1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

مسعود پزشکیان
بسم الله الرحمن الرحيم
جلسه با حضور 195 نفر رسمی است. دستور جلسه را اعلام بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحيم
دستور جلسه يكصد و سي و هفتم روز سهشنبه هفتم شهريورماه 1396 هجريشمسي مطابق با هفتم ذيالحجه 1438 هجريقمري:
1 ـ گزارش كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي در مورد لايحه تشكيل سازمان صنايع دريايي نيروهاي مسلح.
2 ـ گزارش كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي در مورد روند اجراي برجام.
3 ـ گزارش كميسيون كشاورزي، آب و منابع طبيعي در مورد لايحه موافقتنامه همكاري در زمينه حفظ نباتات و قرنطينه گياهي بين دولت جمهوري اسلامي ايران و دولت جمهوري آذربايجان.
4 ـ گزارش كميسيون اقتصادي در مورد لايحه موافقتنامه همكاريهاي اقتصادي بين دولت جمهوري اسلامي ايران و دولت جمهوري اسلووني.
5 ـ گزارش كميسيون صنايع و معادن مبني بر تصويب تقاضاي تحقيق و تفحص از صدور مجوز واگذاري معادن و نظارت بر برداشت از منابع معدني و وصول و هزينهكرد حقوق دولتي در استانهاي همدان، مركزي، كرمان، يزد و آذربايجانغربي و ساير استانهاي داراي منابع معدني.
6 ـ انتخاب يك نفر از اعضاي هر يك از كميسيونهاي بهداشت و درمان، اجتماعي و برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شوراي اسلامي به عنوان ناظر در شوراي عالي سلامت و امنيت غذايي.
7 ـ گزارش كميسيون فرهنگي در مورد طرح ترويج كتابت قرآن كريم به رسمالخط مفاخر ملي.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

مسعود پزشکیان

احمد ابوالقاسمی
(آيات 157 ـ 153 از سوره مبارکه «بقره» توسط قاری محترم آقای احمد ابوالقاسمي تلاوت گرديد)
اعوذ بالله من الشيطان الرجيم ـ بسم الله الرحمن الرحيم
يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اسْتَعِينُوا بِالصَّبْرِ وَ الصَّلاةِ إِنَّ اللَّهَ مَعَ الصَّابِرِينَ * وَ لا تَقُولُوا لِمَنْ يُقْتَلُ فِي سَبِيلِ اللَّهِ أَمْواتٌ بَلْ أَحْياءٌ وَ لكِنْ لا تَشْعُرُونَ * وَ لَنَبْلُوَنَّكُمْ بِشَيْءٍ مِنَ الْخَوْفِ وَ الْجُوعِ وَ نَقْصٍ مِنَ الْأَمْوالِ وَ الْأَنْفُسِ وَ الثَّمَراتِ وَ بَشِّرِ الصَّابِرِينَ * الَّذِينَ إِذا أَصابَتْهُمْ مُصِيبَةٌ قالُوا إِنَّا لِلَّهِ وَ إِنَّا إِلَيْهِ راجِعُونَ * أُولئِكَ عَلَيْهِمْ صَلَواتٌ مِنْ رَبِّهِمْ وَ رَحْمَةٌ وَ أُولئِكَ هُمُ الْمُهْتَدُونَ *
(صدق الله العلی العظيم ـ حضار صلوات فرستادند)

مسعود پزشکیان
جزاك الله انشاءالله، از قاري محترم جناب آقاي احمد ابوالقاسمي تشکر میکنیم، ترجمه آيات را بفرماييد.

محمدحسین فرهنگی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«اي كساني كه ايمان آوردهايد از شكيبايي و نماز ياري جوييد و بدانيد كه خداوند با شكيبايان است و كساني را كه در راه خدا كشته ميشوند مرده نخوانيد بلكه زندهاند ولي شما نميدانيد و بيگمان شما را با گونهاي از قبيل ترس، گرسنگي، كاهش در اموال و جانها و محصولات ميآزماييم و شكيبايان را مژده ده. همانان كه چون مصيبتي به آنان برسد ميگويند ما ازآنِ خداييم و به سوي او باز ميگرديم. درودهاي پروردگارشان و رحمت او بر آنان باد آنانند كه راهيافتگانند». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ. (حضار صلوات فرستادند).
تأخيركنندگان جلسه علني امروز آقايان: احمد اناركيمحمدي، عباس پاپيزادهبالنگان، علي جليلي، محمد دامادي، قاسم ساعدي، رضا عليزاده، فرهاد فلاحتي، كورش كرمپورحقيقي، حسن لطفي، الهيار ملكشاهي و قاسم ميرزائينيكو و خانم فاطمه سعيدي.

مسعود پزشکیان
3
تصویب کلیات لایحه تشکیل سازمان صنایع دریایی نیروهای مسلح

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام و ادب خدمت همكاران گرامي. دستور اول گزارش كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي در مورد لايحه تشكيل سازمان صنايع دريايي نيروهاي مسلح است. ضمن دعوت از جناب آقاي دكتر نقويحسيني، جناب آقاي دكتر وكيلي! موافقين و مخالفين در كليات را بفرماييد.

محمد علی وکیلی
بسم الله الرحمن الرحيم
مخالفين: جناب آقاي ملكي، جناب آقاي صباغيان و جناب آقاي لاهوتي. موافقين جناب آقاي مقدسي، جناب آقاي بدري و جناب آقاي يوسفنژاد.

سیدحسین نقوی حسینی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام و ادب محضر همكاران محترم، ملت عزيز ايران، عرض تسليت شهادت امام محمدباقر (عليهالسلام) محضر همه شيعيان و گراميداشت هفته دولت، ياد و خاطره شهيد رجايي و شهيد باهنر دو الگوي مديريت نظام اسلامي.
گزارش كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي به مجلس شوراي اسلامي
لايحه تشكيل سازمان صنايع دريايي نيروهاي مسلح به شماره چاپ (100) كه به اين كميسيون به عنوان كميسيون اصلي ارجاع شده بود در جلسه مورخ 2/9/95 با حضور كارشناسان دستگاههاي ذيربط مورد بحث و بررسي قرار گرفت و با اصلاحاتي به شرح ذيل به تصويب رسيد.
اينك گزارش آن در اجراي ماده (147) قانون آييننامه داخلي به مجلس شوراي اسلامي تقديم ميشود.
ضمناً گزارش كميسيون اقتصادی تا تاريخ ارسال این گزارش واصل نشده است.
نايبرئيس كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي ـ كمال دهقانيفيروزآبادي
كميسيونهاي برنامه و بودجه، كميسيون اجتماعي و كميسيون صنايع و معادن هم لايحه را به تصويب رساندهاند.
همكاران محترم! همانطور كه مستحضر هستيد حضور در دريا امروز براي جمهوري اسلامي ايران به جهت صيانت از نظام جمهوري اسلامي و مرزهاي كشور اهميت بسيار زيادي دارد، اين لايحه است، دولت در شش ماده پيشنهاد داده، در اجراي ماده (4) قانون تشكيل وزارت دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح جمهوري اسلامي ايران مصوبه سال 98 با هدف انجام تحقيقات، طراحي، ساخت، توليد، خريد و فروش، پشتيباني در زمينه فناوريهاي مربوط به انواع شناورها و سازههاي دريايي جهت تأمين نيازمنديهاي دفاعي و ايجاد قابليتهاي بازدارندگي و استفاده بهينه از قابليتها و منابع مازاد براي ارائه خدمات اين لايحه ارائه شده است. انشاءالله دوستان رأي بدهند تا كليه اموال و سازمانها و واحدهاي زيرمجموعه وزارت دفاع و نيروهاي مسلح كه در حوزه دريايي فعاليت ميكنند تحت اين سازمان به فعاليتهاي خودشان ادامه بدهند.
اساسنامه سازمان توسط وزارت دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح با همكاري ستاد كل نيروهاي مسلح تهيه و به تصويب هيأت وزيران خواهد رسيد. انشاءالله يك رأي قاطع بدهيد تا اين سازمان تشكيل شود و وزارت دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح در حوزه دريايي بتوانند اهداف خودشان را در حوزههاي مختلف دنبال كنند. والسلام عليكم و رحمه الله

مسعود پزشکیان

محمد علی وکیلی
جناب آقاي ملكي مخالف هستند، بفرماييد.

ولی ملکی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
ضمن تقدير و تشكر از هيأترئيسه و همكاران محترم و كميسيون امنيت ملي كه نسبت به تنظيم اين گزارش زحمت كشيدند. بحثي كه وجود دارد هدف، هدف مقدسي است، هدف بازدارندگي و تأمين نيازمنديهاي دفاعي نيروهاي مسلح ميباشد و بسيار امر خوب و مباركي است كه در ماده (1) به آن اشاره شده است. منتها من در چند تا از موادش مواردي را ديدم كه هم ابهام دارد و هم جاي ايراد براي آن وجود دارد كه اميدواريم مد نظر قرار بگيرد.
ببينيد! در ماده (2) نوشته شده: «سازمان داراي شخصيت حقوقي مستقل ميباشد» ليكن به صورت دولتي اداره ميشود. از طرفي ما بر اساس استانداردهاي روز دنيا ميخواهيم صنايع دريايي را توليد كنيم و با دنيا هم به رقابت بپردازيم. اهداف صادراتي براي آن مترتب است و استفاده از ظرفيتهاي بخش خصوصي را اينجا مطرح كردهاند. معمولاً در بخشهايي كه به صورت دولتي اداره ميشود استفاده از ظرفيت بخش خصوصي به آن معني واقعي كلمه تحقق پيدا نميكند و باعث ميشود كه ما نتوانيم متناسب با تكنولوژيهاي روز دنيا حركت كنيم. اينجا اين ابهام و ايراد وجود دارد، يا در همين ماده (2) نوشته كه سازمان و شركتهاي وابسته به آن از شمول قانون محاسبات عمومي كشور مسثتني هستند. طبيعي است كه در اينجا استثنا قائل شدن هم از بُعد نظارتي و هم از بُعد انجام بهينه كارها ايراد وارد ميكند، چراكه قانون محاسبات عمومي كشور براي همه سازمانها تسري پيدا ميكند و چون اين به صورت يك سازمان مستقل مطرح ميشود باور من اين است كه سازمان بايد پاسخگو باشد.
وقتي كه شفافيت در عملكرد وجود دارد خيلي نياز نداريم كه اين را مستثني كنيم. براي ايجاد شفافيت بايد قانون محاسبات عمومي كشور در مورد سازمان تازهتأسيسي كه ميخواهيم با بخشهاي خصوصي همكاري كند و استانداردهايي را در سطح دنيا ارائه بدهد بايد تحت نظر آنها قرار بگيرد، مگر در مواردي كه فعاليتهاي محرمانهاي وجود دارد، باز آن بايد مجاري قانوني خودش را طي كند. من اين قسمت را ايراد ميبينم، اميدوارم با توضيح موافقين يا خود دولت، وزارت دفاع توضيح بدهند كه شايد به اقناع برسيم.
بعد در ماده (4): «درآمدهاي ناشي از فعاليتهاي نظامي سازمان، واحدها و شركتهاي وابسته آن براي نيروهاي مسلح و حقوق و مزاياي كاركنان تابع مقررات استخدامي نيروهاي مسلح از پرداخت ماليات معاف است ولي ماليات بر حقوق ساير كاركنان سازمان و ماليات بر درآمد فعاليتهاي سازمان و شركتهاي آن براي غير نيروهاي مسلح پس از واريز به خزانه در اختيار سازمان قرار ميگيرد». وقتي اسم «ساير كاركنان» ميآيد اگر كاركنان وابسته به سازمان است چرا تبعيض بايد باشد؟ اگر معافيت مالياتي وجود دارد چرا بين دو فردي كه هر دو در سازمان فعاليت ميكنند حالا يكي جزء نيروهاي مسلح است، يكي يك كادر رسمي است اما نيروي مسلح تلقي نميشود. شما دقت كنيد، نوشته: «شركتهاي وابسته آن براي نيروهاي مسلح و حقوق و مزاياي كاركنان تابع مقررات استخدامي نيروهاي مسلح از پرداخت ماليات معاف است ولي ماليات بر حقوق ساير كاركنان سازمان»، (اميرآباديفراهاني ـ آقاي ملكي خيلي ممنون، وقتتان تمام است، متشكريم) معمولاً در اينجا نوشتهاند كه بايد ماليات بپردازند و معافيت وجود ندارد. اين تبعيض آشكار است. اميدوارم انشاءالله به اين مسائل توجه شود تا به آن هدف غايي و بهينهاي كه در اينجا داريم برسيم، تشكر.

مسعود پزشکیان

محمد علی وکیلی
جناب آقاي مقدسي موافق هستند، بفرماييد.

سیدمهدی مقدسی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض تسليت به مناسبت شهادت امام باقر (عليهالسلام) و عرض تبريك هفته دولت به همه دولتمردان و گراميداشت ياد و خاطره شهداي والامقام دولت به ويژه شهيدان رجايي و باهنر.
بنده به عنوان موافق اين لايحه چند مورد مهم را به استحضار شما همكاران ارجمند ميرسانم و انشاءالله مورد توجه قرار بگيرد. اولين مورد اينكه اين لايحه در راستاي تدابير مقام معظم رهبري تهيه شده و قبلاً هم گردش كاري براي توسعه و تقويت صنايع دريايي به شماره (24016) تنظيم شده است. يعني فرآيندي كه بايستي طي شود مقدماتي طي شده است.
جناب آقاي مهندس ملكي! ما در سال 81 در مجلس شوراي اسلامي قانون تشكيل سازمان صنايع هوايي در نيروهاي مسلح و در سال 84 قانون تشكيل سازمان هوا و فضا را تصويب كرديم و اينها نتايج ارزشمندي داشتند و در همين راستا اين مسير دارد طي ميشود. سازمان صنايع دريايي نيروهاي مسلح با انتزاع صنايع مرتبط از ساير سازمانها جدا ميشود، بار جديدي تحميل نميشود. همكاران اين نكته را توجه كنند آنچه كه در سازمان صنايع دفاع، سازمان هوا و فضا و دانشكده مالكاشتر مرتبط با سازمان صنايع دريايي خواهد بود جدا ميشود، انتزاع پيدا ميكند و بعد ادغام ميشود، از ادغام اينها اين سازمان شكل ميگيرد.
آنچه كه به عنوان هدفگذاري سازمان صنايع دريايي است ايجاد قابليتهاي لازم براي بازدارندگي در حوزه دريا، تأمين نيازها و موارد خاصي كه مد نظر نيروهاي مسلح در حوزه دريا است. عزيزان! مطلع هستيد ما حدود (5000) كيلومتر ساحل داريم.
بحث بعدي در خصوص شناورهاي سطحي، زيرسطحي و اثرسطحي، تندروها، سامانههاي قواي محركه و سامانههاي موشكي ساحل به دريا، صنايع زيرآبي و كنترل آتش دريايي و همچنين در كنارش بحث تجهيز و تعمير شناورها مطرح است. ما براي ساماندهي اينها نياز به يك سازمان داريم و نيروهاي مسلح به دنبال اين هستند كه همچون سازمان هوا و فضا بيايند و سازمان صنايع دريايي را شكل بدهند. البته عزيزان دقت كنند، رويكردي كه براي تشكيل اين سازمان است از طريق آيندهپژوهي است، تحقيق و طراحي، ساخت، توليد، تعمير، تأمين و تجهيز است. بنابراين در بحث فناوريهاي بومي اين توجه صورت گرفته، آزمايشهاي عملياتي صورت گرفته و خدمات پشتيباني هم در اين مأموريتها مد نظر است.
عزيزان توجه كنند كه سازمان دريايي از ظرفيت بخش غيردولتي استفاده ميكند. مخاطب من جناب آقاي دكتر ملكي است كه فرمودند سازمان دولتي حتماً و حتماً با توجه به لايحهاي كه تهيه شده استفاده از بخش خصوصي مد نظر است و بنده هم به عنوان ناظر مجلس در شوراي عالي صنايع دريايي، شوراي عالي در تاريخ 2/5/96 مصوباتي را داشت كه يكي از اين موضوعات استفاده از بخش خصوصي در تقويت صنايع دريايي به ويژه در حوزه نظامي است.
بحث بعدي اين است كه ما توجه به ساخت داخل را مد نظر داريم و خوشبختانه كارگروهي براي ساماندهي ساخت داخل در حوزه ساخت شناورها تشكيل شده و نيروهاي مسلح هم در اين زمينه خودشان را هماهنگ ميدانند و عضو رسمي شوراي عالي صنايع دريايي هستند.
عنايت بفرماييد! بحثهايي كه ما به عنوان دلايل و ضرورتهاي تشكيل اين سازمان داريم. نقش دفاع دريايي در دكترين دفاعي كشور است، با وجود (5000) كيلومتر ساحلي كه ما داريم، تقويت ناوگان دريايي و تقويت طرح جامع نيروي دريايي. همكاران محترم ميدانند كه ما ظرفيت دريا را داريم و اقتصاد دريامحور را حتماً بايستي توجه كنيم، از اين ظرفيت استفاده كنيم. استانهاي ساحلي از مكران گرفته تا اروند انشاءالله بايد نقش خودشان را ايفا كنند. سازمان و دولت براي هر استاني يك نقشي را تعيين كند و به طور جامع ما از ظرفيت دريافت به نحو احسن استفاده كنيم. تمنا دارم كه عزيزان به اين لايحه رأي مثبت بدهند، چراكه تشكيل سازمان دريايي براي تقويت بنيه دريايي ما يك ضرورت است. نوع نگاه در تشكيل سازمان، اين سازمان را با استفاده از خدمات بخش خصوصي دارد طراحي ميكند و يقيناً يك اقدام مثبت و رو به جلو است. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

محمد علی وکیلی
متشكر، مخالف بعدي جناب آقاي صباغيان هستند، بفرماييد.

محمدرضا صباغیان بافقی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم و به نستعين
خدمت همه نمايندگان محترم و بزرگوار عرض سلام و ادب دارم. جناب آقاي پزشكيان! من قبل از مخالفت يك تذكري را عرض كنم، چون چندينبار ثبتنام كردم. در ارتباط با ماده (208) همينطور كه مستحضريد در دستور كار روز همه دوستان ثبتنام ميكنند، جدولش هم ايجاد شده، ولي متأسفانه به آن توجهي نميشود. مشكل اين است كه چون خيلي از عزيزان بحث نظارت و مشكلاتي را كه دارند مجبورند در قالب مخالفت يا اخطار مطرح كنند و بعضاً اخلال هم ايجاد ميكند. اگر محبت بفرماييد و اين دستور انجام شود فكر ميكنم كه براي ادامه و روند كار مجلس هم مؤثر باشد.
اما در ارتباط با لايحه تشكيل سازمان صنايع دريايي نيروهاي مسلح ابتدائاً بايد عرض كنم ما بايد از هر طرح و لايحهاي كه باعث تقويت نيروهاي مسلح و آمادگي دفاعي شود حمايت كنيم. در راستاي آيه شريف قرآن هست كه «واعدوا لهم ما استطعتم من قوه» اين لايحه هم همينطور كه در ماده (4) قانون تشكيلات وزارت دفاع آمده به منظور انجام تحقيقات، طراحي، ساخت و توليد در مورد انواع شناورها و سازههاي دريايي است و هدف آن هم تأمين نيازمنديهاي دفاعي، ايجاد بازدارندگي و استفاده بهينه از قابليتها و منابع مازاد محسوب شده است.
در كنار اين كار احساس ميشود كه يكسري اشكالات و ايرادتي به اين لايحه وارد است. در اين لايحه اهداف سازمان را خيلي گسترده و متنوع ذكر كرده، يكي اهداف كلي است كه همان بازدارندگي و تأمين نيازهاي دفاعي در حوزه انواع شناورها و سازههاي دريايي است. يكي هم اهداف تحقيقاتي است، شامل آيندهپژوهي، تحقيق و طراحي. احساس ميشود اهداف كلي كه بحث حاكميتي و جزء وظايف وزارت دفاع است با اهداف تحقيقاتي با هم ادغام شده كه اين خودش ميتواند در سازمان يك نوع درهمريختگي و بلاتكليفي ايجاد كند و برخلاف همان اصل (44) قانون اساسي و خصوصيسازي است.
ضمن اينكه ميدانيم اين اهداف و كارهايي كه سازمان ميخواهد انجام بدهد در وظايف خود وزارت دفاع است و خود وزارتخانه ميتواند اين كار را انجام بدهد. اينكه ما هر روز سازمانهاي جديدي ايجاد كنيم، دولت را برخلاف برنامههاي بالادستي توسعه بدهيم و بزرگ كنيم، اين نشان ميدهد كه تا به حال هم ما پاسخي نگرفتهايم. تقريباً ما خيري از تشكيل اين سازمانها نديديم و اين هم در همان راستا است. به جز اينكه ميآيد دولت را بزرگ ميكند، ساختمان بيشتر، تجهيزات بيشتر و نيروي بيشتري را ايجاد ميكند و همچنين بُعد نظارتي مجلس را هم غيرمستقيم و مستقيم ضعيف ميكند. بنابراين ما ميتوانيم همين كارهايي كه الان وزارت دفاع ميخواهد به عهده سازمان واگذار كند، بخش خصوصي كه در اين لايحه هم اعلام شده كه ميخواهيم اين كارها را در راستاي اصل (44) و خصوصيسازي انجام بدهيم، در صورتي كه خودشان ميگويند اين شركت دولتي است و به هيچ وجه در راستاي خصوصيسازي نيست، فقط بزرگ كردن دولت است و همچنين زمينه فساد را هم ايجاد ميكند. (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون) ضمن اينكه در اين لايحه هزينه ـ فايده اعلام نشده و مشخص نيست كه اين منابع مازادي كه ميگويند چه چيزي است، ساير مؤسساتي كه مطرح كردند كجا هست، چه مؤسساتي است، اگر شركتي هست سهام چيست، مديرانش چه كساني هستند، تركيب مجمع عمومياش چگونه است؟ (وكيلي ـ متشكر) احساس ميشود لايحه داده شده، خيلي هم خوب در قالب يك كار بسيار خوب و مقدس است، ولي خيلي از اشكالات و ايراداتي كه بايد نداشته باشد دارد و اين در آينده هم خود وزارت دفاع را تضعيف ميكند و به آن اهدافي هم كه ميخواهد نميرسد. والسلام عليكم و رحمه الله

محمد علی وکیلی
متشكر، موافق بعدي جناب آقاي بدري هستند، بفرماييد.

صدیف بدری
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام و ادب و احترام خدمت ملت بزرگ ايران اسلامي و شما نمايندگان محترم مجلس شوراي اسلامي. ياد و خاطره شهداي عزيز انقلاب اسلامي، دفاع مقدس، شهداي دولت شهيدان رجايي و باهنر و شهداي مدافعان حرم را گرامي ميداريم و شهادت امام محمدباقر (عليهالسلام) را عرض تسليت دارم.
همكاران محترم! قدرت، اقتدار، پيشرفت، امنيت و آرامش كشور در درجه اول مرهون ايثارگريهاي شهداي عزيز، جانبازان گرانقدر، آزادگان بزرگوار و خانوادههاي معظم آنان است و در درجه دوم در سايه توانمندي و اقتدار نيروهاي مسلح قدرتمند، دلاور و جهادگران و رزمندگان عزيز اسلام است. ما همگي قدردان رشادتها و ايثارگريهاي رزمندگان اسلام و نيروهاي مسلح عزيز كشور عزيزمان از جمله سپاه قهرمان، ارتش دلاور و نيروي انتظامي هميشه در صحنه هستيم و خواهيم بود.
براي دفاع از كيان ميهن عزيزمان و كمك به مظلومين جهان اسلام نيازمند تجهيز و بهروزرساني امكانات نيروهاي مسلح كشور در تمام حوزهها هستيم كه يكي از اركان مهم نيروهاي نظامي كه از اهميت ويژه و مهمي برخوردار است نيروي دريايي كشور است. براي مقابله با تهديدات دريايي دشمنان و مجهز شدن نيروي دريايي كشور به ادوات و تجهيزات پيشرفته و مدرن نيازمند ايجاد تشكيلات و سازمان تخصصي ميباشيم كه در آن سازمان برنامهريزي، مديريت، تحقيقات و ساخت تجهيزات دريايي به صورت كامل و تخصصي صورت گيرد كه دولت محترم با تدبير و موافقت مقام معظم رهبري نسبت به تشكيل سازمان دريايي نيروهاي مسلح اقدام ميكند.
بر اساس اطلاعات موجود، سازمان مذكور بر اساس مجوز أخذشده از مقام معظم رهبري از سال 1387 فعاليت خود را در وزارت دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح آغاز كرده است. بر اساس مجوز أخذشده از فرماندهي محترم كل قوا مقرر بوده تا اقدامات قانوني لازم براي تشكيل اين سازمان به انجام برسد. اهداف تشكيل اين سازمان بسيار گسترده است كه در مواردي به شرح زير به آن اشاره ميكنم:
1 ـ ايجاد قابليتهاي بازدارندگي و تأمين نيازمنديهاي دفاعي نيروهاي مسلح در حوزههاي شناور سطحي، زيرسطحي، اثرسطحي، تندروها، سامانههاي قواي محركه، سلاح زيرآبي، كنترل آتش دريايي، تجهيز و تسليح شناورها.
2 ـ آيندهپژوه، تحقيق، طراحي، ساخت، توليد، تأمين و بهينهسازي و همچنين ارائه خدماتي مانند ارائه خدمات پشتيباني مورد نياز بر اساس استانداردهاي روز و استفاده از ظرفيت بخش غيردولتي است. لذا براي حمايت از نيروهاي مسلح توانمند و قدرتمند كشورمان از همكاران محترم استدعا دارم پيرو موافقت مقام معظم رهبري دال بر ايجاد اين سازمان با رأي بالا براي تصويب اين لايحه نيروهاي نظامي كشورمان را پشتيباني كنيم تا شاهد پيشرفت روزافزون كشورمان باشيم.
ضمناً مخالفين محترم هم با كليت اين لايحه موافق بودند، فقط مطالب و بحثهايي در خصوص جزئيات داشتند كه در زمان بررسي آن قابل بحث و بررسي خواهد بود و كميسيونهاي صنايع و معادن، برنامه و بودجه و محاسبات و كميسيون اجتماعي هم با اين لايحه موافقت كردند. والسلامعليكم و رحمه الله

مسعود پزشکیان

محمد علی وکیلی
متشكرم، جناب آقاي لاهوتي مخالف هستند، بفرماييد.

