1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسمالله الرحمن الرحيم
جلسه با حضور 194 نفر از نمايندگان رسمی است، دستور جلسه را قرائت بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحيم
دستور جلسه يكصد و هشتم روز چهارشنبه سوم خردادماه 1396 هجريشمسي مطابق با بيست و هفتم شعبان 1438 هجريقمري:
1 ـ سخنراني امير دريادار حبيباله سياري فرمانده محترم نيروي دريايي ارتش جمهوري اسلامي ايران به مناسبت سالروز آزادسازي خرمشهر.
2 ـ ادامه رسيدگي به گزارش كميسيون برنامه و بودجه و محاسبات در مورد لايحه يكفوريتي اعطاي تسهيلات از محل منابع صندوق توسعه ملي براي ايجاد اشتغال در روستاها با اولويت مناطق كمترتوسعهيافته، عشايري و مرزي.
3 ـ گزارش كميسيون اجتماعي در مورد طرح اصلاح قانون بيمه اجتماعي رانندگان حمل و نقل بار و مسافر بينشهري.
4 ـ گزارش كميسيون قضائي و حقوقي در مورد لايحه نحوه برخورد با استفادهكنندگان غيرمجاز از آب، برق، تلفن، فاضلاب و گاز.
5 ـ گزارش كميسيون عمران در مورد لايحه تشكيل شوراي عالي ايمني حمل و نقل كشور.
6 ـ گزارش كميسيون اجتماعي در مورد طرح ادغام سازمانهاي آب منطقهاي و آب و فاضلاب روستايي با آب و فاضلاب شهري.
7 ـ گزارش كميسيون قضائي و حقوقي در مورد لايحه معاهده بين جمهوري اسلامي ايران و جمهوري اندونزي در زمينه استرداد مجرمين.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آياتی از کلامالله مجید.
(آيات 5 ـ 1 از سوره مبارکه «فتح» توسط قاری محترم آقای حميدرضا احمديوفا تلاوت گرديد)

حمیدرضا احمدی وفا
اعوذ بالله من الشيطان الرجيم ـ بسم الله الرحمن الرحيم
إِنَّا فَتَحْنا لَكَ فَتْحاً مُبِيناً * لِيَغْفِرَ لَكَ اللَّهُ ما تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِكَ وَ ما تَأَخَّرَ وَ يُتِمَّ نِعْمَتَهُ عَلَيْكَ وَ يَهْدِيَكَ صِراطاً مُسْتَقِيماً * وَ يَنْصُرَكَ اللَّهُ نَصْراً عَزِيزاً * هُوَ الَّذِي أَنْزَلَ السَّكِينَةَ فِي قُلُوبِ الْمُؤْمِنِينَ لِيَزْدادُوا إِيماناً مَعَ إِيمانِهِمْ وَ لِلَّهِ جُنُودُ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ وَ كانَ اللَّهُ عَلِيماً حَكِيماً * لِيُدْخِلَ الْمُؤْمِنِينَ وَ الْمُؤْمِناتِ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهارُ خالِدِينَ فِيها وَ يُكَفِّرَ عَنْهُمْ سَيِّئاتِهِمْ وَ كانَ ذلِكَ عِنْدَ اللَّهِ فَوْزاً عَظِيماً *
(صدق الله العلی العظيم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقاي احمديوفا قاري محترم تشکر میکنیم، ترجمه آيات را بفرماييد.

احمد امیر آبادی فراهانی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«ما تو را پيروزي بخشيديم چه پيروزي درخشاني. تا خداوند از گناه گذشته و آينده تو در گذرد و نعمت خود را بر تو تمام گرداند و تو را به راهي راست هدايت كند و تو را به نصرتي ارجمند ياري نمايد. اوست آن كس كه در دلهاي مؤمنان آرامش را فرو فرستاد تا ايماني بر ايمان خود بيفزايند و سپاهيان آسمانها و زمين از آن خداست و خدا همواره داناي سنجيدهكار است. تا مردان و زناني را كه ايمان آوردهاند در باغهايي كه از زير درختان آن جويبارها روان است در آورد و در آن جاويدان بدارد و بديهايشان را از آنان بزدايد و اين فرجام نيك در پيشگاه خدا كاميابي بزرگي است». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ. (حضار صلوات فرستادند).
اسامي تأخيركنندگان جلسه امروز عبارتند از آقايان: سيدقاسم جاسمي، محمد خالدي، قاسم ساعدي، هادي شوشتري، محمد كاظمي، رضا كريمي، حسن لطفي، محمدمهدي مفتح و همايون هاشمي.

علی اردشیرلاریجانی
3
بیانات امیردریادار حبیباله سیاری فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران به مناسبت سالروز آزادسازی خرمشهر

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحيم
خدمت همكاران گرامي عرض سلام و ادب و احترام دارم. دستور اول سخنراني امير دريادار حبيباله سياري فرمانده محترم نيروي دريايي ارتش جمهوري اسلامي ايران به مناسبت سالروز آزادسازي خرمشهر است. از جناب آقاي امير دريادار سياري دعوت ميكنم كه براي ايراد سخنرانيشان به جايگاه تشريف بياورند.

سیاری حبیب اله
سلام عليكم و رحمه الله
بسم الله الرحمن الرحيم ـ الحمدلله رب العالمين
با عرض سلام به پيشگاه آقا امام زمان، يگانه منجي عالم بشريت. به روح مطهر بنيانگذار جمهوري اسلامي ايران و به روح مطهر همه شهدا درود ميفرستيم.
عرض سلام و ادب به محضر فرمانده معظم كل قوا و عرض سلام خدمت شما نمايندگان محترم. انشاءالله صبح شما بخير باشد، سلامتي، موفقيت و سرافرازي همگان را از درگاه خداوند بزرگ خواهانم و از اينكه توفيق پيدا كردم در اين مكان مقدس، در خانه ملت و در محضر شما نمايندگان محترم مجلس شوراي اسلامي حضور پيدا كنم خوشحال هستم و خداوند بزرگ را سپاسگزارم.
امروز سوم خرداد سالروز آزادسازي خرمشهر و روز ملي مقاومت و ايثار را به همه شما و ملت قهرمان ايران اسلامي عرض تبريك و تهنيت دارم و بدين مناسبت به روح مطهر همه شهداي عمليات بيتالمقدس اين حماسه بزرگ درود ميفرستيم و محضر خانواده معزز شهدا و همه جانبازان، ايثارگران و آزادگان عرض سلام و ادب دارم. لازم است
كه به محضر همه پيشكسوتان و همه ايثارگراني كه اين حماسه بزرگ را در آن مقطع زماني به وجود آوردند عرض سلام و ادب داشته باشيم. افتخار دارم به مناسبت اين روز بزرگ بر اين نبرد بزرگ و حماسه افتخارآفرين مروري داشته باشيم.
عزيزان! مستحضر هستيد كه تاريخ دفاع مقدس از عملياتهاي بزرگي شكل گرفته است و اين عملياتها باعث شكست دشمن و پيروزي قاطع جمهوري اسلامي ايران در هشت سال دفاع مقدس شده است. عمليات مرواريد در شصت و هفتمين روز دفاع مقدس در دريا كه منجر به شكست و نابودي نيروي دريايي دشمن شد. عملياتهايي مثل ثامنالائمه، طريقالقدس، فتحالمبين، بيتالمقدس و والفجر، اينها حماسههايي است كه توسط رزمندگان اين مرز و بوم به وجود آمده است و موجب قدرت، افتخار و پيروزي جمهوري اسلامي ايران شده است.
اما يكي از درخشانترين كارنامههاي عملياتي نيروهاي مسلح عليه دشمن متجاوز عمليات بيتالمقدس است و امروز سالروز پيروزي عمليات بيتالمقدس است كه علاوه بر اينكه به محاصره و اشغال نظامي (19) ماهه قسمتي از خرمشهر عزيز پايان داد، ضربات قاطع و سهمگيني را به توان نظامي دشمن وارد كرد و به قول نظاميان ميل جنگجويي را از دشمن گرفت و دشمن را وادار كرد كه از آنچه به عنوان اهداف توسعهطلبانهاش پيشبيني كرده بود دست بردارد و بداند كه توسعهطلبي در مرزهاي جمهوري اسلامي ايران مقدور نيست و ميدانيد كه (20) روز پس از پايان عمليات بيتالمقدس و تحت تأثير اين عمليات بزرگ و در آستانه تشكيل اجلاس سران كشورهاي غيرمتعهد و لزوم آمادگي براي دفاع و مقابله با رژيم صهيونيستي كه در آن مقطع زماني جنوب لبنان را اشغال كرده بود، آتشبس يكطرفه اعلام كرد و عقبنشيني حسابشدهاي را به مرحله اجرا در آورد كه جواب اين حرف و اين حركت را امام بزرگ ما دادند و در انتهاي صحبت به آن اشاره خواهم كرد.
اما اجازه بفرماييد كه به مشخصات، ويژگيها و نتايج ارزشمند عمليات بيتالمقدس بپردازيم. مستحضر هستيد طرح عملياتي به نام كربلاي (3)، نام عمليات بيتالمقدس و رمز عمليات «يا علي بن ابيطالب» بود كه به مناسبت تولد مولاي بزرگ اين عمليات به نام علي بن ابيطالب نامگذاري شد. شركتكنندگان، نيروهاي مسلح جمهوري
اسلامي ايران و ملت قهرمان و هميشه در صحنه ايران اسلامي بودند و زمان اجرا دهم ارديبهشتماه 1361 تا چهارم خردادماه به مدت (26) روز و محل اجرا جنوب غربي اهواز بود.
از ويژگيهاي عمليات بيتالمقدس محضر عزيزان عرض ميكنم:
يك؛ كوتاه بودن مدت آمادگي؛ مستحضر هستيد بعد از عمليات بزرگ فتحالمبين كه به گفته امام بزرگوار فتحالفتوح نام گرفت، فقط يك ماه پس از پيروزي عمليات فتحالمبين عمليات بيتالمقدس شروع شد. مدت يك ماه براي آمادگي نيروي انساني، آمادگي تجهيزات، مهمات، تداركات و شروع چنين عمليات بزرگي واقعاً زمان محدودي است، اما به ياري خداوند بزرگ اين عمليات بزرگ در عين ناباوري دشمن و دنيا آغاز شد و اين يكي از رمزها و رموز پيروزي عمليات بيتالمقدس بود كه دشمن را كاملاً غافلگير كرد.
وسعت منطقه عمليات (6000) كيلومتر مربع بود، عمليات در چنين سرزمين بزرگي و با چنين وسعتي واقعاً شجاعت، ايثار، مقاومت و ازخودگذشتگي ميخواهد. وسعت منطقه عمليات را مقايسه كنيم، چهار برابر عمليات ثامنالائمه، (10) برابر عمليات طريقالقدس و دو برابر عمليات فتحالمبين بود.
مداومت عمليات؛ (26) روز مداومت عمليات، آنهايي كه در رزم بودند و خدمت نظامي كردند ميدانند كه معناي مداومت عمليات چيست. چگونه ميشود در (26) روز نيروي انساني تازهنفس و باروحيه تأمين كرد؟ چگونه ميشود مهمات مورد نياز (26) روز را تأمين كرد؟ چگونه ميشود آمادگي تجهيزات را (26) روز تأمين نمود و چگونه ميشود تداركات لازم را براي دهها هزار نفر در عمليات تأمين كرد و چگونه ميشود از خستگي و فرسودگي رزمندگان در (26) روز مداومت عمليات جلوگيري كرد؟ چگونه ميشود انگيزهاي ايجاد كرد براي اينكه اين عمليات به اين بزرگي به پيروزي برسد؟ اينها مداومت عمليات است و اين رمز موفقيت ما در عمليات بيتالمقدس است.
عمليات عبور از رودخانه؛ يكي از مشكلات بزرگ عمليات نظامي و يكي از سختترين عمليات نظامي عمليات عبور از رودخانه است و ما در مرحله اول عمليات بيتالمقدس با قدرت و با اقتدار و در كمترين زمان ممكن از كارون عبور كرديم و اين باعث پيروزي ما شد. اگر عمليات عبور از رودخانه به درازا بكشد قطعاً آسيبهاي بزرگي متوجه
ادامه عمليات خواهد شد، اما به لطف خدا و با همت بزرگ رزمندگان اين عمليات عبور از رودخانه با موفقيت انجام شد و با اين ويژگيها و ادامه اين روند عمليات بزرگ بيتالمقدس به پيروزي رسيد.
اما اجازه بفرماييد من نتايج عمليات را محضر شما عرض كنم كه بسيار ارزشمند است و براي جمهوري اسلامي ايران بسيار ارزشمند و باعث پيروزي جمهوري اسلامي ايران شد. اول (5400) كيلومتر از خاك جمهوري اسلامي ايران آزاد شد. دوم حدود (20) هزار نفر از نيروهاي دشمن به اسارت در آمدند. (20) هزار نفر اسير در يك عمليات نظامي حركت بزرگي است، سابقه ندارد، اما چه شد كه اين اتفاق بزرگ افتاد؟ دشمن بيش از (16) هزار كشته داد. حساب كنيد، (16) هزار كشته و (20) هزار اسير چه آسيب و چه ضربه بزرگي به توان نيروي انساني و توان رزمي و دفاعي دشمن وارد ميكند. اينها نتايج ارزشمندي است كه به دست آمده است.
ميدانيد چقدر غنيمت از دشمن گرفته شد؟ در عمليات بيتالمقدس چقدر انواع تجهيزات زميني و هوايي به غنيمت گرفته شد و كه ضربه قاطع و سهمگيني به ماشين جنگي دشمن وارد كرد؟ اين تعداد اسرا، اين تعداد كشته، اين تعداد انهدام تجهيزات و اين تعداد تجهيزاتي كه به غنيمت گرفته شد چه چيزي را سبب ميشود؟ غير از اين سبب ميشود كه دشمن كاملاً شكست خورده است؟ غيرقابل باور بود زماني كه نيروهاي ما در چنين روزي وارد شهر خرمشهر شدند با حجم عظيم و گستردهاي از نيروهاي دشمن مواجه شدند كه همه دست را بالا بردند و تسليم شدند. عمليات بيتالمقدس حماسهاي بود، نتايج ارزشمند عمليات بيتالمقدس دشمن را شكست داد.
به عنوان يكي از نتايج ارزشمند عمليات بيتالمقدس به دستيابي اهداف استراتژيكي كه در طرح عملياتي كربلاي (3) پيشبيني شده بود اشاره ميكنم. به اين موارد توجه كنيد، چه دستيابي مناسبي به اهداف استراتژيك پيدا كرديم؟ اول اينكه خرمشهر عزيز آزاد شد، پس از (575) روز اشغال نظامي، خرمشهر آزاد شد. خرمشهري كه دشمن آنقدر امكانات دفاعي در آنجا به وجود آورده بود كه رئيس رژيم بعث عنوان كرده بود كه اگر جمهوري اسلامي ايران بتواند خرمشهر را تصرف كند كليد طلايي شهر بصره را به او ميدهم. اما خرمشهر پس از (575) روز آزاد شد و اين افتخار بزرگي است و دشمن از خاك جمهوري اسلامي ايران بيرون رانده شد. دشمني كه در شعارهايش عنوان
كرده بود و در ديوارهاي خرمشهر نوشته بود كه ما آمدهايم كه بمانيم، اما خرمشهر آزاد شد و دشمن از مرزهاي جمهوري اسلامي ايران بيرون رانده شد. اين افتخار بزرگي است كه در عمليات بيتالمقدس به وجود آمد.
ماشين جنگي دشمن منهدم شد، عزيزان! دشمني كه ميدانيد از نظر نيروي انساني از طريق كشورهاي مختلف تأمين ميشد، از نظر پول و اعتبار از طريق خيلي از كشورها مورد حمايت قرار ميگرفت، حتي همان كشورهايي كه امام بزرگوار فرمودند به اين كمك نكنيد، وقتي كار اين با ما تمام شد به سراغ شما خواهد آمد و اين اتفاق افتاد، شاهد هستيد كه اين اتفاق افتاد.
ماشين جنگي دشمن آسيب ديد، تجهيزات دشمن منهدم شد، تجهيزات هوايي و زميني دشمن كه از طريق كشورها به او داده شده بود منهدم شد. دشمني كه هر تجهيزاتش از بين ميرفت به جاي آن دو برابر به او ميدادند، اما عليرغم همه پشتيبانيها، تأمين نيروهاي انساني، تأمين پول، تأمين تجهيزات هوايي و زميني، ماشين جنگي دشمن در عمليات بيتالمقدس منهدم شد و اين افتخار بسيار بزرگي بود و با اين شكست و با اين انهدام ماشين جنگي دشمن، دشمن در لاك دفاعي فرو رفت.
بعد از عمليات بيتالمقدس هيچ حركت منظم و منسجمي از طريق دشمن در جبههها ديده نشد. دشمن كاملاً در لاك دفاعي فرو رفت و جمهوري اسلامي ايران تا پايان دفاع مقدس در جايگاه برتر قرار گرفت و اين افتخار است دشمني كه به ما تازش كرده است ظرف اين مدت بتوانيم او را از خاك جمهوري اسلامي ايران بيرون كنيم و دشمن را در لاك دفاعي ببريم و خودمان در جايگاه برتر قدرت نظامي قرار بگيريم و عنوان كنيم كه حالا نوبت ماست. اين افتخار است و به هر صورت شهر بصره مورد تهديد رزمندگان اسلام قرار گرفت. اين نتيجه ارزشمند استراتژيكي است كه چنين ضربهاي به دشمن وارد شده است و سرانجام استراتژي جنگي دشمن شكست خورد. دشمني كه با فكر تهاجم سريع به مرزهاي جمهوري اسلامي ايران وارد عمليات شده بود و به دنبال اين بود كه يكروزه خرمشهر، سه روزه جزيره آبادان و روز هفتم جنگ در ميدان آزادي بيايد با اصحاب رسانه مصاحبه كند، استراتژي دشمن كاملاً شكست خورد و او مجبور شد از آنچه كه پيشبيني كرده بود دست بردارد و بداند كه توسعهطلبي در مرزهاي
جمهوري اسلامي ايران مقدور نيست.
شكست استراتژي دشمن نكته بسيار ارزشمندي است كه در عمليات بيتالمقدس به دست آمده است و همين شكست استراتژي باعث شده است كه دشمن در لاك دفاعي برود و برتري رزمندگان نظام مقدس جمهوري اسلامي ايران به معرض نمايش گذاشته شود و به عنوان آخرين هدف استراتژيك بهدستآمده در عمليات بيتالمقدس دستاوردهاي مهم سياسي و نظامي كه ما در عمليات بيتالمقدس به دست آورديم. دستاوردهاي سياسي و نظامي كه اثرات منطقهاي و فرامنطقهاي براي جمهوري اسلامي ايران داشت.
اجازه بفرماييد كه يك جمعبندي كلي از عمليات بيتالمقدس محضر عزيزان عرض كنم. عزيزان! عمليات بيتالمقدس با نتايج چشمگير گفتهشده و به ويژه دستاوردهاي سياسي و نظامي كه اثرات منطقهاي و فرامنطقهاي براي جمهوري اسلامي ايران به بار آورد، حيثيت و اعتبار نيروهاي مسلح جمهوري اسلامي ايران و عزم راسخ ملت قهرمان ايران اسلامي در دفاع از انقلاب و تماميت ارضي كشور را به نمايش گذاشت و همه كارشناسان نظامي جهان را وادار ساخت كه شايستگي رزمي و قابليتهاي رزمندگان جمهوري اسلامي ايران را تأييد نمايند، چون تا آن روز كسي فكر نميكرد اين توان دفاع و مقابله با تهديد دشمن در رزمندگان جمهوري اسلامي ايران وجود داشته باشد.
همچنين جواب آن حركتي كه رژيم بعثي عراق در پايان عمليات بيتالمقدس انجام داد و در آستانه اجلاس سران كشورهاي غيرمتعهد و همزمان با اشغال جنوب لبنان توسط رژيم صهيونيستي عنوان كرد كه براي مقابله با رژيم صهيونيستي آماده ميشوم و براي به دست آوردن اين آمادگي آمد آتشبس يكطرفه اعلام كرد و يك عقبنشيني حسابشدهاي را براي خودش تعريف كرد، جواب اين حركت را از زبان امام بزرگوار بشنويد كه چگونه فرمودند و اين ترفند و دسيسه دشمن را نقش بر آب كردند. امام بزرگوار در چنين مقطع زماني فرمودند: «راه قدس از كربلا ميگذرد» و اين استراتژي و اين راهبرد مهم نظامي تمام نقشهها و دسيسههاي دشمن را نقش بر آب كرد و مستحضر هستيد كه سرانجام امام بزرگوار فرمودند: «خرمشهر را خدا آزاد كرد» و معاني بسياري در اين جمله كوتاه نهفته است كه بايد به آن بينديشيم.
اما نمايندگان محترم مجلس شوراي اسلامي! امروز نيروهاي مسلح جمهوري اسلامي ايران با استفاده از تجربيات (8) سال دفاع مقدس و حماسههايي همچون بيتالمقدس و با پشتيباني همهجانبه ملت قهرمان ايران اسلامي و حمايت همهجانبه شما نمايندگان محترم كه در اينجا جاي تشكر و قدرداني از زحمات شما دارد و تحت فرماندهي معظم كل قوا و با تكيه بر سه مؤلفهاي كه مورد نظر فرماندهي معظم كل قوا قرار گرفته است براي ارتقاي سطح آمادگي و توان دفاعي و بازدارندگي نيروهاي مسلح و آن سه مؤلفه عبارت است از؛ ايمان، دانش و شجاعت. از چنان آمادگي برخوردار هستند كه هر تهديدي را در هر منطقهاي و توسط هر كسي كه ادعا بكند در هم خواهد شكست و ثابت خواهد كرد كه «آزموده را آزمودن خطا است» والسلام عليكم و رحمهالله
به بركت صلوات بر محمد و آل محمد (حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
جناب امير سياري از بيانات جنابعالي به مناسبت فتح خرمشهر تشكر ميكنيم، استفاده كرديم. براي همه رزمندگان، نيروهاي مسلح و خانواده معظم شهدا و ايثارگران كه در اين فتحالفتوح مشاركت داشتند آرزوي توفيق ميكنيم.
4
ارجاع لایحه حمایت از توسعه و ایجاد اشتغال پایدار در مناطق روستایی و عشایری با استفاده از منابع صندوق توسعه ملی به کمیسیون
مربوطه (ثبت 221)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدي رسيدگي به گزارش كميسيون برنامه و بودجه و محاسبات در مورد لايحه يكفوريتي اعطاي تسهيلات از محل منابع صندوق توسعه ملي براي ايجاد اشتغال در روستاها با اولويت مناطق كمتر توسعهيافته، عشايري و مرزي است.
جناب رئيس، همكاران محترم! ديروز كليات اين لايحه به تصويب رسيد، امروز قرار است وارد جزئيات بشويم. آقاي رئيس! اگر اجازه بفرماييد من ماده (1) را قرائت كنم تا بتوانيم بحث را ادامه بدهيم.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 1 ـ به منظور تحقق اهداف سياستهاي كلي اقتصاد مقاومتي به صندوق توسعه ملي اجازه داده ميشود با هدف ارتقاي توليد و ايجاد اشتغال پايدار در مناطق روستايي و عشايري معادل ريالي (1) ميليارد و (500) ميليون دلار از منابع صندوق را به صورت قرضالحسنه نزد بانكها، مؤسسات اعتباري، صندوق كارآفريني اميد و ساير صندوقهاي مجاز سپردهگذاري كند تا اين منابع صرف اعطاي تسهيلات به اشخاص حقيقي و حقوقي براي ايجاد اشتغال در روستاها با اولويت روستاهاي واقع در مناطق مرزي و مناطق عشايري و اقشار آسيبپذير شود.
آقاي رئيس! چون اينجا پيشنهاد داريم مخالف و موافق بايد صحبت كنند.

علی اردشیرلاریجانی
اخطار هم دارند، بفرماييد.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي حاجي اخطار دارند، بفرماييد.

حسینعلی حاجی
تذکر قانون اساسی
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي رئيس! اخطار بنده اصل (110) است. سياستهاي كلي اصل (44) بند «الف» و جزء (1) كه در جزء (1) ميگويد دولت حق فعاليتهاي اقتصادي جديد را در اين رابطه ندارد. اينجا جملهاي كه آورده شده گفته در اختيار اشخاص حقيقي و حقوقي گذاشته بشود. اين كلمه «حقوقي» را بيان نكرده كه منظور از حقوقي آيا دستگاههاي دولتي را هم شامل ميشود يا نميشود. لذا به نظر ميرسد كه اين بعداً ميتواند استفاده بشود و دستگاههاي دولتي هم از عنوان حقوقي استفاده ببرند و بتوانند كه وام دريافت بكنند. البته بنده در پيشنهاداتم كلمه «حقوقي خصوصي» را پيشنهاد دارم ولي اينجا به نظر ميرسد كه اين اخطار وارد باشد.

علی اردشیرلاریجانی
حقوقي نبايد دولتي باشد، يعني شركتهاي خصوصي ميتوانند باشند. اين را در مسير كار بايد اصلاح كرد. حالا مخالف صحبت كند. (محبينيا ـ آقاي دكتر منظور دولتي است) منظور دولتي نيست، به دولتي نميتوانند
بدهند، فقط اشخاص حقيقي و حقوقي. مثلاً شركتهايي هستند كه جنبه حقوقي دارند ولي خصوصي هستند. اين را بايد رفع ابهام كنيم. اخطار دارند، بفرماييد.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي پورمختار اخطار دارند، بفرماييد.

