1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسمالله الرحمن الرحيم
جلسه با حضور 209 نفر از نمايندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحيم
دستور جلسه صد و دهم روز سهشنبه نهم خردادماه 1396 هجريشمسي مطابق با چهارم رمضان 1438 هجريقمري:
1 ـ گزارش كميسيون قضائي و حقوقي در مورد لايحه نحوه برخورد با استفادهكنندگان غيرمجاز از آب، برق، تلفن، فاضلاب و گاز.
2 ـ گزارش كميسيون اجتماعي در مورد طرح ادغام سازمانهاي آب منطقهاي و آب و فاضلاب روستايي با آب و فاضلاب شهري.
3 ـ گزارش كميسيون قضائي و حقوقي در مورد لايحه معاهده بين جمهوري اسلامي ايران و جمهوري اندونزي در زمينه استرداد مجرمين.
4 ـ گزارش كميسيون قضائي و حقوقي در مورد لايحه معاهده بين جمهوري اسلامي ايران و جمهوري اندونزي در زمينه معاضدت حقوقي متقابل در امور كيفري.
5 ـ گزارش كميسيون قضائي و حقوقي در مورد طرح الغاء برخي قوانين از تاريخ 18/6/1285 تا 30/12/1309.
6 ـ گزارش كميسيون قضائي و حقوقي در مورد طرح الغاء برخي قوانين از تاريخ 1/1/1310 تا 29/12/1328.
7 ـ گزارش كميسيون قضائي و حقوقي در مورد طرح الغاء برخي قوانين از تاريخ 1/1/1329 تا 30/7/1336.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آياتی از کلامالله مجید.

علی عبداللهی
(آيات 75 ـ 73 از سوره مبارکه «زمر» توسط قاری محترم آقای علي عبدالهي تلاوت گرديد)
اعوذ بالله من الشيطان الرجيم ـ بسمالله الرحمن الرحيم
وَ سِيقَ الَّذِينَ اتَّقَوْا رَبَّهُمْ إِلَى الْجَنَّةِ زُمَراً حَتَّى إِذا جاؤُها وَ فُتِحَتْ أَبْوابُها وَ قالَ لَهُمْ خَزَنَتُها سَلامٌ عَلَيْكُمْ طِبْتُمْ فَادْخُلُوها خالِدِينَ * وَ قالُوا الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي صَدَقَنا وَعْدَهُ وَ أَوْرَثَنَا الْأَرْضَ نَتَبَوَّأُ مِنَ الْجَنَّةِ حَيْثُ نَشاءُ فَنِعْمَ أَجْرُ الْعامِلِينَ * وَ تَرَى الْمَلائِكَةَ حَافِّينَ مِنْ حَوْلِ الْعَرْشِ يُسَبِّحُونَ بِحَمْدِ رَبِّهِمْ وَ قُضِيَ بَيْنَهُمْ بِالْحَقِّ وَ قِيلَ الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعالَمِينَ *
(صدق الله العلی العظيم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقاي عبدالهي قاري محترم تشکر میکنیم، ترجمه آيات را بفرماييد.

اکبر رنجبرزاده
به نام خداوند بخشنده مهربان
«و كساني كه از پروردگارشان پروا داشتهاند گروه گروه به سوي بهشت سوق داده شوند تا چون بدان رسند و درهاي آن به رويشان گشوده گردد و نگهبانان آن به ايشان گويند سلام بر شما خوشآمديد در آن در آييد و جاودانه بمانيد. و گويند سپاس خدايي را كه وعدهاش را بر ما راست گردانيد و سرزمين بهشت را به ما ميراث داد از هر جاي آن باغ پهناور كه بخواهيم جاي ميگزينيم چه نيك است پاداش عملكنندگان. و فرشتگان را ميبيني كه پيرامون عرش به ستايش پروردگار خود تسبيح ميگويند و ميانشان به حق داوري ميگردد و گفته ميشود سپاس ويژه پروردگار جهانيان است». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ. (حضار صلوات فرستادند)
آقاي رئيس! چون جلسه زودتر از (9:15) تشكيل شده، اسامي تأخيركنندگان هنوز به دستمان نرسيده است.

علی اردشیرلاریجانی
3
تصویب کلیات لایحه مجازات استفادهکنندگان غیرمجاز از آب، برق، تلفن، فاضلاب و گاز و بحث و بررسی درخصوص مواد آن

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحيم
خدمت همكاران گرامي عرض سلام و ادب و احترام دارم. دستور اول گزارش كميسيون قضائي و حقوقي در مورد لايحه نحوه برخورد با استفادهكنندگان غيرمجاز از آب، برق، تلفن، فاضلاب و گاز است. جناب حاجآقاي نوروزي سخنگوي محترم كميسيون جهت ارائه گزارش تشريف بياورند. جناب آقاي دكتر كاتب! مخالفين و موافقين را بفرماييد.

غلامرضا کاتب
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام و قبولي طاعات و عبادات همكاران عزيزم. مخالفين گزارش كميسيون قضائي و حقوقي در مورد لايحه نحوه برخورد با استفادهكنندگان غيرمجاز از آب، برق، تلفن، فاضلاب و گاز را محضر دوستان عرض ميكنم كه آمادگي داشته باشند. مخالفين: نفر اول جناب آقاي حاجيدليگاني نماينده محترم شاهينشهر، ميمه و برخوار، نفر دوم جناب آقاي شهباز حسنپوربيگلري نماينده محترم سيرجان و بردسير و نفر سوم برادر عزيزم جناب آقاي لاهوتي نماينده محترم لنگرود.
موافق اول جناب آقاي محمدحسين قرباني نماينده محترم آستانهاشرفيه، موافق دوم جناب آقاي مجيد كيانپور نماينده محترم درود و ازنا و موافق سوم جناب آقاي رضا انصاري نماينده محترم داراب و زريندشت. همكاران دقت كنند! الان سيستم لوح اخطار و تذكرها هم كار نميكند، اگر موردي بود به صورت كتاب آييننامهاي دستشان را بلند كنند تا بتوانيم در خدمت همكاران باشيم. سخنگوي محترم كميسيون قضائي بفرماييد.

حسن نوروزی
بسم الله الرحمن الرحيم
اولاً اول صبح خدمت همكاران محترم عرض سلام و ادب و روزبخير دارم و همچنين آرزو دارم كه خداوند تبارك و تعالي عبادات و طاعات همكاران محترم را انشاءالله قبول بفرمايند. خدمت شما و خدمت ملت بزرگ ايران سلام دارم.
گزارش كميسيون قضائي و حقوقي به مجلس شوراي اسلامي
لايحه نحوه برخورد با استفادهكنندگان غيرمجاز از آب، برق، تلفن، فاضلاب و گاز به شماره چاپ (84) كه به اين كميسيون به عنوان كميسيون اصلي ارجاع شده بود در جلسات متعدد با حضور كارشناسان دستگاههاي اجرايي، مركز پژوهشها و بخش خصوصي مورد بحث و بررسي قرار گرفت و با اصلاحاتي در عنوان و متن به شرح زير تصويب شد.
اينك گزارش آن در اجراي ماده (147) آييننامه داخلي به مجلس شوراي اسلامي تقديم ميشود.
ضمناً گزارش كميسيون فرعي صنايع و معادن تا اين تاريخ واصل نگرديده، اما گزارش كميسيون انرژي واصل شده و كميسيون انرژي هم با كمي تغييرات همين لايحه را تصويب فرمودهاند كه محضر همكاران عزيز تقديم ميشود.
سروران محترم توجه بفرمايند، ما در رابطه با اين عنوان خاص لايحه نحوه برخورد با استفادهكنندگان غيرمجاز از آب، برق، تلفن، فاضلاب و گاز قبلاً ماده (660) قانون مجازات اسلامي، كتاب پنجم تعزيرات و مجازاتهاي بازدارنده مصوب سال 2/3/1375 را داشتيم. اما عليايحال بحثي كه امروز است، ما اول خيال ميكرديم همان بحث استفاده غيرمجاز از برق است، بعداً دستگاههاي مربوطه و وزارتخانهها، وزارت مخابرات كه حالا امروز اسمش تغيير كرده به وزارت ارتباطات و وزارت نيرو در رابطه با آب و فاضلاب و همچنين باز وزارت ارتباطات در رابطه با اينترنت و بحث مخابرات و استفاده غيرمجاز آن در كميسيون تشريف آوردند و مطالب مستدل و مستندي را بيان فرمودند و ما بر آن شديم كه آن قانون قبل را نسخ كنيم و به لايحهاي كه دولت به مجلس تقديم كرده و به كميسيون آمده است يك عنايت ويژهاي داشته باشيم. دهها جلسه در مركز پژوهشها و در نشستهاي كميتهاي و همچنين در صحن كميسيون در اين رابطه تشكيل شد، بحثهاي مفصلي شكل گرفته است.
همكاران محترم! من فقط به خاطر ضيق وقت به اين اشاره كنم كه امروزه ميزان توليد برق در كشور ما (73) هزار و (180) مگاوات ميباشد. عنايت بفرماييد كه در كشورهاي خاص پيشرفته پِرت برق (5/6) درصد است، متوسط جهاني (5/8) درصد است، در كشورهاي غيرپيشرفته (5/10) درصد است، در خاورميانه (5/12) درصد است، در ايران به قول بعضي (20) درصد است، حالا ما به قول بعضي كه معقتد به كمتر هستند ميگوييم (11) درصد است.
عنايت بفرماييد! طبق نظريه مركز پژوهشها اگر ما براي توليد يك مگاوات برق (1) ميليون دلار سرمايه نياز داشته باشيم، در واقع براي كاستن (1) درصد آن (700) ميليون دلار و (10) درصد آن (7) ميليارد دلار به كشور كمك كرديم، اگر (20) درصد باشد (14) ميليارد دلار. البته ما معتقديم كه همه اين پِرتي برق مربوط به استفاده غيرمجاز نيست، شما ميدانيد راندمان پايين نيروگاههاي ايران، سرمايهگذاريهاي بسيار محدود در بخش بالادستي نفت و گاز، عدم سرمايهگذار كافي و بهموقع در ارتقاي اصلاح فناوري و فرآيند توليد در پالايشگاهها، كمبود ديپلماسي انرژي به منظور بهرهگيري و بهرهمندي از ظرفيت ژئواستراتژيك كشور در راستاي دستيابي به اهداف امنيت و توسعه پايدار، به پايان رسيدن دوران استخراج نفت خام و گاز طبيعي با هزينه كم و مسائلي غير از اين همه باعث اين هدررفتها است. ولي استفادههاي غيرمجاز، من يك اشاره كنم، سروران محترم! ما الان دهها هزار آپارتمان و ساختمانهايي داريم كه در ميان آنها شهروندان عزيز ما دارند زندگي ميكنند. (رئيس ـ متشكريم، وقتتان تمام شد) در شهرها يا در مناطق بزرگي كه ما نفت نميدهيم، كنده هم نداريم، زغالسنگ هم نميدهيم، اينها زمستانها چطوري خودشان را گرم ميكنند؟ غير از استفاده غيرمجاز.
لذا عنايت بفرماييد كه اگر ما به تصويب اين لايحه كمك كنيم، ما ميتوانيم چقدر نسبت به آن پِرت (14) ميليارد دلار حداقل در مورد برق، اگر نگوييم آب، اگر نگوييم گاز، تلفن، اينترنت و غيره كه دارد سوءاستفاده ميشود و مردم حاضر هستند قيمت آن را بپردازند، اما ما شرايط را مشكل كرديم كه من انشاءالله در طول بحثها مدافعات جدي در اين زمينه از طرف همكاران خودم، حقوقدانان كميسيون حقوقي و قضائي خواهم داشت، انشاءالله. والسلام

غلامرضا کاتب
ممنون جناب آقاي نوروزي. مخالف اول جناب آقاي حاجيدليگاني هستند، جناب آقاي حاجيدليگاني در خدمت شما هستيم.

حسینعلی حاجی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
ابتدائاً لازم است كه حكم بيدادگاه حكومتي بحرين را در ارتباط با مرجع عاليقدر شيعيان مظلوم بحرين آيتالله شيخ عيسي قاسم محكوم كنيم و همچنين به شهادت رساندن جوانان بحريني و همچنين حمله سعودي به محله عواميه عربستان و شهادت چندين مبارز جوان را محكوم كنيم و از وزارت امور خارجه انتظار داريم كه همه راهكارهاي لازم را براي پيشگيري از اين كشتار در ماه مبارك رمضان به كار گيرند.
اما عزيزان! طرحي كه الان مطرح است يك هدف اوليه داشت كه حل مشكل جاهايي كه خدمات نياز داشتند و از لحاظ قانوني مجاز به دريافت اين خدمات نبودند بود. اما اتفاقاتي كه در اين طرح رخ داده حائز اهميت است، فقط منافع برخي از دستگاههاي خدماتي را ديدند و گاهاً حقوق مردم در لابهلاي اين متوني كه نوشته شده از بين رفته است. مثلاً در ماده (3) آن براي عدم پرداخت قيمت خدمات قبوض خدماتي امثال گاز، برق، آب و غيره خيلي جرمانگاري شديدي صورت گرفته، در حالي كه ما بايستي يك مقداري به مردم هم مهلت بدهيم، ما اينجا نمايندگان مردم هستيم. يك يارانه (45) هزار و (500) تومان داديم، تا الان چندين بار قيمت خدمات را افزايش داديم. قيمتها اضافه شده و كسي هم جوابگوي آن نيست. مثلاً شما قيمت گاز را ببينيد، اين قبوض گازي كه دست مردم ميرسد را مشاهده كنيد ببينيد چه وضعيتي را دارد، يا قيمت برخي از خدمات ديگري مثل آب كه داده ميشود، شما ببينيد كه حتي طرف مصرف نكرده، اما آبونمان ميآيد بايستي بپردازد، عوارض ميآيد، ماليات ميآيد، روي يك سمت قبوض چندين محور دريافت پول نوشته شده كه جدا از اين است كه شما اين برق، آب و گاز را مصرف كرده باشيد يا نكرده باشيد.
البته برخيهايش را هم خود ما در مجلس مقصر هستيم كه بعضي از همكاران پيشنهاد دادند و مصوب شده، اما شما حساب كنيد، من محاسبه كردم الان هر متر مكعب گازي كه به مردم ميدهيم حدود (130) تومان است، در حالي كه همين قيمت گاز به ازاي هر متر مكعب در قرارداد كرسنتي با امارات بسته شده بود (72) تومان بوده است. يعني ما ميخواهيم گاز را دو برابر قيمت كرسنت به مردم بدهيم و داريم ميپردازيم. مردم انتظار دارند كه ما در اين خصوص كمك حالشان باشيم. البته دولت لازم است در خصوص مباحثي هم كه اخيراً راجع به (30) ميليون متر مكعب گازي كه به مدت طولاني، چندين ماه، دهها ماه بايستي به تركيه مجاني بدهيم، دولت در اين جهت هم براي افكار عمومي توضيحات لازم را ارائه بدهند.
نكته بعدي در خصوص دستگاههاي خدماتي است كه بعضاً در سطح شهرستانها و استانها جوابگوي مردم هم نيستند. ما به هر جهت بايستي مدافع مردم در تعيين نرخ خدمات باشيم. داريم همه اختيارات را به دستگاهها ميدهيم، هيچكسي هم از طرف مردم بنا نيست كه دفاع كند، هر طور كه خواستند قيمتگذاري ميكنند.
از طرفي نكته بعدي، عزيزان! مسأله اصلي عدم اجراي قانون در همه زمينهها در كشور است. در اين مورد هم هست، ما قوانين متعددي براي برخورد با آن كسي كه خلاف ميكند داريم. ما طرفدار كسي كه خلاف ميكند نيستيم، از لحاظ شرعي هم مشكل دارد. اما اينكه ما مجدداً بياييم اينجا جرمانگاري كنيم، به نظر ميرسد كه ما گاهاً ميخواهيم جلوي نفس كشيدن مردم را هم بگيريم.
اينكه گفته شده عنوان غيرمجاز در متن قانون، اين مجاز يا غيرمجاز را كدام قانون تعيين كرده است؟ به نظر ميرسد با اصول (36) و (37) هم مغاير باشد. تعيين عدد بدون ذكر ضريب افزايش ساليانه از ايرادات ديگري است كه در اين متن است. مثلاً گفته «(10) ميليون ريال تا (50) ميليون ريال»، اين قانون يك قانون ساليانه و قانون مقطعي نيست، اين قانون ممكن است (50) سال دوام داشته باشد. ما در متن بايستي به نحوي عدد يا ضريب بياوريم كه بعداً دچار مشكل نشويم. پيشنهاد بنده اين است كه ما بياييم براي رفع اشكال مجدداً اين را به كميسيون برگردانيم. چون به نظر ميرسد كليت آن با اهداف اوليه مغايرتهايي را پيدا كرده و آن در كميسيون بتواند اصلاح شود.

غلامرضا کاتب
متشكر جناب آقاي حاجيدليگاني. موافق اول جناب آقاي محمدحسين قرباني هستند. جناب آقاي قرباني در خدمت شما هستيم.

محمدحسین قربانی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
براي همكاران ارجمند و ملت عزيز ايران آرزوي قبولي طاعات دارم. همكاران ارجمند توجه بفرماييد! لايحهاي كه دولت امروز آورده و كميسيون محترم قضائي به ويژه برادر ارجمند جناب آقاي نوروزي به عنوان سخنگوي كميسيون گزارش دادند، به نظر من يك لايحه جامع و كامل است و يكي از معضلات كشور را دارد حل ميكند. توجه بفرماييد! واقعاً ما باور داريم يكي از معضلات كشور را دارد حل ميكند. متأسفانه ما در كل كشور شاهد هستيم به دلايل مختلف انشعابات غيرمجاز آب، برق، گاز، تلفن و فاضلاب دارد استفاده ميشود، ولي با اين فضاي غيرقانوني و غيراصولي كه شايد دارد يك ظلمي به اقشار كمدرآمد ميشود هيچ برخوردي نميشود.
با توجه به اينكه دستگاههاي ما در اين زمينه دستگاههاي غيردولتي بوده و متصدي خدمات عمومي ميباشند، نميتوانند اقدامات قانوني انجام بدهند. كسي كه امروز انشعاب غيرمجاز استفاده ميكند، اين دستگاهها هيچ مجوز قانوني ندارند كه بتوانند با آدمهايي كه غيرقانوني كار ميكنند يا استفاده ميكنند برخورد كنند. حرفهاي محكمهپسندي ندارند، چون قانون ندارند و از طرفي هم اين كارهايشان ضمانت اجرايي ندارد. با اين تفاسير بسياري از اين دستگاهها از جمله وزارت نيرو ساليانه منابع مالي قابل توجهي متضرر ميشود كه اين منابع ميتواند رتق و فتق بسياري از امورات را داشته باشد.
همكاران ارجمند! به آماري كه من خدمت شما عرض ميكنم توجه بفرماييد. وزارت نيرو فقط در حوزه برق حدود (1000) ميليارد تومان از همين انشعابات غيرمجاز دارد متضرر ميشود. در حوزه آب و فاضلاب خودش حديث مفصل دارد. امروزه برآورد ضرر و زيان دستگاهها از انشعابات غيرمجاز حدود (1300) ميليارد است و ما شاهد هستيم، هر كدام از شما همكاران ارجمند امروز وقتي به وزارت نيرو براي يك دستگاه كنتور برق يا تير برق فشار ميآوريد اعلام ميكنند كمبود منابع است. ما يكي از راهها براي كمبود منابع را از همين فضا ميتوانيم جبران كنيم و همين (1300) ميليارد ميتواند بسياري از فضاها را براي وزارت نيرو حل كند و اين كار قانونمند انشاءالله ميتواند دست وزارت نيرو را باز بگذارد و وزارت نيرو هم ديگر از اين انقلتها براي ما نياورد.
من عرض كردم با اين وضعيت، دستگاههاي مربوطه نميتوانند هيچ گونه اقدامي براي اين كارهاي غيرقانوني انجام بدهند و حتي الان نميتوانند مجازاتي ببندند. به هر حال بايد يك تفاوتي باشد، بسياري از مردمي كه از درآمدهاي پايين برخوردارند و حتي تحت پوششيهاي امداد و بهزيستي و دهكهاي پايين جامعه. جناب آقاي حاجيدليگاني عزيز! ما امروز همين دهكهاي پايين را مجاب كرديم كه بروند انشعاب بخرند و بروند كنتور آب، گاز و برق بخرند، ولي متأسفانه بسياري از كساني كه امروز به دلايل آگاه بودن از بسياري از رانتها و بسياري از خُلَلَ و فُرَجها، حتي بسياري از متمولين و بسياري از كارگاهها متأسفانه از اين خلأ استفاده كردند و به صورت غيرقانوني دارند از انشعاب غيرمجاز استفاده ميكنند. آيا اين ظلم آشكار نيست؟
مخالف محترم! من خدمت شما عرض ميكنم، ما مردم بدبخت و دهكهاي پايين را به جهت اينكه اينها قانونمند هستند مجاب كرديم كه بروند انشعاب بخرند، ولي آمادهايم چشمهايمان را ببنديم و در مقابل بسياري از كساني كه از رانتها برخوردارند، از اين فضاهاي خلأ قانوني برخوردارند بروند از انشعابات غيرقانوني استفاده كنند. شما بحث گران بودن مصرف را انجام داديد، بنده هم موافقم، ولي هزينههاي اضافي كه در قبوض آورده و بنده هم قبول دارم، اين امر نبايد باعث شود ما يك مجوز غيرقانوني به وزارت نيرو بدهيم و شما در جاي ديگر ميتوانيد جلويش را بگيريد. ولي آيا ما ميتوانيم مجوز خلاف به جهت اينكه دولت هزينهها را بالا برده بدهيم؟
باور داريم اين لايحه بالغ بر (1300) ميليارد تومان منابع در اختيار وزارت نيرو قرار ميدهد تا انشاءالله فردا براي آب شرب مردم نيازمند كه شما همكاران عزيز به وزارتخانه مراجعه ميكنيد، به بهانه كمبود منابع اعلام ميكند نميتواند آب شرب مردم بسياري از روستاهاي نيازمند را تأمين كند، همين ادعا را دارد. متأسفانه امروز در گيلان ما بالغ با (800) روستا داريم كه از كمبود آب دارد رنج ميبرد، ما بايد همين منابع را از اين طريق جبران كنيم تا بتوانيم مشكلات و گرفتاريها را برطرف كنيم.
در ماده (3) دقيقاً اشاره كرده، شما ببينيد اگر به هر دليلي انشعاب مشتركي قطع شود، ما آمديم قانونمند اجازه داديم توسط بستري كه براي وزارت نيرو در اين لايحه ايجاد شد، آمد آب، برق و گاز مشتركي را قطع كرد، ولي ما در همين ماده (3) مجاب كرديم همين مشتركي كه قطع شده براي انشعابات آب، برق، گاز و تلفن ميتواند از خدمات ششماهه استفاده نمايد. ممكن است يك مشترك بيايد به دليل عدم اطلاع يا نرسيدن قبوض اين منابع را نپردازد، (كاتب ـ متشكر جناب آقاي قرباني) دستگاه مربوطه بيايد مثلاً امتيازش را قطع كند، همين ماده (3) دقيقاً اشاره دارد. من انتظار دارم دوستان حداقل يك بار اين لايحه را بخوانند. آمده اعلام كرده، ما داريم دستگاههاي مربوطه را مجاب ميكنيم كه اين خدمات ششماهه را در اختيار اين مشترك قرار بدهد تا در طول اين مدت شش ماه بتواند تعيين تكليف كند و بتواند انشعابش را وصل و قانونمند كند. (كاتب ـ متشكر) باور دارم همين لايحه ميتواند بسياري از مشكلات را قانونمند كند و انشاءالله همه مجاب شويم در مسير قانون حركت كنيم. اگر اين لايحه تصويب نشود من باور دارم يك ظلم آشكار به طبقات و دهكهاي پايين و مردماني كه تحت پوشش بهزيستي و كميته امداد و دهكهاي پايين هستند است.
انشاءالله با اين لايحه ما اين ظلم آشكار را برطرف بكنيم، متشكرم. اميدوارم كه دوستان به اين رأي بدهند.

غلامرضا کاتب
آقاي قرباني ممنونم، محبت كرديد. مخالف بعدي جناب آقاي شهباز حسنپوربيگلري نماينده محترم سيرجان و بردسير هستند، بفرماييد.

