1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحيم
جلسه با حضور 195 نفر از نمايندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحيم
دستور جلسه يكصد و پنجاه و پنجم روز چهارشنبه هشتم آذرماه 1396 هجريشمسي مطابق با دهم ربيعالاول 1439 هجريقمري:
1 ـ ادامه رسيدگي به گزارش كميسيون ويژه حمايت از توليد ملي و نظارت بر اجراي سياستهاي كلي اصل (44) قانون اساسي در مورد نحوه اجراي قانون اجراي سياستهاي كلي اصل (44) قانون اساسي.
2 ـ گزارش كميسيون شوراها و امور داخلي كشور در مورد طرح دوفوريتي اصلاح قانون تشكيلات، وظايف و انتخابات شوراهاي اسلامي كشور و انتخاب شهرداران.
3 ـ گزارش كميسيون كشاورزي، آب و منابع طبيعي در مورد لايحه حفاظت و بهرهبرداري از منابع ژنتيكي. (اعادهشده از شوراي محترم نگهبان 1)
4 ـ گزارش كميسيون تدوين آييننامه داخلي مجلس در مورد طرح اصلاح موادي از قانون آييننامه داخلي مجلس شوراي اسلامي.
5 ـ گزارش كميسيون اجتماعي در مورد طرح تعيين تكليف كارگزاران بيمه كشاورزي.
6 ـ گزارش شور دوم كميسيون تدوين آييننامه داخلي مجلس در مورد طرح الحاق موادي به قانون آييننامه داخلي مجلس شوراي اسلامي.
7 ـ گزارش كميسيون شوراها و امور داخلي كشور در مورد رد طرح دهياريها.
8 ـ سؤال آقاي سيدناصر موسويلارگاني نماينده محترم فلاورجان از وزير محترم كشور.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آياتي از كلامالله مجيد.
(آيات 43 ـ 38 از سوره مبارکه «احزاب» توسط قاری محترم آقای مجتبي محمدبيگي تلاوت گرديد)

مجتبي محمدبيگي
اعوذ بالله من الشيطان الرجيم ـ بسمالله الرحمن الرحيم
ما كانَ عَلَى النَّبِيِّ مِنْ حَرَجٍ فِيما فَرَضَ اللَّهُ لَهُ سُنَّةَ اللَّهِ فِي الَّذِينَ خَلَوْا مِنْ قَبْلُ وَ كانَ أَمْرُ اللَّهِ قَدَراً مَقْدُوراً * الَّذِينَ يُبَلِّغُونَ رِسالاتِ اللَّهِ وَ يَخْشَوْنَهُ وَ لا يَخْشَوْنَ أَحَداً إِلاَّ اللَّهَ وَ كَفى بِاللَّهِ حَسِيباً * ما كانَ مُحَمَّدٌ أَبا أَحَدٍ مِنْ رِجالِكُمْ وَ لكِنْ رَسُولَ اللَّهِ وَ خاتَمَ النَّبِيِّينَ وَ كانَ اللَّهُ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيماً * يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اذْكُرُوا اللَّهَ ذِكْراً كَثِيراً * وَ سَبِّحُوهُ بُكْرَةً وَ أَصِيلاً * هُوَ الَّذِي يُصَلِّي عَلَيْكُمْ وَ مَلائِكَتُهُ لِيُخْرِجَكُمْ مِنَ الظُّلُماتِ إِلَى النُّورِ وَ كانَ بِالْمُؤْمِنِينَ رَحِيماً *
(صدق الله العلی العظيم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقاي محمدبيگي قاري محترم تشكر ميكنيم. ترجمه آيات را بفرماييد.

محمدحسین فرهنگی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«پيامبر را در عمل به آنچه خداوند بر او روا داشته باكي نيست اين سنت خداست در ميان پيامبراني كه پيش از اين بودهاند و فرمان خدا اندازهاي معين و حسابشده دارد. همان پيامبران كه پيامهاي الهي را ابلاغ ميكنند و تنها از خدا ميترسند و غير از خداوند از هيچكس نميهراسند خداوند براي حسابرسي كفايت ميكند. محمد (صلياللهعليهوآلهوسلم) پدر هيچيك از مردان شما نيست بلكه فرستاده خدا و خاتم پيامبران است و خداوند از همهچيز آگاه است. اي كساني كه ايمان آوردهايد خداوند را فراوان ياد كنيد. و هر صبح و شام او را به پاكي ستايش كنيد. او آن خدايي است كه همراه با فرشتگان خود بر شما درود ميفرستد تا شما را از تاريكيها به نور برد و با مؤمنان مهربان است». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ. صلوات (حضار صلوات فرستادند).
تأخيركنندگان جلسه علني امروز آقايان: عليرضا ابراهيمي، رضا انصاري، حسن بهرامنيا، ولي داداشي، جواد
كاظمنسب، كورش كرمپورحقيقي، جواد كريميقدوسي، مسعود گودرزي، وليالله نانواكناري، رامين نورقليپور و همايون هاشمي.
3
تبریک رئیس محترم مجلس شورای اسلامی به مناسبت میلاد با سعادت پیامبر رحمت حضرت محمد (صلیالله علیه و آله و سلم) و هفته وحدت، روز مجلس و هفته بسیج و همچنین محکومیت حادثه تروریستی در مصر

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحيم
ميلاد با سعادت پيامبر رحمت و عزت، محمد مصطفي (صلياللهعليهوآلهوسلم) و هفته وحدت را به نمايندگان محترم و ملت عزيز و مسلمانان تبريك و تهنيت عرض ميكنم. پيامبري كه تكيه اصلي او بر توحيد و وحدت مسلمانان بود و فرمود: «با هم اختلاف نكنيد كه پيشينيان شما دچار اختلاف شدند و نابود گشتند» و فرمود: «مؤمنان برادرند، خونهايشان يكرنگ است و در برابر ديگران قدرتي واحد هستند».
از ميان درياي معارفي كه پيامبر عظيمالشأن براي بشريت به ارمغان آورد اگر به همين دو روايت تكيه ميشد امروز وضع مسلمانان اينگونه نبود كه با داشتن بيش از (1) ميليارد جمعيت مجبور باشند در مقابل قدرتهاي بزرگ سر خم كنند. ريشه اين درد بزرگ را مرحوم مدرس به خوبي بيان داشت كه نماد نمايندگي مجلس در جمهوري اسلامي است. در نطقي چنين فرمود: «فكر ميكردم چرا ممالك اسلامي رو به ضعف رفته و ممالك غيراسلامي رو به ترقي. چندين روز فكر ميكردم و بالاخره چنين فهميدم كه ممالك اسلامي سياست و ديانت را از هم جدا كردهاند، ولي ممالك ديگر سياستشان عين ديانتشان يا جزء آن است». ممكن است امروز در كشورهاي غيراسلامي سخن از سكولاريسم و جدايي دين از سياست سر دهند، حرف مدرس در حقيقت عمل آنهاست، نه شعارهاي آنان.
ژان پلسارتر فيلسوف فرانسوي اين حقيقت دوگانه رفتاري را چنين عيان كرده است، ميگويد: «غرب هميشه
با عربها به مثابه موجوداتي مادون انسان رفتار ميكرد و از نظر آنها مردمان آنجا فقط ساكنان سرزمينهاي عربي بودند، نه مالك واقعي آنها». چرا سارتر بطن تفكر غربيها را اينگونه بيان داشته، در حالي كه چند قرن در اروپا سخن از جدايي دين از سياست مطرح بوده است؟ چون در پس تئوري سكولاريسم غربي تحقير مسلمانان و استعمار آنان نهفته بود و هست و او اين ماجرا را در استعمار فرانسه در الجزاير به درستي دريافت. اينگونه نبود و نيست كه غربيها از تاريخ مسلمانان و خدمات علمي آنان بياطلاع باشند، بلكه نوعي سلطهطلبي بر مسلمانان را مبناي حركت خود قرار دادهاند.
امبرتو ايكو فيلسوف و نويسنده ايتاليايي در كتاب «فاشيسم ابدي» وقتي درباره ارتجاع در دنياي پستمدرن سخن ميگويد با صراحت اعلام ميكند از ياد نبريم كه دنياي اسلام مرداني چون ابنسينا به جهان داد، ابن رشد، كندي، ابنباجه، ابنطفيل، ابنخلدون كه غربيها او را پدر علوم اجتماعي ميدانند و عربهاي مسلمان اسپانيا دانشهايي چون جغرافيا، نجوم، رياضيات يا پزشكي را در دورهاي كه جهان مسيحيت در خواب غفلت به سر ميبرد گسترش دادند و ضمناً به خاطر داشته باشيم صلاحالدين ايوبي هنگامي كه قدس را براي دومينبار فتح كرد نسبت به مسيحيان بسيار مهربانتر و دلرحمتر بود تا مسيحيان كه در غلبه مجدد بر قدس با مسلمانان رفتار كردند. اين نمونهها نشان ميدهد حركتي كه پيامبر عظيمالشأن در تفكر مسلمانان ايجاد نمود و پيشرفتهايي كه مسلمانان در صدر اسلام پيدا كردند ديگران به مقابله گسترده با آنان برخاستند و البته هر زماني به نحوي و دهههاي اخير در ايجاد جريانهاي تروريستي ظهور نمود و همين رفتار تحقيرآميز و ماجراجويانه غرب باعث نفرت و انزجار ملتهاي مسلمان از آمريكا شده است. برژينسكي كه زماني مشاور امنيت ملي آمريكا بود ميگويد: «در كشورهاي مسلمان خاورميانه انزجار حاد در مقابل دخالتهاي بيمورد آمريكا در خاورميانه و پشتيباني آن از اسرائيل وجود دارد و آمريكا را دليل اصلي محروميتي كه احساس ميكنند ميدانند».
مرحوم مدرس كه ما در آستانه روز مجلس بايد از شخصيت او ياد كنيم با توجه به شرايط غرب و ساير
كشورها و وضعيت داخلي ايران تئوري توازن عدمي را در سياست پيشنهاد نمود و فرمود: «من از هر كسي كه بر ضدمان باشد ميترسم و از هر دولتي كه بخواهد ذرهاي دخالت در امور ما كند ميترسم و بايد توازن عدمي را نسبت به همه مراعات كرد، نه توازن وجودي را». ترس مدرس جنبه فردي نداشت، سخن او براي حفظ منافع ملي كشور بود وگرنه مدرس در شجاعت بينظير بود و شما بارها در تاريخ ايران رفتار غيورانه او را شنيده يا خواندهايد.
مستوفي كه از جريان سوسياليستها بود مأموريت يافت كه با مدرس درباره سردار سپه صحبت كند و قدري او را نرم كند. به مدرس ميگويد: «آيا تصور نميكنيد كه براي متنبه شدن سردار سپه اين اندازه اقدام كافي باشد؟». گفت: «خير، بايد لامحاله دستش از رياست وزرا كوتاه گردد». گفتند: «در اين شش، هفت ماه رياست وزرايي او خوب عمل كرده، سامان به قشون داده، مالياتها را نظم و نسق داده». مدرس گفت: «سگ هر قدر هم كه خوب باشد همين كه پاي بچه صاحبخانه را گرفت ديگر به درد نميخورد و بايد از خانه بيرونش كرد».
مدرس در مبارزه با استبداد و استعمار در تاريخ ايران و به خصوص تاريخ مجالس ايران نقش بيبديلي داشت. او بود كه در مقابل تهديد روسها به ورود به تهران يكتنه ايستاد و شرايط را عوض كرد. او بود كه در مقابل جمهوري رضاخاني ايستاد و نگذاشت به هدفش برسد. مدرس در همان زمان مسأله ايران را توسعه اقتصادي ميدانست و ميگفت: «عقيده من اين است كه دولت و مجلس بايد همتشان را بر اين بگذارند كه اقتصاديات كشور سامان يابد و تجربه نشان داده كه دولت نه ملاك خوبي است و نه تاجر خوبي و نه مدير حمل و نقل خوب. هر چه به اين كارها دست بزند موجبات خسارت و ضرر دولت است». ملاحظه كنيد! بيش از يكصد سال از دوره مدرس ميگذرد، همچنان مشكل اصلي كشور ما اقتصاد است و مشكل اقتصاد ما دخالتهاي گسترده دولت است كه مرحوم مدرس ميگويد نه تاجر خوبي است و نه مَلاك خوبي. اين امر نشان ميدهد كه با همه منابع زيرزميني نفت و گاز و همهگونه ارتباطات ايران با غرب، تفكر توسعهاي در ايران حركتي رو به جلو نداشته است. اين در حالي است كه از ديرباز ايرانيان باستان مردماني با ذهن اقتصادي بودند. سقراط حكيم ميگويد:
«اولين ملتي كه احتياج به مواد خوراكي و زراعي نداشت ايرانيان بودند و ايرانيان با اخلاقترين ملل دنيا هستند و ايراني بيباك، فداكار و باتربيت است».
اما چرا اين پتانسيل فرهنگي درجا زد و بعد از يكصد سال همچنان مشكل ما در بُعد اقتصادي همان است؟ يكي از دلايل آن اين است كه از تجدد رويه آن را ايرانيان دريافتند و شگرد باطن آن را درست فهم نكردند. رضاخان به جاي تكنولوژي غرب، كلاه فرنگي و مبارزه با روحانيت و دين را دريافت كرد و به جاي تكيه بر توانمندي داخلي نگاه به واردات، اولويت يافت. بانكها به جاي اينكه وسيله توسعه كشور و رونق توليد گردند موضوعي خودبنيان شدند كه گاه مانع توليد كشور شدند.
من نميخواهم سخن برتولت برشت را بپذيرم كه گفت: «دزدها دو قسم هستند، يكي دزدان حرفهاي كه براي دزدي بانك تأسيس ميكنند و ديگري دزدان ناوارد كه به بانكها دستبرد ميزنند و پول سرقت ميكنند». قطعاً در اين سخن اغراق است، اما بانكها در كشورهاي توسعهيافته در خدمت توليد و توسعه كشورها هستند، نه اينكه خود اصلي شوند و بقيه مسائل توسعهاي كشور فرع آن قرار گيرند. نمايندگان محترم! با مجموع شرايط كشور امروز چيزي واجبتر از اين نيست كه محور تلاشهاي ما بر دو ستون استوار باشد:
1 ـ ايجاد وفاق در كشور و ترك مراء، همانگونه كه پيامبر (صلياللهعليه و آله و سلم) فرمود: «اورع الناس من ترك المراء و إن كان محقاً». «باپرواترين مردم كساني هستند كه مراء و جدالگري را رها كنند اگرچه حق با او باشد».
ملكالشعراي بهار درباره مدرس ميگويد: «مدرس مجتهد مسلم بود، فقيه اصولي بزرگ بود، به تاريخ و منطق و كلام آشنا بود و در سخنراني و خطابه همتا نداشت و چون عوامفريب نبود و پاكدامني و ثبات عقيده در او بياندازه قوي بود هيچگاه در صدد دفاع از حملهها و تهمتهايي كه به او زده ميشد بر نميآمد. همچنين هتاك، بينزاكت و مفتري نبود. حقايق در افكارش بيشتر متمركز بود تا ظاهرسازي و مردمفريبي. امروز با حجم مشكلات كشور در ابعاد مختلف نيازمند همگرايي و همافزايي هستيم و حل مسائل اصلي كشور در گرو اين راهبرد است.
2 ـ تمركز بر مشكلات اقتصادي مردم؛ مجلس و دولت وظيفهاي مهمتر از حل مشكلات و چالشهاي اساسي كشور ندارند. امسال بحثهاي مهمي در مجلس مطرح شد، كميسيونها و مركز پژوهشها درگير ارائه طرح براي اين مشكلات گرديدند. يك نمونه آن مشكل سازمان تأمين اجتماعي بود كه ابعاد آن مشخص و پيشنهاد براي حل مشكلات آن نيز ارائه شد كه اميدواريم با سرعت بيشتري در كميسيون مربوطه بررسي گردد. مسأله بانكها و مؤسسات اعتباري كه باعث نگراني عده زيادي از مردم شده است، مجلس با وقتگذاري زياد و پيگيري مستمر مشكلات مردم را دنبال كرد و بانك مركزي را در مسير حل قرار داد. بانك مركزي بايد با سرعت بيشتري در حل مشكل سپردهگذاران اقدام كند، در غير اين صورت رفتار مجلس نسبت به وزارت اقتصاد و بانك مركزي تغيير خواهد كرد.
نمايندگان محترم! در آستانه بودجه سال 97 هستيم، فرصت مهمي است كه به جاي روند متعارف بودجه در سالهاي اخير كه منجر به نشر اوراق مشاركت به صورت غيرموجه شده است، بودجهاي هدفمند را سامان دهيم. از كميسيون بودجه و كميسيونهاي تخصصي و مخصوصاً كميسيون تلفيق ميخواهم گامهاي اساسي در اصلاح ساختار بودجه و جايگزيني اوراق با منابع راكد بنمايد و مسير براي پيشبرد صادرات در كشور و رونق توليد سازمانيافتهتر شود.
هفته بسيج را به فرزندان راستين انقلاب تبريك عرض ميكنم. بدون ترديد استواري ملت و كشور ما در اين شرايط پرمسأله منطقه مرهون فداكاريهاي اين شجره طيبه است كه امام (قدسسره) در سال 58 آن را تأسيس نمود و از سپاه قدس و فرمانده شجاع و مجاهد آن سردار سليماني نيز سپاسگزاريم كه در مبارزه با تروريسم در منطقه گامي بيهمتا برداشتند و با مجلس مصر و ملت مسلمان مصر در حادثه تأثربرانگيز تروريستي اظهار همدردي ميكنيم. فاجعهاي كه شباهت به جنايت صهيونيستها در مسجد الخليل داشت.
والسلام عليكم و رحمه الله
4
ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی در مورد نحوه اجرای قانون اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام و ادب خدمت همكاران گرامي. آقاي رئيس! دستور اول ادامه رسيدگي به گزارش كميسيون ويژه حمايت از توليد ملي و نظارت بر اجراي سياستهاي كلي اصل (44) قانون اساسي در مورد نحوه اجراي قانون اجراي سياستهاي كلي اصل (44) قانون اساسي در اجراي تبصره (1) ماده (49) آييننامه داخلي مجلس است. در جلسه گذشته گزارش قرائت شد، از شش نفر از همكاران عزيز، چهار نفر صحبت كردند، دو نفر و نماينده دولت باقي ماندند. من خواهش ميكنم آقاي دكتر وكيلي همكار گرامي دو نفر باقيمانده از همكاران را اعلام بفرمايند، بعد هم در خدمت نماينده محترم دولت باشيم.

محمد علی وکیلی
بسم الله الرحمن الرحيم
جناب آقاي محموديشاهنشين و جناب آقاي فولادگر دو نفر باقيمانده هستند.

محسن کوهکن ریزی

علی اردشیرلاریجانی
يك لحظه اجازه بدهيد، تذكر دارند.

غلامرضا کاتب
آقاي دكتر! جناب آقاي كوهكن تذكر (79) دارند. چون خارج از نوبت است بفرماييد.

محسن کوهکن ریزی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي دكتر لاريجاني! من خواهش ميكنم به عرايض بنده توجه بفرماييد. ببينيد جناب آقاي دكتر! در جلسه چهارشنبه هفته گذشته يك اتفاقي در مجلس افتاد كه اين در مشروح مذاكرات نوشته شده، به اين هيأترئيسه نظارت دارد و تهيه شده است. يكي از همكاران نطقي داشتند، بعد در آخر نطقشان آقاي رئيس محترم جلسه ميخواستند صحبت كنند. ما به خاطر اينكه به گوش ايشان برسد فرياد زديم شما حق صحبت نداريد، دقيقاً اينجا هست، شما مطالعه بفرماييد، نوشته شده كه من اشاره كردم شما حق صحبت نداريد، استناد هم داشت. ايشان فرمودند: «بگير بنشين سر جايت، من جواب شما را نميدهم، ميخواهيد دعوا كنيد بيرون». اينها براي ديگران كه مطالب را ميشنيدند ذهنيت به وجود ميآورد. آقاي دكتر! من خدمت حضرتعالي ارادت دارم، دو نايبرئيس محترم هم هر زماني در اين مدت احساس كردم بايد تذكري را بدهم در كنارشان و كنار گوششان عرض كردم. جهت استحضار حضرتعالي در اين مجلس تذكر داده ميشود كه آقاي وزير اينجا آمده، همه معاونين و مشاورينش را اينجا آوردهاند. آقاي نايبرئيس محترم ميگويد تذكر وارد است، من خدمت شما ميگويم اين ماده (8) قانون آييننامه است، خوب يا بد ما مكلف هستيم به اين عمل كنيم. ماده (8) ميگويد: رئيسجمهور و وزرا ميتوانند معاونين و مشاورين را بياورند، نياز به اجازه ندارند.
خواهش من از حضرتعالي اين است كه در هيأترئيسه مطرح شود، اولاً در مجلس از ادبيات فاخر استفاده شود، «دست شما درد نكند»، «قرآن بخوان»، اينها ادبيات زيبنده مجلس نيست. البته اينها را تذكر خصوصي خدمت دوستان دادهايم. خواهش من اين است كه شما مشروح مذاكرات را نگاه كنيد، آيا نمايندهاي كه صرفاً اگر يواش حرف بزند به گوش رئيس جلسه نميرسد، فرياد بزند بگويد «آقاي محترم! شما حق صحبت نداري»، بايد با او چطور برخورد كرد؟!
تكليف يك نكته ديگر را هم مشخص كنيد و آن اين است، ببينيد! طبق آييننامه كه مصوب دوسوم نمايندگان است، هيأترئيسه محترم بايد جلسات را طبق آييننامه اداره كنند. رويه هم كه به آن اشاره ميشود اقدام يك موردي نيست، اگر آييننامه سكوت كرده اما در ادوار مختلف يك نوع خاصي برخورد شده، اين رويه ميشود. سؤال من اين است، اين را حضرتعالي به صراحت بفرماييد، براي اينكه بعداً مشكل پيدا نكنيم. اگر حين نطق نمايندگان به حضرتعالي به عنوان رئيس جلسه حرف شما تحريف شود يا خدايناكرده توهيني
شود، آيا امكان اينكه در جايگاه رئيس جلسه تذكر (79) بدهيد هست يا نيست؟ يعني هم تشخيص بدهيد حق شماست به عنوان يك نماينده تذكر بدهيد، هم به عنوان رئيس به خودتان وقت بدهيد كه پنج دقيقه صحبت كنيد، حتماً بعدش هم بگوييد تذكر وارد است يا وارد نيست. خواهش من اين است، استدعاي آخرم اين است، من به همه اعضاي هيأترئيسه كه بالا نشستهاند ارادت دارم، اما مسئوليتشان مشترك است، آن تقسيم كاري كه كرديد يك كاري صوري است براي اينكه نظم داشته باشد. وقتي برادر عزيزي ميگويد تذكر آييننامهاي، رئيس، جلسه را بايد اداره كند. عزيزان همكار ما در آنجا سريع آييننامه را باز كنند جلوي رئيس بگذارند كه چنين اتفاقي نيفتد كه چيزي خلاف ماده (8) گفته شود كه به هر جهت حقوقيهاي بيرون مشروح مذاكرات ما را ميبينند. من از حلم، حوصله و توجهي كه حضرتعالي كرديد تشكر ميكنم.
رئيس ـ عرض شود در موضوعي كه فرموديد همراه وزرا عده زيادي نيايند تذكرتان وارد است، ما هم در هيأترئيسه مطرح كرديم و مطابق آييننامه گفته شد كه مسئول مربوطه در هيأترئيسه رعايت اين امر را كند. وزرا ميتوانند با معاون پارلمانيشان حضور پيدا كنند، يا اگر ضرورت داشت در دفاع از يك امري كارشناسي را بياورند، بايد قبلاً به هيأترئيسه بگويند، ما به آن كارشناس هم اجازه بدهيم. ولي اينكه مديرانشان را بياورند خلاف آييننامه است و حتماً مسئول مربوطه در هيأترئيسه اين دقت نظر را خواهد كرد و تذكرتان درست است.
در مورد مسأله اول كه فرموديد، من در اين چند دورهاي كه در مجلس بودم چنين مسألهاي نداشتيم، غالباً هم اگر مسألهاي مطرح بود معمولاً ادارهكنندگان جلسه از آن عبور ميكردند و راجع به نطقها اين پاسخگويي وجود نداشت. اينكه شما فرموديد آيا حق دارند؟ بستگي دارد، بايد آييننامه را بررسي كرد، چون كسي كه جلسه را اداره ميكند، مثل بقيه نمايندهها اين حق بر او هست، اگر تهمتي و افترايي به او زده بشود، حرفش را خلاف مطرح بكنند ميتواند مثل نمايندگان ديگر تذكر هفتاد و نهي داشته باشد. ولي بناي ما هيچ وقت اين نبوده، در اين سالها معمولاً هر موقع نمايندگان اظهارنظري داشتند، اظهارنظرشان را فرموده بودند و ما در هيأترئيسه
آنقدري كه درست ميدانستيم عمل ميكرديم و بر اساس آن تصميمگيري ميكرديم، شما بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی

