1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

مسعود پزشکیان
بسم الله الرحمن الرحيم
جلسه با حضور 195 نفر رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحيم
دستور جلسه يكصد و سي و هشتم روز چهارشنبه هشتم شهريورماه 1396 هجريشمسي مطابق با هشتم ذيالحجه 1438 هجريقمري:
1 ـ گزارش كميسيون فرهنگي در مورد طرح ترويج كتابت قرآن كريم به رسمالخط مفاخر ملي.
2 ـ گزارش كميسيون تدوين آييننامه داخلي مجلس در مورد طرح اصلاح موادي از قانون آييننامه داخلي مجلس شوراي اسلامي.
3 ـ گزارش كميسيون عمران در مورد حادثه آتشسوزي و فروريزش ساختمان پلاسكو.
4 ـ گزارش كميسيون مشترك در مورد طرح بيمه مؤسسان و مديران آموزشگاههاي فني و حرفهاي آزاد.
5 ـ گزارش كميسيون قضائي و حقوقي در مورد طرح يكفوريتي تمديد مهلت اجراي آزمايشي قانون ثبت اختراعات، طرحهاي صنعتي و علائم تجاري.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

مسعود پزشکیان

سيدمهدي تاج زاده
(آيات 29 ـ 26 از سوره مبارکه «حج» توسط قاری محترم آقای سيدمهدي تاجزاده تلاوت گرديد)
اعوذ بالله من الشيطان الرجيم ـ بسم الله الرحمن الرحيم
وَ إِذْ بَوَّأْنا لِإِبْراهِيمَ مَكانَ الْبَيْتِ أَنْ لا تُشْرِكْ بِي شَيْئاً وَ طَهِّرْ بَيْتِيَ لِلطَّائِفِينَ وَ الْقائِمِينَ وَ الرُّكَّعِ السُّجُودِ * وَ أَذِّنْ فِي النَّاسِ بِالْحَجِّ يَأْتُوكَ رِجالاً وَ عَلى كُلِّ ضامِرٍ يَأْتِينَ مِنْ كُلِّ فَجٍّ عَمِيقٍ * لِيَشْهَدُوا مَنافِعَ لَهُمْ وَ يَذْكُرُوا اسْمَ اللَّهِ فِي أَيَّامٍ مَعْلُوماتٍ عَلى ما رَزَقَهُمْ مِنْ بَهِيمَةِ الْأَنْعامِ فَكُلُوا مِنْها وَ أَطْعِمُوا الْبائِسَ الْفَقِيرَ * ثُمَّ لْيَقْضُوا تَفَثَهُمْ وَ لْيُوفُوا نُذُورَهُمْ وَ لْيَطَّوَّفُوا بِالْبَيْتِ الْعَتِيقِ *
(صدق الله العلی العظيم ـ حضار صلوات فرستادند)

مسعود پزشکیان
جزاك الله، از جناب آقاي سيدمهدي تاجزاده قاري محترم تشکر میکنیم، ترجمه آيات را بفرماييد.

محمدحسین فرهنگی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«ما محل خانه يعني كعبه را براي ابراهيم مهيا كرديم و بدو گفتيم چيزي را با من شريك نگردان و خانه مرا براي طوافكنندگان و به نماز ايستادگان و ركوعكنندگان سجدهگزار پاك دار. و در ميان مردم صلاي حج ده تا پياده و سواره بر هر شتر لاغري از هر راه دور و درازي به سوي تو روي آورند تا هم شاهد منافع خويش باشند و هم در روزهاي معين نام خداوند را بر چارپاياني كه روزيشان كردهايم ببرند. يعني آنها را قرباني كنند و آنگاه از آن قرباني هم خود بخوريد و هم فقيران بينوا را اطعام كنيد زان پس بايد آلودگيهايشان را بزدايند و به نذرهاي خود وفا كنند و گرداگرد آن خانه كهن يا بيتالعتيق طواف نمايند». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ. صلوات (حضار صلوات فرستادند).
تأخيركنندگان جلسه آقايان: ضياءاله اعزازي، عباس پاپيزاده، كورش كرمپورحقيقي، مسعود گودرزي، حسن لطفي، عليرضا محجوب، اقبال محمديان، قاسم ميرزائينيكو، محمدرضا نجفي، عدل هاشميپور و نبي هزارجريبي.
3
تصویب طرح ترویج کتابت قرآن کریم به رسمالخط مفاخر ملی

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحيم
خدمت همكاران گرامي عرض سلام و ادب دارم. آقاي رئيس! دستور اول گزارش كميسيون فرهنگي در مورد طرح ترويج كتابت قرآن كريم به رسمالخط مفاخر ملي است. از جناب آقاي احد آزاديخواه سخنگوي محترم كميسيون فرهنگي براي ارائه گزارش دعوت ميكنم. جناب آقاي دكتر وكيلي! ليست مخالفين و موافقين را بفرماييد.

محمد علی وکیلی
بسم الله الرحمن الرحيم
مخالفين: جناب آقاي لاهوتي و جناب آقاي سليمي. موافقين: جناب آقاي داداشي و سركار خانم ذوالقدر.

احد آزادی خواه
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحيم
عرض سلام و صبحبخير خدمت همكاران عزيز و ملت شريف ايران اسلامي، تسليت ايام شهادت امام باقر (عليهالسلام) و پيشاپيش هم روز عرفه روز نيايش و هم فرارسيدن عيد سعيد قربان را تبريك عرض ميكنيم. آرزو ميكنيم حجاج ابراهيمي امسال كما اينكه تا الان در اوج امنيت و آرامش به مناسكشان رسيدند، به صحت و سلامت به اوطانشان برگردند.
طرح ترويج كتابت قرآن كه در كميسيون فرهنگي بررسي شد را من به شرح ذيل خدمت همكاران عزيز قرائت ميكنم:
گزارش كميسيون فرهنگي به مجلس شوراي اسلامي
طرح «ترويج كتابت قرآن كريم به رسمالخط مفاخر ملي» به شماره چاپ (473) كه به عنوان كميسيون اصلي به اين كميسيون ارجاع گرديده بود، در جلسه مورخ 16/3/1396 در كميسيون با حضور كارشناسان دستگاههاي ذيربط و مركز پژوهشها مورد بحث و بررسي قرار گرفت و با اصلاحاتي به شرح ذيل به تصويب رسيد.
اينك گزارش آن در اجراي ماده (147) قانون آييننامه داخلي به مجلس شوراي اسلامي تقديم ميگردد.
ضمناً گزارش كميسيونهاي فرعي آموزش، تحقيقات و فناوري، برنامه و بودجه و محاسبات و قضائي و حقوقي تا اين تاريخ واصل نگرديد.
رئيس كميسيون فرهنگي ـ نصراله پژمانفر
من خدمت همكاران عزيز عرض ميكنم كه (43) نفر از نمايندگان يعني شما همكاران عزيز خودم اين طرح را به امضا رسانديد كه البته يكفوريت اين طرح به تصويب نرسيد، اما همكاران محترم! از باب اينكه يكي از نيازهاي ضروري در حوزه توليدات محصولات فرهنگي و ديني بحث چاپ و نشر قرآن كريم است كه در كشور ما چند سازمان يا وزارتخانه مستقيم با اين موضوع درگير هستند بحث چاپ قرآن كريم بود كه به رسمالخط افراد غيرايراني چاپ ميشد، در حالي كه ما مفاخر ملي سرشناسي داريم. رهبر معظم انقلاب هم توصيههايي در اين زمينه داشتند كه ما بايد به رسمالخط مفاخر ملي توجه كنيم. اسناد بالادستي مرتبط هم در اختيار شما همكاران قرار گرفته كه يكي از آن اسناد بالادستي امور فرهنگي سياستهاي كلي برنامه ششم توسعه است كه در بند (71) حمايت مادي و معنوي از هنرمندان، نوآوران، محققان و توليدكنندگان آثار و محصولات فرهنگي و هنري توصيه جدي شده است. تا حالا جاي اين خالي بوده، مخصوصاً رهبر معظم انقلاب درباره رسمالخط مرحوم ملا احمد نيريزي توصيه جدي داشتند كه ظاهراً اتاق فرمان هم نمونههايي از آن رسمالخط را براي شما همكاران عزيز دارد پخش ميكند و ملاحظه ميفرماييد.
اين طرح با حضور دستگاههاي مرتبط يعني سازمان دارالقرآن كريم، سازمان اوقاف و امور خيريه، وزارت محترم فرهنگ و ارشاد اسلامي، سازمان تبليغات اسلامي و بقيه دستگاههاي مرتبط جرح و تعديل و بررسي شد، نظر بر اين شد كه رسمالخط مفاخر ملي مانند مرحوم ملا احمد نيريزي. اينكه در طرح هم عنوان «مانند مرحوم ملا احمد نيريزي» آمده، در واقع هدف توسعه بوده كه الان مراد و منظور صرفاً رسمالخط احمد نيريزي تنها نيست، چه بسا خلاقيتهاي جديدي هم در اين عرصه وارد شود، نمونههاي بهتري هم از اين به بعد توسط جوانان ايراني در حوزه رسمالخط قرآن وارد شود، انشاءالله بتوانيم از اين امكان استفاده كنيم. ظاهراً اتاق فرمان بايد قدري روي اين رسمالخط زوم كند كه همكاران عزيز از نزديك ملاحظه بفرمايند.
همكاران محترم! تقاضاي من اين است كه به جهت اينكه ما موظف هستيم از توليدات ملي و محصولات داخلي فرهنگي، مذهبي و ديني دفاع كنيم، يكي از بهترين نمونههاي محصولات فرهنگي داخلي همين رسمالخط قرآن كريم است كه ما شاهد بوديم الان متأسفانه رسمالخطهايي كه در بازار است و مربوط به كشور ايران اسلامي نيست، ما در واقع دو تا مشكل توانستيم در آن به اثبات برسانيم. نكته اول اشكالات و ايرادات فني كه به آن رسمالخطها وارد بود، نكته دوم انگيزهاي كه لازم است در كشور ايران اسلامي ما باشد، آن انگيزه قدري تضعيف ميشود، اما اگر از رسمالخط مفاخر ملي و داخلي خودمان استفاده شود خود اين انگيزه زيادي ميدهد به افرادي كه در اين حوزه سررشته دارند و ميتوانند كارهايي را انجام بدهند. تقاضاي من اين است همكاران عزيز انشاءالله با قوت و قدرت به اين طرح رأي بدهند. والسلام عليكم و رحمه الله

مسعود پزشکیان
آقاي وكيلي! مخالف صحبت كند.

محمد علی وکیلی
آقاي لاهوتي مخالف هستند، بفرماييد.

مهرداد لاهوتی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض خداقوت و خستهنباشيد خدمت همكاران محترم. ببينيد دوستان! اولاً به نظر بنده براي قانوننويسي ضرورتي نداشت. شما تصور بفرماييد كه وزارت ارشاد اگر ميآمد از هنرمندان داخلي خودش استفاده ميكرد چه جاي ايرادي بود؟ چه كسي در كشور به وزارت ارشاد ايراد ميگرفت كه شما چرا از هنرمندان داخلي خودتان استفاده كرديد؟ بنابراين پرداختن به اين موضوع كه ما بياييم وقت مجلس و كميسيونهاي مختلف را بگيريم كه الزاماً بايد به اين شكل صورت بگيرد ضرورتي نداشت.
نكته دوم؛ ببينيد دوستان! اين چه قانوننويسي است؟ اولاً در طرح اوليه كه داده بودند اين كار را در انحصار برده بودند، يعني اين كار بسيار بدي است. خود مخبر محترم كميسيون هم فرمودند، ما هنرمندان زيادي در كشور داريم كه بايد محدود نكنيم و جلوي استعدادهايي كه در كشور وجود دارد را نگيريم. چرا ما فقط به يك خط محدود كنيم؟ اين خط مورد تأييد همه است، اما چرا محدود به يك خط؟ واقعاً ما هنرمندان و افرادي نداريم كه بتوانند قدرت اين كار را داشته باشند؟
من اعتقاد دارم كه در انحصار بردن اين امر براي يك فرد و يك خط مشخص، يعني ما از الان كه اين قانون را وضع كرديم معنياش اين است همه ناشرين و افراد مكلفند فقط از همين يك نوع خط استفاده كنند و آن استعدادهايي كه من خدمتتان عرض كردم در كشور وجود دارد و در اين امر دارند رقابت و تلاش ميكنند، هر كسي دنبال اين است كه استعداد بيشتر خودش را نشان بدهد، ما همه آن هنرمندان و خطاطان، همه آنهايي كه شما به نوعي بهتر از بنده ميشناسيد، بعضي از همين افراد مؤسسات و اتحاديههايي هستند كه زير نظر دفتر مقام معظم رهبري دارند كار و تلاش ميكنند و استعدادهاي خودشان را به جامعه عرضه ميكنند. معني اين قانون محدود كردن همه آن استعدادها است، معنياش نابود كردن همه آن استعدادها است.
خواهش من اين است كه دوستان به اين موضوع رأي ندهند، براي اينكه استفاده از خط مرحوم ميرزا احمد نيريزي اصلاً مانعي ندارد، ما الان هم اگر بخواهيم از اين خط استفاده كنيم چه محدوديتي براي ما وجود دارد؟ فقط با اين قانون داريم همه هنرمندان و استعدادهاي كشور را محدود ميكنيم. اين چه قانوننويسي است كه ما بگوييم مانند فلان؟ يعني به نوعي داريم سوق ميدهيم كه ديگر همه ناشرين و همه كساني كه ميخواهند استفاده كنند بايد الزاماً از همين يك نوع خط استفاده كنند و همه استعدادها را داريم در اين كشور نابود ميكنيم. متشكرم.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي داداشي موافق هستند، بفرماييد.

ولی داداشی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم و به نستعين
خدمت همه همكاران و ملت شريف ايران سلام و عرض ادب و احترام دارم. ما صحبتهاي مخالف عزيز جناب آقاي لاهوتي را شنيديم و خواهش من از دوستان عزيز اين است كه به استدلالات موافقين هم دقت بفرماييد. ببينيد! بزرگداشت و تجليل از مفاخر ملي يك وظيفه انساني و اسلامي است و منطبق با رهنمودها، اصول و سياستهاي كلي ابلاغي مقام معظم رهبري است. مقام معظم رهبري همه را به حفظ و حراست رسمالخط ايراني و به تبيين برتريهاي آن سفارش كردهاند. در سال 1370 مقام معظم رهبري در جلسه مجمع بزرگداشت ميرزا احمد نيريزي به سازمان تبليغات تذكر جدي ميدهند كه رسمالخط و كتابت ميرزا احمد نيريزي حتماً اشاعه داده شود، ميفرمايند كه مرحوم ميرزا احمد نيريزي يك قله است.
ما با اين طرح ميخواهيم جلوي تبليغات دشمنان ايران اسلامي را بگيريم، چون شما ميدانيد تكفيريها در حال تبليغ اينگونه هستند كه ميگويند ايرانيها قرآنشان با قرآن ساير مسلمانها فرق دارد. ما با اين كارمان ميخواهيم جلوي تبليغات آنها را بگيريم.
ببينيد! از ميان قراء سبعه پنج قاري براي ايران است، نافع اهل اصفهان است، كسايي از اهالي طوس است، ابوعمرو از اهالي فارس يا شوش است، ابنكثير به اعتقاد بسياري از محققين ايراني است و همچنين حمزه كه اين پنج قاري از ايران هستند و اصالتاً ايراني هستند و اين براي ما كسر شأن است كه بياييم از رسمالخط و كتابت خارجيها استفاده كنيم. ايران اسلامي گذشته درخشاني داشته، هماكنون هم ميخواهيم از ظرفيت مفاخر خودمان استفاده كنيم.
مخالف عزيز جناب آقاي لاهوتي در مورد اينكه ضرورتي براي قانوننويسي وجود ندارد صحبت كردند، ببينيد! ما قانون داريم، هم در برنامه ششم توسعه و هم در قانون اهداف و وظايف وزارت فرهنگ و ارشاد ماده (71) برنامه توسعه ششم ميگويد «حمايت مادي و معنوي از هنرمندان، نوآوران، محققان»، ببينيد! ما در مورد رسمالخط مطلبي در اين ماده (71) نداريم. يا وقتي قانون اهداف و وظايف وزارت فرهنگ را ميبينيم در بند (1) ماده (2) ميگويد: «شناساندن مباني، مظاهر، اهداف انقلاب اسلامي» تا ميآيد به «كتب، نشريات» و الي آخر ميرسد از وظايف وزارت فرهنگ و ارشاد است. اما يك مطلبي وجود دارد آن هم اين است كه چون الزام قانوني براي استفاده از رسمالخط ايراني وجود ندارد لذا وزارت فرهنگ و ارشاد زير بار نميرود و براي خودش هيچ الزامي قائل نيست كه ما بخواهيم از رسمالخط ايراني استفاده كنيم.
مخالف عزيز در مورد انحصار صحبت كردند، گفتند چرا منحصر در يك رسمالخط ايراني يا يك نفر باشد كه به نام ميرزا احمد نيريزي؟ ببينيد! در قانوننويسي اگر مثال يا مانند بياوريم اين در واقع انحصار نيست، ما ميگوييم كه از رسمالخط ايراني مانند ميرزا احمد نيريزي استفاده شود، مثل ميرزا احمد نيريزي. ما از امثال اين عزيزان و مفاخر خيلي زياد داريم و لذا اسم اين شخص به معني مانند و مثال آمده است. من از دوستان عزيز كه دغدغه مفاخر ايراني و رسمالخط را دارند و در مواجهه با تكفيريها ميخواهيم اين قانون را تصويب كنيم، من از همه دوستان و نمايندگان عزيز خواهش ميكنم كه به اين طرح رأي بدهند. تشكر ميكنم.

محمد علی وکیلی
مخالف بعدي جناب آقاي سليمي هستند، بفرماييد.

علیرضا سلیمی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
اولاً از دوستان عزيزي كه به عنوان موافق و مخالف صحبت كردند تشكر ميكنم. من دو، سه جمله را عرض كنم، خواهش ميكنم دوستان انشاءالله دقت كنند. ببينيد! ما نبايد زمينهاي فراهم كنيم كه تصور شود صرفاً حمايتهاي مادي و معنوي وزارت ارشاد از يك عده خاص صورت ميگيرد. اگر ما بگوييم هيچكس حق ندارد شعر بخواند، مگر از ديوان حافظ يا مولوي، آيا اين مسأله نياز به قانونگذاري دارد؟ ما الان داريم تقريباً كاري شبيه اين انجام ميدهيم، تقويت و ترويج رسمالخط ايراني يا مفاخر ملي مثل مرحوم ميرزا احمد نيريزي تقريباً چنين چيزي به ذهن خطور ميكند، تقريباً مشابه همين مسأله است.
در اينجا در عبارتي كه در مادهواحده آمده گفته «كتابتهاي برجسته مفاخر ملي»، سؤال اين است كه چرا ما اين مفاخر ملي را ليست نكنيم، ليست ميكردند كه ببينيم چه كساني مفاخر ملي هستند، مثل خود ميرزا احمد (10) نفر ديگر هم اضافه ميكردند. وقتي بنويسيم مانند ميرزا احمد اين تاب هر گونه تفسيري دارد. اينجا باز بايد به آييننامههايي كه توسط وزارت محترم فرهنگ و ارشاد اسلامي نوشته ميشود مراجعه كنيم، آنجا هم هر كسي دلشان بخواهد اضافه ميكنند، هر كسي را دلشان بخواهد نفي ميكنند، يعني كم و زياد ميشود. بنابراين نبايد منحصر كرد، خود اين عبارت تاب هر گونه تغييري را دارد.
علاوه بر آن در مباحثي كه ما در برنامه ششم توسعه داشتيم در بند (71) آن «حمايت مادي و معنوي از هنرمندان، نوآوران، محققان، توليدكنندگان آثار و محصولات فرهنگي و هنري» آمده. اگر ما بخواهيم از هنرمندان حمايت كنيم، هنرمندان معناي عام است، نگفته فقط از مفاخر ملي. ما چرا بايد استعدادكشي كنيم؟ انحصار قطعاً باعث ميشود كه استعداد و خلاقيت در بسياري از افراد بميرد، اجازه ندهيم اين اتفاق بيفتد. اين را فرهنگسازي كنيم، اينها نياز به فرهنگسازي دارد، ذائقه مردم را تغيير بدهيم. چرا با قانون و بگير و ببند؟ بعد هم اتفاقاً همينجا سازمان تعزيرات را وارد كرديم كه اگر كسي تخلف كند تعزير هم بشود. خيلي روشن است، جوانان ما ديگر رغبت نميكنند در اين زمينه ورود و تعالي پيدا كنند. اين مفاخر ملي چگونه براي ملت مفخر شدند؟ زمينه براي رشد آنها فراهم بوده است. دست وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي را باز بگذاريم، اتفاقاً از رسمالخط ايراني استفاده كنند، منتهاي مراتب منحصر نباشد.
ببينيد! در بند (17) ماده (6) اساسنامه سازمان تبليغات اسلامي اينطور آمده: «نظارت بر چاپ و نشر قرآن كريم و اهتمام به آموزش همگاني قرآن كريم از طريق ساماندهي و حمايت از تشكلهاي قرآني مردمي». ما اين را به سازمان تبليغات اسلامي واگذار كرديم، چرا اينجا دوباره قانونگذاري كنيم؟ عجيب اين است، از يك طرف معاونت قوانين آمده بحث تنقيح قوانين را به صورت خيلي جدي در دستور قرار داده، از آن طرف آمديم در اينگونه امور كه واقعاً نياز به قانونگذاري نيست، اين همه مسائل و مشكلات در كشور وجود دارد، بيكاري، تورم، ركود و دهها مسأله ديگر، وضعيت بغرنج بانكها را ببينيد، بعد ما در مورد اينكه فقط و فقط با فلان رسمالخط قرآن كتابت، چاپ و توزيع شود بياييم قانونگذاري كنيم. واقعاً اينجا خلأ جدي در كشور است. بعد هم به فوريت آوردند، الحمدلله مجلس محترم به فوريتش رأي نداد، بسيار كار خوبي كرد. بعد آمدند خارج از نوبت شبيه فوريت، الان چند ماه پيش بود به مجلس آمد، به كميسيون محترم فرهنگي رفت، باز اين را آوردهاند. با اين يك انحصار و حق براي عدهاي ايجاد ميشود، بعد ما نميتوانيم (نايبرئيس ـ خيلي ممنون) براي پرورش استعدادها فضا را باز بگذاريم. ما اينجا قانوننويسي نكنيم، فرهنگسازي كنيم، ذائقه مردم را تغيير بدهيم و از اين كارهايي كه «لا طائل تحته» هستند جلوگيري كنيم. متشكرم.

مسعود پزشکیان
خيلي ممنون و متشكرم. موافق آخر صحبت كند.

محمد علی وکیلی
موافق آخر سركار خانم ساعي هستند، بفرماييد.

زهرا ساعی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
مباحثي كه موافقين و مخالفين عزيز مطرح كردند الان دو تا موضوع است كه بايد به آن اشاره كنيم. ببينيد! بحث اينكه ما بياييم اين قضيه را قانونمند كنيم از اين جهت مهم است كه ما قبل از اينكه اين موضوع مطرح شود هيچ حمايتي در اين خصوص نداريم در اين جهت كه بخواهيم از رسمالخطهاي ايراني و مفاخر خودمان استفاده كنيم كه كم هم نيستند. بحث اينكه حاجآقا فرمودند حمايت مادي و معنوي از يك عده خاص صورت ميگيرد، اصلاً به اين صورت نيست، بلكه ما ميخواهيم از ظرفيتهاي كشور ايران اسلامي استفاده كنيم، منافاتي با استفاده از وضعيت فعلي هم ندارد. ورود به مصداقها نكرديم، كم نيستند كساني كه واقعاً داراي رسمالخطهاي بسيار زيبا هستند، بايد از اينها حمايت شود. ما امروز بايد فعاليتهاي قرآنيمان در جهتي باشد كه هم در حوزه كتابت و هم در حوزه تقويت و تربيت قاريان و حفّاظ در اين جهت باشد. كما اينكه ما با توجه به فعاليتهاي بسيار زياد قرآني كه داريم از طرفي متهم ميشويم كه كشورمان خيلي به حوزه مسائل قرآني توجه نميكند و اين الان يك ضرورت است.
حاجآقاي سليمي بحث تنبيه را مطرح كردند، فكر ميكنم كه اين طرح را نخواندند، چون اصلاً بحث تنبيه مطرح نيست، بلكه اتفاقاً بحث تشويق ذكر شده و در انحصار هم نيست، بلكه يك نوع خلاقيت است كه ما ميتوانيم از اين ظرفيت استفاده كنيم و امروز تمام قرآنهايي كه در كشور وجود دارد اكثراً به خط عثمانطه است كه از نظر فني مشكلات بسيار زيادي دارد كه حالا مجال نيست كه ما بخواهيم ورود به بحث فني كنيم، در صورتي كه ميتواند آن باشد، در كنار آن با تقويت، تشويق و حمايت از كتابت قرآن كريم به رسمالخط مفاخر ايراني خودمان واقعاً اين باب را باز كنيم كه كتاب قرآن كريم با خطوط بسيار زيباي ايراني داشته باشيم. خواهش من اين است كه توجه داشته باشيد، هيچ منافاتي ندارد، هيچ تنبيهي نيست، بلكه يك تشويق و حمايت است. انشاءالله همكاران عزيز از اين طرح حمايت كنند.

مسعود پزشکیان

سید هادی حسینی
سلام عليكم جميعاً و رحمه الله
بسم الله الرحمن الرحيم
من از دوستاني كه اين طرح را تنظيم كردند تشكر ميكنم و از مخالفين و موافقين تقدير ميكنم كه زواياي مختلف طرح را ديدند. ببينيد عزيزان! اين طرح قبلاً تحت عنوان اينكه فقط خط آقاي استاد احمد نيريزي كتابت شود تنظيم شده بود، ولي اين موضوع در كميسيون اصلاح و خط مفاخر ايراني شد. من براي اينكه ذهن دوستان به اين داستان متبادر شود نظراتي از بزرگان حوزه، از علماي بزرگ حوزه، از مجتهدين مثل حضرت آيتالله جواديآملي، آقاي مكارمشيرازي، آقاي صافيگلپايگاني، آقاي نوريهمداني، آقاي جعفر سبحاني گرفته شده كه همه اينها متفقاً بر اين نظرند كه ايران عزيز اسلامي ما همانگونه كه الان قرّاء شما در سراسر جهان مقام اول را كسب ميكنند، ولي متأسفانه در كتابت قرآن خطوط نويسندگان كاتبين ايراني نتوانسته جا پيدا كند.
به اين دليل است كه ما خيلي در چاپ رسمالخط ايراني تلاش نكرديم و عموماً خط عثمانطه كه ايشان هم زحمت زيادي كشيده، در دنيا توزيع ميشود، ما مخالف آن نيستيم، عليرغم اينكه اشكالاتي در كتابت و نوع خط و در استفاده افراد ايراني در آن وجود دارد سختيهايي در نوع استفادهاش دارد، ولي دولت معتقد است كه اين به خطوط كاتبين خوب ايراني تسري داده شود و اين منتشر شود و ما اجازه حمايت داشته باشيم. يكي از مخالفين محترم فرمود مگر نميشود؟ بله ميشود، ولي اينكه ما از طرف مجلس براي اين حمايت شويم كه از خطوط حمايت كنيم، آن وقت در دستگاه نظارتي ممكن است به مشكل نخوريم و اين به نظر من خوب است. من از دوستان خواهش ميكنم رأي بدهند. موضوعي در جهت حمايت از افراد صاحبنام و مفاخر خط ايراني است كه به نظر من حمايت مجلس ميتواند كمككننده باشد. از همه عزيزاني كه به اين موضوع رأي مثبت ميدهند متشكرم.

