1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

مسعود پزشکیان
بسم الله الرحمن الرحيم
جلسه با حضور 198 نفر از نمايندگان رسمی است. دستور جلسه را اعلام بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحيم
دستور جلسه يكصد و سي و پنجم روز سهشنبه سي و يكم مردادماه 1396 هجريشمسي مطابق با بيست و نهم ذيالقعده 1438 هجريقمري:
1 ـ گزارش كميسيون برنامه و بودجه و محاسبات در مورد لايحه يكفوريتي حمايت از توسعه و ايجاد اشتغال پايدار در مناطق روستايي و عشايري با استفاده از منابع صندوق توسعه ملي (اعادهشده از شوراي نگهبان).
2 ـ گزارش كميسيون كشاورزي، آب و منابع طبيعي مبني بر رد تقاضاي تحقيق و تفحص از شناسايي دقيق برداشتهاي غيرقانوني آب رودخانهها و ارائه گزارش آن به مقامات ذيصلاح جهت ممانعت و برخورد قانوني.
3 ـ گزارش كميسيون قضائي و حقوقي در مورد لايحه مقابله با تقلب در تهيه آثار علمي. (اعاده شده از شوراي نگهبان)
4 ـ گزارش نهايي كميسيون اجتماعي در مورد تحقيق و تفحص از نوع برخورد با كارگران معدن روستاي آقدره تكاب.
5 ـ گزارش كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي در مورد طرح عضويت رئيس سازمان پدافند غيرعامل كشور در شوراهاي عالي.
6 ـ گزارش كميسيون شوراها و امور داخلي كشور در مورد علل ممانعت از برگزاري سخنراني آقاي دكتر علي مطهري نايبرئيس محترم مجلس در مشهد مقدس.
7 ـ گزارش كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي در مورد لايحه تشكيل سازمان صنايع دريايي نيروهاي مسلح.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

مسعود پزشکیان

محمدتقی نوران
(آيات 172 ـ 169 از سوره مبارکه «آلعمران» توسط قاری محترم آقای محمدتقي نوران تلاوت گرديد)
اعوذ بالله من الشيطان الرجيم ـ بسم الله الرحمن الرحيم
وَ لا تَحْسَبَنَّ الَّذِينَ قُتِلُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ أَمْواتاً بَلْ أَحْياءٌ عِنْدَ رَبِّهِمْ يُرْزَقُونَ * فَرِحِينَ بِما آتاهُمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ وَ يَسْتَبْشِرُونَ بِالَّذِينَ لَمْ يَلْحَقُوا بِهِمْ مِنْ خَلْفِهِمْ أَلاَّ خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَ لا هُمْ يَحْزَنُونَ * يَسْتَبْشِرُونَ بِنِعْمَةٍ مِنَ اللَّهِ وَ فَضْلٍ وَ أَنَّ اللَّهَ لا يُضِيعُ أَجْرَ الْمُؤْمِنِينَ * الَّذِينَ اسْتَجابُوا لِلَّهِ وَ الرَّسُولِ مِنْ بَعْدِ ما أَصابَهُمُ الْقَرْحُ لِلَّذِينَ أَحْسَنُوا مِنْهُمْ وَ اتَّقَوْا أَجْرٌ عَظِيمٌ *
(صدق الله العلی العظيم ـ حضار صلوات فرستادند)

مسعود پزشکیان
جزاك الله انشاءالله. از قاري محترم جناب آقاي محمدتقي نوران تشکر میکنیم، ترجمه آيات را بفرماييد.

محمدحسین فرهنگی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«هرگز گمان مبر آنان كه در راه خدا كشته شدند مردهاند بلكه زندهاند و نزد پروردگار خويش روزي داده ميشوند. آنان از آنچه خداوند از فضل خويش بديشان عطا كرده خوشحالند و با ياد كساني كه از پي آنان ميآيند و هنوز به آنان نپيوستهاند شادي ميكنند ميدانند آنها نه ترسي خواهند داشت و نه اندوهگين خواهند شد. شادمانيشان براي نعمت و فضل خداوند است و اينكه خداوند پاداش مؤمنان را تباه نميكند. همانان پس از زخمي شدن دعوت خدا و پيامبر را اجابت كردند براي كساني از آنان كه نيكي و پرهيزكاري كردند پاداشي عظيم خواهد بود». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ. صلوات بفرماييد (حضار صلوات فرستادند).
3
تصویب اصلاحات کمیسیون درخصوص لایحه حمایت از توسعه و ایجاد اشتغال پایدار در مناطق روستایی و عشایری با استفاده از منابع صندوق توسعه ملی (جهت تأمین نظر شورای نگهبان)

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام و ادب خدمت همكاران گرامي. دستور اول گزارش كميسيون برنامه و بودجه و محاسبات در مورد لايحه يكفوريتي حمايت از توسعه و ايجاد اشتغال پايدار در مناطق روستايي و عشايري با استفاده از منابع صندوق توسعه ملي، اعادهشده از شوراي محترم نگهبان است. آقاي رئيس! اگر اجازه بفرماييد پيشنهاد اصلاحي كميسيون را قرائت كنم تا مورد بحث قرار بگيرد.

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
در ماده (7) عبارت «نرخ سود ميانگين (6) درصد» جايگزين عبارت «نرخ سود متناظر» ميشود.
آقاي دكتر! بعد از اصلاح شوراي نگهبان پيشنهاد جديدي نداريم، از قبل روي اين ماده پيشنهاد بوده است.

مسعود پزشکیان

غلامرضا کاتب
آقاي رئيس! مخالف دارد. جناب آقاي نادر قاضيپور مخالف هستند، بفرماييد.

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام محضر ملت بزرگ ولايتمدار ايران اسلامي و رهبر عزيزمان و شما نمايندگان عزيز ملت در خانه ملت. همكاران عزيز! ضمن تشكر از كميسيون محترم برنامه و بودجه و محاسبات و جناب آقاي تاجگردون و همكاران زحمتكششان، آقاي پزشكيان! ما اينجا ميانگين آورده بوديم كه دقيقاً اين اضافه نشود. سود را مشخص كرده بوديم. الان نرخ سود متناظر را چه كسي تعيين خواهد كرد؟ آيا بانك مركزي و بانكها؟ به نظر من اينجا موجب اشكال خواهد شد، به طوري كه ما در بانكهاي مختلف اين كار را خواهيم كرد، هر بانك هم سليقه خودش را دارد. بانكهاي شخصي، بانكهاي شبهدولتي و بانكهاي دولتي. در نتيجه اگر در يك روستا از سه بانك سه نفر وام بگيرند، يك تعداد با سود بالا، يك تعداد با سود كم، يك تعداد هم در حد وسط پرداخت خواهند كرد. لذا انتظار داريم اين را قبول نكنيد، همان سود ميانگين (6) درصد را كه كارشناسي شده و به نفع روستاييان عزيز است، ما جهت حمايت از توسعه و ايجاد اشتغال پايدار در مناطق روستايي و عشايري، يعني براي كشاورزان عزيز، روستاييان و كارگران عزيز بعد از چند سال يك پولي وام ميدهيم تا اينها كار و تلاش كنند. لذا اگر ما اين را بگوييم «نرخ سود متناظر»، اين سود را چه كسي تعيين خواهد كرد؟ آقاي ابطحي! بايد مشخص شود، بله، من يك لحظه اشتباه كردم، اين (6) درصد درست است؟

مسعود پزشکیان
مخالف نيستيد؟ (قاضيپور ـ نه نيستم) ما مخالف نداريم. حضار 215 نفر، نمايندگان محترم در مورد اين اصلاحيه كه دادند رأي خودتان را اعلام بفرماييد. كميسيون و دولت موافق هستند. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.
4
رد تقاضای تحقیق و تفحص از شناسایی دقیق برداشتهای غیرقانونی آب رودخانهها و ارائه گزارش آن به مقامات ذیصلاح جهت ممانعت و برخورد قانونی

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدي گزارش كميسيون كشاورزي، آب و منابع طبيعي مبني بر رد تقاضاي تحقيق و تفحص از شناسايي دقيق برداشتهاي غيرقانوني آب رودخانهها و ارائه گزارش آن به مقامات ذيصلاح جهت ممانعت و برخورد قانوني در اجراي ماده (214) آييننامه داخلي است. من خواهش ميكنم سخنگوي محترم كميسيون كشاورزي جناب آقاي دكتر شاعري تشريف بياورند گزارششان را ارائه بفرمايند. آقاي دكتر! لطفاً محورهاي تحقيق و تفحص را هم قرائت بفرماييد.

علی محمد شاعری
بسم الله الرحمن الرحيم
خدمت همكاران عزيز عرض سلام و صبحبخير دارم. مبناي طرح تحقيق و تفحص توسط جناب آقاي دليگاني در خصوص برداشتهاي غيرمجاز از زايندهرود بوده كه ما بررسيها را انجام داديم. در كشور حدود (10) حوزه پرچالش مثل حوزه زايندهرود، قمرود، سفيدرود، اروميه و نظاير آن مثل كرخه وجود دارد كه مشابه زايندهرود هستند. حوزههايي كه پرچالش نيستند هر پنج سال يك بار توسط وزارت نيرو آماربرداري ميشود و حوزههاي پرچالش مثل زايندهرود هم هر دو سال دارد آماربرداري ميشود و آنجا مشاور هم توسط وزارت نيرو انتخاب شده و اين مشاور گزارشهاي خودش را هر دو سال يك بار به وزارت نيرو به كارفرماي خودش ميدهد و بر اساس آن گزارشها حتي به شوراي امنيت ملي، استانداري و دولت ميرود و تصميمات گرفته ميشود. محور تحقيق و تفحصي كه ايشان و تعدادي از دوستان فرمودند اين بود كه اين آماربرداريها صورت نميگيرد و به همين دليل بايستي تحقيق و تفحص صورت بگيرد.
بر اساس نامه (5199/4) مورخ 29/1/96 اين تحقيق و تفحص به كميسيون كشاورزي ارجاع شد كه شركت مديريت منابع آب شناسايي دقيقي از برداشتهاي غيرقانوني ندارد و وزارت نيرو هم بلافاصله گزارشهاي خودش را به كميسيون داد و متعاقب آن هم ما از كساني كه طرح تحقيق و تفحص را مطرح كرده بودند از آنها دعوت كرديم و بررسيهاي لازم انجام شد و در جلسه 13/4/96 و 18/4/96 اين تحقيق و تفحص مورد بررسي قرار گرفت و نهايتاً با اكثريت آراء ضرورت تحقيق و تفحص مبني بر آماربرداري از برداشت غيرمجاز رودخانههاي سراسر كشور رد شد. نه اينكه كميسيون كشاورزي اعتقاد داشته باشد كه الان اين آماربرداريها انجام نميشود، اعتقاد كميسيون كشاورزي بعد از آن گزارش اين بود كه برداشتها انجام ميشود و گزارشها هم توسط مشاورين ذيصلاح دارد انجام ميشود، منتها وزارت نيرو به تنهايي اگر خودش بخواهد جلوي برداشتهاي غيرمجاز را بگيرد ممكن است تبعات پرتنشي را در كشور داشته باشد.
ما بازديدي را از اروميه در سال گذشته داشتيم و تقريباً همه اعضاي كميسيون كشاورزي حضور داشتند، آنجا تصميم گرفته شده بود وزارت نيرو تمامي چاههاي غيرمجاز و برداشتهاي غيرمجاز را كنترل كند و اين اقدام و دستور وزارت نيرو در آنجا عليرغم اينكه يك دستور صحيح و قانوني بود با مقاومت شديد كشاورزان و بهرهبرداران غيرمجاز مواجه شده بود و جلسهاي را با استانداري و تمام ذينفعان گذاشته بوديم كه اين كار بايد انجام شود، ولي با يك مهندسي اجتماعي و تدبير خاص. لذا به اعتقاد كميسيون كشاورزي، وزارت نيرو در اين بخش هم آمارهاي لازم را دارد، هم اقدامات لازم را دارد انجام ميدهد، ولي به تنهايي در يك دوره كوتاهمدت نميتواند با اين معضل و چالش برخورد كند. در زايندهرود هم اعتقاد ما اين است كه اين برداشتهاي غيرمجاز وجود دارد و آمارهايش هم توسط وزارت نيرو هر دو سال يك بار برداشت ميشود. تمامي مراجع ذيربط هم اين اطلاعات را دارند، ولي براي اعمال اين برداشت غيرمجاز و جلوگيري از آن نيازمند يك همكاري همهجانبه توسط دستگاههاي نظارتي و امنيتي خصوصاً استانداري، وزارت نيرو و انشاءالله حمايت مجلس و تأمين منابع از سوي دولت است تا ما جلوي برداشتهاي غيرمجاز را بگيريم و بتوانيم آن جايگزينهاي مناسب را هم معرفي كنيم تا كشاورزان دچار چالشهاي بيش از اين نشوند. كميسيون هم اين تحقيق و تفحص را رد كرده است. والسلام عليكم و رحمه الله

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي دكتر! نماينده تحقيق و تفحصكنندگان بايد صحبت كند، آقاي حاجيدليگاني بفرماييد.

حسینعلی حاجی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحيم
شهادت حضرت جوادالائمه را خدمت همه همكاران عزيز تسليت عرض ميكنم. البته اينكه همكار عزيزمان فرمودند بحث يك حوزه خاص اينچنين نيست، بلكه عزيزاني كه تحقيق و تفحص را امضا كردهاند از نقاط مختلف كشور از جمله همكار عزيزمان آقاي قاضيپور از اروميه، همكار عزيزمان آقاي سليماني از كرمانشاه و همچنين همكاران ديگري از نقاط ديگر كشور هستند.
حيات و زنده بودن همه موجودات اعم از انسان، حيوان و گياه به آب بستگي دارد. شايد بر اين اساس است كه قرآن حيات همه موجودات را از آب ذكر ميكند از اين گذشته قسمت عمده بدن انسان و بسياري از حيوانات تا حدود (70) درصد از آب تشكيل شده است. واقعيت اين است، اگر سهلانگاري ديروز در برابر وابستگي به نفت، كشور را امروز از توسعه در ابعاد مختلف باز داشته است، بيتفاوت در برابر بحران آب ما را در برابر فاجعه بزرگي قرار خواهد داد كه چارهاي جز تسليم در برابر آن نخواهيم داشت.
از بس مكرر شنيدهايم كه جنگ آينده جنگ آب است آن هم نه بين ملل مختلف، بلكه بين اقوام و مناطق مختلف كشور ظاهراً در برابر آن واكسينه شدهايم. وجود اختلاف و حوادث گاه و بيگاه مناطق گوناگون هم نتوانسته ما را به فكر فرو ببرد تا چارهاي بينديشيم. آقاي قاضيزاده! اين وقت را بزنيد كه ما (10) دقيقه وقت داريم، الان در صفحه نزدهاند.
درگيريهاي پراكنده در گوشه و كنار كشور زنگ خطري است كه اگر جدي گرفته نشود و براي آن چارهانديشي نشود تبعاتي به مراتب بيشتر و بزرگتر از يك جنگ خواهد داشت. همكاران گرامي! جرقه و منشأ وضعيت امروز بعضي از كشورها ناشي از اختلافات آب بين بعضي از مناطق آن كشور بوده است. (97) درصد آبهاي كره زمين درون اقيانوسها است و (2) درصد آن يخ ميباشد و ما آب مورد نياز خود را از (1) درصد باقيمانده تهيه ميكنيم كه (90) درصد اين (1) درصد هم از آبهاي زيرزميني است كه ميزان قابل توجهي از آن شور ميباشد. بر اساس تحقيقات سازمان ملل تا سال 2025 تعداد كشورهايي كه از كمبود آب رنج خواهند برد به (30) كشور ميرسد كه (18) كشور آن در غرب آسيا و شمال آفريقا است و در اين بين وضعيت ما به دليل اقليم خشك و بياباني نگرانكنندهتر است.
طبق آمارهاي رسمي و به اعتقاد كارشناسان، ايران در آستانه بحران آب به سر ميبرد و طي سالهاي نزديك تأمين آب به يكي از بزرگترين چالشهاي كشور در بسياري از استانها، شهرها و مناطق تبديل خواهد شد. كاهش متوسط بارندگي در كشور از (220) تا (250) ميليمتر در (15) سال گذشته به (240) ميليمتر در (9) سال اخير رسيده است. در حالي كه ميانگين جهاني (850) ميليمتر است، يعني بيش از سه برابر ايران.
بيشترين ميزان پتانسيل آب شيرين تجديدشونده كشور هم (130) ميليارد مترمكعب در سال است كه در مقايسه با كشورهاي مهم آبي جهان مانند برزيل، روسيه، كانادا و چين عدد بسيار كمي محسوب ميشود و حتي نسبت به همسايه غربيمان تركيه هم حدود (70) ميليارد مترمكعب كمتر است و قطر (15)، كويت (2) و امارات (3) ميليارد مترمكعب بيشتر از كشور ماست.
از سوي ديگر مصرف و اتلاف منابع آب در ايران بسيار بالاتر از استانداردهاي جهاني است. براي مثال ميانگين جهاني مصرف آب به ازاي هر نفر در شبانهروز حدود (150) ليتر است، در حالي كه در ايران اين عدد به بيش از (250) ليتر ميرسد و اتلاف و يا همان هدررفت آب در جهان بين (9) تا (12) درصد است. لكن در ايران اين مقدار به (28) تا (30) درصد ميرسد، يعني حدود سه برابر استاندارد جهاني.
همكاران عزيز! در تشديد بحران آب نكته قابل تأمل و مهم سوءاستفاده اندكي قليل از عدم نظارت، عدم ضمانت اجراي مؤثر و برداشت غيرمجاز از منابع آبي كشور در دو بخش آبهاي سطحي يعني آب رودخانهها، دريا، انهار و سفرههاي زيرزميني است. در حالي كه (92) درصد منابع آبي كشور در بخش كشاورزي مصرف ميشود به نظر شما مديريت مصرف و نظارت بر برداشتهاي غيرمجاز در كدام بخش بايد جدي گرفته شود، بخش مصارف خانگي كه (6) درصد است يا صنعت كه (2) درصد مصرف آب را دارد؟
تجربه ثابت كرده است هرگاه صحبت از برداشت غيرمجاز از منابع كشور ميشود، چوب آن بر سر تعدادي افراد مستضعف و بيچارهاي فرود ميآيد كه بعضاً با چند انشعاب غيرمجاز مبادرت به تأمين چندده ليتر آب مورد نياز خود ميكنند. هرچند اين اقدام در حد و اندازه خود مذموم و ناصواب است، اما هدف ما از برداشت غيرمجاز از منابع آبي كشور كساني هستند كه با نصب تلمبه و پمپ در رودخانهها و انهار عمومي كه برابر اصل (45) قانون اساسي از انفال محسوب ميگردند و بايد در اختيار حكومت جهت مصرف عامه قرار بگيرد، مبادرت به برداشت غيرمجاز ميليونها مترمكعب آب آن هم براي اميال و اهداف شخصي خود به قيمت نابودي محيط زيست و محروميت ديگران از استفاده از اين نعمت خدادادي ميكنند. هدف ما كساني هستند كه با حفر غيرمجاز چاه در اراضي خود به حقوق كشاورزان و مردم منطقه تجاوز ميكنند. جامعه هدف اين تحقيق كساني هستند كه مجوز براي برداشت مقدار معيني از منابع آبي را دريافت ميكنند، اما به دليل عدم نظارت يا داشتن ارتباط و زد و بندهاي پشت پرده چندين برابر بيشتر از حق قانوني خود برداشت ميكنند. يا كساني كه در انجام مسئوليت نظارت يا صدور مجوز سهواً و يا عمداً سهلانگاري ميكنند.
همكاران عزيز! از مجموع (755) هزار چاه آب كشاورزي (330) هزار چاه فاقد پروانه يا به عبارتي غيرمجاز ميباشد. (90) درصد چاههاي داراي مجوز برداشت مازاد بر پروانه دارند. قبل از شيوع خشكسالي ميزان منابع آب سطحي به طور متوسط (82) ميليارد مترمكعب بود، در حال حاضر اين ميزان به حدود (45) تا (50) ميليارد مترمكعب آب رسيده است. به عبارتي (32) تا (37) ميليارد مترمكعب كاهش داشتهايم. سهم عمدهاي از آب بخش كشاورزي كه (92) درصد منابع آبي را مصرف ميكند از چاهها يعني منابع زيرزميني تأمين ميشود و به دليل كاهش آبهاي سطحي ميزان برداشت از آبهاي زيرزميني سالانه (5) ميليارد مترمكعب افزايش دارد. ميزان برداشت آب در ششماهه اول سال آبي 95 از سدهاي كشور حدود (30) درصد نسبت به مشابه سال 95 افزايش داشته است. آيا اينها تهديد نيستند؟ آيا نبايد احساس خطر كنيم؟ آيا در قبال آيندگان مسئوليتي نداريم؟
همكاران عزيز! چرا بايد براي كاهش (1) درصد تلفات يا هدررفت آب در شبكه (1200) ميليارد تومان هزينه كنيم و بعد در جايي، افرادي محدود، ميليونها مترمكعب آب به صورت غيرقانوني و غيرمجاز برداشت كنند؟
چرا بايد آبي را كه وجود خارجي ندارد دستگاههاي ذيربط به مردم در قالب حق اشتراك و يا غيره واگذار كنند؟ و مردم به پشتوانه اين حق و اعتماد سطح زير كشت خود را توسعه دهند و بعد دستگاه دولتي به تعهد خود عمل نميكند و كشاورزان مظلوم متضرر ميشوند.
چرا (90) درصد برداشتهاي غيرمجاز توسط چاههاي داراي مجوز صورت ميگيرد؟ مگر نظارتي اعمال نميشود؟
عزيزان! آنچه مسلم است خطر نزديك است. جدي، قطعي، فراگير و نتيجه آن فاجعهآميز است. خطر فراگير است چون سالهاست مردمان استان خوزستان در پي سفرهاي استاني هر مسئول خواسته اصلي آنها در گرماي طاقتفرساي جنوب تأمين حداقل آب است. فراگير است چون سالهاست كه شاهد مرگ درياچه اروميه هستيم. فراگير است چون نابودي مزارع سرسبز شمال را با چشمان ميبينيم. فراگير است چون از زايندهرود اصفهان فقط خشكرودي بيشتر باقي نمانده است. فراگير است چون نشست زمين در دشتهاي جنوبي تهران (90) برابر بيشتر از استانداردهاي اروپا گزارش شد و در دشت نوئينآباد (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون) هنوز وقت دارم، نتيجهگيري كنم؛ همچنين راجع به يزد، خراسانجنوبي، بوشهر، هرمزگان، كرمانشاه، كردستان، آذربايجانشرقي، كرمان و ديگر نقاط را هم در اين دفاعيه و لايحه آورده بودم كه ميگويند فرصت كم است. لذا عزيزان! طرحي كه ما پيشنهاد داديم اين است كه حقيقت روشن شود. ما كه نگفتيم حق كسي تضييع شود، ما ميگوييم آنچه كه قانون است اعمال شود، ما ميگوييم آنچه كه امكان دارد داده شود، نه اينكه ما بياييم به نحوي برداشتمان را انجام بدهيم كه نسلهاي آينده با مشكل مواجه شوند. (اميرآباديفراهاني ـ جناب آقاي حاجي! تشكر ميكنيم، وقتتان تمام است) عزيزان! اين مشكل همه شماست. ما ميگوييم آنچه كه حق و عدالت است اعمال شود و بدانيم كه اگر امروز (نايبرئيس ـ خيلي ممنون آقاي حاجي، زماني كه جلوي شماست را دو دقيقه ديرتر محاسبه كردند) آقاي پزشكيان! من يك نكته عرض كنم كه اين تحقيق و تفحص را همه ميتوانند شركت كنند، همه عزيزان خوزستاني و ديگر استانها ميتوانند بيايند در اين تحقيق و تفحص شركت كنند و انشاءالله حق روشن شود.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
چون گزارش كميسيون به رأي گذاشته ميشود، رد به رأي گذاشته ميشود، يعني موافقين تحقيق و تفحص بايد مخالف رأي بدهند و بالعكس.

مسعود پزشکیان
حضار 219 نفر، نظر كميسيون بر رد تحقيق و تفحص است. نمايندگان محترم رأي خودتان را اعلام بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب نشد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي دكتر! چون مخالفين هم به نصاب (50) درصد نرسيدند بايد انجام آن را مجدداً به رأي بگذاريد.

مسعود پزشکیان
حضار 219 نفر، كساني كه موافق تحقيق و تفحص هستند رأي خودشان را اعلام بفرمايند. (قاضيزادههاشمي ـ موافقين با تحقيق و تفحص بايد «چهار» و مخالفين «دو» بدهند») پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب نشد.
5
تصویب اصلاحات کمیسیون در خصوص لایحه پیشگیری و مقابله با تقلب در تهیه آثار علمی (جهت تأمین نظر شورای نگهبان)

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي رئيس! دستور بعدي گزارش كميسيون قضائي و حقوقي در مورد لايحه مقابله با تقلب در تهيه آثار علمي است. اگر اجازه بفرماييد پيشنهاد اصلاحي كميسيون را قرائت كنم.

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
تبصره (9) مادهواحده بهشرح زیر اصلاح میشود:
تبصره 9 ـ دانشگاهها، پژوهشگاهها، مؤسسههاي آموزش عالي، پژوهشي فناوري دولتي و غيردولتي زير نظر وزارتخانههاي علوم، تحقيقات و فناوري و بهداشت، درمان و آموزش پزشكي از جمله دانشگاه علميكاربردي، دانشگاه آزاد اسلامي، جهاد دانشگاهي، مؤسسههاي آموزش عالي غيردولتي غيرانتفاعي، مؤسسههاي وابسته به دستگاههاي آموزش عالي غيردولتي غيرانتفاعي، مؤسسههای وابسته به دستگاههای اجرايي و دانشگاه فرهنگيان و همچنين حوزههاي علميه موظف هستند از اين پس، پيشنهادها (پروپوزالها)، پاياننامهها و رسالههاي دانشجويان تحصيلات تكميلي خود را كه فاقد طبقهبندي هستند در سامانههاي اطلاعاتي پژوهشگاه علوم و فناوري اطلاعات ايران (ايرانداك) ثبت و تأييد كرده و فايل تمام متن و نتيجه را همانندجويي كنند. ارائه گواهي ثبت و بارگذاري فايل تمام متن و نتيجه همانندجويي اين مدارك براي هرگونه پرداخت مالي به استادان راهنما، مشاور و داور و تخصيص امتياز در ترفيع و ارتقاي آنها و همچنين دانشجويان الزامي است.
آقاي دكتر! روي اين گزارش هم پيشنهادي نيست، پيشنهادها از قبل است. مخالف و موافق صحبت كنند؟

مسعود پزشکیان

غلامرضا کاتب
مخالف گزارش كميسيون جناب آقاي مهرداد لاهوتي هستند، جناب آقاي لاهوتي در خدمت شما هستيم.