مهرداد لاهوتی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
دوستان ببينيد! اين لايحهاي كه دولت تقديم كرد به نظر من داراي اشكالات فراواني هست. ما مخالف اين نيستيم و (نبايد) در كار سازمان صنايع دريايي نيروهاي مسلح و وزارت دفاع شرايطي را فراهم بكنيم كه نتواند در كار خود موفق بشود. همه ما بايد در جهت تقويت نيروهاي مسلح تلاش بكنيم.
اولاً در ماده (4) كه اشاره شد، الان وزارت دفاع به استناد همين ماده (4) دارد اين كارها را انجام ميدهد. قطعاً موفقيتهاي بزرگي در راستاي همين ماده (4) كه قانون اجازه داده اينها اداره بكنند داشتند. پس بنابراين ضرورتي وجود نداشته، اين يك موضوع.
نكته دوم؛ مغاير سياستهاي اصل (44) هست. دوستان ببينيد! ما قبول بكنيم كه سياستهاي ابلاغي اصل (44) از مسير اصلي خودش منحرف شده. اگر واقعاً همين انحراف و مسير غلطي را كه تا الان طي كرديم همينطور بخواهيم دوباره مجدداً دنبال بكنيم بحثي نيست، ولي واقعاً اگر مسير غلط طي شده را قصد و بنا داريم كه اصلاح بكنيم اينجا راهش اين نيست. ما بخش خصوصي را بايد به حساب بياوريم، بخش خصوصي را بايد بازي بگيريم، بخش خصوصي را بايد وارد ميدان بكنيم. واقعاً اين با روح سياستهاي كلي اصل (44) مغاير هست. باز هم با قانون برنامه ششم مغايرت دارد.
نكته ديگر؛ ما يكجا آورديم خارج از قانون محاسبات عمومي، دوستان ببينيد! «خارج از قانون محاسبات عمومي» يعني چه؟ يعني فرار از حسابرسي. دوستان، سخنگوي محترم كميسيون امنيت ملي بنده را قانع بكنند. خارج از قانون محاسبات عمومي را براي من تفسير بكنند يعني چه؟ براي همكاران ما در مجلس تفسير بكنند. من اينطور ميفهمم كه خارج از قانون محاسبات عمومي يعني فرار از حسابرسي، آن هم براي نيروهاي مسلح، نيروهايي كه امروز به درستي در قلوب مردم جاي دارند. امروز اميد مردم به آنها هست. واقعاً به نظر من اين برازنده نيست كه ما بياييم در اينجا خارج از قانون محاسبات عمومي، يعني فرار از حسابرسي را براي اين دوستان درج بكنيم.
نكته ديگر؛ باز هم در يك جاي ديگر آمده «آييننامه مالي و استخدامي خاص»، يعني چه؟ آييننامه مالي و استخدامي خاص يعني چه؟ دوستان! هر جايي كه ما اجازه آييننامه مالي و استخدامي خاص داديم براي كشور ايجاد مشكل كرديم. دقت بفرماييد! برويد بررسي بكنيد، هرجايي كه ما اجازه آييننامه مالي استخدامي خاص داديم الان همانجا ما دچار مشكل هستيم. بنابراين بالاي (50)، (60) درصد من حاضر هستم آمار آنها را تقديم شما بزرگواران بكنم. اين هم اشكالي هست كه واقعاً مشكل دارد.
باز يك جاي ديگر آمده «ايجاد شهركهاي صنعتي» جناب آقاي دكتر نقوي! گوش بدهيد، واقعاً من اين را از جنابعالي انتظار دارم كه در فرمايش خودتان ما را قانع بكنيد. آمده «ايجاد شهركهاي صنعتي و خدماتي وابسته» بعد شركت شهركهاي صنعتي اين وسط چهكاره است؟ حتي شما در سياستهاي اصل (44) داريد كه خود شركتهاي شهركهاي صنعتي را بايد به بخش خصوصي واگذار بكنيم. اينجا حتي شما بخش خصوصي كه پيشكش، آن را كنار گذاشتيد، اما شركت شهركهاي صنعتي كه فلسفه وجودي آن در كشور براي ايجاد شهركهاي صنعتي هست را هم كنار گذاشتيد. آمديد گفتيد اين سازمان براي خودش بيايد شركت شهركهاي صنعتي ايجاد بكند. (رنجبرزاده ـ جمعبندي بفرماييد) واقعاً من نميدانم، اصلاً من نميفهمم يعني چه.
نكته آخري هم كه عرض ميكنم معافيتهاي مالياتي است. واقعاً من قبول دارم اگر نيروهاي مسلح نياز به اعتبار دارند، من بارها از پشت همين ميكروفون داد زدم، فرياد زدم ما بالاترين كمك مالي را بايد به نيروهاي مسلح بكنيم. اگر امروز امنيتي داريم، اگر واقعاً در اين اوضاع نابسامان منطقه كشور ايران مثل درخت تنومند استوار ايستاده واقعاً كوچكترين نا امني را ما در اين كشور احساس نميكنيم به بركت فداكاري نيروهاي مسلح است. ما بايد كمك بكنيم (وكيلي ـ متشكرم) اما نه از طريق معافيت مالياتي. دوستان عنايت بفرماييد! ما همينطور اينقدر قانون معافيت مالياتي ميآوريم ولي از جاي ديگر هرطور كه دل ما بخواهد به توليدكننده فشار وارد ميكنيم.
من ديروز خدمت جناب آقاي دكتر لاريجاني رسيدم، آنجا خدمت جناب آقاي دكتر عرض كردم اين ماليات بر ارزش افزوده واقعاً امروز در كشور ما (نايبرئيس ـ خيلي ممنون آقاي لاهوتي وقتتان تمام است)، (آقاي دكتر پزشكيان چشم، اطاعت امر) ماليات بر ارزش افزوده كه از توليدكننده در لايههاي مختلف داريم ميگيريم آثارش همين است. اينقدر ما معافيتهاي مالياتي در كشور ايجاد كرديم، مجبوريم آنجا خلاف قانون عمل بكنيم. جناب آقاي دكتر پزشكيان! من پيشنهاد ميكنم اين را تدبير بكنيد يك بار ديگر به كميسيون برگردد اشكالاتي كه عرض كردم اصلاح بشود، متشكرم.

مسعود پزشکیان
متشكرم، اخطار را بفرماييد.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي قاضيپور بفرماييد.

نادر قاضی پور
اخطار
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام محضر نيروهاي مسلح، بهخصوص برادران عزيز نيروي دريايي نظام مقدس جمهوري، ارتش و سپاه. اخطار من اصل (55) قانون اساسي است. آقاي پزشكيان! «ديوان محاسبات به كليه حسابهاي وزارتخانهها، مؤسسات، شركتهاي دولتي و ساير دستگاههايي كه به نحوي از انحاء از بودجه كل كشور استفاده ميكنند به ترتيبي كه قانون مقرر ميدارد رسيدگي يا حسابرسي مينمايد». آقاي پزشكيان! در اين لايحه دولت در مادهاي آورده بودند «آييننامه به تصويب هيأت وزيران» كميسيون عزيز آن را حذف كرده نوشته «تابع قانون تجارت» شما با يك كلمه تمام اموال دولتي را خصوصي ميكنيد، آيا اين درست است؟
در تبصره ماده (1) نوشته «اجراي سياستهاي كلي اصل (44) قانون اساسي» همكاران، دوستان عزيز! اينجا خلاف قانون است. اگر اين شركت دولتي است ما دست آنها را ميبوسيم. بايد دولتي باشد، تابع قوانين دولت باشد. آقاي قاضيزاده! اصل (55) بايد اينجا قيد بشود. همكار ما آقاي لاهوتي (10) بار تكرار كردند، اين خلاف چند اصل قانون اساسي است. ما با لايحه دولت كه آورده به پيشنهاد وزارت دفاع و تصويب هيأت وزيران با نظر وزير محترم امور اقتصادي و دارايي اين كار انجام بشود موافق هستيم، اين خلاف چند اصل قانون اساسي است.
آقاي پزشكيان! ارتشيان، نيروي دريايي سپاه و ارتش عزيز ما هستند، ما مديون زحمات آنها هستيم، ولي ما نميخواهيم اموال اين عزيزان را به دست چند نفر بسپاريم كه هيچ نظارتي از سوي دولت و مجلس نداشته باشد. اگر به اين روال تصويب بشود، تابع قانون تجارت باشد، از نظارت مجلس خارج بشود. آقاي فرهنگي! حضرتعالي هم كه قانونمدار هستيد نگاه كنيد «آييننامه هيأت وزيران» حذف شده، «قانون تجارت» جايگزين شده. اصل (75) شركتها و مؤسسات دولتي تابع اساسنامه قانون هستند، فقط در موارد سكوت اساسنامه تابع قانون تجارت هستند، اين خلاف خواهد شد، راه فرار خواهد شد (كاتب ـ متشكرم) تا مجلس و دولت و خود وزارت دفاع هم نتواند نظارت كند. والسلام عليكم و رحمه الله

مسعود پزشکیان
خيلي ممنون، چون مورد مربوط به جزئيات است حالا به جزئيات رسيديم بحث ميكنيم. فعلاً بحث كليات است، در كليات رأيگيري انجام بگيرد تا تصميم بگيريم. الان اشكالات زيادي به اين لايحه وارد است، ما تصميمي در هيأترئيسه گرفتيم كه دوشوري ميكنيم كه انشاءالله برسيم.

محمد علی وکیلی

مسعود پزشکیان

محمد علی وکیلی
موافق آخر جناب آقاي يوسفنژاد هستند، بفرماييد.

علی اصغر یوسف نژاد
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
اولاً من تسليت ميگويم به مناسبت امروز كه امام محمد باقر شهادتشان است و گراميداشت هفته دولت، شهيد باهنر و شهيد رجايي كه اسوه مديران انقلابي هستند. نقطهنظرات مخالفين محترم را شنيديم، استدعا دارم كه توجه بفرماييد در مرداد سال 68 قانون تشكيل وزارت دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح شكل گرفته، اين قانون تصويب شده. مأموريتهايي را هم براي وزارت دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح مشخص كرده و در بندهاي مختلف ابلاغ كرده. ساخت و توليد اقلام مورد نياز نيروهاي مسلح، انجام امور تحقيقات صنعتي، افزايش امكانات تكنولوژي صنعتي، صنايع مربوطه و نوسازي و بازسازي و تعميرات وسايل و تجهيزات يكي از مأموريتهاي مهمي است كه در آن قانون مشخص شده.
در اين راستا بعضي از سازمانها و نهادها در حال انجام وظيفه بودند، سازمان صنايع دفاع، سازمان صنايع هوا فضا، دانشگاه مالكاشتر در حال فعاليت بودند. اتفاقاً يك تدبير درستي انجام شده كه با ادغام آنها و تجميع اين فعاليتها قابليتهاي بازدارندگي و تأمين نيازمنديهاي دفاع در يك راستاي مأموريتي جديد قرار گرفته، دولت هم به درستي اين را انجام داده و در سال 93 تقديم مجلس كرده. متأسفانه مراحلي در مجلس قبل انجام شده، به هر حال موفق نشدند، دوباره بعد از سه سال، بيش از سه سال اين دوباره در دستور كار قرار گرفته.
دغدغههاي مخالفين محترم هم در بعضي از مواقع درست است و بعضي از مواقع هم انشاءالله سخنگوي محترم كميسيون امنيت ملي توضيح خواهند داد كه بسياري از ديدگاههايي كه دارند در خود قانون آمده و شايد ابهام وجود ندارد، ازجمله اينكه ميفرمايند بار مالي دارد، لايحه را دولت آورده، دارد از امكانات خود وزارت دفاع استفاده ميكند، بار جديدي ايجاد نميكند، سازمان جديدي ايجاد نميكند. اين سازمان به صورت غيررسمي در شقوق مختلف به صورت سازمان صنايع دفاع، به صورت سازمان هوا فضا، به صورت دانشگاه مالكاشتر درحال فعاليت هست، اتفاقاً با ادغام آنها بار مالي كمتري ايجاد ميشود، سازمان منسجمتر و متحدتر ميشود.
هيچ وقت مخالف با اصل (44) قانون اساسي نيست، اتفاقاً در اينجا در يكي از مأموريتها گفته كه از بخش خصوصي استفاده بكند. از توان و ظرفيت بخش خصوصي استفاده بكند، اين را خود شوراي عالي صنايع دريايي هم تصويب كرده كه از بخش غيردولتي و از بخش خصوصي در انجام مأموريتها استفاده بكند.
اگر ما ميخواهيم از (5000) كيلومتر ساحل خودمان استفاده بكنيم بايد به صنعت دريا، به اقتصاد دريايي توجه بكنيم و اين يكي از كارهاي بسيار مهم و اساسي است كه ميتواند با كاهش هزينهها، افزايش درآمدها به توسعه بخش صنعت، به توسعه بخش صنايع دريايي كمك بكند. ميفرمايند كه آيا شهرك صنعتي ويژه داريم؟ بله، شهرك صنعتي موضوعي ويژه خاص مربوط به مسائل مختلف وجود دارد، هيچوقت مقابل و متضاد با مأموريتهاي شهركهاي صنعتي نيست، اتفاقاً در راستاي تأمين سياستهاي صنايع مربوط به شهركهاي صنعتي است.
بنابراين اگر ميخواهيم از اين ظرفيت استفاده كنيم، اگر ميخواهيم ناوگان دريايي خود را تقويت بكنيم، اگر ميخواهيم نيازهاي دفاعي نيروهاي مسلح را تأمين بكنيم، اگر ميخواهيم به اهداف خود در صنايع دريايي برسيم از ظرفيتهاي بخش خصوصي استفاده بكنيم تشكيل چنين سازماني ضروري است. عرض كردم كه از سال 93 در نوبت است كه در مجلس تصويب بشود و دير شده و اگر اين تصويب بشود بسياري از مسائل و مشكلات حل ميشود. چون دولت اين را به صورت لايحه داده هيچوقت با سياستهاي كلي صنايع دريايي كه با تدبير مقام معظم رهبري، فرماندهي معظم كل قوا در خصوص راهبردهاي توسعهاي و تقويت صنايع دريايي كه ايشان اشاره كردند و مشخص شده عدم سازگاري ندارد.
من فكر ميكنم اين يك وظيفه و تكليف مشخص است، كميسيون امنيت ملي هم به درستي بعضي از موارد را تغيير داده و اگر دوستان ما در جزئيات، مسائل و مواردي را پيشبيني كردند پيشنهاد بدهند بررسي بشود. اين نقش دفاعي دريايي در ارتباط با مسائل مختلف صنعتي، تقويت ناوگانهاي دريايي در شمال، در جنوب، در درياي خزر، در خليج هميشه فارس و تأمين تسليحات و تجهيزات تخصصي در اين موضوع آمده، اگر سازمان بشود از آن سينرژي و از آن ظرفيتهاي بخشهاي مختلف استفاده ميكند و ميتواند مأموريت و مسئوليت خود را به درستي انجام بدهد.
فرمودند آييننامه خاص، چون سازمان هست، چون در ماده (2) مشخص كرده كه شخصيت حقوقي مستقل دارد اتفاقاً بايد آييننامه خاص داشته باشد و ويژه باشد و از قانون محاسبات عمومي كه اشاره كرده «بهاستثناء ماده (31)» تبعيت نكند، بهخاطر اينكه بتواند چابك بشود، مؤثرتر باشد و واقعبينانهتر بشود. در آن چيزي كه قانون تصويب كرده بتواند بهتر استفاده بكند. من اميدوار هستم كه نمايندگان محترم، همكاران عزيز ما با رأي بالا به اين مأموريت جديد تشكيل سازمان صنايع دريايي نيروهاي مسلح جنبه قانوني و تقويتي ببخشند و نشان بدهند كه مجلس نسبت به چنين مسألهاي حساسيت مثبت دارد و در كنار دولت و نيروهاي مسلح و در اجراي قانون تشكيل وزارت دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح براي تحقيقات، طراحي، ساخت، توليد، خريد و فروش، پشتيباني و كليه مأموريتهايي كه در اين ارتباط متصور است در كنار نيروهاي مسلح است، ممنون و متشكرم.

مسعود پزشکیان

رضا طلایی نیک
سلام عليكم و رحمه الله ـ بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض تسليت سالروز شهادت امام باقرالعلوم (عليهالسلام) و تبريك سلسله پيروزيهاي برجسته جبهه مقاومت. تشكر ميكنم از مخالفين و موافقين محترم كه به دقت و با عنايت به ابعاد گوناگون اين لايحه پرداختند، اجازه ميخواهم يك توضيح مناسبي از سابقه اين موضوع عرض كنم.
دكترين دفاعي جمهوري اسلامي ايران متناسب با موقعيت سرزميني و ژئواستراتژيكي جمهوري اسلامي ايران و برآورد تهديدات متنوعي كه وجود دارد و بر اساس ظرفيتهاي راهبردي و قابليتهاي ملي و فراملي تعيين ميشود. بر اساس اين دكترين ما بايد هم دفاع همهجانبه داشته باشيم و هم بايد دفاع متوازن داشته باشيم. يعني موقعيت ايران بهگونهاي است كه هم دفاع زميني، هم دفاع هوايي و هم دفاع دريايي و هم در دفاع در حوزه هوا فضا، يعني دفاع موشكي بايد به صورت متناسب با تهديدات و ارتقاي قدرت بازدارندگي تنظيم بشود.
بر اين اساس ساختار و مأموريت و سازمان نيروهاي مسلح شكل گرفته. به طور مثال در اين موضوع خاص نيروي دريايي ارتش جمهوري اسلامي ايران در درياي عمان، در آبهاي سرزميني و فراسرزميني مثل اقيانوس هند مأموريتهاي تعريفشدهاي دارد. نيروي دريايي سپاه پاسداران انقلاب اسلامي در خليج فارس مأموريتهاي مشخصي دارد. ما يك مزيتهاي ژئواستراتژيكي ويژهاي داريم، مثل تنگه هرمز كه اين ميتواند يك نقطه مزيت استراتژيكي براي ما براي دفاع از محدودههاي سرزمينهاي آبي و ساحلي ما باشد. از اين جهت متناسب با اين ساختار بايد صنعت دفاعي هم خودش را تطبيق بدهد، يعني ما در تأمين تسليحات و تجهيزات تخصصي براي بخشهاي نيروهاي دريايي، هوايي و زميني و نيروي هوا فضاي سپاه كه نيروي موشكي است بايد سازمان ما تناسب داشته باشد. بر همين اساس سال 1381 مجلس شوراي اسلامي قانوني را تصويب كرد كه صنايع هوايي از صنايع دفاع كه زمينپايه بود، يعني عمدتاً مربوط به محور قدرت نيروي زميني بود جدا شد و يك سازمان مستقلي شد. در سال 1384 مشابه اين قانون صنايع هوايي قانون صنايع هوا فضا در مجلس براي وزارت دفاع تصويب شد. يعني بخش موشكي بهخاطر تخصصي بودن و اولويت استراتژيكي كه داشت از صنايع دفاع جدا شد، با ادغام شركتهاي آن صنايع هوا فضا شد كه خوشبختانه امروز ما جزء قدرتهاي برتر موشكي هستيم.
اين لايحه در همين راستا است، يعني بخش دريايي هم با گردش كار و تدبيري كه اتخاذ شد فرمانده معظم كل قوا ابلاغ فرمودند بنا به ضرورت و نوع تهديدات و اهميت استراتژيكي كه دفاع دريايي براي ما دارد صنايع دريايي بايد به صورت تخصصي و سعي بشود از ظرفيت نيروي دريايي ارتش و سپاه در اين صنعت و از ظرفيتهاي بخش خصوصي هم استفاده بشود. اين لايحه بر همين اساس يك سال در دولت بررسي شد، بنده در تمام كميسيونهاي آن حضور داشتم، با دقت نظرات همه بخشهاي لشكري و كشوري تأمين شد در مجلس آمد، در مجلس هم چهار كميسيون اين لايحه را با دقت بررسي كردند، كميسيون برنامه و بودجه، كميسيون اجتماعي، كميسيون صنايع و كميسيون اصلي امنيت ملي و تصويب كردند. من عرض بكنم، قرار نيست كه چيز جديد تشكيل بشود، ما شركتها و واحدهايي داشتيم در حوزه صنايع دريايي كار ميكردند، امير دريادار رستگار رئيس اين سازمان كه به طور موقت شكل گرفته با مجوز فرماندهي معظم كل قوا اينجا حضور دارند. اينها ادغام شده، در واقع كم شده. ما داريم بهينهسازي ميكنيم، ما نميخواهيم يك تشكيلات جديد ايجاد كنيم. ماده (3) لايحه را ملاحظه كنيد، يك اشكالي هم در عنوان لايحه و در ماده (3) بود كه كميسيون محترم امنيت ملي تقديم هيأترئيسه كردند كه در واقع اين از ادغام شركتها تشكيل ميشود، به هيچوجه توسعه تشكيلات و سازمان نيست، مغاير با هيچكدام از سياستها و قوانين هم نيست.
نكته ديگر اين است كه الان اين سازمان هفت گروه صنعتي را تحت پوشش دارد، يعني شناورهاي سطحي، شناورهاي تندرو، شناورهاي اثرسطحي، شناورهاي زيرسطحي، توليد سلاح، توليد قواي محركه دريايي و سامانهها و تجهيزات فراساحل را اين سازمان انجام ميدهد كه من يك اطلاعات مختصري عرض بكنم؛ تاكنون (176) فروند در اين چند سالي كه از ادغام اين شركت و اين صنعت پا گرفته اين سازمان توانسته (176) شناور طراحي بكند و بسازد. ما در صنعت دريايي به خودكفايي رسيديم، يعني برعكس بخش غيرنظامي كه خيلي از شناورها در خارج از كشور ميروند تعمير و بازسازي ميشوند و برميگردند هيچ كدام از شناورهاي ما به خارج از كشور نميرود، بهخاطر مسائل امنيتي و الحمدلله ظرفيت دانشي و فناوري كه به وجود آمده ما در اين صنعت ظرفيت داريم.
اولين كشتي تحقيقاتي اقيانوسپيما را همين سال گذشته دريادار رستگار تحويل مؤسسه اقيانوسشناسي دادند و همينطور اولين زيردريايي غدير كه تحويل نيروي دريايي شد و زيردريايي جديد بهزودي زيردريايي فاتح تحويل نيروي دريايي خواهد شد. بنابراين ما در ناوشكنها و تجهيزات تخصصي يك ظرفيت بسيار خوبي داريم، ميخواهيم شركتها و واحدهاي مختلف را تجميع و ادغام كنيم، يك چيز جديدي درست نميشود.
چند نكته مطرح شد، من عرض كنم؛ اولاً ضرورت قانونگذاري به اين خاطر است كه اين سازمان موقتاً با مجوز أخذشده تشكيل شد اما نياز به قانونگذاري دارد، اين قانونگذاري پشتوانه بنيه دفاعي و انشاءالله تقويت اين صنعت خواهد بود. دوم اينكه اصل (44) كاملاً رعايت شده، هم در متن لايحه آمده و هم اينكه همين الان اين سازمان با (1600) شركت بخش خصوصي و واحدهاي دانشگاهي (نايبرئيس ـ متشكرم) كار ميكند. يعني بخش عمده كارهاي صنعت دريايي ما را بخش خصوصي تأمين ميكند، منتها در اينجا در واقع كارهاي مونتاژ آن و محصول نهايي آن انجام ميشود. از ديوان محاسبات به هيچوجه مستثني نيست، در لايحه آمده از قانون محاسبات، نه ديوان محاسبات، همين الان ديوان محاسبات رسيدگي و حسابرسي ميكند و ماده (31) هم يعني ذيحساب حضور خواهد داشت. از ماده (31) هم مستثني نشده. دوستان در جزئيات سؤالات و ابهاماتي داشتند، چون فرمودند ممكن است دوشوري باشد من در جزئيات حتماً توضيح ميدهم. اميدوارم انشاءالله با يك رأي قاطع عنايت بفرماييد، متشكرم.

مسعود پزشکیان
متشكرم، كميسيون بفرماييد.

سیدحسین نقوی حسینی
بسم الله الرحمن الرحيم
مجدداً محضر همكاران عرض سلام و ادب دارم. هم مخالفين و هم موافقين كه از هر دو دسته دوستان تشكر ميكنم بر اهميت و ضرورت حوزه دفاع دريايي تأكيد كردند. بنابراين فكر ميكنم همه عزيزان با كليات موافقند، چون مخالفين هم اعلام موافقت كردند، موافقين هم كه در موافقت صحبت كردند. نكات ابهامآميز را هم كه جناب آقاي طلائينيك توضيح دادند، فكر ميكنم الان شفاف و روشن باشد. دو، سه تا نكته هم اشاره فرمودند، ديوان محاسبات را اشاره كردند، مستثني بر قانون محاسبات عمومي نه ديوان محاسبات، ديوان محاسبات كه ذيحساب دارد، همين الان در سازمان مستقر است، دارد بررسي ميكند، در ماده هم گفته شده به استثناي ماده (31). بنابراين كاملاً روشن است، قرار نيست كه هيچ مجموعهاي خارج از ديوان محاسبات كار مالي انجام بدهد.
نكته بعدي مقررات خاص است. عزيزان! ما در حوزه صنايع نظامي و دفاعي داريم صحبت ميكنيم. ما يك اطلاعات، آمار و ارقامي داريم، دشمن به دنبال اين آمار و ارقام است. بله ما مقررات خاص داريم، قوانين خاص داريم، توليدات خاص داريم، بنابراين بايد آن مقررات خاص رعايت شود. يك نكتهاي را هم راجع به شهركهاي صنعتي مطرح كردند، اصلاً در اين قانون بحث شهركهاي صنعتي مطرح نيست. شهركهاي صنعتي قانون دارد، بايد واگذار شود.
«شركتهاي صنعتي»، اينجا كجا گفته شهركهاي صنعتي؟ اصلاً ما بحث تأسيس شهركهاي صنعتي نظامي نداريم. بنابراين روشن است. الان هم بحث ما كليات است، همانطور كه رئيس محترم مجلس فرمودند اگر تصميم بر دوشوري باشد پس كسي در كليات اختلافي ندارد. انشاءالله كليات را رأي بدهيد، در جزئيات اشكالات رفع خواهد شد. والسلام عليكم و رحمه الله

مسعود پزشکیان
متشكرم. لطفاً اصلاحيهاي كه هست را قرائت بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي رئيس! براي اينكه مشكل مخالفت عنوان لايحه با برنامه برطرف شود كميسيون اصلاحيهاي داده كه به اين عنوان است: «لايحه ادغام شركتها و تشكيل سازمان صنايع دريايي نيروهاي مسلح».

مسعود پزشکیان
متشكرم. حضار 211 نفر، نمايندگان محترم رأي خودتان را اعلام بفرماييد. رأي به كليات لايحهاي است كه دولت آورده است. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. براي اصلاح اشكالاتي كه وجود دارد به كميسيون ارجاع ميشود، متشكرم.
4
قرائت گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در مورد روند اجرای برجام در ششماهه دوم

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي رئيس! دستور بعدي گزارش كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي در مورد روند اجراي برجام است كه گزارش ششماه دوم مبتني بر تبصره (1) قانون اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوري اسلامي ايران در اجراي برجام مصوب 21/7/1394 مجلس شوراي اسلامي است، طبق اين قانون قرائت ميشود. جناب آقاي دكتر نقويحسيني در خدمتتان هستيم.