مسعود پزشکیان

احد آزادی خواه
بسم الله الرحمن الرحيم
«اللهم اجعلني اخشاك كأني اراك و اسعدني بتقواك و لا تخزني بمعصيتك»
تقدير و تشكر از همكاران عزيز، موافقين و مخالفين. من چند تا نكته را كه گفته نشد و به آن اشاره نشد عرض ميكنم. نكته اول اينكه همكاران محترم! وقتي ما محصولي كه داريم وارد ميكنيم مشابه داخلي آن محصول را داريم اين واردات، واردات بيرويه است، واردات غيرقابل دفاع است. حقير كه در كميسيون فرهنگي توفيق نوكري مردم را دارم براي برخي از اعزهاي كه ميفرمايند آيا اين طرح اولويت داشت، با اينكه ما اين همه مشكل در كشور داريم، با بيكاري و مشكلات مختلف ديگر آيا اولويت اين بود، عرض ميكنم بله اولويت دارد. از باب اينكه اين در حوزه اشتغال هم ميتواند اشتغالآفريني كند، از فرهنگ غني اسلامي و ايراني ميتواند دفاع كند، اينها كم نيستند. وقتي ما محصول وارداتي را نياز نداريم چون مشابه برتر داخلي آن را داريم چرا قانون نداشته باشيم كه با اين قصه مقابله شود؟
امروزه در خانههاي ما و شما قريب (300) نفر همكاران عزيز من كه افتخار حقير هستند، الان دارند سخنان حقير را گوش ميدهند، ملت شريف ايران اسلامي از آن طرف دارند پيگيري ميكنند. همكاران عزيز! خداوكيلي قرآنهايي كه ما و شما در خانههاي خودمان داريم چه رسمالخطي است؟ اين مسأله است. عرض ما بر اين است اگر ميگوييم اقتصاد مقاومتي مبتني بر توليد داخلي است، در حوزه فرهنگ هم بايد توليدات ما داخلي باشد، الان اين نيست.
فرمودند كه ما به يك خط محدود كرديم، پاسخش را موافق محترم دادند، هرگز چنين چيزي در اين طرح نيست. ما گفتيم مانند خط ملا احمد نيريزي آن هم حضرت آقا رهبر معظم انقلاب فرمودند «اين قله است»، وگرنه قرار نيست اگر فرد ديگري به عنوان افتخار فرهنگي و معنوي كشور ما ميتواند از اين كارها انجام بدهد ما نگذاريم اين اتفاق بيفتد. اين قانون شمول و عموميت دارد.
اينكه فرمودند نياز به اين قانون نيست، من يك نكته عرض كنم، حقير سالهاي سال توفيق داشتم نوكري قرآن را كردهام، بسياري از متعلمين قرآن ما دنبال يك رسمالخطي هستند كه بتوانند قرآن را بخوانند، ما فارس هستيم، زبان ما فارسي است، چه نوشتاريمان، چه گفتاريمان. فردي كه زبان فارسي دارد اگر بخواهد زبان عربي بياموزد و يا بخواند الزام ندارد كه كتابت هم كتابت عربي باشد، ميتواند زبان عربي باشد اما به كتابت و رسمالخط فارسي. امروزه سازمان دارالقرآن سازمان تبليغات، سازمان اوقاف، خود وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي بسياري از اقداماتي كه در حوزه آموزش قرآن انجام ميدهند در واقع از روي ناچاري نسخههاي سهلالقرائه را دارند چاپ ميكنند.
اينكه فرمودند چرا ما مفاخر ملي را ليست نكنيم، چرا يك نفر، يك ليست بياوريم و پنج نفر، ده نفر را در اين قانون بياوريم. همكاران محترم! اين قانون ليست نكرده، چون نميخواهد منحصر به فرد يا اشخاص مشخص باشد. ما اگر ليست كنيم بايد گذشتگان را ليست كنيم. اينجا ميدان براي آيندگان باز است، دو روز بعد از تصويب اين قانون ممكن است يك جواني بيايد يك رسمالخط خوبي را وارد بازار كند، شامل حال آن هم حتماً بشود.
عرض آخرم هم اينكه باز تأكيد ميكنم، فرمودند سازمان تبليغات اسلامي در بند (17) اساسنامه مشخص است، دستورالعمل و اساسنامهاي كه مورد توشيح رهبر معظم انقلاب هم قرار گرفته، موظف است، اين قانون نگفته سازمان تبليغات ديگر موظف نيست، اين قانون گفته هم دولت و هم ديگر نهادهاي متولي مثل سازمان تبليغات اسلامي يا بقيه سازمانهاي ديگر، منتها اين قانون جامعيت دارد، برنامهريزي ميكند و اين مسأله را مهندسي ميكند.
همكاران عزيز! عرض آخرم اين است كه اين كار انجام شده، الان كه به محرم هم نزديك هستيم به يك «يا حسين» ديگر نياز دارد كه قانون شود. اينكه بگوييم وقت نيست، اولويت نيست، از اين حرفها گذشته كه اولويت هم حتماً دارد. تقاضاي من اين است با حداكثر قاطع انشاءالله به اين طرح رأي بدهيد.

مسعود پزشکیان
حضار 205 نفر، نمايندگان محترم رأي خودتان را اعلام بفرماييد. دولت و كميسيون موافق هستند. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي دكتر! كليات كه رأي آورد، اگر اجازه بفرماييد من مادهواحده را براي بحث قرائت كنم:
ماده واحده ـ از تاريخ لازمالاجرا شدن اين قانون، دولت و ديگر نهادهاي متولي در ترويج فرهنگ قرآني براي چاپ و اهداي قرآن كريم از اعتبارات دولتي، كتابتهاي برجسته مفاخر ملي مانند مرحوم ميرزا احمد نيريزي را مورد حمايت و ترويج قرار دهند.
تبصره ـ دولت مجاز است در جهت اجراي اين قانون هر ساله از يارانههاي موجود براي چاپ و نشر قرآن مورد نظر اختصاص دهد.
آقاي دكتر! اينجا فقط يك سؤالي را سخنگوي كميسيون آقاي آزاديخواه يا رئيس كميسيون پاسخ بدهند كه در صدر مادهواحده ميخواهند اجازه بدهند يا تكليف كنند؟ اين يك مقدار مبهم است.

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
پس ميشود: «ديگر نهادهاي متولي مجازند». آقاي دكتر! چون پيشنهادي نداريم بايد به رأي بگذاريد.

مسعود پزشکیان
حضار 206 نفر، نمايندگان محترم رأي خودتان را اعلام بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.

سیدکاظم دلخوش اباتری
كجاي آييننامه گفته شما بايد اسامي را بخوانيد؟ كار زشتي است.

محمدمهدی مفتح
براساس كدام قانون شما اسامي نمايندگان را ميخوانيد؟ خلاف آييننامه است.
4
اعلام اسامی منظمترین نمایندگان مجلس شورای اسلامی در سه ماهه اول اجلاسیه دوم

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحيم
فهرست اسامي نمايندگاني كه طي سهماهه اول اجلاسيه دوم دوره دهم منظمترين حضور را در صحن و كميسيونهاي تخصصي مجلس داشتند:
1 ـ جناب آقاي محمدحسين فرهنگي نماينده محترم تبريز، آذرشهر و اسكو.
2 ـ جناب آقاي حسن كامراندستجردي نماينده محترم اصفهان.
3 ـ جناب آقاي عليرضا سليمي نماينده محترم محلات و دليجان.
4 ـ جناب آقاي نادر قاضيپور نماينده محترم اروميه.
5 ـ جناب آقاي سيدمرتضي خاتمي نماينده محترم ماهنشان و ايجرود و دهستانهاي بوغداكندي و قلتوق.
6 ـ سركارخانم سيدهفاطمه ذوالقدر نماينده محترم تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس.
7 ـ جناب آقاي حسينعلي حاجيدليگاني نماينده محترم شاهينشهر، ميمه و برخوار.
8 ـ جناب آقاي محمدرضا بادامچي نماينده محترم تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس.
9 ـ جناب آقاي علي جليليشيشوان نماينده محترم مراغه و عجبشير.
10 ـ جناب آقاي علي اسماعيلي نماينده محترم نور و محمودآباد.
فهرست اسامي نمايندگاني كه طي سهماهه اول اجلاسيه دوم دوره دهم بيشترين مشاركت را در رأيگيريهاي جلسات علني مجلس داشتند:
1 ـ جناب آقاي عليرضا سليمي نماينده محترم محلات و دليجان.
2 ـ جناب آقاي سيداميرحسين قاضيزادههاشمي نماينده محترم مشهد و كلات.
3 ـ جناب آقاي نادر قاضيپور نماينده محترم اروميه.
4 ـ جناب آقاي محمدجواد فتحي نماينده محترم تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس.
5 ـ جناب آقاي محمدرضا بادامچي نماينده محترم تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس.
6 ـ جناب آقاي شهروز برزگركلشاني نماينده محترم سلماس.
7 ـ جناب آقاي محمد بيرانوندي نماينده محترم خرمآباد و دوره.
8 ـ سركار خانم سيدهحميده زرآبادي نماينده محترم قزوين، آبيك و البرز.
9 ـ جناب آقاي محمدحسين فرهنگي نماينده محترم تبريز، آذرشهر و اسكو.
10 ـ جناب آقاي يحيي كماليپور نماينده محترم جيرفت و عنبرآباد.

عزت اله یوسفیان ملا
كجاي آييننامه گفته شما بايد اسامي را بخوانيد؟

یوناتن بت کلیا
يعني اين مجلس فقط (10) نفر منظم دارد؟
5
بحث و بررسی در خصوص طرح اصلاح موادی از قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی و ارجاع آن به کمیسیون مربوطه

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي رئيس! دستور بعدي گزارش كميسيون تدوين آييننامه داخلي مجلس در مورد طرح اصلاح موادي از قانون آييننامه داخلي مجلس شوراي اسلامي است. از كميسيون آييننامه، آقاي كوهكن شما تشريف ميآوريد؟ در خدمتتان هستيم.

محمد علی وکیلی
بسم الله الرحمن الرحيم
مخالفين: جناب آقاي پورمختار و جناب آقاي داداشي. موافقين: سركار خانم زرآبادي و جناب آقاي كاتب.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
جناب آقاي كوهكن بفرماييد.

محسن کوهکن ریزی
بسم الله الرحمن الرحيم
خدمت همكاران عزيز سلام عرض ميكنم، صبح همگي انشاءالله بخير. از هيأترئيسه محترم هم خواهش ميكنم چون اصلاح موادي از آييننامه آن هم با دوسوم رأي مربوط به حقوق عزيزان ميشود، خواهشم اين است به عرايضي كه خدمت شما عرض ميكنم دقت بفرماييد.
به هر ميزان كه مواد آييننامه داخلي مجلس شفاف، روشن و ارتباط منطقي با همديگر داشته باشد اختلاف برداشتهاي دوستان ما در صحن علني و آنچه كه رئيس جلسه برداشت ميكند و به آن عمل ميكند به حداقل ممكن ميرسد. يعني گرفتن وقت از مجلس شوراي اسلامي براي دادن تذكرات كه حق قانوني نمايندگان است و بايد وقتي كه ميخواهند تذكر بدهند از اين حقشان استفاده كنند به حداقل ممكن ميرسد.
دوستان عزيز! مستحضر باشيد كه كميسيون تدوين آييننامه متشكل از برادران عزيز و همكاراني است كه از هر سه فراكسيون هستند، اين را از اين جهت دارم عرض ميكنم كه يك اتفاق نظري روي اين اصلاحيه از طرف دوستان و عزيزاني كه آنجا در خدمتشان هستيم وجود داشته است.
نكته بسيار مهمي كه خدمت شما عزيزان بايد عرض كنم اين است كه در هر زماني كه فكر كردند براي اصلاح آييننامه با يك مورد آن برخورد ميكردند، طرح تهيه ميكردند به كميسيون آييننامه ميدادند. من در يكي، دو، سه دورهاي كه توفيق داشتم در دوران مختلف در كميسيون تدوين آييننامه باشم ياد ندارم كه يك طرح موردي يك مادهاي يا يك بند را كميسيون بنشينند و از ابتدا تا انتهاي مواد را مطالعه كنند و ببينند آن اصلاحيهاي كه انجام ميدهد با حكم بعضي از مواد ديگر در تعارض نباشد.
عزيزان ببينيد! مواد (115) و (204) همين چند روز قبل در رسيدگي به صلاحيت وزراي محترم، چند نفر از عزيزان تذكر دادند؟ بعضي از دوستان معتقد بودند وقتي مخالفين محترم صحبت نميكنند موافقين هم نبايد صحبت كنند. استنادشان به ماده (115) بود كه آن به طرحها و لوايح مربوط ميشد. برداشت رئيس جلسه اين بود كه در ماده مربوط به رسيدگي صلاحيت وزرا قانون در اين بحث سكوت كرده و چيزي در مورد آن گفته نشد.
در مجلس نهم و مجلس دهم عزيزان و برادران و خواهران گرامي ما (10) طرح اصلاحي به كميسيون آييننامه دادند، دوستاني كه در خدمتشان بوديم قرار شد كه مجموعه اينها را تلفيق كنند، نظرات عزيزان را بگيرند و يك بازنگري از ابتدا تا انتها آن هم با يك نگرش داشته باشند. مهمترين پيام اين اصلاحيه اين نكته است كه خدمت شما عرض ميكنم و پيام اين است كه به هيچ عنوان (دقت بفرماييد) اختيارات نمايندگان عزيز را در صحن علني كم نكنيم. خوب دقت بفرماييد، در يك مورد اين اختيارات به نوعي محدود شده و آن در مورد اعتراض به اعتبارنامه است كه گفتيم در ابتداي دوره به يك نفر (10) نفر اعتراض كنند كه عزيزان دليل آن را هم ميدانيد.
در تمام ادوار مجلس معمولاً اعتراض به اعتبارنامهها يك روند منطقي معقول قابل قبولي نداشته است، عمدتاً با اين شيوه به گروكشي ميرسيد، يعني بنده ميگفتم اگر روي اعتبارنامه من اعتراض بگذاريد من ساعت (5) دقيقه به (8) ميرفتم آنجا مينشستم، اگر روي اعتبارنامه من اعتراض ميگذاشتند من روي يك شخصيت يا روي نفر اول از يك فراكسيون مخالفم اعتراض ميگذاشتم. يعني به گروكشي تبديل ميشد. دقت بفرماييد! اين يك اصل بديهي حقوقي است، وقتي من يك ادعايي ميكنم بايد ادله آن را بياورم، وقتي روي اعتبارنامه يك نماينده منتخبي اعتراض ميگذارم ادله را هم همراهش كنم، نه اينكه يك كلام بنويسم اعتراض دارم و بعد ديگران بايد باشند كه بروند رسيدگي كنند. اين را از اين جهت خدمت شما توضيح دادم كه غير از اين مورد در تمام موارد اين اصلاحيه حقوق نمايندگان كامل ديده شد. يك به يك خدمت شما بگويم.
يك؛ ببينيد عزيزان! الان وقتي گزارش تحقيق و تفحص اينجا خوانده ميشود بدون اظهارنظر به رأي گذاشته ميشود. اگر مجلس به تحقيق و تفحص رأي ندهد مردمي كه در بيرون هستند نميدانند چرا مجلس رأي نداد، چون كسي اينجا مخالف و موافق صحبت نميكند، تعبيرهاي مختلفي ميشود كه اين تحقيق و تفحص را خطي برخورد كردند رأي دادند، (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون، آقاي كوهكن وقتتان تمام است) آن را رأي ندادند.
يك نكته ديگر خدمت عزيزان هم عرض كنم، (اميرآباديفراهاني ـ آقاي كوهكن وقت نداريد) هفت، هشت مورد ديگر بود كه انشاءالله بعداً اشاره ميكنم.

مسعود پزشکیان

محمد علی وکیلی
جناب آقاي پورمختار مخالف هستند، بفرماييد.

محمدعلی پورمختار
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم
خدمت نمايندگان محترم عرض سلام و صبحبخير دارم. آقاي رئيس! من اول تذكر ماده (134) را دارم.

مسعود پزشکیان
فعلاً بحثتان را كنيد، اگر لازم شد تذكر را ميگوييد، فعلاً وقت شما مخالفت است.

محمدعلی پورمختار
مخالف
اين هم جزء آن است، اگر وقت شد ندارد. شما بايد به تذكر بنده عنايت كنيد. ماده (134) ميگويد اين طرح و لوايحي كه آمده و رد شده تا شش ماه قابل طرح نيست، ديگر بعداً ندارد، الان وقتش است. عنايت بفرماييد! اين كمتر از شش ماه پيش آمده و رد شده، عنوان همان عنوان است، يكسري اصلاحات جزئي به عمل آمده و دوباره برگشته است. آقاي پزشكيان! اين ايراد ايرادي جدي است و خواهش من اين است كه به آن عنايت بفرماييد، دوستان بيايند توضيح بدهند كدام بخش را اصلاح كردهاند، چه تغيير اساسي در اين پيشنهاد دادهاند. اينجا گفته بايد تغيير اساسي داشته باشد، تغييرات اساسياش را بيايند توضيح بدهند، در غير اين صورت اصلاً قابل طرح نيست.

عزت اله یوسفیان ملا
امضاء جمع كرديم، (104) نفر از نمايندگان اين طرح را امضاء كردهاند.

مسعود پزشکیان
حالا (104) نفر امضا كردهاند.

محمدعلی پورمختار
بياورند ببينيم، (104) نفر كجاست؟ اين يك. نمايندگان محترم! راجع به اصل موضوع عنايت بفرماييد. آييننامه داخلي اساسنامه كار مجلس است و ما به دست خودمان نياييم كاري كنيم كه اختيارات خودمان را محدود كنيم. همين موضوعي كه آقاي كوهكن راجع به موضوع اعتبارنامهها اشاره فرمودند خود اين موضوع مخالف اصل (84) قانون اساسي است كه تصريح دارد نمايندگان در برابر تمام ملت مسئول هستند، يعني هر نماينده. ما اينجا به دست خودمان ميخواهيم اختيارمان را راجع به اعتراضمان نسبت به اعتبارنامه كساني كه ما به هر دليلي به آن رسيديم سلب ميكنيم. نمايندگان عزيز عنايت داشته باشيد! آقايان گفتند حداقل بايد (10) نفر امضا كنند تا اين اعتراض قابل طرح باشد، چرا؟ آيا سلب اختيار نماينده نيست؟ حتماً هست. اين را عنايت بفرماييد و ما حتماً نبايد به اين رأي بدهيم و از طرف ديگر گفتهاند كسي كه ميخواهد اعتراض كند خودش بايد برود بررسي كند، از شوراي نگهبان مدرك بگيرد كه شوراي نگهبان بگويد من به اين رسيدگي نكردم. شوراي نگهبان به كدام منتخب چنين جوابي را خواهد داد؟ ما كه روز اول نماينده نشديم، منتخب هستيم، اصلاً شوراي نگهبان به بنده قائل نيست كه روز اول است منتخب شدم نامه بنويسد بگويد كه چون شما نسبت به فلاني معترض هستيد ما رسيدگي نكرديم. اصلاً اين امكانپذير نيست، يعني هيچ. يعني از بين بردن اختيار نمايندگان به اعتراض به اين موضوع بسيار مهم.
از طرف ديگر ما در اين آييننامه ملاحظه ميكنيم همه اختيارات را به كميسيون تحقيق داده است. يعني اگر كميسيون تحقيق بيايد و اعلام كند كه اعتبارنامه نمايندهاي تأييد است بدون حق اعتراض نمايندگان معترض حتي اگر (10) نفر و بيشتر هم باشند به رأي هم گذاشته نميشود، رئيس مجلس ميآيد اعلام ميكند كه اعتبارنامه نماينده تأييد است. آيا (290) نفر نماينده ميخواهد اختياراتش را به (15) نفر در كميسيون تحقيق بدهد؟ اعتراض نمايندگان معترض كجا ثبت و ضبط خواهد شد؟ اين دارد حق نمايندگي را سلب ميكند، دوستان عزيز عنايت داشته باشيد.
از طرف ديگر در حذف مواد (36) و (37) كه در طرح آمده ما اين دو ماده را حذف كنيم دارد هم در حق منتخبي كه مورد اعتراض واقع شده اجحاف ميشود، يعني حق اعتراض و دفاع از خودش را دارد از او سلب ميكند. قبلاً آنجا آمده كه اگر به هر دليلي (اول بايد موجه باشد) نتواند شركت كند ميتواند بعداً بايد دفاع خودش را اعلام كند. اينجا اين حق را از او ميگيرد و از طرف ديگر نمايندگان معترض را هم به هيچوجه صاحب حق براي اعتراض به لحاظ عدم حضور در جلسه كميسيون تحقيق نميداند.
بر همين مبنا باز شما ماده (39) را لحاظ بفرماييد، ميگويد كسي كه اعتبارنامهاش تصويب نشده ميتواند مثل يك نماينده عمل كند، يعني چه؟ يعني هم بيايد براي هيأترئيسه، عضو كميسيون و هر جاي ديگري كه در انتخابات مجلس مطرح است كانديدا شود و هم حق رأي دادن دارد. دوستان عزيز! كسي كه اعتبارنامهاش تصويب نشده اصلاً نماينده نيست و بر همين اساس اين ايراد جدي است. (اميرآباديفراهاني ـ وقتتان تمام است) آقاي اميرآبادي! اجازه بدهيد (5) دقيقه من تكميل شود.
اصل (90) را هم عنايت داشته باشيد، بنده از موافقين هستم كه اصل (90) را به ديوان تبديل كنيم كه بتواند كارايي قويتري داشته باشد، ولي عنايت داشته باشيد! در ماده (48) دارد همه اختيارات قانونگذاري اصل (90) را به خود كميسيون آييننامه داخلي ميدهد، ما قوانين خيلي قوي و خوبي راجع به اصل (90) داريم، همه اينها ملغي، بعد به كميسيون آييننامه داخلي بيايد. از لحاظ استناد و قوتي كه ما براي اصل (90) نياز داريم، عنايت داشته باشيد.
آخرين بحث من كه خيلي مهم است (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون جناب آقاي پورمختار) ماده (21) دارد حق اخطار و تذكر را از شما ميگيرد، عنايت داشته باشيد و اين را حتماً رأي مخالف بدهيد يا نهايت دوشوري شود و به كميسيون برگردد كه همه نمايندگان بتوانند نظرشان را بدهند، تشكر ميكنم.

محمد علی وکیلی
سركار خانم زرآبادي موافق هستند، بفرماييد.

سیده حمیده زرآبادی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
من هم خدمت همكاران محترم و هيأترئيسه محترم عرض سلام و صبحبخير دارم و تشكر هم ميكنم.

مسعود پزشکیان
اجازه بدهيد، تعداد حضار ما (193) نفر شده است. نمايندگان بيرون نروند، الان (194) نفر است، نگذاريد از در بيرون بروند. متشكرم، خواهش ميكنم بفرماييد ادامه بدهيد.

سیده حمیده زرآبادی
اگر همكاران محترم توجه داشته باشند در خصوص تدوين و اصلاح موادي از قانون آييننامه داخلي مطالبي كه ارائه شد اساس كار مجلس بر اساس آييننامه داخلي است. در نتيجه هر چقدر قوانيني كه در اين آييننامه وجود دارد شفافتر و واضحتر باشد كمك ميكند كه مجلس چابكتري داشته باشيم و در پاسخگويي به حق و حقوق خود نمايندگان و ساير اقشار كه ما به عنوان نمايندگان آنها در خانه ملت هستيم بتوانيم بهتر تصميمگيري كنيم. نكاتي هم كه جناب آقاي پورمختار مطرح كردند ميشود اين موارد را در بررسي جزئيات مطرح كرد، ولي من فكر ميكنم همكاران محترم بايد يك رأي قاطع به كليات مسأله بدهند كه اين اصلاحها انجام شود.
يكي از نقاط قوتي كه در آييننامه به آن اشاره شده بحث اختيارات كميسيون اصل (90) است. كميسيون اصل (90) در حال حاضر يا ميتواند تذكر بدهد يا يك گزارشي را در صحن قرائت كند و يا نهايتاً پرونده را به قوه قضائيه ارجاع بدهد. فكر ميكنم همه نمايندگان الان درگير موكلينشان هستند كه به نوعي در مؤسسات مالي و اعتباري سرمايهگذاري كردهاند، در مسكن مهر، پروژه پرديسبان، پديده شانديز و آرمان البرز، اينها مواردي است كه پروندههايشان به اصل (90) ارجاع داده ميشود، ولي اصل (90) به دليل اينكه اختيار صدور حكم را ندارد كار خاصي نميتواند انجام بدهد و نهايتاً بايد به قوه قضائيه ارجاع بدهد.
با تغييراتي كه در ماده (48) آييننامه انجام شده يك تشكيلاتي تحت عنوان ديوان اصل (90) اضافه شده كه اين ميتواند هم به نمايندگان كمك كند كه پاسخگويي مناسبتري براي موكلينشان داشته باشند و هم به افرادي كه واقعاً در اين پروژهها درگير هستند و چندين سال است الان تكليفشان مشخص نيست كه چكاري بايد انجام بدهند و حالا هم به قوه قضائيه و هم به مجلس مراجعه ميكنند و گاهاً اين رفت و آمدها دليلي بر ناكارآمدي مجلس ميشود، در صورتي كه ما با يك اصلاح ميتوانيم اين اقتدار مجلس را داشته باشيم و قوانين را با اقتدار بيشتري تصويب كنيم و مشكلات را پيگيري كنيم.
از موارد ديگري كه قوت اين طرح هست بحث بررسي شايستگي وزرا است كه در واقع ما چند هفته قبل هم مشغول همين كار بوديم، ولي وزرا ميآيند در فراكسيونها و كميسيونهاي مختلف توضيح ميدهند، ولي نهايتاً آن بررسي و نگاه تخصصي كه لازمه وزارت است در بررسي صلاحيتها لحاظ نميشود. اگر كميسيون تخصصي مرتبط با هر وزير بيايد اين كار را انجام بدهد، اين بررسيها شايستگيهاي لازم تخصصي و علمي را انجام بدهد و گزارش آن در صحن قرائت شود قطعاً كمك ميكند كه نمايندگان بتوانند يك تصميمگيري درستتري نسبت به اين قضيه داشته باشند و قطعاً وزرايي هم كه رأي ميگيرند ميتوانند با يك رأي و اعتماد بالاتري به وظايف خود بپردازند، ضمن اينكه مردم هم با يك شفافيتي نسبت به عملكرد آنها ميتوانند اين كار را دنبال كنند.
بحث ديگري كه ميتوانيم از نقاط قوت اين طرح نام ببريم بحث تحقيق و تفحصها است كه در حال حاضر تحقيق و تفحصها نتيجه ملموسي ندارد، يعني افرادي كه روند مذاكرات مجلس را رصد ميكنند در خصوص تحقيق و تفحصها يك نتيجه ملموسي به آنها داده نميشود و اين اصلاحاتي كه انجام شده كمك ميكند كه اين فرآيند يك فرآيند بهتري باشد.
موارد ديگري هم مثل بحث اعتبارنامهها، بحث هيأترئيسه مجلس و ساير موارد هم وجود دارد كه من به دليل ضيق وقت نميتوانم همه آنها را در اينجا بيان كنم و انشاءالله در بررسي جزئيات بيان خواهد شد. من از همه همكاران محترم درخواست دارم كه يك رأي قاطع بدهند تا باعث شود مجلس آن اقتدار خودش را داشته باشد، ممنون.

محمد علی وکیلی
متشكر، مخالف آخر جناب آقاي داداشي هستند، بفرماييد.

ولی داداشی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
هيأترئيسه محترم به اين تذكر دقت كنند. ببينيد! اين طرح مخالف ماده (134) است، ماده (134) صراحت دارد. دوستان عزيزي كه دور و اطراف آقاي رئيس جمع شدهاند دقت كنيد. آقاي رئيس! ميگويد: «اگر طرحي مورد تصويب واقع نشد بدون تغيير اساسي تا شش ماه ديگر نميتوان آن را مجدداً به مجلس پيشنهاد نمود مگر با تقاضاي كتبي (50) نفر نماينده و تصويب مجلس». ببينيد! دوستاني كه ادعا ميكنند صد و اندي نماينده اين را امضا كرده، معمولاً امضاي نمايندگان در صفحات اول قيد ميشود، در اين طرح قيد نشده است. فلذا اين را نشان بدهند كه براي ما رفع ابهام شود، اين نكته اول.
نكته بعد در مورد اعتبارنامهها است. ببينيد! اصل (84) قانون اساسي هر نماينده را در برابر تمام ملت مسئول ميداند. در اين طرح آمدند خدشه در اعتبارنامه با امضاي (10) نفر را معتبر دانستهاند. اين مخالف اصل (84) قانون اساسي است كه ميگويد هر نماينده در برابر ملت مسئول است، نه هر (10) نماينده. خدمت شما عرض كنم كه اين هم يك نكته ديگر.
نكته آخر در مورد كميسيون اصل (90) است. خواهش من اين است كه همه دوستان عزيز و نمايندگان محترم به اين نكته دقت لازم را داشته باشند. ببينيد دوستان! امروز با تمام كسر قوانيني كه ما در كميسيون اصل (90) داريم خيلي به روند كار مجلس شوراي اسلامي كمك كرديم. بنده يكي از اعضاي كميسيون اصل (90) هستم و ساير اعضاي كميسيون اصل (90) هم در صحن حضور دارند. ما هم به روند نظارتي مجلس شوراي اسلامي كمك كرديم، هم در بحث تخلفاتي كه در دستگاههاي اجرايي صورت گرفته كمك كرديم و شكاياتي كه از طرف مردم به ما شده را كمك كرديم. آخرين ملجأ و پناهگاه مردم مظلوم و ستمديده كميسيون اصل (90) است و خود شما نمايندگان عزيز خيلي از شكايات را به خود بنده و دوستان همكار اعضاي كميسيون اصل (90) داديد، ما به خود شما چقدر در بحث شكايات كمك كرديم. ببينيد! اگر اختيارات كميسيون اصل (90) گرفته شود در واقع كميسيون اصل (90) ناكارآمد خواهد شد. بنده مخالف ديوان شدن كميسيون اصل (90) نيستم، اما ما با اين طرح ميآييم نقد را رها ميكنيم و به نسيه ميچسبيم. اينكه كميسيون آييننامه در آينده قرار است كه چند تا مصوبه در مورد اختيارات كميسيون اصل (90) يا همان ديوان اصل نودم داشته باشد اين يك چيز نسيه است، ما نقد را رها ميكنيم و به نسيه ميچسبيم.
ببينيد! اگر كميسيون اصل (90) ناكارآمد شود خود شما نمايندگان عزيز ملجأ و پناهگاهي براي كساني كه در مورد روند كار تخلفي دستگاههاي اجرايي به شما مراجعه ميكنند، خودتان مأيوس و نا اميد خواهيد شد. من از شما خواهش ميكنم به اين طرح رأي ندهيد، يا اگر ميخواهيد رأي بدهيد بنده با اصل اين طرح مخالف نيستم، اين طرح بايد اصلاح شود. خواهش من اين است كه اين طرح دوباره به كميسيون برگردد، در آنجا دوباره اين نواقص بررسي شود و بعد بيايد. ما با اعضاي كميسيون آييننامه صحبت كرديم، امروز با دوست عزيزم آقاي كوهكن هم داشتم صحبت ميكردم، ايشان هم ميگفتند كه ما ميخواهيم اين نواقص برطرف شود. دوستان قبلاً هم گفتند كه اين نواقص كميسيون و ديوان بايد برطرف شود، اگر نواقص برطرف نشود كميسيون و ديوان ناكارآمد خواهد بود، به ما قول داده بوديد كه اين را برطرف كنيد. خواهش من اين است كه اين به كميسيون برگردد، نواقصش برطرف شود، بعد وارد صحن شود، ما هم در خدمت شما هستيم، به عنوان موافق حتماً حمايت خواهيم كرد. تشكر ميكنم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي رئيس! اگر اجازه بفرماييد بعضي از دوستان اخطار دارند.

مسعود پزشکیان

غلامرضا کاتب
آقاي رحيمي اخطار دارند، بفرماييد.