مهرداد لاهوتی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
جناب آقاي دكتر پزشكيان، آقاي رئيس! يك نكتهاي را عرض كنم شايد موضوع با ارائه طريق شما حل شد. ببينيد! در تبصره (9) آمده: حوزههاي علميه و همچنين دانشگاهها، پژوهشگاهها، مؤسسههاي آموزش عالي، پژوهشي فناوري دولتي و غيردولتي زير نظر وزارتخانههاي علوم، تحقيقات و فناوري و بهداشت و درمان هستند. آقاي دكتر! ميخواهم جنابعالي يك ارائه طريقي بفرماييد شايد مخالفت من موردي نداشته باشد، راهنمايي بفرماييد.
عرض من اينجا است كه در تبصره (9) آمده حوزههاي علميه و همچنين دانشگاهها، پژوهشگاهها، مؤسسههاي آموزش عالي و غيره، گفته زير نظر وزارت علوم است. بحث من اينجاست؛ آيا حوزههاي علميه زير نظر وزارت علوم هستند و الان دارند فعاليت ميكنند؟ يعني واقعاً به وزارت علوم وابستگي دارند؟ اگر واقعاً دارند ما بياطلاع هستيم كار درستي است، ولي اگر حوزههاي علميه يك شخصيت مستقلي هستند، (آقاي قاضيپور! اين گلابيها را خوردي يك لحظه اجازه بده ما صحبت كنيم) آقاي دكتر پزشكيان! من فقط اين رفع ابهام را سؤال دارم، سؤال من اين است كه آيا حوزههاي علميه زير نظر وزارت علوم هستند يا نه؟ اگر واقعاً زير نظر وزارت علوم هستند اشكالي ندارد، اين متن درست است، ولي اينجا گفته حوزههاي علميه بايد زير نظر وزارت علوم باشند.

مسعود پزشکیان
قبول است، حق با شماست. سخنگوي كميسيون قضائي! اينكه رفع ابهام نشده است.

مهرداد لاهوتی

مسعود پزشکیان
بفرماييد توضيح بدهيد حوزه علميه زير نظر وزارت علوم هست يا نيست. رفع ابهام كنيد.

غلامرضا کاتب
آقاي نوروزي! شما بفرماييد بنشينيد هنوز موافق صحبت نكرده است.

مسعود پزشکیان
آقاي بائوجلاهوتي بفرماييد.

مهرداد لاهوتی
آقاي دكتر پزشكيان! عرض من اين است كه شما اگر رفع ابهام بفرماييد شايد مخالفي وجود نداشته باشد. آقاي دكتر! ابتداي تبصره (9) آمده حوزههاي علميه و دانشگاهها زير نظر وزارت علوم، تحقيقات و فناوري است. دانشگاهها قبول است، بحث من اينجا بود كه حوزههاي علميه يك شخصيت مستقلي دارند، زير نظر وزارت علوم نيستند. اگر واقعاً اين متن باشد غلط است، بحث من اينجاست. حالا دوستان ميگويند كه اين موضوع اصلاح شده، اگر اصلاح نشده و حوزههاي علميه زير نظر وزارت علوم باشند اين عبارتي كه كميسيون اصلاح كرده عبارت غلطي است. دوستان! عرض من اين است، اين حوزههاي علميه بايد اصلاح شود. بايد جايش از ابتداي متن عوض شود، حوزههاي علميه را بايد برداريم. حوزههاي علميه يك شخصيت مستقلي هستند، ممكن است با وزارت علوم همكاري داشته باشند، اما زير نظر و تابع سياستهاي وزارت علوم نيستند.

غلامرضا کاتب
ممنون جناب آقاي لاهوتي. جناب آقاي جليل رحيميجهانآبادي موافق هستند، جناب آقاي رحيمي در خدمت شما هستيم.

جلیل رحیمی جهان آبادی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
صبح همكاران عزيز بخير. جناب آقاي رئيس! آنچه را كه شوراي محترم نگهبان و جناب آقاي لاهوتي ميفرمايند درست است. ميدانيد حوزههاي علميه زير نظر وزارت علوم يا وزارت بهداشت و درمان نيست، اما در متني كه در كميسيون اصلاح شده اين مشكل رفع شده، به اين ترتيب كه ما ابتدا مجموعه دانشگاههاي زيرمجموعه وزارت علوم و بهداشت و درمان را آورديم و در انتهاي متن اضافه شده «و همچنين حوزههاي علميه». با اين اصلاح اولاً حوزههاي علميه از دانشگاهها تفكيك ميشود، درثاني آن نظارتي كه بايد بر آثار علمي انجام شود در حوزههاي علميه هم اعمال شده، چون به هر حال استفاده كردن از مقالات و مطالب ديگران ممكن است در همه جا رخ بدهد و اين لايحه براي پيشگيري از تقلب در آثار علمي است. به هر حال بايد بر همه مراكز علمي نظارت دقيق انجام شود تا كپيكاري نشود، تا تقلب در آنها رخ ندهد. منتها اين ايرادي كه گرفتند ايراد درستي است، فرمايشات جناب آقاي لاهوتي هم درست است. اين متن الان اصلاح شده، ما ابتدا دانشگاهها را آورديم و در انتها اضافه شده، بعد از «دانشگاه فرهنگيان و همچنين حوزههاي علميه» كه ديگر آن مشكل ايراد شكلي هم كه شوراي محترم نگهبان گرفتند و مخالفين محترم اشاره داشتند رفع و اصلاح شده است.

مسعود پزشکیان
متشكرم، سخنگوي كميسيون بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي دكتر! من يك توضيحي بدهم. اين متني كه كميسيون حقوقي و قضائي داده «حوزههاي علميه و همچنين» اول است، منتها پيشنهاد دوستان كميسيون آموزش و تحقيقات اين بود كه «و همچنين حوزه علميه» در آخر بيايد. ظاهراً دوستان ميفرمايند اگر به آخر بيايد اين ابهام باقي ميماند و مسأله حل نميشود. بنابراين قرائتم را اصلاح ميكنم، تبصره (9) اينطور است: «حوزههاي علميه و همچنين دانشگاهها» و ادامه آن. جناب آقاي نوروزي بفرماييد.

مسعود پزشکیان
آقاي نوروزي! البته اين را هم توضيح بدهيد مسائل آموزشي و علمي بايد زير نظر وزارت علوم باشد، يعني بحثش اين نيست كه حوزه زير نظر وزارت علوم بيايد، ولي در مورد بحثهاي مدرك، وزارت علوم بايد نظر بدهد، اينكه روشن است.

حسن نوروزی
بسم الله الرحمن الرحيم
«لا حول و لا قوه الا بالله العلي العظيم حسبنا الله و نعم الوكيل نعم المولي و نعم النصير»
سروران محترم! ضمن عرض تسليت شهادت نهمين اختر تابناك امامت و ولايت جوادالائمه، ابن الرضا (عليهالسلام) به شما و همه ملت بزرگ ايران، عرض كنم اين اصلاحيه كه به دنبال اشكال و ايراد بهحق شوراي نگهبان كه به تاريخ 11/5/1396 ايراد گرفته شده بود كه چرا حوزههاي علميه در عداد دانشگاههاي كشور مطرح شده است و اين شبهه پيش خواهد آمد كه مديريت و امور اجرايي حوزههاي علميه زير نظر وزارت علوم خواهد بود. كميسيون با حضور كارشناسان و با دعوت از نماينده آن شورا تشكيل جلسه داد و اشكالي را كه در حقيقت حوزههاي علميه را از نظر اجرايي زيرمجموعه وزارت علوم قرار ميداد اصلاح كرد. تبصره (9) ميگويد: «حوزههاي علميه و همچنين دانشگاهها، پژوهشگاهها، مؤسسههاي آموزش عالي» ما حوزه علميه را جدا كرديم تا آن شبهه برطرف شود.
عزيزان عنايت بفرمايند! در بحث پروپوزالها، پاياننامهها و رسالهها درست است و ما هم از نظر علمي معتقد هستيم كه بايد در پايگاه علمي ايرانداك ثبت شود، چون به هر حال حوزه علميه هم پروپوزال، پاياننامه، رساله علمي در سطح چهار، پاياننامه در سطح سه و حوزههاي خواهران در سطح دو دارد، ما اين را عرض كرديم حوزههاي علميه هم و دانشگاهها پروپوزالها، پاياننامه و رسالهها را براي پيشگيري از تقلب ثبت ميكنند، اما اينكه مثلاً بگوييم دانشگاهها، پژوهشگاهها و حوزههاي علميه مراكز زير نظر وزارت علوم كه از اين به بعد مثلاً مدير حوزه علميه را وزير علوم تعيين كند، اين را تفكيك كرديم.
بنابراين حوزه علميه در ايران، البته در جهان هم همينطور بوده، حوزه علميه نجف و قم و همه حوزههاي علميه جهان چه تشيع و چه تسنن هميشه مستقل بوده، حالا بعضي از حوزههاي علميه در مصر غيرمستقل است كاري نداريم، ولي حوزههاي علميه به ويژه در ايران از مديريت دولتي مستقل است. اين از وجوهات اداره ميشود. در بخشي از مسائل مسكن (نايبرئيس ـ خيلي ممنون آقاي نوروزي) اگر از دولت كمك جانبي ميگيرند، ولي اصولاً مستقل هستند. ليكن ما آن بحثي را كه شبهه ايجاد ميكرد حوزه علميه از نظر اجرايي زير نظر وزارت علوم است جدا كرديم، ولي رسالهها، پاياننامهها و پروپوزالها در پايگاه علمي ثبت ميشوند.

مسعود پزشکیان
متشكرم، حضار 211 نفر، بحث اين است كه وزارت علوم بايد نظر بدهد. نمايندگان محترم رأي خودتان را اعلام بفرماييد. براي رفع ايراد شوراي نگهبان نظر كميسيون به رأي گذاشته ميشود. دولت و كميسيون موافق هستند. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. تذكر (79) آقاي قاضيپور را گوش كنيم.

نادر قاضی پور
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام مجدد و عذرخواهي از نمايندگان محترم. همكار زحمتكشمان جناب آقاي لاهوتي نماينده استان گيلان گاهاً در صحبتهايشان ناروا تهمت ميزنند. همكاران عزيز! آذربايجانغربي مركز توليد ميوهجات است، الان هزاران تن ميوه گلابي، هلو، شليل و زردآلو دست كشاورزان عزيز مانده است، كيلويي (1000) تومان نميخرند. آقاي كاتب! ما اين كار را كرديم تا رئيسجمهور و وزير محترم جهاد بدانند، واردات ميوه خارجي را قطع كنند، به داد كشاورزان ايران برسند. اين كار را عمداً كرديم، ميدانستيم آنجا فضول هست، فضولها عكس مياندازند. آشكار خورديم، اين كار را كرديم ملت بداند نمايندگان فقط به فكر مردم، كشاورزان و كارگران هستند. آقاي لاهوتي! من نوكر كشاورزان و كارگران هستم، افتخار ميكنم. نه رانت خوردهام، نه اختلاس كردهام، نه پارتيبازي كردهام، فقط از كشاورزان ايران اسلامي دفاع كردم، چنانچه از برنج و چاي گيلان هم تا امروز دفاع كرديم. به عشق امام حسين، يا حسين.

مسعود پزشکیان
6
قرائت گزارش نهایی کمیسیون اجتماعی در مورد تحقیق و تفحص از نحوه برخورد با کارگران معدن روستای آقدره تکاب

مسعود پزشکیان

نادر قاضی پور
دستور بعدي گزارش نهايي كميسيون اجتماعي در مورد تحقيق و تفحص از نحوه برخورد با كارگران معدن روستاي آقدره تكاب در اجراي ماده (214) آييننامه داخلي است.

حمیدرضا فولادگر

مسعود پزشکیان
قضيه تذكر چيست؟ بگذاريد دستور را بخواند تذكر را هم گوش ميكنيم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
سخنگوي محترم كميسيون اجتماعي خانم دكتر ساعي بفرماييد. رئيس محترم كميسيون اجتماعي! يكي از اعضاي محترم كميسيون اجتماعي تشريف بياورند.

مسعود پزشکیان
حالا تذكر را بدهيد تا يكي از اعضاي كميسيون اجتماعي بيايد.

غلامرضا کاتب
تذكر نفر اول جناب آقاي جهانبخش محبينيا هستند، بفرماييد.

جهان بخش محبی نیا
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي دكتر پزشكيان! من ضمن عرض ادب خدمت همه نمايندگان، هيأترئيسه و حضرتعالي تذكرم مربوط به ماده (214) است در رابطه با گزارش رد كميسيون، در واقع دو تا رأيگيري انجام داديد كه رأيگيري دوم كاملاً خلاف آييننامه است. اين پاراگراف مربوط به نحوه رأيگيري را خدمت نمايندگان و حضرتعالي قرائت ميكنم و استدعا ميكنم اگر وارد دانستيد انشاءالله براي دفعات بعدي و آتيه موجب بدعت نشود. به خاطر اينكه وقت مجلس گرفته نشود ابتداي ماده را حذف ميكنم، آن متن مربوط به تذكر من عبارت از اين جمله است: «اين گزارش خارج از نوبت در دستور هفته بعد مجلس قرار ميگيرد و پس از توضيح سخنگوي كميسيون و صحبت نماينده متقاضي تحقيق و تفحص هر كدام حداكثر به مدت ده دقيقه، گزارش كميسيون بدون بحث به رأي گذاشته خواهد شد». آقاي دكتر! ديگر گزارش كميسيون رد است، رد هم رأي نياورد، در واقع اين گزارش تحقيق و تفحص مردود است، ديگر به آرشيو برده ميشود. خود حقير به گزارش كميسيون به رد، آقاي اميرآبادي اجازه بدهيد، آقاي دكتر! خواهش ميكنم شما خودتان تصميم بگيريد. آقاي دكتر! ما ديگر هيچوقت براي يك گزارش دو بار رأي نميگيريم، خيلي خيلي خلاف است. حالا اگر دوستان دور و اطراف شما نظرشان بر اين است كه اين كار درست است، به هيچ وجه نميتواند درست باشد. حضرتعالي فرموديد براي يك گزارشي رأيگيري انجام شود، گزارش رد كميسيون.

مسعود پزشکیان
آقاي محبينيا! لطفاً ادامه همان چيزي كه خواندي براي رأيگيري گذاشته خواهد شد را بخوان.

جهان بخش محبی نیا

مسعود پزشکیان

جهان بخش محبی نیا
بله، آقاي دكتر! تصويب نشد. آقاي دكتر پزشكيان! من نميخواهم خيلي بحث كنم و وقت مجلس گرفته شود. اين ديگر نص صريح است، نياز به اجتهاد ندارد. آقاي دكتر پزشكيان! يك لحظه التفات بفرماييد. مثل اينكه ميگويند باران بيايد اين كار انجام نگيرد، دوستان ميگويند ننوشته باران شب ميآيد، صبح ميآيد، ظهر ميآيد. آقاي دكتر! اين متن، متن ادبي است، حقوقي نيست. (نايبرئيس ـ متشكرم) آقاي دكتر يك لحظه اجازه بفرماييد! ميگويد: «در صورت تصويب انجام تحقيق و تفحص»، يعني اگر اين تحقيق و تفحص تصويب شد به كميسيون ميرود، اگر نشد ديگر به آرشيو ميرود. خواهش ميكنم دو بار رأي نگيريد، خيلي ممنون.

مسعود پزشکیان
متشكرم. ماده (121) آييننامه براي تصويبها، اكثريت مطلق نمايندگان حاضر را براي تصويب انجام تحقيق و تفحص الزامي ميداند. يعني اگر قرار است ما تحقيق و تفحص را تصويب كنيم اكثريت مطلق آرا را ميخواهد. درست است كه نظر كميسيون رأي نياورد، ولي خود تحقيق و تفحص رأي نياورد. اكثريت مطلق را ندارد، بنابراين نظر شما صائب و وارد نيست.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
جناب آقاي محجوب بفرماييد، در خدمتتان هستيم.

