1
نواخته شدن سرود جمهوری اسلامی ایران

علی اردشیرلاریجانی
(با حضور نمايندگان محترم مجلس شوراي اسلامي، رياست محترم جمهوري اسلامي، مقامات كشوري و لشكري جمهوري اسلامي، رؤساي جمهور، معاونين رؤساي جمهور، وزراء خارجه و سران عاليرتبه از كشورهاي خارجي سرود جمهوري اسلامي ايران نواخته شد)
(حضار صلوات فرستادند)
2
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحيم
جلسه با حضور 254 نفر از نمايندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحيم
دستور جلسه يكصد و بيست و ششم روز شنبه چهاردهم مردادماه 1396 هجريشمسي مطابق با دوازدهم ذيالقعده 1438 هجريقمري:
1 ـ خيرمقدم و بيانات رئيس محترم مجلس شوراي اسلامي.
2 ـ بيانات رئيس محترم قوه قضائيه.
3 ـ انجام مراسم تحليف رئيس محترم جمهوري اسلامي ايران.
4 ـ بيانات رئيس محترم جمهوري اسلامي ايران.
5 ـ قدرداني رئيس محترم مجلس از حضور میهمانان گرانقدر.
3
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آياتي از كلامالله مجيد.

کریم منصوری
(آيات 91 ـ 89 از سوره مبارکه «نحل» توسط قاری محترم آقای كريم منصوري تلاوت گرديد)
اعوذ بالله من الشيطان الرجيم ـ بسم الله الرحمن الرحيم
وَ يَوْمَ نَبْعَثُ فِي كُلِّ أُمَّةٍ شَهِيداً عَلَيْهِمْ مِنْ أَنْفُسِهِمْ وَ جِئْنا بِكَ شَهِيداً عَلى هؤُلاءِ وَ نَزَّلْنا عَلَيْكَ الْكِتابَ تِبْياناً لِكُلِّ شَيْءٍ وَ هُدىً وَ رَحْمَةً وَ بُشْرى لِلْمُسْلِمِينَ * إِنَّ اللَّهَ يَأْمُرُ بِالْعَدْلِ وَ الْإِحْسانِ وَ إِيتاءِ ذِي الْقُرْبى وَ يَنْهى عَنِ الْفَحْشاءِ وَ الْمُنْكَرِ وَ الْبَغْيِ يَعِظُكُمْ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُونَ * وَ أَوْفُوا بِعَهْدِ اللَّهِ إِذا عاهَدْتُمْ وَ لا تَنْقُضُوا الْأَيْمانَ بَعْدَ تَوْكِيدِها وَ قَدْ جَعَلْتُمُ اللَّهَ عَلَيْكُمْ كَفِيلاً إِنَّ اللَّهَ يَعْلَمُ ما تَفْعَلُونَ *
(صدق الله العلی العظيم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقاي منصوري قاري محترم تشکر میکنیم، ترجمه آيات را بفرماييد.

محمدحسین فرهنگی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«روزي فرا رسد كه در هر امتي گواهي از خودشان بر آنان برانگيزيم و تو را هم بر اين امت گواه آوريم و اين كتاب را كه روشنگر همه چيز است و براي مسلمانان رهنمود و رحمت و بشارتگر است بر تو نازل كرديم. خداوند به دادگري و نيكوكاري و بخشش به خويشان فرمان ميدهد و از كار زشت و ناپسند و ستم باز ميدارد او به شما اندرز ميدهد باشد كه پند گيريد. و آنگاه كه با خدا پيمان بستيد به پيمان خود وفا كنيد و سوگندهاي خود را پس از استوار كردن آنها مشكنيد كه شما خداوند را بر خويشتن گواه گرفتهايد و خداوند از آنچه ميكنيد آگاه است». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ. صلوات بفرماييد (حضار صلوات فرستاند)
4
خیرمقدم و بیانات رئیس محترم مجلس شورای اسلامی به مناسبت تحلیف دوازدهمین دوره ریاست جمهوری اسلامی ایران

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحيم
«و صلی الله علي محمد و آله» (حضار صلوات فرستادند)
با تبریک میلاد مسعود حضرت علی بن موسیالرضا (عليهالسلام)، حضور میهمانان خارجی و داخلی را در مراسم اداي سوگند رئيسجمهور محترم در مجلس شوراي اسلامي قدر مينهيم و از رؤساي جمهور محترم کشورهای ارمنستان، عراق، کرهشمالی، مولداوی، زیمبابوه، افغانستان، پادشاه لسوتو و رؤسای محترم مجالس قانونگذاری كشورهاي بلاروس، کرهجنوبی، مالزی، سریلانکا، لبنان، ماداگاسکار، مالی، قبرس، اسپانیا، تانزانیا، زنگبار، پاکستان، صربستان، آذربایجان، کامرون، مركوسور و ازبکستان و معاونان محترم رئیسجمهور و نخستوزیران محترم کشورهای غنا، ترکمنستان، کوبا، سوریه، سوازیلند، عمان، روسیه، اوگاندا، اوکراین و گرجستان، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، رئیس کمیسیون اطلاعات و توسعه چین و نواب محترم رؤسای مجالس