1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

مسعود پزشکیان
بسم الله الرحمن الرحيم
جلسه با حضور 209 نفر از نمايندگان رسمی است. دستور جلسه را اعلام بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحيم
دستور جلسه يكصد و سي و ششم روز دوشنبه ششم شهريورماه 1396 هجريشمسي مطابق با ششم ذيالحجه 1438 هجريقمري:
1 ـ گزارش رئيس محترم كميته امداد امام خميني (رحمهاللهعليه) از اقدامات انجامگرفته در زمينه دستاوردها، ارتقاي ظرفيتهاي اشتغالزايي و توانمندسازي زنان سرپرست خانوار و مشكلات اقشار نيازمند و آسيبپذير.
2 ـ گزارش كميسيون مشترك در مورد طرح تقويت و توسعه نظام استاندارد (اعاده شده از شوراي نگهبان).
3 ـ گزارش كميسيون شوراها و امور داخلي كشور در مورد علل ممانعت از برگزاري سخنراني آقاي دكتر علي مطهري نايبرئيس محترم مجلس در مشهد مقدس.
4 ـ گزارش كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي در مورد لايحه تشكيل سازمان صنايع دريايي نيروهاي مسلح.
5 ـ گزارش كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي در مورد روند اجراي برجام.
6 ـ گزارش كميسيون كشاورزي، آب و منابع طبيعي در مورد لايحه موافقتنامه همكاري در زمينه حفظ نباتات و قرنطينه گياهي بين دولت جمهوري اسلامي ايران و دولت جمهوري آذربايجان.
7 ـ گزارش كميسيون اقتصادي مبني بر تصويب تقاضاي تحقيق و تفحص از نحوه واگذاري پالايشگاه كرمانشاه به بخش خصوصي.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

مسعود پزشکیان

علی عبداللهی
(آيات 112 ـ 111 از سوره مبارکه «توبه» توسط قاری محترم آقای علي عبدالهي تلاوت گرديد)
اعوذ بالله من الشيطان الرجيم ـ بسم الله الرحمن الرحيم
إِنَّ اللَّهَ اشْتَرى مِنَ الْمُؤْمِنِينَ أَنْفُسَهُمْ وَ أَمْوالَهُمْ بِأَنَّ لَهُمُ الْجَنَّةَ يُقاتِلُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ فَيَقْتُلُونَ وَ يُقْتَلُونَ وَعْداً عَلَيْهِ حَقًّا فِي التَّوْراةِ وَ الْإِنْجِيلِ وَ الْقُرْآنِ وَ مَنْ أَوْفى بِعَهْدِهِ مِنَ اللَّهِ فَاسْتَبْشِرُوا بِبَيْعِكُمُ الَّذِي بايَعْتُمْ بِهِ وَ ذلِكَ هُوَ الْفَوْزُ الْعَظِيمُ * التَّائِبُونَ الْعابِدُونَ الْحامِدُونَ السَّائِحُونَ الرَّاكِعُونَ السَّاجِدُونَ الْآمِرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَ النَّاهُونَ عَنِ الْمُنْكَرِ وَ الْحافِظُونَ لِحُدُودِ اللَّهِ وَ بَشِّرِ الْمُؤْمِنِينَ *
(صدق الله العلی العظيم ـ حضار صلوات فرستادند)

مسعود پزشکیان
از قاري محترم جناب آقاي علي عبدالهي تشکر میکنیم، ترجمه آيات را بفرماييد.

محمدحسین فرهنگی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«به راستي كه خداوند جان و مال مؤمنان را با دادن بهشت بدانان خريده است. آنان در راه خداوند پيكار ميكنند و ميكشند و كشته ميشوند. اين وعده حقي است كه خداوند وفاي به آن را در تورات و انجيل و قرآن بر عهده گرفته است و وفادارتر از خداوند به عهد خويش كيست؟ پس از چنين معاملهاي كه با او كردهايد شادمان باشيد و اين همان كاميابي بزرگ است. آن توبهكنندگان، عبادتكنندگان، ستايشگران، روزهداران، ركوعكنندگان سجدهگذاران، امركنندگان به معروف و نهيكنندگان از منكر و نگاهبانان مرزهاي الهي و مؤمنان را بشارت ده». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ. صلوات بفرماييد (حضار صلوات فرستادند).

مسعود پزشکیان

محمدحسین فرهنگی
تأخيركنندگان جلسه علني امروز آقايان: عليرضا ابراهيمي، محمدمهدي برومندي، عباس پاپيزاده، علي جليلي، محمدصادق حسني، محمدحسين حسينزادهبحريني، احمد حمزه، محمد خدابخشي، كمال دهقاني، قاسم ساعدي، سيدمحسن علوي، رضا عليزاده، جواد كاظمنسب، حسن لطفي، عليرضا محجوب، عليمحمد مرادي، قاسم ميرزائينيكو، عدل هاشميپور و نبي هزارجريبي.

مسعود پزشکیان
3
گزارش رئیس کمیته امداد امام خمینی (رحمهاللهعلیه) از اقدامات انجامگرفته در زمینه دستاوردها، ارتقای ظرفیتهای اشتغالزایی و توانمندسازی زنان سرپرست خانوار و مشکلات اقشار نیازمند و آسیبپذیر

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحيم
خدمت همكاران گرامي عرض سلام و ادب دارم. آقاي رئيس! دستور اول گزارش رئيس محترم كميته امداد امام خميني (رحمهاللهعليه) از اقدامات انجامگرفته در زمينه دستاوردها، ارتقاي ظرفيتهاي اشتغالزايي و توانمندسازي زنان سرپرست خانوار و مشكلات اقشار نيازمند و آسيبپذير است كه به استناد بند (8) ماده (24) آييننامه داخلي مجلس صورت ميگيرد. از جناب آقاي مهندس فتاح دعوت ميكنيم كه براي ارائه گزارششان به جايگاه تشريف بياورند.

مسعود پزشکیان
آقاي مهندس بفرماييد، خيلي خوش آمديد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي مهندس! (30) دقيقه وقت داريد.

پرویز فتاح
اعوذ بالله من الشيطان الرجيم ـ بسم الله الرحمن الرحيم و به نستعين
«رب اشرح لي صدري و يسرلي امري واحلل عقده من لساني يفقهوا قولي»
خدمت نمايندگان محترم سلام عرض ميكنم. در اول عرايضم ياد و نام امام عظيمالشأن انقلاب اسلامي و مؤسس كميته امداد را در اين خانه ملت گرامي ميدارم. ياد و نام شهيدان انقلاب اسلامي، شهداي دفاع مقدس و مدافعين حرم مخصوصاً شهيد حججي را گرامي ميداريم. به روح بلند مرحومين امداد درود ميفرستم، مرحوم عسگراولادي، مرحوم عبداله والي و مرحوم نيري.
همچنين هفته دولت است، ضمن تبريك به دولتمردان ياد و نام شهيدان رجايي و باهنر را گرامي ميداريم. طرح شهيد رجايي كه رسيدگي به سالمندان روستايي است يك طرح ماندگار در كميته امداد است كه با نام آن شهيد بزرگوار مزين بوده است.
همچنين در آستانه مناسك حج و عيد سعيد قربان هستيم، پيشاپيش تبريك عرض ميكنم.
از رئيس محترم مجلس، هيأترئيسه و همه عزيزان كه افتخار دادند در طول يك سال اخير من دومينبار به نمايندگي از امدادگران حضور پيدا كنم و گزارشي را تقديم كنم تشكر ميكنم. يك تشكر هم بابت بيانيهاي است كه ما را سرافراز فرموديد، (240) نفر از نمايندگان محترم امضا فرمودند و از خدمات كميته امداد در طي ماه مبارك تشكر كردند.
(28) ماه است كه بنده و اعضاي محترم فرهيخته و پركار هيأتامنا از طرف مقام معظم رهبري منصوب شديم و با اساسنامه جديد كارمان را شروع كرديم. در حكم مقام معظم رهبري تكيه اصلي كميته امداد بر كمكهاي كمي و كيفي مردم بزرگوار قلمداد گرديده، ولي بر نقش قواي سهگانه در پشتيباني همهجانبه از مأموريت كميته امداد و اين نهاد مقدس و انقلابي تأكيد شده است. من در اينجا لازم ميدانم به نمايندگي از خانوادههاي تحت پوشش و همه همكارانم و امدادگران در كشور از اقدام انقلابي و بسيار مؤثر نمايندگان محترم مجلس شوراي اسلامي در تدوين و تصويب افزايش مستمري مددجويان در بودجه سال 96 كمال تشكر را داشته باشم. همچنين مراتب قدرشناسي خود را از تصويب مواد متعددي در حمايت از اين اقشار در برنامه ششم توسعه اعلام ميكنم.
در اينجا باز لازم است از رئيسجمهور محترم و معاون اول آقاي جهانگيري كه عليرغم همه تنگناهاي مالي و كاهش درآمدها، از فروردينماه تاكنون اين مصوبه را به صورت كامل اجرا كردهاند تشكر كنم و خواهش كنم آخرين فراز اين مصوبه مهم را با واريزي آن مبالغ به حساب مستمري به جاي يارانهها تكميل كنند.
در سال 95 حدود (97) درصد از رديف اعتباري كميته امداد كه مصوب مجلس محترم بوده توسط دولت پرداخته شده، يعني برداشت ما اين است دولت محترم با وجود اين تنگناها وظيفهاش را به درستي انجام داده و درآمدهاي مردمي ما به لطف خدا و تلاش همكاران خودم و عنايت مردم در سال گذشته (50) درصد رشد داشته و به (1500) ميليارد تومان رسيده و فكر ميكنم كه همين شاخص خوبي براي افزايش مشاركت و اعتماد عمومي مردم است كه البته در كميته امداد تخصيص اعتبارات به مناطق محروم مرزي در اولويت بوده و هست.
ما در سال گذشته ساختمان دفتر مركزي را از محل سوهانك به ميدان آزادي منتقل كرديم، برداشت ما اين بود كه يك مطالبه اجتماعي است، حساسيتي ايجاد شده و اين اقدام بدون تأثيرگذاري و ايجاد وقفه در امور جاري صورت گرفت. در سال گذشته با حمايت مجلس و دولت در آن منابعي كه اشاره كردم، ما موفق شديم (10) درصد از آمار تحت پوشش را براي اولينبار كم كنيم كه معادل (175) هزار خانواده است. اين خروج مددجويان اكثراً به دليل اشتغال و خودكفايي بوده و البته در اين مسير كه كار سختي هم هست اهتمام همكارانم و حمايت مسئولين يار و مددكار ما بوده است.
همچنين در سال گذشته ما در راستاي چابكسازي سازماني نسبت به پالايش نيروي انساني، كاهش سوء مديريتي و حذف تشكيلات اداري زائد با يك روحيه انقلابي اقدام كرديم و من با ضرس قاطع اعلام ميكنم كه امروز نسبت به دو سال قبل امداد حداقل (20) درصد كوچكتر شده و هزينههايش را كاهش داده است. در نتيجه اين اقداماتي كه من عرض كردم منابع به سمت جامعه هدف و افراد نيازمند سوق داده شده است. از محل همين صرفهجوييها صف جهيزيه و يا هديه ازدواج و وام ضروري حذف شده يا به حداقل رسيده و در مورد مسكن هم عزيزان و همكاران من موفق شدند در سال گذشته حداقل (20) هزار واحد را در شهر و روستا و عمدتاً در روستاها احداث كنند و (50) هزار واحد را بازسازي كنند.
تعداد مددكاران بدون اينكه ما نيروي جديدي را جذب كنيم، چون خط مقدم ما هستند و از مهمترين افراد ما در كميته امداد محسوب ميشوند از (1900) تقريباً به (4000) نفر رسيده و تعداد پرونده حدوداً به (400) پرونده به ازاي هر مددكار رسيده كه البته اقدام مؤثري بوده ولي ما بايستي تعداد پروندهها را به ازاي هر مددكار كاهش بدهيم.
به استحضار شما نمايندگان محترم ميرسانم كه خانوادههاي تحت پوشش همه به عنايت شما و دولت از دفترچههاي بيمه درمان در شهر و روستا استفاده ميكنند كه البته ما اينجا هم تقريباً دو تكه يا دو پارچه شدهايم، چون در مورد شهرهاي زير (20) هزار نفر و روستاها از ما اين حق بيمه را گرفتهاند و ما فقط در مورد نيازمندان شهري در حال حاضر بيمه پايه را عهدهدار هستيم كه تقاضاي بنده اين است يك تجديدنظري در اين زمينه صورت بگيرد.
همچنين بايد عرض كنم كه (300) هزار خانوادهاي كه اكثراً هم سرپرست آنها خانمها هستند در شهر و روستا از بيمه تأمين اجتماعي يا بيمه روستاييان و عشاير بهرهمند هستند كه اقدام بسيار مهمي است و تمام خانوادههاي تحت پوشش از سال 94 تاكنون تحت پوشش بيمه حوادث هستند و اين يك اقدام بسيار مؤثري بود كه ما طي دو سال گذشته به آن اهتمام داشتيم.
همچنين بايد عرض كنم كه ما حدود (1) ميليون خانواده با سرپرستي خانمها تحت پوشش داريم، (5/1) ميليون سالمند، (175) هزار از ايتام، (330) هزار دانشآموز، (73) هزار دانشجو و طلبه، (30) هزار بيمار صعبالعلاج و خاص و (90) هزار كودك زير شش سال تحت تأمين امنيت غذايي و (23) هزار خانواده با سرپرست زنداني تحت پوشش كميته امداد است. با دستان پرخير و بركت مردم عزيز و بزرگوار، ما حدود (1) ميليون حامي در طرح اكرام ايتام و محسنين جذب كرديم كه متوسط دريافتي هر يتيم در ماه از طريق خيرين و حاميان (140) هزار تومان است و من بايد اينجا عرض كنم كه در همين رابطه از اردوهاي جهادي نيروهاي انقلابي و جوانان مؤمن در آباداني كشور در جايجاي ايران هم استقبال و حمايت ميكنيم.
خوشبختانه اقبال مردمي در همه طرحهاي امداد را مثل طرح اكرام محسنين و ايتام، صدقات، زكات، جشنهاي عاطفه، رمضان و نيكوكاري و ساير طرحهاي امداد اين رشد را به فضل الهي شاكر هستيم كه نشان ميدهد اقبال مردمي و اعتماد عمومي به نسبت بهتر شده است.
ما در سال 95 در تبصره بودجه با عنايت شما نمايندگان محترم (1000) ميليارد تومان وام قرضالحسنه بانكي براي اشتغال داشتيم كه الان با افتخار عرض ميكنم شايد در كشور ما يك مقدار بينظير هم باشد (1100) ميليارد تومان جذب كرديم، يعني (110) درصد و (300) ميليارد تومان هم از منابع امدادي كه ما اضافه كرديم به (102) هزار خانواده وام اشتغال پرداخت كرديم كه حداقل (15) درصد طرحهاي اشتغال در 95 بوده است. در اينجا لازم است كه ما از همكاري خوب همه بانكها مخصوصاً بانك ملي و ملت صميمانه تشكر كنم. شما عنايت فرموديد كه در آمار ما اعلام شد به ازاي هر اشتغال (13) ميليون تومان وام پرداخت كرديم كه در مقايسه با هزينه وام اشتغال در ساير جاها و صنايع اصلاً قابل مقايسه نيست و هزينه بسيار كمتري را دارد.
در همين سال 96 در بودجه با همت واقعاً جانانه شما نمايندگان عزيز (2100) ميليارد تومان، يعني در سال گذشته كه (1000) ميليارد بود (2100) ميليارد شده، بيش از دو برابر شده، منابع بانكي اشتغال براي ما منظور فرموديد كه با همكاري بانكها از طريق خود ما و بانك مركزي تسهيم و ابلاغ شده كه اميدوار هستيم با منابع امدادي امسال بتوانيم بيش از (140) هزار فرصت شغلي را ايجاد كنيم.
در شرايطي كه بانك مركزي به پالايش و ساماندهي مؤسسات مالي و اعتباري و ادغام آنها اهتمام ورزيده، در همين شرايط در سال گذشته به ما اجازه تأسيس صندوق قرضالحسنه امداد ولايت را اعطا كردند كه ما تشكر ميكنيم. اين صندوق تأسيس شده، در همه استانها شعبه زده و ما به يك شعبه در هر استان بسنده ميكنيم و بقيه مسائل به صورت الكترونيكي انجام ميشود و هزينههاي ما را بسيار كاهش خواهد داد. تمام حساب كاركنان و مددجويان منتقل ميشود و جذب سپردههاي مردمي در دستور كار ما است. در اينجا باز لازم ميدانم از تصويب لايحه برداشت (5/1) ميليارد دلار از صندوق توسعه ملي براي اشتغال روستايي و مناطق محروم تشكر كنم. درخواست ما از دولت محترم و مجلس اين است كه سهم ويژهاي را براي كميته امداد منظور كنند تا بالاخره اين اقشار آسيبپذير لابهلاي حق و حقوقشان حجم گسترده نيازمنديها محفوظ بماند.
واقعاً جاي بسي خوشحالي است كه در خانه ملت از رفتار بزرگوارانه جامعه تحت پوشش تشكر كنم كه عليرغم فقر و تنگدستي طبق اعلام بانكها اينها خوشحسابترين بودهاند و اقساط لاوصولي و معوقه آنها حدود (5/1) درصد است كه نسبت به متوسط بانكها بسيار پايين است. ولي در خصوص اقساط وام بهسازي مسكن روستايي كه در دولتهاي قبل پرداخت شده، علل آن را بايستي به قول و رفتارهايي كه آن موقع دولت وقت داشته برگرديم. من در همينجا از مجلس محترم خاضعانه درخواست ميكنم كه در اين موضوع وارد شود و با يك مصوبه اين معضل ملي را براي ما و اين نيازمندان حل كند.
عزيزان! كميته امداد در ايجاد فقر نقشي ندارد، تنها متولي امور محرومين و نيازمندان است. ما بايد ريشههاي فقر را شناسايي كنيم. كالبدشكافي فقر حكايت از پيچيدگي عوامل توليد فقر و درمانگري آن دارد. لذا همه اركان نظام بايستي نسبت به مسأله فقر حساس باشند و اهتمام بورزند و ما بايد همهجانبه به دشمن فقر حملهور شويم. كاهش سن فقر، چندلايه شدن فقر، عوارض اجتماعي فقر، زنانه شدن فقر، همه عوامل و نكات بسيار مهمي است.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي فتاح! يك لحظه استراحت بفرماييد، معذرت ميخواهم. همكاران عزيز دقت بفرماييد! چون تعدادي از همكاران علاقهمند بودند كه در خصوص فرمايشات رياست محترم كميته امداد در بحث اشتغال نظراتي را داشته باشند ما ستون موافق را باز ميكنيم كه ثبتنام كنند، سه نفر را به قيد قرعه انتخاب ميكنيم هر كدام از سه نفري كه انتخاب شدند همكاراني كه مطلب دارند به همان سه نفر اول بدهند كه آن سه نفر اول مطالبشان را بيان كنند. ضمن اينكه رياست محترم مركز پژوهشهاي مجلس شوراي اسلامي هم مطالبي را مطرح خواهند كرد و رئيس كميسيون اجتماعي هم فرمايشاتي خواهند داشت. اين است كه همكاران عزيز من فقط ستون موافق را ثبتنام كنند كه ما قرعهكشي كنيم. عذرخواهي ميكنم، بفرماييد.

پرویز فتاح
واضح است كه درمان اصلي فقر رونق اقتصادي كشور، افزايش درآمد سالانه هر ايراني، تكيه بر اقتصاد مقاومتي، مبارزه با قاچاق كالا، حل مشكل بيكاري و عنايت خاص به ازدواج جوانان و ساير مسائل متعدد ميباشد كه الحمدلله تمامي موارد در اولويت كاري مجلس و دولت دوازدهم انشاءالله قرار خواهد داشت. در شرايط فعلي حول محور رسيدگي به محرومين يك وفاق ملي شكل گرفته است. اگر در مواردي هم در كشور اختلافاتي بين مسئولين باشد به لطف الهي همه مسئولين و قوا در توجه و رسيدگي به فقرا اتفاق نظر دارند و امداد در تقويت اين عزم ملي خودش را مسئول ميداند.
از اينكه رئيسجمهور محترم در ابتداي دولت دوازدهم شعار رفع فقر مطلق و افزايش چند برابر مستمري را داده ما امدادگران خوشحاليم و اين مطالبه را دنبال ميكنيم تا در چارچوب مسير اداري و حقوقي به نتيجه برسيم. در اين زمينه ما با وزارت كار، رفاه و تأمين اجتماعي كاملاً هماهنگ عمل ميكنيم. همچنين هماهنگي بسيار خوب و مطلوبي با نهادهاي زير نظر رهبري در راستاي اهداف كميته امداد داريم. كميته امداد امام مؤسسات خيريه را رقيب خود نميداند، ما راه تعامل و همافزايي را در پيش گرفتهايم و الحمدلله مؤثر بوده، اما نحوه دادن مجوزهاي بيرويه و رشد قارچگونه اين مؤسسات و عدم كنترل و نظارت بر آنها هشداري به همه ماست و به نظر ميرسد اصلاح اين روند نادرست نيازمند تجديدنظر در قوانين مربوطه در خصوص دادن مجوز و نظارت بر آنهاست كه ما آمادگي خودمان را در اين زمينه اعلام ميكنيم.
بنده به شما نمايندگان محترم و عزيز ملت با اطمينان عرض ميكنم تمام سعي ما اين است كه پاسخگو باشيم، شفاف عمل كنيم، امانتدار خوب و اميني براي انفاقات مردم باشيم و اگر خطايي در يك گوشه كشور واقع شد با برخورد قاطع با آن تخلف اگر لازم شد از مردم عذرخواهي هم كنيم. جهت استحضار عرض ميكنم علاوه بر سازمان بازرسي كل كشور و ديوان محاسبات كه بازرس و ناظر كارهاي ما هستند شركت مفيد راهبر كه يك شركت تخصصي در حسابرسي و بازرسي است و معاونت نظارت و بازرسي دفتر مقام معظم رهبري در همه حال ناظر احوال و كارهاي ما هستند.
ما قبلاً هم اعلام كرديم كه كار امداد توأمان پيشگيري و درمان است. جامعه تحت پوشش امداد حقيقتاً از نظر آمار و آسيبها از متوسط جامعه پايينتر و بهتر است. اين موضوع به ما گوشزد ميكند اگر ما چتر تأمين اجتماعي را در ابعاد مختلف از طريق قوانين توسعه بدهيم به طور طبيعي آسيبهاي اجتماعي كه حل آنها هزينه بالاتري را دارد كاهش پيدا خواهد كرد. با توجه به اين گستردگي كنوني فقر در كشور، مديريت امداد به روش سنتي حتماً امكانپذير نيست. استفاده از فناوريهاي نوين براي ايجاد امداد الكترونيك رويكرد ماست، اصلاح ساختار قديمي، كاهش سلسلهمراتب سازماني، تقويت شاخهها با (150) مورد جديد، افزايش مددكاران خواهر، اصلاح صندوقهاي صدقات، راهاندازي صدقه پيامكي، كاهش مراجعات مددجويي و حذف پروندههاي فيزيكي، توسعه پرداختهاي الكترونيكي توسط مردم، سطحبندي مددجويان و اولويتبندي آنها و پيادهسازي نظام مددكاري با رويكرد اسلامي ـ انقلابي جزء اهداف بلند ماست. ما اين نكته را ترويج ميكنيم كه امداد جاي دائم براي ماندن افراد نيازمند نيست، يك اورژانس اجتماعي است و همه بايد در تفهيم اين موضوع ما را ياري بدهند. برنامه پنجساله امداد و سياستهاي حوزههاي مربوطه توسط هيأتامناي محترم تهيه و ابلاغ شده و برنامه روشني براي ادامه مسير داريم.
محرومين و نيازمندان حامي نظام اسلامي هستند. نمايندگان محترم! در سختيها، راهپيماييها، آنجا كه نظام نياز به فداكاري دارد هميشه پاي كار بوده و هستند. اين هنر مكتب امام، انقلاب و رهبري است كه اين اقشار در خط مقدم نظام هستند. آنها به سهولت قانع ميشوند، متواضع و قدردان هستند با يك دستگيري مختصر رضايت خود را ابراز ميكنند. كار امداد حاشيه نيست، متن انقلاب و نظام است. آنها ولينعمت همه ما مسئولين هستند، آنها در نظام اسلامي نه تنها امنيت كشور را تهديد نميكنند بلكه ضامن امنيت و حفظ نظام هستند، اين مسأله مسئوليت ما را سنگينتر ميكند.
فلذا سبك زندگي مسئولين نبايد با محرومين و فقرا فاصله زيادي پيدا كند، طبقه اشراف مسئولين نبايد ايجاد كنيم، سفارش و خواهش ما سركشي مسئولين به منازل افراد تحت پوشش است. اين سبك اميرالمؤمنين علي (عليهالسلام) بوده و پيرو آن مكتب بايد راه ايشان را ادامه بدهد. اميد است به يك ارزش اجتماعي تبديل بشود. به لطف خدا در ماه مبارك رمضان در خدمت آقاي رئيسجمهور، رئيس محترم مجلس و خيلي از مسئولين براي يك وعده افطاري با ايتام بوديم كه جاي تشكر دارد.
از هموطنان و علماي عزيز اهل سنت در سيستان و بلوچستان، در كردستان، تركمنصحرا و ساير جاها تشكر ميكنم، با بزرگواري به ما اعتماد كردند و مردم آن خطه زكات مال خود را به امداد دادند و الان بهگونهاي شده كه از نظر سطح و كميت زكات در كشور داراي رتبه هستند. من ميخواهم عرض بكنم در ازاي آن اتفاق مهمي كه در طرح محسنين در همين ماه رمضان امسال صورت گرفته، (13) هزار حامي براي ايتام و فرزندان محسنين بلوچستان حامي شدند كه بيش از (90) درصد آنها از برادران و خواهران شيعه بوده كه با علم و آگاهي حامي فرزندان نيازمند هموطنان اهل سنت شدند. اين اقدام در كردستان و ساير جاها به همين صورت اتفاق افتاده. ما بارها اعلام كرديم كه امداد فرامذهبي، فراقومي و فراجناحي عمل ميكند، در اينجا لازم هست از نمايندگان محترم اقليتهاي مذهبي هم تشكر بكنم كه در اين زمينه همكاري لازم را با ما داشتند و خواهند داشت.
در راستاي توسعه فرهنگ خير و احسان در جامعه همكاران روابط عمومي امداد با يك تفكر ديني ـ فرهنگي و مدبرانه تيزرها و فيلمهاي تبليغاتي را تهيه و با هماهنگي صدا و سيما پخش ميكنند كه الحمدلله مورد اقبال عموم مردم و نخبگان قرار گرفته و در اينجا لازم هست از رئيس محترم صدا و سيما آقاي دكتر عليعسگري و همكاران ايشان تشكر بكنم. در راستاي اقدامات فرهنگي، تفريحي و زيارتي امداد عزم راسخ داشته تا تعداد قابل توجهي از نيازمندان تحت پوشش به زيارت امام رضا (عليهالسلام) مشهد مقدس و عتبات مشرف بشوند كه به لطف خدا امسال با عنايت خيرين (150) هزار نفر به مشهد مقدس و (40) هزار نفر به عتبات اعزام ميشوند كه اكثراً بار اولي هستند و لازم هست اينجا از همكاري توليت محترم آستان قدس رضوي و همكاري ايشان در پذيرايي و تقبل هزينه اقامت و غذاي زائرين تشكر بكنم.
از همه امدادگران در سراسر كشور، مديران و مسئولين كميته امداد و همكاران عزيز خودم كه با تلاش مجاهدانه و ايثارگرانه با خلوص نيت نسبت به خدمت به اين عزيزان تحت پوشش اهتمام دارند تشكر و قدرداني ميكنم و از اينكه در حين و قبل از انتخابات اخير و شوراهاي اسلامي با رعايت همه جوانب از ايجاد هر نوع بهانه و يا شائبه، دخالت، جلوگيري كردن و باعث اعلام رضايت وزير محترم كشور و ساير مسئولين و نمايندگان محترم گرديدند خدا را شاكرم. ما با مركز پژوهشهاي مجلس و كميسيون اجتماعي و رئيس محترم آنها رابطه تنگاتنگ و هماهنگي داريم، حضور ما در همه كميسيونها و اكثر فراكسيونها و كميسيون برنامه و بودجه مجلس در تقويت روابط امداد با نمايندگان مؤثر بوده و اين ارتباط تنگاتنگ را به عنوان يك وظيفه تلقي ميكنيم.
امداد انتظار دارد مجلس و دولت محترم در يك اقدام انقلابي ديگر آنگونه كه بارها اعلام شده و متأسفانه اجرا نگرديده است در اين مقطع حساس اقتصادي كشور نسبت به حذف يارانه دهكهاي بالا و تقويت مباني توليد و اشتغال و نيز افزايش يارانه چند دهك پايين جامه عمل بپوشاند. البته ما بارها اعلام كردهايم كه به نحوي عمل نكنيم كه به توقعات دامن زده شود، فرهنگ اجتماعي ما فعلاً استعداد اين انگيزه اجتماعي را دارد كه بايد مراقب باشيم. اعمال معافيت مالياتي نسبت به كساني كه به امداد كمك ميكنند، تخصيص رديف اعتبار ويژه براي بيمه مكمل درمان افراد تحت پوشش خصوصاً كساني كه بيماري صعبالعلاج دارند، افزايش رديف اعتباري براي رفع سوءتغذيه كودكان زير شش سال كه متأسفانه (60) هزار نفر هنوز در نوبت هستند، بازگشت بيمه پايه مددجويان روستايي به امداد كه در حال حاضر ما را دچار تناقض و دوگانگي كرده است، توسعه بيمه اجتماعي نسبت به چند ميليون مشاغل آزاد كه تحت پوشش نيستند، قوانين حمايتي ويژه نسبت به زنان سرپرست خانوار و سالمندان انتظار ما از مجلس محترم انقلابي و ولايتمدار هست.
در خاتمه به درگاه ايزد منان شاكرم كه ما را خادم اقشار نيازمند و باعزت ايران اسلامي قرار داد و حقيقتاً ما به اين خدمت افتخار ميكنيم. از رهبري معظم انقلاب اسلامي از صميم قلب تشكر ميكنيم به لحاظ عنايت و حمايت همهجانبه معظمله نسبت به اينجانب و هيأتامنا و امدادگران و دوام عمر باعزت براي ايشان از درگاه خداوند متعال مسئلت مينماييم.
والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