شهباز حسن پوربیگلری
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
جناب آقاي دكتر كاتب تشكر ميكنم. جناب آقاي دهقاني اجازه ميفرماييد جناب آقاي رئيس اين مطلب را توجه بفرمايند؟ جناب آقاي دكتر دهقاني! اگر اجازه بفرماييد رياست محترم مجلس اين جمله را توجه بفرمايند.
جناب آقاي دكتر لاريجاني عزيز، رياست محترم مجلس شوراي اسلامي! ضمن تشكر از محبتهاي بيدريغ و هميشگي شما بنده ابتدائاً اخطار اصل (85) را دارم. اختيارات كامل در تبصره (3) به وزير واگذار شده. ما كه نبايد اختيارات مجلس را به وزير محول كنيم، اين موضوع اول است.
مطلب دوم؛ اگر حضرتعالي اجازه بفرماييد بحث حبس و زندان را حذف كنيم، چون اصلاً نه شأن مردم ما هست. (رئيس ـ چه چيزي را حذف كنيم؟) بحث زندان اينجا آورده شده. (رئيس ـ حالا وقتي به آنجا رسيديم ميتوانيم بحث كنيم) ممنونم از اينكه موافقت فرموديد، انشاءالله دوستان منشي هم دقت بفرمايند كه به اينجا رسيديم حذفش كنيم.
و اما در بحث مخالفت؛ اول از دوستان عزيز نماينده درخواست ميكنم با توجه به اينكه در سالگرد رحلت امام راحلمان هستيم، امام مستضعفين، امامي كه هميشه فرياد رساي محرومين و مستضعفين بود، امامي كه باقيات الصالحاتش كميته امداد حضرت امام هست. امامي كه باقيات الصالحاتش بنياد مسكن انقلاب اسلامي و صدها باقيات الصالحات ديگر از خودش به جا گذاشته. اولين حرف امام به همه ما اين بود؛ رسيدگي به اقشار محروم را در سرلوحه كارتان قرار بدهيد. فراموش نكنيد! هفته آينده قرار است دستهجمعي مجدداً براي بيعت مجدد با امام به مرقد امام برويم و آنجا بگذاريد با افتخار و سربلندي بگوييم كه ما در خدمت اقشار محروم و مستضعف جامعه هستيم، در خدمت ولينعمتان خودمان هستيم. تعجب ميكنم بعضي از دوستان موافق چرا اينگونه صحبت و اعلام كردند كه به نفع محرومين، كميته امداديها و بهزيستيها است. نه، بايستي بگوييم اگر درست ميگوييد بياييد جلوي رانتخوارها را در كشور بگيريد، جلوي اشرافگري را بگيريد نه آنجايي كه بحث محرومين و مستضعفين هست. جناب آقاي انجمشعاع ما مخالف نيستيم كه ميفرماييد غيرمجازها را قطع كنيد، اتفاقاً با سرور عزيزم جناب آقاي نوبخت هم مشورتي داشتم ايشان بحث متخلفين را فرمودند، بنده هم اعتقاد دارم با متخلفين حتماً بايستي برخورد بشود.
اما ما بايد در اين كشور فرهنگسازي كنيم. تنها زندان كردن و جريمه كردن مردم راهكار اساسي نيست. بايستي فرهنگ ناب اسلام در اين كشور پيادهسازي بشود و اصلاً كسي جرأت تخلف نكند، اصلاً كسي به مخيلهاش نيايد كه بخواهد آب و برق غيرمجاز استفاده كند. ببينيد! بر اثر عملكرد ما چه عملكردي داشتيم امروز بياييم در مجلس شوراي اسلامي بگوييم بعضيها براي آب و برقشان تخلف كردند. يادتان رفته!؟ ورود حضرت امام را يكبار ديگر به ياد بياوريد كه آن روز بحث همه ما اين بود كه بياييم براي محرومين خانه بسازيم، امروز بياييم بگوييم كه آب و برق آنها را اگر قطع نكردند آنها را زندان بكنيم. به هيچ عنوان زيبنده ملت عزيز، شريف و نجيب ما نيست. همين ملتي هستند كه حماسه آفريدند، همين ملتي هستند كه (40) و چند ميليون نفر آنها پاي صندوقهاي رأي آمدند، همين مردمي هستند كه سه تا چهار ساعت در صف نوبت رأي دادن بودند، همين مردمي هستند كه ساعت (12) و نيم شب پشت در التماس ميكردند كه رأيشان را به صندوق جمهوري اسلامي بيندازند.
مخصوصاً از وزراي عزيز نيرو جناب آقاي چيتچيان كه خودشان نماينده مجلس بودند و جناب آقاي زنگنه كه از وزراي خوب دولت است درخواست ميكنيم بياييد درصدي از درآمدتان را براي فرهنگسازي در اين كشور، براي اينكه جلوي ارتقاي فرهنگ بد مصرف كردن را بگيريم انجام بدهيم و بياييم آنجايي كه تخلف ميشود برخورد كنيم.
اعتقاد بنده اين است؛ همانگونه كه برادر عزيزم جناب آقاي حاجيدليگاني هم به زيبايي فرمودند بياييم به گونهاي رايگان امتياز را در اختيار محرومين، ولينعمتان خودمان قرار بدهيم و به آنها هم بگوييم تا اين مقدار الگوي مصرف هست، اگر بيشتر از الگوي مصرف، مصرف كرديد آن موقع جريمه كنيم. بهتر بود امروز طرحي آماده ميكردند كساني كه پرمصرفترينها هستند از ما اجازه ميخواستند آب و برق آنها را قطع بكنيم نه محروميني كه دوستان گفتند (10) تا (50) ميليون تومان جريمه.
جناب آقاي قرباني عزيز كه ميفرماييد به نفع كميته امداد و بهزيستي هست كدام كميته امدادي توان دارد (10) تا (50) ميليون تومان جريمه بپردازد؟ كدام حقوق را به آنها داديم؟ (كاتب ـ جناب آقاي حسنپور عزيز متشكر) جناب آقاي كاتب ممنونم، من خواهش ميكنم شما هم كه خودتان از مناطق محروم هستيد، عضو هيأترئيسه محترم مجلس هستيد كمك بكنيد طرح رأي نياورد و حتماً جلوي آنجايي هم كه خلاف هست بگيريد، مخصوصاً نكته زيبايي كه جناب آقاي دكتر لاريجاني عزيز رياست محترم مجلس در بحث زندان فرمودند را حتماً انشاءالله حذف بفرماييد، سپاسگزارم.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي حسنپور متشكر. موافق بعدي جناب آقاي مجيد كيانپور نماينده محترم دورود و ازنا هستند، بفرماييد.

مجید کیان پور
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
ضمن عرض سلام، ادب و احترام و آرزوي قبولي طاعات و عبادات همه همكاران عزيز و ملت شريف و عزيز ايران.
همكاران عزيزم در موافقت و مخالفت فرمايشاتي را عنوان فرمودند ولي من ميخواهم اين را عرض كنم كه شايد حدود يك ميليون مشترك برق غيرمجاز داريم، حدود (500) هزار مشترك غيرمجاز در بخش آب شرب شهري و روستايي داريم كه همه اينها بالغ بر (1300) ميليارد تومان از اموال بيتالمال را تضييع ميكند و ضروري هست كه يك تصميمگيري صورت بگيرد و كمك كنيم هم اين اموال به بيتالمال برگردد و هم اينكه كمك كنيم آن انشعابات غيرمجاز با توجه به اجازهاي كه به دولت داده شده آنها بتواند قانوني بشود، حق و حقوق دولت گرفته بشود و با قانونمندي بتوانند يك قدم مهمي در اين خصوص بردارند.
پيرامون لايحه استفادهكنندگان غيرمجاز از آب و برق و گاز مواردي كه به ذهن من ميرسد و قابل ذكر است به اين شكل است كه علاوه بر اينكه بخش عمدهاي از ظرفيتهاي مالي، تجهيزاتي و نيروي انساني سازمانهاي خدماترسان صرف مقابله با اين پديده و جبران خسارتهاي ناشي از آن ميشود در حالي كه از اين ظرفيتها ميتوان براي توانمندسازي اين شركتها براي اجراي طرحهاي توسعهاي و بهبود خدماترساني و در نهايت تحقق برنامهها و سياستهاي اقتصاد مقاومتي بهرهبرداري كرد. بر اساس بررسيهاي به عمل آمده بخش عمده بروز اين پديده و استفاده غيرقانوني از آب، برق، گاز، فاضلاب و تلفن ناشي از عدم كارايي قوانين موجود و نبود جديت و اهتمام لازم در دستگاههاي مسئول در برخورد با ساخت و سازهاي غيرمجاز و همچنين عدم تعيين تكليف اين نوع مستحدثات ميباشد.
دولت در جهت رفع اين معضل لايحهاي را تهيه و تصويب نموده بود كه اين لايحه در كميسيون حقوقي و قضائي و ساير كميسيونهاي مرتبط مجلس و كارشناسان مركز پژوهشهاي مجلس مورد مطالعه و بررسي قرار گرفت و در نهايت در قالب لايحهاي جديد تدوين و مورد تصويب كميسيون قرار گرفت كه امروز در صحن علني مجلس تقديم ميشود.
شايان ذكر است در اين لايحه ضمانت اجرايي براي برخورد با استفادهكنندگان غيرمجاز از اين خدمات پيشبيني شده و ساماندهي وضعيت نابسامان موجود و اعطاي اين خدمات به مناطق مذكور نيز با ساز و كار مناسب در نظر گرفته شده است.
عزيزان، نمايندگان محترم! خواهشمند است با توجه به ابعاد حقوقي، اقتصادي، فرهنگي و اجتماعي پديده استفاده غيرمجاز از اين خدمات و ميزان و حجم آسيبي كه از اين طريق به مردم و شركتهاي خدماترسان وارد ميشود با رأي مثبت خود زمينه اجراي آن و جلوگيري از تضييع بيتالمال را فراهم نماييم و انشاءالله فراهم سازيد. عزيزان! كميسيون حقوقي و قضائي مجلس شوراي اسلامي به عنوان كميسيون اصلي با تكيه بر سه محور اصلي ذيل نسبت به تصويب و ارائه لايحه دولت مبني بر برخورد با استفادهكنندگان غيرمجاز آب، برق، تلفن، فاضلاب و گاز به صحن علني مجلس اقدام نموده است. اولين محوري كه در نظر گرفته پيشبيني ضمانت اجرايي مناسب در برخورد با استفادهكنندگان غيرمجاز آب، برق، تلفن و گاز هست و دومين مطلب اعطاي اختيار قانوني به دستگاههاي خدماترسان مبني بر امكان قطع خدمات موضوع اين قانون در صورت عدم پرداخت بدهي انشعاب با رعايت ترتيبات مربوطه تقديم خواهد شد.
عزيزان! در محور سوم هم امكان خدماترساني عمومي به متقاضياني كه خواستار دريافت انشعاب آب، برق، گاز، تلفن و فاضلاب هستند فراهم گرديده. عزيزان! با توجه به مواردي كه عرض كردم حوادث جاني و مالي و خسارتهاي گستردهاي كه اين موضوع هم بر عهده استفادهكنندگاني كه به صورت غيرمجاز استفاده كردهاند نهاده و از آن طرف هم بر عهده دستگاههاي اجرايي كه اين كار را انجام ميدهند نهاده. از طرفي ميبينيم در مناطقي كه خارج از ضوابط توسعه شهري بوده بيشتر اين انشعابات وجود دارد و ضرورت تعيين تكليف اين موضوع بيشتر از همه چيز فكر ميكنم بتواند آن منافع استفادهكنندگان از اين انشعابات را فراهم بياورد. (كاتب ـ جناب آقاي كيانپور متشكر) از همه عزيزان تشكر ميكنم، اميدوارم كه به آن آراء مناسب بدهيد و نظر مثبتي را نسبت به اين لايحه داشته باشيد، ممنونم.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي كيانپور ممنونم، مخالف آخر جناب آقاي لاهوتي نماينده محترم لنگرود هستند، بفرماييد.

مهرداد لاهوتی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
دوستان، همكاران محترم ببينيد! اينجا بحث خيلي مهمي است، به نظر من جناب آقاي قرباني شما هم گوش بكنيد به دردتان ميخورد. واقعاً اگر دقت نكنيم اين موضوع ميتواند مشكلاتي را از نظر اجتماعي و سياسي براي كشور ما ايجاد بكند. الان شما يك چيزي حدود (11) ميليون حاشيهنشين داريد كه اكثر اينها از انشعابات غيرمجاز، نه اينكه دلشان نميخواست انشعاب بگيرند، اما بنا به دلايلي دارند از انشعابات غيرمجاز استفاده ميكنند. شما برويد موضوع حاشيهنشيني را در كشورمان حل بكنيد. امروز شما (11) ميليون حاشيهنشين در كشور داريد كه با (وجود) اين پديده يك لايحه و طرحي را در مجلس بياوريد تا ما با پديده (11) ميليون حاشيهنشيني كه امروز تنها معضل آب و برق و گاز نيست و معضلات ديگري را براي اين كشور فراهم كرده، بياييم اين پديده را حل بكنيم. شما در ماده (3) همين قانون ميآوريد كه اگر پول آب و برق و گاز خودش را پرداخت نكرد شما بياييد انشعاب اين را قطع بكنيد. من از شما سؤال ميكنم؛ مگر همين الان وزارت نيرو همين كار را نميكند؟ براي بنده در همين تهران پيش آمده (30) هزار تومان كه بنده فرصت نكرده بودم پرداخت بكنم سهبار آمدند برق خانه بنده را قطع بكنند، اين چه حرفي است؟ الان وزارت نيرو آمده گفته شما به من اجازه بدهيد.
ببينيد! الان كسي كه بهاي آب و برق و گاز را پرداخت نميكند شما آب و برق و گازش را قطع نميكنيد؟ پس بنابراين قطع ميكنيد. بعد چه كار اشتباه و وحشتناكي است، هر كسي يك خطايي را در كشور ميخواهد مرتكب بشود فوري ميگوييد يك حبسي به او بدهيد. ما بايد الان زندانزدايي بكنيم، ما بايد تعداد زندانيانمان را در كشور كم بكنيم. هر جرمي را كه در داخل كشور هر كسي به هر شكلي مرتكب ميشود يكي از بندهايي را كه ما برايش ميآوريم زندان است. شما اين آثار زندان رفتنها و زندان فرستادنها را كه يك قاضي الان بر اساس قانوني كه بنده و جنابعالي تصويب ميكنيم مجبور است آن فرد را بر اساس قانون به زندان بفرستد واقعاً شما به اين معضلات و آثار و تبعات منفي و آثار اجتماعي آن فكر كرديد كه الان داريد اين كار را ميكنيد؟ يك كسي است كه حالا آمده آب غيرمجاز دارد استفاده ميكند فردا سرپرست خانوادهاش را به حبس بفرستيد شما خانوادهاش را به صورت بلاتكليف رها بكنيد، اين چه حرفي است؟
نكته ديگر اين است كه برادر خوب ما جناب آقاي نوروزي كه واقعاً استاد بنده هستند، از خسران فرمودند. آقاي نوروزي! هدررفت آب و برق امروز در كشور ما (24) درصد است. اين عدد قرار بود كه به (10)، (14) درصد برسد. برويد شبكههاي فرسوده وحشتناكي كه امروز در كشور تكتك شما با اين شبكههاي فرسودهاي كه در شهرها مواجه هستيد كه هر لحظه امكان حادثه را در شهرهاي شما دارد فراهم ميكند، دنبال اين باشيد كه شبكههاي فرسوده را شما اصلاح بكنيد.
هدررفت آب امروز بالاي (40) درصد است، در بعضي از شهرهاي شما بالاي (50) درصد شما هدررفت آب داريد. جلوي اين شبكههاي فرسوده كه واقعاً امروز آب تصفيهشده به دليل اينكه شبكههاي شما فرسوده است دارد هدر ميرود بگيريد.
نكته آخر را من عرض بكنم، دوستان ببينيد، عنايت بفرماييد! ما دو كميسيون داريم، كميسيون ماده (100) كه ساخت و ساز غيرمجاز را در داخل شهرها تعيين تكليف ميكند، كميسيون بند (2) ماده الحاقي به ماده (99) آقاي انجمشعاع كه خارج از محدوده (شهرها) در روستاها را تعيين تكليف ميكند. اگر بنده ساختمان خلافي ساختم برويد از اين دو تا ابزار قانوني استفاده بكنيد و اينها را تعيين تكليف بكنيد. اگر ساختمان من قرار است تخريب بشود بفرستيد در كميسيون ماده (100)، اگر ساختمان بنده ميخواهد تخريب بشود در روستا هست بفرستيد در بند (2) ماده (99) الحاقي به قانون شهرداريها، من را تعيين تكليف بكنيد. (كاتب ـ جناب آقاي لاهوتي متشكر) و اينجا شما تبصره آورديد و گفتيد كه باز هم يك برق موقتي به آنها داده بشود تا اينها را تعيين تكليف بكنيد.
دوستان عنايت بفرماييد! سر تا پاي اين قانون اشكال است. براي (11) ميليون حاشيهنشيني كه امروز ناچاراً تن به اين كار دادند ايجاد مشكل ميكند. من خواهش ميكنم دوستان عنايت بفرمايند به اين لايحه رأي مثبت ندهند تا انشاءالله يك بار ديگر به كميسيون برگردد و ما بتوانيم يك تصميم جامعي براي اين موضوع بگيريم، متشكرم.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي لاهوتي متشكر. موافق آخر جناب آقاي رضا انصاري نماينده محترم داراب و زريندشت هستند، بفرماييد.

رضا انصاری
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
با آرزوي قبولي طاعات و عبادات همه ما. واقعاً من از اظهارات مخالفين محترم تعجب ميكنم، به گونهاي سخن گفتند كه ما در اين لايحه ميخواهيم براي مردم حبس در نظر بگيريم يا عليه محرومين كاري انجام بدهيم. نخير، اينطور نيست. همكاران محترم توجه بكنيد! اساساً ما نمايندگان مجلس، خود بنده كه جزء موافقين اين لايحه هستم، موافقم كه حبس را حذف كنيم، ولي ما بايد توجه داشته باشيم كه مجازاتها با جرمي كه در جامعه شكل ميگيرد متناسب باشد. من معتقدم اين لايحه زمينه را براي برخورد با متخلفين جامعه ما فراهم ميكند، اين نكته اول.
يكي از مخالفين محترم اشارهاي داشتند به اينكه اين لايحه به جرمانگاري ميپردازد، اينگونه نيست. اگر ماده (3) اين لايحه را با دقت مطالعه كنيم كاملاً اظهارات اين مخالف محترم رد ميشود. كافي است ماده (3) را يكبار ديگر با دقت بخوانيم.
اشاره داشتند به افزايش قيمتها؛ اصلاً همچين چيزي نيست، اين لايحه به دنبال افزايش قيمت خدمات مثل گاز و آب و برق كه نيست. برادران من، سروران محترم و خواهران گرامي ببينيد! نكتهاي كه اشاره داشتند اين بود كه اين لايحه در تضاد با محرومين است. چه كسي همچين چيزي را گفته؟ ما امروز در جامعهمان حدود (11) ميليون حاشيهنشين داريم. آيا اين حاشيهنشينها نميخواهند يك زندگي متدينانه و مشروع داشته باشند؟ اين حاشيهنشينهاي محروم جامعه ما كه متدين هستند، ميخواهند به شريعت پايبند باشند را من در شهرستان خودم با خيلي از آنها صحبت كردم، آنها تمايل دارند و قلباً دوست دارند كه اين مشكلشان حل بشود. آنها ميگويند ما از اينكه داريم از آب غيرمجاز استفاده ميكنيم و پول آن را پرداخت نميكنيم و قانون را رعايت نميكنيم حس منفي داريم، احساس ميكنيم اين كار يك مشكل شرعي دارد.
خواهش بنده اين است كه به اين بخش از جامعه توجه داشته باشيم. سروران من! خيلي از محرومين جامعه، خيلي از حاشيهنشينهاي ما بر اساس ماده (4) اين لايحه مشكلشان حل ميشود. در ماده (4) اين لايحه پيشبيني شده كه سه سال امتياز موقت بگيرند، اينها شش ماه ميتوانند مشكلشان را بروند پيگيري و حل بكنند. من فكر ميكنم اين لايحه كاملاً در راستاي حقوق محرومين به خصوص محروميني كه ميخواهند بر اساس احكام شريعت زندگي كنند، (است). ما در كشوري داريم زندگي ميكنيم كه همه ما ادعاي قانون و احكام شريعت اسلامي داريم. من فكر ميكنم اظهارات مخالفين محترم را اگر خودشان يك بار ديگر با دقت گوش بدهند كاملاً دارند شرايطي را فراهم ميكنند كه ما در راستاي شرع و قانون حركت نكنيم.
من معتقدم نكته ديگري كه در اين لايحه وجود دارد كه اتفاقاً در راستاي حمايت از محرومين هست اين است؛ بر اساس آمارهايي كه در اختيار ما است يك ميليون انشعاب برق و حدود (500) هزار انشعاب آب غيرمجاز داريم. بر اساس مطالعات كارشناسي كه ما داريم اينجا اشاره شد (1300)، من ميخواهم بگويم بالغ بر (2000) ميليارد تومان امروز به بيتالمال خسارت وارد ميشود. ما بر اساس آمارهايي كه داشتيم و داريم (6000) روستاي دچار مشكل آب داشتيم، تا الان بر اساس آن پولي كه سال پيش در صندوق توسعه ملي مجلس محترم تصويب كرد و برخي از مشكلات حل شد هنوز حدود (4000) روستا داراي مشكل آب داريم.
من فكر ميكنم اگر ما اين لايحه را تصويب كنيم اتفاقاً با منابع مالي آن ميتوانيم شرايط خدمترساني بهتر به روستاييان را فراهم كنيم. دولت ميتواند با دريافت اين خسارتها و هزينهها هم مشكلات خودش را كمتر كند و هم مشكلات مردم را كمتر كند. اين چه حمايتي از محرومين هست كه ما در اينجا مطرح ميكنيم؟ حمايت از محرومين يعني اينكه امروز ما روستاهايي در شهرستان خودمان داريم، كه (40) روز آب شرب با تانكر برايشان آبرساني ميشود را حل كنيم. حمايت از محرومين يعني اينكه شرايطي فراهم كنيم، ما در شهرستان خودمان زريندشت روستايي داريم كه هنوز بعد از پيروزي انقلاب اسلامي عليرغم خدمات ارزندهاي كه به مناطق محروم كشور به بركت اين انقلاب داشتيم نتوانستيم لولههاي آب را آنجا برسانيم، اين شرايط را فراهم ميكند. حمايت واقعي از محرومين يعني اينكه ما بتوانيم مشكلات مردم را حل كنيم.
آقاي احمديلاشكي ميگويد در نوشهر ما، در چالوس ما همين مسائل است. من مطمئنم همه ما نمايندگان به خصوص نمايندگان مناطق محروم كشور يكي از مشكلات اساسيمان آب مناطق روستاييمان است. سروران من! به اين نكته توجه كنيد. يك مثال ديگري براي شما بزنم؛ ما در همين بحث استفادههاي غيرمجاز الان بعضي وقتها متأسفانه ميبينيم طرف رفته قلاب انداخته، برق شبكه را دوفاز كرده بعد لوازم برقي مردم سوخته، بدون اينكه مردم خودشان باخبر باشند. آيا برخورد با اين افراد در راستاي ضدمحرومين است؟ سروران من! توجه كنيم اين لايحه ميتواند به افزايش امنيت و پايداري شبكههاي ما كمك بكند.
من يك نكته ديگر به عنوان نكته پايانيام بگويم. اينطور نيست كه استفادهكنندگان غيرمجاز محرومين جامعه باشند، خيلي از محرومين جامعه ما الان از اين امتياز آب و برق قانوني دارند استفاده ميكنند و اتفاقاً (رئيس ـ متشكر) محرومين دوست دارند از اين امتيازهاي قانوني استفاده هم بكنند و قانوني بشود. براي شما مثال بزنم؛ ما در حاشيه شهر شيراز (50) هزار باغشهر و ويلاشهر داريم كه متعلق به متمولين است، اتفاقاً انشعابات آنها غيرمجاز است و به حقوق بيتالمال دستاندازي كردند. اين چه حرفي است كه ما در مجلس ميزنيم كه ميخواهيم مردم محروم را حبس كنيم؟ من هم با حبس مخالفم، آن مربوط به جزئيات اين لايحه ميشود. به موقع كه در لايحه ورود كرديم انشاءالله اصلاحات لازم توسط نمايندگان محترم صورت خواهد گرفت.

غلامرضا کاتب

علی اردشیرلاریجانی
خيلي ممنون، دولت بفرماييد.

حسینعلی امیری
بسم الله الرحمن الرحيم
محضر نمايندگان عزيز و شريف سلام عرض ميكنم و اميدوارم خداوند سبحان (جلّ و علي) طاعت و عبادات همه ما را به لطف و كرم خودش قبول بفرمايد.
از محضر عزيزان اجازه ميخواهم عرض بكنم كه لايحهاي كه تحت عنوان نحوه برخورد با استفادهكنندگان غيرمجاز از آب، برق، تلفن، فاضلاب و گاز از طرف دولت به مجلس محترم شوراي اسلامي تقديم شد و البته در كميسيونهاي مجلس تغييرات جزئي در آن ايجاد شد در صدد حل چند مشكل است. ما در چند مشكل با خلأ قانوني مواجه هستيم، مشكل اول اين است كه كساني را ما در كشور داريم كه اراضي را غيرقانوني تصرف كردند و يا مشروع و قانوني رفتند اراضي را خريدند و الان در آنجا سكونت دارند. انشعابات گاز، برق، آب، فاضلاب و همچنين تلفن اين دو قشر غيرمجاز است، اين مشكل اول.
مشكل دوم كساني هستند كه وسايل سنجش و اندازهگيري خدمات عمومي را دستكاري ميكنند، اين هم مشكل دوم.
مشكل سومي كه وجود دارد اين است كه افرادي هستند قانوني اين خدمات را دريافت كردهاند، اما از پرداخت بهاي خدمات مصرفي خودداري ميكنند. الان ما در كشور با اين سه مشكل مواجه هستيم. لايحهاي كه دولت تقديم مجلس محترم شوراي اسلامي كرده در صدد حل اين سه تا مشكل است.
ارزيابي و كارهاي كارشناسي كه انجام گرفته، ما حدود (8640) ميليارد ريال در بخش برق الان به جهت نبود ضمانتهاي اجرايي قانوني با خسارت به بيتالمال مواجه هستيم كه اين پول تقريباً برابر هزينه احداث يك نيروگاه (1000) مگاواتي برق است. بررسياي كه انجام گرفته الان (954) ميليارد ريال بابت آب مصرفي به بيتالمال خسارت وارد ميشود و (3175) ميليارد ريال بابت حق انشعاب در بخش آب و فاضلاب. در مجموع سالانه (12) هزار (769) ميليارد ريال به جهت خلأ قانوني و نبود ضمانت اجرايي براي كساني كه از برق، آب، گاز و فاضلاب غيرمجاز دارند استفاده ميكنند به بيتالمال خسارت وارد ميشود.
موضوع اين لايحه به هيچ وجه در صدد اصلاح قيمت خدماتي نيست. من از نمايندگان عزيزي كه دغدغه قشر محروم و مستضعف را دارند تشكر ميكنم و اين دغدغه قابل تقدير و تحسين است. عزيزان! مطمئن باشيد دقيقاً همين دغدغهاي كه عزيزان راجع به قشر آسيبپذير جامعه دارند هم دولت دارد. واقع قضيه اين است بررسيهايي كه انجامگرفته كساني كه از اين نوع تخلفات مرتكب ميشوند قشر آسيبپذير و محروم جامعه نيستند، خيلي از افرادي كه دارند از اين خلأ قانوني سوءاستفاده ميكنند كساني هستند كه اراضي بزرگ را قانوني يا غيرقانوني تملك ميكنند و آنها را قطعه قطعه ميكنند، زمينهاي بزرگ را كوچك ميكنند، آنها را با انشعابهاي غيرمجاز خدماتي كه موضوع اين لايحه است دارند به فروش ميرسانند، اين موضوع است. به اضافه اينكه ما افراد زيادي داريم كه انسانهاي متشرع و متديني هستند كه رفتند ساختمانها و اماكن مسكوني را خريداري كردند كه انشعاب آن غيرمجاز است و اينها از جهت اينكه پرداختي به بيتالمال ندارند معذب هستند. يكي از مسئولين وزارت نيرو ديروز ميگفت كه از دفتر مراجع معظم تقليد تماس گرفتند و مراجعاتي داشتند متديني كه تعيين تكليف نشدند، (رئيس ـ متشكريم) بسيار از اين جهت ناراحتند.
در اين لايحه كه خدمت عزيزان هست اگر در ويرايش نهايي دقت بفرماييد به هيچوجه جرمگرايي نشده، بلكه ضمانت اجراي غيركيفري براي كساني كه بهاي خدمات را پرداخت نميكنند قرار داده است. به اضافه اينكه قيمت گازي كه اشاره فرمودند به هيچوجه در اين لايحه موضوع بحث نيست. خواهش من اين است كه نمايندگان محترم به كليات اين لايحه كه حداقل سه تا از خلأهاي قانوني را حل ميكند رأي مثبت بدهند، در خصوص جزئيات ما در خدمتتان هستيم و حتماً به دغدغههايي كه عزيزان راجع به قشرهاي آسيبپذير جامعه دارند ما هم توجه داريم. تشكر ميكنم.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، كميسيون بفرماييد.

