1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحيم
جلسه با حضور 211 نفر از نمايندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحيم
دستور جلسه صدم روز يكشنبه بيست و هفتم فروردينماه 1396 هجريشمسي مطابق با هجدهم رجب 1438 هجريقمري:
1 ـ ادامه رسيدگي به گزارش شور دوم کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی در مورد لایحه هوای پاک.
2 ـ گزارش كميسيون مشترك در مورد طرح تقويت و توسعه نظام استاندارد (اعاده شده از شوراي نگهبان 3).
3 ـ گزارش کمیسیون عمران در مورد نحوه اجرای ماده (70) قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (2).
4 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد طرح یکفوریتی تنقیح قوانین مالیاتی کشور.
5 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی در مورد لایحه حفاظت، احیا و مدیریت تالابهای کشور.
6 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه معاهده معاضدت دوجانبه در امور کیفری بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری کره.
7 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه معاهده استرداد مجرمین بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری کره.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آياتی از کلامالله مجید.
(آيات 165 ـ162 از سوره مبارکه «انعام» توسط قاری محترم آقای اكبر سلامي تلاوت گرديد)

اکبر اسلامی
اعوذ بالله من الشيطان الرجيم ـ بسمالله الرحمن الرحيم
قُلْ إِنَّ صَلاتِي وَ نُسُكِي وَ مَحْيايَ وَ مَماتِي لِلَّهِ رَبِّ الْعالَمِينَ * لا شَرِيكَ لَهُ وَ بِذلِكَ أُمِرْتُ وَ أَنَا أَوَّلُ الْمُسْلِمِينَ * قُلْ أَ غَيْرَ اللَّهِ أَبْغِي رَبًّا وَ هُوَ رَبُّ كُلِّ شَيْءٍ وَ لا تَكْسِبُ كُلُّ نَفْسٍ إِلاَّ عَلَيْها وَ لا تَزِرُ وازِرَةٌ وِزْرَ أُخْرى ثُمَّ إِلى رَبِّكُمْ مَرْجِعُكُمْ فَيُنَبِّئُكُمْ بِما كُنْتُمْ فِيهِ تَخْتَلِفُونَ * وَ هُوَ الَّذِي جَعَلَكُمْ خَلائِفَ الْأَرْضِ وَ رَفَعَ بَعْضَكُمْ فَوْقَ بَعْضٍ دَرَجاتٍ لِيَبْلُوَكُمْ فِي ما آتاكُمْ إِنَّ رَبَّكَ سَرِيعُ الْعِقابِ وَ إِنَّهُ لَغَفُورٌ رَحِيمٌ *
(صدق الله العلی العظيم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقاي سلامي قاري محترم تشکر میکنیم، ترجمه آيات را بفرماييد.

احمد امیر آبادی فراهانی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«بگو نمازم، عباداتم، زندگيم، مرگم همه از آن خداوندي است كه پروردگار جهانيان است. او را شريكي نيست و من مأمور اين پيام هستم و من نخستين مسلمانانم. بگو آيا با اينكه او پروردگار همه چيز است رواست كه من پروردگار ديگر طلب كنم و هيچكس كاري نميكند كه وبال آن بر گردن او نباشد و هيچ باربرداري بار ديگري را بر دوش نميگيرد سرانجام بازگشتتان به جانب پروردگارتان است و آنگاه او به شما درباره آنچه بر سرش اختلاف ميورزيديد خبر خواهد داد. و او آن خدايي است كه شما را در زمين جانشين پيشينيان كرد و بعضي را بر ديگران در مراتب برتري بخشيد تا با آنچه به شما داده آزمايشتان كند به راستي كه پروردگار تو زود كيفر ميدهد و به راستي كه او آمرزندهاي مهربان است». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ (حضار صلوات فرستادند).
اسامي تأخيركنندگان جلسه امروز عبارتند از آقايان: محمد دامادي نماينده محترم ساري، مجتبي ذوالنوري نماينده محترم قم، علي رستميان نماينده محترم دلفان، قاسم ساعدي نماينده محترم دشتآزادگان و هويزه، سيدمحسن علوي نماينده محترم لامرد، محمد فيضي نماينده محترم اردبيل، حسن لطفي نماينده محترم رزن، عليرضا محجوب نماينده محترم تهران، محمدرضا نجفي نماينده محترم تهران و همايون هاشمي نماينده محترم مياندوآب.
3
بیانات رئیس محترم مجلس شورای اسلامی در خصوص حادثه سیل در برخی استانهای کشور و مسائل پیشآمده در خصوص ثبتنام انتخابات ریاست جمهوری

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحيم
محضر نمايندگان محترم سلام عرض ميكنم. دو نكته است كه لازم است تقديم حضورتان كنم. يك بحث در مورد سيل و حوادث پيراموني آن در چند استان است، آذربايجان شرقي و غربي، اردبيل، كردستان، كرمانشاه و زنجان كه متأسفانه تخريب زيادي داشت، به ويژه در آذربايجان كه ما تلفات زيادي داشتيم و آخرين آمار حدود (41) نفر را اعلام كردند. ضايعه خيلي تأسفآوري است. مجلس شوراي اسلامي با خانواده محترم جانباختگان همدردي ميكند و به آنها تسليت عرض ميكنيم و همچنين لازم است دستگاههاي اجرايي همانطور كه رهبري معظم هم دستور دادند با شدت و حدت و تمام قوا تلاش كنند كه هم حادثه را كنترل كنند و به آسيبديدگان كمك كنند و براي خساراتي كه به وجود آمده راهحلي داشته باشند.
من همينجا از كميسيون عمران هم ميخواهم تا با سرعت هيأتي را اعزام و رسيدگي كنند كه هم كمكرساني به مردم در اسرعوقت و به خوبي انجام شود و همچنين پيگيري كنند كه چرا اين حادثه به اين صورت رخ داد و ريشهيابي كنند و گزارش آن را به مجلس بدهند.
نكته دومي كه ميخواهم عرض كنم در مورد انتخابات است. ما در اين فصل سه انتخابات داريم، انتخابات رياست جمهوري، انتخابات مجلس شوراي اسلامي در برخي از حوزههايي كه در دور اول دچار مشكل شدند و هم انتخابات شوراهاي اسلامي. خوشبختانه ما تا اينجا در مسير كار مشكلي نداشتيم و نامنويسي انتخابات شوراها انجام شد، تقريباً به قاعده هم بود و هيأتهاي اجرايي رسيدگي كردند، هيأتهاي نظارت هم در حال كار هستند. مجلس هم چون وظيفه نظارت دارد، دارد موضوع را با جديت دنبال ميكند، هيأت مركزي نظارت بر شوراها هم دارند كارشان را دنبال ميكنند.
در مورد مجلس هم نامنويسيها انجام شد، مسير كارش دارد طي ميشود.
در انتخابات رياست جمهوري با آخرين آماري كه ديشب اعلام شد حدود بيش از (1600) نفر نامنويسي كردند. از جهتي هم خوب است، مردم آنقدري كه احساس ميكنند وظيفهشان است حضور پيدا كردهاند. در قانون اساسي يك شرايطي را براي كانديداهاي رياست جمهوري گذاشتهاند. جداي از ايرانيالاصل بودن، متدين بودن و شرايط ديگري كه در قانون اساسي آمده چند تا ويژگي گذاشتند، يكي اينكه مدير و مدبر باشد و ديگر جزء رجال سياسي و مذهبي باشد.
ما در دورههاي گذشته تقريباً همين مسأله را داشتيم، چون من اين روزها ميبينم در رسانهها كراراً اين بحث ميشود كه چرا قانون در اين زمينه مشخص نكرده و حضرت آيتالله مكارمشيرازي هم بياناتي در همين زمينه داشتند كه چرا طوري شده كه گاه افراد آنجا ميآيند و وقتي از آنها سؤال ميشود شما شرايط را داريد، ميگويند ما ميدانيم شرايط را نداريم، ولي براي اينكه اين هيجان را حس كنيم آمديم. اين وهن كار مهم رياست جمهوري است.
منتها من بايد اين نكته را متذكر شوم، اين مشكل مربوط به مجلس نيست، ما در اين زمينه قانون تصويب كرديم، قانون مفصلي هم تصويب كرديم كه فردي براي اينكه مدير و مدبر باشد بايد چه ويژگيهايي داشته باشد كه از آن برداشت شود مدير و مدبر در اين سطح است. بايد سوابق اجرايياش چه باشد؟ يا چه افرادي آن را تأييد كنند كه ايشان مدير و مدبر است؟ اگر در بخش خصوصي بود بايد چه شرايطي داشته باشد؟ مفهوم رجل سياسي چيست؟ ما اين را باز كرديم. رجل مذهبي بودن يعني چه؟ در يك قانون مفصلي اين را روشن كرديم و اين قانون در مجلس قبل به شوراي نگهبان داده شد، بعد از اينكه در مجلس تصويب شد شوراي نگهبان اين را رد كرد و استدلالشان اين بود كه اين تشخيص بر عهده شوراي نگهبان است و حتي آيتالله جنتي به من گفتند من همه اينها را قبول دارم، ولي ما اين را به صورت آييننامه در شوراي نگهبان تصويب ميكنيم، چون شوراي نگهبان طبق قانون اساسي مسئول اين كار شد. اين كار را هم انجام ندادند. حالا در رسانهها ميگويند چرا قانون وجود ندارد؟
قانون را كه ما تصويب كرديم.
البته من در اين زمينه ملاحظه دارم، اينكه شوراي نگهبان يك آييننامهاي براي خودش داشته باشد معنياش اين نيست كه اين نفاذ در بيرون داشته باشد. اگر بخواهد در بيرون نفاذ داشته باشد مجلس بايد تصويب كند. به هر حال ما كارمان را انجام داديم، الان كه دوباره اين بحث در جامعه مطرح شده، اگر شوراي نگهبان قبول كند، همان قانوني كه فرستاديم را تأييد كنند، اگر ايرادي دارد اصلاح كنند، مجلس آن را دوباره براي شورا بفرستد. بنابراين اگر مسأله در جهان مطرح است، مخصوصاً اصحاب رسانهها و صاحبنظران بدانند ما اين موضوع را كاملاً حس كرديم، براي اين چارهانديشي كرديم، چارچوب قرار داديم و براي آن قانون تصويب كرديم و اين قانون به شوراي نگهبان رفت، تشخيص شوراي نگهبان اين بود. لذا ما نبايد پاسخگو باشيم.
حالا اين حادثه كه رخ داده، من خواهش ميكنم عزيزان ما در شوراي نگهبان بار ديگر به اين موضوع توجه كنند، اگر متوجه اين مسأله هستند رسيدگي كنند، اگر ملاحظاتي در اين مسأله دارند بدهند كه اين مسأله حل شود كه در سالهاي بعد دچار اين موضوع نباشيم. من لازم ديدم اين توضيح را بدهم، چون ديدم بحث ميشود كه چرا مجلس قانوني نگذرانده، مجلس قانون گذرانده است.
4
ادامه رسیدگی به لایحه هوای پاک (ثبت 83)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحيم
خدمت همكاران گرامي عرض سلام و ادب و احترام دارم. آقاي رئيس! در ادامه رسيدگي به لايحه هواي پاك تا ابتداي ماده (18) مورد بررسي قرار گرفت. اگر اجازه بفرماييد ماده (18) را البته با بعضي از اصلاحات نگارشي كه انجام شده جهت بحث قرائت كنم.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 18 ـ وزارت نفت مكلف است حداكثر تا سه سال پس از لازمالاجرا شدن اين قانون، سوخت توليدي كشور از جمله بنزين، نفتگاز، نفت كوره و نفتسفيد را مطابق با استانداردهاي ملی مصوب عرضه نمايد. سازمان مكلف است از تولید سوخت غيراستاندارد جلوگيري به عمل آورد.
پس از مهلت موضوع اين قانون سازمان موظف است از واردات سوخت فاقد استاندارد ملي جلوگيري به عمل آورد. وزارت نفت، سازمان ملي استاندارد ايران و سازمان موظفند گزارش عملکرد این ماده را هر شش ماه یک بار منتشر نمایند.
آقاي دكتر! اينجا پيشنهاد هست.

علی اردشیرلاریجانی
پيشنهاد داريم مخالف صحبت كند.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي ادياني مخالف هستند، بفرماييد.

سیدعلی ادیانی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
همكاران محترم عنايت كنند! ما اينجا به نوعي داريم تكليف مالايطاق را اعمال ميكنيم. همكاران عزيز ما متن را عنايت كنند، اين دقيقاً دست دولت و وزارت نفت را ميبندد. ما داريم حكمي را ميآوريم كه عملاً قابليت اجرايي ندارد. عنايت كنيد؛ «وزارت نفت مكلف است حداكثر تا سه سال پس از لازمالاجرا شدن اين قانون» الي آخر «مطابق با استانداردهاي ملی مصوب»، اين تأمين اعتبار ميخواهد، اين هزينه ميخواهد، با يك انشا و دو تا خط نوشتن كه مسأله حل نميشود. اگر اينطور بود كه مشكلات عالم حل بود.
دوستان عزيز ما احكامي كه ميآورند الزاماتش را هم تهيه كنند، مقدماتش را هم فراهم كنند، بعد در بخش آخر هم يك حكمي دارد مبني بر اينكه «سازمان مكلف است از فعاليت پالايشگاههاي فاقد توليد سوخت استاندارد جلوگيري به عمل آورد». اين اصلاً كشور را قفل ميكند. شما ميدانيد ما هنوز به علت آن عوارض تحريم براي واردات، تكنولوژي و فناوري لازم براي تقويت و ارتقاي سطح فني و مجموعه مباحث در پالايشگاهها را بأي نحوٍ در
اختيار نداريم. وقتي داريم چنين حكمي ميدهيم يعني عملاً در پالايشگاهها بسته شود. پالايشگاههاي ما الان خصوصي است، دو تا پالايشگاه داريم كه يكي آبادان و يكي اراك است، اراك هم كه در شرف واگذاري است. شما در پالايشگاههاي خصوصي به اعتقاد من با اين كار قطعاً موانع جدي در فرآيند توليد ايجاد خواهيد كرد.
استدعاي بنده اين است كه دوستان محبت كنند، آقاي دكتر لاريجاني هم اگر اين را عنايت بفرمايند، جناب آقاي دكتر عزيز! اين قطعاً مشكل ايجاد ميكند. اين عملاً قابليت اجرايي ندارد، پالايشگاهها را با مشكل مواجه خواهد كرد، اعتبارات لازم و منابع مالي لازم هم در اختيار اينها نيست.
در بخش پاياني دارد كه «سازمان موظف است از واردات سوخت فاقد استاندارد ملي جلوگيري به عمل آورد». اين كار خوبي است، ما اين را قبول داريم. پاراگراف دوم الاّ و لابد است، با توجه به آلودگي هوا و با توجه به مباحثي كه وجود دارد ما اين پاراگراف دوم را قبول داريم، بحث واردات است، واردات سوخت در چارچوب استانداردها و شاخصها باشد و طبيعتاً به نفع كشور است و به مجموعه هواي پاك و سالم كمك ميكند. اما همكاران محترم! من استدعا ميكنم، بند «الف» ظاهر قشنگي دارد، حكم قشنگتري هم در آن ملفوف است، اما قابليت اجرايي ندارد، براي دستگاه عسر و حرج ايجاد ميكند، تكليف مالايطاق است، اضرار به غير يعني به دولت هم مصداق آن است، متشكرم.

علی اردشیرلاریجانی

محمد علی وکیلی
جناب آقاي سعيدي موافق هستند، بفرماييد.

محمد اسماعیل سعیدی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
اولاً اين حادثه سيل در استانهاي مختلف كشورمان به ويژه و خصوصاً آذربايجان شرقي را به هموطنان عزيزمان و همشهريان عزيز بنده كه متأسفانه جان خودشان را در اين حادثه از دست دادند تسليت عرض ميكنم و از رياست محترم مجلس تشكر ميكنم كه كميسيون عمران را موظف فرمودند كه بروند و از نزديك ريشههاي اين اتفاق و حادثه را كه باعث از دست رفتن عزيزانمان شد، بررسي كنند.
بنده موافق هستم به خاطر اينكه بالاخره ما بايستي تلاش كنيم كه سوخت مورد نياز كشور در سطح استانداردهاي ملي در داخل خود كشور توليد شود. تعدادي معتقد هستند كه اين سوخت بايستي با استانداردهاي خارجي وارد شود، در حالي كه اين زمينه و اين امكانات در داخل كشور وجود دارد و نياز نيست كه ما تلاش ديگري را در ارتباط با واردات داشته باشيم. لذا استاندارد كردن توليدات داخلي و تأكيد بر اين قضيه و همچنين مكلف كردن وزارت نفت مبني بر اينكه ما اين داشتههاي بسيار عظيمي كه در داخل خود كشورمان داريم، به ويژه نفتي كه خودمان توليد ميكنيم يكي از ضرورتها است. لذا درخواست بنده اين است كه دوستان عزيز و همكاران محترم با اين بند موافقت داشته باشند.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، دولت و كميسيون هم موافق هستند.

محمد علی وکیلی

علی اردشیرلاریجانی
اخطار اگر در همين زمينه است بفرماييد.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي قاضيپور اخطار دارند، بفرماييد.

نادر قاضی پور
اخطار
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي لاريجاني! اخطار اصل نوزدهم: «مردم ايران از هر قوم و قبيله كه باشند از حقوق مساوي برخوردارند و رنگ، نژاد، زبان و مانند اينها سبب امتياز نخواهد بود». از رهبري معظم نظام مقدس تشكر ميكنيم كه به داد آذربايجان رسيد. از حضرتعالي به عنوان رئيس مجلس هم تشكر ميكنيم كه مأموريت خاصي به كميسيون داديد. آقاي لاريجاني! ولي از دولت گلايه دارم، ما آدم نيستيم؟ چرا عزاي عمومي اعلام نكردند؟ آقاي لاريجاني! در زلزله ورزقان هم عزاي عمومي نشد، در اين سيل هم عزاي عمومي نشد. آقاي لاريجاني! از حق و حقوق آذربايجان دفاع كنيد. والسلام

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، دولت موافق است. حضار 220 نفر، اصل ماده (18) را به رأي ميگذاريم. نمايندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمايند. دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.
ماده (19) را قرائت بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 19 ـ وزارت نيرو مكلف است نسبت به توسعه، توليد و عرضه انرژيهاي تجديدپذير و پاك بهینه به نحوي اقدام نماید که حداقل (30) درصد افزايش سالانه ظرفيت مورد نياز برق كشور از انرژيهاي تجديدپذير تأمين شود.
آقاي دكتر! اينجا هم پيشنهاد داريم.

علی اردشیرلاریجانی

محمد علی وکیلی
جناب آقاي ملكي مخالف هستند، بفرماييد.

ولی ملکی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
بنده حادثه ناگوار خسارتي كه براي مردم آذربايجان و اردبيل وارد شده و همچنين عدهاي از عزيزان جان خود را از دست دادند را به بازماندگان تسليت عرض ميكنم.
در ارتباط با ماده (19) اشاره شده است: «وزارت نيرو مكلف است نسبت به توسعه، توليد و عرضه انرژيهاي تجديدپذير و پاك بهینه به نحوي اقدام نماید که حداقل (30) درصد افزايش سالانه ظرفيت مورد نياز برق كشور از انرژيهاي تجديدپذير تأمين شود».
عزيزان ببينيد! ما قانون را وضع ميكنيم، از نظر محتوايي هم خيلي دقيق تصويب و تعريف ميشود، اما متأسفانه قانون در كشور ما ضمانت اجرايي ندارد. من يك مثال ميزنم، در شهرستان مشكينشهر در دامنه سبلان از (15) سال قبل توليد انرژي پاك از بخارات موجود در دل زمين طراحي شده، همزمان با كشور ما كشور تركيه شروع كرده، تركيه در حال حاضر (500) مگاوات برق از زمينگرمايي توليد ميكند، ولي در همان شهرستان مشكينشهر تا به حال (5) مگاوات هم به بهرهبرداري نرسيده است. وقتي كه امكانات، توانايي مالي و ضمانت اجرايي وجود ندارد و قانون روي زمين ميماند، بُعد نظارتي مجلس كجا ميرود؟ اصل موضوع درست است، ولي هيچ دولتي براي اين مسأله اهتمام نورزيده است.
در سال گذشته بنده اقدام كردم، وزارت نيرو تعهد كرده تا پايان خرداد (5) مگاوات از اين انرژي پاك توليد كند كه هيچگونه هزينهاي بعد از توليد ندارد. اما علائم و قرائني كه وجود دارد اين را نشان نميدهد، مثل ماده (18) است. بنده در ماده (18) مخالف ثبتنام كرده بودم، نه به دليل اينكه ما نميخواهيم در مورد سوخت اقداماتي كنيم، ولي متأسفانه امكانات، زيرساخت و همه اينها معطل ميماند. همان ماده قبل را عرض ميكنم، شما موظف كرديد مثلاً موتورهايي را كه در كارخانجات در مورد خودروهاي سنگين و سبك توليد ميكنيم مثلاً بايد يورو (4) و يورو (5) داشته باشد. همين در سنوات گذشته خودروهايي را با يورو (4) وارد كرديم بدون اينكه سوخت داشته باشيم. در اينجا هم همين است.
همكاران ارجمند! بياييد به جاي اينكه قوانين وضع كنيم و ضمانت اجرايي و امكانات لازم را نداشته باشد، الزامات آن را فراهم كنيم. مخالفت بنده از نوع اجرايي شدن مصوبات است و مجلس بايد قوانيني را وضع كند كه بتواند به آن عمل شود. متأسفانه در كشور ما با تغييرات دولتها از يك طرف و عدم توجه دقيق به مسأله از طرف ديگر قوانيني كه وضع ميكنيم معطل ميماند. من باور دارم كه اين مسأله هم سرنوشت همين را پيدا ميكند، لذا خيلي موافق اين موضوع نيستم، مگر اينكه مجلس همزمان منابع لازم را تعريف كند. تشكر ميكنم.

علی اردشیرلاریجانی

محمد علی وکیلی
موافق وقتشان را به جناب آقاي فرهنگي دادهاند، بفرماييد.

محمدحسین فرهنگی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
بنده هم از طرف عموم نمايندگان استان آذربايجانشرقي حادثه سيل و جانباختن جمع قابل توجهي از هماستانيهاي عزيزمان و استانهاي شمالغرب كشور را تسليت عرض ميكنم. از مقام معظم رهبري، رؤساي محترم قواي مقننه و مجريه به خاطر اظهار همدردي و تأكيد بر پيگيريهاي مورد نياز سپاسگزاريم و از مسئولان ذيربط هم كه در استان و كشور به موقع اقدامات گستردهاي را انجام دادند سپاسگزاريم. اميدواريم كه در جبران خسارتها نيز مانند روزهاي اوليه اقدام شود.
در خصوص ماده (19) مخالفتي كه همكار گرامي ما جناب آقاي مهندس ملكي داشت از شدت موافقت بود. يعني ايشان كاملاً موافق بودند، حتي معتقد بودند كه اگر ما (100) درصد هم بتوانيم از انرژيهاي تجديدپذير استفاده كنيم جا دارد و براي كشور ارزش دارد، منتها نگران تأمين منابع و امكانات مورد نياز بودند و بنده هم در موافقت عرض ميكنم كه اين يك سياستگذاري است، يعني يكي از بهترين سياستگذاريها براي اينكه ما هم از نظر اقتصادي، هم از نظر اينكه اين منابع پايانپذير نيستند و تجديدشونده هستند هم به لحاظ ايجاد هواي سالم و كاهش آلايندگي در آب و هوا معتقديم كه بايد از اين انرژيها حمايت بشود، ميزاني را هم كه در اين ماده آوردند (30) درصد افزايش سالانه ظرفيت مورد نياز از انرژيهاي تجديدپذير يعني يك حركت شتابنده به سمت رسيدن به يك هدف مطلوب كه عرض كردم هم از بعد اقتصادي، هم از بعد آلايندگي و مسائل زيستمحيطي.
بنابراين دوستان و همكاران محترم موافقت بفرمايند كه با رأي قاطع به اين موضوع ما بتوانيم يك سياست صحيحي را در ضمن اين لايحه در اين خصوص داشته باشيم.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، اگر راجع به اين ماده اخطار داريد بفرماييد.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي كواكبيان اخطار دارند، بفرماييد.

مصطفی کواکبیان
اخطار
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي رئيس! اصل (50) كه در خصوص بحث محيط زيست مطرح ميكند. شما اينجا ميفرماييد كه ما قانوني بنويسيم قابل اجرا باشد. واقعيتش گفتيم انرژي سالانه (30) درصد افزايش پيدا بكند.

علی اردشیرلاریجانی
«(30) درصد افزايش سالانه»، يعني مثلاً اگر هر سال دو مگاوات برق است (30) درصد آن. (30) درصد افزايش سالانه.