محمد محمودی شاه نشین
بسمالله الرحمن الرحيم
عرض سلام، ادب، احترام و صبحبخير دارم خدمت همكاران محترم، اعضاي محترم هيأترئيسه و رئيس عزيز، اصحاب رسانه و ميهمانان عزيز حاضر در جلسه كه شرف حضور دارند. هفته بسيج را به همه دلاورمردان بسيجي، رهبر عزيز و خانوادههاي محترم ايثارگران و خانوادههاي بزرگ بسيج در مجلس شوراي اسلامي هم تبريك عرض ميكنم.
گزارش ارائهشده حاكي از وضعيت نامطلوب اجراي اصل (44) قانون اساسي است. وضعيت حمايت از توليد و نيز همچنين در (8) بند اعلامي ميتوان به عملكرد سازمانهاي توسعهاي، عدم رعايت سقف سهامداري بانكهاي غيردولتي و مؤسسات مالي ـ اعتباري و سقف تملك سهام آنها، ميزان سهام مؤسسات و نهادهاي عمومي غيردولتي و همچنين متأسفانه تكاليف باقيمانده از قانون اجراي سياستهاي كلي اصل (44) قانون اساسي كه كاملاً مشهود است اشاره كرد.
از جمله در حوزههاي بخش سلامت، آموزش، تحقيقات و فرهنگ نقص كلي در ارائه گزارش ديده شده. آنچه ما با آن روبهرو هستيم عدم توفيق در اجراي اين اصل مترقي در قانون اساسي است. بنيان و اساس اجراي اين اصل وجود اعتماد فيمابين دولت و بخش خصوصي است كه متأسفانه اكنون وجود ندارد. تغيير مكرر قوانين، آييننامهها، ضوابط و مقررات و بيثباتي در سياستهاي واگذاري و تغيير در فرآيند واگذاري از مهمترين عوامل عدم توفيق در اين بخش است. طولاني بودن فرآيند واگذاريها، وجود كنترلهاي مضاعف و تكراري و ترس از سوءاستفادههاي احتمالي و فرار از اختصاصسازي بهجاي خصوصيسازي متقاضيان، سرمايهگذاران و متوليان را خسته ميكند و ناخواسته و ناخواسته بعد از مدتهاي طولاني همان ميشود كه از آن ميترسيديم.
عملكرد اين بخش با ماهيت و اهداف اصل (44) كه كاهش تصديگري دولت است كاملاً مغاير است. بده بستانهاي بخش دولتي با بخش عمومي غيردولتي كه در اصل يك وظيفه بيشتر ندارند و آن هم حفظ منافع عمومي است، اينكه از وزارتخانهاي پروژه يا شركتي گرفته بشود و به يك بخش و يك سازمان عمومي غيردولتي واگذار بشود، اينكه خصوصيسازي نيست. ناتواني مديران بخش عمومي غيردولتي، تغيير مكرر اين دسته از مديران، سياسي كردن شركتهاي بخش عمومي، مديريتهاي غيرمرتبط و مديران غيرمتخصص، همه و همه به فرآيند ورشكستگي در اين بخش كمك ميكنند. بخشينگري نيز آفت ديگر خصوصيسازي است، همان آفتي كه دامن توليد را نيز گرفته است، هر بخش ساز خود را ميزند و متأسفانه رهبر اركستري كه اين سازها را هماهنگ نمايد كه دلنشين باشد، يعني دولت در اين كار ناتوان است.
تعدد نظارتهاي بدون اثربخشي كه فقط فرآيند را كند ميكنند، عدم نظارت كيفي و نگاه مستقل به عملكرد و نگاه سياسي به موضوعات نظارتي در اين بخش نيز خود يكي از عوامل عدم توفيق است. آفت ديگر نبود يك رقابت سالم كه در پي اعلام گزارش شفاف عملكردها است و عدالت در ارائه اطلاعات براي رقبا و متقاضيان رعايت نميشود. متأسفانه عدم توليد و انتشار آمار مربوط به شاخصهاي رقابت تمركز و انحصار بازار نيز در گزارش آمده است.
نتيجه آنكه اراده ملي و يك اعتماد همگاني و اجماع مردمي براي اجراي سياستها در اصل (44) قانون اساسي لازم است و تا روند موجود ادامه داشته باشد هرگز در اين بخش موفق نخواهيم شد. ضرورت دارد نگاهمان را نسبت به خصوصيسازي تغيير دهيم و به بخش خصوصي اعتماد كنيم. پيشنهاد دارم بيش از اين به اين روند ناموفق اصرار نورزيم و كميسيوني متشكل از تعدادي از نمايندگان داراي تخصص و مهارت كافي و كارشناسان ارشد دولت و چندتن از اساتيد دانشگاه در اين خصوص تشكيل و طرحي نو دراندازيم.
چارهاي جز تغيير روش و شفافسازي گزارشها و عملكردها نميتوانيم به اين اصل مترقي و كارساز قانون اساسي عمل كنيم. (اميرآباديفراهاني ـ جناب آقاي محمودي خيلي ممنون، وقت شما تمام هست)، (يك دقيقه
ديگر) قدم اول ميتواند ارسال لايحه توسط دولت يا ارائه طرح توسط نمايندگان محترم مجلس در حوزههاي آموزش، تحقيقات، بهداشت و سلامت و فرهنگ باشد. مواردي هم مانده است فقط اشاره كنم؛ عدم تعيين تكليف و واگذاري باشگاههاي فرهنگي و ورزشي پرسپوليس، عدم اجراي سند تعاون، عدم تعيين تكليف دبيرخانه شوراي عالي سياست كلي اصل (44) قانون اساسي، بخش وزارت اقتصاد و دارايي و وظيفه سازمان خصوصيسازي در اين رابطه است. اميدوارم كه با طرحي نو و تغيير روش بتوانيم اصل (44) قانون اساسي را به معناي واقعي پياده بكنيم. والسلام عليكم و رحمه الله

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، نفر بعدي را بفرماييد.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي فولادگر بفرماييد.

حمیدرضا فولادگر
سلام عليكم و رحمه الله
اعوذ بالله من الشيطان الرجيم ـ بسم الله الرحمن الرحيم
بنده هم، هم روز مجلس و شهادت شهيد مدرس را و هم هفته بسيج و پيشاپيش ايام ولادت حضرت رسول اكرم و امام جعفر صادق (عليهم السلام) را تبريك عرض ميكنم.
جناب آقاي رئيس! ابتدا جا دارد از همكاري همه دوستان عضو كميسيون و سخنگوي محترم كه گزارش را خواندند و همچنين كارشناسان مركز پژوهشهاي مجلس كه انصافاً همكاري خوبي براي تهيه اين گزارش كردند تشكر كنم و اينجا ياد كنم از شهيد احسان آقاجاني كه هم در دوره نهم با ما همكاري داشت و هم در ابتداي دهم و صفحات اول اين گزارش را اين شهيد بزرگوار كار كرد و اينجا در راهروي ورودي مجلس به دست عوامل داعش به شهادت رسيد و الحمدلله امروز با پيروزي جبهه مقاومت بر داعش خون اين شهيد و شهداي عمليات ترور در مجلس به هدر نرفت.
جناب آقاي رئيس، حضار محترم! چند نكته را در ارتباط با گزارش عرض ميكنم. اولاً ما در تهيه گزارش مرحله به مرحله دستگاههاي اجرايي را دعوت كرديم، نظرات آنها را گرفتيم و بدون حضور دستگاههاي اجرايي
گزارش تهيه نشد. حالا ممكن است در برخي از موارد همچنان آنها نظرات ما را قبول نداشته باشند و بالعكس، اما با حضور آنها تهيه شد، با حضور كارشناسان، با حضور بخش خصوصي و اين گزارش شش ماه در جلسات كميسيون، كارگروهها و مركز پژوهشها كار كارشناسي شد. خواهش من از دوستان اين هست، هم اين اصل گزارش در كازيه دوستان قرار گرفته، هم اصلاحيهاي كه براي پيشنهادات داديم، هم در كازيه و هم در صحن و هم در لوحهاي شما الان هست. خواهش من اين است كه دوستان مطالعه بكنند، اجر زحمات اين دوستان اين است كه شما مطالعه بكنيد و نظر بدهيد. از دوستاني هم كه در روز چهارشنبه گذشته و امروز اعلام نظر كردند تشكر ميكنيم.
و اما چند نكته در مورد گزارش عرض بكنم. ببينيد! اولين مطلبي كه ما ميخواهيم به سمع و نظر حضار و مردم عزيز برسانيم اين هست كه برادران بزرگوار، خواهران گرامي و مردم عزيز! سياستهاي اصل (44) فقط واگذاريها نيست، فقط سازمان خصوصيسازي نيست. متأسفانه هر وقت بحثي از سياست اصل (44) پيش ميآيد چه رسانهها، چه برخي از افراد علاقمند سريع ميروند سراغ واگذاريها و فقط در حوزه واگذاريها و سازمان خصوصيسازي. يك بخشي از سياستها، واگذاريها است، ما در اين گزارش سعي كرديم به بخشهاي ديگر بپردازيم، به فعاليتهايي كه ناقص انجام شده يا انجام نشده و باقيمانده. چند مورد آن را مثال ميزنم و بحث خود را جمع ميكنم.
يكي از موارد مهمي كه در تكاليف قانوني سياستهاي اصل (44) باقي مانده توانمندسازي بخش خصوصي و تعاونيها است. ما در واگذاريها آمديم واگذار كرديم، درست يا غلط ما در مجالس قبلي واگذاريها را كامل بررسي كرديم، الان نميخواهم بحث كنم، اما ما ميگوييم روح سياستهاي اصل (44) يكي كاهش تصديگري دولت، تغيير نقش دولت از مداخله به نظارت و سياستگذاري است، يكي توانمندسازي بخش خصوصي است، حضور حقيقي بخش خصوصي در صحنه اقتصاد كه بند (1) سياستهاي اقتصاد مقاومتي هم هست. اين كار چقدر عمل شده؟ موادي كه در اين سياستها و قانون در توانمندسازي داريم چقدر اجرا شده؟ اين مطلب اول.
مطلب دوم؛ (40) ماده در سياستهاي اصل (44) در حوزه رقابت و انحصار هست. شوراي رقابت تشكيل شد، مركز ملي رقابت تشكيل شد، كار ميكنند زحمت هم ميكشند اما چرا جلسات شوراي رقابت بايد براي قيمت خودرو گرفته بشود؟ مگر كار شوراي رقابت تعيين قيمت پرايد و پژو است؟ آنها بايد نظارتگر باشند، تنظيمگر باشند. تنظيمگر تنظيمگرها، يعني يك جايگاه بالايي قانون براي آنها گذاشته، رگلاتور رگلاتورها بايد باشند، رويهها را بايد آنها تعيين بكنند. عزيزان! اين بخش رگلاتوري و نهادهاي تنظيمكننده ما باقيمانده. ما فقط در وزارت ارتباطات داريم، سازمان تنظيم مقررات راديويي كه قانون داشت و اخيراً پست هم به آن اضافه كرديم.
در حوزه انرژي، بحث نفت و گاز، دعوايي كه سر قيمت خوراك پتروشيميها هست، قيمت سوخت، در حوزه وزارت نيرو، برق و آب. اينها حوزههاي رگلاتوري است، در حوزههاي خدماتي؛ الان فراوان ما اين مسأله را داريم و يكي از قسمتهاي مغفول مانده اصل (44) همين حوزه تنظيمكنندههاي بخشي هستند كه شوراي رقابت بايد به دولت پيشنهاد بدهد، دولت متأسفانه در موارد انحصاري در كميسيون اقتصادي خود دو سال هست اين قضيه را باقي گذاشته و تصويب نكرده.
از موارد ديگري كه باقي مانده بحث يكسري گروهبنديها است كه مرتب تغيير ميكند، قانون اين اجازه را به دولت داده، اما ما مرتب شاهد خروج شركتها از ليست واگذاريها به دلايل مختلف هستيم و عدم اجرا و استنكاف از اجراي قانون. در مورد اين دو باشگاه چون گفتند من اشاره بكنم؛ اينها خصوصي هستند، باشگاه هستند سهامي خاص هستند، فرهنگي نيستند چون در AFC به عنوان باشگاههاي حرفهاي رفتند، دولت هم اجازه ندارد طبق قانون برنامه پنجم و ششم در ورزش حرفهاي سرمايهگذاري كند. اينها بايد واگذار بشوند، پولي كه اينقدر ميلياردي هزينه اينها ميشود برود در ورزشهايي كه الان اينقدر براي ما افتخارآفرين هستند.
در موارد ديگري كه باقيمانده، در بحث ماده (29) قانون هست و در بند «د» سياستها. ما مصارف اين واگذاريها را مشخص كرديم، كجا برود؟ طرحهاي نيمهتمام، مناطق كمتر توسعهيافته. اين سازمانهاي توسعهاي كه شركتهايش واگذار شده (70) درصد آن بايد به خود اينها براي طرحهاي نيمهتمام داده بشود.

علی اردشیرلاریجانی
آقاي فولادگر! با توجه به اين گزارشي كه شما داديد و زحمت هم كشيديد ما هم تشكر ميكنيم در قانون بودجه سال آينده از همين حالا يك پيشنهادي كميسيون شما بدهد كه اين خصولتيها و اينها را زمان بگذاريد براي اينكه وزارتخانهها موظف بشوند اينها را به بخش خصوصي واگذار كنند. يك اصرار و فشار قانوني به اينها بگذاريد.

حمیدرضا فولادگر
آقاي دكتر! دقيقاً. اينها يك دوره گذر بوده، سازمانهاي شركتهاي وابسته به نهادهاي عمومي كه اصطلاحاً ميگويند خصولتيها (شبه دولتيها) در دوره گذار اينها ميآيند، يا ميآيند در بورس وارد ميشوند اشكال ندارد صندوقهاي بازنشستگي هستند، اما اينها در مديريت شركتها ميمانند و بنگاهداري ميكنند. (رئيس ـ همين مشكل بزرگي است ديگر) اين را ما قبول داريم، ما حاضر هستيم حالا چه در بودجه، چه اصلاً يك طرح قانوني جدا بياوريم.

علی اردشیرلاریجانی
حالا از اين فرصت بودجه استفاده كنيد، كميسيون شما در اين موضوع متمركز است، با كميسيون تلفيق هم صحبت بكنيد يك بند قانوني و الزامي كه اگر انجام ندهند چه بشود، به وجود بياوريم. چون ظاهراً بعضي از دستگاهها علاقه دارند بخشهاي بنگاهداري را ادامه بدهند.

حمیدرضا فولادگر
خيلي متشكر، حالا در بحث شفافسازي ماده (6) مواردي باقي مانده در بحث شعبههايي كه دادگاهها بايد اختصاص بدهند به عدم استنكاف از اجراي اين قانون كه حالا ما در ماده (236) عرض كرديم در قوه قضائيه برود. در بحث سازمانهاي توسعهاي كه بايد زودتر اين كارهايي كه در مناطق محروم راه مياندازند يا در فنآوريهاي ريسكپذير كه ما به اينها كمك كرديم، سقف (49) درصد را هم برداشتيم اينها بروند راه بيندازند بعد واگذار بكنند. اينها يكسري تكاليف باقيمانده است، جناب آقاي رئيس! من خواهش ميكنم، در پايان ما سه گروه پيشنهاد داديم. يك گروه پيشنهادهاي اجرايي به دولت داديم كه اين كارها را بايد انجام بدهي، مثلاً در روند اجرايي مصوبات شوراي عالي اصل (44)، همين انتقال دبيرخانه كه ما معتقد هستيم كه بايد در خود وزارت اقتصاد متمركز باشد، نه سازمان خصوصيسازي. اينها بحثهاي اجرايي.
يك قسمت هم تخلفاتي هست كه جناب آقاي رئيس! خود جنابعالي دستور داديد كه اينها استنكاف از اجراي قانون يا اجراي ناقص يا عدم اجراي صحيح قانون هست. اينها را درخواست ماده (236) كرديم. (رئيس ـ همانها را انشاءالله بياوريد كه ما مطرح كنيم) گزارش ما آماده هست، ولي گفتند چون طبق آييننامه بايد (24) ساعت قبل چاپ ميشد و امروز هم در دستور قرار ميگرفت اين را اجازه بدهيد جلسه آينده رأيگيري آن انجام بشود و قسمت سوم اصلاح است. ما پنج مورد اصلاح قانون هم پيشنهاد داديم (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون) طرح آن را هم الان اينجا داديم، خواهش ميكنم اين طرح هم اعلام وصول بشود طبق تبصره (1) ماده (49) الان اين طرح بايد اعلام وصول بشود و خارج از نوبت در دستور مجلس قرار بگيرد، خيلي متشكرم.

علی اردشیرلاریجانی
خيلي ممنون، نماينده دولت بفرماييد.

سید مصطفی رضوی
بسم الله الرحمن الرحيم
گفتا ملامت آيد گر گرد دوست گردم
والله ما رأينا حباً بلا ملامه
قصد ما در اينجا با استفاده از آيهاي كه قاري محترم خواندند و اشاره كردند «و كان بالمؤمنين رحيما» تقريظ گزارش است نه تقريع آن. عملكرد خصوصيسازي و اجراي اصل (44) قانون اساسي، همانگونه كه مستحضر هستيد در اجراي اصل يكصد و بيست و سوم قانون اساسي و سياستهاي كلي اصل (44) واگذاري فعاليتها و بنگاههاي دولتي به بخش غيردولتي براي اجرا در مردادماه 87 به قوه مجريه ابلاغ شد.
دولتي بودن و نفتي بودن دو مشكل اساسي در ساخت اقتصاد ايران است، اين مشكلات دهههايي متمادي باعث شده است كه اقتصاد ملي در گردانه توسعه از سرعت كافي برخوردار نباشد. سياستهاي كلي اصل (44) يك انقلاب در چهارچوب و نظام سياستگذاري كشور بود. اهداف متصوره براي قانون اجراي سياستهاي اصل (44) شامل شتاببخشيدن به رشد اقتصادي، گسترش مالكيت در سطح عموم مردم به منظور تأمين عدالت
اجتماعي، ارتقاي كارايي بنگاههاي اقتصادي و بهرهوري منابع مالي و انساني و فناوري، افزايش رقابتپذيري در اقتصاد ملي، افزايش سهم بخشهاي خصوصي و تعاوني در اقتصاد ملي، افزايش سطح عمومي اشتغال، تغيير نقش دولت از مالكيت و مديريت مستقيم بنگاهها به سياستگذاري و هدايت و نظارت، توانمندسازي بخش خصوصي و غيره ميگرديد. عليرغم توفيقاتي كه در اين مسير بوده است اهداف پيشبيني شده كاملاً محقق نشده است. گزارش تهيهشده نيز به اين موضوع دلالت دارد. اين امر دلايل زيادي دارد، از آن جمله ميتوان به تنوع انواع واگذاريهاي انجامشده در سنوات قبل، رويكرد دولتها به اين مسأله و شرايط محيطي و نهادي موجود را نام برد. در يك كلام در دورههاي ماضي سياستهاي توزيعي، رد ديون و كسب درآمد بر ارتقا بهرهوري غلبه داشته است.
در دولت تدبير و اميد با رويكرد تقدمبخشي به بخش خصوصي واقعي در واگذاريها و ايجاد بسترهاي لازم جهت توسعه و توانمند كردن بخش خصوصي اقدامات راهبردي مهمي پيشبيني شده است. جداي از اقداماتي كه براي توسعه بخش خصوصي و در چهارچوب بهبود محيط كسب و كار انجام گرديده انتقال هرچه سريعتر مديريت شركتهاي واگذارشده به بخشهاي غيردولتي و انتقال مالكيت و مديريت سهام عدالت به مردم و اصلاح ساختار و تصحيح روند اجراي طرح توزيع سهام عدالت از مهمترين آنها بوده است.
اصلاح فرآيندهاي واگذاري و ارتقاي مشاركت بخش خصوصي را نيز ميتوان به عنوان يكي از اقدامات با اهميت رخ داده در دولت يازدهم معرفي نمود. ازجمله مهمترين ايرادات بر عملكرد خصوصيسازي در سالهاي قبل ماهيت خريداران و سهم پايين بخش خصوصي واقعي بوده است، به نحوي كه سهم بخش خصوصي واقعي از كل واگذاريها در خوشبينانهترين حالت طي (5/12) سال گذشته قبل از استقرار دولت يازدهم به حداكثر (18) درصد ميرسد. مطابق آمار موجود طي دوره يازدهم سهم بخش خصوصي واقعي در حال افزايش بوده، در سالهاي 93، 94 و نيمه اول 95 سهم بخش خصوصي واقعي به ترتيب (89)، (54) و (100) درصد بوده است. شاخصهاي عملكردي نشان ميدهند درحالي كه بخش اندكي از واگذاريهاي انجام شده تا پيش از روي كار
آمدن دولت تدبير و اميد به بخش خصوصي واقعي صورت گرفته، با متوقف كردن روند رد ديون دولت از طريق واگذاري و اتخاذ تصميمات لازم براي تشويق بخش خصوصي واقعي به خريداري سهام دولت در بنگاهها در سال 95 به شرايطي دست يافتيم كه تمامي واگذاريهاي اين سال به بخش خصوصي واقعي بوده است.
همچنين با شناسايي چالشهاي اساسي طرح مهم و بزرگ سهام عدالت لايحهاي تدوين شده كه در آيندهاي نزديك به مجلس محترم تقديم ميشود. علاوه بر آن سامانه الكترونيكي لازم براي شناسايي و تأييد هويت و ارائه صورتحساب سهام عدالت به مشمولان طراحي و در اواخر سال 95 پيادهسازي شد. در قالب امكانات پيشبيني شده در اين سامانه ساز و كار واريز سود سهام نزديك به (50) ميليون ايراني مشمول اين طرح نيز فراهم شده است. بر اين اساس و با تلاشهاي صورت گرفته براي اصلاح چالشهاي ناشي از واگذاريهاي گذشته هيأت وزيران اقدام به تصويب مصوبهاي نمود كه طي آن كليه مصوبات پيشين كه به موجب آن حقوق مالكانه بنگاه در قالب واگذاري غيرقطعي به طلبكاران دولت منتقل گرديده بود لغو شد. همگام با اين تصميم اصلاح ماده (6) قانون اجراي سياستهاي اصل (44) در جهت ممنوعيت واگذاري سهام بابت رد ديون به نهادهاي عمومي و شبهدولتي از سوي مجلس شوراي اسلامي به تصويب رسيد و زمينه واگذاري نادرست بنگاهها به طور كامل حذف شد.
به موارد فوق بايد ساماندهي طرح توزيع سهام عدالت، وصول سود سهام عدالت و ارزيابي شركتهاي واگذارشده به صورت كنترلي را از اقدامات با اهميت دولت در مسير اجراي سياستهاي كلي اصل (44) و قانون مربوط دانست. گذشته از واگذاري شركتهاي دولتي به بخش خصوصي دولت ميراثدار تعداد معتنيبهي از طرحهاي نيمهتمامي بود كه در شرايط بودجهاي خاص كاهش شديد درآمدهاي نفتي و حتي با فرض بهبود شرايط بودجهاي امكان اقدام و اتمام و بهرهبرداري از آنها در آيندهاي نزديك فراهم نبود. از طرفي ديدگاه دولت بزرگ كردن حوزه اختيارات و عمل خود نبوده و همسو با سياستهاي كلي اقتصاد مقاومتي دولت مصمم به واگذاري اقتصاد به آحاد جامعه بود.
مجموعه اين دو مسأله واگذاري طرحهاي تملك داراييهاي سرمايهاي را به عنوان يك مسأله مهم براي دولت مطرح ساخت. به اين ترتيب دولت از اواسط 94 دستورالعمل واگذاري طرح تملك داراييهاي سرمايهاي را تهيه نمود و سازمان برنامه و بودجه نيز اقدامات مختلفي را براي عملياتي شدن اين واگذاريها به انجام رساند.
اما نكاتي در ارتباط با گزارش نظارتي؛
درخصوص سهام عدالت همانگونه كه در گزارش آمده طرح سهام عدالت چالشهاي جدي دارد كه بخش اعظمي از آن به ساختار اجرايي طرح مرتبط است كه تغيير اين ساختار غيركارا به جهت بررسي تمام جوانب موجود و ضرورت كسب رهنمودهاي مقام معظم رهبري طولاني شده است. با اين وجود وزارت اقتصاد با استفاده از اختيارات شوراي عالي اجراي سياستهاي اصل (44) اقدامات مؤثري در جهت ساماندهي مشمولان سهام عدالت برداشته و موفق شده است كه اين فاز از اجراي طرح را به انجام برساند. همچنين سبد سهام مورد واگذاري به رغم همه اشكالات موجود كه از ابتداي اجراي طرح ايجاد شده بود ساماندهي شده و هماكنون (49) شركت به صورت قطعي واگذاري شدهاند و در صورت تأييد تغيير ساختار اجرايي طرح شرايط براي اعمال حقوق مالكانه سهام توسط مشمولان فراهم شده است. بايد توجه داشت كه تمام مصوبات شوراي عالي كه در جهت ساماندهي طرح به تصويب رسيده براي هيأت تطبيق مصوبات دولت با قوانين ارسال شده است، ضمن آنكه در اين جلسات نمايندگان محترم ناظر مجلس و دستگاههاي نظارتي نيز حضور دارند. درخصوص عملكرد سازمانهاي توسعهاي اين بخش از گزارش بر اساس اطلاعات دبيرخانه شوراي عالي سياستهاي اصل (44) تنظيم شده و بيانگر عملكرد سرمايهگذاريهاي دولت است. بايد توجه داشت گسترده شدن دامنه فعاليت دولت ناشي از تغييراتي است كه سالهاي گذشته در ماده (3) قانون و در قالب طرح نمايندگان محترم مجلس صورت گرفت و وزارت اقتصاد و در رأس آن دولت همواره نگراني خود را از بزرگتر شدن اندازه دولت مطرح نمود.
در هر صورت با توجه به اختيارات قانوني موجود لازم است اقدامات سازمانهاي توسعهاي مورد نظارت جدي قرار گرفته و در صورت ضرورت قانون از اين حيث اصلاح گردد.
در مورد تغييرات گروهبندي شركتها به موجب قانون تغييرات در گروهبندي شركتها از اختيارات هيأت وزيران است، اما بايد توجه داشت اينگونه تغييرات سليقهاي و به جهت گريز از واگذاريها اتخاذ نميشود. بخش عمدهاي از تغييرات به جهت اشتباه در طبقهبندي اوليه انجام شده است، برخي بر اساس قانون مصوب مجلس تغيير يافتهاند كه سازمان صنايع كوچك و شهركهاي صنعتي و (30) شركت تابعه از آن دستهاند، برخي هم مطابق رهنمودهاي مقام معظم رهبري تغيير گروه يافتهاند كه شركتهاي زيربخش سازمان انرژي اتمي از اين دستهاند.
بنابراين اينگونه تغييرات در جهت اصلاح وضع موجود به منظور حفظ حاكميت دولت و بهبود كيفيت واگذاريها اتخاذ شده است. در مورد محاسبه شاخصهاي اجرايي از (42) شاخص نظارتي بيش از نيمي از آنها محاسبه شده و برخي به جهت فراهم نبودن بانكهاي اطلاعاتي لازم تاكنون تهيه نشده است. البته در اين راستا از ابتداي سال 96 در تعامل با مركز آمار ايران در تلاش هستيم تا ساير شاخصها محاسبه شود و در صورت غيرممكن بودن محاسبه برخي شاخصها از شاخصهاي كمكي و جايگزين استفاده ميشود.
درخصوص ثبت سهامداري بانكها، موضوع ماده (5). اين ماده از ابتدا در اجرا با چالشهاي جدي همراه بوده و به رغم اقدامات بانك مركزي در قالب ابلاغ بخشنامهها و نيز اقدامات سازمان بورس بر كنترل معاملات به درستي عملياتي نشده است و لازم است ماده قانون مربوط طي لايحهاي اصلاح گردد. شايان ذكر است وزير محترم امور اقتصادي و دارايي طي يك دستور ويژه به بانكهاي دولتي و بانكهايي كه دولت در آنها سهامدار است موضوع واگذاري بنگاههاي تحت تصدي را ابلاغ نمودهاند و بر حسن اجراي آن تصريح دارند. اشاره به فرمايشات آقاي دكتر فولادگر.
درخصوص اقدامات مرتبط با ماده (6)، هرچند متعاقب دو بار اصلاح ماده (6) قانون، اقدامات گستردهاي توسط متوليان اين ماده شامل مركز ملي رقابت، سازمان بورس و اوراق بهادار و وزارت اقتصاد صورت گرفته است، ولي به دليل عدم همكاري مناسب برخي نهادهاي عمومي غيردولتي و برخي نهادهاي ديگر و نيز ساير مشمولان
قانون اهداف متصور از اين ماده در جهات شفافيت بازارها محقق نشده و لازم است تدابير خاصي انديشيده شود.
درخصوص عدم توسعه بخش تعاون؛ عدم توسعه بخش تعاون مشكلات زمينهاي و ساختاري دارد و نبايد انتظار داشت صرفاً با وضع چند حكم تعاون در كشور توسعه يابد. ارتقاي سهم اين بخش بايد بر اساس كاركرد واقعي تعاونيها رخ دهد. بدين جهت اصلاح سند توسعهاي بخش تعاون در اختيار وزارت كار قرار گرفته است.
تكاليف باقيمانده از قانون؛
در اين بخش مفاد بندها و تبصرههايي كه ناقص اجرا شدهاند يا بهطور كلي اجرا نشدهاند جزء تكاليف باقيمانده درج شده است، درحالي كه وزارت اقتصاد از بدو ابلاغ قانون در جهت تسهيل اجراي احكام نسبت به تدوين و تصويب آييننامهها و دستورالعملهاي مربوط به قانون اقدام نموده و چكليست تكاليف هر دستگاه را نيز تهيه و ابلاغ نموده است و در سامانه گزارشگيري نيز كل احكام و مواد قانون درج و عملكرد هر دستگاه در قبال آنها درخواست شده است. با اين وجود اگر شاهد هستيم احكامي ناقص اجرا شده است گاهاً اين موضوع به ضعف ماده قانوني ذيربط يا فقدان ضمانت اجرايي كافي نيز مرتبط است.
گزارشهاي ششماهه عملكرد قانون، (قاضيزادههاشمي ـ آقاي دكتر رضوي جمعبندي بفرماييد) به جرأت ميتوان گفت قانون اجراي سياستها ازجمله نادر قوانيني است كه به طول مستمر و بدون وقفه عملكرد آن هر شش ماه يكبار توسط وزارت اقتصاد تدوين شده است.
اما سخن پاياني؛ دولت و وزارت اقتصاد از بدو ابلاغ سياستهاي كلي اصل (44) و آييننامه اجرايي آن و همكاري با نهادهاي مرتبط اهتمام جدي داشته است. در اين زمينه توجه شده كه در دوره جديد فعاليتها صرفاً به مسأله واگذاري معطوف نشود. در اين راستا افزايش كيفيت واگذاري به صورتي كه واگذاريها به بخش خصوصي واقعي انجام گيرد تا مردمي كردن اقتصاد به معناي واقعي كلمه تحقق يابد مورد تأكيد است. علاوه بر اين رها نكردن بخش خصوصي و افزايش توانمندي اين بنگاهها و توسعه توانمنديهاي آنها به عنوان مأموريتي جديد تعريف خواهد شد تا هر چه بيشتر توانايي و ظرفيت بخش خصوصي در اقتصاد ملي تجلي يابد. بنابراين
رويكرد بهبود محيط كسب و كار را همراه و بلكه مقدم بر واگذاري مالكيت بنگاههاي اقتصادي بايد سرلوحه برنامهها قرار داد و دولت بر اين امر تأكيد دارد، نظارت بر بازار، جلوگيري از شكلگيري انحصارها و مقابله و تنظيم انحصارهاي موجود جزء ديگري از برنامه مردمي كردن اقتصاد است.
در محيطي كه رقابتي نيست و انحصارگرها به خصوص انحصارات دولتي فراهم ميباشد زمينهاي براي عرض اندام بخش خصوصي وجود نخواهد داشت. بنابراين بايستي انحصارها و از جمله انحصارهاي دولتي را مهار، تنظيم و كنترل نماييم و البته با همه اين تفاسير:
جايي كه برق عصيان بر آدم صفي زد
ما را چگونه زيبد دعوي بيگناهي؟