علیرضا رحیمی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحيم
ضمن تشكر از طراحان محترم و اعضاي محترم كميسيون تدوين آييننامه و همچنين اظهارات مخالفين و موافقين محترم، آقاي دكتر! اخطار بنده در خصوص اين طرح دو تا اخطار مهم است كه اگر عنايت بفرماييد دلايل را استماع بفرماييد موضوع مهمي است. اخطار اول مربوط به اصل (74) است كه در دل همين موضوع تذكر آييننامهاي هم در خصوص ماده (135) داريم. ماده (135) آييننامه اعلام ميدارد طرحي كه مطرح ميشود موادي كه در آن طرح هست بايد مرتبط با خود آن طرح باشد، يعني موضوع مربوط به عنواني باشد كه دارد مطرح ميشود و محتوايش خارج از موضوع نباشد.
در صورتي كه طرحي كه دوستان الان ارائه دادهاند در اصلاح ماده (184)، برنامه پنجساله دولت كه براي مجلس ارائه ميشود يك تكليف جديد براي دولت دارند تعيين ميكنند، يعني در ماده (184) اعلام كرده كه حداكثر تا پايان خرداد سال پاياني برنامه دولت مكلف است به مجلس برنامه ارائه بدهد، در صورتي كه در ماده (184) آييننامه فعلي ساز و كار رسيدگي به برنامه پنجساله تدوين شده و چيزي كه الان در اين اصلاحيه در طرح دوستان آمده يك تكليف جديدي براي دولت در خصوص ارائه لوايح است، در صورتي كه اصل (74) قانون اساسي لوايح را جزء اختيارات دولت گذاشته و ما مكرر در همين مجلس در حوزههاي مختلف اعلام كرديم كه دولت را نميشود مكلف كرد كه لايحه ارائه بدهد، اين از اختيارات دولت است. ضمن اينكه ما در همين طرح داريم يك موضوعي را خارج از موضوع طرح مطرح ميكنيم. آقاي دكتر پزشكيان عنايت ميفرماييد؟ ماده (184) آييننامه ترتيب رسيدگي به برنامه پنجساله است، در صورتي كه اصلاحيهاي كه دوستان الان آوردهاند دارد تكليف را به دولت بار ميكند كه به لحاظ بازه زماني در چه زماني لايحه برنامه پنجساله را بياورد.
اخطار دومم هم مربوط به اصل (90) است. آقاي دكتر پزشكيان! در اصل نودم قانون اساسي اين كميسيون كه الان در مجلس تشكيل شد، كميسيون اصل (90) قاعدتاً كميسيوني است كه دارد تكليف مجلس را انجام ميدهد، در صورتي كه اصلاحيهاي كه دوستان آوردهاند اساسنامه و تشكيلات اين كميسيون را هيأترئيسه و كميسيون تدوين آييننامه دارند طراحي و تصويب ميكنند.

مسعود پزشکیان
آقاي دكتر رحيمي! اين جزئيات است، حالا ما داريم كليات را بحث ميكنيم، شما وارد جزئيات شديد، اينها بحثهاي جزئياتش است.

علیرضا رحیمی
آقاي دكتر! من در همين مورد پيشنهاد مكتوب هم خدمتتان ارائه دادهام.

مسعود پزشکیان
حالا اگر به آنجا رسيد، چون الان بحث در كليات است كه يكسري اشكالات وجود دارد. تذكر بعدي را گوش كنيم.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي جبار كوچكينژاد تذكر دارند، بفرماييد.

نادر قاضی پور

غلامرضا کاتب
جناب آقاي قاضيپور! يك اخطار، يك تذكر. جناب آقاي جبار كوچكينژاد بفرماييد.

جبار کوچکی نژاد ارم ساداتی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي دكتر پزشكيان! تذكر من در رابطه با بحث اجراي آييننامه است، همين آييننامهاي كه داريم تغيير ميدهيم. ما گاهي اوقات مشاهده ميكنيم بعضي از دستورات كار گم ميشود. آقاي رئيس! هفته گذشته يك دستور كار گم شد، تذكر داديم حضرتعالي گفتيد در هيأترئيسه اصلاح ميكنيم، گم شد، (نايبرئيس ـ چه شد؟) دستور چهارم در رابطه با تحقيق و تفحص از پالايشگاه كرمانشاه هم گم شد.

مسعود پزشکیان
گم نشده، آقاي كوچكينژاد اين حرفها چيست؟

جبار کوچکی نژاد ارم ساداتی
يعني اينكه شما در وسط كار بعضي از دستورات را تغيير ميدهيد، در صورتي كه سطر سوم ماده (104) ميگويد كه رعايت دستور كار الزامي است. يعني هيأترئيسه نميتواند تغيير بدهد. شما مدام داريد دستورات را تغيير ميدهيد.

مسعود پزشکیان
طرحها و لوايح است، آقاي كوچكينژاد! اين درخواست يكسري از نمايندهها بود، آمدند امضا دادند، پس گرفتند.

جبار کوچکی نژاد ارم ساداتی
آقاي رئيس! وقتي كه چاپ ميشود، شما سطر ماده (104) را بخوانيد.

مسعود پزشکیان
همان آدمها پس گرفتند، طرح و لايحه كه نبوده است. شما آييننامه را بخوانيد. وارد نيست. متشكرم، نفر بعدي صحبت كند.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي سليمي اخطار دارند، بفرماييد.

علیرضا سلیمی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي رئيس! تذكر است، تذكر ماده (134). ماده (134) ميگويد: «اگر طرحي مورد تصويب مجلس يا كميسيونهاي موضوع اصل (85) قانون اساسي واقع نشد بدون تغيير اساسي تا شش ماه ديگر نميتوان آن را مجدداً به مجلس پيشنهاد نمود مگر با تقاضاي كتبي (50) نفر نماينده». الان واقعاً همانطور كه جناب آقاي پورمختار هم فرمودند اين ماده (134) رعايت نشده است. آقاي حسيني! اجازه بدهيد آقاي رئيس استماع كنند. الان مهلت مقرر قانوني سپري نشده باز اين اصلاحيه به صحن آمده است. مكرر در مكرر در اين دوره، اين طرح اصلاح موادي از قانون آييننامه به صحن آمده، متأسفانه دفعه قبل هم باز مهلت قانونياش سپري نشده بود. خواهش ميكنم جنابعالي محبت كنيد بفرماييد تذكر وارد هست يا وارد نيست.

مسعود پزشکیان
متشكرم، تذكرتان وارد است، ما اين را به كميسيون برميگردانيم بررسي كند. در هيأترئيسه هم طرح نشده، حالا آنجا بحث ميكنيم اگر لازم شد در دستور جلسه ميگذاريم، متشكرم.
6
قرائت گزارش کمیسیون عمران در خصوص حادثه آتشسوزی و فروریزش ساختمان پلاسکو

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي رئيس! دستور بعدي گزارش كميسيون عمران در مورد حادثه آتشسوزي و فروريزش ساختمان پلاسكو در اجراي ماده (49) آييننامه داخلي مجلس شوراي اسلامي است. سخنگوي محترم كميسيون عمران بفرماييد. آقاي رئيس! بعضي از دوستان اصرار دارند تذكر بدهند.

سیدکاظم دلخوش اباتری
ما تذكر در دستور داريم، آقاي كاتب چرا از دستور خارج كرديد؟

نادر قاضی پور

غلامرضا کاتب
آقاي رئيس! آقاي دلخوش تذكر دارند.

مسعود پزشکیان
برادران ببينيد! اين نامهاي كه از كميسيون آييننامه آمده (55) نفر امضا داشته است، ولي چون مراحلش را طي نكرده قابل طرح نيست. حالا به هر دليلي قابل طرح نبود، در نتيجه بايد مراحلش را طي كند. آقاي بدري بفرماييد.

صدیف بدری
بسم الله الرحمن الرحيم
گزارش کمیسیون عمران درخصوص حادثه آتشسوزی و فروريزش ساختمان پلاسکو
1 ـ مقدمه و كليات:
حسب مأموریت محوله ریاست محترم مجلس شورای اسلامی در خصوص بررسی حادثه ساختمان پلاسکو این کمیسیون با أخذ گزارش از دستگاه¬های نظارتی و اجرايی و نهادها و مراجع ذیربط و بررسی قوانین مرتبط با موضوع گزارش و همچنين نتايج بررسي كميسيونهاي اجتماعي و بهداشت و درمان و با توجه به تقاضای کتبی افرادی از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی در اعمال ماده (49) آيیننامه داخلی مجلس شورای اسلامی مبنی بر بررسی موضوع و قرائت گزارش در صحن علنی، نتایج بررسی¬ها را تقدیم مينمايد.
ساختمان پلاسکو واقع در خیابان جمهوری اسلامي با مالکیت فعلی بنیاد مستضعفان و کاربری تجاري در (17) طبقه در سال 1341 توسط مالکین اولیه احداث گردیده است. اين ساختمان دارای فضای مرکزی و فاقد شبکه گاز و پارکینگ بوده و بر اساس گزارش رئیس اتاق اصناف ایران و شهرداري تهران در مجتمع تجاری پلاسکو حدود (700) واحد تجاري، خدماتي، اداري، توليدي و توزيعي فعالیت داشتند.
2 ـ شرح وقوع و علل حادثه:
در مورخه 30/10/95، ساعت (7) و (58) دقيقه ساختمان پلاسکو در طبقه دهم دچار آتشسوزی گردید. در ساعت (9) صبح اکثر افراد عادی (اعم از کسبه و شهروندان) توسط نیروهای جستجو و نجات سازمان آتشنشانی از محل خارج و اشتعال کاهش و لکهگیری آغاز می¬گردد و تا ساعت (10) تعدادی آتشنشان گرفتار در طبقات فوقانی توسط بالابر و نردبان¬ها از ساختمان خارج می¬گردند. با فروکش کردن نسبی حریق، نیروهای عملیاتی با هجوم گسترده کسبه و مالکین جهت جمعآوری اسناد و مدارک مالی مواجه و عملیات اطفای حریق و لکهگیری را با اختلال مواجه نمودند و عوامل انتظامی نیز نتوانستند مانع ورود آنها شوند و در همین زمان گزارش می¬گردد مجدداً شعله¬های آتش شدت گرفته و با ریزش آوار در طبقه دهم، تعدادی آتشنشان گرفتار شدند. در ساعت (11) و (2) دقيقه فرمانده صحنه عملیات دستور تخلیه فوری نیروهای عملیاتی و شهروندان را از طریق بیسیم صادر و ساعت (11) و (33) دقيقه ساختمان فرو ریخته است. متأسفانه در اين حادثه دلخراش تعدادي از آتشنشانان و ساكنين ساختمان پلاسكو جان خود را از دست دادند. كميسيون عمران در روز حادثه و طي بيانيه رسمي از كليه عوامل دخيل درخواست نمود كه بر امداد و نجات افراد محبوس در آوار تمركز نموده و عدم چشمپوشي از هرگونه قصور در اين مهم را مورد تذكر قرار داد.
پيام مقام معظم رهبري موجب بسيج امكانات و همافزايي ظرفيتهاي امداد و نجات گرديد، به طوري كه در عملیات میدانی مدیریت این بحران، همبستگی خوبي میان همه نیروهای امدادی به وجود آمد و طی جلسات متعدد در هیأت محترم وزیران و شورای هماهنگی مدیریت بحران، تصمیمات مؤثری در تسریع مدیریت بحران اتخاذ و اجرا گردید و پس از (9) روز تلاش مستمر شبانهروزی، عملیات خاکبرداری و خروج پيكر آتشنشانان ایثارگر و شهيد و سایر شهروندان به پایان رسید.
علت حادثه حریق، بهرهبرداری غیرمجاز کارگران واحدهای صنفی در طبقه دهم ساختمان از ادوات گرمایشی و سیمکشی غیرمجاز و غیراستاندارد منجر به حریق اعلام شده است. از ديگر عوامل اصلي حریق و ریزش ساختمان، عدم وجود استانداردهای لازم ایمنی در سیستم¬های برق صنعتی، روشنايی، تهویه، گرمایش، حفاظت، هشداردهنده و تجهیزات اطفاء حریق در ساختمان پلاسکو به شرح مراتب ذیل میباشد:
الف ـ ابلاغ اخطارهای کتبی در چند سال اخیر به مالک، صاحبان سرقفلی و هیأتمدیره ساختمان توسط سازمان آتشنشانی و شهرداری تهران که دلالت بر نقص سیستم¬های ایمنی ساختمان پلاسکو داشته است.
ب ـ فقدان گاز شهری در ساختمان و استفاده سیستم گرمایشی و طبخ غذای غیراستاندارد نظیر سیلندرهای گاز کوچک و متوسط.
ج ـ فرسودگی شبکه برقرسانی و مصرف برق زیاد توسط واحدهای تولیدی منجر به فرسایش بیشتر طی (54) سال بهرهبرداری مستمر از ساختمان.
د ـ فقدان سیستمهای هشداردهنده و اطفاء حریق.
ه ـ عدم اجراي مقررات ملي ساختمان در حوزه نگهداری و بهرهبرداري مناسب ساختمان.
و ـ عدم تأمین تجهیزات ایمنی برای حدود (177) کارگاه و واحد تولیدی البسه غیرمجاز و انبار پوشاک که دارای بار حریق و اشتعال سریع می¬باشند.
ز ـ تغییر کاربری غیرمجاز و غیراصولی و مغایر با مبحث (22) مقررات ملی ساختمان در واحدهای تجاری و تبدیل به کارگاه¬های تولیدی و استفاده از مصالح غیرمقاوم در مقابل حریق برای پارتیشنبندی واحدها.
3 ـ مسئولیتها و وظایف قانونی:
3 ـ 1 ـ مالک و مدیر ساختمان:
به استناد ماده (20) قانون روابط مؤجر و مستأجر و ماده (486) قانون مدنی، کلیه تعمیرات کلی و اساسی اصل بنا و ادوات مربوط، بر عهده مالک میباشد.
به استناد ماده (14) قانون تملک آپارتمانها و ماده (20) آيیننامه اجرايی قانون مذکور، مدیر یا مدیران مکلفند تمام بنا را به عنوان یک واحد در مقابل آتشسوزی بیمه نمایند و در صورت عدم اقدام و آتشسوزی، مدیر یا مدیران مسئول جبران خسارات وارده می¬باشند.
طبق مفاد ماده (1) قانون مسئولیت مدنی چنانچه هر کسی موجبات ضرر و زیان جانی و مالی به صورت عمدی یا ناشی از بیاحتیاطی برای سایرین فراهم کند، مسئولیت جبران خسارت به عهده وی می¬باشد.
با توجه به مسئولیت¬های قانونی فوقالذکر و خطرات ناشی از عدم وجود سیستم حرارتی و تهویه مرکزی و عدم استفاده از سیستم گاز شهری و بهرهگیری از مخازن گازوئیل و نفت در طبقات منهای یک و یازدهم و عدم نگهداری ساختمان و فرسایش طی (54) سال بهرهبرداری، نقش مالک ساختمان در میزان اثرگذاری تلفات جانی و خسارات مالی وارده به مستأجرین و صاحبان صنوف، توسط مراجع قضائی ذیصلاح قانونی قابل توجه میباشد.
3 ـ 2 ـ اتاق اصناف و افراد صنفی:
به موجب بند «ز» ماده (37) مصوب 1365 قانون نظام صنفی، نظارت بر اجرای مقررات فنی، بهداشتی، ایمنی، انتظامی، حفاظتی، بیمهگذاری، زیباسازی و سایر مقررات مربوط به واحدهای صنفی که از طرف مراجع ذیربط وضع می¬شود جزء وظایف و اختیارات امور صنفی میباشد.
وفق ماده (17) قانون نظام صنفی، افراد صنفی مکلفند قوانین و مقررات جاری کشور در خصوص ایمنی، حفاظت فنی و غيره را رعایت نمایند.
در اجرای ماده (85) قانون کار، در ماده (1) آيیننامه ایمنی ساختمان¬های کارگاهی تصریح شده است که کارفرما در خصوص تجهیز کارگاه به وسایل کافی و پیشگیری و مبارزه با آتش، متناسب با ارزیابی خطر با بهرهگیری از اشخاص آموزشدیده، مسئول میباشد.
در ساختمان پلاسکو تعداد زيادي واحد صنفی و تجاری فاقد ضوابط کارگاهی و ایمنی فعال بوده است و سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی از ساختمان مذکور بازدید به عمل آورده و دستورالعمل ایمنی در این زمینه تهیه و به ذینفعان و وزارت کار طی چند مرحله در سنوات گذشته جهت ایمنسازی ساختمان و رفع نواقص موجود ابلاغ نموده است، لذا نقش اتاق اصناف و افراد صنوف ساختمان پلاسکو در میزان اثرگذاری در تلفات جانی و خسارت مالی ناشی از حریق و ریزش ساختمان بايد در مراجع ذیصلاح قانونی بررسي گردد.
3 ـ 3 ـ شهرداری و شوراي اسلامي شهر تهران:
مستند به بند (14) ماده (55) قانون شهرداری مصوب 1334 و تبصره الحاقی مصوب 1345، شهرداری تهران مکلف بوده است تدابیر مؤثر و اقدام لازم برای حفظ شهر از خطر و حریق اتخاذ نماید و در خصوص پیشگیری از این حادثه مسئوليت داشته است. طبق مفاد تبصره الحاقی مبنی بر «در کلیه موارد مربوط به رفع خطر از بناها و غیره و رفع مزاحمتهای مندرج در ماده فوق، شهرداری پس از کسب نظر مأمور فنی خود به مالکین یا صاحبان اماکن یا صاحبان ادوات منصوب ابلاغ مهلت¬دار متناسبی صادر مینماید و اگر دستور شهرداری در مهلت معین به موقع اجرا گذاشته نشود شهرداری رأساً با مراقبت مأمورین خود اقدام به رفع خطر یا مزاحمت خواهد نمود و هزینه مصروف را به اضافه صدی پانزده به عنوان خسارت از طرف دریافت خواهد نمود. مقررات فوق شامل کلیه اماکن عمومی مانند سینماها، گرمابه¬ها، مهمانخانهها، دکاکین، قهوهخانه¬ها، کافه و رستورانها، پاساژها و امثال آن که محل رفت و آمد و مراجعه عمومی است نیز می¬باشد»، ساختمان پلاسکو مصداق پاساژ میباشد و شهرداری تهران قبل از حادثه حریق، مسئولیت و تکلیف قانونی داشته است.
بند (19) ماده (71) قانون تشكيلات، وظايف و اختيارات شوراهاي اسلامي كشور و انتخاب شهرداران، اتخاذ تدابير احتياطي جهت جلوگيري از خطر آتشسوزي و مانند آن را در حوزه وظايف شوراي اسلامي شهر نيز قرار داده است.
مطابق ماده قانونی مذکور و تبصره الحاقی آن وظیفه شهرداری محدود به اخطار در پیشگیری از مخاطرات و حریق خلاصه نمیشود، بلکه برای رفع خطر می¬بایست اقدام نماید. لذا شهرداری بایستی اقدام به رفع خطر و مزاحمت مينمود. لازم به ذكر است شهرداري تهران با عدم اقدام به أخذ مجوز قضائي در اجراي بند (14) ماده (55) قانون شهرداری، اختيار خود در اقدام عليالرأس را به رسميت شناخته است. از طرفي شوراي اسلامي شهر تهران فارغ از وظيفه نظارتي بر شهرداري تهران بالاخص در اجراي تكليف بند قانوني فوقالذكر، در قبال بهكارگيري تمهيدات احتياطي براي ايمنسازي شهر در مقابل حريق نيز وظيفه مستقيم داشته اما هيچ گزارشي مبني بر انجام اين وظيفه ارائه نشده است.
4 ـ استانداري و فرمانداري تهران:
استانداران و فرمانداران بر اساس بندهاي (27) و (11) ماده (2) مصوبه مورخ 28/7/1377شوراي عالي اداري، وظايف ذيل را كه ارتباط مستقيم با حوادثي مانند پلاسكو دارد، بر عهده دارند:
نظارت بر حسن اجراي قوانين و مقررات، فراهم نمودن زمينه همكاري و ايجاد هماهنگي بين فعاليتهاي دستگاههاي دولتي، محلي، نهادهاي انقلاب اسلامي و شوراهاي محلي در چارچوب قوانين و مقررات مربوطه، نظارت و بازرسي از كليه ارگانهاي دولتي، انقلابي، انتظامي شوراهاي اسلامي، شهرداريها و مؤسسات عمومي غيردولتي و دستگاههايي كه به نحوي از بودجه عمومي استفاده ميكنند و مراقبت در رفتار و اعمال كليه كاركنان ارگانهاي مذكور.
حادثه پلاسكو و توسعه خسارات آن ناشي از عدم اجراي قانون، عدم هماهنگي بيندستگاهي، فقدان پيشبينيهاي لازم در حذف زمينههاي بروز حادثه و همچنين عدم كارايي مديريت بحران ارزيابي ميشود كه بر اين اساس استانداري و فرمانداري تهران داراي مسئوليت بوده و هيچ گزارش اقناعكنندهاي مبني بر اقدامات مؤثر در انجام وظايف ذكرشده دريافت نشده است.
5 ـ وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی:
مطابق مواد (85) الی (106) قانون کار در خصوص رعایت ایمنی و حفاظتی کارگاهها، کارشناسان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ضابط دادگستری بوده و طبق تبصره (2) ماده (96) قانون مذکور، بازرسی به صورت مستمر همراه با تذکر اشکالات و معایب و نواقص و در صورت لزوم تقاضای تعقیب متخلفان در مراجع صالح انجام ميگیرد.
ماده (3) مصوبه هیأت وزیران در خصوص الزامات ایمنی و آتشنشانی مصوب 1393 بر قرار گرفتن گزارشهای سازمانها و واحدهای آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداریهای کل کشور در خصوص کارگاه¬های نا ایمن شهر در اولویت کاری بازرسی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، تصریح نموده است.
در ساختمان پلاسکو حدود (600) واحد تجاری، کارگاهی و تولیدی وجود داشته که علاوه بر عدم رعایت ضوابط و مقررات کارگاهی و ایمنی در ساختمان، حدود (177) واحد کارگاهی تولیدی بدون مجوز از دستگاههای ذیربط منجمله وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی فعالیت داشته¬اند. وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به صرف اینکه ساختمان پلاسکو کاربری تجاری داشته از خود سلب مسئولیت نموده است، در حالی¬ که پیگیری نحوه ایجاد کارگاه تولیدی غیرقانونی در یک ساختمان تجاری، از عدم رعایت ضوابط و مقررات ایمنی و حفاظتی مهمتر است. لذا قصور این وزارتخانه در عدم گزارش به دستگاه قضائی به عنوان ضابط دادگستری روشن و مبرهن و قابل تعقیب در مراجع ذیصلاح قانونی می¬باشد.
3 ـ 6 ـ سازمان برنامه و بودجه:
گرچه مديريت بحران بايد نگاهي متمركز در تصميمگيري، توزيع منابع و بسيج امكانات داشته باشد، لكن وروديهاي غيرضرور سازمان برنامه و بودجه بالاخص در توزيع اعتبارات، تبديل به مانعي بزرگ در چابكي و كارآمدي ساختار مديريت بحران كشور شده است. در اين خصوص ميتوان به عدم پرداخت تنخواه، جابجايي اعتبارات حوادث غيرمترقبه، عدم پرداخت اعتبارات موضوع ماده (10) قانون تنظيم بخشي از مقررات مالي دولت و ماده (12) قانون تشكيل سازمان مديريت بحران و جابهجايي به حوزههاي غيرمرتبط نام برد. البته اين اقدامات سازمان برنامه و بودجه قبلاً به صورت غيررسمي بود كه متأسفانه با تصويب حكم بند «م» ماده (28) قانون الحاق برخي مواد به قانون تنظيم بخشي از مقررات مالي دولت (2) مصوب 4/12/1393 شكل قانوني به خود گرفته و موجب كاهش عملكرد سازمان مديريت بحران كشور شده است.
3 ـ 7 ـ سازمان مديريت بحران:
سازمان مديريت بحران تحت سيطره نگاه حاكميتي وزارت كشور، ماهيت حرفهاي و تخصصي خود را از دست داده و تبديل به ساختاري ناكارآمد، سياسي و داراي عملكرد صرفاً نظارت عاليه شده است. در حادثه پلاسكو معرفي تجارب مشابه داخلي و بينالمللي، ارائه ليست امكانات و تجهيزات متناسب با شرايط حادثه و هماهنگي فوري براي در اختيار قرار دادن آن مورد انتظار بود. در حالي كه اساساً چنين بانك اطلاعاتي توسط سازمان فراهم نبود. در نتيجه تا زمان شناسايي تجهيزات مناسب و انتقال آنها به محل حادثه، فرصتهاي طلايي، به دليل ناكارآمدي تجهيزات معمول و موجود و عدم شناخت از روشهاي مناسب امداد و نجات و آواربرداري از دست رفت.
4 ـ آسیبشناسی قوانین موجود:
فرافکنی دستگاه¬ها، نهادها و سازمانهای دولتی و عمومی در گزارشهای ارسالی، مبیّن عدم شفافیت در مفاد مواد قوانین مربوطه می¬باشد که به تبع آن ابهام در وظایف و اختیارات، وقوع حوادث مشابه ساختمان پلاسکو را محتمل می¬سازد. از مصادیق این فرافکنی می¬توان به گزارش شهرداری تهران در تاريخ 12/11/95 در خصوص عدم وجود تکلیف شهرداری در اجرای بند (14) ماده (55) قانون شهرداری در زمینه تأسیسات داخلی ساختمان و ابنیه اشاره نمود. در حالی که شهرداری منطقه (12) طی اخطاریه ایمنی (اميرآباديفراهاني ـ جناب آقاي بدري! وقت تمام شد، اگر زحمت بكشيد جمعبندي كنيد خيلي ممنون ميشويم) مورخ 10/8/93 به مفاد بند (14) ماده (55) قانون مذکور. دو دقيقه هم اجازه بدهيد من جمعبندي ميكنم.
5 ـ جمعبندي و توصيهها:
حادثه حریق و ریزش ساختمان پلاسکو بیش از آنکه یک بحران «شهری ـ ملی» تلقی شود، یک فاجعه «ذهنی ـ روانی» با بازنمايی اجتماعی و روانی حادثه نزد افکار عمومی ميباشد.
با شهادت (16) تن از آتشنشانان وجه عاطفی بسیار بالايي با دو مفهوم «قهرمان» و «قربانی»، از یک سو قهرمان ملی و از سويي قربانی بیمسئولیتی ذینفعان پلاسکو، نظام مدیریت شهری و مديريت ناکارآمد بحران، عدم اقدامات مؤثر پیشگیرانه توسط دستگاههای ذیربط و کمبود تجهیزات اطفاي حریق در پیشگیری و مواجهه با بحران حریق، در رسانهها تقویت گردید. لذا اين حادثه دلخراش بايد درس عبرتی برای پیشگیری از وقوع حوادثی مشابه در بیش از (100) ساختمان بلندمرتبه در سطح تهران و ديگر شهرها که شرایط غیرایمن نظیر ساختمان پلاسکو دارند، باشد.
به استناد مواد قانونی منعکس در بخشهاي (4) و (5) گزارش، مالک، اتاق اصناف، ذینفعان ساختمان، شهرداری تهران، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در وقوع این حادثه و همچنين سازمان مديريت بحران، سازمان برنامه و بودجه در توسعه دامنه خسارات اين حادثه، قصور داشتهاند (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون، متشكر، جناب آقاي بدري! شما پنج دقيقه بيشتر از وقت صحبت كرديد، بايد جمعبندي ميفرموديد) و میزان نقش هر یک از دستگاه¬های مذکور با بررسی در مراجع ذیصلاح قانونی مشخص میگردد. (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنونيم) يكسري هم پيشنهادهايي توسط دوستان داده شده كه انشاءالله ارائه ميشود. والسلام عليكم و رحمه الله

احمد امیر آبادی فراهانی
وقت قانوني شما (15) دقيقه بود، (20) دقيقه صحبت كرديد.

محمد علی وکیلی
همكاراني كه اساميشان به قيد قرعه براي اظهارنظر پيرامون اين گزارش مشخص شده جناب آقاي داداشي، جناب آقاي شهرياري، جناب آقاي فرهنگي، جناب آقاي قوامي، جناب آقاي كواكبيان و جناب آقاي ملكي هستند. جناب آقاي داداشي بفرماييد.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي رئيس! همكاران اخطار قانون اساسي و (79) دارند.

مسعود پزشکیان

غلامرضا کاتب
جناب آقاي كوهكن تذكر (79) دارند. آقاي كوهكن بفرماييد.

محسن کوهکن ریزی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم
جناب آقاي دكتر پزشكيان! در ارتباط با مصوبه آييننامه حضرتعالي و دوستان هيأترئيسه مطلب را به نوعي مطرح كرديد كه گويا كميسيون آييننامه كه بنده هم عضو آن هستم بدون طي تشريفات قانوني آمده و اين طرح را داده است.

مسعود پزشکیان
آقاي كوهكن! اين به (79) چه ربطي دارد؟ شما كه آييننامه را بهتر از من بلديد. كجا ماده (79) آييننامه اين را ميگويد؟ ميخواهيد يك حرفي بزنيد، (79) ميدهيد.

محسن کوهکن ریزی
آقاي دكتر دقت بفرماييد، ببينيد! وقتي كه يك اتفاقي افتاده و نهايتاً كميسيون و اعضاي كميسيون كه پيگير طرح آن مصوبهشان در مجلس هستند هيچگونه كار خلافي نكردهاند.

مسعود پزشکیان
اصلاً به (79) چه ربطي دارد؟ شما اين را به من بگوييد.

محسن کوهکن ریزی
آقاي دكتر! شما الان اين را از دستور خارج كرديد، خارج كردن از دستور مستلزم اين است كه يك تخلفي از ناحيه آييننامه انجام شده است.

مسعود پزشکیان
اصلاً اينطور نيست، به كميسيون رفته، در كميسيون بررسي ميشود، متشكرم. خداوكيلي به (79) هم ربطي نداشت، شما كه از آييننامه بهتر اطلاع داريد.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي قاضيپور اخطار دارند، بفرماييد.

نادر قاضی پور
اخطار
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي پزشكيان! با عرض سلام محضر ملت، اخطار من مربوط به دستور روز است، به موضوع نيست. اجازه هست مطرح كنم؟

مسعود پزشکیان
اگر دستور روز است اجازه بدهيد بعداً مطرح شود.