کشورهای چک، اتریش، مجارستان، ساحل عاج، بوسنی و هرزگوین، غنا، گامبیا، گینه، تونس و نیجر و وزرای محترم امور خارجه کشورهای قرقیزستان، ونزوئلا، ارمنستان، سائوتومه و پرنسيپ، قزاقستان، عمان، زیمبابوه، توگو، لسوتو و سوازیلند و وزراي محترم يا فرستادگان ویژه کشورهای ایرلند، واتیکان، نامیبیا، لوکزامبورگ، گابن، تونس، دماغه سبز، اکوادور، سورینام، گويان، مغولستان، فرانسه، دانمارک، نروژ، اندونزی، ترکیه، زنگبار، ویتنام، تاجیکستان، بولیوی، كرواسي، هلند، تایلند، آفریقايجنوبی، هند، اروگوئه، آلمان، سیرالئون، اسلواکی، گامبیا، لتونی، مونتهنگرو، قطر، کویت، عمان، سنگال، شیلی، نیجریه و مالت و رؤسای محترم سازمانهای بینالمللی و منطقهای، دبیر کل 8D، دبیر کل آنکتاد، دبیر کل اتحادیه آلبا، رئیس شورای کمیسیون اقتصادی اوراسیا، رئیس و دبیرکل اتحادیه بینالمجالس (IPU)، دبیر کل سازمان اکو، دبیر کل بینالمجالس آسیایی APA، معاون اتحادیه بینالمجالس اسلامی، رئیس تحالف شیعه عراق، نمایندگان جنبش حماس و جهاد اسلامی، رئیس جبهه مردمی برای آزادی فلسطین و معاون دبیر کل حزبالله لبنان و معاونان محترم وزیر امور خارجه لهستان، انگلیس، چک، ایتالیا، یونان، بلغارستان، مجارستان، اکوادور، دانمارک، رومانی، آذربایجان، غنا، ونزوئلا، نامیبیا و کرهشمالی و رؤسای محترم کمیسیون سیاست خارجی سنگال، ازبکستان و رؤسای گروه دوستی پارلمانی لتونی، فنلاند، انگلیس، پرتغال و اندونزی و رئیسجمهور سابق کومور و رئیسجمهور اسبق اوکراین و سفرای محترم مقیم تهران که دعوت مجلس شورای اسلامی را پذیرفتند و در این جلسه شرکت کردند سپاسگزاری ميكنم.
مقدم رئیسجمهور محترم جناب آقاي دکتر روحانی، رؤسای محترم قوه قضائیه، مجلس خبرگان رهبری، دفتر مقام معظم رهبری و اعضای محترم شورای نگهبان و یادگار عزیز حضرت امام و بیت معزز حضرت امام و علمای اعلام، پیشوایان اقلیتهای دینی، رئیس محترم ستاد کل و فرماندهان محترم قرارگاه خاتم، ارتش، سپاه و نیروی انتظامی، اساتید دانشگاه، هنرمندان، نخبگان، خانواده معظم شهدا، رزمندگان، آزادگان، جانبازان و ایثارگران، ورزشکاران، وزرا، استانداران، سیاستمداران و مقامات کشوری و لشكری و مدیران مسئول رسانهها را گرامی ميداريم.
امروز سالروز قیام مردم ایران برای استقرار نظام مشروطه در بیش از (110) سال قبل است. در طی این مدت ملت ایران با همه دشمنیهایی که قدرتهای بزرگ اعمال کردهاند و نظام مشروطه نتوانست به معنای واقعی پیاده شود، اما ملت ایران از پاي ننشست تا با برپایی انقلاب اسلامی به هدف خود نائل آمد.
دوازدهمین دوره ریاست جمهوری با حضور چشمگیر ملت، بیش از (42) میلیون نفر و حدود (73) درصد واجدین شرکت در انتخابات، نمایانگر آن است که در نظام جمهوری اسلامی مردمسالاری اصل بیبدیل در حکمرانی است. از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی ملت عزیز ایران در (36) انتخابات شرکت نمودند که اولين انتخابات مربوط به انتخاب نظام جمهوری اسلامی بود که در آن (98) درصد رأی به نظام جمهوری اسلامی دادند و پس از آن انتخابات مجلس مؤسسان یا خبرگان اول و بعد انتخابات مربوط به تأیید قانون اساسی و پس از (10) سال ملت در انتخابات بازنگری قانون اساسی پای صندوقهاي رأی آمدند و (12) انتخابات رياست جمهوري، (10) انتخابات مربوط به نمايندگان ملت در مجلس شورای اسلامی، پنج انتخابات مربوط به مجلس خبرگان و پنج انتخابات مربوط به شوراهای اسلامی شهر و روستا نشانگر عمق نگاه نظام مردمسالاری دینی در کشور ما است.
از جانب دیگر شرکت بيش از (73) درصدی مردم در انتخابات اخیر، تعلق خاطر جدي ملت به نظام اسلامی و دخالت در سرنوشت خویش را نشان میدهد که از دوراندیشی پیشوای بزرگ ملت ایران حضرت امام خمینی (رحمهاللهعليه) (حضار صلوات فرستادند) حکایت دارد که با این تدبیر از استبداد در كشور جلوگیری و راه را برای چرخش نیروها فراهم کرد. یاد آن مرد الهی و شهیدان گرانقدر انقلاب اسلامی را گرامی میداریم.
