب آقاي شهرياري نماينده محترم زاهدان تشكر ميكنيم. ناطق بعدي جناب آقاي علي اسديكرم نماينده محترم شهربابك هستند، جناب آقاي اسدي! شما هفت دقيقه فرصت داريد، در خدمتتان هستيم، بفرماييد.

علی اسدی کرم
نطق 7 دقیقه ای
به نام خالق هستي
با سلام و عرض ارادت به پيشگاه شهداي والامقام و همه ايثارگران، جانبازان، رزمندگان و آزادگان انقلاب اسلامي و سلام و درود به روح پاك حضرت امام بنيانگذار جمهوري اسلامي و آرزوي توفيق و سلامتي براي رهبر معظم انقلاب اسلامي.
حادثه غمبار زلزله غرب كشور را به همه ملت شريف ايران خصوصاً مردم غيور كرمانشاه تسليت عرض نموده و اميدوارم كه با همت بزرگ خود از نو شهري به وسعت تاريخ اين مرز و بوم بسازند.
پيروزي غرورآفرين رزمندگان مقاومت و مدافعان حرم بر جرثومه فساد، داعش را تبريك عرض نموده و براي يكايك رزمندگان آرزوي موفقيت و براي شهداي آن آمرزش الهي را خواستارم و براي فرماندهان آنان بالاخص سردار حاجقاسم سليماني آرزوي سلامتي و موفقيتهاي بيشتر را در نبرد با استكبار و جنگافروزان منطقه از خداي بزرگ مسألت دارم. بيشك وحدت و همدلي ملت شريف ايران ميتواند توطئههاي منطقهاي و بينالمللي را خنثي و منطقه را از لوث جنگافروزان، پاك و ثبات و آرامش را در منطقه حاكم كند.
باز هم افروخت دل را شعله حبالوطن
تا كه در توصيف شهر بابكان گويم سخن
سلام بر مردم شريف و مهربان شهرستان شهربابك و همه شهرها و روستاهاي خوب شهرستان، مردمي قانع اما با فكرهاي بلند و گامهاي استوار و پشتكاري ستودني و فرهنگي غني كه در تاريخ چون فيروزه شهرستان ميدرخشند. از اين تريبون خانه ملت به آنها سلام و درود ميفرستم، اما مشكلاتي را كه در حوزه انتخابيه است متذكر ميشوم.
جناب آقاي دكتر اردكانيان، وزير نيرو! از آنجايي كه در شهرستان شهربابك محدوديت منابع آب و كاهش شديد ذخاير آبهاي زيرزميني شهرستان كه در بخشهاي صنعت و كشاورزي استفاده شده درخواست مينمايم كه مديريت جديدي بر اين منابع آبي و سفرههاي زيرزميني به كار گرفته شود و آبهاي غيرشرب جايگزين آبهاي شرب در بخش صنعت گردد و همچنين پروژه انتقال آب از خليج فارس تا چادرملو در يزد مديريت شود و اين كار سرعت گيرد تا با حداقل زمان هم در بخش صنعت و هم در بخش آب شرب شهرستان شهربابك مورد استفاده قرار گيرد.
جناب آقاي دكتر اردكانيان! كمبود برق و عدم تأمين برق براي واحدهاي صنعتي بزرگ و نبود شبكه انتقال برق در اين شهرستان كه نياز شديد صنايع جنبي مس را به دنبال دارد، تقاضا دارم كه به طور جد وزارت نيرو و مسئولين استاني وارد عمل شوند و اين مشكل اساسي را از شهرستان حل نمايند. هرچند كه به مسئولين استاني قبلاً تذكر داده شده بود، ولي هيچ اقدامي را صورت ندادند.
جناب آقاي حجتي وزير جهاد كشاورزي! امروز يكي از مشكلات اساسي در شهرستان شهربابك و همچنين استان تعيين تكليف اراضي ملكي از اراضي ملي و دولتي است كه براي مردم شريف شهرستان شهربابك مشكلات زيادي را درست كرده است. كمبود نقشههاي دقيق و رقومي به نحوي كه اكثر روستاها و آباديها داراي كروكي بوده كه اين كروكيها با طبيعت همخواني نداشته و باعث ايجاد سرگرداني و حيراني اربابرجوع و متقاضيان گشته است. اگر بتوان از نيروهاي متخصص و ماهر و نقشهبردار و همچنين وسايل نقشهبرداري شامل جيپياس و وسايل
نقليه استفاده كرد ميتوان مشكلات و نارضايتي مردم را حل نمود. تا آنجا كه اطلاع دارم مشكل در سطح كشور ميباشد، ميطلبد كه براي اين منظور رديف بودجهاي در نظر گرفته شود و براي هميشه اين مشكلات اساسي را در كشور حل نمود.
با توجه به وسعت بالاي شهرستان و وجود پروندههاي داراي تداخلات كه نياز به طرح در محاكم قضائي دارند ولي شعبه ويژه قضائي كميسيون مادهواحده در شهرستان وجود ندارد و اين مسأله وقت زيادي از مردم را ميگيرد و زمانبر بودن اين مسأله باعث نارضايتي مردم گرديده است. تقاضا دارم كه اين مشكل حل گردد.
در خصوص تعيين تكليف اراضي تصرفي با سابقه چندينساله كه در مجاورت اراضي واگذاري و ملكي منجر به ساخت و ساز بنا و مستحدثات گرديده و در حال حاضر با مشكل آب، برق و گاز و بعضاً پروانه ساختماني روبرو هستند كه به علت ملي بودن اراضي با مشكل مواجه هستند، بايد هر چه سريعتر اين مشكل مورد بررسي قرار گرفته و حل و فصل گردد.
جناب آقاي بطحايي وزير محترم آموزش و پرورش! در شهرستان شهربابك حدود (60) درصد مدارس اين شهرستان تخريبي هستند. اگر خدايناكرده زلزلهاي اتفاق بيفتد چه كسي مسئول اين حادثه خواهد بود؟ هنرستانهاي فني و حرفهاي داراي تجهيزات فرسوده و مستعمل هستند كه نياز مبرم به تعويض اين تجهيزات فرسوده ميباشد. خواهشمندم فكري بفرماييد. اميدوارم كه سرانه مدارس هرچه سريعتر واريز گردد و مسائل و مشكلات مالي مدارس حل شود. پرداخت نشدن اضافهكار نيروهاي اداري به مدت هشت ماه كه در كاركنان اداري دلسردي و بيانگيزگي را سبب ميشود، بايستي اين اضافهكار پرداخت گردد تا براي كاركنان انگيزه ايجاد شود.
جناب آقاي زنگنه وزير نفت! از آنجا كه تعداد زيادي از روستاهاي شهرستان شهربابك از جمله مرج، پاقلعه، ريسه و روستاي تاريخي ميمند گازرساني نشدهاند، با توجه به اينكه مردم اين مناطق در فصل زمستان با مشكل مواجه هستند و از طرفي گازرساني به روستاها باعث افزايش رفاه و ايجاد اشتغال ميگردد، تقاضا دارم تا پروژههاي گازرساني به اين مناطق را عملياتي نماييد.
جناب آقاي مهندس جهرمي وزير ارتباطات و فناوري! (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون و متشكر فرصتتان تمام است) عدم توجه به زيرساختهاي مخابراتي در شهرستان شهربابك موجب گرديده تا مشكلاتي در بخشهاي مختلف مخابراتي ايجاد شود و تعداد زيادي از روستاهاي شهرستان شهربابك با مشكل پوشش آنتندهي تلفن همراه مواجه شوند. با توجه به نياز اين مناطق تقاضا دارم كه هرچه سريعتر نسبت به رفع مشكل اقدام گردد. (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون و متشكر).
وزير راه و شهرسازي! تقاضا دارم كه روستاي تاريخي ميمند كه ثبت جهاني شده و ميتواند گردشگران زيادي را به اين منطقه سرازير نمايد پروژه راهآهن پاسارگاد به ميمند هرچه زودتر عملياتي گردد. متشكرم. والسلام

مسعود پزشکیان
خيلي ممنون، متشكرم. نفر بعدي را دعوت بفرماييد.

احمد امیر آبادی فراهانی
خيلي ممنون جناب آقاي اسديكرم نماينده محترم شهربابك. ناطق بعدي جناب آقاي محمد بيرانوندي نماينده محترم خرمآباد و دوره هستند. جناب آقاي بيرانوندي! پنج دقيقه فرصت داريد، به عنوان نطق اضطراري در خدمتتان هستيم.

محمد بیرانوندی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
به نام آنكه هستي نام از او يافت
فلك جنبش، زمين آرام از او يافت
به ملت رشيد ايران و نمايندگان محترم مردم درود و سلام ميفرستيم. به نمايندگي از طرف مردم لرستان به مردم نجيب، اصيل و بزرگوار مناطق زلزلهزده استان كرمانشاه تسليت ميگوييم و از طرف مردم استانم با مردم استان كرمانشاه ابراز همدردي ميكنيم. از مردم نوعدوست، آگاه و بينظير ايران كه در نخستين ساعات وقوع زلزله با تمام هستي خود در خيابانهاي سرپلذهاب و جادههاي ميانشهري و روستايي قصرشيرين و ثلاثباباجاني حضور پيدا كردند سپاسگزاري ميكنم. از دولت تدبير و اميد ميخواهيم انشاءالله با تدبير پيش از آغاز فصل سرما تمام توان خود را معطوف كنند تا آسيبديدگان زلزله سر و سامان بگيرند.
خدا را شاكر و سپاسگزاريم كه امروز بزرگترين فتنه (20) سال اخير در قلمرو دنياي اسلام با همت مردان مرد شكست خورد. بر خود واجب ميدانم پايان جرثومه داعش را به رهبر انقلاب، به مسلمانان جهان، ملت فهيم ايران، سرداران رشيد و شهيد مدافع حرم به ويژه برادرم حاجقاسم سليماني تبريك بگويم. اگر غم زلزله كرمانشاه نبود اكنون شاهد جشن باشكوه ايرانيان به عنوان فاتحان جنگ عليه خشونت و تبعيض در دنيا بوديم.
نمايندگان عزيز، همكاران بزرگوارم! من امروز براي نطق اضطراري ثبتنام كردم، اما در واقع دير خبر دادند كه نوبتم شده است. در تعارض بودم كه حرف بزنم يا نه. دو، سه مطلب باعث شد كه چند دقيقهاي تصديع اوقات بدهم. آغاز مطلب و اولين دغدغه ويژه بازنشستگان است، مطلب دوم تعيين تكليف نيروهاي حقالتدريس و مطلب سوم بيكاري جوانان ديارم.
اما نكته آغازين؛ دوستان عزيز، همكاران بزرگ! بازنشستگان موتور محركه كشور در چند دهه گذشته بودهاند. هستي امروز ما مرهون تلاشها و ازجانگذشتگيهاي آنان است. حقوق و دستمزد آنان كفاف خريد نان شبشان را نميدهد. وقتي پاي درد اين عزيزان مينشينيم شرمنده آنان ميشويم، چه بگوييم؟ فيش حقوق را به ما نشان ميدهند واقعاً جواب نان شب آنان را نميدهد. اين عزيزان يادگاران سختترين روزهاي ما هستند، آنان بازنشسته شدهاند، اما هزار و يك مصيبت و بلا و سختي به سراغ آنان آمده و امروز در گذران روز و شبشان ماندهاند.
اجراي اولين بودجه مصوب مجلس دهم نشان داد كه هنوز زخمهاي عميقي بر پيكر نظام اداري ماست كه بايد آنها را درمان كنيم و التيام ببخشيم. عزم جدي مجلس براي كاهش تبعيض و تبعيض پرداختيها به ويژه پرداختيهاي بازنشستگان در سال پيش خود را نشان داد و قابل تقدير است. انتظار ميرود كه هم دولت و هم مجلس با همفكري و همسويي به غم نان اين بازنشستگان عزيز خاتمه دهند.
اما نكته بعد؛ دوستان عزيز ميدانند كه ماهها است مشكلي به نام مشكل حقالتدريسها در محافل و مجامع مطرح است، چه در مجلس و چه در دولت. چندين بار پس از كش و قوسهاي فراوان در نهايت مصوبه آخر كميسيون ما اينگونه شد، (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون جناب آقاي بيرانوندي، فرصتتان تمام است)
همكاران عزيز! ما در آنجا با رأي كميسيون بدون دخالت ديگران تصويب كرديم كه اين عزيزان در طي برنامه ششم به شكل پلكاني استخدام شوند، آزمون مبناي اولويت اين عزيزان است، نه ريزش داشته باشند.
نكته بعدي بلاتكليفي كارگزاري بيمه محصولات كشاورزي است (نايبرئيس ـ خيلي ممنون، بقيه را به رسانهها بدهيد) از مجلس توقع داريم كه اين را به سامان برساند.
نكته آخر؛ جناب آقاي پزشكيان، عزيزان حاضر در اين محفل! بيكاري در استان لرستان بيداد ميكند، (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون) چه كسي بايد به درد اين عزيزان رسيدگي كند؟ به ما ميگويند در مجلس فرياد بزنيد شايد كساني پيدا شوند بيايند به درد اين عزيزان رسيدگي كنند.
والسلام عليكم و رحمه الله

