1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحيم
جلسه با حضور 249 نفر از نمايندگان رسمی است. دستور جلسه را اعلام بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحيم
دستور جلسه يكصد و بيست و هفتم روز سهشنبه هفدهم مردادماه 1396 هجريشمسي مطابق با پانزدهم ذيالقعده 1438 هجريقمري:
1ـ ادامه رسیدگی به گزارش كميسيون قضائي و حقوقي در مورد طرح یکفوریتی الحاق یک ماده به قانون مبارزه با مواد مخدر.
2 ـ گزارش كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي در مورد لایحه اصلاح ماده (35) قانون خدمت وظیفه عمومی.
3 ـ گزارش كميسيون اقتصادي در مورد اعمال ماده (236) آييننامه داخلي مجلس شوراي اسلامي در خصوص بررسي نقض و عدم اجراي كامل قوانين توسط بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران موضوع مؤسسه كاسپين.
4 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مبنی بر رد تقاضای تحقیق و تفحص از انتقال آب سد زولای شهرستان سلماس به قرهباغ.
5 ـ انتخاب يك نفر از اعضاي كميسيون اقتصادي مجلس با انتخاب مجلس به عنوان ناظر در كميته نظارت بر نحوه انتشار اوراق بهادار ريالي.
6 ـ گزارش كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي در مورد لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به پیمان مودت و همکاری در جنوب شرقی آسیا.
7 ـ گزارش كميسيون كشاورزي، آب و منابع طبيعي در مورد لایحه حفاظت و بهرهبرداری از منابع ژنتیکی.
8 ـ گزارش كميسيون تدوين آييننامه داخلي مجلس در مورد طرح اصلاح موادی از قانون آيیننامه داخلی مجلس شورای اسلامی.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آياتي از كلامالله مجيد.

حسین فردی
(آيات 8 ـ 6 از سوره مبارکه «حجرات» توسط قاری محترم آقای حسين فردي تلاوت گرديد)
اعوذ بالله من الشيطان الرجيم ـ بسم الله الرحمن الرحيم
يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنْ جاءَكُمْ فاسِقٌ بِنَبَإٍ فَتَبَيَّنُوا أَنْ تُصِيبُوا قَوْماً بِجَهالَةٍ فَتُصْبِحُوا عَلى ما فَعَلْتُمْ نادِمِينَ * وَ اعْلَمُوا أَنَّ فِيكُمْ رَسُولَ اللَّهِ لَوْ يُطِيعُكُمْ فِي كَثِيرٍ مِنَ الْأَمْرِ لَعَنِتُّمْ وَ لكِنَّ اللَّهَ حَبَّبَ إِلَيْكُمُ الْإِيمانَ وَ زَيَّنَهُ فِي قُلُوبِكُمْ وَ كَرَّهَ إِلَيْكُمُ الْكُفْرَ وَ الْفُسُوقَ وَ الْعِصْيانَ أُولئِكَ هُمُ الرَّاشِدُونَ * فَضْلاً مِنَ اللَّهِ وَ نِعْمَةً وَ اللَّهُ عَلِيمٌ حَكِيمٌ *
(صدق الله العلی العظيم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقاي فردي قاري محترم تشکر میکنیم، ترجمه آيات را بفرماييد.

محمدحسین فرهنگی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«اي كساني كه ايمان آوردهايد اگر بدكاري برايتان خبري آورد آن را به دقت بررسي كنيد مبادا از سر غفلت به مردم آسيب رسانيد و آنگاه از آنچه كردهايد پشيمان شويد. و بدانيد كه پيامبر خدا در ميان شماست اگر او در بسياري از كارها از شما اطاعت كند قطعاً به سختي خواهيد افتاد، اما خدا ايمان را نزد شما دوستداشتني كرد و آن را در دلهاي شما بياراست و كفر و نافرماني و سركشي را ناخوشايند ساخت آنان كه چنين هستند راهيافتگانند. آري اين به بركت فضل الهي و نعمت اوست و خداوند دانايي حكيم است». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ. صلوات (حضار صلوات فرستاند)
3
بیانات رئیس محترم مجلس شورای اسلامی درخصوص برگزاری تحلیف دوازدهمین دوره ریاست جمهوری، تبریک روز خبرنگار و گمانهزنیها درخصوص هیأت دولت آینده

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحيم
روز خبرنگار را به دوستان خبرنگار رسانههاي گروهي تبريك عرض ميكنم و اميدوارم تلاشهاي آنان در توسعه كشور و ايجاد وفاق در افكار عمومي جهت حل مشكلات كشور در اين مسير پيشرو عامل پيشرفت و آباداني كشور گردد.
از ميهمانان عزيز داخلي و خارجي كه در مراسم سوگند رئيسجمهور تشريف آوردند تشكر ميكنم. حضور (500) نفر ميهمان خارجي كه (130) نفر آن مقامات عاليرتبه از (105) كشور در مجلس شوراي اسلامي بودند، نوعي ارج نهادن به مردمسالاري ديني بود و دلالت بر چند امر داشت:
يك؛ حكايت از احترامي بود كه ملتها و دولتها براي ملت ايران قائلند كه عليرغم تبليغات مستمر قدرتمندان و صرف هزينههاي زياد، اما درخشندگي فرهنگ و تمدن ايران اسلامي و حركت ملت ما تعلق خاطر آنان را به ملت نشان ميدهد.
دوم؛ اين حضور نشانگر ارزشمندي مردمسالاري ديني در كشور ماست كه در اين منطقه كه متأسفانه بسياري از كشورها از نعمت مشاركت مردم در سرنوشت خود بيبهره هستند، ايران پس از انقلاب اسلامي توانست نظامي مردمسالار را تأسيس كند و اين حضور احترام به رأي ملت و انتخابات و ارزش نظام جمهوري اسلامي بود.
سوم؛ عليرغم دسايس آمريكا و حرافيهاي آمريكا و برخي كشورها كه بارها فرياد ميزدند ايران در جهان منزوي است و براي اين امر ميلياردها دلار خرج كردند، حضور اين تعداد چشمگير از مقامات از كشورهاي جهان نشان داد كه دولتها بياعتنا به اين دسايس علاقهمند به ايران هستند و با اين كار عملاً نشان دادند پروژه منزويسازي ايران چقدر پوچ و بيراهه است.
چهارم؛ در هنگامه لفاظيهاي آمريكا و اقدامات ايذايي آنها در محدودسازي تجارت با ايران، اين حضور نمايانگر علاقه كشورها به داشتن رابطه تجاري و همكاري با ايران بود و نشان داد تحريمهاي آمريكا چه مقدار بيمقدار است.
نكته پنجم اينكه از همه قسمتهاي مختلف دنيا، از آمريكاي لاتين، آسيا، اروپا، آفريقا، كشورهاي اسلامي، همسايگان و اتحاديههاي مهم كه در اين اجلاس شركت نمودند حكايت از آن داشت كه حمايت و پشتيباني از ملت و راه ملت و نظام جمهوري اسلامي و دولت ما جنبه منطقهاي ندارد.
احترام كشورهاي مختلف به ملت ايران دستاوردي براي منافع ملي و امنيت ملي ايران بود كه با برخي حاشيهسازيها تلاش شد اين دستاورد ديده نشود. متأسفانه چند سالي است كه آفتي گريبانگير كشور شده، موضوعاتي كه مربوط به امنيت ملي و منافع ملي كشور است به سرعت به موضوعات جناحي تبديل شده و موجب خسارت ميگردد و تلاش ميشود اقدامات پرارزش كه با زحمت و فكر حاصل ميگردد با حاشيهسازي ضايع و تحقير شود كه اين اجلاس هم از اين آسيب مصون نبود. مثلاً نام چند كشور كوچك يا كمترشناختهشده را برجسته كردند و آن را بزرگنمايي نمودند.
آيا مقامات عاليرتبه از چين، روسيه، هند، اندونزي، مالزي، عراق، تركيه، آذربايجان، پاكستان، فرانسه، آلمان، انگليس، ايتاليا، اسپانيا، برزيل، تونس، عمان، اتحاديه بينالمجالس IPU، بينالمجالس آمريكاي لاتين، دانمارك، سوئد، نروژ و بسياري ديگر از كشورها موضوع قابل پنهان است؟ چرا ارزش كار و احترام اكثر كشورهاي مهم دنيا را بيجهت و به خاطر برخي دستهبنديهاي سياسي داخلي كممقدار جلوه ميدهيد؟ مقامات عاليرتبه كشورها براي حضور خود در يك مراسم داخلي كشور محاسبات زيادي ميكنند و با همه مسائلي كه آمريكا و برخي كشورها ايجاد كرده بودند، حضور آنان نشانه دوستي و شكست آشكار آن پروژه منزويسازي ايران بود كه دشمنان براي اجراي آن ميلياردها دلار هزينه كردند.
يا در تصويربرداري چند نفر از نمايندگان با يكي از ميهمانان، گرچه نوعي سهلانگاري بود، اما تبديل آن به يك موضوع اساسي و نديدن اين همه اثرات مهم اجلاس در امنيت ملي كشور درستانديشي و نگاه ملي نهفته نيست.
البته حضور حدود (500) ميهمان خارجي در مجلس شوراي اسلامي ما را با محدوديت جا مواجه كرد كه نتوانستيم از حضور همه بزرگان كشور دعوت نماييم و انشاءالله اعتذار ما را ميپذيرند. البته جفاست كه اين محدوديت جا را به مسائل مذهبي يا قومي مرتبط نمايند.
نكته ديگر در مسائل هيأت دولت آينده كشور است كه اميدواريم با سرعت بيشتري تشكيل شود و حركت اجرايي كشور شكل جديدي يابد. لازم است به اين مطلب مجدداً اشاره كنم كه گاهي در برخي رسانهها درباره برخي تعاملات بين مجلس و دولت در اين زمينه سخن گفته شده است كه متأسفانه اين امر هم ذهنيات و حدسيات است و غيرواقعي است.
انتخاب وزرا وظيفه رئيسجمهور و حق ايشان است و كسي جز خود ايشان نقشي در اين امر نداشته است و گمانهزنيهاي رسانهاي مخصوصاً آنچه مربوط به مجلس و رئيس مجلس است واقعيت ندارد. فراكسيونهاي مجلس با رئيسجمهور جلسه داشتند و تا آنجا كه من اطلاع دارم بيشتر معيارهاي خود را در مورد انتخاب افراد صالح بيان داشتند و راجع به افراد نظري ندادهاند. حداقل در مورد رئيس مجلس قطعاً اينگونه است. لذا خواهش ميكنم به اصل موضوع توجه شود و به حواشي كه واقعيت ندارد تمركز پيدا نكنيم. با آرزوي توفيق براي همه عزيزان. والسلامعليكم و رحمه الله
4
تسلیت رئیس محترم مجلس شورای اسلامی به آقایان: سیدمحمدجواد ابطحی نماینده خمینیشهر، جبار کوچکینژادارمساداتی نماینده رشت و کورش کرمپورحقیقی نماینده محترم فیروزآباد، فراشبند، قیر و کارزین

علی اردشیرلاریجانی
من لازم است به همكار عزيزمان جناب آقاي ابطحي نماينده محترم خمينيشهر درگذشت والده ايشان را تسليت عرض كنم و از خداي متعال براي آن سفركرده علو درجات آرزومنديم و به خانواده محترم ايشان هم تسليت عرض ميكنيم. كميسيون آموزش و تحقيقات و مجمع نمايندگان استان اصفهان هم به ايشان تسليت گفتند.
اطلاع ديگري دادند كه اخوي همكار عزيزمان آقاي كوچكينژاد كه جانباز هم بودند به رحمت ايزدي پيوستند. از خداوند متعال براي آن سفركرده هم علو درجات آرزومنديم و به خانواده محترمشان هم تسليت عرض ميكنيم.
خبر ديگري هم دادند، اين خبرهاي تأسفآور را پشت سر هم ميدهند كه پدرخانم همكار عزيزمان آقاي كرمپور هم به رحمت ايزدي پيوستند. به خانواده محترمشان تسليت عرض ميكنيم و از خداوند براي اين عزيز سفركرده هم طلب علو درجات داريم.
5
بحث و بررسی در خصوص طرح الحاق یک ماده به قانون مبارزه با مواد مخدر و ارجاع آن به کمیسیون مربوطه

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحيم
خدمت همكاران گرامي عرض سلام و ادب دارم. آقاي رئيس! دستور اول ما ادامه رسیدگی به گزارش كميسيون قضائي و حقوقي در مورد طرح یکفوریتی الحاق یک ماده به قانون مبارزه با مواد مخدر است كه از جلسه علني به كميسيون براي بررسي جزئيات ارسال شده بود. كليات اين طرح به تصويب رسيده است. اگر اجازه بفرماييد من جهت بررسي جزئيات قرائت كنم.

علی اردشیرلاریجانی
بله، متن مادهواحده را بخوانيد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
مادهواحده ـ يك ماده به شرح زير به عنوان ماده (45) به قانون مبارزه با مواد مخدر مصوب 3/8/1367 و اصلاحات بعدي آن الحاق و شماره ماده (45) قانون به ماده (46) اصلاح ميگردد:
ماده 45 ـ مرتكبان جرائمي كه در اين قانون داراي مجازات اعدام يا حبس ابد هستند در صورت احراز يكي از شرايط ذيل در حكم مفسد فيالارض ميباشند و به مجازات اعدام و ضبط اموال ناشي از مواد مخدر يا روانگردان محكوم و در غير اين صورت حسب مورد «مشمولين به اعدام» به حبس درجه يك تا (30) سال و جزاي نقدي درجه يك تا دو برابر حداقل آن و «مشمولين به حبس ابد» به حبس و جزاي نقدي درجه دو و ضبط اموال ناشي از مواد مخدر و روانگردان براي هر دو مورد محكوم ميشوند:
الف ـ مواردي كه مباشر جرم و يا حداقل يكي از شركا، حين ارتكاب جرم سلاح كشيده يا به قصد مقابله با مأمورين سلاح گرم و يا شكاري به همراه داشته باشند.
منظور از سلاح در اين بند، سلاح سرد و سلاح و مهمات موضوع قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و دارندگان سلاح و مهمات غيرمجاز مصوب 7/6/1390 ميباشد.
ب ـ در صورتيكه مرتكب نقش سردستگي (موضوع ماده 130 قانون مجازات اسلامي مصوب 1/2/1392) يا پشتيبان مالي و يا سرمايهگذار را داشته يا از اطفال و نوجوانان كمتر از (18) سال يا محجورين براي ارتكاب جرم استفاده كرده باشد.
پ ـ ساخت، توليد، توزيع، فروش و وارد كردن مواد موضوع ماده (4) اين قانون، مشروط بر اينكه بيش از (50) كيلوگرم باشد و مواد موضوع ماده (8) مشروط بر اينكه بيش از دو كيلوگرم باشد و در خصوص ساير جرايم موضوع ماده (8) در صورتي كه بيش از سه كيلوگرم باشد.
ت ـ موارديكه مرتكب به علت ارتكاب جرائم موضوع اين قانون سابقه محكوميت قطعي اعدام يا حبس ابد يا حبس بيش از (15) سال داشته باشد.
تبصره 1 ـ در مورد مرتكبان جرايم مستوجب مجازات اعدام و حبس ابد اين قانون به استثناي بندهاي «الف»، «ب» و «ت» فوق تا زمان لازمالاجرا شدن اين ماده، چنانچه ميزان مواد در جرايم مذكور در ماده (4) بيش از (100) كيلوگرم و در جرايم ساخت، توليد، توزيع، فروش و وارد كردن مواد موضوع ماده (8) بيش از (2) كيلوگرم و در خصوص ساير جرايم موضوع ماده (8) در صورتي كه بيش از (5) كيلوگرم باشد، مشروط بر اينكه مرتكب سابقه محكوميت به بيش از دو سال به علت ارتكاب جرايم موضوع اين قانون نداشته باشد، حسب مورد اعدام و حبس درجه يك تا (30) سال و حبس ابد به حبس درجه (2) تقليل مييابد.
تبصره 2 ـ در مورد جرايم موضوع اين قانون كه حبس بيش از پنج سال دارد، مرتكب بايد حداقل مجازات قانوني را تحمل كند و در مجازات كمتر از اين مدت به جز تبصره ماده (38) اين قانون مشمول تعليق، آزادي مشروط و ساير نهادهاي ارفاقي نخواهد شد. در صورتيكه حكم به مجازات بيش از حداقل مجازات قانوني باشد، دادگاه ميتواند بخشي از مجازات حبس را پس از گذراندن حداقل مجازات قانوني به مدت پنج تا (10) سال تعليق كند.
تبصره 3 ـ مقررات فوق در مورد احكام اعدام و حبس ابد كه قطعيت يافته با رعايت بند «ب» ماده (10) قانون مجازات اسلامي نيز قابل اعمال است.
تبصره 4 ـ در مورد محكوميني كه با برخورداري از عفو، مجازات آنان تخفيف يافته مقررات فوق در صورتي كه به حال مرتكب مساعدتر است قابل اجرا ميباشد.
تبصره 5 ـ به منظور كاهش مصرف مواد مخدر و درمان معتادان و جلوگيري از آسيبهاي اجتماعي ناشي از مجازات قاچاقچيان مواد مخدر دولت موظف است از طريق شناسايي معتادان و تأمين نياز آنها به نحو صحيح، رابطه قاچاقچيان مواد مخدر با مصرفكنندگان را ظرف مدت دو سال پس از لازمالاجرا شدن اين قانون قطع نمايد. آييننامه اجرايي اين تبصره با پيشنهاد ستاد مبارزه با مواد مخدر و تأييد رئيس قوه قضائيه حداكثر ظرف مدت شش ماه پس از ابلاغ اين قانون به تصويب هيأت وزيران ميرسد.
تبصره 6 ـ قوه قضائيه با همكاري ستاد مبارزه با مواد مخدر و وزارت دادگستري ظرف مدت يك سال از لازمالاجرا شدن اين قانون، اقدامات قانوني لازم جهت بازنگري در قانون مبارزه با مواد مخدر را به عمل آورد.
آقاي دكتر! اينجا هم پيشنهاد و هم درخواست رفع ابهام وجود دارد. مخالفين و موافقين صحبت كنند.

حسینعلی حاجی

غلامرضا کاتب
بسم الله الرحمن الرحيم
تشكر از همكاران عزيز، جناب آقاي مهرداد لاهوتي مخالف هستند، بفرماييد.

مهرداد لاهوتی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
بنده هم از رياست محترم مجلس و هيأترئيسه محترم در برگزاري اجلاس و مراسم بزرگ و استقبال خوبي كه انجام شد و از همه كشورهاي دنيا در اين مراسم حضور داشتند و جاي بسي افتخار براي جمهوري اسلامي است كه بيش از (105) كشور دنيا، از كشورهاي مهم دنيا در اين مراسم حضور پيدا كردند و اين نشانه اقتدار جمهوري اسلامي است.
ببينيد دوستان! ظاهر اين لايحه اينطور ترسيم شده كه يك عده آدمهاي بيگناه به عناويني دستگير شدند و بر اساس قوانيني كه وجود دارد ما ناچار به اين هستيم حكم اعدام را در مورد آنها اجرا كنيم، به نوعي ظلم است. پس ظاهر قضيه كاملاً درست است و واقعاً هم همينطور است. اما دوستان! به اين نكته دقت داشته باشيد، اين مواردي كه عنوان شده، اين تشخيص قاضي است. اگر قاضي تشخيص داد آن چيزي كه الان عنوان شد يك فردي فقط حملكننده بود و نقشي در اين موضوع نداشته، آقاي نوروزي! شما بنده را قانع بفرماييد، اين تشخيص قاضي است كه قاضي ميتواند تشخيص بدهد اين فرد تقصيري در اين ارتباط نداشته است. ما آن فرد را دستگير كرديم كه ريشه را پيدا كنيم، اگر قرار باشد ما ريشه توليدكنندگان و توزيعكنندگان مواد مخدر را در اين كشور رها كنيم، يعني با اين اوضاعي كه شما الان در اين قانون داريد ريشه عاملين اصلي، يعني داريد خيال آنها را براي هميشه راحت ميكنيد.
آنهايي كه باندهاي بزرگ مافياي توزيعكننده مواد مخدر كه امروز اين كشور را بدبخت كردهاند، ما امروز بيش از (6) ميليون معتاد در كشور داريم. امروز خانوادهها را عاصي كردهاند. خدا را ميخواهم شاهد بگيرم خانوادهاي به بنده مراجعه كرد آرزوي مرگ فرزندش را ميكرد. چه كسي فرزند آنها را به اين روز نشانده كه آن خانواده و آن پدر امروز آرزوي مرگ فرزند خودش را ميكند. اين مافياي بزرگ توزيعكنندگان مواد مخدر بودند. ما نميگوييم آنهايي كه حملكننده بودند، آنهايي كه توزيعكننده بودند، اينها را قاضي بايد تشخيص بدهد، پرونده اينها را بايد قاضي مربوطه تفكيك كند و از اطلاعات آنها و از فشار به آنها بتواند ريشههاي اصلي را در اين كشور پيدا كند. ما ريشه توزيعكنندگان مواد مخدر در اين كشور را بايد بخشكانيم.
دوستان! امروز واقعاً كافي نيست ما (6) ميليون معتاد در كشور داريم؟ آيا واقعاً بايد بستر را فراهم كنيم تعداد معتادين را در كشور افزايش بدهيم؟ به نظر من اين قانون ميتوانست آن نكتهاي كه دوستان، آقاي نوروزي! آن دغدغهاي كه شما داريد و دغدغه درستي هم هست ميتوانستيم با يك تدبير بهتري اين قانون را تنظيم كنيم كه امروز يك آسايش و يك آرامشي، الان ممكن است جواب بنده را بدهيد كه يك تعداد آدم بيگناه در زندانها هستند، من هم قبول دارم. خانواده آنها هم به بنده مراجعه كردند، اينها بيگناه هستند، جرم اينها اعدام نيست، قاضي مربوطه ميتواند با قوانين موجودي هم كه در اختيار دارد با مراحل مربوط به حبس اينها را طي كند. الزاماً قاضي ميتوانست براي آنها حكم اعدام صادر نكند، ميتوانست از اينها استفاده كند و ريشههاي اصلي باند اينها را پيدا كند.
دوستان! به نظر من يك بار ديگر اين را به كميسيون برگردانيم و شرايط را فراهم نكنيد براي باندهاي بزرگ قاچاقي كه امروز در كشورهاي بزرگ دنيا هستند و دارند عيش خودشان را ميكنند، دارند زندگي خودشان را ميكنند، در همين كشور راحت دارند با خيال آسوده به سر ميبرند، ما شرايط را براي آنها فراهم نكنيم و امروز باز هم توزيع مواد مخدر را در اين كشور رواج بدهيم. ما از جمله كشورهايي هستيم كه بحث برخورد با مواد مخدر به عنوان يك افتخار است. خيلي از كشورهاي ديگر دنيا از نحوه برخورد با مواد مخدر از ايران به عنوان الگو استفاده ميكنند.
نكند اين قوانين بازدارندهاي كه ما امروز در كشور داريم، اين قوانين بازدارنده را سهل و آسان كنيم، به تعداد مافيا هم اضافه كنيم و براي آنها آرامش ايجاد كنيم و آنها بتوانند با خيال راحت مواد مخدر را در اين كشور توزيع كنند و اين خانوادههايي را كه امروز دچار اين مشكل هستند (فرهنگي ـ آقاي لاهوتي وقت شما تمام شد) و به تعداد بيش از (6) ميليون معتادي كه در كشور داريم اضافه كنيم. جناب آقاي فرهنگي! من وظيفه داشتم خدمت دوستان عرض كنم، اين شما و اين تصميمي كه خواهيد گرفت.

غلامرضا کاتب
متشكر، جناب آقاي محمد كاظمي موافق هستند، بفرماييد.

