1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 213 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را اعلام بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه یکصد و شصت و چهارم روز چهارشنبه ششم دیماه 1396 هجریشمسی مطابق با هشتم ربیعالثانی 1439 هجریقمری:
1 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون مشترک در مورد لایحه حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت.
2 ـ گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در مورد طرح دوفوریتی الحاق یک تبصره به ماده (1) قانون حمایت از انقلاب اسلامی مردم فلسطین.
3 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی در مورد طرح یکفوریتی اصلاح تبصره بند «ب» ماده (35) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه.
4 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون تدوین آییننامه داخلی مجلس در مورد طرح اصلاح موادی از قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی.
5 ـ بررسی تقاضای عدهای از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در مورد تشکیل کمیسیون ویژه گردشگری، میراث فرهنگی و صنایع دستی.
6 ـ گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل (44) قانون اساسی در مورد بخش تولید با رویکرد اجرای قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی در تأمین نیازهای کشور.
7 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد طرح الحاق یک تبصره به ماده (353) قانون آیین دادرسی کیفری. (اعاده شده از شورای محترم نگهبان 1)
8 ـ گزارش کمیسیون عمران در مورد لایحه یکفوریتی اصلاح بند (2) مادهواحده قانون تسریع در امر تخلیه و بارگیری کشتیها در بنادر.
9 ـ گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد طرح تعیین تکلیف کارگزاران بیمه کشاورزی.
10 ـ گزارش شور دوم کمیسیون تدوین آییننامه داخلی مجلس در مورد طرح الحاق موادی به قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

قاسم رضیعی
(آیات 67 ـ 62 از سوره مبارکه «فرقان» توسط قاری محترم آقای قاسم رضیعی تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسمالله الرحمن الرحیم
وَ هُوَ الَّذِی جَعَلَ اللَّیْلَ وَ النَّهارَ خِلْفَةً لِمَنْ أَرادَ أَنْ یَذَّکَّرَ أَوْ أَرادَ شُکُوراً * وَ عِبادُ الرَّحْمنِ الَّذِینَ یَمْشُونَ عَلَى الْأَرْضِ هَوْناً وَ إِذا خاطَبَهُمُ الْجاهِلُونَ قالُوا سَلاماً * وَ الَّذِینَ یَبِیتُونَ لِرَبِّهِمْ سُجَّداً وَ قِیاماً * وَ الَّذِینَ یَقُولُونَ رَبَّنَا اصْرِفْ عَنَّا عَذابَ جَهَنَّمَ إِنَّ عَذابَها کانَ غَراماً * إِنَّها ساءَتْ مُسْتَقَرًّا وَ مُقاماً * وَ الَّذِینَ إِذا أَنْفَقُوا لَمْ یُسْرِفُوا وَ لَمْ یَقْتُرُوا وَ کانَ بَیْنَ ذلِکَ قَواماً*
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقای دکتر رضیعی قاری محترم تشکر میکنیم. ترجمه آیات را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«و اوست آن خدایی که شب و روز را برای هر که در پی پندپذیری یا سپاس باشد جانشین هم ساخته است. و بندگان خداوند آنانند که در زمین با فروتنی و آرامی گام برمیدارند وقتی نادانان سخنی ناروا بدیشان میگویند، گویند درود و سلامتان باد. و بندگان خدای رحمان آنانند که شب را برای خدای خویش سجدهکنان و به نماز ایستاده صبح میکنند. همانان که گویند بار خدایا عذاب دوزخ را از ما دور گردان که عذاب آن بیشک سخت و همیشگی است. چه بد جایگاهی است و چه بد منزلگاهی است. همانان که به هنگام خرج کردن نه اسراف کنند و نه سختگیری بلکه میانهروی میکنند». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
اسامی تأخیرکنندگان جلسه امروز آقایان: احمد انارکی نماینده محترم رفسنجان، بشیر خالقی نماینده محترم خلخال، غلاممحمد زارعی نماینده محترم بویراحمد، علی ساری نماینده محترم اهواز، علی قربانی نماینده محترم بجنورد، حمدالله کریمی نماینده محترم بیجار، حسن لطفی نماینده محترم رزن، حسین مقصودی نماینده محترم سبزوار، محمدرضا نجفی نماینده محترم تهران و همایون هاشمی نماینده محترم میاندوآب.
3
تصویب لایحه حمایت از حقوق معلولان

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران گرامی عرض سلام و ادب دارم. آقای رئیس! ما در ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون مشترک در مورد لایحه حمایت از حقوق افراد معلول ماده (25) را بررسی کردیم، ابتدای بررسی ماده (26) گزارش کمیسیون هستیم.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 26 ـ (50) درصد حقوق و مزایا یا دستمزد مشمول مالیات یکی از اولیای افراد دارای معلولیت خیلی شدید و شدید مادامی که مسئولیت پرداخت هزینه¬های مترتب بر معلولیت فرد بر عهده اولیاء است از پرداخت مالیات معاف است. گواهی تأیید نوع و شدت معلولیت افراد مشمول این ماده از سوی کمیسیون پزشکی تشخیص نوع و شدت معلولیت سازمان ارائه خواهد شد.
تبصره ـ آییننامه اجرایی این ماده توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی و وزارت ظرف مدت ششماه پس از ابلاغ این قانون تهیه میشود و به تصویب هیأت وزیران میرسد.
آقای دکتر! ما اینجا پیشنهاد نداریم، اما چون خلاف برنامه است دوسوم رأی میخواهد.

علی اردشیرلاریجانی
بله، دوسوم رأی نیاز داریم. حضار 225 نفر، نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند، ماده (26) به رأی گذاشته شد. خلاف برنامه است، دوسوم رأی نیاز دارد. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (27) را بخوانید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 27 ـ یکی از فرزندان اولیائی که خود ناتوان و معلول بوده (هر دو یا یکی از آنها معلول باشد) و یا حداقل دو نفر از فرزندان آنها ناتوان و معلول باشد از انجام خدمت وظیفه عمومی معاف میگردد.
تبصره ـ همسرانی که زن ناتوان و معلول خود را سرپرستی مینمایند مادامی که سرپرستی همسر ناتوان و معلول را برعهده داشته باشند از انجام خدمت وظیفه عمومی معاف میگردند.
آقای دکتر! در این هم پیشنهاد نداریم، ولی خلاف اصل (110) است.

علی اردشیرلاریجانی
بله، اگر این را با ستاد کل قوا هماهنگ نکرده باشید نمیتوانید چیزی بیاورید و مشکل ایجاد میکند. بنابراین ما این را نمیتوانیم تصمیم بگیریم، اگر هماهنگ شده بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد

علی اردشیرلاریجانی
نه، نمیتوانیم «با هماهنگی» بنویسیم، باید هماهنگ شده باشد. اگر نشده از این عبور میکنیم.

علی اصغر یوسف نژاد

علی اردشیرلاریجانی
در قانون قبلی بوده؟ اگر در قانون قبلی بوده چرا این را اینجا میآورید؟

محسنی بندپی انوشیروان

علی اردشیرلاریجانی
این چند مادهاش را نسخ نمیکردید، چه دلیلی داشت همه را نسخ کنید؟ اگر عین همین در قانون قبلی بوده و شورای نگهبان تأیید کرده، شما متنش را بیاورید ببینیم عین همین بوده یا نه. یک لحظه اجازه بدهید من این را حل کنم. پس این را فعلاً مراعی میگذاریم تا آن متن مشخص شود. ماده (28) را بخوانید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 28 ـ دولت مکلف است کمکهزینه معیشت افراد دارای معلولیت بسیار شدید و یا شدید فاقد شغل و درآمد را به میزان حداقل دستمزد سالانه تعیین و اعتبارات لازم را در قوانین بودجه سنواتی کشور منظور نماید.
بانوان کارمند دارای همسر یا فرزند معلول به شرط نگهداری فرد دارای معلولیت در منزل (با تأیید سازمان) از تسهیلات مقرر در قانون خدمت نیمهوقت بانوان (مصوب 10/9/1362) و اصلاحات و الحاقات بعدی آن با استفاده از حقوق و مزایای کامل بهرهمند خواهند شد.
کارمندان مرد دارای همسر معلول یا دارای فرزند معلول تحت سرپرستی و فاقد مادر به شرط نگهداری فرد دارای معلولیت در منزل (با تأیید سازمان) با یکچهارم کسر ساعات کار هفتگی، از حقوق و مزایای کامل استفاده خواهند نمود.
آقای دکتر! اینجا در صدر ماده با ماده (79) قانون برنامه در تضاد است.

علی اردشیرلاریجانی
بله، این هم دوسوم رأی میخواهد. پیشنهاد که نداریم؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
نه آقای دکتر، پیشنهاد نداریم.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 222 نفر، ماده (28) را به رأی میگذاریم. چون مخالف برنامه است، دوسوم رأی نیاز دارد، نمایندگان محترم در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
ماده (27) را هم الان قانون را آوردند، عیناً همین در قانون قبلی بوده، بنابراین اگر پیشنهادی نیست آن را هم به رأی بگذاریم، منتها با فرض بر اینکه چون قبلاً شورای نگهبان تصویب کرده علیالقاعده تصویب میکند.
حضار 223 نفر، ماده (27) را هم به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (29) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 29 ـ دستگاههای مشمول مکلفند ساعات کار روزانه شاغلان دارای معلولیتهای شدید و خیلی شدید را حداکثر دو ساعت کاهش دهند.
آقای دکتر! این ماده با ابهامات زیادی روبرو است. یکی اینکه ما در قوانین یک قانون قبلی داریم که آنجا در رابطه با مادران بحث کرده، با آن قانون تعارض دارد. دوم اینکه بعضی شهرها مثل تهران پنج روز کاری دارند، شهرهای دیگر شش روز کاری دارند.

علی اردشیرلاریجانی
قبلاً ما مصوبه سال 95 را داشتیم، (10) ساعت در هفته کاهش داده بودیم، اینجا هشت ساعتش کردیم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
اگر بخواهند اینجا مثلاً (10) ساعت هفتگی ذکر کنند.

علی اردشیرلاریجانی
اگر همان قانون بود چه مشکلی ایجاد میکرد؟ بعد برای موارد شیفتی مشکل پیدا میکنید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای پژمانفر هم یک درخواست رفع ابهام دارند که اینهایی که به صورت چرخشی و شیفتی هستند در اصل نمیشود ساعت کارشان را کاهش بدهیم.

علی اردشیرلاریجانی
اگر موافقید ما همان قانون قبلی را که داریم، اینجا نیاوریم، برای چه میآوریم؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! آن فقط برای مادران شاغل است.

علی اردشیرلاریجانی
آن قانون نسخ نمیشود، فقط برای مادران است؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بله، اگر مادر دارای معلولیت باشد دچار مشکل میشود.

علی اردشیرلاریجانی
اگر فقط مادران باشد، این اضافه بر آن دارد. بنابراین این در عمل دارد آن قانون را نسخ میکند، برای مادران را روزی دو ساعت دارد میکند، آن را دارد تغییر میدهد. این برای بخش خصوصی هم یک مسألهای است. پیشنهاد رفع ابهام آقای پژمانفر را بفرمایید.

نصراله پژمان فر
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران محترم و بزرگوار عرض سلام و ارادت دارم. در ماده (29) همانطور که آقای دکتر فرمودند و بعضی از ابهامات را اشاره کردند، ابهامات دیگری هم دارد. اولاً تعبیری که آوردند در ارتباط با ساعات کار روزانه است. ما بعضی از معلولین را داریم که فعالیتهایشان در موضوعاتی که کار میکنند و در قسمتهایی که کار میکنند فعالیتهایی است که در شب دارند کار میکنند، خدماتی است که به عنوان شیفت شب دارند ارائه میکنند. این مسأله شامل حال آنها نخواهد شد.
نکته دیگر این است که معلولین از لحاظ معلولیت درجات متفاوتی دارند. همانطور که روشن است معلولیت بعضیهایشان ضعیف است، بعضی متوسط است، بعضی شدید است، بعضی شدیدتر است و بر اساس یکنواخت با اینها برخورد شدن مناسب نیست. و لذا پیشنهاد من این بوده که در ارتباط با این موضوع این احتیاج به یک آییننامه اجرایی دارد که اگر صلاح بدانید این آییننامه اجرایی در میزان ساعات کار به شبانه و روزانه، سنوات خدمت ارفاقی و درصد خفیف، متوسط، شدید و خیلی شدید توسط سازمان بهزیستی و وزارت تعاون و رفاه تصویب شود و به تأیید هیأت وزیران برسد. در واقع بدون داشتن آییننامه نه تنها برای این معلولین مشکلی را حل نخواهد کرد، بلکه مشکلی بر مشکلات آنها اضافه میشود. لذا پیشنهاد من این است که اگر صلاح میدانید اینها برود مصوب شود که یک آییننامه برای این موضوع تهیه شود.

علی اردشیرلاریجانی
ببینید! هم مسألهای که آقای پژمانفر گفتند، آنهایی که مثلاً شیفت (24) ساعته دارند شامل نمیشود، هم تهافتی که با آن قانون دارد. ببینید! اگر ما اینطور بنویسیم و برای رفع این ابهامات اینطور اصلاحش کنیم؛ «دستگاههای مشمول مکلفند» این دستگاهها هم دستگاههای دولتی هستند، بخش خصوصی نیستند، «دستگاههای مشمول مکلفند ساعات کار هفتگی شاغلان دارای معلولیت شدید و خیلی شدید را (34) ساعت در نظر بگیرند». این علیالقاعده هم مشکل شیفتیها را حل میکند که این ابهامی که آقای پژمانفر گفتند و هم با آن خیلی هم تهافت ندارد. ابهامش رفع میشود.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«(10) ساعت کاهش دهند» بهتر نیست؟

علی اردشیرلاریجانی
نه، (44) ساعت است میشود (34) ساعت.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! (175) ساعت داریم.

علی اردشیرلاریجانی
یا بگوییم «ساعات کار هفتگی شاغلان دارای معلولیت شدید و خیلی شدید را (10) ساعت در هفته کاهش دهند»، درست است؟ آن بحث دیگری است، آییننامه نمیتواند سنوات خدمتی را حل کند، هر چه هست قانون باید بیاوریم. اگر مخالفی نیست من رأی بگیریم. مخالف هست؟ (کاتب ـ بله آقای دکتر) آقای قاضیپور و دوستان توجه کنند! برای رفع ابهام اینکه بعضیها شیفتهای طولانی دارند این میشود: «دستگاههای مشمول مکلفند ساعات کار هفتگی شاغلان دارای معلولیت شدید و خیلی شدید را (10) ساعت کاهش دهند». پیشنهادی که اینجا آوردهاند (10) ساعت است، ما فقط چون روزانه بود حل کردیم.

غلامرضا کاتب
جناب آقای قاضیپور مخالف هستند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام محضر ملت بزرگ و ولایتمدار ایران اسلامی، رهبر فرزانه و مقتدر خودمان و نیروهای مسلح.
همکاران عزیز! ضمن تقدیر و تشکر از کلیه همکاران که برای معلولین فکر اساسی انجام میدهید، دست همهتان را میبوسم، فقط امیدوارم در بودجه امسال هم اعتبار کافی بگیرند، آنهایی که تحت پوشش نوبتی هستند آنها هم در نوبت قرار بگیرند تا تمام معلولین بتوانند از مزایای نظام مقدس جمهوری اسلامی برخوردار باشند. اکثراً در استانها شش روز در هفته کاری است، ما اینجا آوردیم ماده (29) «دستگاههای مشمول مکلفند». حالا آقای لاریجانی! دولت را خودش اضافه میکند، ما شبهدولتی داریم، دولتی داریم، نهادهای عمومی داریم، مانند شهرداریها. شهرداریها که دولتی نیستند، ولی باید شامل شود، تمام دستگاههایی که به نحوی از خزانه دولت جمهوری اسلامی بهرهمند هستند. دستگاههای مشمول مکلفند ساعات کار روزانه شاغلان دارای معلولیتهای شدید و خیلی شدید را حداکثر دو ساعت کاهش بدهند. در تهران و بعضی از شهرستانها هفتهای پنج روز کاری است، میشود (10) ساعت. ولی در اکثر شهرستانها هفتهای شش روز کار میکنند، میشود (12) ساعت. ما الان اگر این را (10) ساعت قرار بدهیم، الان در تهران و شهرستانهای بزرگ سرویس هست، ولی در شهرستانها سرویس نیست، بعد یک ظلم مضاعفی هم میشود. اینها هفتهای شش روز میآیند در مراکز استانها، استانداری آذربایجانغربی را مثال میزنم هفتهای شش روز کار میکنند، شش تا دو ساعت (12) ساعت میشود، معلولان به استناد این ماده از آن استفاده میکنند.
آقای لاریجانی! اگر شما (10) ساعت کنید دو ساعت اضافه میماند. قریب به اتفاق ادارات شهرستانها سرویس حمل و نقل عمومی ندارند. معلولین خودشان میآیند. آقای لاریجانی عزیز! اجازه بدهید این دو ساعت هر روز کاری قید بماند، برای اینکه فقط در تهران بعضی استانها (رئیس ـ متشکریم) پنج روز ساعت کاری است، میشود (10) ساعت، ولی قریب به اتفاق ادارات شش روز در هفته است، میشود (12) ساعت. معلولین دو ساعت بتوانند استفاده کنند. از تمام همکاران عزیز که به این دوسوم رأی مثبت میدهند تشکر میکنم. به عشق امام حسین، یا حسین مظلوم.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
جناب آقای رئیس! قبل از موافق آقای خدری تذکر دارند. آقای خدری در دستور است؟

علی اردشیرلاریجانی

عبدالحمید خدری
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همه همکاران محترم عرض سلام و ادب دارم. جناب آقای دکتر لاریجانی! یک دقیقه عنایت بفرمایید. حضرتعالی هم اشراف به مسائل فقهی و هم حقوقی دارید، انتظار دارم یک دقیقه تأمل بفرمایید، من ماده (86) را تذکر دارم. ماده (86) تصریح دارد «تعطیلات تابستانی مجلس در هر سال (30) روز است که زمان آن با تشخیص مجلس تعیین میشود. هیأترئیسه میتواند در تنظیم برنامه جلسات علنی و کمیسیونها به گونهای عمل کند که نمایندگان در هر ماه یک هفته کاری هم برای رسیدگی به وظایف نمایندگی فرصت داشته باشند». حضرتعالی مستحضر هستید قانونگذار آمده این اختیار را به هیأترئیسه داده حداکثر یک هفته، این جمله مفهوم دارد، اگر بخواهد بیش از یک هفته باشد چون اصل بر دایر بودن جلسات علنی مجلس است، خلاف اصل ما باید به قدر متیقن اکتفا کنیم، یا احتیاج به یک دلیل قاطع و برهانی داریم. به عقیده من تعطیلی دو هفته خلاف صریح آییننامه و نقض سوگند هیأترئیسه در ماده (18) آییننامه است.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون این تعطیلی نیست، موقع سرکشی به مناطق است. قبلاً هم ما توضیح دادیم که این بحث یک هفتهای که ما میگوییم تعطیلی نمایندگان نیست، نمایندگان هر زمانی باید بروند یک موقعی در منطقه خودشان سرکشی کنند، مشکلات منطقهشان را دریابند و آنها را به مجلس منتقل کنند، بنابراین مطابق آییننامه است و مشکلی ندارد از نظر زمانبندی هم این را درست میکنیم. با توجه به وضعیت کمیسیون تلفیق که این را خواستند این را ضابطهمند دنبال خواهیم کرد. حالا اجازه بفرمایید بحثمان را جلو ببریم. موافق صحبت کند.

غلامرضا کاتب
خانم سعیدی موافق هستند، بفرمایید.

زهرا سعیدی مبارکه
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت هیأترئیسه محترم، همکاران بزرگوار و ملت شریف ایران اسلامی عرض سلام و ادب دارم، ضمن تأیید حرف برادر بزرگوارمان جناب آقای خدری که مخالف تعطیلات بودند، همه ما هم از طرف فراکسیون زنان مخالف این تعطیلات هستیم و دوست داریم که در فصل بودجه برای صحن علنی و مجلس باشیم، من عذرخواهی میکنم.
آقای دکتر! باتوجه به اینکه مخالف محترم جناب آقای قاضیپور در واقع موافق بودند و موافقت خودشان را اعلام کردند از باب اینکه تازه این (10) ساعت کاهش کاری معلولین بشود (12) ساعت بهخاطر اختلاف بین تهران و شهرستانها و درخواست تسهیلات بیشتر برای معلولین عزیز و بزرگوار را داشتند.
آقای دکتر! یک موضوعی که قابل طرح است؛ آنچه که هست این است که معلولین برایشان کار سختتر از افراد عادی است و درست است که معلولیت محدودیت هست، اما محرومیت نیست. انتظار ما این است که همکاران بزرگوار با وجود اینکه وقتی شرایط نشستن اینها، شرایط جسمی و روحی اینها، تواناییهای اینها، درست است معلولین اراده قوی دارند، اما توانایی جسمی اینها ممکن است کمتر از افراد عادی باشد و انتظار هست که این محدودیت را تبدیل به محرومیت نکنیم. انشاءالله حمایتهای معیشتی و حمایتهایی که در نظر گرفته شده، خصوصاً برای اشتغال، دولت محترم در اجرای آن و مدیران ارجمند اجرا بکنند و پیگردهای قانونی که باید درخصوص عدم اجرا انجام بشود صورت بپذیرد.
آقای دکتر! در هر صورت یک موضوعی که هست این است که معلولان در این چندساله اخیر که ما شاهد کمبود اشتغال و مشکل بیکاری بودیم در کشورمان، محرومیت آنها خیلی بیشتر شده و انتظار هست که در تمامی مواد با توجه به اینکه مخالف برنامه ششم هست و دوسوم رأی میخواهد، مجلس هم همیشه اراده خودش را در حمایت از معلولین نشان داده، خصوصاً در آن بحث حداقل (20) درصد اداره کار بود که در برنامه ششم مصوب کرد، انتظار این است که تا (رئیس ـ متشکرم) پایان این لایحه همراهی خودشان را داشته باشند.
آقای دکتر! یک موضوعی همکاران محترم گفتند این است که اختیار هیأترئیسه از قبل اطلاعرسانی شده و این احترام به صحن است که تعطیلی مجلس رأیگیری بشود، چون نوشتند و به من دادند من اعلام کردم، سپاسگزارم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکرم، دولت شما هم موافق هستید؟ کمیسیون هم موافق است. حضار 226 نفر، ماده (29) اینطور میشود: «دستگاههای مشمول مکلفند ساعات کار هفتگی شاغلان دارای معلولیتهای شدید و خیلی شدید را (10) ساعت کاهش دهند». نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون موافق هستند. چون در روز مشکل ایجاد میکرد هفتگیاش کردند، هفتهای (10) ساعت. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (30) را بخوانید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 30 ـ مرکز آمار ایران مکلف است در سرشماریهای عمومی جمعیت کشور به نحوی برنامهریزی نماید که جمعیت افراد دارای معلولیت به تفکیک نوع معلولیت آنها مشخصگردد. (آقای دکتر! پیشنهادی نداریم).
ماده 31 ـ به منظور شفافسازی منابع مالی اختصاصیافته برای اجرای این قانون و حمایت از افراد دارای معلولیت، سازمان برنامه و بودجه کشور مکلف است نسبت به ایجاد ردیف اعتباری ذیل فصل رفاه اجتماعی متناسب با عناوین فصول این قانون در لوایح بودجه سنواتی اقدام نماید. (آقای دکتر! اینجا هم پیشنهادی نداریم. اگر اجازه بدهید ماده 32 را قرائت کنیم).
ماده 32 ـ در راستای تحقق مفاد این قانون و با هدف نهایی اعمال نظارت عالیه بر حسن اجرای کلیه قوانین معطوف به افراد دارای معلولیت با اثرگذاری بر زندگی آنان، کمیته هماهنگی و نظارت بر اجرای این قانون در زیرمجموعه شورای عالی رفاه و تأمین اجتماعی با ترکیب زیر تشکیل میشود:
1 ـ معاون اول رئیسجمهور (رئیس کمیته).
2 ـ وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی (دبیر کمیته).
3ـ رئیس سازمان.
4ـ وزیر راه و شهرسازی.
5 ـ وزیر آموزش و پرورش.
6 ـ وزیر علوم، تحقیقات و فناوری
7 ـ وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی.
8 ـ وزیر صنعت، معدن و تجارت.
9 ـ وزیر کشور.
10 ـ وزیر ورزش و جوانان.
11 ـ رئیس سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران.
12 ـ رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور.
13 ـ رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور.
14 ـ نماینده تامالاختیار رئیس قوه قضائیه.
15 ـ رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران.
16 ـ پنج نفر از نمایندگان افراد دارای معلولیت کشور به انتخاب شبکههای ملی تشکلهای مردمنهاد برحسب گروههای اصلی افراد دارای معلولیت کشور.
17 ـ سه نفر از کارشناسان برجسته امور افراد دارای معلولیت کشور با معرفی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی.
18 ـ نماینده انجمنهای صنفی مراکز غیردولتی توانبخشی.
تبصره 1 ـ افراد ذیل نیز حسب مورد باید در این کمیته شرکت نمایند:
الف ـ سایر وزرا و مسئولان مدعو متناسب با موضوع کار کمیته حسب مورد.
ب ـ رؤسای کمیسیونهای بهداشت و درمان و اجتماعی مجلس شورای اسلامی به طور ثابت و سایر کمیسیونها بر حسب موضوع.
تبصره 2ـ دبیرخانه این کمیته در سازمان تشکیل خواهد شد.
تبصره 3ـ این کمیته مکلف است هر سال، گزارش اقدامات انجامشده در راستای این قانون را دریافت، بررسی و پس از تأیید در شورای عالی رفاه و تأمین اجتماعی از طریق دولت به مجلس شورای اسلامی ارسال نماید. کمیسیونهای اجتماعی، بهداشت و درمان و قضائی و حقوقی مکلفند ظرف مدت یک ماه پس از بررسی گزارش و صحت آن، خلاصه گزارش را در صحن علنی مجلس قرائت و نتایج آن را جهت اطلاع عموم منتشر کنند.

