1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحيم
جلسه با حضور 204 نفر از نمايندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحيم
دستور جلسه يكصد و پنجاه و ششم، روز يكشنبه نوزدهم آذرماه 1396 هجريشمسي، مطابق با بيست و يكم ربيعالاول 1439 هجريقمري:
1 ـ ادامه رسيدگي به گزارش كميسيون اجتماعي در مورد طرح دوفوريتي اصلاح قانون استخدام مهندسين ناظر توليدات كشاورزي، اصلاحي مصوب 12/11/1390.
2 ـ گزارش كميسيون برنامه و بودجه و محاسبات در مورد طرح يكفوريتي اصلاح بند «ه» تبصره (1) و الحاق يك بند به تبصره (9) قانون بودجه سال 1396 كل كشور.
3 ـ ادامه رسيدگي به گزارش كميسيون شوراها و امور داخلي كشور در مورد طرح دوفوريتي اصلاح قانون تشكيلات، وظايف و انتخابات شوراهاي اسلامي كشور و انتخاب شهرداران.
4 ـ گزارش كميسيون فرهنگي در مورد استنكاف دولت از اجراي قانون «تسهيل ازدواج جوانان».
5 ـ گزارش كميسيون كشاورزي، آب و منابع طبيعي در مورد لايحه حفاظت و بهرهبرداري از منابع ژنتيكي. (اعادهشده از شوراي محترم نگهبان 1)
6 ـ گزارش كميسيون قضائي و حقوقي در مورد طرح الحاق دو تبصره به ماده (617) قانون مجازات اسلامي. (اعادهشده از شوراي محترم نگهبان 2)
7 ـ گزارش كميسيون برنامه و بودجه و محاسبات در مورد طرح استفساريه ماده (59) قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوري اسلامي ايران. (اعادهشده از شوراي محترم نگهبان 1)
8 ـ گزارش كميسيون اجتماعي در مورد طرح الحاق يك تبصره به ماده (190) قانون مقررات استخدامي سپاه پاسداران انقلاب اسلامي. (اعادهشده از شوراي محترم نگهبان 2)
9 ـ گزارش كميسيون تدوين آييننامه داخلي مجلس در مورد طرح اصلاح موادي از قانون آييننامه داخلي مجلس شوراي اسلامي.
10 ـ تقديم لايحه بودجه سال 1397 كل كشور، توسط جناب آقاي دكتر روحاني رئيس محترم جمهوري اسلامي ايران.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آياتي از كلامالله مجيد.
(آيات 274 ـ 272 از سوره مبارکه «بقره» توسط قاری محترم آقای سيدمهدي تاجزاده تلاوت گرديد)

سيدمهدي تاج زاده
اعوذ بالله من الشيطان الرجيم ـ بسمالله الرحمن الرحيم
لَيْسَ عَلَيْكَ هُداهُمْ وَ لكِنَّ اللَّهَ يَهْدِي مَنْ يَشاءُ وَ ما تُنْفِقُوا مِنْ خَيْرٍ فَلِأَنْفُسِكُمْ وَ ما تُنْفِقُونَ إِلاَّ ابْتِغاءَ وَجْهِ اللَّهِ وَ ما تُنْفِقُوا مِنْ خَيْرٍ يُوَفَّ إِلَيْكُمْ وَ أَنْتُمْ لا تُظْلَمُونَ * لِلْفُقَراءِ الَّذِينَ أُحْصِرُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ لا يَسْتَطِيعُونَ ضَرْباً فِي الْأَرْضِ يَحْسَبُهُمُ الْجاهِلُ أَغْنِياءَ مِنَ التَّعَفُّفِ تَعْرِفُهُمْ بِسِيماهُمْ لا يَسْئَلُونَ النَّاسَ إِلْحافاً وَ ما تُنْفِقُوا مِنْ خَيْرٍ فَإِنَّ اللَّهَ بِهِ عَلِيمٌ * الَّذِينَ يُنْفِقُونَ أَمْوالَهُمْ بِاللَّيْلِ وَ النَّهارِ سِرًّا وَ عَلانِيَةً فَلَهُمْ أَجْرُهُمْ عِنْدَ رَبِّهِمْ وَ لا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَ لا هُمْ يَحْزَنُونَ*
(صدق الله العلی العظيم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقاي تاجزاده قاري محترم تشكر ميكنيم. ترجمه آيات را بفرماييد.

محمدحسین فرهنگی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«اي پيامبر! هدايت مردم بر عهده تو نيست بلكه اين خداوند است هر كه را خواهد هدايت ميكند و شما هر مالي كه انفاق كنيد به سود خود شماست چراكه جز براي كسب رضاي خدا انفاق نميكنيد و هر مالي كه انفاق كنيد به تمامي، به شما بازگردانده ميشود و ظلمي نخواهيد ديد. انفاق و صدقات براي آن دسته از نيازمنداني است كه در راه
خدا به تنگنا دچار شده و در زمين قدرت سفر ندارند و بيخبران آنها را به خاطر خويشتنداريشان، توانگر ميپندارند تو آنان را از سيمايشان خواهي شناخت آنها چيزي به اصرار از مردم درخواست نميكنند و هر مالي به آنان انفاق كنيد خداوند از آن باخبر است. آنان كه اموال خويش را شب و روز، پنهان و آشكار انفاق ميكنند پاداششان نزد پروردگارشان محفوظ است نه ترسي خواهند داشت و نه اندوهگين ميشوند». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ. صلوات (حضار صلوات فرستادند).
تأخيركنندگان جلسه علني امروز آقايان: احمد بيگدلي، عبدالحميد خدري، ولي داداشي، محمد دامادي، حسين رضازاده، عبدالله سامري، اسداله قرهخاني، حمدالله كريمي، احمدعلي كيخا، حسن لطفي، عليرضا محجوب، محمدرضا ملكشاهيراد و اردشير نوريان.
3
بیانات رئیس محترم مجلس شورای اسلامی درخصوص وقوع زلزله در استان کرمان و چند استان دیگر، تسلیت به خانواده کوهنوردان در حادثه اخیر، پیروزی ورزشکاران و محکوم نمودن اقدام رئیسجمهور آمریکا درخصوص جابجایی سفارت این کشور در فلسطین اشغالی

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحيم
نمايندگان محترم! با توجه به اينكه امروز لايحه بودجه 97 تقديم مجلس ميگردد فرصت كوتاهي است تا به چند نكته در حوادث اخير اشاره شود.
حادثه زلزله در كرمان و چند استان ديگر تأثربرانگيز براي همه ملت بود و از كميسيون عمران خواسته شد تا رسيدگي لازم بنمايد و به مجلس گزارش دهد و در دستور مجلس نيز طرحي براي حمايت از آسيبديدگان زلزله قرار دارد كه سريعتر به آن رسيدگي خواهد شد.
به كوهنوردان عزيز و خانواده محترم آنان كه در حادثه اخير جان خود را از دست دادند تسليت عرض ميكنيم و لازم است پيروزيهاي اخير ورزشكاران عزيز را كه قلوب ايرانيان را شاد كردند تبريك بگوييم.
در روزهاي گذشته در ميان حوادث متعددي كه در سطح منطقه و بينالملل رخ داد كه هر كدام در جاي خود، با اهميت بود، هيچيك به اندازه اقدام ناشيانه رئيسجمهور آمريكا درباره دستور جابجايي سفارت اين كشور در فلسطين اشغالي، قلوب مسلمانان را آزرده ننمود. حتي كشورهاي دوست آمريكا نيز اين اقدام ناپسند و غيرعقلاني را تقبيح نمودند. كشورهاي اسلامي در مقابل اين تصميم، موضعگيري كردند. هيچيك از رؤساي جمهور گذشته آمريكا چنين رفتار ناشايستي نداشتند، اما رئيسجمهور فعلي آمريكا پس از تماس تلفني با چند تن از رؤساي كشورهاي عربي با گستاخي به چنين عملي دست زد.
(در اين هنگام آقاي حسن روحاني، رئيسجمهور محترم و هيأت همراه وارد صحن مجلس شدند)
به جناب آقاي رئيسجمهور آقاي روحاني و همراهانشان خيرمقدم ميگوييم و خوشآمد عرض ميكنيم.
عرض كردم هيچيك از رؤساي جمهور گذشته آمريكا چنين رفتار ناشايستي نداشتند، اما رئيسجمهور فعلي آمريكا پس از تماس تلفني با چند تن از رؤساي كشورهاي عربي با گستاخي به چنين عملي دست زد. اخبار پشتصحنه حكايت از آن دارد كه اين كار در چارچوب طرحي سامان يافته است كه از قبل با برخي كشورها در حمايت از رژيم صهيونيستي، عادي كردن روابط با اين رژيم و به فراموشي سپردن ماجراي غمانگيز ملت فلسطين هماهنگي صورت گرفته است كه اگر چنين باشد، اين كشورها تمام حيثيت خود را حراج كردهاند براي هيچ. ما نميخواهيم چنين اخباري را باور كنيم، اما محاسبات سادهاي نشان ميدهد آمريكا در اين ماجرا چه فضاحتي ايجاد كرده و اگر كشورهاي اسلامي و عربي حساب خود را جدا نكنند از حيثيت خود چيزي باقي نخواهند گذاشت و ملتهاي مسلمان را در مقابل خود خواهند ديد.
چندي پيش رئيسجمهور آمريكا در مانور سياسي كه در منطقه داد و با سر و صدا بر خلاف مواضع دوره تبليغات انتخاباتي خود حرفهاي جديدي سر داد، در ازاي آن حدود (500) ميليارد دلار از اموال منطقه را به جيب زد و با كمال وقاحت اعلام كرد وقتي سعوديها و برخي كشورها قول پول در اين حد را به ما دادند، در جلسه آنها حضور يافتم. حتي اخيراً هم از كشور بحرين نگذشت و با پررويي در توئيت خود اعلام كرد پول
خوبي از فروش سلاح به اين كشور حاصل كردم.
نتيجه بذل و بخشش كشورهاي منطقه را آمريكا اينگونه پاسخ داد. پول را از آنها گرفت، اما همه آرمانهاي عربي و اسلامي را به پاي رژيم صهيونيستي ذبح كرد. در اين ماجرا جدا از حماقت آمريكا بيشترين خسارت را اين كشورها دادند. چرا؟ اگر بدون اطلاع آنان آمريكا چنين اقدامي كرده است كه نشاندهنده كمال بياعتنائي آمريكا به اين كشورها است. اين اقدام يادآور سخنان چند دهه قبل كيسينجر است كه گفته بود «ارزش منابع نفتي كشورهاي عربي براي ما خيلي بيشتر از خود آنهاست». عليالقاعده در چنين فرضي بايد در رفتار اين كشورها آثاري از تنبه ديده شود كه دولت و ملت خود را اينقدر تحقير نكنند. اگر در آينده چرخشي در رفتار آنان ديده شود، آثاري از غيرت ديني و ملي را ميتوان مشاهده كرد.
اما اگر آمريكا با اطلاع آنان چنين اقدامي انجام داده است كه اوج فلاكت سياسي اين كشورها است و اين مسألهاي نيست كه از ذهن ملتهاي مسلمان به خصوص فلسطينيان مظلوم محو شود. نفرت اين ماجرا براي آنان ابدي خواهد بود. ما اميدواريم همانگونه كه اين كشورها اين روزها موضع گرفتهاند بدون اطلاع آنان باشد و اين كشورها هم مثل همه كشورهاي مسلمان مخالف اقدام آمريكا باشند ولي بپذيرند كه خسارت عمده را آنان كردند و بيشترين ضربه را اقدامات آنان به پيكر جامعه اسلامي زده است. حال انتظار است كشورهاي اسلامي مخصوصاً اين كشورها موضعي يكپارچه عليه آمريكا داشته باشند و اقدامات عملي عليه آمريكا اتخاذ نمايند تا ايالات متحده ديگر هوس رفتاري ارباب و رعيتي با آنان نداشته باشد. انتظار حداقلي ملتهاي مسلمان در مقابل اين گستاخي آمريكا اين است كه روابط سياسي با اين كشور را تعليق نمايند تا آقاي ترامپ درد رفتار تحقيرآميز نسبت به مسلمانان را درك كند و اگر همت بلندتري دارند روابط تجاري خود را با آمريكا متوقف كنند تا اين رئيسجمهور متقلب تاجرمسلك بفهمد با حيثيت مسلمانان نميتواند تجارت كند.
در كنفرانس وزراي كشورهاي عربي در حد اعلام مواضع اقدامي صورت گرفت، اما اگر اتحاديه عرب و كشورهاي اسلامي به اقدامي عملي دست نزنند نه تنها در تاريخ به بيعرضگي در يك حادثه مهم متهم
ميشوند كه ايالات متحده را گستاختر خواهند كرد.
البته ملت غيور و شجاع فلسطين راه خود را يافتهاند و رژيم بيهويت صهيونيستي نميتواند با زد و بند با آمريكا و چند كشور زبون منطقه صورتمسأله را عوض كند و براي مردم فلسطين جانمايي جديدي در سرزمينهاي ديگر كند. سرزمين فلسطين متعلق به ملت فلسطين است و خداوند مكر صهيونيستها و آمريكاييها را به ذلت آنان بدل خواهد كرد.
والسلام عليكم و رحمه الله
نمايندگان ـ مرگ بر آمريكا، مرگ بر آمريكا.

حسن روحانی
بسم الله الرحمن الرحيم
«الحمدلله رب العالمين و صلي الله علي سيدنا و نبينا محمد و آله الطيبين الطاهرين و صحبه المنتجبين» (حضار صلوات فرستادند).
ايام ميلاد باسعادت پيامبر عظيمالشأن اسلام و امام صادق (عليهالسلام) و ماه ربيعالمولود را خدمت همه نمايندگان محترم مجلس شوراي اسلامي و ملت ايران تبريك و تهنيت عرض ميكنم. خداوند بزرگ را شاكرم امسال كه اولين بودجه دولت دوازدهم و پنجمين بودجه از ابتداي دولت يازدهم است، امروز در موقع قانوني تقديم مجلس شوراي اسلامي ميشود و اميدواريم طبق آييننامه مجلس شوراي اسلامي در روند بررسيهاي (40) روزه ما در اواخر ديماه شاهد بررسي اين لايحه در صحن علني مجلس شوراي اسلامي باشيم و تا آغاز دهه فجر و (12) بهمن لايحه در اختيار دولت به صورت قانون قرار بگيرد، حالا عرض ميكنم لايحه بودجه امسال كاملاً متفاوت با بودجههاي سالهاي گذشته است و در واقع در اين لايحه بودجه به خوبي روشن شده كه بودجه تنها يك ليست درآمدي و هزينهاي نيست، بلكه بودجه سالانه برشي از برنامه چهارساله دولت است. من به محضر ملت ايران و شما نمايندگان محترم مجلس شوراي اسلامي عرض ميكنم كه چارچوبهاي اصلي تمام وعدههاي اصلي دولت دوازدهم در انتخابات ارديبهشت 96 در اين لايحه تبلور دارد و بودجه سال 97 به معناي آغاز اجراي برنامههاي دولت دوازدهم است و تمام وعدههاي اصلي كه دولت به مردم در انتخابات داده و هر آنچه مورد مطالبه مردم در ايام انتخابات بود كه مردم از ما اشتغال، رشد اقتصادي، رفع فقر و كاهش نابرابريها و تحرك در طرحهاي اصلي و مهم و حضور بخش خصوصي در اقتصاد كشور بود، شما در اين لايحه به خوبي مشاهده ميكنيد. لايحهاي كه امروز تقديم شما ميشود، شما در تبصرههاي (14)، (18) و (19) به خوبي خواهيد ديد كه يك تحول بزرگ در بودجه امسال خواهد بود. دولت روند جديدي را آغاز كرده و اين روند را در سالهاي بعد ادامه خواهد داد.
پايه اصلي بودجه امسال شفافيت و پرداخت اعتبار به دستگاهها بر مبناي عملكرد سهماهه آنها است. آنچه كه در گذشته انجام ميگرفت اين بود، دستگاهي ميآمد به ما ميگفت سال گذشته من (1000) تومان گرفته بودم، از اين (1000) تومان (990) تومان را خرج كردم و براي سال آينده حداقل (10) درصد اضافه ميخواهم، من (1100) تومان ميخواهم و آن كسي كه (1000) تومان بودجه داشت و صرفهجويي كرده بود و (800) تومان خرج كرده بود به مراتب كمتر در سال بعد دريافت ميكرد. يك رقابتي براي هزينه كردن بود، به ويژه در ماههاي آخر سال بودجهها را هزينه كنند براي اينكه بتوانند بودجه بيشتر بگيرند. به قول فلاسفه يك تسلسلي
در گرفتن اعتبارات درست شده بود كه پاياني هم نداشت، به همين دليل هم گفتند تسلسل باطل است. مسيري انتخاب شده بود كه اين مسير به نفع كشور نبود، شفافيت در آن نبود، دستگاهها تشويق به اجرا نميشدند و از طرف ديگر، ما نميدانستيم يك خدمت چقدر براي دولت هزينه دارد. اگر بناست ما بيماري را معالجه كنيم با چه هزينهاي؟ اگر ميخواهيم عمل جراحي انجام بدهيم با چه هزينهاي؟ اگر دانشجويي ميخواهد تربيت شود با چه هزينهاي؟ اگر دانشآموزي بايد كلاس درسش را بگذراند با چه هزينهاي؟ وقتي هزينه دستگاههاي دولتي را با بخش خصوصي مقايسه ميكرديم گاهي اصلاً قابل مقايسه نبود، ما براي چه اين كار را ميكنيم؟ ما دانشآموز دبستاني را با كيفيت درسي پايينتر و با قيمت گرانتر. من در آغازي كه ميخواستم وزير آموزش و پرورش را در اين دوره معرفي كنم گفتم اگر ما صندلي يك دانشآموز را از يك مدرسه خصوصي بخريم ممكن است براي ما (1) ميليون تمام شود، اما يك دانشآموز كه در اختيار شما ميگذاريم يعني وزارت آموزش و پرورش، (5/2) ميليون هزينه ميكنيد، به هر دو حرف من ايراد گرفت. گفت اولاً اگر به بخش خصوصي بدهيم (1) ميليون نميشود، (800) هزار تومان ميشود. اگر به بخش دولتي بدهيم (5/2) نميشود، نزديك (3) ميليون تومان ميشود. اين كار درست است كه ما اين همه هزينه ميكنيم، براي چه هزينه ميكنيم، از پول مردم، براي چه؟ براي خدمت. آن خدمت به چه قيمتي؟ بايد دولت بتواند با بخش خصوصي رقابت كند و يا واگذار كند. ما بايد بر مبناي عملكرد بودجهريزي كنيم، بر مبناي هدف، بر مبناي نتيجه، نه بر مبناي هزينه پارسال. تمام بودجههاي گذشته ما بر مبناي هزينه پارسال است و اين در بودجه امسال آغاز شده است. حدود (34) درصد بودجهاي كه الان تقديم شما ميشود بودجه عملياتي است و بايد اين روند ادامه پيدا كند تا همه بودجههاي ما عملياتي شود. در بخش استاني (100) درصد بودجه طبق اين بودجه عملياتي خواهد بود.
از طرف ديگر تمركززدايي، بودجه ما به گونهاي تنظيم ميشود كه همه اعتبارات و هزينهها در اختيار تهران است، (2) درصد، (3) درصد اعتبارات هزينهاي به استان ميدهيم، با يك مقدار كمي بودجه عمراني. براي سال آينده به جاي (4) درصد، (24) درصد بودجه ما در بخش هزينهاي در اختيار استانها قرار ميگيرد، در عمراني بيشتر (30) درصد در اختيار آنها قرار ميگيرد. بگذاريم استانها خود بدانند چه مقدار هزينه و چه مقدار درآمد دارند، خودشان مديريت كنند. نمايندگان مجلس شوراي اسلامي در هر استاني راحتتر بتوانند بر كار استان، استاندار، برنامهريزي و مسئولين استان نظارت كنند و ما بر مبناي عملكردهاي سهماهه نظارت كنيم و بودجه در اختيار آنها بگذاريم. سازمان برنامه و بودجه طبق لايحه بودجه امسال مسئوليت بسيار سنگيني را بر دوش دارد و بايد به دقت نظارت كند.
مشكل ديگر بودجه كه من از شما نمايندگان محترم درخواست ميكنم كمك كنيم و دست به دست هم بدهيم، تا آن را حل كنيم، در طول سالهاي گذشته رديف اندر رديف، هر كسي آمده يك رديفي گرفته، بعد دو تا برادر در يك دستگاه بودند آمدند دو تا رديف كردند، بعد پسرعمو آمده چهار تا رديف كرده، رديف، رديف درست شده و معلوم نيست اين رديفها و پولها در اختيار چه كسي قرار ميگيرد، چه كسي نظارت ميكند، كجا مصرف ميشود. رديفها در بودجه امسال كاهش پيدا كرده و من خواهش ميكنم به ما كمك كنيد. حتماً به شما مراجعه ميكنند، حتماً به شما فشار ميآورند. ما بايد بتوانيم بر اين رديفها نظارت كنيم، اين پول كجا ميرود، چطور مصرف ميشود؟ اگر روند سالهاي گذشته ادامه پيدا كند، فرض محال كه دولت دوازدهم بتواند كشور را اداره كند، دولت بعد حتماً نميتواند كشور را اداره كند. ما در يك بنبست قرار ميگيريم، ما در بودجه امسال براي تمام چالشهاي اصلي كشور ورود كرديم و در اين بودجه وارد شديم و اين روند را در چهار سال آينده ادامه خواهيم داد.
تلاش ما در دولت يازدهم ايجاد يك آرامش و ثبات اقتصادي بود، در واقع ميخواستيم اين لكوموتيو و قطار روي ريل قرار بگيرد، الان روي ريل قرار گرفته، حالا سرعت لازم ميخواهيم، حالا دقت لازم ميخواهيم، بايد با سرعت پيش برويم و به اهدافمان برسيم. ما در سالهاي گذشته از آغاز نگران رشد بوديم، به دليل اينكه قبلاً با رشد منفي مواجه بوديم. تلاش ما اين بود كه اقتصاد ما داراي رشد باشد، تورمش قابل مهار باشد، اشتغال قابل
قبول داشته باشد، بانكهاي ما نظم پيدا كند، صندوقهاي بازنشستگي ما در مسير درست قرار بگيرد، بودجهريزي ما علمي، عملياتي و درست، با شفافيت و نظارت باشد، ما در اشتغال بتوانيم يك حركت بزرگ به وجود بياوريم، در مسأله فقر يك قدم مهم برداريم.
من اگر بخواهم بودجه امسال را در يك جمله خلاصه كنم، بودجه سال 97 بودجهاي است بر مبناي اشتغال فراگير و رفع فقر و ايجاد عدالت، اين كل بودجه سال 97 است. در گذشته شرايط ما به گونهاي بود كه ميبايست دولت مسير اقتصاد را در مسير رشد و توسعه قرار بدهد. ما در دولت يازدهم در همه سالها رشد مثبت داشتيم، جز سال اول يعني سال 92 كه ما نيمه سال آمده بوديم، رشد منفي سال قبل كه حدود (7) درصد بود، حالا بانك مركزي ميگويد (8/6) منفي، مركز آمار ميگويد (4/7)، حالا هر چه، ما حدود (7) منفي بوديم. ما اين را زير منفي (2) آورديم، يعني پايان 92 منهاي (9/1) حدود (2) شد. جز سال اول از 93، 94 و 95 هميشه رشد مثبت داشتيم، مخصوصاً سال 95 كه ما به رشد دورقمي رسيديم. خوشبختانه امسال آنچه در فصل اول امسال در مقايسه با فصل اول سال گذشته در رشد اقتصادي به ما اعلام ميشود بدون نفت (7) و با نفت (5/6) است. يك قدم بسيار خوبي در رشد برداشته شده، هدفگذاري ما هم اين است كه در طول دولت دوازدهم انشاءالله ما رشد بالاي (5) درصد سالانه داشته باشيم، البته خيلي بايد در اين كار تلاش و سرمايهگذاري شود. حالا عرض ميكنم اگر ما دست به دست هم بدهيم از اين مشكلات عبور ميكنيم. تورم هم همانطور كه ميدانيد در دولت يازدهم مهار شد، هدفگذاري ما اين بود يكرقمي شود، ما ميخواستيم در سال پاياني يكرقمي شود، يك سال زودتر يكرقمي شد و اين تورم تا به امروز هم الحمدلله يكرقمي باقي مانده، تلاش ما هم اين است كه مهار تورم را ادامه بدهيم.
در مسأله اشتغال مشكل بزرگي پيشروي ماست. اينكه در زمان انتخابات يكي از خواستهاي اصلي مردم مسأله اشتغال بود و بهحق سخن ميگفتند، همه كانديداها هم به مردم قول اشتغال ميدادند، ميگفتند ما روند اشتغال را سرعت ميدهيم، بيكاري را كاهش ميدهيم. در دو فصل آغازين امسال نسبت به سال گذشته اشتغال خالص ما (750) هزار است، يك رقم بسيار خوب، حالا تا پايان سال وابسته به فصلهاي بعدي و جمعبندي است، چون ما اشتغال را فصل به فصل مقايسه ميكنيم. البته اين اشتغال با رقم نيروهاي فعال در بازار كار فاصله دارد، پيشبيني ما اين است كه در سال آينده نيروهاي فعال ما براي بازار كار، نيروهاي جديد براي حضور در بازار كار حدود (840) هزار نفر باشد. معني اين آن است كه ما بايد يك حركت بسيار بزرگي را براي اشتغال انجام بدهيم. در لايحه بودجه امسال يك مسأله مهم اشتغال است و شما ميبينيد كه ما با درآمدي كه در تبصره (18) پيشبيني كرديم و با اهرم كردن اين درآمد براي استفاده از صندوق توسعه ملي و همچنين تسهيلات بانكها، اين سه با هم يك رقم بزرگي را براي اشتغال در اختيار ما ميگذارد. شما ميدانيد ما در گذشته تجربه بسيار بدي در اشتغال داريم، هر دولتي آمده در اشتغال وارد شود و وامي را تقسيم كرده به نتيجه مثبت نرسيده است. تلاش ما براي اشتغال اين است كه تسهيلات بانكي را در امور خاص و ويژه كاهش بدهيم، در برخي از موارد وظيفهاي كه كارفرما براي پرداخت بيمه دارد را ما متقبل شويم و به عهده بگيريم تا شاهد يك حركت ارزشمند در بخش اشتغال باشيم.
اگر لايحه پيشنهادي دولت در مجلس شوراي اسلامي به همين صورتي كه ما پيشنهاد داديم به تصويب نمايندگان محترم مجلس شوراي اسلامي برسد من به ملت اعلام ميكنم ما سال آينده شاهد يك حركت بسيار پرشتاب در اشتغال خواهيم بود. اينكه من خواهش ميكنم بودجه را تا (12) بهمن به ما برگردانيد به اين دليل است كه امسال براي تدوين آييننامههاي اين بودجه نياز به وقت بيشتر است، ما بايد تلاش بيشتري انجام بدهيم تا اين آييننامهها را تصويب كنيم.
در بخش اشتغال، موارد خاصي بيشتر مورد نظر ما است. شما ميدانيد ما در بخش مسكن كه اولاً صنعت مسكن ميتواند پيشتاز در اشتغال باشد، صدها شغل در كنار خودش به همراه دارد و ميآورد. شما ميدانيد در سالهاي قبل در بخش مسكن رشد ما منفي بود، با اينكه رشد كلي كشور مثبت بود، ولي مسكن منفي بود. از زمستان پارسال اين حركت اصلاح شد و به سمت رشد مثبت در مسكن رفتيم. الان در سهماهه اول امسال
رشد مسكن ما مثبت (7) است و معدن ما كه باز نياز به يك تحرك داشت، رشد معدن ما (5) است. اين نشان ميدهد كه ما در بخش مسكن براي حركت ميدان دادهايم.
حالا چند تا مسأله ديگر هست. نمايندگان محترم مجلس شوراي اسلامي! ما چطور بايد يك؛ مسكن مردم را تأمين كنيم؟ دو؛ مسكن مردم را بازسازي كنيم و بافت فرسوده را از بين ببريم؟ سه؛ امنيت جاني براي مردم در مسكن تأمين كنيم؟ چهار؛ نشاط لازم را به جامعه برگردانيم؟ همه اينها را ما در يك طرحي به نام بازسازي در بافت فرسوده و حاشيه شهرها ميتوانيم انجام بدهيم. ببينيد! ما اگر رفتيم در يك بيابان (30) كيلومتر، (40) كيلومتر بيرون شهر يك زمين صافي را پيدا كرديم و يك برجي را بالا برديم، گفت كه «هذا اول المشكل»، گفت الان اول گرفتاري است. جادهاش كجاست؟ آبش كجاست؟ برقش كجاست؟ گاز كجاست؟ مدرسهاش كجاست؟ مسجدش كجاست؟ كلانترياش كجاست؟ هيچي نيست، اول گرفتاري ميشود. يك خطاي ما اين بود كه در دولتهاي گذشته رفتند بيابانها را تبديل به مسكن كنند. مسكن وسط شهر جا دارد، وسط شهر يك محله (100) تا، (200) تا، (500) تا خانه كوچك (60) متري، (50) متري، (70) متري، ساختمان مربوط به (60)، (70) سال پيش با يك زلزله ويران ميشود، در قلب تهران، نه حالا به روستا برويم، در قلب تهران، در قلب شهرهاي بزرگ ما، در مشهد و اصفهان ما، در تمام كلانشهرهاي ما. ما بياييم يك محله را به عهده بگيريم، در اين محله منزل و مسكن مناسب را بسازيم و مردم را منتقل كنيم، خانه آنها را خراب كنيم، يك فضاي باز براي آنها به وجود بياوريم، ورزشگاه و مدرسهاش و اين نياز به بودجه ندارد، اين نياز ندارد كه ما برويم در صندوقمان، پايه پوليمان و بانك مركزيمان دست ببريم. مشكل مسكن مهر اين نيست كه پايهاش سفت يا شل است، ميخواهد سفت باشد ميخواهد شل باشد، آن مسأله دوم است، مسكن مهر از چه پولي درست شد؟ اين را جواب بدهيد. استقراض از بانك مركزي، خطاي بزرگ از جيب مردم. مسكن مهر از جيب فقرا درست شد، چون پايه پولي بالا رفت. (40) درصد آنچه پول از اول تاريخ تا آن موقع به وجود آمده بود ايجاد شد، اين شد تورم (45) درصدي. همه راه اشتباه در فهم مسكن مهر انتخاب كردند، ريشه مسكن مهر غلط و نادرست بود.
حالا من اصلاً كاري به مسكن مهر ندارم، بحث من الان اين است يك؛ ما بايد مسكن مردم را به طور صحيح درست كنيم. دو؛ ما نياز به پول بانك مركزي نداريم. شما سرمايهدار را ميآوريد، زمين را در اختيار او ميگذاريد، دو برابر مسكني كه در آن محله وجود دارد ميسازد، مسكن صاحبان خانه را به آنها ميدهد و در برابرش مسكني كه ميماند را به عنوان هم سرمايهگذاري و هم سودش برداشت ميكند. تحول و بازسازي در بافت فرسوده، من جلسات متعددي راجع به بافت فرسوده در دولت دوازدهم گذاشتم، حتي سرمايهگذاران بخش خصوصي را هم در يك جلسهاي با حضور مسئولين دولتي دعوت كردم، آمدند حرف زدند، گفتند كه ما نياز به هيچي نداريم، فقط وقتي اين خانه را درست ميكنيم مشتري داشته باشيم كه اين خانه را از ما بخرد. پس ما تسهيلات ارزانقيمت براي خانهاوليها لازم داريم، تسهيلات براي آنهايي لازم داريم كه خانهشان در منطقه بافت فرسوده است، آنهايي كه در شرايطي قرار گرفتهاند كه در حاشيه شهرها هستند. حالا من نميخواهم راجع به بافت فرسوده صحبت كنم، ميخواهم بگويم در بحث اشتغال يكي از قدمهاي مهمي كه ما براي اشتغال برخواهيم داشت سالانه ساخت (200) هزار واحد مسكوني با تسهيلات جديد است. واحد مسكوني را دولت نميسازد، دولت سازنده ساختمان نيست، دولت نظارت ميكند، مردم ميسازند، شركتها ميسازند، دولت ناظر بر اين كار است.
ما در بخش صادرات غيرنفتي نياز به يك تحول بزرگ داريم. من به محضر نمايندگان محترم عرض كنم ما در زمينه صادرات غيرنفتي كه در اين بودجه توجه ويژه به آن شده، من خواهش ميكنم به اين نكات توجه كنيد، به دليل اينكه اين بودجه ما كاملاً جديد است، با شكل جديد است، با چارچوب جديد است، اين بودجه ايجاد يك تحول بزرگ خواهد كرد. ما در زمينه صادرات غيرنفتي اول ميبايست فضاي جهان و منطقه را آماده ميكرديم، شما ميخواهيد صادر كنيد، به كجا صادر كنيد؟ به كشورهاي منطقه، به غير كشورهاي منطقه. شما ميخواهيد سرمايهگذاري كنيد، كجا؟ در كشورهاي منطقه و غير منطقه. شما ميخواهيد جذب سرمايه و
تكنولوژي كنيد. همه اينها نياز به تعامل سازنده با جهان داشت يا به تعبير مقام معظم رهبري كه فرمود تعامل گسترده با جهان.
ما نياز به تعامل گسترده با جهان داريم. ما به حول و قوه الهي در يك كار عظيم و بزرگ در سالهاي اخير در منطقه امنيت و ثبات را به منطقه برگردانديم، دست رزمندگان اسلام و رزمندگان مقاومت را ميبوسيم. استكبار جهاني را مأيوس كردند، صهيونيسم را مأيوس كردند، عراق را امن كردند، سوريه را امن كردند، لبنان را امن كردند، انشاءالله در آينده يمن امن خواهد شد. تمام تلاش بر اين است كه منطقه امن شود. من نميخواهم بگويم همه مشكلات امنيتي حل شده و تمام شده، اما پايههاي اصلي تروريسم در منطقه فرو ريخته، كار بسيار عظيم و بزرگي انجام شده است. امروز روزي است كه ما بايد در اين منطقه از لحاظ اقتصادي، فرهنگي و سياسي فعال شويم. بايد در عراق، سوريه، افغانستان، پاكستان و در تمام كشورهاي همسايه، منطقه و آسيا فعال شويم، اين از يك طرف. پس ما به يك تحرك براي صادرات نياز داريم. يك بخش بزرگي از اين اشتغال ما از طريق صادرات غيرنفتي درست خواهد شد. امروز ما منطقه امنتر و بهتري داريم. اگر يك كشوري در منطقه ما و همسايگي ما هست كه متأسفانه زياد حرف ميزند و حرفهايش بيمنطق است، ما با آن كشور هم مشكل نداريم. عربستانسعودي به عنوان كشور همسايه ما بمباران يمن را از فردا قطع كند، اينكه سر تواضع در برابر اسرائيل فرود آورده، از اين حالت ركوع خارج شود، مستقيم بايستد، اتكايش به ملت خودش و ملت منطقه باشد، ما از فردا هيچ مشكلي با عربستان نداريم. عربستان بمباران يمن را قطع كند، التماس براي رابطه دوستانه با صهيونيسم را قطع كند، همين. ما دو تا «قطع» از عربستان ميخواهيم، قطع دوستي غلط با صهيونيسم، قطع بمباران غيرانساني در يمن. ما ديگر با عربستان مشكلي نداريم، با عربستان ميتوانيم روابطمان را برقرار كنيم، ميتوانيم روابط خوب داشته باشيم، آنها بايد آغازگر اين كار باشند، بيايند آغاز كنند. ما به دنيا اعلام ميكنيم روابط ما با دنيا طبق عهد ماست، ما پيمانشكن نيستيم، ما آمريكا نيستيم كه پيمانشكن باشيم. ما پيمان به سختي ميبنديم، ما قرارداد را به سختي امضا ميكنيم، اما اگر امضا كرديم پاي امضايمان
ميايستيم. «و الموفون بعهدهم»، ما به عهدمان وفا ميكنيم. «اوفوا بالعقود»، ما به پيمانمان و عقدمان وفادار هستيم، ما مسلمانيم، ما ايراني هستيم، ما داراي فرهنگ بلند هستيم، به اروپا، آمريكا و ديگر كشورها ميگوييم تا آنها پاي عهد هستند ما پاي عهدمان خواهيم بود. ما آغازگر نقض برجام نه هستيم و نه خواهيم بود، البته اگر روزي آنها بخواهند نقض كنند غصهاي نداريم، ما مسير لازم را پيشبيني كرديم، اما ما در شرايط امروز در سايه برجام دو تحول بزرگ در زمينه اقتصاد در ماههاي اخير به وجود آورديم.
يك؛ كاهش نرخ سود تسهيلات. سرمايهگذاري وقتي در كشور ما انجام ميشود كه سرمايه گران نباشد، ما سرمايه را بايد ارزان كنيم، اگر ميخواهيم با دنيا رقابت كنيم، اگر ميخواهيم در صادرات غيرنفتي رقابت كنيم. هر كسي ميخواهد بيايد سرمايهگذاري كند از بانك تسهيلات ميخواهد، اين بايد براي او ارزان در بيايد، امروز تسهيلات بانكي (3) درصد كاهش پيدا كرده است، اين قدم بزرگي است كه بايد ادامه پيدا كند.
دو؛ امروز سرمايهگذاري خارجي و فاينانس خارجي سهلتر و آسانتر شده، ما قراردادهايي كه با دولتها و بانكهايي آسيايي و اروپايي بستيم، امروز دهها ميليارد تومان اعتبار در اختيار ماست كه ما ميتوانيم استفاده و بهرهبرداري كنيم، اين سرمايه را بياوريم، با آوردن اين سرمايه در كنار سرمايه داخلي ميتوانيم يك تحول بزرگ در اشتغال درست كنيم.
ما از طريق اصلاح قيمتها رقمي را كه به دست خواهيم آورد معادلش را از صندوق توسعه ميگيريم و اين دو با هم در بانكها قرار ميگيرد و بانك هم سهم خودش را روي اين ميگذارد و اين مجموعه تجهيز منبع جديدي براي اشتغال به ويژه در صادرات غيرنفتي، بافت فرسوده، كشتهاي گلخانهاي و ساير موارد خواهد بود. اولين ويژگي بودجه سال 97 موضوع اشتغال است، اين بزرگترين نكتهاي است كه در بودجه 97 ما آمده است. بحث اشتغال و دولت به مردم اعلام ميكند كه ما سال آينده با تجهيز اين منابع ميتوانيم حركت بزرگي را در اشتغال به وجود بياوريم. اين مسأله مهم اول در بودجه سال آينده.
موضوع دوم، مسأله رفع فقر؛ اين بودجه براي رفع فقر است. تبصره (14) اين بودجه اساساً براي اين است كه
ما بتوانيم به هدف رفع فقر مطلق برسيم. من از نمايندگان محترم خواهش ميكنم به اين نكته مهم توجه كنيد، در سال آينده براي اولينبار جمهوري اسلامي ايران يك قدم بسيار مهم و بزرگ براي استانداردسازي زندگي مردم در بخش اقشار ضعيف برخواهد داشت. وعدهاي كه ما به مردم داديم، در اين بودجه اولين قدمهاي آن به خوبي تبيين شده است. رفع فقر مطلق از بودجه 97 آغاز و شروع ميشود. همه شما براي فقراي جامعه نگرانيد و حق با شماست. همه ما ميدانيم اقشاري در اين كشور ما شرايط زندگي خوبي ندارند.
شما ميدانيد كه ما نسبت به گروههايي كه مورد حمايت قرار ميگيرند، مثل آنهايي كه تحت پوشش كميته امداد و بهزيستي هستند، پرداختي امسال در 96 به آنها بيش از سه برابر سال گذشته است. اين اولين قدم مهمي است كه دولت براي رفع فقر برداشته، بيش از سه برابر مستمري اينها نسبت به سالهاي گذشته است، ما اين روند را ادامه ميدهيم.
در سال آينده بايد حداقل زندگي مردم و استاندارد حداقل را تعيين كنيم، اين چيزي است كه ما در سال 97 اعلام خواهيم كرد و اين را در يكي، دو استان به صورت پايلوت اجرا خواهيم كرد. ما يك استانداردي را براي حداقل زندگي تعريف خواهيم كرد و اعلام ميكنيم هر كس در كشور زندگي و درآمدش از اين حداقل كمتر است بيايد ثبتنام كند. زندگي هر كس در كشور پايينتر از اين استاندارد است ميتواند برود در يك سازمان حمايتي ثبتنام كند و ما نظام تأمين اجتماعي را سال آينده به صورت گسترده آغاز خواهيم كرد. ما ميخواهيم تمام اقشار ضعيف جامعه از حداقل زندگي استاندارد برخوردار شوند، اين كار از بودجه 97 در تبصره (14) شروع و آغاز ميشود. ما از شما نمايندگان محترم ميخواهيم در بحث يارانه اصلاحات لازم به دست شما و با كمك دولت با همديگر انجام بدهيم. در بخش يارانه همه ما معتقديم كه آنهايي كه نيازمندند بايد به يارانه برسند. ما سازمان هدفمندي يارانه را در اين بودجه تغيير ميدهيم، اين سازمان به يك صندوق رفاه اجتماعي اميد تبديل ميشود، اين سازمان تغيير ميكند، شرايط جديدي براي يارانه نقدي به وجود ميآيد. نمايندگان محترم مجلس در اين زمينه بايد با هم كار كنيم، همديگر را ياري كنيم، بتوانيم در يك چارچوبي نيازها و خواست مردم را برآورده كنيم و هر آنچه اينجا به دست آمد براي مخارج ديگر برنميگردد. هر آنچه ما در تبصره (14) به دست بياوريم يا براي رفع فقر مطلق تلاش و هزينه ميكنيم، يا براي رفع برخي از مشكلات در بخش سلامت. اين كار دومي است كه در بودجه 97 انجام ميگيرد. اولي اشتغال بود، دومي رفع فقر، تعريف يك استاندارد براي حداقل در زندگي، درخواست از آنهايي كه نيازمند هستند براي ثبتنام و در نهايت ساماندهي يك سيستم دقيق پايشي در كشور و نظام جديد تأمين اجتماعي براي همه مردم.
مسأله سوم كه در اين بودجه تأكيد شده و ما در تبصره (19) به آن پرداختيم، نمايندگان محترم، خواهران، برادران! من از شما ميپرسم امروز يك مشكل ما در عدم رونق اقتصادي چيست؟ من ميخواهم به تبصره (19) بودجه 97 امسال توجه كنيد. الان مشكل ما چيست؟ مشكل ما اين است كه طرحهاي فراواني نيمهكاره باقي مانده و رها شده است. يعني چه، معني آن چيست؟ يعني بخشي از سرمايه كشور را برديم قفل كرديم. شما در هر پروژهاي كلنگ زديد، (1) ميليارد، (2) ميليارد، (10) ميليارد خرج كرديد، نيمهكاره رها شده، آن هم كه مانده با باد و باران و طوفان دارد از بين ميرود. پس ما سرمايه مردم را روي زمين بردهايم و اين سرمايه دارد از بين ميرود و تلف ميشود، ما (6000) طرح نيمهتمام ملي و (65) هزار طرح استاني نيمه تمام داريم، اينها را بايد چكار كنيم، چطور بايد حل كنيم؟ همه اينها سرمايه مردم است و روي زمين مانده است كه هر يك از اينها اگر راه بيفتد اشتغال، رونق و رفاه درست ميكند، مشكل مردم را حل ميكند، مشكل آب حل ميشود، مشكل فاضلاب حل ميشود، مشكل راه حل ميشود، مشكل بيمارستان حل ميشود، مشكل آموزشگاه حل ميشود، يك مشكلي حل ميشود، ورزشگاه حل ميشود. يكي از مشكلاتي كه هست حل ميشود.
براي اين كار ما در تبصره (19) بودجه امسال آنچه كه به عنوان بودجه عمراني مدنظر داريم كه انشاءالله يك حركت خوبي در بودجه عمراني امسال خواهيم داشت، در بودجه امسال منابع عمومي دولت ما در مجموع امسال (368) هزار ميليارد تومان است كه امروز در اين لايحه تقديم مجلس شوراي اسلامي ميشود و ما در
زمينه بودجه عمراني قصد داريم آنچه كه بودجه عمراني ماست تبديل به اهرم شود تا بتوانيم در كنار صندوق و منابع بانكها و همچنين بخش خصوصي. بخش خصوصي، صندوق، بانك و دولت، اين چهار تا با هم جمع ميشوند براي اينكه ما بتوانيم طرحهاي نيمهتمام را تكميل و واگذار كنيم و ما بتوانيم شاهد يك حركت بزرگ در بخش عمراني كشور در همه استانها باشيم. اين كار، كار بزرگ و عظيمي است كه در بودجه امسال پيشبيني شده و انجام ميشود.
نكته ديگري كه من ميخواهم در بودجه امسال روي آن تأكيد كنم و شما در تبصرههاي اين بودجه ملاحظه خواهيد فرمود اينكه ما در سالهاي گذشته، سالهاي 94 و 95 عليرغم اينكه درآمد نفتي ما بسيار كاهش پيدا كرده بود و حالا كه اين روزها وضع ما نسبتاً خوب شده، امسال تا پايان سال عليالقاعده درآمد نفتي ما به طور متوسط (50) دلار ميشود، حالا اين روزها بهتر است، اول كمتر بود، سر هم چيزي حدود (50) دلار ميشود، حالا سال ديگر ممكن است كمي بهتر شود. عليرغم اينكه ما شرايط بسيار سختي را داشتيم كاري كه كرديم اينكه طبق مصوبه شما (30) درصد درآمد نفت و گاز را به صندوق ريختيم و قاعدتاً امسال شما ميخواهيد (2) درصد هم اضافه كنيد، (32) درصد ميشود. پيشبيني ما اين است كه اين (32) درصد در سال آينده بيش از (15) ميليارد دلار ميشود، نه كل آن، آنچه كه ما ميخواهيم از (32) درصد درآمد نفتي حدود (15) ميليارد دلار خواهد شد. (20) درصد در صندوق براي طرحهايي كه در صندوق داريم بماند، (12) درصدي كه از (20) درصد تا (32) درصد اضافه ميشود، در بودجه از نمايندگان خواسته شده اين (12) درصد براي طرحهاي مهم پيشبيني شود. من از نمايندگان محترم خواهش ميكنم، چون دو تا نكته مهم دارم اين را توجه بفرماييد.