اینک در آستانه دور جدید دولت جناب آقای دکتر روحانی قرار داریم که هم تجربه چهار سال گذشته و هم تغییرات بینالمللی و منطقهای تلاش مجاهدانهای را برای حل مشکلات کشور ایجاب میکند. در فضای آشفته منطقه خوشبختانه ایران از امنیت بسیار خوبی برخوردار است و تلاشهای ارزشمند ملت در مبارزه با تروریسم امنیت بهتری را برای منطقه در سالهای آتی نوید میدهد و از طرفی راهنماییهای رهبر فرزانه انقلاب اسلامی حضرت آیتالله خامنهای (دامتبركاته) (حضار صلوات فرستادند) در پویایی اقتصادی و همچنین همکاری و هماهنگي سه قوه کشور زمینههای مساعدی برای سرمایهگذاری داخلی و خارجی فراهم کرده است.
مجلس شورای اسلامی از هر گونه اهتمام دولت در اين جهت و رفع موانع تولید و همچنین توسعه سرمایهگذاریهاي داخلی و خارجی و توسعه صادرات حمایت خواهد کرد و امیدوار است دولت آینده در مواجهه با چالشهای اصلی کشور ممحض و با نگاه واقعبینانه به حل آنان بپردازد و رویکرد توسعهای در همه بخشها حتی در سیاست خارجی تبلور عینی یابد.
مجلس شورای اسلامی در چهارچوب وظایف قانونی خود، هم در این امور مساعدت لازم را مینماید و هم نظارت خواهد کرد که اقدامات دولت در چهارچوب قوانین مخصوصاً قانون برنامه ششم سامان یابد. با آرزوی توفیق بیشتر برای رئیسجمهور محترم و هیأت وزیران آتی کشور. والسلامعليكم و رحمه الله
5
بیانات ریاست محترم قوه قضائیه به مناسبت تحلیف دوازدهمین دوره ریاست جمهوری اسلامی ایران

علی اردشیرلاریجانی
اينك از رياست محترم قوه قضائيه خواهش میكنيم بياناتشان را آغاز بفرمايند.

صادق آملی لاریجانی
بسم الله الرحمن الرحيم
«الحمدلله رب العالمين» ـ «الصلاه و السلام علي محمد و آله الطاهرين»
(حضار صلوات فرستادند)
با سلام و درود به روح بلند و ملكوتي بنيانگذار جمهوري اسلامي ايران حضرت امام خميني (رضواناللهتعاليعليه) (حضار صلوات فرستادند) و ارواح طيبه شهدايي كه جان عزيز خود را براي استمرار و بقاي اين نظام مقدس در طبق اخلاص نهادند و آرزوي سلامتي و دوام عمر براي رهبر معظم انقلاب اسلامي حضرت آيتالله العظمي خامنهاي (حضار صلوات فرستادند) كه با رهبریهاي داهیانه خود کشتی انقلاب را در جهان پرتلاطم امروز به خوبي رهنمون میشوند و با تشكر از همه حضار گرامي خصوصاً ميهمانان ارجمند، از مسئولان عالیرتبه کشورهای مختلف و سفرای کشورهای خارجی که در این مجلس باشکوه شرف حضور دارند.
به مناسبت ميلاد مسعود امام هشتم شيعيان، امام رئوف علی بن موسیالرضا (سلاماللهعليه) تبریک و تهنیت عرض میکنم و از خداوند متعال میخواهیم قلوب همه ما را به انوار معرفت و محبت اهل بیت هر روز بيش از پيش منور بفرمايد.
بر خود لازم ميدانم از حضور پرشكوه مردم عزيز ايران اسلامي كه با شركت بيش از (40) ميليون نفري در دوازدهمين دوره انتخابات رياست جمهوري، جمهوريت نظام را به رخ عالميان كشيدند و به دشمنان كينهتوز اين انقلاب نشان دادند كه بعد از گذشت قريب به (40) سال قدرتمندانه و با اعتقاد راسخ پاي آرمانهاي نظام اسلامي خود ايستادهاند تشكر نمايم.
امروز انقلاب اسلامی و نظام جمهوری اسلامی علیرغم توطئههای مستمر دشمنان، با حضور مردم عزيز در صحنه به حیات مقتدرانه و عزتمندانه خود ادامه ميدهد. مسئولين اين کشور بر اساس اصل ششم قانون اساسي جمهوری اسلامی مستقیم يا غیرمستقیم با اتكا بر آراي عمومي در مسند خدمت قرار ميگيرند و بر اساس بند هشتم اصل سوم قانون اساسی، دولت مکلف است همه امکانات خود را برای جلب مشارکت عامه مردم در تعیین سرنوشت سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی به خوبی به کار گیرد.
اینجانب به عنوان رئیس قوه قضائیه با افتخار اعلام مینمايم جمهوری اسلامی ایران امروز با اتکا بر آموزههای بلند دینی و تمدن غنی خود از جمله کشورهای بزرگ جهان است که علیرغم تهدیدات فراوان از سوی استکبار جهانی، توانسته سکاندار استقلال، آزادی و مظهر مردمسالاری دینی در منطقه و جهان باشد. مردمسالاری دینی، نظامی سیاسی مبتنی بر آرای مردم و آموزههای دینی و ارزشهای اخلاقی است. فلسفه سیاسی نهفته در این نظام سیاسی، فلسفهای دقیق هم از جهات هستیشناسانه و متافیزیکی و هم از جهات معیاری و ارزشی است و از پارادوکسهای نظام لیبرالدموکراسی خالی است. قانون اساسی جمهوری اسلامی مبین این نظام سیاسی و فلسفه آن است.