احمد امیر آبادی فراهانی
جناب آقاي بيرانوندي! تشكر ميكنيم، خيلي ممنونيم. ناطق بعدي سركار خانم سيدهفاطمه حسيني نماينده محترم تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس هستند. سركار خانم حسيني! شما پنج دقيقه فرصت داريد ايراد نطق بفرماييد.

احمد امیر آبادی فراهانی
جناب آقاي بيرانوندي! تشكر ميكنيم، خيلي ممنونيم. ناطق بعدي سركار خانم سيدهفاطمه حسيني نماينده محترم تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس هستند. سركار خانم حسيني! شما پنج دقيقه فرصت داريد ايراد نطق بفرماييد.

سیده فاطمه حسینی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
به حضور مردم شريف كشورم عرض سلام و ادب دارم. ابتدا حادثه ناگوار زلزله كرمانشاه را به هموطنان عزيزم تسليت ميگويم و از اين مردم غيور كه با همدلي خود به ياري كرمانشاه شتافتند به نوبه خود تشكر ميكنم. جا دارد به سردار حاجقاسم سليماني پيروزي نبرد حق بر باطل را تبريك عرض نمايم و از ايشان و همكارانشان تجليل نمايم.
همكاران گرامي! دولت پيشنهاد كرده از محل منابع صندوق توسعه ملي (5/1) ميليارد دلار به توسعه روستاها اختصاص پيدا كند. مجلس نيز با اين لايحه موافقت كرده است. با اين حال اقتصاددانان ابراز نگراني ميكنند كه يك بار ديگر تجربه پولپاشي زيانبار در اقتصاد ايران تكرار شود. مشكل اين است كه اينگونه تخصيصها نميتواند سياستگذار را به اهدافي كه دارد نزديك كند و حتي احتمال افزايش تورم نيز وجود دارد. بنابراين بهتر است بخشي از اين منابع صرف ايجاد زيرساختها براي شروع كسب و كارهاي مدرن در مناطق روستايي شود. اين ايده در صورت اجراي درست ميتواند زندگي بخشي از روستاييان را متحول كند.
مسأله خيلي ساده است، دولت بخشي از (5/1) ميليارد دلار را به توسعه زيرساخت اينترنت و آموزش در روستاها اختصاص دهد و روستاييان با استفاده از اين ظرفيت محصولات خود را در معرض ديد شهرنشينان قرار دهند. حركتهاي كوچكي در بخش گردشگري و معرفي ظرفيتهاي بومگردي آغاز شده است، اما روستاييان ميتوانند با استفاده از اينترنت، صنايع دستي و حتي خوراكيهاي خود را در معرض فروش قرار دهند. شايد اين طرح خيلي دور از دسترس به نظر برسد و حتي شايد در نگاه اول غيرممكن به نظر برسد، اما وقتي خردهفروشي در بستر شبكههاي اجتماعي اينقدر رشد كرده است چرا براي روستاييان غيرممكن باشد؟ در اين زمينه دو رويكرد براي جهتدهي به اين منابع متصور هستم؛ در رويكرد نخست ميتوان منابع را در قالب تسهيلات خرد به روستاييان تخصيص داد. در كنار آن همانطور كه در آييننامه هم پيشبيني شده مشاوره و آموزشهاي لازم براي بهكارگيري اين منابع ارائه شود و براي افزايش سهم از بازار محصولات و خدمات روستايي، استارتآپهاي روستايي حمايت شوند و جزء اولويتها قرار گيرند. ممكن است ايده راهاندازي استارتآپهاي روستايي دور از ذهن به نظر برسد، چون عموماً افكار عمومي استارتآپها را تكنولوژي متناسب با محيطهاي شهري ميدانند كه ميتوانند دسترسي به استعدادها و منابع و زيرساختها را براي جوامع شهري فراهم كنند، اما واقعيت اين است كه مناطق روستايي نيز ميتوانند بستر شكلگيري استارتآپها باشند. استارتآپهاي روستايي زمينه ايجاد تحول در اقتصاد روستا را دارند، به عنوان مثال يك جوان روستايي با راهاندازي يك سايت يا با استفاده از فضاي مجازي ميتواند استعدادهاي روستاهاي منطقهاش را در زمينه گردشگري معرفي كند و اهالي روستا با دريافت تسهيلات از منابع صندوق براي علاقهمندان بومگردي اقامتگاههاي مناسبي را ايجاد كنند و با جذب گردشگران بازاري براي فروش صنايع دستيشان، محصولات غذايي خانگي و خشكبار ايجاد كنند. در حدود (17) استان كشور پتانسيلهاي بومگردي را
داريم كه استارتآپها در معرفي آنها و رونق گردشگري روستاها ميتوانند نقش مؤثري ايفا كنند. نمونههاي موفق مشابه آن اجرا شده و ظرفيت رزرو اين اقامتگاهها از مدتها قبل پر ميشود.
نمونه ديگري كه ميتوان به آن اشاره كرد معرفي محصولات روستاييان از جمله صنايع دستي از طريق فضاي مجازي براي فروش در شهرها است. اين يك طرف مسأله است و رويكرد ديگر اين خواهد بود كه شركتهاي توانمند حوزه فناوري و دانشبنيان كه به توسعه اقتصاد روستاها كمك ميكنند حمايت شوند و اين شركتها با ايجاد يك پنجره جديد به روي محصولات روستاييان هم امكان عرضه محصولات را براي مشتريان در اقصينقاط كشور فراهم كنند. مثلاً خردهفروشان اينترنتي ميتوانند صفحهاي را به انواع كالاهاي روستايي اختصاص دهند و به نوعي در توسعه اقتصاد روستاها و ايجاد اشتغال پايدار نقش ايفا كند، يا اينكه در حادثه تلخ و دردناك زلزله كرمانشاه مردم عزيز اين مناطق علاوه بر از دست دادن خانه و كاشانه و مهمتر از آن عزيزانشان، اكنون با تخريب زيرساختهاي مشاغل خود نيز دست و پنجه نرم ميكنند. فروشگاههاي آنلاين ميتوانند صفحهاي را به محصولات اين استان اختصاص دهند و از طرف ديگر مشاوره و آموزش لازم براساس نياز بازار به روستاييان در كرمانشاه داده شود تا از اين طريق تقاضا براي خريد محصولات اين مناطق تحريك شده و زمينه براي عرضه بيشتر اين محصولات فراهم شده و قدري از آلام هموطنانمان كاسته شود.
در نظر داشته باشيد كه علاوه بر اين سهم خدمات فناوري اطلاعات (15) درصد، سهم گردشگري و صنايع دستي هر كدام (10) درصد از اين منابع است و در مجموع ميتوان عنوان كرد هدفگذاري صورتگرفته براي توسعه اين بخش (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون فرصتتان تمام است) به (35) درصد ميرسد و ميتوان اميدوار بود، زيرا بخش قابل توجهي از منابع است. اما بايد توجه داشته باشيم كه توسعه استارتآپها به دليل اينكه تأمين مالي اين بخش از ريسك بالايي برخوردار است بايد در كنار آن شتابدهندههاي روستايي را هم داشته باشيم. من با توجه اينكه زمانم به پايان رسيده فقط به يك جمله پاياني اكتفا ميكنم و آن هم اين است كه ما تقاضا داريم در كنار اين فرآيندهاي اعطاي مجوز براي اين استارتآپها (نايبرئيس ـ خيلي ممنون خانم دكتر، وقت شما تمام شد) بايد به طور چشمگيري كوتاه و مختصر باشد. خيلي ممنون و متشكرم.

مسعود پزشکیان

احمد امیر آبادی فراهانی
از خانم حسيني نماينده محترم تهران تشكر ميكنيم.
10
گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی در مورد نحوه اجرای قانون اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی

مسعود پزشکیان

سیداحسان قاضی زاده هاشمی
آقاي رئيس! دستور بعدي گزارش كميسيون ويژه حمايت از توليد ملي و نظارت بر اجراي سياستهاي كلي اصل (44) قانون اساسي در مورد نحوه اجراي قانون اجراي سياستهاي كلي اصل (44) قانون اساسي در اجراي تبصره (1) ماده (49) آييننامه داخلي مجلس شوراي اسلامي است. جناب آقاي قاضيپور! در خدمتتان هستيم.

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي وكيلي! اسامي را بخوانيد.

محمد علی وکیلی
اسامي كه به قيد قرعه براي اظهارنظر انتخاب شدهاند، جناب آقاي محمدرضا پورابراهيمي نماينده محترم كرمان و راور، جناب آقاي امير خجسته نماينده همدان و فامنين، جناب آقاي احمد سالك نماينده محترم اصفهان، جناب آقاي محموديشاهنشين نماينده محترم شهريار، قدس و ملارد، جناب آقاي ابوالفضل ابوترابي نماينده محترم نجفآباد و جناب آقاي فولادگر نماينده محترم اصفهان.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی

نادر قاضی پور
بسم الله الرحمن الرحيم
در ابتدا يادي ميكنيم از شهداي حمله گروهك داعش به مجلس شوراي اسلامي از جمله جناب آقاي مهندس آقاجاني كارشناس زحمتكش مركز پژوهشها در دوره نهم و دهم.
گزارش ما در رابطه با قانون اجراي سياستهاي كلي اصل (44) قانون اساسي است. عليرغم تصور اكثريت، قانون اجراي اصل (44) قانون اساسي صرفاً معطوف به خصوصيسازي شركتهاي دولتي نبوده، بلكه اين قانون به مسائل مهمتري از جمله گروهبندي فعاليتهاي اقتصادي براي مشخص كردن محدوده ورود دولت در زمينه مالكيت، سرمايهگذاري و مديريت هر يك از گروهها، ساماندهي شركتهاي دولتي و ارتقاي بهرهوري آنها، رصد سرمايهگذاري دولت از طريق سازمانهاي توسعهاي، تفكيك وظايف حاكميتي از وظايف تصديگري شركتهاي دولتي و واگذاري وظايف تصديگري در جهت كاهش بار مالي دولت، افزايش رقابتپذيري در اقتصاد، توانمندسازي بخش خصوصي و توسعه بخش تعاوني و افزايش عدالت اجتماعي از طريق توزيع سهام عدالت پرداخته است.
فصل اول ما هشت بند است، برخي محورهاي حائز اهميت در اجراي قانون سياستهاي كلي اصل (44):
1 ـ سهام عدالت.
2 ـ عملكرد سازمانهاي توسعهاي.
3 ـ تغييرات در گروهبندي فعاليتهاي اقتصادي شركتهاي دولتي.
4 ـ بررسي و سازماندهي فعاليتهاي فرهنگي، تبليغي و شاخصهاي اجرايي.
5 ـ ماده (5) قانون در رابطه با رعايت سقف سهامداري بانكهاي غيردولتي و مؤسسات مالي و اعتباري و سقف تملك سهام آنها.
6 ـ بررسي ماده (6) قانون در رابطه با سقف سهامداري و ميزان مجاز سهام در مؤسسات و نهادهاي عمومي غيردولتي.
7 ـ بخش تعاون.
8 ـ ارتقاي كارايي و افزايش بهرهوري.
فصل دوم مربوط به تكاليف باقيمانده از قانون اجراي سياستهاي كلي اصل (44) قانون اساسي است.
فصل دوم كه در چهار بخش است نگاه اجمالي به گزارشهاي نظارتي حوزه اصل (44) است.
الف ـ گزارش ششماهه دوم 94 و ششماهه اول 95 وزارت امور اقتصادي و دارايي.
ب ـ گزارش دبيرخانه مجمع تشخيص مصلحت نظام.
ج ـ گزارش سازمان بازرسي كل كشور.
د ـ گزارش ديوان محاسبات كل كشور.
فصل چهارم فصل واگذاريها است.
فصل پنجم جمعبندي و خلاصه اينها است.
از يك سو دولت به عدم ورود به عرصه فعاليتهاي گروه يك و دو، برابر ترتيبات مقرر در قانون پايبند نبوده و از سوي ديگر از طريق سازمانهاي توسعهاي ولو با مجوز قانونگذار، مبادرت به ورود بيبرنامه به اين عرصهها نموده است. عدم اختصاص منابع كافي به بازسازي بنگاهها قبل از واگذاري، عدم پايبندي برخي دستگاههاي اجرايي به انجام تكاليف قانوني بالاخص در زمينه گزارشدهي باكيفيت و عدم اقدام به موقع جهت ارائه لوايح مصرح در قانون مذكور، ابهام مواد قانوني در زمينه أخذ اطلاعات سهامداري مؤسسات و نهادهاي عمومي غيردولتي، بانكهاي غيردولتي و مؤسسات اعتباري و نظارت بر سقف ميزان سهامداري آنها، نگاه درآمدي دولت به واگذاريها، رد ديون دولت از طريق واگذاري سهام، عدم اجراي برخي مواد قانوني و تكاليف به جا مانده (به طور نمونه عدم تشكيل نهادهاي تنظيمگري) بوده است.
همكاران عزيز! رهبر فرزانه نظام انقلاب اسلامي در سالهاي 1384 و 1385 سياستهاي كلي اصل (44) قانون اساسي را ابلاغ و پس از آن بارها مورد تأكيد قرار داده است. اما بررسي و تحليل وضعيت فعلي حضور دولت در اقتصاد پس از سپري شدن حدود (9) سال از اجراي قانون اجراي سياستهاي كلي اصل (44) قانون اساسي در قياس با زمان قبل از اجراي قانون يادشده، نشان ميدهد به رغم تأكيدات مقام معظم رهبري، اقدامات صورتگرفته
طي اين سالها منجر به كاهش نقش و تحديد اندازه دولت در اقتصاد نشده و شرايط را براي تحقق رشد و توسعه اقتصادي مناسب و پايدار مهيا ننموده است. براساس آمارها از مجموع واگذاريهاي صورتگرفته در اين سالها، سهم بخش خصوصي تنها در حدود (13) درصد بوده كه عمدتاً ناشي از فقدان بخش خصوصي توانمند و فضاي رقابتي نامناسب بوده است.
اما سهام عدالت؛ سهام عدالت با هدف گسترش مالكيت عمومي در جهت تأمين عدالت اجتماعي، بر اساس مواد (34 تا 38) قانون اجراي سياستهاي كلي اصل (44) قانون اساسي شكل گرفت. در حال حاضر با وجود گذشت (10) سال از طرح موضوع سهام عدالت، مشكلات آن تاكنون به طور كامل حل نشده و لزوم ساماندهي طرح توزيع سهام عدالت را ايجاب كرده است. متأسفانه سهام عدالت حياط خلوت وزيران شده است.
اما راهكارهاي سهام عدالت؛ تعريف دقيق دايره مشمولين و نحوه ورود به اين دايره و خروج از آن در قانون. با اين تعريف، اولاً فرصت پوشش همه دهكهاي پايين درآمدي در طرح توزيع سهام عدالت فراهم ميشود.
2 ـ تصويب نحوه محاسبه دوره تقسيط (10) ساله كه در زمره شرايط واگذاري سهام به مشمولين است.
3 ـ اصلاح قانون اجراي سياستهاي كلي اصل (44) در جهت تصريح اين قانون درخصوص ارزش سهام قابل واگذاري.
4 ـ تصويب قانون در مورد چگونگي برخورد با عدم تسويه كامل اقساط واگذاريها از سوي مشمولين.
5 ـ عدم تغيير پورتفوي سهام عدالت. پورتفو يعني اينكه سهامدار فلان بانك خصوصي چه كساني هستند و هر كدام چقدر سهام دارند، چون كه سهام سقف دارد.
6 ـ ارائه سازوكار پرداخت سود به مشمولين.
7 ـ نهايي كردن پورتفوي سهام عدالت، قيمتگذاري كردن همه شركتها و فراهم كردن زمينه ورود همه شركتها.
8 ـ تعيين تكليف شركتهاي سرمايهگذاري استاني و تعاوني عدالت شهرستاني.
9 ـ افزايش شفافيت لايحه پيشنهادي در بخش آزادسازي سهام عدالت مواردي از نوع صندوق، ويژگيهاي آن، اساسنامه، مجامع صندوق و سهام ممتازه.
10 ـ ايجاد زيرساختهاي مورد نياز آزادسازي سهام عدالت در بازار بورس و سرمايه.
11 ـ در نظر گرفتن روشهايي براي جلوگيري از عرضه يكباره سهام عدالت توسط مشمولين بعد از آزادسازي.
اما چالشهايي كه سازمان توسعهاي ايدرو دارد:
1 ـ واگذاري شركتهاي ابزاري ايدرو نظير شركتهاي پيمانكاري عمومي و شركتهاي دانشمحور.
2 ـ به دليل تناقضها و ابهامهاي متعدد در قانون، امكان هرگونه فعاليت سرمايهگذاري در مناطق كمتوسعهيافته، مرزي و محروم و صنايع پيشرفته از ايدرو سلب شده است.
3 ـ عدم رعايت كلي يا جزئي برخي از مواد قانوني.
4 ـ اعمال آييننامهها و فرآيندهاي سليقهاي و يا عدم اجراي مناسب قانون توسط مجريان نظير سازمان خصوصيسازي يا خصومتسازي.
5 ـ واگذاريهاي موفق در مرحله اول و عدم توان پرداخت اقساط واگذاري توسط تحويلگيرنده مالكيت و مديريت شركتها و به ناچار تجديد واگذاري آنها، مانند (صدرا و صدرا اميد چابهار، هپكو، بازرسي كيفيت و استاندارد ايران، ماشينآلات صنعتي تراكتورسازي ايران، صنايع آذرآب، صنعتي و توليدي ديزل سنگين، ماشينسازي، گروههاي صنعتي ديگر مانند سپاهان، قائن و تجهيزات نفت نمونههايي هستند).
6 ـ اجراي ناصحيح ماده (18) قانون كه با پيگيريهاي به عمل آمده به موجب تبصره (7) الحاقي به بند «الف» ماده (3) قانون مذكور كه در 7/12/92 مورد تأييد شوراي محترم نگهبان شده، برطرف شده است.
همكاران عزيز! اما چالشهاي ايميدرو؛
در اين قسمت به عدم بازگشت منابع خصوصيسازي واحدها (70) درصد سهم سازمانها، قرار است هر كجا ايميدرو كار كرد (70) درصدش براي نيمهتمامها برگردد، تا حالا انجام نشده است، خزانه به نام ديگري پول اينها را
تحويل نميدهد.
1 ـ بروكراسي اداري ناشي از اجراي قوانين دولتي.
2 ـ بروكراسي در دريافت ساير روشهاي تأمين مالي از قبيل دريافت اسناد خزانه اسلامي و اوراق مشاركت.
3 ـ فرآيند طولاني صدور مجوز براي پروژههاي ملي.
4 ـ وجود فشارهاي ذينفعان منطقهاي و استاني (خط و جناحبازي).
5 ـ عدم شفافيت ساختار سازمان با معاونت معدني.
اما راهكارهايي براي شركت ملي صنايع پتروشيمي كه اشتغال در آنجاست:
1 ـ ايجاد زيرساختهاي لازم از قبيل اسكله، جادهسازي، (آب، برق، گاز صنعتي) در مناطق (هاب) پيشبيني شده جهت توسعه صنعت پتروشيمي توسط شركت ملي صنايع پتروشيمي به منظور تشويق سرمايهگذاران بخش خصوصي واقعي براي حضور و سرمايهگذاري در طرحهاي پتروشيمي اين مناطق.
2 ـ سرمايهگذاري مشترك شركت ملي صنايع پتروشيمي بيش از (49) درصد با بخش غيردولتي.
3 ـ مشاركت شركت ملي صنايع پتروشيمي با سرمايهگذاران خارجي در طرحهاي جديد.
4 ـ مشاركت شركت ملي صنايع پتروشيمي بهعنوان سهامدار.
5 ـ ايجاد صندوق پروژه.
6 ـ تسهيل فرآيند اعطاي تضامين دولتي.
7 ـ سرمايهگذاري مشترك شركت ملي پتروشيمي با بخش غيردولتي در مناطق كمترتوسعهيافته.
اما شركت شهركهاي صنعتي؛ متأسفانه شركت شهركهاي صنعتي ايران با عدم ارائه اطلاعات به دفتر پایش و بهبود محیط کسب و کار و دبیرخانه شورای عالی اجرای اصل (44) قانون اساسی، عنوان نموده است همه اقداماتي كه انجام ميدهد جنبه حاكميتي داشته و طرح سرمايهگذاري براي گزارشدهي در اين رابطه ندارد.
آقاي پزشكيان! از آنجايي كه وقت كم است من يك تعدادي را نميخوانم، به قسمت آخر ميآيم. آقا ما سه بخش داريم كه يكي از آنها الان رأيگيري ميشود، دو پيشنهاد و اصلاح قانون داريم. همكاران عزيز! از آنجايي كه مشكلات عديدهاي دارد من فقط اين را ميگويم، از رئيس هم ميخواهم كه رأيگيري شود.
استنكاف از اجراي قانون يا اجراي ناقص قانون.
اعمال تغييرات مكرر در گروهبندي موضوع ماده (2) قانون و تعيين تكليف تعداد زيادي از شركتها تحت عنوان خروج از فهرست طبقهبندي.
عدم تعيين تكليف واگذاري باشگاههاي ورزشي پرسپوليس و استقلال جهت واگذاري. دولت اخيراً چند ميليارد هم به اينها پول داده، عوض اينكه بفروشد كه نفروخته، پول مردم را به اينها داده است.
عدم ارائه اطلاعات مورد نياز ماده (3) قانون و اصلاحيههاي بعدي توسط سازمان توسعهاي.
عدم ارائه لايحه فعاليتهاي حوزه سلامت، آموزش، تحقيقات و فرهنگ.
عدم اجراي مفاد تبصره (3) بند (5) ماده (6) قانون توسط سازمان ثبت اسناد و املاك كشور، (ثبت شركتها).
عدم اجرايي نمودن سند توسعه بخش تعاون. رهبر فرزانه انقلاب فرموده بايد (25) درصد اقتصاد تا آخر سال 1394 تعاوني ميشد، متأسفانه (8) درصد نشده است.
اعمال تغييرات مكرر در پورتفوي سهام عدالت.
عدم اجراي كامل مفاد بندهاي (3).
عدم تشكيل نهادهاي تنظيمگر.
عدم امضاي حكم چهار تن صاحبنظر اقتصادي، صاحبنظر در فعاليتهاي تجاري، صنعتي و زيربنايي. (رنجبرزاده ـ جمعبندي بفرماييد).
اما اصلاحها؛ ما انتظار داريم اصلاح مصوبه شوراي عالي اجراي سياستهاي كلي اصل (44)، اصلاح تصويبنامه (245305) مورخ 18/12/1395 شوراي عالي اجراي سياستهاي كلي اصل (44).
اما پيشنهاد اصلاح قانون؛ ساماندهي سهام عدالت موضوع فصل ششم قانون: پيگيري و تعيين تكليف لايحه
دولت در اين رابطه و أخذ اذن رهبري معظم در راستاي آن.
اصلاح ماده (5) قانون در جهت افزايش سهم اشخاص حقيقي و حقوقي از تملك سهام بانك¬ها (مقرر است در طرح بانكداري جمهوري اسلامي ايران مد نظر قرار گيرد).
اشخاص حقوقي موضوع بند (1) اصلاحيه مورخ 7/6/1395 ماده (6) قانون اجراي سياست¬هاي كلي اصل (44) جايگزين عبارت «هر مؤسسه و نهادهاي عمومي غيردولتي موضوع ماده (5) قانون محاسبات عمومي» در بند (3) اصلاحيه مذكور به شرح زير ميگردد:
«مجموع حق مالکیت مستقیم و غیرمستقیم سهام و کرسی مدیریتی (سهام در هیأتمدیره) در هر بنگاه اقتصادی تا سقف (۴۰) درصد برای اشخاص حقوقي موضوع بند (1) اين ماده که قانوناً مجوز فعالیت اقتصادی دارند، مجاز میباشد». به عشق امام حسين، يا حسين.