حسن نوروزی
بسم الله الرحمن الرحيم
همكاران محترم توجه بفرمايند، به ويژه آقاي دليگاني، آقاي حسنپور عزيز و آقاي لاهوتي كه هميشه سعي دارند به اين مطالب دقت بفرمايند يك كم دقت بفرماييد. من اولاً از جناب آقاي دكتر الهيار ملكشاهي رئيس كميسيون قضائي و حقوقي يك پوزش بخواهم كه اسمشان را نياوردم و ايشان و همكاران محترم من، هيأترئيسه و اعضاي كميسيون زحمتهاي زيادي را كشيدند تا اين لايحه امروز تقديم شده است.
من خواهش ميكنم مخالفين محترم براي يك بار كه شده آن ماده (660) قانون مجازات را و اين لايحهاي كه زحمت كشيديم و امروز تقديم شده، با دولت همه با هم كمك كرديم و امروز تقديم شده، يك مطالعهاي بفرمايند. ببينيد! ماده (660) ميگويد: هر كس بدون پرداخت حق انشعاب و أخذ انشعاب آب، برق، گاز و تلفن مبادرت به استفاده غيرمجاز از آب، برق، تلفن و گاز نمايد علاوه بر جبران خسارت وارده به تحمل تا سه سال حبس محكوم ميشود. سروران محترم! اين قانون سابق بوده، لايحهاي كه امروز ما و دولت با هم مشترك كار كرديم و داريم تقديم ميكنيم در واقع دارد هم به كمك دولت و هم متسضعفين و محرومان ميآيد. چطور به كمك دولت ميآيد؟ ما الان (1500) ميليارد عدم پرداخت وجه آب، برق و گاز داريم و (1500) ميليارد تومان ميتوانيم انشعاباتي بفروشيم كه به خاطر نبود اين قانون نميتوانيم بفروشيم، ميشود (3000) ميليارد تومان. اين كمك به دولت، كمك به مردم، اين لايحه دارد راه استفاده همان (11) ميليون محروم را تسهيل ميكند.
برادرم جناب آقاي لاهوتي! ما درد محرومين و مظلومين را احساس كرديم و در اين لايحه به خوبي نگاشتيم كه چطور بايد، در تبصره (2) ماده (4) ملاحظه بفرماييد، «تأمين موقت خدمات موضوع اين ماده با أخذ بهاي حق انشعاب و بدون اعطاي آن»، بدون اعطاي دائمي يعني دفاع از دولت، تأمين خدمات موقت يعني كمك به مردم و به همان (11) ميليون نفر، به آنها كمك ميكنيم، آنها هم استفاده كنند. وقتي شما كمك نميكنيد همين (11) ميليون نفر نه زغالسنگ دارند، نه نفت دارند، نه كنده دارند، نه چوب دارند، ما داريم اينها را به استفاده غيرمجاز و سرقت وادار ميكنيم، البته در بحثهاي حقوقي و قضائي بعضيها ميگويند كلاهبرداري.
عنايت بفرماييد! يكي از مسائلي كه ما داريم اينجا انجام ميدهيم، آقاياني كه شما ميفرماييد، آقاي حسنپور! شما ميفرماييد چرا در اينجا حبس آمده؟ ماده (660) ميگفت سه سال حبس، ما عرض كرديم بين سه ماه تا شش ماه. سه ماه هم كه زندان ندارد، جريمه است. ما داريم كمك ميكنيم، ما داريم حبسزدايي ميكنيم. هم حق دولت را ميگيريم، هم به مردم كمك ميكنيم و هم حق را از مردم كه همه متشرع هستند داريم ميگيريم، اين هم يك نكته.
نكته بعد؛ جناب آقاي لاهوتي! شما بحث كميسيون ماده (100) را مطرح كرديد، بحث ماده (99) الحاقي وظايف شهردار را شما مطرح كرديد، ما در تبصره (1) ماده (4) مطرح كرديم. شما عنايت بفرماييد، ما به ظرافت عرض كرديم «در صورت عدم جلوگيري از ساخت و سازهاي غيرمجاز و يا عدم تعيين تكليف قانوني مستحدثات غيرمجاز» هم بحث ماده (100) شهرداري، هم بحث الحاق ماده (99) الحاقي، هم بحث ماده (77)، آنجا هم جهاد سازندگي و كشاورزي و هم شهرداري را موظف دانستيم به دنبال حق و حقوقش بروند. ما تمام اين مسائل را ديديم.
من از همكاران محترم خواهش و تمنا ميكنم (رئيس ـ متشكريم) براي يك بار اين لايحه را مطالعه و دقت كنند. ما آمدهايم براي سهولت امر همه همان (11) ميليون نفر، كمك به دولت اسلامي، جلوگيري از اجحافها. آقايان عزيز! الان (85) درصد روستاهاي ما گاز دارد، تا پايان امسال بايد كليه روستاها گازكشي شود. چه كسي بايد جلوي يك سرقتهاي گازي كه در بين راه بعضيها اجحاف ميكنند و انجام ميشود را بگيرد؟ ما اينجا در تبصره (1) همه را بيان كرديم. خواهش ميكنم عزيزان به اين لايحه كه واقعاً حقوقدانان كميسيون قضائي زحمت كشيدند، كساني روي اين لايحه كار كردهاند هم دولت بوده و هم قضاتي كه ساليان سال كار و تلاش كردهاند، (رئيس ـ متشكريم، وقتتان تمام شد) يعني بر اساس همين ماده (660) حكم دادهاند، اينها آمدهاند دومرتبه اين لايحه را به خوبي تنظيم و تقديم كردهاند. انشاءالله همه رأي مثبت بدهيم. والسلام

علی اردشیرلاریجانی
خيلي ممنون. حضار 247 نفر، كليات اين لايحه را به رأي ميگذاريم. نمايندگان محترم در صندليهايتان مستقر باشيد كه ميخواهيد به اين لايحه رأي بدهيد نظرتان را اعلام كنيد. نمايندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمايند. دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. ماده (1) را بخوانيد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 1 ـ هر شخصي بدون دريافت انشعاب قانوني آب، برق، گاز و شبكه فاضلاب و اشتراك خدمات ارتباطي و فناوري اطلاعات مبادرت به استفاده از خدمات مزبور نمايد و يا با داشتن انشعاب مبادرت به استفاده غيرمجاز نمايد، علاوه بر الزام به پرداخت بهاي خدمات مصرفي و جبران خسارت و ساير حقوق مربوطه به شرح زير جريمه ميشود:
الف ـ در خصوص مصارف خانگي از (10) ميليون ريال تا (50) ميليون ريال و در مصارف غيرخانگي به يك تا دو برابر بهاي خدمات مصرفي.
ب ـ در صورت تكرار حسب مورد به حداكثر جريمه مقرر در بند «الف» و قطع انشعاب به مدت سه ماه تا شش ماه.
آقاي دكتر! چون اينجا پيشنهاد وجود دارد بايد مخالف و موافق صحبت كند.

علی اردشیرلاریجانی

محمد علی وکیلی
جناب آقاي لاهوتي مخالف هستند، بفرماييد.

مهرداد لاهوتی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
ببينيد دوستان! من همانطور كه در كليات هم خدمتتان عرض كردم راهحل حل موضوع اين نيست. من خدمت شما توضيح دادم، ساختماني كه خلاف ساخته شده، اين ساختمان خلاف راهحل دارد. آقاي دكتر لاريجاني! ما دو تا كميسيون ماده (100) داريم كه ساختمانهاي غيرمجاز در داخل شهرها را تعيين تكليف ميكند و تبصره (2) الحاقي به ماده (92) قانون شهرداريها را داريم كه حريم شهرها و روستاها را تعيين تكليف ميكند.
من اگر ساختمان خلاف ساختم شما بياييد من را تعيين تكليف كنيد، پرونده بنده را به كميسيون ببريد و ظرف (10) روز براي من رأي بگيريد. يا كميسيون رأي به قلع و قمع خواهد داد، يا رأي به جريمه خواهد داد. چون شما من را تعيين تكليف نميكنيد من مجبور شدم دارم يك آب غيرمجاز را استفاده ميكنم، براي اينكه شما من را تعيين تكليف نميكنيد، شما وضعيت من را مشخص نميكنيد. بياييد وضعيت من را مشخص كنيد، اگر وضعيت مشخص شود من كه مجبور نيستم بروم آب غيرمجاز استفاده كنم. شما داريد وادار ميكنيد كه يك عده بروند كار خلاف قانون انجام بدهند. راهحل اين نيست، والله اين نيست، به خدا اين نيست كه ما از فردا برويم به جان افرادي كه بدبخت و بيچاره هستند بيفتيم بگوييم از فردا آب، برق و گاز شما را ميخواهيم قطع كنيم. طرف پول همين مقدار محدود را ندارد پرداخت كند، شما داريد براي همين دوباره جريمه مشخص ميكنيد.
برادر خوب ما جناب آقاي نوروزي ميگويد ما حبس مشخص نكرديم، شما در ماده (2) حبس مشخص نكرديد؟ در ماده (2) حبس مشخص كرديد، حالا شما ميگوييد شش ماه، سه ماه. يعني كسي اگر آمده شش ماه از آب غيرمجاز استفاده كرده، (50) درصد آب ما هدررفت دارد، دارد پِرت ميرود، كسي به كسي نيست، حالا كسي آمده، ما اين را بگيريم شش ماه زنداني كنيم؟ به نظر من اين راهحل قضيه نيست، اين را رأي مخالف بدهيد، چون پيشنهاد وجود دارد، در پيشنهاد اصلاحي اين موضوع حل شود.

علی اردشیرلاریجانی

محمد علی وکیلی
موافق جناب آقاي اميريخامكاني هستند، بفرماييد.

حسین امیری خامکانی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
من ابتدا خدمتتان عرض كنم تعجب ميكنم چرا دوستان پاي محرومين و اقشار كمدرآمد را وسط ميآورند. يك لايحهاي آمده براي اينكه اگر افرادي خواستند از خدمات عمومي سوءاستفاده كنند به نحوي جلوي آن گرفته شود. حالا حتماً مسئولين دولتي خواهند گفت بيش از (70) درصد فيشهاي برقي كه الان ميآيد تقريباً زير (20) هزار تومان است. يعني در واقع محرومين ما در بخشهاي كمدرآمد برقي مصرف نميكنند، اين لايحه براي افرادي است كه ميخواهند سوءاستفاده كنند. قطعاً هم همكاران راضي نيستند كه ما به بعضي از افراد مجوز بدهيم كه بخواهند سوءاستفاده كنند.
جناب آقاي لاهوتي! دقيقاً چرا بايد تاوان اين افرادي كه بايد جلوي ساخت و سازهاي غيرمجاز را بگيرند و نميتوانند بگيرند، حالا يا در گرفتن ناتوان هستند يا نميخواهند بگيرند، صنعت برق و آب كشور بايد تاوان بدهد، آن هم با وضع موجود آب؟ اتفاقاً ما ميخواهيم تعيين تكليف كنيم. در ماده (4) دقيقاً افراد مورد نظر شما تعيين تكليف ميشوند. در آنجا گفته شده كه دولت بيايد به اينها مجوز و كنتور بدهد، اجازه بدهد استفاده كنند. اجازه ندهيم در بعضي از شهرها افرادي بيايند آبگرمكنشان، سيستم گرمكننده و سردكننده و كتري برقيشان را از برق استفاده كنند، چون كنتور ندارند. در عوض ما به خاطر محروميني كه در ماده (4) تعيين تكليف شدهاند با اين ماده مخالفت كنيم.
من خواهش ميكنم همكاران حتماً اجازه بدهند، اين ماده (1) در خصوص افرادي است كه ميخواهند سوءاستفاده كنند و از برق غيرمجاز در بينراهي و در جاهاي متعدد استفاده كنند، اين جلوي آن را ميگيرد. آقاي لاهوتي! در ماده (4) دقيقاً تعيين تكليف كرديم، دولت مجاز است كه به حاشيهنشينها موقتاً كنتور بدهد، هر موقع كه شهرداريها با كمك قوه قضائيه تعيين تكليف كردند دولت و شركت برق ميرود كنتورش را جمع ميكند. متشكرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، دولت صحبتي داريد بفرماييد.

رضا انجم شعاع
بسم الله الرحمن الرحيم
عرض سلام و ادب و احترام و آرزوي قبولي طاعات و عبادات همه عزيزان و سروران گرامي.
ما در ماده (1) اين لايحه تكليف دو بخش را مشخص كرديم. اول آنهايي كه انشعاب غيرمجاز دارند و ميخواهند استفاده كنند و دوم آنهايي كه انشعاب مجاز دارند، اما استفاده غيرمجاز انجام ميدهند. اين خلأيي بوده كه ما در قوانين و در آييننامههاي قبلي داشتيم و در قالب ماده (1) حل و فصل كرديم. لذا نكتهاي كه عزيزمان جناب آقاي مهندس لاهوتي راجع به تعيين تكليف اشاره فرمودند و موضوعي كه در رابطه با احداثهاي غيرمجاز مطرح كردند اصلاً در قالب اين لايحه نميگنجد. ما دنبال اين هستيم اينهايي كه آب، برق و گاز غيرمجاز دارند را تعيين تكليف كنيم. لذا آن را در ماده (4) اين لايحه حل و فصل كرديم و فرصت سهساله داديم كه دستگاههاي مربوطه تكليف اين واحدهاي غيرمجاز را مشخص كنند. (رئيس ـ متشكريم) لذا ما با اين پيشنهاد مخالفيم و از نمايندگان عزيز خواهش داريم به ماده (1) رأي بدهند.

علی اردشیرلاریجانی
پس شما با ماده (1) موافقيد. كميسيون بفرماييد.

حسن نوروزی
بسم الله الرحمن الرحيم
همكار عزيزمان جناب آقاي لاهوتي توجه بفرمايند، جناب آقاي لاهوتي عزيز! عرض كنم اينكه فرموديد از طريق كميسيون ماده (100) و ماده الحاقي (99) تعيين تكليف كنيم، آقاي لاهوتي! ما بحث كميسيون ماده (100) و وظايف شهرداريها را در ماده (4) همين لايحه ديديم و در آنجا شهرداريها و جهاد كشاورزي را موظف كرديم كه تا سه سال تعيين تكليف كنند. شما ميفرماييد اين را به كميسيون ماده (100) يا به جهاد كشاورزي نسبت به روستاها ارجاع بدهيم، ما در تبصره (1) ماده (4) آورديم كه تا سه سال موظف هستند تعيين تكليف كنند. عزيزان نسبت به مردم هم كه براي محرومان دغدغه دارند، ما آنجا گفتيم در اين سه سال فعلاً تأمين موقت خدمات بدون اعطاي حق انجام شود. بنابراين هم رفع مشكل از مردم كرديم، هم وظيفه شهرداريها و جهاد كشاورزي را مشخص كرديم و هم همانطوري كه جناب دكتر اميري فرمودند ما نسبت به اجحافگران بيتالمال هم اينجا در ماده (1) آن حق قانوني دولت را مراعات كرديم و در اين ماده (1) آوردهايم. انتظار داريم عزيزان رأي مثبت بدهند. والسلام

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم. يك اصلاح هم دارد بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي دكتر! اينجا با توجه به اينكه «(10) ميليون ريال تا (50) ميليون ريال» ممكن است كه تغييرات ساليانه نياز داشته باشد، به جاي آن «جريمه نقدي درجه (6) موضوع ماده (19) قانون مجازات اسلامي مصوب 21/2/1392» جايگزين ميشود كه سالانه با نرخ تورم اصلاح ميشود.

علی اردشیرلاریجانی
بله، رقمش همين است، منتها با نرخ تورم چون در قانون آمده اصلاح ميشود.
حضار 238 نفر، اصل ماده (1) لايحه كه قرائت شد را به رأي ميگذاريم. نمايندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمايند. دولت و كميسيون موافق هستند. آقايان در رأيگيري مشاركت بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. ماده (2) را بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 2 ـ هر شخصي به هر طريق مبادرت به هر نوع تصرف يا تغييري در وضعيت دستگاه اندازهگيري آب، برق، گاز، تلفن و يا شبكه فاضلاب نمايد به نحوي كه منجر به اخلال در كاركرد صحيح و ثبت ارقام مصرفي گردد، علاوه بر الزام به اعاده وضع به حال سابق، پرداخت بهاي خدمات مصرفي و جبران خسارت، به حبس يا جزاي نقدي درجه (6) موضوع ماده (19) قانون مجازات اسلامي مصوب 21/2/1392 محكوم ميگردد.
تبصره 1 ـ در مواردي كه مرتكب از مأموران دستگاههاي ذيربط باشد و يا ارتكاب جرم موضوع اين ماده به صورت جمعي صورت گيرد مرتكب يا مرتكبان به حداكثر مجازات مقرر محكوم ميشوند.
تبصره 2 ـ مبناي محاسبه در ماده (1) و (2) بالاترين نرخ تعرفه ميباشد.
آقاي دكتر! چون اينجا هم پيشنهاد داريم بايد مخالف و موافق صحبت كنند.

علی اردشیرلاریجانی

محمد علی وکیلی
جناب آقاي داداشي مخالف هستند، بفرماييد.

ولی داداشی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
خدمت همه همكاران عزيز سلام و عرض ادب دارم. جناب آقاي دكتر! يك نكتهاي را در مورد ماده قبل خدمت شما عرض كنم كه در بند «ب» آمده بود كه تكرار اين جرم منجر به قطع انشعاب خواهد شد. ببينيد! اگر فرض كنيد كه در جنوب كشور يك سرپرست خانوادهاي اين جرم را مرتكب شود اعضاي خانواده در گرماگرم جنوب چه مشكلي را خواهند داشت و دچار چه عذابي خواهند بود. يا مثلاً فرض كنيد در شمال كشور يا در غرب كشور اگر كسي سرپرست خانواري مرتكب اين جرم شود و قطع انشعاب صورت بگيرد اعضاي خانواده در سرما چه خواهند كرد.
اما در اين ماده خدمت شما عرض كنم كه اگر ما بخواهيم اين را تصويب كنيم در واقع داريم به اضافه كردن و افزايش حبس دامن ميزنيم در حالي كه سياستهاي كلي نظام حبسزدايي است و اگر ما بتوانيم اين را فقط جزاي نقدي كنيم خيلي خوب است و هم قانونگذار و مجريان قانون به هدفشان ميرسند و هم مرتكبين كاهش جمعيت پيدا ميكنند. تشكر ميكنم.

علی اردشیرلاریجانی

محمد علی وکیلی
جناب آقاي عابدي موافق هستند، بفرماييد.

حیدرعلی عابدی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام و ادب خدمت همكاران و آرزوي قبولي طاعات و عبادات براي همه سروران و عرض تبريك به ملت حماسهساز در حماسه ملي (29) ارديبهشت.
همانطور كه همكاران عزيز توجه داشتند مخالف محترم دليل قانعكنندهاي را ارائه نكردند. بنابراين قانون بسيار مشخص و معين است و اين قانون براي تشويق همه آحاد ملت به رعايت موارد قانوني است. لذا درخواستم از همه همكاران اين است كه به اين ماده رأي مثبت بدهند.

علی اردشیرلاریجانی

رضا انجم شعاع
بسم الله الرحمن الرحيم
در ماده (2) همانطور كه ملاحظه ميفرماييد تكليف اشخاص حقيقي و حقوقي كه به صورت غيرمجاز در وسايل و دستگاههاي اندازهگيري دست ميبرند تعيين تكليف شده است. نكتهاي كه جناب آقاي داداشي راجع به حبس اشاره فرمودند، اين هم مد نظر نمايندگان عزيز عضو كميسيون انرژي به عنوان كميسيون فرعي و هم مد نظر اعضاي محترم كميسيون حقوقي و قضائي بوده است. براي همين حبس و جزاي نقدي درجه (6) پيشبيني شده است. در اين نوع جرم حبس قابل خريدن است و قطعاً ميتواند به عنوان يك عامل بازدارنده و جلوگيري از دستكاري وسايل اندازهگيري مؤثر واقع شود. لذا از نمايندگان عزيز تقاضا داريم به ماده (2) رأي بدهند و دولت موافق ماده (2) با همين ماهيت و كيفيت است. عذرخواهي ميكنم.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، كميسيون بفرماييد.

حسن نوروزی
بسم الله الرحمن الرحيم
سروران محترم توجه بفرماييد! اولاً ماده (2) در رابطه با هر شخصي است كه به هر طريق مبادرت به تصرف يا تغيير كند. يعني انشعاب را گرفته و بعد ميرود تصرفي انجام ميدهد. اين كار در همه كشورهاي پيشرفته جرم است و در ايران هم در ماده (607) جرم انگاشته شده و ما هم اينجا جرمانگاري كرديم.
در واقع اين دستكاري يك عمل متقلبانه است. نظريه مشورتي هم داريم، مطابق نظريه شماره (951/7) مورخ 17/22/83 اداره كل امور حقوقي قوه قضائيه مقرر داشته است دستكاري كنتور آب و برق كه منجر به كمتر نشان دادن ميزان واقعي مصرف آب و سوخت و برق ميشود از مصاديق بارز سرقت يعني ربودن مال غير به طور پنهاني است و ميتواند مشمول ماده (661) قانون مجازات اسلامي سال 1375 باشد. دستكاري كنتور را در اين موارد سرقت ساده و از مصاديق ماده (661) قانون مجازات اسلامي دانستهاند.
آقاي حسنپور توجه بفرمايند، اگر ما در اينجا بحث حبس را مطرح كردهايم، در واقع اين ارعاب طرف متقلب و متخلف است كه يك مقداري جلوي آن را بگيريم و به دولت كمك كرده باشيم. اينجا اگر ما حبس درجه (6) را مطرح كردهايم، حبس درجه (6) به دست قاضي است، قاضي ميتواند در اينجا جريمه قائل شود. اگر فرد يك كسي است كه نميترسد و مكرر خلاف ميكند، قاضي براي او حبس را حكم ميدهد. اما چون اينجا درجه (6) است به دست قاضي است. اين نيست كه هر كسي اين كار را انجام داد ما به او حبس بدهيم، بايد ما يك مقداري قانون را قاطعتر بنويسيم و دست قاضي محترم باز باشد. البته براي اينكه ما به افراد كمك كرده باشيم، جناب آقاي داداشي! ما نه آن سه سال ماده (660) را داريم، بلكه حبس از نوع درجه (6) است.
اينجا هم يك مسألهاي است، ما در تبصره (1) «به صورت سازمانيافته» آورديم كه «به صورت جمعي» خوانده شد، همكاران من اعلام فرمودند آنچه را كه ما در كميسيون تصويب كردهايم «به صورت سازمانيافته» بايد بيايد. والسلام

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، كميسيون در اينجا حبس را آورد، نوشته «حبس يا»، ظاهراً كميسيون قبول ندارد. (حسنپوربيگلري ـ دولت موافق است)
الان دو تا بحث است، ما الان متن كميسيون را بايد به رأي بگذاريم، ايشان موافقت كنند اگر كميسيون بگويد موافق است وگرنه آقايان اخطار دارند. راجع به اين مسأله اخطار دارند بدهند.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي قاضيپور اخطار دارند، بفرماييد.