مسعود پزشکیان
متشكرم، آقاي مهندس خيلي ممنون از زحمات شما. بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
رئيس محترم كميسيون اجتماعي جناب آقاي دكتر عزيزي بفرماييد.

محمدحسین فرهنگی
جناب آقاي حسنيجوريابي هم در مرخصي استعلاجي بودند، منتها به ما اعلام نشده بود كه اصلاح ميكنم.

عبدالرضا عزیزی
بسم الله الرحمن الرحيم و به نستعين
با درود به روان پاك شهداي عزيز، امام شهدا و خصوصاً شهداي دولت شهيد رجايي و شهيد باهنر و با سلام و احترام خدمت مقام عظماي ولايت حضرت امام خامنهاي (حضار صلوات فرستادند). تبريك عرض ميكنم هفته دولت را و خيرمقدم ميگويم خدمت جناب آقاي مهندس فتاح رئيس محترم كميته امداد كشور كه با تلاشهاي شبانهروزي خود وضعيت بهتري را براي مددجويان عزيز تحت پوشش اين نهاد مقدس رقم زدند.
عليرغم اينكه دولت محترم از كاهش تورم به عنوان يكي از دستاوردهاي اقتصادي خود نام ميبرد، وليكن گزارشها و آمارهاي اقتصادي از كاهش رشد درآمدهاي خانوادههاي كشور، خصوصاً قشر ضعيف براي سومين سال متوالي حكايت دارد. علت آن هم مشخص است، من در آبانماه سال 94 در محضر مقام معظم رهبري خطاب به آقاي رئيسجمهور عرض كردم اين كاهش تورم به عقيده من كاهش تورم حقيقي نيست، تورم زماني كاهش پيدا ميكند كه ما توليد داشته باشيم. وقتي توليد ما بيمار هست، از آن طرف هم نقدينگي ما زياد است. تورم به دنبال كاهش نقدينگي و افزايش توليد به وجود ميآيد. چطور ميشود نقدينگي ما بالاي (1) تريليارد تومان شده و توليد هم نداريم يا كم داريم، بعد كاهش تورم داريم. علت كاهش تورم فقط اين است كه نقدينگي را از دست مردم جمع كردند و پولي دست مردم نيست. اتومات ميشود، همهچيز ارزان ميشود، چون پولي ندارند بخرند.
مردم براي مراودات خود تهاتر ميكنند، به همينخاطر ركود به وجود آمده و خصوصاً قدرت خريد اقشار مستضعف و نيازمند پايين آمده و اين يعني اينكه بسياري از خانوارهاي ما در طول سه سال گذشته نتوانستند به رغم كاهش تورم قدرت خريد خود را افزايش بدهند كه علت آن را عرض كردم. هرچند در خصوص خانوارهاي تحت پوشش نهادهاي حمايتي مثل كميته امداد حضرت امام و بهزيستي كه بهحق جزء پايينترين دهكهاي درآمدي كشور هستند اين روند با توجه به افزايش مستمري آنها كه آن هم توسط ما نمايندگان مجلس در برنامه ششم صورت گرفت، يعني لايحهاي در كار نبود، ما نمايندگان اينجا پيشنهاد داديم، تصويب كرديم و دولت را مكلف كرديم و بر اساس قانون برنامه ششم توسعه يكمقدار وضعيت مددجويان بهتر شده، ولي باز هم به علت نازل بودن ميزان درآمد خانوارها تأثير آنچنان زيادي در قدرت خريد آنها نداشته.
در حال حاضر سرانه خدمات حمايتي ماهانه براي هر نفر از كل جمعيت (3) ميليون نفري مددجويان دائمي كميته امداد حضرت امام با احتساب افزايش مستمري در سال جاري كه از طريق هدفمندي يارانهها پرداخت ميشود كه اين كار اشتباهي است، بايد از طريق كميته امداد و بهزيستي پرداخت بشود، مبلغ (252) هزار تومان است كه هرچند نسبت به سال گذشته افزايش داشته ولي باز هم مبلغ قابل توجهي نيست كه بتواند رافع نيازهاي يك فرد باشد.
بنابراين شايسته است كه رئيس محترم جمهوري اسلامي ايران و مسئولين ذيربط در جهت بهبود وضعيت درآمد و قدرت خريد خانوارهاي ايراني تلاش لازم را معمول بنمايند و ما نمايندگان هم قطعاً كمك خواهيم كرد. ضمن تشكر از دولت محترم بهخاطر اجراي ماده (79) قانون برنامه ششم توسعه در جهت افزايش مستمري مددجويان كميته امداد حضرت امام و بهزيستي شايسته است كه به نص صريح قانون توجه بكنند. ما در ماده (79) قانون برنامه ششم توسعه تأكيد كرديم كه حداقل دريافتي بايد (20) درصد باشد و خود كميته امداد و بهزيستي بايد پرداخت كند، ولي سازمان هدفمندي يارانهها دارد پرداخت ميكند كه اين كار غلطي است. حالا اين دولت ميآيد ميگويد من خودم پرداخت ميكنم، بعد دولت بعدي هم به همين صورت، بعد آن متولي اصلي يعني بهزيستي و كميته امداد وظيفه خود را عمل نميكنند و موازيكاري هست، ضمن اينكه ما از جناب آقاي دكتر ايزدي رئيس سازمان محترم هدفمندي يارانهها كه تلاش زيادي هم ميكنند تشكر ميكنيم.
همانطور كه استحضار داريد يكي از بزرگترين معضلات فعلي مملكت ما بيكاري هست و آمار بيكاران، خصوصاً بيكاران تحصيلكرده روز به روز دارد افزايش پيدا ميكند و اين موضوع در بسياري از ابعاد زندگي جوانان، خصوصاً ازدواج جوانان تأثير منفي گذاشته كه به دنبال آن ما با تهديد نسل مواجه هستيم كه يكي از دغدغههاي مهم مقام معظم رهبري هست. به نظر ميرسد حل اين مشكل به تنهايي از دست دولت برنميآيد، همه اركان نظام بايد در رفع آن مشاركت بكنند. مطالعه اقدامات كشورهايي كه در زمينه اشتغال موفق بودهاند ميتواند به عنوان الگوي مثبت در دستور كار دستگاههاي اجرايي قرار بگيرد. انصافاً كميته امداد حضرت امام در حوزه اشتغال بسيار عالي عمل كردهاند. آقا! بهزيستي و كميته سياسي نيستند، ديگر با آدم نابينا و مددجو نميشود سياسي برخورد كرد، اجازه بدهيد من صحبت خود را بكنم.
انصافاً كميته امداد حضرت امام در حوزه اشتغال خوب عمل كردهاند. بنده هر سال در جشن اشتغال كميته امداد شركت ميكنم كه هر سال براي (100) هزار نفر اشتغال ايجاد ميكند و خودكفا ميكنند. (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون، جمعبندي بفرماييد، وقتتان تمام هست) اجازه بدهيد چون وقت كم هست من از همكاران عزيز در مجلس، خصوصاً همكاران خودم در كميسيون اجتماعي صميمانه تشكر كنم كه در برنامه ششم اهتمام ويژهاي داشتند و مصوبات خوبي براي كميته امداد و بهزيستي داشتند كه براي اشتغال هم مصوبات خوبي داشتند، منتها ما بايد توجه داشته باشيم سود پولي كه از صندوق توسعه ملي در اختيار كميته امداد امام يا بهزيستي قرار ميگيرد بايد (4) درصد باشد كه مددجويان بتوانند از اين وام به نحو بهينه استفاده كنند و خوداشتغالي ايجاد كنند. در پايان هم يك بار ديگر از آقاي مهندس فتاح تشكر ميكنم كه انصافاً تلاش ويژهاي در جهت بهبود معيشت مددجويان دارند، سپاسگزارم.

غلامرضا کاتب
متشكر، جناب آقاي دكتر جلالي رياست محترم مركز پژوهشها بفرماييد.

کاظم جلالی
بسم الله الرحمن الرحيم
ياد، نام و خاطره همه شهيدان عزيز و بزرگوار انقلاب اسلامي و هشت سال دفاع مقدس خصوصاً شهيدان رجايي و باهنر را در هفته دولت گرامي ميداريم. كميته امداد حضرت امام از متن انقلاب براي خدمت به محرومين و مستضعفين ايجاد شد. مجلس شوراي اسلامي هم هميشه يك نگاه ويژهاي را به كميته حضرت امام داشته است و نمونه آن را ما در برنامه توسعه ششم ميبينيم كه مجلس شوراي اسلامي در مواد (93) و (94) كليديترين مسائل را هم براي كاهش آسيبها و هم براي افزايش مستمري مددجويان تحت پوشش كميته حضرت امام انجام داده است و اين ابتكار توسط مجلس شوراي اسلامي در برنامه توسعه ششم انجام شده. آنچه كه مورد تأكيد همواره مقام معظم رهبري است بحث مربوط به كاهش آسيبها و همچنين بحث توانمندسازي محرومين و خروج آنها از چرخه حمايت است و اينكه بر روي پاي خودشان بايستند.
بر اين اساس مقولهاي به نام مقوله اشتغال مطرح ميشود كه همانطور كه ذكر كردند بدون اينكه وظيفه ذاتي كميته حضرت امام باشد به اين امر مهم هم پرداخته است. البته طبيعي است، يكي از مشكلات اساسي اشتغال در كشور ما بحث عدم سنخيت آموزش با اشتغال است كه جوانان ما ميبينند، يعني هم نظام آموزش و پرورش ما و هم نظام آموزش عالي ما به گونهاي است كه جوان را به سمت توانمندسازي در بحث آموزش پيش نميبرد. لذا بر اين اساس پيشنهاد اين هست كه كميته حضرت امام با سازمان فني ـ حرفهاي و همچنين با آموزش و پرورش در اين بحث كار بكند كه براي توانمندسازي اساساً به لحاظ آموزش به سمتي پيش بروند كه اينها در كشور بتوانند به سمت اشتغال پيش بروند.
در بحث توانمندسازي مددجويان و ايجاد اشتغال با هدف فقرزدايي، مجلس همراهي خوبي را با محرومان داشت و ميزان وام خوداشتغالي را در سال 96 به (2100) ميليارد تومان افزايش داد. اين رقم در سال 95 حدود (1000) ميليارد تومان بود. كار بزرگ ديگري كه مجلس شوراي اسلامي انجام داد اختصاص (5/1) ميليارد دلار از صندوق توسعه براي رفع محروميت از مناطق محروم و روستايي بود كه يك قسمت قابل توجهي از آن را هم مجلس به كميته امداد اختصاص داد. البته اين (2100) ميليارد توماني كه در اختيار كميته امداد هست، خود كميته امداد هم باز از منابع آن براي وام خوداشتغالي استفاده ميكند كه فكر ميكنم امسال چيزي در حدود (1100) ميليارد تومان هم خود كميته امداد ميگذارد كه بالغ بر (3000) ميليارد تومان تسهيلات و وام براي خوداشتغالي ميشود.
از طرف ديگر خود عملكرد كميته امداد در سال 94 و 95 نشان ميدهد كه با توجه به رشد اعتبارات و تسهيلات بانكي جذب خوبي هم انجام شده، يعني حدود (700) درصد كميته امداد توانسته اعتبارات جذب بكند و در اختيار قرار بدهد. از طرف ديگر يكي ديگر از وظايف كميته امداد پالايش مددجويان تحت حمايت و خروج آنها از چرخه حمايتي است كه بر اساس آمار با اجراي طرح بيش از (200) هزار شغل براي سرپرست خانوار ايجاد شده كه حدود (160) هزار نفر يا خانوار با همين اشتغال از چرخه حمايتي خارج شدند كه به نظر ميرسد اين هم اقدام مؤثر و خوبي است.
بحث ديگري كه وجود دارد اين هست كه كميته امداد بايد از بانكهاي اطلاعاتي ساير دستگاهها بهرهگيري بكند، از جمله هدفمندي يارانهها كه البته الان خانم دكتر رهبر به من گفتند كه از فروردينماه اين كار دارد انجام ميشود و از بانك اطلاعاتي هدفمندي يارانهها دارند استفاده ميكنند.
بحث بعدي كه به نظر من، حالا جناب مهندس فتاح هم خيلي با مراجعات نميتوانند توجه كنند، ولي دوستان لابد مينويسند خدمت ايشان ارائه بكنند، اين هست كه سياستهاي اشتغالزايي كميته امداد هم بايد همراستا با سياستهاي كشوري ازجمله برنامه اشتغال فراگير و تابع سياستهاي شوراي عالي اشتغال باشد. به نظر من در اين بايد يك همگني و همگرايي وجود داشته باشد.
بحثهايي در ارتباط با بيمههاي اجتماعي هست كه باز اقداماتي را كميته امداد انجام داده، برخي از آنها يكسري نقصانهاي قانوني دارد كه ما يك تفاهمنامهاي را با كميته امداد امضا كرديم، به نظر من اين نقصانهاي قانوني را بايد مرتفع كنيم، من هم نكاتي را يادداشت كردم كه از آنها به دليل اينكه وقت كم هست ميگذرم.
بحث بعدي در مورد مسكن مددجويان هست. كميته امداد يك انعقاد تفاهمنامهاي با سپاه پاسداران انقلاب اسلامي كرده كه ساخت و تأمين مسكن افراد تحت پوشش را انجام بدهد و يك اعتبار حدود (2270) ميليون ريالي را هم در نظر گرفتند، ولي آنچه كه مهم هست و ما به كميته امداد پيشنهاد ميدهيم اين هست كه به هر حال دولت در بحث مسكن مهر، در همين پرديسها اعلام ميكند، ميگويند حدود (700) هزار مسكن اضافه ساخته شده. كميته امداد حتماً ميتواند با دولت در اين خصوص كار بكنند، با توجه به مسكنهاي مهري كه ساخته شده و بخش زيادي از اين مسكن مهر به هر حال كَلّ بر اعتبارات دولتي آن بوده است، چرا كميته امداد امام از اين ظرفيت استفاده نكند و با دولت براي بحث مسكن مهر كار نكند؟
بحث ديگري كه وجود دارد بحث افزايش مستمري مددجويان كميته امداد است. اين اقدام بسيار خوبي بود كه مجلس شوراي اسلامي بر اساس تبصره (14) بودجه سال 96 در راستاي ماده (79) برنامه توسعه انجام داده. (قاضيپور ـ مسكن اجتماعي، نه مسكن مهر، بخشي از مسكن اجتماعي اضافه است) اعلام ميكنند كه بخشي از مسكن مهر هم اضافه ساخته شده است، يا مسكن اجتماعي. من تكاليفي كه دولت دارد را نميخواستم اينجا متذكر بشوم، ميخواستم بگويم كه در هر حال اين مسكني كه وجود دارد ميتواند در اختيار كميته امداد امام قرار بگيرد با تفاهمي كه دولت و كميته امداد انجام بدهند.
بر اساس تبصره (14) بودجه سال 96 و ماده (79) برنامه ششم مستمري مددجويان كميته امداد افزايش پيدا كرد. من ميخواهم در مورد اين مستمري دو نكته عرض كنم. نكته اول اين هست كه با افزايش اين مستمري بايد بپذيريم كه يك مقدار زمينه رفتن به سمت اشتغال خصوصاً در مناطق روستايي كمتر شده، يعني ما بعضي وقتها قوانين را مينويسيم آسيبشناسي اين طرف را هم بايد داشته باشيم كه الان براي گرفتن وام خوداشتغالي عملاً ما يك روند كاهشي را داريم ميبينيم.
مطلب ديگري كه وجود دارد در مورد دولت هست. همانطور كه هم رئيس محترم كميته امداد اشاره كردند، هم رئيس محترم كميته (كميسيون) اجتماعي مطرح كردند، دولت اين مستمري را خودش مستقيماً به حساب سرپرست خانوار ميريزد. ما اينجا با صداي رسا اعلام ميكنيم كه اين خلاف قانون هست و حتماً همانطور كه در قانون آمده بايد از طريق دستگاههاي مرتبط، يعني از طريق كميته امداد و بهزيستي انجام بشود. (نايبرئيس ـ آقاي دكتر! وقت شما تمام شده) دليل آن هم اين است كه خيلي از اين افرادي كه سرپرست خانوار هستند، مثلاً ما (30) هزار نفر سرپرست خانوار داريم كه اينها زنداني هستند، درصد زيادي از سرپرست خانوار معتاد هستند، پول مستقيماً به حساب سرپرست خانوار واريز ميشود. يعني از آن طرف اثرات آن براي كاهش آسيبها و فقر كم ميتواند باشد. لذا فكر ميكنيم دولت بايد اينجا هم كمك بكند كه به حساب كميته امداد و به حساب بهزيستي واريز بشود و كميته امداد و بهزيستي كه دستگاههاي مربوط حمايتي هستند اينها را به حساب مددجويان واريز بكنند. تشكر ميكنيم از توجه همه شما، همانطور كه آقاي مهندس فتاح اشاره كردند تفاهمنامهاي با مركز پژوهشها امضا شده كه بتوانيم قوانين مربوط به اين را تنقيح كنيم.
آقاي دكتر پزشكيان! من از اين فرصت استفاده كنم نكته آخري را عرض بكنم. اينكه ما برخي مراكز خيريه داريم، اينها به لحاظ قانوني بايد كاملاً مشخص باشد، الان خود اين خيريهها هم مثل برخي از اين مؤسسات مالي و اعتباري ميتواند بعداً يك آسيب براي جامعه باشد. فكر ميكنيم اگر اينها را هم كميته امداد امام كمك بكنند قوانين و مقررات آنها هم تنظيم بشود كمكي بشود.

مسعود پزشکیان
آقاي دكتر جلالي خيلي ممنون، متشكرم.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي دكتر جلالي متشكرم. طبق قرعهاي كه انجام شد سه نفر از همكاران به قيد قرعه انتخاب شدند. هركدام از همكارها (3) دقيقه وقت دارند كه مطالب خود را بفرمايند. جناب آقاي قوامي! اجازه بدهيد كه رياست محترم كميته امداد گوش بكند كه بتواند مطالب را يادداشت بكند و پاسخ بدهد. من خواهش ميكنم كه رياست محترم كميته امداد مطالب همكاران را دقت بكنند. جناب آقاي اصغر مسعودي بفرماييد.

اصغر مسعودی
بسم الله الرحمن الرحيم
هفته دولت را به دولتمردان تبريك عرض ميكنم و ياد و خاطرات دولت مكتبي و مردمي را گرامي ميدارم. قرآن ما را به كمك به محرومان سفارش ميكند. روايات به يتيمان و آثار نيك و اجر و پاداش عظيم كه در اثر كمك به يتيمان و فقيران هست توصيه ميكند. پيامبر ميفرمايند «من و متكفل يتيم در بهشت كنار هم هستيم»، امام فرمودند «من يك موي كوخنشينان را به تمام كاخنشينان عوض نميكنم»، رهبر معظم انقلاب سفارش كرده كه «به فقيران و افراد ضعيف جامعه برسيد».
من از جناب آقاي مهندس فتاح تشكر ميكنم كه با حركات جهادي و انقلابي به ولينعمتان انقلاب خدمت ميكنند. روز گذشته ما خودمان در شهرستان استهبان پنج خانه در اختيار مددجويان قرار داديم و موجبات خوشحالي آنان را فراهم كرديم، اما افتخار نيست كه آمار تحت پوشش آن زياد باشد، بايد تلاش كرد، بايد فرهنگ نيكوكاري را در جامعه ترويج كرد، كما اينكه ماه مبارك رمضان كمك خوبي شد. اما كمك به خانوادههاي تحت پوشش همواره بايد با عزت و كرامت باشد، نبايد موجب خجالت آنها را فراهم كرد. برخي از افرادي كه به عنوان خودكفايي و اشتغال از تحت پوشش خارج شدند اعتراض دارند، در اين رابطه بايد يك بررسي مجددي صورت بگيرد.
سوم؛ متكفل و خيريني كه به افراد تحت پوشش كمك ميكنند براي ترويج اين فكر و رفتار بايد مورد معافيت مالياتي قرار بگيرند. كساني كه افراد را تحت پوشش قرار ميدهند و به كار ميگيرند بايد سهم بيمه كارگر و كارفرما را دولت براي يك بازه زماني به عهده بگيرد. بايد از اشتغالهاي خرد و خانگي استفاده كرد، بايد آموزش داد، وسايل در اختيار خانوادهها قرار داد. من نمونهاي كه جناب آقاي دكتر زاهدي همكار عزيز ما فرمودند در بانك رسالت در شهر گلباف كرمان و بنياد مستضعفان در قلعهگنج بيان كردند كه با در اختيار قرار دادن وسايلي به خانوادههاي ضعيف ميتوانيم آنها را به اشتغال پايدار برسانيم.
يكي از راهكارهاي ديگر استفاده از انرژي خورشيدي هست، زمين در اختيار خانوادهها قرار ميدهند، مقداري وام ميدهند و با وامي كه در اختيار آنها قرار ميدهند از انرژي خورشيدي ماهانه (1) ميليون تومان براي آنها درآمد پايدار ايجاد ميشود. انشاءالله كه ما بتوانيم روز به روز به محرومان بيشتر برسيم و آمار محرومان و مستضعفان را كمتر كنيم و كاهش بدهيم من مجدداً تشكر ميكنم از همه كساني كه براي محرومان، اين ولينعمتان ما زحمت ميكشند تشكر ميكنم.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي مسعودي! ممنونم كه وقت را مراعات كرديد، متشكر.