نادر قاضی پور
آقاي پزشكيان! الان كه بحث پلاسكو است و آتشنشانان عزيز شهيد شدهاند مقصر اصلي كه وزارت راه و شهرسازي بود در اين گزارش ارائهشده هيچ اشارهاي به آن نشده است. وضعيت فعلي ساكنان پلاسكو هنوز مشخص نشده، ضرر و زيان فقط به آدمهايي كه فوت و شهيد دادهاند، صاحبان مغازه كه بيگناه بودند الان آواره شدهاند، توليد به هم خورده، مشكلات عديدهاي براي اينها به وجود آمده، در اين گزارش اصلاً به آنها اشارهاي نشده است. از حضرتعالي ميخواهيم دستور بدهيد كميسيون اجتماعي بر معيشت صاحبان بيگناه مغازه كه وسايلشان سوخت، خودشان چند ماه آواره شدند، نه ميتوانند مطالباتشان را بگيرند، نه ميتوانند دستگاه بخرند، همه آواره و دستفروش شدهاند. الان رفتهاند در وان تركيه دستفروشي ميكنند. من از حضرتعالي ميخواهم براي احقاق حق كارگران عزيز پلاسكو كه بيكار شدهاند دستور بفرماييد كميسيون اجتماعي مجلس كه وظيفه ذاتياش رسيدگي به كارگران است به اين كارگران پلاسكو هم برسد. والسلام

مسعود پزشکیان
ممنونم، حالا انشاءالله كميسيون هم پيگيري كنند. اگر تذكري مربوط به دستور نيست ادامه دستور را بفرماييد.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي داداشي بفرماييد.

ولی داداشی
بسم الله الرحمن الرحيم
«و به نستعين و هو خير ناصرٍ و معين»
من به خانوادههاي اين قربانيان و همچنين قهرمانان ملي و اين آتشنشانان عزيز تسليت مجدد عرض ميكنم.
سخنگوي محترم كميسيون در مورد همبستگي خوب در مديريت بحران استان تهران صحبت كردند، علت حادثه را بهرهبرداري غيرمجاز مطرح كردند. اينجا چند تا سؤال مطرح است كه بنده اينها را هم در رسانهها و هم در افكار عمومي مطرح ميكنم. خدمت شما عرض كنم كه سن ساختمان چقدر بوده، فرسوده بوده، نبوده، اين در گزارش نيامده بود. چرا اين ساختمان را پلمپ نكردند؟ فرسودگيهاي مختلف برق و خدماتي كه يك ساختمان مشمول آن است را ميگويند فرسوده بوده. چرا سازمانهاي مربوطه به اين مسأله اقدام نكردند؟ چرا واحدهاي غيرمجاز از طرف اداره صنعت و معدن شهرستان تهران و همچنين اتاق اصناف بسته و پلمپ نشده است؟ اگر واحدها غيرمجاز فعاليت ميكردند و باعث ضرر و زيان نسبت به آن ساختمان شدند و سنگيني ساختمان باعث اين ضرر و زيان شده، چرا جلوي اين عزيزان گرفته نشده و واحدها پلمپ نشده است؟ شما امروز مستحضريد هر كسي در هر جايي به صورت غيرقانوني واحدي را افتتاح كند هم نيروي انتظامي و هم سازمانهاي مرتبط مثل اتاق اصناف ورود پيدا ميكنند و آنجا را پلمپ ميكنند.
اين ساختمان بيمه نشده بود و الان پاسخ واحدهاي توليدي و اين عزيزاني كه الان آواره شدند و دوستان هم به اين قضيه اشاره كردند كه خيلي از اين عزيزان سرمايههايشان از بين رفته است، خيلي از اين عزيزان دارند دستفروشي ميكنند، خيلي از اين عزيزان ورشكسته شدهاند و در حال حاضر دارند به دور از خانوادههايشان زندگي ميكنند. پاسخ اين عزيزاني كه آواره شدهاند را چه كسي خواهد داد؟ كميسيون، مرجع پاسخگويي اين عزيزاني كه در آن ساختمان كار ميكردند را مشخص نكرده، اي كاش به اين اشاره ميكردند.
چرا بعد از ارجاع شهرداري، اداره نظارت بر اماكن عمومي و قوه قضائيه آن ساختمان را پلمپ نكرده است؟ آنطور كه در گزارش مطرح شد سخنگوي محترم فرمودند كه شهرداري پرونده را به دستگاه قضائي و همچنين اداره نظارت بر اماكن عمومي ارجاع كرده، چرا اين پلمپ نشده است؟ چرا بازرسي وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي وارد عمل نشده؟ چرا اين واحد از خودش سلب مسئوليت ميكند، در صورتي كه وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي هم نسبت به كار و هم نسبت به آن مكانها و واحدهاي توليد مسئوليت دارد و در قبال مسئوليت خودش بايد پاسخگوي افكار عمومي باشد.
نكته بعدي كه خدمت شما عزيزان عرض كنم، اين قهرمانان ملي و اين آتشنشانان عزيز جزء شهدا محسوب نشدند. البته من اين را خدمت شما عرض كنم كه ما در قانون مشمول خانوادههاي شهدا نسبت به اين افراد كسر قانون داريم. اين افراد ميبايستي جزء شهدا محسوب ميشدند و خانوادههاي اينها از امتياز خانوادههاي شهيد هم بهرهمند ميشدند. اين اتفاق نيفتاده و به صورت كلي كاركنان آتشنشاني شهرداري تهران جزء بيمهشدگان تأمين اجتماعي نيستند. دوستاني كه روز يكشنبه يا دوشنبه همين هفته طرح عدم تبعيض را آوردند كه (تبعيض) در بين كاركنان آتشنشاني وجود دارد و عدم تبعيض را در مجلس شوراي اسلامي تصويب كرديم، خدمت شما عرض كنم كه اين كاركنان آتشنشاني مشمول اين طرح نيستند. ما ميبايستي يك تبصره ديگري به اين طرح اضافه كنيم كه خدماتي كه اين عزيزان دارند انجام ميدهند و با جان خودشان دارند فداكاري ميكنند و جان خودشان را در راستاي زنده ماندن هموطنان و همشهريان عزيز دارند فدا ميكنند، حق اين عزيزان و خانوادههايشان احيا شود و از بين نرود. من تشكر ميكنم، ممنونم.

محمد علی وکیلی
متشكر، جناب آقاي سيدكمالالدين شهرياري بفرماييد، تشريف ندارند. جناب آقاي فرهنگي بفرماييد.

محمدحسین فرهنگی
بسم الله الرحمن الرحيم
با درود به روان پاك كساني كه در حادثه تلخ پلاسكو جان عزيزشان را از دست دادند به ويژه آتشنشانان بزرگواري كه بهترين عملكرد را در اين حادثه داشتند و هرچند توسط ملت عزيز ما از آنها به خوبي قدرداني شد، اما جاي هيچكدام از آن جانهاي عزيز را هيچ اقدام و عملي پر نميكند و خلأ آنها را جبران نخواهد كرد.
لازم است از اقدام سريع مسئولان عملياتي و مديران صحنه در ساعات اوليه حادثه تقدير و تشكر شود، از اين جهت كه توانستند با تخليه سريع محل تلفات آن حادثه بسيار سنگين را كه به سرعت هم اتفاق افتاد به حداقل برسانند و جان و سينه خود را سپر حوادثي كنند كه در آن حادثه تلخ ممكن بود اتفاق بيفتد.
گزارش جامع كميسيون عمران هم بايد مورد قدرداني قرار بگيرد، سعي كردند همه اطراف قضيه را لحاظ كنند، به جز چند نكته را كه در عرايض خودم به آن اشاره خواهم كرد و اي كاش در ساير موارد هم گزارشها به اين صورت جامع ارائه ميشد. در حادثه تلخ قطار در مسير تبريز به مشهد گزارشي در صحن علني تحت عنوان گزارش اوليه قرائت شد و مقرر شد كه گزارش جامع را در اولين فرصت ارائه كنند كه چنين اتفاقي با گذشت نزديك به يك سال از آن حادثه هنوز قرائت نشده و اي كاش همانند حادثه پلاسكو هم هيأت وزيران، هم مسئولان ذيربط و هم كميسيون محترم عمران نسبت به اين حادثه تلخ كه ميزان تلفات جاني آن نزديك سه برابر تعداد حادثه پلاسكو بود و تلخي سهلانگاريها در آن حادثه به مراتب بيشتر از حادثه پلاسكو بود هم به همان نحو مورد توجه قرار ميگرفت و گزارش جامع آن قرائت ميشد.
به وظايف سنگيني تأكيد ميكنم كه مراجع داوري در اين قبيل حوادث بر عهده دارند و احساس ميشود در حادثه پلاسكو هم بُعد زيادي مورد غفلت قرار گرفت. وقتي كه حادثهاي رخ ميدهد و خسارتهايي به بار ميآيد يك بار هيچ مسئوليتي متوجه هيچكس نيست و به تشخيص مراجع قضائي ذيربط مثلاً خود بانيان حادثه در آن سهيم بودند مانند حادثه تصادفي كه ضرر فردي متوجه خودش شده و مثلاً به علت خوابآلودگي رخ داده است. طبيعي است كه اين حادثه معطوف به هيچ مرجع و شخص حقيقي و حقوقي ديگري نيست. اما در حوادثي مثل پلاسكو كه مسئوليتهايي متوجه دستگاههاي مختلف ميشود طبيعي است كه دادستان به عنوان مدعيالعموم موظف است تا پيگيري نهايي رسيدگي به وظايف و مسئوليتهاي كساني كه سهلانگاري كردهاند يا مقصر و قاصر بودهاند ورود كند و قبلاً هم در موارد مربوط به حادثه پتروشيمي در جنوب كشور و هم در حادثه قطار در فرصتهايي كه پيش آمد بنده عرض كردم كه قانون مجازات اسلامي كه الان در حال اجرا است ناظر به تقسيم مسئوليتها است و مدعيالعموم سهم هر قاصر و مقصري را بايد مشخص كند و بر اساس سهمي كه دارند براي استيفاي حقوق كساني كه آسيب ديدهاند، چه آسيب جاني و چه مالي، اقداماتي را كه از نظر قضائي لازم است به عمل بياورند و ما شاهد چنين وضعيتي نيستيم. لذا هم وظيفه وزارت راه و شهرسازي در اين گزارش مورد غفلت قرار گرفته، بايد جبران شود، هم در مورد خسارتهايي كه به افراد وارد شده لازم است كه تعيين تكليف صورت بگيرد و هم در پيشنهادات ايرادات و ابهاماتي وجود داشت، چون وقت بنده به اتمام رسيد اينها را به كميسيون مربوطه ارجاع ميدهم و آنجا مطرح ميكنيم. لذا در كل لازم است كه براي احقاق حقوقي كساني تأكيد كنيم كه در اين حادثه آسيب ديدند تا آخرين مرحله و نهاييترين اقدامي كه لازم است انجام بگيرد، تا پيگيري آنها مجلس محترم بايد كوشا و ساعي باشد. بسيار متشكرم.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي قوامي بفرماييد.

هادی قوامی
بسم الله الرحمن الرحيم
بنده هم اين فاجعه ملي بزرگ را تسليت عرض ميكنم و به روان پاك شهداي آتشنشان پلاسكو و كساني كه جانشان را به دليل بيتدبيري يكسري از دستگاهها از دست دادند درود ميفرستم.
لازم است به چند تا نكته راجع به اين گزارش توجه شود و طبيعتاً اين خاص اين حادثه نيست، ما شايد حداقل (100) ساختمان ديگر شبيه پلاسكو در تهران داريم كه از زماني كه اين اتفاق افتاده با آن پيشنهادهايي كه در اين كميسيون مطرح شده، اين اقدامات راجع به اين (100) تا ساختمان ارائه نشده و اگر خدايناكرده يك اتفاقي بيفتد دوباره دچار دور تسلسل ميشويم و همه اين مشكلات و مسائل و عاملين اين حادثه را در گزارش بعدي هم مينويسيم. لذا تقاضاي من است كه علاج واقعه را قبل از وقوع بايد كرد. متأسفانه ما در كشور كارها را شايسته انجام نميدهيم، اگر كار شايسته انجام شود طبيعتاً با اين اتفاقات به اين كيفيت نبايد مواجه شويم. حالا در حادثه پلاسكو و حادثه قطار اشاره كردند، مثلاً در حادثه سيل و زلزله است يا اتفاقاتي كه در جاهاي مختلف كشور ميافتد، از حدود (40) تا بحراني كه هست، (35)، (36) تا در كشور ما دارد اتفاق ميافتد. ما چگونه توانستيم خودمان را تجهيز و بسيج كنيم و در واقع زيرساختهاي درستي ايجاد كنيم و كار شايسته انجام شود تا به توليد ناب منتهي شود؟ متأسفانه اين ضعف ساختاري، جدي و كلي است كه انتظار ميرود در اين گزارش به قوت به آن توجه شود.
نكته بعدي اين است كه حقيقتاً براي يك بار هم كه شده ما در اين كشور اين پستهاي سياسي را از اين پستهاي تخصصي جدا كنيم. بنا نيست كه تغييرات سياسي كه در كشور اتفاق ميافتد براي همه پستها ملاحظه سياسي بگذارند. بايد حركتهاي افقي و عمودي در كشور بر مبناي تجربه، دانش، تخصص، لياقت، شايستگي و كارآمدي باشد. متأسفانه ما تمام پستها را در كشور سياسي تلقي ميكنيم، لذا هيچ كسي نميتواند مسئوليتش را درست و شايسته انجام بدهد. اگر تغييرات در كشور بر مبناي حركات افقي و عمودي انجام شود نظام شايستهسالاري به صورت كلي حاكم ميشود و از نظام شايستهسالاري قطعاً نميشود خيانت درو كرد. از نظام غير شايستهسالاري است كه خيانت درو ميشود و اين خيانتهايي است كه در اين اتفاقهاي بزرگ متأسفانه اينطور ميافتد و متأسفانه همانطور كه در گزارش هم اشاره شده درست (16) تن از آتشنشانان جان خودشان را در اين حادثه از دست دادند و به اينها به عنوان شهيد نگاه شد ولي بايد به عنوان قهرمان ملي هم نگاه شود، ولي به عنوان قرباني و كساني كه در واقع قرباني بيمسئوليتي كساني شدند كه در حادثه شبيه پلاسكو و مثل پلاسكو جانشان را از دست دادند. اينها از نظام مديريت شهري و مديريت ناكارآمد بحران است، عدم اقدامات مؤثر پيشگيرانه توسط دستگاههاي ذيربط هست، كمبود امكانات و تجهيزات اطفاي حريق در مقابله و مواجهه با بحران هست، همه اينها در اين حادثه دلخراش نقش دارد. در همين مجلس كه حادثه تروريستي اتفاق افتاد واقعاً ما در اين مجلس چطور خودمان را بسيج كرده بوديم براي اينكه آن خسارت كه اينجا هم بيش از (17) تن جان خودشان را از دست دادند، آيا آن دستگاههاي متولي وظايف خودشان را درست انجام داده بودند؟ اگر درست انجام داده بودند، اگر ما تمهيدات درستي داشتيم قطعاً اين بحران به اين صورت در خود خانه ملت هم اتفاق نميافتاد. ما تا كي بايد اين تجربههاي تلخ و اين مسائل را مدام تكرار كنيم؟
خود اين پيشنهادهايي كه كميسيون عمران هم داده بايد يك آسيبشناسي شود. اگر ما در يك جا به يك مشكلي خورديم، مشكلي كه در آن حادثه افتاده را برداريم به كل كشور تعميم مكانيكي بدهيم، به عنوان پيشنهادي كه حالا اينجا اين بند قانون اصلاح شود و به اين مسأله توجه شود. اين هم نياز به مطالعه دارد كه بايد كار را به شايستگان بسپاريم، اينها بروند يك مطالعه جامعي انجام بدهند. ما امروز به تجديد ساختار در اقتصاد ايران نياز داريم و عرض كردم مهمترين نكته هم اين است كه ما بتوانيم كارها را به شايستگان بسپاريم، توصيه دين ما هم همين است، اينكه قرآن كريم ميفرمايد: «إن الله يأمركم أن تؤدوا الامانات الي اهلها» (وكيلي ـ متشكر) اين پستها و تخصصها امانت است، به اهلش بسپار. اهل چه كسي است؟ كسي كه هم تخصص داشته باشد، هم تعهد داشته باشد و دستخوش اين تغييرات سياسي و الي آخر هم نشود. والسلام

محمد علی وکیلی
متشكر، جناب آقاي كواكبيان بفرماييد.

مصطفی کواکبیان
بسم الله الرحمن الرحيم
«اللهم وفقنا لما تحب و ترضي»
با تسليت شهادت حضرت مسلم بن عقيل و پيشاپيش تبريك عيد قربان و آرزوي سلامت همه حجاج عزيز ايراني و گراميداشت ياد و خاطره شهيدان رجايي و باهنر و تسليت درگذشت اولين وزير خارجه جمهوري اسلامي مرحوم دكتر ابراهيم يزدي و با درود به روح پرفتوح (16) نفر از شهداي آتشنشان، اين قهرمانان ملي و قربانيان سهلانگاري مسئولان بيمسئوليت ما و با تشكر از گزارش كميسيون عمران مجلس.
بنده به عنوان تنها نماينده مردم شريف تهران در بين اين عزيزاني كه اظهارنظر ميكنند، عرض ميكنم كه همكاران محترم، نمايندگان محترم مردم شريف ايران! توجه داشته باشيد كه ما در تهران (100) تا ساختمان مثل پلاسكو داريم. پلاسكو با هر مسئوليتي و بيمسئوليتشناسيهاي عزيزاني كه مسئوليت دارند به هر حال يك حادثهاي بود كه گذشت، مهم اين بود كه گزارش كميسيون عمران براي (100) تا ساختمان شبيه پلاسكو اظهارنظرهايي ميكرد، راهكارهايي را براي جلوگيري از اين مسأله ارائه ميداد و عزيزان! ما واقعاً بايد توجه كنيم. هشت ماه از حادثه گذشته، آجر روي آجر نرفته و هيچ اقدامي نشده است. بنياد مستضعفان گفته بود كه من دو ساله پلاسكو را به حالت قبلي برميگردانم. بنياد مستضعفان كجاست؟
عزيزان! جالب اين است (600) مالك اين واحد صنفي سرگردانند. هفته قبل در مقابل پلاسكو تجمع كردند، چه كسي پاسخگوي اين عزيزان است؟ جالبتر اين است كه ساختمان پشت پلاسكو هم به دليل مشكلات پلاسكو همچنان معطل باقي مانده است. بنده به عنوان كوچكترين نماينده مردم تهران عرض ميكنم براي اين مسئولين تهران متأسفم كه اينقدر بيمسئوليتي كردند.
در اينجا در اين ضيق وقتي كه بنده دارم پنج تا نكته اساسي را عرض ميكنم. عزيزان توجه كنيد! مشكل تهران ما فقط بحث مديريت بحران نيست، مشكل تهران ما به دولت هم برميگردد. بنده يك سال و اندي است كه از طرف شما نمايندگان مردم به عنوان عضو شوراي ساماندهي امور پايتخت انتخاب شدهام، دريغ از تشكيل حتي يك جلسه. من از رئيسجمهور محترم خواهش ميكنم دستور بفرمايند تهران به عنوان امالقراي جهان اسلام و به عنوان پايتخت ارزش آن را دارد كه شما يك جلسه براي ساماندهي امور پايتخت تشكيل بدهيد. من به معاون اول گفتم، به وزير مسكن و راه و شهرسازي به عنوان دبير چند بار تذكر دادم، ولي ظاهراً عزيزان توجه نميكنند. خواهش من اين است كه اين نكته را جدي بگيريم. مشكل پلاسكو پيش آمد، بحران پيش آمد، همه ما دستپاچه شديم، ولي والله روي پوست تهران و زير پوست تهران هزاران مشكل است كه بايد بررسي شود و كليت دولت و همه مسئولين، حالا شهردار و شوراي جديد همه بايد در اين زمينه احساس مسئوليت كنند.
نكته دوم اينكه بالاخره تكليف صاحبان اين (600) واحد صنفي را هر چه سريعتر تعيين كنيد. حالا بعضيها ميگويند رفتند در تركيه دستفروشي ميكنند، بعضيها در جاهاي ديگر مشغولند، ولي به خدا اينها آدمهاي با آبرويي بودند، ما با كارهايمان داريم اينها را بيآبرو ميكنيم. كاري كنيم كه زودتر تكليف اين عزيزان تعيين شود.
نكته بعدي اين است كه بالاخره خسارت اين خسارتديدگان و شهيدان عزيز ما، آتشنشانان قهرمان هرچه سريعتر برنامهريزي (نايبرئيس ـ متشكرم) و براي آنها فكري شود.
من در آخر عرايضم عرض ميكنم فرمايشي كه جناب آقاي فرهنگي داشتند (نايبرئيس ـ وقت شما تمام شده، متشكرم آقاي كواكبيان) اين بحث درست است كه بايد بر اساس قانون مجازات اسلامي هر كسي كه تقصيركار است، حالا در اين گزارش هشت نهاد مسئول مقصر شناخته شدند، (نايبرئيس ـ متشكرم، خيلي ممنون آقاي كواكبيان) همه اينها انشاءالله به سزاي... (قطع ميكروفون).

مسعود پزشکیان
متشكرم آقاي دكتر، خيلي ممنون.

محمد علی وکیلی
نفر بعدي جناب آقاي كامران هستند، بفرماييد.

حسن کامران دستجردی
بسم الله الرحمن الرحيم
شهادت حضرت امام باقر (عليهالسلام) را تسليت عرض ميكنم و همينطور در آستانه شهادت حضرت مسلم (عليهالسلام) هستيم. امروز هم روز سالگرد شهيدان رجايي و باهنر است كه جاي سادهزيستي اين عزيزان خالي است. يك روز موكت آقاي رجايي را عوض كردند، از رئيس دفترش توضيح خواست و گفت بايد پولش را خودت بدهي. ولي امروز را مقايسه كنيد. اميدوار هستم كه فرهنگ شهيد رجايي و شهيد باهنر در اين سيستم اداري مريض تزريق شود كه ما از اين وضع نجات پيدا كنيم.
اما راجع به آتشنشانها و اين گزارش؛ آتشنشانها هميشه يك كار گمنام ميكنند و اگر اين حادثه هم ايجاد نميشد همه قيافه نميگرفتند كارشان را حل ميكنيم، چون زبان ما در اين مجلس براي سختي كار آنها مو در آورد، حالا هم كه در برنامه ششم آمده كارمندان وا افتادهاند، يعني همانهايي كه در ميدان ميروند مثل كارگرها، الحمدلله تأمين اجتماعي هم هميشه براي هر چيزي كارگر و كشاورز سوسه ميآيد، در صورتي كه اينها سربازان گمنام هستند. باز در اين گزارش نيامده كه بالاخره اينها به عنوان شهيد حساب شدند، نشدند و يا مرور زمان كه ميشود به فراموشي سپرده ميشود و همينطور مطالبات مردم.
ما هميشه يك بحث علمي هم داشتيم كه (16) درصد جمعيت كشور در اين تهران است و مركز سياسي كشور تهران است، حداقل ما ميآمديم تخصصي ميكرديم كه هر شهري پاسخگوي چه مطالبهاي از مردم است. اين كار را هم نكرديم. تمركز جمعيت در تهران و بعد هم بدون برنامهريزي. ما همين مواد (10) و (12) را اصلاً تعيين تكليف نكرديم، براي همين مديريت بحران است، هر بار يك مدعي دارد. از قديم محور وزارت كشور بود، امروز چند دستگاه شده است. اگر يك دستگاه بود او هم بايد راجع به تجهيزات اقدام به موقع ميكرد. يا مثلاً در وزارت راه، در نظاممهندسي كلي مشكلات وجود دارد، باز ما در اينجا تعيين تكليف نكرديم، در موارد بحران يك فرماندهي لازم است، اگر قرار باشد سر وزارت كار در آن باشد، شهرداري باشد، وزارت كشور باشد، راه باشد، در حادثه هم گردن همه ميافتد. در اين حادثه چه كسي را دراز كردند؟ فقط همه آمدند جلوي تلويزيون اشك تمساح ريختند. دادگاه هم كه ميرود اطاله دادرسي ميشود، طرف يك دفعه مرده است. چه كساني تنبيه شدند؟ ما هميشه هم ميآييم ضعفا را ميگيريم، يعني كارمند، رئيس اداره. كدام دانهدرشت دراز شد؟ حادثه، حادثه غمانگيزي بود، عمق و وسعت آن كاملاً قابل سنجش نبود. به اندازهاي كه اين حادثه فراملي شد تنبيه هم بايد به همان اندازه باشد، چون در دنيا انعكاس نشان داد. ولي همان چند روز داغ است، هر كسي هم ميآيد يك حرفي ميزند، يقه چند كارمند جزء را هم ميگيريم، محاكمه هم ميكنيم، ولي در اين كشور شد اين كار شود؟
در اين گزارش در پيشنهادات آمده «ضابط». روشن نيست كه بالاخره اين ضابط با چه اختيارات و اقداماتي است. يعني ما در پيشنهادات هم اين را لحاظ نكرديم. يا در همين پيشنهاد باز وزارت راه آمده، وزارت راه در كار خودش مانده، اينجا بايد يك مديريت مؤثر باشد. ما انواع و اقسام مديريتها داريم، مثلاً اگر يك جزيرهاي در اختلافات منطقهاي و فراملي باشد ميگويند فرماندارش را مديريت مؤثر بگذاريد، اينجا اين نيامده است. (نايبرئيس ـ خيلي ممنون آقاي كامران) آقاي دكتر من تمام كردم. اختيارات هم روشن نيست. حالا كه ما گزارش ميدهيم بايستي شفاف بدهيم، بعد تكرار هم نشود و جلوي حوادث گرفته شود، خيلي ممنون.

مسعود پزشکیان
متشكرم، نفر بعدي صحبت كند.

محمد علی وکیلی
نفر بعدي جناب آقاي ملكي هستند، بفرماييد.

ولی ملکی
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض تسليت شهادت امام محمد باقر (عليهالسلام) و تسليت به مردم شريف شهرستان مشكينشهر و بخش مرادلو به مناسبت تشييع جنازه دو تن از شهداي مفقودي كه تازه جسدشان كشف شده است و ديروز مردم در عزاي آنها شركت كردند، به همه آنها تسليت ميگويم و از اينكه من در مجلس بودم و نتوانستم حضور پيدا كنم پوزش ميطلبم.
جناب آقاي رئيس! من تذكر بند (11) ماده (24) را دارم. اگر گزارش براي اين است كه همينطور خوانده شود و چند نفر هم بدون نتيجه و بدون توجه دوستان همينطور نظر بدهند ارزشي ندارد. ميخواستم اين را از باب قانون بگويم. ما كميسيون تخصصي را مأمور كرديم گزارش تخصصي تهيه كند، حتي كميسيون تخصصي عمران نتوانست گزارشش را كامل بخواند، يعني چه؟ يعني موارد قانوني و كساني كه بر اساس قانوني مقصر بودند در اينجا خوانده نشد، در حالي كه در گزارش آمده بود و در عين حال خلأ قانوني كه اشاره داشتند و پيشنهاداتي داشتند. اينها بايد لحاظ شود.
من چند مورد را اشاره ميكنم، خواهش ميكنم دوستان و همكاران ارجمند توجه كنند. مطابق ماده قانوني مذكور، يعني بند (19) ماده (71) قانون تشكيلات، وظايف و انتخابات شوراهاي اسلامي كشور و انتخاب شهرداران، در اين قانون و تبصره الحاقي آن وظيفه شهرداري محدود به اخطار در پیشگیری از مخاطرات و حریق خلاصه نمی¬شود، (ببينيد قانون داريم) برای رفع خطر میبایست اقدام نماید. معنای تبصره الحاقی در بند (14) ماده (55) قانون شهرداری، تکلیف است نه اختیار، يعني شهرداران مكلفند به نحوی که قانونگذار در اجرای تبصره الحاقی ضرورتی به أخذ مجوز از مراجع قضائی یا حضور نماینده دستگاه قضائی نیز پیشبینی نكرده است. يعني شهرداري در اين راستا كه اغلب اعلام شده است كه شهرداري اخطار داده به موقع عمل نشده مكلف بود ببندد، اقدام كند نه اخطار، براي آتيه حداقل ما بدانيم در اينجا خلأ قانوني نداشتيم، اگر وجود دارد اصلاح كنيم تا پلاسكوهاي ديگري نيز سرنوشت آن را پيدا نكنند.
اين بحثي بوده كه متأسفانه مغفول مانده شد و الان هم هيأترئيسه محترم و جناب آقاي دكتر مطهري! خواهش ميكنم توجه كنيد. آقاي دكتر مطهري! اگر شما توجه كنيد من چه عرض كردم من ميگويم خلأ قانوني نبوده، شهردار به جاي اخطار، طبق قانون بايد پلمپ ميكرد و خطر را اصلاح ميكرد. اين قصور صورت گرفته است و در عين حال خلأ قانوني كه وجود دارد براي هيچيك از مواد قانوني مرتبط با وظايف دستگاههاي ذيربط در امر پيشگيري از خطرات حريق و تأمين ايمني، حفاظتي و بهداشتي ضمانت اجرايي پيشبيني نكرديم. يكي از مشكلات ما همين خلأ قانوني است، قانون را وضع ميكنيم ضمانت اجرايي ندارد، قانون كاغذ ميشود. نتيجه اين ميشود كه:
بزرگان همه مجلس آراستند
نشستند و گفتند و برخاستند
ما مينشينيم، قانون وضع ميكنيم، هيچ تأثير و ضمانت اجرايي ندارد.
«طبق ماده (35) قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان، گرچه مسئولیت تدوين مقررات ملي ساختمان به عهده وزارت راه و شهرسازي است، ليكن اين وزارتخانه تنها بر اجرای مقررات ملی ساختمان در مراحل طراحی و ساخت، نظارت عالیه دارد». در حالی ¬که بخشی از مقررات ملی ساختمان مانند مبحث (22) مربوط به مراحل نگهداری است، آقايان دقت كنيد! يعني بعد از ساخت و ساز اعطاي مجوز، مبحث (22) مربوط به مراحل نگهداري و بهرهبرداری ساختمانها بوده و وزارت راه و شهرسازی هم در اين بخش از حیث اختیار و وظیفه، مواجه با خلأ قانونی میباشد. من قانونگذار در اينجا تعيين تكليف نكردهام. اينها بايد برطرف شود تا بعد از اين دچار چنين مسائلي نشويم. (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون).
در موارد ديگري پيشنهاداتي داده شده است، من اين پيشنهادات را در بند (6) در صفحه (13) ارجاع ميدهم، همه دوستان بخوانند، بالاخره كميسيون تخصصي زحمت كشيده است. آقاي رئيس! از شما خواهش ميكنم تكليف كنيد اين خلأ قانوني و اين پيشنهاداتي كه وجود دارد به درستي اجرا شود. فرصت نيست من همه اينها را بخوانم، حتي سخنگوي محترم كميسيون هم نتوانست اين را بخواند. بنابراين دقت شود كه ما هم خلأ قانوني را برطرف كنيم و هم كساني كه قانون را اجرا نكردند مكلف كنيم و مكلف هم هستند. اما اينكه آقاي كواكبيان همكار عزيزمان اشاره داشتند آدمهايي كه تا ديروز آبرو داشتند، براي خودشان كار و كاسبي داشتند امروز در سختترين شرايط زندگي ميكنند، اما ما بعد از هشت ماه تعيين تكليف نكرديم كه به اينها چه امتيازاتي بدهيم. ساختمان پلاسكو كي شروع ميشود و كي تمام ميشود؟ اينها كي از بدبختي نجات پيدا ميكنند؟ اينها مواردي است كه من خواهش ميكنم تعيين تكليف شود، (نايبرئيس ـ خيلي ممنون آقاي ملكي! وقت شما تمام است) به كميسيون اختيار بدهيد اينها را پيگيري كند. تشكر ميكنم.