محمد کاظمی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
من هم لازم ميدانم به سهم خودم از برگزاري بسيار باشكوه مراسم تحليف رياست جمهوري تشكر كنم كه نشانگر اقتدار و عظمت نظام جمهوري اسلامي است. از همه دستاندركاراني كه اين مراسم باشكوه را برگزار كردند بسيار سپاسگزارم.
همكاران عزيز! ما بعد از پيروزي انقلاب شديدترين مبارزه را در بحث قاچاقچيان مواد مخدر و معتادين و توزيعكنندگان داشتهايم و آنچه كه ما را به تقديم كردن اين طرح رسانده در واقع تجربهاي است كه در طول سي و اندي سال گذشته از اجراي قانون فعلي مبارزه با مواد مخدر داشتيم. مجموعاً تجربههايي كه به خصوص خود بنده قريب به (30) سال در دستگاه قضائي داشتم اين است كه اجراي فعلي قانون مبارزه با مواد مخدر كه مصوب مجمع تشخيص مصلحت نظام هم هست آن توقع و انتظاري را كه ما از اجراي اين قانون در بحث جلوگيري از قاچاق مواد مخدر و اعتياد داشتيم اين نتيجه را حاصل نداشته و به بار نياورده است. متأسفانه اجراي اين قانون باعث شده تعداد قابلتوجهي از هموطنان ما كه به دام حمل و قاچاق مواد مخدر افتادهاند را به اعدام بكشاند و نتيجه اين اعدامها قطعاً بيسرپرست شدن خانوادهها و به وجود آمدن مشكلات و معضلات فراوان اجتماعي است.
در حال حاضر بر اساس ماده (8) قانون مبارزه با مواد مخدر تنها حمل (30) گرم هروئين و مواد روانگردان مثل شيشه مجازات اعدام دارد يا به استناد مواد (4) و (5) قانون مبارزه با مواد مخدر فروش تنها پنج كيلو ترياك مجازات اعدام دارد. با توجه به اينكه ما در شرايط جغرافيايي خاصي قرار گرفتيم و مرزهاي طولاني با كشورهاي همسايه كه مركز كشت خشخاش هستند داريم و باعث ميشود كه نتوانيم آنچنان كه بايد و شايد كنترل كنيم و مواد زيادي وارد كشور بشود، طبيعي است كه ازدياد، گسترش و توزيع اين مواد در سطح كشور باعث دستگيري تعداد زيادي از افراد خواهد شد. تجربه خود بنده اين هست كه كساني را كه ما دستگير و به مجازات اعدام محكوم ميكنيم عمدتاً كساني هستند كه بر اساس مشكلات معيشتي و اقتصادي معمولاً حاضر ميشوند كه موادي را بدون اينكه در بسياري از موارد از محتواي موادي كه حمل ميكنند مطلع باشند جابهجا كنند.
مثلاً قاچاقچي به يك فردي ميگويد كه اين محموله پنج كيلو ترياك است، از زاهدان مثلاً به اصفهان حمل كن من اين مبلغ به شما ميدهم و حال آنكه آنچه كه در اين محموله هست هروئين است كه (30) گرم آن باعث مجازات اعدام ميشود.
ميخواهم عرض كنم كه ما كساني را در اين كشور اعدام كرديم كه عمدتاً ناخواسته و بدون علم و اطلاع از اقدام مجرمانه خود محكوم به اعدام شدهاند و حاصلي هم بجز بيسرپرست شدن تعداد زيادي خانواده به بار نياورده. در حال حاضر هم اين تصور پيش نيايد كه در اين طرح كه حاصل كار كارشناسي بيشتر قضات محترم باسابقه كشور هست كه در مجلس در خدمتشان هستيم، مجازات اعدام لغو و حذف شده. ما كميت مواد را يكمقدار افزايش داديم و بهخصوص با اين طرح قوه قضائيه كه در واقع متصدي و متكفل اجراي مجازاتها و تشكيل پرونده و محاكمه افراد است عمدتاً با مواد اين طرح موافق هست و موضوع در جلسات مختلف اين موضوع با قوه قضائيه، مركز پژوهشها و با همكاران محترمي كه صاحبنظر بودند مورد بحث و بررسي قرار گرفته و همه آنها پذيرفتند كه در شرايط حاضر اجراي اين طرح در صورت تصويب ميتواند گرهگشا باشد.
ما در اين طرح اعدام را به قاچاقچيان مسلح اختصاص داديم، كساني كه با حمل سلاح مواد را وارد كشور ميكنند، اعدام را منحصر كرديم به سرباندها و كساني كه به صورت زنجيرهاي قاچاق مواد مخدر ميكنند، اعدام را منحصر به كساني كرديم كه از اطفال و اشخاص زير (18) سال سوءاستفاده ميكنند و آنها را ناخواسته وادار به ارتكاب جرايم مواد مخدر ميكنند.
ما در اين طرح گفتيم كسي كه دو كيلو هروئين را ميفروشد محكوم به اعدام بشود و طبيعي است كسي كه دو كيلو هروئين را ميفروشد اولين بارش نيست و در واقع مستحق اين مجازات هست. در حال حاضر صرفاً حمل (30) گرم هروئين مجازات اعدام دارد.
عزيزان! اين را خدمتتان عرض كنم كه در حال حاضر تعداد قابل توجهي از محكومين به اعدام بلاتكليف در زندان به سر ميبرند كه قوه قضائيه هم معتقد هست كه اجراي حكم اين محكومين كه بر اساس قانون فعلي مبارزه با مواد مخدر صادر شده قطعاً مؤثر نخواهد بود. فلذا خود قوه قضائيه اجراي اين احكام را متوقف كرده و ما هم به سهم خودمان تشكر ميكنيم كه اين احكام اجرا نشده است.
ما اميدواريم كه با تصويب اين طرح كه همكاران عزيز عنايت خواهند فرمود و رأي خواهند داد در واقع بخشي از مشكلات ناشي از اجراي فعلي قانون مواد مخدر حل بشود، تعداد زيادي از محكوميني كه در زندان بلاتكليف هستند تعيين تكليف بشوند (كاتب ـ جناب آقاي كاظمي متشكر، وقتتان تمام شده) و اين قانون حاصل نياز فعلي جامعه براي مبارزه با قاچاق مواد مخدر و اصلاح بحث اعتياد است كه متأسفانه در جامعه ما مشكلات فراواني را به وجود آورده.
عرض آخر من اين است كه؛ عزيزان و همكاران عزيز! روي اين طرح كار كارشناسي چندينماههاي صورت گرفته، از نظرات همه صاحبنظران در هر مقطعي كه بوده به كميسيون دعوت شدند و استفاده شده و طرح، طرح جامع، كامل و كارشناسيشدهاي است. اميدواريم كه انشاءالله عزيزان به اين طرح جامع و كامل رأي مثبت بدهند. والسلام

غلامرضا کاتب
جناب آقاي رئيس! تعدادي تذكر و اخطار دارند، اگر اجازه بفرماييد.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
جناب آقاي داريوش اسمعيلي اگر تذكر در موضوع دارند بفرماييد.

داریوش اسمعیلی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم
تشكر ميكنم، اولاً من روز خبرنگار را به همه خبرنگاران زحمتكش تبريك عرض ميكنم. آقاي دكتر! موضوع بند (11) ماده (24) آييننامه داخلي مجلس براي دفاع از كيان مجلس و نمايندگان محترم هست. همانطور كه عنايت داريد و حضرتعالي هم در نطقتان عنوان فرموديد جلسه تحليف رياست محترم جمهوري يكي از نقاط قوت نظام جمهوري اسلامي بود، به طوري كه بيش از (100) كشور خارجي حضور داشتند.

علی اردشیرلاریجانی
آقاي اسمعيلي! چون الان ما راجع به طرح داريم صحبت ميكنيم اجازه ميدهيد تذكرات را بعداً بفرماييد؟

داریوش اسمعیلی

علی اردشیرلاریجانی
خيلي ممنون، دوستاني كه تذكر و اخطار دارند اگر راجع به اين دارند بفرمايند، چون الان ما اين بحث را متوقف كرديم. اين موارد را بفرماييد.

غلامرضا کاتب
آقاي لاهوتي شما كه صحبت كرديد، جناب آقاي فيضي در موضوع تذكر داريد؟ جناب آقاي تقي كبيري تذكرشان در موضوع است، بفرماييد.

نادر قاضی پور

علی اردشیرلاریجانی
بفرماييد، آقاي قاضيپور چشم.

غلامرضا کاتب
آقاي قاضيپور الان نوبت شما نيست، اگر نوبت شما برسد، چشم.

سیدتقی کبیری
اخطار
بسم الله الرحمن الرحيم
ضمن عرض سلام و خداقوت و همچنين تبريك روز خبرنگار به اصحاب رسانه. جناب آقاي دكتر لاريجاني! عنايت بكنيد. من اصل (111) را اخطار ميدهم. در تبصره (5) اين مادهواحده آمده كه دولت بايستي از طريق شناسايي معتادان و تأمين نياز آنها به نحو صحيح رابطه قاچاقچيان مواد مخدر را با مصرفكنندگان ظرف مدت دو سال پس از لازمالاجرا شدن اين قانون قطع بكند. جناب آقاي دكتر! استحضار داريد در سياستهاي كلي ابلاغي قانون پنجساله برنامه ششم توسعه كاهش ساليانه (5) درصد را مد نظر قرار داده و همچنين در ماده (80) و بند (3) از بند «ت» ماده (106) قانون برنامه پنجساله ششم كاهش (25) درصد اعتياد را مد نظر قرار داده. لذا به نظر ميرسد اين دو سال مغاير با آن سياستهاي كلي است كه ما در برنامه ششم مطرح كرديم، ممنون و تشكر.

علی اردشیرلاریجانی
در برنامه ششم گفتند اعتياد را از بين ببرند، اين اعتياد نيست. اين ميگويد كه ارتباط با قاچاقچيان (قطع شود)، گفتند برود سيستم دارويياش را مصرف كند. دو چيز است، يكي نيست. متشكريم، نفر بعدي را بفرماييد.

غلامرضا کاتب
آقاي دكتر! آقاي قاضيپور اخطار دارند، البته سيستم مادر ما با اين يكمقدار اختلاف دارد كه دستگاههاي فني بايد مراعات بكنند.

علی اردشیرلاریجانی

نادر قاضی پور
اخطار
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي لاريجاني! من از زحمات حضرتعالي و هيأترئيسه تشكر ميكنم، از همكارم آقاي كاتب هم عذرخواهي ميكنم. دستگاه آقاي كاتب خراب است با پايين همخواني ندارد. آقاي لاريجاني! اخطار من اصل (156) قانون اساسي است. «قوه قضائيه قوهاي مستقل است ». ضمن قدرداني از آقاي ملكشاهي و اعضاي محترم كميسيون اينجا در اين طرح در دو جا قوه قضائيه را زيرمجموعه ستاد مبارزه با مواد مخدر آورده. در تبصره (4) نوشته «با پيشنهاد ستاد و تأييد رئيس قوه قضائيه».
شما مستحضر هستيد، ما در مجلس گذشته چنانكه رئيس قوه لايحهاي به دولت بدهد، دولت در عرض سه ماه به مجلس ارائه ندهد رئيس قوه مستقيماً ميتواند لايحه را به صحن علني مجلس بفرستد. شما اينجا هم در تبصره (6) و هم در تبصره (5) قوه محترم قضائيه را زير سطح ستاد مبارزه با مواد مخدر آورديد. خواهش من اين است كه حضرتعالي به اين دو تبصره دقيقاً نگاه كنيد، قوه قضائيه حاكم بر ستاد مبارزه با مواد مخدر است.

علی اردشیرلاریجانی
حاكم نيست، يكي از اجزاء هست، چون در مواد مخدر بخشهاي بهداشتي دارد، آسيبهاي اجتماعي دارد.

نادر قاضی پور
آقاي رئيس! ما سهتا قوه بيشتر كه نداريم، رياست محترم مجلس حضرتعالي هستيد، رئيس محترم جمهور و رئيس قوه قضائيه. وقتي كه كلمه قوه قضائيه ميآيد اينجا رئيس قوه قضائيه است، اختياراتي كه مجلس به رئيس قوه داده.

علی اردشیرلاریجانی
حالا ميبينيم، تذكر بعدي را بفرماييد.

نادر قاضی پور

غلامرضا کاتب
جناب آقاي سيدكاظم دلخوش تذكر بعدي را دارند، بفرماييد.

علی اردشیرلاریجانی

سیدکاظم دلخوش اباتری
تذکر آیین نامه
آقاي دكتر! من ماده (196) و ساير مواد را تذكر ميدهم. آقاي دكتر ببينيد! در اين مادهاي كه در اين طرح اصلاح شده. ماده (196) هست، مادهاي در مورد طرحها و ماده (24) است. آقاي دكتر ببينيد! در مورد ماده (45) كه «مرتكبين جرايم» آوردند يك دقتي بفرماييد اصلاً صدر با بندهايي كه مشخص شده، اينهايي كه براي آنها مجازات اعدام يا حبس ابد تعيين شده گفته «در صورت احراز يكي از شرايط ذيل در حكم مفسدفيالارض و به مجازات اعدام» يعني اين صدر با بندها اصلاً همخواني ندارد، خود جنابعالي هم يك ملاحظهاي بفرماييد. تخفيفاتي كه داده شده يا مجدداً آمده اعدام را در جاي ديگر تكرار كرده، در تبصره (3) هم در مورد محكومين گفته «محكوميني كه با برخورداري از عفو مجازات آنان تخفيف يافته در صورتي كه به حال مرتكب مساعدتر است قابل اجرا ميباشد». اين يعني چه؟ معني اين را نميدانيم. اين را هم زحمت بكشيد توضيح بدهيد.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، تذكر ديگر را بفرماييد.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي كيانپور تذكر بعدي در موضوع است؟ (حاجيدليگاني ـ آقاي كاتب نوبت من است) اگر نيست آقاي حاجي بفرماييد.

حسینعلی حاجی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي رئيس! قبل از اينكه من تذكر بدهم آن نكتهاي كه خدمت حضرتعالي يادداشت دادم؛ ببينيد! هزينهها و طلب ناظرين بر انتخابات شوراها روي زمين مانده، يكمقدار نگراني درست شده (رئيس ـ ديگران هم گفتند، انشاءالله تأمين ميكنيم)
آقاي رئيس! اما تذكر بنده ماده (142) آييننامه هست، ميگويد كه وقتي شما مادهواحده ميآوريد يك موضوع داخل آن بايد باشد. اگر موضوعات متفاوت شد بايستي به مواد مختلف تقسيم بشود. آقاي دكتر! طرحي كه اينجا بوده اين بود كه ما ميخواهيم كاهش اعدامها را داشته باشيم. الان عليرغم اينكه بر اساس ماده (164) حالا اختيار نبود ولي جنابعالي نظرتان بود و مجلس هم رأي داد، به كميسيون ارجاع شد. الان در كميسيون رفته و دو موضوع مهم شده؛ يكي همان كاهش اعدام شده، يكي هم آمده در خصوص توزيع ترياك به صورت رسمي مطرح شده. اين اصلاً جزء طرح اوليه نبوده. همچنين با ماده (156) مغاير هست كه وقتي شما از صحن ارجاع ميدهيد فقط در آن چارچوبي كه ارجاع ميدهيد كميسيون بايستي اصلاح انجام بدهد.
در واقع كميسيون آمده يك موضوع ديگري را اينجا اضافه كرده. به نظر ميرسد كه راجع به اين موضوع توزيع كار كارشناسي صورت نگرفته.

علی اردشیرلاریجانی
دوستان توجه داشته باشند! تذكري كه آقاي حاجيدليگاني ميدهند تذكر درستي است، اين طرح كلاً مربوط به بحث مجازاتهاي اعدام و مجازاتهاي مربوط به قاچاقچيان و اينها بود. مادهواحده گفته يك ماده به شرح زير به ماده (45) قانون مبارزه با مواد مخدر كه مربوط به اين مجازاتها است اضافه بشود. بعد در اين تبصره (5) يك موضوع ديگري را مطرح كردند كه به محتواي مادهواحده مربوط نيست. ميتواند جداگانه يك طرحي بيايد راجع به آن بحث بشود ولي جاي آن اينجا نيست. اين ايراد ايشان وارد است، ضمناً آن موردي هم كه ما ارجاع داديم فقط در موارد ارجاعي كميسيون بايد (وارد بشود)، اينجا يك چيزي اضافه كردند كه حالا دو تا ايراد بر آن مطرح است.
لذا ايراد و تذكر آقاي حاجيدليگاني تذكر واردي است. تبصره (5) در اينجا قابل طرح نيست. يعني خارج از ضوابط آييننامه است. تبصره (5) را بايد حذف كنيم. كميسيون جداگانه به صورت يك طرح ميتواند بياورد ولي اينجا نميتواند بياورد. بنابراين تبصره (5) حذف ميشود.

غلامرضا کاتب
آقاي دكتر! آقاي كواكبيان تذكر دارند.

علی اردشیرلاریجانی
آقاي كواكبيان! اگر در اين طرح هست بفرماييد.

مصطفی کواکبیان
بسم الله الرحمن الرحيم
بنده هم روز خبرنگار را به همه زحمتكشان عرصه فرهنگ و مطبوعات و روزنامهنگاري عرض تبريك دارم.

علی اردشیرلاریجانی
يك لحظه اجازه بدهيد. آقاي اميري نماينده محترم دولت! شما بفرماييد بنشينيد. دوستان اينجا تجمع نكنيد چون بحث مهمي مطرح است. دوستان در بحث مشاركت داشته باشند. آقاي كواكبيان بفرماييد.

مصطفی کواکبیان
تذکر آیین نامه
آقاي رئيس! عرض بنده ماده (164) بود. عزيزان ببينيد! يك طرحي را مدتها در كميسيون قضائي كار كردند، ما صرفاً يك ماه و خردهاي اين را ارجاع داديم، باز همان بحث آمده. حقيقتاً من پيگيري كردم، آن موقع كه مخالفت مطرح شد گفتند كميسيون فرعي، كميسيون امنيت ملي مخالفت داشته. پيگيري كردم بعد ديدم كه اصل ارجاع شايد چندان صلاح نبوده لذا من معتقد هستم كه كسي واقعاً مخالف اين طرح نيست، حالا اگر تبصرهاي اضافه شده آن يك بحث ديگري هست. لذا خواهش من اين است كه حتماً دوستان تكليف اين را زودتر تعيين كنند كه واقعاً مهم است. ضمناً جناب آقاي رئيس به برادر عزيز ما آقاي كاتب هم بفرماييد دستگاهي كه ميگويد دستگاه مادر خراب است و اينها انشاءالله اصلاح بشود كه بر اساس رديف باشد، خيلي ممنون.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
جناب آقاي سليمي اخطار دارند، بفرماييد.

علیرضا سلیمی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم
جناب آقاي رئيس! تذكر همان ماده (142) را دارم. در ماده (142) ميگويد نمايندگان و دولت، ماده (142) غير از آن تبصرهاي كه آقاي حاجي فرمودند دو، سه تا تبصره ديگر هم همين ايراد را دارد الان خدمتتان عرض ميكنم.

علی اردشیرلاریجانی
ايراد را الان مطرح نكنيد، اخطار يا تذكر اگر داريد بفرماييد. ماده چند را تذكر داريد؟

علیرضا سلیمی
آقاي دكتر! (142). آقاي دهقاني نگذاشتند شما استماع بفرماييد. ببينيد! نمايندگان مجلس و دولت نميتوانند يك طرح يا لايحه كه بيش از يك موضوع دارد را به عنوان مادهواحده پيشنهاد بدهند. ببينيد! تبصره (2) اين مشكل را دارد كه با صدر ماده تناسبي ندارد. آقاي دكتر! تبصره (2)، صفحه (3). ببينيد! ميگويد «در مورد جرايم موضوع اين قانون كه حبس بيش از پنج سال دارد مرتكب بايد حداقل مجازات قانوني را تحمل كند». اين با صدر ماده تناسبي ندارد، در تبصره (4) باز دارد «در مورد محكوميني كه با برخورداري از عفو مجازات آنان تخفيف يافته اين مقررات در صورتي كه به حال مرتكب مساعدتر باشد قابل اجرا ميباشد»، تبصره (5) هم كه فرمودند، تبصره (6) هم همينطور است.

علی اردشیرلاریجانی
ببينيد! اينهايي كه ميفرماييد تناسب دارد، اينها اشكال ندارد. مطابق ماده (142) است. آن نكتهاي كه آقاي حاجيدليگاني در مورد تبصره (5) گفتند كه الان شما هم ميفرماييد درست است، آن را كه حذف كرديم اما مابقي تناسب دارد، اشكال آييننامهاي ندارد.
اگر اجازه بدهيد دولت هم نظرش را بدهد، دولت بفرماييد.

غلامرضا کاتب
آقاي دكتر! اجازه بدهيد من يك توضيحي براي اين نرمافزار همكارها بدهم. من خواهش ميكنم همكارها دقت بفرمايند. جناب آقاي رئيس! الان سيستم نرمافزاري ما بهگونهاي است كه حتي همكاري داخل صحن نيست اسمش ميافتد، همكاري هم كه هست و ميزند بعد حذف ميشود. من يك عذرخواهي بكنم، واقعاً الان اين مشكلي كه در سيستم دارد دست هيچكسي نيست. اجازه بدهيد ما يك بررسي بكنيم بعد هم ما گزارش ميدهيم. اين نيست كه ما خودمان الان بتوانيم دخل و تصرفي داشته باشيم.

علی اردشیرلاریجانی

علی مویدی خرم آبادی
بسم الله الرحمن الرحيم ـ سلام عليكم جميعاً و رحمه الله
ابتدائاً از همه نمايندگان محترم مجلس شوراي اسلامي در بحث ورود به عرصه مبارزه با مواد مخدر و كيفيسازي قوانين تقدير و تشكر كنم. عزيزان! (95) درصد از جمعيت جامعه ما خوشبختانه سالم هست، كمتر از (5) درصد معتاد يا قاچاقچي هستند. آنچه كه عزيزان اينجا پيشنهاد دادند (95) درصد جمعيت سالم ديده نشده. بيشتر به بخش قاچاقچيان توجه شده كه در حقيقت ما معتقديم بر اساس كارهاي كارشناسي كه صورت گرفته اگر به تصويب برسد سلامت و امنيت (95) درصد ديگر جامعه را به خطر مياندازد. استدعا داريم عزيزان با دقت اين بحث را مورد مطالعه قرار بدهند و در صورت امكان فرصت بدهند ما كار كارشناسي بهتر و كاملتري را تنظيم كنيم و به عزيزان مجلس تقديم كنيم.
عزيزان! منطقه ما خشنترين شبكههاي قاچاق مواد مخدر را در خودش جا داده، در منطقه ما پيچيدهترين شبكههاي قاچاق مواد مخدر وجود دارد. بيرحمترين آدمهايي كه در قاچاق مواد مخدر فعاليت دارند در منطقه ما هست. مخوفترين باندها در منطقه ما وجود دارد، با اين پيشنهادي كه عزيزان دادهاند نه تنها بخشهاي مقابلهكننده با مواد مخدر را نميتواند به نتيجه برساند بلكه موانع و اشكالاتي را ايجاد خواهد كرد.
اما كلياتي كه دوستان دادند؛ ما با كليات آن موافق هستيم، جزئيات آن مشكلاتي را براي دستاندركاران ايجاد ميكند كه من به چند بخش اشاره ميكنم. اصلاح قانون لازم است با در نظر گرفتن تمامي جوانب از جمله مسائل مربوط به اقدامات فرهنگي، آموزشي، درماني، بازتواني كاهش آسيب، جرايم و مجازاتها و غيره در نظر گرفته بشود. متن تدويني حتي با اهداف پيشنهاددهندگان در مواردي سازگار نبوده و بلكه موجب افزايش احكام اعدام خواهد شد.
متن ارائهشده بدون در نظر گرفتن شرايط خاص كشور كه در كنار اولين توليدكننده مواد افيوني در دنيا قرار داريم همواره توسط كشورهاي سلطهگر و معاند با نظام جمهوري اسلامي به عنوان يك ابزار ضربه زدن به نظام ما محسوب ميشود. لذا استدعا داريم در اين رابطه با دقت و حوصله بيشتر و با مشورت همه دستگاهها به پيشنهادات ما انشاءالله عنايت داشته باشند.
آقاي دكتر! بحث بعدي ضربه زدن به اموال قاچاقچيان است كه متأسفانه به بحث قاچاقچيان توجه نشده و اگر ما سرمايه قاچاقچيان را مورد ضربه قرار ندهيم اين فعاليت و اين جريان همچنان استمرار خواهد داشت. لذا استدعا داريم در اين پيشنهاد بحث اموال قاچاقچيان آورده بشود، مصادره كل اموال قاچاقچيان مد نظر قرار بگيرد تا انشاءالله بتواند در فرآيند مبارزه با مواد مخدر تأثيرگذار باشد. ما با پيشنهاداتي كه در عرصه مبارزه با مواد مخدر به عنوان ستاد داده ميشود موافق هستيم، با كليات اين طرح هم موافق هستيم اما با جزئيات آن استدعا داريم عنايت ويژهاي به نظرات همكاران ما در حوزه ستاد مبارزه با مواد مخدر كه بيش از دهها هزار نفر الان در اين عرصه دارند فعاليت و مقابله ميكنند و جانشان را دارند در اين راه از دست ميدهند عنايت بيشتري بشود.
اين موضوع طوري مطرح شده كه يعني اعدام در جمهوري اسلامي ايران دارد حذف ميشود. ما استدعا داريم با اين اصطلاحات فرصت را به قاچاقچيان ندهيم، كساني كه دارند مقابله و مبارزه ميكنند روحيهشان را از دست ندهند. (فرهنگي ـ خيلي متشكر) بفرماييد كه اصلاحاتي در مجازات اعدام ايجاد ميشود كه آن روحيه در بين نيروهاي عملكننده هم انشاءالله محفوظ بماند. ممنون و سپاسگزارم.