مصطفی کواکبیان
حالا آقاي دكتر! اگر اجازه ميفرماييد من از فرمايشاتي كه امروز ابتداي مجلس فرموديد تشكر ميكنم اما همانطوري كه سخنگوي محترم شوراي نگهبان هم گفتند همه ما مقصريم. شما فرموديد مجلس قبلي،
مجلس قبلي نبود، مجلس قبليتر بود، يعني مجلس هشتم بود كه پيشنهاداتش را خود بنده (رئيس ـ مجلس نهم بود، مجلس نهم تصويب كرد) نه، مجلس هشتم بود. ما در مجلس هشتم تعريف رجال سياسي، مذهبي، مدير و مدبر را گفتيم، بعد من حداقل پنج بار در همين مجلس دهم تذكر دادم، دولت لايحه جامع انتخاباتي بياورد، نياوردند. مقام معظم رهبري در يكي از بندهاي سياستهاي كلي تأكيد فرمودند كه شوراي نگهبان بايد آن شاخصها را مشخص بكند.
من ميخواهم بگويم اگر مجلس تصويب كرده چرا پيگيري نكرد كه مجمع تشخيص آن را به جريان بيندازد؟ مجلس درست است، فرمايشات حضرتعالي كاملاً متين است اما واقعاً بعد كه آن مصوبه مجلس هشتم كه به مجمع تشخيص رفت هفت سال است كه دارد گرد و خاك ميخورد. واقعاً اگر ما بخواهيم به عنوان يك عده كه در رأس امور هستيم همان مصوبه مجمع تشخيص مصلحت نظام را به جريان بيندازيم. همانطور كه شما فرموديد آن چيزي كه اتفاق افتاده وهن نظام نشود كه واقعاً عرض شود كه يك لشكر بخواهند رئيسجمهور بشوند، خيلي ممنون.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، البته من آنجا عرض كردم شوراي نگهبان گفت ما همه اين متن را قبول داريم، آيتالله جنتي به من گفتند. ما اين را به صورت آييننامه ميآوريم به همين دليل ما گفتيم بكنيد. ما ميخواستيم كار انجام بشود حالا نشده.
حضار 226 نفر، اصل ماده (19) را به رأي ميگذاريم. نمايندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمايند. دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد. دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. ماده (20) را قرائت بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي رئيس! ماده (20) هم با اصلاحاتي قرائت ميشود:
«انباشت پسماندهاي بيمارستاني و صنعتي در معابر عمومي و فضاي باز يا سوزاندن آنها و انباشتن پسماندهاي خانگي و ساختماني در معابر عمومي و فضاهاي باز خارج از مكانهاي تعيينشده توسط شهرداريها يا سوزاندن
آنها و همچنين سوزاندن بقاياي گياهي اراضي زراعي پس از برداشت محصول ممنوع است. متخلف حسب مورد به پرداخت جزاي نقدي درجه شش قانون مجازات اسلامي برحسب موضوع محكوم ميشود.
وزارت جهاد كشاورزي مكلف است مفاد اين ماده را به طرق مقتضي به اطلاع بهرهبرداران بخش كشاورزي، عشايري و منابع طبيعي برساند.
تبصره 1 ـ تعاريف پسماندهاي مندرج در اين ماده مطابق قانون مديريت پسماند مصوب 20/2/1383 ميباشد.
تبصره 2 ـ دولت و شهرداريها موظفند ظرف مدت سه سال پس از ابلاغ اين قانون براي شهرهاي متخلف زمينههاي تبديل اين پسماندها به انرژي يا كود را با كمك بخش خصوصي فراهم نمايند.
تبصره 3 ـ در موارد استثنايي كه آتش زدن نباتات يا بقاياي گياهي تنها راه دفع آفات و بيماريها و آلودگيهاي گياهي باشد بر اساس مقرراتي كه توسط وزارت جهاد كشاورزي و با تأييد سازمان تدوين و ابلاغ ميشود اقدام ميگردد».
اينجا هم چون پيشنهاد هست مخالف و موافق بايد صحبت كنند.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي لاهوتي مخالف هستند، بفرماييد.

مهرداد لاهوتی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
بنده هم اين حادثه را خدمت همه ملت بزرگ ايران، مردم حادثهديده آذربايجان تسليت عرض ميكنم.
دوستان ببينيد! نكتهاي در ماده (20) وجود دارد. من با كل ماده (20) مخالفت ندارم چون در واقع بحث پسماندها را اينجا هرچند كه خوب تعيين تكليف نكرده، ابهام دارد. مثلاً دولت و شهرداريها بيايند با توان بخش خصوصي تعيين تكليف بكنند. حالا آمديم بخش خصوصي نبود، چه بايد بكنيم؟ يعني شيرآبههاي زبالهها و پسماندها بيايد براي مردم توليد سرطان بكند مردم بميرند؟ شما الان برويد در استانهاي شمالي كشور ببينيد چه فاجعه عظيم و وحشتناكي را همين پسماندها به وجود آوردند. ما ميگوييم استانهاي شمالي، استانهاي شمالي، اين كه تنها متعلق به استانهاي شمالي نيست. در همهجاي كشور اين داستان پسماندها و زبالهها واقعاً براي حل
اين هم كه كار پيچيدهاي نيست حداقل قضيه ما نميگوييم برويم آخرين پيشرفتهاي روز دنيا را بياوريم استفاده بكنيم. حتماً براي (200) تن زباله بياييم (300) ميليارد تومان هزينه بكنيم. حداقل ما ميتوانيم زباله را تبديل به يك ماده بيضرر و كود بكنيم و براي يك زباله (200) تني حداكثر با (6)، (7) ميليارد تومان ما ميتوانيم اين زباله را به يك ماده بيضرر تبديل بكنيم. اينجا تعيين تكليف خاصي را ما نميبينيم، يعني باز هم جناب آقاي شاعري، رياست محترم كميسيون كشاورزي و محيط زيست! شما بايد تكليف ميكرديد. اينجا دولت در مقابل حل اين فاجعه عظيم چه تكليفي دارد، شهرداريها چه تكليفي دارند؟ اينجا هيچ چيزي مشخص نكردند. اينجا مهمترين موضوع اين است كه مردم در جاهايي غير از مكانهاي تعيينشده شهرداري زبالهشان را تخليه نكنند. همين الان هم ما در اين مورد قانون داريم.
بنابراين دوستان! اين متني كه الان در ماده (20) به صورت كلي آمده فقط در حد يك توصيه است و هيچ مشكلي را حل نخواهد كرد. اجازه بدهيد اين رأي نياورد كه ما بتوانيم در پيشنهادات اين موضوع را اصلاح بكنيم، تكليف مشخص بكنيم. پس دولت چكاره است؟ دولت در مقابل سلامتي مردم مسئوليت ندارد؟ واقعاً اين موضوع را ما بايد مشخص و حل بكنيم. به نظر من واقعاً اين از ضروريترين بندهاي اين ماده هست.
اما نكته ديگر؛ يك جاي ديگر آوردند كشاورزان از سوزاندن بقاياي گياهي خودشان خودداري بكنند، اگر نكردند آنها را دچار جريمه بكنيم. يكسري محصولات كشاورزي مثل چاي آنجا وجود دارد، يك بقايايي دارد، يك باقيماندهاي دارد كه اين باقيمانده را نميتوانند از باغشان تخليه بكنند. وقتي كه شما چاي را هرس ميكنيد اين باقيمانده را كشاورز بايد چكار بكند؟ اگر بخواهد اين حجم عظيم باقيمانده را حمل بكند اصلاً امكان آن وجود ندارد بايد اين را بسوزاند، يا بحث برنج همينطور است. آقاي دكتر لاريجاني!

علی اردشیرلاریجانی
در تبصره (3) موارد استثناء را آورده. موارد استثناء هم مطابق ضوابط است. نوشته «تبصره (3) ـ در موارد استثنايي كه آتش زدن نباتات يا بقاياي گياهي تنها راه دفع آفات و بيماريها» بايد طبق دستورالعمل باشد.

مهرداد لاهوتی
بله، درست است، اما آقاي دكتر! در مورد پسماندها تعيين تكليف كلي است، هيچ تكليفي را
براي دولت شفاف و روشن نداريم. فقط در حد يك زباله است و اين شيرآبههاي زباله كه خود جنابعالي من ميدانم بارها و بارها دغدغه اين پسماندها را داريد. من خواهش ميكنم اينجا را يك مديريت بفرماييد، ما يك تكليف شفافي به عهده دولت و شهرداريها مشخص بكنيم. اينجا فقط گفته دولت و شهرداريها با كمك بخش خصوصي، حالا اگر بخش خصوصي نيامد بايد چكار بكنيم؟ متشكرم.

علی اردشیرلاریجانی

محمد علی وکیلی
جناب آقاي وقفچي موافق هستند، بفرماييد.

علی اردشیرلاریجانی

علی وقف چی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام خدمت تكتك همكاران عزيز. آقاي دكتر! اگر عنايت بفرماييد يكي از مزاياي اين طرح اين است كه جلوگيري از تخريب فيزيكي و بيوزيستي زمينهاي كشاورزي ميكند كه يكي از معضلات اساسي همين بحث آتش زدن زمينها است و اين زمينها سرمايه ملي و نسلهاي حاضر و آينده است كه به آن بايد توجه بشود.
موضوع بعدي اين بحث ميتواند جلوگيري از انتشار بيماريهاي خطرناك باشد و موضوع بعدي جلوه شهري را ميتواند خيلي زيباتر بكند. در وضعيت موجود اين آلودگي هوا و همچنين بوي نامطبوعي كه ميتواند در مناطق مختلف بدون كنترل اين بحث ايجاد بكند و همچنين يكي از اصليترين مزايا اين است كه ما بحث مديريت پسماندها را در ارتباط با اين موضوع قوانيني داريم كه قطعاً آن بحث مديريت را بزرگواراني كه در بحث مسائل محيط زيست و مديريت شهري هستند رعايت ميكنند و در پايان اين ضايعه اسفبار را به مردم شريف و غيرتمند استانهاي آذربايجانشرقي و آذربايجانغربي و همچنين كردستان و اردبيل تسليت عرض ميكنيم و آقاي دكتر! همانطوري كه مكتوب هم خدمتتان عرض داشتيم يكي از كميسيونهايي كه حتماً بايد در اين ارتباط دخيل باشد و بررسي اين سيلهاي مكرري كه در سطح كشور انجام ميگيرد بايد بررسي بكند كميسيون كشاورزي است به دليل تخريبي كه در مراتع و همچنين كشتهايي كه در مناطق شيبدار صورت ميگيرد كه
اميدواريم جنابعالي و دوستانتان اين موضوع را هم مد نظر داشته باشيد، ممنون از محبتتان.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، دولت هم كه موافق است، كميسيون هم كه نظرش را گفته. البته «توسط شهرداريها و دهياريها» بايد كنار آن باشد. «مقررات» هم كه در تبصره (3) نوشته ممكن است اشكال شوراي نگهبان داشته باشد، بايد بنويسيم «بر اساس شرايطي كه توسط وزارت جهاد».
حضار 225 نفر، ماده (20) را به رأي ميگذاريم. نمايندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمايند. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. ماده (21) را بخوانيد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 21 ـ وزارت راه و شهرسازي موظف است هنگام تهيه طرحهاي جامع و تفصيلي شهرها، شهركها و شهرهاي جديد و طرحهاي هادي روستايي يا توسعه اين مناطق، به نحوي برنامهريزي نمايد كه فصل جداگانهاي از مطالعات طرح به بررسي مسائل زيستمحيطي اختصاص يابد و طراحي شهرها و شهركها و مجتمعهاي مسكوني از نظر فضاي سبز و فضاي باز، همجواري كاربريها و رعايت حريمهاي قانوني، شبكه معابر و حمل و نقل، ضوابط تراكم ساختماني با شرايط اقليمي مورد تأييد سازمان هواشناسي، معيارهاي زيستمحيطي مورد تأييد سازمان و ضوابط و استانداردهاي پيوست سلامت مورد تأييد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي متناسب باشد.آقاي دكتر! اينجا هم چون پيشنهاد هست مخالف صحبت كند.

علی اردشیرلاریجانی

محمد علی وکیلی
جناب آقاي سليمي مخالف هستند، بفرماييد.

علیرضا سلیمی

محمد علی وکیلی

صدیف بدری
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحيم
عرض سلام، ادب و احترام دارم خدمت همكاران عزيز. من هم عرض تسليت دارم خدمت خانوادههاي محترم
درگذشتگان حادثه سيل آذربايجانشرقي و غربي و كردستان و اردبيل. همكاران عزيز! در قانون شوراي عالي معماري و شهرسازي در خصوص تهيه طرحهاي جامع، تفصيلي و طرحهاي هادي روستايي، قوانين و شرايط تخصصي بسيار خوبي وجود دارد. در اين خصوص در تهيه طرحهاي تفصيلي شهرها و شهركها تمام ضوابط كارشناسي بايد رعايت بشود و كميسيونهاي تخصصي هم براي بررسي تمام شرايط تخصصي از جمله فضاي سبز و كاربريهاي مورد نياز و تراكمهاي ساختماني پيشبيني شده.
به نظر من اين ماده در كنار قوانين شوراي عالي معماري و شهرسازي نه تنها مشكل را حل نخواهد كرد بلكه روال تهيه طرحهاي جامع و تفصيلي مخصوصاً طرحهاي هادي روستايي را زيادتر خواهد كرد. بروكراسيهاي اداري زيادي در اين خصوص ايجاد خواهد كرد. اصلاً ضوابط مربوط به طراحي فضاهاي شهري و تراكم چه ارتباطي به لايحه هواي پاك دارد؟ به نظر من اين ماده يك ماده اضافي هست و تمام شرايط و مقررات در قانون مربوطه پيشبيني شده است. از همكاران محترم خواهش ميكنم كه به لحاظ عدم تراكم قوانين متعدد به اين ماده رأي ندهند.

علی اردشیرلاریجانی

محمد علی وکیلی
جناب آقاي موسويلارگاني موافق هستند، بفرماييد.

علی اردشیرلاریجانی

محمد علی وکیلی
جناب آقاي عباسي بفرماييد.

علی اردشیرلاریجانی

اسداله عباسی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحيم
عرض سلام و خداقوت به همكارهاي عزيز. در رابطه با موظف كردن وزارت راه و شهرسازي و بحث طرحهاي هادي روستا و مناطقي كه ميخواهند براي كارهاي طرحهاي جامع تفصيلي شهرها و شهركها انجام بدهند واقعاً ضرورت دارد كه ما بر اساس آمايش سرزميني عمل بكنيم. حالا شايد هم بعضيها نداشته باشند ولي عقل حكم ميكند يك طراحي داشته باشند. وقتي يك جايي كه مسكوني هست ما تراكم مسكن در آنجا داريم آيا در آن محدوده نبايستي فضاي سبز طراحي بكنيم يا در آنجا مسائل هدايت پسماندها يا زبالهها و مديريت آنها را طراحي بكنيم يا آتشنشاني طراحي بكنيم يا اينكه اصلاً كوچهها و خيابانها را طوري طراحي بكنيم كه آلودگي ايجاد نشود و براي رفع آلودگي بايستي كارهايي انجام بدهيم كه مهندسي شده باشد يا اصلاً طبيعي است. واقعاً من انتظارم از مخالف محترم مخصوصاً ايشان كه در كميسيون عمران هستند اين بوده كه در اين قسمت دقت بفرمايند ما اصلاً انتظارمان از مسكن و شهرسازي همين است كه بتوانند شبكههاي معابر و حمل و نقل را بر اساس شرايط و ضوابط تراكم ساختماني مشخص بكنند. اگر ميبينيم يك جاهايي خانههايي وجود دارد كه به صورت ويلايي هست يا يك طبقه يا دو طبقه و بافت آن هم بافت سنتي است حالا اين را هم ميخواهند درست بكنند يك دفعه بيايند در بين اينها يك ساختماني طراحي بكنند كه مثلاً (10) طبقه باشد و همه آنها اصلاً از بين ميرود، يعني اصلاً عرصه زندگي براي آنها در آنجا تنگ ميشود، نميتوانند چنين اقدامي بكنند و اصلاً شكل و قيافه آن روستا يا شهر ناموزون ميشود و تغيير ميكند.
شما در يك روستايي بافت خانههاي روستايي را ببينيد. مردم روستايي در خانههاي روستايي دارند زندگي ميكنند و هركدام يك حياطي هم دارند و زندگي روستايي خودشان را دارند يك دفعه يك نفر از شهر بيايد آنجا يك زميني را بگيرد و چهار، پنج طبقه و (10)، (15) واحد آپارتمان درست بكند ديگر آنجا مثلاً در يك زمين محدودي كه حتي جاي پارك ماشين هم نيست ميتوانند زندگي بكنند و رفت و آمد بكنند؟ اينها مشكلاتي است كه ما داريم اينها را ميبينيم.
خواهش من از همكاران عزيز اين است كه در بحث دقت بفرمايند وقتي كه ما فضاي مسكوني توسعه ميدهيم فضاي باز هم كنار آن در نظر بگيريم. همجواري كاربريهاي كشاورزي را ما از بين نبريم. در كنار كاربري مسكوني كاربري فضاي آموزشي هم در نظر بگيريم، فضاي ورزشي هم در نظر بگيريم، فضاي فرهنگي هم در نظر بگيريم.
اين نباشد كه از آن حداقل امكاناتي كه آنجا ضميمه شده حداكثر سوءاستفاده بشود. (رئيس ـ متشكريم) اينها
نكاتي است كه به نظر من شرايط ناموزوني كه الان در طرحهاي تفصيلي كه وجود دارد اتفاق افتاده تجديد نظر بكنند و بر اساس همين به اين ماده (21) رأي بدهند.

محمد علی وکیلی

علی اردشیرلاریجانی

محمد علی وکیلی
جناب آقاي سليمي بفرماييد.

علیرضا سلیمی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم
جناب آقاي رئيس! بنده بند (11) ماده (24) را تذكر دارم، حفظ شأن و اقتدار مجلس. آقاي رئيس! من ضمن تشكر از زحمات هيأت عالي نظارت از آنجا كه در بعضي از استانها مدارك مربوط به داوطلبان عضويت در شورا به هيأتهاي نظارت شهرستانها توسط فرمانداريها داده نشده همين باعث شده كار قفل شده. الان روز چهارمي است كه دوستان ما در شهرستانها فرصت داشتند رسيدگي كنند. مدارك و اسناد توسط استانداريها و فرمانداريها به عزيزان ما داده نشده و همين واقعاً باعث وهن مجلس است. نظارت در اين راستا بر عهده مجلس است. من خواهشم اين است، دوستان ما هم جناب آقاي شاهنشين واقعاً دوستانشان تلاش كردند جلساتي گذاشتند ولي هنوز كار سهل و راحت نيست، متشكرم.

علی اردشیرلاریجانی
آقاي سليمي! من مطلب را گوش دادم ولي من از شما هم خواهش ميكنم وسط بحث راجع به ماده (21) اين تذكر را نفرماييد، سر جايش بفرماييد. حالا اين موضوع را گفتند، وزارت كشور پيگيري كند كه اين مسأله حل بشود. ماده (21) را بفرماييد.

محمد علی وکیلی
آقاي رئيس اجازه ميدهيد تذكرشان را بدهند؟

علی اردشیرلاریجانی
راجع به همين ماده (21) است؟ بفرماييد.

محمد علی وکیلی

علی اردشیرلاریجانی
ما تلاش ميكنيم كه لوث نشود. ما وسط ماده (21) هستيم موقع رأيگيري است، تذكر و اخطار غيروجه داده ميشود. ممكن است حرف درست باشد سر جايش نيست ما هم چارهاي نداريم گوش بدهيم تا بفهميم موضوع چيست و بعد هم از نظر ادب حكم نميكند من مرتب صحبت آقايان را قطع كنم و الان بعضي از برادرها گفتند، گفتم بجا نبوده. خود آقايان هم دقت بكنند. به هر حال تذكر ايشان درست است. ماده (21) را به رأي ميگذاريم.
حضار 223 نفر، اصل ماده (21) به رأي گذاشته شد. نمايندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمايند. دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. ماده (22) را قرائت بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«ماده 22 ـ حداكثر تا (10) سال پس از ابلاغ اين قانون شهرداريهاي شهرهاي بالاي (50) هزار نفر جمعيت موظفند با همكاري وزارت نيرو و ادارات منابع طبيعي شهرستان، سرانه فضاي سبز خود را حداقل به (15) متر مربع برسانند.
توليد و تأمين نهال مورد نياز، (گونههاي با نياز آب كم، مقاوم و بومي)، با ادارات منابع طبيعي و عمليات كاشت، نگهداري و بهرهبرداري با شهرداريها ميباشد. وزارت نيرو موظف به تأمين منابع آب مورد نياز از محل پسآب شهر ذيربط مشروط به استفاده از روشهاي نوين آبياري توسط شهرداري ميباشد.
آييننامه اجرايي اين ماده ظرف مدت شش ماه از تاريخ ابلاغ اين قانون توسط وزارت كشور با همكاري وزارتخانههاي نيرو، جهاد كشاورزي، راه و شهرسازي و سازمان» اينجا «با رعايت قانون تشكيل وزارت جهاد كشاورزي مصوب 6/10/1379 با اصلاحات و الحاقات بعدي» زائد است «تهيه ميشود و به تصويب هيأت وزيران ميرسد».
آقاي رئيس! اينجا هم چون پيشنهاد وجود مخالف و موافق بايد صحبت كنند.

محمد علی وکیلی
آقاي رئيس! اخطار هم دارند.

علی اردشیرلاریجانی
اگر اخطار در موضوع است بفرماييد.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي حاجي اخطار دارند، بفرماييد.

حسینعلی حاجی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي رئيس! اخطار بنده اصل (110) است. بر اساس سياستهاي كلي منابع آب ابلاغي 3/11/79، در اينجا بند (2) ميگويد كه «ارتقاي بهرهوري و توجه به ارزش اقتصادي و امنيتي و سياسي آب در استحصال، عرضه، نگهداري و مصرف آب» نكتهاي كه اينجا در سطر آخر، در فراز اول ماده (22) وجود دارد؛ اينجا در صدر آن يك حكم بسيار خوبي آورده كه (10) سال اينطور بشود، يعني چشمانداز خيلي خوبي را تعريف كرده اما ذيل آن آمده كار را خراب كرده. گفته «مشروط به استفاده از روشهاي نوين آبياري توسط شهرداري» يعني اگر آن كار مهم را خواستند انجام بدهند شرطش اين است كه از روشهاي آبياري نوين استفاده كند. ما اينجا داريم تكليف ميكنيم، اينجا داريم حكممان را لغو ميكنيم، يعني اگر نخواستند استفاده بكنند آب را هر طور خواستند استفاده بكنند و
روشهاي نوين را استفاده نكنند.

علی اردشیرلاریجانی
گفته «مشروط به استفاده از روشهاي نوين» اينكه خلاف آن برداشت شما است. ببينيد! رهبري در سياستها گفتهاند از روشهاي نوين استفاده بهينه شود، اينجا هم گفتند از روشهاي نوين آبياري استفاده كنند.

حسینعلی حاجی
اخطار
درست است، آن طرف اين ميشود، يعني ميگويد آقاي شهرداري! شما وظيفه داريد اين فضاي سبز را ايجاد كنيد، اما شرط آن اين است كه از اين روشها استفاده كنيد. ما در آن طرف داريم تكليف ميكنيم، اين طرف ميگوييم حالا اگر نخواستي هم اشكالي ندارد، يعني نخواستي در ظرف (10) سال فضاي سبز را ايجاد كني.

علی اردشیرلاریجانی
نه، اين برداشتتان از مفاد دقيق نيست. ببينيد! فصل اول در يك پاراگراف تمام شد كه حداكثر ظرف (10) سال بايد به اين صورت شود، نقطه گذاشته، وزارت نيرو موظف به تأمين آب است مشروط به آبياري نوين. اين كاملاً روشن است.

حسینعلی حاجی

علی اردشیرلاریجانی
بايد تأمين كند، موظفش كرديم.

حسینعلی حاجی
نه، اينجا مشروط كرده است.

علی اردشیرلاریجانی

حسینعلی حاجی
اينجا بياييم بگوييم كه موظفند از اين روش استفاده كنند، يعني الان ما براي مصرف بهينه آب براي كشاورزها هم كنتور گذاشتيم، ولي الان اين موضوع براي شهرداريها رها است، يعني هر طور ميخواهند استفاده ميكنند. خواهش من اين است كه «مشروط» را برداريد، كلمه «موظف» را بياوريد، تكليف كنيم.

علی اردشیرلاریجانی
«موظف» آمده است، «وزارت نيرو موظف به تأمين منابع آب مورد نياز» است.

حسینعلی حاجی
آقاي رئيس! شهرداريها هم موظف باشند كه از روش آبياري نوين استفاده كنند، چه اشكالي دارد؟

علی اردشیرلاریجانی

حسینعلی حاجی

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم. ماده (22) مخالف دارد؟

غلامرضا کاتب

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
جناب آقاي عبدالرضا مصري مخالف اول هستند.

علی اردشیرلاریجانی

عبدالرضا مصری
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي دكتر! ما معمولاً وقتي كه در مجلس ميخواهيم به يك بخشي برسيم يك تكاليفي را براي همه دستگاههاي اجرايي ايجاد ميكنيم بدون اينكه محل تأمين منابع آن را روشن كرده باشيم. به همين دليل است كه بسياري از قوانيني كه ما تصويب ميكنيم در كشور قابل اجرا نيست و بعد هم فرياد ما بلند است كه چرا قوانين اجرا نميشود. همين الان كه من خدمت حضرتعالي دارم صحبت ميكنم بسياري از شهرداريهاي بالاي (50) هزار نفر هزينه تأمين نيروي انساني خودشان را ندارند پرداخت كنند و براي هزينههاي جاري شهرداريها ماندهاند. اگر ميخواهيم يك قوانيني را تصويب كنيم كه بگوييم تصويب كرديم ديگر مشكل محيط زيست حل شد، با اين بندها مشكل محيط زيست حل نخواهد شد.
ما در قانون ديوان محاسبات اول تأمين منابع و بعد ايجاد تعهد را داريم. كجاي اين ماده براي شهرداريها تأمين منابع شده است؟ شما يك نهالي را كه ميخواهيد بكاريد، (20)، (30) سال از اين نگهداري كنيد، آبياري كنيد، هرس كنيد، چه مقدار نيروي انساني براي حفظ فضاي سبز هزينه خواهد برد؟ اما ما براي شهرداريها يك ريال اعتبار نميبينيم. ما در اين مجلس مرتباً داريم براي شهرداريها تكليف ايجاد ميكنيم، بدون اينكه در قانون يك
ريال براي هزينههاي شهرداري مبلغ ديده باشيم. ما دلخوش به اين ميشويم كه الان اينجا يك تكليف كرديم كه در اين شهرها بايد سرانه فضاي سبز (15) متر باشد. اما با چه منابع مالي و امكاناتي؟ ما كجا پولي در اختيار شهرداريها قرار داديم و گفتيم اين كار را بكن؟ ما الان به دستگاههاي اداري دولتي پول ميدهيم، منابع ميدهيم، درست مصرف نميشود، آن اهداف انجام نميشود و تحقق پيدا نميكند. بعد مدام براي شهرداريها تكاليفي بدون تأمين منابع درست ميكنيم.
آقاي دكتر عزيز! لذا خواهش ميكنم، ما اينجا مدام تكليف ميكنيم كه آبياري نوين درست كنيد، فضاي سبز (15) متر درست كنيد، شهرداري با چه منابعي ميخواهد اين كارها را انجام بدهد؟ همين است كه بعداً ميبينيم اين قوانين ما هيچگونه اثري در جامعه ندارد، به خاطر اينكه قابل اجرا نيست. اگر دولت محترم لايحهاي داده، اگر ميخواهد كه منابعي براي آن ببيند قابل اجراست، ما فردا ميتوانيم يقه شهرداريها را بگيريم، نظارت در مجلس داشته باشيم، بگوييم (10) سال گذشت، فضاي سبز كجاست؟ اما اگر من به عنوان يك ناظر در مجلس همين امروز موعد (10) سال رسيده باشد، به شهرداري مراجعه كنم و بگويم اين فضاي سبز كجاست؟ بگويد من منابع مالي نداشتم، ما چه جوابي داريم به اين شهرداري بدهيم؟ بعد (10) سال بعد دوباره قانون.
من خواهش ميكنم يك مقداري از اين ايدهآليستي قانون نوشتن فاصله بگيريم، واقعگرايانه قانون بنويسيم، نه اينكه ايدهآل ما در مورد محيط زيست چه است. (رئيس ـ متشكريم) لذا از همكاران خواهش ميكنم به اين قوانيني كه براي آن منابع مالي تأمين نشده است رأي ندهند

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
جناب آقاي سيدعلاءالدين خادم موافق هستند، بفرماييد.