محمدعلی پورمختار
تذکر قانون اساسی
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي دكتر لاريجاني! اخطار بنده هم همين اصل (110) است، اضافه بر آن بحثي كه اشاره فرمودند بحث من در رابطه با نحوه هزينهكرد منابع صندوق هست. صندوق توسعه ملي با نگاه به اينكه منابع آن بايد به طور دقيق در راستاي توسعه كشور هزينه بشود بر اساس سياستهاي كلي كه هم در حوزه اقتصاد مقاومتي، هم در ساير موارد ما شاهد هستيم اين عدد و رقم يك عدد و رقم كلي است كه ميخواهد به دولت واگذار بشود، منتها الان مجلس اگر تصويب بشود دارد يك چك سفيد را به دولت ميدهد كه حد و حدود آن، كم و كيف آن، نحوه آن و ساز و كارهاي آن هيچ معلوم نيست.

علی اردشیرلاریجانی
اين ايراد را ممكن است داشته باشد. شما الان اخطارتان چيست؟

علی اردشیرلاریجانی
اين است كه اين شكل هزينهكرد منابع صندوق توسعه ملي برخلاف سياستهاي ابلاغي است. گرچه اينجا دارد ميگويد در اجراي سياستهاي كلي اقتصاد مقاومتي است ولي اين خلاف سياستهاي اقتصاد مقاومتي هست. اصلاً خود ماده (1) آن را من ميخواهم عرض بكنم كه اينها در اختيار اين بانكها ميخواهد قرار بگيرد، نحوه هزينهكرد آن الان نامعلوم و نامشخص است. اين به چه شكل ميخواهد اجرايي بشود؟

علی اردشیرلاریجانی
هزينهكردش اين است كه براي روستاها و اشخاص حقيقي و حقوقي خصوصي اين نكتهاي كه آقاي حاجيدليگاني گفتند بايد غيردولتي باشد بدهند براي اينكه سرمايهگذاري كنند، در بند (4) و اينها گفته. از اين جهت در قانون مبهم نيست.

محمدعلی پورمختار
آقاي دكتر! اتفاقاً مبهم است، يعني هيچ چيز آن معلوم نيست، يعني چارچوب هزينهاي اين اصلاً مشخص نيست. در روستا ميخواهد چه كار بشود؟ آيا ميخواهد تبديل به وام بشود؟ همين وامهاي (5) ميليون توماني و (10) ميليون توماني ميخواهد بشود كه آثار اين را داريد ميبينيد. عدد و رقم آن دقيقاً بايد مشخص بشود قرار است چه تعداد شغل با اين عدد بزرگ و سنگيني كه ميخواهد در اختيار بگيرد ايجاد بشود. يعني واقعاً به نظر من اين هدردادن منابع صندوق توسعه به مبلغ بسيار بالاي (5/1) ميليارد دلار است. بر اين اساس حالا اين ماده (1) به اعتقاد من مخالف سياستهاي ابلاغي هست و بسيار بسيار مبهم هم هست.

علی اردشیرلاریجانی
(محبينيا ـ تسهيلات است) تسهيلات است. اخطار بعدي را بفرماييد.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي فولادگر اخطار دارند، بفرماييد.

حمیدرضا فولادگر
اخطار
بسم الله الرحمن الرحيم
با تبريك سالروز آزادي خرمشهر. جناب آقاي دكتر لاريجاني! ديروز هم من اين اخطار را در نطق مخالفم دادم جناب آقاي دكتر پزشكيان گفتند بگذاريد وارد ماده آن كه شديم در جزئيات. الان ماده (1) است. ببينيد! علاوه بر مواردي كه جناب آقاي پورمختار و جناب آقاي حاجي گفتند جزء (3 ـ 10) بند (10) سياستهاي برنامه ششم با صراحت ميگويد استقلال مصارف صندوق توسعه ملي از تكاليف بودجهاي و قوانين عادي.
جناب آقاي رئيس! صندوق توسعه ملي صندوق بيننسلي است. اين حد يقف ندارد، ما هر روز داريم يك چيزي ميآوريم بعد هم ميگوييم مقام معظم رهبري گفتند اگر مجلس نظري دارد، آخر ما تا كي بايد اين را ادامه بدهيم؟ اگر هر روز همكارهاي ما يك پيشنهادي بياورند بعد هم بگويند مجلس نظر داده، اين كه خلاف بيّن سياستها است. بند (18) اقتصاد مقاومتي هم ميگويد افزايش سهم سالانه صندوق توسعه ملي ولي ما داريم آن را كاهش ميدهيم. پس هم خلاف بند (18) اقتصاد مقاومتي است، هم خلاف بند (3 ـ 10) سياستهاي برنامه ششم است، هم سيري كه در خود مصوبه كميسيون هست دقيقاً دارد ميگويد اين به صورت قرضالحسنه دارد، دو سال تنفس، (10) سال بعد هم برگردد بدون كارمزد. پايين آن دوباره نوشته يك كارمزد و سودي بايد باشد، خود متن هم ايراد دارد كه اصلاً اين نحوه منابع صندوق چطور ميخواهد هزينه بشود.
آقاي دكتر! خواهش من اين است؛ ما همه اشتغال را قبول داريم، همه ما در راستاي اشتغال وظيفه داريم ولي قرار
نيست اينطور باشد. ما دو تا (10) درصد قانون دائمي داريم، آقاي دكتر! همه مصارف اين هم در قانون دائمي داريم، همه مصارف آن در قانون دائمي هست، اساسنامه صندوق هم قرار شده دائمي بشود دستخوش اصلاحات نشود. به نظر من به چند دليل با سياستها مغايرت دارد. من خواهش ميكنم اين را به رأي بگذاريد.

علی اردشیرلاریجانی
اخطار دوستان وارد هست، ممكن است كار خوبي باشد ولي اخطار از نظر خلاف قانون اساسي وارد است. ببينيد! راجع به صندوق توسعه همه ما دوست داريم براي روستاها كار بشود و مشكل آن حل بشود ولي از صندوق توسعه ملي ما يك چيزي به عنوان قرضالحسنه ريالي بگيريم كه آنجا در قانون سياستهاي كلي هم هست. آنجا بايد ارزي مصرف كنند، خودشان بايد تصميم بگيرند. ما در مجلس داريم تصميم ميگيريم اين را به صورت قرضالحسنه به صندوقهايي بدهيم تا مصرف كنند، مطلبش را مشكل نداريم تا براي روستاها استفاده بشود ولي قرضالحسنه دادن حتماً دخالت در شئونات صندوق توسعه ملي است و من اخطار را وارد ميدانم، حالا بعد بايد يك فكري براي آن كرد.
حضار 197 نفر، اخطار را به رأي ميگذاريم. نمايندگان نظرشان را اعلام بفرمايند. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب نشد.
بنابراين مجلس اخطار را وارد نميداند. مخالف صحبت كند.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي ادياني مخالف هستند، بفرماييد.

علی اردشیرلاریجانی

سیدعلی ادیانی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
اولاً روز سوم خرداد فتح خرمشهر را به همه ملت بزرگ ايران، رزمندگان و مجاهدان فيسبيل الله تبريك ميگويم و اين فتحالفتوح را كه برگ زرين تاريخ دفاع مقدس است را به همه عزيزان تبريك ميگويم.
همكاران عزيز ما ببينيد! ما از دو وجه و از دو منظر اين ماده (1) را ميتوانيم نگاه كنيم؛ منظر اول محتواي آن
است، اينكه در مناطق روستايي و عشايري اشتغالزايي بشود، كار بسيار خوبي است. من ديروز هم عرض كردم، الان هم عرض ميكنم اما هر كار خوب نياز به لوازم خوب دارد. ما براي دستيابي به يك هدف مطلوب قطعاً بايد ابزار لازم را در حوزه قانوني كه آن رعايت قوانين بالادستي و اسناد بالادستي است، ما به دليل انگيزه خوب نميتوانيم انگيختههايي را هم در آن مخلوط كنيم. أظهر من الشمس است كه ماده (1) در تغاير با اصل (110) قانون اساسي است. رئيس فرهيخته محترم هم اين اخطار را وارد دانسته، نمايندگان محترم باينحوٍ به اين رأي ندادند اما من يادآوري ميكنم.
همكاران عزيز، برادران و خواهران! انگيزه ايجاد اشتغال براي ما يك انگيزه ارزشمند است اما در مسير خودش. ديروز هم عرض كردم اگر قرار باشد ما به همين راحتي بلايي كه بر سر صندوق ذخيره در ادوار گذشته مجلس آمد بر سر صندوق توسعه به اين روشها اعمال بشود فلسفه وجودي صندوق توسعه از بين خواهد رفت. شما نگاه كنيد! در بند (10 ـ 2) و (10 ـ 3) ابلاغي از سوي مقام معظم رهبري اشاره دارد «ارائه تسهيلات از منابع صندوق توسعه ملي به بخشهاي غيردولتي به صورت ارزي» ما تعهد كرديم به اينكه به اين اسناد بالادستي متعهد باشيم. اين صراحت دارد، اولاً ارزي است، ثانياً به بخش غيردولتي. كجا اسناد بالادستي اجازه داده ما اين را برداشت كنيم؟
دو؛ در بند (10 ـ 3) آمده «استقلال مصارف صندوق توسعه ملي از تكاليف بودجهاي و قوانين عادي» اين يك قانون عادي است ما داريم تصويب ميكنيم. حضرت آقا در ابلاغ سياستهاي كلي برنامه ششم كه براي ما هم در تدوين برنامه ششم و هم در تدوين ديگر قوانين عادي مثل همين فصلالخطاب است كجا اين با اين تطابق دارد؟ واضح و آشكار است، من باز هم عرض ميكنم ما نگاه را نبريم به سمت اينكه ميخواهيم ايجاد اشتغال كنيم پس خوب است. بله، خوب است، كسي منكر اين معنا نيست اما اين قواعد و ضوابط بالادستي به ما اين اجازه را نميدهد.
نكته ديگر؛ همكاران عزيز! اين جزء اساسنامه صندوق توسعه ملي است. در جزء (1) بند «ط» ماده (84) آورده «اعطاي تسهيلات به بخشهاي خصوصي، تعاوني و بنگاههاي اقتصادي متعلق به مؤسسات عمومي غيردولتي». اين كجا غيردولتي است؟ يعني داريم خلاف اساسنامه صندوق توسعه ملي هم داريم عمل ميكنيم. من سؤال دارم،
مسألهٌ. دولت و نظام اين صندوق را براي تقويت بخش خصوصي و بخش غيردولتي قرار داده، اگر قرار باشد ما در صندوق دولتي دست بيندازيم براي بخش دولتي آن را مصرف كنيم چرا شعار حمايت از بخش خصوصي ميدهيم؟ بخش خصوصي كجاي اين معنا را در درون خودش توجيه ميكند؟ به همين دليل بخش خصوصي و غيردولتي رويش و خيزش لازم در اقتصاد ملي ما را براي خودش جا باز نميكند. ما داريم با دستان خودمان دست بخش خصوصي را ميبنديم. اين (5/1) ميليارد را به بخش تعاوني بده، به بخش خصوصي بده و اشتغال را آنها ايجاد كنند. مگر قرار است فقط دولت اشتغال را ايجاد كند؟ بخشي از رسالت دولت است.
همكاران عزيز، برادران و خواهران گرامي! صراحت دارد، أظهر من الشمس است در تغاير با سياستهاي كلي ابلاغي از سوي مقام معظم رهبري است، خلاف سياست اقتصاد مقاومتي است. اقتصاد مقاومتي تكيه بر ظرفيتهاي درونزاي نظام است، يعني تكيه بر بخش خصوصي. ما از تقويت و چاق كردن بخش دولت تا الان از اين امامزاده چه معجزهاي ديديم كه مدام شمع روشن ميكنيم با اينگونه هزينهكردها؟ ضمن اينكه اصلاً ما إذن مقام معظم رهبري را هم نداريم. ديروز هم عرض كردم، كجا إذن مقام معظم رهبري دارد؟ حضرت آقا فرموده فرآيند قانون، قانون يعني اين، يعني اسناد بالادستي، يعني توجه به احكام دائمي. شما دقت كنيد! ضمن اينكه در اجزاي مربوط به اين بحث (رئيس ـ متشكريم) چه متولي و دستگاهي بايد اين را اجرا كند؟ اصلاً بپذيريم اتفاق بيفتد، دستگاه متولي مربوط به اجراي اين چه كسي است، سقف وام چقدر است، كف وام چقدر است، ضمانتها و وثايق لازم چيست؟ در صورت انحراف از اين وام كه وامگيرنده انحرافي ايجاد شده ضمانت برخورد و آن مكانيزم و ساز و كار برخورد با آن چيست؟
همكاران گرامي! من استدعا ميكنم، ميل به ايجاد اشتغال ارزشمند اما دستيابي به اين ارزش طبيعي است كه دستيابي به هدف خوب بايد لوازم خوب را هم تعقيب بكنيم. من اين را مغاير اصل (110)، فلسفه وجودي صندوق توسعه ملي، سياستهاي ابلاغي از سوي مقام معظم رهبري و فاقد وثايق و ضمانت لازم در صورت تصويب اين قضيه ميدانم و شك نكنيد روزي خواهد آمد همين مجلس محترم كه تحقيق و تفحص خواهد داد در مورد نحوه هزينهكرد (5/1) ميليارد دلاري كه از صندوق گرفتيد، متشكرم.

علی اردشیرلاریجانی
خيلي ممنون، موافق صحبت كند.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي سليمي موافق هستند، بفرماييد.

علیرضا سلیمی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
من از سخنان مخالف محترم جناب آقاي ادياني تشكر ميكنم اما توجه عزيزمان را به چند نكته در اين ماده جلب ميكنم.
برادران عزيز نماينده و خواهران گرانقدر! همه ما با پديده خالي شدن روستاها مواجهيم، همه ما امروز با يك معضل بزرگ اجتماعي به عنوان حاشيهنشيني مواجهيم. حاشيهنشيني چطور به وجود آمده، معلول چه چيز است؟ معلول بيكاري و عدم اشتغال در روستا است. برادران عزيز! فرض، ما اين ماده (1) را امروز تصويب نكنيم، براي اشتغال در روستاها چه انديشيدهايم؟ ممكن است همانطور كه برادر عزيزمان جناب آقاي ادياني و بعضي از دوستان فرمودند گفته شود اين ماده مغاير با اسناد بالادستي است. عرض بنده اين است؛ يك بار ماده (1) را با دقت مطالعه كنند، اولاً در اين ماده (1) بحث تسهيلات قرضالحسنه به مؤسسات اعتباري، به صندوقهاي مختلف داده ميشود براي اينكه به اشخاص حقيقي و حقوقي. خود دولت اينجا مصرف نميكند، اينطور نيست كه دولت دستاندازي كند و به اختيار خود هركجا تمايل داشته باشد اين تسهيلات يا اين منابعي كه از صندوق برداشته ميشود را مصرف كند. يك سطر مانده به آخر را ببينيد! اين منابع صرف اعطاي تسهيلات به اشخاص حقيقي و حقوقي ميخواهد بشود. سهم استاني مشخص شده، در ماده (5) اتفاقاً به نظر من با دقت نوشته شده (50) درصد منابع بر اساس شاخص سهم بيكاران روستايي، جمعيت عشايري، مناطق مرزي، مناطق محروم و به صورت استاني هم توزيع ميشود، يعني مجلس ميتواند در اينجا ورود پيدا كند، نظارت كند چون شاخص مشخص كرديم، عدد مشخص شده. (50) درصد آن ملي، (50) درصد به صورت استاني است. اينكه اين تسهيلات در چه موضوعاتي استفاده بشود، طرحها مشخص بشود، طرح كشاورزي است، منابع طبيعي است، معادن كوچك است، فناوري اطلاعات است، گردشگري است، صنايع دستي و خدمات است. اينكه اين تسهيلات در چه موضوعاتي مصرف بشود دقيقاً مشخص شده. سهم استاني
به صورت استاني توزيع ميشود، مشخص شده. شاخص مشخص شده، شاخص هم گفته شده بر اساس سهم بيكاران روستايي، جمعيت عشايري، مناطق مرزي، مناطق محروم.
ما در برنامه داريم (950) هزار شغل ميخواهيم ايجاد كنيم، چطور ميخواهيم (950) هزار شغل ايجاد كنيم؟ جناب آقاي قوامي هم موافق بودند و از بنده خواستند كه اسمشان را اعلام كنم. بنده از خيلي دوستان ديگر عذرخواهي ميكنم. خواهش من اين است؛ به ماده (1) رأي بدهيم، البته در مواد ديگر مطالبي هست كه حتماً بايد اصلاح بشود، چون در مواد ديگر ما به بحث متولي اشاره نكرديم. اينكه تضمين ندارد به آن اشاره نشده، سقف و كف مشخص نيست، ضمانت اجرايي دارد و اينها در مواد ديگر است ولي كليات در ماده (1) را انشاءالله رأي بدهيم. امروز انشاءالله يك كار جهادي انجام بدهيم. به نظر من بحث اسناد بالادستي هم ايراد ندارد به دليل اينكه به صورت تسهيلات ميخواهد به اشخاص حقيقي و حقوقي داده بشود، متشكرم.

علی اردشیرلاریجانی
مخالف و موافق صحبت كردند، يك رفع ابهام هم هست بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
جناب آقاي رئيس! جناب آقاي دكتر حسينزادهبحريني ميفرمايند كه نحوه استفاده از باقيمانده منابع ريالي در اختيار صندوق با توجه به اين تبديل ارز چگونه خواهد بود. رفع ابهام دادند اگر اجازه بفرماييد طرح كنند.

علی اردشیرلاریجانی
يعني حرفشان اين است كه ما الان سالهاي متمادي است كه دو تا (10) درصد ريالي داريم، يعني اين برميگردد. آن برگشت ريالش را اينجا مصرف بكنند هرچقدر كم بود تا سقف (5/1) ميليارد دلار را بگيرند تبديل به ريال كنند كه بلاوجه خرج نشود. فرقي در ماجرا نميكند ولي استفاده بهينه ميشود. آقاي بحريني بفرماييد.

محمدحسین حسین زاده بحرینی
بسم الله الرحمن الرحيم
همانطور كه آقاي دكتر لاريجاني فرمودند چهار سال است كه ما داريم به صندوق اجازه ميدهيم دو تا (10) درصد از منابع صندوق را تبديل به ريال كند و تسهيلات بدهد. عليالقاعده بازپرداخت اينها يك منبع ريالي را براي صندوق ايجاد كرده البته ما اطلاع نداريم آيا واقعاً صندوق اينها را مجدداً به ارز تبديل ميكند، تبديل نميكند يا اينها در نزد بانكهاي عامل همچنان باقي است. عليالقاعده اينها يك رسوب ريالي دارند.
عرض من اين است، ابهامي كه من احساس ميكنم در اين ماده است اين است؛ مجلس محترم حالا در كليات پذيرفته است كه معادل ريالي (5/1) ميليارد دلار تسهيلات داده بشود، آيا معنايش اين است كه حتماً بايد (5/1) ميليارد دلار ارز به ريال تبديل بشود يا به اندازهاي كه ريال داريم ريالها را بدهند اگر كم بود تبديل كنند، چون واقعاً يك خط قرمز مهم براي ما تبديل دلار به ريال است. اگر ضرورتي نباشد نبايد اين كار انجام بشود، اگر واقعاً موجودي ريالي صندوق صفر است كل (5/1) ميليارد دلار به ريال تبديل بشود. اگر فرض كنيم صندوق همين الان معادل (1) ميليارد دلار موجودي ريالي دارد اين بايد در حد (500) ميليون دلار محدود بشود.
بنابراين خواهش من اين است؛ شما اين ابهام را بپذيريد اگر ابهام پذيرفته بشود يك تبصرهاي به ذيل اين ماده اضافه بكنيم و صندوق را ملزم كنيم صرفاً در حد ضرورت اين تبديل را انجام بدهد، خارج از آن تبديل مجاز نباشد.

علی اردشیرلاریجانی
بحث ايشان اين است كه وقتي صندوق منابع ريالي دارد دليلي ندارد ما دوباره تا سقف (5/1) ميليارد دلار ريال تبديل كنيم، ممكن است (1) ميليارد دلار بكنيم. ابهام اين است كه اگر از منبع ريال استفاده بشود ديگر لازم نيست (5/1) ميليارد دلار (ريال بشود)، چون ممكن است يك اشكال قانون اساسي هم شوراي نگهبان داشته باشد. حالا ضرر ندارد اين رفع مشكل ميكند. دارد ميگويد واقعاً اگر ما منابع ريالي داريم چرا ارز مصرف كنيم. پيشنهادشان براي رفع ابهام يك تبصره است. تبصره را بخوانيد شايد همه آقايان موافق باشند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
تبصره ـ تبديل ارز به ريال براي اجراي حكم اين ماده در صورتي مجاز است كه مانده منابع ريالي صندوق توسعه ملي حاصل از بازپرداخت تسهيلات ريالي اعطاشده توسط صندوق توسعه ملي در سالهاي قبل كافي نباشد.

علی اردشیرلاریجانی
يعني هرچقدر منابع ريالي بود مابقي آن را دلار به ريال ميكنند. اگر مخالف براي رفع ابهام است بفرماييد.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي محبينيا مخالف هستند، بفرماييد.

جهان بخش محبی نیا
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي دكتر التفات ميفرماييد! من جواب ابهام آقاي دكتر بحريني را بدهم. آقاي دكتر لاريجاني! اين دغدغهاي كه جناب آقاي دكتر بحريني عزيز فرمودند اتفاقاً دغدغه كميسيون هم بود. در قبل از نشست رسمي ما بارها مصدع حضرتعالي شديم و نگرانيهاي جنابعالي و بعضي از دوستان را ما گرفتيم.
آقاي دكتر وكيلي! اين يك مقدار حساسيت دارد اگر جسارت نباشد. آقاي دكتر! اتفاقاً ما تزريق ريال به بدنه اقتصاد را كه پايه پولي را گسترش ندهد و موجب تحريك تورم نشود را هم لحاظ كرديم. اتفاقاً از كارشناسان سازمان مديريت و بانكها دعوت كرديم، گفتيم حتماً براي اين بايد علاجي بكنيد. علاج اين درد در ماده (7) است، آن هم اين است كه ساز و كاري را بايد در آييننامه اجرايي لحاظ بكنند كه تزريق تدريجي باشد. اگر منابع به تدريج تزريق بشود اين ايراد را نخواهد داشت. اين دوستان اجازه نميدهند، من ديگر صحبتي ندارم. والسلامعليكم و رحمه الله و بركاته

علی اردشیرلاریجانی
ـ متشكريم، موافق صحبت كند.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي داداشي موافق هستند تشريف ندارند، جناب آقاي يوسفنژاد بفرماييد.

علی اصغر یوسف نژاد
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
من فكر ميكنم روي اصل قضيه كه بحثي نيست فقط راجع به موارد بازپرداخت تسهيلات اعطاشده سالهاي قبل بحث است. آن سقف عددي قابل قبول است. چون در اينجا تسهيلات اعطايي سالهاي گذشته برگشت داشت ميتواند به عنوان يك منبع پوشش بدهد. اين چه اتفاقي ميافتد؟ تمام تلاش ما اين است كه از تبديل ارز به ريال خودداري بشود، هرچقدر كمتر بشود هم با اهداف و سياستهايي كه در اساسنامه صندوق است سازگاري دارد، هم پمپاژ پول در جامعه به اينصورت باعث يكسري اتفاقاتي ميشود، مثل تورم و مسائلي كه معمولاً مربوط به اقتصاد
كلان هست.
بنابراين اين پيشنهاد و اين نظر كه ما بياييم از بازپرداخت تسهيلات ريالي اعطاشده سالهاي قبل كه به صندوق برگردد به عنوان يك منبع تكميلي براي تبديل ارز به ريال استفاده كنيم يك سياست خوبي است، حالا نماينده محترم دولت توضيح هم ميدهد ولي به نظر من اصل قضيه قابل احترام و توجه است و با سياستها و فرمولهاي اقتصادي هم سازگاري دارد.
بنابراين اگر ما بياييم مشروط به بازگشت تسهيلات اعطايي براي تكميل نيازهايي كه در ماده (1) است و با اهداف سياستهاي اقتصاد مقاومتي هم سازگار است بكنيم يكي از اهداف همين است كه ما تلاش بكنيم كه از تبديل ارز به ريال خودداري بكنيم، كمتر باشد. با تذكرات و اخطار قانون اساسي كه دوستان در امروز و روز گذشته دادند به نظر من اين يك مقدار آن نقطهنظرات و آن دغدغهها و نگرانيها را برطرف ميكند. بنابراين اصل قضيه كه رفع ابهام است كه تبديل ارز به ريال براي اجراي حكم اين ماده در صورتي باشد كه منابع ريالي صندوق كه حاصل از بازپرداخت تسهيلات ريالي اعطاشده توسط صندوق توسعه ملي در سالهاي قبل باشد اگر كفايت نكند ما بياييم ارز را تبديل به ريال بكنيم. اگر كفايت كرد كه به همان نقطهنظرات اشاره شده البته قانونگذار در جدول (3) ماده (3) قانون برنامه ششم هم تكاليفي را براي سرمايهگذاري صندوق در طي سالهاي برنامه تكليف كرده كه به صورت قانون است. اين هم يك مقدار آن نقطهنظرات و حكمي را كه قانونگذار در جدول (3) ماده (3) اشاره كرده پوشش ميدهد.
بنابراين به نظر من اصل قضيه قابل قبول و قابل احترام است و با سياستهاي اقتصاد مقاومتي، سياستهاي بودجهاي، سياستهاي اقتصادي و با اساسنامه صندوق توسعه ملي هم سازگاري و جهتگيري يكساني دارد. من خواهش ميكنم كه به اين رفع ابهام رأي بدهيد.

