1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسمالله الرحمن الرحيم
جلسه با حضور 201 نفر از نمايندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحيم
دستور جلسه صد و دوازدهم روز سهشنبه شانزدهم خردادماه 1396 هجريشمسي مطابق با يازدهم رمضان 1438 هجريقمري:
1 ـ گزارش وزير محترم كشور از روند و چگونگي برگزاري انتخابات دوازدهمين دوره رياست جمهوري، پنجمين دوره شوراهاي اسلامي شهر و روستا و مياندورهاي مجلس شوراي اسلامي.
2 ـ گزارش كميسيون بررسي تبليغات انتخابات دوازدهمين دوره رياست جمهوري.
3 ـ گزارش كميسيون قضائي و حقوقي در مورد لايحه معاهده معاضدت دوجانبه در امور كيفري بين جمهوري اسلامي ايران و جمهوري كره.
4 ـ گزارش كميسيون قضائي و حقوقي در مورد لايحه معاهده بين جمهوري اسلامي ايران و جمهوري اندونزي در زمينه معاضدت حقوقي متقابل در امور كيفري.
5 ـ گزارش كميسيون قضائي و حقوقي در مورد طرح الغاء برخي قوانين از تاريخ 18/6/1285 تا 30/12/1309.
6 ـ گزارش كميسيون قضائي و حقوقي در مورد طرح الغاء برخي قوانين از تاريخ 1/1/1310 تا 29/12/1328.
7 ـ گزارش كميسيون قضائي و حقوقي در مورد طرح الغاء برخي قوانين از تاريخ 1/1/1329 تا 30/7/1336.
8 ـ گزارش كميسيون صنايع و معادن در مورد طرح حمايت از هنرمندان و استادكاران صنايع دستي.
9 ـ سؤالات آقايان نادر قاضيپور نماينده محترم اروميه و حسينعلي حاجيدليگاني نماينده محترم شاهينشهر، برخوار و ميمه از وزير محترم ارتباطات و فناوري اطلاعات.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آياتی از کلامالله مجید.

مهدی غلام نژاد
(آيات 9 ـ 7 از سوره مبارکه «مائده» توسط قاری محترم آقای مهدي غلامنژاد تلاوت گرديد)
اعوذ بالله من الشيطان الرجيم ـ بسم الله الرحمن الرحيم
وَ اذْكُرُوا نِعْمَةَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ وَ مِيثاقَهُ الَّذِي واثَقَكُمْ بِهِ إِذْ قُلْتُمْ سَمِعْنا وَ أَطَعْنا وَ اتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ بِذاتِ الصُّدُورِ * يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُونُوا قَوَّامِينَ لِلَّهِ شُهَداءَ بِالْقِسْطِ وَ لا يَجْرِمَنَّكُمْ شَنَآنُ قَوْمٍ عَلى أَلاَّ تَعْدِلُوا اعْدِلُوا هُوَ أَقْرَبُ لِلتَّقْوى وَ اتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ بِما تَعْمَلُونَ * وَعَدَ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ لَهُمْ مَغْفِرَةٌ وَ أَجْرٌ عَظِيمٌ *
(صدق الله العلی العظيم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقاي غلامنژاد قاري محترم تشکر میکنیم، ترجمه آيات را بفرماييد.

احمد امیر آبادی فراهانی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«و نعمتي را كه خدا بر شما ارزاني داشته و نيز پيماني كه شما را به انجام آن متعهد گردانيده به ياد آوريد آنگاه كه گفتيد شنيديم و اطاعت كرديم و از خدا پروا داريد كه خدا به راز دلها آگاه است. اي كساني كه ايمان آوردهايد براي خدا به داد برخيزيد و به عدالت شهادت دهيد و البته نبايد دشمني گروهي شما را بر آن دارد كه عدالت نكنيد، عدالت كنيد كه آن به تقوا نزديكتر است و از خدا پروا داريد كه خدا به آنچه انجام ميدهيد آگاه است. خدا كساني را كه ايمان آورده و كارهاي شايسته كردهاند به آمرزش و پاداشي بزرگ وعده داده است». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ. (حضار صلوات فرستادند).
3
اعلام اسامی منظمترین نمایندگان مجلس شورای اسلامی در اجلاسیه اول دوره دهم

احمد امیر آبادی فراهانی
آقاي رئيس! اگر اجازه بفرماييد من فهرست اسامي نمايندگان محترمي كه طي اجلاسيه اول دوره دهم منظمترين حضور را در صحن و كميسيونهاي تخصصي مجلس داشتهاند اعلام كنم. برابر مصوبه هيأترئيسه مجلس افرادي كه قرائت ميشوند در كميسيونها و صحن تأخير نداشتند، از مرخصي استحقاقي استفاده نكردند، مأموريت نداشتند و بررسي هيأترئيسه به صورت كمّي بوده است. آقاي محمدجواد فتحي نماينده محترم تهران، ري، شميرانات، اسلامشهر و پرديس، سركار خانم سيدهفاطمه ذوالقدر نماينده محترم تهران، ري، شميرانات، اسلامشهر و پرديس آقاي حسينعلي حاجيدليگاني نماينده محترم شاهينشهر، آقاي محمد بيرانوندي نماينده محترم خرمآباد، آقاي فردين فرمند نماينده محترم ميانه، آقاي داود محمدي نماينده محترم تهران، ري، شميرانات، اسلامشهر و پرديس، آقاي سيدمرتضي خاتمي نماينده محترم ماهنشان، آقاي حبيباله كشتزر نماينده محترم بهبهان و آغاجري، آقاي محمدرضا بادامچي نماينده محترم تهران، ري، شميرانات، اسلامشهر و پرديس و آقاي شهروز برزگر نماينده محترم سلماس.

نادر قاضی پور
آقاي اميرآبادي! اسم من چه شد؟

احمد امیر آبادی فراهانی
بله، آقاي قاضيپور نفر يازدهم هستند، ولي يك مأموريتي به خاطر سيل آذربايجانغربي تشريف برديد كه يازدهم شديد.
فهرست اسامي نمايندگان محترمي كه طي اجلاسيه اول دوره دهم بيشترين مشاركت را در رأيگيري صحن علني مجلس داشتند به شرح ذيل ميباشد:
1 ـ آقاي سيداميرحسين قاضيزادههاشمي نماينده محترم مشهد و كلات.
2 ـ آقاي محمدرضا عارف نماينده محترم تهران، ري، شميرانات، اسلامشهر و پرديس.
3 ـ آقاي رضا كريمي نماينده محترم اردبيل، نمين، نير و سرعين.
4 ـ آقاي علي اردشيرلاريجاني نماينده محترم قم.
5 ـ آقاي سهراب گيلاني نماينده محترم شوشتر.
6 ـ آقاي حسينعلي حاجيدليگاني نماينده محترم شاهينشهر، ميمه و برخوار.
7 ـ آقاي سيدناصر موسويلارگاني نماينده محترم فلاورجان.
8 ـ آقاي احمد سالككاشاني نماينده محترم اصفهان.
9 ـ آقاي احمد مرادي نماينده محترم بندرعباس، قشم، ابوموسي، حاجيآباد و خمير.
10 ـ آقاي قاسم ميرزائينيكو نماينده محترم دماوند و فيروزكوه.
آقاي رئيس! با توجه به اينكه جلسه به موقع تشكيل شده اسامي تأخيركنندگان به دست ما نرسيده است.

علی اردشیرلاریجانی
4
گزارش وزیر کشور از روند و چگونگی برگزاری انتخابات دوازدهمین دوره ریاست جمهوری، پنجمین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا و میاندورهای مجلس شورای اسلامی

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحيم
خدمت همكاران گرامي عرض سلام و ادب دارم. دستور اول گزارش وزير محترم كشور از روند و چگونگي برگزاري انتخابات دوازدهمين دوره رياست جمهوري، پنجمين دوره شوراهاي اسلامي شهر و روستا و مياندورهاي مجلس شوراي اسلامي است. از جناب آقاي دكتر رحمانيفضلي وزير محترم كشور خواهش ميكنم گزارش خودشان را ارائه كنند. آقاي دكتر در خدمتتان هستيم.

عبدالرضا رحمانی فضلی
بسم الله الرحمن الرحيم
«إن صلاتي و نسكي و محياي و مماتي لله رب العالمين»
با درود بيپايان به روح پرفتوح و ملكوتي بنيانگذار فقيد جمهوري اسلامي ايران كه اين ايام متعلق به آن بزرگمرد تاريخ است و آرزوي صحت و سلامتي و طول عمر باعزت براي رهبر عظيمالشأن انقلاب اسلامي.
ضمن عرض سلام، از پيشگاه خداوند متعال قبولي طاعات و عبادات ملت شريف ايران، نمايندگان محترم و هيأترئيسه محترم مجلس را در ماه ضيافتالله مسئلت دارم. خداوند بزرگ را شاكرم كه در اين ماه عزيز اين توفيق را نصيب بنده نمود تا به نمايندگي از حدود (5/1) ميليون نفر از همكاران عزيزم كه به عنوان برگزاركنندگان انتخابات بستر لازم را براي خلق حماسهاي عظيم توسط ملت ولايتمدار ايران در جريان انتخابات دوازدهمين دوره رياست جمهوري، پنجمين دوره شوراهاي اسلامي شهر و روستا و مياندورهاي دهمين دوره مجلس شوراي اسلامي فراهم نمودند، گزارشي از اقدامات انجامشده را به استحضار شما نمايندگان محترم و منتخبين ملت بزرگ ايران برسانم. در همين راستا سعي خواهم كرد تا در اين مجال كوتاه گزارش مختصري از روند برگزاري سه انتخابات ذكرشده را در قالب چند بخش مشخص تشريح نمايم.
گام اول تبیین اصول حاکم بر اجرای انتخابات:
وزارت کشور به عنوان متولی برگزاري انتخابات به تأسی از رهنمودهای داهيانه مقام معظم رهبری و در چارچوب قوانین و مقررات با اصول مهمی همچون قانونمداری و رعایت مرّ قانون، برگزاری انتخاباتی سالم آن هم در فضايی کاملاً امن، رعایت کامل بیطرفی، صیانت از آراي مردم به عنوان حقالناس، فراهم نمودن بستر لازم برای مشارکت حداکثری مردم در انتخابات، همکاری و هماهنگی کامل و تعامل سازنده با شورای محترم نگهبان و هیأت نظارت منتخب مجلس شورای اسلامی، توانست با تلاش صادقانه همکاران عزیزم در ستاد انتخابات کشور، استانداریها، فرمانداریها، بخشداریها و همچنین همکاری دستگاههای انتظامي، نظامی، اطلاعاتی، قضائی، صدا و سیما و همدلی آحاد مردم، همراهی رسانهها و مشارکت سازنده احزاب، گروههای سیاسی و وحدت و انسجام مثالزدنی كليه اقوام و مذاهب، برنامهها و اقدامات خود را به انجام رساند.
این انتخابات در شرایطی برگزار شد که کشور به لحاظ مؤلفههای سیاست خارجی، امنیت ملی و مسائل داخلی در وضعیتی قرار داشت که حضور گسترده مردم ایران را در صحنه مشارکت بیش از هر دوره ضروری ساخته بود. در این میان بزرگترین و مهمترین پیام حضور پرشعور بیش از (41) میلیون نفر از هموطنان عزیز در پای صندوقهای رأی، اعتقاد راسخ مردم به آرمانهای انقلاب و اشتیاق آنان برای مشارکت در تعیین سرنوشت میهن اسلامی خود بود. بدون شک این مشارکت حداکثری توانست معادلات منطقهای و بینالمللی را به نفع نظام و کشورمان تغییر دهد.
ایجاد هماهنگی در سطوح مختلف اجرا و نظارت زیر نظر هیأت اجرایی مرکزی، تشکیل (1060) هیأت اجرایی انتخابات ریاست جمهوری در شهرستانها و بخشها متشکل از (13) عضو و (1486) هیأت اجرایی انتخابات شوراهای اسلامي شهر و روستا با (11) عضو که ترکیبی از نمایندگان دستگاه قضا و اجرایی اعم از ثبت احوال، آموزش و پرورش، جهاد کشاورزی و معتمدين مردمی هستند، با هیأتهای نظارت شورای محترم نگهبان و هیأتهای نظارت منتخب مجلس شورای اسلامی در (31) استان، (429) شهرستان، (1057) بخش و بهکارگیری قريب به (170) هزار نفر عوامل انتظامی به منظور تأمین امنیت مستقیم انتخابات در شعب أخذ رأی و استقرار بیش از (71) هزار بازرس با هدف حسن اجرای قانون تنها گوشهای از اقدامات انجامشده است.
یکی دیگر از ویژگیهای این دوره برگزاری سه انتخابات مجزا و مبتنی بر سه قانون متفاوت بود كه هر يك از آنها به لحاظ شیوه اجرا، نحوه نظارت و زمانبندی اقدامات از الزامات خاص خود برخوردار بود.
تأمین امنیت كامل انتخابات آن هم در شرایطی که تعدادي از کشورهای منطقه با جنگهای داخلی، ناامني و بحران مواجه هستند و دشمنان قسمخورده نظام مقدس جمهوری اسلامی ايران از هیچ اقدامی برای بر هم زدن امنیت داخلی کشور و اخلال در امر برگزاری انتخابات فروگذار نبودند، وجهه مهم دیگری است که تلاشهای شبانهروزی و اشراف اطلاعاتی نیروهای ارزشمند نظامی، انتظامی و امنیتی کشورمان مانع از تحقق اهداف پلید آنان گشت.
گام دوم ايجاد ساختار مناسب براي برگزاري انتخابات:
در راستاي تحقق اصول اعلامی از مردادماه 1395 سازمان و تشکیلات اجرایی منظمی متناسب با چهار مؤلفه اساسی امن بودن، سالم بودن، قانونمند بودن و مشارکت حداکثری مردم در قالب ستاد انتخابات کشور و کمیتههای زیرمجموعه آن ایجاد گرديد. برای امن بودن انتخابات ستاد امنیت انتخابات با حضور نمایندگان كليه دستگاههای امنیتی، اطلاعاتی و انتظامی برای تضمین سلامت انتخابات، هیأتهای بازرسی انتخابات، کمیته حراست و استعلامات، کمیته پشتیبانی و مالی، سازمان ثبت احوال و کمیته فناوری اطلاعات برای اطمینان از رعایت مرّ قانون در فرآیند برگزاری انتخابات، کمیته حقوقی، هیأتهای بازرسی و کمیتههای فناوری اطلاعات و نهايتاً برای مشارکت حداکثری کمیته اطلاعرساني و كميته پایش و بسترسازي مشاركت حداكثري در انتخابات در قالب ستاد انتخابات کشور سازماندهی و به صورت هماهنگ انجام وظیفه نمودند.
لازم ميدانم در اين بخش از گزارش به برخي از اهم اقدامات ستاد انتخابات و كميتههاي زيرمجموعه اشاره داشته باشم. مهمترين اقدامات ستاد مركزي انتخابات:
1 ـ تعیین روز برگزاري انتخابات با هماهنگی شورای محترم نگهبان.
2 ـ تعیین تعداد شعب أخذ رأی به (62) هزار و (381) شعبه ثابت و سیار در سراسر کشور و در (103) نمایندگی خارج از کشور.
3 ـ فراهم نمودن امکانات و تدوین فرآیند الکترونیکی انتخابات و تهیه الزامات و توزیع آنها.
4 ـ تشکیل کمیتهها، کمیسیونها و تيمهای اجرایی انتخابات.
برای كليه افراد دخیل در برگزاری انتخابات اقدامات آموزشی فراواني نيز صورت گرفت. برخی از مهمترين اقدامات ستاد امنیت:
1 ـ اشراف کامل و تهیه برآورد امنیت انتخابات در كليه مراحل شامل روندها، تهدیدها، فرصتها و راهبردها.
2 ـ تعیین وضعیت امنیتی استانها و شهرستانها بر مبنای شاخصهای معین و تهیه اطلس امنیتی انتخابات.
3 ـ تشکیل کمیتههای سهگانه زیرمجموعه ستاد انتخابات به عنوان کمیته اطلاعات و رصد، کمیته عملیات و انتظامات انتخابات و کمیته امنیت انتخابات در فضای مجازی.
4 ـ از مهمترین ویژگیهای این دوره برگزاری (1788) همایش و گردهمایی مهم سیاسی و تبلیغی در دوره تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری در سطح كشور بود که در کمال آرامش و نشاط برگزار شد.
در اين همايشها با اتخاذ تدابيري از بروز هرگونه مشكل امنيتي و حتي بينظمي قابل توجه پيشگيري گرديد.
در خصوص بازرسی تشکیل هیأتهای بازرسی انتخابات در سطح ملی، استانی و شهرستانی در سطوح سهگانه در (9) مرحله با شرکت (62) هزار و (381) بازرس، (4210) سربازرس و (550) بازرس ویژه در سراسر کشور امر بازرسی را بر عهده داشتند.
ثبت احوال با تشکیل ستاد ویژه ثبت احوال برای انتخابات و استقرار کارکنان ثبت احوال در فرمانداریها، هماهنگی با مرکز آمار ایران جهت تعیین دقیق تعداد واجدين شرایط، پاسخگویی به موقع به استعلامات و ایجاد پایگاهها از اطلاعات هویتی تمام ایرانیان جهت نصب در رایانههای موجود و مرکز دادههای وزارت کشور، فعالسازي سامانه اعلام شماره ملي و تعويض و صدور فوري شناسنامههاي المثني.
مهمترین اقدامات کمیته فناوری اطلاعات، انجام اقدامات لازم در آمادهسازی فرآیندهای انتخابات در سامانه جامع انتخابات، اتخاذ تمهیدات لازم برای برگزاری انتخابات تماممکانیزه در (140) شهر، انجام اقدامات مناسب در حوزه شبكه، زیرساخت و امنیت اطلاعات انتخاباتی، راهاندازی بستر یکپارچه تبلیغات انتخابات کشور و يكي از اقدامات برجسته انتخابات در اين دوره تكميل مراحل برگزاري تمامالكترونيك انتخابات شوراهاي اسلامي در برخي از شهرها بود.
همانگونه که نمایندگان محترم مستحضرند تا قبل از برگزاری اين انتخابات از مجموعه (25) فرآیند موجود صرفاً تعداد (23) مرحله به صورت الکترونیکی انجام میشد. ليكن در انتخابات اخیر احراز هویت الکترونیکی رأیدهندگان در تمامي شعب أخذ رأی و برای نخستینبار نیز مراحل أخذ رأی و شمارش آرا مربوط به انتخابات شوراهای اسلامی در (140) شهر که دارای هفت یا نُه کرسی بودند انجام پذیرفت كه گام بسيار بزرگي در راستاي تحقق راهبرد كلان برگزاري انتخابات ميباشد.
کمیته اطلاعرسانی با یک ماه برنامهریزی برای جلب همکاری كليه رسانههای جمعی و راهاندازی استودیوهای خبری براي استفاده شبكههاي خبري تصويري، فراهم نمودن امکان اطلاعرسانی برای نامزدهای ریاست جمهوری، فراهم نمودن فرصت و امکان فعالیت خبرنگاران و فعالان مطبوعات و رسانههاي مختلف داخلی و خارجی، رصد بيش از (600) مورد تخلف رسانهاي و اعلام آن به كميته حقوقي براي پيگيري قضائي.
در كنار اين كميتهها كميته حراست و استعلام و پشتیبانی مالی نیز فعالیت زيادي داشتند. هماهنگي استعلامات كانديداهاي انتخابات رياست جمهوري، مياندورهاي مجلس شوراي اسلامي و شوراهاي اسلامي شهر و روستا، بررسي صلاحيت كليه دستاندركاران انتخابات و اعضاي كميتهها و اقدامات لازم در زمينه حفاظت فناوري اطلاعات نمونهاي از اقدامات كميته حراست و استعلامات محسوب ميگردد.
کمیسیون بررسی تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری که مطابق قانون به منظور تضمین برخورداری برابر نامزدها از امکانات دولتی تشکیل ميگردد، در این دوره با برگزاری شش جلسه در وزارت كشور و بيش از (80) جلسه در صدا و سیما نقش خود را در تنظیم برنامه تبلیغات نامزدها در رسانه ملی و نظارت بر رعایت قوانین در این امر ایفا نمود.
مرحله سوم ثبتنام و بررسي صلاحيت داوطلبان:
در این دوره از انتخابات رياست جمهوري مجموعاً (1636) نفر برای انتخابات ریاست جمهوری ثبتنام نمودند که نهایتاً صلاحیت شش نفر از داوطلبين از سوي شوراي محترم نگهبان تأييد گرديد. در انتخابات شوراهای اسلامي شهر و روستا از تعداد (289) هزار و (883) نفر داوطلب در پایان صلاحیت (270) هزار و (409) نفر تأیید شد. در ارتباط با انتخابات مياندورهاي دهمين دوره مجلس در چهار حوزه انتخابيه در مجموع از (287) نفر داوطلب، صلاحيت (95) نفر از سوي شوراي محترم نگهبان احراز گرديد.
عليرغم اینکه در این دوره از انتخابات شوراها ارائه گواهی عدم سوءپیشینه به مدارک قانوني ثبتنام اضافه و زمان ثبتنام داوطلبان با ايام عيد نوروز مصادف شده بود، با پيشبيني فرآيند پيشثبتنام داوطلبان در دفاتر پستي و هماهنگي ايجادشده با نيروي انتظامي با حضور فعال همكارانم در فرمانداريها و بخشداريهاي سراسر كشور در ايام ثبتنام، هیچگونه مشکلی در فرآیند ثبتنام مشاهده نشد.
گام چهارم برگزاري انتخابات:
تعداد شعبات أخذ رأی در این دوره از انتخابات بالغ بر (62) هزار و (381) شعبه بود که در مقایسه با تعداد حدود (53) هزار شعبه دوره قبل، شعبهها (20) درصد افزایش پیدا کرد. مطابق قانون انتخابات عملیات أخذ رأی از ساعت (8) صبح روز جمعه مورخ (29) اردیبهشتماه آغاز گرديد. البته در این ارتباط لازم به ذکر است كه در اين انتخابات در تعداد اندكي از شعب با عنایت به ماهیت مردمی بودن افراد حاضر در شعبه و به دلیل عدم حضور به موقع برخی از عوامل اجرایی يا نظارتي يا نيروهاي تأمينكننده امنيت، رأیگیری با تأخیر کوتاهی آغاز گرديد که این امر در تمام ادوار گذشته مسبوق به سابقه بوده و به دليل قوانين و مقررات حاكم بر شروع عمليات أخذ رأي امري اجتنابناپذير ميباشد.
در این دوره از انتخابات رياست جمهوري با توجه به برآورد انجامشده از تعداد واجدين شرايط رأي دادن كه بالغ بر (56) میلیون نفر بود، مجموعاً تعداد بيش از (68) میلیون تعرفه چاپ و بر اساس طرح توزيع متناسب با واجدين شرايط استانها و شهرستانهاي كشور توزیع گرديد. این تعداد تعرفه حدود (20) درصد بیش از تعداد کل واجدان شرایط رأي دادن بود و با برنامهريزي مناسب تعداد تعرفههاي ارسالي به تمام شهرستانها بيشتر از تعداد واجدين شرايط آنها بود.
در جریان أخذ رأی و پس از مشاهده حضور گسترده، باشكوه و بيسابقه مردم عزيز ايران در پای صندوقهای رأی و دريافت گزارش از تعدادي از استانهاي كشور به ويژه كلانشهرها مبني بر شکلگیری صفهای طولانی در برخی از شعب تمهیدات مهم و مؤثری در خصوص سرعت بخشیدن به فرآیند رأیگیری اتخاذ گرديد كه از مهمترين آنها ميتوان به موارد زير اشاره نمود:
1 ـ هماهنگي با شوراي محترم نگهبان به منظور افزايش تعداد متصديان ثبت اطلاعات رأيدهندگان عليرغم وجود برخي محدوديتهاي قانوني.
2 ـ استفاده بيشتر و بهينه از ظرفيت صندوقهاي سيار و استقرار آنها در شعبي كه با ازدحام جمعيت رأيدهندگان مواجه بودند.
3 ـ هماهنگي با استانداران و فرمانداران برخي از شهرستانها به منظور هدايت و راهنمايي رأيدهندگان شعب شلوغ به ديگر شعب.
4 ـ رايزني با شوراي محترم نگهبان به منظور كفايت ثبت شماره ملي براي أخذ رأي با هدف تسهيل در روند رأيگيري كه پس از موافقت آن شورا با اين درخواست، اين مهم، از حدود چند ساعت مانده به پايان زمان قانوني رأيگيري مورد اجرا گذاشته شد.
5 ـ تمديد زمان أخذ رأي تا آخرين دقايق روز جمعه. لازم به توضيح است كه در اين دوره از انتخابات با توجه به تأكيد شوراي محترم نگهبان امكان أخذ رأي پس از ساعت (24) روز جمعه برخلاف رويههاي قبلي ميسر نگرديد.
6 ـ محاسبات انجامشده مؤيد اين واقعيت است كه در اين دوره از انتخابات به طور متوسط در كل كشور هر (87) ثانيه از يك نفر رأيگيري به عمل آمده است. اين در حالي است كه در انتخابات سال 92 اين عدد حكايت از أخذ رأي به ازاي هر (92) ثانيه دارد كه اين امر نشاندهنده افزايش سرعت انجام كار عليرغم افزايش مراجعين است.
7 ـ استفاده از سيستم مكانيزه براي احراز هويت رأيدهندگان كمك شاياني به عدم استفاده شناسنامه غير يا افراد فوتشده و يا تكرار و تكرر در استفاده از شناسنامهها بوده است كه ضمن تضمين سلامت انتخابات از وقوع بسياري از تخلفات پيشگيري نمود.
8 ـ طراحي تعرفههاي رأي با بيش از (16) مؤلفه امنيتي و خاص براي هر حوزه انتخابيه كه تقلب در تعرفهها را عملاً غيرممكن ساخت از ديگر اموري بود كه تضمين بيشتر سلامت را به همراه داشت.
گام پنجم نتايج حاصل از برگزاري انتخابات:
با شمارش آراي مأخوذه مشخص گرديد تعداد آراي مأخوذه در دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری (41) میلیون و (348) هزار و (461) نفر بود که در مقایسه با (36) میلیون و (821) هزار و (536) رأی مأخوذه دوره قبل بیش از (12) درصد و بالاتر از (5) میلیون افزایش را نشان میدهد.
درصد مشارکت مردم در این دوره از انتخابات بالغ بر (5/73) درصد ميباشد كه اين عدد در دوره يازدهم معادل (94/72) درصد بوده است.
نكته جالب توجه؛ در اين دوره تعداد آراء مأخوذه از سطح روستاها و مقايسه آن با دوره قبل است. در اين دوره (12) ميليون و (267) هزار و (805) رأي در سطح روستاها أخذ گرديد كه در مقايسه با تعداد (11) ميليون و (480) هزار و (202) رأي مأخوذه دوره قبل نشان از افرايش حدود (7) درصدي داشت. اين در شرايطي است كه جمعيت روستاها در اين دوره نسبت به دوره قبل (700) هزار نفر كاهش داشت. در اين دوره (8) ميليون و (145) هزار و (590) نفر كه حدوداً (20) درصد از مجموعه رأيدهندگان انتخابات شوراهاي اسلامي شهر و روستا ميباشند رأي خود را به صورت الكترونيكي ارائه و (1034) نفر به عنوان عضو شوراي شهر برگزيده شدهاند.
به لحاظ تركيب جنسيتي (5/50) درصد از رأيدهندگان از بانوان و (5/49) درصد از آقايان بودهاند. بيشترين ميزان مشاركت در گروه سني رأيدهندگان با (5/28) درصد مربوط به گروه سني (26) تا (35) سال ميباشد.
تعداد آراء رئيسجمهور منتخب در دوازدهمين دوره انتخابات رياست جمهوري (23) ميليون و (621) هزار و (171) رأي بود كه معادل حدود (57) درصد آراء مأخوذه ميباشد. اين تعداد در دوره قبل رياست جمهوري (18) ميليون و (613) هزار و (329) رأي بوده است كه بالغ بر (7/50) درصد آراء مأخوذه بود. ضمناً آراء ساير نامزدهاي محترم به اين شرح است:
جناب آقاي رئيسي (15) ميليون و (834) هزار و (299) رأي، معادل (38) درصد.
جناب آقاي ميرسليم (479) هزار و (931) رأي، معادل (1/1) درصد.
جناب آقاي هاشميطبا با (215) هزار و (910) رأي، (5/0) درصد كل آراء را به خود اختصاص دادند.
همانگونه كه ملت شريف ايران و نمايندگان ارجمند مستحضرند شوراي محترم نگهبان با توجه به نظارت دقيق، مستقيم و بررسيهاي ميداني انجامشده و مستمر از طريق (350) هزار نفر ناظر در شعب أخذ رأي و هيأتهاي نظارت بخشها و شهرستانها، همچنين أخذ گزارشات مربوط به صندوقها، اعزام بازرسين ويژه پس از بررسي روند برگزاري انتخابات و رسيدگي دقيق به شكايات با استفاده كامل از مهلت (10) روزه قانوني خود نهايتاً در تاريخ نهم خرداد رسماً صحت انتخابات رياست جمهوري را بدون ابطال حتي يك صندوق تعيين نمود كه جزء افتخارات كشور است انتخاباتي با اين سلامت، صحت و قانوني انجام ميشود.
در پايان بايد اضافه كنم وجهه همت تمام همكارانم در وزارت كشور در سطوح مختلف صف و ستاد، برگزاري انتخابات سالم و قانوني انتخابات بوده است، هرچند در مواردي برخي از آنان مورد سؤال و احضار دستگاه قضائي قرار گرفتهاند كه برابر بررسيهايي كه تاكنون به عمل آمده در قريب به اتفاق آنها گزارش عملكرد دولت مورد اعتراض بوده. ليكن با قاطعيت اعلام ميدارم تمام استانداران، فرمانداران، بخشداران و كليه عوامل برگزاري انتخابات نهايت تلاش خود را براي عمل به مرّ قانون و صيانت از آراء مردم به عمل آوردند و در اين مهم كاملاً موفق بودهاند.
در جريان برگزاري انتخابات، اعتراضات و شكايات چندي نيز از سوي دستگاههاي نظارتي واصل گرديد كه عمده آنها بررسي شده يا در حال بررسي و انجام اعلام نتيجه ميباشد. ابهاماتي نيز از سوي برخي كانديداها و يا ستادها و يا طرفداران آنان در خصوص كمبود تعرفهها يا عدم درج مهر انتخابات بر روي آنها يا شروع ديرهنگام أخذ رأي مطرح شد كه توسط سخنگوي محترم شوراي نگهبان به آنها پاسخ لازم داده شد. اميدواريم كه با پايان انتخابات و تبديل رقابتها به رفاقتها و آغاز دوره جديدي از تلاش براي سربلندي و اعتلاي كشور اين موارد نيز رفع گردد.
كندي كار أخذ رأي از ديگر ابهامات بود كه به دليل انجام الكترونيكي احراز هويت رأيدهندگان و تضمين سلامت انتخابات عليرغم افزايش و سرعت كار نسبت به دوره قبل تا حدودي گريزناپذير بود.
در اين راستا رسيدگي عادلانه و برابر توسط دستگاه قضائي به كليه شكايتهاي ارسالي، چه آنهايي كه از سوي وزارت كشور اعلام شده است و چه آنهايي كه توسط شوراي محترم نگهبان احصاء و ارجاع شده است و همچنين شكايتهاي ستادهاي انتخاباتي هر يك از نامزدها مورد انتظار همگان است و ميتواند تأثيرات بسزايي در انتخابات آتي داشته باشد. تجربه برگزاري انتخابات أخير همچنين از وجود نقايص و ابهاماتي در قوانين موجود انتخاباتي حكايت ميكند كه وزارت كشور با مستندسازي تمامي اشكالات در تلاش براي رفع اين نقايص و ابهامات در قالب تقديم لايحه جامع انتخابات ميباشد.
لازم ميدانم ضمن ستايش و حمد پروردگار متعال در اعطاي توفيق برگزاري امن، سالم و پرنشاط و رقابتي انتخابات يك بار ديگر از رهبري معظم انقلاب، رؤساي محترم قوا، نمايندگان محترم مجلس شوراي اسلامي، شوراي محترم نگهبان، اعضاي محترم هيأت مركزي اجرايي و تمامي افراد و دستگاههاي دخيل در برگزاري و نظارت و امنيت انتخابات رسانههاي جمعي، نامزدهاي محترم و به ويژه از مردم بزرگوار ايران اسلامي تشكر و قدرداني خود را ابراز نمايم.