سیدعلاءالدین خادم
آقاي پورمختار صحبت ميكنند.

غلامرضا کاتب
وقتشان را به جناب آقاي پورمختار دادهاند، بفرماييد.

محمدعلی پورمختار
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي دكتر لاريجاني! من قبل از اينكه وارد اين موضوع شوم، چون الان بحث مهمي راجع به نظارت بر شوراها است هم اخطار اصل (100) و هم تذكر ماده (24) آييننامه را دارم. هيأتهاي اجرايي و فرمانداريها پروندهها را در اختيار هيأتهاي نظارت قرار نميدهند و فقط دارند ليست ميفرستند كه امكان ارزيابي و احراز صلاحيت اينها وجود ندارد.

علی اردشیرلاریجانی
نه، هيأتهاي اجرايي موظفند پروندهها را بفرستند نبايد تخلف كنند و من از آقاي رحمانيفضلي وزير كشور ميخواهم كه حتماً دستور بدهند هيأتهاي اجرايي پروندهها را به هيأت نظارت بدهند كه رسيدگي كنند. با ليست كه نميشود نظر بدهند.

محمدعلی پورمختار
آقاي دكتر! الان تقريباً دو روز است كه وقت تلف شده است، ديگر با اين شكل اين كار سخت خواهد شد.

علی اردشیرلاریجانی
بله، حالا مطلبتان را بفرماييد.

محمدعلی پورمختار
راجع به خود ماده (22) آن چيزي كه مهم است، واقعاً يك كمكي براي افزايش فضاي سبز در شهرها است. البته من اعتقاد دارم ما بايد همه شهرها و نه صرفاً شهرهاي بالاي (50) هزار نفر را شامل ميكرديم، به لحاظ اينكه ما در بسياري از شهرها ميبينيم كه فضاي سبز يا بسيار كم است و يا وجود ندارد و اين شهر خشك است. اولاً اين در طي (10) سال يك برنامهريزي خوب و قابل اجرا را براي سه دستگاهي كه مكلف هستند كه اين ماده را اجرايي و عملياتي كنند فراهم ميآورد، يعني هم منابع طبيعي از جهت تأمين نهال، هم شهرداريها از جهت كاشت و نگهداري و همچنين بحث مربوط به آبياري نوين كه بالاخره در آن محلها و اماكن مورد نظر لولهكشي كنند و هم وزارت نيرو جهت تأمين آب از پسآب. اين خودش يك ظرفيت بسيار خوبي براي اين است كه ما بتوانيم واقعاً سرانه فضاي سبز را در طول (10) سال افزايش بدهيم.
به طور قطع و يقين مشكلي هم براي شهرداريها ايجاد نخواهد كرد، چون شهرداريها آن چيزي كه خواهند داشت دو تا هزينه است كه يك هزينه براي كاشت آن است و يك هزينه براي نگهداري آن است. طبيعتاً
شهرداريها هم الان به لحاظ نگرانيهايي كه دارند با كساني كه مبادرت به قطع درخت ميكنند برخورد خيلي جدي دارند و جريمههاي چند ميليوني و بعضاً تا (30) ميليون، (40) ميليون و (50) ميليون تومان ميگذارند و يا مكلف كردند كه با اجازه خودشان فرد به ازاي هر درخت بايد (30) درخت بكارد. پس اين نشاندهنده حساسيت شهرداريها به حفظ فضاي سبز است.
اين ماده به اين كمك ميكند كه واقعاً اين الزامآور شود و با برنامه پيش بروند. ميشود گفت كه اين انشاءالله در طي دو برنامه پنجساله قابل اجرا و عملياتي شدن است و به ويژه اينكه ما الان با هدررفت آب مواجه هستيم. الان در بسياري از شهرها نحوه آبياري به دو طريق است، يا آب را پاي درختها روان ميكنند كه هدررفت آن فراوان است يا از همين دستگاههاي آتشنشانها در شهرهاي كوچك از تانكرها استفاده ميكنند كه آب را همينطور با فشار ميريزد، بخشي از آن هدر ميرود و به جويها ميرود و بعضاً بخش كمي از آن به درختها ميرسد. آبياري نوين و مخصوصاً استفاده از سيستم و نظام قطرهاي ميتواند هم در كاهش مصرف آب و هم در ارتقا و افزايش بهرهوري آن مؤثر باشد و انشاءالله تا حداكثر (10) سال آينده، البته اين امكان دارد تا يك سال آينده هم در شهرداريها قابل اجرا باشد. خواهش من اين است كه به اين عنايت ويژهاي داشته باشند، تشكر ميكنم.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، دولت موافق است. منتها اينجا يك نكتهاي است، الان استاندارد بعضي از استانها و شهرهاي بزرگ بالاي (15) متر است، بايد مينوشتند حداقل (15) متر.
حضار 228 نفر، اصل ماده (22) را به رأي ميگذاريم. نمايندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمايند. دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد، پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. ماده (23) را قرائت بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 23 ـ دولت مکلف است، به منظور ايجاد همكاري منطقهاي و بينالمللي جهت جلوگيري از ايجاد رخداد گرد و غبار و نيز كاهش خسارات و پيامدهاي مخرب آن در سطح كشور و منطقه با هماهنگی و همکاری نهادهای بینالمللی ذيربط و مشارکت کشورهای مؤثر و متأثر منطقه، اقدامات لازم را به عمل آورد.
در اينجا هم چون پيشنهاد هست بايد مخالف و موافق صحبت كنند.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
جناب آقاي حاجيدليگاني مخالف هستند، بفرماييد.

حسینعلی حاجی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
ببينيد همكاران عزيز! ماده (23) پيام خوبي دارد، ولي هيچ متن اجرايي ندارد. چه گفته؟ «دولت مکلف است، به منظور ايجاد همكاري منطقهاي و بينالمللي جهت جلوگيري از ايجاد رخداد گرد و غبار و نيز كاهش خسارات و پيامدهاي مخرب آن در سطح كشور و منطقهاي با هماهنگی و همکاری نهادهای بینالمللی ذيربط و مشارکت کشورهای مؤثر و متأثر منطقه، اقدامات لازم را به عمل آورد»، چه اقدامي؟ ما داريم قانون مينويسيم، قانون بايستي صريح و شفاف باشد. چه كاري را و در چه مدتي انجام بدهند؟ ما اگر اينطور كلي قانون بنويسيم، اينكه مشخص است، در قانون اساسي ما هم اين جنبههاي كلي هست، در سياستهاي كلان هم كه ابلاغ شده اين موارد كلي هست، رسالت همه هم همين است.
ولي بناست چه اتفاقي بيفتد كه اين همه فاجعههايي كه به وجود ميآيد، مثل فاجعهاي كه در خوزستان عزيز در سال گذشته داشتيم و باز هشدارهاي آن در آينده داده ميشود، چه اقداماتي را بايد انجام بدهيم؟ به نظر ميرسد قانون بايستي روشن و شفاف باشد، بيان كند كه چه كاري بايستي صورت بگيرد، نه اينكه به صورت كلي بگوييم «اقدامات لازم». مثل اين است كه ما داريم انشاء مينويسيم و به نظر ميرسد كه اين روش ما با قانونگذاري فاصله دارد. لذا پيشنهادم اين است كه همكاران رأي ندهند تا به كميسيون برگردد، يك متني بيايد كه نشان بدهد به هر حال هدف ما از اين مادهاي كه اينجا آورديم چيست و بعداً قابليت اندازهگيري براي نظارت ما داشته باشد. ما اگر (10)، (20) سال ديگر هم همين ماده را به اين شكل تصويب شده باشد و بخواهيم دنبال كنيم، ميگويد من اقدامات را انجام دادهام. ولي آيا ميتوانيم نظارت كنيم كه چه كرده است؟ نه.

غلامرضا کاتب
متشكر، جناب آقاي رئيس! تذكر و اخطار دارند.

علی اردشیرلاریجانی
اگر در موضوع تذكر دارند بفرماييد.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي دلخوش! در خدمت شما هستيم.

سیدکاظم دلخوش اباتری
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم
ضمن عرض سلام و ادب و احترام به ملت شريف ايران و عرض تسليت فاجعه اخير در آذربايجان.
آقاي دكتر! من ماده (173) را تذكر دارم. ببينيد! گفته: دولت مکلف است، به منظور ايجاد همكاري منطقهاي و بينالمللي جهت جلوگيري از ايجاد رخداد گرد و غبار و نيز كاهش خسارات و پيامدهاي مخرب همکاری نهادهای بینالمللی ذيربط. در ماده (173) بحث معاهدات و قراردادهاي بينالمللي حتماً بايد تحت عنوان لايحه.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
جناب آقاي فلاحتپيشه موافق هستند، بفرماييد.

حشمت اله فلاحت پیشه
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
ببينيد عزيزان! من در پاسخ به صحبتهاي مخالف محترم چند نكته را خدمتتان عرض ميكنم. ببينيد! ما در مواردي كه همكاريها و اقدامات بينالمللي را از دولت ميخواهيم احكاممان اينطوري است. دليل آن اين است كه يك طرف، طرفهاي خارجي است، حالا طرفهاي خارجي يا دولتها يا نهادهاي بينالمللي است. شما در اينجا حكم ميآوريد كه دولت در رابطه با آن دسته از نهادهاي بينالمللي كه مسئول اجراي كنوانسيونهاي بينالمللي هستند، در مقابله با عوارضهاي زيستمحيطي و در قبال كشورهاي منطقه به خصوص كشورهاي همسايه بيايد اقدامات خودش را انجام بدهد. ما نميتوانيم اينجا حكمي را بدهيم و تكليفي ايجاد كنيم كه بخشي از اين تكليف در خارج از كشور است. لذا اين مهمترين كاري است كه قانونگذار در اينجا ميتواند انجام بدهد. اين حكم، حكم كلي نيست،
در واقع دست دولت را باز ميگذارد براي اينكه دولت بيايد از همه امكانات موجود در عرصههاي منطقهاي و بينالمللي استفاده كند، براي اينكه مقابله بينالمللي را براي عارضههاي زيستمحيطي دنبال كند.
ببينيد! من ميخواهم يك مثالش را خدمتتان عرض كنم. ببينيد! مثلاً يكي از طرفهاي ما عراق است، يكي عربستان است، جمهوري اسلامي ايران در موضوع گرد و غبار و ريزگردها تلاشهاي زيادي را در قبال اين كشورها انجام ميدهد و اتفاقاً جمهوري اسلامي ايران در پيگيري رويه بينالمللي مقابله با پديده با ريزگردها از همه كشورهاي منطقه پيش است. منتها در اين كشورها اولويتهاي ديگري حاكم است. مثلاً بنده خودم در يكي از اين مذاكرات در قبال كشور عراق حضور داشتم، طرفهاي عراقي ميگويند اولويت ما اين نيست، اولويت ما اولويت امنيت بينالمللي است و دارند براي امنيت هزينه ميكنند و حتي قراردادهاي فاينانس راجع به اين موضوع زيستمحيطي هم نميبندند.
لذا من معتقدم اگر ما بياييم دستكاري كنيم، بياييم احكامي را در اينجا بياوريم كه دولت را به اجراي احكامي كه بخشي از آن نيازمند تصميم طرف خارجي است مكلف كنيم، آن موقع در عمل دست دولت را بستيم. من متعقد هستم كه دوستان با همين عناوين محتوا و رأي بدهند تا ماده (23) تصويب شود.

علی اردشیرلاریجانی
دولت هم كه موافق است. ماده (23) را البته با رعايت اصل (77) به رأي ميگذاريم. آقاي قاضيزاده! متن را بخوانيد، رعايت اصل (77) را بايد بخوانيد كه ميخواهم رأي بگيرم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بعد از «دولت مكلف است»، «با رعايت اصل (77) قانون اساسي به منظور ايجاد همكاري» ميآيد، آقاي دكتر! بقيهاش هم كه قرائت شد.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 226 نفر، ماده (23) را به رأي ميگذاريم. نمايندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمايند. دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. ماده (24) را بخوانيد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 24 ـ وزارت جهاد کشاورزی (سازمان جنگلها، مراتع و آبخيزداري) مکلف است علاوه بر اجرای طرحهای بیابانزدایی مقرر، جهت مهار كانونهاي مستعد بيابانزايي و توليد گرد و غبار در داخل
كشور رأساً يا با مشاركت مردم، دستگاههاي اجرايی محلي و سازمانهای بینالمللی با رعايت اصل (77) قانون اساسي و سازمانهای مردمنهاد داخلی، سالانه حداقل معادل (300) هزار هكتار نسبت به اجراي اقدامات مقابله با پديده گرد و غبار با اولويت عمليات بيابانزدايي در مناطق بحرانی و کانونها و زیستبومهای حساس اقدام كند. دولت مکلف است اعتبارات مورد نياز برای اجرای عملیات موضوع اين ماده را هر ساله در بودجههای سالانه منظور نماید.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
جناب آقاي رجبي مخالف هستند، بفرماييد.

فرج اله رجبی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
من اول اين حادثه سيل را در شمالغرب كشور عرض تسليت دارم و اميدوارم كه خداوند جبران كند.
خدمتتان عرض شود در چنين مواردي سؤالي كه ما از دوستان عزيزمان در كميسيون داريم سه تا سؤال است. يكي اينكه اين عدد (300) هزار از كجا در آمده است؟ هزينه واحد اجراي اين طرح چقدر است و مملكت در چند هزار هكتار مبتلا است؟ من يقين دارم كه در اين قضيه اصلاً كار كارشناسي نشده، يعني عدد (300) هزار يك عدد تشخيصي و سليقهاي است. عددش را هم لطفاً بفرماييد، يعني كميسيون نگويند موافقيم، بگويند عدد (300) هزار هكتار در سال معلوم است كه چند ميليارد يا چند ميليون تومان ميشود تا ما بتوانيم راجع به آن تصميم بگيريم. در غير اين صورت اين يك تكليفي ميشود كه قطعاً انجام نميشود و ما فقط داريم قوانينمان را فربه ميكنيم. من خواهش ميكنم كه در موارد اين تيپي كميسيونهاي مربوطه گزارش كارشناسي از عدد و رقم بدهند تا ما بتوانيم راجع به آن تصميم بگيريم، متشكريم.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
جناب آقاي عليرضا سليمي موافق هستند، بفرماييد.

علیرضا سلیمی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
امروزه پديده ريزذرات و گرد و غبار تقريباً بيش از نيمي از كشور را تحت شعاع خودش قرار داده است. متأسفانه عليرغم وعدههاي مكرر و پيدرپي كار چنداني در اين زمينه انجام نشده است. شايد علت آن اين بوده كه اعتبار لازم در نظر گرفته نشده، ما دستگاه مشخصي را براي مهار ريزذرات موظف نكرديم.
در ماده (24) اولاً وزارت جهاد كشاورزي، يعني بخش سازمان جنگلها، مراتع و آبخيزداري را مكلف كرديم كه طرحهاي بيابانزدايي را انجام بدهند. بعد آمديم گفتيم كانونهاي مستعد بيابانزايي، آنجاهايي كه به هر كيفيت توليد گرد و غبار ميكنند، اينها را بيايد از امكانات دولت استفاده كند، از اعتبارات و ظرفيتهايي كه دست مردم است استفاده كند، از سازمانهاي بينالملل كمك بگيرد، از سازمانهاي مردمنهاد كمك بگيرد و بعد آمديم حد مشخص كرديم. اگر ما بياييم بگوييم دولت و وزارت جهاد ساليانه اين كانونها را به اندازهاي كه ميتوانند مهار كنند، قطعاً راه به جايي نميبريم. ممكن است در سال يك متر هم اين اقدام را انجام بدهند و بعد بگويند ما وظيفهمان را انجام داديم. اتفاقاً مشخص كردن اين حد يعني (300) هزار هكتار در سال ميتواند مشكل را حل كند. ما ميتوانيم ارزيابي كنيم كه آيا اينها اقدام كردند، اقدام نكردند. بعد هم اين كانونها روز به روز در حال گسترش هستند.
عزيزان من! اين اقدام يك اقدام عاجل و فوري است. ما نميتوانيم اين دست و آن دست كنيم، دولت را هم مكلف كرديم اعتبارات مورد نياز را براي اجراي عمليات هر ساله در بودجههاي سالانه منظور كند. هم از نظر اعتبار مشخص شده، هم دستگاه متولي مشخص شده، هم ما مردم را وارد كرديم، هم حد مشخص كرديم. اگر كمتر از (300) هزار هكتار در سال اقدام كردند بايد در مجلس از وظايف نظارتي خودمان استفاده كنيم، سؤال كنيم، استيضاح كنيم كه چرا اين اقدام انجام نشده است؟ اتفاقاً اينكه متولي وزارت جهاد كشاورزي است دست مجلس را باز ميكند، مجلس ميتواند در صورت تخلف وزارت محترم جهاد كشاورزي سؤال كند، وزير را استيضاح كند.
امروز مسأله گرد و غبار يك مسأله فوري و فوتي براي كشور است. ساليانه هزاران هزار نفر جانشان را به خاطر پديده ريزذرات دارند از دست ميدهند. چقدر خسارات زيستمحيطي و چقدر خسارات به بخش كشاورزي ما وارد
شده است. ايران دارد تبديل به يك بيابان بزرگ ميشود. بايد اقدام كرد، سال گذشته سال اقدام و عمل بوده، امسال هم به هر كيفيت ادامه بدهيم. اين ماده را با رأي بالا رأي بدهيد كه انشاءالله تصويب شود.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
جناب آقاي پورابراهيمي تذكر دارند.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
جناب آقاي رحيمي اخطار دارند.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
جناب آقاي سيدكاظم دلخوش تذكر دارند، بفرماييد.

سیدکاظم دلخوش اباتری
تذکر قانون اساسی
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي دكتر! به نظر من اينجا دو تا نكته قابل توجه است. اولاً باز همان بحث سازمانهاي بينالمللي آمده كه بايد اصل (77) رعايت شود. (رئيس ـ اين را خواندند) دوم اينكه در ارتباط با (300) هزار هكتار، اگر بخواهد در بودجه سالانه هم بيايد اين با اصول (52) و (55) قانون اساسي مغايرت پيدا ميكند. در اينجا رقم دقيقاً بايد مشخص شود. (300) هزار هكتار چقدر است؟ آيا كل منابع بودجه را به خودش اختصاص ميدهد يا بخشي را؟ اينجا رقم و عدد مشخص نكرده است.

علی اردشیرلاریجانی
رقمش را در بودجه سالانه بايد مشخص كند، اينجا نبايد مشخص كند. يعني گفتند مبلغ مورد نياز را در بودجه سالانه (در نظر بگيرند)، اشكالي وارد نيست.

سیدکاظم دلخوش اباتری
وقتي اين اصلاً معين نكرده اشكالي ندارد؟

علی اردشیرلاریجانی
هر زماني بر حسب سال بودجه مورد نيازش را در نظر ميگيرند و در لايحه بودجه ميآورند، متشكريم.

نادر قاضی پور

غلامرضا کاتب

علی اردشیرلاریجانی
راجع به همين موضوع است؟ نيست.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي حاجيدليگاني اخطار دارند.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
جناب آقاي نادر قاضيپور تذكر دارند، بفرماييد.

علی اردشیرلاریجانی

نادر قاضی پور
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم
ماده (24). آقاي لاريجاني! حضرتعالي دقيقاً مطالعه كرديد، تشكر ميكنيم كه وقت گذاشتيد، من احساس ميكنم واقعاً حفظ كردهايد. ولي شما اينجا (300) هزار هكتار را از كدام استان شروع ميكنيد، شمال، غرب يا جنوب؟ تقسيمبندي كجاست؟ اولويت با كجاست؟ آقاي لاريجاني! تا اينجا كه بودجه سنواتي را آورديد كار بسيار منظمي را انجام داديد، تشكر ميكنم، ولي اولويتبندي از كدام استانها را مشخص نكرديد.

علی اردشیرلاریجانی

نادر قاضی پور
آقاي لاريجاني! اينجا قانون است، شما بفرماييد اولويتها را از كجا شروع كنند، تقسيم كنند، يك جا نبرند بخوابانند و انجام نشود. والسلام

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم. مخالف صحبت كرده، موافق صحبت كند.

غلامرضا کاتب
آقاي دكتر! آقاي سليمي موافق صحبت كردند.

علی اردشیرلاریجانی
آقاي سليمي صحبت كردند، دولت هم موافق است. حضار 227 نفر، ماده (24) را به رأي ميگذاريم. نمايندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمايند. دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. ماده (25) را بخوانيد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 25 ـ سازمان مكلف است با همكاري وزارت نيرو نياز آبي زيستمحيطي رودخانهها، تالابها، خورها، درياچهها و زيستبومها را تعيين و وزارت نيرو متناسب با شرايط ترسالي، عادي و خشكسالي ساليانه نسبت به تخصيص حقآبه موارد فوق اقدام نمايد.
چون در اينجا هم پيشنهاد هست مخالف و موافق صحبت كنند.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي برزگركلشاني مخالف هستند، بفرماييد.

شهروز برزگر کلشانی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
من هم درگذشت جمعي از هموطنان عزيزمان در آذربايجانشرقي و آذربايجانغربي و كردستان را خدمت هموطنان تسليت عرض ميكنم.
آقاي دكتر! ماده (25) در ظاهر قانوني است كه اگر اجرا شود ما وزارت نيرو را مجاب ميكنيم كه حقآبه رودخانهها، تالابها و درياچهها را تأمين كند. رسالتي كه وزارت نيرو دارد تأمين حقآبه كشاورزان است. گاهاً وزارت نيرو با توجه به سدهايي كه موجود دارد، منابع آبي كه در اختيار دارد براي تأمين حقآبه كشاورزان است. در حوزه شمالغرب كشور، حوزه درياچه اروميه كه در شرايط بحران بيآبي است تعداد قابل توجهي از كشاورزان براي تأمين حقآبه خودشان بدون اينكه، اين وظيفه، وظيفه وزارت نيرو براي تأمين آب بخش كشاورزي بوده اقدام به حفر چاه كردهاند. اگر اين قانون وزارت نيرو را به تأمين حقآبه تالابها، خورها و درياچهها مجاب كند، وزارت نيرو بدون اينكه حقآبه كشاورزان را تأمين كند اقدام به پر كردن چاه كشاورزان ميكند. در شرايط فعلي در حوزه درياچه اروميه تعداد كثيري از كشاورزان با اين مشكل مواجه هستند. كشاورزي كه امروز كشت كرده و گندم كاشته و چندين خانوار دارند از يك حلقه چاه بهرهبرداري ميكنند، نزديك (20)، (25)، (30) تا خانواده از طريق همين حلقه چاهها دارند امرار معاش ميكنند، امور آب وزارت نيرو شكايت كرده و در حال پر كردن اين چاهها است.
ماده (25) اين قانون بدون اينكه به حقآبه كشاورزان و تأمين آب مورد نياز كشاورزان توجهي داشته باشد، وزارت
نيرو را مجاب ميكند. من خواهش ميكنم اگر امكانش هست ماده (25) به كميسيون برگردد و اصلاح شود، طبق مفاد و بند بند قانون اساسي كشاورزان اولويت ما شود.
آقاي دكتر! يك موضوع ديگر را هم خدمتتان عرض كنم، درست است بحران بيآبي باعث خشك شدن درياچه اروميه شده، ولي در كل دنيا پول ميدهند و آب شور را تبديل به آب شيرين ميكنند، ما آب شيرين را، در شرايط فعلي هر چقدر هم بخواهيم درياچه اروميه را با آب شيرين سدها پر كنيم باز فايدهاي ندارد. بايد يك فكر و تدبير ديگري كرد. اگر ماده (25) تصويب شود، اگر ما وزارت نيرو را در اين شرايط مجاب كنيم به نفع كشاورزان نخواهد بود، به ضرر كشاورزان تمام خواهد شد. من از دوستان خواهش ميكنم به ماده (25) رأي ندهند تا به كميسيون برگردد و اصلاح شود.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
موافق اول وقتشان را به جناب آقاي عابدي دادهاند.

حیدرعلی عابدی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
من هم خدمت همه همكاران عزيز، شنوندگان محترم و ملت عزيز ايران عرض سلام و ادب دارم. به مناسبت درگذشت جمعي از هموطنانمان در سيل اخير در آذربايجان عرض تسليت دارم و غم اين عزيزان غم همه مردم و ملت كشورمان است.
مخالف محترم براي حذف اين ماده به دو نكته اشاره فرمودند، يكي بحث حقآبههاي كشاورزي و ديگري اختيارات وزارت نيرو بود. من در اينجا بايد خدمتتان عرض كنم كه اگر محيط زيست بتواند به وظايف خودش عمل كند و حقآبههاي تالابها، درياچهها و زيستبومها را تأمين كند مسلماً كشاورزان با مشكل مواجه نخواهند شد و تمام اختياراتي كه به سازمان محيط زيست داده خواهد شد اختيارات تخصصي و كارشناسي است و اميدوار هستيم يك روزي ما قانوني را تصويب كنيم كه كليه اختيارات آب به عهده محيط زيست باشد، براي اينكه وزارت نيرو در
گذشته نتوانسته ثابت كند كه مديريت صحيح روي منابع آبي دارد. تخصص وزارت نيرو در تأمين نيرو خوب بوده، ولي در توزيع و تأمين آب كاملاً غيرتخصصي كار كرده است. براي نمونه شما ببينيد چه بلايي سر تالاب گاوخوني آمده، ببينيد چه بلايي سر زايندهرود آمده است.
وزارت نيرو كه مكلف بوده (700) ميليون متر مكعب آب تأمين كند و بعد اين آب را به قسمتهاي مختلف اختصاص بدهد، بدون در نظر گرفتن چنين ورودي براي سد زايندهرود آمده (788) ميليون متر مكعب آب را در سال به قسمتهاي مختلف از جمله شرب اصفهان، كاشان، يزد و چهارمحال و بختياري اختصاص داده، ولي فقط توانسته (354) ميليون متر مكعب آن را تأمين كند و بقيه آن را نتوانسته تأمين كند. اگر وزارت نيرو با هماهنگي محيط زيست كار ميكرد چنين مشكلاتي را به وجود نميآورد. يا هيچكدام از طرحهاي كشاورزي كه الان وزارت نيرو دارد در مناطق كوهستاني اجرا ميكند نظريه كارشناسي و تأييديه محيط زيست را ندارد. بنابراين خواهش من از همكاران عزيز اين است كه به اين ماده رأي مثبت بدهند و مطمئن باشيد كه نجات همان حقآبههاي كشاورزي با مسأله تأمين حقآبههاي مورد نظر زيستمحيطي ارتباط مستقيم پيدا ميكند. موفق باشيد.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، دولت موافق است. حضار 227 نفر، ماده (25) را به رأي ميگذاريم. نمايندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمايند. دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. ماده (26) را بخوانيد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«ماده 26 ـ وزارت راه و شهرسازي (سازمان هواشناسي كشور) با همكاري سازمان مكلف است، حداكثر ظرف مدت دو سال پس از لازمالاجرا شدن این قانون، شبكه ملي هشدار و پيشآگاهي رخدادهای گرد و غبار را تکمیل كند».
آقاي دكتر! بعضي از دوستان ميگويند در اينجا سيل و طوفان را هم اضافه كنيم. يعني بشود: «رخدادهای گرد و غبار، سيل و طوفان»، چون ميخواهند يك شبكه ملي هشدار درست كنند.