هادی قوامی

غلامرضا کاتب
چشم جناب آقاي قوامي، بگذاريد نفر دوم هم صحبت كند، بعد خدمت شما خواهيم بود. نفر بعدي جناب آقاي محمدرضا پورابراهيمي هستند، جناب آقاي پورابراهيمي در خدمت شما هستيم.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
بسم الله الرحمن الرحيم
خدمت همه همكاران عرض سلام و وقتبخير دارم. در ابتدا جا دارد هفته دولت را خدمت همه دولتمردان نظام مقدس جمهوري اسلامي تبريك عرض كنم. ياد و خاطره شهداي دولت به ويژه شهيدان رجايي و باهنر را گرامي ميداريم و خدمت رياست محترم كميته امداد خوشآمد عرض ميكنيم كه امروز به مجلس آمدند و گزارشي را ارائه كردند.
جناب آقاي فتاح! من فكر ميكنم اولويت اصلي و مهمترين موضوع شما امروز در حوزه مسائل جاري كشور مسأله اشتغال افراد تحت پوشش كميته امداد است كه هم به حل معضلات و مشكلات اينها و هم به افزايش خلق ثروت در اقتصاد ملي كشور كمك ميكند. بر اساس اقداماتي كه مجلس انجام داده و بحمدالله امروز قاطبه نمايندگان مجلس با توجه به برنامههاي خوبي كه كميته امداد در طي سالهاي گذشته داشته حمايت كردند و حمايت ميكنند، چند محور اساسي را در دستور كار خودشان قرار دادهاند.
اولين نكته بحث افزايش اعتبارات حوزه اشتغال بوده كه از سال 95 از (1000) ميليارد تومان امسال به (3100) ميليارد تومان افزايش پيدا كرده است. اين افزايش ميزان اعتبار بار مسئوليت شما را براي كمك به حوزه فعاليتهاي مرتبط با بخش اشتغال كشور زيادتر ميكند. آماري كه شما بايد قاعدتاً در اين خصوص اقدامات متناسب با اين اختيارات را عملياتي كنيد.
بخش دومي كه قاعدتاً در اين حوزه نيازمند تصميم هستيم موضوع اختصاص اعتبارات از صندوق توسعه ملي است. مصوبه مجلس اخيراً در بحث افزايش منابع براي اشتغال در كشور به ويژه اشتغال خرد و مجموعه فعاليتهاي مرتبط با اشتغال در ايجاد مناطق محروم، روستاها و شهرهاي كوچك باعث شده كه يك ظرفيت براي كميته امداد ايجاد شود. انتظار ما اين است كه كميته امداد به عنوان يكي از سازمانهايي كه در حوزه اشتغال امروز در كشور دارد نقش ايفا ميكند در رابطه با اين موضوع به جذب منابع اقدام كند. ظاهراً الان توافقي كه مطرح شده (30) درصد از اين منابع كه حدود (1500) ميليارد تومان از منابع ميشود قرار است در اختيار اين مجموعه قرار بگيرد و بتواند به ايجاد اشتغال و خودكفايي و توانمندسازي افراد تحت پوشش كمك كند. هدف ما ايجاد توانمندسازي است. استمرار كمك به مجموعه افرادي كه در كشور امروز تحت عنوان خانواده كميته امداد محسوب ميشوند به صلاح كشور نيست. ما بايد آنها را از لحاظ توانمندسازي به نحوي جلو ببريم كه خروجي كار آن بتواند هم در معيشتشان و هم در حوزه مسائل اقتصادي اثرگذار باشد.
نكته بعدي اتفاق مثبتي است كه با تأسيس صندوق قرضالحسنه ولايت ايجاد شده و انتظار داريم منابع آن با كاركردهايي كه در حوزه موضوعات اين صندوق تعريف شده، با وامهاي قرضالحسنهاي كه قرار است اعطا كند يك تحولي را در اين بخش ايجاد كند. هم سنت نيكوي قرضالحسنه را در كشور احيا كند و توسعه بدهد و هم به افزايش ايجاد اشتغال در اين مجموعه كمك كند.
آقاي مهندس فتاح! اين سه محوري كه من مطرح كردم نيازمند حمايت جدي شماست. اولويت كميته امداد بايد اشتغال براي افراد تحت پوشش خودش باشد. الان يكي از ايراداتي كه همكاران من و نمايندگان مطرح ميكنند اين است، بعضاً وامهاي اشتغالي كه شما ارائه ميكنيد با فاصله زماني كوتاهي مستمري افراد را قطع ميكنيد. اين به صلاح كشور نيست، اين به صلاح افراد نيست. ما خواهش ميكنيم اين را مديريت كنيد، نحوه رسيدن به يك اشتغال مستمر است كه ميتواند به اين كمك كند كه ما افراد را از گردونه حمايتي خارج كنيم و يك شرايط مثبتي را در اقتصاد كشور براي اين افراد مهيا كنيم.
بحث بعدي موضوع مستمري است كه خانوادهها ميگيرند. خوشبختانه با اقدام مجلس (كاتب ـ متشكر جناب آقاي پورابراهيمي، خلاصه كنيد) چشم آقاي كاتب، من جمله آخر را ميگويم عرضم را تمام ميكنم، با اقدام مثبت مجلس در سال گذشته در برنامه ششم ميزان مستمري خانوادهها به (5/3) برابر افزايش پيدا كرد. البته مجلس اين زحمت را كشيد، دولت در كميسيون تلفيق با اين پيشنهاد مخالف بود و عليرغم مخالفت دولت اين رأي آورد. الان منابعي كه دارد پرداخت ميشود، اگرچه دولت اعلام ميكند كه ما منابع را پرداخت ميكنيم (كاتب ـ متشكر جناب آقاي پورابراهيمي) مستقيماً به حساب امداد نميرود. آقاي فتاح! بايد اين موضوع را پيگيري كنيد، منابعي كه در بودجه بابت افزايش تعريف شده با توجه به تصميم مجلس بايد از طريق كميته امداد پرداخت شود و از دولت هم خواهش ميكنيم اين همكاري را داشته باشد.
لذا ضمن تقدير و تشكر از همه عزيزان (نايبرئيس ـ خيلي ممنون) آخرين نكته بنده هم اين است كه آقاي فتاح! همكاري مديران استاني و شهرستاني شما با نمايندگان مجلس كم است. شما بايد كساني كه از نمايندگان معرفي ميكنند براي اينكه به آنها كمك كنيد بعضي وقتها اينها را (كاتب ـ جناب آقاي پورابراهيمي! دو دقيقه گذشت) مساعدت نميكنند. انشاءالله با حمايت و همكاري شما بتوانيم شاهد اتفاقات مثبتي در حوزه (قطع ميكروفون).

مسعود پزشکیان

نادر قاضی پور

هادی قوامی

غلامرضا کاتب
آقاي قوامي و آقاي قاضيپور! اجازه بدهيد موافقين صحبت كنند، در خدمت شما هستيم. نفر سوم سركار خانم سيدهحميده زرآبادي هستند، بفرماييد.

سیده حمیده زرآبادی
بسم الله الرحمن الرحيم
هفته دولت را تبريك عرض ميكنم و ياد و خاطره شهيدان رجايي و باهنر را گرامي ميدارم.
از جناب آقاي فتاح به خاطر اقدامات مؤثري كه در كميته امداد داشتند و همچنين گزارش خوبي كه ارائه كردند تشكر ميكنم، ولي مأموريت اصلي كميته امداد بر دو پايه شكل گرفت، يكي توانمندسازي افراد و دوم جذب مشاركتهاي مردمي و در واقع تكيه بر مشاركتهاي مردمي بود. ولي به نظر ميرسد كه اين دو مأموريتي كه كميته امداد بر دوش داشته و بايد بر پايه عزت افراد شكل ميگرفت هنوز به آن نتيجه مطلوب خودش نرسيده است. يعني بحث (10) درصد خروجي كه ساليانه بايد توانمند شوند و از چرخه كميته امداد خارج شوند امري است كه به صورت صددرصد هنوز محقق نشده و بسياري از خيريهها در جذب مشاركتهاي مردمي بسيار موفقتر عمل ميكنند و اين امر را نشان ميدهد كه بايد الگويي كه كميته امداد براي خدمترساني در نظر گرفته عوض شود و شايد شيوههاي ديجيتال را هم بايد در بين كارهاي خودشان وارد كنند.
بحث ديگري كه در خصوص كميته امداد وجود دارد بحث زنان بدسرپرست و بيسرپرست است كه تحت پوشش كميته امداد قرار گرفتهاند. به نظر ميرسد كليه خدماتي كه كميته امداد دارد ارائه ميدهد به صورت كارهاي حمايتي است و در واقع نقشي در فقرزدايي و از بين بردن چهره فقر در كشور نداشته و فقط به صورت موقت كمكهاي حمايتي را دارد ارائه ميدهد كه به نظر ميرسد اين بايد در طراحي و برنامهريزي خدماتي كه ارائه ميشود يك تغيير الگو وجود داشته باشد. زنان بيسرپرست و بدسرپرست وقتي كه ميخواهند از حمايتهاي كميته امداد استفاده كنند بايد حفظ حرمت و شأن و عزت اينها يكي از اصوليترين مباني كميته امداد باشد. بسياري از خانمهايي كه مراجعه ميكنند تمايلي ندارند كه مجدد ازدواج كنند يا اينكه طلاق بگيرند تا تحت پوشش قرار بگيرند، اين موارد بايد جزء اصوليترين مباني كميته امداد باشد و همه جا مورد نظر قرار بگيرد.
بحث خدماتي كه كميته امداد به مردم در خارج از كشور ميدهد در مقايسه با خدماتي كه در داخل كشور ميدهد خيلي متفاوت است. يعني كميته امداد در خارج از كشور مدرسهسازي و بيمارستانسازي انجام ميدهد، ولي در داخل اين خدمات از سطح پايينتري برخوردار است.

مسعود پزشکیان
خيلي ممنون خانم زرآبادي، وقت شما تمام شد.

غلامرضا کاتب
متشكر، جناب آقاي رئيس! اخطار قانون اساسي دارند. جناب آقاي هادي قوامي بفرماييد.

هادی قوامی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحيم
جناب آقاي رئيس! اخطار من بند (12) اصل (3) قانون اساسي است؛ «پيريزي اقتصاد صحيح و عادلانه بر طبق ضوابط اسلامي جهت ايجاد رفاه و رفع فقر و برطرف ساختن هر نوع محروميت در زمينههاي تغذيه و مسكن و كار و بهداشت و تعميم بيمه» و همچنين ضابطه (6) اصل (43) قانون اساسي است كه «منع اسراف و تبذير در همه شئون مربوط به اقتصاد اعم از مصرف، سرمايهگذاري، توليد و توزيع».
جناب آقاي فتاح در گزارششان متأسفانه به يك نكته مهمي اشاره نكردند و مغفول مانده و آن بحث سهام عدالت است. به (5) ميليون نفر سهام عدالت داده شده كه مالك صددرصد آن هستند. ارزش هر برگه سهمي (2) ميليون تومان است، يعني ميشود (10) هزار ميليارد تومان. كل بودجه كميته امداد يك طرف كه حدود (10) هزار ميليارد تومان است، اين سهام (10) هزار ميليارد تومان است. اگر اداره اينها به كميته امداد داده نشود، نتوانند اينها را مديريت كنند قطعاً باعث اسراف و تبذير ميشود و با توجه به اينكه سود اين سهام عدالت كه بايد الان توزيع شود حداقل (750) ميليارد تومان در سال جاري است، اينكه ميگويم اداره اين را به كميته امداد بدهند، با اين استراتژي كه كميته امداد ميتواند اين (5) ميليون مددجو را از محل اين سود سهام عدالت به مددرسان تبديل كند. (نايبرئيس ـ خيلي ممنون، متشكر) اين نكته مهمي است كه متأسفانه اشاره نشد.

مسعود پزشکیان
حالا پيشنهاد است، خلاف قانوني انجام نگرفته است.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي رئيس! جناب آقاي نادر قاضيپور اخطار دارند، بفرماييد.

نادر قاضی پور
اخطار
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام محضر ملت بزرگ ايران اسلامي. جناب آقاي دكتر پزشكيان! عذرخواهي ميكنم، اخطار من در دستور روز، اصل بيست و هشتم قانون اساسي است؛ «هر كس حق دارد شغلي را كه بدان مايل است». آقاي پزشكيان! رئيسجمهور در اصل (121) سوگند خورده كه حراست از مرزها و استقلال سياسي و اقتصادي داشته باشد، اينها به جز در نيروهاي مسلح مقدور نيست. آقاي پزشكيان! امروز حقوق نيروهاي مسلح، ارتش مكتبي و برادران عزيز سپاه كامل پرداخت نشده است. آقاي پزشكيان! ارتشيان عزيز (نايبرئيس ـ خيلي ممنون) سپاهيان عزيز شب و روز از مرزهاي جمهوري پاسداري ميكنند تا نظام مقدس جمهوري خونبهاي شهدا با تماميت ارضي باشد. از حضرتعالي به عنوان رئيس مجلس ميخواهيم دستور بدهيد، آقاي نوبخت! حقوق ارتشيان و سپاهيان را به موقع بپردازيد. هر كدام از اينها (700) تومان از حداقل حقوق كارمندان كمتر ميگيرند، هم حقوق كمتر ميگيرند، (نايبرئيس ـ متشكرم) آقاي پزشكيان! يك لحظه اجازه بدهيد، هم حقوقشان (23) روز پرداخت شده است. از حضرتعالي ميخواهم الان پشت ميكروفون به آقاي نوبخت ابلاغ بفرماييد حقوق ارتشيان و سپاهيان به موقع پرداخت شود. به عشق امام حسين، يا حسين.

مسعود پزشکیان
خيلي ممنون، البته دستور جلسه كه نبود، ولي اگر دولت چنين كاري را انجام داده قابل قبول نيست. واقعاً دولت نبايد به خصوص حقوق نيروهاي مسلح و عزيزاني كه در نيروهاي ارتش و سپاه خدمت ميكنند را (23) روز پرداخت كند. حتماً بايد اين مسأله را پيگيري كرد و حقوق اين عزيزان تمام و كمال پرداخت شود. از حضور جناب سردار امير حاتمي هم در مجلس تشكر ميكنيم، انشاءالله پيگيري ميكنند كه اين حقوق عزيزان هر چه سريعتر پرداخت شود. آقاي مهندس فتاح! اگر ميخواهيد جمعبندي كنيد بفرماييد.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي فتاح! همكارانمان چند تا سؤال داشتند، محبت كنيد پاسخشان را بدهيد.

پرویز فتاح
بسم الله الرحمن الرحيم
من تشكر ميكنم، عزيزان نكات بسيار خوبي را فرمودند، هم نامه دادند، هم حضوراً به من فرمودند و هم در نطقي كه داشتند انشاءالله جمعبندي ميشود، شايد در اين فرصت مجال كافي نيست كه من همه را پاسخ بدهم، ولي از نكاتي كه همه عزيزان فرمودند تشكر ميكنم. من به چند نكته مهمتر اشاره ميكنم.
عزيز ما فرمودند تحت پوششها زياد نشود كه در گزارش من بود كه ما در سال 95 آمار را (10) درصد كم كرديم. ما همين روال را ادامه ميدهيم، منتها اين كاهش، مسائل اجتماعي هم دارد. خواهش من از نمايندگان محترم اين است كه ما را كمك كنند. طبيعي است بعضيها ناراضي ميشوند، ممكن است ما بعضي از وظايف را كامل و دقيق انجام نداده باشيم، اينها قابل برگشت است، ولي اصل مسأله كاهش آمار را شما از ما به عنوان يك رويه و مهم و درماني بپذيريد كه ما اين را سرلوحه كارمان قرار داديم.
در مورد خودكفا شدهها فرمودند بعضاً معترضند. درست است، ممكن است اشكالي در موارد بوده باشد، ولي زياد نيستند. اگر اشكالي در كار ما بوده باشد من در عرايضم بود، ما خطا را ميپذيريم، برميگردانيم، لازم شد معذرتخواهي ميكنيم، ولي تعداد اينها زياد نيست، اكثر آنها واقعاً خودكفا شدند و به تشخيص همكاران من ميتوانند شرايط خروج را پيدا كنند.
در مورد استفاده از پنلهاي خورشيدي هم ما كه اين ايده را چون ميشناختيم، خودم در وزارت نيرو بودم بالاخره داريم ترويج ميكنيم، يك راه خوبي براي استفاده از انرژي خورشيدي است و با وامي كه ما ميدهيم شايد بتواند بعضي خانوادهها را تا چندين سال در خودكفايي كمك كند. در خراسانرضوي شكل گرفته، ما داريم براي ساير استانها هم تسري ميدهيم. توافقنامهاش را با وزارت نيرو امضا كرديم، من هيچ مشكل خاصي را نميبينم.
برادر بسيار عزيزم آقاي پورابراهيمي در رابطه با اشتغال فرمودند كه من عرض ميكنم. شما سال گذشته (1000) ميليارد تومان مصوب فرموده بوديد، من عرض كردم (1100) تا جذب شده، امسال كه شما سهم امداد را (2100) ميليارد كرديد ما هم از كميته امداد گذاشتيم، از آن (5/1) ميليارد دلار صندوق توسعه ملي هم بگذاريم به نظر ميآيد ما امسال در سال اشتغال و توليد ميتوانيم حجم بالايي را از وام اشتغال پرداخت كنيم و عزيزان را به اشتغال و خودكفايي برسانيم.
در رابطه با اينكه فرمودند استفاده از ظرفيتهاي خالي مسكن مهر كه من قبلاً هم با وزير محترم مسكن و شهرسازي صحبت كرده بودم، الان هم عرض ميكنم اگر واقعاً مسكن مهري كه هست ميدانم به هر دليل خالي مانده، كميته امداد آماده است كه با مصوبات شما و با حمايت دولت همه را تحويل بگيرد، حتي مسئوليت تكميل آنها را بنده به نمايندگي از كميته امداد عهدهدار ميشويم. اين قابليت در امداد است كه آنها را تكميل و بتوانيم به صاحبان اصليشان تحويل بدهيم.
استفاده از ظرفيتهاي سازمان فني و حرفهاي را هم فرمودند، ما به صورت كامل و در ارتباط تنگاتنگ با آنها هستيم. اين هماهنگي هست و دوباره توافقنامهمان را تجديد كرديم. ما سال گذشته بيش از (350) هزار مورد از ظرفيت آموزش آنها استفاده كرديم، امسال هم اين آموزشها ميتواند بيشتر شود. خود كميته امداد از اين پرهيز ميكند كه خودش به تصديگري بدهد، عِده و عُده را زياد كند، تماماً سعي كرديم كه برونسپاري شود و مخصوصاً ما بتوانيم از ظرفيت همين امور آموزشهاي فني و حرفهاي استفاده كنيم.
به ما تذكر دادند پالايش را با دقت انجام بدهيم كه من تذكر را ميپذيرم، ولي اصل پالايش بايد در حوزه تحت پوشش ما صورت بگيرد، كما اينكه ما با دولت هم كه نشست و برخاست داريم بعضاً به ما نقدي ميكنند كه بالاخره در آمار ما اشكالاتي وجود دارد، همپوشاني وجود دارد، مواردي هست. ما اين نقد و اشكال را ميپذيريم، چون بوده، ولي به شدت كم شده است. تلاش ما اين است كه ما شفاف و كامل عمل كنيم، اگر ابهامي بود من به شما نمايندگان عزيز مردم كه با دلسوزي موارد را به ما ميفرماييد اين اطمينان را ميدهم كه برميگردانيم، اشكالات ما چيز قانوني ندارد كه قابل برگشت نباشد. حتماً ما ميتوانيم آن موارد را جبران كنيم.
خانم زرآبادي در رابطه با شرط حمايت و طلاقنامه ذكر كردند. جزء ضوابط ما بوده، من نميگويم قانون، ولي ضوابطي است كه نزديك به قانون است. بنابراين همكاران ما، خانم رهبر براي تغيير اينها تلاش كردهاند، يك مقدار تعديل شده، شما اين را در نظر بگيريد اگر اين شرط را هم حذف كنيم چه مسائلي پيش ميآيد، يعني مثل تيغ دولبه است، بعضاً كه اين ضوابط ورود و پذيرش را ناديده بگيريم ممكن است تبعات سنگينتري در بر داشته باشد.
من در مورد ديگري كه باز فرمودند، حفظ حرمت زنان سرپرست خانوار بود. ما حقيقتاً بحث اكرام را اصليترين مأموريت خودمان ميدانيم، بيشتر از آن اقدامات معيشتي و رسيدگي تلقي ميكنيم، من هميشه اين تذكر را ميدهم، مرام هيأتامناي ما همين است، همكاران و مددكاران ما در همين راستا حركت ميكنند. اكرام افراد تحت پوشش ما و حفظ عزت آنها بالاترين خدمتي است كه ما انجام ميدهيم و از اين جهت مخصوصاً در رابطه با زنان سرپرست خانوار ما اين تذكري را كه براي حفظ حرمت فرمودند در نظر ميگيريم و انشاءالله سعي خواهيم كرد كه بيشتر رعايت كنيم.
بعضي از عزيزان هم نكاتي داشتند كه نيازمند تأمل بيشتر است. انشاءالله در فرصتهاي ديگر من در خدمت شما خواهم بود. در رابطه با مطلبي كه جناب آقاي قوامي هم به درستي فرمودند كه بنده سهام عدالت را فراموش كردم، ما اعلام كرديم، با جناب آقاي پورحسيني، سازمان خصوصيسازي جلسه گذاشتيم، ما آماده هستيم به نمايندگي از افراد تحت پوشش اين متوليگري را عهدهدار شويم و فكر ميكنم كه راه درستش هم همين تمركز متولي شدن همين خدمت خواهد بود. شما هم ميتوانيد ما را در اين زمينه كمك كنيد. ممنون هستم. والسلام عليكم و رحمه الله

مسعود پزشکیان
از زحمات شما و تيم شما متشكرم و آرزوي توفيق داريم. دست شما درد نكند، متشكرم.
4
تصویب طرح تقویت و توسعه نظام استاندارد (جهت تأمین نظر شورای نگهبان)

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي رئيس! دستور بعدي گزارش كميسيون مشترك در مورد طرح تقويت و توسعه نظام استاندارد اعادهشده از شوراي محترم نگهبان براي ششمينبار است. اين دفعه كميسيون آمده بر نظر قبلي خودش در بند (1) ماده (7) و تبصره (1) اصرار كرده است كه به اين ترتيب اگر اصرار رأي بياورد به مجمع تشخيص مصلحت نظام ارجاع خواهد شد. آقاي كاتب! مخالف و موافق را ثبتنام بفرماييد.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي جهانبخش محبينيا مخالف هستند. آقاي محبينيا صحبت نميكنند، جناب آقاي حاجي بفرماييد.

حسینعلی حاجی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
من از آقاي پزشكيان به خاطر تأكيدي كه در خصوص مبحث رفع كاهش حقوق ارتشيان و سپاهيان فرمودند تشكر ميكنم. آقاي پزشكيان! من از جنابعالي تشكر ميكنم با اين تأكيدي كه داشتيد.
اما عزيزان! اين پيشنهادي كه كميسيون ارائه كرده و تأكيد كرده روي نظر خودش باقي بماند با نظر شوراي نگهبان مغايرت دارد. چون در سياستهاي كلي سلامت جزء (1) بند (7) توليت نظام سلامت شامل سياستگذاري و برنامهريزيهاي راهبردي از وظايف اختصاصي وزارت بهداشت و درمان است و ايجاد و تقويت زيرساختهاي مورد نياز براي توليد فرآوردهها و مواد اوليه دارويي، واكسن، محصولات زيستي و ملزومات و تجهيزات پزشكي داراي كيفيت و استاندارد بينالمللي هم از وظايف وزارت بهداشت و درمان است و همچنين در جزء (2) بند (10) و ساير مفاد سياستهاي كلي سلامت آمده كه در اين راستا كاملاً موضوع واضح است كه اين بند مغاير سياستهاي كلي بخش سلامت است و ما بايستي كه آن را اصلاح كنيم وگرنه به مجمع تشخيص مصلحت كه برود بسيار طولاني خواهد شد و اين قانوني كه مدتهاست در دستور كار مجلس است و ميتواند ثمرات بسيار خوبي براي بخش صنعت، ديگر توليدات، محصولات و خدمات با استانداردسازي داشته باشد معطل ميماند. لذا پيشنهادم اين است كه همكاران رأي منفي بدهند تا به كميسيون برگردد و آن اصلاحي كه مد نظر شوراي نگهبان است انجام شود.

مسعود پزشکیان

غلامرضا کاتب
متشكر جناب آقاي حاجي، موافق اول وقتشان را به جناب آقاي فرهنگي دادهاند. جناب آقاي فرهنگي در خدمت شما هستيم.

محمدحسین فرهنگی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
اين طرح كه طرح بسيار مهمي است از حدود يك سال و نيم پيش در حال رفت و آمد بين شوراي محترم نگهبان و مجلس است و موضوعات مختلفي حل و فصل و رفع شده و تنها اين مانده كه مرجع تشخيص استاندارد تجهيزات پزشكي، آزمايشگاهي و نظاير اينها آيا استاندارد باشد يا وزارت بهداشت؟
صورت مسـأله را هم مجلس محترم پاك كرده، يعني تبصرهاي كه آن را به سازمان استاندارد محدود ميكرد و صراحت داشت را حذف كرده، باز هم مجدد مورد ايراد قرار گرفته و كميسيون تصميم گرفته كه اين رفت و آمد را متوقف كند و نهايي كند. چون ما در اين موضوع با دو سياست مواجه هستيم، يكي سياست اقتصاد مقاومتي است كه مؤسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي را مرجع تعيين همه استانداردها در كشور اعلام كرده، ابلاغيه مقام معظم رهبري است و ديگري سياست مربوط به بخش سلامت كه وزارت بهداشت را در حوزه امور مربوط به سلامت مرجع تصميمگيري قرار داده و مرجع اين تعارض طبيعتاً همان محلي است كه در اثر اصرار به آنجا خواهد رفت. يعني دو سياست به نظر متعارض، مرجعي كه ميتواند در اين ميان تصميم بگيرد مجمع محترم تشخيص مصلحت نظام است.
لذا خواهش من از همكاران محترم و نمايندگان عزيز اين است كه به اين اصرار رأي موافق عنايت بفرماييد، موضوع به همان مرجع تصويبكننده سياستها برود و آنجا بين دو تعارض را خودشان تصميمگيري بفرمايند. نظر كميسيون اين است كه موضوع مربوط به حوزه استاندارد است، اما به احترام ايراد شوراي محترم نگهبان صراحت را هم حذف كرده، يعني اگر شوراي محترم نگهبان همان مصوبه قبلي كميسيون را ميپذيرفت ميتوانست با يك تفاهمنامه بين مؤسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي در آن تفاهمنامه اين موضوع تعيين تكليف شود، چون ما صراحتي ديگر در قانون توسعه نظام استاندارد و طرح تقويت آن نداشتيم. حال كه كميسيون اصرار كرده معتقدم بهترين تصميم را گرفته و ما هم اصرار را رأي موافق بدهيم و به همان مرجعي بفرستيم كه اين دو سياست به ظاهر متعارض را كه البته از نظر بنده معارض هم نيستند و جنبه عام و خاص دارند، يكي حكم عامي است، يكي حكم خاصي است و ميشد اين را با يك تفاهمنامه حل كرد، اما در عين حال به احترام نظر شورا كه تعدادي از اعضاي آن هم عضو مجمع هستند و آنجا ميتوانند نظراتشان را توضيح بدهند ارجاع شود و مجمع محترم تشخيص مصلحت نظام تصميم بگيرد. مستحضر باشيد كه ادامه اين فرآيند به ضرر موضوع بسيار مهم استاندارد در كشور است. همينجا اين قطع شود و به مجمع ارسال شود. متشكر و سپاسگزارم.