محمدحسین فرهنگی
شما با جزئيات مخالف بوديد يا موافق؟ مخالف هستيد.

علی اردشیرلاریجانی
ما الان كلي و جزئي را داريم رأي ميگيريم. الان بحث جزئيات است، ميخواهم مادهواحده را رأي بگيرم. دولت مخالف است. كميسيون بفرماييد.

حسن نوروزی
بسم الله الرحمن الرحيم
«لا حول و لا قوه الا بالله العلي العظيم»
سروران محترم و رئيس محترم! من خواهش ميكنم رئيس محترم دو، سه دقيقه به من وقت بيشتر بدهند. سروران محترم، همكاران عزيز! توجه بفرماييد به مطالبي كه حاصل (10) ماه مطالعه كلي و گسترده اعضاي كميسيون قضائي و دانشمندان دانشگاهي و قضات اين مملكت هست من خدمت شما تقديم كنم.
از آخر به اول شروع ميكنم. آقاي مؤيدي فرمودند به ما وقت بدهيد، (10) ماه وقت داديم يك برنامه، يك آمار به ما ندادند. اينها فقط بلد هستند بگويند ما اعدام ميكنيم، ما هم ميگوييم اعدام كنيد، اما چه كسي را اعدام ميكنيد؟ آقاي مؤيدي چند تا قاچاقچي بينالمللي را اعدام كرديد؟ آيا اعدام كردن حمالها و بيگناهها، (5300) نفر كه در زندانها هستند شما به من آمار نداديد. اينها را به چه دليل شما ميخواهيد اعدام كنيد؟ اسم سه قاچاقچي بينالمللي را براي اعدام بياور. مدام ميگويند به ما وقت بدهيد.
عزيزان! من عرض بكنم آمار دستگيري قاچاق در سال 91، (500) تن بوده. 92 بيشتر، 93، (555) تن دستگير و جمعآوري شدند. در سال 94 خود آقاي مؤيدي گفته (618) تن. عزيزان! يك زماني شيشه جزء دارو بود، مقداري نبود، كسي استفاده نميكرد. آمدند گفتند اين جزء مواد مخدر است و افراد زيادي اعدام شدند و (5300) نفر در انتظار اعدام هستند. ما بررسي كردهايم، نگاه كنيد عوامل بروز اعتياد را علمي و دانشگاهي بررسي كرديم. ما عوامل قاچاقچيگري، برنامه اينكه اعدام چقدر تأثير داشته بررسي كرديم. فرزندان (95) درصد از معدومين چون به آنها شغل ندادند به مواد مخدر برگشتند. (95) درصد از آنهايي كه عفو شدند ديگر به مواد مخدر برنگشتند.
آقايان، همكاران محترم! ما چه زماني گفتيم اعدام برداشته شود؟ ما گفتيم اسلام در بحث أخذ جان و نفس، در بحث دماء و عرض (آبرو) اهميت قائل است و احتياط كرده است. من به شما عرض كردم بر اساس چه قانون شرعي شما اعدام ميدهيد؟ يك آيه قرآن داريم، براي من بفرماييد آيا آن يك آيه بر اساس محاربه است يا افساد؟ ما در اينجا گفتيم اعدام براي كسي است كه سلاح گرم داشته باشد، سلاح سرد و گرم كشيده باشد. ما گفتيم اعدام براي كسي است كه سردسته باشد يا از اطفال و مجانين استفاده كرده باشد. اعدام براي كسي است كه سوءپيشينه بيش از (15) سال داشته باشد. اعدام براي كسي است كه بيش از (50) كيلو ترياك و دو كيلو مواد صنعتي توزيع و توليد و سه كيلو حمل و نگهداري كند و حتي من معتقد هستم و پيشنهاد دادم بايد بگوييم بر اساس سوءپيشينه قطعي دو ساله بايد اعلام شود. آقايان عزيز! تاكنون من نديدهام يك قاضي دادگاه انقلاب به من مراجعه كند و بگويد شما كار خوبي نكردهايد. قاضي كه (18) سال در دادگاه انقلاب كار كرده از همه بيشتر اعدام داده، گفت احسنت. همكاران قضائي كه در دادگاههاي انقلاب بودند ميگويند حاجآقا! اين كار درست است، همه خودشان پيشنهاد آوردند و امضا كردند. آقاي يوسفيانملا اينجاست، آقاي خدري اينجاست، آقاي كمالي، آقاي دكتر فتحي، همه حقوقداناني كه در قانون مجازات علمي يا عملي كار كردهاند با اين طرح موافقند.
برادران عزيز، سروران محترم! ما نگفتيم اعدام حذف شود، ما گفتيم اعدام را به كسي بدهيد كه مستحق اعدام باشد. با آن قاچاقچي كه (500) تا رقبه سرمايه در تهران و جاهاي ديگر دارد، او با أخذ وكلاي قوي آزاد ميشود، ولي يك حمال بيچارهاي كه (35) گرم مواد صنعتي داشته نميتواند دفاع كند و وكيل بگيرد و اعدام ميشود. براي چه؟
بنابراين ما روي اين طرح كار كرديم، (10) ماه است آمار داريم، سروران محترم! هزينه مبارزه با مواد مخدر در سال 1389، (157) ميليارد تومان بوده، سال 1396، (306) ميليارد تومان شده است. هزينه درمان كاهش آسيب در سال 89، (145) ميليارد تومان بوده، الان (280) ميليارد تومان شده است. هزينههاي پيشگيري در سال 89، (50) ميليارد تومان بوده، الان (98) ميليارد تومان شده است. (فرهنگي ـ خيلي ممنون آقاي نوروزي) اجازه بفرماييد، هزينههاي نگهداري در 89، (39) ميليارد بوده، الان (76) ميليارد تومان شده است. اين همه بودجه و سرمايه، معتادان از (1) درصد (5) درصد شدهاند. (5) ميليون و (200) هزار معتاد داريم، خوشبينانه (1) ميليون و (800) هزار تفنني مصرف ميكنند. (رئيس ـ متشكريم، وقتتان تمام شد) بحث اين است، يعني اگر ما اين را حساب كنيم ميشود (6) ميليون، (60) تن ميشود، (7) ميليون ميشود (70) تن، در ده روز ميشود (700)، در (100) روز ميشود (7000) تن. از كجا ميآيد؟ (رئيس ـ آقاي نوروزي! وقتتان كاملاً تمام شد، يك و نيم دقيقه اضافه صحبت كرديد، متشكريم) اما طبق قانون سياستهاي كلي نظام كه آقا فرمودند، ما بر اساس سياستهاي كلي نظام مبارزه علمي را مطرح كرديم. صفحه (46) را مطالعه كنيد، (فرهنگي ـ خيلي ممنون) بر اساس قانون برنامه ششم توسعه هم مطالعه بفرماييد.

علی اردشیرلاریجانی
تشكر ميكنيم، وقتتان تمام شده، متشكريم. يك لحظه آقايان اجازه بدهند، آقاي مصري، آقاي قاضيزاده! اجازه بدهيد. تبصره (1) گفته عطف به ماسبق شود، منتها در عطف به ماسبق تغيير ايجاد كرده است. ما در بند «پ» گفتيم اگر كسي بيش از (50) كيلوگرم داشته باشد فلان مجازات را داريم، (نوروزي ـ اين براي كساني است كه...) ميدانم، ميخواهم بگويم ميخواهيد عطف به ماسبق كنيد، ميخواهيد بگوييد اگر كسي در شرايط فعلي محكوم به اعدام شده و اين مقدار مثل اين قانون بوده ميتوانيم تجديدنظر كنيم. منتها در شرايط فعلي (50) كيلو گذاشتيد، در تجديدنظر گفتيد (100) كيلو. (نوروزي ـ از اين به بعد) نه، از اين به بعد اشكال دارد، شما ميتوانيد عطف به ماسبق بگوييد افرادي كه برايشان حكم صادر شده مطابق اين قانون عمل شود، ولي چرا مبالغش را تغيير دادهايد، اين دو جور شده است. به نظر من اين اشكال است. در تبصره (1) ميتوانستيد بگوييد مرتكبان جرايمي كه مستوجب مجازات اعدام و حبس ابد شدهاند مطابق بندهاي اين قانون ميتوانيم در مورد آنها تجديدنظر كنيم.

حسن نوروزی
همين آقاي مخالف خودش آمده اين پيشنهاد را داده است.

علی اردشیرلاریجانی
ميدانم، ميخواهم بگويم اين اشكال است، حالا آقايان پيشنهاد بياورند، ولي ميخواهم بگويم شما در يك قانون براي كساني كه قبلاً محكوم به اعدام شدند، منتها محكومين اعدام فعلي را گفتيد (50) كيلو، براي اينها گفتيد (100) كيلو. اينكه قبلاً اصلاً نبايد (5) كيلو هم ميبرد. اگر ميخواهيد بايد عفو را جدا بگذاريد، جدا گفتيد. اين تبصره (1) واقعاً خلاف قانون اساسي است، براي افراد داريد دو جور محكوميت ميگذاريد، اصلاً توجيه عقلي هم ندارد. همه مشمولين كه امروز حكم برايشان صادر شده، منتها بايد بگوييد.

الهیار ملکشاهی
مخالف قانون اساسي هم نيست.

علی اردشیرلاریجانی
چرا، هست. اصلاً عقلاً هم درست نيست. ببينيد آقاي ملكشاهي! شما ميخواهيد بگوييد افرادي كه تا به حال به خاطر پنج كيلو اعدام ميشدند الان بياييد بگوييد مطابق اين قانون، اشكال وارد است. مگر اين كار را كنيد، بگوييد در مورد مرتكبان جرايم مستوجب مجازات اعدام و حبس ابد اين قانون به استثناي بندهاي «الف»، «ب» و «ت» فوق.
آقاي دكتر! اوزان تبصره را در بند «پ» بگذاريد.

علی اردشیرلاریجانی
بگوييم مطابق اين قانون عمل شود. نمايندگان محترم! اشكال را توجه داشته باشيد، اشكال وارد است، يعني دارد دو جور بحث ميشود، شما بايد متن تنقيحي بياوريد.

علی اردشیرلاریجانی
اين را كه ما بايد تشخيص بدهيم، شما نبايد تشخيص بدهيد. دو راه داريم، يا اينكه به برگردانيم به كميسيون رسيدگي و درستش كنيد، يا اينكه اگر اينجا پيشنهاد داريد بفرماييد ايراد را برطرف كنيم. (دهقانينقندر ـ اشكال ندارد، اين ايراد را برطرف كنيم بهتر است محكمتر ميشود) به نظر من اين چيز مهمي است، آقاي ملكشاهي! از اين نميتوانيد به سادگي بگذريد، دو جور داريد نظر ميدهيد. من به اين كار كاري ندارم، ولي ميخواهم بگويم شما الان يك اوزاني براي محكوميت گذاشتيد، بعد گفتيد افرادي كه قبلاً محكوم شدند اوزانش دو برابر ميشود، حتماً خلاف است.

علی اردشیرلاریجانی
اشكال دارد، حالا هر كسي پيشنهاد كرده باشد. اين احتياج به برگشت به كميسيون دارد.

حسن نوروزی
آقاي دكتر! اوزان بند «پ» تبصره (1) را حذف كنيم، مسأله حل ميشود.

علی اردشیرلاریجانی
ما از نظر آييننامه اينجا نميتوانيم اينقدر تغيير بدهيم. پيشنهاد نميتوانيد بدهيد، الان ديگر موقع رأيگيري است، ما فقط ميتوانيم اگر تبصره (1) ابهام دارد ابهامش را رفع كنيم. اگر ميخواهيد با اوزان بند «پ» بگوييم بايد تغيير محتوايي بدهيم. دوستان يك لحظه اجازه بدهيد! عزيزان و نمايندگان محترم توجه كنند، الان موقع رأيگيري ما است، منتها به يك اشكالي خورديم كه الان در صحن نميتوانيم حلش كنيم. در تبصره (1) براي افرادي كه الان برايشان حكم صادر شده گفتند مطابق اين قانون ميتواند تجديدنظر شود، منتها اوزان را دو برابر كردهاند، اين حتماً اشكال دارد، يعني بايد اشكال را رفع كنند. لذا ما الان يا بايد اين را تنقيح كنيم كه الان پيشنهادي براي تنقيح نداريم و قدري هم مشكل است، يا مجدداً به كميسيون بفرستيم كه دوباره اين اشكالات را رفع كنند. البته اشكالات ديگري هم در بندهاي ديگر هست.
حضار 254 نفر، مجدداً ارجاع اين مادهواحده به كميسيون براي رفع اين اشكالات را به رأي ميگذاريم. نمايندگان محترم در رأيگيري مشاركت بفرماييد. اشكالمان مربوط به تبصره (1) است كه يك تغيير مهم مخالف بندهاي فوق دارد. دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد كه يك بار ديگر به كميسيون برود و اين اشكالات را رفع كنند. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.
اين را به كميسيون ارجاع ميدهيم، البته در همين مواردي كه ارجاع شده، دوباره چيز ديگري به آن اضافه نكنيد و تنقيح هم شود. خواهشم اين است، كميسيون حقوقي كه موضوع مهمي را دارد بررسي ميكند طوري كار كنيد كه ما در اين مسأله اشكالي نبينيم. اشكال تبصره (1) واقعاً اشكال مهمي است، بعضي جاها هم تكرار داريم. مثلاً در تبصره (3) نوعي تكرار ديده ميشود. خواهش من اين است كه اين بحث بسيار مهم را با دقت بيشتر با كمك معاونت حقوقي بررسي كنيد كه براي هفته آينده يا هفته بعدش براي مجلس بياوريد.

غلامرضا کاتب
از همكاران نماينده دولت خواهش ميكنم تشريف بياورند جلو، وسط صندليها نباشند، بفرماييد.
6
تصویب لایحه اصلاح ماده (35) قانون خدمت وظیفه عمومی

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي دكتر! دستور بعدي گزارش كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي در مورد لایحه اصلاح ماده (35) قانون خدمت وظیفه عمومی است. از سخنگوي محترم كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي آقاي دكتر نقوي ميخواهم كه گزارش را ارائه كنند. دوستان فناوري! دستگاهها خيلي مشكل دارد، لطف كنيد يك رسيدگي بفرماييد، سامانه رأيگيري مشكل داشت.

سیدحسین نقوی حسینی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحيم
با تبريك روز خبرنگار به همه زحمتكشان عرصه رسانه به ويژه در حوزه سياست خارجي.
گزارش كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي به مجلس شوراي اسلامي
لايحه اصلاح ماده (35) قانون خدمت وظيفه عمومي به شماره چاپ (92) كه به اين كميسيون به عنوان كميسيون اصلي ارجاع شده بود در جلسه مورخ 4/3/1396 با حضور كارشناسان دستگاههاي ذيربط مورد بحث و بررسي قرار گرفت و با اكثريت آرا عيناً به تصويب رسيد.
اينك گزارش آن در اجراي ماده (147) آييننامه داخلي به مجلس شوراي اسلامي تقديم ميگردد.
ضمناً گزارش كميسيون آموزش، تحقيقات و فناوري تا زمان ارسال اين گزارش واصل نگرديده است.
رئيس كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي ـ علاءالدين بروجردي
لازم به توضيح است كه گزارش كميسيون بهداشت و درمان و همچنين گزارش كميسيون فرهنگي هم به موقع واصل شد و هم هر دو كميسيون عيناً اين اصلاح را تصويب كردند.
همكاران محترم! كساني كه ميخواهند خارج از كشور تحصيل كنند براي تعيين تكليف نظام وظيفه آنها بين مواد (35) و (36) قانون نظام وظيفه يك تعارض به وجود آمده، براي اصلاح اين تعارض يك اصطلاح را پيشنهاد حذف دادهاند، در عين حال كه اين لايحه است، توجه بفرماييد، از طرف نظام وظيفه هم پيشنهاد شده است. در ماده (35) به فارغالتحصيلان ديپلم اجازه داده كه خارج از كشور تحصيل كنند، در حالي كه در ماده (36) تحصيلات براي جوانان خارج از كشور را به كارشناسي و بالاتر محصور كرده است. اين دو ماده با هم تعارض پيدا كرده، يعني داوطلبين با مدرك تحصيلي ديپلم هم با استفاده از ماده (35) مراجعه ميكنند و معافيت تحصيلي ميخواهند كه بروند خارج از كشور درس بخوانند. اما نظاموظيفه به استناد ماده (36) ميگويد كه فقط كارشناسي و بالاتر ميتواند از امتياز معافيت تحصيلي استفاده كند، ديپلمه نميتواند، در حالي كه در ماده (35) «يا خارج از كشور» هم آمده است. به همين جهت در اين لايحه پيشنهاد داده كه «يا خارج از» حذف شود تا ماده (36) براي اعزام جوانان براي تحصيل كارشناسي يا بالاتر بتوانند از امتياز معافيت استفاده كنند. استراتژي نظام جمهوري اسلامي ايران اين است كه جوانان ما تا كارشناسي را در داخل كشور بخوانند، كارشناسي و بالاتر را خارج از كشور بتوانند بخوانند و از معافيت تحصيلي هم استفاده كنند. همكاران به اين حذف رأي بدهيد تا اين تعارض بين مواد (35) و (36) اصلاح شود. والسلامعليكم و رحمهالله

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، اگر مخالف هست صحبت كند.

محمد علی وکیلی
آقاي رئيس! قبل از اينكه مخالف را نام ببرم، مخالفين جناب آقاي قاضيپور، جناب آقاي لاهوتي و جناب آقاي سليمي هستند، موافقين جناب آقاي فلاحتپيشه، جناب آقاي پوربافراني و جناب آقاي كيانپور هستند. اين اسامي مخالفين و موافقين از جلسه پيش تعيين شده بود كه به دليل اينكه دستور فرصت نشد الان خوانده شد. جناب آقاي قاضيپور بفرماييد.

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام محضر ملت بزرگ ايران اسلامي، رهبر فرزانه انقلاب و نيروهاي مسلح. ابتدا از زحمات آقاي لاريجاني و كادر مجلس و دولت در برگزاري باشكوه سوگندنامه رئيسجمهور تشكر و قدرداني ميكنيم و روز خبرنگار را به كليه خبرنگاران عزيز و صادق تبريك ميگويم. اميدوارم دولت بيمه، مسكن و بازنشستگي پيش از موعد خبرنگاران را عملياتي كند.
اما در موضوع؛ ضمن تقدير از آقاي نقوي سخنگوي محترم كميسيون امنيت ملي، جناب آقاي نقوي! ماده (35) اين است: «مشمولين ديپلم كه حداكثر يك سال پس از فراغت از تحصيل در يكي از دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالي داخل يا خارج از كشور كه مورد تأييد وزارتين علوم و بهداشت و درمان ميباشد پذيرفته شوند تا زماني كه وفق تبصره (1) ماده (31) به تحصيل اشتغال دارند ميتوانند از معافيت تحصيلي استفاده نمايند، مشروط به اينكه داراي غيبت غيرموجه نباشند. اين معافيت براي هر مقطع فقط يك بار داده ميشود».
اين امتيازي است كه مملكت داده تا جوانان بااستعداد بروند ادامه تحصيل بدهند. كساني كه در ايران نميتوانند قبول شوند بتوانند خارج از كشور درس بخوانند.
ماده (31) ميگويد «مشمولين داراي مدرك كارشناسي و بالاتر و معادل آن در حوزههاي علميه علاقهمند به تحصيل در خارج از كشور در صورتي كه از نظر مقررات اين قانون و وزارتخانههاي علوم و بهداشت حائز شرايط ادامه تحصيل در خارج كشور باشند، دانشگاهها و رشتههاي آن مورد تأييد وزارتخانههاي فوق باشد ميتوانند با سپردن تضمينات لازم با استفاده از مقررات اين قانون براي تحصيل به خارج از كشور مسافرت نمايند».
همكاران عزيز! ماده (35) اكثراً براي آنهايي است كه ديپلم گرفتهاند و ميخواهند ليسانس بگيرند، ولي ماده (36) براي كارشناسان و بالاتر و معادل آنها است. اينها با هم تناقض ندارند. حالا دولت و نظاموظيفه ميخواهد سرباز زياد ببرد، اين وقفه ايجاد ميكند. يك نفر كه ديپلم گرفته است برود دو سال خدمت را سپري كند، دوباره به دانشگاه بيايد يك مقدار از دروس دور ميشود و نميتواند هضم دانشگاه را داشته باشد. همكار عزيزمان آقاي ابطحي نماينده محترم خمينيشهر اصفهان هم كه كار كارشناسي كرده اين مطالب حقير را دقيقاً تأييد ميكند كه اين وقفه باعث ميشود آن علم و اندوختهاي كه بايد داشته باشد نميتواند.
لذا همكاران! لايحهاي كه دولت داده براي خدمت سربازي است. پس اگر ميخواهد سرباز زياد ببرد فروش سربازي را لغو كند، سربازي را نفروشد همه به خدمت بروند، يا معافيتها را كم كند كه همه به خدمت بروند. آقاي لاريجاني! ولي كساني كه ميتوانند خارج از كشور تحصيل كنند با كم كردن اين نميتوانند به خارج از كشور بروند. آن وقت فرار بيشتر خواهد شد، كارهاي تخلف زيادي خواهد شد. به هزار و يك بهانه از مملكت فرار خواهند كرد و شايد برنگردند. اگر اينها از طريق قانوني و با مجوز قانوني بروند، به دانشگاههاي معتبر مورد تأييد وزارت علوم و وزارت بهداشت و درمان ميروند تحصيل ميكنند. اگر ما اين را حذف كنيم قاچاقي ميروند، ممكن است برنگردند و احتمالاً در دانشگاههاي غيرمعتبر تحصيل ميكنند كه آفتي بر دانشمندان داخلي ما ميشود. لذا مخالفت خود را با حذف «خارج از كشور» اعلام ميكنم. همكاران! به اين دقت نظر داشته باشيد. آقاي لاريجاني! از حضرتعالي هم ميخواهم به اين دقت كنيد، اين باعث فرار خواهد شد، به طور قاچاق خواهند رفت (رئيس ـ متشكريم) و در دانشگاههاي غيرمعتبر درس خواهند خواند. به عشق امام حسين، يا حسين.

علی اردشیرلاریجانی
اخطار دارند بفرماييد. آقاي نقويحسيني! يك نكتهاي هم هست، ببينيد! مواد (35) و (36) دو موضوع است. ماده (35) ميخواهد بگويد كساني كه ديپلم هستند، حالا چه از داخل و چه از خارج، اينها منتظرند كه فاصله يكساله پذيرش بگيرند، ما براي اين معافيت تحصيلي يكساله قبول ميكنيم. حالا شما ميگوييد كه دولت لايحه آورده «خارج از كشور» را برداريم. اگر كسي ديپلم گرفته يك سال طول ميكشد تا پذيرش بگيرد، براي داخل را ميپذيريم، براي خارج را نميپذيريم، چرا؟ اين چه خصوصيتي دارد؟ من ديدم يك نامهاي هم معاونت حقوقي نوشته، خودشان هم فهميدهاند اين اشكال دارد، اشكال را قبول كردند. چون اين محتوائاً با ماده (36) كه مربوط به مدارك كارشناسي و بالاتر است متفاوت است، اين مربوط به ديپلمهايي است كه ميخواهند در داخل يا خارج پذيرش بگيرند. ما گفتيم خارج را قبول نداريم، ولي براي داخل معافيت ميدهيم، چرا؟ نه ديپلم، ديپلمي كه اينجا گرفته نه ديپلم در خارج، ديپلم را در ايران گرفته، ميخواهد پذيرش يكساله از خارج بگيرد، ميگوييم اين را حذف كنيم. من تعجب ميكنم چرا دولت اين كار را كرده است.
شما يكساله گفتيد، نوشتيد مشمولين ديپلم كه حداكثر يك سال پس از فراغت از تحصيل در يكي از دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالي داخلي يا خارج از كشور كه مورد تأييد وزارت علوم، تحقيقات و فناوري است معافيت دارد. يعني شما اگر بخواهيد «خارج از كشور» را حذف كنيد يعني ديپلمهايي كه براي داخل يك سال وقت دارند، براي اينكه از خارج پذيرش بگيرند وقت ندارند. چرا؟ دولت لايحه داده است. حالا ميخواهيد يك دقتي كنيد.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي رئيس! آقاي كبيري اخطار دارند، بفرماييد.