علی اردشیرلاریجانی
خيلي تشكر ميكنيم از جناب آقاي رحمانيفضلي وزير محترم كشور و از همه دستاندركاران انتخابات كه شبانهروز تلاش كردند، هم عزيزان در وزارت كشور و شوراي محترم نگهبان سپاسگزاري ميكنيم، روي هم رفته گزارش روشني ارائه كرديد البته همانطور كه خودتان هم متذكر شديد يك اصلاحاتي حتماً بايد در روش كار انتخابات صورت بگيرد. اين صفهاي طولاني كه آن روز وجود داشت با اينكه چندين بار در قوانين گفته شده كه انتخابات مكانيزه بشود و اين نگراني مردم رفع بشود و وقت آنها اينقدر صرف نشود ولي عملاً انجام نشده، بعضي از حوزهها انجام شده.
از اين جهت من فكر ميكنم هم كميسيون شوراها و امور داخلي با كمك مركز پژوهشها، وزارت كشور و شوراي نگهبان جلسات فشردهاي بگذارند اين مسأله حل بشود تا انتخابات بعدي كه اگر لازم است نرمافزارها مورد كنترل قرار بگيرد و انتخابات بعدي ديگر مكانيزه صورت بگيرد و اين صفهاي طولاني وجود نداشته باشد، روز انتخابات هم يك تغيير فهمي نسبت به قانون و آييننامه ثبت مشخصات سجلي كه همين هم وقتگير بود، وجود داشت. البته وزارت كشور هم تلاش ميكرد كه يك تفسير يگانهاي از آن حاكم بشود ولي در كل تا نزديكهاي شب طول كشيد. اين هم از آن نوع مطالبي است كه به نظر من اگر اصلاح آييننامه ميخواهد، چون مستند آنها آييننامه بود آييننامه اصلاح بشود و وقتي شما كد ملي را ثبت ميكنيد ديگر نياز به ثبت مشخصات سجلي نيست كه خود آن وقتگير هست.
عليايحال من فكر ميكنم الان فرصت خوبي است با كميسيون امور داخلي ارتباط نزديكي داشته باشيد اين اشكالات مرتفع بشود كه هم انتخابات با سرعت بيشتري (انجام بشود) و هم براي مردم آسايش لازم را فراهم كند.
ما تشكر ميكنيم از زحماتي كه جنابعالي و همكارانتان در اين انتخابات كشيديد. انتخابات آرام و خوبي برگزار شد و نقش شما هم در اين قضيه خيلي روشن بود، از جنابعالي تشكر ميكنم.

عبدالرضا رحمانی فضلی

محمد علی وکیلی

علی اردشیرلاریجانی

محمد علی وکیلی
جناب آقاي قاضيپور اخطار دارند، بفرماييد.

نادر قاضی پور
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام محضر ملت بزرگ ايران اسلامي. آقاي لاريجاني! تذكر ماده (24) و قانون انتخابات رياست جمهوري. آقاي لاريجاني! اولين بار بود در انتخابات وزرا به صحبتهاي كانديداها جواب رسمي ميدادند، تا به حال روال اين نبود. كانديدي در مناظره حرفي ميزد يك ساعت بعد، (10) دقيقه بعد وزير مربوطه سريعاً جواب ميداد، اساماس ميكردند كه اين خبر كذب است، اين تخريب كانديدا بود. آقاي لاريجاني! تا امروز هيچ انتخاباتي به اين وضع برگزار نشده بود كه وزرا، مديران، استانداران و فرمانداران آستين بالا بزنند بيايند از رئيسجمهور دفاع كنند.
آقاي لاريجاني! آقاي رحمانيفضلي هيچ برخوردي با وزرا، با استانداران، فرمانداران و مديران كل كه اين را نقض كردند نكرد. آقاي لاريجاني! خواهش من اين است حضرتعالي بفرماييد آييننامه قانون انتخابات و ماده (73) ميگويد، آقايان نميتوانند از امكانات دولتي استفاده كنند. آقايان طيبنيا و ظريف نه به عنوان فرد، به عنوان وزير امور اقتصاد و دارايي و وزير امور خارجه جواب ميدادند، اين خلاف شرع و قانون است. اگر اين عرف بشود استبداد حاكم ميشود. استبداد حاكم بشود عدالت از بين ميرود، حكومت جمهوري اسلامي دچار خدشه ميشود.

علی اردشیرلاریجانی
الان شما داريد تذكر ميدهيد؟ ماده چند را تذكر ميدهيد؟

نادر قاضی پور
بله، آقاي رئيس تذكر ميدهم، عرض كردم ماده (24) آييننامه داخلي را به استناد ماده (73) قانون انتخابات را تذكر ميدهم. آقاي رئيس عزيزم! شما خوشتان نيامد قبول نكنيد، والسلام.

علی اردشیرلاریجانی
ما هميشه از حرفهاي شما خوشمان ميآيد منتها استنادتان به آييننامه بايد دقيق بشود، متشكريم.
5
قرائت گزارش کمیسیون بررسی تبلیغات انتخابات دوازدهمین دوره ریاست جمهوری

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدي گزارش كميسيون بررسي تبليغات انتخابات دوازدهمين دوره رياست جمهوري است. از جناب آقاي قاضيزاده خواهش ميكنم گزارش خودشان را ارائه كنند.

سیداحسان قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحيم
گزارش كميسيون بررسي تبليغات دوازدهمين دوره انتخابات رياست جمهوري
شوراي نظارت بر سازمان صدا و سيما مركب از دو نماينده از هر يك از قواي سهگانه كشور بر اساس اصل (175) قانون اساسي تشكيل شده است. افزون بر وظايف ذاتي اين شورا بر اساس بند (4) ماده (63) قانون انتخابات كشور رئيس شورا يكي از اعضاي كميسيون بررسي تبليغات انتخابات رياست جمهوري يا يكي از اعضاي شوراي نظارت بر سازمان صدا و سيما است. اينجانب در انتخابات رياست جمهوري دوازدهم افتخار اين را داشتم كه به عنوان يكي از نمايندگان قوه مقننه در شوراي نظارت بر سازمان صدا و سيما عضو منتخب آن شورا در كميسيون تبليغات انتخابات رياست جمهوري باشم و در ادامه توفيق داشتم كه از اعتماد اين كميسيون برخوردار و به وظيفه سخنگويي آن و رياست كميسيون تبليغات مستقر در سازمان صدا و سيما انتخاب شوم و اين نخستين بار در ادوار انتخابات رياست جمهوري بود كه منتخب مجلس مورد اعتماد اعضاي كميسيون تبليغات قرار ميگرفت و بر اين مبنا به مدت (27) روز در سازمان صدا و سيما مستقر بودم.
نكته حائز اهميت فراقوهاي بودن كميسيون تبليغات با حضور دو نماينده از دولت، وزير كشور، دبير هيأت اجرايي انتخابات، دادستان كل كشور، رئيس سازمان صدا و سيما، عضو شوراي نظارت بر صدا و سيما و يك نفر به نمايندگي از شوراي محترم نگهبان به عنوان عضو ناظر بود. اين كميسيون مسئوليت نظارت پيش از پخش و نظارت بر پخش زنده برنامههاي شش نامزد انتخابات رياست جمهوري را بر عهده داشت و كليه برنامهها بر اساس قانون و سياستهاي ابلاغي و مصوبات كميسيون اجازه توليد و پخش مييافت و سازمان صدا و سيما صرفاً يك عضو از پنج عضو كميسيون بوده و با دارا بودن يك حق رأي مجري نهايي مصوبات كميسيون بود.
برنامههاي تهيهشده مبتني بر قانون انتخابات براي هر نامزد در مدت (22) روز تبليغات (573) دقيقه در سيما و (408) دقيقه در صدا طراحي شد و به طور متوسط هر يك از شش نامزد با احتساب مناظرات بيش از (30) ساعت در صدا و سيما حضور به هم رسانيدند كه سه مناظره تلويزيوني به عنوان پربينندهترين، مؤثرترين و جذابترين آنها محسوب ميشود. تنوع برنامهها به گونهاي بود كه كانديداها تمام انديشهها، گفتمانها و ديدگاههاي خود را در رسانه ملي براي مردم تبيين كردند و از انجام تبليغات پرهزينه ديگر بينياز باشند.
اهم راهبردهاي تبليغاتي كميسيون بررسي تبليغات به شرح ذيل است:
1 ـ جلب مشاركت حداكثري مردم.
2 ـ رعايت اصل بيطرفي.
3 ـ آگاهي و بصيرتبخشي جامعه.
4 ـ فراهم كردن عدالت رسانهاي براي تبليغ نامزدهاي انتخاباتي در رسانه ملي.
5 ـ پوشش خبري و رسانهاي منطقي و استدلالي به منظور ترغيب مردم در مشاركت انتخابات.
6 ـ تبليغ سلامت انتخابات و لزوم صيانت از آراء مردم به مثابه امانت الهي به حقالناس.
7 ـ ترغيب جريانات و احزاب فعال سياسي، نامزدها و مردم به رعايت اخلاق انتخاباتي.
8 ـ خنثيسازي تبليغات مسموم رسانههاي معاند.
از جمله اقدامات ديگر كميسيون ابلاغ سياستها و ضوابط تبليغات انتخابات به رؤساي ستادهاي شش نامزد انتخابات بود. همچنين تدوين ضوابط نحوه انعكاس اخبار رئيسجمهور و دولت مستقر و اعضاي آن در بخشهاي مختلف خبري و برنامههاي مشاركتي صدا و سيما كه علاوه بر اطلاعرساني لازم بدون پروپاگاندا و اقدامات تبليغاتي غيرضرور، عدالت رسانهاي در بين نامزدهاي انتخابات حفظ و ايجاد شود.
اين كميسيون در اين مدت پيرامون (89) برنامه توليدي نامزدها در صدا و سيما صورتجلسه تنظيم نمود، با هر يك از شش نامزد انتخابات رياست جمهوري به صورت مستقل دو جلسه تشكيل داد و سه جلسه با حضور مشترك شش نامزد پيش از برگزاري مناظرهها برگزار نمود. در تمامي اين جلسات ضوابط قانون انتخابات عليالخصوص ماده (64) آن مبني بر عدم نقض قوانين، نفي هتك حيثيت و حرمت ساير نامزدها و ديگر اقشار مردم و نفي ايراد اتهامات واهي و در برگيرنده مطالب توهينآميز به آنان توضيح حضوري داده شد و ابلاغ گرديد.
همچنين با نمايندگان تامالاختيار شش نامزد سه جلسه برگزار گرديد و روند كلي تبليغات به آنها ابلاغ كتبي گرديد. اگرچه در ابتداي كار كميسيون دو ديدگاه مبني بر ضبطي و زنده بودن مناظرههاي انتخاباتي مطرح بود اما اعتماد به درخواست افكار عمومي به پخش زنده خواست شش نامزد انتخابات و نياز به گرم شدن فضاي انتخابات و به پاي صندوق كشانيدن مرددين شركت در انتخابات نياز به اعتمادسازي رسانهاي داشت و اين امر جز با زنده بودن مناظرات محقق نميشد. بر اين اساس پس از بحثهاي فراوان سه مناظره به صورت زنده طراحي شد و همين اقدام كميسيون منجر به مرجعيت رسانه ملي در انتخابات بر اساس نظرسنجيها به ميزان (77) درصد با اعتماد (55) درصدي به اين رسانه گرديد. اين در حالي است كه مرجعيت صدا و سيما در انتخابات سال 92 تنها (68) درصد بود.
بررسي و مطالعات صورت گرفته در مركز پژوهشها و سنجش افكار سازمان و پيمايشهاي مشابه چهار مركز معتبر نظرسنجي در ايران از (87) طرح پيمايشي از تاريخ 14/9/95 لغايت 6/3/96 يك هفته پس از انتخابات مرتبط با انتخابات رياست جمهوري در تهران، مراكز استانها، شهرهاي تابعه و روستاها نشان ميدهد ميزان مشاركت مردم در انتخابات از (2/52) درصد در اولين نظرسنجي به (1/73) درصد در آخرين نظرسنجي افزايش يافته است. رشد (10) درصدي مشاركت مردم در بعد از مناظرهها، همچنين كاهش مرددين شركت در انتخابات از (30) درصد به (5/18) درصد در (10) روز مانده به انتخابات و روند افزايش اعتماد مردم به دريافت اطلاعات و اخبار مربوط به انتخابات از طريق صدا و سيما به ميزان (77) درصد در طول نظرسنجيها نشان از توفيقات رسانه، اقدامات مؤثر كميسيون در امر تبليغات، اطلاعرساني دقيق، متقن و اطمينانبخش منتج به اعتماد مردم ميباشد.
سازمان صدا و سيما برنامهريزي خود را با مديريت واحد تحت عنوان ستاد انتخابات رسانه ملي تشكيلشده از شش معاونت آن سازمان با چهار رويكرد و دوره تبييني، تبليغي، تهييجي و فراخوان آغاز نمود و از مجموع (16) هزار ساعت برنامه، (1046) ساعت برنامه در (17) شبكه سيما، (1059) ساعت برنامه در (14) شبكه صدا، (6917) ساعت برنامه در (33) شبكه استاني، (576) ساعت برنامه در (30) شبكه برونمرزي و (6614) ساعت برنامه خبري ـ تحليلي در معاونت سياسي در بخشهاي مختلف خبري ملي و استاني پخش شد. اين برنامهها در بيش از (100) استوديوي راديو و تلويزيوني و با به خدمت گرفتن (20) واحد اسانجي و به كارگيري (50) واحد سيار راديو و تلويزيوني و مشاركت بيش از (12) هزار نفر از نيروي انساني اين سازمان توليد و پخش شد.
حجم گسترده و قابل ستايش اقداماتي كه اميد ميرود از بودجه چند صد ميلياردي انتخابات كه در اختيار وزارت كشور است سهم قابل قبولي به سازمان صدا و سيما بابت مشاركت صادقانه و تلاش هنرمندانه تعلق گيرد.
در مورد شكايات در طول تبليغات انتخابات (14) شكايت از نامزدها نسبت به مواضع يكديگر به كميسيون واصل شد. در مورد تفاوت زماني ولو به ميزان چند ثانيه در مناظره دوم اين موضوع جبران شد و در مورد مطالب محتوايي با عنايت به داشتن زمان كافي در برنامههاي تبليغاتي از نامزدهاي محترم (رئيس ـ متشكر) خواسته شد در زمان خود پاسخ اتهامات ايرادشده را بدهند و بر اين اساس دو دقيقه اضافي در مناظره سوم در نظر گرفته شد.
در مورد شكايت ساير اشخاص حقيقي و حقوقي و نهادها (43) شكايت از مواضع نامزدهاي انتخاباتي به كميسيون واصل شد. با عنايت به آنكه اگر همه شكايتها وارد دانسته شده و زمان پاسخگويي به همه آنها داده ميشد ضمن ايجاد يك دور تسلسل نافرجام بين شاكيان و نامزدها مسير اصلي انتخابات و تبليغات در مسير ديگري قرار ميگرفت و منجر به كشانيدن ساير موضوعات به انتخابات و نتيجه آن كاهش مشاركت بود. زمان براي پاسخگويي براي هيچيك از شاكيان در نظر گرفته نشد، البته كميسيون در آسيبشناسي تبليغات انتخابات اين موضوع را به عنوان آسيب جدي در انتخاباتهاي آتي رياست جمهوري ميداند كه عدم رعايت اخلاق و حريم اشخاص و نهادها در روند انتخاباتهاي آتي ميبايست در لايحه جامع قانون انتخابات با ابزارهاي بازدارنده محدود شود، در غير اينصورت نامزدهاي دورههاي آتي انتخابات مواضعشان پيرامون اشخاص و نهادهايي خواهد بود كه سومشخص غايب هستند و در مناظرات و برنامههاي تبليغاتي حضور ندارند.
از موضوعات قابل آسيبشناسي ديگر ممنوعيت تبليغات توسط رسانههاي رسمي صدا و سيما، مطبوعات و خبرگزاريها از (24) ساعت قبل از شروع انتخابات است. اين در حالي است كه رسانههاي ديگر ممنوعيتي براي تبليغات ندارند. به عنوان نمونه فضاي مجازي به عنوان يك رسانه فعال و نوين با در اختيار قرار گرفتن (3/27) درصد مرجعيت رسانهاي در (48) ساعت آخر يعني روز قبل از انتخابات و روز انتخابات ميداندار اصلي فضاي رقابت و تبليغات انتخاباتي بود. از جمله از پايش دقيق صورتگرفته در فضاي مجازي توسط سامانه هوشمند جمعآوري اخبار كانالهاي فارسي (159) هزار و (892) كانال فعال در انتخابات به ترتيب در روزهاي پنجشنبه و جمعه (28) و (29) ارديبهشت به ترتيب (292) هزار و (500) و (239) هزار و (600) مطلب در قالبهاي متنوع توليد كردند كه اين مطالب بارها و بارها بازنشر داده شد و غالباً اين مطالب له و يا عليه دو نامزد اصلي انتخابات بود كه ميزان، درصد و نحوه بازنشر آن مورد تحليل قرار گرفته است.
در لايحه جامع انتخابات لازم است نسبت فضاي مجازي با انتخابات، تعريف نقش و حضور آن و نظارت بر آن به صورت دقيق و شفاف بيان شود. اين در حالي است كه رسانههاي رسمي دولتي در بستر فضاي مجازي قانوناً تنها در موعد مقرر حق فعاليت در فضاي مجازي داشتند و عملاً (48) ساعت پاياني فاقد هر نوع قانون و اعمال مديريت بود. به عنوان نمونه معاونت فضاي مجازي صدا و سيما (3738) دقيقه از گلچين برنامههاي توليدي و (813) قطعه ويديويي كوتاه را در شبكههاي اجتماعي، تلگرام، پيامرسان سروش، اينستاگرام، آپارات و توييتر بازنشر داد و (15) ميليون بازديد از مخاطبين را ثبت كرد كه تمامي اين اقدامات تنها در موعد قانوني صورت گرفت.
از جمله آسيبشناسيهاي ديگري كه مربوط به حوزه انتخابات است اصلاح قانون انتخابات و تضاد مواد (62) و (68) قانون انتخابات است كه در ماده (62) تضمين برخورداري يكسان نامزدهاي انتخاباتي از امكانات دولتي را بيان نموده است و در ماده (68) هرگونه استفاده از امكانات دولتي را در امر تبليغات ممنوع نموده است. اين امر عليالخصوص در مورد مطبوعات و خبرگزاريها و تعريف عنوان دولتي به موضوعي با تفسيرهاي متفاوت تبديل گرديد، ضروري است در لايحه جديد تعريف امكانات دولتي، استفاده از امكانات دولتي، نحوه استفاده، نحوه نظارت و نحوه برخورد با تخلفات تبليغاتي به صورت شفاف و متقن پيشبيني شود.
در پايان لازم ميدانم از زحمات و تلاشهاي فراوان آقايان: حجتالاسلام و المسلمين منتظري، دكتر عليعسكري، دكتر رحمانيفضلي، آخوندي، ميرباقري، رحيمي، ساماني، پورمطلق و ميرشمسي كه در طول اين مدت در خدمت يكايك اين بزرگواران بودم صميمانه سپاسگزاري نمايم و از مديران رسانهها، مطبوعات، خبرگزاريها، فعالان فضاي مجازي و همه خبرنگاران و دستاندركاران امر انتخابات كمال سپاس و تشكر خود را ابراز دارم و لازم به ذكر ميدانم كه گزارش كامل اين گزارش، نمودارها، جداول پيوست و شرح ماوقع كميسيون بررسي تبليغات انتخابات رياست جمهوري انشاءالله به زودي توسط مركز پژوهشهاي مجلس و دبيرخانه شوراي نظارت بر سازمان صدا و سيما منتشر خواهد شد. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

علی اردشیرلاریجانی
تشكر ميكنيم از زحمات جنابعالي و همكارانتان در اين بخش تبليغات هم در انتخابات اخير تلاش كردند سپاسگزاري ميكنيم. پيشنهاداتي هم آقاي قاضيزاده مطرح كردند كه خوب است كميسيون امور داخلي در بررسي قانون مورد توجه قرار بدهند. از جنابعالي و همكارانتان تشكر ميكنيم، متشكريم. اگر تذكري دارند بفرماييد.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي رحيمي اخطار دارند، بفرماييد.

علیرضا رحیمی
تذکر قانون اساسی
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي دكتر! اخطار من اصل (100) قانون اساسي است مربوط به گزارشي كه وزير محترم كشور به مجلس ارائه دادند. بنده ضمن تشكر از همه دستاندركاران و عوامل اجرايي كه در سراسر كشور در انتخابات شوراها زحمت كشيدند و انصافاً انتخابات بسيار باشكوه و آبرومندي را برگزار كردند. (رئيس ـ الان ماده چند را تذكر ميدهيد؟) آقاي دكتر! اصل (100) قانون اساسي، اصل شوراها است. گزارشي كه آقاي دكتر رحماني راجع به شوراها ارائه دادند و انتخاباتي كه برگزار شد استحضار داريد در هيأت نظارت انتخابات ما در استان تهران انجام وظيفه كرديم و خدمت دوستان (بوديم).
اتفاقي در تهران افتاد ممكن است در شهرهاي ديگر هم بوده باشد. ماده (26) قانون شوراها تكليف ميكند كه عدم سوء پيشينه را همه كانديداها بايد به عنوان يك مدرك الزامي ارائه بدهند و عليرغم اينكه مردم درخواست داده بودند در تهران حداقل (200) نفر موفق نشدند عدم سوء پيشينه را دريافت كنند و نه تنها وزارت كشور و نيروي انتظامي جوابگو نبود اين باعث شد واقعاً يك اختلال جدي هم براي تصميمگيري و هم براي بررسي صلاحيتها، هم در هيأتهاي اجرايي و هم در هيأتهاي نظارت اتفاق بيفتد عليرغم اينكه هيچ تقصيري متوجه داوطلبين و كانديداها و مردم نبود. در واقع آنها درخواستشان را داده بودند، انگشتنگاري كرده بودند و اين موضوع در كنار موارد ديگر بود كه لازم است آسيبشناسي بشود. انشاءالله در موارد بعدي شاهد تكامل برگزاري انتخابات باشيم.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، اين هم مسألهاي است كه بايد به آن توجه شود.
6
ارجاع لایحه معاهده معاضدت دوجانبه در امور کیفری بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری کره به مجمع تشخیص مصلحت نظام

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدي گزارش كميسيون قضائي و حقوقي در مورد لايحه معاهده معاضدت دوجانبه در امور كيفري بين جمهوري اسلامي ايران و جمهوري كره هست كه اعادهشده از شوراي محترم نگهبان است. آقاي رئيس! شوراي محترم نگهبان در ماده (5) آن يك ايراد خلاف شرع گرفته، كميسيون محترم در گزارش خودشان بر مصوبه قبلي اصرار كردند، آقاي دكتر! پيشنهادي هم نداريم.

علی اردشیرلاریجانی
اگر توضيح دارند بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
سخنگوي محترم كميسيون بفرماييد.