علی اردشیرلاریجانی
آقاي رئيسجمهور! يك لحظه اجازه بفرماييد. دوستان! در صندليهايتان مستقر باشيد، بفرماييد. آقاياني كه اين جلو هستند بفرمايند در صندليهايشان مستقر شوند. ديگر اسم نبرم، بفرماييد در صندليهايتان بنشينيد. بفرماييد.

حسن روحانی
ما بر مبناي آنچه كه مجلس شوراي اسلامي مقرر خواهد كرد كه (32) درصد درآمد نفتي به صندوق ريخته شود، خواست ما اين است كه (12) درصد اين، يعني آن مقداري كه بيش از (20) درصد است بيايد در طرحهاي مهم از صندوق استفاده شود. اولي اصلاح امور بانكي است. اقتصاد ما درست نخواهد شد تا زماني كه امور بانكي ما اصلاح نشود. ما تاكنون چند اصلاح در امر بانكي انجام داديم، آخر دولت يازدهم، اول دولت دوازدهم، همه تلاشمان را براي اين به كار گرفتيم تا خسارتي كه از طرف چند تعاوني اعتباري در كشور به وجود آمده بود و جامعه ما را به هم ريخته بود، مردم را مستأصل كرده بود، زندگي مردم را دچار مشكل كرده بود، شش تعاوني متخلف كه (25) درصد بازار پولي كشور در اختيار اينها بود، (25) درصد بازار پولي در اختيار اين شش دستگاه متخلف بود. نه تنها راجع به سود تسهيلات هر روز اراده ميكردند و تصميم ميگرفتند و به هم ميريختند، هر روز اراده ميكردند بازار ارز و سكه و املاك را به هم ميزدند، هر طور كه ميخواستند. دولت يازدهم با استمداد از مقام معظم رهبري كه من خدمت ايشان در آخر دولت يازدهم به طور مفصل صحبت كردم كه ما دچار چه معضل بزرگي هستيم و تمام زندگي (3)، (4) ميليون نفر دارد تلف ميشود و اينها چه كساني هستند؟ اين صندوقها چه كساني هستند؟ با اين صندوقها برخورد كردن چقدر سخت بود، اگر خدا كمك نميكرد، اينها رفته بودند همه جا را ديده بودند، همه جا به ما فشار ميآوردند. از تمام ارگانها به من نامه مينوشتند آدم به اين خوبي، اين همه خدمت كرده، چكارش داريد، چرا داريد حسابش را ميبنديد، چرا داريد مؤسسهاش را ميبنديد. آدمهاي عجيب و غريبي ميآمدند سفارش ميكردند و معلوم بود اينها با چه دغلكاري رفته بودند افكار آدمهاي خوب ما را هم منحرف كرده بودند. ما با كمك مقام معظم رهبري، رؤساي سه قوه و شوراي عالي امنيت ملي وارد عمل شديم، به بانك مركزي اختيارات لازم را داديم، كار بسيار عظيم و بزرگي تا امروز انجام گرفته، تمام آنهايي كه در اين مؤسسات حساب داشتند، (98) درصد سپردهگذاران يا پولشان را كامل گرفتهاند يا تا آخر اين ماه خواهند گرفت. البته (2) درصد باقي مانده، براي اين (2) درصد هم بانك مركزي، هم نمايندگان رؤساي سه قوه و هم دادگاهها دارند تلاش ميكنند تا اموال اينها شناسايي شود، ما بتوانيم مشكل آن (2) درصد را حل كنيم.
اما نمايندگان محترم! حل مشكل (98) درصد سپردهگذاران به يك معجزه شبيه بود، كار بسيار عظيم و بزرگي انجام شده، همه قوا كمك كردند، رهبري كمك كرد، شوراي عالي امنيت ملي كمك كرد. ما نبايد بگذاريم اين حادثه در كشور ما تكرار شود. بانك مركزي ما هر اختياري ميخواهد شوراي عالي امنيت ملي به او ميدهد، براي اينكه جلوي اين كار گرفته شود. من مطمئن هستم اگر نيازي هم به قانون داشته باشيم، همه نمايندگان مجلس كمك خواهند كرد، اينها اقتصاد كشور را نابود كرده بودند، زندگي مردم را نابود كرده بودند. اين قدم بزرگ در بحث بانكها بود.
كاهش سود تسهيلات قدم مهم دوم بود. ارتباط بانكها با بانكهاي خارج قدم سوم بود. بالا بردن سرمايه برخي از بانكها قدم چهارم بود و ما امروز نياز داريم براي اصلاح امور بانكي كه موتور محرك در اقتصاد كشور هستند به اصلاح امور بانكي، ما (3) ميليارد دلار از پول صندوق براي اصلاح امور بانكي ميخواهيم و بيش از (2) ميليارد و (150) ميليون دلار براي محيط زيست ميخواهيم.
نمايندگان محترم! وضع گرد و غبار و ريزگرد، هواي آلوده، خاك آلوده، مشكل آب، وضع تالابها و درياچهها و مشكل پسماندها معضل بزرگي را در كشور ما به وجود آورده است. شما به شمال برويد لب دريا و رودخانهها و كنار جنگل را ببينيد چه خبر است. شما به جنوب برويد ببينيد آبادان و خرمشهر چه وضعي دارند. ما بايد مشكل پسماند و فاضلاب اين استانها را حل كنيم، ما بايد مشكل ريزگرد را حل كنيم، ما بايد هواي آلوده را حل كنيم، قدمهايي كه برداشتيم قدمهاي خوبي بوده، اما تا رسيدن به هدف بسيار كم است. ما شروع كردهايم به نهالكاري در جنوب، ما شروع كردهايم به اينكه همه دستگاههايي كه با نفت گاز و نفت كوره كار ميكردند با گاز كار كنند، ما براي ماشينهاي فرسوده رفتيم، قدمهاي خوبي برداشته شده، اما هواي ما هنوز آلوده است، مردم ما در فشار ريزگرد هستند، خانههاي مردم مقاومت لازم در برابر زلزله را ندارد. ما بايد وضع مسكن و بافت فرسوده را حل كنيم، ما بايد محيط زيست را حل كنيم، ما بايد معضل آب را حل كنيم، بهترين راه معضل آب بهرهوري از آب است. بهرهوري از آب ميتواند اولين قدم، نميخواهم بگويم تنها قدم است، قدمهاي ديگري را هم بايد برداريم، اولين قدم بهرهوري خوب از آب است. آب كشاورزي ما بايد شرايط درستي را پيدا كند. طرحهايي كه امروز وجود دارد، دارد در سراسر كشور اجرا ميشود يك تحول بزرگ است، كشتهاي گلخانهاي يك تحول بزرگ است، آبهاي تحت فشار يك تحول بزرگ است، سامانههاي نوين آبياري يك تحول بزرگ است. ما (2) ميليارد و (150) ميليون براي اين امر اختصاص داديم. بنابراين ما آمادهايم تا مجلس شوراي اسلامي به جاي (20) درصد، (32) درصد از منبع نفتي ما را كسر كند و به صندوق بريزد، اما براي طرحهاي مهم كشور و طرحهاي محيط زيستي و اصلاح امور بانكي كه دو معضل بزرگ است، ما در اين بودجه پيشبيني كرديم و شما بايد كمك كنيد.
آخرين سخن من؛ ديگر حفظيات ما به ما اجازه نداد كه برويم متن بخوانيم، ديگر فرصت ما رو به اتمام است، من فقط نكته آخر را بگويم. نكته آخري كه ميخواهم بگويم، نمايندگان محترم! وضع صندوقهاي بازنشستگي ما وضع درستي نيست. شما ميدانيد تمام مشكلاتي كه ما در كشور داريم، اين مشكلات نه از آسمان هفتم آمده و بسياري از آنها هم از بيرون مرزهاي ما نيامده است. در بسياري از موارد تصميم خودمان ايراد داشته و ناقص بوده و بايد حل كنيم و در زمينه صندوقها بايد قدمهاي بزرگي را برداريم، اولين قدم اين است كه صندوق بازنشستگي و صندوق تأمين اجتماعي و بانكهاي ما دست از بنگاهداري بردارند، بايد تمام بنگاههايشان را بياورند عرضه كنند و بفروشند. ممكن است بخواهند در بازار سرمايه سهام داشته باشند، اشكالي ندارد سهام داشته باشند، مديريت بنگاه را نبايد داشته باشند، بيايند بخشي از سهام را بگيرند، پولشان را در بانك بگذارند، هر كجا ميخواهند بگذارند، دست از بنگاهداري بردارند، هم بانكهاي ما، هم سازمان تأمين اجتماعي ما، هم صندوق بازنشستگي ما، اين اولين قدم مهمي است كه دولت در اين زمينه برداشته و شروع كرده و شما نمايندگان محترم بايد ما را حمايت كنيد تا در اين بودجه 97 ما شاهد يك تحول بزرگ باشيم.
جمله آخر من؛ نمايندگان محترم! بعد از اينكه توطئه ابرقدرتها در منطقه براي مسلط كردن گروههاي تروريستي بر مردم مظلوم منطقه با شكست مواجه شده، امروز آمريكاييها توطئه جديدي را با كمك
صهيونيستها آغاز كردند و آن تعرض به قدس شريف است. من در پايان گزارش بودجه 97 خدمت نمايندگان محترم و به ملت بزرگوار ايران اعلام ميكنم، ما در برابر توطئه قدرتهاي بزرگ و آمريكا و استكبار و توطئههاي صهيونيسم نه ساكت بوديم، نه ساكت هستيم و نه خواهيم ماند و هر قدمي كه بتوانيم براي حمايت از ملت مظلوم فلسطين و جايگاه مقدس بيتالمقدس كه اين سرزمين مسلمانها است، همان كه پيامبر مكاني بود كه از آنجا به آسمانها عروج كرد، «سبحان الذي أسري بعبده ليلاً من المسجدالحرام الي المسجدالاقصي الذي باركنا حوله». ما مسلمانها و ايرانيها در برابر حراست از قدس شريف و از حقوق ملت فلسطين در تمام لحظاتمان، امروزمان و آيندهمان به عنوان يك آرمان مقدس مد نظر ما بود. آمريكا در اين توطئه موفق نخواهد بود، صهيونيسم در اين توطئه موفق نخواهد بود و ملتهاي اسلامي به حول و قوه الهي روزي قدس، قبلهگاه اول مسلمانها را آزاد خواهند كرد. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته
اجازه ميخواهم كه بودجه سال 97 را تقديم مجلس شوراي اسلامي كنم.

علی اردشیرلاریجانی
از آقاي دكتر روحاني و اعضاي دولت كه در مجلس حضور داشتند تشكر ميكنيم. تذكر را بفرماييد.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي رئيس! همكاران عزيز تذكر دارند، اگر اجازه بدهيد نفر اول جناب آقاي هادي قوامي اخطار دارند، بعد تذكر را بشنويم.

علی اردشیرلاریجانی

هادی قوامی
بسم الله الرحمن الرحيم
جناب آقاي رئيس! اخطار من ضابطههاي اصل (43) قانون اساسي است كه شرايطي را براي اقتصاد پيشبيني كرده است. لايحه بودجه هم كه به مجلس ارائه ميشود بايد در آن متناسب با اين شرايط اقتصادي باشد كه ما در قانون اساسي ديديم. به طور مثال بحث صادرات و واردات كه در واقع يك شاخص مهم است. وقتي كه آمار واردات ما در هفتماهه سال 96 نزديك (20) درصد رشد دارد يا صادرات ما منفي شده، ما چطور ميتوانيم در بودجه سال آينده به درآمدهاي شايسته در بودجه متكي شويم؟ يا در بحث كنترل تورم كه
جناب آقاي رئيسجمهور اشاره ميكنند، نقدينگي كشور كه از (450) هزار ميليارد تومان در سال 92 به (1) ميليون و (450) هزار ميليارد تومان رسيده، رابطه علمي بين تورم و نقدينگي اثبات ميكند كه هر وقت نقدينگي زياد ميشود تورم زياد ميشود. اگر نقدينگي زياد شود و تورم كم شده باشد بايد اين نقدينگي در توليد كاناليزه شده باشد، يعني اثرات اين در افزايش توليد و اشتغال منعكس شود كه وضعيت ركودي فعلي باز اين را نشان نميدهد. يعني نشان ميدهد كه اين نقدينگي از جريان توليد منحرف شده، در جاهايي رفته نشسته كه اخطار يك تورم (200) درصدي را ميدهد و اين باعث ميشود تا بودجهاي كه ما ميخواهيم راجع به منابع آن تصميمگيري كنيم منابع قابل اتكا نباشد، منابعي باشد كه مدام وابستگي شديدتري ايجاد ميكند، مثل همين اسناد خزانه و اوراق مشاركت.
رئيس ـ حالا دو نكتهاي كه ميفرماييد نكته مهم و درستي است، هم روي صادرات بايد تأكيد كرد.
قوامي ـ عرض من اين است، جناب آقاي رئيس ببينيد! امسال كه مقام معظم رهبري واردات را حرام شرعي و قانوني دانستهاند، چرا ما يك كارخانههايي در داخل داريم كه الان در اين هفتماهه تعطيل شدهاند، ولي ميروند از چين و ناكجا آباد كالا وارد ميكنند؟ من ميخواهم بگويم اينها حتماً در درآمدهاي اين بودجه اثر ميگذارد و ما چطور ميتوانيم اين شركتهايي كه، آقاي رئيس! ما در اين شركتها چه ديدهايم؟ در اين شركتها ديدهايم اينها بايد سود سهام دولت و ماليات به دولت بدهند. از اين محل بايد بودجه را تأمين كنيم. وقتي توليدي در اين بخشها نيست ما چطور ميتوانيم بودجه را متكي كنيم؟ (رئيس ـ ميدانم، آقاي قوامي! فرمايشات شما درست است، الان فرصت اين بحث نيست) آقاي رئيس! الان (70) درصد بودجه (1) ميليون و (100) هزار ميليارد توماني كه دولت محترم آورده مربوط به شركتهاي دولتي، بانكها و مؤسسات انتفاعي وابسته به دولت است كه همه آنها سراب درآمدي دارند و اينها حتماً اوضاع را آشفته ميكند.

علی اردشیرلاریجانی

هادی قوامی
پيشنهاد من اين است وقتي كه خود دولت متقاضي است ميرود از خارج وارد ميكند، اين توجه را
به داخل بتاباند. من مثال عرض كنم، وقتي كه مثلاً وزارت نفت ميرود (240) هزار تن قرارداد لوله از خارج وارد ميكند، اين باعث ميشود اين (240) هزار تن خروج ارز شود، محدوديتهاي بودجه كشور كم شود، ولي اگر اين (240) هزار تن را بيايد از يك كارخانهاي در داخل بخرد يك زنجيره ارزش ايجاد ميكند، درآمد مالياتي بالا ميرود، بيمههاي ما با مشكل مواجه نميشوند، اشتغال افزايش پيدا ميكند، توليد افزايش پيدا ميكند. اينها در بودجه وجود دارد. اينها بودجه كشور را دچار سراب بودجهاي ميكند.