علیرضا محجوب
بسم الله الرحمن الرحيم
در آغاز كلام از همه برادران و خواهراني كه درخواست اين تحقيق و تفحص را دادند تشكر ميكنم، به خصوص از رياست محترم هيأت تحقيق و تفحص جناب آقاي قاضيپور كه هم شخصاً وقت گذاشتند و هم گروههاي متعددي را با گرايشات و برداشتهاي مختلف به منطقه فرستادند. سه بار سه گروه مختلف رفتند، حاصل آنها باز در اينجا هم در هيأت تحقيق و تفحص و هم در كميسيون دو، سه بار تجديد نظر شد. حاصل آن گزارشي است كه من امروز خدمت شما قرائت ميكنم و مطالبي را هم در بابش عرض ميكنم. همانطوركه مستحضر هستيد معادن آقدره تكاب كه معادن طلاست و در واقع كار آن معدن استخراج طلاست كانون يك سلسله مطالب و آبستن يك حوادثي بوده كه اينها در گزارش كامل آمده است. من عيناً گزارش را ميخوانم، بعضي جاها نكاتي را خدمتتان اضافه ميكنم.
هيأترئيسه محترم مجلس شوراي اسلامي
با سلام
در اجراي ماده (214) آييننامه داخلي مجلس شوراي اسلامي به پيوست گزارش نهايي هيأت محترم تحقيق و تفحص از نحوه برخورد با كارگران معدن آقدره تكاب كه در جلسه مشترك مورخ 15/1/1396 اين كميسيون با هيأترئيسه هيأت به تصويب رسيد جهت استحضار و دستور هر گونه اقدام لازم ارسال ميگردد. ضمناً برابر تبصره (5) ماده صدرالذكر، نسخهاي از گزارش فوق به همراه كليه اسناد و مدارك مربوطه به كميسيون اصل نودم قانون اساسي تقديم ميشود.
رئيس وقت كميسيون اجتماعي ـ سلمان خدادادي
از اينجا هم گزارش هيأت:
رياست محترم كميسيون اجتماعي
با سلام و صلوات بر پيامبر اعظم و خاندان پاك و مطهرش
احتراماً به استناد اصل (76) و صدور حكم اعضاي تحقيق و تفحص از نحوه برخورد با كارگران معدن روستاي آقدره تكاب گزارش نهايي به شرح ذيل به حضور ايفاد ميگردد.
موقعيت و وضعيت معدن روستاي آقدره تكاب:
اين معدن در (40) كيلومتري فاصله هوايي شمال، شمالغرب تكاب و (12) كيلومتري غرب، جنوبغربي معدن زرنيخ زرشوران واقع گرديده است. راه دسترسي به محل از (31) كيلومتري جاده آسفالته تكاب ـ تختسليمان به سمت شمال غرب منشعب شده و از طريق جاده شوسه پس از گذر از روستاي انگورد به محدوده معدن منتهي ميشود. مختصات جغرافيايي محدوده معدن فوق در غرب آبادي آقدره وسط و جنوب آبادي آقدره بالا واقع شده است.
ناحيه شمال تكاب از نظر آب و هوايي داراي زمستانهاي سرد و پربرف و تابستان معتدل ميباشد. زمان مناسب براي فعاليتهاي صحرايي اوايل ارديبهشت تا اواخر آذر است. رودخانه آقدره كه از ارتفاعات شمالي و شمالغربي محدوده سرچشمه ميگيرد در تمام طول سال داراي آب بوده و روستاهاي آقدره بالا، وسط و پايين را سيراب نموده و سپس به آباديهاي جنوبيتر ميرسد. اهالي روستاي آقدره بالا و آقدره وسط كردنشين بوده و عمدتاً به كشاورزي، دامداري و قاليبافي و كارگري در معدن اشتغال دارند.
نماينده كارگران فصلي معدن طلاي آقدره تكاب با اختيار حاصل از فصل هفتم قانون كار، در تاريخ 5/10/1393 از طريق مسئول حراست معدن، برگزاري جلسه مذاكرات دستهجمعي كارگري را درخواست مينمايد تا كارگران بتوانند مسائل خود را با كارفرما در ميان بگذارند كه متأسفانه مديريت محترم معدن از برگزاري جلسه و استماع اظهارات و خواستههاي كارگران امتناع مينمايد (اين نكاتي است كه در واقع اگر همكاران ما دقت داشته باشند به موضوعي انجاميد كه مدتها باب گفتگوي مطبوعات و طرف توجه دلسوزان و صاحبنظران در عرصه كارگري بود) كه متعاقب آن مورخه 6/10/1395 قريب به (50) نفر مركب از كارگران و چند نفر از اهالي روستا، حسب مندرجات ماده (142) كه مقرر ميدارد «در صورتي كه اختلاف نظر در مورد مواد مختلف اين قانون و يا پيمانهاي قبلي و يا هر يك از موضوعات مورد درخواست طرفين براي انعقاد پيمان جديد، منجر به تعطيلي كار ضمن حضور كارگر در كارگاه يا كاهش عمدي توليد از سوي كارگران شود، هيأت تشخيص موظف است بر اساس درخواست هر يك از طرفين، موضوع اختلاف را سريعاً مورد رسيدگي قرار داده و اعلام نظر نمايد» به كارگاه مراجعه مينمايند كه معالأسف كارفرما مانع از حضور كارگران شد و نتيجتاً كارگران در مقابل درب اصلي كارگاه منتظر مانده تا بتوانند خواستههاي خود را كه شامل تمديد قرارداد، تقاضاي بازگشت به كار، رعايت اصول حفاظت فني و بهداشت كار و مواد (7)، (25)، (85) و (165) قانون كار ميباشد را با مديريت مطرح نمايند. توضيح اينكه برخي از كارگران شاغل در واحد معدن آقدره مطابق معمول همهساله به صورت فصلي با انعقاد قرارداد موقت از فروردين تا آذرماه اشتغال به كار دارند و از ديماه تا اسفندماه با توجه به عدم امكان كار در معدن به دلايل شرايط جوي منطقه و بارش سنگين برف و سرماي شديد و تعطيلي كارگاه، رابطه كارگري و كارفرمايي ميان شركت و عدهاي از كارگران قطع ميگردد. لذا برخي از كارگران حاضر در اين تجمع فصلي بوده و قرارداد كاريشان اتمام يافته بود و برخي ديگر اشتغال تماموقت در قسمتهايي مانند نگهباني، تعمير و نگهداري ماشينآلات و ساير قسمتها داشتند و هنوز رابطه كارگري و كارفرمايي بين آنها حاكم بوده است.
همچنين خواسته ديگر كارگران مذكور اعتراض به اشتغال افراد غيربومي در كارگاه بود كه اين موضوع نيز با بررسي و مشاهده اسناد و مدارك و گفتگو با مسئولين كارگران و نماينده كارگران كارگاه مشخص گرديد. افراد غيربومي شهرستان تكاب حدود كمتر از (5) درصد شاغلين بوده و اين امر به دليل داشتن تخصص افراد ميباشد. كارفرما حدود (150) نفر كارگر از اهالي روستاي آقدره عليا و جوانان ديگري را از چهار روستاي اطراف معدن با توجه به ميزان تخصص افراد به تعداد قابل توجهي جذب نموده است. عليهذا به استناد گزارش شفاهي فرماندار در جريان اين تجمع كه از ساعت (7) بامداد تا (16:30) همان روز ادامه داشت، كارگران در مقابل درب اصلي كارگاه تجمع نموده تا كارفرما حق بازگشت به كار كارگران دائم و مستمر (غير فصلي) و اجازه ورود كارگران فصلي جهت برگزاري جلسه مذاكرات دستهجمعي و مطرح شدن خواستهها را صادر كند كه تبعاً با توجه به تعداد آنها امكان تردد اتوبوسهاي حامل كارگران شيفت صبح به كارگاه و خروج شيفت شب صرفاً از درب اصلي مقدور نبوده، ولي از ساير دربها تردد و حمل و نقل امكانپذير بوده است. ابتدا بخشدار منطقه پس از اطلاع در محل حاضر و به مرور نماينده محترم فرمانداري و رئيس محترم اداره كار و ديگر ارگانها از جمله نيروي انتظامي در محل حضور يافته كه آنها را به ترك محل دعوت نموده تا هر شخص به صورت فردي طرح دعوي نمايد، ولي اقدامي جهت متقاعد نمودن كارفرما براي پذيرش كارگران يا نماينده آنها در داخل كارگاه و شنيدن خواستههايشان انجام نداده و به طريق اولي از طرفين نيز جهت حضور در اداره كار يا فرمانداري براي رسيدگي به موضوع معمول نداشتند. در صورتي كه وضعيت موجود، ارجاع موضوع به شوراي تأمين فرمانداري را ايجاب مينمود يا مستند به ماده (142) قانون كار، اداره كار موظف به تشكيل فوري هيأت تشخيص و صدور سريع رأي بود. ليكن اوضاع با تحريك عوامل غيرمرتبط از جمله ماموستاي روستاي آقدره بالا و يكي از اعضاي سابق شوراي روستا متشنج ميگردد و در اين بين يكي از كارگران به نام يوسف كاووسي به علت استرس و فشارهاي عصبي ناخواسته و كاهش آستانه تحمل و به جهت عدم كنترل احساسات ناشي از تجمع با يك تكه شيشه شكسته اقدام به خودزني سطحي ميكند. در اين اثناء با ملتهب شدن جو حاكم، به تابلوي شركت خساراتي وارد و لباس نگهبان شركت آقاي يداله رشيدي پاره ميشود. اين واقعه در رسانهها تحت عنوان خودكشي كارگران انعكاس پيدا ميكند كه فرداي آن روز توسط مراجع ذيربط اطلاعرساني و با تكذيب خبر درج شده در برخي از رسانهها، شايعات منتشره در اين زمينه فروكش ميكند. نيروي انتظامي جهت كنترل اوضاع با دستور تلفني دادستان محترم اقدام به متفرق نمودن تجمعكنندگان بدون آسيب رساندن به آنان ميكند و كارگران محل را ترك نموده و قضيه بدون هرگونه درگيري، ضرب و شتم و آسيب بدني فيصله مييابد. ليكن شنيدن خواستههاي كارگران و پاسخ كارفرما به آنها كه وظيفه اصلي اداره كار است مغفول ميماند و اقدامي در جهت بررسي خواسته كارگران و علت حضور آنان در كارگاه صورت نميپذيرد. متعاقباً كارفرما و نگهبان شركت به واسطه وكيل به اقامه دعوي و طرح شكايت عليه (17) نفر از تجمعكنندگان با عناوين اتهامي ذيل مبادرت مينمايد:
1 ـ ممانعت از كسب و كار و هياهو و جنجال (ماده 618 قانون مجازات اسلامي).
2 ـ توهين به اشخاص عادي (ماده 608 قانون مجازات اسلامي)
3 ـ تخريب لباس (ماده 677 قانون مجازات اسلامي).
4 ـ تهديد به قتل (ماده 669 قانون مجازات اسلامي).
5 ـ توقيف غيرقانوني (ماده 583 قانون مجازات اسلامي).
6 ـ تخريب عمدي تابلو شركت (ماده 677 قانون مجازات اسلامي).
7 ـ خودزني و اقدام به خودكشي.
همزمان دادستان محترم عليرغم اينكه در محل حضور نداشته ولي به صورت تلفني از جريان ماوقع مطلع بوده است به عنوان مدعيالعموم و با توجه به جنبه عمومي اتهام بندهاي اول و پنجم قانوناً به موضوع ورود پيدا مينمايد كه نهايتاً منجر به صدور رأي محكوميت افراد به مجازات متفاوت در دادگاه بدوي ميگردد.
در اين راستا وكيل (17) نفر مذكور ضمن مراجعه به فرمانداري خواستار دخالت ايشان جهت فيصله دادن به موضوع از طريق مذاكره با شاكيان ميگردد كه فرماندار تكاب ضمن پيگيري موضوع با همراهي اداره كار محل در جهت جلوگيري از حساس شدن موضوع اقدام به وساطت بين طرفين و أخذ رضايت از شاكيان مينمايند و موضوع خاتمه يافته تلقي ميگردد. لذا وكيل نامبردگان با توجه به رضايت أخذشده اقدام به تجديدنظرخواهي مينمايد و با توجه به اينكه دادستان محترم از جنبه عمومي جرم، شاكي ديگر پرونده محسوب ميگردد لذا دادگاه تجديدنظر صرفاً با مد نظر قراردادن رضايتنامه شاكيان خصوصي و بدون التفات به دفاعيات متهمين كه اساساً منكر وقوع جرم و بزه ميباشند، اقدام به تخفيف مجازات افراد مطابق مفاد قانون مجازات اسلامي و آييندادرسي كيفري مينمايد. در اين راستا كه تعداد (9) نفر از افراد كه هشت نفر از آنها جزء كارگران معدن و يك نفر از اهالي روستا و دامدار بوده است به مجازات شلاق به ميزان متفاوت محكوم ميگردند و حكم صادر و اجراي آن بدون اطلاع مقامات استاني و تشكيلات كارگري مستقر در استان اعم از خانه كارگر، كانون شوراهاي اسلامي كار و مجمع نمايندگان كارگران و انجمنهاي صنفي در محيط بسته از روي لباس اجرا گرديده است كه به دنبال آن عفو مقام معظم رهبري در مورد بقيه مجازاتها مقرر شده شامل گرديد.
نتيجهگيري:
با توجه به بررسيهاي به عمل آمده و استعلام از كارشناسان خبره مربوطه، آنچه مغفول مانده است اين امر ميباشد كه كارگران در مقابل كارگاه حاضر و ملاقات با كارفرما را تقاضا نموده كه چند نفر از اهالي روستا نيز در اين بين ديده شده كه منشأ موضوع خواستهها صرفاً موارد مرتبط با فصول مختلف از قانون كار اعم از مذاكرات دستهجمعي، قرارداد و حفاظت فني و بهداشت كار است كه اين عمل تحت عنوان تجمع غيرقانوني خطاب شده است، در صورتي كه چنين تجمعاتي كه منتج به تعطيلي كار و حتي كاهش عمدي توليد ميشود توسط مقنن در ماده (142) قانون كار تجويز شده است و كارگران بومي جهت واقع شدن معدن در منطقه مجاور روستا خواستار بهرهمندي از منافع معدن در جهت تأمين و ايجاد رفاه بوده و مابقي خواستهها اجراي توافقنامه فيمابين اهالي روستا و كارفرما و بخشداري و شوراي شهر را ادعا داشتند.
لهذا توجه به موارد ذيل ضروري خواهد بود:
1 ـ اين تجمع با هماهنگي قبلي جهت حل و فصل موضوع، با مديريت و حراست در جريان گذاشته شده بود كه مطابق با تشريفات ماده (142) قانون كار بوده كه متأسفانه اهميت ندادن كارفرما و حراست معدن به موضوع و تَبَعاً نپذيرفتن كارگران و جلوگيري از ورود آنها، موجب تجمع كارگران در مقابل درب اصلي و اعتراضات صنفي گرديده است.
2 ـ تمام افراد دخيل در اين تجمع شامل كارگران متشكل از فصلي و دائمي بوده كه تعداد كمي از اهالي روستاي آقدره در ميان آنها مشاهده شده بود.
3 ـ ايجاد اشتغال براي مابقي اهالي روستا و استفاده از نيروهاي بومي منطقه از ديگر مطالبات تجمعكنندگان بوده است.
4 ـ با توجه به برف و سرماي شديد محلي و تعطيلي قهري كارگاه، ادامه اشتغال كارگران فصلي كه صرفاً در مشاغل استخراج معدن به كارگيري ميشوند در فصول سرما و يخبندان ممكن نبوده، ليكن پرينت سوابق آقايان: 1 ـ مرتضي رحيمنژاد آقدره، 2 ـ نبياله بهمني آقدره، 3 ـ ايوب پارسيان، 4 ـ عابد رحماني نشانگر اشتغال و تداوم كار در تمام ايام سال بوده و با فرض فصلي بودن اشتغال در معارضت ميباشد و مؤيد اين امر است كه امكان بهكارگيري آنها در ساير قسمتها ممكن به نظر ميرسيد.
5 ـ با توجه به بررسيهاي به عمل آمده و گفتگو با مسئولين شهرستان، عليرغم اينكه اقدامي براي متقاعد نمودن كارفرما براي برگزاري جلسه با كارگران صورت نپذيرفته، ولي حضور مقامات شهرستان در زمان وقوع تجمع از جمله بخشداري محل، نماينده فرمانداري، رئيس اداره كار تكاب و نيروي انتظامي با اطلاع و هماهنگي دادستان شهرستان تكاب مشهود بوده است.
6 ـ پيرو اظهارات فرماندار محترم و ديگر عوامل مرتبط به دليل خودزني يكي از كارگران به نام يوسف كاووسي و نيز ايجاد تشنج و احتمال وقوع حادثه ناگوار با دستور تلفني دادستان محترم به فرمانده نيروي انتظامي حاضر در صحنه نسبت به متفرق نمودن تجمعكنندگان اقدام شده است.
7 ـ استنباط به اين اصل كه به دليل حساسيت موضوع ميبايست مسئولين مربوطه در موقع حادثه كه منجر به خودزني كارگر و تبليغ منفي رسانههاي بيگانه در اين زمينه شده است، ميطلبيد مسئولين شهر اقدام به تشكيل جلسه شوراي تأمين شهرستان تكاب و بررسي تأثيرات آن ميشدند و با تشكيل فوري هيأت تشخيص در اداره كار سريعاً رأي صادر مينمودند كه متأسفانه اين امر اتفاق نيفتاده است. (اگر اين بند 7 اتفاق ميافتاد و انجام ميگرفت هرگز اين تبليغات، اين دامنه حوادث كه بعد پيش آمد، مسائل و گفتههايي كه پيش آمد، پيش نميآمد. چون خواسته اصلي كساني كه جمع شده بودند همين بود).
8 ـ هيچ اقدامي از سوي نماينده كارگران كارگاه در جهت اطلاعرساني به تشكيلات كارگري استان صورت نگرفته و همچنين بنا به تكاليف مقرر در ذيل ماده (142) قانون كار اداره تعاون، كار و رفاه اجتماعي موظف به تشكيل فوري هيأت تشخيص و رسيدگي سريع به موضوع بوده ولي با وجود الزام قانوني و قيد فوريت و تسريع در نص قانون، از طريق اداره تعاون، كار و رفاه اجتماعي محل اقدامي انجام نگرفته و حتي تذكري نيز به كارفرما نداده كه بستن درب و راه ندادن كارگراني كه خواستار مذاكرات دستهجمعي هستند ميتواند ناهنجاريهايي را در پي داشته باشد كه سهلانگاري اداره تعاون، كار و رفاه اجتماعي محرز ميباشد.
9 ـ انتظار ميرفت در خصوص اجراي احكام صادره قبل از آنكه دادستان محترم بنا به دخيل بودن مطالبات كارگري تجمعكنندگان دستور تشكيل جلسه و مطرح شدن آن در شوراي تأمين فرمانداري اقدام و نسبت به صدور چنين احكامي تعجيل نموده و در اجراي احكام به جهت حساسيتهاي ايجادشده تجديدنظر ميكرد. همچنين بهتر بود به جهت بعد رسانهاي موضوع قاضي پرونده نيز به جاي مجازات شلاق از ديگر مجازاتهاي تعزيري استفاده مينمود. لازم به توضيح است به دليل بهرهمندي از عفو مقام معظم رهبري در فروردينماه 95 محكومين بيش از (24) و (48) ساعت در زندان نماندند و در اين راستا عملكرد رياست محترم دادگستري شهرستان تكاب مورد تقدير ميباشد.
10 ـ قوه قضائيه در اين موضوع مظلوم واقع شده كه تبليغات وسيع ضدانقلاب داخلي و خارجي عليه قوه قضائيه كه شلاق در ملأعام پشت وانت را نشان ميداده، ولي با بررسيهاي ميداني به عمل آمده از (9) نفر شلاق خورده هشت نفر كارگر و يك نفر از اهالي روستا بودهاند اجراي حكم شلاق فقط تعزيري براي افراد مذكور در محل دادسرا و با لباس در خفا و با حضور چهار نفر از مأمورين قضايي در اتاق بسته صورت گرفته است كه هيچ آثاري از خون در اثر شلاق بر بدن افراد مذكور مشهود نبوده است و اكثر شلاقخوردهها در روستاي آقدره بالا به اين موضوع شهادت دادهاند.
11 ـ از آنجا كه معدن خارج از شهر و در محدوده كوه و صحرا ايجاد شده و اساساً واحد تجاري نبوده تا با مراجعه مشتري كسب و كار نمايد، لذا عمده دلايل اثبات اتهام ممانعت از كسب و كار، جلوگيري از ورود سرويس كارگران به داخل كارگاه بوده است، ليكن با توجه به شرايط و مساحت معدن كه مستلزم داشتن چندين درب ورود و خروج بوده، تجمع در مقابل درب اصلي نميتواند سدي جهت ورود اتوبوسهاي حامل كارگران به داخل معدن گردد، چراكه اتوبوسها براحتي ميتوانستند از ساير دربها به داخل محوطه كارگاه عبور و مرور نمايند و حضور تعدادي كارگر در خارج از محوطه يك معدن نميتواند خللي در فعاليت آن ايجاد نمايد. لذا به دلالت رضايت كارفرما و مراتب فوق، احراز مجرميت در ممانعت كسب و كار، محل ترديد است مضافاً كارگران با اختيار حاصله از ماده (142) قانون كار كه كاهش عمدي توليد و تعطيلي كارگاه را تجويز نموده به كارفرما مراجعه و خواستار مذاكرات دستهجمعي شدهاند. بر اين اساس مراجعه دستهجمعي كارگران به كارگاه و تعطيلي كار و كاهش توليد، داراي تعريف خاص قانوني خود بوده و جرم محسوب نميشود و اطلاق عناوين مجرمانه و جرمنگاري به اعمال ناشي از ماده (142) قانون كار درخور پذيرش نيست، با توجه به محل استقرار كارگاه در منطقه كوهستاني، تجمع در خارج از شهر و روستا، از اتهام برهم زدن نظم عمومي، خروج موضوعي دارد.
همچنين كارگران به داخل كارگاه وارد نشده و نتوانستهاند خواستههاي خود را بيان نمايند، بدين علت در مقابل درب تجمع نموده و در تمام مدت در خارج از محوطه معدن بودند. بنابراين حبس و توقيف نگهبان به سختي قابل تصور است، زيرا تا زماني كه كارگران وارد كارگاه نشده و اختيار آن را در دست نگرفته باشند چطور ميتوانند نگهبان را در قسمتي از محوطه كارگاه محبوس نمايند و از طرف ديگر نگهبان ميبايست در اتاقك نگهباني باشد و بر اين مبنا ادعاي حبس شخص در محلي كه بايد حضور داشته و فعاليت نمايد و در ازاي آن مزد دريافت ميكند صحيح به نظر نميرسد و هيچ مدرك و اشارهاي به ضرب و شتم و آثار ناشي از آن اعم از شكستگي، كبودي، خراشيدگي و نظاير آن مشهود نيست و مستندي دائر بر همراه داشتن چوب و چاقو و سلاح رؤيت نميگردد.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقاي محجوب! عذرخواهي ميكنم، در صفحه (13) خط آخر را نگاه كنيد، اينجا شما فرموديد «جرم محسوب نميشود»، عبارت «جرم محسوب نميشود» در گزارش نيست. «داراي تعريف خاص قانوني خود بوده و اطلاق»، اينجا فرموديد كه «جرم محسوب نميشود و اطلاق»، عبارت «جرم محسوب نميشود» در گزارش وجود ندارد، اين را اصلاح بفرماييد. دوباره قرائت كنيد.

مسعود پزشکیان
اصلاح شد، آقاي دكتر! ادامه بدهيد.

علیرضا محجوب
و مستندي دائر بر همراه داشتن چوب و چاقو و سلاح رؤيت نميگردد كه در وهله نخست مؤيد قصد و نيت كارگران از مراجعه به كارفرما بوده و در نهايت با اتهامات تهديد به قتل و تخريب لباس همخواني ندارد، چنانكه پاره شدن و تخريب لباس فرع بر ضرب و شتم است. به عبارت ديگر هنگامي كه درگيري و ضرب و شتم اتفاق نيفتاده باشد تخريب لباس هم صورت نميگيرد. بنابراين با عنايت به اينكه برخي از اتهامات محل ترديد بوده و مابقي از جرايم قابل گذشت احصاشده در ماده (104) قانون مجازات اسلامي بوده و شاكي نسبت به آن اعلام رضايت نموده، لذا دادگاه تجديدنظر با تعامل دادستان ميتوانست حكم برائت دهد.
12 ـ با استناد به مدارك ارائهشده از سوي مديريت محترم شركت پويازركان (كارفرماي معدن)، از بدو فعاليت و شروع كار تا سال 1394 حدود به (573) ميليارد ريال توسط اين شركت به ارگانهاي مختلف در اطراف مجتمع هزينه و كمك مالي شده است كه از اين مبلغ (530) ميليارد ريال از بابت ارزش افزوده، ماليات عملكرد، حقوق دولتي معدن و عوارض منابع طبيعي به خزانه دولت واريز شده و مبلغ (43) ميليارد ريال به ارگانهاي مختلف دولتي و نظامي از قبيل فرمانداري تكاب، سازمان صنعت معدن و تجارت استان و شهرستان، شهرداري شهرستان تكاب، نيروي انتظامي، دفتر يكي از نمايندگان محترم مجلس نهم شوراي اسلامي، كمك به دفتر علما، بخشداري تختسليمان، همياري فرمانداري، بخشداري، پليس پيشگيري، كميته امداد و هيأت رزمندگان اسلام شهرستان تكاب و همياري شوراي اسلامي بهزيستي تخت سليمان، آبرساني به روستاي شيرمرد تكاب، ساخت مدرسه در روستاي چراغتپه، روستاي آقدره وسطي و در روستاي آقدره (سر معدن)، ساخت پمپ بنزين و مجتمع خدمات رفاهي در تختسليمان، ساخت خانه عالم در روستاي انگورد تكاب و در روستاي آقدره بالا، سفيدكاري مسجد و احداث پل لوله سيماني جنبي در روستاي شيرمرد، مسجد روستاي دورباش پرداخت و يا هزينه شده كه در بسياري موارد جاي سؤال، ترديد و شبهه ميباشد و به نظر ميرسد با پرداخت برخي مبالغ به بعضي از ارگانهاي دولتي خواستهاند از زير بار پرداخت مبالغ هنگفتي از حقوق معادن، ماليات و عوارض دولتي فرار نمايند. زيراكه به عنوان مثال مجموع مبالغ پرداختي بابت حقوق دولتي مبلغ (4) ميليارد و (500) ميليون ريال در طول سال 1395 را نشان ميدهد كه شايد (10) تا (20) درصد دين خود را ادا نمودهاند.
با عنايت به گزارش اداره كل امور مالياتي استان در خصوص پرونده مالياتي واحد معدن و شركت فرآوري پويازركان آقدره تكاب و تشخيص كميسيون مربوطه اين اداره در خصوص ميزان ماليات عملكرد و ارزش افزوده در مقايسه با ميزان حقوق دولتي كه توسط سازمان صنعت، معدن و تجارت استان از آن معدن و شركت أخذ نموده است حكايت از وجود تفاوت فاحشي بوده و قابل اغماض نميباشد لذا نيازمند بررسي دقيق و كارشناسي ميباشد تا حقوق بيتالمال ضايع نگردد.
(گزارش شركت پويا زركان و معدن آقدره تكاب به سازمان صنعت، معدن و تجارت استان كه طبق جدول ذيل ميباشد، اين در حالي است كه كميسيون تشخيص امور مالياتي استان توليد حدود شش تن در سال را در آن معدن نشان ميدهد).
گزارش ميزان توليد ساليانه شمش طلا شركت پويا زركان به سازمان صنعت، معدن و تجارت استان آذربايجان غربي (كه جدولش اينجا هست) از سال 90 كه (584) بوده تا سال 95 كه (436) كيلو است.
با توجه به تبليغات و بهرهبرداري رسانههاي بيگانه از اين موضوع، عوامل ديگري از جمله تحريككنندگان نيز مؤثر در قضيه ميباشند كه اين امر موجب تداوم موضوع و سلب آرامش محل و اخلال در امنيت شغلي كارگران و كار و توليد منطقه شده است.
13 ـ با وجود شاغل بودن برخي از افراد در واحد ذكر شده كه از اقوام و نزديكان مسئولين شهرستان تكاب بوده، نوعي حساسيت در امورات و مسائل كارگري پيش آورده كه يكي از دلايل معترضين بوده است.
14 ـ نهايتاً قابل تأمل خواهد بود از اينكه در استان آذربايجانغربي در دورترين نقطه و منطقه محروم جامعه و مردم سادهزيست و مستضعف و انقلابي روستاها در محيط بدون امكانات و نامساعد زندگي ميكنند، ولي به دور از چشم مسئولين قرار گرفته است. انتظار ميرفت مسئولين هر كدام در حيطه وظايف خود مسئوليت خودشان را در راستاي رفاه حال اهالي محل به نحو احسن انجام دهند، فارغ از اينكه مسائل زيستمحيطي و بهداشتي و آموزشي مضاعف بر مشكلات معيشتي گريبانگير اهالي ميباشد. لذا استدعا دارد مسئولين كشوري به اين امر با جديت وارد گردند.
شايان ذكر است وجود چنين واحدهايي (آق دره و زرشوران) با اشتغال حداقل (1500) نفري به صورت مستقيم يكي از نعمتهاي خدادادي در دورترين و محرومترين نقطه ايران و آذربايجانغربي واقع شده است، ميطلبد مسئولين توجه ويژه در جهت فراهم نمودن حداقل امكانات زندگي همانند ساير شهرها و استانهاي ديگر كه عليرغم عدم داشتن درآمد استاني، بيشتر از شهرستان تكاب داراي امكانات ميباشند اقدام نموده و سود عايدشده از محل معدن به نسبت نياز به منطقه اختصاص يافته و نيز در جهت گسترش و افزايش ظرفيتها در راستاي پويايي اقتصاد كشور ايران اسلامي مد نظر قرار دهند.
قاضيپور ـ رئيس هيأت تحقيق و تفحص

احمد امیر آبادی فراهانی
آقاي محجوب عذرخواهي ميكنم! در صفحه (18)، خط دوم «به نحو احسن انجام ميدادند»، شما فرموديد «انجام دهند»، چون «ميدادند» بحث براي گذشته است، «انجام دهند» براي آينده است. اين هم اصلاح ميشود.

علیرضا محجوب

احمد امیر آبادی فراهانی

علیرضا محجوب
به هر حال نكتهاي كه هست (اميرآباديفراهاني ـ زمانتان تمام شد) (يك جمله است) آنچه كه در اين گزارش آمده بود نه طرفيت با كسي بود، نه عليه كسي بود و نه به نفع كسي. آنچه كه واقعيات منطقه بود، آنچه كه در اين اتفاق به عنوان واقعيت بود توسط هيأتي كه اول گزارش گفتم سه نوبت با سه گروه مختلف ارسال شد، سه نوبت هم اين گزارش پيگيري شد، انجام شده است. بنابراين سعي شده گزارش در نهايت بيطرفي و با انعكاس همه موارد بدون اينكه نفع و زيان كسي در نظر گرفته شود منعكس شود.
اما مظلوميت كارگران موضوع مهم اين گزارش است كه من توجه همه مجلس، همه ارگانها و دستگاهها را به اين موضوع جلب ميكنم. (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون، وقتتان تمام است) اين گزارش ميخواست مظلوميت كارگران معدن آقدره را بيان كند. والسلام

مسعود پزشکیان
7
تصویب طرح عضویت رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور در برخی از شوراهای عالی

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي رئيس! دستور بعدي گزارش كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي در مورد طرح عضويت رئيس سازمان پدافند غيرعامل كشور در شوراهاي عالي است. سخنگوي محترم كميسيون آقاي دكتر نقويحسيني گزارششان را ارائه كنند. جناب آقاي دكتر وكيلي! موافقين و مخالفين در كليات را اعلام بفرماييد.

محمد علی وکیلی
بسم الله الرحمن الرحيم
مخالفين: جناب آقاي ملكي، جناب آقاي داداشي و جناب آقاي محبينيا. موافقين: جناب آقاي كوهكن، جناب آقاي سليمي و جناب آقاي كبيري.

مسعود پزشکیان
قبل از اينكه وارد دستور شويم من ميخواهم اصلاحيهاي در رابطه با رأيگيري روز يكشنبه كه اتفاق افتاد در رابطه با جناب آقاي دكتر عباس آخوندي را اينجا خدمت شما قرائت كنم. روز رأيگيري آراي أخذشده جناب آقاي دكتر عباس آخوندي (288) اعلام شده بود كه موافق (188)، مخالف (75) و آراي ممتنع (14). در جمع اينها اشتباهي در نگارش صورت گرفته بود، در حقيقت اگر آراي أخذشده را (288) در نظر بگيريم، آراي موافق (198)، آراي مخالف همان (75) رأي و آراي ممتنع (14) رأي و (1) رأي باطله داشته است. در نتيجه با اين گزارش اصلاح ميشود. آقاي نقويحسيني بفرماييد.

سیدحسین نقوی حسینی
بسم الله الرحمن الرحيم
گزارش كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي به مجلس شوراي اسلامي
طرح عضويت رئيس سازمان پدافند غيرعامل كشور در شوراهاي عالي به شماره چاپ (305) كه به اين كميسيون به عنوان كميسيون اصلي ارجاع شده بود، در جلسه مورخ 2/3/1396 با حضور كارشناسان دستگاههاي ذيربط مورد بحث و بررسي قرار گرفت و با اصلاحاتي در عنوان و متن به شرح ذيل و با اكثريت آرا تصويب شد.
اينك گزارش آن در اجراي ماده (147) قانون آييننامه داخلي به مجلس شوراي اسلامي تقديم ميشود.
در ضمن گزارش كميسيون اجتماعي مبني بر تصويب طرح هم واصل شد.
رئيس كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي ـ علاءالدين بروجردي
همكاران محترم! ضمن تسليت شهادت امام جواد (عليهالسلام) محضر ملت بزرگ ايران و همه مسلمانان، مستحضريد كه سازمان پدافند غيرعامل يك نهاد حاكميتي لشكري و كشوري است و با هدف افزايش بازدارندگي، كاهش آسيبپذيري، تداوم فعاليتهاي ضروري، تسهيل مديريت بحران، ارتقاي پايداري ملي در برابر انواع تهديدات و اقدامات خصمانه دشمن تشكيل شده است.
مأموريتهاي اين سازمان عبارتند از: سياستگذاري، برنامهريزي، هدايت، سازماندهي، نظارت و راهبري پدافند غيرعامل و دفاع غيرنظامي در چارچوب و در جهت تحقق سياستهاي ابلاغي و فرامين مقام معظم رهبري فرماندهي كل قوا و قوانين موضوعه كشور كه حتماً مستحضريد سياستهاي كلي ابلاغي مقام معظم رهبري در زمينه پدافند غيرعامل در (13) بند در 26/11/89 ابلاغ شد. همچنين هم برنامه پنجم پنجساله پنجم و هم برنامه پنجساله ششم روي پدافند غيرعامل تأكيد ويژه كرده، براي اين سازمان وظايف و برنامههايي را طراحي كرده، سازمان موظف است آنها را دنبال كند.
سازمان پدافند غيرعامل بايد در همه مراحل اجرايي طرحهاي كشور حضور داشته باشد، تمام پروژههاي اجرايي كشور بايد پيوست پدافند غيرعامل داشته باشد، تمام طرحها اعم از مكانيابي، طراحي و اجرا و بهرهبرداري بايد پيوست پدافند غيرعامل داشته باشد. به همين جهت اين طرح پيشنهاد ميكند كه براي برقراري رابطه مستقيم بين پدافند غيرعامل و شوراهاي سياستگذاري و تصميمگيري كلان كشور يك رابطه منطقي وجود داشته باشد تا پدافند غيرعامل بتواند مأموريت ذاتي خودش را انجام بدهد، اين مادهواحده پيشنهاد شده كه رئيس سازمان پدافند غيرعامل عضو شوراي عالي علوم، تحقيقات و فناوري، عضو شوراي عالي آمايش سرزمين، عضو شوراي عالي سلامت و امنيت غذايي كه حتماً عزيزان مستحضرند در حوزه سلامت و امنيت غذايي و تروريسم بيولوژيك كه الان از تروريسمهاي مرسوم است و ممكن است ما مورد حمله واقع شويم، شوراي عالي شهرسازي و معماري ايران در پروژههاي عمده شهري به ويژه در مراكز جمعيتي كه بايد حتماً اصول پدافند غيرعامل بر آنها حاكم باشد، شوراي عالي هماهنگي ترافيك شهرهاي كشور و شوراي عالي فضاي مجازي كه يكي از موضوعات مهم پدافندي براي حفظ امنيت است عضويت اين شوراها را داشته باشد. در كميسيون امنيت و كميسيون اجتماعي به عنوان كميسيون فرعي تصويب شده، انشاءالله يك رأي قاطع بدهيد تا پدافند غيرعامل بتواند به وظايف خودش در راستاي سياستهاي كلي ابلاغي مقام معظم رهبري عمل كند.
يكي، دو تا از بندهاي سياستهاي كلي را هم جهت يادآوري خدمت عزيزان قرائت ميكنم: بهكارگيري اصول و ضوابط پدافند غيرعامل در مقابله با تهديدات نرمافزاري و الكترونيكي و ساير تهديدات جديد دشمن به منظور حفظ و صيانت شبكههاي اطلاعرساني، مخابراتي و رايانهاي. ايجاد مركزي براي تدوين طراحي، برنامهريزي و تصويب اصول و ضوابط استانداردها، معيارها، مقررات و يا آييننامههاي فني پدافند غيرعامل و پيگيري و نظارت بر اعمال آنها. دوستان! بنابراين رأي قاطع بدهيد تا سازمان پدافند غيرعامل بتواند به مأموريتهاي ذاتي خودش در اين روند عمل كند.
والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

مسعود پزشکیان

محمد علی وکیلی
جناب آقاي ملكي مخالف هستند، بفرماييد.

ولی ملکی

محمد علی وکیلی
جناب آقاي داداشي بفرماييد.