غلامرضا کاتب
آقای رئیس! همکاران اینجا در موضوع اخطار دارند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! چون اینجا ما در ماده (3) یک کمیته شبیه به همین در همین قانون تشکیل دادیم و آنجا مسئولیت نظارت را به آنها سپردیم. به نظر میرسد این ماده ایراد دارد.

علی اردشیرلاریجانی
ما داریم دو تا شورای موازی هم درست میکنیم. ما یک کمیتهای درست کردیم به ریاست وزیر کشور و همین اعضاء هم در آن هستند. (محسنیبندپی ـ مناسبسازی است) گفتیم نظارت میکنند. در لایحه دولت این نبوده، شما دو تا شورا درست میکنید، این شوراها هم که تشکیل نمیشوند. مدام شورا درست میکنیم. همین وظیفه را به آنجا بدهید، شما بنویسید در راستای تحقق مفاد این قانون کمیته ماده (3) جهت نظارت به مجلس هم گزارش بدهد. پس شما یک کمیته دیگر میخواهید درست کنید.

غلامرضا کاتب

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب

علیرضا سلیمی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! تذکر هست، من ماده (86) را اگر آقای تابش اجازه بفرمایند... آقای رئیس! من عیناً متن ماده (86) آییننامه را میخوانم. متن این است؛ تعطیلات تابستانی مجلس (رئیس ـ حالا بگذارید این بحث را تمام کنیم) آقای رئیس! اجازه بفرمایید کلام منعقد بشود.

غلامرضا کاتب
آقای سلیمی! شما فرمودید در موضوع است.

علی اردشیرلاریجانی
آقای سلیمی وسط بحث هستیم. آقای سلیمی! خواهش میکنم، بگذارید ما این بحث را تمام کنیم بعد من آن مسائل شما را گوش میدهم. وسط یک طرح یک موضوع دیگری نفرمایید.

غلامرضا کاتب
آقای ادیانی شما در موضوع تذکر دارید؟

علی اردشیرلاریجانی
موضوع قبلی را بعداً بحث میکنیم. اگر اجازه بدهید این بحث را تمام کنیم، بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! اگر بخواهیم این به این شکل باقی بماند رؤسای کمیسیونهای بهداشت و درمان و اجتماعی چون گفته به صورت ثابت، به عنوان یک بند باید ذیل مجموعه بیاید. یعنی باید بشود بند (19) و بعد هم بدون حق رأی.

غلامرضا کاتب
آقای رئیس! آقای رحیمی در موضوع اخطار دارند.

علی اردشیرلاریجانی
اگر در موضوع دارید بفرمایید.

علیرضا رحیمی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر لاریجانی! این ستادی را که در ماده (32) تدوین کردند، این خلاف اصل (156) و همچنین خلاف اصل (174) است. اصل (156) نظارت بر حسن اجرای قوانین را به رئیس قوه قضائیه و به دستگاه قضائی تفویض کرده. (رئیس ـ این مانع آن نیست) آقای دکتر! مانع نیست، منتها در همین قانون هم در عین حال ماده (3) باز یک کمیتهای را آنجا پیشبینی کرده و این ستادی که اینجا پیشبینی شده در عالیترین سطوح، در سطوح وزرا واقعاً در کار مشکل ایجاد میکند. لذا در واقع حذف این ماده به فرمایش شما هیچ ثلمهای به اسلام وارد نمیکند.

علی اردشیرلاریجانی
پس اینجا پیشنهاد دارید. آقای کاتب اجازه بدهید، پیشنهاد داریم، پس مخالف صحبت کند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! پیشنهاد چاپشده نداریم. آقای رحیمی پیشنهاد رفع ابهام دادند.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
این «با نظارت سازمان» را در پایان ماده (32)، در انتهای بند (16) باید اضافه کنیم.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بله، در بند (16) گفتند «با نظارت سازمان» باید اضافه بشود.

غلامرضا کاتب
آقای رئیس! اجازه میدهید مخالف صحبت کند؟

علی اردشیرلاریجانی
میتوانند صحبت کنند. آقای کاتب! شما این میکروفن را باز میکنید پیشنهاد نداریم. وقتی پیشنهاد نداریم مخالف نمیتواند صحبت کند. ما هنوز راجع به این تصمیم نگرفتیم.
شبکههای ملی تشکلهای مردمنهاد خودشان سازمانی دارند همانطور که گفتند، دیگر احتیاج ندارد یک چنین چیزی اضافه بشود.

غلامرضا کاتب
جناب رئیس! آقای محبینیا اخطار دارند.

علی اردشیرلاریجانی

جهان بخش محبی نیا
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر! اگر اجازه بفرمایید من در ماده (27) اخطار داشتم نتوانستم اخطار خودم را بدهم، چون در دستور هم هست. ماده (27) را که مراعی گذاشتید.

علی اردشیرلاریجانی
آن را رأی گرفتیم، مراعی گذاشتیم بعد فهمیدیم که در قانون قبلی بوده و شورای نگهبان هم تأیید کرده است. (محبینیا ـ پس مشکلی ندارد؟) نه دیگر (محبینیا ـ خیلی ممنون) خواهش میکنم، متشکریم. اگر پیشنهادی نداریم رد بشویم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی

غلامرضا کاتب
آقای رئیس! دوستان اخطار دارند.

علی اردشیرلاریجانی
اخطار راجع به همین ماده است؟ اگر راجع به همین ماده است بفرمایید.

غلامرضا کاتب
آقای قاضیپور اخطارتان در موضوع است؟ جناب آقای صباغیان شما در موضوع اخطار دارید؟ آقای همتی اخطار دارند.

علی اردشیرلاریجانی
آقای کاتب اصرار دارند یکی اخطار بدهد.

غلامرضا کاتب
آقای دکتر! اخطار دارند، نوبتشان است آقای حاجی در موضوع اخطار دارید بفرمایید.

حسینعلی حاجی
آقای دکتر لاریجانی! اجازه بدهید. بعد از پایان این بحث یک بحث بسیار مهمی هست که من تذکر دارم.

علی اردشیرلاریجانی
عیب ندارد. ماده (33) را بخوانید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 33 ـ دستگاههای مشمول باید هر سال گزارش اقدامات انجامشده خود را.

علی اردشیرلاریجانی
یک لحظه اجازه بفرمایید اخطار دارند.

غلامرضا کاتب

بهروز نعمتی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر ببینید! شما در همین ماده آوردید نظارت بر اجرای این قانون، وظیفه دولت اجرای قانون است. من فکر میکنم اینجا بحث تداخل قوا است و بر عهده مجلس شورای اسلامی است و با توجه به آن موضوعی هم که شما در ماده (3) فرمودید این اصلاً سنخیت ندارد اینجا بیاید. لذا خواهش من این است که این موضوع را مد نظر قرار بدهید.

علی اردشیرلاریجانی
نظارت مجلس خارج از این است. آن نظارت سر جایش هست، این نظارت را خودشان گذاشتند. البته میتوانستند همان کمیته ماده (3) را بگذارند، ولی حالا یک کمیته دیگر هم درست کردند. حالا اشکال قانون اساسی ندارد. اگر خود کمیسیون میآمدند به جای این میگفتند این نظارت را کمیته ماده (3) انجام بدهد مشکل راحتتر حل میشد. پس ماده (33) را بخوانید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 33 ـ دستگاههای مشمول باید هر سال گزارش اقدامات انجامشده خود را درخصوص اجرای این قانون و قانون کنوانسیون حقوق افراد دارای معلولیت مصوب 13/9/1387 به کمیته هماهنگی و نظارت بر اجرای این قانون ارسال نمایند.
ماده 34 ـ قانون جامع حمایت از حقوق معلولان مصوب 16/2/1383 از تاریخ لازمالاجراء شدن این قانون نسخ میشود. (آقای دکتر محسنی! همه مواد آن نسخ میشود).
ماده 35 ـ آییننامههای مورد نیاز این قانون ظرف مدت ششماه پس از ابلاغ آن به استثنای موارد مصرح در این قانون، توسط وزارت، سازمان و مراجع مرتبط تهیه میشود و به تصویب هیأت وزیران میرسد.
آقای دکتر! اینجا «مراجع مرتبط» مبهم هست. در نوشتن آییننامه باید صراحت داشته باشد کدام دستگاهها. بگوییم همان وزارت و سازمان.

علی اردشیرلاریجانی
بعضی از آنها جای دیگر نیست؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! باید اسم بیاورید. (محسنیبندپی ـ اینجا اسم ندارد)

علی اردشیرلاریجانی
چون ممکن است برخی از آن مربوط به وزارت مسکن باشد. مانعی ندارد، عبور کنید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
تبصره ـ مادامی که آییننامههای این قانون به تصویب نرسیده است، آییننامههای قانون جامع حمایت از حقوق معلولان در صورت عدم مغایرت با این قانون به قوت خود باقی است.

علی اردشیرلاریجانی
ما باید یک رأیگیری از کل مواد را انجام بدهیم.
حضار 226 نفر، مواد این لایحه حمایت از حقوق معلولان را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم نظر خودشان را اعلام بفرمایند. کل مواد به رأی گذاشته شده. بعضی از آن را رأی گرفتیم که دوسوم میخواست، باید مابقی را به رأی بگذاریم. (نعمتی ـ خلاف برنامه بود) آنهایی که خلاف برنامه بود دوسوم رأی گرفتیم، آنها جدا است. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
یک نکتهای را دوستان مطرح کردند، قبل از جلسه و بعد از جلسه راجع به اینکه ما بعد از جلسه امروز یک هفته نمایندگان برای سرکشی به مناطق بروند. ما بر حسب اینکه کمیسیون تلفیق تقاضا کرده بود که جلسه علنی نداشته باشیم گفته بودیم که یک هفته هم در مناطق بیشتر باشند، بعد ما جابهجا میکنیم. حالا دوستان میگفتند اصرار داریم باشیم، مانعی از نظر ما نیست، ما جلسه علنی نداریم کمیسیونها همه حضور داشته باشند و جلسه را آنها ادامه بدهند.
لذا کمیسیون تلفیق هست، ما از همه کمیسیونها میخواهیم در این ایام هفته بعد، یک هفته که به مناطق بروند، هفته بعد آن همه کمیسیونها صبح و بعدازظهر دایر بشوند برنامههای خودشان را داشته باشند. هم با کمیسیون تلفیق رفت و آمد داشته باشند و هم برنامههای دیگر خودشان را پیگیری کنند. ما خودمان سهشنبهها را گاهی برای کمیسیونها تعطیل میکردیم. لذا ما فقط یک هفته سرکشی منطقه داریم، بعد از آن نمایندگان برای کمیسیونها تشریف بیاورند، کمیسیونها هم صبح و بعدازظهر جلسه بگذارند برنامههای خودشان را جلو ببرند. بنابراین مشکل آقایانی هم که مشکل داشتند حل میشود.
4
تصویب طرح الحاق یک تبصره به ماده (1) قانون حمایت از انقلاب اسلامی مردم فلسطین

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدی گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در مورد طرح دوفوریتی الحاق یک تبصره به ماده (1) قانون حمایت از انقلاب اسلامی مردم فلسطین هست که آقای دکتر! دوفوریت آن در جلسه روز یکشنبه گذشته به تصویب رسیده است. از جناب آقای فلاحتپیشه خواهش میکنم به نمایندگی از کمیسیون گزارش بدهند. آقای دکتر وکیلی! مخالفین و موافقین را لطفاً نام ببرید.

محمد علی وکیلی
بسمالله الرحمن الرحیم
مخالف نداریم، بنابراین موافقینی هم که ثبتنام کردند موافق هستند.

حشمت اله فلاحت پیشه
بسمالله الرحمن الرحیم
عرض سلام، ادب و احترام و خستهنباشید دارم خدمت همه عزیزان. گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی به مجلس شورای اسلامی
طرح دوفوریتی الحاق یک تبصره به ماده (1) قانون حمایت از انقلاب اسلامی مردم فلسطین به شماره چاپ (776) که دوفوریت آن در جلسه علنی روز یکشنبه مورخ 3/10/1396 به تصویب رسیده بود و به این کمیسیون به عنوان کمیسیون اصلی ارجاع شده بود، در جلسه مورخ 5/10/1396 کمیسیون با حضور کارشناسان دستگاههای ذیربط مورد بحث و بررسی قرار گرفت و با اصلاحاتی به شرح ذیل به تصویب رسید.
اینک گزارش آن در اجرای ماده (147) قانون آییننامه داخلی به مجلس شورای اسلامی تقدیم میشود.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی ـ علاءالدین بروجردی
طرح الحاق یک تبصره به ماده (1) قانون حمایت از انقلاب اسلامی مردم فسلطین
مادهواحده ـ یک تبصره به شرح زیر به ماده (1) قانون حمایت از انقلاب اسلامی مردم فلسطین مصوب 19/2/1369 الحاق میشود:
تبصره ـ دولت مکلف است از همه بیتالمقدس به عنوان پایتخت همیشگی تمامی سرزمین فلسطین حمایت کند.
عزیزان! من یک شرح مختصری خدمت شما بدهم. عین جملهای که در تبصره آمده، جمله حضرت آقا است، حالا ایشان قدس شریف را به کار بردند که حالا هیأترئیسه محترم هرطور صلاح بدانند در رفع ابهام میشود این مشکل را حل کرد. ببینید! یک واقعیتی وجود دارد از زمانی که یک موجودیتی به اسم رژیم صهیونیستی شکل گرفت سرزمینهای فلسطین از صد درصد در دهه 1948 به (52) درصد رسید، یک دهه بعد (56) درصد، همینطور (48) درصد. سرزمینها کم شد، کم شد، الان شده (9) درصد در اختیار فلسطینیها است. کاری که الان ترامپ صورت داده و خواست همیشگی افراطیون صهیونیستی هم بوده یک توطئه پایداری است تحت عنوان معرفی بیتالمقدس به عنوان پایتختی یک رژیمی که خودش نامشروع است.
در شرایطی که داعش و توطئههای مختلفی را شکل داده بودند به این نتیجه رسیده بودند که جهان اسلام دیگر بیش از این تا این حد مشغله نخواهد داشت آمدند موضوع پایتختی بیتالمقدس را مطرح کردند که واکنشهای گستردهای در دنیا شکل گرفت. چند اتفاق افتاده؛ اول سیاست ضدحقوق بشری و ضدامنیتی استکبار آمریکا است که الان ترامپ دارد این را کامل و عریان نشان میدهد. دو؛ رسوایی خط سازشی است که از ابتدا، یعنی از سال 1948 به این سمت این خط ادامه داشت تا اینکه در کمپدیوید شروع شد و روز به روز سرزمینها و اماکن حیاتی فلسطین را صهیونیستها آمدند گرفتند.
آخرش الان کار به جایی رسید که افتخار اینها این بود که بیتالمقدس پایتخت فلسطین باقی خواهد ماند. این آخرین خاکریز هم از خط سازش گرفته شد. بنابراین هدف ما این هست که از ابتدا حقانیت موضع جمهوری اسلامی ایران در این بوده که این خط را یک خط توأم با فتنه میدانستیم و اعتقاد ما بر این بود که این موضوع یک موضوع ملی است، موضوع مردمی است، ملتی است نه دولتی، چون دولتهایی که بهخاطر حفظ تاج و تخت خودشان حاضر بودند هر از چندگاهی امتیازی بدهند اینها روز به روز آمدند فلسطین را به تاراج گذاشتند.
در اینجا برای اینکه با این توطئه پایداری که آمریکاییها و صهیونیستها به دنبال آن بودند مجلس شورای اسلامی میآید این مادهواحده را در قالب الحاق به قانون حمایت از انقلاب اسلامی مردم فلسطین میآورد که برای همیشه فلسطین واحد میماند در اختیار صاحبان اصلی آن و برای همیشه بیتالمقدس متحد و واحد به عنوان پایتخت فلسطین میماند و برای همیشه خطوط فتنه و سازش حتماً رسوا خواهند شد.
عزیزان! خواهش من این است که سپاسگزارم دوستان یکسری دغدغهها را داشتند که من در پیشنهادها دیدم، شما به مادهواحده رأی بدهید و هیچگونه دغدغهای نداشته باشید. این طرح ما نه شناسایی است، هیچ رژیم صهیونیستی در آن نیست، شناسایی خط سازش هم در آن نیست، بلکه یک ابرام و یک الزام تازهای است که در حقانیت فلسطین ما میآییم شکل میدهیم و در دنیای امروز که دنیای اسلام به موضع برحق جمهوری اسلامی ایران در قبال فلسطین نزدیک میشود ما این را احساس کردیم که در قالب قانون حمایت از انقلاب اسلامی مردم فلسطین بگنجانیم، سپاسگزارم.

غلامرضا کاتب
جناب آقای رئیس! آقای تابش اخطار قانون اساسی دارند.

علی اردشیرلاریجانی
اگر اخطار راجع به موضوع است بفرمایید.

غلامرضا کاتب
آقای تابش در موضوع است؟ بفرمایید.

محمدرضا تابش
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
با تشکر از ریاست محترم و هیأترئیسه ارجمند و عرض سلام و خستهنباشید خدمت همکاران عزیز. اصل یکصد و پنجاه و چهارم: «جمهوری اسلامی ایران سعادت انسان در کل جامعه بشری را آرمان خود میداند و استقلال و آزادی و حکومت حق و عدل را حق همه مردم جهان میشناسد. بنابراین در عین خودداری کامل از هرگونه دخالت در امور داخلی ملتهای دیگر از مبارزه حقطلبانه مستضعفین در برابر مستکبرین در هر نقطه از جهان حمایت میکند». تشکر میکنم از کمیسیون امنیت ملی مجلس که به سابقه مورد اشاره در صحبتهای بنده در جلسه قبل که در ماده (7) قانون حمایت از انقلاب اسلامی مردم فلسطین آمده و آن به رسمیت شناختن بیتالمقدس به عنوان مرکز دولت اسلامی فلسطین است که قبلاً تبدیل به قانون شده بود توجه نمودند و اصلاح داشتند روی متن ارائهشده در طرح اولیه با این مضمون که دولت مکلف است از همه بیتالمقدس به عنوان پایتخت همیشگی تمامی سرزمین فلسطین حمایت کند. با این مصوبه کمیسیون که انشاءالله رأی قاطع تمام نمایندگان ارجمند را در بر خواهد داشت هم مقصود حاصل شده، هم تکرار مکررات نیست و هم ایراد اصل (154) قانون اساسی مرتفع خواهد شد.

علی اردشیرلاریجانی
حالا اخطار شما چه بود؟ توضیح دادید.

محمدرضا تابش
نسبت به اولیه بود که الان رفع شده. آقای دکتر! در تأیید صحبتهای قبلی خودم بوده است.

علی اردشیرلاریجانی
هر دوی ما متوجه شدیم چه شد. باز هم اخطار دارند؟

غلامرضا کاتب
آقای حاجی در موضوع تذکر دارند.

علی اردشیرلاریجانی
اگر راجع به این طرح اخطار و تذکر هست بفرمایید اگر هم نیست برای بعد آن بگذارید. مخالف دارد؟ ندارد، پس کلیات آن را به رأی میگذاریم.
حضار 226 نفر، کلیات طرح الحاق یک تبصره به ماده (1) قانون حمایت از انقلاب اسلامی مردم فلسطین به رأی گذاشته شد. نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. کلیات این طرح به رأی گذاشته شد. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

علی اردشیرلاریجانی
هنوز مادهواحده را نخواندیم یک رأیگیری دیگر داریم. مادهواحده را بخوانید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
مادهواحده ـ یک تبصره به شرح زیر به ماده (1) قانون حمایت از انقلاب اسلامی مردم فلسطین مصوب 19/2/1369 الحاق میشود.
تبصره ـ دولت مکلف است از همه بیتالمقدس.

علی اردشیرلاریجانی
جای کلمه «بیتالمقدس» باید بنویسند «از همه قدس شریف». (قاضیزادههاشمی ـ منظور هم شرقی و هم غربی است) چون بعضی شرقی و غربی میکنند، این نکته فنی دارد. (ابطحی ـ تمامیت) نه، «همه» میآوریم فرق نمیکند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
به عنوان پایتخت همیشگی تمامی سرزمین فلسطین حمایت کند.
آقای دکتر! اینجا چند پیشنهاد داریم.

علی اردشیرلاریجانی
پیشنهاد اگر داریم مخالف صحبت کند. مخالف ندارد، بنابراین اصلش را به رأی میگذاریم.

غلامرضا کاتب
آقای رئیس! مخالف دارد، آقای سالک مخالف هستند.

غلامرضا کاتب
مخالف هستند، جناب آقای سالک بفرمایید.