علی اردشیرلاریجانی
من از توضيحاتي كه نماينده دولت دادند تشكر ميكنم، ولي ببينيد برادران! اين گزارشي كه كميسيون داد به صورت ماده (236) هم ميآيد، اين نشان ميدهد در اجراي اصل (44) اشكالات اساسي وجود دارد. همين معنا را مجمع تشخيص مصلحت نظام هم در گزارشي كه داد در چند جلد نشان داد كه در اجراي قانون اصل (44) درست عمل نشده است. يكي از مواردش را آقاي فولادگر گفتند. يكي از حرفهاي اصل (44) اين بود كه فضاي كشور را از نظر اقتصادي رقابتي كنيم و امكانات اقتصادي در دست مردم باشد. شما اين امكانات دولتي شركتها را گرفتيد بابت ديون داديد، كسري بودجهتان را به اين صورت حل كرديد. اين مسأله اصل (44) نبوده است. لذا وزارت اقتصاد، حالا شما گزارش داديد بدانيد اين اشكالاتي كه كميسيون گفته اشكالات درستي است، برويد دنبال كنيد حل كنيد و من فكر ميكنم كميسيون ويژه پيگيري كند، در قانون بودجه هم پيگيري كنيد، واقعاً تا اين حل نشود روال اقتصادي كشور سامان پيدا نميكند. اين موضوع را پيگير باشيد. به هر حال از كميسيون ويژه در ارائه اين گزارش تشكر ميكنيم. دستور بعدي را بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي رئيس! اگر اجازه بفرماييد چون دوستان پيشنهاد داده بودند يك اعلام وصول بشود و همكاران گرامي بعد از اعلام وصول (48) ساعت وقت دارند در اين زمينه اعلام پيشنهاد كنند.

علی اردشیرلاریجانی
آقاي قاضيزاده! اجازه بدهيد ما وارد بحث دوفوريت شويم.

غلامرضا کاتب
آقاي دكتر! خانم سعيدي در همين موضوع اخطار دارند.

علی اردشیرلاریجانی

زهرا سعیدی مبارکه
اخطار
بسم الله الرحمن الرحيم
خدمت هيأترئيسه محترم، جناب آقاي دكتر لاريجاني و ملت شريف ايران عرض سلام و ادب دارم. (رئيس ـ اصل چندم را تذكر داريد؟) اصل چهل و چهارم قانون اساسي. با توجه به اينكه كميسيون زحمت كشيدند و گزارش خوبي هم ارائه كردند، اما با توجه به اينكه من خودم به اصل واگذاريها گله دارم، اي كاش كميسيون گزارشات كاملي درخصوص واگذاريها ارائه داده بودند، خصوصاً براي صنايعي كه انحصاري و منحصر به فرد هستند، از جمله شركت پلياكريل كه به عنوان يك شركت منحصر به فرد كه محصولش در كشور ما ارزشمند است گزارش داده بودند.
ببينيد آقاي دكتر! ما در همين اصل (44) داريم كه نظام اقتصادي ما با برنامهريزي منظم و صحيح بايد انجام شود. مالكيت هم در بخش خصوصي، هم دولتي و هم تعاونيها را تا جايي كه با اصل ديگر اين فصل مطابق باشد و از محدوده قوانين خارج نشود و مايه زيان جامعه نشود مورد حمايت قوانين جمهوري اسلامي ايران است. همين شركت پلياكريل ايران كه من براي اينكه اخطارم را بدهم مثال ميزنم براي قبل از اصل (44) است، كميسيون محترم كه گزارش دادند.
رئيس ـ قبل از اصل (44) يعني چه؟ همه صنايع قبل از آن بود.
سعيديمباركه ـ نه، ببينيد! من با آقاي فولادگر صحبت كردم، ميفرمايند براي برنامه سوم بوده، ما آمديم از طريق ديوان محاسبات پيگيري كرديم، سازمان خصوصيسازي ميگويد از طريق من واگذار نشده است. الان روند واگذاري اين صنعت مادر.

علی اردشیرلاریجانی
بله، اين را كه من هم تذكر دادم، اين مطلبي كه شما ميفرماييد، بعضي از اين واگذاريها به عنوان
رد دين شده كه در گزارش كميسيون ويژه هم بود كه اين اشكال در نحوه واگذاريها است. به هر حال شما اين پيشنهادي كه داريد را به كميسيون بدهيد چون بناست به عنوان ماده (236) ارائه بدهند.

زهرا سعیدی مبارکه
چون الان تمام كشور كه به بخش خصوصيشان نظارت ميشود، اين است كه كاركنانشان حداقل تا پنج سال بيكار نشوند و روند تعديل به فرآيند توليد ضربه نزند. انشاءالله انتظارمان اين است كه كميسيون محترم نظر ويژه روي اين زمينه داشته باشند، سپاسگزارم.
5
تصویب تقاضای تغییر دستور درخصوص طرح اصلاح بند «ه» تبصره (1) و الحاق یک بند به تبصره (9) قانون بودجه سال 1396 کل کشور

علی اردشیرلاریجانی
آقاي قاضيزاده! اولويت را بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي دكتر! از طرف جمعي از همكاران يك درخواست اولويت با (50) امضا به نمايندگي جناب آقاي مصري در رابطه با گزارش يكفوريتي كميسيون برنامه و بودجه شده است، در زمينه بند «ه» تبصره (1) و الحاق يك بند به تبصره (9) قانون بودجه سال 1396.

علی اردشیرلاریجانی
يكي از آقايان توضيح بدهند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی

عبدالرضا مصری
بسم الله الرحمن الرحيم
از طرف مردم عزيز استان كرمانشاه از حضور مقام معظم رهبري كه زلزلهزدههاي استان را مورد تفقد قرار داد و موجب آرامش خاطر گرديد تقدير و تشكر ميكنيم. از رياست محترم جمهوري، وزراي محترم، دستگاههاي اجرايي، رياست محترم مجلس شوراي اسلامي و كميسيونهاي مختلف و نمايندگان عزيزي كه در مناطق زلزلهزده حضور پيدا كردند بينهايت تشكر ميكنيم.
آقاي دكتر! لازم است كه در اين بحران زلزله از سپاه پاسداران، ارتش، هلالاحمر، اورژانس كشور، ستاد اجرايي فرمان امام، وزارت بهداشت، صدا و سيما، كميته امداد، بنياد مستضعفان، بهزيستي، سربازان گمنام و در يك كلام از همه ملت بزرگ ايران اسلامي تقدير و تشكر كنيم. آرزومنديم كه انشاءالله بتوانيم با كار نيك براي همه مردم عزيز جبران كنيم.
سختي زلزله در يك كلام و يك لحظه و يك حادثه نيست، يك امر مداومي است كه تا سالها بر پيكر يك منطقه سايه سختي مياندازد. اين زلزله در جايي اتفاق افتاد كه مردم يك بار به خاطر صداي بمب، كاتيوشا و خمسه خمسه عراقيها صبح از خانهها بيرون آمدند، آمدند اطراف شهر كه بعدازظهر برگردند، اين برگشتن هشت سال طول كشيد و مردم يك بار همه زندگي خودشان را در جنگ از دست دادند و اين زلزله در همانجا اتفاق افتاد. عزيزان ما، روستاها و مناطق شهري (100) درصد تخريب شدند، محله فولادي سرپل (100) درصد تخريب شد، بسياري از روستاها (100) درصد تخريب شدند. الان هزاران مجروح در سطح بيمارستانهاي كشور داريم. به هر صورت زلزله كار سختي است، عدهاي قطع نخاع شدند، خانهها ويران شده، اثاثيهاي كه (10)، (15) سال تهيه كردند همه از بين رفته و امروز اين وضعي است كه شما از زلزلهزدههاي عزيز ما ميبينيد.
نمايندگان عزيز! اگر ساعت (8:30) شب زلزله، يعني يك ساعت قبل از زلزله ما درِ يكي از اين خانههاي سرپلذهاب يا مناطق ازگله را ميزديم و ميگفتيم يك پتو آورديم به شما كمك كنيم اينها چقدر دلخور و ناراحت ميشدند و چه پذيرايي از ما ميكردند كه شما اشتباه آمديد. اما امروز به جايي رسيدند كه هيچي براي زندگي ندارند. اين طرحي كه كميسيون برنامه و بودجه انجام داده دو، سه تا شاخص دارد. يكي اينكه به خانوادههاي زلزلهزده وام بدهيم، در روستا (40) ميليون تومان و در شهر (50) ميليون تومان وام داده شود، فقط سود تسهيلات وام از طرف دولت و از محل اين منابع تأمين شود.
درمانگاهها و بيمارستانهايي كه (100) درصد تخريب شده، حالا ما دنبال مقصر آن نميگرديم كه چرا بيمارستاني كه شش ماه پيش افتتاح شده امروز بايد تخريب شود، ولي اين بيمارستان خدماتي به مردم ميداد. همه مجتمعهاي آبرساني ويران شده و ما تا چه زماني ميتوانيم با تانكر يا گالن به مردم آب برسانيم.
يك درخواست براي يارانه سود مسكن در واحدهاي توليدي تخريبشده اعم از صنعتي، كشاورزي و خدماتي كرديم، آنچه كه ويران شده و شما دوستان و عزيزان صحنههاي دلخراش آن را ميبينيد. من يك نكته به شما بگويم، همكاران عزيز! قبل از جنگ رتبه كرمانشاه در همه شاخصهاي كشور رتبه ممتاز بوده، مثلاً ما در پسانداز بانكها در كشور پنجم بوديم، يعني پنجمين قدرت اقتصادي را داشتيم، امروز بيست و نهم هستيم. بعضي از اين خرابيها منحصر به يك زمان مشخص نيست، سالها سايه شوم خودش را بر يك استان، افسردگي مردم به كمبودهايي كه احساس ميكنند. الان مدارس ما كه يا (100) درصد تخريب شده، يا اصلاً قابل سكونت نيست، حتي كانكس نداريم كه كلاسهاي مدارس را تشكيل بدهيم.
لذا ما تقاضا ميكنيم اين طرحي كه داده شده و در كميسيون برنامه و بودجه مورد تصويب قرار گرفته، از شما بزرگواران استمداد ميطلبيم، اين بزرگترين كمكي است كه با رأي مثبت شما باعث خوشحالي مردم زلزلهزده باشد و انشاءالله بتوانيم به سرعت اين مشكلات اجرايي زلزله را از سر راه برداريم، كمكي هم به دولت در تأمين منابع براي زلزلهزدگان است. ما خاك پاي شما نمايندگان عزيز هستيم، هم به خاطر پيامها، هم به خاطر حضور، هم به خاطر دلسوزيها، هم به خاطر اينكه من واقعاً ميديدم در چهرههاي بسياري از همكاراني كه تسليت ميگفتند شايد به نظر ميآمد عزيز خودش را از دست داده، اينقدر نمايندگان ملت از اين واقعه نگران و ناراحت بودند. آرزو ميكنيم هيچوقت براي شما در اينطور جاها جبران نكنيم و انشاءالله در امور خير جبرانكننده باشيم. امروز همه مناطق زلزلهزده منتظر رأي و نظر شما هستند. والسلام عليكم و رحمه الله

علی اردشیرلاریجانی
6
اعلام وصول (1) فقره طرح

علی اردشیرلاریجانی
آقاي وكيلي! شما اعلام وصول را هم بفرماييد.

محمد علی وکیلی
طرح اصلاح و الحاق موادي به قانون اجراي سياستهاي كلي اصل (44) قانون اساسي در
اجراي تبصره (1) ماده (49) آييننامه داخلي مجلس شوراي اسلامي اعلام وصول ميشود.

علی اردشیرلاریجانی
بر اساس همين گزارش كه كميسيون ويژه داده اين طرح را دادهاند، نمايندگان فرصت دارند پيشنهاداتشان را بدهند.
(ادامه رسيدگي به تقاضاي تغيير دستور درخصوص طرح اصلاح بند «ه» تبصره (1) و الحاق يك بند به تبصره (9) قانون بودجه سال 1396 كل كشور)

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي دكتر! چون مخالف ندارد لطف كنيد به رأي بگذاريد.

علی اردشیرلاریجانی
پيشنهاد دوستان را مطرح بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي دكتر! دوستان پيشنهاد دارند طبق تبصره (1) ماده (104)، گزارش كميسيون برنامه و بودجه و محاسبات در مورد طرح يكفوريت (رئيس ـ خارج از دستور در دستور جلسه بيايد) بله، اصلاح بند «ه» تبصره (1) و الحاق يك بند به تبصره (9) قانون بودجه سال 1396 در اولويت بررسي جلسه علني قرار بگيرد.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 197 نفر، نمايندگان محترم نظرشان را راجع به اينكه در دستور جلسه خارج از روال عادي قرار بگيرد اعلام كنند. دوستان نظرشان را اعلام بفرمايند. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. اخطار دارند، بفرماييد.

غلامرضا کاتب
نوبت آقاي قاضيپور است، اگر در دستور است بفرماييد.

نادر قاضی پور
بسم الله الرحمن الرحيم
اخطار من اصل (31) قانون اساسي، داشتن مسكن متناسب با نياز حق هر فرد و خانواده ايراني است. دولت موظف است با رعايت اولويت براي آنها كه نيازمندترند به خصوص روستاييان و كارگران، زمينه اجراي اصل را فراهم كند.
آقاي لاريجاني! اگر در عرض اين دولتها به اين روستاييان ميرسيديم، به كارگرها و كشاورزها ميرسيديم،
اين فاجعه كه جناب آقاي مصري نماينده عزيز كرمانشاه فرمودند نميرسيديم. از حضرتعالي به عنوان رئيس قوه كه الحمدلله سران سه قوه جلسات مرتب و منظم در مورد مسائل روز دارند، خواهشمند است تأكيد بفرماييد وزير راه و شهرسازي به كل روستاهاي كشور و كشاورزان و كارگران برسد تا اگر ايران روي گسلهاي جوان زلزله است، جاي ديگري زلزله آمد ديگر اين فاجعه رخ ندهد. آقاي لاريجاني! جان ايرانيان عزيز است، جان كشاورزان، روستاييان و كارگران عزيزتر است. زنده باد روستاييان و كارگران. به عشق امام حسين، يا حسين.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، به هر حال اگر لايحه بودجه بيايد به اين موضوع توجه كنيد كه منابعي براي بنياد مسكن كه مسئول مقاومسازي در روستاها است گذاشته شود كه بتواند سرعت بيشتري به اين مسأله بدهد كه اين نگراني رفع شود.

غلامرضا کاتب
آقاي دكتر! آقاي حاجي هم اخطار و هم تذكر دارند.

علی اردشیرلاریجانی

حسینعلی حاجی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي رئيس! از مطالب بسيار ارزشمندي كه صبح فرموديد تشكر ميكنم. اما اخطار بنده اصل (152) است. از آنجايي كه اخيراً دولت لايحه الحاق دولت جمهوري اسلامي به كنوانسيون مقابله با تروريسم را ارائه داده و خود اين يك نوع تعهد و سلطهجويي بيگانگان را براي ما به ارمغان ميآورد، از جنابعالي اين تقاضا را دارم كه چون با منافع ملي كشور متضاد و ناسازگار است جنابعالي پيگيري بفرماييد، از جايگاه خودتان استفاده كنيد و از آقاي رئيسجمهور بخواهيد كه اين لايحه را پس بگيرند. چون انسان سرتاسر آن را كه مطالعه ميكند ميبيند اين با منافع كشور سازگاري ندارد. لذا خود طرح آن در مجلس هم باعث تشتت و برخي مسائل ميشود كه در شرايط فعلي به نفع ما نيست، در شرايطي كه بحمدالله با وحدت و يكپارچگي كشور ما الان هر چقدر ايستادگي كرديم توانستيم دشمن را به عقبنشيني وادار كنيم. اين تشكر و خواسته را از شما داشتم.

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي رئيس! از مطالب بسيار ارزشمندي كه صبح فرموديد تشكر ميكنم. اما اخطار بنده اصل (152) است. از آنجايي كه اخيراً دولت لايحه الحاق دولت جمهوري اسلامي به كنوانسيون مقابله با تروريسم را ارائه داده و خود اين يك نوع تعهد و سلطهجويي بيگانگان را براي ما به ارمغان ميآورد، از جنابعالي اين تقاضا را دارم كه چون با منافع ملي كشور متضاد و ناسازگار است جنابعالي پيگيري بفرماييد، از جايگاه خودتان استفاده كنيد و از آقاي رئيسجمهور بخواهيد كه اين لايحه را پس بگيرند. چون انسان سرتاسر آن را كه مطالعه ميكند ميبيند اين با منافع كشور سازگاري ندارد. لذا خود طرح آن در مجلس هم باعث تشتت و برخي مسائل ميشود كه در شرايط فعلي به نفع ما نيست، در شرايطي كه بحمدالله با وحدت و يكپارچگي كشور ما الان هر چقدر ايستادگي كرديم توانستيم دشمن را به عقبنشيني وادار كنيم. اين تشكر و خواسته را از شما داشتم.
من ميبينم، من خودم لايحه را نديدم. ولي به اين نكته توجه كنيم تنها كشوري كه الان در مبارزه با تروريسم عملاً دارد كار ميكند ايران است و اصل اينكه ما يك اقدام قانوني براي مبارزه با تروريسم داشته باشيم خوب است، اما اگر نكاتي داشته باشد كه مشكل داشته باشد ميتوانيم رفع كنيم. من نديدم، ملاحظه ميكنيم، چشم.
7
تصویب کلیات طرح اصلاح قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران (ثبت 341)

علی اردشیرلاریجانی
وارد دستور شويم، دوفوريت را مطرح كنيد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
گزارش كميسيون شوراها و امور داخلي كشور در مورد طرح دوفوريتي اصلاح قانون تشكيلات، وظايف و انتخابات شوراهاي اسلامي كشور و انتخاب شهرداران است كه دوفوريت اين طرح در جلسه علني روز يكشنبه مورخ 5/9/1396 به تصويب رسيد. من از جناب آقاي سليمي سخنگوي محترم كميسيون خواهش ميكنم گزارش بدهند. آقاي دكتر وكيلي! ليست مخالفين و موافقين را اعلام بفرماييد.