مسعود پزشکیان
اگر مخالف ندارد رأيگيري كنيم.

ولی داداشی

احمد امیر آبادی فراهانی
آقاي داداشي شما صحبت ميكنيد؟ بفرماييد.

ولی داداشی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
خدمت همه همكاران و ملت شريف ايران سلام و عرض ادب و احترام دارم. ببينيد! اين طرح و گزارشي كه آمده عضويت رئيس سازمان پدافند غيرعامل در شوراهاي عالي كشور، اين اساساً نياز است و ما هم مخالفتي نداريم، در سياستهاي كلي ابلاغي مقام معظم رهبري هم اين تصريح شده است. اما جاي شوراي عالي انقلاب فرهنگي در اينجا خالي است. همكاران عزيز! شوراي عالي شهرسازي و معماري آمده، ولي مهمترين جايي كه شوراي عالي انقلاب فرهنگي است و رياست سازمان پدافند غيرعامل ميتواند در آنجا تأثيرگذار باشد خالي است. فقط نكتهاي كه ميخواستم عرض كنم همين بود. تشكر ميكنم.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي كوهكن موافق هستند، بفرماييد.

محمدحسین فرهنگی

محمد علی وکیلی
جناب آقاي سليمي بفرماييد.

علیرضا سلیمی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
اولاً شهادت حضرت جوادالائمه (عليهالسلام) امام مظلوم و جوانترين امام شيعيان را تسليت عرض ميكنم.
اما در مورد اين طرح كه طرح عضويت رئيس سازمان پدافند غيرعامل كشور در برخي از شوراهاي عالي است چند نكته را عرض ميكنم. همه عزيزان ميدانند كه مأموريتهاي پدافند غيرعامل كل كشور مأموريتهاي ملي است، اهدافي كه برايش تعيين شده در سطح ملي است. يك مجموعه فراسازماني و فرابخشي است، مجموعهاي نيست كه فعاليتهايش منحصر در يك بخش باشد. مثلاً در مورد اهداف اين سازمان بر اساس قانوني كه ما خودمان در مجلس در سال 93 تصويب كرديم در مورد اهداف گفته شده كه اهداف اين سازمان بازدارندگي فرابخشي است، مربوط به يك بخش خاص نيست، يا كاهش آسيبپذيري، يا بحث اينكه ما مديريت بحران را راحتتر بتوانيم مديريت كنيم، مباحثي در مورد تهديدات، نگفته كدام تهديد، مربوط به كدام بخش. پس در بحث اهداف، اهداف اين سازمان يك اهداف فراسازماني است.
در مورد مأموريتها هم همينطور، در بخش مأموريتهاي اين سازمان هم باز مأموريتهايش بسيار گسترده و فرابخشي است. ابزارهايي هم كه ما در قانون براي اين سازمان در نظر گرفتيم مثل بحث فرهنگسازي، فرهنگسازي مرتبط به يك بخش دونبخشي نيست. اتفاقاً يكي از مشكلاتي كه ما امروز در كشور داريم همين است. تصور ميكنيم فرهنگسازي به عهده يك فرد، يك بخش، يك نهاد، يك سازمان يا يك وزارتخانه است، بحث فرهنگسازي يا بحث آموزش عمومي يا مباحثي از اين دست مثل آمادگي و ارتقاي مقاومت ملي مباحثي نيست كه مرتبط به يك سازمان باشد. از نظر اداري، ما در قانوني كه تصويب كرديم گفتيم اين سازمان همتراز با وزرا است. يعني واقعاً از نظر اداري تراز اين سازمان يك تراز ويژهاي است. از نظر ساختاري هم باز نگاه ويژهاي به اين سازمان و مجموعه شده است. يعني ما در بحث ساختاري هم اين سازمان را به مثابه يك نيرو فرض كردهايم. زماني كه اين مأموريتها، اهداف و ابزارها براي اين سازمان يعني سازمان پدافند غيرعامل در نظر گرفته شده، بديهي است كه ما بايد اختيارات لازم و زمينه تأثيرگذاري اين سازمان در فرآيند تصميمسازي و تصميمگيريها را نيز به اين سازمان بدهيم تا اين سازمان بتواند در بخش اهداف موفق شود، بتواند در بخش مأموريتها به اهداف خودش برسد. به همين دليل گفته شده كه اين سازمان در بعضي از شوراها كه حالا در اين طرح به شش تا شورا به صورت مشخص اشاره شده، شوراي عالي علوم، تحقيقات و فناوري، شوراي عالي آمايش سرزمين، شوراي عالي سلامت و امنيت غذايي، شوراي عالي معماري و شهرسازي ايران، شوراي عالي هماهنگي ترافيك شهرهاي كشور و شوراي عالي فضاي مجازي، رئيس سازمان در اين شش تا شورا بتواند عضو باشد و حق رأي داشته باشد تا بتواند از عهده اهداف، مأموريتها و وظايفي كه به عهدهاش نهاده شده بر بيايد.
به نظر ميرسد پيشنهاد، پيشنهاد خوبي است، ما بايد در اين شرايط جديد سازمان پدافند غيرعامل را فعال كنيم، يعني پدافند غيرعامل واقعاً بايد به معناي واقعي خودش انشاءالله تحرك لازم را داشته باشد. لازمه آن اين است كه در اين شوراها عضو باشد كه عرض كردم در فرآيند تصميمگيريها نقش جدي ايفا كند. پيشنهاد، پيشنهاد خوبي است، انشاءالله دوستان رأي بدهند، متشكرم.

محمد علی وکیلی
متشكر، مخالف بعدي جناب آقاي محبينيا هستند، بفرماييد.

جهان بخش محبی نیا
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
مخالفت بنده بدون شك با اهداف، فعاليتها و فلسفه وجودي سازمان پدافند غيرعامل كشور نيست. يك كار عقلاني و مورد نياز كشور است، اما به شرط اينكه از دل اين رهيافت، انحراف در وظيفه نيروهاي اجرايي حاصل نيايد، همان گرفتاري كه ما الان در بعضي از پروژههاي غيرقانوني داريم، از جمله انتقال مثلاً آب فلان رودخانه از يك استان به يك استان ديگر به نام پدافند غيرعامل.
برادران و خواهران عزيز! مسأله اصلي اين است كه ما در اين كشور يك ايراد اساسي ديگري داريم كه بازدارنده كار و بهرهوري است و آن هم اين است كه براي آقاي رئيسجمهور وظيفه تعيين ميكنيم كه در شوراهاي متنوع عالي كار، امنيت، كذا و كذا و كذا حضور پيدا كند و رياست خيلي از اين شوراها را هم به آقاي رئيسجمهور واگذار ميكنيم. نتيجه؟ آقاي رئيسجمهور بندهخدا فرصت كافي پيدا نميكنند حتي با وزرايش نشست داشته باشد، نمايندگان پيشكش، كارهاي اساسي همينطور.
براي وزرا هم ميآييم از اين نوع مأموريتها با قصد خير، با نيت خوب وظايفي را تبيين ميكنيم كه خيلي از مواقع هم آقايان نميتوانند در آن جلسه حضور پيدا كنند، اينجا آقاي پزشكيان وزير بوده، آقاي حاجيبابايي وزير بوده، آقاي مصري وزير بوده، ما خيلي از وزرا و استانداران را داريم خداوكيلي آقايان خودشان اشاره بفرمايند، جناب آقاي مصري كه الان داريد با يكي از عزيزان صحبت ميفرماييد، اين تنوع وظيفه تصميمساز براي وزرا چه مصيبتي براي اين كشور درست كرده است؟ براي استانداران هم همينطور، هر وزيري ميآيد اين استاندار ننهمرده بايد به استقبال برود، بعداً هم بيايد بدرقهاش كند، سفير همينطور، معاون وزير ميآيد حتماً بايد جلسه بگذارد و غيره. حاصل كار اين است كه متأسفانه ما مديران با روح كارشناسي در مملكت خوب تربيت نميكنيم.
مخالفت من با اين است كه اين رئيس مكرم و معزز سازمان پدافند غيرعامل، حضور در دو تا شورا خيلي برايش مهم نيست، به آن كار اصلياش برسد، دنبال اعمال سياستهاي مقام معظم رهبري و پياده كردن آنها برود، دنبال پياده كردن اين قانون تشكيل سازمان پدافند غيرعامل برود كه خيلي غني است. فردا برود دو ساعت، دو و نيم ساعت جلسهاي كه نصفش هم معطوف به خوردن چاي و سلامعليك و گذاشتن وقت براي مسافرتهاي طرف شمال و يا جنوب است، به خدا خيلي از اين جلسات شوراها ما را بدبخت و بيچاره كرده است، گر و گر هم مجلس ماشاءالله شوراي كذا، شوراي كذا، شوراي كذا به مرحله زايش در ميآورد. در عين حال ما شوراي عالي پدافند غيرعامل كشور را داريم كه وزرا عضو آن هستند و جالب است تمامي مصوباتشان هم قانوني و قابل اجرا است. قرينه و كميته استاني را هم براي انجام وظايف در محدوده استان داريم.
من يك گلهاي هم از بعضي از دوستان داشته باشم، در متن قانون ميآورند مثلاً عضويت فلان رئيس سازمان براي اعمال سياستهاي مقام معظم رهبري، برادر! به خدا اين لطف به حضرت آقا نيست. يك گپي را به وجود ميآوريد، يك تمايزي را قائل ميشويم كأنه اين آقا نباشد خدايناكرده آنجا سياستهاي حضرت آقا پياده نخواهد شد. آقا! تمام نظام وظيفهاش است، رئيسجمهور پشت اين تريبون ميآيد ميگويد كه فرمايشات مقام معظم رهبري براي من جنبه شرعي و اجرايي دارد، رئيس مجلس همينطور، رئيس قوه قضائيه همينطور، وزرا همينطور، نمايندگان همينطور. (فرهنگي ـ خيلي ممنون) يعني چه ما مثلاً به خاطر اينكه ميخواهيم بياييم رأي بگيريم فلاني مأموريت دارد براي اينكه سياستهاي مقام معظم رهبري را پياده كند؟ مثلاً يك منتي هم سر حضرت ولايت بگذاريم كه آقا! ما داريم چنين چيزي را هموار ميكنيم. آقا! كل نظام بايد اين راه را برود، چه بخواهيد چه نخواهيد. (نايبرئيس ـ خيلي ممنون، متشكرم) وقتم تمام شد؟ (نايبرئيس ـ 45 ثانيه هم گذشت) آقا! رأي ندهيد. والسلام عليكم جميعاً و رحمه الله

مسعود پزشکیان
متشكرم، خيلي ممنون. موافق بعدي صحبت كند.

محمد علی وکیلی
موافق بعدي جناب آقاي دلخوش هستند، بفرماييد.

سیدکاظم دلخوش اباتری
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
ضمن عرض تسليت ايام، (32) نفر از نمايندگان محترم اين طرح را امضا كردهاند. ادله مخالفين محترم را هم دوستان و عزيزان شنيدند. دوستان ميدانند كه سازمان پدافند غيرعامل يك نهاد حاكميتي لشكري و كشوري است كه براي افزايش توان بازدارندگي و كاهش آسيبپذيري و پيگيري و تداوم فعاليتهاي ضروري در مديريت بحران و كاهش بحران و همينطور بالا بردن سطح پايداري ملي در برابر همه تهديدات به وجود آمده و امروز در بيانات مقام معظم رهبري هم تأكيد بر جايگاه پدافند غيرعامل كاملاً محسوس است و خود من و شما در مواد مختلف قانون برنامه و قانون بودجه 96 و در احكام برنامه ششم و احكام دائمي كاملاً به اين امر توجه كرديم.
بر اساس بند (5) ماده (14) اساسنامه سازمان هم كه مصوب مقام معظم رهبري و فرماندهي كل قوا است اين سازمان به عضويت بعضي از شوراها در آمده كه همه شما عزيزان باز مستحضريد شوراي عالي ترافيك، شوراي عتف، شوراي آمايش و شوراي عالي شهرسازي و معماري و شوراي عالي سلامت و امنيت غذايي كشور.
دوستان! ما امروز اگر پدافند غيرعامل را كمك كنيم تقويت كرديم بند «ر» ماده (74) قانون برنامه ششم را در ارتباط با بهداشت، درمان و آموزش پزشكي و همكاري آن با پدافند غيرعامل در ارتباط با مصونسازي و افزايش توان بازدارندگي كشور و همينطور مصونسازي زيرساختهاي زيستي حوزه سلامت و غذايي در مقابله با تهديدات زيستي، شيميايي و پرتوي و انواع و اقسام مصونسازيها كه كاملاً زيرساختهاي رصد و پايش تهديدات در حوزه انسان، كشاورزي، دام، محيط زيست، آب، غذا و دارو و در سطوح مختلف ملي و منطقهاي است.
ضمن عذرخواهي از برادر خوبم آقاي محبينيا، من به همين مختصر اشاره ميكنم. در طي دورههاي گذشته هم مجلس كمكهاي بسيار خوبي به سازمان پدافند غيرعامل كرده است. ما از اين خوشحال هستيم كه به هر حال هم نيروهاي عزيز كشوري و هم لشكري در تقويت جايگاه سازمان پدافند غيرعامل دارند تلاش ميكنند. امروز در مرزهاي ما براي ايجاد امنيت در بخشهاي مختلف همين سازمان پدافند غيرعامل چه در بخشهاي عمراني، چه در بخشهاي بهداشتي، اجتماعي و سياسي دارند تلاش ميكنند، ما فعاليتهاي اينها را ميبينيم. خواهش ميكنم دوستان به اين طرح رأي بدهند و اگر نواقصي هم وجود دارد به هر حال نظر مخالفين را انشاءالله دوستان بشنوند و كميسيون مربوطه به آن توجه كند. خواهش من اين است كه دوستان به اين طرح رأي بدهند.

محمد علی وکیلی

مسعود پزشکیان
تذكر هم اگر راجع به دستور جلسه است گوش كنيم.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي كوچكينژاد تذكر دارند. جناب آقاي كوچكينژاد مربوط به دستور است؟ بفرماييد.

جبار کوچکی نژاد ارم ساداتی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي رئيس! تذكر من مربوط به دستور جلسه است.

مسعود پزشکیان
دستور جلسه نه، اين دستوري كه الان داريم بحث ميكنيم.

جبار کوچکی نژاد ارم ساداتی
يعني همين ترتيب دستوري كه شما داريد بحث ميكنيد. آقاي رئيس! ماده (18)، هيأترئيسه قسم خوردهاند كه به آييننامه عمل كنند. در بند (6) ماده (24) يكي از وظايف هيأترئيسه اين است كه دستور هفتگي را تنظيم و چاپ كنند.

مسعود پزشکیان
آقاي كوچكينژاد! من گفتم اگر راجع به اين دستور است بفرماييد، بگذاريد اين را تمام كنيم بعد بفرماييد. من كه ميفهمم شما چه ميخواهيد بگوييد.

جبار کوچکی نژاد ارم ساداتی
آقاي رئيس! در ماده (104) سطر سوم گفته كه رعايت اين دستوري كه چاپ كرديد الزامي است. در بند (4) دستور، شما آمديد روي بند (5) داريد عمل ميكنيد. به چه حقي بند (4) را حذف كرديد؟ بر اساس اين قانوني كه شما به آييننامه قسم خورديد، در ماده (104) هم رعايت ترتيب براي هيأترئيسه الزامي است، شما به اين عمل نكرديد.

مسعود پزشکیان
آقاي كوچكينژاد متشكرم. به چه حقي شما وقتي راجع به اين دستور نيست... من گفتم اگر راجع به اين بحث است بفرماييد، ما اين را قطع كرديم شما حرف بزنيد. ميگذاشتيد تمام ميشد اين بحث را ميكرديد تا جوابتان را ميداديم. دستور جلسه را ادامه بدهيد.

محمد علی وکیلی
مخالف بعدي جناب آقاي ملكي هستند، بفرماييد.

ولی ملکی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
ضمن تقدير و تشكر از همكاران ارجمند، مخالفين و موافقين نظراتشان را مطرح كردند و از هيأترئيسه محترم تشكر ميكنم.
دوستان ببينيد! در مورد ضرورت پدافند غيرعامل بحثي نداريم، منتها اين تشكيلاتي كه در اينجا مطرح شده و يك گزارش توجيهي هم كه توزيع كردند ما را وادار كرد كه دوباره به بحثهايي كه در أخذ رأي بعضي از وزرا بنده به آن اشاره كردم ورود پيدا كنيم. الان در اينجا اصلاحات كميسيون را آمدند گفتند كه مادهواحده: الف ـ شوراي عالي عتف، شوراي عالي آمايش سرزمين، شوراي عالي سلامت و امنيت غذايي، شوراي عالي معماري و شهرسازي ايران، شوراي عالي هماهنگي ترافيك شهرهاي كشور و شوراي عالي فضاي مجازي و غيره.
ببينيد دوستان! در اينجا اشاره شده به منظور پيادهسازي منويات مقام معظم رهبري و تحقق انتظارات ايشان از پدافند غيرعامل و اجرايي نمودن اصول و ملاحظات پدافند غيرعامل در طرحهاي ملي و غيره. بحثي كه مطرح است اگر ما بر اساس منويات مقام معظم رهبري ميخواهيم عمل كنيم، اگر آقا فرمايشي در اين مورد نمودهاند و ارائه طريق كردهاند دستور مقام عظماي ولايت لازمالاجراست و بايد اجرايي شود. اصلاً نياز به قانونگذاري خاصي هم ندارد، ولي ما در اينجا ميخواهيم قانوني را وضع كنيم، ببينيم چه مشكلاتي ايجاد ميكند. من در توضيحي كه هفته گذشته در مورد وزير اقتصاد داشتم يك آماري را خواندم الان به دو بند آن اشاره ميكنم.
زمان مورد نياز براي شروع كسب و كار را مطرح كردم كه ما بين (20) تا كشور پانزدهم هستيم و در جهان هم از (138) كشور هشتاد و هفتمين رتبه را داريم، يعني وضعيت بسيار بدي را براي شروع كسب و كار داريم و همچنين در روندي كه در اين چهار سال صورت گرفته ما از رتبه (63) به (87) رسيديم، بدتر شده است و الان با اين مسألهاي كه پدافند غيرعامل و مديران كل پدافند غيرعامل در استانها را هم ميآييم در اين مجوزهاي صادره در توليد و اشتغال دخالت ميدهيم ظاهراً يك قانون ساده است، ولي در عمل مدام داريم موانع را بيشتر ميكنيم. توجه كنيد، در اينجا با يك بله يا نه، با نيمساعت بحث يك قانوني را وضع ميكنيم، بعد از آن طرف كار را بدتر ميكنيم.
يا در مورد مقررات دست و پاگير ما (17) از (20) در منطقه هستيم، از (20) كشور رتبه (17) را داريم و در بين (138) كشور جهان (97) هستيم و حالا روندمان از (123) هم به (97) رسيده است. ما مدام داريم مقررات دست و پاگير را در اينجا زياد ميكنيم. به اين نكته توجه كنيد، هر يك از اعضايي كه اضافه ميشود، يا مثلاً در اينجا قيد شده است كه «بر اساس بند «ر» ماده (74) قانون برنامه ششم توسعه كشور وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي با همكاري سازمان پدافند غيرعامل كشور در جهت مصونسازي و افزايش توان بازدارندگي كشور موظف است انواع تهديدات حوزه سلامت را»، اولاً لازم است كه در اينجا مديركل پدافند غيرعامل از مسائل بهداشتي و درماني چيزي سرش شود، در مورد سلامت مواد غذايي اطلاعاتي داشته باشد وگرنه ما داريم اعضا را زياد ميكنيم، بدون نظريه كارشناسي. بله يا نه ميخواهد بگويد، مدام بايد گير بدهيد، در همينجا هم مشكلاتي را در اجرا به وجود ميآوريم، كارها را طولانيتر ميكنيم. ما براي شفافسازي و رقابتپذيري و تسريع در كارها بايد اعضايي كه ذيمدخل قطعي نيستند و نميتوانند نظر كارشناسي داشته باشند را نبايد راه بدهيم، در اين مسائل توجه كنيم و خدايناكرده هم با اين قضيه احساسي برخورد نميكنيم و نخواهيم كرد، بايد نظريه كارشناسي باشد.
يا مثلاً در جاي ديگر آوردهاند كه «عضويت در شوراي عالي شهرسازي و معماري ايران به استناد ماده (58) قانون» و در آخر اشاره كردند به اينكه «آموزش عمومي مردم توسط دستگاههاي اجرايي موضوع ماده (5) قانون مديريت خدمات كشوري به منظور پيشگيري و كاهش مخاطرات ناشي از سوانح غيرطبيعي و سامانه پايش و غيره، (وكيلي ـ متشكر) يا به استناد اساسنامه سازمان پدافند غيرعامل كشور دستگاههاي اجرايي و استانداريها». اولاً وقتي كه استاندار در رأس امور است مديركل دهان آن را نگاه ميكند، اضافه كنيم يا نكنيم تأثيري ندارد. (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون جناب آقاي ملكي، وقتتان تمام شد) دوستان! بنابراين من اعتقاد دارم براي اينكه روند رسيدگي به آن را طولانيتر نكنيم مخصوصاً در آن بند آخر كه اضافه شده است در خيلي از تشكيلات و تصميماتي كه مديركل دخالت كند، نبايد ورود پيدا كنيم. تشكر ميكنم توجه كنيد.

مسعود پزشکیان
متشكرم آقاي ملكي، خيلي ممنون. موافق آخر صحبت كند.

محمد علی وکیلی
موافق آخر جناب آقاي كبيري هستند، بفرماييد.

احمد امیر آبادی فراهانی
صحبت نميكنند. آقاي كامران صحبت ميكند.

مسعود پزشکیان

احمد امیر آبادی فراهانی
آقاي كبيري به آقاي كامران وقت دادند.

علی اصغر یوسف نژاد

محمد علی وکیلی
آقاي يوسفنژاد! اسم شما در قرعه در نيامده است.

مسعود پزشکیان
اسمش در نيامده، حالا آن كسي كه در قرعه در آمده نميخواهد صحبت كند، بقيه را بگوييد صحبت كنند.

محمد علی وکیلی
پس اجازه بدهيد قرعهكشي كنيم.

مسعود پزشکیان
اگر وقتشان را به آقاي كامران دادهاند اجازه بدهيد صحبت كنند.

محمد علی وکیلی

حسن کامران دستجردی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
ضمن تشكر از برادرمان جناب آقاي كبيري و تسليت به مناسبت شهادت حضرت امام جواد (عليهالسلام).
خدمتتان عرض كنم كه پدافند غيرعامل را استحضار داريد كه در بند «ر» ماده (74) برنامه ششم آمده است. مخالف محترم فرمودند كه در اين شوراها كه وزراي ذيربط هم عنوان فرمودند و گاهي ميگويند در اين شوراها چه كسي ميرود، چه كسي نميرود، اين ديگر به احساس مسئوليت آن وزير بستگي دارد. گاهي هم ممكن است شما نماينده بگذاريد و بعد اصلاً نماينده وزير هم نرود.
ما بايد علت وجودي هر كاري را توجه كنيم. علت وجودي پدافند غيرعامل كه در هر كشوري در دنيا هست، كار به ايران هم نداريم، چون نوعي سالمسازي است، اين نوعي مصونيتسازي است. در خيلي از اين وزارتخانهها و شوراها چون پدافند غيرعامل نيست گاهي تصميمات درستي هم گرفته نميشود، به دليل اينكه هر كسي نظرات بخشي خودش را اعمال ميكند. چون ما گاهي وقتها كه ميگوييم اين اماكن حياتي، مهم يا حساس است هر كدام از اينها يك جايگاه و معني دارد. سؤال من اين است وقتي ما همه يا برخي از افراد را در اين شوراها دخالت ميدهيم كه پدافند غيرعامل در خيلي از اين مسائلي كه ما به عنوان آمايش در نظر ميگيريم حركتي اساسي دارد.
استحضار داريد كه آمايش نحوه تشخيص بهرهبرداري از سرزمين است، بهرهبرداري بخشي ميشود، نحوه تشخيص كلي، علمي و منطقي ميشود. پدافند غيرعامل كه ما هم در برنامه ششم آورديم و هم در سازمان است، اصلاً فرض كنيد كاري هم به تدابير نظام نداشته باشيم، ما يك بحث علمي و منطقي داريم، آيا در اين شوراها اين فرد عضو باشد به نفع نظام است يا به ضرر نظام؟ يك وقتي سؤال ميكنيم كه مدام اين شوراها را پرحجم ميكنيم، مدام شركت ميكنند. نه يك وقتي است كه ما يك بحث عملي داريم، يعني بحث آمايش داريم، بايد نظر بدهد. يك وقت است كه يك حادثه ايجاد ميشود ميگوييم اي كاش ما رهنمودهاي پدافند غيرعامل را انجام ميداديم. پدافند غيرعامل است كارشناسانش ميتوانند نظر بدهند كه اين ساخت و ساز آيا در مسير آن مصونيت هست؟ آيا هماهنگي هست؟ آيا آهنگ دارد؟ خيلي از مسائلي كه در كشور خودمان در رابطه با امنيت و پدافند است، اگر اين طرحها و نظرات نباشد هر كسي خر خودش را ميراند. شما هم كه ميدانيد هر وزارتخانهاي فكر خودش است، گاهي در يك وزارتخانه چهار دستگاه به هم ميزنند، يعني مثلاً ميگوييم شما كه در اين وزارتخانه هستيد، چرا شما هماهنگ نيستيد، هر بخشتان با يك بخش ديگر ناهماهنگ است.
لذا سازمان پدافند غيرعامل در اين شوراها واقعاً يك نقش اساسي دارد، ميتواند دستگاهها را هوشيار كند، ميتواند نظراتش را به كار بگيرد. اگر غير اين شوراها هم باشد اصلاً توجهي نميشود. ما بارها در بودجه، در برنامهها، برنامه چهارم، من يادم است كه از برنامه چهارم بنده عضو بودم و مينوشتيم يا برنامه پنجم يا برنامه ششم هم كه اخيراً خودتان تصويب كرديد، (اميرآباديفراهاني ـ جناب آقاي كامران! وقتتان رو به اتمام است، جمعبندي بفرماييد) اصولاً نقش پدافند غيرعامل بسيار مترقي و علمي است.
من از همه خواهران و برادران خواهش ميكنم به اين رأي بدهيد. اينكه حالا عملكرد شوراها چه بوده، وزرا در آنجا خاصيتي نداشتند مربوط به خودشان است، عملشان بايد خاصيتدار ميكرد. (نايبرئيس ـ متشكرم) خواهش من اين است كه به اين رأي بدهيد، خيلي ممنونم.

مسعود پزشکیان
متشكرم، نماينده دولت بفرماييد.