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي دكتر! اخطار را ميپذيريد؟

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی

محسن کوهکن ریزی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحيم
خدمت هيأترئيسه و همكاران عزيز سلام عرض ميكنم. آقاي دكتر! خواهش من اين است كه خيلي كوتاه و خلاصه به عرايض بنده توجه بفرماييد ما گاهي اوقات اصل بيستم را فقط در موضوعي كه در دستور جلسه هست و در مورد آن صحبت ميكنيم حالا يا در قالب مصوبه كميسيون يا پيشنهادي كه داده شده تحليل و يا تفسير ميكنيم. من فكر ميكنم كه اين اصل شمولي بسيار بيشتر از اين دارد.
توجه شما را به اين جلب ميكنم كه گاهي اوقات خارج از صحن جلسه در روز يك اتفاقي ميافتد كه در روند كار ما تأثير دارد.
حضرتعالي و همه مردم مستحضرند آن اقدام بسيار زشتي كه جريان تكفيري در مجلس انجام داد از تجمع عزيزاني كه يك خواسته داشتند و در روز در كنار مجلس جمع شدند سوءاستفاده كرد. افرادي كه كنار مجلس جمع ميشوند كه همين الان هم يك تجمعي هست.

مسعود پزشکیان

محسن کوهکن ریزی
آقاي دكتر! اجازه بدهيد كلام منعقد شود.

مسعود پزشکیان
اگر اخطار را نگوييد كه من نميدانم، اصل چند قانون اساسي است؟

محسن کوهکن ریزی
عرض كردم بيستم، خدمتتان عرض كردم.

مسعود پزشکیان
اصل بيستم چه ربطي به جلسه ما دارد؟

محسن کوهکن ریزی
دقت بفرماييد، آقاي دكتر! جاي گفتنش اينجاست، يك دقيقه توجه بفرماييد، حوصله كنيد.

مسعود پزشکیان
ميدانم، آقاي كوهكن! ولي اين را كه الان نميشود اينجا مطرح كرد. يعني شما الان داريد چيزي را ميگوييد كه مشكل دارد، آن وقت هر كسي ميتواند، ما بايد جلسه را تعطيل كنيم از اين بحثهايي كه در بيرون اتفاق ميافتد صحبت كند.

محسن کوهکن ریزی
آقاي دكتر اجازه بفرماييد! عرض من اين است كه تجمعات امكان دارد يك خواسته باشد، جاي مطرح كردنش اينجا نيست، فرمايش حضرتعالي درست است، اما اگر چنانچه تجمع، خواسته اجراي قانوني باشد كه قانونگذار اين را در قالب قانون براي آن جمع حق دانسته، آيا چنين چيزي اگر رفتاري از ناحيه دولت صورت پذيرد، خلاف مصوبه مجلس و آثار و تبعات آن عدم اجرا، امروز مشكلاتي براي مجلس باشد، ولو در حد اينكه اين همكار ما ميخواهد از مسير بيايد تجمع كردهاند نميتواند بيايد. (نايبرئيس ـ متشكرم، خيلي ممنون) فلذا عرض من در آخر اين است، حضرتعالي پاسخ بدهيد كه وارد است يا نيست.
مجلس شوراي اسلامي در قانون برنامه ششم يك حكمي آورده، در بودجه سال 96 هم براي بازنشستگان صنعت فولاد يك حكم آورده، گفته دولت كسري صندوق را پرداخت كند. (نايبرئيس ـ خيلي ممنون آقاي كوهكن) دو ماهي است كه اين اتفاق نميافتد و مرتب تجمع ميكنند. حضرتعالي حداقل اين وقتي كه بنده از مجلس گرفتم تأكيد كنيد دولت محترم به قانون عمل كند كه ما تجمعي از ناحيه عزيزان جلوي مجلس نداشته باشيم.

مسعود پزشکیان
خيلي ممنون، اخطارتان راجع به دستور جلسه نبود، وارد نيست، ولي در اينكه بايد قانون را اجرا كنند شكي نيست. همه ما نمايندگان اينجا نشستيم و همه موظفند بر اجراي قانون نظارت كنند، شما و همه نمايندگان كميسيونهاي مربوطه ميتوانيد پيگيري بفرماييد. دولت بفرماييد گزارش بدهيد.

نیره پیروزبخت
بسم الله الرحمن الرحيم
من خدمت همه نمايندگان محترم سلام عرض ميكنم. متأسفانه اين بحث ما مدام دارد ميرود و ميآيد و توقع ما بعد از چند سال بر اين بود كه اين قانون انشاءالله با درايت همه عزيزان تمام شود و استاندارد واقعاً به جايگاه واقعي خودش برسد.
بحثي كه پيش آمده در مجلس بارها بحث تعارض منافع مطرح شده، همه عزيزان اعتقاد دارند كه كالا و تجهيزات پزشكي بايد خارج از حيطه آن سازمان يا وزارتخانهاي كه خودش دخيل است در مصرف و چه در توليد آن، كنترل و نظارت شود. آقاي فرهنگي دقيقاً اشاره درستي فرمودند، حضرت آقا بحث بند (24) سياستهاي اقتصاد مقاومتي را كه در رابطه با استاندارد مطرح كردند هيچ تفكيك و استثنايي نگذاشتند. تجهيزات پزشكي و كالاها هم شامل همين بند است. من نميدانم واقعاً اصرار شوراي نگهبان بر چه اساسي فقط براي همين دو كلام است، يعني براي كالا و تجهيزات پزشكي كه شما عزيزان آن دفعه هم رأي داديد كه حذف شود هيچ اتفاقي نميافتد، چون واقعيتش هم اتفاقي نميافتد. سازمان ملي استاندارد حتي اگر اين حذف شود ميتواند استقلالش را داشته باشد.

مسعود پزشکیان
خانم دكتر! يعني كالاي سلامت را استاندارد تعيين ميكند؟

نیره پیروزبخت
ببينيد آقاي دكتر! بايد تعريف درستي از بحث سلامت داشته باشيم. اگر قرار بر اين باشد كه بله الان باز دوباره صحبت خودرو پيش آمده، شايد فردا صحبت راهآهن پيش بيايد. سلامت يك تعريف مشخصي دارد، ما كالا و تجهيزات پزشكي را به عنوان كالاهايي كه برايشان استاندارد هست، شما اگر دقت بفرماييد به سايت سازمان بينالمللي استاندارد ISO تشريف ببريد اصلاً يك Technical Committee براي تجهيزات پزشكي دارد كه ما هم نزديك (20) سال است آزمايشگاه داريم، يونيتهاي دندانپزشكي را ما آزمايش كرديم كه حالا اجازه داديم، استاندارد خيلي از كالاها مثل باند و گاز همه توسط استاندارد اجباري بود. اينها چيزهايي نيست كه فقط بگوييم به بحث سلامت ميخورد، استانداردش بسيار مهمتر از خود بحث سلامت است. من خودم به عنوان يك مصرفكننده كه ميبينم باور كنيد در يكي از بيمارستانها آمدند از من نوار قلب بگيرند (10) بار اين چسب نوار را كندند دور انداختند يك چسب ديگر زدند. اگر يك مرجعي بود كه به درستي بدون هيچگونه منافعي روي اين نظارت ميكرد اينقدر منابع كشور هدر نميرفت. شما خودتان حتماً ديديد سوزنهاي سرم و سرنگ چه مسائل و مشكلاتي ايجاد ميكند. خواهش من از همه عزيزان اين بود، منتها متأسفانه باز دوباره ما با نظر شوراي محترم نگهبان روبرو شديم. اگر احتمالاً فكر ميكنيد بحث در اينجا حل نميشود ما هم موافقيم. البته من ابتدائاً خودم واقعاً موافق نبودم به مجمع برود، چون خود اين قانون به اندازه كافي طول كشيده، فقط به خاطر يك رفت و برگشتهايي مدام ميرود و ميآيد، خود شما هم اذعان داشتيد آن سازمان خيلي مواقع تضاد منافعش حكم ميكند و خيلي از فعاليتها و حركتهايش، اين مدام دارد ميرود و ميآيد و جلوي فعاليتهاي يك سازماني كه بايد بر مبناي سياستهاي اقتصاد مقاومتي در سطح بالاتري بتواند فعاليتهاي خودش را انجام بدهد گرفته ميشود. جناب رئيس! در هر صورت من اينجا به نمايندگان محترم ميسپارم، اگر واقعاً فكر ميكنند شوراي محترم نگهبان نظرشان را عوض نميكنند عيبي ندارد به مجمع برود كه البته باز هم اين بحث اصل (24) سياستهاي اقتصاد مقاومتي را ابتر نگه ميدارد. من ميخواهم اين را بگويم، فردا نيايند بگويند استاندارد! چرا تو اين كارها را انجام ندادي؟ قانونمان نشده، جلوي خيلي از كارهاي ما گرفته شده، آقاي رئيس! شما خودتان فرموديد اگر شوراي محترم نگهبان حداقل آن دو كلام را ميگذاشتند باشد ديگر اين قانون تمام ميشد و دنبال كارش ميرفت و ديگر اينقدر مشكل نداشتيم. من عذرخواهي ميكنم.

مسعود پزشکیان
خيلي ممنون، كميسيون بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي دكتر! در رابطه با دستور قبلي چون ما طبق آييننامه بايد پيشنهاد در صحن را دريافت ميكرديم آقايان فرهنگي، فولادگر و قاضيپور يك پيشنهاد دادند و آن به اين ترتيب است كه «تبصره (1) ماده (7) به شرح زير پيشنهاد ميشود:
فهرست كالاها و تجهيزات پزشكي و استاندارد آنها به موجب آييننامهاي خواهد بود كه به پيشنهاد سازمان استاندارد و تحقيقات صنعتي و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي به تصويب هيأت وزيران ميرسد». آقاي فرهنگي! توضيح بفرماييد.

محمدحسین فرهنگی
پیشنهاد دهنده
توضيح مختصري عرض كنم. يكي از علل اختلاف دو دستگاه سازمان استاندارد و وزارت بهداشت و درمان همانطور كه در مبحث قبلي عرض كردم همان دو مغايرتي بود كه احساس ميشد بين دو حكم از احكام سياستهاي كلي وجود دارد. در اين پيشنهاد سعي شد كه آن تبصره حذفشده به صورت اصلاحشده در اينجا ذكر شود و به تفاهمي منوط شود كه بين اين دو دستگاه به وجود ميآيد و با حضور ساير دستگاهها در هيأت وزيران هم بررسي، تأييد و تصويب ميشود.
اين پيشنهاد نسبت به آن اصرار قبلي اين حُسن و ارجحيت را دارد كه معطلي نوبت رسيدگي مجمع تشخيص را هم نخواهد داشت و طبق آييننامه هم قابل طرح و بررسي و رسيدگي است. از همكاراني هم كه در موضوع قبلي مشاركت نداشتند درخواست ميكنيم كه حتماً در رأيگيري شركت بفرمايند و اين موضوع همينجا فيصله پيدا كند. بسيار ممنون و سپاسگزارم.

مسعود پزشکیان
متشكرم، مخالف صحبت ميكند؟

غلامرضا کاتب
جناب آقاي جهانبخش محبينيا مخالف هستند، بفرماييد.

جهان بخش محبی نیا
بسم الله الرحمن الرحيم
من چون كه هيأترئيسه واقعاً به آييننامه برگشت و مرّ آييننامه را عمل كرديد به حرمت آن از مخالفت دست بر ميدارم و تشكر ميكنم. انشاءالله كه موفق باشيد.

مسعود پزشکیان
متشكرم، خيلي ممنون. پس موافق هم صحبت نكند. حضار 206 نفر، نمايندگان محترم رأي خودتان را اعلام بفرماييد. دولت و كميسيون موافق هستند. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.
5
گزارش کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور درمورد علل ممانعت از برگزاری سخنرانی آقای دکتر علی مطهری نایبرئیس مجلس در مشهد مقدس

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدي گزارش كميسيون شوراها و امور داخلي كشور در مورد علل ممانعت از برگزاري سخنراني آقاي دكتر علي مطهري نايبرئيس محترم مجلس در مشهد مقدس در اجراي ماده (49) آييننامه داخلي مجلس شوراي اسلامي است. سخنگوي محترم كميسيون شوراها، جناب آقاي سليمي بفرماييد.

علیرضا سلیمی
بسم الله الرحمن الرحيم
با سلام و عرض ادب خدمت همكاران بزرگوار و تبريك هفته دولت به دولتمردان.
گزارش كميسيون شوراها و امور داخلي كشور در خصوص ممانعت از برگزاري سخنراني آقاي دكتر علي مطهري نايبرئيس محترم مجلس در مشهد
با سلام
احتراماً در راستاي اعمال بند (7) ماده (49) قانون آييننامه داخلي مجلس شوراي اسلامي گزارش كميسيون در خصوص موضوع «ممانعت از سخنراني جناب آقاي دكتر علي مطهري در مشهد» كه بنا به دستور رياست محترم مجلس شوراي اسلامي تهيه و تنظيم گرديده است، جهت قرائت در صحن علني به پيوست تقديم ميگردد.
رئيس كميسيون شوراها و امور داخلي كشور ـ محمدجواد كوليوند
گزارش حاضر بنا به درخواست رياست محترم مجلس شوراي اسلامي و هيأترئيسه محترم به استناد اصول (3)، (27) و (84) قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران و در راستاي اجراي بند (11) ماده (24) و ماده (49) قانون آييننامه داخلي مجلس شوراي اسلامي توسط هيأت اعزامي از كميسيون شوراها و امور داخلي كشور به مشهد تهيه و جهت قرائت در صحن علني تنظيم گرديده كه به شرح زير تقديم ميگردد:
در پي دعوت مجمع مشورتي اصلاحطلبان خراسانرضوي از آقاي علي مطهري براي ايراد سخنراني در مراسم روز اربعين حسيني با عنوان «امام حسين (عليهالسلام) و اصلاح امت» و با قبول اين دعوت توسط نايبرئيس مجلس، هماهنگيهاي اوليه مجمع با معاون سياسي ـ اجتماعي استانداري خراسانرضوي صورت ميگيرد.
پس از بررسي اولويتها مقرر ميگردد اين مراسم در مورخ 30/8/1395 در تالار رازي دانشگاه علومپزشكي مشهد برگزار شود. به اين منظور مسئولان امنيتي و انتظامي استان بنا بر رويه متعارف برگزاري مراسم سخنراني مقامات عاليرتبه كشور، ملاحظات خود را به مسئولان استان اعلام ميدارند كه در رابطه با اين سخنراني جز پارهاي يادآوري، ملاحظه و يا مورد خاصي ابراز نميگردد.
در اين ميان دادستان محترم عمومي و انقلاب مشهد در گفتگو با معاون مديركل اطلاعات استان (مورخ 27/8/1395) با اشاره به سوابق سخنرانيهاي آقاي مطهري در استان، دغدغههاي خويش را مبني بر بروز واكنش در قبال سخنراني ايشان و جلوگيري از وقوع احتمالي درگيري بيان ميدارد. دادستان در ادامه به طور شفاهي خواستار ارائه تضمينهاي لازم براي برگزاري آرام و بدون حادثه مراسم مذكور از جانب مسئولان استان ميگردد. امري كه بنا به گفته معاون مديركل اطلاعات در سخنرانيهاي پيشين آقاي مطهري توسط معاون سياسي ـ اجتماعي استانداري وقت صورت گرفته و در نتيجه مراسم سخنراني به طور معمول برگزار ميگرديد.
عدم تضمين مد نظر دادستان توسط مسئولين استانداري موجب ميشود دادستان در تاريخ 29/8/1395 به استناد قانون پيشگيري از جرم با صدور دستوري به فرماندهي منطقه انتظامي مشهد مقرر دارد كه در تاريخ 30/8/1395 مصادف با اربعين حسيني (عليهالسلام) در تالار رازي هيچگونه مراسمي برگزار نگردد و در ادامه ميافزايد: «هر فرد يا مرجعي از دستور مذكور تخلف نمايد تحت تعقيب قانوني قرار خواهد گرفت».
در پي اين دستور، استاندار محترم استان خراسانرضوي و معاون سياسي ـ اجتماعي ايشان ابتدا با استعلام مجدد از نيروي انتظامي و اداره كل اطلاعات موضوع احتمال بروز تخلف يا جرمي از سوي برگزاركنندگان و يا واكنش برخي گروهها در قبال سخنراني آقاي مطهري را جويا ميشوند كه با پاسخ منفي آنها، لغو مراسم يا برگزاري شوراي تأمين منتفي ميگردد. استاندار و معاون وي در ادامه تلاشهاي خود در مكاتبات و تماسهاي تلفني با مسئولان قضائي، خواستار تجديدنظر دادستان در دستور ممانعت از برگزاري مراسم ميگردند كه پيرو گفتگو با رياست محترم دادگستري استان و همچنين دادستان مشهد به نتيجه نميرسند. فلذا مذاكرات تلفني با مقامات ملي نيز ادامه مييابد، اما منتج به تغيير دستور دادستان نميگردد. با اين ممانعت، برگزاركنندگان تقاضاي برگزاري مراسم در مجتمع ساپكو را داشتند كه با دستور شفاهي دادستان اين محل نيز پلمپ و از برگزاري مراسم جلوگيري به عمل ميآيد.
جمعبندي:
يك؛ برداشتهاي متفاوت از قانون پيشگيري از جرم ميتواند آثار سويي در حوزههاي سياسي و اجتماعي در پي داشته باشد و مسلماً موضوع برگزاري تجمعات اجتماعي و سياسي با جرايم كيفري متفاوت بوده و لازم است در صورت احتمال بروز تخلف با انعكاس آن در شوراي تأمين شهرستان، تدابير لازم اتخاذ شود. در غير اين صورت به صرف دريافت اخبار تأييدنشده، ميتوان مانع برگزاري هر تجمع يا مراسمي گرديد.
در اين رويداد ضرورت داشت جلسه شوراي تأمين شهرستان براي هماهنگي بين مسئولان قضائي و مقامات اجرايي برگزار شود.
ضرورت داشت دادستان مشهد، شأن و جايگاه سخنران مراسم را به عنوان نايبرئيس مجلس شوراي اسلامي رعايت ميكرد.
صرفنظر از قانوني بودن يا نبودن عمل دادستان كه تشخيص آن در صلاحيت اين هيأت نميباشد، ضرورت داشت ايشان مصالح كشور را در نظر ميگرفت و تدابير لازم و شايستهاي را براي جلوگيري از بروز اين مشكل كه در سطح ملي و حتي در رسانههاي خارجي بازتاب وسيعي يافت به عمل ميآورد.
مقامات استانداري بايد همانند دورههاي پيشين در خصوص برگزاري مراسم و ايراد سخنراني در صدد رفع آنچه دادستان آن را دغدغه بروز واكنش به سخنراني خوانده بود بر ميآمدند و در صورت عدم برگزاري جلسه شوراي تأمين با تبادل نظر و برگزاري يك جلسه اقدام به رفع مشكل مينمودند.
بنا به اظهارات مقامات استان از آنجا كه در سال گذشته (740) تجمع و سخنراني در استان برگزار شده است، نميتوان ضرورت برگزاري جلسه شوراي تأمين را براي اين مراسم متصور شد. اين در حالي است كه شأن و جايگاه نايبرئيس مجلس و همچنين حساسيت اين مراسم دليلي بر ضرورت تشكيل جلسه شوراي تأمين بود.
به منظور تأمين امنيت مراسم و شأن و جايگاه سخنراناني كه از مقامات مشمول ماده (71) قانون مديريت خدمات كشوري مصوب 1386 ميباشند، تدوين آييننامه خاصي ضرورت دارد. با تشكر.

مصطفی کواکبیان

مسعود پزشکیان
6
اعلام وصول طرح حمایت از مرمت و احیاء بافتهای تاریخی ـ فرهنگی و توانمندسازی مالکان و بهرهبرداران بناهای تاریخی ـ فرهنگی با قید یکفوریت و تصویب فوریت آن

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي دكتر! اگر اجازه بفرماييد يك درخواست فوريت داريم كه در هفته گذشته توزيع شده، در مورد حمايت از مرمت و احياي بافتهاي تاريخي ـ فرهنگي و توانمندسازي مالكان و بهرهبرداران بناهاي تاريخي و فرهنگي است. جناب آقاي لاهوتي به عنوان نماينده درخواستكنندگان فوريت بفرمايند.

مصطفی کواکبیان

مسعود پزشکیان
الان تازه ميخواهيم وارد دستور شويم، چه تذكري ميخواهيد بدهيد؟ (كواكبيان ـ راجع به گزارش دكتر مطهري است) اسمتان هم كه اينجا نيست، براي چه آنطور داد ميزنيد. آقاي لاهوتي بفرماييد.

مهرداد لاهوتی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي دكتر پزشكيان! (نايبرئيس ـ آقاي لاهوتي بفرماييد) همكاران محترم! طرحي كه تقديم شما بزرگواران شده، چيزي حدود (67) نفر از همكاران محترم اين طرح را امضا كردند. اين طرحي هم كه الان تقديم شما هست و امروز ما درخواست يكفوريت هم كرديم، درخواست دوفوريت هم نكرديم كه خيلي با عجله رسيدگي بشود. درخواست يكفوريت براي اين طرح كرديم، اين طرحي است كه ما در يك كميسيون مشتركي كه با دستور جناب آقاي دكتر لاريجاني تشكيل شده بود روي آن كار كرديم. يعني انصافاً من به جرأت ميتوانم بگويم حداقل (20) جلسه در كميسيون مشترك كه واقعاً در خلأهاي قانوني كه ما در بافتهاي تاريخي كه امروز بخشي از فرهنگ و تاريخ كشور ما هست داشتيم. در كشورهاي ديگر دنيا واقعاً امروز از اين بافتهاي تاريخي و با ارزش استفادههاي اقتصادي بزرگي دارند ميكنند.
اين طرح كه بيش از (20) جلسه در كميسيون مشترك تشكيل شد امروز تقديم شما كرديم. من فقط به گوشهاي از آثار و مواد اين طرح اشاره ميكنم. واقعاً شما ميدانيد كه چون مشوقهاي لازم براي احياء و مرمت بافتهاي تاريخي در كشور ما وجود ندارد و دولت هم منابع مالي محدود دارد، حتماً شما در شهرهايتان داريد، يكي پس از ديگري درحال از بين رفتن و فرسوده شدن هست و ما بايد براي حفظ و صيانت از اين يك كاري ميكرديم.
ما در اين طرح آمديم گفتيم وزارتخانههاي راه و شهرسازي و كشور ظرف دو سال نسبت به تكميل و تعيين ابلاغ محدوده بافتهاي تاريخي اقدام بكنند، ما همينطور نگوييم، الان خيلي از شهرهاي ما محدوده مصوب ندارد، واقعاً مردم دچار سرگرداني هستند. ما آمديم گفتيم وزارت كشور و وزارت راه و شهرسازي بيايند ظرف دو سال محدودههاي فرهنگي ـ تاريخي را كاملاً مشخص بكنند و به تصويب مراجع قانوني برسانند. يعني مردم را از اين بلاتكليفي خارج بكنند. ما باز هم در اين طرح گفتيم ظرف مدت يك سال دستورالعملهاي لازم مديريت بهرهبرداري و نگهداري اين اماكن را بدهند. اين اماكني كه الان ما در محدوده شهرها و جاهاي مختلف كشور داريم را چه كسي بايد نگهداري بكند؟ ما نميگوييم دولت امكان نگهداري اينها را ندارد، در جايي كه اگر دولت ميتواند نگهداري بكند اشكالي ندارد، نگهداري بكند. اما در جايي كه اگر دولت امكان ندارد از آنها نگهداري بكند شرايطي را فراهم بكنيم كه بخش خصوصي حداقل بتواند از اين اماكن بهرهبرداري بكند.
ما باز هم در اين طرح گفتيم كه مراكز آموزش فني ـ حرفهاي با همكاري سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري كشور بيايد استادكاراني كه امروز اين بناهاي تاريخي را ميخواهند مرمت بكنند، نشود در يك شهري بيايد از يك بناي معمولي استفاده بكند. الان در شهر بنده يك پلي مربوط به دوران صفويه هست كه از افتخارات شهر ما هست، واقعاً آنجا اين استادكاران محلي كه تجربه و تخصص اين قضيه را ندارند مورد اعتراض مردم شده. بيايند اينها را تربيت بكنند و آموزش بدهند و سازمان ميراث فرهنگي براي مرمت، بازسازي و نگهداري اين بناهاي تاريخي از اين افرادي كه توسط مراكز فني ـ حرفهاي تربيت شدند و مدرك گرفتند استفاده بكنند.
ما در اين طرح آمديم به بانكها گفتيم، بانكها! اگر ما آمديم بخش خصوصي را وارد كرديم كه بيايد وارد نگهداري اين بناهاي تاريخي بشود، آمد تسهيلاتي دريافت بكند (نايبرئيس ـ خيلي ممنون) آقاي مطهري! عذرخواهي ميكنم، اطاعت امر، اگر آمد اين بناها را نگهداري بكند همان مركز ثبت شده را به عنوان وثيقه از آن بپذيرد كه آنها بتوانند از اين تسهيلات برخوردار بشوند. در مورد بهسازي بافتهاي فرسوده اشارهاي داشتيم، در خصوص همين اماكن اين مردمي كه در بافتهاي تاريخي دارند زندگي ميكنند، چون كوچه و معابر تنگ دارند نياز به خدمات آتشنشاني و آمبولانس دارند. شرايط واردات آنها را توضيح دادم. (نايبرئيس ـ خيلي ممنون) خواهش من از دوستان اين هست كه با يك رأي بالا انشاءالله فقط به يكفوريت اين طرح رأي بدهيد. اگر پيشنهاداتي هم داشتيد كه داريد انشاءالله در كميسيون مربوطه اين طرح اصلاح بشود مجدداً به صحن علني برگردد، متشكرم.

علی مطهری
خيلي ممنون، متشكرم. مخالف صحبت ميكنند؟

غلامرضا کاتب
مخالف اول جناب آقاي خدري هستند كه وقت خود را به من دادند. من از ايشان صميمانه تشكر ميكنم.