علی مطهری
خيلي ممنون. جناب آقاي ملكي! شما خيلي تأكيد داشتيد كه اين پيشنهادها دنبال شود، اين متن آييننامه است، انشاءالله حتماً اين كار خواهد شد. اگر دولت نظري دارد تشريف بياورد، (15) دقيقه فرصت داريد كه صحبت كنيد.

اسماعیل نجار
سلام عليكم جميعاً و رحمه الله ـ بسم الله الرحمن الرحيم
با ياد و نام شهداي گرانقدرمان و امام عظيمالشأن و همچنين هفته دولت را تبريك عرض ميكنم و ياد شهيدان رجايي و باهنر را گرامي ميدارم. به روح مطهر همه قهرمانان و فداكاران حادثه ناگوار پلاسكو درود ميفرستم. از اهتمام نمايندگان محترم بالاخص رياست محترم مجلس شوراي اسلامي و اعضاي محترم كميسيون عمران تشكر و قدرداني ميكنم.
حادثه پلاسكو يك حادثه بسيار تلخ و ناگواري بود و دل ملت بزرگ ايران به درد آمد، اما پيامهاي تسليت مدبرانه و حكيمانه رهبر معظم انقلاب، تدبير رياست محترم جمهور، همدلي و همراهي نمايندگان عزيز به ويژه رياست محترم مجلس، كميسيونهاي ذيربط، تلاش بيوقفه همه مسئولين و دستاندركاران، همه اينها تسكيندهنده آلام بود.
ساختمان پلاسكو در مقاطع قبل، حين و بعد از حادثه قابل بررسي بوده و هست كه وزير محترم كشور جناب آقاي دكتر رحمانيفضلي در گزارشي مفصل تمام مسائلي را هم كه نمايندگان محترم محبت فرمودند مطرح كردند در صحن علني مجلس تقديم نمايندگان داشتند و به آن پرداختند. نمايندگان محترم مستحضرند كه در سال به طور ميانگين با (160) هزار حريق روبرو هستيم كه در سال 1395 تعداد حريق و حوادث شهر تهران (23) هزار و (400) فقره بوده است. اطفاي حريق به عهده آتشنشانيها كه زير نظر شهرداريها هستند انجام ميشود.
در اين حادثه كه در روز پنجشنبه (30) ديماه 95 در ساعت (7) و (58) دقيقه و (23) ثانيه در طبقه دهم از واحد شماره (12) ساختمان پلاسكو آغاز شد و به راهروها و ديگر واحدها سرايت كرد، گروه ارزياب آتشنشان به گزارش تمامي افرادي كه در اين حادثه زحمت كشيدند و گزارش تهيه كردند حدود سه الي چهار دقيقه بعد به طبقه دهم ساختمان ميرسند. پس از اعلام حادثه شش ايستگاه آتشنشاني به محل اعزام و به دليل وسعت آتش تعداد ايستگاهها به (19) افزايش پيدا ميكند و اطفاء ادامه مييابد. مهمترين و اساسيترين كار، همزمان تخليه افراد شبخواب در ساختمان و عدم ورود افراد به ساختمان با هماهنگي نيروي انتظامي بوده است كه خوشبختانه در اين زمينه كمترين تلفات را داشتيم. كار تا اين مرحله ادامه پيدا ميكند، تا ساعت (11) و (34) دقيقه ساختمان آوار ميشود، يعني (3) ساعت و (35) دقيقه بعد از شروع آتشسوزي.
به دليل اينكه حريق با توجه به حجم مواد داخل ساختمان همچنان ادامه پيدا ميكند و براي نجات افراد آتشنشان ميبايست كار آواربرداري هم همزمان انجام ميشد، و از طرفي مسئوليت مديريت بحران شهر تهران بر اساس قانون با شهرداري تهران بوده است.
حقير به اتفاق استاندار، فرماندار تهران و معاون عمراني استانداري به محل حادثه آمديم و در همان اولين ساعات حادثه و دقايق آوار شدن ساختمان در آنجا مقرر ميشود كه شهردار محترم تهران به عنوان مسئول بحران شهر تهران و اينكه آتشنشاني زير نظر ايشان است و بايد اطفاي حريق هم صورت بگيرد به عنوان فرمانده عمليات انجام وظيفه كند و همه دستگاههاي اجرايي به ايشان كمك كنند. وزير محترم كشور هم كه در يك سفر كاري در لرستان تشريف داشتند به محض اطلاع سفر خودشان را نيمهتمام رها ميكنند و به تهران برميگردند و خودشان را به محل حادثه ميرسانند. ساعاتي بعد ضمن بازديد معاون اول محترم رئيسجمهور از محل حادثه، شوراي مديريت بحران در يكي از ساختمانهاي همجوار محل حادثه تشكيل و روند فوق مورد تأييد و تأكيد قرار ميگيرد. بسياري از مسئولين از ساختمان بازديد و روند اجراي كار، اطفاي حريق و آواربرداري، امكانات خودشان را با توجه به نياز به ميدان عمل ميآورند. همچنين نيروهاي مسلح و حتي بسياري از تجهيزات و امكانات توسط بخش خصوصي تأمين ميشود كه جاي تقدير و تشكر دارد.
جلسات شوراي هماهنگي مديريت بحران چندين نوبت ديگر در محل وزارت كشور با حضور وزير محترم برگزار ميگردد و تصميمات لازم در مورد ادامه روند كار اتخاذ ميشود. همچنين جلسات متعددي در زمينه نحوه شناسايي و ايمنسازي ساختمانهاي آسيبپذير تهران و كلانشهرها تشكيل و باز هم در اين زمينه تصميماتي اتخاذ ميشود كه مورد تأكيد شما نمايندگان بزرگوار بود. همچنين در رسيدگي فوري به آسيبديدگان توسط هيأت محترم دولت و دستگاههاي دولت تصميماتي اتخاذ و اجرايي و عملياتي ميشود كه من فكر ميكنم اين كار به دليل وسعت آلام و خسارتي كه به افراد وارد شده بود اين تصميمات خيلي سريع اتخاذ ميشود.
عزيزان! آنچه كه حائز اهميت است و بايد به آن توجه شود اين است كه از اين حادثه درس عبرت بگيريم، براي حادثه مشابه و احتمالي برنامهريزي كنيم، نظارتمان را افزايش بدهيم. باز در فرمايشات نمايندگان محترم بود، در عدم شفافيت برخي از قوانين، آييننامهها و دستورالعملها كه اينها را هم بايد در كوتاهترين زمان ممكن شفاف كنيم تا خلأهاي كاري بالاخص نظارتي كم شود.
سروران عزيز، نمايندگان محترم! پلاسكو يك ساختمان و يك حادثه بود، چقدر در تهران ساختمانهاي نا ايمن و مشابه ساختمان پلاسكو داريم كه عرض كردم برنامهريزي شده كه بشود تا حد ممكن مباحث اينچنيني را كاهش داد و همچنين اگر خدايناكرده اتفاقي حادث شود كاهش خسارت در وهله اول جاني و بعد مالي را شاهد باشيم. نبايد اين حادثه به بوته فراموشي سپرده شود تا حادثه بعدي كه معمولاً كشور يك چنين روندي را به خودش دارد. بايد تلاش كنيم كه حادثه بعدي نداشته باشيم.
مستحضريد تهران روي چندين گسل بزرگ زلزله قرار دارد، منهاي ساختمانها و مسائل مترتبه اينچنيني. فرونشست زمين يكي از مسائلي است كه تهران با آن روبروست. اگر واقعاً چارهاي اساسي و همهجانبه نداشته باشيم امكان جمع كردن يك حادثه بزرگ در تهران ناممكن است.
سروران عزيز! در زلزلههاي بم، ورزقان و امثالهم توانستيم افراد را از زير آوار با بيل و كلنگ و ابزار و وسايل اوليه خارج كنيم، اما در زير آوارهاي سنگين با سازههاي بتوني و آهني كه ابزار خودش را دارد و امكانات خودش را ميطلبد، اختيارات لازم دارد. البته من اين نكته را يادآوري كنم كه در گزارش به آن اشاره شده بود، مواد (10) و (12) خوانده هم نشد جناب آقاي كامران مطرح فرمودند كه فرآيند آن پيچيده و كارايي لازم و به موقع را ندارد، با روح بحران سازگاري ندارد كه بايد يك فكر اساسي شود.
الان نشسته بودم بسياري از نمايندگان محترم به بنده مراجعه داشتند و اين موضوع را يادآوري فرمودند و متذكر ميشدند و باز نكته ديگري كه در بحث گزارش آمده بود من اين نكته را تأكيد ميكنم كه هرگز مديريت بحران كشور به بحران يك نگاه سياسي ندارد، كاملاً يك سازمان تخصصي است و تمام تلاش و هم و غم خود را در وهله اول معطوف به پيشگيري و پيشبيني نموده و خدايناكرده اگر حادثهاي رخ بدهد با كمك دستگاههاي ذيربط بتواند در كاهش خسارات جاني و مالي نقش كليدي خودش را ايفا كند.
نمايندگان عزيز! بايد به حادثه باور كنيم، مخاطرات را خوب بشناسيم، اعم از طبيعي و انسانساخت كه نمونهاش اين است و در كشور كم نداريم، سيلهايي كه همين اخيراً داشتيم، حادثه ديگري كه ما در گلستان معدن زمستان يورت را داشتيم، پيامدهاي حوادث را بايد بدانيم و درست و صحيح و علمي براي آن برنامهريزي كنيم و قوانين و مقررات داشته باشيم. امروز تعداد زيادي از كشورها با بهكارگيري علم، خرد و انديشه توأمان با عمل توانستند خودشان را ايمن كنند. به خدا توانايي ما بسيار بسيار بالاتر و بهتر از آنها است، به شرط آنكه خودمان را باور كنيم.
بنده از فرصت استفاده كنم ضمن تشكر و قدرداني از همه نمايندگان، جناب آقاي مطهري! مستحضر هستيد بيش از (30) ماه است لايحه حوادث غيرمترقبه كشور در مجلس در حال بررسي است. اينجايي كه بايد مديريت بحران و دستگاه دولت كاملاً پاسخگو باشد، الان حدود (30) ماه است دنبال اين قانون هستيم كه انشاءالله سريعتر به نتيجه روشني برسد كه اميدواريم اهتمامي كه رياست محترم مجلس و نمايندگان بزرگوار خواهند داشت به سرانجام برسد.
نكاتي هم كه دوستان مطرح كردند چرا ساختمان پلمپ نشده، شما مستحضر هستيد كه واقعاً تمام مراحل تذكر طي شده است. حدود (670) واحد صنفي و تجاري در اين ساختمان مستقر بودند، بيش از (350) كارگر كار ميكردند، شما از اين طرف هم ملاحظه بفرماييد اگر اقدام اينچنيني شود چه تبعات گستردهاي را خواهد داشت. نظر ما هم همين است همين الان مجلس رهنمود بدهد كه ساختمانهاي مشابه را واقعاً چه بايد كرد، يك كار بسيار Complex و پيچيدهاي است كه كار زيادي هم ميطلبد و بايد اقدامات جدي و مؤثري را هم داشته باشيم.
البته دوستان نظرات ديگري را هم فرمودند، حالا بحث سهلانگاري، مسئولين بيمسئوليت، حالا همه اينها جاي خودش، همشهري بزرگوار و عزيز و دوست گرانقدرم فرمودند، ولي واقعاً يك كار و همت بالايي در ارتباط با مسائل مديريت بحران دارد. عليرغم تمامي مشكلاتي كه در كشور داريم دارد اجرايي و عملياتي ميشود و من اين نكته را هم يادآوري كنم كه انصافاً عليرغم خسارت وارده توجهي كه به اين خسارتديدگان شد، همانطور كه عرض كردم عنايتي كه دولت كرد قابل توجه و تقدير است و اميدواريم كه انشاءالله با كمك نمايندگان بزرگوار بتوانيم در وهله اول حوادث را پيشبيني و پيشگيري كنيم و در وهله دوم انشاءالله در كاهش خسارت جاني و مالي همت لازم را داشته باشيم. از حوصلهاي كه فرمودند سپاسگزارم.
والسلامعليكم و رحمه الله و بركاته

علی مطهری
تشكر ميكنيم. عرض كنم اولاً ما از كميسيون عمران تشكر ميكنيم كه پيشنهاداتي را در انتهاي گزارش خودشان آوردند و از ظرفيت ماده (49) به خوبي استفاده كردند. پيشنهاداتي را براي تصويب در مجلس آوردند، ما اين را اعلام وصول تلقي ميكنيم و به كميسيون عمران ارجاع ميدهيم و طبق آييننامه نمايندگان محترم (48) ساعت وقت دارند پيشنهادات خودشان را به كميسيون عمران ارائه كنند و بايد حداكثر پس از دو هفته كاري مجلس به صحن علني مجلس بيايد و كميسيون هم يك هفته فرصت دارد كه گزارش نهايي خودش را به صحن مجلس ارائه كند و طبعاً در مجلس مطرح شود. به هر حال پيشنهادات خوبي ارائه كردند، از دوستان هر كس پيشنهادي دارد به كميسيون عمران ارجاع بدهند. دو هفته كاري فرصت هست، يعني بعد از تعطيلات مجلس دو هفته فرصت هست، خيلي ممنون. ميهمانان را اعلام بفرماييد.

محمد علی وکیلی
جمعي از اساتيد دانشگاه فرهنگيان استان يزد كه ميهمانان جناب آقاي دكتر اختياري نماينده محترم ايرانيان زرتشتي هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه رجا از منطقه (12) تهران كه ميهمانان جناب آقاي دكتر رحيم زارع نماينده محترم آباده، بوانات و ميبد هستند.
ـ جمعي از اهالي محترم شهرستانهاي گلپايگان و خوانسار كه ميهمانان جناب آقاي مهندس علي بختيار نماينده محترم گلپايگان و خوانسار هستند. خوش آمديد، بفرماييد.
7
اعلام وصول (2) فقره لایحه

محمد علی وکیلی
تعداد دو فقره لايحه به صورت عادي اعلام وصول ميشود:
ـ لايحه اجازه اصلاح اساسنامه شركت سهامي مديريت توليد، انتقال و توزيع نيروي برق ايران (توانير) اعلام وصول ميشود.
ـ لايحه موافقتنامه بينالمللي روغن زيتون و كنسرو زيتون مورخ 1394 (2015) اعلام وصول ميشود.

غلامرضا کاتب
آقاي رئيس! چند نفر از همكاران اخطار و تذكر دارند. اگر اجازه بفرماييد مطرح كنند.

علی مطهری
اگر راجع به دستور ما است، الان دستور ما نطقها است. تذكر روز است؟

غلامرضا کاتب
اگر اجازه بدهيد من اعلام كنم هر كسي در دستور تذكر دارد بفرمايد.

علی مطهری

غلامرضا کاتب
جناب آقاي پوربافراني اخطار دارند، اگر در دستور است بفرماييد. جناب آقاي مصطفي كواكبيان تذكر دارند، اگر در دستور است بفرماييد. آقاي رئيس! آقاي كواكبيان ميگويد در دستور است. آقاي كواكبيان بفرماييد. آقاي دكتر! شما كه الان در نطق صحبت كرديد، تذكرتان را هم همان زمان ميداديد.

مصطفی کواکبیان
تذکر متفرقه
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي رئيس! با توجه به اينكه كميسيون عمران براي پلاسكو گزارش خوبي تهيه كرده بود و عزيزان هم نظر دادند، واقعيتش من انتقاد ندارم، ولي بعد از آن تحقيق و تفحص قبلي حدود دو ماه و نيم است يك تحقيق و تفحص از املاك نجومي شهرداري تهران انجام شده، متأسفانه اين گردش كار نشده است. خواهش من اين است كه بر اساس موادي كه مربوط به همين شهر تهران هم هست اين را دستور بدهيد كه زودتر انجام شود، خيلي ممنون.

علی مطهری

غلامرضا کاتب
آقاي جبار كوچكينژاد تذكر دارند كه تشريف ندارند. جناب آقاي حاجي بفرماييد.

حسینعلی حاجی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي مطهري! من ميخواستم از اين مورد تشكر كنم كه انجام شد، بند (4) ماده (24) آييننامه كه انصافاً حفظ نظم و انضباط بر عهده هيأترئيسه است و اين اعلام اسامي كه صورت ميگيرد باعث شده كه وضعيت مجلس بهتر شده است. گاهاً (70) نفر در رأيگيري شركت نميكنند و اين اتفاقاتي كه ميافتد براي مجلس ايجاد مشكل ميكند. ما هر چقدر به سمت شفافسازي برويم، آقاي مطهري! حتي ما اين حضور و غياب را روي سايتها بگذاريم، رأي دادنها را روي سايتها بگذاريم خوب است، اين نكته اول.
تذكر دومم ماده (131) آييننامه است كه روند تهيه طرح را بيان كرده است. در اين چيزي كه پيشنهاد كردهاند و دو روز پيش اينجا قرائت شد يك بندي را آورده، بند (4) آن ميگويد: «اصلاح طرح در صورت وارد بودن ايرادات ماهوي از نظر هيأترئيسه»، ما چنين چيزي را در آييننامه نداريم، يعني هيأترئيسه نميتواند ورود پيدا كند كه طرحي كه (15) نفر از نمايندگان امضا ميكنند از نظر ماهيتي بررسي كند، اين اختيار نمايندگان است، خواهشم اين است كه در آن روندي كه بنا است در سامانه قانونگذاري چنين چيزي بيايد اصلاح شود وگرنه با آييننامه مغايرت دارد.

علی مطهری
آقاي حاجي! اينكه فرموديد كجا آمده است؟

حسینعلی حاجی
اين در يك بروشوري كه مركز برنامهريزي و فناوري اطلاعات مجلس توزيع كردند بود، پريروز هم معاون قسمت فناوري مجلس اينجا تشريح كردند. (نايبرئيس ـ بله، درست است) بند (4) اين اشكال دارد، خواهش من اين است كه اين را حذف كنيد.

علی مطهری
البته ببينيد! همه طرحها به اداره قوانين ميرود كه اولاً تكراري نباشد، مثلاً قبل از شش ماه نباشد، تكرار نباشد و موارد ديگر، در اين حد كه تا حالا هم انجام ميشده است، منظور همان است، ارجاع به اداره قوانين ميشود. حالا آقاي فرهنگي توضيحي راجع به آن مسأله منظم بودن نمايندگان دارند، آقاي فرهنگي بفرماييد.

محمدحسین فرهنگی
خدمت همكاران محترم عرض كنم بند (4) ماده (24) از وظايف هيأترئيسه، انتظام و حفظ انضباط جلسات مجلس است. همانطور كه جناب آقاي حاجي هم توضيح فرمودند اينكه ميگوييم (10) نفر منظمترين بودند معنياش اين نيست كه بقيه نمايندگان نظم ندارند، ظاهراً در بعضي از سايتها و فضاهاي مجازي عبارتهاي ناصحيحي در اينباره در همين دقايق منتشر شده است. گاهي با چند دقيقه تفاوت يك نفر جزء (10) نفر ميشود و نفر بعدي نفر يازدهم ميشود. لذا خواهش من از رسانهها و مخصوصاً آنهايي كه در سايتها فعاليت دارند دقت بفرمايند. براي حفظ نظم و انضباط در برگزاري جلسات علني همچنين بالا بردن ميزان مشاركت در رأيگيريهاي مجلس هيأترئيسه تصميم گرفته هر سه ماه يكبار اسامي (10) نفر از نمايندگاني كه منظمترين حضور و همچنين (10) نفر از نمايندگاني كه بيشترين مشاركت در رأيگيري را داشتند اعلام كند. اگر اعتراضي بر اين موضوع وجود دارد هيأترئيسه ميتواند نظرش را عوض كند، اشكالي ندارد، منتها خارج از چارچوب آييننامه نيست. يكي از راهكارهاي تشويقي براي اين موضوع همين بوده كه بگوييم براي حفظ نظم و انضباط و انتظام جلسات مجلس، هيأترئيسه مجلس چنين كار تشويقي را انجام داده است. اگر ما مثلاً نامنظمترينها را انتخاب ميكرديم شايد آن جاي بحث داشت، كسي به چند دقيقهاي كه دربارهاش صحبت شده و اعلام شده اعتراض داشته باشد.

علی مطهری
خيلي ممنون. البته ببينيد! بنده كه در سه دوره نماينده بودم گواهي ميدهم كه مجلس دهم تا امروز از دو مجلس قبلي منظمتر بوده است. آقاي كاتب! باز هم تذكر داريد؟

غلامرضا کاتب
بله آقاي دكتر، تعدادي از همكاران ديگر تذكر دارند. آقاي حسننژاد! تذكر در دستور جاري داريد يا دستور روز است؟ الان دستور روز نداريم، دستور جاري داريم.

سیدکاظم دلخوش اباتری

غلامرضا کاتب
چشم آقاي دلخوش، بگذاريد نوبت برسد.

علی مطهری
آقاي دلخوش! الان نوبت شما نيست.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي حسننژاد بفرماييد.

محمد حسن نژاد
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي دكتر مطهري عزيز! تذكر من مواد (204) تا (207) است، اگر گوش كنيد، چون آقاي رئيس بايد تذكر را وارد يا غير وارد تشخيص بدهند. يكي هم اصل (135) قانون اساسي است. من از پريروز دارم اين تذكرها را ميزنم، ولي متأسفانه نوبتم نميشود. طبق آييننامه امروز آخرين روزي بود كه آقاي رئيسجمهور بايد ميآمد از وزير علومش دفاع ميكرد. آن روزي كه هيأت وزيران را معرفي كردند گفتند كه لازم نيست همه باشد، دو هفته وقت داريم. بعد از دو هفته هم يك هفته رئيسجمهور بايد بيايد دفاع كند. دو هفته تمام شد، وزير علوم معرفي نشد. آنجا گفته طبق اصل (135) ميتواند سرپرست تعيين كند، اصل (135) ميگويد اگر وزيري عزل شود يا استعفا دهد يا استيضاح شود يا به مجلس معرفي شود و رأي اعتماد نياورد ميشود سرپرست مشخص كرد. وزير علوم، آقاي فرهادي مشمول هيچكدام از اين مادهها نميشد، نه عزل شده بود، نه معرفي شد كه ما رأي ندهيم، نه استيضاحش كرديم، نه استعفا داد. آن ماده (204) هم كه گفته دو هفته وقت دارد و بايد معرفي كند رعايت نشد. آقاي دكتر مطهري! واقعاً شما به عنوان رئيس وقت مجلس اين را تصميم بگيريد كه الان در آن وزارتخانه به آن مهمي هم قانون اساسي زير سؤال رفته، هم آييننامه. اين تذكر من است، در دستور امروز، ديروز يا پريروز بايد بحث وزير علوم مطرح ميشد، نه دستورهايي كه شما در دستور جلسه گذاشتهايد، ممنونم.

علی مطهری
عرض كنم البته ميدانيد اين يك اتفاق بسيار نادري است كه افتاد. يعني رئيسجمهور فهرست كابينه را ارسال كرده بود، در همان شب آن وزير پيشنهادي علوم اعلام كرد من نيستم و به هر حال در مقابل يك عمل انجامشده واقع شدند. به نظر حرف شما درست ميآيد، يعني رئيسجمهور دو هفته فرصت دارد كه كابينه را تكميل كند. ولي ببينيد! در تبصره (2) ماده (206) ميگويد: «چنانچه مجلس به يك يا چند وزير رأي اعتماد نداد و يا وزارتخانهاي به هر دليل وزير نداشته باشد»، يعني وزارتخانهاي به هر دليلي، اين ميتواند شامل اين مورد بشود، «رئيسجمهور موظف است با رعايت اصل (135) قانون اساسي حداكثر قبل از سه ماه فرد يا افراد ديگري را براي أخذ رأي به مجلس معرفي نمايد». يعني به نظر من اين تبصره ميتواند كار اينها را توجيه كند. خيلي ممنون، حالا خيلي قابل بحث نيست، وقت مجلس گرفته ميشود. اجازه بدهيد نفر بعدي صحبت كند.

غلامرضا کاتب
آقاي محجوب اخطار دارند، جناب آقاي محجوب در خدمت شما هستيم.

علیرضا محجوب
اخطار
بسم الله الرحمن الرحيم
من نسبت به گزارشي كه در مورد ساختمان پلاسكو خوانده شد هم اخطار و هم تذكر دارم. يكي بند (12) اصل سوم در باب «پيريزي اقتصاد صحيح» الي آخر كه از مصاديق اين موضوع است. دوم، تذكرم به هيأترئيسه محترم و جنابعالي اين است كه اگر اين گزارش خوانده شد و بايد پيشنهادات داده شود و طبق آييننامه دو هفته فرصت است كه اين پيشنهادها مطرح شود چرا الان مطرح شد كه نه امكان عملي حضور نمايندگان براي آن مهلت (48) ساعته پيشنهادات وجود دارد، نه پشت سرش اين امكان كه حداكثر طي دو هفته اين گزارش مطرح شود وجود دارد. مجلس محترم توجه داشته باشد، هشت ماه از قضيه گذشته، آجري روي آجر گذاشته نشده است، هيچ كاري براي اين كساني كه آنجا كار ميكردند اعم از كارگران و كسبه انجام نگرفته است، تكليف مغازهها روشن نيست، بسياري در خانه مشغولند، بسياري در جاي ديگر مشغولند. وامها و استمهالهايي كه تعهد شده بود همه اينها روي هوا است. (نايبرئيس ـ آقاي محجوب) آقاي رئيس! من در چارچوب آييننامه تذكر ميدهم.

علی مطهری
آقاي محجوب! تذكر شما بر اساس كدام ماده است؟ بفرماييد.

علیرضا محجوب

علی مطهری

علیرضا محجوب
آقاي رئيس! كجا خارج از دستور است.

علی مطهری

علیرضا محجوب
(49) را نگاه كنيد، ما الان بر اساس ماده (49) گزارش خوانديم. اينجا در تبصره (1) ميگويد كميسيونها رأساً با تقاضاي حداقل (10) نفر از نمايندگان يا خودشان كه الان اين اتفاق افتاد، «هرگاه كميسيون همراه با گزارش پيشنهادهايي براي تصويب مجلس ارائه نمايد...» و الي آخر. من بر اين اساس عرض ميكنم، تا انتهاي آن را بخوانيد.

علی مطهری
اين كار كه انجام شد، ما هم به كميسيون ارجاع داديم.

علیرضا محجوب
عرض من اين است، شما گزارش را خوانديد، دو هفته آن كجاست؟ ما سه هفته نيستيم. بعد (48) ساعت از كي شروع ميشود؟

علی مطهری
آقاي محجوب ببخشيد! من گفتم دو هفته كاري، يعني بعد از اين تعطيلات كميسيون دو هفته كاري وقت دارد كه اين كار را انجام بدهد.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي رئيس! آقاي دلخوش و آقاي قاضيپور هم اصرار دارند.

علی مطهری

غلامرضا کاتب
آقاي قاضيپور در دستور است؟ بفرماييد.

نادر قاضی پور
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي مطهري! از حضرتعالي تشكر ميكنيم كه به تذكرات جواب ميدهيد، خيلي ممنون. تذكر من ماده (212) آييننامه داخلي مجلس شوراي اسلامي است كه بر اساس اصل (88) قانون اساسي در صورتي كه حداقل يكچهارم كل نمايندگان بخواهند درباره يك يا چند وظيفه رئيسجمهور سؤال كنند. تعداد (100) نفر از نمايندگان كه حضرتعالي هم امضا فرموديد از رئيسجمهور در رابطه با سپردههاي مردم در مؤسسات اعتباري و مالي سؤال كرديم. هنوز هيأترئيسه به اين آييننامه كه قسم خورده عمل نكرده است. سؤال ما را (10) تا جلسه است كه گذاشتهاند. من از آقاي پزشكيان و حضرتعالي تشكر ميكنم، به جلسات آمديد، ولي نتيجه چه شده؟ الان مردم هر روز به نمايندگان و شخص حضرتعالي مراجعه ميكنند، حق و حقوقشان را از اين مؤسسات اعتباري و بانك مركزي ميخواهند. من از حضرتعالي ميخواهم سؤال ما را مشخص كنيد. آيا شما أولي و واجب هستيد يا آييننامه؟ اگر شما در هيأترئيسه تصميم گرفتيد به ما بفرماييد ما قانع شويم حرف نزنيم، به شما رأي داديم، (نايبرئيس ـ بله، درست است، خيلي ممنون) اگر اينطور نيست سؤال ما را مطرح كنيد. والسلام

علی مطهری
عرض كنم كه تذكر شما وارد است. يعني اگر تعداد امضاها حداقل يكچهارم تعداد كل نمايندگان يعني (74) تا باشد سؤال بايد بلافاصله به كميسيون مربوطه ارجاع شود و بعد نماينده رئيسجمهور يك هفته فرصت دارد با نماينده سؤالكنندگان به كميسيون بيايد و بعد اگر همچنان اين (74) امضا باقي بود رئيسجمهور يك ماه فرصت دارد به مجلس بيايد. به هر حال به نظر من تخلف شده و بايد ارجاع ميشد. البته ماده (212) ميگويد: «رئيس مجلس موظف است در اولين جلسه سؤال يا سؤالات آنان را قرائت و فوراً براي رئيسجمهور ارسال كند». بنابراين اين متوجه رئيس مجلس است، انشاءالله كه انجام خواهد شد، خيلي ممنون.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي دلخوش بفرماييد.