مسعود پزشکیان
11
بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی خطاب به مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی) درخصوص تبریک پیروزی جبهه مقاومت در سوریه و عراق و نابودی داعش

مسعود پزشکیان
آقاي دكتر! بيانيه را قرائت بفرماييد.

محمدحسین فرهنگی
بيانيهاي با (206) امضاء يعني كليه همكاران حاضر در جلسه علني امروز خطاب به رهبر فرزانه انقلاب اسلامي، ولي امر مسلمين حضرت آيتالله العظمي امام خامنهاي (مدظلهالعالي) واصل شده است:
«كتب الله لاغلبن انا و رسلي إن الله قوي عزيز»
پيروزي غرورآفرين فرزندان اسلام و جبهه نور در مقابل ظلمت بر حضرتعالي، رزمندگان و حماسهسازان جبهه اسلام ناب محمدي، خانوادههاي معزز شهدا و مدافع حرم، مردم انقلابي حقطلب و مجاهد ايران اسلامي، عراق، سوريه و لبنان و همه حاميان خط و جبهه مقاومت و عموم مردم مسلمان و ملل جهان تبريك و تهنيت باد.
بيشك اين پيروزي صرفاً غلبه بر جنايتكاران، از خدا بيخبران، منحرفان و خونآشامان داعشي، تكفيري و تروريستي نبود، بلكه غلبه جبهه حقطلبي و مقاومت در مقابل جبهه استكبار جهاني، نظام سلطه و همه حاميان و دستنشاندگان بينالمللي و منطقهاي آنان بود. مستكبران و سلطهطلبان و استثمارگراني كه منافع نامشروع خويش را در ايجاد درگيري و بيثباتي هدايتشده در جهان و به ويژه در كشورهاي اسلامي و منطقهاي ميدانند و با شكست در جبهه جنگ تمدنها و لشكركشيهاي گسترده مانند جبهه تحميلي هشتساله ايران، راهاندازي جنگهاي ويرانگر افغانستان، عراق، لبنان و يمن، راهبرد شيطاني جنگ درونتمدني و جنگ نيابتي را با بهكارگيري منحرفان و نيروهاي پرورشيافته مكتب اسلام آمريكايي و مكتب جعلي و ارتدادي وهابيت و سلفيت راهاندازي كردند و محور صهيونيستي و سعودي را در سازماندهي، هدايت، حمايت و پشتيباني گسترده آشكار و نهان آنها مكلف و فعال نمودند. امروز طعم تلخ شكست فضاحتبار را چشيده و لعنت و نفرين خدا و رسول مؤمنين را به جان خريدند.
جا دارد مراتب تشكر صميمانه خود را از حماسهسازان، مدافعان و رزمندگان عراقي، سوري، ايراني، لبناني، پاكستاني و افغانستاني و همه دلدادگان و تربيتيافتگان مكتب اسلام ناب محمدي و درسآموختگان مكتب اهلبيت و شهادت از اقصينقاط جهان كه در اين جنگ نابرابر در مقابل همه نظام سلطه نه تنها رؤياي وليدههاي شيطاني آمريكا، سعودي و صهيونيسم بينالملل را مبني بر حاكميت بر بلاد اسلامي بيتعبير و بر باد دادند، بلكه آنان را منهزم و نابود ساختند، به ويژه به سردار رشيد اسلام و دفاع مقدس و سرباز مخلص و شجاع جنابعالي، حاج قاسم سليماني اعلام نماييم. امروز بر كسي پوشيده نيست كه اگر اين مجاهدتها، ايثارگريها، شهادتها و رشادتها نبود بايد ملت ما در اعماق شهرهاي مختلف ميهن عزيز اسلامي و امالقراي جهان اسلام با متجاوزان و مزدوران نظام سلطه و تروريستهاي تكفيري و داعشي ميجنگيد.
ما نمايندگان مجلس شوراي اسلامي ضمن تبريك اين پيروزي بزرگ، يك بار ديگر بر حفظ هوشياري، وحدت و آمادگي مقابله با هر گونه تجاوز و اقدامات مشابه و تبعيت محض آن امام عزيز و رهبر فرزانه تأكيد ميورزيم.
در پايان به آمريكا و رژيم صهيونيستي و رژيم وهابي هشدار ميدهيم دست از ادامه جنايت در منطقه اسلامي ـ عربي به ويژه عليه مردم مظلوم يمن و مردم عزيز لبنان بردارند. رژيم سعودي بايد بداند همانگونه كه جنايت آنها و مزدورانشان در سوريه و عراق نتيجهاي جز ننگ و زبوني و شكست مفتضحانه در بر نداشت، به زودي جنايت آنها بر عليه ملت مظلوم يمن دامن آنها را خواهد گرفت و بايد منتظر دست انتقام الهي كه به حمايت از ملت يمن بلند خواهد شد باشد.
(امضاءكنندگان بيانيه عبارتند از آقايان: احد آزاديخواه، محمد آشوريتازياني، ژرژيك ابراميان، علی ابراهیمی، سید محمد جواد ابطحی، ابوالفضل ابوترابي، قاسم احمدیلاشکی، اسفنديار اختياريكسنويهيزد، علي اسديكرم، علی اسماعیلی، داريوش اسمعيلي، ضياءاله اعزازيملكي، سيدحسين افضلي، نظر افضلی، قلي الهقليزاده، احمد امیرآبادیفراهانی، حسين اميريخامكاني، سلام امینی، محمد نعیم امینیفرد، رضا انصاري، مهرداد بائوجلاهوتي، سعيد باستاني، يوناتن بتكليا، علي بختيار، علی بختیاری، شهروز برزگركلشاني، محمد مهدی برومندی، سيدهادي بهادري، محمود بهمني، محمد بیرانوندی، احمد بیگدلی، شهابالدين بيمقدار، عباس پاپيزادهبالنگان، مسعود پزشكيان، نصراله پژمانفر، شكور پورحسينشقلان، محمدعلي پورمختار، محمدرضا تابش، اكبر تركي، غلامعلي جعفرزادهايمنآبادي، منوچهر جماليسوسفي، محمدجواد جمالينوبندگاني، حسينعلي حاجيدليگاني، محمد حسننژاد، ابوالفضل حسنبيكي، شهباز حسنپوربيگلري، عبدالکریم حسینزاده، محمدحسين حسينزادهبحريني، سيدحسن حسينيشاهرودی، سيدجواد حسينيكيا، روحالله حضرتپورطلاتپه، احمد حمزه، غلامرضا حيدري، سيدمرتضي خاتمي، سيدعلاءالدين خادم، هدايتاله خادمي، محمد خالديسردشتي، بشير خالقي، امير خجسته، سلمان خدادادي، عبدالحميد خدري، رسول خضري، ولي داداشي، يوسف داودي، محمدباسط درازهي، كمال دهقانيفيروزآبادي، محمد دهقانينقندر، حبيباله دهمرده، سيدمصطفي ذوالقدر، مجتبي ذوالنوري، فرجالله رجبي، عليرضا رحيمي، محمدابراهيم رضائي، حسين رضازاده، محمدرضا رضاييكوچي، عبداله رضيان، اكبر رنجبرزاده، رحيم زارع، غلاممحمد زارعي، سيدجواد ساداتينژاد، احمد سالككاشاني، رمضانعلي سبحانيفر، ابوالفضل سروش، محمداسماعيل سعيدي، حسن سليماني، اصغر سليمي، عليرضا سليمي، عليمحمد شاعري، شمسالله شريعتنژاد، عيناله شريفپور، محمود شكري، حسينعلي شهرياري، سيدكمالالدين شهرياري، هادي شوشتري، مهدي شيخ، رضا شيرانخراساني، يعقوب شيوياري، ناصر شریفی، محمود صادقي، مرتضي صفارينطنزي، احمد صفري، بهمن طاهرخاني، سیدصادق طباطبایینژاد، قرجه طيار، عليعسگر ظاهريعبدهوند، حیدرعلی عابدی، محمدرضا عارف، سيدمحمدباقر عبادي، محسن عليجانيزماني، احمد عليرضابيگي، بیت اله عبدالهی، محمدجواد فتحی، فردین فرمند، محمدحسين فرهنگي، حشمتاله فلاحتپيشه، فرهاد فلاحتي، حميدرضا فولادگر، نادر قاضيپور، سيداحسان قاضيزادههاشمی، سيداميرحسين قاضيزادههاشمي، علی قربانی، محمدحسين قرباني، غلامرضا کاتب، شادمهر کاظمزاده، سيدحميدرضا كاظمي، محمد كاظمي، سيدتقي كبيري، حمدالله کریمی، رضا كريمي، علياكبر كريمي، شهرام كوسهغراوي، مجيد كيانپور، احمدعلی کیخا، حسن کامراندستجردی، حمید گرمابی، علي گلمرادي، عباس گودرزی، مسعود گودرزي، سهراب گيلاني، حسن لطفي، احمد مازني، جهانبخش محبينيا، داود محمدي(تهران)، داود محمدي(قزوين)، اقبال محمديان، جلال محمودزاده، سيامك مرهصدق، اصغر مسعودي، علي مطهري، حسين مقصودي، الهيار ملكشاهي، محمدرضا ملكشاهيراد، ولي ملكي، محمدرضا منصوري، سيدابوالفضل موسويبيوكي، سيدناصر موسويلارگاني، جلال ميرزائي، سيدحمايت ميرزاده، قاسم ميرزائينيكو، شهاب نادري، مجيد ناصرينژاد، محمدرضا نجفي، بهروز نعمتي، سيدحسين نقويحسيني، محمود نگهبانسلامي، علي نوبختحقيقي، حسن نوروزي، اردشير نوريان، حسين نيازآذري، حبيباله نيكزاديپناه، ذبيح نيكفرليالستاني، عبدالرضا هاشمزائي، همايون هاشمي، حسين هاشميتختينژاد، احمد همتي، محمد وحدتيهلان، محمدعلي وكيلي، علياصغر يوسفنژاد، عزتاله يوسفيانملا و خانمها: معصومه آقاپورعليشاهي، سكينه الماسي، سهيلا جلودارزاده، خديجه ربيعيفرادنبه، سيدهحميده زرآبادي، فاطمه سعيدي، زهرا سعيديمباركه، طيبه سياوشيشاهعنايتي، پروانه مافي، سميه محمودي).