علی اردشیرلاریجانی

محمدباقر نوبخت
بسم الله الرحمن الرحيم
با توجه به اينكه من در جلسه گذشته در دفاع از كليات عرايضي را داشتم استدعا ميكنم كه نمايندگان محترم به چند نكتهاي كه عرض ميكنم توجه خاص داشته باشند.
يك؛ اساساً دولت هيچ تصرفي در اين (5/1) ميليارد دلار كه قرار است از صندوق براي امر اشتغال روستاييان در روستاها استفاده بشود نخواهد داشت. پس اين تصور كه دولت لايحهاي آورده است كه (5/1) ميليارد دلار از صندوق برداشت بكند شما اصلاً كلاً اين را از محاسبات و ملاحظاتتان خارج بكنيد. آنچه كه قرار است اتفاق بيفتد صندوقي با يكسري احكام است. صندوق دو تا حكم دارد؛ يك، دو تا (10) درصد، (10) درصد به كشاورزي و (10) درصد به صنعت به صورت ريالي بدهد. اجازه ندارد (11) درصد به صنعت و (11) درصد به كشاورزي به صورت ريالي بدهد، به صورت ارزي ميتواند تا سقف صددرصد آنچه لازم باشد انجام بدهد اما آنچه كه قرار است شما در اينجا حكم صادر بكنيد و اعلام بكنيد اين است كه غير از آن دو تا (10) درصد كه سالانه اعلام ميكنيد. الان پاسخ نكتهاي كه جناب آقاي بحريني فرمودند كاملاً روشن است، شما در سنوات گذشته (10) درصد گفتيد به صورت ريالي بدهد، بخشي از اين (10) درصد برگشت. دوباره امسال كه ميگوييد از همان (10) درصد منابع بازگشت ريالي تسهيلات جديد در قالب آن (10) درصدها ميدهد. اگر شما بگوييد اين را از آنجا برداريد داريد اين حقي كه براي كشاورزها، براي روستاييها، براي جوانهاي روستايي قائل ميشويد را ضايع ميكنيد. شما اجازه بدهيد، نگران آن ريالها نباشيد، هرچه رسوب كرد در رابطه با آن (10) درصدهايي كه بايد به صورت ريالي بدهد صندوق توسعه ملي استفاده بكند اما شما ميخواهيد در حد (5/1) ميليارد دلار بر اساس ريال آن كه در حد (4000) تا (5000) ميليارد تومان ميشود در اينجا حكمي صادر بكنيد كه الزام داريد علاوه بر اينكه (10) درصد به صنعت، (10) درصد به كشاورزي و (80) درصد ارزي ميدهيد حتماً به گونهاي باشد كه معادل (5/1) ميليارد دلار به اشخاص حقيقي و حقوقي در اشتغال روستاها استفاده بشود. اصلاً دولت هم اينجا نقشي ندارد.
جناب آقاي دكتر! شما آنجا كه «خصوصي» را اضافه كرديد يك ظلمي به تعاوني كرديد در حالي كه شما نميخواهيد تعاونيها را از اين فرآيند اشتغالزايي محروم بكنيد.

علی اردشیرلاریجانی
«غيردولتي» مينويسيم كه شامل تعاوني هم بشود.

محمدباقر نوبخت
موافق
درود خدا بر شما، دولت موافق است. دولت يك ريال از اين تسهيلات را نميخواهد استفاده بكند، صرفاً ميخواهد اين هم به صورت تسهيلات در اختيار اشتغال روستاها قرار بگيرد. پس اين در ذهن بماند كه دولت از اين رقم برداشتي نميكند، اصلاً فقط مديريت ميكند. اين را قرار است به صورت تسهيلات بدهد، با مأموريت صندوق هيچگونه تعارضي ندارد منتها الان صندوق به هر كسي كه لازم بداند كه پولش برميگردد به او ميدهد. به همين جهت ترجيح ميدهد كه به شهر بدهد. ما نميخواهيم كه همه اين پولها در شهر تكاثر پيدا بكند. ميخواهيم روستاها را آباد بكنيم، آقاي دكتر لاريجاني رئيس محترم مجلس در جلسه شوراي مبارزه با آسيبهاي اجتماعي در محضر مقام معظم رهبري تشريف داشتند، مقام معظم رهبري براي جلوگيري از آسيبهاي اجتماعي روستاها را مورد توجه قرار دادند. بياناتشان مكتوب به ما اعلام شد، فرمودند «دولت براي همين كار به جاي اينكه خودش به صندوق بگويد ببرد در مجلس، مجلس با فوريت ببرد. مجلس محترم با فوريت تصويب بكند، بلافاصله آن را اجرا بكند» اينها نظر مقام معظم رهبري است. اينكه بعضي از دوستان ميگويند كه مقام معظم رهبري فرمودند كه راه فرآيند اداري و قانوني را طي بكنيد اين الفاظ هم در كنار آن بوده. (رئيس ـ متشكريم) به هر تقدير استدعاي من اين است؛ براي اينكه سهمي از روستاها ضايع نشود، ريال آن دو تا (10) درصد را به خودشان بسپاريد، رسوبات دو تا (10) درصد براي همان دو تا (10) درصد، خاص (5/1) ميليارد دلار براي بخش حقيقي و حقوقي، براي خصوصي و تعاوني ما بتوانيم تسهيلات بدهيم، از شما سپاسگزارم.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، آقاي مفتح تشريف داشته باشيد. حالا آقاي بحريني كه اين پيشنهاد رفع ابهام را دادند؛ ماده (52) قانون الحاق برخي مواد به قانون تنظيم بخشي از مقررات مالي دولت (2) اين (10) درصد و اينها را كه مطرح ميكند با صراحت ميگويد «اقساط وصولي مجدداً جهت پرداخت تسهيلات طرحهاي موضوع اين بند اختصاص مييابد» بنابراين ديگر منبع ريالي ندارد، آن منبع ريالي (10) درصدها كه برميگردد صرف اين ميشود. لذا به نظر من اگر اجازه بدهيد از آن عبور كنيم چون چيزي وجود ندارد ما داريم غصه آن را ميخوريم، متشكريم.
يك مطلب ديگر هم هست؛ چون ما ميخواهيم براي اين ماده (1) رأي بگيريم، آقاي مفتح! اينجا را فرموديد كه «به صورت قرضالحسنه نزد بانكها، مؤسسات اعتباري، صندوق كارآفريني اميد و ساير صندوقهاي مجاز» خيلي مبهم است، صندوقها خيلي مختلف هستند. مقصودتان بيشتر بانكها بوده؟ صندوق كارآفرين را كه اسم آوردند، صندوق حمايت از كشاورزي را اسم ميبرديد. شما ميدانيد گاهي اين صندوقها چه مشكلاتي پيدا ميكنند، اگر مقصودتان آن صندوق توسعه كشاورزي است به جاي اين آن را بياوريد كه اينقدر بازش نكنيم.
اگر كميسيون موافق هست به جاي اين «صندوقهاي مجاز» كه اينقدر ايجاد مشكل ميكند همان «صندوق حمايت از سرمايهگذاري بخش كشاورزي» بيايد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«صندوق حمايت از توسعه سرمايهگذاري بخش كشاورزي» است.

علی اردشیرلاریجانی
عنوان دقيق همين را بياورند ميتواند مشكل را حل كند.

جهان بخش محبی نیا
آقاي دكتر! ما در كميسيون بحث كرديم، هم كشاورزي را شامل ميشود و احياناً اگر يك صندوقي پيدا شد مجاز باشد دست آن هم بسته نشود. اينكه دستش بازتر است، كارآفريني و اميد.

علی اردشیرلاریجانی
اسم كارآفريني و اميد كه آمده.

جهان بخش محبی نیا
آقاي دكتر! صندوقهاي ديگر باشد اين كه ايراد ندارد.

علی اردشیرلاریجانی
عيبش اين است كه صندوقهاي قرضالحسنه و صندوقهاي آن، خيلي از اينها مجازند. پس اگر موافق هستيد آقايان همين را بگذارند كه مشكل اين ابهام را هم رفع كنند. دولت صحبت بكند، مخالف و موافق صحبت كردند. راجع به اصل ماده ميخواهم رأي بگيرم، كميسيون راجع به اصل ماده صحبتي دارد؟ موافق هستيد.
آقاي قاضيزاده! جاي «صندوقهاي مجاز» شما نامش را بخوانيد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«صندوق حمايت از توسعه سرمايهگذاري بخش كشاورزي».

علی اردشیرلاریجانی
آن «حقيقي و حقوقي» هم ميشود «غيردولتي».
حضار 198 نفر، با اين اصلاحاتي كه قرائت شد ماده (1) را به رأي ميگذاريم. دولت و كميسيون هم موافق هستند. دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب نشد.
به خاطر اينكه اين خلاف برنامه است دوسوم آرا ميخواست. يك بار ديگر اعلام ميكنيم، اين خلاف برنامه است. اگر نمايندهها ميخواهند يك بار ديگر رأي ميگيريم. من بايد قبل آن ميگفتم. (ادياني ـ اين خلاف است) من بايد ميگفتم خلاف برنامه است، دوسوم رأي ميخواهد. آقاي ادياني! خلاف برنامه است، من بايد قبل آن ميگفتم.
حضار 198 نفر، نمايندگان نظرشان را اعلام بفرمايند. اين ماده خلاف برنامه است، اگر بخواهد رأي بياورد دوسوم رأي نياز دارد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب نشد. پيشنهاد بعدي را بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي دكتر! پيشنهاد اصلاح و پيشنهاد جايگزين داريم.

علی اردشیرلاریجانی
پيشنهاد بايد به ميزان جامعيت بياوريم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بعضي از همكاران هم مراجعه كردند ميگويند براي بررسي بيشتر به كميسيون ارجاع بشود.

علی اردشیرلاریجانی
حالا پيشنهاد جامع جايگزين كدام است؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
پيشنهاد اول را آقاي كاتب در پيوست (3) دارند.

علی اردشیرلاریجانی
بگذاريد بحث يك مقدار جلو برود.

غلامرضا کاتب
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحيم
همكاران عزيز دقت بكنيد! اين پيشنهادي را كه ما تهيه كرديم با حضور اكثريت همكاران فراكسيون اشتغال و توليد و نماينده دولت و همكاران خدوم ما در كميسيون برنامه و بودجه تهيه كرديم و چند تا نكتهاي كه در كليات اين جناب آقاي دكتر لاريجاني تذكر داشتند كه اين نكات رعايت بشود در اين پيشنهاد رعايت شده.
اولين نكتهاي را كه ما به آن دقت كرديم؛ عزيزان من! ما به جاي اينكه بياييم صندوق توسعه ملي را وادار كنيم كه به صورت ريالي پرداخت بكند گفتيم كه صندوق توسعه ملي موظف است در راستاي سياستهاي ابلاغي، اساسنامه
خودش مبلغ (5/1) ميليارد را در اين بانكها به نرخ (4) درصد سپردهگذاري بكند و اين بانكها هم به ميزان معادلي كه از صندوق گذاشته ميشود به همين ميزان معادل آن، يعني در واقع مبلغ و منابعي كه ما در بخش اشتغالزايي ميخواهيم پرداخت بكنيم دو برابر ميشود. اين را بيايند به روستاها، عشاير و مناطق محروم و كمترتوسعه پرداخت بكنند، اين يك مزيت.
نكته دومي كه همكارها مخصوصاً دقت بكنند بحث فعالسازي استعدادها و ظرفيتهاي بومي، محيطي و محلي مناطق روستايي خودشان است. ممكن است روستايي در يك استاني، در يك شهرستاني صنايع دستي اولويت داشته باشد، در يك منطقه ديگر بخش كشاورزي. در واقع استعداد ظرفيتهاي بومي، محيطي و محلي نكته دوم اين بحث است.
نكته سوم بحث كارآفريني است كه ما اينجا بحث توسعه كسب و كارهاي روستايي با نگاه افزايش اشتغالزايي و كارآفريني در روستاها را بحث كرديم كه بسيار ميتواند مؤثر باشد و تأثير بسيار زيادي براي اشتغالزايي دارد.
نكته چهارم مشاغل روستايي و عشايري كه باز در نقاط مختلف در چرخه توليد و زنجيره ارزش محصولات قرار ميگيرد. اين است كه اگر ما بتوانيم اين نگاههايي كه در بحث اقتصاد مقاومتي وجود دارد موجب توسعه كسب و كار روستاها ميشود و اشتغالزايي را در روستاها افزايش ميدهد بتوانيم تقويت بكنيم يقيناً يك كارآمدي بسيار مؤثري ايجاد خواهد كرد و ما ميتوانيم با ميزان (5/1) ميليارد كه رقمي معادل بيشتر از (5000) ميليارد تومان خواهد شد معادل (5000) ميليارد تومان هم از بانكها معادل آنها تأمين بكنيم، به جاي (5000) ميليارد تومان عملاً (10) هزار ميليارد تومان تسهيلات ارزانقيمت قرضالحسنه به روستاها و مناطق محروم ميدهيم. اين يك گام بسيار ارزشمند و اساسي است. اين پيشنهاد درست است كه به اسم خود بنده چاپ شده اما روزي كه ميخواستيم بدهيم چاپ بشود چون (40)، (50) نفر از همكاران اين را امضا كرده بودند اما امضاي آنها نبود به نام ديگر همكارها چاپ نشد. ليكن اين پيشنهاد متعلق به حداقل (40)، (50) نفر از همكاراني است كه خودشان در فراكسيون اشتغال تدوين و تهيه كردند، مخصوصاً جناب آقاي حسيني از كميسيون بودجه خيلي تلاش كردند و تكتك خواهران و برادران
تلاش كردند اين متن جايگزين را انتخاب كرديم. من خواهش و استدعا ميكنم، اين نياز به دوسوم هم ندارد و همكارها كمك كنند به راحتي رأي بياورد.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي رئيس! اين متني كه آقاي دكتر كاتب فرمودند صفحه (2)، بند «الف» و صدر بند «ب» هست. عزيزان دقت بفرماييد. مخالف اول جناب آقاي دكتر عباسي هستند كه ظاهراً وقتشان را به جناب آقاي ادياني دادند، بفرماييد.

سیدعلی ادیانی
آقاي رئيس! اين متني كه آقاي دكتر كاتب فرمودند صفحه (2)، بند «الف» و صدر بند «ب» هست. عزيزان دقت بفرماييد. مخالف اول جناب آقاي دكتر عباسي هستند كه ظاهراً وقتشان را به جناب آقاي ادياني دادند، بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي دكتر! آقاي حسيني موافق هستند، بفرماييد.

محمد حسینی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
من ابتدا تقدير و تشكر ميكنم. با توجه به اينكه امسال سال توليد و اشتغال هست و براي اينكه ما هم بتوانيم وظيفه خودمان را نسبت به اين موضوع انجام بدهيم من دوستان را به چند تا نكته توجه ميدهم.
امروز درست است كه شايد بحث پول يا تسهيلات مشكل اشتغال را حل نكند ولي براي اينكه بتوانيم اقدامات مؤثري را در جامعه انجام بدهيم و لايحهاي را كه دولت در رابطه با بحث برداشت (5/1) ميليارد دلار را داده و ما هم تعيين تكليف بكنيم دوستان جمع شدند و نكاتي را كه من اينجا بيان ميكنم بر اساس يك نظر جمعي هست. بحثي را كه در رابطه با صندوق توسعه ملي ما داريم، همانطوري كه دوستان در ماده (52) قانون الحاق ديدند دو تا (10) درصد يعني (20) درصد را ما هر سال اجازه ميدهيم سپردهگذاري بشود و بعد بازپرداخت آن دوباره مجدداً به همان مشاغلي كه در ماده (52) داده شده برگردد. اين يك برداشت جديد از صندوق هست، صرفاً براي مشاغل خانگي و روستايي و مناطق كمترتوسعهيافته و همچنين عشاير عزيزي كه ما داريم و واقعاً نيازمند اين منابع هستند.
مطلبي را كه ما در بند «ب» آورديم دقيقاً با رعايت سياستها است. در سياستها بند «ب» را دوستان توجه بكنند. صندوق ميتواند معادل ريالي را در بانكها به عنوان خط اعتباري مطابق اساسنامهاش سپردهگذاري بكند، چون در بند (10) سياستها گفتند اساسنامه تنفيذ ميشود. لذا با توجه به متني كه در بند «ب» آمده دقيقاً مطابق با سياستها است و كاري كه صندوق بايد انجام بدهد اين است كه معادل ريالي را سپردهگذاري ميكند و بانكها ميآيند آن كار را انجام ميدهند.
در متني كه نوشته شده نسبت به متن قبلي از يكسري شرايط بهتري برخوردار هست. اولاً كه ما فقط به پستبانك و همچنين بانك كشاورزي و صندوق كارآفريني اميد اجازه داديم كه اين رقم را بگيرند، آن هم به شكلي كه معادل ريالي سپردهگذاري از منابع خودشان هم استفاده بكنند، آن هم تحت قالب وجوه ادارهشده، يعني دوباره همين منابع به حساب خزانه برگردد.
دوم بحث سقف وامها است كه سقف وام براي افراد (100) ميليون تومان و براي گروهي تا (200) ميليون تومان ديده شده. مهمترين بحثي را كه ما در اينجا داريم ضمانت اجرايي است. اگر واقعاً كسي اين وام را دريافت ميكند و به شغل منتج نشود بايد آن وام را به صورت (18) درصد پس بدهد و متولي اين حكم قانوني هم وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي است كه هم بايد بر اساس شرايطي كه در اينجا ديده شده نظارت بكند و هم گزارش را به كميسيون و مجلس ارائه بكند.
مهمترين بحثي كه ما در اينجا داريم ملاك معرفي متقاضيان است كه يك كارگروهي را در هر شهرستان بايد تشكيل بدهيم، بر اساس نيازي كه آن شهرستان دارد، بر اساس مشاغلي كه در آن شهرستان امكان وجود آن هست آنها آن را به يكي از اين بانكها معرفي ميكنند. لذا دوستان به اين ماده رأي بدهند و اميدواريم كه با اين حركت ما هم بتوانيم در رابطه با بحث ايجاد اشتغال آن هم در بخش روستايي قدم مؤثري را برداريم.

علی اردشیرلاریجانی

محمدباقر نوبخت
بسم الله الرحمن الرحيم
جناب آقاي دكتر لاريجاني! من سؤالي دارم در ارتباط با ماده (1) كه از طرف حضرتعالي و هيأترئيسه محترم در گزارش كميسيون بود كه خلاف برنامه اعلام شد. ممكن است الان همين مطلب راجع به مواد ديگر هم باشد، اجازه بدهيد من برنامه را يادآوري بكنم. در ماده (3) قانون برنامه در جدول شماره (3) مجلس محترم تأييد و تصويب فرمودند براي اينكه اهداف اشتغال و رشد، يعني توليد و اشتغال كه امسال هم سال توليد و اشتغال است تحقق پيدا بكند بايد به طور متوسط سالانه (71) هزار ميليارد تومان از منابع صندوق صرف اين كار و سرمايهگذاري
بشود. آنچه شما داريد انجام ميدهيد در واقع در راستا و در ذيل حكمي است كه در جدول (3) ماده (3) آمده. شما داريد برنامه را اجرا ميكنيد، اينكه گفته بشود نياز به دوسوم آراء است به اين ترتيب ممكن است هيچيك از اين پيشنهادات رأي نياورد. رأي قاطعي كه ما در ماده (1) ديديم و عدهاي از دوستان اين را به اين حساب گذاشتند كه اعتراض و ايراد وارد بود، نه اصلاً ايراد وارد نيست و شما داريد برنامه را انجام ميدهيد، در راستاي اسناد فرادستي عمل ميكنيد. دولت با اين پيشنهادي هم كه الان مطرح است موافق است، ضمن اينكه ما در ارتباط با بحث (4) درصد ميخواهيم (3) درصد انجام بدهيم، چرا تكليف ميشود (4) درصد؟ حالا اينها بحثي نيست، ضمن اينكه لايحه دولت اين مواردي را كه شما الان در اين متن آورديد اينها آييننامه اجرايي است، آييننامه اجرايي را كه در قانون نبايد بياوريم.
با اين حال اگر مجلس محترم علاقهمند است در ريز و جزئيات كار مشاركت داشته باشد دولت مخالفت نميكند منتها مطمئن بشويد هرچه تفصيل بدهيد چنان كار را بر كارگزاران و بر مجريان تنگ ميكند آن چيزي كه شما خواهان آن هستيد مبني بر اينكه اين تسهيلات داده بشود بالاخره يك جايي اين برخورد ميكند و كارگزاري كه نخواهد اين پول را بدهد ميتواند به همان استناد بكند. شما اجازه بدهيد كه اين مطلب در چارچوب همانچه كه دولت، منتها الان آن سخن من وجه اجرايي در مجلس براي تصويب ندارد، چون قرار نيست كه شما به لايحهاي كه دولت تقديم كرده رأي بدهيد، از اين جهت استدعا ميكنم به اين پيشنهاد رأي بدهيد. اين پيشنهاد دقيقاً در چارچوب قانون برنامه است و شما داريد برنامه را در ارتباط با اشتغال و در ارتباط با رشد همين دو واژهاي كه همه ما بعد از اينكه مقام معظم رهبري در آغاز سال راهبرد اين سال را براي اشتغال و توليد بيان فرمودند همه ما بارها آن را تكرار كرديم اما الان كه موقع اجرا و عمل است ميخواهيم يك تسهيلاتي قائل بشويم، منابعي براي اشتغال و توليد باشد. انواع و اقسام حرفها كه اين با سياستها مغاير است، كدام سياست؟ سياست سال شما اين است كه شما منابعي براي اشتغال و توليد بگذاريد. به همين جهت من استدعا ميكنم آنچه كه مقام معظم رهبري بيان فرمودند و اتفاقاً ايشان در رابطه با همين (5/1) ميليارد دلار با صراحت بيان كردند، از بنده سند بخواهيد، با صراحت بيان كردند كه دولت! شما اين را در قالب يك لايحه به مجلس ببريد، مجلس محترم به فوريت تصويب كند، دولت به فوريت اجرا كند. البته من فوريتش را ورود نميكنم به اينكه ما از چند ماه پيش داديم، حتماً مصالحي بود، نميخواهم فضا به گونهاي كه الان ميخواهيم اجرا كنيم را به شكل ديگري جلوه بدهم، ولي ميخواهم به شما عرض كنم آن بيان مقام معظم رهبري كه شما آن را به دفعات تكرار فرموديد، الان در مرحله عمل تصويب اينها است. انواع و اقسام مانعتراشي براي تصويب اينها همان ميشود كه امسال سه ماه گذشت، يك چشم ديگر هم بزنيد بقيه هم ميگذرد، نه از توليد خبري خواهد بود و نه از اشتغال.

علی اردشیرلاریجانی
شما با اين پيشنهاد موافقيد؟

محمدباقر نوبخت

علی اردشیرلاریجانی
موافق هستند. ببينيد آقاي نوبخت! من فكر ميكنم همه نمايندگان دوست دارند كه اين مسأله حل شود، چون مشكل آباداني روستا هم دغدغه آنها است. منتها ميخواهند ضابطهمند باشد، بحث در مجلس راجع به اين است. كميسيون بفرماييد.

حمیدرضا فولادگر
بسم الله الرحمن الرحيم
ملاحظه بفرماييد! هدف همه ما بر اين است كه اين مسأله مهم انشاءالله عملياتي شود، ما بتوانيم وامهاي ارزانقيمتي را در روستاها و مناطق هدف اين لايحه تأمين كنيم و به افراد آنجا، روستاييان و عشاير پرداخت كنيم. انشاءالله اشتغال در آنجا به شكل پايدار و صحيح اجرا شود.
شما ملاحظه بفرماييد! در اين پيشنهاد گفته شده است كه سود سپرده ارزي (4) درصد، من فكر ميكنم از بانكهاي دنيا هم گرانتر است. صندوق توسعه ملي دلار را ميخواهد در اين بانكها سپردهگذاري كند، (4) درصد سود دلاري را حساب كند، بعد ميخواهد اين را به كشاورز، به روستايي و عشاير پرداخت كند. دارد يك وام گراني تمام ميشود. آنچه را كه كميسيون تصويب كرده بود و دوستان با دو، سه تا رأي به آن رأي ندادند از نظر عملياتي
بسيار از اين مناسبتر بود. ما در اينجا محدوديتهايي را قائل شديم كه اجراي اين را در روستاها و در مناطق عشايري واقعاً مشكل ميكند. ما فقط نميخواهيم كه يك چيزي را تصويب كنيم، ميخواهيم تصويبي كنيم كه فردا اجرا شود و در روستاها و مناطق عشايري واقعاً كار ايجاد شود. ما از برخي تصميماتي كه در سالهاي قبل و دولتهاي قبل گرفته شد و به عنوان اشتغال پولهايي داده شد و اشتغال به دنبال آن نيامد نگران هستيم. اين نگراني در اينجا هم بايد وجود داشته باشد. ما واقعاً چيزي را تصويب كنيم كه نظر مقام معظم رهبري و دولت محترم تأمين شود و آن اينكه بتوانيم اين وامها را در راستاي ايجاد شغل به كار بگيريم. اگر يك وام گراني بدهيم، طرف در روستا خواهد چكار كند كه بتواند اين سود را برگرداند؟ ممكن است به مسيرهاي ديگر برود. (رئيس ـ متشكريم) بنابراين كميسيون با آن پيشنهاد قبلي كه داده بود موافق است و فكر ميكنيم كه اين در كميسيون رفع ميشود.

علی اردشیرلاریجانی
با اين مخالفيد. تذكر و اخطار دارند، بفرماييد.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي محبينيا اخطار دارند، بفرماييد.