محمد علی وکیلی
مخالفين: جناب آقاي ذوالنوري، جناب آقاي قاضيپور و جناب آقاي ادياني. موافقين: جناب آقاي مطهري، جناب آقاي كوليوند و جناب آقاي محمودزاده.

محمدحسین فرهنگی
جناب آقاي سليمي بفرماييد.

اصغر سلیمی
بسم الله الرحمن الرحيم
هفته وحدت را به مسلمانان جهان تبريك عرض ميكنم.
گزارش كميسيون شوراها و امور داخلي كشور به مجلس شوراي اسلامي
طرح دوفوريتي اصلاح قانون تشكيلات، وظايف و انتخابات شوراهاي اسلامي كشور و انتخاب شهرداران به شماره چاپ (739) كه مورخ 5/9/1396 به اين كميسيون ارجاع شده بود، در جلسه 7/9/1396 با حضور مسئولان و كارشناسان ذيربط دستگاههاي اجرايي مورد رسيدگي قرار گرفت و با اصلاحاتي به تصويب رسيد.
اينك گزارش آن مطابق ماده (147) قانون آييننامه داخلي به مجلس شوراي اسلامي تقديم ميشود.
رئيس كميسيون شوراها و امور داخلي كشور ـ محمدجواد كوليوند
والسلام عليكم و رحمه الله

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، مخالف اول صحبت كند.

محمد علی وکیلی
مخالف اول جناب آقاي ذوالنوري هستند، بفرماييد.

مجتبی ذوالنوری
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
ايام پربركت هفته وحدت و ولادت رسول رحمت حضرت ختميمرتبت، هفته بسيج، پيروزي جبهه مقاومت بر جريان تكفيري ـ تروريستي را بر همه شما عزيزان تبريك و تهنيت عرض ميكنم.
جناب آقاي رئيس! اين موضوعي كه تحت عنوان دوفوريت مطرح است، همكاران عزيز! استحضار داريد كه شوراي نگهبان هميشه اگر در انتخابات اظهارنظر كرده در دفاع از شرع، قانون اساسي و حقوق ملت بوده است. در قصه شوراي يزد هم شوراي نگهبان به رسالت خودش عمل كرده است. من نميخواهم خدايناكرده نسبت به اينكه عزيز زرتشتي ما در شورا نباشد يا در صلاحيت كار عزيزان اقليت ديني در مشاغل مملكتي خدشهاي وارد كنم، ولي شوراي نگهبان بر اساس ملاكهاي ديني و شرعي به تشخيص رسيده است. خود قانون اساسي هم شوراي نگهبان را مفسر خودش تعيين كرده است. عزيزان ما بايد توجه كنند، شوراي نگهبان را با مجمع تشخيص مصلحت نظام نبايد خلط كرد و اشتباه گرفت. شوراي نگهبان بايد بر اساس قانون اساسي كه خودش هم مفسر قانون اساسي است و هم بر اساس شرع مقدس تصميم بگيرد. لذا اگر شوراي نگهبان تصميم گرفت به وظيفه عمل كرده، نميتواند اينجا اجتهاد كند رسالت اصلي خودش را به خاطر مصالح كنار بگذارد.
البته عزيزان اقليتهاي ديني ما اثبات كردند كه در وحدتشان با ملت مسلمان در همه فراز و نشيب انقلاب حضور داشتند، ايفاي نقش داشتند، ما شهداي فراواني از اقليتهاي دينيمان داريم و امروز هم حضور اين عزيزان در مجلس شوراي اسلامي مؤيد جايگاه و شأني است كه نظام اسلامي براي اقليتهاي ديني منظور كرده است. منتها در مجلس شوراي اسلامي قانون تعيين تكليف كرده، شوراي نگهبان مقابل مصوبه قانون اساسي كه ما چه تعداد از اقليتهاي ديني بايد در مجلس داشته باشيم، نميتواند غير از اين عمل كند ولي نظر شوراي نگهبان در آن زمينه جا دارد. بنابراين اگر شوراي نگهبان چنين چيزي را مصوب كرده نبايد يك جو اينطوري در كشور درست ميشد. مكانيزم نظام ما كامل است، ما مسير بنبستي نداريم. شوراي نگهبان به وظيفه خودش عمل ميكند، مجمع تشخيص مصلحت نظام است كه بر اساس مصالح عمل ميكند. درست است اين موضوع يك چيز ناچيز است كه دوستان ميگويند اين موضوع هزينه بيخودي ايجاد كرده، ولي اگر شوراي نگهبان مصلحتانديشي كند براي اجتناب از يك هزينه، بيايد روزنهاي در اين مسأله ايجاد كند، فردا نسبت به مسائل ديگر هم بايد همين مسير را برود. فردا ممكن است مسائل مهمتري پيش بيايد. چرا ما بايد تنور يك موضوع اينچنيني را اينقدر داغ كنيم، فضاي كشور را ملتهب از اين موضوع كنيم كه حالا شوراي نگهبان به وظيفهاش و بر اساس تشخيصش عمل كرده است. اگر ما يك نگاهي هم به رفتار گذشته شوراي نگهبان داشته باشيم موارد اينچنيني كه در زمان حضرت امام پيش ميآمد، مباني حضرت امام مشخص است، اگر عزيزاني فضايي عليه شوراي نگهبان درست ميكردند ما شاهد موضع محكم امام در دفاع از شوراي نگهبان بوديم و از آن طرف هم گذر زمان ثابت كرد كه شوراي نگهبان در آن مواضع اشتباه نكرده و دچار خطا نشده است. (رئيس ـ متشكريم) بنابراين تشخيص مصلحت كار شوراي نگهبان نيست. مجلس ميتواند نظر خودش را از طريق ديگري پيگيري كند، نه تخطئه عمل قانوني شوراي نگهبان.

علی اردشیرلاریجانی
خيلي ممنون، موافق صحبت كند.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي مطهري موافق هستند، بفرماييد.

علی مطهری
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
بنده ابتدا عرض ميكنم كه جناب آقاي ذوالنوري خودشان اين طرح را امضا كردهاند. البته ممكن است بعد نظرشان تغيير كرده باشد. اما مسأله، مسأله جوسازي عليه شوراي نگهبان نيست، صحبت از ضايع شدن حق جامعه و حق مردم است. شوراي نگهبان بايد تصميم مستدل بگيرد، به طوري كه عقلها و وجدانها را قانع كند. درست است كه قانون اساسي اختيار تفسير خودش را به شوراي نگهبان داده و اختيار تطبيق قوانين با شرع را به شوراي نگهبان داده است، ولي اين تصميمات بايد مستدل باشد.
ببينيد! استدلالهايي كه شوراي نگهبان درباره حذف تبصره ماده (26) قانون شوراها مطرح كرده سه تا استدلال است كه به نظر من هر سه ضعيف است. اولاً استناد به سخن امام (رحمهاللهعليه) در سال 58 ميكنند كه امام در آنجا ميفرمايند گروههاي زيادي خيلي اصرار بر مسأله شوراها دارند، مراقب باشيد كه اينها ميخواهند افراد خودشان را در اين شوراها قرار بدهند و صحبت از احزاب و گروههاي سياسي ميكنند و بعد ميگويند كه اعضاي شوراها بايد مسلم باشند. روشن است كه نظر امام با توجه به شرايط آن روز كمونيستها، حزب توده و منافقين بوده، نه اقليتهاي مذهبي.
ثانياً شوراي نگهبان استناد به اصل چهارم قانون اساسي ميكند كه من در هر زماني ميتوانم اعلام كنم كه فلان قانون خلاف شرع است و آن قانون از همان لحظه لغو ميشود. اگر اين استدلال درست باشد يعني مثلاً قوانين اقتصادي كه سالها است دارد اجرا ميشود در يك لحظه لغو ميشود و همه فعالان اقتصادي كه كارهاي خودشان را بر اساس اين قوانين تنظيم كردهاند غافلگير ميشوند. اصلاً نظام اقتصادي كشور به هم ميريزد و به علاوه ما مجمع تشخيص مصلحت نظام را داريم، در يك جايي مجمع به نفع مجلس رأي ميدهد، طبق اين نظر، شوراي نگهبان ميتواند فرداي همان روز اعلام كند كه اين قانون خلاف شرع است و بنابراين لغو شده است. يعني اصلاً فلسفه وجود مجمع تشخيص مصلحت هم از بين ميرود. لذا اين قابل قبول نيست. اصل چهارم ميگويد شورا ميتواند تشخيص بدهد كه قانوني خلاف شرع است و بنابراين بايد لغو شود، اما لغو آن اين نيست
كه در همان لحظه لغو شده، بلكه بايد بيايد سير قانوني خودش را طي كند يا دولت لايحه بدهد، يا مجلس طرحي را بياورد و آن را اصلاح كند.
ديگري اينكه شورا به قاعده «نفيسبيل» استناد ميكند كه ما در اسلام داريم كه «لن يجعل الله للكافرين علي المؤمنين سبيلاً». كافران نميتوانند بر مسلمانها مسلط شوند، ولي مصداق آن اينجا نيست. كافران نميتوانند ولايت و حكومت بر مسلمانان پيدا كنند. ولي در يك شوراي شهري كه اكثريت مسلمان و نظام اسلامي دارد و صرفاً مسائل شهري مطرح ميشود، اينجا بحث حكومت و ولايت نيست، لذا اينجا مصداق اين قاعده نفي سبيل نيست.
علاوه بر اينها شروع كار با ورود ديوان عدالت بوده كه خود اين مسأله قابل بحث است كه آيا ديوان عدالت صلاحيت ورود به اين موضوع را داشته است يا نه؟ از نظر قانون مطلب خيلي روشن نيست.
علاوه بر اينها اين قانون از سال 75 در حال اجراست و بعد مردم هم رأي دادند، (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون، آقاي مطهري وقتتان تمام است، متشكريم) بعد ناگهان اعلام شد كه اين موضوع باطل است. اين كار بسيار خطرناكي است. خيلي ممنون.

علی اردشیرلاریجانی
خيلي ممنون، مخالف بعدي صحبت كند.

محمد علی وکیلی
مخالف بعدي جناب آقاي قاضيپور هستند، بفرماييد.

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
ولادت باسعادت پيغمبر عظيمالشأن اسلام را به تمام مسلمين جهان تبريك ميگوييم. هفته بسيج را به ملت سرافراز و ولايتمدار ايران و فرمانده محترم كل قوا تبريك ميگوييم. روز مجلس را به كليه نمايندگان محترم ادوار و نمايندگان محترم مجلس تبريك ميگوييم، از خداوند ميخواهيم هميشه شهيد مدرس را الگوي خود بدانيم و يادبود (12) هزار شهيد آذربايجانغربي را گرامي ميداريم.
در ابتدا به استناد اصل دوازدهم و سيزدهم قانون اساسي ضمن احترام خاص به تمام مذاهب اسلامي، حنفي،
شافعي، مالكي، حنبلي و زيدي و احترام به ايرانيان عزيز زرتشتي، كليمي و مسيحي، تنها اقليتهاي ديني شناختهشده به خصوص همشهريان عزيزم آشوريها، ارامنه و آقاي دكتر بتكليا و تقدير و تشكر از زحمات دكتر اختياري نماينده زحمتكش زرتشتيها.
آقاي مطهري! اما اصل چهارم قانون اساسي را عيناً قرائت ميكنم: «كليه قوانين و مقررات مدني، جزائي، مالي، اقتصادي، اداري، فرهنگي، نظامي، سياسي و غير اينها بايد بر اساس موازين اسلامي باشد. اين اصل بر اطلاق يا عموم همه اصول قانون اساسي و قوانين و مقررات ديگر حاكم است و تشخيص اين امر بر عهده فقهاي شوراي نگهبان است». مشاهده ميفرماييد؟ در نهايت تشخيص امر بر عهده فقهاي شوراي نگهبان و نه حقوقدانان محترم و عزيز است. اگر اين طرح رأي بياورد نهايتاً باز هم شوراي محترم نگهبان اظهارنظر قانوني خواهد كرد. شوراي محترم نگهبان در فروردين امسال اظهارنظر كرد، ولي دولت محترم و وزير محترم كشور اعتنا نكردند و اين مشكل را براي دولت ايجاد كردند.
اما در اين طرح مواد ديگري است كه بنده بيشتر مايلم مطرح كنم. در بند «الف» ماده (3) ذكر شده كه فقط مسائل شهر تهران، شهر ري و تجريش در فرمانداري تهران رسيدگي شود. نمايندگان عزيز! مگر شهرستان ري نداريم؟ فرماندار شهرستان حق دارد به مسائل مصوبات شوراي اسلامي باقرشهر، كهريزك، حسنآباد، قيامدشت و غيره برسد، ولي حق ندارد به شاهعبدالعظيم برسد؟ يا فرماندار محترم شميرانات حق دارد به مسائل شوراهاي اسلامي اوشان، فشم، ميگون، شمشك و لواسان برسد، ولي به تجريش نرسد؟ اين تضاد دارد.
همكاران! مخالفت من بر اين است، آيا فرماندار محترم شهرستان ري يا فرماندار محترم شميرانات كه حق دارند هر كدام به پنج، شش شهر نظارت كنند، ولي به مركز حوزه خودشان يعني شاهعبدالعظيم، شهر ري و تجريش نرسند؟ اين قانون تضاد دارد، نبايد رأي بدهيم تا اصلاح شود. حضرت شاهعبدالعظيم محلي مقدس است، هرچند تعدادي از آقايان تا ديروز ميگفتند با صاحبالزمان ارتباط داريم، امروز پناهنده شاهعبدالعظيم شدهاند و امروز در مقام نايب صاحب امر ايستادهاند.
همكاران عزيز! شاهعبدالعظيم شهر مذهبي ايران اسلامي است، قبل از انقلاب دو تا نماينده مستقل داشت، امروز اختيارات شوراي شهر را به فرمانداري تهران ميدهيد. اين ظلمي در مورد شهرستان شهر ري و اهالي زحمتكش شاهعبدالعظيم است. مخالفت حقير من اين است، ما به فرمانداران شميرانات و شهر ري توهين نكنيم، اختياراتشان را كم نكنيم، به اهالي تجريش و حضرت شاهعبدالعظيم اهانت نكنيم، بگذاريم فرمانداران خودشان تصميم بگيرند. اين تصميم براي نظام بهتر است. اهالي زحمتكش انقلابي شهر ري مقر حضرت شاهعبدالعظيم را گرامي بداريم و به آنها استقلال بدهيم. (رئيس ـ متشكريم) استقلال آنجا به نفع نظام است. (يكي از نمايندگان ـ در تهران همه با هم است) نه خانم! با هم نيست، شما سر جايتان بنشينيد، شهر شاهعبدالعظيم فرماندار خودش را دارد، ولي نميتواند برسد (رئيس ـ خيلي ممنون، متشكريم) به فرماندار تهران دادند، تجريش را هم به شميران دادند. اين با قانون تقسيمات كشوري در تضاد است. تقسيمات كشوري ميگويد شهرستان ري شامل شهر ري و پنج شهر ديگر، شهرستان شميرانات شامل تجريش و پنج شهر ديگر. اين تضاد دارد. (رئيس ـ خيلي ممنون، متشكريم) لذا به احترام مردم شاهعبدالعظيم به اين طرح رأي ندهيد. به عشق امام حسين، يا حسين.

علی اردشیرلاریجانی
خيلي ممنون، موافق بعدي صحبت كند.

محمد علی وکیلی
موافق بعدي جناب آقاي عثماني هستند، بفرماييد.

محمدقسیم عثمانی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
همكاران! استحضار داريد در شرايطي كه استكبار جهاني و ايادي آن كشور ما را به عدم رعايت حقوق بشر معرفي ميكنند چرا ما بايد كاري كنيم كه مايي كه بيش از همه كشورها به حقوق انسانها و به حقوق اقليتها اهميت ميدهيم، اين نقطه قوت ما به يك نقطه ضعف (تبديل شود) و يا خدايناخواسته اين نقطهقوت ما كمرنگ شود؟ حضور يك عضو شورا در بين (9) عضو شورا اگر از اقليتهاي ديني باشد چه اتفاق بدي براي كشور ميافتد؟
استحضار داريد كه حوزه كار شوراها كار خدماتي، رفاهي، عمراني و اقتصادي در شهرها و روستاها است و عمدتاً كارشان نظارت در جهت رفاه بيشتر مردم است. اصولاً كار آنها كار حاكميتي و سياستگذاري نيست كه ما بياييم و روي اين مسأله حساسيت غيرعقلايي به خرج بدهيم.
اصول سيزدهم، نوزدهم و بيستم قانون اساسي اسلام و اديان الهي را به رسميت شناخته و براي همه افرادي كه در اين كشور زندگي ميكنند حقوق مساوي قرار داده است كه اين شرايطي كه متأسفانه پيش آمد و با عقلانيت در تضاد بود، به نظر من با اين اصلها در تضارب و تضاد خواهد بود. شوراها عمدتاً در امور خدمات شهرداريها مصوبه دارند كه اين مصوبات پس از بررسي و تصويب فرمانداريها عملاً قابليت اجرا پيدا ميكند.
از افتخارات نظام اسلامي ما اين است كه به اقليتهاي رسمي كشور اهميت خودش را داده است. در مجلس شوراي اسلامي كه به مراتب مهمتر از شوراها است و تصميمات آن تصميمات سياستگذاري است، ما اقليتهاي محترم ديني را در مجلسمان داريم و اين از مباهات نظام مقدس جمهوري اسلامي است. در حال حاضر اقليتهاي ديني كه در مجلس داريم استحضار داريد بعضاً با يك رأي تصميم مجلس عوض ميشود. چطور اينجا حساسيتي نيست و قانون اساسي اجازه داده، ولي در مورد شوراها حساسيت به خرج ميدهيم؟
من فرمايشات شهيد بهشتي را در تاريخ 21/6/1358 در مجلس خبرگان قانون اساسي يادآوري ميكنم. ايشان در آنجا صريحاً ميفرمايند: «منظور ما اين نيست كه شورايي متشكل از مسلمين باشد، منظور اين است كه تصميم شورا اسلامي باشد». وقتي در بين (9) عضو شورا يك اقليتي هم وجود داشته باشد كه جزء مسلمانان نباشد، خروجي تصميم آنجا اسلامي خواهد بود. خواهش من اين است كه قدري با عقلانيت، قدري در مطابقت با قانون و قدري به شيوهاي عمل كنيم كه فردا در بيرون كشور و آن طرف مرزها كساني كه همهجوره ميخواهند نظام، حاكميت و اسلام ما را تخريب و تضعيف كنند، ما به دست خودمان بهانه دست اينها ندهيم.
از همه دوستاني كه به عنوان مخالف هم ثبتنام كردند انتظار داريم واقعاً به اين كمك كنند كه ما عقلانيت جمهوري اسلامي را بيش از پيش در تصويب اين نشان بدهيم و استحضار داريد، من تأكيد ميكنم هيچ مصوبه شورا نيست كه قابليت اجرايي داشته باشد، مگر اينكه فرماندار تأييد كرده باشد. همانطور كه مصوبات مجلس تا شوراي نگهبان تأييد نكند قابليت اجرا ندارد، مصوبات شوراها هم تا فرماندار تأييد نكند قابليت اجرا ندارد. خواهش من اين است كه دوستان با يك رأي بالايي به اين فوريت و طرح رأي بدهند، (رئيس ـ متشكريم) كاري كنيم كه نشان بدهيم كشور ما براي همه اقوام، اقليتهاي ديني و مذهبي و همه ايرانيان حقوق مساوي و برابر قائل است و با تصويب اين به نظرم ميتوانيم جواب بسياري از ياوهگوييهاي دشمنان را بدهيم.
والسلام عليكم و رحمه الله

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، مخالف بعدي صحبت كند.

محمد علی وکیلی
مخالف بعدي جناب آقاي ادياني هستند، بفرماييد.

سیدعلی ادیانی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
از برادران عزيز و همكار گراميام كه جزء اقليتهاي ديني هستند و دغدغهاي هم دارند تشكر ميكنم و از برادران عزيزي كه در موافقت و مخالفت سخن گفتند هم تشكر ميكنم.
برادران من، خواهران گرامي، باورمندان به همه اديان الهي ساكن در خانه ملت! چند نكته را عرض ميكنم، استدعا ميكنم به اين نكات عنايت ويژه داشته باشيد. اينجا مجلس شوراي اسلامي است، ريل قانونگذاري اصول (4) و (72) قانون اساسي است. استدعا ميكنم هم اصحاب رسانه و هم كساني كه ناظر بر اينگونه بحثها هستند بحثها را سياسي نكنند، بحثها را مذهبي و ديني صرف القا نكنند. «نحن ابناء الدليل». اينجا خانه ملت و ملت نسبت به استدلالها قطعاً توجه ويژه خواهد داشت.
دوستان عزيز من! چه برادران اقليتهاي ديني، چه برادران اهل سنت، چه برادران اهل تشيع مقيم در خانه ملت ريل قانونگذاري ما اين دو اصل است، اصول (4) و (72) قانون اساسي. اصل (72) را قرائت ميكنم: «مجلس شوراي اسلامي نميتواند قوانيني وضع كند كه با اصول و احكام مذهب رسمي كشور يا قانون اساسي مغايرت داشته باشد» و ايضاً اين مفاد در اصل (4) هست.
استدلال مخالفتم را بر چند موضوع مهم بيان ميكنم، يكي
همين دو اصل است.
نكته دوم؛ برادران من! ما پا در كفش مجمع تشخيص مصلحت نكنيم، كما اينكه حق نداريم پا در كفش شوراي نگهبان كنيم. ما اينجا قانونگذاريم. طرحها و لوايح در چارچوب موازين و قواعد عام و مطلق حاكم بر قانون اساسي بر اين دلالت دارد كه ما قوانين را در چارچوب احكام اوليه اسلام و در عدم تغاير با احكام و موازين اسلام و قانون اساسي تصويب ميكنيم، اين شأن من و شماست. در ادله مخالفان من استماع كردم كه پا در كفش مجمع تشخيص كردهاند، پا در كفش شوراي نگهبان كردهاند. نه عزيز من، هر كسي جايگاه خودش را دارد، ساز و كارهاي نظام در حوزه تقنين معلوم، ما قانونگذاريم، شوراي نگهبان عدم مغايرت با قوانين اسلام، احكام اوليه اسلام و قانون اساسي را مرجع تشخيص است، مصالح هم مربوط به مجمع تشخيص مصلحت نظام است. اين نكته دوم، ما اينجا هر طرح و لايحه را با قواعد مبتني بر آن كار داريم.
نكته سومي كه ميخواهم عرض كنم، برادران من، عزيزان و اعزه باورمند به همه اديان الهي! ما قطعاً از برادران اقليتهاي ديني و اهل كتاب انتظار داريم دقيقاً به اصول و ضروريات دينشان پايبند باشند، كما اينكه براي معتقدين به اسلام هم همين انتظار را داريم. اگر ما حرفي ميزنيم در باورمندي و استنباط از مفهوم اعتقادي و ديني اسلام ماست. برادران من! قاعده نفيسبيل مورد اتفاق فقها و دانشمندان فقهي و حقوقدانان اسلامي اهل سنت و شيعه است، صريح قرآن است، نص است، ما در برابر نص قرآن اجتهاد نكنيم. استدلال شوراي نگهبان در موضع خودش، من به عنوان كسي كه اقل الفباي دانش حقوق و فقه اسلام را به اندازه نه قطره، بلكه از يكهزارم قطره ميفهمم دارم عرض ميكنم، اين خلاف قاعده نفيسبيل است. برادري كه ميفرمايد اينها مصداق اعمال ولايت نيست، عزيز من! قانون اساسي چيز ديگري را ميگويد. مگر نه اينكه شوراي شهر و روستا تمشيت امور شهروندان در حوزه اقتصادي، اجتماعي، فرهنگي و عمراني شهر را برابر قانون به عهده دارند؟ اينها مصاديق تمشيت و رتق و فتق امور شهروندان و مسلمانان نيست؟ (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون، متشكريم فرصتتان تمام است) برادري فرموده كه برادران اهل كتاب در مجلس نماينده دارند، چرا در شورا نداشته باشند؟ اين حكم قانون اساسي است، آن هم تحديد و محدود كرده است. در اصل (64) قانون اساسي گفته زرتشتيان و كليميان هر كدام يك نماينده. برادران و خواهران من، نمايندگان محترم! (وكيلي ـ متشكر، وقتتان تمام است) شما در تبصره (1) آمديد حكم كلي داديد، به لحاظ حقوقي اطلاق دارد، عام است. (رئيس ـ آقاي ادياني متشكريم، وقتتان تمام است) شما اين إذن را داديد كل اعضاي شوراي يك روستا يا شهر ميتوانند از اقليتهاي ديني باشند، در صورتي كه در قانون اساسي محدوديت ايجاد كرده، اين قياس معالفارق است. (رئيس ـ آقاي ادياني! وقتتان گذشته، يك دقيقه اضافه صحبت كرديد) تشكر ميكنم و آرزوي توفيق دارم. خدايي مسائل را سياسي و سليقهاي نكنيم، بحث، بحث حقوقي و كاملاً تقنيني است، متشكرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، موافق بعدي صحبت كند.