مسعود پزشکیان

مسعود پزشکیان
دعوت كنيد نمايندگان صحبت كنند.

محمد علی وکیلی
نمايندگاني كه به قيد قرعه براي اظهارنظر معين شدهاند، جناب آقاي حسنپور بفرماييد.

مسعود پزشکیان
اسم بقيه نمايندگاني كه نظر خواهند داد را هم قرائت بفرماييد كه اينجا نزديك باشند.

محمد علی وکیلی
آقاي دكتر! قرائت شد، ولي در عين حال جناب آقاي يوسفنژاد، جناب آقاي سالك، جناب آقاي محموديشاهنشين، جناب آقاي ابوترابي و جناب آقاي فولادگر آماده باشند كه فرمايشاتشان را داشته باشيم.

شهباز حسن پوربیگلری
بسم الله الرحمن الرحيم
ابتدائاً اين ايام ميمون و مبارك و خجسته را به محضر همه ملت بزرگ و شريف ايران اسلامي تبريك و تهنيت عرض ميكنم. از همكاران بسيار خوبم، خواهران و برادران در حمايت از نيروهاي رزمنده و ولايي مخصوصاً پيروزيهاي اخير كه به اتفاق آرا همه عزيزان امضا نمودهاند تقدير و تشكر ميكنم. هفته بسيج بر همه بسيجيان عزيز به ويژه رهبر فرزانه انقلاب و سرباز فداكار نظام، بازوي سختافزار نظام، سردار حاج قاسم سليماني، اين بسيجي مخلص و متدين كه در همه صحنههاي دفاع مقدس تا به امروز حضور داشتهاند، اين پيروزيها را تبريك ميگويم.
اما بحث اصلي و اساسي در بحث اصل چهل و چهارم قانون اساسي؛ دوستان عزيز نماينده، بزرگواران! قبل از اينكه بخواهيم دولت يا دولتي را مقصر بدانيم بايد خودمان را مقصر بدانيم، نه تنها در بحث اصل چهل و چهارم قانون اساسي، بلكه در تمامي مواردي كه در كشور پيش ميآيد اين مجلس است كه بايستي پاسخگو باشد. چرا نظارت مجلس ضعيف شده است؟ چرا امروز بايستي اين همه قانون تصويب كنيم، اما بر اجراي صحيح قانون نظارت نكنيم؟
عزيزان نماينده! بياييد چارهاي جدي براي مسائل و مشكلات كشور بينديشيم، آن هم محقق نميشود مگر مجلس تصميم بگيرد نظارت دقيق و بيچون و چرا را بر اجراي مصوبات خودش داشته باشد.
اما در بحث اصل چهل و چهارم؛ مبناي اصل چهل و چهارم توانمندسازي بخش خصوصي بود. آيا در طول اين مدتي كه اجراي اصل چهل و چهارم قانون اساسي را داشتيم، بخش خصوصي توانمندسازي شده يا متأسفانه خصولتيها جاي خصوصيها را گرفتهاند؟ اين روش غلط را كنار بگذاريم. مجموعه نيروگاهي را از يك وزارتخانه تخصصي تحويل ميگيريم، به وزارتخانه غيرتخصصي واگذار ميكنيم. تا كي بايستي شاهد اين اتفاقات ناگوار در كشور باشيم؟ آيا كاهش تصديگريهاي دولت صورت پذيرفته است يا متأسفانه شاهد هستيم لابيگريها در پشت پرده، هيأتمديرههايي را براي بعضي از شركتها انتخاب ميكنند كه يك بار به اين شركتها سر نزدهاند. اصلاً تخصصي در اين راستا ندارند. در دهها شركت بزرگ صنعتي ـ معدني افرادي به عنوان هيأتمديره انتخاب ميشوند كه فقط وابسته به اين و آن شخص در پشت پرده لابيگريها هستند. جناب آقاي وزير كار! اين موارد را رسماً خدمتتان اعلام كردم، بارها حضوري و بارها به صورت تذكر. بياييد كار را به كاردان واگذار كنيم.
در بحث چالش قيمتگذاريها، در گزارش بسيار خوبي كه اعضاي محترم كميسيون تهيه كردهاند و جا دارد از جناب آقاي دكتر فولادگر و همكاران عزيزشان در اين كميسيون تقدير و تشكر كنم، گزارش، گزارش بسيار عالي است. اما ناراحتي من و همكارانم اين است كه آيا اين گزارش دوباره همچون قوانيني كه تاكنون تصويب كردهايم بايد به بايگاني سپرده شود و يا قرار است اجرا شود؟
دولتها در طول صد سال گذشته، ثابت شده كه در بحث مصالح اقتصادي مردم ناكارآمد بودهاند، بحث اين دولت و آن دولت را ندارم، همه دولتها در بحث خصوصيسازي ناموفق بودند. (نايبرئيس ـ خيلي ممنون) جناب آقاي رئيس! استدعا دارم وجوب نگاه فرامديريتي به بخش خصوصي انشاءالله حمايت جدي از بحث خصوصيسازي در دستور كار قرار گيرد. ممنون و سپاسگزارم.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي يوسفنژاد! جنابعالي هم سه دقيقه فرصت داريد، بفرماييد.

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحيم
اولاً من از جناب آقاي فولادگر رياست محترم كميسيون ويژه حمايت از توليد و اصل (44) و همكاران ديگري كه در اين كميسيون هستند تشكر كنم و تقدير از جناب آقاي قاضيپور كه گزارش خوبي را ارائه دادند. مسأله اين است كه قانون اجراي اصل (44) چه اهدافي را پيگير بوده، آيا آن اهداف عمل شده يا نه كه در اين گزارش و
گزارشهاي قبلي كه به صورت موضوعي و مختص داده شده، نشاندهنده اين است كه صرفاً به واگذاري توجه شده است، به پيامدهاي واگذاري توجهي نشده، به پس از واگذاري توجهي نشده است. هيچكدام از اين واگذاريها منجر به ساماندهي شركتهاي دولتي، بهرهوري، كاهش تصديگري، عدم دخالت دولت در اقتصاد، رقابتپذيري و پرهيز از انحصار و توانمندسازي بخش غيردولتي كه يكي از اهداف سياستهاي اصل (44) است نشدهاند. آيا منجر به گسترش بخش تعاون و دخالت بخش تعاون در اقتصاد شدهاند كه طبيعتاً نشدهاند. قرار بود كه توزيع سهام عدالت به منظور رفع محروميت و ايجاد عدالتگستري باشد، شده؟ طبيعتاً نشده است.
در يك كلام كشور در مورد واگذاريها فقط واگذار كرده، به معني تأمين درآمدهاي مالي دولت، به هيچيك از هدفهاي ديگر توجهي نشده است و ما در خصوصيسازي موفق نبوديم، بلكه در بسياري از جاها خلاف سياستهاي كلي اتفاق افتاده است. دولت با تغيير مكرر در گروهبنديهايي كه قانون به او اين اختيار را داده، با تغيير در اين گروهبنديهاي فعاليتهاي اقتصادي كه در ماده (2) قانون است عرصه را بر بخش خصوصي تنگ كرده، محدوديت ايجاد كرده، رقابتپذيري را از بين برده و حتي ناممكن ايجاد كرده است. از طريق سازمانهاي توسعهاي، سياستهاي كلي اصل (44) را زير سؤال برده است. پايبندي بعضي از دستگاهها به انجام تكاليفي كه مخصوصاً در زمينه گزارشدهي به مجلس و كميسيونهاي تخصصي است و عدم ارائه لوايحي كه مكلف شده در زمان مقرر ارائه بدهد، دخالت بانكهاي دولتي در ميزان سرمايهگذاري حتي از سقفي كه قانون براي اينها مشخص كرده و زياد شده، نگاه درآمدي به واگذاريها و رد ديون از طريق واگذاريها كه با سياستهاي اصل (44) تناقض آشكار دارد و گاهي اجباري به دستگاههاي ديگر واگذار شده، (نايبرئيس ـ خيلي ممنون آقاي يوسفنژاد) (يوسفنژاد ـ آقاي رئيس! وقت دارم) نظارتهاي پس از واگذاري و نبود امكانات آزادسازي سهام و عدم اعطاي حق براي مشمولين و همچنين مقاومت دستگاهها، مخصوصاً سازمانهاي توسعهاي در مقابل واگذاريها و باز بودن دست آنها و استفاده از فرآيندهاي سليقهاي و تعيين قيمتها و روشهاي واگذاري و اصلاح ساختار نامطمئن نحوه واگذاري و نحوه نظارت پس از واگذاريها را نامشخص كرده است. (نايبرئيس ـ متشكرم).
آخرين نكته من اين است كه روشهاي معتبر و سالم واگذاري با تأكيد بر بورس، تقويت تشكيلات واگذاري و برقراري جريان شفاف واگذاريها و ايجاد فرصتهاي برابر براي همه و بهرهگيري از عرضه تدريجي سهام شركتهاي دولتي در بورس جزء مسائلي است كه در اين گزارش آمده و انتظار اين است كه مجلس با پيشنهاداتي كه در آخر گزارش آمده موافقت كند، ممنون هستم.

محمد علی وکیلی
متشكر، جناب آقاي سالك بفرماييد.