حسن نوروزی
سلام عليكم و رحمه الله و بركاته ـ بسم الله الرحمن الرحيم
عرض ادب، سلام و صبحبخير دارم خدمت همه همكاران عزيز. اگر سروران محترم عنايت بفرمايند! لايحه معاهده معاضدت دوجانبه در امور كيفري بين جمهوري اسلامي ايران و جمهوري كره است كه شما حضرات در جلسات قبل مورد تصويب خودتان قرار داديد. شوراي محترم نگهبان به آن مصوبه شما ايرادي گرفتند كه من آن ايراد را خدمت شما تقديم ميكنم و نظريهاي را كه كميسيون محترم، همكاران من در اين زمينه بيان فرمودهاند و بر اساس نظر خودشان اصرار به مصوبه قبلي كردند خدمت شما عزيزان تقديم ميكنم.
عنايت بفرماييد! در ماده (5) دارد كه درخواست معاضدت به صورت كتبي خواهد بود، در موارد اضطراري طرف درخواستشونده ميتواند درخواست را به شكل ديگري بپذيرد. شوراي محترم نگهبان در ماده (5) اينطور ايراد فرمودند كه «توصيف نمودن موضوع از جهت شمول نسبت به مواردي كه توصيف آن براي طرف مقابل شرعاً جايز نميباشد، خلاف شرع شناخته شد. همچنين معاضدت در اين امر از جهت شمول نسبت به اعطاي اطلاعاتي كه موجب عدم رعايت مباني شرعي ميگردد، خلاف شرع ميباشد: مانند اطلاع دادن به غير قاضي شرعي در امور مربوط به انجام كارهاي منافي عفت».
عنايت بفرماييد! ايرادي كه اينجا فرمودند اين است كه ما اگر بخواهيم درخواستي از كشور كره كنيم، در واقع در مورد مسائل اعمال منافي عفت بخواهيم براي آنها كه قاضي شرعي نيستند توصيفي داشته باشيم، يك كاري را انجام داديم كه براي يك قاضي غيرمجتهد و غيرآگاه به مباني شرعي اسلامي توضيحاتي را داديم. بحث كميسيون اين است كه اصلاً ارتباط ما با كره، كره يك كشور غيرمسلمان است و ما به خاطر گسترش همكاريهاي قضائي بين دولت خودمان و دولت كره و آثار مثبتي كه نسبت به شهروندان دو طرف دارد و اين كار را به خاطر ارتقاي سطح همكاريها دوجانبه و تحكيم مناسبات ميان آنها انجام داديم، ولي از طرفي لازم نيست كه همه مسائلي كه شرع با آن مخالف است را توضيح بدهيم. اينجا دارد كه به صورت كتبي و در مورد اضطراري طرف درخواستشونده ميتواند درخواست را به صورت ديگري بپذيرد، به نحو مذاكره به طوري كه با مسائل شرعي مخالف نباشد.
بنابراين شما ميدانيد كه ارتباط ما با كشور كره كه يك كشور غيراسلامي است از باب احكام ثانويه است، از باب مشكلاتي كه ما در سطح جهان داريم و نميتوانيم به اعتبار اينكه شرع مقدس اسلام ميفرمايد مطالبي را كه يك قاضي آگاه مسلمان ميداند نبايد به ديگري بيان كند، خودمان را محروم كنيم، ما خودمان را در روابط قضائيمان با اين كشورها محدود كنيم و نتوانيم ارتباط برقرار كنيم. لذا ما چارهاي جز اين نداريم، ما بايد ارتباط برقرار كنيم.
شوراي محترم نگهبان بر اساس نظر صائب خودشان اشكال گرفتهاند، درست است، ولي بحث اين است كه روابط بينالمللي كه از جمله آن روابط، روابط قضائي است و گسترش مباني فكري ما در جهان است، دست ما را باز ميگذارد كه ما با آن روشهاي خاص خودمان طوري با آنها مذاكره كنيم كه اولاً اسرار پروندهاي نسبت به مسائل منافي عفت را در اختيار آنها نگذاريم. حالا اگر كسي از كرهايها در ايران محروم شده، ما شهروندشان را به آنها تحويل ميدهيم، مسألهاي را بيان ميكنيم، آنها خودشان نسبت به اسرار خودشان ميتوانند آگاه شوند. بحث اين است كه اگر مسلماني آنجا محكوم شده، قاضي آنها محكوم كرده (رئيس ـ متشكريم) ما بايد مذاكره كنيم، خيلي مشكلي ندارد.
پس ما از باب احكام ثانويه پذيرفتهايم و بر اين اصرار داريم. بنابراين اين لايحه معاضدت در جلسه مورخ 7/3/96 در كميسيون مورد بحث واقع شد و كميسيون به اجماع آرا بر نظريه قبلي خود اصرار ورزيد. عزيزان عنايت بفرمايند از اين مسائل هست و انشاءالله رأي مثبت بدهيم تا انشاءالله مجمع تشخيص كمك خواهند كرد و ببينيم چه نظري خواهند داشت. والسلام عليكم و رحمه الله

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، توضيحات آقاي نوروزي را استماع فرموديد، پيشنهادي هم نداريم. نظر كميسيون را به رأي ميگذاريم. حضار 246 نفر، نمايندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمايند. نظر كميسيون به رأي گذاشته ميشود. كميسيون بر نظر خودش اصرار دارد، عليالقاعده بايد به مجمع تشخيص مصلحت نظام برود. دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.
7
تصویب لایحه معاهده بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری اندونزی در زمینه معاضدت حقوقی متقابل در امور کیفری

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدي گزارش كميسيون قضائي و حقوقي در مورد لايحه معاهده بين جمهوري اسلامي ايران و جمهوري اندونزي در زمينه معاضدت حقوقي متقابل در امور كيفري است. جناب آقاي كاتب! قبل از اينكه در خدمت سخنگوي محترم باشيم مخالفين و موافقين را اعلام بفرماييد.

غلامرضا کاتب
بسم الله الرحمن الرحيم
با آرزوي قبولي طاعات و عبادات همكاران عزيز، ليست مخالفين گزارش كميسيون قضائي و حقوقي را اعلام ميكنم، همكاران عزيز آمادگي داشته باشند كه مطالبشان را ارائه بدهند. مخالف اول جناب آقاي مهرداد لاهوتي نماينده محترم لنگرود، مخالف دوم جناب حاجآقاي سليمي، موافق اول سركار خانم سيدهفاطمه ذوالقدر و موافق دوم جناب آقاي دهقانيفيروزآبادي. سخنگوي كميسيون بفرماييد.

حسن نوروزی
بسم الله الرحمن الرحيم
ضمن تشكر از همكاران محترم كه به نظريات همكاران خودشان در كميسيون قضائي اعتماد فرمودند و در لايحه قبلي رأي مثبت دادند و اصرار كميسيون را صائب دانستند.
گزارش كميسيون قضائي و حقوقي به مجلس شوراي اسلامي
لايحه معاهده بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری اندونزی در زمینه معاضدت حقوقی متقابل در امور کیفری به شماره چاپ (445) كه جهت رسيدگي به اين كميسيون به عنوان كميسيون اصلي ارجاع شده بود در جلسه مورخ 19/2/1396 کمیسیون با حضور نمایندگان دستگاههای مربوطه و كارشناسان ذیربط مورد بحث و بررسي قرار گرفت و با الحاق يك تبصره به مادهواحده تصويب شد.
اينك گزارش آن در اجراي ماده (147) آييننامه داخلي به مجلس شوراي اسلامي تقديم ميشود.
رئيس كميسيون قضائي و حقوقي ـ الهيار ملكشاهي
سروران محترم عنايت بفرمايند، همانطوري كه در معاهدههاي قبلي مستحضر شديد، نظر به لزوم استقرار روشمند همكاريهاي قضائي بين جمهوري اسلامي ايران و جمهوري اندونزي و با توجه به آثار مثبت ناشي از اتخاذ اين تدابير و ايجاد بسترهاي مناسب قانوني براي اتباع دو دولت و در راستاي زمينهسازي براي گسترش مناسبات دو كشور و ارتقاي سطح همكاري دوجانبه و تحكيم مناسبات ميان آنها، اين لايحه تقديم شده است. عنايت بفرماييد از آنجايي كه ما معتقد هستيم قانون حقوقي جمهوري اسلامي ايران به ويژه در زمينه كيفري داراي يك ويژگيهاي بسيار عالي است. شما نگاه كنيد، ما اصلاً بايد يك كاري كنيم خصوصيت كشورمان، امور حقوقي كشورمان، اصلاً يكي از شاخصههاي اصلي اين مملكت آن مسائل حقوقي بالنده مرتبط به شرع مقدس اسلام است كه فقها، حقوقدانان و اساتيد دانشگاهها زحمت كشيدهاند و برآيند آن مثلاً قانون مجازات اسلامي شده است كه شما تصويب فرمودهايد و مصوبات شما به عنوان قانون مجازات در پنج فصل مشخص تقديم شده و دستگاه قضاء ما دارد به آن قانون عمل ميكند.
شما ببينيد در ماده به ماده قانون مجازات اسلامي كشور عزيز ما ايران آنچه را كه فقها، حوزيان و دانشگاهيان به عنوان شرح و توضيح بر آن مينگارند، حكايت از عمق يك قانون اصلي و يك قانون موضوعه است كه واقعاً هم متكي به مواضع اسلامي و هم مواضع انساني است، در واقع اين قانون ارائه شده و به آن عمل ميشود. چرا ما از اهداف بالنده دستگاه قوه مقننه و قوه قضائيه كه به آن عمل نميكند، با اين ارتباطات كه هم به نفع شهروندانمان است، چرا از آن دفاع نكنيم؟
عنايت بفرماييد! قانون ما سعي دارد مقررات جزائياش با شرع مقدس اسلام مطابقت و همنوايي داشته باشد. انعكاس برخي از قوانين جزائي كه صرفاً جنبه شرعي در حقوق موضوعه ما دارند در فصل اول قانون مجازات ما آمده است. هماهنگ نمودن مقررات عرفي با مقررات شرعي، تطبيق دادند و دقيقاً هم قبل از اينكه قانون مجازات در مجلس تصويب شود قوه قضائيه در مركز فقهي قم بحث كردند. من يادم نميرود كه خودم در دستگاه قضائي بودم، قانون مجازات را قبل از آن تكثير و منتشر كردند، قضات خواندند و نظر دادند. بعد كميسيون قضائي جمع شد و كار اساسي با كارشناسان خبره كرد و بعد از آن در مجلس تصويب شد. سعي شد انطباق قوانين عرفي با قوانين شرعي آن لحاظ شود، البته با حاكميت قانون شرع. نكته بعد سعي در احصاء جرايم قابل گذشت، اينها از خصوصيات قانون كيفري ماست، سعي در رفع ابهام در خصوص كيفر معاونت، استفاده كمتر از شلاق به عنوان كيفر اعمال ممنوعه.
عليايحال قانون كيفري ما يك قانون متوازن و منطبق بر شرع مقدس اسلام و قانوني است كه فقها و حقوقدانان دارند به آن نگاه ميكنند، قضات شريف و اصيل ما دارند به آن عمل ميكنند و بر اساس آن حكم ميدهند. ما هم براي انتشار تفكر حقوقي اسلام و ايران اسلامي در جهان بايد به اين لايحه رأي بدهيم و هم براي حل مشكل شهروندانمان بايد اين ارتباط را برقرار كنيم و هم براي اينكه ما بگوييم ما يك كشور توسعهيافتهاي هستيم كه با همه كشورها به ويژه كشورهايي كه با ما همخواني دارند و مسلمان هستند با افتخار در حوزهاي كه موافق با مصالح ملي ماست ارتباط برقرار ميكنيم. لذا من خواهش ميكنم سروران محترم به اين لايحه هم رأي بدهند. والسلام

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، مخالف اول صحبت كنند.

غلامرضا کاتب
مخالف اول جناب آقاي مهرداد لاهوتي هستند. جناب آقاي لاهوتي در خدمت شما هستيم، بفرماييد.

مهرداد لاهوتی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
ببينيد دوستان! در موادي كه در اين لايحه آمده دو تا اشكال وجود دارد كه من خدمت دوستان عرض كنم. سخنگوي محترم كميسيون هم كه يك مقدار در فرمايشات خودشان در آن روز بايد دقت بيشتري ميداشتند، ايشان به من قول دادند كه از بنده تقاضا نفقه نداشته باشند، ولي بالاخره دقتهاي لازم را داشته باشند.
ببينيد دوستان! يكي در ماده (23) است كه آمده: «هرگونه اختلاف ناشی از تفسیر یا اجرای این معاهده با مشورت میان طرفين حل و فصل خواهد شد». يكي هم در ماده (24) اين ماده است، اينجا هم آمده: «این معاهده میتواند در هر زمان»، دقت بفرماييد «در هر زمان با رضایت متقابل کتبی طرفها اصلاح شود». اداره قوانين به اين موضوع اشكال گرفته، جناب آقاي نوروزي! در مواد (23) و (24) كه با رعايت اصل (139) و ماده (24) با رعايت اصل (77) را الزامي دانسته است. يعني اگر قرار است در اين لايحه تغييراتي صورت بگيرد با توجه به اصول (77) و (139) بايد با اجازه مجلس باشد. انشاءالله جنابعالي در فرمايشات خودتان رفع اصلاحي داشته باشيد. متشكرم.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
موافق اول سركار خانم سيدهفاطمه ذوالقدر هستند. خانم ذوالقدر بفرماييد.

سیده فاطمه ذوالقدر
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام و احترام و آرزوي قبولي طاعات. همكاران محترم عنايت فرماييد! اولاً تمام معاهدهنامهها و توافقنامهها تيپ هستند. ما براي مسائل اقتصادي، اجتماعي، قضائي و امنيتي با نقاط مختلف جهان توافقنامه دوطرفه داريم. تعهدات براي ما است و تعهدات براي كشور متقابل و براي يك روش كارآمد در امور قضائي لازم است كه ما با كشورهاي مختلف همكاري قضائي داشته باشيم. مثلاً بعضي از اتفاقات جنايي يا در مورد بحث قاچاق، جرايم مربوط به ماليات، حقوق، عوارض، گمركي، مسائل مربوط به مبارزه با تروريسم و امثال اينها، ما هم بايد از همكاري كشورهاي مختلف استفاده كنيم و هم خودمان بايد بر اساس چارچوب قانون اساسي كه ميثاق ملي ماست كار كنيم. اين لايحه منجر خواهد شد كه روابط ميان ايران و كشور اندونزي گسترش پيدا كند، كشور اندونزي يكي از كشورهاي مهم و مسلمان و همراه است كه ما هم روابط بسيار خوبي با آن داريم و اگر اين معاضدت حقوقي متقابل در امور كيفري انجام شود زمينه براي گسترش مناسبات دو كشور و تحكيم اين مناسبات فراهم خواهد شد.
اين لايحه هم (25) ماده دارد، در مورد درخواستها، نوع روش ارتباط و فراهم كردن اطلاعات اسناد و سوابق و همينطور در مورد أخذ شهادت و كليه تعهدات بينالملل و همينطور حل و فصل اختلافات صحبت ميكند و اگر ما اينگونه توافقنامهها را امضا نكنيم قطعاً بخشي از مشكلات كشور ما هم در كشورهاي ديگر و دنيا ممكن است مغفول قرار بگيرد و مخالف محترم هم كه با كليات مشكلي نداشتند، ايرادي كه آوردند مواد (23) و (24) بود كه قابل حل است و اصلاح ميشود. لذا من از شما همكاران محترم خواهشمندم كه به اين لايحه رأي موافق بدهيد، خيلي ممنون.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
مخالف بعدي جناب حاجآقاي سليمي هستند، بفرماييد.

علیرضا سلیمی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
ضمن تشكر از زحمات كميسيون محترم قضائي، اين معاهده كه در زمينه معاضدت حقوقي در امور كيفري است، من در مورد كليات بحث نميكنم، ولي واقعاً يكي از ايراداتي كه در همه موارد مشابه وجود دارد اين است كه ما بايد به صورت كلي يا مجموعه را رأي مثبت بدهيم يا رأي منفي بدهيم. متأسفانه وقتي به محتوا مراجعه ميكنيم مشكلاتي در محتوا وجود دارد كه اين مشكلات را اگر حل نكنيم ممكن است در آينده براي كشور مشكلاتي ايجاد شود. من به عنوان نمونه چند تا از اين مشكلات را عرض ميكنم.
در ماده (1) در بند چهارم كه انشاءالله جناب آقاي نوروزي در اين رابطه پاسخ بدهند و توضيحاتشان انشاءالله رافع مشكلات باشد. ببينيد! بند چهارم ميفرمايد: «این معاهده در مورد درخواستهای معاضدت حقوقی مربوط به افعال یا ترک افعال اعمال میشود». اين ابهام دارد، چون فعل و ترك فعل در نظام حقوقي ما يك تعريف دارد، در نظام حقوقي كشور متعاهد تعريف ديگري دارد. در پيوست هم به اينها هيچ اشارهاي نشده كه منظور آنها از فعل و ترك چيست و منظور ما از فعل و ترك چيست.
در ماده (2) كه بحث استثنائات است، در آنجا اينطور دارد كه ميگويد: این معاهده بدون خدشه وارد کردن به انعقاد ترتیبات یا معاهدات خاص، در اين موارد اعمال نميشود. در بند «ب» آن اينطور دارد: «انتقال اشخاصی که در حبس به سر می-برند»، يعني در اين مورد اعمال نميشود. فايده اين معاهده براي ما چه ميشود اگر بناست اين معاهده در مورد بند «ب» كه الان قرائت كردم اعمال نشود؟
در بحث مراجع مركزي و روش ارتباط در بند (3) اينطور دارد، ميگويد: «چنانچه هر یک از طرفها، مرجع مرکزی خود را تغییر دهد»، صرفاً طرف دیگر را از طريق مجاری دیپلماتیک از تغيير آگاه ميكند. يعني اين مرجع سيال ميشود، اين سيال بودن مرجع باز يكي از مشكلاتي است كه در اين معاهده وجود دارد.
در بند «ت» ماده (4) كه بحث محتواي درخواست است، در آنجا ميدانيد در ابتداي بند اينطور است: «در کلیه موارد، درخواست معاضدت حاوي موارد زير خواهد بود:»، يكي از اين موارد بحث درجه محرمانه بودن است. شما ديديد در همين معاهدهاي كه بين ايران و كرهجنوبي بود يكي از ايرادات شوراي محترم نگهبان اين بود كه اين معاهدهها باعث ميشود ما اطلاعات محرمانه خود را به طرف مقابل بدهيم و اينجا هم به صراحت به آن اشاره شده و اين هم يكي از مشكلاتي است كه در اين نوع معاهدهها است.
در ماده (10) كه بحث أخذ شهادت است، در آنجا اين ماده به نحوي اعمال شده كه به نظر ميرسد با تماميت ارضي ما مغايرت دارد و ممكن است شوراي محترم نگهبان ايراد بگيرد. اينطور دارد كه ميگويد: «طرف درخواستشونده تا اندازهای که قوانین آن اجازه میدهد، بنا به درخواست، نسبت به أخذ شهادت و تحصیل اسناد از شخص از جمله شخص در حبس یا تمهید انتقال اقلام به قلمرو طرف درخواستکننده اقدام می-نماید». خيلي روشن است كه با تماميت ارضي ما مغايرت دارد.
و آخرين موردي كه عرض ميكنم در بند (4) ماده (14) است. بند (4) اين ماده به نحوي نوشته شده كه يك ايراد جدي دارد و آن اين است كه هيچ تضميني براي اين معاهده باقي نميگذارد. ببينيد! ميگويد: «هر شخصی که رضایت خود را اظهار نمی-نماید یا از حضور در قلمرو طرف درخواستکننده خودداری نماید، مشمول هیچ اقدام اجبارکننده در طرف درخواستشونده قرار نخواهد گرفت». چه تضميني وجود دارد؟ ما براي چه مينويسيم؟ اگر طرف قبول نكند مشمول هيچ اقدام اجباركننده قرار نگيرد. به همين دليل ايراداتي كه خدمتتان عرض كردم اينجا وجود دارد. (فرهنگي ـ وقت شما تمام است) اگر اين ايرادات برطرف شود به نظر ميرسد كه ما ميتوانيم راحتتر با اين معاهده موافقت و آن را تصويب كنيم. متشكرم.

غلامرضا کاتب
متشكر جناب حاجآقاي سليمي. موافق آخر جناب آقاي دهقانيفيروزآبادي هستند، بفرماييد.

کمال دهقانی فیروزآبادی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
ضمن تشكر از برادر عزيزم جناب آقاي سليمي كه مطالبي را اشاره كردند، موضوع بحث در كميسيون امنيت ملي و كميته روابط خارجي به عنوان كميسيون فرعي با حضور كارشناسان دستگاههاي ذيربط مورد بررسي قرار گرفته است. يك واقعيت اينجا هم همين مباحث مطرح شده است و نهايتاً موافقت كردند و الان در صحن در منظر نظر نمايندگان محترم قرار گرفته است.
مردم براي كار، گردشگري يا براي هر دليل ديگر به كشورهاي ديگر سفر ميكنند، حالا كشوري هم كه موضوع بحث است يكي از آن كشورها است. اگر در اين سفرها يك مشكل حقوقي و كيفري پيدا كنند معمولاً به كنسولگري و نمايندگيهاي جمهوري اسلامي ايران در آن كشورها مراجعه ميكنند. وقتي كه موضوع، موضوع حقوقي و كيفري است بايد يك مبنايي باشد كه بتوانند رسيدگي كنند، مشكلات مردم را حل كنند و مسائل آنها را مورد بحث و مذاكره با مقامات آن كشور قرار بدهند. اگر اين موافقتنامه نباشد اصلاً چطور كنسولگريها و نمايندگيها بتوانند بروند فتح بابي كنند و موضوع را مطرح كنند. در حقيقت اين يك كار متقابلي است. موضوع هم وقتي كه به مسائل كيفري مربوط ميشود، شما ميدانيد در مسائل كيفري همه استحضار دارند عدم علم به قانون رافع مسئوليت نيست. كسي سفر ميكند به خارج از كشور ميرود، به خاطر يك موضوعي به هر شكلي در حبس قرار ميگيرد، كيفرش را هم ميگذراند و چند سال بايد زنداني باشد و بهترين شكل اين است كه اينطور موارد مخصوصاً وقتي كه حبسهاي بلندمدت است و اين موافقتنامه اجازه ميدهد كه طرف از خارج از كشور بيايد و حبسش را در ايران بگذراند و يا اگر يك اندونزيايي داخل ايران است و يك مجرمي مرتكب شده به اندونزي ميرود و آنجا جرم و كيفر خودش را ميبيند، به اين شكل نيست كه ما اگر احياناً كسي را بايد حبس ميكرديم حبس نكنيم يا كيفري نبيند. اگر طرف مقابل هم در خارج از كشور حبس است به داخل كشور ميآيد.
آن موضوعي هم كه برادر عزيزمان جناب آقاي سليمي اشاره كردند اگر حبس بالاي يك سال باشد بيشتر موضوع بحث است وگرنه موضوع چند ماه باشد ممكن است كه در همين لوايح هم پيشبيني شود و مجبور شوند كه كيفر را در آن كشور بگذرانند. در هر صورت اگر نمايندگي جمهوري اسلامي ايران و كنسولگريها بخواهند در اينطور موارد ورود پيدا كنند و به مردم كمك كنند يك زمينهاي لازم است. اين لايحه و لوايح مشابه اين كه متقابلاً يك امتياز براي دو تا كشور ايجاد ميكند، فرصت فراهم ميكند كه اين مشكلات كيفري كه بر اتباع دو كشور به وجود ميآيد رفع و رجوع شود. بر اين اساس من تقاضا ميكنم همكاران عزيز رأي موافقشان را به اين لايحه اعلام بفرمايند. تشكر ميكنم.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم. مخالفين و موافقين صحبت كردند، مادهواحده را بخوانيد.

محمد علی وکیلی
آقاي رئيس! اخطار هم دارند.

علی اردشیرلاریجانی
اگر اخطار راجع به همين موضوع است بفرماييد.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي كواكبيان بفرماييد، انشاءالله مربوط به موضوع است.

مصطفی کواکبیان
آقاي رئيس! من از صبح اخطار دارم، در اين موضوع نيست، اگر اجازه نميدهيد حرف نزنم. من از گزارش وزير كشور، چند مرتبه هم از آقاي وكيلي خواهش كردم، اگر اجازه بدهيد دو تا نكته را تذكر دارم.

علی اردشیرلاریجانی
اجازه بفرماييد ما اين را رأي بگيريم، متشكريم. متن را بخوانيد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
لايحه معاهده بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری اندونزی در زمینه معاضدت حقوقی متقابل در امور کیفری
مادهواحده ـ معاهده بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری اندونزی در زمینه معاضدت حقوقی متقابل در امور کیفری مشتمل بر يك مقدمه و (25) ماده به شرح پيوست تصويب و اجازه مبادله اسناد آن داده ميشود.
تبصره ـ رعايت اصول (77) و (139) قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران در اجراي مفاد اين معاهده الزامي است.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 250 نفر، ماده واحده و تبصره آن را به رأي ميگذاريم. نمايندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمايند. دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد.
ماده واحده و تبصره آن به رأيگذاشته شده. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. آقاي وكيلي اخطار داشتند، بفرماييد.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي كواكبيان اخطار دارند، بفرماييد.

مصطفی کواکبیان
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي رئيس! من بندهاي (8) و (11) ماده (24) آييننامه را ميخواستم خدمتتان تذكر بدهم. حق هيأترئيسه است كه از هر شخصي دعوت بكند و اينجا تشريف بياورند گزارش بدهند ولي خواهش من اين بود كه يك حق سؤالي هم براي نمايندگان قائل ميشديد. بالاخره بعضي از مواردي كه بعضيها مدعي هستند تعرفهها دير رفته، چرا صفها طولاني است كه حضرتعالي به رايانهاي شدن اشاره فرموديد. خواهش بنده در مورد گزارش برادر عزيزمان جناب آقاي قاضيزاده هم هست. حالا ما همسايه جديد ايشان هستيم گفتم چرا تذكرات خودتان را به صدا و سيما نگفتيد، گفت ديگر صدا و سيما دو، سه روز آخر واقعاً از مرز عدالت و بيطرفي خارج شده بود. حق بود كه به آن تذكر ميدادند و اينكه ما مدام به فضاي مجازي گير بدهيم يك بحث ديگري است. فضاي مجازي اصلاً دراختيار ما نيست، اگر ما راديو و تلويزيون خصوصي ميداشتيم واقعاً شايد (در مورد) صدا و سيما هم ما نميبايست اينطور بحث بكنيم اما در گزارشي كه ايشان دادند كاملاً جامع بود ولي اين نكته را رعايت نكردند. يك خواهشي كه از حضرتعالي دارم (اين است)؛ هشت ماه است من سه بار به آقاي اميرعبداللهيان گفتم ما هم اتحاديه بينالمجالس رفتيم، اتفاقاً رفتن ما باعث شده كه آقاي اميرآبادي ما را جزء غيرمنظمها حساب بكند والاّ همه ميدانند من يك ثانيه هم تأخير ندارم.
من ميخواهم بگويم اجازه بدهيد ما يك گزارشي از اتحاديه بينالمجالس هم داشته باشيم، يك اتاق سه در چهار هم خواستار بوديم آن هم انجام نشد. ما در سال دوم رياست حضرتعالي التفات بيشتري را از شما انتظار داريم، چون موقع رأيگيري هيأترئيسه بسيار بچه مثبتي بوديد، خيلي ممنون.

علی اردشیرلاریجانی
انشاءالله موفق باشيد و در آينده مثبتتر بشويم. انشاءالله آن گزارشتان را براي بينالمجالس با آقاي قاضيزاده پيگيري كنيد كه در دستور بگذارند و گزارش بدهيد.
8
تصویب طرح الغاء برخی قوانین از تاریخ 18/6/1285 تا 30/12/1309

علی اردشیرلاریجانی
دستور بعدي را هم بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدي گزارش كميسيون قضائي و حقوقي در مورد طرح الغاء برخي قوانين از تاريخ 18/6/1285 تا 30/12/1309 است. جناب آقاي دكتر كاتب! قبل از اينكه سخنگوي محترم كميسيون براي ارائه گزارش تشريف بياورند مخالفين و موافقين را بفرماييد.

غلامرضا کاتب
بسم الله الرحمن الرحيم
مخالفين گزارش كميسيون قضائي و حقوقي در مورد طرح الغاء برخي از قوانين كه تاريخ آن را اعلام كردند. مخالفين: نفر اول آقاي نادر قاضيپور نماينده محترم اروميه، نفر دوم حاجآقاي سليمي نماينده محترم محلات هستند. موافقين گزارش كميسيون قضائي و حقوقي در مورد طرح الغاء برخي از قوانين: موافق اول جناب آقاي حبيباله دهمرده نماينده محترم زابل، زهك، هيرمند، نيمروز و هامون، دوم جناب آقاي حميدرضا فولادگر نماينده محترم اصفهان هستند. سخنگوي كميسيون جناب حاجآقا نوروزي بفرماييد.

علی اردشیرلاریجانی
من از آقاي نوروزي و مخالفين و موافقين خواهش ميكنم كوتاهتر صحبت بكنند چون ما امروز سؤال داريم و سؤال نسبتاً طولاني هم هست، يك قدري از اين بحث سريعتر عبور كنيم. آقاي نوروزي بفرماييد.