احمد سالک کاشانی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! متن پیشنهادی که «دولت مکلف است از همه قدس شریف به عنوان پایتخت همیشگی تمامی سرزمین فلسطین حمایت کند»، چند تا دلیل محکم پشت آن است.

علی اردشیرلاریجانی
شما الان مخالف این متن هستید؟

احمد سالک کاشانی
نه، مخالف پیشنهادی هستم که داده شده است.

علی اردشیرلاریجانی
پس مخالف صحبت کنید، من گفتم به قیافهتان نمیآید، باید مخالف صحبت کنید. بنابراین موافق هم صحبت نمیکند.

غلامرضا کاتب
آقای دکتر! آقای ادیانی هم مخالف هستند.

علی اردشیرلاریجانی
آقای ادیانی! شما مخالفید؟ به قیافه شما هم نمیآید، بگویید.

غلامرضا کاتب
جناب آقای ادیانی بفرمایید.

سیدعلی ادیانی
مخالف
من مخالف آن چیزی هستم که جناب آقای سالک پیشنهاد داده بودند رأی نیاورد، (رئیس ـ نه، الان پیشنهادی ندارند) عرض میکنم، اگر قرار است کسی در مخالفت با پیشنهاد صحبت کند من وقت را به جناب آقای سالک میدهم که ذیحق هستند. به قیافهاش هم میآید و بسیار هم ضدآمریکایی است الحمدلله.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، عرض کردم که شما هم مخالف نیستید. حضار 228 نفر، مادهواحدهای که قرائت شد را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد، با رأی بسیار بالایی، بدون مخالفت.
مرگ بر اسرائیل، مرگ بر آمریکا.

علی اردشیرلاریجانی
از همه همکاران عزیز که خیلی به موقع این کار را انجام دادید تشکر میکنم. همانطور که مستحضر هستید یک اقدامی را که به نظر میآید از طرف رئیسجمهور ایالات متحده طراحیشده بود انجام شد و این یک توطئهای برای این بود که همین روند سازش آبکی که اینها در این مدت دنبال میکردند، یک گام دیگر یک لطمهای هم به حیثیت فلسطینیان و هم کل مسلمانان وارد کنند. البته وقتی با این هجوم افکار عمومی در کشورهای اسلامی و حتی سایر کشورها مواجه شدند به دنبال یک سناریو مبتذل دیگری رفتند که یک نمایشی را در سازمان ملل درست کردند، چند تا آهنپاره را آنجا گذاشتند و گفتند این لاشههای موشکی است که ایران به یمنیها داده، به خاطر اینکه افکار عمومی را منصرف کنند از این معضلی که خودشان به وجود آوردند و در تمام دنیا واکنش داشت، در حدی که سازمان ملل هم با رأی بالایی کار آنها را تقبیح کرد. لذا فکر میکنم کار درستی در مجلس شورای اسلامی انجام شد و من از همه نمایندگان تشکر میکنم. انشاءالله دولت با این پشتیبانی بجد دنبال کند که این توطئه را خنثی کند.

حسینعلی حاجی

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
آقای حاجی تذکرتان را بفرمایید.

حسینعلی حاجی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! از رأی قاطعی که نمایندگان محترم داشتند و همچنین فرمایشات بسیار خوب جنابعالی تشکر میکنم. اما تذکر بنده بند (11) ماده (24) است، شأن مجلس که هم وظیفه نمایندگان و هم خصوصاً هیأترئیسه است. آقای دکتر ببینید! اتفاقاتی که دارد درخصوص مجلس میافتد به نظر میرسد هم وظیفه هیأترئیسه و هم جنابعالی این است که این موضوع را دقیق بررسی بفرمایید.
ببینید! آن خبر دروغ (70) درصد افزایش حقوق را ما متنظر بودیم که جنابعالی بفرمایید ریشه آن مطلب را بیابند. بالاخره چه کسی این جعل را کرد، چه کسی منتشر کرد، ریشهاش کجا بود؟ آیا رسیدگی و برخورد شد؟ بالاخره این تشویش اذهان عمومی بود و مشکل درست میکند. بالاخره جایگاه مجلس جایگاهی است که مردم امید دارند حرفشان زده شود بعد بیایند چنین جایگاهی را زیر سؤال ببرند.
باز دوباره امروز یک خبری در خبرگزاری خانه ملت راجع به اعتبارات نیروهای مسلح و سپاه منتشر شده که این هم کذب است و الان دوباره یک هجومی باز به سمت کلیت مجلس میآید. خواهش من این است که جنابعالی اینها رسیدگی بفرمایید، این یک.
دوم؛ آقای رئیس! من به خاطر این فشاری که از بحث گرانی بنزین و دیگر حاملهای انرژی به مردم میآید پیشنهاد کردم که دولت لایحهاش را پس بگیرد و اصلاح کند. اما ما هنوز واکنش مثبتی را به این پیشنهاد نشنیدهایم. جنابعالی که رئیس مجلس هستید و مشکلات مردم را میدانید بیایید این را کمک کنید، الان در این شرایط اجرایی نشود و تصویب نشود و در یک شرایطی بنشینیم کار کارشناسی انجام بدهیم. واقعیسازی قیمتها یک بحث درستی است، اما با یک لایحه و وضعیت این چنینی که شما میبینید الان قیمتها به چه صورت افزایش پیدا کرده، یک پاکت شیر چقدر گران شده، یک برنج هندی چقدر گران شده، تخممرغ، اینها را جنابعالی تدبیر بفرمایید که نگرانی عزیزان هم از اینکه میگفتند تعطیلی نباشد، به خاطر همین موضوع است که یک وقت کمیسیون تلفیق نخواهد این بحث را یکباره تصویب کند و برای مردم مشکل به وجود بیاید.

علی اردشیرلاریجانی
من در مورد هر دو موضوع قبلاً نظر داده بودم، حالا شما دوباره تکرار فرمودید. هم راجع به آن خبری که در مورد مجلس دادند کذب بود، و اینکه چرا چنین حرفی را در رسانهها میزنند حتماً باید پیگیری شود و ریشهاش پیدا شود که چرا یک رفتار اینگونه دارند و افکار عمومی را به سمت کار غلطی دارند دنبال میکنند. ما حتی با کمیسیون تلفیق هم صحبت کردیم که کلاً درآمدهای از یک حدی به بالاتر امسال هیچ رشدی نداشته باشد، نه فقط مقامات که حالا اصطلاح شده، ولی مابقی هم همینطور و با توجه به شرایط کشور باید یک آرامشی به نوع تصمیمات حاکم باشد.
مسأله بنزین را هم من قبلاً گفتم، چه یارانه و چه بنزین باید به کمیسیون بیاید و همه ابعادش بررسی شود. اینکه در رسانهها اینقدر به این میپردازند چیز مصوبی نیست و ما هم حتماً روی این ملاحظاتی که فرمودید مورد نظر قاطبه نمایندگان است و هم کمیسیون تلفیق و هم در داخل صحن مجلس مورد توجه قرار خواهد گرفت. لذا من همینجا هم باز به رادیو و تلویزیون و رسانههای دیگر عرض کنم وقتی کمیسیون تلفیق هم چیزی تصویب کرد به عنوان مصوبه نیست، مجلس باید تصویب کند. لذا دقت داشته باشند در موقع انتشار اخبار که بیجهت تلاطم ایجاد نکنند. دستور بعدی را بفرمایید.

غلامرضا کاتب
جناب آقای رئیس! آقای اکبری هم اصرار به تذکر دارند.

علی اردشیرلاریجانی

علی اکبری شیراز
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
من هم از همه همکارانی که رأی بالایی را به موضوع فلسطین دادند تشکر میکنم. تذکر در ارتباط با ماده (65) قانون آییننامه داخلی است. قرار است کمیسیونها با دوسوم نمایندگان تشکیل شود، متأسفانه مدتی است که کمیسیون کشاورزی با حداقل (12) نفر تشکیل میشود و هم مصوباتشان وجاهت قانونی ندارد و هم اعضایی که برای تلفیق معرفی شدهاند جای اشکال دارد. چون این موضوع را به هیأترئیسه هم منعکس کردیم.

علی اردشیرلاریجانی
بله، ما این موضوع را تصمیم گرفتیم، جناب آقای مطهری این موضوع را دنبال میکنند که مسأله حل شود، متشکریم.
5
تصویب طرح اصلاح بند «ب» ماده (35) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! دستور بعدی گزارش کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی در مورد طرح یکفوریتی اصلاح بند «ب» ماده (35) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه است که در اجرای تبصره (1) ماده (104) آییننامه داخلی و با تصویب مجلس در اولویت دستور قرار گرفته است. از سخنگوی محترم کمیسیون کشاورزی خواهش میکنم موضوع را مطرح کنند. جناب آقای دکتر وکیلی مخالفین و موافقین را ذکر بفرمایید.

محمد علی وکیلی
مخالفین: جناب آقای قاضیپور، جناب آقای ادیانی و جناب آقای کاتب. موافقین: جناب آقای کامران، جناب آقای قربانی و جناب آقای رحیم زارع.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
جناب آقای محمودزاده بفرمایید.

جلال محمودزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض سلام و ادب خدمت همکاران محترم.
گزارش کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی به مجلس شورای اسلامی
طرح یکفوریتی اصلاح تبصره بند «ب» ماده (35) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه که با قید یکفوریت به شماره چاپ (740)، به این کمیسیون به عنوان کمیسیون اصلی ارجاع گردیده بود در جلسات روز سهشنبه مورخ 7/9/1396 و یکشنبه مورخ 19/9/1396 کمیسیون و با حضور طراحان و نمایندگان دولت مورد بحث و بررسی قرار گرفت و با اصلاحاتی به شرح ذیل به تصویب رسید. اینک گزارش آن مطابق ماده (147) قانون آییننامه داخلی به مجلس شورای اسلامی تقدیم میشود.
ضمناً گزارش کمیسیونهای فرعی برنامه و بودجه و محاسبات و عمران تا تاریخ ارسال این گزارش واصل نشده است.
رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی ـ علی اکبری
مادهواحده ـ در تبصره ذیل بند «ب» ماده (35) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران مصوب 21/12/1395 بعد از عبارت «توسعه روشهای آبیاری نوین» عبارت «، بازسازی و نوسازی قنوات، توسعه آببندها، احداث سدهای معیشتی انتقال آب از طریق لوله به مزارع و اجرای عملیات آب و خاک» اضافه میشود.
تبصره ـ اصلاح فوقالذکر در ردیف هزینهای جدول شماره (9) قانون بودجه سال 1396 کل کشور که تحت عنوان اجرای طرحهای آبیاری تحت فشار به وزارت جهاد کشاورزی اختصاص یافته بود، اعمال میگردد.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، مخالف اول صحبت کند.

محمد علی وکیلی
مخالف اول جناب آقای قاضیپور هستند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام مجدد محضر ملت بزرگ ولایتمدار ایران اسلامی به خصوص کشاورزان عزیز و کارگران زحمتکش. ضمن تقدیر و تشکر از طراحان و کمیسیون عزیز کشاورزی، بنده به دو، سه دلیل مخالفت خود را اعلام میکنم. اولاً با کلیاتی که باید قنات بازسازی شود صددرصد موافقم، ولی باید بالادست آن را پیشنهاد میکردند، کنترل ییلاق و قشلاق. مستحضر هستید باید در ییلاق علفها در بیایند، غنچه و گل بدهند، بعد گل زمین بریزد، بعد گوسفند به ییلاق برود و در میانبند هم همینطور است. متأسفانه وزارت جهاد کشاورزی کمتر کنترلی به ییلاق و قشلاق دارد.
دوم بحث کنترل دام است. متأسفانه به جای اینکه همهساله تعداد دامها را کاهش بدهند افزایش میدهند. جنگ آینده جنگ نفت نیست، جنگ آب است. برای کنترل آب و حفظ آب در زیرزمینها و منابع آبی باید شب و روز تلاش کنیم تا این کار را انجام بدهیم، نه اینکه به بهانهای آب را بیرون بکشیم.
همکاران عزیز! در فلات ایران، در مناطق کرج همهساله نشست زمین دارید، زمین (20) سانتیمتر نشست میکند. این به این علت است که آبهای زیرزمینی را بیشتر برداشتیم. همکاران عزیز! آیا بهتر نبود در اینجا آبخیزداری و آبخوانداری را اجرا میکردیم یا اجرای طرح طوبی در بالادستها را انجام میدادیم؟
همکاران عزیز میفرمایند بازسازی، بله ما همه ساله در بودجه سنوات برای بازسازی قنات پول خوبی گذاشتیم و خواهیم گذاشت، امسال (10) ماه از سال جاری گذشته است. همکاران عزیز! الان در بعضی از استانها مثل استان اصفهان عزیز با کمبود شدید آب مواجه هستیم. منطقه خمینیشهر، شهر آقای ابطحی عزیز و زحمتکش مشکلات فراوانی دارد. جناب آقای سلیمی عزیز هم میگویند حوزه شما، بله، خود خوزستان عزیز که قبلاً از هفت استان آب میآمد با کمبود آب مواجه است. دریاچه قشنگ و زیبای ارومیه به خاطر برداشتهای بیحد و حساب و خشکسالی خشک میشود، ما امیدواریم طراحان محترم و کمیسیون زحمتکش کشاورزی این بندها را اضافه میکردند، کنترل ییلاق و قشلاق، کنترل دام و مرتع، آبخیزداری و آبخوانداری، اجرای طرح طوبی.
آقایان، همکاران عزیز! اگر شما یک هکتار زمین داشته باشید و احشام را به طور آزاد رها کنید برای سه تا گوسفند سه ماه آذوقه میداد، ولی اگر شما این یک هکتار را قُرق کنید، بچینید، گوسفندها را در طویله نگه دارید، دامپروری در طویله باشد برای (20) گوسفند، این برای کل طول سال آذوقه میدهد. لذا مخالفت من با این طرح به علت ناقص بودن آن است. قنات مهم است، ولی قبل از قنات آبخیزداری و آبخوانداری مهم است. کنترل دام و مرتع مهم است، ییلاق و قشلاق مهم است. امیدوارم کمیسیون عزیز کشاورزی برای این سه امر مهم به اضافه طرح طوبی وقت بگذارند، این کار را انجام بدهیم تا آبها را کنترل کنیم، آبها را در زمین نگه داریم، حفرههای زمین را پر از آب کنیم تا نشست زمین در استان قشنگ و زیبای فارس که همیشه شاهد نشست زمین هستیم نباشیم. به عشق امام حسین، یا حسین.

علی اردشیرلاریجانی

محمد علی وکیلی
جناب آقای کامران موافق هستند، بفرمایید.

حسن کامران دستجردی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده دو تشکر میکنم، یکی از رأی قاطعی که به لایحه حمایت از معلولین دادید، یکی هم در مورد فلسطین که رژیم صهیونیستی یک رژیم جعلی و غده سرطانی است.
بحثهایی که برادرمان فرمودند حرفهای قشنگی بود، ولی کاری به این موضوع نداشت. البته فرمودند آبخیزداری و آبخوان، اینها در بودجه آمده است. شأن نزول این کار این است؛ در بودجههای سنوات قبل هم قنات بود، هم آببند بود و هم عملیات آب و خاک. در برنامه ششم یک غفلتی شده، فقط آبیاری تحت فشار آمده، این هم دو منبع دارد. یکی از صندوق توسعه که این از آنجا استفاده نمیشود، یک بار هم آقای دکتر لاریجانی فرمودند این از آن است؟ گفتیم نه. یک منبع هم خود جهاد ردیف دارد. خود جهاد قبلاً این کارها را میکرد، امسال هم نه قنات پولی دارد، نه آببند دارد، نه همان که فرمودند سفرههای زیرزمینی کم شده، این هم نمیشود در این جوبها و کانالهای خاکی انداخت. انتقال آب از منبع آب به صحرا و صحاری صرفهجویی آب است.
حالا تصادفاً دولت در بودجه 97 اصلاح کرده، ولی چون آن هم خلاف برنامه است دوسوم رأی میخواهد. یعنی ما باید اینجا قال قضیه را بکنیم تا طول برنامه این هر سال نخواهد در بودجه بیاید، رأی بیاورد، نیاورد، چون خلاف برنامه است دوسوم رأی میخواهد.
حالا درست است پایان سال هم است، ولی باز جهاد اجازه پیدا میکند برای آنجاهایی که میتواند، بالاخره قنات هم یک روش جد و آبادی ماست که تازه ما داریم این قنات را هم خراب میکنیم. قنات حیات یک آبادی است. آببند هم برای کشاورزان همینطور، انتقال لوله از طریق منبع آب به صحرا و عملیات آب و خاک. وقتی که دست جهاد بسته است و نمیتواند بخواهد خرج هم کند، (پورابراهیمیداورانی ـ بلندتر صحبت کنید) (سرما خوردم، صدای ما بیشتر از این در نمیآید) اگر جهاد بخواهد هزینه کند، در دیوان محاسبات مشکل دارد، در بازرسی مشکل دارد، بعد هم نمیتواند این منابع را هم فراموش کند.
جاری شدن آب قنات هم واقعاً مثل خون در بدن است و حیات میدهد و گاهی قدمت آن طولانی است. اگر ما نرسیم این میراث ما از بین میرود. اتفاقاً این هم که آمده در اصفهان به ضرر بنده است، چون ما در اصفهان آبیاری تحت فشار داریم و از این کم شود به ضرر استان ما میشود، چون من بخشی فکر نمیکنم. یعنی در اصفهان اتفاقاً آبیاری تحت فشار بسیار هم جواب داده و این پول هم کم شود از ما هم کم میشود، ولی برای آنهایی که مناطقشان پرقنات است، مثل سیستان و بلوچستان، کرمان یا در شمال آببند دارند و ما هم باید ملی فکر کنیم. نمیشود این پول برگردد و خرج نشود، چون به إذن مقام معظم رهبری از صندوق توسعه پول برای آبیاری تحت فشار گذاشتند، در این ردیف است که این مهم است.
ضمناً قنات یک زهکش طبیعی هم است، منتها از یک تکنیک و روش و بعد در شمال هم که همه قنات دارند، هم نمایندگان محترم کرمان، آقای پورابراهیمی، (رئیس ـ متشکریم) آقای قربانی، خراسانجنوبی و همینطور آقای لاشکی، همه دوستان اینهایی که آببند و قنات دارند، من از آنها هم تشکر میکنم، چون حرفهای ما هم زیره به کرمان بردن است، آقای بهرامنیا در همدان، آقای اسدی! فقط در خراسانجنوبی (6250)، (قنات وجود دارد)، خراسانرضوی و همه استانهایی که داریم، همینطور در نهاوند که آقای بهرامنیا فرمودند. خواهش من این است که این خلأ قانونی اصلاح شود و خواهران و برادران توجه دارند که دوسوم رأی میخواهد. اگر این عناوین نباشد، بله غیر از واجب واقعاً این ضروری است، چون ما هر سال در بودجه باید دوسوم بیاوریم، اینجا باید این قانون اصلاح شود (وکیلی ـ متشکر) و سیستان و بلوچستان که اصل است. آقای دکتر زاهدی هم همینطور همه دوستان حساس بودند.

محمد علی وکیلی
مخالف بعدی جناب آقای ادیانی هستند، بفرمایید.

سیدعلی ادیانی
بسم الله الرحمن الرحیم
اولاً از همکاران عزیز و ارزشمندم به واسطه اینکه رأی قاطع بدون مخالف را به طرح دوفوریتی مربوط به اینکه قدس شریف پایتخت ابدی فلسطین است را تقدیم کردند تشکر میکنم.
از آنجایی که جناب آقای کامران توضیح دادند و من دغدغه رأی دوسوم را داشتم، جناب آقای دکتر لاریجانی! من مخالفت نمیکنم، چون این نیاز به دوسوم رأی دارد من مخالفت نمیکنم. آقای کاتب! چون این تقاضا دقیقاً در چارچوب منافع کشور است مخالفت نمیکنم.

علی اردشیرلاریجانی
ممنون، مخالف دیگر صحبت کند.

محمد علی وکیلی
جناب آقای صباغیان بفرمایید.

محمدرضا صباغیان بافقی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
قبل از اینکه من نظرم را عرض کنم، جناب آقای لاریجانی! نکتهای را خدمت شما عرض کنم. اول از هیأترئیسه محترم و اعضای محترم کمیسیون تلفیق تشکر میکنم. جناب آقای لاریجانی! خوب است که ما در مورد تعطیلات خصوصاً هر کاری که خارج از آن ضوابط و معیارها است یک همفکری و یک رأی از مجلس گرفته شود.

علی اردشیرلاریجانی
تعطیلاتی نیست، ما قبلاً هم گفته بودیم.

محمدرضا صباغیان بافقی
من عذرخواهی میکنم، اول مطرح شد که یک هفته تعطیل است.

علی اردشیرلاریجانی
نه، آن را در خبر نادرست گفته بودند، اصلاح شد.

محمدرضا صباغیان بافقی
وقتی دو دفعه با مخالفت روبرو شد، بدون اینکه رأی بگیریم گفتند کمیسیونها باشند. من فکر میکنم شأن مجلس و نمایندگان حفظ نمیشود.

علی اردشیرلاریجانی
آقای صباغیان! توجه کنید این موضوع را خودتان شروع میکنید، بعد میگویید چرا در رسانهها اینطور میشود؟ این بحث تعطیلی نیست، وقتی است که نمایندگان باید به سرکشی مناطقشان بروند، ما (10) بار این را گفتیم. (صباغیانبافقی ـ ما نیت خیر شما را میدانیم) عرض ما را توجه بفرمایید، چون کمیسیون تلفیق باید بودجه را سر موقع بدهد، کمیسیون هم از خودتان هستند، اینها گفتند اگر اینطور باشد جلسه علنی نداشته باشید که ما بتوانیم صبحها هم جلسه بگذاریم. بنابراین گفتیم صبحها بخواهند جلسه بگذارند ما جلسه علنی نگذاریم، بنابراین بقیه کمیسیونها هم کارشان را انجام بدهند.

محمدرضا صباغیان بافقی
عرض من این است که اصل مجلس است، کمیسیون فرع است، ما برنامههایمان را با فرع نگذاریم.

علی اردشیرلاریجانی
میدانم، ولی آن چیزی که میخواهد در اصل بیاید باید از کمیسیون در بیاید، اگر کمیسیون کار نکند که اصل کاری ندارد انجام بدهد. مخالفتتان را بفرمایید.

محمدرضا صباغیان بافقی
در ارتباط با بحث قنوات، من با بازسازی و نوسازی قنوات، توسعه آببندها، اجرای عملیات آب و خاک و آبخیزداری موافق هستم. ولی یک سؤال اینجا است، ببینید! ما برنامه ششم نوشتیم که کارها طبق برنامه باشد، یک دفعه میآییم دوباره یک آبیاری نوین و چند تا بند دیگر هم به آن اضافه میکنیم. ما خوشحالیم که از همه اینها بهبود و توسعه پیدا کند و مرمت شود، ولی ترس ما این است که ما به همان آبیاری نوین هم نرسیم. واقعاً این ظرفیتهای ما محدود است، اگر این مأموریتها را افزایش بدهیم احتمال دارد که همان هدف اصلیمان هم گم بشود و الا منطقه ما هم قنوات دارد و واقعاً نیاز به کمک دارد. عرض من فقط این بود که به این نکته توجه شود. عذرخواهی میکنم.