سیدحسین نقوی حسینی
بسم الله الرحمن الرحيم
هيأترئيسه محترم مجلس شوراي اسلامي، همكاران نماينده
با سلام و با احترام، مستند به تبصره يك قانون «اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوري اسلامي ايران در اجراي برجام» مصوب 21/7/94 مجلس شوراي اسلامي، به پيوست گزارش ششماهه دوم روند اجراي برجام تقديم ميگردد.
رئيس كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي ـ علاءالدين بروجردي
در اجرای تبصره (1) قانون «اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام» مصوب 21/7/94 مجلس شورای اسلامی، گزارش ششماهه دوم اجرای برجام به شرح زیر تقدیم نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی و مردم شریف ایران میشود.
مقدمه:
در تیرماه سال 1394 «برنامه جامع اقدام مشترک» موسوم به برجام، توسط جمهوری اسلامی ایران و پنج عضو دائمی شورای امنیت سازمان ملل متحد به اضافه آلمان، که از آنها به عنوان (1+5) یاد میشود، مورد توافق قرار گرفت. با توجه به آثار و پیامدهای برجام بر ابعاد مختلف نظام اقتصادی، سیاسی، نظامی و امنیتی کشور از یک سو و آرای موافقان و منتقدان از سوی دیگر، مراحل بررسی این موضوع در مجلس شورای اسلامی و نیز شورای عالی امنیت ملی طی و پس از تأيید مشروط مقام معظم رهبری در نهایت در تاریخ (26) دی ماه 1394 اجرایی گردید. گزارش حاضر در هشت بخش به شرح زیر تهیه شده است:
الف ـ مبانی و منابع گزارش.
ب ـ اجرای تعهدات جمهوری اسلامی ایران.
ج ـ فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی ایران.
د ـ تحریمهای رفع شده.
ﻫ ـ تحریمهای باقیمانده.
و ـ موارد نقض عهد و پیمانشکنی آمریکا.
ز ـ اقدامات متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران.
ح ـ جمعبندی و پیشنهاد.
الف ـ مبانی و منابع گزارش:
گزارش حاضر با مطالعه، بررسی و لحاظ نمودن مبانی و منابع زیر تهیه شده است:
1 ـ شروط نُهگانه ابلاغی رهبر معظم انقلاب اسلامی (مدظلهالعالي) که پیش از اجرای برجام در تاریخ 29/7/1394 به رئیسجمهور محترم ابلاغ شده است.
2 ـ قانون «اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام»، مادهواحده مصوب تاریخ 21/7/1394 مشتمل بر (9) بند و (2) تبصره.
3 ـ متن برنامه جامع اقدام مشترک يعني برجام که در تیرماه سال 1394 بین جمهوری اسلامی ایران و اعضای دائمی شورای امنیت سازمان ملل متحد به اضافه کشور آلمان، موسوم به (1+5) مورد توافق قرار گرفت و در تاریخ (26) دیماه 1394 رسماً به اجرا در آمد.
4 ـ گزارشهای رسمی سهماهه اول، دوم، سوم، چهارم و پنجم وزارت امور خارجه که بر مبنای قانون «اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام» که اعلام میدارد «وزیر امور خارجه موظف است روند اجرای توافقنامه را هر سهماه یک بار به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی گزارش دهد» تهیه و در اختیار کمیسیون قرار گرفته است.
5 ـ گزارشهای مکتوب و مذاکرات انجامشده با سایر وزارتخانهها و دستگاههای ذیربط.
6 ـ بازدیدهای میدانی از مراکز هستهای و مربوطه.
7 ـ مواضع رسمی اعلامی گروه (1+5).
ب ـ اجرای تعهدات جمهوری اسلامی ایران:
جمهوری اسلامی ایران بنا به گواهی و تأيید مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تمام تعهدات هستهای خود مطابق برجام عمل نموده است که به اهم موارد این تعهدات که قبل از اجرای برجام و برای زمینهسازی راستیآزمایی آژانس بینالمللی انرژی اتمی و به منظور فراهم نمودن امکان اجرای برجام و نیز بعد از اجرای برجام انجام شده است به اختصار اشاره میشود:
1 ـ اقدامات شفافساز که در گزارش ششماهه اول به تفصیل بیان گردید.
2 ـ خارج ساختن مخزن رآکتور (40) مگاواتی آبسنگین اراک و مسدود کردن حفرههای مخزن با بتن، بهگونهای که امکان مورد استفاده قرار گرفتن مجدد آن وجود نداشته باشد.
3 ـ کاهش ماشینهای غنیسازی موسوم به سانتریفیوژ در سایت نطنز از حدود (19) هزار دستگاه (9000 فعال و 10 هزار غیرفعال) به (5010) دستگاه در قالب (30) آبشار، هر یک به ظرفیت (168) سانتریفیوژ و جمعآوری و انبار کردن سایر دستگاهها.
4 ـ پذیرش و اجرای تعهد و شرط جایگزینی مورد به مورد ماشینهای غنیسازی IR با همان نوع در صورت استهلاک یا خرابی ماشینهای فعال.
5 ـ توقف کامل غنیسازی اورانیوم بالاتر از (67/3) درصد (قبل از مذاکرات منتهی به برجام تا سطح 20 درصد غنیسازی انجام میگرفت).
6 ـ کاهش (2700) ماشین غنیسازی سایت فردو به تعداد (1044) دستگاه در قالب شش آبشار در یک بال و جمعآوری و انبار کردن مابقی ماشینهای غنیسازی.
7 ـ قطع تزریق گاز هگزافلوراید اورانیوم به کلیه ماشینهای غنیسازی باقیمانده در فردو و صرفاً چرخش دو زنجیره بدون تزریق گاز.
8 ـ تغییر کاربری سایت غنیسازی فردو و تبدیل آن به مرکز فعالیت تحقیقات هستهای به منظور جداسازی ایزوتوپهای پایدار با همکاری روسیه.
9 ـ تحویل و مبادله ذخایر اورانیوم غنیسازی شده با کیک زرد.
10 ـ اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی.
11 ـ پذیرش سطوح مختلف محدودیتهای تعیینشده برای برنامه صلحآمیز هستهای کشور طبق برجام، برای مدت (8) تا (15) سال و برخی نظارتها تا (25) سال برای عادیسازی پرونده هستهای.
ج ـ ادامه فعالیتهای هسته¬ای جمهوری اسلامی ایران:
ایران قبل از پیروزی انقلاب اسلامی عضویت معاهده ان.پی.تی را پذیرفته است و بدین لحاظ میتواند بر اساس آن از کلیه حقوق، امتیازات، فناوری و فعالیتهای صلحآمیز هستهای بهرهمند شود. ليکن قدرتهای استکباری و نظام سلطه برای جلوگیری از این حقوق مشروع ایران، تحریمهای متنوع و گستردهای را علیه جمهوري اسلامي ايران وضع نموده و به اجرا گذاشتند. با پذیرش برجام، حقوق هستهای ایران با برخی محدودیتهای موقت و چندینساله به رسمیت شناخته شد که بخشی از دستاوردهای برجام در این حوزه به شرح ذیل میباشد:
1 ـ به رسميت شناخته شدن برنامه صلحآمیز هستهای ایران با شمول غنیسازی اورانیوم و ساخت رآکتور آب سنگین.
2 ـ تداوم برنامه صلحآمیز کشورمان در ابعادی با لحاظ بعضی محدودیتها و نظارتهای ویژه.
3 ـ مختومه شدن پرونده مربوط به اتهامات بیاساس علیه جمهوری اسلامی ایران در خصوص وجود ابعاد احتمالی نظامی در فعالیتهای هستهای کشورمان.
4 ـ جلب موافقت برای بازطراحی و بهینهسازی رآکتور (40) مگاواتی آبسنگین اراک و تبدیل آن به رآکتور مدرن با ماهیت آب سنگین. طبق اعلام سازمان انرژی اتمی مراحل بازطراحی مفهومی رآکتور توسط متخصصین کشورمان به پایان رسیده و قرارداد مشاوره بازطراحی با چین در اردیبهشت 1396 با ملحوظ شدن کلیه ملاحظات سازمان انرژی اتمی ایران امضا شده است.
5 ـ حفظ و فعال نگه داشتن کارخانه تولید آب سنگین اراک با ظرفیت (20) تن در سال و امکان فروش آب سنگین تولیدی مازاد بر سقف مجاز (130) تن در بازارهای جهانی.
6 ـ ادامه غنیسازی (67/3) درصدی اورانیوم تا سقف مجاز (300) كيلوگرم.
7 ـ حفظ برنامه تحقیق و توسعه که از دستاوردهای آن آغاز پروژه گازدهی به سانتریفیوژ راهبردی IR8 در بهمن ماه 1395 بود. گازدهی به این ماشین پیشرفته و قدرتمند با توانی حداقل بیست برابر سانتریفیوژهای موجود IR1 نقطه عطفی در تحقیق و توسعه غنیسازی در ایران به شمار میرود.
8 ـ امکان خرید اورانیوم طبیعی و کیک زرد که طی سالهای پس از انقلاب اسلامی از فروش آن به ایران به صورت مطلق جلوگیری شده بود. از تاریخ پذیرش برجام تاکنون مجموعاً حدود (360) تن کیک زرد وارد کشور شده است.
9 ـ امکان فعالیت در زمینه جداسازی ایزوتوپهای پایدار با همکاری روسیه در فردو.
10 ـ قرارداد با روسیه، کلنگزنی و شروع به ساخت و احداث دو نیروگاه هستهای در مجتمع هستهای بوشهر به ظرفیت بیش از (2000) مگاوات.
11 ـ فراهم شدن زمینه و مقدمات همکاری و احتمال مشارکت ایران در پروژه بینالمللی و هستهای «ایتر».
12 ـ آغاز و گسترش همکاریهای بینالمللی در حوزه هستهای با بسیاری از کشورها مانند روسیه، سوئیس، مجارستان، فرانسه، جمهوری چک، لهستان و اتحادیه اروپا به ویژه در زمینه ایمنی هستهای، مدیریت پسماندهای سوخت و مواجهه با موارد اضطراری از جمله اختصاص مبلغی در حدود (5) میلیون یورو از جانب اتحادیه اروپا به امر تقویت ایمنی هستهای در کشورمان.
د ـ تحریمهای رفعشده:
با اجرای برجام، برخی از موانع و تحریمهای هستهای مطابق برجام رفع شده است که عبارتند از:
1 ـ رفع تحریمها در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی به شکلی که میانگین صادرات روزانه نفت خام و میعانات گازی کشور به بیش از دو برابر نسبت به زمان قبل از برجام افزایش داشته است.
2 ـ با انعقاد تفاهمنامههای متعدد در حوزه توسعه زیرساختهای نفت و گاز، زمینه برای عقد قراردادهای بینالمللی فراهم و برخی از آنها عملیاتی و اجرایی گردیده است که قدم مناسبی در جهت جذب شرکتهای بینالمللی و سرمایهگذاری خارجی میباشد.
3 ـ در حوزه حمل و نقل، پس از برجام زمینه خرید هواپیماهای مسافربری نو از شرکتهای سازنده فراهم گردید که از جمله میتوان به انعقاد قرارداد خرید (100) فروند ایرباس، (80) فروند بوئینگ و (20) فروند هواپیمای ATR توسط هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران (هما) و امضای قرارداد خرید (30) فروند هواپیمای بوئینگ توسط شرکت هواپیمایی آسمان اشاره نمود. علاوه بر آن، بر اساس برجام تحریم (70) فروند از هواپیماهای خط هوایی جمهوری اسلامی ایران لغو و زمینه خرید قطعات هواپیما به قیمت رسمی کشورهای سازنده و نیز تعمیر هواپیما با مشارکت کشورهای دیگر و تأمین سوخت هواپیما فراهم شده است. شایان ذکر است تاکنون سه فروند هواپیمای ایرباس و چهار فروند هواپیمای ATR تحویل هواپیمایی هما شده است.
در حوزه کشتیرانی و نفتکش، تحریمهای شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران و شرکت ملی نفتکش اعم از تأمین سوخت، دسترسی به بنادر، بیمه و بیمه اتکایی رفع گردیده و (143) فروند از کشتیهای شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران و (74) فروند از نفتکشهای شرکت ملی نفتکش از فهرست تحریمها خارج شده است و شرایط لازم برای خرید، ساخت، تعمیرات و سایر خدمات جانبی در زمینه کشتیرانی و نفتکش فراهم گردیده است.
با برجام زمینه انعقاد تفاهمنامه و انعقاد قرارداد به منظور گسترش و بهینهسازی حمل و نقل ریلی فراهم و مشکلات تحریمی گذشته مرتفع شده است.
در حوزه بانکی و مالی، تحولاتی ناشی از برجام به شرح زیر رخ داده است:
ـ آزادسازی بخش قابل توجهی از وجوه مسدودشده قبل از برجام و دسترسی بانک مرکزی به آن.
ـ فراهم شدن امکان دریافت وجوه حاصل از فروش نفت.
ـ برقراری ارتباط با بانکهای کوچک دنیا از طریق شبکه بانکی کشور.
ـ گشایش اعتبارات اسنادی، ارائه خدمات تجاری، گشایش خطوط اعتباری و تأمین بیمههای صادراتی.
ـ برقراری مجدد سیستم پیامرسانی مالی موسوم به سوئیفت.
ـ خروج موقت از فهرست سیاه گروه ویژه اقدام مالی FATF.
ـ بهبود جایگاه ریسک تعامل مالی با ایران از (7) به (6) از سوی سازمان همکاری و توسعه اقتصادي.
در سایر حوزهها از جمله آب، برق، کشاورزی، دامداری، شیلات، دام و طیور، صنعت و تجارت، ارتباطات و فناوری، محیط زیست و بهداشت و درمان گشایشهای خوبی صورت گرفته و زمینههای قابل توجهی برای همکاریهای بینالمللی فراهم شده است که از جمله میتوان به انعقاد تفاهمنامهها و قراردادهای اجرایی و عملیاتی متعدد، تسهیل صادرات و واردات، افزایش قابل ملاحظه تعاملات و مراودات علمی، فنی و تخصصی، صدور ضمانتهای صادراتی، کاهش هزینههای تجاری، تسهیل در مبادلات، دسترسی به اطلاعات و فناوریهای جدید و جذب سرمایههای خارجی اشاره نمود.
شکلگیری و فعالیت مستمر کانال خرید برجام به منظور کسب مجوز برای فروش و صدور اقلام خاص مورد نیاز صنایع کشور به ایران.
در چارچوب لغو تحریمهای مرتبط هستهای مطابق برجام مجموعاً تعداد (611) شخص و نهاد ایرانی به همراه (303) فروند هواپیما، نفتکش و کشتی همزمان با اجرایی شدن برجام و طی یک سال اخیر از فهرست سهگانه تحریمهای هستهای شورای امنیت، آمریکا و اتحادیه اروپا خارج شدهاند.
ﻫ ـ تحریمهای باقیمانده:
بر اساس برجام تعداد (238) شخص و نهاد ایرانی در فهرست تحریمهای سهگانه شورای امنیت سازمان ملل متحد باقی ماندهاند که تا نزدیک به هفت سال دیگر در فهرست تحریمها باقی خواهند ماند.
تحریمهای مالی و بانکی:
در متن برجام به صراحت بيان شده است كه از روز اجرا «نقل و انتقال منابع مالي بين اشخاص حقيقي، حقوقي يا نهادهاي اروپايي از جمله مؤسسات مالي و اعتباري اتحاديه اروپايي و اشخاص حقيقي، حقوقي و يا نهادهاي ايراني از جمله مؤسسات مالي و اعتباري ايراني، بدون الزام به أخذ مجوز يا اعلام» مجاز خواهد بود. لكن متأسفانه عليرغم گذشت بيش از يك سال از اجراي برجام، با تداوم مشكلات بانكي و مالي، هزينهها و خسارتهاي هنگفتي به اشخاص حقيقي و حقوقي ايراني در داخل و خارج از كشور و شريكهاي تجاري و متعامل با ايران تحميل و وارد ميگردد.
بر خلاف متن صريح برجام كه فعاليتهاي مرتبط با رفع تحريمها كه منجر به تحقق آثار اقتصادي و مالي ميشود را مجاز و لازمالاجرا ميداند، متاسفانه (1+5) انگيزه جدي براي تحقق اين بند از برجام نشان ندادهاند و بهانه آن را عللي مانند مقررات مربوط به پولشويي يا FATF و يا مشكلات نرمافزاري اعلام مينمايند و حال آنكه ترديدي در نادرستي و واهي بودن اين بهانه وجود ندارد. براي اثبات نادرستي و قائلين به علل و عوامل بايد گفت: آيا بانكهاي كوچك اروپايي يا ساير كشورها در شبكه بانكي جهاني تابع يك نرمافزار و قواعد مشترك نيستند؟ پس چرا سيستم مالي و بانكي جمهوري اسلامي ايران ميتواند با بانكهاي كوچك و درجه چندم كه با سيستم يكپارچه حاكم بر بانكهاي كوچك و بزرگ اروپايي و جهاني منطبق و هماهنگ هستند در تعامل باشد و مشكلي در اين زمينه وجود ندارد، ولي بانكهاي بزرگ از ارتباط با سيستم بانكي ايران استنكاف ميكنند؟ به نظر ميرسد علت اصلي اين است كه تحريم بانكي ايران در محدوده بانكهاي كوچك برداشته شده ولي بانكهاي بزرگ همچنان با فشارهاي آمريكا همكاري نمي¬كنند و ايجاد ترديدها و تهديدهاي مكرر آمريكا از يك سو و عدم انگيزه، اراده و جديت همپيمانان آمريكا در نظام سلطه و سران كشورهاي غربي و منطقهاي از سوي ديگر نگراني روبرو شدن با ضرر، خطر و ريسك سنگين را براي بانكهاي بزرگ، ماندگار و سنگين كرده است كه حاضر به ارتباط مالي با بانكهاي ايراني نيستند.
به همين دليل است كه هنوز هم انتقال يا تبديلات ارزي با محدوديتهايي روبروست و علت ديگر اين امر اين است كه در استعلامهايي كه از اداره كنترل داراييهاي خارجي وزارت خزانهداري آمريكا (OFAC) در خصوص حدود و ثغور تحريمها به عمل ميآيد، مقولهاي بنام «رعايت حريم» بسيار مهم و پررنگ نشان داده ميشود و به موجب اين امر تمام اشخاص حقيقي و حقوقي اعم از بانكها چنانچه بخواهند با ايران تعامل اقتصادي داشته باشند بايد اطمينان حاصل كنند كه در تراكنش يا تعامل اقتصادي و مالي، هيچ يك از نهادهاي تحريمشده قرار ندارند. به تبع اين چالش بانك مركزي و ديگر بانكهاي ايراني كه در بانك خارجي حساب دارند، در نقل و انتقال آزادانه وجوه خود با چالشهاي جدي مواجه هستند. اين موضوع بهره ايران از برجام را به شدت كاهش و تحت تأثير قرار داده است.
بانكهاي اروپايي و بعضي ديگر از كشورها به دليل جريمههايي كه در گذشته به دليل نقض تحريمها متحمل شدهاند، بابت برقراري تعاملات بانكي با جمهوري اسلامي ايران با ترس و ترديدهاي جدي روبرو هستند. بسياري از بانكهاي اروپايي در جلسهاي كه با وزير امور خارجه آمريكا داشتند تحت تأثير مواضع وزير خارجه آمريكا ترديد داشتند كه آمريكا رويكرد محتاطانه خود را در مقابل ايران تغيير دهد. اين بانكها واهمه دارند كه حتي اگر تضمينهايي از سوي خزانهداري آمريكا دريافت كنند باز هم اين احتمال وجود دارد كه پيگيريهاي قانوني در آمريكا و مفسران قوانين آمريكا تفسير متفاوت و شديدتري را از قانون ارائه دهند، در واقع دولتها، بانكها و ساير شركتهاي خارجي از خزانهداري آمريكا تأييديه و مجوز كتبي ميخواهند كه در اصل تضمين اين مطلب باشد كه از سوي آمريكا تحريم يا تهديد نخواهند شد، چون در غير اين صورت خسارات و جرايم سنگيني از سوي آمريكاييها بر آنها تحميل خواهد شد. اما واشنگتن تمايل چنداني براي صدور چنين مجوزها و تأييديههايي ندارد.
از سوي ديگر OFAC كه متولي اصلي ارائه مجوز است نه تنها مجوزهاي جامع و كاربردي صادر نميكند بلكه در مقام پاسخگويي به سؤالهاي مربوط به تحريمها نيز مجملگويي و مبهمگويي ميكند كه نه تنها ترديد سؤالكننده رفع نميشود، بلكه ترديد، ابهام، ترس و نگراني او بيشتر ميشود و در نتيجه رغبتي به ارتباط با ايران از خود نشان نميدهد. ممنوع بودن معامله با دلار آمريكا كه منبعث از تحريمهاي اوليه است نيز مشكل را پيچيدهتر و مضاعف كرده است.
در بیان شرایط موجود، علل و عوامل مختلفی وجود دارد که در اینجا به برخی از آنها اشاره میشود:
ـ عدم وجود اراده جدی در دولت آمریکا برای رفع تمامی موانع بانکی و بهرهگیری از ابزارهای مختلف برای تحت فشار قرار دادن شبکه بانکی جمهوری اسلامی ایران.
ـ تداوم نگرانی و تردید در بانکهای بزرگ برای همکاری با ایران به دلیل ترس از وضع جریمههای سنگین از سوی آمریکا.
ـ تعلل عمدی اداره کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا در پاسخ به پرسشهای بانکهای خارجی در خصوص همکاری با ایران و تلاش جهت تداوم تردید و نگرانی در آنها.
تحریمهای اولیه آمریکا همچنان پابرجاست که اگر چه موضوع مذاکرات هستهای منتهی به برجام نبوده است، ولی به دلیل ممنوعیت استفاده از دلار در مراودات مالی و بانکی با ایران اثرات زیادی در جلوگیری از عادی شدن وضعیت بانکی کشور دارد. برخی تحریمها به بهانه مسائل حقوق بشری و موشکی همچنان پابرجاست.
و ـ موارد نقض عهد و پیمانشکنی آمریکا:
در روند مذاکرات برجام و پس از آن، آمریکا به تناسب طبیعت استکباری، عناد، کینه و خصومت دیرینه عمیق نسبت به جمهوری اسلامی ایران و فشار صهیونیسم بینالمللي و دشمنان منطقهای ایران، در مسیر کارشکنی و تلاش در جهت ضربه به ایران و ممانعت از بهرهمندی حداکثری ایران از امتیازات برجام اقدام و حرکت کرده است. این امر در نگارش دوپهلو و تفسیرپذیر متن برجام، عدم پیشبینی و گنجاندن ضمانتهای اجرایی لازم در جهت تأمین منافع ایران و همچنین پیشبینی ساز و کارهای بیخاصیت در پیگیری مطالبات و شکایات ایران در صورت نقض برجام توسط طرف مقابل، استفاده ایران از امتیازات برجام را با مشکل روبرو ساخته است. پس از به قدرت رسیدن هیأت حاکمه جدید آمریکا، موضع رسمی و اعلامی دولت این کشور نسبت به برجام آن است که در حال بررسی و بازبینی این توافق میباشد و سیاست جدید خود نسبت به ایران و برجام را در پایان دوره بازبینی که انتهای تیرماه 96 خواهد بود اعلام میکند. تکرار اظهارات و مواضع ضد برجامی از سوی مقامات آمریکایی که مغایر با تعهدات دولت ایالات متحده آمریکا مطابق برجام محسوب میشود، عدم جدیت این کشور در ایفای تعهداتش را محرز نموده است. حفظ سایه شوم و سنگین تحریم، تهدید و ارعاب مکرر، پیمانشکنی و رویکرد غیرسازنده هیأت حاکمه آمریکا در خصوص برجام، در اقدامات زیر تجلی یافته است:
ـ اتخاذ مواضع و انجام اقداماتی که مغایر با روح و اهداف برجام میباشد.
ـ تأخیر، تعلل و کارشکنی در انجام تعهدات خود در زمینه رفع تحریمها.
ـ تمدید قانون تحریمهای ایران موسوم به ایسا توسط کنگره.
ـ تهدیدها و مخالفتهای رئیسجمهور جدید آمریکا علیه برجام به منظور ایجاد تردید و ممانعت از بهرهمندی ایران از امتیازات برجام.
ـ وضع تحریمهای جدید غیرهستهای علیه تعدادی از اشخاص حقیقی و حقوقی ایرانی.
ـ وضع تحریمهای جدید که در گزارش پیشین به بعضی از آنها اشاره شد، مانند:
تحریم (11) شخصیت حقیقی و حقوقی ایرانی در تاریخ 27/10/94 یعنی روز دوم اجرایی شدن برجام توسط آمريكاييها.
تصویب و اجرای قانون موسوم به «ویزا» علیه چهار کشور خاورمیانه از جمله ایران که بر اساس این طرح شهروندان (38) کشوری که برای ورود به آمریکا از معافیت ویزا برخوردارند، چنانچه به ایران، عراق، سوریه و سودان سفر کنند ملزم به دریافت روادید برای ورود به آمریکا هستند. هدف از این قانون ایرانهراسی و جلوگیری از تعامل سیاسی، اقتصادی و تجاری اتباع سایر کشورها با ایران بود تا تحریمها به شکل جدید دیگری علیه ایران استمرار پيدا كند.
توقیف یا به عبارتی دزدی (2) میلیارد دلار از اموال ایران گرچه به طور مستقيم به برجام ربطي ندارد ولي در عمل محصول سوءمديريت مسئولين ذيربط است.
امضاي وضعیت اضطراری علیه ایران توسط اوباما.
مصادره (8/2) میلیارد دلاری از داراییهای ایران در فوریه 2016 توسط دادگاه تجدیدنظر فدرال آمریکا به بهانه پرداخت خسارت به قربانیان تروریسم كه دزدي آشكار و اقدام غيرقانوني آمريكا عليه اموال ملت ايران بود.
حفظ قانون محرومیت ایران از معامله با دلار آمریکا بر اساس تحریمهای اولیه آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران.
تلاش در جهت استفاده از فعالیتهای موشکی ایران برای محکومیتهای بینالمللی و استفاده از ابزار شورای امنیت سازمان ملل متحد.
تلاش برای وضع تحریمهای جدید علیه ایران با استفاده از ابزار گزارشهای حقوق بشری ضد ایران.
صدور دستورالعمل جدید ترامپ با استفاده از اختیار «تابعیتی، مهاجرتی» و ایجاد مشکل در صدور ویزا برای اتباع هفت کشور از جمله ایران.
ز ـ اقدامات متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام:
با توجه به عناد و خصومت عميق و ديرينه آمريكا و همپيمانانش نسبت به جمهوري اسلامي و ملت شريف و انقلابي ايران و پيشبيني نقض عهد و پيمانشكني آنان، مجلس شوراي اسلامي در تاريخ 21/7/94 قانوني تحت عنوان «قانون اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوري اسلامي ايران در اجراي برجام» شامل يك مادهواحده و دو تبصره وضع و مصوب و ابلاغ نمود. پس از نقض عهدهاي آمريكا، اقدامات متقابل دولت جمهوري اسلامي را ظرف يك سال اجراي برجام در دو محور ميتوان برشمرد:
1 ـ اقدامات ديپلماتيك مانند اعتراضات، شكايات، موضعگيريها و پيگيريهاي كتبي و شفاهي دستگاه ديپلماسي ايران و نهايتاً اقدام از طريق كميته مشترك. (نايبرئيس ـ آقاي نقويحسيني! سه دقيقه از وقتتان باقي مانده است، جمعبندي بفرماييد).
2 ـ دستور رئيسجمهور محترم مبني بر ساخت شناورهايي با پيشران هستهاي.
در تبيين و تحليل اين اقدامات بايد گفت كه هيچكدام از اين اقدامات از جنس و روح اقدام متناسب و متقابل با نقض عهد و پيمانشكني شيطان بزرگ نبوده است.
ح ـ جمعبندی و پیشنهادات:
انجام تعهدات جمهوري اسلامي ايران در برجام نشاندهنده اصول اسلامي حاكم بر رفتار نظام جمهوري اسلامي ايران در عرصه جهاني است و بر اساس همين اصل تمام تعهدات خود را در اجراي برجام به طور كامل عملي ساخته است.
از طرف ديگر آمريكا به عنوان كشوري كه در عرصه بينالمللي و جهاني به بدعهدي، پيمان شكني و پايبند نبودن به توافقها شناخته شده و مشهور است، در آزمون اجراي برجام نيز چهرهاي بسيار بدتر از گذشته در افكار عمومي ملت ايران از خود ترسيم كرد.
جمهوري اسلامي ايران در اين كارزار نفسگير سياسي موفق شد اضافه بر لغو قطعنامههاي ظالمانه عليه منافع ملي كشورمان، نقطه پاياني بر اتهام بيپايه و نارواي فعاليتهاي نظامي در عرصه نظامي بگذارد و عملاً فعاليتهاي صلحآميز هستهاي خود را در مسيري ادامه دهد كه قدرتهاي بزرگ جهاني آن را به عنوان حق مسلم آنان بپذيرند.
لغو تدريجي بعضي از تحريمها و بازگشت صادرات نفت به ميزان تقريبي قبل از تحريم از نقاط برجسته ديگر اجراي برجام است.
در شرايط فعلي، چالش اصلي جمهوري اسلامي ايران با آمريكاست كه با بدعهدي و پيمانشكني و مانعتراشيهاي خصمانه از اجراي برجام جلوگيري ميكند. لكن سرانجام ناگزير خواهد شد كه با توجه به مقاومت و پايمردي مردم انقلابي ايران اسلامي به تعهدات برجامي و بينالمللي خويش عمل كند.
رهبر معظم انقلاب اسلامي فلسفه و هدف مذاكرات و پذيرش برجام را رفع تمامي تحريمهاي ظالمانه دانسته و تحقق نيافتن آن را خسارت محض عنوان كردند. از سوي ديگر، جمهوري اسلامي ايران تمامي تعهدات تعيينشده خود را در برجام به اقرار و اعتراف آژانس بينالمللي انرژي هستهاي در هفت نوبت اجرا كرده است، وليكن كارشكنيهاي ظالمانه و خصمانه ايالات متحده مانع اجراي كامل برجام و رفع تمامي تحريمهاي مالي و بانكي شده است. از اين رو مجلس شوراي اسلامي دولت جمهوري اسلامي ايران را ملزم ميكند كه در اجراي قاطع بندهاي نُهگانه ماده واحده قانوني مصوب 21/7/1394 موسوم به «قانون اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوري اسلامي در اجراي برجام» صريح، شفاف و بهموقع اقدام كند و به همراه گزارشهاي مرحلهاي سهماهه روند اجراي برجام، گزارش اقدامات متناسب و متقابل را به كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس شوراي اسلامي ارسال كند. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته
رئيس كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي ـ علاءالدين بروجردي

حسینعلی حاجی

مسعود پزشکیان
خيلي ممنون، متشكرم. تذكر را هم گوش كنيم.

غلامرضا کاتب
آقاي رئيس! اگر اجازه بدهيد چند نفر از دوستان اخطار و تذكر دارند. جناب آقاي حاجي تذكر دارند، بفرماييد.

حسینعلی حاجی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي پزشكيان! تشكر ميكنم. تذكر بنده بند (11) ماده (24) است كه شأن مجلس است، با توجه به قوانيني كه ما در خصوص برجام مصوب كرديم. اما اخطارم اصل (110) است، چون حضرت آقا در 29/7/94 نُه بند الزامآور و شروطي را براي اجراي برجام ابلاغ فرمودند كه اين گزارشي كه امروز داده شد به نظر ميرسد ميبايستي گزارش اقدامات متناسب ميبود كه در اين جهت به هر حال ما كمتر مشاهده كرديم.
اما ببينيد! در آن نُه بندي كه حضرت آقا اعلام كردند يكي از مواردش در بند اول اين بود كه كتبي و امضاي رئيسجمهور آمريكا و مسئول اتحاديه اروپا گرفته شود كه حالا اين بحث الان گذشته است. اما بند دوم؛ آقاي رئيس! بند دوم ميگويد: «در سراسر دوره هشت ساله وضع هرگونه تحريم در هر سطح و به هر بهانهاي از جمله بهانههاي تكراري و خودساخته تروريسيم و حقوق بشر توسط هر يك از كشورهاي طرف مذاكرات نقض برجام محسوب خواهد شد و دولت موظف است طبق بند (3) مصوبه مجلس اقدامهاي لازم را انجام دهد و فعاليتهاي برجام را متوقف كند».
ببينيد! طبق بند (3) كه ما آورديم اين است كه آنچه در دروه برجام پذيرفتيم و متوقف كرديم برگشت داده شود. آمريكاييها آمدند ظالمانه تحريمها را تشديد كردند، البته قصد آنها اذيت و آزار ملت بزرگوار ايران بوده، اما بايستي بدانند كه همه جريانات، همه گروهها، همه مردم و همه مسئولين در اين جهت ايستادگي كردند.

مسعود پزشکیان
آقاي حاجي! اين گزارش داده، ما كه چيزي را تصويب و رد نميكنيم.

حسینعلی حاجی
آقاي رئيس! گزارش بايد از اقدامات عملي متناسب با آمريكا ميبود. به هر حال برجام نقض شده و ميبايستي كه ما هم اقدام متناسب را انجام بدهيم. (نايبرئيس ـ متشكرم) به ترامپ بگوييم كه با دم شير (قطع ميكروفون).

مسعود پزشکیان
خيلي ممنون، متشكرم. گزارش داده، الان اين بحثها چه ربطي دارد. مقام معظم رهبري تيمي براي نظارت درست كرده، هر تصميمي بگيرند ما هم اطاعت ميكنيم، خيلي ممنون.
5
تصویب لایحه موافقتنامه همکاری در زمینه حفظ نباتات و قرنطینه گیاهی بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری آذربایجان

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي رئيس! دستور بعدي گزارش كميسيون كشاورزي، آب و منابع طبيعي در مورد لايحه موافقتنامه همكاري در زمينه حفظ نباتات و قرنطينه گياهي بين دولت جمهوري اسلامي ايران و دولت جمهوري آذربايجان است. سخنگوي محترم كميسيون جناب آقاي دكتر شاعري بفرماييد. جناب آقاي دكتر وكيلي! لطفاً ليست مخالفين و موافقين را اعلام بفرماييد.