حسن نوروزی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحيم
گزارش كميسيون قضائي و حقوقي به مجلس شوراي اسلامي
طرح الغاء برخي قوانين از تاريخ 18/6/1285 تا 30/12/1309 به شماره چاپ (47) كه جهت رسيدگي به اين كميسيون به عنوان كميسيون اصلي ارجاع شده بود در جلسات متعدد مورد بحث و بررسي قرار گرفت و نهايتاً در جلسه مورخ 19/2/1396 با اصلاح مادهواحده به شرح زير تصويب شد.
اينك گزارش آن مطابق ماده (147) قانون آييننامه داخلي تقديم مجلس شوراي اسلامي ميشود.
رئيس كميسيون قضائي و حقوقي ـ الهيار ملكشاهي
من از رئيس محترم خواهش ميكنم اگر اجازه بفرمايند و صلاح بدانند چون اينها سه تا طرح جداگانه هست ولي موضوع آن يكي است؛ الغاء برخي از قوانين قديمي هست هر سه تا را مخالفين و موافقين صحبت كنند يكبار رأيگيري بشود، هر طور صلاح ميدانيد.
سروران محترم! تقريباً مدت (110) سال است در ايران دارد قانونگذاري انجام ميشود، قوانين زيادي در موضوعات مختلف به تصويب رسيده است كه در حال حاضر بخشي از اين قوانين مذكور لغو و بخشي ديگر معتبر باقي ماندهاند. قوانيني بوده؛ مثلاً استخدام سه باغبان براي مجلس شوراي ملي، خريدن يك ماشين براي نخستوزيري. با عنايت به حجم وسيع قوانين و بدون تفكيك قوانين معتبر از غيرمعتبر كار مأموران اجرا و عموم مردم با چالش روبهرو ميشود و چه بسا قوانين غيرمعتبر اجرا ميشود و قوانين معتبر معطل ميماند. در شرايط مذكور نه تنها دسترسي به قوانين معتبر سخت ميگردد بلكه باعث ميشود هر كس تفسير و تعبير متفاوتي از قوانين با موضوع واحد داشته باشد. به اين ترتيب اجراي صحيح قوانين غيرمحتمل، احقاق حقوق مردم در رابطه با دستگاههاي اجرايي با اشكالهاي جدي مواجه ميشود.
با اين توضيح، اهميت و ضروريت تنقيح قوانين، يعني زدودن و حذف قوانين غيرمعتبر و ارائه قوانين معتبر كه امري تخصصي بوده و تحقق آن مستلزم صرف زمان و انرژي زياد است در جهت فراهمسازي مقدمات و زمينههاي توسعه نظام حقوقي كشور مشخص ميشود.
ليكن با توجه به حجم انبوه قوانين مصوب كشور از سال 1285 هجريشمسي تاكنون امر تخصصي تنقيح قوانين بسيار پيچيده و زمانبر خواهد بود. عليايحال بر اساس همين جريان معاونت قوانين مجلس شوراي اسلامي سعي و تلاش كرده، اين قوانين غيرمعتبر را احصاء كرده و دستهبندي كرده. آنچه مربوط به امور حقوقي و قضائي بوده به مجلس تقديم كرده و شما تصويب فرموديد و به كميسيون ارائه كرديد. در كميسيون قضائي آمد و ما با حضور همه كارشناسان بحث كرديم و النهايه ما تصميم گرفتيم و تصميم خودمان را امروز خدمت شما تقديم كردهايم.
عليايحال عنايت بفرماييد! اين قوانيني كه امروز با تصويب شما مورد نسخ واقع ميشود قوانيني است كه به موجب قوانين مؤخر نسخ شرعي شدهاند و ترديدي در بياعتباري آنها وجود ندارد. ما هيچوقت روي قانون تجارت بحث نميكنيم، چون فعلاً قانون مؤخري براي آن نداريم، ما نسبت به قانون مدني هيچ بحثي نداريم مگر اصلاحات مادهاي. قوانين مدتدار كه براي يك مدت مشخص تصويب شدهاند و مدتزمان و تاريخ پايان اعتبار آنها دقيقاً مشخص است، مثلاً گفتند از اين تاريخ تا آن تاريخ طي (10) سال حقوقي را به يك تيمساري يا شخصي بدهند كه مثلاً تمام شده و قوانين مدتدار كه براي يك مدت و دوره خاص تصويب شدهاند ليكن پايان اعتبار آنها منوط به موضوع يا امر ديگري شده است و تاريخ پايان اعتبار آنها به طور دقيق مشخص نيست با تحقق موضوع يا امر مورد نظر و شرايط مذكور در قانون غيرمعتبر تلقي ميشوند، اينها مورد نسخ واقع شدهاند.
برخي قوانين براي موارد خاصي وضع شدهاند و با اجراي حكم مورد نظر مقنن غيرمعتبر ميشوند، در اينجا نيز جهت پرهيز از هر خدشهاي نسخ صريح آنها پيشنهاد ميشود. (95) درصد اينها نسخ ضمني شدهاند، ولي امروز ما به خاطر تنقيح عرض ميكنيم نسخ صريح كه ديگر جايي ذكر نشود و از آنها حقوقداني، قاضي يا وكيلي استفاده نكند.
پنج؛ دستهاي از قوانين موضوعاً منتفي هستند. مثلاً گفته حقوق دادن به پنج نفر، تقي و نقي مثلاً از افراد كارمندان نخستوزيري كه مرحوم شدند و اصلاً ديگر نيستند.
شش؛ گروهي از قوانين هستند برحسب ظاهر معتبر هستند ليكن با تصويب قوانين مشابه يا كاملتر بعدي غيرضرور به نظر ميرسند، مثل قوانين مربوط به خانواده. (رئيس ـ متشكريم)
موارد ديگري هم هست كه اگر ضرورت احساس شد خدمتتان بيان ميكنم. لذا من همينطور باز ميكنم و يكي از اين قوانين را ميخوانم شما عنايت بفرماييد. مثلاً قانون اجازه اجراي لوايح قانون پيشنهادي وزارت عدليه. ما امروز ديگر اصلاً وزارت عدليه نداريم، اين اجازه هم اجازهاي براي آن زمان بوده الان هم قوانين مثلاً به قوه قضائيه اجازه ميدهد بعد از تصويب مجلس و تأييد شوراي نگهبان كه اين قانون را رئيس مجلس شوراي اسلامي به رياست جمهوري ابلاغ ميكند و آن عزيز هم به قوه مقننه ابلاغ ميكند و دولت جهت اجرا، پس بنابراين چنين چيزي ضرورت ندارد. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

غلامرضا کاتب
متشكر، مخالف اول جناب آقاي نادر قاضيپور هستند، بفرماييد.

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام مجدد محضر نمايندگان ملت و نيروهاي مسلح. همكاران عزيز! وقتي يك قانون مينويسيم چند روز، چند هفته و چند ماه طول ميكشد. آقاي لاريجاني! ما در عرض چند دقيقه ميخواهيم در مرحله اول (584) قانون را حذف كنيم. همكاران عزيز! اين قوانين بايد در كميسيونهاي مختلف تقسيم ميشد.
همكاران، آقاي لاريجاني! اين قوانين سه جنبه دارد؛ يك جنبه تاريخي دارد كه بايد بمانند، مانند رديف (62) حقوق سردار ملي ستارخان و حقوق سالار ملي باقرخان. شما ميخواهيد مشروطه را حذف كنيد، ميخواهيد آدمهايي كه براي استقلال كشور زحمت كشيدند، با استبداد جنگ كردند حذف بشود. همكاران! يك تعداد جنبه بررسي دارد كه تخصصي است و كميسيونهاي مربوطه بايد انجام بدهند. آقاياني كه اين را عرض كردند تعدادي فقط اسمشان مانده، فوت كردند. آقاي لاريجاني! الان هم تك ريالي حقوق نميگيرند، نه ستارخان مانده، نه باقرخان ولي اينها الگوي ايران هستند، الگوي مقاومت، شجاعت و مشروطه هستند. ما نبايد الگوهاي مقاومت را از قانون حذف بكنيم. اينها بايد در قانون بمانند، همه تاريخ را بخوانند تا اسامي را بدانند. اگر ما اينها را حذف كنيم من بعد در بعضي از تاريخها هم حذف ميشود و به فراموشي سپرده ميشود. تعدادي از اين افراد شهيد شدهاند، براي خانواده شهدا نام آوردند، در تاريخ ماندگار ماندند. (رئيس ـ متشكريم)
آقاي لاريجاني! يك دقيقه نشده. (رئيس ـ خواهش ميكنم كه كمتر بشود به اين سؤال برسيم) آقاي لاريجاني! قوانين ماليات را كه داشتيم فسخ كرديم دوباره اينجا فسخ ميكنيم. (رئيس ـ درست است اينجا چند مورد تكراري دارد) آقاي لاريجاني! اجازه بدهيد اين به كميسيونهاي مربوطه برگردد و تقسيم بشود. من از رياست كميسيون قضائي، سخنگوي عزيز كميسيون تشكر ميكنم ولي آقاي لاريجاني! شما ميخواهيد در عرض دو دقيقه (584) قانون را فسخ كنيم.

علی اردشیرلاریجانی
آقاي قاضيپور! روي اينها خيلي كار شده.

نادر قاضی پور
چه كسي كار كرده؟ خارج از مجلسيها. خارج از مجلس است، نمايندگان در قانون ذينفع هستند.

علی اردشیرلاریجانی
معاونت تنقيح اين كار را كرده و بعد هم كميسيون مدتها است كار اين را كرده.

نادر قاضی پور
آقاي لاريجاني! كميسيون عزيز ما كه حد نصاب ندارد، آن يك جا است. دوماً در ماليات تخصص ندارند، در تاريخ تخصص ندارند. چرا شما ميخواهيد به اين راحتي اسامي مشروطه را حذف كنيد؟ ستارخان، باقرخان نماد آذربايجان كم براي ايران زحمت كشيدند ميخواهيد حذف كنيد؟ آقاي لاريجاني! الان ما پيشنهاد چاپي هم داريم كه اين اسامي بماند. ما اجازه نميدهيم در يكي دو دقيقه بتوانيد اسامي مبارزان مشروطه را حذف كنيد. همكاران! به اين رأي ندهيد، تاريخ را جابهجا ميكنند. اين اسامي در قانون بايد باقي بماند، فردا مورخان به استناد اين قوانين از اين اسامي استفاده ميكنند، مبارزات فراواني كردند، از سيستان و بلوچستان، از بختياريها و قشقاييها، از خوزستانيهاي عزيز و همه هست.

علی اردشیرلاریجانی
آقاي قاضيپور! اين اصلاً ربطي به اين موضوع ندارد. يكي از مواد آن راجع به مستمري ورثه مرحوم قاضي قزويني است، يكي براي حقوق سردار ملي است، مربوط به حذف سردار ملي نيست.

نادر قاضی پور
آقاي لاريجاني! اين بهانه ورودي براي حذف ميشود.

علی اردشیرلاریجانی
ما حق نداريم، ميخواهم بگويم پشت ميكروفن اينها را ميگوييد مردم فكر ميكنند يك مسأله مهم تاريخي ميخواهد حذف بشود، چنين چيزي نيست. بحث حقوق است، اصلاً اين منتفي شده براي همين بايد حذف بشود.

نادر قاضی پور
آقاي لاريجاني! قانوني كه اجرا شده آيا نياز به حذف دارد؟

علی اردشیرلاریجانی
بله، چون اينها تنقيح است، كار تنقيحي يعني همين وگرنه چيز ديگري نيست. يعني قوانيني كه الان در كشور دارد جاري ميشود چيست، اين است.

نادر قاضی پور
آقاي لاريجاني! من تشكر ميكنم، شما موافق صحبت كرديد، حرف ما را قطع ميكنيد. از لحاظ آييننامه داخلي حضرتعالي حق نداريد حرف من آذري را قطع كنيد. ما را شهرستاني گير آورديد، خودت هم نماينده شهرستان هستيد.

علی اردشیرلاریجانی
ما ميكروفن فارس و لُر را هم نميتوانيم قطع كنيم.

نادر قاضی پور
آقاي لاريجاني! اينجا بحث مشروطه است.

علی اردشیرلاریجانی
آقاي قاضيپور! من خواهش ميكنم مدام اين را تكرار نفرماييد، هيچ ربطي به مشروطه ندارد (قاضيپور ـ نظر شخص شماست) واقعاً اين نيست. يك ذهنيتي در جامعه ايجاد نكنيد. يك قانوني راجع به اين است كه ورثه مرحوم قاضي قزويني، يكي راجع به ورثه سردار ملي. هيچ ربطي به مشروطه و اينها ندارد واقعاً يك چيزي را ايجاد نكنيد، متشكريم.

غلامرضا کاتب
موافق اول جناب آقاي حبيباله دهمرده هستند، بفرماييد.

حبیب الله دهمرده
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم و به نستعين
آرزوي قبولي طاعات و عبادات براي همه سروران داريم و مناسبتها را گرامي ميداريم. تقدير و تشكر از كميسيون قضائي و حقوقي. كارهاي بسيار خوبي را انجام داده، من چند نكته را در اين زمينه براي اينكه عزيزان در جريان قرار بگيرند عرض ارادت ميكنم. همانطوري كه مطرح شد از سال 1285 اصلاح انجام نشده و ما به دليل اينكه انبوه تراكم قوانين را داريم و قوانين غيرمعتبر را در اينجا داريم و افراد و عناصري وجود دارند كه اصلاً در قيد حيات نيستند كه من منباب نمونه چند موضوع را اشاره ميكنم كه مطلب براي عزيزان روشن بشود.
به عنوان نمونه قانون راجع به اعزام (30) نفر شاگرد به اروپا در سال 1290، قانون اجازه افتتاح 9 باب مدرسه ابتدائيه، مقرري رخساره خانم همشيره عباسعلي قليخان. از اين دست مطالب يا قانون اعلام انقراض سلطنت قاجاريه، يا قانون اجاره انحصار دولتي قند و چاي و أخذ دو قران از هر من قند و مواد قندي، يا مخارج مراجعت (10) نفر شاگرد ايراني در مدرسه نظامي استانبول الي آخر، قانون اجازه پرداخت (20) هزار تومان اعتبار به طور عليالحساب براي احتياجات به سجل احوال. يكي دو نمونه و من عرضم را تمام كنم. قانون اجازه پرداخت (100) هزار تومان مخارج مأمورين خريد اسلحه مصوب 1289. از اين جنس مطالب فراوان است كه هيچ جايگاهي ندارد. من از سروران و عزيزان درخواست ميكنم به اين رأي مثبت بدهند كه نظر كميسيون يك نظر علمي و كارشناسي بوده. من از همه شما تقدير و تشكر ميكنم.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي دهمرده متشكر، مخالف بعدي حاجآقاي سليمي نماينده محترم محلات هستند، بفرماييد.

علیرضا سلیمی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
اولاً من از كميسيون محترم قضائي تشكر ميكنم، كار بسيار درستي است اين كاري كه الان دارد انجام ميشود، يعني بحث طرح الغاء برخي از قوانين كار درستي است منتهاي مراتب چند ملاحظه اينجا وجود دارد.
ملاحظه اول اين است كه بعضي از اين قوانين اصلاً موضوعاً منتفي است. مواردي كه الان برادر بسيار عزيزم جناب آقاي دكتر دهمرده اشاره كردند موضوعاً منتفي است. وقتي موضوع منتفي است ديگر ما چه چيزي را ميخواهيم الغاء كنيم؟ الغاء در جايي معنا و مفهوم دارد كه چيزي باشد. «ثبت العرش ثم انقش» اينجا چيزي وجود ندارد، موضوعي نيست، مثل همين مواردي كه به ورثه فلان چه بدهيم و اين موارد اصلاً موضوعاً منتفي است، اين نكته اول، اينجا اين بحثي كه به صورت كلي وجود دارد كه ما انبوه قوانين داريم و اينها اينجا اصلاً معنا و مفهوم پيدا نميكند.
نكته دوم اين است؛ در اين بحث الغاء در پارهاي از موارد واقعاً به مواردي كه جايگزين اينها شده اشاره نشده، يعني در پارهاي از موارد حالا آن موارد غيرمعتبر را عرض نميكنم، مواردي كه معتبر بوده اشاره ميكنم. ببينيد! ما ناسخ را اشاره نكرديم و خود اين ممكن است بعداً منشأ مشكلاتي براي مردم (باشد). ما ميخواهيم سنگ از جلوي پاي مردم برداريم، به دليل مشكلاتي كه امروز در كشور داريم ممكن است كه با يك خلأ جدي مواجه بشويم. ايكاش در اين تنقيحي و الغاء كه آقايان دارند انجام ميدهند در مواردي كه معتبر هست، من موارد غيرمعتبر را عرض نميكنم اينها جايگزين را اشاره ميكردند.
نكته سوم و آخرين نكته كه ميخواهم عرض كنم اين است؛ ببينيد! در پارهاي از موارد ما هنوز به اينها نياز داريم. به عنوان نمونه در شماره (434) يا (440) يا (555)، مثلاً در (555) بحث عوايد حاصل از دندانسازيها است. (رئيس ـ متشكريم) گفتند يك عوايدي از دندانسازيها بگيريم بعد براي سرانه مدارس بدهيم. الان يكي از مشكلاتي كه ما در كشور داريم همين است، در بحث سرانه مدارس متأسفانه با مشكلات جدي مواجه هستيم به دليل اينكه به همين قانون عمل نشده. اگر همين شماره (555) (حذف بشود) ما چه چيزي جايگزين آن داريم. آيا جايگزيني داريم؟ دولت محترم واقعاً الان براي پرداخت سرانه با چه مشكلاتي مواجه است؟ در مورد اينگونه موارد كه اتفاقاً فراوان هم هست به نظر ميرسد دقت نشده، مثلاً در مورد معاف بودن چاي و چايكاران از ماليات همين يكي دو سال اخير ما چقدر بحثهايي داشتيم و به جايي هم نرسيد؟ اتفاقاً قانون داشتيم، همه موارد مثل نكاتي كه برادر بسيار عزيز جناب آقاي دكتر دهمرده گفتند كه نيست، اينها را بايد چكار كنيم؟ به نظر ميرسد در مورد موارد اينچنيني كه حالا تعداد آنها هم كم نيست دقت لازم نشده، متشكريم.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، نفر بعدي را بفرماييد.

غلامرضا کاتب
جناب حاجآقاي سليمي متشكر، موافق آخر جناب حاجآقا حميدرضا فولادگر هستند، بفرماييد.

حمیدرضا فولادگر
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
با آرزوي قبولي طاعات و عبادات همه همكاران گرامي و اينكه انشاءالله اين ماه، ماه پربركتي براي ملت عزيزمان باشد و انشاءالله در شبهاي قدر هم ملتمس دعا از همه مردم عزيزمان براي حل مشكلات كشور و پيشرفت نظام جمهوري اسلامي هستيم.
حالا چون آقاي رئيس هم فرمودند مختصر صحبت بكنيد من فقط دو، سه تا نكته را خيلي سريع در دلايل موافقت خودم با گزارش كميسيون و بحث طرح الغاء برخي از قوانين عرض بكنم.
نكته اول اينكه به هر حال ما جزء كشورهايي هستيم كه حجم قوانينمان خيلي زياد هست و يكي از ايرادهايي كه خودمان به خودمان ميگيريم و كارشناسهاي حقوقي ميگيرند و از منظر بحث قانونگذاري كارشناسانه هم به آن نگاه كنيم واقعاً به عنوان يك ايراد مطرح هست اين است كه حجم قوانين ما زياد هست و شايد دهها جلد كتاب بتواند اين حجم قوانين را در خودش جا بدهد كه آن هم باز كافي نيست، يعني واقعاً ما بايد براي اين موضوع فكري ميكرديم. يكي از بهترين كارهايي كه انجام شده همين بحث تنقيح قوانين هست كه الان مدتي است در مجلس شروع شده و مجلس شروع كرده و الان يكي از راهحلها همين است كه ما اين قوانيني را كه الان سالبه به انتفاء موضوع است و خيلي از آنها واقعاً سالبه به انتفاء موضوع است، اصلاً موضوع لغو و منتفي شده. برخي از اين موارد را جناب آقاي دكتر دهمرده خواندند و من ديگر نميخواهم آنها را تكرار بكنم، اين بحث اول.
بحث دوم اينكه به هر حال اگر ما به مشكلاتي كه در مسير كسب و كار مطرح است و الان در بحث فضاي كسب و كار كه هم دورههاي قبل ما در مجلس كار كرديم و هم همين دوره در كميسيون ويژه مورد بحث قرار گرفته نگاه بكنيم يكي از موانع كسب و كار همين مقررات زيادي است، قوانين تو در تو و پيچ در پيچ هست. خود اين يك مانع كسب و كار شده. يكي از راههاي بهبود فضاي كسب و كار كه همه كارشناسان حوزه كسب و كار به اين سهولت قانونگذاري ميگويند مقرراتزدايي است. پس از اين منظر هم نگاه بكنيم لازمه مقررات زدايي و سهولت كسب و كار اين است كه قوانيني كه الان نياز نيست و قوانين اضافي و زائد هست را لغو بكنيم.
آخرين مطلب؛ به صحبت يكي از موافقين عزيز اشاره ميكنم. بالاخره اين كار را چه كسي بايد انجام بدهد؟ دوستان، همكاران، خواهران و برادران! اين را دقت بكنيد؛ قانوني كه هست ولو براي 1285 باشد كه الان اولي اين از 1285 تا 1309 است اگر مجلس لغو نكند هنوز اين قانون به قوت خودش باقي است، نميتوانيد بگوييد آقا! اين موضوع كه اصلاً منتفي شده. سالبه به انتفاء موضوع، اما اگر خود مجلس لغو نكند اين همچنان قانون خواهد بود، بنابراين خواهش ميكنيم كاري كه انجام شده را دوستان كمك بكنند، كار كارشناسي شده، روي آن وقت گذاشته شده. انشاءالله رأي بدهند كه ما به سهولت بحث قانونگذاري در كشور كمك بكنيم، تشكر ميكنم.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي فولادگر متشكر، جناب آقاي رئيس! در خدمت شما هستيم.

علی اردشیرلاریجانی
متشكر، حضار 245 نفر، كليات طرح الغاء برخي قوانين از تاريخ 18/6/1285 تا 30/12/1309 را به رأي ميگذاريم. نمايندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمايند. كليات اين طرح مطرح است. دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. مادهواحده را بخوانيد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
مادهواحده: به موجب اين قانون تمامي قوانين و تصميمات قانوني از تاريخ 18/6/1285 تا 30/12/1309 به شرح زير اعم از اينكه اجرا شده يا اجراي آن متوقف شده يا موضوع آن منتفي شده و يا به موجب قانون لاحق نسخ ضمني شده باشد منسوخ اعلام ميگردد.
اينجا آقاي قاضيپور پيشنهادشان را مطرح كردند.

علی اردشیرلاریجانی

محمد علی وکیلی
جناب آقاي محجوب مخالف هستند، بفرماييد.

علیرضا محجوب
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
همكاران محترم، رياست محترم، آقاي رئيس دقت بفرماييد! اشكال ما از نظر آييننامهاي اين است كه لغو در اينجا چه معنا دارد؟ شما اگر ميخواهيد نسخ كنيد نسخ امر ديگري است، لغو امر ديگري است. قانوني كه اثر اجرايي ندارد امروز هم مجري نيست، چرا بايد وقت مجلس صرف بررسي چيزي شود كه موضوع آن نسخ است، اما شما لغو ميكنيد. اين لغو صدمه زدن به تاريخ و گذشته مجلس شوراي اسلامي است، به گذشته تاريخي است كه از مشروطيت مردم ايران سرچشمه ميگيرد. شما داريد تاريخ مجلس شوراي اسلامي را به بهانه لغو قوانين مغاير پاك ميكنيد.
همكاران محترم عنايت كنيد! موارد متعدد را جلويتان بگذاريد بعد رأي بدهيد. نگاه كنيد، از صدر مشروطيت هرچه مصوب بوده، حالا بعضي مصوبات بسيار محدودي از صدر مشروطيت وجود دارد كه ما امروز بتوانيم آنها را نسخ نكنيم و داشته باشيم. بنابراين اين چهار تا اسم را كه هيچ آثار اجرايي هم ندارد چرا از صفحه مجلس پاك ميكنيد؟ اين تاريخ مجلس است، گذشته مجلس است، مبارزه مجلس است، مبارزه با تورم ايران است. شما از آنجا شروع كرديد، تمام نقاطي كه نقاط بالغ تاريخ مجلس است، تا ملي شدن نفت، تا هر جايي كه نقاط بارز است را بدون تفكيك كه نقطه بارز و غيربارز مجلس كجاست، از دم چكي داريد به عنوان اينكه اين قوانين ديگر منسوخ است لغوش ميكنيد. نسخ امر ديگري است، لغو امر ديگري است، اداره قوانين با هم مخلوط كرده است. آقاي رئيس! اين خلاف آييننامه است، ما اجازه نسخ داديم نه اجازه لغو. شما الان داريد قانون را لغو ميكنيد، اجازه ديگري از ما گرفتيد، امروز ميخواهيد كار ديگري كنيد، به جاي نسخ، لغو انجام ميدهيد. من خواهش ميكنم مجلس با تكتك موارد، حداقل با موارد حساس درست برخورد كند و درست روبرو شود و حذف كند و اجازه ندهد اين موارد به همين ترتيب ادامه پيدا كند. لذا خواهش ميكنم رأي مخالف بدهيد.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، نفر بعدي را دعوت بفرماييد.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي قوامي موافق هستند.

علی اردشیرلاریجانی

هادی قوامی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي رئيس! من ابتدا يك تذكر ماده (118) دارم، در مورد اينكه نمايندگان ميتوانند در مورد مسائل مهم مملكتي يا مناسبتهاي خاص بيانيه صادر كنند. هفته قبل يك بيانيهاي به امضاي (208) نفر از نمايندگان براي تقدير از حماسه حضور مردم در دوازدهمين دوره انتخابات رياست جمهوري و پنجمين دوره شوراهاي اسلامي تقديم هيأترئيسه شد. جناب آقاي اميرآبادي بخشي از اين بيانيه را نخواندند، آنجايي كه ميگويد بايد به وزارت كشور و عوامل اجرايي براي برگزاري شكوهمند و آرام انتخابات و أخذ رأي بيش از (42) ميليون نفر از هموطنان تبريك گفت و از زحمات اين عزيزان در صيانت از حقالناس و برداشتن گامهاي مؤثر در استفاده از فناوريهاي نوين در امر انتخابات قدرداني نمود. اين بخش را نخوانده بودند، من ميخواستم تذكر بدهم كه بيانيه بايد كامل خوانده شود.
اما در مورد مخالفت جناب آقاي محجوب، ببينيد جناب آقاي محجوب! ما اينجا ميخواهيم آن قوانيني كه ديگر امروز هيچ خاصيت و كاربردي ندارد و ممكن است كه يك مزاحمتهايي در صحنه اجرايي كشور ايجاد كند، انبوهي از اين قوانين تودرتو و مزاحم مسألهساز شده است. معاونت قوانين هم حتماً اينها را مطالعه كرده، هم آثار نسخ و هم آثار لغو، همه اينها را بررسي كرده و پيشنهاد بر اين اساس داده شده است.
لذا من از همكاران خواهش ميكنم كمك كنند كه ما بتوانيم، ببينيد! قوانين دو دسته است، يك دسته از قوانين، قوانين طبيعي است كه اينها ازلي و ابدي است، اينها را خداوند متعال آفريده است. يكسري از قوانين مخلوق اراده هيأت اجتماعيه است. قوانيني كه مخلوق اراده هيأت اجتماعيه است و از طريق مجلس شوراي اسلامي وضع ميشود، اينها در زمانهاي مختلف كاركردهاي خاص خودش را دارد، بعد كه زمان منقضي ميشود ديگر از خاصيت ميافتد، ممكن است كه براي قوانين بعدي مزاحمتها و مشكلاتي را ايجاد كند و براي اينكه ما بتوانيم از انبوهي از اين قوانين تودرتو خارج شويم و يكسري قوانين شسته، رفته و مشخصي داشته باشيم كه امروز در دستگاههاي اجرايي اينطور نشود كه يك مسئول دستگاه اجرايي به موجب يك مادهاي از يك قانون دلش خواست يك كاري را انجام بدهد، باز به موجب يك تبصره از يك ماده ديگري كه مربوط به حتي سالهاي قبل از انقلاب است يك كاري را انجام ندهد. اينها حتماً فضاي كسب و كار را خراب ميكند، حتماً مشكلاتي در صحنه اجرايي كشور انجام ميدهد. اينكه مجلس عصاره فضايل ملت است و مخلوق اراده هيأت اجتماعيه است براي اين است كه چند تا قانون شسته و رفته و مناسب وضع كند كه بتواند مسائل و مشكلات كشور را حل كند. لذا معاونت قوانين اينها را كارشناسي انجام داده، خواهش من اين است كه به اين پيشنهاد حذف رأي ندهيد.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم. حضار 246 نفر، اصل مادهواحدهاي كه قرائت شد را به رأي ميگذاريم. نمايندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمايند. دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.