رضا طلایی نیک
سلام عليكم و رحمه الله ـ بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض تسليت سالروز شهادت حضرت ابنالرضا، جوادالائمه (عليهالسلام)، ابتدا از طرف همكاران و مجموعه كاركنان وزارت دفاع از رأي قاطع و حمايتي كه در جريان رأي اعتماد از وزير محترم دفاع، امير سرتيپ حاتمي داشتيد تشكر و سپاسگزاري ميكنم.
در مورد اين طرح همانطور كه عزيزان مستحضرند سه اصل مهم و بنيادي با موضوع پدافند غيرعامل ارتباط سيستمي دارد. يعني دفاع همهجانبه از كشور، اصل قدرت بازدارندگي و كاهش زمينههاي آسيبپذيري در شرايط تهديد سه اصل بنيادي است كه با الزامات پدافند غيرعامل در همه سامانهها، زيرساختها، سيستمها و مجموعه تأسيسات كشور ايجاب ميكند. براي اينكه پدافند غيرعامل به يك وضيعت مطلوب در كشور برسد طبق سياستهاي ابلاغي مقام معظم رهبري هم بايد در آمايش سرزميني و نظام برنامهريزي كشور، هم در نظام عمراني و ساخت و سازها و پروژههاي گوناگون و هم در فرهنگسازي و هنجارهاي اجتماعي و همچنين در نظام ايمني و سامانههاي امدادي كشور ساز و كارهاي متناسب هم براي پيشگيري و هم در صورت بروز تهديد و خطر از مجموعه ظرفيتها، ثروتها داراييها و امكانات كشور به عمل بيايد.
از بيش از (15) سال قبل زماني كه جناب آقاي دكتر عارف كه در مجلس حضور دارند معاون اول رئيسجمهور بودند تشكيل كميته دائمي پدافند غيرعامل به تصويب دولت رسيد و از آن زمان اين كميته شكل گرفته، يك سابقه ديرينه دارد. اما نياز به يك الزامات قانوني داشت كه به تدريج هم در سياستهايي كه سال 1389 در مجمع تشخيص به تصويب رسيد و توسط مقام معظم رهبري ابلاغ شد تكاليفي براي قواي سهگانه روشن شد و هم براي هماهنگي و انسجامبخشي لازم بود الزامات قانوني به وجود بيايد كه شما نمايندگان محترم هم در قانون برنامه پنجم توسعه و هم اخيراً در قانون برنامه ششم توسعه تكاليف روشني را براي همه دستگاههاي كشور در حوزه پدافند غيرعامل معين كرديد.
اساسنامه سازمان پدافند غيرعامل در ماده (14) و بند (5) تصويب شده بود كه رئيس سازمان عضو برخي از شوراهاي عالي در كشور باشد كه هماهنگي همسويي و انسجام در نظام تصميمگيري در كشور بين بخشهاي مختلف و اهداف پدافند غيرعامل به عمل بيايد. اما ما يك تدبيري از مقام معظم رهبري داريم، حضرت آقا ابلاغ كردند اگر تدابيري ابلاغ ميشود و نياز به قانونگذاري دارد سير قانوني خودش را طي كند. بنابراين اهتمامي كه شما نمايندگان محترم داريد كه اين ماده از اساسنامه بيايد قانوناً قانونمند شود دقيقاً در راستاي تدبير فرماندهي معظم كل قوا است.
در كميسيون سياسي ـ دفاعي دولت كه جناب آقاي دكتر اميري اينجا تشريف دارند و عضو كميسيون هستند با حضور وزرا و اعضاي دولت و برخي از مقامات لشكري اساسنامه سازمان پدافند مورد بررسي قرار گرفت، جمعبندي شد كه در چند مورد اصلاح شود كه الان اين سير و فرآيند اصلاح اساسنامه در حال طي شدن است. من يكي، دو موردش را عرض ميكنم، يكي اينكه قرار شد همين شوراها از اساسنامه حذف شود و در قانون مجلس اين قانونمند شود. بنابراين اين كاملاً در دولت هماهنگ شده و در ستاد كل نيروهاي مسلح و مجموعه لشكري و كشوري هماهنگ شده است. دومين جمعبندي كه آنجا صورت گرفت و اساسنامه الان دارد اصلاح ميشود اين است كه چون تعدادي از وزرا و تعدادي از مقامات لشكري عضو كميته دائمي پدافند غيرعامل هستند و همچنين مصوبات اين كميته بيشتر بايد در بخشهاي كشوري اجرا شود، يعني در حوزههاي دولتي بايد اجرا شود، اين موضوع در حوزه نظامي محدوده كمتري دارد، فلذا قرار شد اساسنامه اصلاح شود كه مصوبات كميته دائمي با تأييد رئيسجمهور محترم به دستگاههاي اجرايي ابلاغ شود. اين براي اين است كه اين انسجام، هماهنگي و انشاءالله وحدت لازم در اين نظام تصميمگيري به وجود بيايد.
ما الان داريم اين اساسنامه را دنبال ميكنيم كه اصلاح شود، اصلاحي هم كه شما داريد امروز قانونگذاري ميكنيد در راستاي همين روند است. (نايبرئيس ـ خيلي ممنون آقاي طلايي، وقت شما تمام است) آخرين جمله را عرض كنم، چرا شوراي انقلاب فرهنگي نيست؟ نيازي نيست كه سازمان پدافند عضو شوراي انقلاب فرهنگي باشد، موضوعيتي آنجا ندارد و اگر عدم عضويت باشد ناهماهنگي به وجود نميآيد در شوراهايي كه ميخواهند سياستهاي بخشي تصويب كنند. انتظار است كه انشاءالله عزيزان رأي مناسب را بدهند، متشكرم.

مسعود پزشکیان
شما با طرح موافقيد، متشكرم. كميسيون بفرماييد.

سیدحسین نقوی حسینی
با تشكر از موافقين و مخالفين كه در تبيين موضوع كمك خوبي به همكاران كردند، هم مخالفين ابعادي از اين طرح را مطرح كردند، توجه همكاران به موضوع جلب شد، موافقين هم روي اصول اصلي تأكيد كردند، نماينده محترم دولت هم روند تغيير ساختار را توضيح دادند و به عنوان موافق طرح صحبت كردند.
همكاران محترم! يك عمليات تروريستي عليه مجلس شوراي اسلامي صورت گرفت، بازتاب داخلي و جهاني آن را همه شما مشاهده كرديد. اگر برخي از اصول پدافند غيرعامل در مكانيابي، طرح، طراحي و اجراي محل ساخت مجلس رعايت ميشد قطعاً مجلس مورد اين حمله قرار نميگرفت. در همين شهر تهران در خيابان وليعصر سه تا بيمارستان كه محل تجمع پزشك، بيمار و پرستار است در يك محيطي با مسافت (100) متري در كنار هم ساخته شده است، سه تا بيمارستان بزرگ. پدافند غيرعامل در مكانيابي اين اجازه را نميدهد. بيمارستان وليعصر، بيمارستان خاتمالانبيا، مركز بهداشت و درمان هلالاحمر، همه با يك مسافت (100) متري كنار هم ساخته شده است. پدافند غيرعامل ميگويد اين درست نيست. اگر خدايناكرده مورد حملهاي واقع شود بحران به وجود ميآيد.
انتقال آب بعضي از شهرهاي ما با چند ميليون جمعيت با يك حركت بيوتروريستي ميتواند يك شهر را با بحران روبرو كند. پدافند غيرعامل بايد توصيههاي پدافندي خودش را ارائه كند. اين انتقال آب بايد درست صورت بگيرد تا فردا براي كشور مشكل به وجود نيايد. عضويت رئيس سازمان در اين شوراها براي ابلاغ و اِعمال اصول پدافندي در مكانيابي، اجرا، طراحي و بهرهبرداري از پروژهها است، به نفع كشور است، انشاءالله دوستان رأي قاطع بدهند.

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
كليات طرح عضويت رئيس سازمان پدافند غيرعامل كشور در شوراهاي عالي مطرح است.

مسعود پزشکیان
حضار 197 نفر، نمايندگان محترم رأي خودتان را اعلام بفرماييد. دولت و كميسيون موافق هستند. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، كليات تصويب شد.

محمد علی وکیلی
آقاي رئيس! اجازه بفرماييد ميهمانان را اعلام كنم. ميهمانان جلسه علني امروز به شرح ذيل ميباشند:
ـ جمعي از خبرنگاران و اصحاب رسانه استان بوشهر كه ميهمانان حجتالاسلام و المسلمين خدري نماينده محترم بوشهر، گناوه و ديلم هستند.
ـ جمعي از شهروندان و شهرسازان شهرداري منطقه (12) تهران.
ـ جمعي از اعضاي تيم فوتسال غدير مسجد امام حسن (عليهالسلام) شهرستان آباده استان فارس كه ميهمانان جناب آقاي دكتر رحيم زارع نماينده محترم آباده، بوانات و خرمبيد هستند. خوش آمديد، بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي دكتر! اجازه ميفرماييد مادهواحده را قرائت كنم؟

مسعود پزشکیان
مادهواحده را قرائت بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
از تاريخ تصويب اين قانون رئيس سازمان پدافند غيرعامل كشور در راستاي مأموريت ذاتي خود و در جهت برقراري تعامل نزديك با دستگاههاي اجرايي كشور و اعمال سياستها و تدابير مقام معظم رهبري در حوزه پدافند غيرعامل عضو شوراهايعالي ذيلالذكر ميشود:
الف ـ شورايعالي عتف.
ب ـ شوراي عالي آمايش سرزمين.
پ ـ شوراي عالي سلامت و امنيت غذايي.
ت ـ شوراي عالي شهرسازي و معماري ايران.
ث ـ شوراي عالي هماهنگي ترافيك شهرهاي كشور.
ج ـ شوراي عالي فضاي مجازي.
آقاي دكتر! چون پيشنهاد هست بايد مخالف و موافق صحبت كنند.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي نادر قاضيپور مخالف هستند، بفرماييد.

نادر قاضی پور

غلامرضا کاتب
آقاي رئيس! بعد از ايشان خودم هستم، اگر اجازه ميدهيد من خودم صحبت كنم.

مسعود پزشکیان

غلامرضا کاتب
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
همكاران دقت كنيد! در اين بحث كه اشاره كردند سازمان پدافند غيرعامل عضو شوراهاي عالي شود، خوشبختانه با رأيي كه شما داديد، هيچكدام از همكاران، در مخالفت خودتان هم توضيح داديد كه مخالف نبوديد. اما آن چيزي كه من ميخواهم خدمت همكاران عرض كنم دو، سه تا نكته اساسي است. ببينيد! يك اساسنامهاي را براي سازمان پدافند غيرعامل نوشته شده و توسط مقام معظم رهبري ابلاغ شده است. آنچه كه مقام معظم رهبري ابلاغ ميكند لازمالاجرا است و همه دستگاههاي اجرايي مكلف هستند از اين تبعيت و اجرا كنند. اما اگر به مباحث برادر عزيزم جناب آقاي طلائينيك دقت ميكرديد كاري را كه وزارت دفاع دارد انجام ميدهد يك كار عبثي است كه به صورت مستمر بناست وقت دولت و مجلس را بگيرد، بدون اينكه خودش بيايد دقت و برنامهريزي كند و يك بار وقت دولت و مجلس را بگيرد. اگر در رابطه با بحث اساسنامه مشكلاتي وجود دارد، اينكه همه مصوبات كميته دائمي توسط رئيسجمهور ابلاغ شود و دستگاههاي اجرايي بايد اجرا كنند، يا اينكه سير مراحل اساسنامهاي كه انجام شده بيايد اين مباحث را اصلاح كند، بهتر بود. جناب آقاي طلايينيك! وزارت دفاع همه اصلاحاتي كه لازم بود را بيايند در اساسنامه يكجا انجام بدهند.

مسعود پزشکیان
آقاي كاتب! كليات را رأي گرفتهام. مخالفتتان با كدام قسمت است؟

غلامرضا کاتب
بله، آقاي دكتر ميدانم چه ميگويم، من در همين كلياتش، جزئياتش را هم اشاره ميكنم، اجازه بدهيد.

مسعود پزشکیان
كليات رأي آورده، شما در آن قسمتي كه مخالفيد بگوييد.

غلامرضا کاتب
آقاي دكتر! همان جزئياتش را هم توضيح ميدهم. ببينيد! اگر وزارت دفاع ميآمد بحثهاي اساسنامهاي كه ابلاغ شده همه را يكجا اصلاح ميكرد و در قالب دولت لايحه تشكيل ميداد و اين را در مجلس شوراي اسلامي تصويب ميكرد. به عنوان مثال وقتي شما بند «ت» اين موضوع را نگاه ميكنيد، ببينيد! ما الان سازمان پدافند غيرعامل در قانون موجود، در قانوني كه الان داريم عضو شوراي عالي شهرسازي و معماري كشور هست، حتي در اين قانوني كه داريم نياز به اين نيست، باز ما آورديم يك قانون ديگري را روي قانون ديگري انجام ميدهيم.
با اين كار چند تا اتفاق ميافتد: يك؛ يقين بدانيد يك ماه ديگر، دو ماه ديگر، شش ماه ديگر باز وزارت دفاع براي اصلاح اساسنامه همانطور كه خودشان گفتند دوباره به دولت پيشنهاد ميبرند و باز به مجلس ميآورند. واقعاً وقت مجلس نبايد اينگونه گرفته شود. اين مجلس سرمايه ملي است. من از همكاران عزيزم كه رأي داديد و در كليات قابل قبول است، اما انتظارم از وزارت دفاع اين است كه واقعاً وقت مجلس را اينگونه نگيرند، بيايند همه اصلاحات اساسي را يكجا انجام بدهند، يكجا به دولت ببرند، يكجا به مجلس بياورند، ما هر روز درگير يك بخشي از اصلاح اساسنامه نباشيم.
حرف ما خدمت همكاران عزيزمان در سازمان پدافند غيرعامل اين است؛ عليايحال اينجا كه در جزئيات هم عرض كردم بايد شفافسازي شود، آن بخشي كه قانون داشتيم نياز به اصلاح قانون نيست، بايد دوباره تكرار نشود، آنجايي هم كه قانون نداشتيم قانون آورده شود. عليايحال ما تابع نظر همكاران عزيز هستيم، اما انتظارمان اين است كه دولت و خود وزارت دفاع در اين موضوع دقت لازم را ميكردند.

مسعود پزشکیان

غلامرضا کاتب
جناب آقاي عباس گودرزي موافق هستند، بفرماييد.

عباس گودرزی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
ابتدا ياد و خاطره همه شهدا مخصوصاً شهداي مدافع حرم و به ويژه شهيد عزيز حججي را گرامي ميدارم. خدمت همكاران عزيز عارضم بحث پدافند غيرعامل همانطور كه مقام معظم رهبري تأكيد ويژهاي دارند از اهميت بسزايي برخوردار است. علاج واقعه پيش از وقوع بايد كرد، پيشگيري بهتر از درمان است. ما بهتر است با يك تدابير ويژهاي بتوانيم زيرساختهايمان را طوري طراحي كنيم كه در شرايط تهديد و بحران براي كشور چالش ايجاد نكند و از هدررفت منابع جلوگيري شود. اگر به اين مسأله ديرهنگام توجه شود ممكن است كه زيرساختهاي معيوبي در كشور ايجاد شود و براي ما مشكلات و چالشهاي جدي را ايجاد كند.
لذا در ذات طرح و اجراي پروژه بايد ملاحظات پدافند غيرعامل ديده شود. اينجا آمده گفته كه «از تاريخ تصويب اين قانون رئيس سازمان پدافند غيرعامل كشور در راستاي مأموريت ذاتي خود»، يعني چه؟ يعني برقراري تعامل نزديك با دستگاههاي اجرايي براي اعمال سياستها و تدابير مقام معظم رهبري. اين سياستها كجا بايد اعمال شود؟ در آن موقعي كه بايد تصميمگيري شود، بايد مجوز صادر شود، بايد موافقت اصولي صادر شود، اگر بعدش بخواهد دستگاه پدافند غيرعامل ورود كند يا إنقلتي داشته باشد زمانبر است و ممكن است مطلوب حاصل نشود.
لذا با توجه به تهديدهايي كه وجود دارد، چه تهديدهاي طبيعي، چه تهديدهاي انساني ضرورت دارد و مورد تأكيد خاص مقام معظم رهبري هم هست كه همگان بايد نسبت به بحث پدافند غيرعامل توجه و اهتمام ويژه داشته باشند. لذا مقتضي است كه همكاران عزيز با رأي بالاي خودشان از اين حمايت كنند كه نماينده پدافند غيرعامل در شوراهاي عالي علوم، تحقيقات و فناوري، آمايش سرزمين، سلامت، شهرسازي و ترافيك كه شوراهاي بسيار پراهميتي هم هستند و اگر در برنامهريزيها و مقدمات و تمهيدات دقت كافي نشود ممكن است كه هزينههاي زيادي را براي مردم و كشور ما ايجاد كند. لذا اميدوارم همكاران عزيز با رأي بالاي خودشان به اين مسأله كمك كنند، انشاءالله. خيلي ممنون و متشكرم.

مسعود پزشکیان
دولت، آقاي طلايينيك بفرماييد.

رضا طلایی نیک
بسم الله الرحمن الرحيم
ضمن تشكر از همه مخالفين و موافقين محترم، نكاتي را مخالف محترم جناب آقاي دكتر كاتب مطرح فرمودند كه من براي شفافيت موضوع توضيحاتي عرض ميكنم. عزيزان ببينيد! اين اصلاح اساسنامه نيست، اساسنامه بايد در مرجعي اصلاح شود كه تصويب كرده، اصل اساسنامه به تصويب مقام معظم رهبري رسيده است. بنابراين اين انتظار كه ما اصلاح اساسنامه را به مجلس بياوريم به نظر ميرسد كه اين خارج از قواعد قانوني و حقوقي است.
دوم اينكه اين موضوعي كه الان ميخواهد مصوبه مجلس شود لايحه نبوده، وزارت دفاع و دولت لايحهاي به مجلس نداده، طرح همكاران نماينده است، نمايندگان محترم اين طرح را دادهاند. بنابراين نكتهاي كه آقاي كاتب فرمودند موضوعيت ندارد كه ما لايحهاي را آورده باشيم و ناقص باشد.
نكته سوم اين است كه در اين اساسنامه من توضيح دادم، يك بندي وجود داشت عضويت در شوراهاي عالي كه تدبير اين است هر آنچه كه در يك اساسنامه سازماني ميآيد كه تكليف براي ساير دستگاههاي ايجاد ميكند بايد برود براي آن قانونگذاري شود. يعني نميشود ما در اساسنامه يك سازمان بياييم براي ساير دستگاهها تكليف قانوني ايجاد كنيم. اين مستلزم قانونگذاري مجلس است. به همين خاطر در اين بند از اساسنامه نمايندگان طرح خوبي را ارائه دادند و شما به كلياتش رأي داديد.
نكته ديگر اين است كه فرمودند ما قانون داشتيم، نه اصلاً قانون نداشتيم، اين براي اولين بار است قانونگذاري ميشود. هيچ بخش ديگري از اساسنامه قرار نيست به مجلس لايحه داده شود، همين فقط عضويت در شوراهاي عالي است و من عرض كردم اساسنامه هم دارد سير اصلاحش را طي ميكند و هماهنگيهاي لازم با نيروهاي مسلح صورت گرفته است. برخي جاها اشكالات و ابهاماتي وجود داشت، سير اصلاح و بازنگري آن در حال به انجام رسيدن است.
آخرين نكته را هم عرض كنم؛ اشاره شد سازمان پدافند غيرعامل عضو شوراي عالي شهرسازي است، نه عضو شوراي عالي شهرسازي نيست، بنابراين نياز به قانون دارد، چون اعضاي اين شوراها با تصويب مجلس تعيين شده مجلس ميتواند بگويد چه سازمان يا چه مقامي عضو اين شورا بشود يا نشود. بنابراين اين نكاتي كه مطرح شد را من خواستم خدمت عزيزان توضيح بدهم، متشكرم.

مسعود پزشکیان

سیدحسین نقوی حسینی
بسم الله الرحمن الرحيم
در بيانات مخالف محترم برادر عزيزمان جناب آقاي كاتب البته اين نكته مثبت وجود داشت كه به هر حال اساسنامه اصلاح و مصوب شود، اگر نيازهاي تصويبات قانوني ديگري هم هست به مجلس شوراي اسلامي ارائه شود. اما اين بيانات مخالفت يا ناقض اين مادهواحده نيست. ما در اين مادهواحده عضويت رئيس سازمان پدافند غيرعامل را در اين شوراها تعيين ميكنيم. دليلش اين است كه اعضاي اين شوراهاي عالي را مجلس شوراي اسلامي تصويب و تعيين كرده است. دولت و اساسنامه پدافند غيرعامل كه نميتواند عضويت را براي شوراها تعيين تكليف كنند. مجلس اعضاي شوراها را مشخص كرده، فقط مجلس ميتواند عضوي از اين شوراها را كم يا به آن اضافه كند. اين مادهواحده با اجازه مجلس، رئيس سازمان پدافند غيرعامل را به عضويت اين شوراها در ميآورد. بنابراين دوستان رأي بدهند، تعارضي با بيانات مخالف محترم ندارد.

مسعود پزشکیان
متشكرم، حضار 195 نفر، نمايندگان محترم رأي خودتان را اعلام بفرماييد. (قاضيزادههاشمي ـ متن ماده واحده به رأي گذاشته شده است همكاران شركت كنند) پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي دكتر! پيشنهاد الحاقي هم داريم.

مسعود پزشکیان
پيشنهاد الحاقي را هم مطرح بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
هم كميسيون اجتماعي و هم آقايان حسنبيگي و بروجردي پيشنهاد الحاقي دادهاند، پيشنهادشان مشابه است. كميسيون مطرح ميكند يا آقاي حسنبيگي؟ آقاي دكتر عزيزي بفرماييد. آقاي حسنبيگي عزيز! اولويت با كميسيون است.

عبدالرضا عزیزی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحيم
ايام را تسليت عرض ميكنم خدمت خواهران و برادران عزيز. همانطور كه استحضار داريد اهميت پدافند غيرعامل بر هيچكس پوشيده نيست. در واقع پدافند غيرعامل يك حالت پيشگيري دارد. همانطور كه ميدانيد پيشگيري مقدم بر درمان هست و راندمان آن هم بسيار بالا است. به عنوان مثال فرض كنيد در مناظرات رياست جمهوري برق قطع ميشود، اگر ما پدافند غيرعامل فعال نداشته باشيم آنجا دچار مشكل ميشويم، اگر پدافند غيرعامل ما فعال باشد برق بلافاصله برقرار ميشود. در تمام نقاط ايران اينگونه است، مثلاً در جايي ميخواهند پتروشيمي درست كنند، پدافند غيرعامل در آنجا خيلي مؤثر است و پيشبينيهاي آينده را ميكند كه خدايناكرده براي اين شهرستان مشكلي پيش نيايد و در بسياري از مسائل ديگر كلاً به عنوان اينكه پشتيباني براي آن كار اصلي است كه هر چيزي ميخواهد باشد، در حوزه نظامي ميخواهد باشد، غيرنظامي فرقي نميكند. بر اساس اين اصل اهميت پدافند غيرعامل در همهجاي ايران بر هيچكس پوشيده نيست.
من خواهش ميكنم، ما پيشنهاد الحاقي داديم، همانطور كه در كشور ما مديرعامل پدافند غيرعامل داريم در استانها هم مسئول پدافند غيرعامل در شوراي اداري شركت كند، نظر بدهد و جزء شوراي اداري باشد. چيز خاصي نيست، اتفاق خاصي نميافتد، فقط پدافند غيرعامل در استانها و شهرستانها ميتواند تقويت بشود. خواهش ميكنم به اين پيشنهاد الحاقي رأي بدهيد، متشكرم.

غلامرضا کاتب
متشكرم، جناب آقاي مهرداد لاهوتي مخالف هستند، بفرماييد.

مهرداد لاهوتی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
من از همكاران محترم در اينكه پدافند غيرعامل عضو شوراي عالي آمايش سرزمين، شوراي عالي سلامت و امنيت غذايي، شوراي عالي شهرسازي و معماري، شوراي عالي هماهنگي و ترافيك و شوراي فضاي مجازي كشور شدند تشكر ميكنم، حضور اين دوستان به جهت هشدارهايي كه وجود دارد مؤثر است و ميتواند مؤثر باشد. اما دوستان عنايت بفرماييد! پيشنهادي را كه جناب آقاي عزيزي فرمودند اين هست كه اين دوستان در اين شوراها با حق رأي عضويت داشته باشند. اين دوستان دارند حضور پيدا ميكنند، هشدارهاي لازم از نظر مسائل خاصي كه وجود دارد پدافند غيرعامل در شوراي عالي شهرسازي و معماري كشور حضور پيدا ميكند، آن موارد و نكاتي را كه نياز است دوستان اعضاي شوراي عالي معماري و شهرسازي كشور بدانند تذكر ميدهد، آنها كه در بحث شوراي عالي معماري و شهرسازي كشور تخصص ندارند. شما اينجا داريد حق رأي ميدهيد.
به نظر من اين ديگر افراط است كه ما داريم ميكنيم، اجازه بدهيد كه دوستان پدافند غيرعامل در اين شوراهايي كه بنده خدمت شما عرض كردم حضور پيدا بكنند، نقطهنظرات خودشان را بدهند كه در تصميمگيريهاي اين اعضاي شوراها مؤثر باشد، نه اينكه خودشان آنجا حق رأي داشته باشند، معادله را تغيير بدهند. من خواهش ميكنم دوستان حتماً به اين موضوع رأي منفي بدهند كه اين دوستان حضور داشته باشند اما حق رأي نداشته باشند، آنها حق رأي داشته باشند آنجا تخصص ندارند و عدم تخصص آنها ميتواند مشكلاتي را در اين شوراهايي كه من خدمت دوستان عرض كردم ايجاد بكند. خواهش من از دوستان اين است و اولاً توصيه ميكنم برادر خوب ما جناب آقاي عزيزي كه از اساتيد مجلس هستند عنايت بكنند اين پيشنهاد را پس بگيرند، جناب آقاي عزيزي! من خدمت جنابعالي ارادت دارم، اين پيشنهاد را پس بگيريد، اگر نه، من خواهش ميكنم دوستان حتماً يك رأي منفي به اين پيشنهاد دادهشده بدهيد، متشكرم.

غلامرضا کاتب
متشكرم، حالا آقاي لاهوتي! آقاي عزيزي كه نميتواند پس بگيرد، كميسيون است. موافق اول جناب آقاي مصري هستند، بفرماييد.

