1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحيم
جلسه با حضور 248 نفر از نمايندگان رسمی است. قبل از اينكه دستور جلسه اعلام شود من بايد عرض كنم كه ما از ساعت (8) جلسه غيرعلني داشتيم، راجع به وضعيت اقتصادي كشور و تأثير آن در اقدامي كه براي تشكيل كابينه و بعضي از مسائل مهم ديگر منطقهاي و بينالمللي در پيشرو داريم. لذا يك مقدار جلسه رسميمان با تأخير آغاز شد. دستور جلسه را بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحيم
دستور جلسه يكصد و بيست و چهارم روز سهشنبه بيست و هفتم تيرماه 1396 هجريشمسي مطابق با بيست و سوم شوال 1438 هجريقمري:
1 ـ ادامه رسيدگي به گزارش كميسيون اقتصادي در مورد لايحه اصلاح تبصره ماده (86) اصلاحي قانون مالياتهاي مستقيم.
2 ـ گزارش كميسيون برنامه و بودجه و محاسبات در مورد طرح دوفوريتي تغيير مهلت جذب اعتبارات پروژه طرحهاي عمراني سال 1395 كل كشور.
3 ـ گزارش كميسيون مشترك در مورد طرح تقويت و توسعه نظام استاندارد. (اعادهشده از شوراي نگهبان 5)
4 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از نحوه اجرای قانون هدفمندی یارانهها.
5 ـ گزارش كميسيون قضائي و حقوقي در مورد لايحه مقابله با تقلب در تهيه آثار علمي.
6 ـ گزارش كميسيون اقتصادي در مورد لايحه عضويت دولت جمهوري اسلامي ايران در مجمع مقامات مالياتي كشورهاي اسلامي.
7 ـ گزارش كميسيون اقتصادي در مورد لايحه موافقتنامه بين دولت جمهوري اسلامي ايران و دولت جمهوري ارمنستان در مورد استفاده مشترك از دروازه مرزي نوردوز ـ مغري.
8 ـ گزارش كميسيون بهداشت و درمان در مورد لايحه موافقتنامه همكاري در زمينه پيشگيري و واكنش به شرايط اضطراري در درياي خزر.
9 ـ گزارش كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي در مورد لايحه اصلاح ماده (35) قانون خدمت وظيفه عمومي.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آياتي از كلامالله مجيد.

سید حسین موسوی
(آيات 88 ـ 85 از سوره مبارکه «قصص» توسط قاری محترم آقای سيدحسين موسوي تلاوت گرديد)
اللهم صل علي محمد و آل محمد
اعوذ بالله من الشيطان الرجيم ـ بسم الله الرحمن الرحيم
إِنَّ الَّذِي فَرَضَ عَلَيْكَ الْقُرْآنَ لَرادُّكَ إِلى مَعادٍ قُلْ رَبِّي أَعْلَمُ مَنْ جاءَ بِالْهُدى وَ مَنْ هُوَ فِي ضَلالٍ مُبِينٍ * وَ ما كُنْتَ تَرْجُوا أَنْ يُلْقى إِلَيْكَ الْكِتابُ إِلاَّ رَحْمَةً مِنْ رَبِّكَ فَلا تَكُونَنَّ ظَهِيراً لِلْكافِرِينَ * وَ لا يَصُدُّنَّكَ عَنْ آياتِ اللَّهِ بَعْدَ إِذْ أُنْزِلَتْ إِلَيْكَ وَ ادْعُ إِلى رَبِّكَ وَ لا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُشْرِكِينَ * وَ لا تَدْعُ مَعَ اللَّهِ إِلهاً آخَرَ لا إِلهَ إِلاَّ هُوَ كُلُّ شَيْءٍ هالِكٌ إِلاَّ وَجْهَهُ لَهُ الْحُكْمُ وَ إِلَيْهِ تُرْجَعُونَ *
(صدق الله العلی العظيم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقاي سيدحسين موسوي قاري محترم تشکر میکنیم، ترجمه آيات را بفرماييد.

محمدحسین فرهنگی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«بيگمان همان خدايي كه اين قرآن را بر تو الزام كرد يقيناً تو را به سوي ميعاد باز ميگرداند بگو پروردگارم بهتر ميداند چه كسي هدايت شده و چه كسي در گمراهي آشكاري است. و تو اميدوار نبودي كه بر تو اين كتاب داده شود بلكه رحمتي از سوي پروردگار تو بود پس مراقب باش هرگز پشتيبان كافران نباشي. و البته نبايد تو را از آيات خدا بعد از آنكه بر تو نازل شده است بازدارند و به سوي پروردگارت دعوت كن و از مشركان مباش. و با خدا معبودي ديگر مخوان خدايي جز او نيست جز ذات او هر چه هست نابود شدني است فرمان از آن اوست و به سوي او بازگردانده ميشويد». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ. صلوات بفرماييد. (حضار صلوات فرستاند)
تأخيركنندگان جلسه علني امروز آقايان: محمدباسط درازهي، علي رستميان، قاسم ساعدي، هادي شوشتري، جواد كاظمنسب، همايون هاشمي، نبي هزارجريبي و همايون يوسفي.
3
تصویب لایحه اصلاح ماده (86) اصلاحی قانون مالیاتهای مستقیم

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحيم
خدمت همكاران گرامي عرض سلام و ادب دارم. دستور اول ادامه رسيدگي به گزارش كميسيون اقتصادي در مورد لايحه اصلاح تبصره ماده (86) اصلاحي قانون مالياتهاي مستقيم است. آقاي دكتر! كليات اين موضوع در جلسه قبل به بحث گذاشته شد و رأي آورد، اگر اجازه بفرماييد جهت بررسي جزئيات در اين جلسه متن مادهواحده را قرائت كنم. پيشنهاد هم دارد.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
مادهواحده ـ تبصره ماده (86) اصلاحي قانون مالياتهاي مستقيم مصوب 31/4/1394 حذف و دو تبصره به شرح زير به ماده مذكور الحاق ميگردد:
تبصره 1 ـ در مورد پرداختهايي كه از طرف غير از پرداختكننده اصلي حقوق به اشخاص حقيقي به عمل ميآيد، پرداختكنندگان مكلفند هنگام هر پرداخت، ماليات متعلق را با رعايت معافيتهاي قانوني مربوط به حقوق بهجز معافيت موضوع ماده (84) اين قانون به نرخ مقطوع (10) درصد محاسبه، كسر و حداكثر تا پايان ماه بعد با صورتي حاوي نام و نشاني دريافتكنندگان و ميزان آن به اداره امور مالياتي محل پرداخت كنند و در صورت تخلف، مسئول پرداخت ماليات و جريمههاي متعلق خواهند بود.
تبصره 2 ـ پرداختهاي دانشگاهها، مراكز و مؤسسات آموزش عالي، پژوهشي و فناوري كه داراي مجوز از شوراي گسترش آموزش عالي وزارتخانههاي علوم، تحقيقات و فناوري و بهداشت، درمان و آموزش پزشكي و ساير مراجع قانوني ذيربط ميباشند، به اشخاص حقيقي اعم از كاركنان و غيركاركنان خود در قالب حقالتحقيق، حق پژوهش و قراردادهاي پژوهشي و تحقيقاتي با رعايت ساير احكام مقرر در تبصره (1) مشمول ماليات مقطوع به نرخ (5) درصد ميشوند.
آقاي دكتر! چون در اينجا پيشنهاد وجود دارد مخالف و موافق صحبت كنند. يك درخواست رفع ابهام هم از طرف آقاي دكتر سيدفريد موسوي در رابطه با «ساير مراجع قانوني ذيربط» است.

علی اردشیرلاریجانی
آن را به نوبت ميرسيم، الان مخالف صحبت كند.

غلامرضا کاتب
بسم الله الرحمن الرحيم
عرض ادب و سلام محضر همكاران عزيز. مخالف جناب آقاي مهرداد لاهوتي هستند، بفرماييد.

مهرداد لاهوتی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض خداقوت و خستهنباشيد. ببينيد دوستان! بنده در كليات اين لايحه هم مخالفتم را خدمت دوستان عرض كردم، الان مجدداً خدمت شما عرض خواهم كرد. ببينيد! در تبصره (1) گفته افرادي غير از آن دستگاهي كه به من و شما دارد حقوق پرداخت ميكند، غير از دستگاه حقوق پرداختكننده اگر فرد در دستگاه ديگري درآمدي داشت و حقوق و مزايايي دريافت كرد تابع قانون معافيتهاي مالياتي نيست و بايد (10) درصد مشمول ماليات شود. سؤال من از دوستان اين است، من در آن روز هم اين مطلب را عرض كردم، سخنگوي محترم كميسيون بايد پاسخ بنده را ميدادند كه ندادند. الان ما در قانون فعلي هم همين را داريم. من تعجب ميكنم، تكرار قانون چه معناي ميتواند داشته باشد. ما در ماده (86)، اصلاحي 27/11/1380 همين قانون را داريم. ما تا كي همينطور قانون، قانون، قانون و انباشتي از قانون در اين مملكت تصويب كرديم و دستگاههاي اجرايي را در اين قانونگذاريها گيج كرديم. كار ما هر روز اين شده كه اينجا بنشينيم و قانون وضع كنيم، خودمان هم نميدانيم مملكت را به چه سمت و سويي داريم ميبريم، اين يك نكته.
نكته دوم؛ ببينيد! در تبصره (2) آمده: دانشگاهها و مراكز آموزشي، پژوهشي و فناوري را كه منبعد قراردادهاي پژوهشي و تحقيقاتي ميبندند مشمول (5) درصد ماليات كنند. خيلي خوب است، بله اين كار بسيار عالي است، خيلي از كشورهاي پيشرفته دنيا هم دارند همين كار را ميكنند. اما دوستان ببينيد! ما كه اعتبارات پژوهشيمان محدود است، يكي از گرفتاريهايي كه ما در مملكت داريم همين است، ما در بحث تحقيقات و پژوهش كه ميرسيم كم ميآوريم. شما برويد اعتبارات را در بودجه ساليانه نگاه كنيد ببينيد ما چه ميزان اعتبار براي اين امر اختصاص داديم. يك اعتبارات بسيار محدودي كه ما براي اين كار اختصاص داديم، اين را هم ميخواهيم مشمول (5) درصد ماليات كنيم. همين اعتبارات محدود لطمه خواهد زد، ما در ابتداي راه هستيم، ما در شرايطي هستيم كه به كارهاي تحقيقاتي و پژوهشي در اين كشور نياز داريم. حالا ما گفتيم كه كشور را بايد از راه ماليات اداره كنيم و بايد هم اين كار را كنيم، به هر صورت چوب دست گرفتيم و هر جايي كه ميرسيم ميگوييم بايد ماليات بگيريم. ما بايد كشور را با ماليات اداره كنيم، ولي مثل ماليات بر ارزش افزوده كه دارد به اصل توليدكننده آسيب وارد ميكند، در اين مورد هم همين داستان به وجود نيايد كه ما با اين كار به كارهاي تحقيقاتي، پژوهشي و علمي در اين كشور آسيب وارد كنيم، متشكرم.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
متشكر، جناب آقاي علياصغر يوسفنژاد موافق هستند، بفرماييد.

علی اصغر یوسف نژاد
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
اين لايحه كه اصلاحي براي ماده (86) قانون مالياتهاي مستقيم است ميخواهد امور مربوط به تحقيقات، پژوهش و مسائل علمي را تسهيل كند، در جهت تسهيل امور است. روندي كه در گذشته داشتيم چه بوده؟ روند گذشته اين بوده، يعني چيزي كه الان عمل ميشود اين است كه پرداختكنندگان اصلي ماليات در دانشگاهها و مراكز علمي (20) درصد پرداخت ميكنند. اگر به يك دستگاه ديگري منتقل شود كه به صورت فرعي باشد (10) درصد است. اين خيلي نامناسب بوده است. اين ماندگاري افراد و اعضاي هيأت علمي را كمتر ميكرده است، اين به پژوهش و تحقيقات آسيب ميرساند. دولت محترم بررسي كرده براي اينكه اين را برعكس كند و ماندگاري را زياد كند، به مسائل تحقيقاتي، پژوهشي و علمي اهميت بدهد، به مراكز علمي و اساتيد دانشگاه توجه كند آمده اين را برعكس كرده است. گفته پرداختهايي كه از طريق دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالي و پژوهشي كه البته از آموزش عالي مجوز دارند، چه وزارت علوم، تحقيقات و فناوري و چه وزارت بهداشت و درمان، نرخ اينها هنگام پرداخت در تبصره (1) قانون (5) درصد باشد. اين بسيار عالي است.
يا در تبصره (1) مشخصاً گفته تكليفي كه براي پرداخت وجود دارد، اين تكليف البته با رعايت معافيتهاي قانوني مربوط به حقوق كه در ماده (84) هم به آن اشاره شده، پرداخت اينها مقطوع باشد و (10) درصد باشد. هدف چيست؟ هدف اين است كه اعتبار مسائل مربوط به پژوهش و تحقيقات و مسائل علمي را در دانشگاهها افزايش بدهيم، انگيزههاي اعضاي هيأت علمي را افزايش بدهيم، اعتبار دانشگاهها را براي اينكه به مسائل پژوهشي توجه كنند افزايش بدهيم. واقعاً آن نكتهاي كه جناب آقاي لاهوتي اشاره كردند در خود تبصره (1) و در خود تبصره (2) مستتر است، در خودش وجود دارد، اين باعث ماندگاري وجهه پژوهشي و تحقيقاتي در دانشگاهها و باعث ماندگاري اعضاي هيأت علمي ميشود. بنابراين من فكر ميكنم اصل اين اصلاحيه در مورد ماده (86) و دو تبصره قاعدتاً بايد با مذاق مسائل تحقيقاتي و پژوهشي دانشگاهها كه مجلس به دنبال آن است تطبيق داشته باشد و به روند رشد علمي كمك كند، به مسائل پژوهشي آسيب نميرساند، اتفاقاً تقويت ميكند و به مسائل پژوهشي و تحقيقاتي بها ميدهد. من خواهش ميكنم به اصلش رأي بدهيد.

علی اردشیرلاریجانی

سید مصطفی رضوی
بسم الله الرحمن الرحيم
همانطور كه جلسه گذشته خدمت شما عرض شد مقصود از اصلاح اين تبصره يك اقدامي در جهت تشويق اعضاي هيأت علمي به انجام پژوهش و متعاقباً در تبصره بعدياش تدريس در دانشگاه خودشان است. اين توضيحي كه من ميدهم شايد براي جمع اعضاي مجلس كه عموماً تحصيلات آكادميك و دانشگاهي بالا دارند و با موضوع پژوهش به خوبي آشنا هستند توضيح اضافهاي باشد. آنچه كه بايد براي شما تصريح كنم اين است كه اين لايحه پيش و بيش از آنكه يك لايحه اقتصادي و مالياتي باشد، يك موضوع در Higher education management در مديريت آموزش عالي است. اين به وزارت علوم و دانشگاهها كمك ميكند كه اعضاي هيأت علمي را براي تدريس در دانشگاه محل خدمت جذب كند و اجازه ندهد اساتيد به خارج از دانشگاه بروند. يعني مجلس با تصويب اين لايحه به نوعي پيام ميدهد و كمك ميكند به اينكه اعضاي هيأت علمي فعاليتهاي پژوهشي خودشان را در دانشگاه خودشان كنند. (رئيس ـ متشكريم) بنابراين عملاً يك تصميم اقتصادي قابل توجه نيست، بيش از آن يك تصميم در حوزه آموزش عالي و جذب اعضاي هيأت علمي به دانشگاه است.

علی اردشیرلاریجانی
خيلي ممنون از توضيحاتتان. آقاي زارع از كميسيون بفرماييد.

رحیم زارع
بسم الله الرحمن الرحيم
همكاران عزيز! همين آمارهايي كه دكتر لاريجاني در جلسه غيرعلني فرمودند كه وضعيت فساد، قاچاق، فضاي كسب و كار و فضاي رقابت، ما امروز در عصر ابررقابت هستيم و پيشرفت تكنولوژي به حدي است كه امكان ترسيم منحني پيشرفت تكنولوژي در بُعد زمان تقريباً غيرممكن است. ما آمديم يك كاري كرديم براي اينكه انگيزه فعاليتهاي علمي و پژوهشي، تصميمگيريها و برنامهريزيهاي علمي را در كشور بيشتر كنيم يك انگيزهاي به اعضاي هيأت علمي داديم.
همانطور هم كه همكار خوبم آقاي يوسفنژاد فرمودند اينجا تقويت مسائل پژوهشي است و در اصل ماده هم عرض كرديم كه اينجا يكسانسازي است، يك عضو هيأت علمي در دانشگاه خودش بايد دو برابر ماليات پرداخت كند، اما در يك دانشگاه ديگر نصف اين. اگر يكسانسازي شود قطعاً فعاليتهاي پژوهشي تقويت خواهد شد و به نظر من به اين از بُعد اقتصادي نگاه نكنيم، (رئيس ـ متشكريم) يك سرمايهگذاري براي كشور است. خيلي ممنون، انشاءالله همه رأي مثبت بدهند.

علی اردشیرلاریجانی
تذكر در اين زمينه دارند. آقاي قاضيزاده! قبل از تذكر اصلاح تنقيحياش را بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بله، اين جملهاي كه عرض كردم ابهام دارد، در سطر سوم تبصره دوم ميشود: «و ساير مؤسسات آموزشي و پژوهشي قانوني داراي مجوز رسمي از وزارتين فوقالذكر».

علی اردشیرلاریجانی
اين «ساير مراجع قانوني ذيربط» معلوم نبود چيست، بعد روشن شد كه مقصودشان اين است، ساير مؤسسات آموزشي كه داراي مجوز هستند. تذكر دارند، بفرماييد.

محمد علی وکیلی

حسینعلی حاجی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي رئيس! از مطالب بسيار مهم و استراتژيكي كه صبح فرموديد تشكر ميكنم. آقاي رئيس! اما نكتهاي كه هست تذكر بنده بند (11) ماده (24) است. اخيراً دولت تصويبنامهاي را داشته كه بر اساس آن تمديد قانون مديريت خدمات كشوري كه همزمان با قانون بودجه انجام شد را به منزله نسخ مواد (75) و (84) قانون تنظيم بخشي از مقررات مالي دولت دانسته كه بر اساس آن بعضي از محدوديتهاي پرداخت حقوق يا همان بحث حقوقهاي نجومي به مقامات و مديران را لغو دانسته كه با اين مصوبه اخير حداقل حقوق چند گروه ديگر سقفي نخواهد داشت، از جمله اعضاي هيأت علمي دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالي و همچنين مديران اقتصادي زيرمجموعههاي نهادهاي عمومي و بخشهاي ديگر. آقاي دكتر! من ميخواستم بگويم اين را يك تدبير بفرماييد، به نظر نميرسد كه تمديد قانون نسخ مصوبات قبلي ما باشد.

علی اردشیرلاریجانی
نسخ نيست، البته حالا اين تذكرتان مربوط به اينجا نبود، چون من فكر كردم راجع به اين است، ميخواهم رأي بگيرم. ولي اصل موضوع، ما در قانون برنامه آن دو تا قانون را تنفيذ كرديم، نميتوانند به آن اشاره كنند. حالا ما ميگوييم اشكال را در هيأت تطبيق، آقاي دكتر اسماعيلي هم اينجا تشريف دارند، اين نكتهاي كه گفتند بايد در هيأت تطبيق بررسي دقيقتر شود، پيگيري ميكنيم.
دوستان نماينده در صندليهايتان مستقر باشيد. اصلش چيز مهمي است، ولي چون خلاف برنامه است دوسوم رأي نياز دارد. لذا خواهش ميكنم عزيزاني كه ايستادند در صندليهايشان باشند، با توجه به اهميت موضوع رأي بدهند كه بتوانيم از اين مسأله عبور كنيم.
حضار 235 نفر، مادهواحده و اصلاحاتي كه قرائت شد را به رأي ميگذاريم. نمايندگان محترم در رأيگيري مشاركت بفرماييد. عرض كردم چون اين روي درآمدهاي دولت تأثير ميگذارد خلاف برنامه است، اما دولت خودش لايحه داده و قبول دارد اين كار را انجام بدهد. لذا ما بايد دوسوم رأي بگيريم. دوستان همگي در رأيگيري مشاركت بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.

سیدکاظم دلخوش اباتری

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي رئيس! يك درخواست الحاق داريم، اجازه طرح ميدهيد؟

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
البته پيشنهاد الحاقي جناب آقايان انصاري، كواكبيان، شهرياري و دلخوش كه آقاي دلخوش ميخواهند مطرح كنند، آقاي دكتر دلخوش! قسمت صدرش قابل طرح است.

علی اردشیرلاریجانی
نه، آن را كه نميشود، الحاق نيست. در سطر اول نوشتيد «از طرف غير از پرداختكننده».

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
نه، آقاي دكتر! دومي، پيوست (1) در صفحه (2) را ملاحظه بفرماييد. دومي را ميگويند. فقط «حقالتدرس مشمول ماليات مقطوع به نرخ (10) درصد» قابل طرح است. چون قسمت دومش در تبصره (2) رأي آورده است.

علی اردشیرلاریجانی
آقاي دلخوش! بفرماييد توضيح بدهيد.

سیدکاظم دلخوش اباتری
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحيم
ببينيد آقاي دكتر! در ارتباط با حق پژوهش و حقالتحقيق، اين نظر ما در اين لايحه بعد از اصلاحات كميسيون اقتصادي تأمين شد. اما در بخش اولش موضوعي كه بسيار مهم است اين است كساني كه در دانشگاههاي اصلي خودشان كار و تدريس ميكنند بايد (20) درصد ماليات را پرداخت كنند، در صورتي كه اگر مدعو و ميهمان باشند.

