1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسمالله الرحمن الرحيم
جلسه با حضور 199 نفر از نمايندگان رسمی است، دستور جلسه را قرائت بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحيم
دستور جلسه يكصد و ششم روز چهارشنبه بيستم ارديبهشتماه 1396 هجريشمسي مطابق با سيزدهم شعبان 1438 هجريقمري:
1 ـ گزارش كميسيون انرژي در مورد طرح يكفوريتي اصلاح ماده (1) قانون توسعه حمل و نقل عمومي و مديريت مصرف سوخت.
2 ـ انتخاب يك نفر از اعضاي كميسيون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شوراي اسلامي جهت عضويت در شوراي رقابت به عنوان ناظر.
3 ـ گزارش كميسيون بهداشت و درمان مبني بر رد تقاضاهاي تحقيق و تفحص از نحوه اختصاص و توزيع منابع در طرح تحول سلامت، عملكرد سازمان غذا و دارو وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي و بررسي نحوه اجراي طرح نظام سلامت.
4 ـ گزارش كميسيون قضائي و حقوقي در مورد لايحه موافقتنامه انتقال محكومين بين جمهوري اسلامي ايران و جمهوري قزاقستان.
5 ـ گزارش كميسيون عمران در مورد لايحه موافقتنامه حمل و نقل دريايي بين دولت جمهوري اسلامي ايران و دولت جمهوري كره.
6 ـ گزارش كميسيون عمران در خصوص بررسي وضعيت سيلهاي بهوقوعپيوسته در استانهاي سيستان و بلوچستان و آذربايجان شرقي و غربي.
2
ـ تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آياتی از کلامالله مجید.
(آيات 107 ـ 101 از سوره مبارکه «انبياء» توسط قاری محترم آقای مهدي هدايتيفر تلاوت گرديد)

مهدی هدایتی فر
اعوذ بالله من الشيطان الرجيم ـ بسم الله الرحمن الرحيم
إِنَّ الَّذِينَ سَبَقَتْ لَهُمْ مِنَّا الْحُسْنى أُولئِكَ عَنْها مُبْعَدُونَ * لا يَسْمَعُونَ حَسِيسَها وَ هُمْ فِي مَا اشْتَهَتْ أَنْفُسُهُمْ خالِدُونَ * لا يَحْزُنُهُمُ الْفَزَعُ الْأَكْبَرُ وَ تَتَلَقَّاهُمُ الْمَلائِكَةُ هذا يَوْمُكُمُ الَّذِي كُنْتُمْ تُوعَدُونَ * يَوْمَ نَطْوِي السَّماءَ كَطَيِّ السِّجِلِّ لِلْكُتُبِ كَما بَدَأْنا أَوَّلَ خَلْقٍ نُعِيدُهُ وَعْداً عَلَيْنا إِنَّا كُنَّا فاعِلِينَ * وَ لَقَدْ كَتَبْنا فِي الزَّبُورِ مِنْ بَعْدِ الذِّكْرِ أَنَّ الْأَرْضَ يَرِثُها عِبادِيَ الصَّالِحُونَ * إِنَّ فِي هذا لَبَلاغاً لِقَوْمٍ عابِدِينَ * وَ ما أَرْسَلْناكَ إِلاَّ رَحْمَةً لِلْعالَمِينَ *
(صدق الله العلی العظيم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقاي هدايتيفر قاري محترم تشکر میکنیم، ترجمه آيات را بفرماييد.

احمد امیر آبادی فراهانی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«بيگمان كساني كه قبلاً از جانب ما به آنان وعده نيكو داده شده است از آن آتش دور داشته خواهند شد. صداي آن را نميشنوند و آنان در ميان آنچه دلهايشان بخواهد جاودانند. دلهره بزرگ آنان را غمگين نميكند و فرشتگان از آنها استقبال ميكنند و به آنان ميگويند اين همان روزي است كه به شما وعده ميدادند. روزي كه آسمان را همچون در پيچيدن صفحه نامهها در ميپيچيم و همانگونه كه بار نخست آفرينش را آغاز كرديم دوباره آن را بازميگردانيم وعدهاي است بر عهده ما كه ما انجامدهنده آنيم و در حقيقت در زبور پس از تورات نوشتيم كه زمين را بندگان شايسته ما به ارث خواهند برد. به راستي در اين امور براي مردم عبادتپيشه ابلاغي حقيقي است و تو را جز رحمتي براي جهانيان نفرستاديم». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
اسامي تأخيركنندگان جلسه امروز عبارتند از آقايان: حميد بنائي نماينده محترم گناباد، شهباز حسنپوربيگلري نماينده محترم سيرجان، حسن خستهبند نماينده محترم بندرانزلي، هادي شوشتري نماينده محترم قوچان، بهمن طاهرخاني نماينده محترم تاكستان، حيدرعلي عابدي نماينده محترم اصفهان، محمدرضا ملكشاهيراد نماينده محترم خرمآباد، سيدفريد موسوي نماينده محترم تهران، عدل هاشميپور نماينده محترم كهگيلويه و عليم يارمحمدي نماينده محترم زاهدان. ضمناً جناب آقاي ملكي ديروز از طرف كميسيون مأموريت بودند كه تأخير اعلام شد، اصلاح ميشود.

علی اردشیرلاریجانی
3
تصویب طرح اصلاح ماده (1) قانون توسعه حمل و نقل عمومی و مدیریت مصرف سوخت (ثبت 216)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحيم
خدمت همكاران گرامي عرض سلام و ادب دارم و با تبريك نيمه شعبان. دستور اول گزارش كميسيون انرژي در مورد طرح يكفوريتي اصلاح ماده (1) قانون توسعه حمل و نقل عمومي و مديريت مصرف سوخت است. از سخنگوي محترم كميسيون جناب آقاي دكتر قرهخاني خواهش ميكنم جهت ارائه گزارش تشريف بياورند.

غلامرضا کاتب
آقاي قرهخاني! اگر يك لحظه اجازه بدهيد من مخالفين و موافقين را اعلام كنم.
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام محضر همكاران عزيز. مخالفين گزارش كميسيون انرژي در مورد طرح يكفوريتي اصلاح ماده (1) قانون توسعه حمل و نقل عمومي و مديريت مصرف سوخت، مخالف اول جناب آقاي مهرداد لاهوتي، مخالف دوم جناب آقاي جهانبخش محبينيا و مخالف سوم خانم حسيني. موافق اول جناب آقاي بدري، موافق دوم جناب آقاي جبار كوچكينژاد و موافق سوم جناب آقاي سيدتقي كبيري هستند، آمادگي داشته باشيد.

اسداله قره خانی آلوستانی
موافق
سلام عليكم جميعاً و رحمه الله
اعوذ بالله من الشيطان الرجيم ـ بسم الله الرحمن الرحيم
پيشاپيش نيمه شعبان را خدمت همه عزيزان عرض تبريك دارم. وظيفه خودم ميدانم كه به خانوادههاي جانباختگان معدن يورت زمستان آزادشهر عرض تسليت داشته باشم. حقيقتاً زماني كه من در آنجا حضور پيدا كردم واقعاً متأثر شدم، اما از طرف ديگري نگاه ميكنيم كه كارگران ما در شرايط سخت تلاش و كوشش ميكنند. اينجاست كه وظيفه مسئولين نسبت به احقاق حقوق آنها چندبرابر خواهد شد.
از مقام معظم رهبري كه پيامي را فرستادند و موجب تسلي خاطر بازماندگان و همچنين آحاد مردم در استان گلستان شد كمال تشكر را دارم و خانواده جانباختگان هم اين اصرار را داشتند كه حضرت آقا اين عزيزان را به عنوان شهدا تلقي كنند.
از رياست محترم جمهور هم كه در معدن تشريف آورده بودند و ديداري را با خانواده معدنچيان داشتند و در خود معدن حضور پيدا كردند، با صبر و متانت حرفهاي تمامي خانواده عزيزان كارگران را شنيدند و گوش دادند و دستورات لازم را دادند تشكر ميكنم.
از جناب آقاي دكتر لاريجاني كه انصافاً روز گذشته اشاره خوبي را داشتند به اينكه ما بايستي به سراغ علتهاي موضوع برويم كه چرا اين حوادث دارد اتفاق ميافتد. ساير معادن ديگر ما هم بر اساس نقل قول جناب آقاي دكتر پورابراهيمي در روز گذشته، مستثني نيستند. حالا در واگذاري اين معادن بوده يا به عبارتي در جداسازي از فولاد بوده كه مقرون به صرفه نيست و قسعليهذا كه متأسفانه پيمانكاران حق و حقوق كارگران را تضييع ميكنند، HSE را رعايت نميكنند و نهايتاً به اين حوادث دلخراش منجر ميشود. اميدواريم كه رياست محترم جمهور بعد از انتخابات يك تصميم جدي را نسبت به مديراني كه خاطي بودند بگيرند.
اما مطلبي را كه من در اينجا ميخواهم بيان كنم در رابطه با طرح اصلاح ماده (1) قانون توسعه حمل و نقل عمومي و مديريت مصرف سوخت است كه نظر كميسيون را ميخوانم.
گزارش كميسيون انرژي به مجلس شوراي اسلامي
طرح يكفوريتي «اصلاح ماده (1) قانون توسعه حمل و نقل عمومي و مديريت مصرف سوخت» به شماره چاپ (348) كه به اين كميسيون به عنوان كميسيون اصلي ارجاع شده بود، با حضور مسئولين و كارشناسان وزارتخانههاي نفت و كشور، ديوان محاسبات كشور، سازمان برنامه و بودجه كشور و مركز پژوهشهاي مجلس شوراي اسلامي و با حضور اعضاي كميسيون مورد بحث و بررسي قرار گرفت و در جلسه روز يكشنبه مورخ 21/9/1395 با اكثريت آرا عيناً به تصويب رسيد.
اينك گزارش آن در اجراي ماده (147) قانون آييننامه داخلي تقديم مجلس شوراي اسلامي ميشود.
ضمناً گزارش كميسيونهاي فرعي عمران و كشاورزي، آب و منابع طبيعي تا تاريخ ارسال اين گزارش واصل نشده است.
رئيس كميسيون انرژي ـ فريدون حسنوند
آنچه را كه در اين طرح بيان شده، اينجاست كه دولت در ارتباط با مديريت سوخت لزوماً ميبايست كه از كارت سوخت استفاده كند. اما مخالفين و موافقين اين طرح نظرات خودشان را اينچنين استدلال ميكردند؛ نظر موافقين طرح بر اين بود كه اين كارتهاي سوخت باعث مديريت مصرف سوخت خواهد شد. قسمت دوم جلوگيري از قاچاق سوخت است و باعث كاهش واردات خواهد شد. كسب اطلاعات از سامانه هوشمند است. اگر چنانچه در آينده ما بخواهيم بنزين و حاملهاي سوخت را چندنرخي عرضه كنيم، كارت سوخت ميتواند كمك شاياني كند. زيرساختها براي كارت سوخت آماده شده و تجربه موفقي بوده و همچنين احتمال تحريمها است.
اما مخالفين هم نظراتي را داشتند؛ چون بنزين تكنرخي شده، چون به مرحله خودكفايي رسيديم و چون در حدود دو سال است كه كارت سوخت عملاً آن خاصيت خودش را از دست داده و در جامعه هم در رابطه با حذف كارت سوخت اعتراضاتي نبوده و همچنين در حال حاضر تحريمي نيست با باقي ماندن زيرساختها و از طرفي چون در حال حاضر گازوئيل با استفاده از كارت هوشمند به سبب ضرورت دارد توزيع ميشود، ما نيازي نميبينيم كه كارت هوشمند را برقرار كنيم. عليايحال من خواستم نظرات مخالفين و موافقين را در اين جلسه هم بيان كنم. نظر كميسيون را اعلام كردم. نظر كميسيون موافق با طرح بوده است. ممنون و متشكرم.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
بسم الله الرحمن الرحيم
مخالف اول جناب آقاي مهرداد لاهوتي هستند.

علی اردشیرلاریجانی

مهرداد لاهوتی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
ببينيد همكاران محترم! من از سخنگوي محترم كميسيون متشكرم از اينكه هم مواضع كميسيون را عنوان كردند و هم انصاف را رعايت كردند و نگاه مربوط به موافقين و مخالفين را هم تا حدودي باز كردند.
ما يك روزي در بحث بنزين محدوديت و كمبودهايي داشتيم، به جهت اينكه بحث بنزين را مديريت كنيم و ميزان مصرف بنزين را به يك رقم خاصي براي افراد و يا سطوح مختلف جامعه محدود كنيم، نياز بود كنترل داشته باشيم. اگر يادتان باشد ما اوايل انقلاب كوپن توزيع ميكرديم، جناب آقاي دكتر! در واقع قبل از كارتهاي سوخت، كوپن بود، ما با كوپن مديريت ميكرديم. بعد نياز بود كه اين كنترل باز هم ادامه و استمرار داشته باشد، يك روز كارتهاي هوشمند بود، نياز بود روي اين قضيه سرمايهگذاري شود، اين كار هم شد، كار بسيار خوبي بود. برادران و خواهران بزرگوار دقت بفرماييد! ما به مردم ميگفتيم اگر شما تا اين سقف مصرف كنيد بايد A ريال بدهيد، اگر مثلاً از سقف (100) ليتر بالاتر مصرف كرديد بايد يك نرخ ديگري را پرداخت كنيد، يعني همان چندنرخي.
الان سؤال من از طراحان اين موضوع اين است؛ لزوم آن چيست؟ من ميخواهم از خود طراحان سؤال كنم، همين الان عملاً ما حدود يك سال و نيم است كارت سوخت را در جايگاهها استفاده نميكنيم. من از شما همكاران و نمايندگان محترم سؤال ميكنم، شما الان دو سال است در جايگاهها كه ميرويد بنزين ميزنيد، آيا در اين جايگاهها از كارت سوخت استفاده ميكنيد؟ پس چرا ما ميخواهيم يك وقت اضافهاي را به مردم تحميل كنيم. آقاي ادياني هم گوش كنند، سخنگوي محترم كميسيون فرمودند كه اگر يك روزي ما بخواهيم چندنرخي كنيم نياز است، ما نميخواهيم سامانه را به هم بزنيم، ما نميخواهيم ساختارش را به هم بزنيم، سامانه به هم نميخورد، زيرساختها به هم نميخورد، فقط همين كارت. اجازه بدهيد دولت كار خودش را كند، اجازه بدهيد وزارت نفت كار خودش را كند. خود دولت اعتقاد دارد كه الان ضرورتي براي اين كار نيست. خود دولتي كه اين را ابداع و اختراع كرد و اين روش را تشخيص داد و در اختيار مردم قرار داد الان ميگويد كه نيازي نيست. چرا ما ميخواهيم در كار مسائل اجرايي كه ضرورت ندارد دخالت كنيم و اصرار كنيم يك كاري را به مردم تحميل كنيم.
بحث قاچاق را مطرح كنم، من عرض كردم زيرساختها و همان سامانه به قوت خودش باقي است، ميزان مصرف بنزين ما كنترل خواهد شد. فرمودند كه ما الان ديگر در بحث بنزين خودكفا شديم. من از شما سؤال ميكنم آيا ما الان محدوديتي در ميزان مصرف داريم؟ شما الان ميخواهيد به جايگاههاي سوخت مراجعه كنيد، آيا به شما ميگويند شما در سقف محدود (100) ليتر هستيد؟ شما هيچ محدوديتي براي مصرف بنزين نداريد. وقتي هيچ محدوديتي براي مصرف نداريد ما چرا بايد بگوييم آقا! شما برو در صف بايست؟ اين بياحترامي به مردم است. يك روزي ضرورت داشت مردم هم به اين قانون احترام ميگذاشتند و اين كار را انجام ميدادند. الان ما ميگوييم آقا! شما الزاماً هم بنزين و هم گازوئيل، ببينيد دوستان! حتي اينجا دارد يك فاجعه بزرگي اتفاق ميافتد، حتي در بحث صنعت، حتي در بحث كشاورزي هم داريم ميگوييم با كارت سوخت. يعني يك كشاورز در منطقه شما ميخواهد چهار ليتر بنزين براي موتور آب و موتور كشاورزي خودش يا مثل اينكه براي موتور كشاورزي
خودش گازوئيل بگيرد، بايد بگوييم شما بايد از كارت سوخت استفاده كنيد. اين محدوديت امروز ضرورتي ندارد، جناب آقاي كاتب! اگر ضرورت داشت ما هم احترام ميگذاشتيم، (كاتب ـ متشكر جناب آقاي لاهوتي) ولي به هيچ وجه ضرورتي ندارد.
دوستان! دولت اعتقاد دارد من كه اين سامانه را خودم اختراع و ابداع كردم، خودم گفتم مردم استفاده كنند، الان ضرورتي ندارد. فقط جز يك اتلاف وقت براي مردم چيز ديگري نخواهد بود. جناب آقاي دكتر لاريجاني! خواهش من از دوستان و همكاران اين است با توجه به اينكه دو سال است (رئيس ـ متشكريم) اين استفاده نميشود، رأي مخالف بدهند.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
موافق اول وقتشان را خدمت آقاي حاجي دادهاند، بفرماييد.

حسینعلی حاجی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
ميلاد باسعادت منجي عالم بشريت حجه بن الحسن عسكري (عجلاللهتعالي فرجهالشريف) را خدمت ملت بزرگوار ايران اسلامي تبريك و تهنيت عرض ميكنم. همكاران عزيز! البته يك نكتهاي را ابتدائاً لازم است عرض كنم و آن اينكه معمولاً در گزارش كميسيونها، راجع به خود گزارش صحبت ميشود، آنجايي كه نظرات موافقين و مخالفين بيان ميشود تا آنجايي كه ما اطلاع داريم هنگامي است كه در خصوص گزارش تحقيق و تفحص گزارش داده ميشود.
عزيزان! اما نكته بعدي؛ اين دستاورد گزارش مركز پژوهشها است كه در چندين صفحه تهيه شده، بالغ بر (20) صفحه در خصوص مزيتهاي كارت سوخت و خصوصاً سامانه كارت سوخت كه در اين (20) صفحه مزاياي آن آمده است. خلاصه گزارش مركز پژوهشها را خدمت شما در اينجا تقديم ميكنم.
عزيزان! اولاً در شهرستانهاي مرزي شرقي كشور براي جلوگيري از قاچاق بنزين طرح كدينگ اجرا ميشود كه بستر آن بر بستر كارت سوخت است.
نكته بعدي، قيمت بنزين در حال حاضر با همسايه شرقي كه آنجا هر ليتر (1900) تومان است و در تركيه (4000) تومان است، اين باعث تشويق قاچاق خواهد شد.
همين مدتي كه كارت سوخت نيمبند شد، قاچاق كولهبري در شهرستانهاي شرقي زياد شد و مسئولين محلي از شركت پخش تقاضاي كمك كردند كه نامههاي آن اينجا موجود است و برخي از جايگاههاي سوخت تا ساعت (2) بعدازظهر سوخت تحويل ميدهند. چطور ميگوييم اين كارت لازم نيست؟ عزيزان! در حالي كه اگر اين كارت حذف شود، باندهاي قاچاق رشد ميكنند و قاچاق كولهبري به قاچاق سازمانيافته تبديل ميشود و تانكرهاي بنزين مستقيماً از انبار نفت حتي بدون تخليه در جايگاه سوخت به مرز ميروند.
عزيزان! در سال 95 واردات بنزين (5/6) برابر سال 91 شده، در سال 95 روزانه (12) ميليون ليتر بنزين وارداتي ما داشتيم. مصرف بنزين در سال 95 بيش از (5) درصد رشد داشته است. عزيزان! هنوز هم خطر تحريم واردات بنزين وجود دارد. خدمت شما عرض كنم كه در سال 85 قبل از اجرايي شدن اين سامانه، ما روزانه (27) ميليون ليتر واردات بنزين داشتيم و از خارج تأمين ميشد، در حالي كه در سال 86 با اعمال اين سامانه به (19) ميليون كاهش پيدا كرد كه حدوداً (2) ميليارد دلار به نفع كشور شد، يعني هزينه احداث يك پالايشگاه.
عزيزان! كارت سوخت به عنوان يك ابزار كنترل مصرف بايستي فعال باشد، اگر مجدداً تحريم واردات رخ بدهد كشور آسيب ميبيند. از طرفي اينكه گفته ميشود قيمت بنزين به قيمت فوب خليج فارس برسد و آزاد بشود هنوز كه نشده. در هفتههاي گذشته قيمت فوب به (1600) تومان رسيد، در همان خرداد سال 94 كه تكنرخي شد قيمت فوب (1400) تومان بود و هنوز بنزين يارانه زيادي دارد، قيمت فوب هم متغير است. هر وقت قيمت فروش داخل هم شناور شد آنوقت ميشود ما كارت سوخت بنزين را برداريم. كارت سوخت بايد باشد تا براي اصلاح قيمت امكان سهميهبندي باشد، اگر هم به (10) سال قبل برگرديم ديگر امكان اصلاح وضعيت نخواهد بود.
عزيزان! جالب است بدانيد براي حفظ سامانه كارت سوخت فقط (5) ريال به ازاي هر ليتر هزينه دارد و در راهاندازي آن هم (150) ميليون دلار هزينه بود (كاتب ـ جناب آقاي حاجي متشكر) (اجازه بدهيد)، ولي روزانه (50) ميليون دلار منفعت براي كشور داشت. عزيزان! از طرفي برچيدن سامانه سوخت خودش (220) ميليارد تومان هزينه دارد و اخيراً خود وزارت نفت آمده (400) ميليارد تومان اعتبار گذاشته كه طرح ديسپاچينگ را ايجاد بكند. فلذا من خواهشم اين هست؛ عزيزان! شما كه به يكفوريت اين طرح همه با اكثريت خوبي رأي داديد خواهشم اين است كه به كلياتش هم رأي بدهيد. اگر در جزئيات آن نقطهنظراتي داشتيد آن را به صلاحديد شما ميشود اصلاح كرد و همه عزيزان ديگري هم كه اعلام موافقت كردند.

غلامرضا کاتب
ممنون، متشكر. مخالف بعدي جناب آقاي نجفي نماينده محترم تهران هستند، بفرماييد.

محمدرضا نجفی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
سلام عرض ميكنم خدمت نمايندگان محترم و ملت شريف ايران و تشكر ميكنم از حضرت آقاي حسينيكيا كه وقت خودشان را در اختيار بنده قرار دادند.
من ميخواهم عرض بكنم كه بر كارتهاي سوخت فايدهاي به نسبت هزينهها و محدوديتهايي كه ايجاد ميكند مترتب نيست. اين هزينهها اعم از هزينههاي مادي يا هزينههاي معنوي است، هزينههاي مادي مانند اينكه شما بخواهيد هر جايگاه سوختي را در كشور من بعد ايجاد بكنيد يا هر پستي يا هر دستگاه جديدي نصب بكنيد حتماً بايد به اين سامانه مجهز بكنيد كه اين هزينههاي خاص خودش را در بردارد.
هزينه معنوي كه به يك معنا قابل تبديل به عدد و رقم هم هست و ميشود و آن تبديل به هزينههاي مادي هم كرد زمان صرفشده فوقالعادهاي است كه در سطح كشور براي مردم و جايگاهها در زماني كه براي سوختگيري به صورت ضروري لازم است كه از اين كارت استفاده بكنند، يك زمان تلفشده بسيار زيادي خواهد شد اگر امكان اين باشد كه ما بخواهيم جمعبندي بكنيم در سطح كشور چه مقدار زمان تلفشده وجود دارد. در نتيجه هزينههاي اين كار بسيار زياد خواهد بود.
مسأله مفيد كارتها را توليد اطلاعات ذكر ميكنند، در تمام دنيا توليد اطلاعات دارد انجام ميشود منتها بدون اين سامانه. در كشور ما همان اطلاعات ضروري كه نياز باشد هم ميشود توليد كرد، هم مديريت كرد بدون نياز به راهاندازي و نگهداري چنين سامانهاي كه براي بهروزآوري سيستمها و نرمافزارش هم لاجرم و ضرورتاً بايستي هزينههاي زيادي انجام داد.
مسأله بعدي مفيد اين كارتها را دوستان جلوگيري از قاچاق ذكر ميكنند. ببينيد! قاچاق در چند مبدأ از مبادي كشور انجام ميشود. شما براي اينكه در آن چند نقطه مرزي بخواهيد جلوي اين قاچاق را بگيريد در سراسر كشور حتي استانهاي مركزي و مراكز مركزي كشور و در روستاها ميخواهيد اين كار را اجرا بكنيد كه در يكي از مبادي مرزي جلوي قاچاق سوخت را بگيريد. جلوگيري از قاچاق سوخت مكانيزمها و راهكارهاي فراواني دارد كه درواقع نياز به تحميل چنين هزينه زماني و مادي براي آن به وجود نخواهد آمد.
نكته آخري كه من ميخواهم ذكر بكنم اين است كه اگر يك زماني دوستان باز ميفرمايند كه ممكن است به لحاظ امنيتي زماني ما نياز داشته باشيم كه بخواهيم اين كارتها و اين سيستم را فعال بكنيم، اين سيستم جمعآوري نميشود، اين سيستم وجود دارد اگر زماني به لحاظ امنيتي ضرورتي پيش آمد آن زمان شما دوباره اين سيستم را فعال و بهرهبرداري ميكنيد. لذا به نظر من ميرسد كه در مجموع صرفه و صلاح و مصلحت كشور به نسبت هزينهاي كه بار ميكند در ادامه نگهداري اين سيستم در وضع موجود نيست، براي شرايط خاص ميشود اين را مجدد فعال كرد، تشكر ميكنم.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، نفر بعدي را بفرماييد.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي جبار كوچكينژاد موافق بعدي هستند، بفرماييد.