علی اردشیرلاریجانی
اين لايحه الان در اختيار شماست، آنجاهايي كه فكر ميكنيد بايد الزاماتي به وجود بيايد، چه در مورد صادرات كه امر مهمي است، چه در مورد شركتها و خريد داخل يا ممنوع كردن ورود بعضي از كالاهايي كه در داخل توليد ميشود، اين در اختيار شماست. آقاي قوامي! جنابعالي و دوستان ديگر پيشنهاداتتان مدون كنيد در زمان مقرر در آييننامه به كميسيون تخصصي بدهيد انشاءالله مد نظر قرار خواهد گرفت، بفرماييد.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي رئيس! جناب آقاي نادر قاضيپور تذكر دارند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام محضر رهبر فرزانه انقلاب و نيروهاي مسلح. آقاي لاريجاني! تذكر من ماده (184) آييننامه است؛ دولت موظف است لايحه بودجه سالانه كشور را حداكثر تا (15) آذرماه تقديم مجلس كند. آيا در اين لايحه دولت مشكلات اساسي كشور از جمله بازنشستگان، متعادلسازي حقوق لشكري و كشوري آماده است؟ بند دوازدهم اصل سوم؛ بدهي دولت به تأمين اجتماعي كه (40) ميليون تحت پوشش دارد چطور ميخواهند اقدام كنند؟
اصل بيستم قانون اساسي؛ آبرساني به روستاييان آمده، مسكن روستاييان و كارگران آمده؟ اصل (31)؛ آيا احياء درياچهها و تالابها از جمله درياچه اروميه آمده. اصول (45) و (50) قانون اساسي؛ سياستهاي كلي ابلاغي رهبر معظم از جمله كوچك شدن دولت آمده يا باز هم هزينه نهاد رياست جمهوري افزايش مييابد؟ اصل (110) و اصل (44) قانون اساسي؛ باز هم ميخواهند از داخل و خارج استقراض كنند، اينكه بودجه نيست. اصل (80) قانون اساسي؛ آيا به پيمانكاران نيز ميخواهند اوراق چاپي خزانه بهجاي پول بدهند؟ فكر ميكنيد اينطور ميشود كشور را اداره كرد، امور دولت بهخصوص عمراني را؟ اصل (53) قانون اساسي.
آقاي لاريجاني! در خاتمه، آيا در بودجه ماده (10) قانوني كه ما تصويب كرديم زلزلهزدگان را پول بدهند نيازي نبود؟ اين در كل قوانين مادر است در قانون بودجه سالانه بايد بياورند كه براي زلزلهزدگان ديگر مجلس قانون تصويب نكند.
نمايندگان محترم كرمانشاه، آقايان: سليماني، مصري، جاسمي، حسينيكيا، صفري، فلاحتپيشه، نادري و فرهاد تجري شب و روز در منطقه هم براي بودجه، هم براي دولت و هم مجلس ميدويدند كه پول جمع كنند. در لايحه بودجه براي زلزلهزدگان، سيلزدگان بايد يك قانون كلي بياورند كه نياز نباشد در موقع زلزله ديگر نمايندگان بيايند اسير كربلا بشوند، هم كار كنند و هم دنبال پول بروند. (رئيس ـ متشكريم) از حضرتعالي ميخواهيم در لايحه بودجه كه آمده است؛ اولاً بايد قبل از پانزدهم بدهند. از امروز ما (10) روز هم فرصت داريم مطالعه، نقد و اصلاح كنيم. اجازه بدهيد مجلس دقيقاً بودجه را عين برنامه ششم برسد. به عشق اباالفضل يا اباالفضل.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، حالا آقاي قاضيپور! نكاتي كه شما ميفرماييد نكات خوبي است، منتها الان لايحه در اختيار شما است. همانطور كه شما فرموديد وقت داريد براي اينكه پيشنهاداتي را در اين زمينه ارائه بدهيد. كميسيونهاي تخصصي هم با دقت اين پيشنهادات را بررسي كنند. توصيه من اين است كه لابهلاي بحثهايي كه الان دوستان ميگويند، آقايان لايحه را كه نديديد، توضيحات آقاي رئيسجمهور را شنيديد، با دقت بخوانيد بر اساس همين نگرانيهايي كه داريد پيشنهادات مدوني را به كميسيون تخصصي بدهيد و كميسيونهاي تخصصي هم وقت بگذارند اين را با دقت ببينند.
اين نكتهاي كه آقاي روحاني گفتند كه ما چالشهاي مهم كشور را تلاش كرديم در لايحه مورد نظر قرار
بدهيم فكر خوبي است، ما اين را حمايت بكنيم و خودتان هم بر چالشها تسلط داريد. اگر ديديد جايي توجه نشده آنجا توجه بدهيد، پيشنهاداتي براي اصلاح آن موارد بدهيد و انشاءالله در كميسيون تلفيق هم مورد توجه قرار ميگيرد. حتماً موضوع مهمي است، مسأله آينده كشور در سال آينده را بايد با تدبير و با مجموع شرايط كشور، ملاحظاتي كه براي اصلاح اوضاع داريد را در لايحه مندرج كنيد كه انشاءالله ما در مقام تصويب بتوانيم به آن تكيه كنيم، بفرماييد.

غلامرضا کاتب
آقاي رئيس! جناب آقاي دكتر پزشكيان ايراد (79) دارد. خارج از نوبت هم هست.

علی اردشیرلاریجانی

مسعود پزشکیان
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي دكتر! من آن روز در جلسه نبودم، برادرمان آقاي كوهكن يك بحثهايي را مطرح كردند كه فرموده بودند ما به ايشان بياحترامي كرديم و بعد گفتيم بروند بيرون. من آن مذاكرات را دوباره نگاه كردم، بنده چنين چيزي نگفتم كه بروند بيرون. بعد فرمودند كه از ادبيات فاخر در مجلس بايد استفاده بشود، اما خود ايشان فرمودند آن روز كه ما ميخواستيم (79) را راجع به سخنراني كه آقاي قدوسي داشتند بگوييم ايشان ميگويند من داد زدم، داد زدن ادبيات فاخر است ولي اگر ما بخواهيم (79) بگوييم، حالا يك حرفي را بزنيم كه در ادبيات ما خوب نباشد غيرفاخر است؟ با داد زدن و اينكه آمدند جلوي اينجا ايستادند و حق نداريد حرف بزنيد اين برازنده مجلس نيست به نظر من، ميتوانست طبق آييننامه برخورد بكند بعد هم بگويد آقا! (79) نميتواني بگويي.
اما آنچه كه در رابطه با (79) بود و برادر ما آقاي قدوسي و يك زماني هم فكر كنم آقاي حاجي يك بحثهايي را كردند؛ من در متن صحبت خودم دو مسأله را آن روز مطرح كردم، همه آن هم مستند به آيات و روايات بود. گفتم ما در مملكت بايد عدالت را پياده بكنيم، عدالت را در مملكت گير داريم. در مكانيسم پرداخت گير داريم، در برخورد منطقهاي گير داريم و توسعه متعادل نداريم. اينها چيزي نيست، حالا آن روز هم عناوين و عنوانها را گفتم، چيزي كه بعد اينها اشكال گرفتند بحث وحدت بود. ما بيشتر از هر زماني امروز به وحدت نياز داريم، قرآن بارها در جاهاي مختلف فرموده «واعتصموا بحبل الله جميعاً و لا تفرقوا و اذكروا نعمهالله عليكم». هر روز در نماز ميخوانيم «اهدنا الصراط المستقيم صراط الذين انعمت عليهم» ميگويد نعمتي را به ياد بياوريد، نعمت چيست؟ «اذ كنتم اعداءً فالف بين قلوبكم فاصبحتم بنعمته اخواناً و كنتم علي شفا حفره من النار فأنقذكم منها».
بعد ميگويد: «كذلك يبين الله لكم آياته لعلكم تهتدون» «اهدنا الصراط المستقيم» هر روز در نماز ميگوييم ما را به راه راست هدايت كن، اما دعوا داريم. در مملكت ما اختلافاتي داريم اين را كه نميشود انكار كرد، خدا صراحتاً دستور داده ما اين اختلافات را حل كنيم. برونداد كار ما حل اختلاف نبوده، بايد براي اينكه مملكت ما درست بشود اختلافات خود را حل كنيم و بر چهارچوب عدالت عمل كنيم. همان جا ميگويد «و لتكن منكم امه يدعون الي الخير و يأمرون بالمعروف و ينهون علي المنكر و اولئك هم المفلحون» امر به معروف و نهي از منكر يعني وحدت، يعني انسجام مسلمين، يعني اينكه مسلمانان يكي بشوند و بعد ميگويد «و لا تكونوا كالذين تفرقوا و اختلفوا من بعد ما جاءهم البينات و اولئك لهم عذاب عظيم» اختلاف عذاب عظيم به همراه دارد، ما اگر ميخواهيم در مملكت در مقابل آمريكا و هجمهها بايستيم بايد يد واحده بشويم. اين حرف خدا است، حرف قرآن است، حرف حضرت علي (عليهالسلام) است. از وصيت حضرت علي (عليهالسلام) به اين برادرها گفتم.
از اين طرف همان حضرت علي در خطبه (18)، حالا وصيت ايشان بماند چون آنجا صحبت كردم. در خطبه (18) ميفرمايد كه «إلههم واحد» خداي اينها يكي است، «نبيهم واحد» پيغمبر آنها يكي است و «كتابهم واحد» كتاب آنها هم يكي است. «أفأمرهم الله بالاختلاف فأطاعوه» خدا به اينها گفته اختلاف كنند و اينها اطاعت كردند؟ «أم نهاهم عنه فعصوه» خدا نهي كرده از اختلاف ما عصيان كرديم.
آقاي دكتر! برونداد كار ما در كشور برونداد جالبي نيست. ما بايد وحدت كنيم، بايد «لتكن منكم امه» يك
گروهي بايد جمع بشود اختلافات داخلي ما را حل بكند. اين قابل انكار نيست، اگر ميخواهيم انكار كنيم و داد بزنيم مركز تحقيقات داريم، آمار جمع بكند بيايد در مجلس گزارش بدهد آقا! وضعيت وحدت ما چطور است، اختلاف چطور است. مجلس، ما و كشور بايد به يد واحده تبديل بشويم و به خدا تمسك كنيم. حضرت علي پيشنهادشان براي اين كار اين است؛ ميفرمايد كه «فاستتروا في بيوتكم» برويد در خانههاي خود قايم شويد، «و اصلحوا ذات بينكم» اختلاف خود را حل كنيد «والتوبه من ورائكم» توبه كنيد. «لا يحمد حامد الا ربه و لا يلم لائم الا نفسه» حمد ميكنيد خدا را حمد كنيد، ملامت ميكنيد خودتان را ملامت كنيد. ما هر روز از پشت تريبون مدام داريم همديگر را فحش ميدهيم. اين كار به توصيه حضرت علي (عليهالسلام) غلط است و نبايد كرد، والسلام.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، به هر حال اين نكاتي كه آقاي پزشكيان فرمودند كار خيرخواهانهاي است، دوستان به آن توجه داشته باشند. اگر اجازه بدهيد ما وارد دستور بشويم. (حاجيدليگاني ـ اخطار داشتيم) تازه لايحه را دادند بخوانيد راجع به آن نظر بدهيد، بفرماييد.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي رئيس! جناب آقاي حاجي اخطار قانون اساسي دارند، بفرماييد.

حسینعلی حاجی
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي رئيس تشكر ميكنم. ببينيد! اخطار من اصل (52) قانون اساسي هست. ميگويد كه «بودجه سالانه كل كشور به ترتيبي كه در قانون مقرر ميشود از طرف دولت تهيه و براي رسيدگي و تصويب به مجلس شوراي اسلامي تسليم ميگردد». نكته آن اينجا است؛ «هرگونه تغيير در ارقام بودجه نيز تابع مراتب مقرر در قانون خواهد بود». ما يك قانون برنامه ششم را يك سال در مجلس نهم و يك سال هم در مجلس دهم تقريباً وقت گذاشتيم و مصوب كرديم. امروز آقاي رئيسجمهور در صحبت خود فرمودند كه لايحه بودجهاي كه ارائه دادند برشي يكساله از برنامه چهارساله دولت هست، در حالي كه ما اينهمه قانون تصويب كرديم. در واقع هم قانون
محاسبات عمومي ميگويد، هم قانون برنامه و بودجه مصوب سال 52 ـ 51 ميگويد كه لايحه بودجه يكساله بايد برشي از برنامه پنجساله كشور باشد. اين نكته به هر حال جاي ايراد بود كه پس ما اينهمه قوانيني كه تصويب كرديم و بر اساس سياستهاي كلان و كلي كشور در قانون برنامه اين همه وقت گذاشتيم آورديم نبايد اجرا بشود؟
از اول دولت با نياوردن لايحه كامل مخالف برنامه پنجساله بود، الان هم با اينكه تصويب شده باز هنوز هم اين مخالفت ادامه دارد. الان هم كه در بودجه بايد بگذارند كه بالاخره مفاد اين اجرايي بشود اين را نگذاشتند. تمام صحبتهايي كه آقاي رئيسجمهور امروز در نطق خود داشتند توسط همين نمايندگان محترم در برنامه ششم آمده. خواهش من اين است كه اين را اصلاح بفرماييد كه اين مشكل حل بشود.

علی اردشیرلاریجانی
آن فرمايشاتي كه جنابعالي ميفرماييد كاملاً متين است، بايد در چهارچوب قانون برنامه ششم باشد. به همين دليل هم نمايندگان محترم كه بررسي ميكنند قانون بودجه را بايد تطبيق بدهند با قانون برنامه، فكر ميكنم مقصود ايشان هم اين بود؛ چون چهار سال از قانون برنامه باقيمانده از سال آينده كه حساب بكنيد، گفتند برشي از چهار سال برنامه است. برنامه كشور است، يعني قانون برنامه ششم قانون مصوبي است و همه بايد به آن پايبند باشند، شما هم در بررسيهاي خود اين تطبيق را انجام بدهيد، آنجايي كه لازم هست پيشنهاداتي ارائه بدهيد، كميسيون تلفيق و كميسيونهاي تخصصي هم بايد با همين اساس بررسي كنند كه قانون برنامه محقق بشود.
4
تقدیم لایحه بودجه سال 1397 کل کشور توسط رئیسجمهور محترم به مجلس شورای اسلامی (ثبت 348)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي رئيس! دستور اول تقديم لايحه بودجه سال 1397 كل كشور توسط جناب آقاي دكتر روحاني رئيس محترم جمهوري اسلامي ايران است. از جناب آقاي دكتر روحاني دعوت ميكنم مطالب خودشان را ايراد بفرمايند. آقاي رئيسجمهور در خدمتتان هستيم.

علی اردشیرلاریجانی
جناب آقاي دكتر روحاني بفرماييد.
5
بحث و بررسی درخصوص طرح اصلاح قانون استخدام مهندسین ناظر تولیدات کشاورزی اصلاحی مصوب 12/11/1390 و ارجاع آن به کمیسیون مربوطه (ثبت 326)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي رئيس! دستور اول تقديم لايحه بودجه سال 1397 كل كشور توسط جناب آقاي دكتر روحاني رئيس محترم جمهوري اسلامي ايران است. از جناب آقاي دكتر روحاني دعوت ميكنم مطالب خودشان را ايراد بفرمايند. آقاي رئيسجمهور در خدمتتان هستيم.

علی اردشیرلاریجانی
جناب آقاي دكتر روحاني بفرماييد.

حسن روحانی
بسم الله الرحمن الرحيم
«الحمدلله رب العالمين و صلي الله علي سيدنا و نبينا محمد و آله الطيبين الطاهرين و صحبه المنتجبين» (حضار صلوات فرستادند).
ايام ميلاد باسعادت پيامبر عظيمالشأن اسلام و امام صادق (عليهالسلام) و ماه ربيعالمولود را خدمت همه نمايندگان محترم مجلس شوراي اسلامي و ملت ايران تبريك و تهنيت عرض ميكنم. خداوند بزرگ را شاكرم امسال كه اولين بودجه دولت دوازدهم و پنجمين بودجه از ابتداي دولت يازدهم است، امروز در موقع قانوني تقديم مجلس شوراي اسلامي ميشود و اميدواريم طبق آييننامه مجلس شوراي اسلامي در روند بررسيهاي (40) روزه ما در اواخر ديماه شاهد بررسي اين لايحه در صحن علني مجلس شوراي اسلامي باشيم و تا آغاز دهه فجر و (12) بهمن لايحه در اختيار دولت به صورت قانون قرار بگيرد، حالا عرض ميكنم لايحه بودجه امسال كاملاً متفاوت با بودجههاي سالهاي گذشته است و در واقع در اين لايحه بودجه به خوبي روشن شده كه بودجه تنها يك ليست درآمدي و هزينهاي نيست، بلكه بودجه سالانه برشي از برنامه چهارساله دولت است. من به محضر ملت ايران و شما نمايندگان محترم مجلس شوراي اسلامي عرض ميكنم كه چارچوبهاي اصلي تمام وعدههاي اصلي دولت دوازدهم در انتخابات ارديبهشت 96 در اين لايحه تبلور دارد و بودجه سال 97 به معناي آغاز اجراي برنامههاي دولت دوازدهم است و تمام وعدههاي اصلي كه دولت به مردم در انتخابات داده و هر آنچه مورد مطالبه مردم در ايام انتخابات بود كه مردم از ما اشتغال، رشد اقتصادي، رفع فقر و كاهش نابرابريها و تحرك در طرحهاي اصلي و مهم و حضور بخش خصوصي در اقتصاد كشور بود، شما در اين لايحه به خوبي مشاهده ميكنيد. لايحهاي كه امروز تقديم شما ميشود، شما در تبصرههاي (14)، (18) و (19) به خوبي خواهيد ديد كه يك تحول بزرگ در بودجه امسال خواهد بود. دولت روند جديدي را آغاز كرده و اين روند را در سالهاي بعد ادامه خواهد داد.
پايه اصلي بودجه امسال شفافيت و پرداخت اعتبار به دستگاهها بر مبناي عملكرد سهماهه آنها است. آنچه كه در گذشته انجام ميگرفت اين بود، دستگاهي ميآمد به ما ميگفت سال گذشته من (1000) تومان گرفته بودم، از اين (1000) تومان (990) تومان را خرج كردم و براي سال آينده حداقل (10) درصد اضافه ميخواهم، من (1100) تومان ميخواهم و آن كسي كه (1000) تومان بودجه داشت و صرفهجويي كرده بود و (800) تومان خرج كرده بود به مراتب كمتر در سال بعد دريافت ميكرد. يك رقابتي براي هزينه كردن بود، به ويژه در ماههاي آخر سال بودجهها را هزينه كنند براي اينكه بتوانند بودجه بيشتر بگيرند. به قول فلاسفه يك تسلسلي
در گرفتن اعتبارات درست شده بود كه پاياني هم نداشت، به همين دليل هم گفتند تسلسل باطل است. مسيري انتخاب شده بود كه اين مسير به نفع كشور نبود، شفافيت در آن نبود، دستگاهها تشويق به اجرا نميشدند و از طرف ديگر، ما نميدانستيم يك خدمت چقدر براي دولت هزينه دارد. اگر بناست ما بيماري را معالجه كنيم با چه هزينهاي؟ اگر ميخواهيم عمل جراحي انجام بدهيم با چه هزينهاي؟ اگر دانشجويي ميخواهد تربيت شود با چه هزينهاي؟ اگر دانشآموزي بايد كلاس درسش را بگذراند با چه هزينهاي؟ وقتي هزينه دستگاههاي دولتي را با بخش خصوصي مقايسه ميكرديم گاهي اصلاً قابل مقايسه نبود، ما براي چه اين كار را ميكنيم؟ ما دانشآموز دبستاني را با كيفيت درسي پايينتر و با قيمت گرانتر. من در آغازي كه ميخواستم وزير آموزش و پرورش را در اين دوره معرفي كنم گفتم اگر ما صندلي يك دانشآموز را از يك مدرسه خصوصي بخريم ممكن است براي ما (1) ميليون تمام شود، اما يك دانشآموز كه در اختيار شما ميگذاريم يعني وزارت آموزش و پرورش، (5/2) ميليون هزينه ميكنيد، به هر دو حرف من ايراد گرفت. گفت اولاً اگر به بخش خصوصي بدهيم (1) ميليون نميشود، (800) هزار تومان ميشود. اگر به بخش دولتي بدهيم (5/2) نميشود، نزديك (3) ميليون تومان ميشود. اين كار درست است كه ما اين همه هزينه ميكنيم، براي چه هزينه ميكنيم، از پول مردم، براي چه؟ براي خدمت. آن خدمت به چه قيمتي؟ بايد دولت بتواند با بخش خصوصي رقابت كند و يا واگذار كند. ما بايد بر مبناي عملكرد بودجهريزي كنيم، بر مبناي هدف، بر مبناي نتيجه، نه بر مبناي هزينه پارسال. تمام بودجههاي گذشته ما بر مبناي هزينه پارسال است و اين در بودجه امسال آغاز شده است. حدود (34) درصد بودجهاي كه الان تقديم شما ميشود بودجه عملياتي است و بايد اين روند ادامه پيدا كند تا همه بودجههاي ما عملياتي شود. در بخش استاني (100) درصد بودجه طبق اين بودجه عملياتي خواهد بود.
از طرف ديگر تمركززدايي، بودجه ما به گونهاي تنظيم ميشود كه همه اعتبارات و هزينهها در اختيار تهران است، (2) درصد، (3) درصد اعتبارات هزينهاي به استان ميدهيم، با يك مقدار كمي بودجه عمراني. براي سال آينده به جاي (4) درصد، (24) درصد بودجه ما در بخش هزينهاي در اختيار استانها قرار ميگيرد، در عمراني بيشتر (30) درصد در اختيار آنها قرار ميگيرد. بگذاريم استانها خود بدانند چه مقدار هزينه و چه مقدار درآمد دارند، خودشان مديريت كنند. نمايندگان مجلس شوراي اسلامي در هر استاني راحتتر بتوانند بر كار استان، استاندار، برنامهريزي و مسئولين استان نظارت كنند و ما بر مبناي عملكردهاي سهماهه نظارت كنيم و بودجه در اختيار آنها بگذاريم. سازمان برنامه و بودجه طبق لايحه بودجه امسال مسئوليت بسيار سنگيني را بر دوش دارد و بايد به دقت نظارت كند.
مشكل ديگر بودجه كه من از شما نمايندگان محترم درخواست ميكنم كمك كنيم و دست به دست هم بدهيم، تا آن را حل كنيم، در طول سالهاي گذشته رديف اندر رديف، هر كسي آمده يك رديفي گرفته، بعد دو تا برادر در يك دستگاه بودند آمدند دو تا رديف كردند، بعد پسرعمو آمده چهار تا رديف كرده، رديف، رديف درست شده و معلوم نيست اين رديفها و پولها در اختيار چه كسي قرار ميگيرد، چه كسي نظارت ميكند، كجا مصرف ميشود. رديفها در بودجه امسال كاهش پيدا كرده و من خواهش ميكنم به ما كمك كنيد. حتماً به شما مراجعه ميكنند، حتماً به شما فشار ميآورند. ما بايد بتوانيم بر اين رديفها نظارت كنيم، اين پول كجا ميرود، چطور مصرف ميشود؟ اگر روند سالهاي گذشته ادامه پيدا كند، فرض محال كه دولت دوازدهم بتواند كشور را اداره كند، دولت بعد حتماً نميتواند كشور را اداره كند. ما در يك بنبست قرار ميگيريم، ما در بودجه امسال براي تمام چالشهاي اصلي كشور ورود كرديم و در اين بودجه وارد شديم و اين روند را در چهار سال آينده ادامه خواهيم داد.
تلاش ما در دولت يازدهم ايجاد يك آرامش و ثبات اقتصادي بود، در واقع ميخواستيم اين لكوموتيو و قطار روي ريل قرار بگيرد، الان روي ريل قرار گرفته، حالا سرعت لازم ميخواهيم، حالا دقت لازم ميخواهيم، بايد با سرعت پيش برويم و به اهدافمان برسيم. ما در سالهاي گذشته از آغاز نگران رشد بوديم، به دليل اينكه قبلاً با رشد منفي مواجه بوديم. تلاش ما اين بود كه اقتصاد ما داراي رشد باشد، تورمش قابل مهار باشد، اشتغال قابل
قبول داشته باشد، بانكهاي ما نظم پيدا كند، صندوقهاي بازنشستگي ما در مسير درست قرار بگيرد، بودجهريزي ما علمي، عملياتي و درست، با شفافيت و نظارت باشد، ما در اشتغال بتوانيم يك حركت بزرگ به وجود بياوريم، در مسأله فقر يك قدم مهم برداريم.
من اگر بخواهم بودجه امسال را در يك جمله خلاصه كنم، بودجه سال 97 بودجهاي است بر مبناي اشتغال فراگير و رفع فقر و ايجاد عدالت، اين كل بودجه سال 97 است. در گذشته شرايط ما به گونهاي بود كه ميبايست دولت مسير اقتصاد را در مسير رشد و توسعه قرار بدهد. ما در دولت يازدهم در همه سالها رشد مثبت داشتيم، جز سال اول يعني سال 92 كه ما نيمه سال آمده بوديم، رشد منفي سال قبل كه حدود (7) درصد بود، حالا بانك مركزي ميگويد (8/6) منفي، مركز آمار ميگويد (4/7)، حالا هر چه، ما حدود (7) منفي بوديم. ما اين را زير منفي (2) آورديم، يعني پايان 92 منهاي (9/1) حدود (2) شد. جز سال اول از 93، 94 و 95 هميشه رشد مثبت داشتيم، مخصوصاً سال 95 كه ما به رشد دورقمي رسيديم. خوشبختانه امسال آنچه در فصل اول امسال در مقايسه با فصل اول سال گذشته در رشد اقتصادي به ما اعلام ميشود بدون نفت (7) و با نفت (5/6) است. يك قدم بسيار خوبي در رشد برداشته شده، هدفگذاري ما هم اين است كه در طول دولت دوازدهم انشاءالله ما رشد بالاي (5) درصد سالانه داشته باشيم، البته خيلي بايد در اين كار تلاش و سرمايهگذاري شود. حالا عرض ميكنم اگر ما دست به دست هم بدهيم از اين مشكلات عبور ميكنيم. تورم هم همانطور كه ميدانيد در دولت يازدهم مهار شد، هدفگذاري ما اين بود يكرقمي شود، ما ميخواستيم در سال پاياني يكرقمي شود، يك سال زودتر يكرقمي شد و اين تورم تا به امروز هم الحمدلله يكرقمي باقي مانده، تلاش ما هم اين است كه مهار تورم را ادامه بدهيم.
در مسأله اشتغال مشكل بزرگي پيشروي ماست. اينكه در زمان انتخابات يكي از خواستهاي اصلي مردم مسأله اشتغال بود و بهحق سخن ميگفتند، همه كانديداها هم به مردم قول اشتغال ميدادند، ميگفتند ما روند اشتغال را سرعت ميدهيم، بيكاري را كاهش ميدهيم. در دو فصل آغازين امسال نسبت به سال گذشته اشتغال خالص ما (750) هزار است، يك رقم بسيار خوب، حالا تا پايان سال وابسته به فصلهاي بعدي و جمعبندي است، چون ما اشتغال را فصل به فصل مقايسه ميكنيم. البته اين اشتغال با رقم نيروهاي فعال در بازار كار فاصله دارد، پيشبيني ما اين است كه در سال آينده نيروهاي فعال ما براي بازار كار، نيروهاي جديد براي حضور در بازار كار حدود (840) هزار نفر باشد. معني اين آن است كه ما بايد يك حركت بسيار بزرگي را براي اشتغال انجام بدهيم. در لايحه بودجه امسال يك مسأله مهم اشتغال است و شما ميبينيد كه ما با درآمدي كه در تبصره (18) پيشبيني كرديم و با اهرم كردن اين درآمد براي استفاده از صندوق توسعه ملي و همچنين تسهيلات بانكها، اين سه با هم يك رقم بزرگي را براي اشتغال در اختيار ما ميگذارد. شما ميدانيد ما در گذشته تجربه بسيار بدي در اشتغال داريم، هر دولتي آمده در اشتغال وارد شود و وامي را تقسيم كرده به نتيجه مثبت نرسيده است. تلاش ما براي اشتغال اين است كه تسهيلات بانكي را در امور خاص و ويژه كاهش بدهيم، در برخي از موارد وظيفهاي كه كارفرما براي پرداخت بيمه دارد را ما متقبل شويم و به عهده بگيريم تا شاهد يك حركت ارزشمند در بخش اشتغال باشيم.
اگر لايحه پيشنهادي دولت در مجلس شوراي اسلامي به همين صورتي كه ما پيشنهاد داديم به تصويب نمايندگان محترم مجلس شوراي اسلامي برسد من به ملت اعلام ميكنم ما سال آينده شاهد يك حركت بسيار پرشتاب در اشتغال خواهيم بود. اينكه من خواهش ميكنم بودجه را تا (12) بهمن به ما برگردانيد به اين دليل است كه امسال براي تدوين آييننامههاي اين بودجه نياز به وقت بيشتر است، ما بايد تلاش بيشتري انجام بدهيم تا اين آييننامهها را تصويب كنيم.
در بخش اشتغال، موارد خاصي بيشتر مورد نظر ما است. شما ميدانيد ما در بخش مسكن كه اولاً صنعت مسكن ميتواند پيشتاز در اشتغال باشد، صدها شغل در كنار خودش به همراه دارد و ميآورد. شما ميدانيد در سالهاي قبل در بخش مسكن رشد ما منفي بود، با اينكه رشد كلي كشور مثبت بود، ولي مسكن منفي بود. از زمستان پارسال اين حركت اصلاح شد و به سمت رشد مثبت در مسكن رفتيم. الان در سهماهه اول امسال
رشد مسكن ما مثبت (7) است و معدن ما كه باز نياز به يك تحرك داشت، رشد معدن ما (5) است. اين نشان ميدهد كه ما در بخش مسكن براي حركت ميدان دادهايم.
حالا چند تا مسأله ديگر هست. نمايندگان محترم مجلس شوراي اسلامي! ما چطور بايد يك؛ مسكن مردم را تأمين كنيم؟ دو؛ مسكن مردم را بازسازي كنيم و بافت فرسوده را از بين ببريم؟ سه؛ امنيت جاني براي مردم در مسكن تأمين كنيم؟ چهار؛ نشاط لازم را به جامعه برگردانيم؟ همه اينها را ما در يك طرحي به نام بازسازي در بافت فرسوده و حاشيه شهرها ميتوانيم انجام بدهيم. ببينيد! ما اگر رفتيم در يك بيابان (30) كيلومتر، (40) كيلومتر بيرون شهر يك زمين صافي را پيدا كرديم و يك برجي را بالا برديم، گفت كه «هذا اول المشكل»، گفت الان اول گرفتاري است. جادهاش كجاست؟ آبش كجاست؟ برقش كجاست؟ گاز كجاست؟ مدرسهاش كجاست؟ مسجدش كجاست؟ كلانترياش كجاست؟ هيچي نيست، اول گرفتاري ميشود. يك خطاي ما اين بود كه در دولتهاي گذشته رفتند بيابانها را تبديل به مسكن كنند. مسكن وسط شهر جا دارد، وسط شهر يك محله (100) تا، (200) تا، (500) تا خانه كوچك (60) متري، (50) متري، (70) متري، ساختمان مربوط به (60)، (70) سال پيش با يك زلزله ويران ميشود، در قلب تهران، نه حالا به روستا برويم، در قلب تهران، در قلب شهرهاي بزرگ ما، در مشهد و اصفهان ما، در تمام كلانشهرهاي ما. ما بياييم يك محله را به عهده بگيريم، در اين محله منزل و مسكن مناسب را بسازيم و مردم را منتقل كنيم، خانه آنها را خراب كنيم، يك فضاي باز براي آنها به وجود بياوريم، ورزشگاه و مدرسهاش و اين نياز به بودجه ندارد، اين نياز ندارد كه ما برويم در صندوقمان، پايه پوليمان و بانك مركزيمان دست ببريم. مشكل مسكن مهر اين نيست كه پايهاش سفت يا شل است، ميخواهد سفت باشد ميخواهد شل باشد، آن مسأله دوم است، مسكن مهر از چه پولي درست شد؟ اين را جواب بدهيد. استقراض از بانك مركزي، خطاي بزرگ از جيب مردم. مسكن مهر از جيب فقرا درست شد، چون پايه پولي بالا رفت. (40) درصد آنچه پول از اول تاريخ تا آن موقع به وجود آمده بود ايجاد شد، اين شد تورم (45) درصدي. همه راه اشتباه در فهم مسكن مهر انتخاب كردند، ريشه مسكن مهر غلط و نادرست بود.
حالا من اصلاً كاري به مسكن مهر ندارم، بحث من الان اين است يك؛ ما بايد مسكن مردم را به طور صحيح درست كنيم. دو؛ ما نياز به پول بانك مركزي نداريم. شما سرمايهدار را ميآوريد، زمين را در اختيار او ميگذاريد، دو برابر مسكني كه در آن محله وجود دارد ميسازد، مسكن صاحبان خانه را به آنها ميدهد و در برابرش مسكني كه ميماند را به عنوان هم سرمايهگذاري و هم سودش برداشت ميكند. تحول و بازسازي در بافت فرسوده، من جلسات متعددي راجع به بافت فرسوده در دولت دوازدهم گذاشتم، حتي سرمايهگذاران بخش خصوصي را هم در يك جلسهاي با حضور مسئولين دولتي دعوت كردم، آمدند حرف زدند، گفتند كه ما نياز به هيچي نداريم، فقط وقتي اين خانه را درست ميكنيم مشتري داشته باشيم كه اين خانه را از ما بخرد. پس ما تسهيلات ارزانقيمت براي خانهاوليها لازم داريم، تسهيلات براي آنهايي لازم داريم كه خانهشان در منطقه بافت فرسوده است، آنهايي كه در شرايطي قرار گرفتهاند كه در حاشيه شهرها هستند. حالا من نميخواهم راجع به بافت فرسوده صحبت كنم، ميخواهم بگويم در بحث اشتغال يكي از قدمهاي مهمي كه ما براي اشتغال برخواهيم داشت سالانه ساخت (200) هزار واحد مسكوني با تسهيلات جديد است. واحد مسكوني را دولت نميسازد، دولت سازنده ساختمان نيست، دولت نظارت ميكند، مردم ميسازند، شركتها ميسازند، دولت ناظر بر اين كار است.
ما در بخش صادرات غيرنفتي نياز به يك تحول بزرگ داريم. من به محضر نمايندگان محترم عرض كنم ما در زمينه صادرات غيرنفتي كه در اين بودجه توجه ويژه به آن شده، من خواهش ميكنم به اين نكات توجه كنيد، به دليل اينكه اين بودجه ما كاملاً جديد است، با شكل جديد است، با چارچوب جديد است، اين بودجه ايجاد يك تحول بزرگ خواهد كرد. ما در زمينه صادرات غيرنفتي اول ميبايست فضاي جهان و منطقه را آماده ميكرديم، شما ميخواهيد صادر كنيد، به كجا صادر كنيد؟ به كشورهاي منطقه، به غير كشورهاي منطقه. شما ميخواهيد سرمايهگذاري كنيد، كجا؟ در كشورهاي منطقه و غير منطقه. شما ميخواهيد جذب سرمايه و
تكنولوژي كنيد. همه اينها نياز به تعامل سازنده با جهان داشت يا به تعبير مقام معظم رهبري كه فرمود تعامل گسترده با جهان.
ما نياز به تعامل گسترده با جهان داريم. ما به حول و قوه الهي در يك كار عظيم و بزرگ در سالهاي اخير در منطقه امنيت و ثبات را به منطقه برگردانديم، دست رزمندگان اسلام و رزمندگان مقاومت را ميبوسيم. استكبار جهاني را مأيوس كردند، صهيونيسم را مأيوس كردند، عراق را امن كردند، سوريه را امن كردند، لبنان را امن كردند، انشاءالله در آينده يمن امن خواهد شد. تمام تلاش بر اين است كه منطقه امن شود. من نميخواهم بگويم همه مشكلات امنيتي حل شده و تمام شده، اما پايههاي اصلي تروريسم در منطقه فرو ريخته، كار بسيار عظيم و بزرگي انجام شده است. امروز روزي است كه ما بايد در اين منطقه از لحاظ اقتصادي، فرهنگي و سياسي فعال شويم. بايد در عراق، سوريه، افغانستان، پاكستان و در تمام كشورهاي همسايه، منطقه و آسيا فعال شويم، اين از يك طرف. پس ما به يك تحرك براي صادرات نياز داريم. يك بخش بزرگي از اين اشتغال ما از طريق صادرات غيرنفتي درست خواهد شد. امروز ما منطقه امنتر و بهتري داريم. اگر يك كشوري در منطقه ما و همسايگي ما هست كه متأسفانه زياد حرف ميزند و حرفهايش بيمنطق است، ما با آن كشور هم مشكل نداريم. عربستانسعودي به عنوان كشور همسايه ما بمباران يمن را از فردا قطع كند، اينكه سر تواضع در برابر اسرائيل فرود آورده، از اين حالت ركوع خارج شود، مستقيم بايستد، اتكايش به ملت خودش و ملت منطقه باشد، ما از فردا هيچ مشكلي با عربستان نداريم. عربستان بمباران يمن را قطع كند، التماس براي رابطه دوستانه با صهيونيسم را قطع كند، همين. ما دو تا «قطع» از عربستان ميخواهيم، قطع دوستي غلط با صهيونيسم، قطع بمباران غيرانساني در يمن. ما ديگر با عربستان مشكلي نداريم، با عربستان ميتوانيم روابطمان را برقرار كنيم، ميتوانيم روابط خوب داشته باشيم، آنها بايد آغازگر اين كار باشند، بيايند آغاز كنند. ما به دنيا اعلام ميكنيم روابط ما با دنيا طبق عهد ماست، ما پيمانشكن نيستيم، ما آمريكا نيستيم كه پيمانشكن باشيم. ما پيمان به سختي ميبنديم، ما قرارداد را به سختي امضا ميكنيم، اما اگر امضا كرديم پاي امضايمان ميايستيم. «و الموفون بعهدهم»، ما به عهدمان وفا ميكنيم. «اوفوا بالعقود»، ما به پيمانمان و عقدمان وفادار هستيم، ما مسلمانيم، ما ايراني هستيم، ما داراي فرهنگ بلند هستيم، به اروپا، آمريكا و ديگر كشورها ميگوييم تا آنها پاي عهد هستند ما پاي عهدمان خواهيم بود. ما آغازگر نقض برجام نه هستيم و نه خواهيم بود، البته اگر روزي آنها بخواهند نقض كنند غصهاي نداريم، ما مسير لازم را پيشبيني كرديم، اما ما در شرايط امروز در سايه برجام دو تحول بزرگ در زمينه اقتصاد در ماههاي اخير به وجود آورديم.
يك؛ كاهش نرخ سود تسهيلات. سرمايهگذاري وقتي در كشور ما انجام ميشود كه سرمايه گران نباشد، ما سرمايه را بايد ارزان كنيم، اگر ميخواهيم با دنيا رقابت كنيم، اگر ميخواهيم در صادرات غيرنفتي رقابت كنيم. هر كسي ميخواهد بيايد سرمايهگذاري كند از بانك تسهيلات ميخواهد، اين بايد براي او ارزان در بيايد، امروز تسهيلات بانكي (3) درصد كاهش پيدا كرده است، اين قدم بزرگي است كه بايد ادامه پيدا كند.
دو؛ امروز سرمايهگذاري خارجي و فاينانس خارجي سهلتر و آسانتر شده، ما قراردادهايي كه با دولتها و بانكهايي آسيايي و اروپايي بستيم، امروز دهها ميليارد تومان اعتبار در اختيار ماست كه ما ميتوانيم استفاده و بهرهبرداري كنيم، اين سرمايه را بياوريم، با آوردن اين سرمايه در كنار سرمايه داخلي ميتوانيم يك تحول بزرگ در اشتغال درست كنيم.
ما از طريق اصلاح قيمتها رقمي را كه به دست خواهيم آورد معادلش را از صندوق توسعه ميگيريم و اين دو با هم در بانكها قرار ميگيرد و بانك هم سهم خودش را روي اين ميگذارد و اين مجموعه تجهيز منبع جديدي براي اشتغال به ويژه در صادرات غيرنفتي، بافت فرسوده، كشتهاي گلخانهاي و ساير موارد خواهد بود. اولين ويژگي بودجه سال 97 موضوع اشتغال است، اين بزرگترين نكتهاي است كه در بودجه 97 ما آمده است. بحث اشتغال و دولت به مردم اعلام ميكند كه ما سال آينده با تجهيز اين منابع ميتوانيم حركت بزرگي را در اشتغال به وجود بياوريم. اين مسأله مهم اول در بودجه سال آينده.
موضوع دوم، مسأله رفع فقر؛ اين بودجه براي رفع فقر است. تبصره (14) اين بودجه اساساً براي اين است كه
ما بتوانيم به هدف رفع فقر مطلق برسيم. من از نمايندگان محترم خواهش ميكنم به اين نكته مهم توجه كنيد، در سال آينده براي اولينبار جمهوري اسلامي ايران يك قدم بسيار مهم و بزرگ براي استانداردسازي زندگي مردم در بخش اقشار ضعيف برخواهد داشت. وعدهاي كه ما به مردم داديم، در اين بودجه اولين قدمهاي آن به خوبي تبيين شده است. رفع فقر مطلق از بودجه 97 آغاز و شروع ميشود. همه شما براي فقراي جامعه نگرانيد و حق با شماست. همه ما ميدانيم اقشاري در اين كشور ما شرايط زندگي خوبي ندارند.
شما ميدانيد كه ما نسبت به گروههايي كه مورد حمايت قرار ميگيرند، مثل آنهايي كه تحت پوشش كميته امداد و بهزيستي هستند، پرداختي امسال در 96 به آنها بيش از سه برابر سال گذشته است. اين اولين قدم مهمي است كه دولت براي رفع فقر برداشته، بيش از سه برابر مستمري اينها نسبت به سالهاي گذشته است، ما اين روند را ادامه ميدهيم.
در سال آينده بايد حداقل زندگي مردم و استاندارد حداقل را تعيين كنيم، اين چيزي است كه ما در سال 97 اعلام خواهيم كرد و اين را در يكي، دو استان به صورت پايلوت اجرا خواهيم كرد. ما يك استانداردي را براي حداقل زندگي تعريف خواهيم كرد و اعلام ميكنيم هر كس در كشور زندگي و درآمدش از اين حداقل كمتر است بيايد ثبتنام كند. زندگي هر كس در كشور پايينتر از اين استاندارد است ميتواند برود در يك سازمان حمايتي ثبتنام كند و ما نظام تأمين اجتماعي را سال آينده به صورت گسترده آغاز خواهيم كرد. ما ميخواهيم تمام اقشار ضعيف جامعه از حداقل زندگي استاندارد برخوردار شوند، اين كار از بودجه 97 در تبصره (14) شروع و آغاز ميشود. ما از شما نمايندگان محترم ميخواهيم در بحث يارانه اصلاحات لازم به دست شما و با كمك دولت با همديگر انجام بدهيم. در بخش يارانه همه ما معتقديم كه آنهايي كه نيازمندند بايد به يارانه برسند. ما سازمان هدفمندي يارانه را در اين بودجه تغيير ميدهيم، اين سازمان به يك صندوق رفاه اجتماعي اميد تبديل ميشود، اين سازمان تغيير ميكند، شرايط جديدي براي يارانه نقدي به وجود ميآيد. نمايندگان محترم مجلس در اين زمينه بايد با هم كار كنيم، همديگر را ياري كنيم، بتوانيم در يك چارچوبي نيازها و
خواست مردم را برآورده كنيم و هر آنچه اينجا به دست آمد براي مخارج ديگر برنميگردد. هر آنچه ما در تبصره (14) به دست بياوريم يا براي رفع فقر مطلق تلاش و هزينه ميكنيم، يا براي رفع برخي از مشكلات در بخش سلامت. اين كار دومي است كه در بودجه 97 انجام ميگيرد. اولي اشتغال بود، دومي رفع فقر، تعريف يك استاندارد براي حداقل در زندگي، درخواست از آنهايي كه نيازمند هستند براي ثبتنام و در نهايت ساماندهي يك سيستم دقيق پايشي در كشور و نظام جديد تأمين اجتماعي براي همه مردم.
مسأله سوم كه در اين بودجه تأكيد شده و ما در تبصره (19) به آن پرداختيم، نمايندگان محترم، خواهران، برادران! من از شما ميپرسم امروز يك مشكل ما در عدم رونق اقتصادي چيست؟ من ميخواهم به تبصره (19) بودجه 97 امسال توجه كنيد. الان مشكل ما چيست؟ مشكل ما اين است كه طرحهاي فراواني نيمهكاره باقي مانده و رها شده است. يعني چه، معني آن چيست؟ يعني بخشي از سرمايه كشور را برديم قفل كرديم. شما در هر پروژهاي كلنگ زديد، (1) ميليارد، (2) ميليارد، (10) ميليارد خرج كرديد، نيمهكاره رها شده، آن هم كه مانده با باد و باران و طوفان دارد از بين ميرود. پس ما سرمايه مردم را روي زمين بردهايم و اين سرمايه دارد از بين ميرود و تلف ميشود، ما (6000) طرح نيمهتمام ملي و (65) هزار طرح استاني نيمه تمام داريم، اينها را بايد چكار كنيم، چطور بايد حل كنيم؟ همه اينها سرمايه مردم است و روي زمين مانده است كه هر يك از اينها اگر راه بيفتد اشتغال، رونق و رفاه درست ميكند، مشكل مردم را حل ميكند، مشكل آب حل ميشود، مشكل فاضلاب حل ميشود، مشكل راه حل ميشود، مشكل بيمارستان حل ميشود، مشكل آموزشگاه حل ميشود، يك مشكلي حل ميشود، ورزشگاه حل ميشود. يكي از مشكلاتي كه هست حل ميشود.
براي اين كار ما در تبصره (19) بودجه امسال آنچه كه به عنوان بودجه عمراني مدنظر داريم كه انشاءالله يك حركت خوبي در بودجه عمراني امسال خواهيم داشت، در بودجه امسال منابع عمومي دولت ما در مجموع امسال (368) هزار ميليارد تومان است كه امروز در اين لايحه تقديم مجلس شوراي اسلامي ميشود و ما در
زمينه بودجه عمراني قصد داريم آنچه كه بودجه عمراني ماست تبديل به اهرم شود تا بتوانيم در كنار صندوق و منابع بانكها و همچنين بخش خصوصي. بخش خصوصي، صندوق، بانك و دولت، اين چهار تا با هم جمع ميشوند براي اينكه ما بتوانيم طرحهاي نيمهتمام را تكميل و واگذار كنيم و ما بتوانيم شاهد يك حركت بزرگ در بخش عمراني كشور در همه استانها باشيم. اين كار، كار بزرگ و عظيمي است كه در بودجه امسال پيشبيني شده و انجام ميشود.
نكته ديگري كه من ميخواهم در بودجه امسال روي آن تأكيد كنم و شما در تبصرههاي اين بودجه ملاحظه خواهيد فرمود اينكه ما در سالهاي گذشته، سالهاي 94 و 95 عليرغم اينكه درآمد نفتي ما بسيار كاهش پيدا كرده بود و حالا كه اين روزها وضع ما نسبتاً خوب شده، امسال تا پايان سال عليالقاعده درآمد نفتي ما به طور متوسط (50) دلار ميشود، حالا اين روزها بهتر است، اول كمتر بود، سر هم چيزي حدود (50) دلار ميشود، حالا سال ديگر ممكن است كمي بهتر شود. عليرغم اينكه ما شرايط بسيار سختي را داشتيم كاري كه كرديم اينكه طبق مصوبه شما (30) درصد درآمد نفت و گاز را به صندوق ريختيم و قاعدتاً امسال شما ميخواهيد (2) درصد هم اضافه كنيد، (32) درصد ميشود. پيشبيني ما اين است كه اين (32) درصد در سال آينده بيش از (15) ميليارد دلار ميشود، نه كل آن، آنچه كه ما ميخواهيم از (32) درصد درآمد نفتي حدود (15) ميليارد دلار خواهد شد. (20) درصد در صندوق براي طرحهايي كه در صندوق داريم بماند، (12) درصدي كه از (20) درصد تا (32) درصد اضافه ميشود، در بودجه از نمايندگان خواسته شده اين (12) درصد براي طرحهاي مهم پيشبيني شود. من از نمايندگان محترم خواهش ميكنم، چون دو تا نكته مهم دارم اين را توجه بفرماييد.