علی اردشیرلاریجانی
جناب آقاي دلخوش! اين الحاق نيست، شما نوشتيد در سطر پنجم.

سیدکاظم دلخوش اباتری
آقاي دكتر! الحاق است، ضمن اينكه مهم است.

علی اردشیرلاریجانی

سیدکاظم دلخوش اباتری
شما توضيحات من را گوش كنيد، اگر نشد بفرماييد، چشم. ببينيد آقاي دكتر! حرف اين است كه در ارتباط با حقالتحقيق و حق پژوهش آمد (5) درصد اينجا مصوب شد، نظر ما هم كه پيشنهاد داده بوديم تأمين شده، ولي چيزي كه الان مهم است آن استادي كه در دانشگاه اصلي دارد تدريس ميكند با اين شرايط فعلي بايد ماليات را (20) درصد پرداخت كند، در صورتي كه اگر همين استاد در دانشگاه ديگري ميهمان باشد از او (10) درصد كسر ميشود. اين باعث فرار استاد از دانشگاههاي اصلي ميشود. ما آمديم پيشنهاد داديم كه حقالتدريس مشمول ماليات مقطوع به نرخ (10) درصد بايد به حقالتحقيق اضافه شود كه در واقع استاد آن دانشگاههاي اصلي هم (10) درصد را پرداخت كند، نه اينكه بيايد (20) درصد را پرداخت كند.
خواهشم اين است كه اين را مورد توجه قرار بدهيد و دوستان اين را تصويب بفرمايند كه اين نوع ماليات باعث نشود كه اساتيد به سمت دانشگاههاي فرعي و دانشگاههايي كه ميهمان و دعوتشده هستند بروند و دانشگاههاي اصلي از استاد خالي شود و استادان آنجا نمانند. اين براي دانشگاههاي اصلي ايجاد مشكل ميكند. آقاي دكتر! خواهشم اين است اين را بزرگواري بفرماييد.

علی اردشیرلاریجانی
آقاي دلخوش ببينيد! خود شما هم نوشتيد «در سطر پنجم تبصره (2) در ادامه عبارت در قالب متن زير اضافه شود». اين متن زير «حقالتدريس مشمول ماليات مقطوع به نرخ (10) درصد و حق پژوهش (5) درصد» كه رأي گرفتيم، آن هست، يعني فقط يك سطر است. الان اين سطر ماده الحاقي نيست، اصلاح در متن است، الحاقي نيست. از آن عبور كنيم.
من يك نكتهاي را عرض كنم، در لايحه اصلاح ماده (86) اصلاح قانون مالياتهاي مستقيم، لايحه دولت كه داده بودند عبارت طوري بود كه شامل تدريس افراد در دانشگاه اصلي و همچنين دانشگاههاي ديگر ميشد كه مشمول همان (10) درصد ميشود. حالا آمدند براي دانشگاههاي ديگر را (10) درصد كردند، براي دانشگاه اصليشان (20) درصد ماند. اين در لايحه دولت علاج دارد، وقتي اين را در كميسيون علاج كردند اين شد، نتيجهاش اين است كه افراد ترجيح ميدهند بروند بيرون تدريس كنند. لذا اين اصلاحي كه آقاي دلخوش گفته ضروري است وگرنه يك مشكلي در كشور ايجاد ميكند. آقاي دلخوش اين موضوع را توضيح دادند، اگر مخالف و موافق صحبت نميكند دولت و كميسيون موافق هستند، منتها چون خلاف برنامه است دوسوم رأي ميخواهد، متن را بخوانيد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی

علی اردشیرلاریجانی
نه، سطر پنجم ديگر نميتوانيد، بايد بگوييد الحاقي.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي دكتر! در انتها الحاق به كل كنيم؟ «حقالتدريس مشمول ماليات مقطوع به نرخ (10) درصد خواهد بود».

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بله، آقاي دكتر! مگر اينكه بگوييم «حقالتدريس مشمول ماليات مقطوع به نرخ (10) درصد با رعايت ساير احكام و مقررات در تبصره (1) خواهد بود».

علی اردشیرلاریجانی
بله، عبارت اينطور ميشود. دولت و كميسيون هم موافق هستند، يك نقصي است، اگر درست جبران نشود مشكل ايجاد ميكند. حضار 238 نفر، دولت و كميسيون هم موافق هستند، منتها چون دوسوم رأي ميخواهيم دوستان بايد مشاركت بيشتري داشته باشند. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.
4
تصویب طرح تمدید مهلت جذب اعتبارات تملک داراییهای سرمایهای و مالی سال 1395 کل کشور

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعد گزارش كميسيون برنامه و بودجه و محاسبات در مورد طرح دوفوريتي تغيير مهلت جذب اعتبارات پروژه (طرح)هاي عمراني سال 1395 كل كشور است. آقاي رئيس! دوفوريت اين طرح در جلسه گذشته به تصويب رسيده، الان در اين جلسه كليات و جزئيات بايد مورد بحث قرار بگيرد. من از سخنگوي محترم كميسيون جناب آقاي دكتر مفتح خواهش ميكنم كه گزارش خودشان را ارائه كنند.

علی اردشیرلاریجانی

محمدمهدی مفتح
بسم الله الرحمن الرحيم
گزارش كميسيون برنامه و بودجه و محاسبات به مجلس شوراي اسلامي
طرح دوفوريتي تغيير مهلت جذب اعتبارات پروژه (طرح)هاي عمراني سال 1395 كل كشور به شماره چاپ (570) كه جهت رسيدگي به اين كميسيون به عنوان كميسيون اصلي ارجاع شده بود، در جلسه مورخ 25/4/1396 كميسيون با حضور مديران و كارشناسان دستگاههاي اجرايي ذيربط، مركز پژوهشها و ديوان محاسبات مورد رسيدگي قرار گرفت و با اصلاح عنوان و متن به اين شرح به تصويب رسيد.
اينك گزارش آن در اجراي ماده (147) قانون آييننامه داخلي به مجلس شوراي اسلامي تقديم ميشود.
رئيس كميسيون برنامه و بودجه و محاسبات ـ غلامرضا تاجگردون
همكاران محترم عنايت بفرماييد! ما در مواد (63) و (64) قانون محاسبات عمومي كشور مهلتهايي را پيشبيني كردهايم براي تسويهحساب مانده اعتباراتي بر مبناي بودجه كه در سنوات مختلف در دستگاههاي اجرايي باقي ميماند. براي اينكه اينها تسويه شود، دستگاههاي اجرايي بودجه جاري يا بودجه عمراني را از خزانه دريافت ميدارند، مقداري از آن مصرف ميشود، احتمالاً مقداري باقي ميماند. اگر اين وجوه باقي ماند تا چه زماني بايد اين وجوه به خزانه برگشت داده شود؟ براي اين موضوع در مواد (63) و (64) قانون محاسبات عمومي كشور تعيين تكليف شده است. در آخرين اصلاحيهاي كه در قانون به صورت دائم وجود دارد اصلاحيهاي است كه در سال 93 به تصويب رسيده و بر آن مبنا گفته شده است كه مانده اعتبارات جاري تا پايان فروردينماه هر سال بايد به خزانه پازپرداخت و بازگردانده شود و تسويهحساب شود و مانده اعتبارات عمراني هر سال تا پايان تيرماه سال بعد به خزانه برگردانده شود. اين يك روال دائمي و عمومي است كه بر اساس اين قانون كه عرض كردم در كشور وجود دارد.
اما در برخي از سالها اين موضوعي كه امروز مورد بحث است در برخي از موارد در سنوات قبل هم سابقه داشته است. در برخي از سالها به دليل مشكلات مالي و اعتباري كه دولت در طول سال دارد و نميتواند به تدريج در طي سال اين اعتبارات را تأمين كند و تأمين عمده اعتبارات به پايان سال موكول ميشود و در روزهاي پايان سال، نيمه دوم اسفند يا چه بسا در دهه سوم اسفند ما ميبينيم كه اعتبارات قابل توجهي در رابطه با به ويژه طرحهاي عمراني داده ميشود، يعني بعد از اينكه درآمدهاي دولت مشخص شد، هزينههاي دولت به ويژه هزينههاي ضروري مشخص شد، طبيعتاً مقداري كه بايد براي طرحهاي عمراني تخصيص پيدا كند در روزهاي پايان اسفندماه است و بعد از آن تعطيلاتي كه ما در فروردينماه داريم فرصت كافي براي جذب اعتبارات عمراني تا پايان تيرماه معمولاً به وجود نميآيد و اين فرصت، فرصت كوتاهي است كه بتوانيم به درستي اين اعتبارات را جذب كنيم.
همانطور كه عرض كردم در اينگونه موارد كه چند مورد هم در سالهاي قبل سابقه داشته، مجلس آمده و براي آن سال خاص اين مهلت را مقداري تمديد كرده، براي اينكه ما بتوانيم بهتر و به شكل مناسبتري اين اعتبارات را تخصيص بدهيم و اين وجوه جذب پروژههاي عمراني شود. در اين پيشنهادي كه دوستان محبت كردند و به درستي دوفوريتش هم مورد توجه مجلس محترم قرار گرفت، چون اگر بخواهد عملياتي شود بايد در همين روزها اين تصويب و نهايي شود، چون طبق قانون دائم تا پايان تيرماه فرصت است كه اعتبارات جذب شود. مجلس به دوفوريت اين رأي داد، ما در كميسيون برنامه و بودجه روز يكشنبه جلسهاي در اين رابطه با حضور كارشناسان داشتيم و كميسيون با تغييرات مختصري به ويژه در انشاي متن پيشنهادي اين مطلب را تصويب كرد كه اگر مجلس محترم موافقت بفرمايند مهلت جذب اين اعتبارات عمراني تا پايان شهريورماه 96 باشد. ما به اين ترتيب دو ماه ديگر فرصت ميدهيم اين اعتبارات و بودجههايي كه در پايان اسفندماه تخصيص دادهشده فرصت مناسب براي جذب مناسب را پيدا كند.
البته يك بندي هم به آن اضافه كرديم كه استفاده از اوراق و اسناد خزانه اسلامي در كليه مصارف مربوط به طرحها و پروژههاي مربوطه از جمله تملك اراضي بلامانع است. قبلاً بر اساس قوانين دائمي كه ما داريم (رئيس ـ متشكريم) كمتر ميتوانستم از اين اعتبارات استفاده كنيم. خواهش بنده از همكاران محترم اين است همچنان كه به دوفوريت رأي خوبي داديد و نشان از توجه به مشكلي بود كه در كشور وجود دارد، انشاءالله اين دوفوريت امروز تصويب و نهايي شود، براي شوراي محترم نگهبان ارسال شود، با توجه به تعطيلي دو هفتهاي كه ما در هفته آينده داريم اين نهايي شده باشد و از اين بابت مشكلي كه در رابطه با جذب اين اعتبارات از كشور است برطرف شود و بتوانيم اين اعتبارات را در پروژههاي عمراني سراسر كشور جذب كنيم.

علی اردشیرلاریجانی
خيلي ممنون آقاي مفتح.
آقاي دكتر مفتح توضيحاتشان را در مورد اين دوفوريتي دادند. در كليات مخالف اول صحبت كند.

محمد علی وکیلی
قبل از اينكه مخالف اول را عرض كنم، مخالفين: جناب آقاي حاجي، جناب آقاي محمد دهقاني و جناب آقاي محموديشاهنشين. موافقين: جناب آقاي عباس گودرزي، جناب آقاي خدري و جناب آقاي يحيي كماليپور. جناب آقاي حاجي بفرماييد.

حسینعلی حاجی

علی اردشیرلاریجانی

محمد علی وکیلی
نخير، وقتي كه ايشان گرفتند، جناب آقاي حاجي! موافق بوديد.

حسینعلی حاجی

علی اردشیرلاریجانی

محمد علی وکیلی
اشتباه نشده، ايشان در رديف مخالفين ثبتنام كرده و در قرعه به نام مخالف اسمش آمده است.

علی اردشیرلاریجانی
حالا صحبت نميكنند، شما اصرار داريد؟

محمد علی وکیلی
آقاي ملكي! اگر ايشان صحبت نميكند شما صحبت ميكنيد؟ جناب آقاي ملكي هم صحبت نميكنند، جناب آقاي دهقاني هم صحبت نميكنند، جناب آقاي شاهنشين هم صحبت نميكنند. موافقين هم صحبت نميكنند.

علی اردشیرلاریجانی
دولت و كميسيون هم موافق هستند. حضار 238 نفر، كليات اين طرح دوفوريتي را به رأي ميگذاريم. نمايندگان محترم در رأيگيري مشاركت بفرماييد. به دليل اهميت اين طرح خواهش ميكنم همگي در رأيگيري مشاركت بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. متن مادهواحده را بخوانيد، يك عبارت تنقيحي هم دارد كه بايد اضافه شود.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«مادهواحده ـ
الف ـ مهلت تعهد و پرداخت اعتبارات تملك داراييهاي سرمايهاي و مالي قانون بودجه سال 1395 كل كشور اعم از وجوه نقد و اوراق بهادار (اسناد خزانه، اوراق مشاركت و ساير اسناد مالي اسلامي) تا پايان شهريورماه 1396 تمديد ميگردد. مانده وجوه مصرفنشده اعتبارات فوقالذكر حداكثر تا دهم مهرماه 1396 به خزانهداري كل كشور واريز ميشود. مهلت ارسال صورتحساب دريافت و پرداخت نهايي نيز تا پايان مهرماه 1396 تعيين ميشود.
ب ـ استفاده از اوراق اسناد خزانه اسلامي در كليه مصارف مربوط به طرحها و پروژههاي مربوطه از جمله تملك اراضي بلامانع است».
يك بند «پ» به عنوان حكم تنقيحي اضافه ميشود: «اعتبارات طرحهاي تملك دارايي سرمايهاي و مالي موضوع اين قانون از شمول حكم مادهواحده قانون اصلاح مواد (63) و (64) قانون محاسبات عمومي كشور مصوب 15/12/1379 و اصلاحيه 4/12/1393 آن در مورد مهلت مقرر براي هزينهكرد اعتبارات عمراني و ارسال صورتحساب دريافت و پرداخت نهايي مستثني است».
آقاي دكتر! پيشنهاد اصلاحي نداريم، الحاقي داريم.

علی اردشیرلاریجانی
پيشنهاد نداريم، به رأي ميگذاريم. دولت و كميسيون هم موافق هستند. حضار 238 نفر، اصل مادهواحده دوفوريتي كه قرائت شد را به رأي ميگذاريم. نمايندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمايند. دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. متشكريم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي دكتر! دو تا از همكاران درخواست الحاق دارند، آقاي لاهوتي و آقاي ابطحي هستند.

علی اردشیرلاریجانی
مطرح ميفرماييد؟ بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
پيشنهاد الحاقي اول را جناب آقاي لاهوتي دارند، ميفرمايند «وزارت جهاد كشاورزي تا تاريخ سررسيد اسناد خزانه مهلت دارد كه هزينه كند».

علی اردشیرلاریجانی
اين مخالف مادهواحده است، معنياش اين است كه يك سال ديگر هم به آن وقت بدهيم. آقاي لاهوتي بفرماييد. اگر مخالف مصوبه باشد نميتوانيم مطرح كنيم.

مهرداد لاهوتی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي دكتر لاريجاني! اولاً من از حضرتعالي سپاسگزارم چون به بنده دستور فرموديد و بنده اين طرح را تهيه كردم، همكاران هم بزرگواري كردند، از همه ممنونم. آقاي دكتر ببينيد! حرف وزارت جهاد اين است، ميگويد يكسري اسناد خزانه به من دادند، يك ماه قبل هم به من دادند.

علی اردشیرلاریجانی
اين مسأله را بقيه هم دارند.

مهرداد لاهوتی
اجازه بدهيد، الان تمام ميكنم. الان زمينهايي كه من بايد بروم در آنها كار كنم زير پوشش كشاورزي است. مثلاً برنج، الان تا شهريورماه دارند برنج را درو ميكنند، من چه فرصتي دارم بروم در اين اسنادي كه به من دادند هزينه كنم؟ بحث اينجاست. ما استثنائاً فقط براي كشاورزي در همه استانها كه اين مشكل را دارند به وزارت جهاد كشاورزي اجازه بدهيم تا تاريخ سررسيد اسناد كه يك سال است، يعني يك سال هم كه رفته، يعني پنج، شش ماه اضافهتر به وزارت جهاد كشاورزي به جهت اين مشكل مهمي كه وجود دارد، نميتوانند بروند در زمينها كار كنند.

علی اردشیرلاریجانی
جناب آقاي لاهوتي! مطلبتان از وجهي درست است، ولي اين مخالف مادهواحدهاي است كه خودتان تدوين كرديد آورديد. شما در بند «الف» گفتيد اين صورتحسابها بايد تا پايان مهرماه انجام شود. پس همه اينها را بايد تغيير بدهيد.

مهرداد لاهوتی
آقاي دكتر قبول دارم. آقاي دكتر! ما همان مادهواحدهاي كه جنابعالي ميفرماييد را داريم اصلاح ميكنيم.

علی اردشیرلاریجانی
آقاي لاهوتي! واقعاً مخالف مصوبه است، نميتوانيد مطرح كنيد. آقاي قاضيزاده! اگر پيشنهاد ديگري دارند بفرمايند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی

علی اردشیرلاریجانی
آقاي ابطحي مطرح ميكنيد؟ اگر اجازه بدهيد عبور كنيم، مطرح نميكنند.
5
تصویب اصلاحات کمیسیون در خصوص طرح تقویت و توسعه نظام استاندارد (جهت تأمین نظر شورای نگهبان)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدي گزارش كميسيون مشترك در مورد طرح تقويت و توسعه نظام استاندارد اعادهشده از شوراي نگهبان براي پنجمين بار است.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي دكتر! اصلاح اول در طرح تقويت و توسعه نظام استاندارد؛ «در بند (1) ماده (7) عبارت «بهعنوان تنها مرجع رسمي اين وظيفه در كشور» و تبصره (1) آن حذف ميشود».
آقاي رئيس! پيشنهاد هم نداريم.

علی اردشیرلاریجانی
بند (1) ماده (7) و تبصره آن حذف ميشود. آن قسمتي است كه با نظام سلامت اختلاف داشتند. خلاصه نظر شوراي نگهبان اين است كه اين بايد حذف شود. اگر پيشنهادي نيست اين را رأي ميگيريم.
حضار 235 نفر، اصلاحي كه در مورد توسعه نظام استاندارد براي تأمين نظر شوراي محترم نگهبان ارائه شده را به رأي ميگذاريم. نمايندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمايند. پيشنهادشان اين است كه در بند (1) ماده (7) عبارتي كه ذكر كردند و تبصره (1) آن حذف ميشود. دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد. اين اصلاح جهت تأمين نظر شوراي محترم نگهبان صورت گرفته است. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. اصلاح بعدي را بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بند (8) ماده (36) حذف ميشود.
آقاي دكتر! اينجا هم پيشنهادي نداريم.

علی اردشیرلاریجانی
پيشنهادي نداريم. پيشنهاد كميسيون براي رفع اشكال شوراي نگهبان را به رأي ميگذاريم. نمايندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمايند. گفتند بند (8) ماده (36) حذف شود. دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد. اين اصلاح جهت تأمين نظر شوراي محترم نگهبان صورت گرفته است. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.
6
تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از نحوه اجرای قانون هدفمندی یارانهها

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدي گزارش کمیسیون اقتصادی مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از نحوه اجرای قانون هدفمندییارانهها در اجراي ماده (214) آييننامه داخلي مجلس شوراي اسلامي است. از سخنگوي محترم كميسيون اقتصادي خواهش ميكنم كه گزارششان را ارائه كنند. آقاي دكتر زارع! اگر لطف كنيد محورهاي تحقيق و تفحص را هم در گزارشتان بفرماييد.

رحیم زارع
بسم الله الرحمن الرحيم
هيأترئيسه محترم مجلس شوراي اسلامي
سلام عليكم
احتراماً عطف به نامه شماره (77609/4) مورخ 6/10/1395 در خصوص تقاضاي تعدادي از نمايندگان محترم براي «تحقیق و تفحص از بررسي عملكرد سازمان هدفمندي يارانهها و علل عدم موفقيت در هزينهكرد صحيح منابع»، بدين وسيله اعلام ميگردد موضوع فوق در جلسه روز يكشنبه مورخ 7/3/1396 مورد بررسي و با توجه به مذاكرات و پيشنهاد طراحان با اصلاحاتي در عنوان به صورت «تحقيق و تفحص از نحوه اجراي قانون هدفمندي يارانهها» با محورهاي زير به تصويب رسيد:
1 ـ بررسي علل افزايش بيرويه حاملهاي انرژي (البته منظورشان قيمت حاملهاي انرژي بوده).
2 ـ بررسي عملكرد و چگونگي هزينهكرد منابع.
3 ـ بررسي عدم اجراي قانون هدفمند كردن يارانهها.
4 ـ بررسي اجزاي قانون حمايتي هدفمند كردن يارانهها مانند مسكن و ديگر موارد.
5 ـ بررسي نحوه و مقدار پرداخت سهم توليد از منابع.
مراتب جهت اقدامات مقتضي ايفاد ميگردد.
رئيس كميسيون اقتصادي ـ محمدرضا پورابراهيميداوراني

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
جناب آقاي قاضيپور نماينده تحقيق و تفحصكنندگان بفرماييد.