محمد علی وکیلی
اجازه ميدهيد يك اخطار وقت بدهيم؟

علی اردشیرلاریجانی

محمد علی وکیلی
جناب آقاي كيانپور بفرماييد.

مجید کیان پور
تذکر متفرقه
بسم الله الرحمن الرحيم
ضمن عرض سلام، ادب و احترام و عرض قبولي طاعات و عبادات همه عزيزان. جناب آقاي دكتر لاريجاني! اين مواردي كه الان در خصوص نسخ قوانيني كه مربوط به سنوات گذشته است رأيگيري شد، خواهش من بر اين است كه واقعاً يك نگاهي هم به قوانين جديدمان داشته باشيم. الان در قوانين جديد به طور نمونه عرض كنم قوانين بانكي ما شايد نياز به تنقيح بيشتري داشته باشد. الان در طي سه هفته گذشته مؤسسهاي به نام مؤسسه آرمان در سه استان لرستان، خوزستان و مركزي واقعاً مشكلات خيلي زيادي را براي مردم ايجاد كرده است. شما اگر ملاحظه بفرماييد در استان لرستان بيش از (550) ميليارد تومان از سپرده مردم معلوم نيست در كجا قرار داد، هيچ مسئولي پاسخگو نيست و مردم به شدت نگران هستند و اين شائبه ايجاد شده كه مسئولين و سهامداراني كه مربوط به مؤسسه آرمان هستند چگونه مجوز گرفتهاند كه امروز هيچكدام پاسخگو نيستند، معلوم نيست كه اينها الان در كجا قرار دارند. خواهشم اين است كه حضرتعالي از طريق كميسيون اصل (90) دستور بفرماييد اين موارد رسيدگي شود. بانك مركزي، وزير امور اقتصادي و دارايي، همه اينها بيايند و از طريق يك كارگروهي پاسخي براي مردم و عزيزاني تهيه شود كه الان معلوم نيست سپردههايشان در كجا قرار دارد، هيچكس هم پاسخگو نيست. به جاي اينكه پاسخگويي انجام بدهند آمدند يك دژ مستحكمي جلوي ساختمانهاي اداره ايجاد كردهاند و از هر گونه پاسخگويي به مردم دارد خودداري ميشود و اين يك نگراني ايجاد كرده است. خواهشم بر اين است كه سهامداران و مديران مؤسسه ممنوعالخروج شوند، اگر اموال منقول و غيرمنقولي دارند توقيف شود و رسيدگي شود كه واقعاً اين اموال مردم و سپردههايي كه گذاشته شده الان در كجا قرار دارد. خواهش من بر اين است كه حضرتعالي كمك كنيد.

علی اردشیرلاریجانی
بله، چند تا مؤسسه اعتباري بود كه در آن اشكالات و اختلالاتي بود كه در حال رسيدگي است و هم بانك مركزي و هم قوه قضائيه ورود كردهاند و براي آينده هم در كميسيون اقتصاد بايد در تدوين قانون بانكي جديد فكري شود كه ديگر اينگونه مسائل در كشور رخ ندهد و اين موضوع را الان هم بانك مركزي و هم قوه قضائيه دارند دنبال ميكنند و كميسيون اصل (90) هم پيگير موضوع باشد مفيد است كه حقوق افراد ضايع نشود.
9
ناطقین جلسه آقایان: هدایتاله خادمی، فرهاد فلاحتی، سیدحمزه امینی، محمدرضا پورابراهیمیداورانی و غلامرضا حیدری

علی اردشیرلاریجانی

محمدحسین فرهنگی
ناطقان مياندستور جلسه علني امروز عبارتند از:
ـ آقاي هدايتاله خادمي نماينده محترم ايذه و باغملك.
ـ آقاي فرهاد فلاحتي نماينده محترم قائنات و زيركوه.
ـ آقاي سيدحمزه اميني نماينده محترم هشترود و چاراويماق.
(كه هر كدام هفت دقيقه وقت دارند)
ـ آقاي محمدرضا پورابراهيميداوراني نماينده محترم كرمان و راور.
ـ آقاي غلامرضا حيدري نماينده محترم تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس.
(كه هر كدام پنج دقيقه وقت دارند)
جناب آقاي خادمي بفرماييد.

محمد علی وکیلی
آقاي خادمي! با عرض معذرت يك لحظه اجازه بدهيد. همكاران عزيز توجه بفرمايند! از طرف دفتر دولت دعوتنامهاي را در باكسهاي هر كدام از دوستان گذاشتهاند، براي امروز ساعت (7:30) در محل اجلاس سران جلسه دولت و مجلس است، به صرف افطار خدمت همكاران هستيم.

هدایت اله خادمی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
با سلام و صلوات به روح ملکوتی حضرت امام معمار کبیر انقلاب اسلامی، عرض سلام و ادب به محضر مقام معظم رهبری، درود بر سرداران بزرگ مشروطه، سردار اسعد بختیاری و بیبی مریم بختیاری، ستارخان، باقرخان، درود بر شهید بزرگوار علیمردانخان بختیاری، شیر بختیاری که استعمار انگلیس را به زانو در آورد.
درود بر مردم شریف خوزستان، سرزمین ثروت، ریزگردها، تالابهای خشک شده، سد گتوند و نخلهاي خسته و سوخته آبادان و خرمشهر. درود بر مردم شهرستانهاي بافرهنگ و شجاع و مردم مظلوم كه مورد تبعيض و بيعدالتي قرار گرفته شده ايذه و باغملك. نه فقط دولتها ایذه و باغملک را نادیده گرفتند، بلکه نهادهای انقلابی ستاد اجرایی فرمان حضرت امام، بنیاد مستضعفان و بنیاد شهید هم که در اکثر مناطق کمکهایی کردند، هیچ توجهی به این دو شهرستان نکردهاند و بخشینگری کردهاند.
جناب آقاي دكتر روحاني، رياست محترم جمهوري! ضمن تبریک به مناسبت انتخاب مجدد و آرزوی موفقیت برای حضرتعالی و تبریک به همه نمایندگان مردم در انتخابات دوره پنجم شوراهای شهر و روستا در سراسر کشور، سالها است که مردم ایذه و باغملک در رنج بیآبی و تشنگی به سر میبرند. هماکنون بخشهاي دهدز، مرغا، صیدون و میداود در قحطي آب به سر میبرند. خوشبختانه در این رابطه جناب آقاي دکتر نوبخت معاون محترم ریاست جمهوری سفری به منطقه داشته و قول شروع پروژه انتقال آب را دادهاند. ضمن تشکر ویژه از ایشان، وزير محترم نیرو، معاونین و جناب آقای مهندس شمسایی، قرار بود قبل از انتخابات ریاست جمهوری این پروژه کلنگزنی شود، لطفاً دستور فرماييد هر چه زودتر این مهم اجرایی شود.
متأسفانه طرح (550) هزار هکتاری مقام معظم رهبری هم در ایذه و باغملک انجام نشد. با توجه به داشتن بهترین خاک و فرصتهای کشاورزی در این منطقه، عدم انجام این کار نشان از بیتدبیری وزارت جهاد کشاورزی و نیرو دارد.
لطفاً دستور فرماييد هر چه زودتر این پروژه در شهرستانهاي ايذه، باغملك، هفتگل و مسجدسليمان شروع شود و بيش از اين به مردم شمالشرق خوزستان ظلم نكنيد. لطفاً دستور فرمایید وزارت راه و شهرسازی محور هفتگل ـ باغملک ـ ایذه ـ دهدز ـ لردگان را که سالیانه بیش از (200) نفر کشته و زخمی میدهد به اتمام برسانند.
دو سال است که یک جنگ مسلحانه و درگیری طایفهای در چند روستای شهرستان باغملک به وجود آمده، (20) کشته، دهها زخمی و صدها آواره داده است. لطفاً دستور فرمایید از مركز كمك كنند و مشكل حل شود. كمك به مديريت استان كنيد، چون دو سال است كه اتفاقي نيفتاده است.
آثار باستانی و میراث فرهنگی (10) هزار ساله ایذه و باغملک در حال نابودی هستند و متأسفانه سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در خواب تشریف میبرند.
جناب آقاي دكتر روحاني! مردم شهرستانهای ایذه و بختيارينشين بیش از (70) درصد به شما رأی دادند. شاید خودتان هم تعجب کنید که چطور به مردمی که هیچ توجهی نداشتهاید، بالاترین رأی را گرفتهاید. اگر فکر نمیکنید پس مردمي مطالبهگر نیستند و باز هم نیازی به ارائه خدمات به این مناطق نیست، لطفاً نشان دهید که پاسخ اعتماد و نیکی، نيكي است و نه فراموشی و تحریم آنها همانند چهار سال گذشته.
جناب آقاي روحاني! حق خوزستان را در کابینهتان لحاظ بفرمایید، البته خوزستانی کاردان و شایسته.
مردم عزیز ایران! هدف حضرت امام، مقام معظم رهبري و مردم از انقلاب 57 استقلال، آزادی، توسعه متوازن، خودکفایی، رفع فقر، تبعیض و فساد و حذف مدیران فاسد اقتصادی بوده و هست. ولی متأسفانه آنچه دولتها ظرف (28) سال گذشته پس از جنگ کردهاند چنین وضعیتی را به وجود آوردهاند؛ تبعیض، بیعدالتی، فقر، فساد، دزدی و اختلاس مسئولين، فاصله شدید طبقاتی، مواد مخدر، قاچاق از مبادی رسمی و غیررسمی، بیکاري و افسردگی جوانان تحصیلکرده در بالاترین سطح. (11) میلیون نفر حاشیهنشین داریم، (65) درصد منابع آبهاي زيرزميني را از دست دادهايم و زمين در حال نشست است. فرزندان مسئولين رده بالای کشور حاضر به زندگی و تحصیل در مملکتی که پدرانشان مدیریت کردهاند نیستند و با ثروتهای بادآورده رانتی پدرانشان در خارج از کشور و یا در حال رفت و آمد و أخذ اقامت و پاسپورت غربی هستند. هیچ پیمانکار و فعال اقتصادی نمیتواند صاحب پروژهای شود مگر اینکه رشوه بدهد، نمیتواند طلب خود را از وزارتخانهای وصول کند مگر رشوه دهد. در بخش خودکفایی حتی، بیل، کلنگ، پارچه، دكمه، آدامس، کیف و کفشمان را هم وارد میکنیم. اکثر متولدین دهه 60 به مرز (40) سالگی رسیدهاند، اکثراً بیکار، افسرده و فقیر هستند، اين نسل را نفله كردهايد. متولدین دهه 70 هم به چنین سرنوشتی گرفتار شدهاند. با چنین مدیریتی جمعیت کشور ظرف چند ده سال آینده به (40) میلیون نفر کاهش خواهد یافت.
ملت شریف ایران! مقصر همه این معضلات نه آمریکا است، نه غرب، نه تحریم، نه کمبود تکنولوژی و فناوری، بلکه مقصر اصلی خودمان هستیم، مشکل داخلی است و آن را در خارج جستجو نکنیم. مقصر اصلی مدیران بیتخصص، ناکارآمد و آلوده به فساد اقتصادی که همه دولتهای (28) سال گذشته بعد از جنگ را مدیریت کردند هستند. فساد اقتصادی مانند موریانه به تار و پود این کشور زده و توان رهایي از این وضعیت هم نیست، چون همه گرفتاریم. به فرمایش مقام معظم رهبري با دستمال کثیف نمیشود آینهای را تمیز کرد.
باختریها چه کردند؟ چطور ایران را ترک کردند؟ چرا برگشت داده نمیشوند؟ احکام کرسنت چه شد؟ هنوز زمان کافی برای تعیین تکلیف و اجرای احکام کرسنت به وجود نیامده، افتضاح جدید قرارداد گاز ایران با ترکیه از همه کمکاریها، بیتوجهیها و ندیدن منافع ملی حکایت میکند و بیارتباط با کرسنت نمیتواند باشد و منافع ترکیه و امارات و هر کشور دیگری كه در آینده خواستار گاز ایران باشد لحاظ گردیده است و نه منافع ایران.
ملت ایران! تنها راه خروج از این وضعیت، شایستهسالاری و مطالبهگری و اجرای فرمایشات مقام معظم رهبری (فرهنگي ـ خيلي ممنون) و اعمال قانون عادلانه برای همه مسئولان توسط قوه محترم قضائیه است.
مردم عزیز! از من خادمی به عنوان نماینده شما در مجلس شورای اسلامی هم چندان امیدی نداشته باشید، من هم یا وکیلالدوله هستم یا دنبال منافع شخصي خودم و یا حداکثر به دنبال گروهبازیهای تنگنظرانه ضدتوسعهاي، ضدشايستهسالاري (فرهنگي ـ آقاي خادمي وقت شما تمام است) و ناكارآمد قرون وسطايي و مسخرهكننده هستم. من ناظر بر عملکرد دولت نيستم، قرار بود ناظر باشم و دولت را بر ريل توسعه قرار بدهم. (رئيس ـ متشكريم، وقتتان تمام شد) هموطنانان عزيز! از حالا به عهده خودتان است.

علی اردشیرلاریجانی
تشكر ميكنم، خيلي ممنون. سخنران بعدي را دعوت بفرماييد.

محمدحسین فرهنگی
ناطق بعدي جناب آقاي فرهاد فلاحتي نماينده محترم قائنات و زيركوه هستند. جناب آقاي فلاحتي خدمت شما هستيم.

فرهاد فلاحتی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
با سلام و اداي احترام به ساحت شهيدان و امام شهيدان. سلام و درود به ملت بزرگ ايران و شما نمايندگان بزرگ ملت، بهترين مردم، همكاران خوب در خانه ملت.
دو روز گذشته يادآور اتفاقات بس مهم در تاريخ سراسر افتخار انقلاب اسلامي ايران بود. يادبود شهيدان (15) خرداد، غلبه خون بر استبداد و يادآور تلخكامي (14) خرداد غروب خورشيد امام هميشه جاويد. البته يادبودي از حادثه فرخنده هم لازم است و آن طلوع دوباره خورشيد ولايت با رهبري داهيانه رهبر معظم انقلاب كه براي آن عزيز آرزوي عمر طولاني توأم با توفيق را در اين ماه پربركت رمضان داريم.
تأييد صحت انتخابات رياست جمهوري توسط شوراي محترم نگهبان و تمكين نامزد محترم رقيب و هواداران فهيم او نيازمند مباركبادي خاص است، چرا كه اين حركت زيبا خود به خود حركات ناشايست و فتنهگريهاي هشت سال قبل را از رقيب مانده از قدرت به ذهن ميآورد و آدم باانصاف توسعهمحور را ترغيب ميكند كه به جناب آقاي رئيسي احسنت گوييم كه با ادب و خلق نيكو عليرغم داشتن مستنداتي از تخلف برخي مسئولين، فعل شوراي محترم نگهبان را در تأييد انتخابات بدون هيچ ترديدي پذيرفتند و به برگزيده ملت تبريك گفته و در تمام اين ايام جلوي هر حركت ناصواب خياباني را از هواداران كثير خود گرفتند و با اين حركت زيبا حلاوت رأي چند ده ميليوني ملت را بر كام مردم و دولت منتخب باقي گذاشتند و ابهت انتخابات ايران را به رخ جهانيان كشيدند. كاش سال 88 هم چنين ميشد.
به رياست محترم جمهور جناب آقاي دكتر روحاني تبريك ميگويم كه براي چهار سال ديگر رداي خدمت به دست مردم فهيم بر تن كردند و از خدا توفيق بيشترشان را در خدمت به خلقالله مسئلت دارم و البته ذكر چند مطلب را در اين آغاز خدمت جديد لازم ميدانم.
جناب آقاي روحاني! رأي شما در استان خراسانجنوبي به نسبت رأي رقيب بسيار پايينتر بود. دانستن دليل آن به كارهاي پيشرو به دولت كمك ميكند. دليلش نه حزبي بود، نه تعصب قومي، بلكه ضعف خدمت شما در اين استان محروم است. قول و قرارهاي به زمينمانده شما در طول اين چهار سال است. بيتدبيري مديران شما در اين ايام است. ناهماهنگي و تعامل نكردن مسئولين ارشد استاني و شهرستاني با نمايندگان مردم است، وگرنه مردم نجيب استان من مرامشان تشكر از خادمان است و كارهاي خوب حاكمان را هرگز فراموش نميكنند. پس در اين چهار سال پيشرو انتظار توجه بيشتر دارند. لااقل توجه به قول و قرارهاي دادهشده، انتصاب مديران مردمفهم و اعتبارات تخصيصنايافته.
مردم استان من از اينكه راهآهن شمال كشور بدون سقف اعتبار بگيرد ناراحت نيستند، بلكه از ندادن اعتبار و بيتوجهي به راهآهن مطالعهشدهشان عليرغم قول و قرارهاي مسئولين ناراحتند. مردم استان من از اينكه آب شرب استانهاي ديگر تأمين ميشود خوشحالند، اما ناراحتند از اينكه به انتقال آب عليرغم وعدههاي دادهشده بيتوجهي شده است. مردم استان من از اينكه اعتبارات خشكسالي آنها عليرغم تصويب ابلاغ نشده ناراحتند. مردم استان من از اينكه چند درصد پروژهاي با رشد (80) درصد پيشرفت در استان رها شده است ناراحتند و خلاصه مردم نجيب استان خراسانجنوبي توقع توجه دولت برخاسته از رأي ملت را دارند و اگر خدمتي ببينند مردمي قدرشناس و همراه هستند.
آقاي رئيسجمهور محترم! شهرستان قائنات و زيركوه به داشتن طلا و ياقوت سرخ يعني زعفران و زرشك آوازه جهاني دارند، اما تاكنون هيچ بسته حمايتي براي كشاورزان زحمتكش اين دو محصول بسيار مهم عملياتي نشده است. هيچ تسهيلات ارزانقيمتي براي فرآوري و توليد دهها ماده استحصالي از اين مواد خام به صنعتگران و سرمايهگذاران داده نشده است. با اندك برنامهريزي درست روي اين دو محصول ميتوان ميليونها دلار ارزآوري داشت و بخش عمدهاي از بيكاري منطقه را حل نمود.
تنها بازارچه فعال در شهرستان زيركوه در چهار سال گذشته تعطيل شد و كسي براي گشودن قفل آن اقدامي نكرد. كارتهاي پيلهوري مرزنشينان فقط صادر شد و هيچ خيري از آن به مرزنشينان نرسيد. شهرك صنعتي قاين، پادگان قاين، كارخانه فولاد قاين و چندين و چند طرح ريز و درشت ديگر نيازمند عزم جهادي دولتمردان است و تنها با مديريت هوشمندانه قابل بهرهبرداري و رفع مانع است. ملي شدن اراضي ديم كشاورزان در روستاها عزيزمردم مرا به كوهي از خشم تبديل كرده و علاج آن به دست مردان دولت شماست و خلاصه ضمن اعلام كمك به دولت دوازدهم براي رفع اين مشكلات خواهش ميكنم نگاه دولتتان را از نگاهي سياسي به نگاهي جهادي تغيير دهيد. شرايط كشور نيازمند به مجاهده است و مجاهدت نيازمند از خودگذشتگي و سعه صدر است.
حذف مديران و جابهجايي پرسنل اداري به دليل همراه نبودن در انتخابات با شما، با نص قانون اساسي در آزادي و حق رأي افراد و منشور حقوق شهروندي كه پرچمدار آن خود شما هستيد در تعارض مسلم است. نگذاريد اين بدعت گذاشته شود.
مردم شريف حوزه انتخابيهام انتظاري جز عمل به وظيفه و توجه به وعدهها ندارند. تكميل پروژههاي نيمهتمام، داشتن برنامه براي اشتغال جوانان، توجه به قنوات روستاها، روشن شدن وضعيت تقسيمات كشوري، داشتن برنامه براي معادن، تخصيص اعتبارات كاغذي، تمام اينها ميسر است به شرط داشتن مديراني كارآمد و وزيراني كه براي خدمت آمده باشند. دولت شما دولت همه مردم ايران است و ما ميخواهيم به دولت افتخار كنيم، همانگونه كه به حضور مردم در انتخابات افتخار كرديم. (فرهنگي ـ جناب آقاي فلاحتي! وقت شما تمام شد) تشكر ميكنم، موفق باشيد.

محمدحسین فرهنگی
ناطق بعدي جناب آقاي سيدحمزه اميني نماينده محترم هشترود و چاراويماق هستند.

سیدحمزه امینی
نطق 7 دقیقه ای
اعوذ بالله من الشيطان الرجيم ـ بسم الله الرحمن الرحيم
«شهر رمضان الذي انزل فيه القرآن هدي للناس و بينات من الهدي و الفرقان»
با سلام و عرض ادب و احترام به محضر نوراني امام زمانمان و رهبر عزيز و همكاران محترم و ملت شريف ايران اسلامي به ويژه مردمان نجيب و مهربان حوزههاي انتخابيهام شهرستانهاي هشترود، چاراويماق، بخشهاي نظركهريز، شاديان، قوريچاي، سهندآباد، كوهسار و زولبين و با آرزوي قبولي طاعات و عبادات همه عزيزان.
گئنه گلدي رمضان هامي مسلمان اولاجاق
دين اسلام اوجاليب خلق نمازخوان اولاجاق
او آداملار كه ائديب ملته چوخ جور و ستم
هاميسي بيرگنجده قاري قرآن اولاجاق
ترك اوغليام، آذربايجان ديارنيان، قهرمانلار يوردينان سيزه سلام گتيرميشم.
خداوند را شاکرم که در تنها حکومت شیعه در جهان توفيق خدمتگزاري یافتهام. از رهبر معظم انقلاب حضرت امام خامنهاي (مدظلهالعالي) (حضار صلوات فرستادند) به خاطر رهنمودهاي حكيمانهشان و نامگذاري امسال به عنوان اقتصاد مقاومتي، اشتغال و توليد تشكر و قدرداني مينمايم و رجاي واثق دارم همكاران عزيز در مجلس و دولت محترم با نصبالعین قرار دادن فرمایشات معظمله در راه پيشبرد اهداف نظام مقدس جمهوري اسلامي و آرمانهاي معمار كبير انقلاب قدم برميدارند.
رياست محترم، همكاران گرامي! خدمت به مستضعفين و محروميتزدايي از نقاط محروم كشور از آرمانهاي بزرگ امام عزيزمان بوده است كه امروز تحت هدايتهاي عالمانه رهبر عزيزمان با اقدام و عمل بايد تحقق پيدا كند. اينجانب با كمال افتخار امانتدار مردم خوب و شريف شهرستانهاي هشترود و چاراويماق و بخشهاي نظركهريز، شاديان، سهندآباد، قوريچاي، كوهسار و زولبين ميباشم و بر خود وظيفه ميدانم در مقابل اراده مردم عزيز حوزه انتخابيهام سر فرود آورم و ضمن تشكر از اعتماد مردم شريف حوزه انتخابيهام از خداوند متعال ميخواهم مرا در راه خدمتگزاري به اين مردم فهيم ياري نمايد.
از دولت محترم ميخواهم كه به فكر وضعيت معيشتي معلمان باشد. ما معلمان نيازي به تعريف و تمجيد نداريم، ما براي خدا و كشورمان و نظاممان كار ميكنيم نه براي آنكه مقام شامخي به ما بدهند. ما مقام شامخي نميخواهيم، معيشت و عدالت ميخواهيم، نه آن عدالتي كه افرادي با كمترين سواد و كار ماهانه شش، هفت ميليون حقوق ميگيرند و معلمان با ليسانس و فوقليسانس دو، سه ميليون حقوق ميگيرند.
قابل توجه وزير محترم ورزش و جوانان! تنها محل تفريح شهرستانهاي هشترود و چاراويماق يك استخر سرپوشيده بود كه حدود دو سال است به علت پوسيدگي تأسيسات و ريزش سقف آن تعطيل ميباشد. استخري كه هنوز (10) سال از افتتاح آن نگذشته بود كه به علت خيانت و جنايت پيمانكار و مسئولين وقت تخريب شده. بايد با عاملين خائن اين پروژه برخورد جدي شود. درخواست مردم شهرستانها مرمت و بازسازي هرچه سريعتر اين استخر ميباشد. اينبار نه براي تفريح، بلكه براي طبابت. جوانان شهرستان چاراويماق براي برگزاري مسابقات فوتبال به شهرستانهاي همجوار ميروند كه با خطرات راه مواجه ميشوند. از دولت محترم ميخواهيم هرچه سريعتر براي كاشت چمن يا چمن مصنوعي زمين فوتبال اين شهرستان اقدام نمايد.
تشكر از خدمات دولت در خصوص توسعه شبكه گازرساني به روستاهاي هشترود و چاراويماق. با توجه به كوهستاني بودن و سرماي شديد زمستانها درخواست ميشود تا آخر امسال كليه روستاهاي اين شهرستانها از نعمت گاز برخوردار شوند. بيكاري در شهرستانهاي هشترود و چاراويماق بيداد ميكند، جوانان تحصيلكرده در اثر بيكاري افسردگي گرفتهاند. بسياري از مردم اين شهرستانها به نان شبشان محتاجند. ما نميتوانيم به حوزههاي انتخابيهمان برويم، مردم از ما كار ميخواهند، مردم از بيكاري به ستوه آمدهاند. در اين شهرستانها زمينه براي اشتغالزايي بسيار فراهم است، فقط نيمنگاه دولت را ميطلبد كه با احداث دو پاياب از پنج پاياب سد سهند ميتواند براي (10) هزار نفر به طور مستقيم شغل ايجاد كند.
مردم بزرگوار شهرستانهاي هشترود و چاراويماق در تمامي مراحل انقلاب در صحنه و مدافع انقلاب و نظام بودهاند و با تقديم صدها شهيد دين خود را به كشور، نظام و انقلاب به خوبي ادا نمودهاند، ولي افسوس و صد افسوس كه در طول ساليان سال مورد بيمهري قرار گرفتهاند و با وجود خدمات ارزشمندي كه در سايه نظام مقدس جمهوري اسلامي در اين شهرستانها انجام گرفته است هنوز هم مردم خوب و شريف اين مناطق از محروميت شديد رنج ميبرند. كمبود امكانات اوليه زندگي از جمله آب شرب، برق، گاز، تلفن، آب كشاورزي و نبود امكانات حداقلي بهداشتي و درماني به خصوص راههاي روستايي بر گردن مردم منطقه بسيار سنگين و طاقتفرسا است. در كنار اينهمه محروميت وجود بلاياي طبيعي از جمله خشكسالي، سيل، سرماي شديد و شرايط بد آب و هوايي امان مردم را بريده است.
از رياست محترم جمهوري اسلامي ايران جناب آقاي دكتر روحاني درخواست مينمايم شخصاً از اين شهرستانها كه دوره قبل (73) درصد و اين دوره شهرستان هشترود قريب (75) درصد به آن جناب رأي دادهاند بازديد نمايند تا به عمق محروميت در اين مناطق پي ببرند و خودشان از نزديك ملاحظه بفرمايند كه در سال گذشته (90) ميليارد تومان در اثر سيل و تگرگ به كشاورزان خسارت وارد شده ولي ريالي (نايبرئيس ـ جناب آقاي اميني وقتتان تمام شده) از طرف ستاد بحران يا ساير منابع به كشاورزان پرداخت نشده است.
شهرستانهاي هشترود و چاراويماق كه همهساله به عنوان انبار غلّه آذربايجان بودهاند امسال خبري از گندم و ساير محصولات كشاورزي نيست. (فرهنگي ـ وقتتان تمام شده) به علت سرمازدگي و شرايط بد آب و هوايي هيچ گندمي در اين شهرستانها نروييده است و با هزاران افسوس بيش از (90) درصد كشاورزان محصولات خود را بيمه ننمودهاند و علت آن بدحسابي و عدم پرداخت خسارت از طرف صندوق بيمه كشاورزي بوده است و كشاورزان ديگر هيچ اعتمادي به صندوق بيمه كشاورزي ندارند. وضعيت فوقالعاده بحراني است (نايبرئيس ـ جناب آقاي اميني وقتتان تمام است) عذر ميخواهم، اين جمله را بگويم. دولت موظف است براي جبران بخشي از خسارات كشاورزان وامهاي كمبهره در اختيار آنها بگذارد و همچنين بدون أخذ سود وامهاي آنها را تمديد نمايند. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

علی مطهری
خيلي ممنون، تشكر ميكنيم. جناب آقاي اميني! يك دقيقه و (20) ثانيه اضافه صحبت فرموديد. ناطق بعدي را بفرماييد.