علی اردشیرلاریجانی
آقاي رئيسجمهور! يك لحظه اجازه بفرماييد. دوستان! در صندليهايتان مستقر باشيد، بفرماييد. آقاياني كه اين جلو هستند بفرمايند در صندليهايشان مستقر شوند. ديگر اسم نبرم، بفرماييد در صندليهايتان بنشينيد. بفرماييد.

حسن روحانی
ما بر مبناي آنچه كه مجلس شوراي اسلامي مقرر خواهد كرد كه (32) درصد درآمد نفتي به صندوق ريخته شود، خواست ما اين است كه (12) درصد اين، يعني آن مقداري كه بيش از (20) درصد است بيايد در طرحهاي مهم از صندوق استفاده شود. اولي اصلاح امور بانكي است. اقتصاد ما درست نخواهد شد تا زماني كه امور بانكي ما اصلاح نشود. ما تاكنون چند اصلاح در امر بانكي انجام داديم، آخر دولت يازدهم، اول دولت دوازدهم، همه تلاشمان را براي اين به كار گرفتيم تا خسارتي كه از طرف چند تعاوني اعتباري در كشور به وجود آمده بود و جامعه ما را به هم ريخته بود، مردم را مستأصل كرده بود، زندگي مردم را دچار مشكل كرده بود، شش تعاوني متخلف كه (25) درصد بازار پولي كشور در اختيار اينها بود، (25) درصد بازار پولي در اختيار اين شش دستگاه متخلف بود. نه تنها راجع به سود تسهيلات هر روز اراده ميكردند و تصميم ميگرفتند و به هم ميريختند، هر روز اراده ميكردند بازار ارز و سكه و املاك را به هم ميزدند، هر طور كه ميخواستند. دولت يازدهم با استمداد از مقام معظم رهبري كه من خدمت ايشان در آخر دولت يازدهم به طور مفصل صحبت كردم كه ما دچار چه معضل بزرگي هستيم و تمام زندگي (3)، (4) ميليون نفر دارد تلف ميشود و اينها چه كساني هستند؟ اين صندوقها چه كساني هستند؟ با اين صندوقها برخورد كردن چقدر سخت بود، اگر خدا كمك نميكرد، اينها رفته بودند همه جا را ديده بودند، همه جا به ما فشار ميآوردند. از تمام ارگانها به من نامه مينوشتند آدم به اين خوبي، اين همه خدمت كرده، چكارش داريد، چرا داريد حسابش را ميبنديد، چرا داريد مؤسسهاش را ميبنديد. آدمهاي عجيب و غريبي ميآمدند سفارش ميكردند و معلوم بود اينها با چه دغلكاري رفته بودند افكار آدمهاي خوب ما را هم منحرف كرده بودند. ما با كمك مقام معظم رهبري، رؤساي سه قوه و شوراي عالي امنيت ملي وارد عمل شديم، به بانك مركزي اختيارات لازم را داديم، كار بسيار عظيم و بزرگي تا امروز انجام گرفته، تمام آنهايي كه در اين مؤسسات حساب داشتند، (98) درصد سپردهگذاران يا پولشان را كامل گرفتهاند يا تا آخر اين ماه خواهند گرفت. البته (2) درصد باقي مانده، براي اين (2) درصد هم بانك مركزي، هم نمايندگان رؤساي سه قوه و هم دادگاهها دارند تلاش ميكنند تا اموال اينها شناسايي شود، ما بتوانيم مشكل آن (2) درصد را حل كنيم.
اما نمايندگان محترم! حل مشكل (98) درصد سپردهگذاران به يك معجزه شبيه بود، كار بسيار عظيم و بزرگي انجام شده، همه قوا كمك كردند، رهبري كمك كرد، شوراي عالي امنيت ملي كمك كرد. ما نبايد بگذاريم اين حادثه در كشور ما تكرار شود. بانك مركزي ما هر اختياري ميخواهد شوراي عالي امنيت ملي به او ميدهد، براي اينكه جلوي اين كار گرفته شود. من مطمئن هستم اگر نيازي هم به قانون داشته باشيم، همه نمايندگان مجلس كمك خواهند كرد، اينها اقتصاد كشور را نابود كرده بودند، زندگي مردم را نابود كرده بودند. اين قدم بزرگ در بحث بانكها بود.
كاهش سود تسهيلات قدم مهم دوم بود. ارتباط بانكها با بانكهاي خارج قدم سوم بود. بالا بردن سرمايه برخي از بانكها قدم چهارم بود و ما امروز نياز داريم براي اصلاح امور بانكي كه موتور محرك در اقتصاد كشور هستند به اصلاح امور بانكي، ما (3) ميليارد دلار از پول صندوق براي اصلاح امور بانكي ميخواهيم و بيش از (2) ميليارد و (150) ميليون دلار براي محيط زيست ميخواهيم.
نمايندگان محترم! وضع گرد و غبار و ريزگرد، هواي آلوده، خاك آلوده، مشكل آب، وضع تالابها و درياچهها و مشكل پسماندها معضل بزرگي را در كشور ما به وجود آورده است. شما به شمال برويد لب دريا و رودخانهها و كنار جنگل را ببينيد چه خبر است. شما به جنوب برويد ببينيد آبادان و خرمشهر چه وضعي دارند. ما بايد مشكل پسماند و فاضلاب اين استانها را حل كنيم، ما بايد مشكل ريزگرد را حل كنيم، ما بايد هواي آلوده را حل كنيم، قدمهايي كه برداشتيم قدمهاي خوبي بوده، اما تا رسيدن به هدف بسيار كم است. ما شروع كردهايم به نهالكاري در جنوب، ما شروع كردهايم به اينكه همه دستگاههايي كه با نفت گاز و نفت كوره كار ميكردند با گاز كار كنند، ما براي ماشينهاي فرسوده رفتيم، قدمهاي خوبي برداشته شده، اما هواي ما هنوز آلوده است، مردم ما در فشار ريزگرد هستند، خانههاي مردم مقاومت لازم در برابر زلزله را ندارد. ما بايد وضع مسكن و بافت فرسوده را حل كنيم، ما بايد محيط زيست را حل كنيم، ما بايد معضل آب را حل كنيم، بهترين راه معضل آب بهرهوري از آب است. بهرهوري از آب ميتواند اولين قدم، نميخواهم بگويم تنها قدم است، قدمهاي ديگري را هم بايد برداريم، اولين قدم بهرهوري خوب از آب است. آب كشاورزي ما بايد شرايط درستي را پيدا كند. طرحهايي كه امروز وجود دارد، دارد در سراسر كشور اجرا ميشود يك تحول بزرگ است، كشتهاي گلخانهاي يك تحول بزرگ است، آبهاي تحت فشار يك تحول بزرگ است، سامانههاي نوين آبياري يك تحول بزرگ است. ما (2) ميليارد و (150) ميليون براي اين امر اختصاص داديم. بنابراين ما آمادهايم تا مجلس شوراي اسلامي به جاي (20) درصد، (32) درصد از منبع نفتي ما را كسر كند و به صندوق بريزد، اما براي طرحهاي مهم كشور و طرحهاي محيط زيستي و اصلاح امور بانكي كه دو معضل بزرگ است، ما در اين بودجه پيشبيني كرديم و شما بايد كمك كنيد.
آخرين سخن من؛ ديگر حفظيات ما به ما اجازه نداد كه برويم متن بخوانيم، ديگر فرصت ما رو به اتمام است، من فقط نكته آخر را بگويم. نكته آخري كه ميخواهم بگويم، نمايندگان محترم! وضع صندوقهاي بازنشستگي ما وضع درستي نيست. شما ميدانيد تمام مشكلاتي كه ما در كشور داريم، اين مشكلات نه از آسمان هفتم آمده و بسياري از آنها هم از بيرون مرزهاي ما نيامده است. در بسياري از موارد تصميم خودمان ايراد داشته و ناقص بوده و بايد حل كنيم و در زمينه صندوقها بايد قدمهاي بزرگي را برداريم، اولين قدم اين است كه صندوق بازنشستگي و صندوق تأمين اجتماعي و بانكهاي ما دست از بنگاهداري بردارند، بايد تمام بنگاههايشان را بياورند عرضه كنند و بفروشند. ممكن است بخواهند در بازار سرمايه سهام داشته باشند، اشكالي ندارد سهام داشته باشند، مديريت بنگاه را نبايد داشته باشند، بيايند بخشي از سهام را بگيرند، پولشان را در بانك بگذارند، هر كجا ميخواهند بگذارند، دست از بنگاهداري بردارند، هم بانكهاي ما، هم سازمان تأمين اجتماعي ما، هم صندوق بازنشستگي ما، اين اولين قدم مهمي است كه دولت در اين زمينه برداشته و شروع كرده و شما نمايندگان محترم بايد ما را حمايت كنيد تا در اين بودجه 97 ما شاهد يك تحول بزرگ باشيم.
جمله آخر من؛ نمايندگان محترم! بعد از اينكه توطئه ابرقدرتها در منطقه براي مسلط كردن گروههاي تروريستي بر مردم مظلوم منطقه با شكست مواجه شده، امروز آمريكاييها توطئه جديدي را با كمك
صهيونيستها آغاز كردند و آن تعرض به قدس شريف است. من در پايان گزارش بودجه 97 خدمت نمايندگان محترم و به ملت بزرگوار ايران اعلام ميكنم، ما در برابر توطئه قدرتهاي بزرگ و آمريكا و استكبار و توطئههاي صهيونيسم نه ساكت بوديم، نه ساكت هستيم و نه خواهيم ماند و هر قدمي كه بتوانيم براي حمايت از ملت مظلوم فلسطين و جايگاه مقدس بيتالمقدس كه اين سرزمين مسلمانها است، همان كه پيامبر مكاني بود كه از آنجا به آسمانها عروج كرد، «سبحان الذي أسري بعبده ليلاً من المسجدالحرام الي المسجدالاقصي الذي باركنا حوله». ما مسلمانها و ايرانيها در برابر حراست از قدس شريف و از حقوق ملت فلسطين در تمام لحظاتمان، امروزمان و آيندهمان به عنوان يك آرمان مقدس مد نظر ما بود. آمريكا در اين توطئه موفق نخواهد بود، صهيونيسم در اين توطئه موفق نخواهد بود و ملتهاي اسلامي به حول و قوه الهي روزي قدس، قبلهگاه اول مسلمانها را آزاد خواهند كرد. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته
اجازه ميخواهم كه بودجه سال 97 را تقديم مجلس شوراي اسلامي كنم.

علی اردشیرلاریجانی
از آقاي دكتر روحاني و اعضاي دولت كه در مجلس حضور داشتند تشكر ميكنيم. تذكر را بفرماييد.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي رئيس! همكاران عزيز تذكر دارند، اگر اجازه بدهيد نفر اول جناب آقاي هادي قوامي اخطار دارند، بعد تذكر را بشنويم.

هادی قوامی
تذکر قانون اساسی
بسم الله الرحمن الرحيم
جناب آقاي رئيس! اخطار من ضابطههاي اصل (43) قانون اساسي است كه شرايطي را براي اقتصاد پيشبيني كرده است. لايحه بودجه هم كه به مجلس ارائه ميشود بايد در آن متناسب با اين شرايط اقتصادي باشد كه ما در قانون اساسي ديديم. به طور مثال بحث صادرات و واردات كه در واقع يك شاخص مهم است. وقتي كه آمار واردات ما در هفتماهه سال 96 نزديك (20) درصد رشد دارد يا صادرات ما منفي شده، ما چطور ميتوانيم در بودجه سال آينده به درآمدهاي شايسته در بودجه متكي شويم؟ يا در بحث كنترل تورم كه جناب آقاي رئيسجمهور اشاره ميكنند، نقدينگي كشور كه از (450) هزار ميليارد تومان در سال 92 به (1) ميليون و (450) هزار ميليارد تومان رسيده، رابطه علمي بين تورم و نقدينگي اثبات ميكند كه هر وقت نقدينگي زياد ميشود تورم زياد ميشود. اگر نقدينگي زياد شود و تورم كم شده باشد بايد اين نقدينگي در توليد كاناليزه شده باشد، يعني اثرات اين در افزايش توليد و اشتغال منعكس شود كه وضعيت ركودي فعلي باز اين را نشان نميدهد. يعني نشان ميدهد كه اين نقدينگي از جريان توليد منحرف شده، در جاهايي رفته نشسته كه اخطار يك تورم (200) درصدي را ميدهد و اين باعث ميشود تا بودجهاي كه ما ميخواهيم راجع به منابع آن تصميمگيري كنيم منابع قابل اتكا نباشد، منابعي باشد كه مدام وابستگي شديدتري ايجاد ميكند، مثل همين اسناد خزانه و اوراق مشاركت.
رئيس ـ حالا دو نكتهاي كه ميفرماييد نكته مهم و درستي است، هم روي صادرات بايد تأكيد كرد.
قوامي ـ عرض من اين است، جناب آقاي رئيس ببينيد! امسال كه مقام معظم رهبري واردات را حرام شرعي و قانوني دانستهاند، چرا ما يك كارخانههايي در داخل داريم كه الان در اين هفتماهه تعطيل شدهاند، ولي ميروند از چين و ناكجا آباد كالا وارد ميكنند؟ من ميخواهم بگويم اينها حتماً در درآمدهاي اين بودجه اثر ميگذارد و ما چطور ميتوانيم اين شركتهايي كه، آقاي رئيس! ما در اين شركتها چه ديدهايم؟ در اين شركتها ديدهايم اينها بايد سود سهام دولت و ماليات به دولت بدهند. از اين محل بايد بودجه را تأمين كنيم. وقتي توليدي در اين بخشها نيست ما چطور ميتوانيم بودجه را متكي كنيم؟ (رئيس ـ ميدانم، آقاي قوامي! فرمايشات شما درست است، الان فرصت اين بحث نيست) آقاي رئيس! الان (70) درصد بودجه (1) ميليون و (100) هزار ميليارد توماني كه دولت محترم آورده مربوط به شركتهاي دولتي، بانكها و مؤسسات انتفاعي وابسته به دولت است كه همه آنها سراب درآمدي دارند و اينها حتماً اوضاع را آشفته ميكند.

علی اردشیرلاریجانی

هادی قوامی
پیشنهاد دهنده
پيشنهاد من اين است وقتي كه خود دولت متقاضي است ميرود از خارج وارد ميكند، اين توجه را به داخل بتاباند. من مثال عرض كنم، وقتي كه مثلاً وزارت نفت ميرود (240) هزار تن قرارداد لوله از خارج وارد ميكند، اين باعث ميشود اين (240) هزار تن خروج ارز شود، محدوديتهاي بودجه كشور كم شود، ولي اگر اين (240) هزار تن را بيايد از يك كارخانهاي در داخل بخرد يك زنجيره ارزش ايجاد ميكند، درآمد مالياتي بالا ميرود، بيمههاي ما با مشكل مواجه نميشوند، اشتغال افزايش پيدا ميكند، توليد افزايش پيدا ميكند. اينها در بودجه وجود دارد. اينها بودجه كشور را دچار سراب بودجهاي ميكند.

علی اردشیرلاریجانی
اين لايحه الان در اختيار شماست، آنجاهايي كه فكر ميكنيد بايد الزاماتي به وجود بيايد، چه در مورد صادرات كه امر مهمي است، چه در مورد شركتها و خريد داخل يا ممنوع كردن ورود بعضي از كالاهايي كه در داخل توليد ميشود، اين در اختيار شماست. آقاي قوامي! جنابعالي و دوستان ديگر پيشنهاداتتان مدون كنيد در زمان مقرر در آييننامه به كميسيون تخصصي بدهيد انشاءالله مد نظر قرار خواهد گرفت، بفرماييد.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي رئيس! جناب آقاي نادر قاضيپور تذكر دارند.