محمد علی وکیلی
خیلی ممنون، اگرچه شما موافق صحبت کردید. موافق دوم وقتشان را به جناب آقای دلخوش دادهاند، بفرمایید.

سیدکاظم دلخوش اباتری
آقای زارع وقتشان را به ما دادهاند.

محمد علی وکیلی
آقای زارع وقتشان را به آقای دلخوش دادهاند.

علی اردشیرلاریجانی
جناب آقای دلخوش بفرمایید.

محمدحسین قربانی

سیدکاظم دلخوش اباتری
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای زارع زحمت کشیدند وقتشان را به ما دادند، آقای قربانی! اگر موردی دارید ما در خدمت شما هستیم. حضور شما عرض شود که دوستان مستحضرند بر اساس آمارهایی که ما طی سالهای گذشته داشتیم و جلسات متعددی که داشتیم، کشور ایران یکی از کشورهایی است که تا سال 2025 متأسفانه بحث بحران آب را به شدت دارد و یکی از خشکترین کشورهای دنیا محسوب میشود.
امروز دوستان، همه نمایندگان محترم کارشناس هستند و در مناطق خود میبینند بخش اعظم آبهای زیرزمینی، آبهای روی زمینی، رودخانهها، کانالهای مختلف و چشمهها در اثر گسترش شهرنشینی و نوسانات آب و هوایی متأسفانه دارد به سمت خشکی میرود و خیلی از این رودخانهها و منابع آبی خشک شدند و ما در آینده در دنیا قطعاً جنگ آب را خواهیم داشت. در کشور ما یکی از جایگاههایی که منابع آبی کشور را بدون هزینه تأمین میکند، دوستان! در استان گیلان، دوستان گیلانی (میدانند) ما در استان گیلانمان قنات نداریم. از رودخانهها و از چاهها استفاده میکنیم، ولی قنوات و دهها هزار رشته قنوات در کشور، در استانهای مختلف مثل خراسانجنوبی که بیش از (6500) قنات دارد و کویر استان یزد، فارس و نقاط مختلف و خراسانرضوی و امثال اینها دارای دهها هزار قنات هستند که برای گرفتن آب کشاورزی و شرب برای مردم نیازی به هزینه ندارند. در منطقه خاورمیانه شاید یکی از جایگاههای ویژهای که در بخش استحصال آب وجود دارد همین منابع آبی قنوات هست که در ایران زبانزد هست، نه نیازی به هزینه آب دارد، نه نیازی به هزینه برق دارد و در واقع یکی از کارهای دستهجمعی نبوغ ایرانیها هست که این قنوات را کشف کردند و این رشتههای مختلف قنوات امروز مشکل مردم عزیز و کشاورزان را دارد حل میکند.
شما میدانید این چاههایی که در طی سالهای گذشته در مناطق مختلف کشاورزی در کشور زده شده، خصوصاً در مناطقی که بحران خشکسالی داریم، متأسفانه کشورمان به دو بخش تقسیم شده؛ دوستان! یک بخشی از کشور، مردم عزیز و کشاورزان ما دچار خشکسالی هستند. فرمایش نمایندگان محترم آن مناطق در اصفهان، در خراسانجنوبی، خراسانرضوی، در فارس و در نقاط مختلف و در مناطق کویری مثل یزد و امثال اینها که مردم از بحران خشکسالی دارند رنج میبرند، دوستان! ما برای بازدید از باغات استانهای مختلف رفتیم و دیدیم که چگونه باغات در اثر بیآبی دارند خشک میشوند. در گناباد و در نقاط مختلف بجستان و امثال اینها این مشکلات وجود دارد.
یک بخش هم استانهای شمالی و استانهایی که آب هست، ولی متأسفانه از این آب به درستی استفاده نمیشود به دلیل اینکه ما کانالهای انتقال آب را نداریم، سدهای لازم را نداریم. ما امروز در دو بخش دچار بحران آب هستیم. اگر به این بحث قنوات در کشور کمک نکنیم، چون من رفتم دیدیم، من اگر از استانهایی بودم که دارای قنات هستند، مثل این استانهایی که اسم بردم، نائین و اردستان و امثال اینها و شهرهای دیگر، اگر برای این مناطق بودم شاید دوستان مخالف حق داشتند میگفتند این چون منطقه خودش هست دارد این حرف را میزند. (فرهنگی ـ آقای دلخوش خیلی ممنون) خواهش من این است که برای نجات میراث فرهنگی کشور، توجه به تاریخ کهن کشور، استفاده بهینه از آب، صرفهجویی در مصرف انرژی، کمک به کشاورزان این مناطق، دوستان! بنده به عنوان یک شمالی خواهش میکنم به این مناطق خشک و کمآب در استانهای دیگر که همه عزیزان و برادران ما هستند کمک بکنید و یک رأی قاطع بدهید. از هیأترئیسه محترم هم تشکر میکنم، از برادر خوبم آقای قربانی هم عذرخواهی میکنم.

محمد علی وکیلی
مخالف سوم جناب آقای ملکی هستند، جناب آقای محمودیشاهنشین بفرمایید. (ادیانی ـ مخالف ندارد) پس من از آقای دکتر قربانی موافق سوم معذرتخواهی میکنم.

محمدحسین قربانی
آقای دکتر لاریجانی! من تذکر آییننامهای دارم. مگر میشود هیأترئیسه برای خودش نوبت من را به دیگری بدهد؟ شما قسم خوردید.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، دولت بفرمایید. برای چه؟ ما مطابق ضابطه داریم میگوییم. نوبت چه کسی بوده؟ آقای وکیلی توضیح بدهید چه بوده، بفرمایید.

محمد علی وکیلی
آقای دکتر! آقای زارع نفر اول بوده، وقتش را به آقای کامران داد. بعد چون سه نفر باید صحبت میکردند قرعهکشی شد. آقای کامران بهرغم اینکه وقت را گرفته بود در قرعه درآمد، نفر سوم شد. ما الان مخالف نداریم صحبت کند.

سیدکاظم دلخوش اباتری
آقا! من وقتم را از آقای زارع گرفتم.

علی اردشیرلاریجانی
مخالف نداریم، دولت صحبت بکند، بفرمایید.

علیمراد اکبری
بسمالله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب و احترام خدمت نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی و تشکر از تمام شما عزیزان و بزرگواران که از مطالبات اصلی شما است و مرتب به معاونت آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی مراجعه میکنید.
همانطوری که استحضار دارید قنوات میراث فرهنگی این مملکت است، (8) میلیارد متر مکعب آب و بیش از (250) هزار بهرهبردار در پایاب قنوات کشور در بخش کشاورزی فعال هست. همانطوری که استحضار دارید قنوات به صورت مشاعی اداره میشود و یکی از سیستمهای مدرن بهرهبرداری از منابع آب و بهینهسازی مصرف آب در کشور است.
نمایندگان عزیز استحضار دارند که در سنوات گذشته، در سالهای گذشته اعتبارات مربوط به قنوات (85) درصد یارانه داشته، متأسفانه در بودجه سال 96 قانون سکوت کرده، مخالفت نکرده، سکوت کرده و این (85) درصد یارانه منظور نشده است. با توجه به اینکه سیستم مدیریت قنات به صورت مشاعی است و بهرهبرداران زیادی در پایاب قنوات وجود دارد و امکان اینکه اینها به صورت وام دریافت بکنند وجود ندارد من خواهشم از نمایندگان محترم این است که حتماً با رأی قاطع به این پیشنهاد رأی داده بشود، در غیر اینصورت مبلغ (60) میلیارد تومانی که برای قنوات با کمک شما منظور شده است امسال جذب نخواهد شد و بهرهبرداران قنوات حاضر نیستند که به بانک مراجعه کنند، چون تعداد اینها بسیار زیاد است در آبخور هر قنات و هیچ نمایندهای هم از طرف کل بهرهبرداران یک قنات حاضر به ورود به بانک و تعهد و ایجاد تعهد برای خودش وجود ندارد.
خواهش من از محضر عزیزان این است همانطوری که برای آبیاری تحت فشار محبت کردید حمایت کردید، برای بحث قنوات و سایر پروژههای آب و خاک نیز حمایت بکنید که از مطالبات اصلی بهرهبرداران و خود شما عزیزان هست. بر محمد و آل محمد صلواتی ختم کنید. (حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، کمیسیون موافق است. حضار 220 نفر، کلیات این طرح را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. چون خلاف برنامه هست دوسوم رأی نیاز داریم. دوستان در رأیگیری شرکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. مادهواحده را بخوانید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
مادهواحده ـ در تبصره ذیل بند «ب» ماده (35) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران مصوب 21/12/1395 بعد از عبارت «توسعه روشهای آبیاری نوین» عبارت «بازسازی و نوسازی قنوات، توسعه آببندها، احداث سدهای معیشتی انتقال آب از طریق لوله به مزارع و اجرای عملیات آب و خاک» اضافه میشود.
تبصره ـ اصلاح فوقالذکر در ردیف هزینهای (162 ـ 530000) جدول شماره (9) قانون بودجه سال 1396 کل کشور که تحت عنوان اجرای طرحهای آبیاری تحت فشار به وزارت جهاد کشاورزی اختصاص یافته بود، اعمال میگردد.
آقای دکتر! اینجا دوتا از این عناوین تکراری است. یعنی در خود بند «ب» ماده (35) آمده، هم توسعه آببندها، هم اجرای عملیات آب و خاک. دوستان باز به صورت تکراری اضافه کردند.

علی اردشیرلاریجانی
آببندها و چه در متن آمده؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! داخل متن خود ماده (35) هست.

علی اردشیرلاریجانی
متن را بیاورید اینجا ببینیم. «آببندها» را که دارد، پس این را اضافه نکنید. آب و خاکش هم اضافه است، یعنی ما یک چیز اضافه ننویسیم. فقط «بازسازی و نوسازی قنوات و احداث سدهای معیشتی انتقال آب از طریق لوله به مزارع» اضافه میشود، بقیه آن در متن بوده، دیگر نباید اضافه بشود. پیشنهاد داریم؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
پیشنهاد داشتیم پس گرفتند.

علی اردشیرلاریجانی
پس متن را به رأی میگذاریم. (ادیانی ـ «آببندها» را حذف نکنید) «آببندها» در متن اصلی هست.
حضار 218 نفر، متن مادهواحده و تبصره آن را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. چون خلاف برنامه هست دوسوم رأی نیاز داریم. دوستان همگی در رأیگیری شرکت بفرمایید. ما فقط آن چیزهای زائد این را حذف کردیم، دیگر در بقیه آن نمیتوانیم دخالت کنیم. نمیدانم سدهای لاستیکی هم شامل سدهای معیشتی هست؟ (ادیانی ـ سد لاستیکی هم شامل میشود) شامل میشود. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
6
ادامه رسیدگی به طرح اصلاح موادی از قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! دستور بعدی ادامه رسیدگی به بررسی اصلاح برخی مواد از آییننامه داخلی مجلس هست. ما ماده (19) را رسیدگی کردیم، آقای دکتر! ماده (20) مورد رسیدگی قرار گرفت که رأی نیاورد، الان باید پیشنهادات را مطرح کنیم.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده (20) مطرح شد نصاب آراء را نیاورد، الان پیشنهادات برای اصلاح آن باید مطرح بشود.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای یوسفنژاد مطرح میکنید؟ آقای یوسفنژاد شناسه (32) را در پیوست (1) پیشنهاد دارند. (یوسفنژاد ـ نظر تأمین شده) آقای رحیمی! شما نظرتان تأمین شده؟

علی اردشیرلاریجانی
اگر پیشنهادی نیست یک بار دیگر رأی بگیریم. پیشنهاد دارند؟ بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رحیمی بفرمایید. (رحیمی ـ آقای دکتر! موضوع جزئی هست) آقای دکتر! میخواهند حذف کنند.

علیرضا رحیمی
پیشنهاد دهنده
آقای دکتر! یک عبارتی در ماده (30) هست که هم در جزء (1) تکرار شده، هم در جزء بعدیاش و آن اخطار و تذکر هست که حالا اگر صلاح میدانید من پیشنهاد حذف را مطرح بکنم. (رئیس ـ حذف چه را؟) حذف جزء را، حذف بند (1) ماده (30). (رئیس ـ چاپشده دارید؟) بله، آقای دکتر! تکراری هست، یعنی در بند (1) ماده (32) را عنایت بفرمایید، هم در بند (1) همان موضوع تذکر و اخطار را اعلام کرده و هم در بند (2). تفاوت آنها این است که در بند (1).

علی اردشیرلاریجانی
یعنی الان پیشنهاد شما این است که از این سه ردیفی که گفتند بند (1) آن را حذف کنید؟ بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رحیمی پیشنهادتان را مطرح کنید. مطرح فرمودید؟ آقای دکتر مخالف را بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
مخالف صحبت میکند؟ کمیسیون (یوسفیانملا ـ نظری ندارم) صحبت نمیکنید. پیشنهاد ایشان را به رأی میگذاریم. پیشنهاد آقای رحیمی این است که بند (1) را حذف کند. کمیسیون نظری ندارند، پس پیشنهاد ماده (20) را با حذف بند (1) به رأی میگذاریم.
حضار 215 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. چون دوسوم آراء را میخواهد دوستان مشارکت جدیتری داشته باشند. (قربانی ـ آقای دکتر! تذکر دارم) آقای قربانی! چشم، تذکر شما را هم گوش میدهیم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (21) را بفرمایید.

سیدعلی ادیانی

علی اردشیرلاریجانی
رأی گرفتیم، عبور کردیم. ماده (21) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای ادیانی! اگر توجه میکردید آقای دکتر ماده را با حذف به رأی گذاشتند، رأیگیری تمام شد.
ماده 21 ـ جزء (2) بند «ه» ماده (121) موضوع نصاب انتخاب رئیس و دادستان دیوان محاسبات کشور به ردیف ششم بند «و» همان ماده انتقال مییابد و ترتیب ردیفها اصلاح میشود.

علی اردشیرلاریجانی
یعنی باید نسبی بشود، چون دو نفر معرفی میکنند. قبلاً یک نفر بود مطلق بود، الان چون دو نفر است باید نسبی باشد. اگر پیشنهادی نیست رأی بگیریم؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! پیشنهاد الحاقی است، اصلاحی نیست.

علی اردشیرلاریجانی
الحاقی بحث دیگری است. حضار 212 نفر، ماده (21) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوسوم رأی نیاز داریم. دوستان در رأیگیری شرکت بفرمایید. این تغییر لازمی بود که باید انجام بشود، چون دو نفر معرفی میکنند باید نسبی باشد. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (22) را بخوانید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 22 ـ در تبصره ماده (122) قانون عبارت «حداقل (10) ثانیه» حذف و عبارت «(30) ثانیه از زمان شروع رأیگیری به فوریت» جایگزین میشود.
آقای دکتر پیشنهاد نداریم.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 23 ـ یک تبصره به شرح زیر به ماده (123) قانون الحاق میشود.
تبصره ـ تصویب یا رد کلیه مصوبات مجلس با رعایت نصاب مقرر در این قانون انجام میشود و رأی ممتنع جزء آراء موافق یا مخالف محسوب نمیشود. این امر در تمامی تصمیمات مجلس از جمله استیضاح، سؤال، رأی اعتماد و موارد مشابه نیز ملاک عمل است.
آقای دکتر! اینجا پیشنهاد داریم.

علی اردشیرلاریجانی
پس مخالف صحبت کند. در واقع رأی ممتنع را میخواهند از محاسبه مثبت و منفی جدا کنند. یعنی اگر همه میخواهند مشارکت داشته باشند باید یا رأی مثبت بدهند یا منفی، یک بار هم خدمت مقام معظم رهبری بودیم ایشان هم یک تذکری دادند که ممتنع معنی ندارد، یا مثبت رأی بدهید یا منفی، یعنی تکلیف را روشن کنید. به این دلیل آمدند این بار را روی اصل مثبت و منفی انداختند. مخالف صحبت کند.

غلامرضا کاتب
جناب آقای لاهوتی صحبت میکنید؟ آقای دکتر! چون این دستگاه الان قرعهکشی انجام نمیدهد دوباره باید همکارها ثبتنام بکنند. همکارها! چون دستگاه قرعهکشی انجام نمیدهد محبت کنید دوباره ثبتنام بکنید. جناب آقای علیجانی مخالف هستند، بفرمایید.

محسن علی جانی زمانی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
ابتدا ولادت امام حسن عسکری را تبریک میگویم. دوستان توجه بکنید! اگر این تبصره فقط این بود که زمینه را فراهم میکرد که ما در مجلس ممتنع نداشته باشیم خوب بود، اما نکتهای که دارد بسیار منفیگرایانه است. یعنی کلاً میخواهد کاری کند که ممتنع را کالعدم بگیرد. انگار فردی که ممتنع رأی میدهد در مجلس حضور ندارد، این محل تأمل است.
ببینید! مقام معظم رهبری فرمودند که «نماینده یک کارشناس است، باید مطالعه داشته باشد در موارد، مثل یک فقیهی که به منابع رجوع میکند و باید حکم بدهد ولی گاهی آن فقیه هم منابع را بررسی میکند اما به حکمی نمیرسد و رأی احتیاط میدهد». نماینده مجلس هم همین است، واقعاً باید حداقلی رأی ممتنع بدهد، ولی اگر موارد را بررسی کرد و به یک موضوعی نرسید آن را به اکثریت واگذار میکند. میگوید من به اکثریت مجلس اعتماد میکنم، اگر اکثریت در این مورد گفتند آری، رأی من هم آری است و اگر گفتند نه، رأی من نه است. اما اینجا میگوید ممتنع اصلاً در مجلس حضور ندارد و کالعدم است.
آقایان! این خواسته که نظر مقام معظم رهبری را لحاظ کند، ولی این تبصره افراط کرده. یعنی وجود نماینده را در مجلس انکار کرده است. عزیزان! توجه داشته باشید که اگر نمایندهای مطالعه بکند و پس از مطالعه آنجایی که مقصود مقام معظم رهبری است این است که انسان منفعل باشد و توجه و مطالعه نکند و همینطور انسان انفعالی و منفعلانه رأی بدهد. ولی این تبصره میخواهد بگوید فردی که ممتنع است اصلاً در رأیگیری او را لحاظ نکنید. به نظر من این محل تأمل است، نمایندگان محترم این را توجه بیشتری بکنند که اگر صلاح دانستند ممتنع کالعدم محسوب نشود، سپاسگزارم.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
موافق اول وقت خود را به سرکار خانم ذوالقدر دادند، بفرمایید.

سیده فاطمه ذوالقدر
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و احترام خدمت همکاران محترم و هیأترئیسه و همینطور تشکر از آقای دکتر لاریجانی ریاست محترم جلسه برای اینکه به خواسته اکثریت نمایندگان و اینکه هفته دوم را ما در مجلس حضور داشته باشیم و به فعالیتهای خود بپردازیم و همین حضور در کمیسیونها هم خیلی خوب است. الان ما کلی طرحها و لایحههایی داریم که در کمیسیون مانده و این یک فرصت خیلی خوبی میشود که به آنها پرداخته بشود.
راجع به موضوع که اگر بخواهیم این مسأله را صحبت کنیم همانطور که آقای علیجانی هم گفتند، مخالفت ایشان بر این بوده که نباید به رأی ممتنع بیاحترامی بشود یا اصلاً لحاظ نشود. بحث در این است که آیا ما ممتنع رأی داشته باشیم یا نداشته باشیم، یا فقط اینکه مثبت و منفی باشد. همانطور که آقای دکتر لاریجانی هم اشاره کردند، طبق نظر مقام معظم رهبری نماینده باید راجع به یک مسأله یا موافق باشد یا مخالف و اینکه رأی ممتنع معنی ندارد. یعنی بیاعتنا هستم، خوب لحاظ نشود. اصلاً اینکه ما در سامانه نداشته باشیم که ممتنع. یا من با این قضیه یا مسأله موافق هستم که این تصویب بشود یا مخالف هستم و رأی خود را واضح و روشن بدهم و این به این معنا نیست که بیاحترامی بشود به آن کسی که ممتنع است، چون اصلاً ما رأی ممتنعی نداریم.
آقای دکتر علیجانی! این به این صورت نیست که مثلاً رأی ممتنع ثبت بشود بعد لحاظ نشود و ما در اصل رأی ممتنعی نداریم من به عنوان یک نماینده مسئول هستم که واضح و شفاف نظر خود را راجع به یک مسأله بیان کنم. همینطور که مسأله خیلی مهم است، در مسأله سؤال از وزیر و یا در مسأله رأی اعتماد به وزرا یا من موافق هستم با این وزیر پیشنهادی یا مخالف هستم و اینطوری به خودم به عنوان یک نماینده بهتر میتوانم ادای دین کنم، پیش ملت ایران هم وجدانم راحت هست و هم اینکه تکلیف خودم هم پیش خدای خودم مشخص است که اگر این وزیر لیاقت دارد رأی من موافق است، اگر نه مخالف است.
لذا از همکاران محترم میخواهم همانطور که مخالف هم مخالفت جدی با این مسأله نداشت، فقط برای اینکه اگر رأیی هم بخواهد ثبت بشود باید به آن رأی احترام گذاشته بشود. ما اینجا میگوییم اصلاً رأیی ثبت نشود. لذا میخواهم که به این پیشنهاد رأی موافق بدهید، تشکر میکنم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، من این را توضیح بدهم روشن بشود، چون یک قدری عبارت آن مغلق است. مقصود این است که اگر فرض کنید ما راجع به یک طرحی یا مادهای رأیگیری کردیم (150) نفر رأی مثبت دادند و (140) نفر هم رأی منفی دادند، (10) نفر هم ممتنع دادند ما این ممتنع را حساب نمیکنیم. میگوییم اینجا مثلاً چون (150) تا نسبت به (140) تا بیشتر هست پس رأی آورده است، اینطور محاسبه میکنیم. یعنی مطلب موقع رأیگیری روشن باشد. این حرف اینها است. اگر کمیسیون میخواهد توضیحی بدهد توضیح بدهد.
حضار 207 نفر، ماده (23) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. (محبینیا ـ به جای «ملاک عمل»، «مبنای محاسبه» جایگزین شود) دوستان در رأیگیری شرکت بفرمایید. دوسوم رأی نیاز داریم. (قاضیزادههاشمی ـ آقای دکتر! ظاهراً آقای محبینیا هماهنگ کردند یک اصلاح عبارتی دارد) بله، آن اصلاح عبارتی است، «ملاک عمل» را گفتند بنویسیم «مبنای محاسبه قرار میگیرد».
دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. دوسوم رأی نیاز داریم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. اگر پیشنهادی هست بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! آقای ادیانی پیشنهاد حذف ماده را دارند.

علی اردشیرلاریجانی
پیشنهاد دیگری هم غیر از حذف هست؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
نه، فقط یک پیشنهاد حذف داریم.

علی اردشیرلاریجانی
پس پیشنهاد حذف را مطرح کنید.