محمد علی وکیلی
مخالفين: جناب آقاي حاجي و جناب آقاي گلمرادي. موافقين: جناب آقاي يوسفنژاد و جناب آقاي خدري.

علی محمد شاعری
بسم الله الرحمن الرحيم
«الحمد لله رب العالمين» ـ «لا حول و لا قوه الا بالله العلي العظيم»
بنده هم شهادت امام محمدباقر (عليهالسلام) را تسليت عرض ميكنم. هدف اين لايحهاي كه به كميسيون كشاورزي به عنوان كميسيون اصلي ارجاع شد مهار آفات و بيماريهاي گياهي است كه در اثر مراودات اقتصادي و واردات محصولات كشاورزي از طريق مرزهاي كشور جمهوري اسلامي ايران و كشور جمهوري آذربايجان (ايجاد ميشود) و هدف اصلي آن هم پيشگيري، كنترل و جلوگيري از انتشار بيماريها و آفات در داخل كشور جمهوري اسلامي است. استحضار داريد كه يكي از راههاي انتقال و انتشار انواع آفات و بيماريها در داخل كشور به خاطر عدم كنترل قرنطينهاي در نوار مرزي و گمركات كشور ما با كشورهاي مرزي است. ما (15) استان مرزي داريم، اگر اين مرزها را در مقابل ورود آفات و بيماريها مهار نكنيم همان اتفاقاتي ميافتد كه در گذشته رخ داد، بيماريهاي خسارتزايي مثل كرم ساقهخوار برنج، بيماري ويروسي تريستيزا، بيماري مگس مديترانهاي و همين سفيدبالكهايي كه شما در سطح شهر تهران ميبينيد آسايش مردم را الان به هم زده، اينها و صدها آفات و بيماريهايي كه در كشور وجود دارد، مزاحمتهايي براي انسان ايجاد ميكنند، سلامت و بهداشت جامعه و امنيت غذايي ما را به مخاطره مياندازند.
لذا لايحه همكاري قرنطينهاي و بهداشتي در زمينه ورود محصولات كشاورزي يك الزام براي ما است و معمولاً در قالب يك طرح تيپ و مشخص بين وزارت جهاد كشاورزي و وزارت كشاورزي كشورهاي همسايه امضا ميشود و بر اساس آن كليه واردات و صادرات محصولات كشاورزي پس از كنترلهاي لازم، نمونهبرداريهاي لازم، عمليات قرنطينهاي و كنترلي روي آنها انجام ميشود و اين لايحه هم با همين هدف تنظيم شده و در شماره چاپ (436) به كميسيون كشاورزي به عنوان كميسيون اصلي ارجاع گرديد و در جلسه روز يكشنبه مورخ 18/4/1396 كميسيون كشاورزي با حضور نمايندگان دولت و كارشناسان مركز پژوهشها مورد بحث و بررسي و تبادلنظر قرار گرفت و با الحاق يك تبصره به مادهواحده به شرح ذيل به تصويب رسيد كه اينك گزارش آن در اجراي ماده (147) قانون آييننامه داخلي به مجلس شوراي اسلامي تقديم ميشود.
ضمناً گزارش كميسيون فرعي قضائي و حقوقي تا زمان ارسال اين گزارش واصل نشده است.
رئيس كميسيون كشاورزي، آب و منابع طبيعي ـ علي اكبري
ما بقيه كشورها را هم باز به همين سبك و سياق در حال بررسي هستيم كه انشاءالله يكي پس از ديگري وارد صحن خواهد شد. خواهش من از نمايندگان محترم مجلس شوراي اسلامي اين است كه ضمن ارائه پيشنهادات اصلاحي به اين لايحه رأي بدهيم تا انشاءالله اقدامات قانوني جهت پايش، كنترل و مديريت آفات و بيماريهاي قرنطينهاي در كشور به صورت قانوني انجام بگيرد تا هم محصولات كشاورزي در امنيت كامل توليد شود و هم سلامت و بهداشت جامعه ما به خطر نيفتد. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

مسعود پزشکیان

محمد علی وکیلی
جناب آقاي گلمرادي مخالف هستند، بفرماييد.

علی گلمرادی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم ـ «الحمد لله رب العالمين»
خدمت همه همكاران عزيزم عرض ادب و احترام دارم. هفته دولت را خدمت همه دولتمردان عزيز تبريك ميگويم و ياد و خاطره شهيدان عزيز شهيد رجايي و باهنر را گرامي ميدارم.
عزيزان! در رابطه با اين لايحه بلاترديد ارتباط، تعامل و مراوده با همه كشورها خصوصاً كشورهاي همسايه از اهميت ويژهاي برخوردار است و همه عزيزان بر آن واقف هستند و هيچ شكي در آن نيست. اما بر اساس اصل (77) كه بايد لوايح به تصويب مجلس برسد و در اصل (25) هم به همين شكل، بر اساس مواد (173) و (174) آييننامه داخلي مجلس، هرگونه لايحه قانوني كه تقديم مجلس ميشود در رابطه با هر گونه موافقتنامه، معاهده و قرارداد بينالمللي بايد كليات آن هم ضميمه باشد تا همكاران عزيز ما بتوانند به خوبي همه جوانب آن را بررسي كنند. برگهاي در دو صفحه مختصر و خلاصه در اختيار نمايندگان قرار ميگيرد و بر اساس آن انتظار است كه همكاران نظر بدهند. عزيزان! ما نبايد از قِبَل اينگونه قراردادها و موافقتنامهها خسارت پرداخت كنيم و يا اينكه به شكل نمادين و كليشهاي از اين كارها كنيم. اين همه موافقتنامه، اين همه قرارداد، اين همه معاهدهاي كه ما داشتيم از قِبَل آن چه اتفاقي افتاده است؟ امروز اين مسائل و مشكلاتي كه در كشور وجود دارد به دليل اين است كه اين موافقتنامههاي بينالمللي به خوبي مورد بررسي واقع نشده است. انتظار اين بود كه عزيزان كليات را كه در اختيار مجلس قرار دادهاند، جزئيات اين تفاهمنامه را در اختيار ما ميگذاشتند.
امروز مسائل و مشكلاتي در حوزههاي كشاورزي وجود دارد كه ما ميتوانستيم به خوبي نظر عزيزان را تأمين كنيم و مشكلات كشور حل شود. امروز كشاورزي ما تعطيل است. مسأله آب كشاورزي به يك بحران تبديل شده است. اين مبحث بيكاري كه در بين جوانان حاكم است به دليل اين است كه اينگونه لوايحي كه تقديم مجلس ميشود، به خاطر اينكه همه جوانب آن ديده نميشود ما نميتوانيم در جهت رفع مشكلات كشور از آنها بهرهبرداري كنيم. (وكيلي ـ متشكر) بنابراين انتظار اين بود كه عزيزان بر اساس همين اصول جزئيات را هم ضميمه ميكردند تا به شكل همهجانبه بررسي شود.
بنابراين من انتظار دارم همه عزيزان تا زماني كه اين كامل نشود و در اختيار عزيزان قرار نگيرد براي يك بار هم كه شده ساختارشكني كنيم و اين پيام را بدهيم كه مجلس دهم متفاوت با ادوار گذشته در راستاي سياستهاي كلان كشور و براي حل مشكلات كشور همه موضوعات را با جديت و حساسيت حل ميكند (وكيلي ـ انشاءالله، متشكريم) و نگاه نمادين و كليشهاي را براي هميشه كنار ميگذارد و اصول و قواعدي كه به حل مشكلات مردم كمك كند را مد نظر دارد، خيلي متشكرم.

محمد علی وکیلی
متشكر، جناب آقاي حسينيكيا موافق هستند، بفرماييد.

سیدجواد حسینی کیا
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
در ابتدا شهادت امام باقر (عليهالسلام) را عرض تسليت دارم. در بحث اين موافقتنامه اين است كه در دنياي امروز توجه به حوزه كشاورزي يك امر استراتژيك شده و اين موافقتنامهها اگر صورت نگيرد يك مرتبه ميبينيم با حجم مبادلات بالايي كه در اين حوزهها گاهي اوقات بين دو كشور رخ ميدهد به يك ضرورت تبديل ميشود. اگر يك ويروسي بيايد در يك كشور منتشر شود و كسي نتواند از آن جلوگيري كند، در واقع هم دولت را درگير ميكند و هم از سوي ديگر كشاورزان عزيز ما چقدر خسارت در اين بخش خواهند ديد. در حالي كه اين موافقتنامه ميتواند به گونهاي رفتار كند كه قابليت انتشار آفات را از بين ببرد، اين از يك سو. از سوي ديگر در واقع آن تبادلات علمي را در چارچوب خودش انجام بدهد.
برادران عزيز، خواهران گرامي! آن چيزي كه در اين موافقتنامه آمده است اين است كه براي آنكه ما از خساراتي كه احتمال ميدهيم كشور و كشاورزان عزيز ما دچار آن بشوند پيشگيري كنيم، در عين اينكه موافقت صورت ميگيرد، در عين اينكه تبادل كالا صورت ميگيرد، با يك مسائل خاص خودش و فريزشده، لذا بايد كاري كنيم كه اين موجب كاهش توليد ما نشود، ضرر و زيان نبينيم، يك دفعه يك آفتي داخل كشور ما نيايد تمام كشاورزان ما را درگير كند. شما در بحث دام و طيور قبلاً ديديد گاهي اوقات بحرانهايي در كشور آمده است يك مرتبه مشكلات عديدهاي براي كشور ما ايجاد كرده است. شما ميبينيد گاهي اوقات در برخي محصولات كشاورزي بحث وبا و مسائل اينچنيني مطرح ميشود. اگر ما نتوانيم اين موافقتنامهها را درست انجام بدهيم در آيندهاي نزديك يك دفعه ميبينيم يك بحراني براي كشور از ناحيه برخي كشورها به وجود ميآيد. در عين اينكه در اين موافقتنامه آمده كه نيازمند گواهي بهداشت گياهي است. لذا در عين تأييدات لازم نيازمند اين هستيم كه انشاءالله كار اين موافقتنامه با رأي بالايي (انجام شود) كه هم تبادلات علمي وجود داشته باشد، هم آن كار خودمان را انشاءالله بتوانيم انجام بدهيم، تشكر.

محمد علی وکیلی
مخالف آخر جناب آقاي لاهوتي هستند، بفرماييد.

مهرداد لاهوتی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
من از استاد و سرور بنده جناب آقاي شاعري يك سؤال دارم، خواهش ميكنم سؤال بنده را پاسخ بفرمايند. الان اين مبادلات كشاورزي و دامي بين اين دو تا كشور دارد صورت ميگيرد، ما هم اين لايحه موافقتنامه را كه نداشتيم، اين مبادلات اقتصادي كه دارد بين دو تا كشور شكل ميگيرد بر اساس چه معاهده و توافقنامهاي است؟ آيا تا الان راهي كه ما رفته بوديم راه غلطي بود، ميخواهيم اين راه غلط را اصلاح كنيم؟ دولت و وزارت جهاد كشاورزي قانون نداشت و داشت به صورت خلاف قانون عمل ميكرد، ما الان ميخواهيم به آن شكل و شمايل قانوني بدهيم؟ اين سؤال مطرح است، اصلاً من خواهش ميكنم به اين سؤال عنايت بفرماييد، آيا واقعاً ما بعد از سالها داريم اين كار را انجام ميدهيم بر اساس كدام قانون بوده است؟ اگر خلاف قانون بوده اينها بايد بيايند پاسخ بدهند كه چرا خلاف قانون بود؟ اين بندهايي كه الان اينجا در موافقتنامهها آوردهاند همكاريهاي متقابل چرا بايد بدون قانون باشد؟ بر اساس قانون بايد انجام ميگرفت، چرا خلاف قانون؟
دوستان ببينيد! من واقعاً مخالف صريح نيستم، اما استحضار داريد كه ما بر اساس اصول (139) و (77) قانون اساسي بايد يا موافقتنامه را رد كنيم يا تأييدشان كنيم. اين موافقتنامه داراي يك اشكالاتي است، همه اين نه. ولي آيا ما ميتوانيم مثل طرحها و لوايح ديگر بياييم اين را اصلاح كنيم؟ نه نميتوانيم، حق نداريم. حالا من كه بارها اين موضوع را به عنوان تذكر عرض كردم كه اين وحي منزل نيست كه حالا هر چيزي را به عنوان معاهده، موافقتنامه، توافقنامه و مقاولهنامه اينجا بياورند، ما در مجلس بگوييم ما مكلفيم اين را تأييد كنيم. بنابراين آقاي شاعري! آن چيزي كه من مطالعه كردم ما خيلي صادرات در كشور داريم، شما برويد در بندهايي كه مربوط به صادرات است مطالعه بفرماييد، منبعد بايد در خيلي از صادرات را ببنديم. آقاي دكتر كاتب! ما حداقل محصولات كشاورزيمان را به كشورهاي آسياي ميانه صادر ميكنيم. الان با اين اوضاع ما همين مقدار صادراتي كه به كشورهاي آسياي ميانه داريم را هم داريم محدود ميكنيم. والسلام

محمدحسین فرهنگی
جناب آقاي محفوظي! حضرتعالي مجاز نيستيد آنجا تشريف داشته باشيد.

محمد علی وکیلی
متشكر، موافق آخر جناب آقاي خدري هستند، بفرماييد.

عبدالحمید خدری
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
خدمت همكاران محترم عرض سلام و ادب دارم و شهادت پنجمين اختر تابناك آسمان امامت و ولايت امام محمدباقر (عليهالسلام) را به همه مسلمانان خصوصاً شما عزيزان تسليت عرض ميكنم و هفته دولت را تبريك عرض ميكنم، ياد و خاطره شهيدان رجايي و باهنر را گرامي ميداريم.
من به صحبتهاي هر دو مخالف عزيز به دقت گوش دادم. من در گفتار همكار عزيزم جناب آقاي گلمرادي چيزي دال بر مخالفت نديدم و همكار مخالف ديگرمان جناب آقاي لاهوتي صراحتاً فرمودند من مخالف صريح نيستم. من نميدانم آيا مخالف به دو قسمت تقسيم ميشود، مخالف صريح و مخالف ضمني كه ما بگوييم ايشان مخالف ضمني بوده مخالف صريح نبوده است. يعني در صحبت هر دو مخالف عزيز ما نوعي موافقت بود و من نميدانم كه مبدأ و منشأ اين مخالفت دوستان ولو به ظاهر از چه بابي است.
از نقاط بسيار مثبت و نقطه عطف دولت اين لايحه بود كه ميتواند براي جلوگيري از انتقال بسياري از آفات جلوگيري كند. دوستان! مستحضر هستيم سالانه حجم زيادي از محصولات كشاورزي و نباتي از كشورهاي مختلف همسايه، از (15) كشوري كه همسايه ايران قرار دارند از جمله آذربايجان به كشور ما وارد ميشود. به منظور كنترل انواع آفات و بيماريهايي كه اگر با اين محصولات وارد كشور شوند ميتوانند خسارتهاي جبرانناپذيري به كشاورزان و دامداران عزيز ما وارد كنند، كما اينكه اين اتفاقات افتاده است. اين توافقنامه ميتواند نقش مهمي در شناسايي، كنترل و جلوگيري از واردات اين آفات داشته باشد. بسياري از آفات و بيماريهايي كه هماكنون در كشور وجود دارد و خسارتهاي جبرانناپذيري به كشاورزان و دامداران وارد ميكند به علت عدم توجه و دقت كافي در فعاليتهاي قرنطينه مرزي بوده است. اين توافقنامه باعث افزايش همكاري فيمابين و جلوگيري از خسارتهاي وارده به كشاورزان عزيز خواهد شد. لذا من تقاضا دارم دوستان انشاءالله با رأي بالا به اين لايحه كه واقعاً ميتواند جلوي خيلي از خسارتها به كشاورزان و دامداران كه دغدغه اصلي ما هم هست را بگيرد رأي مثبت بدهند.

مسعود پزشکیان
متشكرم. دولت و كميسيون موافق هستند. براي رأيگيري قرائت بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
لايحه موافقتنامه همکاری در زمینه حفظ نباتات و قرنطینه گیاهی بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری آذربایجان
مادهواحده ـ موافقتنامه همکاری در زمینه حفظ نباتات و قرنطینه گیاهی بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری آذربایجان مشتمل بر یک مقدمه و (12) ماده به شرح پیوست تصویب و اجازه مبادله آن داده میشود.
تبصره ـ در اجراي اين موافقتنامه رعايت اصول (139) و (77) قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران الزامي است.
آقاي رئيس! به رأي بگذاريد.

مسعود پزشکیان
حضار 203 نفر، دولت و كميسيون موافق هستند، نمايندگان محترم رأي خودتان را اعلام بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.
6
اعلام وصول (1) فقره طرح

محمد علی وکیلی
تعداد يك فقره طرح به صورت عادي اعلام وصول ميشود.
ـ طرح اصلاح ماده (23) قانون رسيدگي به تخلفات رانندگي اعلام وصول ميشود.
7
اعلام وصول (1) فقره لایحه

محمد علی وکیلی
لايحه اصلاح قانون پولي و بانكي كشور مصوب 1351 اعلام وصول ميشود.

محمد علی وکیلی
استرداد لايحه اجاره و استملاك اتباع و دولتهاي خارجي و سازمانهاي بينالمللي در جمهوري اسلامي ايران به شماره ثبت (85) به موجب درخواست شماره (60759/54077) مورخ 21/5/1396 رئيسجمهور محترم به دليل وجود قوانين پراكنده و لزوم تأمين جامعيت بيشتر در موضوع اجاره و استملاك اتباع بيگانه و دولتهاي خارجي و بهرهگيري از موازين حقوق بينالملل در تنظيم لايحه به استناد بند (1) ماده (138) آييننامه داخلي مجلس شوراي اسلامي اعلام ميگردد.
9
تصویب لایحه موافقتنامه همکاریهای اقتصادی بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری اسلوونی

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدي گزارش كميسيون اقتصادي در مورد لايحه موافقتنامه همكاريهاي اقتصادي بين دولت جمهوري اسلامي ايران و دولت جمهوري اسلووني است. آقاي دكتر زارع سخنگوي محترم كميسيون جهت ارائه گزارش تشريف بياورند. جناب آقاي دكتر وكيلي! مخالف و موافق را بفرماييد.

محمد علی وکیلی
مخالفين: جناب آقاي ملكي و جناب آقاي قاضيپور. موافقين: جناب آقاي يوسفنژاد و جناب آقاي كواكبيان.

مسعود پزشکیان
سخنگوي كميسيون اقتصادي بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي دكتر دلخوش! شما تشريف بياوريد، عضو كميسيون اقتصادي هستيد.

سیدکاظم دلخوش اباتری
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحيم
گزارش كميسيون اقتصادي به مجلس شوراي اسلامي
لايحه موافقتنامه همكاري بين دولت جمهوري اسلامي ايران و دولت جمهوري اسلووني به شماره چاپ (496) كه به اين كميسيون به عنوان كميسيون اصلي ارجاع گرديده بود در جلسه روز يكشنبه مورخ 18/4/1396 با حضور مسئولان دستگاههاي ذيربط و كارشناسان مركز پژوهشهاي مجلس شوراي اسلامي مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت و با الحاق يك تبصره به مادهواحده به شرح ذيل به اتفاق آراء به تصويب رسيد.
اينك گزارش آن در اجراي ماده (147) آييننامه داخلي به مجلس شوراي اسلامي تقديم ميگردد.
ضمناً گزارش كميسيونهاي فرعي امنيت ملي و سياست خارجي و قضائي و حقوقي تا زمان ارسال اين گزارش واصل نگرديده است.
رئيس كميسيون اقتصادي ـ محمدرضا پورابراهيميداوراني
دوستان مستحضر هستند كه اين لايحه موافقتنامه در واقع مثل بقيه لوايح موافقتنامه در بخش اقتصادي در ارتباط با توسعه اقتصاد و توسعه روابط اقتصادي در كشورها و با توجه به ثمربخش بودن استقرار بسترهاي قانوني براي فعاليتهاي مربوطه بين اتباع دولت جمهوري اسلامي با دولت اسلووني و ايجاد تسهيلات لازم، فراهم كردن زمينههاي مناسب براي ارتباطات اقتصادي بين دو كشور و ارتقاي سطح روابط اقتصادي بين دو كشور نوشته شده و مثل بقيه موافقتنامهها، موافقتنامه تيپ است. اميدواريم دوستان كمك بكنند كه ما بتوانيم سطح روابط اقتصادي را بين اين دو كشور ارتقاء بدهيم و بخش خصوصي هم بتواند از اين زمينه استفاده لازم را ببرد. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

مسعود پزشکیان
متشكرم، مخالف را بفرماييد.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي ملكي مخالف هستند، جناب آقاي ملكي تشريف ندارند، جناب آقاي قاضيپور بفرماييد.

نادر قاضی پور
مخالف
سلام عليكم
بسم الله الرحمن الرحيم
موافقتنامه همكاري اقتصادي بين دولت جمهوري اسلامي و دولت جمهوري اسلووني دقيقاً مشخص نشده است كه تاريخچه ارتباط اقتصادي ايران با اين كشور چقدر است؟ در سالهاي 1394، 95 و پنجماهه سال جاري ما چگونه با اينها ارتباط اقتصادي داشتيم؟ توليدات اينها كجا است؟ آيا مثل كشورهاي پيشرفته كه ما به اينها نياز داريم، از لحاظ هوايي، زميني، صنعتي، پزشكي و دارويي و تكنولوژي و امكانات دارد؟
اخباري كه ما داريم متأسفانه تعدادي از تجار از اين كشور دارو وارد ميكنند، داروهاي بيكيفيت آوردند، داروسازي ايران را فلج كردند. اميدوارم رياست محترم كميسيون بهداشت و درمان همكار بسيار عزيز ما جناب آقاي دكتر نوبخت و اعضاي محترم كميسيون بهداشت و درمان در اين رابطه اطلاعات خوبي دارند ارائه بفرمايند.
همكاران عزيز! در مقدمه نوشتند منافع متقابل و عمل متقابل. اينها تا الان چقدر از ما نفت خام خريدند؟ در زمان تحريم چه ارتباطي با ما داشتند؟ آيا يكطرفه است؟ ما واردكننده هستيم يا صادركننده؟ چقدر فرشهاي دستباف ما را خريدهاند، در زمان تحريم كدام كمك را به هواپيماي ما كردند، سوخت دادند يا ندادند؟ هيچ قيدي نكردند. آقاي دلخوش همكار بسيار عزيز و زحمتكش ما هم فرمودند روال است، فرم است، يك فرم است. آقاي دلخوش! ما اين فرم را قبول نداريم، هر كشور بايد مشخصات خود را به كميسيون اعلام بكند. نماينده دولت بيايد اينجا توضيح بدهد، بگويد چه رقم اعداد، ميليارد دلار و ميليون ريال ما با اين كشور ارتباط اقتصادي داريم؟ بحث اين است. رهبر عظيمالشأن نظام در رابطه با گسترش فضاهاي بينالمللي فرمايشاتي فرمودهاند، اولويت با كشورهاي اسلامي است، اولويت با كشورهاي پيشرفته است. ما بايد با كشورهايي ارتباط برقرار كنيم و آنها را كمك كنيم كه در زمان تحريم به ما كمك كردهاند. الان الحمدلله رب العالمين نظام مقدس جمهوري اسلامي با صلابت قد كشيده و اثر دارد، از اروپا تا شرق آسيا همه كشورها نياز دارند، ما با اينها ارتباط داريم. بله، ما هم احترام متقابل ميگذاريم، ولي وقتي كه مجلس به عنوان ناظر بر دولت مجوز و چك سفيد به دولت بدهيم با كشورهايي كه با ما هيچگونه ارتباط سنگين اقتصادي نداشته، در زمانهاي بحران و جنگ يار و ياور ما نبوده، دست دولت را باز كنيم، با آنها كميسيون مشترك اقتصادي بگذارند. اگر اينها به نفع ما هست، خريد كردند اعلام بكنند چقدر از ما نفت خام گرفتند، چقدر به ما پول دادند. جناب آقاي پزشكيان، رياست محترم جلسه! نماينده دولت دقيقاً در اين رابطهها توضيح بدهد تا ما با شناخت كامل به اين رأي بدهيم. الان كوركورانه يك فرمت است كه هميشه ميآورند دو تا وزير امضا ميكنند، دو تا مسافرت خارجي و بعد هزينههاي زائدي پيش ميآيد. انتظار داريم موافقين عزيز، همكاران زحمتكش ما توضيح بدهند، به سؤالات حقير جواب بدهند. آيا ما در اين رابطه برنده هستيم يا بازنده، يا برد ـ برد است، مشخص كنند كه برد ـ برد به نفع ما هست يا برد؟ مثل برجام برد برداشت برد ما خبر نداشته باشيم.
همكار عزيز ما آقاي نقوي كه از كميسيون امنيت ملي گزارش دادند ديدند كه يكدفعه جمهوري اسلامي به تمام تعهدات خود عمل كرده، شيطان بزرگ آمريكا كه عمل نكرده مانع كشورهايي كه با ما هستند هم ميشود، آيا اسلووني فردا در مقابل آمريكا خواهد ايستاد يا نه؟ آيا برجامي كه عملياتي خواهد شد كمك خواهد كرد؟ لذا من انتظار دارم نمايندگان موافق و نماينده محترم دولت و دبير عزيز و زحمتكش توضيح بدهند. به عشق امام حسين يا حسين.

محمد علی وکیلی
متشكرم، جناب آقاي يوسفنژاد موافق هستند، بفرماييد.

علی اصغر یوسف نژاد
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
من از همكار خوب و تلاشگر خودم جناب آقاي قاضيپور تشكر ميكنم كه ميفرمايد «آفتاب آمد دليل آفتاب» و پاسخ فرمايشات و نقطهنظرات ايشان در متن مذاكرات خودشان هست. اينكه چرا ارتباط ما با كشوري مثل اسلووني از نظر رابطه تجاري كم است بهخاطر اين است كه بستر قانوني وجود ندارد، بهخاطر اينكه همين قانون وجود ندارد. اگر اين قانون وجود داشت كه الان سطح همكاري ما در حد (50) ميليون دلار است افزايش پيدا ميكرد.
ميفرمايند كه اين چه كشوري است؟ كشوري است كه از نظر صنعتي، تكنولوژي و فناوري به اتحاديه اروپا وصل است، استعداد بسيار زيادي دارد. اگر ما ميخواهيم كه سطح مبادلات تجاري خودمان را با اين كشور افزايش بدهيم نياز به قانون داريم، تاكنون هم اين قانون را نداشتيم. اينكه آيا اين كشورهاي اسلامي يا كشورهاي همسايه يا كشورهاي پيشرفتهاي كه همكار من جناب آقاي قاضيپور ميفرمايند چرا با آنها ارتباط نداريم؟ اين مستقل است، آن جدا است. برويد قانون بياوريد، تلاش بكنيد در سطح وزراي كشورهاي اسلامي و كشورهاي پيشرفته با ايران همين روابط توافقنامه همكاري اقتصادي را به وجود بياوريد.
بنابراين چند موضوع مستقل هستند. اگر ما ميخواهيم روابط اقتصادي خود را با كشورهاي مختلف ازجمله اسلووني، اتحاديه اروپا و ديگر كشورها در هر زمينهاي كه همين چند دقيقه قبل راجع به همكاري با كشور آذربايجان را در يك زمينه كشاورزي تصويب كرديم بايد بستر قانوني مناسب را داشته باشيم، اگر نداشته باشيم نميتوانيم اين كار را انجام بدهيم. اگر ميخواهيم كه فعاليتهاي اتباع ايراني جمهوري اسلامي در ديگر كشورها از نظر اقتصادي، تجاري و قانوني ساماندهي بشود بايد توافقنامه تجاري ـ اقتصادي دو طرف را ما داشته باشيم. اگر ميخواهيم اين كار را انجام بدهيم ميفرمايند كه منافع اين براي چه كسي است؟ منافع دوطرفه است، برد ـ برد است. منافع متقابل حاصل از افزايش حجم مبادلات تجاري است. هر دو كشور ميبرند، شايد ايران بيشتر ببرد، شايد كمتر، ولي اين بستگي به ميزان ارتباط و همكاري است كه براي حفظ منافع جمهوري اسلامي در زمينه اقتصادي از اين زمينه ما به دست ميآوريم.
توسعه تجارت دوجانبه، مناسبات اقتصادي و افزايش سطح همكاريها نياز به قانون دارد، تا اين قانوني كه دولت محترم با لايحه موافقتنامه همكاري بين دو كشور داده را ما تصويب نكنيم زمينه براي همكاري وجود ندارد. اگر ميخواهيم كه كميسيونهاي مشترك زمينه همكاري دو كشور را افزايش بدهند حتماً بايد يك بستر قانوني مناسب وجود داشته باشد كه براي حمايت و تسهيل تماسها و تبادلات بين فعاليتهاي اقتصادي دو كشور، ايجاد شرايط مناسب براي سرمايهگذاري، تبادل اطلاعات اقتصادي و تجاري، همكاري براي ساماندهي بازارها، نمايشگاهها، سمپوزيومها، كميسيونها، همنشينيها و نظاير آنها در قالب همين موافقتنامه امكان آن وجود دارد كه ما تجارت كالا، خدمات، همكاريهاي بلندمدت در زمينه امور زيربنايي، صنعتي، ارتباطات، راه دور، حمل و نقل، حفاظت، محيط زيست، گردشگري و كليه اين مسائلي كه مورد علاقه دو كشور است را ترغيب بكنيم كه در اين تفاهمنامه بر اساس وظايفي كه كميسيونهاي مشترك اقتصادي به وجود ميآورند اين شرايط را به وجود بياوريم. من خواهش ميكنم دقت بفرماييد اين يك زمينه همكاري براي جذب سرمايهگذاريهاي كشورهاي ديگر در ايران است و زمينهاي براي صادرات كالا و خدماتي كه در ايران وجود دارد و مازاد بر نياز ايران است و ميتواند امكان رشد شاخصهاي اقتصادي را در كشور ما به وجود بياورد.
اگر دوست داريد توسعه همكاريهاي اقتصادي تقويت بشود و در زمينههايي كه دو كشور علاقه دارند رشد پيدا كند تا قانون نداشته باشيم، تا موافقتنامه همكاري دو كشور نداشته باشيم، تا بسترهاي قانوني را مجلس شوراي اسلامي و كميسيونهاي مشترك فراهم نكند اين انجامپذير نيست. به همين خاطر فرمايش جناب آقاي قاضيپور درست است، چرا سطح همكاريهاي ما در حد (50) ميليون دلار است؟ (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون) جواب اين است كه تاكنون ما موافقتنامه همكاري اقتصادي بين كشور جمهوري اسلامي و كشورهاي ديگر از جمله دولت جمهوري اسلووني را ما نداشتيم. اگر اين را تصويب بكنيم يقيناً حجم مبادلات تجاري افزايش پيدا ميكند، سطح همكاريها ارتقاء پيدا ميكند و مناسبتهاي لازم را از نظر تسهيلات براي همكاري تجاري بين دو كشور به وجود ميآورد.