نادر قاضی پور
اخطار
بسم الله الرحمن الرحيم
عرض سلام، آقاي لاريجاني! اخطار چند جنبه دارد، يكي براي تبصره (2) مبناي محاسبه در ماده (1) را بالاترين نرخ تعيين كردهاند، يعني اصل هشتادوپنجي ما را دارد. بعد همكار عزيزمان آقاي داداشي هم فرمودند، مخبر كميسيون گفتند زندان نداريم، اينجا جزاي نقدي درجه (6) محكوم ميشود و زندان دارد. خيلي اشكالات قانون اساسي دارد، ما اختيارات خودمان را نبايد به كارمندان وزارت نيرو، آب و فاضلاب بدهيم. بايد در مجلس دقيقاً و به طور واضح و روشن قانون تصويب كنيم و اين خلاف چند اصل قانون اساسي است. آقاي لاريجاني! عرضم را توجه فرموديد؟

علی اردشیرلاریجانی
اين بحث حبس را كميسيون قبول دارد يا نه؟

نادر قاضی پور
حبس بايد حذف شود، مردم به خاطر يك كار جزئي كه مجبورند آب شرب را براي بچههاي خودشان تأمين كنند بايد زندان بروند؟ اين چه قانوني است كه ما بر عليه مردم مستضعف و حاشيهنشين مينويسيم؟

حسن نوروزی

علی اردشیرلاریجانی
پس كميسيون هم قبول دارد، يعني با توجه به اينكه در سياستهاي كلي هم اين بود كه حبس كمتر استفاده شود، كميسيون هم قبول دارد كه حبس نباشد، بايد بگوييم «جبران خسارت و جزاي نقدي درجه (6)»، اينجا بايد «و» بگذاريد، «حبس» حذف ميشود. آنوقت آقايان عبارت «به صورت سازمانيافته» را اصرار دارند كه بماند. بنابراين كلمه «حبس» برداشته ميشود، ميشود «و جزاي نقدي درجه (6) محكوم ميشوند». آن كلمه «سازمانيافته» در تبصره (1) هم ميماند. در تبصره (2) هم مبناي محاسبه جرايم در مواد (1) و (2) بالاترين نرخ جريمهها است.
حضار 243 نفر، اصل ماده (2) به نحوي كه قرائت شد و اصلاحاتي روي آن انجام شد به رأي گذاشته ميشود. دوستان رأيشان را اعلام بفرمايند. دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. ماده (3) را بخوانيد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 3 ـ مشتركان مجاز انشعابهاي يادشده اعم از دولتي يا غيردولتي مكلفند بهاي خدمات مصرفي خود را در موعد مقرر پرداخت نمايند و در غير اين صورت پس از اتمام مهلت مناسبي كه از سوي دستگاه ذيربط داده ميشود خدمات برق، گاز، آب و فاضلاب آنان توسط دستگاه ذيربط قطع ميشود. در صورت استنكاف مشترك از پرداخت بهاي خدمات، بدهي معوق، مطابق مقررات مربوط به اجراي مفاد اسناد رسمي لازمالاجرا، قابل وصول خواهد بود.
تبصره ـ مقررات مربوط به اعطاي مهلت مناسب براي قطع خدمات برق، گاز، آب و فاضلاب و شرايط استفاده مجدد از آن مطابق آييننامهاي است كه حسب مورد به تصويب وزير ذيربط ميرسد.
آقاي رئيس! قبل از اينكه مخالف و موافق صحبت كنند، اينجا «مشتركان مجاز انشعابها»، چون ممكن است مشترك و مصرفكننده متفاوت باشند، به نظر ميرسد كه «مصرفكنندگان خدمات عمومي» يا «مصرفكنندگان مجاز انشعابات يادشده» صحيح است.

علی اردشیرلاریجانی
اين اصلاح درست است، يعني مصرفكنندگان خدمات عمومي اعم از دولتي، اين عبارت روشنتري است. اخطار و تذكر راجع به اين موضوع هست بفرماييد.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي گودرزي! اخطار مربوط به موضوع است؟ بفرماييد.

عباس گودرزی
آقاي دكتر! خارج از موضوع است، اما يك مطلبي هست كه چند روز است به عنوان نماينده مردم ضرورت دارد بگوييم.

علی اردشیرلاریجانی
اجازه بدهيد آخر جلسه در خدمت شما هستيم.

عباس گودرزی

محمد علی وکیلی

حسینعلی حاجی
تذکر قانون اساسی
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي رئيس! اخطار بنده اصل (138) است. تنظيم و تصويب آييننامه از اختيارات هيأت محترم وزيران است. در اصل (138) ميگويد كه «هيأت وزيران حق دارد براي انجام وظايف اداري و تأمين اجراي قوانين و تنظيم سازمانهاي اداري به وضع تصويبنامه و آييننامه بپردازد». اينجا در تبصره آورده «مطابق آييننامهاي است كه حسب مورد به تصويب وزير مربوطه ميرسد».

علی اردشیرلاریجانی
البته اصل (138) ميگويد علاوه بر مواردي كه هيأت وزيران يا وزيري مأمور تدوين آييننامه ميشود.

حسینعلی حاجی

علی اردشیرلاریجانی
نه، اينجا نگفته تصويبش حتماً با هيأت وزيران است. يعني اگر شما اين اختيار را به يك وزيري بدهيد ظاهراً منع قانون اساسي ندارد. هم هيأت وزيران ميتواند و هم اگر شما به عنوان قانونگذار بگوييد. حالا اگر ابهامي داريد ميتوانيد «دستورالعمل» بنويسيد، خيلي مطلب مشكلداري نيست.

حسینعلی حاجی
بله، اگر «دستورالعمل» شود مشكلي نيست.

علی اردشیرلاریجانی
شايد اگر «دستورالعمل» نوشته شود ديگر ابهام نداشته باشد.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي قاضيپور تذكر دارند، بفرماييد.

نادر قاضی پور
تذکر قانون اساسی
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي لاريجاني! در سطر چهارم ماده (3) (رئيس ـ ماده چند را تذكر ميدهيد؟) ماده (24)، اخطار اصل (85) هم در آن هست، اخطار اصل (85) اختيارات مجلس است. قبض را چك حساب كنند، قبض را سفته حساب كنند، ميگويد: «در صورت استنكاف مشترك از پرداخت بهاي خدمات، بدهي معوق، مطابق مقررات مربوط به اجراي مفاد اسناد رسمي»، يعني اين قبضي كه اشتباه نوشته شده مثلاً (10) ميليون تومان، چك ميشود و ميرود اموال اين خانواده بيچاره حاشيهنشين را توقيف ميكند، حسابش را ميبندند. آقاي لاريجاني! اين دادن چك سفيد به كاركنان وزارت نيرو است. با اصل (85) مخالفت دارد، شما چطور اجازه ميدهيد قبوض آب، برق و گاز چك، سفته و پول نقد شود، بروند اموال مردم را مصادره كنند؟ ما از كجاي قانون اختيار داريم اين را به يك مأمور قبض بدهيم؟
همكاران عزيز! اين خطرناكترين كاري است كه شما انجام ميدهيد. هزينه تمام قبوضها را گردن مردم بدبخت و بيچاره و حاشيهنشين مياندازند، مردم مستضعفي كه پول ندارند زمين سنددار بخرند، رفته قولنامهاي خريده، بعد ميآيد بدهي را بنويسد تخلف، (10) ميليون، (20) ميليون، بعد با آن برود خانه مردم را تملك كند. آقاي لاريجاني! اعضاي محترم كميسيون قضائي بيايند توضيح بدهند، اين كلمه يعني تبديل فيش آب، برق و گاز به چك و سفته. يعني شما به كاركنان نيروهاي خدماتي چك سفيد ميدهيد كه اموال مردم را مصادره كنند، تشكر.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم. اين را توضيح بدهند كه مقصودشان از اين موضوع چيست. اگر اجازه بدهيد مخالف و موافق صحبت كنند.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي پوربافراني مخالف هستند.

علی اردشیرلاریجانی
قبل از اينكه مخالف صحبت كند، اين ايرادي كه آقاي حاجيدليگاني مطرح كردند را دوستان ديگر هم مطرح كردند، اين مقررات چون طبق آييننامهاي نوشته شده كه بعضي از بخشهاي ديگر وزارتخانهها ميتوانند در آن نقش و ملاحظات داشته باشند، شايد مناسبتر باشد كه ما اين ايراد را اينگونه رفع كنيم، چون قدري ابهام دارد كه بگوييم اين آييننامه را، ظاهراً آقاي مفتح هم مطرح كردند، آقاي فرهنگي ميگويند معمولاً شوراي نگهبان هم ايراد ميگيرند، حداقل در اين قضيه ابهام است، براي رفع اين نوشته شود «آييننامه اين قانون توسط وزارتخانههاي نيرو، نفت و سازمان برنامه تدوين و به تصويب هيأت وزيران برسد» كه هم به اين خدمات شمول داشته و هم يك مرجعي مثل هيأت وزيران تصويب كند و بعد براي انطباقش هم به هيأت تطبيق مجلس ميآيد، آنها هم يك كنترلي ميكنند كه البته اين نگرانيهايي كه الان آقاي قاضيپور هم مطرح كردند ديگر وجود نداشته باشد. (حاجيدليگاني ـ ارتباطات هم باشد) ارتباطات هم ميتواند باشد. (نوروزي ـ آقاي دكتر! هر وزارتخانهاي يك آييننامه عملياتي مخصوص دارد) هر وزارتخانهاي براي خودش ميخواهد دستورالعملي بنويسيد، ولي يك آييننامهاي كه اين ملاحظات و مشكلات در آن نباشد خوب است كه در دولت تصويب شود. همه وزارتخانههاي ذينفع هم در آن دخالت داشته باشند، نفت هست، ارتباطات هست، نيرو هست و سازمان برنامه هم كه عليالقاعده بايد باشد، بياورند در هيأت وزيران تصويب كنند.
ببينيد دوستان! بنابراين يك اخطاري آقاي حاجيدليگاني و يك تذكري آقاي قاضيپور و يك رفع ابهامي آقاي مفتح دادند. مجموعاً اينها يك محتوا را دارد كه اين آييننامه را نبايد به اختيار يك وزير گذاشت. اولاً موضوعات اين خدمات متفرق است، يكي از آنها مربوط به وزارت نيرو است، يكي پست، تلگراف و تلفن است، يكي وزارت نفت است، گاز است و ضمناً يك مرجعي بايد اين را رسيدگي كند كه ملاحظات ديگر را هم داشته باشد و اگر يك وقتي هم مطابق قانون نبود به هيأت تطبيق بيايد و در مجلس هم كنترل شود.
بنابراين تبصرهاي كه گذاشته شده، مثل مقررات است. پيشنهاد اين است كه به جاي تبصره اين بيايد: آييننامه اين قانون توسط وزارتخانههاي نيرو، مخابرات، نفت و سازمان برنامه و بودجه تنظيم و به تصويب هيأت وزيران ميرسد.
(محبينيا ـ آقاي دكتر! «آييننامه اجرايي اين ماده»)«آييننامه اجرايي اين قانون»، شما در جاهاي ديگر هم نياز داريد، ما دو بار آييننامه ننويسيم، در يك جا آييننامه بنويسيم، همه اينها در آن باشد. براي اينكه ميخواهيم اين تبصره را از اينجا برداريم، ميشود: «آييننامه اجرايي اين قانون توسط وزارتخانههاي نيرو، نفت و ارتباطات و فناوري اطلاعات و سازمان برنامه و بودجه».

احمد امیر آبادی فراهانی

علی اردشیرلاریجانی

احمد امیر آبادی فراهانی
چون شهرداريها هم دخالت دارند، ماده (100) براي شهرداريها است.

علی اردشیرلاریجانی
وزارت كشور هم اضافه شود اشكالي ندارد، «و وزارت كشور تنظيم و به تصويب هيأت وزيران ميرسد»، مقصود آنجاست. اگر دوستان موافقند ما براي حل اين مشكل به جاي تبصره، اين تبصره را جايش ميگذاريم، ممكن است در آخر قانون هم بيايد. (پورابراهيميداوراني ـ آقاي رئيس! تذكر دارم) در همين مورد است؟ ميخواهم اين را رأي بگيرم. در اين پيشنهادي كه الان رفع ابهام شده است؟ اگر چيز ديگري است بگذاريد اين را رأي بگيرم. (انجمشعاع ـ آقاي رئيس! بنويسيم «با همكاري وزارت كشور»)«با همكاري وزارت كشور»، اشكالي ندارد.

محمد علی وکیلی

علی اردشیرلاریجانی
مخالف رفع ابهام ميخواهيد صحبت كنيد؟ مخالف ماده را وقت ميدهيم، الان رفع ابهام را ميخواهيم حل كنيم.
حضار 244 نفر، اين رفع ابهام و اصلاحي كه يك تبصره اضافه شود را به رأي ميگذاريم. نمايندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمايند. دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد. به جاي اين تبصره يك تبصره كاملتري ميآيد كه وزارتخانههاي درگير پيشنهاد بدهند و به هيأت وزيران بيايد و تصويب شود. نمايندگان محترم نظرشان را راجع به اين رفع ابهام اعلام بفرمايند كه هم اخطار آقاي حاجيدليگاني، هم تذكر آقاي قاضيپور و هم رفع ابهام آقاي مفتح رفع شود. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. حالا مخالف ماده (3) صحبت كند.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي پوربافراني مخالف هستند، بفرماييد.

عباسعلی پوربافرانی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام و آرزوي قبولي طاعات و عبادات همه عزيزان. اگر عنايت بفرماييد، جناب آقاي دكتر لاريجاني! در بحث قطع انشعاب اينكه مجلس بيايد مصوب كند كه انشعابهاي دولتي يا غيردولتي در يك مقطعي قطع شوند، اولاً كه در خود ماده «پس از اتمام مهلت مناسب» ذكر شده است.
ببينيد! در اين موضوع چند تا اشكال وجود دارد، اولاً مهلت مناسب اين نيست كه ما بياييم و همه موارد را با يك نسخه تجويز و قطع كنيم. چرا؟ ما چند تا مصرفكننده، داريم، آقاي رئيس! در مصرفكنندههاي دولتي بيمارستانها، پادگانها، مدارس، بعضاً اينها در پرداخت قبوضشان مشكل پيدا ميكنند. ما اين اختيار را به يك مأمور اداره برق ميدهيم كه بيايد برق يك بيمارستان را قطع كند. اينطور كه نيست، متأسفانه ما قبلاً شاهد بوديم كه اگر تدبير نميشد ممكن بود جان انسانها به خاطر قطع برق يك بيمارستان به خطر بيفتد. اينطور كه ما بياييم بگوييم «پس از اتمام مهلت مناسب»، اين امكانپذير نيست و مشكلات و آسيبهاي زيادي را در بر خواهد داشت. يا مكانهايي كه بر اساس اصل (110) تحت نظر مقام معظم رهبري اداره ميشوند، ما اينجا اجازه ميدهيم كه برقش در اثر عدم پرداخت بدهي قطع شود، اين در مورد مراكز دولتي.
در مورد مراكز غيردولتي دو دسته هستند، يك دسته مسكوني است. ببينيد! كسي ميآيد و به دلايل مختلف، يكي ممكن است ناشي از عدم اطلاعرساني به موقع مأمورين اعلام پرداخت بدهي باشد، يك جايي مثل منطقه ما در شهرستان نايين به يكباره بر اساس تغيير اقليم هواشناسي آمده قبوض گاز مصرفي كه مثلاً هميشه در يك مقطعي از سال (20) هزار تومان بوده يك دفعه دو، سه برابر ميشود. اين از نظر اقتصاد خانواده يك فشاري وارد ميشود، ما نميتوانيم بلافاصله بعد از پايان آن مهلت بياييم و قطع برق، آب يا گاز مصرفي را براي آن خانوار انجام بدهيم. ما خانوارهايي داريم كه در پرداخت بهاي گاز و برق مصرفي خودشان واقعاً ناتوان هستند. اينكه بياييم و به بهانه اتمام مهلت، برق، آب يا گاز را قطع كنيم يك خسارتي را به خانواده وارد ميكنيم.
از طرفي در مورد غيرخانوارها و غيردولتي، ما كارخانهها و واحدهاي توليدي داريم كه قطع برق يا گاز در آنها يك خسارت جبرانناپذيري وارد ميكند. مثلاً كارخانه سيمان يك كورهاي دارد كه اگر برق يا گاز اين كارخانه به يكباره قطع شود ممكن است خسارت جبرانناپذيري وارد كند كه (10) برابر آن قيمت است.
لذا اولاً آن بحث اتمام مهلت حذف شود و در آييننامه اجرايي كه شما اشاره كرديد بيايد يك روند منطقي براي قطع برق، گاز، آب و ساير مواردي كه به علت بدهي اتفاق ميافتد تدبير شود (رئيس ـ متشكريم) كه آن خسارتها و آسيبهاي بعدي ايجاد نشود. متشكرم.

علی اردشیرلاریجانی
خيلي ممنون. جناب آقاي نوروزي و دولت يك نكتهاي را توجه كنيد. شما اينجا بخشهاي دولتي و غيردولتي را با هم نوشتيد. دولتي مثلاً فرض كنيد يك پادگان، يا يك وزارتخانه وقتي پولش را در بودجه نگذارند نميتواند بپردازد. شما ميگوييد اگر پولش را به موقع نداد قطع ميكنيم، خدمات به مردم قطع ميشود. پس نميتوانيد بگوييد قطع كنيم، اگر در بودجه گذاشته باشند ميدهند، در مورد بخش خصوصي متفاوت است.

حسن نوروزی

علی اردشیرلاریجانی
نه، نوشتيد، «مشتركان مجاز انشعابهاي موضوع اين قانون اعم از دولتي يا غيردولتي».

حسن نوروزی
نظامي و انتظامي را مطرح نكرديم.

علی اردشیرلاریجانی
نظاميها دولتي هستند، نه نظامي، اصلاً وزارتخانه، مجلس، رياست جمهوري. اگر در لايحه بودجه پولش را گذاشته باشند ميتوانند بدهند، اگر ندهند شما ميگوييد قطع ميكنيم؟ چه چيزي را قطع ميكنيم؟ خدمات به مردم متوقف ميشود. پس بايد يك ساز و كاري گذاشت، مثلاً بگوييم يك كميتهاي با حضور سازمان برنامه و دستگاههاي ذيربط و آن اداره گاز يا جاي ديگري كه پول را ميخواهند بنشينند برايش برنامه بدهند. در مورد بخش خصوصي بايد متناسب بدهند، اما در مورد بخش دولتي اگر در بودجهاش نگذارند نميتواند بپردازد. (نوروزي ـ آقاي دكتر! در آييننامه حل ميشود) پس اينجا بايد ذكر كنيم، «مطابق ضوابطي كه در آييننامه ذكر ميشود»، نه اينكه شما قطعش كنيد، قطعش كنيد كه به مردم خدمات داده نميشود.

حسن نوروزی
نوشتيم دستگاههاي دولتي به موجب قانون پرداخت كنند.

علی اردشیرلاریجانی
اينجا كه ننوشتيد به موجب قانون، شما اينجا نوشتيد اگر در مهلت مناسب ندادند قطع ميكنيم، نميتوانيم.

حسن نوروزی

علی اردشیرلاریجانی
پس بايد بنويسيم مطابق قوانين و آييننامه مربوطه.

حسن نوروزی

علی اردشیرلاریجانی
بايد قانونش را ببينيم كه قانونش چيست. قانونش را بياوريد، ميگوييد قانون مربوطه چيست؟ اين مطلب مهمي است، چون ما يك حكمي داريم ميدهيم كه اگر يك دستگاهي پول گازش تأخير شد، اين آقايان يك مهلتي بدهند قطع كنند، در حالي كه اگر در سازمان برنامه پولي براي اين منظور نكرده باشد كه اين تقصيري ندارد. مردم از خدماتشان محروم ميشوند. يعني بايد برايش ساز و كار گذاشت. بيمارستانها، مدارس، همه اينها اگر دولتي باشند شامل است. قانونش چيست؟ اگر قانون هست بياورند ببينيم. مخالف صحبت كرد، موافق هم صحبت كند تا ما به اين مسأله بپردازيم.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي ساداتينژاد موافق هستند، بفرماييد.

سید جواد ساداتی نژاد
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
با سلام و خداقوت خدمت همه عزيزان، آقاي دكتر لاريجاني! چون مطلب يك مقدار پيچيده شد چند تا نكته، بالاخره در مورد پرداخت بهاي خدمات در موعد مقرر قاعدتاً بعيد است كسي نسبت به اين نظر منفي داشته باشد. اگر بهاي خدمات در موعد مقرر داده نشود، برنامههاي دستگاهها به هم ميريزد و نميتوانند توسعه شبكه بدهند. لذا خود همين ميتواند يك عدم رضايت ايجاد كند. يا الان خود دستگاهها اعتبارات توسعهاي را منوط به اين كردهاند كه چقدر دريافت بهاي خدمات را در شهرستانها و استانها وصول ميكنند. بنابراين اين عدم دريافت خدمات در موعد مقرر خودش مشكل ايجاد ميكند.
اما آقاي دكتر لاريجاني! اينجا يك ابهامي هم با آن تغيير تبصره ايجاد شد. ما در بالا يك بحثي تحت عنوان مهلت مناسب داريم، اين در تبصره تعريف شده بود، الان با تغيير تبصره آن مهلت مناسب هم تعريف ندارد. به نظرم اين را بايد يك دقتي كرد كه چيست.

علی اردشیرلاریجانی
همان مهلت مناسب هم در آييننامه ميآيد.

سید جواد ساداتی نژاد
آقاي دكتر! يك بحث ديگر هم اينكه اينجا بايد يك تدبيري بشود. يعني اين بحث بيمارستانها و مدارس كه مطرح شد، فكر ميكنم اگر پيشنهاد بشود كه اين به كميسيون برگردد يك مقدار دقيق ديده شود تا دستگاههاي نظامي و بحثهاي دانشگاهي، بيمارستاني و مدارس دچار مشكل نشوند و اين ماده در كميسيون بررسي كارشناسي شود و بيايد شايد بهتر باشد. ممنون و متشكر.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم. دوستان ببينيد! آن ايرادي كه گفتيم در مورد دولتي و غيردولتي است، بنابراين نميتوانيم اينجا با اين صراحت بنويسيم كه اگر در اتمام مهلت مناسب انجام نشد قطع ميشود. چون بايد يك ساز و كاري گذاشته شود كه سازمان برنامه در بودجه اينها ببيند. اگر اينجا قبل از «قطع ميشود» بنويسيم مطابق با قوانين مربوطه و آييننامه اين قانون مثلاً عمل شود، ديگر نميتوانيم «قطع» بنويسيم، عمل ميشود، حالا آنجا قطع بنويسند. «در صورت استنكاف مشترك از پرداخت بهاي خدمات»، اين بحث جدايي است، پس به جاي «قطع ميشود» بنويسيم «مطابق با قوانين مربوطه و آييننامه اين قانون عمل ميشود». حالا آنجا يا قطع ميشود، يا مهلتي ميدهند يا از ساير فصولشان ميگيرند و به اين بخش ميدهند، در آن ميبينند. اگر دوستان موافق هستند من براي اصلاح اين قسمت رأي بگيرم كه رفع ابهام شود. براي همان مشكلي كه عرض كردم، دستگاههاي دولتي را نميتوانند به اين سادگي قطع كنند، بايد مطابق قانون آييننامه تنظيم شود.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
زمان بازپرداخت را هم اضافه كنيم.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي دكتر! در همين جا، «تا زمان بازپرداخت مطابق».