عبدالرضا مصری
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
اصولاً تشكيل شوراها براي مسائلي است كه بينبخشي است، يعني چند بخش در يك تصميمگيري مؤثر هستند و از نظرات همه اينها قبل از اينكه بخواهد يك اتفاقي بيفتد يا تصميمي گرفته بشود استفاده ميشود. در اين شوراها وجود برادران عزيز ما از پدافند غيرعامل يك خاصيت دوسويه دارد؛ از يك طرف عزيزاني كه در اين شوراها هستند بر اساس آن حيطه تخصصي كه دارند مسائل خودشان را كه مطرح ميكنند پدافند غيرعامل براي زمانهايي كه ميخواهد بحران ايجاد بشود با توجه به اينكه فضاي تخصصي پدافند غيرعامل مسائلي است كه معمولاً از چشم ما دور است، فقط در حوادث رخ ميدهد، حضور اينها ميتواند به شوراها از نظر تصميمگيري در خصوص مواقعي كه بحران براي كشور ايجاد ميشود غنا ببخشد. از طرف ديگر حضور اينها در شوراها باعث ميشود كه نظرات كارشناسانه اعضاي اين شوراها را هم پدافند غيرعامل داشته باشد، با مشكلات و محدوديتهاي پدافند غيرعامل هم آشنا بشود.
لذا اين به ما كمك ميكند كه علاج واقعه را قبل از وقوع انجام بدهيم، يعني وقتي كه پدافند غيرعامل، فرض كنيم در شوراي عالي آمايش سرزمين حضور پيدا ميكند، در يك نقطهاي كه قطعاً حادثهخيز است، در يك نقطهاي كه روي گسل زلزله قرار دارد نظر ميدهد كه آمايش در آن منطقه به صورت تراكم انبوه جمعيت صورت نگيرد، طبيعتاً در زماني كه زلزله واقع بشود ما خسارت كمتري خواهيم داشت، يا در شوراي عالي ترافيك وقتي حضور دارد نظرات كارشناسي خود را در مورد بحرانهايي كه در گذشته ايجاد شده و باعث جان و زندگي مردم شده تذكر ميدهد.
به نظر من وجود پدافند در اين شوراها بهغير از خير هيچگونه زياني را عايد اين شوراها نميكند. لذا از عموم برادران و خواهران گرامي خواهش ميكنم كه با حضور پدافند در اين شوراها موافقت بفرماييد كه انشاءالله در حوادث شاهد تخريب بيشتر يا خدايناخواسته خسارت بيشتري به مردم نباشيم. والسلام عليكم و رحمه الله

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي رئيس! ظاهراً دولت نظري ندارد، كميسيون را اگر صلاح ميدانيد دعوت كنيد.

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي دكتر! كميسيون هم موافق است، به رأي بگذاريد.

مسعود پزشکیان
حضار 196 نفر، نمايندگان محترم رأي خودتان را اعلام بفرماييد. البته ميگويند دوسوم رأي ميخواهد، اين را اگر لازم بود در هيأترئيسه بحث ميكنيم. دوسوم رأي ميخواهد. نمايندگان محترم نظر خودتان را بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب نشد.
8
اعلام وصول (2) فقره لایحه

محمد علی وکیلی
تعداد دو فقره لايحه به صورت عادي اعلام وصول ميشود:
ـ لايحه موافقتنامه تشويق و حمايت از سرمايهگذاري بين دولت جمهوري اسلامي ايران و دولت جمهوري عراق.
ـ لايحه موافقتنامه بين دولت جمهوري اسلامي ايران و دولت جمهوري فنلاند درباره كمك و همكاري متقابل در امور گمركي.
9
اعلام وصول (1) فقره طرح

محمد علی وکیلی
طرح بازنشستگي زودتر از موعد مشاغل قضائي غيرستادي.
10
ناطقین جلسه آقایان: حشمتاله فلاحتپیشه، سیدمهدی فرشادان، ناصر شریفی، عبدالحمید خدری و شهروز برزگرکلشانی

مسعود پزشکیان
ناطقين را دعوت كنيد تشريف بياورند.

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحيم
ناطقان مياندستور جلسه علني امروز عبارتند از:
ـ آقاي حشمتاله فلاحتپيشه نماينده محترم اسلامآبادغرب و دالاهو.
ـ آقاي سيدمهدي فرشادان نماينده محترم سنندج، ديواندره و كامياران.
ـ آقاي ناصر شريفي نماينده محترم بندرلنگه، بستك و پارسيان.
(كه هر كدام هفت دقيقه وقت دارند)
ـ آقاي عبدالحميد خدري نماينده محترم بوشهر،گناوه و ديلم.
ـ آقاي شهروز برزگركلشاني نماينده محترم سلماس.
(كه هر كدام پنج دقيقه وقت دارند)
جناب آقاي حشمتاله فلاحتپيشه نماينده محترم اسلامآبادغرب و دالاهو تشريف بياورند. آقاي فلاحتپيشه هفت دقيقه وقت داريد.

حشمت اله فلاحت پیشه
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
شهادت امام جواد (عليهالسلام) را تسليت ميگويم و اميدوارم بخشش به گفتمان غالب ميان امت اسلامي تبديل شود و عرض سلام، ادب و احترام دارم خدمت همه عزيزان و همكاران محترم.
كُرد با مرز همزاد است، نگاهي به جغرافياي سياسي كشور نشان ميدهد كه مردمان شريف كرد همواره مرزنشين بودهاند و در طول تاريخ هرگاه كيان ايران اسلامي به مخاطره افتاده است آنها در مناطق حساس مرزي مستقر شده و براي ايران خون دادند. ما با افتخار خود را جزئي از تنه درخت ايران اسلامي ميدانيم و همواره در كنار برادران و خواهران از اقوام ديگر حماسه آفريدهايم و مفتخريم كه كشور ما به بالاترين شاخصهاي امنيت خوداتكا دست يافته است.
كرمانشاه در لسان مبارك مقام معظم رهبري سينه ستبر ايرانزمين است. خانوادهاي را در استان كرمانشاه پيدا نخواهيد كرد كه حداقل به يكي از مصاديق ايثار مفتخر نباشد. در دوران جنگ شهادت، آزادگي، جانبازي و رزمندگي بخشي از ادبيات و زندگي روزمره مردم بود و اكنون شريفترين جوانان اين مرز و بوم در خط مقدم مدافعين حرم به جنگ جهل و استكبار رفتهاند.
اسلامآبادغرب شهر مرصاد و محل شكست نفاق است. به ياد داريد كه مردمان اين شهر درحالي به جنگ منافقين و (36) كشور حامي آنها رفتهاند كه زخم هشت سال جنگ بر پيكر آنها بود. هواپيماها و موشكهاي عراقي دو بار اسلامآبادغرب و دالاهو را با خاك يكسان كردهاند، ولي مردم ماندند و هزينه دادند تا اينكه نفاق را براي هميشه در گردنه چهارزبر دفع نمايند.
(29) سال پس از جنگ ديگر دليلي براي كمتوجهي به زيرساختهاي توسعه مناطق مرزي وجود ندارد. جناب دكتر جهانگيري معاون اول محترم رئيسجمهور در سفر استاني كرمانشاه فرمودند بدن من از آمار بيكاري استان ميلرزد. خطاب به ايشان و ديگر مديران سابق و اسبق كشور عرض ميكنم كه عزيزان! اين مملكتي است كه خود شما آن را ساختهايد. ريشه محروميت استان كرمانشاه همچون ديگر مناطق محروممانده به دوران نظام رانتسالاري دولتمردان برميگردد. زماني كه مرزنشينان درگير جنگ بودند برخي از آقايان مشغول توسعه شهرهاي خود شدند و بعد از جنگ نيز ما همواره واگن آخر قطار توسعه كشور بوديم و هنوز ريل نامتوازن توسعه اجازه همتراز شدن استانها را نداده است. بنابراين مملكت به دو قسمت تقسيم شد؛ اول شهرهاي برخوردار كه دچار بيماري چاقي مفرط شدند. در تهران و برخي استانهاي مركزي توسعه نامتوازن و عجولانه محيط زيست و منابع آبي را نابود كرد و در مناطق محروم كه حداقل (10) سال از ميانگين زيرساختهاي عمراني عقب ماندند در هيچيك از دو منطقه فوق طبق شاخصهاي توسعه زندگي مردم شاد قلمداد نميشود، چون هر دو دغدغه ذهني دارند.
مجلس شوراي اسلامي در قانون برنامه ششم زمينه قانوني لازم را براي رفع مشكلات فوقالذكر فراهم كرده است. انتظار ميرود دولت محترم سازههاي عمراني را سريعتر تكميل كند و توسعه و توليد را بر بنيان آن محكم و پايدار نمايد.
اكنون قطار به كرمانشاه رسيده است، همگان و بهويژه نمايندگان عزيز استان در اين مسير زحمت كشيدهاند. بنده مراتب سپاس خود را از مقام معظم رهبري اعلام ميدارم كه در سفر استاني كرمانشاه (300) ميليارد تومان اعتبار را به اين خط بينالمللي اختصاص دادند و از آن پس راهآهن تهران ـ بغداد ستارهدار شد.
از رئيسجمهور محترم جناب دكتر روحاني و وزير محترم راه كمال تشكر را دارم و انتظار داريم هرچه زودتر مسير كرمانشاه ـ اسلامآباد ـ خسروي را نيز تكميل نمايند. اگر راهآهن تهران ـ كرمانشاه به عراق وصل شود در كوتاهمدت به دومين مسير پرتردد كشور پس از خط آهن تهران ـ مشهد تبديل خواهد شد.
در طول يك سال گذشته با زحمات وزيران محترم دولت و مسئولان استان و شهرستان اسلامآبادغرب و دالاهو اغلب طرحهاي ملي راكدمانده حوزه انتخابيه من فعال و يا تكميل شده است. به عنوان دِين مراتب سپاس خود را از وزراي محترم بهداشت و كشور اعلام ميكنم و از رئيسجمهور محترم ميخواهم در مورد تعلل دانشگاه رازي كرمانشاه در احداث دانشكده فني ـ مهندسي رازي از مسئولان وزارت علوم توضيح بخواهد. به هر حال بعد از يك سال پيگيري اميدوارم در هفته دولت احداث دانشكده آغاز شود.
در زمينه اعتبارات ماده (180) توازن دولت محترم به محرومان كشور مديون است. اين اعتبارات خاص مناطق محروم كشور بوده و عدم تخصيص ساليانه آن به منزله تعطيلي سياستهاي محروميتزدايانه دولت است. انتظار ميرود با تخصيص صد درصدي رديف ماده (180) امسال و پيشبيني دو برابري در بودجه سال آينده اين بدهكاري دولت به محرومان جبران شود.
همزمان كشور در تكاپوي جذب (200) ميليارد دلار سرمايه خارجي است. متأسفانه به روال ناعادلانه گذشته ميهمانان خارجي فقط به چند شهر كشور رهنمون ميشوند. بايد سرمايهگذاريهاي آينده به صورت عادلانه در كشور توزيع شود تا بنيان ناعدالتي تازهاي گذاشته نشود. به هر حال دولت سرمايه خارجي را ضمانت حاكميتي ميكند، يعني از اعتبار همه ملت ايران براي جذب سرمايه و اعتبار خارجي هزينه ميشود، پس بايد اين سرمايهها را در مناطق مختلف كشور توزيع كرد تا حق هيچ استاني ضايع نشود.
از طرفي ماده (112) قانون برنامه ششم و بودجه 1396 رديفي تحت عنوان كمك به توسعه استانهاي جنگزده دارد كه طبق قانون دولت موظف است ساليانه (10) درصد شاخصهاي توسعه و عمران اين مناطق را ارتقاء دهد، طوري كه در پايان قانون برنامه شاخصهاي توسعه به مرز استانهاي برخوردار برسد. بودجه امسال كفاف اين اهداف را نميدهد، انتظار ميرود در تهيه پيشنويس بودجه 98 عنايت لازم صورت گيرد.
سرانجام در اجراي بند «ج» ماده (112) قانون برنامه ششم از سازمان امور اداري و استخدامي كشور تقاضامند هستم هرچه سريعتر آييننامه ايثارگري كاركنان زمان جنگ شهرستانهاي اسلامآبادغرب و دالاهو را صادر نمايد. جنگ از اسلامآباد با بمباران اين شهر آغاز شد و با سقوط منافقين در همين شهر به پايان رسيد، حتي رزمندگان ايام جنگ نيز كه با افتخار ميزبان آنها بوديم باور نداشتند كه شهر مرا منطقه جنگي اعلام نكرده باشند، سپاسگزارم.

احمد امیر آبادی فراهانی
خيلي ممنون، از رعايت وقت هم تشكر ميكنيم. ناطق بعدي جناب آقاي سيدمهدي فرشادان نماينده محترم سنندج، ديواندره و كامياران هستند، هفت دقيقه وقت داريد، بفرماييد.

سیدمهدی فرشادان
نطق 7 دقیقه ای
شيوهني من شيوهني ئينسانيه
بانگي ئازادي و گروي يهكسانيه
به نام خداوند بخشنده مهربان
با سلام و درود به ارواح طيبه شهدا، امام شهدا و عرض سلام خدمت ملت شريف ايران، همچنين عرض سلام و ادب و احترام خدمت مردم نجيب، فهيم و مرزدار استان كردستان و عرض سلام و ارادت به حضور مردم شرافتمند و بزرگ حوزه انتخابيه من سنندج، ديواندره، كامياران، شويشه، موچش و زرينه.
نمايندگان اقوام شريف ايران! كردستان به شما ميانديشد، كردستان با شما سخن ميگويد. لطفاً به اين پيام كردستان گوش فرا دهيد، اين پيام فهم متقابل در معادلات سياسي اين كشور است. اين پيام پايه ديالوگ و گفتوگوي اقوام ايراني با رويكرد دموكراتيك است. من كردستانم با زخمهاي بيشمار، من مرز ايرانم با تاولهاي جنگ، من كرد ايراني هستم با اين بيكاري لجامگسيخته، من كرد هستم و در خيابانهاي پايتخت كارگري ميكنم، من نخبه كرد هستم و هنوز از نا اميدي رنج ميكشم. به شهادت تاريخ من كردستان هستم خسته از عقبماندگي پرتكرار.
نمايندگان رنگها و زبانها! همراهي كردها با ديگر اقوام ايراني ثابت و هميشگي بوده است، پس آيا رها كردن كردستان با مشكلات بيشمار دور از انصاف نبوده است؟ مشكل كردستان جابهجايي استاندار، فرماندار و مديركل نيست، مشكل كردستان كاملاً برعكس است، مشكلات كردستان حلشدني و ساده است، مانند رفع توسعهنيافتگي كه همه مسئولان كشوري بايد به آن بينديشند. مشكل كردستان نبود كارخانه و كارگاه توليدي است، مشكل كردستان نبود صنايع تبديلي است كه همه شما و موكلان شما ميتوانيد در سود آن سهيم باشيد.
بزرگترين اشتباه دولتها در ادوار گذشته بيتوجهي به سرمايهگذاري در كردستان بوده است، منظور من سرمايهگذاري اقتصادي، سرمايهگذاري سياسي و سرمايهگذاري فرهنگي است. بهره گرفتن از پتانسيل جوان تحصيلكرده كرد در لايههاي قدرت و سطوح مياني به بالاتر سياسي است.
حاميان عدالت و برابري! مبادا زخمهاي كردستان عفوني شود. قبل از اينكه كردستان بميرد به داد جوانهاي تحصيلكرده بيكار كرد برسيد و حقطلبي خودتان را اثبات نماييد. در كردستان دو، سه شبهكارخانه يا كارگاه وجود دارد كه مشكلات مالي نفس آنها را بريده است. بارها و بارها پشت تريبونهاي مختلف فرياد زدم تمام كارخانههاي كردستان به تعداد انگشتان دست نميرسد.
كردستان به هواي تازه نياز دارد، معادن غني كردستان خاموش است، اجاق زندگي در روستاهاي كردستان سرد است، سرخي ياقوت كردستان يا همان توتفرنگي هنوز دستهاي پينهبسته روستائيان را رنگين نكرده است. دامداري در كردستان در دام حراج افتاده و دامدار در بحران فروش اجباري است. روستاهاي كردستان روز به روز خالي از سكنه ميشوند و متروكه ميگردند، درحالي كه روستاها بايد دروازه توسعه اقتصادي باشند. بيشترين قدرت غولهاي اقتصادي دنيا مثل چين، بر پاشنه كشاورزي ميچرخد، درحالي كه ما از اين پتانسيل غافل هستيم.
با وجود (33) سد ساختهشده در استان كردستان و وجود بيش از (6) ميليارد متر مكعب آب ذخيره پشت سدهاي استان متأسفانه پتانسيل طبيعي و خدادادي خاك كردستان به عنوان يكي از قدرتها و قطبهاي كشاورزي ايران كه به آب نياز دارد مغفول مانده است. (7) درصد منابع آب كشور را تأمين ميكنيم درحالي كه ميانگين اراضي كشاورزي آبي در استان كردستان (10) درصد است كه (37) درصد از متوسط كشوري پايينتر است. قابل قبول نيست حوزه آبريز پنج استان باشيم ولي حقآبه ما داده نشود. اعطاي مديريت سدهاي استان كردستان به ديگر استانها منطقي نيست و اين مسأله پيگيري ميشود. چراغي كه به خانه روا است به مسجد حرام است.
در خصوص وضعيت اسفبار جادههاي كردستان چرا نميپذيريم كوتاهي كردهايم؟ چرا اعتراف نميكنيم جادههاي كردستان به قتلگاه و قصابخانه انساني تبديل شدهاند، آمار كشتهها در جادههاي كردستان در نقش كشتارگاه و قصابخانه به جان مسافران و رانندگان افتاده. پروژه كريدور شمال ـ جنوب در سال 85 كليد خورد، اما امروز و در سال 96 هنوز سهم كردستان من از اين عمران و آباداني بيسرپرست كردن بچهها و داغدار كردن خانوادهها است. آمار كشتههاي رانندگي در جادههاي كردستان در سال 94 بيش از (365) نفر و در سال 95 به بيش از (370) نفر رسيده است. در چهار ماه اول امسال (108) نفر در جادهها جان باختند، به عبارتي هر روز يك نفر كشته داريم. نگاه تبعيضنگر و ابزارينگر فرصتها را خواهد كشت و تهديدها خسارت بزرگي را برجاي خواهد گذاشت.
دوستان! واژه «كولنداين» در زبان كردي به معناي تسليم نشدن است و لغت «كولبري» هم از مشتقات اين واژه است كه متأسفانه آن را به قامت ما دوختهاند. بخشي از جامعه ما كردها فقط بهخاطر اينكه تسليم مرگ نشويم و زندگي بخور و نميري داشته باشيم كولبري ميكنيم. كولبري و مرگ كولهبران صرفاً يك خبر نيست كه در صفحه حوادث روزنامهها يا در بخشهاي خبري به اطلاع عموم برسد، بنابراين براي رسانهاي كردن مرگ كولبران تعجيل نكنيم، بلكه براي حل مشكل كولبران چارهاي بينديشيم. مرگ كولبران مرگي است تاريخي، رنج هميشگي كردها است. اينچنين مرگي براي برخي شايد مرگي عجيب باشد، اما براي ما كردها عادي است. اين مرگ بخشي از زندگي اين طبقه است. شايد مرگ كولبران براي برخي افراد ابزار سياهنمايي و عوامفريبي باشد، درحالي كه مرگ كولبران در مرزهاي كردستان فقط يك معنا دارد؛ «ناعدالتي» و كشتار اسب كولبران در مرزهاي كردستان فقط يك معنا دارد؛ «مرگ انسانيت و افول وجدان».
نمايندگان محترم! خوب سخنراني كردن پشت اين تريبون هنر نيست، اما واقعاً ما نمايندگان، سياستمداران و مسئولان دولتي خوب عمل كردهايم؟ آيا با مردم با صداقت كامل رفتار شده است؟ با شعارزدگي و خوب حرف زدن نان سر سفره مردم نميرود، ديگر جوان كرد، بلوچ، عرب، ترك و فارس در اين مملكت قانع نميشود. جوان زندگي ميخواهد، جوان سرمايه است. بايد بپذيريم امروز اين سرمايه اجتماعي در كردستان به شيوه زيرپوستي و تدريجي اضمحلال ميشود، بايد بپذيريم كه نگاه دولتهاي گذشته به كردستان نگاه يك بام و دو هوا بوده است. به عنوان نمونه كدام شهر كشور را ميتوان با شهر بدون كارخانه سنندج، ديواندره و كامياران مقايسه كرد؟
خانمها و آقايان نماينده! (اميرآباديفراهاني ـ جمعبندي بفرماييد) بنده به عنوان نماينده مستقل و وكيل مردم نجيب سنندج، ديواندره و كامياران اعلام ميكنم ما كردها شريك سياسي و اقتصادي شما نيستيم، ما براي سود بيشتر چانهزني نميكنيم، ما كردها هموطنان شما هستيم، بايد به حقوق مساوي برسيم، چرا كه در جنگ تحميلي و تمام حوادث و صحنههاي تاريخي و مناسبتهاي سياسي كشور اثبات نمودهايم كه هموطن شما بودهايم و اخيراً رأي (73) درصدي ما كردها به دولت آقاي حسن روحاني آيا قابل تأمل نيست؟ انتصاب وزير كرد و اهل سنت از وعدههاي دولتمردان تدبير و اميد و از مطالبات ما كردها بود كه متأسفانه در سطح شعار باقي ماند. بايد در مديريت كلان كشوري و (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون) استاني جايگاه كردها مد نظر قرار گيرد. در اين مقطع حساس تاريخي ما كردها خواهان رفع محروميتها و كاستيها هستيم. ما كردها خواهان تقسيم عادلانه ثروت، قدرت و منزلت در ايران هستيم.
برادران و خواهران بزرگوار من! سفر مقامات سياسي به كردستان مانند تيغ دو لبه است كه هم ميتواند باعث دلگرمي شود، هم باعث دلسردي. ميهماننوازي كردها در طول تاريخ شهره خاص و عام بوده است. به كردستان سفر كنيد، (نايبرئيس ـ خيلي ممنون) به پاس قلب مهربان اين مردم نجيب. از توسعه اقتصادي كردستان حمايت كنيد، كردستان به حمايت اين مجلس نياز دارد. (نايبرئيس ـ خيلي ممنون) بذر يك رأي ميتواند بذر اميدي باشد... (قطع ميكروفون).

مسعود پزشکیان
خيلي ممنون، متشكرم. شما (5/1) دقيقه اضافه صحبت كرديد. بقيه آن را به رسانهها بدهيد، متشكرم. ناطق بعدي را دعوت كنيد.

احمد امیر آبادی فراهانی
جناب آقاي فرشادان خيلي ممنون، ناطق بعدي جناب آقاي ناصر شريفي نماينده محترم بندرلنگه، بستك و پارسيان هستند، بفرماييد.