با تحلیف در این مجلس باشکوه دوره جدیدی در حیات سیاسی کشور گشوده میشود. متن سوگندی که رئیسجمهور محترم یاد میکند بسیار مهم و قابل توجه است و از جمله اموری که به وسیله اين سوگند بدان ملتزم میشود آنکه پاسدار مذهب رسمی و نظام جمهوری اسلامی و قانون اساسی کشور باشد. پاسداری از مذهب رسمی کشور لوازمي دارد و همينطور پاسداري از نظام جمهوری اسلامی و قانون اساسی.
اصول قانون اساسی، اصولی مهم، مترقی و جامعالاطراف است که با مداقه مجلس خبرگان قانون اساسی تدوین و با رأی قریب (98) درصدی مردم به تأیید قاطبه ملت رسیده است. بنیادیترین مبنای قانون اساسی نگاه توحیدی است كه در سراسر اين میثاق ملی حضور دارد و به خصوص در اصل دوم بدان تصریح شده است «جمهوری اسلامی، نظامی است بر پایه ایمان به خدای یکتا «لا اله الا الله» و اختصاص حاکمیت و تشریع او و لزوم تسلیم در برابر امر او».
نگاه توحیدی است که در سیاست خارجی و روابط بینالملل میگوید از هیچ قدرتی جز خدا نترسید، «و لا يخشون أَحداً الا اللّه و كفى باللّه حسيباً».
نگاه توحیدی است که میگوید عزت را باید در نزد خدا جست، «فإن العزه لله جميعاً».
نگاه توحیدی است که میگوید هدف از حکومت، رشد دادن انسان در حرکت به سوی خدا و نظام الهی است، «و الي الله المصير».
.نگاه توحیدی است که انسان را به عدالت فرا میخواند، «اعدلوا هو اقرب للتقوي» و همین نگاه توحيدي است که بندهای گران را از جان آدمی باز میکند و وی را به آزادی دعوت مینماید، «و يضع عنهم اصرهم و الاغلال التي كانت عليهم» و اميرالمؤمنين (سلاماللهعليه) در نهجالبلاغه ميفرمايد: «و لا تكن عبد غيرك و قد جعلك الله حراً» و همينطور برنامههاي و راهبردهاي ديگر نظام جمهوري اسلامي.
ضمن تبریک و تهنیت به رئیسجمهور محترم و آرزوی توفیق و تصديق برای ايشان عرض میکنم نیک بنگرید که تلاشها و اقدامات شما در ترازوی نگاه توحیدی چگونه است و مسلم بدانید هر قدمی که در این طریق و بر اين اساس بردارید، همه از آحاد ملت، مسئولان و دلسوزان اين نظام حامی و همکار شما خواهند بود و اینجانب هم به عنوان رئیس قوه قضائیه هر خدمتی در این مسیر میسر باشد دریغ نخواهم کرد. امروز نظام اسلامی ما نیازمند مجاهدتها و تلاشهای خالصانه آحاد ملت و خصوصاً مسئولان متعهد کشور است. خداوند در این طریق دشوار یار و مددکارتان باشد. «إن تنصروا اللّه ينصركم و يثبت اقدامكم». والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته (حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از رياست محترم قوه قضائيه تشكر ميكنيم.
6
انجام مراسم تحلیف حجتالاسلام والمسلمین جناب آقای حسن روحانی منتخب دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری

علی اردشیرلاریجانی
اينك از جناب آقاي دكتر روحاني رئيسجمهور محترم تقاضا ميكنيم براي اداي سوگند تشريف بياورند.
(در اين هنگام مراسم تحليف با قرائت سوگندنامه به شرح زير برگزار گرديد)

حسن روحانی
بسم الله الرحمن الرحيم
«من به عنوان رئيسجمهور در پيشگاه قرآن كريم و در برابر ملت ايران به خداوند قادر متعال سوگند ياد ميكنم كه پاسدار مذهب رسمي و نظام جمهوري اسلامي و قانون اساسي كشور باشم و همه استعداد و صلاحيت خويش را در راه ايفاي مسئوليتهايي كه بر عهده گرفتهام به كار گيرم و خود را وقف خدمت به مردم و اعتلاي كشور، ترويج دين و اخلاق، پشتيباني از حق و گسترش عدالت سازم و از هر گونه خودكامگي بپرهيزم و از آزادي و حرمت اشخاص و حقوقي كه قانون اساسي براي ملت شناخته است حمايت كنم. در حراست از مرزها و استقلال سياسي و اقتصادي و فرهنگي كشور از هيچ اقدامي دريغ نورزم و با استعانت از خداوند و پيروي از پيامبر اسلام و ائمه اطهار (عليهمالسلام) قدرتي را كه ملت به عنوان امانتي مقدس به من سپرده است همچون اميني پارسا و فداكار نگاهدار باشم و آن را به منتخب ملت پس از خود بسپارم». (تشويق حضار)

علی اردشیرلاریجانی
7
بیانات حجتالاسلام والمسلمین جناب آقای حسن روحانی رئیسجمهور محترم جمهوری اسلامی ایران

علی اردشیرلاریجانی
اينك از بيانات جناب آقاي دكتر روحاني رئيس محترم جمهور استفاده ميكنيم، بفرماييد.