علی مطهری

غلامرضا کاتب

علی مطهری

سیدکاظم دلخوش اباتری
تذکر آیین نامه
آقاي مطهري! من ميخواستم از شما تعريف كنم، سلام عرض كردم. از جنابعالي ممنونم. مواد (24)، (25) و (26)، از جنابعالي تشكر ميكنيم كه اين فرصت را به ما داديد. من دستور قبلي را تذكر دادم، متأسفانه آقايان توجه نكردند. در واقع اگر اجازه بفرماييد من در همان دستور قبلي ميخواهم اين تذكر را بدهم. آقاي دكتر! ميگويد:
هر كس به طريقي دل ما ميشكند
بيگانه جدا دوست جدا ميشكند
بيگانه اگر ميشكند حرفي نيست
از دوست (يعني از هيأترئيسه) بپرسيد چرا ميشكند
آقاي دكتر ببينيد! ما بايد خودمان و هيأترئيسه به حرمتشكني توجه كند. اولاً بين دستور ميآيند يك آمار و ليست (10) نفرهاي را ميخوانند، ما اصلاً معترض نيستيم، خوشحال هم ميشويم اين دوستاني كه معرفي كرديد عزيزان ما هستند، اصلاً بحث من روي دوستان نيست، روي روش و ماهيت كار است.
آقاي دكتر! اولاً بين دستور است. دوم اينكه كجاي آييننامه نوشته كه شما (10)، (15) نفر را بخوانيد؟ اين اصلاً بياحترامي به خود هيأترئيسه است كه آن بالا نشسته است. خواهشم اين است توجه كنيد. آقاي دكتر! اولاً شما در هيأترئيسه به بعضي از همكاران مجوز ميدهيد، مثلاً همين شوراهاي شهر و روستا، تعدادي از نمايندگان چهار ماه در شهرهاي حوزه خودشان شبانهروز درگير بودند. از آنجا چطور انگشت خودشان را بياورند در اين دكمه رايانه فرو كنند؟ اينها را رعايت كنيد. شما يك حرفي را ميزنيد، ببينيد! بعضي موقعها يكي، دو نفر يك كاري را در مجلس انجام ميدهد هيأترئيسه از حق مجلس دفاع نميكند. بايد از حقوق مجلس دفاع كنيد. فقط آقاي مطهري به مشهد تشريف بردند يك اتفاقي افتاد گزارش ايشان آمد، من از شما گله دارم، چون شما را دوست دارم. چطور به بعضي از نمايندگان احترام ميشود، حقوقشان رعايت نميشود؟ خواهش من اين است همه ما بر اساس اصول مترقي قانون اساسي يكي هستيم. بنده با شما كه آن بالا هستيد هيچ فرقي نميكنيم. بنده به شما احترام ميگذارم، هيأترئيسه هستيد، خود شما هم در شفافگويي هميشه پيش بوديد، من شما را به خاطر همين امر دوست دارم. ولي حرمت نمايندگان را نشكنيد، اگر «آقا آقا ميگويند از خانه بلند ميشود». شما وقتي يك جملهاي را ميگوييد، من مريد همه دوستان خبرنگار هستم، ولي وقتي هيأترئيسه برنامه نميدهد كه يك عكاسي ميآيد از يك صحنهاي در يك گوشه عكس ميگيرد، اين بياحترامي به ملت، مردم و شهدا است، اينجا خانه ملت است. امام فرمود: «مجلس عصاره فضائل ملت است». شما حرمت مجلس را نگه داريد، الان نگه نميداريد بعضي از فضاهاي مجازي آلوده هم ميآيند دامن ميزنند. حتي جسارتاً من از صدا و سيما گله دارم. هفته گذشته صدا و سيما در بعضي از برنامههايش مجلس را مسخره ميكند. مجلس و نمايندگان محترم هستند، دارند براي ملت زحمت ميكشند، در واقع منتخب مردم هستند. (نايبرئيس ـ خيلي ممنون) خواهشم اين است هيأترئيسه حرمت مردم را نگه دارد، دوستان توجيه نكنند. بيايند اينجا آييننامه را تذكر بدهند كه ما به اين دليل آمديم اين (10) نفر را معرفي كرديم، يازدهمي را چكار كرديد؟ اصلاً اين آمار را چطور و از كجا در آورديد، كجاي آييننامه گفته، كجاي قانون اساسي گفته؟ (نايبرئيس ـ متشكريم) اين كارها را نكنيد، ما آمديم براي ملت كار كنيم، وظيفه خودمان هم ميدانيم، همه نمايندهها هم دارند زحمت ميكشند. خواهشم اين است خودتان را كنترل كنيد.

علی مطهری
خيلي ممنون، تشكر. عرض كنم نه آن شعرتان با لطافتي كه خوانديد و نه اين تندي كه در آخرش داشتيد با هم جور در نميآمد. آقاي دلخوش ببينيد! اولاً شما هم گفتيد من ميخواهم از شما تعريف كنم، بيشتر انتقاد كرديد. اين مطلبي كه شما ميفرماييد چرا اسامي تعدادي از نمايندگان به عنوان افراد منظم قرائت شد اين مصوبه هيأترئيسه بوده است. البته اينكه ميفرماييد ممكن است بعضي از نمايندهها در مأموريت باشند و دنبال كارهاي مجلس هستند حرف درستي است، ولي همه اينها در اين انتخابها لحاظ ميشود. حالا اگر اين تصميم، تصميم خوبي نبوده ما دوباره در هيأترئيسه مطرح ميكنيم، اشكالي ندارد، ممكن است بگوييم آثار منفياش بيشتر از آثار مثبتش است و اين را لغو كنيم. ما فكر ميكرديم اين تصميم خوبي است و فكر ميكنم آثار خوبي هم دارد و ديگر بقيه مطالبتان و حرفهايي هم كه راجع به رسانهها زديد درست بود، خيلي ممنون.
8
ناطقین جلسه آقایان: حمدالله کریمی، محمد دامادی، بیتاله عبدالهی، علی بختیار و همایون یوسفی

علی مطهری
بفرماييد ناطقان را معرفي كنيد.

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي رئيس! اگر اجازه بدهيد قبل از اينكه اسامي ناطقين را اعلام كنم عرض كنم كه پيرو تذكرات نمايندگان محترم جلسهاي كه رئيس محترم مجلس ديروز با حضور مسئولين سازمان برنامه و بودجه و ستاد كل نيروهاي مسلح برگزار نمودند مشكل حقوق نيروهاي مسلح حل شده كه گفتم همكاران عزيز در جريان باشند.
ناطقان مياندستور جلسه علني امروز عبارتند از:
ـ آقاي حمدالله كريمي نماينده محترم بيجار.
ـ آقاي محمد دامادي نماينده محترم ساري و مياندورود.
ـ آقاي بيتاله عبدالهي نماينده محترم اهر و هريس.
(كه هر كدام هفت دقيقه وقت دارند)
ـ آقاي علي بختيار (گلپايگاني) نماينده محترم گلپايگان و خوانسار.
ـ آقاي همايون يوسفي نماينده محترم اهواز، باوي، حميديه و كارون.
(كه هر كدام پنج دقيقه وقت دارند)
از جناب آقاي حمدالله كريمي نماينده محترم بيجار دعوت ميكنيم به عنوان ناطق اول تشريف بياورند. جناب آقاي كريمي! شما هفت دقيقه وقت داريد.

حمداله کریمی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
ياد ميكنم از امام راحل، آن آزادمردي كه به جهانيان ثابت كرد كلام حق بر قدرتهاي پوشالي غلبه خواهد كرد.
ياد ميكنم از شهداي انقلاب، شهيدان رجايي و باهنر كه با نثار خون خود نام حسينبن علي (عليهالسلام) را به يادگار نگاشتند. آرزوي طول عمر با عزت براي رهبر انقلاب اسلامي دارم، آن آگاهمردي كه در سردي و گرمي روزگار، در تلخيها و شيرينيهاي (37) ساله نظام چون پدري دلسوز براي ملت ظاهر شد.
درود و سلام ميفرستم به ملت شريف ايران، سلام بر كردستان، سرزمين مجاهدتهاي خاموش. سلام بر جانبازان و سرداران شهيد كردستان، بر قدمگاه شهدا هزار كانيان و دزلي.
بگذاريد محروميت و مظلوميت ديار گروس را فرياد بزنم، بگذاريد از چهرههاي رنجور، از دستهاي پينهبسته و دلهاي خسته بگويم. سلام بر بيجار بام ايران. درود بر كردزبانان باشرف و تركزبانان باغيرت، شيعه و سني كه فارغ از تفاوتهاي مذهبي و زباني به نداي رهبر خود در سفر سال 88 لبيك گفتند. در بيجار ماندند، اما با گذشت هشت سال موجبات اشتغال آنها فراهم نشد، آواره شدند، وطن خود را براي لقمه ناني ترك كردند تا انگشتانشان لاي چرخ دستگاههاي بزرگترين بدهكاران بانكي قطع شود.
سلام بر ياسوكند قهرمان كه پول معادن آنها جيب و حلقوم مركزنشينان را لبريز و سيراب كرده، خود جز كارگري سهمي نبردند. در پيچ و خم جاده (17) كيلومتريشان روزي (70) بار دل و جانشان ميلرزد و بارها ماشينهاي حامل خاكشان رشيدترين جوانان آنها را به قرباني گرفته است.
سلام بر مردمان صبور پيرتاج و توپآغاج كه روستاي خود را شهر ناميدند، اما همچنان براي يك ليتر بنزين (100) كيلومتر راه ميروند. از كمترين امكانات رفاهي بيبهرهاند، وجدان شما كجا رفته؟ روستايشان را شهر ناميديد تا تعرفه آب، برق و گاز شهري بگيريد و همچنان خدمات روستايي ارائه دهيد.
سلام بر چنگالماس و بابارنشاني سرزمين زخمخورده از ناعدالتي مجريان سد تالوار. از خانه و كاشانه بيرونشان كرديد، خاكشان را گرفتيد و پولشان را نداديد. آيا سزاوار است همسايه را سيراب كنيم و خود در عطش آب بمانيم؟ آري، چراغي كه به خانه رواست به مسجد حرام است.
درود بر مردان و زنان روستاهاي تابعه شهرستان، كشاورزان زحمتكشي كه بيجار را انبار غله كردستان كردند، با عرق جبين و دستهاي تركخورده گندم توليد كردند، اما منفعتطلبان خودروي سرمايهگذار كارخانه آرد شهر آنها را به گلوله تفنگ بستهاند تا همچنان نان سفره مردم بيجار از آرد كارخانههاي ديگران پخت شود.
جناب آقاي رئيسجمهور! ضمن تبريك و آرزوي موفقيت براي دولت دوازدهم، معروض ميدارم اينجانب جهت پيشبرد امور و همافزايي دولت و مجلس فارغ از هرگونه نگاه حزبي و جناحي به شهادت اسناد به حضرتعالي و تمامي وزراي پيشنهادي شما رأي مثبت دادم، اما اكنون سؤالي دارم؛ چرا با وجود قانون اساسي و قوانين متعدد عادي، با وجود اسناد بالادستي، سند چشمانداز (20) ساله نظام، شش برنامه پنجساله توسعه، سياستهاي ابلاغي اقتصاد مقاومتي و اصل (44) همچنان تا خرخره غرق در مشكلات هستيم؟ ايراد كار را كجا ميدانيد؟ آيا دزديهاي سيستماتيك، بابك زنجاني و خاوريها، اشرافيگري سياسي و اقتصادي، رانت و حقوقهاي نجومي، دكلهاي نفتي و آسيبهاي اجتماعي ناشي از فقر و بيكاري در حاكميتي كه نام آن جمهوري اسلامي است فراموش ميشود؟ آيا اختلاس در سازمان بنياد شهيد كه نوبري براي خودش بود ادامه راه شهدا بود؟ اختلاس در دستگاهي كه وظيفه صيانت از خون شهدا را دارد آيا حجت را بر وجود ضعف نظارت و فساد مالي تمام نكرد؟ بشكند دستهايي كه به خزانه ملت و بيتالمال دستدرازي ميكنند و بِبُرد زبانهايي كه شهيدان عزيز را براي نام و نان خود ياد ميكنند.
جناب آقاي دكتر روحاني! شهرها و روستاهاي حوزه انتخابيه من مشكلات فراواني دارد؛ عدم اشتغال جوانان و بانوان تحصيلكرده جوياي كار و نبود سرمايهگذاري، نبود حمايت بانكي و تعطيلي واحدهاي صنعتي و توليدي، وضعيت نامناسب بخش كشاورزي و عدم تخصيص چاههاي عميق و نيمهعميق به كشاورزان، بيتوجهي به قابليتهاي گردشگري و صنايع دستي و فرش دستباف، وضعيت معيشتي معلمان و فرهنگيان، مشكلات دانشگاه و دانشگاهيان، عدم امكانات كافي در تنها بيمارستان شهر و مراكز درماني و خانههاي بهداشت، مغفول ماندن حوزه ورزش، فرهنگ و هنر به دليل برخوردهاي سليقهاي، مسائل مرتبط با شهرداريهاي شهرستان ازجمله پرداخت نشدن حقوق و دستمزد شش ماهه كارگران و صدها مشكل ديگر گواه اين مدعا است.
جناب آقاي رئيسجمهور، وزراي محترم كابينه! اميدوارم با نگاه جهادي كمر به حل مشكلات ببنديد و بدانيد كه ما مردم با وجود مشكلات، اعتمادمان هرگز به نظام مخدوش نشده و نخواهد شد. اما آن سوي ديگر حقوق خود را بهخوبي ميشناسيم و با توجه به موقعيت استراتژيك بيجار در كردستان خواستار تحقق فرمان رهبري عزيز هستيم.
وزير محترم صنعت، معدن و تجارت! در قاموس كردستان مرد را به عمل و كردارش ميشناسند، نه به حرف و شعارش. در آخرين روزهاي پاياني دولت يازدهم عملكرد وزارتخانه شما را در خصوص پروژه مجتمع فولاد كردستان ديديم. با توجه به وضعيت معادن شهرستان و دلايل فني بايد بگويم شما كار كارشناسي نكرديد، شما خواسته يا ناخواسته لابي كرديد و آب در آسياب مافياي قدرت و ثروت ريختيد. مردم به جهت اصالت و نجابتشان زبان اعتراض نگشودند، اما حياي وزارتخانه شما كجا رفت؟ «الملك يبقي مع الكفر و لا يبقي مع الظلم».
يك سال با حفظ حرمتها و حركت بر مدار قانون پيش رفتم، اين ظلم را متذكر شدم، اما گوش شنوايي براي شنيدن پيدا نشد. بار ديگر پشت اين تريبون اعلام ميكنم نخواهم گذاشت يك مشت خاك آهن از شهرستان خارج شود و اين لقمه خوشخوشان از حلقوم سودجويان پايين رود. اشتباه فكر نكنيد! خاك ما دادني نيست (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون، جمعبندي بفرماييد) وقتي كه خود محتاج آن خاك هستيم.
از وزير محترم جناب آقاي شريعتمداري و استاندار محترم كردستان مجدد ميخواهم كلنگ پروژه فولاد كردستان در كنار معادن آن در شهرستان بيجار بر زمين زده و راهاندازي شود تا جوانان بيكار ما هم يكهزارم درآمد آقازادهها را براي تشكيل زندگي و امرار معاش خود به دست بياورند.
از وزير محترم راه و شهرسازي همچنان كه در دو ديدار قبلي نيز (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون، تشكر) چشم، سي ثانيه عرض شد تقاضا دارم با پرداخت طلب پيمانكاران هرچه سريعتر به طنز اجتماعي (35) ساله جاده بيجار ـ همدان خاتمه دهيد. همچنين تسريع در اجراي جاده بيجار ـ زنجان، بيجار ـ ديواندره، كمك به احياي رديف بودجه راهآهن و آسفالت راههاي مواصلاتي روستايي حوزه انتخابيه خود مورد تقاضا است.
بر اساس مذاكرات قبلي با وزير محترم نيرو و شركت گاز استان اقدامات خوبي در راستاي گازرساني به روستاها انجام شد، اما درخواست و انتظار دارم هر سال شاهد گازرساني به (20) روستاي شهرستان باشيم تا با گازرساني به تمام روستاهاي شهرستان از مهاجرت روستاييان عزيز جلوگيري و در جهت فراهم نمودن بسترهاي اشتغال پايدار روستايي نقش ايفا كنيم.
والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

علی مطهری

احمد امیر آبادی فراهانی
خيلي ممنون، ناطق بعدي جناب آقاي محمد دامادي نماينده محترم ساري و مياندورود هستند، بفرماييد.

محمد دامادی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
درود ميفرستم به روح شهدا و امام شهدا و با عرض سلام به پيشگاه رهبر معظم انقلاب و ملت شريف ايران كه همواره و در هر زمان ممكن مسئوليت سنگين خود را شناخته و با اميد به ساختن ايراني براي همه ايرانيان. هفته دولت را به همه دولتمردان تبريك ميگويم. از همه مسئولان كشور ميخواهم فهم نويني را از منابع عمومي در جامعه منتشر كرده و اميد پيشرفتهاي اقتصادي و اجتماعي را در ايرانيان بدمند و از پرداختن به اموري كه نه منطق اصولي دارند و نه سيره اسلامي بپرهيزند و به سلايق و نگاه مردم احترام بگذاريم و بدانيم كه اين كشور، كشور امثال شهيد حججيها و پروفسور مريم ميرزاخانيها است. نمادهاي علم و شجاعت و همزمان تلنگري است براي همه دستاندركاران نظام كه نسبت به انجام صحيح مسئوليتها و تعهدات خود به نسل امروز و فرداي ايران بيش از گذشته بكوشند و بر طبل اتحاد اجتماعي بدمند كه اين بزرگترين پشتوانه هر دولت و نظامي است.
در بحث ديگر به يادآوري اهميت نطق نمايندگان مجلس ميپردازم و معتقدم آنچه بايد مد نظر دولت و ديگر نيروهاي اجرايي كشور قرار گيرد همين نطقها است و نه لابيهاي پشت پرده. متأسفانه شاهد هستيم كه بجز دو يا سه نماينده اعتبار كلمات ديگر ناطقين مجلس ناديده گرفته ميشود. حال اينكه اينها رنجنامههاي همه موكلين خانه ملت است و در كنار اين از برخي رسانهها ميخواهم از تخريب شخصيتهاي متعهد و محترمي نظير دكتر عارف به بهانه رأي آوردن و يا رأي نياوردن گزينههاي پيشنهادي دولت بپرهيزند و بهجاي نقدهاي زرد به ارائه راهكارهاي سازنده و در راستاي نهادسازي براي ايران آينده بپردازند.
به دولت ميگويم كه با توجه به هشدارهاي جدي كارشناسان امر به مقوله بحران آب و محيط زيست نگاه عملياتيتري داشته باشند و به گفتمانهاي شكستخوردهاي نظير گفتمان انتقال آب عليالخصوص انتقال آب درياي خزر پايان دهند و بدانند كه تنها ارائه آمار دردي را درمان نميكند. اصل داستان كه از وخامت اوضاع آب كشور خبر ميدهد اصلي پذيرفتهشده است. بنابراين بهجاي اصرار پرخطا بر مديريت تأمين آب با تغيير رويكرد به مديريت مصرف آب بپردازند و بدانيم كه دود همه تصميمات غلط به چشم كشور و نسل آينده خواهد رفت.
امروز هيچ تحول مثبتي در حوزه حكمراني آب مهمتر از تدوين نظام دادههاي معتبر در اين مقوله نيست. در حوزه اقتصاد و اشتغال خاطرنشان ميكنم كه اين ملت وظيفه خود را انجام داده و اكنون چشمانتظار چرخيدن چرخ كارخانهها است تا مولد ايجاد اشتغال باشند. روشن است كه رويكردهاي كلاسيك فعلي پاسخگوي رشد اقتصادي و توليد شغل نخواهد بود.
امروز پول در اقتصاد ما توليد ميشود اما شغل ايجاد نميگردد، چرا كه قدم به عصر رشد اقتصاد بدون اشتغال گذاشتهايم. بنابراين نيازمند تعريف سياستهاي تازهاي در اشتغال هستيم. به عنوان يك همراه كوچك درخصوص برداشت (5/1) ميليارد دلار با هدف ارتقاي توليد و ايجاد اشتغال پايدار در مناطق روستايي و عشايري از صندوق توسعه ملي به دولت يادآور ميشوم كه تجربه كشور نشان داده مصرف بدون برنامه صحيح اين مبلغ ميتواند آغاز بحراني تازه در اقتصاد كشور، گشايش فصل تازهاي در پرداخت وامهاي بدون هدف و افزايش نرخ بيكاري و مهاجرتها باشد.
از وزير محترم اقتصاد تقاضا دارم هرچه سريعتر تكليف سپردهگذاران مؤسسه مالي و اعتباري كاسپين را مشخص كرده و همچنين مصوبه اين وزارتخانه در خصوص تعيين تكليف مالباختگان پديده شانديز و ورود آن به بورس را اجرايي كند.
از وزير محترم دفاع تقاضا دارم قانون تعيين تكليف كسري خدمت خانواده ايثارگران را مشخص كند.
وزير محترم راه و شهرسازي! در رابطه با تعطيلي (20) دقيقهاي مركز كنترل فضاي كشور كه امكان برخورد هواپيماها در فضا و آسمان ايران را داشت چه پاسخي داريد؟
اما حوزه انتخابيه اينجانب مازندران مظلوم، ساري و مياندورود. به دولت پيشنهاد ميكنم نوع سياستگذاري خود در هر استان بر مبناي ظرفيتهاي آن استان را مشخص كرده و امكان شكوفايي اقتصادي و افزايش بهرهمندي از آن ظرفيتها را براي عموم مردم چه از نقطهنظر گردشگري، چه از منظر اقتصادي و چه از جايگاه ورزشي و اجتماعي بهبود بخشد. به عنوان مثال آيا در چهارمين دهه از پيروزي انقلاب اسلامي زمان آن نرسيده كه جايگاه گردشگري از مرحله شعار و يا نگاه سنتي به سمت و سوي مدرنيته حركت كند؟ چرا دلارهاي گردشگري در كشورهاي همسايه هزينه ميشود، ايراد كار كجا است؟
آوردههاي اقتصادي جنگل، دريا و كشاورزي دقيقاً مشخص نيست و به همين دليل شاهد هدررفت سرمايههاي ملي كشور، خصوصاً در مازندران و ديگر استانهاي شمالي هستيم.
به وزير محترم راه و شهرسازي تذكر ميدهم هرچه سريعتر نسبت به تسريع عمليات اجرايي جاده مرگبار ساري ـ تاكام تصميمات كارآمدتري را اتخاذ كرده و همان اهميتي را كه براي مسأله مهم ريزگردها و خشكي درياچه اروميه قائل هستيم براي اين جاده كه به قربانگاه ملت تبديل شده است قائل باشند.
شهرستان مياندورود همچنان از فقدان زيرساختهاي مناسب اداري و داشتن بيمارستان رنج ميبرد. چه كسي پاسخگوي مطالبات يكساله كارگران نساجي قائمشهر است؟ كداميك از مسئولين كشور به اندازه يك سال از محل كار خود مطالبه دارند تا حال و روز كارگران مظلوم نساجي را درك كنند؟ چرا مشكل بازنشستگان فولاد ما بعد از پيگيريهاي مكرر حل نميشود؟ به دولت ميگويم، چرا فرصت سهميه منطقه آزاد را از مازندران مظلوم دريغ كرده است؟ چرا در اين خصوص پاسخي شفاف به نگاه پرسشگر مازندرانيها نميدهد؟
مسأله واردات برنج، اين مافياي بزرگ (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون، جمعبندي بفرماييد) هنوز حل نشده است؟ پل فرحآباد، راههاي روستايي ما همچنان مشكل دارند، زمينهاي فراواني در منطقه چهاردانگه، دودانگه و كليجان رستاق ما از بيآبي در رنج هستند. مسأله زباله مازندران و آلودگي درياي خزر به يك معضل اساسي براي ملت عزيز ما تبديل شده است.
در پايان بايد بگويم، چنانچه پيشتر اشاره شد ملت وظيفهاش را پاي صندوقهاي رأي انجام داده است و اكنون در دولت دوازدهم چشمانتظار گشايشها در امور مختلف است، سپاسگزارم.

علی مطهری

احمد امیر آبادی فراهانی
ناطق بعدي جناب آقاي بيتاله عبدالهي نماينده محترم اهر و هريس هستند. آقاي عبدالهي هفت دقيقه وقت داريد، بفرماييد.

بیت اله عبدالهی
من يك سال ديرتر آمدم آن را هم حساب كنيد.

احمد امیر آبادی فراهانی
آن يك سال را هم حساب كنيم شش دقيقه ميشود.

بیت اله عبدالهی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
مردم شريف ايران و مردم شريف شهرستانهاي اهر و هريس و همكاران محترم! امروز روز مبارزه با تروريسم است. امروز مصادف با جنايت منافقان كوردل و مزدور آمريكا در به شهادت رساندن شهيدان رجايي و باهنر ميباشد. هفته دولت را گرامي ميدارم و درود ميفرستم به روح پاك شهيدان دولت رجايي و باهنر و شهداي انقلاب اسلامي و شهداي مدافع حرم، به خصوص شهيد حججي. درود ميفرستم به روح پاك بنيانگذار جمهوري اسلامي ايران و آرزوي سلامتي دارم براي مقام معظم رهبري كه پرچم مبارزه با تروريسم صهيونيستي ـ آمريكايي ـ وهابي را در دست دارد.
اينك مشكلات مردم منطقهاي كه مقام معظم رهبري آنها را شجاع خوانده است و مردان و زنان آنها در مشروطيت نقش اساسي داشتند:
دوستان! در آستانه بازگشايي مدارس از وزارت آموزش و پرورش ميخواهم نسبت به ارتقاي منزلت معلمان و حل مشكلات معيشتي اين قشر عزيز جديتر از گذشته عمل نمايد و باعث نشود معلمان كه آيندهسازان اين كشور هستند شرمنده فرزندان و خانواده خود باشند و همچنين از وزارت آموزش و پرورش ميخواهم نسبت به تجهيز و تعمير مدارس اهر، هريس و خواجه اهتمام بيشتري در بازگشايي مدارس معمول نمايد و از مدارس كانكسي كه زمان آن گذشته است كاسته شود.
دوستان! يكي از مشكلات عمده منطقه ما راه در حال احداث تبريز ـ اهر است. اين راه يكي از پرحادثهخيزترين جادههاي كشور بوده و اين در گزارش سازمان برنامه و بودجه آمده است و مانع سرمايهگذاري در شهرستانهاي اهر و هريس است و از آن راهي نام ميبرم كه قتلگاه است. من ضمن تشكر از دكتر آخوندي كه در زمان ايشان اقدام خوبي صورت گرفته درخواست تكميل سريع اين راه كه كودكان زيادي را يتيم و مادران و پدران زيادي را بيفرزند نموده است دارم. راه شهرهاي كلوانق و بخشايش، زرنق و روستاهاي بزرگي مثل اربطان و جانقور در بدترين وضعيت خود قرار دارند، اميدوارم وزارت راه و شهرسازي به اين راه (15) كيلومتري توجه نموده و اصلاح و بهسازي آسفالت آن را بدون وقفه انجام دهد. راههاي روستايي بسياري از روستاهاي شهرستانهاي اهر و هريس آسفالت نشده. درخواست جدي دارم كه اين راهها آسفالت گرديده و مردم منطقه را از اين مشكل بزرگ رهايي بخشند. درخواست سريع شروع راه اهر ـ مشكينشهر و كمربندي اهر را دارم.
زلزله 91 هنوز فراموش نشده، ضمن درود به روح پاك جانباختگان زلزله 91 درخواست اجراي قانون مصوب مجلس كه در بودجه 96 و برنامه ششم در زمينه بخشودگي جرايم و استمهال وام زلزلهزدگان را دارم. چرا دولت اين قانون را ابلاغ نميكند و بانكها هر روز يارانه مردم فقير را قطع و آنها را از گرفتن وام بانكي محروم مينمايند؟
كمبود آب شرب و آب كشاورزي يكي از مشكلات اساسي منطقه اهر و هريس ميباشد. شهرستان هريس كمآبترين نطقه استان ميباشد، از وزارت نيرو ميخواهم در احداث سدهاي مطالعهشده كه توجيه اقتصادي و فني آنها به اثبات رسيده جديت بيشتري به خرج دهد. ازجمله اين سدها سد كجرود و ايثار اهر و هرزهورز در هريس و همچنين احداث سدهاي معيشتي در روستاهاي اهر و هريس بهخصوص نهرعلي شهر هريس را دارم. پيشنهاد ميكنم بخشي از اعتبارات آبياري تحت فشار به احداث سدهاي كوچك معيشتي اختصاص يابد تا كشاورزان محروم بيش از اين شاهد خشك شدن باغات و مزارع خود نباشند.
از وزارت محترم جهاد كشاورزي ميخواهم به دامداري منطقه كه از خشكسالي و گرانقيمت بودن علوفه رنج ميبرند توجه جدي نموده و از واردات گوشت و گوسفند زنده خودداري نمايند. آيا نميبينيد دامداران روستايي و عشايري به چه روزي افتادهاند و جزء فقيرترين قشر جامعه گرديدهاند؟ چرا صداي دامداران و كشاورزان در اين كشور شنيده نميشود؟
شهرستانهاي اهر و هريس عليرغم داشتن درصد بالاي بيكاري بهخصوص در بين جوانان تحصيلكرده از معادن غني مس و طلاي آن به درستي بهرهبرداري نشده است.
از وزارت صنعت، معدن و تجارت ميخواهم نسبت به فعالسازي معادن غني اهر و هريس اقدام نموده و بستر لازم را براي سرمايهگذاري هرچه زودتر فراهم نمايند و خواستار به نتيجه رسيدن مس انجرد، آهك هيدراته، طلاي هريس و زيليك و شلهبران را دارم. سد اربطان كه با ميلياردها تومان هزينه بعد از انقلاب احداث شده به علت نفوذ آب رها شده است. چرا وزارت جهاد كشاورزي اين مسأله اساسي را جدي نميگيرد؟ چرا كشاورزاني كه در مورد اين سد وام دريافت كردهاند را درنمييابيد؟
در زمان زلزله سال 91 دولت وقت به شهرداريهاي اهر، هريس، خواجه، كلوانق و بخشهاي زرنق مصوبه داشته كه پروانه رايگان صادر كنند و (12) ميليارد تومان هزينه اين پروانههاي رايگان شده است. تاكنون فقط (250) ميليون تومان از اين (12) ميليارد تومان پرداخت شده است. من از دولت محترم ميخواهم، درست است كه اين مصوبه در زمان دولت نبوده است، به اين مصوبه اهميت داده، همانطور كه كتباً از سازمان برنامه و بودجه خواستهام دولت به تعهدات دولت قبلي عمل نمايد و نگذارد شهرداريها از حق خود محروم شوند و موجب بياعتمادي به مصوبات دولتها نشوند.
آيا ميدانيد در شهرهاي منطقه بسياري از كوچهها در عمر چندينساله خود آسفالت نديدهاند؟ سري به كوچههاي شهر اهر و شهرهاي هريس، خواجه، كلوانق و بخشايش زرنق بزنيد ببينيد مردم با چه مشكلاتي روبهرو هستند. چرا دولت حق آنها را نميدهد؟ چرا دولت (12) ميليارد تومان بدهي خود به شهرداريها را نميدهد؟
از وزارت نيرو ميخواهم نسبت به تكميل شبكه فاضلاب شهري اهر اقدام نموده و با احداث تصفيهخانه فاضلاب شهري هريس و تكميل شبكه فاضلاب آن به مشكلات مردم منطقه خاتمه داده و فاضلاب شهرهاي خواجه، كلوانق، بخشايش و زرنق را در برنامه خود قرار دهد.
از وزارت ورزش و جوانان ميخواهم باشگاه (5000) نفري اهر كه چندين سال است شروع شده است و همانطور رها شده است و به گفته وزير كه قول داده است در سال 97 تكميل نمايد (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون، وقتتان تمام است) تعهد وزير عملي شود. ميدان ورزشي هريس را چمنكاري نموده و باشگاه ورزشي نيمهتمام مينق كه چندين سال است مانده است تكميل و براي جوانان اربطان سالن ورزشي احداث نمايد.
مردم شهرهاي كلوانق و بخشايش درخواست تبديل درمانگاه خود به شبانهروزي را دارند. اميدوارم وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي به اين خواسته بهحق مردم جامه عمل بپوشاند. سيب كشاورزان اهر، (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون، وقتتان تمام است) ورگهان و دشتور به كمترين قيمت فروخته ميشود. دولت نسبت به كاهش تعرفه صادراتي آن توجه نمايد. وزارت جهاد كشاورزي هريس نسبت به تأمين بذر گندم كشاورزان اقدام سريع نمايد.