نادر قاضی پور
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام محضر ملت بزرگ ايران اسلامي و نمايندگان عزيز و ميهمانان عزيز در جلسه، اعضاي محترم شوراي نگهبان و تقدير و تشكر از همكار زحمتكشمان نماينده رشت جناب آقاي مهندس جبار كوچكينژاد كه طراح اصلي اين قضيه بود.
همكاران! به استناد اصل (76) قانون اساسي مجلس شوراي اسلامي حق تحقيق و تفحص در تمام امور كشور را دارد. مجلس در آييننامه داخلي خود در چهار ماده (214)، (215)، (216) و (217) اين را آورده و ما قسم خورديم كه اين آييننامه را اجرايي كنيم.
در تاريخ (15) ديماه 1388 پس از چند ماه كشاكش در مجلس شوراي اسلامي هشتم، اين قانون در (16) ماده به تصويب رسيد و در تاريخ (17) ارديبهشتماه 91 اصلاحاتي انجام يافت و در بودجههاي سنواتي هميشه اين يكي از بحثهاي جدالآفرين در كميسيون تلفيق بوده است. همكاران! ما خودمان را متعهد ميدانيم تا اقدامات انجامشده در خصوص هدفمندي يارانه را شفاف كنيم. با وجود اينكه اينجانب و سه تن از همكاران عزيزم در مجلس هشتم، آقايان محجوب، دكتر نادران و دكتر توكلي عزيز مخالف قانون هدفمند كردن يارانه بودند، هر چند نفر پنجم پيدا نشد كه مخالف صحبت كند و ليست مخالفين را تكميل نمايد، ولي امروزه قانون شده است. خود را مكلف و متعهد به اجراي صحيح و كامل قانون و اصلاحات بعدي و قوانين بودجه سالانه به خصوص در برنامه ششم و ساير قوانين مرتبط ميدانيم. لازم است ابعاد مختلفي از قانون روشن شود.
مهمترين موضوع در مسائل مالي موضوع چگونگي هزينهكرد به مأخذ منابع و تخصيص و مصارف است كه در بند دوم مصوبه كميسيون عزيز اقتصادي به آن اشاره شده، از اعضاي محترم كميسيون اقتصادي هم كمال تشكر را داريم كه با قاطعيت تمام به اين تحقيق و تفحص رأي كامل دادند. ما ميخواهيم بدانيم بندهاي مختلف قانون هدفمندي و به تبع آن در بودجه سالانه چگونه اجرا و عملياتي شده و چه ميزان با قانون فاصله گرفته است. آيا اين انحراف از قانون زياد بوده يا كم بوده؟ (آقاي رئيس! به اينها بگوييد بنشينند).

علی اردشیرلاریجانی
دوستان در صندليهايتان مستقر باشيد، آقاي قاضيپور شما نظرتان را بگوييد.

نادر قاضی پور
چشم، و اگر هم تحقق يافته چه كساني و به چه ميزان و چطور بين آنها توزيع شده است؟ اولويتها رعايت شده يا خير؟ آيا ميخواهيم بدانيم كشور بيش از يك خزانه دارد يا اينكه مانند بنادري كه معروف است تعداد بنادر و گمركات غيرقانوني از شمارش خارج شده، ما خزانههاي پرشمار پيدا كردهايم؟ اصل (53) قانون اساسي كجاست؟
انتظار داشتيم ديوان محاسبات يك گزارش كامل در اين رابطه اعلام ميكردند. در بند (1) گزارش كميسيون موضوع افزايش بيرويه حاملهاي انرژي بايد طرف توجه قرار گيرد كه ما بايد بدانيم قيمتهاي بينالمللي چه ميزان و چه فاصلهاي با قيمتهاي داخلي با وجود تنزل قيمتهاي جهاني نفت خام دارد، ما شاهد هيچ تغيير و كاهشي از قيمتهاي حامل انرژي نبوديم. اين يعني آنچه در قانون هدفمند كردن تحت عنوان فوب خليج فارس قيد شده فقط براي افزايش قيمت در يك مقطع در جهت به هم ريختن اقتصاد ايران بوده است و الان همينطور كه در ابتدا پيشبيني ميكرديم اين اتفاقات نميتوانسته است موضوع تغييرات در اقتصاد ايران قرار گيرد. ميخواهيم بدانيم سالانه دقيقاً چقدر درآمد هدفمند كردن است؟ چقدر است و كي و چطور هزينه ميشود؟ آيا همه درآمدها به خزانه واحد واريز ميشود يا خير؟ ميخواهيم بدانيم قانون هدفمندي كجا اشكال دارد و ناقص است تا اصلاح كنيم تا تمامي اجزاي قانون اجرا شود. ميخواهيم بدانيم دهكها دقيقاً چطور تعيين و مشخص و پرداخت ميشود. ميخواهيم بدانيم حمايت بيمهاي اجرا شده يا خير. ميخواهيم بدانيم ايرانيان خارج از كشور يارانه دريافت كردهاند يا خير و به چه ميزان به آنها پول پرداخته شده است. ميخواهيم دقيقاً آمار نفرات دريافتكننده داخلي و خارجي را بدانيم.
همكاران عزيز! تحقيق و تفحص براي شفافسازي است. قريب به اتفاق نمايندگان از سلايق مختلف سياسي اين را امضا كردهاند. همه ميخواهيم قانون اجرا شود. بيتالمال طبق اصل (53) قانون اساسي بايد به يك خزانه واحد ريخته شود و از آن خزانه برداشت شود. ميخواهيم بدانيم چند ميليون نفر از يارانهها استفاده ميكنند و چند ميليون نفر قطع شدهاند. ميخواهيم بدانيم به بخش صنعت چقدر داده، آيا (2) درصد؟ قانون اوليه اين بود (30) درصد، بعد (20) درصد شد، ولي عملاً (2) درصد به صنعت پول داده نشده است. نمايندگان عزيز! اگر هم داده شده است به كدام صنعت، به چه مقدار و به چه كساني پرداخت شده است؟
قانون هدفمند كردن يارانه بايد دقيقاً مورد ارزيابي تحقيق و تفحص قرار بگيرد تا اشكالات قانوني مشخص شود، به عنوان طرح به مجلس بياوريم، در مجلس اصلاح كنيم و دقيقاً درآمدها مشخص گردد. قرار بود از درآمد هزينه شود، ولي در دولتهاي قديم بدون اينكه درآمد باشد هزينه شد. از پولهاي منابع عمراني، جاري و هدفمند كردن يارانه، دولتهاي گذشته خلاف كردند. ميخواهيم دقيقاً بگوييم قانون اجرا شود. اگر درآمد هست هزينه شود، اگر درآمد نيست هزينه نشود. ميخواهيم بدانيم ما قبل از هدفمند كردن يارانه ما بابت آب، برق و گاز A ريالي ميداديم. الان (10) A ريال ميدهيم، در عوض (45) هزار و (500) تومان پول برگشت ميكند مابقي پولها در كجا هزينه ميشود؟ آماري كه دقيقاً هدفمند كردن يارانه ارائه ميدهد را با آمار مركز آمار مقايسه كنيم تا مردم عزيز بدانند خزانه ما پر است، هيچجاي نگراني نيست و تقسيمات چطور است. تحقيق و تفحص شفافسازي است، خادمين تشويق ميشوند، قوانين ناقص اصلاح ميشود. خدايناكرده اگر مرتكب خلافي هم شده است توسط دستگاه اجرايي برخورد و اصلاح خواهد شد. به عشق امام حسين، يا حسين.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، حضار 235 نفر، اين فقط يك اصلاحي هم دارد، در آن متني كه نوشتند بايد بند (3) را بنويسند «علل عدم اجراي كامل قانون هدفمند كردن» چون «بررسي عدم اجرا» معني ندارد. «علل عدم اجراي كامل قانون هدفمند كردن يارانهها». بند (1) هم «بررسي علل افزايش بيرويه قيمت حامل» ميشود. كلمه «قيمت» در بند (1) هم بايد اضافه بشود. اين تحقيق و تفحص را به رأي ميگذاريم. نمايندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمايند. دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.
7
تصویب کلیات لایحه پیشگیری و مقابله با تقلب در تهیه آثار علمی

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي رئيس! دستور بعدي گزارش كميسيون قضائي و حقوقي در مورد لايحه مقابله با تقلب در تهيه آثار علمي هست. از سخنگوي محترم حاجآقاي نوروزي دعوت ميكنم، جناب آقاي دكتر كاتب مخالفين و موافقين را بفرماييد.

غلامرضا کاتب
بسم الله الرحمن الرحيم
همكاران عزيز در خصوص گزارش كميسيون قضائي و حقوقي در مورد لايحه مقابله با تقلب در آثار علمي مخالفين و موافقين آمادگي داشته باشند بعد از گزارش سخنگوي كميسيون مطالب خود را بفرمايند.
مخالف اول جناب آقاي حاجيدليگاني، مخالف دوم جناب آقاي غلامعلي جعفرزادهايمنآبادي، مخالف سوم جناب آقاي فرجالله رجبي هستند. موافق اول جناب آقاي سيدكاظم دلخوش هستند، موافق دوم وقتشان را به جناب حاجآقاي سليمي دادند، موافق سوم جناب آقاي صادقي هستند.

حسن نوروزی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام، ادب و صبح بخير به محضر هيأترئيسه محترم.
گزارش كميسيون قضائي و حقوقي به مجلس شوراي اسلامي
لايحه مقابله با تقلب در تهيه آثار علمي به شماره چاپ (112) كه جهت رسيدگي به اين كميسيون به عنوان كميسيون اصلي ارجاع شده بود در جلسات متعدد با حضور كارشناسان مربوطه مورد بحث و بررسي قرار گرفت و نهايتاً با اصلاحاتي در عنوان و متن به شرح زير تصويب شد.
اينك گزارش آن در اجراي ماده (147) آييننامه داخلي به مجلس شوراي اسلامي تقديم ميشود. ضمناً گزارش فرعي آموزش، تحقيقات و فناوري هم در كميسيون طرح شد و ما نظر آن عزيزان را هم اعمال كرديم.
رئيس كميسيون قضائي و حقوقي ـ الهيار ملكشاهي
سروران محترم توجه بفرمايند. در دهههاي اخير به رغم بسياري از موفقيتهاي علمي شاهد بروز نوعي كسب و كار كاذب ولي پرمنفعت و در عين حال نامطلوب در كشور هستيم كه در قالب تهيه و ارائه پروپوزال علمي، نگارش و چاپ مقالات (ISI) و علمي و پژوهشي، نگارش پاياننامه، رساله و نظير آن در كشور شكل گرفته است.
تأثير مخرب خريد و فروش آثار علمي و تحقيقاتي محل ترديد نيست و گسترش اين امر با رويكرد اساسي برنامههاي كلان نظام بر توليد علم و تبديل آن به ثروت و ضرورت زدودن فعاليتهاي غيرقانوني در عرصه آموزش عالي در تعارض است و به اين لحاظ نيازمند ضمانت اجراي مناسب و بازدارندهاي در قوانين موضوعه جهت جلوگيري از گسترش اين امر مذموم است.
عنايت بفرماييد كه كميسيون حقوقي و قضائي اين لايحهاي را كه دولت تقديم نموده بود در جلسات متعدد با حضور كارشناسان از دواير مربوطه به بحث گذاشت، همچنين كميسيون آموزش و تحقيقات جناب آقاي دكتر زاهدي و همكارانشان همين لايحه را بحث كردند و نظريات و اصلاحيات خودشان را توسط جناب آقاي دكتر صادقي به كميسيون ما ارائه دادند و ما، يعني كميسيون قضائي و حقوقي و كميسيون آموزش و تحقيقات اين كار مشترك را با هم انجام داديم. ما هم نظر كميسيون آموزش و تحقيقات را گرفتيم، جناب آقاي دكتر صادقي در كميسيون تشريف آوردند و مفصل بحث كردند و هم اعضاي كميسيون و كارشناسان تك به تك مطالبشان را مطرح كردند و بعد ما بر اساس آن مطالب نهايي كه در كميسيون طرح شده است تصميم گرفتيم و اين لايحه را با اصلاحاتي كه در حقيقت يك ماده است و داراي (10) تبصره است به تصويب رسانديم.
عنايت بفرماييد كه تهيه آثار علمي از مجاري غيرقانوني و غيرعلمي ضمن اينكه نوعي تقلب است، نقض حقوق مالكيت معنوي و فكري و كار غيراخلاقي است.
دو؛ موضوع اين لايحه عمدتاً بر خريد و فروش غيرقانوني آن دسته از آثار علمي تأكيد دارد كه جزء تكاليف دانشجويان و دانشآموزان مراكز آموزشي و پژوهشي كشور است. تصويب و حتي اجراي صحيح و دقيق اين مواد گرچه ميتواند وضعيت فضاي علمي جامعه را بهبود بخشد، ليكن ما عرض ميكنيم كه به تنهايي قادر به ريشهكن كردن خريد و فروش غيرقانوني آثار علمي در كشور نخواهيم بود. واقعاً مراكز آموزش عالي و پژوهشي و حتي حوزوي بايد دقت كافي بكنند. اساتيد، اعضاي هيأتعلمي و مشاوران همه بايد كار بكنند، راهنمايي جدي داشته باشند.
يكي از مسائلي كه اينجا مطرح شده است؛ خريد و فروش آثار علمي در كشور تبديل به يك معضل شده. جلوي دانشگاه تهران فرياد ميزنند آقا! پاياننامه، رساله و مقاله. آنجا نوشته هر نوع مقالهاي ميخواهيد بفرماييد. واقعاً اين وهن به نظام آموزشي كشور است. اقدام عاجل و سريع سياستگذاران آموزش كشور در جهت بهبود فضاي كنوني ضروري به نظر ميرسد. لذا سروران محترم! ما آنچه را كه در اينجا تصويب كردهايم يكي از مسائل مهم؛ ما به آن كساني كه حتي از طريق پايگاههاي الكترونيكي يا در قالب بنگاه، مؤسسه، شركت يا انواع ديگر رساله و پاياننامه ميفروشند توجه كردهايم. در اينجا ما ضابط (فرهنگي ـ خيلي متشكر) قضائي مخصوص تعيين كردهايم و همچنين مورد و مسأله را النهايه به دستگاه قضائي كشور واگذار كرديم. وقت نيست من بيشتر توضيح بدهم، انشاءالله در طول مباحثي كه خواهد شد من توضيحات مفصلي خواهم داشت. انتظار دارم به پاس از تقدير خدمات علمي كشور، آنهايي كه عالمانه و مجدانه قلم ميزنند و كار ميكنند به خاطر تجليل از تلاش آنها و همچنين تقبيح آن كساني كه روي به مقالهفروشي و رسالهفروشي و پاياننامهفروشي ميآورند. انشاءالله عزيزان به اين لايحه رأي بدهند. كاري مشترك بين مجلس و دولت است. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

محمدحسین فرهنگی

محمد علی وکیلی
مخالف اول وقتشان را به جناب آقاي لاهوتي دادند، بفرماييد.

مهرداد لاهوتی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
دوستان ببينيد! من به دلايلي كه كميسيون فرهنگي اشاره ميكند كه واقعاً شما هم ميدانيد كميسيون فرهنگي يكي از كميسيونهاي خوب مجلس است و در اين نوع مسائل صاحبنظر هستند و دقت دارند. در كميسيون فرهنگي اين موضوع رد شده، من براي دوستان دلايل ردي را كه دوستان ما در كميسيون فرهنگي (گفتند) كه دلايل درست و منطقي هم هست مطرح ميكنم ديگر صاحب تصميم خود دوستان هستند.
1 ـ علت اساسي تقلب در آثار علمي به درون دانشگاهها و سيستم نظارت بر آثار علمي برميگردد. دوستان ببينيد! نكتهاي كه دوستان ما در كميسيون فرهنگي فرمودند واقعاً نكته درستي است. ما نظارت بر آثار علمي نداريم، بايد براي اين چارچوب و ساز و كار مشخص بكنيم. حالا ما آمديم اين را رها كرديم ميگوييم يك كسي از يك پاياننامه، اصلاً شما چطور ميخواهيد اين را تشخيص بدهيد، اصلاً تشخيص اينكه يك كسي از پاياننامه استفاده كرده كار دشواري است.
در ادامه گزارش كميسيون فرهنگي اگر دقت بفرماييد آمده از جمله پذيرش بيحد و حساب دانشجو كه نسبت استاد به دانشجو را به شدت مختل ميكند. اين هم يكي از دلايل مهمي است كه كميسيون فرهنگي عنوان كردند.
2 ـ ارجاع تعداد زياد پاياننامهها. اين واقعاً نكته مهمي است، ارجاع تعداد زياد پاياننامهها و بيش از حد نظارت در راهنمايي و اساتيد و عدم وقتگذاري برخي از اساتيد و عدم استفاده از نرمافزارهاي مشابهياب. همين نرمافزارهاي مشابهيابي كه الان فرمودند اگر ما از اين نرمافزارها كه امروز تكنولوژي خيلي راحت اين موضوع را براي ما حل كرده (استفاده بكنيم) راحت ميتوانيم اين موضوع را پيدا بكنيم. در پايان عنوان شده كه اين لايحه انفعالي است، بهجا است كه به ريشهها پرداخته شود و دولت لايحه را تقويت و تكميل كند و به مجلس ارائه نمايد.
نكته ديگر؛ در ماده (8) قانون مقررات انتظامي هيأتعلميهاي دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالي و تحقيقاتي كشور مصوب 22/12/64 و اصلاحات بعدي همه اين موارد آورده شده، مثلاً حتي انواع مجازاتها را دوستان مطالعه بكنند اخطار شفاهي، اخطار كتبي، توبيخ، كسر حقوق، تعليق رتبه، تنزل يك پايه، انفصال خدمت و خيلي از موارد ديگري كه عنوان كردند آنجا آمده. دوستان عنايت بكنيد! بسياري از آثار علمي و تحقيقاتي به صورت مشترك بين اساتيد انجام ميگيرد و آنها خودشان بايد تشخيص دهند به نام چه كسي چاپ شود.
اينها مواردي هست كه در اين لايحه وجود دارد. ما يك مشكلي را كه الان در حد حداقل وجود دارد به يك شكل ديگري ميتوانيم به وجود بياوريم يك مشكل پيچيدهتري را براي جامعه علمي كشور به وجود نياوريم. من خواهش ميكنم به اين لايحه رأي مخالف بدهيد.

غلامرضا کاتب
متشكر، جناب آقاي سيدكاظم دلخوش موافق هستند، بفرماييد.

سیدکاظم دلخوش اباتری
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
شمشير قلم نميشود، باور كن!
چيزي ز تو كم نميشود، باور كن!
تو كوهي و شانههاي مردانه تو
از حادثه خم نميشود، باور كن!
بحث قلم و نحوه استفاده از قلم در مراكز علمي و پژوهشي است. دوستان! ببينيد! شما مستحضر هستيد، در ارتباط با لايحهاي كه دولت محترم داده بحث اين است كه در شرايط فعلي مراكز علمي، دانشگاهي ما در سطح دنيا شايد حرف براي زدن دارد و ما نبايد با بعضي از كارهاي كوچك در جامعه توسط بعضي از سودجويان اين اجازه را بدهيم كه جامعه علمي ما و آثار علمي مثل رساله، پاياننامه، مقاله، طرحهاي پژوهشي، كتابهاي ما و ساير آثار مكتوب يا ضبطشده پژوهشي كه از جايگاه بسيار رفيعي برخوردار است و غالباً هم اساتيد بسيار خوب و بزرگ ما در كشور اين آثار را به بار ميآورند اينها دچار آسيب بشوند.
پيرو قوانين قبلي ما در ارتباط با برخورد با متخلفين و ارائه جعلي يا سوءاستفاده از ارائه اين مقالات و اين مطالب علمي قوانين مختلفي هم داريم. ما ماده (8) قانون مقررات انتظامي هيأتهاي علمي دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالي و تحقيقاتي كشور را داريم. ما در ارتباط با تخلفات رسيدگي به تخلفات اداري در اين بخشها را داريم. تكميل آييننامهها و پرسشنامههاي دانشجويي در بخشهاي مختلف را داريم و مجلس محترم براي همه اينها قانون نوشته است و در اين بخش به نظر من هم وزارت بهداشت و هم وزارت علوم و هم مراجع ديگر علمي، تحقيقاتي و پژوهشي نياز به يك قانونگذاري جامعي دارند كه برخورد لازم با كساني كه تخلف و سوءاستفاده ميكنند برخورد بشود.
الان ما اين ابزارها را به صورت كامل نداريم، اگر اين لايحه آمده و كميسيون محترم قضائي هم نظر خودش را داده و كميسيون آموزش و تحقيقات هم دو، سه اشكال گرفته و به نظر من آن اشكالات زياد مهم نيستند و قابل رفع و برطرف كردن هستند را ما بايد كمك بكنيم كه افراد اجازه و فرصت پيدا نكنند دنبال كارهاي كپيبرداري، تقلب آثار علمي و مخدوش كردن اينها بروند، ضمن اينكه آبروي ما در جوامع بينالمللي در گرو همين مطالعات، پژوهشها و تحقيقات است كه اساتيد برجسته ما به خوبي در اين زمينه دارند كار ميكنند. ما نبايد اجازه سوءاستفاده و فرصتطلبي را به افراد فرصتطلب بدهيم.
به نظر من اين لايحه آمده پيشگيري كرده، اگر هم موردي دارد كه قابل برطرف كردن است به نظر من با نظرات تخصصي ميشود در اين بخشها ورود كرد. شما مستحضريد امروز در همين خيابانهاي داخل تهران يا بعضي از شهرها پاياننامه و رساله ميفروشند و افرادي كه نياز به اين كارهاي پژوهشي و علمي دارند به خودشان اين فرصت را نميدهند كه بروند دنبال كارهاي پژوهشي و تحقيقي و در مسائل علمي كار بكنند. چون اين مطالب سريع به دست ميآيد راحت ميروند اينها را به دست ميآورند. خواهش من اين است كه دوستان كمك بكنيد كه انشاءالله ما اين لايحه را بتوانيم به تصويب برسانيم، تشكر ميكنم.