محمد علی وکیلی
موافق آخر جناب آقاي محمودزاده هستند، بفرماييد.

جلال محمودزاده
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
از نمايندگان محترم و همكاران عزيز تشكر ميكنم كه عنايت ويژهاي به اين طرح داشتند. اولاً استدلال مخالفين محترم به استناد اصول (4) و (72) قانون اساسي بود. من اصل (72) قانون اساسي را خدمت عزيزان قرائت ميكنم: «مجلس شوراي اسلامي نميتواند قوانيني وضع كند كه با اصول و احكام مذهب رسمي كشور يا قانون اساسي مغايرت داشته باشد» و اصل چهارم ميگويد: «كليه قوانين و مقررات مدني، مالي و جزايي بر اساس موازين اسلامي باشد».
عزيزان! سؤال من اين است كه در يك شوراي شهر يا شوراي روستايي كه تعداد افراد اين شورا از (9) نفر تا (11) نفر هستند، اگر يك نفر از برادران زرتشتي يا اديان مذهبي قانون حضور داشته باشند چه قوانيني ميتوانند مصوب كنند كه مخالف موازين اسلامي باشد؟ همين حالا تعدادي از نمايندگان محترم اديان الهي در مجلس شوراي اسلامي حضور دارند و از اول انقلاب حضور داشتهاند، چه قانوني در مجلس شوراي اسلامي تا حالا
مصوب شده كه مخالف موازين اسلامي بوده است؟
از طرفي دوستان اشاره كردند مصوبات شوراهاي اسلامي شهر و روستا بايد به تأييد فرماندار و در شهرها بايد به تأييد استاندار برسد. عزيزان! اگر دوستان اين طرح دوفوريتي را دقت بفرمايند روز يكشنبه نزديك به (201) نفر از نمايندههاي مجلس رأي دادند كه از اين بزرگواران تشكر ميكنيم. من براي تأييد عرايض خودم به اصل (13) قانون اساسي اشاره ميكنم كه قيد كرده ايرانيان زرتشتي، كليمي و مسيحي تنها اقليتهاي ديني شناختهشده هستند كه در حدود قانون در انجام مراسم ديني خود آزادند و در احوال شخصيه و تعليمات ديني بر طبق آيين خود عمل ميكنند. يعني اين قانون و پيشنهاد درست موافق قانون اساسي است و بر اساس استناد به قانون اساسي است.
بعد هم همكاران محترم! اين قانون، قانون جديدي نيست، بلكه وجود داشته است و ما ميخواهيم بيشتر بر روي قانون قبلي تأكيد كنيم. عزيزان، همكاران محترم، خواهران و برادران عزيز! از طرفي مگر در هشت سال جنگ تحميلي همه مردم ايران از هر قوم و مذهب و ديني مشاركت نداشتند؟ مگر در سنگرهاي دفاع مقدس و دفاع از كيان ايران اسلامي كسي از ديگري ميپرسيد كه مذهب و قومت چيست؟ ما با هم و همراه هم وطن را ساختيم و از وطن دفاع كرديم. مخالف محترم آقاي ذوالنوري هم اشاره فرمودند، گفتند اقليتهاي ديني شهداي زيادي به نظام تقديم كردهاند. در ساختن ايران اسلامي حضور داشتند، بنابراين ما نبايد كاري كنيم كه حق و حقوق اين عزيزان ضايع شود، آن هم در شوراي شهر يا در شوراي روستا.
از طرفي من براي تأييد عرايضم خودم به فرمايشات حضرت آيتالله بهشتي اشاره ميكنم كه فرمودند: منظور ما اين نيست كه شورايي متشكل از مسلمين باشد، بلكه منظور اين است سيستم شورا اسلامي باشد.
از طرفي هم امام راحل فرمايشات فراواني در رابطه با بحث اديان و مذاهب دارند كه فرمودهاند وحدت ما بر اساس ايراني بودن و توحيد است و ما بر اساس توحيد اثبات ميكنيم كه با هم وحدت داريم و يكپارچگي كشور را داريم حفظ ميكنيم. (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون، جمعبندي بفرماييد).
عزيزان بزرگوار! از طرفي ما با اين مسأله داريم هزينه بسيار زيادي را به نظام اسلامي و ايران تحميل ميكنيم و در سطح بينالمللي و افكار عمومي بايد جوابگو باشيم كه اجازه ندهيم هموطني كه در اين كشور بر اساس قانون اساسي حق مشاركت دارد، ما اين حق قانوني را از اين هموطنان بگيريم. (رئيس ـ خيلي ممنون، متشكريم) بنابراين خواهش من از بزرگواران و همكاران محترم اين است، همچنان كه روز يكشنبه به دوفوريت اين طرح رأي خيلي قاطعي دادند، امروز هم انشاءالله رأي خوبي را به اين طرح بدهند كه حق و حقوق اين عزيزان هم ضايع نشود، متشكرم.

علی اردشیرلاریجانی
خيلي ممنون. در اين زمينه اخطار دارند، بفرماييد.

غلامرضا کاتب
نفر اول اخطار جناب آقاي نوروزي هستند.

علی اردشیرلاریجانی
اگر راجع به اين طرح است بفرماييد، چون ميخواهم رأي بگيرم.

حسن نوروزی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحيم
جناب آقاي رئيس! قبل از اخطار قانون اساسي، ماده (196) آييننامه داخلي ميفرمايد: «اخطار راجع به منافي بودن طرحها و لوايح و ساير موضوعات مورد بحث در مجلس و قانون اساسي مقدم بر اظهارات ديگر است». من از اولين ناطق محترم كه صحبت كردند اخطار را وارد كردم و نوشتم و حضرتعالي پاسخ نداديد.
رئيس ـ الان مطلبتان را بفرماييد.
نوروزي ـ حضور انورتان عرض كنم، من خواهش ميكنم حضرتعالي دقت بفرماييد. اصل چهارم؛ «كليه قوانين و مقررات مدني، جزايي، مالي، اقتصادي، اداري، فرهنگي، نظامي، سياسي و غير اينها بايد بر اساس موازين اسلامي باشد. اين اصل بر اطلاق يا عموم همه اصول قانون اساسي و قوانين و مقررات ديگر حاكم است». حضرتعالي بحث حكومت را ميدانيد، ميرزا حبيبالله رشتي از شيخ انصاري سؤال كرد حكومت يعني چه؟ فرمود: شما شش ماه بايد به درس من بيايي تا حكومت را به شما تدريس كنم.
بحث حاكميت يك قانون بر قانون ديگر، حاكميت يك حديث و آيه بر احاديث ديگر، حاكميت اصل چهارم بر
تمامي عمومات و اطلاقات اصول ديگر از مسائلي است كه اينجا آمده است و تشخيص اين امر بر عهده فقهاي شوراي نگهبان است.
جناب آقاي دكتر! مگر شوراها قانونگذاري نميكنند؟ مگر پارلمان محلي نيستند؟ مگر كميته تطبيق مصوبات نداريم؟ مگر شوراي حل اختلاف نداريم؟ آنها دارند قانونگذاري ميكنند. بحث اين است كه امروزه در بحث قانونگذاري شوراها، فقهاي شوراي نگهبان نظر دادهاند، اصل چهارم قانون اساسي بالصراحه دارد كه اين اصل بر همه اصول ديگر حاكم است. اعتقاد من اين است بر اساس اصل چهارم اين بحث و اصل (4) امروز بايد به رأي گذاشته شود و از دستور كار خارج شود. (رئيس ـ متشكريم) اينكه عزيزان ميفرمايند يك نفر ميان (9) نفر چه كاري ميتواند كند، بحث قانونگذاري است، بحث اصل اسلام است، بحث قانون اساسي است. ما قسم خورديم از قانون اساسي دفاع كنيم، ما قسم خورديم كه به قانون اساسي توجه كنيم. در قانون شوراها چه كسي ميگويد آنجا ميخواهند بروند تمشيت امور شهرداريها كنند؟ همين الان در كميسيون شوراها بحث است، قانون واگذاري همه امور شهري به شوراها دارد بحث ميشود و واگذار خواهد شد. من خواهش ميكنم عزيزاني كه اصول ديگر را مطرح ميكنند، اصل تساوي حقوق زن و مرد، بحث خارجيها و غيره، مخصوصاً عزيزم و برادرم جناب آقاي دكتر مطهري بحث حكومت و حاكميت اصل چهارم را بر اصول ديگر كه آن هم به عهده فقهاي شوراي نگهبان گذاشته شده است توجه كنند. من خواهش ميكنم اگر صلاح ميدانيد رأيگيري شود.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم. جناب آقاي نوروزي! اين اصل (4) در فصل كليات و اصول كلي قانون اساسي است. من ميخواهم ببينيم برداشتتان چطور است. عرض من را توجه بفرماييد، در اينجا اصولي را گفته كه در بقيه فصول، اين اصول كلي را نشر ميدهد. يعني مثلاً اينجا اگر گفته در مورد تنظيم سياست خارجي بايد بر اساس معيارهاي اسلامي برادرانه باشد، در اصول ديگري كه مربوط به سياست خارجي است اين را باز ميكند. يعني همين فكري كه در اصل كلي آمده است را آنجا باز ميكند.
اصل چهارم ميگويد كليه قوانين بايد اسلامي باشد و اين حاكم است. يعني در نگارش قانون اساسي كه در تدوين آن بوده همه افراد بدانند كه بايد اين اصل كلي را رعايت كنند، در آينده هم اگر كسي ميخواهد قانونگذاري كند به اين توجه كند. چطور اين را نشر دادند؟ در اصول (94) و (95) گفتند كليه مصوبات مجلس بايد به شوراي نگهبان برود و با اصل شرعي و قانون اساسي انطباق داده شود. پس اين اصل كلي، معنايش اينكه حاكم است، اينكه در اصول ديگر اين را باز ميكند.
حالا آيا معناي اين اصل چهارم اين است كه اصول (94) و (95) را نفي ميكند كه آنجا دو تا (10) روز گذاشته؟ نه. اين اصل چهارم ميگويد حاكم است، مكانيزمش چيست؟ از طريق اصول (94) و (95). حالا در اينجا نظر شوراي نگهبان اين است، ولي ميخواهم بگويم اگر شما بخواهيد حكومت كنيد، مثل اين است كه شما الان يك قانوني را تصويب ميكنيد و شوراي نگهبان ظرف دو تا (10) روز هم وقت دارد و نظر ميدهد، بعد اين ميرود، مردم بر اساس اين قانون كه تصويب شده سرمايهگذاري ميكنند، سه ماه ديگر، يك سال بعد شوراي نگهبان ميگويد همين قانون خلاف شرع است. آن بنده خدايي كه سرمايهگذاري كرده بايد چكار كند؟ حكومت كردن كه اينطور امكانپذير نيست، يعني حتماً بايد يك انسجامي در امور وجود داشته باشد. لذا من اين را وارد نميدانم، يعني اينطور نميشود شرايط كشور را سامان داد.
حالا اجازه بدهيد ما فعلاً در كليات اين بحث است رأي بگيريم. ميخواهيد توضيح بدهيد بفرماييد، دولت صحبتي دارد؟ دولت موافق است، كميسيون بفرماييد.

محمدجواد کولیوند
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
همكاران محترم! خواهش ميكنم دقايقي را توجه بفرماييد، با توجه به مخالفين و موافقيني كه صحبت شد مواردي مطرح شد، من نميخواهم به موارد كلي مخالفين و موافقين كه ادلههايي آوردند وارد شوم، اما فقط يك نكته را ضروري ميدانم توضيح بدهم. مصوبات شوراها در ماده (80) قديم و ماده (90) جديد كه بررسي شده، در آنجا اين آمده، ميگويد: «مصوبات كليه شوراهاي موضوع اين قانون در صورتي كه پس از دو هفته از تاريخ
ابلاغ مورد اعتراض قرار نگيرد» كه آن كميته انطباق است «لازمالاجرا است»، از اينجا دقت بفرماييد «و چنانچه مسئولين ذيربط آن را مغاير با موازين اسلام يا قوانين و مقررات كشور و يا خارج از حدود وظايف و اختيارات شورا بدانند»، ظرف دو هفته ايراد ميگيرند. مثل مجلس كه شوراي محترم نگهبان اين كار را انجام ميدهد. لذا دقت بفرماييد، مصوبات شورا بعد از تصويب، مستقيم به اجرا نميرود، اين يك نكته.
نكته بعدي در رابطه با اصول قانون اساسي كه اصول نوزدهم و بيستم را قرائت كردند. فقط اگر اجازه بدهيد من اصل بيستم را قرائت كنم، اصل بيستم ميگويد: «همه افراد ملت اعم از زن و مرد يكسان در حمايت قانون قرار دارند و از همه حقوق انساني، سياسي، اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي با رعايت موازين اسلام برخوردارند». در حقيقت در اين بحث هم آمده كه حضور اين افراد بر اساس اصول قانون اساسي است.
يك نكتهاي هم برادر عزيزم جناب آقاي قاضيپور راجع به بند «الف» در رابطه با مصوبات شوراي شهر تهران، ري و تجريش فرمودند. همكاران محترم! من خواهش ميكنم دقت بفرماييد، شهر تهران در طرح جامع در دور گذشته مجلس مطرح شد. تهران، ري و تجريش در يك طرح جامع قرار دارد، اما از نظر تقسيمات كشوري سياسي در ري فرمانداري وجود دارد، در شميرانات فرمانداري وجود دارد، مصوباتي كه مربوط به شهرهاي حسنآباد، قيامدشت، فشافويه و كهريزك باشد، اينها در تقسيمات كشوري بايد به فرمانداري ري برود و برعكس در بالا در شميران بايد مصوبات شهرهاي فشم، اوشان و لواسان به فرمانداري شميران برود. حالا اگر مصوبهاي راجع به خود شهرري باشد كه حرم حضرت عبدالعظيم آنجا است، اين را شوراي تهران مصوبه ميكند، مصوبه آنجا توسط شوراي تهران بسته ميشود. اين را هم در قانون پيشبيني كرديم، در انتهاي همان بند «الف» اگر نگاه كنيد گفتيم درخصوص مصوباتي كه به شهرري و تجريش مربوط ميشود با حضور فرمانداران ري و تجريش در فرمانداري تهران رسيدگي ميشود. لذا اين اشكال را هم برطرف كرديم. خواهش ميكنيم دوستان به كليات اين طرح رأي بدهند، (رئيس ـ متشكريم) انشاءالله موادش را يكي يكي بررسي كنيم. والسلام عليكم

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم. حضار 204 نفر، كليات اين طرح را به رأي ميگذاريم. نمايندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمايند. دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. ميهمانان را بفرماييد.

محمد علی وکیلی
بسم الله الرحمن الرحيم
گروه ميهمانان جلسه علني امروز عبارتند از:
ـ جمعي از خبرنگاران و اصحاب رسانه شهرستان فلاورجان استان اصفهان كه ميهمانان جناب حجتالاسلام والمسلمين موسويلارگاني نماينده محترم فلاورجان هستند.
ـ جمعي از دانشجويان رشته شبكههاي كامپيوتر دانشگاه جامع علميـ كاربردي واحد خانه كارگر تهران كه ميهمانان جناب آقاي محجوب نماينده محترم تهران، ري، شميرانات، اسلامشهر و پرديس هستند.
ـ جمعي از دانشجويان عضو پايگاه بسيج شهيد بهشتي دانشگاه آزاد اسلامي واحد تهرانمركز.
ـ جمعي از ورزشكاران، كاركنان، بازاريابان و معتمدين شهرستان آستانهاشرفيه و بندر كياشهر استان گيلان كه ميهمانان جناب آقاي دكتر قرباني نماينده محترم آستانهاشرفيه و بندر كياشهر هستند.
ـ جمعي از فرهنگيان نمونه بخش زبرخان شهرستان نيشابور استان خراسانرضوي كه ميهمانان جناب آقاي دكتر گرمابي و سركار خانم چناراني هستند.
ـ جمعي از معتمدين، مديران و اهالي شهرستانهاي گلپايگان و خوانسار استان اصفهان كه ميهمانان جناب آقاي بختيار نماينده محترم گلپايگان و خوانسار هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه مفيد از منطقه (3) تهران.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه آرهاشم از منطقه (5) تهران.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه شهيد كربلايي از منطقه (17) تهران.
(در اين هنگام آقاي مسعود پزشكيان «نايبرئيس اول» رياست جلسه را بر عهده گرفتند)
8
اعلام وصول (2) فقره لایحه

محمد علی وکیلی
تعداد دو فقره لايحه به صورت عادي اعلام وصول ميشود:
ـ لايحه اصلاح قانون مبارزه با تأمين مالي تروريسم.
ـ لايحه الحاق دولت جمهوري اسلامي ايران به كنوانسيون بينالمللي مقابله با تأمين مالي تروريسم.
9
اعلام وصول (3) فقره سؤال

محمد علی وکیلی
سؤال ملي جناب آقايان: نادر قاضيپور و عليرضا محجوب نمايندگان محترم اروميه و تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس از وزير محترم راه و شهرسازي درخصوص علت عدم ارائه طرح جامع حمل و نقل كشور اعلام وصول ميشود.
ـ سؤال ملي جناب آقاي ولي داداشي نماينده محترم آستارا از وزير محترم امور اقتصادي و دارايي درخصوص أخذ مبالغ غيرقانوني در مبادي ورودي برخي گمركات كشور از سوي شركت انبارهاي عمومي و خدمات گمركي اعلام وصول ميشود.
ـ سؤال ملي جناب آقاي امير خجسته نماينده محترم همدان از وزير محترم امور اقتصادي و دارايي درخصوص علت ورود بانكها و مؤسسات مالي در عرصه خريد و فروش مسكن اعلام وصول ميشود.
10
ناطقین جلسه آقایان: علی کرد، علی بختیار، محمدباقر سعادت، مجتبی ذوالنوری و حسن کامراندستجردی

مسعود پزشکیان

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام و ادب خدمت همكاران عزيز و ملت بزرگ ايران. ناطقان مياندستور جلسه علني امروز عبارتند از:
ـ آقاي علي كرد نماينده محترم خاش، ميرجاوه، بخشهاي نصرتآباد و كورين.
ـ آقاي علي بختيار نماينده محترم گلپايگان و خوانسار.
ـ آقاي محمدباقر سعادت نماينده محترم دشتستان.
(كه هر كدام هفت دقيقه وقت دارند)
ـ آقاي مجتبي ذوالنوري نماينده محترم قم.
ـ آقاي حسن كامران نماينده محترم اصفهان.
(كه هر كدام پنج دقيقه وقت دارند)
از ناطق اول جناب آقاي علي كرد نماينده محترم خاش، ميرجاوه، بخشهاي نصرتآباد و كورين دعوت ميكنيم جهت ارائه نطق در جايگاه قرار بگيرند. آقاي كرد! شما هفت دقيقه فرصت داريد، در خدمتتان هستيم.

علی کرد
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
سپاس بيكران شايسته ذات يزدان پاكي است كه با قلم صنع خود بر لوح ازل كائنات را آفريد و انسان را اشرف موجودات و خليفه خويش بر روي زمين قرار داد و با قدرت كبريايي خويش بزرگترين انسان را در سستترين خانه كه همان تار عنكبوت بود از گزند دشمنان حفظ نمود و مغرورترين انسان يعني نمرود را با ضعيفترين موجود خويش پشه از پاي در آورد.
درود بر منجي عالم بشريت حضرت محمد (صلياللهعليه و آله و سلم) كه در مكتب پرافتخار اسلام شاگرداني را تربيت نمود كه به إذن خداوند بر بحر و برّ فرمان ميراندند و پرچم پرافتخار اسلام را در مدت كوتاهي از زمان بر بلندترين قلل گيتي به اهتزاز در آوردند.
سلام بر روح ملكوتي امام راحل بنيانگذار نظام مقدس جمهوري اسلامي ايران و آرزوي طول عمر باعزت براي مقام معظم رهبري و آرزوي توفيق روزافزون براي دولت خدمتگزار تدبير و اميد براي خدمترساني به ملت بزرگ ايران.
در آستانه فروپاشي ذلتبار گروه تكفيري داعش قرار داريم كه با جانفشاني ارتشهاي سوريه، عراق و با مساعدتهاي نيروهاي مخلص حزبالله و مدافعان حرم از ايران، پاكستان، افغانستان و ارتش سوريه از صفحه تاريخ محو شدند و به زبالهدان تاريخ ريخته شدند و مردم عراق و سوريه آسودهخاطر گرديدند. ناگفته نماند كه فرماندهي مخلص سپاه قدس، سردار بزرگوار، سرلشكر قاسم سليماني در اين راستا قابل تقدير و تشكر است.
اما حادثه دردناكي كه در اين روزها اتفاق افتاد زلزله دلخراش در سه استان غرب كشور بود كه باعث فوت هموطنان و خرابي خانهها و درد و الم همه مردم ايران نسبت به اين واقعه دلخراش شد كه همه اركان نظام و حكومت از بالاترين ركن مقام معظم رهبري، رياست محترم جمهور، رئيس محترم قوه مقننه و ديگر كارگزاران نظام با همدلي و هماهنگي در رسيدگي به امور زلزلهزدگان و كاستن از درد و رنج اين واقعه و بلاي آسماني به كمك زلزلهزدگان شتافتند و آنچه در توان داشتند در طبق اخلاص گذاشتند و در كسوت خدمتگزاري به خصوص از سوي ارتش بزرگوار، سپاه ارزشمند، نيروي انتظامي و بسيج به مردم ارائه نمودند.
از آنجايي كه اين هفته، هفته مقدس بسيج بود، حضور بسيجيان گرانقدر را در اين ميدان چشمگير و قابل تقدير بود. هفته بسيج را نيز گرامي ميداريم و براي اين نيروهاي مردمي (20) ميليوني از خداوند آرزوي توفيق روزافزون داريم. آرزو داريم كه ارتش، سپاه، نيروي انتظامي و بسيج مردمي هميشه با قدرت تمام ياور مردم و ستمديدگان در اين كشور و جهان باشند و خداوند حافظ و نگهدار همه آنها باشد.
آقايان و خانمها! همانگونه كه ميدانيد ماه ربيعالاول از راه رسيد، ماهي كه با تولد مولودي خجسته در آن كاخ انوشيروان شكاف برداشت و آتشكده آذرگشسب بعد از (1000) سال روشني خاموش شد. در اين ماه پربركت ايام هفته وحدت را در پيش داريم كه پرچمدار وحدت بين مذاهب اهل سنت و تشيع كشور جمهوري اسلامي ايران است. آري! دشمن در كمين است كه در صفوف متحد اهل سنت از يك سو و صفوف اهل تشيع از سوي ديگر تفرقه و شكاف ايجاد نمايد. لذا يك روز با دشمني مسلمانان و اعراب در كردستان عراق رفراندوم جدايي اقليم كردستان را برگزار ميكند و روزي ديگر دعاهاي خالصانه پيشواي جامعه اهل سنت ايران را تحريفشده به سمع مردم كردستان عزيز ميرساند تا از اين بابت بين ما تفرقه ايجاد نمايد و از آب گلآلود ماهي بگيرد و اين همبستگي را در بين ما از بين ببرد.
آري برادران و خواهران همكار! همه ميدانيم كه طوفان دريا، طغيان رودخانه، وقوع زلزله و همه اينها به ظاهر پديدهها و عناصر علمي هستند كه بر روي كره زمين اتفاق ميافتند، اما حدوث و اتفاق آنها طبق اعتقادات ديني و مذهبي ما مسلمانان در طول تاريخ بدون اذن و اجازه خدا نبوده و نيست.
همكاران گرانقدر! آيا ما تاكنون نخواندهايم كه آتش نمرود حضرت ابراهيم را با داشتن خاصيت سوزندگي نسوزاند و كارد حضرت ابراهيم در هنگام قرباني حضرت اسماعيل، گردن او را با داشتن خاصيت برندگي نبريد؟ آيا مگر ما از شاعر گرانقدر خودمان پروين اعتصامي شعر زيباي لطف حق را در مورد به نيل انداختن حضرت موسي بعد از تولد در صندوقچه كوچك نشنيديم؟
مادر موسي چون موسي را به نيل
درفكند از گفته رب جليل
خود ز حسرت سوي ساحل كرد نگاه
گفت كاي فرزند خرد بيگناه
گر فراموشت كند لطف خداي
چون رهي زين كشتي بيناخداي
وحي آمد كاين چه فكر باطل است؟
رهروي ما اينك اندر منزل است
ما گرفتيم آنچه را انداختي
دست حق را ديدي و نشناختي
رودها از خود نه طغيان ميكنند
آنچه ميگوييم ما آن ميكنند
ما به دريا حكم طوفان ميدهيم
ما به موج و بحر فرمان ميدهيم
برادران و خواهران ارجمند! شما از نظر اعتقادي ميدانيد كه زلزله گرچه يك امر طبيعي و حادثه علمي است، اما بدون إذن و اجازه خداوند رخ نميدهد و حضرت شيخالاسلام مولانا عبدالحميد صرفاً همين اعتقاد ديني را در سخنان خويش در مورد زلزله فرموده است و بس و بندگان خدا را به تقوا دعوت كرده است تا خشم خدا به سراغ آنان نيايد و نبايد سخنان گرانقدر حضرت مولانا عبدالحميد كه همراه با دعاهاي خالصانه ميباشد از سوي آقاي مهندس شهاب نادري نماينده محترم مردم شريف شهرستان پاوه سوءتعبير شود و بدگماني را در جامعه ايجاد كند و اين همكار ارزشمند بايد بدانند در تريبون مجلس شوراي اسلامي كه براي جهان پخش ميشود نبايد سخناني را بر زبان بياورد كه شايسته حضرت شيخالاسلام مولانا عبدالحميد كه دعاگوي نظام مقدس جمهوري اسلامي و مردم مسلمان ايران و جهان است نباشد. اي كاش جناب آقاي شهاب نادري قبل از سخنراني با فراكسيون اهل سنت مشورت ميفرمودند تا ما حقيقت امر را براي ايشان روشن و واضح مينموديم تا آنچه به ايشان و ديگر مردم كردستان عزيز رسيده و گفته شده (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون، آقاي كرد! وقت تمام است، از شما تشكر ميكنيم) سوءتفاهمي بيش نبوده و حضرت شيخالاسلام به جز خيرخواهي و دعوت مردم مسلمان به تقوا سخني بر زبان نميآورد.
آقاي شهاب نادري عزيز! اين نكته قابل تذكر را بداند كه (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون، متشكريم، جناب آقاي علي كرد نماينده محترم خاش، ميرجاوه و بخشهاي نصرتآباد و كورين! از شما تشكر ميكنيم، فرصت شما تمام است) هيچ اتفاقي طبق اعتقادات ديني ما بدون خواست و اذن خدا حادث نميشود.
در خاتمه حضور معاونين محترم وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي و همكاران ارزشمند كميسيون اجتماعي مجلس در استان سيستان و بلوچستان را گرامي داشته و از همه عزيزان كه قبول زحمت فرمودهاند و از نزديك استان و شهرستان را مورد بازديد قرار دادند قدرداني و تشكر ويژه مينماييم. (نايبرئيس ـ آقاي كرد! بقيه را به رسانهها بدهيد) اميدواريم سفر اين بزرگواران مايه خير و بركت براي مردم استان و شهرستانهاي خاش و ميرجاوه و بخشهاي كورين و نصرتآباد شود.
از وزير محترم كشور و هيأت محترم دولت (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون) در انتخاب آقاي مهندس دانيال... (قطع ميكروفن).