علی اردشیرلاریجانی
طوفان و گرد و غبار با هم است، حالا بله سيل را ميشود.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ميگويند حالا كه ميخواهد شبكه هشدار درست شود كل آنها را در نظر بگيرند.

علی اردشیرلاریجانی
شامل همه اينها شود. مخالف صحبت كند.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي نادر قاضيپور مخالف هستند، بفرماييد.

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام محضر ملت بزرگ ولايتمدار ايران اسلامي و عرض تسليت به مردم بزرگ آذربايجان و ملت بزرگ ايران در رابطه با حوادث سيل اخير.
همكاران عزيز! در ماده (26) سازمان هواشناسي كشور را مكلف كردهاند با سازمان محيط زيست حداكثر ظرف مدت دو سال پس از لازمالاجرا شدن اين قانون شبكه ملي هشدار و پيشآگاهي رخدادهای گرد و غبار را تكميل كنند. اولاً هماكنون سازمان هواشناسي تمام اين كارها را انجام ميدهد، دستگاهها خريداري شده، پولها گذاشته شده، ما با اين قانون دو سال قانون موجود را كأنلميكن اعلام ميكنيم، يعني اجرا نشود. آقاي لاريجاني! هماكنون وزارت راه و شهرسازي مكلف است توسط سازمان هواشناسي كشور اين كارها را انجام بدهد، آقاي قاضيزاده! قبلاً هم بايد اشاره ميكردند كه ما قوانين در اين رابطه تصويب و مصوب كرديم. آقاي لاريجاني! همهساله هم در بودجه ساليانه پول ميگذاريم، سازمان هواشناسي را مكلف ميكنيم. آقاي لاريجاني! ما بايد اينجا مينوشتيم كه سازمان هواشناسي مكلف است بهروز كردن دستگاهها، پيشبيني دقيق. شما ميدانيد كه الان قسمت زلزله وزارت مسكن ميلياردها ميليارد پول براي اعلام پيشزلزله گرفته است، ولي تا حالا هيچ تذكري نداده است. زلزله اخير مشهد هم قابل پيشگويي بود، ولي اطلاع ندادند. در اين سيل اخير اداره كل هواشناسي آذربايجانشرقي و آذربايجانغربي دقت نكردند.
آقاي لاريجاني! ما بايد اينجا مكلف كنيم و تمديد كنيم، مسئولين كه كار نميكنند. ما پولهاي هنگفتي به وزارت راه و شهرسازي داديم، دستگاهها را خريدند ولي استفاده دقيق نميكنند. اينجا كجا آمده كه اگر مديركل هواشناسي و رئيس سازمان هواشناسي اخطار جدي نداد و سيل ديگري مثل سيل اخير آذربايجان آمد و (40) نفر
را زنده زنده كشتند، برخورد بشود؟
آقاي لاريجاني! لذا من با اين ماده مخالفم، انتظار دارم حضرتعالي اين را به كميسيون برگردانيد تا تكليف را مشخص كنند كه اگر اين كار را نكردند، پيشگويي نكردند، اطلاعرساني نكردند و مردم را به كشتن دادند چه برخوردي با مسئولين شود. اين سرماي مازندران كه كشاورزان مازندران را زمينگير كرد، پرتقالهايشان يخ زدند، كجا هواشناسي اطلاع داد تا مردم سه، چهار روز مانده بروند محصولات كشاورزيشان را بچينند؟ (رئيس ـ متشكريم) آقاي لاريجاني! از حضرتعالي ميخواهم دقتي كنيد تا اين به كميسيون برگردد و يك مجازاتي هم براي مسئولين اضافه شود. ما بايد دو سال انتظار بكشيم، بعد اينها از دو سال تازه هشدار بدهند. الان دستگاهها هست، ماهواره وصل است، ما سالانه چقدر پول به شبكههاي ماهوارهاي ميدهيم تا اطلاعات بگيريم. چرا در كشورهاي همسايه دقيقاً زمان و مقدار بارش را پيشگويي ميكنند (رئيس ـ متشكريم) ولي اينجا هيچ كاري نميكنند؟ آقاي لاريجاني! اگر اينها دقيق كار ميكردند فاجعه آذربايجان رخ نميداد و (40) نفر زنده زنده بين مردم و جلوي ديد مردم، داخل ماشين كشته نميشدند. خواهش ميكنم اين به كميسيون برگردد و اصلاح شود.

علی اردشیرلاریجانی
اين براي همين حوادث اينگونه آمده است كه اين كار سريعتر انجام شود.

نادر قاضی پور
آقاي لاريجاني! نه، اينجا نوشته دو سال بعد. (رئيس ـ متشكريم) ممنون از شما كه اصرار داريد و نميخواهيد به كميسيون برگردد و اصلاح شود. از محبت شما تشكر ميكنم.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
موافق جناب آقاي دهمرده هستند.

علی اردشیرلاریجانی

حبیب الله دهمرده
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم و به نستعين
اين حادثهاي كه واقعاً قابل پيشبيني بود را تسليت عرض ميكنم، اگر به موقع اعلام ميشد كه اين موضوع هم
در رابطه با همين است، از جنس پيشگيري است. شعاري داريم كه «اگر ما هزينه پيشگيري را A ريال در نظر بگيريم، درمان آن چندين برابر ميشود». اين در همه زمينهها مصداق پيدا ميكند. بنابراين من با اين موافقم، اما چند نكته را هم تذكر ميدهم.
اولين مسأله اين است، چون ما شبكه ملي نداريم هواشناسي از مطالب جهاني كمك ميگيرد، بنابراين نميتواند به موقع پيشبيني كند و هشدار بدهد و اين در تمام زمينهها مصداق دارد. از نظر گرد و غبار و بقيه مسائل هم همين است، مثلاً دانشآموز در خوزستان يا سيستان سر كلاس ميرود، بعداً براي آنجا اعلام تعطيلي ميكنند. دليل آن اين است كه از قبل پيشبيني نكردهاند، اگر پيشبيني ميشد خيلي از اينها كاهش پيدا ميكرد. همين سيل اخير كه دوستان به زيبايي اشاره فرمودند، آيا واقعاً قابل پيشبيني نبود؟ اگر به موقع پيشبيني ميشد و هشدار داده ميشد ما شاهد چنين خسارت بسيار سنگين جاني كه حقيقتاً قلب بشريت به درد ميآيد (نبوديم)، همانطور كه مقام عظماي ولايت هم اشاره فرمودند كل ملت ايران متأثر نميشد. بنابراين از دوستان درخواست ميكنم به اين پيشنهاد رأي مثبت بدهند، اما تجهيزات و شبكه اينها ملي و بهروز شود. از همه سروران تقدير و تشكر ميكنم، حتماً به اين رأي مثبت بدهيد.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، خيلي ممنون. دولت هم كه موافق است. حضار 219 نفر، ماده (26) را به رأي ميگذاريم. نمايندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمايند. عزيزان در رأيگيري مشاركت بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. ماده (27) را بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 27 ـ وزارتخانههای جهاد كشاورزي (سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری) و راه و شهرسازی و كشور از محل اعتبارات مندرج در رديفهاي بودجهاي و شهرداریها و دهیاریها مكلفند از محل منابع مالی در اختیار اعم از عوارض و وجوه عمومي طی برنامهای پنجساله که به تأيید سازمان میرسد، حریم سبز بزرگراهها و كمربند سبز شهرها و روستاهای تحت تأثير گرد و غبار را با روش آبياري مدرن و با اولويت استفاده از پسابهاي شهري و روستايي، ایجاد نمایند.
تبصره 1 ـ وزارت نيرو مكلف است منابع آب مورد نياز را از آب مازاد حاصل از تغيير روش آبياري سنتي به روش آبياري نوين در مناطق موضوع اين ماده تأمين كند و تخصيص دهد و در صورت كسري منابع، تخصيص لازم را از محل پساب توليدي يا منابع ديگر تأمين نمايد.
تبصره 2 ـ وزارت كشور (سازمان شهرداريها و دهياريهاي كشور) مكلف است حداقل (20) درصد از منابع در اختيار خود را به توسعه كمربند سبز موضوع اين ماده اختصاص دهد و به شهرداريها و دهياريها پرداخت نمايد.

علی اردشیرلاریجانی
اينجا از نظر عبارت هم در سطر چهارم دو تا كلمه «استفاده» پشت سر هم داشت.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی

علی اردشیرلاریجانی
بايد بشود: «رخدادهاي گرد و غبار با روش آبياري مدرن و اولويت استفاده از پسابها» كه عبارت سليستر شود. اگر اخطار و تذكر راجع به همين موضوع هست بفرماييد.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي محبينيا اخطار دارند، بفرماييد.

جهان بخش محبی نیا
اخطار
بسم الله الرحمن الرحيم
آْقاي دكتر! من اصول (137) و (138) را اخطار دارم. اين اخطار عطف به مواد (25)، (26) و (27) هم هست. حالا متأسفانه (25) و (26) را عبور كرديم و مشمول صحبتهاي كوهكن شديم، بعضي از دوستان ميآيند اين لاين را اشغال ميكنند و متأسفانه هم خودشان اخطار يا تذكر نميدهند، از طرفي براي آن كسي كه نسبت به متن تذكر يا اخطار دارد ممانعت ايجاد ميكنند، حالا بگذريم.
آقاي دكتر! اصل (137) ميگويد هر يك از وزيران مسئول وظايف خاص خودش در برابر رئيسجمهور و مجلس است و در اموري كه به تصويب هيأت وزيران ميرسد مسئول اعمال ديگران نيز هست.
ببينيد! الان به سازمان يك جايگاهي فراوزارتخانهاي بخشيديد. يعني در ماده (25)، ما هم در رابطه با آب مشكل امنيت ملي داريم، جنابعالي از بنده نسبت به تشخيص اين منابع بسياربسيار باريكتر و مهمتر و اولي هستيد،
ميدانيد چه دعواهايي داريم. از طرفي تكليف مالايطاق هم هست، آنها بحث كارشناسي است، به اخطار برنميگردد. الان شما در ماده (27) هم ميآييد مسائل هزينه منابع و بودجه شهرداري، دهياري و امثال اينها را به يك برنامه پنجساله ميبنديد كه اين بايد به تأييد سازمان برسد، در صورتي كه بر اساس قانون اساسي هر يك از وزرا مسئول اعمال، وظايف و اختيارات خودشان هستند. آقاي دكتر! وزارت نيرو در رابطه با رودخانهها، حتماً حقآبه براي وزارت نيرو است. در رابطه با وزارت راه و شهرسازي بله، آن خيلي قابل ايراد نيست. در اينجا هم بحث بودجه شهرداريها و دهياريها و برنامه پنجسالهاي كه مركز تصويب آن مجلس شوراي اسلامي است. اينها را به هم وصل دادن، آقاي دكتر! من فكر ميكنم يك مقدار، يك مقدار هم نه بيشتر با قانون اساسي اصطكاك دارد و باور بفرماييد آن طرحواره كارشناسي مملكت را به هم ميريزد.

علی اردشیرلاریجانی
جناب آقاي محبينيا! در اينجا وزارتخانههاي جهاد كشاورزي و راه و شهرسازي را موظف كردهاند، فقط گفتند برنامه حريم سبز بزرگراهها چون جنبه محيط زيست دارد به تأييد سازمان هم برسد، ولي اصل كار به وزارت جهاد مربوط است.

جهان بخش محبی نیا
آقاي دكتر عذرخواهم! «طي برنامهاي پنجساله كه به تأييد سازمان ميرسد».

علی اردشیرلاریجانی
بله، اين برنامه پنجساله يعني در طول پنج سال.

علی اردشیرلاریجانی
تصميم با جنابعالي است، ولي من نگرانم.

علی اردشیرلاریجانی
اين كلمه «برنامهاي» كه نوشتند، برنامه پنجساله مصوب مجلس نيست، طي پنج سال. كلمه «برنامه» را بايد بردارند.

جهان بخش محبی نیا
بله، حداقل آن را بردارند.

علی اردشیرلاریجانی
بله، درست است، طي پنج سال. تذكر را بفرماييد.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي سيدكاظم دلخوش تذكر دارند، بفرماييد.

سیدکاظم دلخوش اباتری
اخطار
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي رئيس و آقاي كاتب ممنونم. آقاي رئيس! بنده سه تا اصل را اخطار دارم، اصول (57)، (75) و (85). ببينيد! آن چيزي كه در لايحه اصلاح شده و آمده اين است: وزارتخانههای جهاد كشاورزي و... از محل اعتبارات مندرج در رديفهاي بودجهاي و شهرداریها و دهیاریها.
به نظر من اين اشكال وارد است، به دليل اينكه اولاً تفكيك قوا را رعايت نكرديم، در ثاني بايد پيشبيني بودجه را كنند، نه اينكه ما الان بياييم بگوييم.

علی اردشیرلاریجانی
چرا تفكيك قوا را ميفرماييد؟

سیدکاظم دلخوش اباتری

علی اردشیرلاریجانی
نه، تفكيك قوا را چرا ميگوييد؟

سیدکاظم دلخوش اباتری
چرا، حال غير از تفكيك قوا ما آمديم گفتيم «از محل اعتبارات مندرج در رديفهاي بودجهاي»، در صورتي كه دولت بايد در لايحه بودجه سنواتي خودش پيشبيني بودجه را بكند. ما آمديم اختيار مجلس را براي قانونگذاري از يك طرف كه در اصل (85) براي ماست به دولت داديم كه خودش هر چقدر ميخواهد در رديفها بياورد، ضمن اينكه مغاير اصل (75) هم هست.

علی اردشیرلاریجانی
نه، در لايحه دولت آمده، ملاحظه بفرماييد.

سیدکاظم دلخوش اباتری

علی اردشیرلاریجانی
چرا، در ماده (34) مكرر آوردند كه شهرداريها با همكاري وزارت جهاد كشاورزي كمربند سبز را انجام بدهند. اگر اجازه بدهيد مخالف صحبت كند.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي محبينيا مخالف هستند، بفرماييد.

جهان بخش محبی نیا
مخالف
بنده به خاطر اينكه ديگر مطالب تكراري مطرح نكنم و جناب آقاي لاهوتي اگر تشريف داشته باشند در رابطه با اين مسائل نسبت به حقير اولي هستند. آقاي لاهوتي هستند؟ ايشان صحبت كنند.

مهرداد لاهوتی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
ببينيد دوستان! نگراني كه اينجا وجود دارد، جناب آقاي دكتر لاريجاني هم در راستاي اخطاري كه استاد بنده جناب آقاي محبينيا دادند حدوداً رفع ابهام كردند، يعني فرمودند كه وزارتخانه جهاد كشاورزي و سازمان جنگلها و وزارت راه و شهرسازي از محل منابع خودشان در اينجا دخالت دارند. اما دوستان عزيز دقت بفرماييد! در تبصره (2) آمده كه از محل (20) درصد در اختيار سازمان شهرداريها و دهياريهاي كشور. اين محل (20) درصد در اختيار، منابع در اختيار شهرداريها چه عددي است؟ تازه شما همين را تكليف كرديد كه سازمان شهرداريها و دهياريها از اين محل براي شهرداريهاي زير (50) هزار نفر.
دقت بفرماييد! خودتان چيزي را كه چند وقت قبل تصويب كرديد را به ياد بياوريد كه براي شهرداريهاي زير (50) هزار نفر بيايند هزينه كنند، ماشينآلات آنها را تأمين كنند، عددش هم بسيار پايين است. اگر قرار باشد امر به اين مهمي را به قول آقاي دكتر مصري كه نكته جالبي فرمودند، ما همينطوري داريم يك تكاليفي را براي شهرداريها ايجاد ميكنيم، بدون اينكه منابعي را از طرف دولت براي آنها به عنوان كمك پيشبيني كنيم. اگر قرار باشد شهرداري از محل منابع خودش تأمين كند ما چرا بايد تأمين كنيم؟ ما بايد چقدر تكليف كنيم؟ پس شوراها چكاره هستند؟ شوراها پارلمانهاي محلي ما هستند، آنها ميتوانند تعيين تكليف كنند. چرا ديگر ما در قانون بياييم تعيين تكليف كنيم؟ اگر قرار است شهرداري از محل منابع خودش تأمين كند، شهرداري خودش بيايد تأمين كند.
بنابراين اين محل (20) درصد سازمان شهرداريها و دهياريها منابع بسيار محدودي است كه شما هم براي شهرداريهاي زير (50) هزار نفر تكليف كرديد دو تا ماشين زباله خريداري كنند، يك عدد ناچيزي به دهياريهايي كه در سال (10) ميليون تومان پول ندارند پرداخت شود. شما عملاً با تصويب اين عدد داريد آن راه را هم براي
سازمان شهرداريها و دهياريهاي كشور ميبنديد كه نتوانند سالي (10) ميليون تومان هم به يك دهياري محلتان كمك كنند. من خواهش ميكنم رأي ندهيد، اجازه بدهيد كه ما بعد از اينكه رأي نياورد اين موضوعات را اصلاح كنيم، متشكرم.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
جناب آقاي حسينيكيا موافق هستند، بفرماييد.

سیدجواد حسینی کیا
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
نيازمند اين هستيم كه در اين راستا تا آنجايي كه ظرفيت هست به اين قصه كمك شود كه به يك سرانجام درستي برسد. آنچه كه براي نظام اسلامي ما مهم است، در اين جهت يك گام درستي برداشته شود، آن گام درست هم اين است كه بتوانيم زيرساختهايمان را درست كنيم. لذا اميدواريم كه دوستان به اين بند رأي بدهند كه در واقع گامي در اين جهت است، ممنون.

علی اردشیرلاریجانی
دولت و كميسيون هم موافق هستند.

غلامرضا کاتب

علی اردشیرلاریجانی
اخطار در اين زمينه است بفرماييد.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي حاجيدليگاني اخطار دارند، بفرماييد.

حسینعلی حاجی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي رئيس! بنده در تبصره (2) اخطار اصول (52) و (53) را دارم كه بالاخره چون بودجه ساليانه است اينجا بايستي بيايد كه در بودجه سنواتي بيايد، اين يك نكته.
آقاي رئيس! يك نكته در صدر ماده (27) دو تا وزارتخانه جهاد و راه و شهرسازي را گفته كه يك آييننامهاي را تهيه كنند و به تأييد سازمان برسانند. در حالي كه يك تكليفي را براي شهرداريها و دهياريها هم تعيين كرده
است. به نظر ميرسد جاي واژه «وزارت كشور» براي اينكه آن دستورالعمل يا هر چه كه بنا است نوشته شود و به تأييد سازمان برسد در اينجا خالي باشد، يعني از طرف شهرداريها و دهياريها چه كسي ميخواهد آن مقررات يا آييننامهاي كه بنا است نوشته شود را تنظيم كند. آقاي رئيس! اين نكته اول.
يك نكته را هم ميخواهم به همكاران عزيز عرض كنم. وقتي كه ما در خصوص اين فاجعهاي كه در آذربايجان رخ داد، سه سال است دولت قانون مديريت بحران را نياورده، به نظر من اينجا بيقانوني و خلأ قانوني وجود داشته و وزارت كشور و مديريت بحران بايد جواب بدهد كه چرا سه سال است قانون را نياورده و اين خلأ قانوني وجود داشته و اين فاجعه رخ داده، مسئوليت به عهده وزارت كشور و مديريت بحران است كه بايستي پاسخگو باشند.
رئيس ـ متشكريم، عرض شود كه اينجا وزارت كشور را گفته از منابعي كه ما طبق قانون بودجه به سازمان همياري شهرداريها ميدهيم، اين درآمد نيست. «وزارت كشور (سازمان شهرداريها و دهياريهاي كشور) مكلف است حداقل (20) درصد از منابع در اختيار خود را»، يعني ما در بودجه برايشان منابع در نظر ميگيريم، بايد (20) درصدش را صرف اين كنند. اشكالي ندارد.
ماده (27) را با اين اصلاح كه «طي برنامه پنجساله» ميشود «طي پنج سال» و سطر بعدياش هم ميشود «با روش آبياري مدرن و اولويت استفاده از پسابها» به رأي ميگذاريم. حالا ميشود گفت مطابق لايحه بودجه. آنكه در لايحه بودجه ميآيد، اين را از همان لايحه بودجه ميگيرد.
حضار 216 نفر، ماده (27) را به رأي ميگذاريم. نمايندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمايند. دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. ميهمانان را بفرماييد.

غلامرضا کاتب
بسم الله الرحمن الرحيم
فهرست ميهمانان جلسه علني امروز عبارتند از:
ـ جمعي از كاركنان نمونه شهرستان نيشابور و فيروزه استان خراسانرضوي ميهمانان سركار خانم چناراني نماينده محترم نيشابور و فيروزه هستند.
ـ جمعي از معتمدين محلي و بزرگان شهرستان طارم و زنجان كه هنوز تشريف نياوردند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه قدس و سجاس از استان زنجان كه هنوز تشريف نياوردند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه آزادگان از شهرستان اشتهارد استان البرز ميهمانان جناب آقايان اكبريان و كوليوند نمايندگان محترم كرج، اشتهارد و فرديس هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه حجتالاسلام ايماني از منطقه (9) تهران.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه شهيد هوشمند از منطقه (9) تهران.
ـ دانشآموزان آموزشگاه دخترانه فرزانگان از شهرستان شهريار استان تهران ميهمانان جناب آقاي محمودي نماينده محترم شهريار، قدس و ملارد هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه دخترانه طاهباز از ناحيه (3) شهر مقدس قم.
ـ مديرعامل و تعدادي از پرسنل خيريه نذر اشتغال امام حسين از شهرستان مباركه استان اصفهان. خيلي خوش آمديد.
5
ناطقین جلسه آقایان: محمدنعیم امینیفرد، بهروز بنیادی، احمد مرادی و رسول خضری و خانم زهرا سعیدیمبارکه

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحيم
ناطقان مياندستور جلسه علني امروز عبارتند از:
ـ آقاي محمدنعيم امينيفرد نماينده محترم ايرانشهر، سرباز، دلگان، فنوج و بخشهاي لاشار، بنت، آشار و آهوران.
ـ خانم زهرا سعيديمباركه نماينده محترم مباركه.
ـ آقاي بهروز بنيادي نماينده محترم كاشمر، بردسكن و خليلآباد.
(كه هر كدام هفت دقيقه وقت دارند)
ـ آقاي احمد مرادي نماينده محترم بندرعباس، قشم، ابوموسي، حاجيآباد و خمير.
ـ آقاي رسول خضري نماينده محترم پيرانشهر و سردشت.
(كه هر كدام پنج دقيقه وقت دارند)
جناب آقاي محمدنعيم امينيفرد نماينده محترم ايرانشهر، سرباز، دلگان، فنوج و بخشهاي لاشار، بنت، آشار و آهوران بفرماييد.