احمد سالک کاشانی
سلام عليكم و رحمه الله و بركاته
من پيروزي اقتدار بزرگ جمهوري اسلامي ايران در فروپاشي جريان جنگ نيابتي داعش از ناحيه آمريكا و اسرائيل را به ملت ايران تبريك ميگويم و به خصوص به برادراني كه شب و روز در آنجا از كشورهاي مختلف فعاليت كردند و به ويژه به برادر عزيزمان جناب سردار حاج قاسم سليماني كه بنده افتخار داشتم سالياني هماهنگي در اين جهت داشتيم و كار ميكرديم. اين پيروزي را به ملت ايران و به ملتهاي افغانستان، پاكستان، سوريه و عراق تبريك ميگويم و اميدواريم كه انشاءالله ريشه اين مسأله كنده شده باشد.
نكتهاي كه در اين ارتباط است ابتدائاً بايد از گزارش نظارتي كميسيون ويژه حمايت از توليد ملي و نظارت بر اجراي اصل (44) قانون اساسي تشكر كنم، به ويژه از برادر عزيزم جناب آقاي فولادگر و همراهانشان در كميسيون ويژه به ويژه آقاي قاضيپور كه تلاش گسترده در جهت انعكاس مسائل داشتند. مسأله قابل توجه است.
من نميخواهم گله كنم، گلهاي كه برادرم آقاي حسنپور كردند كه چرا نظارت مجلس ضعيف شده، ولي همين گزارش دليل بر اين است كه مجلس نسبت به مسأله اقتصاد مقاومتي و رشد توليد ملي و رفع موانع آن تلاش ميكند، به ويژه اصل (44) قانون اساسي را تحقق ببخشد. اين دليل بر اين است كه مجلس حضور در اين مسأله دارد، ولي بايد قويتر باشد، اين را قبول ميكنم.
اين گزارش، گزارش بسيار جالبي است. من فقط به تعدادي از نكات اشاره ميكنم. نكته اولي كه بايد عرض
كنم، بايد بگوييم كه دولت محترم عليرغم تلاش فراواني كه دارد، ولي بايد بگوييم دولت تخلفاتي در اجراي
قوانين دارد. اين گزارش دلالت بر بخشي از تخلفات دولت در اجراي قانون اصل (44) است. اين نكته قابل توجه است و جاي بحث دارد، بخش پاسخي به اين مسأله كه تخلفاتي در اين جهت داشته، به صفحه (46) اين گزارش اشاره ميكنم كه بند به بند اصول اصل (44) قانون اساسي را مورد بحث قرار داده و اعلام كرده است. از باب نمونه، تبصره (2) بند «ج» ماده (3) قانون كه قابل دقت است، فعاليتهاي حوزه سلامت آموزش و تحقيقات و فرهنگ است. مشمول قانون اجراي سياستهاي اصل كلي نيستند. ادامه ميدهيم، واگذاري منطبق با لايحه دولت صورت نگرفته، در ماده (5) اين قانون عدم رعايت سقف مجاز تملك سهام به طور مستقيم يا غيرمستقيم است، به همين ترتيب تبصره (3) بند «ب» ماده (13) قانون، عدم توجه به ضرورت تصويب هيأت وزيران در خصوص افتتاح و تداوم فعاليتها است و شعب خارج از كشور.
در بند (5) ماده (18) عدم اجراي مفاد اين بند در خصوص واگذاري طرحها و تصديهاي اقتصادي زيرساختي دولت است. بند «ح» ماده (19) قانون، عدم اجراي مفاد اين بند در خصوص نحوه واگذاري طرحهاي نيمهتمام است. ماده (21) اين قانون، عدم رعايت قيمتگذاري و زمانبندي است. بند (4) ماده (29) قانون عدم اعطاي تسهيلات و وجوه ادارهشده براي تقويت تعاونيها و نوسازي و بهسازي اينها است.
بندهاي (3) و (5) ماده (42) قانون، (نايبرئيس ـ خيلي ممنون) عدم اجراي بند (3) با موضوع سازماندهي فعاليتهاي فرهنگي ـ تبليغاتي براي اجراي سياستهاي كلي اصل (44) است. اين نمونههايي بود از اين مسأله و دليل بر اين تخلفات است.
دو نكته را عرض ميكنم، (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون، وقتتان تمام است) نكته اول با اجازه شما، آيا سهام عدالت حياط خلوت دولت است كه وزرا افراد نزديك و دوستان و باندشان را به كار ميگيرند؟ چرا در مؤسسات و بانكها (نايبرئيس ـ خيلي ممنون حاجآقا، متشكرم، وقت شما تمام شده) صاحبان سهام و مقدار سهام آنها مشخص نيست؟ مثل بانك پاسارگاد و امثالهم.
نكته آخر اينكه رفع موانع رشد توليد در بخش خصوصي همچنان بر جاي خودش است (اميرآباديفراهاني ـ
حاجآقا! خيلي ممنون، فرصتتان تمام است) من از زحماتي كه كميسيون ويژه براي اين گزارش و اعلامش به سطح جامعه كشيد تشكر ميكنم. والسلام

مسعود پزشکیان
نفري بعدي را دعوت بفرماييد.

محمد علی وکیلی
نفر بعدي جناب آقاي حاجي هستند، بفرماييد. آقاي اميرآبادي! بيزحمت همه تايمها را سه دقيقهاي كنيد.

حسینعلی حاجی
بسم الله الرحمن الرحيم
از رئيس و سخنگوي كميسيون كه گزارش بسيار خوبي را ارائه دادند تشكر ميكنم. ببينيد عزيزان! برابر گزارشهايي كه هست ما تا الان (200) هزار ميليارد تومان از اموال دولت را واگذار كرديم، اما گفته ميشود تنها (6) درصد اين به بخش خصوصي واگذار شده، مابقي همه به بخش خصولتي واگذار شده كه اين بخش در واقع بدتر از اين است كه در اختيار دولت باقي بماند، يكي از آنها پالايشگاه اصفهان و شركتهايي كه پيرامون پالايشگاه اصفهان است. بياييد ببينيد با اين واحدها چگونه برخورد كردهاند. يكي از آنها بحث آلومينيوم المهدي بود.
نكتهاي كه در اينجا وجود دارد اين است كه بخشي از اين واحدهايي كه واگذار شده به جاي اينكه توليدشان افزايش پيدا كند، از ابتدا در پشت ذهن آن افراد تحويلگيرنده اين بوده كه بيايند زمينهايش را بگيرند، زمينهايش خوشجا است، آن را تفكيك كنند بفروشند و لذا كارگراني كه آنجا زحمت ميكشند را بيرون كردهاند.
از طرفي قوانيني كه در واگذاري بوده رعايت نشده، مثلاً موضوع ايثارگران در اين دستگاهها اصلاً رعايت نشده است. خدايي، دولتها بيايند دست از اقتصاد بردارند، دولتهاي قبلي كه اين كار را نكردند، دولتهاي آينده بيايند دست از اقتصاد بردارند، ببينند چه مقدار رونق ميگيرد. ديدگاهها و نظرات بخش خصوصي و بخش مردم را در اقتصاد قبول كنيم، كار مردم را به مردم واگذار كنيم. همين زلزلهاي كه الان ميخواهند براي آنها خانه يا سرپناه
بسازند، خدايي، اگر الان بيايند يك حساب باز كنند به ازاي هر خانوادهاي كه آسيب ديده آن مبالغي كه الان صرف رفت و آمد و اضافهكار و حق مأموريت و ديگر هزينهها ميشود را بيايند به خود آن فرد بدهند، بگويند برو آب را خودت تهيه و خريداري كن، برو مصالح ساختماني را خودت بخر، ببينيد چه مقدار كار درست ميشود. ولي قطعاً بدانيد كه ما الان هم هزينهها را داريم انجام ميدهيم و هم بعداً چوبش را خواهيم خورد.
لذا اين واگذاريها از اين جهت نارضايتي هم در بين مردم ايجاد كرده، رونق هم ايجاد نكرده است. بايستي يك فكر اساسي براي اين موضوع انجام داد و از اين مشكلاتي كه اينها به وجود آورده است ما جلوگيري كنيم. ما عموماً در رفتارهاي وزرا و دولتيها ديديم كه دوست ندارند اين اتفاق بيفتد، دوست ندارند خصوصيسازي به معناي روح اصل (44) انجام شود، عموماً به اين جايگاهها چسبيدهاند، (وكيلي ـ متشكر آقاي حاجي) به اين چسبيدند كه رها نكنند، چراكه برخي از افراد از آقازادهها و ديگران بيايند در اين مجموعهها سمت بگيرند و آن منافع و رانتي كه برخي دنبال آن هستند را استفاده كنند.

مسعود پزشکیان
خيلي ممنون، دست شما درد نكند. تذكرات را شروع ميكنيم، انشاءالله دو نفر باقيمانده روز يكشنبه مطالبشان را مطرح ميكنند.

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
بسم الله الرحمن الرحيم
تذكر خارج از دستور جلسه امروز، جناب آقاي رضا كريمي نماينده محترم اردبيل، نير، نمين و سرعين بفرماييد.

رضا کریمی
تذکر متفرقه
بسم الله الرحمن الرحيم
با سلام به هموطنان عزيز و همكاران گرامي و عرض تسليت به خانوادههاي داغدار و حادثهديده از زلزله دلخراش و اعلام مراتب همدردي مردم استان اردبيل و مردم داغديده كرمانشاه.
فرو ريختن پايههاي داعش و پيروزي نيروهاي مقاومت براي همه دلاورمردان و جهان اسلام مبارك باد.
تذكر اول بنده براي چندمينبار به وزير محترم جهاد كشاورزي است. جناب آقاي وزير! دشت (100) هزار هكتاري شهرستانهاي اردبيل، نمين، نير و سرعين با كمبود و چالش اساسي آب كشاورزي مواجه است و مجموعه جنابعالي در اردبيل به قانون بودجه 96 و برنامه ششم توسعه و درخواستهاي مردمي در استفاده از روشهاي نوين آبياري بيتوجهي ميكنند. منابع آبي قابل دسترس ما در اردبيل استفاده بهينه نميشود و اردبيل كه استاني با ظرفيت بالاي كشاورزي بوده و قطب كشاورزي لقب گرفته، متأسفانه كشاورزان آن حتي در تأمين معاش خود در مشكل هستند. به رغم داشتن ظرفيتهاي آبي در سدهاي سرخاب شهرستان نير و نئور منطقه هير، سقزچي منطقه ويلكيج و ديگر منابع آبي مناطق مختلف حوزههاي شهرستانهاي اردبيل، نمين، نير و سرعين، جزء سه استان آخر كشور در استفاده از روشهاي نوين آبياري هستيم و اين غيرقابل پذيرش بوده و مردم منطقه از اين وضعيت بسيار گلهمند و ناراضي هستند.
تذكر دوم بنده به وزير محترم كشور است. جناب آقاي دكتر رحمانيفضلي! مشكلات تقسيمات كشوري و عدم اجراي قانون در اين حوزه در حال حاضر متوجه جنابعالي است. در انتزاع و الحاق روستاهايي از بخش به بخشي ديگر، مردم برخي از مناطق به ويژه اهالي محترم (20) روستاي دهستان يورتچي غربي شهرستان نير را در حوزههاي مختلف دچار مشكل و اقدامات غيرقانوني نموده. بنابراين ضرورت دارد به اين امر و مهم اهتمام نماييد و نيز ارتقاي مراكز بخشهاي ثمرين شهرستان اردبيل و سبلان شهرستان سرعين به رغم صراحت و تأكيد قانوني و پيگيريهاي انجامي هنوز به شهر ارتقا نيافته و متأسفانه تاكنون اقدامي صورت نگرفته است. همچنين با توجه به دارا بودن شرايط لازم براي ارتقاي روستاهاي نيارق، سوها و حور از شهرستان نمين و آراللوي بزرگ و كوچك و خيارج از شهرستان اردبيل به شهر را خواستاريم. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

محمد علی وکیلی
از جناب آقاي كريمي نماينده محترم اردبيل، نير، نمين و سرعين ممنونيم. جناب آقاي مجيد ناصرينژاد نماينده محترم شادگان بفرماييد. لطفاً وقت را رعايت كنيد.

مجید ناصری نژاد
بسم الله الرحمن الرحيم
من پيروزي جبهه مقاومت بر جبهه تكفيري داعش و سردمداران صهيونيست آنها را تبريك عرض ميكنم.
تذكر بنده به شخص رئيسجمهور محترم است. آقاي رئيسجمهور در اين مدتي كه رئيسجمهور كشور جمهوري اسلامي ايران بودند بارها و بارها قول دادند و مصوبه گذراندند كه مشكل ريزگردهاي خوزستان را حل كنند. در سال 93 در اثر آن مشكلاتي كه ريزگردها در استان خوزستان به وجود آورد دولت جلسه گذاشت و مصوبههاي زيادي را گذراند، ولي هيچكدام آنها عملياتي نشد.
در سال گذشته و در 15/1/ امسال هم باز مصوبات زيادي در اين زمينه داشتيم كه تاكنون اجرايي نشده است. خواهش من از رئيسجمهور محترم، دولت عزيز و شما همكاران گرامي اين است كه به مسأله ريزگردها در استان خوزستان يك توجه ويژهاي كنيد. ببينيد! واقعاً الان در همين روزها دو، سه روز است پشت سر هم وضعيت گرد و غبار به حدي رسيده كه ديگر اصلاً قابل تحمل نيست. ديروز ريزگرد (26) برابر حد مجاز در اهواز و شهرهاي اطراف آن بوده، حدود (50) نفر در اثر اين بحث ريزگردها روانه بيمارستان شدند. ولي واقعاً تا الان يك اقدام جدي و مؤثر به عمل نيامده، چرا بايد اينطور باشد؟ (وكيلي ـ جمعبندي بفرماييد) اگر واقعاً به بحث استان خوزستان نرسيد يك زماني ميرسد كه خوزستان تبديل به خاكستان ميشود. تمام ثروت كشور از خوزستان است، خيرات و بركات اين سرزمين از خوزستان است، ولي نگاهي به خوزستان نيست. (وكيلي ـ تشكر) الان واقعاً نفس مردم ما در سينههايشان حبس شده، شمارش نفسشان گرفتار شده، الان در وضعيت بسيار بدي به سر ميبرند، ولي توجهي از دولت نيست. من واقعاً تقاضا ميكنم، به رئيسجمهور تذكر ميدهم كه سريعاً به وضعيت خوزستان رسيدگي كنند.