مسعود پزشکیان

محمد علی وکیلی
آقاي رئيس! مخالف نداريم، بنابراين موافق هم صحبت نميكند. از شانس آقاي كواكبيان مخالف نداريم.

مسعود پزشکیان

سید مصطفی رضوی
بسم الله الرحمن الرحيم
من يك توضيح مختصري راجع به اين موافقتنامه و موافقتنامههاي مشابه خدمت شما عرض ميكنم. اين موافقتنامه و اين نوع موافقتها بند الزامآور ندارد، بستري براي تشكيل كميسيونهاي مشترك همكاريهاي اقتصادي با وزارتخانههاي مختلف است. اسلووني در صنعت خودرو، ماشينآلات، حوزه مكانيكي، صنايع دارويي و فنآوريهاي پيشرفته داراي مزيت است و از آن جهت كه عضو اتحاديه اروپا است دسترسي بهتري به تكنولوژيهاي پيشرفته دارد. اگرچه كشور كوچكي هست، اما ظرفيتهاي تكنولوژي زيادي دارد. ما تا حالا پنج مورد از اين موافقتنامهها با همين فرمت در مجلس محترم تصويب كرديم و بهخصوص وجود اين موافقتنامهها در شرايطي كه ما عضو سازمان تجارت جهاني نيستيم براي ما واجد اهميت بيشتري است. اگرچه وزارت اقتصاد از اين لايحه دفاع ميكند، اما در حقيقت همه مجموعه دولت و وزارتخانههاي مختلف از اين موافقتنامه بهرهمند ميشوند. عدم وجود اين موافقتنامهها همانطور كه موافق محترم اشاره كردند باعث ميشود سطح همكاريهاي ما كاهش پيدا كند، در ضمن فرمايش آقاي قاضيپور كه اشاره كردند اسلووني در دوره جنگ با ما همراهي نداشته، اين كشور در دوره جنگ وجود نداشته. يوگسلاوي بوده كه سابقه ارتباطات تجاري ما با يوگسلاوي از گذشته وجود دارد و از شركاي قديمي ما است.
نكته ديگر هم كه اشاره كنم اين است كه اين اقدام به وضوح در چهارچوب سياستهاي نظام در مورد گسترش ارتباط با جهان است و عقد اين موافقتنامه نافي ارتباط با كشورهاي اسلامي نيست. چند نوبت در مورد اين موافقتنامهها اين اظهار ميشود كه ما بهجاي اين موافقتنامهها برويم موافقت با كشورهاي اسلامي را بياوريم. عقد اين موافقتنامهها و تبادل آنها به اين معني نيست كه ما يك كشور اسلامي را كنار گذاشتيم و نزديك به (15) مورد از اين موافقتنامهها در دست اقدام است و مطمئناً دولت از تنظيم اين موافقتنامهها با كشورهاي اسلامي پشتيباني و حمايت ميكند، متشكرم.

عبدالرضا مصری

غلامرضا کاتب
متشكرم، جناب آقاي رئيس! چند نفر از همكاران تذكر و اخطار دارند اگر اجازه بدهيد.

مسعود پزشکیان
تذكر را گوش ميدهيم. تذكر گوش بدهيم كه لازم شد جواب بدهيد.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي ذوالنوري بفرماييد.

مجتبی ذوالنوری
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم
با تسليت شهادت حضرت امام باقر (عليهالسلام)، جناب آقاي رئيس! تذكر من ماده (24) آييننامه داخلي مجلس است. الان بيش از يك هفته است من تلاش ميكنم كه اين تذكر را عرض كنم متأسفانه فرصت نميشود. در جريان رأي اعتماد به وزراي محترم جناب آقاي.

مسعود پزشکیان
آقاي ذوالنوري اين كه دستور جاري نيست. حضرتعالي اينجا زديد تذكر آييننامه، دستور جاري. اينكه دستور جاري نيست.

مجتبی ذوالنوری
آقاي دكتر! من به اداره جلسه ايراد دارم.

مسعود پزشکیان
الان ما در اداره جلسه چكار كرديم؟

مجتبی ذوالنوری
عرض من اين است كه وقتي در زمان خودش اجازه نميدهيد و تبعات آن دامن مجلس را ميگيرد، الان در كشور اين بحث روز است. ما كه نميتوانيم وظيفه نمايندگي خود را انجام ندهيم.

مسعود پزشکیان
آن بحث را انشاءالله اگر فرصت شد در وقت خودش بگوييد.

مجتبی ذوالنوری
الان بحث روز است، الان شما از نمايندهها سؤال بفرماييد، در معرض سؤال هستند كه وقتي جناب آقاي زنگنه اينجا ميفرمايد به من اعتراض ميكنند كه چرا نمايندگان را بعد از مجلس سر كار ميگذاريد، اگر اين كار را نكنيم نماينده مجلس بيكار بماند هزار فساد به دنبال دارد. الان مردم واقعاً در ذهنشان سؤال ايجاد شده. آقاي دكتر! من اجازه ميخواهيم عرض خود را خدمتتان بگويم.

مسعود پزشکیان
آقاي ذوالنوري خيلي ممنون، ببينيد! ما معمولاً در مجلس آخر جلسه تذكرات پنج نفر از نمايندگان محترم كه دارند گوش ميدهيم، مكاتبات آنها را گوش ميدهيم، تذكرات كتبي آنها را گوش ميدهيم، اعلام ميكنيم. ديگر اين فرصتي است كه ميتوانيم داشته باشيم، خيلي ممنون. اگر تذكر يا اخطار شما مربوط به بحث جاري نيست اجازه بدهيد فعلاً رد بشويم، بعد انشاءالله آخر فرصت شد باز به تذكرات شما گوش ميدهيم. كميسيون بيايد گزارش بدهد.

غلامرضا کاتب
آقاي رحيمي اخطار در مورد دستور است؟ بعد از آقاي زارع بفرماييد.

رحیم زارع
بسم الله الرحمن الرحيم
همكاران عزيز و محترم! مقام معظم رهبري در جلسه تنفيذ رئيسجمهور از تعاملات اقتصادي فرمودند و همچنين در جلسهاي كه اين هفته با دولت داشتند خواسته ايشان از سفرا خواسته اقتصادي بود، چون اولويت اول مردم از دولت خواستههاي اقتصادي بود و اين موافقتنامهها ميتواند به ديپلماسي اقتصادي كه خواسته مجلس در رأي به هيأت وزيران بود، در نشستهايي كه از وزارت خارجه ميخواستيم بحث تعاملات اقتصادي و ديپلماسي اقتصادي بود. در رابطه با اين كشور هم كه فرمودند اين كشور اسلووني هست و استوني نيست كه حجم تجارت ما را آقاي يوسفنژاد فرمودند، تجارت و واردات ما از اين كشور واردات كالاهاي سرمايهاي و تكنولوژيمحور مثل ماشينآلات، دارو و قطعات خودرويي هست. اينكه فرمودند چه كشوري هست؟ يك كشوري كه عضو اتحاديه اروپا و سازمان ملل هست. ما علاوه بر اين تفاهمنامه سه تفاهمنامه و سند همكاري در دستور كار با اين كشور داريم كه يكي تشويق و حمايت متقابل از سرمايهگذاري هست، اجتناب از أخذ ماليات مضاعف در آينده و همكاريهاي گمركي است كه اينها يك چرخهاي را تكميل ميكند، اين همكاري اقتصادي و فني و مورد نياز ما است، چون يك قانون نياز دارد و اين قانون ميتواند حجم تجارت ما را افزايش بدهد. انشاءالله ما در راستاي توليدات صادراتمحور و حجم تجارت صادرات خود را افزايش بدهيم، انشاءالله در حوزه تعاملات اقتصادي و تسهيل تجاري ميتواند مؤثر باشد. از همكاران محترم ميخواهم كه به اين موافقتنامه همكاري اقتصادي رأي بدهند.

محمدحسین فرهنگی

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
لايحه موافقتنامه همكاري اقتصادي بين دولت جمهوري اسلامي ايران و دولت جمهوري اسلووني.
مادهواحده ـ موافقتنامه همكاريهاي اقتصادي بين دولت جمهوري اسلامي ايران و دولت جمهوري اسلووني مشتمل بر يك مقدمه و هفت ماده به شرح پيوست تصويب و اجازه مبادله اسناد آن داده ميشود.
تبصره ـ در اجراي اين موافقتنامه رعايت اصل هفتاد و هفتم و يكصد و سي و نهم قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران الزامي است.

عبدالرضا مصری
آقاي رئيس! تذكر در موضوع دارم.

مسعود پزشکیان
حضار 206 نفر، نمايندگان محترم رأي خودتان را اعلام بفرماييد. (قاضيزادههاشمي ـ آقاي رئيس! ايشان اصرار به اخطار دارند) اينجا نوبت آن نيست. آقاي دكتر! بحث شما درست است، ولي چون نوبت شما نيست نميتوانيم اجازه بدهيم. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.
ميهمانها را اعلام بكنيد.

محمد علی وکیلی
ميهمانان جلسه امروز؛ اعضاي شوراي اسلامي جزيره لاوان ميهمانان جناب آقاي شريفي نماينده محترم شهرستان بندرلنگه، بستك و پارسيان هستند، خوشآمديد، بفرماييد.
10
تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از صدور مجوز واگذاری معادن و نظارت بر برداشت از منابع معدنی و وصول و هزینهکرد حقوق دولتی در استانهای همدان، مرکزی، کرمان، یزد، آذربایجانغربی و سایر استانهای دارای منابع معدنی

مسعود پزشکیان
دستور بعدي را اعلام بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدي گزارش كميسيون صنايع و معادن مبني بر تصويب تقاضاي تحقيق و تفحص از صدور مجوز واگذاري معادن و نظارت بر برداشت از منابع معدني و وصول و هزينهكرد حقوق دولتي در استانهاي همدان، مركزي، كرمان، يزد، آذربايجانغربي و ساير استانهاي داراي منابع معدني هست. آقاي دكتر باستاني سخنگوي محترم كميسيون صنعت و معدن لطف كنند گزارش را ارائه كنند. آقاي دكتر! محورهاي تحقيق و تفحص را هم لطفاً قرائت كنيد.

سعید باستانی
بسم الله الرحمن الرحيم و به نستعين و له الحمد
عرض سلام و وقتبخير دارم خدمت همكاران محترم و مردم شريف ايران. موضوع تحقيق و تفحص در رابطه با مجوز واگذاري معادن و نظارت و برداشت از منابع معدني و وصول و هزينهكرد حقوق دولتي در استانهاي مربوط به اين حوزه هست.
نامهاي تهيه شده كه من اين نامه را خدمت شما قرائت ميكنم. هيأترئيسه محترم مجلس شوراي اسلامي
با سلام
احتراماً در پاسخ به نامه شماره (49078/4) مورخ 7/7/1395 هيأترئيسه محترم مجلس شوراي اسلامي و در اجراي ماده (214) آييننامه داخلي مجلس مبني بر بررسي تقاضاي جمعي از نمايندگان محترم در خصوص تحقيق و تفحص از عملكرد وزارت صنعت، معدن و تجارت در خصوص صدور مجوز واگذاري معادن و نظارت بر برداشت از منابع معدني و وصول و هزينهكرد حقوق دولتي در استانهاي همدان، مركزي، كرمان، يزد، آذربايجانغربي و ساير استانهاي داراي منابع معدني به استحضار ميرساند؛
ابتدا كميسيون طي نامه شماره (49679) مورخ 11/7/1395 اطلاعات لازم در خصوص موضوعات تحقيق و تفحص را از وزارت صنعت، معدن و تجارت درخواست نمود و متعاقباً اطلاعات مذكور در تاريخ 3/8/1395 به كميسيون واصل گرديد كه مطابق آييننامه در اختيار متقاضيان تحقيق و تفحص قرار گرفت. نظر به اينكه متقاضيان اطلاعات ارائهشده را كافي ندانستند كميسيون موضوع را با حضور متقاضيان تحقيق و تفحص و مسئول دستگاه اجرايي ذيربط مورد بحث و بررسي قرار داد كه بر اساس رأي اكثريت اعضا انجام تحقيق و تفحص در جلسه مورخ 27/4/1396 اين كميسيون به تصويب رسيد.
رئيس كميسيون صنايع و معادن ـ عزيز اكبريان
توضيحاً خدمت عزيزان عرض بكنم كه بنا به اطلاعاتي كه جمعآوري شده و از طرفي در دو تا از جلساتي كه مقام معظم رهبري هم پيرامون بحث معادن صحبتهايي را فرمودند در مجموع از (62) ميليارد تن ذخيره معدني در كشور كمتر از (450) ميليون تن برداشت صورت ميگيرد، يعني كمتر از (1) درصد و وقتي كه عزيزان تحقيق و تفحصكننده هم به اين موضوع ورود پيدا كردند در نحوه واگذاري معادن اعم از نوع واگذاري معادن، حقوق دولتي، نحوه وصول حقوق دولتي در بعضي از موارد، نحوه هزينهكرد حقوق دولتي مغايرتهايي را ديدند. كميسيون بر اساس نظر هيأت تحقيق و تفحص و تحقيق و تفحصكنندگان بهخاطر شفافيت موضوع، به خاطر كمك به اينكه اگر واقعاً دستورالعملي مشكل دارد يا قانون در جايي مشكل دارد حتماً رفع بكنيم و اين جهشي كه بايد در حوزه معادن اتفاق بيفتد و سهم اقتصاد از حوزه معادن در قانون برنامه ششم تحقق پيدا بكند لازم هست كه مشكلات اين حوزه به صورت جدي بررسي بشود.
اين موضوعي كه خدمت شما عرض كردم نه بهخاطر شخص و موضوع خاصي هست، اينكه كمتر از (1) درصد برداشت در حوزه معادن تا رسيدن به آن حد نصاب بالايي كه بايد در حوزه معادن كار مفيد در كشور صورت بگيرد دچار يك مشكل مزمن هست. اين مشكل را بايد بررسي بكنيم، تلاش بكنيم كه انشاءالله هم سهم اقتصاد در حوزه معدن مشخص بشود و هم اينكه توليد و اشتغال يك پايه اساسي در حوزه معدن خواهد داشت كه اگر با اين وضع به اين موضوع ورود پيدا بكنيم بنا به فرمايش مقام معظم رهبري ما حتي از بحث نفت بينياز خواهيم شد.
بنابراين خواهش من اين است كه عزيزان توجه بفرمايند اين مورد توجه عزيزان قرار بگيرد و حتماً با يك رأي بالايي رأي بدهند كه اين تحقيق و تفحص صورت بگيرد و اين موضوع را يك مقداري بتوانيم در كشور حل بكنيم و انشاءالله به آن مقاصدي كه مد نظر هست برسيم. والسلامعليكم و رحمهالله و بركاته

مسعود پزشکیان

جبار کوچکی نژاد ارم ساداتی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
متشكريم، به عنوان نماينده تحقيق و تفحص كنندگان از بين آقايان پورمختار، سليمي و قاضيپور، جناب آقاي قاضيپور بفرماييد. جناب آقاي قاضيپور! حداكثر (10) دقيقه وقت داريد، محورهاي تحقيق و تفحص را هم بفرماييد.

نادر قاضی پور
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام محضر نمايندگان ملت و عرض تسليت شهادت حضرت امام محمد باقر (عليهالسلام) به مسلمين جهان. همكاران عزيز! به استناد اصل (76) قانون اساسي مجلس شوراي اسلامي حق تفحص دارد و آييننامه داخلي كه قسم خورديم در سه ماده (214)، (215) و (216) نحوه تحقيق و تفحص را دقيقاً مشخص نموده است.
دو، سه مورد تحقيق و تفحص معادن را كميسيون محترم صنايع و معادن جمعآوري كرده و يك تحقيق و تفحص كرده كه اعضاي درخواستكنندگان، نمايندگان محترم از تمامي استانها با گرايشات سياسي مختلف بودهاند. يعني همه اجماع داشتند اين كار شفافسازي باشد.
همكاران عزيز! ما ميخواهيم بدانيم چقدر معدن داريم، چقدر اكتشاف شده است، چقدر بهرهبرداري، چقدر حق مالكانه پرداخت شده و چقدر براي معادن مجوز صادر شده ولي اجرا نشده است. مستحضر هستيد تأكيد رهبر معظم نظام بر اين است كه ما به صادرات غيرنفتي توجه خاصي داشته باشيم. يكي از اينها معادن هستند، ما ميخواهيم ببينيم زنجيره توليد كجا است؟ شما نمايندگان محترم در چند قانون كمك كرديد تا جلوي خامفروشي گرفته بشود. هر اقدامي انجام بشود در سطح ماليات كمتر بشود تا به محصول نهايي برسد. ما اينجا ميخواهيم ببينيم چه كساني، چه اشخاصي كه اهليت نداشتند، نه سواد آن را دارند و نه پول آن را دارند معادني را ثبت كردهاند. قريب به اتفاق هم به اسم همسران آنها است. تعدادي از كارشناسان كه اطلاعات اوليه داشتند رفتند معادن را به اسم همسران خودشان ثبت كردهاند و هيچ اقدامي نكردهاند، برگهفروشي ميكنند، كاغذ ميفروشند، ميلياردها ميليارد پول ميگيرند، ولي هيچ كاري انجام نميشود. ما ميخواهيم بدانيم آيا وقت آن نيست كه مردم ايران شفافيت را ببينند؟ ما ميخواهيم بدانيم آيا در قانون نقص است؟ ما بياييم در مجلس برطرف كنيم. اگر در مصوبه هيأت محترم وزيران اشكالي است آن را مشخص كنيم هيأت وزيران اصلاح كند يا دستورالعملهايي بدهد. اينجا به شخص برنميگردد، معاونت محترم معدن وزارت صنعت و معدن آقاي دكتر سرقيني يك فرد بسيار متخصص و متعهد است، ولي دست و پاي ايشان بسته است. اين قوانين را ما بايد دقيقاً مشخص كنيم. چرا اين كارهاي توليد ملي انجام نميگيرد؟ چرا ما نميتوانيم دقيقاً درآمدها را مشخص كنيم و بر هزينهكردها نظارت داشته باشيم؟
همكاران عزيز! ما در دو، سه هفته گذشته به همراه وزير محترم صنعت و معدن و استاندار خراسان رضوي به معدن بزرگ سنگان رفتيم. ملاحظه شد افرادي آنجا هستند (11) سال است فقط آنها نظارت ميكنند، بدون مزايده، بدون مناقصه، اين خلاف قانون است. اشخاصي را مطرح كردند كه به اينها امتياز جديد بدهند، نگاه كرديم ميلياردها ميليارد تومان به خزانه دولت بدهكار است، يعني ما قانون را بايد دقيقاً مشخص كنيم. بدهكاران معادن بايد پولشان به خزانه پرداخت بشود تا دولت، وزارت صنعت و معدن از آن پول براي زيرساخت معادن ديگر و خود همان معدن استفاده كند.
ما باعث شديم پولهاي هنگفتي را تعداد انگشتشماري صاحب بشوند، ولي هيچ امكاناتي براي آن مناطق نشده، نه بيمارستان، نه جاده و نه فرودگاه. ما ميخواهيم بدانيم معادني كه توليد ميكنند مستقيماً به خط توليد برود، نه اينكه به دبي برود، دوباره بروند از دبي بخرند بياورند در ايران با چهار برابر قيمت بفروشند. وقتي كه ما خودمان ذغالسنگ داريم، مشخصاً مقدار و غلظت آن هم مشخص است چه مجوزي ميدهيم از خارج وارد بشود براي خودمان صادر بشود؟ اين هزينهكردها را هم اينك همه مردم ايران پرداخت ميكنند. ما ميخواهيم بدانيم در اين معادن كارگران عزيز آيا به حق و حقوق خودشان رسيدند يا نه، اگر ما اين قانون را دقيق مينوشتيم و نظارت ميكرديم معدن گلستان آزادشهر تكرار نميشد، كارگران آنجا زنده به گور نميشدند. الان هم چند ماه است تعطيل شده، كارگران عزيز بيكارند، زن و بچه دارند.
يك، ما ميخواهيم بدانيم آنهايي كه واگذار شده به چه نحوي واگذار شده، به چه كساني واگذار شده، چند درصد اين معادن فعال هستند. سخنگوي محترم كميسيون صنايع و معادن فرمودند (1) درصد، بقيه كجا است؟ همه در كاغذ در عمل هيچچيز نيست؟! ما بايد به اشتغال جوانان توجه كنيم. معادن يكي از جاهايي است كه جوانان عزيز، دختران و پسران تحصيلكرده آنجا ميتوانند مشغول به كار بشوند. دغدغه نظام مقدس، دغدغه هيأت دولت و شما برادران و خواهران عزيز اشتغال است. معادن تنها جايي است كه اشتغال مستقيم دارد، تمامي تحصيلكردههاي معادن ميتوانند مشغول به كار بشوند.
ما ميخواهيم مشخص كنيم چرا نميتوانيم در معدن كارخانه بگذاريم تا صنايع پاييندستي زنده بشود. چرا در معادن زرشوران تكاب بهترين طلاي ايران، كارخانه النگوسازي، زيورآلات احداث نشده است؟ آيا همه آن خامفروشي خواهد شد؟ ديروز در كميسيون توليد ملي و كميسيون صنايع و معادن وزير محترم صنعت را دعوت كردند، دغدغه اين بود كه چرا كارخانجات پاييندست حداكثر با ظرفيت (30) درصد كار ميكنند؟ چون مواد اوليه ندارد.
آقاي قوامي همكار عزيز ما بارها از وزرا سؤال كرده كه چرا از توليد داخل خريد نميكنند. ما بايد مواد اوليه توليد داخلي را خودمان توليد كنيم. داريم، جمهوري اسلامي ميتواند اشتغال را ايجاد كند. همه با هم بايد كمك كنيم، نقص قوانين را مشخص كنيم، در مجلس با دوفوريتي، سهفوريتي اين قوانين دست و پا گير را مشخص كنيم. معدن بايد به اهليت آن داده بشود، معدن به كسي داده بشود كه صنعت آن را دارد، امكانات آن را دارد، اولويت هم با شركتهاي تعاوني محلي است. چرا در بعضي از استانها هيچ نيروي محلي يك سانتيمتر معدن ثبت نكردند؟ از مركز كشور تمام معادن آن شهرستان را ضبط كردند. رانت اطلاعاتي از كجا درز ميكند؟ اطلاعات فروشي نيست، ميخواهيم جلوي اين سوراخها را ببنديم، شفاف كنيم، معادن مشخص بشود، صاحبهاي آنان، پيشرفت كار صادرات و مصرف در داخل مشخص بشود. همكاران! به تحقيق و تفحص رأي بدهيد، در تمام حوزههاي شما مشكلات معادن را به كمك شما برادران و خواهران حل كنيم. به عشق امام حسين يا حسين.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
درخواست تحقيق و تفحص از عملكرد وزارت صنعت، معدن و تجارت در خصوص صدور مجوز واگذاري معادن است.

مسعود پزشکیان
متشكرم، حضار 199 نفر، نمايندگان محترم رأي خودتان را اعلام بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.
11
انتخاب آقایان: سیدمهدی فرشادان، همایون هاشمی و خانم: سمیه محمودی به عنوان ناظر در شورای عالی سلامت و امنیت غذایی

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي رئيس! دستور بعدي انتخاب يك نفر از اعضاي هريك از كميسيونهاي بهداشت و درمان، اجتماعي و برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شوراي اسلامي به عنوان ناظر در شوراي عالي سلامت و امنيت غذايي است. در اجراي جزء (12) بند «ب» ماده (7) قانون احكام دائمي برنامههاي توسعه كشور مصوب 10/11/1395 است. آقايان: هاشمي و حمزه هستند، آقاي دكتر همايون هاشمي از طرف كميسيون بهداشت و درمان معرفي شدند، جناب آقاي دكتر حمزه به نفع آقاي دكتر هاشمي كنار كشيدند كه از اين كميسيون يك نفر.
از كميسيون اجتماعي سركار خانم سميه محمودي و آقاي دكتر رسول خضري معرفي شدند كه از بين اين دو بزرگوار يك نفر و كميسيون برنامه و بودجه و محاسبات آقايان: دكتر سيدمهدي فرشادان و علي قرباني معرفي شده بودند كه جناب آقاي قرباني هم به نفع آقاي فرشادان كنار كشيدند. از اين كميسيون هم يك نفر در كارتهاي رأي بايد ثبت بشود.
بنابراين از كميسيون بهداشت فعلاً فقط آقاي دكتر هاشمي كانديدا هستند كه يك نفر بايد انتخاب بشود، از كميسيون اجتماعي خانم سميه محمودي و آقاي رسول خضري هستند كه از بين اين دو بزرگوار يك نفر بايد انتخاب بشود و كميسيون برنامه و بودجه جناب آقاي دكتر سيدمهدي فرشادان هستند كه براي اين كميسيون هم يك نفر بايد انتخاب بشود.

مسعود پزشکیان
متشكرم، كارتها را لطفاً توزيع كنيد.
(أخذ رأي با ورقه به عمل آمد و نتيجه پس از شمارش آراء اعلام گرديد)

غلامرضا کاتب
متشكر، جناب آقاي رئيس! اجازه بدهيد در زمان رأيگيري چند نفر از همكاران عزيز كه تذكر و اخطار دارند بشنويم.

مسعود پزشکیان

غلامرضا کاتب
جناب آقاي رحيمي اخطار دارند. حضور ندارند، جناب آقاي قوامي اخطار شما در دستور است؟ آقاي سليمي بفرماييد.

علیرضا سلیمی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي رئيس! قبل از بيان مطالب من اصل (84) قانون اساسي را گوشزد ميكنم. «هر نماينده در برابر تمام ملت مسئول است و حق دارد در همه مسايل داخلي و خارجي كشور اظهار نظر نمايد». اين را به عنوان مقدمه عرض ميكنم، دو نكته را اگر اجازه بفرماييد و مثل هميشه محبت كنيد عرض كنم.
آقاي رئيس! نكته اول اين ماده (24) آييننامه است. يكي از بندهاي ماده (24) آييننامه بحث اين است وظايف و اختيارات هيأترئيسه محترم را كه بيان ميكند بحث انتظام و حفظ انضباط مجلس است. ديروز متأسفانه اتفاقاتي در مجلس افتاد كه كمسابقه بود. واقعاً ترتيباتي كه بايد هيأت محترم رئيسه در نوبتدهي به نمايندگان محترم رعايت كند اين ترتيبات حالا به دلايلي شايد بهخاطر شلوغي كار رعايت نشد كه من انتظار دارم كه عزيزان ما و حضرتعالي دستور بفرماييد كه اين ترتيبات انشاءالله رعايت بشود.
اما اصل مطلب را من خدمت شما عرض كنم. در اين گزارشي كه كميسيون امنيت ملي امروز به مجلس داد (نايبرئيس ـ خيلي ممنون، اگر اجازه بدهيد رد بشويم) (آقاي دكتر اجازه بدهيد من نكتهاي را عرض كنم بعد خدمتتان هستم) بند «و» (15) مورد بر حسب گزارش كميسيون امنيت ملي موارد نقض عهد و پيمانشكني آمريكا را ليست كرده.