سیدعلی ادیانی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم عنایت کنند! همانطور که در ادبیات مخالف محترم آمده و در نوع دلنگرانی جهت اصلاح عبارتی هم رئیس محترم مجلس بیان کردند. همکاران عنایت بفرمایید! اینکه از مقام معظم رهبری نقل قول شد، فهم حقیر این است که حضرت آقا فرمودند نماینده مجلس بیتفاوت نباشد، یعنی برایش مهم باشد که این وزیر صلاحیت دارد یا صلاحیت ندارد. اگر من این مفهوم را استنباط کنم این به این معنا نیست که ما واژه «ممتنع» را در فرآیند رأیگیری حذف کنیم. اولاً این خلاف اصطلاحات حقوق است، ما داریم در تغایر مفاهیم حقوقی تصمیم میگیریم، شما الان یک بررسی و جستجو کنید، بزنید «مفهوم ممتنع»، در علم حقوق ممتنع همیشه یعنی مخالف، یعنی به سمت مخالف میآید. الان احتمالاً موبایل دوستان به اینترنت وصل است، بروید جستجو کنید و این کلمه را پیدا کنید. بالاخره نماینده مجلس نظر دارد، این نظر یا مخالف است، یا موافق است و یا ممتنع است، این نکته اول.
نکته دوم؛ قاعدهای است که در اکثر مجالس و اکثر رأیگیریها به عنوان یک فرهنگ حقوقی موجود است.
نکته سوم هم اینکه با بررسیها و تلاشی که کرده، مدارک و مستنداتی را که نماینده محترم به دست آورده، نرسیده به اینکه به او رأی مثبت و موافق بدهد. عین افتاء، یا واجب است، یا حرام است، یا مستحب است، یا مباح است. این در اصول افتاء و دادن حکم فقهی در مسائل احکام شرعی فرعی است. ما هم در اصدار حکم و رأی از این سه موضوع تبعیت میکنیم. یا موافقیم، یا مخالفیم و یا ممتنع. حذف واژه ممتنع در حقیقت یعنی حذف یکی از قواعد مرسوم و مألوف در رأیگیری مربوط به مشابه پارلمان و مجلس شورای اسلامی است. من تعجب میکنم دوستان چگونه این را پیشنهاد دادند. لذا من پیشنهاد حذف کل را دارم و نبود آن به تعبیر رئیس محترم مجلس ثلمهای به جهان اسلام وارد نمیکند، آوردنش هم قطعاً اعوجاج ایجاد میکند. واقعاً نماینده محترم شرعاً و عقلاً به این نرسیده که یا موافق یا مخالف رأی بدهد. ما نباید گزینه را مضیق کنیم، این یک گزینه معقول و مألوف است. همکاران عزیز من، برادران و خواهران! لذا من پیشنهاد میکنم به حذفش رأی بدهید. ممنونم که به اصلش رأی ندادید. این اساساً اختیارات شما را مضیق میکند.
اما این دغدغه را داشته باشیم که نمایندگان محترم رأی بدهند، اولی هم این است که اصل قضیه را مشخص و معین کنند و موضوع رأیشان را تعیّن ببخشند، موافق یا مخالف. اما اگر نشد این به معنی این نیست که ما آن را به سمت مخالف حتمی یا موافق حتمی هل بدهیم. پیشنهاد حذف کل را دارم، استدعا میکنم همکاران محترم به حذف رأی بدهند، تشکر میکنم.

غلامرضا کاتب
متشکر، جناب آقای نادر قاضیپور مخالف هستند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض سلام مجدد و تبریک میلاد باسعادت حضرت امام حسن عسکری (علیهالسلام) محضر شما نمایندگان ملت، ملت بزرگ ایران اسلامی و کل مسلمین جهان.
مخالفتم را با صحبتهای همکار بسیار زحمتکشم جناب آقای دکتر ادیانی با این شروع میکنم، ما به مسائل تجربی رأی میدهیم، میشنویم، گوش میکنیم، میخوانیم، استدلال میکنیم، اظهارنظر میکنیم، رأی میدهیم، تعدادی از همکاران به علت اینکه مشکلات حوزه خود را پیگیری میکنند شاید حواسشان به موبایل یا حل مشکلات بیمارستانی همشهریان باشد، از موضوع خبر ندارند، در نتیجه رأی ممتنع میدهند. ممکن است با یک رأی ممتنع کل زحمات طراحان عزیز یا لایحه حمایت از مستمندان زیر سؤال برود. لذا باید همکاران عزیز رأی بدهند یا ندهند. اگر رأی میدهند باید با شناخت رأی بدهند، اگر نمیدانند نباید رأی ندهند و ممتنع بدهند. از نمایندگان والامقام و دانا، دانشمندان داخل مجلس و کارشناسان عزیز داخل مجلس که اعتماد دارد استعلام میکند.
بنده و آقای محجوب بارها و بارها برای دادن رأی از همکاران عزیزمان سؤالاتی میکنیم، مسائل حقوقی را از جناب آقای سلیمانی نماینده محترم استان کرمانشاه میپرسیم. سؤال پرسیدن عار نیست، میپرسیم و راهنمایی میکنند. در مجلس آدمهای صادق، زحمتکش و مطلع خیلی زیاد هستند. ما بارها و بارها از روحانیون محترم مجلس، حاجآقا موسویلارگانی و حاجآقا سلیمی سؤال کردیم، از آقای پژمانفر سؤال کردیم، (رئیس ـ متشکریم) (آقای کاتب! اجازه بدهید، وقت دارم، دو دقیقه نیست، پنج دقیقه وقت دارم) ایشان راهنمایی کردند، مسائل مذهبی را با إذن روحانیت مجلس رأی دادیم، در مسائل کارگران فصلالخطاب ما آقای محجوب از خانه کارگر است، از او سؤال میکنیم، مسائل خانوادگی را از خواهران عزیز داخل مجلس سؤال میکنیم، مسائل خبرنگاری را از هیأترئیسه عزیزمان آقای وکیلی محترم سؤال میکنیم.
واقعیت امر سؤال کردن عار نیست، در مسائل زیستمحیطی کارشناس داریم. ما فراکسیونهای مختلفی در مجلس داریم، وزرای عالیقدری در مجلس داریم، سفرای عالیقدری در مجلس داریم. آیا قرار است سؤال نکنیم و رأی ندهیم. ما اینجا آمدیم یا مثبت یا منفی رأی بدهیم، (رئیس ـ متشکریم) با اطلاعات رأی بدهیم.
الان در قضیه فلسطین همه رأی دادند، ممتنع هم رأی ندادند، دست همه برادران عزیز که برای قدس شریف این رأی محکم را دادند درد نکند، از همه شما که برای بحث معلولین دوسوم محکم بالا دادید تشکر میکنم. خواهشمند است با پیشنهاد آقای ادیانی مخالفت کنید. در مجلس یا موافق یا مخالف رأی بدهیم. به عشق خانم فاطمه زهرا، یا زهرا.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
موافق آقای دلخوش هستند که وقتشان را به جناب آقای مفتح دادهاند، بفرمایید.

محمدمهدی مفتح
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم عنایت بفرمایید! ما اینجا خیلی ساده داریم بحث میکنیم، یعنی یک بحث خیلی سادهای را میخواهیم مطرح کنیم. ملاک تصویب یک موضوع که به عنوان قانون در کشور در خواهد آمد چه باشد، چه رأیی باشد، چه نصابی باشد؟ اینکه نصف افراد حاضر در جلسه رسمی به یک موضوعی رأی مثبت بدهند و آن موضوع تبدیل به قانون شود، اگر ما این را قبول داشته باشیم باید این فراز از مصوبه کمیسیون تدوین آییننامه را حذف کنیم. باید به پیشنهاد حذف رأی مثبت بدهیم. هر نمایندهای به هر دلیلی با هر مطالعه و استدلالی که داشته باشد برای هر موضوعی که مطرح است یا موافق است یا مخالف و یا همانطور که دوستان فرمودند اگر با مطالعه و دقتی که کرده به جمعبندی نرسیده باشد ممتنع است.
آن چیزی که باعث میشود یک موضوع تبدیل به حکم قانون شود چه میزان باید رأی داشته باشد؟ اینکه بگوییم بیش از نصف حضار رأی داشته باشد تا تبدیل به قانون شود، یک حرف بسیار روشنی است. دقت بفرمایید! اگر این موضوعی که کمیسیون تصویب کرده بخواهد تصویب شود و رأی بیاورد آنچنان که آقای دکتر لاریجانی هم فرمودند، مثلاً اگر (280) نفر نماینده در مجلس باشد، مجلس با (280) نفر دارد کار میکند، یک موضوعی مطرح است، از (280) نفر (140) نفر موافق، (130) نفر مخالف، (10) نفر ممتنع، آیا این رأی آورده یا رأی نیاورده است؟ در یک مدل منطقی با یک منطق درست.

علی اردشیرلاریجانی
آقای مفتح! یک لحظه اجازه بدهید، ظاهراً آقای ادیانی میگویند پیشنهادشان به کمیسیون برود که درست اصلاح شود، چون اینجا افرادی که رأی نمیدهند را هم محاسبه نکردهاند و ننوشتهاند.

محمدمهدی مفتح
آقای دکتر ببینید! اصلاً بحث این است که باید هر چیزی بیش از نصف رأی بیاورد.

علی اردشیرلاریجانی
پیشنهادشان را عوض کردند، الان پیشنهادشان منتفی است. بنابراین پیشنهاد شما این است که این به کمیسیون برگردد. اگر موافقید به کمیسیون برگردانیم، چون ایرادی که اینجا میگیرند میگویند شما ممتنع را گفتید در محاسبه رأی نیاوریم، ولی افرادی که رأی نمیدهند چه؟ آن که حق است محاسبه نکنیم. بنابراین باید یک اصلاح درستتری انجام میشد، روشن نیست.

غلامرضا کاتب
الان رأی نمیدهند مخالف حساب میشود.

علی اردشیرلاریجانی
بله، الان مخالف حساب میشود. اگر آن را حذف کنید، همه مجبور میشوند رأی بدهند. اگر اجازه بدهید ما این پیشنهاد را برای ارجاع به کمیسیون به رأی بگذاریم.
حضار 213 نفر، پیشنهادشان این است که ماده (23) به کمیسیون برود و اصلاح بیشتری شود. نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. ارجاع به کمیسیون را به رأی گذاشتیم، پیشنهاد آقای ادیانی این است که به کمیسیون برود تا بررسی بیشتری شود. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. میهمانان را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
بسم الله الرحمن الرحیم
گروه میهمانان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ جمعی از دانشجویان رشتههای حقوق، اقتصاد و علوم سیاسی دانشگاه مفید شهر مقدس قم که میهمانان جناب آقای دکتر امیرآبادیفراهانی نماینده محترم قم هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه دخترانه نونا از منطقه (3) تهران.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه ایمان از منطقه (1) تهران.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه پرتو علوی از منطقه (5) تهران.
ـ جمعی از دانشجویان دانشگاه علمی ـ کاربردی خانه کارگر ایران که میهمانان جناب آقای محجوب نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس هستند.

محمد علی وکیلی
استرداد لایحه اجازه افزایش سرمایه و سهام جمهوری اسلامی در هجدهمین دور افزایش سرمایه مؤسسه بینالمللی توسعه از مؤسسات وابسته به گروه بانک جهانی به شماره ثبت (268) به موجب درخواست شماره (1199353/54789) مورخ 27/9/1396 رئیسجمهور محترم به دلیل یکپارچگی افزایش سرمایه ایران در کلیه مؤسسات بانکی جهانی و به استناد بند (1) ماده (138) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی اعلام میگردد.
ـ استرداد لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به پروتکل ناگویا در مورد دسترسی به منابع ژنتیکی و تقسیم عادلانه و منصفانه منافع حاصل از استفاده آنها الحاقی به کنوانسیون تنوع زیستی به شماره ثبت (86) به موجب درخواست رئیسجمهور محترم به دلیل لزوم ورود دستگاههای امنیتی به ویژه انجمنهای علمی جهت جلوگیری از تهدیدات امنیتی احتمالی و به استناد بند (1) ماده (138) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی اعلام میگردد.
8
ناطقین جلسه آقایان: ابوالفضل سروش، عبداله حاتمیان، عباس گودرزی، شهروز برزگرکلشانی و روحالله بابائیصالح

علی اردشیرلاریجانی

محمدحسین فرهنگی
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای ابوالفضل سروش نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس.
ـ آقای عبداله حاتمیان نماینده محترم درگز.
ـ آقای عباس گودرزی نماینده محترم بروجرد.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای شهروز برزگرکلشانی نماینده محترم سلماس.
ـ آقای روحالله بابائیصالح نماینده محترم بوئینزهرا و آوج.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
جناب آقای دکتر سروش نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس به عنوان اولین ناطق صحبتشان را شروع بفرمایند. آقای دکتر بفرمایید.

ابوالفضل سروش
نطق 7 دقیقه ای
«لا حول و لا قوه الا بالله العلی العظیم»
همکاران محترم و ملت بزرگوار! ضمن عرض سلام و تبریک میلاد امام حسن عسکری (علیهالسلام) مطالبم را در چند بند به استماع شما عزیزان میرسانم:
1 ـ با انتظاری که مردم از مجلس و نمایندگانشان دارند، در حقیقت راه پیشرفت و تعالی را به ما نشان میدهند. این راه و رسمی که ما در جلسات مجلس پیش گرفتهایم و وقت مجلس را میگیریم، با این مصوبات تأثیر زیادی در زندگی مردم ندارد. چقدر از شما و ما هر روز درگیر این سؤال مردم هستیم که در مجلس چکار میکنید؟ چرا مشکلات مردم حل نمیشود؟ لذا به همکاران عزیز، هیأترئیسه و ریاست محترم مجلس پیشنهاد مینمایم نظام جلسات مجلس تغییر نماید و مشکلات و چالشهای مهم و بزرگ کشور را اولویتبندی نماییم و در آن راستا جلسات صحن و کمیسیونها را تنظیم کنیم. در همینجا از دکتر لاریجانی تقاضا دارم در زمان ریاست خودشان بر مجلس این تغییر در جلسات را در راستای حل مشکلات مردم به نام خودشان در تاریخ مجلس ثبت نمایند.
2 ـ عبور از این مشکلات و رکود و ایجاد رونق اقتصادی و بهبود معیشت مردم نیاز به استفاده از تجارب موفق دیگران دارد. از دولت آقای روحانی میخواهم از تجربیات موفق دولت اصلاحات که از پاکترین و موفقترین دولتهای پس از انقلاب در رشد و آرامش اقتصادی و تعامل با دنیا بودند استفاده نمایند. استفاده از تجارب سرمایه اجتماعی و چهرههای ارزشمندی مانند جناب آقای خاتمی در زمینههای گوناگون میتواند راهگشای بخشی از مشکلات باشد و شاید این راه باب گفتگوی ملی را که میتواند منشأ خیر برای کشور باشد بگشاید.
3 ـ محیط زیست و آلودگی هوا به خصوص در تهران دارد باعث مرگ تدریجی میلیونها انسان میشود. توجه به آن خواسته جدی مردم به خصوص مردم نجیب تهران میباشد که در این راستا استفاده از خودروهای برقی، هیبریدی و تقویت حمل و نقل عمومی و فرماندهی واحد بایستی در رأس برنامههای برنامهریزان حوزه آلودگی هوا و محیط زیست باشد.
4 ـ داشتن احزاب قدرتمند زمینهساز مجلس و دولتهای قدرتمند میشود. از مجموعه نظام انتظار میرود برای کارآیی و موفق بودن بیشتر مجلس و دولتها به تحکیم تحزب در کشور کمک نمایند.
5 ـ تعطیلات بیش از حد در تقویم کشور بلای جان اقتصاد و به خصوص اقتصاد مقاومتی شده است و با افکار مختلفی که در مجلس و دولت میبینم امیدوارم با ارائه طرح یا لایحهای این مشکل حل شود.
6 ـ استفاده از ظرفیت جوانها؛ اوایل انقلاب به لطف و فضل خدا با تکیه بر پتانسیل جوانها از گردنههای سخت اول انقلاب گذشتیم. چرا الان میترسیم مدیریتها را به جوانان واگذار کنیم؟ جوان انگیزه، قدرت، خلاقیت و صلابت بیشتری دارد. چرا در بعضی از وزارتخانهها و مراکز مدرسه پیرمردها درست کردهایم؟ اگر روزی اختیار تصمیمگیری داشتم در کابینه و انتصاب مدیران کشوری، استفاده از جوانان را در اولویت جدی قرار میدادم.
7 ـ پیشنهاد اکید و مؤکد دارم افزایش قیمتها هر سال با افزایش حقوق و دستمزدها در ابتدای سال باشد و از افزایش قیمت در طول سال جلوگیری شود. با این کار آرامش فکری و اقتصادی را به مردم هدیه دهیم.
در آخر؛ ما به فرموده رهبر فرزانه انقلاب تمامی مشکلات این کشور را به لطف و فضل خدا پشت سر خواهیم گذاشت و استکبار و اذناب داخلی و خارجی آنها بدانند که با تشکیل اتاقهای فکر و لجنپراکنیهای زیاد در فضای مجازی و رسانهای علیه جمهوری اسلامی نمیتوانند خللی در اراده و مقاومت ملت ما در راهی که انتخاب کردهاند بگذارند.
ای دشمنان قسمخورده انقلاب اسلامی! شک نکنید پرچم این انقلاب به دست صاحب اصلیاش یعنی امام عصر (عجلاللهتعالیفرجهالشریف) خواهد رسید و دوباره تأکید میکنم ملت ما با ادامه نهضت امام خمینی در این کشور ظهور حضرتش را به نظاره خواهند نشست، انشاءالله. «اللهم عجل لولیک الفرج»

محمدحسین فرهنگی
خیلی متشکر، مخصوصاً از رعایت زمان بسیار سپاسگزاریم. ناطق بعدی جناب آقای مهندس عبداله حاتمیان نماینده محترم درگز هستند، جناب مهندس بفرمایید.

عبداله حاتمیان
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
محضر شریف شهدای گلگونکفن ایران اسلامی و امام شهدا عرض سلام و درود دارم. سلام بر مقام معظم رهبری و خادمان دلسوز مردم. سلام بر ملت شریف و بزرگ ایرانزمین و نمایندگان ملت. سلام بر مردم فرهیخته حوزه انتخابیهام شهرستان درگز، شهر بزرگمردان تاریخ، شهر صیاد دلها شهید صیاد شیرازی.
میلاد مبارک امام حسن عسکری را تبریک عرض میکنم. میلاد حضرت مسیح به هموطنان مسیحی، مسیحیان جهان و همکارانم تبریک عرض میشود.
برای شادی روح نماینده خدوم مردم شهرستان درگز در دوره ششم، مرحوم مهندس رسول مهرپرور غفران الهی و برای خانواده ارجمندش صبر بیپایان مسئلت مینمایم.
ضمن تقدیر از خدمات فراوان و ارزنده دولت محترم تدبیر و امید، برخی مشکلات همچنان در سطح ملی و منطقهای دامنگیر این مردم خوب و صبور گردیده است که به شرح زیر اعلام میگردد:
1 ـ آقای دکتر روحانی ریاست محترم جمهور! گرانی امروز مواد غذایی در اثر کمتوجهی مفرط دیروز به تولیدکنندگان عزیز بوده است که ضمن وارد شدن آسیبهای جدی اقتصادی و روحی و روانی به تولیدکنندگان، زندگی روزمره خانوار ایرانی را مختل مینماید که لازم است در این خصوص در حمایت از این دو قشر تولیدکنندگان و مصرفکنندگان اقدامات مؤثر صورت پذیرد.
2 ـ به نظر میرسد بودجه سال 97 تورمزا بوده که فشار زندگی را بر مردم عزیز به ویژه اقشار کمدرآمد بیشتر خواهد نمود. لذا دولت برای استحصال درآمد به راههای غیر تورمزا از جمله کنترل قاچاق کالا و ساختارمند نمودن واردات ضروری و دهها راه دیگر توجه فرماید.
3 ـ نرخ بالای بهره بانکی تولیدکنندگان را فلج نموده و باعث شده که تمایلی برای ورود سرمایه به بازار تولید نباشد. این نرخهای غیرمتعارف مصداق کامل رباخواری است و از نظر شرع مقدس ما حرام است. از مجلسیان، دولتمردان و علمای محترم خواهشمندم به جنگ ربا رفته تا بتوانیم برکت از سفرهها پرکشیده و از کشور رفته را به مردم بازگردانیم. دولتمردان عزیز! اطمینان را برای تولیدکنندگان به ارمغان بیاورید و امنیت را به بازار اقتصاد برگردانید.
4 ـ دستورالعمل اجرایی اعتبارات (5/1) میلیارد دلاری صندوق ذخیره ارزی به شهرستانها نرسیده و این تأخیر هرگز به نفع اقتصاد و مردم ما نیست. ارسال سریع دستورالعمل به استانها و شهرستانها مورد انتظار است تا شغلهای مورد نظر برای جوانان جویای کار در حوزه روستایی و مناطق محروم در زمانی کوتاه ایجاد گردد.
5 ـ ریاست محترم جمهور! حق نوار مرزی به استناد مصوبه سیام اردیبهشتماه 96 هیأت محترم دولت شامل کلیه کارکنان دولت در بخش مرکزی شهرستان محروم و مرزی درگز میشود. ما خواهان اجرای مصوبه و پرداخت معوقات مربوطه هستیم. آمار مهاجرت از این شهرستان در دهه اخیر حدود (16) درصد است که با این اقدام تا حدودی مهاجرت کنترل میشود.
6 ـ ریاست محترم جمهور! گمرک مرزی لطفآباد میتواند قابلیتهای عظیمی برای توسعه شهرستان و کشور داشته باشد. خواهشمندم کارگروهی ویژه برای شناسایی قابلیتهای تجاری و عوامل بازدارنده توسعه در منطقه و کشورهای آسیای میانه تشکیل گردد.
7 ـ جناب آقای دکتر روحانی! اهمیت جادههای مرزی در توسعه کشور بر هیچکس پوشیده نیست. با احداث تونل (4) کیلومتری اللهاکبر (65) کیلومتر جاده خطرناک کوهستانی و گردنه در مسیر ترانزیتی ایران به ترکمنستان حذف میگردد. کمبود اعتبار تنها پروژه ملی در حال اجرا در حوزه این شهرستان را با مشکلات عدیدهای مواجه کرده است. صدور دستور ویژه برای تأمین (30) میلیارد تومان اسناد خزانه برای تسویه مطالبات پیمانکار و ادامه عملیات مورد انتظار است.
8 ـ جناب آقای مهندس زنگنه وزیر محترم نفت! به چه دلیلی علیرغم تأیید استانداری خراسانرضوی و وزارت کشور مبنی بر شمول سهمیه سوخت مرزنشینان به (8500) خانواده ساکن در نوار مرزی و مشمول آییننامه دولت مبالغ مربوط به سهمیه سوخت پرداخت نمیگردد؟ لطفاً دستور فرمایید اقدام لازم به عمل آید.
9 ـ جناب آقای دکتر اردکانیان وزیر محترم نیرو! از مرزهای ما همچنان رودخانهها و چشمهسارها در هشت ماه از سال و سیلابهای عظیم فصلی عبور مینماید و مردم نیز با دید حسرت این نعمت بیبدیل خداوندی را بدرقه میکنند. دیگر نمیدانم با چه زبانی خواهش کنیم تا آبهای مرزی را دریابید.
جناب آقای دکتر نوبخت معاونت محترم رئیسجمهور! سد مرزی درونگر بیش از هشت سال است که به بهرهبرداری رسیده است و (70) درصد آب سد در پیمایش مسیر (40) کیلومتری هدر میرود، اما متأسفانه تاکنون شبکه زیر سد اجرا نشده. وزارت نیرو و وزارت جهاد کشاورزی آمادگی خود را برای اجرای شبکه زیر سد اعلام نمودهاند، ولی نمیدانم جدول سال 93 از کدامین آسمان نازل شده که نمیتوان در آن تغییری ایجاد کرد و نام سدهای مرزی باقیمانده را بدان افزود. مگر نه این است که دغدغه مقام معظم رهبری و همه ما کنترل آبهای مرزی و افزایش بهرهوری میباشد؟ تقاضا دارم در سازمان تحت نظر خودتان این مانع را رفع نموده و اجازه لازم به وزارت جهاد کشاورزی برای اجرای شبکه داده شود.
نمایندگان محترم مردم در مجلس شورای اسلامی! برای تشویق جوانان به ازدواج مبلغ وام مربوطه حداقل به (20) میلیون تومان افزایش یابد. افزایش حقوق بازنشستگان و اجرای نظام هماهنگ پرداخت برای کارکنان دولت مورد انتظار این عزیزان است که لازم است به صورت ویژه مورد توجه قرار گیرد.
همکاران محترم! خواهشمندم طرح استخدامی کارشناسان ناظر و کارگزاران بیمه را با مساعدت ویژه بررسی کنید.
تقدیم لایحه خدمات کشوری توسط دولت به مجلس برای تصویب مورد انتظار است، سپاسگزارم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

محمدحسین فرهنگی
بسیار ممنون و سپاسگزاریم، ناطق بعدی جناب آقای دکتر عباس گودرزی نماینده محترم بروجرد هستند، آقای دکتر بفرمایید.