جبار کوچکی نژاد ارم ساداتی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
ميلاد امام عصر را خدمت همه همكاران و ملت عزيز ايران تبريك عرض ميكنم. آقاي محبينيا به عنوان مخالف بود كه گفت من موافق هستم. با توجه به بررسيهايي كه كردند و ايشان هم جزء موافقين اين طرح اعلام كردند.
دوستان عزيز ببينيد! معتقد به اين هستم كه آنچه به كشور ما دارد آسيب ميرساند هم واردات هست و هم آن چيزي كه به عنوان قاچاق دارد وارد كشور ميشود، چه
در بخش واردات آن و در بخش صادرات آن بنزين هست. بنزين يكي از محصولات مهم در اقتصاد كشور است كه دوستان بايد به اين توجه بكنند و دوست عزيز كه فرمودند هم ضرر مادي دارد و هم معنوي يا بعضي از دوستان گفتند كه كشاورزان ميخواهند از بنزين استفاده بكنند با مشكل مواجه ميشوند. من فكر ميكنم كه اين برادر عزيز حتماً به پمپ بنزين مراجعه نكرده، اينكه امروز در پمپ بنزين به راحتي يا با كارت صاحب خودرو يا كارتهاي ذخيرهاي در داخل پمپ بنزين هستند كه به راحتي ميتوانند از آن كارتها استفاده بكنند. من از دوستان سؤال ميكنم طرفدار اين طرح، طرفدار اينكه كارت حذف بشود شركت برندينگ است. شركتي هست كه ميخواهد واردات و توزيع بنزين را در كشور به عهده بگيرد، شركتي كه ميتواند بسياري از رمزهاي قاچاق بنزين را به ديگران ياد بدهد. به اعتقاد من دوستان به اين شركت و كساني كه در اين بخش دارند تلاش ميكنند توجه بكنند.
دوستان عزيز! هنوز كه تحريم نفت و تحريم فرآوردههاي نفتي و تحريم از كشور ما برداشته نشده، هنوز هم سايه شوم تحريم توسط قدرتهاي جهاني روي كشور ما وجود دارد و معتقد به اين هستم كه در حال حاضر ما بنزين را كه وارد ميكنيم، فوب خليج فارس (1600) تومان است، بنزيني كه به مردم ميدهيم (1000) تومان است و اين فاصلهاي كه وجود دارد دوستاني كه در شهرهاي مرزي هستند يقين قاچاق بنزين را ملاحظه ميكنند امروز تانكري از كشور خارج ميشود و اين سرمايه كشور است و اين سرمايهاي هست كه كشور بايد در بخشهاي ديگر هزينه بكند. ما در سال 95 روزانه (12) ميليون ليتر بنزين وارد ميكرديم، هنوز به خودكفايي بنزين ما نرسيدهايم. اگر واقعاً به خودكفايي برسيم، قيمت بنزين در توليد نسبت به فوب خليج فارس پايينتر باشد شايد بحث دوستان درست باشد ولي به اعتقاد من با توجه به اينكه اين اتفاقات نيفتاده همچنان بايد سعي بكنيم كارت سوخت را به عنوان يك اهرم كنترلي هم در داخل كشور برنامهريزان كشور دقيق بفهمند كه چقدر سوخت داريم، در اوج شلوغي، در اوج تردد مردم، تعطيلات و در زماني كه تعطيلات نيست بتوانيم با كنترل بخش سوخت برنامهريزي بكنند و از آن طرف قاچاق بنزين كه قاچاق هميشه در كشور ما يك بلايي است و از اين هم جلوگيري بكنند. به اعتقاد من دوستان مخالف دلايل محكمي نداشتند، دلايل قانعكنندهاي نداشتند البته ما انتظار داشتيم كه كميسيون انرژي هم دفاع محكمي از اين طرح بكند كه دفاعش آنچنان هم محكم نبود.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
جناب آقاي كوچكينژاد متشكر. مخالف بعدي سركار خانم حسيني نماينده محترم تهران هستند، بفرماييد.

سیده فاطمه حسینی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
همكاران گرامي ببينيد! بنده به عنوان مخالف برقراري كارت هوشمند سوخت صحبت ميكنم. ابتدا لازم ميدانم كه مجدداً مناسبت اعياد شعبانيه را تبريك عرض كنم و خيلي خلاصه سر اصل مطلب بروم.
ببينيد! فلسفه كارت هوشمند سوخت زماني كه در كشور اجرا شد همزمان با اجراي هدفمندي يارانهها و افزايش قيمتهاي حاملهاي انرژي و دونرخي شدن بنزين بود. به دو دليل عمده در كشور استفاده از كارت سوخت توسط دولت و مجلس صورت گرفت؛ يك اينكه براي مديريت صحيح توزيع در مقطعي كه اجراي قانون هدفمندي يارانهها آغاز شد ضرورت داشت به جهت اينكه در آن مقطع با دونرخي شدن قيمت بنزين و گازوئيل مديريت آن به اين شكل ضرورت داشت.
دوم اينكه براي جمعآوري اطلاعات و مديريت توزيع به نحوي كه آمار و اطلاعات دقيق از ميزان مصرف در هر روز در سطح كشور داشته باشيم. همانطوري كه ميدانيد زيرساختهاي اين سيستم همچنان در جايگاهها مستقر هست و بنابراين اطلاعات و آمارها را ما به روز و دقيق داريم، يعني در حال حاضر بدون استفاده از كارت سوخت هم امكان دسترسي به اطلاعات توسط وزارت نفت وجود دارد و همه اينها روزانه رصد و ارزيابي ميشود.
بنابراين در مورد دوم، يعني در رابطه با دسترسي به اطلاعات هيچ ضرورتي براي وجود خود كارت سوخت نيست و همچنان اطلاعات آن موجود هست. اما در مورد اول يعني در مورد دونرخي شدن ما همچنان در حوزه گازوئيل كارت سوخت داريم، چون شاهد دونرخي در اين زمينه هستيم. اما ببينيد! مجلس يعني همين مجلس دهم در شهريورماه 95 با حذف بند «ح» تبصره (14) مادهواحده قانون بودجه 95 كه در آن پيشبيني شده بود به دليل اينكه آنجا پيشنهاد شده بود افرادي كه مايل
هستند از يك سقف مشخصي مصرف سوخت بيشتر داشته باشند با يك قيمت بالاتري بنزين را مصرف كنند پيشنهاد شده بود كه دولت مكلف بشود براي وسايل نقليه كارت سوخت را اجباري كند. اما مجلس دهم در اصلاحيه قانون بودجه كه در شهريورماه سال گذشته داشته اين را حذف كرده، به دليل اينكه غيرضروري دانسته و تكنرخي بودن بنزين را مصوب كرده. در ضمن با توجه به اينكه گزارشهاي ستاد مبارزه با قاچاق نشان ميدهند كه شاهد كاهش بسيار در زمينه قاچاق بنزين بودهايم و اين هم عمدتاً به دليل كاهش فاصله قيمت بنزين با قيمت واقعي آن هست و لذا الان ضرورت ندارد كه هزينههاي مضاعفي را به كشور صرفاً براي به دست آوردن اطلاعات و آماري كه بدون اين كارتها هم آن اطلاعات و آمار موجود هست تحميل كنيم. خيلي از شما متشكرم.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
سركار خانم حسيني متشكر. جناب آقاي سيدتقي كبيري موافق آخر هستند، بفرماييد.

سیدتقی کبیری
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
ابتدائاً عرض سلام، ادب و خسته نباشيد دارم خدمت همكاران عزيز. ميلاد باسعادت حضرت ولي عصر (روحيوارواحنالهالفداء) را خدمت همه مسلمانان و خصوصاً همكاران عزيز تبريك عرض ميكنم.
همكاران عنايت و دقت كنند! من بند اصلي اين ماده (1) كه طرح اصلاحيه آن مطرح شده را عرض ميكنم كه يك عنايت ويژهاي داشته باشيد كه طرح اصلاح ماده (1) قانون توسعه حمل و نقل عمومي و مديريت مصرف سوخت چه ميگويد. عبارتي كه ما الان داريم اين است كه «از طريق عرضه بنزين و گازوئيل در بخشهاي حمل و نقل و صنعت و كشاورزي با اولويت كارت هوشمند سوخت» اين عبارت را ما داريم. در طرح اصلاحيه اين عبارت جايگزين ميشود با عبارت «از طريق عرضه بنزين و گازوئيل در بخش حمل و نقل با استفاده از كارت هوشمند سوخت»، يعني الان آن اولويتي كه مطرح شده بنا به دلايلي كه من ميخواهم عرض بكنم موضوع اين طرح قابل توجه است كه عزيزان عنايت بكنند، خصوصاً عزيزان به فوريت اين طرح قبلاً رأي دادند و الان ما داريم در كليات آن صحبت ميكنيم. لذا احياناً در خود متن ماده مطلبي، اصلاحيهاي و نكتهاي مطرح شد عزيزان ميتوانند پيشنهاد را ارائه بدهند.
عنايت بكنند موضوع انرژيهاي استراتژيك در هر كشور حساسيت خاص خودش را برخوردار هست و لذا يك مديريت استراتژيك هم لازم دارد. طبق آمار منتشرشدهاي كه ما توسط شركت ملي پخش فرآوردههاي نفتي داريم اگر عزيزان و همكاران محترم بنده خصوصاً مخالفين عزيزي كه صحبت كردند به اين آمار عنايت و دقت بكنند خواهند ديد كه اجراي طرح كارت هوشمند سوخت و نوعي سهميهبندي بنزين در كشور آثار بسيار مثبت مستقيم و غيرمستقيم دارد.
اولاً عزيزان دقت بفرماييد! امروز در سايه اجراي طرح كارت هوشمند، كاهش مصرف بنزين را ما در جامعه خواهيم داشت، طبيعي است كه اگر اين كنترل و مديريت اتفاق نيفتد موضوع مصرف بنزين از آن مرز و حد خودش خواهد گذشت.
دو؛ اينكه اين موضوع زمينه توقف روند فزاينده قاچاق بنزين را نتيجه و حاصل خواهد كرد. عزيزان عنايت دارند در همسايههاي شرقي ما قيمت بنزين دو برابر كشور ما است، در همسايه غربي تركيه ما بيش از چهار برابر است و لذا زمينه قاچاق بنزين بدون مديريت سوخت و سهميهبندي ادامه خواهد داشت. اين آمار را عنايت بكنيد! در طي (8) سال از اين مديريت سوخت بنزين به شكل مستقيم و غيرمستقيم در حدود (100) ميليارد دلار ما سود و منفعت داشتيم. البته اين موضوع آثار غيرمستقيم دارد كه من خيلي خلاصه و تيتروار اشاره ميكنم. با طرح كارت هوشمند در موضوع سوخت ميشود مديريت حمل و نقل سوخت كشور را كرد، چون ما وقتي آمار بروزرساني را در حمل و نقل داشتيم ميتوانيم مديريت هم بكنيم. موضوع آلودگي هوا را باز ميشود در همين موضوع مديريت كرد. امكان مديريت، كنترل و نظارت شركت ملي پخش در جايگاههاي عرضه بنزين و كاهش هزينهها را خواهيم داشت و نهايتاً آخرين نكته ميشود با اين طرح مسأله جانبي خودرو مثل معاينه فني وسائل نقليه، مثل داشتن بيمهنامه شخص ثالث و امثالهم را كنترل كرد.
لذا من استدعا دارم عزيزان به كليات اين طرح رأي بدهند، اگر در مواد آن پيشنهاد اصلاحي داشته باشند انشاءالله در آنجا ارائه بشود، ممنون و تشكر.

علی اردشیرلاریجانی

شجاع الدین بازرگانی
بسم الله الرحمن الرحيم و به نستعين
عرض سلام، ادب و احترام دارم خدمت نمايندگان محترم. مستقيم بروم سر اصل مطلبي كه طراحان محترم به عنوان يك دغدغه مطرح ميكنند. عزيزان! زماني بود اين دغدغهاي كه موافقين محترم مطرح كردند فصل مشترك ما بود در وزارت نفت و حوزه قانونگذاري كه بُعد نظارتي را داشته. دقيقاً همين مطالبي كه الان اشاره كردند دغدغه ديروز ما در اجرا يا بسترسازي براي اجراي هدفمندي يارانهها بود كه بايد به تدريج حاملهاي انرژي افزايش قيمت ميكرد به سمت آزادسازي ميرفتيم.
اساساً مخالفين محترم مطرح كردند كه دغدغه موافقين طرح چيست؟ چند تا نكته اشاره ميكنم؛ من عرض بكنم قبل از اينكه اين دغدغه را احصاء بكنم و خدمت عزيزان پاسخ بدهم مبدع و اجراكننده اين طرح و سامانه خود وزارت نفت بود، به عنوان اينكه بستر را فراهم بكند، سامانه برقرار كرد، هزينه كرد، هزينههاي هنگفتي هم انجام داد و نهايتاً منجر به صدور كارت بنزين براي صاحبان خودرو شد، البته هم نفت و گاز و هم بنزين.
اولاً توضيح بدهم اين سامانه هنوز مستقر هست، اين دغدغهاي كه عزيزان مطرح ميكنند كه آمار و اطلاعات را نداريم دقيقاً اينطور نيست. به مجرد اينكه در جايگاههاي پمپ بنزين نازل برداشته ميشود براي استفاده از باك بنزين و سوختگيري، برخط در لحظه اين اطلاعات از طريق سامانه در سرور مركزي ثبت ميشود. امروز ما دقيقاً اطلاعات را بهروز، بهلحظه و دقيق از ميزان مصرف در سراسر كشور داريم. سؤال؛ اين دغدغهاي كه ديروز مشترك بين ما و شما بود چه ميشود كه امروز ما مخالفيم؟ ميخواهم بگويم اساساً سالبه به انتفاء موضوع است، براي اينكه اين كار امروز ديگر اثربخشي ندارد، ديگر امروز همه صاحبان خودرو كارت دارند اما در كدام جايگاه ميروند كارت را استفاده ميكنند؟
دوم؛ در بحث نفت و گاز چرا كارت را احياء كرديم و ملغي نكرديم؟ براي اينكه آنجا اين ضرورت وجود داشته و كماكان در ارتباط با مصرف گازوئيل خودرودارها با كارت، سوخت ميگيرند. اين كه ميگويند قاچاق ميشود؛ ما يا اين سمتگيري را به سمت آزادسازي حاملهاي انرژي و بنزين قبول داريم، بالطبع ابزار و زيرساختهاي كنترل اطلاعات را داريم. ما در ناوگاني كه الان سوخت بنزين را منتقل ميكنند با سيستم (GPS) كنترل ميكنيم. ما در بحث بنزين عضو ستاد قاچاق كالا هستيم هيچ موقع چاقو دسته خودش را نميبرد، وقتي كه من اين ابزار را طراحي، پياده و استفاده كردم و به هنگام استفاده كردم و امروز ضرورتي ندارد. طبيعي است وقتي يك كاري ضرورت ندارد چرا هزينه مضاعفي بر دولت بار بكند؟ چرا يك دغدغهاي براي مردم
ايجاد بكنيم؟
عزيزان! امروز در اين شرايط تأكيداً عرض بكنم همانطوري كه سركار خانم حسيني اشاره كردند اين مسأله در بودجه 95 تصويب شد، در اصلاح بودجه 95 كه مجلس دهم بود اين تبصره حذف شد براي اينكه منطقي براي اجراي اين نداشتيم. عزيزي اشاره ميكند كه مزيت سامانه سوخت، درست است. اين مزيت سامانه سوخت همين الان در سيستم هست، وقتي استفاده ميكنيم فقط بحث كارت سوخت است. ما ميگوييم اين كارت سوخت هيچ اثر وضعي ندارد، هيچ اثر اطلاعاتي و كنترلي ندارد اما اگر اين را احياء بكنيم جامعه چه ميگويد؟ ميگويد مجلس محترم جهتگيري و رويكردش به سمت دونرخي كردن بنزين هست. آثار آن چه ميشود؟ آثار آن در آن واحد به سرعت سبب افزايش هزينههاي حمل و نقل عمومي و حمل و نقل درونشهري و بينشهري خواهد شد. بدانيد و آگاه باشيد اين قطعاً اتفاق خواهد افتاد كه حتماً دغدغه شما اين نيست. آثار تورمي دارد اما بحث دومي كه هست سوءاستفاده از كارت سوخت هست. من خدمت همه شما عزيزان عرض بكنم زماني كه كارت سوخت در جايگاهها بود همه شما ميدانيد از اين كارت در جايگاهها سوءاستفاده ميشد، منشأ فساد بود. كارگر جايگاه سوخت به جاي اينكه از جايگاهدار حقوق بگيرد حقوق خودش را از سر نازل برداشت ميكرد و حتي مبلغي به جايگاهدار پرداخت ميكرد. شما موافق به اين هستيد؟ آقاي حاجي! اين آمار در ستاد كنترل و ستاد مبارزه با سوخت هست. اين واقعيتي هست كه وجود دارد، قصد من توهين به هيچكدام از همكاران و كارگران در جايگاه نيست اما اينجا جايي هست كه من واقعيتها را بيان بكنم.
اين كارت احياء بشود چه اثر وضعي دارد؟ مگر ما دغدغه اين را نداشتيم اين سامانه را مستقر كرديم؟ مگر براي آن هزينه نكرديم، مگر براي آن از نظر كارشناسان و صاحبنظران خبره دانشگاهي استفاده نكرديم؟ چه شده است كه امروز ما ميگوييم نه؟ ما در فرآيند قاچاق نقش داريم؟
اينكه ميگويند مصرف زياد شده است؛ طبيعي هم هست، شما وقتي قيمت حاملهاي انرژي و بنزين را آزاد كرديد، ديروز (60) ليتر ميداديد، امروز يكي ميخواهد (80) ليتر مصرف بكند، يكي ميخواهد (100) ليتر مصرف بكند طبيعي است كه ميزان مصرف افزايش پيدا ميكند. مضافاً اينكه ما داريم به سمت خودكفايي بنزين ميرويم. امسال همانطور كه پالايشگاه خليج
فارس در مدار آمد انشاءالله امسال در نيمه اول سال ما در بنزين نه تنها خودكفا خواهيم شد بلكه صادركننده خواهيم شد، در نفت گاز هم همينطور، در گازوئيل هم همينطور ما صادركننده خواهيم شد. چه ضرورتي دارد ما اين مضايق و دغدغههاي رواني را در جامعه القاء بكنيم كه آثار تورمي و آثاري داشته باشد كه ميخواهيم كنترل بكنيم. (رئيس ـ متشكريم)
من تأكيداً دارم عرض ميكنم كه ما دغدغهاي براي كنترل، ضبط و استخراج اطلاعات نداريم، عزيزان ميتوانند بيايند در سامانه مركزي ما رصد بكنند، سيستم ناوگان حمل و نقل را داريم كنترل ميكنيم و ستاد مبارزه با قاچاق هم امروز دغدغهاي به عنوان قاچاق عمده بنزين و گازوئيل اعلام نكرده.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، وقتتان تمام شده. حضار 223 نفر، كليات اين طرح را به رأي ميگذاريم. كميسيون موافق است. نمايندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمايند. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.
ماده (1) را قرائت كنيد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 1 ـ در ماده (1) قانون توسعه حمل و نقل عمومي و مديريت مصرف سوخت مصوب 18/9/1386 عبارت از «طريق عرضه بنزين و گازوئيل در بخش حمل و نقل با استفاده از كارت هوشمند سوخت» جايگزين عبارت «از طريق عرضه بنزين و گازوئيل در بخشهاي حمل و نقل و صنعت و كشاورزي با اولويت كارت هوشمند سوخت» ميشود.
آقاي دكتر پيشنهادي نداريم.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 2 ـ يك تبصره به شرح زير به ماده (1) قانون توسعه حمل و نقل عمومي و مديريت مصرف سوخت الحاق ميشود:
تبصره ـ دولت مجاز است به منظور ترغيب مصرفكنندگان به استفاده از كارت هوشمند سوخت مختص هر خودرو از سياستهاي انگيزشي در چهارچوب قوانين و مقررات استفاده كند. اينجا هم پيشنهادي نداريم.

علی اردشیرلاریجانی
پس رأي ميگيريم، حضار 221 نفر، مواد (1) و (2) اين طرح را مجموعاً به رأي ميگذاريم، نمايندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمايند، پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.
4
انتخاب آقای عبدالرضا مصری به عنوان ناظر در شورای رقابت

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدي انتخاب يك نفر از اعضاي كميسيون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شوراي اسلامي جهت عضويت در شوراي رقابت به عنوان ناظر در اجراي جزء (1) بند «الف» ماده (53) قانون اجراي سياستهاي كلي اصل (44) قانون اساسي مصوب 8/11/1386 است. ظاهراً جناب آقاي دكتر سليماني عضو بودند استعفا كردند. از كميسيون آقايان محمدمهدي مفتح و جناب آقاي مصري معرفي شده بودند، جناب آقاي مصري انصراف دادند. جناب آقاي مصري! آقاي مفتح به نفع شما انصراف دادند. آقاي مفتح انصراف دادند، فقط آقاي مصري مطرح هستند.

علی اردشیرلاریجانی
كارتها را توزيع كنيد، فقط آقاي مصري معرفي شدند، آقاي مفتح انصراف دادند.
(أخذ رأي با ورقه به عمل آمد و نتيجه پس از شمارش آراء اعلام گرديد)
5
رد تقاضای تحقیق و تفحص از نحوه اختصاص و توزیع منابع در طرح تحول سلامت، عملکرد سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و بررسی نحوه اجرای طرح نظام سلامت

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدي بررسي تقاضاهاي تحقيق و تفحص از نحوه اختصاص و توزيع منابع در طرح تحول سلامت، عملكرد سازمان غذا و داروي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي و بررسي نحوه اجراي طرح نظام سلامت است. من از سخنگوي محترم كميسيون بهداشت و درمان تقاضا ميكنم گزارش تحقيق و تفحص را بفرمايند. جناب آقاي امينيفرد! ده دقيقه فرصت داريد.

محمد نعیم امینی فرد
بسم الله الرحمن الرحيم
هيأترئيسه محترم مجلس شوراي اسلامي
با سلام و تحيت
بازگشت به نامه شماره (27272) مورخ 29/4/95 در خصوص تقاضاي تحقيق و تفحص از نحوه اختصاص و توزيع منابع در طرح تحول سلامت، همچنين نامه شماره مورخ 17/5/95 در خصوص تقاضاي تحقيق و تفحص از سازمان غذا و دارو و همچنين نامه مورخ 1/6/95 در خصوص تحقيق و تفحص از بررسي نحوه اجراي طرح نظام سلامت و در اجراي ماده (214) آييننامه داخلي مجلس شوراي اسلامي، گزارش كميسيون تخصصي ذيربط به شرح پيوست تقديم ميگردد.
پس از ارجاع سه درخواست تحقيق و تفحص از طرف هيأترئيسه محترم در عرض يك ماه به كميسيون بهداشت و درمان با موضوعات مذكور، با توجه به ارتباط موضوعات مطروحه و نظر رياست محترم مجلس مبني بر تجميع سه موضوع مورد درخواست تحقيق و تفحص با توافق درخواستكنندگان محترم، سه موضوع تحقيق و تفحص تجميع شدند و كميتهاي به رياست جناب آقاي قاضيپور تشكيل و مسئوليت بررسي محورهاي مورد تقاضاي تحقيق و تفحص جهت ارائه به كميسيون بهداشت و درمان به اين كميته واگذار شد.
در اجراي ماده (214) آييننامه داخلي پس ارجاع پاسخهاي واصله از دستگاههاي مورد نظر به كميته مذكور و بررسيهاي انجامشده توسط آن كميته، در نهايت در جلسه مورخ 20/1/96 كميسيون گزارش مربوطه بررسي و ضرورت انجام تحقيق و تفحص سه موضوع با اكثريت آرا رد شد.
رئيس كميسيون بهداشت و درمان ـ علي نوبختحقيقي
عزيزان! لازم است من يك توضيحي را در اين ارتباط خدمت امناي ملت تقديم كنم. ببينيد! هر سه تحقيق و تفحص مربوط به وزارت بهداشت بود، دو تا از آن اختصاصاً در ارتباط با طرح تحول سلامت و يك مورد در ارتباط با سازمان غذا و دارو بود كه باز زيرمجموعه وزارت بهداشت و درمان بود.
من ميخواهم اين نكته را عرض كنم كه ساعتها وقت گذاشته شد، اعضاي محترم كميسيون به دقت در مواردي كه طرح شده بود بررسيهاي لازم را انجام دادند. ضمن اينكه مسأله اين بود كه ما بياييم يك تصويري از فضايي كه قبل از اجراي طرح تحول سلامت بر فضاي درماني و بهداشتي كشور حاكم بود داشته باشيم. طرح تحول سلامت در شرايطي در سه سال پيش آغاز شد كه واقعاً يك نابساماني عجيبي بر فضاي بهداشت و درمان كشور حاكم شده بود. انصافاً در انتهاي دولت گذشته يكي از دغدغههاي جدي مردم مسأله مشكلات بهداشت و درماني بود. خود نمايندگان محترم! كاملاً به خاطر دارند كه واقعاً وقتي فردي مريض ميشد تكليف آن اصلاً مشخص نبود و تازه بعد از اينكه مريض از هفتخان رستم رد ميشد و بستري ميشد، تازه آغاز مشكلات بود. خودش بايد دنبال دارو و تهيه تجهيزات پزشكي ميرفت، منابع اصلاً در جاي خودش مصرف نميشد، اين اعتبار (6000) ميلياردي را كه در ارتباط با طرح تحول سلامت در اختيار دولت قبل قرار داده بودند، با توجه به اينكه اعتقادي به اولويت بهداشت و درمان نداشت، عملاً استفادهاي از آن نشد.
خوشبختانه اين طرح توفيقات خيلي خوبي را داشته است. مهمترين مسألهاي كه بوده اين است كه واقعاً رضايتمندي بالايي را بين آحاد مردم داشته، از يك منبع عمده توليد نارضايتي به يكي از منابع توليد آرامش تبديل شده است. ما الان در نظرسنجيهاي مختلفي كه صورت گرفته رتبههاي خيلي خوب اول يا دوم را داريم.