مسعود پزشکیان
آقاي سليمي خيلي ممنون، متشكرم.
12
ناطقین جلسه آقایان: احمد حمزه، فرهاد تجری، عباسعلی پوربافرانی، روحالله بابائیصالح و ولی داداشی

مسعود پزشکیان
اجازه بدهيد، ناطقين را دعوت بفرماييد صحبت كنند.

محمدحسین فرهنگی
ناطقان مياندستور جلسه علني امروز عبارتند از:
ـ آقاي احمد حمزه نماينده محترم كهنوج، منوجان، رودبارجنوب، قلعهگنج و فارياب.
ـ آقاي فرهاد تجري نماينده محترم قصرشيرين، گيلانغرب و سرپلذهاب.
ـ آقاي عباسعلي پوربافراني نماينده محترم نايين، خور و بيابانك.
(كه هر كدام هفت دقيقه وقت دارند)
ـ آقاي روحالله بابائيصالح نماينده محترم بوئينزهرا و آوج.
ـ آقاي ولي داداشي نماينده محترم آستارا.
(كه هر كدام پنج دقيقه وقت دارند)
نفر اول جناب آقاي دكتر احمد حمزه براي ارائه نطق هفت دقيقهاي تشريف بياوريد.

مسعود پزشکیان
لطفاً گلدانها را براي جمعآوري آراء جمع كنيد. آقاي حمزه بفرماييد.

احمد حمزه
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
«بسم رب الشهداء و الصديقين»
به نام خداي شهيد حججي عزيز، همو كه اين روزها نماد حقانيت و مظلوميت ايران اسلامي گرديده است كه درود خدا بر روح بلند و ملكوتي او باد. به نام خداي شهيدان رجايي و باهنر، دو شهيد مظلومي كه اين ايام براي گراميداشت نام آنها، به نام هفته دولت ناميده شده است. هزاران سلام و درود نثار ارواح تابناك و بلند آنها.
به نام خداي سربازان گمنام امام زمان (عجلالله تعالي فرجه الشريف) و شهداي ايشان. آنان كه در اوج ايثار و فداكاري و در كمال گمنامي جان در طبق اخلاص نهاده و براي تأمين امنيت امالقراي جهان اسلام جانفشاني ميكنند. درودتان باد ياران پاك و مخلص حضرت مهدي (عجلالله تعالي فرجه الشريف)
سلام و درود به پيشگاه مطهر شهدا و امام شهدا، بنيانگذار جمهوري اسلامي ايران. سلام و درود به پيشگاه رهبر فرزانه انقلاب و سلام و درود به پيشگاه ملت بزرگ ايران اسلامي و شما همكاران محترم، خواهران و برادران عزيز. قبل از ورود به بحث اصلي خودم هفته دولت را به همه دولتمردان تبريك عرض نموده و شهادت امام محمد باقر (عليهالسلام) را به همه مسلمانان بهويژه شيعيان آن حضرت تسليت ميگويم. خدا را قسم ميدهم به عزت و جلال خودش و به حرمت امام محمد باقر (عليهالسلام) آنچه را از خير و خوبي در روز عرفه به زائران كوي اباعبدالله الحسين (عليهالسلام) و ساكنين صحراي عرفات نصيب مينمايد همه ما را نيز از آن سهمي عنايت فرمايد. ياد و خاطره شهداي منا را هم گرامي ميداريم و علو درجات آنان را از پيشگاه ذات احديت خواستارم.
از سفر روز گذشته وزير محترم راه و شهرسازي و معاونين محترم ايشان به استان كرمان نهايت تقدير و تشكر را دارم. درود خدا بر مردم ايران اسلامي، خالقان حماسه عظيم (29) ارديبهشت، آنان كه با حضور خيرهكننده خود جهان را به تعجب و تكريم و تعظيم در برابر خويش واداشتند. ضمن تشكر از همه ملت ايران نكاتي چند پيرامون انتخابات را به عرض ملت بزرگ و شما همكاران عزيز ميرسانم.
اول آنكه در اين كشور يكسري اشخاص، سازمانها و نهادها و يا به عبارتي جايگاهها وجود دارند كه مقدساند و بايد تقدس آنها هماره حفظ و حتي ارتقاء يابد. در خصوص اين جايگاهها بايد گفت؛ اولاً اين جايگاهها متعلق به نظام و متعلق به همه مردم هستند و هرگونه هزينهكرد اين جايگاهها براي افراد، اشخاص و گروههاي خاص ضمن آنكه خلاف مصالح ملي كشور ميباشد به خود اين جايگاهها و قداست آنها لطمه وارد ميكند و بايد از آن احتراز شود.
دوماً؛ مهمترين وجه تقدس اين جايگاهها و سازمانها به جهت انتسابي است كه به اسلام عزيز دارند و طبعاً اين انتساب الزاماتي را به همراه دارد. بايد به شدت مراقبت نمود، چرا كه خدايناكرده هرگونه خطا و لغزش از سوي صاحبان اين جايگاهها به غلط يا درست به حساب اسلام عزيز گذاشته خواهد شد. اينكه مرد را به حق بسنجيد، نه حق را به مرد بيشتر خواست خواص است. توده مردم به حسب «الناس علي دين ملوكهم» نگاه به افراد و اشخاص حي و حاضري ميكنند كه آنان را به عنوان الگوهاي ديني خويش پذيرفتهاند. مبادا خدايناكرده عملكرد نامناسب اين سنبلها و الگوها سبب تضعيف ايمان و باورهاي ديني مردم ما گردد كه هيچ عذر و بهانه و مصلحتي را خداي بزرگ از ما نخواهد پذيرفت.
سوماً؛ وجه ديگر تقدس اين جايگاهها بهخاطر انتسابي است كه اين جايگاهها به مقام عظماي ولايت (روحي فداه) دارند. اين انتساب نيز اين الزام را در پي دارد كه مردم از اين سازمانها، نهادها و جايگاهها انتظار دارند كه بيش از ساير افراد سيره عملي حضرت ايشان را عامل باشند. در همه انتخابات و در انتخابات اخير نيز ديديم كه حضرت آقا (روحي فداه) ميفرمايند «كسي از نظر من خبر ندارد و از كسي جانبداري نميكنم». آنچه از نظر معظمله مهم است مشاركت حداكثري مردم در انتخابات است، چراكه هر برگ رأي بيشتر يعني رأي قويتر به اصل نظام. اين جايگاههاي مقدس بايد همين سيره و روال را در پيش گرفته و همه مردم را در زير چتر حمايتي نظام گرد آورده و توصيه به حضور حداكثري نمايند، بدون آنكه از شخص يا اشخاص يا گروههاي خاصي حمايت كنند.
اما صدا و سيما؛ در حال حاضر در موقعيت و جايگاهي نيستم كه بخواهم عملكرد صدا و سيما را نقد نموده يا به چالش بكشم. اما خواه يا ناخواه اين شائبه وجود دارد كه صدا و سيما اصل بيطرفي را رعايت نميكند، بهويژه در انتخاباتها و يا بيان عملكرد دولتها. قضاوتي در اين خصوص ندارم، اما آنچه مسلم است بايد در رفع اين شبهه و شائبه كوشيد. ميدانيم كه در شرايط فعلي كشورمان نميتوان صدا و سيماي ديگري داشت، اما براي رفع اين شائبه ميتوان در چهارچوب قوانين فعلي و در همين صدا و سيما شبكهاي از صدا و سيما را تحت عنوان شبكه دولت راهاندازي نمود و مديريت آن را به خود دولت سپرد تا در چهارچوب قوانين موجود به فعاليت بپردازد. طبعاً دولتي كه صلاحيت اداره كشور را دارد به طريق اولي صلاحيت اداره يك شبكه راديو تلويزيوني را هم خواهد داشت.
اما دولت؛ قطعاً رأي قاطع مردم به شخص رياست محترم جمهور و رأي قاطع مجلس به كابينه مسئوليت اين عزيزان را در پاسخگويي به مطالبات رهبري، مردم و مجلس سنگينتر مينمايد. مهمترين خواسته و مطالبه مردم و رهبري معظم و مجلس از دولت ايجاد تحرك اقتصادي براي خروج از ركود و ايجاد شغل و توليد است. بدون شك از اقدامات مهم در اين راستا ايجاد شفافيت اقتصادي و جلوگيري از رانتها و پولشوييها است و در اين خصوص يكي از مهمترين اقدامات ممنوعيت انجام معاملات با پول نقد بالاتر از يك سقف معين و نه چندان بلند ميباشد. گرچه اين كار شروع شده است، اما از شدت و حدت كافي برخوردار نميباشد. بايد همه تراكنشهاي معاملاتي به طريقه الكترونيكي و به صورت قابل ردگيري انجام شوند تا كمكي باشد براي پويايي اقتصاد كشورمان.
و اما كرمان؛ ضمن تشكر از استاندار فهيم و ارزشمند كرمان جناب آقاي مهندس رزمحسيني و همه معينهاي اقتصادي هشت ناحيه اقتصادي استان كرمان بهويژه معينهاي جنوب كرمان آقايان: سعيديكيا، سردار عبدالهي، دكتر جوادي و آقاي مهندس بورياني به اطلاع همكاران عزيز ميرساند كه اين استان به عنوان يكي از سه استان پايلوت اقتصاد مقاومتي و در سايه تدابير ابتكاري استاندار محترم در حال تجربه روش نويني در امر توسعه ميباشد. (نايبرئيس ـ متشكرم، وقت شما تمام شده) در اين مدل پذيرفته شده است كه؛
1 ـ دولت منابع لازم براي توسعه مناطق مختلف كشور بهويژه مناطق محروم را به قدر كفايت در اختيار ندارد و بهعلاوه دولت نميتواند مدير خوبي در امر توسعه باشد.
2 ـ در اين كشور شركتهاي توسعهگرا و توسعهيافتهاي داريم كه توانستهاند حتي در شرايط سخت تحريم هم به خلق ثروت بپردازند و هم ايجاد اشتغال و توليد نمايند و براي خود در اقتصاد كشور و منطقه جايگاه شايستهاي فراهم نمايند.
3 ـ در نقاط مختلف كشور، بهويژه در مناطق محروم ثروت نهفته و كافي و پتانسيلهاي بالقوه خوبي براي توسعه وجود دارد و آنچه در اين مناطق كمتر وجود دارد نبود تفكر و دانش توسعهاي و نداشتن تجارب توسعهگرايانه است. (نايبرئيس ـ يك دقيقه اضافه صحبت كرديد) (آقاي دكتر! فقط 30 ثانيه)

مسعود پزشکیان
نه، متشكرم، بقيه آن را به رسانهها بدهيد. ميهمانان را اعلام بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
حضور نايبرئيس محترم مجلس سناي شيلي جناب سناتور جراردي و هيأت همراه را در مجلس شوراي اسلامي پاس ميداريم و روابطي گرم و صميمانه را براي دو كشور آرزومنديم، خيلي خوشآمديد.

مسعود پزشکیان
متشكرم، ميهمانان عزيز خيلي خوشآمديد. آقاي تجري بفرماييد.

احمد امیر آبادی فراهانی
ناطق بعدي جناب آقاي فرهاد تجري نماينده محترم قصرشيرين، گيلانغرب و سرپلذهاب هستند. جناب آقاي تجري هفت دقيقه وقت داريد، بفرماييد.

فرهاد تجری
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
با سلام و صلوات بر پيامبر رحمت و ائمهاطهار (عليهم السلام) و حضرت ولي عصر (عجلالله تعالي فرجه الشريف) و درود به ارواح پاك و طيبه شهدا، بهويژه شهداي حمله تروريستي به مجلس شوراي اسلامي و شهداي مدافع حرم و شهيد حججي و روح بنيانگذار انقلاب اسلامي حضرت امام خميني (رحمهالله عليه) و آرزوي طول عمر با بركت براي رهبر فرزانه و معظم انقلاب اسلامي و خستهنباشيد و خداقوت خدمت شما همكاران عزيز و ضمن تبريك هفته دولت كه سالگرد شهادت مظلومانه دولتمردان عمل، فداكاري و خدمت شهيدان رجايي و باهنر ميباشد به همه دولتمردان خدوم و خدمتگزاران و بهويژه كارمندان خدوم دولت و همه مردم عزيز ايران اسلامي و تقارن آغاز به كار دولت جديد و هفته دولت را به فال نيك گرفته و آرزوي موفقيت براي رياست محترم جمهوري و تكتك وزرا و دولتمردان را در اجراي برنامههاي اعلامي خود كه به وسيله آن رأي نمايندگان محترم را جلب نمودهاند از خداوند منان خواهانم.
اكنون كه در آستانه عيد بزرگ مسلمين، عيد تسليم و بندگي محض، عيد سعيد قربان ميباشيم پيشاپيش اين عيد را به همه جهانيان، مسلمانان و مردم عزيز كشور خود تبريك عرض مينمايم.
در ابتداي عرايض خود ضمن ارج نهادن به عمل خداپسندانه جهادگران عزيز كه در حين خدمترساني به مردم محروم گيلانغرب دچار سانحه خودرويي شدند و عدهاي از اين عزيزان به شهادت رسيده و عدهاي مصدوم شدهاند براي شهداي اين حادثه علو درجات و براي مصدومين آرزوي شفا و سلامت كامل را از درگاه خداوند مينمايم.
از رياست محترم جمهوري و دولتمردان عزيز خواهانم با توجه به اينكه استان كرمانشاه عليرغم پيشينه تاريخي و ارزشمند، خصوصاً مرزداري مردمان غيور اين خطه در دفاع مقدس و امروز از لحاظ توسعهيافتگي در زمره استانهاي آخر و از جهت بيكاري نيز استان اول كشور ميباشد و با رأي بالاي خود به جناب آقاي دكتر روحاني اميد در بهبود خود را به ايشان واگذار نمودهاند و با توجه به پتانسيلهاي خوب اقليمي، كشاورزي، منابع آب، خط انتقال انرژي و پتروشيمي و شرايط تجارت، مبادلات مرزي و داشتن جوانان متخصص و مديران خوب ملي كه نظير آقاي مهندس زنگنه وزير نفت، آقاي دكتر اميري معاونت پارلماني رياست محترم جمهور و تأكيدات مقام معظم رهبري مبني بر تلاش جهادي و مضاعف مديران و توجه به آمايش سرزميني و وجود ظرفيتهاي قانوني نظير (10) درصد اضافه اعتبار استانهاي مناطق جنگي رديف ويژهاي از سفر مقام معظم رهبري به استان كرمانشاه و احكام مربوط به حوزه ايثارگري كه جمعيت زيادي از استان كرمانشاه را در بر ميگيرد كارگروه ويژهاي براي توسعه استان كرمانشاه تشكيل و سفر اول دولت دوازدهم را به مقصد كرمانشاه برنامهريزي نمايد.
از وزير محترم آموزش و پرورش انتظار داريم با توجه به محروميت منطقهاي و نرخ بالاي بيكاري در استان كرمانشاه و همچنين استعدادهاي فراواني كه در مقاطع مختلف تحصيلي قرار دارند زمينههاي دلگرمي هرچه بيشتر معلمان، مربيان بزرگوار شاغل در آموزش و پرورش بهويژه حقالتدريسيها، بازنشستگان، مربيان پيشدبستاني و آموزشياران نهضت سوادآموزي با تغيير و تبديل وضعيت خدمتي آنها فراهم نمايد و نسبت به صدور احكام ايثارگري فرهنگيان شاغل در مناطق جنگي شهرستانهاي حوزه انتخابيه اينجانب اقدام نمايند. همچنين نسبت به تعيين تكليف احكام هيأتعلمي و مدرسين و اساتيد دانشگاه فرهنگيان و بهاجرا در آوردن مصوبههاي عادلانه و بدون تبعيض براي اين عزيزان با قيد تسريع اقدام فرمايند.
از رياست محترم جمهوري تقاضامندم با توجه به حمايت قاطبه مردم اهل سنت و اهل حق استان از ايشان و نگاه و سياست نظام در استخدام و بهكارگيري افراد بدون توجه به قوم و مذهب مانع ايجاد فضاي تنگنظرانه در استخدام و جذب برادران اهل سنت و اهل حق شده و مقررات قانوني شفاف و غيرمبهم در اين خصوص را تدوين فرمايند.
با عنايت به شرايط خاص كرمانشاه كه ذكر شد و وجود دشتهاي زراعي خوب و نظر به حمايت رهبري معظم انقلاب از ابرپروژه آب طرح گرمسيري و وجود بالغ بر (900) هزار هكتار زمين زراعي خوب متأسفانه سهم استان كرمانشاه خيلي كم ديده شده و وزارت نيرو نيز منابع و مخازن و سدهايي كه قدرت نگهداري همان ميزان سهم ناچيز آب را داشته باشد تدارك نديده و يا حذف نمودهاند. لذا از رياست محترم جمهوري و وزارت نيرو خواهان رسيدگي به اين موضوع و حل مشكل زمينهاي مناسب جامانده از طرح گرمسيري در شهرستانهاي سرپلذهاب و قصرشيرين و گيلانغرب هستم.
از وزير راه و شهرسازي خواهان تسريع در اجراي پروژه راهآهن كرمانشاه ـ خسروي به نحوي كه امكان دسترسي شهروندان هر سه شهرستان حوزه انتخابيه با كمترين فاصله را فراهم نموده و امكان انتقال بار و كالا را براي بازارچههاي مرزي پرويزخان، سومار، تيلهكوه و مرز خسروي به نحو مناسب و صرفه اقتصادي فراهم نمايد، ميباشد.
از وزير محترم كشور تقاضامندم با توجه به بافت جمعيت و شرايط جغرافيايي و مرزي مناطق پشتتنگذهاب و دهستانهاي ذهاب و سرقلعه و جيگران و گورسفيد نسبت به تبديل كردن آنها به بخش اقدامات لازم را معمول فرمايند.
از وزير محترم تعاون، كار و رفاه اجتماعي و سازمان تأمين اجتماعي با عنايت به جمعيت قريب به (250) هزار نفري شهرستانهاي حوزه انتخابيه كه عمدتاً تحت پوشش بيمه تأمين اجتماعي ميباشند و از طرفي مصوبات قبلي مبني بر ايجاد بيمارستان و درمانگاه اختصاصي در شهرستانهاي حوزه انتخابيه خواهان صدور دستورات لازم در اجراي اين مهم براي مردم عزيزمان هستم. ضمناً با توجه به نرخ بالاي بيكاري اين و استان مرزنشين نسبت به ايجاد و فراهم نمودن زمينههاي اجراي طرحهاي توليدي از طريق شركتهاي وابسته به شستا در جهت توسعه و ايجاد اشتغال نيز اقدام فرمايند.
از وزير محترم فرهنگ و ارشاد اسلامي با توجه به وجود استعدادها و ذوق ادبي و هنري شهرستانهاي سرپلذهاب، گيلانغرب و قصرشيرين در ميان بسياري از مردم بهويژه جوانان عزيز و شاعران محب اهل بيتي همچون مرحوم احمد عزيزي را تقديم اين مرز و بوم كردهاند تقاضامندم نسبت به طراحي و اجراي طرحها و مصوبات حمايتي و تشويقي ويژهاي متناسب با مناطق و توجه به خرده فرهنگهاي منطقهاي و بومي براي استان هنرخيز كرمانشاه بهويژه شهرستانهاي حوزه انتخابيه اقدام فرمايند.
از وزير محترم اطلاعات ضمن تشكر خواستارم تا نسبت به توجه به وضع معيشت و رفاه پرسنل شاغل در شهرستانهاي مرزي خصوصاً حوزه انتخابيه كه به صورت شبانهروز با تلاش، ايثارگري و جانفشاني در ايجاد امنيت اين مناطق كشور (اميرآباديفراهاني ـ جمعبندي بفرماييد) و دفع توطئههاي اشرار و دشمنان داخلي و خارجي در كنار نيروهاي نظامي و انتظامي نقشآفريني ميكنند اقدام جدي به عمل آورد.
از وزير محترم كشور با توجه به اينكه در غرب كشور بهويژه حوزه انتخابيه اينجانب اقوام و مذاهب مختلف ساليان متمادي با كمال دوستي، وحدت و همدلي با تعامل خوب با هم زندگي كردهاند و در جنگ تحميلي نيز با جان و مال خود از مرزهاي كشور دفاع كردهاند و خواهند كرد، خواهان هستم كه در انتصاب و انتخاب مديران خود كساني برگزيند كه وحدت و انسجام را بيش از پيش تقويت كرده و از هرگونه اقدام تفرقهآميز جلوگيري نمايند، همانطور كه رهبر عزيز در ديدار (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون) اخير خود به دولت محترم فرمودند بايستي تحمل شنيدن صداي مخالفان را داشته باشيد و با در نظر گرفتن كارآمدي، تدين انقلابي، انقلابي بودن، پركاري، جهادي عمل كردن در انتخاب مديران مد نظر قرار گيرد (نايبرئيس ـ آقاي تجري سپاسگزاريم، وقتتان تمام شد).
از وزير محترم دفاع و رئيس سازمان برنامه و بودجه خواهان تسريع در پرداخت حقوق كامل نيروهاي جانبركف مسلح كه امروز امنيت و اعتبار جهاني خود به واسطه ايثارگري و خدمت صادقانه اين عزيزان است ميباشم. همچنين نسبت به تأمين اعتبار لازم براي بسيجيان معسر، رزمندگان گمجن و ايثارگران و جانبازان زير (25) درصد به شرح قانون برنامه اقدام نمايند.
با عنايت به موافقت به بازگشايي مرز خسروي و تردد مجدد زوار اربعين حسيني از وزير محترم كشور و استاندار كرمانشاه درخواست دارم تا نظارت مستقيم براي انجام مقدمات اين سفر معنوي داشته باشند و مانع از ايجاد اختلال در اين سفر پربار باشند، با ذكر صلوات بر محمد و آل محمد (حضار صلوات فرستادند)

علی مطهری
متشكر، خيلي ممنون. ناطق بعدي را دعوت بفرماييد.

احمد امیر آبادی فراهانی
ناطق بعدي جناب آقاي عباسعلي پوربافراني نماينده محترم نائين، خور و بيابانك هستند. جناب آقاي پوربافراني بفرماييد، هفت دقيقه وقت داريد.

عباسعلی پوربافرانی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
قال الله الحكيم: «فبشر عبادي الذين يستمعون القول فيتبعون احسنه»
با استعانت از الطاف بيكران الهي و با درود به ارواح طيبه معصومين (عليهمالسلام) و با سلام به روح بلند و ملكوتي امام راحل (رضواناللهتعاليعليه) و فرزند برومند نائين، حضرت آيتالله نائيني و شهداي عزيز به ويژه شهداي عزيز نائين، خور و بيابانك و شهيد شاخص شهيد حججي و با سلام به پيشگاه مقدس قطب عالم امكان حضرت وليعصر (عجلاللهتعاليفرجهالشريف) و نايب برحقش مقام معظم رهبري و با تسليت سالروز شهادت باقرالعلوم (عليهالسلام) و تبريك هفته دولت به دولتمردان به ويژه رياست محترم جمهور و اعضاي دولت دوازدهم كه بايد فصل جديد خدمت خود را با شتاب فزاينده در رشد و توسعه همهجانبه آغاز نموده و با پرهيز از سياستزدگي پاسخ اعتماد نمايندگان را با حل مشكل اشتغال بدهند.
در ابتدا از مردم عزيز و شريف حوزه انتخابيه در شهرستانهاي نائين، خور و بيابانك به ويژه شهرهاي بافران، انارك، نائين، فرخي، خور و جندق و روستاهاي دو شهرستان و همچنين اقدامات دولت يازدهم صميمانه قدرداني نموده و ضمن تجديد ميثاق با آرمانهاي امام راحل اعلام ميدارم انقلاب اسلامي ايران كه پرتوي از نهضت حسيني است و به زعم برخي كار تمام شده، نه تنها تمام نشده بلكه در نقطه بلوغ با قدرت تمام به جهان صادر خواهد شد و ملت ايران نيز براي حفظ و تداوم آن با نصبالعين قرار دادن منويات مقام معظم رهبري، مبارزهاي را كه منجر به تلاش، مجاهدت و همفكري و متشكل شدن است در دستور كار قرار دادند.
مشكل عمده و اساسي كه ريشه در بسياري نابسامانيها دارد اقتصاد بيمار و ركود اقتصادي است و نقطه واقعي براي درمان آن اقتصاد مقاومتي است. رشد و پيشرفت اقتصادي لازمه بقا، شكوفايي و بالندگي است و موجب حفظ سرمايهها و جلوگيري از فرار مغزها و در سايه رشد اقتصادي، افزايش توان دفاعي، تقويت زيرساختهاي فرهنگي و اجتماعي، بهبود شرايط زندگي، تقويت بنيان خانواده و كاهش آسيبهاي اجتماعي خواهد شد.
بازنگري در قوانين دست و پاگير، نظارت دقيق و اجراي درست زمينهساز توسعه و پيشرفت است. دولت بايد زمينهساز توسعه باشد، نه عامل آن، بايد بتواند راهكاري اتخاذ نمايد تا همه سرمايههاي داخلي و بخش مورد نياز خارجي جذب شوند. دخالت دولت در اقتصاد، رانتطلبي و رانتجويي را ايجاد ميكند. خصوصيسازي از مهمترين محورهاي كمك به رشد اقتصادي است. البته اجراي اصل (44) نبايد به قيمت به حراج گذاشتن بيتالمال باشد.
سياستهاي غلط و شتابزده در حوزه اشتغال مزيد بر علت است كه به جاي سرمايهگذاري به سرمايهگريزي دامن زده است. امروز فرصت آزمون و خطا به پايان رسيده و بايد تدبيري براي شرمندگي در برابر جواناني كه به اميد اينكه آيندهاي را ترسيم كنند بعد از سالها تحصيلات دانشگاهي بايد ماهها و سالها در انتظار يك شغل باشند. اگر بخواهيم به درستي اين موضوع را تبيين كنيم عدم توان جذب سرمايه، عدم وجود راهكار مناسب براي انجام مقدمات اداري در بخش توليد، نبود تسهيلات مناسب و يا نبود راهكار منطقي در پرداختها، عدم حمايت لازم از توليد و صنعت به معضلات مربوط به بيكاري دامن زده است. حمايت از توليد با حذف موانع بيمهاي و مالياتي و با توجه به حقوق كارگر و كارفرما دستيافتني خواهد بود. چرا نبايد زمينه و بستر لازم را به گونهاي فراهم كنيم كه در نظام اسلامي به جاي اينكه افراد سرمايهشان را به سمت توليد هدايت كنند به بانكها سرازير نموده و با اميد اندك سود مطمئن با معضلات متعدد مواجه شوند. سياستهاي غلط در حوزه بانكداري آن هم با نام بانكداري اسلامي شايسته نظام اسلامي نيست. چرا عدهاي دانهدرشت هم در دريافت تسهيلات كه در مسير خود نيز به كار گرفته نميشود، هم در فرار مالياتي و هم در عدم بازپرداخت تسهيلات پيشقدم هستند، ليكن عده بسياري از مردم براي دريافت اندك تسهيلات بانكي هفتخان رستم را طي ميكنند و در پرداخت ماليات قرباني ميشوند و در بازپرداخت وامها و تسهيلات ذبح شده و نابود ميشوند.
مشكلات متعدد در حوزه دريافتهاي بازنشستگان، بازنشستگان فرهنگي، فرهنگيان، كارگران و حتي كارمندان چنان وحشتناك است كه نميتواند حداقلهاي معيشتي را فراهم كند. نقش و سهم فراموششده زنان و جوانان بايد احيا شود و خروج بازنشستگان از سيستم اداري به سرعت انجام شود. اصلاح شاخصهاي بودجهاي كه بخش عمدهاي از اعتبارات را بر اساس شاخص جمعيت توزيع ميكنند جفا در حق مناطق محروم و كويري است، مناطقي كه هميشه در سايه بيتدبيري با بيعدالتي در توزيع اعتبارات، توزيع شغل و بسياري مسائل زيرساختي مواجه شده است. خالي شدن روستاها از سكنه نتيجه اين سوءتدبير است. حمايت از ايجاد اشتغال در روستاها، توجه به بافت و فرهنگ زندگي روستايي و ظرفيتها و پتانسيلهاي روستا و اختصاص امكانات زيربنايي و ايجاد زيرساختها ميتواند نقش مؤثر و اساسي در ثبات و پايداري در روستاها و شهرهاي كمجمعيت داشته باشد.
نائين، خور و بيابانك مهد علم و ادب و فقاهت، شهر آيتالله نائيني، شهر قنوت، قناعت، قنوات و خور و بيابانك شهر شعر و شعور و آفتاب و شهر امامزاده سيدداوود و استاد حبيب يغمايي كه بيش از يكسوم مساحت استان اصفهان را شامل ميشود مناسبترين مكان براي ايجاد بندر خشك است. نائين بزرگترين شهرستان استان اصفهان، مناسبترين مكان براي ايجاد بندر خشك است. در اين دو شهرستان آب به عنوان بحران اساسي و مشكل آب شرب و مصرفي در شهرستان خور و بيابانك و روستاهاي بخش مركزي نيازمند تدبير است.
اتصال شهرستان خور و بيابانك به خط سراسري لوله گاز، تسريع در گازرساني به روستاها به ويژه روستاي سهيل و سپرو، تقويت بخش كشاورزي و اختصاص اعتبارات لازم براي قنوات، بهسازي و روكش جادههاي روستايي و اصلي و توسعه راههاي اصلي و مواصلاتي از جمله ششبانده شدن راه اصفهان ـ نائين و چهاربانده شدن راه نائين به خور، در دستور قرار گيرد.
تدبير اساسي براي حذف قاچاق مواد مخدر، كالا و اتباع در شهرستان نائين تدبير اساسي شود.
فرش نائين، عباي محمديه و صنايع دستي در روستاهاي نائين و خور حمايت شوند. ساماندهي شهركهاي صنعتي (نايبرئيس ـ خيلي ممنون، تشكر) و رسيدگي به معوقات كارگران به ويژه راهداران در دستور كار قرار گيرد.
سخن آخر اينكه با توجه به بحران خشكسالي در استان اصفهان و به ويژه شهرستانهاي نائين، خور و بيابانك درخواست مينمايم با توجه به مصوبات شوراي عالي آب هر گونه برداشت از زايندهرود ممنوع است و در فرصت تعيين وزير نيرو (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون جناب آقاي پوربافراني، از شما تشكر ميكنيم) بايد از هر گونه اقدام تنشزا خودداري شود. تشكر ميكنم.