عباس گودرزی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام به محضر ملت شریف ایران بهخصوص مردم شریف و نجیب شهرستان بروجرد. مطالبی را به محضر نمایندگان محترم و ملت شریف ایران عرض مینمایم.
مطلب اول؛ (1000) روز از تهاجم و تجاوز ضدبشری رژیم عربستان سعودی به ملت بیپناه یمن میگذرد درحالی که در این مدت نزدیک به (2000) زن، (3000) کودک و (8000) مرد زیر بارش بمبهای مدعیان دروغین حقوق بشر، مظلومانه جان باختند و دهها هزار نفر دیگر نیز زخمی شدند. کجایند مدعیان دروغین حقوق بشر که با پادشاه عربستان وقیحانه رقص شمشیر میکنند و چشم بر مشاهده این روزهای غمانگیز بستهاند؟ آری، آمریکا دیگر نزد تمام عالم بیآبرو شده است و دخالتهایش نیز در منطقه تلاشی مذبوحانه است. آمریکا ناقض اصلی حقوق بشر در عالم است و اهل فریب و نقض عهد است و دیگر برای هیچ ملتی قابل اعتماد نیست.
دو، بودجهای که از طرف دولت پیشنهاد میگردد و به تصویب مجلس میرسد باید به نفع محرومان جامعه باشد. اگر قرار است صرفهجویی گردد چرا از جیب محرومان جامعه؟ چگونه میخواهید در یک سال بیش از (30) میلیون یارانهبگیر را وسعسنجی نمایید؟ با چه شاخصی؟ آیا دیواری کوتاهتر از طبقات محروم جامعه پیدا نکردهاید؟ چرا با وجود مصوبات مجلس در این چند سال یارانه ثروتمندان را حذف نکردهاید؟ حال میخواهید با پول محرومان صرفهجویی نمایید؟
اگر قرار بر صرفهجویی در بودجه جاری کشور است پاداشهای بازنشستگی بالای (200) میلیون تومان و بلکه میلیاردی را حذف نمایید. حق مأموریت مدیران و مقامات در سفرهای داخلی و خارجی که برای اقامت و هزینه غذا از بیتالمال استفاده میکنند را به (50) درصد کاهش دهید. از پرداخت حقوقهای چند ده میلیونی و نجومی در دستگاهها و شرکتهای دولتی جلوگیری کنید و به همسانسازی حقوق بازنشستگان کمک کنید.
کجا عدالت است همه کارکنان به صورت برابر حقوق آنها (10) درصد افزایش یابد؟ کسی که حقوق یک میلیونی میگیرد (10) درصد آن (100) هزار تومان و آنکه حقوقش (10) میلیون است (10) درصد آن یک میلیون میشود. آیا این کمک به شکاف بیشتر در پرداختها و توسعه بیعدالتی نیست؟ این کار در واقع نظام هماهنگ پرداخت حقوق را زیر پا میگذارد.
با سلاطین واردات و عوامل و مباشرین و مقصرین در قاچاق کالا برخورد قاطع شود. بدون ملاحظه و مماشات قانون «از کجا آوردهای» اجرا گردد و اموال نامشروع بازپس گرفته شود و به بیتالمال عودت داده شود و صدها برخورد شایسته و ضروری دیگر. همایشهای پرهزینه و بیثمر، سفرهای خارجی متعدد و بینتیجه، ریخت و پاشهای نابهجا و دردآور. به هر ترتیب درخصوص افزایش قیمت حاملهای انرژی و حذف یارانهها باید کار دقیق و کارشناسی و همهجانبه صورت پذیرد و مجلس اجازه نخواهد داد که در قالب لایحه بودجه یکشبه جامعه اینچنین گرفتار گردد و باید تجدیدنظر جدی شود.
سه، کسانی که در دستگاههای اجرایی (30) سال به خدمات آنها نیاز است و صلاحیت لازم را هم دارا هستند نام آنها کارمند است و والسلام، دیگر رسمی، پیمانی، قراردادی و شرکتی یعنی چه؟ این چه وضعیتی است که در ادارات ما حاکم است؟ نیرو باید امنیت شغلی و آرامش فکری داشته باشد. این تبعیضها شایسته این کشور نیست.
از ریاست محترم جمهور تقاضا دارم لایحه دائمی مدیریت خدمات کشوری را هرچه سریعتر تسلیم نماید تا این بیعدالتیها برطرف گردد و بساط تبعیض برچیده شود.
چهار، دادستان کل کشور میگوید که برخی مسئولان و آقازادهها در فساد اقتصادی دخیل هستند. خوب با آنها برخورد کنید، آنها را به مردم معرفی نمایید. این آقازادهها و یقهسفیدها اگر فرصت بیابند و با آنان برخورد نشود پدر این مملکت را درمیآورند. دستگاههای مسئول در برخورد با مفسدان اقتصادی تردید نکنند و اجازه ندهند مصالح نظام فدای منافع عدهای خاص گردد. باید با هر مسئول فاسد و طرفدار فساد برخورد انقلابی شود و به مردم معرفی گردد و مجلس نیز مکلف به حمایت است و البته حمایت خواهد کرد.
جمهوری اسلامی مبتنی بر عدالت است، سزاوار نیست افرادی فرصتطلب، مرفه بیدرد، مذبذب و ابنالوقت که ممکن است گاه لباس اصولگرا و گاه پوشش اصلاحطلب بر تن کنند احساس امنیت نمایند و موجبات بدبینی مردم را فراهم نمایند. چرا مؤسسات مالی باید به این روز مبتلا شوند؟ حتماً عدهای خوردهاند و بردهاند. خوب چهار نفر از این مفتخوران را در ملأ عام شلاق بزنید تا بساط فساد برچیده شود.
مطلب بعد فتنه 88 و حماسه (9) دی است. در فتنه 88 عدهای با اردوکشی خیابانی قانون را زیر پا گذاشتند و اصول و ارکان نظام را به مبارزه طلبیدند. امام (رحمهالله علیه) در زمان حیات مبارک خود خطاب به کسانی که مقابل قانون ایستادند و وحدت و امنیت کشور را شکستند فرمودند «غلط میکنید که قانون را قبول ندارید. قانون شما را قبول ندارد». در فتنه 88 عدهای با هدایت بیگانگان و برخی عناصر خودفروخته داخلی نظام را تا لبه پرتگاه بردند، دشمن را امیدوار کردند، آرامش و امنیت کشور را مختل نمودند، اموال عمومی را به آتش کشیدند، خون انسانهای بیگناه را بر زمین ریختند، عکس امام را پاره کردند و به اصل ولایت فقیه جسارت کردند، حرمت امام حسین (علیهالسلام) را شکستند و به صراحت فریاد زدند انتخابات بهانه است، هدف اصل نظام است. آری، اصل نظام را نشانه رفته بودند و البته صحنهگردان اصلی آنها نظام سلطه بود و پیادهنظام آنها سران فتنه، امروز نظام با آنها با رأفت اسلامی برخورد کرده است. اگر رأفت اسلامی شامل حال آنها نمیشد بهجای حصر و محدودیت میبایست با اشد مجازات با آنها برخورد میشد. فتنه 88 همانگونه که رهبر شجاع انقلاب فرمودهاند خط قرمز انقلاب است.
و اما برخی مسائل حوزه انتخابیه؛
تشکر از رئیس (فرهنگی ـ آقای دکتر وقت تمام شد) محترم جمهور، وزیر محترم راه و شهرسازی و سازمان برنامه و بودجه بابت (مساعدت ویژه در) ادغام آنتنی دورود، بروجرد در پروژه راهآهن دورود ـ خرمآباد ـ اندیمشک، ضمن تأکید بر تسریع در آغاز عملیات اجرایی این پروژه تقاضا دارم پیرو مطالبه برحق مردم شریف شهرستان بروجرد با تخصیص اعتبار لازم شاهد اجرای پروژه راهآهن بروجرد ـ ملایر و اتصال به شبکه ریلی باشیم. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، بقیه را به رسانهها بدهید، متشکرم) چون وقت کم است درخصوص تصفیهخانه، بیمارستان آیتالله بروجردی، بیمارستان کوثر و گازرسانی به روستاهای بروجرد هم از زحمات مسئولان تشکر میکنم و هم تقاضا دارم طبق قولهای دادهشده در جلسات حضوری تا حصول نتیجه پیگیری کنند. جمله آخر؛ دولت محترم به داد کارگران شهرداری و سامانکاشی بروجرد برسد. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، ناطق بعد را بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
ناطق اضطراری اول جناب آقای شهروز برزگرکلشانی نماینده محترم سلماس هستند، بفرمایید.

شهروز برزگر کلشانی
نطق 5دقیقه ای
بسمالله الرحمن الرحیم
ولادت امام حسن عسکری و میلاد حضرت عیسی مسیح را به تمام اهل دین در دنیا تبریک میگویم. به عنوان پیرو آیین محمد (صلیالله علیه و آله و سلم) پیامبر مهربانی، آرزو میکنم که بشر بر اساس آموزههای دینی به آرامش برسد. ترامپ نمونه نسل سیاستمداران فاقد اخلاق دینی است که بشر و سرنوشت او در افکار سیاسیاش جایگاهی ندارد. از زمانی که او رئیسجمهور آمریکا شده است چهره واقعی استکبار بیش از پیش بر همگان آشکار میشود.
فتنهافکنی در فلسطین منجر به اتحاد روزافزون مسلمانان دنیا و روسیاهی سازشکاران عرب شده است. به عنوان یک ایرانی افتخار میکنم که دنیا اکنون به مواضع حقانی کشورم پی برده است. بیتالمقدس متعلق به فلسطین بوده، هست و خواهد بود و رژیم اشغالگر قدس رژیمی نامشروع بوده، هست و خواهد بود.
در مورد بودجه سال 97 چند نکته به عرض میرسانم؛
1 ـ پرهیز از ایجاد شوکهای خطرناک مثل افزایش ناگهانی قیمت بنزین و حاملهای انرژی.
2 ـ منطقی کردن سقف بدهیهای دولت.
3 ـ لایحه بودجه نمایندگان را با تبصرهها سرگرم میکند و به جداول که مهمترین بخش بودجه است رسیدگی نمیشود.
4 ـ استفاده بیش از حد از صندوق توسعه ملی که پسانداز آن در بودجه (32) درصد دیده شده، ولی عملاً کمتر از (20) درصد پسانداز میشود.
5 ـ بودجه عمرانی (60) هزار میلیارد تومان است، بسیار ناچیز است، تازه اگر درآمدهای آن محقق شود.
6 ـ بودجه باید هدفدار باشد، باید بتواند چندین مشکل اساسی کشور را حل کند. مشکلاتی چون بیکاری جوانان و ازدواج آنان، معیشت مردم، بحث حقوق و مزایای بازنشستگان لشکری و کشوری و بازنشستگان تأمین اجتماعی، سودهای نامتعارف بانکی، مالیاتهای مأخوذه، بحث مهم کشاورزی و دامداری، بحث صنعت و معدن، مسأله مرزنشینان، مسائل روستاییان، حاشیهنشینان، مسائل حقالتدریسیها، نیروهای قراردادی، پیمانی، شرکتی ارگانها و سازمانهای مختلف و چندین مورد دیگر.
لااقل آخر سال بتوانیم بگوییم که ما یک، دو و سه این مشکلات را حل کردیم. حل همه این مشکلات نیاز به اتحاد دارد و نفاق کار افراد کوتهبین و منزوی است.
همکاران گرامی، آقای دکتر پزشکیان عزیز، رئیس محترم جلسه! مرز سلماس و گشایش مرز رسمی کوزهرش آرزوی دیرینه مردم شریف شهرستان سلماس است. هموارترین، کوتاهترین، بهترین، امنترین و زیباترین راه ارتباطی ایران و ترکیه راه ارتباطی سلماس است. من از دولت، از مسئولین ذیربط استدعا دارم برای اینکه مردم شهرستان سلماس به این آرزوی خود برسند اقدامات لازم و عاجل را انجام دهند.
تکمیل پایاب سد زولا و دریک و تکمیل سد دیرعلی را از وزارت جهاد کشاورزی و وزارت نیرو میخواهم. از دولت میخواهم در بخش لکستان، زولاچای، کناربروژ، کرهسنی، شپیران، کهنهشهر، مسائل منابع طبیعی و صنعتها و چاههای آب را مرتفع کند و حمایت قاطع خود را از کشاورزان و دامداران نشان دهد. زیرساخت شبکههای آب روستایی، توسعه شبکه برق در روستاها را خواستارم. هرچه سریعتر بازنگری نقشه طرح هادی در روستاهای سلماس پیاده شود تا ما بتوانیم فعلاً حداقل نیازهای برخی از مردم در روستاها را مرتفع کنیم.
مدارس شهرستان سلماس اصلاً حال خوبی ندارند و دانشآموزان عزیز از سقفهای ترکخورده کلاس درس هراس دارند. مسئولین ربط عنایت داشته باشند خواستار تکمیل (فرهنگی ـ وقت شما تمام شد) بیمارستان (160) تختخوابه شهرستان سلماس هستم. آقای دکتر اجازه بدهید، تنها شهرستان شطرنجی ایران و شهر سلماس اولین تولیدکننده سیب قرمز در کشور است. ضمن درخواست استقرار میز تصمیمگیری سیب قرمز در سلماس خواستار پیگیری جدی مشکلات باغداران و کشاورزان در شهرستان سلماس هستم. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) بازگشت آب کشاورزی انتقالداده شده قرهباغ به کشاورزان، تأمین سموم باکیفیت، صادرات محصولات باغی بهخصوص سیب در دستور کار دولت قرار گیرد. هزینههای کمرشکن (نایبرئیس ـ متشکرم، بقیه را به رسانهها بدهید) کاشت، داشت و برداشت سیب و فروش با قیمت فعلی اصلاً به سود باغداران نبوده و مطلب آخر؛ دریاچه ارومیه را دریابید. دریاچه ارومیه نیاز به بودجه شش میلیارد دلاری دارد. تهدیدهای دریاچه ارومیه، اگر دریاچه خشک شود تهدید آن هزار میلیارد دلار است. «ساغقالین ساغیاشاسین الله سیزه یاراولسون»

مسعود پزشکیان
یاشا، ناطق بعدی را بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
آخرین ناطق جلسه امروز جناب آقای روحالله بابائیصالح نماینده محترم بوئینزهرا و آوج هستند، بفرمایید.

روح اله بابائی صالح
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
رئیس و همکاران عزیز سلامعلیکم. مطلع سخنم را مزین میسازم به نام منجی عالم بشریت و حجت آسمانی، دادگری در استدامه فیوض الهی حضرت مهدی منتظَر و تبریک عرض مینمایم ولادت باسعادت امام حسن عسکری را به محضر برومندش و مقتدای مسلمانان و آزادگان حضرت امام خامنهای و ملت شریف ایران و همکاران محترم.
و اما درخصوص انتقال سفارت رژیم صهیونیستی اسرائیل به بیتالمقدس نخستین قبلهگاه مسلمانان توسط ریاست جمهوری آمریکا که دارای هدفی است، آن هدف هم سنجش غیرت مسلمانان جهان میباشد. در این میان موضع و جایگاه ایران اسلامی از دیدگاه امام راحل، مقام معظم رهبری، دولت، مجلس شورای اسلامی و ملت ایران برای همه واضح و آشکار میباشد. کشورهای مسلمان این را بدانند که هدف بعدی آمریکا و اسرائیل منابع و ثروتهای کشورهای آنان میباشد.
جناب آقای دکتر روحانی، ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران! بودجه ارائهشده توسط دولت دارای نقاط قوت و ضعف قابل توجهی میباشد. از اینکه بودجه در موعد مقرر قانونی تحویل داده شده است متشکریم. متأسفانه (66) درصد بودجه دولت مربوط به بودجه شرکتهای دولتی است و این یعنی اینکه در اصل (44) قانون اساسی و کوچکسازی و واگذاری امور به مردم کوتاهی شده است.
همکاران محترم! فروش نفت درآمد نیست، واگذاری سرمایه است. تنها درآمد فعلی واقعی کشور مالیات است. سهم مالیات از درآمد کشور (53) درصد است، اما سهم هزینههای جاری از جمع مصارف عمومی دولت (75) درصد، یعنی اینکه کشور برای تأمین هزینههای جاری دولت دستدرازی به سرمایههای بیننسلی کرده. نفت متعلق به آیندگان است، ما اجازه نداریم هم بنوشیم هم بخوریم و بر اساس گزارشهای مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی میزان وابستگی بودجه به نفت (36) درصد است و این بستگی کاملاً برخلاف سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری در رابطه با اقتصاد مقاومتی است. در لایحه بودجه 97 یارانه نقدی نان و خرید تضمینی گندم به شدت کاهش یافته است و این یعنی نان در سال 1397 گران میشود و این فشار به قشری است که برای زنده ماندن فقط نان و پنیر میخورند.
آقای رئیسجمهور! شما در لایحه بودجه، یارانه (35) میلیون نفر را حذف کردید و گفتید درآمد حاصله را برای اشتغالزایی هزینه میکنید، اما هیچ برنامهای ارائه نکردید. چه تضمینی وجود دارد؟ مردم این گرانی و مشکلات را تحمل کنند ولی مشکل جوانان و بیکاران حل شود.
استانی کردن بودجههای آموزش و پرورش و بنیاد شهید، کاهش اختیارات دولت و تفویض به استانها نیست، بلکه احاله مشکلات ملی به استانها است. مسئول حل مشکلات فرهنگیان و خاندان معظم شهدا و ایثارگران، دولت است نه استانداران و مشکل فرهنگیان و ایثارگران ملی هست نه استانی و محلی.
و اما درخصوص ردیف بودجهای برای استانهای کشور؛ استان قزوین با توجه به اینکه در سرانه درآمدزایی برای کشور در رتبه و جایگاه خوبی قرار دارد متأسفانه در تخصیص اعتبار سال آتی جزء آخرین استانهای کشور میباشد که جای رسیدگی و تأمل دارد و به تبع آن شهرستانهای محروم بوئینزهرا و آوج نیز متضرر خواهند شد.
تذکر به وزرای محترم؛
وزیر محترم آموزش و پرورش! بنده جزئی از فرهنگیان کشور میباشم و از نزدیک با این عزیزان در ارتباط هستم و میدانم و میبینم که چگونه در حوزه انتخابیه به سختی زندگی میکنند و معلمان بستههای حمایتی قریب به (15) ماه هست که حقوق و دستمزد دریافت نکردند و همچنین پرسنل اداری. چرا درخصوص معلمین حقالتدریس و آموزشیاران نهضت سوادآموزی تعیین تکلیف نمیکنید؟
وزیر محترم جهاد کشاورزی! چرا پول بیمه محصولات کشاورزی و خسارات ناشی از تأخیر در پرداخت خرید تضمینی محصولات کشاورزی را پرداخت نمیکنید؟
وزیر محترم ارتباطات! با توجه به اینکه اغلب ساکنین حوزه انتخابیه بنده روستایی بوده و دچار مشکل آنتندهی در ارتباطات میباشند، این عامل باعث شده است که اغلب جوانان و دانشجویان از این مناطق خارج شوند و در مناطق حاشیهنشین شهرها ساکن شوند. جهت رفع این مشکلات و جلوگیری از خالی شدن روستاها اقدام نمایید.
وزیر محترم نیرو! درخصوص تعیین تکلیف چاههای فاقد پروانه کشاورزان زحمتکش (فرهنگی ـ خیلی ممنون) چرا با توجه به مصوبه مجلس شورای اسلامی در سال 1389 هیچگونه اقدامی نمیکنید، چراکه با توجه به این مصوبه عدهای پروانه گرفتند و عدهای را ندادند. اللهم احفظ قائدنا امام خامنهای.

مسعود پزشکیان
9
اعلام وصول طرح تشکیل وزارت امور شهدا و ایثارگران با قید یک فوریت و رد فوریت آن

مسعود پزشکیان
دستور بعدی را اعلام بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
تشکر میکنیم، آقای دکتر! درخواست فوریت داریم برای تشکیل وزارت امور شهدا و ایثارگران که دوفوریتی درخواست داده بودند، الان میخواهند انشاءالله یکفوریتی مطرح کنند. حاجآقای نوروزی به نمایندگی از درخواستکنندگان موضوع را مطرح میکنند. جناب نوروزی بفرمایید.