احمد امیر آبادی فراهانی
خيلي ممنون آقاي كرد، خيلي تشكر ميكنيم. يك دقيقه و (10) ثانيه از وقتتان گذشت. ناطق بعدي جناب آقاي علي بختيار نماينده محترم گلپايگان و خوانسار هستند. آقاي بختيار! هفت دقيقه فرصت داريد، بفرماييد.

علی بختیار گلپایگانی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
«فبما رحمه من الله لنت لهم و لو كنت فظاً غليظ القلب لانفضوا من حولك فاعف عنهم و استغفر لهم و شاورهم فيالامر فاذا عزمت فتوكل علي الله ان الله يحب المتوكلين»
ابتدا آغاز امامت وليالله الاعظم حضرت مهدي موعود را تبريك عرض ميكنم. ميلاد پيامبر نور و رحمت و هفته وحدت را خدمت همه مسلمانان جهان، همه پيروان اديان آسماني، ملت شريف ايران و مردم عزيز شهرستانهاي گلپايگان و خوانسار تبريك عرض ميكنم. پيامبري كه با داشتن خصلت رحمت و رأفت توانست در طول (23) سال دلهاي بسياري را شيفته مكتب خويش كند و از منجلاب ضلالت به صراط مستقيم هدايت نمايد. به همين جهت خداوند متعال رسول گرامياش را در قرآن تحسين نموده و ميفرمايد «إنك لعلي خلق عظيم».
وظيفه خود ميدانم كه زلزله كرمانشاه را خدمت مردم غيور اين استان و نمايندگان استان كرمانشاه تسليت عرض نمايم. پيروزي غرورآفرين جبهه مقاومت و همچنين هفته بسيج، نابودي شجره خبيثه داعش را به رهبر فرزانه انقلاب، سردار سرافراز سردار حاج قاسم سليماني، رزمندگان اسلام در كشورهاي مختلف و در ايران اسلامي تبريك عرض ميكنم و شادي ارواح طيبه شهدا خصوصاً شهداي مدافع حرم را از حضرت حق مسألت دارم.
اما در حال حاضر كشور با مسائل و مشكلاتي دست به گريبان است كه در نتيجه آن عامه مردم را از نقطهنظر اقتصادي و رفاه اجتماعي با تنگنا مواجه نموده است. مسائلي كه در صورت تعدد و طولاني شدن دلسردي عمومي از نظام حاكم را در پي خواهد داشت. گسترش دامنه بيكاري كه بيميلي جوانان به تشكيل خانواده، سستي بنيان خانواده و گسترش فقر را رقم زده است.
لازم ميدانم به گروهها و جناحهاي سياسي كه در فضاي عمومي، فضاي رسانهاي و فضاي مجازي به تخريب يكديگر ميپردازند توصيه نمايم موجبات دلسردي مردم را فراهم ننمايند و با وحدت و همبستگي درصدد رفع مشكلات مردم برآيند. خوشبختانه مجلس و دولت با همكاري يكديگر مشكلات اصلي كشور را احصاء نمودهاند. اما سؤال اينجاست؛ آيا امكان حل اين مسائل وجود دارد؟ آيا ميبايست از كنار اين مسائل گذشت يا راهحل براي مسأله پيچيده فوق يافت؟ به نظر حقير راهحل اين مسائل و مشكلات كمك از مردم است. اگر حاكميت و مردم دست به دست هم بدهند با توكل به خداوند متعال همچون همه مشكلات بزرگ و سخت اين مشكلات قابل مديريت كردن است.
اگر بانك مركزي فعاليت بانكي را كنار گذارد و رگولاتور بانكها باشد مشكلات ورشكستگي مؤسسات اعتباري كه به نظام حاكميت خدشه وارد كرده است مرتفع خواهد شد. راهحل بحران آب و محيط زيست نيز بدون كنار گذاشتن روشهاي سنتي و اتخاذ راهبردهاي جديد و روي آوردن به راهبردهايي همچون آبهاي ژرف غيرممكن است.
اما مسائل و مشكلات حوزه انتخابيه؛
1 ـ كشاورزان شهرستان گلپايگان از احداث سد كوچري آسيب ديدهاند و دليل و شاهد آن خشكيدن حدود (5000) هكتار از اراضي گلپايگان طي (10) سال گذشته است. هرچند وزارت نيرو اولويت تأمين آب را آب شرب و صنعت ميداند، ليكن در اين نطق در خانه ملت اعلام ميكنم چنانچه اراضي كشاورزي خشكانده شده در تأمين آب انتقال آب شرب به قم احيا نشود و حقآبه زيستمحيطي تالاب شور و رودخانه اناربار در اولويت قرار نگيرد، كمتر از (10) سال آينده شاهد بروز ريزدگردها در حوزه مركزيترين نقطه كشور خواهيم بود.
2 ـ سد باغكل خوانسار دو مشكل مهم و اساسي دارد. يك؛ عدم پايداري سد و دو؛ فرار آب. بارها تذكر دادهام كه اين موضوع در حال تبديل به يك موضوع اجتماعي است. ولي مسئولان آب وزارت نيرو تدبير درستي اتخاذ ننمودهاند و در صدد پاك كردن مسأله هستند. توصيه حقير به مسئولان آب وزارت نيرو آن است كه حتي در صورت خشكاندن درياچه نسبت به يك راهكار اصولي و درست اقدام نمايند و در غير اين صورت هر گونه عواقب آتي در تخريب سد كه ناشي از آبگيري زودهنگام سد طي دهه گذشته بوده است به عهده ايشان خواهد بود.
3 ـ مؤلفه مهم در توسعه مناطق مختلف و توسعه متوازن در حوزههاي گلپايگان و خوانسار در سالهاي گذشته از سوي دستگاههاي ملي و استاني مورد بيمهري قرار گرفته (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون، متشكر، جناب آقاي بختيار! فرصتتان تمام است، از شما تشكر ميكنيم) و اكنون كه تعدادي از اين جادهها در دست انجام است تزريق مناسب منابع به اين طرحها از جمله طرح راهآهن ضروري است. همچنين ايجاد رديف جهت كريدور شمال به جنوب، اراك به شهركرد در بودجه سال 1397
ضروري است. انشاءالله بقيه مطالب را به رسانهها تقديم خواهم
كرد. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

مسعود پزشکیان
خيلي ممنون از رعايت وقت و اينكه به حرف گوش داديد. ناطق بعدي را دعوت بفرماييد.

احمد امیر آبادی فراهانی
ناطق بعدي جناب آقاي محمدباقر سعادت نماينده محترم دشتستان هستند. ضمن
اينكه از جناب آقاي علي بختيار نماينده محترم گلپايگان و خوانسار تشكر ميكنيم. جناب آقاي سعادت! هفت دقيقه فرصت داريد، خدمتتان هستيم، بفرماييد.

احمد امیر آبادی فراهانی
ناطق بعدي جناب آقاي محمدباقر سعادت نماينده محترم دشتستان هستند. ضمن
اينكه از جناب آقاي علي بختيار نماينده محترم گلپايگان و خوانسار تشكر ميكنيم. جناب آقاي سعادت! هفت دقيقه فرصت داريد، خدمتتان هستيم، بفرماييد.

محمد باقر سعادت
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
با سلام و درودها به روان پاك و روح ملكوتي حضرت امام خميني (رضواناللهتعاليعليه) و گراميداشت ياد شقايقهاي سرخ باغ شهادت و آرزوي طول عمر باعزت براي رهبر معظم انقلاب، عرض ادب و احترام خود را خدمت ملت شريف ايران به ويژه مردم فرهنگدوست شهرستان دشتستان و نيز همكاران ارجمندم در خانه ملت تقديم ميكنم.
شايسته است كه ابتدا مراتب همدردي و همدلي صميمانه خود را با هموطنان عزيزمان در غرب كشور و به خصوص استان كرمانشاه از جهت مصائبي كه در اثر زلزله اخير متحمل شدند ابراز بدارم و اعلام كنم كه مردم دشتستان بزرگ هرچه در توان داشته و دارند براي كمك و ياري هموطنان خود به كار خواهند گرفت.
بايسته است كه نصرت الهي، پايان دادن به پديده شوم داعش را به همه ملتهاي مسلمان حامي مبارزه با تروريسم تبريك بگويم و به ويژه از جانبركفان سپاه قدس و سردار دلاور، حاج قاسم سليماني تقدير و تشكر كنم. در اين بهار رهايي ملتهاي مسلمان منطقه از اين غده سرطاني، ياد شهداي مدافع حرم را گرامي ميدارم.
در ارديبهشتماه سال جاري مردم ايران اسلامي با اعمال حق تعيين سرنوشت خود از طريق مردمسالاري ديني بار ديگر به دولت تدبير و اميد اعتماد كردند. اين پيروزي را به دولت دوازدهم و مردم قدرشناس كشورم تبريك ميگويم. ليكن لازم است انتظارات مردم و به خصوص موكلانم در حوزه انتخابيه را از ايشان مطالبه كنم.
جناب آقاي دكتر روحاني! انتخابات رياست جمهوري به خوبي نشان داد كه انتظار مردم ايران اداره امور كشور بر اساس همان منطق و عقلانيتي است كه رأي قاطع خود را به تداوم آن دادهاند. امروز با سرمايه مردمي عظيمي كه پشتوانه اجتماعي و سياسي دولت شما قرار گرفته است، انتظار ميرود در رفع نيازهاي مردم به ويژه اقشار كمدرآمد و نيازمند، تحقق حداكثر آزاديهاي مشروع و قانوني، حمايت از رسانههاي مجوزدار، ايجاد
اشتغال و رفع موانع سرمايهگذاري خصوصي، بازگرداندن اعتبار به پاسپورت ايراني، دفاع تمامقد از حقوق شهروندي و كرامت انساني مردم، شفافسازي اقتصاد و امور مالي كشور، مبارزه جدي با فساد، استفاده از مديران همراه و كارآمد در مسند امور، رفع مشكلات اقشار مختلف مردم به ويژه كارگزاران، فرهنگيان، كشاورزان، هنرمندان و دانشجويان، همت كنيد و از فرصت استثنايي كه به لطف پروردگار و اراده ملت بزرگ ايران فراهم شده به نحوي مثالزدني بهره بگيريد.
رأي قاطع و بالاي مجلس به وزراي پيشنهادي دولت نشان از همدلي دولت و مجلس و فرصتي ناب براي خدمت عالمانه و تاريخساز به ملت شريف ايران است. جناب آقاي رئيسجمهور! اگر اين فرصت خدمت را غنيمت شمريم، حركت قطار انقلاب بر ريل عقلانيت و تدبير را براي سالها بيمه خواهيم كرد و الا «الفرصه تمرّ مرّ السحاب».
همچنين ضمن تبريك به هيأت محترم دولت دوازدهم به جهت گرفتن امتياز رأي اعتماد خانه ملت، مهمترين خواستههاي مردم فهيم دشتستان و استان بوشهر را با ايشان در ميان ميگذارم. ابتدا مراتب اعتراض جدي خود را به وزارت نفت از جهت پاسخ نگفتن به مطالبات بهحق دشتستان و استان بوشهر اعلام ميدارم. عليرغم درخواستهاي مكرر از اين وزارتخانه براي ايفاي وظايف اجتماعي خود در استان بوشهر، متأسفانه نتايج ملموسي حاصل نشده و به ويژه شهرستان دشتستان مورد بيمهري شديد و بلاوجه اين وزارتخانه قرار گرفته است كه به هيچوجه قابل توجيه نيست. از اين رو نارضايتي شديد مردم اين شهرستان از وزارت نفت كاملاً بجا است.
از وزير محترم نفت تقاضا دارم پاسخ رسمي و مستدل خود در عملي نكردن مصوبه مربوط به (50) درصدي نيروهاي بومي استان بوشهر و به تبع آن جوانان متخصص و توانمند دشتستان در صنايع نفت و گاز را اعلام كنند. چرا آلايندگي و هزاران آسيب بهداشتي و زيستمحيطي نفت و گاز و محروميتهاي مختلف بايد براي مردم استان بوشهر باشد و اشتغال و منافع آن براي ديگران؟ ديگر آنكه در استخدام پيشروي صنعت نفت شرايط به گونهاي طراحي شده كه حتي نخبگان استان بوشهر از جذب در اين صنعت محروم خواهند شد؟
جناب آقاي مهندس زنگنه! «الملك يبقي مع الكفر و لا يبقي مع الظلم». بدانيم كه با تمام توان جلوي اين اجحاف آشكار
خواهيم ايستاد و حق جوانان نخبه استان بوشهر را مطالبه خواهيم كرد. اگرچه انتقادات از وزير محترم نفت به اينجا ختم نميشود. از جناب آقاي زنگنه تقاضا دارم بفرمايند كه انعقاد قرارداد گازي با آن شركت ايراني ـ نروژي با نرخ زير قيمت معمول را با كدام منطق توجيه ميكنند؟
از وزارت محترم نيرو و قرارگاه محترم خاتمالانبياء به جهت همكاري و اهتمامي كه در اجراي سد مخزني دالكي داشتهاند صميمانه تشكر ميكنم و افزايش اعتبار و تسريع در تكميل پروژه را خواستارم.
سه؛ ضمن تشكر ويژه از جناب آقاي دكتر نوبخت رئيس محترم سازمان برنامه و بودجه كشور و نيز دكتر قاضيزادههاشمي وزير محترم بهداشت و درمان به جهت تعامل سازنده با نمايندگان و تأمين اعتبار اوليه بازسازي بيمارستان (17) شهريور برازجان، (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون) با توجه به كمبود تخت بيمارستاني در شهرستانها و نياز مبرم مردم به خدمت درماني، خواستار تخصيص اعتبار تكميلي اين بيمارستان در اجراي آن هستم. متأسفانه روند انجام پروژه بسيار كند بوده و مورد رضايت مردم نيست. (اميرآباديفراهاني ـ جناب آقاي سعادت! تشكر ميكنيم).
از دولت محترم و به ويژه سازمان برنامه و بودجه بابت تصويب و اجراي طرح تحول كشاورزي دشتستان در قرارگاه اقتصاد مقاومتي صميمانه سپاسگزاري ميكنم. (نايبرئيس ـ خيلي ممنون و متشكرم) و از طرف مردم قدرشناس دشتستان خواستار تأمين اعتبار پروژه طبق برنامه زمانبنديشده هستم. (اميرآباديفراهاني ـ از جناب آقاي سعادت تشكر ميكنيم) اجازه بفرماييد.
ضمن تشكر از همكاري وزارت محترم راه، تخصيص اعتبار بيشتر و تسريع در تكميل بزرگراه دالكي ـ كنارتخته، ارتقاي راههاي محور دهقائد ـ نظرآقا ـ سعدآباد به راه اصلي، ارتقاي محور نمازگاه ـ تنگارم ـ بوشكان به راه اصلي (نايبرئيس ـ آقاي سعادت! يك دقيقه و هشت ثانيه اضافه صحبت كرديد، بقيهاش را به رسانهها بدهيد، ممنونم) و بهسازي جاده كلمه ـ فراشبند با عنايت به اهميت... (قطع ميكروفن).

احمد امیر آبادی فراهانی
از جناب آقاي محمدباقر سعادت نماينده محترم دشتستان تشكر ميكنيم.

مسعود پزشکیان
خيلي ممنون آقاي سعادت، متشكرم. (1) دقيقه و (30) ثانيه اضافه صحبت كرديد. ناطق بعدي را دعوت بفرماييد.

احمد امیر آبادی فراهانی
ناطق بعدي جناب آقاي مجتبي ذوالنوري نماينده محترم قم هستند. حاجآقاي ذوالنوري! شما پنج دقيقه فرصت داريد، بفرماييد.

مجتبی ذوالنوری
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
«بلغ العلي بكماله
كشف الدجي بجماله
حسنت جميع خصاله
صلوا عليه و آله»
(حضار صلوات فرستادند)
هفته پربركت وحدت و تولد رسول رحمت حضرت ختمي مرتبت، ولادت با سعادت امام به حق ناطق جعفر بن محمد الصادق (عليهالسلام)، هفته بسيج و پيروزي نيروهاي حق عليه باطل، پيروزي جبهه مقاومت بر جريان تكفيري ـ تروريستي و داعش از خدا بيخبر به عنوان سربازان جنگ نيابتي نظام سلطه بر همه مسلمانان و مردم شريف ما تبريك و تهنيت باد.
سالروز شهادت اسوه نمايندگي ملت، شهيد مدرس را گرامي ميداريم. زلزله دلخراش غرب كشور را تسليت و تعزيت عرض ميكنم و به روان جانباختگان اين حادثه درود و سلام ميفرستم.
همكاران عزيز! شب گذشته جناب آقاي رئيسجمهور بزرگوار گزارش (100) روزه عملكرد دولت جديد را به استحضار ملت شريف رساند. به آقاي رئيسجمهور عرض ميكنم، جناب آقاي رئيسجمهور! حادثه دلخراش
غرب كشور متأسفانه تجربه خوبي براي مردم ما نبود. جناب آقاي رئيسجمهور! دولت ما نبايد با سعي و خطا
عمل كند، كشور ما روي گسل زلزله است، ما تجربه زلزله ويرانگر رودبار را داريم، ما تجربه زلزله دلخراش بم را داشتيم، دولت با تأخير در كرمانشاه حضور پيدا كرد، هلالاحمر خوب عمل نكرد. جناب آقاي رئيسجمهور! محور اصلي امداد و نجات نيروهاي قهرمان مسلح ما بودند، سپاه و ارتش و بسيج، ولي در گزارش ديشب شما محوريت با نيروهاي مسلح نبود. ساده نبايد از كنار خدمات گذر كنيم. جناب آقاي رئيسجمهور! امروز هم آن مردم در ادامه نياز به امداد دارند و بايد تدبير جديدي كرد.
در گزارش ديشب حضرتعالي همه موارد و موضوعات گزارش كمي و قابل كميسازي بودند، ولي فرمايشات شما لفاظي بود، كليات را مثل يك سخنراني معمولي بيان ميكرديد. شما فرموديد آسيبهاي اجتماعي مثل طلاق، اعتياد، بيكاري و حاشيهنشيني رشد منفي داشته. چه برنامهاي اجرا كرديد كه حاصل آن رشد منفي بود؟ با چه استدلالي اين حرف را زديد؟ چه چيزي باعث رشد منفي آسيبهاي اجتماعي شد؟ آسيبهايي كه خواب را از چشم رهبري ربوده و امروز مردم ما را در منگنه و فشار تا حد تلاشي و نابودي خانواده كشيده است.
جناب آقاي رئيسجمهور! اگر كسي فرزند بيماري داشته باشد ممكن است در اثر فشارها و هزينهها آرزوي مرگ بيمارش را نداشته باشد، ولي اعتياد چيزي است كه خانوادهها آرزوي مرگ فرزندانشان را دارند. بيكاري، آسيب به نيروي كار، فساد، دزدي، تلاشي خانواده از محصولات اعتياد است، در اين زمينه چه كردهايد؟ با مردم كمّي صحبت كنيد، گزارش شما (100) روزه بود، ولي ادامه دولت چهارساله شماست. شما نياز به تجهيز كارگاه و كسب آمادگي نداشتيد، اين گزارش، گزارش كسي است كه بدون تجربه آمده و با مردم صحبت ميكند.
جناب آقاي رئيسجمهور! آمارهاي متناقض از زبان شما و مسئولين ذيربط در بحث توليد و اشتغال داشتيم، آخرين آمار شما ديشب (650) هزار نفر متوسط ايجاد اشتغال ساليانه است. جناب آقاي رئيسجمهور! ظرف چهار سال هر (100) هزار نفر از اين آمار (2) ميليون و (600) هزار نفري ميشود (3250) نفر كه سهم هر (100) هزار نفر جميعت ميشود. حوزه انتخابيه بنده (13) تا (100) هزار نفر ميشود (42) هزار و خردهاي، شما
به من نشان بدهيد (4000) شغل كه در اين چهار سال ايجاد شده باشد. فكر نميكنم وضع و حال استانهاي ديگر بهتر از قم باشد. (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون، متشكريم) چرا آمارهايي ميدهيد كه نه سر سفره مردم، نه بيكاران منازل مردم آن را تأييد نميكند. امروز لازم است با اتكاي به خُلق پيامبري ما با صداقت، تلاش و مجاهدت (نايبرئيس ـ خيلي ممنون، وقت شما تمام شده) اين بار مسئوليت را به سرمنزل مقصود برسانيم. از استماعتان تشكر ميكنم. صلوات مرحمت بفرماييد (حضار صلوات فرستادند).

احمد امیر آبادی فراهانی
از جناب آقاي ذوالنوري نماينده محترم قم متشكريم. ناطق بعدي جناب آقاي حسن كامران نماينده محترم اصفهان هستند. جناب آقاي كامران! پنج دقيقه فرصت داريد، بفرماييد.