حسن روحانی
بسم الله الرحمن الرحيم
«الحمدلله رب العالمين» ـ «و صلي الله علي سيدنا و نبينا محمد و آله الطاهرين و صحبه المنتجبين» (حضار صلوات فرستادند)
ملت بزرگ و شریف ایران، ميهمانان ارجمند، رؤسای محترم جمهور، نخستوزیران، معاونین رئیسجمهور، رؤسای مجالس، وزرای خارجه و نمایندگان ویژه کشورهای دوست و سازمانهای بینالمللی، نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی و اعضای محترم شورای نگهبان، رؤسای محترم قوای مقننه و قضائیه، رئیس و اعضای محترم دفتر مقام معظم رهبری، یادگار امام و اعضای محترم بیت امام راحل، فرماندهان نیروهای مسلح و همه مسئولان محترم کشوری و لشگری، خانمها و آقایان! در آغاز سخن یاد بنیانگذار كبير انقلاب اسلامی و همه شهدای عزیز و جانبازان و آزادگان سرافراز را گرامی میدارم و در برابر عظمت آنان سر تعظیم فرود میآورم که عزت و شرف امروز ما مرهون رشادتهای آن عزیزان است.
ایام ولادت حضرت ثامنالائمه مولا علي بن موسيالرضا (عليهالسلام) را تبریک ميگويم و از خداوند بزرگ میخواهم با توجهات حضرت ولیعصر (ارواحنالهالفداء) و به برکت این ایام خجسته، دولت و ملت ما را مشمول برکات واسعه خود قرار دهد. امروز (14) مرداد است، (111) سال پیش در چنین روزی ایران تازهای از میان آشفتگیهای فراوان سر برآورد و حماسهای نو آفرید. نهضت مشروطیت ایران به عنوان نخستین قیام ملی مردم خاورمیانه پیروز شد و دو مفهوم بنیادین حکومت قانون و حاکمیت ملی را برای ملت و دولت ما به ارمغان آورد و در واقع نخستین قیام ملی مردم آسیا برای آزادیخواهی در این قاره کهن بود. از آن روزگار تا به امروز دقيقاً (111) سال ميگذرد. در اين فاصله برنامه انقلاب مشروطیت برای محدود کردن اقتدار پادشاهان ایرانی با فراز و نشیب فراوان روبرو گرديد و در نهایت متأسفانه به انحراف کشیده شد. ملت ایران برای بر پا داشتن اصول آزادی، حکومت قانون، حاکمیت ملی و اعتقادات خود فداکاریهای فراوانی کرد و در نهایت انقلاب اسلامی ایران به پیروزی رسید.
اکنون قریب به (40) سال از استقرار اسلامیت و جمهوریت در میهن ما میگذرد و امروز دوازدهمین دوره ریاست جمهوری اسلامی ایران آغاز میشود و از آن زمان تاکنون عالیترین مقام اجرایی کشور با رأی مستقیم تکتک شهروندان انتخاب میشود. مردم آگاه و هوشیار ایران با خلق حماسه اردیبهشت و مشارکت کمنظیر خود در انتخابات ریاست جمهوری بار دیگر با ما به روشنی سخن گفتند و نظرات خود را با صراحت اعلام کردند. آنان با زبان رأی خود گفتند چه میخواهند و چه نمیخواهند و با رأی اعتماد مجدد و معنادار خود رویکرد و راهی را انتخاب کردند که چهار سال در معرض آزمون و نقد و ارزیابی همگان قرار داشت.
از این پس ما باید پاسخگوی آن شور و شعور مردمی باشیم که باز به کشور، نظام و دولت اعتبار و حیثیت مجدد بخشيدند. رأی مردم در (29) ارديبهشت يك حادثه نبود، بلکه حاصل يك بلوغ اجتماعی بود كه ميتوان و باید در آن دامنه تغییرات و دایره خواستههای جامعه ایران را دید و دستگاه اجرایی را به رنگ آن نیازها و خواستهها در آورد.
منتخب ملت باید به درستی بداند که از میان چه خواستهها و آرایی بر آمده است و چه عهدی با مردم دارد که باید تا پایان به برنامه و وعدههای خود وفادار بماند. گر چه مسئولیت من برخاسته از آرای اکثریت مردم است، اما امروز من به عنوان رئیسجمهوری اسلامی ایران مکلف به استیفای حقوق و مصالح همه مردم هستم و انجام این تکلیف بدون همراهی و همکاری همه ارکان نظام و حضور و مشارکت آحاد ملت میسر نخواهد بود.
این دولت میخواهد دولتی معتدل باشد که نه با هر پرخاشی بترسد و تسليم شود و نه با هر هیجانی برآشفته شود و بجنگد. ما دولتی مصلح هستیم چه در سیاست داخلی و چه در سياست خارجی که صلح را بر جنگ و اصلاح را بر جمود ترجیح میدهیم. ما هميشه آماده دفاع از ملت خود هستيم، اما دفاع را فقط با سلاح ممکن نمیدانیم. ما پشتیبان نیروهای مسلح خود هستیم، اما بزرگترین سلاح ما رأی ملت ما است، ملتی که بیش از (41) میلیون رأی در صندوق دارد هرگز در بنبست قرار نمیگیرد. این رأی نه تنها پشتوانه دولت و مجلس که پشتوانه ارتش و سپاه ما نیز هست. در کشور ما حاکمیت دوگانهای وجود ندارد، صلح ما به سلاح ما متکی است و سلاح ما بر صلح ما تكيه دارد. برجام نمونهاي از وفاق ملی در ایران است. بیشک بدون پشتوانه و رأی ملت، حمایت مقام معظم رهبری و هماهنگی مجلس و نيروهاي مسلح با دولت منتخب مردم برجام به فرجامی نمیرسید و ادامه نمییافت.