محمد نعیم امینی فرد
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
با سلام خدمت شما همكاران محترم، ملت قهرمان ايران به ويژه مردم شريف حوزه انتخابيه و آرزوي صحت و سلامت براي رهبري معظم انقلاب.
1 ـ انقلاب اسلامی و نظام مترقی بر آمده از آن مسیر جدیدی را برای تحقق عدالت، آزادی، توسعه و معنويت پیش روی ملل جهان گشوده است و در اين مسير ملت قهرمان ايران با فداكاريهاي بينظير و درخشان موفقیتهای بيمانندي را از آن خود كرده است.
اينك كه دوازدهمين انتخابات ریاست جمهوری و پنجمين انتخابات شوراهای اسلامي شهر و روستا را در پيش رو داريم انتظار میرود جهت تحقق هر چه بیشتر آرمانهای انقلاب با مشارکت بالاي مردمی، پشتوانه جديد و محکمی برای نظام جمهوری اسلامی فراهم سازيم. نظام مردمسالار دینیمان را قوام تازهای بخشيم و گفتمان اعتدال و عقلانیت را نهادینه سازيم.
امناي ملت و همكاران گرامي! علیرغم وجود فرصتها و پتانسيلهاي بينظير توسعهای، استان ما به لحاظ شاخصهای توسعهای يكي از محرومترین استانهای كشور است كه توسعه و پيشرفت واقعياش منوط به شكلگيري عزم ملي ميان ملت، مجلس و دستگاههاي دولتي است تا مسير پيشرفت و توسعهاي كه با انقلاب
اسلامي آغاز شد شتاب متناسب و افزونتري پيدا نمايد.
از ميان انبوه مشكلات بيشمار به چند مورد اشاره مختصري ميكنم تا با همكاري شما امناي ملت تصميمات جدي جهت رفع آنها گرفته و اجرايي شود.
مردم بلوچ ایرانیانی اصیل و متدین هستند که در طول تاریخ میهندوستی آنان زبانزد عام و خاص بوده است. حتي در برهههایي که دولت مرکزی در ضعف بوده، آنان از تماميت ارضي كشور دفاع كرده و با استعمارگران پرتغالی و انگلیسی تا پاي جاشان جنگيدند و آنان را از وطن راندند و با افتخار شهيداني را تقديم داشتند. در دفاع مقدس همراه با ساير هموطنان با متجاوزين به اين ميهن جنگيدند و جالب است بدانيم بنا بر اعلام بنياد شهید انقلاب اسلامي كمسن و سالترين شهید دفاع مقدس شهيد سبیل اخلاقی از تبار همین مردم است. اما متأسفانه در تاریخنویسی کشور غفلتی عجیب از مبارزات بیگانهستیزانه مردم بلوچ و قهرمانانشان همچون همل وجود دارد، هملی که جانش را در مبارزه با استعمارگران پرتغالی از دست داد، ولي نگذاشت كه پای بيگانه به سواحل مکران باز شود. ضروری است مراکز تحقیقاتی رسمی و جامعه تاریخنویسی و روشنفکری کشور، واقعیت بلوچستان را مکتوب نموده و در کتابهای درسی به کودکان و نوجوانان آموزش دهند تا ذهنیت ایرانی نسبت به مردم بلوچ و مبارزات وطندوستانهشان آگاهی ملی پیدا کرده و هویت ایرانی ـ اسلامیمان روز به روز تقویت شود.
2 ـ در طول دهههای گذشته یکی از مهمترین مطالبات موکلان بنده و سایر مناطق بلوچستان حضور مشهود در مناصب سیاسی و اداری تراز اول استانی و ملی است که علیرغم مشارکت بالاي سیاسی مردم در عرصههای مختلف و تأکیدات مقام عظماي ولايت و مواضع رسمی دولت تدبیر و امید در جهت قائل نشدن هیچگونه تبعیضی میان اقوام و مذاهب، متأسفانه تاکنون تغییر نگاه دولتمردان به استان و اهل سنت و افزایش سهم مشارکت آنان در مدیریت کلان کشور محقق نشده است.
3 ـ تحقق شعارهای انتخاباتي چهار سال پیش جناب آقاي روحانی به ویژه در زمینه حقوق اقوام ایرانی و اجرای اصل (15) قانون اساسي و تدریس زبان و ادبیات بلوچی در سطح مدارس و دانشگاههای مناطق بلوچزبان در
راستای عمل به این اصل قانون اساسی خواسته جامعه بلوچزبانان کشور است که از حق خواندن و نوشتن به زبان مادری خود محروم هستند. از دولت تدبیر و امید انتظار داریم، زمینه و تسهیل شرایط تدریس همه زبانهای قومیتهاي ايراني منجمله زبان بلوچی را در بلوچستان و مناطق بلوچنشین کشور مهیا سازند.
4 ـ پس از دهها غفلت و فرصتسوزي در جهت توسعه سواحل مکران تنها ساحل اقیانوسی کشور، اینک كه به یمن تأکیدات مقام رهبری و عنایت شما نمایندگان مردم توسعه این سواحل در دستور کار دولت توسعهگرا جناب دكتر روحاني قرار گرفته است، مردم و جامعه محلی از دولت انتظار دارند که تعادلي عادلانه میان منافع بازیگران بینالمللی، ملی و محلی برقرار گردد و منافع و حقوق مردم محلی که قرنهاست ساکن اين سواحل هستند تأمین شود.
5 ـ تمرکزگرایی شدید اداری در تهران و مراکز استانها یکی از مشکلات ساختاری در توسعه کشور و خدماتدهی به مردم است. در استان سیستان و بلوچستان به عنوان پهناورترین استان کشور ضروری است نظام اداری متناسب تعریف و ادارات کل بیشتری در مرکز جغرافیایی و فرهنگی بلوچستان یعنی ایرانشهر مستقر گردند تا هم نظام برنامهریزی دقیقتر شود و هم نظارت بر اجرای پروژههای عمرانی و خدماتی اجرا شود.
6 ـ با عنايت به بیکاری گسترده و عدم توسعه متوازن استان و نبود سرمایهگذاریهاي کلان و مادر، از ریاست محترم جمهور ميخواهم وعده برجايمانده احداث پتروشیمی ایرانشهر را که در آغاز دوره ریاست جمهوری در سفر به ایرانشهر دادند، محقق نمایند و نیز زمینه تصویب منطقه ویژه اقتصادی ایرانشهر به عنوان حلقه اتصال بندرآزاد چابهار و منطقه آزاد زابل فراهم شود.
7 ـ امنیت مقولهای چندوجهی و متأثر از بیکاریهاي گسترده همجواری با مناطق ناامن در پاکستان، فعالیت گروههای معاند و وجود سلاحهای غیرقانونی است و هرچند نیروهای امنیتی و انتظامی با تلاش شبانهروزی و جانفشانی موارد زیادی از تهدیدات امنیتی را خنثی میکنند، اما با از بین بردن زمینههای جرم خصوصاً بیکاری، توسعه تبادلات مرزی، جمعآوری سلاحهای غیرمجاز و استقرار فرماندهی انتظامی جنوب استان در ایرانشهر و بهکارگیری و استخدام نیروهای توانمند بومی در بدنه نیروی انتظامی میتواند کمک شایانی به افزایش شاخصهای امنیتی شهرستان باشد.
8 ـ ضمن تشكر از وزير بهداشت و درمان در جهت ارتقاي تلاش مجاهدتگونه ايشان در جهت ارتقاي شاخصهاي بهداشت و درماني كشور، استان و حوزه انتخابيه، انتظار ميرود در جهت تسريع در ارتقاي دانشكده علوم پزشكي ايرانشهر به دانشگاه و اختصاص اعتبار به بيمارستان (500) تختخوابي ايرانشهر مساعدت جديتري مبذول گردد.
9 ـ حوزه جنوب و مركز بلوچستان داراي پايينترين شاخصهاي آموزشي در كشور به دلیل عدم وجود فضا و پرسنل آموزشی كافي ميباشد كه این مسأله باعث افت تحصیلی شدید و افزایش آمار بازماندگان از تحصیل گشته است. لذا به دلیل گستردگی استان و تبعیض در حوزه آموزشی ضروري است جهت برقراري عدالت آموزشي نسبت به استقرار اداره کل آموزش و پرورش جنوب استان و نیز پردیس دانشگاه فرهنگیان و افزایش و تخصیص سهمیه (100) درصدی جذب برای نیروهای تحصیلکرده ماندگار بومی با أخذ تعهدات خدمتی طولانی در دستور کار قرار گيرد.
10 ـ از وزير محترم کشور انتظار میرود با توجه به محرومیت و گستردگی بیش از حد استان و ضرورت برقراری عدالت اجتماعی در میان آحاد ملت و نیز وجود تمامی شرایط ارتقاء با قید فوریت زمینه ارتقای بخشهای بمپور، کلات سرباز، بزمان، لاشار و بنت به شهرستان و دهستانهاي دامن و ابتر به بخش را فراهم آورند.
11ـ متأسفانه وزارت صنعت و معدن عملكرد مناسبي در سطح استان ندارد. باتوجه به اینکه هیچگونه راهبرد مشخصی در جهت مسیر توسعه صنعتی استان از سوي اين وزارتخانه تدوين نشده است، اکثر واحدهای تولیدی منجمله كارخانجات بافت بلوچ که روزگاری به عنوان بزرگترین واحد صنعتی استان با اشتغال مستقیم بیش از (2000) نفر مشغول فعالیت مولد بودند، وضعیت اسفباری دارد و با كمتر از (10) درصد ظرفيت اسمي خود در حال فعاليت است. سوءمدیریت در گذشته و حال اصلیترین عامل ورشکستگی این مجتمع تولیدی استان بوده و
در همین باب ضروری است ضمن تخصیص اعتبار مورد نیاز، نسبت به تصحیح روند غلط فعلی اقدامات عاجلي صورت گیرد.
12 ـ با عنايت به قابليتها و پتانسيلهاي بيبديل بلوچستان در بحث كشاورزي و شيلات متأسفانه عملکرد وزارت جهادکشاورزی عملکردی ضعیف، خنثی و بعضاً تبعیضآمیز و به دور از آمایش سرزمین بوده است. ضروری است در اين خصوص (يوسفنژاد ـ متشكر آقاي امينيفرد، وقتتان تمام شده) اقدامات لازم توسط مسئولين ذيربط صورت پذيرد و زمينه استقرار سازمان جهاد كشاورزي جنوب استان فراهم آيد.
در پايان لازم است تأكيد نمايم كه رفع مشکلات و محرومیتهای موجود استان نیازمند تداوم و تعمیق نگاه و توجه ملی مسئولين ارشد نظام است و توجه دولت، مجلس و قوه قضائیه را به ایرانشهر (نايبرئيس ـ تشكر ميكنيم، جناب آقاي امينيفرد! وقتتان تمام است) به عنوان میزبان شایسته مقام ولايت در دوران تبعید و مرکز فرهنگی و جغرافیایی بلوچستان جلب مینمايم.

علی اصغر یوسف نژاد
ناطق بعدي سركار خانم زهرا سعيديمباركه نماينده محترم مباركه هستند. سركار خانم سعيدي بفرماييد.

زهرا سعیدی مبارکه
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
«رب اشرح لي صدري و يسر لي امري و احلل عقده من لساني يفقهوا قولي»
همكاران گرامي، ملت شريف ايران اسلامي و مردم فرهيخته شهرستان مباركه! سلام عليكم. با كسب اجازه از رئيس و هيأترئيسه محترم، قبل از آغاز سخن جانباختن تعدادي از هموطنان عزيز در حادثه سيل آذربايجانغربي را تسليت گفته و اميدوارم همه مسئولين در جهت كمك به مردم آسيبديده اقدام جهادي را در دستور كار قرار دهند.
نطق خود را در شرايطي آغاز ميكنم كه منطقه ما آبستن اتفاقات تازهاي است و آمريكاي جنايتكار بيش از گذشته دندان تيز كرده و قواعد بينالمللي و اخلاقي را ناديده گرفته و علاوه بر بدعهديهايش نسبت به كشور
عزيزمان، چهره واقعي خود را آشكار ساخته و به بهانههاي واهي به كشور مظلوم سوريه حمله كرده است و بايد بداند دود اين خيانت دير يا زود به چشم خودش و حاميانش ميرود، چراكه امروز بيش از هر زمان در عرصه بينالملل احساس تنهايي ميكند.
من سخني دارم با آنان كه اين اقدام را هشداري براي ملت ايران ميدانند. بدانيد آنچه سايه جنگ را از كشور ما دور كرده، اولاً شجاعت و تدابير رهبر عزيز در كنار صبر، ايمان و وحدت ملت ايران و ثانياً اقتدار و توانمندي نيروهاي مسلح و ايثارگران مدافع حرم بوده است. آري، دوران جنگهراسي و تحريمهراسي پايان يافته و مردم ما پاسخ دندانشكني به هر گونه اقدام نظامي احتمالي خواهند داد.
اكنون با شرايطي كه آمريكا به ويژه در منطقه ما دچار شده، نگران انتخابات ايران است و تلاش ميكند با ايجاد اختلاف دوقطبي در فضاي انتخابات اهداف شوم خود را پيگيري كند. به عنوان خادم مردم از تريبون مجلس شوراي اسلامي به آمريكا هشدار ميدهم كه دست از فتنهانگيزي در كشور ما بردارد و بداند ملت ايران همان ملتي است كه در سال 57 پوزه شما را بر خاك ماليد و غلام حلقه به گوشتان را بيرون كرد و پيروز شد و در تمام راهپيماييها بر طبل رسوايي شما كوبيد و امكان ندارد اين ملت از اهداف انقلاب اسلامي كه حاصل خون صدها هزار شهيد والامقام است ذرهاي كوتاه بيايد و ديگر بار در (29) ارديبهشت با حضور پرشور در انتخابات خط بطلاني بر همه طراحيهاي دشمنان قسمخورده اين كشور خواهد كشيد. امروز (27) فروردين 96 ميباشد و در اين سال دو پروژه حياتي در كشور ما رقم ميخورد، انتخابات رياست جمهوري و شوراي شهر و روستا كه اميدوارم ملت آگاه ما با بصيرت و بدون ملاحظات جناحي با انتخاب اصلح نشان دهند كه به آرمانهاي نظام بيتفاوت نيستند و نامزدهاي تأييد صلاحيتشده با رعايت اخلاق به اثبات موقعيت خود اقدام كنند. «إن الله لا يغير ما بقوم حتي يغيروا ما بأنفسهم».
دو؛ اجراي طرح اقتصاد مقاومتي، توليد و اشتغال كه مسلماً آمار بالاي بيكاري خاطر جوانان را مكدر كرده است. دولتها بايد تدبير ويژه براي ايجاد اشتغال و حفظ اشتغال خصوصاً براي جوانان دهه (60) بينديشند. جواناني كه
در حال حاضر سن ازدواج و اشتغال آنها گذشته و حتي امكان استخدام در موقعيتهاي محدود را ندارند. واقعاً چه كسي پاسخگوي مطالبات اين نسل و اين جوانان است؟ حتي عنوان ميشود در حال اجرا شدن است، نكند تا اجرايي شود (50) ساله شوند. يك اقدام سريع و عاجل از حاكميت ميخواهيم.
اما اقتصاد مقاومتي، توليد و اشتغال؛ همه ميدانيم كه مشكلات اقتصادي و معيشتي مردم را ناراحت نموده و نسخه شفابخش آن فقط و فقط اقتصاد مقاومتي است و درمان ديگري ندارد. كاهش وابستگي به درآمدهاي نفتي، ايجاد ارزش افزوده در نفت خام و اصلاح سيستم بانكي و مالياتي كشور از موارد رسيدن به اقتصاد مقاومتي است و اميدواريم سپردن تصدي امورات مهم كشور به انسانهاي انقلابي، متعهد، پرتلاش، دلسوز و باانگيزه انجام شود.
به عنوان خادم مردم از طرف مردم شهيدپرور استان اصفهان اعلام ميكنم كه زندهرود را در زايندهرود جاري كنيد.
اما از مردم شهيدپرور شهرستان مباركه بگويم، مردمي كه با افتخار (580) شهيد گلگونكفن و بيش از (1550) جانباز را براي اين نظام تقديم نموده است. بزرگمرداني كه با كشاورزي، صنعت و گاهاً رانندگي در بيابانها همواره به كسب روزي حلال ميپرداختند و متأسفانه خشكسالي و ركود صنايع و سوءمديريتها در سالهاي گذشته بر آمار بيكاري اين شهرستان و مشكلات معيشتي افزوده است و متأسفانه كسي هم به طور شفاف پاسخگوي مشكلات پيشآمده نيست. درد مردم شهر من از كمبودها و نبودها نيست، درد آنها از بيعدالتيها و توزيع ناعادلانه منابع در بين آنها مثلاً به بهانه برخوردار بودن شهرستان مباركه است. البته شهرستان من و كشور من از مردماني نيك و نيكانديش برخوردار است.
ضمن تشكر از دولتها و وزرايي كه با رفتار انقلابي خدمات شايستهاي در اجراي امور مردم و خصوصاً مردم شهرستان مباركه ارائه نمودهاند، تذكراتي را اعلام مينمايم:
وزير محترم صنعت! لطفاً به ادامه پرداخت تسهيلات رونق به واحدهاي صنعتي و توزيع منطقي آن و ارائه تسهيلات به واحدهاي صنعتي توليدي و تعيين تكليف منطقي و رسيدگي عاجل به شركتها و كارخانجات
تعطيلشده خصوصاً به شركت پلياكريل بپردازيد و اجراي درست قانون پذيرش نيروهاي بومي در واحدهاي بزرگ صنعتي شهرستان را خواهانم.
به وزير محترم نيرو؛ عدالت در توزيع آب رودخانه زايندهرود، اجراي مصوبات شوراي عالي آب به صورت كامل و برخورد و جلوگيري از بارگذاريهاي جديد در حوزه زايندهرود. احقاق حقوق كشاورزان حقآبهدار و تسريع در اجراي پروژههاي فاضلاب شهرهاي مباركه، كركوند، ديزيچه، زيباشهر، مجلسي و طالخونچه.
به وزير محترم آموزش و پرورش تذكر ميدهم رسيدگي به وضعيت حقوق و معيشت فرهنگيان عزيز با حفظ منزلت و كرامت آنان كه امري بديهي است، چراكه اگر كرامت آنان حفظ گردد دانشآموز باكرامت به بار ميآيد. تخصيص اعتبار جهت بازسازي مدارس شهرستان خصوصاً هنرستانها را خواهانم.
به وزير محترم كار و تعاون؛ سازمان تأمين اجتماعي هر چه زودتر افزايش دستمزد مستمريبگيران را در سال جاري اعمال نمايد و آن دسته از بازنشستگاني كه حقوقشان خيلي پايين است به اعتدال برسد. افزايش امنيت شغلي و اجتماعي كارگران زحمتكش و بانوان خصوصاً زنان سرپرست خانوار و كاهش تبعيض جنسيتي.
از وزير محترم بهداشت ميخواهم در تأمين پزشك متخصص بيمارستان محمد رسولالله اقدام عاجل نمايد.
به وزير محترم جهاد كشاورزي تذكر ميدهم پرداخت خسارت خشكسالي و خسارت نكِشت را به كشاورزان پرداخت كند. در زمان خشكسالي از كجا روزي بياورند و گذران زندگي كنند؟ ايجاد تسهيلات در يكپارچهسازي مزارع كشاورزان و استفاده بهينه از منابع آب، حمايت بيشتر دولت در تضمين خريد (نايبرئيس ـ وقت شما تمام است) و خريد تضميني محصولات.
از وزير محترم راه و شهرسازي ميخواهم، آيا كشته شدن (47) نفر و بيش از (4000) تصادف پاسخ خوبي براي اين نيست كه تدبيري براي جاده غيرايمن (نايبرئيس ـ خانم سعيدي! وقتتان تمام است) و چهارخطه نمودن محور مباركه ـ بروجن بنماييد؟ همچنين قيمتگذاري عادلانه حمل و نقل و برنامهريزي منصفانه (نايبرئيس ـ تشكر ميكنيم، خانم سعيدي! وقتتان تمام است) در بار مسافران در مرز جغرافي حمل و نقل. از
توجه شما بزرگواران تشكر ميكنم.
خدايا چنان كن سرانجام كار
تو خشنود باشي و ما رستگار
يا زهرا

علی اصغر یوسف نژاد
ناطق بعدي جناب آقاي بهروز بنيادي نماينده محترم كاشمر، بردسكن و خليلآباد هستند. جناب آقاي بنيادي بفرماييد.

بهروز بنیادی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض تسليت به مردم شريف و نمايندگان محترم استانهاي آذربايجانغربي، آذربايجانشرقي و كردستان، سخنان خود را آغاز ميكنم.
سلام بر حضرت امام و شهداي عزيزمان و سلام بر شهيد مدرس، سلام بر مردم عزيز خطه سرسبز كاشمر، بردسكن، خليلآباد و سلام بر ايران سربلند.
ملت عزيز، نمايندگان محترم مجلس! در حالی که به برهه بلوغ کامل انقلاب نزدیک میشویم، اما هنوز رضایت کامل از عملکرد خود و مسئولين نداریم و امروز همه معترف به سوءمدیریت در این سالها هستند. هرچند دير، ولي در مقطع کنونی همه با هم باید چند تصمیم سرنوشتساز را بگیریم تا از این آشفتهبازار خارج شویم.
1 ـ حفظ وحدت به خاطر منافع ملی بر مبنای احترام، مشارکت فعال و تأثیرگذار همه گروهها و صاحبان تفکر در چارچوب قانون اساسی.
2 ـ با گذشت نزدیک به (30) سال از آخرين بازنگری قانون اساسی كشور ما، میطلبد که حقوقدانان مجلس، مرکز پژوهشها و اساتید دانشگاه با آسیبشناسی آن و ارائه گزارشی علمی به مقام معظم رهبری، زمینه این کار بزرگ را فراهم کنند.
3 ـ نقشآفرینی مثبت در تعامل جهانی و استفاده از منابع مالی و تکنولوژی دیگر کشورها باید سرلوحه سیاست
خارجی ما قرار گیرد. در حالی که شعار سیاست خارجی ما «نه شرقی، نه غربی، جمهوری اسلامی» بود، اما امروز بخش اول آن به قیمت حمایت لرزان روسیه از ما حذف شده است، روسیهای که هیچ اشتراک ایدئولوژیکی با ما ندارد و منافع زیادی را از ما به دست آورده و اخیراً رفتار مستکبرانه او در عقد قراردادهای نفتی و فروش هواپیماهای فرسوده نیز به گوش میرسد و علت تنها نبود رقیب براي او در سیاست خارجی ما است. روسیه هم مایل به قدرت گرفتن ما نیست و با رسیدن به قراردادهای نفتی و گازي خود در اتحادیه اروپا، به دو هدف خود كه کاهش قدرت ما و گرفتن بازارهای جهانی گاز از دست ما است خواهد رسید. بدانیم رابطه مسکو با ما وابسته به رابطه مسكو ـ آمریکا است و اينك میطلبد هر چه سریعتر فضای روابط خود را در جهان امروزی در توازن نگه داریم، کاری که روسیه به خوبی و زیرکی انجام ميدهد و باید اتحادیه اروپا نیز همزمان در سیاست خارجی ما جایگاه مناسبی پیدا کند.
گرچه توطئه همه اين مستکبران آن است تا با ایجاد شرایط ناامنی و ورود کشورهای ثروتمندی مثل ما و يا عربستان به درگیریها، سرمایه افراد متمکن کشور ما را به سوی خود جذب کنند كه تاکنون هم موفق شدهاند و امروز بیش از (4000) میلیارد دلار سرمایه ایرانیان خارج از کشور گواه این مدعا است و سنگاندازی در تکمیل خط لولههای گازي پارس و صلح از این دست هستند.
اکنون سؤال دیگری در افکار عمومی مطرح است که چرا در بين (200) کشور جهان تنها بين (10) کشور سرکشی و طغیانهای متعدد وجود دارد. لازم است تا کشور ما به بهترین شیوه وظیفه تاریخی و اسلامی خود را عمل كند و از قتل و کشتار کودکان و مادران بیگناه پیشگیری نمايد، چراکه طبق اصول قانون اساسی، ما حق دخالت نظامی در سایر کشورها را نداریم اما همه توان خود را بايد در برقراری صلح در همه نقاط جهان به کار گیریم تا در تاریخ از ما به نیکی یاد کنند.
امروز سوریه تبدیل به باتلاقی برای همه کشورهای درگیر شده است و آنچه كه زيبنده ما نيست، بايستي هر چه سریعتر با تصمیمی سخت بر مبناي منافع ملی، خودمان را در این قضيه نجات دهيم.
در بحث داخلی و اجرایی کردن شعار سال چند پیشنهاد توسط گروههای مختلف اصناف و صنایع مطرح است که باید كارشناسان محترم اقتصادي مجلس و كشور در نظر بگيرند. وزراي محترم اقتصاد و دارايي و تعاون، كار و رفاه اجتماعي نقش بسیار مهمی را در این مسیر بر عهده دارند. پیشنهاداتی مثل ثابت کردن قیمت خدمات همانند آب، برق و گاز به مدت پنج سال همانند آنچه كه براي بنزین اتفاق افتاده است. کاهش بهره بانکی به زیر (10) درصد، تعیین مالیات توسط اتحادیه اصناف مختلف، حضور فعال در بازارهای جهانی با پیوستن به WTO. در غیر این صورت با توجه به قیمت بالای دلار در کشور ما، زمینه قاچاق و سود حاصل از آن به راحتی قابل کنترل نخواهد بود. بخشودگی جرایم مالیاتی صنايع بزرگ، تبدیل یارانه نقدی به غیرنقدی تا هم توليدات كشاورزي و هم صنايع مختلف حمایت شوند.
بحث مهم ديگر امروز كشور ما انتخابات است كه متأسفانه با روند کنونی كه شروع شده بخشی از کاندیداها تنها با تخریب دیگری سعی در اقناع افکار عمومی برای برحق نشان دادن خود دارند كه جاي تأسف دارد. شاهدیم که افرادي کوچکذهن و با سابقه سیاه مسئولیت با زیر سؤال بردن شأن رهبری و مقام ایشان، برای خود در پی کسب رأی هستند و تأسفبارتر اینکه هیچکس به فریاد آقا هم نمیرسد و از ایشان دفاعی نکرد. البته اخیراً دادستانی محترم گفتند هنوز دمل به خوبی نرسیده تا عفونتش را با نيشتري تخلیه کنند، همه منتظریم آقای منتظری!
حرفهای اين بعضي، حقانیت عزیزان مظلوم در گذشته را تأیید میکند. هشدارهای مستدل و متقن آنها تنها با گذشت هشت سال، چون ماه در شب کویر نورافشانی میکند. مطمئنم مردم بزرگوار فارغ از صحبتهای هیجانی بعضي از کاندیداها میدانند که در فضای ملتهب امروز جهان سکان کشور را به چه کسی بسپارند، چراکه مردم اردیبهشت 96 بسیار پختهتر از خرداد 92 هستند.
از وزیر آموزش و پرورش میخواهم که بر ترویج هنر در مدارس تأکید نمايد، چراكه تنها هنر میتواند در دنیای کودکان راهی برای پرهیز از استبداد، خودکامگی و رسیدن به آزادیهاي درونی و بیرونی را زمینهسازی کند.
چند نكته از مشكلات حوزه انتخابيه و استان خراسانرضوي را بيان ميكنم:
متأسفانه امروز باید فریاد بزنم که عدم توازن در توزیع قدرت و ثروت کشور بين استانها مشهود است. هر استانی که در هیأت دولت سهم بیشتری دارد برنده است. هر چند اين مسأله در این دولت بسیار کمرنگتر بود، اما بپذیریم هنوز هست و استان خراسانرضوي خاصه شهرستانهاي آن جز مشهد در عقبماندگی غيرقابل قبولي ماندهاند.
از وزارت نیرو میخواهم پروژه مطالعاتی باروری ابرها را در استان خراسانرضوی همچون استان يزد شروع نمايد.
از وزارت نيرو ميخواهم پروژه انتقال آب از دریای عمان به استان ما را بجد حمایت کند. طبق نظر کارشناسان در حالی که کشورهای عربی سالیانه تا (15) میلیارد متر مکعب آب شیرین میکنند، ولی در کشور ما به (1) میلیارد هم نمیرسد و اگر این پروژه به ثمر نرسد تا (10) سال ديگر، در حضور خشكسالي روستاهای خراسان تخليه خواهند شد. (يوسفنژاد ـ متشكر آقاي بنيادي، وقتتان تمام شده).
از وزارت جهاد کشاورزی ميخواهم بر برنامه الگوی کشت كه در سال 1354 براي كشور نوشته شده و در سال 61 مدون گرديده را عملیاتی کند تا بهرهوری مصرف آب کشاورزی به حد مناسب برسد تا بتوانیم فرمان چکشی خاموشی چاهموتورها را متوقف کنیم.
دوبانده شدن جاده شادمهر ـ کاشمر ـ بردسكن ـ انار به طول (100) کیلومتر كه متأسفانه به صورت قاتلي بيرحم با (100) كشته در چند سال اخير در آمده است و از سال 84 كليد خورده و هنوز با سرعت لاكپشتي در حال تكميل است.
با توجه به سرمازدگی زمستان گذشته (نايبرئيس ـ جناب آقاي بنيادي! وقتتان تمام است) كليه درختان انار و محصول زعفران کشاورزان ما آسیب جدی دیده و از رياست محترم جمهور تقاضاي حمایت جدی را دارم.
شروع پروژه گازرساني به فازهاي (2) و (3) كوهسرخ (نايبرئيس ـ تشكر ميكنيم، جناب آقاي بنيادي! وقتتان تمام است) منطقه كوير خليلآباد و كوهپايه بردسكن را خواستارم.
در پايان از وزير صنعت، معدن و تجارت ميخواهم كه نگاه ويژهاي به پتانسيل معادن مس و طلا ما در حوزه
انتخابيهام داشته باشد و سازمان ايميدرو و زمينشناسي كشور را مأمور مطالعات اكتشافي نمايد. والسلامعليكم و رحمهالله

علی اصغر یوسف نژاد
متشكر، ناطق بعدي جناب آقاي احمد مرادي نماينده محترم بندرعباس، قشم، ابوموسي، حاجيآباد و خمير هستند كه پنج دقيقه وقت دارند. جناب آقاي مرادي بفرماييد.