محمدحسین فرهنگی
جناب آقاي محمدرضا پورابراهيميداوراني نماينده محترم كرمان و راور ناطق پنجدقيقهاي امروز هستند كه به عنوان اولين ناطق دعوت ميكنيم تشريف بياوريد، جناب آقاي دكتر پورابراهيمي بفرماييد.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
عرض سلام، ادب و احترام و آرزوي قبولي طاعات و عبادات همه عزيزان را از درگاه خداوند متعال مسئلت دارم. موضوع مهمي كه امروز در اقتصاد كشور بسيار اهميت دارد و درخواست ما از جناب آقاي رئيسجمهور در تعيين اعضاي كابينه براي تصميمگيري در حوزه اقتصادي مطرح ميكنيم اين است كه بحث حوزه نظام بانكي كشور، تصميمات در حوزه بانك مركزي و مجموعهاي از اقداماتي كه در اين خصوص بايد انجام بشود را به عنوان اولويت اصلي در كشور مطرح بكنند.
عزيزان، بزرگواران، مردم عزيز و بزرگوار ايران اسلامي! الان چند سال هست كه ما با پديده مؤسسات غيرمجاز و يا بازار غيرمتشكل پولي مواجه هستيم، تمام اقداماتي كه دولت در بحث كاهش نرخ تورم در اقتصاد كشور انجام داده كه بايد اين اثر كاهش نرخ تورم خودش را در كاهش نرخ سود سپردهها و به تبع آن در حوزه كاهش نرخ تأمين مالي در اقتصاد كشور ميگذاشته متأسفانه اين اقدام عملياتي نشده. يعني از يك طرف تورم تكرقمي شده اما نرخ سود سپردهها و نرخ وامهاي بانكي همچنان در يك رقابت ناسالم بين بازار متشكل پولي و بازار غيرمتشكل كه به دليل ضعف نظارتي بانك مركزي در اقتصاد كشور ايجاد شده شرايط خاصي را در اقتصاد متأسفانه ايجاد كرده كه آثار و تبعات منفي آن كاملاً در اقتصاد كشور مشخص است.
آقاي رئيسجمهور! تمام زحمات بابت كاهش نرخ تورم اگر خودش را در خصوص نرخ تأمين مالي در اقتصاد كشور نشان ندهد آثار و تبعات حل مشكلات اقتصادي و بهبود فعاليتهاي اقتصادي در كشور نمايان نخواهد شد. درخواست ما از جناب آقاي دكتر روحاني اين هست كه انشاءالله با اولويت تعيين اعضاي تيم اقتصادي كابينه كه نيروهاي توانمند، جوان، بانشاط، متخصص و عالم به موضوعات تخصصي در حوزههاي مختلف هستند موضوع بحث تعيين تكليف مصوبات شوراي پول و اعتبار را براي كاهش نرخ سود بانكي تعيين و مشخص بكند و بر اساس همين تصميم ما بتوانيم آثار آن را در اقتصاد كشور ببينيم. متأسفانه امروز بنگاههاي اقتصادي به دليل رقابت ناسالمي كه در حوزه بانكي اتفاق افتاده با نرخهاي بالاي (25) درصد دارند تأمين مالي ميكنند. نرخ تورم تكرقمي با تأمين مالي بالاي (25) درصد بجز نابودي بنگاههاي اقتصادي به هيچ چيز نميانجامد.
آقاي رئيسجمهور! در خصوص مؤسساتي كه امروز چالش ايجاد كرده، مثل مؤسسه كاسپين و ساير مؤسسات لازم هست بانك مركزي با يك رويكردي متفاوت از گذشته نظارت جديتر و عملياتيتري را مبنا قرار بدهد. همكاران من ميدانند امروز در كميسيون اقتصادي قرار هست موضوع بحث بررسي وضعيت مؤسسه كاسپين با حضور رئيس كل بانك مركزي و مسئولين ارشد بانكي كشور بررسي بشود. انتظار ما اين هست كه مسئوليت اين كار براي حل مشكلاتي شبيه به كاسپين يا مجموعههاي ديگر با نظارت جدي و دقيق بانك مركزي عملياتي بشود.
انشاءالله امروز جمعبندي خواهيم كرد و گزارش آن را خدمت مردم عزيز و بزرگوارمان ارائه خواهيم نمود، اما آن چيزي كه لازم است من در پايان خدمت همه بزرگواران عرض بكنم اين هست كه مبناي عمل ما در حل مشكلات اقتصادي اجراي فرامين مقام معظم رهبري در حوزه سياستهاي اقتصاد مقاومتي است. امروز ابلاغيه (24) مادهاي مقام معظم رهبري فصلالخطاب تصميمگيران اقتصادي خواهد بود. از دولت هم ميخواهيم با توجه به اقداماتي كه در چهار ساله اول انجام دادند برنامهريزي جدي را براي اجرايي شدن اين سياستها كه به عنوان مسير و حركت اقتصاد كشور هست در دستور كار قرار بدهند. انشاءالله به فضل الهي بتوانيم با همكاري مجلس و دولت در چهار سال پيشرو گامهاي مؤثري را براي حل مشكلات اقتصادي برداريم. ما آينده اقتصاد كشور را مثبت ارزيابي ميكنيم. انشاءالله اين گرههاي اقتصادي با همين رويكرد برطرف خواهد شد و ظرفيت مجلس و كميسيون اقتصادي هم در كنار دولت براي حل مشكلات اقتصادي خواهد بود.
در پايان جا دارد من تقدير و تشكر بكنم از همه كساني كه در انتخابات زحمت كشيدند، به ويژه در استان كرمان. موضوع بحث انتخابات شوراها را برنامهريزي كردند، امروز اشكالاتي پيش آمده، مواردي مطرح شده (فرهنگي ـ آقاي دكتر وقت شما تمام شده) چند لحظه اجازه بفرماييد، تعدادي از صندوقها هم بازشماري شدند، اشكالاتي پيش آمده. من از استاندار محترم، رياست محترم هيأت نظارت بر انتخابات شهر و روستاي استان كرمان درخواست ميكنم با دقت بيشتر موضوع بررسي برگزاري انتخابات را در دستور كار قرار بدهند. جناب آقاي محمدي همكاري بسيار خوبي داشتند كه جا دارد من صميمانه از ايشان تشكر بكنم. انشاءالله با اين اهتمامي كه دارند مرّ قانون مبناي عمل ما در تصميم مربوط به انتخابات شهر و روستا خواهد بود كه انشاءالله خروجي آن بتواند مبناي عمل ما در حوزه اجرايي باشد. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

علی مطهری

محمدحسین فرهنگی
ناطق آخر امروز جناب آقاي غلامرضا حيدري نماينده محترم تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس ميباشند كه پنج دقيقه فرصت دارند، جناب آقاي دكتر بفرماييد.

غلامرضا حیدری
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام و قبولي طاعات و عبادات، ماه خرداد براي ملت ايران پر از خاطرات سرنوشتساز است. (15) خرداد نقطه عطف مبارزات ملت ايران به رهبري امام خميني عليه استبداد داخلي و خارجي و (14) خرداد عروج ملكوتي حضرت امام است. انتخابات دوازدهمين دوره رياست جمهوري و پنجمين دوره شوراي اسلامي شهر و روستا بار ديگر مؤيد اين امر مهم هست كه مردم راه تغيير و اصلاح را از طريق حضور باشكوه در پاي صندوقهاي رأي انتخاب نمودهاند.
مردم درگيري، جنگ، نزاع و افراطگرايي را نميخواهند، واقعيت اين است؛ انتخابات 96 رقابت ميان دو انديشه و رويكرد بود. مردم ايران با انتخاب آقاي روحاني به رويكرد تعامل مثبت در داخل و خارج رأي دادند، رويكردي كه منافع ملي ملت ايران را چه در چانهزني با روسيه و چه در چانهزني با غرب و آمريكا همزمان دنبال ميكند. من اين پيروزي تاريخي را به ملت حماسهساز ايران، آزاديخواهان، اصلاحطلبان و اعتدالگرايان تبريك گفته و براي رئيسجمهور محترم و دولت چابك و توانمند آينده آرزوي تلاش بيشتر جهت به انجام رساندن وعدهها و خواستههاي بهحق مردم به ويژه حقوق اساسي ملت و حل مشكلات معيشتي و بيكاري را دارم. اميدوارم رقابتها و شور و شوقهاي انتخاباتي تماماً به رفاقت و همكاري جهت ساختن ايراني آباد و توسعهيافته تبديل گردد. ايكاش قوه قضائيه مجازات تعيينشده براي حملهكنندگان به سفارت عربستان را هرچه زودتر اعلان نمايد تا مردم مطلع گردند كه سران حملهكنندگان به كجا و چه كساني وابسته بودهاند. از وزراي محترم ارشاد و نيز اطلاعات بجد تقاضا دارم در خصوص جلوگيري از برخوردهاي امنيتي با روزنامهنگاران، خبرنگاران و اصحاب رسانه تلاش و پيگيري ويژه بنمايند، زيرا اين قشر عموماً جوان از مظلومترين اقشار جامعه شدهاند.
متأسفانه صدا و سيما در ايام انتخابات در تخريب دولت مستقر از مرز بيطرفي بسيار خارج شد و به قول معروف صدا و سيماي ميلي شد. ملت آمريكا با همكاري نخبگان همه ملتها توانسته است خدمات شاياني در پيشرفت علم و تكنولوژي و رفاه بشر تقديم جهان نمايد. جاي بسي تأسف است كه زمامداران آمريكا به ويژه رئيسجمهور جديد آن با كوبيدن بر طبل جنگ و ترور و پشتيباني از تروريستهاي داعش به ويژه در منطقه خاورميانه چهرهاي ضدبشري را نشان ميدهند. بديهي است دستگاه ديپلماسي كشور با هوشياري و كياست و با پشتيباني ملت و نظاميان غيور ايران تحت رهنمودهاي مقام معظم رهبري از به دام افتادن در اين جنگافروزيها بجد ملت و كشور ايران را مصون نگاه خواهند داشت.
بار ديگر از رياست محترم جمهوري جناب آقاي دكتر روحاني مؤكداً ميخواهيم كه از مقام معظم رهبري رفع حصر آقايان كروبي و موسوي و سركار خانم رهنورد و نيز رفع ممنوعالتصويري آقاي خاتمي را تقاضا نمايند. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

علی مطهری
از رعايت وقت شما تشكر ميكنيم، خيلي ممنون.
10
اعلام وصول یک فقره لایحه

غلامرضا کاتب
بسم الله الرحمن الرحيم
قبل از اينكه سخنگوي كميسيون تشريف بياورند من دو تا لايحه را اعلام وصول بكنم.
ـ لايحه ارجاع اختلاف بين بانك توسعه صادرات ايران و شركت اسپيتمناويل تاجيكستان به داوري اعلام وصول ميگردد.
ـ لايحه ايجاد هفت منطقه آزاد تجاري ـ صنعتي و (12) منطقه ويژه اقتصادي اعلام وصول ميگردد .
11
طرح سؤال آقای نادر قاضیپور نماینده ارومیه از آقای محمود واعظی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و نظر مجلس مبنی بر وارد نبودن سؤال

علی مطهری
آقاي قاضيزاده! دستور بعدي را بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدي سؤالات آقايان نادر قاضيپور نماينده محترم اروميه و حسينعلي حاجيدليگاني نماينده محترم شاهينشهر، برخوار و ميمه از وزير محترم ارتباطات و فناوري اطلاعات است. جناب آقاي كاتب در خدمتتان هستيم.

غلامرضا کاتب
سؤال اول برادر عزيزم جناب آقاي نادر قاضيپور از وزير محترم ارتباطات و فناوري اطلاعات، سخنگوي كميسيون صنايع و معادن تشريف بياورند گزارششان را بدهند.
سخنگوي محترم كميسيون بفرماييد.

علی مطهری
جناب آقاي باستاني يك لحظه مكث بفرماييد. دوستان اطراف جناب آقاي وزير را خالي بكنيد كه ايشان استماع بفرمايند. لطف كنيد بفرماييد، دوستان در جاي خودشان مستقر بشوند. آقاي باستاني ببخشيد، بفرماييد.

سعید باستانی
بسم الله الرحمن الرحيم
«و به نستعين و له الحمد»
بنده هم عرض سلام، ادب و احترام دارم خدمت همكاران محترم و آرزوي قبولي طاعات و عبادات.
سؤال برادر ارجمندمان جناب آقاي قاضيپور از وزير محترم ارتباطات و فناوري اطلاعات به شرح زير است:
خلاصه سؤال:
چرا به وضعيت معيشتي، رفاهي و شغلي كاركنان شركت مخابرات ايران كه در راستاي اجراي اصل (44) قانون اساسي به بخش خصوصي واگذار گرديد توجهي نميكنيد؟
نتيجه بررسي:
در اجراي ماده (209) آييننامه داخلي مجلس و در پاسخ به نامه شماره (67981/497) مورخ 6/9/1395 هيأترئيسه محترم مجلس شوراي اسلامي، به استحضار ميرساند:
سؤال جناب آقاي نادر قاضيپور نماينده محترم اروميه از وزير محترم ارتباطات و فناوري اطلاعات در جلسه مورخ 11/11/95 اين كميسيون، با حضور نماينده محترم سؤالكننده و وزير محترم مطرح شد.
ابتدا جناب آقاي قاضيپور در توضيح سؤال عنوان داشتند: همانطور كه مستحضريد، خصوصيسازي شركت مخابرات ايران، منجر به بهوجودآمدن نارضايتي فراوان در بين كاركنان خدوم اين شركت گرديده و متأسفانه حقوق و مزايا و امورات رفاهي موضوع آييننامه استخدامي و پرسنلي شركت مخابرات ايران مصوب30/5/1389 ناديده گرفته ميشود. علاوه بر مشكلات بسيار زياد بازنشستگان اين شركت، مفاد قانون جامع خدماترساني به ايثارگران (احتساب 4/3 خدمت سربازي) در اين شركت به صورت كامل اجرا نميگردد. عدم ارتقاي شغلي، عدم احتساب مدارك تحصيلي كاركنان، عدم پرداخت فوقالعاده تعطيل كاري و برخي انتصابات خارج از معيارهاي شايستهسالاري از جمله موارد متعددي است كه موجبات نارضايتي كاركنان شركت مخابرات ايران را فراهم آورده است. چرا هيچگونه نظارت و اقدامي جهت رفع مشكل اين عزيزان صورت نگرفته است؟
آقاي وزير در پاسخ اعلام داشتند: ما نبايد رضايت بدهيم كه در حقوقها تبعيض به وجود آيد و شرايط و قوانين و مقررات مورد نياز را بايستي فراهم كنيم. ليكن ما در مخابرات فقط (20) درصد سهم داريم و در قبال اين شركت مثل ساير وزارتخانهها كه شركتهاي دولتي آنها خصوصي شده، كار زيادي نميتوانيم انجام بدهيم. آنها خود را خصوصي ميدانند و به بخشنامههاي دولتي توجهي نميكنند. البته اين موضوع دليل بر اين نيست كه ما از حق مردم بگذريم و آنها را بررسي نكنيم.
در خاتمه مقرر شد جناب آقاي قاضيپور پس از اقدامات وزارت ارتباطات در خصوص سؤال مطروحه نظر نهايي خود را اعلام نمايد.
ايشان در تاريخ 23/11/95 اعلام داشتند از پاسخ وزير محترم قانع نشدند. لذا كميسيون تخصصي قلمرو سؤال را ملي و مراتب را جهت اعلام وصول در اولين جلسه علني تقديم مينمايد.
سؤال دوم را هم بگويم؟

علی مطهری
اجازه بدهيد جدا جدا خوانده بشود. خيلي ممنون، تشكر ميكنيم. جناب آقاي دكتر واعظي لطف بفرماييد تشريف بياوريد. جنابعالي (15) دقيقه فرصت داريد مثل هميشه كه ميتوانيد به دو بخش تقسيم بكنيد، يك مقدار ابتدا بعد انتها، خيلي ممنون، تشكر.

محمود واعظی
بسم الله الرحمن الرحيم
«الحمدلله رب العالمين و به نستعين»
ماه مبارك رمضان را خدمت همه عزيزان تبريك عرض ميكنم. ياد و خاطره امام راحلمان را گرامي ميدارم كه ما در روزهاي (14) خرداد در سالگرد رحلت و همچنين (15) خرداد شروع انقلاب اسلامي در ايران هستيم.
در ارتباط با سؤالي كه مطرح شده عرض من اين هست معمولاً ما اين مشكل را در چند سال گذشته داشتيم كه دوستان هنوز باور نكردند شركت مخابرات ايران در 18/8/88 بر اساس اصل (44) قانون اساسي واگذار شده و عملاً به عنوان يك شركت بر اساس قانون تجارت و اينكه سهامدارانشان بالاي (50) درصد سهامداران بخش خصوصي هستند اداره ميشود و با توجه به اينكه شركت هيأتمديرهاي دارد كه (20) درصد اين هيأتمديره متعلق به دولت هست عملاً يك نفر از پنج نفري كه در هيأتمديره هستند از طرف دولت تعيين ميشود و لذا من فكر ميكنم كه ما با اين مقدمه ميخواهيم به سؤالاتي كه مطرح شده پاسخ بدهيم.
اول اينكه، انتظاري توسط همكاران من در شركت مخابرات وجود دارد و آن اين است كه علاقهمند هستند هر آنچه كه در بخش دولتي هست، مزايايي كه در بخش دولتي هست همه اين مزايا براي بخش خصوصي يا شركت مخابرات هم باشد. عملاً با توجه به اين ديدگاه مزاحم نمايندگان محترم عزيز ما در مناطق مختلف كشور ميشوند و تلاششان بر اين هست كه به نوعي اين موضوع را اطلاق بدهند به اينكه اين دولتي هست. در صورتي كه همه مسائلي كه مربوط به شركت مخابرات ميشود، آنچه كه برادر عزيزم جناب آقاي قاضيپور اشاره كردند اينها مربوط به قانون كار هست، مربوط به وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي هست و بر اساس ضوابطي كه در آن وزارتخانه به شركت مخابرات ايران ابلاغ ميشود همه آنها انجام ميشود.
بر اين اساس آنچه كه مطرح ميشود در حقيقت اگر ميخواهيم بدانيم كه آيا نظارت در وزارت كار بر اين شركت انجام ميشود طبيعي هست كه بايد از همكار من جناب آقاي دكتر ربيعي سؤال بشود كه من از ايشان سؤال كردم و ايشان به من گفتند ما به طور منظم بر همه اموري كه در اين شركت وجود دارد نظارت داريم. بر اين اساس نكته من اين است آنچه در اين سؤال كه مربوط به وزارت ارتباطات هست و آن مربوط به مسائل فني، سياستگذاريهاي مختلف، تعرفهها و مسائلي از اين قبيل هست مسئوليت همه اينها را بنده به عهده ميگيرم و همه اينها را نظارت عاليه داريم، آنچه هم كه مربوط به يك صندلي هست در هيأتمديره ما تلاش كرديم آنها هم به نوعي كه سياستهاي دولت هست اجرا بشود و اما آنچه كه مربوط به مسائل پرسنلي هست؛ حقوق، مزايا، مسائل بازنشستگي و طبقهبندي مشاغل اينها مسائلي هست كه ما داريم دنبال ميكنيم ولي مسئوليت آنها به عهده وزارت ارتباطات نيست كه من اميدوار هستم سؤالات جناب آقاي قاضيپور را روشنتر بشنوم و در بخش دوم صحبت به همه آنها يك مقدار ريزتر بپردازم، خيلي متشكرم.

علی مطهری

غلامرضا کاتب
متشكر، جناب آقاي وزير! (10) دقيقه و (17) ثانيه از وقتتان باقي مانده. جناب آقاي قاضيپور بفرماييد.

نادر قاضی پور
بسم الله الرحمن الرحيم
با سلام و درود به روح پاك شهدا، امام شهدا و آرزوي طول عمر و سلامتي براي رهبر فرزانه انقلاب اسلامي، مدافعين حرم و تمامي جانبركفان نيروهاي خدوم مسلح كشور و سلام بر تمامي كاركنان، كارگران و كارگزاران شركت مخابرات و نيروهاي عزيز وزارت ارتباطات، زيرساختها، فناوريها و تنظيم مقررات.
همكاران! بالاخره بعد از مدتها پيگيري كاركنان خدوم شركت مخابرات ايران امروز شاهد رسيدگي به وضعيت معيشتي اين عزيزان هستيم. همكاران محترم، نمايندگان ملت شريف! اكنون وقتي از خصوصيسازي حرف ميزنيم پشت سر آن بايد از اخراج، تعديل نيروي كار و قراردادهاي ننگين يكطرفه كارگري نيز حرف بزنيم.
وقتي از خصوصيسازي حرف ميزنيم بايد از عدم استنكاف مديران خصوصيسازي از قوانين جاري كشور نيز حرف بزنيم، وقتي از خصوصيسازي حرف ميزنيم بايد از عدم پرداخت مطالبات كارگران نيز حرف بزنيم. اعضاي محترم فراكسيون كارگري پيگير اين قضيه هستند.
امروز خصوصيسازي بلاي جان كارگران شده است. رهبر عظيمالشأن انقلاب بارها بر امنيت شغلي كارگران تأكيد كردهاند. همكاران عزيز! قطعاً شما تجمعات مكرر كارگزاران، كاركنان شركت مخابرات و نيروهاي خود وزارت ارتباطات را مقابل مجلس شوراي اسلامي ديديد. در سرما و گرما پيگير مطالبات بهحق خود هستند. آقاي وزير! قطعاً شما هم به خوبي از اين تجمعات باخبر هستيد، پس چرا اقدامي نميكنيد؟ جناب آقاي واعظي! مشكلات در شركت مخابرات، شركت ارتباطات زيرساخت، سازمان تنظيم مقررات راديويي و فناوري اطلاعات به همه نيروهاي شركتي، پيماني و رسمي حتي بازنشستگان تسري پيدا كرده است، آيا با خصوصيسازي در شركت مخابرات قرار بود نيروهاي شركتي و پيماني كه چند سال از عمر خود را براي ارتقاي اين شركت گذاشتند تعديل و اخراج شوند؟ چرا اجازه ميدهيد با بستن قراردادهاي ننگين همچون قراردادهاي حجمي كاري معين كه حتي بيمه نميكنند امنيت شغلي كاركنان شركتهاي زيرمجموعه شما سلب شود.
آقاي وزير! چك سفيد، سفته سفيد، برگ امضاشده سفيد و دادن تعهد قبل از شروع كار كه به همه حق و حقوق خود رسيدهام آيا درست است؟ آيا بچه شما بود اعتراض نميكرديد؟ اگر اين همكاران اعتراض كنند تهديد ميكنيد. آقاي رئيس! طبق قانون حق و حقوق آنها بايد پرداخت بشود. آقاي مطهري رياست محترم جلسه! آقا ميگويد خصوصي است، اگر خصوصي است آن نامهاي كه به حضرتعالي تقديم كردم بر چه مبناي قانوني وزير محترم ارتباطات به وزير محترم تعاون نامه مينويسد كه طبقهبندي مشاغل را اجرا نكنيد؟ ما قسم را باور كنيم يا دم خروس را؟
همكاران عزيز! حدود (500) هزار تومان كارگران در اين هواي گرم بالاي (50) درجه سيستان و خوزستان شهيدپرور حقوق ميگيرند، آيا اين درست است؟ علت اينكه شركت مخابرات بر طبق بخشنامه شماره (38/3) روابط كار وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي در جهت اجراي عدالت طبقهبندي مشاغل براي كارهاي هم حجم اقدام نميكند فقط خود وزير است. دستور داده وزير تعاون اين كار را اجرا نكند، اعتراض كه نكرده بلكه از خوردن حق و حقوق كارمندان عزيز مخابرات حمايت ميكند. آقاي واعظي! من از شما در عجب نيستم، شما يك بار هم يكجا خلاف كرديد. آقاي مطهري! در برنامه ششم نامه مستقيم به آقاي حاجيبابايي نوشت، شما مستحضر هستيد دولت در لايحه ششم آورده بود شركت مخابرات به دولت برگردد، ايشان خودسر به آقاي حاجيبابايي به عنوان وزير نامه نوشت. ما نميخواهيم مخابرات به دولت برگردد، اين كارها از اين وزير بعيد نيست.
همكاران عزيز! حدود هفت سال است كه از تاريخ خصوصيسازي ميگذرد، چرا همچنان نيروهاي اين شركتها همچون ابزار به پيمانكاران واگذار ميشود؟ آقاي مطهري! نيروهاي انساني انسان هستند، ارزش دارند، وسيله نيستند، با شرف هستند. اين وزير متأسفانه همچنان نگذاشت طبقهبندي مشاغل و سختي زيانآور اجرا شود، اينها را ابزار دادند، پيمانكار روي پيمانكار عوض ميشود. همكاران عزيز! خواهشم اين است كه دقت كنيد، ادامه فعاليت شركتها همچون شركت شسكام، شركت سرمايهگذاري كاركنان مخابرات و شركت خدمات اول به عنوان تأمينكننده كاري در داخل مخابرات به چه معني است؟ چرا با كاركنان از طريق اين شركتها قرارداد ميبنديد و نسبت به قرارداد مستقيم با شركت مخابرات زيرساخت توجه نميكنيد؟ اين كارهاي شما عمدي هست، هرچه ميآورند امضا و ابلاغ ميكنيد. اين كارگزاران، كارگران شركتي و پيمانكاري هم خدايي دارند، زن و بچه دارند، آه هم دارند. در سالهاي اخير اين ذهنيت ايجاد شده كه شركت مخابرات ايران زنده است، به همين دليل قادر به پرداخت مطالبات كاركنان نيست. آقاي وزير! افزايش حقوق مديران ارشد حضرتعالي با ذهنيت زيانده بودن شركت جور در نميآيد، مسافرتهاي خارج شما يا اطرافيان شما چطور؟ هنوز به بسياري از روستاها و حومه شهرها به دليل كمبود نيروي انساني خدمات كافي و بهروز فناوري اطلاعات مخابراتي داده نميشود. عجيب است كه مسئولين شركت مخابرات همچون با روشهاي غيرمعقول در پي تعديل نيرو و اخراج كاركنان خود هستند.
آقاي مطهري! آقاي وزير سالانه ميلياردها تومان از شركت مخابرات براي توسعه روستايي پول ميگيرد كجا هزينه ميكند، فقط و فقط (7) ميليارد تومان در استان كردستان هزينه كرده، (30) استان ديگر را هزينه نكرده. شركت مخابرات هرچه كه به سودش باشد دولتي عمل ميكند و هرچه به ضررش باشد خصوصي ميشود. سياست يك بام و دو هوا براي فرار از قوانين اداره تعاون، كار و رفاه اجتماعي و تسري قوانين و احكام ديوان عدالت اداري و غيره.
آقاي وزير! اين مطالب فقط بخشي از مشكلات نيروهاي شركتي در وضعيت استخدامي، يعني حداقلها است. چرا شما از اجراي طبقهبندي مشاغل و همسانسازي در اين شهر اگر خصوصي است جلوگيري ميكنيد؟ پس دولتي هست، آقاي مطهري عزيز! از پنج عضو هيأتمديره سه عضو آن دولتي است، (40) درصد سهم دارند، (20) درصد دولتي، (20) درصد سهام عدالت، پس دولتي است. اگر دولتي است چرا دفاع نميكنيد، اگر خصوصي است چرا آن نامه را مينويسنند؟ متأسفانه اين كاركنان عزيز از مزاياي رفاهي كه قبلاً داشتند بينصيب شدند، پرداختهاي فوقالعاده رفاهي، آييننامه استخدامي، پرسنل شركت مخابرات از (30) مرداد 89 همچنان بلاتكليف است. از سال 92 تاكنون عليرغم پيگيريهاي صورت گرفته هيچ نتيجه مثبتي در راستاي وصول حقوق معوقه حاصل نگرديده است.
آقاي واعظي! ارتقاي شغلي در شركت مخابرات و شركتهاي زيرمجموعه شما را متوقف كرده است، كسي پاسخگو نيست، حتي نسبت به احتساب مدارك تحصيلي كاركنان و ارزيابي آنها، برقراري حقوق و مزايا اقدام نميكنند، حتي ضوابط مربوط به حقوقهاي فوقالعاده تعطيلي كار انجام نميشود. در اين هواي (56) درجه سيستان و اهواز هنوز اضافهكاري را پرداخت نكردند، اجراي كامل قانون جامع خدماترساني به ايثارگران وزارتخانه شما در هالهاي از ابهام بوده و بلاتكليف است. وضعيت معيشت بازنشستگان در صندوق بازنشستگي كشور نامعلوم است. برخي از بازنشستگان مشمول به جاي استفاده از صندوق بازنشستگي كشوري به صندوق تأمين اجتماعي هنوز سر در گم هستند.
آقاي وزير! شركت مخابرات، شركتهاي زيرساخت ارتباطات و فناوري يك سرمايه ملي است، به هر طرف اين شركتها مينگريم تشنج، بحران و عدم مديريت شما ديده ميشود. آقاي رئيس! (113) نفر از همكاران ما جداگانه به آقاي واعظي نامه نوشتند، آقاي پزشكيان هم نوشته، آقاي زارع هم نوشته، همه آقايان نوشتند. اين وزير هيچ اقدامي به درخواست نمايندگان نكرده است. آقاي وزير! توصيه ميكنم يك روز جلوي شركت مخابرات برويد با اين كارگزاران و كارگران عزيز صحبت كنيد، درد و دل اينها را گوش كنيد آنوقت ميفهميد كه چه ظلمي به اين كارگزاران، كاركنان و كارمندان شركت مخابرات و شركتهاي زيرساخت انجام ميدهيد. بقيه صحبتهايم را براي مرحله دوم ميگويم. به عشق امام حسين يا حسين!