علی اردشیرلاریجانی
آقاي دكتر! شما متن را كامل خوانديد؟ پشت ميكروفن متن را بخوانيد.

محمد نعیم امینی فرد
ببينيد! محورهاي آن خيلي طولاني است، دو، سه تا تحقيق و تفحص است. من بعضي از محورها را حتماً اشاره ميكنم. ببينيد! مهمترين مسألهاي كه دوستان اشاره كردند بررسي نحوه توزيع اعتبارات طرح تحول سلامت بين روستاها و شهرها بود، تطبيق پرداخت به پزشكان و دستاندركاران بخش سلامت بود، بررسي نحوه پرداخت حقالزحمه پزشكان و پرستاران بود. اين بيشتر در قسمت منابع بود. ضمن اينكه دوستان گزارشي از هزينهكرد و عملكرد (1) درصد ارزش افزوده و هدفمندي يارانهها را تقاضا داشتند. مسأله عدم شفافيت در واردات دارويي را مطرح كرده بودند. ضمن اينكه مسأله عدم شفافيت يارانه براي داروهاي خاص را هم مطرح كرده بودند و مسأله ديگر عدم شفافيت و نحوه عملكرد اعتبارات تخصصي مرتبط با طرح را ابراز كرده بودند.
عزيزان ببينيد! محورها طولاني است، ما هم مدعي نيستيم كه اين طرح مشكلاتي را ندارد، اتفاقاً كميسيون بهداشت و درمان ورود جدي داشته و مصمم است، ضمن اينكه شما نمايندگان محترم هم در تصويب برنامه ششم توسعه به بسياري از اين مشكلات ساختاري توجه كرديد و راهكار مشخص شده براي اينكه طرح با قوت بيشتر و با تصحيح مشكلاتي كه داشته ادامه پيدا كند. بسياري از مشكلاتي كه طرح تحول سلامت دارد مشكلات ساختاري است كه در همينجا هم در اين سه سال در ارتباط با مشكلات
ساختاري، توسعه شبكه بهداشت و درماني كشور، توسعه تختهاي بيمارستاني، توسعه تختهاي ويژه بيمارستاني كه هزينه بالايي را ميطلبد كارهاي بزرگي انجام شده است. ضمن اينكه ما باز مسائل نظارتي خودمان را هم با قوت دنبال ميكنيم.
ديروز يك جلسهاي را در خدمت دوستان ديوان محاسبات بوديم و گزارشي از تلفيق بودجه را ارائه كردند. آنجا در تلفيق بودجه 94 برابر گزارش ديوان محاسبات (97) درصد مطابق با موازين بود، آن (3) درصدي هم كه خارج از اين موازين بود در ارتباط با مجوزهاي خاصي كه هيأتهاي امنا به اين دستگاه دادند قابل بررسي است.
مسأله اينكه در ارتباط با طرح تحول لازم است من حتماً بيان كنم، ببينيد! توسعه بيمه همگاني واقعاً يكي از كارهاي بزرگي بود كه انجام شد. حدود (10) ميليون نفر در سال 93 بيمه همگاني شدند و الان در واقع هر ايراني كه اراده كند از پوشش بيمهاي برخوردار است.
مسأله كاهش پرداخت از جيب (Out of pocket) يك توفيق خيلي مهمي بود. ما فقط در سال 94 چيزي در حدود (10) هزار ميليارد تومان پرداخت از جيب را كاهش داديم. اين به معناي اين است كه حداقل (10) هزار تومان يارانه مستقيم به تمامي ايرانيان با حفظ كرامتشان پرداخت شده است.
مسأله توسعه زيرساختها را بنده اشاره كردم، مسأله توسعه تختهاي ويژه بيمارستاني با اولويت بهداشت. ببينيد! ما بعد از اينكه در دهه 60 توفيقات خوبي را در توسعه شبكه خدمات بهداشتي و درماني داشتيم، بعد از آن با يك ركودي روبرو بوديم. الان توجه به حاشيه شهرها در ارتباط با مسائل بهداشتي و درماني، تكميل توسعه خدمات بهداشتي و درماني در روستاها جزء نقاط قوت طرح است.
قطعاً طرح مشكلاتي را هم دارد، مهمترين مشكلي كه اين طرح دارد مسأله سيستم ارجاع است كه زيرساختهاي لازم خودش را ميطلبد، ما هم تأكيد كرديم وزارت بهداشت و درمان هم متعهد شده كه در طول برنامه ششم حتماً در ارتباط با نهادينه كردن سيستم ارجاع و جلوگيري كردن از پرداختهاي غيرضرور و همچنين نكته مهم ديگر توانمند كردن صنعت بيمه است. تا زماني كه ما بيمههاي قدرتمند نداشته باشيم، تا زماني كه بيمهها آن عملكرد خودشان را كه در واقع اعمال نظارت است و اين اعمال نظارت مقدور نيست، مگر اينكه راهنماي باليني تدوين شود. همه اينها را دوستان وزارت بهداشت قبول دارند كه اين مشكلات تصحيح شود.
در نهايت با توجه به اينكه واقعاً اين طرح توفيقات عظيمي را داشته و رضايت مقام معظم رهبري را هم در پي داشته است، علاوه بر آن (243) نفر از نمايندگان محترم مجلس هم رضايت خودشان را از اين طرح اعلام كردند و من در پايان نظريه كميسيون تخصصي را ذكر ميكنم كه واقعاً به لحاظ تخصصي ضرورتي را بر اجراي طرح تحقيق و تفحص نميبينند. ضمن اينكه بر تصحيح مشكلات تحول سلامت و مشكلات سازمان غذا و دارو تأكيد داريم و ميتوانيم از نهادهاي قدرتمندي مثل ديوان محاسبات حتماً كمك بگيريم. ضمن اينكه در كميسيون بهداشت و درمان يك كميته ويژهاي در ارتباط با نظارت و پايش طرح تحقيق و سلامت مأمور شده است.
تصور من اين است كه دوستان عزيز با توجه به اينكه نظريه كميسيون يك نظريه كاملاً تخصصي است و در پي آن است كه مشكلات طرح تحول سلامت را با كمك
تعامل با وزارت بهداشت و درمان برطرف كند، خواهش ما اين است كه اين نظريه كميسيون تخصصي را به عنوان يك نظريه كارشناسي بپذيرند و ما ضرورتي براي تحقيق و تفحص با توجه به هزينههاي فراوان آن و كارآمدي نسبتاً پاييني كه بسياري از طرحهاي تحقيق و تفحص در پي دارند، نظرمان اين است كه رد شود. خيلي ممنون.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، آقاي قاضيپور بفرماييد.

نادر قاضی پور
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام و ارادت محضر رهبر نظام مقدس جمهوري اسلامي و شادي روح شهدا و آرزوي سلامتي مدافعين حرم و عرض تسليت به كشتهشدگان معدن آزادشهر گلستان و سيل آذربايجان.
همكاران عزيز! به استناد اصل (76) قانون اساسي، مجلس شوراي اسلامي حق تحقيق و تفحص در تمام امور كشور را دارد. تعداد (19) نماينده، آقايان: محجوب، دكتر فرهنگي، حجتالاسلام ذوالنور، حجتالاسلام سالك، آقاي مصري، دكتر نقويحسيني، آقاي سعيدي نماينده تبريز، آقاي محسن كوهكن، آقاي فولادگر، آقاي اميرآبادي، آقاي بيگي، آقاي پورمختار، آقاي ابراهيمي، آقاي حاجيدليگاني عزيز، آقاي گودرزي، آقاي كريمي و سركار خانم جلودارزاده و خانم سعيدي تحقيق و تفحص را امضا كردهاند.
ما تحقيق و تفحص را (10) ماه قبل داديم. اي سخنگوي كميسيون! اين (10) ماه كجا بودي؟ چرا معامله شده است؟ گفتيد يك ماه، سه ماه است. آقاي فتحي نماينده تهران! يكي را ديماه داديم، يكي را مردادماه داديم و يكي را شهريورماه داديم. اين رئيس محترم با آن كميسيون دست به يكي كردند و آن را يكي كردند، خلاف قانون اقدام كردند. هرچند در مناظره روز يكشنبه (27) فروردين 96 نايبرئيس كميسيون بهداشت و درمان در شبكه سراسري گفت فقط پنج نماينده بنام اين را امضا كرده، من نخواستم دروغ ايشان را در بياورم. (19) نفر از همكاران از گرايشهاي مختلف سياسي موجود مجلس دهم از كميسيونهاي تخصصي امنيت ملي، صنايع و معادن، برنامه و بودجه، امور اجتماعي، اقتصادي، فرهنگي، قضائي و حقوقي، شوراها و امور داخلي، اصل (44) و كميسيون آب و كشاورزي امضا كردهاند. هر چند بعد از (10) ماه رد آن از كميسيون بهداشت و درمان بيرون آمد. من از آقاي دكتر نوبخت كمال تشكر را دارم، مرد و مردانه پيگيري كرد، ولي زورش به اعضاي كميسيون نرسيد.
ما به خاطر ملت شريف ايران اسلامي ميخواهيم نقاط مثبت و ضعف اين طرح سلامت را مشخص كنيم، شايد منابع و مصارف را متوازن كنيم. يكي از فوايد اين طرح تحقيق و تفحص الحمدلله باعث شد مقداري از واردات بيرويه لوازم پزشكي و دارو كم شود، به ترس آنكه ما اسامي واردكنندگان و توزيعكنندگان را با ليست دقيق و مبالغ ارزي و ريالي و گرانفروشي بي حد و نصاب آنها را در آورديم و اين امر باعث ترس خاطيان شده است. ما ميخواهيم ملت بداند چقدر طرح پزشك خانواده كه مصوب مجلس شوراي اسلامي است، اين طرح را كأنلميكن اعلام كرده است. چرا با وجود كارخانجات عظيم داروسازي در داخل، باز هم قاچاقچيان دارو نسبت به واردات
داروهاي بيكيفيت كهنه با مبالغ هنگفت وارد ميشود، در شبكه توزيع قرار ميگيرد، بازار داغ داروهاي كمياب و گرانقيمت در بازار ناصرخسرو تهران ادامه دارد. چرا كميسيون با ماده (236) آييننامه داخلي مخالفت كرد؟
همكاران عزيز، ملت بزرگ ايران اسلامي! در حالي كه (15) سال از بوميسازي دانش فني داروهاي بيماران خاص مانند اماس، سرطان، هموفيلي و ناباروري در كشور ميگذرد، در حالي كه به همت محققين و متخصصين جوان كشور و دانشمندان عزيز دختر و پسر داروهايي با كمترين ميزان ارزبري به تماميت در كشور توليد ميشود و مصاديق بارز خلق ثروت از علم و اقتصاد مقاومتي و اشتغال جوانان ميباشد. در حالي كه كيفيت دارو توسط مراجع داخلي و خارجي به تأييد رسيده، پزشكان متخصص كشور به ايمني و اثربخشي اين داروها اطمينان دارند، دليل واردات مشابه داروهاي توليد داخل كه هر كدام افتخار كشور است، از كشورهايي مانند آرژانتين، اروگوئه و استوني چيست؟ آيا اشتغالزايي آن هم براي قشر تحصيلكرده، جلوگيري از خروج ارز و كاهش تهديد كمبود دارو در زمانهاي جنگ و تحريم ارزشي ندارد كه ميدان به سوداگران دارو، رانتخواران و كثافتها سپرده ميشود تا داروهاي بينام و نشان را از كشورهاي وابسته به رژيم صهيونيستي وارد كنند؟ آيا براي تخصص و صنعت ايراني ارزش قائل نيستيم كه اين داروها با قيمتهايي به مراتب بالاتر در بازار عرضه ميشود و صنعت باسابقه داروسازي را به سمت ورشكستگي پيش ميبرد؟
دانش فني داروهاي بيماران خاص كه در ايران بومي شده گوهر گرانقدري است كه تمامي كشورهاي دنيا به دنبال آن هستند. اما ما تنها ارزش كارآفرينان دلسوخته را نميدانيم، بلكه با ميدان دادن به واردكنندگان داروهاي نهچندان معتبر عرصه را بر آنها تنگ ميكنيم. صنعت داروسازي ايران با بيش از (60) سال سابقه، توليدكننده عمده داروهاي ژنتيك موجود در دنيا ميشود. در حالي كه امروز شاهد هستيم كشورهاي بينام و نشان چون استوني داروهاي مشابه توليد داخلي را به كشور وارد ميكنند و دهها برابر قيمت با تكميل زنجيره تأمين دارو به فروش ميرساند. پس فساد واردات دارو را هيچكس منكر نشد. سخنگوي محترم اعتراف كرد كه اين ساختار اشكال دارد، بايد برطرف شود. ساختار را تحقيق و تفحص مشخص ميكند، سخنگوي محترم در اينجا يكطرفه صحبت كرد، مزيتهاي تحقيق و تفحص را نگفت. از خدا بايد بترسيم، حق ملت را نبايد ضايع كنيم. ميخواهيم بدانيم راه و روش مقابله با اين فساد و رانت چگونه است.
وزير محترم بهداشت از طريق سازمان غذا و دارو با اين تخلفات آشكار كه پايههاي صنعت توليد داخل را تهديد ميكند برخورد نمايند و بر اساس فرمايش و فتواي مقام معظم رهبري در خصوص قطع واردات محصولات مشابه توليد داخلي به خصوص از مبادي كماعتبار، تهديدكننده امنيت و سلامت اقدام عاجل نمايند تا در سال توليد و اقتصاد مقاومتي بتوانيم شعارها را به شعور تبديل كنيم.
آقاي قرباني! در اين طرح تحول سلامت به زيرساختها توجه نشده، به طور مثال راهنماييهاي باليني گايدلاين تعريف نشده، سيستم ارجاع كه اساس طرح سلامت بوده را اجرا كردند، علت امر چيست؟ با اين شيوه كه طرح سلامت اجرا شد يكمرتبه مراجعات به مراكز درماني زياد و هزينهها چند برابر شده، در حالي كه منابع دولت
محدود است. متأسفانه وزارت بهداشت و درمان آمار دقيقي از درآمد پزشكان قبل از اين طرح و بعد از اين طرح اعلام نكردند. آمار نشان ميدهد ميانگين دريافتي پزشكان (35) برابر شده است. چطور ميخواهيم پرداختي پزشكان را متعادل كنيم؟ عدالت را در داخل تخصصهاي مختلف پزشكي عملياتي كنيم. سعي كنيم هزينههاي درماني را كاهش دهيم، راهحل پيدا كنيم. بعضي تعرفههاي پزشكي را بررسي كنيم تا علت ايجاد شكاف عميق تعرفه بين بخش خصوصي و دولت را مشخص كنيم. آيا تعيين تعرفه پزشكي حاكميتي است يا نيست؟ اگر هست چرا به صنوف ذينفع نظام پزشكي واگذار كرديد؟ آيا اين طرح تحول توليد داخل را فلج كرده يا خير؟ چرا هيأتامناي ارزي وزارت بهداشت و درمان نسبت به خريد (20) هزار لنز چشم آمريكايي به نام تكنيسين اقدام نمود؟ چه كسي نماينده انحصاري اين لنز آمريكايي است؟ مصرف ايراني دارد، نماينده شيطان بزرگ است. آقاي قرباني! شما كه ميداني بيا اقرار كن، مثل مرد بگو چه كسي بيتالمال را هپو ميكند و ميخورد. چرا باعث تعطيلي توليد داخلي و عدم وصول حقوق و عوارض گمركي و در نهايت كاهش درآمد ملي شده است؟ همكاران عزيز! هيأتامناي ارزي محل رانت شده است.
آقاي لاريجاني، رياست محترم! در ششماه اول 1395 پنج پزشك عمومي (31) ميليارد تومان نسخه نوشتهاند. (رئيس ـ متشكريم) وزارت بهداشت خواب بوده است؟ تأمين اجتماعي مرده بوده؟ (رئيس ـ وقتتان تمام شد) آقاي لاريجاني! نميگذاريم حق مردم را بخورند. از شما هم ميخواهيم به دقت به حرفهاي من (گوش كنيد)، نمايندههاي محترم كميسيون به دقت به سؤالات من جواب بدهند تا بتوانيم حق را از ناحق تشخيص بدهيم. به عشق امام حسين، يا حسين.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، حضار 211 نفر، نظر كميسيون را به رأي ميگذاريم. آقايان توجه داشته باشند، نظر كميسيون رد تحقيق و تفحص است. نمايندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمايند. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. بنابراين تحقيق و تفحص انجام نميشود.
يك لحظه اجازه بفرماييد من نتيجه آراي انتخاب ناظر در شوراي رقابت را هم عرض كنم. آراي أخذشده (163) رأي و جناب آقاي عبدالرضا مصري با (131) رأي انتخاب شدند كه براي ايشان آرزوي توفيق ميكنيم.
6
تصویب لایحه موافقتنامه انتقال محکومین بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری قزاقستان (ثبت 232)

غلامرضا کاتب

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدي گزارش كميسيون قضائي و حقوقي در مورد لايحه موافقتنامه انتقال محكومين بين جمهوري اسلامي ايران و جمهوري قزاقستان است. جناب حاجآقاي نوروزي سخنگوي محترم كميسيون بفرماييد.
دبير (كاتب) ـ قبل از اينكه سخنگوي كميسيون تشريف بياورند مخالفين و موافقين را محضر همكاران عزيزم اعلام كنم كه آمادگي داشته باشند تا صحبتشان را انجام دهند. لايحه موافقتنامه انتقال محكومين بين جمهوري اسلامي ايران و جمهوري قزاقستان، مخالف اول آقاي نادر قاضيپور نماينده محترم اروميه و مخالف دوم جناب آقاي مهرداد بائوجلاهوتي نماينده محترم لنگرود هستند. موافق اول جناب آقاي يوسفنژاد نماينده محترم ساري و موافق دوم جناب آقاي عليرضا سليمي نماينده محترم محلات و دليجان هستند. سخنگوي كميسيون بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي دكتر ملكشاهي! يكي از اعضاي محترم كميسيون قضائي تشريف بياورند. آقاي
دكتر فتحي! زحمت بكشيد تشريف بياوريد.

الهیار ملکشاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
گزارش كميسيون قضائي و حقوقي به مجلس شوراي اسلامي
لايحه موافقتنامه انتقال محكومين بين جمهوري اسلامي ايران و جمهوري قزاقستان به شماره چاپ (411) كه جهت رسيدگي به اين كميسيون به عنوان كميسيون اصلي ارجاع شده بود با حضور كارشناسان دستگاههاي اجرايي، مركز پژوهشها و قوه قضائيه مورد بحث و بررسي قرار گرفت و با الحاق يك تبصره به مادهواحده به شرح زير تصويب شد.
اينك گزارش آن در اجراي ماده (147) آييننامه داخلي به مجلس شوراي اسلامي تقديم ميشود.
رئيس كميسيون قضائي و حقوقي ـ الهيار ملكشاهي
عزيزان! استحضار داريد كه امروزه در دنيا با توجه به ارتباطاتي كه برقرار شده و رفت و آمدهايي كه بين اتباع كشورهاي مختلف است، بعضي از مشكلات حقوقي ايجاد ميشود. به هر ترتيب ما نيازمند اين هستيم كه از نظر قضائي با دستگاههاي قضائي ساير دول دنيا ارتباط داشته باشيم كه بتوانيم مشكلاتي كه براي اتباع ايراني در آن كشورها ايجاد ميشود را برطرف كنيم.
يكي از مشكلات عمده ما اين است كه بعضي از اتباع ايراني در كشورهاي ديگر متهم قرار ميگيرند و بعضاً محكوم و محبوس ميشوند. ما بايد با آن كشورها موافقتنامههاي دوجانبه و بعضاً چندجانبه و بعضاً هم بينالمللي داشته باشيم كه بتوانيم اين محكومين يا متهمين را به كشور خودمان منتقل كنيم كه حبس، مجازات يا محكوميتشان را در كشور خودمان سپري كنند و احياناً اگر از اتباع آن كشورها هم در كشور ما محكوميتي داشته باشند، ما بتوانيم بر اساس اين توافقنامههايي كه از قبل انجام داديم، اتباع آنها را به آن كشورها تحويل بدهيم كه بتوانند مجازاتهايشان را در آنجا سپري كنند.
اصولاً اينگونه موافقتنامهها با مخالفت شوراي محترم نگهبان روبرو ميشود و طبيعتاً در مجمع تشخيص مصلحت رسيدگي ميشود. ولي من ميخواهم يك نكتهاي را در ارتباط با موافقتنامههاي قضائي و حقوقي عرض كنم. استحضار داشته باشيد، در كشورهاي ديگر محكومين طبقهبندي جنسيتي ندارند. يعني اينكه در يك كشوري غير از جمهوري اسلامي ايران، در بعضي از كشورهاي ديگر محكومين اناث و مذكر، يعني خانمها و آقايان در يك جا نگهداري ميشوند. طبيعتاً شايد موافق شرع اين باشد كه ما بتوانيم محكومينمان را به كشورمان منتقل كنيم كه حداقل اين تفكيك جنسيتي در خصوص حبس و نگهداري محكومين وجود دارد. بنابراين در جهت شرع مقدس هم شايد تكليف پيدا ميكنيم اين كار انجام شود و اين با بعضي از موافقتنامههاي ديگر متفاوت است.
بنابراين از دوستان عزيز، همكاران محترم و نمايندگان مجلس تقاضا دارم كه انشاءالله به اين موافقتنامه رأي مثبت بدهند كه مشكل جمعي از هموطنان عزيزمان رفع و مرتفع شود. والسلام

مسعود پزشکیان

غلامرضا کاتب
مخالف اول جناب آقاي نادر قاضيپور هستند، بفرماييد.

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام مجدد محضر ملت بزرگ ولايتمدار ايران اسلامي و رزمندگان پرتوان به خصوص مرزداران دريايي. همكاران عزيز! ضمن تقدير و تشكر از آقاي ملكشاهي رياست محترم كميسيون قضائي و حقوقي و اعضاي اين كميسيون، مخالفت خود را در چند بند اعلام ميكنم. اولاً اولويت مملكت اين نبود، دولت بايد لايحه معيشت مردم را ميآورد، نان و مسكن و كار ملت مسلمان را ميآورد.
اما در موضوع؛ در كشور قزاقستان نيروهاي انتظامي اكثر رانندگان ايرانيان عزيز را بيخود جريمه ميكنند و ماشينشان را توقيف ميكنند، در نهايت در دادگاههاي غيرعادلانه آن كشور خودروهاي ايراني را به جرم داشتن
يك باكس سيگار مصادره ميكنند. همكاران عزيز! در اين لايحه و موافقتنامهاي كه دولت آورده هيچجايي نياورده كه وكلا و مردم ايران بتوانند از حق و حقوق خودشان دفاع كنند. اي ملت بزرگ ايران اسلامي! مستحضر باشيد اين لايحه موافقتنامه فقط و فقط به خير قزاقستان است، هيچ خيري براي ايرانيان نخواهد داشت. هرچند رياست محترم كميسيون با ديد و نظر مثبت نگاه كرد. آقاي پزشكيان! ولي بنده از ديد ديگري نگاه ميكنم، ميگويم آيا سزاوار است ماشين اين ايرانيان عزيز و رانندگان عزيز در كشور قزاقستان به خاطر يك باكس سيگار مصادره شود؟ لذا انتظار داشتيم در توافقنامه وزير محترم دادگستري كه مسبوق به سابقه و در جريان است، يك بار حضرت آيتالله لاريجاني رياست محترم قوه قضائيه خود وارد ميدان شد و تعداد (250) ماشين ايرانيان را كه در كشور تركمنستان مصادره كرده بودند پس گرفت.
همكاران عزيز! يك موافقتنامه مينويسيم، به طرف كشور مقابل ميدهيم تا از طريق قانوني به حق و حقوق خودشان برسند و ما نرسيم. لذا خواهشمند است به اين رأي ندهيد تا به لايحه دولت برگردد، آقاي پزشكيان عزيز! دولت اين را تكميل كند، حق و حقوق ايرانيان را به رسميت بشناسد. گذرنامه ايرانيان را از اعتبار ساقط كرديم. قديمالايام اينطور نبود، ايرانيان بايد منزلت و جايگاه داشته باشند، دولت، وزراي محترم امور خارجه و غيره مكلف هستند كه اين جايگاه پاسپورت يا گذرنامه ايراني را ارزش بدهند.
لذا همكاران! درست است اسم موافقتنامه انتقال محكومين است، اين كار بعد از انجاميافته است، نظر ما كار قبل از انجام است. آقاي قاضيزاده، آقاي پزشكيان! دولت بيايد گزارش بدهد قبل از اين چه كاري كردهاند، آيا ما بايد بايستيم؟ تمام ايرانيان در آنجا (20)، (30) سال زندان بروند، بعد برويم مرده و زجركشيدهاش را تحويل بگيريم و به ايران بياوريم نگهداري كنيم، آن هم به جرم داشتن يك باكس سيگار؟ لذا خواهشمند است به اين لايحه رأي ندهيد، بگذاريد برگردد تا لايحه قوي و مقتدر بر حفظ منزلت و جايگاه ايرانيان عزيز باشد. به عشق امام حسين، يا حسين.

غلامرضا کاتب
متشكر جناب آقاي قاضيپور. موافق اول جناب آقاي يوسفنژاد نماينده محترم ساري هستند، بفرماييد.