احمد مرادی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم و به نستعين
با عرض سلام و ادب و احترام خدمت ملت سربلند ايران اسلامي و گراميداشت ياد و خاطره شهداي گلگونكفن كشور عزيزمان و آرزوي صحت و سلامتي و طول عمر باعزت براي مقام معظم رهبري و با عرض تسليت خدمت خانوادههاي جانباختگان سيل اخير در استانهاي آذربايجانشرقي و آذربايجانغربي.
در ابتداي سال 1396 هستيم، اين سال باستاني را براي همه مردم ايران اسلامي تبريك، تهنيت و شادباش عرض مينمايم و سالي توأم باعزت و سربلندي ايران و ايرانيان از خداي بزرگ مسئلت دارم.
از قلب خانه ملت عرض ارادت خود را محضر مردم شريف استان هرمزگان ابراز ميدارم و براي همه مردم عزيز خودم اعلام مينمايم كه اين خادم كوچك شما تمام سعي و تلاش خود را در بازگو كردن مشكلاتي كه با آن دست و پنجه نرم ميكنيد معطوف داشته و اينكه مظلومانه نظارهگر بيعدالتيهايي در جامعه هستيد.
قبل از ورود به موضوعات استان هرمزگان و حوزه انتخابيه خود لازم ميدانم اعلام كنم جامعه دچار چالشهاي جدي شده است كه بايستي چارهاي انديشيده شود.
اگر در بُعد سياست خارجي ديوانهاي مثل ترامپ پيدا شده كه گستاخانه به كشور سوريه حمله ميكند و يا تهديد به بينظمي و ناامني در جهان دارد، اين مهم برنامهريزي دقيق در سياست خارجي را از سوي متوليان امر اعم از دولت و مجلس طلب مينمايد.
در ابعاد داخلي هم فقط اشاره به اين داشته باشم كه فساد اقتصادي و بالطبع ناهنجاريهاي اجتماعي در كشور
بيداد ميكند. مگر فلسفه انقلاب توجه به ضعفا و محرومين نبود؟ محرومين كجاي معادله خدمترساني قرار دارند؟ طبقه محروم جامعه رو به فراموشي هستند و در عوض اغنيا و ثروتمندان در كشور عرض اندام ميكنند. بيكاري در كشور رو به بحران گذاشته است. شعارگرايي و آرمانهاي غلط در اين رابطه مردم را بياعتماد كرده است.
آمار مركز آمار را قبول كنيم يا واقعيتهاي بيكاري در جامعه را؟ چرا دولت اقدام جدي و عملي را از خود نشان نميدهد؟ امسال به عنوان سال اقتصاد مقاومتي با نگاه توليد و اشتغال است. دولت ميخواهد با اين بيكاري افسارگسيخته چكار كند؟ چه برنامهاي دارد؟ چگونه ميخواهد موانعي كه به ناحق براي توليدكنندگان ايجاد شده است را بردارد؟
در باب موضوع بازنشستگان، معلمان، كشاورزان، كارمندان و صيادان بارها و بارها در مجلس تذكر داده شده است. اين اقشار عزيزترين اقشار جامعه هستند، ولي در عوض به ضعيفترين قشر تبديل شدهاند. أين تذهبون؟
اما در اين فرصت كم لازم ميدانم بنا بر وظيفه قانوني و شهروندي نكاتي هم در خصوص استان هرمزگان مطرح نمايم:
دولت در اين فرصت باقيمانده اگر ميخواهد كاستيهايي كه طي اين چند سال براي مردم هرمزگان ايجاد كرده است را جبران نمايد و دل دردكشيده اين مردم كه معروف به دريادل هستند را به دست آورد، بايستي در اسرع وقت اقدامات عاجل و اساسي را انجام دهد تا شايد مرهمي بر اين دلهاي دلآزار آنان گردد.
1 ـ ابتدا تدبير در فروچالههايي كه در شهر ميناب بر اثر بيتدبيريهايي كه در خصوص برداشت بيرويه آب توسط وزارت نيرو ايجاد شده است.
2 ـ تأسيس اعتبار خاص به جادههاي استان هرمزگان، كه به جادههاي مرگ معروف شدهاند و جان تعداد زيادي از شهروندان و هموطنان را گرفتهاند، بالاخص جاده ميناب به جاسك و جاسك به كنارك.
3 ـ خروج كشتيهاي صيد صنعتي اعم از داخلي و خارجي كه اقدام به صيد بيرويه آبزيان به روش صنعتي نموده و صيادان بومي و سنتي را به نابودي كشيده است.
4 ـ لغو مصوبه ننگين دولت مبني بر انتزاع پنج روستا از شهرستان گاوبندي استان هرمزگان كه اين موضوع مردم را به شدت ناراضي كرده است.
5 ـ لغو قرارداد سراسر فساد واگذاري آلومينيوم المهدي و بازگشت به كار كارگران اخراجي و دلجويي از كارگران موجود.
6 ـ لغو مصوبه تعجبآور دريافت عوارض از مردم بومي جزيره قشم از طريق بندر پل ولافت توسط منطقه آزاد قشم.
7 ـ دستور تشكيل رسمي هيأتمديره منطقه آزاد قشم با حضور اعضاي جديدي كه سه نفر از آنان براي اولينبار از نيروهاي توانمند بومي و همراه دولت هستند.
8 ـ صدور مجوز تردد خودروهاي پلاك منطقه آزاد قشم در سراسر استان همانند ساير مناطق آزاد به لحاظ شرايط نامساعد آب و هوايي كه در هرمزگان وجود دارد.
9 ـ دستور أكيد جهت جذب نيروهاي بومي در مجتمعهاي فولاد، پالايشگاههاي نفت و گاز و پالايشگاه نفت ستاره خليجفارس.
10 ـ دستور أكيد به بانك مركزي (يوسفنژاد ـ متشكر آقاي مرادي، وقتتان تمام شد) در جهت اجراي صحيح قانون بخشودگي سود و جرايم كليه وامهاي زير (100) ميليون تومان.
11 ـ اتمام پروژههاي نيمهتمام تجاري بندر خمير كه براي مردم حياتي است توسط سازمان بنادر و دريانوردي.
12 ـ توجه و جبران خسارت كشاورزان بالأخص كشاورزان شهرستان حاجيآباد كه در بارندگيهاي اخير دچار خسارت جدي شدند.
13 ـ جلوگيري از آزار و اذيت (يوسفنژاد ـ متشكر) منطقه آزاد قشم در حق مردم صبور اين جزيره (نايبرئيس ـ تشكر ميكنيم) مبني بر زورگويي و تصرف اراضي مردم كه داراي اسناد عادي و رسمي هستند. (نايبرئيس ـ خيلي ممنون آقاي مرادي).
14 ـ تسريع در اتمام پروژه آبرساني جزيره قشم توسط وزارت نيرو.
در پايان چون در آستان برگزاري انتخابات پنجمين دوره شوراهاي شهر و روستا هستيم از همه مردم هرمزگان عاجزانه تقاضا داريم افرادي را انتخاب كنيد كه دل در گرو خدمت صادقانه به مردم داشته باشند و منافع استان را فداي منافع شخصي و گروهي ننمايند.
خدا مرا كفايت است كه جز او خدايي نيست، من بر او توكل كردهام كه خداي عرش بزرگ و داراي رحمت وسيع (نايبرئيس ـ سپاسگزاريم، خيلي ممنون) و علم محيط به عالم بيحد است (سوره توبه، آيه 128).
والسلامعليكم و رحمه الله و بركاته

علی اصغر یوسف نژاد
متشكر، ناطق بعدي جناب آقاي رسول خضري نماينده محترم پيرانشهر و سردشت هستند كه پنج دقيقه وقت دارند. جناب آقاي خضري بفرماييد.

رسول خضری
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
با درود و سلام به معمار كبير انقلاب و امام شهدا و شهداي گلگونكفن انقلاب اسلامي از ابتدا تاكنون و با عرض تسليت بسياربسيار غمناك به بازماندگان و خانوادههاي قرباني سيلزده استانهاي آذربايجانغربي، آذربايجانشرقي، كردستان، اردبيل، زنجان و كرمانشاه كه همه ما عزيزان را داغدار كردند و اميدواريم انشاءالله دولت نه تنها فقط بحث دغدغه نمايندگان كه اصلاح قانون مديريت بحران را سه سال است در دستور كار است و قرار است كه مجلس بياورد و نميآورد، كار ستاد مديريت بحران و سازمان مديريت بحران صرفاً فقط مقابله يا منتظر نباشد كه اتفاقي بيفتد. بله، ما امروز هم از ساعت (7) صبح فراكسيون مستقلين با رئيس جمعيت هلالاحمر جلساتي را داشتيم، واقعاً امدادرساني از طرف مجموعه دستگاههاي امدادرسان خوب بوده، هلالاحمر به وظيفهاش عمل ميكند، ولي امكاناتش كم است. اورژانس كشور (115) به وظيفهاش خوب عمل ميكند، ولي امكانات آن نسبت به وضعيتي كه كشور ايران، كشوري كه آبستن حوادث غيرمترقبه است، بسيار اندك است. وزارت راه و شهرسازي، همين سازمان مديريت بحران بيشتر حالت نظارهگر دارد.
ما ميبايست در خصوص بازنگري كه در قانون مديريت ستاد بحران انجام ميشود و سازمان مديريت بحران حتي بايد در حد يك وزارتخانه ديده شود. با توجه به پتانسيل بحرانزايي كه در كشور و حوادث غيرمترقبه و بلاهاي طبيعي، زلزله و سيلي كه داريم، ما ميبايستي در اين خصوص برنامهريزي شفاف و دقيقي را داشته باشيم. بايد جلوي خسارتهاي جاني و مالي زيادتر را بگيريم، ولي متأسفانه منتظر ميمانيم كه اتفاق، بحران و حادثهاي صورت بگيرد و ما فقط نظارهگر باشيم. بعد هم دستگاههاي امدادرسان با امكانات اندكي كه دارند مگر چقدر ميتوانند؟ الان ما فقط (41) نفر مصدوم داريم، هنوز تعدادي پيدا نشدهاند. اين جاي تأسف دارد. الان (48) ساعت است بحران سيل در آذربايجانشرقي، آذربايجانغربي و اردبيل است، يك نفر وزير از دولت تدبير و اميد در آنجا حضور دارد. چرا وقتي جاهاي ديگر زلزله ميشود مسئولين ميلرزند و سريع حضور دارند. ما بابت اين قضيه تأسف ميخوريم و به هيأت دولت تذكر جدي دارم. در اين خصوص بايد جديتر حضور پيدا ميكردند. ما موارد زيادي را داريم.
امسال به بركت نامگذاري كه مقام معظم رهبري فرمودند سال اقتصاد مقاومتي، توليد و اشتغال است. چرا رهبر معظم مجدداً امسال اقتصاد مقاومتي را در نامگذاري آوردند؟ يك تلنگر بسيار جدي به دولت بوده كه قطعاً در برنامههاي سال 95 خود نتوانسته به اهداف عالي نظام دست پيدا كند.
ما در بحث توليد و اشتغال و بحث اقتصاد مقاومتي بر حمايت از اقتصاد و توليد مبتني بر اشتغالزايي و صادرات تأكيد داريم. حوزههاي مختلفي درگير اين قضيه هستند، حوزه جهاد كشاورزي يكي از حوزههاي بسيار مهم است. طبق بند (7) سياستهاي ابلاغي مقام معظم رهبري در بحث حوزه اقتصاد مقاومتي، وزارت جهاد كشاورزي يكي از حوزههاي بسيار اساسي و مهم است. كارهايي هم انجام شده، ما منكر نيستيم، ولي آن كارهايي كه منجر به بحث اشتغال شود، الان غول بيكاري در كشور بيداد ميكند در كشور دارد از سن اشتغال و ازدواج (12) ميليون جوان ميگذرد. (3) ميليون و (300) هزار نفر بيكار مطلق در كشور داريم. بالغ بر (7) ميليون و (200) هزار نفر بيكار مطلق و ناقص داريم. در واقع اين نميتواند واقعاً توجيهي باشد كه دولت بگويد بله، هر سال (7000) فرصت شغلي. اگر اينطور بوده چرا آمار بيكاريمان بالاست؟ (42) درصد جوانان فارغالتحصيل ما بيكارند، جوانان كه فارغالتحصيل مراكز آموزش عالي هستند. در اين مملكت ميزان بيكاران باسواد سه برابر بيكاران بيسواد است. فقط جلسه و همايش؟ پس دولت اين تلنگر را واقعاً قبول كند و بيدار شود، با تدبير باعث اميد شود. اين كليد بايد درست بچرخد، اگر برعكس بچرخد بيشتر قفل ميكند.
در خصوص بحث كولهبرها، مجلس يك همدلي و همفكري خوبي دادند. طرح ساماندهي كولهبرها و معيشت مرزنشينان با كمكهاي مركز محترم پژوهشهاي مجلس و (15) تا دستگاه و وزارتخانه كه در حال بررسي است، تاكنون چهار دستگاه و سازمان گزارشاتشان را به ما دادند. انشاءالله هرچه سريعتر (11) دستگاه باقيمانده گزارشاتشان را بياورند كه يك طرح منتج به يك قانون جامع و قوي براي معيشت و امرار مرزنشينان و دفاع از حقوق بهحق كولهبران ضعيف و زحمتكش جامعه ما شود. بايد اين شغلي كه جان دادن براي نان است، تبديل به يك شغل درست و حسابي و ساماندهي شود. بحث بيمه اين عزيزان را كه از (20) اسفند 95 كليد خورده و جلساتي را كه با وزارت تعاون داشتيم، انتظار داريم انشاءالله بحث بيمه تا پايان فروردين در مناطق پيرانشهر و سردشت انجام شود. (يوسفنژاد ـ متشكر، وقتتان تمام شد).
بحث جادههاي مواصلاتي؛ دولت دارد ميلياردها دلار بابت خريد هواپيماهاي مدرن ميدهد، خيلي كار خوبي است، ولي اگر ما اهم و مهم كنيم ساليانه چندده هزار نفر جانشان را در همين جادههاي مواصلاتي از دست ميدهند. قطعاً جادههاي مواصلاتي اولويت دارند، اهميتشان بسياربسيار بيشتر است. (نايبرئيس ـ تشكر ميكنيم) انتظار داريم دولت امسال در اين حوزه حضور جديتري داشته باشد.
وزارت كشور در بحث فوقالعاده نوار مرزي به فرهنگيان براي پيرانشهر و سردشت و استان آذربايجانغربي و كرمانشاه قولهايي را به ما داده، هرچه سريعتر عملياتي كند. (نايبرئيس ـ سپاسگزاريم).
معلمين حقالتدريس، انشاءالله طرح آن با كمك آقاي دكتر احمديلاشكي و دوستان امروز در مجلس مطرح ميشود، انشاءالله نمايندگان هرچه سريعتر تعيين تكليف كنند تا اين عزيزان استخدام شوند. (نايبرئيس ـ تشكر
ميكنيم) تبصره (10) ماده (17) اجرا شود. تعيين تكليف كاركنان قراردادي مخابرات (نايبرئيس ـ آقاي خضري وقتتان تمام است، متشكر) يكي از مباحث بسيار مهم ماست و همچنين صندوق بيمه كشاوزي. (قطع ميكروفن) آقاي دكتر مطهري! يك دقيقه اجازه بدهيد.
مركز درمانبستر ميرآباد را وزير قول داده بودند هرچه سريعتر اجرايي كنند و تعيين تكليف تقسيمات كشوري، هم افزايش نماينده دوم به مجموعه پيرانشهر و سردشت كه هر شهر يك نماينده مستقل داشته باشد (نايبرئيس ـ متشكريم) و هم تقسيمات كشوري دهستان پسره تبديل به شهر آنها، زودتر در بحث تقسيمات كشوري عملياتي شود. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

علی مطهری
آقاي خضري! نطق شما هفت دقيقه شد. جناب آقاي يوسفنژاد! يك اطلاعيه هست، آن را بفرماييد.

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحيم
اطلاعيه مجامع نمايندگان استانهاي شمالغرب كشور در خصوص حادثه سيل اخير
با سلام و تحيات
بدينوسيله مراتب تأثر و تسليت عموم نمايندگان استانهاي آذربايجانشرقي، آذربايجانغربي، كردستان، اردبيل و زنجان را به مناسبت درگذشت دهها نفر از هموطنان عزيزمان در استان آذربايجان در اثر سيل ويرانگر را اعلام ميداريم.
از مقام معظم رهبري و رؤساي قواي مقننه و مجريه به خاطر اظهار همدردي و تأكيد بر پيگيري جبران خسارتها و كاهش آلام وارده سپاسگزاريم. همچنين از مسئولين ذيربط در استان و كشور به دليل اطلاعرسانيها، اقدامات امدادي، اسكان موقت و اقدامات بعدي كه در جريان است قدرداني ميكنيم.
از مسئولين اجرايي ذيربط و مديريت بحران كشور انتظار داريم نسبت به برآورد سريع خسارتها اقدام نمايند. از سازمان برنامه و بودجه و دولت محترم نيز انتظار ميرود همانند روزهاي اوليه در تأمين و جبران خسارات نيز
اقدام عاجل و مؤثر به عمل آورند.

علی مطهری
6
اعلام وصول طرح اصلاح ماده (45) قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی با قید دوفوریت و رد فوریت آن (ثبت 260)

علی مطهری
آقاي قاضيزاده! دستور بعدي را بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي رئيس و همكاران محترم! خدمت شما عرض كنم دو تا درخواست فوريت داريم، يك طرح دوفوريتي و يك طرح قانوني يكفوريتي است. ابتدائاً درخواست دوفوريت براي اصلاح ماده (45) قانون آييننامه داخلي مجلس شوراي اسلامي را داريم. جناب آقاي يوسفيانملا رياست محترم كميسيون آييننامه به عنوان نماينده طراحان موضوع را مطرح ميكنند.
نايبرئيس (مطهري) ـ جناب آقاي يوسفيان اجازه بدهيد، دوستان در جاي خودشان مستقر شوند، جناب آقاي مازني، جناب آقاي موسوي، آقاي آزاديخواه! لطف بفرماييد سر جاي خودتان باشيد. دوستان سر جاي خودشان مستقر شوند، براي اينكه بايد به توضيحي كه جناب آقاي يوسفيان ميفرمايند توجه داشته باشيد.

سیدعلی ادیانی

علی مطهری
اخطار راجع به چيست؟ راجع به همين دستور است؟ بفرماييد.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي عثماني تذكر دارند، اگر فوريت ندارد آقاي ادياني بفرمايند.

سیدعلی ادیانی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم
جناب آقاي مطهري عزيز! اين دوفوريت برابر ماده (134) آييننامه داخلي مجلس الان قابل طرح نيست. من
چندين تذكر داشتم، الان اين را ميگويم كه اگر جنابعالي وارد ميدانيد بر حسب آييننامه ادامه پيدا نكند.
استحضار دارد در شانزدهم آذر 1395 همين موضوع مطرح شد. يعني شش ماه نگذشته، برابر مفاد (134) چون شش ماه انقضا صورت نگرفته، قابل طرح نيست. ماده (134) اشاره دارد اگر طرحي مورد تصويب مجلس يا كميسيونهاي موضوع اصل (85) واقع نشد، بدون تغيير اساسي تا شش ماه ديگر نميتوان آن را مجدداً به مجلس پيشنهاد نمود. از آنجايي كه اين طرح در (16) آذر مطرح شده و برابر ماده (134) شش ماه صورت نگرفته، قابل طرح نيست. اين تذكر اول بنده، نظر جنابعالي را داشته باشيم.

علی مطهری
اجازه بدهيد، جناب آقاي ادياني ببينيد! اولاً كه اين طرح تفاوت اساسي با آن طرح دارد، ثانياً شما در مخالفت ميتوانستيد همين مطالب را بيان كنيد.

سیدعلی ادیانی
آقاي دكتر! اين طرح دقيقاً اصلاح مربوط به كميسيون برنامه و بودجه بوده، يعني تغيير تركيب و ساز و كار آن توسط جناب آقاي دكتر مفتح هم مطرح شده بود، مجلس هم به آن پيشنهاد رأي نداد، الان مجدداً و دقيقاً بحث تركيب كميسيون برنامه و بودجه است. هم شكلي و هم ماهيتي واحد ثابت و يگانهاي دارد، لذا برابر ماده (134) اصلاً قابل طرح نيست. من الان به لحاظ ماهوي هم نميخواهم ورود كنم.

علی مطهری
نخير، اين متفاوت است، تغيير اساسي دارد و الان هم بحث در فوريت آن است، شما ميتوانستيد با فوريت آن مخالفت كنيد. ببينيد! اينجا ميگويد مگر اينكه با يك تغيير اساسي باشد. خود طراحها مدعي هستند كه تغيير اساسي دارد. آقاي يوسفيان بفرماييد.

عزت اله یوسفیان ملا
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحيم و به نستعين
آقاي دكتر! اجازه بدهيد من قبل از اينكه طرح مطرح شود جواب آقاي ادياني را بدهم. آن طرحي كه جناب آقاي مفتح پيشنهاد دادند اين بود كه كل اعضاي كميسيون بودجه با كميسيون تخصصي بنشينند و بودجه را بررسي كنند، بعد به همين تلفيقي كه هست بيايد. در حاليكه در اينجا اينطور نيست، كل اعضاي كميسيون تخصصي به اضافه چند نفر از بودجه است. چون الان در كميسيون تلفيق (9) نفر از بودجه ميروند. اينجا هم بين (10) تا (15)
نفر كه تعدادشان از كميسيون تخصصي كمتر باشد. اين تفاوت عمدهاي است كه جنابعالي فرموديد، اي كاش آقاي ادياني ميخواند، حداقل اين دو تا طرح را كنار هم ميگذاشت و ميخواند، بعد قضاوت ميكرد. متأسفانه ايشان نخواندند، اگر ميخواندند اينطور نميشد.
اين طرحي كه الان تقديم شد طرح بسيار مهمي است و بخش عمده اين طرح را كل رؤساي كميسيونها، آقاي رئيس ببخشيد! جلسه آمادگي گوش دادن ندارد. ببينيد! همه شما سروران و عزيزان واقعاً از كميسيون تلفيق البته به شكل كميسيون تلفيق و نه از اعضا شاكي بوديد. امسال سه، چهار ماه وقت همه گرفته شد و واقعاً هم نميدانيم چه به كجا بود و چه اتفاقي افتاد؟ ما الان اول يك طرحي را در بودجه و در برنامه به كميسيون تخصصي ميدهيم، كميسيون تخصصي رسيدگي ميكند و بعد به كميسيون غيرتخصصي ميدهد. يعني چه؟ مثلاً كميسيون بهداشت و درمان در بخش دارو در بودجه تصميم ميگيرد، براي ساخت بيمارستانها و مراكز درماني تصميم ميگيرد، بعد سه نفر از كميسيون تخصصي بهداشت و درمان ميآيند در كميسيون تلفيق، آن وقت كميسيون عمران، كميسيون قضائي و كميسيون اجتماعي بايد بگويند كميسيون تخصصي درست گفته يا نگفته است. عرض ما اين است كه بودجه وقتي وارد كميسيون تخصصي شده، كميسيون تخصصي كل بودجه را رسيدگي كند و اينجا تعداد اندكي از كميسيون بودجه همينطور كه در كميسيون تلفيق قبلاً به نحوي كه اكثريت با كميسيون تخصصي باشد. يعني رئيس، نايبرئيس، سخنگو، همه را كميسيون تخصصي تعيين كند. اين تعداد بيايند بودجه را تنظيم كنند، پس از اينكه بودجه تنظيم شد همان تلفيق شود و به صحن بيايد.
الان شما عزيزان اصلاً اطلاع نداريد كه عضو كميسيون اقتصادي هستيد، ولي در تلفيق براي اقتصادي چه تصميمي گرفتند. لذا مسئوليتي هم براي آنها نيست. كميسيون بهداشت و درمان تصميم ميگيرد، ولي بعد تصميماتش در تلفيق ميآيد، اعضاي ديگري تصميم ميگيرند، خودشان از مسئوليت بري ميشوند. ما ميخواهيم كميسيون تخصصي مستقيماً ارتباطش را با سازمان مديريت برقرار كند.
لذا اگر ملاحظه كنيد اين طرح را (190) نفر از همكاران امضا كردند. آقايان: حسنوند، نوبخت، خدادادي، زاهدي،
احمديان، ملكشاهي، رضائي، شاعري، بروجردي، پورابراهيمي، محمدي، پژمانفر، تاجگردون، همه اينها رؤساي كميسيونها بودند و همه اين عزيزان متوجه شدند كه بايد كميسيونهاي تخصصي به سازمان مديريت وصل باشد. الان به عنوان مثال وقتي كه تلفيق بودجه تمام ميشود سازمان مديريت فقط به كميسيون بودجه وصل است. حتي در بخش درمان ميخواهند يك جايي بيمارستان بسازند، بودجهاي تخصيص پيدا كند، ابهام و ايرادي است، با آن كميسيون مكاتبه ميكنيم. ما ميخواهيم سازمان مديريت وقتي آمد بودجهاش را با كميسيون بهداشت و درمان بست، در طول سال فقط با كميسيون بهداشت و درمان ارتباط داشته باشد، با كميسيون امنيت ارتباط داشته باشد، چون اصل بعد از تلفيق است.
عزيزان و سروران من! شما همه از وضعيت برنامه و بودجه نگران بوديد. من خواهش ميكنم اين طرح را با دقت بخوانيد. تغيير عمدهاي داده شد، اصلاً آن نيست و اينجا اكثريت با اعضاي كميسيونهاي تخصصي است. يعني از اعضاي كميسيونها تلفيق ميشود و در طول سال مسئوليت ميگيريد. ديگر نميتوانند بپرسند بگويند آقاي كميسيون صنايع! اين چه بوده كه به صحن آمده؟ ميگويد من خبر ندارم، اين را كميسيون غيرتخصصي تصويب كرد، يا فلان مسأله. اين تصويبي كه شده اگر امضاها را ببينيد بيني و بينالله در جهت حل مشكل بودجه است. الان كميسيون تلفيق شرايطي دارد كه ديگر قابل قبول نيست. مسئوليتي براي كسي وجود ندارد، (42) نفر مينشينند تصميم ميگيرند، همه متفرق ميشوند. كه بود، كه بود، من نبود، نميدانم. ما ميخواهيم كميسيون تخصصي از ابتدا تا انتهاي سال مسئول بودجه خودش باشد، يعني در تمام طول سال بودجه را خودش بررسي كند. اگر سازمان مديريت براي بهداشت و درمان مشكل دارد، به كميسيون بهداشت و درمان بدهد، (نايبرئيس ـ خيلي ممنون، تشكر) اگر با صنايع مشكل دارد به كميسيون صنايع بدهد، بار مسئوليت را به دوش كميسيون تخصصي بگذاريد. اگر ايرادي هم باشد بگوييد ما برطرف كنيم، با تشكر. والسلام عليكم و رحمه الله

علی مطهری
سپاسگزاريم، مخالف اول را دعوت بفرماييد.