علی اردشیرلاریجانی
نه، مطابق آن عمل ميشود، زمان بازپرداخت را همانجا ميگذارند. حضار 245 نفر، براي اين رفع ابهام كه در سطر چهارم به جاي «قطع ميشود» بشود: «مطابق با قوانين مربوطه و آييننامه اين قانون عمل ميشود»، نمايندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمايند براي اينكه يك مرتبه امكانات دستگاههاي دولتي قطع نشود و خدماترساني به مردم مشكل پيدا نكند. (انجمشعاع ـ در تبصره آمده) در مورد دولتيها است. دوستان نظرشان را اعلام بفرمايند. اين پيشنهاد براي رفع ابهام داده شد كه به جاي «قطع ميشود» در مورد دولتيها بنويسيم «مطابق با قوانين مربوطه به آييننامه اين قانون عمل ميشود». پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.
در مورد غيردولتيها، خصوصيها ميخواهيد همين باشد يا همين كه ميگوييم عمل ميشود، در آييننامه ميتوانيد اين را بياوريد. يعني اگر بنويسيم عمل ميشود در آييننامه ميتوانيد اين را بياوريد كه چطور در مورد آنها زمان ميدهيد بعد قطع ميشود، در مورد خصوصيها قطع ميكنيد. اگر در آييننامه برويم همه اينها (هست). قطع خدمات عمومي مربوط به خصوصي احتمالاً جنبه قانونگذاري ميخواهد شايد آييننامه نتواند، بخش دولتي چون صاحبش دولت است ميتواند اما در بخش غيردولتي عليالقاعده قانون ميخواهد. بنابراين بايد دو قسم كنيم؛ بنويسيم مشتركان مجاز انشعابها يا استفادهكنندگان دولتياش را اينطور عمل كنيم، غيردولتياش را بتوانند قطع كنند. بيمارستان هم دولتي نباشد بايد پولش را بپردازند، كاري نميتوانند بكنند. (پوربافراني ـ در مورد غيردولتيها چه؟) وقت ميدهند، مهلت ميدهند، (پوربافراني ـ مأمور نرود؟) مأمور نميرود مهلت مناسب به آنها ميدهند. (پوربافراني ـ يكي به خاطر بيست هزار تومان قطع ميشود يكي به خاطر دو ميليون) حالا آن بحث ديگري است، ما وارد ريز آن كه نميتوانيم بشويم. بنابراين بايد دو بخش بشود. بايد بنويسيم غيردولتيها همين ضابطه فعلي، در مورد دولتيها بايد اينطور بشود. ذيلش ميشود اينطور نوشت «مشتركان مجاز انشعابهاي موضوع اين قانون» «اعم» را بايد برداريم انشعاب غيردولتي مكلفند بهاي خدمات مصرفي را بدهند در غيراينصورت قطع ميشود و در مورد مشتركان دولتي مطابق با قوانين مربوطه و آييننامه اين قانون عمل ميشود. يك عبارتي اينطوري بايد بياوريم. (كوچكينژادارمساداتي ـ با پيشنهاد شما مخالفيم) اصل اين را كه مخالف صحبت كرد رأي گرفتيم. همين كه براي رفع ابهام پيشنهاد داديد رأي گرفتم دولت و كميسيون موافق هستند.
اين نكتهاي كه آقاي قاضيپور گفتند «مطابق مقررات مربوط به اجراي مفاد اسناد رسمي لازمالاجرا قابل وصول است» براي ما توضيح بدهيد مقصودتان از اين چيست، (انجمشعاع ـ قانون تعيين ميكند) يعني با اين چه كار ميخواهيد بكنيد؟ چون فرض كنيم فرد از پرداخت استنكاف كرد. (انجمشعاع ـ منظور اينكه فيش مثل اسناد لازم الاجرا است) يعني بروند به قوه قضائيه شكايت كنند؟ اين براي تأمين اجتماعي نيست، مقصود از اينكه «اجراي مفاد اسناد رسمي لازمالاجرا» يعني چه؟ (عثماني ـ به اداره ثبت ميرود از ثبت اجرائيه ميگيرد) به ثبت ميدهند؟ (فرهنگي ـ از حساب آنها برميداريم) يعني از حساب آنها برميداريم؟ مقصودمان اين است كه شما از حسابشان ميتوانيد برداشت بكنيد؟ (قاضيپور ـ بدون حكم دادگاه اين توقيف اموال است) اين دادگاه ميخواهد. اين چك نيست، مأموري ميرود اين را حساب ميكند. (قاضيپور ـ اين جرم است. فيش ميشود چك، ميشود سفته ميرود اموال مردم را توقيف ميكند) اين را بايد يكقدري توضيح بدهيد. اين يك جملهاي است كه بار معنايي دارد كه مجلس دقيق بايد بفهمد چه چيزي را ميخواهد رأي بدهد، اجازه بدهيد. (ميركوهي ـ طرف ميرود تقاضا ميكند ثبت به آن طرف مقابل مهلت ميدهد، اگر نداد اجراييه صادر ميشود، اجراييه را يا بايد اجرا بكند يا مال طرف توقيف ميشود. مثل خيلي از اسناد لازمالاجراي ديگر) حالا معلوم شد، توضيحشان اين است كه ميروند به ثبت مراجعه ميكنند، بعد يك فرصتي ميدهند اگر نشد از اموالشان برميدارند. (قاضيپور ـ آقاي لاريجاني! بدون حكم دادگاه، شايد اشتباه كرده) حكم دادگاه ندارد ميروند اموالشان را ميگيرند، يا از حسابشان ميگيرند يا از اموال (ديگر). حالا اجازه بدهيد ما اصلش را رأي بگيريم، اگر رأي نياورد آنوقت اصلاحش كنيم. من از نظر آييننامه الان بايد اصلش را رأي بگيرم.
حضار 243 نفر، ماده (3) را با همان اصلاحاتي كه صورت گرفت به رأي ميگذاريم. نمايندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمايند. دولت و كميسيون موافق هستند. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب نشد.
پيشنهاد چاپي داريم؟ ميخواستيم رفع ابهام كنيم، بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي حاجي و قاضيپور هم پيشنهاد حذف ماده (3) را دارند.

علی اردشیرلاریجانی
حذف كل ماده (3)؟ (قاضيزادههاشمي ـ بله) آقاي قاضيپور حالا بگذاريد اين را اصلاح كنيم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي دكتر! آقاي حاجي هم پيشنهاد حذف كل ماده را دارند.

علی اردشیرلاریجانی
آقاي قاضيپور و آقاي حاجي اجازه ميدهيد اصلش را حذف نكنيم چون الان هم برق و اينها را اصلاح كرديم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي قاضيپور پيشنهاد حذف جزء دارند.

علی اردشیرلاریجانی
بخش جزئشان كجا است؟ «در صورت استنكاف»؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
اجازه بدهيد الان خدمتتان عرض ميكنم. آقاي دكتر! آقاي قاضيپور در سطر چهارم ماده (3) ميفرمايند «در صورت استنكاف مشترك» تا «قابل وصول ميباشد» حذف بشود.

علی اردشیرلاریجانی

نادر قاضی پور
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحيم
ضمن تقدير و تشكر از مديريت جناب آقاي لاريجاني كه دقيقاً به مفاد رسيدند تشكر ميكنيم آقاي لاريجاني. همكاران، دوستان عزيز، برادران و خواهران نماينده! اينجا آوردهاند فيشي كه صادر ميشود چك محسوب ميشود، سفته، يعني كاركنان محترم آب و فاضلاب، مخابرات و گاز اين را ثبت اسناد ببرند اموال مردم را توقيف يا از حسابهاي بانكي آنها برداشت كنند. خواهشمند است به اين پيشنهاد تعدادي از همكاران عزيز رأي بدهيد اين قسمت حذف بشود، روال عادي خود را طي كند. شما مستحضر هستيد تعداد زيادي از مردم به علت نبود شغل و تعطيلي مسكن به آب و فاضلاب بدهكار هستند. ميروند آنجا قسطي و اقساطي ميكنند، تخفيف ميگيرند. با تصويب اين قانون مشكلات عديدهاي براي قشرهاي آسيبپذير جامعه به وجود ميآيد كه در زمستان كار نيست، تعطيل هستند. پنج، شش ماه فيش آب خود را نداده با اين ميروند تمام اموال اين بدبخت بيچاره را مصادره ميكنند.
لذا به حذف رأي بدهيد تا اين قسمت حذف بشود. حاجآقا! اجازه بدهيد من عرضم را بگويم بعد اشاره كن. متوجه عرايض من باش، اين بحث حقوقي دارد، مردم بيچارهاند، مردم بدبخت را ما نبايد بدبخت كنيم. به جاي كمك كه دستشان را بگيريم پايشان را ميكشيم. آقاي لاريجاني! مشكلات عديدهاي براي كشاورزان و كارگران، قشرهاي آسيبپذير جامعه، بهزيستيها و كميته امداديها به وجود ميآيد. شما مستحضر هستيد برنامه ششم را حضرتعالي ابلاغ كرديد. ما بابت كمك به اين آب و برق تحت پوششهاي بهزيستي و كميته امداد افزايش مستمر داديم. لذا همكاران به حذف اين رأي بدهيد تا مشكلاتي براي اقشار كمدرآمد و مستضعف به وجود نيايد. به عشق اباالفضل يا اباالفضل

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، پيشنهاد ايشان حذف سه سطر آخر ماده (3) هست. «در صورت استنكاف مشترك» تا آخر. مخالف صحبت ميكند؟

محمد علی وکیلی
جناب آقاي همتي مخالف هستند، بفرماييد.

علی اردشیرلاریجانی

احمد همتی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام و آرزوي قبولي طاعات و عبادات. ببينيد! اين ماده (3) چندوجهي است، بايد كاملاً با دقت به آن رسيدگي بشود، احياناً عوارضي كه ممكن است براي كشور داشته باشد برطرف بشود. دو وجه هست؛ يكي اينكه وزارت نيرو بايد مطالبات خودش را نقد بكند، بتواند كار خودش را پيش ببرد. از طرفي كساني كه پرداختكننده اين قبوض هستند چند دسته هستند؛ يك دسته دولتي هستند يك بخشي خصوصي. بعد در بخش دولتي كساني هستند كه يا كارهاي اورژانسي را انجام ميدهند مثل بيمارستانها يا كارهاي امنيتي را انجام ميدهند. به راحتي نميشود برق اينها را قطع كرد. در بخش خصوصي هم همينطور هست، يعني توليدكنندگاني داريم كه اگر برق آنها قطع بشود ممكن است خسارات بسيار زيادي به آنها وارد بشود.
پيشنهاد ما اين است كه براي رسيدن به يك نقطه تعادل حداقل براي مواردي كه مصارف عمده دارند اينها را يك كميته تخصصي كه يك عضو آن از وزارت نيرو باشد تصميمگيري بكند. ساير اعضاء بيايند جنبههاي ديگر آن را در نظر بگيرند، جنبههاي اجتماعي، امنيتي و اقتصادي آن را در نظر بگيرند آن كميته تخصصي بيايد تصميم بگيرد كه آيا برق يك واحد يا يك ادارهاي قطع بشود يا نه وگرنه اين ميتواند تبعات بسيار شديدي را براي كشور ما داشته باشد. در اين خيلي بايد دقت بشود، اگر واقعاً به نتيجه هم نميرسيم اصلاحشده اين بايد دوباره در صحن انشاءالله مطرح بشود، سپاس.

محمد علی وکیلی
متشكر، جناب آقاي سليمي موافق هستند، بفرماييد.

علیرضا سلیمی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
خواهش من از همكاران ارجمند نماينده اين است كه يك بار اين ماده (3) را دقت بكنيد. ببينيد! در ماده (3) مشتركان مجاز انشعابهاي يادشده را گفتيم بهاي خدماتشان را در موعد مقرر پرداخت كنند. اگر پرداخت نكنند چه؟ اگر پرداخت نكنند ما گفتيم كه خدماتشان قطع بشود. تا اينجا آمديم محكم قانونگذاري كرديم و گفتيم با اينها برخورد بشود. وقتي ما در مورد اين عزيزان كه حالا به هر نحوي نتوانستند اقدامات قانوني را انجام بدهند گفتيم كه قطع بشود چه نيازي به ذيل ماده (3) است؟ در ذيل ماده (3) ميگويد در صورت استنكاف ما بياييم مقررات مربوط به اجراي مفاد اسناد رسمي را اينجا جاري و ساري كنيم. مردم را دچار عسر و حرج بكنيم؟ يعني حسابهاي بانكيشان بلوكه بشود، ما براي ساير مواردي كه دارند مشكل ايجاد كنيم عين سفته و چك. اينگونه با مردم برخورد كردن واقعاً در شأن ما و قانونگذار به نظر ميرسد نيست.
ما براي تضمين بحث قطع را در ابتدا آورديم. من اعتقادم اين است الان ماه مبارك رمضان است، كافي است براي اذيت كردن مردم دوستان به حذف اين ذيل رأي بدهند. بيش از اندازه مردم را به عسر و حرج نيندازيم. موجبات ايذاي مردم را فراهم نكنيم، حسابهاي مردم را بلوكه نكنيم، اسناد آنها را به اجرا نگذاريم، سند خانهشان، مغازهشان را به اجرا نگذاريم. چه نيازي به اينها است، تا چه اندازه ميخواهيم براي مردم دردسر ايجاد كنيم؟ به نظر من پيشنهاد، پيشنهاد خوبي است. اين در صورت استنكاف تا آخر، قبل از تبصره انشاءالله حذف بشود مردم با مشكل مواجه نشوند، متشكريم.

علی اردشیرلاریجانی

حسینعلی امیری
بسم الله الرحمن الرحيم
من تشكر ميكنم از دغدغهاي كه جناب آقاي قاضيپور و جناب آقاي سليمي نسبت به اقشار آسيبپذير جامعه ما دارند منتها برادران و خواهران عزيز ببينيد! خاصيت قانون به ضمانت اجرا است. قانوني كه ضمانت اجرا نداشته باشد عملاً بيخاصيت است. كساني كه بهاي خدمات را پرداخت نميكنند را ما يا بايد ضمانت اجراي كيفري براي آنها بگذاريم يا بايد ضمانت اجراي حقوقي و مدني براي آنها بگذاريم. ضمانتاجراي كيفري يعني اينكه اگر پرداخت نكرد وزارت نيرو بخواهد برود در محكمه طرح دعوا بكند، در آنجا هزينه دادرسي بالا است، باعث تراكم پرونده در دستگاه قضائي ميشود. يكي از مشكلاتي كه الان ما در دستگاه قضائيمان داريم موضوع تراكم پرونده در محاكم دادگستري است.
بنابراين در راستاي سياست قضازدايي ما ضمانت اجراي كيفري نميتوانيم بگذاريم، ضمانت اجرايي مدني ميتوانيم بگذاريم كه مناسب باشد. ضمانت اجرايي مناسب مدني هم بروند به دادگستري دادخواست حقوقي بدهند باز هم منجر به تراكم پرونده در محاكم قضائي ميشود، هزينه دادرسي بالا ميرود. مناسبترين ضمانت اجرايي كه براي اين قانون ميشود در نظر گرفت كه متناسب با شرايط اجتماعي ما باشد همين اجراي اسناد رسمي است. اجراي مفاد اسناد رسمي به اين نحو نيست كه بلافاصله بيايند اموال طرف را توقيف بكنند يا بروند به مزايده بگذارند، يك تشريفاتي دارد. مناسبترين ضمانت اجرايي همين قرار دادن مقررات مربوط به مفاد اجراي اسناد رسمي است كه الان تأمين اجتماعي و بعضي از دستگاههاي ديگر هم دارند از اين ضمانت اجرايي بهره ميبرند و مشكلي هم درست نشده.
مضافاً بر اينها اين هم در نظر داشته باشيد كه كساني كه از بهاي خدمات موضوع اين لايحه قانوني استنكاف ميكنند همه آنها كه افراد آسيبپذير و افراد محروم جامعه نيستند، شركتهاي بزرگ، ويلاسازها، باغشهر سازها هستند. يك بخش قابل توجهي از افراد كساني هستند كه مشكلات مالي ندارند منتها به جهات مختلفي دارند از پرداخت بهاي خدمات مصرفي استنكاف ميكنند.
لذا به نظر ميآيد كه مناسبترين وضعيت براي ضمانت اجرايي اين قانون همين است كه در لايحه پيشبيني كردند و قطعاً آن بخشهاي آسيبپذير و اشخاص حقيقي با توجه به اينكه ما آييننامه آن را در قانون پيشبيني كرديم و به تصويب هيأت وزيران ميرسد آنجا ديده ميشود و مصوبات دولت هم براي كنترل به نظر رئيس محترم مجلس شوراي اسلامي ميرسد. در آنجا اگر احياناً اقشار آسيبپذير جامعه و محرومين ناديده گرفته شده باشند ميشود اصلاح كرد. به هر حال قانوني كه ضمانت اجرايي نداشته باشد در عمل بيمعنا است، متشكرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، آقاي قاضيپور! من يك پيشنهاد دارم اگر شما اين را قبول بكنيد شايد اين اصلاح بشود، چون دو طرف آن هست. اگر اين بدهيها را كه مسجّل شده ندهند از طريق قوه قضائيه بخواهد برود طول ميكشد، واقعاً هم بخشهاي دولتي و سازمانها نميتوانند كار بكنند. از آن طرف هم حرف شما حق است، ممكن است اينها يك رقمهايي بنويسند كه واقعاً حق نباشد و حالا ميروند اموال اينها را ميگيرند. اگر موافق باشيد ما بگذاريم اين متن باشد ذيل آن بنويسيم «مصرفكنندگان در صورت اعتراض ميتوانند از طريق مراجع قضائي پيگيري كنند» اگر اعتراض داشتند و قبول داشتند اجحاف شده بروند شكايت كنند. اگر موافق هستيد اين را اضافه كنيم شما ديگر پيشنهادتان را پس بگيريد. به هر حال يكي بايد برود بگيرد.
ببينيد! فرض كنيد مثلاً شركت گاز يك فيشي ميدهد فرد نميپردازد، آقايان ميگويند ما بتوانيم اين را به عنوان اسناد رسمي عمل بكنيم برويم بگيريم، يعني فرصت ميدهند، توافق ميكنند اگر نشد از اموالشان ميگيريم. حالا اگر فرد اعتراض داشت ميرود شكايت ميكند. (قاضيپور ـ زورش به اينها نميرسد برعكس باشد اينها شكايت كنند) پس شما قبول نداريد، ميگوييد حذف بشود. دولت با حذف موافق نيست، كميسيون بفرماييد.

حسن نوروزی
بسم الله الرحمن الرحيم
همكاران محترم توجه بفرمايند! ماده (3) ماده كاملي بود و ما همه چيز را پيشبيني كرديم. «مشتركان مجاز انشعابهاي يادشده اعم از دولتي يا غيردولتي مكلفند بهاي خدمات مصرفي خود را در موعد مقرر پرداخت نمايند»، اين را كسي انكار نميكند. آن هم كه آقاي دكتر معتقد به تفصيل شدند را ما قبول داريم. براي دولتيها قرار شد آييننامه نوشته بشود و طبق آييننامه عمل بشود.
اما بخش خصوصي؛ واقعاً كدام شركت آب، برق و گاز است كه برود گاز يك كميته امدادي را به خاطر (5000) تومان قطع بكند؟ اين بحث تقويت شركتهاي دولتي است. در رابطه با مراكز خصوصي كه از قوانيني كه ما مينگاريم و مينويسيم سوءاستفاده ميكنند و حق دولت را نميپردازند و ما در اينجا آورديم «در صورت استنكاف» يعني يك كسي هست ميرود به شركت مراجعه ميكند، تقسيط ميكند، تخفيف ميگيرد. يك كسي هم هست كه ميگويد نميخواهم بپردازم، استنكاف ميكند. استنكاف يعني نپرداختن تعمدي، عمداً ميگويد من نميپردازم. آن وقت اينجا داريم نسبت به بخش خصوصي فرمودند قطع ميشود، نسبت به بخش دولتي، نه نظامي و انتظامي هم، فقط دولتيها طبق آييننامه عمل ميشود و بعد هم اگر كسي استنكاف كرد بعد از مهلت مقرر اينجا ما قضازدايي كرديم، بار محاكم را كم كرديم گفتيم عين تأمين اجتماعي كه به ادارات ثبت مراجعه ميكند و آن قبوض حكم اسناد لازمالاجرا دارد اينها ميروند ورود ميكنند و حق خودشان را ميگيرند. البته آنجا هم آييننامه دارد، اين نيست كه هر قبضي را بردند اين چك بشود، لازمالاجرا بشود.
عزيزان من، سروران من توجه بفرماييد! اين ماده اصلاً به اينكه بخواهد به يك قشر ضعيف ضربه بزند توجه ندارد. به مستنكفين، به آن كساني كه تعمداً حق دولت را نميپردازند و آن كساني كه واقعاً مثلاً ميبينيد يك شركت خصوصي است، بخش خصوصي است اصلاً حاضر نميشود حق دولت را نسبت به آب، برق و گاز بپردازد و ظلمهاي مضاعف (ميكند). شما مگر يادتان نيست، ما عرض كرديم (3000) ميليارد تومان سالانه ما داريم خسارت ميدهيم. ما ميخواهيم آن (3000) ميليارد را احيا بكنيم، بحث اين است كه بايد آن حق دولت اسلامي أخذ بشود، آن هم در صورت استنكاف است.

علی اردشیرلاریجانی
آقاي نوروزي اجازه بدهيد، مثل اينكه آقاي قاضيپور قبول كردند پس بگيرند. ما آن عبارت را در انتهايش اضافه كنيم كه «مصرفكنندگان در صورت اعتراض ميتوانند از طريق مراجع قضائي پيگيري لازم را انجام بدهند».
يك نكته ديگر هم عرض ميكنم؛ در مورد سطر اول ما يك قانون رفع موانع توليد داشتيم، در ماده (9) آن ما يك شرايطي را گذاشتيم كه هم بخش خصوصي و هم بخش دولتي بتوانند خدمات را تقسيط كنند. در صدر اينجا بايد بنويسيم با رعايت ماده (9) قانون رفع موانع توليد، يك مرتبه آن قانون را اينجا نفي نكنيم، اين رعايت بشود.
آقاي قاضيزاده! اينطور ميشود، با توجه به قبول نظر آقاي قاضيپور ما در صدر ماده بنويسيم «با رعايت ماده (9) قانون رفع موانع توليد مصرفكنندگان مجازند خدمات عمومي غيردولتي» ميآيد تا آخر كه «قطع ميشود و در مورد مصرفكنندگان موارد دولتي مطابق قوانين مربوطه و آييننامه اين قانون عمل ميشود». در انتها هم اين عبارت اضافه بشود «مصرفكنندگان در صورت اعتراض ميتوانند از طريق مراجع قضائي پيگيري لازم را انجام بدهند». اين متن ماده (3) ميشود تبصره آن هم كه جايگزين شد. اگر موافق هستيد اين را به جاي آن اصلاحي كه آقاي قاضيپور مطرح كردند به رأي بگذاريم.
حضار 239 نفر، دولت و كميسيون موافق هستند. ماده (3) با اصلاحاتي كه بيان شد را به رأي ميگذاريم. نمايندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمايند. آن اشكال آقاي قاضيپور هم اينگونه حل شد. دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.
4
اعلام وصول طرح تمدید مهلت اجرای آزمایشی قانون ثبت اختراعات، طرحهای صنعتی و علائم تجاری با قید یکفوریت و تصویب آن

علی اردشیرلاریجانی
اگر فوريتي داريد بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي دكتر دو مورد درخواست يكفوريت داريم كه مورد اول درخواست فوريت براي طرح قانوني تمديد مهلت اجراي آزمايشي قانون ثبت اختراعات، طرحهاي صنعتي و علائم تجاري است كه جناب ملكشاهي رياست محترم كميسيون حقوقي و قضائي به عنوان نماينده طراحان اگر لطف كنند توضيح بدهند.

علی اردشیرلاریجانی
يكفوريت آن را توضيح بدهيد.

الهیار ملکشاهی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحيم
اولاً تشكر ميكنيم از رياست محترم مجلس و نمايندگان عزيز كه اين لايحه مهم نحوه برخورد با استفادهكنندگان غيرمجاز از آب، برق، تلفن، فاضلاب و گاز را تصويب كردند كه اين بتواند مشكل قسمت عمده و زياد جامعهمان را مرتفع بكند. اما در خصوص اين طرح يكفوريتي؛ البته ما پيشنهاد اوليهمان اين بود كه طرح به صورت دوفوريتي مطرح بشود، ولي به لحاظ وضعيت مجلس و اينكه در طرح دوفوريتي الزاماً بايد ظرف (72) ساعت مجدداً در مجلس مطرح بشود به صورت يكفوريتي مطرح شد.
استحضار داريد كه قانون ثبت اختراعات طرحهاي صنعتي و علائم تجاري در سال 1386 به صورت آزمايشي تصويب شده بود در تاريخ 96 به پايان رسيد كه با خلأ قانوني مواجه شديم و يكي، دو بار در مجلس مهلت اجراي آزمايشي اين قانون تمديد شد. در دوره گذشته، در مجلس نهم طرحي تنظيم شد در كميسيون قضائي هم كار زيادي شد و نهايتاً در كميسيون تصويب شد، به صحن مجلس هم تقديم شد ولي متأسفانه با پايان دوره مجلس نهم طبيعتاً كليه طرحها و لوايحي كه مطرح هستند با پايان عمر مجلس كأنلميكن تلقي ميشوند.
بنابراين اين طرح هم از دور دستور مجلس خارج شد و ما دوباره امسال در همين دوره دهم آن طرح را با توجه به اينكه كار كارشناسي آن هم انجام شده احيا كرديم و مجدداً به كميسيون قضائي و حقوقي ارجاع شد كه الان در دستور كار كميسيون هست ولي چون زمان اين قانون دوباره سپري شده و الان ما خلأ قانوني داريم و دستگاه قضائي ما و مسئوليني كه بايد از قانون استفاده بكنند موارد زيادي هم داريم، پروندههاي بسيار زيادي كه نياز به اين قانون دارند تعطيل ميشوند و قضات و مسئولين ما امكان تصميمگيري ندارند درخواست كرديم كه اين قانون دوباره به مدت يك سال اجازه داده بشود.
البته به مدت دو سال نوشته شده ولي اگر يك سال هم تصويب بشود ما به زودي اصل طرحي كه تنظيم شده و در دستور كار كميسيون قرار گرفته به صحن تقديم ميكنيم. قانون بسيار مهمي است و نوآوريهاي بسيار خوب و قابل توجه و اهميتي در آن تنظيم شده كه انشاءالله ميتواند قانون بسيار خوبي باشد و يك نقطه درخشاني در كارنامه مجلس فعلي باشد ولي چون بالفعل ما با آن خلأ قانوني مواجه شديم و در حال حاضر امكان اينكه بتوانيم به زودي در فاصله چند روز آن طرح را به مجلس بياوريم امكانپذير نيست و آن قانون حدود (140) ماده دارد بايد در كميسيون دوباره روي آن كار كارشناسي بشود و پخته بشود تا به صحن مجلس بدهيم.
خواهش من اين است؛ براي اينكه ما از اين خلأ برونرفت پيدا بكنيم و مشكل جامعه حل بشود و ما خلأ قانوني نداشته باشيم دوستان لطف بكنند امروز اين طرح تمديد مهلت اجراي آزمايشي قانون ثبت اختراعات، طرحهاي صنعتي و علائم تجاري را رأي بدهند كه ما بتوانيم در فرصت مناسب و نزديك آن قانون اصلي را به صحن مجلس تقديم بكنيم، با تشكر از همه شما عزيزان.

مسعود پزشکیان
متشكرم، مخالف را بفرماييد.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي حاجي مخالف هستند، بفرماييد.