علی مطهری

غلامرضا کاتب
مخالف
من استدعا ميكنم همكاران عزيز چند دقيقه توجه بكنند. اولاً خواهش من از جناب آقاي لاهوتي اين بود كه اگر بحث طرح مرمت بافتهاي تاريخي را مطرح ميكنند در بخش اولويت صحبت ميكردند. اينكه يك موضوعي مهم هست و يا مهم نيست اولويت را تعيين نميكند. ما بر اساس طرح و لوايحي كه در آييننامه داريم بر اساس يك استناداتي ميگوييم كه اين طرح دوفوريتي بشود يا يكفوريتي بشود. مباحثي را كه جناب آقاي لاهوتي اشاره كردند؛ اينكه وزارت راه و شهرسازي محدوده بافتهاي تاريخي را مثلاً ظرف مدت يك سال مشخص بكند يا آييننامههاي آن ظرف مدت دو سال نوشته بشود، ما نبايد يك بحثي را بكنيم كه قانون اجراشدني نباشد.
اولين نكتهاي كه من خواستم همكاران دقت بكنند، اين موضوع به يك كميسيون برنميگردد. يعني موضوع مرمت و احياء بافتهاي تاريخي ـ فرهنگي به اكثر كميسيونها برميگردد، به كميسيون عمران برميگردد، به كميسيون فرهنگي برميگردد و به بسياري از كميسيونها برميگردد. در نتيجه اگر يك مدت محدود يكماهه براي اين تعيين بكنيم يقين بدانيد كه اين طرح از يك جامعيت بالايي برخوردار نخواهد شد. ضمن اينكه اگر دولت اين موضوع را به عنوان لايحه ميآورد يقيناً بحثهاي كارشناسي جدي روي آن صورت ميگرفت. امروز قانوني تصويب نميكرديم كه با چالش جدي مواجه باشد.
دقت بكنيد! جناب آقاي لاهوتي (20) ماده را پيشنهاد آوردند، از اين (20) ماده اكثريت مغايرت با قانون اساسي دارد. شما نگاه كنيد! ماده (14) گفته معادل صد درصد هزينه عوارض تخفيف داده شده موضوع اين ماده با اعلام شهرداريها يا دهياريهاي سازمان ميراث فرهنگي به حساب بودجه كل ريخته بشود و از تخفيف برخوردار بشود يا در ماده (15) دوباره مغاير با اصل (75) است كه دوباره اينجا معافيت مالياتي قرار گرفته. نوشته تا سطح تراكم (180) درصد از عوارض معاف باشد. چه دليلي دارد؟ ما در وزارت راه و شهرسازي تراكم (180) درصد نميدهيم.

علی مطهری
آقاي كاتب ببخشيد! خود شما تذكر داديد كه درباره فوريت صحبت بشود، حالا خود شما هم وارد جزئيات شديد. لطف كنيد درباره فوريت صحبت كنيد.

غلامرضا کاتب
چشم، همكاران ببينيد! اين (20) ماده دارد، چندين كميسيون با آن درگير خواهد شد. اگر كميسيون مشترك باشد كه امكان آن يكماهه وجود ندارد، اگر كميسيونهاي فرعي و كميسيونهاي اصلي باشد كميسيونهاي فرعي نميتوانند در مدتزماني كه مدنظر است نظرات خود را بدهند و اين موادي كه نوشته شده چون بسياري از آنها مغايرت با قانون اساسي و برنامه ششم توسعه دارد موجب ميشود كه اگر يك كميسيون هم اين را به صحن پيشنهاد بياورد اين مغايرتها باعث بشود كه دوباره در صحن اخطار داده بشود، برگردد.
جناب آقاي لاهوتي عزيز ما كه زحمت كشيدند و خوشبختانه خود ايشان در يك برههاي از زمان شهردار بودند، بسياري از اين پيشنهادات را در طرح جامع شهري دارند كه ظرف مدت يك سال همه عوض بشود امكان آن وجود ندارد، يا بحث اينكه شهرهاي بالاي (200) هزار نفر را جدا كردند، شهرهاي زير (200) هزار نفر را جدا كردند اين بايد جامعيتي داشته باشد براي اينكه به يك قانون جامع،كامل، مفيد و تأثيرگذار در كشور برسيم نياز داريم كه يك كار كارشناسي بسيار خوبي صورت بپذيرد. در نتيجه استدعاي من اين است كه مدت يك ماه كه طبق آييننامه زمان مشخص ميكند كه طرحهاي فوريتي در دستور كار صحن علني قرار بگيرد مدت يك ماه كافي نيست، چون وزارتخانههاي متعددي را هم درگير ميكند. وزارت علوم را درگير كرده، وزارت كشور را درگير كرده، وزارت راه و شهرسازي را درگير كرده، كليه مؤسسات و بانكهاي دولتي و غيردولتي را درگير كرده.
در نتيجه بهخاطر حجم بالاي اين طرح كه همه وزارتخانهها در اين موضوع درگير خواهند شد و طرحي هم هست كه ميتواند اگر از يك قوت بالاي كارشناسي برخوردار بشود و در يك زمان بسيار مطلوب مركز پژوهشهاي مجلس شوراي اسلامي فرصت داشته باشد، كار كارشناسي بكند، دولت بيايد كار كارشناسي بكند (نايبرئيس ـ خيلي ممنون) يقيناً ميتواند تأثير بسيار زيادي داشته باشد و اين طرح ميتواند مفيد باشد. من از همكاران خواهش ميكنم اجازه بدهيد كه اين طرح به صورت عادي رسيدگي بشود، هيچ محدوديتي هم براي زمان آن نداريم.

علی مطهری
خيلي ممنون، موافق را بفرماييد.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي جبار كوچكينژاد موافق هستند، بفرماييد.

جبار کوچکی نژاد ارم ساداتی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
من تشكر ميكنم از دوستاني كه يك طرح بسيار خوب و كارشناسيشده را ارائه دادهاند. آقاي كاتب هم به عنوان مخالف كه با تذكر رئيس هم روبهرو شد آمدند به متن طرح، بعضي از ايراداتي را كه حالا به قانون برنامه يا قوانين بالادستي تعارض دارد به آنها پرداخت. يعني با اصل فوريت طرح ايشان مخالفتي نداشت.
همكاران عزيز! همه كشورهاي دنيا به آثار تاريخي خود توجه ويژه ميكنند. ايران اسلامي يكي از كشورهايي است كه بناهاي تاريخي بسيار زيادي در تمام شهرهاي ايران دارد، آثاري كه از گذشتگان به ما رسيده و هويت كشور ما هست و ما براي اينكه در افق 1404 به (20) ميليون گردشگر برسيم و اقتصاد گردشگري جاي اقتصاد نفت را بگيرد بايد قوانيني را تصويب بكنيم كه همه نهادها و دستگاهها در بخش گردشگري سهيم باشند. امروز ما كمتر از (5) ميليون گردشگر در داخل كشور داريم كه از خارج ميآيند، اگر بخواهيم به آن افق برسيم راه سختي را در پيش داريم. يكي از كارهاي بزرگي كه مجلس انجام داده و در كميسيون اجتماعي بحث آن هست وزارت گردشگري است و در اكثر كشورهاي دنيا كه گردشگري و اقتصاد خودشان را متحول كردهاند و از اين مسير بسياري از منابع كشور را تأمين كردهاند وزارت گردشگري دارند.
در اين طرح به دو بخش پرداخته؛ يكي بافتهاي فرسوده است كه خيلي از دستگاهها سهيم هستند و بحث ميراث فرهنگي است و به اين معتقد هستم كه هر روزي كه از عمر اين آثار تاريخي ميگذرد خسارت سنگيني را چه در تخريب اين بناها ما داريم، چه در حوزه گردشگري داريم. پس يكي از ضروريات است، معتقد هستم كه حتي با دوفوريت هم مجلس به اين طرح رأي بدهد بتوانيم سريع از همه امكانات دولت و امكانات بخش خصوصي كه در ماده (99) قانون برنامه ششم تأكيد كرديم سازمان گردشگري بخشي از متوليگري و تصديگري خودش را به بخش خصوصي واگذار بكند و دولت مديريت بكند، بانكها كمك بكنند، امكانات را بسيج بكنند و ما بتوانيم اين بناهاي تاريخي كه هويت ملت ما است، هويت كشور ما است، هر كسي كه در يك شهري ميآيد اول در اين بناهاي تاريخي ميبريم و ميگوييم اينجا هويت ما هست. اگر اين هويت ما از بين برود و كسي به فكر نباشد چيزي باقي نميماند.
به خاطر همين من از دوستان درخواست دارم با يك رأي بسيار بالايي به يكفوريت رأي بدهند. اگر اشكالاتي دارد كميسيون مشترك شكل گرفته، آقاي لاهوتي هم گفت، روي اين طرح كار كردند، اگر هم نواقصي دارد به سرعت همان كميسيون مشترك از كميسيونهاي مختلف ميتواند شكل بگيرد و اين را پخته بكند در صحن بياورد و ما يك اقدام اساسي در حوزه گردشگري بكنيم كه بسيار هم از اسناد بالادستي عقب افتاديم بتوانيم در حفظ بناهاي تاريخي و بافتهاي فرسوده خودمان اقدام اساسي انجام بدهيم.

علی مطهری
تشكر ميكنيم، دوستان آماده رأيگيري بشوند. حضار 196 نفر، فوريت طرح حمايت از مرمت و احياء بافتهاي تاريخي ـ فرهنگي و توانمندسازي مالكان و بهرهبرداران بناهاي تاريخي ـ فرهنگي را به رأي ميگذاريم. دوستان لطفاً رأي خودتان را بدهيد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.
پس به كميسيون ارجاع ميشود. (كواكبيان ـ تذكر دارم) آقاي كواكبيان اسم شما در ليست هست؟ (كواكبيان ـ بله نفر دوم بودم) آقاي كاتب! اسم آقاي كواكبيان قبلاً در ليست بوده؟

غلامرضا کاتب
آقاي دكتر! اگر بخواهيم بخوانيم آقاي عليرضا سليمي اخطار دارند و آقاي محجوب اگر حضرتعالي ميخواهيد بخوانيد. عليايحال ببينيد! ما هر دستوري پاك ميكنيم. اگر بخواهيد به دستور ورود پيدا كنيد شما زحمت بكشيد بعد از دستور بعدي بزنيد.
7
ناطقین جلسه آقایان: مجید کیانپور، احمد سالککاشانی، محمد وحدتیهلان، قرجه طیار و محمود صادقی

علی مطهری
اجازه بدهيد ناطقان بيايند صحبت بكنند، بفرماييد.

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحيم
اسامي ناطقان مياندستور جلسه علني امروز عبارتند از:
ـ آقاي مجيد كيانپور نماينده محترم دورود و ازنا.
ـ آقاي احمد سالككاشاني نماينده محترم اصفهان.
ـ آقاي محمد وحدتيهلان نماينده محترم بستانآباد.
(كه هر كدام هفت دقيقه وقت دارند)
ـ آقاي قرجه طيار نماينده محترم گنبدكاووس.
ـ آقاي محمود صادقي نماينده محترم تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس.
(كه هر كدام پنج دقيقه وقت دارند)
از جناب آقاي مجيد كيانپور نماينده محترم دورود و ازنا دعوت ميكنيم تشريف بياوريد.

مجید کیان پور
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
«الحمدلله رب العالمين»
با سلام و درود به محضر مقام معظم رهبري، ملت شريف ايران و همه همكاران گرامي و سلام و درود به ارواح طيبه شهدا و امام شهدا.
جناب آقاي دكتر روحاني! بيكاري درد كهنهاي است كه وقتي نام از آن بر زبان ميآيد همگان را آزار ميدهد. روز به روز به تعداد بيكاران، بهويژه به بيكاري فارغالتحصيلان دانشگاهي افزوده ميشود. در شرايط حاضر بيكاري سبب گرايش جوانان، حتي تحصيلكردگان دانشگاهي به مشاغل كاذب شده است. عدم وجود برنامه جامع براي اشتغالزايي مشكلات جوانان را دوچندان كرده است. طرحهاي اشتغالزا در استانها نيز به دليل عدم حمايت مالي و پيچ و خمهاي اداري و سازماني راه به جايي نميبرد. پيامدهاي منفي بيكاري جوانان فقط متوجه خود آنان نيست، بلكه ضرر و زيان آن بيش از هر چيز متوجه كشور است. خانوادهها از بيكاري جوانان رنج ميبرند، آسيبهاي رواني ناشي از بيكاري روح و روان جوانان عزيز كشورم را آزار ميدهد. به دليل نبود شغل سن ازدواج هم در بين آقايان و هم در بين خانمها به شدت درحال افزايش است و از سوي ديگر آمار طلاق سير صعودي يافته است كه اين موضوع در آيندهاي نه چندان دور نهاد خانواده را در كشور با مشكلات و چالشهاي عديدهاي مواجه خواهد ساخت. حرفهاي ما در رابطه با نيروي جوان كشور زيبا و قشنگ است، اما هر زمان صحبت از بيكاري به ميان ميآيد دليل قانعكنندهاي براي پاسخگويي نداريم.
رئيسجمهور محترم! همه ميدانيم نرخ بيكاري آن چيزي نيست كه از طريق كانالها و مراجع رسمي اعلام ميشود. به طور مثال عرض ميكنم؛ بيكاري اصليترين و اساسيترين معضل استان لرستان است كه نتيجه بيتوجهي به رشد صنعت و كارآفريني در اين استان ميباشد. در بهار سال جاري نرخ بيكاري استان (8/11) درصد اعلام شده است، اما هم جنابعالي و هم همه نمايندگان استان لرستان ميدانند اين آمار كاملاً غيرواقعي است. با ارائه آمار غيرواقعي نه تنها گرهاي از مشكلات مردم باز نميشود، بلكه دچار اشتباه در تصميمگيري و خودفريبي نيز ميشويم. استانهايي مانند استان لرستان نيازمند مديراني است كه در قيد عدد و رقم نباشند و در تبعيت از فرمايشات مقام معظم رهبري مديريت جهادي داشته باشند.
جناب آقاي دكتر روحاني! حال و روز صنعت در كشور خوب نيست. بسياري از صنايع بهويژه در استانهاي كمتربرخوردار يا به تعطيلي كشيده شدهاند يا در معرض تعطيلي قرار گرفتهاند كه اكثر صنايع استان لرستان از چنين وضعيتي برخوردار هستند. از سال 89 كه مقام معظم رهبري بحث اقتصاد مقاومتي را مطرح فرمودند همهساله از مديران كشور خواستهاند تا با مديريت جهادي راه را براي توليد و اشتغال هموار سازند. سؤال اين است كه در چند سال اخير چه اقداماتي در استان لرستان در اين راستا صورت گرفته است؟ در بحث پويايي اقتصاد چه اقداماتي به عمل آمده است؟
در سال گذشته چند استان از جمله استان لرستان به عنوان پايلوت اجراي اقتصاد مقاومتي انتخاب شدند، سؤال بنده از دولت اين است كه چه اقداماتي براي تحقق برنامههاي اقتصاد مقاومتي در استان لرستان به انجام رسيده است؟ قطعاً جواب قانعكنندهاي وجود نخواهد داشت، چون وضع صنايع بدتر از قبل شده است و بيكاري سير صعودي داشته است. ما از دولت و همه دولتمردان انتظار نداريم كه استان لرستان را گلستان كنند، اما انتظار داريم دردهاي نهفته استان ما را ببينند و درمان كنند.
رياست محترم جمهور! صنعت مهمترين عامل اشتغالزايي است. اگر صنعتي تعطيل شود جمع زيادي به آمار بيكاران كشور اضافه ميشود، اما متأسفانه دولت اين مهم را در استان لرستان جدي نميگيرد. مجتمع فولاد ازنا پس از گذشت سالها همچنان نيمهكاره باقي مانده است، كارخانه سيمان دورود به عنوان شناسنامه صنعتي اين شهرستان پس از نيم قرن فعاليت رو به تعطيلي است و عليرغم پيگيريهاي مستمر بنده در رابطه با احداث فاز (4) اين كارخانه كه كلنگ آن در سال 93 بر زمين زده شده است اين پروژه همچنان در بلاتكليفي محض به سر ميبرد. كارخانه فعلي هم كه قريب نيم قرن از عمر آن ميگذرد پير و فرتوت شده است و تكنولوژي آن كاملاً از رده خارج است.
چرخ كارخانه فولاد و چدن دورود ناباورانه در حال از حركت ايستادن است و تلاشهاي صورتگرفته تاكنون نتوانسته مثمر ثمر واقع شود و كارگران آن در بلاتكليفي به سر ميبرند. اكثر كارخانجات سنگ لرستان كه مركز اصلي آن دورود است به دليل اجراي سياستهاي اشتباه و غلط و سختگيريهاي بيجهت يا تعطيل شدهاند يا در آيندهاي نه چندان دور تعطيل خواهند شد. ماليات بر ارزش افزوده، بيمه، هزينههاي سنگين آب، برق و گاز توان فعاليت را از اين كارخانجات گرفتهاند. صنايع غذايي گهر حال و روز بهتري از مجتمع فولاد ازنا ندارد. پس از گذشت چندين سال بهرهبرداري از اين كارخانهها در اما و اگر است.
جناب آقاي دكتر روحاني! جاده ازنا ـ شازند جادهاي است كه در ادبيات رسانهاي كشور به جاده مرگ معروف شده است و هرساله جان تعدادي از هموطنان ما را ميگيرد. در هفته اخير (9) نفر از همشهريان عزيزم كه همه جوان و نوجوان بودند به دليل عدم استاندارد بودن جاده جان خود را از دست دادند و شهرستان ازنا به عزاي اين عزيزان نشست. جاده ازنا ـ شازند هر روز قرباني ميگيرد، اما عليرغم پيگيريهاي صورت گرفته در ساليان اخير روند اجراي اين پروژه كند و نا اميدكننده است.
استحقاق مردم ازنا و دورود در خصوص جاده بيش از آن است كه هر روز به عزاي عزيزان خود بنشينند. جاده مرگ سالها است كه قرباني ميگيرد (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون، جمعبندي بفرماييد) اما دريغ و هزاران دريغ از يك نگاه دلسوزانه. جاده ازنا ـ شازند سالها است كه خانواده هموطنان و هماستانيهاي عزيز مرا داغدار ميكند، اما دريغ از اينكه اين دولت و دولتهاي قبل به آه خانوادههاي داغدار اعتنايي كرده باشد. تا چه وقتي اين جاده بايد جان عزيزان ما را بگيرد و دولت توجه كند و به هوش آيد و كاري صورت دهد؟
جناب آقاي دكتر روحاني! نزديك به دو دهه از عمليات (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون) كلنگزني كمربندي شهرستان دورود ميگذرد، اين پروژه يكي از مطالبات مهم مردم شهرستان دورود است كه به دليل نبود اعتبار همچنان به يك آرزوي دست نيافتني تبديل شده است. عبور و مرور وسايط نقليه سنگين علاوه بر خطرات جاني فراوان، روح و روان همشهريان عزيز من را فرسوده ساخته و بيماري ريوي و تنفسي در اين شهر همچنان رو به افزايش است. تا چه وقتي بايد چشم به اعتبارات قطرهچكاني باشيم؟
رياست محترم جمهور! امكانات و تجهيزات بيمارستاني ازنا و دورود مطلوب نيست و يا بهتر بگويم اسفناك است. بيماران هر دو شهرستان براي دسترسي به امكانات پزشكي مطلوب (اميرآباديفراهاني ـ وقتتان تمام هست) خطر جاده را به جان ميخرند و راهي شهرها و استانهاي همجوار ميشوند و (نايبرئيس ـ خيلي ممنون، تشكر) كمبود پزشك متخصص در هر دو شهرستان بيداد ميكند. توجه به پزشك متخصص در سطح كشور بايد عادلانهتر باشد. بيمارستان و درمانگاههاي موجود دورود و ازنا نياز به توسعه و تجهيز دارند. تشكر ميكنم. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

علی مطهری
متشكريم، خيلي ممنون. جناب آقاي كيانپور (1) دقيقه و (40) ثانيه بيشتر صحبت كرديد. ناطق بعدي را بفرماييد.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي رئيس! ميهمانان را بگوييم.
مقدم همكاران بيمه ملت آذربايجانشرقي كه ميهمانان جناب آقاي دكتر وحدتي نماينده محترم بستانآباد هستند را گرامي ميداريم، بفرماييد.

احمد امیر آبادی فراهانی
ناطق بعدي جناب آقاي احمد سالككاشاني نماينده محترم اصفهان هستند، حاجآقاي سالك (7) دقيقه وقت داريد، بفرماييد.

احمد سالک کاشانی
نطق 7 دقیقه ای
سلام عليكم
بسم الله الرحمن الرحيم
«و من يتول الله و رسوله و الذين آمنوا فان حزب الله هم الغالبون»
پيروزي نيروهاي انقلابي و حزباللهي بستگي به قبول حاكميت خداوند بزرگ و رسولش و ائمهاطهار (صلواتالله عليهم اجمعين) و ولايت دارد.
قال علي (عليهالسلام): «فلقد كنا مع رسول الله (صلي الله عليه و آله و سلم) إن القتل ليدور آبائنا و ابنائنا و اخواننا و قراباتٍ فما نزداد علي كل مصيبهٍ و شده الا ايماناً».
رمز موفقيت ملتهاي اسلامي آن است كه با رهبري در تمام شرايط باشيم، نه يك قدم جلوتر و يا عقبتر، آن هم در شرايطي كه دور تا دور ما جنگ و خونريزي است و بايد عليرغم همه مصائب و سختيها و برونرفت از شرايط كنوني كشور از قبيل ركود اقتصادي و (19) بحران پيش رو، تمسك به رمز موفقيت كه همان تبعيت و اطاعت با روحيه و انديشه انقلابي، عمل انقلابي، انقلابي ماندن با قدرت انقلابيگري را با وحدت كلمه و افزايش ايمان روزافزون حول محور حاكميت ديني يعني حضرت امام خامنهاي (مدظلهالعالي) دنبال كنيم. (حضار صلوات فرستادند)
فرصتي شد كه از همه مردم عزيز حوزه انتخابيه خودم كه اين خدمتگزار را اعتماد كردند تشكر كنم. ايام حج است، مقام معظم رهبري فرمودند: «حج مظهر توحيد و نفي و رمي شيطان و تكرار شعار ابراهيم (عليهالسلام) است كه گفت: «إني بريء من المشركين»».
تسليت به مناسبت شهادت حضرت امام محمدباقر (عليهالسلام) و شهادت شهيد محسن حججي.
(8) شهريور انفجار دفتر نخستوزيري توسط منافقين و شهادت مظلومانه شهيد رجايي و شهيد باهنر و روز مبارزه با تروريسم است. همينجا از دادگاه انقلاب اسلامي ميخواهم پرونده (8) شهريور را كه هنوز مختومه نيست در دفاع از حقوق شهدا و ملت ايران مجدداً بررسي كنند.
روز مبارزه با تروريسم مقام معظم رهبري فرمودند: «جمهوري اسلامي در مبارزه با تروريسم جدي است و از همه امكانات خود براي مقابله با آن استفاده ميكند».
هفته دولت را گرامي ميداريم و همانگونه كه معظمله فرمودند روحيات شهيد رجايي و باهنر بايد سرلوحه مسئولان و دولتمردان باشد. توقع و مطالبه ما رعايت دقيق و اجرايي نمودن روحيه انقلابي، مؤمن و صادق در تمام عرصههاي مديريتي است. يعني نيروهاي انقلابي، منتقد، مؤمن و صادق را در مديريتها در تمام عرصهها در تمامي ردهها حذف نكنيد. لذا استانداران، فرمانداران و مسئولاني كه سابقه انقلابي، جهادي، دلسوز، مردمي، امتحانداده، متخصص و متعهد باشند به كار گرفته شوند.
از طرفي به جناب آقاي رئيسجمهور عرض ميكنم، پرهيز جدي از بهكارگيري عناصر فتنه و فتنهگر كه خط قرمز ماست و بايد دقت كرد. اگرچه بعضي از تريبونها از جمله مجلس اعلام كردند فتنه تمام شده است و ديگر سخن از فتنه نگوييد و عدهاي دنبال رفع حصر سران فتنه هستند كه آن همه ضربه سنگين به نظام مقدس جمهوري اسلامي، اعتبارات جمهوري اسلامي در سطح بينالمللي، اموال مردم و بيتالمال زدند، آتشسوزي راه انداختند، خيانت كردند، جنايت نمودند، مسجد آتش زدند، بايد آنها بدانند كه فتنه بزرگتري در پيشرو داريم، بايد مراقبت نمود. الان در مقام مقايسه كودتاي تركيه و برخورد اردوغان با مخالفين و فتنه 78 و 88 نيستم، سران فتنه حسب ظاهر در حصرند، در حالي كه خبر داريم در آسايش و رفاه هستند. توصيه ميكنم به كساني كه دنبال رفع حصر سران فتنه هستند دست بكشند چون به نفع سران فتنه است كه اگر محاكمه شوند، شرايط ديگري است.
هماكنون با حضور پرشكوه مردم در انتخابات (29) ارديبهشت شاهد بوديم كه (16) ميليون نفر رأي قابل توجهي داشتند و به قانون تمكين كردند و كشور و نظام را گرفتار بحران نكردند كه از آنها تشكر ميكنم. مقام معظم رهبري فرمودند: «مسئولان بايد جريان عظيم نيروي انقلاب را تقويت كنند و به گونهاي عمل نكنند كه جريان انقلابي تضعيف و جريان مقابل آن در محيطهاي فرهنگي، دانشگاهي و تبليغات ديني تقويت شود».
آقاي رئيسجمهور محترم! تصميم داريم نهضت مطالبات رهبري و مطالبات مردمي را در دستور كار خود قرار دهيم، همانند گذشته به چند نمونه از اين مطالبات اشاره ميكنم:
1 ـ با تشكر از تكرقمي كردن نرخ تورم، اما بايد گفت آقاي رئيسجمهور به چه قيمت؟ در حالي كه بيكاري، سفره مردم، معيشت مردم، قدرت خريد مردم و پول ملي مردم نه تنها بالا نرفته است، بلكه با سختيها و دغدغههاي فراوان دست و پنجه نرم ميكند. خوب است سري به زندگي مردم در مناطق محروم كشور به ويژه به شرق اصفهان بزنيد. وعده گفتماندرماني فايدهاي ندارد.
2 ـ موضوع آب؛ (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون) اگر بپذيريم كمبود آب در جهان، منطقه و كشور بحراني است، در مركز كشور به ويژه فلات مركزي فوقبحران و يا بحراني حاد ميباشد. زايندهرود به عنوان شاهرگ حياتي فلات مركزي با طول بيش از (350) كيلومتر نقش اساسي و تعيينكننده براي آب شرب جمعيت قريب (5) ميليون نفر، صنايع مادر در كشور (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون) و حقآبه (500) ساله كشاورزان اصفهان را ايفاد ميكند. زنده بودن زايندهرود يعني حيات و زندگي فلات مركزي. (نايبرئيس ـ تشكر ميكنيم، خيلي ممنون جناب آقاي سالك) شعار دولت تدبير و اميد و شعار رياست محترم جمهور در سفر استاني به اصفهان پايداري زايندهرود و جاري بودن آب در اين شاهرگ حياتي است. لكن متأسفانه طرح انتقال آب بهشتآباد ميتوانست (نايبرئيس ـ متشكريم جناب آقاي سالك) تا حدودي شعار رياست جمهوري را تحقق بخشد. (اميرآباديفراهاني ـ حاجآقا! وقتتان تمام شده، خيلي ممنونيم بقيه را به رسانهها بدهيد) عليرغم پشتيبانيهاي مطالبات چندساله عقيم و مسكوت مانده است.
من نكات دهگانهاي داشتم، به نكته پاياني فقط با اجازه رياست اشاره ميكنم. (نايبرئيس ـ جناب آقاي سالك! وقت شما تمام شده، آقاي سالك! به آقايان علما نميشود تذكر داشت) آقاي رئيسجمهور! نجات مملكت از وجود بحران اقتصاد آب، بازنشستگي، فساد اداري، صندوقها، بيكاري و تعطيلي متكي به روحيه انقلابي و ديني با پشتيباني مردم بابصيرت خواهد بود. آقاي رئيسجمهور! ما شما را مورد حمايت قرار ميدهيم، به شرط آنكه شما بر اساس ايجاد ساز و كاري تنظيم كنيد كه دستورات دهگانه مقام معظم رهبري در روز تنفيذ، (12) گانه در روز هيأت دولت و با روحيه جهادي عملي شود (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون حاجآقا، وقتتان تمام است، حدود دو دقيقه بيشتر صحبت كرديد و نطق فرموديد) و گرنه مجلس با اصول نظارتي خودش يعني تذكر، سؤال و استيضاح محكم ايستاده است. بقيه مطالبم را در اختيار مطبوعات ميگذارم.