جهان بخش محبی نیا
اخطار
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي دكتر! اگر اجازه بفرماييد اول تذكر را خدمتتان ارائه كنم. (رئيس ـ تذكر هم بفرماييد) خيلي ممنون از سعه صدر جنابعالي. آقاي دكتر! البته اين ياران هيأترئيسه امروز شما را تنها گذاشتند، انشاءالله كه براي هميشه نباشد. آقاي دكتر! ماده (164) و ماده معطوف به تبيين هيأت مادهواحده در طرحها و لوايح صورت كاري را كه جناب آقاي كاتب ارائه فرمودند با اشكال مواجه ميكند. البته من با سيرت آن خيلي مشكل ندارم، چون آقاي دكتر مفتح مخالفت كردند طبيعتاً موضع كميسيون هم همين است.
اولاً ما در ماده (164) ميگوييم «ابتدا نسبت به اصل و سپس در باب ماده واحده يا هر يك از مواد مذاكره و أخذ رأي ميشود». تبييني كه هم بر اساس عرف و قانون از مادهواحده است يك موضوعي است كه داراي يك پيام و متن باشد. اگر يك موضوع و متن داراي چند تا مفهوم و بُعد تبييني باشد بايد در قالب مواد (1)، (2) تا الي آخر
مطرح شود. جناب آقاي كاتب عزيز! الان اين پيشنهاد در اينجا نوشته «مادهواحده»، آقاي دكتر! مادهواحده را رصا كرده و سريع روي بند «الف» رفته است.

علی اردشیرلاریجانی
اشكال آن اين بود، يعني اشكال كه نه، لايحهاي كه دولت داد به صورت مادهواحده بود، در كميسيون اين را به صورت مواد در آوردند، اينها پيشنهادشان را بر اساس آن داده بودند.

جهان بخش محبی نیا
آقاي دكتر! يك سؤال ديگر؛ الان بحث بعدي اين است كه شما ميخواهيد بند «الف» را جايگزين يا اصلاح ماده (1) قرار بدهيد؟ ايضاح بفرماييد.

علی اردشیرلاریجانی
«الف» و «ب» (محبينيا ـ «الف» و «ب» توأمان. آقاي دكتر! اخطار اجازه هست يا براي بعد بماند؟) اخطارتان را بفرماييد.

جهان بخش محبی نیا
اما اخطار؛ آقاي دكتر! ما متأسفانه امروز و ديروز هم با يك بياني مواجهيم كه فكر ميكنم شأن مجلس را يك مقدار ناديده ميگيرد. هر وقت من صحبت ميكنم اين آقاي حسيني ميآيد در آنجا مزاحم ميشود و متأسفانه ما را عصباني ميكند. آقاي دكتر! اين جهت استحضار و تبيين است، اصل (71) قانون اساسي ميگويد: «مجلس شوراي اسلامي در عموم مسايل در حدود مقرر در قانون اساسي ميتواند قانون وضع كند». اصل (58) هم ميگويد: «اعمال قوه مقننه از طريق مجلس شوراي اسلامي است كه از نمايندگان منتخب مردم تشكيل ميشود و مصوبات آن پس از طي مراحلي كه در اصول بعد ميآيد براي اجرا به قوه مجريه و قضاييه ابلاغ ميگردد».
آقاي دكتر! از بابت سوگندي كه ياد كردم نسبت به همكاراني كه نقش مجلس را كمرنگ ميبينند و يك روحيه تضييقي بر مجلس حاكم ميكنند خواستم به عرض آنها برسانم كه اين مجلس گناه دارد، خيلي بر سر آن نزنند، خيلي ممنون.

علی اردشیرلاریجانی
خيلي ممنون. دولت و كميسيون هم صحبت كردند. اين (4) درصدي هم كه اينجا ميگويند در واقع (4) درصد ريالي است، يعني بحث ارزي نيست كه با ارز بالا و پايين برود. نميتوانيد پايين بگيريد، (4) درصد گفتيد، نميتوانيد اصلاح كنيد. (كاتب ـ آقاي دكتر! پرداختش قرضالحسنه است) من فكر ميكنم بياشكال هم نيست. حالا دو راه داريم، يكي اينكه اين را رأي بگيريم. ميخواهيد رأي بگيريم؟
حضار 196 نفر، پيشنهاد آقاي كاتب بندهاي «الف» و «ب» را به رأي ميگذاريم. نمايندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمايند. اين هم دوسوم رأي ميخواهد. دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب نشد. پيشنهاد ديگري هست بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بله آقاي دكتر، پيشنهاد اصلاح جزء داريم. خانم حسيني شما پيشنهادتان در اينجا را مطرح ميكنيد؟ خانم حسيني ميفرمايند در متن «با اولويت زنان، جوانان و فارغالتحصيلان دانشگاهي» را اضافه كنيم.

حمیدرضا فولادگر
اصلش كه رأي نياورده، اينها پيشنهادات جزئي است.

علی اردشیرلاریجانی
اصلش كه رأي نميآورد مطابق آييننامه پيشنهادهاي ديگر گرفته ميشود.

سیده فاطمه حسینی
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي دكتر لاريجاني! ضمن گراميداشت سوم خرداد و آزادسازي خرمشهر بايد عرض كنم (رئيس ـ پيشنهادتان الحاقي است؟) پيشنهاد بنده اصلاح جزء است يا در واقع افزودن يك عبارت به اولويتهايي كه براي اعطاي تسهيلات قرار داديم. آقاي دكتر! منتها آن چيزي كه مد نظر بنده است اين است.

علی اردشیرلاریجانی
خانم يك لحظه اجازه بدهيد، ببينيد دوستان! اصلش كه رأي نياورد مطابق قانون پيشنهادهاي جزئي را ميپذيريم نه جايگزين، اصلاح جزء و بعد دوباره رأي ميگيريم، آييننامه اين است. يعني اشكالي ندارد كه پيشنهاد جزئي بدهند، بفرماييد.

سیده فاطمه حسینی
آقاي دكتر ببينيد! پيشنهاد من اصلاح جزء است، منتها قبل از آن اگر جنابعالي ميپذيريد كه اين را به كميسيون برگردانيد و اين ماده آنجا اصلاح شود من بر آن اصرار ميكنم، در غير اين صورت كه من پيشنهادم را طرح كنم.

علی اردشیرلاریجانی
حالا ببينيد! اين مسأله همانطور كه آقاي نوبخت و دوستان ديگر، آقاي مفتح و عزيزان ديگر گفتند موضوع مهمي است، البته بعضي از دوستان موقعي كه ما گفتيم دوسوم، در رأيگيري مشاركت نكردند. يكي از راههايي كه الان هم مشكل آسيبهاي اجتماعي و مشكلات مناطق روستايي را حل ميكند همين سرمايهگذاري در حاشيه روستاها است. فلسفه اين درست است، البته اينكه از صندوق چطور بگيرند بحث ديگري است، ولي به هر حال مجلس رأي داد و اخطار را هم قبول نكرد، پس اصلش را بايد قبول ميكردند.
من فكر ميكنم اگر موافق باشيد اين با اين پيشنهادهاي جزئي در دستانداز نيفتد و مشكل پيدا كند، چون اصل آن يك فكر درستي است. اگر اجازه بدهيد ما اين را به كميسيون ارجاع بدهيم، يك بار ديگر اين را بررسي كنيم. مثلاً جايي در اين پيشنهادهايي كه نمايندگان داده بودند گفته كه اگر اين ريال ميشود و در اختيار بانك ميگذارد، بانكها دو برابر بگذارند كه رقم قابل توجهي شود. اينها را در متن بياورند، وقتي ما اينها را در اختيار ميگذاريم ممكن است مشكل شود. من فكر ميكنم همه براي آباداني روستا وفاق دارند. الان اخطار هم رأي نياورد، بنابراين با توجه به اينكه اخطار را نپذيرفتند استفاده از صندوق هم اشكالي ندارد، مكانيزمش است. من پيشنهاد ميكنم اگر موافق باشيد ما يك بار ديگر به كميسيون ارجاع بدهيم يك بررسي جامعتر كنيم، اشكالاتش را رفع كنيم، در اسرع وقت به مجلس بياوريم كه انشاءالله ديگر مشكلي نداشته باشد. اگر موافقيد من اين را به رأي بگذارم. بنابراين اگر ما ماده (1) را به كميسيون ارجاع ميدهيم بقيه را هم بايد ارجاع بدهيم، چون به اين وصل است، بقيه وصل به اين است، اگر رأي نياورد ديگر فايده ندارد كه ما بقيه را تصويب كنيم. بنابراين عليالقاعده ما بايد اين پنج، شش ماده را به كميسيون ارجاع بدهيم.
حضار 198 نفر، نمايندگان محترم راجع به ارجاع اين موضوع به كميسيون و بررسي جامعتر اعلام رأي بفرمايند. نمايندگان محترم اخطار اصل آن را نپذيرفتند، بنابراين اصل آن قابل قبول است، فقط بايد اصلاحات شود. دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد. ارجاع به كميسيون براي رفع اشكالات مطرح است. در ارجاع پيشنهادات نمايندگان هم تا آنجا كه ممكن است لحاظ كنند كه اينجا با سرعت بيشتري تصويب شود. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم،
تصويب شد.
اين را به كميسيون ارجاع ميدهيم، كميسيون هم در اسرع وقت پيشنهادات را بررسي كند و انشاءالله جامعتر به مجلس بدهد. آقاي كاتب بفرماييد.
دبير (كاتب) ـ بسم الله الرحمن الرحيم
ميهمانان جلسه علني امروز عبارتند از:
ـ جمعي از فرهنگيان اداره آموزش و پرورش شهرستان كاشان استان اصفهان ميهمانان جناب آقاي دكتر ساداتينژاد نماينده محترم كاشان و آران بيدگل هستند.
ـ جمعي از دانشجويان رشته حقوق دانشگاه جامع علمي ـ كاربردي دادگستري استان قزوين.
ـ جمعي از دانشجويان دانشگاه علامه طباطبايي تهران ميهمانان جناب آقاي دكتر زارع نماينده محترم آباده، بوانات و خرمبيد هستند.
خوش آمديد.
5
اعلام وصول (1) فقره لایحه

غلامرضا کاتب
لايحه عضويت دولت جمهوري اسلامي ايران در همكاريهاي تأييد صلاحيت آزمايشگاهي آسيا ـ اقيانوسيه اعلام وصول ميگردد.

علی اردشیرلاریجانی
6
رد کلیات طرح اصلاح قانون بیمه اجتماعی رانندگان حمل و نقل بار و مسافر بینشهری (ثبت 55)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدي گزارش كميسيون اجتماعي در مورد طرح اصلاح قانون بيمه اجتماعي رانندگان حمل و نقل بار و مسافر بينشهري است. خانم ساعي تشريف بياورند، در خدمتتان هستيم. مخالفين و موافقين را قرائت بفرماييد.

غلامرضا کاتب
مخالفين و موافقين را بخوانم كه آمادگي داشته باشند. مخالفين گزارش كميسيون اجتماعي در مورد طرح اصلاح قانون بيمه اجتماعي رانندگان حمل و نقل بار و مسافر بينشهري، مخالف اول جناب آقاي نادر قاضيپور نماينده محترم اروميه، مخالف دوم جناب آقاي سيدحسن حسينيشاهرودي نماينده محترم شاهرود و ميامي و مخالف سوم جناب آقاي عباسي نماينده محترم رودسر و املش. موافقين گزارش كميسيون جناب آقاي يحيي كماليپور نماينده محترم جيرفت و عنبرآباد، موافق دوم جناب آقاي جهانبخش محبينيا نماينده محترم مياندوآب، شاهيندژ و تكاب و موافق سوم جناب آقاي سيدتقي كبيري نماينده محترم خوي هستند. همكاران عزيزي كه اعلام شد، دوستان اگر حضور دارند آمادگي داشته باشند كه از فرمايشاتشان استفاده كنيم. سخنگوي كميسيون بفرماييد.

زهرا ساعی
بسم الله الرحمن الرحيم
طرح اصلاح قانون بيمه اجتماعي رانندگان حمل و نقل بار و مسافر بين شهري به شماره چاپ (64) به كميسيون اجتماعي به عنوان كميسيون اصلي ارجاع داده شد كه با حضور طراحان، كارشناسان و مسئولان اجرايي ذيربط، نمايندگان ديوان محاسبات، سازمان مديريت و برنامهريزي كشور و مركز پژوهشها مورد بحث و تبادلنظر قرار گرفت و در جلسه نهايي مورخ 2/9/1395 با اصلاحاتي به شرح زير به تصويب رسيد.
اينك گزارش آن در اجراي ماده (147) قانون آييننامه داخلي به مجلس شوراي اسلامي تقديم ميشود.
ضمناً گزارش كميسيون فرعي برنامه و بودجه و محاسبات تا اين تاريخ واصل نشده است.
دلايل توجيهي اين طرح به اين صورت است كه سازمان تأمين اجتماعي بيمه رانندگان كشور را در شهريور سال 1372 براي اولينبار اجرا كرد و پس از أخذ شماره بيمه (9) رقمي و افتتاح حساب جاري در سراسر كشور در شعب
تأمين اجتماعي بيمهپرداز شدند. در اجراي آن تا شهريور 1380 به مدت هشت سال از بارنامهها و صورتوضعيتهاي مسافري رانندگان به مأخذ (5) درصد حق بيمه كسر ميشد و از طريق اجراي عمليات سامانه مكانيزه تأمين اجتماعي، ستاد مركزي آن را به سابقه كار مفيد تبديل و به نزديكترين شعبه محل زندگي رانندگان عودت ميداد و از اين طرق خدمات سازمان به رانندگان ارائه ميگرديد. ولي اين طرح در شهريور 1380 به علت مشكلات اجرايي از جمله سوءاستفاده شركتهاي باربري و مسافربري به بيمه خويشفرماي اجباري رانندگان تغيير شكل داد. به مأخذ (27) درصد كه (5/13) درصد آن را راننده و مابقي مشمول كمك دولت قرار گرفت.
اينك بيش از (22) سال از اولين روز بيمه رانندگان سپري شده است. با توجه به سخت و زيانآور بودن كار رانندگان برونشهري، با مستندات گواهينامه معتبر و دفترچه كار فعال كه از طريق اداره حمل و نقل صادر گرديده، رانندگان ميتوانند در صورت تصويب نمايندگان مجلس محترم از مزاياي مشاغل سخت و زيانآور استفاده نموده و با پرداخت (4) درصد مابهالتفاوت به جاي كارفرما در زمره بازنشستگان مشاغل سخت و زيانآور قرار گيرند و بررسي و تأييد آن از طريق تأمين اجتماعي نيز به سهولت انجام خواهد شد.
اين طرح در كميسيون اجتماعي مورد بررسي قرار گرفت. البته كميسيون عمران به عنوان كميسيون فرعي اين موضوع را رد كرده، دلايلش هم اين است و اينطور عنوان كردند كه ما (126) هزار راننده در حول و حوش (25) سال خدمت و بيشتر داريم كه تكليف آنها مشخص نشده چطور مشمول اين قانون ميشوند، آيا ميشوند يا نه، (4) درصد سهم كارفرمايشان از چه زماني محاسبه ميشود و مشكلاتي مانند اينكه بالاخره ساعت كاري آنها (9) ساعت بوده، الان (6) ساعت حساب خواهد شد و مشكلات ديگري كه ممكن است براي آنها پيش بيايد. حالا كميسيون اجتماعي آمد اين موضوع را مورد بررسي قرار داد و اينطور اصلاح كرد.
«مادهواحده ـ قانون بيمه اجتماعي رانندگان حمل و نقل بار و مسافر بينشهري مصوب 18/2/1379 به شرح زير اصلاح شد:
1 ـ عنوان قانون به «قانون بيمه اجتماعي رانندگان» تغيير مييابد.
2 ـ متن زير به عنوان تبصره (6) به مادهواحده قانون الحاق و شماره تبصره (6) به تبصره (7) تغيير مييابد:» حالا تبصره (6) اين است:
«تبصره 6 ـ رانندگان حمل و نقل بار و مسافر بينشهري و درونشهري و راهداران و رانندگان وزارت راه و شهرسازي در جادههاي كشور مشمول مشاغل سخت و زيانآور در صورت تطبيق شرايط رانندگان مذكور با نظر كميته تطبيق مقررات مشاغل سخت و زيانآور ميباشند.
مشمولان اين قانون مكلف به پرداخت (4) درصد سهم كارفرما به صورت نقد يا اقساط هستند»
اين را اينجا عنوان كنم كه يك اشكال چاپي دارد كه «با نظارت» نبوده، «با نظر كميته تطبيق» بوده كه اشكال تايپي است. اين موضوع در كميسيون اجتماعي مورد بررسي قرار گرفت، عزيزان كارشناس كميته تشكيل مشاغل سخت و زيانآور تشريف آوردند و بحث تراز تشخيص و تطبيق و همه آنها در نظر گرفته شد و ما اين قانون را به اين صورت اصلاح كرديم كه انشاءالله نمايندگان محترم نظر خودشان را بفرمايند، سپاسگزارم.

محمد علی وکیلی
آقاي رئيس! تذكر مربوط به دستور دارند.

مسعود پزشکیان

محمد علی وکیلی
جناب آقاي عباسي تذكرتان را بفرماييد.

اسداله عباسی
تذکر قانون اساسی
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام و خداقوت خدمت همكاران عزيز و همچنين تبريك سالروز فتح خرمشهر.
جناب آقاي دكتر پزشكيان! قبلاً خدمت حضرتعالي هم توضيح دادم، در ارتباط با اين طرح اصلاح قانون بيمه اجتماعي رانندگان حمل و نقل بار و مسافر بينشهري همه ما دوست داريم كه رانندگان عزيزي كه واقعاً كار سخت و زيانآوري هم است و شبانهروز دارند تلاش ميكنند و زحمت ميكشند و خطرات زيادي را هم در جادهها به جان ميخرند را مورد حمايت بيمهاي قرار بدهيم، اما در اينجا به دليل اينكه ما ضابطه و قانون خاصي را در نظر نگرفتيم، نيامديم اين را شفافسازي كنيم و در يك قالب خاصي بياييم مشخص كنيم و بگوييم كدام دسته از رانندگان. آيا
رانندگاني كه الان زير نظر اتحاديهها، تعاونيها يا شركتهاي مختلف دارند كار ميكنند كه طبق قانون هم سخت و زيانآور است و (25) سال هم است و (10) سال ارفاقي هم دارد، اينها را در بر ميگيرد كه قانون هم دارد. (نايبرئيس ـ حالا جزئياتش را بحث ميكنيم) الان تذكر بنده ماده (143) است كه خود رئيس محترم كميسيون آقاي خدادادي هم در نظر گرفته، اين به كميسيون برگردد تا اصلاح و كار كارشناسي شود و بعد به صحن بيايد.

مسعود پزشکیان
حالا اجازه بدهيد كليات را تصويب كنيم، برميگردانيم.

اسداله عباسی
آقاي دكتر! دوم اينكه در ارتباط با بحث خود اخطار قانون اساسي است. شما اصل بيست و نهم قانون اساسي را ملاحظه بفرماييد، «برخورداري از تأمين اجتماعي از نظر بازنشستگي، بيكاري، پيري، ازكارافتادگي، بيسرپرستي، در راه ماندگي، حوادث و سوانح» همه اينها را مشخص كرده و مشخص هم كرده كه شامل حال چه كساني ميشود و دولت را هم مكلف كرده كه شما طبق قوانين از محل درآمدهاي عمومي اين كار را كنيد. آقاي دكتر! اما در اينجا مشخص نيست. همانطور كه كميسيون عمران هم اين را رد كرده و دلايل رد را هم در اينجا اعلام كرده و گفته آن (4) درصد سهم (50) درصد را آيا دولت ميخواهد بدهد يا نه؟ اصلاً اين بار مالي دارد. يعني دولت اينجا تقبل نميكند. اين سهم (4) درصد را چه كسي بايد بدهد؟ يا آن ارفاقي كه پنج سال است (15) سال ميشود، اين را چه كسي بايستي پرداخت كند؟ آيا از جيب ساير مستمريبگيران بايست پرداخت شود يا اينكه دولت تقبل ميكند؟ چون ابهاماتي در اين طرح وجود دارد خواهش من اين است كه قبل از اينكه كليات اين طرح به تصويب برسد به كميسيون برود و بررسي كارشناسي شود و دقت لازم به عمل بيايد، بعد بيايد تا كليات آن تصويب شود و ما بتوانيم انشاءالله رانندگان عزيزي كه اگر در اين ذينفع هستند استفاده كنند.

مسعود پزشکیان
خيلي ممنون آقاي دكتر، اجازه بدهيد ما كليات را بحث كنيم، اگر لازم شد ارجاع ميدهيم كه كميسيون بررسي كند، خيلي ممنون. مخالف صحبت كند.

غلامرضا کاتب
مخالف اول جناب آقاي محجوب هستند، بفرماييد.

علیرضا محجوب
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
از طراحان محترم خيلي متشكرم كه طرحي را با اين انديشه آوردند كه براي رانندگان عزيز خصوصاً آن دستهاي كه كارهاي پرمشقت و زيانآور دارند انديشهاي كنند. بايد از كميسيون اجتماعي، كميسيون بهداشت و درمان و كميسيون عمران تشكر كرد كه اهتمام و رسيدگي كردند، كاش كميسيون بودجه هم وقت ميگذاشت و از نظر مالي ابعاد اين موضوع را رسيدگي ميكرد.
آنچه كه در گزارش منعكس است، همانطور كه برادر عزيزم جناب آقاي عباسي هم فرمودند گزارش را كميسيون عمران رد كرده و دو كميسيون ديگر، كميسيون بهداشت عيناً و كميسيون اجتماعي با اصلاحاتي كه الان پيشروي شماست تصويب كردهاند.
ببينيد! من بر اساس اين گزارش ميخواهم حرف بزنم، متن اوليه ممكن است يك بحث ديگري باشد، منتها قبل از اين اجازه بدهيد من يك تاريخچهاي راجع به مشاغل سخت و زيانآور و نحوه تحت پوشش قرار گرفتن آن خدمت برادران و خواهران عزيز كه ممكن است در جريان نباشند قرار بدهم، بعد عرض آخرم را كنم، اميدوارم انشاءالله آنچه كه اينجانب به عنوان اطلاعات فني در اختيار شما قرار ميدهم در رأي رعايت بفرماييد.
موضوع مشاغل سخت و زيانآور اولبار در قانون مصوب 1354 تأمين اجتماعي مورد بحث قرار گرفت. قانون در 1354 در بند (2) ماده (76) ميگويد مشاغل مخل سلامتي و كار در مناطق بد آب و هوا سخت و زيانآور تلقي ميشود و افراد ميتوانند با (20) سال سابقه خدمت و (55) سال سن بازنشسته شوند. بعدها اين شرط (55) ميشود (50) سال، بعداً هم در اصلاحيه تبصره (2) ماده (76) كه در 1380 مصوب شده اين شرط سني حذف ميشود. بنابراين اصل قانون در 54 كارهاي مخل سلامتي و سخت و زيانآور به انضمام كار در مناطق بد آب و هوا بوده كه در دو مرحله اصلاح شرط سني فقط از آن حذف شده و اصل قانون باقي است. مابهازاي اين حذف شرط سني، (4) درصد هم در مصوبه سال 80 پيشبيني كردند كه حق بيمه جديد توسط كارفرما پرداخت شود. همه كارگران هم
بالقوه مشمول اين قانون هستند، يعني اينطور نيست كه ما بگوييم كسي هست كه فرض كنيد مشمول اين قانون
نيست، ما ميخواهيم اينجا مشمولش كنيم، خصوصاً رانندگان محترم درونشهري از اين قانون استفاده فراوان كردهاند. اگر نبوده چگونه فكر ميكنم فقط بيش از (3000) يا (4000) هزار نفر چه در مراحل قبلي، چه در اين بار آخر از شركت واحد اتوبوسراني تهران از اين قانون استفاده كردند. رانندگان بينشهري، گاهاً رانندگان ماشينهاي سنگين در گذشته، چون الان نظر كارشناسان با توجه به امكانات فني بعضي از خودروها تغيير كرده است. احراز اين هم بستگي به نظر كارشناسان و شركتهايي دارد كه ميروند مطالعه ميكنند، نظرشان را به يك كميتهاي ميآورند كه در اصلاح كميسيون نظر اين كميته شرط دانسته شده است.
آقاي رئيس! البته در متن چاپي به غلط آمده «نظارت»، نظارت نيست، «با نظر» است، نظارت كه معني ندارد، با نظر اين كميته تطبيق و تشخيص است. همه را هم يك جور تشخيص ميدهند. پس ما الان براي اينكه راننده و غيرراننده اگر شغلشان سخت و زيانآور بود بتوانند بعد از درخواست كه به كميته تطبيق و تشخيص ميآيد، براي مطالعه ميرود، اگر مطالعه كردند و گفتند اين كار سخت يا زيانآور است يا عوامل رواني در آن مؤثر است، اين را به كميته تشخيص ميدهند و كميته رسيدگي ميكند و رأي ميدهد. پس اين به قانونگذاري جديد احتياج ندارد. اگر كساني اسم راننده را ميخواهند عليحده بياورند، اگر قصدشان اين است كه كار جديدي كنند، اين امكان ندارد كه ما بگوييم از دم يك شغلي مشمول سخت و زيانآور است، چون آن موقع محاسبات اكچوئري آن ديگر (4) نخواهد بود، ممكن است شما (40) درصد، (50) درصد محاسبات اكچوئري داشته باشيد، من فارسي عرض كنم، يعني محاسبات ادواري داشته باشيد. چرا (4) درصد؟ براي اينكه در كل ممكن است (1) درصد تا (3) درصد مشاغل ما سخت و زيانآور باشد. اما وقتي شما (1) ميليون شغل را يكجا بدون اينكه بگوييد چه كسي كارگر است و چه كسي كارفرما است، چون الان كساني كه به اسم راننده دفترچه تأمين اجتماعي دارند، (نايبرئيس ـ خيلي ممنون) آقاي رئيس! اجازه بدهيد من اين توضيح را عرض كنم، (نايبرئيس ـ وقتتان تمام شد) وقتم هنوز تمام نشده، (نايبرئيس ـ چرا، وقت گرفتند، بگوييد ولي وقتتان تمام است).
آنچه كه به عنوان راننده و غيرراننده وجود دارند ولي دفترچه تأمين اجتماعي دارند، بعضيهايشان مالك هستند،
اصلاً بعضي خودمالك هستند، بعضي چند تا خودرو دارند، بعضي (6) ساعت، (8) ساعت پشت فرمان مينشينند. اينطور تشخيص كه ما اينجا بياييم به جاي كميته تخصصي، به جاي تطبيق و تشخيص مجلس را حاكم كنيم، (نايبرئيس ـ خيلي ممنون) اين تشخيص يك تشخيص غلطي است، آن هم راجع به (1) ميليون نفر. محاسبات اكچوئريمان بزرگ خواهد بود. يعني دهها هزار ميليارد پول بايد تقسيم شود، (نايبرئيس ـ متشكرم) شما الان بخواهيد اجرا كنيد به راننده بايد بگوييد (100) ميليون تومان، (200) ميليون از اين قانون استفاده كن. آيا اين عملياتي است؟ اين خدمت به راننده نيست. بنابراين اين يك نكته. (نايبرئيس ـ متشكرم).
نكته آخر بنده اين است كه همكاران محترم دقت كنند آنچه كه در اين طرح مطرح است، ما در اين طرح اگر ميخواهيم تأمين منفعتي كنيم، منفعتي براي راننده ندارد، قانون جاري و قانون حاضر تأمين منافع كرده است.