احمد امیر آبادی فراهانی
خواهش ميكنم، متشكريم. ناطق بعدي جناب آقاي روحالله بابائيصالح نماينده محترم بوئينزهرا و آوج هستند. جناب آقاي بابائيصالح پنج دقيقه وقت داريد، بفرماييد.

روح اله بابائی صالح
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
به نام او كه در پس پرده غيبت، ما را حجت و دليلي است تا در انتظار فرجش به راه عدالت قيام كنيم و بر عقيده و ايمان خويش به راه رفته انقلاب و امام و رهبري استوار و محكم باشيم.
جناب آقاي رئيس، همكاران محترم و مردم شريف ايران اسلامي و استان قزوين و حوزه انتخابيه بوئينزهرا و آوج! ضمن عرض سلام و ادب و احترام و تسليت شهادت امام محمد باقر (عليهالسلام) و همچنين تبريك هفته دولت، پيشاپيش فرا رسيدن عيد قربان و عيد غدير خم را به محضر شما عزيزان و سروران گرامي تبريك عرض نموده و ياد و خاطره شهيدان رجايي و باهنر و امام شهيدان و شهداي مدافع حرم و شهيد حججي را گرامي ميدارم و ورود شهيد وليالله خمسه از شهداي تازه تفحصشده روستاي بهشتيان از بخش آبگرم از توابع شهرستان آوج را گرامي ميدارم و به خانواده بزرگوار شهيد و اهالي روستاي بهشتيان تبريك و تسليت عرض ميكنم و همچنين آرزوي صحت و سلامتي براي زائرين بيتالله الحرام در مكه مكرمه و مدينه منوره را دارم و از نيروهاي مسلح جهت استقرار سامانه موشكي S300 در مناطق مختلف كشور تقدير و تشكر مينمايم.
جناب آقاي دكتر روحاني رياست محترم جمهوري اسلامي ايران! ضمن عرض تبريك هفته دولت و آغاز به كار هيأت وزيران با توجه به رأي اعتماد خادمين ملت به دولت حضرتعالي كه نشان از وحدت داخلي كشور ميباشد يادآور ميشوم كه رأي اعتماد بالا به وزيران كابينه چه بسا كار دولتمردان را سنگين نموده و انتظار مردم و نمايندگان محترم را افزوده است.
جناب آقاي دكتر روحاني! از خدمات و زحمات دولت يازدهم در زمينههاي مختلف سياسي، نظامي، فرهنگي، اقتصادي و ملي و تلاشهاي صورتگرفته تقدير و تشكر مينمايم. اما با توجه به شعار اول سال كه از سوي مقام معظم رهبري ابلاغ شده است چرا در چهارماهه اول سال 1396 رشد (25) درصدي واردات و كاهش (10) درصدي صادرات را داشتيم؟ دوم؛ در پنجماهه اول سال 1396 از (20) هزار ميليارد پرداختي يارانهها (11) هزار ميليارد تومان از بودجه عمومي پرداخت شده است كه برخلاف هدفمندي يارانهها ميباشد.
جناب آقاي دكتر روحاني! انتظار مردم شهيدپرور و ميهماننواز استان قزوين از حضرتعالي در خصوص تسريع در انتقال آب شرب از سد طالقان كه وعده شما در سفر استاني به استان قزوين بود با توجه به مشكلاتي كه در اين زمينه موجود است خواهشمند است دستور و اقدامات ويژه را صادر فرماييد.
جناب آقاي دكتر روحاني! يادآور ميشوم نسبت به آخرين نامه وزير سابق علوم به شماره (112965و) به مورخه 28/5/1396 در خصوص واگذاري اختيارات مركز آموزش عالي فنيمهندسي بوئينزهرا به دانشگاه امام خميني با توجه به مكاتبات و تذكرات دادهشده مسئولين شهرستاني، متأسفانه در آخرين ثانيههاي كاري توسط وزير علوم به استان قزوين ابلاغ گرديد كه لازم به تذكر ميباشد دانشگاههاي شبيه اين مركز كه همزمان با اين مركز در استانهاي مختلف افتتاح گرديده است اقدامي صورت نگرفته، فلذا از رياست محترم جمهوري تقاضاي توقف اين بخشنامه را دارم.
تذكرات به وزراي محترم دولت؛ به وزير جهاد كشاورزي در خصوص عدم پرداخت مطالبات كشاورزان زحمتكش، پول گندم، كشمش و بيمه محصولات كشاورزي سالهاي قبل.
وزير محترم ارتباطات و فناوري اطلاعات، جناب آقاي آذريجهرمي، وزير جوان كابينه! در خصوص عدم آنتندهي تلفن همراه در شهرستانهاي بوئينزهرا و آوج و بخشهاي تابعه. در خصوص عدم پرداخت حق و حقوق كارگزاران مخابرات در استان قزوين و تعيين تكليف وضعيت استخدامي آنها.
به وزير محترم آموزش و پرورش؛ جناب آقاي دكتر بطحايي! به داد فرهنگيان زحمتكش و عزيز رسيده و وضعيت نيروهاي حقالتدريس، پيشدبستاني و نهضت سوادآموزي را تعيين تكليف نماييد. دوم؛ در رفع موانع ادامه تحصيل فرهنگيان به نحوي كه مدارك تحصيلي آنها در احكام كارگزيني اعمال گردد.
جناب آقاي دكتر ربيعي وزير محترم تعاون، كار و رفاه اجتماعي! با توجه به مشكلات حاد جامعه كارگري و وضعيت معيشتي كارگران و عدم پرداخت به موقع حقوق اين قشر زحمتكش در استان قزوين در شركتهاي شيشه قزوين، كنتورسازي، بلور گمين، فرش پارس و به ويژه شركت آپادانا سرام در شهرستان بوئينزهرا (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون، وقتتان تمام است، جمعبندي بفرماييد) كه نياز به مساعدت ملي از صندوق بازنشستگي ميباشد استدعا دارم. «اللهم احفظ قائدنا امام خامنهاي».

احمد امیر آبادی فراهانی
خيلي ممنون و متشكر. ناطق بعدي جناب آقاي ولي داداشي نماينده محترم آستارا هستند. جناب آقاي داداشي! پنج دقيقه وقت داريد، بفرماييد.

ولی داداشی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
«و به نستعين و هو خير ناصرٍ و معين»
با سلام و درود به محضر پاك شهدا و امام شهدا و با آرزوي توفيق و سلامتي براي رهبر معظم انقلاب. خدمت همه همكاران و ملت شريف ايران عرض ادب و احترام دارم و همچنين شهادت امام محمد باقر (عليهالسلام) را به ملت مسلمان ايران تسليت عرض ميكنم.
ياد و خاطره همه شهدا خصوصاً شهيدان رجايي و باهنر را گرامي ميدارم. هفته دولت را به دولتمردان عزيز تبريك و تهنيت عرض ميكنم. جا دارد كه از دولتمردان عزيز به خاطر خدمتگزاري به مردم شريف كشورمان تشكر كنم. همچنين از همه كارمندان شهرستان آستارا خصوصاً فرماندار محترم تشكر ميكنم.
از دولت محترم مخصوصاً از رياست محترم سازمان برنامه و بودجه درخواست ميكنم حق مرزي كارمندان آستارا را كه طبق قانون حق مسلم اين عزيزان هست را پرداخت نمايند.
جناب آقاي دكتر ظريف! عدم توانايي در مذاكره و عدم حصول نتيجه با كشور جمهوري آذربايجان در موضوع توافق گذر مرزي، براي دستگاه سياست خارجي و وزارت امور خارجه عيبي بزرگ و جاي بسي انتقاد دارد. همكاران و ملت شريف ايران! مذاكرات ديپلماتيك و بينالمللي و سياسي به عهده وزارت امور خارجه است. گرچه عدم حصول نتيجه مذاكرات مربوط به دستگاههاي حاكميتي كشور جمهوري آذربايجان است، اما استنباط بنده به عنوان نماينده مردم اين است كه وزارت امور خارجه در اين امر جدي و مصرانه وارد مذاكره نشده است. جناب آقاي ظريف! براي چندمين بار از شما به عنوان وزير محترم امور خارجه ميخواهم به حل اين معضل تمايل جدي نشان بدهيد.
اما در مورد شبكهگذاري فاضلاب شهرستان آستارا؛ متأسفانه گذشته از كمبود بودجه دولتي براي اين پروژه اساسي شهرستان هيچ رديف اعتباري باز نشده بود. از جناب آقاي چيتچيان وزير محترم و سابق نيرو و همچنين جناب آقاي دكتر نوبخت رياست محترم سازمان برنامه و بودجه به جهت اينكه به پيگيريهاي يكساله و مكرر اينجانب ارج نهاديد و براي پروژه مذكور رديفي از اعتبارات ملي باز كرديد كمال تشكر را دارم و اين را بدانيد دعاي خير مردم شريف شهرستان آستارا هميشه همراه شما عزيزان خواهد بود و از آقاي جانباز، مديرعامل شركت آب و فاضلاب كشور ميخواهم كه هر چه سريعتر پروسه احداث سيستم شبكهگذاري فاضلاب را آغاز كنند، زيراكه مردم در معرض بيماريهاي خطرناك قرار گرفتهاند.
از وزير محترم آموزش و پرورش ميخواهم جهت اجراي سند بنيادين تحول آموزش و پرورش بر اساس برنامه توسعه ششم، برنامه ارائه دهند. تكليف نيروي انساني از جمله مربيان پيشدبستاني جامانده، آموزشدهندگان نهضت سوادآموزي و حقالتدريسان را مشخص كنند. آقاي وزير! معنا ندارد و كاملاً غيرمنصفانه است با اين همه نيروي انساني بلاتكليف شما بخواهيد از نيروي بازنشسته استفاده كنيد. ظاهراً بانك اطلاعات جامع آموزش و پرورش در آن وزارتخانه وجود ندارد، ضروري است وزير محترم دستور ويژهاي براي اين امر صادر كنند.
آقاي آخوندي وزير محترم راه! شما قول داده بوديد پروژه بارانداز راهآهن آستارا به آستارا در سال 95 افتتاح گردد كه متأسفانه محقق نشد. قول داديد در پاييز 97 پروژه مذكور را افتتاح كنيد، به قول و عهدتان پايبند باشيد و به فكر راهآهن آستارا به رشت و تملك اراضي آن نيز باشيد.
هشدار ديگري دارم، همكاران عزيز! خواهش من اين است كه شما هم به اين گوش كنيد. به سازمان خصوصيسازي هشدار ميدهم به اموال ملت و به اموال دولت آتش حراج نزنيد. السلام عليكم و رحمه الله

احمد امیر آبادی فراهانی

علی مطهری
خيلي ممنون و تشكر، از رعايت وقتتان هم سپاسگزاريم.
13
قرائت بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی در خصوص تقدیر از آقای محمدباقر قالیباف شهردار سابق تهران

علی مطهری
آقاي فرهنگي! بيانيه را قرائت بفرماييد.

محمدحسین فرهنگی
بيانيهاي با امضاي (207) نفر از نمايندگان مجلس تهيه شده و در تقدير از جناب آقاي دكتر محمدباقر قاليباف به خاطر زحماتي كه در طول (12) سال مديريت شهري تهران، پايتخت جمهوري اسلامي ايران و مديريت دبيرخانه كلانشهرهاي كشور متحمل شدند، تقديم هيأترئيسه شده است. در متن اين تقديرنامه آمده است:
«با تلاشهاي شما و همكارانتان چهره شهر تهران به عنوان يك شهر زيبا، پيشرفته و قابل افتخار در داخل و خارج از كشور تثبيت شد و بارها مورد تأييد هموطنان ما قرار گرفت و جنابعالي با تعامل گسترده و همت مجدانه در تعامل با نهاد قانونگذاري كشور تأثير بسزايي در تغيير ماهوي ارتباط نهاد مديريت شهري با مجلس داشتيد» و در پايان از خداوند متعال براي ايشان تداوم عزت، موفقيت و توفيق خدمتگزاري به مردم و نظام مقدس جمهوري اسلامي ايران مسئلت شده است.
(امضاءكنندگان بيانيه عبارتند از آقايان: احد آزاديخواه، محمد آشوريتازياني، عليرضا ابراهيمي، ابوالفضل ابوترابي، فريدون احمدي، اسفنديار اختياريكسنويهيزد، علي اسديكرم، داريوش اسمعيلي، ضياءاله اعزازيملكي، محمدمهدي افتخاري، سيدحسين افضلي، علي اكبري (شيراز)، علي اكبري (بجنورد)، عزيز اكبريان، قلي الهقليزاده، محمدرضا اميرحسنخاني، حسين اميريخامكاني، سيدحمزه اميني، احمد اناركيمحمدي، رضا انصاري، عبدالغفور ايراننژاد، مهرداد بائوجلاهوتي، روحالله بابائيصالح، محمدرضا بادامچي، سعيد باستاني، يوناتن بتكليا، علي بختيار، صديف بدري، شهروز برزگركلشاني، علاءالدين بروجردي، حميد بنائي، سيدهادي بهادري، حسن بهرامنيا، محمود بهمني، محسن بيگلري، نصراله پژمانفر، محمدرضا پورابراهيميداوراني، عباسعلي پوربافراني، شكور پورحسينشقلان، محمدعلي پورمختار، فرهاد تجري، اكبر تركي، جمشيد جعفرپور، غلامعلي جعفرزادهايمنآبادي، منوچهر جماليسوسفي، علی جلیلی شیشوان، محمدجواد جمالينوبندگاني، عبداله حاتميان، حسينعلي حاجيدليگاني، محمد حسننژاد، ابوالفضل حسنبيكي، شهباز حسنپوربيگلري، فريدون حسنوند، محمدحسين حسينزادهبحريني، سيدحسن حسيني، سيدجواد حسينيكيا، روحالله حضرتپورطلاتپه، الياس حضرتي، احمد حمزه، غلامرضا حيدري، سيدمرتضي خاتمي، سيدعلاءالدين خادم، هدايتاله خادمي، كارن خانلري، امير خجسته، محمد خدابخشي، سلمان خدادادي، عبدالحميد خدري، حسن خستهبند، رسول خضري، ولي داداشي، محمد دامادي، يوسف داودي، سيدكاظم دلخوشاباتري، محمد دهقانينقندر، حبيباله دهمرده، مجتبي ذوالنوري، فرجالله رجبي، حسين رضازاده، محمدرضا رضاييكوچي، عبداله رضيان، اكبر رنجبرزاده، رحيم زارع، محمدمهدي زاهدي، سيدجواد ساداتينژاد، علي ساري، قاسم ساعدي، احمد سالككاشاني، عبدالله سامري، ابوالفضل سروش، محمدباقر سعادت، محمداسماعيل سعيدي، حسن سليماني، اصغر سليمي، عليرضا سليمي، عليمحمد شاعري، غلامرضا شرفي، شمسالله شريعتنژاد، عيناله شريفپور، محمود شكري، سيدكمالالدين شهرياري، هادي شوشتري، مهدي شيخ، رضا شيرانخراساني، ناصر شریفی، محمدرضا صباغيانبافقي، مرتضي صفارينطنزي، احمد صفري، بهمن طاهرخاني، قرجه طيار، عليعسگر ظاهريعبدهوند، سيدمحمدباقر عبادي، اسداله عباسي، عبدالرضا عزيزي، محمد عزيزي، سيدمحسن علوي، محسن عليجانيزماني، احمد عليرضابيگي، رضا عليزاده، سيدمهدي فرشادان، محمدحسين فرهنگي، حشمتاله فلاحتپيشه، فرهاد فلاحتي، حميدرضا فولادگر، محمد فيضيزنگير، نادر قاضيپور، سيداحسان قاضيزادههاشمی، سيداميرحسين قاضيزادههاشمي، محمدحسين قرباني، اسداله قرهخانيالوستاني، محمد قمي، هادي قوامي، جواد كاظمنسب، سيدحميدرضا كاظمي، محمد كاظمي، علي كاظميباباحيدري، سيدتقي كبيري، علي كرد، كورش كرمپورحقيقي، رضا كريمي، علياكبر كريمي، جواد كريميقدوسي، حبيباله كشتزر، عامر كعبي، يحيي كماليپور، جبار كوچكينژادارمساداتي، شهرام كوسهغراوي، محمدجواد كوليوند، محسن كوهكنريزي، مجيد كيانپور، حسن کامران دستجردی، علي گلمرادي، سهراب گيلاني، احمد مازني، داود محمدي(تهران)، داود محمدي(قزوين)، اقبال محمديان، جلال محمودزاده، محمد محموديشاهنشين، جليل مختار، احمد مرادي، عليمحمد مرادي، اصغر مسعودي، عبدالرضا مصري، علي مطهري، محمدمهدي مفتح، سيدمهدي مقدسي، حسين مقصودي، الهيار ملكشاهي، سيدابوالفضل موسويبيوكي، شهاب نادري، مجيد ناصرينژاد، وليالله نانواكناري، محمدرضا نجفي، بهروز نعمتي، سيدحسين نقويحسيني، محمود نگهبانسلامي، حسن نوروزي، سيدراضي نوري، اردشير نوريان، ذبيح نيكفرليالستاني، همايون هاشمي، حسين هاشميتختينژاد، عدل هاشميپور، نبي هزارجريبي، احمد همتي، محمد وحدتيهلان، علي وقفچي، عليم يارمحمدي، همايون يوسفي، عزتاله يوسفيانملا و خانمها: سكينه الماسي، هاجر چناراني، خديجه ربيعيفرادنبه و زهرا سعيديمباركه)

علی مطهری
تشكر ميكنيم. نتيجه آراي انتخاب ناظر در شوراي عالي سلامت و امنيت غذايي به اين شرح اعلام ميشود:
آراي أخذشده (164) رأي، از كميسيون بهداشت و درمان جناب آقاي همايون هاشمي با (132) رأي، از كميسيون اجتماعي سركار خانم سميه محمودي با (112) رأي و از كميسيون برنامه و بودجه و محاسبات جناب آقاي سيدمهدي فرشادان با (145) رأي به عنوان ناظر در شوراي عالي سلامت و امنيت غذايي انتخاب شدند. به اين دوستان تبريك ميگوييم و انشاءالله كه در كار خودشان موفق باشند. آقاي قاضيزاده! ببينيد اگر تذكرات هست، بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بله آقاي دكتر، بعضي از دوستان تذكر آييننامهاي در دستور روز و اخطار قانون اساسي دارند.

علی مطهری

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي شهباز حسنپوربيگلري بفرماييد.

شهباز حسن پوربیگلری
تذکر متفرقه
بسم الله الرحمن الرحيم
ضمن تشكر از رياست محترم جلسه جناب آقاي دكتر مطهري عزيز كه وقت را بالاخره در اختيار گذاشتند و به قانون عمل كردند و ضمن تسليت شهادت امام محمد باقر (عليهالسلام) پيشاپيش عيد قربان را به همه شيعيان به ويژه رهبر فرزانه انقلاب و همكاران عزيز تبريك ميگويم. همچنين هفته دولت را به همه دولتمردان عزيز تبريك گفته، تقدير و تشكر از سفر پرخير و بركت وزير محترم راه به استان كرمان كه در بحث كلنگزني آزادراه سيرجان و جاده ترانزيتي سيرجان ـ بندرعباس ديروز عملاً كار شروع شد.
جناب آقاي دكتر مطهري عزيز! دو تا مطلب است كه بنده مجبور شدم وقت مجلس را بگيرم. بر اساس آنچه كه در برنامه ششم آمده و تكليف دولت است بايستي سالي (1) ميليون شغل ايجاد شود، مجلس هم دستگاه نظارتي است، چشم نظارتي نظام است. انتظار و توقع از مجلس اين است كه مسائل اصلي را به صورت مرتب رصد كند. شش ماه از سال ميگذرد، تا اين لحظه دولت هيچگونه گزارشي مبني بر اينكه چه تعداد مشغول به كار شدهاند نداده كه از حضرتعالي استدعا دارم ارائه طريق بفرماييد.
مطلب دوم؛ دو، سه روز است بانك مركزي كار بسيار خوبي را شروع كرده، اعلام كرده كه سود نرخ بانكي (15) درصد. چگونه ميشود وقتي خود بانكها ميخواهند سود بدهند كاهش پيدا ميكند، اما تسهيلات به مردم (18) درصد گفته ميشود، (20) درصدش نزد بانكها باقي ميماند، ميشود (24) درصد. آقاي قاضيزاده! شما در جريان هستيد، براي توليدكنندگان بايستي (20) درصد از پول را نزد بانك نگهداري شود. جناب آقاي مطهري! اولاً اينكه (20) درصدي كه نزد بانك نگهداري ميشود خلاف قانون است، دوماً عملاً وام (24) درصد ميشود. من استدعا دارم به عنوان رئيس جلسه اين دو تا مطلب را روشن بفرماييد، سپاسگزارم.

علی مطهری
راجع به مطلب اول شما عرض كنم كه طبعاً شما ميتوانيد از وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي سؤال كنيد. البته گزارش دولت، حالا چه خود آقاي رئيسجمهور گزارش بدهند كه ظاهراً امشب هم مصاحبه تلويزيوني دارند و چه وزرا اين لازم و مفيد هم است. ما هم پيشنهاد ميكنيم، در هيأترئيسه مطرح ميكنيم، لازم باشد از وزير تعاون دعوت ميكنيم كه بيايند گزارشي بدهند. كار خوبي است، يعني مجلس بايد رصد كند، هر چند ماه يك بار بالاخره سؤال كنيم كه از اين نزديك به (1) ميليون شغل چه مقدار ايجاد شده است.
اما درباره مطلب دوم شما، اينكه سود تسهيلات بايد كنترل شود و با توجه به اينكه سود سپردهها كاهش پيدا كرده سود تسهيلات هم به همان نسبت بايد كاهش پيدا كند، اين وظيفه بانك مركزي است و نظارتي كه بايد بر بانكها داشته باشد تخلف نكنند كه متأسفانه تخلف هم ميكنند، ميدانيم كه عملاً سود تسهيلات بالاي (18) درصد است و اين وظيفه بانك مركزي است. باز بايد از اينها بخواهيم كه بيايند توضيح و گزارش بدهند. انشاءالله ما اين را دنبال ميكنيم، خيلي ممنون. آقاي قاضيزاده بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
تذكر بعدي را آقاي عليرضا رحيمي دارند كه تشريف ندارند. آقاي پورابراهيمي بفرماييد.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم
خدمت همه عزيزان و بزرگواران عرض سلام و وقتبخير دارم. جناب آقاي دكتر مطهري! با توجه به تذكراتي كه در صحن علني داده ميشود و قرار است هيأترئيسه اين تذكرات را به دستگاهها اعلام كند و حضرتعالي هم به عنوان نايبرئيس مجلس حتماً بر اين موضوع به عنوان وظايف هيأترئيسه واقفيد. ما تذكرات را اينجا ميدهيم بعضي وقتها با تأخير انجام ميشود، بعضي وقتها گزارشهايي كه در صحن ارائه ميشود چند وقت است كه موضوع اعمال ماده (236) در خصوص بحث كاسپين در صحن علني بعد از گزارشي كه كميسيون اقتصادي داده تصويب شده، ما هيچ خبري نداريم كه هيأترئيسه چه تاريخي فرستاده و دستگاه قضائي كي بايد پاسخ نهايي و تعيين تكليف را كه خارج از تشريفات قضائي بايد رسيدگي كند براي اينكه مردم تعيين تكليف شوند براي آنها مشخص كند.
آقاي دكتر مطهري! اولين تذكر من به هيأترئيسه محترم است كه حتماً الان حضرتعالي گزارش مربوط به اعمال ماده (236) گزارش كميسيون اقتصادي در خصوص كاسپين را شفاف بيان كنيد تا ما زمانبندي مربوط به اين موضوعات را بدانيم، مردم هم تكليفشان را بدانند، دستگاه قضائي هم زمانبندي كند. به هر حال آنجا هم در قانون آمده، در خود ماده (236) آمده كه دستگاه قضائي حتماً بايد خارج از تشريفات به اين تخلفاتي كه در گزارش ماده (236) آمده اعمال كند.
آقاي دكتر مطهري! تذكر دوم در خصوص موضوعاتي است كه ما مطرح ميكنيم اما هيأترئيسه بايد كمك كند. الان چند وقت است كه اين بازنشستگان صندوق فولاد دچار مشكل شدهاند. من ديروز هم در صحن اشاره كردم، ما به آقاي رئيسجمهور تذكر داديم كه آقاي رئيسجمهور! بين سازمان برنامه و وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي اختلافي در خصوص موضوع تعهدات بازنشستگان صنعت فولاد كشور هست. آقاي دكتر مطهري! (85) هزار نفر از اين افرادي كه هيچ كسي را ندارند، اينها سختترين شرايط را در دوران فعاليتشان داشتند، ريههايشان را از دست دادهاند، بدترين شرايط را داشتند، الان وضعيت حقوقشان بين سازمان برنامه و وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي دارد پاسكاري ميشود. اين مردم بيگناه بايد چكار كنند، بايد به چه كسي پناه ببرند؟ درخواستمان از شما اين است، هيأترئيسه محترم ورود پيدا كند، اين بحثها بحثهاي مهم كشوري است. ما در اينجا ميگوييم، هيأترئيسه هم ميشنوند، اگر تذكر را وارد ميدانيد اينها را اعلام كنيد. به هر حال من ممنونم در پاسخ به صحبت همكارمان جناب آقاي حسنپور شما توضيحاتي را مطرح فرموديد، اما خواهش ما از هيأترئيسه اين است؛ اين تذكراتي كه نمايندگان محترم مطرح ميكنند لازم است توسط هيأترئيسه محترم پيگيري و گزارش آن در صحن ارائه شود.
يا در خصوص موضوع وزارت راه و شهرسازي، آقاي دكتر مطهري! وزارت راه و شهرسازي هرچه تعهدات در حوزههاي مختلف داده متأسفانه هيچكدام را عملياتي نكرده است. مسكن مهر كه حالا بعداً گفتند ما ميخواهيم مسكن اجتماعي بسازيم، دو سال دارد ميگذرد، ما در كرمان رفتيم مجموعهاي از عوامل را جمع كرديم كه براي جوانها تعيين تكليف كنيم، الان آقاي دكتر آخوندي بايد پاسخگو باشند. ديروز بدون هماهنگي به كرمان رفتهاند، ما روحمان خبر نداشته، رفتند در آنجا نشستند، هيچ تصميمي براي جوانها گرفته نميشود. عنوانش هم براي ما مهم نيست، اسمش را بگذارند مسكن اجتماعي يا هر موضوع ديگري. خواهشي كه از حضرتعالي داريم اين موضوعات را ورود كنيد، اين بحثها جمعبندي شود ما خروجي اين كار را بتوانيم براي كشور و شما حداقل اين گزارش را براي مردم ارائه كنيد. ممنون و متشكرم.

علی مطهری
خيلي ممنون جناب آقاي پورابراهيمي. ببينيد! راجع به موضوع اول شما بحث ارسال گزارش كميسيون اقتصادي بر اساس ماده (236)، ديروز هم يكي از دوستان اين تذكر را دادند، ما اينجا عرض كرديم كه اين گزارش بناست همين امروز (يعني ديروز) ارسال شود كه ارسال شده است. يعني مسئوليت اين قسمت در هيأترئيسه با جناب آقاي اميرآبادي است كه امضا و ارسال شده و رونوشت آن را هم براي كميسيون اقتصادي فرستادهاند، حالا شايد هنوز به دست شما نرسيده است.
در مورد موضوع دوم شما يعني بازنشستگان فولاد، هيأترئيسه حداكثر ميتواند اينها را مكتوب به اطلاع مسئول مربوطه برساند. ضمن اينكه همين تذكر شما را اينها ميشنوند، ضمن اينكه خود كميسيون هم ميتواند بر اساس همان ماده (236) يا ماده (49) گزارشي در همين خصوص تهيه كنند. در عين حال اگر نيازي به اين باشد كه مسئولان به جلسه علني يا غيرعلني بيايند و توضيح بدهند باز ما اين را در هيأترئيسه مطرح ميكنيم.
اما موضوع سومتان هم راجع به مسكن مهر، اين هم طبعاً به گوش وزير راه و شهرسازي ميرسد و ما هم تأكيد ميكنيم كه اين موضوع مسكن مهر انشاءالله به زودي به نقطه انتها برسد. خيلي ممنون، تشكر.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي سليمي هم اخطار دارند.