سیدتقی کبیری
اخطار
بسم الله الرحمن الرحيم
جناب آقاي دكتر! من هم بندهاي (7) و (9) اصل سوم و هم اصل بيستم را اخطار دارم. در ضمن آن نكتهاي كه حضرتعالي فرموديد اصلاً بين مواد (35) و (36) ابهام و تعارضي هم وجود ندارد و دو موضوع مجزاست.
اما در مورد اين اخطار، در بند (9) اصل سوم رفع تبعيضات ناروا و ايجاد امكانات عادلانه براي همه در تمام زمينههاي مادي و معنوي مطرح شده و همچنين در اصل بيستم. چرا ما اين تبعيض را بين داراي مدارك ديپلم با ليسانس و بالاتر داريم؟ يعني ما در حقيقت با حذف عبارت «خارج از كشور» موجب محروم شدن مشمولين ديپلم از تحصيلات خارج از كشور خواهيم شد و همينطور كه آقاي قاضيپور هم مطرح كردند زمينه خروج و فرار غيرقانوني براي تحصيلات در مقطع ديپلم را فراهم خواهيم كرد. جناب آقاي دكتر! لذا اگر اين اخطار را وارد بدانيد كه به رأي بگذاريد مشمولين ديپلم، ليسانس و بالاتر همه يكسان اين حق را دارند. ممنون و تشكر.

علی اردشیرلاریجانی
حالا روي آن تأملي ميكنم، چشم.

غلامرضا کاتب
اخطار بعدي، جناب آقاي قوامي بفرماييد.

هادی قوامی
اخطار
تذكر بنده هم همين موردي بود كه آقاي دكتر لاريجاني اشاره كرد كه در واقع اين ايراد وارد است. اين را برگردانند و اصلاح كنند. بين مواد (35) و (36) ارتباطي وجود ندارد كه اين را آوردهاند. شفاي درد را آوردهاند دردناكتر از خود درد كردهاند. لذا اين اشكال جدي دارد.

محمد علی وکیلی
متشكر، جناب آقاي يوسفنژاد موافق هستند، بفرماييد.

علی اصغر یوسف نژاد
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
همكاران مطلع باشند كه در آبانماه سال 90 قانوني در ارتباط با خدمت نظاموظيفه تصويب شده است. در اين قانون در مواد مختلف مسئوليتها و مأموريتهايي براي دستگاههاي مختلف و شرايطي براي جوانان، تحصيلكردگان در حد ديپلم و استفادهكنندگان از معافيت را در اينجا مشخص كرده است. در هنگام اجرا متوجه شدند كه موضوعاتي از مواد (35) و (36) با هم تناقض دارند. به همين خاطر دولت در سال 92 لايحهاي را تقديم كرده، يعني موضوع تازهاي نيست. اين الان چهار سال است كه در مجلس دارد ميگردد. با پايان دوره نهم مجلس اين از دستور كار خارج شده، ولي در اجراي ماده (141) دوباره در دستور كار قرار گرفته است. موضوع هم خيلي ساده است، البته من به فرمايشات جناب آقاي قاضيپور احترام ميگذارم كه در اجرا بايد آن مسائل و مشكلاتي كه ايشان اشاره كردند گريبانگير نباشد و مسائلي به نام تبعيض در آنجا روا نباشد.
در ماده (35) و (36) كه ميشود يك برداشتي هم كرد كه مستقل هستند، ولي به صورت غيرمستقيم به هم وابسته هستند. ممكن است مستقيماً دو موضوع مختلف باشد و افرادي كه مشمول مواد (35) و (36) ميشوند دو گروه مختلف تحصيلي باشند، ولي به نظر ميرسد كه ميشود به صورت غيرمستقيم روي هم اثر بگذارند. همانطور كه سخنگوي محترم كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي جناب آقاي دكتر نقويحسيني هم توضيح دادند اين مغايرت به اين دليل است كه يك عدهاي ميتوانند از مفاد ماده (35) به عنوان مشمول ديپلم استفاده كنند، در ماده (36) هم يك عده ديگري ميتوانند استفاده كنند. بنابراين يك مسأله مشكل در اجرا وجود دارد و دستگاه اجرايي و دولت پيدا كرده كه در اجرا وقتي تناقض دارد مجلس بايد وارد شود و آن را برطرف كند.
اگر ما در ماده (35) كه مشمول ديپلمي كه حداكثر يك سال پس از فراغت از تحصيل در يكي از دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالي داخل و يا خارج از كشور كه البته بايد مورد تأييد دو تا وزارتخانه باشد، به تحصيل اشتغال دارند و ميتوانند از معافيت استفاده نمايند، پيشنهاد دولت اين بوده كه «خارج از كشور» را حذف كنيم و كساني كه ميخواهند از معافيت استفاده كنند معافيت تحصيلي دانشجويان مشمول ماده (36) در خارج از كشور شوند. بنابراين اين روش يا فرآيند حل مشكل و مسأله از نظر شكلي بيشتر مورد نظر است تا از نظر محتوايي كه واقعاً مشمول چه افراد و اشخاصي شود. من خواهش ميكنم به اين لايحه كه حدود چهار سال است الان در مجلس بين كميسيون و صحن علني در گردش و در حال تصويب است رأي بدهيد كه حداقل دستگاههاي اجرايي مرتبط، خود نظام وظيفه متوجه شوند كه چطور بايد افرادي كه براي استفاده از معافيتهاي تحصيلي مراجعه ميكنند را عملياتي كنند. آيا مشمول ماده (35) ميشوند (وكيلي ـ متشكر) يا آنها مشمول ماده (36) ميشوند. در اين يك مقدار همپوشاني وجود دارد. براي رفع اين مسأله به نظر ميرسد كه كميسيون محترم هم به درستي با نظر دولت موافقت كرده و انشاءالله با تصويب آن در صحن علني بسياري از مشكلاتي كه در اين راه فراروي هم سازمان نظاموظيفه، نيروي انتظامي، وزارت امور خارجه و كساني كه مشمول مواد (35) و (36) هستند انشاءالله دغدغههايشان برطرف شود. به نظر من پيشنهاد كميسيون و دولت كه در جهت رفع اين مشكل است انشاءالله با موافقت نمايندگان محترم مواجه شود و به صورت يك قانون در بيايد بسياري از مشكلات و دغدغههاي جوانان محترم كه مراجعه ميكنند برطرف ميشود، ممنون هستم.

محمد علی وکیلی
متشكر، جناب آقاي لاهوتي مخالف هستند، بفرماييد.

مهرداد لاهوتی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
بنده هم ابتدا قبل از اينكه وارد موضوع شوم شهادت شهيد مدافع حرم حسينپور كه از شهداي شهر شلمان از شهرستان لنگرود هستند كه پيكر مطهر ايشان روز پنجشنبه در شهرستان لنگرود تشييع خواهد شد را به مردم شهرستان لنگرود، به مردم شهيدپرور شهر شلمان و خانواده محترم ايشان تبريك و تسليت عرض مينمايم. از خداوند هم براي خانواده ايشان آرزوي صبر و شكيبايي دارم و به همكار خوب بنده جناب آقاي كوچكينژاد هم كه برادر خودشان را از دست دادند، برادري كه جانباز بودند، به ايشان هم عرض تسليت دارم.
ببينيد دوستان! نكتهاي كه اينجا وجود دارد در اين بحث دو تا ماده است، يكي ماده (35) است كه تعيين تكليف كرده افرادي كه ديپلم هستند و ميخواهند در خارج از كشور تحصيل كنند را تعيين تكليف كرده است. در ماده (36) به آنهايي كه مدارك كارشناسي و بالاتر دارند، آنها را تعيين تكليف كرده است. سخنگوي محترم كميسيون برادر خوب ما جناب آقاي دكتر نقوي فرمودند كه اينها با هم تعارض دارند. شما اگر به اظهارنظر اداره كل قوانين دقت كرده باشيد، اداره كل قوانين ابتداي اظهارنظري كه داشتند اولاً فرمودند كه به هيچ وجه مواد (35) و (36) تعارض ندارند و واقعاً هم ندارند. من ماده (35) را خدمتتان عرض كردم، در مورد تعيين تكليف در مورد ديپلمهها است. در ماده (36) هم در مورد افرادي كه مدارك تحصيلي كارشناسي و بالاتر دارند.
ببينيد دوستان! اين موضوع باعث خواهد شد كه مشمولين داراي مدرك تحصيلي ديپلم براي تحصيل خارج از كشور به موجب اين لايحه اگر ما بخواهيم تصويب كنيم يك تضعيف ناروا است. در واقع در حق آنها ظلم كردهايم و تبعيض بين مدارك تحصيلي ديپلم و كارشناسي قائل شديم. به نظر من قانوني كه الان موجود است قانون شفاف و روشني است، بنابراين لزومي ندارد ما اين قانون را تغيير بدهيم و جناب آقاي يوسفنژاد! جنابعالي كه موافقت فرموديد، شما برويد در صفحه (6) همين اظهارنظر اداره كل قوانين را مطالعه بفرماييد. هم گفته تعارض ندارد، هم گفته يك تبعيض ناروا در حق آنهايي است كه داراي مدرك تحصيلي ديپلم هستند. ما قانون كامل و جامعي داريم. جناب آقاي دكتر لاريجاني هم فرمودند، خود دولت هم پي برده اين لايحهاي كه داده اشتباه است، دنبال استرداد اين لايحه است.
دوستان عزيز عنايت بفرماييد! به اين لايحه رأي مخالف بدهيد كه به كميسيون برگردد ما دوباره روي آن بررسي كنيم يا در هر صورت به دولت استرداد بدهيم. اصلاً لزومي ندارد ما اين قانون را تغيير بدهيم، مواد (35) و (36) كه توضيح دادم كاملاً شفاف و روشن است و لزومي براي تغيير آن وجود ندارد. متشكرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، نفر بعدي را دعوت بفرماييد.

محمد علی وکیلی
موافق بعدي جناب آقاي پوربافراني هستند.

علی اردشیرلاریجانی
آقاي پوربافراني بفرماييد.

عباسعلی پوربافرانی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
ضمن عرض سلام و خداقوت خدمت همكاران محترم و عرض تبريك خدمت خبرنگاران محترم و اصحاب رسانه. در ابتدا از تشييع باشكوه شهداي گمنام در شهرستانهاي نايين، خور و بيابانك تشكر ميكنم.
عزيزان! اگر همكاران محترم دقت كنند قرار است كلمه «يا خارج از» كشور حذف شود. ببينيد! ما الان ميخواهيم براي مشمولين ديپلمه تصميم بگيريم. همكاران عزيز دقت كنند، خروج از كشور آسيبها و تهديدهايي را به همراه دارد. آسيب اقتصادي دارد، آسيب فرهنگي دارد، وضعيت عاطفي فرد مورد آسيب قرار ميگيرد. ما ميخواهيم ببينيم هدف از رفتن به خارج از كشور براي يك مشمول ديپلمه براي ادامه تحصيل چيست؟ آيا ظرفيتهاي داخلي كشور پاسخگوي نياز يك ديپلمه نيست؟ دقت كنيد بهترين رياضيدان جهان كه يك ايراني بود، تحصيلات دانشگاهي را در ايران انجام ميدهد. ما چه ظرفيتي كم داريم كه فارغالتحصيل ديپلمه ما به خارج از كشور برود؟ آيا وقتي كه يك جوان به خارج از كشور ميرود براي دريافت بهترينها به خارج از كشور ميرود يا اينكه ميرود و پس از يك سال پشت در دانشگاههاي وزارت علوم و وزارت بهداشت به انواع و اقسام شيوهها متوسل ميشود كه به داخل كشور برگردد. جواني كه در ايران صندلي پزشكي را با زحمت زياد توانسته است به دست بياورد و نفر برتر كنكور شود، آيا شايسته است كه ما اجازه بدهيم يك جوان ديگري بدون طي كردن مراحل لازم بيايد و در كنار اين فرد بنشيند؟
ما امروز چيزي كم نداريم كه جوان ما به خارج از كشور برود. وقتي جوان به خارج از كشور ميرود اول فكر ميكند از ايران تا اروپا تا ساير كشورها كه متأسفانه بعضي از جوانان به تعداد زيادي از كشورهايي كه سطح آموزشيشان از ايران پايينتر است ميروند، فكر ميكند فرش قرمز پهن ميكنند. در صورتي كه اگر با نحوه برخورد مواجه باشيم ميبينيم كه جوان يك شوك فرهنگي دريافت ميكند، دوري از خانواده، افسردگي، مشكلات مالي، هزينههاي گزافي كه به دانشجو وارد ميشود و آخر سر دانشجو بعد از اين مشكلات درخواست ورود مجدد به داخل كشور را ميكند.
عزيزان! اين نكته محدوديت و ممنوعيتي ايجاد نميكند. اگر جوان ما جوياي تحصيل بهتر است ميتواند بعد از ورود به يك دوره معقول جديد در تحصيلات بالاتر از ليسانس يك دوره دانشگاهي را در ايران طي كند و بعد به خارج از كشور برود. البته اين نكته مهم است، بايد بعضي از زيرساختهاي داخل عليرغم تقويتي كه ايجاد شده است همچنان تقويت شود تا جوان ما اصلاً رغبت رفتن به دانشگاههاي خارج از كشور را نداشته باشد.
عزيزان! ممكن است بعضي از موارد نيازمند بازنويسي انشايي باشد، اما اصل موضوع مطمئناً علاوه بر ايجاد فرصتهاي مناسب در حوزه فرهنگي، امنيت ملي و اقتصادي كمككننده است و اگر نياز باشد جوان (وكيلي ـ متشكر) در خارج از كشور تحصيل كند با فراغ بال بيشتر بعد از يك دوره تحصيلات دانشگاهي از ايران ميرود. متشكرم.

محمد علی وکیلی
مخالف بعدي جناب آقاي سليمي هستند، بفرماييد.

علیرضا سلیمی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
در ابتدا روز خبرنگار را خدمت همه عزيزان تلاشگر در اين عرصه تبريك عرض ميكنم و ياد خبرنگاران شهيدمان را گرامي ميدارم.
اما در مورد موضوع خواهش من اين است كه عزيزان دقت كنند. آقاي دكتر! اگر اجازه بفرماييد اول اخطار دارم. (رئيس ـ بفرماييد) آقاي دكتر لاريجاني! اگر اجازه بفرماييد اخطار را مطرح كنم و بعد مخالفت را بگويم، چون اسم بنده به عنوان مخالف است. آقاي دكتر! اداره محترم قوانين به صراحت اعلام نظر كرده كه اين لايحه مغاير بند (9) اصل (3) است، موجب تبعيض ناروا است. اگر اخطار را وارد ميدانيد كه جنابعالي بايد به رأي بگذاريد.

علی اردشیرلاریجانی
بله، من آن را ديدم، ولي من اخطار را وارد نميدانم، چون شما به عنوان قانونگذار ميتوانيد براي ديپلم و ليسانس به دلايل مختلف تفاوت قائل شويد. اين تبعيض نيست.

علیرضا سلیمی
اما دلايل مخالفت را عرض كنم. اولاً عزيزان من! ماده (35) در رابطه با مشمولين ديپلم است، يعني كساني كه ديپلم گرفتهاند حالا يا ميخواهند در دانشگاههاي داخل كشور يا در دانشگاههاي خارج از كشور تحصيل كنند. ما همانطور كه در مورد كساني كه در داخل كشور ميخواهند ادامه تحصيل بدهند گفتيم يك سال فرجه داشته باشند، كساني هم كه ميخواهند در خارج از كشور ادامه تحصيل بدهند اينها بايد يك سال فرجه داشته باشند. بنابراين موضوع ماده (35) مشمولين ديپلم است.
اما موضوع ماده (36) كساني است كه مدرك كارشناسي و بالاتر دارند و اينها ميخواهند ادامه تحصيل بدهند. بنابراين موضوع ماده (36) با موضوع ماده (35) كاملاً متفاوت است. وقتي اين دو متفاوت بود، وقتي موضوع متغاير بود ديگر اينجا تناقض و تعارضي نيست و ابهامي وجود ندارد، يعني خلأ قانوني در اينجا وجود ندارد. اين نكته اول.
نكته دوم اين است؛ اگر ما كلمه «خارج» را كه توسط دولت محترم در لايحه به مجلس آمده حذف كنيم اينجا تازه در صورت حذف، يعني در صورتي كه اين پيشنهاد رأي بياورد يك مشكل قانوني فراروي ما قرار ميگيرد و آن اين است در مورد كساني كه ديپلم گرفتهاند و قصد دارند در دانشگاههاي خارج از كشور ادامه تحصيل بدهند، در مورد آن يك خلأ قانوني است. قانون در مورد آنها ساكت ميشود. وقتي قانون در مورد اينها ساكت شد مشخص نميشود بالاخره اينها بايد بر چه اساس عمل كنند. بناي ما اين است كه ريلگذاري كنيم، امور مردم را تسهيل كنيم. با حذف كلمه «يا خارج» در ماده (35) قطعاً يك بنبست قانوني براي كساني كه ميروند در خارج از كشور تحصيل كنند ايجاد ميشود.
نكته سوم اين است كه ما نبايد قوانيني را در مجلس از تصويب نمايندگان محترم بگذرانيم كه موجب هرج و مرج و يك نوع بيقانوني در كشور شود. ما اگر كلمه «يا خارج» را حذف كنيم، يعني كساني كه ديپلم دارند و ميخواهند در خارج از كشور تحصيل كنند، در مورد اينها سكوت قانوني وجود داشته يا بگوييم اينها اصلاً از همان لحظه اولي كه ديپلم گرفتند مشمول حساب ميشوند، اين منجر به فرار از سربازي ميشود، يعني كساني كه ميخواهند در خارج از كشور ادامه تحصيل بدهند به يك نحوي از انحا از سربازي فرار ميكنند، يعني ما داريم به دست خودمان قانونشكني را ترويج ميكنيم. آيا اين صحيح است؟
مضافاً بر اينكه، اخطار را هم عرض كردم، جناب آقاي دكتر پزشكيان كه الان تشريف آورديد، جناب آقاي لاريجاني هم اخطار را وارد دانستند، يعني اين لايحه مغاير بند (9) اصل (3) قانون اساسي است كه بايد اخطار را هم به رأي بگذاريد. آقاي دكتر پزشكيان! اين ضميمهاي كه اداره قوانين داده را دقت بفرماييد، اداره قوانين به صراحت اعلام كرده كه اين لايحه مغاير بند (9) اصل (3) است. يعني اخطار قانون اساسي را هم بايد حتماً به رأي بگذاريد و بعد اگر نمايندگان محترم اخطار را وارد ندانستند انشاءالله در مورد اصل رأيگيري شود. اداره قوانين هم به صراحت اعلام كرده كه بين ماده (35) و ماده (36) نه تعارض است نه اين جا ابهامي است، ما نياز به قانونگذاري جديد نداشتيم، متأسفانه بر چه اساس، به نظر ميرسد دقتهاي لازم نشده است. (نايبرئيس ـ متشكريم).
اينكه تغاير موضوعي در اينجا وجود دارد، به اين تغاير موضوعي توجه نشده است، تصور شده كه اينجا يك تناقضي وجود دارد. اين تصور است و بايد از تصور گذشت. (نايبرئيس ـ متشكرم) آقاي دكتر! مضافاً بر اينكه بعضي از موافقين محترم خارج از موضوع صحبت كردند، كسي مخالف نيست كسي به خارج از كشور برود يا داخل كشور، اينها بحثهاي فرعي است. اصل بحث اين بوده كه حالا اگر كسي به خارج از كشور رفت و خواست ادامه تحصيل بدهد در مورد سربازياش قانون جاري و ساري شود. والسلام عليكم و رحمه الله

مسعود پزشکیان

محمد علی وکیلی
جناب آقاي كيانپور موافق هستند، بفرماييد.

مجید کیان پور
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
به پيشگاه ملت شريف ايران و همكاران گرامي عرض سلام و ادب و احترام دارم. ابتدائاً روز خبرنگار و اين روز بزرگ را به اصحاب رسانه تبريك و تهنيت عرض ميكنم، همچنين از عزيزاني كه دستاندركار برگزاري مراسم روز (14) مرداد در خصوص مراسم تحليف بودند كه در شأن نظام مقدس جمهوري اسلامي ايران برگزار گرديد از همه عزيزان به ويژه رياست محترم قوه مقننه كمال تشكر را دارم.
در خصوص موافقان و مخالفان عزيزاني كه صحبت فرمودند، من فكر ميكنم مخالفان عزيز خيلي مطلب مهمي را نداشتند و فقط بحث همين كه اين شايد يك تبعيضي ايجاد شود، ولي من ميخواهم عرض كنم كه واقعاً اين تبعيض نيست. شما اگر بياييد بررسي كنيد ظرفيتي كه در داخل كشور وجود دارد، الان خيلي از ظرفيت مراكز دانشگاهي و آموزش عالي ما خالي است و عملاً ميبينيم بدون آزمون تا سطح كارشناسي را دارند جذب دانشجو ميكنند. يعني اينكه واقعاً اين ظرفيت در كشور وجود دارد. اگر رشتهاي در كشور وجود نداشت و علاقهمندي بود كه ميخواست تحصيلاتش را انجام بدهد بيايد و بخواهد از اين فرصت استفاده كند يك حرف جديدي است، ولي وقتي كه ظرفيت در كشور وجود دارد، همكاران محترم! تصور من بر اين است كه واقعاً بايد كمك كنيم كه از همه ظرفيتهاي داخل كشور به خوبي استفاده شود.
نكته ديگري كه وجود دارد خيلي از اينهايي كه ميآيند و مقطع ديپلم تا كارشناسي را به خارج از كشور مراجعه و تحصيل ميكنند ميبينيم در دانشگاههاي تراز پايينتر از مراكز تحصيلي داخل كشور ميروند ادامه تحصيل انجام ميدهند و پس از يك يا دو سال به دنبال اين هستند كه انتقالي بگيرند و وارد كشور شوند و دوباره بيايند اين كار را انجام بدهند. خواهش من بر اين است كه واقعاً به اين موضوع دقت كنيم و مداقه نظر داشته باشيم كه اول بتوانيم ظرفيتهاي داخل كشور را تكميل كنيم و تلاش ما بر اين باشد عزيزاني كه ميخواهند بروند از كارشناسي به بالا ادامه تحصيل بدهند بتوانند كارشان را انجام بدهند.
يك مطلب ديگري هم كه هست اين واقعاً كمك ميكند كه اگر واقعاً عزيزي بخواهد ادامه تحصيل بدهد آنهايي كه در حد نخبه هستند و ميخواهند بروند با دانش و تكنولوژي نوين آشنا شوند، در بالاتر از سطح كارشناسي بتوانند به ادامه تحصيل بپردازند و بتوانند به كشور مراجعه كنند و دانش خودشان را در اختيار كشور قرار بدهند. نكتهاي كه عرض كنم، واقعاً در خارج از كشور به نظر من تا سطح كارشناسي يك ضرورت بود و كميسيون امنيت ملي و دو كميسيون ديگر به درستي روي آن تصميمگيري كردند. خواهش من از همه همكاران محترم و نمايندگان عزيز اين است كه با اين حذف نظر موافق داشته باشند و كمك كنند كه ما بتوانيم از ظرفيتهاي داخل كشور و از ورود دانشجوهايي كه شايد سطح ترازشان پايينتر از سطح دانشجوياني است كه ميخواهند در سطح كارشناسي در دانشگاههاي خارج از كشور تحصيل كنند به داخل كشور جلوگيري كنيم و حداقل آن اين باشد كه بتوانيم از ظرفيتهاي داخل كشور بر اساس اقتصاد مقاومتي يك استفاده خوب و مناسبي را انشاءالله داشته باشيم. از همه عزيزان تقدير و تشكر ميكنم.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي رئيس! من خواهش ميكنم نمايندگان دولت جناب آقاي موهبتي و جناب آقاي هروي تشريف بياورند جلو، متشكرم.