اما جهان بداند كه هر گونه نقض تعهدات در اين معاهده بینالمللی با واکنش یکپارچه ملت و دولت ایران مواجه خواهد شد. باید بپذیریم كه نیازمند درک مشترک و توافق عملی بر سر مسائل ملي، مصالح ملي و فرصتهای ملی هستیم و روی آوردن به تفاهم ملی و همكاري ملي ضرورتی تاریخی است.
باید بدانیم همه ما در این دریای طوفانی یک کشتی و یک کشتیبان داریم و باید با قطبنماي خواست ملت و سربلندی ایران اسلامی با هم تلاش کنیم. مردمسالاری دینی تنها دستاورد نظام جمهوری اسلامی نبوده و این نظام به توفیقات بزرگ دیگری نیز دست یافته است. توفیقاتی همچون استقلال کشور، امنیت بینظیر، اقتدار نیروهای مسلح و توسعه توان دفاعی، نفوذ قابل توجه در قلوب مردم منطقه که حاصل پایداری ما در سیاست حمایت از مظلوم و هزینه دادن در راه آن بوده و همچنین ارتقای موقعیت کشور در نظام بینالمللی که نتیجه پیروی از اصول حکمت، عزت و مصلحت در سیاست خارجی بوده است.
اما باید به هوش باشیم که حفظ اين دستاوردها و استمرار توفیقات كشور مستلزم برخورداری از يك اقتصاد قوی، پویا و تأثيرگذار در عرصه جهانی و منوط به توسعه علمی و تكنولوژيك در کشور است. در چهار دهه گذشته پیشرفتهای قابل توجهی حاصل شده، سرمایهگذاریهای زیادی در زیرساختها انجام شده، در بسیاری از مناطق محروم و دوردست بهبودهای قابل توجهی در استانداردهای زندگی مردم ایجاد شده و فاصله فقیر و غنی به طور معناداری نسبت به ابتدای انقلاب کاهش یافته است. امروز سطح آموزش و بهداشت و درمان در كشور از استانداردهای مناسبی در مقايسه با بسياري از کشورهای دنیا برخوردار است.
در ادامه دستاوردهای سالهای پس از انقلاب، دولت یازدهم نيز تحولات بزرگي را در عرصههای مختلف اقتصادي، اجتماعي، فرهنگي، سياست داخلي و سياست خارجي ایجاد کرده که از آن جمله بازگشت ثبات اقتصادی به بازارهای مختلف به ویژه بازار ارز، کاهش نرخ تورم به تورم تکرقمی، رشد اقتصادی از رشد منفی به رشد کمسابقه دورقمی در سال گذشته و دستیابی به اشتغال سالانه بیش از (600) هزار شغل در دولت يازدهم است.
دستاورد مهم ديگر دولت افزایش تولید بیش از (1) میلیون بشکه نفت در روز و بازپسگیری سهم ایران در بازار جهاني و جهش بزرگ در تولید گاز و تکمیل زنجیره ارزش افزوده نفت در کشور است. در حوزه رفاه و تأمين اجتماعي نیز گامهای بزرگی در جهت حمایت از اقشار کمدرآمد برداشته شده و با اجراي طرح بیمه همگانی، امروز همه ایرانیان تحت پوشش بیمه درمانی قرار گرفتند. از سوی دیگر پس از اجرای طرح سلامت سهم پرداختی از سوی مردم در هزینههای درمانی کاهش چشمگيري يافته است.
در حوزه ارتباطات و فناوري اطلاعات تحول بسيار بزرگي در زیرساختها به وجود آمده به گونهاي كه دسترسی مردم به اینترنت پرسرعت و اطلاعات بههنگام از طريق فضاي مجازي بیش از (10) برابر شده که این دسترسی نقش مهمی در توسعه کسب و کارهاي مرتبط نيز ايفا كرده است.
در عرصه سياست داخلي، دولت يازدهم اقدام به تهيه سند حقوق شهروندی نمود و آن را به دستگاههاي اجرايي كشور ابلاغ كرد كه دولت دوازدهم نيز ادامه همين راه را در دستور كار خود قرار داده است.
اما با وجود تمامي دستاوردهاي باارزش چهار دهه گذشته، کشور ما همچنان با مشکلات بزرگی مانند بیکاری جوانان، بحران آب، وضعیت آلودگی هوا و موارد دیگر دست و پنجه نرم میکند. برنامه محوری دولت دوازدهم مبتنی بر همان شعار انتخابات يعني آزادی، امنیت، آرامش و پیشرفت است. البته انجام اصلاحات اقتصادي نيازمند فراهم آوردن برخي مقدمات بوده است. ما از ابتدای دولت یازدهم يك مسیر هشت ساله را برای انجام اصلاحات اقتصادي طراحی کردیم و در چهار سال ابتدایی يعني طي دولت يازدهم دستيابي به ثبات اقتصادی در داخل كشور و ايجاد تعامل پايدار و بلندمدت با کشورهای دیگر را به عنوان پيشنياز انجام اصلاحات هدفگذاري نموديم. دولت همچنین دست خود را برای همکاری در اجراي این برنامه مهم به سوی تمام ارکان كشور و همه اقشار مردم و جريانهاي سياسي و اجتماعي دراز میکند.