نادر قاضی پور
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام محضر رهبر فرزانه انقلاب و نيروهاي مسلح. آقاي لاريجاني! تذكر من ماده (184) آييننامه است؛ دولت موظف است لايحه بودجه سالانه كشور را حداكثر تا (15) آذرماه تقديم مجلس كند. آيا در اين لايحه دولت مشكلات اساسي كشور از جمله بازنشستگان، متعادلسازي حقوق لشكري و كشوري آماده است؟ بند دوازدهم اصل سوم؛ بدهي دولت به تأمين اجتماعي
كه (40) ميليون تحت پوشش دارد چطور ميخواهند اقدام كنند؟
اصل بيستم قانون اساسي؛ آبرساني به روستاييان آمده، مسكن روستاييان و كارگران آمده؟ اصل (31)؛ آيا احياء درياچهها و تالابها از جمله درياچه اروميه آمده. اصول (45) و (50) قانون اساسي؛ سياستهاي كلي ابلاغي رهبر معظم از جمله كوچك شدن دولت آمده يا باز هم هزينه نهاد رياست جمهوري افزايش مييابد؟
اصل (110) و اصل (44) قانون اساسي؛ باز هم ميخواهند از داخل و خارج استقراض كنند، اينكه بودجه نيست. اصل (80) قانون اساسي؛ آيا به پيمانكاران نيز ميخواهند اوراق چاپي خزانه بهجاي پول بدهند؟ فكر ميكنيد اينطور ميشود كشور را اداره كرد، امور دولت بهخصوص عمراني را؟ اصل (53) قانون اساسي.
آقاي لاريجاني! در خاتمه، آيا در بودجه ماده (10) قانوني كه ما تصويب كرديم زلزلهزدگان را پول بدهند نيازي نبود؟ اين در كل قوانين مادر است در قانون بودجه سالانه بايد بياورند كه براي زلزلهزدگان ديگر مجلس قانون تصويب نكند.
نمايندگان محترم كرمانشاه، آقايان: سليماني، مصري، جاسمي، حسينيكيا، صفري، فلاحتپيشه، نادري و فرهاد تجري شب و روز در منطقه هم براي بودجه، هم براي دولت و هم مجلس ميدويدند كه پول جمع كنند. در لايحه بودجه براي زلزلهزدگان، سيلزدگان بايد يك قانون كلي بياورند كه نياز نباشد در موقع زلزله ديگر نمايندگان بيايند اسير كربلا بشوند، هم كار كنند و هم دنبال پول بروند. (رئيس ـ متشكريم) از حضرتعالي ميخواهيم در لايحه بودجه كه آمده است؛ اولاً بايد قبل از پانزدهم بدهند. از امروز ما (10) روز هم فرصت داريم مطالعه، نقد و اصلاح كنيم. اجازه بدهيد مجلس دقيقاً بودجه را عين برنامه ششم برسد. به عشق اباالفضل يا اباالفضل.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، حالا آقاي قاضيپور! نكاتي كه شما ميفرماييد نكات خوبي است، منتها الان لايحه در اختيار شما است. همانطور كه شما فرموديد وقت داريد براي اينكه پيشنهاداتي را در اين زمينه ارائه بدهيد. كميسيونهاي تخصصي هم با دقت اين پيشنهادات را بررسي كنند. توصيه من اين است كه لابهلاي بحثهايي كه الان دوستان ميگويند، آقايان لايحه را كه نديديد، توضيحات آقاي رئيسجمهور را شنيديد، با دقت بخوانيد بر اساس همين نگرانيهايي كه داريد پيشنهادات مدوني را به كميسيون تخصصي بدهيد و كميسيونهاي تخصصي هم وقت بگذارند اين را با دقت ببينند.
اين نكتهاي كه آقاي روحاني گفتند كه ما چالشهاي مهم كشور را تلاش كرديم در لايحه مورد نظر قرار بدهيم فكر خوبي است، ما اين را حمايت بكنيم و خودتان هم بر چالشها تسلط داريد. اگر ديديد جايي توجه نشده آنجا توجه بدهيد، پيشنهاداتي براي اصلاح آن موارد بدهيد و انشاءالله در كميسيون تلفيق هم مورد توجه قرار ميگيرد. حتماً موضوع مهمي است، مسأله آينده كشور در سال آينده را بايد با تدبير و با مجموع شرايط كشور، ملاحظاتي كه براي اصلاح اوضاع داريد را در لايحه مندرج كنيد كه انشاءالله ما در مقام تصويب بتوانيم به آن تكيه كنيم، بفرماييد.

غلامرضا کاتب
آقاي رئيس! جناب آقاي دكتر پزشكيان ايراد (79) دارد. خارج از نوبت هم هست.

مسعود پزشکیان

مسعود پزشکیان
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي دكتر! من آن روز در جلسه نبودم، برادرمان آقاي كوهكن يك بحثهايي را مطرح كردند كه فرموده بودند ما به ايشان بياحترامي كرديم و بعد گفتيم بروند بيرون. من آن مذاكرات را دوباره نگاه كردم، بنده چنين چيزي نگفتم كه بروند بيرون. بعد فرمودند كه از ادبيات فاخر در مجلس بايد استفاده بشود، اما خود ايشان فرمودند آن روز كه ما ميخواستيم (79) را راجع به سخنراني كه آقاي قدوسي داشتند بگوييم ايشان ميگويند من داد زدم، داد زدن ادبيات فاخر است ولي اگر ما بخواهيم (79) بگوييم، حالا يك حرفي را بزنيم كه در ادبيات ما خوب نباشد غيرفاخر است؟ با داد زدن و اينكه آمدند جلوي اينجا ايستادند و حق نداريد حرف بزنيد اين برازنده مجلس نيست به نظر من، ميتوانست طبق آييننامه برخورد بكند بعد هم بگويد آقا! (79) نميتواني بگويي.
اما آنچه كه در رابطه با (79) بود و برادر ما آقاي قدوسي و يك زماني هم فكر كنم آقاي حاجي يك بحثهايي را كردند؛ من در متن صحبت خودم دو مسأله را آن روز مطرح كردم، همه آن هم مستند به آيات و روايات بود. گفتم ما در مملكت بايد عدالت را پياده بكنيم، عدالت را در مملكت گير داريم. در مكانيسم پرداخت گير داريم، در برخورد منطقهاي گير داريم و توسعه متعادل نداريم. اينها چيزي نيست، حالا آن روز هم عناوين
و عنوانها را گفتم، چيزي كه بعد اينها اشكال گرفتند بحث وحدت بود. ما بيشتر از هر زماني امروز به وحدت نياز داريم، قرآن بارها در جاهاي مختلف فرموده «واعتصموا بحبل الله جميعاً و لا تفرقوا و اذكروا نعمهالله عليكم». هر روز در نماز ميخوانيم «اهدنا الصراط المستقيم صراط الذين انعمت عليهم» ميگويد نعمتي را به ياد بياوريد، نعمت چيست؟ «اذ كنتم اعداءً فالف بين قلوبكم فاصبحتم بنعمته اخواناً و كنتم علي شفا حفره من النار فأنقذكم منها».
بعد ميگويد: «كذلك يبين الله لكم آياته لعلكم تهتدون» «اهدنا الصراط المستقيم» هر روز در نماز ميگوييم ما را به راه راست هدايت كن، اما دعوا داريم. در مملكت ما اختلافاتي داريم اين را كه نميشود انكار كرد، خدا صراحتاً دستور داده ما اين اختلافات را حل كنيم. برونداد كار ما حل اختلاف نبوده، بايد براي اينكه مملكت ما درست بشود اختلافات خود را حل كنيم و بر چهارچوب عدالت عمل كنيم. همان جا ميگويد «و لتكن منكم امه يدعون الي الخير و يأمرون بالمعروف و ينهون علي المنكر و اولئك هم المفلحون» امر به معروف و نهي از منكر يعني وحدت، يعني انسجام مسلمين، يعني اينكه مسلمانان يكي بشوند و بعد ميگويد «و لا تكونوا كالذين تفرقوا و اختلفوا من بعد ما جاءهم البينات و اولئك لهم عذاب عظيم» اختلاف عذاب عظيم به همراه دارد، ما اگر ميخواهيم در مملكت در مقابل آمريكا و هجمهها بايستيم بايد يد واحده بشويم. اين حرف خدا است، حرف قرآن است، حرف حضرت علي (عليهالسلام) است. از وصيت حضرت علي (عليهالسلام) به اين برادرها گفتم.
از اين طرف همان حضرت علي در خطبه (18)، حالا وصيت ايشان بماند چون آنجا صحبت كردم. در خطبه (18) ميفرمايد كه «إلههم واحد» خداي اينها يكي است، «نبيهم واحد» پيغمبر آنها يكي است و «كتابهم واحد» كتاب آنها هم يكي است. «أفأمرهم الله بالاختلاف فأطاعوه» خدا به اينها گفته اختلاف كنند و اينها اطاعت كردند؟ «أم نهاهم عنه فعصوه» خدا نهي كرده از اختلاف ما عصيان كرديم.
آقاي دكتر! برونداد كار ما در كشور برونداد جالبي نيست. ما بايد وحدت كنيم، بايد «لتكن منكم امه» يك گروهي بايد جمع بشود اختلافات داخلي ما را حل بكند. اين قابل انكار نيست، اگر ميخواهيم انكار كنيم و داد بزنيم مركز تحقيقات داريم، آمار جمع بكند بيايد در مجلس گزارش بدهد آقا! وضعيت وحدت ما چطور است، اختلاف چطور است. مجلس، ما و كشور بايد به يد واحده تبديل بشويم و به خدا تمسك كنيم. حضرت علي پيشنهادشان براي اين كار اين است؛ ميفرمايد كه «فاستتروا في بيوتكم» برويد در خانههاي خود قايم شويد، «و اصلحوا ذات بينكم» اختلاف خود را حل كنيد «والتوبه من ورائكم» توبه كنيد. «لا يحمد حامد الا ربه و لا يلم لائم الا نفسه» حمد ميكنيد خدا را حمد كنيد، ملامت ميكنيد خودتان را ملامت كنيد. ما هر روز از پشت تريبون مدام داريم همديگر را فحش ميدهيم. اين كار به توصيه حضرت علي (عليهالسلام) غلط است و نبايد كرد، والسلام.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، به هر حال اين نكاتي كه آقاي پزشكيان فرمودند كار خيرخواهانهاي است، دوستان به آن توجه داشته باشند. اگر اجازه بدهيد ما وارد دستور بشويم. (حاجيدليگاني ـ اخطار داشتيم) تازه لايحه را دادند بخوانيد راجع به آن نظر بدهيد، بفرماييد.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي رئيس! جناب آقاي حاجي اخطار قانون اساسي دارند، بفرماييد.

حسینعلی حاجی
تذکر قانون اساسی
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي رئيس تشكر ميكنم. ببينيد! اخطار من اصل (52) قانون اساسي هست. ميگويد كه «بودجه سالانه كل كشور به ترتيبي كه در قانون مقرر ميشود از طرف دولت تهيه و براي رسيدگي و تصويب به مجلس شوراي اسلامي تسليم ميگردد». نكته آن اينجا است؛ «هرگونه تغيير در ارقام بودجه نيز تابع مراتب مقرر در قانون خواهد بود». ما يك قانون برنامه ششم را يك سال در مجلس نهم و يك سال هم در مجلس دهم تقريباً وقت گذاشتيم و مصوب كرديم. امروز آقاي رئيسجمهور در صحبت خود فرمودند كه لايحه بودجهاي كه ارائه دادند برشي يكساله از برنامه چهارساله دولت هست، در حالي كه ما اينهمه قانون تصويب كرديم. در واقع هم قانون
محاسبات عمومي ميگويد، هم قانون برنامه و بودجه مصوب سال 52 ـ 51 ميگويد كه لايحه بودجه يكساله بايد برشي از برنامه پنجساله كشور باشد. اين نكته به هر حال جاي ايراد بود كه پس ما اينهمه قوانيني كه تصويب كرديم و بر اساس سياستهاي كلان و كلي كشور در قانون برنامه اين همه وقت گذاشتيم آورديم نبايد اجرا بشود؟
از اول دولت با نياوردن لايحه كامل مخالف برنامه پنجساله بود، الان هم با اينكه تصويب شده باز هنوز هم اين مخالفت ادامه دارد. الان هم كه در بودجه بايد بگذارند كه بالاخره مفاد اين اجرايي بشود اين را نگذاشتند. تمام صحبتهايي كه آقاي رئيسجمهور امروز در نطق خود داشتند توسط همين نمايندگان محترم در برنامه ششم آمده. خواهش من اين است كه اين را اصلاح بفرماييد كه اين مشكل حل بشود.

علی اردشیرلاریجانی
آن فرمايشاتي كه جنابعالي ميفرماييد كاملاً متين است، بايد در چهارچوب قانون برنامه ششم باشد. به همين دليل هم نمايندگان محترم كه بررسي ميكنند قانون بودجه را بايد تطبيق بدهند با قانون برنامه، فكر ميكنم مقصود ايشان هم اين بود؛ چون چهار سال از قانون برنامه باقيمانده از سال آينده كه حساب بكنيد، گفتند برشي از چهار سال برنامه است. برنامه كشور است، يعني قانون برنامه ششم قانون مصوبي است و همه بايد به آن پايبند باشند، شما هم در بررسيهاي خود اين تطبيق را انجام بدهيد، آنجايي كه لازم هست پيشنهاداتي ارائه بدهيد، كميسيون تلفيق و كميسيونهاي تخصصي هم بايد با همين اساس بررسي كنند كه قانون برنامه محقق بشود.
6
اعلام وصول (1) فقره لایحه

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور اول ادامه رسيدگي به گزارش كميسيون اجتماعي در مورد طرح دوفوريتي اصلاح قانون استخدام مهندسين ناظر توليدات كشاورزي اصلاحي مصوب 12/11/1390 هست. آقاي رئيس! در جلسه 20/8/96 بهخاطر اينكه در جزئيات ابهاماتي وجود داشت گزارش كميسيون به كميسيون جهت اصلاح عودت داده شد. اگر اجازه بفرماييد متن مادهواحده جهت بحث قرائت بشود. در كليات صحبت نكردند؟

علی اردشیرلاریجانی
كليات بحث شده، متن را بخوانيد، پس از تصويب كليات در جلسه علني. متن را بخوانيد.
دبير (قاضيزادههاشمي) ـ مادهواحده ـ دولت موظف است از تاريخ تصويب اين قانون و حداكثر تا پايان سال 1396 با رعايت حكم بند «ج» ماده (24) قانون مديريت خدمات كشوري مصوب 8/7/1386 باقيمانده مشمولين موضوع قانون استخدام مهندسين ناظر توليدات كشاورزي اصلاحي مصوب 12/11/1390 تا سقف (10) هزار نفر ناظر بخش كشاورزي و منابع طبيعي با تحصيلات كارشناسي و بالاتر و عضو سازمان نظام مهندسي كشاورزي و منابع طبيعي را كه از سال زراعي 1382 تا تاريخ 12/11/1390 حداقل دو سال سابقه فعاليت مستمر در زمينه منابع طبيعي و توليد محصولات راهبردي و اساسي بخش كشاورزي داشته و يا در تعاونيهاي توليد به عنوان مدير و يا كارشناس فعاليت كرده باشند و در مديريت جهاد كشاورزي استانها، شهرستانها و يا مراكز خدمات كشاورزي داراي سوابق مشاركت و نظارت در امور يادشده باشند و يا با معرفي سازمان نظاممهندسي كشاورزي و منابع طبيعي و يا شركتهاي خدمات فني و مشاورهاي توسط جهاد كشاورزي استانها اشتغال به كار داشته و به صورت مستقيم بر محصولات اساسي و راهبردي كشاورزي نظارت داشتهاند با رعايت ماده (46) قانون مديريت خدمات كشوري و شرايط عمومي استخدامي كشور در پستهاي عملياتي و نظارتي جهاد كشاورزي شهرستانها و يا مراكز خدمات كشاورزي كه منابع مالي لازم براي اجراي اين قانون در سرجمع اعتبارات استانها در قانون بودجه سال 1396 كل كشور تأمين شده است استخدام نمايد.
تبصره 1 ـ فعاليت مستمر عبارت از حداقل شش ماه فعاليت متوالي نظارت در هر سال زراعي است.
تبصره 2 ـ سابقه خدمت ناظران در بخشهاي كشاورزي و منابع طبيعي و تعاونيهاي توليدي با ارائه مدرك
معتبر و مورد تأييد جهاد كشاورزي استانها و حداكثر سن شرايط عمومي استخدام اضافه ميشود.
تبصره 3 ـ مدرك تحصيلي بالاتر و يا سابقه كاري مرتبط و بيشتر، نوآوري، آزمون ورودي، مصاحبه علمي و سابقه ايثارگري، مراتب اولويت استخدام ناظران مشمول اين قانون است.
تبصره 4 ـ براي استخدام ناظران مشمول اين قانون كه قبلاً در آزمون ورودي شركت نموده و با گذراندن دورههاي آموزشي مرتبط و معتبر از مراكز آموزش جهاد كشاورزي به كار گرفته شدهاند، مشروط بر اينكه حداقل (30) ماه سابقه كار مرتبط داشته باشند، نياز به برگزاري آزمون استخدامي مجدد نيست.
تبصره 5 ـ بهكارگيري ناظران فقط در جهاد كشاورزي بخش و دهستان مجاز است و بهكارگيري آنان حداقل تا (10) سال پس از استخدام در واحدهاي ستادي و يا مراكز استانها ممنوع است.
تبصره 6 ـ در صورت استخدام، سوابق بيمه مرتبط با فعاليت نظارتي كه توسط سازمانهاي بيمهگر اقدام شده يا ميشود به سنوات خدمتي مستخدم از نظر بازنشستگي اضافه ميگردد و هرگونه مابهالتفاوت اعم از سهم بيمهشده و كارفرما در مورد سوابق قبلي ناظر بر عهده وي ميباشد.
آقاي دكتر! چون اينجا پيشنهاد داريم طبيعتاً مخالف و موافق بايد صحبت كنند.

علی اردشیرلاریجانی
چون پيشنهاد دارد مخالف و موافق بايد صحبت كند. البته توجه داشته باشيد اينجا از اين (10) هزار نفر حدود (8000) نفر آنها قبلاً استخدام شدند. ظاهراً بحث آنها (1000) نفر يا (2000) نفر است، رقم آن را كميسيون بگويد چيست. همه آنها استخدام شدند؟ اگر شدند كه ديگر براي چه قانون بنويسيم؟ اينطور كه آقايان طرح آوردند گفتند كه از (10) هزار نفر (8000) نفر آنها استخدام شدند. يعني (10) هزار نفر از سر ميخواهند استخدام بشوند؟ (3000) نفر مانده؟ حالا اينجا كه معاون رئيسجمهور هستند توضيح ميدهند.
يكي اين است و يكي اينكه گفته منبع مالي، شما نوشتيد از سرجمع اعتبارات استاني. سرجمع اعتبارات استاني كه در قانون بودجه تأمين شده است، اين يعني چه؟ (قرباني ـ آقاي دكتر لاريجاني! اين همان 10 هزار نفر است كه قبلاً در قانون بودجه آمده بود) آن قبلاً داده شده، ميدانم طراحها ميگفتند (10) هزار نفر جذب نشدند. الان معاون رئيسجمهور ميگويد جذب شدند، حالا اين يك بحثي است كه توضيح داده ميشود. مهم منبع مالي آن است، شما نوشتيد از سرجمع، ما به كميسيون فرستاديم كه سرجمع نباشد. (قرباني ـ اين 10 هزار نفر مال همان دورهاي است كه تصويب شده است)
زمان آنكه گذشت آقاي قرباني. آن كه گذشت و رفت، الان شما از منبع جديد بايد بگوييد. اگر بخواهيد استخدام جديد بشود بايد رديف داشته باشد، منبع مالي داشته باشد. (قرباني ـ همان است) همان است كه بودجه آن در آن سالها ديده شده، آقاي محجوب! الان شما ميگوييد (3000) نفر است، پول اين (3000) نفر كجا است؟ ميگوييد آن در سقف انجام نشده. به هر حال اين يك مشكلي دارد، بايد شماره رديف ميداديد كه اين مشكل حل بشود. مخالف صحبت بكند.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي لاهوتي مخالف هستند، بفرماييد.

مهرداد لاهوتی
مخالف
رها كردن چه آسيبهاي اجتماعي را ميتواند در كنار خودش داشته باشد. مثلاً اين ناظرين چاي ما در استانها، شما چهار ماه، سه ماه ميآييد از وجود آن استفاده ميكنيد اين فرد بايد با حقوق سه ماه، زندگي دوازده ماهه خودش را اداره بكند.
دوستان، جناب آقاي دكتر لاريجاني! اين طرحي كه داده شده مشكلي از ناظرين را حل نميكند. خواهش من اين است، قبلاً هم من يك اخطار قانون اساسي دادم جنابعالي پذيرفتيد و اين را برگردانديد به كميسيون. خواهش من از دوستان اين هست، از حضرتعالي هم من خواهش دارم، كه دوباره اين را به كميسيون برگردانيد ما با مركز پژوهشها و با خود دولت بنشينيم به يك اتفاق نظري برسيم اين دوستان از اين بلاتكليفي نجات پيدا بكنند. ما ميخواهيم اينها استخدام بشوند، خواهان استخدام اين دوستان هستيم، خواهان بهكارگيري اين دوستان هستيم، خواهان اين هستيم كه اين دوستان يك قرارداد شفافي داشته باشند.
من مخالف اين نيستم، مخالف اين هستم اين چيزي كه امروز ارائه شده مشكلي را از اين عزيزان حل نخواهد كرد، فقط در حد يك مسكّن است. يك فشاري از بيرون آمده ما ميخواهيم در هر صورت يك پيامي را منتقل بكنيم كه مشكل شما را حل كرديم، در صورتي كه هيچ مشكلي را از اين دوستان حل نخواهد كرد. ما گفتيم دولت موظف است، دولت قبلاً موظف بود، مگر ما در قانون نگفته بوديم دولت بايد (10) هزار نفر از اينها را استخدام بكند، آيا دولت كرد؟ اينجا گفتيم دولت موظف است، ما بايد اين را دولت «مكلف است» ميكرديم. دولت بايد مكلف بشود، ما بايد از دولت بپرسيم در قانون قبلي كه گفتيم شما (10) هزار نفر از اينها را بايد تعيين تكليف ميكرديد چرا نكرديد؟ دولت! تو كوتاهي كردي.
پس ما اينجا هم باز همان حرفهاي گذشته را آمديم تكرار كرديم و هيچ مشكلي را از اين عزيزان حل نكرديم. من خواهش ميكنم دوستان به اين رأي ندهند دوباره به كميسيون برگردد، ما اين را اصلاح بكنيم. تا كي ميخواهيم اين بندگان خدا بلاتكليف باشند؟ تا كي با پرداخت يك حقوق چهارماهه زندگي دوازدهماهه خودشان را ميخواهند اداره بكنند؟ نميتوانند، در اين قانون هم اينها تعيين تكليف نميشوند، من خواهش ميكنم دوستان يا همينجا اصلاح بكنيم يا اينكه اين را به كميسيون برگردانيم، متشكرم.

علی اردشیرلاریجانی

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
جناب آقاي رئيس! اگر اجازه بدهيد خود بنده اخطار قانون اساسي هم دارم.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
تذکر قانون اساسی
بسم الله الرحمن الرحيم
جناب آقاي رئيس! خواهش من از حضرتعالي اخطار اصل (75) قانون اساسي است. ببينيد! ما اينجا دولت را مكلف كرديم به اينكه تعداد (10) هزار نفر را استخدام كنند. اگر آن بخشي كه مربوط به قانون قبلي بوده است، همكاران ما هم در اين طرح خودشان مد نظرشان اين بود كه قانون قبلي يك سال تمديد بشود، اما كميسيون آمده يك متني نوشته، اگر حضرتعالي سطر هفتم را نگاه بكنيد افراد ديگري كه حتي در اين جايگاه نبودند اضافه كرده، گفته «در مديريت جهاد كشاورزي استانها، شهرستانها يا مراكز خدمات كشاورزي داراي سوابق مشاركت و نظارت در امور يادشده باشند». يعني اصلاً اينجا موضوع ناظرين آمده، علاوه بر ناظرين يك گروه ديگري را هم اضافه كرده. «يا با معرفي سازمان نظام مهندسي كشاورزي و منابع طبيعي يا شركت خدمات فني و مشاورهاي توسط جهاد كشاورزي استانها اشتغال به كار داشتند و به صورت مستقيم بر محصولات اساسي و راهبردي كشاورزي نظارت داشتهاند». ببينيد! نظر همكاران ما اين بحث ناظرين گندم بود، آمدند يك تكاليف ديگري را اينجا در اين قانون اضافه كردند كه يك حجم زيادي را در واقع بر دوش دولت ايجاد ميكند و بار مالي آن دقيقاً پيشبيني نشده.
خواهش من اين است كه حضرتعالي اجازه ندهيد اين اصل (75) كه صريح، روشن و شفاف است و مغاير با ماده (25) قانون برنامه ششم توسعه است به صراحت آنجا بخش گسترش سهم خصوصي و بخش تعاوني در اقتصاد را روشن كرده ما اينجا تقريباً يك سال گذشته (رئيس ـ متشكريم) قانون برنامه را تصويب كرديم. همكاران هم ميگويند اين مصوبه كميسيون نيست، اين جداي از كميسيون اضافه شده. من خواهشم اين
است؛ اين متني كه آورده شده همكاران دقت بكنيد اصلاً خواسته اوليه همكاران براي ناظرين گندم نيست.
همه مشكلاتي كه در جهاد كشاورزي بوده آوردند. جناب آقاي دكتر! اضافه كردند، اين مغاير اصل (75) است، اجازه بدهيد به كميسيون برگردد، آن متني را كه همكاران ما در رابطه با ناظرين گندم ميخواهند اضافه كنند.

علی اردشیرلاریجانی
آقاي كاتب ببينيد! اين قانون قبلي زمان داشت، زمان آن تمام شده بود. پيشنهادي كه دوستان دادند اين بود كه ما براي آن قانون كه وقتش تمام شده يك زمان ديگر ميگذاريم. چون قانون ديگر منسوخ شده نميتوانستند به آن استناد كنند، پس بايد متن قانون را ميآوردند. در قانون قبلي هم همه مطالبي كه شما ميگوييد هست، گفته اين افرادي كه به عنوان ناظر هستند بايد در اين جاها دو سال سابقه داشته باشند، اين هم قابل قبول است. اشكال اصل هفتاد و پنجي ندارد، اشكال اصل هفتاد و پنجي آن به آن سرجمع اعتبارات برميگردد. آنجا گير دارد، يعني سرجمع اعتبارات رديف نيست كه بشود به آن استناد كرد. آنجا ايراد دارد، اين متني كه شما به آن استناد كرديد اشكال اصل هفتاد و پنجي ندارد، موافق صحبت كند.

غلامرضا کاتب
آقاي دكتر! همان را هم اضافه دارد، شما اخطار آن بخش را هم بپذيريد.

علی اردشیرلاریجانی
اصل (75) اگر سرجمع اعتبارات است درست است، اگر شما آن مطالبي كه گفتيد راجع به تعاونيها و اينها است اينها متن قبلي است ربطي نداشت.

غلامرضا کاتب
آقاي دكتر! اجازه نداديد من ادامه بدهم، سرجمع اعتبارات استاني را هم ميخواستم بگويم كه شما گفتيد خاتمه بدهيد.

علی اردشیرلاریجانی
سرجمع اعتبارات استاني رديف بودجه نيست و معني آن اين است كه ما داريم به دولت تكليف ميكنيم، ولي منبعي براي آن در نظر نميگيريم. ايراد قانون اساسي دارد، اشكال اصل (75) را من قبول دارم كه اخطار وارد هست. لذا اخطار را به رأي ميگذاريم.
حضار 230 نفر، نمايندگان محترم نظر خودشان را راجع به وارد بودن اخطار اعلام بفرمايند تا بعد آن را اصلاح كنيم. اصلاح اصل (75) است كه اگر نمايندگان قبول داشته باشند بايد يك راهي براي آن پيدا كنيم كه يك رديف مشخصي براي آن بيايد. دوستاني كه آن انتها هستند بفرماييد كه اخطار را به رأي گذاشتيم. آقاي دلخوش! بار مالي آن را همينجا حل كنيم بهتر است تا برود شوراي نگهبان ايراد بگيرد، بايد اينجا حل كنيم. اين وضع را شوراي نگهبان نميپذيرد. دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.
راه اين اخطار اين است كه شما يك رديفي را در اينجا ميگذاشتيد، چون آنطور كه دوستان طراح گفتند، البته حالا معاون رئيسجمهور هم اينجا هستند، با ايشان هم جلسه داشته باشيد، اين نكتهاي كه گفتند اين بود از آن (10) هزار نفري كه در قانون قبلي بود كه اينها بايد ظرف سه سال استخدام ميشدند (2000) نفر باقي مانده است. حالا بعضي از آقايان گفتند (1200) تا، آقاي محجوب گفتند (3000) تا، آقاي معاون رئيسجمهور هم ميگويند همه را استخدام كرديم، لذا در اينجا ابهامي هست. ولي گفتند براي همين مقداري كه باقي مانده است ما بايد تكليف كنيم دولت اينها را با همان روش قبلي استخدام كنند.
اينكه متن را دوباره آوردهاند اشكالي ندارد، به نظر من كميسيون درست عمل كرد، چون قانون قبلي موقت بود، نوشته بودند براي سه سال، تمام شد، ديگر نميتوانند به آن استناد كنند، بايد متن ميآوردند. منتها در نگارش بايد درست مينوشتند كه مقصود (10) هزار تا، اين مقدارش تمام شده، چقدر مانده است، ديگر نبايد (10) هزار تا را ميآوردند و بعد منبعش را مشخص ميكردند، ميگفتند فلان رديف، از اين رديف داده شود كه يك كاري صورت بگيرد، هم شوراي نگهبان ايراد نگيرد و هم مقصودتان مشخص شود. لذا اين اشكالش باقي است.
عرض شود اگر موافق باشيد هم نگارش آن بايد درست شود، چون دوباره (10) هزار تا را آورده، شما در توضيحاتتان به من گفتيد حدود (2000) تا، معاون رئيسجمهور اينجا هستند، بنشينيد جلسه بگذاريد كه
چقدر مانده است، همان تعداد را بگوييد بر اساس ادامه آن قانون كه حالا منسوخ شده، الان كميسيون
اجتماعي هم قدري بحث دارند، اجازه بدهيد ما به كميسيون ارجاع بدهيم، هم متن را قدري اصلاح كنيد، هم منبعش را مشخص كنيد. الان معاون رئيسجمهور اينجا است.

عباس پاپی زاده پالنگان

علی اردشیرلاریجانی
بار مالي كه دارد، اشكال اصل (75) دارد. (پاپيزادهبالنگان ـ كجاست؟) ببينيد! نوشته از سرجمع، بار مالي دارد. پس اين را به كميسيون ارجاع ميدهيم كه هم منبعش را مشخص كنند و هم تعداد را دقيق مشخص كنند، ننويسند (10) هزار تا، از (10) هزار تا (7000)، (8000) تا استخدام شدهاند، ديگر اينجا كه نبايد تكرار كنيم. همان مقداري كه باقي مانده است را درست كنيد، در كميسيون حل كنيد. به كميسيون ارجاع ميدهيم. ميهمانان را بفرماييد.

محمد علی وکیلی
بسم الله الرحمن الرحيم
ميهمانان جلسه علني امروز عبارتند از:
ـ جمعي از دانشجويان رشته حقوق دانشگاه علميكاربردي واحد جهاد دانشگاهي تهران.
ـ جمعي از دانشجويان رشته حقوق دانشگاه كردستان از استان كردستان كه ميهمانان جناب آقاي دكتر سيداحسن علوي نماينده محترم سنندج، ديواندره و كامياران هستند.
ـ جمعي از دانشجويان رشته حسابداري دانشكده سما واحد شريعتي تهران.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه ميثم از منطقه (9) تهران.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه شهداي مؤتلفه اسلامي شهرستان دماوند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه دخترانه اميرالمؤمنين از شهرستان ورامين استان تهران كه ميهمانان جناب آقاي دكتر نقويحسيني نماينده محترم ورامين، قرچك و پيشوا هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه دخترانه آيين روشن نور از منطقه (1) تهران كه ميهمانان سركار خانم دكتر آقاپورعليشاهي نماينده محترم شبستر هستند. خوشآمد عرض ميكنيم.
7
اعلام وصول (1) فقره طرح

محمد علی وکیلی
لايحه اصلاح قانون مبارزه با پولشويي اعلام وصول ميشود.
8
اعلام وصول (2) فقره سؤال

محمد علی وکیلی
طرح استفساريه بند (2) ماده (2) قانون مالياتهاي مستقيم اعلام وصول ميشود.
9
ناطقین جلسه آقایان: اکبر رنجبرزاده، سیدحمیدرضا کاظمی، محمدمهدی زاهدی، محسن کوهکنریزی و سیدمحمدباقر عبادی

محمد علی وکیلی
سؤال ملي جناب آقاي امير خجسته نماينده محترم همدان از وزير محترم امور اقتصادي و دارايي درخصوص علت عدم تدوين آييننامه جامع نحوه پرداخت حقوق و مزاياي اعضاي هيأتمديره بانكها اعلام وصول ميشود.
ـ سؤال ملي جناب آقاي جواد كريميقدوسي نماينده محترم مشهد و كلات از وزير محترم نفت درخصوص انحصار در پخش فرآوردههاي نفتي در نتيجه برندسازي جايگاههاي عرضه سوخت اعلام وصول ميشود.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم. عرض شود كه من اينجا بايد يك نكتهاي را تذكر بدهم، در موقعي كه طرح يا لايحه دوفوريتي مطرح است نماينده شوراي نگهبان بايد اينجا حضور داشته باشند و اينكه امروز نبودند، دعوت كرديد بايد ميگفتيد ميآمدند. اينكه نميشود، ما الان دوفوريتي داشتيم، اگر يكي از آقايان اخطار داد درست است، بدون حضور اينها امكانپذير نيست، بايد باشند، نبايد تخلف كنند. حالا شما يك دوفوريتي ديگر هم داريد، بايد نماينده شوراي نگهبان اينجا حضور داشته باشد، تماس بگيريد كه وقتي دعوت ميكنند يعني در دستور است و بايد حضور داشته باشند.
10
بحث و بررسی درخصوص طرح اصلاح برخی از تبصرههای قانون بودجه سال 1396 کل کشور (ثبت 325)

علی اردشیرلاریجانی

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام و ادب خدمت همكاران عزيز و ملت شريف ايران.
ناطقان مياندستور جلسه علني امروز عبارتند از:
ـ آقاي اكبر رنجبرزاده نماينده محترم اسدآباد.
ـ آقاي سيدحميدرضا كاظمي نماينده محترم پلدختر.
ـ آقاي محمدمهدي زاهدي نماينده محترم كرمان و راور.
(كه هر كدام هفت دقيقه وقت دارند)
ـ آقاي محسن كوهكن نماينده محترم لنجان.
ـ آقاي سيدمحمدباقر عبادي نماينده محترم بيرجند، درميان و خوسف.
(كه هر كدام پنج دقيقه وقت دارند)
از جناب آقاي اكبر رنجبرزاده نماينده محترم اسدآباد دعوت ميشود جهت ايراد نطق در جايگاه قرار بگيرند. جناب آقاي رنجبرزاده! هفت دقيقه فرصت داريد، بفرماييد.