حسینعلی حاجی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
عزيزان! در اصل اينكه اين قانون آزمايشي ثبت اختراعات، طرحهاي صنعتي و علائم تجاري بايستي دائمي بشود و به جهت اهميتي كه در موضوع هست واقعاً بحثي نيست اما سؤال بنده اين است، حالا آقاي اميري هم كه در اين خصوص مسئوليت دارند الان اينجا تشريف دارند. چرا دولت بعد از چندين سال كه مهلت اين طرح آزمايشي تمام شده لايحه آن را نياورده؟ اصلاً براي چه ما يك قانون را آزمايشي تصويب ميكنيم؟ قانون را آزمايشي تصويب ميكنيم كه در حين اجرا نقاط ضعف و قوت آن به دست بيايد، آن موقع دولت بتواند با بهرهگيري از آن خلأهايي كه وجود داشته، ضعفهايي كه بوده، نقصهايي كه بوده قانون دائمي را كامل بكند و بياورد و مجلس آن را تصويب بكند.
اما دولت چرا از اين حق خودش استفاده نميكند؟ عزيزان! الان فقط اين قانون نيست، پنج مورد قانون هست كه الان مهلتشان تمام شده و دولت هم براي تمديد نياورده. مثلاً همان قانون مديريت بحران يكي از آنها است. اينكه هزينهاي براي دولت ندارد، بدنه كارشناسي كشور هم كه در اختيار دولت هست، البته ما از اين موارد زياد داريم. مثلاً در خصوص برنامه پنجم هم كه چهار سال دولت محترم يازدهم در آن مسئوليت داشت از (84) آييننامههايي كه بايد تهيه ميكرد (34) مورد آن اصلاً تهيه نشد چه برسد به اينكه آن موادش بخواهد اجرا بشود. در قانون برنامه ششم هم همين اتفاق افتاد، دولت لايحه نياورد بعدش هم كه خود مجلس، شما همكاران دور هم نشستيد برنامه ششم را نوشتيد باز ميبينيم كه دولت حاضر به ابلاغ آن هم نشد. الان هم براي اجراي آن مردم دارند دنبال ميكنند. همين موضوع مربوط به ايثارگران كه اگر خدمت سربازي كسر خدمت داده بشود به جاي سابقه جبهه و يا ديگر ايثارگريها اينها الان روي زمين مانده و مردم منتظر هستند.
من ميخواهم بگويم كه هدف ما بايستي اين باشد كه دولت تكميلي قانوني را كه تصويب ميكند بياورد، آن هم به موقع و تمديد بكند كه ما با اين همه مشكل در جامعه در خصوص مشكلات قانوني مواجه نباشيم. بنابراين من فكر ميكنم اينكه ما در مجلس بياييم به عنوان جايگاه دولت قرار بگيريم اين كار درستي نيست. بنابراين با فوريت آن و با كليات آن هم بنده مخالف هستم.

مسعود پزشکیان

محمد علی وکیلی
موافق وقتشان را به جناب آقاي صادقي دادند، بفرماييد.

محمود صادقی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
همانطوري كه در مقدمه اين طرح آمده مهلت اجراي آزمايشي قانون ثبت اختراعات، طرحهاي صنعتي و علائم تجاري در مهرماه تمام ميشود و در صورتي كه اين قانون تمديد نشود بسياري از كساني كه ذيربط هستند، مثل مخترعين، شركتهاي تجاري و صاحبان علائم تجاري بلاتكليف ميمانند و دعاوي مربوط به اين حوزه در دادگاهها بلاتكليف ميماند و دادسراها و همچنين دادگاهها نميتوانند به اين دعاوي رسيدگي بكنند. البته من هم نظر همكار عزيزمان جناب آقاي حاجيدليگاني را كه در واقع دولت تعلل كرده تأييد ميكنم. اين قانون مصوب سال 1386 هست و پنجساله تصويب شد اما متأسفانه با انقضاي پنج سال لايحه به نتيجه نرسيد. البته بايد متذكر بشوم كه علت اين بلاتكليفي اين بوده است كه بين دولت و سازمان ثبت اسناد در خصوص مفاد اين قانون اختلاف وجود دارد، مخصوصاً در مورد ماده (53) اين قانون در خصوص مرجع ثبت كه سازمان ثبت اسناد و قوه قضائيه كماكان مصرّ هستند به اينكه اين به عهده مالكيت صنعتي بماند، دولت با دلايلي كه دارد معتقد است كه بايد به قوه مجريه منتقل بشود و به دليل اين اختلاف نظر سالها است كه اين موضوع بلاتكليف مانده.
در حال حاضر ما يك لايحه از طرف دولت داريم، يك طرح است كه بيشتر با پشتوانه سازمان ثبت اسناد ارائه شده. من فكر ميكنم كميسيون قضائي بايد در اين زمينه فعالتر باشد و اين طرح و لايحه را به سرانجام برساند. به هر ترتيب در وضعيت فعلي با توجه به اينكه اگر تمديد نكنيم بخش زيادي از دعاوي و مردم بلاتكليف ميمانند و دادگاهها نميتوانند به دليل خلأ قانوني به اين دعاوي رسيدگي بكنند در اين صورت ضرورت اين تمديد خيلي بديهي است و البته من اشتباه كردم كه گفتم مهرماه، در ارديبهشت است. در واقع تاريخ 7/2/ است، يعني عملاً حتي ما عبور كرديم. يعني در هفتم ارديبهشت جاري مهلت اجراي قانون تمام شده بوده، يعني الان ما در حالت بلاتكليفي به سر ميبريم. تصويب هم كه بشود كلي هم بايد براي تأييد شوراي نگهبان برود و اين بلاتكليفي در حال حاضر هست.
من تقاضا ميكنم همكاران گرامي به اين طرح رأي مثبت بدهند و انشاءالله بعد از تصويب اين طرح كميسيون قضائي با جديت بيشتري به اصل اين لايحه و طرح بپردازد و انشاءالله قانون دائمي تصويب بشود، متشكرم.

مسعود پزشکیان
متشكرم، حضار 228 نفر، نمايندگان محترم رأي خودتان را اعلام بفرماييد. در ضمن خود اين لايحه را دولت داده، در كميسيون قضائي است و انشاءالله لايحه آمد اين خود به خود تبديل به قانون دائم خواهد شد. نمايندگان محترم رأي خودتان را راجع به تمديد مهلت آزمايشي تا تصويب لايحه دولت ارائه بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.
5
اعلام وصول طرح الحاق دو ماده به قانون رفع موانع تولید با قید یکفوریت و تصویب آن

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
درخواست بعدي درخواست يكفوريت براي الحاق دو ماده به قانون رفع موانع توليد است. جناب يوسفيانملا به عنوان نماينده طراحان هستند، موضوع فوريت را مطرح بفرماييد.

عزت اله یوسفیان ملا
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحيم و به نستعين
همكاران و سروران گرانقدر! همه شما استحضار داريد مشكل كشور الان مشكل اشتغال است، مراجعاتي كه ما در روز داريم شايد بالغ بر (80) درصد، شايد (90) درصد عزيزاني كه مراجعه ميكنند ميگويند ما كار و شغل ميخواهيم. براي رفع موانع توليد در مجلس مصوبات خوبي داشتيم، چه در كميسيون محترم صنايع و چه در كميسيون محترم ويژهاي كه داشتيم ولي باز هم عمده مشكلات حل نشد. عزيزان و سروران! اگر توجه بكنيد اين مسأله بسيار مهم است. مسأله اصلي و عمده برميگردد به پشتيباني مالي براي واحدهاي توليدي. همه ميگويند آقا! يك واحد توليدي كه (10) ميليارد سرمايهگذاري شده جنسي را كه توليد كرده و به بازار عرضه ميكند بلافاصله پول آن برنميگردد، بانكها بايد (500)، (300) ميليون به اينها تنخواهگردان بدهند تا مواد اوليه بخرند، تا مزد كارگر را بدهند، تا پول آب، برق، گاز و تأمين اجتماعي و غيره را پرداخت كنند. اين اتفاق متأسفانه نميافتد، تنخواهگردان نميآيد. نتيجه اين ميشود كه بسياري از افراد دم مجلس ميآيند، دم استانداريها ميآيند ميگويند ما شش ماه حقوق نگرفتيم، سه ماه حقوق نگرفتيم. اين براي همان نداشتن پشتوانه است.
رياست محترم جمهور آقاي روحاني بارها و بارها به بانكها اخطار دادند و از آنها مصرانه خواستند كه انشاءالله تعالي اين اتفاق بيفتد و بانكها بيايند حمايت كنند ولي نكردند. چرا نميكنند؟ به خاطر اينكه ضمانت اجرا ندارند. بعضي از بانكها كه خودشان رقيب بازارند، بعضي از بانكها كه خودشان با بازار رقابت ميكنند، يعني خودشان توليدكننده هستند ديگر نميآيند توليدكننده را حمايت كنند.
سروران من! در اين طرح اگر عزيزي ميخواهد مخالف صحبت كند توجه داشته باشد. ما بانكي را بيجهت ملزم به پشتيباني نكرديم كه مسأله و مشكل مالي داشته باشد. فردا بگويند آقا! شما براي بانك تكليف قائل شديد در حالي كه بانك نقدينگي ندارد. نه، اين براي آن بانكهايي است كه خودشان آمدند تعهد كردند، در كارگروه استانداري آمدند نشستند گفتند ما به اين واحد اينقدر كمك ميكنيم و اينقدر اشتغال ايجاد ميشود، بعداً رفتند اين پول را بردند در جاي ديگري مصرف كردند. من خواهشم ميكنم عزيزان و سروران اين طرح را بخوانند، يك مورد اين است.
يك مورد بسيار مهم اين است؛ افرادي توليدكننده هستند در كشور هيچ بدهي ندارند، ميخواهند از كشور خارج بشوند جلوي اينها را ميگيرند، آقا! شما ممنوعالخروج هستيد. آقا! من چرا ممنوعالخروج هستم؟ آقا! معوقه داريد. آقا! من يك ريال معوقه ندارم. ميگويد ضامن فلاني شديد.
عزيزان من ببينيد! ضمانت به دو صورت هست؛ يكي اينكه كسي ضامن كسي ميشود ميگويند نقل ذمه است، يعني يك فردي آمد ضامن من شد، آقاي پزشكيان ضامن من شد تماماً ذمه من بريء ميشود دست آقاي پزشكيان ميرود و ايشان بايد بپردازد. يك وقتي ضمّ ذمه هست، يعني ضامن و بدهكار هر دو بدهكار ميشوند. متأسفانه بانكها ميآيند به محض اينكه طرف ضامن شد نقل ذمه را عمل ميكنند، برو دنبال خود بدهكار. ما اينجا بانكها را تكليف كرديم كه اول دنبال بدهكار برود، اگر بدهكار نتوانست بدهد دنبال ضامن بيايد نه اينكه عافيتطلبي و راحتطلبي بكند، بگويد ضامن را راحت ميشود گرفت اين پول بهتري دارد، اينها توليد را تعطيل ميكند.
لذا اين دو ماده در جهت اقتصاد مقاومتي و در جهت توليد است. استدعا و انتظار من فوريت آن است. چه فوريتي در اين كشور مهمتر از اشتغال هست؟ اين مسأله جاهاي مختلفي بحث شد، معاون اول محترم رئيسجمهور قبل از انتخابات چندين جلسه گذاشتند، گفتند اين مسأله و مشكل بانكي را حل كنيد. توليد گرفتار اين است. با عزيزان كميسيونهاي صنعت و اقتصادي مشورت شد، نتيجه اين دو ماده شد. عزيزان نگاه بفرمايند اگر فوريت آن را تشخيص داديد، اگر اشتغال به خصوص اقتصاد مقاومتي اهميت دارد فوريت اين را رأي بدهيد كه انشاءالله در كميسيون اقتصادي برود و انشاءالله تصويب بشود. بخش عمدهاي از مشكلات توليد ما كه بانكها متولي آنها هستند انشاءالله تعالي برداشته بشود. موفق و مؤيد و منصور باشيد، خدانگهدارتان.

مسعود پزشکیان
متشكرم، مخالف را بفرماييد.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي پورابراهيمي مخالف هستند، بفرماييد.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
عرض سلام، ادب و احترام دارم خدمت همه همكاران و آرزوي قبولي طاعات و عبادات در ماه رحمت و مهرباني، ماه مبارك رمضان را از خداوند متعال مسئلت دارم.
چند نكته در خصوص مباحث و دغدغههاي همكار محترممان جناب آقاي دكتر يوسفيانملا كه زحمت كشيدند و اين متن را آماده كردند وجود دارد، اينكه دغدغه ايشان دغدغه مهمي براي حل مشكلات اقتصادي كشور است و علاقهمندند امور را تسهيل كنند از نظر ما اين قابل تقدير و تحسين است. شكل انجام كار و نوع ورود به بحث را من فكر ميكنم نيازمند يك اصلاحاتي است. اولين نكته در خصوص فوريت است و موضوع بحث فوريت است. الان ما در كميسيون اقتصادي مجلس داريم قانوني تحت عنوان اصلاح قانون بانكداري جمهوري اسلامي ايران را انجام ميدهيم. كليات آن را سال گذشته تصويب كرديم، اگر نكاتي در خصوص اصلاح قوانين حوزه بانكي باشد قاعدتاً ما ميتوانيم در آنجا اين اصلاحات را انجام بدهيم و يك قانون جامع داشته باشيم. يعني ما در هر جايي يك متن و نكتهاي را به عنوان موضوع بحث بانكي اعمال نكنيم كه با قانون اصلي و مادر مغايرتهايي داشته باشد.
لذا من فكر ميكنم فوريت اين موضوع شايد الان جاي بحث نباشد در كنار نكات مهمي كه به محتوا برميگردد. اولين نكتهاي كه برميگردد موضوع بحث الزامي است كه با مصوبه ستاد يا كارگروه تسهيل و رفع موانع توليد در اين متن ارائه شده كه ميخواهد الزام كند به اينكه بانك بايد اين را رعايت بكند. همه عزيزان ميدانند اگر بانك بخواهد يك كاري انجام بدهند موضوع اولش اين است؛ طرفي كه ميخواهد تسهيلات بگيرد آيا وثيقه لازم را دارد يا نه. اگر ما اينجا در شرايط تصديق وثيقه اين را نياوريم حتماً با مشكل مواجه ميشويم، يعني بايد در حوزه تصميمگيري كه ما ميگوييم بايد تأييد استاندار باشد يك شرح وظايفي بنويسيم و اين شرح وظايف در آن لحاظ شده باشد، در صورتي كه اينجا الان متن ناقص است و بايد كاملتر بشود تا اين بتواند بهينه باشد.
نكته بعدي موضوع بحث توجيه اقتصادي بودن طرحها است. ما طرحهاي زيادي را در كارگروه اشتغال استانها تصويب ميكنيم اما وقتي به بانك مراجعه ميشود بانك اعلام ميكند اين داراي توجيه فني و اقتصادي نيست يا ماهيت طرح را به ماهو طرح به مفهوم خود طرح ميگويد يا اينكه در صنعت مربوطه به دليل اشباع امكان سرمايهگذاري نيست، يعني اينها محدوديتهايي براي تأمين مالي ايجاد ميكند كه ما در حوزه اقتصادي بر اساس آن ميخواهيم تصميمگيري كنيم.
موضوع بحث بعدي بدهيهاي معوقي است كه اگر كساني ميخواهند تأمين مالي بكنند كارگروه مصوب بكند و بعد بدهي معوق آن را تسويه نكرده باشد اين دچار مشكل ميكند. الان يكي از كارهايي كه ما در مسائل اقتصادي در كشور داريم انجام ميدهيم اين است كه بدهيهاي معوق را وصول بكنيم تا شبكه بانكي بتواند با يك روش منطقيتر به گردش خودش ادامه بدهد. لذا اين هم يكي از موضوعات و نكات مهمي است كه در اين حوزه بايد به عنوان متن اصلاحي مد نظر قرار بگيرد.
در بحث بعدي نظارت شبكه بانكي توسط بانك مركزي است. ببينيد! وقتي ما الزام، مصوبه يا تصميم بانكها را بر اساس الزام كارگروه تسهيلات در استان قرار ميدهيم يعني اگر بانك خواست اقدامي را انجام بدهد كه بر اساس ضوابط و مقررات بانك مركزي است عملاً ميتواند از آن استنكاف كند. يعني بانك مركزي حق نظارت را در اين حوزه ديگر نخواهد داشت. قاعدتاً اين موضوع دچار چالش ميكند.
موارد ديگري هم در اين خصوص هست كه من فكر ميكنم ميتواند در قالب اصلاح مدنظر قرار بگيرد. اين متن اشكالات جدي دارد، البته همكاران محترم هم جناب آقاي سيدفريد موسوي نماينده محترم مردم تهران، جناب آقاي دكتر دلخوش و همه دوستان آمدند اين نكات و مباحث را هم مطرح كردند. پيشنهاد من به همكار عزيزم كه دغدغه جدي داشتند، آقاي دكتر يوسفيانملا از همكاران بسيار خوب ما هستند در بحثهاي مختلف حوزه مباحث اقتصادي زحمت ميكشند، متني كه اينجا آمده من فكر ميكنم اجازه بدهند ما اين متن را اصلاح بكنيم برگردانيم. الان اجازه بدهيد فوريت آن تصويب نشود ما به صورت عادي اين را بياوريم، موارد و پيشنهادات اين همكارمان هم كه دغدغه دارند مدنظر قرار خواهيم داد كه بتوانيم در حوزه مباحث اقتصادي كشور كمك بكنيم و واقعاً امروز يكي از چالشهاي مهم اقتصادي ايران بحث حوزه نظام بانكي است. كميسيون اقتصادي مجلس به فضل الهي به اين موضوع ورود كرده، از سال گذشته كميته پولي و بانكي كه جا دارد من تشكر كنم از همكار محترممان آقاي دكتر بحريني رياست محترم كميته پولي و بانكي كميسيون اقتصادي كه اهتمام داشتند و الان ورود كردند، كليات را هم كميسيون تصويب كرده.
ما انشاءالله اين مواردي كه عزيزان دغدغه دارند، موضوعاتي كه ساير همكاران هم مطرح كردند و به ما ارجاع دادند انشاءالله در كميته در دستور كار گذاشتيم، بررسي ميكنيم، جمعبندي ميكنيم و انشاءالله خروجي اين كار بتواند كمك بكند به يك تصميم بهينه در اقتصاد كشور و انشاءالله اگر خداوند به ما كمك بكند ما اصلاح قانون نظام بانكداري كشور را به فضل الهي در چند ماه آينده به اتمام ميرسانيم و بعد از (34) سال قانون بانكداري را انشاءالله به سرانجام خواهيم رساند. (نايبرئيس ـ خيلي ممنون)
لذا پيشنهاد بنده اين است؛ اين متن به دليل اشكالاتي كه دارد نيازمند اعمال در قانون اصلي است، فوريتي هم بر آن وارد نيست. خواهش ميكنم پيشنهاددهنده محترم اجازه بدهند ما جداگانه آن را در موارد مربوط به قانون بانكداري اعمال كنيم.

مسعود پزشکیان
خيلي ممنون، موافق را بفرماييد.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي قاضيپور موافق هستند، بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام محضر ملت بزرگ ايران اسلامي به خصوص نيروهاي مسلح و شما برادران و خواهران همكار و عرض خستهنباشيد. همكاران عزيز! فوريت در اين است، امروز و فردا كردن بحري است كه همه در آن غرق ميشويم. اگر ما چارهاي نكنيم دريايي درست كرديم كه اقتصاد را غرق ميكنيم. از غرق شدن اقتصاد توسط بانكها جلوگيري كنيم. آقاي پزشكيان! اولاً (10) دقيقه ديروز ما را جبران بفرماييد، دوماً بانكها تانك شده كارخانجات را تخريب ميكنند.

مسعود پزشکیان
آقاي قاضيپور! ما ديروز در رابطه با شما اشتباه تصميم گرفتيم. قبول است؟ حالا شما حرفتان را بفرماييد.

نادر قاضی پور
از اين صداقت شما كمال تشكر را دارم. كارگران عزيز را اين بانكها بيكار ميكنند، اولويت ما حل مشكل مالي واحدها است. طراحان عزيز، همكار زحمتكش ما آقاي يوسفيانملا خوب گفتند، مخالف عزيز جناب آقاي دكتر پورابراهيمي رياست محترم كميسيون اقتصادي هم جدي مخالفت نكردند، دغدغههاي توليد را گفتند از ايشان هم كمال تشكر را دارم. اما اولويت ما حل مشكل مالي واحدها است، بنابراين با اين راهحلها ميخواهيم مشكلات حاد توليد ملي، اشتغال جوانان عزيز را حل كنيم، اقتصاد مقاومتي را عملياتي بكنيم.
همكاران محترم! بنابراين اگر ميخواهيم اهداف مجلس شوراي اسلامي و قوانين رفع موانع توليد را عملياتي كنيم بايد اينچنين قوانيني را مصوب كنيم تا هم توليدكننده به تعهدات خود عمل كند، جدي عمل كند و هم بانكها موضوع پرداخت خود را به واحدهاي توليدي عملياتي كنند. اگر پولهاي شناور مردم را بانكها براي توليد جمعآوري نكنند دهها كاسپين جديد راه ميافتد. ديروز مردم به خاطر پول خودشان در جلوي بانك مركزي جمع شدند، به پولشان نرسيدند و كتك خوردند. اين كارهاي ما است، ما بايد اقتصاد را دقيق عملياتي كنيم. آقايان زحمت كشيدند قانون نوشتند، كارگروه تسهيل رفع موانع توليد كه با تأييد استاندار محترم هر استان و ادارات ذيربط مصوبه ميكنند، بانك كه ملزم به عملياتي كردن مصوبات است ميگويد من عمل نميكنم. چنانكه ما در سال گذشته (100) هزار ميليون تومان را تصويب كرديم فقط بانك كشاورزي عملياتي كرد. از بانك كشاورزي كمال تشكر را داريم، انتظار داريم قانون هرچه بد باشد از بيقانوني بهتر است. قانون نوشتيم عملياتي نشد همكارها مجبور شدند فوريتي الحاق دو ماده به قانون رفع موانع توليد را براي تأكيد اضافه كنند تا توليد ملي خواست رهبر معظم جانم فدايش باشد عملياتي بشود، جوانان عزيز مشغول بشوند، صادرات را انجام بدهيم، از واردات بيرويه جلوگيري كنيم، بانكها هم به طلب خود برسند.
اينجا آوردند گفتند هيچكس از اين حكم نبايد تخطي كند، هم توليدكننده، وامگيرنده و هم وامدهنده. يك قانون دقيق و حقوقي و قضائي نوشتند، شفاف و روشن است. فوريت اين است هر روز كارخانجات تعطيل ميشود، كارخانه ارج با قدمت (80) سال كه برند بود تعطيل شد. كارخانه داروگر ما كه برند بود تعطيل شد. ما براي جلوگيري از تعطيلي كارخانجات، بيكاري هزاران فرد كارگر اين را مينويسيم. فراكسيون كارگري مجلس هم پيگير عدم تعطيلي كارخانجات است كه (90) درصد آنها مشكل مالي، سرمايه در گردش را مطرح ميكنند. استانداران محترم سراسر كشور در كارگروه تسهيل جلسات بسيار خوبي با وزارت صنعت و معدن گرفتهاند ولي وزارت امور اقتصادي و دارايي و بانك مركزي به تعهدات خود عمل نميكنند. به اين فوريت رأي بدهيد تا اشتغال عملياتي بشود، به اين فوريت رأي بدهيد توليد ملي و صادرات انجام ميشود. به عشق امام حسين يا حسين

مسعود پزشکیان
جناب آقاي قاضيپور خيلي ممنون. حضار 227 نفر، نمايندگان محترم رأي خودتان را راجع به يكفوريت اين ماده اعلام بفرماييد. نمايندگان محترم يكفوريت الحاق دو ماده به قانون رفع موانع توليد مطرح است. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.
6
ناطقین جلسه آقایان: فرجالله رجبی، سیدکمالالدین شهریاری، فردین فرمند، سیدکاظم دلخوشاباتری و داود محمدی

مسعود پزشکیان

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحيم
ناطقان مياندستور جلسه علني امروز عبارتند از:
ـ آقاي فرجالله رجبي نماينده محترم شيراز.
ـ آقاي سيدكمالالدين شهرياري نماينده محترم دشتي و تنگستان.
ـ آقاي فردين فرمند نماينده محترم ميانه.
(كه هر كدام هفت دقيقه وقت دارند)
ـ آقاي سيدكاظم دلخوشاباتري نماينده محترم صومعهسرا.
ـ داود محمدي نماينده محترم قزوين، آبيك و البرز.
(كه هر كدام پنج دقيقه وقت دارند)
جناب آقاي فرجالله رجبي نماينده محترم شيراز بفرماييد.