علی اردشیرلاریجانی

محمد علی وکیلی
متشكر، مخالف بعدي جناب آقاي حاجي هستند، بفرماييد.

حسینعلی حاجی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
البته ابتدائاً تشكر ميكنم از كساني كه براي نوشتن اين طرح و مقابله با تقلب انگيزه داشتند. اما مخالفت بنده از اين حيث هست كه اولاً ما قانون حمايت از حقوق مؤلفان مصوب سال 1348 را داريم كه براي برخورد با تقلب هست اما اجرا نميشود. يعني همين مجازاتهايي كه در اين متن جديد آمده در آن قانون مصوب هم هست، ولي كسي دنبال اجراي آن نيست. از آن طرف عامل تقلبي كه رخ ميدهد و اين اشكالاتي كه وجود دارد به نظر ميرسد چهار تا نكته هست.
اولين عامل اين هست كه پذيرش دانشجوي ما براي مقاطع تحصيلات تكميلي با سطح علمي پايين انجام ميشود، لذا توان نوشتن پاياننامه براي آنها وجود ندارد و ما همانطور كه قبلاً مشكل بيكاري را با تحصيلات عالي از مقطع ديپلم به ليسانس و از ليسانس به فوقليسانس منتقل كرديم الان هم با باز كردن دربهاي دانشگاهها براي كسب درآمد و اهداف ديگر و منتقل كردن اين خيل بيكاران به مقطع دكتري اين اقدام دارد صورت ميگيرد و دربها باز هست، درحالي كه توان كار تحقيقاتي و پژوهشي را ندارند.
دومين نكته اين هست كه وقتگذاري دانشجويان براي كار تحصيلات تكميلي به اندازه كافي نيست و عموم دانشجويان مقطع تحصيلات تكميلي دوشغله هستند، عموماً كاركنان دولت هستند، نمايندگان مجلس هستند، معاونين وزرا هستند و از اين جهت فرصت براي تهيه پاياننامه و مقاله را ندارند.
نكته بعدي منطبق نبودن فعاليتهاي دانشگاههاي ما با استانداردهاي پژوهشي و علمي هست. به اين جهت كه مثلاً نرم جهاني به ازاي هر (20) دانشجو يك استاد هست اما در كشور ما برخي از دانشگاهها به ازاي حتي (200) نفر دانشجو يك استاد هست. لذا استاد فرصت رسيدگي به اين تعداد دانشجويي كه ميخواهند پاياننامه يا مقاله تهيه بكنند را ندارد و از اين جهت هم دچار اين مشكل ميشويم.
آخرين نكته در اين قسمت اين هست كه هيأتهاي علمي هم به اندازه كافي و وافي براي اينكه به دانشجو رسيدگي بكنند وقت نميگذارند. دانشجو يك حالت آزادي را دارد، استاد هم خيلي وقتش را كم ميگذارد و بنابراين بعضي از اساتيد اصلاً خيلي دوست ندارند كه دانشجو طرفشان برود، برخي از دانشجويان هم خيلي دوست ندارند كه به سراغ استاد بروند. بنابراين مجموعه اين عوامل زمينههايي را فراهم ميكند كه شرايط براي اعمال مجازات نخواهد بود و وقتي كه ما اين قانون را بدون اينكه به آن علل و عوامل بپردازيم و آن موارد را برطرف كنيم تصويب كنيم باعث ميشود اين كاري كه الان به قول برخي از همكاران در خيابان انجام ميشود به صورت زيرزميني انجام بشود و ما نتوانيم كه درست از اين قانون نتيجه بگيريم. از طرفي اين متني كه آمده به نظر ميرسد كه كامل نيست، يك نوع موازيكاري هم در آن ديده ميشود و تشخيص اينكه آيا تقلب است يا نه و به وسيله چه كسي انجام ميشود باز اين مبهم هست و بسياري از تحقيقات هم كه توسط چند استاد انجام ميگيرد خود اساتيد تشخيص ميدهند كه به نام چه كسي چاپ بشود. با حذف اين لايحه اين مقالات كشور هم به نظر ميرسد كه كاهش پيدا بكند.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، نفر بعدي را بفرماييد.

محمد علی وکیلی
موافق بعدي جناب آقاي سليمي هستند، بفرماييد.

علیرضا سلیمی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
ضمن تشكر از دوستاني كه به عنوان موافق و مخالف صحبت كردند. ببينيد! عنوان لايحه، لايحه پيشگيري و مقابله با تقلب در تهيه آثار علمي است. بنده براي موافقت چند نكته را ابتدا خدمت عزيزان عرض ميكنم. نظام آموزشي ما تأمينكننده نياز علمي كشور است. مهمترين اساس، بنياد و ركن در پيشرفت كشور همين تأمين نيازهاي علمي است. اگر اين مقوله حفظ و حراست نشود قطعاً به موتور پيشرفت كشور آسيب جدي وارد ميشود. ما نياز داريم اين نظام را حفظ كنيم، نياز داريم ميكروبها و بيماريها را از اين نظام علمي بزداييم. بايد فعاليتهايي كه در اين عرصه صورت ميگيرد كاملاً عاري از فعاليتهاي متقلبانه باشد. همانطوري كه ميدانيد «چو دزدي با چراغ آيد گزيدهتر برد كالا» خدايناكرده اگر يك فرد متقلبي در اين عرصه ورود پيدا كند اعتبار علمي كشور را زير سؤال ميبرد، خدشه به اعتبار علمي كشور آسيب اندكي نيست.
امروز بسياري از مغازهها، دكهها و فروشگاهها در اطراف بعضي از دانشگاهها به صراحت تابلو زدند تهيه پاياننامه دكتري، فوقليسانس، مقاله، مقاله (IC) و مقاله (ISI). واقعاً اين وضعيت زيبنده كشور ما است؟ اينكه بعضيها امروز تجارت ميكنند، تجارت با رسالهفروشي، پاياننامهفروشي و حتي مدرك تحصيلي فروشي. يكي، دو سال قبل ما داشتيم كه در يكي از استانها دهها مدرك تحصيلي خريد و فروش شده بود، آيا اين زيبنده كشور ما است؟ اگر در كشور روند توليد علم سالم باشد اين تبديل به ثروت ميشود و اگر اين روند سالم و صحيح نباشد قطعاً ما نميتوانيم براي كشور توليد ثروت كنيم. عزيزان من، برادران عزيز و خواهران گرانقدر! بايد به مالكيت فكري احترام گذاشته بشود. اين مسأله هم توصيهپذير نيست، يعني صرف توصيه نميتواند آرزوهاي ما را تأمين كند. ما در اين سالها چقدر توصيه كرديم كه پاياننامهفروشي را منع كنيد، درب اين دكههاي پاياننامهفروشي را ببنديد. آيا با اين توصيهها ما به جايي رسيديم؟ قطعاً اينگونه نيست.
امروز ما به يك قانوني نياز داريم كه ضمانت اجرا هم داشته باشد و بتواند اين مشكل را به صورت اساسي حل كند. سوگمندانه بايد گفت كه در اين عرصه علاوه بر اشخاص حقيقي امروز اشخاص حقوقي هم وارد شدند و اقدام به خريد و فروش ميكنند. پاياننامه بسياري از دانشجويان پاياننامههايشان را از جاهاي ديگر تأمين ميكنند. يعني خود دانشجو متأسفانه زايش فكري ندارد، خلاقيت در دانشجويان دارد كشته ميشود. دانشجويي كه هيچ تلاشي نكرده امروز با دانشجويي كه زحمت فراوان كشيده با هم برابر هستند؟ و فردا هر دو مدرك ميگيرند. گاهي از اوقات آن آقايان بهخاطر استفاده از بعضي رانتها به مقاماتي هم ميرسند و با يك رفتار متقلبانه به اينجا رسيدند. كسي كه با يك اقدام متقلبانه مدرك خود را گرفته و به ميزي رسيده آيا ضمانتي وجود دارد كه در اين پست و مقامش خيانت به كشور نكند؟
ما نظارتي بر بسياري از پاياننامههايي كه در كشورهاي خارجي امروز نوشته ميشود نداريم، بعد هم داخل كشور ميآورند و فقط مدرك آن ارزيابي ميشود. در اين لايحه براي همه اينها چارهانديشي شده. بازرس وزارت علوم به عنوان ضابط قضائي معرفي شده، اگر بازرس وزارت علوم جايي تشريف برد (رئيس ـ خيلي ممنون) جايي كه اقدامي شده به عنوان ضابط قضائي با اقدامات متقلبانه آن فرد برخورد ميكند. چه استاد تقلب كند و چه دانشجو تقلب كند براي همه اينها چارهانديشي شده. عزيز من كه فرمودند ممكن است اگر ما جلوي اينها را بگيريم بروند سراغ فعاليتهاي زيرزميني، من همينجا عرض ميكنم در همين لايحه اشاره شده كه ما يك سامانهاي براي پژوهشگاههاي اطلاعاتي و علوم و فناوري، همان ايرانداك را تعريف بكنيم و در اين سامانه همه پاياننامهها غير از آن مواردي كه طبقهبندي شده است همه بايد اينجا بيايند ثبت كنند و قابل ارزيابي باشد و اينجا همانندجويي ميشود.
خواهش بنده اين است كه حتماً به اين لايحه رأي بدهيد. (فرهنگي ـ متشكر) عزيزان من! اين وضعيت اسفناكي كه در همين ميدان انقلاب روبهروي دانشگاه است ببينيد، چه خبر است. دهها مغازه، دكان و فروشگاه دارند پاياننامه ميفروشند، ما هم وظيفه داريم انشاءالله جلوي اينها را بگيريم، متشكريم.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، نفر بعدي را بفرماييد.

محمد علی وکیلی
مخالف آخر جناب آقاي رجبي هستند، بفرماييد.

فرج اله رجبی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
دوستان گرامي من! اين از آن لايحههايي است كه در واقع تصويب آن نقض غرض است، يعني همه ما به آن اشكالي كه وجود دارد معترفيم و اذعان داريم و ميخواهيم حل كنيم، ولي اين لايحه پوشش و لفافي بر يك اتفاق بدي است كه دارد در جامعه علمي ما ميافتد.
دوستان گرامي! نظام آموزشي ما مختل شده، سالهاست كه در كوچه پسكوچهها، بيابانها، پشت كوهها داريم مدرك فوقليسانس و دكترا ميدهيم، هيچگونه ارزيابي نسبت به كساني كه آموزش ميدهند و آموزش ميگيرند نداريم. در سيستم فرهنگي ما اخلاق علمي فرو ريخته و الان فكر ميكنيم با يك ماده و چند تبصره ميتوانيم جلوي آن هجمهاي كه به لحاظ اخلاقي و سلسلهمراتب به نظام آموزشيمان خورده جبران كنيم. ميگويند كه در هر كوچه و پسكوچهاي دفتر زدهاند كه تهيه پاياننامه، به استناد تبصره (5) اين لايحه فقط «تهيه»اش را برميدارند و از فردا به طور قانوني مينويسند كه خدمات آزمايشگاهي تا كمك به گردآوري دادهها، ترجمه و تكثير و ويراستاري. اين را اين قانون اجازه داده، فقط عنوان پاياننامهاش را بر ميدارند. شما چگونه ميتوانيد بحث استنتاج را از اين جدا كنيد، مگر قسمت اصلي يك پاياننامه همين نيست كه شما در تبصره (5) به آن اجازه داديد. آيا زمينههاي نرمافزاري ما وجود دارد؟ اگر ميدانيد كه اين وجود دارد آن تكاليفي كه براي وزارت علوم نوشتهايد چيست؟
دوستان گرامي! نكته عمده در پاياننامه عنوان پاياننامه است كه اساتيد دارند تعيين ميكنند. اساتيد اگر ميدانند پاياننامهها تكراري و يا غيرواقعي است در عنوانش بايد با دانشجو موافقت نكنند، در پروپوزالش بايد با دانشجو موافقت نكنند. پروپوزالش را در خيابانها و دكهها نمينويسند، پروپوزالش در دانشگاههاي ما دارد تصويب ميشود. ما به اينها توجه نميكنيم و بعد فكر ميكنيم با اين چند ماده ميخواهيم جلوي چه را بگيريم؟ در اين مسائل نگاه كنيد، الان بدون توجه به عرضه و تقاضا در دانشگاههاي ما دارند رشته دكتري و كارشناسي ارشد تعليم ميدهند، هيچ موازنه و تعادلي بين عرضه و تقاضا وجود ندارد. اينها را نميخواهيم حل كنيم و بعد به دنبال آخر ماجرا ميرويم. اين يعني ما داريم دنبال قطاري كه روي ريل رفته ميدويم. برويد اينها را حل كنيد، شما مزيت آموزشيتان را حل كنيد، اين رشتههاي الكي كه در دانشگاههاي غيرانتفاعي و غيردولتي در كوچه پسكوچهها دارد انجام ميشود برداشت كنيد، بياييد نظام اخلاقي دانشگاههايتان را درست كنيد، اساتيدتان را موظف كنيد كه روي پاياننامهها وقت بگذارند. آن وقت كدام پاياننامه ميتواند تقلبي باشد؟
من با ضرس قاطع نكته آخر را هم بگويم؛ از فردا قول ميدهم كه توسط بسياري از نيروهاي سياسي در جناحهاي مختلف از اين بند سوءاستفاده خواهد شد. از فردا بايد همهتان مدركتان را ببريد دوباره ارزيابي كنند، ببينند پاياننامهتان تقلبي است يا تقلبي نيست. ما با يك كاري كه بستر نرمافزاري آن آماده نيست ميخواهيم چكار كنيم؟
حرف آخرم اين است كه اين ممكن است توهين به شأن اساتيد ما هم باشد. يعني اساتيد ما، آن استاد مشاور، استاد راهنما و هيأت ژوري در مرحله دفاع از پاياننامه تشخيص نميدهند كه اين موضوع تكراري است يا تكراري نيست؟
دوستان! عرض من اين است كه ما حتماً معتقد هستيم اين كار را انجام بدهيم، ولي براي كار يك سلسلهمراتب و مقدماتي وجود دارد كه در مملكت ما حاصل نيست و فكر ميكنم (رئيس ـ متشكريم) بايد آنها را آماده كنيم. بنابراين شديداً و مؤكداً ميگويم كه به اين لايحه رأي ندهيد.

علی اردشیرلاریجانی
خيلي ممنون، نفر آخر را بفرماييد.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي صادقي موافق آخر هستند.

علی اردشیرلاریجانی

محمود صادقی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
دوستان! همانطور كه سخنگوي محترم كميسيون حقوقي توضيح دادند اين لايحه محصول همكاري وزارت علوم و دو تا كميسيون است، يعني هم كميسيون آموزش و تحقيقات و هم كميسيون حقوقي و قضائي روي اين لايحه كار كردهاند. منتها لايحهاي كه توسط وزارت علوم ارائه شده بود بيشتر نگاه مقابلهاي داشت، ما نگاه پيشگيرانه را هم اضافه كرديم.
لازم است من توضيح بدهم وضعيت موجودي كه ما داريم معضلات زيادي را ايجاد كرده، از جمله اخيراً هم حتماً مطلع شديد در نشرياتي مثل نيچر و ساينس بعضي از رسواييهاي علمي كه متأسفانه در دانشگاههاي ما وجود دارد برملا شد و از نظر بينالمللي هم خيلي براي وجهه ايران واقعاً زيانبار بود. به هر حال در اين لايحه نگاه پيشگيرانه به موضوع اضافه شده، بحث ضرورت فرهنگسازي و افزودن واحدهاي آموزشي براي آشنا شدن دانشگاهيها با اين مقوله در اينجا گنجانده شده است. مثلاً در بند (1) تبصره (6): «ترويج فرهنگ احترام به حقوق مالكيت فكري از طريق گنجاندن دروس ذيربط و اصلاح سرفصلها». يا آن نگاه نظارتي كه در كميسيون محترم فرهنگي انتقاد كرده بودند، ظاهراً آن انتقاد بيشتر به متن اوليهاي كه در لايحه تقديمشده كه از طرف دولت آمده بود نگاه كردهاند و دوستان در كميسيون فرهنگي احتمالاً اين متن اصلاحي را نديدند.
در اينجا در بند (2) تبصره (6) آمده دانشگاهها را ملزم كرده كه در آثار علمي اعضاي هيأت علمي و پاياننامهها و رسالههاي دانشجويي نظارت دقيقي اعمال كنند. البته به طور طبيعي بايد اين نظارت انجام شود، ولي متأسفانه غفلت ميشود. دوستان هم بهحق به بحث ريشههاي اين موضوع اشاره ميكنند كه به يكي از آنها هم افزايش بيرويه كمي ظرفيت دانشگاهها است كه اين بايد توجه شود. اخيراً هم شوراي انقلاب فرهنگي طرح آمايش آموزش عالي را تصويب كرده، وزارت علوم را مكلف به اعمال اين طرح كرده است. اتفاقاً بحثي كه ما در خصوص دانشگاه آزاد داريم مرتبط با همين بحث است، افزايش كمّي بيرويه دانشجو آن هم در تحصيلات تكميلي.
دوستان! طرحي كه اخيراً دانشگاه آزاد آورده نافي همين موضوع است، همين چيزي كه دوستان ميفرمايند، طالب اين هستند كه بدون نظارت وزارت علوم و وزارت بهداشت بتوانند دانشجو بگيرند. اتفاقا منشأ و يكي از دلايل گسترش بحث تقلب اينگونه بوده است.
بعضي از دوستان به قوانين گذشته اشاره كردهاند. ما يك قانون براي سال 48 داريم، قانون حمايت از حقوق مؤلفان و مصنفان و هنرمندان كه آن ناظر به اين بحث نيست، آن بيشتر ناظر به اين است كه كسي اثر ديگري را در اثر خودش اقتباس كند، بدون اينكه ارجاع بدهد يا حق مادي آن را نقض كند، اثر را بدون اجازه از مؤلف تكثير كند. اما اين لايحه به طور خاص اشاره به پديدهاي كه الان رايج شده توليد و فروش آثار تقلبي دارد (رئيس ـ متشكريم) كه حالا اين نگاه پيشگيرانه، من ميخواهم بگويم در لايحه بيشتر نگاه به سمت عرضه بود، ما در اصلاحيه خودمان سمت تقاضا را هم ديديم. يعني استفاده از اين آثار متقلبانه هم ديده شد. من تأكيد ميكنم كه رشته تخصصي بنده دقيقاً همين رشته حقوق مالكيت فكري است. روي اين به طور كاملي كار كرديم و از دوستان تقاضا ميكنم رأي مثبت بدهند كه يك خلأيي در حوزه علم و فرهنگمان انشاءالله پر شود. متشكرم.

علی اردشیرلاریجانی
خيلي ممنون، دولت توضيحي بدهيد، سريعتر باشد كه خيلي وقت نگيرد.

محمد روشن
بسم الله الرحمن الرحيم
با كسب اجازه از رئيس و هيأت محترم رئيسه و شما نمايندگان محترم. ابتدا لازم ميدانم از رأي بالاي (82) درصدي مجلس محترم به لايحه اصلاح تبصره ماده (86) قانون مالياتهاي مستقيم تشكر ويژه داشته باشم.
نمايندگان محترم! توليد آثار علمي بايد به درستي و با رعايت قواعد و اصول علمي حاكم و اخلاق حرفهاي باشد. متأسفانه در برخي موارد اقداماتي در خصوص كپيبرداري و غيره انجام ميپذيرد كه ساحت مقدس علم و عالمان را مخدوش مينمايد و گاهي تأثيرات آن در داخل و خارج به صورت بسيار نامناسبي مشاهده ميشود. اين لايحه هم پيشگيرانه است، هم ابزار لازم را در اختيار وزارتخانههاي علوم و بهداشت ميگذارد. با توسعه تحصيلات تكميلي و رشد ميزان پژوهش در كشور اقتضاي داشتن قانوني جامع را داريم و در غير اين صورت كنترل و نظارت نداشته و حيثيت علمي كشور مخدوش ميشود.
قوه مقننه با تصويب اين قانون با صراحت و صدايي رسا به جامعه پيام ميدهد كه هيچ فعل غيراخلاقي را در هيچ حوزهاي به ويژه در حوزه علم و فناوري برنميتابد و پشتيبان توسعه اخلاق حرفهاي در محيطهاي دانشگاهي است. با توجه به حقوق مالكيت فكري و لزوم صيانت از داراييهاي معنوي، اين لايحه امكان ايفاي اين نقش را براي دولت فراهم ميكند. متأسفانه به دليل فقدان قانون، تكسّب از اين طريق روز به روز افزايش يافته و بارها شما نمايندگان محترم در قالب اصول (88) و (89) قانون اساسي از ما درخواست اقدام سريع داشتهايد كه به دليل كمبود قانون نه فقد قانون و يا عدم صراحت و جامعيت قوانين بستري مناسب براي اقدام همهجانبه و سريع نبوده است.
استدعا دارد با تصويب اين لايحه، جامعه علمي كشور را براي صيانت از خود مساعدت فرماييد. البته مقابله با تقلب متغيرهاي متفاوت داشته كه اين يكي از آنها ولي مهمترين آن است. بديهي است دانشگاهيان، استادان و دانشجويان نيز بايد خود بقيه متغيرها را تأمين و بستر مناسبي براي آن فراهم كنند. با تشكر.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، كميسيون آموزش و تحقيقات هم نظر داده است.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي دكتر! كميسيون آموزش و تحقيقات موافق است، كميسيون فرهنگي رد كرده است.