حسن کامران دستجردی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
شهيد مدرس زندگي را سهطلاقه كرد. آقاي رئيس صبح راجع به شهيد مدرس فرمايش داشتند، زيرساخت اين سهطلاقه كردن زندگي است. شهيد مدرس وقتي نماينده شد گاري داشت، از اصفهان به تهران، كالسكه برايش آوردند، ماكسيماي حالا، با همان گاري تا تهران آمد و عمامه شهيد مدرس كرباس بود. كرباس را رنگ كرد، عمامهاش با رنگ كردن كرباس سفيد بود. شهيد مدرس اهل عمل بود. امروز بعضيها خجالت نميكشند، حتي حاضر نيستند كت و شلوارشان ايراني باشد، پارچهاش ايراني باشد. ما كه دم از شهيد مدرس ميزنيم بايستي رفتار سياسي و اقتصاديمان، شهيد مدرس كارگر بود، بابايش كه مُرد عمويش هفتهاي (10) شاهي ميداد. عمويش كه مُرد كارگري ميكرد، در جايي كه سردرهاي قديم خشت بالا ميانداختند، استادكارش گفت چرا اين كار را ميكني؟ گفت من صبح به صبح به آن كسي گوش ميكنم كه به من پول ميدهد. وقتي رعيتها آمدند عليه خان شكايت كردند گفت حق با كشاورزها است، اهل معامله نبود، اهل بده و بستان نبود، اينطور نبود كه سؤالش را پس بگيرد، امضاي تفحصش را پس بگيرد، استيضاحش را پس بگيرد، يا امضا نميكرد، يا اگر امضا ميكرد پاي آن ميايستاد.
چرا امام اين همه از شهيد مدرس تعريف ميكند؟ به خاطر اين رفتار است. ما كجا ميرويم؟ همين مجلس را
ببينيد، خداوكيلي يك ديوار ساختگي آن طرف گذاشت، حالا جمع كرد. يك نمازخانه داشت (تبديل) اداره كرد، دوباره آن طرف نمازخانه باز كرده است. اين سفرهاي خارج بيرحمانه ادامه دارد. يعني وقتي كه ما حرف از شهيد مدرس ميزنيم بايستي رفتار و كردارمان، من دوست داشتم آقاي رئيس ميبود، در رابطه با صحبتهايش، استفاده كرديم، ولي ما چقدر به شهيد مدرس نزديك هستيم؟! ما حاضر نيستيم يك ميوهمان را كم كنيم، حاضر نيستيم يك چراغمان را كم كنيم، يك سفرمان را كم كنيم. واقعاً زيرساخت شهيد مدرس سهطلاقه كردن زندگي بود كه شجاع و صريحاللهجه بود. به هر حال اميدوار هستيم كه ما راه او را طي كنيم، بسيجيهاي ما اين راه را ميروند، سردار قاسم سليماني، كمك مردم به زلزلهزدهها. ميفرمايند مديريت خوب و واحد نداشتيم، مديريت توزيع نداشتيم، من از اصفهانيها و بنياد مسكن اصفهان تشكر ميكنم كه حضور به موقع و بسيجي در اين مناطق داشت. اين قسمت اول صحبت من.
قسمت دوم؛ برنامه ششم، چرا سه قوه حقوقشان را در سامانه نميريزند؟ اينكه مغاير روحيه شهيد مدرس است. مگر ما در برنامه ششم نياورديم، چرا از فروردين تا حالا نميآوريم؟
مورد بعد بحث آب در اصفهان است. من اخطار ميدهم، قبلاً چشم (26) كشاورز من كور شد، (9) تا تخليه شد، چرا حقآبهاش را نميدهيد؟ چرا به همه داديد كه غير حقآبهدار است و به اين كشاورز من كه حقآبهدار است نميدهيد؟ چرا دير آب پاييزه پارسال را داديد كه نتوانست كشت هم كند؟ هكتاري (10) تن گندم داشت شد (1) تن. چرا امسال آب پاييزهاش را نميدهيد؟ آقاي روحاني به اصفهان آمد گفت آب زايندهرود جاري ميشود. حقآبه اينها در مهر زنشان است، در مهر عروسشان است، زكاتبده بودند، زكاتبگير شدند، خمس ميدادند، اينها در جبهه طادي حرف ميزدند، صدام لعنتي نميفهميد. چرا ما ميآييم حتي پروژههايي كه در ارتباط با اصفهان است مثل سد كوهرنگ، اين جسد از 81 تا 96 افتاده است. با سامانه دوم، چهارده شهر ما دچار مشكل آب شرب خواهد شد. ما بايستي به هر حال با مردم مشورت كنيم، تصميم نگيريم، ببينيم چه زماني
لذا ما حقآبه را ميخواهيم، انفال براي خودتان، انفال را به هر جا ميخواهيد بدهيد، ما كه مدعي انفال نيستيم. ما اصولاً حق و حقوق استانها را هم محترم ميشماريم، اين از زمان شيخبهايي بوده، از زمان صفويه بوده، ديگران نبودند. (نايبرئيس ـ خيلي ممنون آقاي دكتر، متشكرم) آقاي دكتر من تمام كردم، من خواستم يك نكته هم بگويم و تمام. يكي همسانسازي كارگران، يكي حق و حقوق بازنشستگان معلم و نظاميان، يكي فولاديها كه ميآيند دم در ميايستند، بعد هر ماه حقوق و درمانشان عقب ميافتد. ما كمي بياييم با مردم روراست باشيم تا عاقبتبخير شويم.

احمد امیر آبادی فراهانی
از جناب آقاي كامران نماينده محترم اصفهان تشكر ميكنيم.
11
طرح سؤال آقای سیدناصر موسویلارگانی نماینده فلاورجان از آقای عبدالرضا رحمانیفضلی وزیر کشور

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي رئيس! دستور بعدي سؤال آقاي سيدناصر موسويلارگاني نماينده محترم فلاورجان از وزير محترم كشور است. از جناب آقاي دكتر وكيلي همكار گرامي خواهش ميكنم موضوع را اداره كنند.

محمد علی وکیلی
از جناب آقاي سليمي سخنگوي كميسيون شوراها و امور داخلي كشور تقاضا ميكنم جهت ارائه گزارش سؤال در ظرف زماني پنج دقيقه بفرمايند.

اصغر سلیمی
بسم الله الرحمن الرحيم
هيأترئيسه محترم مجلس شوراي اسلامي
سلام عليكم
با احترام، بازگشت به نامه شماره (52584/380) مورخ 18/07/1395، گزارش كميسيون شوراها و امور داخلي كشور درخصوص سؤال ملي جناب آقاي سيدناصر موسويلارگاني نماينده محترم فلاورجان از وزير محترم كشور به شرح ذيل ارسال ميگردد.
رئيس كميسيون شوراها و امور داخلي كشور ـ محمدجواد كوليوند
خلاصه سؤال:
علت بيبرنامگي وزارت كشور نسبت به توسعه و مديريت روستاها چيست؟ چرا آقاي وزير نسبت به اجراي برنامه ارسالي به مجلس شوراي اسلامي در زمان أخذ رأي اعتماد اقدامي نكردهاند؟
نتيجه بررسي:
در اجراي ماده (209) آييننامه داخلي مجلس شوراي اسلامي مبني بر بررسي سؤال آقاي سيدناصر موسويلارگاني نماينده محترم فلاورجان از وزير محترم كشور به استحضار ميرساند، موضوع در دستور جلسه روز سهشنبه مورخ 29/01/95 كميسيون شوراها و امور داخلي كشور قرار گرفت. با عنايت به عدم حضور وزير محترم كشور، اتمام مهلت مقرر و درخواست نماينده متقاضي مستند به تبصره يك ماده (210) آييننامه داخلي، سؤال نامبرده جهت طرح در صحن علني مجلس تقديم ميگردد. ضمناً كميسيون قلمرو سؤال را ملي اعلام نمود.

محمد علی وکیلی
متشكريم، جناب آقاي دكتر رحمانيفضلي! شما (15) دقيقه فرصت داريد، ميتوانيد فرمايشاتتان را در دو نوبت ارائه بفرماييد.

مسعود پزشکیان
الان يك مقدمهاي را بگوييد، بعد مطالب را كه شنيديد جواب كامل را بدهيد.

عبدالرضا رحمانی فضلی
بسم الله الرحمن الرحيم
از مجلس محترم تشكر ميكنم كه فرصت دادند ما در خدمت باشيم. نسبت به سؤالي كه جناب آقاي لارگاني داشتند توضيحاتي محضر دوستان عرض كنم. اين موضوع روستا و توسعه روستايي جزء مواردي است كه در
كشور داراي متولي خاصي نيست. توسعه روستايي به چندبخشي بودن فعاليتها در روستاها و كارهايي كه ميبايست در روستاها انجام بگيرد برميگردد. مثلاً بخش كشاورزي آن به عهده وزارت جهاد كشاورزي است، بخش راه به عهده كس ديگري است، بخش آموزش، بخش بهداشت، تمام بخشها متولي دارند كه همه متوليها خودشان متناسب با نظام بودجهريزي و برنامهريزي كه ما داريم در روستاها ايفاي نقش ميكنند.
از نظر بنده به عنوان يك متخصص در اين امر و كسي كه داراي تجربه از جهاد تا وزارت كشور در خدمت شما عزيزان هستم ميتوانم عرض كنم نبودن يك متولي متمركز در روستاها كه بتواند مباحث و موضوعات روستايي را اولويتبندي كند و متناسب با آن اولويتها در راستاي توسعه برنامهريزي كند يكي از ضعفهاي اساسي است كه ما با آن مواجه هستيم. بنابراين نقشي كه وزارت كشور در امور روستايي دارد بيشتر به مباحث و موضوعات اداري روستا برميگردد و آن هم در كنار و مشاركت خود شوراها است و دهياريها هم باز به عنوان مديراني كه در روستاها هستند توسط خود شوراها انتخاب ميشوند و نقشآفريني ميكنند. اما تلاش ما در اين دور يعني در دولت تدبير و اميد در چهار سال گذشته اين بوده كه با نقش هماهنگكنندگاني كه فرمانداران و استانداران در قالب شوراهاي برنامهريزي دارند بتوانند منابع بخشها و تصميمات آنها را به گونهاي هدايت كنند كه اولويتها مد نظر باشد و به صورت بهينه و با بهرهبرداري مناسب اين امر حتماً صورت بگيرد.
ما در اين دوره در حوزه برنامهريزي و مديريت توسعهاي اين رويكرد همگرايي، همكاري و اولويتبندي را در دستور كار قرار داديم. يك لايحه اصلاح و الحاق موادي به قانون تأسيس دهياريها را برديم. با توجه به نقشي كه ما الان براي دهياريها قائل هستيم و معتقد هستيم با تجربهاي كه دهياريها پيدا كردهاند ميتوانند نقش بيشتري را به عهده بگيرند از اين رو در قانوني كه جديداً اصلاح كرديم و در دولت است نقش دهياريها را بالا برديم و براي آنها به گونهاي وظيفه تعريف كردهايم كه بتوانند به صورت محور بينبخشي عمل كنند.
همچنين در حوزه تعادلبخشي توزيع اعتبارات دهياريها هم الحمدلله فعاليتهاي خوبي صورت گرفته، يعني ما در اين حوزه سهم (20) درصدي دهياريها را از قانون ماليات بر ارزش افزوده به (35) درصد رسانديم. همچنين در روستاهايي كه فاقد دهياري بودند و مناطق عشايري هم اين موضوع را شامل كرديم، به گونهاي كه سهم سرانه اعتبارات تخصيصي به هر روستايي از (744) هزار ريال در سال 92 به (1435) ريال در سال 95 رسيده است. يعني ما سرانه روستاييها را معادل (93) درصد اضافه كرديم كه اين رقم بسيار خوبي بوده كه توانسته با اين دو برابر شدن، حركتهاي مهمي در روستا صورت بگيرد.
همچنين (72) درصد از مجموعه اعتبارات توزيعشده بين دهياريها، از بدو تأسيس دهياريها تا الان مبلغي كه به دهياريها داده شده حدود (10) هزار و (900) ميليارد تومان است. از اين (10) هزار و (900) ميليارد تومان مستحضر باشيد (7900)، تقريباً (8000) ميليارد تومان، يعني حدود (79) درصد در زمان اين چهار سال بوده و اين هم رقم بسيار خوبي بوده كه اين كار صورت گرفته است.
همچنين در بحث بودجههاي مناطق كمتر توسعهيافته كه به عنوان يك مصوبه تحت عنوان بند «و» تبصره (6) قانون هست هم در روستاها مورد توجه بوده و براي ايجاد تعادل و توازن از آن استفاده شده است.
همچنين خدمت دوستان عرض كنم برخي از آمار و ارقامها را باز من خدمت تقديم ميكنم، در حد پيگيريهاي وزارت كشور همه بخشها كارهاي خودشان را مستقل انجام ميدهند. در راههاي آسفالت روستايي حدود (4/13) درصد در اين مدت اضافه شده، در جمعيت برخوردار از راههاي روستايي (9/6) درصد، همچنين در حوزه روستاهاي برخوردار از گاز (3/80) درصد و در بحث تسهيلات روستايي (5/21) درصد و در بحث تعداد روستاهايي كه بايد دهياري داشته باشند، يكي از كارهاي خوبي كه در اين دوره انجام گرفت ما توانستيم تعداد دهياريها را به (35) هزار دهياري برسانيم. مسلم است كه اين ميتواند كمك بسيار خوبي باشد در اينكه مديريت روستايي در آنجا به نحو احسن شكل بگيرد. همچنين در حوزه طرحهاي بهسازي (5/18) درصد در اين دوره اضافه شده كه همه اينها براي اين بوده كه ما بتوانيم براي اين امر هماهنگسازي و ايجاد اولويت در بين دستگاههاي بخشي كه در روستاها كار ميكنند، يك هدفگذاري درستي انجام بدهيم.
اما نگاه اصلي و اولويتدار مهم بحث روستاها توجه به جايگاه مناسب و مطلوب روستا در نظام برنامهريزي و
نظام بودجهريزي است. يعني اگر ما نتوانيم يك جايگاه مناسبي براي روستاها در نظام برنامهريزي و بودجهريزيمان داشته باشيم و روستاها به عنوان مكانها يا استقرارگاههاي انساني كه به صورت بخشي به آنها نگاه ميشود باشند، هر بخش از منظر خودش به روستا نگاه خواهد كرد. يعني يك مقوله توسعه روستايي كه هر كدام از بخشها بتوانند در همكاري، هماهنگي و همگرايي با هم يك هدف را تعقيب كنند قطعاً نخواهد شد. شما الان روستاهاي زيادي داريد كه آب دارد، برق دارد، گاز دارد، تلفن دارد، ولي مهاجرت جمعيت موجب شده كه آن روستا خالي از جمعيت شده، چرا؟ چون براي اينكه زمينه توليد و اشتغال براي آنها ايجاد نشده است. پس يكي از اساسيترين مسائل همين توجه به جايگاه روستا در برنامهريزي و بودجهريزي است كه البته ما بعد از انقلاب با تبصرههاي مختلف توانستيم منابع بيشتري را به روستاها بدهيم. خدمات بيشتري از جمله برق، آب، جاده، تلفن، مدرسه و بهداشت داده شده، اما چون همه اينها در راستاي يك هدف مهمي كه بحث توسعه است كه نگهداري و نگهداشت روستاييها را در روستاها امكانپذير كند نبوده و در خيلي از جاها كار شده، ولي متأسفانه مهاجرتها شكل گرفته است.
عليايحال تلاش ما در اين دوره اين بوده كه بتوانيم به تناسب امكانات با هزينهكرد بهتر و با بهرهوري بالاتر اثرگذاري اين منابع را در روستاها زياد كنيم، آماري كه در حد وقتي كه داشتم خلاصه خدمت شما عرض كردم، نمونهاي از اين مباحث است و نمونههاي ديگري هست كه بنده در وقت بعدي حتماً خدمت شما عرض خواهم كرد.

مسعود پزشکیان

محمد علی وکیلی
جناب آقاي رحماني! جنابعالي هشت دقيقه صحبت كرديد، هفت دقيقه وقت باقي مانده است. جناب آقاي موسويلارگاني! جنابعالي هم (15) دقيقه فرصت داريد، ميتوانيد فرمايشاتتان را در دو نوبت داشته باشيد.

سیدناصر موسوی لارکانی
بسم الله الرحمن الرحيم
به امامت و ولايت رسيدن امام زمان (عجلاللهتعاليفرجهالشريف) را خدمت ملت شريف و شهيدپرور ايران اسلامي به ويژه خدمت نايب برحقش مقام معظم رهبري تبريك عرض ميكنم. همچنين روز مجلس را خدمت نمايندگان عزيز و بزرگوار، همكاران عزيز و خدمت ملت شريف ايران تبريك عرض ميكنم. اميدواريم كه منش و رفتار شهيد بزرگوار شهيد مدرس سرلوحه برنامههاي نمايندگان مجلس شوراي اسلامي باشد.
من يك خواهشي از رئيس محترم دارم، اين وضعيتي كه الان در مجلس است، شما اگر دقت كنيد فكر نكنم بشود سؤال مطرح كرد. آقاي دكتر! هم وقت مرا مديريت كنيد، هم يك تذكري بدهيد اين وضعيت را شما نگاه كنيد. آقاي دكتر! خدمت شما دارم عرض ميكنم، شما اين وضعيت را ببينيد، بالاخره يك تذكري بدهيد اين آقاياني كه هر كدام دارند يك طرفي ميروند، اين وضعيت، وضعيتي نيست كه ما سؤال مطرح كنيم.

مسعود پزشکیان
البته اكثر عزيزان سر جاي خودشان نشستهاند، شما بفرماييد، نمايندگان محترم هم لطفاً به سؤالاتي كه برادرمان آقاي موسوي مطرح ميكنند گوش كنيد. آقاي موسوي بفرماييد.

سیدناصر موسوی لارکانی
خدمتتان عرض كنم جناب آقاي دكتر رحمانيفضلي يكسري آمار و ارقامي را دادند كه حقيقتاً روستاهاي ما بايد مدينه فاضله باشد، با اين آمار و ارقامي كه بيان كردند و حقيقتاً اينطور نيست. در شرايطي كه حدود چهار دهه از پيروزي شكوهمند انقلاب اسلامي گذشته هنوز بسياري از روستاهاي ما از امكانات اوليه محروم هستند. مسائل توسعه روستايي با مسائل و چالشهاي متعددي مواجه است و راهبردهاي گذشته در زمينه توسعه روستايي موفقيتآميز نبوده است. هنوز روستاييان مظلوم با مسائلي همچون فقر، بيكاري، بهداشت، (نايبرئيس ـ نمايندگان محترم! اجازه بدهيد آقاي دكتر گوش بدهند كه بايد جواب بدهند) امنيت غذايي و پايداري محيط زيست دست و پنجه نرم ميكنند. هنوز معابر روستايي بهسازي نشده است. عليرغم تأكيد صريح امام راحل و بزرگوار ما مقام معظم رهبري مبني بر لزوم توسعه روستاها با وجود اينكه شما ببينيد مقام معظم رهبري براي اينكه روستاهاي ما توسعه پيدا كند و پايدار باشد، در سال گذشته اجازه دادند (500) ميليون دلار از صندوق توسعه ملي براي آبرساني به روستاها برداشته شود. هدف اين است كه روستاها
خالي از جمعيت نشود، هدف اين است كه اين روستاهاي خدمترسان به كشور ما سرمايه ارزشمند خودشان يعني انسان كه بايد در روستا بماند، توليد كند، باعث رونق در كشور شود، امنيت غذايي در كشور ايجاد كند، اين سرمايه از دست نرود.
همكاران عزيز! نكته مهمي كه لازم ميدانم خدمتتان عرض كنم جمعيت روستايي ما (2) ميليون نفر كمتر از كل جمعيت كشور استراليا است. اما ما بياييم بگوييم چه برنامهريزي براي اين جمعيت روستايي كه همه مولد بودند، همه توليد ميكردند براي كشور، براي ارتقاي توسعه كشورمان، براي مقابله با اينكه ما نياز به كشورهاي ديگر داشته باشيم، براي مقابله با اينكه تهديدها و تحريمها و فشارها نتواند در كشور ما تأثيرگذار باشد، ما براي اين روستاها چه كرديم؟ جمعيت روستايي ما به دليل بيبرنامگي و اينكه دولتها هيچ برنامهاي براي توسعه روستاهاي ما نداشتند، هر روز رو به كاهش است. عزيزان! توجه به اين آمار داشته باشيد، در سالهاي بين 1280 تا 1390 جمعيت ما در روستا از (79) درصد به (29) درصد كاهش پيدا كرده است، دليل آن چيست؟ دليل آن اين است كه ما يكسري برنامههاي سختگيرانه را براي روستاها داريم.
من همين امروز از وزير محترم جهاد كشاورزي در فراكسيون ولايي سؤال كردم چه دليلي دارد كه در فرانسه و كشورهاي ديگر توليد گندم آنقدر زياد است و هزينهها براي توليدكننده پايين است كه با كيلومترها فاصلهاي كه طي ميكنند گندم را به ما (700) تومان ميفروشند، اما هزينه توليد براي كشاورز ما آنقدر بالاست كه (1400) توماني هم كه خريداري ميشود (1400) تومان جواب هزينهها را نميدهد؟ خود وزير اشاره كردند چون اين كارهايي كه در كشور ما هست، به دليل اينكه آنجا براي آب كشاورزي پول نميدهند، چه دليلي دارد در كشور ما در روستاها، حتي چاهي كه يك دقيقه روشن نشده ما برايش (250) هزار تومان ماليات بياوريم؟ ما انتظار داريم اين روستايي در روستا باقي بماند و به توليد ادامه بدهد؟
لذا درخواست من اين است كه وزير طبق قولي كه داده، برنامهاي كه در دولت يازدهم آمدند در رابطه با توسعه روستايي اعلام كردند، بيايند بگويند چه موادي از آن برنامه چه مقدار توسعه پيدا كرده است، اين آمار و ارقامها
حقيقتاً براي مردم روستايي ما نان و آب نميشود. من قسمت دوم صحبتم را بعد از فرمايشات وزير خدمت عزيزان عرض خواهم كرد.

محمد علی وکیلی
متشكر، جنابعالي هفت دقيقه از وقتتان باقي مانده است. جناب آقاي دكتر رحماني! خدمت جنابعالي هستيم. هفت دقيقه از وقت جنابعالي هم باقي مانده كه فرمايشاتتان را ميشنويم.