محمد علی وکیلی
مخالف جناب آقاي كوچكينژاد هستند، البته مخالف و موافق عليالاصول فقط پيرامون فوريت
اظهار نظر كنند.

جبار کوچکی نژاد ارم ساداتی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
«الحمدلله رب العالمين»
آقاي رئيس! اولاً كه اين دوفوريت با اصل (134) و بسياري از اصول قانون اساسي مغايرت دارد و من معتقدم كه به اخطار همكار ما هم توجه كنيد. يعني شش ماه نگذشته كه طرح مطرح شده است.
همكاران عزيز! دوماً من درخواست دارم متن عنوان طرح را يك دور نگاه كنند. در مجلس هشتم همين آقاي يوسفيانملا و بقيه همكاران بودند، اين طرح را آوردند و رأي نياورد. در مجلس نهم مطرح كردند و رأي نياورد، كمتر از شش ماه است كه دوباره اين طرح را آوردهاند، حاكميت يك كميسيون بر كل نمايندگان، اصل اين طرح اين است. يعني از ساليان طولاني دارند تلاش ميكنند. من يادم است كه در مجلس هشتم ما در تلفيق بوديم، بعد از آن كميسيون خاص نتوانست حاكميت خودش را اعمال كند، مخالفتهاي شديد در صحن داشت. همكاران عزيز! يعني مشاركت همه كميسيونها را در اين طرح حذف ميكنند. در حال حاضر كه تعدادي از دوستان از كميسيون برنامه و بودجه در حد (9) نفر در كميسيونهاي ديگر كه حضور دارند گاهي اوقات باز هم ميبينيم كه دارند اعمال كميسيون ميكنند و اين طرح حق قانوني همكاران را زير سؤال ميبرد.
من از دوستان همكار سؤال ميكنم؛ مجلس هميشه دو كار مهم در سال انجام ميدهد، يكي از كارهايش بحث بودجه كشور است كه سرنوشت كشور است، سرنوشت مناطق است. اگر همكار نمايندهاي نتواند از طريق كميسيون در كل احكام بودجه اعمال نظر بكند در كجا ميخواهد انجام بدهد؟ دوم؛ كميسيون تلفيق برنامه و بسياري از تلفيقهايي كه در قانون پيشبيني شده گاهي اوقات اتفاق ميافتد در همه آن تلفيقها حق كميسيونها، حق كميسيون فرهنگي، اجتماعي، اقتصادي، آموزش و تحقيقات، بهداشت و همه كميسيونها ضايع ميشود. چطور ميشود كه (18) نفر بنشينند بعد به كميسيونها فقط روي احكامي كه ارجاع دادهاند، يعني همكار نماينده روي بخش ديگر نميتواند در كميسيون خودش اظهار نظر بكند. در انتها گفتند يك كميسيون خاص تشكيل
بشود. اين كميسيون خاص كميسيون اصل (90)، كميسيون اصل (90) در بخش فرهنگي، بودجه، اقتصادي و در بخشهاي ديگر چقدر ميتواند اظهار نظر بكند؟ يا كميسيون خاص و ويژه، اين كميسيون ويژه در كجا پيشبيني شده؟ يا كميسيون تدوين آييننامه، كميسيون تدوين آييننامه را همكاران رأي دادند فقط در بخش آييننامه بيايد نه در بخش بودجه، در بخش سياستهاي كلان، در سطح برنامه پنجساله. من معتقدم كه هم با اصول قانون اساسي، با آييننامه داخلي اين طرح مخالفت دارد و از رئيس هم درخواست دارم اين طرح را از مجلس و از صحن حذف بكند و اين مشكلاتي در آينده ايجاد ميكند. من قطعاً ميدانم همكاراني كه امضا كردند، بسياري از همكاران امروز رأي مخالف ميدهند. اين را خود همكاران آمدهاند چندين نفر به ما گفتند، گفتند كه آن زمان كه داشتند امضا ميگرفتند دقيق مشخص نكرده بودند و به يقين مخالفت عموم مجلس با اين طرح وجود دارد. چرا در مجلس هشتم؟ من از دوستان طراحان سؤال ميكنم، از آقاي ملا سؤال ميكنم؛ مگر در مجلس هشتم با هم نبوديم، اين را مطرح نكرديد؟ در مجلس نهم چقدر تلاش كرديد تا ما بتوانيم تركيب تلفيق را بر هم بزنيم. آن زمان از هر كميسيون دو نماينده بود، بعد سه نماينده كرديم. كميسيون برنامه و بودجه را كاهش داديم، (9) نفر از اعضاي كميسيون در اين تلفيق حضور دارند، يعني مشاركت كميسيون برنامه و بودجه هم حداكثر است. شما ميخواهيد كل برنامه بودجه كشور را به دست بگيريد و همه همكاران را هم محروم بكنيد. به اعتقاد من اين خلاف قانون اساسي است و اولاً اينكه رئيس اين را پس بگيرد و مطرح نكنند. يك رأيگيري بكنند كه آيا اين خلاف برنامه و قانون است يا نه، در غير اينصورت نمايندگان و همكاران با يك رأي بسيار وسيع منفي به اين طرح مخالفت خودشان را اعلام ميكنند بعد بگوييد چرا دوفوريتي آمده. (نايبرئيس ـ خيلي ممنون) طرح به اين عظمت چرا دوفوريت؟ به صورت عادي در مجلس بياورند بحث بشود.

علی مطهری
خيلي ممنون، موافق را بفرماييد.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي رضيان موافق هستند، بفرماييد.

عبداله رضیان

محمد علی وکیلی
جناب آقاي كوهكن بفرماييد.

علی مطهری

محسن کوهکن ریزی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
من عاجزانه از همكاران عزيز استدعا دارم و خواهش ميكنم كه عرايضي را كه خدمتتان عرض ميكنم را با دقت توجه بفرماييد. البته براي حقير كه صحبت ميكنم اهميت رأي آوردن دوفوريت يا يكفوريت بعد از اصل طرح است. برادر عزيز و دوست گرامي من جناب آقاي مهندس كوچكينژاد كه عضو كميسيون برنامه و بودجه هم هستند بنا بر همين دلايلي كه اشاره كردم بايد موافق اين طرح باشند.
همكاران عزيز! (نايبرئيس ـ جناب آقاي كوهكن! شما بايد در موافقت با دوفوريت صحبت كنيد) عرض ميكنم، چشم، تشكر ميكنم كه به طراح يا مخالف اين تذكر را نداريد و به بنده داديد. تذكر شما وارد است. (نايبرئيس ـ شما فرموديد كه فوريت آن مهم نيست، شما بايد براي دوفوريت صحبت كنيد) جناب آقاي مطهري! من از شما عذر ميخواهم، ببينيد! حضرتعالي كه جلسه را اداره ميكنيد اگر بنده جاي شما بودم به استناد آن بند از آييننامه كه طرحهاي دوفوريتي را اجازه ميدهد حتماً مصداق دوفوريتي نيست و اصلاً نميگذاشتم به عنوان دوفوريتي مطرح بشود. اما الان كه ورود پيدا كرديد هم در فوريت و هم در اهميت موضوع طبيعي است كه صحبت بشود.
دقت بفرماييد، دوستان ببينيد! عزيزاني كه عضو كميسيونهاي ديگر هستند نقش خودتان را در بررسي بودجه و برنامه تا چه اندازه ميبينيد؟ يك بندها و تبصرههايي به شما ارجاع ميشود، در كميسيون بررسي ميكنيد. من از شما سؤال ميكنم؛ همه كميسيونها غير از كميسيون برنامه و بودجه، آيا واقعاً سازمان برنامه و بودجه به همان ميزان كه خودش را در مقابل سؤالات با آمار و ارقام و حضور كارشناسهاي مختلف در كميسيون برنامه و بودجه مقيد ميداند به شما هم همين مقدار پاسخ ميدهد؟ جناب آقاي كوچكينژاد، برادر عزيزم! وقتي رئيس كميسيون برنامه و بودجه اين را امضا كرده، (13)، (14) تا رئيس كميسيون امضا كردند. من از آقاي يوسفيانملا تشكر
ميكنم كه خودش عضو كميسيون برنامه و بودجه است علم اين بحث را برداشته.
دوستان! اين يك اقدام كارشناسي معقول منطقي است، پيام آن هم اين است كه حضور و نظرات كارشناسي كميسيونهاي مختلف را در مورد بخشهايي از لايحه بودجه و يا برنامه كه در حوزه تخصصي شما هست از سه نفر به همه تعداد اعضاي كميسيون برميگرداند، يعني عملاً دوستاني از كميسيون برنامه و بودجه اگر اين پيشنهاد را آوردند خودشان ميگويند ما عضو كميسيون برنامه و بودجه هستيم. ما با اين كاري كه ميخواهيم انجام بدهيم به يك نوعي ميخواهيم از نظر عمق به رسيدگي براي خود كميسيون شريك بگيريم، حضور اعضاي كميسيونهاي ديگر بيشتر بشود. بنده عضو كميسيون تلفيق بودجه بودم، برادراني كه سه نفر از هر كميسيون شركت ميكرديد! وقتي كه پيشنهادات كميسيون را مطرح ميكرديد آيا به نظر شما واقعاً در آن وقت محدود كارشناسانه به پيشنهادي كه در كميسيون تخصصي ساعتها روي آن بحث كرده بوديم رسيدگي ميشد؟ من با صراحت بگويم؛ اگر مدام من يك پيشنهادي داشتم، عنايت داشتيم و خواهش ميكردم به اين پيشنهاد رأي بدهيد. به هر جهت به پيشنهاد شما هم رأي داده ميشود.
كل اين پيام كه ميگويد كاري كارشناسيشده است و مجلس زودتر به اين رسيدگي كند و تكليف اين را مشخص بكند اين است كه يك اثرگذاري، پاسخگويي و دادن اطلاعات از كنه و بن بودجه به كميسيونهاي تخصصي توسط سازمان برنامه و بودجه كه سطح خود را بالا ببرد، اين يك. اين يعني به نفع همه كميسيونها.
دوستان خوب دقت كنيد! دو؛ در تصميمگيريهاي حوزه تخصصي يك كميسيون به جاي سه نفري كه كميسيون تلفيق ميفرستيد همه شما از اين مدخل هستيد و نظر ميدهيد. نهايتاً يك جمعبندي شكلي هم انجام ميدهند و بعد صحن علني مجلس رسيدگي ميكند. من فكر ميكنم كساني كه به يك تحول اساسي كارشناسيشده به استناد اينكه بهاي بيشتري به نظرات كارشناسي بدهيم كه امري بديهي و عقلاني است درخواست ميكنم كه به اين طرح رأي داده بشود. ضمن اينكه عرض ميكنم مهمتر از فوريت آن رأي آوردن اصل اين است، با عذرخواهي از آقاي رئيس.

علی مطهری

محمد علی وکیلی
مخالف دوم جناب آقاي سليمي هستند، بفرماييد.

علیرضا سلیمی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
جناب آقاي رئيس! قبل از شروع صحبت يك تذكر دارم. اين تذكر بنده را وارد ميدانيد يا نه، چون رئيس محترم بايد اظهار نظر بفرمايند (نايبرئيس ـ راجع به دستور روز است؟) بند (2) ماده (160) ميگويد «دوفوريت؛ ضرورت جلوگيرى از وقوع خسارت احتمالى و فوت فرصت» اخطار نيست، تذكر است. عرض بنده اين است؛ الان زماني رسيده كه بودجه تمام شده، برنامه را هم كه ما رسيدگي كرديم تمام شد. واقعاً چه محملي وجود دارد براي اينكه ما يك طرح دوفوريتي بياوريم؟ اين تذكر را وارد ميدانيد يا نه؟
نايبرئيس (مطهري) ـ اين را شما ميتوانيد در مخالفتتان بفرماييد كه حالا فرموديد.
سليمي ـ بالاخره تذكر است، جنابعالي الان بايد طبق آييننامه اظهار نظر بفرماييد.
نايبرئيس (مطهري) ـ ببينيد! اصلاً بحث فوريت اين است كه نمايندگان تشخيص بدهند كه آيا مصداق ماده (160) است يا نيست. لذا نميتوانيم به عهده رئيس جلسه بگذاريم. خود نمايندگان تشخيص ميدهند آيا يكفوريت يا دوفوريت دارد يا نه.
سليمي ـ ما بايد به آييننامه عمل كنيم. حالا مسائل را عرض ميكنم. جناب آقاي رئيس، دوستان محترم! اولاً اين طرح با قيد دوفوريت تقديم شده، همانطور كه تلويحاً آقاي رئيس هم قبول كردند به هيچوجه اين طرح دوفوريت ندارد حتي موافق محترم برادر عزيز جناب آقاي كوهكن هم فرمودند كه اصلاً دوفوريت ندارد. حالا چون ورود پيدا كرديم بالاخره ايشان موافقتي كردند.
اما مواردي كه به عنوان مخالفت من عرض ميكنم؛ من خواهشم اين است عزيزان محترم نماينده به عرايض من دقت كنيد. ببينيد! با اين طرح اصلاً كميسيون تلفيق ديگر وجود خارجي ندارد، يعني منخلع ميشود. تلفيق يعني چه؟ تلفيق يعني تركيبي از نمايندگان محترم از كميسيونهاي مختلف كه اينها كار تلفيق بودجه را انجام بدهند. در اينجا ما ديگر تلفيق نداريم. در تبصره (2) گفتند فقط رؤساي كميسيونها بنشينند تصميم بگيرند. عزيزان من! خوب دقت بكنيد، حق خودمان را به كس ديگر ندهيم. كليه نمايندگان اينجا مسلوبالاختيار ميشوند. من تبصره (2) را يك بار ميخوانم ببينيد چه اتفاقي دارد ميافتد؟ واقعاً اتفاق بسيار خطرناكي دارد ميافتد. ميگويد «پس از اتمام رسيدگي در كميسيون مشترك» حالا اسم آن را تلفيق گذاشتند ديگر تلفيق نيست. «جلسهاي با حضور رؤساي كميسيونهاي تخصصي» بعد ميگويد «سه كميسيون خاص» اينجا را بايد دقت كنيد «سه كميسيون خاص» ميگويد اصل (90)، تدوين آييننامه. عرض ما اين است؛ شما ميخواهيد كار تخصصي كنيد، كميسيون تدوين آييننامه چه ارتباطي با كار بودجهاي دارد؟ يعني كل عزيزان ما كه در كميسيون تدوين آييننامه تشريف دارند همه اينها بروند بنشينند با رؤساي كميسيونها و براي كل نمايندگان محترم تصميمگيري كنند. واقعاً شوراي نگهبان قطعاً اينجا ايراد ميگيرد، چون نماينده در برابر تمام ملت مسئول است. ما اختيار خودمان را در بودجه داريم سلب ميكنيم، به يك عده خاص ميدهيم. الان آقايان فرمودند كه كميسيون بودجه تخصصي است و ساير كميسيونها تخصصي نيست. همه ما ميدانيم تقسيم نمايندگان محترم در كميسيونها تابع چه ساز و كاري است. بسياري از افراد بسته به تخصص خودشان در كميسيونها قرار ندارند. بسياري از عزيزان ما هستند، طرف دكتراي اقتصاد دارد در يك كميسيون ديگر است حالا من نميخواهم اسم ببرم، از تخصص اين عزيز ما محروم ميشويم. يعني ايشان حق اظهار نظر ندارد؟ بعد يك نفر كه به دلايلي حالا من نميخواهم آن دلايل را عرض كنم در كميسيونهاي ديگر خاص هست، مثلاً در كميسيون برنامه و بودجه است ولو اينكه تخصص بودجهاي ندارد ايشان حق اظهار نظر داشته باشد.
ما آمديم در اصلاحيهاي كه در مجلس قبل داشتيم گفتيم (9) نفر از كميسيون تلفيق، بعد همه كميسيونها را دخيل كرديم. اينجا ميآييم آنجا را (15) نفر ميكنيم. من همينجا با عرض پوزش از استاد بسيار عزيزم جناب آقاي يوسفيانملا عرض ميكنم كميسيون تدوين آييننامه اگر اينجا نمينوشتند باز شائبهاي هم نبود. آن قصه چاه است كه اول چاه خودت را پر كن، يعني كميسيون تدوين آييننامه را اينجا حذف ميكرديم. اين شائبه اين را
دارد كه دوستاني كه در كميسيون تدوين آييننامه هستند اينجا ميخواهند مهار بودجه را در دست بگيرند. اين شائبه به هر كيفيت وجود دارد.
خواهش من اين است؛ عزيزان من! با توجه به عرايضي كه عرض كردم ما اختيار خودمان را سلب نكنيم. با اين مصوبه اختيار ما به يك عده خاص سلب ميشود بعد هم ما تماشاچي ميشويم. مجلس ميشود دو دسته، يك عدهاي فعال، يك عدهاي هم تماشاچي. مجلس ميدان فوتبال نيست، استاديوم نيست كه دوازده نفر رؤساي كميسيونها آن وسط فوتبال بازي كنند مابقي همه تماشاچي بشويم و روي سكوها بنشينيم. با اين مصوبه همه ماها را ميخواهند روي سكوها بنشانند. بنده حقير سراپا تقصير با تجربهاي كه در اين سالها دارم خدمتتان عرض ميكنم اين مصوبه آسيبهاي فراواني را به مجلس، به نمايندگان عزيز خواهد زد، مضافاً عزيز ما استاد محترم جناب آقاي يوسفيانملا الان بحث اصلاح آييننامه را در دستور دارند. انشاءالله (وكيلي ـ متشكرم) در همان اصلاح آييننامه به صورت كلي اين موارد را هم بياورند البته با دقت بيشتري. اين مواردي كه در تبصره (2) آمده واقعاً مشكلاتي را ايجاد ميكند، هيچ فوريتي هم ندارد. هم رياست محترم اشاره فرمودند، هم موافق محترم جناب آقاي كوهكن. نص آييننامه هم كه بنده عرض كردم. خواهشم اين است با دقت و با حوصله اينجا را مطالعه كنيم و انشاءالله رأي ندهيم، اختيار خودمان را به يك عده خاص ندهيم، متشكرم
.

محمد علی وکیلی
متشكر، موافق دوم جناب آقاي يوسفنژاد هستند، بفرماييد.

علی اصغر یوسف نژاد
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
همكاران دقت بفرمايند كه مهمترين قانوني كه در طول سال توسط مجلس نوشته ميشود قانون بودجه است كه كليه رفتار، اعمال و حركات قوه مجريه و دولت را تنظيم ميكند و در طول هر دوره مجلس هم مهمترين قانوني كه تصويب ميكند قانون برنامه است. پس اهميت يا فوريت اين طرح در خود متن است، يعني صلاحيت اين دو تا قانون يعني قانون برنامه و قانون بودجه است. «اظهر من الشمس» است. اهميت كفايت و شرايط اين دو قانون از هر قانون ديگري بالاتر است، اين در مورد فوريت.
اما در مورد نكاتي كه اشاره كرديم. عملاً ارتباط تخصصي سازمان مديريت و برنامهريزي با كميسيونهاي تخصصي در حد صفر است و مهمتر از همه نظارتي كه بايد كميسيونها بر بودجه و بر برنامه داشته باشند باز در يك حد اقل نزديك به صفر است. تمام تلاش اين طرح دوفوريتي اين است كه سطح كميسيونها را، مجلس را به كميسيونمحوري نزديك بكند، مجلس را به يك سمتي ببرد كه اختيار نمايندگان نه تنها سلب ميشود بلكه ارتقاء پيدا ميكند، تقويت ميشود. من خواهش ميكنم دقت بفرماييد. حضور كميسيون اصل (90)، تدوين آييننامه آنطوري كه اشاره شده در جزئيات نيست. شما دقت نكرديد، نوشته «كميسيون تدوين آييننامه، كميسيون ويژه و كميسيون اصل (90) به منظور تدوين و رفع نواقص احتمالي» اينها در جزئيات وارد نميشوند اتفاقاً حضور اينها لازم و ضروري است. من خواهش ميكنم كه دقت بفرماييد يك ارتباط تخصصي موضوعي بين كميسيونها وجود دارد. اين ارتباطها بايد با سازمان برنامه و بودجه و كميسيونهاي تخصصي باشد در كميسيون تلفيق فعلي چنين وضعيتي وجود ندارد، سه نفر از هر كميسيون. من به عنوان كسي كه در تمام طول دوره خدمتم در مجلس در كميسيون تلفيق برنامه و در كميسيون تخصصي تلفيق بودجه بودم سه نفر از هر كميسيون در يك موضوع تخصصي در مقابل (42) نفر از افرادي كه نسبت به موضوع اطلاعات عمومي داشتند نوعاً نظرات كميسيون تخصصي مورد توجه واقع نميشد. در مواد، در تبصرهها، در ارجاعات، در مسئوليت و مأموريتي كه نمايندگان سه نفر از كميسيون براي پشتيباني از مصوبات كميسيون داشتند عملاً با كميسيون تلفيق با روي خوش روبهرو نميشدند و نوعاً مصوبات كميسيونها عملاً بايكوت ميشده، يعني مصوباتشان در كميسيون تلفيق واقعاً به خاطر مشاركت پايين، به خاطر حق رأيي كه كمتر داشتند و به خاطر اظهار نظري كه معمولاً كمتر تخصصي بوده معمولاً كميسيون تخصصي در آنجا بردي نداشته.
من خواهش ميكنم كه در اين مصوبه كه همه افراد، همه كميسيونهاي تخصصي، همه افرادي كه عضو كميسيون تخصصي هستند ميتوانند اظهار نظر داشته باشند، مجلس را ارتقاء ميدهيم. امروز اگر بحث اشتغال، توليد، سرمايهگذاري و IT واقعاً به عنوان يك مسأله است نقص آن در اين است كه كميسيونهاي تخصصي عملاً
تسلطي بر برنامه و بودجه در نظارت بعد از ابلاغ ندارند. اين طرح دوفوريتي ميتواند اين كار را انجام بدهد، اهميت آن هم به اين خاطر است كه اگر اين مصوب بشود كميسيونهاي تخصصي بر اساس اين مصوبه مأموريت خواهند داشت كه در طول اجراي برنامه نسبت به تحقق آنها، نسبت به تحقق بودجه، نسبت به تحقق برنامه اعمال نظر، گزارشگيري، حسابرسي و حسابكشي كنند و بتوانند مجلس را به دولت نزديك كنند، دولت را به مجلس نزديك كنند و مصوبات مجلس را به اجرا نزديك بكنند، واقعيتهايي كه در جامعه وجود دارد را احتمالاً بتوانند بررسي ميداني بكنند. بنابراين من خواهش ميكنم با توجه به اهميتي كه دارد، با توجه به فوريتي كه دارد و اهميت اين موضوع را جناب آقاي يوسفيانملا توضيح دادند رأي بدهيد. اگر در جزئيات مسألهاي وجود دارد، در بندها هم مسألهاي وجود دارد انشاءالله در بررسي جزئيات برطرف خواهد شد، ممنون و متشكر هستم.

علیرضا رحیمی

محمد علی وکیلی
آقاي رحيمي اخطار دارند، بفرماييد.

علی مطهری
اجازه بدهيد، آقاي رحيمي اخطارتان راجع به دستور است؟ بفرماييد.

علیرضا رحیمی
تذکر قانون اساسی
اخطار اصل (66) قانون اساسي است. آقاي دكتر عنايت بفرماييد! از همكاران محترم خواهش ميكنم نظم مجلس را رعايت بفرمايند. (نايبرئيس ـ دوستان لطف كنيد گوش بدهيد، بفرماييد) آقاي دكتر! اصل (66) قانون اساسي را ملاحظه بفرماييد. «ترتيب انتخاب رئيس و هيأترئيسه مجلس و تعداد كميسيونها و دوره تصدي آنها و امور مربوط به مذاكرات و انتظامات مجلس به وسيله آييننامه داخلي مجلس تعيين ميگردد». آييننامه داخلي مجلس را حضرتعالي اشراف داريد و امعان نظر داريد. ماده (160) آييننامه داخلي مجلس مشخصاً در ارتباط با طرحهايي است كه در مجلس مطرح ميشود. اعلام ميدارد كه «اصل بر عادي بودن رسيدگي طرحها و لوايح است و براي فوريت آنها بايد مبين ضرورت يا حالت استثنائي و مستند به دلايل ذيل باشد» همكاران محترم دوفوريت اين طرح را مطرح كردند، من سؤالم اين است كه امروز كه در عجبشير و آذرشهر سيل آمده و به حدي مصيبت بالا است كه مقام رهبري پيام ميدهند.
(نايبرئيس ـ اينها را مطرح كردند) آقاي دكتر عنايت بفرماييد! موضوعي را كه مطرح كردند براي كميسيون برنامه و بودجه و براي كميسيون تلفيق است. كميسيوني كه پنج سال بعد ميخواهد كميسيون تلفيق تشكيل بشود، به لايحه برنامه هفتم در پنج سال بعد رسيدگي بكند. لايحه بودجهاي كه در آذرماه سال 96 فرض بفرماييد دولت دوازدهم آقاي دكتر روحاني ارائه بدهد اين لايحه را يا ارائه ندهند. (نايبرئيس ـ متشكريم) آقاي دكتر مطهري! خواهش من اين است كه اين اخطار وارد است و خواهش ما اين است كه عنايت بفرماييد دوفوريت اين واقعاً مبنايي ندارد كه حتي يكفوريت مطرح بشود.