مسعود پزشکیان

احمد صفایی فر
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام و ادب و احترام خدمت نمايندگان عزيز و عرض تبريك به مناسبت روز خبرنگار خدمت خبرنگاران محترم رسانهها.
همانطور كه استحضار داريد در قانون خدمت وظيفه عمومي، در ماده (35) حكمي كه آمده هم شامل دانشجويان پذيرفته شده در داخل است و هم دانشجويان پذيرفتهشده در دانشگاههاي خارج از كشور.
در ماده (36) در واقع كساني كه داراي مدارك كارشناسي و كارشناسيارشد هستند ميتوانند از اين معافيتي كه در قانون پيشبيني شده استفاده كنند. به همين دليل هم ابهامي كه در سازمان نظاموظيفه عمومي ايجاد شده بود اين بود كه آيا اعطاي معافيت تحصيلي لزوماً ناظر بر كساني است كه داراي كارشناسيارشد و بالاتر هستند يا كساني كه داراي مدرك ديپلم هستند هم از اين معافيت ميتوانند استفاده كنند. به همين خاطر هم اصلاحيهاي تقديم مجلس محترم شد مبني بر اينكه ما خروج از كشور و استفاده از معافيت تحصيلي را مطابق ماده (36) انجام بدهيم و كساني كه داراي مدرك كارشناسي و بالاتر هستند بتوانند از اين معافيت استفاده كنند و در مورد مشمولين ديپلم هم صرفاً دانشگاههاي داخل كشور براي استفاده از اين معافيت ملاك باشد. به همين دليل هم براي رفع اين تعارض اصلاحيهاي خدمت نمايندگان محترم تقديم شد. خيلي متشكرم.

مسعود پزشکیان
متشكرم، كميسيون بفرماييد.

سیدحسین نقوی حسینی
همكاران محترم! اعطاي معافيت تحصيلي يك امتياز است. جمهوري اسلامي ايران اين امتياز را به كساني ميدهد كه تا كارشناسي در داخل درس خوانده باشند، از كارشناسي به بالا بخواهند بروند خارج از كشور تحصيل كنند، چون در داخل ظرفيتهاي دانشگاهي ما به اندازه كافي با درجه بالاي علمي وجود دارد. همه شما در شهرستانها و استانهايتان واحدهاي مختلف دانشگاهي آزاد، دولتي، پيامنور و غيره داريد. سطح آموزشي داخل كشور هم با بسياري از كشورهاي خارجي واقعاً قابل مقايسه نيست. من خارج از كشور معاون آموزشي دانشگاه بودم، تطبيق مدرك كردم، موضوعاتي كه در كارداني يك رشته در يك دانشگاه تاپ خارج از كشور ارائه كرده بودند در دوم دبيرستان ما ارائه ميشود.
واقعاً سطح آموزشي در كشور بالاست. اين امتياز را جمهوري اسلامي ايران به ديپلم نميدهد، اگر شما تشخيص ميدهيد اين امتياز بايد به ديپلمها هم داده شود تصميم با نمايندگان ملت است. ما اعتقاد داريم نظر جمهوري اسلامي اين است كه اعطاي اين امتياز معافيت تحصيلي به كارشناسي و بالاتر داده شود. اگر شما تشخيص ميدهيد كه به ديپلمهها هم داده شود تصميم با نمايندگان ملت است.

مسعود پزشکیان
متشكرم، حضار 235 نفر، نمايندگان محترم رأي خودتان را نسبت به اين لايحه اعلام بفرماييد. لايحه اصلاح ماده (35) قانون خدمت وظيفه عمومي است، دولت و كميسيون هم موافق هستند. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي دكتر! اگر اجازه بدهيد چون پيشنهادي نداريم من مادهواحده را قرائت كنم و به رأي گذاشته شود.

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
لايحه اصلاح ماده (35) قانون خدمت وظيفه عمومي
ماده واحده ـ در ماده (35) قانون خدمت وظيفه عمومي اصلاحي مصوب 22/8/1390 عبارت «يا خارج از» حذف ميگردد.

مسعود پزشکیان
حضار 234 نفر، نمايندگان محترم رأي خودتان را اعلام بفرماييد. دولت و كميسيون موافق هستند. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. ميهمانان را بفرماييد.

محمد علی وکیلی
جمعي از اعضاي هيأترئيسه مجمع بسيج شهرستان تفرش استان مركزي كه ميهمانان جناب آقاي دكتر حسيني نماينده محترم تفرش، آشتيان و فراهان در جلسه امروز هستند خيرمقدم عرض ميكنيم.
7
اعلام وصول (3) فقره طرح

محمد علی وکیلی
تعداد سه فقره طرح نمايندگان محترم به صورت عادي اعلام وصول ميشود.
ـ طرح اصلاح ماده (57) قانون آييننامه داخلي مجلس شوراي اسلامي.
ـ طرح اصلاح موادي از قانون تجارت در خصوص ورشكستگي.
ـ طرح شمول مشاغل سخت و زيانآور در مورد متصديان مشاغل تجزيه و توزيع شاغل در شركت ملي پست جمهوري اسلامي ايران.

محمد علی وکیلی
در اجراي ماده (133) آييننامه داخلي مجلس شوراي اسلامي طرح تعيين تكليف قانون حاكم بر امور استخدامي دانشگاههاي غيردولتي و دانشگاه آزاد اسلامي به دليل پس گرفتن امضاي تعدادي از طراحان محترم استرداد ميگردد.
9
ناطقین جلسه آقایان: محسن بیگلری، منصور مرادی، اسداله عباسی، سیدناصر موسویلارگانی و خانم معصومه آقاپورعلیشاهی

مسعود پزشکیان

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام خدمت همكاران عزيز و ملت شريف ايران و تبريك روز خبرنگار. ناطقان مياندستور جلسه علني امروز عبارتند از:
ـ آقاي محسن بيگلري نماينده محترم سقز و بانه.
ـ آقاي منصور مرادي نماينده محترم مريوان و سروآباد.
ـ خانم معصومه آقاپورعليشاهي نماينده محترم شبستر.
(كه هر كدام هفت دقيقه وقت دارند)
ـ آقاي اسداله عباسي نماينده محترم رودسر و املش.
ـ آقاي سيدناصر موسويلارگاني نماينده محترم فلاورجان.
(كه هر كدام پنج دقيقه وقت دارند)
جناب آقاي محسن بيگلري نماينده محترم سقز و بانه براي ايراد نطق تشريف بياوريد.

مسعود پزشکیان

محسن بیگلری
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
هزاران سلام و درود بر روح بلند پيامبر رحمت و مهرباني حضرت محمد مصطفي (صليالله) نثار ميكنم. ياد ميكنم از شهدا و امام شهدا. براي رهبر فرزانه انقلاب و تمامي كساني كه براي عزت و سرافرازي هرچه بيشتر ايران عزيز گام برميدارند آرزوي طول عمر باعزت دارم. خدمت ملت بزرگ ايران و يكايك مجلسيان عزيز عرض سلام و ادب و احترام دارم.
قبل از هر كلامي روز خبرنگار، اين روز ارزشمند را كه روز پاسداشت قلم و انديشه است به همه خبرنگاران، نويسندگان و روزنامهنگاران و صاحبان فكر و قلم تبريك عرض مينمايم و از مسئولين انتظار دارم نسبت به حل مشكل بيمه، معيشت و مسكن اين عزيزان اهتمام جدي داشته باشند.
از عموم ملت ايران به ويژه مردم قدرشناس كردستان خاصتاً موكلان عزيزم در شهر و روستاهاي سقز و بانه كه بار ديگر با حضور پرشور خود در پاي صندوقهاي رأي انتخابات رياست جمهوري 96 و شوراها وفاداري خود را به نظام مقدس جمهوري اسلامي ايران به جهانيان اعلام نمودهاند تقدير و تشكر مينمايم و به كليه شوراهاي منتخب و نيز دكتر روحاني كه مردم ايران براي بار دوم به ايشان رأي اعتماد دادند تبريك عرض مينمايم و اميدوارم در دوره دوم موفقتر از دوره اولشان عمل نمايند.
جناب دكتر روحاني! با توجه به بيانيهها و وعدههاي زمان تبليغاتتان، مردم كردستان و نيز اهل سنت كشور انتظار داشتند در كابينه اول جنابعالي سهم داشته باشند، اما متأسفانه خبري نشد و ظاهراً شنيدهها حاكي از آن است كه در دولت پيشرو نيز سهمي نداريم و حتي در مراسم تحليف سه روز قبل جنابعالي نه از طرف دولت و نه از طرف هيأترئيسه مجلس غير از نمايندگان مجلس كه آن هم عموميت داشت از جمعيت چندميليوني اهل سنت كشور از يك نفر هم دعوت نشد كه جاي گلهمندي دارد. چون وفاداري اهل سنت به نظام و رهبري عزيز و مرزباني ما زبانزد خاص و عام ميباشد.
جناب دكتر روحاني! حال انتظار داريم حداقل در انتخاب معاون وزرا كه چند روز قبل به ما وعده داديد به وعدهتان عمل كنيد و از دو، سه معاون وزير كردستاني شيعه و سني استفاده نماييد و نيز استفاده از زنان در كابينه مورد انتظار جدي ما ميباشد.
جناب دكتر روحاني! در چهار سال گذشته فرهنگيان با مشكلات عديده ادامه تحصيل، عدم اعمال مدرك، بيمه طلايي، صندوق ذخيره و غيره روبرو بودند. نهضتيها، پيشدبستانيها، خريد خدمتيها، شركتيها، خدمتگزاران و حقالتدريسيها مشكلات جدي بهكارگيري و استخدام و تبديل وضعيت داشتند كه متأسفانه اكثر مشكلات به قوت خود باقي است. انتظار داريم در انتخاب وزير آموزش و پرورش كه به نظر بنده مهمترين وزير و وزارتخانه ميباشد حساسيت ويژه به خرج دهيد و فردي توانمند و آشنا به مسائل آموزش و پرورش را جهت رأي اعتماد به مجلس معرفي نماييد تا بتواند گوشهاي از مشكلات اين عزيزان را حل نمايد.
اما اين را هم بگويم كه اقدامات خوب مهندس زنگنه وزير نفت و دكتر قاضيزادههاشمي وزير بهداشت و بعضي ديگر از وزيران بر كسي پوشيده نيست.
وزير محترم ارشاد اسلامي، رياست محترم صدا و سيما! همچنان كه مستحضريد قدمت تاريخي كردها در گستره تاريخ ايران نقش انكارناپذير آنان در انسجام ملي و همبستگي دروني، جايگاه نخبگان در حوزه توليد انديشه، ترجمه آثار علمي و فرهنگي، موسيقي، تئاتر، سينما و غيره غيرقابل انكار است. اما متأسفانه گاهاً برخي فيلمها و سريالها در حوزه مرتبط با كرد و كردستان تعريف درست و منطبق با واقعيت جامعه كردها به مخاطب عرضه نميكنند. تقليلگرايي واقعيتهاي اجتماعي، عدم توجه به تنوع و غناي فرهنگي، برجسته و زوم نمودن و بزرگنمايي اغراقآميز پارهاي مسائل كه در هر جامعهاي وجود دارد و ارائه مختصاتي غيرامروزي از شرايط و تحولات جامعه كردستان به مانند يك ساخت ايلي و عشايري صرف نه منطقي است، نه كار فرهنگي و نه با واقعيتهاي جريان جامعه كردها و رشد فزاينده طبقه تحصيلكرده و دانشگاهي و هوشمند كردستاني كه مقام معظم رهبري آن استان را استاني فرهنگي قلمداد فرمودهاند همخواني دارد كه از وزير محترم فرهنگ و ارشاد اسلامي و نيز از رئيس صدا و سيما و همكارانشان انتظار دارم نسبت به سياستگذاري درست در اين حوزه اقدام نمايند.
جناب دكتر آخوندي وزير محترم راه و شهرسازي! ضمن تشكر از زحمات چهارساله شما و توجه ويژه به حوزه انتخابيه اينجانب بابت سفر جنابعالي و معاونينتان به كردستان، به ويژه به سقز تقدير و تشكر مينمايم. اميدوارم قولهاي جنابعالي در مورد فرودگاه سقز، جاده سقز ـ بانه، سقز ـ مريوان، بانه ـ مريوان، بانه ـ سردشت، بزرگراه سقز ـ بوكان، كرمانشاه ـ مياندوآب و نيز آسفالت راههاي روستايي، تكميل و تجهيز بيمارستانهاي سقز و بانه، احداث فضاي آموزشي و تجاري در مجتمعهاي مسكن مهر سقز و بانه هرچه زودتر تحقق پيدا كند.
جناب دكتر نظرپور رئيس نوسازي مدارس كشور! بابت سفر جنابعالي نيز به سقز، بانه و زيويه و قول ساخت (30) مدرسه روستايي و حدود (10) مدرسه شهري در سقز، بانه و زيويه سپاسگزارم. انتظار دارم هرچه سريعتر عمليات ساخت در مدارس شروع و در اختيار دانشآموزان قرار داده شود.
جناب چيتچيان وزير محترم نيرو! بدانيد كه ما كردستانيها فراموش نميكنيم كه جنابعالي و تيم كاريتان در تخصيص سهم آب به كردستان اصلاً عدالت را رعايت نكرديد و بدتر از آن از (1066) نفر استخدام جديد وزارت نيرو فقط (12) نفر به كردستان اختصاص داده شده، آن هم فقط در مركز استان يعني سنندج، در صورتي كه ادارات شهرستان با كمبود شديد نيرو مواجه هستند.
مورد بعدي؛ معاون محترم رئيسجمهور و معاون نيروي انساني! با توجه به شرايط حاكم بر برخي از شهرستانهاي كردستان موضوع مهم و قابل توجهي است كه ضرورت در اختصاص رديفهاي استخدامي و جذب نيروهاي اداري در بخشهاي مختلف مورد توجه قرار گيرد، اما متأسفانه در استخدامهاي اخير باز هم كردستان مظلوم واقع گرديد و سهميه بسيار، بسيار ناچيزي به آن استان محروم و داراي هزاران تحصيلكرده بيكار اختصاص داده شد كه انتظار داريم مسأله بوميگزيني شهرستاني و دادن سهميه واقعي در استخدامهاي آتي در دستور كار قرار گيرد.
ديگر اينكه افزايش حداكثر سن استخدام از (30) سال به (35) سال با توجه به محدوديت آگهي استخدام و بيكاري روزافزون افراد بالاي (30) سال كه باعث نگراني شديد افراد بيكار بالاي (30) سال و خانوادههاي آنها شده است انتظار داريم در دستور كارتان قرار گيرد.
جناب دكتر روحاني! براي برونرفت از وضعيت فعلي و بحران بيكاري كردستان چند پيشنهاد دارم كه خدمتتان عرض مينمايم. مهمترين مسأله كردستان بيكاري جوانان خصوصاً فارغالتحصيلان دانشگاهي ميباشد. اجراي طرحهاي اشتغالزا در بخشهاي صنعت، معدن، كشاورزي، خدمات و گردشگري كه در همه اين زمينهها كردستان از ظرفيتهاي بالقوه فراواني برخوردار است (نايبرئيس ـ وقت شما تمام شده، خيلي ممنون) انتظار داريم در دستور كار وزارتخانهها و سازمانهاي برنامه و بودجه قرار گيرد.
اهداي مشوقهاي سرمايهگذاري از جمله تسهيلات از صندوق توسعه ملي، منابع داخلي بانكها و معافيتهاي مالياتي براي سرمايهگذاران در كردستان در نظر گرفته شود. توسعه شهركهاي صنعتي و تكميل زيرساختهاي شهركها از اولويتهاي آن استان باشد. توجه مجلس و دولت به توسعه و (نايبرئيس ـ خيلي ممنون، يك دقيقه بيشتر صحبت كرديد وقت شما تمام شده، الان خودبهخود دستگاهتان قطع ميشود) عمران مرزها و ارتقاي سطح معيشت مرزنشينان و كولهبران كه پاسداران امنيت مرزهاي كشور هستند از مطالبات بهحق مردم كردستان هست. تصويب منطقه آزاد تجاري ـ صنعتي بانه و مريوان در نقطه صفر مرزي كه در ميان هفت منطقه آزاد كشور قرار دارد و قرار است به زودي به صحن علني مجلس بيايد. (قطع ميكروفن)

مسعود پزشکیان
متشكرم، بقيه را به رسانهها بدهيد. آقاي بيگلري خيلي ممنون.

احمد امیر آبادی فراهانی
ناطق بعدي جناب آقاي منصور مرادي نماينده محترم مريوان و سروآباد هستند، بفرماييد.

منصور مرادی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
با سلام و احترام به پيشگاه ملت شريف ايران، مردم فهيم كردستان و عليالخصوص مردم مرزدار، شريف، متدين و هميشه در صحنه شهرستانهاي مريوان و سروآباد و شما نمايندگان محترم مجلس. بنده هم (17) مردادماه روز خبرنگار، روز پاسداشت تلاش بيوقفه انسانهاي آگاه و هميشه بيدار را تبريك ميگويم. كسب رأي اعتماد ملت بزرگ ايران در دور دوازدهم رياست جمهوري و آغاز به كار اين دولت پس از مراسم تنفيذ و تحليف را صميمانه حضور رئيسجمهور محترم جناب آقاي دكتر روحاني تبريك و تهنيت عرض نموده، ضمن آرزوي موفقيت براي ايشان و كابينه دولت دوازدهم انتظار داريم دولت دوازدهم در راستاي حل مشكل اصلي جامعه كه همانا بيكاري بوده و بارها مورد تأكيد مقام معظم رهبري خصوصاً در نامگذاري شعار سال كه مزين به نام اقتصاد مقاومتي، توليد و اشتغال است گامهاي اساسي بردارند.
تقدير و تشكر ويژه از وزير محترم راه و شهرسازي و معاونان و هيأت همراه ايشان به دليل حضور در استان كردستان و پيگيري مشكلات جادههاي استان كردستان. همچنين تقدير و تشكر ويژه از جناب آقاي دكتر نظرپور رئيس محترم سازمان نوسازي مدارس بابت حضور در شهرستانهاي مريوان و سروآباد و قول مساعد در جهت ايجاد (18) مدرسه در حوزه انتخابيه بنده.
جناب آقاي دكتر روحاني! اهل سنت كشور در هر دو دوره انتخابات، با آراء بالايي به شما رأي دادند، به خصوص مردم كردستان كه با آراي (73) درصدي كه از (31) استان كشور رتبه اول را كسب كرد، اما متأسفانه در مراسم تحليف از يك نفر علماي اهل سنت و بزرگان اهل سنت دعوت نشد و جاي بزرگان اهل سنت در اين مراسم واقعاً خالي بود.
شما كه بارها گفتهايد ما شهروند درجه دو نداريم، آيا واقعاً چنين است؟ جناب آقاي دكتر روحاني! شما در مراسم هفته وحدت سال قبل در سخنرانيهايتان كه فرموديد شيعه و سني فرق ندارند و همه برادرند، ما هم ميگوييم فرق ندارند و همه برادرند اما دليل استفاده نكردن از اهل تسنن در سمتهايي از جمله وزير، معاون وزير، مديركل وزارتخانهها و استفاده (نكردن) از ساير نخبههاي اهل تسنن در تصميمات كشوري چيست؟
جناب آقاي دكتر روحاني! شما كه قبل از رأيگيريتان، هنگام سخنرانيهايتان قول داديد كه بتوانيد از اهل تسنن و اهالي كرد در جاهاي ديگر استفاده كنيد. ما اهل كرد و تسنن داريم كه وزراي معرفي شما در حد مسئولدفتر نخبگان اهل كرد و تسنن هستند، ولي دليل استفاده آنها باز چيست؟ جناب آقاي دكتر روحاني! امروز در كردستان خانوادهاي نداريم كه جوان تحصيلكرده و بيكار نداشته باشد، حل رفع مشكل بيكاري در كشور به دغدغه اصلي ملت و نمايندگان مردم و مجلس تبديل شده. كردستانيها كه دو بار در انتخابات رياست جمهوري دور يازدهم و دوازدهم بالاترين رأي را به شما دادهاند. از حضرتعالي انتظار دارند. امروزه زيبنده آن نيست كه كردستان در اكثر شاخصهاي توسعه رديف آخر استانها باشد. پتانسيلي كه استان كردستان دارد و محروميت استان كردستان با استانهاي ديگر فرق ميكند، چرا كه با پتانسيلهايي كه دارد نبايد با استانهاي محروم ديگر قابل مقايسه باشد.
لازم است كه دولت محترم ميزان سرمايهگذاري و اشتغال شركتهاي دولتي در استان كردستان خصوصاً در حوزه انتخابيه بنده را اعلام و با استانهاي ديگر مقايسه كند. با توجه به اندك سرمايهگذاريهاي بخش خصوصي كه با ميل و رغبت خودشان در كردستان ميخواهند انجام دهند، آنقدر با بروكراسي اداري و مانعتراشي يكسري از ادارات روبهرو ميشوند كه از سرمايهگذاري پشيمان ميشوند. در اين راستا جهت كاهش معضل بيكاري استدعا دارم دستور فرماييد با توجه به استعدادها و پتانسيلهاي منطقه به خصوص حوزه انتخابيه در بحث گردشگري، باغداري، كشاورزي و دامداري شركتهاي دولتي نسبت به سرمايهگذاري و ايجاد اشتغال اقدام نمايند.
رئيسجمهور محترم! باز هم يادآوري ميكنم كه مردم كرد و اهل سنت كردستان در دو دوره به شما بيشترين آراء را دادند لذا الان نوبت شما است كه دين خود را نسبت به اين مردم ادا كنيد. جوانان و نيروهاي كردستاني لياقت وزير شدن و مناصب بالا را دارند و با توجه به شرايطي كه دارند و به شما اعتماد كردند شما نيز به ايشان اعتماد كنيد. با توجه به آراي (30) درصدي شما كه مربوط به اهل تسنن كشور است اما چند درصد از كابينه شما را اهل تسنن تشكيل ميدهد؟ با توجه به شرايطي كه باز ما در كشور داريم و با توجه به وضعيتي كه هست و نخبههايي كه حامي شما بودند لذا ما انتظار داريم كه از نمايندگان ادوار كردستان و اهل تسنن در سمتهاي مديريتي و در مشاوره استفاده بشود كه اين سرمايههاي جامعه ما هستند و الان سرمايه جامعه ما فقط نمايندههاي فعلي شده. متأسفانه نمايندگان ادوار ما و نمايندگاني كه بعد از يك دوره نماينده نميشوند در هيچ ردههاي مسئوليتي در سطح كشور قرار ندارند كه اين بزرگترين مشكلي است كه ما در بحث محروم بودن استانمان داريم.
جناب آقاي دكتر روحاني! امروز هرجايي كه هر اتفاقي، هر مشكلي پيش ميآيد به يك بحران تبديل ميشود تمام منابع مالي و امكانات و تجهيزات مجهز ميشوند كه آن بحران از بين برود اما جاده مريوان ـ سنندج كه مربوط به سالهاي بعد از انقلاب است هنوز از آن جاده جنگي استفاده ميشود و هيچ منابع خاص و جهشي در اختيار شهرستان قرار نميگيرد كه جاده مريوان ـ سنندج كه به قتلگاه تبديل شده و (52) كيلومتر اين جاده (13) سال است كه هنوز به (50) درصد پيشرفت فيزيكي نرسيده انتظار داريم كه هم بودجه جهشي و هم در اجراي تونل باغان اقدام گردد.
همچنين جناب آقاي دكتر روحاني! با توجه به راههاي ارتباطي كه در استان كردستان در حوزه انتخابيه بنده هست نسبت به تسريع در پروژه جاده كامياران ـ سروآباد ـ مريوان و همچنين نوين و سلين كه مربوط به كرمانشاه و استان كردستان هست و همچنين جاده مريوان ـ سنندج كه امروز مردم مريوان حاضر هستند كه يارانه يك سالشان قطع بشود ولي اين جاده مريوان ـ سنندج تكميل بشود و بزرگترين دغدغه مردم شهرستان مريوان هست.
جناب آقاي دكتر روحاني! بزرگترين مشكل شهرستان سروآباد كه يكي از شهرستانهاي محروم كشور هست مربوط به مناطق حفاظتشده است. (120) هزار هكتار اراضي دارد كه از اين (120) هزار هكتار (57) هزار هكتار مربوط به مناطق حفاظتشده است، (51) هزار هكتار مربوط به اراضي ملي است. فقط (12) هزار هكتار از اين اراضي را مردم هم دارند زندگي ميكنند و هم صنعت كشاورزي، باغداري، دامداري و دامپروري استفاده ميشود. اين شهرستان به دليل عدم مجوزهاي زيستمحيطي فاقد صنعت است، با توجه به همين مشكلاتي كه ما از سال قبل داريم پيگيري ميكنيم و در بحث كاهش مناطق حفاظتشده سروآباد داريم تا الان كه اين برگه كه در شوراي عالي محيط زيست كه رياست آن حضرتعالي هستيد هنوز هيچ اقدامي انجام نشده (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون) و باعث شده كه ما در روستاها رشد منفي و مهاجرت بيرويه روستاها را به حاشيه شهرها داريم. لذا استدعا دارم كه بتوانيد كاهش مناطق حفاظتشده سروآباد را در اولويت برنامهها قرار بدهيد.
جناب آقاي چيتچيان! تخصيص آب سدهاي استان كردستان كه اين سدها در استان كردستان است اما استفاده از آبهاي آن در ساير استانها است، آيا بهرهوري از آب اين سدها در استان كردستان بيشتر است يا در ساير استانها؟ با اين وضعيتي كه ما در بحث سدها، در عدم بيكاري، در زيرساختهاي جادهاي داريم واقعاً بيشترين درصد آمار بيكاري را داريم. (نايبرئيس ـ خيلي ممنون)
تعيين تكليف معلمان حقالتدريس، پيشدبستانيها، نهضتيها و مربيان بهداشت يكي از مشكلات فرهنگيان در سطح كشور به خصوص حوزه انتخابيه بنده است. بررسي وضعيت پروندههاي شيميايي، بيشترين پروندههاي شيميايي را ما در شهرستان مريوان و سروآباد داريم اما تعيين تكليف نشدهاند. خون از بدن اين جانبازان شيميايي ميچكد اما هيچ درصدي براي آنها قائل نيستند. دغدغه مردم مريوان (نايبرئيس ـ بقيه آن را به رسانهها بدهيد، خيلي متشكر) يك مورد نيست اما جناب آقاي دكتر روحاني، مسئولين محترم و كابينه معرفيشده آقاي دكتر روحاني! انتظار داريم كه بتوانيد مشكلات منطقه را در حدي كه امكان داشته باشد بتوانيم جايي بدهيم. امروزه فارغالتحصيلان دانشجوي دكتري و فوقليسانس ما دارند كولهبري ميكنند. (قطع ميكروفن)

مسعود پزشکیان
خيلي ممنون، وقت شما تمام شده.