علی اصغر یوسف نژاد
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
من اولاً از مخالف محترم كه نسبت به اين مسأله دلسوزانه دغدغه داشتند ممنون هستم و فكر ميكنم در مفاد مختلف موادي كه در اين موافقتنامه آمده بعضي از مسائل و نگرانيهاي ايشان برطرف شده است.
اولين سؤال اين است كه شهروندان ايراني كه در ديگر كشورها به حق يا به ناحق مشكلاتي براي اينها به وجود ميآيد، مسئول پيگيري امور مربوط به اين شهروندان ايراني با چه كسي است؟ با دولت است، با مجاري ديپلماتيك است، با مجلس است. مجلس بايد قوانين مرتبط را تنظيم و تصويب كند. در اين مورد خاص كه اين لايحه محكومين بين جمهوري اسلامي ايران و جمهوري قزاقستان را مد نظر قرار ميدهد و زمينه انتقال آنها را با شرايط دهگانهاي كه در ماده (3) عنوان شده و رعايت حقوق كشورها يعني كشورهايي كه متعهد هستند، يعني مطابق قوانين و مقررات كشور ايران كه در ماده (19) هم به آن اشاره شده و حتي براي اصلاح آن هم مواردي در نظر گرفته شده، اجازه داده كه اين مسير براي تصويب طي شود. من خواهش ميكنم كه دقت بفرماييد.
اين موافقتنامه كه براي ارتقاي آثار مثبتي كه براي گسترش وجود دارد بارها و بارها تصويب شده است، ما بيش از (50) مورد موافقتنامه تصويب كرديم. ديروز بين ايران و كرهجنوبي همين مجلس عين همين لايحه موافقتنامه را تصويب كرده، اتفاقاً هم در مورد انتقال محكومين بوده است. اما اگر بخواهيم براي مسائل مختلف، همكاري قضائي بين دو كشور وجود داشته باشد و بسترهاي قانوني آنها را فراهم كنيم، آثار مثبت اين لوايح را كه دو كشور متعهد هستند ببينيم، يقيناً مجلس بايد ورود پيدا كند و كميسيون تخصصي كه كميسيون قضائي است به درستي بحث كرده، البته اصلاح هم كرده است. بعضي از اصول قانون اساسي مثل اصول (77) و (139) را هم رعايت كرده و گفته كه بايد حتماً با رعايت آنها باشد و اين نشان ميدهد كه كميسيون قضائي با دقت و ظرافت نسبت به اين قضيه و لايحه نظر داشته است.
اگر ما بخواهيم حاكميت و اقتدار ملي خودمان را كه مربوط به شهروندان است و مصلحت و منزلت ايران را در ديگر كشورها مد نظر قرار بدهيم، همانطور كه رياست محترم كميسيون هم به درستي اشاره كردند كه بعضي از شرايط فرهنگي در ديگر كشورها با ايران و ايراني سازگاري ندارد. مثلاً در خيلي از كشورها از جمله قزاقستان زندانهاي مختلط داريم، اين با روحيه ايرانيان سازگاري ندارد. بنابراين تشكيل و ايجاد چنين شرايطي و تصويب چنين قانوني جزء تكاليف و وظايف مجلس در قبال شهروندان و بستگان آنها است كه در ديگر كشورها هستند. البته اينجا به شرايط خاصي اشاره كرده است، گفته بايد (10) مورد شرط داشته باشد. متقاضي يا آن كسي كه در ديگر كشورها است بايد تقاضا كند، قوانين و مقررات ايران هم بايد رعايت شود. اين لايحه كه تبديل به قانون ميشود اگر شرايطي براي اصلاح آن بخواهند ايجاد كنند باز در ماده (19) همين لايحه به آن اشاره شده كه ميتوانند اصلاح كنند.
بنابراين من فكر ميكنم اين وظيفه و تكليفي كه دولت براي خودش احساس كرده و در اين زنجيره فعاليت و فرآيند تصويب كه مجلس و كميسيون تخصصي دخالت كرده، زمينه حاكميت دولت جمهوري اسلامي ايران و همچنين گسترش مناسبات قضائي بين دو كشور يا چند كشور يا حتي با سازمانهاي بينالمللي ممكن است اتفاق بيفتد. بنابراين من فكر ميكنم براي اينكه وضعيت نابسامان بعضي از ايرانيهايي كه در زندانهاي ديگر كشورها هستند و از نظر فرهنگي مشكلاتي براي آنها به وجود ميآيد و خانوادههاي آنها نگران هستند، با شرايطي كه در اين لايحه و موافقتنامه وجود دارد زمينهاي براي شهروندانمان به وجود بياوريم كه اين بروز مشكلات حقوقي و كيفري و اين تصميمگيري كه مجلس ميتواند انجام بدهد براي آنها راهگشا باشد. من خواهش ميكنم كه به اين لايحه رأي بدهيد، البته عرض كردم اين لايحه تيپ است، بيش از (50) مورد مصوبه در اين مورد داشتيم و ديروز هم يكي از اين موارد را تصويب كرديم. بنابراين فكر كنم كه انشاءالله نظر مجلس با كليات موافق باشد كه باعث گشايش و تسهيل امور شود.

غلامرضا کاتب
متشكر جناب آقاي يوسفنژاد. مخالف بعدي جناب آقاي مهرداد لاهوتي نماينده محترم لنگرود
هستند، بفرماييد.

مهرداد لاهوتی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
بحثها به اندازه كافي شده، من فقط سعي ميكنم خلاصه دغدغهاي كه وجود دارد را خدمت همكاران محترم و ملت بزرگ ايران عرض كنم. دوستان ببينيد! ما از جمله كشورهايي هستيم كه عنوان مجرمانه در كشور ما بالاست. ما نزديك به (2000) عناوين مجرمانه داريم. شما اگر به همين كشور قزاقستان برويد كه ما امروز بحث استرداد مجرمين را در مورد آن داريم مطرح ميكنيم، آقاي ملكشاهي! (2000) عنوان مجرمانه ما كمتر از (1000) عنوان است.
ببينيد دوستان! بحث اينجاست، اگر الان يك برادر يا خواهر قزاقستاني آمد در كشور ما جرمي را مرتكب شد، اينجا هم كه قرار نيست محاكمه شود، جرمي را مرتكب شد و اينجا جرم محسوب ميشود، ولي همين برادر يا خواهر قزاقستاني كه آمد در كشور ما يك خلافي (را انجام داد)، حالا من عناوين را نميگويم، مثلاً مرتكب يك جرم اخلاقي شده باشد كه اين جرم اخلاقي در كشور ما جرم باشد، ولي در كشور آنها جرم نباشد، بنابراين اين عناوين مجرمانه نكته مهمي است كه بايد به آن توجه كنيم.
من در چند مورد مخالفت كردم، سخنگوي محترم كميسيون آخر پاسخ بنده را نداد، فقط احساسي صحبت كرد. احساسي صحبت كردن بله، ما هم از نظر فرهنگي نگران هستيم، ما هم دلواپس اين هستيم كه يك برادر و يك خواهر ايراني در خارج از كشور در زندانها، آقاي نوروزي فرمودند ناموس بنده و جنابعالي آنجا در يك كشور بيگانه متناسب با فرهنگ آنها همخواني ندارد، نميتواند در زندانهاي آنها باشد، ما هم قبول داريم. اما از آن طرف منافع ملي ما، مصالح و منافع حاكميتمان را هم بايد در نظر بگيريم. دوستان! اين را در نظر بگيريم.
اگر آقاي نوروزي يا رياست محترم كميسيون دغدغه بنده را برطرف كنند كه واقعاً به منافع ملي ما آسيب وارد نميشود، خود بنده هم رأي مثبت خواهم داد. ولي من خواهش ميكنم دوستان فقط از اين نگاه و منظر كه فقط دو تا زنداني دارد جابهجا ميشود، از اين بابت نگاه نكنيم. خدمتتان عرض كردم، عناويني در كشور ما جرم
محسوب ميشود، ديروز عين همين اتفاق در مورد كرهجنوبي در مجلس اتفاق افتاد. خيلي از اين مسائل در اينجا جرم است، آن فرد كرهاي به كشور ما آمده، اگر جرم نبود ايشان دستگير نميشد، ايشان محاكمه نميشد، ولي همين كرهاي ميرود، شما اين استرداد را انجام ميدهيد، در آنجا ديگر جرم محسوب نميشود. من خواهش ميكنم واقعاً در رأي دادن به اين نكاتي كه عرض كردم دقت لازم را داشته باشيد، متشكرم.

مسعود پزشکیان
متشكرم، آخرين موافق را دعوت كنيد.

غلامرضا کاتب
موافق آخر جناب آقاي سليمي نماينده محترم محلات و دليجان هستند، بفرماييد

علیرضا سلیمی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
همه دوستان ميدانند، ما نميتوانيم جلوي مرزهاي كشور ديوار بكشيم. رفت و آمد بين ملل كشورهاي مختلف يك امر عادي است، امروز هم رونق گرفته است. مردم با كشورهاي مختلف ارتباطات و رفت و آمد دارند. گاهي از اوقات به هر دليلي فردي كه به كشور مقصد مسافرت كرده محبوس و محكوم ميشود، حالا به هر دليل، حالا يا واقعاً مقصر بوده يا نه مقصر نبوده و ظاهراً محكمه كشور مقصد او را محكوم شناخته و محكوم به حبس است. طبيعي است كه اگر ما موافقتنامههاي قضائي دوجانبه يا چندجانبه بين كشور خودمان و آن كشورهايي كه ايرانيان در آنجا محبوس هستند، اگر اين موافقتهاي قضائي را داشته باشيم اين ميتواند موجب انتقال اين عزيزاني كه گرفتارند و گرفتاري آنها موجب ميشود هم هزينههاي سنگيني روي دوش خانوادههايشان بيايد، هم اگر ما اين موافقتنامهها را امضا نكنيم در بسياري از اوقات از نظر امنيتي به ضرر كشورمان است. طرفي كه در زندان در آنجا با آن شرايط و غربت محبوس است، گاه شرايطش از نظر روحي و رواني به نحوي ميشود كه ممكن است در تور سازمانهاي جاسوسي بيفتد و خدايناكرده بعد از اتمام مدت حبسش براي كشور ما موجب مشكلاتي شود. اين موافقتنامه موجب ميشود كه ما بتوانيم اين مجرمين را به كشورمان برگردانيم.
همانطور كه ديروز هم برادر عزيزمان جناب آقاي نوروزي اشاره كردند، در بعضي از اين كشورها خانمها و آقايان در يك زندان هستند. خيلي روشن است كه چه مشكلاتي براي زنداني با اين شرايط ايجاد ميشود. ما
ميخواهيم اينجا يك ساز و كار مشخص كنيم، قانونگذاري كنيم كه دولت و قوه قضائيه ما بر اساس اصول (77) و (139) دستشان براي انتقال اين محكومين به كشور خودمان باز باشد، يا بالعكس اگر از آن كشور محكومي در داخل كشور باشد آنها هم بتوانند از اين فرصت استفاده كنند و محكومين را به كشور خودشان برگردانند و ما مانع پيدايي مشكلات فرهنگي و روحي و رواني براي اين عزيزان شويم. دفاع واقعي از حقوق شهروند يعني همين، يعني ما اينجا بياييم ساز و كاري را مشخص كنيم، بتوانيم اينها را به داخل كشور منتقل كنيم.
اگر همكاريهاي قضائي روشمند نباشد قطعاً معضلاتي را ايجاد ميكند. اين موافقتنامه اين همكاريها را روشمند ميكنند. در اين لايحه به منافع متقابل اشاره و رعايت شده است. من نگاه كردم ديدم در اين لايحه به اصول حاكميت ملي اشاره شده است. يعني ما با رعايت اصول حاكميت ملي، با رعايت تماميت ارضي، با رعايت عدم دخالت در امور داخلي به اين همكاري ادامه ميدهيم.
در ماده (3) به شرايط انتقال محكومين اشاره شده است. كل لايحه (20) ماده دارد، در ماده (3) به شرايط انتقال محكومين اشاره شده است، در چه صورت ما ميتوانيم محكومين را منتقل كنيم، اين محكوم در چه جايي منتقل نخواهد شد. مثلاً در بند (3) ماده (3) اينطور دارد كه اگر انتقال موجب لطمه به حاكميت، نظم عمومي يا مغاير با اصول اساسي قوانين و يا ديگر منافع اساسي ما باشد، اينجا انتقال صورت نخواهد گرفت، در صورت عكس هم همينطور، يا ما در چه شرايطي ميتوانيم انتقال را داشته باشيم، مثلاً در اينجا اينطور دارد كه اگر «علت محكوميت شخص جرم نظامي نبوده باشد» انتقال صورت ميگيرد، يا اگر خسارت مادي ايجاد شده و به وسيله مجرم جبران شده باشد انتقال صورت ميگيرد. (نايبرئيس ـ خيلي ممنون).
در ماده (5) به بحث مبادله اطلاعات اشاره شده است. شما ميدانيد در اين شرايط جهاني در بسياري از اوقات بحث مبادله اطلاعات براي ما به شدت ضروري است.
در ماده (12) شرايط عفو و رعايت قوانين داخلي براي عفو و بخشودگي به خوبي تبيين شده، بنابراين ما باز از اين جهت مشكلي نداريم. ممكن است انتقال محكوم مستلزم عبور از كشور ثالث باشد كه در ماده (14) دارد كه
اگر يكي از طرفهاي متعاهد در صورت درخواست طرف متعاهد ديگر در مورد عبور محكوم از قلمرو خود به قصد كشور ثالث يا از كشور ثالث به قلمرو طرف متعاهد ديگر بخواهد حركت كند و عبور كند (نايبرئيس ـ متشكرم، خيلي ممنون) باز اينجا به آن اشاره شده است.
به نظر ميرسد ما با توجه به مجموعه شرايط و مشكلاتي كه امروز ممكن است براي اين محبوسين ايجاد شود به اصل اين لايحه انشاءالله رأي بدهيم. اين لايحه برعكس لايحهاي كه ديروز در مورد كرهجنوبي تصويب كرديم اتقان بيشتري دارد، مشكلاتي كه آن لايحه داشت را ندارد، بسياري از موارد و دغدغههايي كه در آن لايحه بود در اينجا وجود ندارد. انشاءالله به اصل لايحه رأي بدهيم تا ايرانيان عزيزي كه در آنجا در زندان هستند بتوانند به زندانهاي داخل كشور منتقل شوند، متشكرم.

سیدعلی ادیانی

مسعود پزشکیان
خيلي ممنون، تذكر آقاي ادياني را گوش كنيم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي ادياني تذكر آييننامهاي دارند، بفرماييد.

سیدعلی ادیانی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم
جناب آقاي دكتر پزشكيان عزيز! من ميخواهم نكتهاي را عرض كنم كه اين را در سال 95 چند ماه قبل از اتمام سال خدمتتان عرض كردم. ميخواهم با عنايت به دقت نظري كه داريد يك تأملي بفرماييد. بحثم مربوط به بند (11) ماده (24) و ماده (153) و همينطور اصل (77) است.
آقاي دكتر! دوستان فرمودند اين نوع موافقتنامهها تيپ است. من تذكري كه چند ماه قبل دادم، قرار بود دوستان عزيز ما در معاونت قوانين اين را در قالب يك تيپ آماده كنند، در اختيار كميسيونها قرار بدهند كه اين موافقتنامهها كه امضا ميشود در آن چارچوب و شاكله خاص خودش باشد. اين همچنان به روال سابق ادامه دارد.
اصل هفتاد و هفتم دلالت دارد كه «موافقتنامههاي بينالمللي بايد به تصويب مجلس شوراي اسلامي برسد». جناب دكتر! فرآيند تصويب را استحضار داريد، ماده (153) دارد به صراحت ميگويد و ما بر اين مبنا برابر اصل (77) نميتوانيم به صورت سرجمع بگوييم تصويب شد. چون موافقتنامه بين دولتين امضا شده، ما نميتوانيم آن را تغيير بدهيم. قانون اساسي چنين نگاهي ندارد. براي رفع اين مشكل و اجراي اصل (77) و اينكه ما واقعاً يك روش درستتري را بتوانيم پيشبيني كنيم، قرار بر اين بود دوستان ما در هيأترئيسه روي آن بحث كنند، دوستان معاونت قوانين به كمك كميسيونهاي تخصصي ذيربط اين را در قالب و شكل خاص تقديم مجلس كنند. اين اتفاق نيفتاد. (نايبرئيس ـ متشكرم). لولا اينكه ادله مخالفين بر رد اين چيست، من واقعاً به لحاظ شكلي اين نوع مصوبات را خلاف اصل (77) و ماده (153) ميدانم. ممنون ميشوم اگر جنابعالي اين را تسريع بدهيد كه انشاءالله آن فرمت خاص آماده شود، متشكرم.

مسعود پزشکیان
پيشنهادتان را جمعبندي كنيد، انشاءالله در خدمت شما هستيم. دولت موافق است، كميسيون هم موافق است، توضيح بفرماييد.

حسن نوروزی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
برادرمان جناب آقاي لاهوتي توجه بفرمايند. جناب آقاي لاهوتي! من خواهش ميكنم آنچه را كه همكاران ما به عنوان حقوقدانان مجلس شوراي اسلامي در حوزه قضائي و حقوقي به آن توجه ميكنند عنايت ويژهاي بفرماييد. الان نميدانم آقاي لاهوتي اصلاً كجا هستند.

مسعود پزشکیان
حاجآقا بفرماييد، حالا مهم نيست، آقاي لاهوتي آنجا هستند، دارند گوش ميدهند.

حسن نوروزی
آقاي دكتر! بعضي از مسائل هست، آقاي لاهوتي توجه بفرماييد! نگاه كنيد، شما فرموديد كه ما (2000) عنوان مجرمانه داريم و آنها (1000) تا، بحث ما اصلاً بحث (2000) و (1000) نيست. در اين لايحهاي كه الان دارد تصويب ميشود بحث اين است كه يك زنداني ما كه در آنجا زندان است، مثلاً دو سال محكوم شده است، اگر زير شش ماه است در همانجا تحمل كيفر ميكند و آزاد ميشود، اگر بالاي شش ماه است، هشت ماه، يك سال يا (10) سال، ما ميتوانيم او را با درخواست خودش يعني با رضايت خودش منتقل كنيم و به ايران بيايد و بعد در ايران تحمل كيفر كند. در صفحه (5) آمده:
«محكوم منتقل نخواهد شد اگر:
الف ـ مجازات را نتوان در قلمرو دولت اجراکننده» ما يا آنها «به دلیل وضعیت مرور زمان مطابق با قوانین داخلی آن اجرا نمود.
ب ـ دولت صادرکننده الزامات ماده (6) این موافقتنامه را به نحو مناسب محقق ننموده باشد».
اگر محاكمهشان طبق قوانين ما نباشد، اگر بدون دليل باشد يا با دليلهاي خودشان باشد كه ما منتقل نميكنيم. ما نگاه ميكنيم، دادستان و دولت ما نگاه ميكنند آنچه را كه آنها طبق قوانين ما محكوم كردند ما درخواست انتقال بدهيم. انتقال ممكن است باعث لطمه به حاكميت و نظم عمومي ما شود، ما منتقل نميكنيم. بنابراين عنايت بفرماييد! بحث تحمل كيفر است، آن هم در زمان بيش از شش ماه است، اين يك نكته.
نكته بعد؛ سرور عزيزم نگاه كنيد! مثلاً اگر ما يا آنها بخواهيم اجرا كنيم، «دولت اجراكننده در صورت درخواست موظف است» ممكن است درخواست ندهيم «پيش از انتقال محکوم، به دولت صادركننده حکم اطلاع دهد كه كداميك از رویههای مندرج در ماده (1) را به عمل خواهد آورد». يعني نگاه كنيد، همه چيز را دقت فرمودند، ما هم در كميسيون دقت كرديم. «اجراي حكم تابع قوانين داخلي دولت اجراكننده» باشد، اگر تابع قوانين ما نباشد كه ما درخواست نميدهيم و اجرا نميكنيم.
«چنانچه حکم از نظر ماهيت يا مدت با قانون داخلی دولت اجراكننده مغاير باشد يا قانون داخلی دولت اجراكننده چنين ايجاب نمايد، آن دولت ميتواند از طريق مرجع صلاحيتدار خود محكوميت را با مجازات يا اقداماتي كه طبق قوانين آن براي جرم مشابه مقرر گرديده است، تطبيق دهد». پس آنجايي هم كه ما عناوين مجرمانه ديگري داريم كه اينها به عنوان ديگر محكوم شدند، ما با اطلاع آنها با عنوان جرم خودمان تطبيق
ميدهيم.
نكته بعد؛ ببينيد! در اين لايحه آمده «تجديدنظر در حكم محكوميت»، چه ما و چه قزاقستان نميتوانيم تجديدنظر كنيم. حكمي كه قطعي شده، اگر حكمي در مرحله تحقيقاتي است آن يك مقوله است، بايد ادامه پيدا كند، اگر حكمي قطعي شد و ما يا آنها محكوم را درخواست انتقال داديم، حق تجديدنظر ندارند. (نايبرئيس ـ حاجآقا! خيلي ممنون و متشكر، دست شما درد نكند).
اين را هم عرض كنم، ما يك نكتهاي هم در رابطه با اين داريم كه شوراي محترم نگهبان ممكن است به ما اشكال بگيرد و آن اين است، اينكه در ماده (3) يا بند «ت» ماده (1) آمده است «بستگان»، ممكن است بگويند از نظر شرعي بستگان شامل دايي، عمو و خاله ميشود، نه. ببينيد! در موافقتنامه كه به زبان انگليسي آمده، آمده: «Core family». «Core» به معناي هسته است، چون در ترجمه يك لغت خاص براي آن پيدا نكردند اعلام كردند «بستگان» و ما اعلام كرديم كه دولت محترم از اين به بعد لغت متناسب با آن را بگذارند، نه اينكه بگويند «بستگان» كه شوراي محترم نگهبان بحث ولايت شرعي را اشكال كند. بنابراين در موافقتنامه «Core family» به معناي هسته فاميلي آمده، آن وقت قرار شد انشاءالله (نايبرئيس ـ خيلي ممنون حاجآقا، متشكرم) دولت به بستگاني كه ولايت دارند ترجمه كند. انشاءالله عزيزان رأي بدهند.

مسعود پزشکیان
خيلي ممنون حاجآقا. آقاي دكتر بخوانيد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
لايحه موافقتنامه انتقال محكومين بين جمهوري اسلامي ايران و جمهوري قزاقستان
مادهواحده ـ موافقتنامه انتقال محكومين بين جمهوري اسلامي ايران و جمهوري قزاقستان مشتمل بر يك مقدمه و (20) ماده به شرح پيوست تصويب و اجازه مبادله اسناد آن داده ميشود.
تبصره ـ در اجراي مفاد اين موافقتنامه رعايت اصول (77) و (139) قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران الزامي است.

مسعود پزشکیان
حضار 199 نفر، نمايندگان محترم رأي خودتان را اعلام بفرماييد. دولت و كميسيون موافق هستند. لطفاً در رأيگيري شركت بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.
7
قرائت گزارش کمیسیون اصل نود در خصوص موضوع عضویت آقای فخرالدین احمدیدانشآشتیانی وزیر آموزش و پرورش در هیأتمدیره شرکت خصوصی «آمیتیس طراوت کودکی»

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي رئيس! ديروز جناب آقاي دكتر لاريجاني به كميسيون اصل (90) مأموريتي پيرامون موضوعات در مورد وزارت آموزش و پرورش دادند، كميسيون اصل (90) گزارش را تهيه كرده است. اگر اجازه بفرماييد گزارش قرائت شود.

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
جناب آقاي محمدي در خدمتتان هستيم.