اکبر رنجبرزاده
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
درود و سلام به محضر شهيدان و امام شهيدان و با آرزوي سلامتي و طول عمر براي رهبر معظم انقلاب اسلامي. پيروزيهاي بزرگ رزمندگان اسلام بر داعش و آمريكا و سركردگانش را به محضر ملت ايران و سرداران مقاومت تبريك ميگويم.
سلام بر قدس شريف، سلام بر اولين قبلهگاه مسلمانان، سلام بر سرزمين معراج پيامبر اسلام. قدس عزيز!
استواريت را حفظ كن، درسآموختگان مكتب خميني و سربازان امام خامنهاي و جوانان انقلابي و مسلمان منطقه در راهند و به زودي دستهاي آلوده به دامانت را قطع خواهند كرد. اي قبلهگاه روزهاي ازل، بدان كه تو تا ابد قلب تپنده جهان اسلام هستي. باورها بر اين است كه طبق آيه شريفه قرآن كريم، «و مكروا و مكر الله و الله خير الماكرين».
ترامپ رئيسجمهور آمريكا با اين اقدام احمقانه خود ناخودآگاه بر تسريع در نابودي اسرائيل مأموريت يافته است، كما اينكه رئيسجمهور وقت آمريكا مأموريت فراهم آوردن شرايط براي نابودي صدام و حزب بعث را داشتند. به نظر ميرسد حافظه دولت آمريكا مختل شده است و سيلي محكمي كه از ناحيه دانشجويان مسلمان و انقلابي ايران در تسخير لانه جاسوسياش در سال 58 خورده را فراموش كرده است. اين بار نيز بداند كه با انتقال سفارت جاسوسي در قلب جهان اسلام آتش قهر مسلمانان شعلهورتر و با اتحاد و انسجام آنها سيلي محكمتري خواهد خورد و پايان عمر خود و فرزند ناخلفش را امضا كرده است.
دولت آمريكا براي سرپوش نهادن به شكستهاي پيدرپي در منطقه اعم از جنگهاي نيابتي در ايران، عراق، سوريه، لبنان، افغانستان، قطر، يمن، بحرين و فلسطين و براي كماهميت جلوه دادن پيروزيهاي اخير جبهه مقاومت اسلامي، نه از سر توانمندي بلكه از سر ضعف و ذلت و ترس از آينده براي حفظ صهيونيستها و حيثيت بر باد رفته خود دست به يك اقدام انتحاري زده و پرچم مبارزه با اعتقادات مسلمانان را برافراشته است زيرا از حاكمان سرسپردهاش در منطقه نا اميد گشته است.
آخرين تير در كمان آن است كه سرسپردگان تا به دندان مسلحاش را بيازمايد كه آيا با جبهه كفر همراهند يا با جبهه مسلمين؟ آيا به مذهب و دين معتقدند يا به همپيماني با صهيونيسم؟ چنانچه پايبندي آنها به باورهاي اسلامي باشد، بايد تخت و تاجشان فرو ريزد و اگر همپيمان با صهيونيسم هستند ميبايست به تشديد دامنه اختلافات مذهبي پرداخته و با مسلمانكشي انبارهاي سلاحشان را هر چه زودتر بر سر مسلمانان بريزند و مصرف كنند، چون حلقه محاصره اسرائيل تنگتر شده، تسليح نمودن همپيمانان منطقهاي زنگ خطري براي صهيونيسم خواهد بود. سردمداران بينظمي جهاني بدانند كه با اين حركتهاي ضدحقوق بشري و خارج از دايره منطق و حقوق بينالملل در جهت اشغالگري و كشتار مسلمانان نتيجهاي جز اتحاد جهان اسلام و بيداري ملتهاي مسلمانان در بر نخواهد داشت.
مجموعه اتفاقات اخير ما را مصمم و اميدوار كرده است كه تحقق وعده الهي براي نابودي غاصبان اشغالگر در سرزمينهاي اشغالي در سرزمينهاي فلسطين بسيار نزديك شده است. لذا همه ملتهاي آزاده مسلمان بايد يكصدا براي برچيده شدن بساط اشغالگري تا نابودي صهيونيسم و تسخير لانههاي فساد آمريكايي در منطقه آماده شويم. در اين راستا از مجلس شوراي اسلامي انتظار ميرود با هماهنگي ديگر قوا اقدامي عملي و مستمر از خود نشان دهد تا تمام مسيرهاي قانوني و حقوقي در مجامع بينالمللي براي روشنگري و رفع اشغالگري و تقويت جبهه مقاومت اسلامي و اتحاد مسلمانان هموار نمايند.
با درود و سلام به محضر مردم عزيز و قدرشناس زادگاه بيدارگر مشرقزمين، سيدجمالالدين اسدآبادي و مردم فهيم شهر آجين و بخشهاي مركزي و پيرسلمان. اشاراتي به حوزه انتخابيه:
وزير محترم راه و ترابري! آيا (50) كشته و صدها مجروح و معلول در سال جاري در راههاي مواصلاتي به اسدآباد كفايت نميكند كه معاون جنابعالي از خواب بيدار شده و به دستورات شما توجه نمايد؟ با فوريت هيأتي را براي اصلاح نقاط حادثهخيز گردنه اسدآباد، محور اسدآباد به داشبلاغ، احداث زيرگذر تقاطع موسيآباد ـ وندرآباد، بزرگراه كربلا و اسدآباد به چنارشيخ اعزام فرماييد. البته براي مطالعه و اجراي مسير راهآهن داشبلاغ به اسدآباد ـ تويسركان ـ كنگاور ـ نهاوند و مطالعه اتصال راهآهن كريدور شمالغرب به جنوب از اين مسير تشكر نموده و تسريع در اجراي مراحل آن را خواستارم.
كنارگذر اسدآباد در سال 89 آغاز شده، هنوز به اتمام نرسيده است، انتظار ميرود در سال 97 به بهرهبرداري
برسد. البته هنوز مطالبات بسياري از كشاورزان به مبلغ (6) ميليارد تومان كه زمينهاي آنها تملك شده است
پرداخت نشده است.
وزير محترم جهاد كشاورزي! زمستان فرا رسيده و هزاران تن چغندرقند كشاورزان در اسدآباد در زير برف مدفون است. چرا چارهانديشي نميكنيد؟ چرا اينقدر در عرضه محصولات كشاورزي به بازار مشكل داريم؟ چرا نبايد سامانه متمركز كشور براي الگوي كاشت، برداشت و عرضه محصولات را به بازار داشته باشيم؟ چرا براي ايجاد صنايع تبديلي در منطقه بيتوجهي ميشود؟ آيا اينها ضعف مديريت نيست؟ چرا در مواقع برداشت محصول واردات داريم و قاچاق رونق ميگيرد؟ اين آسيب به توليد نيست؟ اين ظلم به كشاورزان و توليدكنندگان نيست؟ تخم كدو، آفتابگردان، چاي، برنج و بسياري از محصولات ديگر تحت تأثير واردات نابهنگام و قاچاق فرصتطلبان قرار ميگيرد.
مهاجرت روستاييان به شهرها يكي ديگر از مشكلات اساسي پيش روي كشور است. با ارائه تسهيلات كمبهره براي توسعه روستاها يك فرصت فراهم شده است كه اگر مديريت شود و آموزشهاي فني، تخصصي و مشاورهاي در كنار آن قرار بگيرد به هدف خواهد رسيد.
از وزير محترم علوم ميخواهم براي تسريع در راهاندازي آموزشكده فني حرفهاي كشور (نايبرئيس ـ آقاي دكتر! وقت شما يك دقيقه و خردهاي گذشته، متشكرم) دستور تسريع صادر فرمايند. بقيهاش را هم به رسانهها ميدهيم.

مسعود پزشکیان
خيلي ممنون، از رعايت وقت متشكرم. ناطق بعدي را دعوت بفرماييد.

احمد امیر آبادی فراهانی
خيلي ممنون، ناطق بعدي جناب آقاي سيدحميدرضا كاظمي نماينده محترم پلدختر هستند. جناب آقاي كاظمي! شما هفت دقيقه فرصت داريد، بفرماييد.

سیدحمیدرضا کاظمی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
با درود به ارواح طيبه شهدا و امام شهيدان و عرض ادب و احترام به محضر مقام معظم رهبري و سلام به پيشگاه بافضيلت ملت رشيد ايران اسلامي و عرض ارادت خدمت رزمندگان جانبركفي كه طومار دولت خودخوانده داعش را در هم پيچيدند، اميد آنكه ايدئولوژي نفرتانگيز داعش نيز به زبالهدان تاريخ برود.
اقدام رئيسجمهور بيخرد آمريكا در انتقال سفارت آن كشور به بيتالمقدس و اعلام قدس به عنوان پايتخت رژيم جعلي صهيونيستي را محكوم ميكنم.
ياد و نام آيتالله سيدحسن مدرس را گرامي ميدارم كه روز مجلس به ياد آن رادمرد سترگ و مبارز خستگيناپذير مزين شده است.
سلام مخلصانه خويش را به مردم ولايتمدار شهرستان پلدختر و معمولان و روستاهاي تابعه تقديم ميدارم و اميدوارم دولتمردان بيش از گذشته با اقدامات عملي قدردان مردم دياري باشند كه بيش از (70) بار مورد هجوم جنگندههاي رژيم بعثي صدام قرار گرفت و با تقديم (330) شهيد گلگونكفن از انقلاب اسلامي پاسداري نمودند.
درود بر مردم زحمتكش حوزه انتخابيهام، همان مردمي كه از بدو پيروزي انقلاب تاكنون وفاداراني صادق به نظام مقدس جمهوري اسلامي بوده و هستند. مردمي كه با عزت نفس زندگي ميكنند و عليرغم محروميتهاي فراوان به آرمانهاي امام امت و رهبري ولايت امر دلبستگي تام دارند. مردمي كه بيكاري امان جوانانشان را بريده است. مردمي كه هنوز درگير احداث زيرساختهاي اوليه توسعه هستند، مردمي كه در جادههاي غيراستاندارد تردد ميكنند كه بيش از (100) سال قبل احداث شده اما براي كسب لقمه نان حلال جانشان را بر كف دستانشان نهاده و هر از چندگاهي متأسفانه تعدادي از آنان گل وجودشان به تاراج خزان ميرود. مردمي كه بعد از (40) سال از پيروزي اسلام در شهرها و روستاهايشان از نعمتهاي انقلاب اسلامي كمترين بهره را بردهاند.
مسئولين عزيز! در آستانه چهلمين سالگرد انقلاب شكوهمند اسلامي بفرماييد وزارتخانهها، سازمانها و دستگاههاي تحت مديريت شما براي استان لرستان و پلدختر و معمولان چكار كردهاند؟ اينجانب به عنوان يكي از نمايندگان ملت به مسئولين سازمان برنامه و بودجه توصيه اكيد ميكنم كه در برنامه و بودجه سالانه
واقعيت مناطق كمترتوسعهيافته را ببينند. من خجالتزده پدران و مادراني هستم كه با دو يا سه يا چهار فرزند بيكار، اميدهايشان به گشايش در بهبود معيشت كمرنگتر از هميشه شده است.
مردم حوزه انتخابيه اينجانب ستمكشيده از قولهاي نادرست، وعدههاي توخالي و وعدههاي به بار ننشستهاند. بخش مهمي از موكلين شرافتمند حقير براي فرار از فقر و بيكاري راهي استانهاي دور و نزديك شدهاند تا در مقابل خانوادهشان شرمنده نباشند.
جناب آقاي دكتر نوبخت! هدف اساسي از مديريت و برنامهريزي آمايش سرزمين، توزيع فعاليتهاي اقتصادي، اجتماعي، جمعيتي و ظرفيتهاي آشكار و پنهان، همچنين هويدا كردن نقش و مسئوليت خاص هر منطقه بر اساس توانمنديها و قابليتهاي آن به طور هماهنگ با ديگر مناطق است. نابرابريهاي موجود و عدم توجه به بعضي مناطق مانند استان لرستان، مشكلاتي از قبيل تمركز سرمايه به صورت نامتوازن در شهرهاي بزرگ، تخريب بيش از اندازه محيط زيست، عدم انگيزه كافي براي ماندن جوانان در روستاها و در نهايت با اضمحلال روستا، شهرهاي كوچك شبيه روستا و حاشيهنشيني به وجود ميآيد. از اين رو لازم است تا تعادلي در جهت نظام شهري كشور به وجود آيد تا بتوان از تخريبهاي اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي جلوگيري كرد. علاوه بر اين در صورت تمركز سرمايه در شهرهاي بزرگ بيعدالتي به وجود ميآيد كه باعث جلوگيري از رسيدن به يكي از اهداف اقتصاد كلان يعني عدالت اقتصادي ميشود.
همكاران محترم! آنچه امروز شاهد آن هستيم چند برابر شدن فاصله استانهاي برخوردار از ديگر مناطق كشور است. متأسفانه اين فاصله از عدم توجه كافي به موضوع علمي آمايش سرزمين شكل گرفته و روز به روز بيشتر ميشود و باعث شده استانهاي محروم، محرومتر شوند. از اين رو استان لرستان و شهرستان پلدختر نمونه بارز اين بيعدالتي و توزيع نامناسب منابع اقتصادي ميباشد كه انتظار ميرود مورد توجه ويژه قرار گيرد.
رياست محترم جمهور، جناب آقاي دكتر روحاني، جناب آقاي دكتر جهانگيري، وزراي محترم! شهرستان پلدختر و معمولان به ناحق عقب نگه داشته شده است. بودجههاي قطرهچكاني نميتواند مشكل اين ديار را حل كند. عدالت حكم ميكند عقبماندگي ما را در حد توان جبران كنيد. سهم كسي را نميخواهيم، سهم از دسترفته خودمان را كه قبلاً از ما دريغ شده است ميخواهيم.
جناب آقاي رئيسجمهور! ابرچالشهاي شناختهشدهاي چون بيكاري، فقر، محيط زيست، آب و نبود زيرساختها مانند راه و راهآهن براي ما بسيار سهمگينتر از استانهاي توسعهيافته است. لرستان را دريابيد. لرستان و حوزه انتخابيهام با داشتن منابع طبيعي، آب و خاك مستعد شايسته توجه ويژه دولت محترم است.
وزير محترم نيرو! امروز لرستان در حوزه آب به خصوص آب كشاورزي مشكلات عديده دارد و عليرغم اينكه چهارمين استان آبي كشور با رودخانهها و روانآبهاي بسيار است (مردم) از عدم تخصيص عادلانه و حقآبه لرستان نگرانند. مردم غيور و فرهيخته پلدختر و معمولان نيز از اين موضوع رنج ميبرند. پروژههاي آبرساني به دشتهاي حاصلخيز با گذشت بيش از يك دهه منتظر تخصيص اعتبارند. همچنين خواستار توجه به حقآبه پلدختر و معمولان و اجراي پروژه آبرساني و اجراي سدهاي چولهول و بنلار ميباشم، همچنان كه طي نامهاي به معاون اول محترم رياست جمهور، وزارت نيرو و سازمان محيط زيست مشكلات اجرايي پروژه سد معشوره را متذكر شدم، انتظار ميرود به نگراني مردم پلدختر و معمولان در اين خصوص توجه فرماييد.
جناب آقاي اردكانيان! با توجه به گرمسيري (بودن) منطقه پلدختر و معمولان، مطالبه آحاد مردم، فقر و مشكلات معيشتي، خواستار تسريع در اجراي دستور معاون اول رياست جمهوري و تعرفه برق گرمسيري شهرستان ميباشم. از مقاومت وزارت نيرو جهت تغيير تعرفه برق حوزه انتخابيهام كه حق آنان است تعجب ميكنم.
وزراي محترم نيرو و جهاد كشاورزي! نسلي از كشاورزان جايدر، واشيان، چممهر، آميران كوشكي، جلگه، زيودار، رنگينبان، افرينه و مليون و ديگر پروژهها از كار افتاده يا مردند، اما آب رودخانه كشكان را بر سر مزرعه خود نديدند. خواستار تسريع در اجراي پروژه آبرساني ميباشم. با توجه به شرايط شهرستان پلدختر و بخش معمولان (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون) جهت جلوگيري از فرسايش خاك و تقويت منابع آب در منطقه
خواستار تسريع در اجراي بندهاي خاكي ميباشم.
وزير محترم صنعت، معدن و تجارت! جوانان اين ديار (نايبرئيس ـ خيلي ممنون آقاي كاظمي، يك دقيقه اضافه صحبت كرديد، متشكرم) منتظر اجرايي شدن كارخانه آهك هيدراته، پالايشگاه جلگه، سيمان پارسيان پلدختر كه همچنان در مرحله صفر درصد باقيماندهاند ميباشند و همچنين خواستار اجراي پروژه صنايع تبديلي (نايبرئيس ـ خيلي ممنون، بقيه را به رسانهها بدهيد، متشكرم) و همچنين به وزراي محترم نفت، راه و شهرسازي و ورزش و جوانان تذكراتي دارم كه به رسانهها تقديم ميكنم.
والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

احمد امیر آبادی فراهانی
از جناب آقاي سيدحميدرضا كاظمي نماينده محترم پلدختر تشكر ميكنيم. ناطق بعدي جناب آقاي محمدمهدي زاهدي نماينده محترم كرمان و راور هستند. جناب آقاي زاهدي! در خدمتتان هستيم، هفت دقيقه فرصت داريد، بفرماييد.

محمدمهدی زاهدی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
در ابتدا ياد و خاطره همه شهداي انقلاب و دفاع مقدس و جريان مقاومت را گرامي داشته، به ويژه شهداي دانشجويي (16) آذر سال 32، شهيد قندچي، شهيد شريعترضوي و شهيد بزرگنيا.
(16) آذر نماد استكبارستيزي، عدالتخواهي، استقلالطلبي و آزاديخواهي دانشجويان بوده و فرصتي براي همگان است كه به عملكرد استكبار در چند دهه گذشته پرداخته و دريابيم كه چرا امام عزيز ما آمريكا را شيطان بزرگ ناميد. آمريكا جريان داعش را به كمك رژيم صهيونيستي و آلسعود ايجاد (كرد) تا جنايات زيادي در كشورهاي اسلامي مرتكب شده و سرانجام بخواهد يك اقدام ساختگي، خشن، بيمنطق، بيهويت و از درون تهي را در منطقه تحميل نمايد. اما اين اتحاد زر و زور و تزوير، قاسطين و ناكثين و مارقين نيز نتوانست به هدف خود برسد و سرانجام با انسجام نيروهاي جريان مقاومت در منطقه و با حضور و مديريت سردار بزرگ اسلام حاج قاسم سليماني اين توطئه شكست خورد.
در همين دو ماه گذشته آمريكاي جنايتكار با همكاري رژيم صهيونيستي و آلسعود خواست توطئههاي جديدي را به منظور جبران شكست فوق جهت به آشوب كشيدن مجدد منطقه عملياتي نمايد. نمونههاي آن بحث استقلال كردستان عراق، استعفاي سعد حريري، طراحي كودتا در يمن و در نهايت به رسميت شناختن بيتالمقدس به عنوان پايتخت رژيم غاصب صهيونيست. ضربالمثلي است كه ميگويد «طرف را به روستا راه نميدادند، سراغ خانه كدخدا را ميگرفت». حال امت اسلام و بسياري از كشورهاي جهان اسلامي اصلاً رژيم صهيونيستي را به رسميت نميشناسند، چگونه آمريكا دست به پايتختي بيتالمقدس براي رژيم صهيونيستي ميزند، زهي خيال باطل.
انشاءالله كه اين توطئه موجب انسجام امت اسلام و آزاديخواهان و عدالتجويان جهان شود كه يكپارچه عليه آمريكا بايستند و اتفاقاً موقعيتي را فراهم آورده تا برخي دستنشاندههاي آمريكا در منطقه كه دم از حمايت از كشورهاي عربي ميزنند و با برگزاري نشستهاي مختلفي عليه جمهوري اسلامي ايران سخن ميرانند، موضع خود را مشخص نمايند و محك خوبي براي شناسايي آنان كه غش داشته و دغلبازي مينمايند است.
رژيم آلسعود اگر ادعاي دفاع از كشورهاي عربي دارد و به دروغ خود را خادمالحرمين مينامد، اگر ادعاي راستي دارد بيايد و شيرهاي نفتي را به روي آمريكا و اعوان و انصار او و رژيم صهيونيستي بسته و قراردادهاي چندصد ميليارد دلاري نظامي را ملغي نمايد.
ما يقين داريم كه اين حركت نابخردانه رئيسجمهور آمريكا نتيجه رقص شمشير او با حاكمان آلسعود بوده است. لذا امت اسلام انشاءالله رقص شمشير را تبديل به يك شمشير برنده عليه آمريكا، رژيم صهيونيستي و اعوان و انصار آنها بنمايند.
اما زلزله؛ ابتدا به خانوادههاي داغدار حادثه زلزله كرمانشاه تسليت عرض ميكنم. پس از آن در مورد زلزله كرمان و راور سخن ميگويم. خوشبختانه در حادثه اخير زلزله كرمان كه هر روز و هر ساعت ادامه دارد و به آن
منطقه حالت ويبره داده كه هر لحظه در آنجا زمينلرزه اتفاق ميافتد تلفات انساني نداشتيم. عامل مهم آن ضمن عنايات الهي، بازسازي و مقاومسازي بيش از (31) هزار واحد مسكوني در شمال استان كرمان از سال 84 به بعد بوده است و در اينجا لازم به ذكر چند نكته است:
همانطور كه قبلاً تذكر دادهام بايستي مديريت متمركز بحران كشور ذيل نهاد رياست جمهوري شكل گيرد. خوشبختانه در استان كرمان در همان نيمساعت اوليه زلزله ستاد بحران استان تشكيل شد كه از اين بابت از جناب استاندار كرمان و مديران ذيربط تشكر و قدرداني مينمايم. خسارات زيادي در حوزه قنوات وارد شده كه منبع جدي تأمين آب شرب و همچنين آب كشاورزي است. لذا بايستي بودجه خاص آن تأمين شده تا هم در بخش كوهساران راور و هم در ساير بخشها از جمله بخش چترود، شهداد و گلباف به سرعت بازسازي قنوات صورت گيرد كه زندگي آنان به حالت عادي برگردد.
بحث لولههاي انتقال آب شرب در درون شهر و روستاهاي مناطق زلزلهزده خسارت سنگيني ديدهاند و بايستي اصلاح، تعمير و بازسازي گردند.
بحث تلفات دام به ويژه در منطقه كوهساران كه انشاءالله جبران شود.
واحدهاي مسكوني تخريبشده عمدتاً قديمي و خشت و گلي بوده، با وجود اين حدود (5000) واحد مسكوني نياز به تخريب و بازسازي يا مقاومسازي دارند كه خيلي از اين واحدها در صورت عدم توجه بيم تخريب (100) درصد در حوادث آتي دارد.
متأسفانه سيستم تلفن همراه در منطقه بسيار ضعيف است و ارتباطگيري با روستاها و مناطق حادثهديده يا امكانپذير نيست يا به سختي انجام ميشود و در لحظات اوليه زلزله و ساير حوادث غيرمترقبه اولين كار برقراري ارتباط تلفني است كه متأسفانه بسيار ضعيف و ناكارآمد است. ميطلبد كه وزارت محترم ارتباطات نه تنها براي مناطق زلزلهزدهشده، بلكه براي همه مناطق محروم كشور پوشش لازم را انجام دهند. هلالاحمر كرمان نياز به امكانات و تجهيزات از جمله هليكوپتر، خودروي امدادي، انواع امكانات و ساير مواد لازم دارد، چون وقت كم است متأسفانه مجبورم سريع عبور كنم.
از كميسيون عمران مجلس به ويژه رياست آن تشكر ميكنم كه با سفر خود به منطقه زلزلهزده ضمن همدردي با مردم انشاءالله گزارش خود را جهت اتخاذ تصميمات و اجراي كامل به مجلس و دولت ارائه فرمايند.
پروژه انتقال آب كرمان با مشكل جدي مواجه شده است. از وزارت محترم نيرو و سازمان برنامه و بودجه درخواست ميشود كه اقدام عاجل به عمل آيد. اگر آب شرب تا سه، چهار سال آينده به كرمان نرسانيم فاجعه زيستي و محيط زيستي رخ خواهد داد و يقيناً مشكلات و معضلات اجتماعي و امنيتي ايجاد خواهد كرد.
وزارت آموزش و پرورش به سرعت نسبت به بازسازي و تخريب و مقاومسازي مدارس شمال استان اقدام نمايد.
و اما ماليات «و ما ادراك الماليات». متأسفانه در استان كرمان اتفاقات عجيب و غريبي افتاده است. در لايحه بودجه سال 96 يك افزايش شگفتآوري به ماليات داده شد كه با اعتراضات نمايندگان و به ويژه خود حقير در كميسيون اقتصادي كه يك بحث چالشي با رئيس سازمان مالياتي داشتم، در كميسيون تلفيق و سپس در صحن مجلس قرار شد به ميزان متوسط افزايش ماليات در سال 96 اعمال شود. اما اكنون كه دولت به همان ميزان سي و اندي درصد آن را ابلاغ كرده است. اين فشار بر اقشار مختلف وارد آورده است، (2500) واحد صنفي ما تعطيل شده، چه كسي آن را جبران خواهد كرد؟ آقاي رئيسجمهور، آقاي سازمان برنامه، آقاي وزير اقتصاد! به داد مردم برسيد. در شرايط ركود چگونه فشار براي أخذ مالياتهاي بيحساب و كتاب ميآوريد و چگونه به حسابهاي مردم كه حريم خصوصي آنها است وارد ميشويد و ادعاهاي نابجايي در مورد أخذ ماليات داريد؟ اين تنها مختص به كرمان نيست، اما در كرمان فشار بيش از ساير استانها است. (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون، متشكريم).
اما تذكر به وزير محترم كشور در مورد اتباع بيگانه؛ برادر عزيز، آقاي رحمانيفضلي! چهار سال است فرياد
ميزنيم، اما دريغ از يك اقدام درست. عزيزان! بيش از (2) ميليون اتباع بيگانه غيرقانوني در كشور است، فرصت اشتغال را گرفته، تهديد امنيتي، سياسي، اقتصادي و غيره براي كشور دارد، آقاي وزير! فكر عاجلي كنيد.
آخرين نكته به وزير محترم راه و شهرسازي! (نايبرئيس ـ آقاي دكتر! يك دقيقه و بيست ثانيه بيشتر صحبت كرديد، خيلي ممنون و متشكرم) آقاي وزير! جاده كرمان ـ راور ـ ديهوك جاده ترانزيتي است، انشاءالله بايستي فكري اساسي شود.

احمد امیر آبادی فراهانی
خيلي ممنون از جناب آقاي زاهدي نماينده محترم كرمان. ناطق بعدي جناب آقاي محسن كوهكن نماينده محترم لنجان هستند. جناب آقاي كوهكن! پنج دقيقه فرصت داريد، بفرماييد.