مسعود پزشکیان
خيلي ممنون، موافق صحبت كند.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي يحيي كماليپور موافق هستند، بفرماييد.

یحیی کمالی پور
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
بنده هم سوم خرداد يادمان حماسههاي هميشه جاويد مردان اين مرز و بوم را عرض تبريك دارم، واقعيت اين است كه همه عزيزان استحضار دارند كه بخش اعظمي از عزيزان ما در حوزه رانندگي بينشهري، درونشهري و برونشهري دارند فعاليت ميكنند. كسي شك ندارد مخاطراتي كه اين عزيزان دارند و زندگي طاقتفرسايي كه آنها براي به دست آوردن امرار معاش سالم و حلال خودشان دارند تحمل ميكنند را كسي از نظر دور ندارد.
عزيزان من! بنا بر همان اعلامي كه كميسيون محترم عمران كردند، (126) هزار راننده با سوابق بيش از (25) سال تعيين تكليف نشدهاند. قطعاً درصد اعظمي هم وجود دارند كه شرايطشان كمتر و بالاتر از اينها ممكن است باشد. اگر ما همين ميزان رقم را به اضافه ارقام ديگر به آن اضافه كنيم در خواهيم يافت كه جمعيت كثيري از هموطنان ما مشمول اين گرفتاري هستند و آن چيزي كه طراحان عزيز را مصمم به اين كرده كه اين طرح را بياورند و روي آن كار كنند و نظرات كارشناسي را بگيرند بيانگر اين واقعيت است كه جمعي از مردم عزيز كشور ما گريبانگير اين
مشاغل سخت و زيانآور هستند و ما بايد يك پايش علمي داشته باشيم از ميزان رانندگاني كه امروز در كشور دارند زحمت ميكشند اما كسي به سرنوشت آنها توجه نكرده و نگاه نميكند. مشمولين اين قانون كم نيستند كه ما امروز آنها را مصون از وجود يك قانون جديد بدانيم. قوانين گذشته ما كه از 1354 تا به امروز آمدند كارايي لازم را براي حمايت از اين قشر مظلوم و محروم نداشتند و نتوانستند جوابگوي نيازهاي آنها باشند.
امروز ما به كدام ضرورت آمديم و دوستان ما اين طرح را ارائه كردهاند؟ قطعاً شرايطي ايجاب كرده، قطعاً مخاطبيني داشته، قطعاً افرادي مراجعه كردند كه نتيجه آن اين طرح و اين مواردي شده كه ما امروز بايد آن را بحث كنيم. عزيزان من، دوستان من، همكاران من! من شك ندارم كه قشر راننده ما جزء محرومترين، مظلومترين و بيحمايتترين قشر جامعه ما هستند و اگر ما امروز براي آنها كاري انجام ندهيم فردا دير است. عزيزان، بزرگواران! من كار ندارم به اينكه ممكن است در بعضي از موارد و جزئيات اشكالاتي باشد كه قطعاً هست، آنها قابل بررسي هستند، اما كليات اين يك امر پسنديده و خوبي است، عزيزان با كليات موافقت كنند و انشاءالله اگر در جزئيات موارد و نقصي وجود داشته باشد قطعاً قابل بررسي است، متشكرم.

مسعود پزشکیان
متشكر، مخالف بعدي را دعوت بفرماييد.

غلامرضا کاتب
مخالف بعدي جناب آقاي قوامي هستند، آقاي قوامي در خدمت شما هستيم.

هادی قوامی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
بنده هم حماسه (29) ارديبهشت را به ملت بزرگ ايران تبريك ميگويم.
دست در دست هم نهيم به مهر
كشور خويش را كنيم آباد
و همچنين سالگرد سوم خرداد آزادي خرمشهر را نيز تبريك ميگويم.
عزيزان، جناب آقاي رئيس! ما تازه قانون برنامه ششم توسعه را نوشتيم. در ماده (82) به اين موضوع اشاره شده و در واقع آنجا مشخص كرديم كه سخت و زيانآور (25) سال است. الان تغيير دوباره اين قانون حتماً خلاف برنامه است و دوسوم رأي ميخواهد. اين يك نكته است كه عنايت داشته باشيد.
بحث بعدي بار مالي است كه اين ايجاد ميكند كه در واقع همانطور كه اداره قوانين هم اشاره كرده خلاف اصل (75) است و بايد در آن جبران تأمين اين هزينه انجام شده باشد. يعني حداقل برآوردي كه ميشود تا پايان آن دورهاي كه ذينفع ميتواند استفاده كند (400) هزار ميليارد تومان بايد منابع براي اين تأمين شود. ما بايد اين را پيشبينيكنيم كه داريم چكار ميكنيم. قانون مالايطاق كه فردا انتظاراتي ايجاد كند و بعد منظور قانونگذار تأمين نشود، خودش به يك نقطه ضعف تبديل خواهد شد. يعني ما يك انتظار ايجاد ميكنيم و قانوني ميكنيم، منبعي براي آن وجود ندارد و بعد انجام نميشود، با چالش جدي مواجه ميكنيم، نارضايتي توليد ميكنيم. مگر ما ميخواهيم قانون توليد كنيم كه توليد نارضايتي كنيم يا رضايت خاطر را به حداكثر برسانيم. اين هم يك نكته است كه من خواهش ميكنم هم همكاران عنايت داشته باشند، هم جنابعالي به عنوان رئيس فهيم اين جلسه و افتخار ما در اين مجلس عنايت كنيد كه ما كارهايي انجام ندهيم كه فردا اين قوانين به يك نقطهضعفي براي كشور تبديل شود و چالش درست كند. پس در واقع خلاف اصل (75) است.
نكته بعدي كه من ميخواستم عرض كنم، كه خيلي مهمتر است، جناب آقاي دكتر پزشكيان! من الان از جناب آقاي سلمان خدادادي پرسيدم ميگويند ما كليات اين را در كميسيون تصويب كرديم، جزئيات آن هنوز تصويب نشده بود. چون مجلس دستور كاري نداشته اداره قوانين اين را آوردند و در دستور قرار دادند. اينكه وهن مجلس است. من خواهش ميكنم اين را به كميسيون برگردانيد تا چكشكاري و منقح شود و به گونهاي مطرح شود كه فردا بتوانيم همه ما به درستي از آن دفاع كنيم. بالاخره ما ميخواهيم زمينه اجراي اصول قانون اساسي را در كشور فراهم كنيم. به چه قيمتي، به چه صورتي، به چه كيفيتي؟ اين حتماً ميسر نميشود. من خواهش ميكنم همكاران رأي ندهند و جنابعالي كمك كنيد كه به كميسيون برگردد، كميسيون هم اين را خوب چكشكاري كند، پيشنهادهاي جزئي هم مطرح شود و انشاءالله دوباره به صحن مجلس برگردد.

مسعود پزشکیان

غلامرضا کاتب
متشكر جناب آقاي قوامي. موافق بعدي جناب آقاي حسنپور هستند، جناب آقاي حسنپور در خدمت شما هستيم.

شهباز حسن پوربیگلری
موافق
جناب آقاي رئيس! ابتدا دستور بفرماييد آقايان بنشينند كه ما چهره مبارك شما را هم زيارت كنيم بد نيست، چون دوست داريم جناب آقاي عباسي هم رأي موافق بدهند.
بسم الله الرحمن الرحيم
ضمن تبريك به مناسبت سالروز آزادسازي خرمشهر به دست رزمندگان عزيز، ايثارگران هشت سال دفاع مقدس و آرزوي صحت و سلامتي براي همه ملت سرافراز ايران اسلامي.
چه جالب است، در مجلس شوراي اسلامي در روزي ميخواهيم به كساني خدمت كنيم كه يادآور سوم خردادماه است و بهتر بود دوستان عزيزي كه ميخواستند به عنوان مخالف صحبت كنند يادآوري ميشدند آن كساني كه مهمات را زير آتش توپخانه دشمن به خط مقدم ميرسانند همين رانندگان عزيزي بودند كه امروز براي بحث بيمه شدنشان، از بعضي دوستان در تعجبم تقاضا ميكنند به اين طرح رأي داده نشود.
اصليترين منبع در هر كشوري نيروي انساني آن است و امروز كشورهاي توسعهيافته به دنبال نيروي انساني متخصص، متعهد و كارآمد هستند. اين عزيزان كه از متخصصترين و بيادعاترين فرزندان اين مرز و بوم هستند، در سختترين شرايط، در گرماي (50) درجه خوزستان، در يخبندان كردستان، در وضعيت خاص آب و هوايي جاده بندرعباس ـ سيرجان شاهد تلاش شبانهروزي اين عزيزان در زمان جنگ براي رساندن مهمات و آذوقه به خط مقدم جبهه بوديم، امروز اينها را بايد به عنوان ايثارگر تلقي كنيم و به داد كساني برسيم كه از زحمتكشترين اقشار هستند و يكي از سخت و زيانآورترين مشاغل در كشور همين شغل عزيزان راننده حمل و نقل بينشهري، درونشهري و راهداري است.
عزيزان! دو ساعت برف ميآيد يك جاده بسته ميشود، همه كشور را بسيج ميكنيم، داد و فرياد كه (10) نفر پشت يخبندان اسير شدند. آيا فراموش كرديم كه اينها در تمام ايام سال از هر جهت با مسائل و مشكلات عديدهاي
روبرو هستند. اصلاً تعجب ميكنم از بعضي عزيزاني كه گفتند در كميسيون بهداشت مخالفت شده، بعيد است، به واسطه اينكه اين عزيزان از نظر روحي و رواني دچار بدترين شرايط روحي و رواني هستند. در طول (365) روز كمترين ساعات را در منزل هستند، بقيه در كنار كانون گرم خانوادههايشان هستند. اينها از اين محروم هستند كه در كنار كانون گرم خانواده باشند و از همه مهمتر قانون موجود حمايت مناسبي از رانندگان مذكور ندارد و نياز به اصلاح قانون دارد و گسترش حمايت اين قشر به عنوان كساني كه در شرايط امروز اقتصادي كشور شريانهاي جادههاي كشور را در مينوردند، همچون مويرگها كه خون را به رگهاي بدن ميرساند، اينها در بحث اقتصاد كشور به عنوان فعالترين و عزيزترين قشري هستند كه در حال فعاليت و تلاش شبانهروزي هستند.
اولاً از سال 72 تا 80 تعدادي از اين عزيزان بلاتكليف هستند. بعضي از دوستان فرمودند كه در بحث وضعيت مالي و بودجهاي اين افراد چارهانديشي نشده است. اتفاقاً چارهانديشي شده، اين بندگان خدا تا به امروز تمام آنچه كه بايستي پرداخت كنند از جيب خودشان پرداخت كردند. همين هفته گذشته بود كه همه فرياد ميزدند (11) ميليون افراد را به صورت رايگان تحت پوشش بيمه قرار دادند. آيا حق اين عزيزاني كه دارند اينگونه فعاليت و تلاش ميكنند و زحمت ميكشند اين نيست؟ اكثر دوستان هم در جريان هستند. خوشبختانه دوستان اطلاع دادند كه در كميسيون بهداشت به تصويب رسيده، بنده با بعضي از بزرگان و عزيزان مجلس از جمله آقاي محبينياي عزيز، جناب آقاي فرهنگي عزيز و ساير دوستان مشورت كردم، اكثراً گفتند ما جزء امضاكنندگان بوديم، موافق بوديم و الان هم موافق هستيم كه انشاءالله اين طرح رأي بياورد. انشاءالله اين در روز آزادسازي خرمشهر كه روز حماسه و مقاومت نام گرفته (نايبرئيس ـ متشكرم) يك هديه به اين عزيزاني بدهيم كه زير آن آتش سنگين توپخانه دشمن بعثي بهترين يار و ياور رزمندگان ما بودند و خودشان جزء رزمندگان بيادعا هستند. اميدوارم كه رأي بدهند، تشكر ميكنم.

غلامرضا کاتب
ممنون جناب آقاي حسنپور، مخالف آخر جناب آقاي سلمان خدادادي هستند، جناب آقاي خدادادي در خدمت شما هستيم.

سلمان خدادادی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
من ضمن احترام به همه همكاران عزيزي كه به عنوان موافق صحبت كردند به عرض دوستان، همكاران، خانمها و آقايان ميرسانم، اولاً اداره كل قوانين خودش بر اساس بررسيهايي كه انجام داده شش بند ابهامات اين طرح را اعلام كرده كه ما با اداره كل قوانين در حال رايزني بوديم كه اين ابهامات را حل كنيم و از طرف ديگر مد نظر طراحان آن مواردي بوده كه در قانون برنامه ششم توسعه بر اساس ماده (82) قانون برنامه ششم تأمين شده است. يعني مواردي كه دوستان دنبال آن بودند بر اساس همين ماده (82) تأمين شده است و بسياري از موارد و ابهاماتي كه اداره كل قوانين گرفته است و واقعاً اشكالاتي هم كه اين دارد مغاير با بند (2) سياستهاي پيشنهادي ابلاغي مقام معظم رهبري است كه به مجمع تشخيص مصلحت اعلام شده است.
دوستان! مخالفت با اين طرح مخالفت با رانندگان عزيز و زحمتكش نيست و مخالفت با اين طرح ناديده گرفتن زحمتهاي آنها نيست. به هر حال در اين طرح نزديك به (1) ميليون و (500) هزار نفر به تعداد مستمري بگيران تأمين اجتماعي اضافه ميشود. شما مستحضريد يكي از تهديداتي كه در ما در حال حاضر داريم بحث صندوقها است. از (20) تا صندوقي كه در حال حاضر در كشور موجود است (19) صندوق در حال ورشكستگي است يا ورشكستهاند، تنها يك صندوق سر پا است و خودش ايستاده است و دارد سر به سر عمل ميكند و مشكلي براي مسائل اجتماعي نداريم صندوق تأمين اجتماعي است. با يك تصميمات خدايناكرده نسنجيده غيركارشناسي و غيرمنطقي تعداد (1) ميليون و (500) هزار نفر هم به اينها اضافه ميكنيم و اين صندوقي كه به نوعي (40) ميليون نفر را تحت پوشش دارد را با خطر مواجه ميكنيم. نظر ما ناديده گرفتن زحمتهايي كه دوستان اعلام كردند نيست، ما ميگوييم به كميسيون برگردد، دوستان بيايند نظر كارشناسيشان را بگويند و يك كار كارشناسي انجام شود. طرحي كه هم اداره كل قوانين روي آن نظر دارد، معاونت نظارت مجلس روي آن نظر داد، كميسيون تخصصي خودش مخالف است، شما فكر ميكنيد طرح خوبي از آب در ميآيد؟
من خواهش ميكنم كه دوستان به كليات آن رأي ندهند، به كميسيون برگردد، كميسيون كار تخصصي انجام دهد، نظر كارشناسان را بگيرد، مطمئناً تصميمي كه ميگيرند به نفع رانندگان خواهد بود، به نفع صندوق خواهد بود، يك قانوني خواهد بود كه به ما نخندند، بگويند چه قانوني است كه اين همه اشكالات دارد، همه كارشناسان با آن موافقند داريم تصويب ميكنيم. من انتظار دارم همكاران عزيز، خانمها و آقايان به كليات آن رأي ندهند، به كميسيون برگردد، كميسيون كار كارشناسي ميكند و نظر همه دوستاني كه موافق اين طرح هستند را حتماً تأمين خواهيم كرد. والسلام

مسعود پزشکیان
متشكرم، موافق آخر را دعوت بفرماييد.

غلامرضا کاتب
موافق آخر جناب آقاي عبدالرضا عزيزي هستند، آقاي عزيزي در خدمت شما هستيم.

عبدالرضا عزیزی
موافق
قرار بود خاك جنوب از سرند عربستان بگذرد و اهواز با الف و لام معرفه شناخته شود. قرار بود در سوسنگرد به نام خفاجيه خطبه بخوانند و محمره را به جاي خرمشهر راهي نقشهها كنند. خاك جنوب روي سر بعثيها الك شد و اهواز با «ه» عاشقانهتر از گذشته به كارون نگاه كرد. چمران نام خفاجيه را از خطبه انداخت و خرمشهر به شناسنامه خود افتخار كرد. سوم خرداد روز آزادي خرمشهر را تبريك عرض ميكنم.
برادران و خواهران عزيز توجه داشته باشيد! اين رانندگان برونشهري خصوصاً اتوبوسها و كاميونها و رانندههاي تاكسي جزء مظلومترين اقشار جامعه هستند. ما وقتي كه اين را در مجلس نهم در كميسيون اجتماعي مطرح كرديم اين رانندگان زحمتكش از سرتاسر اين ايران به من زنگ ميزدند و تشكر ميكردند، ميگفتند چه عجب به ما قشر مستضعف و (96) درصدي هم توجه شد، ما فكر نميكرديم مجلس به ما توجه كند و اين رانندگان و بندگان خدا در هواي بالاي (50) درجه و گرماي بندرعباس بايد خودشان پنچرگيري ماشينشان را كنند. در زمستان از بندرعباس بار ميزنند و ميروند پيشكش، در (30) درجه زير صفر زمستان اگر مشكلي براي كاميونشان پيش بيايد خودشان بايد انجام بدهند. اينها دچار انواع و اقسام بيماريها از جمله ديابت ميشوند، از خيلي از اين رانندهها به خاطر اينكه بخواهند بيمهشان كامل شود و بازنشست شوند من از آنها سؤال كردم، اكثر اينها ديابت دارند و پايشان بيحس است، رانندگي ميكنند اصلاً متوجه نميشوند، ميگويند وقتي داريم گاز ميدهيم اصلاً نميدانيم چطوري
داريم رانندگي ميكنيم. يعني اينها باعث تصادفات در بينشهري و داخل شهري ميشوند و در واقع زن و بچه همه مردم در معرض خطر هستند. اگر اينها به موقع بازنشسته شوند، چون سختي كار دارند، چون اينها در اثر رانندگي هم انواع و اقسام بيماريها از جمله ديسك كمر ميگيرند، احتمال تصادفات در بينجادهاي زياد است. اگر سختي كار به آنها تعلق بگيرد هر يك راننده در شبانهروز بيشتر از شش ساعت رانندگي نخواهد كرد. بنابراين اگر شش ساعت رانندگي كند هم سلامت خودش تأمين شده، هم سلامت زن و بچه همه مردم ايران تأمين شده است. اينطور نيست كه ما بياييم بگوييم كه اگر اينها بخواهند رانندگي بيشتر داشته باشند ميتواند مفيدتر باشد. اصلاً اينطور نيست. متأسفانه رانندگان نه تنها رانندگان بينشهري بلكه رانندگان وسائط نقليه سنگين راه و شهرسازي را هم شما در زمستان ديديد كه زير آن همه برف و سرما چقدر زحمت ميكشند. حق اين بندگان خدا است كه سختي كار بگيرند و زود بازنشسته شوند.
از طرفي براي اولينبار جالب است كشور ما كه (7000) سال متوالي است ما دولت و تاريخ داريم، از سال 1372 براي اولينبار اين رانندگان كاميون و اتوبوسهاي بينشهري آمدند بيمه شدهاند و (10) سال است اينها بيمه شده و شركتها اينها را بيمه كردهاند، ديدند شركتها به اينها خيانت كردند، بيمهشان را واريز نكردند. دولت توافق كرد خود اينها بيمهشان را واريز كردند. (50) درصد بيمه را خود رانندگان، يعني (13) درصد، (13) درصد هم دولت پرداخت كند (26) درصد ميشود و علت اينكه تا به حال سختي كار به اينها تعلق نگرفته، چون اينها كارفرما نداشتند. الان خود رانندهها آمدند توافق كردند، ميگويند كارفرما خودمان ميشويم، يعني (4) درصد سختي كاري كه كارفرما بايد پرداخت كند را ما خودمان پرداخت ميكنيم. بنابراين اين هيچ بار مالي ندارد. براي دولت چه بار مالي ميخواهد داشته باشد؟ وقتي ميگويد همه سختي كار را كه مربوط به كارفرما ميشود خود ما پرداخت ميكنيم اين بار مالي نخواهد داشت.
خواهران و برادران عزيز! من از شما خواهش ميكنم براي يك بار هم كه شده، تا به حال به اين رانندگان و بندگان خدا كه زحمتكش هستند توجه خاصي نشده است. براي اينكه براي مجلس دهم يادگار بماند من خواهش ميكنم با رأي قاطع خودتان، با رأي مثبت، من تعجب ميكنم آقاي خدادادي به عنوان رئيس كميسيون حق ندارد مخالف صحبت كند. وقتي كميسيون تصويب كرده، اينجا بايد رئيس و سخنگوي كميسيون موافق صحبت كنند، حتي اگر مخالف هم باشند. اين از عجايب روزگار است كه كميسيون خودش تصويب كند و به صحن علني بفرستد، بعد بيايد مخالف صحبت كند. اين چه معني دارد؟ اگر مخالف بوديد در كميسيون تصويب نميكرديد. من به شما اعلام ميكنم، اكثريت كميسيون اجتماعي موافق بودند و با رأي قاطع هم تصويب كردند و از شما هم خواهش ميكنم اين را تصويب كنيد و خدمتي به رانندگان تاكسي، كاميون و اتوبوس بينشهري شود.

مسعود پزشکیان
متشكرم. سخنگوي محترم كميسيون هم اگر ميخواهيد به عنوان مخالف صحبت كنيد صحبت بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي بدري يك لحظه ببخشيد! طبق آييننامه سخنگوي كميسيون اجتماعي و بعد كميسيون عمران صحبت ميكنند.

مسعود پزشکیان
فرقي نميكند، حالا صحبت كنند.