مسعود پزشکیان

داود محمدی قزوین
بسم الله الرحمن الرحيم
«و به نستعين و الله خير ناصرٍ و معين»
با عرض سلام و ارادت به محضر همكاران شريف و بزرگوارم در مجلس شوراي اسلامي و با عنايت به فرمايشات رئيس محترم مجلس شوراي اسلامي در جلسه مورخ 19/2/96 و دستور پيگيري موضوع عضويت آقاي دكتر احمديدانشآشتياني وزير محترم آموزش و پرورش در هيأتمديره شركت خصوصي آميتيس طراوت كودكي به شماره ثبت (458889) مورخ 28/5/93 به استحضار همكاران عزيزم ميرسانم كه پس از أخذ استعلام از اداره
كل ثبت شركتها و مؤسسات غيرتجاري، فوراً جلسهاي با حضور حضرت حجتالاسلام و المسلمين جناب آقاي محسنياژهاي معاون اول محترم قوه قضائيه و آقاي دكتر احمديدانشآشتياني وزير محترم آموزش و پرورش و هيأتهاي كارشناسي همراه آنان و برخي اعضاي اين كميسيون در تاريخ 19/2/96 منعقد شد.
ابتدا اظهارات جناب آقاي اژهاي با تأكيد بر آنچه كه در مصاحبه رسانهاي مورخ 17/2/96 منتشر شده بود استماع گرديد. ايشان با توجه به صراحت اصل (141) قانون اساسي و مادهواحده قانون ممنوعيت تصدي بيش از يك شغل معتقد بودند كه صرف عضويت در هيأتمديره شركت خصوصي براي كاركنان دولت و وزرا ممنوعيت دارد و با توجه به آخرين تغييرات رسمي شركت مزبور كه در جوابيه اداره كل ثبت شركتها و مؤسسات غيرتجاري به شماره (27479/96) مورخ 17/2/96 در پاسخ به استعلام سازمان بازرسي كل كشور منعكس شده، اينطور آوردند: آقاي فخرالدين احمديدانشآشتياني تاكنون در شركت مذكور به عنوان عضو و رئيس هيأتمديره شناخته ميشود. داشتن يا نداشتن فعاليت اقتصادي در شركت تأثيري در بحث حقوقي و ممنوعيت يادشده ندارد.
مضافاً ايشان اضافه كردند: در تاريخ 25/12/95 صورتجلسه هيأتمديره شركت آميتيس طراوت كودكي توسط آقاي احمديدانشآشتياني امضا شده است تا موضوع تغيير نشاني شركت در دفاتر ثبت شركتها درج شود و همين اقدام در بحث تقليل سرمايه شركت در تاريخ 10/12/95 و ابلاغ مصوب مورخ 10/10/95 مجمع عمومي فوقالعاده شركت مزبور اتفاق افتاده است.
ايشان اضافه كردند: آقاي دانشآشتياني در شركت ديگري نيز به نام مهندسين مشاور طرحنگار عضويت در هيأتمديره دارند.
آقاي دانشآشتياني در پاسخ به اظهارات آقاي محسنياژهاي توضيح دادند: اينجانب پس از أخذ رأي اعتماد از مجلس شوراي اسلامي، يعني 12/8/95 استعفاي خود را از هر دو شركت، هم شركت آميتيس و هم از شركت طرحنگار ارائه دادم كه مورد موافقت قرار گرفته و مستنداً با پست سفارشي مدارك مربوطه را به اداره كل ثبت شركتها ارسال كردم. تصوير قبوض پستي در پرونده كميسيون مضبوط است و همچنين به موجب سند رسمي صلح منقول به شماره (10636) مورخ 15/10/95 دفترخانه (815) تهران حتي تمام سهمالشركه متعلق به ارزش (5) ميليون ريال را به غير واگذار كردم تا جلوي هرگونه شائبهاي را هم از جهت عضويت در هيأتمديره و هم از جهت داشتن سهام مربوطه برطرف كنم.
در خصوص شركت مهندسين مشاور طرحنگار نيز اضافه كردند: بابت در اختيار گذاشتن مجوز مهندس ناظري خودم به شركت مزبور سالانه فقط (5/2) ميليون تومان دريافت ميكردم كه آن هم پس از رأي اعتماد مجلس به همكاري با شركت ادامه ندادم.
ايشان در پايان عدم درج تغييرات مذكور در اداره ثبت شركتها را ناشي از طي مراحل اداري در اداره مزبور دانستند كه چون تغييرات قبلي بابت افزايش سرمايه هنوز نهايي نشده بود، مراتب درج استعفا هم انجام نشده است. آقاي آشتياني تأكيد كردند كه بعد از قبول وزارت اساساً در تصميمات هيأتمديره دخالت و امضايي نداشته و فاقد هرگونه فعاليت اقتصادي بوده است.
نهايتاً با بررسيهاي به عمل آمده به نظر ميرسد آقاي احمديدانشآشتياني با توجه به مدارك ارائهشده و مخصوصاً سند رسمي مذكور در انتقال سهام و به منظور رفع هرگونه شائبه و پس از أخذ رأي اعتماد از مجلس شوراي اسلامي اقداماتي براي خروج از شركت انجام دادند. لكن به لحاظ شكلي و طي مراحل اداري و درج در روزنامه رسمي به هر علتي توفيق حاصل نشده است. بنابراين با عنايت به آخرين جوابيه اداره كل ثبت شركتها و مؤسسات غيرتجاري به تاريخ 19/2/96 يعني ديروز به استعلام اين كميسيون، مشاراليه تاكنون به عنوان رئيس هيأتمديره شركت مذكور محسوب ميشود. وليكن با عنايت به مدارك ارائهشده از سوي آقاي احمديدانشآشتياني مشاراليه اقدام به استعفا را در مورخ 12/8/95 و خروج از شركت مذكور و انتقال سهام را به عمل آوردهاند و مستندات مربوطه را در تاريخ 16/12/95 و 22/12/95 به اداره ثبت شركتها ارسال داشتند. ليكن به لحاظ تشريفات اداري تاكنون تغييرات مزبور عملاً انجام نگرديده و در روزنامه رسمي درج نشده است.
عليهذا مراتب بررسيهايي كه به عمل آمد و عين مطالبي كه طرفين اظهار داشتند و مداركي كه ارسال شد، براي مزيد استحضار همكاران گرانقدرم در صحن علني مجلس شوراي اسلامي قرائت گرديد. والسلامعليكم و رحمهالله و بركاته

مسعود پزشکیان
براي شما ثابت شد كه ايشان استعفا داده است.

داود محمدی قزوین

مسعود پزشکیان
ثبت نشده، ولي استعفا داده است. بر اساس بررسي كه الان اعلام كردند ايشان استعفا دادهاند، مستنداتش هم آنجا است. استعفا كتبي داده است، حالا اين در گزارش است، اگر به زور ميخواهيد بگوييد حساب ميشود بحث جدايي است. ميهمانان را بفرماييد.

غلامرضا کاتب
با عرض تبريك نيمهشعبان و ولادت باسعادت حضرت مهدي (عجلاللهتعاليفرجهالشريف) (حضار صلوات فرستادند) و روز سربازان گمنام امامزمان (عجلاللهتعاليفرجه) ميهمانان جلسه علني امروز را اعلام ميكنم.
ـ جمعي از دانشجويان رشته حقوق دانشگاه پيامنور الوند استان قزوين ميهمانان جناب آقاي محمدي نماينده محترم قزوين، البرز و آبيك هستند.

غلامرضا کاتب
با عرض تبريك نيمهشعبان و ولادت باسعادت حضرت مهدي (عجلاللهتعاليفرجهالشريف) (حضار صلوات فرستادند) و روز سربازان گمنام امامزمان (عجلاللهتعاليفرجه) ميهمانان جلسه علني امروز را اعلام ميكنم.
ـ جمعي از دانشجويان رشته حقوق دانشگاه پيامنور الوند استان قزوين ميهمانان جناب آقاي محمدي نماينده محترم قزوين، البرز و آبيك هستند.
ـ جمعي از شهرداران مدارس شهرداري منطقه (10) تهران.
ـ جمعي از دانشجويان رشته حقوق دانشگاه شهيد باهنر استان كرمان ميهمانان جناب آقاي پورابراهيمي نماينده محترم كرمان و راور هستند.
ـ جمعي از دانشجويان رشته حقوق دانشگاه پيامنور شهرستان گلپايگان استان اصفهان ميهمانان جناب آقاي بختيار نماينده محترم گلپايگان و خوانسار هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه سما از شهرستان محلات استان مركزي ميهمانان حجتالاسلام و المسلمين سليمي نماينده محترم محلات هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه شهيد علي صيادشيرازي از منطقه (5) تهران.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه امام خميني (رضواناللهتعاليعليه) از شهرستان تيران استان اصفهان ميهمانان جناب آقاي ابوترابي نماينده محترم نجفآباد و تيران هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه معلم از ناحيه (4) كرج استان البرز.
ـ دانشآموزان آموزشگاه دخترانه انقلاب اسلامي (1) از شهر مقدس قم ميهمانان جناب آقاي اميرآبادي نماينده محترم قم هستند.
ـ جمعي از فرهنگيان دبيرستان مفيد و اهالي شهرستان فردوس استان خراسانجنوبي ميهمانان جناب آقاي اميرحسنخاني نماينده محترم فردوس، سرايان، طبس و بشرويه هستند.
ـ اعضاي محترم شوراي شهر و شهردار محترم شهر آچاچي ميهمانان جناب آقاي يعقوب شيوياري نماينده محترم شهرستان ميانه هستند.
ـ جمعي از معدنكاران محترم معدن سربروي بخش انگوران شهرستان ماهنشان استان زنجان ميهمانان جناب آقاي دكتر خاتمي نماينده محترم ماهنشان و ايجرود هستند. خيلي خوشآمديد.
8
اعلام وصول (1) فقره لایحه

غلامرضا کاتب
جناب آقاي رئيس! چند تا اعلام وصول داريم.
ـ موافقتنامه همكاري اقتصادي بين دولت جمهوري اسلامي ايران و دولت جمهوري اسلوني كه طي تشريفات قانوني از طرف دولت به مجلس شوراي اسلامي تقديم گرديد اعلام وصول ميگردد.
9
اعلام وصول (4) فقره سؤال

غلامرضا کاتب
ـ سؤال ملي پنج تن از نمايندگان محترم مجلس شوراي اسلامي از وزير محترم فرهنگ و ارشاد اسلامي در خصوص علت عدم اجراي كامل مفاد احكام تكليفي مندرج در قانون برنامه پنجم توسعه اعلام وصول
ميشود.
ـ سؤال ملي جناب آقاي علي مطهري نماينده محترم تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس از وزير محترم فرهنگ و ارشاد اسلامي در خصوص علت عدم اجراي قانون منع استفاده از كلمات بيگانه اعلام وصول ميشود.
ـ سؤال ملي جناب آقاي نادر قاضيپور نماينده محترم اروميه از وزير محترم علوم، تحقيقات و فناوري در خصوص عدم توزيع برابر امكانات، تجهيزات و اعتبارات لازم جهت گسترش فضاهاي آموزشي و علمي در دانشگاههاي سراسر كشور اعلام وصول ميشود.
ـ سؤال ملي جناب آقاي جبار كوچكينژاد نماينده محترم رشت از وزير محترم علوم، تحقيقات و فناوري در خصوص علت تبعيض در ارتقاي اساتيد و همچنين جهتگيري سياسي مسئولين دانشگاهها اعلام وصول ميشود.
جناب آقاي رئيس! در خدمت شما هستيم.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقاي رئيس! اگر اجازه بدهيد يك اصلاحيه دارم. جناب آقاي ملكشاهيراد، آقاي بدري، آقاي بنائي، آقاي خستهبند و آقاي عليم يارمحمدي از طرف كميسيون عمران به مأموريت اعزام شدند كه الان به ما اعلام كردند. صبح تأخير اعلام شد، اصلاح ميشود.
10
تصویب لایحه موافقتنامه حمل و نقل دریایی بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری کره (ثبت 215)

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدي گزارش كميسيون عمران در مورد لايحه موافقتنامه حمل و نقل دريايي بين دولت جمهوري اسلامي ايران و دولت جمهوري كره است. سخنگوي محترم كميسيون عمران بفرماييد.

شادمهر کاظم زاده
بسم الله الرحمن الرحيم
گزارش كميسيون عمران به مجلس شوراي اسلامي
لايحه موافقتنامه حمل و نقل دریایی بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری کره به شماره چاپ (347) كه به عنوان کمیسیون اصلی به کمیسیون عمران ارجاع گردیده بود، در جلسه مورخ 20/1/1396 با حضور مسئولین اجرايی ذیربط و کارشناسان مرکز پژوهشهای مجلس مورد بحث و بررسی قرار گرفت و مادهواحده با الحاق یک تبصره تصویب شد.
اينك گزارش آن در اجراي ماده (147) آييننامه داخلي به مجلس شوراي اسلامي تقديم ميشود.
ضمناً گزارش کمیسیون فرعی قضائی و حقوقی تا این تاریخ واصل نگردیده است.
رئيس كميسيون عمران ـ محمدرضا رضائیكوچي
اما با توجه به اهميت اين لايحه و موافقتنامه، همكاريهاي دوجانبه و گسترش مبادلات تجاري و تأثير مثبت آن در روابط اقتصادي دو كشور جمهوري اسلامي ايران و كرهجنوبي ايجاب ميكند تا همه زمينهها از جمله بهرهگيري از حمل و نقل دريايي در اين همكاري مورد توجه قرار گيرد.
بهرهگيري از حمل و نقل دريايي در توسعه و تقويت روابط اقتصادي و براي فعاليت ناوگان ترابري دريايي دو كشور موكول به تأمين شركت حقوقي لازم است. كمك به توسعه حمل و نقل دريايي بين طرفهاي متعاهد و تلاشهاي مشترك براي رفع مشكلاتي كه ممكن است مانع گسترش حمل و نقل دريايي بين بنادر طرفهاي متعاهد بين دو كشور ميشود.
اما اين موافقتنامه زمينه تقويت روابط اقتصادي بين دو كشور جمهوري اسلامي ايران و كرهجنوبي را فراهم ميكند. بنابراين با حفظ منافع ملي و رعايت اصول (77)، (125) و (139) قانون اساسي تصويب اين موافقتنامه پيشنهاد ميگردد. والسلام عليكم و رحمه الله

مسعود پزشکیان
متشكرم، مخالف را دعوت بفرماييد.

غلامرضا کاتب
مخالف اول سركار خانم سيدهفاطمه ذوالقدر، مخالف دوم جناب آقاي عليرضا سليمي نماينده محترم محلات، موافق اول جناب آقاي حشمتاله فلاحتپيشه و موافق دوم جناب آقاي مهرداد بائوجلاهوتي هستند. سركار خانم سيدهفاطمه ذوالقدر بفرماييد.

سیده فاطمه ذوالقدر
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام و احترام خدمت همكاران محترم و تبريك ميلاد منجي بشريت حضرت صاحبالزمان (عجلاللهتعاليفرجهالشريف).
همكاران محترم! همانگونه كه مستحضر هستيد يكي از مسيرهاي حمل و نقل در جهان كه داراي مزايا و فوايد بيشماري است و از لحاظ اقتصادي مقرون به صرفه است، بهرهگيري از پهنه درياها، اقيانوسها و آبهاي آزاد است. بحمدالله كشور ما به لطف و عنايت خدا از اين نعمت بزرگ برخوردار است و تقريباً (2000) كيلومتر مرز آبي در درياي خزر، خليجفارس و درياي عمان داريم كه اين مرز دريايي براي ايران مزيتهاي زيادي را به وجود آورده است.
لذا بهرهگيري از حمل و نقل دريايي جهت كالا و تردد مسافري براي ما از اهميت زيادي برخوردار است. به همين منظور لايحه موافقتنامه حمل و نقل دريايي بين دولت جمهوري اسلامي ايران و دولت جمهوري كره كه روابط حسنهاي نيز با كشور ما دارد، در زمينه كشتيراني و كشتيسازي هم از كشورهاي برتر دنيا است، از سوي دولت محترم و وزارت راه و شهرسازي براي فعاليت ناوگان دريايي تهيه و تنظيم شده، ولي در ماده (10) كه مربوط به شناسايي متقابل مدارك كشتي است، يعني قبول كشتي و شناسنامه كشتي است. در بند (1) آمده: «هر طرف متعاهد، تابعیت کشتی طرف متعاهد دیگر را بر اساس اسناد موجود در کشتی که توسط مقامهای صلاحیتدار کشور صاحب پرچم طبق قوانین و مقررات لازمالاجرا در آن صادر شده است، به رسمیت خواهد شناخت». سؤال اينجاست كه منظور از «قوانین و مقررات لازمالاجرا» كدام قوانين است كه اينجا ذكر نشده است. در اينجا صرفاً به قوانين و مقررات لازمالاجرا توسط مقامهاي صلاحيتدار كشور صاحب پرچم اشاره شده و اگر طرف مقابل مثلاً تابعيت آن كشتي را داشته باشد، از نظر جمهوري اسلامي ايران كه يك كشور هدف است و بخواهد وارد آبهاي ايران شود تكليف چه خواهد شد؟
بنابراين من با كليات اين لايحه مخالف نيستم و بسيار خوب است، در جهت فعالسازي بنادر كوچك و بنادر بزرگ ماست، ما در استانهاي شمالي و جنوبي كشور بنادر زيادي داريم، ولي بايد اين قوانين و مقررات مشخص شود كه خدايناكرده در آينده به ضرر جمهوري اسلامي ايران نشود. (نايبرئيس ـ خيلي ممنون) لذا ميخواهم كه اين بند اين ماده اصلاح شود. تشكر ميكنم.

مسعود پزشکیان
خيلي ممنون، موافق صحبت كند.

غلامرضا کاتب
موافق اول آقاي حشمتاله فلاحتپيشه هستند، بفرماييد.

حشمت اله فلاحت پیشه
موافق
حوزههاي نفتكش تا بازرگاني جزء كشورهاي برتر و خوداتكاي دنيا است. لذا كشوري كه از چنين شرايطي
برخوردار است در دنياي امروز بدون انعقاد چنين موافقتنامههايي با كشورهاي مختلف به ويژه جمهوري كره كه در اين زمينه حمل و نقل دريايي از كشورهاي برتر است نميتواند موقعيت بينالمللي خودش را حفظ كند. اين موافقتنامه در اين قالب شكل ميگيرد.
حالا چه ميگويد؟ ببينيد! همكاري براي رفع مشكلاتي كه در حمل و نقل دريايي بين دو طرف به وجود ميآيد، ايجاد نمايندگي و شعبه در بنادر دو كشور، انتقال آزاد درآمدهاي اتباع دو كشور، كمك و مساعدت در شرايط بحران و اضطرار، همكاريهاي فني، ايجاد كارگروه مشترك براي پيشبرد امور و در نهايت هم اين قيد را دارد كه اين در قالب قوانين و مقررات دو كشور امضا ميشود.
ببينيد عزيزان! چنين موافقتنامههايي كه ما در مجلس روي آن خيلي وقت ميگذاريم و يكسري مخالفها صورت ميگيرد، در جايي مثل مجمع تشخيص در دو دقيقه تصويب ميشود. اينها موافقتنامههاي تيپ هستند و جزء مزاياي مناسبات خارجي كشورها هستند. بنده به عنوان عضوي از كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي كه كميسيون ما در قالب اين موافقتنامهها نوعاً كميسيون فرعي است و ما اينجا هم با اتفاق آرا اين را تصويب كرديم، خدمت شما اين را عرض ميكنم كه براي كشور ما و پيشبرد امور ما به ويژه در شرايط پسابرجام خيلي ضروري است كه چنين موافقتنامههايي داشته باشيم. در موافقتنامه قبلي هم مطرح شده بود، عدم وجود چنين موافقتنامههايي باعث ميشود كه اتباع ما در كشورهاي مختلف دچار مشكل شوند، درآمد ما در كشورهاي مختلف و سرمايه ما با خاكريز و مانع مواجه شود، فلذا ما با اين كار داريم كار تسهيلاتي انجام ميدهيم. جواب همكار محترمم سركار خانم ذوالقدر را فقط ميخواهم اين را بگويم، ببينيد سركار خانم! در همان بندي كه اشاره كرديد نوشته «مقامهاي صلاحيتدار كشور»، مقامهاي صلاحيتدار كشور در دو موضوع صاحب تصميم هستند، يكي در موضوعات مربوط به گواهينامهها و كنوانسيونهاي بينالمللي و دوم در موارد مربوط به قوانين داخلي كشورها و اين را پذيرفتيم، در دنيا هم همينطور است. وقتي كه تصميمي گرفتند اسناد داخلي كشتيها در
قالب همين مورد قبول متقابل است. لذا عزيزان! خواهش من اين است كه رأي بدهيد، (نايبرئيس ـ خيلي ممنون) اينها مواردي است كه نشاندهنده پيشبرد سياستهاي بينالمللي جمهوري اسلامي ايران به ويژه در شرايط پسابرجام است.

مسعود پزشکیان
متشكرم، آقاي كاتب! مخالف بعدي را دعوت بفرماييد.

غلامرضا کاتب
مخالف بعدي جناب آقاي سليمي هستند، بفرماييد.

علیرضا سلیمی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
ببينيد! در موافقتنامه حمل و نقل دريايي بين دولت جمهوري اسلامي ايران و دولت جمهوري كره، ما با اصل موافقتنامه مشكل نداريم، چون موجب ميشود ما از عرصه دريا براي جابهجايي مسافر، تقويت روابط اقتصادي دوجانبه و ساير همكاريها استفاده كنيم، اما واقعيت اين است كه اين موافقتنامه چند تا نقص دارد. من اينها را كه عرض ميكنم، انشاءالله بايد به اين نواقص يك نوع توجه كنيم كه نواقص جبران شود.
من به عنوان نمونه بعضي از اين نواقص را عرض ميكنم. در بند (2) ماده (18) ميگويد اين موافقتنامه ضمانت اجرايي ندارد، يعني مشخص نيست كه اين موافقتنامه يعني عليرغم مواد بسيار قابل دفاعي كه در آن وجود دارد، اما هيچ ضمانتي ندارد. ببينيد! در بند (2) ماده (18) ميگويد: «این موافقتنامه برای مدت نامحدود باقی میماند» تا اينجا بحثي نداريم، «مگر اینکه هر یک از طرفهای متعاهد با ارائه یادداشت کتبی از طریق مجاری دیپلماتیک، طرف متعاهد دیگر را از قصد خود برای فسخ این موافقتنامه مطلع نمایند». يعني چه؟ يعني ما اينجا نشستيم، موافقتنامه را تصويب ميكنيم، هرگاه طرف كرهاي اراده كرد يك يادداشتي به سفارت جمهوري اسلامي ايران در سئول ميفرستد و موافقتنامه كأنلميكن ميشود. يعني بند (2) ماده (18) دارد اين را ميگويد. ممكن است ما بر اساس اين موافقتنامه تمهيداتي را انديشيده باشيم، سرمايهگذاريهايي كرده باشيم، سرمايهگذاري ما با وجود اين بند (2) امنيت ندارد، اين بند (2) را بايد اصلاح كنيم، اين نقص است.
نقص بعدي در ماده (13) اين موافقتنامه است. در بند (2) ماده (13) ميگويد: در صورتی که یک طرف
متعاهد تشخیص دهد یک کشتی از طرف متعاهد دیگر، با یک حادثه یا هر خطر دیگر مواجه شده باشد. حالا در نزديك سواحل كره با خطر مواجه شده باشد چه ميشود و چه اتفاقي ميافتد؟ ميگويد: باید در اولین فرصت حادثه را فقط اعلام نمایند. آيا براي جلوگيري از اين حادثه اقدامات بايسته بايد صورت بگيرد يا نه؟ ما بايد فقط اعلام كنيم كه اين حادثه در آنجا اتفاق افتاد؟ اين هم نقص بعدي است.
در انتهاي بند (3) همين ماده (13) عليرغم اينكه در صدر بند مواردي وجود دارد كه قابل دفاع است، بحث بروز سانحه و بحث وضعيت اضطراري براي كشتي را مطرح كرده، گفته كه تجهيزات، ساير اموال، بار و قطعات يدكي معاف از ماليات خواهند بود، ميگويد: «مشروط بر اينكه»، بحث در اينجا مهم است، ميگويد اينها معاف هستند مشروط بر اينكه براي اهداف تجاري ترخيص نشده باشند. از كجا ميشود اين را تشخيص داد؟ سليقهاي ميشود، يعني ساز و كاري كه به صورت دقيق مشخص كند كه اهداف حمل و نقل در اينجا تجاري است يا تجاري نيست به هيچوجه مشخص نشده است. در صدر و ذيل موافقتنامه به اين مسأله اشاره نشده است.
در ماده (7) كه به بحث كابوتاژ اشاره كرده ميگويد: «این موافقتنامه امتیازهای کشتیرانی ساحلی، یدککشی، راهنمایی و سایر خدمات مربوط به حمل و نقل دریایی که برای شرکتهای کشتیرانی یا سایر مؤسسات و همچنین برای اتباع یا ساکنان طرف متعاهد اختصاص یافته است را شامل نخواهد شد». ببينيد! اينجا در بحث كابوتاژ هم بحث عدم شمول به نظر ميرسد يك نقص است. به هر كيفيت اين نواقص در اين موافقتنامه است. عرض ما اين است كه ما با اصل موافقتنامه موافقيم، ولي نواقص جدي در آن وجود دارد، بايد به هر كيفيت براي رفع اين نواقص چارهانديشي شود، متشكرم.

غلامرضا کاتب
ـ متشكر جناب آقاي سليمي عزيز. موافق بعدي جناب آقاي مهرداد لاهوتي نماينده محترم لنگرود هستند، بفرماييد.

مهرداد لاهوتی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
من هم از برادر خوبمان جناب آقاي سليمي ممنونم، چون هم ايشان و هم سركار خانم ذوالقدر مخالفتي
نداشتند، اما ابهامهايي داشتند كه مطرح فرمودند. من از آقاي سليمي سؤال ميكنم، الان اين رفت و آمدهاي اقتصادي كه الحمدلله بعد از برجام در كشور ما دارد صورت ميگيرد، حالا شما تفاوتها را ببينيد، در گذشته كشورهايي به كشور ما سفر ميكردند كه پيدا كردن آن كشورها در نقشه جغرافيا نياز به ذرهبين داشت، ولي الان كشورهاي قدرتمند دنيا يكي پس از ديگري افتخار ميكنند كه با جمهوري اسلامي ارتباط اقتصادي داشته باشند. اين ارتباط خوبي است كه الان دارد از نظر اقتصادي و سياسي شكل ميگيرد، الان ما آمديم با كره روابط اقتصادي برقرار كرديم، حمل و نقل روابط اقتصادي ما بايد به چه صورتي صورت بگيرد. هوا، زمين و دريا است و منطقيترين راه اين است كه وقتي ما دريا و حمل و نقل دريايي را داريم، حتي در داخل كشور ما، دوستان! شما تصور كنيد، الان در حال حاضر (90) درصد حمل و نقل در جادههاي ما به صورت جادهاي است. يكي از بدبختيهايي كه ما الان در كشور خودمان داريم، سهم حمل و نقل جادهاي ما بالاست، (10) درصد حمل و نقل ما بين ريل، هوا و دريا است. ما بايد به شدت بحث حمل و نقل ريلي و دريايي را در كشور توسعه بدهيم.
جا دارد من از وزارت وقت راه و شهرسازي و سازمان بنادر تشكر كنم كه پاي بخش خصوصي را در بخش صنعت توسعه حمل و نقل دريايي باز كردند. واقعاً الان بخش خصوصي به اهميت سرمايهگذاري در بخش حمل و نقل دريايي پي بردهاند. اينها از نكات مثبتي است كه دارد صورت ميگيرد.
خواهش من از دوستان اين است كه عنايت كنند، من فكر ميكنم واقعاً اين لايحه از لوايح مهمي است كه همه ما بايد با يك رأي بالا بتوانيم گذشته از اينكه حمل و نقل دريايي را كه اين استعداد الان در كشور ما وجود دارد كه بتواند (نايبرئيس ـ خيلي ممنون) بخش عمدهاي از حمل و نقل دريايي را جابهجا كند. آقاي پزشكيان! داشتم اين را عرض ميكردم كه بعد از برجام اين سفرهاي بزرگ، در گذشته رؤساي كشورهايي به كشور ما سفر ميكردند كه ما اگر در نقشه جغرافيا ميخواستيم آنها را پيدا كنيم نياز به ذرهبين داشتيم، امروز كشورهاي قدرتمند دنيا دارند افتخار ميكنند كه با جمهوري اسلامي روابط اقتصادي داشته باشند. اينها نياز به توسعه حمل و نقل است، من فكر ميكنم حمل و نقل دريايي يكي از بهترينها است.