احمد امیر آبادی فراهانی
خيلي ممنون، ناطق بعدي جناب آقاي محمد وحدتيهلان نماينده محترم بستانآباد هستند. آقاي وحدتي! هفت دقيقه وقت داريد، خواهش ميكنم عزيزان رعايت وقت را داشته باشند.

علی مطهری
جناب آقاي سالك! آقايان علما بايد وقت مجلس را بيشتر رعايت كنند، خيلي ممنون. دو دقيقه اضافه صحبت كرديد.

احمد امیر آبادی فراهانی
همه عزيزان بايد رعايت كنند، فرقي بين علما و بقيه عزيزان نيست، همه بايد رعايت كنند.

محمد وحدتی هلان
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
با درود و سلام به رهبر معظم انقلاب اسلامي، شهداي اسلام، شهداي مجلس شوراي اسلامي، شهداي مدافع حرم و شهيد حججي عزيز و با درود به ملت شهيدپرور ايران اسلامي و ملت آگاه بستانآباد، تيكمهداش و حومه و با عرض تبريك هفته دولت به دولتمردان عزيز و زحمتكش و تبريك روز پزشك به زحمتكشان عرصه سلامت.
خداوند بزرگ را شاكريم كه انتخابات (29) ارديبهشت امسال با حماسهاي وصفناپذير برگ زرين ديگري از اراده ملت شهيدپرور ايران اسلامي را به رخ جهانيان كشيد و حماسه فراموشنشدني ديگري خلق نمود. حضور كمنظير و مشاركت حداكثري ملت شريف ايران جهانيان را بهتزده كرد و ياوهگويان را سر جاي خود نشاند. ضمن عرض تبريك اين حماسه بزرگ و وصفناپذير به ملت شريف ايران، رهبر معظم انقلاب و رئيسجمهور محترم، مطمئناً دشمن اسلام و انسانيت از حضور پرشور در (29) ارديبهشت و (15) خرداد سخت عصباني بود. لذا توسط ايادي خود جهت تحت شعاع قرار دادن اين حضور پرشكوه در روز (17) خرداد با حمله به مجلس شوراي اسلامي و حرم مطهر امام تعدادي از عزيزان ما را شهيد و زخمي كرد، ولي آنان سخت در گمراهي هستند و نميدانند ملتي كه شهادت دارد، اسارت ندارد و اينبار با جواب موشكي سپاه اسلام خواب از چشم دشمن پريد و با صحنه عظيم و تكاندهنده حضور مردم در روز قدس مواجه شد و فهميد كه هر چه ما را بكشند درخت اسلام تنومندتر و ملتهاي جهان بيدارتر و اضمحلال استكبار جهاني نزديكتر خواهد بود و اين بار با ترفندهاي مختلف قصد منزوي كردن نظام اسلامي را داشتند كه در مراسم پرشكوه و بيسابقه تنفيذ و تحليف رئيسجمهور محترم با حضور بيش از (500) ميهمان از بيش از يكصد كشور مهم جهان در اين مراسم روبرو شدند و با انحراف افكار عمومي به مسائل جزئي و حاشيهاي سعي در تحتالشعاع قرار دادن اصل موضوع را داشتند كه با تدبير ملت غيور ايران و نمايندگان محترم مجلس در بررسي باتدبير و بادقت، صلاحيت وزراي پيشنهادي و در نهايت رأي اعتماد به آنان و تشكيل به موقع دولت دوازدهم ابتكار عمل را از دشمن گرفت و به حركت پوياي خود جهت سر و سامان دادن به وضعيت كشور، حل مشكلات پيش روي ملت شريف ايران پرداخته شد. با فعال شدن ديپلماسي جهاني براي تحقق اهداف جمهوري اسلامي ايران در جهان و ارتباط مناسب با كليه كشورهاي دنيا به حركت خود ادامه داد و دشمن را در رسيدن به اهداف شوم خود ناكام گذاشت.
جناب آقاي رئيسجمهور! امروز ملت شريف ايران در هر صحنهاي با حضور فعال خويش زمينه براي فعاليت دولت و ريشهكن كردن مشكلات موجود فراهم آورده و ديگر هيچ بهانهاي براي عدم حل مشكلات جامعه موجود نيست. بستر خدمت به مردم و حل مشكلاتي از قبيل آسيبهاي اجتماعي، اعتياد، قاچاق كالا، حاشيهنشيني، ركود بازار و بالاخره بيكاري جوانان شرمنده از خانواده خويش آماده است و نيز برنامههاي جنابعالي در انتخاب وزرا و معاونين و اهميت دادن به تيم اقتصادي قوي و توصيه جنابعالي در پيوست ابلاغ وزراي محترم جهت ساماندهي به مشكلات موجود اقتصادي و اشتغال نشانگر عزم جدي دولت دوازدهم در اين راستا است. لذا انتظار مجلس و ملت شريف اين است كه در چهار سال آينده دولت با همكاري نزديك مجلس و ارائه گزارش هر سه ماه به مجلس و گرفتن راهكارهاي مورد نياز براي ادامه حركت خود به طور صحيح و با سرعت بيشتر بالاخص در رابطه با اقتصاد مقاومتي، توليد و اشتغال مورد حمايت مجلس قرار گرفته تا بتواند به افقهاي روشنتري دست يابد و شاهد حل مشكلات جامعه و ارتباط سالم با جهان بوده و لازمه محقق شدن آن از طرف ديگر اهميت دادن به انتصاب مسئولين بالاخص در پستهاي حساس با در نظر گرفتن شاخصهايي از قبيل شايستهسالاري، تعهد، كارداني، داشتن انگيزه كاري، اعتقاد به عملكرد جهادي و دوري از انباشت ثروت براي خود و نزديكان است و نيز دولت محترم نبايد به خاطر اختلاف سليقه، افراد شايسته را از كار بركنار كند.
آقاي رئيس و نمايندگان محترم! دولت محترم با حمايت رهبر معظم انقلاب و ملت شريف ايران در برنامه برجام بهانه را از دشمن گرفته و براي جهانيان ثابت نمود كه ايران قدرتمند در منطقه نقش تعيينكننده داشته و هيچ معادله سياسي ـ نظامي در جهان بالاخص در منطقه بدون حضور ايران قابل حل نخواهد بود. در همين راستا ورود به ديپلماسي اقتصادي جهاني توسط وزارت امور خارجه با اولويت ارتباط قوي با كشورهاي دوست، همسو و همسايه و با حضور در بازارهاي اقتصادي جهان بايستي در معادلات بانكي دلار آمريكا را حذف و به خاطر پايندي كشورهاي اروپايي يورو را جايگزين آن نموده و با ايجاد صلح و آرامش در جهان سياسي، اقتصادي و نظامي كه همه كشورها و ملتهاي جهان طرفدار آن هستند بتوانند ارتباط قوي با جهان را رونق بخشيده و صلح پايدار براي همگان به ارمغان بياورند تا بدين وسيله آنان كه در فكر چپاول، استعمار و استثمار كشورهاي جهان هستند را به انزواي سياسي، اقتصادي و نظامي وادار سازند.
سخني با دولتمردان آمريكا؛ آقاي ترامپ! در يك بررسي ميداني در كشور خودتان خواهيد ديد كه نه تنها ملتهاي جهان بلكه ملت آمريكا نيز از جنگافروزي، خشونت، آدمكشي، اختناق و تروريسم كه توسط دولتمردان آمريكا در جهان دامن زده ميشود خسته شدهاند. آنان نيز زندگي راحت و عاري از تروريسم را خواستارند. لذا به شما توصيه ميكنم نيروهاي نظامي خود را از اقصينقاط جهان به آمريكا فرا خوانده، از حمايت تروريسم و تشنجآفريني در جهان دست برداشته و جوانان خود را به كشتن ندهيد، دست از سر ملتهاي جهان برداريد و بدانيد كه جهان نياز به قيّم ندارد و در غير اين صورت مطمئن باشيد با خشم و غضب ملتهاي جهان و ملت آمريكا روبرو خواهيد شد.
در رابطه با مشكلات حوزه انتخابيهام؛
ابتدا لازم ميدانم به خاطر زحمات يك سال گذشته از وزراي محترم كشور، بهداشت، تعاون، (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون، وقتتان در حال تمام شدن است) راه، جهاد، هيأترئيسه و رئيس محترم بهزيستي كشور، مديرعامل بانك ملي و معاونين تشكر كنم.
از رئيسجمهور محترم خواهشمندم به وعدههايتان در تبليغات انتخاباتي در تبريز عمل نماييد. دو وزير باقيمانده كابينه را از استانهاي تركزبان انتخاب نماييد تا عدالت رعايت شود و نسبت به احياي درياچه اروميه نگاه جدي و عملياتي داشته باشيد و دستور اجراي اصل (15) قانون اساسي و توسعه ادبيات تركي در دانشگاهها و مدارس را صادر فرماييد.
وزير محترم كشور؛ تبديل روستاهاي سعيدآباد، آلانق، قرهبابا و كردكندي به شهر و فعال شدن پروژه ميدان ميوه و ترهبار و منطقه ويژه اقتصادي بستانآباد.
وزير محترم بهداشت؛ (نايبرئيس ـ متشكريم، خيلي ممنون) فعال شدن بيمارستان بستانآباد، پزشك طب اورژانس، پزشك راديولوژي (نايبرئيس ـ وقتتان تمام شد) و اتمام مركز بهداشتي تيكمهداش.
جناب آقاي دكتر ربيعي؛ شروع ساختمان درمانگاه تأمين اجتماعي براي استفاده رانندگان محترم و كارگران عزيز از جمله مشكلات حوزه انتخابيهام ميباشد. خواهشمندم دستور اقدام فوري صادر فرماييد. والسلام

احمد امیر آبادی فراهانی
خيلي ممنون جناب آقاي وحدتي. ناطقان اضطراري، نفر اول جناب آقاي قرجه طيار نماينده محترم گنبدكاووس هستند، آقاي قرجه طيار بفرماييد.

قرجه طیار
نطق 5دقیقه ای
السلام عليكم و رحمه الله
بسم الله الرحمن الرحيم
با سلام و درود بيپايان به ارواح پاك و طيبه شهدا و مخصوصاً امام شهدا و آرزوي توفيق و طول عمر باعزت براي مقام معظم رهبري و عرض ادب خدمت نمايندگان ملت شريف ايران.
اينجانب بر اساس موازين قانون اساسي يكي از نمايندگان ملت بزرگ ايران به طور عام و نماينده مردم شريف گنبدكاووس و بخش داشلي برون به طور خاص هستم. شهرستاني كه با داشتن منابع عظيم طبيعي، تاريخي و فرهنگي سالهاست كه از سوءمديريت رنج ميبرد. موكلين بنده از حقير ميخواهند تا از شما بپرسم چرا با اينكه شهرستان گنبد در مركز جغرافيايي، تاريخي و فرهنگي استان گلستان قرار دارد سالهاست سعي ميشود به حاشيه رانده شود و از بديهيترين حقوقش باز بماند؟ موكلين بنده ميپرسند چرا در سالهاي گذشته بودجه كافي و متناسب با شرايطش براي توسعه شهرستان مرزنشين گنبدكاووس اختصاص داده نشده است؟ چرا كشاورزياش را با بيبرنامگي نابود ميكنيد و اندك صنعتش را به محاق ميكشيد؟ امكاناتش را يكييكي از آن ميگيريد و به جاي توسعه دادنش روز به روز محدودترش ميكنيد. كجاست جايگاه سرزمين طلاي سفيد؟ كجاست كارخانههاي پنبه پاككني و روغنكشيها؟ كارخانههايش را تعطيل و زمينهايش را تكهتكه كرده و فروختهاند. مسئول اينها كيست؟ جايجاي شهرستان گنبد زخمي نيش كلنگهاي مسئولين اجرايي است كه براي خالي نبودن عريضه رزومهشان به تمرين كلنگزني پرداختهاند. چرا با اميد مردم بازي ميكنيد؟
شهرستان گنبد وسيعترين شهرستان استان و از نظر جمعيت اندكي از مركز استان كمتر است، اما در تخصيص بودجه سالهاي گذشته براي توسعهاش قابل قياس با مركز استان نيست، چرا؟ اين است معني توسعه پايدار، همهجانبه و متوازن؟
كشاورزي منطقه به خاطر عدم كمكرساني و حمايت شايسته دولت در حال نابودي است، نابودي كشاورزي نابودي استقلال مملكت است. كشاورزان ما به خاطر نامشخص و طولاني بودن موعد پرداخت بهاي تضميني گندم و خسارات بيمه كشاورزي و امثالهم و همچنين بالا بودن نرخ سود بانكها و تسهيلات بانكي به شدت نگرانند.
به علت عدم مديريت آب رودخانههاي منطقه كه نسل اندر نسل مورد استفاده مردم و كشاورزان بوده است، كشاورزان و آبزيپروران ما متضرر شدهاند. وزارت نيرو در اين مورد عليرغم اعتراضات و هشدارهاي ما همكاري شايسته و لازم را انجام نداده است، در حالي كه «ما ز ياران چشم ياري داشتيم».
خط آهن گرگان به گنبد هنوز بلاتكليف است. چرا در خصوص اجرايي و عملياتي شدن خط آهن گنبد كارشكني ميشود؟ گنبدكاووس به عنوان مركز ثقل جمعيت، جغرافيا و توليد استان گلستان و خط تردد كاميونهاي ترانزيتي به كشورهاي آسياي ميانه نيازمند جادههاي عريضتر، باكيفيتتر و كنارگذرهاي لازم جهت عبور مسافران و وسايل نقليه ترانزيتي است.
علاوه بر اين اخيراً به نظر ميرسد دستهايي در كار است كه اداره كل گمرك اينچهبرون را كه در حوزه شهرستان گنبد مستقر است به مركز استان يا مناطق نزديك به آن منتقل كنند. موكلين بنده به شدت از اين موضوع ناراضي و نگرانند. از دولت محترم ميخواهم با توضيح در اين مورد به شايعات نگرانكننده پاسخ دهند.
با توجه به برخي حوادث پيشآمده در شهرستان گنبد ميبايست نسبت به تأمين امنيت و كرامت بيش از پيش مردم توسط نيروهاي زحمتكش انتظامي تلاش بيشتري صورت گيرد. به عنوان نماينده مردم به همه مسئولان محترم نيروي انتظامي يادآوري ميكنم كه در وضعيت كنوني منطقه به همراه تضمين امنيت، تأمين كرامت و رضايت مردم هم بايد در رئوس اهداف اين نيرو باشد.
در پايان از دولت محترم انتظار داريم به تناسب جمعيتي اقوام بذل توجه نموده و به شهروندان تركمن هم متناسب با جمعيت، توانمندي و شايستگي فرصت خدمت در مناصب مديريتي استاني و ملي داده شود تا بدين وسيله با اتحاد و انسجام هرچه بيشتر ملي مشت محكمي بر دهان دشمنان انقلاب و تفرقهخواهان زده و كشور بيش از گذشته با گامهاي بلندتري به سوي توسعه، امنيت و ثبات و استقلال پيش رود. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

احمد امیر آبادی فراهانی
خيلي ممنون، از رعايت وقت هم تشكر ميكنيم. ناطق بعدي جناب آقاي محمود صادقي نماينده محترم تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس هستند. جناب آقاي صادقي پنج دقيقه وقت داريد، بفرماييد.

محمود صادقی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
«و الذين استجابوا لربهم و اقاموا الصلاه و امرهم شوري بينهم»
چندي پيش رئيس محترم مجلس شوراي اسلامي با برشمردن بيش از (20) ابرچالش در كشور اين سؤال را مطرح كردند كه مجلس شوراي اسلامي در اين ميان چگونه ميتواند نقش مؤثرتري در رفع اين چالشها ايفا كند و اشارهاي به ضرورت تغيير طرز كار مجلس در رسيدگي به اين مسائل داشتند.
به نظر بنده براي ايفاي نقش بايسته مجلس بايد با لحاظ مباني قانوني، عوامل كاهش روزافزون اثرگذاري مجلس در نظام سياسي و مديريت كشور را به دقت مورد بررسي قرار داد.
مجلس به عنوان يكي از قواي سهگانه كشور كه به موجب اصل (57) قانون اساسي بايد مستقل از قواي ديگر باشد و به موجب اصل (71) حق وضع قانون در عموم مسائل در حدود مقرر در قانون اساسي را دارد و مطابق اصل (76) حق تحقيق و تفحص در تمام امور كشور را دارد و به موجب اصل (84) هر نماينده حق اظهارنظر در همه مسائل داخلي و خارجي كشور را دارد و مطابق اصل (86) نمايندگان در اظهارنظر و رأي خود كاملاً آزادند و مصون از تعقيب و توقيف ميباشند و به تعبير ماندگار بنيانگذار جمهوري اسلامي «مجلس در رأس امور است» و «نمايندگان عصاره فضائل ملت هستند». بياناتي كه رهبر معظم انقلاب هم بر آنها صحه گذاشتند و تأكيد كردند.
اما سؤال اين است كه چه عواملي باعث شده است كه مجلس روز به روز نقشش در اثرگذاري در كشور كاهش پيدا كرده است؟ من در اين فرصت كم فهرستوار به عوامل بيروني و عوامل دروني اشاره ميكنم:
در دو بعد قانونگذاري و نظارتي روز به روز نقش مجلس ضعيفتر شده است. در بُعد قانونگذاري اولاً بايستي به اعمال سختگيرانه اصل نظارت استصوابي كه بهحق براي تضمين استقلال نمايندگان در قانون اساسي از مداخله قواي ديگر وضع شده، باعث شده كه بسياري از افراد ذيصلاح از ورود به مجلس محروم شوند و مردم از خدمات آنها محروم شوند. ثانياً ايجاد نهادهاي متعدد موازي قانونگذاري باعث شده است كه وظيفه ذاتي مجلس كه قانونگذاري است مورد خدشه قرار بگيرد و به دليل به هم ريختن وحدت در نظام قانونگذاري ما با قوانين متعارض و تورم قوانين مواجه شويم و به خصوص بعضي از اين نهادها مانند شوراي عالي امنيت ملي مصوباتش را منتشر نميكند. اصل اين است كه همه مردم حق دارند كه از مصوبات نهادهاي قانونگذاري مطلع شوند. اين بياطلاعي باعث سردرگمي ميشود.
در بعد نظارتي هم بعضي از تفاسير باعث كاهش اختيار نظارت مجلس و تحقيق و تفحص در برخي از نهادها شده و همچنين در مقام اعمال اين اختيار متأسفانه به جاي اعمال نظارت دقيق و به خصوص در مواردي كه جزء سوگند نمايندگان است، يعني فصل سوم قانون اساسي كه حقوق ملت است، از اين اختيار نظارتي استفاده نميشود.
در بعد داخلي من به اجمال ميگويم كه مديريت مجلس متأسفانه به گونهاي است كه باعث كاهش اثرگذاري و نقشآفريني نمايندگان در امور مجلس شده است. اختيارات مجلس روز به روز در فرد رئيس مجلس محدود شده، حتي اعضاي ديگر هيأترئيسه غير از رئيس محترم مجلس اختيار ندارند. افزايش روزافزون تشكيلات مجلس، حجم تشكيلات مجلس از آن چند ادارهاي كه در ابتداي انقلاب بود به سازمان عريض و طويلي در سه معاونت گسترش پيدا كرده و هيچگونه نظارتي به خصوص بر معاونت اجرايي مجلس، بر نحوه دخل و خرج و صرف منابع وجود ندارد و مسائل غيرشفاف است.
در آييننامه داخلي در بسياري از موارد رئيس مجلس حق دارد مورد، طرح يا لايحهاي را حتي بدون ذكر دليل از دستور خارج كند. اين باعث شده كه نقش مجلس كاهش پيدا كند. (اميرآباديفراهاني ـ وقتتان تمام است، جناب آقاي صادقي! جمعبندي بفرماييد).
من در پايان نكتهاي را كه نماينده محترم شهرستان ازنا و دورود مطرح كردند را به عنوان اينكه موطن من آنجا است ميخواهم مورد تأكيد قرار بدهم. من يادم است مرحوم پدرم كه نماينده دوره اول مجلس بودند و به شهادت رسيدند اين خواسته را از سالهاي 58، 59 پيگيري ميكردند و متأسفانه يك جاده غيراستاندارد ساخته شده و بودجهاي كه در نظر گرفته شده در جدول (20) رفته است، يك بودجه سرگردان نامعلوم، من در اظهارنظري هم ديروز گفتم كه اي كاش ذرهاي از بودجه كلان طرح عظيم انتقال آب اليگودرز به قم را به مردم محروم آن منطقه اختصاص ميدادند. جادهاي كه (80) كيلومتر بين ازنا و اراك است تبديل به جاده مرگ مردم شده است. (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون، آقاي صادقي وقتتان تمام است) به اظهار مجمع نمايندگان لرستان و استان مركزي ظرف (10) سال گذشته بيش از (800) نفر در اين جاده قرباني شدهاند. (نايبرئيس ـ جناب آقاي صادقي متشكريم) من از رئيس محترم جمهوري و رئيس محترم سازمان مديريت و برنامهريزي ميخواهم كه در بودجه سال آينده رديفي را اختصاص بدهند (نايبرئيس ـ وقتتان تمام است) و انشاءالله مردم را از اين رنج غيرقابل تحمل نجات بدهند. متشكر. والسلام عليكم و رحمه الله

احمد امیر آبادی فراهانی
آقاي صادقي! شما هم بالاخره آب قم را خوردهايد.

علی مطهری

غلامرضا کاتب
آقاي دكتر! تذكرات را بر اساس ليست قبلي بخوانم يا پاك كنم؟ هر طور كه حضرتعالي دستور بفرماييد. دستور عوض ميشود بايد پاك كنم.

علی مطهری

غلامرضا کاتب
دستور را بخوانند پاك ميكنم.
8
اعلام وصول طرح استفساریه تبصره (2) ماده (76) قانون تأمین اجتماعی اصلاحی مصوب 14/7/1380 با قید یکفوریت و تصویب فوریت آن

علی مطهری

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي رئيس! دستور بعدي درخواست فوريت براي استفساريه تبصره (2) ماده (76) قانون تأمين اجتماعي (اصلاحي مصوب 14/7/1380) است كه البته نماينده درخواستكنندگان فوريت از دوفوريت به يكفوريت تقليل دادند، يكفوريت مورد بحث قرار ميگيرد. جناب آقاي حاجي بفرماييد.

حسینعلی حاجی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحيم
من ابتدائاً از همه همكاران عزيزي كه به اين نكته عنايت ويژه خواهند داشت تشكر ميكنم. جناب آقاي مطهري! قبل از آن يك نكتهاي است و آن اينكه (80) هزار كارگر بازنشسته صندوق بازنشستگي فولاد و ذوبآهن هر روز و هر ماه به خاطر مستمريشان دلهره دارند. خواهش من اين است كه جنابعالي هم از سازمان برنامه و بودجه و هم از وزارت كار بخواهيد كه اين بحث را بالاخره به نحوي حل كنند كه اينقدر دلهره بابت مستمريشان بعد از (30) سال كار نداشته باشند.
اما فوريتي كه هست؛ عزيزان! شما به درستي در ماده (84) قانون برنامه ششم مصوبهاي را داشتيد كه شغل آتشنشانان عملياتي به عنوان سخت و زيانآور شناخته شود. اما الان در اجرا يك ابهامي پيش آمده كه ما را مجبور كرد اين استفساريه را از شما عزيزان داشته باشيم كه انشاءالله كمك كنيد و آن اين است كه آتشنشانان عملياتي به دو دسته تقسيم ميشوند، يك دستهشان مشمولين قانون كار هستند كه اصطلاحاً به آنها آتشنشانان عملياتي كارگري گفته ميشود و يك دستهشان باز مشمولين قانون كار هستند، يعني صندوقشان هم همان صندوق تأمين اجتماعي است، اما حكم آنها بر اساس نظام هماهنگ پرداخت است كه به آنها اصطلاحاً آتشنشانان عملياتي كارمندي گفته ميشود. عزيزان! اما كار اينها يكسان است، يعني همه اينها يك وظيفه و رسالت دارند و صندوق بيمه و بازنشستگيشان هم يكي است، همان صندوق تأمين اجتماعي است. ماهيت كارشان، خطرات و زيانهاي ناشي از فعاليتهاي حرفهاي كه در امداد و نجات انجام ميدهند براي همه يكسان است و همچنين وظيفهاي كه بر عهده دارند باز يكسان است و محل كاري كه كارشان را انجام ميدهند يكسان است، يعني اين نيست كه مثلاً وقتي يك حادثهاي پيش ميآيد بگويند شما كه شامل قانون نظام هماهنگ هستي براي اين عمليات اينجا نرو يا اينجا برو، شما كه تابع آن نظام قانون كار هستي مثلاً برو يا نرو. نه، همه يكسان در اين عملياتها شركت ميكنند.
همكاران عزيز! اين تبعيضي كه الان به وجود آمده باعث نگراني بخش قابل توجهي از اين عزيزاني است كه شما در حوادث سخت ديديد. به هر حال شما شهداي آتشنشان را به ياد داريد، شهداي ساختمان پلاسكو را يادتان هست كه چه ايثارگري انجام دادند. الان همه اينها شامل اين تبعيض شدهاند. لذا پيشنهادي كه ما داريم اين است كه با اين استفساريهاي كه صورت گرفته آنهايي هم كه شامل قانون نظام هماهنگ هستند مشابه آنهايي كه شامل قانون كار هستند كه باز تأكيد ميكنم صندوقشان هم يكي است، شامل حال آنها هم شود و اين تبعيض در كار نباشد. همانطور كه عرض كردم يك صندوق اما دو رابطه استخدامي دارند و براي رفع تبعيض رأي موافق بدهيد.
اين موضوع در همه استانها و شهرستانها مبتلابه همه همكاران هست. تعدادي از اين آتشنشانان هم به نمايندگي از اين عزيزان الان در جلسه شرف حضور دارند. آقاي كامران ميگفتند كه من از قديم هم پيگير اين موضوع بودم و علت فوريت هم اين است، الان كه قانون برنامه ششم در خصوص اينها ميخواهد اجرا شود تفاوت و تبعيضي نباشد. لذا خواهشم اين است همه يك رأي موافق را بدهند كه انشاءالله در كميسيون تخصصي هم دقيق بررسي شود.