علی اردشیرلاریجانی
حالا اگر كمتر صحبت كنيم، چون اصلش را همه قبول دارند، كميسيون آموزش و تحقيقات هم اين را تأييد كرده و نظراتي را داده، كميسيون حقوقي هم اگر كه ميخواهيد توضيح بدهيد يك توضيح كوتاهي بدهيد. كميسيون فرهنگي رد كرده؟ ميخواهيد توضيح بدهيد؟ كميسيون فرهنگي رد كرده، حق دارد بيايد توضيح بدهد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
سخنگويش آقاي آزاديخواه است.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي رئيس! ظاهراً آقاي سالك ميخواهند صحبت كنند.

علی اردشیرلاریجانی

احمد سالک کاشانی
بسم الله الرحمن الرحيم
كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي لايحه مقابله با تقلب در تهيه آثار علمي را مورد بحث قرار داد و در جلسه 24/8/95 با حضور كارشناسان مورد بحث و بررسي قرار داد و رد كرد. دلايل رد چند مطلب بود:
نكته اول؛ علت اساسي تقلب در آثار علمي به درون دانشگاهها است و اين مسأله، مسأله مهمي است.
دوم؛ سيستم نظارت بر آثار علمي به مسأله پذيرش بيحد و حساب دانشجو برميگردد و اين مسأله هم مسأله دومي است كه مورد توجه قرار گرفت. نسبت و رابطه استاد به دانشجو را به شدت مختل ميكند و بحثهاي افت علمي و مسائل ديگر را هم به دنبال خواهد داشت.
نكته سوم؛ ارجاع تعداد زيادي پاياننامه است و بيش از حد (توان) نظارت در راهنمايي براي اساتيد است. عدم وقتگذاري برخي اساتيد، عدم استفاده از نرمافزارهاي مشابه و اين مسأله هم قابل توجه است. اين موارد مورد توجه قرار گرفت (رئيس ـ متشكريم) بنابراين كميسيون رد كرد. اما اين مطلب در زماني بود كه قابل توجه بود و اصلاحاتي صورت نگرفته است. آقاي دكتر! اگر اين اصلاحات مورد توجه كميسيون فرهنگي به اين شكل در متن باشد كه بخشي از آن هست، ما مشكل نداريم. ولي رد ما به دلايل ذيل بوده است.

علی اردشیرلاریجانی
اگر اصلاحات جزئي داريد كه بعدش ميتوانيد مطرح كنيد.

احمد سالک کاشانی
من نكته آخر را هم خدمت شما عرض كنم، تذكر از باب اينكه من خواهش ميكنم آن سؤالي كه از رياست جمهوري بود اعلام كنيد.

علی اردشیرلاریجانی
كميسيون اصلي نظر بدهند. آقاي نوروزي قدري خلاصهتر بفرماييد.

حسن نوروزی
بسم الله الرحمن الرحيم
سروران محترم! توجه بفرماييد كه ما بعد از پيروزي انقلاب شاهد رشد چشمگير علم و دانش در كشور بوديم، افزايش تعداد دانشگاهها و مؤسسههاي آموزش عالي و گسترش دامنه آنها به اقصينقاط كشور. افزايش دانشجويان به طوري كه ما در هر (100) هزار نفر، (6000) دانشجو داريم. افزايش سهم زنان در آموزش عالي كشور، توسعه تحصيلات تكميلي به ويژه دورههاي دكتراي تخصصي، افزايش توليدات علمي، ارتقاي جايگاه پنج دانشگاه بزرگ كشور در رتبهبنديهاي جهاني، توجه بيشتر به آموزشهاي فني و حرفهاي و مهارتي در كنار آموزشهاي نظري، انجام اصلاحات ساختاري و تصويب قوانين و مقررات راهگشا، تدوين طرح آمايش آموزش عالي.
اما در كنار تمام اين موفقيتهاي چشمگير متأسفانه ما شاهد بعضي از بيتوجهيها به برنامههاي توسعه بخش و اداره دانشگاهها و مؤسسههاي آموزش عالي كشور به حسب سلايق، اقتضائات و سياستهاي فردي و گروهي هستيم. شاهد سيطره تقاضاهاي اجتماعي براي اجراي طرح توسعه هدفمندي آموزش عالي و به تبع آن افزايش بيرويه و نامتوازن مؤسسات آموزش عالي در كشور هستيم كه اين مشكل را ايجاد كرده است. عليايحال ما با همه آن موفقيتها و با در نظر گرفتن چالشهاي موجود و آنچه را كه شما متأسفانه در بعضي از بنگاهها و فضاها كه واقعاً زشت است و زيبنده اين مملكت انقلابي و علمي و اصلاً مراكز آموزشي و پژوهشي كشور ما نيست، عليايحال دولت و وزارت آموزش عالي اين لايحه را در سطح هيأت دولت به تصويب رسانده و به مجلس ارائه داده، شما رأي داديد و به كميسيون آمده است.
من از كميسيون آموزش و تحقيقات، كميسيون بهداشت و درمان و كميسيون شوراها تشكر ميكنم كه همه اينها به اين لايحه رأي دادند و همچنين از كميسيون فرهنگي هم تشكر ميكنم كه فرمودند ما با اصلاحاتي كه انجام شده است موافق هستيم. عليايحال من ميخواهم عرض كنم ما تمامي جوانب را به طرز مشترك با كميسيونها به ويژه كميسيون آموزش و تحقيقات ديدهايم و اين لايحه را به تصويب رساندهايم. (رئيس ـ متشكريم) لايحه يك مادهواحده و دو، سه تبصره بوده است، ما الان (10) تا تبصره داريم. سروران عنايت كنند به حيثيت علمي كشور كمك كنند، به جلوگيري واقعي و علمي و فني از تقلب آثار علمي كمك كنند تا ما بتوانيم همانطور كه ما اينجا ضابط علمي قرار داديم، ما مراكز قضائي و علمي را دخيل كرديم، نوع پلمپ كردن مراكزي كه در سطح جامعه رها هستند را تعيين تكليف كردهايم. اينطور نيست كه ما بگوييم از فردا رسالههاي شما را درخواست ميكنند به عنوان مسائل سياسي ميگويند بياييد بررسي كنيم. نه اين نيست، ما داريم از خلافهايي كه دارد رخ ميدهد پيشگيري ميكنيم. (رئيس ـ خيلي ممنون) نبايد برخي از دوستان به نحو تهديد صحبت كنند و شائبه ايجاد شود. امروز انديشمندان مجلس و كشور اين تقاضا را داشتند و ما مخالفي از مراكز علمي كشور نداشتيم كه به كميسيون واصل شود. لذا تصويب كرديم، انتظار داريم انشاءالله همه رأي بدهند.

علی اردشیرلاریجانی
تشكر ميكنيم. رئيس محترم كميسيون فرهنگي هم آمدند گفتند با اين تغييرات كه وجه پيشگيري در آن اضافه شده ما هم موافقيم. بنابراين همه كميسيونها موافق هستند.
حضار 225 نفر، كليات لايحه را به رأي ميگذاريم. نمايندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمايند. چون لايحه مهمي است خواهش ميكنيم همگي در رأيگيري مشاركت داشته باشيد. هر سه كميسيون هم موافق هستند. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي رئيس! اگر اجازه بدهيد قبل از اينكه وارد جزئيات شويم فوريت طرح قانوني مقابله با اقدامات ماجراجويانه و تروريستي آمريكا در منطقه را به بحث بگذاريم.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي دكتر جلالي به عنوان نماينده طراحان و درخواستكنندگان فوريت بفرماييد.

علی اردشیرلاریجانی
خيلي ممنون، مخالف صحبت كند.

غلامرضا کاتب
مخالف اول جناب آقاي حاجي هستند، بفرماييد.

حسینعلی حاجی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
حضرت امام فرمودند كه هرچه فرياد داريد بر سر آمريكا بكشيد. همه دوستاني كه به عنوان مخالف ثبتنام كردهاند با برخورد محكمتر با آمريكا موافق هستند، يعني در واقع اين طرح را پاسخگوي همه دشمنيهاي آمريكاي جنايتكار نميدانند. اين طرح بايستي قويتر، محكمتر و با ابعاد وسيعتر تهيه ميشد.
يكي از نكاتي كه بايستي در اين طرح ديده ميشد، ما بايستي متناسب با آرمانها و همچنين تراز انقلاب اسلامي با آمريكاي جنايتكار مقابله كنيم. آمريكاييها هر وقت طرحي را تصويب كردند ضمانت اجرايي را هم در آن ديدهاند، اما در اين طرحي كه ما تهيه كرديم ضمانت اجرايي براي مصوباتمان كمتر ديده ميشود. البته در طرح نقاط قوت هم هست، اما نقاط ضعفي هم دارد كه ميتواند تكميل شود.
ببينيد! آمريكاييها (6) ميليارد دلار از اموال ما را دزيدند، از اموال اين ملت را ربودند. ما بايستي راهكارهايي را بررسي كنيم كه بتوانيم از حلقوم آمريكاييها اين مبالغي كه حق ملت ايران است را در بياوريم. ما بايستي در اين طرح پيشبيني ميكرديم با همه شركتهايي كه به نفع آمريكاييها در منطقه فعاليت ميكنند مقابله ميكرديم. مگر خبر نداريم كه شركت فاسد توتال با حمايت و با چراغ سبز و با موافقت آمريكاييها آمده در ايران به اصطلاح ميخواهد سرمايهگذاري كند كه ما البته همين را هم قبول نداريم، يعني سرمايهگذاري نخواهد كرد، كما اينكه از سال 1379 تا سال 1387 اين كار را نكرد و ما را معطل خودش كرد. ما بايستي آن شركتها را هم براي ضمانت اجرا در اين طرح ميآورديم. طرح روي ائتلاف كشورهاي همسو و جبهه مقاومت بيشتر بايستي اهميت ميداد و آن را تقويت ميكرد كه در آن كمتر ديده شده است. جمعآوري پايگاههاي آمريكايي در منطقه ميبايستي مطرح ميشد كه به اين هم كمتر پرداخته شده است.
بحث تقويت موشكي در اين طرح آمده، اما چرا رزمايشهاي موشكي و پرتاب ماهواره ما كه چندين سال است تعليق شده در آن نيامده؟ چرا آنها تأكيد نشده؟ اين طرح بايستي به گسترش نيروي قدس بيشتر توجه ميشد تا ريشه تروريستها را در كل منطقه و جهان توسط نيروي قدس سپاه بكنيم كه در اين جهت هم باز ضعف وجود دارد. حقوق بينالملل در اين طرح كمتر ديده شده كه نياز به تقويت بيشتري دارد. (كاتب ـ متشكر آقاي حاجي) ولي همه آنهايي هم كه مخالف نوشتيم براي اين است كه بگوييم اين طرح بايستي قويتر از اين ميبود و همه كمك كنيم كه يك طرح همهجانبه با ضمانت كافي عليه آمريكاي جنايتكار تصويب شود.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، خيلي ممنون. موافق صحبت كند.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي اكبر رنجبرزاده موافق هستند، بفرماييد.

اکبر رنجبرزاده
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
از طراحان طرح دوفوريتي مقابله با اقدامات ماجراجويانه و تروريستي آمريكا در منطقه ممنون و سپاسگزارم و از مخالف محترم تشكر ميكنم كه از شدت مخالفت با حركتهاي خصمانه آمريكا و حداقل دانستن محتويات اين طرح مخالفت داشتند، نه مخالفت مقابله با آمريكا. از اين بابت از همه عزيزان و سروراني هم كه با نگاه شدت برخورد با آمريكا با طرح مخالفت داشتند تشكر ميكنم.
اما اولويت و فوريت ارائه اين طرح از اين بابت است كه امروز آمريكا در سراسر جهان وارد يك مقابله با ملتها و ضايع كردن حقوق ملتها و به ويژه با نگاه بسيار خصمانه، ماجراجويانه و اختلافانگيز در منطقه خليج فارس وارد عمل شده است. چه كسي است كه نداند آمريكا امروز عامل همه خونريزيها در سراسر جهان به ويژه در منطقه خليج فارس است. (70) سال است كه آمريكا با كشور ايران در تقابل است و براي تضعيف ملتهاي منطقه حركت ميكند. آمريكا بايد بداند كه دنيا هوشيار و بيدار شده و لذا ملتها ظلم دولتهاي استكباري را نميپذيرند.
ما بايد حتماً دولت را مكلف و موظف كنيم كه براي تمام اهداف آمريكا راههاي مقابلهاي خودش را انجام بدهد. البته بنده با بعضي از محتواي داخل طرح هم خيلي موافق نيستم، بايد در كميسيون حتماً با اشد برخورد با مداخلات ماجراجويانه آمريكا در منطقه وارد بحث شود. سپاه پاسداران، نيروي قدس عزيزي كه امروز حامي مظلومين جهان است به عنوان امنيت كشور و ستون انقلاب اسلامي توانسته است كه آمريكا را عصباني كند، آمريكا را به چالش بكشاند و ملتهاي منطقه را حامي باشد و مشاورت بدهد و بيداريبخش جهان اسلام باشد. آمده اين را هدف ميگيرد كه شما پهلوانتان را كنار بگذاريد تا ما بتوانيم با شما كنار بياييم. ما هيچوقت نخواستهايم و نميخواهيم كه با آمريكا همراهي و همكاري كنيم و مذاكرهاي داشته باشيم. اصل وجود آمريكا يعني خيانت. هر حركتي كه آمريكا در عرصه جهاني دارد مساوي با استثمار، مساوي با استكبار و مساوي با مكيدن خون ملتها است. اگر امروز آمريكا در عرصه جهاني حضور پيدا كرده به خاطر همين تضييع حقوق ملتها است. ما اعلام ميكنيم كه اصليترين عامل ضد حقوق بشري آمريكاست. سرمنشأ اين همه كشتار، اين همه خونريزي، اين همه ظلم و اين همه بيعدالتي در عرصه جهاني آمريكاست.
فلذا ما بر سر آمريكا فرياد ميكشيم و براي مقابله با اهداف آمريكا در منطقه و در عرصه جهاني بايد برنامهريزي داشته باشيم. دولت محترم و نيروهاي مسلح جمهوري اسلامي با پشتوانه مجلس و ملت براي مقابله با آمريكا آماده باشند. تمام منافع آمريكا در منطقه بايد هدف قرار بگيرد. حاميان آمريكا بايد به حاشيه رانده شوند. اين يك ضرورت و اصل استراتژيك نظام جمهوري اسلامي است. ملتها در انتظار عدالت در عرصه جهاني هستند. مگر جهان جنگل است كه يك جانور درندهاي بيايد و به بقيه جانداران حمله كند؟ خوي آمريكا خوي درندگي است.
كنگره آمريكا، مجلس نمايندگان، مجلس سناي آمريكا بدانند كه (كاتب ـ متشكر، جناب آقاي رنجبرزاده! وقتتان تمام است) در وضعيت بسيار نامطلوبي در ذهن ملتها جاي دارند. امروز حركت خصمانه مجلس نمايندگان و رئيسجمهور تاجر آمريكايي همه در راستاي مقابله با ملتهاي جهان دارند حركت ميكنند. هر حركت آمريكايي مخالفت با جهان است، ضد حقوق انساني و ضد حقوق بشري است. انشاءالله انتظار داريم اين همه خونهاي ريختهشده، توسط سپاه پاسداران و نيروي قدس پاسخ داده شود. (كاتب ـ متشكر، جناب آقاي رنجبرزاده! وقتتان تمام است) نيروي قدس ما طبق اصل (110) قانون اساسي زير نظر رهبر معظم انقلاب اداره ميشود و توسط حضرت آقا فرمان ميگيرد. ما مجلس و ملت انتظار ويژه داريم تمام پايگاهها و جايگاههاي آمريكا در منطقه مورد شناسايي قرار بگيرد، (رئيس ـ خيلي ممنون) كوچكترين تحرك آمريكا بايد پاسخ داده شود.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم. مخالف و موافق صحبت كردند. البته بعضي از آقاياني كه مخالف هم نوشتند آمدند اينجا گفتند مخالفت ما به خاطر اين است كه اين بايد خيلي قويتر نوشته شود، ولي ما با اصل اينكه بايد يك طرحي باشد موافقيم، بايد قويتر شود. اين در كميسيون ميتواند انجام شود.
حضار 227 نفر، يكفوريت اين طرح را به رأي ميگذاريم. نمايندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمايند. دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، با رأي بسيار بالايي تصويب شد.
البته چند نفر هم گفتند دستگاههايشان خراب بود. (حضار صلوات فرستادند) اين رأي بالا عزم ملت ما را در مبارزه با آمريكا نشان ميدهد و در مجلس كه عقايد سياسي متنوعي هم وجود دارد كاملاً در اين رأيگيري كه مقابله با اقدامات ماجراجويانه آمريكاست همه يكصدا هستند و با رأي بسيار بالا و استثنايي، آمريكاييها بايد اين پيام را به درستي درك كنند اين كارهايي كه شما ميخواهيد انجام بدهيد مقابله با ملت ايران است و مجلس شوراي اسلامي با همه وجود در مقابله اين اقدامات آنها خواهد ايستاد. از همه شما تشكر ميكنم.
(نمايندگان ـ مرگ بر آمريكا، مرگ بر آمريكا).
8
اعلام وصول (8) فقره طرح

محمد علی وکیلی
آقاي رئيس! با اجازهتان چند تا اعلام وصول داريم. تعداد هشت فقره طرح عادي به شرح زير اعلام وصول ميشود.
ـ طرح ضرورت و الزام در برخورداري از شناسه تأييديه كالاها و محصولات ساختماني.
ـ طرح ساماندهي اهداء در مراكز درمان ناباروري.
ـ طرح مادهواحده ضمانت اجرايي عدم انجام وظايف مسئولان اتاقها.
ـ طرح الحاق يك ماده به قانون تقسيمات كشوري.
ـ طرح ساماندهي نيروهاي قراردادي وزارت نفت.
ـ طرح تبديل سازمان برنامه و بودجه به وزارت برنامه و بودجه.
ـ طرح اصلاح بند (3) ماده (18) قانون گذرنامه.
ـ طرح كارآمدسازي و ارتقاي مديريت صندوقهاي بازنشستگي.
9
اعلام وصول (3) فقره سؤال

محمد علی وکیلی
سؤال ملي جناب آقاي محمدرضا صباغيان نماينده محترم بافق، مهريز و ابركوه از وزير محترم تعاون، كار و رفاه اجتماعي در خصوص تشريح اقدامات صورتگرفته در خصوص تشكيل تشكلهاي كارگري با توجه به اصل (26) قانون اساسي و فصل (6) قانون كار اعلام وصول ميشود.
ـ سؤال ملي جناب آقاي محمدرضا صباغيان نماينده محترم بافق، مهريز، ابركوه و خاتم از وزير محترم تعاون، كار و رفاه اجتماعي در خصوص عدم اقدام مؤثر وزارتخانه در قبال اخراج اعضاي شوراهاي كارگري توسط كارفرمايان اعلام وصول ميشود.
ـ سؤال ملي جناب آقاي مهرداد بائوجلاهوتي نماينده محترم لنگرود از وزير محترم امور اقتصادي و دارايي در خصوص علت تخلف در وصول ماليات بر ارزش افزوده اعلام وصول ميشود.

غلامرضا کاتب
متشكر، جناب آقاي رئيس! آقاي جبار كوچكينژاد هم اخطار قانون اساسي و هم تذكر دارند. جناب آقاي كوچكينژاد بفرماييد.

جبار کوچکی نژاد ارم ساداتی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحيم
من از همكاران عزيز تشكر ميكنم كه با رأي بسيار بالايي به اين طرح يكفوريتي در مقابل آمريكاييها رأي دادهاند. آقاي رئيس! اخطار من اصول (84) و (88) قانون اساسي و ماده (18) آييننامه داخلي است. آقاي دكتر پزشكيان! شما طبق ماده (18) قسم خورديد كه به آييننامه عمل كنيد. در مواد (212) و (213) آييننامه ميگويد كه اگر نمايندگان سؤالي داشته باشند در يك بحث بسيار مهم در كشور و اين سؤال را تحويل هيأترئيسه بدهند، ماده (212) ميگويد در اسرع وقت هيأترئيسه موظف است اين سؤال را ارجاع بدهد و ماده (213) ميگويد كه يك هفته كميسيون فرصت دارد تا سؤالكنندگان و طرف سؤال در كميسيون حضور پيدا كنند، اگر قانع نشدند آقاي رئيسجمهور يك ماه فرصت دارد، آقاي رئيس گوش كنيد. (نايبرئيس ـ دارم گوش ميكنم، بفرماييد) شما به آييننامه و قسم عمل نكردهايد و رئيسجمهور يك ماه فرصت دارد در مجلس حضور پيدا كند و به سؤال نمايندگان پاسخ بدهد. (كاتب ـ متشكر جناب آقاي كوچكينژاد) (130) نفر از نمايندگان روي سؤال خودشان در بحث هرج و مرجي كه در مؤسسات مالي است باقي هستند. آقاي پزشكيان! ديروز اينها در اكثر شهرهاي كشور تظاهرات كردند، اين بحث دارد امنيتي ميشود، (نايبرئيس ـ متشكرم آقاي كوچكينژاد، خيلي ممنون) دارد مشكل ايجاد ميشود، بسياري از اين مردم گرفتارند، زندگي خودشان را گذاشتند. چرا به قانون عمل نميكنيد؟ شما قسم خورديد.

مسعود پزشکیان
خيلي ممنون آقاي كوچكينژاد، متشكرم. ما هفته گذشته كه اينجا هم رئيس بانك مركزي را دعوت كرديم و هم آقاي دكتر لاريجاني تصميمي گرفت، اين هفته را فرصت دادند، آن هم خود نمايندهها جلسه گذاشتند. مجلس به شدت دارد روند را پيگيري ميكند. حالا اگر شما كار داريد آن را هم بيايند در هيأترئيسه پيگيري كنند. من حرفي ندارم.