احمد امیر آبادی فراهانی
ناطق بعدي سركار خانم معصومه آقاپورعليشاهي نماينده محترم شبستر هستند، بفرماييد.

معصومه آقاپورعلی شاهی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
به نام آنكه جان را فكرت آموخت
چراغ دل ز نور جان برافروخت
سلام و صلوات خداوند بر پيامبر و اهل بيت طاهرش و درود خدا بر روح پير جماران و اصحاب شهيدش و آرزوي سلامتي و سربلندي براي رهبر فرزانه و ياران راستينش و تبريك به رئيسجمهور محترم دولت دوازدهم جناب آقاي دكتر روحاني و تبريك روز خبرنگار كه با قلم زدن خودشان در دلهاي مردم قدم ميزنند و تبريك و درود بر وكيلان ملت كه با اتحاد و يكپارچگي مراسم تحليف رئيسجمهور را در خانه ملت به رخ جهانيان كشيدند.
به هوش باشيد كه مسائل حاشيهاي در اين اتحاد و يكپارچگي خللي وارد نكند.
حيدربابا شيطان بيزي آز ديريب
محبتي اور كلردن قازديريب
قره گونون سرنوشتين يازديريب
ساليب خلقي بيربيربينين جانيتا
با تشكر خاص از اعضاي هيأترئيسه به خصوص آقاي دكتر لاريجاني و جناب آقاي دكتر پزشكيان و همه همكاران مجلس و نيروي انتظامي جهت برگزاري اين مراسم و درود و سلامي خاص به نماينده ولي فقيه استان حجتالاسلام والمسلمين جناب آقاي دكتر آلهاشم كه يار دفاع مقدس و يار و ياور هميشگي رهبر معظم انقلاب در همه عرصهها و صحنهها هستند.
تقدير و تشكر فراوان از مردم و مسئولين محترم خوب، باصفا، صميمي، فرهيخته، متدين، ولايتمدار و شهيدپرور شهرستان شبستر كه با اعتماد به اينجانب مرا صداي خويش در خانه ملت انتخاب كردند تا دردها، رنجها و محروميتشان را به گوش مسئولان برسانم و اميد آنكه با اتحاد سه قوه كشور بتوانيم در خصوص برآورده ساختن آرزوها و حداقلهاي زندگي معيشت آنها قدم برداريم.
آري، مردم شهرستان شبستر در انتخابات دوازدهم با ميزان مشاركت (86) درصد كه در (30) سال گذشته بينظير بوده و با (58) هزار رأي به آقاي دكتر روحاني به ميزان (74) درصد از كل آراء مأخوذه و در مقابل ميانگين استاني (64) درصد اولين رتبه را در استان آذربايجانشرقي كسب نمودند. آري، حماسه آفريدند، زيبا درخشيدند و اين جان كلام است. اما امروز كشاورزان ما خواب ندارند، زارع ما براي مزارع تاب ندارد. دشت شبستر ما آب براي كشاورزي و باغداري ندارد. مثل قديم گندم بيحساب ندارد، دلها گرفته و اين خطيب قدرت خطاب ندارد. خشكسالي زياد و آب كم است. از شدت گرما درياچه اروميه جهنم است. اشتغال كم و شادي بدل به غم است. چرا محروميت راهها بهخصوص جاده شبستر ـ تسوج كه از سال 84 شروع شده ولي (36) درصد پيشرفت داشته بدل به رودخانه خون شده؟ چرا جديت كم است؟ مردم سختكوش و تحصيلكرده دارد ولي كار ندارد، طبيعت گردشگري دارد ولي جذب اعتبارات لازم جهت جذب توريست و گردشگري ندارد. صنعت غذايي دارد ولي بازار فروش و منطقه ويژه اقتصادي ندارد.
(12) روستاي مستعد كوهستاني براي كشاورزي دارد ولي لولههاي انتقال آب شرب حتي براي روزي يك ساعت ندارد. بخش صوفيان با زمينهاي حاصلخيز دارد ولي سند ندارد. نساجي خامنه دارد ولي بازگشايي بعد از (12) سال ندارد، مجوز نيروگاه برق صوفيان را دارد، جديت مسئولين وزارت نيرو را ندارد. وسعت دارد، فرصت براي پيشرفت ندارد. لياقت بهترينها را دارد ولي استعانت از دولت ندارد. زمينه بركت و پيشرفت دارد ولي حركت لازم از سوي مسئولين اجرايي ندارد. دوباره و چندباره و هزارباره ياد كنيم از كلام رهبر معظم انقلاب كه «آذربايجان سر ايران است».
مردم آذربايجان شرقي در كنار حقوقدان شرق، آقاي دكتر روحاني حجت را تمام كرد. آري، زماني استان آذربايجانشرقي قطب صنعت بود اما در طي (10) سال گذشته هنوز يك پروژه ملي و دولتي در اين استان ديده نميشود. با اين حال كه از طرف مقامات ارشد سازمان مديريت بالاترين شاخص مشاركت اقتصادي را دارد و نرخ بيكاري آن پايين است اما هيچ دولتي چه در گذشته و چه در دوران كنوني نميتواند به عنوان پارامتر مثبت به نفع خود مصادره كند. اين امر بيشتر به فرهنگ، بينش و تعصب مردم ديار قهرمانپرور استان آذربايجانشرقي، ستارخان، باقرخان، ثقهالاسلامها، بياضيها، موجزها و برهانالدينها و بقيه بزرگان كه زمان كم است و كلامم كوتاه ربط دارد.
شاهد تبعيض ناروا از بابت امكانات مركزنشينها هستيم. ايران، تهران نيست، ايران، اصفهان نيست، ايران، كرمان نيست. ايران (68) هزار روستا و آبادي است. تنها راه نجات اقتصاد ايران اقتصاد روستايي است. اگرچه من نماينده شهرستان شبستر هستم ليكن براي جايجاي وطنم خدمتگزارم. اگرچه تعهد به حوزه انتخابيه دارم ليكن به نظام و حاكميتم هم تعهد دارم. آري، خير و بركت فعاليت زنان در كشور كم است. آيا زنان ايران شايسته اينهمه كملطفي از طرف آقاي روحاني در كابينه و نمايندگان مجلس در انتخابات هيأترئيسه هستند (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون، وقتتان تمام است) آري، زنان سرزمين من حالشان در خصوص سقف شيشهاي مديريت اندوهناك است. از آقاي روحاني ميخواهيم كه به تعهدات زنان عمل كند.
«يا علي گفتن كجا، با علي بودن كجا»
وكلاي ملت! با زنان ايران در سطوح مديريت همراه باشيد. به پايان ميبرم اينهمه گلايهها، كاش بدانيم قدر سرمايهها را، الغرض دولت را حمايت ميكنيم، با روحاني احساس قرابت ميكنيم اما درخواست حاجت ميكنيم، كاستيها را شكايت ميكنيم و اكنون پس از پيروزي دولت تدبير و اميد گشايش توسعه اقتصادي داريم.
ياشاسين آذربايجان، ياشاسين ايران، ياشاسين دكتر پزشكيان افتخار آذربايجان.

مسعود پزشکیان
خانم دكتر خيلي ممنون، ياشاسين.

احمد امیر آبادی فراهانی
خيلي ممنون، ناطق بعدي جناب آقاي اسداله عباسي نماينده محترم رودسر و املش هستند، آقاي عباسي بفرماييد.

اسداله عباسی
نطق 5دقیقه ای
اعوذ بالله من الشيطان الرجيم
بسم الله الرحمن الرحيم
سلام عليكم جميعاً و رحمه الله. با درود به روان پاك شهدا، امام شهدا (رضوانالله تعالي عليه) و با آرزوي سلامتي و طول عمر با بركت و با عزت براي مقام معظم رهبري. دوازدهمين دوره انتخابات رياست جمهوري با حضور گسترده و چشمگير مردم به پايان رسيد. ازجمله جلوههاي زيباي اين دوره از انتخابات اين بود كه همه افكار و سليقهها به ميدان آمدند. اين حضور گسترده نشان داد كه اولاً مردم حضور در انتخابات را در سرنوشت خود مؤثر ميدانند و ثانياً آن را عاملي براي تقويت نظام كه ميراث گرانبهاي امام و شهيدان انقلاب است به حساب ميآورند. اگر از اختلاف نظر در جزئيات و مصاديق كه البته طبيعي و در جاي خود زيبا است بگذريم اين حضور گسترده مردم بود كه عظمت و قدرت خود را به دنيا نشان داد و جمهوري اسلامي را به عنوان نظامي ريشهدار و سربلند به دنيا معرفي كرد.
حضور گسترده چهرههاي صاحبنام دنيا در مراسم تحليف رياست محترم جمهور دليلي بر اين مدعا است. آنها كه فرياد ايرانهراسي سر ميدادند بر طبل انزواي جمهوري اسلامي ميكوبيدند نااميدانه شاهد انزواي خود بودند و به عينه ديدند كه جامعه جهاني پيام حضور مستمر و گسترده مردم را دريافت كردند و دوام و قوام نظام اسلامي را باور دارند.
اينجانب ضمن تبريك به جناب آقاي دكتر روحاني كه توانستهاند اعتماد عمومي مردم را به خود جلب كنند عرض ميكنم كه منويات مقام معظم رهبري را كه ضامن موفقيت ايشان در ايفاي وظايف قانوني ميباشد نصبالعين دولت و چراغ راه خود قرار دهند. از خبرنگاران اين جامعه خدوم و آگاهيبخش جامعه كه زمينه را براي اين حضور گسترده مردم فراهم كردند تقدير و تشكر ميكنم و روزشان را به همه اين عزيزان تبريك عرض ميكنم.
اما تذكر به مسئولين اجرايي؛
وزير محترم جهاد كشاورزي جناب آقاي مهندس حجتي! با توجه به اينكه در ليست كابينه دوازدهم انشاءالله حضور داريد تقاضامند است هرچه سريعتر سفري اختصاصي به استانهاي شمالي بهويژه استان گيلان داشته باشيد و درخصوص وضعيت كشاورزي و توليدات محصولات استراتژيك ازجمله برنج، چاي، زيتون، بادامزميني، فندق، گلگاوزبان، ابريشم و نوغانداري و همچنين صيد و صيادي و دام و طيور به طور جدي ورود كرده و اقدام عاجل به عمل آوريد. جنابعالي در چهار سال مسئوليت خود فقط دو بار، آن هم همراه با سفر رياست محترم جمهوري به گيلان سفر كردهايد. اين حق مردم گيلان كه قطب كشاورزي و بيشترين سهم را در توليد برخي از محصولات كشاورزي دارا ميباشد نيست كه وزير محترم جهاد كشاورزي فقط در سفرهاي رسمي دولت آنهم دو بار در چهار سال حضور پيدا كنند.
آقاي مهندس حجتي! هزينههاي تمامشده برنج براي كشاورزان عزيز و زحمتكش بالا است. كشاورزان عزيز نياز به حمايت همهجانبه دارند. جلوي واردات بيرويه برنج بيكيفيت بهويژه در زمان برداشت و عرضه گرفته شود. انتظار ميرود همانند خريد تضميني گندم خريد توافقي و تضميني برنج را نيز مد نظر قرار دهيد و كشاورزان زحمتكش برنجكار را در زمان درو و عرضه برنج تنها نگذاريد و از حق و حقوقشان دفاع نماييد. آقاي وزير! اگر با اراده مصمم و با همت و انگيزه وارد عرصه توليد برنج شويد يقين بدانيد همانند گندم به خودكفايي دست پيدا ميكنيم و جشن خودكفايي برنج را برگزار خواهيم كرد.
اما محصول استراتژيك چاي كه در سبد مصرف خانوار قرار دارد و بيش از (60) هزار خانوار در گيلان و غرب مازندران و بيش از (500) هزار شغل مستقيم و غيرمستقيم در چرخه توليد تا مصرف نقش دارند چرا گاهي اوقات مورد بيمهري و غفلت قرار ميگيرند؟ چه كسي پاسخگوي عدم پرداخت بهموقع بهاي برگ سبز چاي پس از گذشت سه ماه از زمان برداشت و تحويل به كارخانهجات ميباشد.
آقاي مهندس حجتي! اگر حقوق كاركنان وزارت جهاد كشاورزي يا ساير كاركنان دولت يك هفته به تأخير بيفتد جرأت حضور در محل كار خود را خواهي داشت؟ اين درحالي است كه بسياري از كشاورزان به دليل ندانمكاري، سهلانگاري، مسامحهكاري و هر واژهاي كه بخواهيم به كار بگيريم و برخي از مسئولين مربوطه سه ماه است كه براي دريافت بهاي برگ سبز چاي به انتظار نشستند. (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون جناب آقاي عباسي) قبل از انتخابات با دستپاچگي مبالغي را پرداخت و از آن زمان تاكنون حق و حقوق كشاورزان عزيز و زحمتكش چايكار كه تكمحصول هستند پرداخت نگرديده است. چه شده است در سال اقتصاد مقاومتي، توليد و اشتغال چايكاران، كارخانهداران را زمينگير و مستأصل و نااميد و قاچاقچيان و مافياي چاي را خوشحال و اميدوار كردهايد؟
آقاي مهندس حجتي! با توجه به كارآمدي، توانمندي و تجربهاي كه جنابعالي برخوردار هستيد انتظار اين است كه هرچه سريعتر اقدام عاجل را به عمل آورده و همچنين در خصوص تعيين تكليف ناظرين چاي كه به (نايبرئيس ـ آقاي دكتر عباسي خيلي ممنون) مدت هفت ماه در سال حقوق دريافت ميكنند و بقيه ماههاي سال بيكارند و هيچگونه درآمدي ندارند انتظار اين است كه در خصوص استخدام اين عزيزان نيز اقدام عاجل به عمل آوريد.
خدايا! چنان كن سرانجام كار
تو خشنود باشي و ما رستگار

مسعود پزشکیان
متشكرم، ناطق بعدي را بفرماييد.

احمد امیر آبادی فراهانی
ناطق بعدي جناب آقاي سيدناصر موسويلارگاني نماينده محترم فلاورجان هستند. حاجآقاي لارگاني بفرماييد.

سیدناصر موسوی لارکانی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
روز خبرنگار را به فعالان عرصه خبر و رسانه كه جزء مظلومترين و ساعيترين نيروها هستند تبريك عرض مينمايم. فرارسيدن روز خبرنگار فرصتي براي يادآوري مشكلات و مصائب فراوان و موانع متعدد و سختي كه فعالان عرصه رسانه با آنها روبهرو هستند. ناامني شغلي و دريافتهاي نهچندان مطلوب در مقايسه با كشورهاي ديگر به واقع مهمترين معضل خبرنگاران در شرايط امروز كشور است و بايد از سوي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي مورد توجه قرار گيرد.
برگزاري مراسم تنفيذ و تحليف به صورت باشكوه و با حضور مقامات عاليرتبه كشورهاي مختلف نشان از اوج قدرت نظام مقدس جمهوري اسلامي و تعاملات مثبت و سازنده و بر پايه اصول عزت، حكمت و مصلحت است. در شرايطي كه دولت كمخرد آمريكا دست از خباثت و دشمني ديرينه با اسلام و ايران برنداشته و هر روز با تهديد و تحريم مجدد نظام اسلامي جايگاه نازل بينالمللي خود را زايلتر ميكند. اين حضور باشكوه در مراسم تحليف حاوي نكات ارزشمندي ميباشد. ريشهكني فقر و فساد، عمل كردن طبق برنامه ششم، اهميت دادن به اتحاد مردم و مسئولان، توجه به نظرات منتقدين، مردمي بودن، استفاده از نيروهاي با ارزش و انقلابي، غفلت نكردن از دشمني دشمنان در تعاملات بينالمللي و تقويت خود در زمينههاي اقتصادي و فرهنگي از جمله مهمترين توصيههاي رهبر فرزانه انقلاب در مراسم تنفيذ بود كه لازم است دولت دوازدهم با كمك ساير قوا در عمل به آن بكوشند. لازم است قواي مقننه، قضائيه و مجريه با تعامل و حفظ وحدت بين خود به دولت براي اجراي برنامهها كمك كنند. از همگسيختگي و تفرقه بين قوا موجب بيثباتي و سوءاستفاده دشمن ميشود و بر روند رو به رشد كشور تأثير منفي ميگذارد.
ضمن تشكر از حضور هوشمندانه اعضاي كميسيون امنيت ملي مجلس در استانهاي اصفهان و چهارمحال و بختياري و ورود قاطعانه به بحران زايندهرود، به نمايندگي از مردم استان اصفهان خطاب به دولت و مجلس يادآور ميشوم كه مصوبات كميسيون امنيت ملي مجلس بايد سريعاً اجرايي شود تا انشاءالله قرابت فرهنگي مردم استانهاي مختلف در فلات مركزي كشور بيش از اين دچار تخطئه نگردد.
همكاران عزيز! به زايندهرود ظلم شده است و در حال حاضر حريم اين رودخانه به ويژه در بالادست به حراست و مراقبت نياز دارد. نياز است كه حريم آبي در بين استان اصفهان مشخص شود و به اين حريم تجاوز نشود. تخريبها و بيانضباطيهايي كه در بالادست اين رودخانه انجام شده باعث بروز مشكلاتي شده و وزارت نيرو در خواب زمستاني به سر ميبرد. بيش از سه سال است از تصويب مصوبه (9) مادهاي احياي حوزه آبريز زايندهرود ميگذرد، اما همچنان اين رودخانه مركزي كشور با مشكلات زيادي دستبهگريبان است. ما مردم استان اصفهان با جديت با ايجاد و توسعه صنايع آببر در استان اصفهان و استانهاي همجوار و انتقال آب به صنايع بزرگ مخالفيم. نبايد اشتباه گذشتگان را مجدداً تكرار كنيم.
از وزير محترم جهاد كشاورزي و استاندار اصفهان ميخواهم تا مشكل پيشآمده براي صيفيكاران شهر ابريشم را به صورت ريشهاي و در اسرع وقت حل نمايند. با شرايط موجود صيفيكاران شهرستان نابود شدهاند.
از وزير راه و شهرسازي ميخواهم تا اعتبار لازم براي اصلاح نقطه حادثهخيز سهراهي امامزاده سيدمحمد قهدريجان را تأمين نمايد. چند حادثه منجر به فوت و جرح در طول يك سال در اين منطقه بايد اتفاق بيفتد تا مسئولين از خواب بيدار شوند؟ همچنين از ايشان انتظار است كه قير مورد نياز براي پروژههاي شهرستان را بر اساس قانون بودجه 96 تأمين نمايند.
آثار تاريخي بينظير واقع در شهرستان فلاورجان كه بعضاً در دنيا بينظيرند به واسطه عدم درك صحيح و توجه كامل از سوي مسئولين در حال نابودي هستند. پل تاريخي ورگان هنوز گذرگاه خودروهاست و حال اينكه هيچ اقدامي در راستاي صيانت از اين پل تاريخي (نايبرئيس ـ آقاي موسوي! وقت شما تمام شد) و بينظير انجام نميشود. بقعه پيربكران، پل بابامحمود و خانه مؤيد زفره و برجهاي كبوترخانه بهاران و چهار برج نيز (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون حاجآقا) در كنج عزلت به سر ميبرد.
نكته آخري كه لازم ميدانم در پايان عرض كنم افتخارآفرينيهاي متعدد و كسب مدالهاي رنگارنگ ورزشكاران شهرستان فلاورجان در رشتههاي فوتبال ساحلي، هندبال، بدمينتون معلولان، ورزشهاي رزمي و دوچرخهسواري در رقابتهاي جهاني و آسيايي را به اين عزيزان تبريك عرض نموده و از وزير ورزش و جوانان ميخواهم ضمن تقدير از اين جوانان پهلوان به نحو شايسته (نايبرئيس ـ خيلي ممنون آقاي موسوي، وقت شما تمام شد، متشكرم) احداث سالن (2000) نفري فلاورجان كه جزء وعدههاي شما (قطع ميكروفن) و وزراي قبلي است را عملياتي نماييد. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

مسعود پزشکیان
بقيه را به رسانهها بدهيد. عليكم السلام و رحمه الله و بركاته. آقاي رحيمي ميگويند وقت دارند.

محمد علی وکیلی
آقاي رحيميجهانآبادي بفرماييد.

جلیل رحیمی جهان آبادی
تذکر متفرقه
بسم الله الرحمن الرحيم
جناب آقاي رئيس، همكاران ارجمند! وقتي را كه از محضر مبارك حضرتعالي و نمايندگان شريف ملت گرفتم بيان يك نكته اساسي و مهم است. خواهشمندم دوستان و همكاران چند دقيقهاي توجه بفرمايند. فصل سوم، اصل نوزدهم قانون اساسي ميثاق ملي ماست. مردم ايران از هر قوم و قبيلهاي كه باشند از حقوق مساوي برخوردارند و رنگ، نژاد و زبان و مانند اينها سبب امتياز نخواهد بود.
جناب آقاي دكتر پزشكيان! حضرتعالي به عنوان يك شخصيت سياسي و با ارزش در بين جامعه اهل سنت مراوده داريد و بزرگ شديد. در منطقه شما اهل سنت زندگي ميكنند. من امروز ميخواهم يك نكتهاي را عرض كنم، انتخابات با شكوه تمام برگزار شد، مراسم تنفيذ و تحليف رياست جمهوري با شكوه تمام برگزار شد، بيش از (100) هيأت خارجي و نمايندگان تمام اقشار، اقليتهاي ديني، ورزشكاران، خوانندگان و هنرمندان در خانه ملت حضور پيدا كردند. آيا اين شرط انصاف و شرط برادري و شرط همميهني و شرط اسلاميت است كه بگوييم براي نماينده اهل سنت ايران جا در خانه ملت نبوده است؟ كدام انسان عاقل، كدام انسان منصف، كدام انسان بافهمي در اين كشور اين پاسخ را از ما در خانه ملت ميپذيرد كه ما بگوييم براي يك نفر نماينده اهل سنت، يك زعيم، يك پيشوا، يك امام جمعه، كسي كه مورد احترام جامعه اهل سنت است در خانه ملت جا نداشتيم؟
برادران بزرگوار، دوستان بزرگوار! اهل سنت شهروندان باشرف، باصداقت، باايمان و مرزبان اين مملكت هستند. به خرابههاي تخت جمشيد برويد، تمام گروهها، تمام قومها با لباس خودشان و با هويت خودشان در دربار حكومتهاي گذشته ما بودهاند. عزت ايران، شرف ايران، قدرت ايران به حضور چند خارجي در اين مملكت نيست، (وكيلي ـ متشكرم) عزت ايران و شرف ايران به اين است كه همه قوميتها، مذاهب و تفكرات، مسيحي، يهودي، مسلمان، شيعه، سني، تمام قوميتها عزت و احترام داشته باشند.
آقاي رئيس! به عنوان رئيس فراكسيون اهل سنت و به عنوان نماينده ملت ايران از هيأترئيسه مجلس گلايه دارم كه اجازه ندادند نماينده اهل سنت جناب مولانا عبدالحميد در مراسم تحليف حضور پيدا كند. اگر سوءمديريت بوده، اگر بيبرنامگي بوده، اگر ضعف بوده بنده به عنوان رئيس فراكسيون از محضر ملت ايران و از محضر مردم شريف اهل سنت ايران عذرخواهي ميكنم (نايبرئيس ـ خيلي ممنون) اما ما امروز پاسخي شنيديم كه نه پاسخ منطقي بود، نه پاسخ قابل پذيرش. خواهش من از هيأترئيسه محترم اين است كه از مردم شريف اهل سنت ايران و از همه مردم ايران كه بسياري از نمايندگان شيعه به بنده مراجعه كردند و ناراحت بودند بايد دلجويي شود، چون اين پاسخ مشاركت بالاي حداكثري مردم ما در انتخابات رياست جمهوري نبود. سپاسگزارم.