صدیف بدری
بسم الله الرحمن الرحيم
عرض سلام و ادب و احترام دارم.
گزارش كميسيون عمران به مجلس در خصوص طرح اصلاح قانون بيمه اجتماعي رانندگان حمل و نقل بار و مسافر بينشهري به شماره چاپ (64) كه به عنوان كميسيون فرعي به اين كميسيون ارجاع گرديده بود در جلسه مورخ 25/7/95 با حضور طراحان و كارشناسان دستگاههاي اجرايي ذيربط مورد بحث و بررسي قرار گرفت و كليات آن با اكثريت آرا رد شد.
اينك گزارش آن به مجلس شوراي اسلامي تقديم ميشود كه دلايل رد جهت استحضار همكاران محترم ارائه ميشود.
طرح حاضر بيش از آنكه به رانندگان حاضر در حمل و نقل عمومي كمكي نمايد آنها را با مشكلاتي درگير ميكند.
1 ـ بيش از (126) هزار راننده در حال حاضر در حوالي (25) سال خدمت و بيشتر وجود دارند كه تكليف آنها روشن نيست كه آيا آنها مشمول اين قانون ميشوند يا خير و اگر ميشوند (4) درصد سهم كارفرماي آنها از چه زماني محاسبه ميشود؟ آيا شامل سنوات خدمت آنها ميشود يا خير و آيا در اين (4) درصد سهم (50) درصد دولت لحاظ شده يا خير؟ اين كاملاً ابهام دارد و روشن نيست.
2 ـ مشكلات مهمي به واسطه شمول سختي كار براي آنها ايجاد خواهد شد، ازجمله در رانندگي برونشهري كه ساعات كاري آنها مطابق آييننامه توافقشده بين دولت و راهنمايي و رانندگي (9) ساعت لحاظ ميشود كه به (6) ساعت كاهش مييابد و رانندگاني كه در حال حاضر با (9) ساعت مشكل پرداخت اقساط خودروي خود را دارند با اصلاح جديد دچار بحران ميشوند و در تأمين اقساط و معيشت زندگي دچار مشكل خواهند شد. همچنين زنان نيز براي فعاليت در اين بخش دچار محدوديتهاي جديدي ميشوند كه تكليف اين موضوع
در اين طرح مشخص
نيست. لذا نظر كميسيون عمران رد اين طرح بوده است. والسلام عليكم و رحمه الله

مسعود پزشکیان

مسعود پزشکیان

عبدالرحمان تاج الدین
بسم الله الرحمن الرحيم
ضمن گراميداشت سوم خرداد روز آزادي خرمشهر و ياد همه شهداي عزيز و گلگونكفن انقلاب اسلامي.
جناب آقاي دكتر پزشكيان! اين طرحي كه ارائه شده است ابهامات عديدهاي دارد كه بخشي از آن را دوستان ما اشاره فرمودند و بخشي را هم بنده عرض ميكنم. اخيراً مستحضر هستيد كه سياستهاي مقام معظم رهبري در خصوص صندوقها تدوين شده است و اين طرح با سياستهاي كلي نظام كه توسط مقام معظم رهبري براي پايداري صندوقها تدوين شده است مغايرت اساسي دارد.
آقاي دكتر! نكته دوم، الان به موجب قانوني كه اخيراً به عنوان برنامه ششم توسعه تصويب شد، براي رانندگان محترم تعيين تكليف شد كه بتوانند با (25) سال بازنشسته شوند و خلاف برنامه ششم توسعه هم هست.
نكته بعدي، به لحاظ بار مالي ناشي از اجراي اين قانون خلاف اصل (75) قانون اساسي است كه تحميل ميشود و
خلاف برنامه است، به موجب آنكه قانون برنامه صراحتاً ميگويد كه اگر بار مالي ناشي از اجراي قوانين در مجلس تصويب شود بايد تأمين شود و تأمين نشده است.
آقاي دكتر! نكته ديگري كه هست الان اين قانون جاري است، دارد اجرا ميشود. همين الان توسط كميتههاي تشخيص كارهاي سخت و زيانآور در سراسر كشور، رانندگاني كه مشمول اين موضوع هستند پروندههايشان مطرح ميشود و بازنشسته ميشوند كه دوستان ما توضيح دادند. آقاي محجوب صراحتاً فرمودند كه اين قانون دارد اجرا ميشود.
آقاي دكتر! اين طرح ابهامات عديدهاي دارد. يكي اينكه معلوم نيست بالاخره رابطه كارگري و كارفرمايي است، رابطه خويشفرمايي است، خود راننده ميخواهد پولش را پرداخت كند، دولت بايد پرداخت كند. چون ميدانيد الان رانندگان كمكبگير دولت هستند، يعني بخشي از حق بيمه رانندگان محترم دارد توسط دولت تأمين ميشود. آيا قرار است كه بار مالي ناشي از اجراي اين موضوع را هم باز دولت تأمين كند يا دولت تأمين نميكند و خودشان تأمين كنند؟
نكته ديگر اين است كه به موجب قانون بايستي كارگر و كارفرما تعريف شود. اغلب رانندگان محترمي كه امروز مدعي اين قصه هستند نقش كارگر و كارفرمايي ندارند، يعني كارگاهي تعريف نشده است، خود رانندگان هستند كه حق بيمه پرداخت ميكنند.
نكته و ابهامات ديگري كه در اين خصوص است اين است كه آيا با اجراي اين قانون تعدادي كه اضافه خواهند شد با اين تعداد چگونه سازمان تأمين اجتماعي ميتواند از حضور اينها برخوردار شود، با توجه به تكاليفي كه نسبت به حقوق اين افراد دارد. يعني بار مالي ناشي از اجراي اين موضوع ميتواند خسران جدي به سازمان تأمين اجتماعي وارد كند.
آقاي دكتر! همين امروز كه بنده خدمت شما هستم هر هفته سازمان تأمين اجتماعي (1000) ميليارد تومان فقط بايد بابت حقوق بازنشستگان و مستمريبگيران پرداخت كند. يعني بار مالي ناشي از اجراي اين موضوع، تجهيز منابع
و نگرانيهايي كه ممكن است با اين موضوع مرتبط باشد و سازمان تأمين اجتماعي را مورد خدشه و اشكال اساسي قرار بدهد، بايد مورد توجه نمايندگان محترم باشد. من خواهش ميكنم همچنان كه رياست محترم كميسيون اجتماعي هم فرمودند با توجه به اينكه واقعاً كار كارشناسي نسبت به اين طرح نشده است، ما اذعان داريم كه بايستي از نيروي كار صيانت و حمايت كنيم و تندرستي نيروي كار و صيانت از نيروي كار وظيفه و رسالت اصلي ما باشد، اما در قالب طرحي مدون، طرحي تنقيحشده، طرحي كه شفاف باشد و سازمان تأمين اجتماعي و دولت با شفافسازي بدانند كه چه تكاليفي بر عهده دارند تا بتوانند در راستاي انجام تكاليف قانوني خودشان انجام وظيفه كنند. قطعاً نمايندگان محترم علاقهمند نيستند كه سازمان تأمين اجتماعي به مانند ساير صندوقها دچار نگراني شود و خدايناكرده دچار ورشكستگي شود.
ما (3) ميليون و (200) هزار نفر مستمريبگير و بازنشسته در سراسر كشور داريم و افتخار ميكنيم تا به امروز توانستهايم همه تعهدات خودمان را نسبت به بازنشستگان محترم و مستمريبگيران به انجام برسانيم و اميدوار هستيم كه انشاءالله با دقت نظر در قالب اين طرح و اينگونه طرحها كه ميتوانند موجبات خسران جدي براي سازمان تأمين اجتماعي فراهم كنند، نمايندگان محترم مجلس كمك كنند تا سازمان تأمين اجتماعي در راستاي پايداري صندوقها، حفظ صندوق سازمان تأمين اجتماعي، حفظ منابع و حفظ وظايف قانوني و فطري خودش انشاءالله كمك لازم را داشته باشد. به همين جهت ما با اين طرح كه به صورت غيرشفاف است و ايرادات اساسي دارد كه عرض كردم خلاف سياستهاي كلي مقام معظم رهبري، خلاف اصل (75) و خلاف برنامه است مخالف هستيم. (نايبرئيس ـ متشكرم) اميدوار هستيم كه انشاءالله با تدبير نمايندگان محترم اين طرح به صورت شفاف ارائه شود.

مسعود پزشکیان
خيلي ممنون، كميسيون صحبت نميكند. حضار 195 نفر، نمايندگان محترم رأي خودتان را راجع به طرح اصلاح قانون بيمه رانندگان اعلام بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب نشد.
7
ناطقین جلسه خانمها: زهرا ساعی و ناهید تاجالدین و آقایان: کوروش کرمپورحقیقی، مجتبی ذوالنوری و شهابالدین بیمقدار

مسعود پزشکیان
ناطقين را دعوت كنيد صحبت كنند.

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحيم
ناطقان مياندستور جلسه علني امروز عبارتند از:
ـ خانم زهرا ساعي نماينده محترم تبريز، آذرشهر و اسكو.
ـ آقاي كوروش كرمپورحقيقي نماينده محترم فيروزآباد، فراشبند، قير و كارزين.
ـ خانم ناهيد تاجالدين نماينده محترم اصفهان.
(كه هر كدام هفت دقيقه وقت دارند)
ـ آقاي مجتبي ذوالنوري نماينده محترم قم.
ـ آقاي شهابالدين بيمقدار نماينده محترم تبريز، آذرشهر و اسكو.
(كه هر كدام پنج دقيقه وقت دارند)
سركار خانم زهرا ساعي نماينده محترم تبريز، آذرشهر و اسكو بفرماييد.

زهرا ساعی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
اذا جاء نصرالله و الفتح *و رأيت الناس يدخلون في دين الله افواجا * فسبح بحمد ربك و استغفره انه كان توابا *
جناب آقاي رئيس، نمايندگان محترم، ملت شريف ايران و مردم غيور و شهيدپرور آذربايجان! سالروز آزادسازي خرمشهر قهرمان را به همه شما تبريك و تهنيت ميگويم.
حماسه باشكوه انتخابات و نمايش عظمت ملت ايران در بيست و نهم ارديبهشت و مشاركت بينظير ايرانيان در تعيين سرنوشت مديريت اجرايي و شهري با حضور گسترده مردم در اين روز بزرگ در ثبت افتخاري ديگر در كارنامه نظام مقدس جمهوري اسلامي حكايت از استواري بيش از پيش پايههاي مردمسالاري در كشور داشت كه بر
اساس سيره امام راحل و رهنمودهاي مقام معظم رهبري نمايانگر اعتماد حاكميت به رأي و نظر ملت در تعيين مسير پيشبرد امور و تحقق اهداف بود. ملتي كه بهحق پيروز حقيقي انتخابات و شايسته بهترين ستايشها است. چراكه با حضور حماسي و يكپارچه خود پيام انسجام، وحدت و همدلي را به جهانيان مخابره كرد و با انتخاب مجدد مسير اعتدال، عقلانيت و آيندهنگري، خود را به منصه ظهور رسانيد. همان مسيري كه مرحوم آيتالله هاشميرفسنجاني سالها براي به بار نشستن آن سعي و صبر نمودند.
مردم شريف آذربايجان نيز همگام با هموطنان خود در جايجاي كشور روز بيست و نهم ارديبهشتماه در شكوه حماسي حمايت از آرمانهاي انقلاب و نظام اسلامي به ميدان آمدند و برگ زريني ديگر در تاريخ ايران اسلامي رقم زدند. همانگونه كه در تاريخ معاصر ايران در جنبش تنباكو و نهضت مشروطه با سرداراني چون ستارخان و باقرخان در پيروزي انقلاب اسلامي و حضور در جنگ تحميلي با سرداراني چون باكريها و هماكنون نيز در حمايت از منافع و مصالح ملي نقشي جدي و بينظير دارند.
آقاي رئيس! اجازه ميخواهم قبل از ورود به مبحث اصلي نكتهاي را يادآوري كنم. درست (9) هفته پيش و همزمان با سيل در استانهاي آذربايجان و كردستان در يك تذكر عرض كردم ما از مديريت بحران در وزارت كشور نااميد شديم و گفتم حتي در ثبتنام انتخابات هم دچار بحران ميشويم. آن روز عدهاي با لبخند اين حرف را شنيدند، حالا عرض ميكنم متأسفانه اين ضعف مديريت تا آنجا پيش رفت كه آراي جمع قابل توجهي از شهروندان أخذ نشد و اين بار ديگر نميتوان در مقابل اين ضعف با لبخند گذشت.
اتحاد رمز پيروزي مردم فهيم ايران است كه تنها دموكراسي واقعي در منطقه پرآشوب غرب آسيا را در معرض ديدگان جهانيان نمايان ساختند و گونه جديدي از همزيستي مسالمتآميز گروههاي مختلف قومي، زباني و ديني را عرضه نمودند كه حكايت از هدفي مشترك دارد و آن همانا اعتلاي ايران بزرگ است.
ملت ايران ملتي صددرصدي است، ملتي يكپارچه و منسجم كه با حضور آگاهانه خود در انتخابات خط بطلاني بر خطكشيها و درصدسازيهاي ساختگي كشيد و به همگان گوشزد نمود كه هيچگاه در تلاش براي ايجاد تقابل
ميان مردم و گروههاي جمعيتي نباشند و بدانند كه دوران دوقطبيسازيهاي دروغين و سوءاستفاده از ايجاد اختلاف در ميان مردم شريف ايران به پايان رسيده است و نتيجه حركت در مسير ايجاد تقابل عدم اعتماد و شكست خواهد شد. كساني كه با استفاده از فضاي هيجاني روزهاي انتخابات سعي در فاصله انداختن بين ملت با برچسبهاي شهري و روستايي، درصدهاي ساختگي مبتني بر شعارهاي پوپوليستي بودهاند، ديدند كه ملت فهيم و يكپارچه در يك چيز وحدت دارند و آن هم پس زدن كساني است كه جز عيبجويي از نظام مقدس جمهوري اسلامي براي رسيدن به منافع خود كار ديگري بلد نيستند. ملت با رأي اكثريت قاطع به گفتمان اعتدال و قانونگرايي خط بطلان بر همه آن گفتمانها كشيدند.
اكنون به پاس اين حضور حماسي بر ما مسئولين نظام فرض است كه با قدرداني اين نعمت بزرگ يعني حضور مردم آگاه كه با انتخاب خود نه بزرگ به بيدانشي و تخريب در كشور را نهادينه كردند و همچنين باعث سرافرازي نظام برخاسته از آراي ملت شدند سر تعظيم فرود آوريم و با توجه به خواست عمومي براي آرمانهاي ملت گام برداريم.
همچنين پيروزي جناب آقاي دكتر روحاني را در انتخابات رياست جمهوري تبريك عرض ميكنم و اميدوارم ايشان در مسير تحقق عهدي كه با مردم بستند موفق باشند و بتوانند در سايه توجهات وليعصر (عجلاللهتعاليفرجهالشريف) و رهنمودهاي مقام معظم رهبري و با همكاري نخبگان كشور و توجه به محرومين، اقوام، جوانان و زنان فرهيخته كشور دولتي مقتدر، كارآمد و مؤثر را تشكيل دهند و مسير توسعه و موفقيت ايران را ادامه دهند.
پيروزي قاطع دكتر حسن روحاني در انتخابات رياست جمهوري و اعتماد دوباره ملت شريف ايران به دولت تدبير و اميد حاوي مفاهيم گستردهاي است كه كنشگران و نخبگان سياسي را به تأمل در اين اقدام بزرگ وا ميدارد. مفاهيمي از قبيل تأكيد مردم بر حل مسالمتآميز منازعات بينالمللي با استفاده از تجربه قبل مانند برجام، اقدام براي رفع تحريمهاي غيرهستهاي در قالب مذاكره و بهرهگيري از ديپلماسي مؤثر، تأكيد بر ادامه روند مبارزه با فساد
و گسترش بازه شفافسازي، گسترش آزاديهاي مدني و اجتماعي، زمينهسازي براي دسترسي آزادانه به اطلاعات و تداوم مسير اتصال به فناوريهاي نوين و شبكههاي اينترنتي، در كنار توجه ويژه به وضعيت معيشت مردم با تلاش براي افزايش نرخ رشد اقتصادي همه و همه نمايانگر اميد مردم براي طي مسير در طول چهار سال آينده است و حاوي اين دغدغه كه علاوه بر ممنوعيت بازگشت به عقب بايد ايرادات فعلي نيز رفع گرديده و ادامه مسير با قوت بيشتري پيگيري شود.
از لوازم تداوم قدرتمندتر، بانشاطتر و كارآمدتر مسير تدبير و اميد بهرهگيري دولت دوازدهم از ظرفيت جوانان و بانوان در عرصههاي كلان مديريت كشور است. بايد توجه داشت كه دولت نميتواند در پيشبرد هيچ امري از امور محوله به موفقيت دست يابد، مگر اينكه حضور، حمايت و پشتيباني ملت وجود داشته و اين امر با حضور حماسي در انتخابات پايان نميپذيرد، بلكه با مطالبهگري و انتقاد سازنده و حمايت از دستاوردها و مشاركت فعالانه تداوم خواهد يافت. پس منتقدين دولت كه تا ديروز خود را رقيب در جناحي ديگر تعريف ميكردند دست دوستي رئيسجمهور محترم را كه در آخرين نشست خبري به سوي آنها گشوده شد پس نزنند و اگر دل در گروي آرمانهاي مقدس نظام و مردم دارند با همكاري و همياري در راه اعتلاي كشور و توسعه روزافزون ياريگر باشند كه:
به راه باديه رفتن به از نشستن باطل
كه اگر مراد نيابم، به قدر وسع بكوشم

علی اصغر یوسف نژاد
متشكر خانم ساعي، وقتتان تمام شد.

زهرا ساعی
نطق 7 دقیقه ای
ايران اسلامي شايسته موفقيتها و داشتههاي بزرگي است. اميد مردم به دولت آقاي روحاني دوچندان شده كه انشاءالله با جوانگرايي بيشتر و حضور مؤثر زنان اميد مردم تحقق خواهد پيوست.
اما درياچه اروميه، (نايبرئيس ـ خيلي ممنون) اميد فرزندان آذربايجان و ايران، نويدبخش حيات و زندگي. ضمن تشكر از ستاد احياي درياچه كه در روزهاي ابتداي تشكيل دولت يازدهم با دقت نظر مسائل آن را مورد بررسي قرار داد و يا پيگيري وسيع و تمهيدات لازم فاز تثبيت را با موفقيت به پايان رساند، اكنون با اميد و توكل به خداوند
متعال انتظار داريم فاز احياي درياچه با سرعت پيگيري شود. (نايبرئيس ـ خيلي ممنون، دست شما درد نكند)
آغاجلار گول آچاندا
سبلان اوج آلاندا
منيم گوزل ايرانيمسان
سنه قربان منيم جانيم داغلارا قار ياغاندا
دماوند بوي آتاندا
يورتوم اويم يوامسان
ستارخانيم باقرخانيم

مسعود پزشکیان

علی اصغر یوسف نژاد
متشكر، ناطق بعدي جناب آقاي كوروش كرمپورحقيقي نماينده محترم فيروزآباد، فراشبند، قير و كارزين كه هفت دقيقه در خدمتشان هستيم. جناب آقاي كرمپور بفرماييد.

کوروش کرم پورحقیقی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
سوم خرداد سالروز حماسه بزرگ و نقطه عطف هشت سال دفاع مقدس را گرامي ميدارم و حضور حماسي و افتخارآفرين مردم در انتخابات (29) ارديبهشت كه يك نقطه درخشان در تاريخ ايران به وجود آورد را به محضر رهبر فرزانه انقلاب و برنده اصلي اين حماسه بزرگ كه ملت رشيد و فهيم ميباشند تبريك ميگويم. قطعاً اين مشاركت تاريخساز مردم و رأي قاطع آنها سرمايهاي بزرگ براي اعتلاي نظام اسلامي و دولت تدبير و اميد ميباشد و انتخاب مجدد آقاي دكتر روحاني را به ايشان تبريك ميگويم و اعلام ميكنم آمادگي دارم تا در خدمت به مردم در كنار دولت تدبير و اميد در خدمت اين بزرگوار باشم.
جناب آقاي دكتر روحاني! همانطور كه مستحضريد نرخ بيكاري در كشور بسيار نگرانكننده است و در بين استانهاي كشور نرخ بيكاري استان فارس از ميانگين كشوري بالاتر است و باز در ميان شهرستانهاي استان فارس نرخ بيكاري حوزه انتخابيه اينجانب به مراتب بالاتر است. جالب است نرخ باسوادي استان فارس از ميانگين كشوري بالاتر است.
نمايندگان محترم و دولتمردان تدبير و اميد! منطقه حوزه انتخابيه اينجانب داراي منابع و فرصتهاي بيشماري
است كه با نرخ بيكاري به هيچ وجه تناسب ندارد و ضرورت توجه بيشتر، برنامهريزي همهجانبهتر، تأمين اعتبار و مديريت قويتري را ميطلبد. منطقهاي كه داراي چندين ميادين گازي شناسايي و ثبتشده و داراي توجيه اقتصادي است، اما متأسفانه توسعه نيافته است. منطقهاي كه با بزرگترين ميدان گازي جهان تنها (160) كيلومتر فاصله دارد و خود دومين ميدان گازي داخلي كشور را دارد و متأسفانه مردم حوزه انتخابيهام را غيربومي تلقي و در بهكارگيري آنها جلوگيري به عمل ميآورند. منطقهاي كه داراي سه سد بزرگ با مجموعه گنجايش بيش از (5/1) ميليارد متر مكعب ذخيره آب است، منطقهاي كه داراي بهترين زمينهاي حاصلخيز كشاورزي و باغات شناختهشده در كشور دارد. منطقهاي كه قدمت ديرينهاي دارد و آثار تاريخي و باستاني آن بيشمار است و از لحاظ جغرافيايي و مناظر طبيعي بينظير است و داراي جاذبه ويژه گردشگري ميباشد. منطقهاي كه بخش عظيمي از عشاير محروم را در خود جاي داده و در گذشته داراي دامداري فوقالعاده و صنايع دستي بينظير بوده است.
جناب آقاي رئيسجمهور! دولتهاي گذشته و دولت محترم جنابعالي از بعد از انقلاب وعده تهيه طرح آمايش سرزميني كشور را دادهاند كه متأسفانه هنوز محقق نشده است و جالب است كه اين مهم از دغدغههاي مقام معظم رهبري بوده است.
جناب آقاي دكتر نوبخت! با توجه به اينكه عدالت يكي از بارزترين و مهمترين اصول اداره كشور ميباشد و در همين راستا طبق شاخصههاي تعيينشده ميبايست (7) درصد از اعتبارات عمراني شامل استان فارس گردد، متأسفانه در دولتهاي گذشته كمتر از (3) درصد شامل استان فارس ميشده و فقط در دولت يازدهم نزديك به (8/3) درصد واگذار شده است. لذا انتظار ميرود در اجراي عدالت ضمن رعايت (7) درصد اعتبارات عمراني به استان فارس تعلق گيرد و نسبت به حقوق گذشته مردم اين استان و حوزه انتخابيهام اقدام فوري و بايسته را خواستارم.
هيأت محترم وزيران، به ويژه وزيران محترم نفت و راه و شهرسازي! باعث تأسف است پس از چهار دهه همچنان اولويت اصلي حوزه انتخابيه اينجانب مربوط به زيرساخت جادهاي و سلامت و صنايع و بهداشت ميباشد و بيشترين قرباني جادهاي در استان فارس مربوط به اين حوزه ميباشد. جناب آقاي وزير راه و شهرسازي! لطفاً در مورد جادههاي ذيل اقدامات لازم و فوري را به عمل آوريد، جاده كوار ـ فيروزآباد ـ عسلويه، جاده فيروزآباد ـ قير و كارزين، جاده فيروزآباد ـ فراشبند، جاده قير ـ هنگام ـ دهرم، جاده قير ـ جهرم، جاده قير ـ افزر، جاده فراشبند ـ كازرون، جاده فراشبند ـ دهرم، جاده فيروزآباد ـ ميمند و جادههاي روستايي حوزه انتخابيهام. جناب آقاي رئيس! خدايي يك توجهي نسبت به جادههاي حوزه انتخابيه من داشته باشيد و ببينيد عدالت چگونه در عمران و آبادي كشور در حوزه انتخابيه اينجانب اجرا شده است.
وزير محترم نيرو! سد سلمانفارسي قير و كارزين با توجه به اينكه بالاي بيش از (900) ميليون متر مكعب آب ذخيره دارد، متأسفانه مردم شهرستان قير و كارزين از آب شرب و آب كشاورزي و باغداران آن از آب مورد نياز محروم هستند. لطفاً در اين زمينه با برنامهريزي عادلانه نسبت به اينكه مردم حوزه انتخابيه بنده، مردم شهرستانهاي فيروزآباد، قير و كارزين بهرهمند گردند. سد تنگاب فيروزآباد كه اكنون بيش از (80) ميليون متر مكعب آب ذخيره دارد، اما متأسفانه مردم شهرستان فيروزآباد فقط شاهد تبخير آن ميباشند. نه از آب شرب، نه كشاورزان از آب كشاورزي و نه صنعتگران ما از آب صنعتي هيچگونه بهرهمند نيستند و محروم ميباشند. سد هايقر فيروزآباد كه (95) درصد پيشرفت فيزيكي داشته و متأسفانه در بارندگي اخير بيش از (150) ميليون متر مكعب آب هدررفت داشته است و خسارت غيرقابل جبراني وارد گرديده است، (نايبرئيس ـ خيلي ممنون آقاي كرمپور) انتظار دارم كه در اين زمينه اعتبارات لازم در رابطه با تملك زمين و تكميل سد (يوسفنژاد ـ متشكر جناب آقاي كرمپور، وقتتان تمام شد) و برنامهريزي جهت تأمين آب شرب اهالي و كشاورزان و باغداران دهستان هنگام و بخش دهرم و كارخانه كربنات سديم اقدام فوري نموده تا در توليد و ايجاد اشتغال براي (1000) نفر به صورت مستقيم اقدام خداپسندانه به عمل آيد. (يوسفنژاد ـ متشكر جناب آقاي كرمپور).
جناب آقاي رئيس! من از وزير محترم جهاد كشاورزي، وزير محترم نفت، رئيس سازمان ميراث فرهنگي و وزير راه و شهرسازي (احداث) راهآهن شيراز ـ فيروزآباد ـ فراشبند ـ بوشهر ـ عسلويه را خواستارم (نايبرئيس ـ خيلي
ممنون، يك دقيقه اضافه صحبت كرديد، بقيه را به رسانهها بدهيد) و در پايان خواهش دارم، نمايندگان محترم، هيأت محترم دولت! همانطور كه مستحضريد بزرگداشت بزرگان كشور و اقوام باعث زنده نگاه داشتن آرمانها و ارزشهاي كشور ميشود كه در اين راستا بزرگداشت حكيم آيتالله جهانگيرخان قشقايي، ابن مقفع روزبه فيروزآبادي، آيتالله عبدالكريم مقدسي (قطع ميكروفن).
نايبرئيس (پزشكيان) ـ ديگر قطع شد، بقيه را به رسانهها بدهيد، خيلي ممنون و متشكرم، خداقوت، دست شما درد نكند.
دبير (يوسفنژاد) ـ ناطق بعدي سركار خانم ناهيد تاجالدين نماينده محترم اصفهان هستند. سركار خانم تاجالدين بفرماييد.
ناهيد تاجالدين (اصفهان) ـ به نام خداوند رحمت و رحمانيت، خداوند ايران، سرزمين حماسه و ايثار و با تبريك روز سوم خرداد روز آزادسازي خرمشهر عزيز ميخواهم اولين نطق پيش از دستور خود را با نام ايران شروع كنم، ايران بزرگ، خاستگاه ترك، لر، بلوچ، فارس، عرب، كرد، تركمن و گيلك و همه اقوام و البته هويت مشترك همه آنها، هويتي كه براي پاسداشت آنها چه خونها كه داده نشده و چه حماسهها كه خلق نشده است، فصل مشترك همه اختلافنظرها، منازعات و نقطه پايان سهمخواهيها و خودخواهيها.
يك بار ديگر آگاهي و بلوغ ملت ايران حماسه آفريد و با رأي قاطع ملت اميد تمديد شد. حماسه مردم صددرصدي كه با مشاركت مهم و مؤثر در انتخابات (29) ارديبهشت اتفاق افتاد. حماسهاي به مراتب پردامنهتر و پرمعناتر از حماسههاي قبلي، حماسهاي كه فصلالخطاب همه اختلافها و تفاوتنظرها بود و بياغراق نيست اگر آن را باشكوهترين بسيج سرمايه اجتماعي و بهترين جلوهگاه اتحاد ملي بناميم، حماسهاي با پيام روشن و مطالبهاي آشكار از سياستورزان و سياستمردان.
آقاي رئيس و همكاران گرامي! همانطور كه ميدانيد امروز همه تحليلگران اقتصادي، سياسي و اجتماعي توافق دارند در اين برهه ايران براي يك جهش اقتصادي و فرهنگي نياز به اجماع ملي دارد. كارشناسان توسعه معتقدند
توسعه در ايران اتفاق نخواهد افتاد مگر با تقويت همبستگي ملي و اجماعي در سطح ملي، مگر آنكه دوباره حول هويت مشتركمان يعني ايراني بودن گرد هم آييم، مگر آنكه نسلهاي ما با يكديگر، قوميتهاي ما با هم، مذاهب ما با يكديگر، طبقات اجتماعي ما با هم و البته دولت ما با ملت ارتباط مؤثري بگيرند و همافزايي داشته باشند و اعتماد عمومي به عنوان يك سرمايه اجتماعي تقويت شود تا فرصت پروازي بلند براي توسعه ايران و بهبود زندگي همه آحاد مردم ايران فراهم آيد. آنچه در حماسه ارديبهشتي مردم به وقوع پيوست و امروز پس از اين بايد آن را پاس داشت و حراست نمود.
همكاران گرامي! تصديق بفرماييد در بزنگاه خطرناكي قرار گرفتهايم، جهان پيرامون ما جهان پرآشوبي است. دشمنان ما و رقيبان استراتژيك ايران با يكديگر براي مسدود كردن مسير توسعه در ايران متحد شدهاند و ايران به عنوان هويت مشترك ايرانيان تا زماني از آسيبهاي منطقه در امان خواهد بود كه اتحاد ملي در آن دستخوش آسيب نشود. متأسفانه برخي افراد و جريانها به جاي تقويت همبستگي ملي، نزاعهاي سياسي را به متن جامعه آوردهاند و آن را چندپاره ميكنند، انگار نه انگار كه مصالح بزرگتري هم هست و همه ما در نهايت در يك كشتي نشستهايم و اگر اين كشتي غرق شود خسران آن براي همه است.
برادران و خواهران گرامي! خواهش ميكنم به خاطر اين هويت مشتركي كه همگان اذعان دارند سفينهالنجاه جامعه امروز است، اختلافات خسارتبار سياسي و اجتماعي را كنار بگذاريم و براي توسعه و پيشرفت ايران همصدا شويم. خواهش ميكنم پيام (29) ارديبهشت را همه درك كنيم. توسعه ايران معطل رفتارهاي توسعهاي يا ضدتوسعهاي ماست. افتخار توسعه براي همه و خسران توسعهنايافتگي نيز براي همه است. مگر قرار است هميشه جنگي در بگيرد تا نزاعهايمان را كنار بگذاريم؟ يادمان بيايد همه از يك آب و خاكيم، به خاطر ايران وحدت ملي را دريابيد. همكاران عزيز! پيام حماسه (29) ارديبهشت كاملاً روشن و آشكار بود. مردم براي ايران آمدند و حفظ ايران را سرلوحه رفتار انتخاباتي خود قرار دادند.
من از ايران شروع كردم و ميخواهم نطق خودم را با اصفهان تمام كنم. از ايران گفتم تا همگان بدانند ما
اصفهانيها مشكلات ايران را مشكلات خود ميدانيم، همچنان كه اصفهانيها چه در زمان جنگ و ميدان نبرد با تقديم يك شهيد به ازاي هر (144) نفر از جمعيتشان و چه در پشت جبههها با پذيرش مهاجران جنگزده براي ايران سنگ تمام گذاشتند و امروز نيز در هنگام صلح پذيراي (7/14) درصد مهاجرتها يعني بيشترين مهاجرتها بعد از تهران هستند. هرگز حماسه مردان بزرگي چون حاج همت، خرازي و ردانيپورها فراموشمان نميشود. با اين همه اما حال اصفهان خوب نيست و نفسش به سختي بالا ميآيد. اصفهان ديگر نصف جهان نيست و مدت مديدي است زايندهرودش از زايندگي افتاده و كشاورزان مظلوم اصفهان كه در اثر مديريت غلط منابع آب حقآبه خود را ازدستداده ميبينند به سختي زندگي ميگذرانند.
صنعت اصفهان نيز هنوز صورت خود را با سيلي سرخ نگه داشته است. روند تعطيلي شركتهاي تجاري در استان اصفهان از ابتداي دهه 90 رشد (68) درصدي را تجربه كرده كه خوشبختانه با برنامههاي دولت تدبير و اميد اين روند مدتي است سيل نزولي به خود گرفته است. اما اصفهان همانگونه كه اميدش را به آينده در اين انتخابات تمديد كرد، نيازمند تمديد تدبير و شتاب گرفتن آن نيز هست.
همكاران گرامي و همياران ارجمند! اصفهان را به عنوان نگين انگشتري ايران اسلامي دريابيد، (نايبرئيس ـ خيلي ممنون) زندهرود را به عنوان شاهرگ حيات اصفهان دريابيد، مرگ زايندهرود مصادف با مرگ يك تمدن است. بر ما مباد نسبت به زايندهرود، اصفهان، ايران و ايراني بيتفاوت باشيم و زايندهرود را قرباني انديشههاي قوميتي كنيم. زنده باد زايندهرود، زنده باد اصفهان، زنده باد ايران، زنده باد اسلام و پاينده باد ايران اسلامي. «علي بركتالله». والسلامعليكم و رحمهالله