فرج اله رجبی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
آنكه دائم هوس سوختن ما ميكرد
كاش ميآمد و از دور تماشا ميكرد
با درود به روح پرفتوح امام راحل و شهداي دفاع مقدس و آرزوي توفيق و تندرستي براي مقام معظم رهبري، حلول ماه مبارك رمضان را به همه مسلمانان ايران به ويژه مردم شريف استان فارس و شهرستان شيراز تبريك عرض ميكنم و اميدوارم خداوند آنچه را كه به خوبان عالم عنايت ميكند به ملت عزيز ايران نيز عنايت كند و نعمت امنيت را در اين كشور مستدام بدارد.
مردم بزرگوار ايران در روز (29) ارديبهشتماه 1396 نمونهاي كامل از احساس مسئوليت و درك شرايط فوقالعاده زماني و حساسيتهاي منطقهاي و جهاني را به منصه ظهور گذاشتند و با حضور در پاي صندوقهاي رأي يك بار ديگر برگ زريني را در جهت ارتقاي موقعيت و نظام جمهوري اسلامي ايران و امنيت ملي گشودند. اينجانب به رئيسجمهور منتخب و همه ملت ايران تبريك عرض ميكنم و به عنوان نماينده مجلس شوراي اسلامي موارد زير را متذكر و به آگاهي عموم ميرسانم:
1 ـ حضور بينظير مردم در پاي صندوقهاي رأي يك دستاورد بزرگ ملي است و بايد آن را به نيكويي پاس داشت. متأسفانه برخي از بزرگان كشور عليرغم جايگاه بااهميتشان بدون توجه به ابعاد موضوع و سرمايه بيبديل انتخابات با ايجاد شبهه در تعداد، كيفيت و ميزان تخلفات و بدون توجه به منافع ملي تلاش كردند كه كماكان در جهت تقويت جناح خود گام بردارند و با استفاده از الفاظي جديد و البته غريب نظير «رأي حلال» و «رأي مؤمنانه» و با اذعان همزمان به صحت انتخابات و تخلفات فراوان كه جمع نقيضين است و كم و زياد شدن آراء كه خود ميدانند غيرممكن است پيروزي ارزشمند جناب آقاي روحاني را تحتالشعاع قرار دهند و كمرنگ نمايند، غافل از اينكه اظهارات ايشان خواه و ناخواه انتخابات شكوهمند مردم را هدف قرار ميدهد و ارزش بينالمللي و ملي آن را مخدوش مينمايد. از نقطهنظر امنيت ملي آنچه كه گفته شده است قطعاً منافي مصالح ملي است و لازم است اين دوستان در اسرع وقت درصدد جبران و اصلاح اظهارات خود برآيند.
جناب آقاي رئيسجمهور! ميليونها نفر در ميتينگهاي انتخاباتي خواسته و پيامهاي خود را به روشني به شما اعلام كردهاند. مردم كه سالها تحت تأثير مشكلات اقتصادي، تحريم، بيكاري، تورم و مضيقههاي اقتصادي بودند اولويتهايشان را كه اتفاقاً اقتصادي نبود و بلكه سياسي و اجتماعي بود مطالبه نمودند و در واقع اعلام كردند كه ملت مرغكي نيست كه فقط به آب و دانه احتياج داشته باشد بلكه روح متعالي و شكوهمندي است كه در جهت اعتلاي فطرت خداجوي خود خواستهها و مطالبات ديگري دارد، جنابعالي هم به كرات تعهد خود را نسبت به پيگيري اين خواستهها اعلام نموديد و حالا اين گوي و اين ميدان.
همه ميدانند كه در قرن بيست و يكم ممنوعالتصوير كردن ياران انقلاب و ايجاد محذورات و تضييقات و استفاده از روشهاي امنيتي درازمدت براي حل مشكلات سياسي و اجتماعي ناكارآمدي خود را نشان داده است. اين مسأله بايد به طور جدي مورد كارشناسي و تجزيه و تحليل قرار گيرد كه چرا در حالي كه سالها تلاش شده بود با استفاده از امكانات تبليغاتي و توليد هزاران ساعت برنامه در صدا و سيما و بهكارگيري ظرفيت تريبونهاي مختلف، نهادهاي گوناگون و حتي انواع شيوههاي امنيتي بسياري از مطالبات مردم و بهويژه جوانان سطحي، كمبها، محصول القائات خارجي و حرفهاي عدهاي نازپرورده و ضدانقلاب خوانده شود. اما در فضاي آزاد انتخاباتي مجدداً جوانان از يك نسل ديگر آن را تكرار كردهاند و بر آن پايفشردهاند.
آقاي رئيسجمهور! كساني هم كه به شما رأي ندادهاند از جنس ما، پاره تن ما و ايراني هستند. ما آمدهايم كه مخالفان ما هم بتوانند حرف خود را بزنند. اصولاً ايراد ما به آن دوره هشتساله فضاي تكصدايي و عدم شنيدن صداي مخالفين بوده. امروز شما را به شنيدن صداي آنان دعوت ميكنم و البته به آن عزيزان هم عرض ميكنم كه اجازه بفرماييد آسياب به نوبت.
آقاي رئيسجمهور! اعضاي كابينه شما در دور اول يكدست و همدل نبودند. براي چابك كردن كابينه بايد دستي محكم به سر و روي آن بكشيد و كساني را به همكاري فرا بخوانيد كه براي دفاع از دستاوردهاي دولت آمادگي و شايستگي داشته باشند. در برجام در (FATF) در (IPC) شما و وزيران ذيربط در هيأت دولت غريب و تنها بوديد. بررسي بفرماييد چند نفر از وزيران شما از دستاوردهاي اينچنين حمايت آشكار و محكم نمودهاند و چند نفر راه عافيتطلبي و سكوت انتخاب كردند. از من ميشنويد حداقل يكسوم كابينه بايد از شما خداحافظي نمايند.
آقاي رئيسجمهور! تيم رسانهاي شما به غير از يكي دو ماه أخير در باقي دوران خدمت جنابعالي بسيار ناتوان و كمتحرك و اساساً از قافله جا مانده بود. اينكه رقباي شما به شما گوشزد ميكردند كه خدا كند در بقيه اوقات هم مثل ماه آخر دولت فعاليت كنيد ميدانستند كه دولت در طي چهار سال گذشته چه اقدامات بزرگي را به انجام رسانده، ولي تيم رسانهاي شما تازه از خواب اصحاب كهف بيدار شده بود. همانطور كه همه ميدانيم و رهبر معظم انقلاب هم به كرّات فرمودند اولويت مردم مشكلات اقتصادي، خروج از بيكاري و ايجاد اشتغال و رونق اقتصادي است.
امر مهم جذب سرمايهگذاري داخلي و خارجي كليد اين رونق است اما براي سرمايهگذاري نيازمند به بازنويسي آييننامهها به صورت خوانا، شفاف و روان هستيم و چارهانديشي براي بوروكراسي سنگين دولت، عدم ريسكپذيري مديران و پيچيدگي فرآيندهاي سرمايهگذاري بايد در دستور كار دولت قرار بگيرد.
اما در حوزه استاني؛
مهمترين اولويت توسعه استان فارس و شهر شيراز تغيير و تعويض مديران ناكارآمد و خسته و بيانگيزه و غيروفادار در كليه سطوح مديريت استان و بهكارگيري نيروهاي توانمند، سالم و همراه دولت ميباشد. استفاده از پتانسيلهاي بالقوه استان در پشتيباني و مديريت منطقه ويژه انرژي پارس جنوبي، ضرورت اجراي بيمارستان تأمين اجتماعي شيراز و ارتقاي آن به بيمارستان (500) تختخوابي با توجه به نقش منطقهاي و ملي بيمارستان مذكور، تسريع در احداث بيمارستان جديد نمازي با توجه به جايگاه بينالمللي درماني شهر شيراز، آغاز طرح پالايشگاه دوم شيراز با توجه به دستور رئيسجمهور محترم و توجه به حمل و نقل ريلي و اعتبار لازم براي آزادراه شيراز ـ اصفهان، راهآهن گلگهر ـ شيراز ـ بوشهر ميباشد. (نايبرئيس ـ آقاي دكتر خيلي ممنون، وقت شما تمام شده)
تسريع ويژه درتأمين اعتبار و تكميل پروژههاي خط دوم انتقال آب درودزن هم مورد تأكيد است.
مستي به چشم شاهد دلبند ما خوش است
زان رو سپردهاند به مستي زمام ما
ترسم كه صرفهاي نبرد روز بازخواست
نان حلال شيخ ز آب حرام ما

مسعود پزشکیان
دست شما درد نكند، خداحافظ شما.

علی اصغر یوسف نژاد
متشكر، ناطق بعدي جناب آقاي سيدكمالالدين شهرياري نماينده محترم دشتي و تنگستان هستند، بفرماييد.

مسعود پزشکیان
آقاي دكتر سلامعليكم، خواهش ميكنم بفرماييد.

سید کمال الدین شهریاری
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
با درود به ارواح طيبه شهدا، روح بلند و ملكوتي امام (رضوانالله تعالي عليه) و با عرض سلام به پيشگاه آقا امام زمان و نايب برحقش مقام معظم رهبري، خانواده معظم شهدا، جانبازان، آزادگان، رزمندگان و همه بسيجيان جان بركفي كه از ارزشهاي انقلاب و نظام مقدس جمهوري اسلامي تا پاي جان دفاع نمودهاند. حلول ماه مبارك رمضان را به همه همميهنان عزيز، مردم شريف استان بوشهر به خصوص دليرمردان دشتي و تنگستان تبريك عرض نموده و قبولي طاعات و عبادات ايشان را از خداوند متعال مسئلت مينمايم.
در آستانه سالگرد رحلت حضرت امام (رضوانالله تعالي عليه) قرار داريم، لازم ميدانم ياد و خاطره آن امام راحل را گرامي داشته و اميدوارم با بزرگداشت مراسم سالگرد آن عزيز هرچه بيشتر در برابر مجاهدتها و رهبري بينظير انقلاب اسلامي نسبت به آن بزرگمرد تاريخ اداي وظيفه و تكليف نماييم. از حضور حماسي مردم ايران اسلامي در روز (29) ارديبهشت در پاي صندوقهاي رأي كه مظهر قدرت نرم جمهوري اسلامي ايران در منطقه و جهان و نشاندهنده رهبريت بيبديل مقام معظم رهبري در ايجاد وحدت و يكپارچگي ملت شريف ايران از هر قوميت و دين و مذهب براي مشاركت در تعيين سرنوشت خود هستند تشكر و قدرداني مينمايم. مردم شريف ايران عزيز نشان دادهاند كه در تبعيت از فرمان مقام معظم رهبري همچنان در صحنه حضور دارند و از ارزشهاي انقلاب و نظام مقدس جمهوري اسلامي و مردمسالاري ديني حمايت ميكنند و دموكراسي واقعي را به رخ جهانيان كشيدهاند.
انتخاب مجدد جناب آقاي دكتر روحاني به رياست جمهوري اسلامي ايران را به ايشان تبريك عرض نموده و براي ايشان آرزوي توفيق هرچه بيشتر در اجراي امور و رفع مشكلات اقتصادي، معيشتي، توليد و اشتغال جوانان دارم. جناب آقاي رئيسجمهور! با اظهار تأسف از رأي نسبتاً پايين جنابعالي در شهرستانهاي حوزه انتخابيهام دشتي و تنگستان بايد به عرض برسانم كه اين پديده عكسالعمل طبيعي مردم به عملكرد ضعيف دولت در سالهاي أخير در شهرستانهاي دشتي و تنگستان بود. جنابعالي و ساير دولتمردان و همچنين مسئولين استان بوشهر به عنوان پايتخت انرژي كشور داد سخن دادهايد و مردم بوشهر را به داشتن نيروگاه اتمي و مجتمع عظيم پارس جنوبي بشارت دادهايد ولي نميدانم اطلاع داريد كه شهرستانهاي تنگستان و دشتي در استان بوشهر كه در حد فاصل نيروگاه اتمي و مجتمع عظيم پارس جنوبي واقع شدهاند از نرخ بيكاري بالاتر از (17) و (15) درصد رنج ميبرند. شما اين شاهكارهاي عظيم صنعتي بعد از انقلاب اسلامي را فقط از منظر منافع ملي مورد توجه قرار دادهايد و نه از نگاه منافع منطقهاي.
در دولتهاي قبل از شما در سال 84 تصميمنامهاي تصويب شد كه به موجب آن مقرر گرديده بود كه وزارت نفت حداقل (50) درصد از نيروهاي مورد نياز اشتغال در مجتمع پارس جنوبي را از افراد بومي استان بوشهر استفاده نمايد و براي اين كار چنانچه نياز به آموزش نيروي انساني باشد وزارت نفت بايد تمهيدات لازم را از طريق ايجاد آموزشگاههاي لازم منظور نمايد. شايسته نيست جوانان تحصيلكرده و متخصص دشتي و تنگستان همهروزه شاهد استخدام و اشتغال نيروهاي غيرمتخصص غيربومي كه از اقوام و اقارب و همشهريهاي مديران مياني صنعت نفت و گاز و پتروشيمي هستند باشند و در عين حال با داشتن مدرك كارشناسي و بالاتر به يك شغل نگهباني راضي باشند و باز هم جذب نشوند.
آقاي رئيسجمهور! بيكاري، بيكاري و بيكاري، فقر، فقر و فقر مردم دشتي و تنگستان را رنج ميدهد. بارها و بارها مسئولين دولتي از واردات بيرويه كالا و تهلنجي به عنوان پديدهاي مضر براي توليد داخلي و اشتغال پايدار سخن ميدهند، من هم قبول دارم كه واردات از طريق كالاي تهلنجي و فروش آن توسط لنجداران و ملوانان در جهت توسعه پايدار مناطق ساحلي جنوب كشور عمل نميكند. خود لنجداران و ملوانان نيز ته دلشان از اين كار راضي نيستند و اين كار را به مثابه «أكل ميته» تلقي ميكنند. به همين دليل همين لنجداران فرزندان خود را با هزار مشقت به دانشگاه ميفرستند تا در رشتههاي عمران، برق، مكانيك، كامپيوتر، حقوق و ساير رشتههاي تخصصي تحصيل كنند و در آينده بتوانند در مشاغل آبرومندانه ديگري مشغول به كار شوند و ديگر نيازي به ارتزاق از محل واردات تهلنجي نداشته باشند، ولي همين فرزندان متخصص لنجداران وقتي پس از فارغالتحصيلي از دانشگاهها براي پيدا كردن شغل مرتبط با تخصص خود چندين سال به هر دري ميزنند همه درها به روي آنها بسته است مجبور ميشوند با تخصص مهندسي عمران، كامپيوتر، برق، مكانيك، حقوق و ساير تخصصها مجدداً برگردند و به عنوان يك ملوان ساده روي لنج پدر كه تنها سرمايه و دارايي آنها است كار كنند و قوت لايموتي براي خود تهيه نمايند.
تازه اين لنجداران وقتي چند متر آنطرفتر ميبينند كه پرورشدهندگان ميگو براي توليد و اشتغال خود با هزاران مشكل از قبيل عدم دسترسي به آب شرب، برق، راه و ساير تأسيسات زيربنايي مواجهاند و در مقابل خسارات ناشي از سيل، بيماري و امراض دامي هيچگونه حمايتي از دولت آنها را تحت پوشش قرار نميدهد و چند كيلومتر آنطرفتر شاهد سقوط كشاورزاني هستند كه با هزاران مشقت و سختي به توليد محصول صيدي خارج از فصل مبادرت ميورزند و اشتغال پايدار درونزا در بخش كشاورزي كه هدف مقدس اقتصاد مقاومتي مورد توجه مقام معظم رهبري را به اجرا ميگذارند همزمان با برداشت محصول به اميد فروش محصول و پرداخت بدهي به بانكها و غيره در غياب سازمان تعاون روستايي در تله دلالان اختاپوس صفت گرفتار ميشوند و براي جلوگيري از تلف شدن محصول خود آن را به ثمن بخس به فروش ميرسانند لنجداران احساس ميكنند كه از خوششانسترين قشر بيكار جامعه هستند.
كشاورزان زحمتكش و مظلومي كه در اثر بروز سيل مخرب ماههاي پاياني سال و ابتداي سال جاري متحمل خسارات سنگيني شده و تا امروز حتي يك ريال خسارت به آنها پرداخت نشده است.
آقاي رئيسجمهور! همين جوانان بيكار دشتي و تنگستان كه شرح پريشاني آنها را به گوش جنابعالي رساندم وقتي براي فراموشي غم بيكاري خود به ورزش روي ميآورند و براي حضور در صحنه ورزش همگاني و ورزش قهرماني پاي در ركاب ميگذارند با كمبود زيرساختها و تجهيزات مواجه ميشوند (نايبرئيس ـ آقاي دكتر وقت شما تمام شد) ولي وقتي با همه اين كاستيها به ورزش اهتمام ميورزند و به درجات قهرماني نايل ميآيند متأسفانه به دليل عدم حمايتهاي مالي و پشتيباني مجبور به ترك صحنه ميشوند. نمونههاي فراواني چون تيم واليبال دبيران دشتي، باشگاه فوتبال ايرانجوان خورموج، باشگاه كارگر بنهگز و چندين تيم و باشگاه ديگر پس از قهرماني در ليگهاي استان بوشهر به ليگ سراسري راه پيدا كردهاند ولي به دليل ضعف بنيه مالي و عدم پشتيباني لازم مجبور به انصراف از حضور در ليگ سراسري شدهاند. (نايبرئيس ـ خيلي ممنون، بقيه را به رسانهها بدهيد، يك دقيقه و خردهاي اضافه صحبت كرديد) همه اين مسائل كه خدمت شما عرض كردم نمونهاي از دلايل نارضايتي مردم دشتي و تنگستان از عملكرد دولت جنابعالي است كه اميدوارم اين دوره از رياست دولت نسبت به جبران مافات اقدام فرماييد. البته به قول شاعر:
همه عيبش تو بگفتي هنرش نيز بگو
«من لم يشكر المخلوق لم يشكر الخالق» (قطع ميكروفن)

مسعود پزشکیان
آقاي دكتر! بقيه را به رسانهها بدهيد، خيلي ممنون.
دبير (يوسفنژاد) ـ ناطق بعدي جناب آقاي فردين فرمند نماينده محترم ميانه هستند، بفرماييد.

فردین فرمند
نطق 7 دقیقه ای
اعوذ بالله من الشيطان الرجيم
بسم الله الرحمن الرحيم
«و العصر * ان الانسان لفي خسر * الا الذين آمنوا و عملوا الصالحات و تواصوا بالحق و تواصوا بالصبر» (صدق الله العلي العظيم)
عزيزان! من سعي كردم وقتي كه شماها صحبت ميكرديد به فرمايشاتتان گوش بدهم، ممنون ميشوم اگر يك چند لحظهاي را التفات كنيد و به عرايض بنده هم نيمتوجهي بكنيد. از روي نوشته صحبت نميكنم كه خيلي روتين نباشد. اگر اجازه بدهيد خيلي دلم ميخواهد كه آنطوري كه موكلينم ميخواهند يك مقدار در مورد وضعيت شهرم صحبت كنم ولي اگر اجازه بدهيد اول آرزوي قبولي طاعات و عبادات را داشته باشم و اميدوارم كه خداوند تبارك و تعالي در اين ماه به ما فرصت اين را بدهد كه عمل صالح انجام بدهيم همانطور كه در سوره داشتيم.
آب كه الان بيشترين سعي و كوشش ما در اين مملكت اين است كه آن را درست مصرف بكنيم يكي از عوامل طبيعي است كه الحمدلله در شهر من به وفور پيدا ميشود. بعد از شهرهاي شمالي فكر كنم بهترين وضعيت را شهر من دارد. در آذربايجان حدود يكسوم آب آذربايجانشرقي در ميانه هست. بچه كه بودم در كتاب جغرافي ميخوانديم كه ميانه جلگه حاصلخيزي است. حاصلخيزي آن به خاطر اين بود كه چند تا رودخانه از آن شهر جاري ميشود. گاراژ ماشينهاي سنگين نزديك مغازه پدرم بود و شاهد بودم كه اكثراً باري كه از شهر ما خارج ميشود محصولات كشاورزي است، اين زماني بود كه يواش، يواش دبستان ميرفتم. به دبيرستان كه رسيدم آن وضعيت فرق كرد، بدين صورت كه تمام كاميونها معمولاً از شهرستان خالي بيرون ميرفتند و از تهران پر برميگشتند.
هنوز آن آب در شهرستان من هست، مقدارش خيلي كم شده ولي متأسفانه آنطوري كه بايد از آن استفاده نميشود. الان جمعيت شهر من بايد يك چيزي حدود بالاتر از نيم ميليوني ميبود، جمعيت شهري كه (422) روستا دارد و يكي از كلانشهرستانهاي ايران هست الان با سرشماري آخر به حدود (180) هزار نفر رسيده. سه تا سد بزرگ تقريباً دو تاي آن كاملاً ساخته شده، يكي از آنها حدود (1200) ميليارد براي آن هزينه شده، از بانك اسلامي قرض گرفتند و ديگري هم چندصد ميليارد خرجش شده. اولي امسال براي دومين بار در اين دهه آبش سر ريز شد ولي به خاطر نداشتن (105) ميليارد تومان براي تخصيص پاياب بلااستفاده مانده، ولي اشكالي كه به وجود آورده اين است كه منطقه را شرجي كرده و اين شرجي شدن هم باعث عدم استفاده درست كشاورزان از وضعيت آب و هوايي شده كه به آن عادت داشتند.
سد ديگر ما كه قرار بود حدود (12) هزار هكتار يكي از بخشهاي ما را آبرساني بكند و بيشتر براي آب شمال بوده، يكي آب قزن اوزن است كه به درياچه خزر ميريزد با چندصد ميليارد درست شده، چهار سال است آماده بهرهبرداري است كه به خاطر (245) ميليارد تومان بلااستفاده است و آبگيري نشده و بخشي كه قرار بود از آب آن استفاده بكند الان تقريباً (75) درصد سكنهاش در اين (18) سال بيآبي از آنجا كوچ كردند و رفتند.
يكسوم آب استان را داريم مشكل آب آشاميدن داريم. آب آشاميدني ما از چند تا چاه تأمين ميشود در صورتي كه آب طبيعي بزگوش كه يكي از بهترين و سبكترين آبهاي ايران است، حدود (170) است بلااستفاده مانده، (60) درصد سد ساخته شده، (25) كيلومتر از (45) كيلومتر لوله آبرساني آن گذاشته شده، (120) ميليارد ميخواهد كه تمام بشود. به خاطر آن بيش از (12)، (13) سال است كه ميانه با مشكل كمآبي (مواجه شده) و آبي هم كه مصرف ميكنيم بسيار سنگين هست.
عزيزان! اينها را مطرح ميكنم فقط به خاطر اينكه وقتي ما در كتابهاي برنامهريزي ميخوانديم كه چه چيزهايي را براي زيرساختها لازم داريم ببينيد كه ما همه را يكييكي داريم، آب را داريم، منابع انساني را داريم، زمين حاصلخيز داريم ولي متأسفانه چون آنطور كه بايد و شايد مديريت نداريم به مشكل برخورديم. ديروز خدمت آقاي وزير بودم، ميدانيد كه يكي از وزراي بسيار اخلاقمدار، مؤمن و معتقد ما آقاي مهندس چيتچيان وزير نيرو است كه حدود يك ساعت و (50) دقيقه خدمتشان بودم، همين مسائل را با همديگر داشتيم مرور ميكرديم گفتم آخرينها را راجع به آب و مسأله آن در شهرم بدانند و متأسفانه مسألهاي كه به آن رسيدم اين بود كه مديريت ايشان مشكل ندارد، مشكل تخصيص منابع هست. ميگويد آب را با فلان قيمت ميخرم چقدر زيرقيمت ميفروشم، برق را با فلان قيمت ميخرم، (370) تومان برق ميخرم و زير (100) تومان ميفروشم. من چطور ميتوانم يك وزارتخانهاي را با اين وضعيت اداره كنم؟ مشكل مديريت وزارتخانهاي نيست مشكل تخصيص منابع است. بودجه را گذرانديم، بالاخره هر كسي براي ديار، شهر و استان خودش ميخواست كاري بكند ولي آيا اولويتبندي كرديم؟ (نايبرئيس ـ وقت شما تمام شده خيلي ممنون) من فقط متأسفانه به خاطر اينكه اين مسأله بصورت سريال در خواهد آمد مسائل ديگر را ميبندم و فقط اين را عرض ميكنم. اميدوار هستم كه در اين وضعيت جديد عزيزان كلاننگر باشند.
آقاي دكتر! اگر اجازه بفرماييد من يك مسألهاي را (30) ثانيه عرض كنم، عذر ميخواهم كه وقت گذشت. در (17) سالي كه آمريكا تحصيل ميكردم، ميدانيد ديگر اينها بوميهايشان را از بين بردند و سرخپوستها را نابود كردند. دو نفر از يك قوم سرخپوستي باقي مانده بود ديدند زبان اينها دارد از بين ميرود، به خاطر آن يك دانشگاه (2) ميليون دلار خرج كرد كه ديكشنري درست كند، صداي اينها را ضبط بكند كه يك فرهنگ از بين نرود ولي ما در اين كشور براي اينكه يك شهر از بين نرود چكار خواهيم كرد؟ والسلام عليكم

مسعود پزشکیان
متشكر، دست شما درد نكند.

علی اصغر یوسف نژاد
ناطق بعدي جناب آقاي سيدكاظم دلخوشاباتري نماينده محترم صومعهسرا هستند، بفرماييد.