مسعود پزشکیان
خيلي ممنون آقاي رحيمي، متشكرم. البته صبح آقاي دكتر لاريجاني اين را به تفصيل هم قبل از جلسه و هم بعد از جلسه اعلام فرمودند. به علت كمبود جايي كه واقعاً در مجلس با آن مواجه بوديم هيچكدام از نمايندگان ولايت فقيه و امامان جمعهاي كه در كشور هستند را دعوت نكرديم. خدايناكرده اين به منظور بياحترامي و يا عدم توجه نبوده و آن افرادي هم كه از قوميتها آمده بودند مثلاً نمايندگان پاپ بودند و كشورهاي مختلفي كه هست و صبح هم آقاي دكتر لاريجاني اينجا قبل از جلسه در جلسه غيرعلني و بعد از جلسه اعلام كردند كه چنين قصدي نبوده است. به هيچ وجه قصد اينكه خدايناكرده يك قوميتي يا يك بحثي را به اين شكل در بياورند، ما كه دنبال وحدت و انسجام و همدلي هستيم، پيام چنين چيزي كه در مجلس نسبت به سنيها چنين وضعيتي وجود دارد به نظر من پيام خوبي نيست. مولوي عبدالحميد، سنيها و تمام قوميتهايي كه در اين كشور هستند اساس و پايه اين مملكت هستند و وحدت است كه اين مملكت را ميتواند جلو ببرد و همه اينها براي ما ارزشمندند و به همه اينها ما احترام ميگذاريم و آنچه كه در مجلس اتفاق افتاد و صبح هم آقاي دكتر فرمودند وسعت درخواستكنندهها و وسعت كساني كه از كشورهاي مختلف آمدند و جاهايي كه وجود نداشت باعث شد كه ما نتوانستيم خيلي از بزرگان كشور را دعوت كنيم كه اينجا تشريف بياورند و اين نباشد كه خدايناكرده از اين وضعيتي كه به وجود آمد ما بياييم بهرههايي كه ضدانقلاب ميخواهد، آن بهره را ببريم. سنيها، شيعهها، عربها، عجمها، تركها، لرها، همه اينها در اين كشور عزيزند و مملكت ما براي همه آنهاست. انشاءالله با وحدت و همدلي و هماهنگي پيش خواهيم رفت. به هر حال متشكرم.
10
گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد اعمال ماده (236) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی در خصوص بررسی نقض و عدم اجرای کامل قوانین توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران (موضوع مؤسسه کاسپین)

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي رئيس! دستور بعدي گزارش كميسيون اقتصادي در مورد اعمال ماده (236) آييننامه داخلي مجلس شوراي اسلامي در خصوص بررسي نقض و عدم اجراي كامل قوانين توسط بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران (موضوع مؤسسه كاسپين) است. از آقاي دكتر زارع سخنگوي محترم كميسيون اقتصادي خواهش ميكنم گزارششان را ارائه كنند. آقاي دكتر! اگر مختصر بفرماييد دعايتان ميكنيم.

رحیم زارع
بسم الله الرحمن الرحيم
امروز روز خبرنگار است، آنان كه حكم چشم بيدار جامعه را دارند، همه چيز را ميبينند و نظاره ميكنند به غير از خود. روزتان مبارك خبرنگاران فرهيخته.
گزارش كميسيون اقتصادي در خصوص رسيدگي به نقض و عدم اجراي كامل قوانين ناظر بر فعاليت مؤسسه اعتباري كاسپين.
هيأترئيسه محترم مجلس شوراي اسلامي
سلام عليكم
با توجه به مصوبه كميسيون اقتصادي در خصوص اعمال ماده (236) آييننامه داخلي مجلس شوراي اسلامي در خصوص بررسي نقض و عدم اجراي كامل قوانين توسط بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران موضوع مؤسسه كاسپين و مؤسسات تابعه ارجاعي از سوي هيأترئيسه محترم مجلس به استحضار ميرساند موضوع در جلسه مورخ 11/04/1396 مطرح و اعمال ماده (236) در موضوع مذكور به تصويب رسيد.
اينك گزارش آن در اجراي آييننامه داخلي مجلس جهت قرار گرفتن در دستور كار و قرائت در صحن علني ارسال ميگردد.
رئيس كميسيون اقتصادي ـ محمدرضا پورابراهيميداوراني
گزارش موضوع ماده (236) قانون آييننامه داخلي مجلس شوراي اسلامي در خصوص رسیدگی به نقض و عدم اجرای کامل قوانین ناظر بر فعالیت مؤسسه اعتباری کاسپین
طرح مسأله:
در سالهاي اخير تخلفات گستردهاي در عرصه فعاليت تعداد قابل توجهي از مؤسسات و صندوقهای قرضالحسنه که بدون أخذ مجوز از بانك مركزي جمهوری اسلامی ایران در كشور فعالیت مینمایند به وجود آمده و در ماههای اخیر نیز میزان آن رو به افزایش بوده است. در این خصوص تعدادی از آنها داراي گستردگي شعب در سراسر كشور بوده و بر اساس گزارش¬های واصله تاكنون (10) مورد از این مؤسسات با رقمي حدود (30) هزار ميليارد تومان سپرده در فرآيند تعيين تكليف قرار گرفته و هنوز تعداد قابل توجهي از اين مؤسسات تعيين تكليف نشده و براساس آمار بانک مرکزی تعداد يك بانک، سه مؤسسه اعتباری، (348) تعاونی اعتبار و (1534) صندوق در شرف ساماندهی میباشند.
با عنایت به دستور هيأترئيسه محترم مجلس شورای اسلامی بر اساس درخواست كميسيون اقتصادي و همچنين عدهای از نمایندگان محترم مجلس مبنی بر اعمال ماده (236) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی در خصوص نحوه عملكرد بانك مركزي پيرامون مؤسسه مالي و اعتباري كاسپين، موضوع به كميسيون اقتصادي جهت رسيدگي ارجاع و پس از بررسیهاي همهجانبه و برگزاري جلسات متعدد با مدیران ارشد بانک مرکزی و ديگر دستگاهها و نهادهاي متولي و نظارتي، نهايتاً در جلسه مورخ 11/4/1396 اعمال ماده (236) آييننامه داخلي در موضوع مذكور به تصويب رسيد، بدین وسیله گزارش کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی جهت انجام تشريفات قانوني مندرج در آييننامه داخلي مجلس و قرائت در صحن علني، تقدیم میگردد.
سابقه موضوع:
بر اساس گزارش¬های واصله، مؤسسه مالی و اعتباری فرشتگان در تاریخ 8/2/1377 تحت شماره ثبت (1337) در شهر مشهد با نام «شرکت تعاونی اعتبار شهید هاشمی مشهد» تأسیس گردید. در سالهای بعد نام شرکت تعاونی به فرشتگان تغییر یافت و در سال 1389 و الزام بانک مرکزی مبنی بر تبدیل تعاونی¬های اعتباري به مؤسسات مالی و اعتباری، مؤسسه فرشتگان با احراز شرایط موردنظر بانک مرکزی و پرداخت سرمایه اولیه در مهلت قانونی نزد بانک مرکزی در لیست (14) مؤسسه مالی و اعتباری مورد تأیید قرار گرفت. لازم به توضیح است که چهار تعاونی اعتباری به نامهای امید مشهد، فرزان بیرجند، اشتیاق سبزوار و رویان اسفراین نیز که حائز شرایط ارتقا به مؤسسه مالی و اعتباری نبودند بر اساس سیاستهای وقت بانک مرکزی در مؤسسه فرشتگان ادغام شدند. هر چند بانک مرکزی مجدداً در سال 1391، فرشتگان را جزء مؤسسات فاقد مجوز قانونی اعلام میدارد، با این حال نام این مؤسسه در کنار سایر مؤسسات در لیست مؤسسات مالی و اعتباری در شرف تأسیس قرار میگیرد. مکاتبات شماره (386738) مورخ 29/12/1392 و شماره (177402) مورخ 13/6/1393 بانک مرکزی مؤید آن است که این بانک از فعالیتهای مؤسسه فرشتگان اطلاع داشته و فعالیتهای مؤسسه مزبور می¬بایست تحت نظارت بانک مرکزی قرار ميگرفت.
متعاقباً در سال 1392 با تشکیل ستاد ساماندهی مؤسسات اعتباری در بانک مرکزی، مقرر شد مؤسسه فرشتگان به همراه چند مؤسسه دیگر شامل تعاونیهای اعتباري الزهرا، وحدت دامداران و کشاورزان کرمانشاه، امید جلین، بدر توس، عام کشاورزان مازندران، (نايبرئيس ـ آقاي دكتر! لطفاً جمعبندي بفرماييد) پیوند، حسنات و البرز در مؤسسه جدیدی به نام آرمان ادغام شوند.
عرضم به حضور شما مواردي كه در رابطه با عملكرد بانك مركزي بوده يكي بحث صدور مجوزهاي مشروط بوده كه بررسي روند ادغام و تغيير نامهای مؤسسه فرشتگان از سال 89 بیانگر آن است که زمینه ادغام و تغییر نامهای مذکور توسط بانک مرکزی و با هماهنگی و اطلاع نهاد ناظر پولی کشور صورت گرفته و سپرده¬گذاران سرمایه خود را تحویل مؤسسهای داده¬اند که به تدریج با مؤسسات دیگر ادغام و اسامی خودشان را تغییر دادهاند.
دومين موردي كه در رابطه با عملكرد بانك مركزي است اطلاع بانک مرکزی از ادامه فعالیت مؤسسات مذکور و شعبات آنها و عدم اقدام قانونی بانک مرکزی جهت منع فعالیت این مؤسسات بوده، محور دوم اين بوده است و محور بعد در رابطه با عدم شفافیت تسویه دیون سپردهگذاران در بانك مركزي بوده كه نكته قابل تأمل در امر ساماندهی مؤسسه کاسپین و تعاونيهای منحله ادغامشده در آن، نبود نقشه راه نظاممند جهت ساماندهی تعهدات و دارایی¬های این مؤسسه میباشد که بر این اساس، مشکلاتي كه خدمتتان عرض شد حادث شده و مواردي در رابطه با عملكرد ساير دستگاهها بوده كه لزوم بررسي ادعاي بانک مرکزی مبني بر عدم اقدام مناسب مرجع قضایی است. بر اساس ادعاي بانك مركزي در حین ساماندهی مؤسسات اعتباری مورد بحث، رأی صادره از سوی شعبه (209) بازپرسی دادگاههای عمومی و انقلاب مشهد مبنی بر تعویض (پورابراهيميداوراني ـ آقاي زارع! گزارش را كامل بخوان، 30 دقيقه وقت داري).
بند (1) كه در رابطه با عملكرد بانك مركزي كه صدور مجوزهاي مشروط بوده است.
بررسی روند تغییر و ادغام را توضيح دادم كه نامهای مؤسسه فرشتگان از سال 1389 بیانگر آن است که بديهي است كه صدور مجوز فعاليت براي بانكها و مؤسسات مالي و اعتباري بايستي منجز و فاقد هرگونه شرط و تعليق باشد كه در رابطه با صدور مجوز مشروط است. چه اينكه صدور مجوز، تبعات و آثار بسيار سنگين مالي، حقوقي و اقتصادي در بر خواهد داشت كه چنين امر خطيري جز از طريق احراز کلیه شرایط قانونی برای تأسیس یک مؤسسه اعتباري امکانپذیر نخواهد بود. با اين وصف بررسي گزارشهاي بانك مركزي و اظهارات مدیران این بانك در كميسيون اقتصادی مجلس بيانگر اين است كه مؤسسه کاسپین با مجوز مشروط تأسيس گرديده است. قطعاً وقوع چنين امري و صدور چنين مجوزهايي مستند به بندهای «الف» و «ب» تبصره (4) ماده (1) قانون اصلاح قانون تنظیم بازار غیر متشکل پولی مصوب سال 1373 فاقد وجاهت قانوني بوده و بانك مركزي صلاحيت اعطاي چنين مجوزهايي را نداشته است.
از سوی دیگر عدم اطلاعرساني شفاف و صريح به مردم يا سپرده گذاران در خصوص مجوز مشروط مؤسسه کاسپین، زمینه سپردهگذاری در این مؤسسه را در گستره ملی فراهم ساخته و رقم قابل توجه افزایش سپردههای مؤسسه کاسپین پس از أخذ مجوز، موجبات ورود خسارت به بسياري از سپردهگذاران را فراهم نموده است. چرا که بسیاری از سپرده¬گذاران به اعتبار صدور مجوز صادره از سوی بانک مرکزی به استناد مصوبه شورای پول و اعتبار، منابع مالی خود را در این مؤسسه سپرده¬گذاری کرده¬اند.
بند دوم اطلاع بانک مرکزی از ادامه فعالیت مؤسسات مذکور و شعبات آنها و عدم اقدام قانونی بانک مرکزی جهت منع فعالیت این مؤسسات:
شعب مؤسسه کاسپین در سطح کشور پس از اعلام انحلال تعاونیهای اعتباری و أخذ مجوز به فعالیت خود ادامه داده و خدمات بانکی ارائه مینمودند. مؤسسه کاسپین و قبل از آن مؤسسه آرمان با اطلاع و اشراف بانک مرکزی دارای بیش از (390) شعبه در سراسر کشور بوده است. بانک مرکزی یک بار طی نامه شماره (160443) مورخ 15/6/1393، مجوز فعالیت برای (472) شعبه برای مؤسسه آرمان و بار دیگر طی نامه شماره (36236) مورخ 8/2/1395، مجوز فعالیت (391) شعبه برای مؤسسه کاسپین را ابلاغ نموده است. در حالی که مدیران بانک مرکزی ادعای عدم صدور مجوز برای فعالیت شعب مؤسسه مزبور را مطرح میکنند، بر اساس مستندات، بانك مركزي از اقدامات و فعاليت تمام شعب مؤسسه مورد گزارش اطلاع کامل داشته است و حسب بررسیها و اسناد موجود یک نسخه از صورتجلسه تعویض و نصب تمام تابلوهای مؤسسه اعتباری کاسپین به بانک مرکزی، پلیس اطلاعات و امنیت عمومی ناجا، هيأتمدیره مؤسسه کاسپین و پلیس امنیت عمومی هر استان ارسال شده است. به طور مثال رأی صادره از شعبه (209) بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب مشهد.
لذا عدم اعمال نظارت جدی و مؤثر بانك مركزي بر روند عملکرد مؤسسه کاسپین و افزایش تعهدات آن که عمدتاً از طریق فعالیت شعب مذکور پس از انحلال هشت تعاوني اعتبار ادغام شده در آن صورت گرفته نیز در ایجاد شرایط بغرنج کنونی مؤثر بوده است.
بند سوم عدم شفافیت تسویه دیون سپردهگذاران:
نکته قابل تأمل در امر ساماندهی مؤسسه کاسپین و تعاونيهای منحله ادغامشده در آن، نبود نقشه راه نظاممند جهت ساماندهی تعهدات و دارایی¬های این مؤسسه میباشد که بر این اساس، مشکلات ذیل حادث شده است:
بر اساس گزارشهای واصله مشخص ميگردد كه پيش از اعلام عمومي مبني بر انحلال برخي از مؤسسات مالي و اعتباري، تعدادی از سپردهگذاران كلان اين مؤسسات اقدام به مراجعه به مؤسسات مذكور نموده و سپرده¬ خود را خارج نمودهاند. بديهي است كه اطلاع يافتن از روند انحلال يك مؤسسه و عدم تكافوي داراييهاي آن براي پرداخت مطالبات بستانكاران، رانت اطلاعاتي ارزشمند محسوب ميشود كه سوءاستفاده از آن مي¬تواند موجبات زیان بسياري از سایر سپردهگذاران را فراهم آورد. بر همین اساس أخذ گزارش كامل وضعیت تسويهحسابشدگان در بازه زماني موردنظر باید مورد بررسي قرار گرفته و امكان استفاده از رانت اطلاعاتي در گزارش نهايي دستگاه قضائي لحاظ گردد.
از سوی دیگر در روند تسویه ديون، يكي از اساسيترين حقوق بستانكاران اعلام شفاف ميزان ديون و تعهدات شخص بدهكار يا ورشكسته است. اين اصل اساسي در جهت حفظ منافع بستانكاران و رعايت تساوي و عدالت در ميان ايشان از لوازم اساسي تسویه حساب تلقي گرديده و مقررات متعددي اشعار به چنين الزاماتي دارد. از ابتداي شروع روند تسویهحساب در اين مؤسسه، يكي از مهمترين چالشهاي بستانكاران و به تبع آن نهادهاي نظارتي عدمشفافيت در اعلام ميزان ديون و تعهدات و ابهام در ميزان وثايق و تضامين مأخوذه بوده است. اين ابهامات و عدم شفافسازي نيز از جمله تخلفاتي است كه لزوم رسيدگي نهاد قضائي را به همراه خواهد داشت. تاکنون گزارشی از تسهیلاتگیرندگان از مؤسسه کاسپین و تعاونيهای منحله مرتبط و وثایق و ساز و کار تسویه آنها نیز به کمیسیون اقتصادی ارائه نشده است.
همچنين عدم رعايت مفاد قانون تجارت در روند تسويهحساب با سپردهگذاران و طلبكاران بدون در نظر گرفتن اصل تساوي ميان طلبكاران و منع اضرار به ايشان و اقدام به تسويهحساب با برخي از طلبكاران خرد بدون وجود ضابطه مشخص و بدون ارائه توجيهاتي مبني بر لزوم چنين تبعيضي در سيستم بانكي، نيازمند رسيدگي فوري قضائي و نیز توقف عمليات اجرايي مربوط به تسویه تا روشن شدن كامل موضوع است.
بند «ب» موارد مربوط به عملکرد ساير دستگاهها است:
1 ـ لزوم بررسي ادعاي بانك مركزي مبني بر عدم اقدام مناسب مرجع قضائي:
بر اساس ادعای بانک مرکزی در حین ساماندهی مؤسسات اعتباری مورد بحث، رأی صادره از سوی شعبه (209) بازپرسی دادگاههای عمومی و انقلاب مشهد مبنی بر تعویض تابلوهای تمامی شعب مؤسسات منحله فوقالذکر به نام مؤسسه کاسپین، باعث ایجاد اختلال و پیچیدگی بیشتر در روند ساماندهی مؤسسات مذکور و سوءاستفاده مدیران مؤسسه کاسپین از این حکم گردید که ضروری است رسیدگی کارشناسی و دقیقتری از سوی قوه قضائیه در این خصوص صورت پذیرد.
2 ـ عدم انجام تكاليف قانوني توسط نهادهاي متولي امر مبارزه با پولشويي:
يكي از مهمترين تخلفاتي كه در روند انعقاد قراردادهاي مؤسسات اعتباری مورد بحث با سپردهگذاران به چشم ميخورد عدم رعايت قوانين و مقررات مبارزه با پولشويي است، به گونهاي كه با توجه به مستندات موجود در برخي قراردادهاي منعقده فيمابين اين مؤسسات و سپردهگذاران، هويت سپردهگذاران نامعلوم بوده و در پارهاي موارد نيز نسبت به جابهجايي اسامي سپردهگذاران در قراردادها بدون رعايت الزامات مبارزه با پولشويي اقدام گرديده است. تخلف و کوتاهی مدیران مؤسسه کاسپین، بانک مرکزی (به سبب کوتاهی در نظارت و بازرسی) و متولیان مبارزه با پولشویی در وزارت امور اقتصادی و دارایی (به سبب انجام کلیه تراکنشهای مؤسسه کاسپین، فرشتگان و آرمان در حسابهای بانکهای دولتی و خصوصی) قابل بررسی و پیگیری است.
3 ـ بررسي ادعاي بانك مركزي مبني بر عدم اجراي وظايف قانوني ساير دستگاهها:
بر اساس ادعای صريح بانك مركزي در زمان ارائه گزارش به كميسيون اقتصادي مجلس، يكي از وظايف ذاتي وزارت كشور كه از طريق نيروي انتظامي به انجام ميرسد نظارت بر اماكن از حيث داير نمودن مشاغل و ارائه خدمات و فعاليتهاي مربوط به حقوق عمومي است. به فرض، اینکه بسياري از اماكني كه تحت عنوان شعب مؤسسه اعتباری اقدام به فعاليت نموده¬اند، حسب اظهارات مدیران بانک مرکزی فاقد مجوز از بانک مرکزی عنوان میشوند. لذا تكليف اوليه در خصوص توقف فعاليت ايشان و به تبع آن پلمپ اماكن مذكور با نيروي انتظامي بوده است. رسيدگي به عملکرد و اقدامات اين دستگاه و تطبیق آن با وظایف قانونی نیز ضروری به نظر میرسد.
شایان ذکر است این گزارش بر اساس اظهارات مسئولین ارشد بانک مرکزی در خصوص اقدامات مؤسسات اعتباری مورد بحث و سایر دستگاههای ذیمدخل موضوع و همچنین مستنداتی که این کمیسیون در راستای ایفای وظایف نظارتی محوله با برگزاری جلسات و نشستهای متعدد که با مسئولین و مدیران اجرایی و نظارتی برگزار نموده است تهیه گردیده و لذا این گزارش به استناد تبصره (1) ماده (236) آییننامه داخلی مجلس جهت طرح در صحن علنی ارائه میشود.
همكاران عزيز! يك مطالعه خوب هم مركز پژوهشها انجام داده كه در اختيار نمايندگان محترم قرار ميگيرد. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

مسعود پزشکیان
حضار 232 نفر، نمايندگان محترم رأي خودتان را اعلام بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. به قوه قضائيه ميرود، با رأي بالا تصويب شد.
11
تذکر آییننامهای و اخطار قانون اساسی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

مسعود پزشکیان
وقت زيادي نداريم، (10) دقيقه وقت هست، تذكرات را بگوييد.

اکبر رنجبرزاده
تذكرات خارج از دستور جلسه امروز، تذكرات دو دقيقهاي شفاهي، جناب آقاي بيتالله عبداللهي نماينده محترم اهر و هريس بفرماييد.

بیت اله عبدالهی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
با درود و سلام به روح شهداي انقلاب اسلامي و درود و سلام به روح ملكوتي بنيانگذار جمهوري اسلامي ايران و درود و سلام به رهبر معظم انقلاب اسلامي و عرض تبريك به رياست محترم جمهوري به مناسبت كسب رأي اعتماد مردم ايران و آرزوي مغفرت براي جانباختگان زلزله شهرستانهاي اهر، هريس و ورزقان و تبريك روز خبرنگار به خبرنگاران.
همانطور كه مستحضريد زلزلهاي ويرانگر در چنين روزهايي در سال 91 در شهرستانهاي اهر و هريس و ورزقان جان نزديك به (229) نفر را گرفت و بيش از (2500) خانه را ويران كرده و بالغ بر (1200) ميليارد تومان خسارت به بار آورد كه اينها بخشي از خسارتهاي قابل اندازهگيري بود. خسارت زلزله از نظر روحي و رواني بيش از آنچه تصور ميشد بوده است. كمكهاي مادي و معنوي هموطنان و حضور رهبر معظم انقلاب اسلامي در مناطق زلزلهزده از دردها و رنجهاي آنان كاست و آنها را به آينده اميدوار ساخت. ولي اينك زلزلهزدگان به علت خشكسالي و سرمازدگي كمسابقه محصولات كشاورزي و ركود اقتصادي با مشكلات عديدهاي مواجه ميباشند. هر يك از زلزلهزدگان نزديك به (25) ميليون تومان به بانكها بدهكار بوده و قادر به پرداخت آن نميباشند و با اين حال علاوه بر عدم پرداخت وام بانكي به آنها، متأسفانه يارانه زلزلهزدگان را نيز قطع ميكنند. يعني قطع يارانه كساني كه يارانه آنها براي آنها مهم و حياتي است.
زلزلهزدگان كه عمدتاً در مناطق محروم كمتر توسعهيافته كشور هستند هرگز قادر به پرداخت اين مبلغ نميباشند. متأسفانه قانون بودجه سال 96 در مورد بخشودگي سود و جريمه و استمهال اصل اين تسهيلات به مدت سه سال نيز اجرا نشده است. اينجانب به عنوان نماينده مردم شهرستانهاي اهر و هريس از رياست محترم جمهوري اسلامي جناب آقاي دكتر روحاني و هيأت محترم وزيران ميخواهم با بخشودگي اصل وام و جرايم متعلقه به اين گرفتاري زلزلهزدگان پايان دهند تا يك بار ديگر حمايت جمهوري اسلامي از قشرهاي آسيبپذير و زحمتكش ولي كمبهره از امكانات كشور را به اثبات برسانند. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

اکبر رنجبرزاده
جناب آقاي جلال محمودزاده نماينده محترم مهاباد بفرماييد.