غلامرضا کاتب
متشكر، جناب آقاي قاضيپور! چهار دقيقه و (40) ثانيه از وقت شما باقي مانده. جناب آقاي دكتر واعظي (10) دقيقه و (17) ثانيه از وقت شما باقي مانده، بفرماييد.

محمد علی وکیلی
آقاي رئيس! تا آقاي وزير تشريف بياورند آقاي داداشي تذكر دارند.

علی مطهری
اجازه بدهيد بعد از صحبت آقاي وزير باشد، جناب آقاي واعظي! اگر اين نامهاي هم كه جناب آقاي قاضيپور فرمودند كه جنابعالي خطاب به وزير تعاون راجع به آن طرح طبقهبندي مشاغل نوشتيد آن را هم يك توضيحي بدهيد خوب است، متشكر، بفرماييد.

محمود واعظی
بسم الله الرحمن الرحيم
سؤال جناب آقاي قاضيپور دو بخش داشت؛ يك بخش آن مربوط به شركتهاي زيرمجموعه وزارتخانه هست كه من يك توضيحي ميدهم، آنچه كه در ارتباط با شركتهاي زيرمجموعه مطرح شد، ما هيچ مشكلي با كاركنان دولت كه در شركتهاي زيرمجموعه وزارت ارتباطات هستند نداريم. تا به حال هيچكدام از كاركنان دولت هم در مقابل مجلس تحصن و اعتراض نكردهاند.
نكتهاي كه وجود دارد اين هست كه ما به دليل چابكسازي و به دليل اينكه دولت گسترش پيدا نكند برخي از فعاليتهايي كه خودمان بايد انجام بدهيم و ميتوانيم را به ديگران برونسپاري ميكنيم. بر اين اساس شركتهايي در مناقصهها و مزايدههاي ما شركت ميكنند و برنده ميشوند، بعد از اينكه يك سال، دو سال با ما كار ميكنند كاركنان اينها علاقهمند هستند كه بيايند استخدام دولت بشوند. ما نه يك چنين اجازهاي را داريم و نه سياست دولت گسترش و بزرگ كردن دولت هست. لذا خواهش من از نمايندگان عزيز اين هست كساني كه مراجعه ميكنند اول از آنها سؤال بكنند كه اگر اينها كارمندان بخش خصوصي هستند كه پيمانكار ما هستند. من فكر ميكنم كه لازم نيست ما هر كسي كه در بخش خصوصي دارد كار ميكند اينها را بياييم به استخدام دولت دربياوريم.
لذا در وزارت ارتباطات زيرمجموعه شركتهاي مختلف، نه شركت زيرساخت، نه شركت سازمان فناوري اطلاعات و نه پست ما به هيچكدام از كارمندهايمان نه بدهي داريم و نه معترض هستند و همه حقوق آنها بر اساس طبقهبندي مشاغل و آنچه كه دولت معين كرده دارد انجام ميشود، اين بخش اول صحبت من در رابطه با مسأله شركتهاي دولتي.
اما در ارتباط با شركت مخابرات ايران؛ برخي از نكاتي را مطرح كردند كه در رابطه با شركت مخابرات ايران اين مشكلها وجود داشته و ما تلاش كرديم كه اين مشكلات را حل بكنيم. عرض كردم كه آنچه مربوط به شركت مخابرات است قوانين و مقررات قانون كار به اين شركت حاكم است و بر اساس تبصره (1) ماده (21) قانون مديريت خدمات كشوري چون كه بيش از (50) درصد يك شركتي به بخش خصوصي واگذار ميشود آنگونه بايد عمل بشود.
اما آنچه كه انجام شده؛ در بحث طبقهبندي مشاغل ما با وزارت كار هماهنگ كرديم، الان از سه طريق كارگروه تعيين شده و دارند بررسي ميكنند. شركت طبقهبندي مشاغل دارد و براي اينكه به روز بشود اين كار دارد انجام ميشود و من اميدوار هستم كه انشاءالله اين كار را بتوانيم زودتر انجام بدهيم.
افزايش سالانه حقوق كارمندان؛ هرآنچه كه مصوبه شوراي عالي كار هست شركت مخابرات دارد انجام ميدهد. مطلب ديگري كه مطرح شد در رابطه با احتساب مدرك تحصيلي هست. ببينيد! طبيعي هست كه كارمندها با يك مدركي شاغل ميشوند، ميروند تحصيل ميكنند و به محض اينكه مدرك بالاتر گرفتند مورد اعتراضشان هست كه با مدرك جديد كار بكنند. ما نياز داريم به اينكه به دو مؤلفه توجه بكنيم؛ موضوع اول نيازي هست كه شركت مخابرات براي آن فرد بايد پيشبيني بكند و دوم سمت خالي داشته باشد. ما نميتوانيم هر كسي كه با ديپلم استخدام بشود و به صرف اينكه رفت ليسانس گرفت همه آن مشاغلي كه براي ديپلم استخدام كرديم را خالي كنيم و مشاغلي كه وجود ندارد را استخدام يا جابهجا بكنيم، بر اين اساس ما به دنبال اين هستيم.
در رابطه با صحبتي كه راجع به كاركنان معزز ايثارگران، خانواده معظم شهدا و رزمندگان شد؛ ببينيد! حدود (10) هزار نفر از كاركنان شركت مخابرات متعلق به اين قشر و مورد احترام هستند و همواره دارد با اينها بر اساس آنچه كه قانون كار هست مدارا ميشود. ما يك مصوبهاي را داريم، يك قانوني در مجلس براي كارمندان دولت هست، ما نميتوانيم آنچه كه مربوط به كارمندان دولت هست را به شركت مخابرات اطلاق بدهيم و حتي در اين چند سال گذشته شركت مخابرات حدود (800) نفر از فرزندان اين خانوادههاي معزز و اينها را استخدام كرده و لذا براي اين موضوع هم توجه ويژهاي دارند.
موضوع بعدي مسأله پرداخت فوقالعاده رفاهي هست. برابر قانون تجارت و اساسنامه در حيطه وظيفه هيأت مديره هست كه با توجه به توان مالي بتوانند براي اينها جدولي درست بكنند و اين پرداخت بشود و اين كاري هست كه انجام شده، ممكن است كه در سطح دولت نباشد ولي عملاً اين كار را دارند انجام ميدهند.
موضوع بعدي بيمه تكميلي و خدمات درماني هست كه دارد انجام ميشود، خدمات رفاهي بازنشستگان عملاً در شركت مخابرات ايران در مقايسه با همه شركتهاي خصوصي در رسيدگي به وضع بازنشستگان به مراتب بهتر هست. بازنشستگان بيمه بهداشت و درماني دارند، بيمه تكميلي دارند، بيمه عمر دارند و از امكانات تربيتبدني دارند استفاده ميكنند و لذا عرض من اين هست كه آنچه مطرح شد مطالبي هست كه دارد انجام ميشود.
بحث ديگري مطرح شد راجع به اينكه قرارداد مستقيم بسته نميشود، در دو هفته گذشته آخرين جلسهاي كه بوده و برخي از اعضاي محترم كميسيون صنايع هم با مديرعامل و اعضاي هيأتمديره شركت مخابرات حضور داشتند جمعبندي بر اين شده كه قرارداد مستقيم منعقد بشود و اين تا بازنشستگي آنها استمرار پيدا كند و اين به استانها هم ابلاغ شده. لذا اين كار دارد انجام ميشود.
مطلب ديگر پرداخت طلبها است. درست است شركت مخابرات ايران در گذشته مشكلات زيادي داشت و مشكلات اين الحمدلله در اين يك سال گذشته حل شده و الان بسياري از شركتهاي خصوصي كه با شركت مخابرات قرارداد دارند پولهايشان را دارند دريافت ميكنند و پرداختهاي آنها هم بهروز شده و دارد انجام ميشود.
نكتهاي هم در رابطه با روستاها مطرح شد، در رابطه با روستاها تلاشي كه در اين دولت براي ارتقاي روستاها شده، من يك نكته خدمت شما عرض ميكنم، الان در روستاهاي كشور، تقريباً همه روستاهايي كه بالاي (10) خانوار هست داراي تلفن هستند، آنهايي كه بالاي (25) يا (30) خانوار هست به منازلشان دارد تلفن (ميرسد) و اين مطلبي هم كه جناب آقاي قاضيپور اشاره كردند كه ما (7) ميليارد تومان در كردستان پرداخت كرديم، در كردستان به دلايل مشكلاتي كه در برخي از روستاها وجود داشت ما با شركت مخابرات استان كردستان قرارداد بستيم و بر اساس قرارداد روستاهاي استان كردستان به تلفن متصل شدند.
اما در ارتباط با بحث اينترنت؛ ما تا الان بيش از (27) هزار روستا را اينترنت داديم. سعي ما بر اين هست مبلغي كه مجلس محترم براي uso براي ما در نظر ميگيرد برنامهريزي بكنيم كه استفاده بهينه در آنها انجام بدهيم.
يك مطلبي هم در رابطه با نامهاي كه نوشته شد مطرح شد. ببينيد! نامه من اين نبود كه طبقهبندي مشاغل را رعايت نكنند، اين بود كه نامهاي را وزارت كار نوشته بود مطالبات همه را بالا برده بود من از آقاي دكتر ربيعي خواستم كه بررسي بكنند و به گونهاي باشد كه نامه ايشان صراحت داشته باشد كه اوضاع شركت مخابرات به هم نريزد. اين نامهاي هست كه در آن زمان نوشته شد و همين نامه هم نشان ميدهد كه اگر من قدرت داشتم در وزارت ارتباطات آن خواستههايي كه جناب آقاي قاضيپور مطرح ميكند را خودم برآورده بكنم حداقل من به آقاي دكتر ربيعي نامه نمينوشتم. و لذا اين كارهايي هست كه مربوط به وزارت كار هست.
يك مطلب ديگر هم كه گفتند من به برنامه ششم نامه نوشتم؛ اين در رابطه با اين بود كه يك شركتي درست بشود و در ارتباط با كابل و سيم مسي، به طوري كه اپراتورهاي مختلف و از جمله fcp بتوانند به جاي اينكه در سراسر كشور زمينها و پيادهروها را بكنند ما با شركت مخابرات توافق كرديم با يك مكانيزمي از همين داكت و سيم مسي و امكاناتي كه وجود دارد اپراتورها و ديگران بتوانند استفاده بكنند. بر اين اساس با توجه به اينكه توافق انجام شد من (نايبرئيس ـ جناب آقاي واعظي تشكر ميكنيم) نامهاي را نوشتم كه اين نامه نشاندهنده اين هست كه ما ميتوانيم مشكلات خودمان را حل كنيم. از فرصتي كه براي بنده به وجود آورديد خيلي متشكرم. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

علی مطهری

غلامرضا کاتب
خيلي ممنون، جناب آقاي قاضيپور چهار دقيقه و (40) ثانيه حضرتعالي وقت داريد.

نادر قاضی پور
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي مطهري! تجمعات را از حراست مجلس بپرسيد چقدر تجمع داشتند. آقاي رئيس! دستگاههاي دولتي وقتي كه حكم داده بايد اجرا بشود. ديوان حكم داده اجرا ميكند، تشخيص حكم داده اجرا ميكند، حل اختلاف حكم داده اجرا ميكند، كارگروه لازم نيست. همكاران عزيز! قانون نيازي به كارگروه ندارد. آقاي انصاري همكار محترم ما نماينده داراب و نماينده محترم استان كردستان ميفرمايند تعداد زيادي از روستاهاي بالاي (25) خانوار تلفن ثابت ندارند. آقاي واعظي! امروز شما سه نفر عضو از هيأتمديره داريد. آقايان: برات قنبري، بابك تراكمي و لطيف وصلي بابت سهام عدالت دولت. سه عضو هيأتمديره در مقابل افزايش تعرفهها به خصوص تعرفههاي تلفن ثابت.
آقاي وزير! جدا از اينكه سودي شامل سهامداران خرد نشده كه آن هم سؤال خاص خود را ميطلبد، به معيشت كاركنان نيز اصلاً رسيدگي نكرديد. از پنج عضو هيأتمديره سه تا براي شما دولتيها است. آيا كارگزاران، كاركنان و كارمندان نيز مانند سهام خود از سود و مزايا محروم هستند، چرا؟ آقاي وزير! وزير، وزيري است كه با زيرمجموعه سالم خود ميتواند به اهداف سازماني سازمان برسد. وجود نيروهاي رسمي، قراردادي، پيمانكاري و شركتي در شركت مخابرات و شركت زيرمجموعه حضرتعالي زيرساخت فناوري و اطلاعات و تنظيم مقررات با پرداخت سه نوع چه مفهومي دارد؟ در يك اتاق سه نفر رسمي، قراردادي و شركتي يك كار مشخصي انجام ميدهند، ولي اختلاف فاحش دريافت حقوق و مزايا دارند. علت اين ناعدالتي چيست؟
آقاي وزير! مگر شما شيعه تابع حضرت اميرالمؤمنين نيستيد، پس عدالت حضرت امير كجا است؟ همكاران! يكي از مهمترين عوامل دفاعي ـ امنيتي در كشور همانند بعد نظامي كه از اهميت ويژهاي برخوردار است ارتباطات و زيرساختهاي ارتباطي يا همان شبكه مادر مخابراتي آن كشور است. با توجه به واگذاري به بخش خصوصي اطلاعات مهم و حساس ارتباطات كشوري اعم از تعداد مراكز، تعداد كانالها، تجهيزات و مسيرهاي فيبر نوري و هزاران اطلاعات اساسي مخابراتي در اختيار بخش خصوصي قرار گرفته و ميگيرد. آقاي مطهري! هر دو سال يكبار شركتهاي مختلف به اين اطلاعات حساس دسترسي پيدا ميكنند. شركت ارتباطات زيرساخت كشور به واسطه مأموريت و وظيفه خطيرش نقش مهم و حساسي را به عنوان حاكميت در نظام جمهوري اسلامي ايفا ميكند. بيترديد نقش بزرگان در بحرانهاي سياسي، قدرتها و فتنهها را نميتوان انكار كرد.
همكاران عزيز! ما بيشتر از اين وزير انتظار نداريم، زيرا تلفن دو ريالي خيابانها را جمع كرديد به (3060) تومان، يعني (3600) ريال افزايش داديد. آيا شركتي كه به تلفن عمومي رحم نكند و شما آن را تأييد كنيد و پشتيبانش باشيد چگونه به كاركنان خود رحم ميكند؟ در سال جاري مشاهده گرديده دفاتر سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي در مراكز استانهايي كه فعاليت داشتهاند جمعآوري كرده. آقاي مطهري! (31) استان را به (9) منطقه تجميع و متمركز كرده كه خود باعث مشكلات عديدهاي ميباشد. در سال اقتصاد مقاومتي، توليد و اشتغال حذف اشتغال تعدادي از كاركنان سازمان تنظيم مقررات ارتباطات راديويي در (22) استان انجام گرفته. تمركز سرپرست تنظيم مقررات ارتباطات راديويي در مناطق نهگانه به نفع چه كسي است؟ چرا مبادي پاسخگويي و رسيدگي به مشكلات دفاتر پيشخوان، سازمانها و ارگانهاي دولتي وابسته به وزارت ارتباطات و فناوري و بخش خصوصي كه حلقه واسطه بين وزارت و سرپرستان مناطق ميباشد قطع نموده؟
آقاي مطهري! ما سه تا خواسته داريم؛ اجراي طرح طبقهبندي مشاغل و يكسانسازي دستمزدها براي افراد با شرايط يكسان در كارگروه كه مصوبه برنامه ششم است، ايجاد امنيت شغلي شركت مخابرات و شركتهاي زيرمجموعه تا هر روز به دليلي نتوانند مردم را اخراج كنند، رفع موانع جهت تشكيل انجمنهاي صنفي كارگري شوراي اسلامي، حذف پيمانكاران، يعني دلالان، خونآشام، يعني گرفتن چك سفيد، سفته سفيد و كاغذ سفيد از اين كارگران مظلوم. به عشق امام حسين يا حسين!

علی مطهری
سپاسگزاريم، جناب آقاي قاضيپور رأيگيري بكنيم يا نه؟

نادر قاضی پور
رأيگيري ميكنيم انشاءالله اين وزير يك كارت زرد از اين مجلس بگيرد تا حق و حقوق كارگران احياء شود. به كارگران ظلم شده است، والسلام.

علی مطهری
حضار 228 نفر، وارد بودن سؤال آقاي قاضيپور از جناب آقاي واعظي وزير ارتباطات را در مورد رسيدگي به كاركنان شركت مخابرات ايران به رأي ميگذاريم. دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب نشد. سؤال را وارد ندانستند، يعني از پاسخهاي آقاي وزير قانع شدند. خيلي ممنون، تذكر آقاي داداشي را مدتي است گفتند، بفرماييد.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي داداشي بفرماييد.

ولی داداشی
تذکر قانون اساسی
بسم الله الرحمن الرحيم
سلام و عرض ادب دارم خدمت ملت شريف ايران و همكاران عزيز. جناب آقاي رئيس! همه ما قسم خورديم كه هم عدالتمندانه صحبت كنيم و هم هيأترئيسه عدالتمندانه تمام سؤالات را بررسي بكند. جناب آقاي كاتب! اجازه بدهيد بنده صحبتم را با آقاي رئيس بكنم. آقاي رئيس! بنده اخطار اصل (88) و ماده (209) آييننامه را دارم.
ببينيد! بعضي از دوستان مثل اينكه هم با هيأترئيسه، هم با خود مجلس شوراي اسلامي و هم با تمام كميسيونها قرارداد دارند. آيا اين عدالت است؟ بنده و امثال بنده، چندين نفر از نمايندگان، (10)، (15) تا سؤال در تمام كميسيونها داريم، آقاي رئيس! چرا اينها بررسي نميشود؟
ما از اولي كه به مجلس آمديم اسم چند نفر در اين مجلس آمده است. فقط سؤال چندين نماينده بررسي شده است. آقاي رئيس! ما نماينده ملت نيستيم؟ اين را جواب بدهيد.

علی مطهری
ببينيد جناب آقاي داداشي! شما بايد مورد بفرماييد كه چه موردي بوده است. حالا در عين حال مسئول سؤالات جناب آقاي كاتب هستند، انشاءالله كه بررسي ميكنند.

غلامرضا کاتب
آقاي رئيس! اجازه بدهيد من توضيحي بدهم.

علی مطهری
آقاي كاتب! خيلي كوتاه بفرماييد، چون وقتمان كم است.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي داداشي! ما طبق تعهد و قسمي كه به آييننامه خورديم همه سؤالاتي كه همكاران عزيز ميكنند بعد از گزارش كميسيون به نوبت در دستور صحن علني قرار ميگيرد. شما اگر ميبينيد كه همكاري بيشترين سؤال را دارد، ما الان در ابتداي سال بالغ بر تقريباً چهارصد و خردهاي سؤال داريم، از اين چهارصد و خردهاي سؤال كمتر از (40)، (50) تا سؤال را توانستيم برسيم. دوره گذشته بالغ بر (3200) سؤال بود كه ما مجموعاً به صد تا سؤال رسيديم. يقيناً اگر همكاري سؤالش در ابتداي سال در دستور قرار ميگيرد، ما طبق آييننامه نميتوانيم هيچ كاري كنيم، مگر اينكه شما بياييد آييننامه را اصلاح كنيد، سهمبندي كنيد، (نايبرئيس ـ تشكر ميكنيم) بگوييد نمايندهاي كه سؤال كرده بيشتر از يكي، دو تا نميتواند. ما طبق آييننامه هيچكاري نميتوانيم كنيم.

علی مطهری
خيلي تشكر ميكنيم. جناب آقاي داداشي! به هر حال نوبت رعايت ميشود، حالا ما باز هم يك بررسي ميكنيم.
12
طرح سؤال آقای حسینعلی حاجیدلیگانی نماینده شاهینشهر، میمه و برخوار از آقای محمود واعظی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و نظر مجلس مبنی بر وارد نبودن سؤال

علی مطهری

سعید باستانی
بسم الله الرحمن الرحيم
عرض سلام مجدد، سؤال دوم سؤال برادر محترممان جناب آقاي حاجيدليگاني است. در اجراي ماده (209) آييننامه مجلس و در پاسخ به نامه شماره (82655/628) مورخ 20/10/1395 هيأترئيسه محترم مجلس شوراي اسلامي به استحضار ميرساند سؤال جناب آقاي حسينعلي حاجيدليگاني نماينده محترم شاهينشهر، ميمه و برخوار از وزير محترم ارتباطات و فناوري اطلاعات در جلسه مورخ 11/11/1395 با حضور نماينده محترم سؤالكننده و وزير محترم برگزار شد.
ابتدا جناب آقاي حاجي دليگاني در توضيح سؤال عنوان داشتند:
جناب آقاي وزير! شما قطعاً از اوضاع نابسامان فضاي مجازي و وضعيت آشفته موجود در آن بياطلاع نيستيد. حال سؤال اين است:
1 ـ چه اقدام مؤثري جهت كنترل اين نابساماني داشتهايد؟
2 ـ چرا نسبت به برخورد قانوني با كانالهاي ضد انقلاب كه توسط عدهاي معاند نظام اداره ميشوند و مباني انقلاب و ارزشهاي اسلامي را هدف قرار داده است و هر روز به تعداد اعضاي آن اضافه ميگردد، عليرغم تذكرات متعدد اقدامي انجام ندادهايد؟
3 ـ چرا نشر محتويات ضاله كه انحراف جوانان را هدف قرار داده كنترل و متوقف نميشود؟
4 ـ چرا انتشار فيلم و عكسهاي مستهجن بيهيچ محدوديتي انجام ميپذيرد؟
5 ـ چرا شرايطي اعمال نميشود تا استفاده از ظرفيت مجازي، هدفمند و كنترل شده باشد؟
6 ـ چه ميزان به وظايف قانوني و اجراي سياستهاي كلي ابلاغي توسط مقام معظم رهبري اهتمام داشتهايد؟
7 ـ چرا نسبت به آثار مخرب اين فضا بر جامعه بيتفاوتيد؟
جناب آقاي وزير در پاسخ اعلام داشتند: اين سؤال دغدغه همه ماست و همواره تلاش ما اين بوده كه تعدادي از اين موارد را فيلتر كنيم. از اين ميان برخي را كه سايتهاي مستقل هستند بلافاصله فيلتر كرديم و همچنين بسياري از سايتهاي ضد انقلاب، غيراخلاقي و سايتهايي كه مخالف انديشههاي ماست را بستيم. لكن يكسري از سايتها رمز هستند و هنوز نتوانستهايم از لحاظ فني آنها را فيلتر كنيم. از مدتي قبل چندينبار با مسئولين ذيربط مكاتبه شد و با آنها توافق كرديم كه سايتهاي مستهجن را كه ما اسامي آنها را اعلام ميكنيم ببندند و در ادامه از آنها خواستيم كه كانالهاي ديگري چون كانالهاي ضد شيعه، داعش و منافقين را ببندند كه در يك ماه گذشته تعدادي از آنها را بستند.
بعضي از سايتهاي معاند را در همان ليست گذاشتيم، لكن ايميل زدند كه شما بر خلاف توافق داريد عمل ميكنيد و همه سايتهاي مخالف را فيلتر ميكنيد. بنابراين ما در مورد اين سايت و سايتهاي ديگر، يكسري از اقدامات را شروع كرديم كه تجهيزاتي را خودمان داشته باشيم كه سايتهايي را كه رمز هستند فيلتر كنيم. با دانشگاهها و مراكز تحقيقاتي قرارداد بستيم كه روي اين موضوع با هم كار كنيم. كار ديگر ما اين است در داخل كشور يك شبكه اجتماعي بزنيم كه سرور آن در داخل باشد و هويت آنها معلوم باشد.
قانون، مسائل امنيتي را به عهده وزارت اطلاعات و مسائل فرهنگي را به عهده وزارت فرهنگ و ارشاد گذاشته است، ولي ما نميخواهيم شانه خالي كنيم و نسبت به اين موضوع بيتفاوت نيستيم. ما اگر تلگرام را ببنديم، صدها شبكه اجتماعي ديگر هستند كه مطرح ميشوند. بهعلاوه فيلترشكنهاي مختلفي هم آمده است. از طرف ديگر مسئول شبكه اجتماعي تلگرام بالاخره با ما تعامل دارد. در خاتمه قرار شد سؤالكننده محترم ظرف مدت دو روز نظر خود را در خصوص پاسخ وزير محترم اعلام نمايند.
جناب آقاي حاجي دليگاني در تاريخ 16/11/1395 اعلام داشتند كه از پاسخ وزير محترم قانع نشدند.
لذا كميسيون تخصصي قلمرو سؤال را ملي و مراتب را جهت اعلام وصول در اولين جلسه علني تقديم مينمايد. متشكرم.

علی مطهری
تشكر ميكنيم. جناب آقاي وزير! لطف كنيد تشريف بياوريد. ما يك مقدار كمبود وقت داريم، اگر هم سؤالكننده و هم جناب آقاي واعظي لطف كنند يك مقدار كمتر از وقت مقرر خودشان صحبت كنند بهتر است، اگر امكانش است. دو طرف بايد رعايت كنند. چون ما تا اذان بيست و چند دقيقه بيشتر وقت نداريم.

محمود واعظی
ما حاضريم تفاهم كنيم، هم من نصف ميكنم، هم ايشان نصف كنند.

علی مطهری
آقاي وزير ميفرمايند كه من حاضرم تفاهم كنيم هر دو نصف وقت را صحبت كنيم.

حسینعلی حاجی

علی مطهری
آقاي حاجي قبول ندارند. به هر حال سعي كنيد يك مقدار كوتاه صحبت كنيد، خيلي ممنون، بفرماييد.