غلامرضا کاتب
آقاي رئيس! چند نفر از همكاران نتوانستند كه رأي بدهند، اعلام كردند كه حتماً اعلام كنيد دستگاه ما كار نميكرد. به همين خاطر خواستم محضر ملت عزيز اين تعدادي از همكاراني كه نتواستند رأي بدهند اعلام شود.

مسعود پزشکیان
تعداد عزيزاني كه دستگاهشان خراب بود و نتوانستند در اين رأيگيري رأي بدهند اينجا كتباً اعلام كردند كه آنها هم موافق برخورد با سياستهاي تلافيجويانه آمريكا هستند.
10
ناطقین جلسه آقایان: عبدالله سامری، حسن کامراندستجردی، محمد قمی، مهرداد بائوجلاهوتی و احمد مرادی

مسعود پزشکیان
ناطقين جلسه را دعوت كنيد صحبت كنند.

محمدحسین فرهنگی
ناطقان مياندستور جلسه علني امروز عبارتند از:
ـ آقاي عبدالله سامري نماينده محترم خرمشهر.
ـ آقاي حسن كامران نماينده محترم اصفهان.
ـ آقاي محمد قمي نماينده محترم پاكدشت.
(كه هر كدام هفت دقيقه وقت دارند)
ـ آقاي مهرداد بائوجلاهوتي نماينده محترم لنگرود.
ـ آقاي احمد مرادي نماينده محترم بندرعباس، قشم، ابوموسي، حاجيآباد و خمير.
(كه هر كدام پنج دقيقه وقت دارند)
ناطق اول جناب آقاي سامري براي ارائه نطق تشريف بياوريد.

عبداله سامری
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
ابتدا از مردم شريف و متدين خرمشهر و مينوشهر تقدير و تشكر ميكنم كه براي بار دوم اعتماد به اينجانب نمودند و بنده را به عنوان خادم خود انتخاب كردند.
گر ساقه ما اسير خرمنكوب است
يا سمت جنوب باز هم آشوب است
يك توده خاك است خودش خواهد رفت
تهران تو بخواب حال ماها خوب است
امروز در خوزستان استفاده از لفظ خاكبرسر ديگر فحش محسوب نميشود، با اين عبارت هواي استان را گزارش ميكنند. امروز در خوزستان حالمان آنقدر خوب است كه براي تفريح و قدم زدن به خيابانها آمديم و از روي سيري و خوشي بر عليه برخي مسئولين بيكفايت شعار هواي پاك ميدهيم.
آري! ميخواهم از استاني بگويم كه بيش از آب شرب و فرمايشات رهبرش، آب آن را دزديدند و با ثروت نفتش چراغ بيكاري را در ديگر استانها خاموش كردند.
ميخواهم از خوزستاني بگويم كه با گذشت (30) سال از جنگ نشان مردانگي و پلاك ايستادگي و شرافت مردمانش را زير خروارها خاك در مقابل چشمان بيمسئوليت مسئولين خارج ميكنند.
ميخواهم از كاروني بگويم كه بيآب است و بيمار، ولي خروش حياتبخش كشور بوده و هست و هيچ تدبير و عزمي براي لايروبي و احياي آن در بين مسئولين وجود ندارد.
جناب آقاي روحاني! ميخواهم از استاني بگويم كه بيتوجهي، فقر و بيكاري و تبعيض از يك سو و گرد و خاك از سوي ديگر نفسش را بريده و غبار محروميت و بيعدالتي آن را پوشانده است. ميخواهم از استاني بگويم كه بيش از (60) درصد كل بودجه كشور را تأمين كرده، ولي در شاهراه تبعيض، بيآبي و حالا سونامي گرد و غبار و ريزگردها مدفون مانده و گاه و بيگاه مورد كلاهبرداري مؤسسات مالي و اعتباري بهمانند آرمان كه (60) درصد سرمايه آن متعلق به مردم خوزستان است و تنها بر اثر عدم نظارت كافي قرار ميگيرد و هيچكس پاسخگو نيست.
ميخواهم از مردمي بگويم كه تمثالهاي بهمانند سردار شهيد علي هاشمي و دريادلي چون علي شمخاني و هزاران شهيد تقديم دادند، ولي در زمان استخدامها و تقسيم پستها آنها را عرب ميخوانند و به راحتي از كنارشان ميگذرند. گواه آن هم توهينهاي عدهاي هنرمندنما يا دلقكصفت كه خود را صاحب نظر ميدانند و تنها هدف آنها تفرقهافكني است كه از جانب وزارتخانه ارشاد و فرهنگ هيچ تذكري داده نشد.
خوزستان دوران روحاني به شدت استان سياستزدهاي است. انتصابات در اين استان نه بر اساس تواناييها و نه بر اساس قابليتهاي مديريتي است، بلكه پاشنه انتصابات بر روابط ميچرخد تا توانايي.
جناب آقاي روحاني! معضل و مشكل گرد و خاك و ريزگردهاي امروز خوزستان، حضور داعش و بيابانهاي كشورهاي همسايه نيست، مشكل ريزگردهاي خوزستان كليد بيتدبيري دولت شماست كه در كيف خانم ابتكار گم شده است، كيفي كه پر از احساس در مورد نجات جان چند تولهسگ است، ولي از (20) هزار خوزستاني كه سال گذشته و امسال بعد از بارندگي اسيدي با تنگي نفس مواجه شدند و تاكنون دليل آن مشخص نشده، يا از مرگ و مير و تولد نوزادان نارس، سرطان قرنيه چشم و هزاران بيماري ديگر. از تعبير زدن دكمه خاموشي گرد و غبار و تنها صبر مردم استفاده ميكند.
چرا خبري از اجراي مصوبه هيأت دولت قبلي كه وزارت نفت را متعهد به تخصيص (487) ميليارد جهت بيابانزدايي (200) هزار هكتار از اراضي خوزستان و همكاري با سازمان مراتع و جنگلها (كرد) به گوش نميرسد؟ چرا از (245) ميليارد تومان بودجه جهت مقابله با ريزگردها در سال 93 تنها (19) ميليارد تومان محقق شده؟ به راستي كدامين اولويت مقدم بر سلامت و حفظ جان مردم است كه آن را در آنجا هزينه كرديد؟ اين در حالي است كه با اختصاص و فروش يك روز نفت خوزستان ميتوان بحران ريزگردها را مهار كرد.
با كدامين تحول ميخواهيد عقبماندگي در حوزه آموزشي آن هم به دليل تعطيلي مدارس و مراكز علمي، ضررهاي اقتصادي و سياحتي از لغو پروازها و قطع همهروزه آب و برق مردم را در خوزستان جبران كنيد؟ تا به كي بايد مانند تهران و اصفهان و ديگر استانهاي مرفه تعرفه آب شيرين گوارا بپردازيم و آب شور همراه با فضولات و فاضلاب بنوشيم؟ مگر در اين استانها آفتاب از ناحيه ديگري طلوع ميكند يا آب و خاك آنها با آب و خاك ما متفاوت است؟ تا به كي كشاورزان خرمشهري، آباداني، شادگاني، هويزه و سوسنگرد محروم و رنجكشيده بر اثر بيآبي و دبيشوري آن تاوان و ضرر دهند و شاهد گرسنگي و بيكاري فرزندانشان بر اثر بيمسئوليتيها باشند؟ تا به كي خوابگاههاي نيروي بومي در زمينه اشتغال تمام خرمشهر را در بر گرفته و ناامني و مزاحمتهاي گاه و بيگاه آنان آرامش را از مردم سلب نموده و اين جوانان خطه بيكار و سرگردان باشند؟ چرا هيچ عزمي براي بوميسازي اندك فرصتهاي شغلي در اين شهر نيست؟ چرا قانون مناطق آزاد در شهر آبادان و خرمشهر حاكم نميشود؟ چرا بايد شاهد تلف شدن جان عزيزانمان در جاده مرگ خرمشهر منتهي به اهواز باشيم و هيچ اقدامي براي چهاربانده كردن آن با وجود تردد راهيان نور، ترانزيت جادهاي و راه مواصلاتي در امر تجارت به ديگر نقاط كشور صورت نميپذيرد؟ چرا با وجود منطقه آزاد اروند، بندر آزاد تجاري، گمركات صادراتي، (فرهنگي ـ خيلي ممنون) (به خاطر خرمشهر) صادرات نفت و گاز اروندان خرمشهر به عنوان سردمدار بيكاري در ايران پرچم برافراشته؟ به راستي دولتي كه قادر نيست مشكل بيكاري چند هزار جوان در شهري اين چنين را حل كند چگونه ميخواهد از پي مشكلات كشور بر آيد؟
چگونه فرياد كنم، منافع نيشكر به كام شما و عدهاي افراد سودجوست و شوري آب، بيكاري و خرابي زمينهاي حاصلخيز كام مردم خرمشهر را تلخ كرده است. (نايبرئيس ـ خيلي ممنون آقاي سامري) به راستي چه كسي پاسخگوي آلودگي زيستمحيطي و تخريب اكوسيستم و از بين رفتن زمينهاي كشاورزي اين منطقه است؟ تا به كي از بيتدبيري و شعارهاي طنزگونه دولتها گوشمان را پر از اميد كنيم؟
جناب آقاي رئيسجمهور! خرمشهر قهرمان به فرمايش آن پير جماران دين خود را به ايران و اسلام ادا كرده است. امروز با تني خسته و نحيف چشم به اقدام شما دارد. (نايبرئيس ـ متشكرم، يك دقيقه اضافه صحبت كرديد آقاي سامري، بس است، احسنت، يك جمله هم بگوييد) چگونه است كه هر روز سدهاي عظيم و پروژههاي بزرگ را كليد زده و به پايان ميرسانيد، ولي جايي كه همه نظام به آن مديون است را ايفاي دين نميكنيد؟ صداي خوزستان وجدانتان را بيدار نميكند؟ صداي سرفهها، فريادها، ضجهها، (نايبرئيس ـ متشكرم بقيه را به رسانهها بدهيد) فقر و خرابي و در رأس آن بيكاري به گوشتان نميرسد؟ والله اگر خوزستان و مردم آن نبودند حالا شما رئيسجمهور نبوديد. والسلام عليكم و رحمه الله

مسعود پزشکیان

محمدحسین فرهنگی
قبل از دعوت از ناطق بعدي اعلام كنيم كه جناب آقاي دكتر يعقوب شيوياري در جلسه يكشنبه (25) تيرماه براي شركت در جلسهاي از سوي كميسيون مأموريت داشتند كه بدين وسيله اصلاح ميشود. جناب آقاي دكتر حسن كامران ناطق بعدي هستند، براي نطق خودشان تشريف بياورند.

مسعود پزشکیان
البته حاجآقا خدري هم به ما نامه داده كه موافق بوده، سيستم كار نميكرده نتوانسته رأي بدهد، جناب آقاي خدري متشكريم.

حسن کامران دستجردی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
شهادت حضرت امام جعفر صادق (عليهالسلام) را تسليت عرض ميكنم. امروز مكتب جعفري در جهان اسلام گسترش يافته و يكي از شاگردان برجسته اين مكتب حضرت آيتالله سيستاني به گونهاي عمل كردند كه امروز تحولات منطقه منجمله عراق را شاهديم. همچنين سرباز اين مكتب جناب سردار سليماني فرماندهي محترم قدس به گونهاي عمل كردند كه انشاءالله در آينده در سوريه داعش به گور خواهد رفت و اين دست راست صهيونيستها روسياهتر خواهد شد.
بحث دوم؛ تشكر كنم از اصفهانيها كه براي بار ششم منفرد به بنده رأي دادند. در كلانشهر اصفهان مستقل كار سختي است، چون جناحها همه ايل و تبارشان را بسيج ميكنند تا يكي ميآيد و من بايستي تشكر ويژه داشته باشم از مردمي كه امام فرمود در كجاي ايران استاني مثل اصفهان پيدا ميشود. چرا؟ چون در يك روز (370) شهيد، در يك ماه (1000) شهيد، در همان روز دو برابر به جبهه فرستاد. يعني شهداي كردستان هم بيشتر اصفهاني هستند. يك بار آقا فرمودند كه يك بار مشهد بوديم ديديم فرمانده سپاه هم اصفهاني است. پس در واقع اصفهان به امنيت پايدار ايران اسلامي كمك ميكند. در ماليات هم بيش از استانهاي ديگر به دولت كمك ميكند، در اعتبارات هم رديف آخر است. بعد هم ميگويند اصفهان برخوردار است.
مردم شهيدپرور اصفهان هميشه زيبا حركت كردهاند. من از ايشان تشكر ويژه دارم. آقا فرمودند نوكر اين مردم باشيم. نوكري اربابي نيست، نوكر خوراكش اشكنه است. ارباب اشرافي زندگي ميكند. ما بايد نوكر اين مردم باشيم و مردمي كه اين همه مايه ميگذارند، اين همه ايثارگرند، اين همه بدون توقعند.
امروز واقعاً درست گفتند كه وزرا را بايستي كارآمد انتخاب كنند. من هميشه به آنها گفتهام بادانشهايتان را بياوريد، باعرضههايتان را بياوريد. ما با هر دولتي در اينجا كار كرديم، هر وزيري خواست رأي بگيرد يك گروهان آدم راه مياندازد. آن دوره تنها حجتي تنها با كيفش آمد. همه يك گروهان آدم، داخلشان هم چهارتا كارچاقكن هست، بعد تلفنتان را هم جواب نميدهند. تازه معاونش هم ميگويد به هم وصل كنيد. جلالخالق بعد هم ميگوييم در قانون اساسي وكيل بالاتر از وزير است. حالا آن كارآمدي و عرضه پيشكششان، هر دولتي درآمد ـ هزينهاش يكي نبوده، بالاغيرتاً يكي كنيد. هر دولتي فرماندهي اقتصاد نداشته، يك عطسه ميكند مشكل درست ميشود.
در همين بحث صندوقها ديديد كه در ميزگرد صدا و سيما، در مصاحبات رياست جمهوري، در شاخ و شانهكشيها كلي مشكل درست ميشد. اگر ما يك فرماندهي اقتصادي داشتيم برنامه ششم را براي اين كار اجرا ميكرد. ما در برنامه ششم گفتيم همه از فروردين در سامانه حقوقشان را اعلام كنند. چرا سه قوه نميكنند؟ ما در ماده (144) قانون اساسي گفتيم ثروتتان را بگوييد، چرا نميگوييد؟ اينها زمينههاي اشرافي است. اقتصاد مقاومتي زماني اتفاق ميافتد كه حاكم بر خود سخت گيرد. علي فرمود حاكم بايد زندگياش فقيرترين فقرا باشد، يك بار در هتل عباسي افشاري ذيحساب گفت رئيس آنقدر خورد نداد. ميدانيد كجا انداختنش؟ گفتند برو ظرف بشوي، اين شد حاكم؟ آن وقت ما حق داريم دم از عدالت بزنيم، دم از محروم بزنيم؟ پس ما بايد مدير جسور و شجاع معرفي كنيم، اهل بده و بستان نباشد، كارچاقكني را زياد نكند. ما در همين برنامه ششم گفتيم همسانسازي كارگران، فقط مدام شعار داديم. اين كارگران ميگويند آقاي كامران چه زماني؟ مطالبات آموزش و پرورشيها را در برنامه ششم آورديم، مطالبات نيروهاي مسلح را قانون دائم كرديم. مطالبات ايثارگران، واقعاً متأسفم، گاهي ايثارگر را اخراج كردند، همين استاندارد بچه شهيد را اخراج كردند. ميگويم چرا؟ ميگويد اين درمان موج است. بايد با موج (او را) درمان كند، تو كجا بودي زماني كه باباي اين خون داده و ما روي آن خونها داريم رياست ميكنيم.
مورد بعد آب؛ در اصفهان رودخانه خشك شده، زايندهرود سر جايش بوده، شما كه جديديد نبايد ببريد. حكومت حق ندارد حقآبه مردم را بفروشد، تخلف كرده است. شوراي عالي آب چكاره است؟ مگر شوراي امنيت نگفت با متخلفين برخورد ميكنيم؟ اگر در اصفهان يا هر استاني تخلف كرد راجع به آب با او برخورد كنيد و الا در شوراي امنيت را تخته كنيم، در شوراي عالي آب را بايد تخته كنيم. كسي حق ندارد حقآبه كه مهر زنان است، مگر شوراي عالي آب نگفته طرح توسعه ندهيد، چرا ميدهيد؟ جهاد! چرا تسهيلات ميدهي؟ با آب شوخي نكنيد، من خودم ژئوپوليتيك آب درس ميدهم، ما در آينده مشكل داريم. آب شرب بيش از (5) ميليون اصفهاني مشكل است. با آب شرب نميشود شوخي كرد. ما چرا ملي فكر نميكنيم؟ (نايبرئيس ـ آقاي كامران! وقت شما تمام شد، جمعبندي بفرماييد) براي برنج هم اگر حقآبه دارد ببرد، به او ندهند. آقاي پزشكيان! عرض بنده اين است، من از كميسيون امنيت تشكر ميكنم، آمدند ديدند چه بلايي سر گاوخوني آمده، ديدند ريزگردها چطور است، ديدند همهاش اينطور شده، يعني وضعي شده كه (10) سال ديگر اصفهان نابود است. شيخبهايي آمايشي فكر ميكرد، نظم و نسخ داشت، ما آمديم خراب كرديم. حتي رودخانه را هم ساماندهي نداديم، حتي بيرويه هم به صنايع داديم، حتي كشاورز من (26) چشمش كور شد، (9) تايش تخليه شد. اين در كجا بود كه عطاري در ميآيد؟ من از سردار اشتري تشكر ميكنم، (نايبرئيس ـ خيلي ممنون آقاي دكتر) اين مدت تدبير كرد و بعد هم تشكر كنم كه ديه اينها را پرداخت كرد.
استاد پزشكيان! من در پايان روز بهزيستي، مجلس چرا لايحه معلولين بهزيستي را خوابانده است؟ من در آن دوره هشتادوپنجي كردم. اينها سر يك عصا، حلزون و عينك ماندهاند.

مسعود پزشکیان
دست شما درد نكند، متشكرم، خيلي ممنون. ناطق بعدي را دعوت كنيد.

محمدحسین فرهنگی
ناطق بعد جناب آقاي دكتر محمد قمي نماينده محترم پاكدشت هستند، بفرماييد.

محمد قمی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
به ياد مهاجرين الي الله، فريادگران تكبير و توحيد و برائت از مشركين. عزيزاني كه با سرخي خونشان بر سياهي كفر و شرك و نفاق مهر بطلان زدند و لباس عزت را بر قامت اسلام و مسلمين پوشاندند و به ياد امام قافلهسالار شهيدان و آرزوي سلامتي براي مقام معظم رهبري.
آقاي رئيس و نمايندگان محترم مجلس شوراي اسلامي! آيا زمان آن نرسيده است كه در اداره و روش كار مجلس تجديدنظر كنيم؟ اگر به فرموده امام (رحمهاللهعليه) مجلس در رأس امور است بايستي در قول، فعل، ما نمايندگان در رأس بودن مجلس را به منصه ظهور برسانيم. اينكه ما به روش سنتي مواد قوانين را تصويب يا اصلاح نماييم و بر حجم قوانين بيفزاييم و از مسائل كلان و اصلي و رهنمودهاي مقام معظم رهبري غفلت نموده يا كمتوجه باشيم در پيشگاه خداوند و مردم و در محضر شهدا مسئوليم. پيشنهاد مينمايم بر اساس رهنمودهاي مقام معظم رهبري مديريت انقلابي و جهادي را سرلوحه كار خود قرار داده و هفتهاي يك روز كاري به مواد و قوانين و آييننامه و مبتلابه بپردازيم و بقيه زمان را با رياست محترم مجلس و همكاري مؤثر رؤساي كميسيونها برنامهريزي نموده و مسائل مبتلابه جامعه را به طور جامع بررسي و پيگيري نماييم.
مشكلات عمده مملكت اقتصاد، اشتغال، توليد و مسائل اجتماعي است. برخي از كميسيونها به طور جدي با كارشناسان دولت و دانشگاهها براي اشتغال، برخي از كميسيونها با همكاري كارشناسان براي اقتصاد مقاومتي و بعضي براي مسائل توليد و مسائل اجتماعي با استفاده از نظرات علمي و تجارب كشورهاي ديگر در مدت حداقل شش ماه براي اين مطلب راهحل عملي ارائه نمايند و از پرداختن به مسائل كمارزش سياسي بپرهيزيم. با اتحاد و هماهنگي و روحيه جهادي واقعاً به مسائل مملكت بينديشيم. اصلاحطلب و اصولگرا وقتي ارزش دارند كه مشكلات حقيقي جامعه را حل نمايند. اصلاحطلب و اصولگرا فقط شعار نيست، بلكه اصلاحطلبي و اصولگرايي يعني اهتمام به حل مشكلات مردم، نه ايجاد تفرقه، نه نيش زدن به اين و آن و عقدهگشايي.
آقاي رئيسجمهور! چند وقتي است از طريق معاونت محترم امور مجلس و نامهنگاري با شما درخواست ملاقات نمودهام، ولي اصلاً اعتنا نكردهايد. براي آخرينبار به شما تذكر ميدهم نمايندگان بايستي مورد تكريم شما كه رئيسجمهور هستيد باشند كه مسئولين اجرايي شما تكريم اربابرجوع را رعايت كنند. من كار شخصي با شما ندارم، براي مردم و از طرف (500) هزار نفر مردم ميخواهم با شما سخن بگويم. مردم شهرهاي پاكدشت، پيشوا، ورامين، قرچك و جوادآباد بر اساس قول چند سال قبل شما همچنان منتظر سفر شما هستند كه در منطقه براي بازديد و حل مشكلات آنها تشريف بياوريد. اما هيهات، هرگز جوابي نشنيدهام. اين روش تكريم اربابرجوع نيست، تجديدنظر كنيد.
از وزير محترم راه و شهرسازي ميخواهم براي حل معضل كمربندي و مترو پاكدشت (فرهنگي ـ خيلي متشكر) كه كاملاً ضروري است اقدام نمايند.
در آستانه ايام شهادت امام صادق (عليهالسلام) شهادت اين عالم بزرگوار را به همه عزيزان تسليت ميگويم و پيروي از روش و منش ايشان را براي همه از خداوند متعال درخواست دارم. از اينكه به طرح مقابله با آمريكا هم رأي داديد تشكر ميكنم، اميدوارم در عمل هم براي مقابله با آمريكا روشهايي را اتخاذ كنيم كه فقط شعار نباشد. والسلام عليكم

مسعود پزشکیان
خيلي ممنون آقاي قمي، متشكرم، دست شما درد نكند. ناطق بعدي را دعوت بفرماييد.