علی مطهری
خيلي ممنون، جناب آقاي عبدالهي وقتتان تمام شد. بقيه آن را به رسانهها بدهيد، خيلي ممنون، تشكر ميكنيم.

احمد امیر آبادی فراهانی
خيلي ممنون، ناطق بعدي جناب آقاي علي بختيار نماينده محترم گلپايگان و خوانسار هستند، آقاي بختيار (5) دقيقه وقت داريد، بفرماييد.

علی بختیار گلپایگانی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
«و افوض امري الي الله ان الله بصير بالعباد»
با سلام و درود به ارواح طيبه شهدا، امام شهدا، شهداي هفته دولت، شهيدان رجايي و باهنر و شهداي مدافع حرم خصوصاً شهيد حججي و آرزوي سلامتي براي همه خدمتگزاران به نظام و انقلاب، بهويژه مقام معظم رهبري و سلام و درود به ملت شريف ايران اسلامي و تبريك پيشاپيش اعياد قربان و غدير و سلام و درود به مردم عالمپرور و شهيدپرور شهرستانهاي گلپايگان و خوانسار.
رئيسجمهور و وزراي محترم! رأي اعتماد نمايندگان به كابينه نشان از عزم و همدلي مجلس شوراي اسلامي در راستاي شروع سريع كار دولت در حل مشكلات اقتصادي، معيشتي و معضل بزرگ بيكاري است. راهكار حل مشكل فوق حاكم كردن يك، فرهنگ كار و تلاش، دو، مقابله با فساد و رانت است.
اگر شاخص كسب و كار در كشور نامناسب است، اگر رتبهبندي جهاني در حوزه بانكي و اقتصادي شفافيت و وضعيت مطلوبي ندارد دليل آن فقد توجه به دو عامل فوق است.
اگر فرهنگ كار و تلاش در همه بخشهاي علمي، دانشگاهي، آموزشي، اقتصادي، صنعتي، كشاورزي، تجاري و بازرگاني و همه و همه بخشهاي دولت، مجلس، قوه قضائيه، بخش خصوصي، غيردولتي، تعاوني و همه مردم حاكم شود كشور در مسير رشد، پيشرفت و تعالي قرار خواهد گرفت.
عامل دوم كه فساد و رانت است مانع توسعهيافتگي كشور است. اگر امروز كارآفريني به سهولت امكانپذير نميباشد، اگر مردم عزيز براي گرفتن وام و تسهيلات از نظام بانكي بايد كفش آهني بپوشند، علت آن رانت و فساد در شبكه بانكي كشور است.
اما در حوزه انتخابيه؛ گلپايگان و خوانسار مهد علما، انديشمندان، مفاخر جهان اسلام، نظام و انقلاب بوده و هست. حتي شناسنامه حضرت امام صادره از گلپايگان است. اما به دليل عدم برخورداري از مؤلفههاي توسعه شاهد رشد مهاجرت در اين دو شهرستان و رشد منفي جمعيت هستيم. سرمايهها و اعتبارات در شهرهاي بزرگ متمركز شده و صداي مردم مظلوم آن خطه به گوش مسئولان نميرسد.
آيا ميدانيد عليرغم تأمين هزينههاي درمان توسط خيرين، به دليل نداشتن پزشك و متخصص شاهد تلف شدن چه تعداد كودك، پير و جوان در اين دو شهرستان هستيم؟
آيا ميدانيد در حدفاصل جاده خمين به گلپايگان، گلپايگان به خوانسار، خوانسار به دامنه، جاده موته و اكنون جاده دره تيكن به اصفهان چه تعداد سوانح جادهاي منجر به فوت داشتهايم؟
امروز به دلايل واهي حقآبه كشاورزي گلپايگان كه حق شرعي و قانوني آنان است داده نميشود و حدود (10) هزار هكتار از اراضي كشاورزي آن خطه خشكيده و عدم تخصيص منابع آبي براي تالاب شور گلپايگان موجبات ريزگرد در آن منطقه را فراهم كرده است. سد باغكل خوانسار كه ساليان متمادي است فرار آب دارد و اهداف آن كه تأمين آب شرب و كشاورزي خوانسار بوده تأمين نشده و حل مشكل فوق جدي گرفته نميشود.
استان اصفهان براي هشت شهرستان محروم قول ساخت بيمارستان تأمين اجتماعي غرب براي اين هشت شهرستان داده شد، ليكن اجرايي نشده است.
شبكه ريلي در اين منطقه از سال 88 در رديفهاي بودجه كل كشور قرار گرفته، اما نه مدل جذب سرمايه براي آن تعريف شده و نه اعتبار مناسب براي ساخت آن. (نايبرئيس ـ جناب آقاي بختيار! وقتتان تمام است، لطف كنيد).
در پايان خلاصه آنكه شعار مناطق كمتر توسعهيافته به نفع كلانشهرها تفسير شده، هرچند اين تفسير منجر به توسعهيافتگي كلانشهرها نيز نشده و دليل آن وضعيت كنوني ترافيك، آلودگي، حاشيهنشيني و هزار بلاي ديگر در كلانشهرها است. اي كاش آرزوي توسعه متوازن و همگون بر اساس آمايش سرزميني محقق شود. والسلام عليكم و رحمه الله

احمد امیر آبادی فراهانی
خيلي ممنون، ناطق بعدي جناب آقاي همايون يوسفي نماينده محترم اهواز، باوي، حميديه و كارون هستند. جناب آقاي يوسفي! پنج دقيقه وقت داريد، بفرماييد.

همایون یوسفی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
«الحمدلله رب العالمين»
درود و صلوات تقديم به قطب عالم امكان حضرت وليعصر و روح بلند امام شهدا و نايب برحق ايشان مقام معظم رهبري. درود بيكران به شهيدان امروز ايرانزمين به ويژه شهداي حرم شهيد محسن حججي و شهيد سجاد باوي. ياد و خاطره شهيدان رجايي و باهنر را گرامي ميدارم. سلام خدا به كربلاي ايران خوزستان قهرمان.
عزيزان! اينجانب به عنوان نماينده ملت شريف ايران و مردم غيور خوزستان لازم ميدانم از اين تريبون مقدس به موضوع آب به عنوان بزرگترين چالش دوران معاصر ايران بپردازم. همكاران محترم! عمده مساحت فلات ايران شامل مناطق گرم و خشك است و ايران از نظر شاخصهاي ناپايداري محيط زيست در رتبههاي اول ليست جهاني قرار دارد. جهت حل مشكل آب بايد توسعه در ساير بخشها نيز همزمان ايجاد شود و آنچه امروز با آن مواجه هستيم بيشتر عمران نقطهاي است و با توسعه همخواني ندارد و ما اصلاً مفهوم توسعه را درست درك نكردهايم و آنچه بيشتر در برنامهريزي كشور به عنوان توسعه ياد ميشود بيشتر توهم توسعه است.
امروزه ساختار تصميمگيري مديريت آب كشور با نگاه از بالا به پايين و بدون دخالت دادن جامعه مدني و دانشگاهها در فرآيند تصميمگيري است و در مديريت آب تمام ساختارهاي قبلي كه متكي بر جوامع محلي بوده است را به كنار گذاشته و دولتها فكر كردهاند كه با برنامهريزي تحكمي و تمركز و نگاه از بالا به پايين و با استفاده از پول و تكنولوژي ميتوانند جوابگوي اين توازن باشند. تمركز بر مديريت عرضه باعث شده كه زمان زياد و غيرقابل جبراني را براي مديريت تقاضا از دست بدهيم و براي ساماندهي وضعيت كنوني نيازمند بازسازي حكمراني آب و اتخاذ رويكرد نو و متكي به استفاده از سرمايههاي اجتماعي هستيم.
اگر قرار است ما غفلتهاي گذشته را جبران كنيم ناچار هستيم نقشه راهي مبتني بر يك دوره گذر رياضت آبي را ترسيم كنيم. حاكم بودن تفكر صرفاً مهندسي در بخش آب دليل بحران امروز آب كشور است و بدون اجتماعي كردن مسأله آب نميتوان راهحل مناسبي پيدا كرد. آب تركيب درهمتنيدهاي از مسائل طبيعي و اجتماعي است كه در دهههاي اخير با غفلت بسيار عجيب و معناداري در استفاده از حوزه علوم انساني در مديريت منابع آب مواجه بودهايم.
در نقطه مقابل شاهد توجه افراطي و كاريكاتورگونه به مسائل حوزه آب با نگاه صرفاً مهندسي بودهايم و امروزه با سياسي شدن موضوع آب مشكل آب پيچيدهتر شده است و مخالفت جامعهشناسان با طرحهاي توسعه به معناي مخالفت با توسعه نيست، بلكه مخالفت با ناپايداري توسعه است و اجراي اين طرحها ممكن است در جامعه ايجاد گسست اجتماعي كند و شرايط به گونهاي است كه انگار طرحهاي توسعهاي سوار بر ما شدهاند و ما سوار بر تفكرهاي توسعهاي نشدهايم.
همچنين امنيتي كردن موضوع آب يكي از خطرات حوزه مديريت آب است و بايد بين ابعاد امنيتي آب و امنيتي كردن آب تفاوت قائل شويم. لازم به ذكر است با توجه به چالش جهاني آب بايد ديپلماسي آب جزء برنامههاي سياست خارجي ما قرار گيرد و در نهايت حل مشكل آب در گرو درگير كردن جامعه و تبديل مسأله آب به يك مسأله اجتماعي به همراه جلب مشاركت مردم و نخبگان در اين بخش و افزايش رفاه مردم ميباشد، زيراكه فشار فقر و نابرابري منجر به تعرض مردم به محيط زيست و منابع آب خواهد شد.
ملت شريف ايران! علتهاي اصلي كمبود آب در ايران شامل رشد جمعيت و كشاورزي غيرمؤثر و مديريت نامناسب منابع بوده است و لذا موضوعاتي همچون انتقال آب نه تنها مشكل را حل نكرده، بلكه باعث از بين رفتن حيات در مبدأ و ايجاد عارضه در مقصد خواهد شد.
ملت شريف ايران! استان خوزستان در حال حاضر به شدت درگير مسائل محيط زيستي است كه ريشه اصلي همه آنها كمبود منابع آبي استان است. فلذا حيات خوزستان كه شيشه عمر ايران بزرگ است به شدت در معرض تهديد است و پروژههاي انتقال آب نفسهاي خوزستان را به شماره انداخته است (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون، وقتتان تمام است) و با توجه به نكات پيشگفت، اينجانب به عنوان احدي از نمايندگان مردم شريف ايران و خوزستان از مسئولين مربوطه درخواست اكيد در تجديدنظر در سياستهاي آبي كشور را دارم، زيراكه حيات مردم شريف ايران و خوزستان وابسته به اين تصميمات است.
در پايان چند موضوع مهم حوزه انتخابيه را عرض مينمايم:
1 ـ تذكر به وزير محترم امور اقتصادي و دارايي در خصوص حل سريعتر مشكل سپردهگذاران مؤسسه آرمان با توجه به قولهايي كه جهت حل اين مشكل در شهريورماه امسال داده شد.
2 ـ تذكر به وزراي محترم اقتصاد و دارايي و صنايع جهت حل سريعتر مشكلات پرسنلي گروه ملي فولاد اهواز.
3 ـ تذكر به وزير محترم نفت جهت تبديل وضعيت نيروهاي قراردادي وزارت نفت.
4 ـ تذكر به وزير محترم دادگستري جهت تبديل وضعيت نيروهاي شوراهاي حل اختلاف و پرداخت پاداش مربوطه طبق قانون اداره كار. خيلي ممنون. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

علی مطهری
خيلي ممنون، تشكر ميكنيم. من درباره اخطاري كه جناب آقاي حسننژاد راجع به اين دادند كه رئيسجمهور براي وزارت علوم بايد ظرف دو هفته وزير معرفي ميكردند، ما يك بررسي مجددي كرديم، اگرچه من عرض كردم كه به نظر حرف ايشان درست ميآيد، چون در تبصره (2) ماده (206) ميگويد با رعايت اصل (135) قانون اساسي فرصت دارد، بنابراين در آنجا هم بحث استعفا يا عزل وزير است، لذا شامل معرفي ابتدايي وزرا نميشود و به نظر شخص بنده اين است كه رئيسجمهور بايد ظرف اين دو هفته وزير علوم را معرفي ميكردند. اما در عين حال ما براي اطمينان اين را به اداره قوانين مجلس ارجاع ميدهيم تا نظر كارشناسي خودشان را اعلام كنند، خيلي ممنون.
9
تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به مسئولان اجرایی کشور

غلامرضا کاتب
آقاي رئيس! اگر اجازه بدهيد همكاران تذكر دارند.

علی مطهری
نه، تذكرات شفاهي و كتبي باقي مانده است. آقاي رنجبرزاده بفرماييد.

اکبر رنجبرزاده
آقاي دكتر! سه، چهار دقيقه تذكرات كتبي را بخوانم و بعد شفاهي.

علی مطهری

اکبر رنجبرزاده
تذکرات کتبی
تذكرات كتبي نمايندگان به مسئولان اجرايي كشور:
ـ آقاي عيناله شريفپور (ماكو، چالدران، پلدشت و شوط) به وزير امور اقتصادي و دارايي در خصوص تمكين به اجراي قانون در ارتباط به فنسكشي محدوده منطقه آزاد تجاري ماكو.
ـ آقاي سيدمهدي مقدسي (اراك، كميجان و خنداب) به اتفاق شش نفر از نمايندگان محترم به وزير كشور و رئيسجمهور محترم در خصوص جلوگيري جدي از فضاسازي غيركارشناسي براي واگرايي و انتزاع شهرستانهاي محلات و دليجان از استان مركزي، زادگاه حضرت امام (رحمهاللهعليه).
ـ آقاي حسينعلي حاجيدليگاني (شاهينشهر، ميمه و برخوار) به وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي در خصوص تأمين اعتبار مورد نياز براي سه ماه پرداخت حقوق عقبمانده كارگران خدماتي پيمانكاري بيمارستانها.
ـ خانم ناهيد تاجالدين و آقاي حيدرعلي عابدي (اصفهان) به وزير جهاد كشاورزي در خصوص توجه ويژه به مرمت و بازسازي (527) رشته قنات شهرستان اصفهان.
ـ آقايان: شهرام كوسهغراوي (مينودشت، كلاله، مراوهتپه و گاليكش) و رامين نورقليپور (كردكوي، تركمن، بندرگز و گميشان) به وزير جهاد كشاورزي در خصوص تسريع در پرداخت خريد تضميني گندمكاران كشور به خصوص كشاورزان استان گلستان.
ـ آقاي محمدرضا اميرحسنخاني (فردوس، سرايان، طبس و بشرويه) به رئيسجمهور محترم در خصوص تأكيد بر معرفي رياست دانشگاه فني و مهندسي فردوس بعد از گذشت سه ماه بلاتكليفي و سرگرداني اعضاي محترم هيأتعلمي و دانشجويان اين دانشگاه.
ـ آقاي حسن كامراندستجردي (اصفهان) به رئيسجمهور محترم در خصوص برخورد با مسئوليني كه مصوبات شوراي عالي آب را اجرا نميكنند.
ـ آقاي حسن نوروزي (رباطكريم و بهارستان) به رئيسجمهور محترم در خصوص علت كمتوجهي به افزايش سن ازدواج كه خود طرحي براي تشديد بحران پيري در ايران است. همچنين در خصوص علت اصرار بر ترويج فرهنگ محصولات تراريخته به جاي محصولات ارگانيك.
ـ آقاي حبيباله دهمرده (زابل، زهك، هيرمند، نيمروز و هامون) به وزير نيرو در خصوص اينكه مدتي است آب شرب روستايي سيستان اشكالات جدي و بالطبع عدم رضايت مردم بزرگوار را به همراه داشته است. خواهشمند است دستور فرماييد سريعاً اقدام شود.
به وزير كشور در خصوص دچار نشيب و فراز شدن گذرهاي مرزي سيستان. آقاي وزير! بلاتكليفي گذرهاي مرزي آن ديار حقيقتاً آثار نامطلوب فراواني به همراه داشته و دارد. چرا اين فرصت به يك تهديد تبديل شده است؟ خواهشمند است سريعتر اقدام لازم را به عمل آوريد.
به وزير جهاد كشاورزي در خصوص اينكه شما بارها و بارها در رابطه با راهاندازي كارخانه آرد زابل قول داديد، ولي متأسفانه پس از يك سال هنوز فعال نشده است. آقاي وزير! چرا اين همه تأخير؟
ـ آقاي حسن نوروزي (رباطكريم و بهارستان) به وزير كشور در خصوص علت عدم آمارگيري صحيح در شهرستانهاي رباطكريم و بهارستان.
به وزير امور اقتصادي و دارايي در خصوص علت عدم پيگيري جدي مسائل مربوط به مؤسسات اعتباري كاسپين، آرمان وليعصر شهرستان رباطكريم و بهارستان.
ـ آقاي شهاب نادري (پاوه، جوانرود، ثلاثباباجاني، روانسر و دهستانهاي سرقلعه و جيگران) به رئيسجمهور محترم در خصوص علت قصور و كوتاهي در پرداخت حقوق رزمندگان معسر كه با كمال تأسف جناب آقاي نوبخت تا امروز اقدام به پرداخت حقوق اين عزيزان نكرده است.
ـ آقايان: نادر قاضيپور (اروميه) و عليرضا محجوب (تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس) به رئيسجمهور محترم در خصوص لزوم تسريع در تدوين و ارائه آييننامه اجرايي مشاركتافزايي و هماهنگي اجتماعي در دستيابي به توسعه پايدار برق هستهاي به استناد تبصره بند «پ» ماده (48) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه.
ـ آقاي نادر قاضيپور (اروميه) به وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي در خصوص اقدام در جهت سركشي و رسيدگي به فعاليتهاي غيربهداشتي افراد غيرمسئول در محل تجمع زبالههاي شهري.
ـ آقاي بيتاله عبدالهي (اهر و هريس) به وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي در خصوص عدم پرداخت كارانه پزشكان و پرستاران و كاركنان بيمارستانهاي اهر و هريس.
ـ آقاي محسن عليجانيزماني (تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس) به رئيسجمهور محترم در خصوص واگذاري (50) درصد پروژههاي نيمهتمام وزارتخانههاي تعاونيهاي فراگير جهت حل مشكل اشتغال و افزايش سهم تعاونيها در اشتغال كشور.
ـ خانمها: سيدهفاطمه حسيني (تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس) و سيدهحميده زرآبادي (قزوين و آبيك و البرز) و آقايان: اكبر رنجبرزاده (اسدآباد)، محمدحسين حسينزادهبحريني (مشهد و كلات) و احمد اميرآباديفراهاني (قم) به رئيسجمهور محترم و وزير امور اقتصادي و دارايي در خصوص ضرورت اجراي مصوبه بانك مركزي مبني بر كاهش حداكثر نرخ سود عليالحساب سپردههاي سرمايهگذاري يكساله به (15) درصد بدون فوت وقت تا فاصله زماني بين تصويب و اجراي آن بستر بياثر شدن اين مصوبه را فراهم نكند.
(در اين تذكر رئيس كل بانك مركزي را هم اعلام كردهاند، به رئيس كل بانك مركزي نميتوانيم تذكر بدهيم، لذا رئيسجمهور را اعلام كرديم)
ـ آقاي محمدرضا اميرحسنخاني (فردوس، سرايان، طبس و بشرويه) به وزير راه و شهرسازي در خصوص ضرورت تجديدنظر در مصوبه مورخ 18/4/96 هيأتمديره شركت ملي راهآهن جمهوري اسلامي ايران و لزوم الحاق مجدد شش ايستگاه انتزاعشده از اداره كل راهآهن شرق كشور به اين اداره كل با توجه به تبعات اجتماعي و اعتراضات مردم.
ـ آقاي جلال محمودزاده (مهاباد) به وزير نفت در خصوص دليل عدم تأمين به موقع سوخت نفت و گاز خودروها و بخش كشاورزي و روستاها.
ـ آقاي منصور مرادي (مريوان و سروآباد) به وزير آموزش و پرورش در خصوص عدم اجراي كامل بخشنامه ابلاغي مورخ (21) اسفند 95 مبني بر افزايش حقوق فرهنگيان محترم.
ـ آقاي اسداله عباسي (رودسر و املش) به وزير راه و شهرسازي در خصوص دستور رسيدگي فوري به علت توقف دوساله راه املش به شلمان و تسريع و اقدام عاجل در پرداخت مطالبات پيمانكار و تملك زمينهاي اين مسير.
به وزير جهاد كشاورزي در خصوص دستور رسيدگي فوري در پرداخت بهاي برگ سبز چاي چايكاران زحمتكش و همچنين تعيين تكليف ناظرين چاي.
ـ آقاي شكور پورحسينشقلان (پارسآباد و بيلهسوار) به رئيسجمهور محترم در خصوص عدم پرداخت خسارت كشاورزان فعال ناشي از بارش تگرگ و همچنين در خصوص عدم پرداخت پول خريد تضميني محصولات خريداريشده كشاورزان پارسآباد و بيلهسوار.
ـ آقايان: احمد اميرآباديفراهاني (قم)، نادر قاضيپور (اروميه)، عليرضا محجوب (تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس) و اكبر رنجبرزاده (اسدآباد) به وزير جهاد كشاورزي در خصوص لزوم تسريع در تعريف طرح الگوي كشت براي تمامي نقاط كشور به استناد بند «ر» ماده (35) قانون برنامه ششم توسعه.
10
تذکر آییننامهای و اخطار قانون اساسی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

اکبر رنجبرزاده
تذكر خارج از دستور جلسه امروز، جناب آقاي علياكبر كريمي نماينده محترم اراك، كميجان و خنداب بفرماييد. جناب آقاي خالدي! اول نوبت شما بود، ولي چون ايشان بليط دارند و ظاهراً بايد به فرودگاه بروند جابهجايي را انجام داديم. جناب آقاي علياكبر كريمي بفرماييد.

علی اکبر کریمی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
از برادر عزيزمان جناب آقاي خالدي هم عذرخواهي و تشكر ميكنم. طي روزهاي اخير دستوري از سوي معاون اول محترم رئيسجمهور براي بررسي انتزاع شهرستانهاي محلات و دليجان از استان مركزي و الحاق آن به استان قم صادر شد كه اين موضوع باعث نارضايتي و اعتراض گسترده در بين مردم و مسئولان استان مركزي شده است. همه ما ميدانيم قم شهري بود كه واقعاً هيچيك از ضوابط تقسيمات كشوري را نداشت، با عنايت ويژه مقام معظم رهبري و دولت وقت تبديل به استان شد و به عنوان يك شهر ويژه كه مركز علمي، فقهي و زيارتگاهي مقدس است همواره مورد احترام ملت ايران بوده و هست، اما اينكه برخي از نمايندگان عزيز قم يا ساير افراد ذينفوذ اين شهر كه الحمدلله در كشور كم هم نيستند هر چند وقت يكبار بخواهند با برنامهريزيهاي پنهان و آشكار دنبال توسعه قلمرو جغرافيايي اين استان و تصاحب ظرفيتهاي جمعيتي، صنعتي و اقتصادي استانهاي مجاور براي قم باشند، با هيچ منطقي سازگار نيست. اين عزيزان يك روز دنبال گرفتن كاشان هستند، يك روز تفرش، يك روز ساوه، امروز هم محلات و دليجان.
واقعاً ما اين سؤال را داريم كه چطور ميشود يك پيشنهاد مهم تقسيماتي در حد انتزاع دو تا شهرستان ظرف يك هفته با دستور رياست محترم مجلس و معاون اول محترم رئيسجمهور به وزير كشور ارجاع شود؟ آيا در مورد ساير پيشنهادهاي تقسيماتي نمايندگان هم اينطور عمل ميشود؟
بنده به نمايندگي از مردم انقلابي و فرهيخته استان مركزي و مجمع نمايندگان اين استان در مجلس شوراي اسلامي به رئيس محترم جمهور هشدار ميدهم كه مردم استان به ويژه مردم شريف محلات و دليجان از اين اقدام به شدت ناراضي و عصباني هستند و طي روزهاي اخير قصد تجمع اعتراضآميز مقابل رياست جمهوري و مجلس را داشتند كه با توصيه ما به صبر و آرامش، آرام و كنترل شدند. (رنجبرزاده ـ تشكر) ما به همه كساني كه خواب بلعيدن ظرفيتهاي صنعتي، معدني، كشاورزي و گردشگري شهرستانهاي دليجان و محلات را ميبينند و به دنبال انتقال منابع مالي و درآمدي و ارزش افزوده اين دو شهرستان به قم هستند هشدار ميدهيم كه مردم استان مركزي و نمايندگان آنها اجازه تعبير شدن اين خواب را نخواهند داد (رنجبرزاده ـ تشكر) و در صورت اصرار بر اين اقدام كليه تبعات سياسي، اجتماعي و امنيتي آن بر عهده ارائهكنندگان اين پيشنهاد خواهد بود و ما هم مجبور ميشويم آنچه كه از مسائل پشتپرده اين مسأله است را به مردم شفاف افشا كنيم. من از رئيسجمهور محترم و وزير محترم كشور استدعا دارم كه با اين موضوع با جديت برخورد كنند و اجازه ايجاد تنش در استان مركزي را ندهند. اين موضوع، موضوعي است كه طي چندين نوبت در سالهاي گذشته همواره مطرح شده و مدام با همت مردم جلوي آن گرفته شده است. انشاءالله اين بار هم همينگونه خواهد بود.

اکبر رنجبرزاده
تشكر، جناب آقاي محمد خالديسردشتي نماينده محترم لردگان بفرماييد.

احمد امیر آبادی فراهانی

علی مطهری
اجازه بدهيد. آقاي كريمي! بهتر بود شما اشارهاي به نمايندگان قم نميكرديد، به هر حال تلويحاً يك كنايهاي به نمايندگان قم زديد. آقاي اميرآبادي! خيلي خلاصه و كوتاه بفرماييد.