محمود واعظی
بسم الله الرحمن الرحيم
«الحمدلله رب العالمين و به نستعين»
بحث فضاي مجازي بحثي است كه براي همه روشن است كه ما با يك شرايط جديدي مواجه هستيم، اين فقط ايران نيست، همه كشورهاي دنيا با چنين مسائلي مواجه هستند. مشكلاتشان با هم فرق ميكند، ولي به هر حال هيچ كشوري در دنيا نيامده بگويد كه به دليل اينكه فضاي مجازي فرصت و تهديد را توأمان با هم دارد ما مثلاً بياييم به دليل اينكه تهديد دارد فرصتهايش را هم مسدود كنيم و بگوييم ما فضاي مجازي نميخواهيم. اين را هيچكدام از بزرگان ما نفرمودهاند، ما از مقام معظم رهبري نقل قولهاي متعددي داريم كه همواره فرمودهاند كه ما بايد از همه فرصتهاي فضاي مجازي استفاده كنيم، برنامهريزي كنيم و تمام تلاشمان اين باشد كه تهديدهايش را كاهش بدهيم، تا جايي كه انشاءالله بتوانيم به صفر برسانيم. ما علاقهمنديم كه يك فضاي مجازي پاك داشته باشيم، فضاي مجازي كه مردم بتوانند به راحتي از آن استفاده كنند.
اين يكي از دغدغههاي ما هم است، همواره در اين چهار سال گذشته تمام تلاش ما بر اين بوده كه به نوعي بتوانيم فرصتها را افزايش بدهيم، امنيتش را بالا ببريم و از طرف ديگر تهديداتش را كاهش بدهيم. اين تلاشي است كه انجام شده است. به همين دليل ما با دانشگاههاي مختلف كارهايي را شروع كرديم، ما با (14) دانشگاه و مراكز پژوهشي داريم كار ميكنيم براي اينكه از محتوايي كه فضاي مجازي دارد صيانت كنيم و تلاش ما اين است كه بتوانيم آنچه كه داريم استفاده ميكنيم با كمك دانشگاهها بومي باشد. توفيقاتي به دست آورديم، ولي عرض من در اين جلسه اين است كه به هر حال موضوع فضاي مجازي يك موضوعي است كه با مسائل فناوريهاي مختلف گره خورده است. هر آنچه كه ما داريم در ايران تلاش ميكنيم كشورهاي مختلف هم دارند تلاش ميكنند و عملاً يك جنگ سايبري است كه بين كشورهاي مختلف وجود دارد. خوشبختانه ما در كشور فارغالتحصيلان بسيار خوبي داريم، دانشگاههاي خوبي در اين زمينه دارند كار ميكنند، اساتيد بسيار برجستهاي داريم كه با تفاهماتي كه با آنها داشتيم تا الان توانستيم كه انشاءالله كارهاي خوبي را انجام بدهيم. من صحبتهاي جناب آقاي حاجيدليگاني را كه ميشنوم، بقيه صحبتهايم را ميگذارم كه انشاءالله پاسخ ميدهم، خيلي متشكر.

علی مطهری
تشكر ميكنيم، جناب آقاي حاجي بفرماييد.

حسینعلی حاجی
بسم الله الرحمن الرحيم
جناب آقاي مطهري! همانطور كه خدمت شما عرض كردم بهتر است كه شرايط زماني اين جلسات مشترك بين دولت و مجلس به نحوي فراهم شود كه هم نمايندگان مجلس به صورت قرعه، هم چند تن از وزرا بتوانند نقطهنظرات خودشان را راجع به مسائل كشور بيان كنند.
نكته دوم فرمايشات مقام معظم رهبري در سالروز رحلت حضرت امام، منشوري است كه كليه سياستگذاريهاي اقتصادي، سياسي، اجتماعي و فرهنگي در سال پيشرو را در آن متجلي ميدانيم و بر همه ما و مسئولين است كه آن را مورد توجه جدي قرار بدهيم.
اما در خصوص سؤال، امروزه به دليل گستردگي و فراگيري فضاي مجازي و اينترنتي در دنيا و قرار گرفتن بسياري از مباحث و مطالب در حوزههاي مختلف مورد نياز انسانها، در درون اين شبكه جهاني ضرورت استفاده از قابليتها و امكانات آن براي همه افراد و سازمانها ضروري و لازم به نظر ميرسد، به گونهاي كه امروزه ديگر انجام بسياري از فعاليتهاي روزمره انسان بدون كمك از قابليتهاي اين شبكه عملاً با مشكل مواجه خواهد شد. فضايي كه گفته ميشود به اندازه (1000) ميليارد كتاب در آن مطلب وجود دارد.
نكته ديگر آنكه فضاي مجازي نسل سوم در حقيقت ديگر فضاي مجازي نيست، بلكه حقيقت مجازي است. زيرا در اين فضا ميتوان بر حقيقت افراد و روح و روان آنها تأثير گذاشت و لذا با اين واقعيت بايد هوشمندانه و فعالانه مواجه شد، نه اينكه بگوييم فقط فيلتر كنيم. آن را بشناسيم و به درستي از آن استفاده كنيم و جلوي ضررهاي آن را بگيريم.
همين بس كه رهبري معظم انقلاب در خصوص اهميت فضاي مجازي فرمودهاند: «فضاي مجازي به اندازه انقلاب اسلامي اهميت دارد» و به نقل است كه فرمودهاند: «اگر من امروز رهبر انقلاب نبودم رئيس فضاي مجازي كشور ميشدم. اگر از فضاي مجازي غافل شويم، اگر نيروهاي مؤمن و انقلابي اين ميدان را خالي كنند مطمئناً ضربه خواهيم خورد. هر كس به اندازه وسع، توان و هنر خود بايد در اين ميدان حضور يابد». همچنين ايشان فرمودهاند: «رايانه و فضاي مجازي كه الان در اختيار شماست، اگر بتوانيد اينها را ياد بگيريد ميتوانيد يك حرف درست خودتان را به (1000) مستمعي كه شما آنها را نميشناسيد برسانيد. اين فرصت فوقالعادهاي است، مبادا اين فرصت ضايع شود. اگر ضايع شد خداي متعال از من و شما در روز قيامت سؤال خواهد كرد». همچنين اشاره دارد كه «دشمن دارد با اين ابزار ايمان، غيرت و اعتقادات جوانان ما را نشانه ميگيرد و در سايه بيعرضگي و بيلياقتي بعضي از مسئولان فرهنگي و رسانهاي كشور تا حدودي در اين جنگ موفق بوده است».
اما همكاران عزيز! موضوع بسيار مهمي مطرح است كه خواهش ميكنم عنايت بيشتري به اين موضوع داشته باشيد. آقاي وزير! هر چند ميدانم كه ميدانيد بنا بر اعلام رئيس مركز رسانهاي ديجيتال حداقل (53) درصد مردم ايران عضو يكي از شبكههاي اجتماعي هستند و ميانگين حضور روزانه ايرانيها در فضاي مجازي پنج تا نُه ساعت است، در حالي كه ميانگين جهاني (16) ساعت در يك ماه است. (72) درصد جوانان (18) تا (29) سال حداقل در يكي از شبكههاي اجتماعي عضويت دارند. حدوداً (19) تا (20) ميليون نفر از كاربران اينترنت در ايران زير (18) سال هستند كه آزادانه و بدون هيچگونه محدوديت به اينترنت دسترسي دارند و (80) درصد كاربران شبكههاي اجتماعي نوجوانان و دانشآموزان هستند، در حالي كه بر اساس آمار مؤسسه بينالمللي آمريكايي ميثاق چشم، تعداد جستجوهاي پورنوگرافي از اول سال 2015 ميلادي تاكنون حدوداً (5) ميليارد و (450) ميليون است. حتماً ميدانيد در سال 1999 ميلادي تعداد صفحات غيراخلاقي (105) ميليارد صفحهگذاري شده و روزانه (7) ميليون صفحه به آن اضافه ميشود.
آقاي وزير! يقين دارم كه ميدانيد صنعت تصاوير محرك جنسي موفقترين و پرسودترين صنعت تجارت الكترونيك است. (60) درصد صفحات اينترنتي كه مورد مراجعه قرار ميگيرند سايتهاي جنسي هستند و دانشآموزان در بيشترين خطر براي گرفتار شدن در مراجعه به اين سايتها هستند. (56) درصد كل اينترنت منطقه غرب آسيا در ايران مصرف ميشود و نيز ميدانيد (25) درصد نوجوانان (10) تا (20) سال بدون قصد قبلي و فقط به دليل سهلانگاري و عدم انجام وظايف قانوني ما وارد سايتهاي غيراخلاقي شدهاند و (20) درصد آنها جذب اين سايتها گرديدهاند.
اما جالبتر اينكه ميدانيد در كشورهاي پرمدعاي آزادي پيشتاز در عرصه IT و سهامدار فضاي مجازي و اينترنت كه حتي آموزشهاي جنسي در آنجا آزاد است، استفاده از اينترنت و امكان دسترسي به سايتهاي غيراخلاقي مانند كشور ما اينگونه رها و ولنگار نيست. در آمريكا بر اساس صلاحيت ارتباطات CAD مصوب سال 1996 هر گونه اطلاعرساني مستهجن و غيراخلاقي براي نوجوانان كمتر از (18) سال منع شده است و بر اساس قانون ديگري در سال 1998 متصديان صفحات اينترنتي از قرار دادن اطلاعات مرتبط به كودكان زير (13) سال بر روي اينترنت بدون داشتن مجوز از پدر و مادر آنها ممنوع است. شوراهاي مدني محلات در ايالتهاي آمريكا ميتوانند اگر سرورهاي مركزي گزارش دهند كه مثلاً فلان خانه در خيابان مثلاً فلان محله به چند سايت غيرمجاز وارد شده، به والدين سه بار اخطار دهند. اگر والدين پاسخ ندادند كه چه كسي وارد سايت شده از حقوق اجتماعي محروم ميشوند و از دسترسي به اينترنت محلهاي، منطقهاي و ملي محروم ميشوند.
در همين آمريكاي پرمدعا موقع فروختن امتياز استفاده از اينترنت مشخصات متقاضي و افرادي كه ميخواهند از اينترنت استفاده كنند ثبت و ضبط ميشود و بر اساس سن و موقعيت افراد، كد و شناسه مخصوص داده ميشود، ولي در ايران بدون احراز هويت و تنها با يك فيش ساده امكان دسترسي نامحدود و بيقيد و شرط را براي همه بدون شناسايي فراهم ميكنيد، بلكه سيستمهاي تشويقي امكان استفاده رايگان اينترنت شبانه و غيره فراهم ميكنيد. بفرماييد اين تصميمات با كدام اصول و موازين اخلاقي و عقلي همخواني دارد؟ در تركيه اينترنت پاك به تفكيك براي نوجوانان و جوانان ارائه ميشود. در آلمان اپراتورهاي موبايل موظفند دسترسي به مطالب غيرقانوني را براي جوانان و نوجوانان محدود كنند و با ايجاد سيستمهاي شناسايي، عدم برخورداري كاربران زير سن قانوني با مطالب پورنوگرافي را تضمين كنند. در ايران سيمكارت كودك با چند ساعت اينترنت رايگان طراحي شده كه هيچ محدوديتي ندارد، تنها (800) هزار عدد از اين سيمكارتها به صورت رايگان و با پيششماره (0990) بين دانشآموزان توزيع شده است، ولي قرار بوده اين تعداد به چند برابر برسد. بر همين اساس كه رئيسجمهور سابق آمريكا اعلام ميكند من اجازه استفاده از فضاي مجازي را به بچههايم نميدهم، چراكه اين وسايل براي ما ساخته نشده است. ما در حوزه مصرف اينترنت (12) برابر ژاپنيها اينترنت استفاده ميكنيم. ما پيشرفتهتريم يا ژاپنيها؟
بر اساس گزارش دفتر اطلاعرساني مركز پژوهشهاي مجلس، در چين ستون فقرات اينترنت در اختيار هفت مركز است كه همه آنها تحت تملك و اختيار نهادهاي دولتي است كه در كنار مسدود كردن سايتهاي ممنوعه، دسترسي به آنها را نيز كنترل ميكنند و با رديابي و شناسايي شخص مذكور، وي را دستگير و مجازات ميكنند. بر اساس همين گزارش كشورهاي عضو اتحاديه اروپا نيز برنامههاي چهارساله براي كاربري امنتر اينترنت و فناوري آن را در لاين نوين طي سالهاي 2002 تا 2008 اجرا كرده است.
آقاي وزير! چرا شبكه ملي اطلاعات را كه 3/10/92 در جلسه شوراي عالي فضاي مجازي به رياست رئيسجمهور محترم آقاي دكتر روحاني بار ديگر تأكيد شد، تنها بخشي از گام اول كه ايجاد مركز تبادل ترافيك كشور است را انجام داديد، ولي چرا چرخه اقتصادي ترافيك داخلي با خارجي را جدا نكرديد؟ به چه دليل زيرساخت توزيع محتوا براي عرضه محصولات داخلي و محتواي خارجي كنترلشده را ايجاد نكرديد؟ در گام چهارم چرا اينترنت مخصوص نوجوانان و خانواده فقط در حد (800) هزار نفر اجرا گرديد، در حالي كه تكليف چند برابر داشتيد و چرا براي همراه اول و بقيه شركتهايي كه ميخواستند اين طرح را اجرا كنند محدوديت ايجاد كرديد؟ چرا مانع اجراي پروژه انارستان شديد؟ چرا سرويسهاي پايه مثل موتور جستجوگر داخلي، پيامرسان داخلي، طرح احراز هويت براي واردشوندگان را اجرا نكرديد؟ ولي چندينبار تاكنون گفتهايد شبكه ملي اطلاعات ايجاد شده است. در ارديبهشت سال 95 گفتيد فاز دوم شبكه ملي اطلاعات تا بهمن تمام ميشود، چرا نشد؟ شما بايد پاسخ دهيد بيش از (1000) سروري كه با ميلياردها تومان براي هوشمندسازي فيلترينگ خريداري كرديد چه بر سر آن آمد. تنها دغدغه شما در اين سالها افزايش پهناي باند بوده، يعني مثل اينكه به خوبي اتوبان ايجاد كردهايد آن هم با عرض زياد، فرودگاه ايجاد كردهايد آن هم با طول باند زياد، اما براي استفاده چه كسي؟ براي استفاده خودروها و افراد خارجي كه در اين اتوبانها حركت كنند و مانور بدهند، براي فرود هواپيماها و افراد خارجي. مگر بنا نبود اول مديريت بر فضاي مجازي را ايجاد كنيد و بعد اتوبان بزنيد، بعد فرودگاه بسازيد؟ از كرهجنوبي ياد بگيريد كه (80) درصد اينترنت داخلي را استفاده ميكند و (20) درصد مابقي را هم كنترلشده در اختيار افراد قرار ميدهد. ولي ما بالاي (90) درصد اينترنت خارجي استفاده ميكنيم و هيچ نظارتي بر آن نداريم.
كارشناسان معتقدند اگر فقط اراده ميكرديد، آقاي وزير! شما كه آدم مذهبي و متديني هستيد اگر اراده ميكرديد شبكه ملي اطلاعات را ظرف شش ماه اجرا ميكرديد. آقاي وزير! ميدانيد بسترسازي (70) درصد جرايم از فضاي مجازي شروع ميشود؟ چرا در مواجهه با حملات سايبري به زيرساختهاي كشور مثل حمله به سايت بانك مركزي و مركز ماهر منفعلانه عمل ميكنيد؟ آقاي وزير! چرا از شركتهاي توليدكننده محتوا حمايت جدي نميشود؟ جنابعالي بايد پاسخ بدهيد چرا مصوبات رئيس و اعضاي شوراي عالي مجازي كشور را عملياتي نكرديد، از جمله بنا بود شبكه متشكل از زيرساختهاي ارتباطي با مديريت مستقل كاملاً داخلي ايجاد نماييد. شبكهاي كاملاً مستقل و حفاظتشده نسبت به ديگر شبكهها از جمله اينترنت با امكان تعامل مديريتشده با آنها، چرا شبكهاي با امكان عرضه انواع محتوا و خدمات ارتباطي سراسري براي آحاد مردم با تضمين كيفيت از جمله قابليت تحرك و همچنين شبكهاي با قابليت عرضه انواع خدمات امن اعم از رمزنگاري و امضاي ديجيتالي براي كليه كاربران، شبكهاي با قابليت برقراري ارتباطات امن و پايدار ميان دستگاه و مراكز حياتي كشور، شبكهاي پرظرفيت، پهنباند و با تعرفه رقابتي شامل مراكز داده و ميزباني داخل ايجاد نكرديد و چرا سايتهاي مضر و غيراخلاقي مصوبه كميته تشخيص مصاديق مجرمانه را كه براي مسدود شدن ابلاغ شده بود اجرا نميكنيد؟
واقعيت اين است كه فضاي مجازي به قتلگاه جوانان و نوجوانان و ويرانگر بنياد خانوادهها و از بينبرنده مباني اعتقادي ـ سياسي امت ما (تبديل شده) و مانند موريانهاي پايههاي نظام را از بين ميبرد و اين را خوب ميدانيد و ميفهميد، همانطور كه در جلسه شوراي اداري و اقتصاد مقاومتي استان ايلام در بهمنماه سال 95 اعلام كرديد فضاي مجازي فضايي ناسالم و رهاشده است.

علی مطهری
آقاي حاجي تشكر ميكنيم، وقتتان تمام شد. خيلي ممنون، تشكر. پس ديگر جناب آقاي حاجي وقتي براي بعد از صحبت آقاي وزير ندارند. جناب آقاي واعظي بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي واعظي! حضرتعالي (11) دقيقه فرصت داريد.

علی مطهری
در عين حال اگر باز هم كوتاه صحبت بفرماييد ما ممنون ميشويم.

محمود واعظی
بسم الله الرحمن الرحيم
ما در جلسهاي كه خدمت جناب آقاي حاجيدليگاني بوديم، موضوعاتي كه در كميسيون صنايع مطرح شد كاملاً از اين بحثهايي كه ايشان امروز مطرح كردند متفاوت بود. حالا من همه مسائلي كه مطرح كردند را پاسخ ميدهم، من حضور ذهن دارم، ولي عرض من اين است كه آن روشي كه در مجلس محترم است كه ما اول سؤال را در كميسيون بررسي ميكنيم، پاسخ ميدهيم، اگر كه سؤالكننده قانع نشد به صحن ميآيد. ايشان در كميسيون راجع به يك سايتي از من سؤال كردند، من راجع به آن سايت و موضوعات اين چنيني پاسخ گفتم. الان ايشان هر مطالبي كه راجع به فضاي مجازي در ايران، جهان و هر جا كه بود تحت عنوان يك مقاله خواندند.
ببينيد! آنچه كه آمار در ارتباط با كشورهاي مختلف دنيا است من قبول دارم، متن سؤال را من هم دارم، اما آنچه كه مربوط به ايران است آمار شما اصلاً درست نيست. شما اين آمار را از كجا آورديد؟ بالاخره اينگونه آمار را يا ما در وزارت ارتباطات داريم، يا اين آمار در وزارت اطلاعات است. اينگونه آمار كه در خيابان و روزنامهها نيست. شما اين آماري كه ميگوييد، شما چگونه ميگوييد كه (90) درصد استفاده اينترنت مردم ايران از اينترنت بينالملل است؟ اصلاً درست نيست. شما چگونه ميگوييد كه (60) درصد مردم ايران دارند به سايتهاي جنسي مراجعه ميكنند؟ اصلاً درست نيست. فلذا عرض من اين است كه اين مطالبي كه اينجا بيان شد، من خواهش ميكنم هم نمايندگان بزرگوار و هم مردم عزيزمان كه اين مطالب را شنيدند، من اينجا اعلام ميكنم آماري كه ايشان در ارتباط با ايران دادند آمار درستي نيست. من اين را به اين دليل عرض ميكنم كه جاي ديگر به دليل اينكه از تريبون نماينده محترم مجلس دارد مطرح ميشود، جايي نقل قول نشود.
اما در ارتباط با مسائلي كه مطرح شد، ببينيد! در رابطه با شبكه ملي اطلاعات صحبت شد. من فكر ميكنم كه آن دوست عزيزي كه اين اطلاعات را به شما داده چند ماهي از تحولات شبكه ملي اطلاعات عقب بوده است. فاز اول شبكه ملي اطلاعات در سال گذشته در هفته دولت به بهرهبرداري رسيد، كار بسيار بزرگي بود. (14) سال است كه در اين كشور بر اساس هم برنامه پنجساله چهارم و هم برنامه پنجساله پنجم و هم حكم مقام معظم رهبري براي تشكيل شوراي عالي فضاي مجازي قرار بر اين بوده كه شبكه ملي اطلاعات راهاندازي شود. متأسفانه تمام كساني كه قبلاً بودند، همواره مطرح كردند، ولي هيچوقت شبكه ملي اطلاعات راهاندازي نشد. اينكه ما در اين دولت پروژه شبكه ملي اطلاعات را در اولويت برنامهمان قرار داديم و برايش سرمايهگذاري و كار كرديم. آن اتوبانهايي كه شما به آن اشاره كرديد، بنده اتوبان ساختم ولي اتوبان داخلي ساختم. اتوبان داخلي ساختن فرق ميكند. من تا زماني كه در داخل كشور نميتوانستم كه شبكه انتقالم را از (900) گيگابيت بر ثانيه به بالاتر از (10) هزار افزايش بدهم، اگر من در اين كشور نميتوانستم شبكه پهنباند كشور را از (624) گيگابيت تبديل به (11) هزار بكنم، يعني بيش از (15) برابر كردم چگونه ميخواستم شبكه ملي اطلاعات را بر اين بستر پايهگذاري بكنم؟ من دسترسي را در كشور افزايش دادم. در ابتداي اين دولت فقط دو شهر من نسل سوم داشت، الان حدود (1000) شهر در كشور نسل سوم تلفن همراه دارد.
در ابتداي اين دولت هيچ شهري نسل چهار نداشت، الان (741) شهر نسل چهار دارد. ما وقتي ميگوييم شبكه ملي اطلاعات اول بايد دسترسي را براي آن به وجود بياوريم. ما فاز اول شبكه ملي اطلاعات را سال گذشته در هفته دولت راهاندازي كرديم، همينطور كه قول دادم در (22) بهمن در دهه مبارك فجر ما فاز دوم را راهاندازي كرديم. در ابتداي اين دولت (10) درصد مردم از ترافيك و محتواي داخل استفاده ميكردند و (90) درصد از اينترنت بينالملل استفاده ميكردند، امروز ما اين افتخار را داريم كه اعلام بكنيم ما (10) درصد را به (43) درصد رسانديم. اين افتخار بزرگي هست، شما چگونه ميفرماييد كه فاز دوم اين شبكه ملي اطلاعات به بهرهبرداري نرسيده است؟ حتماً به بهرهبرداري رسيده و انشاءالله فاز سوم آن هم تا قبل از پايان اين دولت، در اواخر تيرماه به بهرهبرداري ميرسانيم.
اما در ارتباط با بحث امنيت؛ يكي از افتخارات اين دولت اين بوده كه آنچه كه شبكه توسعه پيدا كرده در كنار آن امنيت هم توسعه پيدا كرده. در گذشته از اين اتفاقها كمتر ميافتاد. ما از بودجه خود وزارت ارتباطات با هماهنگي كه با دستگاههاي امنيتي ذيربط داشتيم اين را تخس كرديم كه همزمان كه شبكه توسعه پيدا ميكند در امنيت هم بتوانيم توسعه پيدا كنيم. آن نكتهاي كه شما اشاره كرديد، بنده اين افتخار را داشتم يك طبقه ساختمان خودم را خالي كردم و سرورهايش را هم براي امنيت در اين كشور تهيه كردم و ما به اين هم افتخار ميكنيم كه همزمان ميتوانيم اين دو كار را با هم انجام بدهيم.
در ارتباط با بحث محتوا؛ هرچند كه محتواي مطالب بر اساس اساسنامه ما، بر اساس تمام مأموريتهايي كه داريم به عهده وزارت ارتباطات نيست. ما شوراي عالي فضاي مجازي را داريم، كارگروه تعيين مصاديق را داريم و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي را داريم كه هر كدام از اينها بر اساس قانون، مقررات و مصوباتي كه هست مسئول محتوا هستند ولي من نميخواهم به دليل اينكه بگويم آنها مسئول محتوا هستند به سؤال شما پاسخ ندهم، چون آنها هم همكاران من هستند. من عرض ميكنم كه راجع به محتوا ما چكار كرديم.
در زمينه محتوا ما در اين سه سال گذشته هفت ميليون آدرسي كه از مراجع مختلف صلاحيتدار به ما گزارش شده را بستيم، (121) نرمافزار بسيار مهم و فيلترشكنهاي بسيار مهم را ما مسدود كرديم. در ارتباط با تلگرام با توجه به اينكه تلگرام رمزشده هست و شبكه اجتماعي هست كه خارجي هست به جاي اينكه مسدود بشود و كاربران به شبكههاي اجتماعي ديگري كه بسيار تعدادشان زياد است مهاجرت بكنند ما آمديم با مسئولش تفاهم كرديم كه در پنج مصداق مفاسد جنسي، كودكآزاري، ترويج خشونت، تروريسم و محتواي ضددين اينها را ببندند و تا الان (173) هزار مصاديق اينگونه را بستند. در ابتداي زماني كه تلگرام انجام شد و فعاليتش را شروع كرد (10) درصد مشكلات داشت كه الان اين به (2) درصد كاهش پيدا كرده.
ما پالايش هوشمند را با كمك دانشگاههاي مختلف راهاندازي كرديم، تا به الان توانستيم (400) ميليون نشاني تصويري را با محتواي غيراخلاقي مسدود بكنيم، (111) هزار نمايهپروفايل كاربر را مسدود بكنيم. الان ما بين تمام سايتهايمان اگر محتوا در گذشته (8) درصد مشكل داشت به (5/1) درصد كاهش پيدا كرده. لذا اينها مطالبي هست كه تا الان انجام شده.
مطلب جدانكردن ترافيك داخل و خارج مطرح شد؛ عملاً ما حتماً ترافيك داخل و خارج را جدا كرديم، الان كساني كه از ترافيك داخل استفاده ميكنند حدود (43)، (45) درصد هستند اينها نصف آن كساني كه از اينترنت بينالمللي استفاده ميكنند پرداخت ميكنند. در ارتباط با بحث سيمكارتها براي جوانان و نوجوانان ما حتماً تشويق كرديم. ما انارستان را تشويق كرديم، تمام اپراتورهايي كه دارند از سيمكارتهايي براي كودك، جوان و نوجوان استفاده ميكنند را تشويق كرديم و حتي گفتيم كه تخفيف هم داده بشود. لذا اين صحبتي كه مطرح شد صحبت درستي نيست.
در رابطه با احراز هويت؛ يكي از كارهاي بسيار بزرگي كه انجام شده (نايبرئيس ـ جناب آقاي وزير تشكر ميكنيم) در ارتباط با احراز هويت هست. امروز كه من خدمت شما هستم تمام كساني كه از سيمكارت استفاده ميكنند هويتشان معين است، IP تمام كساني كه دارند از اينترنت استفاده ميكنند معين و مشخص است و اينكه ما به افراد زير (18) سال IP واگذار ميكنيم اصلاً درست نيست. لذا من خواهشم اين است كه وقتي دوستان مطلبي را مطرح ميكنند اجازه بدهند كه يك ديداري با هم داشته باشيم و در اين خصوص با هم يك مشورتي داشته باشيم. خيلي متشكر از حوصلهاي كه به خرج داديد. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

علی مطهری
خيلي ممنون، جناب آقاي حاجي! بفرماييد كه رأيگيري بكنيم يا نكنيم.

حسینعلی حاجی
آقاي مطهري يك نكته عرض بكنم؛ (نايبرئيس ـ جناب آقاي حاجي شما فرصت نداريد) ببينيد! اتفاقاً آمارسازي كه آقاي وزير گفته اشتباه است و بنده اعلام آمادگي ميكنم كه در مناظره هر جا باشد اين مستندات را بياورم مردم شريف و نمايندگان قضاوت بكنند.

علی مطهری
شما فقط بفرماييد كه رأيگيري بكنيم يا نه.

حسینعلی حاجی

علی مطهری
حضار 209 نفر، دوستان وارد بودن سؤال جناب آقاي حاجي درباره كنترل فضاي مجازي از وزير محترم ارتباطات را رأي بدهند. دوستاني كه سؤال آقاي حاجي را وارد ميدانند عدد چهار موافق را بزنند و دوستاني كه سؤال را وارد نميدانند مخالف. لطفاً رأيتان را بدهيد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب نشد.
سؤال را وارد ندانستند بنابراين نمايندگان محترم توضيحات آقاي وزير را قانعكننده دانستند.
13
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

علی مطهری
جلسه بعدي ساعت (9) صبح فردا چهارشنبه هفدهم خرداد 1396 هست. دستور جلسه ادامه دستور هفتگي است. پايان جلسه را اعلام ميكنيم.