مسعود پزشکیان

علی اصغر یوسف نژاد
ناطق بعدي جناب آقاي مجتبي ذوالنوري نماينده محترم قم هستند كه پنج دقيقه وقت دارند. جناب آقاي ذوالنوري بفرماييد.

مجتبی ذوالنوری
نطق 5دقیقه ای
اعوذ بالله من الشيطان الرجيم
بسم الله الرحمن الرحيم
«اللهم ان لم تكن غفرت لنا فيما مضي شعبان فاغفرلنا في ما بقي منه»
وجود مبارك امام رضا (عليهالسلام) در روزهاي پاياني ماه شعبان به اباصلت براي اغتنام فرصت باقيمانده و آمادگي ورود به ماه ضيافتالله چنين دعايي را تعليم فرمود. اميدواريم كه خداي متعال در مسير اطاعت و بندگي خودش توفيق آمادگي ورود به ماه مبارك رمضان و بهرهبرداري حداكثري از فيوضات عام و ويژه ماه خودش را به همه ما ارزاني كند.
امروز سوم خرداد سالروز فتح غرورآفرين خرمشهر قهرمان است. پيروزي خرمشهر نقطه عطف مهمي در تاريخ انقلاب اسلامي و كشور ماست.
انتخابات پرشور دوازدهمين دوره رياست جمهوري كه مردم عزيز ما با مشاركت و حضور حداكثري خودشان دخالت در تعيين سرنوشت خودشان را رقم زدند و مردمسالاري ديني بينظير كشورمان را به رخ جهانيان كشاندند. من اين پيروزي بزرگ را به مقام معظم رهبري، مراجع عظام تقليد، مردم عزيز و شريف كشورمان و همه آنهايي كه در انتخابات اين حماسه را خلق كردند و منتخب مردم تبريك و تهنيت عرض ميكنم. اميدواريم كه خداي متعال توفيق ادامه راه امام و شهيدان را در ايفاي نقش سياسي و اجتماعيمان به ما عطا كند.
بايد عرض كنم تبريك ويژه به مقام معظم رهبري كه حتي تحسين و اقرار سياستمداران بزرگ دنيا مثل نوام چامسكي را برانگيخت كه در راستاي معماري انقلاب توسط حضرت امام، مقام معظم رهبري مهندسي تداوم و بقاي انقلاب اسلامي را به خوبي انجام دادند و مشاركت حداكثري را رقم زدند.
بايد به منتخب مردم و مسئولين كشور هم تذكري عرض كنم. وقتي شوراي نگهبان مشغول بررسي چند جلد اسناد تخلفات و تقلب در انتخابات است، اي كاش مسئولين قدري خويشتنداري ميكردند و اگر هم قرار بود جشن پيروزي برگزار شود اي كاش كنترل ميكردند كه رقص مختلط زن و مرد با كشف حجاب و بعضي از رفتارهاي هنجارشكنانه براي جريحهدار كردن احساسات مردم اتفاق نميافتاد.
من تشكر ميكنم از كساني كه كانديدايشان رأي نياورد ولي خويشتنداري كردند و با تحريكهاي مختلف احساساتي نشدند كه فتنهاي در كشور رقم بخورد. اي كاش همه جريانهاي سياسي اين سعه صدر و مهرباني نسبت به انقلاب را سرمشق خود قرار بدهند.
به جناب آقاي وزير كشور عرض ميكنم كه در گفتگوي ويژه ديشب گفتيد خراسانجنوبي و قم كمترين درصد مشاركت را داشتند. جناب آقاي وزير كشور! آمار فرماندار شما اين است كه خراسانجنوبي (85) درصد شركت داشته و قم (6/78) درصد. ميانگين مشاركت كشوري (73) درصد بوده، جناب آقاي رئيسي (28/57) درصد در قم و جناب آقاي روحاني (88/35) درصد. دنبال چه هستيد كه در گفتگوي ويژه خبري دست به چنين تحريكاتي ميزنيد؟ اگر اطلاع نداريد چرا سخن ميگوييد و اگر اطلاع داريد چرا قلب واقعيات ميكنيد؟ اگر بناست ادامه راه هم بدين شكل باشد، اين خطرناك است.
آخرين جمله را هم عرض ميكنم؛ دولتمردان عزيز ما توجه كنند، انشاءالله در اين چهار سال مثل فروردين و ارديبهشت امسال عمل كنند (نايبرئيس ـ خيلي ممنون) كه تمام معوقات، وصل يارانهها، اشتغال دهداران و آنچه كه در كشور نشد بود در فروردين و ارديبهشتماه قبل از انتخابات شدني شد، در ادامه چهار سال هم انشاءالله با جديت در رفع مشكلات مردم به شكرانه چنين پيروزي استفاده كنيم و وحدت و انسجام مردم در كمك به حل مشكلات مملكت انشاءالله تغيير اين عمل حاصل شود. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

مسعود پزشکیان

علی اصغر یوسف نژاد
ناطق بعدي جناب آقاي شهابالدين بيمقدار نماينده محترم تبريز، آذرشهر و اسكو كه پنج دقيقه وقت دارند. آقاي بيمقدار بفرماييد.

شهاب الدین بیمقدار
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
سلام عليكم
با درود به روح امام خميني كبير، بنيانگذار جمهوري اسلامي ايران و شهداي انقلاب اسلامي از سال 42
تاكنون و سلام به رهبر معظم انقلاب اسلامي حضرت آيتالله خامنهاي (حضار صلوات فرستادند) و تبريك پيروزي فتح خرمشهر كه واقعاً تعبير زيباي امام كه «خرمشهر را خدا آزاد كرد» هميشه در ياد و خاطرهها خواهد ماند.
وظيفه خود ميدانم از حماسه بزرگ مردمسالاري مردم شريف، فهيم و بااخلاق ايران كمال تشكر را داشته باشم. اين حماسه را كه منجر به پيروزي عقلانيت و تدبير شد به مقام معظم رهبري و مردم شريف ايران به ويژه آذربايجانشرقي به خصوص مردان و زنان حوزه انتخابيهام و رئيسجمهور محترم جناب آقاي دكتر روحاني تبريك عرض ميكنم و از مردم غيور و فهيم حوزه انتخابيهام تشكر ويژه دارم كه بار ديگر ثابت كردند در تحكيم مردمسالاري همچون سرداران بزرگ باكري، كسائي، شفيعي، ستارخان و باقرخان كه دموكراسي را در ايران نهادينه كردند نقشآفرين هستند.
اين روزها ترامپ چون نميتواند در آمريكا كاري انجام دهد و مقبوليت مردمي ندارد، دست به گدايي به منابع نفت خاورميانه دراز كرده است. به حاكمان آلسعود ميگويم خيانت به مسلمانان بيش از اين جايز نيست. هر چقدر كه سلاح بخري عددي نيستي كه در مقابل ايران اسلامي كه پشتيباني مردم باغيرت و تكنولوژي بومي دارد ايستادگي كني.
رهبر معظم انقلاب اسلامي! مردم در شعارهايي كه دادند و مرتباً از ما نمايندگانشان خواستار رفع حصر از ياران قديمي امام و انقلاب هستند و بنده نيز به عنوان نمايندهاي از خطه آذربايجان چنين درخواستي را از جنابعالي دارم. ضمناً رفع ممنوعالتصويري سيدخاتمي را هم خواستارم. اين اطمينان را ميدهم كه مردم آذربايجان هميشه پشتيبان رهبرشان هستند و در راه حفظ دستاوردهاي انقلاب هرگز كوتاهي نخواهند كرد.
اين روزها همهجا و همهكس مسأله اصلي مملكت را بيكاري و اشتغال جوانان ميدانند. ضمن اينكه از دولت محترم ميخواهم با رفع موانع توليد و روانسازي مسير گردشگري و آموزش به واحدهاي اماكن نيروي انتظامي زمينه جذب گردشگر خارجي را مهيا نمايد، ولي سخني نيز با برادران و خواهران نماينده دارم؛ طبق قانون اصل
(44) دولت ديگر در كارهاي اقتصادي به غير از نفت و گاز، صنايع نظامي، صنايع مادر، مخابرات و انتقال خطوط اصلي برق سرمايهگذاري نخواهد كرد، فقط راهبر و پشتيبان بخش خصوصي خواهد بود. ولي هنوز چنين فرهنگي در بين نمايندگان محترم و مردم وجود ندارد. بياييد با مردم صميمي باشيم و با آنها همراهي نماييم تا بتوانند با هم بودن و مؤثر بودن در اقتصاد را تجربه كنند. بنده اين كار را انجام دادهام، نتايج آن در حال ثمر دادن است.
از دولت محترم ميخواهم به موارد زير توجه ويژه داشته باشد:
ـ نرخ بهره بانكها را با تورم همسانسازي كند، چون در منطقه بالاترين نرخ بهره را داريم كه مخل توليد و صادرات است و يكي از راههاي رونق صادرات و ايجاد اشتغال همين است.
ـ از گردشگري و شركتهاي دانشبنيان حمايت جدي نمايد.
ـ در مورد IT و ICT به شهرهاي ديگر غير از پايتخت توجه نمايد.
ـ مسأله آب را جدي گرفته و از گلخانههاي هيدروپونيك و آبياري تحت فشار حمايت نمايد.
ـ به توانمندسازي بيش از صدقه دادن توجه داشته باشد.
ـ اقتصاد را رقابتي كند و از همه ماليات أخذ كند و پروژهها را فقط از طريق مناقصه واگذار نمايد و لاغير.
در رابطه با حوزه انتخابيهام ضمن تشكر از آقاي دكتر آخوندي خواستار سرعت در اجراي پروژههايي از قبيل بيمارستان آذرشهر، آزادراههاي تبريز ـ بازرگان، تبريز ـ سهند و تبريز ـ اروميه، راهآهن ميانه ـ تبريز و بزرگراه تبريز ـ اهر بوده به دليل ترافيك شديد در ايلخچي خواهان اختصاص بودجهاي براي تملك اراضي هستم.
از وزير نيرو ميخواهم (نايبرئيس ـ خيلي ممنون) با توجه ويژه به طرح فاضلاب شهري، تصفيهخانههاي آن را داشته باشد و بقيه هم كه در رابطه با درياچه اروميه و تشكر از آقاي رئيسجمهور در رابطه با ايجاد رشته زبان تركي بود و خواستار اجراي كامل اصل (15) قانون اساسي هستم. والسلامعليكم و رحمه الله

مسعود پزشکیان
خيلي ممنون، متشكرم، ياشاسين.
8
تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به مسئولان اجرایی کشور

اکبر رنجبرزاده
تذکرات کتبی
بسمالله الرحمن الرحيم
تذكرات كتبي نمايندگان به مسئولان اجرايي كشور:
ـ آقايان: محمدرضا اميرحسنخاني (فردوس، سرايان، طبس و بشرويه)، فرهاد فلاحتي (قائنات و زيركوه) و سيدمحمدباقر عبادي (بيرجند، درميان و خوسف) به وزير كشور در خصوص ارائه آمار واقعي ميزان مشاركت مردم خراسانجنوبي در انتخابات مبني بر اينكه استان به لحاظ مشاركت رتبه سوم كشوري را داراست. چطور اعلام فرموديد كه كمترين مشاركت را دارد؟
ـ آقاي حبيباله دهمرده (زابل، زهك، هيرمند، نيمروز و هامون) به وزير راه و شهرسازي در خصوص كاهش سهميه سوخت كاميونها در سيستان.
به وزير كشور در خصوص اعتراض شديد تعداد زيادي از نامزدهاي شوراهاي اسلامي شهر و روستا نسبت به برگزاري انتخابات در سيستان.
ـ آقايان: صديف بدري و محمد فيضيزنگير (اردبيل، نمين، نير و سرعين) به وزراي صنعت، معدن و تجارت و جهاد كشاورزي در خصوص كنترل و كاهش قيمت اقلام ضروري و مايحتاج مردم در آستانه ماه مبارك رمضان به ويژه قيمت گوشت و مرغ كه اخيراً به صورت قابل توجهي افزايش داشته است.
ـ آقاي محمد خدابخشي (اليگودرز) به وزير امور اقتصادي و دارايي در خصوص عدم نظارت جدي بانك مركزي بر مؤسسات مالي و اعتباري، نگراني سپردهگذاراني كه در مؤسسه آرمان توسعه سپردهگذاري كردهاند، به ويژه سپردهگذاران اليگودرز هرچه زودتر رفع شود.
ـ آقاي ضياءاله اعزازيملكي (بناب) به وزير جهاد كشاورزي در خصوص عدم اجراي پروژه ايستگاه تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي بناب.
ـ آقاي فرهاد فلاحتي (قائنات و زيركوه) به وزير صنعت، معدن و تجارت در خصوص بيتوجهي به پروژه فولاد
قائنات كه متأسفانه بيش از هفت ماه است پروژه كاملاً خوابيده و هيچ همتي مبني بر راهاندازي اين كارخانه وجود ندارد. اين در حالي است كه قبلاً ميگفتند پروژه اعتبار ندارد و اكنون با داشتن اعتبار باز هم همان رخوت و سكون برقرار است. مگر قرار نيست براي اشتغال جوانان كاري انجام شود؟
ـ خانم سميه محمودي (شهرضا و دهاقان) به وزير آموزش و پرورش در خصوص ابلاغ دستورالعمل و بخشنامه در اسرع وقت جهت وحدت رويه در ثبتنام و أخذ مبلغ از دانشآموزان در مدارس دولتي.
ـ آقايمحمدقسيم عثماني (بوكان) به وزير راه و شهرسازي در خصوص وضعيت جاده بوكان ـ مياندوآب و فوت چهار نفر از ساكنين روستاي داشبند در روز گذشته.
ـ آقاي عباس گودرزي (بروجرد) به وزير كشور در خصوص رسيدگي به شكايات كانديداهاي محترم شوراي اسلامي شهر بروجرد و مقابله و برخورد جدي با تخلفات انتخاباتي.
ـ آقاي محمد عزيزي (ابهر، خرمدره و سلطانيه) به رئيسجمهور محترم و وزير امور اقتصادي و دارايي درخصوص رسيدگي سريع به وضعيت سپردهگذاران مؤسسه كاسپين.
ـ آقاي عليمحمد شاعري (بهشهر، نكا و گلوگاه) به وزير جهاد كشاورزي در خصوص عدم پرداخت مطالبات گندمكاران.
9
قرائت بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی در خصوص تقدیر و تشکر از عملکرد رسانه ملی در انتخابات

مسعود پزشکیان
آقاي رنجبرزاده! اجازه بدهيد دو تا بيانيه را بخوانند

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحيم
بيانيه نمايندگان مجلس شوراي اسلامي در تقدير از عملكرد رسانه ملي در انتخابات
بيست و نهم ارديبهشتماه ملت ايران بار ديگر حماسهاي شگرف آفريدند و چشم جهانيان را مبهوت عظمت،
اتحاد و اقتدار خود كردند. حماسهاي كه نشان از استواري بنيانهاي مستحكم مردمسالاري ديني و پيوند عميق و جداييناپذير مردم و مسئولان در كشور پهناور ايران اسلامي است. حضور و مشاركت جدي مردم در دوازدهمين دوره انتخابات رياست جمهوري و پنجمين دوره انتخابات شوراهاي اسلامي شهر و روستا چنان پرشور و قاطعانه بود كه تريبونهاي دروغ و سناريوهاي فريب عليرغم تلاش و برنامهريزي گسترده نتوانستند در مقابل آن تاب بياورند و عظمت آن را انكار نمايند. بيشك رسانه ملي در خلق اين پيروزي ماندگار نقش و جايگاهي بيبديل دارد كه در سه مقطع پيش از انتخابات، حين برگزاري و پس از آن با تهيه و توليد ويژهبرنامههاي متنوع به ويژه مناظرههاي زنده نامزدهاي رياست جمهوري توانست با اطلاعرساني و آگاهيبخشي بر عظمت و شور اين رويداد عظيم بيفزايد.
ما نمايندگان مجلس شوراي اسلامي نيز همانگونه كه مقام معظم رهبري در پيام خود فرمودند اين انتخابات پرشور مرهون تلاش شبانهروزي و هنرمندانه رسانه ملي است، بر خود فرض ميدانيم از زحمات بيشائبه و ارزشمند مديران و كاركنان رسانه ملي، شبكههاي داخلي بينالمللي و مراكز استانهاي صدا و سيما قدرداني نموده و توفيقات الهي را برايشان مسئلت نماييم.
اين بيانيه به امضاي (167) نفر از نمايندگان مجلس رسيده است .
10
قرائت بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی در خصوص محکومیت اقدامات حکومت بحرین در تعرض به منزل شیخ عیسی قاسم

احمد امیر آبادی فراهانی
بيانيه نمايندگان مجلس شوراي اسلامي در خصوص بحث محكوميت حكومت بحرين كه قرائت ميشود.
بسم الله الرحمن الرحيم
با كمال تأسف حكومت بحرين در اقدامي نابخردانه و فرقهگرايانه بر اساس اتهامات واهي حكم ظالمانهاي عليه آيتالله شيخ عيسي قاسم از مراجع ديني مسلمانان صادر كرده است. صدور اين حكم و تعرض روز گذشته به محل سكونت شيخ عيسي قاسم كه بعد از سفر ناميمون ترامپ به منطقه و چراغ سبز آمريكا و انگليس و صحنهگرداني حكام سعودي صورت گرفت، موجب نگراني شديد ملت شريف ايران و نمايندگان مجلس شوراي اسلامي شده است.
مجلس شوراي اسلامي ضمن محكوم كردن شديد اين اقدام ضدديني و غيرانساني رژيم آلخليفه و آلسعود بر حمايت خود از مردم بحرين در مسير عزت و آزادي و كسب حقوق مشروع خود تأكيد مينمايد. به رژيم آلخليفه هشدار ميدهيم ادامه سياستهاي ضدديني در بحرين و بيتوجهي به مطالبات مشروع مردم نتايج غيرقابل پيشبيني خواهد داشت.
مجلس شوراي اسلامي حكم صادره عليه آيتالله شيخ عيسي قاسم، تعرض به منزل ايشان و به خاك و خون كشيدن مردم بيدفاع و مظلوم را غيرقابل قبول ميداند و از مسيرهاي لازم در جهت احقاق حق مردم بحرين اقدام خواهد نمود. دولت جمهوري اسلامي ايران نيز موظف است تمامي راهكارهاي لازم را براي حمايت از مردم بحرين و برآوردن مطالبات مشروع آنها بررسي نمايد.
اين بيانيه به امضاي (154) نفر از نمايندگان رسيده است .
11
تذکر آییننامهای و اخطار قانون اساسی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

اکبر رنجبرزاده
تذكر خارج از دستور جلسه امروز، جناب آقاي سيدكمالالدين شهرياري نماينده محترم دشتي و تنگستان بفرماييد.