ناصر شریفی
نطق 7 دقیقه ای
سلام عليكم و رحمه الله
اعوذ بالله من الشيطان الرجيم ـ بسم الله الرحمن الرحيم
«رب ادخلني مدخل صدق و اخرجني مخرج صدق و اجعل لي من لدنك سلطاناً نصيراً»
سلام و صلوات هديه به ارواح پاك و طيبه شهدا، خاص انفاس قدسي و ملكوتي امام شهدا و آرزوي سلامتي و طول عمر باعزت و پربركت براي مقام معظم رهبري و آرزوي توفيق خدمت براي همه خدمتگزاران صديق به اين ملك و ملت. سلام و ارادت خالصانه و خاضعانه خدمت ملت بزرگ و سرافراز ايران اسلامي، مردم خونگرم و دريادل هرمزگان عزيز و هميشه قهرمان، بهويژه مردم شريف، نجيب و قدرشناس حوزه انتخابيه من بندرلنگه، بستك و پارسيان و شهرها و روستاهاي تابعه و عرض ارادت خدمت همكاران عزيزم، نمايندگان ملت، رئيس محترم و هيأترئيسه محترم.
از حسن اعتماد مردم شريف و فهيم حوزه انتخابيه خود به اين فرزند و برادر كوچك خود تشكر و سپاسگزاري مينمايم و اميدوارم لياقت خدمت به اين مردم بزرگ و با انديشه و جوانان عزيز و برومند خود كه لياقت بهترين خدمتها را دارند داشته باشم و از خداي بزرگ خواهان هستم در اين راه سخت و پرمشقت توفيقاتش را همواره و پيوسته براي خدمت شايسته به اين مردم رفيق راه من سازد.
از جناب آقاي دكتر روحاني بابت معرفي و پيشنهاد كابينه منسجم، هماهنگ، برنامهمحور و عملگرا تشكر ميكنم. كسب رأي اعتماد وزراي محترم دولت را از وكلاي ملت و مجلس شوراي اسلامي تبريك عرض نموده، چنين رأي اعتمادي كمنظير نشان از تعامل بسيار مثبت و سازنده و همصدايي و همگرايي مجلس و دولت براي برداشتن گامهاي بزرگ براي خدمت به اين مردم است. مجلس كار خود را به درستي و هوشمندانه انجام داد، اكنون نوبت دولت است براي پاسخ به اعتماد ملت.
اما مسائل و مشكلات حوزه انتخابيه من؛
جناب آقاي دكتر روحاني رئيسجمهور محترم! آنچه امروز جامعه مردم و نخبگان و انديشمندان هرمزگاني و حوزه انتخابيه من را نگران نموده عدم توسعه متوازن و پايدار و عدم بهرهگيري صحيح و منطقي از ظرفيتها و منابع در راستاي توسعه استان ميباشد. جناب آقاي دكتر روحاني رئيسجمهور محترم! استاني همانند هرمزگان با اينهمه ظرفيت و منابع به والله زيبندهاش بيكاري و فقر و مرارت جوانانش نيست. آقاي رئيسجمهور! استاني كه جزء پنج استان اول كشور در توليد و درآمد است زيبندهاش توسعهنيافتگي نيست. جناب آقاي رئيسجمهور! امروز هرمزگان در قالب شاخصهاي توسعهاي از متوسط كشوري پايينتر است. استدعا داريم سرمايههاي انساني هرمزگان كه جزء افتخارات هرمزگان ميباشد را دريابيد.
جناب آقاي رئيسجمهور! بيكاري جوانان در هرمزگان و حوزه انتخابيهام آنها را سرخورده و نگران نموده است. متأسفانه سهم قابل اعتنايي از ظرفيتهاي اشتغال در صنايع هرمزگان به جوانان اين خطه اختصاص نمييابد. سهم نيروها و جوانان متخصص و كارآمد هرمزگاني در مديريت صنايع، پالايشگاهها و مناطق نفتي و گازي تقريباً صفر يا بسيار ناچيز ميباشد.
بندر لنگه كه روزگاري لنگه و تك بوده و نگين خليج فارس به چه روزي افتاده است. بندر لنگه روزي مهد تجارت و بازرگاني و فعال و پررونق در عرصه تجاري و اقتصادي بود. آنچه امروز نظارهگر و شاهديم زيبنده نام پرآوازه بندر لنگه و بندر مرواريد ديروز نيست. جناب آقاي رئيسجمهور! رزق و روزي مردم اين خطه و نوار ساحلي از دريا، ملواني و صيادي است. دريا نعمت و موهبتي كه خداي بزرگ به اين مردم ارزاني داشته، از سر خست اين عرصه و پهنه خدادادي را بر مردم تنگ نكنيم. منكر تلاشها و اقدامات مديران و مسئولان نيستم، اما بپذيريم كه حركتها و تلاشها كند و لاكپشتي بوده كه در شأن مردمان، دريانوردان، ملوانان، تجار و بازرگانان اين ديار كار و تاريخي نيست. براي توسعه اداره بنادر و دريانوردي اين خطه پرگوهر نيازمند عزم جدي و اراده جهادي و انقلابي است و متأسفانه شاهديم هر بار با بخشنامههاي غيركارشناسي از سوي وزارتخانهها و ارگانهاي مختلف غباري از غم و اندوه بر پيشاني و جبين ملوانان، بازرگانان و فعالين اقتصادي مينشانيم. شما را به خدا هواي اين مردم را داشته باشيد، عرصه كار و تلاش را برايشان تنگ و سخت نكنيم.
جناب آقاي دكتر آخوندي كه خدمتتان ارادت دارم و انصافاً كارهاي ارزشمندي در حوزه راه هرمزگان انجام دادهايد، اگر ميخواهيد بندر لنگه اين شهري كه به اقتصادش اكسيژن وصل است و داراي تنفس مصنوعي است جاني دوباره بگيرد، براي لايروبي حوضچههاي (9) متري و پهلوگيري كشتيهاي (10) هزار تن به بالا چارهاي بينديشيد و برنامهريزي نماييد.
جناب آقاي دكتر كرباسيان كه همواره خدمتتان ارادت دارم و بابت دستور مساعد شما براي صدور مجوز كارنه تير براي گمرك بندر لنگه تشكر ميكنم، اما اگر ميخواهيد بندر مرواريد و صاحب آوازه لنگه جان بگيرد، گمرك و ضوابط و قواعد آنجا را هم مانند ديگر بنادر ايران ببينيد. امروز چرا تجار و بازرگانان بندر لنگهاي و بندر كنگي بايستي براي ترخيص كالاهاي خود به بنادر ديگر مهاجرت نمايند؟ مگر در آن بنادر گمرك چه امتيازها و مشوقهايي قائل ميشود؟ نميدانم سايه نامبارك كدام نامادري بر سر اين شهر سايه افكنده كه بنادر تازه دادهشده پررونق، اما سايه اين بندر كار و تاريخي و صاحبنام رو به زوال است.
جناب آقاي حجتي وزير محترم جهاد كشاورزي! يكي از راههاي ارتزاق مردم بندر لنگه، بندر كنگ و روستاهاي ساحلي صيد و صيادي است. ورود كشتيهاي بزرگ و صنعتي از كشورهاي ديگر و صيد به شيوه صنعتي ريشه صيد و صياد اين خطه را با هم سوزانده است. شرايط را براي صيادان سنتي و بومي منطقه تسهيل نماييد.
جناب آقاي زنگنه! لوله گاز از جوار شهر بندر لنگه و كنگ عبور ميكند، اما نميدانم چرا برنامهريزي براي گازرساني به اين شهرستان و روستاي توابع آن نشده است كه مردم صبور اين خطه گاهاً مجبورند براي تهيه سيلندرهاي گاز به شهرهاي مجاور روي آورند. خواهشمند است فكري كنيد.
جناب آقاي رئيسجمهور! پارسيان يا بهتر بگويم گاوبندي در جوار غول بزرگ اقتصادي كشور يعني پارسجنوبي است و محصور در سه ضلع مناطق و ميادين نفتي و گازي لاوان، زاگرسجنوبي و پارسجنوبي، سهم اين شهرستان و مردمانش جز آلودگي و دودهاي آلاينده و رنج و درد و گرفتاري چيز ديگري نيست. پارسيان و مردمانش در تب تبعيض و بيعدالتي ميسوزند. حق مسلم اين شهرستان براي بهرهمندي از سهم ارزش افزوده يا همان تبصره (2) ماده (39) از اين مناطق و ميادين نفتي و گازي است. از طرف ديگر قصه پرغصه اخراج جوانان برومند و متخصص اين خطه به دليل غيربومي بودن از پارسجنوبي و شركتهاي وابسته به آن است كه موجي از نگراني و اضطراب روح جوانان عزيز پارسيانيام را آزار ميدهد.
جناب آقاي رئيسجمهور! زلزلهاي مهيب در ديماه سال 92 شهر بستك را لرزاند و خانههاي مردم را تخريب و ويران نمود كه مجبور بودند براي بازسازي منازل خود تسهيلاتي بگيرند (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون، وقتتان تمام شد) كه توان بازپرداخت اقساط آن را ندارند. انتظار مردم و جوانان بيكار و پيرمردان بخشش تسهيلات اعطايي است كه مكاتبات آن هم انجام شده، اميدشان را نا اميد نكنيد.
شهرستان بستك در حوزه استقرار صنايع پاييندستي پتروشيمي با عنايت به عبور خط انتقال گاز فرصت مناسبي براي توليد و اشتغال جوانانش ميباشد. خواهشمنديم در اين زمينه برنامهريزي شود.
از جناب آقاي آخوندي خواهشمنديم در خصوص تسريع در پروژه راه خور، راه روستايي لاور شيخ، لاور سيستان، انجيردان، تهر و حسينآباد كه پروژههاي فرسايشي شده و قريب (15) سال از شروع آنها ميگذرد، همچنين بزرگراه بندر لنگه ـ پارسيان (نايبرئيس ـ خيلي ممنون آقاي شريفي، بقيه را به رسانهها بدهيد) كه اين مسير به جاده مرگ لقب يافته و بهسازي مسير پدل تا دژكان دستور اقدام جاري صادر فرمايند. (نايبرئيس ـ متشكرم، يك دقيقه و 25 ثانيه اضافه صحبت كرديد) هزينه كمرشكن برق مصرفي مردم شهرستانهاي حوزه انتخابيه (قطع ميكروفون).

مسعود پزشکیان
خيلي ممنون، متشكرم، بقيه را به رسانهها بدهيد. ناطق بعدي را دعوت كنيد صحبت كند.

احمد امیر آبادی فراهانی
ضمن عرض خيرمقدم خدمت وزير محترم فرهنگ و ارشاد اسلامي جناب آقاي دكتر صالحي، از ناطق بعدي جناب آقاي عبدالحميد خدري نماينده محترم بوشهر، گناوه و ديلم دعوت ميكنم. جناب آقاي خدري! شما پنج دقيقه وقت داريد، در خدمتتان هستيم، شروع بفرماييد.

عبدالحمید خدری
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
سلام و درود فراوان به شهداي گرانقدر خصوصاً شهداي مدافع حرم و بالاخص شهيد حججي عزيز و امام شهدا. با آروزي صحت و سلامتي و طول عمر باعزت براي مقام عظماي ولايت و سلام به ملت شريف ايران خصوصاً مردمان فرهيخته حوزه انتخابيهام بوشهر، گناوه، ديلم، جزيره خارك، بندر ريگ، چغادك، عاليشهر و بندر امام حسن، خيرمقدم ويژه به محضر تلاشگران عرصه خبر و رسانه از سرزمين ايثار و مردان بزرگي همچون رئيسعلي دلواريها كه در صحن مجلس شرف حضور دارند.
ضمن تسليت و تعزيت به مناسبت شهادت امام جواد (عليهالسلام) به پيشگاه امام رضا و مسلمانان جهان، بر خود وظيفه ميدانم ضمن تشكر صميمانه از همكاران عزيزم در خانه ملت به لحاظ تلاش شبانهروزي در جهت بررسي صلاحيت وزراي پيشنهادي و كمك به تسريع در تشكيل دولت دوازدهم، از خداوند بزرگ توفيق دولت جديد در جهت رفع مشكلات اساسي كشور از قبيل اشتغال و معيشت مردم و خصوصاً محرومين را از خداوند بزرگ مسألت مينمايم. اگرچه در اين اتفاق بزرگ جايگاه همه وزارتخانهها در مسير توسعه همهجانبه كشور با اهميت ميباشد، اما به حقيقت نقش وزارتخانه آموزش و پرورش به عنوان كارخانه انسانساز كشور از اهميت دوچنداني برخوردار ميباشد. چراكه علاوه بر ضرورت پرداختن به ارتقاي كيفيت آموزشي در سطوح مختلف تحصيلي، حل مشكلات جمع عظيمي از معلمان و مربيان حقالتدريسي كه ساليان مديدي به رغم محروم بودن از شرايط مساعد خدمت تمام همت خويش را در طبقي از اخلاص به فرزندان دوستداشتني اين مرز و بوم ارزاني داشتهاند، از تكاليف و اولويتهاي اين وزارتخانه بايد باشد كه پاسخي به وعدههاي اخير وزير انتخابي و همچنين رفع دغدغههاي همكارانم خواهد بود.
ضمن تشكر از نيروهاي محترم نظامي و انتظامي جهت برقراري امنيت، مراتب گلايه شديد خود را از جناب آقاي سردار اشتري فرمانده محترم نيروي انتظامي مبني بر جابجايي فرماندهي انتظامي استان بوشهر كه مجمع نمايندگان استان، استاندار، ائمه جمعه و جماعات بالاتفاق و اجماع گزينه بومي كه حساسيتهاي استان را به خوبي ميداند به نيكي و خوشنامي و مردمداري شهره ميباشد، چالشهاي استان را به خوبي ميداند، حداقل انتظار اين بود در فرآيند انتصاب گزينهاي ديگر مراتب عدم انتصاب ايشان را به هر دليلي به اين دوستان گزارش ميداديد. توصيه ميكنم كه در تصميم اتخاذشده تجديدنظر فرماييد.
اما از زبان مردم استانمان بوشهر با شما سخن ميگويم، شمايي كه كم و بيش از مواهب و منافع استان بوشهر بيبهره نبودهايد. انتظار ما اين است كه سهم ما از اين صنايع عظيم بايد چيزي بيش از استنشاق بوي تند گاز و دود حاصل از سوختن مواد هيدروكربن باشد. حق ما چيزي بيش از بارانهاي اسيدي است كه غير از نابودي پوشش گياهي منطقه، آلودگي مرگبار آب و خاك را هم به دنبال دارد. كافي است از ساكنان پارسجنوبي باشيد و به يكي از مراكز اهداي خون مراجعه كنيد. آيا با عدالت و انصاف و وجدان سازگاري دارد كه مصائب و گرفتاريهاي پارسجنوبي از آن ما باشد و مواهب آن به ديگران برسد؟ ما هم قبول داريم كه صنايع و تأسيسات ملي است و به همه ملت ايران تعلق دارد، اما سؤال اين است كه آيا مردم استان بوشهر جزء اين ملت ايران نيستند؟ خواسته ما اين است كه در تقسيم مواهب استان بوشهر ما را هم جزء ملت ايران بدانيد.
آيا رواست جوانان منطقه ما به جاي آنكه وزش نسيم اميد و تلاش و پيشرفت را احساس كنند نسيم گوگرد و ذرات معلق را احساس كنند؟ قابل تحمل نيست كه يك استان كوچك با اين همه سرمايه خدادادي به واسطه كملطفي و بيميليها در محروميت دست و پا بزند. با وجود نفت و گاز و تجارت دريايي و گمرك و پالايشگاهها آمار بيكاري در استان بوشهر قابل تحمل نيست. سواحل زيبا و بكر استان بوشهر با يك توجه ويژه علاوه بر نقش مؤثر در ايجاد اشتغال منطقه (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون، جمعبندي بفرماييد، وقتتان تمام است) باعث رونق صنعت گردشگري كشور به واسطه اين طبيعت كمنظير و اين نگين درخشان ميباشد.
و اما جناب آقاي قاضيزادههاشمي! ضمن تبريك انتخاب مجدد جنابعالي به عنوان وزيري زحمتكش و تلاشگر، انتظار دارد نسبت به وضعيت بهداشت و درمان شهرستانهاي گناوه و ديلم كه حقيقتاً در شأن اين مردم بزرگوار و دريادل نيست چارهاي بينديشيد و از طريق تخصيص پزشكان متخصص در اين فصل تحصيل توجه ويژهاي مبذول گردد. سزاوار نيست بيمارانمان را براي درمان با خطرات بسيار و هزينههاي گزاف به شهرها و استانهاي اطراف بفرستيم. ما همهگونه سرمايه زيرزميني و روزميني داريم، فقط كمي توجه و دلسوزي بيشتر نياز داريم تا وضعيت نابسامان زندگي مردم را در استان بوشهر سر و سامان دهيم. (نايبرئيس ـ خيلي ممنون، متشكرم) رياست محترم جمهور، معاونين و هيأت محترم دولت! بوشهر را دريابيد.

مسعود پزشکیان
متشكرم، نفر بعدي را دعوت بفرماييد.

احمد امیر آبادی فراهانی
خيلي ممنون، ناطق بعدي جناب آقاي شهروز برزگركلشاني نماينده محترم سلماس هستند، بفرماييد.

شهروز برزگر کلشانی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
شهادت امام جواد (عليهالسلام) را تسليت عرض ميكنم. سلام و عرض ادب محضر مردم شريف ايران، سلام و عرض ادب محضر مقام معظم رهبري، سلام و درود به روح پرفتوح شهدا و امام شهيدان، سلام بر شهيدان مدافع حريم تا حرم و شهيدان عاشورايي، سلام و درود به ارتشيان، سپاهيان، سربازان گمنام، مرزبانان و بسيجيان كه امنيت در كشور را مديون آنها هستيم كه همه فرزندان شما مردم شريف هستند و سلام و عرض ادب محضر مردم شريف، شهيدپرور و هميشه در صحنه شهرستان سلماس، كهنهشهر، كرهسني، لكستان، شپيران، كناربروژ، كوهسار، زولاچاي و مرزنشينان.
ضمن بزرگداشت ياد و نام شهداي دولت، هفته دولت را به دولتمردان و رئيسجمهور محترم و هيأت دولت تبريك عرض ميكنيم. آغاز كار دولت دوازدهم را به فال نيك ميگيريم. رأي اعتمادي كه نمايندگان مجلس شوراي اسلامي به وزرا دادند داراي پيامهايي است؟ به خصوص وزراي محترم كه با قاطعيت آراي رأي اعتماد كسب كردند. ضمن تبريك به وزراي محترم، آرزوي توفيق روزافزون براي هيأت دولت دارم.
سياستهاي نظام استكبار جهاني و نظام سلطه در منطقه را محكوم ميكنيم و از تماميت ارضي عراق و سوريه حمايت ميكنيم. هر گونه تغيير در نقشه جغرافياي سياسي و انساني در منطقه را دسيسهاي از سوي دشمنان قسمخورده اسلام و مسلمين ميدانيم.
آذربايجانغربي قطب توليدات كشاورزي است و در برخي از محصولات كشاورزي داراي رتبه است. در مراحل كاشت، داشت و برداشت بايد توازن وجود داشته باشد. كشاورزان دوست دارند حاصل دسترنج خود را ببينند. محصولات كشاورزي بايد به قيمت و با انصاف به فروش برسد. متأسفانه مرحله فروش با ضعف روبرو است. قيمت محصولات تابستاني كمر باغداران و كشاورزان را شكسته است.
با انتقال آب ميانحوزهاي، آب براي كشاورزي و صنعت به شدت مخالفيم و آن را خلاف قانون، رويه و منطق ميدانيم. طبق گفته همكار عزيزمان آقاي محبينيا آب زرينهرود به ناحق براي صنعت به تبريز انتقال داده ميشود. احياي درياچه اروميه چشم در اجراي طرحهاي كشاورزي دارد. از هيأت دولت ميخواهم تكميل پروژههاي پاياب سد زولا و دريك را عملياتي كند.
با توجه به وجود مدارس كانكسي در شهرستان و مدارس مخروبه، از هيأت دولت ميخواهيم براي برطرف كردن اين معضل اقدام كنند. دانشآموزان از وجود سقفهاي تركخورده بالاي سر خودشان ميترسند.
با توجه به توافق اوليه بين ايران و تركيه كه وزير امور خارجه كشور جمهوري اسلامي ايران و وزير امور خارجه تركيه، آقاي دكتر ظريف با چاوشاوغلي در مورد ايجاد مرز رسمي بين سلماس و وان تركيه به تفاهم اوليه رسيدهاند، از ادارات و وزارتخانههاي ذيربط ميخواهم در خصوص تهيه پيشنويس و همچنين تجهيز مرز كوزهريش اقدامات لازم و عاجل را به عمل آورند.
ماليات بايد بر اساس درآمد باشد. بازاريان و كسبه سلماس توان پرداخت ماليات بر اساس دستورالعمل شهرهاي بزرگ را ندارند، چون درآمدشان مثل درآمد آنها نيست.
از هيأت دولت ميخواهم از قِبل يارانهها خط اعتباري با وام (4) درصد براي واحدهاي صنعتي و توليدي شهرستان سلماس اختصاص بدهند.
روستاي هفتوان شهرستان سلماس در مسابقات فوتسال دانشآموزي مقام دوم را كسب كردند، با (12) هزار نفر جمعيت حتي يك سانتيمتر هم سرانه ورزشي ندارند. جوانان هفتوان خواستار يك سالن ورزشي هستند. راههاي روستايي، آب شرب روستايي، تكميل بيمارستان (160) تختخوابي سلماس، اجراي طرح هادي شهرستان، تكميل ورزشگاه و ندامتگاه، تكميل تجهيزات بيمارستاني، بيمه باغداران و كشاورزان، تكميل بزرگراه سلماس ـ صوفيان، آسفالت خيابانهاي شهرستان سلماس و كهنهشهر كه اصلاً وضع خوبي ندارند، (نايبرئيس ـ خيلي ممنون آقاي برزگر) آسفالتشان چندين و چندساله است.
و آخرين نكته؛ شهرك گلخانهاي آب و برق و گاز براي منازل فاقد اين انشعابات، ايجاد بستر مناسب براي فراهم كردن شغل پايدار و درآمد جهت امرار معاش خانواده و نيز ايجاد شغل براي جوانان، راهاندازي منطقه ويژه اقتصادي و در نهايت اجراي برنامه ششم توسعه با تمام ابعاد از طرف دولت محترم انتظار ميرود.
ساغ اولان، ساغ يا شايان الله سيزه يار اولسون

مسعود پزشکیان
متشكرم، ياشا. تذكر آقاي كوچكينژاد را گوش بدهيم كه نيمهتمام ماند.

جبار کوچکی نژاد ارم ساداتی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي رئيس! تشكر ميكنم، من شما را آدم منصفي ميدانم. تذكر من مواد (24) و (18) كه هيأترئيسه قسم خوردهاند به آييننامه داخلي عمل كنند. ماده (104) هم در سطر سوم ميگويد كه رعايت ترتيب دستور جلسه صحن الزامي است.
آقاي رئيس! (210) نفر از نمايندگان طرح الحاق به قانون تعيين تكليف استخدامي معلمين حقالتدريس و آموزشياران و پيشدبستانيها را امضا كردند و ارائه دادند، شما هم در دستور چهارم جلسه اين هفته گذاشتيد. شما بدون اينكه به قانون، آقاي لاهوتي! صبر كنيد، آقاي رئيس بايد به من جواب بدهد. شما در رديف چهارم اين دستور را قيد كرديد، بدون توجه به قانون و آييننامه داخلي به رديف پنجم پرداختيد. با توجه به اينكه اين عزيزان مدتها است كه دنبال كار هستند، حتي در جلوي مجلس يك شهيد هم دادند و پيگير امورات هستند، با اين كار اينها دوباره تحريك ميشوند، جلوي مجلس ميآيند و مشكل ايجاد ميكنند. من از شما درخواست دارم كه به آييننامه عمل كنيد و حق و حقوق اين عزيزان را ضايع نكنيد.

مسعود پزشکیان
متشكرم، حالا در هيأترئيسه بحث ميكنيم ميبينيم چطوري است، خدمت شما عرض ميكنيم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي دكتر! به ميهمانان جناب آقاي دكتر شيوياري نماينده محترم ميانه كه زحمت كشيدند از شهرستان ميانه تشريف آوردند خوشآمد عرض ميكنيم.

اکبر رنجبرزاده
بسم الله الرحمن الرحيم
ـ جمعي از دانشجويان دكتراي مديريت آموزشي دانشگاه آزاد اسلامي واحد تهرانجنوب ميهمانان جناب آقاي دكتر عباسي نماينده محترم شهرستانهاي رودسر و املش هستند كه به همه اين عزيزان خوشآمد عرض ميكنيم.
11
تذکر آییننامهای و اخطار قانون اساسی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

اکبر رنجبرزاده
تذكر خارج از دستور جلسه امروز، جناب آقاي دكتر نوبخت نماينده محترم تهران بفرماييد.

علی نوبخت حقیقی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
عرض سلام و احترام به محضر همكاران عاليقدر، شهادت جوادالائمه (سلاماللهعليه) و شهيد حججي را به محضر ملت ايران تسليت عرض ميكنم.
فردا اول شهريور سالروز تولد مرحوم ابن سينا است و همزمان با روز پزشك است. جا دارد كه اين روز را به محضر همكاران عاليقدر پزشك در سراسر ايران اعم از بخشهاي خصوصي و دولتي و دانشگاهي، آنهايي كه در عرصههاي بهداشت، درمان، آموزش، پژوهش و اجرايي كار ميكنند تبريك عرض كنم.
نكتهاي كه حائز اهميت است عكس مرحوم ابن سينا را يكي از كشورهاي نزديك به ما روي اسكناسش چاپ كرده است. من استدعا ميكنم وزراي ارجمند خارجه و فرهنگ و ارشاد اسلامي دستور رسيدگي صادر كنند و حواسمان باشد كه نكند كشورهاي ديگر دانشمندان و هنرمندانمان را مصادره كنند، با تشكر.

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
جناب آقاي محمد بيرانوندي نماينده محترم خرمآباد و دوره بفرماييد.

محمد بیرانوندی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
با سلام و عرض ادب به ساحت مقدس ملت شريف ايران اسلامي و سلام و خستهنباشيد خدمت نمايندگان محترم مردم در خانه ملت.
ضمن تبريك به وزرا و آرزوي توفيق براي آنان دعا ميكنيم، الهي اين دولت را در گرهگشايي از مشكلات جوانان اين مملكت موفق بگردان.
جناب آقاي دكتر روحاني! ضمن خداقوت و تبريك به مناسبت تشكيل دولت، بيشك حضرتعالي و همه اعضاي كابينه دولت دوازدهم اجتماع حماسي و پرشور و شوق جوانان رشيد لر را در دوران تبليغ نيك به ياد داريد. همان جوانان از دولت مورد حمايتشان توقع اشتغال دارند.
جناب آقاي دكتر جهانگيري! ضمن سپاس بابت عنايت خاص حضرتعالي در پيگيري سد بختياري، لازم ميدانم عرض كنم قريب (15) هزار نفر از جوانان بيكار حوزه خرمآباد و دوره چگني سالهاست به راهاندازي سد بختياري دل خوش كردهاند و سرنوشت اشتغال خويش را به آغاز اين سد گره زدهاند. تسريع در راهاندازي اين سد در گرو همت و حمايت ويژه حضرتعالي است. اجراي سد معشوره مطالبه ديرينه مردمان شهرستانهاي مختلف استان لرستان است، به ويژه دوره چگني كه توقع دارند آب شرب، صنعت و كشاورزيشان از اين سد تأمين شود.
جناب آقاي دكتر بطحايي! ضمن آرزوي توفيق، سؤال كردم كار لايحه اجراي سنجش صلاحيت نظام رتبهبندي معلمان به اتمام رسيده است، همكاران فرهنگي توقع دارند اجراي عاجل آن را در اسرع وقت ببينند. تعيين تكليف نيروهاي مشمول تبصره (10) ماده (17) توقع خيل عظيمي از جوانان اين مملكت است. انتظار داريم با قيد فوريت به آن پرداخته شود.
جناب آقاي دكتر صالحي! ضمن عرض تبريك و خسته نباشيد و آرزوي توفيق، اصحاب رسانه، فرهنگ و هنر از شما انتظار دارند در دوره وزارتتان قدر بينند و صدر نشينند. بسياري از نويسندگان ما هنوز در دالانهاي طولاني مميزي گرفتارند و انتظار گشايش دارند. (رنجبرزاده ـ تشكر).
جناب آقاي آخوندي! ضمن قدرداني از تلاشهاي كمنظير شما در راستاي راههاي استان لرستان، جاده خرمآباد ـ سپيددشت جاده مرگ لقب گرفته است، هر هفته قرباني دارد. (نايبرئيس ـ خيلي ممنون آقاي بيرانوندي، وقت شما تمام است) چندي پيش يكي از بهترين جوانان فرهنگي اين ديار به همراه همسرش قرباني اين جاده شدند. با تسريع و تعجيل (قطع ميكروفون).

مسعود پزشکیان
خيلي ممنون، وقت شما تمام شد.

اکبر رنجبرزاده
تشكر از جناب آقاي بيرانوندي. جناب آقاي حسن كامران نماينده محترم اصفهان بفرماييد.

حسن کامران دستجردی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
بنده هم شهادت حضرت امام جواد (عليهالسلام) را تسليت ميگويم و ياد كنم از شهيد حججي كه مقام معظم رهبري هم ديروز به حق فرمودند كه اين قابليتها در جوانان ما هست و دستگاههاي فرهنگي بايستي كه توجه ويژهاي كنند.
دوم اينكه در دولت يازدهم يك ليتر آب هم به استان اصفهان ندادند و آب شرب (5) ميليون جمعيت استان اصفهان جدي مشكل دارد و ما از دولت دوازدهم به خصوص وزارت نيرو ميخواهيم حقآبه كشاورز را كه نميشود خورد، حقالناس است، هيچ احدي نميتواند. توصيه ما هم هميشه به همه اين بوده كه ما قانوني فكر كنيم، آمايشي فكر كنيم، بخشي فكر نكنيم، بعد از نفت آب است، نميشود شوخي كرد. اميدوار هستيم كه آب پاييزه كشاورز ما كه در آينده نزديك بايد كشت خودش را كند حقآبهاش را بدهند، باز دوباره نگويند نداريم، كجا ميدهيد؟ چرا تخصيصهاي جديد ميدهيد؟ نميتوانيد از حق مردم برداشت كنيد. بعد هم آن وقت مشكل پيدا ميشود، همه ميگوييد بياييد چطور جمعش كنيد. انتظار اين است كه تدبير شود، ما نياييم اختلافات را عميق كنيم، نياييم به اختلافات بيانجاميم، همه در كنار هم از قديم و نديم زندگي ميكنيم.
توصيه ديگرم به دولت اين است، حالا كه شما تشكيل داديد سه كار را بكنيد، يكي تكريم اربابرجوع، مردم ما احترام ميخواهند، شما كاري هم كه نميتوانيد بكنيد يك پياله چاي دستشان بدهيد، به خصوص ايثارگران. دوم اينكه اشرافيگري ممنوع است، ما همه بايد از امام و رهبري ياد بگيريم. وقتي معيشت مردم در خطر است، وقتي گراني و بيكاري است چرا سر سفرههاي رنگين مينشينيم. دولت به وزراي جديد سادهزيستي را توصيه كند تا انجام دهند. (رنجبرزاده ـ تشكر) پايان كار هم قانونگرايي است، اگر هر كسي قانون اجرا كند، دولت، مجلس و كل حاكميت با هم رفيق ميشوند.
من روز پزشك را هم به همه پزشكان عزيزم تبريك ميگويم و اميدوار هستيم كه ما به مناطق محروم و محرومين در امر درمان توجه ويژه كنيم. حالا آن كسي كه پول دارد، دستش به دهنش ميرسد، خيلي ممنون.

اکبر رنجبرزاده
تشكر، سركار خانم ناهيد تاجالدين نماينده محترم اصفهان بفرماييد.