علی مطهری
ديروز نوبت آقاي سليمي ناديده گرفته شد، بنده هم عذرخواهي ميكنم. آقاي سليمي بفرماييد.

علیرضا سلیمی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحيم
ضمن تشكر، آقاي فرهنگي! اجازه بدهيد آقاي رئيس استماع كنند و پاسخ بدهند. آقاي رئيس! ميخواهم دو تا نكته را عرض كنم، (نايبرئيس ـ يك مقدار كوتاه بفرماييد كه وقت كم است) نكته اول اخطار اصل هشتادم است. اصل هشتادم ميگويد: «گرفتن و دادن وام يا كمكهاي بدون عوض داخلي و خارجي بايد با تصويب مجلس شوراي اسلامي باشد».
اين روزها گزارشهاي خوبي داشتيم كه وامهايي ميخواهد از بعضي از كشورها گرفته شود، بحث وام از كرهجنوبي يا بعضي از كشورهاي ديگر است. متأسفانه اين مسأله با تصويب مجلس نبوده و به نظر ميرسد، آقاي حاجي! اجازه ميفرماييد؟ چون آقاي رئيس بايد پاسخ بدهند. اين مسأله يعني بحث أخذ وامها با تصويب مجلس نبوده، مغاير اين اصل هشتادم قانون اساسي است، اين نكته اول.
نكته دوم؛ آقاي رئيس! نكتهاي كه بنده تذكر دارم و جناب آقاي پزشكيان متأسفانه اجازه ندادند كلام منعقد شود در رابطه با همين گزارش برجامي است كه كميسيون محترم امنيت ملي دادند. در بند «و» همين گزارش (15) مورد نقض توسط آمريكا اشاره شده، (15) موردي كه خيلي شفاف و صريح است. بعد ما قانون اقدام متقابل را داشتيم. بند (3) قانون اقدام متقابل اين است: «دولت موظف است هر گونه عدم پايبندي طرف مقابل در زمينه لغو مؤثر تحريمها يا بازگرداندن تحريمهاي لغوشده يا وضع تحريم تحت هر عنوان ديگر را به دقت رصد كند و اقدامات متقابل در جهت احقاق حق ملت ايران انجام بدهد و همكاري داوطلبانه را متوقف كند». بعد ادامه داده: «توسعه سريع برنامه هستهاي صلحآميز جمهوري اسلامي ايران را سامان دهد» اينجا مهم است: «به طوري كه ظرف مدت دو سال ظرفيت غنيسازي كشور به (190) هزار سو افزايش يابد». با توجه به اين گزارش صريح كميسيون امنيت ملي عرض ما اين است كه گزارشي در رابطه با انجام اين بند (3) قانون اقدام متقابل به مجلس داده نشده و در بند (9) همين قانون باز دارد: «دولت موظف است منابع مالي آزادشده را در چارچوب قوانين و در جهت تحقق اقتصاد مقاومتي و رونق توليد، سرمايهگذاريهاي ضروري و با اولويت نيازهاي بخش خصوصي و تقويت صندوق توسعه ملي صرف كند». در رابطه با اجرايي شدن اين بند (9)، يعني پولهايي كه آزاد شده هم تا امروز هيچ گزارشي به مجلس داده نشده است، ما نميدانيم واقعاً پولهايي كه آزاد شد در كجا مصرف شد، چند درصدش به صندوق توسعه ملي واريز شده، چه مقدارش در راستاي توسعه سرمايهگذاريهاي ضروري هزينه شده است. اگر محبت بفرماييد دستور بفرماييد در رابطه با اين مسائل گزارشي به مجلس داده شود ممنون ميشويم. آن موضوع اول هم كه اجازه ندادند جنابعالي استماع كنيد، اصل هشتادم قانون اساسي كه أخذ وام بايد با تصويب مجلس باشد، در اين رابطه هم اگر محبت بفرماييد توضيحي عنايت بفرماييد ممنون ميشويم.

حسینعلی حاجی

علی مطهری
ببينيد! راجع به موضوع اول شما گرفتن وام از كرهجنوبي، الان صورت مسأله براي ما روشن نيست، يعني براي خود من شخصاً روشن نيست. آيا خود دولت اين وام را گرفته يا يك شركت دولتي اين وام را گرفته؟ آيا از دولت كرهجنوبي يا از يك شركت كرهجنوبي وام گرفته شده؟ لذا مطلب روشن نيست و بايد ببينيم مصداق اصل هشتادم هست يا نيست. چون مطلب الان براي من روشن نيست متأسفانه نميتوانم توضيح درستي به شما بدهم.
اما راجع به موضوع دوم؛ ببينيد! بالاخره يك شوراي نظارت بر اجراي برجام ايجاد شده كه همه مسئولان بلندپايه در آنجا حضور دارند و اينها دارند رصد ميكنند. هر جا نيازي باشد كه عكسالعملي نشان داده شود طبق مواد نهگانهاي كه رهبر معظم انقلاب اعلام كردند يا مصوبه مجلس، اينها كار خودشان را انجام ميدهند. حالا اينكه ما بگوييم بايد اين كار ميشد يا نميشد، بايد عكسالعمل شديدتري باشد يا نه، اينها نظرات شخصي است. لذا به هر حال ما به آن شورا اعتماد داريم و در انتظار هستيم و به نظر من تا حالا هم عكسالعملهاي درستي نشان دادهاند، خيلي ممنون.
14
تذکر آییننامهای و اخطار قانون اساسی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

علی مطهری
آقاي رنجبرزاده! تذكرات را بفرماييد.

اکبر رنجبرزاده
بسم الله الرحمن الرحيم
تذكر خارج از دستور جلسه امروز، جناب آقاي احمد مازني نماينده محترم تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس بفرماييد.

احمد مازنی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
شهادت امام محمد باقر (عليهالسلام) را تسليت، ياد شهيدان رجايي و باهنر را گرامي ميدارم و ضمن تبريك هفته دولت و خداقوت به خادمان مردم در دولت دوازدهم به خودم و تمام دوستاني كه در هشتم شهريور 1360 در كنار هم بوديم به ويژه رئيسجمهور و هيأت محترم دولت تأسي به سيره شهيدان رجايي و باهنر و نيز رعايت حق و انصاف در مورد عملكرد و خدمات دولتها و نهادهاي مختلف نظام اسلامي را تذكر ميدهم.
ضمن عرض تسليت و گراميداشت خدمات مرحوم دكتر ابراهيم يزدي، جا دارد پس از حدود چهار دهه از پيروزي انقلاب اسلامي چشمها را شسته و از خدمات همه دولتهاي پس از پيروزي انقلاب اسلامي از دولت موقت تا دولت تدبير و اميد قدرداني كنيم. توجه داشته باشيم كه رقابت سياسي در نظام اسلامي به معناي ناديده گرفتن خدمات و اقدامات مثبت نيست و البته به معناي چشمپوشي از تخلفات و جرايم احتمالي هم نيست. اما اكنون متأسفانه رويه جاري از مرز رقابت گفتمانهاي درون نظام خارج شده و به بهانهجويي، كينهورزي و نگاه صفر و صدي تبديل شده است، تا آنجا كه خدمات انقلاب و نظام جمهوري اسلامي ديده نميشود و در همه نطقها و اعلام نظرها چنان چهرهاي از وضعيت كشور به تصوير كشيده ميشود كه گويي همگان در ويرانهاي نشسته و ارادهاي براي اصلاح وجود ندارد. رعايت انصاف حكم ميكند كه نقاط قوت را ببينيم و فرصتها را دريابيم، با ضعفها و تهديدها به صورت منسجم و هماهنگ مقابله كنيم.
به دولت دوازدهم كه با رأي بالاي مردم و رأي اعتماد بالاي مجلس انتخاب شده تذكر ميدهم كه اكنون نوبت شماست، «الوعده وفا». حل مشكلات اقتصادي، خروج از ركود، ايجاد اشتغال، حفظ محيط زيست، امنيت پايدار براي گروهها و نحلههاي فرهنگي ـ سياسي و ساير مطالبات مردم را با تعيين اولويتها جامه عمل بپوشانيد.
در خاتمه ايام عرفه و عيد قربان را به همه مسلمانان و همميهنان عزيز تبريك ميگويم و براي شوراي شهر تهران و جناب آقاي محسن هاشمي رئيس اين شورا و جناب آقاي نجفي شهردار تهران براي خدمت به مردم آرزوي توفيق دارم.
از هيأترئيسه محترم مجلس تقاضا ميكنم با هرگونه ايجاد محدوديتي براي خبرنگاران (نايبرئيس ـ خيلي ممنون، متشكر) و عكاسان مقابله كنيد و با گفتگوي دوستانه اشكالات احتمالي را اصلاح كنيد.

اکبر رنجبرزاده
تشكر، جناب آقاي بهمن طاهرخاني نماينده محترم تاكستان بفرماييد.

بهمن طاهرخانی
تذکرات شفاهی
در اين فرصت كوتاه با استعانت و مددجويي از درگاه خداوند منان و تمنا به محضر همه شهدا براي حرّيت در بيان بيهيچ تعارف و حاشيهپردازي عرض ميكنم نمايندگان محترم! تجربه آموخت كه گفتههاي بسيار مجلسيان و برآورده نشدن آنها، اظهارات و خواستههاي نمايندگان را بيشتر به بيان جدلي و خطابهاي تبديل كرده است صرفاً كاري براي رفع مسئوليت شده است و مجلس براي رهايي از اين منش و روش و خروج از دور و تسلسل كه فلسفه وضع آن معلوم است بايد چارهانديشي كند.
دوم بيكاري؛ برادران و خواهران من! ميدانيد بيكاري در كشور وضع نابساماني را ايجاد كرده و باعث شده غرور و جايگاه جوانان ما كه تحصيلكرده هستند خانوادههاي آنها لطمه ببينند و تزريق مسكنهاي موقتي هم مثل دادن وامهاي بيبرنامه و بدون هدف اين مشكل را حل نكرده و عدم رفع بيكاري يا رفع مسائل اقتصادي ميتواند مشكلات سياسي، اجتماعي و امنيتي را براي ما در آينده در بر داشته باشد. بنابراين دولتي كه از مجلس شوراي اسلامي با آن وضع عالي رأي اعتماد گرفته بايد شرايطي را ايجاد كند كه نمايندگان هم بتوانند پاسخگوي مردم باشند.
در حوزه كشاورزي دولت بايد اولويتي را براي پرداخت سهم يارانه در نظر بگيرد كه شهرستان بنده هم اين مشكل را صدچندان دارد و بايد پولي را براي صندوق توسعه كشمش و در ساير مسائل كشاورزي بدهد كه متأسفانه هنوز با كندي پيش ميرود. انتظار داريم تسريع شود.
تأمين آب مورد نياز جهت كشاورزي و همينطور تزريق به سفرههاي زيرزميني از سد طالقان كه به شدت مورد نياز شهرستان است كه يك شهرستان كاملاً كشاورزي و مبتني بر اقتصاد كشاورزي است.
تأمين تسهيلات بانكي كمبهره براي جبران خسارت سرمازدگي كه متأسفانه امسال بيش از (80) درصد از محصولات كشاورزي ما به لحاظ سرمازدگي دچار خسارت شدهاند. (رنجبرزاده ـ تشكر).
در حوزه صنعت هم تزريق سرمايه در گردش به واحدهاي صنعتي با نرخ بهره پايين، همكاري بانكها با واحدهاي صنعتي، همكاري واحدهاي خدماترسان، تسريع در ايجاد زيرساختهاي لازم براي شهركهاي صنعتي كه در شهرستان وجود دارد و دائماً مورد هجمه مردم هستيم. انشاءالله دولت اينها را مرتفع كند و شاهد باشيم كه اين مسائل از شعار به حيطه عمل درآمده است. والسلام، متشكرم.

اکبر رنجبرزاده
تشكر، جناب آقاي علياصغر يوسفنژاد نماينده محترم ساري و مياندورود بفرماييد.

علی اصغر یوسف نژاد
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
ابتدا به روح شهداي عزيز مخصوصاً شهداي مدافع حرم درود ميفرستم و براي شوراهاي اسلامي شهر و روستا در شهرستانهاي ساري و مياندورود به خصوص شوراي محترم شهر ساري، شهر سورك، كياسر، فريم و هولار آرزوي موفقيت دارم.
تذكر به وزراي مختلف مخصوصاً به رياست محترم جمهوري در مورد مديريت در صنعت وابسته به جنگل است. صنايع چوب و كاغذ مازندران، شركت نكاچوب، شركت چوب فريم كه متأسفانه به خاطر سياستهايي كه در حال انجام است روز به روز دچار گرفتاري و مشكل هستند.
همچنين حقوق بازنشستگان شركت فولاد در سراسر كشور مخصوصاً استان مازندران و توجه به حضور زنان در مديريت تصميمگيري در استان و شهرستانهاي ساري و مياندورود.
بحث مجوز بازنشستگي پيش از موعد بدون شرط سني براي بانوان است كه با (20) سال سابقه كار ميتوانند جايش را به جوانان در كشور بدهند.
بيمه آموزشگاههاي آزاد فني و حرفهاي و جذب ناظرين بيمه كشاورزي و معلمين حقالتدريس و آموزشيارها و توجه به نيروهاي شركتي و قراردادي.
همچنين به رئيسجمهور در مورد زيرساختها در استان مازندران، بحث زباله، جنگل، محيط زيست، تأمين آب شرب و آب كشاورزي و جلوگيري از واردات محصولات كشاورزي در زمان برداشت. راههاي استان مازندران مثل هراز، فيروزكوه و چالوس و پايانه صادراتي محصولات كشاورزي، پيگيري اكتشاف و استخراج نفت در درياي مازندران و همچنين توسعه بيمارستان حكمت ساري كه براي تأمين اجتماعي است. براي تأمين اعتبار جاده ساري ـ كياسر، بيمارستان (320) تختخوابي در ساري، پل ارتباطي دو شهرستان ساري و مياندورود و همچنين پل پنبهچوله و پل فرحآباد و ايجاد (50) هزار شغل كه در مأموريت وزارتخانههاي مختلف براي تحصيلكردهها در استان مازندران است و تأمين اعتبار براي سد زارمرود و بسيار از مسائل و مواردي كه در استان مازندران وجود دارد. اميدوار هستم كه هم رياست محترم جمهوري و هم وزارتخانههايي كه مرتبط با اين تذكرات هستند نسبت به قضيه حساسيت داشته باشند و در جهت رفع مشكل مردم اقدام كنند.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقاي يوسفنژاد به خاطر رعايت وقت تشكر ميكنيم. جناب آقاي ذبيح نيكفرليالستاني نماينده محترم لاهيجان و سياهكل بفرماييد.

ذبیح نیک فر لیالستانی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
عرض تسليت شهادت امام محمد باقر و با ياد و خاطره شهدا، شهيد رجايي و باهنر و امام شهدا.
به وزير محترم جهاد كشاورزي تذكر ميدهم مطالبات چايكاران عليرغم حمايتهاي مجلس و دولت به موقع پرداخت نميشود. آستانه تحمل و انتظار چقدر است؟ ناظرين خريد برگ سبز چاي را تعيين تكليف نماييد تا قبل از آنكه آنان پير شوند. صاحبان كارخانجات چاي مدعي هستند چاي خشك توليدشده به دليل واردات چاي به فروش نرسيده است. جناب آقاي حجتي! تعيين تكليف نماييد صنعت چاي به كجا ميرود؟ آيا براي تغيير كاربري باغات چاي برنامه داريد؟ تعطيلي اشتغال و توليد و يا اينكه كشاورزان را در خدمت ميلياردرهاي دهه اخير ميخواهيد به كار بگيريد؟
به جناب آقاي دكتر بطحايي وزير محترم آموزش و پرورش تذكر ميدهم از هماكنون از دخالتهاي بيروني و عزل و نصبهاي غيرتخصصي جلوگيري كنيد تا به سرنوشت وزراي قبل از خود گرفتار نشويد. فردي كه يك روز هم فعاليت پرورشي ندارد چرا و به چه علت به معاونت پرورشي يك منطقه منصوب ميشود؟ شما چه پاسخي به فرهنگيان حوزه پرورشي داريد؟
به وزراي راه و شهرسازي و صنعت، معدن و تجارت تذكر ميدهم بازسازي و مرمت راههاي تخريبشده توسط كارخانه سيمان سبز گيلان كه در ديلمان و سياهكل واقع شده است.
همچنين به وزير كشور تذكر ميدهم كه در مورد بحران رانش زمين در سياهكل و لاهيجان و پيشروي آب دريا در بخش رودبنه اقدامات لازم را انجام دهند.
به وزيران محترم كشور، راه و شهرسازي و جهاد كشاورزي در خصوص تغيير كاربري عرصههاي منابع طبيعي و كشاورزي شمال كشور، از سواحل دريا، مزارع برنج و باغات چاي به خصوص توسط افراد غيربومي كه تكيه بر قدرت و ثروت دارند، در حالي كه در مورد افراد بومي از تغيير كاربري تا صدور مجوز ساخت مسكن روستايي كه هزينههاي آن براي روستاييان كمرشكن و غيرقابل تحمل است نهايت سختگيري را لحاظ ميكنيد. (رنجبرزاده ـ تشكر) آيا ديگر جاذبهاي براي روستانشيني باقي مانده است؟
به وزير بهداشت و درمان تذكر ميدهم؛ جلوگيري از جذب غيرقانوني هيأت علمي دانشگاههاي علومپزشكي، مديريت بيمارستانها كه خارج از چارچوب و غيرقانوني اداره ميشود، پيگيري درآمد و هزينه و بازرسي مستمر آنها، جلوگيري از اعزام و فرستادن بيماران از حوزه دولتي به بخش خصوصي.

اکبر رنجبرزاده
تشكر، جناب آقاي عبداله حاتميان نماينده محترم درگز بفرماييد.

عبداله حاتمیان
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
سلام بر ملت هميشه سربلند ايران و درود بر مردم خوب ديار صياد دلها، ديار شهيد صيادشيرازي، شهرستان درگز.
شهادت امام باقر را تسليت، عيد قربان را پيشاپيش تبريك و هفته دولت را هم بر دولتمردان عزيز تبريك عرض ميكنم.
خواسته اول اينجانب از جناب آقاي دكتر آخوندي وزير محترم راه است. به طور متوسط (53) درصد راههاي روستايي كشور آسفالت شده، در حالي كه در خراسانرضوي (43) درصد و در شهرستان درگز فقط (33) درصد از راههاي روستايي آسفالت شده است. (20) درصد عقب ماندن از متوسط كشور فاجعه است. مهاجرت (6) درصدي از درگز، عدم صرفه مشاغل روستايي، بيكاري و حاشيهنشيني ثمره اين عقبماندگي است. لذا شايسته است جبران عقبماندگي آسفالت راههاي روستايي شهرستان محروم درگز در اولويت ويژه قرار گيرد. توسعه متوازن ثمره توزيع عادلانه خدمات دولت است. با مناطق محروم مهربانتر باشيد.
خواسته دوم از رياست محترم جمهور؛ حقوق كم بازنشستگان آموزش و پرورش و غيره تكافوي هزينههاي زندگي اين عزيزان را نميكند. لطفاً تدبيري انديشيده شود.
خواسته سوم از هيأت محترم دولت؛ سيل ويرانگر روز بيستم مردادماه سال جاري خسارت جبرانناپذيري به تأسيسات آب شرب روستايي، باغات، مزارع، ابنيه و راههاي خاكي روستايي شهرستان درگز وارد نموده است. خواهشمند است در اين مورد نيز سريعاً رسيدگي شود.
وزير محترم كشور، وزير محترم جهاد كشاورزي و اعضاي محترم هيأت دولت! خشكساليهاي حادثشده در برخي از نقاط كشور به ويژه شهرستان درگز زندگي روستاييان و توليدكنندگان را با مشكل مواجه كرده است كه لازم است اقدامات زير معمول شود:
1 ـ اعتبارات ارزانقيمت براي تأمين نهادههاي كشت در سال زراعي پيشرو و تأمين علوفه دامي تخصيص داده شود.
2 ـ تمديد وامهاي توليدكنندگان خسارتديده و جبران بخشي از خسارات وارده از هر طريق ممكن مورد انتظار است.
3 ـ تعريف و تعيين ساز و كاري علمي براي پيشگيري، مقابله و جبران خسارات حوادث غيرمترقبه در كل كشور مورد انتظار توليدكنندگان ميباشد. (رنجبرزاده ـ تشكر).
رياست محترم جمهور! سردرگمي و بلاتكليفي سپردهگذاران مؤسسات مالي و اعتباري باعث ايجاد هزينههاي سنگين سياسي، اجتماعي، امنيتي و اقتصادي روزافزوني خواهد شد و به اعتبار پولي و مالي كشور در عرصههاي داخلي و خارجي آسيبهاي جبرانناپذيري وارد نموده است. اگر خواهان جذب سرمايهها ميباشيم مشكل مؤسسات مالي را حل فرماييد. تشكر ميكنم.

اکبر رنجبرزاده
تشكر، سركار خانم سيدهفاطمه حسيني نماينده محترم تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس بفرماييد.

سیده فاطمه حسینی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
سلام به ملت فرهيخته ايران اسلامي. شهادت امام محمد باقر (عليهالسلام) را تسليت عرض مينمايم. در ابتدا لازم ميدانم از شهيدان رجايي و باهنر و شهيدان گرانقدر دولت يادي كنم و هفته دولت را به تمامي دولتمردان و زنان كشورمان تبريك ميگويم و شروع به كار دولت دوازدهم را تبريك ميگويم و لازم ميدانم بر ضرورت اجراي دستورالعمل رياست محترم جمهوري مبني بر بكارگيري زنان فرهيخته و متخصص در معاونت وزارتخانهها و نيز بر ارتقاي جدي جوانان شايسته در سطوح مديريتي وزارتخانهها تأكيد نمايم.
تذكر نخستم به وزيران محترم كشور و دفاع مبني بر ضرورت تسريع در ابلاغ آييننامههاي اجرايي قوانين مرتبط با معافيت و كسري خدمات فرزندان ايثارگران و جانبازان است كه عليرغم گذشت نزديك به شش ماه هنوز ابلاغ نشده است. با توجه به ضرورت حمايت از ايثارگران و بر اساس حكم بند «د» ماده (88) قانون برنامه ششم كه حمايت از فرزندان ايثارگران را مد نظر دارد، لازم است در اين زمينه تعجيل شود.
تذكر سوم به رئيس بانك مركزي و وزير محترم اقتصاد در خصوص ضرورت تدوين آييننامه نحوه تبليغات براي ارائه خدمات پولي و بانكي بر اساس بند «ت» ماده (14) قانون برنامه ششم است كه اكنون از مهلت قانوني تدوين آن ميگذرد. ميدانيم منشأ بسياري از نابسامانيها خصوصاً در بازار غيرمتشكل پولي همين موضوع بوده است، يعني تبليغات. ضروري است در اين زمينه آييننامه بر اساس قانون برنامه ششم تدوين شود تا شاهد زيان سپردهگذاران مانند موضوع كاسپين نباشيم.
تذكر بعدي به دولت از جهت ضرورت اجراي كامل قانون مديريت خدمات كشوري است تا ضمن اجراي همترازي و همسانسازي حقوق بازنشستگان لشكري و كشوري با شاغلين، جبران شايسته خدمات بازنشستگان باشد كه بايد در دوران بازنشستگيشان در رفاه و آسايش نسبي باشند. سپاسگزارم.

اکبر رنجبرزاده
تشكر، سركار خانم خديجه ربيعي نماينده محترم بروجن بفرماييد.

خدیجه ربیعی فرادنبه
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
با سلام و درود بر ارواح طيبه شهدا و امام شهدا و آرزوي سلامتي و طول عمر مقام معظم رهبري و سلام بر ملت شريف ايران.
عرض تسليت شهادت شكافنده علوم، حضرت امام محمد باقر (عليهالسلام) به ملت شريف و گراميداشت هفته دولت و ياد و خاطره بزرگمردان شهيد رجايي و باهنر.
خدمت هيأترئيسه محترم مجلس شوراي اسلامي و همكاران ارجمندم سلام و خداقوت عرض ميكنم.
تذكر اول به جناب آقاي مهندس جانباز معاون محترم آبفاي وزارت نيرو؛ جناب آقاي مهندس جانباز! ضمن عرض تسليت درگذشت پدر بزرگوارتان و آرزوي مغفرت آن مرحوم و صبر براي بازماندگان، چرا بعد از گذشت (14) ماه هنوز مشكل تأمين موقت آب شرب (14) هزار نفر مردم شريف و فهيم و شهيدپرور و ولايتمدار شهر فرادنبه حل نشده است؟ عليرغم تأكيدات لازم جهت تسريع در اقدام براي رفع مشكل آب شرب چرا تعلل صورت ميگيرد؟ مردم شريف و فهيم فرادنبه نهايت خويشتنداري، صبر و تأمل را در طي اين (14) ماه نشان دادهاند. آيا سزاوار است با وجود مهيا بودن بسترهاي رفع موقت مشكل تأمين آب شرب، به خاطر عدم مديريت صحيح، عدم برنامهريزي و عدم نظارت همچنان اين مردم در سختترين شرايط به خاطر نبود آب شرب زندگي كنند؟ انتظار اقدام فوري از جنابعالي ميباشد.
تذكر بعدي به جناب آقاي دكتر روحاني؛ (رنجبرزاده ـ جمعبندي بفرماييد) جنابعالي در سفر استاني وعده برآورده شدن و اجراي طرح آبرساني به بروجن تا پايان دولت يازدهم را داديد. انتظار است تأمل و صدور دستور براي تكميل هرچه سريعتر توسط جنابعالي داده شود.
و تذكر آخر به جناب آقاي شريعتمداري؛ ضمن تبريك و آرزوي توفيق جنابعالي به استحضار ميرسانم، جناب آقاي دكتر شريعتمداري! وضعيت صنعت صبافولاد سفيددشت اصلاً مساعد نيست. به خاطر عدم حمايت در تأمين مواد اوليه و شمش متأسفانه اخراج بيش از (200) نفر از كارگران شريف اين شهرستان ايجاد شده كه موجب نگراني شديد خانوادههاي اين عزيزان (نايبرئيس ـ متشكر) آن هم در اين لحظات حساس كه نزديك به شروع سال تحصيلي جديد هستيم. متشكرم.

اکبر رنجبرزاده
تشكر، جناب آقاي الهيار ملكشاهي نماينده محترم كوهدشت و رومشكان بفرماييد.

الهیار ملکشاهی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
ياد شهداي عزيز به خصوص شهداي هشتم شهريور شهيدان رجايي و باهنر را گرامي ميدارم و هفته دولت را به كليه خدمتگزاران نظام مقدس جمهوري اسلامي ايران تبريك ميگويم.
اما تذكر اول به رياست محترم جمهور جناب آقاي دكتر روحاني در خصوص اجرايي نشدن عمليات اجرايي سد حياتي تنگمعشوره است. جناب آقاي رئيسجمهور محترم! عليرغم بازنگري و مطالعه جديد و نظر كارشناسان و تثبيت تخصيص و ابلاغ آن و روال تأمين قسمتي از بودجه كماكان اين سد شروع نشده است. از حضرتعالي كه در سفر به استان لرستان قول و وعده داديد به زودي سد معشوره هم شروع خواهد شد، نگذاريد اطمينان مردم لرستان به جنابعالي تبديل به يأس و بياعتمادي شود و دستور تسريع در روند عمليات اجرايي سد معشوره را صادر بفرماييد.
تذكر دوم به وزير محترم اقتصاد و دارايي در خصوص رفع مشكل سپردهگذاران مؤسسه مالي آرمان در استان لرستان است كه عليرغم پيگيريهاي نمايندگان محترم و وعدههاي بانك مركزي كماكان مشكل لاينحل مانده است. جناب آقاي وزير محترم اقتصاد! هرچند شما (به تازگي) در سمت وزارت شروع به كار كردهايد، ولي انتظار دارم كه دستور ويژهاي در جهت پرداخت اصل سپرده و همچنين پرداخت سود سپردهگذاران مطابق قرارداد منعقده صادر شود.
تذكر سوم به وزير محترم تعاون، كار و رفاه اجتماعي جناب آقاي دكتر ربيعي است. جناب آقاي ربيعي! وضعيت اشتغال در استان لرستان بسيار اسفبار است و هر روز شاهد خودكشي جوانان در اين استان هستيم كه مأيوس شدهاند و رتبه بيكاري استان لرستان بسيار بالاتر از آمارهايي است كه به صورت ساختگي بيان ميشود. از شما مؤكداً ميخواهم كارگروه ويژهاي جهت بررسي وضعيت اشتغال در استان لرستان تعيين بفرماييد.
تذكر آخر به وزير محترم صنعت، معدن و تجارت (رنجبرزاده ـ تشكر) درخصوص تعيين تكليف و رفع مشكلات عمليات اجرايي پروژه پتروشيمي كوهدشت است. انتظار دارم دستور ويژهاي در جهت رفع مشكلات اين پروژه صادر فرماييد. با تشكر از هيأترئيسه محترم.

علی مطهری
خيلي ممنون. آقاي رنجبرزاده! ما ديگر به تذكرات كتبي نميرسيم، براي فردا بماند.
15
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

علی مطهری
جلسه بعدي ساعت (8) صبح فردا چهارشنبه هشتم شهريور 1396 و دستور جلسه ادامه دستور هفتگي است. پايان جلسه را اعلام ميكنم.