محمدحسین فرهنگی
ناطق بعدي پنج دقيقهاي جناب آقاي مهندس مهرداد لاهوتي نماينده محترم لنگرود هستند.

مسعود پزشکیان

مهرداد لاهوتی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
«الحمدلله رب العالمين»
ابتدا از همكاران بسيار خوبم بسيار سپاسگزارم كه پاسخ بسيار محكمي به تصميمات پوچ سناي آمريكا دادند. همكاران محترم! آمريكاييها از برجام نااميد شدند، دنبال تضعيف نيروهاي امنيتي خصوصاً سپاه پاسداران، اين نيروي نهاد مقدس هستند. همانطور كه سپاه حافظ انقلاب است ما هم بايد تلاش كنيم حافظ اين نهاد مقدس باشيم.
نكته دوم؛ بنده فوت بزرگبانوي ايراني مريم ميرزاخاني نابغه رياضي كه جامعه علمي دنيا را متأثر كرد تسليت عرض ميكنم.
هفته بهزيستي را هم به همكاران عزيز بهزيستي تبريك گفته و تشكر ميكنم.
نكتهاي را كه ميخواهم خدمت دوستان عرض كنم بحث كاسپين است. دوستان! بياييم واقعيت را به سپردهگذاران مؤسسه كاسپين بگوييم. عزيزان سپردهگذار كاسپين! واقعيت قضيه اين است كه اين مؤسسه خلاف قانون بوده، هرچند كه بانك مركزي و مسئولين بايد پاسخگو باشند كه چطور ميشود يك مؤسسهاي بيايد خودش تابلو بلند كند، ميلياردها تومان پول مردم را جمع كند، كلاهبرداري كند و امروز (12) هزار و (800) ميليارد تومان به مردم بدهكار باشد، (5600) ميليارد تومان از مردم پول وصول كند، آقاي سيف رئيس بانك مركزي! امروز (4000) ميليارد تومان اموال داشته باشد. آقاي سيف قرار بود يك برنامهاي بياورند، ما هفته گذشته نشستيم با ايشان صحبت كرديم، (1600) ميليارد تومان باقيمانده مردم را چطور ميخواهند تأمين كنند؟ تازه اگر بخواهند سود مردم را پرداخت كنند بايد (12) هزار و (800) ميليارد تومان بپردازند. اين مردم سرگردان را نجات بدهيم. شوراي امنيت ملي، مسئولين! تا اين موضوع به يك بحراني امنيتي و چالش بزرگ در كشور تبديل نشده، جلوگيري كنيم.
نكته بعدي از مسائل منطقهام، چاي؛ ببينيد دوستان، آقاي دكتر نوبخت! شما فرموديد كه امسال افزايش قيمت نرخ چاي (10) درصد است، اما (7) درصد داديد. شما به من گفتيد برويد مصاحبه كنيد. مگر ميشود قيمت افزايش چاي از نرخ تورم كمتر باشد؟ به وعده خودتان عمل كنيد. اين همه رهبر معظم انقلاب از اقتصاد مقاومتي دارد ميگويد، در همين مجلس شوراي اسلامي دارد از چاي خارجي استفاده ميشود، چرا؟ دستگاههاي دولتي موظف و مكلفند، بايد چاي ايراني مصرف كنند. ايهاالناس، اي مردم! اينها چايهايي هستند كه آلودهاند، خدا را شاهد ميگيرم فرصت نيست براي شما باز كنم اينها از كجا وارد كشور ميشوند. اينها دارند براي شما توليد سرطان ميكنند. اگر من مسئول به فكر شما نيستم شما به فكر سلامتي خودتان باشيد.
برنج؛ اين برنج نيست، برَنج است. شما الان برويد اين برَنجي كه كشاورز دارد درو ميكند، شما را به خدا براي منافع يك عده آدمهاي صاحبمنافع به اينها خيانت نكنيد. اينها به رنج دارند اين محصول را توليد ميكنند. چرا برنج وارد ميكنيد؟ نكنيد.
آقاي وزير نيرو! آقاي كامران راجع به آب فرمودند، ما در استاني هستيم كه (1100) ميليمتر بارندگي داريم، در همين چند ماه برنج يكي در سر خودمان ميزنيم و يكي گرفتاري ديگر را ميخواهيم حل كنيم. اين داستان (11) تا سد لاستيكي را حل كنيد. ما در استاني هستيم كه آب داريم، حتي ما آب استانهاي ديگر را هم ميتوانيم تأمين كنيم، آب را ما ميفرستيم در دريا تبديل به آب شور ميكنيم. كجاي دنيا اين بلا را به سر خودشان ميآورند؟
اين حقالتدريسها، شما را به خدا يا اينها را بكشيم، يا اينها را شفا بدهيم. اينها را كه نميتوانيم اخراج كنيم، آقاي احمديلاشكي! اينها بيش از (10) سال است دارند اينجا كار ميكنند، يا آموزشياران نهضت، بياييم مشكل اينها را حل كنيم. شما پول ميگذاريد بازنشسته را ميبريد به او حقالتدريس ميدهيد. تو منابع داري. مشكل اينها را حل كنيم. آقاي احمدي، آقاي زاهدي، آقاي دكتر عارف كه در كميسيون آموزش هستيد، ما داستان اينها را يك طوري حل كنيم.
آخرين مطلب؛ آقاي رئيسجمهور! شما به استان گيلان آمديد قول داديد. داستان احداث پتروشيمي را حل كنيد، ما كه الان ديگر نميتوانيم، شما بالاترين مسئول اجرايي كشور بعد از رهبري معظم انقلاب هستيد. قول داديد، مگر ميشود ما الان ميتوانيم به مردم بگوييم آقاي رئيسجمهور، نعوذبالله نميتوانيم، (فرهنگي ـ خيلي متشكر) آقاي رئيسجمهور! شما اين را در هر صورت قول داديد، شما بايد به يك خودكار ريز، همه بايد نوشته شما را تعظيم كنند. (فرهنگي ـ وقتتان تمام شد) در هر صورت ما از شما انتظار داريم نسبت به قولهاي دادهشده انشاءالله عمل بفرماييد. متشكرم.

محمدحسین فرهنگی
آخرين ناطق امروز جناب آقاي احمد مرادي نماينده محترم بندرعباس، قشم، ابوموسي، حاجيآباد و خمير هستند. خدمت شما هستيم.

احمد مرادی
نطق 5دقیقه ای
اعوذ بالله من الشيطان الرجيم ـ بسم الله الرحمن الرحيم و به نستعين
با عرض سلام و ادب و احترام محضر ملت شريف و سربلند ايران اسلامي و نمايندگان معزز مردم در خانه ملت. سلام و درود به روح پرفتوح حضرت امام (رحمهاللهعليه) معمار كبير انقلاب اسلامي. آرزوي صحت و سلامتي و تندرستي براي مقام معظم رهبري و عرض ارادت حضور ايثارگران، جانبازان، آزادگان و خانواده معزز شاهد. علو درجات براي مقام شامخ شهداي گلگون كفن كه وجودشان را براي عزت و سربلندي اسلام و مردم گذاشتند.
سالروز تأسيس شوراي نگهبان كه بهحق يكي از اصليترين نهادهاي اين نظام مقدس است را تبريك عرض نموده و از صلابت و اقتدار اين شورا كه در سختترين شرايط فقط ايفاي وظيفه مينمايند تشكر مينمايم.
در آستانه تحويل و تحول دولت يازدهم و دوازدهم هستيم. دولتي كه در رأس آن فردي به عنوان رئيسجمهور با رأي مستقيم مردم سكان اجرايي كشور را به عهده ميگيرد. حضور گسترده مردم و انجام تكليف شرعي و قانوني خود راه را براي خدمتگزاران اين ملت باز ميگذارد. اينجا رياست محترم جمهور و اعضاي كابينه هستند كه با تلاش شبانهروزي خود و بازگشايي گره مشكلات مردم قدردان اين اعتماد براي مردم باشند.
انتظار است رياست محترم جمهور در اين دوره اشخاصي را به عنوان اعضاي دولت انتخاب نمايد كه داراي تخصص، تجربه، سن مناسب، مردمداري و پاكدست باشند. دولت بداند كه در اين دوره آزمون و خطا جايي در كشور نخواهد داشت و مردم انتظار رفع مشكلات خود را دارند. بيكاري و فقر كمر مردم ايران را خم كرده است. مردم خواهان تحول اقتصادي و رفع بيكاري هستند.
در راستاي انتخاب كابينه در كنار انتظارات ذكرشده مردم هرمزگان اين حق را دارند كه از رياست محترم جمهور خود سؤال كنند كه چه تعداد از وزرا و معاونين وزرا در اين كابينه حضور دارند و همچنين جامعه بزرگ اهل سنت نيز اين انتظار و خواسته بهحق خود را كه از بين افراد توانمند و شايسته اين جماعت در بدنه دولت استفاده شود. اينجانب به عنوان يك شيعه تأييد ميكنم كه اين درخواست از رياست محترم جمهور يك درخواست بهحقي است.
اما قبل از توضيحاتي در خصوص مشكلات حوزه انتخابيهام استان هرمزگان، لازم ميدانم از دولت محترم و شخص وزير محترم نفت جناب آقاي زنگنه بابت انعقاد قرارداد بزرگ نفتي براي مدل IPC با مشاركت شركت توتال، شركت ملي نفت كشور چين و شركت ايراني پتروپارس تشكر نمايم. اطمينان دارم كه اين قرارداد در چارچوب قانون و جلب نظرات مسئولين عاليرتبه كشور و رفع دغدغهها و ابهامات منعقد شده است و تحولي بزرگ در حوزه نفتي ايران خواهد بود.
جناب آقاي دكتر روحاني رياست محترم جمهوري! نميدانم چقدر از اوضاع و احوال استان هرمزگان اطلاع داريد، ميگويند استان هرمزگان پايتخت اقتصادي كشور است، ولي اين اطلاق هيچ دردي از مردم استان هرمزگان را درمان نكرده است. بيكاري جوانان آن از مرز (30) درصد گذشته است. به خانوادههاي تحت پوشش كميته امداد در اين استان اضافه شده است. حاشيهنشيني و بافت فرسوده گسترش پيدا كرده است. اكثريت روستاها در حال تخليه هستند. با اين همه فقر و بدبختي براي مردم استان طي چند سال اخير مسئولين آن بابي باز كردهاند كه مرتب به سفرهاي خارجي بروند، نميدانم هزينههاي آن از بيتالمال است يا از بخش خصوصي. اگر از بيتالمال باشد واي به حال ما و اگر از گُرده بخش خصوصي باشد واي به حال اين بيچارگان كه مجبورند به خواستههاي مسئولين تن دهند. اين سفرها تاكنون براي كشور و استان چه دستاوردي داشته است. غير از اين است كه عكس يادگاري ميگيرند و در فضاي مجازي پخش ميكنند، يا مصاحبهاي ميكنند و از پيشرفتهاي كشور مقصد تعريف ميكنند؟ مسئولين ما چقدر قادر بودهاند كه از نقاط قوت اين كشورها بهره گرفته و در كشور و استان پياده كنند. جناب آقاي رئيسجمهور محترم! جنابعالي در اين رابطه مسئول هستيد، جلوي اين سفرهاي زائد و بينتيجه را بگيريد.
موضوع بعدي كه همزمان با برگزاري انتخابات رياست جمهوري، (فرهنگي ـ خيلي متشكر) انتخابات شوراهاي اسلامي شهر و روستا هم طي سال جاري در سراسر كشور برگزار گرديد، متأسفانه در انتخابات شوراها بالاخص شوراهاي مركز استان آنچه مشاهده كرديد هزينههاي بيرويه و بالاي مالي و ايجاد رويه مسموم با دادن ناهار و شام و كارت شارژ كه توسط بعضي از كانديداها رواج پيدا كرده است و اين بداخلاقيها تا حدي پيش رفته كه با نفوذ در شعب أخذ رأي، سلامت انتخابات را نيز زير سؤال بردند. در انتخابات شوراي شهر بندرعباس جهت رسيدگي به شكايات كانديداهاي معترض (26) صندوق يعني (5/14) درصد بازشماري شد. متأسفانه وضعيت خوبي مشاهده نشد و اگر چنانچه تمام صندوقها شمارش ميشد (نايبرئيس ـ متشكرم جناب آقاي مرادي) چه بسا اوضاع بدتر نشان ميداد. عليرغم درخواست هيأت عالي نظارت استان مبني بر بازشماري كل صندوقها، متأسفانه هيأت مركزي موافقت نكرد و ابهامات و شائبهها بيشتر شد. (نايبرئيس ـ بقيهاش را به رسانهها بدهيد) حداقل حسن بازشماري كل صندوقها اين بود كه منبعد مسئولين اجرايي انتخابات مراقبتهاي بيشتري ميكردند و ثانياً اعتماد مردم و كانديداها به مسئولين برگزاركننده بيشتر ميشد. (نايبرئيس ـ متشكرم آقاي مرادي) لذا اينجانب به عنوان رئيس هيأت نظارت استان و ساير اعضاي اين هيأت از رياست محترم مجلس (قطع ميكروفن).

مسعود پزشکیان
آقاي مرادي! دست شما درد نكند، بقيه را به رسانهها بدهيد، متشكرم.
11
تذکر آییننامهای و اخطار قانون اساسی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

محمدحسین فرهنگی
تذكرات شفاهي همكاران محترم از جلسه قبل، جناب آقاي نوروزي تذكر دو دقيقهايشان را بفرمايند.

حسن نوروزی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
اولاً قبل از اينكه تذكرهاي خودم را عرض كنم بايد از قوه قضائيه نسبت به برخوردهايي كه نسبت به دانهدرشتها چه نسبت به دولت قبل و چه نسبت به دولت الان داشتند تشكر كنم. به هر حال عدالت قضائي ما اقتضا ميكند كه همه در برابر قانون يكسان باشند و هر كسي كه تخلفي انجام داده و شكايتي از او شده است بايد در پيشگاه محكمه عدل اسلامي حاضر شود و پاسخ بگويد. ما نسبت به احضارهاي اخير و دادرسيهايي كه دارد نسبت به افراد دانهدرشت انجام ميشود كمال تشكر و امتنان را داريم.
از سپاه پاسداران و همچنين دولت نسبت به آن تأديبي كه به گروهك منفور داعش داشتند و موشكباران مقر فرماندهي داعش در ديرالزور از سپاه پاسداران و دولت كمال تشكر و امتنان را داريم. تذكر ميدهم به كساني كه در شرايط حاضر احياناً روي به تضعيف سپاه ميآورند.
تذكر بعديام به وزير خارجه است. علت سقوط ارزش پاسپورت ايران و رسيدن به پله (105) در اعتبارات جهاني چيست؟
به وزير محترم كشور تذكر دارم. چرا نسبت به پايين بودن درجه فرمانداريهاي رباطكريم و بهارستان توجهي نميكنند؟ با اينكه بهارستان (600) هزار و رباطكريم (300) هزار جمعيت دارند چرا درجه فرمانداريهاي ما هنوز بايد درجه (2) باشد.
به وزير محترم آموزش و پرورش تذكر دارم. چرا در بهارستان با (110) هزار دانشآموز (5500) معلم (فرهنگي ـ خيلي ممنون آقاي نوروزي) و در شهرهايي كه داراي (40) هزار دانشآموز هستند (6000) معلم؟ اميدوارم كه انشاءالله ملاحظه جدي بفرمايند و اين نقيصه را مرتفع كنند.

محمدحسین فرهنگی
خيلي متشكر. نفر بعدي جناب آقاي منصور مرادي نماينده مريوان و سروآباد هستند، بفرماييد.

منصور مرادی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
عرض سلام و احترام محضر ملت شريف ايران عليالخصوص همشهريانم در مريوان و سروآباد. ضمن عرض تبريك (26) تيرماه سالروز تأسيس شوراي محترم نگهبان و افتخارآفريني ورزشكاران عزيز و جوان لايق شهرستانهاي مريوان و سروآباد در ميادين ملي و بينالمللي را ارج مينهم.
تذكر اولم به رئيسجمهور محترم و كابينه ايشان است. جناب آقاي دكتر روحاني! خودتان ميدانيد كه استان كردستان بيشترين آرا را به شما دادهاند. امروزه استان كردستاني يكي از استانهايي است كه بيشترين آمار بيكاري را در سطح كشور دارد. روزي نيست كه صدها نفر با مدارك دانشگاهي به دفتر ما در شهرستانهاي مريوان و سروآباد جهت استخدامي و ايجاد اشتغال مراجعه نكنند. با توجه به اينكه سهم استان كردستان كمتر از (100) نفر بود و به هيچ وجه با نيازهاي دستگاه اجرايي استان و ميزان بيكاري جوانان در حوزههاي مختلف مطابقت ندارد، لذا انتظار داريم كه افزايش سهم استان را در استخداميهاي در سطح ملي را افزايش بدهيد. با توجه به اينكه بسياري از جوانان ما با مدرك ليسانس، فوقليسانس و دكترا در حال كولهبري هستند و حتي تعدادي از آنها درخواست كارت كولهبري كردهاند كه متأسفانه به ايشان تعلق نگرفته است.
تذكر بعدي به وزير محترم آموزش و پرورش است. جناب آقاي دكتر آشتياني! عدم تعيين تكليف آموزشياران نهضت سوادآموزي، حقالتدريسيها و مربيان پيشدبستاني در واقع دغدغهاي براي فرهنگيان محترم در استان كردستان و همچنين حوزه انتخابيه بنده شده است و همچنين اجراي كامل قانون مديريت خدمات كشوري و پرداخت عادلانه حقوق را براي كليه كاركنان وزارت آموزش و پرورش را خواستارم.
تذكر بعدي به وزير محترم علوم است. بوميگزيني در كنكور سراسري سبب نارضايتي و اعتراض جوانان عزيز كردستاني شده كه نميتوانند با نمرات بالايي كه دارند بتوانند در دانشگاههاي مورد علاقهشان در استانهاي ديگر مشغول به تحصيل شوند.
تذكر بعدي به وزير محترم نيرو؛ جناب آقاي چيتچيان وزير محترم! با توجه به حاصلخيزي زمين و شرايط مساعد آب و هوايي و عليرغم بهرهوري بالاي آب در كردستان علت انتقال آب به ساير استانها چيست؟ آيا از ميزان بيكاري در كردستان با ساير استانها در جريان هستيد و خبر داريد؟
تذكر بعديام به جناب آقاي دكتر آخوندي وزير محترم راه و شهرسازي است. براي چندمين بار تذكر ميدهم (فرهنگي ـ خيلي متشكر) كه ما مرتب شاهد كشته شدن هموطنانمان در جادههاي مريوان ـ سنندج هستيم. جاده مريوان ـ سنندج با (748) تا پيچ خطرناك (فرهنگي ـ آقاي مرادي وقت گذشت) با توجه به اينكه حضرتعالي در سال قبل در بازديد از جاده مريوان ـ سنندج قول مساعد داديد كه دو ساله جاده مريوان ـ سنندج مسير داران تمام شود، متأسفانه پروژه به خصوص تونل باغان با كندي انجام ميشود (نايبرئيس ـ متشكرم، خيلي ممنون، بقيهاش را به رسانهها بدهيد) تقريباً ميشود گفت خيلي از پروژههايش هم نيمهتعطيل است. (قطع ميكروفن).

مسعود پزشکیان
ديگر بس است، شما سه دقيقه صحبت كرديد، متشكرم. نفري بعدي را دعوت بفرماييد.

محمدحسین فرهنگی
جناب آقاي حسن بهرامنيا نماينده محترم نهاوند بفرماييد.