اکبر رنجبرزاده
تشكر، جناب آقاي سلام اميني نماينده محترم ايلام، ايوان، شيروان، چرداول، ملكشاهي و مهران بفرماييد.

سلام امینی
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام و خستهنباشيد خدمت همه همكاران و به ويژه هيأترئيسه محترم. ابتدائاً پيروزيهاي رزمندگان اسلام در مصاف با تكفيريهاي جعلي نوظهور را تبريك ميگويم. با مردم آسيبديده از زلزله غرب كشور خاصتاً استانهاي كرمانشاه و ايلام ابراز همدردي عميق داريم. اميدواريم كه فرآيند بازسازي هرچه سريعتر آغاز شود كه التيامبخش روحيه اين عزيزانمان در اين ايام باشد.
مورد بعدي؛ همچنان منتظريم كه مشكل سپردهگذاران البرز ايرانيان از سوي بانك مركزي كه به كرات از ايشان درخواست نمودهايم انشاءالله هماهنگ با ساير دستگاهها به اميد خدا مرتفع گردد. به آقاي رئيسجمهور، هيأت دولت و مجلس بيكاري جوانان به عنوان مشكل اصلي كشور را تذكر ميدهم. همچنين مشكلات معيشتي بازنشستگان و مجموعه كارمندان به ويژه فرهنگيان را گوشزد مينمايم. اميدوارم كه با همكاري مجلس و دولت بتوانيم در بودجه 97 به اميد خدا بخشي از مشكلات آنها را مرتفع كنيم.
تذكري به وزارت جهاد كشاورزي در خصوص عدم پرداخت به موقع پول گندمكاران.
همچنين به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي تذكري دارم، عدم پرداخت به موقع يارانه مطبوعات كه انشاءالله مد نظرشان باشد، به اميد خدا. متشكرم، سپاس.

اکبر رنجبرزاده
تشكر، سركار خانم زهرا سعيدي نماينده محترم مباركه بفرماييد.

زهرا سعیدی مبارکه
بسم الله الرحمن الرحيم
خدمت ملت شريف ايران عرض سلام و ادب دارم. جا دارد كه فتحالفتوح ارزشمند را به محضر مبارك مقام معظم رهبري و همچنين سردار سليماني عزيز و همه آنان كه دلاورمردانه جنگيدند، تبريك عرض كنيم.
يك تسليت هم به مردم عزيز كرمانشاه بگوييم.
چند تا تذكر دارم، اولي به آقاي دكتر آخوندي در خصوص محورهاي خطرناك است. ماهيانه فرزنداني به خاطر غيرايمن بودن آن يتيم ميشوند و واقعاً نميدانم چه چارهاي بايد انديشيد وقتي ميگويند رديف بودجه ندارد. انشاءالله كه جناب آقاي دكتر آخوندي براي جاده مباركه ـ بروجن و بلوار امام رضا هرچه سريعتر چارهاي
بينديشند.
به وزير نيرو در خصوص اختصاص آب پاييزه از زايندهرود به كشاورزان مظلوم استان اصفهان خصوصاً حقآبهداران تذكر ميدهم.
يك تذكر به آقاي رئيسجمهور در خصوص مسائل محيط زيستي استان اصفهان به عنوان يك قطب صنعتي و واقعاً وضعيت محيط زيست استان اصفهان نياز به رسيدگي ويژه دارد. سزاوار هم نيست كه بازنشستگان فولاد و معدن پس از (30) سال كار در حرارت (1800) درجه كه زماني بوده كه اينها پوست دستشان به خاطر آن حرارت ور ميآمد، الان با وجود اينكه بيمهشان را (30) درصدي و كامل رد كردهاند، اكنون براي دريافت مستمري خودشان دچار بحران و مشكل شوند. در هر صورت انتظار داريم كه حقوق اين عزيزان به موقع پرداخت شود و قوانيني كه مجلس تصويب كرده را انشاءالله دولت محترم خصوصاً وزارت تعاون درست اجرا كند. سپاسگزارم.

اکبر رنجبرزاده
12
تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به مسئولان اجرایی کشور

اکبر رنجبرزاده
تذکرات کتبی
تذكرات كتبي نمايندگان به مسئولان اجرايي كشور:
ـ آقاي سهراب گيلاني (شوشتر و گتوند) به وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي در خصوص عدم رسيدگي و بيتوجهي دانشگاه علومپزشكي دزفول به درمانگاهها و تأمين پزشك و تجهيزات پزشكي در چهار شهر گتوند.
ـ آقاي سيدعلي ادياني (قائمشهر، سوادكوه، جويبار، سيمرغ و سوادكوهشمالي) به وزير امور اقتصادي و دارايي در خصوص تسريع در تدوين آييننامه مربوطه جهت تسويه كل بدهيهاي دولت كه تا پايان سال 95 قطعي شدهاند، برابر بند «الف» ماده (10) قانون برنامه ششم توسعه.
ـ آقاي محمدرضا صباغيانبافقي (مهريز، بافق، ابركوه، خاتم و بهاباد) به وزير امور اقتصادي و دارايي در خصوص عدم تهيه آييننامه اجرايي واردات كاميون مربوط به قانون احكام دائمي كشور مصوب 10/11/95.
همچنين در خصوص عدم تهيه آييننامه اجرايي ايجاد اندوخته احتياطي مربوط به قانون احكام دائمي كشور مصوب 10/11/95.
ـ آقاي علي گلمرادي (بندرماهشهر، اميديه، هنديجان و بخش جولگي) به وزير نفت در خصوص ضرورت رعايت عدالت و انصاف در گزينش و استخدام صنعت نفت از طريق اصلاح شرايط و ضوابط از قبيل معدل و سابقه و ساير موارد با تعريف استثنائات براي متقاضيان استان خوزستان با توجه به پايين بودن معدل متقاضيان به دليل تعطيلي مراكز آموزشي ناشي از گرماي بالاي (50) درجه و وجود ريزگردها، توجه وزير محترم به نامه كميسيون انرژي و مجمع نمايندگان استان خوزستان در خصوص رعايت شرايط و پيشنهادات ارائهشده.
ـ آقاي امير خجسته (همدان و فامنين) به وزير راه و شهرسازي در خصوص اينكه (10) پروژه عمراني و زيرساختي در حوزه راه كه از سال گذشته بعد از انتخابات رياست جمهوري به دست فراموشي سپرده شده و وزارت راه و شهرسازي توجهي ندارند.
ـ آقاي محمدرضا اميرحسنخاني (فردوس، سرايان، طبس و بشرويه) به اتفاق پنج نفر از نمايندگان محترم به وزير آموزش و پرورش در خصوص جلوگيري از توقف فعاليت مراكز دانشگاه فرهنگيان در شهرستانهاي غير مركز استان با توجه به ضرورت و نياز تربيت نيروي انساني براي آموزش و پرورش كشور.
ـ آقاي حسن نوروزي (رباطكريم و بهارستان) به وزير دادگستري در خصوص عدم عمل به قانون رسيدگي به اموال مسئولان در اول مسئوليت آنها، موضوع قانون رسيدگي به اموال مسئولان مصوب سال 94.
به وزير آموزش و پرورش در خصوص علت كمتوجهي به آموزش و پرورش شهرستانهاي رباطكريم و بهارستان. چرا اين همه تبعيض و ظلم؟
ـ آقاي شهاب نادري (پاوه، جوانرود، ثلاثباباجاني، روانسر و دهستانهاي سرقلعه و جيگران) به رئيسجمهور محترم در خصوص عدم تعيين تكليف آبداران و كنتورخوانهاي آب شرب روستايي.
به وزير راه و شهرسازي در خصوص لزوم تسريع در بهسازي آسفالت و تعريض جادههاي اورامانات.
ـ خانمها: فاطمه ذوالقدر، طيبه سياوشيشاهعنايتي، پروانه مافي، پروانه سلحشوري، سهيلا جلودارزاده و آقاي عليرضا محجوب (تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس) به وزير آموزش و پرورش در خصوص رسيدگي به وضعيت تنها مدرسه در روستاي همهسين سرخهحصار از لحاظ آموزشي و پايههاي تحصيلي.
ـ آقاي محمد عزيزي (ابهر، خرمدره و سلطانيه) به رئيسجمهور محترم در خصوص عدم استقرار ادارات در شهرستان سلطانيه، حتي دفتر نمايندگي هم ندارند.
ـ آقاي سيدتقي كبيري (خوي و چايپاره) به وزير جهاد كشاورزي در خصوص علت تأخير چندينماهه پرداخت مطالبه گندمكاران و صدور دستور سريع بر پرداخت آنان.
ـ آقاي حبيباله نيكزاديپناه (بم، ريگان، فهرج و نرماشير) به وزير آموزش و پرورش در خصوص بيتوجهي و بيعدالتي و ناتواني و بيتدبيري اداره كل آموزش و پرورش استان كرمان و ايجاد مشكلات شديد براي دانشآموزان و فرهنگيان شرق استان كرمان.
ـ خانم فاطمه ذوالقدر (تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس) به اتفاق پنج نفر از نمايندگان به وزير نفت در خصوص گازرساني به مردم شريف روستاهاي دهتركمن، همهسين، هاجرآباد، چمنآب، يانچشمه و درآبه كه در مجاورت پايتخت قرار دارند، دستور لازم و اكيد صادر نماييد.
ـ آقاي سيدمصطفي ذوالقدر (ميناب، رودان، جاسك، سيريك و بشاگرد) به وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي؛ ضمن تشكر از وزير محترم در خصوص تكميل بيمارستان (64) تختخوابي شهرستان جاسك، كادر درماني و تجهيزات پزشكي به ويژه آمبولانس مورد انتظار است.
ـ آقاي اصغر سليمي (سميرم) به وزير جهاد كشاورزي در خصوص عدم اجراي كامل بخشودگي جرايم ديركرد و سود بانكي طبق قانون اصلاحيه بودجه 96.
ـ آقاي حسن نوروزي (رباطكريم و بهارستان) به وزير كشور در خصوص سهم مردم شهرستانهاي رباطكريم و بهارستان از مديريت استاني استان تهران.
ـ آقاي شهباز حسنپوربيگلري (سيرجان و بردسير) به وزير راه و شهرسازي در خصوص اعزام هيأت فوري جهت رسيدگي به وضع نابسامان (400) نفر از كارگران شركت CBG و جلوگيري از بيكار شدن آنها.
ـ آقاي شهاب نادري (پاوه، جوانرود، ثلاثباباجاني، روانسر و دهستانهاي سرقلعه و جيگران) به رئيسجمهور محترم در خصوص جلوگيري از غارت آبهاي منطقه اورامانات در قالب سياست ناعادلانه تخصيص طرحهاي گرمسيري و سردسيري.
ـ آقاي علياكبر كريمي (اراك، كميجان و خنداب) به وزير امور اقتصادي و دارايي در خصوص رسيدگي به وضعيت شركت هپكو اراك توسط سازمان خصوصيسازي و جلوگيري از بروز مجدد بحران در اين شركت.
ـ آقاي علي بختيار (گلپايگان و خوانسار) به وزير جهاد كشاورزي در خصوص عدم پرداخت كامل وجوه گندم و جو كشاورزان.
ـ آقاي حشمتاله فلاحتپيشه (اسلامآبادغرب و دالاهو) به وزير امور اقتصادي و دارايي در خصوص جلوگيري از اخراج نيروهاي شركتي بانك صادرات و جذب آنها طبق حكم قانون برنامه ششم توسعه.
ـ آقاي اكبر رنجبرزاده (اسدآباد) به وزير نفت در خصوص اجرايي نشدن مصوبه شوراي اقتصاد در خصوص سوخترساني به مرغداريها كه در آذرماه 95 تصويب شده است.
ـ آقاي شهاب نادري (پاوه، جوانرود، ثلاثباباجاني، روانسر و دهستانهاي سرقلعه و جيگران) به وزير آموزش و پرورش در خصوص تعيين تكليف آموزشياران پيشدبستاني و نهضت سوادآموزي.
ـ آقاي احمد بيگدلي (خدابنده) به وزير امور اقتصادي و دارايي در خصوص تأمين نقدينگي و اعتبارات لازم جهت واريز بدهي گندمكاران.
ـ آقاي بيتاله عبدالهي (اهر و هريس) به وزير جهاد كشاورزي در خصوص پرداخت هرچه سريعتر قيمت گندم خريداريشده از كشاورزان عزيز اهر و هريس.
ـ آقاي صديف بدري (اردبيل، نمين، نير و سرعين) به اتفاق هشت نفر از نمايندگان به رئيسجمهور محترم و
وزير جهاد كشاورزي در خصوص عدم پرداخت پول گندم خريداريشده از كشاورزان عزيز به ويژه در استان اردبيل.
ـ آقاي غلامرضا كاتب (گرمسار و آرادان) به اتفاق (24) نفر از نمايندگان به وزراي ارتباطات و فناوري اطلاعات، صنعت، معدن و تجارت و فرهنگ و ارشاد اسلامي در خصوص علت تأخير در اجراي تبصره (1) از بند (3) ماده (67) قانون برنامه ششم توسعه. وزارتخانههاي مخاطب براي حل مسأله اعطاي مجوزهاي متعدد، متفرق و مكرر توسط دستگاههاي اجرايي به كسب و كارهاي الكترونيكي چه برنامه اجرايي دارند؟
ـ آقاي احمد سالككاشاني (اصفهان) به وزير جهاد كشاورزي در خصوص اينكه با عنايت به وضعيت نگرانكننده كشاورزان حوزه انتخابيه تقاضامندم هرچه سريعتر (50) درصد دوم پرداخت بودجه گندمكاران را انجام دهيد.
ـ آقاي رسول خضري (پيرانشهر و سردشت) به وزير نيرو در خصوص تسريع و تسهيل در اعطاي حقآبههاي بيش از (9200) هكتار از اراضي مرغوب كشاورزي و باغات شهرستان سردشت.
ـ آقاي حسينعلي حاجيدليگاني (شاهينشهر، ميمه و برخوار) به وزير راه و شهرسازي در خصوص ضرورت تسريع در رفع نقاط حادثهخيز جاده جهادآباد به شاهينشهر و دوبانده كردن جاده مذكور و احداث پل غيرهمسطح در تقاطع كمربندي جنوب به شمال.
ـ آقاي امير خجسته (همدان و فامنين) به وزير امور اقتصادي و دارايي در خصوص تسريع در پرداخت مطالبات مالباختگان و غارتشدگان البرز ايرانيان، وحدت، وحدت ايرانيان و كاسپين.
ـ آقايان: جلال محمودزاده (مهاباد)، عبدالكريم حسينزاده (نقده و اشنويه) و رسول خضري (پيرانشهر و سردشت) به رئيسجمهور محترم در خصوص دليل عدم بازگشايي مرزهاي رسمي غرب كشور و تعطيل شدن مبادلات مرزي.
ـ آقايان: مهرداد بائوجلاهوتي (لنگرود) و اسداله عباسي (رودسر و املش) به اتفاق (10) نفر از نمايندگان محترم به وزير جهاد كشاورزي در خصوص پرداخت فوري مطالبات چايكاران شمال كشور و تعيين تكليف وضعيت جذب و استخدام ناظرين چاي.
ـ آقايان: حسن لطفي (رزن) و احمد بيگدلي (خدابنده) به وزير امور اقتصادي و دارايي در خصوص دليل استنكاف بانكها از بخشودگي سود جرايم وامهاي زير (100) ميليون تومان و وامهاي زلزلهزدگان و وامهاي كشاورزي ناشي از حوادث غيرمترقبه.
ـ آقاي منصور مرادي (مريوان و سروآباد) به رئيسجمهور محترم در خصوص عدم توجه به از بين رفتن يكي از زيباترين درياچههاي آب شيرين جهان به نام زريبار مريوان.
ـ آقاي الهيار ملكشاهي (كوهدشت و رومشكان) به رئيسجمهور محترم در خصوص عدم پرداخت قيمت گندم تحويلي به دولت و ايجاد خسارات براي كشاورزان.
ـ آقاي عليمحمد شاعري (بهشهر، نكا و گلوگاه) به وزير جهاد كشاورزي در خصوص جلوگيري از واردات برنج به كشور.
ـ آقاي علي وقفچي (زنجان و طارم) و محمدحسين قرباني (آستانهاشرفيه) به وزير راه و شهرسازي در خصوص تسريع در اتمام پروژههاي راهسازي شهرستانهاي زنجان و طارم كه بايد در سال 90 به اتمام ميرسيد، همچنين در شهرستان آستانهاشرفيه.
ـ آقاي سيدجواد حسينيكيا (سنقر) به رئيسجمهور محترم در خصوص عدم پرداخت پول گندم كشاورزان سنقر و كليايي.
ـ آقاي محمد عزيزي (ابهر، خرمدره و سلطانيه) به رئيسجمهور محترم در خصوص اينكه صداي اعتراضي مردم كه پول و سرمايهشان توسط مؤسسات مالي به يغما رفته است شنيده نميشود.
آقاي دكتر! اگر اجازه بفرماييد، آقاي كبيري در اين يكي، دو دقيقهاي كه به اذان مانده بفرمايند.