مسعود پزشکیان

حسن نوروزی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم! ضمن عرض تشکر از رأی قاطع و اجماعی مجلس شورای اسلامی به پایتختی بیتالمقدس نسبت به فلسطین عزیز و جریحهدار، انتظار داریم که در این روز بزرگ و باعظمت، روز ولادت یازدهمین اختر تابناک امامت و ولایت آقایمان امام حسن عسکری (علیهالسلام) به عرایضی که اینجانب خدمت شما تقدیم میکنم توجه بفرمایید.
سروران محترم! آنچه ما مطرح کردهایم که در واقع عزیزانی به عنوان نماد نیروهای ارزشی مجلس شورای اسلامی که الحمدلله همه ارزشی هستند و امروز نشان دادند در بحث بیتالمقدس که چگونه از اسلام و مظلومین و محرومین دفاع میکنند، عنایت بفرمایید این بحث وزارت مطرح شده است. سروران عزیز! وزارت ایثارگران و امور شهدا و جانبازان از آنجایی که بنیاد شهید از برکات و صدقههای جاریه حضرت امام خمینی (رحمهالله علیه) میباشد (حضار صلوات فرستادند) این مرکز و بنیاد بیش از (3) میلیون نفر را به طور مستقیم و غیرمستقیم زیر پوشش دارد و این بنیاد اعتباری به کشورمان داده که کشورمان در ردیف کشورهای برتر دنیا از نظر دفاع از فرهنگ ایثار و شهادت قرار دارد.
به منظور نهادینه نمودن دفاع از امور ایثارگران و شهدا در هیأت وزیران و اعتباربخشی ملی و جهانی و همچنین نظارت جدی مجلس به تمامی وظایف و اعمال نهاد مذکور و توجه ویژه به امور فوقالذکر و امور شهدا و ایثارگران و جانبازان تا رسیدن به هدف سند چشمانداز در افق 1404 این طرح تقدیم شده است.
سروران محترم! چشمانداز (20) ساله جمهوری اسلامی ایران میگوید جمهوری اسلامی در افق این چشمانداز فعال، مسئولیتپذیر، ایثارگر و مؤمن خواهد بود. اگر بخواهیم بحث اینکه جامعه اسلامی ما جامعهای فعال، مسئولیتپذیر و ایثارگر و مؤمن به همه موازین انقلاب اسلامی باشد باید وزارتخانهای فعال، سختکوش، مجاهد و پیشرو، نه تنها در بحث امور شهدا، بلکه در بحث تمامی موازین و تمامی مسائل انقلاب اسلامی تلاشگر باشد.
سروران محترم! ما در برنامه ششم توسعه (50) مورد حکم و غیره نسبت به ایثارگران که تلاش فراکسیون و همه عزیزان، سروران من جناب جعفرزاده و رئیس فراکسیون شاهد جناب دکتر مفتح، فرزندان شهدا زحمت کشیدند (50) مورد را در برنامه ششم به تصویب رساندند. قانون جامع ایثارگران (76) ماده دارد، اما در بودجه امسال تنها سه مورد درباره ایثارگران ما مصوبه در لایحه بودجه داریم. یکی بحث رزمندگان معسر و یکی صعبالعلاجها و دیگر تسهیلات.
من میخواهم ببینم کی ما باید به این (76) ماده قانون جامع ایثارگران و این (50) مورد حکم و برنامهای که در برنامه ششم توسعه نسبت به ایثارگران آمده است عمل بکنیم؟ اگر ما وزارتخانه داشته باشیم و وزیری که مجلس به آن رأی بدهد و وزیری پاسخگو، قطعاً میتوانیم از ایثارگران عزیزمان دفاع بکنیم. ممکن است بعضیها بگویند اینجا بحث اصل (75) قانون اساسی مطرح میشود، من میخواهم عرض بکنم در این سازمان فعلی هر وزارتخانه میتواند (نایبرئیس ـ حاجآقا وقت شما تمام شده، متشکرم) پنج معاونت داشته باشد. سازمان بنیاد شهید و امور ایثارگران الان پنج معاونت دارد. (فرهنگی ـ خیلی متشکرم) آقای دکتر! یک لحظه من یک توضیحی بدهم (نایبرئیس ـ حاجآقا دیگر وقت شما تمام شده است) چشم، معاون توسعه مدیریت، معاون حقوقی، معاون فرهنگی، معاون تعاون و امور اجتماعی، معاونت بهداشت و درمان و حدود (10) مورد مدیرکل. قانون برنامه ششم توسعه میگوید حق افزایش ساختار اداری و افزایش نیروی انسانی برای هیچ وزارتخانهای ممکن نیست، ما هم قبول داریم و تا حداکثر دو برنامه هیچ افزایشی نخواهد بود. آنچه که میخواهیم اینجا مطرح بکنیم این است، با همین امکانات، با همین سازمان، با همین افراد و با همین بودجه ما خواستار وزارتخانه شدن بنیاد شهید و امور ایثارگران برای دفاع واقعبینانه از این قشر هستیم. سروران! خواهش میکنم به این رأی بدهید، متشکرم.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، مخالف صحبت کند.

غلامرضا کاتب
متشکرم، جناب آقای سیدمهدی مقدسی مخالف هستند، بفرمایید.

سیدمهدی مقدسی
مخالف
بسمالله الرحمن الرحیم
با گرامیداشت یاد و خاطره شهدای والامقام انقلاب اسلامی به ویژه شهدای مدافعین حرم.
دوستان عزیز! حضرت امام (رضواناللهتعالیعلیه) بنیاد شهید را به عنوان یک نهاد تشکیل دادند و فرمان تشکیلش را دادند. یقیناً مجلس شورای اسلامی باید توجهی به ایثارگران داشته باشد و نگاه مثبت مجلس شورای اسلامی در برنامه ششم توسعه جلوهگر شد. امیدوار هستم که مفاد آن در بودجههای سنواتی بیاید و اجرا شود.
اما تشکیل یک وزارتخانه جدید، در اکثر کشورهای دنیا تعداد وزارتخانهها کم است. در ژاپن با (135) میلیون نفر جمعیت (11) تا وزارتخانه دارد، الان ما (17) تا وزارتخانه داریم، تب تشکیل وزارتخانههای جدید را هم داریم. وزارت صنعت، معدن و تجارت در کمیسیون صنایع و معادن که یک کمیسیون تخصصی است رد شد. علتش هم این است که ما داریم تشکیلات اضافی درست میکنیم. نهاد بنیاد شهید اگر نیاز به اصلاح ساختار دارد قانون اصلاحی بدهیم. خدمات و ارائه خدمات مطلوب به خانواده شهدا حق این خانوادهها است و ما وظیفهمند هستیم که تمام برنامهها را متمرکز این موضوع کنیم که جبران مافات شود و حرکتهایی کند که حقشان هم هست.
البته متأسفانه در سالهای گذشته حمایت از خانوادههای ایثارگران داشتیم، ولی در عمل کاری برایشان نکردهایم. بنابراین حمایت از خانواده شهید تشکیل وزارتخانه که نیست، این است که ما باید اصلاح ساختار انجام بدهیم. وزارتخانههای دیگر هم همینطور، ما نبایستی مرتباً با احساسات تولید وزارتخانه کنیم، بلکه اصلاح ساختار انجام بدهیم، خدمات مطلوب به ایثارگران و خانوادههای معزز شهدا و جانبازان عزیز داشته باشیم که جلوه زیبایی از ایثارگری را در هشت سال دفاع مقدس به نمایش گذاشتند و در جبهههای مختلف از ارزشهای والای انقلاب اسلامی دفاع کردند. ولی مفهوم حمایت تشکیل وزارتخانه نیست.
بنابراین خواهش من از دوستان این است که ما اصلاحاتی انجام بدهیم، یعنی طرحهای دیگری بدهیم، اگر میخواهیم از خانواده معظم شهدا حمایت کنیم بیاییم ببینیم چرا قوانین قبلی اجرا نشده و مسائل مختلفش را دنبال کنیم، ولی در رابطه با تشکیل وزارتخانه یقیناً مشکلی از خانواده شهید حل نمیکند و ما بایستی برای ارائه خدمات مطلوب راههای بهتری را برگزینیم. یقیناً ما باید تجربه دنیا را در این خصوص داشته باشیم، اگر باز هم نیاز به مسائل مختلف دارد انجام بدهیم.
اما بحث نهاد بنیاد شهید توسط مقام معظم رهبری بارها مورد تأکید قرار گرفته، حضرت امام فرمان تشکیل داده، این یک نهاد است، نهادی که به فرمان حضرت امام شکل گرفته، دیگر تبدیلش به وزارتخانه شاید جایگاهی نداشته باشد. به هر شکل من ضمن تشکر از همکار عزیزم حاجآقای نوروزی خواهشم از همکاران این است که ما حمایت از خانوادههای معزز شهدا و ایثارگران را از این طریق دنبال نکنیم و روشهای معقول دیگری را به کار بگیریم و قوانینی که قبلاً تصویب شده از جمله برنامه ششم را مد نظر قرار بدهیم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان

غلامرضا کاتب
متشکر، جناب آقای پژمانفر موافق هستند، بفرمایید.

نصراله پژمان فر
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده هم وظیفه میدانم خدمت یکایک ملت شریف ایران ولادت باسعادت امام عسکری را تبریک عرض کنم و یومالله (9) دی را یادآوری کنم که روزی است که دشمنان انقلاب در این روز مأیوس از شیطنت خودشان شدند.
من از مخالف محترم تشکر میکنم که در واقع ادلهای را که مطرح کردند دقیقاً تأییدی بر این است که باید این اتفاق در این سازمان بیفتد. همانطور که اشاره شد مخاطبین این مجموعه حداقل (3) میلیون نفر جمعیت هستند که اینها جمعیت قابل توجهی هستند و ما امروز در آمارهایی که گرفته میشود بیشترین نارضایتی را در ارتباط با این نهاد داریم، بر اساس مراجعاتی که میشود و مشکلاتی که در پاسخگویی به مخاطبین دارند، نتیجهاش هم این است که علیرغم این همه خدماتی که داده شده نتوانسته یک رضایت نسبی را در بین مخاطبین، خانوادههای ایثارگران و شهدا ایجاد کند.
اما نکته اساسی اینجاست؛ همکاران بزرگوار! آیا راهاندازی یک وزارتخانه به معنای توسعه ساختار است؟ آیا اینکه ما یک وزارتخانه جدیدی راهاندازی کنیم معنایش این است که ما میخواهیم توسعه امکانات و نیرو بدهیم؟ یا اینکه معنایش ساماندهی شدن است؟ امروز راهاندازی وزارتخانهای که در این مجموعه است نه تنها توسعه امکانات و نیرو را در بر ندارد که مخالف محترم به آن اشاره کردند، بلکه دقیقاً ما حتی میتوانیم مدیریت نیرو و امکانات را هم داشته باشیم. عزیزان در تمامی کشور ملاحظه دارند یکی از جاهایی که امروز در تمامی استانها و شهرها دفاتر و نیروهایی دارد، یکی از آنها بنیاد شهید و ایثارگران است. عزیزان! ما کجا میخواهیم توسعه امکانات و زیرساختها را بدهیم؟ امروز اینها وجود دارد، ما فقط میخواهیم ساماندهی کنیم.
اینکه فرمودند نمیشود نهادها را تبدیل به وزارتخانه کرد، ما تجربههای زیادی در موضوع جهاد، سپاه و بسیاری از مراکزی داریم که وقتی اینها تبدیل به وزارتخانه شدند توانستند حرکتهای بسامانی را داشته باشند و نتایج خوبی را ایجاد کنند. من خدمت شما عزیزان عرض میکنم، امروز صحبت سر نظامدهی کردن، پاسخگو بودن و تحت نظام و برنامه قرار گرفتن است. مجلس به عنوان یکی از قوا که یکی از تکالیف اساسیاش نظارت بر دستگاهها است، عزیزان! امروز به هیچ وجهی نمیتواند نظارت بر عملکرد این بخش بسیار مهم را داشته باشد و ما نمیتوانیم پاسخگوی مردم باشیم در ارتباط با سؤالهایی که از این نهادی که با همه اعتبارات و خدماتی که دارد به این خانوادهها از این کانال باید برسد چطور دارد میرسد و چه شکلی دارد مدیریت میشود، ما نمیتوانیم پاسخ بدهیم. نه تنها ما، هیچ مجموعهای توانایی نظارت بر عملکرد این مجموعه را ندارد.
لذا من امیدوارم امروز با توجه به روشن بودن ادلهای که در ارتباط با این موضوع است، یعنی نه توسعه زیرساختها اتفاق میافتد، نه توسعه در نیرو اتفاق میافتد و نه اعتبارات این مجموعه تغییر پیدا میکند، تا پایان قانون برنامه ششم هم این مسأله کاملاً پیشبینی شده و حتی ما میتوانیم به عنوان یک بند به این موضوع الحاق کنیم که در این مجموعه اساساً هیچ تغییری شکل نگیرد. مطمئن باشید نقطهنظر دوستان تأمین است. علاوه بر این ما این را حتماً در این طرح به عنوان بند پیشنهاد میآوریم که این نگرانی برطرف شود و ما بتوانیم در این مجموعه مشکلات بسیار فراوانی را که (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) مخاطبین این مجموعهها دارند با بسامان کردن و نظامدهی این مجموعه داشته باشیم. (فرهنگی ـ متشکر) امروز در همه شهرستانهای ما دفاتر بنیاد شهید وجود دارد، همه اینها نیروهای مستعد دارند، ما نه میخواهیم مأموریتشان را اضافه کنیم، نه نیروهایشان را اضافه کنیم و نه ساختارشان را تغییر بدهیم. فقط یک ساختار اصلاحی به عنوان وزارتخانه خواهیم داشت. از همه دوستان تشکر میکنم، انشاءالله با یک رأی قاطع به این موضوع رأی بدهند.

مسعود پزشکیان
حضار 197 نفر، فوریت وزارت امور شهدا و ایثارگران مطرح است. نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام کنید. تصویب نشد، (31) درصد رأی آورد.

غلامرضا کاتب
آقای دکتر! جناب آقای اکبری رئیس کمیسیون کشاورزی تذکر (79) دارند، اگر اجازه بدهید اصرار دارند.

مسعود پزشکیان

علی اکبری بجنورد
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن احترامی که برای برادر عزیزم و همکار گرامیام جناب آقای اکبری نماینده محترم شیراز قائل هستم، تذکر ایشان دایر بر اینکه انتخاب اعضای کمیسیون تلفیق به نمایندگی از کمیسیون کشاورزی غیرقانونی است، مطلقاً وارد نیست، به این دلیل که بر اساس لیست ثبتشده در سیستم بیش از دوسوم اعضای کمیسیون در جلسه حضور داشتند و البته از (19) نفر حاضر پنج نفر در رأیگیری شرکت نکردند. بنابراین مطلقاً نمیشود به عزیزانی که با (14) رأی موافق به کمیسیون تلفیق راه پیدا کردند خدشه وارد کرد، لذا لازم میبینم که از حیثیت و پشتوانه این عزیزان حمایت کنم، متشکرم.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، متشکرم. آقای دکتر مطهری هم قرار است مسأله را پیگیری کند، حالا نتیجه را اعلام میکنیم.
10
تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به مسئولان اجرایی کشور

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
تذکرات کتبی
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور:
ـ آقای محمد عزیزی (ابهر، خرمدره و سلطانیه) به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص اینکه توقف خط تولید پراید که سالانه جان تعداد قابل توجهی از هموطنان را میگیرد ضروری است.
ـ آقایان: بشیر خالقی (خلخال و کوثر) و علی وقفچی (زنجان و طارم) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص عدم انتخاب پیمانکار برای پروژه خلخال ـ طارم.
ـ آقایان: محمدرضا صباغیانبافقی (مهریز، بافق، ابرکوه، خاتم و بهاباد) و اکبر رنجبرزاده (اسدآباد) به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص فشار بانکها به کشاورزان برای بازپرداخت وامهای کشاورزی علیرغم قانون برنامه توسعه ششم مبنی بر امهال سهساله وامهای کشاورزی.
ـ آقای نورمحمد تربتینژاد (گرگان و آققلا) به رئیسجمهور محترم درخصوص علت اعمال سیاستهای کاهش درآمد و افزایش هزینههای آب، برق، گاز و مالیات بر ارزش افزوده هتلهای استان گلستان و عدم رعایت حقوق و منافع مشروع هتلداران.
ـ آقای علیمحمد شاعری (بهشهر، نکا و گلوگاه) به وزیر جهاد کشاورزی درخصوص اختصاص مشوق و جایزه صادراتی برای مرکبات.
ـ آقای قاسم میرزائینیکو (دماوند و فیروزکوه) به اتفاق (12) نفر از نمایندگان محترم به وزیر امور خارجه درخصوص عدم حضور نماینده جمهوری اسلامی ایران در مجمع عمومی سازمان ملل به هنگام رأیگیری در محکومیت جنایات و کشتار مردم مظلوم میانمار.
ـ آقای سیدمحمدجواد ابطحی (خمینیشهر) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص ضرورت پرداخت حقالزحمه معلمان حقالتدریس و اجرای بند «و» از تبصره (9) لایحه بودجه 96.
ـ آقای محمد قمی (پاکدشت) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص تسریع در عملیات اجرایی و اتمام کمربندی پاکدشت.
ـ آقای رسول خضری (پیرانشهر و سردشت) به وزیر کشور درخصوص برخورد جدی و عاجل با عاملین قتل دو جوان کولهبر مرزی روستای بیتوش شهرستان سردشت که متأسفانه شب یکشنبه این هفته جان خود را از دست دادند.
ـ آقای احمد صفری (کرمانشاه) به رئیسجمهور محترم درخصوص بیتوجهی به مبارزه با قاچاق کالا و ارز و عدم کارایی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز. همچنین تأخیر طولانی در بهرهبرداری از راهآهن نهاوند ـ همدان به کرمانشاه.
ـ آقای شهابالدین بیمقدار (تبریز، آذرشهر و اسکو) به اتفاق (81) نفر از نمایندگان محترم درخصوص تقاضای تسریع در تخصیص بودجه ردیف (118ـ550000) تبصره (18) قانون بودجه 96.
ـ آقای عبداله حاتمیان (درگز) به رئیسجمهور محترم و وزیر راه و شهرسازی درخصوص کاهش اعتبار احداث تونل و جاده ترانزیتی اللهاکبر در درگز که درست نیست.
ـ آقای احمد بیگدلی (خدابنده) به وزیر نیرو درخصوص عدم رسیدگی به معضل آب شرب روستاییان شهرستان خدابنده.
ـ آقای عیناله شریفپور (ماکو، چالدران، پلدشت و شوط) به وزیر ورزش و جوانان درخصوص احیای ورزش روستایی و عشایری کشور.
به وزیر نیرو درخصوص تسریع در تأمین اعتبار خط انتقال فاضلاب شهر ماکو و اتمام تصفیهخانه.
ـ آقای سیدهادی بهادری (ارومیه) به وزیر جهاد کشاورزی درخصوص واردات سولفات آلومینیوم با تعرفه پایین که باعث عدم فروش این محصول تولید داخلی پتروشیمی ارومیه شده است.
ـ آقای رامین نورقلیپور (کردکوی، ترکمن، بندرگز و گمیشان) به وزیر جهاد کشاورزی و رئیسجمهور محترم درخصوص دلیل عدم پرداخت خسارت وارده بر باغات مرکبات شهرستانهای بندرگز و کردکوی که ناشی از یخبندان سال 95 تاکنون بوده است.
ـ آقای سیدحمایت میرزاده (گرمی) به وزیر نفت درخصوص علت بیتوجهی به مردم با بستن ایستگاه سیانجی انگوت و گرمی.
ـ آقای بیتاله عبدالهی (اهر و هریس) به وزیر محترم امور اقتصادی و دارایی درخصوص جمعآوری بانک توسعه و تعاون شهرستان هریس علیرغم چند سال فعالیت در آن شهرستان.
ـ آقای ولی داداشی (آستارا) به وزیر امور خارجه درخصوص کوتاهی در تمدید پروتکل گذر مرزی (45) کیلومتری مرزنشینان با کشور جمهوری آذربایجان.
ـ آقای حسین مقصودی (سبزوار، جغتای، جوین، خوشاب و داورزن) به وزیر جهاد کشاورزی درخصوص عدم پرداخت خسارات باغدارانی که محصولات آنان بیمه نبودند و به دلیل سرمازدگی و یخبندان از دست رفته است.
ـ آقای محسن بیگلری (سقز و بانه) به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص ضعیف بودن عملکرد مسئولین استانی آن وزارتخانه در استان کردستان و مشکل شدیدی که در حوزه آنتندهی موبایل و اینترنت به ویژه در روستاها داریم. اقدام فوری مورد انتظار است.
به وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص دانشگاه پیامنور کشور که از ضعف مدیریت شدید و پسرفت روزافزون رنج میبرد. اقدام فوری مورد انتظار است.
ـ آقایان: علی مطهری و محمود صادقی و خانمها: فاطمه سعیدی و طیبه سیاوشیشاهعنایتی (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر دادگستری درخصوص علت بیتوجهی به وضعیت متهمان رضا شهابی و مهدی خزعلی علیرغم وضعیت وخیم جسمی آنان.
ـ آقای محمد عزیزی (ابهر، خرمدره و سلطانیه) به رئیسجمهور محترم درخصوص مستقر نشدن ادارات دولتی در سلطانیه علیرغم اینکه بیش از چهار سال است به شهرستان ارتقا یافته است.
ـ آقای جلال محمودزاده (مهاباد) به وزیر نیرو درخصوص دلیل صدور مجوز احداث پمپ بنزین در جوار تاج سد مهاباد.
ـ آقای هادی شوشتری (قوچان و فاروج) به وزیر نفت درخصوص احداث جایگاه توزیع فرآوردههای سوختی در باجگیران.
ـ آقای علیرضا رحیمی (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به رئیسجمهور محترم؛ ضمن تشکر از تلاشهای معاون پارلمانی رئیسجمهور، ضرورت ایجاد انسجام بیشتر در معاونتهای پارلمانی وزارتخانهها و دستگاهها.
ـ خانم هاجر چنارانی (نیشابور و فیروزه) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص مسیر جاده نیشابور ـ بجنورد که نیازمند نگاه ویژهای است تا بتواند محرومیت منطقه را از بین ببرد و زودتر اتصال نیشابور با گرگان انجام شود. سالهاست این طرح نیمهتمام رها شده، رسیدگی کنید.
به وزیر ورزش و جوانان درخصوص ورزشگاه انقلاب نیشابور که علیرغم اینکه از سال 69 کلنگ خورده است و با (52) درصد پیشرفت فیزیکی، امروز ارتقا و تسریع روند آمادهسازی ورزشگاه را خواستاریم.
ـ آقای سیدجواد ساداتینژاد (کاشان و آران و بیدگل) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص تسریع در پرداخت خسارت بیمه کشاورزان شهرستانهای کاشان و آران و بیدگل.
ـ آقایان: محمدجواد فتحی و محمدرضا نجفی (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزرای بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص عدم برخورد با فروشندگان رسالهها و مقالات علمی علیرغم تصریح قانون مقابله با تقلب در تهیه آثار علمی.
به رئیسجمهور محترم درخصوص تقاضای صدور دستور صریح مبنی بر ممانعت از سفر وزیران با هواپیمای اختصاصی.
ـ آقای غلامرضا کاتب (گرمسار و آرادان) به وزیر جهاد کشاورزی درخصوص علت عدم پرداخت سهم دولت به کشاورزان بابت بهای جو.
ـ آقای منصور مرادی (مریوان و سروآباد) به وزرای کشور درخصوص عدم ساماندهی تانکرهای سوخت از کشور عراق و تردد نابهنجار آنها در جاده سنندج ـ مریوان که موجب نارضایتی مردم شده است.
به وزیر امور خارجه درخصوص تردد کامیونهای حامل سوخت کشور عراق در جاده سنندج ـ مریوان و ایجاد ترافیک سنگین.
ـ آقای شمسالله شریعتنژاد (تنکابن، رامسر و عباسآباد) به وزیر جهاد کشاورزی درخصوص عدم عمل سازمان دامپزشکی کشور به وظیفه خود در اعمال نظارت بر واحدهای مرغداری خصوصاً در زمینه مصرف دارو.
به وزیر نیرو درخصوص تأکید بر اجرای طرح شبکه فاضلاب شهر رامسر مانند سایر پروژههای قبلی بدون پشتوانه کارشناسی.
ـ آقای رضا انصاری (داراب و زریندشت) به وزیر جهاد کشاورزی درخصوص عدم پرداخت پول جو پس از گذشت هفت ماه از خرید جو از کشاورزان.
ـ خانمها: ناهید تاجالدین (اصفهان) و زهرا ساعی (تبریز، آذرشهر و اسکو) به وزیر ورزش و جوانان درخصوص عدم پرداخت معوقات فرهنگیان و معلمان حقالتدریس.
ـ آقای محمد حسینی (تفرش، آشتیان و فراهان) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه با توجه به گذشت حداقل شش ماه از تصویب و ابلاغ قانون مجازات انشعابات غیرمجاز آب، برق و گاز توسط مجلس شورای اسلامی، برای اجرایی شدن آن آییننامه اجرایی توسط دولت ابلاغ نشده است.
ـ آقای علیرضا رحیمی (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به اتفاق (260) نفر از نمایندگان محترم به رئیسجمهور محترم درخصوص عدم حضور معاونین بعضی از وزارتخانهها در مجلس که ضرورت دارد تذکر داده شود و از بابت عملکرد خوب و مؤثر معاونت پارلمانی رئیسجمهور که مورد تقدیر و تشکر قرار گرفته است و حکم ایشان توسط جنابعالی ابقا شده سپاسگزاریم.
ـ خانمها: سیدهحمیده زرآبادی (قزوین و آبیک و البرز)، سیدهفاطمه حسینی (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) و هاجر چنارانی (نیشابور و فیروزه) و آقای اکبر رنجبرزاده (اسدآباد) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص ضرورت حل مشکل ایاب و ذهاب دانشآموزان روستایی.
ـ خانمها: ناهید تاجالدین (اصفهان) و زهرا ساعی (تبریز، آذرشهر و اسکو) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص عدم پرداخت معوقات فرهنگیان و معلمان حقالتدریسی.
11
اعلام وصول (1) فقره طرح

محمد علی وکیلی
اصلاح قانون نحوه اعمال نظارت بر کاهش هزینههای غیرضرور و جلوگیری از تجملگرایی مصوب 27/9/1370 به صورت عادی اعلام وصول میشود.
12
تذکر آییننامهای و اخطار قانون اساسی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

اکبر رنجبرزاده
تذکر خارج از دستور جلسه امروز، جناب آقای ولی داداشی نماینده محترم آستارا بفرمایید.