محسن کوهکن ریزی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
خدمت همكاران عزيز سلام عرض ميكنم. در اين فرصت كوتاه ذكر چند نكته را ضروري ميبينم كه خدمت شما عرض ميكنم. عزيزان! مستحضريد بنده در چند دورهاي كه در مجلس بودم سعيام بر اين بوده كه تا جايي كه ميشود با تعامل، گفتگو و مكاتبه مشكلات را حل كنم و مطالب به تريبون كشيده نشود. در مواردي كه ديگر از حل مشكل از طريق مذاكره و مكاتبه مأيوس ميشويم چارهاي نيست كه از تريبون مطرح شود، براي اينكه مطالبهكنندگان كه مردم هستند در جريان باشند كه ندا و خواسته آنها پيگيري شده است.
عزيزان! مستحضر باشيد ما امروز در استان اصفهان با يك مشكلي روبرو هستيم كه آنقدر گفتيم استان پيشرفته، استان برخوردار كه بخشي از مديريت اين استان دچار يك كيش شخصيت شده و در محاق كيش شخصيت آنها، شهرستانهاي اين استان وضعيت خوبي از نظر نظارت، سركشي و رسيدگي به امور آنها ندارند كه تعداد قابل توجهي از همكاران خودم هم به اين مسأله عنايت دارند. ما از مديريت جديد استان انتظار داريم كه به اين مشكل پايان بدهد و باعث نشود كه ما در نطقهاي بعدي اين را بازتر كنيم.
نكته دوم كه ميخواهم تذكر بدهم به مسئولين محترم دولتي است، به سازمان برنامه بودجه، وزارت رفاه و تأمين اجتماعي؛ در سال گذشته در زمان بررسي بودجه مشكل صندوق بازنشستگان فولاد در كميسيون تلفيق
مطرح شد. معاونت محترم آقاي دكتر دژپسند در حضور بنده، آقاي دكتر تاجگردون و دوستان ديگر بودند، گفتند نميگذاريم سال آينده كه سال 96 است كسري اين صندوق با مشكل روبرو شود. چون قانون لايحه برنامه، لايحهاي كه نبود، مصوب كردن برنامه و بودجه همزمان شد، ناگزير مجلس ورود پيدا كرد و به بخش آخر تكليف قانون پنجساله عمل كرد. يك رديفي را تعيين كرد، يك بند و حكمي را آورد. اين حكم را تا اواخر مردادماه اجرا كردند، بعد در لابهلاي اختلافات برنامه و بودجه و وزارت رفاه اين بازنشستگان مظلوم صنعت فولاد كه حداقل در پنج، شش استان كشور هستند با هزينههاي امروز الان چندين ماه است سرگردان هستند. وظيفه چه كسي است كه اين كسري را تأمين كند؟ ما كه در مجلس حكم قانونياش را آورديم، خواهشمان اين است كه اين مشكل را پايان بدهيد و دغدغه اينها را برطرف كنيد.
نكته سوم؛ تجربه تاريخي ميگويد هرگاه استعمار نو بر فشارهاي خودش، مردمگريزي، مردمكشي و حقكشي خودش افزوده شيشه عمر خودش را زودتر شكسته و اميدوار هستيم تصميم نابخردانه رئيسجمهور آمريكا همين نتيجه را داشته باشد كه قطعاً خواهد داشت.
در آستانه سفر وزير خارجه دولت انگليس به ايران من توصيهاي به عزيزان ميكنم كه فيلم يتيمخانه ايران را ببينيد. اين فيلم در ايران ساخته شده، خواهش من از دوستان اين است كه اين فيلم را ببينيد. بر هيأترئيسه مجلس واجب است كه اين فيلم را ببينند. اگر واقعاً آنچه كه در اين فيلم بر اساس اسناد تاريخي آورده شده، معنا و مفهومش اين است كه دولت انگليس به وسيله ايادي و برنامههاي خودش در اين كشور باعث مرگ (9) ميليون نفر شده و اگر چنين چيزي درست است كه اسناد تاريخي ميگويد درست است، مجلس و دولت بايد بايستد عليه اين دولت اقامه دعوي كند، در مراجع بينالمللي دنبال كند. آقاي وزير خارجه انگليس كه با ادعا آمديد! هميشه هم زبان شما زبان چرب و نرمي بوده، اما از آمريكاييها بدتر بوديد. حداقل به عنوان تحفه سفرت به جاي مذاكره با اين و آن كه دنبال ميكني و خوابي بيشتر نيست، چون امروز جمهوري اسلامي است و نظام قبل از انقلاب نيست، حداقل حسابهاي جاري سفارت ايران را باز ميكردي كه ما براي انتقال پول
مشكل نداشته باشيم.
نكته بعدي كه بايد خدمت عزيزان عرض كنم و ختم كلام اين است، امروز كشاورزان ما در استان اصفهان مشكل دارند، حرف حقي ميزنند، حرفشان اين است كه ما حقآبه داريم، اين حقآبه حق مكتسبه ما است، اگر بارش كم شده به همان ميزان كه كم شده از حقآبه ما كم كنيد. اما اجازه بدهيد كه ما كشاورزي خودمان را بكنيم. من از مسئولين مربوطه در استان ميخواهم كه با تصميماتي كه در استان ميگيرند دائم باعث اذيت و آزار و نگراني اينها نشوند. اجازه بدهند كه اين مسير را طي كنيم.
مطلب آخر هم خواهشم از برادر عزيزمان جناب آقاي پزشكيان اين است كه دقت كنند اگر بعد ميخواهند آيه قرآن بخوانند حتماً بخوانند. اولاً درخواست من از رئيس محترم مجلس اين است وقتي كسي تذكر (79) ميدهد بايد در تذكر (79) آن كسي كه تذكر ميدهد يا نطقش تحريف شده باشد يا به او توهيني شده باشد. جناب آقاي رئيس! حضرتعالي اسم بنده را آورديد، ببينيد! فرياد زدن در اين مجلس كه فاصله زياد است رساندن صدا به مديريت و هيأترئيسه است. دقت كنيد! فرياد زدن كلمه نيست كه فاخر باشد يا غيرفاخر. (اميرآباديفراهاني ـ آقاي كوهكن! فرصتتان تمام است) عرضم تمام، عرضم اين است؛ جناب آقاي دكتر پزشكيان! حضرتعالي آيات و احاديثي را خوانديد، خواهش من اين است كه نوار اين را بگيريد خودتان گوش كنيد، با قرآن و احاديثي كه خوانده شده تطبيق بدهيد، من بعضاً اشتباه شنيدم، اگر شما درست گفتيد و بنده اشتباه شنيدم من از شما عذرخواهي ميكنم (نايبرئيس ـ خيلي ممنونم) و اگر شما اشتباه كرديد اين را بگوييد و خواهشم اين است كه يا آيه و حديث خوانده نشود يا اگر از پشت تريبون مجلس خوانده ميشود صحيح و درست خوانده شود.

مسعود پزشکیان
خيلي ممنون، البته آنها را گوش دادم.

احمد امیر آبادی فراهانی
ـ از جناب آقاي كوهكن نماينده محترم لنجان متشكريم. ناطق بعدي جناب آقاي سيدمحمدباقر عبادي نماينده محترم بيرجند، درميان و خوسف هستند.

سیدمحمدباقر عبادی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم ـ الحمدلله رب العالمين
با عرض سلام خدمت مقام معظم رهبري و ملت عزيز ايران و سرافرازي و اقتدار هرچه بيشتر ايران اسلامي.
اقدام بيشرمانه ترامپ نسبت به قدس شريف و موضعگيريهاي سست و بيخاصيت برخي كشورهاي اسلامي جاي تأسف دارد و اين نكته را به ذهن ميآورد كه سردمداران سعودي براي تحكيم پايههاي قدرت خود نابخردانه با دشمنان اسلام معامله كردند كه يقيناً نشان بيتجربگي، عشرتطلبي و بيتوجهي به آرمانها است. البته دنياي اسلام كوتاه نخواهد آمد و آمريكا و اسرائيل و رژيم سعودي را پشيمان خواهد كرد.
روز دانشجو كه پشت سر گذاشتيم را خدمت دانشجويان و دانشگاهيان عزيز تبريك عرض ميكنم، يادآوري ميكنم با توجه به ظرفيت بالاي علمي و پژوهشي اساتيد و دانشجويان عزيز لازم است وزارت علوم ارتباط دانشگاه با صنعت و كشاورزي را بيشتر دنبال كند.
مسأله ديگري كه قبلاً هم بدان اشاره كردهام لزوم فعاليت بيشتر وزارت خارجه در زمينه اقتصادي است. وزير محترم خارجه سريعتر طرح تحول در ساختار وزارت خارجه را انجام دهند. ايجاد معاونت اقتصادي در وزارت خارجه يك ضرورت است و بايد هر چه سريعتر انجام شود. در معرفي سفراي ايران در كشورهاي ديگر حتماً نگاه اقتصادي لحاظ شود تا زمينه صادرات كالاهاي بيشتر فراهم گردد. فراموش نكنيم مهمترين مشكل امروز كشور اقتصاد، توليد و اشتغال است و ظرفيت تعامل اقتصادي با كشورهاي ديگر فراوان است.
آقاي رئيسجمهور! يكي از ابزارهاي شكوفايي اقتصادي در خراسانجنوبي ايجاد راهآهن است. در حال حاضر بخش زيادي از ظرفيتهاي استان خراسان خصوصاً معادن و صنايع بدون ايجاد راهآهن فعال نخواهد شد. لازم است اعتبارات ملي توسط دولت به اين پروژه بزرگ اختصاص پيدا كند.
آقاي نوبخت، آقاي وزير راه! صداي اعتراض مردم استان خراسانجنوبي به دليل بيكيفيتي جادههاي استان خصوصاً جاده بيرجند به قائن بلند است. لازم است اعتبارات ملي لازم تخصيص پيدا كند و دولت هرچه
سريعتر به تعهد خود در قبال مردم عمل نمايد.
آقاي وزير نيرو! به داد شرق كشور برسيد. با توجه به خشكساليهاي (18) ساله و ادامه آن چنانچه انتقال آب به اين منطقه جدي گرفته نشود اين منطقه گرفتار بحرانهايي خواهد شد كه دود آن به چشم تمام كشور خواهد رفت. آقاي اردكانيان! هر گونه كوتاهي در اين زمينه گناهي نابخشودني است كه پاسخگويي به آن در دنيا و آخرت سخت خواهد بود. آقاي وزير! با توجه به وضعيت نامطلوب آب در خراسانجنوبي، باروري ابرها حتماً در اولويت كار وزارتخانه قرار بگيرد، شايد برخي از دردهاي استان خراسانجنوبي كاهش پيدا كند.
آقاي رئيسجمهور! مشكلات روستاييان با توجه به ساختار موجود اداري دولت رفعشدني نيست. لازم است دستگاهي مردمي و جهادي همچون جهاد سازندگي سابق همه امور روستاها را متكفل شود تا مشكلات روستاها با مديريت منسجم و قدرتمند حل شود.
مسئولان كشور بدانند امروز نابرابري اقتصادي، مردم را بسيار رنجور كرده است. حقوقها و درآمدهاي افراد در بخش دولتي بسيار متفاوت ميباشد. كافي است نگاهي به تفاوت فاحش حقوق فرهنگيان و برخي بازنشستگان با حقوقها و درآمدهاي چندصد ميليوني در برخي از دستگاههاي ديگر دولت بيندازيد. لازم است مجلس و دولت با اين بيعدالتيها مبارزه كنند و در رفع آن بكوشند.
اين روزها خبر حكم حبس براي يك مفسد اقتصادي كه اموال بيتالمال را به يغما برده است اعلام شد. با حكم حبس نميتوان با مفسدان اقتصادي مبارزه كرد، بايد مجازات مفسدان اقتصادي تشديد شود، منجمله حكم اعدام براي مفسدان اقتصادي تسريع گردد تا مفسدان جرأت فساد اقتصادي را نداشته باشند.
علاوه بر اين بايد براي كساني كه در دوران مديريت خود در عرصه دولتي كوتاهيهايي انجام دادند، براي مردم دردسر درست كردند، بايد براي اينها كرسيهاي محاكمه ايجاد شود. براي مثال نسبت به بلاهايي كه بر سر مردم در بحث پديده، ميزان، كاسپين و برخي مؤسسات اعتباري ديگر و جاهاي ديگر در آمده و آسيبهاي روحي و مالي شديد به مردم و حتي نظام وارد كرده است، بايستي براي اينها كرسيهاي محاكمه تشكيل داد.
كدام مدير به واسطه اين كوتاهيها محاكمه شده است؟ (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون حاجآقا، فرصتتان تمام شد) اين درست نيست كه مسئولان هر بلايي سر مردم و نظام در آورند، بعد پاسخگو نباشند. برخي از اين كوتاهيها نيازمند مجازات و محاكمه است.
در همينجا به عنوان نماينده مردم درخواست محاكمه وزير سابق نيرو به واسطه كوتاهي در انتقال آب به استان خراسانجنوبي را دارم. والسلام عليكم

مسعود پزشکیان
خيلي ممنون و متشكرم. يك دقيقه اضافه صحبت كرديد.

احمد امیر آبادی فراهانی
از حاجآقاي عبادي نماينده محترم بيرجند تشكر ميكنيم.
11
تذکر آییننامهای و اخطار قانون اساسی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

مسعود پزشکیان
آقاي دكتر قاضيزاده! دستور جلسه را بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي رئيس! دستور بعدي گزارش كميسيون برنامه و بودجه و محاسبات در مورد طرح يكفوريتي اصلاح بند «ه» تبصره (1) و الحاق يك بند به تبصره (9) قانون بودجه سال 1396 كل كشور است كه طبق تبصره (1) ماده (104) تغيير دستور در جلسه علني مورخ 8/9/1396 به تصويب رسيده است. من از سخنگوي كميسيون برنامه و بودجه خواهش ميكنم بيايند و گزارش كميسيون را ارائه كنند. آقاي دكتر كاتب! مخالفين و موافقين را هم ذكر بفرماييد.

غلامرضا کاتب
بسم الله الرحمن الرحيم
همكاران عزيز دقت كنند! موافقين و مخالفين آمادگي داشته باشند، در رابطه با گزارش كميسيون برنامه و بودجه و محاسبات در مورد طرح يكفوريتي اصلاح بند «ه» تبصره (1) و الحاق يك بند به تبصره (9) قانون بودجه سال 1396: نفر اول مخالف جناب آقاي ابوالفضل ابوترابي، نفر دوم جناب آقاي حاجيدليگاني و نفر سوم كاتب.
موافقين: نفر اول جناب آقاي دكتر فرهنگي، نفر دوم جناب آقاي مصري و نفر سوم جناب آقاي دلخوش. همكاران عزيز آمادگي داشته باشند كه صحبت كنند.

محمدمهدی مفتح
بسم الله الرحمن الرحيم
گزارش كميسيون برنامه و بودجه و محاسبات به مجلس شوراي اسلامي
طرح يكفوريتي اصلاح بند «ه» تبصره (1) و الحاق يك بند به تبصره (9) قانون بودجه سال 1396 كل كشور به شماره چاپ (650) كه به اين كميسيون به عنوان اصلي ارجاع گرديده بود، در جلسه روز سهشنبه مورخ 18/7/1396 كميسيون با حضور مديران و كارشناسان دستگاههاي اجرايي ذيربط، مركز پژوهشها و ديوان محاسبات مورد رسيدگي قرار گرفت و پس از بحث و تبادلنظر با اصلاح عنوان و متن به اين شرح به تصويب رسيد. اينك گزارش آن در اجراي ماده (147) قانون آييننامه داخلي به مجلس شوراي اسلامي ارائه ميشود.
همكاران محترم عنايت بفرماييد! يك بحثي در مجلس مطرح بود كه به طرحي براي اصلاح بودجه انجاميد و آن به اين ترتيب بود كه ما در بودجه سال 96 مواردي را به عنوان قير رايگان براي اجراي برخي از پروژههاي راههاي روستايي پيشبيني كرده بوديم كه برخي خيابانهاي شهرهاي كمتر از (50) هزار نفر جمعيت و مدارس و اينگونه موارد. در آنجا تصريح شده بود كه اين قير فقط براي تهيه آسفالت بايد تأمين شود. هزينههاي جانبي ديگري كه براي انجام آسفالت بايد انجام شود تا اين آسفالت محقق شود را دستگاهها بايد از اعتبارات خودشان پرداخت كنند. در عمل با كمبود اعتبار دستگاهها آن هزينههايي كه بايد انجام شود تا اين قير هم به كمك بيايد و آن آسفالت پهن شود و صورت بگيرد اين اتفاق نيفتاد. بنابراين دوستان پيشنهاد دادند
كه ما از اين قير بتوانيم براي آن هزينهها هم تهاتر كنيم.
يك بحث اين بود كه با اصلاحات و رعايت ملاحظات كه در اين مورد واقعاً مشكل ايجاد نشود و آن قيري كه تهاتر ميشود به درستي تهاتر شود، با قيمت مناسب تهاتر شود، اينجا كميسيون پس از بحث و بررسي زياد اين را با اين ملاحظات تصويب كرد.
نكته ديگري را هم اضافه كرديم كه اوراق خزانه اسلامي در كليه مصارف طرحها و پروژهها از جمله تملك اراضي بتواند استفاده شود، اين در سال 95 بود، در 96 نبود، ما اين را به اين ترتيب اضافه كرديم كه برخي از پروژهها كه با تملك اراضي بايد اتفاق بيفتد و اراضياش تملك نشده مشكل پيدا ميكند، اين اتفاق بتواند بيفتد و پروژه اجرايي شود.
نكته دوم بحث شوراي حل اختلاف است. حتماً همكاران محترم در اين خصوص در جريان قرار گرفتهاند. كارمندان عزيزي كه در شوراي حل اختلاف كار ميكنند، حالا ابتداي شكلگيري شوراي حل اختلاف چگونه بوده و چطور بايد انجام ميشده، ما امروزه با اين پديده مواجه هستيم كه كارمنداني مانند كارمند دادگستري يا كارمند هر اداره ديگري صبح اول وقت به شوراي حل اختلاف ميآيد، تا ساعت (1:30)، (2)، (2:30) كار ادارياش را انجام ميدهد و به منزل ميرود. اين كارمند شوراي حل اختلاف چقدر ميگيرد؟ (200) هزار، (250) هزار تومان. آن كارمندها چقدر ميگيرند؟ رقمهايي كه ميدانيد، بسيار بيش از اين.
اين موضوع براي كارمندان شوراي حل اختلاف در سراسر كشور گسترده شده و بار سنگيني را هم از دستگاه قضائي ما برميدارد واقعاً مشكلي است كه كارمندان در رابطه با اينكه طبق قانون شوراي حل اختلاف متناسب با قانون كار بتوانند دريافتي داشته باشند پيگيري ميكردند. اتفاقاً شوراي حل اختلاف درآمد هم دارد، يعني هزينههاي دادرسي، پروندههايي كه ارجاع ميشود، هزينه دادرسي، درآمد دارد. اينها ميگفتند كه ما بياييم از همان درآمدهاي شوراي حل اختلاف هزينههاي شوراي حل اختلاف را انجام بدهيم. اما چون قانون بودجه بسته شده بود، ما در وسط سال 96 هستيم، بسته شده، اگر بخواهيم درآمد را اضافه كنيم كه در مقابل آن
هزينه اين كارمندان تأمين شود متمم بودجه ميشود، فرآيند خودش را ميخواهد و سنگين است. به اين ترتيب آمد و در كميسيون جمعبندي و تصويب شد و گزارش آن خدمت شما هست كه چون تمام درآمدهاي قوه قضائيه منجمله همين هزينههاي دادرسي شوراي حل اختلاف در رديفي متمركز در خزانه واريز ميشود به رئيس محترم قوه قضائيه اين اختيار داده شود، در صورتي كه ايشان تا (30) درصد آن رديف را خواستند به هزينههاي شوراي حل اختلاف تخصيص بدهند اين اتفاق بتواند بيفتد. با اين ترتيب ديگر ما متمم بودجه نداريم، تغييرات عمدهاي در بودجه انجام نميشود، فقط اجازه كه معمولاً ما تا (10) درصد اجازه جابجايي را در بودجه داريم، اينجا در اين مورد خاص رئيس محترم قوه قضائيه اختيار دارد بتواند تا (30) درصد به سازمان برنامه و بودجه پيشنهاد كند كه از رديف درآمد متمركز قوه قضائيه تا (30) درصد جابجا شود و كارمندان محترم شوراي حل اختلاف مسألهشان انجام شود.
نكته بعدي و آخري كه ما در اين طرح پيشنهاد كرديم بحث زلزله كرمانشاه است. با توجه به مشكلاتي كه براي مردم عزيز كرمانشاه و منطقه زلزلهزده پيش آمده بود كميسيون برنامه و بودجه در خدمت رئيس محترم كميسيون و اعضاي كميسيون يك سفري را به مناطق زلزلهزده رفتيم. در كميسيون برنامه و بودجه بازديدهايي را داشتيم، با استاندار محترم و مسئولين محترم و مديران كل محترم جلسهاي در كرمانشاه در حقيقت در سرپلذهاب داشتيم و در آنجا به يك جمعبنديهايي رسيديم كه به كميسيون پيشنهاد شد و به اين ترتيب در كميسيون تصويب شده كه اميدواريم (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون) شما عزيزان با رأي مثبتي كه به اين خواهيد داد يك قدم مؤثري براي حل مشكلات عزيزان زلزلهزده ما در كرمانشاه برداشته شود. (اميرآباديفراهاني ـ انشاءالله، جناب آقاي مفتح! وقت تمام شد).
من سه، چهار نكته را مختصر عرض كنم، چون بحث مهمي است. نرخ سود و كارمزد تسهيلات موضوع قانون حمايت از توسعه و ايجاد اشتغال پايدار، همان (5/1) ميليارد دلاري كه ما در مجلس تصويب كرديم، گفتيم نرخ سود اين براي مردم زلزلهزده صفر درصد باشد. اين هم به دليل كمك به مردم زلزلهزده است و هم به دليل
برخي ملاحظات مردم آنجا.
در مورد ديگر هم معادل (100) ميليون دلار از سرجمع رديفهايي كه در اينجا پيشبيني شده براي بازسازي مدارس، درمانگاهها و اينگونه موارد پيشبيني شده است.
نكته ديگر سود تسهيلات احداث مسكن روستايي تا سقف (50) ميليون تومان متناسب با ميزان تخريب به آنها داده شود.
و نكته مهم اينكه در چهار ماه پاياني سال يعني آذر، دي، بهمن و اسفند (10) درصد (نايبرئيس ـ آقاي دكتر! خيلي ممنون، متشكرم، يك دقيقه و نيم اضافه صحبت كرديد) آقاي دكتر! اين بحث مهمي است (نايبرئيس ـ طبق آييننامه بايد پنج دقيقه صحبت ميكرديد) در چهار ماه پاياني سال (10) درصد از يارانه افراد كسر شود و اين به مردم زلزلهزده كرمانشاه تخصيص پيدا كند. چون دوستان ميخواهند رأي بدهند، بحث مهمي هم هست، حالا ظاهراً هيأترئيسه اينقدر صلاح ميداند ما صحبت كنيم. بحث بسيار مهمي است، دوستان دقت بفرمايند، انشاءالله هيأترئيسه هم دقت كند.

مسعود پزشکیان
دست شما درد نكند، (1) دقيقه و (45) ثانيه اضافه صحبت كرديد، طبق آييننامه، ما كه بحثي نداريم.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقاي مفتح! بايد در آن زماني كه فرصت داشتيد مطالب مهمتر را ميفرموديد.

علیرضا رحیمی

مسعود پزشکیان

مسعود پزشکیان
مخالف اول جناب آقاي ابوالفضل ابوترابي هستند. جناب آقاي رئيس! همكاران اخطار و تذكر هم دارند، نميدانم چه زماني اجازه ميدهيد.

مسعود پزشکیان

غلامرضا کاتب
مخالف صحبت كند، بعد اخطار را گوش ميكنيم. آقاي ابوترابي عزيز بفرماييد.

ابوالفضل ابوترابی
مخالف
خواهش من اين است همكاران عزيز دقت كنند، موضوع، موضوع خيلي مهمي است. ما در اين طرح داريم دو تا اقدام انجام ميدهيم، اقدام اول اينكه متأسفانه دستگاه قضائي از لحاظ تخصيص بودجه بدترين وضعيت را دارد. بعد داريم ميگوييم تكليف دولت درخصوص تأمين حقوق شوراهاي حل اختلاف كه اعضاي محترم شوراي حل اختلاف حدود (50) هزار نفر هستند، با ماهيانه حدود (100) هزار تومان. حتي هزينه حمل و نقل و اياب و ذهابشان هم ماهيانه تأمين نميشود. تقريباً (42) درصد بار سنگين قوه قضائيه را اعضاي شوراي حل اختلاف به دوش ميكشند. داريم از خود دستگاه قضائي كه هيچ بودجهاي ندارد و تخصيص بودجه كافي هم ندارد، ميخواهيم اين بودجهاي كه در قانون تكليف شده كه دولت مكلف است (100) درصد درآمد ناشي از اقدامات قوه قضائيه و شوراهاي حل اختلاف را به شوراهاي حل اختلاف اختصاص بدهد، داريم اين تكليف را برميداريم و دوباره روي دوش قوه قضائيه ميگذاريم كه هيچ تخصيصي ندارد. لذا يكي از مخالفتهاي ما اين موضوع است.
مخالفت دوم من در مورد بند (4) اين طرح است. همكاران محترم دقت كنيد! داريم طرحي را مصوب ميكنيم كه اجازه بدهيم (10) درصد كل يارانههاي مردم را حذف كنيم و به مردم عزيزي بدهيم كه زلزلهزده شدهاند. اين خوب است، ولي واقعيت اين است كه ما هر جا كار را اجباري كرديم مردم را به عنوان بزرگترين سرمايههاي اجتماعي مقابل خودمان قرار داديم و اين تبعيض به وجود ميآيد و حتي من مطمئنم مردم خود كرمانشاه كه زلزلهزده هم هستند راضي نيستند. بسياري از مردم ايران در حال حاضر با يارانه دارند زندگي ميكنند و صورت خودشان را با اين چند ريال يارانه سرخ نگه داشتهاند. ما داريم اين را (10) درصد قطع ميكنيم كه به زلزلهزدگان كمك كنيم، در صورتي كه ما هر جا از مردم ياري و كمك خواستيم و اجبار در كار نبوده مردم ما بهترين كمكها را انجام دادند. نمونه بارز آن همين زلزلهزدههاي عزيز كرمانشاه است كه مردم ايران واقعاً به صورت اختياري سنگ تمام گذاشتند، حتي از نان شب خودشان گذشتند و به زلزلهزدهها كمك
كردند. اگر مردم نبودند قطعاً دولت نميتوانست بار به اين سنگيني را به دوش بكشد، اما وقتي جايي كار را اجبار كرديم نتيجه عكس ميدهد. قطعاً هم نمره ما از اين ظرفيت سرمايه اجتماعي منفي ميشود و به لحاظ اجباري كار كردن مردم زده ميشوند. به خصوص دوباره عرض ميكنم بسياري از مردم عزيز ما در حال حاضر با يارانه زندگي ميكنند و به خاطر همين يارانه زنده هستند كه حداقل بتوانند نان شبشان را با اين يارانه تهيه كنند. ما بايد محل كمك به زلزلهزدگان را از جاهاي ديگر و صندوق توسعه ملي و از منابع دولتي تهيه كنيم، دست در جيب مردم نكنيم.

غلامرضا کاتب

محمد علی وکیلی
جناب آقاي دكتر فرهنگي موافق هستند، بفرماييد.

محمدحسین فرهنگی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
همكاران محترم عنايت داشته باشند! موضوع بسيار مهمي است، از كميسيون محترم برنامه و بودجه و محاسبات هم تشكر ميكنيم كه اهتمام مناسبي داشتند. من نگران هستم به خاطر اواخر جلسه بودن توجه مناسب اتفاق نيفتد و تصميم بسيار مهمي كه كميسيون محترم اتخاذ كرده آسيب ببيند.
اين موضوع چيست؟ ما سه موضوع را در اين طرح شاهد هستيم كه به آنها توجه شده است. يكي حل مشكل پروژههاي عمراني كه مشكلاتي در عمل داشتند و بعضي از تصميمات خود ما در قانون بودجه سال 96 با مشكل جذب قير رايگان و مشكل حل تملك در برخي از موارد مواجه است. اين را كميسيون محترم سعي كرده در ضمن بررسيهاي خودش حل كند.
دوم مشكل شوراهاي محترم حل اختلاف در سطح كشور است كه اينها با وجود اينكه نقش تعيينكنندهاي در اجراي عدالت و ايجاد توافق، تفاهم و سازش در پروندهها و كاستن از بارهاي سنگين قوه قضائيه را بر عهده دارند، در عين حال از ايشان حمايتهاي مناسب صورت نميگيرد، با وجود آنكه قانون صريح مصوب دارند و در
بودجه پيشبيني مناسب نشده بود. كميسيون محترم پيشبيني كرده است.
سوم مسأله زلزلهاي است كه استانهاي مختلف كشورمان از جمله كرمانشاه عزيز را تحت تأثير قرار داده است. حتماً بايد تصميمات جدي و صريحي اتخاذ شود كه در ضمن آنها مشكلات زلزلهزدگان عزيز ما به حداقل برسد. برودت هوا و مشكلات اجرايي دستگاهها و بعضاً تأمين مالي آنها مشكلات عديدهاي را براي هموطنان بزرگوار ما فراهم كرده و به وجود آورده كه كميسيون تصميمات مختلفي گرفته و اين تصميمات را انشاءالله دوستان حمايت كنند تا تصويب شود و مقداري از اين مسائل، مصائب و مشكلات كاهش پيدا كنند و به حداقل برسند.
اشكالي كه همكار عزيزمان فرمودند و همچنين يكي ديگر از مخالفين محترم گفتند علت مخالفتشان آن است، آن مجوز مورد نياز أخذ شده و در پيشنهادها برابر هماهنگي كه با رياست محترم مجلس هم صورت گرفته، آن بخش و قسمت از مشكل مد نظر ايشان حل شده است، آن بحث يارانهها منتفي ميشود و در پيشنهادي كه چاپ شده هست و همكاران همكاري خواهند فرمود كه اصل رأي نياورد تا بتوانيم آن را به تصويب برسانيم، گفته شده كه تا سقف معادل ريالي (200) ميليون دلار از منابع صندوق توسعه جايگزين ميشود، با همه تمهيداتي كه كميسيون محترم پيشبيني كرده و سياستگذاريهايي كه انجام شده است.
به هر حال آنچه كه پيشروي ما است تصميمگيري در مورد يك موضوع بسيار مهم روز فوري و آني است كه همكاران محترم در جلسه علني گذشته رأي دادند و با اولويت آن موافقت كردند تا در اين جلسه وارد شويم و انشاءالله امروز يا روز سهشنبه نهايي شود، شوراي محترم نگهبان نظر بدهد و نهايتاً به اصلاح برخي از تبصرههاي قانون بودجه و الحاق يك تبصره به قانون بودجه تبديل شود كه سه موضوع فوري مهم كشور را در ذيل آن بتوانيم حل كنيم.
لذا خواهشمندم همكاران محترم هم توجه و عنايت لازم را داشته باشند و هم در رأيگيري كه چه امروز برگزار شود و چه روز سهشنبه، در كليات و جزئيات همراهيهايي كه لازم است را انجام بدهند، ما بتوانيم به اين سه موضوع مهم دسترسي پيدا كنيم و عمل كنيم. الان هم بحث در كليات است، دوستان در جزئيات پيشنهادهاي متنوع و متعددي دادند. يكي از همكاراني كه در مخالفت ثبتنام كردند خودشان (9) پيشنهاد ارائه كردهاند، معلوم است كه موافقند كه كليات تصويب شود و بعد نوبت به بررسي پيشنهادهاي ايشان برسد. لذا خواهشمندم كه عنايت داشته باشيد، در كليات مخالفت نفرماييد، متشكرم.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي رئيس! همكاران اخطار هم دارند.

مسعود پزشکیان

غلامرضا کاتب
اخطار اول، حاجآقاي سليمي! اگر اجازه بدهيد همكاران كرمانشاه اصرار دارند.

مسعود پزشکیان
آقاي سليمي اجازه ميدهند.

حشمت اله فلاحت پیشه
اخطار
بسم الله الرحمن الرحيم
جناب آقاي رئيس، همكاران عزيزم! من خواهش ميكنم به بنده توجه كنيد. اخطار بنده اصل بيستم قانون اساسي، حمايت قانوني يكسان و ساير اصولي است كه وظايف دولت در قبال ملت را مشخص كرده است. زلزلهاي در كرمانشاه آمد ملت سنگ تمام گذاشت، ولي برخي از دولتيها و مسئولين آمدند در آن فضا قولهايي دادند و به آن عمل نكردند. عزيزان! كرمانشاه مرز است، اگر در قالب بودجه و نه حرف مشكلات آن حل نشود بنده به عنوان عضو كميسيون امنيت ملي خدمت شما عرض ميكنم نارضايتيها اجتماعي و اقتصادي آن تبديل به نارضايتي امنيتي ميشود. چرا بعضيها اين را نميفهمند؟ آقايان دولت به وظيفه خودشان عمل كنند و بودجه بگذارند، در مجلس هم اين كار صورت بگيرد. اين چه توهيني به استان كرمانشاه است كه گفتهاند از يارانه مردم كم كنيم و به زلزلهزدگان بدهيم؟ خدا شاهد است اين توهين است. مگر مردم استان كرمانشاه گدا هستند؟ (85) درصد مرزهاي استان كرمانشاه را خود اين مردم آمدند اداره كردهاند. در جنگ سينه جلوي گلوله گذاشتند. حادثه طبيعي اتفاق افتاده، زلزله اتفاق افتاده، عمق فاجعه را همه نمايندگان آمدند ديدند. محرومترين مردم جامعه يارانهبگيران هستند، دولتها در طول تاريخ نيامدند به وظيفه خودشان در بحث يارانه و هوشمند كردن آن عمل كنند، الان براي اينكه از زير بار تعهد خودشان فرار كنند به يكباره ميگويند از يارانه به زلزلهزدهها بدهيم. مگر مردم كرمانشاه گدا هستند؟ حق قانون اساسي دارند. زلزله يك بلاي طبيعي است، دولت پول بگذارد. آقايان آمدند عكس گرفتند و رفتند. من كه دارم فرياد ميزنم پريشب زير برف و بوران (35) چادر مردم را باد برد، مسئول دولت يعني رئيس بنياد مسكن (48) ساعت است موبايلش را جواب نميدهد. رفتند و كرمانشاه را تنها گذاشتند.
عزيزان مجلس! ما نميخواهيم به چنين قانوني رأي بدهيد، ما گدا نيستيم، ما ميخواهيم حق قانون اساسي را به ما بدهيد. من از شما خواهش ميكنم، چه كسي گفته يارانه را قطع كنيد؟ (نايبرئيس ـ خيلي ممنون آقاي فلاحتپيشه) جناب آقاي رئيس! از دستور خارج كنيد، من اخطار قانون اساسي دارم. دولت تعهد داده، حضرت آقا زحمت كشيده، سخنگوي دولت گفته رديف بودجه ميگذاريم، بيايند رديف بودجه بگذارند. اين را از دستور خارج كنيد، ما يارانه نميخواهيم، ما حقمان را ميخواهيم. سپاسگزارم.