امروز مردم شریف و صبورمان از همه ما انتظار دارند که نشان دهیم میتوانیم علیرغم اختلافنظرها، حول تشخیص مسائل اصلی کشور و یافتن راهحل برای آنها همفکری كنيم و با ساز و کارهای موجود در نظام جمهوري اسلامي ايران و با هدایت رهبری معظم انقلاب به یک اتفاقنظر برای سیاستگذاری و اقدام دست یابيم و نشان دهیم که مسائل فرعی و جنجالهای سیاسی ما را از مسائل اصلی کشور باز نمیدارد.
ما در طول دهههاي گذشته با همراهي يكديگر از مراحل سختتري همچون موج ترور، جنگ، تحريمها و فشارهاي مستمر دشمنان خارجي عبور كرديم و همواره وحدت كلمه رمز پيروزي ما بوده است.
اين دومين باري است كه مراسم تحليف در حضور ميهمانان گرانقدر خارجي برگزار ميگردد. مايلم با استفاده از اين فرصت از حضور ميهمانان خارجي در اين مراسم قدرداني كرده و تأكيد نمايم كه خط مشي اين دولت همچنان تعامل گسترده و متوازن با جهان است كه در سخنان اخير مقام معظم رهبري در مراسم تنفيذ نيز مورد تصريح مجدد قرار گرفت. تعامل سازنده با كشورهاي جهان، تعميق پيوندها با كشورهاي همسايه و منطقه و افزايش سطح همكاريها با كشورهاي دوست نه فقط يك انتخاب آگاهانه، بلكه ضرورتي است كه صلح و امنيت بينالمللي در گروي تحقق آن است. عبور از تهديدات خطرناك و تحولات پيچيده دوران گذار كنوني جز با افزايش تماسها و مراودات و نهادينه كردن گفتگو بين دولتها و ملتها امكانپذير نميباشد. بر اساس اين رويكرد در طول چهار سال گذشته اقدامات مهم و قابل توجهي در حوزه سياست خارجي كشور صورت گرفته است. حل و فصل موضوع هستهاي و خارج شدن پرونده هستهاي از فصل هفتم منشور ملل متحد و لغو قطعنامههاي شوراي امنيت و همچنين لغو تحريمهاي ظالمانه در حوزه هستهاي يكي از بزرگترين دستاوردهاي دولت يازدهم بوده است. گرچه تاكنون گرههاي زيادي از اقتصاد كشور در حوزه تحريمي گشوده شده، اما بدعهديهاي آمريكا در اجراي برجام به دليل اعتياد حاكميت اين كشور به سياست غيرقانوني و ناكارآمد تحريم و تهديد، غيرقابل اعتماد بودن آمريكا به عنوان شريك و يا حتي طرف مذاكره را براي جهان و حتي متحدين ديرين آمريكا به اثبات رسانده است.
از سوی مردم و مسئولين کشور به صراحت اعلام میکنم که جمهوری اسلامی ایران آغازگر نقض برجام نخواهد بود، ولي در مقابل تداوم بدعهدیهای آمریکا نیز ساکت نخواهد نشست. ملت ایران ثابت كرده است كه احترام را با احترام و تحریم و تهدید را با اقدام متناسب و استقامت و مقابله به مثل پاسخ خواهد داد.
(حضار ـ احسنت) (تشويق حضار)
ما با نوآمدگان جهان سياست كاري نداريم، اما به كهنهسواران اعلام ميكنيم كه ميتوان تجربه برجام را به یک الگو در روابط و حقوق بینالملل تبدیل كرد. ميتوان از این استثنا قاعدهای ساخت. آنان که قصد پاره کردن برجام را دارند بدانند كه با این کار طومار عمر سیاسی خود را پاره خواهند کرد (تشويق حضار) و جهان این بدعهدی آنان را فراموش نخواهد كرد. آنان كه خود را جزء بازندگان برجام ميدانند ميتوانند در صف بهرهمندي از اين عرصه برد ـ برد قرار گيرند و به اشتباهات خود پايان دهند.
امروز روزگار رونمايي از مادر بمبها نيست، بياييد از مادر مذاكرات رونمايي كنيم. امروز روزگار رونمايي از مادر تحريمها نيست، بياييد از مادر همكاريها رونمايي كنيم. مذاكرهاي بزرگ بر سر جهان جديدي كه در آن كشوري مانند ايران برج بلند دموكراسي است، برجي كه دستكم (111) پله دارد، از (111) سال پيش تاكنون.