مسعود پزشکیان

عبدالرضا رحمانی فضلی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
از نماينده محترم تشكر ميكنم. موضوعاتي كه اشاره داشتند يعني يك امر بديهي، روشن و واقعيتهايي است كه قطعاً همه ما نسبت به آنها آگاهي، علم و واقعاً دغدغه داريم. ببينيد! من در قسمت اول هم اين عرايض را داشتم، ما به هر حال وارث يك كشوري با عدم توازن و تعادلهاي بسيار زياد در مناطق جغرافيايي بوديم. اين فقط شامل روستاها نيست، الان شما خيلي از شهرها، استانها و مناطقتان را داريد كه اگر ما بخواهيم همين ايراداتي را كه جناب آقاي موسوي گرفتند بگيريم سطحش وسيعتر از روستاها ميشود، مناطق ميشود. شما ببينيد! سيستان و بلوچستان كلاً با عقبافتادگي و عدم توسعه مواجه است. ما اگر ايلام و لرستان را در نظر بگيريم، اين مسألهاي است كه همه نسبت به آن آگاه هستيم و همه تلاش ميكنيم صورت بگيرد.
الحمدلله ما بعد از انقلاب در حوزههاي خدماتي، «ما» كه ميگوييم يعني نظام، يعني مجلس، يعني دولتها، همه، در حوزههاي آب، برق، راه، بهداشت، آموزش و تلفن تلاش شده است. واقعاً الان شاخصها و آمارهايي كه ما داريم به نسبت زماني كه ما صرف و سرمايهگذاري كرديم عددها خيلي قابل دفاع و قابل قبول است.
اما مباحثي كه آقاي موسويلارگاني اشاره داشتند درست است، ما همه اين كارها را كرديم، ولي متأسفانه در مناطق روستايي مواجه با مهاجرتها و ترك روستا هستيم. البته ما همين مهاجرتها را از شهرهاي كوچك به طرف شهرهاي بزرگ داريم. اگر بخواهيم واقعاً دليل اصلي اين موضوع را بررسي كنيم بايد به همان نظام
برنامهريزي و بودجهريزي برگرديم كه در ذات آن عدم تعادل و توازن است. وقتي اختصاص بودجههاي شما بر مبناي فعاليت و جمعيت است كه همين الان هم ما داريم اين كار را انجام ميدهيم، اين سيكل باطل عقبافتادگي ادامه پيدا خواهد كرد. اين دليل اصلي و ريشهاي مسأله است.
اما در دليل موضوع و بخشي عرض كردم، ببينيد! متولي روستا، مثلاً امروز آقاي موسويلارگاني بنده را براي سؤال اينجا خواستهاند كه بنده پاسخگوي عدم توسعهيافتگي و موضوع مهاجرت در روستاها باشم، در صورتي كه وزارت كشور در بيش از (80) درصد امور مربوط به برنامهريزي روستايي نه در حوزه اقتصادي، آموزشي و خدماتي آن هيچ نقشي ندارد. يعني وزارت كشور نه در تعيين بودجهها نقش دارد، نه در تخصيص بودجهها نقش دارد، نه در اولويتبندي نقش دارد، چرا؟ چون نظام برنامهريزي ما نظام برنامهريزي متمركز بخشي كلان است. وزارت كشاورزي خودش براي امر كشاورزي اعم از توليد و خدمات در كشور با مشورتهايي كه از مناطق دارد تصميمگيري ميكند و اعتبارات را ميگيرد و خودش هم در مناطق هزينه ميكند، راه همينطور، بهداشت همينطور، خدمات همينطور.
عرض من اين است كه واقعاً اگر نگران مسأله به صورت اساسي و زيربنايي هستيم همه بايد كمك كنيم، امر برنامهريزي منطقهاي بايد راه بيفتد. ما هم در مناطق بتوانيم اختيارات بيشتري بدهيم، الان از كل بودجه عمومي كه به استانها ميدهيد و در استانها توزيع ميكنند بيش از (13)، (14) درصد نيست. يعني استان اختيار توزيع بيش از (13) درصد از منابع را ندارد كه مجلس و دولت بخشي از آن منابع را باز در رديفهاي جداول ميگذارند و واقعاً نميتواند تصميم بگيرد. بنابراين چگونه ميتواند مديريت استاني كه در رأس آن استاندارها و بقيه دستگاهها هستند اولويتبندي كند؟
خواهش من اين است كه ما بايد اين موضوع را به گونهاي اساسي و ريشهاي اگر بخواهيم داشته باشيم واقعاً بايد نگاهمان به برنامهريزي و همين بودجهاي باشد كه انشاءالله تا يكي، دو هفته ديگر حتماً تقديم مجلس ميشود. اگر ما اين كارها را نكنيم مجبوريم همان گزارشهايي را كه شما ميفرماييد (بدهيم)، بله گزارش اين است كه ما در حوزه افزايش اعتبارات نزديك به (100) درصد اعتبارات دهياريها را توانستيم در اين چهار سال افزايش بدهيم. سهم دهياريها را از ماليات بر ارزش افزوده توانستيم از (20) درصد به (30) درصد افزايش بدهيم، تعداد دهياريها را براي مديريت كردن مناسب توانستيم افزايش بدهيم. اولويت و هماهنگ كردن امكانات را در مناطق تا حدي كه در اختيار شوراهاي برنامهريزي بوده انجام داديم.
عزيزان ببينيد! بودجهاي كه شما به استان ابلاغ ميكنيد در استان به صورت بخشي در شوراي برنامهريزي استان به شهرستانها ميدهند و در شهرستانها آن منابع در اختيار همان بخش قرار ميگيرد، در صورتي كه اگر شما به روستايي مراجعه كنيد بگوييد نياز شما چيست شايد نياز را در يك جاي ديگري ببيند، ولي فعلاً اعتباري كه آمده اعتبار مدرسه و ساخت مدرسه است و من عرض كردم، ما مدرسه ميسازيم ولي دانشآموز در آن نداريم، چون مهاجرت صورت ميگيرد.
عليايحال با قبول اين مسأله از طرف جناب آقاي موسويلارگاني كه نگاه ما بايد به روستاها با اولويت براي از بين بردن عدم تعادلها و توازنها باشد، البته با مديريت واحد و اولويتبندي شده و در نظر گرفتن عقبافتادگي تاريخي كه اين مناطق دارند. ببينيد! بعضي از مناطق ما يك عقبافتادگي (30)، (40) ساله دارند، ما با حركتهاي سالانه روال معمول نميتوانيم آن مناطق را توسعه بدهيم. حضرت امام (رحمهاللهعليه) آمدند جهاد سازندگي را ايجاد كردند براي اينكه اين كار صورت بگيرد، آمدند كميته امداد را ايجاد كردند براي اينكه اين كار صورت بگيرد، در حوزههاي مختلفي كه عقبافتادگي داشتيم، اوايل انقلاب، شايد (10)، (15) سال اول انقلاب گرايشها به اين بوده كه اين ضعفها پوشيده شود، اما كمكم باز به همان نظام برنامهريزي برگشتيم و متأسفانه ما شاهد اين مباحث و موضوعات هستيم.
البته عرض كنم بخشي از اين جابجايي جمعيت كه جناب آقاي موسويلارگاني اشاره داشتند و به درستي هم هست، اين به خاطر تبديل شدن روستاها به شهر است. ما در اين مدت تعداد زيادي از روستاها را به شهر تبديل كرديم، وقتي روستا به شهر تبديل ميشود جمعيت آن جز جمعيت شهري محاسبه ميشود، جمعيت روستايي
محاسبه نميشود. بنابراين بخشي از عدد هم به اين خاطر است.
مسأله بعدي اينكه روند مهاجرتها در تمام كشورها در حال توسعه متأسفانه به خاطر اهميت دادن به بخش اقتصاد شهري و بحث مسائل و موضوعات شهري است كه ما در اين نظام برنامهريزي با آن مواجه بوديم. اميدواريم انشاءالله بتوانيم به كمك مجلس نظام برنامهريزي كه مبتني بر تعادل و توازن باشد (وكيلي ـ متشكر آقاي وزير) و نظام بودجهريزي كه با نگاه به عقبافتادگيها باشد (ايجاد كنيم كه) اين فاصلهها جبران شود. مجدداً تشكر ميكنم.

مسعود پزشکیان
آقاي دكتر متشكرم. جناب آقاي موسويلارگاني بفرماييد.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي لارگاني! جنابعالي هشت دقيقه فرصت داريد.

سیدناصر موسوی لارکانی
ـ آقاي دكتر ببينيد! مطلبي كه در رابطه با تبديل شدن به شهرها اشاره فرموديد، البته من يك گلهاي همينجا خدمت حضرتعالي دارم، شما كه هم نماينده بوديد، هم رئيس ديوان محاسبات بوديد الان مدتي است، يعني در دولت يازدهم و دوازدهم حاضر نشديد تكليف روستاهاي بالاي (3500) نفر كه قانونگذار تصويب كرده (تعيين كنيد) اينها ميتوانند تبديل به شهر شوند، پروندههاي بعضيهايشان هم آماده بود، شما خودتان يك زماني دنبال اين بوديد كه چرا دولت اجرا نميكند و الان در مقام اجرا به قانون احترام نگذاشتيد و تمكين نكرديد. اما اين بحثي كه شما ميفرماييد كه بعضي از روستاها به شهر تبديل شدند با آن عرضي كه من داشتم منافات دارد. يعني حاشيهنشيني در اكثر كلانشهرها و شهرهاي بزرگ و متوسط الان بيداد ميكند. معضلات زياد اجتماعي ايجاد كرده است. به نظر من عملكرد اشتباه وزارت كشور باعث شده اكثر جوانان مظلوم روستايي گرفتار به مواد مخدر شوند و اعتياد پيدا كنند.
خدمتتان عرض كنم سؤال اينجاست؛ آقاي دكتر! فرموديد از (20) درصد به (30) درصد افزايش پيدا كرده، چه كسي بر عملكرد بخشداريها نظارت دارد؟ بخشداريهاي شما يك حياطخلوتي شده است. بخشداريهاي شما محل سياسيبازي و سياستزدگي شده است. شما برويد در انتخاباتهاي متعدد بررسي كنيد عملكرد بخشداريهاي شما چه بوده است. بخشدار شما موظف است دهياريها را راهنمايي كند، اين بودجههايي كه به دهياريها داده ميشود را مديريت كنند، نه اينكه تازه به دهيار دستور بدهد كه اينجا نبايد كار كني، اگر اين خيابان كار شود مثلاً براي فلاني نتيجه دارد.
لذا عرض من اين است كه شما آن مديريتي كه بايد براي توسعه روستاها در كشور انجام ميداديد متأسفانه انجام نشده است. بحث مقاومسازي مسكن روستاييان، الان اين زلزلهاي كه در استان كرمانشاه و ايلام به وجود آمد و ما شاهد بوديم خيلي از روستاهاي ما به طور كلي نابود شد، براي اين مقاومسازي من نميگويم شخص شما مسئوليد، اما يكي از متوليان و مسئولين روستاها وزارت كشور و وزير محترم كشور است. در دولت شما بايد درخواست كنيد، شما ببينيد وقتي دولت در برنامه ششم يا در برنامه بودجه يكساله پيشنهاد بياورد مجلس قطعاً حمايت ميكند. اما وقتي كه هيچ حمايتي از روستاييان نميشود و روستاييان ما الان در حال مهاجرت به كلانشهرها هستند و عرض كردم معضلاتي ايجاد ميشود، درست است فرموديد آب و برق هست، ولي روستايي ميرود، اما زمينه فعاليت و كار براي روستاييان ما در روستا فراهم نشده است. آن امكاناتي كه در شهرها داده ميشود آن امكانات نيست. مگر روستاييان ما جزء كشور ما نيستند؟ آنها هم دارند زندگي ميكنند، همانطور كه شما به شهروندان عزيز خدمت ميكنيد، بايد به روستاييان عزيز هم خدمت شود.
لذا درخواست من اين است كه براي اجراي همان برنامهاي كه خود شما داديد، برنامهاي كه در زمان رأي اعتماد در مجلسهاي نهم و دهم براي دولت دوازدهم داديد، اگر اين بندها فقط براي زيبايي برنامه است واقعاً جاي تأسف است، اما اگر براي عمل كردن است الان گزارشي داده نشد، آن بندهايي كه شما در ارتباط با توسعه روستايي در برنامه آورده بوديد به كجا انجاميد؟ معابر روستاها خاكي است و مردم به دليل گرد و خاك فراوان با انواع بيماريها مواجه هستند. مردم روستاها از آب آشاميدني سالم بيبهره هستند. طرحهاي هادي در روستاها دست و پاي مردم را بسته است. من نميدانم اين پيشنهاد را چه كسي داده، ما در شهرها ساختمان (45) متري هم داريم، اما در روستا يك بيچارهاي كه (100) متر زمين دارد و ميخواهد يك خانهاي احداث كند به او
ميگويند بايد (200) متر شود، ما با (100) متر نميتوانيم به تو اجازه بدهيم ساختمان بسازي. (رنجبرزاده ـ جمعبندي بفرماييد) آيا ما اينجا توسعه ايجاد ميكنيم يا اين موارد و آييننامههاي دست و پاگيري كه براي روستاها داريم ايجاد ميكنيم مانع ماندن مردم است يا باعث رونق روستاها است؟ (رنجبرزاده ـ تشكر) من هنوز دو دقيقه وقت دارم، چرا شما وسط صحبت من تذكر ميدهيد؟

اکبر رنجبرزاده
از شش دقيقه هم عبور كرده است.

سیدناصر موسوی لارکانی
من هشت دقيقه وقت داشتم، ساعت را ببينيد. چرا تذكر ميدهيد رشته كلام را از دست من ميگيريد؟ آنجايي كه بايد تذكر بدهيد، تذكر نميدهيد.

مسعود پزشکیان

محمد علی وکیلی
ادامه بدهيد، يك دقيقه وقت داريد، بفرماييد.

سیدناصر موسوی لارکانی
من دو دقيقه وقت داشتم وسط صحبت من ميگويد جمعبندي كنيد، براي چه جمعبندي كنم؟ چرا وزير يك دقيقه بيشتر صحبت كرد شما به او تذكر نداديد؟

مسعود پزشکیان
آقاي لارگاني! وزير يك دقيقه بيشتر صحبت نكرد، اين را ديگر نفرماييد. شما الان حرف خودتان را بفرماييد، يك دقيقه هم به شما وقت ميدهيم، بفرماييد.

سیدناصر موسوی لارکانی
آقاي وزير! وضعيت روستاهاي ما وضعيت مناسبي نيست. روستاييان ما دِين خودشان را به نظام و انقلاب ادا كردهاند، شهداي عزيزي كه تقديم انقلاب كردند، يعني شما بررسي كنيد، همانطور كه امام ما فرمودند من حاضر نيستم يك نفر از اين كوخنشينها را با صدها كاخنشين عوض كنم، ما اگر ميخواهيم اين مشكلاتي كه الان ابرقدرتها به ويژه آمريكاي جنايتكار در كشور ما به وجود آورده، اين مشكلات را برطرف كنيم بايد به روستاها بها بدهيم، بايد روستاها را توسعه بدهيم، بايد برنامهريزي كنيم، چون روستا است كه براي ما گندم، برنج و كالاهاي استراتژيك را توليد ميكند، اگر نباشد ما وابسته ميشويم. بارها عرض كرديم اگر (10) سال به ما قطعات هواپيما ندهند، ماشينآلات صنعتي ندهند، اگر ما را تحريمهاي بيشتري هم كنند
ما ميتوانيم دوام بياوريم، اما اگر كمتر از يك ماه به ما گندم ندهند، قوت مردم داده نشود ما با چالش و مشكل بزرگي روبرو ميشويم.
لذا عزيزان! شما همكاران عزيز، وزراي بزرگوار، هيأت دولت، وزير محترم كشور كه در جلسه حضور دارند و متولي فرمانداريها، بخشداريها و دهياريها هستند برنامهريزي براي توسعه روستاها داشته باشيم. من حقيقتاً عذرخواهي ميكنم، من دو دقيقه وقت داشتم آقاي رنجبرزاده تذكر دادند، از ايشان هم عذرخواهي ميكنم، از همكاران عزيز هم عذرخواهي ميكنم، به بركت صلوات بر محمد و آل محمد (حضار صلوات فرستادند).

مسعود پزشکیان
آقاي موسويلارگاني متشكرم. قانع شديد يا ما به رأي بگذاريم؟

سیدناصر موسوی لارکانی
آقاي دكتر! اگر اجازه بفرماييد من مطلبم را عرض كنم، همكاران زيادي آمدند كه به رأي گذاشته شود، همكاران زيادي هم آمدند درخواست كردند كه الان با وجود وضعيتي كه كشور ما دارد ما نياييم هيأت دولت را تضعيف كنيم. ولي خواهش من اين است، آقاي پزشكيان! شما موظف شويد اين سؤال را نه، بقيه مسائل را پيگيري كنيد، اگر دولت ميآيد برنامه ميدهد به برنامههاي خودش عمل كند.

مسعود پزشکیان
خيلي ممنون، آقاي دكتر! از رضايت شما متشكرم، تشكر ميكنم.
12
تذکر آییننامهای و اخطار قانون اساسی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
تذكر خارج از دستور شفاهي، جناب آقاي اصغر سليمي نماينده محترم سميرم بفرماييد.

اصغر سلیمی
بسم الله الرحمن الرحيم
در ابتدا پيروزي سپاه اسلام بر شجره خبيثه را به مقام معظم رهبري و جهان اسلام تبريك عرض نموده و به شهداي مدافع حرم درود ميفرستم.
نمايندگان خانه ملت، مردم شريف ايران! بار ديگر سخن از انتقال آب ونك سولقان از سرشاخههاي كارون به دشت رفسنجان براي تعادلبخشي باغهاي پسته با چراغ سبز محيط زيست به گوش ميرسد. دولتي كه با شعار محيط زيست بر روي كار آمد، محيط زيست آن چراغ سبز به پروژهاي ميدهد كه مسئولين قبلي با آن با شدت مخالفت كردهاند و دولتهاي قبلي آن را متوقف نموده بودند.
طرحي كه با (637) كيلومتر خط انتقال و (67) كيلومتر تونل از زير شهرستان سميرم كه چند سالي است خشكساليها رمقي براي چشمههاي آن نگذاشته است عبور ميكند. اين طرح باعث بحران محيط زيستي در كشور، بيكاري، مهاجرت و صدمه به استانهاي ذينفع و تبعات اجتماعي ميشود. تفكرات كشاورزي در تصميمات محيط زيستي فاجعهآفرين است. حتي اگر تفكر كشاورزي هم داشته باشيم بين سيب سميرم و پسته رفسنجان نبايد تفاوت قائل شويم، مگر سميرميها كشاورز نيستند؟ بحران آبي، بحران خشكسالي چند سالي است شهرستان سميرم را تهديد نموده و باعث خشكيدن درختهاي سيب كه داراي چهره بينالمللي هستند شده است. با اين پروژه مردمان بايد براي امرار معاش مهاجرت كنند تا (700) كيلومتر آنطرفتر درختهاي پسته رفسنجان شادابتر شوند.
محيط زيست و منابع آبي متعلق به آيندگان است، بايد همه تلاش كنيم آسيبي به آن نرسانيم و بر روي آن معامله نكنيم. مطمئن هستم در كشورهاي حامي محيط زيست اگر سكاندار محيط زيست چنين تصميمي ميگرفت ضمن عذرخواهي از مردم كشور خود استعفا مينمود، شما حتي به شعار دولتي كه به آن منتسب هستيد پايبند نيستيد.
از رئيسجمهور محترم و وزير نيرو كه چهره بينالمللي در امور آب و آمايش آبمحور هستند ميخواهم براي هميشه اين پروژه غيرعلمي، غيراقتصادي و ضد محيط زيستي را مختومه اعلام كنند. بنده به عنوان خدمتگزار
(رنجبرزاده ـ آقاي سليمي تشكر، وقتتان تمام شده) مردم ولايتمدار سميرم از تمام ظرفيتهاي قانوني براي جلوگيري از اين پروژه به همراه نمايندگان محترم كشور استفاده خواهم كرد. حل مشكلات پيشكش، مشكلي بر مشكلات ما نيفزاييد. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته
13
تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به مسئولان اجرایی کشور

اکبر رنجبرزاده
تذکرات کتبی
تذكر شفاهي بقيه دوستان براي جلسه بعد بماند. تذكر كتبي نمايندگان به مسئولان اجرايي كشور:
ـ آقاي شهباز حسنپوربيگلري (سيرجان و بردسير) به وزير جهاد كشاورزي درخصوص اعزام هيأتي فوري به شهرستانهاي سيرجان و بردسير جهت بررسي مسائل و مشكلات اساسي كشاورزان در حوزههاي مختلف از جمله منابع طبيعي آبياري عشايري.

مسعود پزشکیان
آقاي دكتر رنجبرزاده! يك تذكر هم به آقاي كاتب اجازه بدهيد بگويند.

اکبر رنجبرزاده
آقاي دكتر! اذان است، چندتا تذكر را خيلي اصرار دارند.

مسعود پزشکیان
آقاي كاتب از اين ليستي كه دارد يك نفر را بتواند بگويد.

اکبر رنجبرزاده
پنج دقيقه من قرائت كردم انشاءالله بعد از پنج دقيقه بفرمايند.

مسعود پزشکیان
بعد از پنج دقيقه اذان ميشود، يك دقيقه تذكر بدهند.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي رنجبرزاده متشكرم. نفر اول جناب آقاي مصطفي كواكبيان هستند، هم اخطار دارند و هم تذكر دارند. هر دو تا را با هم بفرماييد.

مصطفی کواکبیان
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي رئيس، جناب آقاي دكتر پزشكيان عزيز كه ما با همه تواضع و فروتني همينطور دوستت داريم، حالا بعضي از همكارها دوست ندارند بماند. آقاي رئيس! عرض شود خدمت شما كه من بند (11) ماده (24) آييننامه داخلي را ميخواهم بگويم كه شأن مجلس بايد توسط هيأترئيسه، رئيس و نمايندگان حفظ بشود. متأسفانه ما امروز نديديم هيچكدام از نمايندگان عزيز به آقايي كه رئيس دولت نهم و دهم بوده و به رهبر معظم انقلاب نامه نوشته و به زمين و زمان از جمله نمايندگان خانه ملت توهين كرده، پاسخ بدهند.
ممكن است بگويند اين آقا ارزش جواب دادن ندارد، ولي در فضاي مجازي مسأله است. خوشبختانه تكليف ما اصلاحطلبها با اين آقايان از مجلس هشتم مشخص بوده، اما تعجب ميكنم از برخي از بزرگان و دوستان عزيز اصولگرا كه حتي يك زماني ميگفتند كه آقا امام زمان به ايشان نظر دارد، چرا اين روزها سكوت دارند؟ قوه قضائيه هم ميگويد بعداً شما متوجه ميشويد كه چرا ما عمل نميكنيم. من به عنوان يك نماينده مردم از شأن خانه ملت دفاع ميكنم و ميگويم آقاي احمدينژاد! قيافه شما به آزادي، به دموكراسي، به مقابله با تخلفات مالي و بيانضباطي نميخورد. اگر ميخواهيد مورد توجه واقع بشويد به مجلس توهين نكن! خيلي ممنون.

مسعود پزشکیان
خيلي ممنون، آقاي رنجبرزاده بفرماييد.

غلامرضا کاتب
آقاي رئيس همكاران ديگر هم هستند.

مسعود پزشکیان

ولی الله نانواکناری
تذکرات کتبی
آقايان: وليالله نانواكناري (بابلسر و فريدونكنار)، ذبيح نيكفرليالستاني (لاهيجان و سياهكل)، حسين نيازآذري (بابل)، قرجه طيار (گنبدكاووس)، علي اسماعيلي (نور و محمودآباد) و قاسم احمديلاشكي (نوشهر، چالوس و كلاردشت) به وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي درخصوص علت عدم اجراي قانون مديريت خدمات كشوري در مورد بازنشستگان كشوري و لشكري.
ـ آقاي احمد مازني (تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس) به اتفاق جمع كثيري از نمايندگان محترم به وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي درخصوص ارائه گزارش از اجراي قانون جامع حمايت از حقوق معلولان بهويژه ماده (7) اين قانون درخصوص اشتغال و اختصاص حداقل (3) درصد از مجوزهاي استخدامي به معلولان با عنايت به روز جهاني معلولان.
ـ آقاي حسينعلي حاجيدليگاني (شاهينشهر، ميمه و برخوار) به وزير راه و شهرسازي درخصوص ضرورت
فوري رسيدگي به اعتراضات مردم شهرهاي دولتآباد و دستگرد راجع به مسير قطار سريعالسير اصفهان.
ـ آقاي قاسم احمديلاشكي (نوشهر، چالوس و كلاردشت) به وزير آموزش و پرورش درخصوص الزام در تسريع اجراي بند «و» تبصره (9) بودجه سال 96 و پرداخت حقوق معلمان حقالتدريس مانند ساير معلمان عزيز به صورت ماهانه.
ـ آقاي عيناله شريفپور (ماكو، چالدران، پلدشت و شوط) به وزير ورزش و جوانان درخصوص سهم زيرساخت ورزش روستايي از (27/0) درصد ماليات بر ارزش افزوده.
ـ آقاي علي گلمرادي (بندرماهشهر، اميديه، هنديجان و بخش جولگي) به وزير كشور درخصوص تبديل شدن شهرك آيتالله طالقاني به شهر با توجه به جمعيت بالاي (30) هزار نفري در جهت برخوردار شدن از امكانات خدمات شهري و همچنين تعريف شوراي اسلامي شهر و شهردار مستقل به منظور مديريت مناسب مؤلفههاي زندگي شهرنشيني.
ـ آقاي عيناله شريفپور (ماكو، چالدران، پلدشت و شوط) به وزير راه و شهرسازي درخصوص پرداخت وام مسكن فرهنگيان ماكو از محل اعتبارات روستايي با عنايت به اينكه اين مساكن در حوزه استحفاظي شهر ماكو در محدوده روستاي باغچهجوق واقع شدهاند.
به وزير امور اقتصادي و دارايي درخصوص عدم تناسب ماليات با درآمد مؤديان محترم چالدران.
ـ آقايان: صديف بدري (اردبيل، نمين، نير و سرعين)، ولي ملكي (مشكينشهر)، شكور پورحسينشقلان (پارسآباد و بيلهسوار)، محمد فيضيزنگير (اردبيل، نمين، نير و سرعين) و بشير خالقي (خلخال و كوثر) به وزير آموزش و پرورش درخصوص علت اينكه چرا رتبهبندي را در مورد كاركنان زحمتكش خدماتي آموزش و پرورش كشور اعمال نكرده و افزايش حقوق كاركنان خدماتي مد نظر قرار نگرفته است؟
ـ آقايان: عليرضا سليمي (محلات و دليجان) و سيدمحمدجواد ابطحي (خمينيشهر) به وزير راه و شهرسازي درخصوص توضيح در مورد افزايش قيمت ناوگان حمل و نقل و هزينه پاركينگ و ساير موارد جهت زائرين
اربعين (كه اينقدر تذكرات ميماند كه ديگر از آن خاصيت تذكر ميافتد) (نايبرئيس ـ متشكرم، ديگر وقت اذان است).
ـ آقاي سيدناصر موسويلارگاني (فلاورجان) به وزير نيرو درخصوص ضرورت حل مشكل تغيير وضعيت اشتغال اپراتورهاي شركتي و تعاوني پستهاي فشار قوي در سطح كشور در راستاي رفع تبعيض.
ـ آقاي احمد صفري (كرمانشاه) به وزير دادگستري درخصوص افزايش ناگهاني و نابرابر كانكس براي مناطق زلزلهزده استان كرمانشاه.
به وزير كشور درخصوص پالايش افراد بومي و غيربومي در مناطق زلزلهزده استان كرمانشاه.

مسعود پزشکیان
14
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

علی اردشیرلاریجانی
جلسه بعدي ما ساعت (8) صبح روز يكشنبه (19) آذرماه 1396 است. دستور جلسه دستور هفتگي است كه اعلام خواهد شد. پايان جلسه امروز را اعلام ميكنم.