غلامرضا کاتب
ممنونم. جناب آقاي نوروزي مخالف هستند، جناب حاجآقاي نوروزي در خدمت شما هستيم.

حسن نوروزی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
من قبل از اينكه در رابطه با مخالفت با اين استفساريه، گرچه خودم جزء امضاكنندگان آن هستم كه توضيح هم دارم عرض كنم، اين مطلب را به عنوان تذكر چون ثبتنام هم كردم عرض كنم، جناب آقاي مطهري عنايت بفرماييد! اين قانون كسر خدمت فرزندان ايثارگران كه در لايحه و در برنامه ششم توسعه آمده است الان ماهها دارد ميگذرد، اما متأسفانه مسئولين امر هيچ توجهي به آن ندارند. همه ايثارگران مجلس و همه همكاران محترم مستحضر هستند كه در شهرستانها چقدر به آنها در رابطه با قانون كسر خدمت مراجعه ميكنند، اما كمترين توجهي به اين مقوله نميشود. اينها ميگويند كه فرزندان رزمندگان و ايثارگران براي كسري خدمت تقريباً شامل حال (4) تا (5) ميليون نفر ميشود و حال آنكه فكر نميكنم بيش از (300) هزار نفر باشد. اينها ميگويند برنامه طوري است كه ما نميتوانيم براي سربازها برنامهريزي كنيم، ما معتقديم آنها به نواحي بسيج اعزام شوند. عليايحال از همه همكاران مخصوصاً از رئيس فرهيخته مجلس كه خودشان فرزند شهيد هستند تقاضامنديم يك نامهاي به ستاد مشترك بنويسند، يا مستقيم با دفتر آقا مكاتبه بفرمايند چون مربوط به إذن رهبري است، اين مشكل حل شود.

علی مطهری
خيلي ممنون، آقاي نوروزي اجازه بدهيد راجع به اين تذكري كه فرموديد من خدمتتان توضيح بدهم كه ما اين موضوع را پيگيري كرديم. عرض كنم بنا شده كه يك كميتهاي مركب از دو نفر از ستاد كل نيروهاي مسلح و دو نفر از مجلس كه خود جنابعالي و آقاي اميرآبادي هستيد، انشاءالله اين موضوع را به نتيجه برسانند. خود سردار باقري دستور دادند و خود ايشان هم پيگير موضوع هستند. من فكر ميكنم انشاءالله به زودي حل ميشود.

حسن نوروزی
انشاءالله خدا روح پدرتان را از اين نفس قدسي شما شاد بگرداند، متشكرم. در رابطه با اين استفساريه عرض من اين است، اولاً بايد قانوني كه ما مينويسيم جامع، كامل و شامل باشد. الان در آتشنشانيها به خاطر همين مسائلي كه پيش ميآيد ما گاهي اوقات ميبينيم تمامي آتشنشانيها را به پيمانكاري واگذار ميكنند. يعني در واقع يك پيمانكار سالي چند ميليارد تومان ميگيرد و به آن پرسنل به عنوان نيروي شركتي خودش ماهي (750) هزار الي (800) هزار تومان پرداخت ميكند. من فكر ميكنم اگر ما قانون را طوري بنويسيم كه در واقع جلوي اين مشكل را بگيريم كه در قسمت آتشنشاني به طور كلي واگذار به پيمانكار و بخش خصوصي نشود كه ما بتوانيم جلوي همه اين مشكلات را بگيريم، اين يك.
در رابطه با اين قسمت هم فكر ميكنم كه اخطار اصل (75)، ما بايد بار مالي آن را طوري ببينيم. جناب آقاي دكتر مطهري! فكر ميكنم اگر به اين نكته توجه كنيد من در رابطه با بار مالي آن اخطار اصل (75) قانون اساسي هم دارم. يك لحاظي بفرماييد بار مالي اين مسأله را چطور ميخواهيد حل كنيد؟ اگر بار مالي اين حل شود و قانون جامع و فراگير باشد من موافقم و الا خير، متشكرم.

علی مطهری
متشكريم، خيلي ممنون. آقاي نوروزي! البته بار مالي مربوط به جزئياتش است، شما بايد درباره فوريت بحث ميكرديد. البته قطعاً بار مالي دارد، حالا ما انشاءالله آن را وقتي گزارش كميسيون بيايد بحث خواهيم كرد.

غلامرضا کاتب
آقاي نوروزي مطلبي دارند، ميكروفونشان را باز كنيد. وقتشان باقي مانده است.

حسن نوروزی
آقاي دكتر! اگر همين الان بار مالي دارد پس چه نيازي دارد كه ما تصويب كنيم به كميسيون برود و برگردد، اين همه زحمت. اگر اخطار را وارد ميدانيد الان به رأي بگذاريد، بار مالياش حل شود. اگر بار مالي دارد و شوراي نگهبان بخواهد رد كند چه معنا دارد؟

علی مطهری
ببينيد! حالا اين فعلاً بحث فوريت است. بعد هم ما اين را به اختيار نمايندهها ميگذاريم، يعني خود نمايندهها تشخيص ميدهند كه بار مالي دارد يا ندارد و فعلاً آيا اين استفسار فوريت دارد يا ندارد. موافق هم صحبت بفرمايند.

غلامرضا کاتب
موافق اول وقتشان را به جناب آقاي همايون هاشمي دادهاند، جناب آقاي هاشمي در خدمت شما هستيم.

همایون هاشمی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
خدمت همكاران محترم عرض سلام دارم. عرض كنم خوشبختانه با توجه به ثبتنامي كه در لوح ديده ميشود ما ميتوانيم نتيجه بگيريم كه عزيزان واقعاً با موضوع آشنايي دارند و در سطح شهرستانها و حوزههاي انتخابيه درگير اين موضوع هستند و مراجعات مكرري داريم. واقع مطلب اين است كه موضوع آتشنشانان عزيز كه جزء مشاغل بسيار سخت و زيانآور است امروز در جامعه عزيز اسلاميمان كه كشور هم صنعتي شده و آتشنشانان عزيز هم مسئوليتها و مأموريتهاي مختلفي دارند كه متأسفانه عمدتاً هم در اين مأموريتها آسيب ميبينند. حق هم همين است كه ما با اين نگاه مهربان به اين موضوع بپردازيم.
موضوعي هم كه آقاي نوروزي فرمايش كردند اولاً اصلاً بار مالي ندارد، دوماً هم در اثناي رسيدگي به جزئيات در كميسيون به اين موضوعات حتماً پرداخته ميشود. الان فوريت اين استفساريه است و من از همكاران محترم تقاضا دارم به اهميت موضوع و اينكه ما يك مأموريت ويژه را به عهده تعدادي از عزيزان آتشنشان ميگذاريم و مقدمات آن را فراهم نميكنيم. يكي هم همين مقدمات كه روحيه ايثار اينها را بالا ميبرد، همين رفع مشكلات حقوقي و رفع همين نابرابريها است.
من خودم جزء امضاكنندگان اين استفساريه هستم، وقتي امضا ميكردم واقعاً قربه الي الله (بود)، اين عزيزان الان آسيب ميبينند، چرا در حوزههاي مختلف مأموريت رفع اين ظلم را نكنيم؟ اينها هم ايثار كنند و هم در حوزه دريافت و پرداخت و آن مقدماتي كه براي ايجاد يك شرايط مساوي نسبت به ساير مشاغل كه آنها هم زيانآور هستند تلاش نكنيم. من از همكاران محترم تقاضا دارم اين را با رأي قاطع رأي بدهند و انشاءالله كه بتوانيم در اين مسير گامهاي مثبت ديگري را برداريم. خيلي ممنون.

علی مطهری
تشكر ميكنيم. دوستان براي رأيگيري آماده شويم. حضار 198 نفر، يكفوريت استفساريه تبصره (2) ماده (76) قانون تأمين اجتماعي را به رأي ميگذاريم. آغاز رأيگيري، دوستان رأيتان را بدهيد، فوريت اين طرح را به رأي گذاشتيم. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.
رأي خوبي هم آورد، خيلي ممنون. (كواكبيان ـ تذكر دارم) آقاي كواكبيان! شما تذكرتان را بفرماييد، مربوط به دستور قبلي بوده است. اسم آقاي كواكبيان در دستور قبلي جا ماند و آنجا بايد به ايشان اجازه ميدادند. بفرماييد.

مصطفی کواکبیان
اخطار
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي رئيس! تشكر ميكنم كه محبت كرديد. عليرغم اينكه اسم ما بعد از گزارشي كه در مورد جلوگيري از سخنراني خود حضرتعالي بود وجود داشت، ولي ظاهراً دوستان عنايت نكردند. من اصل (67) قانون اساسي را اخطار دارم كه اعضاي هيأترئيسه سوگند ياد كردند، ماده (18) آييننامه هم ميگويد سوگند ياد كرديد كه به آييننامه وفادار بمانيد. متأسفانه من از صبح تا حالا، به هر حال گزارش كميته امداد خوب بود، بحثهاي ديگري در مورد استاندارد، آخر هم متوجه نشديم به مجمع رفت يا نرفت، باز به شوراي نگهبان برود.
وقتي كه در مورد گزارش حضرتعالي گذاشته شد كه سخنراني داشتيد، تبصره (1) بند (7) ماده (49) آييننامه به صراحت ميگويد كه شش نفر از نمايندگان به قيد قرعه از بين متقاضيان هر كدام به ميزان (15) دقيقه ميتوانند صحبت كنند. متأسفانه اگر گزارش فايده نداشت اصلاً رئيس مجلس چرا دستور داده تهيه شده؟ اگر تهيه شده بايد بالاخره نمايندگان اظهارنظر كنند. بودجهاي صرف شده، گزارشي تهيه شده، اما اينجا فقط خوانده شد. جالب است در اين گزارش نه وزارت كشور مقصر است كه تبرئه ميشود، نه استاندار مقصر است كه تبرئه ميشود، اين هيأت راجع به دادستان هم ميگويد در صلاحيت ما نيست. من در تعجبم پس كجا قرار است مجلس در رأس امور باشد؟ شما رفتيد گزارش تهيه كرديد ميگوييد كه آقاي دادستان احتمالاً، گويا، شايد، ولي ما در صلاحيتمان نيست كه ايشان مقصر است. آقاي مطهري عزيز! من ميخواهم بگويم احتمالاً خود شما مقصريد كه رفتيد سخنراني كرديد يا دعوتكنندگان مقصرند. ما واقعاً از اين گزارش چه فهميديم؟
من يك نكته را عرض كنم، در انتخابات مجلس تهران، در مسجد جامع بلوار ابوذر آمدند گاز اشكآور رها كردند، بعد هم وزارت كشور گفت كه احتمالاً از طرف خود كانديداها بود. من گاز اشكآورم كجا بود؟ ميبايست نتيجه اين گزارش اين باشد كه واقعاً ديگر برخلاف نظر مقام معظم رهبري كه ايشان هم تنبه دادند هيچ نيروي خودسري هيچ اجتماع قانوني را حق نداشته باشد به هم بزند. ولي متأسفانه اين گزارش امروز چنين حاصلي را نداشت.

علی مطهری
خيلي ممنون، تشكر ميكنيم. آقاي كواكبيان! اولاً گزارش، يك گزارش خنثايي نبود. ببينيد! در گزارش صريحاً آمده كه دادستان مشهد قصور و كوتاهي كرده و استاندار هم بايد شوراي تأمين را تشكيل ميداد. بنابراين اظهارنظر كرده است. حالا اگر لازم باشد پيگيري آن با قوه قضائيه است. بعد هم اينكه فرموديد بايد افراد صحبت ميكردند اينطور نيست. ببينيد! تهيه گزارش به دستور رئيس مجلس انجام شده، به كميسيون شوراها ارجاع دادند و بند (7) ماده (49) صرفاً مساوي با قرائت گزارش است. تبصره (1) ميگويد اگر خود كميسيون رأساً و يا (10) نفر از نمايندگان درخواست گزارش كنند آن وقت نماينده دولت و شش نفر از نمايندگان هم هر كدام پنج دقيقه ميتوانند صحبت كنند. لذا اين گزارش مشمول آن تبصره نميشد. ضمن اينكه در گزارش كميسيون شوراها هم نوشته كه «در راستاي اعمال بند (7) ماده (49)»، اشارهاي به آن تبصره نكرده است. بنابراين از نظر آييننامه خلافي انجام نشده، خيلي ممنون.

مجتبی ذوالنوری

غلامرضا کاتب
آقاي دكتر! همكاران اخطار دارند.

علی مطهری
اجازه بدهيد، آقاي ذوالنوري هم ميفرمايند بنده هم مثل آقاي كواكبيان آنجا تذكر داشتم. البته موقع مديريت بنده نبود، قبل از من بود. ايشان هم ميگويد من هم مثل آقاي كواكبيان تذكر داشتم.

غلامرضا کاتب
حاجآقاي سالك! من آن زمان نبودم، آقاي مطهري خودشان دارند موافقت ميكنند.

علی مطهری
آقاي كاتب! اگر تأييد ميكنيد كه اسم آقاي ذوالنوري هم آنجا بود ايشان صحبت كنند، اگر نه كه منتفي است.

غلامرضا کاتب
حاجآقا! من ليست هيچكدام را نديدم كه تأييد كنم. شما همينطور كه به آقاي كواكبيان وقت داديد طبيعي است كه آقاي ذوالنوري هم تقاضا دارند.

سیدتقی کبیری

علی مطهری
هر دو ميگويند اسم ما بوده، حالا براي اينكه يك اصلاحطلب صحبت كرده باشد و يك اصولگرا، آقاي ذوالنوري را بفرمايند صحبت كنند.

احمد امیر آبادی فراهانی

علی مطهری
نه، آقاي ذوالنوري هم عيناً ميگويد بنده هم بودم، خلاف نيست.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقاي دكتر! شما ميگوييد چون يك اصلاحطلب صحبت كرده يك اصولگرا هم صحبت كند.

علی مطهری
من شوخي كردم، بحث ما شوخي بود، ولي بحث اين است كه آقاي ذوالنوري ميگويد كه اسم من هم عيناً بود و دست بلند كردم اجازه داده نشد. حالا چون به عقب برگشتيم اشكالي ندارد. آقاي ذوالنوري بفرماييد.

مجتبی ذوالنوری
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم
جناب آقاي دكتر مطهري! تذكر بنده بند (11) ماده (24) است كه هيأترئيسه بايد شئونات مجلس را حفظ كند. يكي اينكه جناب آقاي كواكبيان برادر عزيزمان كه من خوشحال هم ميشوم صحبت بفرمايند، ولي سيستم قرعهكشي و ثبتنام هست، اسم ايشان نفر اول نبود، من آمدم به حضرتعالي هم عرض كردم، هم آقاي وكيلي و هم آقاي كاتب ميگويند كه اسم ايشان نبود. حضرتعالي اجازه داديد ايشان صحبت كنند، به شما هم عرض كردم با توجه به اينكه ايشان ميخواهد راجع به گزارشي كه ارائه شده و موضوعش حضرتعالي هستيد صلاح نيست شما خارج از نوبت بفرماييد ايشان صحبت كنند، چون شائبه يك تباني به نفع شما ميشود، اين خوب نيست، كما اينكه اين شائبه نسبت به اصل گزارش هم هست. آقاي كريميقدوسي، آقاي نقويحسيني و خيلي از همكاران عزيز ما به استانها و دانشگاههاي مختلف ميروند، سيستم دولتي سخنراني آنها را به هم ميزند، ولي چطور ميشود؟ مگر ميشود يكي نماينده باشد، يكي نمايندهتر باشد كه اگر سخنراني حضرتعالي به هم بخورد چون برادرخانم رئيس محترم مجلس هستيد بايد گروه كار ويژه تشكيل شود موضوع را بررسي كند، ولي اگر به كرات در سراسر كشور سيستم دولتي سخنراني نمايندگان ديگر را تعطيل ميكند نه صدايشان به جايي ميرسد و نه نسبت فاميلي با رئيس محترم مجلس دارند كه گروه كار ويژه تشكيل شود و بيايد اين را مطرح كند.
بعد هم حالا مردم عقل و فهم دارند، اين موضوع هم از راديو پخش ميشود، الحمدلله نمايندگان هم درك و شعورشان بالاست. من معتقدم اين سوگيري است كه حضرتعالي بفرماييد اينجا گزارش تقصير دادستان را تعيين كرده است. اين برداشت و قضاوت بايد به خود مردم واگذار شود. لذا من اين را خلاف آييننامه ميدانم و با سوگندي كه هيأترئيسه خوردند سازگاري ندارد.
اي كاش سيستم قرعهكشي را تعطيل كنيد، هر كسي كه صدايش بلندتر است خارج از نوبت بيايد صحبت كند، يا اينكه اگر سيستم قرعهكشي هست، به هر حال سوابق الان ضبط شده، شما ميتوانستيد آدمي تعيين كنيد به جاي اينكه به بعضي از دوستان عزيزمان وقت بدهيد صحبت كنند بروند بايگاني و آرشيو را نگاه كنند، اگر طبق نوبت اسمي بوده صحبتي صورت بگيرد. من هم براي حضرتعالي و هم براي برادر عزيزم جناب آقاي دكتر كواكبيان احترام قائلم، ولي مجلس با يك هيأت عزاداري بايد فرق كند، سيستم دارد، انتظام دارد. هيأترئيسهاي كه ما رأي داديم و دبيراني كه آنجا نشستهاند هر كدام يك وظيفه به عهدهشان است، بر اساس آن وظيفه بايد اعمال وظيفه كنند و كارشان را انجام بدهند كه به شأنيت و انتظام مجلس آسيب وارد نشود. خيلي ممنونم از اينكه وقت داديد و اينجا عدالت را رعايت فرموديد كه اگر برادر عزيزم جناب آقاي كواكبيان صحبت كردند به بنده هم اين حق را داديد كه صحبت كنم، تشكر ميكنم.

علی مطهری
خواهش ميكنم. آقاي كواكبيان اجازه بدهيد. ببينيد! اينكه اينطور برداشت شود كه مثلاً يك اقدام ويژهاي درباره بنده به خاطر نسبت فاميلي با رئيس مجلس شده، اين حرف كه طبيعتاً درست نيست. ببينيد! اولاً كه اين مسأله مشهد يك حالت خاصي بود، يعني اصلاً در كل كشور تا حالا به اين شكل اتفاق نيفتاده بود كه دادستان بگويد ما به دليل احتمال وقوع جرم تعطيل ميكنيم. گاهي افرادي بودند كه مثلاً آمدند يك جلسهاي را به هم ريختند، اينها زياد اتفاق افتاده، البته براي من تا حالا چنين چيزي نبوده، ولي به اين شكل كه خود دادستان قبل از اينكه اساساً هيچ تصميمي از طرف شوراي تأمين گرفته شود رأساً بيايد بگويد من احتمال وقوع جرم ميدهم و تعطيل كند تا حالا نبوده است. شما خودتان هم يادتان هست همان موقع مجلس خيلي عكسالعمل نشان داد، رئيس مجلس درخواست گزارش از كميسيون شوراها كرد و حالا آمده و اتفاقاً خود من از دو روز پيش گفتم كه اساساً خوانده نشود، من چند بار هم به آقاي لاريجاني و هم به آقاي پزشكيان گفتم اصلاً اين را منتفي كنيد، خوانده نشود، براي اينكه من خيلي راحت نيستم حالا يك ساعت بخواهد درباره ما صحبت شود. (وقفچي ـ تذكر دارم) بعد گفتند كه چون چاپ شده امكان خروجش وجود ندارد و نهايتاً قرار شد كه صرفاً اين گزارش پنج دقيقهاي قرائت شود و به هر حال هيچ پارتيبازي نبود.
آقاي كواكبيان آمده قسم ميخورد كه اسم من بوده، بنده از جاي ديگر هم سؤال كردم گفتند بوده، منتها آقاي كاتب ميگويد نخير نبوده و خود جنابعالي هم گفتيد اسم من هم بوده، من هم درخواست كردم گفتم پس هر دوي شما صحبت كنيد. به هر حال اين بحث را ادامه ندهيد.

غلامرضا کاتب
آقاي رئيس! چند نفر از همكاران اخطار و تذكر دارند.

اکبر رنجبرزاده
آقاي كاتب عزيز! در هيأترئيسه تصويب كرديم تذكرات شفاهي بايد خوانده شود.

علی مطهری
آقاي رنجبرزاده! اجازه بدهيد، شما از موقعيت سوءاستفاده نكنيد.

اکبر رنجبرزاده
آقاي دكتر! چه سوءاستفادهاي؟ خودتان امضا فرموديد.

علی مطهری
اجازه بدهيد، هر كسي كه نميتواند بدون اجازه وارد بحث شود.

احمد سالک کاشانی
9
تذکر آییننامهای و اخطار قانون اساسی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

علی مطهری
تذكرات شفاهي را بفرماييد.

نصراله پژمان فر

علی مطهری

اکبر رنجبرزاده
بسم الله الرحمن الرحيم
تذكر خارج از دستور جلسه امروز، جناب آقاي عبدالرضا مصري نماينده محترم كرمانشاه بفرماييد.

عبدالرضا مصری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
ما كه اينجا نشستهايم رزمندگان عزيز ما اعم از ارتشي و سپاهي در مرزها در هواي بالاي (50) درجه بدون هيچگونه امكاناتي دارند مرزباني ميكنند. متأسفانه به جاي يك ماه حقوق، (23) روز به حساب اينها حقوق واريز شده است. اين به جاي پاداش مرزداري توسط پاسداران و ارتشيان است كه حقوق آنها را كمتر به حساب ميريزند؟ من تذكر جدي دارم كه هر چه سريعتر حقوق اينها را كامل به حسابشان واريز كنند.
بحث دوم؛ جناب آقاي روحاني! استان كرمانشاه چهار سال است كه رتبه اول بيكاري را دارد، يا يك هيأتي را به كرمانشاه بفرستيد و رفع مشكل كنيد، يا با بيكاران يكپارچه خدمت شما ميآييم و اينجا خدمت ميرسيم براي اينكه بيكاران را به چشم خودتان ببينيد.
خواهش ميكنيم اين حق كشاورز بيچاره كه گندمش را تحويل داده، امروز بايد برود سم و كود بخرد، فرصتش كم است براي اينكه دوباره براي كشت سال آينده عمل كند، پول اينها را بپردازيد، مخصوصاً اينكه ذرتكاران يك سال است هنوز پول ذرتشان را نگرفتهاند، حالا كه ميخواهند بدهند دارند (14) درصد هم از آن كم ميكنند. يعني جريمه اينكه چرا پولش را ندادهاند از ذرتكار دارند جريمه ميگيرند به خاطر اينكه پولش را به او ندادهاند.
سه سال پيش وزير محترم كار در يك حركت نمايشي عمليات اجرايي پالايشگاه آناهيتا را شروع كردند، آمدند پشت بولدوزر نشستند گفتند من بولدوزري شروع ميكنم كه كار سريع انجام شود. بولدوزري سه روز ديگر تعطيل شد، سه سال است كه متأسفانه حركت نمايشي و فقط كلاه گذاشتن سر مردم بود. روزانه (1000) تانكر سوخت دارد از عراق وارد ايران ميشود، با اينها اسلحه ميآيد، (1000) ليتر، (2000) ليتر، (50) هزار ليتر مشروبات الكلي ميآيد، يك عده رانتخوار دارند ميخورند وزير اطلاعات ميگويد در جريان نيستم، وزير كشور ميگويد در جريان نيستم، وزير دفاع ميگويد در جريان نيستم، در اين مملكت چه كسي در جريان است؟ بعد ما يك كاميون گوجهفرنگي ميخواهيم بفرستيم كاميون ما را آنجا اجازه نميدهند. سر مرز بايد پشت به پشت در كاميون عراقي بريزيم برود. (رنجبرزاده ـ تشكر، وقتتان تمام است) چرا اجازه ميدهيد مخزن سوخت كه سر مرز هست تخليه بكنند با كاميون ايراني خارج كنند؟ خيلي تشكر ميكنم.

اکبر رنجبرزاده
تشكر، جناب آقاي عزتاله يوسفيانملا نماينده محترم آمل بفرماييد.

عزت اله یوسفیان ملا
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم و به نستعين
تذكر من به برادر عزيز و بزرگوارمان عضو هيأترئيسه است كه فرمودند نمايندگان خودشان را اصلاح كنند. عرض ما اين است كه آقايان بايد از حرمت نمايندگان استفاده كنند. اگر عزيزان خبرنگاران تشريف ميآورند بايد بر نحوه انجاموظيفه نمايندگان نظارت كنند. نمايندهاي با (10) ساعت تأخير هواپيما در فرودگاه صبح اينجا رسيده، از خواب و از نخوابي و از مشكلات تلوتلو ميخورد. لذا انتظار ما اين است كه اين رعايت بشود. الان در دولت (3) دقيقه آخر درب را به روي خبرنگاران باز ميكنند داخل ميآيند. خبرنگاران بايد تشريف داشته باشند، ولي واقعاً رعايت شأن را بكنند. اينطور نباشد كه شكار كنند، فردا يك رقيبي بيايد بگويد من يك عكسي از رقيب شما دارم اگر در حوزه انتخابيه نشان بدهم چنين و چنان ميشود. انتظار ما اين است كه حرمت نگه داشته بشود.
نكته ديگر در خصوص رفت و آمدها است. من چون رئيس كميسيون آييننامه هستم آقايان شكايت ميكنند. الان درب شرقي را بستند، آقايان ميخواهند به دفاتر خود بروند، نمايندگان محترم واقعاً با رفت و آمد مشكل دارند.
مسأله مهم ديگر مسأله كشاورزي در مازندران است، مشكل كشاورزان است. از وزير محترم جهاد كشاورزي ميخواهم واقعاً اين بار توجه جدي به مسأله كشت و كشاورزي داشته باشد.
نكته مهم ديگري كه بايد عرض كنم مسأله قاچاق ارز و كالا است. الان همه معتقدند قاچاق كالا در كشور مقابل اقتصاد مقاومتي ايستاده، مقابل توليد هست، ولي اقدام جدي صورت نميگيرد و دستگاهها هم مريضي را تشخيص دادند، هم دارو را تشخيص دادند، ولي حالت عافيتطلبي بر همه مستولي شده.
نكته مهم ديگر؛ در معوقات بانكي الان پديده ورشكستگي است. واقعاً بانكها الان بايد بروند دست معوقهدار را ببوسند بگويند همان معوقه باشد. خيلي ممنون، به هر حال يك روزي براي ما پول ميشود. اينكه حكم بازنشستگي ميگيرند و واقعاً براي اينكه كل وجوه را بالا ميكشند فكري بشود. والسلام

اکبر رنجبرزاده
از رعايت وقتي كه جناب آقاي يوسفيانملا داشتند تشكر ميكنم. سركار خانم فريده اولادقباد نماينده محترم تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس بفرماييد.