جمهوری اسلامی ایران که اقتدار و پیشرفت خود را نه از قدرتهای بزرگ و يا ائتلافهاي بينالمللي، بلکه از مردم فرهیخته، باایمان و دلاور خود میگیرد، آماده همکاری بر اساس احترام متقابل و منافع مشترک است. در حضور (105) هیأت نمایندگی شامل رؤساي كشورها و دولتها، رؤساي مجالس، وزرا، نمايندگان ويژه و سازمانهاي مهم بينالمللي جهان كه مفتخر به میزبانی آنان در کانون مردمسالاری ايران هستیم اعلام میکنم؛ دولت جمهوری اسلامی ایران برای همکاری با هر یک از کشورهاي شما هیچگونه محدودیتی ندارد. جمهوری اسلامی ایران خواهان بهترین روابط با همسایگان خود است. علقههاي ديني، تاريخي و فرهنگي با همسایگان، زمینههای مناسب برای همگرایی منطقهای فراهم آورده است. ما دست دوستی به سوي همسایگان خود دراز میکنیم و اعتقاد داريم که تنها از طریق گفتگو و همکاری منطقهای میتوانیم در جهت آرامش، بالندگی و پیشرفت منطقه قدم برداریم.
قدرتهای خارجی که تنها به فکر منافع کوتهبینانه خود هستند و با فروش میلیاردها دلار تسلیحات باعث بيثباتي و تشنج بيشتر در منطقه شدهاند، تنها بذر اختلاف و دودستگي را ميافشانند تا از آب گلآلود ماهی بگیرند. ما به دنبال منطقهای قدرتمند، باثبات، پیشرفته و به هم پيوسته هستيم، میخواهیم صدای اعتدال، منطق و گفتگو را به صدای غالب در منطقه تبدیل کنیم تا از این منطقه که مهد اسلام رحماني و ادیان الهی است صدای افراط و نفرت و خشونت هرگز به گوش نرسد.
امیدواریم پس از سالها آزمون و خطا به این درک مشترک رسیده باشیم که تنها راه ریشهکن کردن تروریسم اين معضل جهاني، اعتماد به مردم و کسب مشروعیت از صندوق رأی از يك سو و همکاری فراگیر منطقهای و فرامنطقهای از سوي ديگر است. همانگونه که در چهار سال گذشته همواره گفتهایم و كوشيدهايم؛ حل بحرانهای منطقهاي مثل سوریه و یمن جز با توقف جنگ و خشونت، کمکرسانی فراگير انسانی، مبارزه مشترك با افراط و ترور، مذاکره سوری ـ سوری و همچنين یمنی ـ یمنی و پذیرش رأی و نظر مردم این کشورها توسط همه فعالان منطقهای و فرامنطقهای امکانپذیر نیست و اين دعوت اصلي ما از همه كشورهاي منطقه و جهان براي پيوستن به ابتكارات سياسي براي پايان دادن به كشتار و آوارگي و نابودي زيرساختهاي اين دو كشور است.
ميهمانان گرامي! ايران امن و مردمسالار با سرمایههای عظیم انسانی و طبیعی و موقعیت ویژه جغرافیایی آماده همکاری با کشورهای شما در پیشبرد منافع مشترک است. همکاری ما علیه هیچ کشوری نیست و به صلح و ثبات و امنیت در منطقه و جهان کمک خواهد كرد. امیدوارم این مراسم و حضور معنادار شما رهبران و مسئولين عالیرتبه از سراسر جهان آغازی دوباره برای گسترش هر چه بیشتر پیوندها در جهت منافع مردمان ما و ثبات و آرامش در منطقه و جهان باشد. در پایان اقامتی خوش و خاطرهانگيز در کشور عزيزمان ايران برای همه شما ميهمانان گرامی آرزومندم. والسلامعليكم و رحمهالله و بركاته (تشويق حضار)

علی اردشیرلاریجانی
از بيانات ارزشمند جناب آقاي دكتر روحاني رئيسجمهور محترم تشكر ميكنيم و از اينكه نمايندگان محترم در اين جلسه با يك حضور بيسابقهاي كه تقريباً قريب به اتفاق حضور دارند كه خود اين هم دالّ بر اهميت اين جلسه و نمادي است از اينكه براي سوگند رئیسجمهور و پايبندي رئیسجمهور به آنچه در اين سوگندنامه آمده است، نمايندگان اهتمام جدي دارند. من لازم ميدانم مجدداً از همه ميهمانان خارجي و داخلي كه در اين جلسه باشكوه شركت كردند تشكر كنم. روزي است كه آغاز يك راه جديد براي پويايي در فعاليتهاي اقتصادي كشور است و حضور كشورهاي مختلف در اين جلسه نشانگر اين است كه علاقهمند هستند با ايران در ابعاد مختلف همكاري داشته باشند و همينطور كه رئيسجمهور محترم هم فرمودند ما در سالهاي آينده به اين همكاري افتخار ميكنيم و آن را باعث ايجاد صلح در منطقه و جهان ميدانيم و اميدواريم دولت آتي جهت توانمندي لازم براي به دوش كشيدن اين راه مهيا باشد و آمادگي براي اين كار را داشته باشد.
8
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

علی اردشیرلاریجانی
ما جلسه را در اينجا ختم ميكنيم و براي آقاي دكتر روحاني آرزوي توفيق ميكنيم و اميدواريم كه در اسرع وقت هم دولت آينده را معرفي كنند تا كابينه جديد با نفس جديد كارها را به پيش ببرد. جلسه بعدي ما سهشنبه هفدهم مرداد ساعت (8) صبح خواهد بود و دستور جلسه را تقديم نمايندگان خواهيم كرد. ختم جلسه را اعلام ميكنيم.