سیدکاظم دلخوش اباتری
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
«يا ايها الذين آمنوا كتب عليكم الصيام كما كتب علي الذين من قبلكم لعلكم تتقون»
اولاً ماه پربركت رمضان را به همه شما عزيزان تبريك عرض ميكنم و آرزوي قبولي طاعات. همچنين ماه خرداد و ايام مختلف را تسليت عرض ميكنم. از حضور و مشاركت مردم عزيزمان در عرصه انتخابات رياست جمهوري و شوراهاي شهر و روستا و مجلس شوراي اسلامي صميمانه تشكر ميكنم و به فرمايش مقام معظم رهبري اين جشن ملي و حضور ملي مردم شريفمان را در عرصه انتخابات كه نشان از شور و شعور بالاي آنها است تبريك عرض ميكنم.
ضمن تبريك به دولت محترم از دولت ميخواهيم كه واقعاً نقايص خودش را برطرف بكند، خصوصاً بخشهاي اقتصادي، مشكلات و دغدغههاي مردم را در بخشهاي اقتصادي توجه بيشتري انشاءالله داشته باشند.
دوستان! انتخابات مجلس شوراي اسلامي، رياست جمهوري و شوراهاي شهر و روستا نقايصي دارد، قانون نقايص دارد. بنده خودم مسئوليت نظارت استانم را داشتم، اعتقاد من اين است كه بايد تلاش بكنيم نقايص انتخابات رياست جمهوري از قبيل «رجل سياسي» يا سن افراد و اينها را حتماً برطرف بكنيم.
در ارتباط با شوراهاي شهر و روستا اعتقاد من اين است كه اگر (20) ماده داشتيم من در اين (20) ماده (25) تا اشكال ديدم و به نظر من اولين كاري كه مجلس بايد بكند اين نظارت را از خودش دور بكند، چون به هر حال نظارت يك تشكيلاتي ميخواهد، يك ابزار و ساز و كاري ميخواهد. دوستان بايد كمك بكنند انشاءالله اين مشكلات برطرف بشود.
نكته ديگر اين است كه ما در سال اقتصاد مقاومتي هستيم و بحث اشتغال و توليد بحث بسيار مهمي است كه نبايد فرمايش مقام معظم رهبري را به ورطه فراموشي بسپاريم. امام معصوم فرمود «كونوا دعاه الناس بغير السنتكم» مردم را به غير از زبان خودتان بخوانيد. بعد از فرمايش مقام معظم رهبري ما براي اشتغال چه كرديم؟ من چندين بار نطق كردم، بحث بسيج اشتغال را بايد جدي بگيريم. همه دستگاهها، همه قوا، بخش خصوصي، بانكها و همه مثل بسيج (20) ميليوني، مثل بسيج سازندگي در جنگ بايد وارد عرصه بشوند. بايد به فرمايش مقام معظم رهبري توجه داشته باشيم. در يك دوبيتي گفتم:
بايد كه نگاه ما به رهبر باشد
اين باغ پر از گل معطر باشد
وقت است جهاد و اشتغال و توليد
سرمنشأ كارهاي كشور باشد
خواهشم از همكاران اين است؛ بحث اشتغال بحث مهمي است. همه دوستان ميآيند نطق ميكنند ولي اين را مركز پژوهشها و هيأترئيسه به نظر من بايد توجه ويژه داشته باشند. دولت محترم بايد به اشتغال توجه ويژه داشته باشد، ما آمادگي داريم. بنده يك طرحي را دارم در مركز پژوهشها كار ميكنم، بنشينيم واقعاً با همديگر مشكل جوانان بيكار باسواد (را حل بكنيم). امروز در كشور بيكاري ما همراه با باسوادي است و اين براي ما و كشور ما يك درد و نقيصه است.
موضوع بعدي بحث بيمه كشاورزان است. دولت محترم، وزارت جهاد كشاورزي! به داد برسيد، به داد كشاورزان برسيد. كشاورزي فقط مختص من گيلاني نيست، امروز خسارت بيمه كشاورزان كلاً از مجموع (100) درصد به (25) درصد افراد پرداخت شده، آن (25) درصد هم (20) درصد سهمشان را گرفتهاند. اين هم يك دردي است، چشم كشاورز به دست ما نمايندگان و دولت است. به هر حال بايد ما طوري عمل كنيم تا اين قوانيني كه مينويسيم درست عملياتي و اجرايي شود. خواهش من اين است كه به اين بخش توجه كنيد.
آخرين نكته؛ وزير محترم راه، وزارت محترم راه! من از زحمات شما تشكر ميكنم، ولي والله قسم اين آزادراه قزوين به رشت قتلگاه است، آزادراه نيست. آقاي محفوظي، آقاي آخوندي! مسافرين زيادي سالانه (6)، (7) ميليون در ايام مختلف به استانهاي شمالي ميآيند، اين دستاندازها را نگاه كنيد، واقعاً قتلگاه است. عوارضي استان گيلان چرا بايد در امامزاده هاشم باشد؟ چرا بايد حق مردم لوشان، رودبار و منجيل ضايع شود؟ اينها جزء گيلان هستند. عوارضي بايد به قبل از لوشان برگردد. ما چندينبار هم گفتيم، خواهش و استدعاي من اين است كه به اين بخش توجه كنند.
نهادههاي كشاورزي، ما فصل كشاورزي را داريم، مردم ما برنجكار هستند، برنج را با رنج به دست ميآورند، (نايبرئيس ـ خيلي ممنون آقاي دلخوش) ميانگين سطح زير كشتشان هم (3/7) را هكتار است. واقعاً اين برنج براي يك خانواده دو نفره كفاف نميكند. وزارت جهاد كشاورزي كمك كند محصولات و نهادهها را مناسب در اختيار كشاورزان قرار بدهد. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

علی اصغر یوسف نژاد
متشكر، ناطق بعدي جناب آقاي داود محمدي نماينده محترم قزوين، آبيك و البرز هستند. جناب آقاي محمدي بفرماييد.

داود محمدی قزوین
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
اولاً حلول ماه مبارك رمضان را تبريك عرض ميكنم و در اين ايام شريف و نوراني از همه همكاران عزيز التماس دعا دارم. ثانياً بر خود فرض ميدانم از حضور خيرهكننده، حماسي و تاريخي ملت بصير، فهيم و بامعرفت ميهن اسلامي به ويژه مردم نجيب، صميمي و بزرگوار استان قزوين كه در صفوف فشرده و با مشاركت (83) درصدي ولايتمداري، زمانشناسي، موقعيتسنجي و هوشمندي خود را به اثبات رسانيدند و نظام را واكسينه كردند، صميمانه و با تمام وجود تشكر كنم.
از مقام معظم رهبري كه با تدبير، ژرفانديشي و تيزبيني زمينه برگزاري انتخاباتي سالم و در كمال امنيت و آرامش را فراهم آوردند سپاسگزارم.
انتخاب مجدد جناب آقاي دكتر روحاني رئيسجمهور منتخب عزيز كشورمان را تبريك و تهنيت عرض ميكنم. بيترديد بهترين راه و زيبندهترين اقدام به منظور قدرشناسي و سپاس از اين مردم بزرگوار به عنوان ولينعمتان و صاحبان اصلي انقلاب، عزم جدي و اهتمام جهادي براي حل مشكل آنان است.
امروز عليرغم تمامي تلاشهاي انجامشده همچنان معضلات اقتصادي، معيشتي و بيكاري گريبان مردم عزيز و جوانان ما را گرفته و حداقل انتظار رأيدهندگان از جناب آقاي دكتر روحاني اين است كه با توجه به پشتوانه عظيم آراي مردمي با دولتي باانگيزهتر، جوانتر و كارآمدتر اقدامات مناسبتر و مؤثرتري را در راستاي اجابت اين درخواستهاي بهحق و مردمي به عمل بياورند.
امروز بسياري از كشورهاي جهان كه نرخ تورم زير (5) درصد و رشد اقتصادي بالاي (8) درصد را تجربه كردهاند فاقد منابع عظيم نفتي و ذخاير طبيعي و معدني و تنوع اقليمي و جاذبههاي گردشگري هستند، در حالي كه ما از اين مواهب الهي به نحو مطلوبي برخورداريم. فلذا امروز بايد ذهن سياسيون و نخبگان كشور به سمت حل معضلات اقتصادي معطوف شود و با تكيه بر وفاق ملي و انسجام داخلي تمامي قوا يك جهش اقتصادي كه ثمره آن تحرك جدي در توليد و ايجاد اشتغال و افزايش صادرات و ضريب بهرهوري است را با اعتقاد و تمامي وجود دنبال كنند.
اما در ارتباط با مسائل حوزه انتخابيه؛ در سفر رئيسجمهور محترم به استان قزوين مصوبات بسيار خوبي در راستاي حل مشكلات عمومي و در خصوص تأمين آب شرب و كشاورزي، ارتقاي فضاهاي درماني، توسعه خطوط ريلي و عمران و آباداني روستاها از تصويب گذشت. فلذا از جناب آقاي دكتر روحاني استدعا دارم به منظور تحقق عملي مصوبات اين سفر دستورات قاطع در مورد تقاضاهايي كه عرض ميكنم صادر بفرمايند.
در خصوص انتقال (60) ميليون متر مكعب آب از سد طالقان به استان به منظور حل معضل آب شرب (14) شهر و (198) روستا تنها (10) درصد منابع اين پروژه از محل اعتبارات دولتي تأمين شده، در حالي كه در موارد مشابه و در ساير استانهاي كشور تمامي منابع پروژههاي اينچنيني از اعتبارات دولتي تأمين شده و بيم آن ميرود اگر دولت تمامي تعهداتي كه مربوط به اين پروژه است را اجرايي نكند اميد ايجادشده در دل مردم به يأس مبدل شود.
با توجه به اينكه سه بيمارستان اصلي قزوين داراي قدمتي نزديك به (70) سال است و كاملاً مستهلك و غيرايمن شده و وزارت بهداشت و درمان نيز احداث بيمارستان (700) تختخوابي در قزوين را ضرورتي اساسي و جدي و جزء اولويتهاي اول خودش ميداند، ضرورت دارد منابع دولتي اين پروژه تقويت شود و در سال جاري اعتبارات مورد نياز آن به طور كامل تخصيص داده شود.
با توجه به پيگيريهاي مستمر به عملآمده و قول مساعد وزير محترم راه و شهرسازي نسبت به بهرهبرداري از راهآهن قزوين به رشت تا شهريورماه سال 96، انشاءالله اين وعده عملي شود و عمليات اجرايي دوخطه شدن راهآهن قزوين به تهران و راهاندازي قطار سريعالسير در اين مسير و تكميل مطالعات راهآهن قزوين به قم و آغاز عمليات اجرايي آن با تأمين منابع مربوطه تسريع شود.
بخش محمديه قزوين با الحاق شهرك (100) هزار نفري مهرگان و شهرك اقباليه با جمعيتي بالغ بر (70) هزار نفر، استحقاق و استعداد شهرستان شدن را دارند و مراحل كارشناسي آن نيز در استانداري و وزارت كشور طي شده است. به اين تقاضاي جدي مردم هم عمل شود.
كارگران نجيب و زحمتكش حدود (50) شركت از كارخانجات استان واقعاً به تنگ آمدند و كارد به استخوان آنها رسيده و بيش از دو تا (30) ماه است كه حقوق حقه خودشان را دريافت نكردهاند. بارها در مقابل دفاتر نمايندگان، ائمه جمعه، استانداري و مجلس شوراي اسلامي تجمع كردند، ولي با كمال تأسف تلاشهاي آنها تاكنون به جايي نرسيده (نايبرئيس ـ خيلي ممنون آقاي محمدي) و به شدت از اين موضوع شكايت دارند. بنده به عنوان خادم اين عزيزان و به عنوان صداي رساي كارگران استان از اين تريبون هم از رئيس محترم مجلس شوراي اسلامي و وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي و هم از آقاي استاندار ميخواهم با اولويتبخشي به اين موضوع و تعيين كارگروهي مستقل براي حل اين مشكلات اقدام كنند. چراكه تجربه نشان داده اينگونه معضلات با انعقاد جلسات، صدور دستورات، دادن وعده و خريد زمان حل نخواهد شد (نايبرئيس ـ خيلي ممنون، متشكرم) و تنها بايد كارگروهي فارغ از ساير مسئوليتهاي اداري، صرفاً به منظور حل مشكلات كارگران معين شود و تا وصول كامل حقوق كارگران عزيز كار را دنبال كند تا بيش از اين شاهد نارضايتي جامعه كارگري و احساس آنها مبني بر عاجز بودن مسئولين از حل معضلاتشان نباشيم. با كمال تشكر.

مسعود پزشکیان
خيلي ممنون، متشكرم، دست شما درد نكند.
7
تذکر آییننامهای و اخطار قانون اساسی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
بسم الله الرحمن الرحيم
تذكر خارج از دستور جلسه امروز، ديروز تذكر جناب آقاي محمد قمي براي امروز ماند، يعني نفر اول ايشان را ميخوانيم. جناب آقاي محمد قمي نماينده محترم پاكدشت بفرماييد.

محمد قمی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
با تبريك ماه مبارك رمضان، ماه اصلاح، تقوا و بندگي خدا. عامه مردم از صدا و سيماي جمهوري اسلامي توقع دارند صداي ملكوتي و آسماني ربناي آقاي شجريان را از تلويزيون پخش نمايند كه همه مشتاقند و نميدانيم چرا پخش نميشود.
مطلب دوم اينكه از مردم ايران به خاطر شركتشان در انتخابات (29) ارديبهشت تشكر ميكنم و از اينكه با رأي خودشان به جمهوري اسلامي باعث شدند كه آقاي دكتر حسن روحاني رئيسجمهور ايران شود تشكر ميكنم و به آقاي دكتر روحاني تبريك عرض ميكنم و براي چندمينبار از ايشان درخواست دارم كه درخواست مردم است، براي سفر به شرق استان تهران هرچه زودتر آماده باشند كه مردم مشتاق ديدار ايشان و مشتاقند كه انشاءالله با سفر ايشان مشكلاتشان حل و فصل شود.
مسأله بعد اينكه مردم در انتخابات شركت كردند، مقام معظم رهبري هم از همه تشكر كردند. من نميدانم بعضيها دستگاه دارند كه نشان ميدهد اين رأي مردم حلال است يا حرام است و جامعه را به رأي حلال و حرام تقسيمبندي ميكنند. اين توهين به مردم است و من از مردم معذرت ميخواهم. از مردم تشكر ميكنم كه در انتخابات (29) ارديبهشت باشكوه شركت كردند.
مطلب بعد در رابطه با آمريكاي جنايتكار است. سفر رئيسجمهور منفور آمريكا (رنجبرزاده ـ تشكر) به عربستانسعودي و ديدارش با سران مرتجع عرب و حيف و ميل و دوشيدن بيتالمال مسلمين و هزينه براي مسلمانها فراهم كردن، در حالي كه بيشتر مردم دنيا از فقر، فلاكت و بيعدالتي رنج ميبرند، (نايبرئيس ـ خيلي ممنون آقاي قمي، وقت شما گذشته) آيا پرداخت (500) ميليارد دلار توسط دولت عربستان به آمريكاي جنايتكار كه مدعي مبارزه با تروريست است در اين زمان جايز است؟

مسعود پزشکیان
خيلي ممنون آقاي قمي، دو دقيقه شما سه دقيقه شد. خيلي ممنون و متشكرم.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقاي روحالله بابائيصالح نماينده محترم بوئينزهرا و آوج بفرماييد.

روح اله بابائی صالح
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
رئيس و همكاران محترم سلام عليكم. اولاً حلول ماه مبارك رمضان را محضر رهبري معظم انقلاب و ساير مسلمانان و ملت شريف انقلاب اسلامي تبريك عرض ميكنم و ضمن تقدير و تشكر از مردم شريف ايران اسلامي در خصوص خلق حماسه بيست و نهم ارديبهشتماه، به منتخبين و رياست محترم جمهوري تبريك عرض ميكنم.
تذكرات بنده اول به هيأت مركزي نظارت بر انتخابات كشور است كه متأسفانه اين دوستان در بعضي از موارد خلاف قانون عمل كردند.
تذكر دوم به وزير محترم جهاد كشاورزي است در خصوص عدم پرداخت خسارت بيمه كشاورزي و سرمازدگي و همچنين پرداخت به موقع پول خريد تضميني محصولات كشاورزي.
تذكر سوم به وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات در خصوص عدم آنتندهي تلفن همراه در حوزه انتخابيه به ويژه در مناطق روستايي شهرستانهاي آوج و بوئينزهرا است.
تذكر چهارم به رياست محترم صدا و سيما در خصوص نصب آنتن صدا و سيما در مناطق روستايي شهرستانهاي آوج و بوئينزهرا است بعد از اينكه بالغ بر (2) ميليارد تومان به حساب صدا و سيماي استان قزوين واريز گرديده است.
تذكر آخر به وزير محترم كشور و رياست محترم سازمان محيط زيست در خصوص سايت محمدآباد است. عزيزان! در اين سايت از كل استان و استانهاي ديگر زبالههاي عفوني در اين منطقه بوئينزهرا جمعآوري ميشود كه متأسفانه هيچگونه نظارتي بر اين منطقه نيست. اين زبالهها در بين مزارع كشاورزي توزيع و تقسيم ميشود و باعث آلودگي مناطق مختلف كشاورزي شده كه تمام ايران و استان از اين محصولات كشاورزي استفاده ميكنند. ضمن تقدير و تشكر از همه عزيزان. اللهم احفظ قائدنا امام خامنهاي (حضار صلوات فرستادند).

مسعود پزشکیان
خيلي ممنون از مراعات وقت.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقاي احمد مازني نماينده محترم تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس بفرماييد.

احمد مازنی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
ضمن عرض سلام و آرزوي توفيق درك ضيافت الهي براي عموم مؤمنين به ويژه مردم شريف ايران. چنانكه استحضار داريد در بيست و نهم ارديبهشت سال جاري دوازدهمين انتخابات رياست جمهوري و پنجمين دوره انتخابات شوراهاي شهر و روستا برگزار شد. اين موفقيت را به ملت بزرگ ايران و رهبر معظم انقلاب اسلامي و رئيسجمهور منتخب و منتخبان شوراها در سراسر كشور تبريك عرض ميكنم.
واقعيت اين است كه انتخابات در ايران بين گفتمانهاي متفاوت درون نظام و وفاداران به قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران برگزار ميشود، نه طبق اظهارات برخي اشخاص بين نيروهاي انقلابي و جبهه مقابل انقلاب.
اينجانب به عنوان نماينده ملت ايران تذكراتي را عرض ميكنم:
1 ـ تذكر به شخصيتهاي تأثيرگذار روحاني و فعالان سياسي اعم از حاميان نامزدهاي منتخب و حاميان نامزدهاي غيرمنتخب. از اين بزرگواران انتظار دارم به جاي دامن زدن به اختلافات و تداوم هيجانات طبيعي دوران تبليغات، فضاي كشور را به سمت عقلانيت، اخلاق و آرامش هدايت كنند و زمينه را براي رونق اقتصادي و تأمين مطالبات مردم فراهم كنند. ادامه رفتار هيجاني و اظهارنظرهاي تفرقهانگيز در شأن بزرگان و معمرين نيست.
2 ـ از رئيسجمهور منتخب انتظار دارم با تمام توان و با استفاده از همه ظرفيتهاي موجود و به دور از حاشيهپردازيهاي بعضي از اشخاص، مطالبات مردم را در سفرها و همايشها و درخواستهاي جوانان در فضاي حقيقي و مجازي فراموش نكنند و از طريق تعامل و ارتباط وثيقتر با مقام رهبري، مجلس، (رنجبرزاده ـ تشكر) قوه قضائيه و شوراي عالي امنيت ملي در جهت تلطيف فضاي سياسي كشور اقدام كند.

اکبر رنجبرزاده
تشكر از جناب آقاي مازني به خاطر رعايت وقت. جناب آقاي عيناله شريفپور نماينده محترم ماكو و چالدران بفرماييد.

عین اله شریف پور
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم ـ سلام عليكم و رحمه الله
1 ـ اولين تذكر بنده به ستاد كل نيروهاي مسلح در ارتباط با مستقل شدن هنگ مرزي چالدران ميباشد.
2 ـ تذكر به وزيران محترم كشور و راه و شهرسازي در ارتباط با اماكن زيركوهي شهر ماكو. آيا (20) سال زمان براي اجراي يك پروژه كافي نيست؟
3 ـ آقاي وزير محترم كشور! چرا در ارتباط با تذكرات و مكاتبات عديده قبلي نسبت به پيگيري و ايجاد بازارچه مشترك در شهرستان چالدران با داشتن (144) كيلومتر مرز مشترك اقدامي عاجل صورت نميپذيرد؟ تا به حال ميفرموديد كشور مقابل استقبال نميكند، در ملاقات اخير كشور مقابل خود پيشقدم شده است. پس ضرورت اجرايي شدن بازارچه مشترك مرزي بيش از پيش جزء مطالبات موكلين بنده ميباشد.
آقاي وزير محترم كشور! به منظور جلوگيري از تبعيض در دولت تدبير و اميد پرونده جلوگيري از تبديل روستاي يولاگلدي از توابع شهرستان شوط به شهر را كه در دبيرخانه هيأت دولت رسوب كرده، دستور پيگيري و ابلاغ آن را خواستاريم.
جناب آقاي روحاني، رياست محترم جمهور! در مورد كمك (5) ميليارد توماني دولت تدبير و اميد كه توسط معاون محترم جنابعالي در ارتباط با تعريض خيابان امام شهر ماكو (اختصاص داده شده) دستور عاجل صادر فرماييد. آيا انتظار حدود (35) ساله براي تحقق يك آرزو كافي نيست؟
جناب آقاي روحاني، رئيسجمهور محترم! دستور فرماييد موضوع الحاق چالدران به منطقه آزاد ماكو پيگيري شود تا نامرديها مشخص و اطرافيان خود را بهتر بشناسيد. چطور عملكرد دولت شفاف تدبير و اميد را زير سؤال ميبرند؟ بياييد به مانند سفر اردبيل در رسانه اعلام داريد اين الحاق حق چالدران است كه (27) هزار شهيد را در دل خود جاي داده است.
از وزير محترم جهاد كشاورزي و رئيس سازمان امور عشايري مجدانه خواستار ساماندهي ايلراههاي عشاير ميباشم، چراكه اين عزيزان در كمتر از يك ماه عازم ييلاقات خواهند شد. همچنين مسئولين بهداشت و درمان نيز اين عزيزان را از ميانبند گرفته تا ييلاق و بالعكس همراهي كنند.
جناب آقاي حجتي وزير محترم جهاد كشاورزي! پيرو نشست حضوري (رنجبرزاده ـ تشكر) و عرض حال زارعين داراي نسق، روستاييان آستانه تحملشان براي منابع طبيعي تعريف و اپيدمي شده بود كه با تفاهم آن وزارتخانه محترم امروز عزيزان روستايي و كشاورز و دامدار قادر به مقابله با مديران مناطق آزاد تجاري و صنعتي نيستند. بس است، پيشبينيها اين بود كه در سال 2020 جمعيت روستايي جهان به (25) درصد برسد، خدا را شكر كه ما روستاييان را از روستا زودتر بيرون كرديم و در حاشيه شهرها قرار داديم. والسلامعليكم و رحمه الله

اکبر رنجبرزاده
تشكر، جناب سيداحسن علوي نماينده محترم سنندج بفرماييد.

سیداحسن علوی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام و آرزوي قبولي طاعات و عبادات محضر مردم شريف ايران. بدواً از حضور حماسي مردم بزرگوار استان كردستان به خاطر حضور مستمر و منسجم در مراسمات مختلف بالاخص انتخابات اخير كه به نداي رهبري معظم انقلاب لبيك گفتند و وحدت و همبستگي را همچنان متجلي ساختند صميمانه تشكر ميكنم.
ضمن عرض تبريك به منتخب جناب آقاي دكتر روحاني با توجه به رأي قريب به (74) درصدي كردستانيها اميد است دولت دوازدهم رويكردي توسعهنگر و عدالتمحور با ايجاد بسترهاي لازم به منظور رفع محروميت و ايجاد عدالت و توازن منطقهاي در استان كردستان عملياتي نمايد و از اجراي پروژههاي استراتژيك و مهمي كه از قبل پيشبيني شده و قول دادند دريغ ننمايند.
با توجه به وضعيت اسفبار بيكاري و نبود زمينه اشتغال در كردستان، بر اساس گزارشهاي واصله و اخبار و اطلاعات موجود در استخداميهايي كه در سال گذشته در كردستان انجام شده افرادي از استانهاي ديگر نيز در اين استخدامها حضور دارند. قوياً از وزارتخانههاي كار و تعاون، بهداشت و درمان، صنعت و معدن و وزارت كشور و همينطور سازمان بازرسي كشور ميخواهم در اين مورد مداخله كنند و علت را جويا شوند كه اين تبعيضات چيست. اگر فرصتي ايجاد ميشود مربوط به جوانان كردستاني است، نه استانهاي ديگر.
جناب آقاي مهندس حجتي، وزير محترم جهاد كشاورزي:
1 ـ علت عدم پرداخت پاداش پايانخدمت به كاركنان بازنشسته جهاد كردستان چيست؟
2 ـ با توجه به سرماي شديد و خسارتهاي ناشي از بارش تگرگ كه منجر به وارد آمدن خسارت به باغداران و كشاورزان كردستان بالاخص شهرستانهاي سنندج، ديواندره و كامياران گرديد، لازم است بازرسيني براي بررسي وضعيت موجود و رفع مشكلات آنها اعزام و نسبت به جبران خسارت جداً اقدام نماييد.
3 ـ عدم توجه مسئولين سازمان جنگلها و مراتع به منابع طبيعي استان كردستان و آتشسوزيهاي متعدد و مشكلات عديدهاي كه ايجاد شده، لازم است وزير محترم در اين خصوص بررسي كرده و پاسخگو باشد و تغييراتي در بحث مديريت آن در استان كردستان به وجود بياورد. سپاسگزارم.

اکبر رنجبرزاده
تشكر از جناب آقاي سيداحسن علوي.
8
تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به مسئولان اجرایی کشور

اکبر رنجبرزاده
تذکرات کتبی
تذكر كتبي نمايندگان به مسئولان اجرايي كشور:
ـ آقاي نورمحمد تربتينژاد (گرگان و آققلا) به وزير امور اقتصادي و دارايي در خصوص علت عدم اعمال مديريت صحيح در ساماندهي تعاونيهاي اعتباري مخصوصاً تعاوني اعتباري فرشتگان در مؤسسه اعتباري كاسپين و تسامح در ايجاد خط اعتباري و نقدينگي كافي و مناسب براي پرداخت مطالبات سپردهگذاران تعاوني فرشتگان و ايجاد مشكلات فراوان براي ساير تعاونيها از جمله تعاوني اعتباري اميد جلين.
ـ آقاي مجيد كيانپور (دورود و ازنا) به وزير امور اقتصادي و دارايي در خصوص پاسخگويي به حل مشكل سپردهگذاران مؤسسه مالي توسعه و آرمان در استان لرستان و شهرستانهاي دورود و ازنا.
ـ آقايان: روحالله حضرتپورطلاتپه و نادر قاضيپور (اروميه) به وزير امور اقتصادي و دارايي در خصوص تسريع در ارائه نقشه منطقه ويژه اقتصادي اروميه به استناد تبصره ماده (23) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه.
9
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

مسعود پزشکیان
وقت اذان گذشته است. جلسه بعدي ما ساعت (9) صبح فردا چهارشنبه دهم خردادماه 1396 و دستور جلسه هم ادامه دستور هفتگي است. پايان جلسه را اعلام ميكنم.