جلال محمودزاده
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
ابتدا روز خبرنگار را خدمت همه تلاشگران اين عرصه تبريك عرض ميكنم.
اما تذكر من به جناب آقاي دكتر روحاني رئيسجمهور محترم و جناب آقاي دكتر لاريجاني رئيس محترم مجلس است. جناب آقاي دكتر روحاني، جناب آقاي دكتر لاريجاني! شما كه مديريت دو قوه كشور را در اختيار داريد در مراسم تحليف نمايندگان جامعه ميليوني اهل سنت كشور را ناديده گرفتيد. از تمام دنيا اقوام مذاهب و شخصيتها را دعوت كرديد، ولي يك صندلي براي نمايندگان و نخبگان اهل سنت كشور در مراسم تحليف اختصاص نداديد. آيا ما جامعه اهل سنت شهروند اين كشور نيستيم؟ در موقع جنگ تحميلي و دفاع از كيان ميهن اسلامي كه به آن افتخار ميكنيم هزاران نفر شهيد و جانباز تقديم كرديم. بر اساس فرمايشات و منويات رهبر معظم انقلاب در تمام مراسمات ملي، مذهبي، انتخابات و راهپيماييها حضور فعال و گسترده داشتيم. در هنگام تبليغات انتخابات ايراني اصيل هستيم، ولي در مراسم تحليف حاضر نشديد براي يك ساعت يك صندلي به نخبگان جامعه ميليوني اهل سنت كشور اختصاص دهيد.
جناب آقاي روحاني! جنابعالي در انتخابات دولت يازدهم بيانيه (10) مادهاي در رابطه با مطالبات اقوام و مذاهب صادر كرديد، اما متأسفانه آن بيانيه را هم عمل نكرديد. در انتخابات دوازدهم كه جامعه اهل سنت از جنابعالي و عملكردتان نسبت به اين مردم نجيب ناراضي بودند دوباره به اجرايي نمودن اين بيانيه تأكيد كرديد، اما باز در كابينه دولت دوازدهم اثري از جامعه كردي و اهل سنت نميبينيم و به بهانه كمبود فضا حتي يك نفر از نخبگان اهل سنت را به مراسم تحليف دعوت نكرديد.
جناب آقاي دكتر لاريجاني و جناب آقاي دكتر پزشكيان در جلسه امروز دليل عدم دعوت را توضيح دادند، اما اي كاش توضيح نميدادند. مطمئن باشيد جامعه انقلابي اهل سنت كشور عملكرد و بدقولي شماها را به نام نظام جمهوري اسلامي نمينويسند، ولي اين بيتوجهي و ناديده گرفتن را نيز فراموش نميكنند.
جناب آقاي روحاني! اگر يادتان باشد چند ماه پيش، بيش از (6) ميليون رأي از جامعه اهل سنت كشور، كردها، بلوچها و تركمنها داشتيد و اگر رأي اين جامعه نبود شما حالا رئيسجمهور نبوديد. بنابراين ما نمايندگان اهل سنت به جنابعالي و اعضاي كابينه جناحي و اختصاصيات تذكر ميدهيم كه مبادا مثل روز تحليف و تنظيم كابينه در تأمين امكانات و توزيع عادلانه منابع و توسعه سياسي، اجتماعي و فرهنگي اين جامعه گسترده و انقلابي اهل سنت كشور غفلت و كمكاري كنيد، چون به شدت با عكسالعمل نظارتي نمايندگان مجلس روبرو گرديده و برخورد جدي خواهد شد.
اما توصيهام به جناب آقاي روحاني و جناب آقاي لاريجاني به عنوان مسئولين دو قوه اين است كه به جاي توضيح غيركارشناسي عدم استفاده از جامعه اهل سنت در كابينه و عدم دعوت به مراسم تحليف، شفاف و علني و شجاعانه از اين مردم خوب، نجيب و وطندوست معذرتخواهي و دلجويي كنند، در غير اين صورت مطمئن باشيد رأي مردم و جامعه اهل سنت در انتخابات بعدي در سبد رأي رقباي سياسيتان قرار خواهد گرفت، تشكر.

مسعود پزشکیان
خيلي ممنون آقاي دكتر محمودزاده. من صبح خدمت شما گفتم، برادران عزيز به جاي اينكه اين مسأله را به اختلاف نكشند دارند تشديدش ميكنند. اصلاً چنين قصدي نبوده، نمايندگان سني و شيعه كه اينجا در جلسه بودند، هيچ امام جمعهاي را دعوت نكرده بودند. جا نبود، نه اينكه خدايناكرده بخواهند بياحترامي كنند. اين بحثي هم كه داريد مدام به اختلاف ميكشيد به نظر من كار درستي نيست. البته ما خودمان با دولت در رابطه با وزرا و اين كساني كه معرفي كردهاند حرف داريم، چون بالاخره از جامعه آذريها هم وقتي نگاه كنيد در ليست دولت كسي نيست، حالا بلند شويم دعوا كنيم كه شما با آذريها دعوا داريد؟ ايجاد اختلاف در مملكت، تشديد چنين چيزي كار درستي نيست، چنين قصدي وجود نداشته، در ضمن بهتر است كه برخي از اين حساسيتها را هم در نظر بگيريم. ولي ديگر مثلاً اينطور بگوييم كه اگر اينطور شود ما آنطور ميكنيم به نظر من صلاح نيست. ما دستاوردها را بگوييم. نمايندگان محترم همه در صحن بودند، شيعه، سني، لر، اقليتها، همه در صحن بودند، ولي مدعوين اكثراً خارجي بودند، نزديك به (500) نفر از خارج دعوت كرده بودند، جا وجود نداشت. به نظر من نمايندگان عزيز اين را ديگر بيشتر از اين تشديد نكنند، انشاءالله ما با آقاي دكتر لاريجاني هم صحبت ميكنيم كه بزرگانشان را دعوت كنند، يك جلسه گذاشته شود كه اين سوءتفاهم هم برطرف شود. تذكر بعدي را بفرماييد.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقاي داود محمدي نماينده محترم قزوين، آبيك و البرز بفرماييد.

داود محمدی قزوین
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
با تبريك روز خبرنگار به اين سرداران بيداري و ديدهبانان جامعه، دولت همانگونه كه به منظور كمك به صاحبان صنايع با اجراي طرحهايي مانند بهينياب اقدامات حمايتي ويژهاي را به كار بست، براي فعالين در عرصه فرهنگ و هنر به ويژه هنرمندان، جامعه شريف مطبوعاتي و روزنامهنگاران نيز با اجراي پروژههاي مشابه نسبت به حل مشكلات بيمه، حداقل حقوق و دستمزد و مسكن اين عزيزان به نحو مؤثر و مطلوبي اقدام كند.
ضرورت دارد به منظور غنابخشي به برنامهها و ايجاد انگيزه در كاركنان نسبت به تعيين تكليف و بيمه كارمندان برنامهاي صدا و سيما خصوصاً در شهرستانها كه بار سنگين توليدات صدا و سيما به عهده اين عزيزان است فوراً اقدام شود.
توسعه پوشش ارتباطي صدا و سيما براي دريافت شبكههاي مختلف در روستاها به ويژه بخشهايي همچون كوهين، طارم، الموت شرقي و غربي و بخش مركزي آبيك به منظور جلوگيري از توسعه ماهواره در روستاها از ضرورتهاي جدي است كه بايد به قيد فوريت اعتبار مورد نياز آن تخصيص داده شود.
با توجه به وجود بيش از (1300) هكتار بافت فرسوده در استان قزوين كه عمدتاً مربوط به شهرستانهاي قزوين، آبيك و البرز است كه بيش از (100) هزار نفر در آنها سكونت دارند، ضروري است به قيد فوريت نسبت به بازسازي بافتهاي فرسوده شهرستانهاي مذكور به ويژه در مناطق امامزاده حسين (عليهالسلام) و جنوب شهر قزوين و مناطق پرتراكم مثل هاديآباد كه مورد كملطفي جدي قرار گرفتهاند توسط وزارت راه و شهرسازي و ساير وزارتخانهها و دستگاههاي متبوعه اقدام شود.
ضرورت ارتقاي تقسيمات كشوري به ويژه در بخش محمديه، در شهر اقباليه، در الموت شرقي و غربي، كوهين و طارم از ضرورتهاي جدي است كه تاكنون عليرغم همه پيگيريهاي بهعملآمده و استحقاقي كه اين بخشها و شهرها داشتند متأسفانه مورد غفلت قرار گرفته است. انتظار داريم دولت نسبت به اين درخواستها با نگاه جدي و معطوف عمل كند. والسلامعليكم و رحمهالله و بركاته

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
جناب آقاي محمد حسننژاد نماينده محترم مرند و جلفا بفرماييد.

محمد حسن نژاد
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام و ادب خدمت ملت بزرگ ايران. من قبل از هر چيز روز خبرنگار را خدمت خبرنگارهاي عزيز تبريك عرض ميكنم.
اما تذكرم؛ تذكر اولم به جناب آقاي رئيسجمهور كه ليست وزرا را اعلام كردند. من اصلاً نگرش قومي، منطقهاي، سهمخواهي و سهامي به دولت ندارم، اما (40) درصد اين كشور تركزبان است. يعني واقعاً اين (40) درصد يك نفر در حد وزير نداشت؟ اگر داشت و نگذاشتيد چرا قومي و منطقهاي نگاه كرديد؟ اگر ندارد بايد ببينيم يا واقعاً اين قوم به اين عظمت لياقت وزير شدن ندارد كه تاريخ نشان ميدهد اتفاقاً خيلي هم لياقت دارند، يا نه نگذاشتيم رشد كنند. يعني در سالهاي گذشته نگذاشتيم از اين منطقه يك مديري رشد كند در حد يك وزير باشد. واقعاً من از آقاي رئيسجمهور گلهمند هستم، حالا كه وزير معرفي نكردند لااقل در معاون وزيرها، معاون خودشان و سازمانها از اين ملت و قوم بزرگ پرورش بدهند تا سالهاي بعد انتظار داشته باشيم كه چند ده وزير ترك در حد معرفي داشته باشيم.
دومين تذكرم به هيأترئيسه مجلس است. آقاي دكتر پزشكيان! چند روز پيش سالگرد (111) سالگي مشروطيت بود، همه ما هم ميدانيم كه اصل زحمت مشروطيت گردن تبريزيها بوده و سردار ملي ستارخان كه قهرمان ملي بوده است. اينجا كه ما الان نشستهايم ماحصل خون و رشادت آن مرد است، ولي در اين مجلس يك عكس از ستارخان نصب نكرديم. اين واقعاً انصاف است كه شما يك عكس قهرمان ملي را در اين مجلسي كه ماحصل خون اوست نگذاشتهايد؟
دومين تذكرم به هيأترئيسه مجلس در خصوص پروژه نور سوهانك است. پنج سال است حدود (1000) نفر از كارمندان مجلس پول و زندگيشان سر اين قضيه علاف شده، چون كارمند هستند ميترسند، نميتوانند هيچي به شما بگويند. خواهشاً رفعش كنيد.
يكي هم سركار خانم سلحشوري كه از فراكسيون زنان اينجا تشريف دارند گفتند تذكر بدهم كه شديداً گلهمند هستند اين همه معاون رئيسجمهور و وزير، چرا يك زن معرفي نشد؟ (50) درصد جامعه ايران خانمهاي محترم هستند، واقعاً لياقت وزير شدن نداشتند؟ تشكر از همه شما.

اکبر رنجبرزاده
ممنونم، جناب آقاي نعيم امينيفرد نماينده محترم ايرانشهر، سرباز، دلگان و فنوج بفرماييد.

محمد نعیم امینی فرد
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
ضمن عرض سلام خدمت همكاران و عرض تبريك به مناسبت روز خبرنگار، تقدير و تشكر از برگزاري بسيار باشكوه مراسم تحليف رياست جمهوري و حضور چشمگير ميهمانان عاليرتبه خارجي از سراسر دنيا كه نشان از احترام جهان و گفتمان مردمسالاري ديني و انتخابات باشكوه رياست جمهوري در ايران اسلامي بود و نشاني بر شكست گفتمان نوآمدگاني كه در عرصه سياست جهاني بر طبل انزواي ايران ميكوبند.
اجازه بفرماييد عليرغم توضيحي كه داده شد بايد بگويم جاي خالي چهرههاي شاخص جامعه مدني و عليالخصوص جامعه اهل سنت ايران به شدت احساس ميشد و با توجه به همراهي همدلانه اهل سنت، ولايتمداري بيشائبهشان و نقشآفريني برجستهشان در پاسداري از مرزهاي فرهنگي، عقيدتي و سرزميني ايران بزرگ و دفاع از آرمانهاي انقلاب اسلامي و گفتمانهاي پيشرو و اعتدالي انتظار ميرفت كه در اين مراسم باشكوه حداقل يك صندلي به بزرگان و علماي اين قوم اختصاص مييافت. جاي اين گله وجود دارد، توجيه نكنيم، بپذيريم كه كوتاهي شد.
جناب آقاي دكتر روحاني! كابينهاي كه معرفي كرديد كابينهاي است كه چهرههاي ارزشمندي در آن حضور دارند، ولي ما باز شاهد حذف گروههاي مختلف هستيم و نشاني از اين گروهها اعم از جامعه زنان، اهل سنت و قوميتهاي مختلف نيست. اميدواريم كه در ادامه جبران مافات بفرماييد و در مديريتهاي معاونت، مديريتهاي برجسته استاني و سازمانها حتماً شايستگان اين قوميتها و اهل سنت را بهكارگيري كنيد.
تذكر بعدي من به وزير محترم كشاورزي است كه باز معرفي شدند. استان در چهار سالي كه گذشت در صحنه كشاورزي واقعاً توجهي به آن نشد. آقاي دكتر روحاني! رأي تاريخي كه مردم در انتخابات (29) ارديبهشت به جنابعالي دادند و نقشآفريني برجسته مردم استان به خصوص مردم بلوچ كه واقعاً يك نقش تاريخي را ايفا كردند شايسته است سند تحول استان و سند توسعه استان را دستور بدهيد تهيه و عمل شود. اين وضعيتي كه استان دارد در اين حال و روزي كه ما الان داريم واقعاً وضعيت خوبي نيست، وضعيت نابساماني است، گستردگي بيكاري و توسعه فقري كه الان هست (رنجبرزاده ـ تشكر ميكنيم) وعده كرديد كه فقر را ريشهكن كنيد و اين را از سيستان و بلوچستان آغاز كنيد. اميدواريم كه پايان اين چهارساله پايان فقر مطلق در استان سيستان و بلوچستان باشد.

اکبر رنجبرزاده
تشكر، ممنونم. جناب آقاي صديف بدري نماينده محترم اردبيل، نير، سرعين و نمين بفرماييد.

صدیف بدری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
با سلام به ملت بزرگ ايران و شما همكاران محترم. سالروز روز خبرنگار را هم به خبرنگاران محترم تبريك عرض مينمايم.
تذكر اول بنده به جناب آقاي حجتي وزير محترم جهاد كشاورزي است. جناب آقاي وزير! چهار است بر مسند وزارت جهاد كشاورزي تكيه زدهايد، اما افسوس استان اردبيل كه بخش اعظم اقتصادش وابسته به كشاورزي است از اين صدارت جنابعالي بهره چنداني نبرده است. اردبيل با دشتهاي زرخيز خود و نعمات بيشمار خدادادي از نظر ميانگين آبياري مكانيزه زمينهاي كشاورزي رتبه نازل (27) را در بين استانهاي كشور دارد و ميزان پيشرفت عمليات پاياب سد خداآفرين كه از پروژههاي مربوط به مهار آبهاي مرزي است كمترين پيشرفت را داشته است. عشاير استان در بحث مرتع و چراگاههاي دام به دليل خشكسالي با مشكلات جدي مواجه هستند و نهادهاي متولي هيچ اقدامي در اين خصوص انجام نميدهند. از اين تريبون به وزير محترم جهاد كشاورزي تذكر ميدهم (رنجبرزاده ـ تشكر) تا نسبت به حل سريع مشكل عشاير غيور استان و پرداخت خسارت به آنان اقدام عاجل را انجام دهند و در خصوص ناعدالتيهاي صورتگرفته در حق مردم استان در بحث عمليات پاياب سد خداآفرين، آبياري مكانيزه و نظام بهرهمندي زمينهاي كشاورزي استان پاسخگو باشند. والسلام عليكم و رحمه الله

اکبر رنجبرزاده
12
اعلام وصول و قرائت نامه رئیسجمهور محترم درخصوص معرفی وزرای پیشنهادی دولت دوازدهم جهت رأی اعتماد

مسعود پزشکیان
بسم الله الرحمن الرحيم
جناب آقاي دكتر روحاني اعضاي وزرا را به مجلس معرفي كرد. نامه به اسم آقاي دكتر لاريجاني بوده، بعد اسم ما را كه در جلسهايم نوشتهاند.
احتراماً در اجراي اصل (133) قانون اساسي و همچنين ماده (188) آييننامه داخلي مجلس شوراي اسلامي به پيوست اسامي وزراي پيشنهادي را به همراه شرح حال و برنامه آنان، همچنين خط مشي و اصول كلي و برنامه دولت براي أخذ رأي اعتماد مجلس شوراي اسلامي تقديم ميدارد.
رئيسجمهور ـ حسن روحاني
اسامي وزرا:
1 ـ ارتباطات و فناوري اطلاعات: محمدجواد آذريجهرمي.
2 ـ اطلاعات: سيدمحمود علوي.
3 ـ امور اقتصادي و دارايي: مسعود كرباسيان.
4 ـ امور خارجه: محمدجواد ظريف.
5 ـ آموزش و پرورش: سيدمحمد بطحائي.
6 ـ بهداشت، درمان و آموزش پزشكي: سيدحسن قاضيزادههاشمي.
7 ـ تعاون، كار و رفاه اجتماعي: علي ربيعي.
8 ـ جهاد كشاورزي: محمود حجتي.
9 ـ دادگستري: سيدعليرضا آوايي.
10 ـ دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح: امير حاتمي.
11 ـ راه و شهرسازي: عباس آخوندي.
12 ـ صنعت، معدن و تجارت: محمد شريعتمداري.
13 ـ فرهنگ و ارشاد اسلامي: سيدعباس صالحي.
14 ـ كشور: عبدالرضا رحمانيفضلي.
15 ـ نفت: بيژن نامدارزنگنه.
16 ـ نيرو: حبيباله بيطرف.
17 ـ ورزش و جوانان: مسعود سلطانيفر.
بقيه را بعداً اعلام خواهند كرد. انشاءالله مبارك است، متشكرم، خيلي ممنون. شرح حال هم در كازيوها تكثير و گذاشته ميشود. شرح حال همهشان را آوردند و تكثير ميكنند و خدمت شما ميگذارند. مجلس بعد از يك هفته وارد تصميمگيري خواهد شد. به ادامه جلسه برسيم.
13
تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به مسئولان اجرایی کشور

اکبر رنجبرزاده
تذکرات کتبی
تذكرات كتبي نمايندگان به مسئولان اجرايي كشور:
ـ آقاي حمدالله كريمي (بيجار) به وزير صنعت، معدن و تجارت در خصوص دليل عدم توجه به ظرفيتها و قابليتهاي شهرستان بيجار در جانمايي و مكانيابي پروژههاي زنجيره فولاد كردستان.
ـ آقاي قرجه طيار (گنبدكاووس) به اتفاق (32) نفر از نمايندگان محترم به وزير جهاد كشاورزي در خصوص تسريع در پرداخت بهاي گندم تحويلي كشاورزان به دولت.
ـ آقاي سيدمهدي مقدسي (اراك، كميجان و خنداب) به وزير كشور در خصوص برخورد توهينآميز نيروي انتظامي در هنگام نصب دكل شركت ايرانسل با مردم انقلابي سنجان اراك.
ـ آقاي سيدقاسم جاسمي (كرمانشاه) به وزير كشور در خصوص عدم كارايي مدير ارشد استان در بخشهاي مديريتي، اقتصادي، اجتماعي، فرهنگي، امنيتي و معيشتي مردم.
ـ آقايان: نادر قاضيپور (اروميه) و عليرضا محجوب (تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس) به وزراي كشور، اطلاعات، دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح و امور خارجه در خصوص برخورد مناسب براي جلوگيري از راهپيمايي افغانيها در كابل عليه حضرت امام (رحمهاللهعليه) و مقام معظم رهبري و رياست محترم جمهوري.
ـ آقاي حسينعلي حاجيدليگاني (شاهينشهر، ميمه و برخوار) به رئيسجمهور محترم در خصوص ضرورت افزايش حقوق مستمريبگيران و بازنشستگاني كه با سابقه كمتر از (20) سال بازنشست شدهاند. همچنين ضرورت تسريع در پرداخت پول خريد تضميني گندم به كشاورزان.
به وزير جهاد كشاورزي در خصوص ضرورت رسيدگي سريع به مشكلات گاوداران و دامداران شهرستانهاي شاهينشهر، ميمه و برخوار. همچنين رسيدگي به مشكلات كشاورزان زحمتكش شهرستانهاي شاهينشهر، ميمه و برخوار.
ـ آقاي محمدرضا اميرحسنخاني (فردوس، سرايان، طبس و بشرويه) به وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي در خصوص تأكيد بر عدم حذف دانشكده بهداشت سرايان و دستور جذب دانشجو در سال جاري براي اين دانشكده كه سابقه چندينساله دارد.
ـ آقاي حشمتاله فلاحتپيشه (اسلامآبادغرب و دالاهو) به وزير امور اقتصادي و دارايي در خصوص تعيين تكليف موضوع تأمين مالي طرح پتروشيمي اسلامآبادغرب با طرفهاي خارجي.
ـ آقاي سيدمحمدجواد ابطحي (خمينيشهر) به رئيسجمهور محترم در خصوص ورود فوري به مسأله شركت تعاوني پاك بازيافت پليكان به عنوان تنها واحد امحاكننده لامپهاي جيوهاي در خاورميانه.
ـ خانم پروانه مافي (تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس) به وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي در خصوص لزوم تسريع در بازگشايي و ثبت انجمن صنفي روزنامهنگاران ايران.
ـ آقاي وليالله نانواكناري (بابلسر و فريدونكنار) به وزير نيرو در خصوص عدم اتمام انتقال آب شرب از سد البرز بعد از هشت سال كه امروز شهرستان بابلسر و فريدونكنار با دهها هزار ميهمان و گردشگر در تابستان در مضيقه آب شرب به سر ميبرند.
ـ آقاي حسن كامراندستجردي (اصفهان) به وزير امور اقتصادي و دارايي در خصوص عدم رعايت قوانين ايثارگران در بانكها.
ـ آقاي شهاب نادري (پاوه، جوانرود، ثلاثباباجاني، روانسر و دهستانهاي سرقلعه و جيگران) به وزير كشور در خصوص برخورد قهري نيروي انتظامي با كولهبران و كشتن آنها در داخل شهر به جرم قاچاق كه قابل توجيه نيست. فرمانده نيروي انتظامي توضيح دهد.
ـ آقاي حبيباله دهمرده (زابل، زهك، هيرمند، نيمروز و هامون) به رئيسجمهور محترم در خصوص اينكه در رابطه با درياچه هامون چه طرح و برنامه كوتاهمدت، ميانمدت و بلندمدتي داريد.
ـ آقاي سيدقاسم جاسمي (كرمانشاه) به رئيسجمهور محترم در خصوص سوءمديريت و عدم نظارت جمعيت هلالاحمر كشور بر زيرمجموعههاي خود در استانها و كاهش خدمات مناسب به مردم.
آقاي دكتر! اين بخش از تذكرات تمام شد، آقاي دلخوش و آقاي كواكبيان ميخواهند تذكر بدهند، اجازه ميفرماييد؟

مسعود پزشکیان
14
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

مسعود پزشکیان
جلسه بعدي ما ساعت (8) صبح فردا چهارشنبه هجدهم مردادماه 1396 و دستور جلسه ادامه دستور هفتگي است. پايان جلسه را اعلام ميكنم.