حسن بهرام نیا
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام به پيشگاه مردم شريف ايران و مردم انقلابي حوزه انتخابيهام شهرستان نهاوند.
عزيزان! امروز توسط منتخين شما در خانه ملت طرح يكفوريتي مقابله با اقدامات ماجراجويانه و تروريستي آمريكا در منطقه به تصويب همه نمايندگان عزيز رسيد كه جاي تشكر از همه عزيزان است.
بنده درخواستي از وزير محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشكي جناب آقاي دكتر هاشمي دارم. جناب آقاي هاشمي! ضمن تشكر و قدرداني از زحمات جنابعالي در خصوص احداث بيمارستان (185) تختخوابي شهيد قدوسي شهرستان نهاوند كه به نوعي در مقام مقايسه در غرب كشور اين بيمارستان بيبديل است و انشاءالله در ماه آينده توسط جنابعالي و ساير مسئولين افتتاح خواهد شد، بنده ضمن تشكر از جنابعالي و وزارت مسكن و شهرسازي، در خصوص ساخت اين بيمارستان تقاضا دارم قبل از هرگونه افتتاحي دستور فرماييد حسب دستور كتبي قبلي جنابعالي نسبت به جذب نيروهاي بومي اقدام لازم به عمل آيد.
دومين تذكر به وزير جهاد كشاورزي ميباشد. قبل از هرگونه تذكري جا دارد از زحمات جنابعالي و مجموعه آن وزارتخانه در راستاي افزايش توليد محصولات كشاورزي عليالخصوص خودكفايي در توليد محصول گندم كه يك محصول استراتژيك ميباشد تشكر نمايم و اما جهت يادآوري متذكر ميشوم به منظور تقويت اين روحيه توليدگري در روستاها دستور فرماييد نسبت به پرداخت به موقع پول گندم تحويلي و همچنين كلزا اقدام عاجل به عمل آيد و همچنين پيشنهاد ميكنم در خصوص تعيين قيمت محصولات كشاورزي تضمينشده قبل از كشت محصولات توسط كشاورزان، نرخ و قيمت محصولات توسط دولت به آنان اعلام گردد تا كشاورز با اختيار براي نوع كشت خود اقدام كند. همچنين در حوزه انتخابيه اينجانب پيشبيني ميشود در سال جاري بيش از (250) هزار تن برداشت محصولات چغندرقند داريم. به منظور تحويل به موقع و حمل آن و تحويل و دريافت پول محصولات انتظار است از هماكنون برنامهريزي شود تا كشاورزان با مشكلاتي كه در سنوات قبل با آن مواجه شدند امسال روبرو و گرفتار نشوند.
اما تذكر سوم باز به وزير جهاد كشاورزي و بنياد مسكن است. حسب سند توسعه برنامه ششم بايد متوليان روستاها به گونهاي برنامهريزي نمايند تا مانع از مهاجرت و حتي منجر به مهاجرت معكوس گردد. (فرهنگي ـ خيلي ممنون) متأسفانه امروز نه تنها بستري را براي مهاجرت معكوس فراهم نكردند، (فرهنگي ـ جناب آقاي بهرامنيا! خيلي وقت گذشته) بلكه مهاجرت همين روستاييان ساكن روستا به علت عدم صدور مجوز ساخت براي مسكن روستايي (نايبرئيس ـ خيلي ممنون و متشكر) كوچك هم نشدهاند، تقاضا داريم (قطع ميكروفن).

مسعود پزشکیان
خيلي ممنون، نفر بعدي را دعوت بفرماييد.

محمدحسین فرهنگی
جناب آقاي جهانبخش محبينيا نماينده محترم مياندوآب، شاهيندژ و تكاب بفرماييد.

جهان بخش محبی نیا
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
هر روز در مجلس شوراي اسلامي نمايندگان محترم ميآيند تحت عنوان نطق قبل از دستور، مياندستور، تذكر پايان نشست نالههايي سر ميدهند. امروز هم آقاي سامري ناله سر داد، آقاي قمي ناليد، آقاي لاهوتي، آقاي مرادي، همه عزيزان. قبل از نشست علني هم جناب آقاي دكتر لاريجاني به عنوان رياست محترم مجلس شوراي اسلامي خوب نالهاي كرد. واقع مطلب اين است كه چه كساني بايد به اين درددلها رسيدگي كنند؟ ما براي چه كسي داريم صحبت ميكنيم؟ آيا يك مركز، سازمان يا نهادي هست كه حداقل بگويد كه اين نمايندگان از اقصينقاط كشور ميآيند، حالا اينها ميگويند امانتدار مردم، امين مردم و وكيل مردم، چه كسي به حرف ما گوش ميدهد؟
يكسري از اين مشكلات طبيعتاً به رؤساي قوا بر ميگردد. آقاي روحاني، آقاي لاريجاني رئيس محترم قوه قضائيه، آقاي لاريجاني رئيس مجلس شوراي اسلامي! اين مسائلي كه مربوط به شماست در اين نشستهايي كه تحت عنوان سران قوا تشكيل ميدهيد حداقل به اين وظايفي كه در ذيل قوه و سازمان تحت امر شما است رسيدگي كنيد. يكسري از مشكلاتي هم است كه به مقام معظم رهبري يا فراتر از شما برميگردد، برويد به استحضار حضرت ايشان برسانيد. من مطمئنم مقام معظم رهبري از پيشنهادها و ارائه راهحل براي حل مشكلات مردم استقبال ميكنند. رئيس قوه قضائيه مينالد، رئيس مجلس مينالد، رئيسجمهور مينالد، نماينده مينالد، وزير مينالد، ملت مينالد و آنكه به جايي نرسد ناله است. برادران! چشم بر واقعيتها نبنديم.
مقام معظم رهبري امسال را سال توليد و اشتغال ناميدند، (دكتر قوامي اجازه بدهيد)، من با علم و آگاهي اعلام ميكنم نه توليد قامت قد كرد و نه اشتغال به سر و سامان رسيد. اقتصاد مقاومتي هم همين سرنوشت را پيدا خواهد كرد. سياستهاي كلان هم همين سرنوشت را پيدا خواهد كرد. تو را به خدا كسي در اين مملكت بگويد ببينيم مسئول چه كسي است؟ جل الخالق. (نايبرئيس ـ خيلي ممنون آقاي محبينيا) آقاي دكتر پزشكيان وقتم تمام شد؟ (نايبرئيس ـ 43 ثانيه هم اضافه صحبت كرديد) «و صلي الله علي سيدنا محمد و آله و سلم» (حضار صلوات فرستادند).

مسعود پزشکیان

محمدحسین فرهنگی
خيلي متشكر، جناب آقاي مسعود گودرزي نماينده محترم مردم ممسني و رستم بفرماييد.

مسعود گودرزی
بسم الله الرحمن الرحيم
عرض سلام دارم خدمت ملت شريف ايران و همچنين همكاران عزيزمان. من تذكر اول را به هيأترئيسه محترم بدهم. همانطور هم كه برادر عزيزمان آقاي دكتر محبينيا فرمودند، البته از يك شيوه ديگري. اين تذكرات، اين نطقها و اين مسائل را ما از هيأترئيسه انتظار داريم پيگيري و اعلام شود. اينكه بيان شود و يك مبحث صرفاً اعلامي باشد نه سودي براي ما و نه مردم دارد و گفتن آن هم چندان كفايتي نميكند.
اما تذكر بعدي به وزير جهاد است. بايد بپذيريم كشاورزان ما بخشي از اقتصاد خانواده و ملي ما وابسته به كشاورزي است. اما وزارت جهاد كشاورزي بايد سياستگذار باشد. كشاورز زحمت ميكشد، در روز برداشت محصول ميبينيد كه ضرر كرده، به دليل اينكه بازاريابي برايش نشده، به دليل اينكه آن سياستي كه چه محصولاتي بايد كشت شود، چه ميزان مصرف داخلي دارد، بازاريابي در محيط بينالمللي و خارجي و پيراموني انجام نشده است. در حوزه انتخابيه بنده كه مزاحم وقت عزيزان در وزارت جهاد شدم همين امسال كشاورزاني كه سمت اين رفتند كه هندوانه بكارند، برويد يك بررسي كنيد، آقاي وزير محترم جهاد! زندگي اينها به روز سياه نشانده شده است. پشتبند آن ميخواهند ذرت و ساير محصولات كشاورزي بكارند. وزارت جهاد كشاورزي بايد از بروكراسي بيرون بيايد، سياستگذاري كند و كشاورز را هدايت كند. مثل معلم است، اينها دانشآموز هستند، بايد به اينها ياد داد، گفت، مسير را روشن كرد. اگر در اين مسير انجام شود كه ميشود اميدوار بود.
نكته ديگر به وزير محترم جهاد اين است كه همين كشاورزاني كه گندم كاشتند، گندم تحويل دولت دادند، وام از بانك كشاورزي ميگيرند، اگر يك روز ماند جريمهاش را از اينها ميگيرند، سودش را ميگيرند، ولي الان پنج، شش ماه است پولشان را ندادهاند. اين پول كشاورزان كه بابت گندمشان پرداخت كردند حتماً داده شود.
تذكر بعدي به وزير نيرو است. به آقاي رئيسجمهور گفتيم، به معاون اول گفتيم، به وزير نيرو گفتيم، (22) سال از شروع سد پارسيان ميگذرد. (100) ميليارد تومان هزينه شد، اين كجا تدبير است، اين كجا عقلانيت است كه (100) ميليارد هزينه كنيم و الان زمين بگذاريم؟ اين حركت بايد انجام شود، حقآبه مردم در تأمين و تأسيس سدي كه گفتيم. (فرهنگي ـ خيلي ممنون، وقتتان تمام شد).
نكته بعدي به وزراي صنعت و معدن و كار و تعاون؛ تنها نماد صنعتي كارخانه قند شهرستان ممسني بود. ببينيد چه بر سرش آوردند. وزير محترم كار وضعيت بيمهاي (23) كارگر را نميتواند تعيين تكليف كند. وزير محترم صنعت نميتواند يك كارخانهاي كه (50) سال كار كرده تعيين تكليف و كمك كند. چطور و به چه صورت واگذار كرديد؟ گناه كارگر چيست؟

مسعود پزشکیان

محمدحسین فرهنگی
جناب آقاي حبيبالله نيكزاديپناه نماينده محترم بم، ريگان، فهرج و نرماشير بفرماييد.

حبیب اله نیکزادی پناه
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
خدمت ملت شريف ايران و همكاران عزيز عرض سلام و احترام دارم. سخن اولم با دولت محترم تدبير و اميد در ارتباط با كنترل شنهاي روان در شرق استان كرمان است. هر چند كه برنامهريزي لازم براي كنترل و تثبيت شنهاي روان در قالب عمليات مالچپاشي صورت گرفته، بايد عرض كنم كه مردم محروم شرق استان كرمان به طور متوسط هفتهاي دو روز درگير وجود طوفانهاي شديد و ريزگردهاي ناشي از آن ميباشند. يعني سالي حدود (104) روز كمتر از يكسوم سال مردم درگير اين بحران هستند كه متأسفانه دولت هم تاكنون براي اين موضوع چارهاي نينديشيده است.
تذكر دومم به سازمان محيط زيست است كه متأسفانه وظيفه نظارتي و كنترلي خودش را بر سازمانها و وزارتخانههايي كه بايد مسائل زيستمحيطي را اعمال كنند انجام نميدهد. اين سؤال است كه بايد پاسخ بدهند.
تذكر بعدي بنده به وزير محترم نيرو است. با توجه به گرماي بيسابقه و وجود طوفانها و شنهاي روان و آلايندگي ناشي از ريزگردها مصرف برق در شرق استان كرمان افزايش يافته است. متأسفانه مردم نيازمند اين مناطق با وجود تعرفههاي ناعادلانه امكان پرداخت هزينه را ندارند. هرچند چند ماهي است كه از طريق وزارتخانه پيگيري شده ولي نتيجهاي حاصل نگرديده است. شايسته است در مورد تعرفه برق تجديدنظر به عمل آيد.
تذكر سومم به وزير محترم راه و شهرسازي است. با توجه به بهرهبرداري از راهآهن كرمان به زاهدان، متأسفانه تاكنون برخي از ايستگاههاي راهآهن شرق استان يا ساخته نشده يا تكميل نشده است و مردم استان امكان استفاده از راهآهن چه براي حمل بار و چه براي حمل مسافر را ندارند. لازم است اعتبار لازم براي انجام امور در اختيار شركت راهآهن قرار گيرد.
تذكر آخرم به وزير محترم جهاد كشاورزي است. (نايبرئيس ـ خيلي ممنون) با توجه به اينكه به فصل برداشت محصول خرما نزديك ميشويم، با كمال تأسف هنوز مقادير زيادي از خرماي بينظير مضافتي سال قبل در سردخانهها موجود است. (نايبرئيس ـ متشكرم) شايسته است كه معاونت پارلماني وزارت بازرگاني با همكاري سازمان تعاون روستايي در ارتباط با فروش محصول باقيمانده اقدام بفرمايند، خيلي متشكرم.

مسعود پزشکیان
خيلي ممنون، نفر بعدي را دعوت بفرماييد.

محمدحسین فرهنگی
جناب آقاي سيدقاسم جاسمي نماينده محترم كرمانشاه بفرماييد.

سیدقاسم جاسمی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
بنده هم عرض تبريك دارم به مناسب سالروز تشكيل شوراي نگهبان به همه عزيزاني كه در اين سنگر مشغول فعاليت و تلاش هستند و همچنين از نمايندگان ملت در برخورد متقابل با سياستهاي ظالمانه آمريكا تقدير و تشكر ويژه دارم كه با اكثريت آرا توانستند تودهني محكمي به آمريكاييها بزنند.
دو تا موضوع است كه بايد خدمت آقاي رئيس عرض كنم. يكي در رابطه با موضوع راهآهن كرمانشاه است كه توسط مجمع نمايندگان استان از سال گذشته تاكنون با پيگيريهاي جدي كه صورت دادند و ارتباط و مكاتباتي كه با رياست محترم جمهور و همچنين جناب آقاي نوبخت، آقاي جهانگيري و وزير راه و شهرسازي داشتند، ولي متأسفانه عليرغم قولهايي كه داده شده ما تاكنون اقدام و عملي از اين عزيزان نديديم. چراكه گفتند تا پايان سال گذشته راهآهن ملاير به كرمانشاه انجام خواهد شد و بعد قول فروردينماه و ارديبهشتماه را دادند، الان هم در تيرماه هستيم. تقاضايي كه ما داريم انشاءالله اين را حتماً در دستور كار قرار بدهند و تا قبل از مراسم تحليف رياست جمهوري يعني چهاردهم مردادماه اين را عملياتي كنند، چون انتظار مردم واقعاً لبريز شده و از مجمع نمايندگان اين درخواست را دارند كه بجد اين موضوع پيگيري شود.
موضوع دوم در رابطه با تحقيق و تفحص از پالايشگاه نفت كرمانشاه است. همانطور كه عزيزان اطلاع دارند يك رانت و فسادي در اين موضوع قرار دارد و در دو كميسيون انرژي در سال گذشته و همچنين در كميسيون اقتصادي هم در چند روز گذشته مورد بحث قرار گرفت كه در هر دو كميسيون، هم كميسيون انرژي و هم در كميسيون اقتصادي مورد تأييد اكثريت آراي نمايندگان محترم قرار گرفت (نايبرئيس ـ متشكرم آقاي جاسمي) كه انشاءالله اين تحقيق و تفحص هم در صحن علني مجلس كه در روزهاي آينده انجام ميشود و درخواستي هم كه از هيأترئيسه محترم داريم انشاءالله در دستور كار قرار بدهند كه با اكثريت آرا اين تحقيق و تفحص انجام شود.

محمدحسین فرهنگی
جناب آقاي سيدحسن حسيني نماينده محترم شاهرود و ميامي از جلسه قبل مانده بودند، الان آماده هستند، بفرماييد.

سیدحسن حسینی شاهرودی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
بنده هم از نمايندگان محترم مجلس شوراي اسلامي تشكر ميكنم كه با تصويب فوريت طرح مقابله با اقدامات ماجراجويانه و تروريستي آمريكا در منطقه پيام بلند ملت را به استكبار جهاني خصوصاً آمريكا رساندند.
به وزير محترم نيرو در خصوص تأمين آب شرب شهرستانهاي شاهرود و ميامي و همچنين روستاهاي تابعهاش تذكر دارم كه ما مدتهاست از كمآبي در شهر و روستا رنج ميبريم و با وجود دو، سه پروژه برزگ سد موجن، سد كالپوش و پروژه آب قطرهاي، ما هنوز دچار مشكل هستيم. اما الزاماتي دارد كه اين الزامات بايد رعايت شود. سدي كه هشت سال است در كالپوش زده شده، هيچگونه بهرهبرداري از اين سد نه براي انتقال آب، نه براي مصارف كشاورزي و نه براي مصارف صنعتي نشده و به بهانههاي مختلف به تعويق افتاده است. پيش از اينكه تدابير نظامي و امنيتي را در منطقه به كار ببنديم بايد تدبير كنيم اولويت لازم را در استفاده از آب خصوصاً در منطقه كالپوش مشخص كنيم. بعضي از روستاهاي ما در منطقه كالپوش است كه بدون آب است و با مشكل كمبود آب روبرو است. اولويت با روستاهاي منطقه است و بعد آب شرب شهرستان شاهرود و ميامي. همچنين مازاد آب از سهميهاي كه براي صنعت و كشاورزي تخصيص داده شده بايد در خود منطقه كالپوش بهكارگيري شود از انتقال آن به شاهرود خودداري شود. خواست توسعه صنعتي در منطقه كالپوش بايد باشد. بايد كارشناسي لازم در اينكه تصفيهخانه اين آب در شاهرود باشد يا در كالپوش بهكارگيري شود، كارشناسي شود، حتيالامكان ما تصفيهخانهاي را در آنجا داشته باشيم كه پساب آب را براي مصارف صنعتي و كشاورزي خود منطقه انشاءالله استفاده كنيم.
تذكر به وزراي محترم كشاورزي و كشور جهت تأمين خسارت باغداران و كشاورزان استان خصوصاً انگوركاران شاهرود كه در حادثه سرماي پاييز 97 تمام هستي خود را از دست دادهاند و تشكر از آقاي كرباسيان در استقرار گمرك در شهرستان و دستور تسريع در ايجاد تأسيسات زيرساختي گمرك در فرودگاه، متشكرم.

مسعود پزشکیان
12
قرائت نامه نمایندگان مجلس شورای اسلامی در خصوص تسلیت درگذشت خانم مریم میرزاخانی نخبه بینالمللی ریاضیات

محمدحسین فرهنگی
آقاي رئيس! نامهاي با (147) امضا رسيده و همكاران محترم ضايعه تأسفبار درگذشت سركار خانم دكتر مريم ميرزاخاني نخبه بينالمللي كشور عزيزمان را تسليت گفتهاند كه تأثر در ميان فرهيختگان، دلسوزان و عموم مردم را در پي داشت و به عنوان نمايندگان مجلس شوراي اسلامي درخواست كردند كه هم در تقابل پديده فرار مغزها و نخبگان تدابيري اتخاذ شود و هم در ارتباط با مسأله تابعيت تجديدنظر مقتضي صورت بگيرد .
13
تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به مسئولان اجرایی کشور

محمدحسین فرهنگی
تذکرات کتبی
تذكرات كتبي همكاران محترم:
ـ آقاي بشير خالقي (خلخال و كوثر) به رئيسجمهور محترم و وزير نيرو در خصوص ضرورت توسعه صنعتي كشاورزي و صنايع تبديلي به منظور ايجاد اشتغال و درآمدزايي مردم منطقه خلخال و كوثر.
ـ آقاي عبداله رضيان (قائمشهر، سوادكوه، جويبار، سيمرغ و سوادكوهشمالي) به اتفاق (24) نفر ديگر از همكاران به رئيسجمهور محترم در خصوص ضرورت ممنوعيت واردات برنج در فصل برداشت.
ـ خانمها: طيبه سياوشيشاهعنايتي، سيدهفاطمه ذوالقدر، فاطمه سعيدي، پروانه سلحشوري، پروانه مافي و سهيلا جلودارزاده (تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس) و خديجه ربيعيفرادنبه (بروجن) به وزراي كشور و وزير دادگستري در خصوص لزوم رسيدگي فوري به معضل كودكآزاري در كشور.
ـ آقاي سيدحميدرضا كاظمي (پلدختر) به وزير آموزش و پرورش در خصوص صدور حكم رئيس آموزش و پرورش شهرستان پلدختر و اعلام جلسه توديع و معارفه و لغو جلسه مذكور.
ـ آقاي حشمتاله فلاحتپيشه (اسلامآبادغرب و دالاهو) به وزير كشور در خصوص پيگيري ارتباط برخي از شركتهاي مشاوره عمراني و توسعه استان كرمانشاه با بخشهايي از حوزههاي مديريتي استان در شكلگيري قراردادهاي مربوطه.
ـ آقاي حبيباله دهمرده (زابل، زهك، هيرمند، نيمروز و هامون) به رئيسجمهور محترم در خصوص موضوع محيط زيست كه چرا در رابطه با مقابله با ريزگردهاي سيستان كه زندگي مردم شريف آن ديار را مختل نموده است از سوي سازمان حفاظت محيط زيست اقدام جدي صورت نميگيرد.
ـ آقايان: نادر قاضيپور (اروميه) و عليرضا محجوب (تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس) به وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي در خصوص لزوم احيا و توسعه حوزه بهداشت كار كه متأسفانه در بهداشت محيط ادغام شده است.
به وزير دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح در خصوص ضرورت جلوگيري از اخراج كاركنان شركتي صنايع شهيد عارفي.
ـ آقاي محسن بيگلري (سقز و بانه) به وزير نيرو در خصوص علت عدم شفافسازي سهميه كشاورزان سقز و بانه از آب سد شهيد ويس سقز و سد عباسآباد بانه.

مسعود پزشکیان
اگر اجازه بدهيد بقيهاش براي بعد بماند. آقاي دكتر دهمرده ميخواهند (30) ثانيه صحبت كنند. بزرگداشت شهداي مجلس هم پايين برگزار است كه انشاءالله آنجا حضور داشته باشيم. بفرماييد.

حبیب الله دهمرده
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم و به نستعين
آقاي رئيس تقدير و تشكر ميكنم. درخواست مردم سرزمين و ديار سيستان حقيقتاً اين است، شرايط موجود ريزگردها زندگي را مختل كرده است. درخواست ميكنيم جناب آقاي رئيسجمهور هيأتي را بفرستند يك گزارشي را تهيه كنند تا (مرهمي براي) آلام مردم آنجا باشد، خيلي ممنون و سپاسگزارم.

مسعود پزشکیان
14
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

مسعود پزشکیان
جلسه بعدي ما ساعت (8) صبح روز چهارشنبه بيست و هشتم تيرماه 1396 و دستور جلسه هم ادامه دستور هفتگي است. پايان جلسه را اعلام ميكنم.