حسینعلی شهریاری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
ابتدا بر خود لازم ميدانم سوم خرداد سالروز آزادي خرمشهر عزيز را به همه ملت شريف ايران، مردم استان بوشهر و مردم غيور و سلحشور دشتي و تنگستان به خصوص رزمندگان دلير سپاه، ارتش و بسيج تبريك عرض نمايم.
تذكر اول من به وزارت كشور، وزارت امور اقتصادي و دارايي، سازمان برنامه و بودجه كشور و بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران است كه در اجراي تصويبنامه شماره (88300) مورخ 20/2/1396 موظف به تأمين منابع مالي و پرداخت خسارتهاي ناشي از سيل استان بوشهر ميباشند. همانطور كه استحضار داريد دو بار سيل مخرب در انتهاي بهمنماه سال گذشته و ابتداي فروردينماه سال جاري در شهرستانهاي دشتي و تنگستان باعث بروز خسارتهاي جاني و مالي زياد به مردم اين دو شهرستان وارد كرد كه شامل جادهها، پلها، سيلبندها، ديوارهاي حفاظتي، راههاي روستايي و عشايري، باغات، مزارع و خانههاي مردم ميباشد.
با توجه به اينكه اغلب خسارتديدگان چندينماه در معرض بيكاري و بدهكاري به بانكها و مؤسسات مالي قرار گرفتهاند و هر روز تحت فشار بانكها مجبور به ترك خانه و كاشانه خود شده و به دستگاههاي اجرايي مراجعه مينمايند، از دستگاههاي ذيربط درخواست ميكنم هرچه سريعتر نسبت به پرداخت خسارتهاي وارده اقدام نمايند.
تذكر دوم من به وزارت جهاد كشاورزي در خصوص پرداخت تتمه قيمت خريد توافقي گوجهفرنگي زمستانه كشاورزان زحمتكش و مظلوم شهرستانهاي دشتي و تنگستان كه حدود شش ماه قبل تحويل دادهاند ولي هنوز (40) درصد از ثمن بخس خود را دريافت نكردهاند و اغلب اينها به دليل معوقه تسهيلات بانكي و برگشت خوردن چكهايي كه براي خريد نهاده، كود، سم و بذر به دست افراد مختلف دادهاند در آستانه زندانها قرار گرفتهاند. لازم است وزارت جهاد كشاورزي هرچه سريعتر از طريق سازمان تعاون روستايي كه منابع كافي جهت خريد تضميني و توافقي محصولات كشاورزي در اختيارش قرار گرفته، هرچه سريعتر نسبت به پرداخت تتمه طلب كشاورزان عزيز اقدام نمايد، با تشكر.

اکبر رنجبرزاده
تشكر از جناب آقاي دكتر شهرياري. سركار خانم پروانه مافي نماينده محترم تهران تذكرتان را
بفرماييد.

پروانه مافی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
با گراميداشت روز سوم خرداد، ياد و خاطره شهداي اين روز بزرگ را پاس ميداريم و تقدير و تشكر از ملت فهيم ايران براي خلق حماسه (29) ارديبهشت.
تذكر من در حوزه اداره بهينه پايتخت است كه با آخرين نتايجي كه از سرشماري عمومي نفوس و مسكن استخراج كردم عرض ميكنم. خواهران و برادران محترم! انتشار نتايج سرشماري عمومي نفوس و مسكن سال 95 در كشور و توجه به روندهاي حاكم بر تحولات جمعيتي همچنان نشان از قطبي شدن مراكز جمعيتي با عنوان كلانشهرها در كشور دارد. چنانكه تعداد كلانشهرهاي كشور از يك نقطه شهري در سال 65 به بيش از هشت نقطه شهري در سال 95 رسيده و اين امر به تشديد عدم تعادلها و توازنهاي منطقهاي دامن زده است.
در اين ميان توجه به سهم جمعيت استان تهران از كل جمعيت كشور و رشد (72/1) درصدي جمعيت اين استان در فاصله سالهاي 90 تا 95 در قياس با رشد (2/1) درصدي كشور نشان از روند رو به تزايد انباشتگي جمعيت در اين استان دارد. نكته قابل تأمل اين موضوع زماني است كه اين شاخص را طي سالهاي 85 تا 90 بررسي ميكنيم كه رشد (4/1) درصدي استان طي سالهاي مذكور در قياس با سالهاي بين 90 تا 95 قابل تأمل است.
بررسي اين تحولات نشان ميدهد برخلاف فضاي حاكم بر سير تحولات جمعيتي كشور و ثبات نسبي نرخ رشد جمعيت در ايران، استان تهران در پذيرش جمعيت روند پرشتابتري را طي ميكند. اين تحولات نشان ميدهد كه سهم جمعيت استان تهران از كل جمعيت كشور (6/16) درصد و در مقايسه با 90 (2/16) درصد و در همين راستا تراكم جمعيتي (رنجبرزاده ـ تشكر) به (970) نفر در كيلومتر مربع رسيده است.
از سوي ديگر افزايش ضريب رشد جمعيت مهاجرت به استان تهران نيز نسبت به سال 90 قابل تأمل است. (رنجبرزاده ـ تشكر) سهم (2/20) درصدي استان تهران از كل جمعيت مهاجر و روند افزايشي آن برابر با (7/17) درصد دليل ديگري بر شدت گرفتن مهاجرت به استان تهران دارد. رويكردهايي كه در گذشته اعمال شده، مثل مصوبه طرحريزي (رنجبرزاده ـ تشكر) و مديريت مجموعه شهري تهران، طرح مجموعه شهري، مصوبه خروج كاركنان از كلانشهرها، هيچكدام جواب نداده است. لذا اين شرايط لزوم تدوين و تصويب قانون ويژه استان پايتخت را به ضرورتي حياتي بدل نموده كه منفك از بقيه سرزمين ميبايست توسط دولت و مجلس بدان اهتمام ورزيد، متشكرم.

اکبر رنجبرزاده
تشكر، جناب آقاي عليرضا سليمي نماينده محترم محلات و دليجان بفرماييد.

علیرضا سلیمی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
در ابتدا سالروز حماسه سوم خرداد را تبريك عرض ميكنم و ياد شهداي عزيز اين حماسه را گرامي ميدارم. فتح خرمشهر نشان داد با لبخند نميتوان دشمن را عقب راند. فتح خرمشهر نشان داد پاسخ زورگو مشت محكم است، نه دست نوازش و ملاطفت. فتح خرمشهر نشان داد آنچه دشمن را سر جايش مينشاند اقتدار و توانمندي است. فتح خرمشهر نشان داد كه با التماس نميتوان خاك غصبشده را آزاد كرد، با روحيه جهاد و شهادت است كه ميتوان اين اقدامات را انجام داد.
اما چند تذكر؛
تذكر اولم مصوبات سفر دولت محترم به استان مركزي زمين مانده است. از جناب آقاي دكتر نوبخت تقاضا داريم كه پيگيري كنند اينها اجرايي شود.
شرح وظايف و اختيارات وزارتخانههاي ادغامشده عليرغم گذشت شش سال هنوز تصويب نشده و رفتار و اقدامات اين وزارتخانهها چارچوب ندارد.
راهآهن سريعالسير تهران ـ قم ـ دليجان ـ اصفهان زمين مانده است، ايستگاه دليجان در هالهاي از ابهام است. از وزير محترم راه تقاضا ميكنم تدبير كنند.
وام سرمايهگذاران و سرمايه در گردش آنها براي كارخانجاتي كه دچار ركود شدهاند با تأخير معناداري پرداخت
ميشود. اميدوارم تسريع شود، وزارت محترم صنعت و معدن تدبير كنند.
زمينهاي واگذاري در شهركهاي صنعتي ما در محلات، دليجان، نراق و نيمور گران است و واقعاً نسبت به جاهاي ديگر افزايش قيمتش چشمگيري دارد. انشاءالله وزارت محترم صنعت تدبير كنند.
سهم مردم ما از معادن پرداخت نميشود، عليرغم مصوبه قانوني فقط سهم مردم گرد و خاك و تخريب آسفالت و ساير مصيبتها است. بالاخره مردم سهم دارند.
انتظار اين است كه در دولت جديد مديران مياني، استاني و شهرستاني تقويت شوند. خيلي از مديران توانايي لازم را ندارند، (رنجبرزاده ـ تشكر) اميدوارم كه اين بحث انشاءالله واقعاً چارهانديشي شود.
آلودگي هواي دليجان روز به روز دارد مصيبت را بيشتر ميكند، حتي يك سيستم پايش هوا هم در آنجا نداريم. انشاءالله در اين راستا تدبير شود.
فساد، رانت و لابيگري معضلات اقتصادي ماست. اميدوارم در اين دوره با فساد به معني واقعي كلمه برخورد شود.
همانطور كه دولت محترم در اين چند ماه تحرك خوبي را داشت، (رنجبرزاده ـ تشكر) انشاءالله تحركي كه در اين سه، چهار ماه بود اين تحرك را در آتي نيز مشاهده كنيم.
در روستاهاي ما بسياري از قنوات روستايي براي لايروبي مطالعه شده، انشاءالله اعتبار لازم براي لايروبي اينها در نظر گرفته شود.
در انتخابات تخلفات فراواني بود، اميدوارم با متخلفان برخورد شود. قوه قضائيه، وزارت محترم كشور و شوراي محترم نگهبان دست به دست هم بدهند، اجازه ندهند حاشيه امن براي متخلفان در انتخابات ايجاد شود. (رنجبرزاده ـ تشكر) با بعضي از اينها برخورد شود تا براي ديگران عبرت شود، متشكرم.

اکبر رنجبرزاده
تشكر ميكنيم. جمعي از ميهمانان عزيز از فرهيختگان و نخبگان شهرستان سيرجان هستند كه در انتخابات شوراي اسلامي شهرستان هم فعاليت چشمگيري داشتند، از حضورشان در مجلس شوراي اسلامي تشكر ميكنيم كه ميهمان جناب آقاي دكتر حسنپور نماينده محترم سيرجان هستند. از حضور ارزشمندشان
سپاسگزاريم.
جناب آقاي مهرداد لاهوتي نماينده محترم لنگرود بفرماييد.

مهرداد لاهوتی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
بنده هم سالروز آزادي خرمشهر را به همه ملت ايران و به جامعه ايثارگران تبريك عرض ميكنم. (قطع ميكروفن) آقاي دكتر پزشكيان! خاموش شد، اين وقت را بنده دوباره بايد شروع كنم، (نايبرئيس ـ كلاً دو، سه ثانيه نشد) وقت بنده را لحاظ بفرماييد. بنده سالروز سوم خرداد، سالروز آزادي خرمشهر را بر همه ملت بزرگ ايران و جامعه ايثارگران تبريك عرض ميكنم و ياد و خاطره همه شهدا به ويژه (8000) شهيد دفاع مقدس استان گيلان، (600) شهيد شهرستان لنگرود، سردار هميشه جاويد، قهرمان شهيدان كه مقام معظم رهبري از ايشان به عنوان يك قهرمان ياد كردند، شهيد املاكي را گرامي ميداريم.
حماسه بزرگي را كه مردم عزيز ما در (29) ارديبهشت خلق كردند و برگ زرين ديگري در تاريخ اين انقلاب ثبت كردند، من به سهم خودم از همه ملت بزرگ ايران خصوصاً مردم فهيم حوزه انتخابيهام شهرستان لنگرود تشكر و سپاسگزاري دارم. به منتخب جديد ما جناب آقاي دكتر روحاني رئيسجمهور عزيز ما تبريك ميگويم و براي ايشان هم آرزوي موفقيت دارم.
بنده دو تا تذكر را عرض كنم، البته يكي تذكر نيست، يادآوري است. به برادر خوبمان جناب آقاي دكتر نوبخت كه بحث افزايش نرخ تضميني چاي كه (7) درصد مصوبه شوراي اقتصاد بود. جناب آقاي دكتر نوبخت! جنابعالي به بنده امر فرموديد كه بنده در مصاحبه صدا و سيما اعلام كنم كه اين به (10) درصد افزايش پيدا كرده است بنده هم اجراي دستور كردم. همان شب در صدا و سيما حاضر شدم و به نقل از حضرتعالي اين مژده را به كشاورزان ابلاغ كردم و خواهش من از جنابعالي اين است كه اين موضوع را دستور بفرماييد كه ابلاغ كنند و انشاءالله افزايش (10) درصد براي كشاورزان هم لحاظ شود.
نكته آخر هم برادر خوب بنده، دوست خوب بنده، وزير پركار و پرتلاش جناب آقاي دكتر روحاني، من كه اعتقاد
دارم جناب آقاي دكتر آخوندي يكي از بهترين وزراي دولت آقاي دكتر روحاني است. واقعاً در اين فضاي بيپولي، (نايبرئيس ـ دو دقيقهتان تمام شد) (وقت قبلي بنده را هم لحاظ بفرماييد) (نايبرئيس ـ آن را هم لحاظ كرديم) در آن فضاي بد اقتصادي ايشان بسيار عالي كار كردند. اما آقاي دكتر آخوندي! من اين را به عنوان تذكر نميگويم، به عنوان يادآوري به دوست خوب خودم دارم ميگويم، اين داستان بندر چمخاله را براي ما تمام كنيد. آقاي دكتر آخوندي! من از جنابعالي ميخواهم خواهش كنم، خواهش كنم، خواهش كنم اين داستان بندر چمخاله را تمام كنيد. (رنجبرزاده ـ تشكر) آقاي دكتر پزشكيان! ايشان چند بار هم جلوي بنده به آقاي سعيدنژاد زنگ زدند، هنوز در پيچ و خم اداري است. من خواهش ميكنم جنابعالي هم يك تذكري بفرماييد
.

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
جناب آقاي رضا انصاري نماينده محترم داراب و زريندشت بفرماييد.

رضا انصاری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
تبريك سالروز آزادسازي خرمشهر و حضور حماسي مردم در پاي صندوقهاي رأي و همينطور آرزوي موفقيت براي رئيسجمهور منتخب جناب آقاي دكتر روحاني. لازم است از تدبير رهبر معظم انقلاب كه منجر به اين حضور حماسي در (29) ارديبهشت شد تشكر و قدرداني ويژه به عمل آورم.
بنده خطاب به رئيسجمهور محترم نكاتي را يادآور ميشوم. جناب آقاي دكتر روحاني! موفقيت جنابعالي در عرصه انتخابات صرفاً يك موفقيت فردي نميباشد. بلكه اين پيروزي مربوط به جرياني اصيل و ريشهدار و وفادار به ارزشهاي اصيل انقلاب اسلامي است كه بايد قدردان و پاسدار اين موفقيت باشيم. لازمه اين مهم آن است كه:
1 ـ جوانگرايي را در سرلوحه انتخاب مديران قرار دهيد.
2 ـ از بهكارگيري دوزيستان در بدنه مديريتي كشور جداً بپرهيزيد.
3 ـ كارآمد و فعالتر شدن مديران.
آقاي رئيسجمهور! به عنوان شاهد موارد فوق لازم است اشاره كنم به برخي از مديران در استان فارس كه در
طول انتخابات و پيش از انتخابات نشان دادند همدلي و همراهي لازم با برنامهها و انديشههاي جنابعالي را نداشته و ندارند.
همچنين بايد به كمكاري برخي از مديران جنابعالي براي سفر به مناطق محروم و دورافتاده كشور اشاره نمايم. از مصاديق بارز اين مورد به مديران وزارت راه و شهرسازي اشاره ميكنم كه مديران ستادي اين وزارتخانه وقت كافي براي نمايندگان نميگذارند و عافيتطلبي بر آنها غلبه كرده است. جناب رئيسجمهور! درخواست بنده اين است كه اين سه مهم به عنوان الزامهاي اصلي موفقيت مورد توجه ويژه قرار گيرند، با تشكر.

اکبر رنجبرزاده
تشكر، جناب آقاي محمد عزيزي نماينده محترم ابهر، خرمدره و سلطانيه بفرماييد.

محمد عزیزی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
ابتدا از مردم حماسهساز ايران اسلامي به خاطر حضور جانانهشان در انتخابات (29) ارديبهشت تشكر فراوان دارم كه باعث شدند يكبار ديگر پرچم آزاديخواهي و دموكراسي در ايران برافراشته شود. اين حضور را خدمت همه نمايندگان محترم و رهبر معظم انقلاب تبريك عرض ميكنم. ضمناً به جناب آقاي دكتر روحاني كه يكبار ديگر اعتماد مردم را به دست آورد و منتخب ملت گرديد تبريك ميگويم.
همچنين سالروز آزادسازي خرمشهر را گرامي داشته و به حماسهسازان آن درود ميفرستم.
تذكر اول بنده به رئيس كل بانك مركزي و وزير محترم اقتصاد و دارايي است. چرا بايد عدم نظارت و كوتاهي در كار باعث بروز مشكلاتي نظير مؤسسه كاسپين شود؟ جناب آقاي پزشكيان! متأسفانه به خاطر عدم نظارت لازم، مؤسسه كاسپين، مردم و مخصوصاً مردم حوزه انتخابيه اينجانب در ابهر را با مشكل فراوان مواجه كرده است. مردم نگران سرمايه خود هستند. مردمي كه اندك سرمايه خود را به خاطر گرفتن بهره بانكي به سپرده گذاشتهاند الان با ابهام بازگشت اصل پول خود مواجهند. جناب آقاي پزشكيان! خواهشم از جنابعالي اين است كه دستور بدهيد رياست محترم كميسيون اقتصادي مجلس سريعاً موضوع را در دستور كار قرار دهد و مشكل مردم را برطرف نمايد. جناب آقاي رئيس! هيچكس در اين زمينه پاسخگو نيست. واقعاً مجلس به لحاظ نظارتي دچار ضعف است.
تأكيد بعدي بنده به وزير محترم راه و شهرسازي است. لطفاً در خصوص تكميل بيمارستان الغدير ابهر دستور تسريع بدهيد. اين بيمارستان قرار بود سال گذشته به بهرهبرداري برسد و خدماترساني خود را آغاز نمايد.
تأكيد ديگرم به وزير محترم بهداشت و درمان جناب آقاي هاشمي است. اولاً از آقاي هاشمي به خاطر زحمات و خدماتشان تشكر ميكنم، دوماً به خاطر تجهيزات بيمارستان تشكر ميكنم و سوماً به خاطر ارسال دستگاه امآرآي ابهر تشكر ميكنم. اما انتظار مردم شهرستان ابهر اين است كه در جذب نيروهاي بيمارستان جديد الغدير دستور بفرماييد اكيداً از نيروهاي بومي منطقه استفاده شود. والسلام

اکبر رنجبرزاده
تشكر، جناب آقاي سيدراضي نوري نماينده محترم شوش دانيال بفرماييد.

سیدراضی نوری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
ضمن تبريك روز مقاومت و آزادسازي خرمشهر قهرمان و اداي احترام به تمام شهيدان و ايثارگران جنگ تحميلي.
تذكر اول بنده به وزير محترم امور خارجه جناب دكتر ظريف؛ متأسفانه امروزه در يمن شاهد قتلعام و نسلكشي مسلمانان توسط رژيم منحط آلسقوط كه با چراغ سبز آمريكا و حمايت رژيم صهيونيستي و همراهي كشورهاي مرتجع منطقه و متأسفانه سكوت خفتبار جامعه جهاني (است) هستيم. بر ماست كه امروز به عنوان پرچمدار دفاع از مظلومين جهان و طبق فرمايش مبارك پيامبر اكرم (صلياللهعليهوآلهوسلم) كه: «و من سمع منادي ينادي يا للمسلمين فلم يجبه فليس بملسم» و فرمايش اميرالمؤمنين علي (عليهالسلام) كه: «يا بني كل المظلوم عوناً و للظالم خصماً»، خواهان پيگيري حقوقي در مجامع بينالمللي و ديپلماسي قوي در دفاع از اين مظلومان و جلوگيري از فاجعه بزرگ انساني در اين كشور فقير و فلكزده هستيم.
همچنين يورش ناجوانمردانه آلخليفه به منزل شيخ عيسي قاسم و دستگيري ايشان و به شهادت رساندن و مجروح كردن جمعي از مريدان ايشان را محكوم ميكنيم.
تذكر دوم بنده به وزير محترم جهاد كشاورزي جناب مهندس حجتي و وزير محترم امور اقتصادي و دارايي جناب دكتر طيبنيا در خصوص عدم پرداخت مطالبات كشاورزان گندمكار ضمن تشكر از پرداخت بهموقع مطالبات در
ابتداي برداشت، ولي متأسفانه از 15/2/96 به بعد كشاورزان گندمكار نتوانستهاند مطالبات فروش گندم خود را به موقع دريافت كنند، خواهان رسيدگي هستيم.
نايبرئيس (پزشكيان) ـ خيلي ممنون، متشكرم.
دبير (رنجبرزاده) ـ تشكر، جناب آقاي علي كرد نماينده محترم خاش، ميرجاوه، كورين و نصرتآباد بفرماييد.
علي كرد (خاش، ميرجاوه، بخش نصرتآباد و كورين) ـ بسم الله الرحمن الرحيم
«خرمشهر را خدا آزاد كرد». خرمشهر سرزمين افتخارآفرين و شهر قدرت، استقامت و اقتدار ملت بزرگ ايران است. سالگرد فتح خرمشهر و آزادي آن مبارك باد و ياد شهدا را گرامي ميداريم.
حماسه غرورآفرين حضور گسترده ملت بزرگ ايران در انتخابات (29) ارديبهشت در شوراهاي شهر و روستا و رياست جمهوري قابل تحسين و تقدير است و به همه منتخبين مردم در شوراهاي شهر و روستا كه اعتماد مردم را كسب نمودند تبريك عرض ميكنم و انتخاب مجدد جناب آقاي دكتر حسن روحاني را به رياست محترم جمهوري اسلامي تبريك عرض مينمايم.
اميدوارم كه دولت دوازدهم كاستيها، رفع مشكلات مردم، بيكاري جوانان و توسعه مناطق غيربرخوردار را جبران كند و رعايت حقوق همه اقوام را مد نظر داشته باشد و دولت دوازدهم تجديدنظر در انتصاب مديران و كارگزاران دولت در استان سيستان و بلوچستان را داشته باشد و پرهيز از انتصاب گرايش خاص بلكه توجه به نيروهاي شايسته با صلاحيت بومي و ماندگار از همه اقشار و نيروهاي مخلص انقلاب و نظام را مد نظر داشته باشد، پرهيز از مديران پروازي و بازنشسته و توجه به نيروهاي جوان و تحصيلكرده.
بنابراين به رياست محترم جمهور تذكر ميدهم كه چرا اعتبارات سال 95 تاكنون در حوزه انتخابيه خاش، ميرجاوه، كورين و نصرتآباد تخصيص داده نشده است؟ (نايبرئيس ـ خيلي ممنون آقاي كرد) چرا پروژههاي عمراني، فضاهاي آموزشي، راههاي روستايي، زيرساختهاي شهرداري و آب و فاضلاب شهري تعطيل است و به صورت نيمهتمام باقي مانده است؟ (رنجبرزاده ـ تشكر) در ماههاي باقيمانده سال مالي 95 دستورات ويژه و عاجلانه
به خاطر احقاق حق مردم به صورت عملياتي صادر نماييد. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

اکبر رنجبرزاده
تشكر، جناب آقاي محمدقسيم عثماني نماينده محترم بوكان بفرماييد.

محمدقسیم عثمانی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
ضمن تبريك سالگرد فتح خرمشهر و تبريك حماسه عظيم ملت ايران، مردم ايران به خوبي شرايط را تشخيص دادند و درك كردند و به وظيفه ملي خودشان عمل كردند. انشاءالله مسئولين هم با همين نگاه و با تمكين به رأي ملت قدر اين حضور را بدانند و حلاوت حضور بينظير مردم ايران را با ادامه بحثهاي جرياني و جناحي تلخ نكنند.
آقاي دكتر پزشكيان! ديروز شاهد از بين رفتن چهار تن از افراد معتمد مردم فهيم، دانا و آگاه روستاي داشبند در (15) كيلومتري بوكان بوديم. چهار نفر معتمد از يك روستا يكجا و در يك سانحه تصادف كه عامل اصلي آن يكي كيفيت نامناسب خودروها و ديگري جاده نامناسب و پرترافيك بوكان ـ مياندوآب است كه خودتان از آن گذر كردهايد. رانتخواران خودروساز چگونه خوابشان ميبرد كه اينگونه با توليد خودروهاي بيكيفيت جان و مال مردم را پايمال ميكنند؟ مسئولين وزارت راه از صدر تا ذيل آن چگونه است كه وجدانشان اجازه كمكاري و بيخيالي و اين همه خلف وعده را ميدهد؟ كساني كه در مسير دوبانده شدن جاده بوكان ـ مياندوآب تأخير و تعلل كردهاند مسئول مستقيم اين حوادث هستند و قطعاً اگر در اين دنيا هم پاسخگو نباشند، در آخرت بايد پاسخگوي تمام كساني باشند كه در اين جادهها از بين ميروند.
از دولت تازهنفس ميخواهم تسريع در اتمام باند دوم جاده بوكان ـ مياندوآب را كه مورد پيگيري بنده، جناب آقاي دكتر محبينيا و جناب آقاي دكتر هاشمي است بجد در اولويت قرار بدهند. (رنجبرزاده ـ تشكر).
اما شرمتان باد سعوديهاي بيغيرت، شرمتان باد سعوديهاي بيغيرت كه اينگونه در مقابل نماد ظلم و جنايت كرنش كرديد و به تعظيم افتاديد و اموال مسلمانان را دودستي به كساني تقديم كرديد كه به دنبال از بين بردن وحدت مسلمانان و اسلام هستند. شرمتان باد، شرمتان باد. والسلام عليكم و رحمه الله
12
استرداد (1) فقره لایحه

اکبر رنجبرزاده
استرداد لايحه تشكيل شوراي عالي ايمني حمل و نقل كشور اعلام وصول ميگردد.

مسعود پزشکیان
13
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

مسعود پزشکیان
جلسه بعدي ما ساعت (9) صبح روز يكشنبه هفتم خردادماه 1396 و دستور جلسه هم دستور هفتگي است كه اعلام خواهد شد. پايان جلسه را اعلام ميكنم.