مسعود پزشکیان
متشكرم. آقاي فلاحتپيشه! انشاءالله اين در جزئيات رسيديم حل ميشود، اين كليات است. عزيزان كليات را رأي بدهند، در جزئيات اين مسائل انشاءالله حل خواهد شد و آنها را ميشود بحث كرد. مخالف بعدي صحبت كند.

محمد علی وکیلی
مخالف بعدي جناب آقاي حاجيدليگاني هستند، بفرماييد.

حسینعلی حاجی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
ببينيد همكاران عزيز! اينكه اعتبار لازم بايد براي مردم عزيز و دوستداشتني كرمانشاه و ديگر نقاط براي جبران خسارتي كه وارد شده ديده شود بحث بسيار درست، بجا و بهحقي است، همانطور كه همكار محترممان هم فرمودند. ولي اينكه ما بيايم مردم را به نوعي به جان هم، حالا نه به جان هم ولي به نوعي از
بخشي از مردم بخواهيم حقي را حذف كنيم و به بخش ديگري بدهيم و در واقع به نوعي بخواهيم به مردم كرمانشاه صدقه بدهيم، من فكر ميكنم مردم كرمانشاه راضي به اين امر نيستند. اين حذف (10) درصد يارانهها در اين پيشنهاد به اعتقاد بنده كلاهي است كه دولت دارد به دست خود مجلس سر مجلس ميگذارد. مگر ما قبلاً مصوب نكرديم كه يارانه ثروتمندان و آنهايي كه نياز ندارند حذف شود؟ چرا دولت آن را در سال گذشته قبل از انتخابات رياست جمهوري حذف نكرد، ولي الان ما خودمان بياييم اين حركت را به عنوان يك حركت مقدماتي انجام بدهيم كه بهانه شود تا در سال آينده هم بخواهيم يارانهها را از مردم حذف كنيم؟ اين كار اشتباهي است. به نظر بنده اين برداشت نارضايتي براي عموم مردمي است كه زندگيشان را بر اساس اين يارانه تنظيم كردهاند.
اگر دولت در بودجه حوادثي كه برايش ديديم كسري دارد اصلاحيه بياورد، پيشنهاد بياورد، لايحه بياورد بگويد اين عدد را از اينجا ميخواهم بردارم و به اينجا اضافه كنم. ما هم كه به فوريت ميتوانيم به آن رسيدگي كنيم.
نكته بعدي اين است كه عزيزان! به هر حال يارانهها مابهازاي آن افزايش قيمت حاملهاي انرژي است. اگر بار اول به مردم متعهد شديم كه شما اجازه بدهيد بنزين را به طور مثال از (100) تومان به (400) تومان افزايش بدهيم و يارانه را (44) هزار و (500) تومان به شما ميدهيم، آيا بعد كه بنزين را از (400) تومان به (1000) تومان و بقيه حاملهاي انرژي را هم افزايش داديم، آيا حق مردم را به آنها داديم؟ نداديم. الان به جاي اينكه ما بياييم به مردم بگوييم مصرفتان را مديريت كنيد و طوري هزينه كنيد كه اين يارانهها افزايش هم پيدا كند، ميخواهيم كاهش بدهيم. اين كار درستي نيست.
از آن طرف اجازه تهاتر دادن براي اجراي آسفالت با قير مجاني توسط دولت هم يك رانتي است كه خدا شاهد است فساد بزرگي را در سراسر كشور به وجود ميآورد. اين كار را نكنيم. به هر حال آن قير هم مال دولت و نظام است، پولش را بدهيم، چرا ما بياييم قير مجاني بدهيم؟ فقط خوش آن پيمانكاري باشد كه قير را مجاني ميگيرد و آيا به جاي آن كار انجام بدهد يا ندهد.
بحث بعدي كه درخصوص جابهجايي اعتبارات به رئيس قوه قضائيه براي حل مشكل شوراي حل اختلاف داديم، عزيزان! اين هم مشكلگشا نيست. به هر حال اين عزيزان شوراي حل اختلاف بر اساس قانون دارند بهكارگيري ميشوند، تعدادي از آنها پارهوقت، تعدادي از آنها دائم، مسلمان! (12) ساعت دارد كار ميكند، در ماه (100) هزار تومان، (200) هزار تومان به او ميدهند. آن همه كمبود هم در كادر اداري قوه قضائيه وجود دارد. ما بايستي همان تصميمي كه در طرح تهيه شده بود را پيشنهاد ميداديم، نه اينكه بياييم بگوييم اختيارات رئيس قوه قضائيه در اين جهت زياد شده است. لذا مشكل اين عزيزان زحمتكش شوراي حل اختلاف هم با اين مصوبه حل نخواهد شد. بنابراين خواهش من از آقاي رئيس اين است كه اين گزارش مجدد به كميسيون برگردد و همكاران هم رأي ندهند تا اصلاح شود و برگردد.

مسعود پزشکیان
متشكرم، موافق بعدي صحبت كند.

محمد علی وکیلی
موافق بعدي جناب آقاي دكتر مصري هستند، بفرماييد.

عبدالرضا مصری
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
از حسن توجه همه خواهران و برادران عزيزم در مجلس تشكر ميكنم. از مخالفين عزيز كه با بعضي از بندهاي اين موضوع مخالفت داشتند تشكر ميكنم، اين نشان ميدهد كه با كليات مخالفتي نيست. عمده مخالفت روي بند (4) است، از هشت بندي كه در اين طرح فقط براي مناطق زلزلهزده مورد تصويب كميسيون قرار گرفته هفت بند آن جاي مشكل ندارد، يك بند يارانهها است كه جاي مشكل دارد. من به اطلاع همه نمايندگان عزيز برسانم رؤساي محترم سه قوه اين بحث بند (4) را حل كردند و مجوز لازم را براي برداشت از صندوق توسعه ملي گرفتهاند. لذا من به شما اطمينان خاطر ميدهم به هيچ عنوان قرار نيست از يارانه مردم كسر شود، هفته گذشته هم جناب آقاي فرهنگي و جناب آقاي دكتر لاريجاني، همه تلاش كردند كه اين امر صورت نگيرد و خوشبختانه مجوز لازم گرفته شده است. آن كاري كه ميخواهد انجام شود اين است كه ما با
اين مبلغي كه از صندوق توسعه ملي گرفته خواهد شد چه واقعهاي ميخواهد صورت بگيرد؟ ميخواهيم به مردم وام بدهيم، (15) سال بدهكار شوند كه با آن وام خانههاي خودشان را دوباره بازسازي كنند. گفتيم (40) ميليون تومان براي روستاييها، (50) ميليون تومان براي شهريها. تنها كاري كه ما انجام ميدهيم يارانه سود تسهيلات را پرداخت ميكنيم، اصل پول را مردم پس ميدهند.
عنايت داشته باشيد! زيرساختها از بين رفته، آب و برق و گاز و فاضلاب و مدارس بچهها و درمانگاهها، اينها نياز واقعي مردم است. مجتمعهاي آبرساني كه در زلزله از بين رفته فردا ما آنجا با بحران آبرساني براي مردم مواجه خواهيم شد، اگر زودتر اينها صورت نگيرد. من تشكر ميكنم، ولي يك اعتراض دارم، يارانه صدقه نيست، يارانه حق مسلم مردم است كه داريم به آنها ميدهيم، منتي سر مردم نداريم، وقتي بنزين (80) توماني را (1000) تومان ميكنيم يارانهاي كه به مردم ميدهيم حق مسلم و قانوني مردم است. لذا اين قدر يارانه را ضعيف نكنيم كه كسي كه يارانه ميگيرد احساس كند دارد صدقه ميگيرد، دارد حقش را ميگيرد، كمتر از حقش هم داريم به او ميدهيم. يعني روزي كه بنزين (80) تومان بود، بنزين را (400) تومان كرديم، گفتيم مابهالتفاوت آن را به مردم ميدهيم، (1000) تومان هم شده بايد يارانه را اضافه ميكرديم به مردم ميداديم. صدقه نيست، اشتباه نكنيد. يارانه منابعي در كشور است كه دارد به ذيحق آن داده ميشود. اگر هم يك زماني در كشور يك بحراني ايجاد شد و قرار شد اين يارانهاي كه حق است و دولت دارد ميدهد، عددي جابجايي صورت بگيرد باز معناي صدقه نميدهد، حقي است كه بايد به محق آن داده شود و اين كار دارد صورت ميگيرد. خود نمايندگان محترم در مجلس تصويب كرديد كه دهكهاي پردرآمد حذف شوند كه بهحق هم هست.
من الان از شما خواهش ميكنم كليات را در نظر بگيرم، اين كليات چيست؟ آقاي دكتر پزشكيان! آن كلياتي كه ما امروز در منطقه داريم از آن رنج ميبريم و من به دولت و مخصوصاً وزارت كشور به دليل بيتوجهي به قانون اعتراض دارم. ما بعد از زلزله ورزقان تصويب كرديم دولت مكلف است (100) هزار كانكس آماده در كشور براي حوادث داشته باشد. اگر اين درست شده بود امروز مادران عزيز ما تا صبح روي سر بچههايشان از سرما بيدار نبودند. سرماي زير (5) درجه چقدر آنجا دردآور است براي مردمي كه تا ديروز با عزت و آبرو در خانههاي خودشان زندگي ميكردند، امروز دارند زير چادر با سرماي منهاي (5) درجه مجبورند تا صبح بيدار بنشينند. صورت بچهها از سرما كبود شده است، ما مسئوليت داريم. به خاطر دو تا جزئيات در اين طرح كل آن را هوا نكنيم كه آن كاري هم كه قرار است براي مردم زلزلهزده صورت بگيرد هم صورت نگيرد.
بله، ماده (4) گفته از محل يارانهها، حل شده و مجوز گرفته شده، انشاءالله در رسيدگي به بندها در جزئيات حتماً پيشنهاد را آقاي دكتر فرهنگي به عنوان جايگزين و برداشت (200) ميليون دلار از صندوق توسعه ملي با رأي شما نمايندگان گرانقدر انجام خواهد شد. (نايبرئيس ـ متشكر) لذا من خواهش ميكنم وضعيت زلزلهزدهها را مجسم كنيم، خداوكيلي من و شما ميتوانيم سه شب، الان اينها يك ماه است با اين سرما زير چادر هستند، با بارندگيهاي شديد، نبود امكانات اوليه زندگي، ما از همه شما و همه مردم ايران تشكر ميكنيم، (نايبرئيس ـ خيلي ممنون آقاي مصري) اما آقاي دكتر! خواهش ميكنم به كليات رأي بدهيم، بند به بند امكان اصلاح داريم، حتماً با همفكري و همكاري شما نمايندگان اصلاح خواهيم كرد. والسلام عليكم و رحمه الله

مسعود پزشکیان
ادامه اين دستور را براي جلسه بعدي در روز سهشنبه ميگذاريم و در ضمن قبل از اينكه تذكرات را گوش بدهيم صبح يك صحبتي كه جناب آقاي دكتر لاريجاني راجع به دعوتي كه از شوراي محترم نگهبان شده بود و تشريف نياورده بودند اصلاح ميكنيم، گويا دعوت را يك دعوت قبلي فرستادند، به طور كلي به آن شكل بوده و تصور بر اين بوده كه همان يك دعوت بود، ولي براي اين جلسه خاص دعوتي خدمت شوراي نگهبان نرسيده و ما اين را اصلاح ميكنيم.

اکبر رنجبرزاده
بسم الله الرحمن الرحيم
قبل از تذكرات، عزيزان نماينده استان خراسانرضوي مطلبي را دادند كه اين را قرائت ميكنيم:
«انا لله و انا اليه راجعون»
حادثه جانخراش درگذشت ناگهاني تعدادي از كوهنوردان در اثر ريزش بهمن در ارتفاعات اشترانكوه موجب تألم و تأثر ما و مردم شريف ايران را فراهم نمود. اينجانبان نمايندگان مردم شريف خراسانرضوي اين ضايعه جانگداز را به ملت شريف ايران، بازماندگان و خانوادههاي داغديده، جامعه ورزش و همه عزاداران تسليت عرض نموده، شريك حزن و اندوه بازماندگان اين عزيزان هستيم. از درگاه خداوند براي اين عزيزان سفركرده غفران الهي و براي بازماندگان صبر بيپايان تمنا ميكنيم.
12
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
تذكر خارج از دستور جلسه امروز، جناب آقاي يحيي كماليپور نماينده محترم جيرفت و عنبرآباد، در دو دقيقه بفرماييد.

یحیی کمالی پور
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
تذكر اول من به رياست محترم جمهور است. آقاي رئيسجمهور! قاچاق بيرويه كالا و ارز در كشور، كشور را به نابودي كشانده است. كارخانجات تعطيل و توليدكنندگان داخلي بيانگيزه، وزارتخانهها در امور اجرايي و عمراني دچار روزمرگي شدهاند. پاسخگوي اين همه ركود در كشور كيست؟ در سال اقتصاد مقاومتي و حمايت از توليدات داخلي آيا وارد كردن (1000) تن نخودفرنگي، چهار مرحله دوغ از امارات، آب پنير از دانمارك، فرانسه و هلند، كره از نيوزلند و چين، آيا واقعاً اين حق كشاورزان و دامداران ماست؟ در حالي كه كشاورزان نجيب ما ميتوانند محصولات توليد كنند، دامداران و عشاير ما ميتوانند محصول توليد كنند، ما همين محصولات را داريم از كشورهاي ديگر وارد ميكنيم. اين حق مردم كشور ما نيست.
تذكر دوم من به وزير محترم جهاد كشاورزي است. در روزهاي اخير باز قهر طبيعت دامنگير كشاورزان مظلوم جنوب استان كرمان شده است و سرما قريب به (20) هزار هكتار از مزارع آنان را نابود كرده است و آناني كه با وام زندگي خودشان را نگه داشتند و امروز آن وام را داخل زمين كردند با مشكلات عديدهاي روبرو شدند. بياييد به داد مردم نجيب جنوب استان كرمان عليالخصوص كشاورزان با اعزام هيأتهايي به آن منطقه برسيد.
تذكر جدي و اساسي من به مسئولين وزارت محترم نيرو است. اولاً وضعيت فيشهاي آب و برق موجب نارضايتي شديد مردم شده است و كسي پاسخگو نيست. عليرغم تذكرهاي متعدد به مسئولين وزارت نيرو هيچ اقدامي تاكنون ننمودهاند و پاسخگو نيستند.
در بحث دوم؛ ما وارد فصل پاييز و شروع بارندگيها شدهايم، يك سال گذشت، عليرغم اينكه در حاشيه هليلرود از بالاي سد جيرفت تا پل بهادرآباد آب در خانههاي مردم افتاد، (رنجبرزاده ـ تشكر) اما متأسفانه اين خطر مردم، مزارع و باغات مردم را تهديد ميكند و وزارت نيرو تا به امروز كار عملي در جهت رفع خطر از مردم را به عمل نياورده است. من استدعا دارم تا دير نشده به داد مردم برسيد و خدايناكرده ما بحراني ديگر را تجربه نكنيم. متشكرم.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقاي كماليپور ممنونيم. جناب آقاي شهروز برزگر نماينده محترم سلماس بفرماييد.

شهروز برزگر کلشانی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
تذكر به دولت درخصوص ايجاد مرز رسمي در كوزهرش ـ سلماس، گلينجك ـ وان تركيه. اراده ايجاد مرز رسمي در دو طرف وجود دارد، استدعا دارم در روند ايجاد مرز رسمي سرعت لازم مبذول گردد.
به وزارت نيرو و جهاد كشاورزي درخصوص زهكشي، لولهگذاري و تكميل آبياري قطرهاي پاياب سد زولا و دريك و تكميل سد ديرعلي سلماس.
به هيأت دولت؛ اجراي طرح هادي در روستاهاي سلماس به كندي پيش ميرود و اكثر دهياران به پيمانكاران بدهكارند.
به وزارت نيرو و وزارت نفت؛ درخصوص واگذاري انشعاب آب، برق و گاز در سلماس به خصوص در روستاها هنوز مشكل داريم. درخصوص آب شرب و جادههاي روستايي مشكل داريم. ضمن تشكر از عوامل اجرايي نياز به مساعدت و سرعت بيشتر در اين زمينه احساس ميشود.
تذكر به وزارت راه در حفر تونل در مسير گردنه قوشچي در راه ارتباطي سلماس ـ اروميه كه ما در اين مسير بيشترين تلفات و قربانيان جاني را داريم.
به آموزش و پرورش؛ چرا حقوق معلمان حقالتدريس كه بنا بر قانون بودجه 96 قرار شد ماهانه پرداخت شود متأسفانه سه ماه است پرداخت نشده است. در كميته تدوين آييننامه داخلي دولت انتظار است شرط آزمون را براي آزموندادههايي كه حدود (10) سال است تدريس مينمايند حذف نمايد.
به وزير نيرو؛ تجديدنظر درخصوص جريمههاي كمرشكن براي چاههاي غيرمجاز و ساماندهي آنها. كشاورزان بخش زولا و كشاورزان بخش لكستان حقآبه از سد زولا داشتند، آنها به اميد اين بودند كه اين حقآبه دستشان را خواهد گرفت، اين حقآبه دست منطقه قرهباغ را گرفته و اقدام به حفر چاه كردند. آن موقع كه (15)، (16) حلقه چاه در اين منطقه حفر شد و به ناحق براي كشاورزي به قرهباغ انتقال دادند و امروز كه كشاورزان در همان منطقه براي استفاده كشاورزي چاه حفر كردند، به جاي اينكه حقآبه اينها داده شود اين حقآبه به قرهباغ داده شد و امروز براي هر حلقه چاه نزديك (40) ميليون براي كشاورزان علاوه بر اينكه چاه آنها را تخريب ميكنند جريمه نوشتند. (رنجبرزاده ـ تشكر).
آخرين تذكر به جهاد كشاورزي درخصوص صادرات سيب و همچنين تعديل در تعرفه واردات و صادرات محصولات كشاورزي به خصوص سيب در آذربايجانغربي و شهرستان سلماس.

رسول خضری
ممنونم. جناب آقاي رسول خضري نماينده محترم پيرانشهر و سردشت بفرماييد.

رسول خضری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
تذكر اول بنده به رئيس محترم جمهور و وزراي محترم كشور و امور خارجه در مورد علت عدم بازگشايي مرز تمرچين و معبر كولهبري تمرچين پيرانشهر است. يعني الان (30) هزار نفر از مردم شريف مرزنشين شهرستان پيرانشهر با فقر و نداري دارند دست و پنجه نرم ميكنند، اين عزيزان دو ماه است اين مرزها را بر سر مردم بستهاند. آقا! اگر نميتوانيد اشتغال ايجاد كنيد حداقل جلوي اشتغال موجود را نگيريد. اين مشكلات معيشتي بايد زودتر حل شود.
آقاي رئيسجمهور! اگر سؤال از حضرتعالي ميشود يا تذكري داده ميشود واقعاً بايد اين را جدي بگيريد. درخصوص بحث مرزنشينها امنيت پايدار در گرو معيشت مرزنشين است. قطعاً فرمانده محترم سپاه تأكيد فرمودند كه امنيت پايدار در مناطق مرزي قطعاً به معيشت و اقتصاد مردم مرزنشين گره خورده است. پس هر چه سريعتر اين را بازگشايي بفرماييد.
بحث دوم درخصوص وزير محترم نيرو و بحثي كه براي ما خيلي جدي است انتقال آب از منطقه اكوتوريسم جنگلي خرپاپ به عنوان يكي از نابترين جاذبههاي توريستي و گردشگري كشور را با انتقال و حفر تونل ميخواهند خراب كنند. آقاي وزير نيرو، آقاي رئيس سازمان محيط زيست، آقاي رئيسجمهور! شما پس چطور ميخواهيد تعيين تكليف كنيد؟ كارهاي خلاف قانون، كارهاي خلاف برنامه، كارهاي خلاف سياستهاي كلي نظام را واقعاً داريد انجام ميدهيد. با اين روش داريد به اكوتوريسم و مسائل زيستمحيطي منطقه لطمه ميزنيد و مشكلاتي كه الان به چالش جدي محيط زيست در كشور داريم يكي از چالشها را داريم اضافه ميكنيم.
بحث سوم بحث جادههاي مواصلاتي است. جادههاي پيرانشهر ـ سردشت، سردشت ـ مهاباد و سردشت ـ بانه به جاده مرگ معروف است. آقاي آخوندي! شما بودجه را به صورت ملي ديديد، براي آن رديف تعيين كرديد، (9) ماه است كه از برگزاري يك مناقصه عاجز هستيد. من براي چنين وزيري تأسف ميخورم كه (9) ماه است
نتوانسته براي اين جاده مناقصه برگزار كند. هرچه سريعتر جهت معرفي و مناقصه و پيمانكار قدَر در جاده تمرچين به پيرانشهر و جلديان ـ نقده كه يكي از جادههاي استراتژيك است اقدام كنيد. (رنجبرزاده ـ تشكر).
وزير محترم جهاد كشاورزي! محصولات چغندركاران عزيز زير برف دارد از بين ميرود. پس حمايت از اقتصاد مقاومتي و كشاورزان كجا رفت؟ آيا با شعار است؟ كارخانجات قند و شكر دارند به كشاورزان ظلم ميكنند و مطالباتشان را نميدهند. وزير محترم جهاد كشاورزي بايد پيگير اين قضيه باشد. (نايبرئيس ـ تشكر).
وزير محترم بهداشت! تسريع درخصوص راهاندازي سيتياسكن پيرانشهر و درمانگاههاي تخصصي سردشت و پيرانشهر بايد در اولويت كاريتان باشد. انشاءالله ما تا اوايل ديماه شاهد افتتاحشان باشيم، خيلي ممنونم.

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
جناب آقاي سيدعلاءالدين خادم نماينده محترم سپيدان بفرماييد.

سیدعلاءالدین خادم
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
تبريك اعياد و ايام گذشته و تشكر از رياست محترم جلسه و همكاران عزيز. برابر قانون تعيين تكليف و پيشنهاد تقسيمات كشوري و امور مربوطه به عهده وزارت كشور است. چند سالي است كه دولت به دليل مسائل جانبي به اين مهم و پاسخ به نيازهاي مردم توجه نكرده است. درعين حالي كه وزارت كشور مصمم است كه اين كار را پيگيري كند از دولت محترم تقاضا داريم كه انشاءالله به اين امر مهم توجه شود و ورود كنند و پاسخ مثبتي به نيازهاي مردم داده شود.
براي چندمينبار هم تذكر داديم و يادآوري ميكنيم كه بحث بحران آب در كشور و به خصوص در استان فارس يك امر جدي است. مردم استان فارس بيشترين اشتغال، درآمد و توليدشان در بحث كشاورزي است. قول مساعدي را كه جناب آقاي جهانگيري معاون اول محترم رئيسجمهور دادند كه موضوع آب استان فارس و ساماندهي آن را در شوراي عالي آب مطرح كنند و از حمايتهاي دولت در اين امر كمكي به صورت خاص صورت بگيرد، تقاضا داريم كه انشاءالله اين توجه جدي باشد و مورد عنايت قرار بگيرد و بشود مشكلات مردم
را حل كنيم، در غير اين صورت اگر در عرصه بيتوجهي باشد تبعات امنيتي و اجتماعي آن را بايستي پاسخگو باشيم.
قبلاً هم بنده به وزارت راه و شهرسازي تذكر دادم، بيتوجهي خاص به امور راه روستايي، حذف معاونت راه روستايي و عدم تخصيص اعتبارات و همچنين از كميسيون عمران به خصوص رياست محترم كميسيون عمران تقاضا دارم كه اين موضوع را جدي بگيرند و بخش عمده بحث اشتغال و توسعه روستاها به همين امر توسعه راهها و ارتباطات روستايي برميگردد كه انشاءالله مورد توجه قرار بگيرد.
در پايان هم خدا را شاكريم كه زير سايه ولايت، موفقيتهايي كه در داخل و به خصوص خارج از مرزها به دست آمده از جمله آثار آن نابودي چهره زشت داعش و همچنين تقدير از ايثارگران، پايداري شهدا و خانواده محترم آنان و تقدير از سردار سرافراز سليماني عزيز، به بركت صلواتي بر محمد و آل محمد. (حضار صلوات فرستادند)

اکبر رنجبرزاده
تشكر، جناب آقاي شمسالله شريعتنژاد نماينده محترم تنكابن، رامسر و عباسآباد بفرماييد.

شمس اله شریعت نژاد
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
تذكر بنده به جناب آقاي دكتر روحاني رياست محترم جمهوري است. از دولت تدبير و اميد انتظار دارم سرمايهگذاري بخش خصوصي را متناسب با مزيتهاي كشور تسهيل كنند. با رويه فعلي مطمئن باشند وعدههاي دادهشده تحقق پيدا نميكند. چگونه ميشود از مزيتهاي طبيعي كشور با استفاده از بخش خصوصي، در جهت توسعه كشور با وجود اين همه موانع در بخش دولتي بهره برد؟ اين اقدام با اتكا به توان مالي خود بخش خصوصي قابل اجرا است. جنابعالي نيز مانند دولتهاي گذشته راهها را همچنان براي مشاركت بخش خصوصي بسته نگه داشتيد.
تذكر ديگر به آقاي دكتر آخوندي وزير محترم راه و شهرسازي درخصوص تعيين حريم راههاي غرب استان مازندران و كمربنديهاي شهرهاي غربي استان مازندران است. فرودگاه رامسر با وجود اين همه هزينهاي كه براي آن انجام شده است، به دفعات صحبت شد، بازديد شد، منتظر اصلاح و اقدام هستيم.
تذكر بعديام به جناب آقاي دكتر اردكانيان وزير محترم نيرو است. يك فكري براي رودخانههاي پرشيب شهرهاي غربي استان مازندران كنند. حداقل بازديدي از منطقه داشته باشند تا ببينند عدم مديريت وزارت نيرو در بخش آب چه ميزان مشكل براي شرب و كشاورزي منطقه ايجاد كرده است و چه ميزان خسارت به مردم وارد كرده است. فكري براي تأمين آب شرب مردم منطقه كنند.
تذكر بعديام به وزير محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشكي جناب آقاي دكتر هاشمي است. تا كي بايد مردم محروم غرب استان مازندران با حداقل (300) هزار نفر جمعيت براي امور درماني خود به مراكز استانهاي مجاور مراجعه كنند؟ چرا به اين مهم توجه نميشود؟ چرا پزشكان متخصص براي بيمارستانهاي منطقه جذب نميشوند؟
تذكر بعديام به وزراي محترم جهاد كشاورزي و صنعت، معدن و تجارت است. چرا درخصوص پايانه گل و گياه كه از سال 81 موافقت اصولي آن در جهت حمايت از كشاورزان را صادر كردهاند و بارها مورد بازديدشان قرار گرفته و چند سالي است كه راكد مانده اقدامي نميكنند؟
تذكر بعديام به وزير محترم صنعت، معدن و تجارت، جناب آقاي دكتر شريعتمداري است. خواهشمند است دستور فرماييد واگذاريهاي بانك صنعت و معدن به ويژه شركت آتيه دماوند را مورد بررسي قرار بدهند. چرا شركت خزرخز (رنجبرزاده ـ تشكر) بعد از (18) سال واگذاري آن هم در چند مرحله، با حدود (2000) نفر آدم شاغل همچنان تعطيل مانده و متأسفانه اقدامي براي آن صورت نميگيرد؟ خيلي ممنون.

اکبر رنجبرزاده
ممنونم. جناب آقاي شهاب نادري نماينده محترم اورامانات بفرماييد.

شهاب نادری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن
الرحيم
خدمت نمايندگان محترم سلام و عرض ادب دارم. ما مردم كرمانشاه مشمول عنايت و لطف ملت ايران هستيم. مردم ايران با انتخاب خودشان ما را شرمنده مهرورزي و محبت خودشان كردند.
دولت بايد تعهدات خودش را انجام بدهد. طبق قانون اعتبارات حوادث غيرمترقبه ميبايست از مواد (10) و (12) باشد، نه اينكه براي حوادث دست در جيب مردم كنند. در ايام زلزله همه داغدار بودند، عمده مسئولين اجرايي تشريف آوردند، تشكر ميكنيم، ولي وعدههايي دادند، خدايناكرده با مرور زمان اين وعدهها را فراموش نكنند. در موقعيتي قرار گرفتند، حرفهايي زدند، شواهد نشان ميدهد كه يادشان رفته چه گفتهاند. انتظار ايجاد كردند، همانند جريان آن پادشاه و سربازي كه سرباز از سرما يخ بست.
تذكر به جناب آقاي تابش است، تو اعتقاد به حل مشكلات زلزلهزدگان نداري چرا مسئوليت را پذيرفتي؟ (48) ساعت است جواب تلفنت را نميدهي. ما افراد فوتي در سرمازدگي داريم، اين كانكسهاي شما يك ماه ديگر به چه درد ما ميخورد؟
تذكرم به وزير محترم نيرو؛ جناب آقاي اردكانيان! ناكارآمدي وزارت نيرو در خدماترساني به اين مناطق مشخص شده، هنوز ما برق و آب نداريم، اين دولت چه وضعيتي براي زلزلهزدگان پيش آورده است؟ تشكر.

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
جناب آقاي قاسم احمديلاشكي نماينده محترم نوشهر، چالوس و كلاردشت بفرماييد.

قاسم احمدی لاشکی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
عرض سلام و خستهنباشيد محضر همه همكاران عزيزم. بنده ابتدا يك اخطار به استناد بند (9) اصل (3) دارم، «رفع تبعيضات ناروا» و انتظار دارم كميته انطباق مصوبات دولت به كمك بيايد. مصوبهاي را هيأت محترم وزيران در 8/6/96 گذرانده و جناب آقاي دكتر جهانگيري معاون اول محترم رئيسجمهور هم در تاريخ
/6/96 اين را به دستگاهها و وزارتخانههاي مرتبط ابلاغ كرده است. با اين كار بر سه استان گيلان، گلستان و مازندران جفا شده است. بحث ساخت و سازها را اعلام كردند فعلاً متوقف كه به نوعي محترمانهاش اين است، حريم شهرها اضافه نشود، محدوده قانوني شهر اضافه نشود، بافت روستايي اضافه نشود، پس تكليف مردم شمال كشور چيست؟ بعد هم اعلام كرديد همه آماده، برويد خانههاي مردم را قلع و قمع كنيد، مردمي كه بچهاش گرفتار است، بعد از اين همه مدت زمان تحصيل بيكار است، وضعيت مالي وضعيت داغاني است،
(نايبرئيس ـ خيلي ممنون) اما ميگوييد برويد، اگر (100) متر هم بنا گرفت خراب كنيد. (قطع ميكروفن).

اکبر رنجبرزاده
آقاي احمدي! خلاصه صحبت كنيد آقاي كاظمزاده هم (30) ثانيه اخطار دارند.

مسعود پزشکیان
نه اجازه بدهيد، آقاي احمدي! ديگر وقت اذان است، دست شما درد نكند.

قاسم احمدی لاشکی

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
نه، قطع نشده است. روشن كنيد.

قاسم احمدی لاشکی
اين الان قطع است، اجازه بدهيد لااقل عرضم تمام شود بعد بگوييد آقا! شما از دو دقيقه، (30) ثانيه صحبت كنيد، چشم. به احترام اذان والسلام عليكم و رحمه الله

مسعود پزشکیان