ناهید تاج الدین
تذکرات شفاهی
عرض سلام و ادب و احترام خدمت همكاران گرامي و با عرض تسليت به مناسبت شهادت حضرت امام محمدتقي. امروز لازم ميدانم به همه همكاران عزيز بابت بررسي صلاحيت وزيران پيشنهادي دولت دوازدهم در مجلس كه به قول معاون اول رئيسجمهور نمايشي از دموكراسي، آزادي و اخلاقمداري بود خداقوت و دستمريزاد بگويم. همچنين به دولت دوازدهم بابت كسب رأي اعتماد از مجلس تبريك عرض ميكنم و براي اين دولت آرزوي موفقيت و حسن انجام مأموريتها را دارم. تأكيد دارم رأي اعتماد مجلس به وزرا بيش از آنكه رأي اعتماد به دولتمردان باشد رأي اعتماد به دولت دوازدهم و در واقع تصديق رأي اعتمادي بود كه مردم در حماسه (29) ارديبهشت به آقاي دكتر روحاني دادند.
آقاي رئيس! من دو تذكر دارم. تذكر اول؛ هر چند طبق تعهد اسناد بالادستي بايد تا پايان برنامه توسعه ششم سهم زنان در مديريت كشور (8) درصد افزايش يافته و به (30) درصد برسد، اما امروز پس از بررسي كابينه و رأي اعتماد جاي خالي زنان را بيش از پيش در عرصههاي مديريتي كشور حس ميكنم و حس ميكنيم. در دو دهه اخير مشاركت زنان در آموزش عالي و به بيان ديگر تخصص زنان (14) برابر شده، اما حضور زنان در عرصههاي مديريتي تغيير محسوسي نداشته است. من از شما همكاران محترم خواهش ميكنم به آنچه در مورد مشاركت زنان وعده داده شده حساس باشيد. از وزراي محترم نيز ميخواهم به قانون برنامه ششم توسعه در مورد مشاركت زنان (نايبرئيس ـ خيلي ممنون، متشكرم) متعهد باشند كه بيتوجهي به اين امر شكاف جنسيتي را در ايران پررنگتر خواهد نمود.
آقاي رئيس! من يك تذكر دومي هم دارم. يكي ديگر از دغدغههاي ما در مورد جوانان و دانشگاهيان است. متأسفانه هنوز بار يكي از اصليترين وزارتخانههايي (رنجبرزاده ـ تشكر) كه از قضا با جوانان سر و كار دارد بر زمين مانده است و لذا من از دولت محترم خواهش دارم نسبت به تعيين تكليف اين وزارتخانه حساس باشند و تا جايي كه ميشود سريعتر وزير پيشنهادي اين وزارتخانه را به مجلس محترم معرفي نمايند، متشكرم.

اکبر رنجبرزاده
تشكر، جناب آقاي اصغر مسعودي نماينده محترم نيريز و استهبان بفرماييد.

اصغر مسعودی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
درود و سلام بر امام و شهدا و شهداي حرم و سلام بر مقام معظم رهبري.
شهادت امام جواد (عليهالسلام) جوانترين شمع هدايت و نهمين بحر كرامت را تسليت عرض ميكنم. امام ميفرمايند: «نعمتي كه سپاسگزاري نشود مانند گناهي است كه آمرزيده نشود».
به رئيسجمهور و وزراي محترم تبريك ميگويم و تذكر ميدهم اينك كه فرصت خدمت براي مردم و محرومان براي شما مهيا گشته از اين نعمت الهي و خدمت توشه آخرت فراهم سازيد و به فكر مردم و محرومان و بيچارگان و بازنشستگان باشيد. قدر ايام خدمت را بدانيد كه رياست و وزارت و وكالت چون ابرها و عمرها در گذر است. آنان كه بدون توجه به بار مردم و محرومان تنها بار خود ميبندند در بندند.
چون سبكباران ز صحراي قيامت بگذرد
هر كه از دوش ضعيفان بيشتر برداشت بار
نامه (45) اميرالمؤمنين به عثمان بن حنيف را بارها مرور كنيد: «شايد در حجاز يا يمامه كسي حسرت گرد ناني داشته باشد، يا هرگز سير نخورد. من سير بخوابم و پيرامونم شكمهاي گرسنه و جگرهاي سوخته باشند؟ آيا كافي است كه مرا اميرالمؤمين خطاب كنند و در ناخوشيهاي روزگارشان شريكشان نباشم يا در سختيهاي زندگي نمونهاي برايشان نباشم؟».
آقاي رئيسجمهور! آيا كافي است شما را رئيسجمهور خطاب كنند؟ آقايان وزرا! آيا كافي است شما را وزير خطاب كنند و توجهي به گرفتاريهاي مردم نداشته باشيد؟ پرونده گفتار و رفتار شما نزد مردم و پيشگاه عدل الهي مفتوح است.
تذكر به مجامع جهاني به مناسبت حوادث تروريستي بارسلون در اسپانيا و ميرزا اولنگ در افغانستان دارم. اگر دولتها به فكر امنيت كشورها هستند براي مقابله با گروههاي افراطي و تفكيري بسيج شويد. اگر صادقانه با مسأله تروريست برخورد نشود آتش تكفير اروپا و آمريكا را هم فرا خواهد گرفت. ما حادثه تروريستي بارسلون اسپانيا را محكوم ميكنيم، اما چرا جامعه جهاني جنايت تكفيريان در دره ميرزا اولنگ ولايت سرپل افغانستان را محكوم نكردند؟ چرا انتحار و انفجار در سوريه، عراق، لبنان و يمن محكوم نميشود؟ نيروهاي تكفيري در روستاي ميرزا اولنگ حمله كردند، (50) غيرنظامي را كشتند، (47) دختر شيعي را به گروگان گرفتند. (رنجبرزاده ـ تشكر) اين هم جنايت جنگي و هم نسلكشي بود. اجازه ندهيد پروژه سوريهسازي افغانستان (رنجبرزاده ـ ممنونيم، جناب آقاي مسعودي عزيز وقتتان تمام شد) و ايزديسازي زنان و دختران شيعه برنامهريزي شود.

اکبر رنجبرزاده
سپاسگزارم. جناب آقاي جهانبخش محبينيا نماينده محترم مياندوآب، شاهيندژ و تكاب بفرماييد.

جهان بخش محبی نیا
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
«لا يحب الله الجهر بالسوء من القول الا من ظلم و كان الله سميعاً عليماً»
آقاي رئيسجمهور! ضمن تبريك هفته دولت در روزهاي شروع به كار دولت دوازدهم به هيچ بهانهاي نميشود قبول كرد وزارت نيرو به بهانه احداث خط پدافند غيرعامل به شيوه غيرقانوني اقدام به برداشت غيرمجاز از آب زرينهرود نمايد كه به منزله مكيدن خون كشاورزان و ويران كردن خانه و كاشانه مردم آن سامان است. آقاي رئيسجمهور! اجازه ندهيد مياندوآب كه زماني در كتابهاي درسي به عنوان زيباييهاي ايران شناخته ميشد از «مياندوآب» به شهر «فقدان آب» تغيير نام دهد. آقاي رئيسجمهور! مياندوآب، شاهيندژ، تكاب و تمام شهرهاي استان آذربايجانغربي از جنابعالي توقع اجراي عدالت و كمك به مظلوم را خواهان هستند و انشاءالله متخلفين از قانون به مجازات رسند.
آقاي رئيسجمهور! در حالي كه يك سال قبل وزير نيرو به من اطمينان داد كه انتقال خط دوم از زرينهرود براي جايگزيني خط اول است و به هيچوجه حق برداشت مجدد آب را ندارند، مديرعامل آب آذربايجانشرقي دو، سه روز قبل مصاحبه كرده و گفته عمليات اجرايي خط دوم انتقال آب زرينهرود به كلانشهر تبريز آغاز شد. «هيهات من الذله»، هيهات از دروغ، هيهات از دور زدن قانون، هيهات از ناديده گرفتن حق مظلومان. (رنجبرزاده ـ تشكر) من از آقاي برزگر هم تشكر ميكنم، فرياد مظلوميت ما را به اطلاع نمايندگان و مراقبان قانون رساند. انشاءالله، خدايا! مددي به ما رسان.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقاي محبينيا ممنونم. جناب آقاي سلام اميني نماينده محترم ايلام بفرماييد.

سلام امینی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام و ادب و احترام و خستهنباشيد خدمت همه همكاران محترم و همينطور هيأترئيسه محترم و با تبريك فرا رسيدن هفته دولت و گراميداشت ياد و نام و خاطره شهيدان رجايي و باهنر و همينطور تبريك به همه وزيراني كه توانستند از مجلس رأي اعتماد بگيرند، آرزوي موفقيت براي همه آنان و دولت محترم دارم و اميدوارم كه مشكل اشتغال جوانان از همين روزهاي اول شروع به كار دولت محترم مد نظر باشد.
جا دارد كه از آقاي دكتر ظريف به خاطر حمايتشان از استقرار كنسولي عراق در ايلام و همينطور ايران در كوت تشكر كنم و از جناب آقاي مهندس زنگنه به خاطر اختصاص (100) ميليون دلار به فاز (2) تنگهبيجار در استان ايلام و همينطور فاز دوم پالايشگاه گاز ايلام تشكر مينمايم.
تشكر مضاعفي از جناب آقاي دكتر آخوندي دارم كه اخيراً دستوري را صادر فرمودند كه طرح راهآهن ايلام به كرمانشاه به زودي به پيمان برود كه صميمانه تشكر ميكنم و آرزوي توفيق دارم.
تذكري هم به آقاي دكتر سيف دارم؛ قولي كه به مجلس در خصوص ساماندهي مؤسسات مالي و اعتباري دادند و به ويژه مؤسسه البرز ايرانيان، مردم خيلي منتظرند، سؤال ميپرسند، تماس دارند. انشاءالله اين قولي كه به مردم و مجلس دادهاند هر چه زودتر عملياتي شود، متشكرم.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقاي اميني به خاطر رعايت وقت تشكر ميكنيم. جناب آقاي علي اسديكرم نماينده محترم شهربابك بفرماييد.

علی اسدی کرم
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
با سلام و درود به ارواح مطهر شهيدان و ايثارگران انقلاب اسلامي. همچنين سالروز ورود آزادگان عزيز به ميهن اسلامي را گرامي ميداريم و شهادت جوادالائمه را تسليت عرض مينمايم و به مردم شريف و متدين حوزه انتخابيه خودم شهرستان شهربابك عرض سلام و ارادت مينمايم و آرزوي سلامت و موفقيت براي آنها خواستارم.
براي وزيراني كه از مجلس شوراي اسلامي رأي اعتماد گرفتهاند آرزوي موفقيت و سربلندي ميكنم و اميدوارم كه بتوانند براي ملت شريف ايران خدمت نمايند.
نكاتي را در حوزه انتخابيه متذكر ميشوم. تذكر به وزير اقتصاد و دارايي به دليل عدم امكان پرداخت ماليات بر ارزش افزوده توسط شركتها در محل فعاليت خود، شهرستان شهربابك و بسياري از شهرهاي كشور دچار مشكل شدهاند، چراكه يكي از راهكارهاي تأمين مالي شهرداريها همين ماليات و ارزش افزوده است كه از آن بينصيب هستند و اكثر اين پرداختها در تهران انجام ميشود. درخواست ما از وزير محترم اين است تا راهكاري براي حل اين معضل انديشيده شود و عليرغم تذكراتي كه قبلاً داده شده مشكل حل نشده است.
دوم تذكر به وزير راه و شهرسازي جناب آقاي آخوندي؛ در شرايطي كه مسير راهآهن سالهاست از نزديكي شهرستان شهربابك عبور كرده است، متأسفانه به دليل مسائل نامعلوم در هنگام اجراي آن به گونهاي طراحي شده است كه مردم شهرستان عملاً نميتوانند از خطوط ريلي بهرهاي ببرند. با توجه به اينكه اين شهرستان از فرودگاه هم بينصيب است انتظار مردم شهرستان شهربابك اين است كه با اجراي خط فرعي يا به هر نحوي كه ميشود امكان دسترسي آسان به قطار مسافربري برايشان مهيا گردد. (رنجبرزاده ـ تشكر).
تذكر به وزير صنعت، معدن و تجارت؛ با توجه به سهم بيش از (80) درصدي مس منطقه كرمان در شركت صنايع ملي مس ايران، شايسته است از تجربه كاركناني كه (80) درصد كاركنان شركت ملي مس ايران را تشكيل ميدهند استفاده شود. متشكر و ممنونم.

مسعود پزشکیان
البته بحثهايي كه آقاي دكتر محبينيا و عزيزانمان و آقاي برزگر راجع به آب و اين حرفها فرمودند، من فكر ميكنم به جاي اينكه از پشت تريبون چارچوبها را پيگيري كنيم بهتر است بنشينيم در چارچوب قانون آنچه كه هست را حل كنيم و كاري نكنيم كه خلاف قانون باشد، اگر قانوني است قانون را اصلاح كنيم، اگر قانوني نيست كاري نكنيم خدايناكرده در جامعه مشكلي پيش بيايد و باعث شود كه اختلافات دامن زده شود. در چارچوب قانون حركت كنيم، همين. اگر قانوني نباشد جلوي آن ميايستيم، ولي اگر قانوني باشد بهتر است جامعه را تحريك نكنيم. نفر بعدي صحبت كند.

اکبر رنجبرزاده
تشكر، جناب آقاي پوربافراني نماينده محترم نائين، خور و بيابانك بفرماييد.

عباسعلی پوربافرانی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
عرض سلام و تسليت به مناسبت سالروز شهادت جوادالائمه (عليهالسلام) خدمت همه همكاران و ملت شريف ايران. ضمن تشكر و تبريك به وزراي محترم، با توجه به حضور آقاي دكتر آخوندي در مجلس شوراي اسلامي تذكر و درخواست اول را از جناب آقاي دكتر آخوندي داشته باشم كه انشاءالله با توجه به اينكه نائين، خور و بيابانك چهارراه مواصلاتي است و محورهاي ترانزيت كشوري در شهرستانهاي نائين و طريقالرضا در خور و بيابانك است اميدوارم كه انشاءالله اعتبار لازم براي بهسازي و روكش آسفالت در راههاي اصلي و همچنين راههاي روستايي را دستور بدهند در اسرع وقت پرداخت شود تا عمليات اجرايي شروع شود.
ضمن تشكر از اينكه ايشان موضوع پرداخت حقوق راهداران را هم در دستور كار قرار دادند، از ايشان درخواست ميكنم در دستوري كه دادند تسريع بفرمايند كه انشاءالله حقوق معوقه كارگران هرچه زودتر پرداخت شود. (رنجبرزاده ـ تشكر).
در شهرستانهاي نائين، خور و بيابانك به خصوص بخشهاي روستايي نقاط بسيار زيادي هست كه آنتندهي تلفن همراه وجود ندارد. انشاءالله وزير محترم ارتباطات اين را هم در دستور كار قرار بدهند، متشكرم.

اکبر رنجبرزاده
ممنونم، جناب آقاي سيدقاسم جاسمي نماينده محترم كرمانشاه بفرماييد.

سیدقاسم جاسمی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
بنده هم سالروز شهادت امام جواد را به همه مسلمانان جهان تسليت عرض ميكنم و به همه همكاران عزيز و گرانقدر عرض خستهنباشيد و خداقوت دارم.
جناب آقاي رنجبرزاده! عزيزان اين را به حساب تذكر دو دقيقهاي نگذارند، من تذكر آييننامهاي دستور روز را دارم. تذكري است كه به عزيزان در دولت ارائه خواهم داد. با توجه به تصويب برنامه ششم متأسفانه اين برنامهها هنوز به دستگاههاي دولتي و استانها ابلاغ نشده است. خيلي از اين عزيزان در رابطه با برنامهها و ابلاغي كه بايد صورت بگيرد هيچگونه گزارش عملكردي ندادهاند و مردم پشت درهاي بسته ماندهاند.
جناب آقاي رئيس! يكي از موضوعاتي كه بسيار حائز اهميت و مهم هست بحث ايثارگران است. آنهايي كه بالاخره در رابطه با خريد خدمت و كسر خدمت گرفتار شدند، يك بخشي نيروي انتظامي و معاونت مشمولين براي آحاد مردم و افرادي كه عادي هستند دارد انجام ميدهد، ولي متأسفانه براي فرزندان ايثارگران هنوز هيچ اقدامي صورت نگرفته است. لذا از برادر عزيزم سردار سرلشكر باقري تقاضا داريم كه اين مهم را در دستور كارشان قرار بدهند و ظرف مدت يك هفته آينده تا قبل از تعطيلات مجلس شوراي اسلامي به اين مهم بپردازند و سردار كمالي كه به اين موضوع خيلي توجه ندارد حتماً انشاءالله عنايت داشته باشند، يكي بحث خريد خدمت ايثارگران و يكي كسر خدمت فرزندان ايثارگر است كه از نظر كميت هم تعداد قابل توجهي نيستند، ولي از نظر كيفيت اينها حق آب و گل دارند، دستي بر آتش جبهه و جنگ داشتند. اينها افرادي هستند كه بايد توجه ويژهاي به آنها داشته باشيم. (رنجبرزاده ـ تشكر).
نكته پاياني هم در رابطه با هلالاحمر است كه از آقاي رئيسجمهور ميخواهيم انشاءالله يك توجه خاص و يك حساسيتي به موضوع هلالاحمر داشته باشند، چون شنيدهها و گزارشات موثق حاكي از سوءمديريتي است كه در هلالاحمر وجود دارد (رنجبرزاده ـ تشكر) و اقدامات غيرمنطقي و غيرمعقولي كه در استانها دارد اتفاق ميافتد برازنده هلالاحمر نيست و انشاءالله آقاي رئيسجمهور توجه داشته باشند.

اکبر رنجبرزاده
تشكر، ممنونم. جناب آقاي حاجي نماينده محترم شاهينشهر، ميمه و برخوار بفرماييد.

حسینعلی حاجی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي دكتر پزشكيان! تشكر ميكنم. تذكر بنده بند (11) ماده (24) است. آقاي بيگلري! اجازه بفرماييد كه آقاي رئيس توجه كنند. آقاي پزشكيان! در تاريخ 20/4/94 در جلسه غيرعلني كه آقاي سيف هم حضور داشتند آقاي رئيس در آنجا جمعبندي كردند كه ظرف هفت روز دولت محترم لايحهاي را بياورد، بنا شد آقاي سيف هم از طرف دولت براي حل مشكل اين مؤسسات از جمله ثامنالحجج، كاسپين، آرمان، البرز و بقيه اين را بياورد. ولي لايحه كه تا الان نيامده است، از آن طرف بنا شد از ظرفيتهايي كه ميشود استفاده كرد تا از اين موضوع برونرفت شود استفاده شود. من خبر دارم جنابعالي هم زحمت كشيديد براي اين موضوع جلسه گذاشتيد. ولي واقعاً اين جمعيت قابل توجهي كه الان گرفتار شدند، آقاي رئيس! الان اموال بعضي از اينها هست، از آن طرف اين بندگان خدا هم گير افتادهاند. لازم است كه قوه قضائيه كمك كند، جنابعالي يك عنايت ديگري بفرماييد، يك جلسه ديگري تشكيل بدهيد، (نايبرئيس ـ چشم) قوه قضائيه را دعوت كنيد. مال مردم را به مردم بدهند. ببينيد! الان واقعاً خيلي از خانوادهها گرفتارند، شفافسازي هم نميشود، جواب مردم هم داده نميشود (نايبرئيس ـ خيلي ممنون آقاي حاجي) چرا به داد مردم نميرسند جواب مردم را بدهند.

مسعود پزشکیان
آقاي حاجي! جلسه با قوه قضائيه هم گذاشته شده، خود رئيس محترم قوه جلسه اختصاصي گذاشته، همه را دعوت كرده، دستورات لازم را داده و دارند پيگيري ميكنند.

اکبر رنجبرزاده
آقاي دكتر! سركار خانم پروانه سلحشوري هم مانده كه آخرين نفر است. سركار خانم پروانه سلحشوري نماينده محترم تهران بفرماييد.

پروانه سلحشوری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
ابتدا از وزير محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشكي جناب آقاي دكتر قاضيزاده براي انتصاب خانم چنگيز به سرپرستي دانشگاه اصفهان تشكر ميكنم. تذكر به وزير محترم اطلاعات و وزير محترم كشور در جهت رسيدگي به وضعيت محصورين. بيش از شش سال و نيم از حصر محصورين ميگذرد، آقاي كروبي اين روزها از نظر سلامتي در وضعيت بغرنجي به سر ميبرد. وضعيت سلامت ميرحسين موسوي و خانم دكتر زهرا رهنورد هم بسيار نگرانكننده است. متأسفانه كار تا آنجا پيش رفته است كه شيخمهدي كروبي براي اينكه دادگاه عادلانهاي براي وي برگزار شود مجبور به اعتصاب غذا شده است. خوشبختانه با توجه مسئولين نظام و برآورده شدن شرط ايشان مبني بر بيرون رفتن زندانبانان از داخل منزل ايشان اعتصاب غذاي خود را شكسته است، اما وضعيت سلامت ايشان همچنان بسيار خطرناك است. محصورين از نظر سني مسن هستند و هر لحظه ممكن است اتفاق ناگواري براي آنها پيش بيايد. سن بالا و درگير بودن به انواع بيماري به اضافه منع ارتباطات باعث شده روز به روز حال آنها بدتر شود (رنجبرزاده ـ تشكر) و سلامت آنها تهديد شود. نظام جمهوري اسلامي در سايه رهبري مقام معظم رهبري داراي چنان اقتداري است كه به راحتي ميتواند گره از اين مشكل نيز بگشايد. ادامه حصر هزينه سنگيني براي نظام خواهد داشت. از هيأترئيسه ممنونم.
12
تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به مسئولان اجرایی کشور

اکبر رنجبرزاده
تذکرات کتبی
تذكر كتبي نمايندگان به مسئولان اجرايي كشور:
ـ آقايان: مجيد كيانپور (دورود و ازنا) و علي ابراهيمي (شازند) به رئيسجمهور محترم در خصوص ايمنسازي تردد وسائط نقليه و تسريع در احداث باند دوم جاده ازنا ـ شازند كه در سانحه اخير در تقاطع شهر مؤمنآباد شش نفر از جوانان جان خود را از دست دادند.
ـ آقاي حبيباله دهمرده (زابل، زهك، هيرمند، نيمروز و هامون) به رئيسجمهور محترم در خصوص اينكه دو بار است به من قول دادهايد هيأتي ويژه جهت مسائل سيستان اعزام بفرماييد، مردم منتظرند.
ـ آقاي منصور مرادي (مريوان و سروآباد) به رئيسجمهور محترم درخصوص عدم توجه به كاهش مناطق حفاظتشده سروآباد در استان كردستان.
ـ آقاي روحالله بابائيصالح (بوئينزهرا و آوج) به رئيسجمهور محترم درخصوص جلوگيري از واگذاري اداره مركز آموزش عالي فنيمهندسي بوئينزهرا به دانشگاه بينالمللي امام خميني قزوين.
ـ آقاي علي رستميانسبزهخاني (دلفان و سلسله) به وزير امور اقتصادي و دارايي در خصوص اينكه جناب آقاي كرباسيان و سيف متعهد شدهاند مشكلات مؤسسه مالي و اعتباري آرمان لرستان را ظرف مدت (10) روز برطرف كنند، مردم در مضايق مالي له شدهاند. چرا اقدام نميشود.
ـ خانمها: سيدهفاطمه حسيني (تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس) و سيدهحميده زرآبادي (قزوين، آبيك و البرز) به وزير امور اقتصادي و دارايي ضرورت اقدام مؤثر در خصوص برخورد جدي با نگاه جنسيتي برخي از بانكها در خصوص تعهد همسر يا پدر جهت پرداخت اقساط زن يا فرزند دختر.
ـ آقايان: محسن عليجانيزماني و ابوالفضل سروش (تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس) و اكبر رنجبرزاده (اسدآباد) به وزير كشور در خصوص اجبار مراكز فني خودروها به استفاده از دستگاههاي معاينه چيني. توليدات داخل بسيار باكيفيتتر است.
ـ آقاي بيتاله عبدالهي (اهر و هريس) به وزراي نيرو و جهاد كشاورزي درخصوص اجراي سدهاي هرزهورز هريس و كجرود ايثار اهر و ترميم سد ارباطان هريس.
به وزراي جهاد كشاورزي و صنعت، معدن و تجارت در خصوص فقدان بستر مناسب براي صادرات سيب باغداران اهر و پايين بودن قيمت آن.
ـ آقاي علي كرد (خاش، ميرجاوه، بخش نصرتآباد و كورين) به وزير كشور در خصوص عدم برخورد قاطع با اشرار مسلح و مخلان امنيت در سيستان و بلوچستان. چرا شوراي تأمين استان تمهيدات امنيتي را اتخاذ نميكنند.
ـ آقاي احمد اميرآباديفراهاني (قم) به وزراي امور خارجه و جهاد كشاورزي در خصوص حل مشكل صادرات محصولات كشاورزي صيفيكاران در مرز مهران به كشور عراق.
ـ آقاي حشمتاله فلاحتپيشه (اسلامآبادغرب و دالاهو) به وزير جهاد كشاورزي در خصوص بررسي علل تعلل اداره كل دامپزشكي استان كرمانشاه در رفع مشكل شيلات شهر ريجاب.
ـ خانمها: سميه محمودي (شهرضا و دهاقان)، پروانه مافي، سيدهفاطمه حسيني و سهيلا جلودارزاده (تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس)، زهرا سعيديمباركه (مباركه) و سيدهحميده زرآبادي (قزوين و آبيك و البرز) به وزراي كشور و دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح در خصوص تسريع در ابلاغ آييننامههاي اجرايي قوانين مرتبط با معافيت و كسري خدمت فرزندان ايثارگران و جانبازان كه عليرغم گذشت بيش از پنج ماه هنوز ابلاغ نشده است.
ـ آقاي سيدجواد ساداتينژاد (كاشان و آران و بيدگل) به وزير صنعت، معدن و تجارت در خصوص دليل عدم اعتناي وزارت مطبوع به توافق انجامشده در كميسيون ويژه مجلس. چرا نرخ فروش شمش فولاد در بورس بالاتر از صادرات آن است.
ـ آقايان: نادر قاضيپور (اروميه)، عليرضا محجوب (تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس) و اكبر رنجبرزاده (اسدآباد) به وزير امور اقتصادي و دارايي در خصوص لزوم تسريع در راهاندازي سامانه ثبت حقوق و مزاياي مديران دولتي به استناد ماده (29) قانون برنامه ششم توسعه.
بقيهاش براي روز دوشنبه بماند، تشكر.

مسعود پزشکیان
آقاي رنجبرزاده خيلي ممنون.
13
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

مسعود پزشکیان
جلسه بعدي ما ساعت (8) صبح روز دوشنبه ششم شهريورماه 1396 و دستور جلسه دستور هفتگي است كه اعلام خواهد شد. پايان جلسه را اعلام ميكنم.