ولی داداشی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران عزیز و همچنین ملت شریف ایران سلام و عرض ادب و احترام دارم. تذکر من برای شائبه اخیر در مورد گرانیها است. مثل اینکه نفس دولتمردان ما از جای گرم دارد بلند میشود. وضعیت اقتصادی و مالی مردم اصلاً مناسب نیست. جوانان مردم از فرط بیکاری و بیپولی به شغلهای کاذب مثل دستفروشی روی آوردهاند. خیلی از جوانهای این مملکت از بیکاری افسرده شدهاند. بسیاری از خانوادهها زیر خط فقر دارند زندگی میکنند و صورت خودشان را با سیلی سرخ کردهاند. افزایش قیمت بنزین اشتباه محض است. برای آقایانی که دم از افزایش قیمتها میزنند فرقی نمیکند، چون اقلام مصرفی بعضی از این آقایان دم در خانهشان میرود. شما که تخممرغخور نیستید، این مردم ضعیف و بدبخت هستند که تخممرغ غذای روزمرهشان است.
اما تذکر جدی من در مورد افزایش قیمت تخممرغ؛ آقایان نمایندگان! شما هم به این گوش بدهید، این افزایش قیمت مافیایی قطعاً بدون برنامه مافیایی نبوده است. نمایندگان مردم! من الان در این جلسه به شما عرض میکنم، چند ماه بعد برایتان روشن میشود، به شما عرض میکنم که مافیای واردات این وضعیت اسفبار را به وجود آوردهاند تا بتوانند توجیه برای واردات تخممرغ داشته باشند. آقای حجتی، وزیر محترم! کنترل بازار تخممرغ خیلی سختتر از توهین به کشاورز زحمتکش گیلانی است؟ جناب آقای حجتی! اگر با مافیای واردات محصولات کشاورزی همدست نیستید پس حواستان را جمع کنید که این مافیا کار خودشان را انجام ندهند. تشکر میکنم.

اکبر رنجبرزاده
تشکر از جناب آقای داداشی به خاطر رعایت وقت. جناب آقای محمد فیضی نماینده محترم اردبیل، نمین و سرعین بفرمایید.

محمد فیضی زنگیر
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و خداقوت خدمت همکاران عزیز. ما از حمایت علنی و پشتیبانی از جناب آقای دکتر روحانی مثل آن قضیهای که الان در فضای مجازی اتفاق میافتد پشیمان نیستیم و باز هم به تداوم عملکرد بهتر دولت تدبیر و امید کمک خواهیم کرد. ولی آقای دکتر روحانی! در کشور ما چه اتفاقی میافتد که با تغییر مدیران عملکردهای متفاوت در داخل یک مجموعه دیده میشود. برنامه انتقال آب ارس فاقد مجوزهای قانونی لازم بوده و کاملاً غیرقانونی است. تا دیروز بارها و بارها خانم دکتر ابتکار انتقال بین حوزهای آب ارس را غیرعملی و غیرممکن دانستند. همین الان هم با یک سِرچ ساده در گوگل اظهارات خانم دکتر قابل مشاهده است. اما چه اتفاقاتی افتاده که با تغییر مدیریت زمزمه انتقال آب ارس شنیده میشود؟ ما ذرهای هم بیشتر از سهم خود نمیخواهیم، ولی حق خود را میخواهیم و این قضیه را استانی هم صحبت نمیکنم، به صورت ملی میگویم. زمینهای کشاورزی زرخیز مغان را در کجای دنیا داریم؟ از لحاظ بهرهوری، کارایی و قانونی واقعاً این حق استان اردبیل است.
ما مطالعات مشاور یکم را که در سالهای 88 تا 92 انجام شده قبول داریم، در مطالعه مشاور سهم استان اردبیل (1) میلیارد و (600) میلیون مترمکعب در نظر گرفته شده که به صورت علمی، زیستمحیطی و اقتصادی در این مطالعه کاملاً مشخص است و صورت جلسه صوری و ساختگی سال 1392 را به هیچ وجه قابل قبول نمیدانیم و به این قضیه اعتراض داریم و انشاءالله آقای وزیر هم به اردبیل تشریف خواهند آورد، حتماً دغدغه مردم را خواهند شنید و از طرف مجمع نمایندگان استان، استاندار محترم، امام جمعه محبوب استانمان میخواهیم که این قضیه را مدیریت و حل کنند. (رنجبرزاده ـ تشکر).
همچنین از ابلاغ اعتبار تقویت فاضلاب شهرهای دارای تنش تشکر دارم و تخصیص کامل آن را در کل کشور خواستار هستم.

اکبر رنجبرزاده
ممنونم. جناب آقای سیدناصر موسویلارگانی نماینده محترم فلاورجان بفرمایید.

سیدناصر موسوی لارکانی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
میلاد امام عسکری و میلاد حضرت مسیح را تبریک عرض میکنم.
جناب آقای دکتر روحانی! به مردم وعده دادید آنقدر رونق ایجاد میکنیم که مردم نیاز به یارانه نداشته باشند، چه شد؟ آقای دکتر روحانی! مردم تحمل گرانی بنزین و حذف یارانهها را ندارند. شما به قانون عمل کنید و یارانه ثروتمندان را قطع کنید.
آقای دکتر اردکانیان! بحث زایندهرود که زخم کاری برای استان اصفهان است و منجر به نشست سی وسهپل و پلهای تاریخی دیگر شده، این معضلات و بحرانهای اجتماعی و سیاسی در منطقه نتیجه سوءمدیریت در بحث آب است. آقای دکتر اردکانیان! مردم و نمایندگان استان اصفهان با طرح جدید انتقال آب از سمیرم باشدت مخالفند و اجازه اجرای این طرح را نمیدهند. مسئولیت تبعات عملیاتی و زیستمحیطی این طرح با دولت و وزارت نیرو است.
جناب آقای ربیعی، جناب آقای دکتر روحانی! بازنشستگان فولاد تا کی باید برای احقاق حق قانونی خود سرگردان تهران و خیابانها باشند؟ یک بار مشکل این افراد را حل کنید. آقای دکتر ربیعی! چرا قانون پرداخت هماهنگ حقوق اجرا نمیشود؟ اگر این خلاف است چرا برای کارکنان تأمین اجتماعی اجرا شده است؟ اگر پول نیست باید برای همه پول نباشد.
آقای دکتر بطحائی وزیر محترم آموزش و پرورش! چرا پاداش پایانخدمت بازنشستگان آموزش و پرورش را پرداخت نمیکنید؟ چرا نیروهای خدماتی کار معین در آموزش و پرورش تعیین تکلیف نمیشود؟ از هیأت دولت میخواهم که مصوبه خود در مورد اصفهان را اصلاح کنند. فقط یک قسمت استان اصفهان مشکل خشکسالی ندارد، شرق و غرب و شمال و جنوب استان اصفهان در این خشکسالی خسارت دیده است. کارگروهی را برای رسیدگی به این مشکل در استان اصفهان تعیین کنید. شهرستانهای مختلف را بروند مشاهده کنند، خسارت را ببینند. (رنجبرزاده ـ تشکر) در شهرستان فلاورجان بخش قهدریجان به طور کلی نابود شده، کشاورزیاش تبدیل به کویر شده است. بخش مرکزی و بخش پیربکران نابود شده، در بخش پیربکران هیچ زمینی که کشاورزان بتوانند کشت کنند وجود ندارد. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) پس چرا میآیید بخشینگری میکنید؟ این مصوبه خلاف است و شما باید برای همه استان اصفهان این مصوبه را در نظر بگیرید.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون حاجآقا، متشکرم.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای علی بختیار نماینده محترم گلپایگان و خوانسار بفرمایید.

علی بختیار گلپایگانی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر اول به وزیر محترم راه و شهرسازی؛ علیرغم شروع پروژه راهآهن اراک ـ گلپایگان ـ اصفهان هنوز نسبت به تخصیص اعتبار و تزریق پول به پروژه اقدام نشده، بقیه خطوط ما، خط خمین ـ گلپایگان ـ خوانسار ـ دامنه امسال از (11) میلیارد تومان صرفاً (1) میلیارد تومان آن هم اوراق یکساله پرداخت شده است. در رابطه با تونل خوانسار ـ بوئین میاندشت (20) میلیارد تومان از این طرح برداشت شده، ما اینقدر به دنبال این هستیم که از الموت، آقایان هم نوشتهاند، اما همچنان این مشکل حل نشده است. از وزیر محترم راه و شهرسازی خواهش میکنیم هر چه زودتر به این موضوع رسیدگی کند.
دولت محترم عنایت داشته باشد که شرایط مردم شرایط بسیار سختی است. کار مردم در ادارات مختلف گیر افتاده، بالا رفتن قیمت تخممرغ و بعضی از کالاهای اساسی در این روزها واقعاً فشار زیادی را بر مردم وارد کرده است. ما در این روزها در شهرستان گلپایگان به دلیل عدم پرداخت (13) ماه حقوق کارگران دیارخودرو دچار تحصن این افراد و کارگران عزیز و زحمتکش بودیم و خواهش میکنیم که بین بخشهای مختلف کشور، دولت و بخشهای مختلف به این مشکلات رسیدگی و این مشکلات را رفع کنند. الان در گلپایگان هنوز مسائل کشاورزی و دامداریمان روز به روز شرایط سختتری را تجربه میکند. الان آفات بخش دامداریمان فشار زیادی را به دامداران سنتی و صنعتی وارد کرده و این مستلزم تصمیمگیری جدی است. در زمینه گردشگری و میراث فرهنگی آقایان خیلی قولها دادند، هیچکدام از این قولهایشان اجرایی و عملیاتی نشد تشکر میکنیم.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای بختیار به خاطر رعایت وقت ممنونیم. جناب آقای علی کرد نماینده محترم خاش، میرجاوه، بخش نصرتآباد و کورین بفرمایید.

علی کرد
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ابراز ارادت و احترام خدمت ملت بزرگ ایران مخصوصاً مرزداران غیور سیستان و بلوچستانی.
به ریاست محترم جمهور تذکر میدهم که چرا تخصیص اعتبارات و هزینهکرد آنها در استان پهناور سیستان و بلوچستان مخصوصاً حوزه انتخابیه اینجانب در خاش، میرجاوه، کورین و نصرتآباد در هالهای از ابهام قرار دارد و تمامی پروژهها و طرحهای عمرانی تعطیل است و ادارات، ارگانها و نهادها برای پرداخت بهای آب، برق و پول سوخت زمینگیر شدهاند، چه برسد به خدمترسانی به مردم؟ بنابراین در اسرع وقت دستور فرمایند تا در تمامی فصول، اعتبارات به صورت نقدینگی، شفاف، واقعی و عملیاتی پرداخت گردد.
جناب آقای رئیسجمهور! طرح و تصمیم دولت برای افزایش قیمت بنزین و فرآوردههای نفتی و قطع یارانهها ظلمی مضاعف به مردم کمدرآمد و آسیبپذیر جامعه و مناطق محروم سیستان و بلوچستان است و ما نمایندگان مردم با این طرح مخالفیم و با این ظلم شما شریک نمیشویم.
به وزارت محترم کشور تذکر میدهم که مصوبه اخیر آن وزارتخانه بدون کار کارشناسی و توجیه مردم و رعایت ملاحظات منطقهای نبوده است. درخصوص ساماندهی مرزی در قالب بازارچههای مرزی باعث گشته است که گذر مرزی کولهبار و عبور موقت مرزی میرجاوه به صورت کامل تعطیل شود و نارضایتی عمومی مرزنشینان را در پی داشته باشد. از طرفی مرزنشینانی که از طریق مرز و اشتغال به کار امرار معاش مینمایند بیکار شدهاند و این مسأله هم به امنیت منطقه خدشه وارد میکند و از طرفی جوانان جویای کار را به کارهای خلاف و کاذب قاچاق سوق میدهد. جوابگوی این معضل و مشکل چه کسی است؟ بنابراین بدون فراهم نمودن شرایط و بستر مناسب و زیرساختهای موجود چگونه میتوان این مصوبه شما را اجرا و عملی نمود؟ بنابراین دستور فرمایند تا فراهم نمودن شرایط و ایجاد زیرساخت و ملاحظات منطقهای، عبور مرزی موقت و گذر مرزی میرجاوه کمافیالسابق به فعالیت خود ادامه دهد. والسلام علیکم و رحمه الله جمیعاً

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای دکتر بیگدلی نماینده محترم خدابنده بفرمایید، تذکر دستور روز است.

احمد بیگدلی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و احترام و خستهنباشید و خداقوت خدمت همکاران عزیز و مردم شریف ایران اسلامی بالاخص مردم شهرستان خدابنده.
آقای دکتر! متأسفانه یک عزیز بزرگواری را به عنوان رئیس سازمان گردشگری و میراث فرهنگی انتخاب کردهاند که هنوز اسم بزرگترین غار خشکی خاورمیانه را هم نشنیده است. من از این بزرگوار میپرسم غار کتلهخور بزرگترین غار گردشگری خشکی خاورمیانه و ایران کجاست؟ اسمش را نمیداند. وقت نمیگذارد مسائل میراث فرهنگی شهرستان خدابنده را بررسی کند. بقعه قیدار نبی پیامبر خدا به مخروبه تبدیل شده، متأسفانه این عزیزان اصلاً توجهی نمیکنند.
بیمه روستاییان که قرار بود (10) سال سابقه داشته باشند، در سن (70) سالگی بازنشسته شوند، ما در طی این (38) سال گذشته برای این روستائیان چکار کردهایم؟ حداقل حقشان را به آنها نمیدهیم، کمترین امکانات زندگی را از آنها گرفتهایم، نه آب دارند، نه گاز دارند، نه برق دارند، نه جاده دارند، (10) سال حق بیمه ریختهاند، ولی متأسفانه این بازنشستگی را هم از آنها گرفتهایم. صندوق محصولات کشاورزی میرود محصولات کشاورزان را بیمه میکند، ولی متأسفانه موقع بازپرداخت هیچ تعهدی را عمل نمیکنند. آقای دکتر! یک سیل در شهرستان ما آمده، سازمان برنامه و بودجه قرار بود به (150) واحد (5) میلیون تومان بلاعوض بدهد، متأسفانه این را بعد از گذشت یک سال هنوز عملیاتی نکردهاند. در شهرستان ما در روستاها مردم از نبود نفت در بحث گرمایشی در این فصل سرد سال اذیت میشوند و مشکل دارند، نفت به آنها نمیدهند، گاز که گازرسانی نشد، حتی یک نفت ساده که الان روی دست ما مانده، از ما نمیخرند، تحریمها و مسائلی که دولت قبلی در طی مشکلاتی که برای مملکتمان ایجاد کردهاند، عدهای هم که در اثر برجام این گشایش ایجاد شد، به برجام حمله میکنند، حداقل نفت را به روستاییها نمیدهند. من از آقای رئیسجمهور خواهش میکنم (رنجبرزاده ـ تشکر) به کشاورزها رسیدگی کنند. کشاورزها همانهایی بودند که به شما رأی دادند، متشکرم.

اکبر رنجبرزاده
تشکر، جناب آقای کبیری نماینده محترم خوی و چایپاره تذکر دستور روز دارند، بفرمایید.

سیدتقی کبیری
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و احترام و عرض تبریک میلاد باسعادت امام حسن عسکری (علیهالسلام).
جناب آقای رئیس! من اصول (28) و (141) قانون اساسی را اخطار دارم. در اصل بیست و هشتم حق داشتن شغل را برای شهروندان مطرح میکند و در اصل (141) ممنوعیت دوشغله بودن است. جناب آقای رئیس و همکاران محترم! اینکه ما امروز در بهکارگیری بازنشستگان مقداری کوتاهی شده و همین الان بازنشستگانی داریم که در پستهای دولتی مشغول به کار هستند، البته من اینجا از بخشنامهای که وزارت کشور به استانداران درباره منع بهکارگیری بازنشستگان در پستهای دولتی را ابلاغ کردند تشکر میکنم. مشکل بیکاری ما امروز جزء اولویتهایی است که بایستی مجموعه دولت پیگیری کند و زمینه را برای ایجاد اشتغال و رشد و توانمندسازی نیروهای نسل جوان فراهم کنیم.
همچنین از استاندار محترم آذربایجانغربی جناب آقای شهریاری تشکر میکنم که این موضوع را از ابتدای ورود مطرح کردند و لذا من درخواست میکنم اسامی افراد بازنشستهای که در حال حاضر در مشاغل دولتی به کار گرفته میشوند به نمایندگان اعلام شود، ما هم پیگیری کنیم تا یک مقدار فضا برای جوانان بیکار به وجود بیاید. ممنون و تشکر.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای نیکزادیپناه نماینده محترم بم، ریگان، فهرج و نرماشیر بفرمایید. لطفاً کمتر از دو دقیقه صحبت کنید تا یکی از همکاران دیگر هم صحبت کند.

حبیب اله نیکزادی پناه
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
پنجم دیماه سالروز حادثه دلخراش زلزله سال 82 بم بود. بدین وسیله یاد و خاطره جانباختگان را گرامی میدارم و برای همه آن عزیزان از درگاه خداوند مغفرت و برای بازماندگان صبر همیشگی آرزو دارم.
اینجانب به نمایندگی از طرف مردم فرهیخته و متمدن بم بزرگ همدردی خویش را با مردم شریف شهرستانهای راور و کوهبنان از استان کرمان و مردم داغدیده و بزرگوار استان کرمانشاه اعلام میدارم. (14) سال از زلزله دلخراش بم گذشت، دولتمردان جمهوری اسلامی ایران و مردم مهربان ایران اسلامی و همچنین مردم نوعدوست و بعضی از دولتهای خارجی با کمکهای مالی و کالایی خود به مردم صبور و با ایمان و با اراده بم بزرگ، این شهر تخریبشده را ساختند. از همه عزیزان بینهایت سپاسگزارم. اما متأسفانه مسئولین وقت بدون بررسی، اتمام عملیات بازسازی ناشی از زلزله را اعلام کردند که دور از واقعیت بود و جفای بزرگی به مردم ستمدیده گردید. لذا ضمن تشکر از دولت تدبیر و امید از ریاست محترم جمهور تقاضا دارم برای بازسازی کامل خرابیهای بم کارشناسانی را جهت بررسی به منطقه اعزام و اعتبار لازم و کافی در نظر گیرد تا انشاءالله انتظار مقام معظم رهبری که عنایت ویژهای به بازسازی داشتند محقق گردد. (نایبرئیس ـ متشکرم، خیلی ممنون).
در پایان از حضور گرم وزرای محترم بهداشت و نیرو، آقایان دکتر قاضیزادههاشمی و دکتر اردکانیان و همچنین آقای رزمحسینی استاندار استان که در روز سالگرد در جمع مردم داغدیده حضور یافتند و مردم را خوشحال و امیدوار کردند و از زحمات بیدریغ برادرم خوبم جناب آقای شفیعی فرماندار وقت تشکر و قدردانی مینمایم.

اکبر رنجبرزاده
سرکار خانم خدیجه ربیعی نماینده محترم بروجن بفرمایید.

مسعود پزشکیان
خلاصه بفرمایید که به نماز برسیم.

خدیجه ربیعی فرادنبه
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام خدمت هیأترئیسه محترم و نمایندگان محترم مجلس.
تذکر اول من به وزیر نیرو جناب آقای دکتر اردکانیان؛ به خاطر تغییر دستگاه اجرایی مهمترین طرح آبرسانی به بیش از (50) درصد استان چهارمحال و بختیاری، جناب آقای دکتر اردکانیان! تصمیم جنابعالی بر تغییر دستگاه اجرایی آسیب بسیار جدی در روند پیشرفت پروژه بن ـ بروجن میباشد. با توجه به وضعیت بحرانی شهرستان بروجن که مقصد در این طرح میباشد، این تغییر دستگاه اجرایی موجب تأخیر در به بهرهبرداری رسیدن این پروژه است و هر گونه تأخیر در آبرسانی به مردم شریف شهرستان بروجن و استان چهارمحال و بختیاری را جنابعالی باید پاسخگو باشید. چرا اعتبار طرح مهم آبرسانی بن ـ بروجن کاهش یافته است؟
تذکر دوم به جناب آقای دکتر اردکانیان وزیر محترم نیرو! با توجه به مراجعات مکرر در تخصیص شهرستان بروجن از پروژه شهدای چشمهعلی ـ سولقان، علیرغم اینکه وزیر سابق نیرو دستور صریح دادند که با توجه به نیاز مبرم شهرستان بروجن، با توجه به اینکه دشتهای این شهرستان ممنوعه شده، صنعت شهرستان فلج شده، کشاورزی شهرستان فلج شده، کمبود آب شرب در این شهرستان به بحران رسیده، علیرغم این تأکیدات هیچ اقدامی بر تخصیص و قرار دادن سهمی از پروژه شهدای چشمهعلی ـ سولقان برای شهرستان بروجن بعد از گذشت (9) ماه از پیگیری هنوز صورت نگرفته است. اقدام فوری از وزیر نیرو انتظار است.
تذکر آخرم به وزیر محترم تعاون جناب آقای دکتر ربیعی است که رسیدگی فوری به علت قطع بیمه کشاورزان عزیز شهرستان بروجن است، تشکر.

مسعود پزشکیان
13
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

مسعود پزشکیان
هفته آینده هفته حضور نمایندگان در حوزه انتخابیه است، هفته بعد کمیسیونهای مجلس بودجه را بررسی خواهند کرد. لذا جلسه بعدی ما ساعت (8) صبح روز یکشنبه (24) دیماه 1396 و دستور جلسه دستور هفتگی است که اعلام خواهد شد. پایان جلسه را اعلام میکنم.