احمد امیر آبادی فراهانی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم
من تذكر ماده (79) را نسبت به صحبتهايي كه همكار عزيزم جناب آقاي كريمي نماينده محترم اراك داشتند كه تلويحاً به نمايندگان استان قم مطالبي را مطرح فرمودند.
آقايان، همكاران عزيز، مردم عزيز ببينيد! به هر صورت بحث تقسيمات كشوري طبق قانون به عهده وزارت كشور و مجلس شوراي اسلامي است. وزارت كشور انتزاع بخشها، شهرستانها و دهستانها را از يك استان به عهده دارد كه به تصويب هيأت وزيران ميرساند. بحث ايجاد استان هم به عهده مجلس است.
ما نمايندگان قم به اتفاق نماينده محترم دليجان و محلات همكارم جناب حاجآقاي سليمي بنا بر خواسته اكثريت مردم دليجان و محلات كه درخواست زيادي براي اين دارند كه به قم الحاق شوند نامهاي خدمت معاون اول محترم رئيسجمهور نوشتيم. ايشان هم به وزير محترم كشور جهت بررسي نامهاي نوشتند. اين چه حرفي است كه ميفرماييد قدرت دارند و در مجلس اعمال نفوذ ميكنند، اين حرفها چيست؟ بالاخره نماينده مجلس يك نامهاي به مسئولين دولت مينويسد، آنها هم بررسي ميكنند. (نايبرئيس ـ متشكريم) بعد اين بحث مطالعه هم شده، مشاور نظر داده، مردم و اكثريت ائمه جمعه، شوراي شهر، همه مسئولين در آنجا طومارهاي زيادي برايمان آوردند.
جناب آقاي كريمي! شما نماينده محترم اراك هستيد، نماينده دليجان و محلات نيستيد، (كريمي ـ تذكر 79 دارم) بنده هم نماينده قم هستم و ما در رابطه با بحث كل ملت ايران پاسخگوييم. همانقدر كه شما در رابطه با مسائل استان مركزي ميتوانيد اظهارنظر كنيد بنده هم ميتوانم اظهارنظر كنم. ما اينجا قسم خورديم كه پاسدار حقوق مردم باشيم.

علی مطهری
آقاي اميرآبادي خيلي ممنون، قرار بود كوتاه صحبت كنيد.

سیدمهدی مقدسی

علی مطهری
آقاي مقدسي! خيلي ممنون، به هر حال اين بحث را ادامه ندهيم.

اکبر رنجبرزاده
آقاي مقدسي! شما در نوبت تذكرات هستيد، آن موقع تذكرتان را بدهيد. جناب آقاي محمد خالديسردشتي نماينده محترم لردگان بفرماييد.

محمد خالدی سردشتی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
بنده هفته دولت را خدمت همه دولتمردان تبريك عرض ميكنم و ياد و خاطره شهيدان رجايي و باهنر را گرامي ميدارم.
تذكر اولم در رابطه با وزارت راه و مسكن و شهرسازي است. جاده بروجن ـ لردگان به طول (100) كيلومتر يكي از مهمترين جادههاي استان چهارمحال و بختياري است. اين جاده در دستور كار دوبانده شدن است و اين پروژه (10) سال پيش كليد خورده است. متأسفانه (30) كيلومتر از آن باقي مانده و ترافيك سنگيني را در اين مسير داريم و تردد شبانهروزي حدود (40) هزار نفر گزارش شده و متأسفانه تا امروز اقدام عاجلي صورت نگرفته است. عليرغم پيگيريهاي متعددي كه اينجانب داشتم هنوز مطالبات پيمانكار در اين مسير پرداخت نشده و عامل اصلي روند اجراي اين پروژه است كه اين پروژه واقعاً دارد به كندي صورت ميگيرد و متأسفانه در هفته گذشته شاهد تصادفات سنگيني در اين مسير بوديم كه چند نفر از هماستانيهاي ما جان خود را از دست دادند. لذا از وزير محترم راه و شهرسازي تقاضا داريم كه اين جاده را حتماً در دستور كار جدي قرار بدهند.
موضوع بعدي كه مهم و كشوري است، امروزه در سراسر كشور شوراهاي حل اختلاف بر اساس وظيفه تعريفشده مطابق قانون در حال خدمت به مردم هستند كه جاي تقدير و تشكر دارد. اما متأسفانه حقوق و مزاياي اين عزيزان كه اكثراً از جوانان تحصيلكرده و بازنشستگان فرهيخته ميباشند بايد مطابق قانون (23) شوراي اختلاف پرداخت ميشد و در همين جلسه هم امروز به آن اشاره شد.
ما از وزير محترم دادگستري خواهش داريم، البته قبل از رأيگيري هم صحبت كرديم كه اين يكي از مشكلات مهم كشوري است و بايد حتماً در دستور كار اين وزارتخانه قرار بگيرد و مطابق ماده (23) حقوق و مزاياي اين بزرگواران كه واقعاً انسانهاي شايسته و فرهيختهاي هستند مطابق قانون كار پرداخت شود.
در رابطه با مسائل كلي استان چهارمحال و بختياري هم كه واقعاً يكي از مسائل مهم ما بحث آب است. ما سرشاخه كارون و زايندهرود را در استانمان داريم. همه هم ميدانند متأسفانه دشتهاي حاصلخيز استان ما هنوز آب ندارند و مشكلات اساسي براي كشاورزان ما ايجاد شده (رنجبرزاده ـ تشكر) و هر روز هم ميبينيم در نطقهايي كه عزيزان از استانهاي مختلف دارند اشاره ميكنند، ولي استان ما هنوز از آبي كه خود توليد ميكند هيچ بهرهاي نبرده است. والسلام

اکبر رنجبرزاده
تشكر، جناب آقاي عبداله رضيان نماينده محترم قائمشهر، سوادكوه، جوبيار، سيمرغ و سوادكوهشمالي بفرماييد.

عبداله رضیان
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
بنده هم هفته دولت و ياد شهيدان رجايي و باهنر را گرامي ميدارم. تذكر اول من به وزير محترم ورزش است. آقاي حسن يزداني به عنوان يكي از كساني كه موجب آبروي تيم ملي كشتي ايران در پاريس شده، قهرمان كشتي ايران در جامجهاني شده، اما متأسفانه از زماني كه رياست محترم جمهوري در سفري كه در دوره گذشته به استان مازندران داشته قول ورزشگاه (5000) نفري جويبار داده شده، كلنگش هم زده شده، ولي متأسفانه هيچ اقدامي به صورت جدي صورت نگرفته است. واقعاً نياز و خواسته اصلي خطه كشتيپرور جويبار است. من از وزارت ورزش و وزير محترم ميخواهم كه اين موضوع را به صورت جدي توجه داشته باشند.
تذكر دوم من در مورد جاده قائمشهر به تهران، قطعه سوادكوه است. از وزير محترم راه تشكر ميكنم، اما متأسفانه يك قطعه (3) كيلومتري سرخكلا است كه نياز به مبلغ (50) ميليارد تومان براي تملك دارد. مبلغ (10) ميليارد داده شده، اين قطعه (3) كيلومتري ترافيك سنگيني هم براي مسافريني كه از تهران ميآيند و هم مردمي كه از مازندران جابهجا ميشوند ايجاد كرده است. خواهش من از وزارت راه اين است كه قرار بود سال گذشته اين مشكل را برطرف كنند، هنوز امسال اين كار تمام نشده، اين مشكل را برطرف كنند.
تذكر سومم به وزارت كشاورزي پرداخت پول گندمكاران عزيز جويبار است كه دو ماه گذشته ولي پرداخت نشده است.
تذكر چهارم من؛ آقاي سيف! بحث كاسپين و افضل طوس مشكلات زيادي را براي مردم ايجاد كرده است. اين بايد به صورت جدي مورد توجه هم دولت و رياست محترم جمهور قرار بگيرد. تذكرات زياد نمايندگان عزيز، اين حتماً بايد توجه شود. خواهش ما اين است كه اين مشكل را سريعاً برطرف كنند.
وضعيت بازنشستگان فولاد با اينكه در برنامه ششم پيشبيني شده اما حقوقشان با تأخير پرداخت ميشود. در استان مازندران، در منطقه سوادكوه (4000) تا بازنشسته داريم، همه هم افراد مسن هستند. خواهش ما اين است كه به اين مشكل توجه جدي شود. (نايبرئيس ـ متشكر).
البرز مركزي، خواهش ما اين است كه وزارت صنعت، معدن زغالسنگ كردآباد را هم توجه جدي داشته باشند. من تشكر ميكنم.

اکبر رنجبرزاده
تشكر از جناب آقاي رضيان. جناب آقاي سيدحميدرضا كاظمي نماينده محترم پلدختر و معمولان بفرماييد.

سیدحمیدرضا کاظمی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام خدمت ملت شريف ايران اسلامي و تبريك هفته دولت به دولتمردان شريف و درود به روح شهداي دولت به خصوص شهيدان رجايي و باهنر.
بنده چند تذكر به رياست محترم جمهور دارم. تذكر اول به رياست محترم جمهور؛ با توجه به اينكه استان لرستان در سال 1395 به عنوان يكي از استانهاي پايلوت اقتصاد مقاومتي انتخاب گرديد بارقههاي اميدي در دل مردم استان به وجود آمد، ولي متأسفانه اقدام مؤثري در جهت رفع بيكاري و توسعه استان محقق نگرديد. درخواست تشكيل كارگروه ويژهاي جهت بررسي دقيق عملكرد مديريت عالي استان در اين زمينه را دارم.
تذكر دوم به رياست محترم جمهور؛ فقر و بيكاري مردم شريف و نجيب به خصوص جوانان استان لرستان را رنج ميدهد، ولي متأسفانه آمارهاي غيرواقعي توسط بعضي از مجريان باعث جريحهدار شدن احساسات مردم به خصوص جوانان استان گرديده است. درخواست تشكيل كارگروه ويژهاي جهت رسيدگي به اين مهم و رفع مشكل بيكاري در استان لرستان را دارم.
تذكر سوم به رياست محترم جمهور؛ عليرغم پيگيري جدي مجلس و تذكرات نمايندگان به وزير اقتصاد وقت و قول مساعد رياست بانك مركزي مبني بر حل مشكل سپردهگذاران مؤسسات مالي آرمان، ثامنالحجج و كاسپين، متأسفانه اقدام جدي در اين خصوص انجام نشده و سپردهگذاران روزانه به طور گسترده مشكلات را به نمايندگان ملت منعكس ميكنند و اين موضوع مشكلات مالي جدي و خانوادگي و در آينده نگراني عميقتري در پي خواهد داشت. انتظار ميرود دستور رسيدگي عاجل را صادر فرماييد.
تذكر چهارم به رياست محترم جمهور؛ در دولت گذشته با فشارهاي سياسي بدون توجه به نظرات كارشناسي وزارت نيرو سدي به نام سد معشوره در استان لرستان كلنگزني شد. در اين پروژه به حقآبه شهرستان پلدختر و بخش معمولان و پاييندست آن توجه نشده است كه باعث نگراني شديد مردم گرديده و مراتب طي جلسات و نامههاي جداگانهاي به معاون اول رياست جمهور، (نايبرئيس ـ متشكر) وزير نيرو و رياست سازمان محيط زيست منعكس گرديد، ولي متأسفانه به اين مهم توجه نشده است. انتظار ميرود جهت رفع نگراني مردم دستور عاجل در جهت توقف و مطالعه دقيق و رعايت حقوق حقآبهبگيران شهرستان پلدختر، (نايبرئيس ـ سپاسگزارم) چگني و پاييندست به عمل آيد.
تذكر پنجم به وزارت نيرو؛ (نايبرئيس ـ وقتتان تمام است) چند ثانيه اجازه بفرماييد. پلدختر و معمولان برابر آمار رسمي هواشناسي جزء (30) شهر گرم كشور است و شهرستانهاي همجوار حوزه انتخابيهام از تعرفه (1) گرمسيري استفاده ميكنند. با پيگيريهاي به عمل آمده بررسي كارشناسي انجام شده و مورد تأييد قرار گرفته است. (نايبرئيس ـ خيلي ممنون) درخواست تسريع در اجراي تعديل تعرفه برق گرمسيري كه مطالبه بهحق مردم است را دارم. والسلام عليكم و رحمه الله

اکبر رنجبرزاده
جناب آقاي احمد بيگدلي نماينده محترم خدابنده بفرماييد. لطفاً وقت را رعايت كنيد، چون سقف جلسه چهار ساعت است، يعني ديگر نميتوانيم بيشتر از اين بمانيم.

احمد بیگدلی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
عرض سلام و ادب و احترام خدمت مردم ايران اسلامي عزيز، همكاران گرانقدر مخصوصاً مردم شريف شهرستان خدابنده، زرينرود، سجاسرود و بخش افشار.
تذكر اول بنده به وزير محترم نفت؛ قرار بود در سال 95 ميزان برخورداري روستاهاي شهرستان خدابنده از نعمت گاز طبيعي حداقل به (80) درصد برسد كه متأسفانه در حال حاضر كمتر از (50) درصد روستاهاي شهرستان خدابنده از نعمت گاز طبيعي برخوردار هستند و اين امر باعث ايجاد نارضايتي و مشكلات فراوان براي روستانشينان شده است. لازم است تا شروع فصل سرما اقدامات عاجل صورت گيرد.
رياست محترم جمهور، جناب آقاي دكتر روحاني! وضعيت آب شرب روستانشينان شهرستان خدابنده در وضعيت بسيار بحراني و نامناسب است. شايسته است نسبت به تأمين آب شرب اين عزيزان روستانشين اقدامات لازم صورت بگيرد و در مورد تخصيص اعتبارات صندوق بيمه كشاورزي لازم است دستورات فوري ابلاغ شود.
وزير محترم تعاون، كار و رفاه اجتماعي! يكي از راههاي جلوگيري از آسيبهاي اجتماعي كه دغدغه اصلي مقام معظم رهبري و مسئولان نظام ميباشد ايجاد امكانات در روستاها و مناطق محروم ميباشد. اشتغال اصليترين نياز جوانان تحصيلكرده شهرستان خدابنده است. (نايبرئيس ـ خيلي ممنون، تشكر) لازم است در اين مورد، سرمايهگذاري و ايجاد اشتغال كه مانع مهاجرت روستانشينان و شهرهاي شهرستان خدابنده ميشود اقدامات عاجل صورت گيرد.
وزير محترم كشور و وزير محترم دفاع! عدم ابلاغ آييننامه اجرايي قوانين مربوط و مرتبط با معافيت و كسري خدمت فرزندان ايثارگران طبق بند «د» ماده (88) برنامه ششم (نايبرئيس ـ خيلي ممنون آقاي بيگدلي، وقتتان تمام شد) در حال حاضر در حدود شش ماه است كه اجرايي نشده است. خواهشمند است اقدامات لازم انجام گيرد. متشكرم.

علی مطهری
دوستان! وقت ما تمام شده، يعني طبق آييننامه جلسه علني نبايد چهار ساعت بيشتر طول بكشد. ما دو، سه دقيقه ديگر بيشتر فرصت نداريم. اين سه، چهار نفري كه باقي ماندهاند سعي كنند در (30) ثانيه، يك دقيقه صحبت كنند كه جلسه را تمام كنيم.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقاي پارسايي و سركار خانم زرآبادي، آقاي مقدسي و آقاي اسمعيلي! وقتتان براي جلسه بعدي محفوظ ميماند. اگر كسي ميخواهد منصرف شود، چون الان ميخواهند كمتر از يك دقيقه صحبت كنيد اگر ميخواهيد وقتتان براي بعداً محفوظ بماند. اگر هم ميخواهيد صحبت كنيد در حدود يك دقيقه بفرماييد. جناب آقاي پارسايي بفرماييد، اگر ميخواهيد صحبت كنيد مشكلي نيست، چون وقت براي شماست. اگر موافقيد دو دقيقهتان براي بعد بماند، موافقيد؟ آقاي پارسايي ميخواهند از دو دقيقه وقتشان استفاده كنند، لذا در جلسه بعدي صحبت ميكنند. خانم زرآبادي! وقتتان براي بعد بماند؟ ممنونيم. جناب آقاي مقدسي شما در كمتر از يك دقيقه بفرماييد.

علی مطهری
آقاي مقدسي كه ماده (79) دارند.

اکبر رنجبرزاده
نه، اين تذكر است. جناب آقاي سيدمهدي مقدسي نماينده محترم اراك، خنداب و كميجان بفرماييد.

سیدمهدی مقدسی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
موضوعي كه در خصوص بحث تقسيمات كشوري است، تقسيمات كشوري قانون دارد و در خصوص بحثهاي دامن زدن به انتزاع شهرستانهاي محلات و دليجان قبلاً سه مرحله مطرح شده است. در سال 75 مذاكرات مجلس ثبت شده و در آنجا اعلام كردهاند قم يك استان خاص بماند و مراحل بعدي هم رد شده است. خواهش من از نمايندگان استانهاي مجاور اين است كه به اين موضوع دامن نزنند و مردم استان مركزي را نگران نكنند و ما از دوستان هم انتظار داريم طبق قانون تقسيمات كشوري اين موضوع در سه مرحله بررسي شده است، بنابراين ديگر تكرارش خيلي زيبنده نيست و ما تشكر ميكنيم كه همكاري شود اين موضوع همينجا بسته شود و تنش سياسي در استان مركزي انشاءالله با لطف و همكاري دوستان به وجود نيايد. والسلامعليكم و رحمه الله و بركاته

اکبر رنجبرزاده
جناب آقاي علي اسماعيلي نماينده محترم نور و محمودآباد در حدود يك دقيقه بفرماييد. اگر ميخواهيد دو دقيقهتان بماند در جلسه بعدي بفرماييد. دو دقيقه آقاي اسماعيلي هم براي بعد محفوظ ماند.

علی مطهری

اکبر رنجبرزاده
ببخشيد! يك تذكر كتبي داشتيم، سركار خانم سيدهفاطمه حسيني نماينده محترم تهران به اتفاق چند تا از نمايندگان محترم يك تذكر به وزير محترم اقتصاد داده بودند در بحث اين مصوبه اخيري كه بانك مركزي مبني بر كاهش حداكثر نرخ سود عليالحساب داشتند، بنده كلمه «رئيسجمهور» را قرائت كردم، يكي از دوستان رئيس بانك مركزي نوشته بودند، من جايگزين كردم. لذا اصرار ايشان اين است كه به وزير محترم اقتصاد تذكر دارند.

علی مطهری
خيلي ممنون. آقاي يوسفيان! لطف كنيد خيلي كوتاه بفرماييد.

عزت اله یوسفیان ملا
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي دكتر! از محبتي كه فرموديد سپاسگزارم. اين دستور مصوبه كميسيون آييننامه طي شماره (549) چاپ شد و رد شد. بعد از رد شدن در اجراي ماده (134)، (50) نفر امضا كردند، امضا تقديم شد و رئيس وقت جلسه جناب آقاي دكتر لاريجاني فرمودند چون تغيير اساسي نداريم نيازي به (50) امضا نيست و دستور دادند.

علی مطهری
نه، چون تغيير اساسي داريد.

عزت اله یوسفیان ملا
ندارد، گفت تغيير اساسي دارد؟

علی مطهری
همين، چون تغيير اساسي داريد.

عزت اله یوسفیان ملا
چون دارد نيازي به اين (50) امضا نيست. بعد جناب آقاي پزشكيان خودشان دستور چاپ دادند و در دستور جلسه قرار گرفت و اين اتفاقات همه روي مقررات بود. الان يك نفر موافق و بعد رأيگيري مانده است. اگر شما سروران قبول داريد در جلسه بعد موافق صحبت كند و رأيگيري شود.

علی مطهری
ببينيد! به احتمال قوي همينطور خواهد شد، به خاطر اينكه در سه هفته بعد كه جلسه علني خواهيم داشت شش ماه گذشته، لذا آن مسأله برطرف شده، حالا در هيأترئيسه مطرح ميكنيم، يك مخالف صحبت كرده، ما انشاءالله ادامه كار را انجام ميدهيم. منتها عرض كردم ما باز هم در هيأترئيسه مطرح ميكنيم، خيلي ممنون. آقاي كامران! در (30) ثانيه لطف كنيد بفرماييد، وقتمان گذشته است.

حسن کامران دستجردی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
من ميخواستم بگويم بجا بود در مسائل مهمي كه امروز بود رياست مجلس به روز شهادت شهيد رجايي و شهيد باهنر اشاره ميكردند كه اشارهاي نشد و مطلب مهمي بود، چون پيوند ليبرالها و منافقين در چنين روزي بود و شهيد رجايي هم به گردن همه حق دارد و خودش يك دانشگاه اخلاق بود، تواضع ايشان و سادهزيستي ايشان يك الگويي براي تمام حاكمان نظام بود. من ديروز هم كه هر سال در شب شهادتشان در اصفهان جلسه ميگيريم، جلسه سنگيني هم بود، از مردم شهيدپرور اصفهان تشكر ميكنم كه در اين جلسه فوقالعاده تشريف آوردند و از وزير محترم صنايع هم تشكر ميكنم كه مستفيض فرمودند و ما براي مديران برتر هم جايزه داديم. چه خوب است كه ما در چنين روزي مرام و منش اين عزيزان را يادآوري كنيم و حداقل تكريم اربابرجوع را از شهيد رجايي و شهيد باهنر بياموزيم با آن تواضعشان. خيلي ممنون.

علی مطهری
سپاسگزاريم، خيلي ممنون. بله، يادآوري خوبي كرديد، امروز بايد يك يادي از شهيد رجايي و شهيد باهنر ميشد كه غفلت شد. آقاي عثماني شما هم لطفاً در (30) ثانيه بفرماييد. اينها نوبتهاي قبلي بوده است.

محمدقسیم عثمانی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي دكتر! ضمن تشكر و تبريك هفته دولت و همچنين ياد و خاطره شهيد رجايي و شهيد باهنر و همه شهداي انقلاب اسلامي را گرامي ميداريم. آقاي دكتر مطهري! انتقال آب سد شهيد كاظمي بوكان فاجعهاي است كه ما به عنوان نماينده مردم هرگز چنين اجازهاي را نخواهيم داد و اين خسارت ملي و اين ظلم آشكار به مردم خود را قبول نخواهيم كرد. اجازه چنين اتفاقي يك جفاي ملي است كه چنين خفت و جفايي را نميتوانيم تحمل كنيم. آقاي دكتر مطهري! جالب است، چاههاي نيمهجان مردم كه ممر درآمد حداقليشان است در منطقه ما ميآيند پر ميكنند، ولي از آن طرف آب سد را ميخواهند با لوله به يك استان ديگري منتقل كنند. عقل و انصاف و منطق كجا رفته است؟ كدام عقل سليم چنين چيزي را ميپذيرد؟ مگر ما نمايندگان مردم را لوله كنند، وگرنه ما نمايندگان آذربايجانغربي اجازه كشيدن اين لوله را براي مكيدن آب و خون مردم استانمان نميدهيم. (نايبرئيس ـ خيلي ممنون، تشكر) دشت رحيمخان با (95) درصد پيشرفت معطل مانده است، آن را نگه داشتهاند ولي از آن طرف ميخواهند آب را منتقل كنند. خواهش من اين است كه وزارت نيرو و شخص آقاي رئيسجمهور دخالت كنند و جلوي اين فاجعه را بگيرد. خيلي متشكرم.

علی مطهری
متشكر انشاءالله كه وزارت نيرو به اين تذكر شما توجه خواهد كرد. خانم زرآبادي! چون نوبت شما هم بود بفرماييد.

اکبر رنجبرزاده
سركار خانم حميده زرآبادي نماينده محترم قزوين، آبيك و البرز بفرماييد.

سیده حمیده زرآبادی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
من هم هفته دولت را تبريك ميگويم و همچنين ياد و خاطره شهيد رجايي و باهنر را گرامي ميدارم و آغاز به كار پنجمين دوره شوراهاي اسلامي شهر و روستا را به منتخبين مردم به ويژه اعضاي منتخب حوزه انتخابيهام قزوين، آبيك و البرز تبريك عرض ميكنم و اميدوارم با انتخاب بر اساس شايستهسالاري، تعهد و تخصص مديريت شهري از ظرفيت جوانان و بانوان در اين حوزه استفاده كنند.
همچنين به وزراي محترم به جهت رأي اعتماد تبريك ميگويم و آرزوي توفيقات روزافزون دارم.
تذكر نخست خودم را به وزير امور خارجه در خصوص تداوم رفتار واسطهگران و دلالان رواديد در اطراف برخي سفارتخانهها كه با سوءاستفاده به سودجويي و كسب درآمد ميپردازند دارم.
تذكر به رياست محترم دانشگاه آزاد اسلامي در خصوص تبديل وضعيت استخدامي اعضاي هيأت علمي دانشگاه آزاد اسلامي كه تاكنون اقداماتي در اين خصوص انجام نشده است.
تذكر به رياست محترم جمهور در خصوص عدم اجراي صحيح طرح پژوهانه در مقطع دكترا كه دانشجويان را با مشكلات بسياري روبرو ساخته و عملاً پژوهانه تبديل به وام شده است.
تذكر به وزير محترم آموزش و پرورش در خصوص عدم اهتمام جدي در عملياتي كردن سند تحول بنيادين و عدم مديريت صحيح بر صندوق ذخيره فرهنگيان و بروز فساد گسترده در آن و همچنين تعلل و كندي در اجراي طرح نظاممندي معلمان و اقدام عاجل در بازنگري در بخشنامه جديد جذب معلمان. (نايبرئيس ـ خيلي ممنون).
همچنين تذكر آخرم را به وزير محترم تعاون، كار و رفاه اجتماعي ميدهم كه با نزديك شدن به مهرماه و بازگشايي مدارس پرداخت حقوق معوق كارگران به ويژه كارگران قزويني كه برخي از آنها بيش از يك سال حقوق دريافت نكردهاند و تذكر به وزير اقتصاد در خصوص مشكل سهامداران كنتورسازي در بورس (نايبرئيس ـ سپاسگزاريم) و بازنگري در قوانين و اختيارات بورسهاي منطقهاي. سپاسگزارم.

علی مطهری
خيلي ممنون. آقاي سليمي! ديگر همه صحبتها را آقاي مقدسي گفتند. آقاي سليمي! ديگر خيلي مصداق (79) نيست، شما همان صحبتهاي آقاي مقدسي را قبول كنيد. آقاي گودرزي! شما بفرماييد.

عباس گودرزی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
خيلي متشكرم. ضمن گراميداشت ياد و خاطره شهداي شهريور، شهداي منا و شهداي مدافع حرم. وزير محترم دادگستري قول دادند كه بحث كاركنان شوراهاي حل اختلاف واسطه بين ما و قوه قضائيه باشند و پيگيري كنند.
وزير محترم دفاع هم در مورد ارشديت تحصيلي كاركنان ارتش و سپاه قول پيگيري دادند، تقاضا ميكنم پيگيري كنند.
آخرين مطلب؛ جناب آقاي مطهري عزيز! داروخانه هلالاحمر بروجرد را ماههاي متمادي، ما بيش از (10) ماه پيگير بوديم. آقاي دكتر ديناروند رياست وقت سازمان وعده دادند، حتي كتبي دستور دادند در لرستان با بروجرد موافقند، بعد از ماهها كه براي ما جلسه گذاشت، با دكتر ضيايي پيگيري كرديم، موافقت دكتر ضيايي را گرفتيم. متأسفانه ايشان به مردم بروجرد بدعهدي و جفا كردند و امروز بركنار شدند. تقاضا ميكنم رياست محترم جديد سازمان غذا و داروي كشور بزرگواري بفرمايند اين مطالبه برحق مردم شهرستان بروجرد را پاسخ مثبت بدهند و مجوز صادر كنند تا انشاءالله اين داروخانه راهاندازي شود. خيلي متشكرم.

علی مطهری
متشكريم، خيلي ممنون ديگر اجازه بدهيد ما جلسه را ختم كنيم، آقاي سليمي هم راضي هستند. آقاي سليمي! چه ميخواهيد بگوييد؟ ما ديگر خودمان بايد درب را ببنديم و برويم. آقاي سليمي! شما هم به عنوان آخرين نفر بفرماييد، تمام شود.

علیرضا سلیمی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
ببينيد عزيزان! اولاً مردم حوزه انتخابيه ما خودشان وكيل دارند، نماينده انتخاب كردهاند، هيچكس از جانب آنها نبايد اظهارنظري كند، اين نكته اول.
نكته دوم؛ بالاخره مردم حوزه انتخابيه ما اعتراضاتي دارند، هم در بحث توزيع بودجه، در وضع بهداشت، انتصابات غيرحرفهاي، أخذ مالياتهاي گزاف، حقوق معدني كه از مردم گرفته ميشود، پارسال (60) ميليارد تومان حقوق معدني از مردم گرفتند، كل بودجه حوزه انتخابيه (8) ميليارد است، شما ببينيد چه وضعيتي است، بيتوجهي به روستاها. عرض ما اين است، واقعاً در رابطه با بحث تقسيمات كشوري مسأله را به رفراندوم بگذارند. سابقه تاريخي كه وجود دارد، اجازه ندهند، به نظرم طرح اين مسائل آن هم از بلندگوي رسمي نظام كار دقيقي نبود كه دوستان انجام دادند و بنده همينجا اعلام ميدارم مردم حوزه انتخابيه ما مردمي نجيب، مؤمن، انقلابي، ولايتمدار، معتقد به نظام جمهوري اسلامي و علاقهمند به پيشرفت كشور هستند و تا الان هم مسائلشان را با مسالمت حل و فصل كردند و اجازه هم نميدهيم مسائلي مطرح شود كه به حوزه انتخابيه ما آسيب بزند. (نايبرئيس ـ خيلي ممنون) خواهش من اين است كه مباحثي كه دوستان دارند اينطور مطرح كردند با اين عصبانيتها، من اصلاً بهتزده شدم كه اين مسائل را براي چه اصلاً مطرح كردند. اجازه بدهيم مسائل مسير قانوني خودش را طي كند. وزارت كشور مسير قانوني خود را طي ميكند و هر تصميمي در نهادهاي قانوني گرفته شود ما به آن تصميمات قطعاً توجه خواهيم كردم. متشكرم.

علی مطهری
11
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

علی مطهری
جلسه بعدي ساعت (8) صبح روز يكشنبه دوم مهرماه 1396 و دستور جلسه دستور هفتگي است كه اعلام خواهد شد. پايان جلسه را اعلام ميكنم.