مسعود پزشکیان
خيلي ممنون، متشكرم. دولت بفرماييد.

علیرضا محفوظی
بسم الله الرحمن الرحيم
ميلاد مولود نيمهشعبان را خدمت خواهران و برادران عزيز و گرامي تبريك و تهنيت عرض ميكنم.
دوستان مستحضر باشند، يكي از لوايح بسيار مهم ما در بخش حمل و نقل دريايي است. دوستان ما در مجموعه وزارت راه و شهرسازي، سازمانهاي تابعه، دولت، وزارت امور خارجه و ساير دستگاهها در ارتباط با اين موافقتنامه زحمات، تلاشها و خدمات بسيار گستردهاي داشتند و يكي از لوايح بسيار خوبي است كه كار شده و زحمت كشيده شده و اين لايحه از لوايحي است كه در واقع پس از برجام تهيه و تقديم مجلس محترم شوراي اسلامي شده و در كميسيون تخصصي عمران هم بحثهاي مستوفايي انجام شده است.
سواحلي كه ما در مجموعه خودمان داريم (5800) كيلومتر است، حمل و نقل دريايي يكي از شقوق حمل و نقلي است كه ما براي آن اولويت داريم و حمل و نقل ريلي و دريايي در سياستهاي كلي نظام هم از اولويتهاي نظام است. خوشبختانه طرف مقابل ما هم همراهي خوبي كرده، عليرغم همه فشارها، محدوديتها و مصائب و تنگناهايي كه داشته پاي اين كار آمده و الان روابط و ارتباطات خوبي را ميخواهند در ابعاد مختلف تنظيم كنند. اين لايحه هم از جهت سياسي، هم از جهت اجتماعي، هم از جهت حمل و نقلي، هم از جهت اقتصادي و هم از جهت تجاري ميتواند فضاي بسيار خوبي را براي كل كشور ايجاد كند، فضاي دنيا را هم ميتواند تحت تأثير خودش قرار بدهد.
ابهاماتي هم كه دوستان داشتند، حق فسخي كه حاجآقاي سليمي به آن متعرض بود، اين حق فسخ براي هر دو طرف است، يعني اگر چنانچه ما هم در اين موافقتنامه موارد و مسائلي داشته باشيم كه مستلزم اين باشد به آنها اعلام كنيم و توجه بدهيم، اين حق براي ما هم وجود دارد.
در ارتباط با اعلام سوانح احتمالي كه ممكن است ايجاد شود، دوستان مستحضر باشند كه در كنوانسيونهاي
ديگر كاملاً وظايف و تكاليف مشخص است. ما به محض اينكه اعلام ميكنيم، معني آن فقط يك اطلاع نيست، بلكه وظايف، تعهدات و مسئوليتهاي ديگر براي طرف مقابل وجود دارد. بقيه بحثها هم كه دوستان فرمودند جاي هيچگونه نگراني و دغدغهاي نيست، براي اينكه ما يك پيام خوبي به دنيا بدهيم و اين ارتباطاتمان را در دنيا در بخش حمل و نقل ريلي و دريايي داشته باشيم، استدعاي ما اين است كه به اين لايحه موافقتنامه رأي بالايي بدهند.

مسعود پزشکیان
متشكرم، كميسيون بفرماييد.

شادمهر کاظم زاده
بسم الله الرحمن الرحيم
همانطور كه موافقين محترم و نماينده دولت هم اشاره كرد، اهميت بهرهگيري از حمل و نقل دريايي در گسترش مبادله كالا و جابهجايي مسافر با نظر به آثار مثبتي كه در روابط اقتصادي فيمابين دو كشور جمهوري اسلامي ايران و جمهوري كرهجنوبي دارد، اين لايحه ميتواند خيلي تأثير داشته باشد.
در خصوص مواردي كه مخالفين هم فرمودند، به هر حال بحث فسخ قرارداد كه حق دوطرفهاي است. در خصوص سواحل هم كه حق هر كشوري است، يعني بحث كابوتاژ را كه گفتند، حق هر كشوري است كه حمل و نقل ساحلي مختص خودش را داشته باشد و اين غيرقابل اختصاص به كشور ديگر است. بر همين اساس اين دو موردي كه مخالفين محترم هم گفتند قابل دفاع و توجيه است، با تشكر.

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
لايحه موافقتنامه حمل و نقل دريايي بين دولت جمهوري اسلامي ايران و دولت جمهوري كره
مادهواحده ـ موافقتنامه حمل و نقل دريايي بين دولت جمهوري اسلامي ايران و دولت جمهوري كره (جنوبي) مشتمل بر يك مقدمه و (19) ماده به شرح پيوست تصويب و اجازه مبادله اسناد آن داده ميشود.
تبصره ـ در اجراي اين موافقتنامه و اصلاحات بعدي آن رعايت اصول (77) و (139) قانون اساسي جمهوري
اسلامي ايران الزامي است.

مسعود پزشکیان
حضار 199 نفر، نمايندگان محترم لطفاً رأي خودتان را اعلام بفرماييد. لطفاً در رأيگيري مشاركت بفرماييد. دور قبل تعداد نمايندگاني كه مشاركت نكرده بودند قابل توجه بود. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. اخطار را گوش كنيم.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي كوچكينژاد اخطار دارند، بفرماييد.

جبار کوچکی نژاد ارم ساداتی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي رئيس! من اخطار اصل (67) قانون اساسي و مواد (18) و (24) بند (11) آييننامه داخلي را دارم. همه نمايندگان حضرتعالي را به عنوان يك آدم منصفي ميشناسند. اين گزارشي كه قرائت شد اولاً كه در دستور كار نبود و چاپ نشده بود، قانوناً چيزي كه اينجا دارد مطرح ميشود بايد در دستور كار باشد يا از نمايندگان رأي بگيريد، هيچكدام از اينها نبود.
دوماً واقعاً من تعجب ميكنم، آقاي محمدي گزارش را به يك شكلي داد كه معلوم نيست چه پيش آمد. آقاي رئيس! امروز فرهنگيان واقعاً از مجلس شوراي اسلامي و دولت گلهمند هستند. ببينيد! فرهنگيان در همه نظرسنجيها در دستگاههاي دولتي در رضايت عمومي در صدر دستگاهها بودند، به خاطر كاري كه در مدارس ميكردند و ايثارگري ميكردند، هرچند حقوق كم داشتند، ولي تلاش ميكردند. اين واقعاً آبروريزي است. بحث صندوق ذخيره فرهنگيان يكي، بحث سند 2030 يك آبروريزي ديگر، بحث قاچاق كالا مسأله ديگر و اين مسائل باعث شده كه فرهنگيان از نمايندگان خودشان توقع دارند. مگر همين وزير كه رأي اعتماد گرفت در كارنامه خودش ننوشته بود كه سند 2030 را اجرا ميكنم؟ مجلس واقعاً بايد پاسخگوي فرهنگيان باشد. اين گزارشي كه آقاي محمدي رئيس كميسيون اصل (90) داد، چطور شد كه ايشان ميگويد استعفا دادهام، ولي بعد از وزارت به عنوان هيأتمديره امضا كرده است؟ اگر واقعاً استعفا داده نبايد به آن جلسات ميرفت، امضا نميكرد. معلوم است كه همه اينها صوري بوده و اين بحثي كه آقاي وزير دارد يا اين گزارشي كه تهيه كردند، نمايندگان انتظار
داشتند رئيس كميسيون اصل (90) واقعيتها را قرائت كند، (نايبرئيس ـ خيلي ممنون) نه اينكه چيزي را قرائت كند كه نه نمايندگان چيزي فهميدند و نه مردمي كه ميشنوند و نه تكليف فرهنگيان با اين وزير روشن نشد.

مسعود پزشکیان
متشكرم، گزارش را جناب آقاي دكتر لاريجاني دستور دادند كه ما اينجا بگوييم قرائت كنند، چون مثل اينكه ديروز متني را داشتند. حالا در اين رابطه بحث هم شد كه بايد اين كار اتفاق ميافتاد، با مشورتي كه بود ما هم گفتيم خوانده شود.
آنچه كه در گزارش كميسيون است، گزارش كميسيون است. اگر هم جرمي مرتكب شدند به جاي اينكه ما رسانهاي كنيم قوه قضائيه و كميسيون اصل (90) با مجرم برخورد كنند. چيزي را كه هنوز محاكمه نكرديم و معلوم نشده، رسانهاي كردن، كم و زياد گفتن آن منصفانه نيست. آنچه كه خلاف است، چه كميسيون اصل (90) و چه قوه قضائيه به جاي اينكه در رسانه بگويند برخورد قانوني كنند. همان مقدار كه قانون گفته برخورد كنند.
11
ناطقین جلسه: خانم سهیلا جلودارزاده و آقایان: مجتبی ذوالنوری، رمضانعلی سبحانیفر، عباس گودرزی و علیمحمد مرادی

مسعود پزشکیان
ناطقين را اعلام بفرماييد.

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحيم
ناطقان مياندستور جلسه علني امروز عبارتند از:
ـ خانم سهيلا جلودارزاده نماينده محترم تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس.
ـ آقاي مجتبي ذوالنوري نماينده محترم قم.
ـ آقاي رمضانعلي سبحانيفر نماينده محترم سبزوار، جغتاي، جوين، خوشاب و داورزن.
(كه هر كدام هفت دقيقه وقت دارند)
ـ آقاي عباس گودرزي نماينده محترم بروجرد.
ـ آقاي عليمحمد مرادي نماينده محترم قروه و دهگلان.
(كه هر كدام پنج دقيقه وقت دارند)
سركار خانم جلودارزاده نماينده محترم تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس بفرماييد.

سهیلا جلودارزاده
نطق 7 دقیقه ای
اعوذ بالله من الشيطان الرجيم ـ بسم الله الرحمن الرحيم
«الهي هب لي كمال الانقطاع اليك و انر ابصار قلوبنا بضياء نظرها اليك حتي تخرق ابصار القلوب حجب النور فتصل الي معدن العظمه و تصير ارواحنا معلقه بعزّ قدسك»
معبودا! مرا به كمال گسستن از خلق و پيوستن به خودت برسان و ديده قلبمان را با فروغي كه بدان تو را مشاهده كنند روشن فرما، تا ديده دل ما حجابهاي نوراني را بردرد و به كان عظمت و جلال برسد و جانهاي ما به مقام والاي قدس تو بپيوندد.
فرازي از مناجات شعبانيه
رياست محترم، برادران و خواهران گرامي و ملت بزرگ ايران! در نيمه ماه مبارك شعبان، ماه وارستگي و قطع وابستگيها و در انتظار ماه رمضانالمبارك ماه نزديك شدن به حضرت دوست و ميهماني او، به همه شما درود و سلام ميفرستم و كمال انقطاع را براي همگان آرزو ميكنم كه اگر تلاش جدي در مسير انقطاع اليالله نباشد، موافقت ظاهر و باطن كه اول و آخر بندگي است حاصل نميشود.
صميمانهترين همدلي و احساسم را به خانواده قربانيان حوادث قطار تبريز، آتشسوزي پلاسكو و معدن زمستان يورت كه ناشي از سهلانگاري مسئولين مربوطه بود تقديم نموده و از درگاه پروردگار متعال رحمت و بركت براي بازماندگان و تعهد و مسئوليت براي دستاندركاران مسئلت دارم و در اين راستا خودم و همه شما را متذكر ميشوم كه عالم محضر خداست، در محضر خدا معصيت نكنيم كه هر آنچه از مصيبت به ما ميرسد در نتيجه معصيت است و معصيت پرستش و بندگي غير خدا است، به امامت شيطان و در آرزوي دنيا.
به عهدي كه با خدا بستهايم كه شيطان را نپرستيم و تنها خدا را بپرستيم وفا كنيم كه اين صراط مستقيم و صراط انبيا است و بدانيم كه در طول تاريخ دو خط وجود داشته است، خط انبيا و خط رفاهطلبان دنياپرست. حق مردم كه خداوند وكيل آنان است را محترم بشماريم و زندگي مخلوقات خداوند سبحان را به سهلانگاري در مسير تندبادها قرار ندهيم و عبادت كه خدمت به جلوههاي جمال پروردگار است سبك زندگي ما باشد.
ايمان به خداوند يكتا و باور روز حسابرسي و تأكيد قرآن كريم بر تمسك به ريسمان الهي و پرهيز از تفرقه و ستيزه مسلمانان با يكديگر ما را بر آن ميدارد تا همواره در مسير گسترش صلح و همكاري و سلام حركت كنيم و بدانيم كه تفرقه و واگرايي مسير شيطان است و گفتگو و پذيرش حكميت كلام خدا و مشورت با مؤمنين طريق بندگي است. به الله توكل كنيم، باور كنيم كه او جنبندهاي را كه از محل خود حركت نميكند ميبيند و روزي او را تأمين ميكند، بركت را او به حركت ما هديه ميكند و زماني كه ما كار ميكنيم اوست كه روح و جان كار است و ما تير مياندازيم، در حقيقت اوست كه به هدف ميرساند و همه حمدها و ستايشها در حقيقت به او ميرسد و هم او اجر عمل نيكوكاران را ضايع نميكند.
نيت در هر كاري اصل و اساس رسيدن به موفقيت است. اگر هر كاري اعم از اقتصادي، فرهنگي، سياسي و عبادي با نيت قرب اليالله شروع شود، خداوند آن نيت را به ثمر ميرساند. هم كار انجام ميشود و هم ثمره و بركاتش بيپايان است. اصلاح لحظه به لحظه نيتها و سپس توكل و واگذاري كار به خداوند رمز موفقيت در هر كاري است.
مطالعه و بررسي تاريخ، وصيت موليالموحدين علي (عليهالسلام) است. بررسي تحولات در عرصههاي مختلف در طول تاريخ و استفاده از اصول حاكم بر تاريخ در قرآن كريم چراغي است كه حاكمان بهحق ميتوانند از آن بهره بگيرند و پا در راهي نگذارند كه انتهايش نابودي شهرها و هلاكت مردمان است. كسب حاكميت و قدرت به
كمك زر و زور و تزوير ورود به راهي است كه منتهاي آن اسفلالسافلين است. قبول مسئوليت به نيت نزديك شدن به حضرت دوست و استقامت در اداي مسئوليت، نهايتش اعلي عليين است. چرا سرمايه عمر را به خزف معامله كنيم و طالب اسفلالسافلين باشيم؟ از كه بترسيم كه «مالك يوم الدين» باشد؟ به كه طمع كنيم كه وارث همه داراييها باشد و فريب كه را بخوريم جز او كه نهايت نور و رستگاري است؟
در خاتمه عرض ميكنم كه امروز مهمترين مشكل ما نه اقتصادي بلكه معرفتي است. در حكومت به نام خدا آنجا كه خدا فراموش شود و هدف ما دنياي فاني باشد، كشت و زرع نابود ميشود، درياچه خشك ميشود، طوفان مصيبت ميآفريند و آن روز ساحران، رمالان و مدعيان دروغين قدرت حقير و بيآبرو ميشوند. چراكه باطل زهوق است، هر چند لباس دين بپوشد و حق هميشه دوباره ميآيد و آن روز موج بندگي، قدرت حق و حقپرستي را به رخ ميكشد و آن روز يومالله است.
همه ما همواره در كشاكش اين امتحان الهي قرار داريم. اگر صبورانه در راه او كار كنيم، دروغ نگوييم، درستكار باشيم و زنجير ستم را از گُرده بندگان خدا برداريم، عملمان به وسعمان حتي اگر به اندازه ذرهاي باشد به حساب ميآيد و بركت ميكند، كشت و زرع به حاصل مينشيند، درياچهها پر ميشود، درهاي آسمان باز ميشود و لبخند هستي را در آسمان دنيا مشاهده خواهيم كرد و مائيم كه با شرك و سحر و مشورت شيطان، اسفلالسافلين ميسازيم (نايبرئيس ـ خيلي ممنون) در حالي كه ميتوانيم با نيت قرب اليالله و توكل و خدمت صادقانه به خلق خدا در اعلي عليين به مشاهده بنشينيم.
پروردگارا! در اين ماه مبارك تمسك به شاخههاي طوبي را روزيمان كن (يوسفنژاد ـ متشكر سركار خانم جلودارزاده، وقتتان تمام شده) كه از اين همه دوري و سرگرداني خستهايم و به تو مشتاق كه از روز اول به شوق تو گام در راه نهادهايم و با تمام وجود به استقلال، آزادي و جمهوري اسلامي ايران دل سپردهايم. تنها تو را ميپرستيم و تنها از تو ياري ميجوييم. ما را به راه راست هدايت فرما و توفيق خدمت به مردم خوب اين سرزمين را توشه راهمان. والسلام عليكم و رحمه الله، تشكر.

علی اصغر یوسف نژاد
متشكر، ناطق بعدي جناب آقاي مجتبي ذوالنوري نماينده محترم قم هستند كه هفت دقيقه وقت دارند. جناب آقاي ذوالنوري بفرماييد.

مجتبی ذوالنوری
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
«الحمدلله رب العالمين و الصلاه و السلام علي سيد المرسلين اباالقاسم المصطفي محمد» (حضار صلوات فرستادند)
اعياد و ايام پربركت شعبانيه به ويژه ولادت باسعادت قطب عالم امكان حضرت بقيهالله امام العصر و الزمان بر همه شما عزيزان تبريك و تهنيت باد.
از مردم شريف و انقلابي و ولايتمدار استان و شهر مقدس قم، مهد پرورش مرجعيت و روحانيت، امالقراي انقلاب اسلامي، مركز اعتلا و نشر فقه و معارف اسلامي و محل انتشار فرهنگ نوراني اهلبيت (عليهمالسلام) كه زمينه خدمتگزاري در عرصه ديگري را براي حقير فراهم فرمودند، تقدير و تشكر ميكنم.
لازم ميدانم در اين شرايط كنوني كه بازار تبليغات انتخاباتي رونق دارد نكتهاي را عرض كنم كه همه دلسوزان نظام به آن توجه كنند.
يك؛ در سايه تبليغات انتخاباتي كارهاي بزرگي كه نظام اسلامي در سايه تلاش و زحمت مردم عزيز ما و خدمت به ايثارگران و فداكاران مملكت و مسئولين در طول ادوار مختلف محقق شده گم نشود. حواس مردم از آن خدمات منحرف نشود. بحمدالله ما نسبت به آنچه كه بودهايم مسيري طولاني و محيرالعقول را طي كردهايم و نسبت به جايي كه بايد باشيم، در تراز انقلاب، اهداف انقلاب، آرمانهاي امام و اهداف فاصله طولاني داريم كه با وحدت و همدلي و با توكل بر خدا و تلاش شبانهروزي بايد طي كنيم.
نكته دومي كه بايد به عنوان تذكر عرض كنم رعايت منافع و امنيت ملي است. ما ميدانيم كه از اول انقلاب تا به امروز عزيزان اهل سنت ما دل در گروي ارزشهاي ديني، امام عزيز، ولايت و انقلاب اسلامي داشتهاند، شهداي فراواني تقديم اسلام و انقلاب كردهاند و با وحدت شيعه و سني گامهاي بلندي برداشتهاند. نياييم با موهوماتي
امنيت ملي و وحدتي كه امام با تقريب مذاهب و ابداع هفته وحدت، اين همه بر روي آن سرمايهگذاري كردهاند و مقام معظم رهبري اين مسير را تحكيم بخشيدهاند با موهومات خراب كنيم و براي جلب توجه و جذب چند تا رأي بياييم اين را مخدوش كنيم. چه كسي اعتراض كرد كه چرا فرماندار زن اهل سنت انتصاب كرديد؟ چرا ما با موهومات و ساختن موهامات بياييم به امنيت ملي كشور و وحدت امت كه همه نظام سلطه همين حركت را براي تخريب آن انجام ميدهد چنين چيزي را القا كنيم. اعدامهايي كه حكم اسلامي جاري شده، من بايد عرض كنم آقاي رئيسجمهور كه در سفر همدان زير سؤال ميبريد، حافظه اين مردم فراموش نكرده كه شما فرياد ميزديد اينها را بياوريد در ملأ عام و در نماز جمعهها اعدام كنيد. امروز شما به چه منظور چنين چيزهايي را داريد مطرح ميكنيد؟
هر كسي كه كودن سياسي هم باشد ميداند كه توان دفاعي و نظامي پشتوانه ديپلماسي و مذاكره است. چرا در زماني كه مانور ارتش ما در حين مذاكرات در خليجفارس داير است جناب آقاي رئيسجمهور با تريبون ملي ميفرماييد بعضيها فكر ميكنند اگر برد موشكها بيشتر باشد امنيتآفرين است؟ چرا وزير خارجه شما ميگويد آمريكا ميتواند با دو تا بمب همه ما را از بين ببرد؟ آقاي رئيسجمهور! نمايش شهرهاي زيرزميني موشكي براي از بين بردن برجام نبود، شهرهاي موشكي براي محو آثار بد و اين گراهايي كه به دشمن داده شد به نمايش گذاشته شد. براي اين نبود كه برجام را تحت تأثير قرار بدهند.
آقاي رئيسجمهور! شما در دفاع از ماهواره و جلب افكار بعضيها اينطور سخنراني ميكنيد، حافظه مردم و مذاكرات مجلس فراموش نكرده در مجلس چهارم در رياست شما در جايگاه نايبرئيسي ماهواره و قانون ماهواره تصويب شد. فكر كرديد مردم هم مثل وعده (100) روزه كه وعدهدهنده فراموش كند، آنها هم به اين بايگانيها مراجعه نميكنند و نميدانند كه با رياست شما قانون ماهواره تصويب شده است؟ آقاي رئیسجمهور كسي نميتواند برجام را به هم بزند، برجام سند ملي است كه بايد اجرا شود ولي وقتي ميگوييد همه تحريمهاي هستهاي برداشته شده شما را به متن برجام ارجاع ميدهم كه تصريح ميكند از روز اول اجرايي شدن برجام به
مدت (7) سال تحريم (241) شركت و شخصيت حقيقي و حقوقي كه بسياري از دانشگاههاي ما را نيز در بر دارد به مدت (7) سال باقي خواهد ماند.
امروز چرا عدم رفع تحريمهاي بانكي را سر نرمافزار مياندازيد، ما وقتي با بانكهاي درپيتي و درجه سوم و چهارم دنيا داريم كار ميكنيم؛ آيا آنها مَچ و هماهنگ با نرمافزارهاي بزرگ هستند يا نيستند؟ چرا با بانكهاي كوچك ميتوانيم كار كنيم ولي با بانكهاي بزرگ نه؟ آدرس عوضي به مردم ندهيد. آقاي رئیسجمهور! چرا بايد زن برادر شما در منزل يك رمال دستگير شود و وقتي از حساب اين رمال سؤال ميشود كه (10) ميليارد تومان در حساب شما چه ميكند ميگويد از همسر فلان كس به من داده شده، دست به اين پول نزنيد و وقتي دستگير ميشود استاندار و دبير شوراي عالي امنيت ملي اجازه نميدهند روال قانوني طي شود (نايبرئيس ـ خيلي ممنون) و جز چند ساعت بايد كسي كه در كنار يك رمالي كه وصل به سرويسهاي جاسوسي بيگانه است دستگير شود؟ (نايبرئيس ـ حاج آقا! متشكرم يك دقيقه اضافه صحبت كرديد) حقوق شهروندي شكم مردم است كه امروز گرسنه است نه آدرسهاي عوضي. و السلام عليكم و رحمه الله و بركاته

مسعود پزشکیان

محمد علی وکیلی
ناطق بعدي جناب آقاي رمضانعلي سبحانيفر نماينده محترم سبزوار، جغتاي، جوين، خوشاب و داورزن كه هفت دقيقه وقت دارند. جناب آقاي سبحانيفر بفرماييد.