فریده اولادقباد
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام، ادب و احترام خدمت همه همكاران و هيأترئيسه محترم و ضمن گراميداشت ياد و خاطره شهداي والامقام دولت، بهويژه شهيدان رجايي و باهنر هفته دولت را به همه دولتمردان، كاركنان خدوم و متعهد تبريك و تهنيت عرض نموده و توفيق روزافزون همگان را در راستاي تحقق آرمانهاي انقلاب اسلامي، ارائه خدمت به ملت شايسته ايران و رفع مشكل آنان و ادامه راه شهيدان از درگاه خداوند منان خواستارم و در ضمن آرزوي موفقيت را براي اعضاي محترم شوراي شهر تهران و رياست آن جناب آقاي مهندس هاشمي و همچنين شهردار محترم تهران جناب آقاي دكتر نجفي را از خداوند متعال خواستارم و اميدوارم كه با يك تعامل مستمر بين اعضاي شوراي شهر و كميسيونهاي تخصصي نمايندگان محترم شهر تهران ما بتوانيم آن مشكلات و چالشهاي اساسي شهر تهران مانند آسيبهاي اجتماعي كه اعتياد هست، وضعيت تكديگري در شهر تهران، بافتهاي فرسوده، حاشيهنشيني و اعتياد و ساير موارد را انشاءالله ما به جد پيگيري كنيم.
مورد اول انتظاري هست كه ما از جناب آقاي بطحايي وزير محترم آموزش و پرورش داريم. پيرو انتشار شيوهنامه ممنوعيت استخدام معلمان در آموزش و پرورش ما اين انتظار را داريم كه يك بازنگري در شيوههاي جذب، نگهداشت و بهكارگيري بهينه نيروي انساني مورد نياز آموزش و پرورش و بسترسازي براي جذب معلمان كارآمد و داراي شايستگيهاي لازم آموزشي، تربيتي و اخلاقي بعد از گذراندن دورههاي مهارتي انشاءالله انجام بشود. (رنجبرزاده ـ تشكر)
انتظار دوم از جناب آقاي بطحايي اعتلاي منزلت اجتماعي معلمان و افزايش انگيزه آنان براي خدمت مطلوب با اقدامات فرهنگي و امكانات رفاهي است و انتظار دوم از وزير محترم دفاع هست، با توجه به مصوبه مجلس شوراي اسلامي در رابطه با كسر خدمت فرزندان ايثارگران و جانبازان كه در برنامه ششم توسعه و بودجه 96 به تصويب رسيده متأسفانه هنوز اجرا نشده (رنجبرزاده ـ تشكر) و مورد سوم پرداخت بهموقع حقوق نيروهاي خدوم مسلح، هم ارتش و هم سپاه است كه انتظار داريم انشاءالله اين مورد رسيدگي قرار بگيرد، سپاسگزارم.

اکبر رنجبرزاده
تشكر، جناب آقاي علاءالدين خادم نماينده محترم سپيدان بفرماييد.

سیدعلاءالدین خادم
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
سلام به شهدا، ياد شهيد ماندگار شهيد حججي و همچنين شهداي دولت، شهيد رجايي و باهنر گراميباد و همچنين گراميداشت هفته دولت و تبريك به دولتمردان در عرصه خدمت.
چند تذكر را يادآوري كنم؛ يكي به وزير محترم راه و شهرسازي جناب آقاي دكتر آخوندي هست كه خود ايشان استحضار دارند و ميدانند كه مقام معظم رهبري در خردادماه گذشته در ديداري كه با مسئولين نظام داشتند با عنايت به اهميت رسيدگي به امور روستاها و توجه به مباني و زيرساختهاي روستايي فرمودند كه «از اينترنت واجبتر مثلاً فرض بفرماييد راه است. امكانات رفت و آمد است، امكانات انتقال راحتتر محصولات است». با قبول اين موضوع مهم و اهميت آن كه از بيانات مقام معظم رهبري و نظر صريح ايشان بود واقعيت اين است كه الان راه روستايي در غفلت كامل قرار گرفته. اولاً قبلاً در وزارت راه و شهرسازي ما معاونت راه روستايي داشتيم كه حذف كردند و الان تبديل به يك ادارهكل شده است كه هيچ اهميتي هم براي آن قائل نيستند. از آن طرف نيازهاي مردم و توجهاتي كه بايد باشد دچار خدشه و بيتوجهي است.
از وزير محترم خواستاريم مجدانه هم خواستاريم كه انشاءالله عنايت كنند، اولاً از لحاظ ساختاري ساختار معاونت راه روستايي را برگردانند و از طرفي در تخصيصهاي اعتباري كه صورت گرفته در وضع موجود كمترين اعتبار را به راه روستايي دادند كه بايستي حتماً مورد توجه قرار بگيرد و جبران بشود. (رنجبرزاده ـ تشكر) تمام شد؟ (رنجبرزاده ـ اين تذكر هم بفرماييد، بله، وقتتان تمام شد) تذكر بعدي به مسئولين محترم و وزارتخانههاي نيرو و جهادكشاورزي هست كه در بحث موضوع آب هست. همه ميدانند بحران آب يك بحران كشوري است، در استان فارس هم به دليل قطب كشاورزي اهميت دارد، در شهرستان سپيدان هم به دليل اينكه (90) درصد اشتغال و زندگي مردم وابسته به كشاورزي هست متأسفانه از توجه لازم الان برخوردار نيست و اگر توجه هم نشود خسران و زيان آن بسيار ناگوار است. حداقل توجهاتي كه ميشود در اين زمينه داشت بحث آبخيزداري و مديريت آب و كنترل تخلفات است كه انشاءالله اين موضوع را مورد توجه و عنايت قرار بدهند.

اکبر رنجبرزاده
ممنونم، جناب آقاي احمد مرادي نماينده محترم بندرعباس، قشم، ابوموسي، حاجيآباد و خمير بفرماييد.

احمد مرادی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم و به نستعين انه خير ناصر و معين
بنده ابتدائاً هفته دولت را خدمت همه دولتمردان عزيز، زحمتكشان در عرصه خدمت به مردم تبريك عرض ميكنم و ياد شهيدان رجايي و باهنر را گرامي ميداريم. تذكر اول من به وزير محترم نفت جناب آقاي مهندس زنگنه است كه عليرغم تذكراتي كه در گذشته هم داده شد عدم استفاده از نيروهاي بومي استان هرمزگان در پالايشگاه نفت ستاره خليج فارس و اين مطالبات جدي همه جوانان عزيز هرمزگاني از وزير محترم نفت است.
تذكري هم دارم خدمت وزير محترم تعاون، كار و رفاه اجتماعي. متأسفانه در استان هرمزگان بين چهار تا پنج ماه حقوق كارگران به تعويق افتاده و كسي پاسخگوي مطالبات اين كارگران عزيز نيست. تذكري هم دارم به رياست محترم جمهور كه دو اصل مترقي قانون اساسي، هم اصل (19) و هم اصل (20) قانون اساسي متأسفانه به فراموشي سپرده شده. اين دو اصل مترقي بعضاً ميتواند گرهگشاي آن تساوي در رعايت حقوق مردم عزيز باشد.
در آستانه رأي اعتماد به وزيران دولت دوازدهم بوديم. ضمن تبريك به تمام وزرا و رياست محترم جمهور انتظار ميرفت در تشكيل كابينه از ظرفيت زنان به عنوان وزير و همچنين جماعت اهل سنت و استانهايي كه تاكنون هيچ وزيري طي (40) سال گذشته انقلاب نداشتند استفاده ميشد. (رنجبرزاده ـ تشكر) استاني مثل هرمزگان از هر حيث براي كشور مهم است وليكن دلايلي كه از نيروهاي مستعد آن به عنوان وزير و يا حتي معاون وزير استفاده نميشود نميدانم. مردم هرمزگان به طور جد از رياست محترم جمهور اين مطالبه بهحق را دارند كه به وزيران دستور دهند تا براي هر وزارتخانه حداقل يك معاون وزير هرمزگاني انشاءالله منصوب نمايند.

اکبر رنجبرزاده
تشكر، جناب آقاي محمدرضا پورابراهيمي بفرماييد.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
تشكر ميكنم از هيأترئيسه محترم كه وقت تذكرات را هم در انتها به ما دادند كه ما چند دقيقهاي صحبت كنيم.
تذكر اول بنده به وزير رفاه و تأمين اجتماعي بابت وضعيت اسفبار بازنشستگان صندوق فولاد كشور است. آقاي وزير! در طول يكي، دو سال گذشته ما در مجلس كمك كرديم كه موضوع بحث حقوقهاي اين عزيزان به نحوي مديريت بشود و قرار شد بخشي از آن در قالب لايحه بودجه بيايد و بخشي از آن هم از طريق منابعي كه در قالب صندوق بازنشستگان فولاد هست از آن طريق تأمين مالي بشود. اين وضعيتي كه امروز مجدداً دارد شروع ميشود و دوباره دارد ايجاد چالش ميكند به هيچ عنوان قابل قبول نيست. (85) هزار نفر بازنشسته مظلوم صندوق فولاد در كشور هيچ پناهي ندارند، آقاي وزير! اينها بايد صحبت خود را با چه كسي مطرح كنند؟
من روز گذشته در شهرستان خودم با پيرمردهايي مواجه شدم كه ريههاي خود را از دست دادند، سالها در معادن ذغالسنگ كشور كار كردند، امروز حقوق بازنشستگي به آنها كه انتهاي زحمت و تلاش آنها هست پرداخت نميشود. آقاي وزير! اگر شما نميتوانيد براي اين مجموعه تصميمگيري كنيد بيان كنيد، دولت تصميمگيري بكند. اين بازنشستههاي بيپناه بايد كجا مراجعه بكنند؟ از سازمان برنامه هم ميخواهيم تعيين تكليف بكند، به هر حال يك تكاليفي در بودجه بر عهده سازمان برنامه است، بخشي از آن را هم سازمان برنامه بايد انجام بدهد. آقاي نوبخت! شما تعهد كرديد در خصوص بحث حقوق بازنشستههاي فولاد اقدام بكنيد، در اين خصوص خدمت آقاي رئيسجمهور تذكر ميدهم كه اين موضوع را هم از طريق سازمان برنامه و بودجه و هم از طريق وزارت رفاه پيگيري كنند. استمرار وضعيت عدم پرداخت حقوق اين بازنشستگان مظلوم در سراسر كشور به هيچ عنوان به صلاح كشور نيست.
تذكر بعدي بنده به وزير راه و شهرسازي است. جناب آقاي دكتر آخوندي! اگرچه تصميم دولت براي حضور وزرا يك تصميمي بود كه با صحن علني مجلس همراه شد و ما امروز علاقهمند بوديم در استان خودمان شما را زيارت بكنيم، ببينيم. (رنجبرزاده ـ تشكر) آقاي رنجبرزاده اجازه بفرماييد من جمله آخر خود را بگويم، آقاي وزير راه و شهرسازي! چند سال است از پروژه باند فرودگاه كرمان دارد ميگذرد شما قرار است تصميمگيري بكنيد. مديركل دفتر فرودگاه كشور هم قرار بود تصميمسازي بكنند. چندين جلسه گذاشتيم، آقاي دكتر آخوندي! از شما درخواست ميكنيم هرچه سريعتر موضوع ساختمان و مجموعه باند فرودگاهي كرمان را سريعتر عملياتي بكنيد. موضوع بحث ساختمان و مجموعه ورود و خروج مسافرين كه از (30) سال قبل هنوز همان وضعيت ادامه دارد تعيين تكليف نشده. درخواست بنده از وزير راه و شهرسازي هم تصميمگيري تسريع در تصميمگيري براي باند فرودگاهي است و هم ساختمان فرودگاه شهر كرمان هست كه درخواست من اين است كه تسريع بشود، انشاءالله گزارشي هم به مجلس ارائه بشود، ممنون و متشكرم.

علی مطهری
جناب آقاي رنجبرزاده خيلي ممنون. چون داريم به پايان وقت ميرسيم دو تا تذكر مانده بود، آقاي كماليپور تذكرتان را بفرماييد.

یحیی کمالی پور
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم
تذكر من ماده (24) آييننامه داخلي مجلس است. در بحث طرحهاي دوفوريتي همانگونه كه استحضار داريد همكاران عزيز زحمت ميكشند، اين طرحها ميآيد و به سرانجامي نميرسد. الان فوريت طرح ضرورت پاسخگويي وزرا به نمايندگان مجلس كه به تصويب رسيد و كليات آن هم تصويب شد قرار بود در كميسيون آييننامه داخلي مجلس به صورت فوري اصلاحاتي انجام بشود و به صحن بيايد، اما هنوز متأسفانه تا الان اقدامي نشده و وزرا قرار بر اين بود كه به صورت دسته جمعي بيايند و پاسخگوي نمايندگان در حوزه مشكلات مردم باشند. همين الان متأسفانه ما با مشكل اساسي در حوزه پاسخگويي وزرا روبهرو و مواجه هستيم. در جنوب استان كرمان فيشهاي سرسامآور برق كمر مردم را شكسته اما متأسفانه مسئولين وزارت نيرو پاسخگو نيستند و كسي هم جواب نميدهد. تكليف اين مردم چيست؟ اين مردم بايد چه كار بكنند، فرياد خود را به كجا برسانند؟ من استدعا دارم كه هرچه سريعتر اين بحث فوريت پاسخگويي وزرا در دستور كار قرار بگيرد تا آن عزيزان بيايند در مجلس و به سؤالات و مشكلات نمايندگان پاسخگو باشند و مردم هم بتوانند فرياد خود را به نمايندگان خود اعلام بكنند كه اينجا بحث بشود، متشكرم.

علی مطهری
خيلي ممنون، تشكر. آقاي پژمانفر هم مانده بود، آقاي پژمانفر بفرماييد.

نصراله پژمان فر
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي رئيس! تشكر ميكنم اين فرصت را فراهم كرديد. من تذكر ماده (236) را دارم. تبصره (1) اين ماده اين هست كه «چنانچه نظر مجلس بر تأييد گزارش باشد موضوع جهت رسيدگي به قوه قضائيه و ساير مراجع ذيصلاح ارسال ميشود تا خارج از نوبت و بدون تشريفات دادرسي رسيدگي شود.
همكاران بزرگوار مستحضر هستند در ارتباط با پرديسبان دوستان آمدند اين موضوع را به عنوان ماده (236) مطرح كردند و عليرغم اينكه در صحن هم تأييد شد و گزارش به قوه قضائيه اعلام شده، منتها الان ما و مردم منتظر هستيم كه در ارتباط با اين موضوع تعيين تكليف بشود. بالاخره مردم منتظر هستند وقتي مجلس به اين موضوع رسيد چه كاري شده. موضوع دوم هم همين موضوع ماده (236) هست. آقاي رئيس! من خواهش ميكنم اين موضوع را جدي بگيريد. در كميسيون فرهنگي (11) نفر از نمايندگان در ارتباط با قانون تسهيل ازدواج جوانان كه متأسفانه عليرغم اينكه ساليان سال اين موضوع مصوب بوده و روي زمين مانده تقاضاي ماده (236) كردند، به كميسيون فرهنگي ارجاع شد و در آنجا بررسي شد، متأسفانه اين قانون تقريباً اگر ما بگوييم به كل اجرا نشده اغراق نكرديم. الان اين گزارش كميسيون فرهنگي آمده به هيأترئيسه واصل شده، ما منتظر هستيم هيأترئيسه نسبت به اعلام اين مسأله، چون بالاخره زمان مسأله مهمي است. (نايبرئيس ـ خيلي ممنون) آقاي رئيس! من خواهش ميكنم در هيأترئيسه اين موضوع را مد نظر قرار بدهيد و اين موضوع حتماً اعلام بشود و در صحن بيايد جزء دستور كار قرار بگيرد.

علی مطهری
خيلي ممنون، حتماً. اين موضوع اول شما راجع به مؤسساتي مثل كاسپين و اينها كه نامه آن نوشته شده، ظاهراً همين امروز به قوه قضائيه ارسال ميشود. موضوع دوم هم در نوبت است، يعني در نوبت صحن علني مجلس است، حتماً انشاءالله اين كار انجام خواهد شد. آقاي دهمرده شما هم بفرماييد ديگر انشاءالله جلسه را تمام كنيم.

حبیب الله دهمرده
تذکر قانون اساسی
بسم الله الرحمن الرحيم و به نستعين
آقاي رئيس! من تشكر ميكنم. تذكر اصل (84) دارم. اين بخشودگي سود و ديركرد وامهاي زير (100) ميليون تومان قانون شده. يا در بعضي جاها اصلاً اجرا نميشود، يا اگر انجام ميشود سليقهاي انجام ميشود. پيوسته مورد سؤال مردم واقع ميشويم، اين را درخواست رسيدگي داريم.
نكته بعد پرداخت حقوق ارتشيان و سپاهيان است. حقيقتاً اين سؤالات زيادي را به همراه دارد. خواهشاً رسيدگي بفرماييد و آخرين نكته؛ اين سپردهگذاران كاسپين و امثالهم را در عين اينكه من تشكر ميكنم اين هم اعتراضات زيادي دارد، انجام نميشود يا سليقهاي انجام ميشود. ممنون و سپاسگزارم، خيلي متشكر.

علی مطهری
انشاءالله ما هم پيگيري خواهيم كرد.
10
تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به مسئولان اجرایی کشور

اکبر رنجبرزاده
تذکرات کتبی
تذكر كتبي نمايندگان به مسئولان اجرايي كشور:
ـ سركار خانم زهرا سعيديمباركه (مباركه) به رئيسجمهور محترم در خصوص دستور رسيدگي ويژه به وضعيت آلايندهها در شهرستان مباركه و ضرورت توجه به محيط زيست در اين شهرستان.
ـ آقايان: نادر قاضيپور (اروميه)، احمد اميرآباديفراهاني (قم)، عليرضا محجوب (تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس)، محمدحسين فرهنگي (تبريز، آذرشهر و اسكو)، حميدرضا فولادگر (اصفهان) و اكبر رنجبرزاده (اسدآباد) به وزير دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح در خصوص تسريع در پرداخت كامل حق و حقوق نيروهاي مسلح بهخصوص ارتش جمهوري اسلامي ايران.
ـ آقايان: محمدحسين فرهنگي (تبريز، آذرشهر و اسكو) و اكبر رنجبرزاده (اسدآباد) به رئيسجمهور محترم و وزير امور خارجه در خصوص ضرورت اقدامات عاجل و مؤثر براي جلوگيري از آلايندگي پسآب سد باطله منطقه آتاراك در مرز نوردوز.
ـ آقاي حميدرضا فولادگر (اصفهان) به وزير راه و شهرسازي در خصوص عدم اطلاعرساني صحيح به مسافرين و مردم در موضوع اختلال پروازهاي روز چهارشنبه 1/2/96 در فرودگاه مهرآباد.
ـ آقاي محمدمهدي زاهدي (كرمان و راور) به رئيسجمهور محترم و وزير راه و شهرسازي در خصوص پيمانكاران راهسازي استان كرمان بهويژه محور كرمان ـ راور ـ ديهوك طلب زيادي دارند و حقيقتاً دچار آسيب زيادي شدهاند. لطفاً مقرر فرماييد حداقل اوراق مشاركت خزانه به آنان پرداخت گردد.
ـ آقاي شهرام كوسهغراوي (مينودشت، كلاله، مراوهتپه و گاليكش) به وزير راه و شهرسازي در خصوص تسريع در اجراي آزادراه مينودشت ـگاليكش ـ كلاله.
ـ خانمها: سيدهفاطمه حسيني (تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس) و سيدهحميده زرآبادي (قزوين و آبيك و البرز) به وزير كشور در خصوص لزوم اقدام جدي در خصوص تفكيك زباله از مبدأ در شهر تهران.
ـ آقايان: نادر قاضيپور (اروميه)، احمد اميرآباديفراهاني (قم) و عليرضا محجوب (تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس) به وزير راه و شهرسازي در خصوص لزوم تسريع در اجراييشدن ماده (47) قانون برنامه ششم توسعه به منظور در اولويت قراردادن پيمانكاران بومي در اجراي پروژههاي استاني.
ـ آقايان: احمد اميرآباديفراهاني (قم)، نادر قاضيپور (اروميه)، عليرضا محجوب (تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس) و اكبر رنجبرزاده (اسدآباد) به وزير دادگستري در خصوص لزوم تسريع در رسيدگي به وضعيت معيشتي كاركنان و اعضاي محترم شوراهاي حل اختلاف سراسر كشور به استناد مواد (23) و (31) قانون شوراهاي حل اختلاف.
ـ آقاي منصور مرادي (مريوان و سروآباد) به وزير آموزش و پرورش در خصوص كاهش سهميه پذيرش دانشجوي دانشگاه فرهنگيان كردستان.
ـ آقاي احمد سالككاشاني (اصفهان) به سرپرست وزارت نيرو در خصوص اينكه هرچه سريعتر آب پاييزه كشاورزان اصفهان بهويژه شرق اصفهان براي نجات مردم محروم اين منطقه خشكساليزده اميد است مورد عنايت قرار گيرد.
ـ آقاي سلام اميني (ايلام، ايوان، چرداول، مهران، ملكشاهي و شيروان) به وزير نيرو در خصوص اينكه مردم ملكشاهي در استان ايلام مشكل آب آشاميدني دارند، لطفاً تسريع در انجام پروژه آبرساني را دستور فرماييد.
ـ آقاي احمد اميرآباديفراهاني (قم) به وزير جهاد كشاورزي در خصوص تسريع در پرداخت خسارت وارد شده به دامداران مجتمع دامشهر قم در خسارات وارده ناشي از تب برفكي.
ـ آقايان: نادر قاضيپور (اروميه)، عليرضا محجوب (تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس) و احمد اميرآباديفراهاني (قم) به وزير صنعت، معدن و تجارت در خصوص لزوم توجه به افزايش نظارت بر توليد خودروهاي ساخت داخل و افزايش ايمني آنها به استناد ماده (56) قانون برنامه ششم توسعه.
به رئيسجمهور محترم در خصوص لزوم تسريع در اجراي ماده (57) قانون برنامه ششم توسعه و تأمين اعتبارات لازم جهت توسعه ناوگان و تجهيزات قطار شهري شهرها و حومه در بودجه سنواتي.
به وزير نفت در خصوص لزوم تسريع در ارائه برنامه طرح جامع انرژي كشور به استناد ماده (45) قانون برنامه ششم توسعه.
ـ آقاي شمسالله شريعتنژاد (تنكابن، رامسر و عباسآباد) به وزير راه و شهرسازي در خصوص علت ركود كار بيمارستان فوقتخصصي شهرستان تنكابن كه عمليات اجرايي آن حدود سه سال است تعطيل شده است.

اکبر رنجبرزاده
آقاي دكتر چند تا تذكر را بخوانم؟

علی مطهری

اکبر رنجبرزاده
تذکرات کتبی
تذكر كتبي نمايندگان به مسئولان اجرايي كشور:
ـ آقايان: علي مطهري (تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس)، احمد اميرآباديفراهاني (قم) و اكبر رنجبرزاده (اسدآباد) به وزير امور خارجه در خصوص حمايت از مسلمانان ميانمار كه مورد ظلم حكومت اين كشور هستند.
ـ آقايان: فريدون احمدي (زنجان و طارم)، عزيزي و اكبر رنجبرزاده (اسدآباد) به رئيسجمهور محترم در خصوص لزوم رسيدگي به مشكلات اداري خانوادههاي شهداي حمله تروريستي مجلس.
ـ آقاي شهرام كوسهغراوي (مينودشت، كلاله، مراوهتپه و گاليكش) به وزير راه و شهرسازي در خصوص تسريع در اجراي آزادراه مينودشت ـ گاليكش ـ كلاله ـ گليداغ به آشخانه.
ـ خانمها: زهرا سعيديمباركه (مباركه)، سميه محمودي (شهرضا و دهاقان) و ناهيد تاجالدين (اصفهان) به رئيسجمهور محترم در خصوص دستور رسيدگي ويژه به وضعيت بازنشستگان زحمتكش فولاد در دريافت حقوق بهحقه خود.
ـ آقاي فريدون احمدي (زنجان و طارم) به وزير امور اقتصادي و دارايي در خصوص لزوم پرداخت حقوق كاركنان نيروهاي مسلح در موعد مقرر.

علی مطهری
خيلي ممنون، كافي است. خانم ذوالقدر بفرماييد كه ديگر جلسه را ختم كنيم.

سیده فاطمه ذوالقدر
تذکر متفرقه
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام و تشكر از هيأترئيسه. تذكري كه ميخواهم بگويم به وزير محترم دادگستري در خصوص لغو دستورالعمل شماره (45917) مورخ 19/3/1393 وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي مبني بر منع اخراج زنان كارگر تا پايان دوسالگي شيرخوارگي فرزندان آنها ميباشد. بر اساس اصل (21) قانون اساسي دولت موظف است «حقوق زن را در تمام جهات با رعايت موازين اسلامي تضمين نمايد» و به استناد اين اصل موظف است زمينههاي مساعد براي رشد شخصيت زن و احياي حقوق مادي و معنوي او را ايجاد نمايد و حمايت مادران بهخصوص در دوران بارداري و حضانت فرزند و حمايت از كودكان بيسرپرست را اعمال نمايد. لذا لغو دستورالعمل وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي در خصوص اخراج زنان كارگر تا پايان دوسالگي فرزندان آنها به استناد اصل (21) قانون اساسي و همچنين مغايرت با مواد (27)، (105) و (107) قانون كار ميباشد و از سوي ديگر با عنايت به سياستهاي كلي جمعيت ابلاغي مقام معظم رهبري مبني بر تخصيص تسهيلات مناسب براي مادران بهويژه در دوران بارداري و شيردهي، لذا درخواست ميشود بازنگري مجدد در لغو اين دستورالعمل بشود، تشكر ميكنم.

علی مطهری
11
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

علی مطهری
جلسه بعدي ما ساعت (8) صبح فردا سهشنبه هفتم شهريورماه 1396 است. دستور جلسه ادامه دستور هفتگي است. پايان جلسه را اعلام ميكنيم.