مسعود پزشکیان
آقاي كبيري ميخواهند بگويند، آقاي كاظمي هم يك دقيقه بگويند. آقاي كبيري بفرماييد.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقاي سيدتقي كبيري تذكر دستور روز دارند، بفرماييد.

سیدتقی کبیری
تذکرات کتبی
بسم الله الرحمن الرحيم
من از هيأترئيسه محترم و جناب آقاي دكتر پزشكيان تشكر ميكنم. اسم بنده هم در دستور جاري و هم در دستور روز در آمده بود. لذا بحث دستور جاري را عرض ميكنم، چون احتمالاً فرصت آن رد شود. ابتدائاً اين پيروزي بزرگ سپاه اسلام را در ريشهكني شجره خبيثه داعش تبريك عرض ميكنم.
جناب آقاي رئيس، همكاران محترم! اين گزارشي كه در بحث نظارتي كميسيون ويژه حمايت از توليد ملي و نظارت بر اجراي اصل (44) داده شد يك گزارش جامعي هم بود، آن چيزي كه من اينجا ميخواهم عرض كنم اين است كه قانون اجراي سياستهاي كلي اصل (44) فقط به واگذاريها اختصاص پيدا نميكند، منحصر به آن نيست و به نظر ميرسد كه ساماندهي شركتهاي دولتي، كاهش تصديهاي دولتي، عدم مداخله دولت در اقتصاد، رقابتپذيري، پرهيز از انحصار و توانمندسازي بخشهاي غيردولتي مورد تأكيد قرار گرفته است. سهم بخش تعاون كه (25) درصد مد نظر قرار گرفته نشان ميدهد كه اين گزارش اگر در حد همين گزارش بماند، جناب آقاي دكتر! باز آن اصل (44) به معناي كامل محقق نميگردد. آن چيزي كه در آخر ميخواهم عرض كنم اين است، به نظر ميرسد هيأترئيسه محترم يك نگاه ويژه و دستور ويژهاي را براي بخش نظارت بر اين اصل (44) فراتر از گزارشي كه اتفاق افتاده انشاءالله انجام بدهد. ممنون و تشكر.

مسعود پزشکیان
آقاي كاظمزاده هم صحبت كنند.

اکبر رنجبرزاده
آقاي شادمهر كاظمزاده بفرماييد.

شادمهر کاظم زاده
تذکر قانون اساسی
بسم الله الرحمن الرحيم
از رئيس محترم جلسه جناب آقاي دكتر پزشكيان تشكر ميكنم. ابتدا پيروزي بزرگ سپاه اسلام بر داعش و تروريستهاي جهاني را تبريك عرض ميكنم.
اخطار اصل (3) قانون اساسي، موضوع رفع تبعيضات ناروا و ايجاد امكانات عادلانه براي همه در زمينههاي مادي
و معنوي. موضوعي كه ميخواهم عرض كنم احداث فضاهاي ورزشي و سرانه ورزشي در شهرستانهاي دهلران، درهشهر، آبدانان و بدره بسيار پايين در حد (50) سانتيمتر مربع است و عليالخصوص در منطقه دشتعباس فضاهاي ورزشي و تفريحي وجود ندارد. در اين منطقه كه حدود (40) تا روستا وجود دارد يك سالن ورزشي در روستاهاي عينخوش براي منطقه شش سال است كه در حال اجرا است و هنوز نيمهكاره است. (نايبرئيس ـ متشكرم).
آقاي دكتر! موضوع بهورزان استان ايلام را هم اشاره كنم، توجه كافي نميشود. عدم احتساب دوره دوساله بهورزي به عنوان سنوات خدمت اين عزيزان عليرغم تأييد ديوان عدالت اداري، عدم توجه به اجراي مشاغل سخت بهورزان، عدم توجه به سهم بهورزان از پرداختيهاي طرح سلامت، (رنجبرزاده ـ تشكر) عدم توجه به ادامه تحصيل بهورزان، سهم ناچيز بهورزان از پرداخت اضافهكار با توجه به زحمات اين عزيزان در روستاها و مناطق محروم. بسيار ممنونم.

اکبر رنجبرزاده
آقاي دكتر! نوبت آقاي شهروز برزگر هم هست. آقاي شهروز برزگر تذكر آييننامهاي دستور روز دارند، بعد هم آقاي ابطحي. بفرماييد.

شهروز برزگر کلشانی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي دكتر! (نايبرئيس ـ آقاي برزگر! اذان است) بله، من سريع ميگويم. آقاي دكتر! بند (11) ماده (24)، بارها و بارها نمايندگان محترم در خصوص طلب گندمكاران تذكر دادهاند. گندمي كه كشاورزان كاشتند، مقدار زيادي از طلبشان باقي مانده است. اينها هم بايد براي سال بعد زمينشان را آماده ميكردند كه وقتش گذشته و بر اساس همين مقدار درآمدي كه دارند امرار معاش ميكنند. من خواهش ميكنم كه دولت هرچه سريعتر طلب گندمكاران و همچنين چغندركاران را پرداخت كند.

اکبر رنجبرزاده
تشكر، جناب آقاي سيدمحمدجواد ابطحي هم تذكر دارند.

مسعود پزشکیان
نه، ديگر وقت اذان است، متشكرم.
13
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

مسعود پزشکیان
جلسه بعدي ما ساعت (8) صبح روز يكشنبه پنجم آذرماه 1396 و دستور جلسه دستور هفتگي است كه اعلام خواهد شد. پايان جلسه را اعلام ميكنم.