رمضانعلی سبحانی فر
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض تبريك اعياد شعبانيه به مقام معظم رهبري و ملت فهيم ايران.
ملت بزرگ ايران، همكاران محترم! در آستانه يك رويداد و تصميم بزرگ در كشور قرار گرفتهايم و هر يك وظيفه داريم آنچه را كه اطلاع و آگاهي و تجربه داريم در جهت روشنگري جامعه گام برداريم، تجربه يك دهه همه ما حاكي از يك گذشته تلخ ميباشد كه در سياست خارجي استكبار به بهانه به كار بردن هولوكاست و
دستيابي ايران به سلاحهاي هستهاي جامعه جهاني را يك دهه عليه ايران متحد كرده بود و تحريمها را عليه ايران وضع كردند، در سياست داخلي اختلافات قوا به مرحلهاي رسيد كه مقام معظم رهبري دستور تشكيل هيأتعالي حل اختلاف را دادند. مديريتهاي ناكارآمد باعث نابساماني اقتصادي، بيثباتي بازار پول و سرمايه به گونهاي كه هر روز ارز و طلا سير صعودي گرفته و دلار از (1000) تومان تا مرز (5000) تومان و سكه از (800) هزار تومان به (1) ميليون و (600) هزار تومان و بازار كالا به قيمت دو ساعت تعيين و احتكار كالا انجام ميشد. عدم پذيرش بيمه كشتيها براي حمل و نقل، عدم صادرات نفت و به گل نشستن كشتي صنعت، توليد و كشاورزي به دليل افزايش حاملهاي انرژي و نهادهاي كشاورزي مثل كود شيميايي، سموم و بذر عدم حمايت از محل هدفمندي يارانهها كه بايستي (50) درصد به حمايت اين بخش اختصاص مييافت و تحريمها كه موجب گرديد مواد اوليه كارخانجات تأمين نشود و نوسازي و تعمير كارخانجات صورت نگيرد و واردات بيرويه و غيرضرور همچون اسباببازي، زين اسب و دسته بيل به جاي دارو وارد ميگرديد كه وزير بهداشت وقت صدايش درآمد و بركنار شد. اينها موجب تعطيلي كارخانجات بزرگ و كوچك همچون صنايع مخابراتي (6000) پرسنل، زاگرس خودرو با (1000) نيرو، كارخانه آزمايش با (3000) نيرو و امثال آنها به تعطيلي كشيده شد و كشاورزان رفته رفته گندمكاري را به دست فراموشي سپردهاند، با هر كيلو گندم (400) تومان و واردات هر كيلو (800) تومان و شكر وارداتي و ساير محصولات كه گندم به كمترين توليد يعني (4) ميليون تن رسيد و شكر به زير (1) ميليون تن رسيد.
پيمانكاران ميادين گازي و ميعانات ديگر از (84) پرسنل در حال كار در عسلويه به (4000) نفر رسيد و موجب شد كشورهاي همسايه دو برابر ما از ميادين مشترك گازي برداشت و بيش از (10) ميليارد دلار يعني (40) هزار ميليارد تومان خسارت به كشور وارد شد. هزينه سنگين مايحتاج زندگي و عدم افزايش حقوق كاركنان و كارگران به تناسب تورم بالاي (40) درصد و عدم اجراي درست هدفمندي يارانهها يعني تقسيم فقر بين اقشار جامعه و در اختيار گرفتن بنگاههاي اطلاعاتي براي افراد خاص كه از افزايش دلار، سكه و بورس مولود فرزند خوانده (4)
درصدي كه امروز توسط افرادي نامگذاري ميشود به وجود آمد و شكاف طبقاتي را چند برابر نموده و پس از گذشت چند سال هنوز براساس گزارش ديوان محاسبات (11) ميليارد دلار وضعيت آن مشخص نيست و امير منصور آريا معروف به (3000) ميلياردي و بابك زنجانيها به وجود آمد.
و اما مردم فهيم ايران ميخواهند راهي كه در دولت يازدهم شروع شده و اجماع جامعه جهاني پس از مذاكرات هستهاي به سمت ايران كه به عنوان يك كشور امن و صلحطلب متحد گرديده است و توانست تورم (45) درصد را به زير (10) درصد و صدور (11) ميليون دفترچه روستايي و محروم و آسيبپذير در جامعه و اجراي طرح تحول سلامت كه به زير (5) درصد هزينه بيمارستاني برساند و از (91) هزار تخت بيمارستاني به (115) هزار تخت و از (550) بيمارستان دولتي به (680) بيمارستان و از پرداخت ميانگين (70) هزار تومان كمك به كميته امداد و بهزيستي به (240) هزار تومان و افزايش حقوق كارگران از (490) هزار تومان به حدود (1) ميليون و (300) هزار تومان و حقوق فرهنگيان ميانگين (1) ميليون و (200) هزار تومان به (2) ميليون و (600) هزار تومان و افزايش خريد محصولات تضميني گندم از (400) تومان در هر كيلو به (1300) تومان و از شكر از (1000) تومان به (2600) تومان و جشن خودكفايي گندم از (4) ميليون تن به (14) ميليون تن و از (35) هزار هكتار به (150) هزار هكتار آبياري تحت فشار و در بخش انرژي از (69) هزار مگاوات به (77) هزار مگاوات و گازرساني از (14) هزار روستا به (23) هزار روستا و در بخش راهها با ساخت (355) كيلومتر آزادراه و (3491) كيلومتر بزرگراه و (3145) كيلومتر راه اصلي و (1117) كيلومتر خطوط ريلي اضافه گرديده است و در بخش صنعت و معدن از توليد (700) هزار دستگاه خودرو به (1) ميليون و (400) هزار دستگاه خودرو و از (14) ميليون تن فولاد به (18) ميليون تن و رشد (56) درصدي توليد شمش آلومينيوم و رشد (35) درصدي كنسانتره ذغال سنگ و رشد (23) درصدي پتروشيمي و در يك كلام تراز تجاري از منفي به مثبت تبديل و رشد اقتصادي منهاي (5) به، به اضافه (9) تغيير يافت در پايان آنچه حائز اهميت است، به شعارهاي كانديداها امروز بايد توجه ويژه كرد و اين كه امروز شعار افزايش يارانه داده ميشود بايد ديد از كدام محل و كدام محاسبه
پرداخت ميشود؟ يا بايد شاهد افزايش (6) برابري حاملهاي انرژي از بنزين (1000) تومان به (6000) تومان باشيم
و در نهايت ملت شريف و فهيم ايران تقاضا دارم به نداي رهبري لبيك گفته و در روز (29) ارديبهشتماه با حضور گسترده خود بار ديگر دشمنان اين مرز و بوم را مأيوس نموده و با رأي قاطع خود با توجه به بخشي از موارد مطرح شده (نايبرئيس ـ خيلي ممنون، وقتتان تمام شد) راهي كه آغاز گرديده براي اينكه به بيراهه نرويم مجدداً به آقاي دكتر روحاني رأي خودمان را در صندوق انداخته تا شاهد رشد و توسعه و پيشرفت و عزت و سربلندي كشورمان باشيم، انشاءالله.
خدايا چنان كن سرانجام كار
تو خشنود باشي و ما رستگار

علی اصغر یوسف نژاد
ناطق اضطراري جلسه علني امروز جناب آقاي عباس گودرزي نماينده محترم بروجرد هستند. جناب آقاي گودرزي نماينده محترم بروجرد بفرماييد.

عباس گودرزی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
محضر ملت شريف ايران و نمايندگان عزيز سلام عرض ميكنم. من مطالبي را يادداشت كرده بودم، صرفنظر كردم، گفتم با ملت عزيز و همكارانمان قدري راحتتر سخن بگويم.
امروز مسأله اول كشور ما در اين يكي، دو هفته پيشرو انتخابات رياست جمهوري است. انتخابات رياست جمهوري و ديگر انتخاباتها يكي از بزرگترين دستاوردهاي انقلاب است و انتخابات آنقدر در كشور ما حقيقي و واقعي است و اهميت دارد كه امام عظيمالشأن و راحلمان حتي در زير بمباران دشمن اجازه نداد حتي يك روز به تعويق بيفتد و رهبر معظم انقلاب در فتنهها و طوفانهاي مختلف در طول انقلاب، در فتنه آمريكايي، انگليسي و اسرائيلي 88 و در جريان مجلس ششم هم حتي اجازه ندادند انتخابات يك روز به تعويق بيفتد. اين اهميت انتخابات است و مردمسالاري حقيقي را در ايران اسلامي بايد به نظاره بنشينيم.
اما انتخابات ليلهالقدر نظام است، نقش آن تعيينكننده است، صلاح و فساد كشور در انتخابات آن رقم ميخورد. به شعارهاي كانديداها توجه نكنيم، به جهتگيري كانديداها، به نگاهشان، به نگرششان، آن چيزي كه مهم است نوع نگاه كانديداها است كه آيا مثلاً ما در سياست خارجه توسعهگرا باشيم يا انقلابي. سياست خارجي انقلابي يعني مبتني بر «لن يجعل اللّه للكافرين على المؤمنين سبيلاً»، مبتني بر قاعده نفي سبيل، يعني حفظ عزت ايران اسلامي.
ملت شريف ايران، نمايندگان محترم! امروز يك دوقطبي بيشتر در كشور وجود ندارد، آدرس غلط ندهند. دوقطبي نظام اسلامي و نظام سلطه، دوقطبي تفكر انقلابي و تفكر سكولاريسم، دوقطبي اشرافيگري و تجملگرايي در كنار مستضعفين و حاشيهنشينها و پابرهنگان. دوقطبي اصلاحطلبي و اصولگرايي و اصولگراي معتدل و غيرمتعدل و اصلاحطلب سنتي و مدرن اينها فحش سياسي است. مردم عزيز! دقت كنيد، شما در آستانه يك انتخاب مهم قرار گرفتيد، سرنوشت كشور به انتخاب شما وابسته است، دقت كنيد به شما آدرس غلط ندهند.
كساني كه ميآيند ميگويند آزمايش موشكي امنيت كشور را زير سؤال ميبرد بفهمند اگر امنيتي در اين كشور است مرهون همين ايثار و رشادت جانبركفان ماست. ما هم ميخواهيم سايه شوم جنگ از اين كشور برود، اما سايه شوم جنگ با لبخند، كرنش، تواضع و ركوع در برابر دشمن از بين نميرود. سايه شوم جنگ با ايستادگي و مقاومت در برابر دشمن از بين ميرود. آمريكا خوي چپاولگري دارد، آمريكا صحنهگردان تمام ترورها در عالم است، صحنهگردان جنايتهايي كه در ايران اتفاق افتاد. ما فراموش نكرديم كه منافقين كوردل بر گُرده بچه حزباللهيهاي ما و فرزندان اين ملت اُتو ميگذاشتند، در كوي و برزن بمبگذاري ميكردند، به حرم امام رضا هم رحم نكردند و آنجا هم جسارت و بمبگذاري كردند و رفتند در اردوگاه دشمن خيمه زدند. حواسمان باشد، آدرس غلط ندهيم.
انتخابات سرنوشتساز است، يك عدهاي ميآيند ميگويند كه آزمايشهاي موشكي به ضرر ديپلماسي است،
عجب! يا آن سستعنصر كمخرد خودفروختهاي كه ميآيد ميگويد ما جوانانمان را در سوريه به كشتن ميدهيم و ميآيد خاكريز ما در سوريه را مورد هدف قرار ميدهد. نميفهمد و شايد هم ميداند و مغرض و ستون پنجم دشمن است. مگر اميرالمؤمنين نفرمود عاقل آن است كه دشمنش را بيرون از خانه از پاي در آورد، نه اينكه بگذارد به خانهاش بيايد. سوريه خاكريز ماست، عراق خاكريز ماست، عزت اين كشور مرهون مدافعين حرم است. چطور به خودش اجازه ميدهد كه انقلاب را به اين مباحث متهم كند؟
نكته بعد؛ اگر ميخواهيم كه در برابر آمريكا مرعوب و زمينگير نشويم يك راه دارد و لاغير. قدرت اين كشور و اقتدار اين ملت و نظام ميتواند دشمن را به عقب براند. اگر نه آمريكا كشوري است كه هر نظام سياسي در برابرش مرعوب شود سيلي سختي خواهد خورد. در قانون طبيعت كشتن ضعيف امري طبيعي است، هر قوي اول ضعيف گشت و سپس مرد. (يوسفنژاد ـ متشكر جناب آقاي گودرزي، وقتتان تمام شد).
يك انتقاد جدي! قرارداد و سند 2030 مايه ننگ اين كشور است، ظلم و خيانت به فرزندان اين ملت است. اگر قرار است بميريم با دستان خود بميريم؟ چون دوست دشمن است، شكايت كجا برم؟ (نايبرئيس ـ متشكر).
جمله آخر؛ مردم عزيز و بزرگوار كه صداي بنده را ميشنويد، ملت عزيز ايران! به شعار چپ و راست، اصولگرايي و اصلاحطلبي رأي ندهيد، (نايبرئيس ـ خيلي ممنون آقاي گودرزي، يك دقيقه اضافه صحبت كرديد) به تفكر انقلاب، امام، رهبري و شهدا كه مايه نجات اين كشور است (رأي بدهيد) انشاءالله. «و العاقبه للمتقين». والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

علی اصغر یوسف نژاد
ناطق بعدي جناب آقاي عليمحمد مرادي نماينده محترم قروه و دهگلان هستند كه پنج دقيقه وقت دارند. جناب آقاي مرادي بفرماييد.

علی محمد مرادی
نطق 5دقیقه ای
ـ بسم الله الرحمن الرحيم
با سلام و درود به ارواح طيبه شهدا و امام شهيدان و عرض سلام و ادب خدمت شما همكاران محترم و ارجمند.
همكاران محترم! همچنان كه استحضار داريد در چند روز آينده انتخابات رياست جمهوري و شوراي اسلامي شهر و روستا در پيش روي ماست. هرچند ما مردم كرد و اهل سنت گلايههايي از شيوه مديريت و عملكرد دولت آقاي روحاني داريم، قرار بود به استناد بيانيهاي دهمادهاي آقاي دكتر روحاني مشكلات جامعه اهل سنت و كرد كشور و اقوام و مذاهب تا حدي مرتفع گردد، يا نخواستند و يا نگذاشتند ايشان كاملاً در اين رابطه به نتيجه برسد. اما با اين اوصاف دولت آقاي روحاني در بيشتر موارد موفق عمل كرده است. در رابطه با برجام با برداشتن تحريمهاي ناعادلانه و كاهش ركود و تورم و افزايش توليد در بخش كشاورزي و مردمداري و گوش دادن به صحبتهاي منتقدان و بها دادن به آزادي، آقاي دكتر روحاني بسيار خوب عمل كردهاند. لذا به نظر ميرسد كه بيشتر جامعه اهل سنت و كُرد كشور در انتخابات رياست جمهوري به آقاي دكتر روحاني رأي خواهند داد تا كارهاي نيمهتمام را به اتمام برساند.
اما نمايندگان عزيز، دولتمردان شريف! به اذعان و اعتراف بسياري از كارشناسان، توسعه و ترقي كشور ايران جز در سايه توجه ويژه به دو بخش عمده جامعه يعني فرهنگيان و كشاورزان اتفاق نخواهد افتاد. كشاورزان زحمتكش به دليل سنگيني بهره بانكي از يك طرف و عدم ثبات قيمت محصولات كشاورزي از طرف ديگر سالانه دچار خسارات فراواني ميشوند و گاهي مجبور ميشوند در اين حوزه فعاليت نكنند. دولت با توجه ويژه به اين بخش بايد موانع اين قشر مولد و زحمتكش را برطرف نمايد. عليرغم اينكه كشاورزي سهم بسزايي در اقتصاد كشور و اهميت غذايي دارد، متأسفانه ميزان سرمايهگذاري براي ايجاد هر شغل در اين حوزه از ساير بخشها كمتر است و با عدم حمايت كافي روبرو ميباشد.
متأسفانه كشاورزي در كشور ما و به ويژه استان كردستان همچنان سنتي باقي مانده است و هيچ حمايتي در جهت تبديل اين بخش به صنعت و افزايش بهرهوري در آن صورت نگرفته است. همچنان با كشت محصولات با مصرف بالاي آب از يك طرف و عدم حمايت كافي از ايجاد طرحهايي مانند گلخانهها مشكلات تشديد خواهد شد. متأسفانه دردناكترين قسمت اين سناريو شايد اينجاست كه عدهاي يا به دليل عدم آگاهي و يا به دليل
ترس از دست دادن منافعشان در مقابل ورود تكنولوژيهاي جديد و پيشرفته روز از قبيل استفاده از علم مهندسي ژنتيك در جهت مدرن و صنعتي كردن حوزه كشاورزي و افزايش بهرهوري نه تنها بيانگيزه هستند، بلكه مقاومت شديدي نيز از خود نشان ميدهند.
و اما فرهنگيان؛ بنده به عنوان عضو كوچكي از جامعه فرهنگي ضمن تقدير از عنايت كمنظير دولت تدبير و اميد به معيشت فرهنگيان، توقع دارم با اجراي فاز دوم رتبهبندي بخشي از دغدغههاي معيشت و منزلت معلمين فداكار و زحمتكش را كاهش دهيد.
از مهمترين مشكلات كشاورزي حوزه انتخابيه بنده به عنوان يكي از مراكز مهم در رونق كشاورزي و اقتصاد كشورمان ميتوان به موارد زير اشاره كرد:
1 ـ عدم تخصيص آب سدهاي سورهال و قوچم براي كشاورزي منطقه قروه و دهگلان كه سهم ما از اين آبها مشخص نيست.
2 ـ (10) درصد زمينهاي كردستان آبي است، در حالي كه ميانگين كشوري (47) درصد ميباشد. عدالت ايجاب ميكند كه ما را به ميانگين كشوري برسانيد.
3 ـ نبود تسهيلات در همه زيربخشهاي كشاورزي و فقر شديد سرمايهگذاري در اين بخش منجمله زيربخش دامپروري و بيم انقراض جمعيت دام روستايي و مهاجرت بيشتر روستاييان به شهر.
4 ـ وام كشاورزي، بند «د» تبصره (11) در سالهاي 93 و 94 و تجميع آن در سال 95 و تبصره (13) تاكنون عملياتي نشده است و امهال وامهاي كشاورزي كه بر اثر خشكسالي و سرمازدگي در كارگروه مصوب گرديده است. لذا از كليه مسئولين ميخواهم كه اجازه ندهيد مشكلات حوزه كشاورزي به بحران تبديل شده و باعث پرداخت هزينههاي گزافي در جهت رفع آن شود.

مسعود پزشکیان
12
قرائت بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی در حمایت از سربازان گمنام امام زمان (عجلاللهتعالیفرجهالشریف) در سالروز میلاد حضرت ولیعصر (ارواحنا فداه)

مسعود پزشکیان
چند تا بيانيه است، لطفاً بيانيهها را بخوانيد.

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحيم
سه تا بيانيه داريم كه قرائت ميشود.
بيانيه نمايندگان مجلس شوراي اسلامي در حمايت از سربازان گمنام امام زمان (عجلاللهتعاليفرجهالشريف)
بسم الله الرحمن الرحيم
امنيت و آرامش بيبديل كشور به عنوان اساسيترين نياز بشري مرهون (33) سال تلاش بيوقفه و مستمر مجموعه وزارت اطلاعات است كه با اشراف و بصيرت و اتكال به خداوند متعال و حضور به موقع در عرصههاي مختلف زمينه مناسبي را براي تأمين اهداف نظام مقدس جمهوري اسلامي ايران فراهم كرده است و روز به روز در سايه توجهات حضرت صاحبالزمان (عجلاللهتعاليفرجهالشريف) و تأكيدات حكيمانه مقام معظم رهبري در اين مسير پوياتر و بالندهتر ميشود.
ما نمايندگان مجلس شوراي اسلامي بر خود لازم ميدانيم در سالروز خجسته ميلاد پربركت حضرت وليعصر (ارواحنافداه) هفته سربازان گمنام امام زمان (عجلاللهتعاليفرجهالشريف) را به شما مجاهدان تبريك و تهنيت بگوييم و از خدمات شما عزيزان تقدير و تشكر نماييم.
اين بيانيه به امضاي (185) نفر از نمايندگان محترم ملت ايران رسيده است.
13
بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی در خصوص تقدیر و تشکر از دستگاههای برگزارکننده مسابقات قرآنی جمهوری اسلامی ایران

احمد امیر آبادی فراهانی
بيانيهاي در خصوص برگزاري مسابقات بينالمللي قرآن كريم جمهوري اسلامي ايران كه از سيام فروردينماه الي ششم ارديبهشتماه سال جاري در مصلي بزرگ حضرت امام برگزار گرديد كه اين بيانيه هم به امضاي (161) نفر از همكاران رسيده كه در اين بيانيه نمايندگان مجلس شوراي اسلامي ضمن حمايت از فعاليتهاي قرآني در سطوح ملي و بينالمللي، آمادگي خود را جهت تدوين قوانين لازم در اين حوزه مقدس اعلام نمودهاند و مراتب تقدير و تشكر خود را از رئيس و كاركنان سازمان اوقاف و امور خيريه و دستگاههاي برگزاركننده و جامعه قرآني در برگزاري باشكوه جشنواره قرآني جمهوري اسلامي ايران اعلام نمودند.
14
قرائت بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی در خصوص محکومیت محاکمه ناعادلانه آیتالله عیسی احمد قاسم رهبر شیعیان بحرین

احمد امیر آبادی فراهانی
بيانيهاي هم داريم كه به امضاي (158) نفر از نمايندگاني كه الان در صحن حاضر بودند و به امضا عزيزان رسيده و در خصوص حمايت از رهبر شيعيان بحرين آيتالله عيسي احمد قاسم است .
رهبر شيعيان بحرين آيتالله عيسي احمد قاسم در آستانه محاكمهاي ناعادلانه قرار گرفته است. بدون شك محاكمه اين عالم وارسته محاكمه يك شخص نيست، بلكه محاكمه و قرباني كردن فرياد آزادي يك ملت است.
ملت بزرگ بحرين به رهبري آيتالله عيسي احمد قاسم سالها در راه رسيدن به آزاديهاي مشروع خويش مقاومت نموده است. لكن محاكمه رهبري كه برآمده از متن جامعه خويش است نشانهاي از درماندگي و ذلت رژيم مستبد حاكم و اميدبخش براي پيروزي نهايي ملت بزرگ است.
نمايندگان ملت ايران در مجلس شوراي اسلامي ضمن اعلام همبستگي با مردم بحرين، محاكمه آيتالله عيسي احمد قاسم را كه با دخالت آشكار رژيم آلسعود و در انبوه هياهوي رسانهاي استكبار جهاني صورت ميپذيرد را به شدت محكوم مينمايند و به رژيم آلخليفه و آلسعود نسبت به عواقب اين اقدام خطرناك كه يقيناً موجب جريحهدار شدن احساسات مسلمين جهان خواهد شد هشدار ميدهند. همچنين از تمام مسلمين و آزاديخواهان عالم براي اعلام حمايت از رهبر ضداستبداد مردم بحرين دعوت به عمل ميآورد.
امضاي نمايندگان محترم در خصوص اين بيانيه در حال افزايش است، چون اين بيانيه در ساعت آخر جلسه علني به امضاي نمايندگان گذاشته شد همه عزيزان نماينده در حال امضاي اين بيانيه هستند.
15
تذکر آییننامهای و اخطار قانون اساسی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
تذكر خارج از دستور جلسه امروز، جناب آقاي نادر قاضيپور نماينده محترم اروميه بفرماييد.

نادر قاضی پور
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
اخطار اصل (31)؛ وزير راه و شهرسازي! مسكن كارگران، كشاورزان و روستاييان چه شد؟
اخطار اصل (29)؛ آقاي روحاني! چرا دولت منابع بيمه كارگران ساختماني و قاليبافان را تعيين نميكند تا
اقدام گردد؟
اخطار اصول (3) و (30)؛ چرا بازماندگان تحصيل به سر كلاس دولت نميروند؟ چرا دولت اين كار را پيگيري نميكند؟ آيا وزير آموزش و پرورش در خواب است يا در تجارت؟
بند نهم اصل (43)؛ وزير جهاد كشاورزي! چرا توليدات محصولات باغي سردرختي از جمله زردآلو خريد تضميني نميگردد؟
اخطار بند دوم اصل (43)؛ چرا دولت توجه خاصي به شركتهاي تعاوني ندارد؟
اخطار اصل (44)؛ چرا دولت براي سهام عدالت مدير دولتي تعيين ميكند؟
اصل (45)؛ چرا دولت جلوي خامفروشي به خارج از كشور را نميگيرد؟
اصل (48)؛ چرا دولت توازن منطقهاي و توزيع اقتصاد بين استانها را با عدالت اجرا نميكند؟
اصل (50)؛ چرا دولت نسبت به احيا و نجات تالابها و درياچهها اقدام عملياتي نميكند؟ فقط و فقط به فكر هزينه كردن اعتبارات براي مسافرت و غيره است، مانند اعتبارات درياچه اروميه.
اصول (41) و (42)؛ چرا دولت و وزارت خارجه كشور از پاسپورت و گذرنامه ايراني حمايت نميكند تا منزلت و جايگاه ايرانيان عزيز تنزل پيدا نكند؟
آقاي روحاني! به خانواده كارگران آزادشهر گلستان برسيد كه سريعاً مشكلات روحي و رواني آنها حل گردد.
آخرين تذكر به دولت؛ آقاي روحاني! چرا سد نازلو و باراندوز اروميه را بيجهت و بيدليل تعطيل كردهاند؟ آقايان به آذربايجان خيانت ميكنند، خيانت كردهاند. وعده اول ارديبهشتماه امسال و افتتاح راهآهن اروميه چه شد؟ (رنجبرزاده ـ تشكر) آقاي پزشكيان! بعد از (16) سال راهآهن مراغه به اروميه وصل نشد. به عشق امام حسين، يا حسين.

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
با تشكر از جناب آقاي قاضيپور. جناب آقاي محمود شكري نماينده محترم طوالش، رضوانشهر و ماسال بفرماييد.

محمود شکری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
اعياد شعبانيه را خدمت شما برادران و خواهران عزيز تبريك عرض ميكنم.
من هم داغديدگان آذرشهر را خدمت خانوادههاي معزز تسليت عرض ميكنم و چند تا تذكر خدمت مسئولين محترم دارم.
يكي اينكه آقاي رئيسجمهور محترم! چرا عدالت در توزيع و تخصيص اعتبارات در دولت شما رعايت نميشود؟ چرا اعتبارات ماده (180) و جزء (48) در سالهاي 94 و 95 تخصيص پيدا نكرد و دهها پروژه در سراسر كشور بابت اين عدم تخصيص متوقف و تعطيل شد؟
آقاي رئيسجمهور! معاون برنامه و بودجه شما ميگويد (43) هزار ميليارد تومان اعتبار عمراني تخصيص داده شده است. اگر اين گفته راست است، آقايان و خواهران نماينده! اگر (43) هزار ميليارد تومان اعتبارات عمراني امسال تخصيص پيدا كرده پس چرا بيش از (90) درصد پروژهها در سال 95 تعطيل شده است؟
آقاي رئيس مجلس! چرا رئيسجمهور مصوبات شما را ابلاغ نميكند؟ چرا مصوبات مجلس را اجرا نميكند؟ چرا شما سكوت كردهايد؟ مگر شما نماينده ملت ايران نيستيد؟ مگر شما نبايد در مقابل ملت پاسخگو باشيد؟ مگر شما ناظر بر عملكرد دولت نيستيد؟ چرا به ملت گزارش كار نميدهيد؟
آقاي رئيسجمهور! چرا از وزراي خود سؤال نميكنيد كه پرسنل و كارگران شركت صنايع چوب اسالم بيش از پنج ماه است حقوق نگرفتهاند، اينها چگونه زندگي ميكنند؟
آقاي وزير جهاد كشاورزي! چرا بيمه خسارت كشاورزان تا الان پرداخت نشده است؟ اينها با چه درآمدي بايد زندگي كنند؟ محصولشان از بين رفته است.
آقاي رئيسجمهور! به معاون اول خود كه در حال حاضر رقيب شماست نميگوييد چرا بخشدار شما دانشآموز را در جلوي چشم مردم كتك زد گريه نكرديد؟ چرا مردم پول نان ندارند و شب گرسنه ميخوابند گريه نميكني
چرا به خاطر بيكاري (رنجبرزاده ـ تشكر) كه دهها جوان زندگيشان به هم خورده و نابود شده و طلاق گرفتند شما گريه نكرديد؟ چرا عوامفريبي ميكنيد؟

اکبر رنجبرزاده
تشكر، از جناب آقاي شكري نماينده محترم طوالش، رضوانشهر و ماسال تشكر ميكنيم. نفر بعدي جناب آقاي داود محمدي نماينده محترم قزوين، آبيك و البرز هستند، بفرماييد.

داود محمدی قزوین
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
اولاً بيمقدمه از هيأت دولت ميخواهم پس از پنج سال پيگيري مستمر و جلسات متعددي كه در خصوص ارتقاي شهر اقباليه و بخش محمديه و تبديل آن به شهرستان برگزار شده و از خواستههاي بهحق مردم شريف و متدين اين مناطق است قبل از انتخابات رياست جمهوري و پايان دولت يازدهم اقدام فوري به عمل بياورند.
ثانياً بحث بعدي من مربوط به كارگران خدوم و زحمتكش كارخانجات استان است. كارگران شركتهاي كنتورسازي، فرش پارس، فرنخ، مهنخ، نازنخ، بلورك البرز، نابريس، تعاوني قفلكار، لنت خاوران، لنت تلدا، پوشينهبافت، ابر صنعتي، آبگينه، لوله و اتصالات البرز، ايرانقوطي، متالوژي پودر ايران، بالينتك، شيشه قزوين و نيكپارس كه مدتها است حقوق ناچيز ماهانه خودشان را دريافت نكردهاند، به هر جايي هم كه پناه ميبرند و مراجعه ميكنند نتيجهاي نگرفتهاند. اين مشكلات با نامه، بخشنامه و جلسه حل نميشود، بايد كارگروهي خاص تعيين كنند و بقيه اشتغالات را كنار بگذارند و فقط به دنبال حل اين معضلات باشند تا بيش از اين شرمنده كارگران نجيب و مظلوم استان نباشيم.
موضوع بعدي؛ ضرورت دارد با توجه به مشكلات فراواني كه براي سهامداران شركت پرديسبان فراهم شده، دستگاه قضائي با قيد فوريت و حساسيت رسيدگي و سريعتر تعيين تكليف كند تا سهامداراني كه بعضاً همه هستي خودشان را در اين پروژه سرمايهگذاري كردهاند به حقوق حقه خود نائل بيايند.
آخرين تذكر من اين است كه اهالي محترم و نجيب شهرك مهرگان همچنان با مشكلات عديدهاي دست و پنجه نرم ميكنند و عليرغم گذشت سالهاي طولاني هنوز مشكلات گاز و آسانسور واحدهاي مسكوني آنها حل
نشده و علاوه بر آن به لحاظ فضاهاي ورزشي، آموزشي، فرهنگي، انتظامي، بهداشتي، درماني و فضاي سبز به شدت در مضيقه هستند و ضرورت دارد با عنايت ويژه و نگاه معطوف در حل اين مشكلات اقدام عاجل و فوري به عمل بيايد (رنجبرزاده ـ تشكر) و نسبت به انتقال محل عوارضي از محمديه به بعد از اين شهر اقدام شود. والسلام عليكم و رحمه الله

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقاي محمدي ممنونيم. سركار خانم سيدهحميده زرآبادي نماينده محترم قزوين، آبيك و البرز بفرماييد.

سیده حمیده زرآبادی
تذکرات شفاهی
با تبريك اعياد شعبانيه و فرا رسيدن ميلاد منجي عالم بشريت حضرت قائم (عجلاللهتعاليفرجهالشريف).
لازم ميدانم تا يك بار ديگر درگذشت فرزندان زحمتكش و تلاشگر ايران اسلامي را كه در حادثه دلخراش معدن زمستان يورت جان باختند تسليت عرض كنم و البته دوباره و مؤكداً تأكيد ميكنم انجام اقداماتي از قبيل توجه به مسائل ايمني و ايجاد امكانات لازم در راستاي حفظ سلامت و جان كارگران بايد نخستين اولويت از سوي كارفرمايان باشد. اگرچه امروز همه مردم و دلسوزان با بستگان و خانواده كارگراني كه در اين حادثه تلخ درگذشتند احساس همدردي ميكنيم و پيام تسليت ميدهيم، اما پيش از اين بايد كار خود را درست انجام دهيم و بستر ايمني و سلامت اين عزيزان را تأمين كنيم. لذا درخواست جدي در خصوص رسيدگي به وضعيت خانوادههاي داغدار و برقراري مستمري براي اين عزيزان به عنوان كوچكترين اقدام بايد صورت پذيرد و با توجه به وجود معادن پرخطر در كشور بايد اقدامات لازم انجام گيرد تا ديگر شاهد چنين اتفاقاتي براي جامعه كارگري در هيچ كجاي كشور نباشيم.
اما در خصوص انتخابات؛ انتخابات در ايران اسلامي نمونه بارز از مردمسالاري ديني و نقش تعيينكننده مردم در آينده و پيشرفت كشور است. ترديدي نيست كه ملت بزرگ ايران خصوصاً مردم فرهيخته و شريف حوزه انتخابيهام قزوين، البرز و آبيك با مشاركت حداكثري خود در پاي صندوقهاي رأي يك بار ديگر حماسهاي ماندگار خلق خواهند كرد تا ايران اسلامي با حركت در ريل تدبير و پيش رفتن در مسير عقلانيت به آنچه شايسته ملت است دست يابد و در پايان به كانديداهاي محترم رياست جمهوري تذكر داده ميشود ضمن رعايت اصول اخلاقي از شعارهاي عوامفريبانه و غيرعملياتي و سخناني كه هيچ همخواني با منطق اقتصادي ندارد جداً پرهيز كنند.
والسلامعليكم و رحمه الله و بركاته

اکبر رنجبرزاده
تشكر از سركار خانم زرآبادي. جناب آقاي مسعود گودرزي نماينده محترم ممسني و رستم
بفرماييد.

مسعود گودرزی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
عرض تبريك اعياد شعبانيه و خستهنباشيد خدمت همكاران محترم دارم.
تذكر اول بنده به كساني است كه اخلاق انتخاباتي را رعايت نميكنند و مسئولاني كه در رفتار كانديداها و مردم ناظر و مسئول هستند. متأسفانه ماراتن بداخلاقي مدتهايي است كه در كشور ما هم در سطح و هم در عمق سرعت فراواني گرفته و اين زيبنده يك نظام اخلاقمدار نيست. فرقي هم نميكند، اين تركي كه بر نظام اخلاقي كشور ما ايجاد شده، يك دهه و بيشتر از اين است كه شاهد آنيم.
در كشور قواي مستقل وظايفي دارند، وظيفه رئيسجمهور و قوه مجريه مشخص است، وظيفه قوه قضائيه هم به همين صورت. عزيزان، ملت شريف ايران! اگر مسئول و يا خانواده مسئولي تخلفي ميكند قوه قضائيه داريم، رسيدگي ميكند. قبل از رسيدگي و قبل از اثبات جرم گفتن و بيان اين مصداق بداخلاقي است. ما چرا به خاطر دنياي ديگران ميخواهيم آخرت خودمان را فنا كنيم؟ ما اينها را كه در دورههاي مختلف ديديم و مذمت كرديم. اگر دختر وزير آموزش و پرورش به هر عنواني، قوه قضائيه رسيدگي كند، خانواده رئيسجمهور را قوه قضائيه رسيدگي كند. كساني كه در گذشته قانون بدي تصويب كردند، مردم قضاوت كنند، مردم بگويند. چارچوبها و بنيانها را براي رأي زير سؤال نبريم. اينها در حافظه تاريخي مردم ميماند و ميگويند براي كسب قدرت چطور به جان هم افتادند. عزيزان! ما اينها را رعايت كنيم.
امروز از تريبون مجلس در همين جلسات رأي اعتماد بعضي وقتها ميبينيم به يك فردي كه ميخواهد كانديداي وزارت براي عاليترين مسئوليت اجرايي شود، از عزيزي سؤال ميكنيم آيا شما قبل از طرح اين مسأله اصلاً به ايشان گفتيد؟ اعلام ميكند من گزارشهايي دريافت كردم. چرا تا به واقعيت براي ما يك اطلاعاتي تبديل نشود آن را تريبوني ميكنيم؟ اين تريبون شأن دارد، شأن آن همان است كه امام فرمودند مجلس در رأس امور است، مقام معظم رهبري فرمودند عصاره فضائل ملت است. (رنجبرزاده ـ تشكر).
تذكر دومي كه عرض كنم به وزير نيرو است، جناب آقاي مهندس چيتچيان! تخصيص آب سد پارسيان قابل مذاكره نيست. دستور بدهيد ابلاغ اين را انجام بدهند، چندين بار با شما و معاونين شما جلسه داشتم، اين مطالبه جدي مردم است. اين را جدي بگيريد و تخصيص آن را هم ابلاغ كنيد. تشكر ميكنم.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقاي گودرزي نماينده محترم ممسني ممنونم. سركار خانم خديجه ربيعي نماينده محترم بروجن بفرماييد.

خدیجه ربیعی فرادنبه
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
ضمن عرض تبريك ميلاد منجي عالم بشريت به ملت شريف ايران، جانباختن تعدادي از بانوان عزيز روستاي سيلزده سيدمحمد لردگان را تسليت ميگويم. مجمع نمايندگان استان از مسئولين ميخواهند بجد پيگير پيدا شدن اجساد اين بزرگواران باشند.
تذكر اول به وزير نيرو؛ چرا تنها پروژه ملي شهرستان بروجن، انتقال آب سبزهكوه به چغاخور كه از (20) سال پيش شروع شده و انتظار براي مردم ايجاد كرده، (130) ميليارد تومان بيتالمال هزينه آن شده، تمام تغييرات و زيرساختهاي لازم در جايجاي شهرستان انجام شده، پروژهاي كه با انجام آن تأمين آب شرب شهرستان، احياي اراضي شهرستان بروجن كه تمام دشتهاي آن ممنوع اعلام شده، نجات تالابهاي بينالمللي چغاخور و گندمان از خطر نابودي را در بر دارد، اما قريب دو سال است كه متوقف شده و با وجود مكاتبات مكرر و ارسال طومارهاي متعدد مردم بسيار نجيب و فهيم شهرستان بروجن كه در تمام صحنههاي دفاع از كيان كشور حضور فعال داشتند، متأسفانه همچنان متوقف مانده
است. در حالي كه پروژههاي انتقال آب بينحوزهاي نظير ونك و ساير پروژهها بدون در نظر گرفتن حقآبههاي شهرستان بروجن به سرعت در حال پيشرفت است و هيچ اهتمامي براي انجام پروژههاي سد آقبلاغ و ديگر پروژهها كه توسعه و اشتغالزايي روستاييان عزيز شهرستان بروجن را دارد صورت نميگيرد، وزير نيرو! انتظار مردم نجيب و فهيم شهرستان بروجن اجراي عدالت است.
تذكر به وزير راه و شهرسازي! چرا با وجود مكاتبات مكرر در زمينه رفع نقاط حادثهخيز شهرستان بروجن هيچ اقدامي صورت نميگيرد (رنجبرزاده ـ تشكر) مردم شريف شهرستان بروجن انتظار اقدام فوري دارند.
تذكر آخر به وزير كشور به خاطر عدم تغيير برخي از مسئولان ناتوان، نالايق و ناكارآمد استان ميباشد، متشكر.

اکبر رنجبرزاده
آقاي وكيلي! جناب آقاي موسويلارگاني هم ديروز وقتشان ماند. حالا شما آن دو نفري را كه ميخواهيد بفرماييد، در واقع ما ديروز وقت ايشان را گرفتيم.

محمد علی وکیلی
چشم، جناب آقاي كواكبيان بفرماييد.

مصطفی کواکبیان
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
جناب آقاي رئيس! با تشكر از شما و با عرض تبريك ولادت حضرت حجت، خواهش من اين است كه ما همه بر اساس اصل (110) قانون اساسي بايد از مقام معظم رهبري تبعيت داشته باشيم ايشان فرمودند كه امروزه اصل اصلي افزايش مشاركت مردم و حضور گسترده آحاد ملت و حضور حماسي در انتخابات است. من به صدا و سيما تذكر ميدهم درست است كه برنامههاي مختلف مناظرهها را دارند، اما واقعاً مثل سابق در افزايش مشاركت مردم كمكاري ميكنند. از نامزدهاي انتخاباتي هم خواهش ميكنم كه با درصدبندي اينقدر بياعتمادي در آحاد جامعه را زياد نكنند كه شاهد كاهش مشاركت باشيم.
در مورد انتخابات شوراها هم متأسفانه ما شنيديم هيأت مركزي نظارت خودمان يك نامهاي را به استانها ارجاع دادهاند كه بسياري از آدمهاي دلسوز، حالا اصلاحطلب باشند، اين طرف باشد، آنهايي كه در هيأت اجرايي تأييد شدند را مجدداً دارند بررسي ميكنند. اينها همه باعث كاهش مشاركت ميشود. خواهش من اين است كه انشاءالله عزيزان دلسوز نظام با همه مباحثي كه هست در جهت افزايش مشاركت آحاد مردم در انتخابات تلاش و كوشش ويژهاي داشته باشند، خيلي ممنون.

محمد علی وکیلی
متشكر، جناب آقاي نورقليپور بفرماييد.

رامین نورقلی پور
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم و به نستعين
بنده خدمت تمامي همكاران عزيزم سلام عرض ميكنم و عرض خستهنباشيد دارم. ابتدائاً حادثه معدن زمستان يورت آزادشهر را به مردم عزيز استان گلستان و مردم عزيز كشورم تسليت عرض ميكنم. حادثه تلخي بود كه اميدوارم انشاءالله پس از اين شاهد حوادثي از اين دست در كشورمان نباشيم.
ديروز همكار و دوست بسيار عزيزم جناب آقاي شهاب نادري نماينده محترم اورامانات در تذكر دودقيقهاي خودشان خطاب به رياست محترم جمهوري انتقادي را از ايشان داشتند مبني بر اينكه فرماندار زن اهل سنت كه در مناظره به آن اشاره كرديد از شهداي فاجعه منا بود، آيا توانستيد با ديپلماسي منفعلانه پيكر اين شهيد و ساير شهداي منا را برگردانيد؟
با توجه به اينكه اين شهيد منا فرماندار شهرستان تركمن يكي از شهرستانهاي حوزه انتخابيه بنده بودند و ايشان از فرمانداران توانمند استان گلستان بودند و همچنين از سوي ديگر به عنوان شهيد شاخص سال 95 كشور هم مورد انتخاب قرار گرفته بودند، خانواده محترم آن شهيد منا، همسر محترم و خواهر ايشان از مطالبي كه در رابطه با شهيد مرجان نازقليچي زده شده كه البته در فضاي مجازي هم به صورت گستردهاي مطالبي جهت سوءاستفاده از اين مسائل عنوان شده، به شدت انتقاد دارند و ايشان تاكنون با درك صحيح شرايط سياسي و بينالمللي حساس كشورمان تا الان هيچگونه اعتراضي نسبت به وضعيت آن شهيد منا به دولت ابراز نكردهاند و مهمتر اينكه از اينكه
آن شهيد عزيز به عنوان وسيله و ابزاري جهت انتقاد از دولت و تسويهحسابهاي سياسي مورد سوءاستفاده واقع شوند به شدت اظهار بيزاري ميكنند. تشكر ميكنم.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي موسويلارگاني بفرماييد.

سیدناصر موسوی لارکانی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
تذكراتي كه بنده دارم يكي در رابطه با همين سند 2030 است كه متأسفانه با توجه به دخالت اجانب در سيستم آموزشي ما ميشود و موجب ميشود كه فرزندان نونهال ما، ببينيد! يكي از موارد آن اين است كه بچههاي زير (10) سال حق قرآن خواندن را ندارند. كشور ما كشور اسلامي است، مذهب ما مذهب تشيع و تسنن است، اكثر ما اهل قرآنيم. سيدمحمدحسين طباطبائيها براي اين كشور افتخار آفريدند و الان دهها و صدها نمونه ديگر امثال سيدمحمدحسين طباطبائيها حافظ قرآن هستند. لذا ما نبايد دخالت اجانب را در سيستم آموزشي اجازه بدهيم. البته شايد الان دير باشد كه ما داريم اقدام ميكنيم، ما نبايد ميگذاشتيم مقام معظم رهبري در اين زمينه هزينه شود. شوراي انقلاب فرهنگي بايد دقت ميكرد، اجازه نميداد اين سند با لابيگري فرد يا افرادي امضا شود.
در رابطه با وزير آموزش و پرورش كه همين امروز هم باز بعضي از همكاران عزيز ما تذكر ميدادند كه بايد قوه قضائيه دخالت كند، همكاران عزيز! آن روزي كه بحث فتنه در اينجا مطرح شد و يك عدهاي گفتند تا كي ميخواهيد از اين كلمه فتنه سوءاستفاده كنيد و رأي داديد، آن زماني كه مخالفين آمدند مشكلات را اعلام كردند و توجه نكرديد. اين را دقت كنيد، وقتي كه جناب آقاي جهانگيري عنوان ميكند يك دختر مظلوم فوقليسانس كه بيكار بوده، دنبال يك كار آبرومند ميگشته، آيا فقط همان يك فرد فوقليسانس دارد؟ من در روستا زندگي ميكنم، (رنجبرزاده ـ تشكر) روستاي من بالاي (150) فوقليسانس و دكتراي بيكار دارد. فقط همان مظلوم شد و يك كار آبرومند را انجام داد؟ مظلوم كساني هستند كه هنوز جنازههايشان در آن معدن گير افتاده (وكيلي ـ متشكر آقاي لارگاني) و نميتوانند آنها را نجات بدهند. براي (900) هزار تومان هفت ماه حقوق نگرفتند، آن وقت
ميگويد فقط يك محموله (200) ميليون تومان بوده است. (وكيلي ـ متشكر آقاي موسوي) مثل اينكه كسي بخواهد (1000) تومان پولتوجيبي به بچهاش بدهد. اين خيلي دردآور است.

اکبر رنجبرزاده
تشكر از جناب آقاي موسويلارگاني.

شهاب نادری

اکبر رنجبرزاده
آقاي رئيس! (79) را اجازه ميدهيد؟

مسعود پزشکیان
اشكالي ندارد بگوييد، ولي چيزي به شما نگفت. بحثي كه كرد نسبت به صحبتهاي شما بوده است. اشكالي ندارد، صحبت كنيد.

شهاب نادری
تذکر آیین نامه
ضمن سلام و خستهنباشيد خدمت همكاران محترم. جناب آقاي پزشكيان! اين هفتادونهي است، اسم بنده را آورده، چطور حق اعتراض ندارم؟ در صورتي كه همكار محترم اسم من را آورده كه بحث بنده اصلاً ابزاري نبوده كه من از اين مطالب استفاده سياسي داشته باشم. شايد خانواده شهيد از حق خودش بگذرد، ولي اين بحث عموم مردم است، من دارم مطالبات و حق مردم را ميگويم. اگر خانواده محترم شهيد، من در رسانهها هم ديدم كه پسر خود ايشان هم نسبت به اين قضايا اعتراض كردند كه از قديم بودند كه گفتند الان پيكر اين شهيده فقيدي كه در بندر تركمن بوده هنوز در عربستان است. اين حق مردم است، شايد خانواده شهيد از حق خودش بگذرد، ولي اين حق عمومي مردم است. من نميدانم اين دوست عزيز من خودش دارد كارهاي سياسي براساس مطالبه سياسي انجام ميدهد، ما چه ابزار سياسي استفاده كرديم كه اين دوستمان دارد اين مطالب را عرض ميكند.

مسعود پزشکیان
ـ ميگويند بچههاي خانوادهشان حرفهاي شما را تكذيب كردند. حالا اگر شما ميخواهيد از قول آنها بگوييد خودتان ميدانيد.

شهاب نادری
اين حق نظام است، حق يك خانواده نيست، حق نظام است.

مسعود پزشکیان
وقتي طرف خودش ميگويد نه، آن وقت شما ميخواهيد حرف بزنيد آن ديگر يك
بحث جدا است. خيلي ممنون، متشكرم.
16
تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به مسئولان اجرایی کشور

اکبر رنجبرزاده
تذکرات کتبی
تذكرات كتبي نمايندگان به مسئولان اجرايي كشور:
ـ آقاي امير خجسته (همدان و فامنين) به رئيسجمهور محترم در خصوص توجه جدي به مجموعههاي اقتصادي بنياد شهيد و امور ايثارگران و شفافسازي نحوه عزل و نصب مديران در اين حوزه.
ـ آقايان: امير خجسته (همدان و فامنين)، احد آزاديخواه (ملاير)، محمدعلي پورمختار (بهار و كبودرآهنگ)، حسن بهرامنيا (نهاوند) و اكبر رنجبرزاده (اسدآباد) به وزير كشور در خصوص برخورد جدي با فرماندار ملاير و بخشدار جوكار به علت ارتكاب جرم سوءاستفاده از موقعيت و توهين و حمله به مأمور راهور، از آنجا كه حمايت از ناجا و مأموران زحمتكش جزء وظايف آن وزارتخانه است و اقدام آنان حذف خلاف وزارت كشور بوده ضروري است نسبت به برخورد جدي و عزل آنان دستور فوري صادر گردد.
ـ آقاي حسينعلي حاجيدليگاني (شاهينشهر، ميمه و برخوار) به رئيسجمهور محترم در خصوص استفاده ستادهاي انتخاباتي ايشان از اماكن و امكانات دولتي جهت تبليغات برخلاف قوانين و مقررات.
همچنين در خصوص رسيدگي به وضعيت نابسامان سهامداران و مالباختگان شركتها و مؤسسات مالي و اعتباري كاسپين، ثامنالحجج، پرديسبان و آرمان.
ـ آقاي حبيباله دهمرده (زابل، زهك، هيرمند، نيمروز و هامون) به وزير كشور در خصوص فعال نشدن گذرگاههاي مرزي حوزه سيستان.
ـ آقاي حشمتاله فلاحتپيشه (اسلامآبادغرب و دالاهو) به وزير راه و شهرسازي در خصوص دستور استفاده از نيروهاي بومي در طرح احداث راهآهن غرب كشور.
ـ آقاي امير خجسته (همدان و فامنين) به وزير راه و شهرسازي در خصوص پرهيز از ايجاد شوك و قيمت كاذب در بازار مسكن.
ـ آقاي الهيار ملكشاهي (كوهدشت و رومشكان) به وزير امور اقتصادي و دارايي و رئيسجمهور محترم در خصوص عدم اقدام اكثر بانكها براي تقسيط و معافيت جرايم ديركرد و سود وامهاي خرد زير (100) ميليون تومان عليرغم تصويب مجلس و اجازه به بانكها.
ـ آقاي سيدعلي ادياني (قائمشهر، سوادكوه، جويبار، سيمرغ و سوادكوهشمالي) به وزير امور اقتصادي و دارايي در خصوص لزوم تصويب فهرست كالاهاي يارانهاي برابر تبصره (2) ماده (18) قانون مبارزه با قاچاق كالا و ارز و با توجه به تأخير حدود چهار سال از اجراي قانون موصوف.
به وزير كشور در خصوص لزوم تسريع در تدوين آييننامه اجرايي قانون تعيين حريم حفاظتي ـ امنيتي اماكن و تأسيسات كشور با توجه به تأخير حدود سه سال از اجراي ماده (10) قانون تعيين حريم حفاظتي ـ امنيتي اماكن و تأسيسات كشور.
ـ آقاي عباس گودرزي (بروجرد) به وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي و جناب آقاي ديناروند رئيس محترم سازمان غذا و دارو در خصوص داروخانههاي هلالاحمر بروجرد. به ما بدعهدي كردند و نسبت به مردم حوزه انتخابيه بنده جفا شد. لطفاً پيگيري و دستور اقدام لازم در خصوص صدور مجوز داروخانه هلالاحمر بروجرد صادر شود.
ـ آقاي احمد اميرآباديفراهاني (قم) به وزراي صنعت، معدن و تجارت و تعاون، كار و رفاه اجتماعي در خصوص پرداخت حقوق كارگران معدن منگنز استان قم.

محمد علی وکیلی
آقاي دكتر! اگر اجازه بدهيد چون وقت آقاي قوامي هم از ديروز مانده بود يك دقيقه بفرمايند.

مسعود پزشکیان
آقاي دكتر! چقدر واجب است؟ اجازه بدهيد تمامش كنيم، وقت خيلي گذشته است.

هادی قوامی
بسم الله الرحمن الرحيم
من خيلي تشكر ميكنم. چون فرصت محدود است من تذكر ميدهم به خاطر سيل و تگرگ اخيري كه در
اسفراين آمده و خسارت زيادي به كشاورزان زده شده، از طريق وزارت كشور و جهاد كشاورزي تقاضاي پيگيري دارم.
همچنين اين دو تا قراردادي كه وزارت نفت بسته كه (1) ميليارد دلار است، خواهش من اين است براي حمايت از دولت، وزارت نفت اين قرارداد صوري را كنسل كند و تنها از كارخانه داخلي كه لولهگستر اسفراين است را انشاءالله حمايت كنند. (نايبرئيس ـ خيلي ممنون) صبح هم آقاي رئيسجمهور دستور مساعدت دادند.

مسعود پزشکیان
17
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

مسعود پزشکیان
پايان جلسه را اعلام ميكنم. جلسه بعدي ما ساعت (8) صبح روز سهشنبه دوم خردادماه 1396 و دستور جلسه هم دستور هفتگي است كه اعلام خواهد شد.