علی مطهری
در واقع شما هم يك نوع مخالفت كرديد. ببينيد! اينجا بالاخره دو نگاه است، بعضي ميگويند كه تا زمان بودجه فرصت زيادي هست و دوفوريت ندارد، بعضي هم ميگويند اگر بنا باشد به شكل عادي بيايد ممكن است نوبت به آن نرسد باز به بودجه برسيم. تشخيص اين با نمايندگان محترم است.
حضار 217 نفر، دوفوريت طرح اصلاح موادي از آييننامه داخلي مجلس است. دوستان رأي خودشان را اعلام بفرمايند. دوسوم رأي ميخواهد. (ادياني ـ دستگاه خراب است) (كوچكينژادارامساداتي ـ دستگاه خراب است) (فولادگر ـ دستگاه خراب است) دستگاه آقاي ادياني خراب است؟ پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب نشد.
يكفوريت را درخواست داريد؟ حضار 217 نفر، دوستان يكفوريت را رأي بدهيد. دوستان رأي خودشان را بدهند، لطفاً رأي خودتان را اعلام كنيد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب نشد.
بنابراين اين طرح به صورت عادي بررسي خواهد شد.
7
تذکر آییننامهای و اخطار قانون اساسی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

علی مطهری
تذكرات شفاهي را بفرماييد.

اکبر رنجبرزاده
تذكرات خارج از دستور جلسه امروز: آقاي مصطفي كواكبيان نماينده محترم تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس هستند بفرماييد.

مصطفی کواکبیان
تذکرات شفاهی
تذكرات خارج از دستور جلسه امروز: آقاي مصطفي كواكبيان نماينده محترم تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس هستند بفرماييد.
بسم الله الرحمن الرحيم
عزيزان بنده امروز صبح هم گفتم باز تأكيد ميكنم اميدواريم كه شوراي محترم نگهبان به دستورالعمل سياستهاي كلي انتخاباتي ابلاغي مقام معظم رهبري در مورد مصاديق رجال سياسي، مذهبي و بحث مدير و مدبر همانطور كه سخنگوي محترم شوراي نگهبان هم مطرح فرمودند توجه بشود و ما هم پيگير مصوبات خودمان در مجمع تشخيص مصلحت نظام باشيم. يك نكته هم به وزارت راه و شهرسازي تذكر ميدهم كه مردم شريف پرديس و بومهن گناهي ندارند كه در مسير بزرگراه قرار گرفتند و هر بار ميخواهند اينجا عبور كنند بايد (3500) تومان براي وسائل شخصيشان پرداخت بكنند. حداقل ميشود براي اين مردم يك دفترچههايي آماده كرد كه اينها از پرداخت عوارض معاف باشند.
من در همينجا تسليت عرض ميكنم به همه هموطنان آذري در استانهاي آذربايجانشرقي و غربي و همه استانهايي كه دچار سيل شدهاند و روز بسيار مبارك ارتش هم كه پسفردا است به همه غيورمردان ارتش تبريك ميگويم و اميدوار هستم كه همه عزيزان دست بدهيم به اينكه قانون بحث مديريت بحران بيايد و مشكل زلزله فريمان و امثال اينها را هم از قبل بتوانيم تدارك ببينيم، والسلام خيلي ممنون.

علی مطهری
نفر بعدي را دعوت بفرماييد.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقاي جهانبخش محبينيا نماينده محترم مياندوآب، تكاب و شاهيندژ بفرماييد.

جهان بخش محبی نیا
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
در ابتدا از برادر عزيزم حاجآقا يوسفيانملا ممنونم كه اجازه فرمودند به عنوان فرزندي از آذربايجان همگام با تسليت مقام معظم رهبري، رئيس محترم مجلس و ساير نمايندگان عزيز مراتب ناراحتي و تأثر عميق خودمان را از فاجعهاي كه در آذربايجانشرقي، در آذرشهر عزيز، عجبشير نازنين، مراغه و سيلواناي آذربايجانغربي، سقز
كردستان عزيز و اردبيل پيش آمد به عرض برسانيم.
واقع مطلب ملت ايران! ايامي است كه ما متوجه سوانح و حوادثي هستيم كه هميشه فداشدگان و قربانيان را محكوم ميكنيم، در حادثه پلاسكو، برخورد قطار، خفه شدن دانشآموزان در استخرها، سقوط هواپيماها و خيلي از مسائل. اين بار هم با نهايت تأسف ديشب تلويزيون دو نفر از كارشناسان را آورده بود، به نوعي صحبت ميكردند كه مقصر جانباختگاني هستند كه حالا نميدانم پيدا شدند يا نه، حداقل الان در زير آب و گل و لاي مدفون هستند. من از اقدام بچههاي وزارت نيرو، هلالاحمر، استانداري و همه دوستان تشكر ميكنم، اما اينجا بايد يك نكته را به عنوان تذكر به وزارت محترم نيرو و وزارتخانههاي مسئول يادآوري كنيم، اكثر اين حوادث ريشه در سوءمديريت دارند.
من تابستان سال 95 در حضور برادر عزيزم آقاي چيتچيان كه خيلي انسان شريفي است و معاونين ايشان گفتم رودخانههاي آذربايجان و مناطق كوهستاني كشور ماهيت و ذات ستيزهگري دارند. آقاي كريمي اجازه بفرماييد! متأسفانه شيب منطقه به نحوي است، اگر طرحهاي مربوط به سيلبند و آبخيزداري و مهار آب عملي نشود، تا بهار با طغيان رودخانهها مواجه خواهيم شد كه متأسفانه شد. چرا يك مورد نسبت به اينكه كارشناسان شما در اين مناطق و مناطقي كه آقاي دكتر شهرياري در هفتههاي قبل گفتند، زماني كه پرآب هستيم ما را سيل ميبرد، زماني هم كه آبي نيست قحطي آب (رنجبرزاده ـ تشكر) و خشكسالي ما را از زندگي مياندازد. برادران و خواهران! به جاي اينكه بياييم فقط اين مردم و قربانيان و جانباختگان را محكوم كنيم، شما را به خدا يكي، دو نمره منفي به خودمان بدهيم كه جلوي اين سيلابها را با كار كارشناسي و طرحهايي كه آب را مهار ميكند بگيريم.
اي مادري كه فرياد رساي تو در موقعي كه بچههايت زير آب رفت هنوز هم كه هنوز است در ذهن ملت ايران باقي است، درود بر شرف تو و مرگ بر آنهايي كه با توجيه تنبلي و كارشكنيهاي خودشان زندگي را بر شما سياه ميكنند.

اکبر رنجبرزاده
تشكر از جناب آقاي دكتر محبينيا. جناب آقاي سيدتقي كبيري نماينده محترم خوي و چايپاره بفرماييد.

سیدتقی کبیری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام و ادب و عرض تسليت جانباختگان حادثه سيل در استانهاي آذربايجانغربي، آذربايجان شرقي، اردبيل، زنجان و كرمانشاه تذكراتي را عرضه ميدارم:
1 ـ تذكر به رئيس محترم جمهور و هيأت دولت مبني بر نظارت بيشتر بر زيرمجموعه قوه مجريه براي پرهيز از استفاده از امكانات دولتي براي تبليغات انتخاباتي بيست و نهم ارديبهشتماه.
2 ـ تذكر به بانك مركزي مبني بر نظارت بيشتر به مؤسسات مالي كه ادعاي تحت نظارت بانك مركزي را دارند، قبل از اينكه سپردهگذاران اين مؤسسات دچار مشكل شوند.
3 ـ تذكر جدي به قوه قضائيه مبني بر عدم توسعه مركز معتادان زارعان شهرستان خوي و پيشنهاد اسكان بقيه معتادان در ديگر شهرستانهاي استان.
4 ـ تذكر به وزارت بهداشت جهت رسيدگي به مشكلات و كمبود امكانات و تجهيزات بيمارستان شهرستان چايپاره.
5 ـ تذكر به وزارت ورزش و جوانان مبني بر اتمام پروژههاي ورزشي شهرستانهاي چايپاره و خوي.
6 ـ تذكر به وزير محترم آموزش و پرورش به جهت بيتوجهي به بحث افزايش رفاه و معيشت فرهنگيان و عدم پرداخت پاداش فرهنگيان بازنشسته.
7 ـ تذكر به وزير محترم آموزش و پرورش براي عدم تعيين تكليف استخدامي نيروهاي شركتي، حقالتدريسيها، سربازمعلمها و آموزشدهندگان نهضت سوادآموزي.
8 ـ تذكر به وزارت بهداشت و وزارت راه جهت عدم پرداخت مطالبات پيمانكاران بيمارستانهاي آيتالله العظمي خويي و بيمارستان (160) تختخوابي.
9 ـ تذكر به وزارت راه به دليل عدم اقدام جدي ساماندهي سهراهي قرهضياءالدين.
10 ـ تذكر به وزراي محترم ارتباطات و اطلاعات براي نظارت بيشتر بر فضاي مجازي خصوصاً در آستانه انتخابات بر بداخلاقيها، تهمتها و افتراها. ممنون و تشكر.

اکبر رنجبرزاده
تشكر از جناب آقاي كبيري. سركار خانم زهرا ساعي نماينده محترم تبريز، آذرشهر و اسكو بفرماييد.

زهرا ساعی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام و احترام خدمت مردم شريف ايران و همكاران محترم.
آقاي رئيس، نمايندگان محترم! مستحضر هستيد كه متأسفانه در دو روز گذشته سيل در استانهاي آذربايجانشرقي، آذربايجانيغربي، اردبيل و كردستان جان تعدادي از هموطنان عزيزمان را گرفت. من بايد اين فاجعه را به همه بازماندگان آنها عليالخصوص مردم حوزه انتخابيه خودم آذرشهر، تسليت عرض كنم.
آقاي رئيس! من در نطقي كه درباره حادثه قطار مشهد ـ تبريز هم داشتم عرض كردم، ما بايد فكري به حال امدادرساني كنيم. ما اساساً در كشور با سوءمديريت در حوادث غيرمترقبه مواجه هستيم، چون در بسياري از موارد پيشبيني درستي از اتفاقات نداريم. حتي ما در ثبتنام انتخابات رياستجمهوري هم دچار مشكل ميشويم، چون به موقع اقدام نكرده و پيشبيني نميكنيم.
در موضوع مقابله با حوادث البته در كنار امدادرساني، آموزش عمومي هم مورد نياز است. چه بسا اگر قبل از مراجعه امدادگران در دو حادثه قطار و سيل در بين مردم كساني بودند كه آموزشهاي لازم را فرا گرفته بودند، امروز تعداد جانباختگان كمتر بود. آموزش عمومي مقابله با حوادث امري مغفول در سيستم آموزشي كشور و حتي سازمان مديريت بحران كشور است و ما بايد فكري در اين باره كنيم.
از سوي ديگر ضعف امكانات سازمان مديريت بحران كشور براي من بسيار عجيب است. در سال بايد چند كشته از مردم كشور در اخبار شنيده شود تا سازمان مديريت بحران به خودش بيايد و نسبت به تجهيز استانها اقدام
كند و هر توجيهي براي اين موضوع غيرقابل پذيرش است.
آقاي رئيس، نمايندگان محترم و مردم داغديده! من بار ديگر با ديدن صحنههاي خسارت و آسيبهاي ايجادشده از اين حادثه همراه شما داغدار شده و از ساعات اوليه پيگير روند امدادرساني از مراجع ذيربط بوده و هستم و اميدوارم اينبار ديگر از اين موضوع به راحتي عبور نكنيم و براي يكدستي و هماهنگي و كارآمد كردن سازمان مديريت كشور اقدام نماييم.
از مقام معظم رهبري كه با مردم قهرمان و داغديده عليالخصوص همزبانان خودشان در آذربايجان همدردي كردند بسيار سپاسگزارم (نايبرئيس ـ تشكر ميكنيم، وقتتان تمام شد) و اميدوارم مسئولان دولتي به امر ايشان مبني بر جبران خسارتها دقت و اقدامات لازم را انجام دهند، با تشكر.

اکبر رنجبرزاده
از سركار خانم زهرا ساعي ممنونيم. جناب آقاي عباس گودرزي نماينده محترم بروجرد بفرماييد.

عباس گودرزی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
ضمن عرض تسليت به جهت كشته شدن تعدادي از هموطنان عزيزمان در حادثه سيل، چند تشكر و تذكر خطاب به وزرا و مسئولان محترم را دارم.
تشكر ويژه از جناب دكتر نوربخش رئيس محترم سازمان تأمين اجتماعي كشور و دكتر خدادادي رئيس محترم كميسيون اجتماعي بابت سفر به بروجرد و كلنگزني آغاز عمليات اجرايي توسعه بيمارستان كوثر، تقاضاي تسريع در اجرا را دارم.
تشكر از جناب مهندس عليزاده معاون محترم وزير راه بابت پيگيري مستمر تكميل بيمارستان آيتالله بروجردي و حضور در محل بيمارستان. تقاضا دارم زيرساخت آموزشي شدن و پد هليكوپتر نيز لحاظ گردد.
تشكر ويژه از وزير محترم بهداشت و درمان بابت مساعدت و همكاري خوب ايشان در تجهيز بيمارستان آيتالله بروجردي. تقاضاي تسريع در ارسال كامل تجهيزات را دارم. جناب آقاي دكتر هاشمي، وزير محترم بهداشت! الزاماً
در خصوص جذب نيروهاي انساني آن بيمارستان دستور فرماييد عدالت رعايت گردد و بر اساس ضابطه و يك تعريف مشخص نيرو جذب شود و رضايت عامه و عموم مردم ملاك عمل قرار گيرد، نه عدهاي خاص كه خشم عمومي مردم خشنودي خواص و نزديكان را از بين ميبرد و خشم خواص را خشنودي همگان بياثر ميكند. در بخش اشترينان كه در آن فقر و ركود موج ميزند اخيراً يك درمانگاه افتتاح شد، اما شش نيروي مورد نياز آن از خارج اشترينان و بدون ضابطه جذب شدند. لازم است اين بيعدالتي و ظلم بررسي، گزارش و حل گردد.
تشكر از خانم احمدپور رئيس محترم سازمان ميراث فرهنگي كشور بابت سفر به بروجرد. عمل به وعدههاي دادهشده و پيگيري تخصيص رديف ملي براي خانههاي تاريخي بروجرد مورد انتظار است.
تذكر به وزير محترم راه؛ ضمن تسريع در بهرهبرداري كامل از چهارخطي طول بروجرد بخش لرستان، دستور فرماييد در تكميل بخش مركزي به چهارخطه مذكور تعجيل و تسريع گردد.
جناب وزير محترم راه! چهارخطي بروجرد ـ نهاوند كه چند كيلومتر آن در حوزه بروجرد واقع شده است ناتمام باقي مانده و به قتلگاه تبديل شده است. براي حفظ جان مردم (رنجبرزاده ـ تشكر) دستور تسريع در تكميل و بهرهبرداري را صادر فرماييد.
وزير محترم راه! ساخت راهآهن در بروجرد شايسته اما مظلوم و محروم يك ضرورت است، لطفاً اقدام و عمل فرماييد.
وزير محترم بهداشت و درمان! لطفاً به داد جامعه پرستاري برسيد و دستور فرماييد كارانه اين قشر خدوم و زحمتكش پرداخت گردد.
آخرين تذكر؛ ضمن تشكر از زحمات ستاد كل نيروهاي مسلح، تقاضا دارم قانون ارشديت تحصيلي كاركنان ارتش و سپاه را اعلام و ابلاغ فرمايند، انشاءالله. خيلي متشكرم.

اکبر رنجبرزاده
تشكر از جناب آقاي گودرزي. جناب آقاي ابوالفضل ابوترابي نماينده محترم نجفآباد، تيران و كرون بفرماييد.

ابوالفضل ابوترابی
تذکرات شفاهی
تشكر از جناب آقاي گودرزي. جناب آقاي ابوالفضل ابوترابي نماينده محترم نجفآباد، تيران و كرون بفرماييد.
بسم الله الرحمن الرحيم
خدمت شما عرض كنم كه من دو تا مطلب خطاب به رياست محترم جمهور دارم. اولين مطلب در مورد اولويتبندي كشور بود كه متأسفانه شاهد بوديم اولويتبندي دقيقي توسط رياست محترم جمهور انجام نشد. (30) درصد از مشكلات ما مربوط به تحريم بود كه رياست محترم جمهور چهار سال از وقت خود را صرف (30) درصد از موضوعات كشور در مورد تحريم كرد كه متأسفانه اين (30) درصد هم قمار از اول باخته بود و نتيجهاي براي مردم نداشت، غير از اينكه چهار سال تمام تخممرغها را در يك سبد گذاشتيم و نتيجهبخش نبود.
دومين تذكرم به رياست محترم جمهور؛ عليرغم اينكه انتقاداتي در مورد ساخت مسكن مهر ميشود كه بعضي از اين انتقادات هم وارد است و بيش از (40) هزار ميليارد تومان در مسكن مهر سرمايهگذاري شد، امسال حدود (15) ميليون به خصوص قشر متوسط جامعه خانهدار شدند و اشتغال خيلي عالي هم در اين عرصه انجام شد و اقتصاد مقاومتي يعني مصالح داخلي هم در طرح مسكن مهر استفاده شد. ولي متأسفانه در اين دولت چون اولويتبنديها اشتباه بود، كشور را بيش از (40) هزار ميليارد تومان براي خريد هواپيما بدهكار كرديم، در صورتي كه هواپيما هم خارجي است و آن اشتغالي كه ما انتظار داشتيم در اين عرصه به وجود نيامد. اين دو تا اولويتبندي اساسي باعث شد كه كشور چهار سال وقت و زمان را از دست بدهد و خصوصاً در بحث هواپيماها خودمان را بدهكار كنيم، در صورتي هم كه هواپيماها وارد كشور شوند براي (5) درصد جمعيت استفاده ميشود. لذا اين دو تا اولويتبندي باعث شد امروز به جايي برسيم كه ركود كشور را فراگير كند و تمام كارخانههاي بزرگ زمينگير شوند. اگر دولت به جاي برجام وقتش را براي اصلاح نظام بانكي رباي قانونمند در بانكها و تأمين اجتماعي و رفع موانع كسب و كار براي صنعت گذاشته بود بهتر نتيجه ميگرفت.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقاي ابوترابي ممنونيم. جناب آقاي رضا كريمي نماينده محترم اردبيل، نير و سرعين بفرماييد.

رضا کریمی
تذکرات شفاهی
به نام خداوند جانآفرين
جانباختن تعدادي از هموطنان عزيزم در استانهاي آذربايجان، اردبيل و كردستان را تسليت عرض مينمايم و به وزير محترم نيرو تذكر ميدهم اقدامات پيشگيرانه را جدي بگيرند.
جناب آقاي چيتچيان! به فكر آب شرب، كشاورزي و صنعت شهرستانهاي اردبيل، نمين، نير و سرعين باشيد. جناب آقاي وزير! ما انتظار زيادي از جنابعالي نداريم، فقط ميخواهيم از محل اعتباراتي كه به إذن مقام معظم رهبري از صندوق توسعه ملي براي كنترل و مهار آبهاي مرزي به استان اختصاص يافته، همه شهرستانهاي مرزي و داراي شرايط و ظرفيت از آن بهرهمند شوند. يعني شهرستانهاي اردبيل و نمين كه داراي جمعيتي بالغ بر (600) هزار نفر جمعيت بوده مشكل آب شرب سالم و بهداشتي دارند و آب قابل دسترس هر دو شهرستان مرزي از طريق رودخانهها به درياي خزر سرازير شده و شور ميشود. بنابراين اقدامات پيشگيرانه را جدي بگيريد.
جناب آقاي مهندس حجتي وزير محترم جهاد كشاورزي! با همه علائق و ارادتي كه به شخص جنابعالي دارم و شما را فردي صادق، خادم و كارآمد ميشناسم، ولي براي وضعيت فعلي و آينده بخش كشاورزي استان اردبيل اعلام خطر ميكنم. از حضرتعالي استدعا دارم به وضعيت نابسامان بدنه مديريتي بخش كشاورزي استان و به درد توليدكنندگان و كشاورزان اردبيل برسيد و اجازه نفرماييد نيرويي توانمند و شايسته در حاشيه بماند و افرادي كه از كارآمدي لازم برخوردار نيستند در مسئوليت و مديريت بمانند و يا بهكارگيري شوند و حوزه كشاورزي استان را به ورطه نابودي برسانند. درد كشاورزي و آب اردبيل به درد بيدرمان تبديل شده است. بهينهسازي مصرف آب و استفاده از روشهاي مدرن آبياري، طرح الگوي كشت، بخش تحقيقات و آموزش، دامپزشكي، بازرگاني و غيره به ورطه فراموشي سپرده شده است.
تذكر بنده به عدم نظارت بانك مركزي (رنجبرزاده ـ تشكر) بر مؤسسات مالي و اعتباري است كه موجبات جمعآوري نقدينگي از ميليونها نفر و سوءاستفاده و كلاهبرداري برخي و بياعتمادي مردم به سيستم پولي و بانكي كشور شده و همچنين بلاتكليفي كاركنان و كارمندان مجموعه.
تذكر آخر بنده به وزير محترم كشور است. جناب آقاي وزير! به فرمانداران زيرمجموعه خود دستور بفرماييد
(رنجبرزاده ـ تشكر) پروندههاي داوطلبين عضويت در شوراهاي اسلامي شهر و روستا را به هيأتهاي نظارتي جهت بررسي صلاحيت عزيزان تحويل بدهند و بيش از اين فرصتسوزي و اتلاف وقت ننمايند. والسلام عليكم و رحمه الله

اکبر رنجبرزاده

محمد علی وکیلی
آقاي دكتر رنجبرزاده! يك لحظه اجازه بدهيد.

اکبر رنجبرزاده
آقاي لاهوتي! وقت شما براي بعد بماند.

محمد علی وکیلی
آقاي دكتر جمالي و بعد ايشان آقاي حاجي بفرماييد.

محمدجواد جمالی نوبندگانی
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي رئيس! من در رابطه با اصل (175) اخطار قانون اساسي دارم، آنجا مشخص شده كه صدا و سيما بايستي در جهت مصالح عمومي حركت كند و همچنين اصل (113) كه اعلام ميدارد «پس از مقام رهبري، رئيسجمهور عاليترين مقام رسمي كشور است و مسئوليت اجراي قانون اساسي و رياست قوه مجريه را جز در اموري كه مستقيماً به رهبري مربوط ميشود بر عهده دارد». حالا انتخاباتي كه ميخواهد براي چنين جايگاه مهم و شامخي برگزار شود كه بعد از مقام رهبري اين همه اهميت دارد، متأسفانه در كنار آن مسائلي كه گفته شد هر كسي به خودش اجازه داد با هر شرايطي بيايد براي كانديداتوري رياست جمهوري نامنويسي كند، من متأسفم كه صدا و سيما هم خودش به اين جو كمك كرد، با برنامههايي كه تهيه ديد، با آن مصاحبههايي كه با افراد جوان، نوجوان و كساني كه بالاخره در حد و قامت كانديداتوري نبودند ميرفت و در كوچه و خيابان اينها را پيدا ميكرد و اعلام ميكرد كه شما نميخواهيد ثبتنام كنيد، شنيديم شما ميخواهيد ثبتنام كنيد. به نظر من مسأله را مقداري به سمت استهزا كشاند و يك خوراك تبليغاتي براي فضاهاي مجازي و سيستمهاي راديو و تلويزيون بيگانه فراهم كرد.
اگر قرار است كه در جهت مصالح ملي عمل كنيم، سؤال من اين است آيا واقعاً چنين برنامههايي كه به تناوب و
تكرار در شبكههاي مختلف پخش ميشد و همه عزيزان شاهد آن بودند، اين به مصالح ملي كشور بود؟ به نظر من اينجا ميبايستي كه رياست محترم صدا و سيما به اين برنامهها نظر مجددي بيفكنند و براي آينده تذكري باشد كه خودمان با دست خودمان (رنجبرزاده ـ تشكر) بعضي از مسائل را در جامعه ترويج ندهيم. بالاخره رياست جمهوري فارغ از اينكه هر كسي رئيسجمهور شود جايگاه بسيار رفيعي است (نايبرئيس ـ خيلي ممنون) و به نظر من با اين كار خودمان عليه خودمان يك تبليغات سوء راه انداختيم. خيلي ممنون.
نايبرئيس (مطهري) ـ تشكر ميكنيم. البته تذكر شما تا حد زيادي وارد است و اين ايراد تا حدي به وزارت كشور هم وارد است كه از هر كسي ثبتنام ميكردند. يعني درست است كه بسياري از ملاكها خيلي جزئي نشده، ولي همان ملاكهاي كلي به ما اجازه ميدهد كه از خيلي از افراد ثبتنام نكنيم. وقتي ميگويند «رجل سياسي»، نميشود كه ما بياييم از يك جوان (18) ساله ثبتنام كنيم. به هر حال انشاءالله كه مسئولان صدا و سيما توجه بفرمايند. آقاي حاجي نوبت شماست، بفرماييد.

حسینعلی حاجی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي رئيس! من از حسن نظر شما تشكر ميكنم. آقاي مطهري ببينيد! تذكرم بند (11) ماده (24) آييننامه است، حفظ شأن مجلس. ببينيد! ما قانونگذاري كرديم، ولي اجرا نميشود. يكي از اين موارد را عرض كنم. آقاي مطهري! ما در برج (3) امسال قانوني را تصويب كرديم مبني بر اينكه براي گرفتن گواهينامه نيازي به كارت پايانخدمت نيست. اين قانون از برج (3) تا الان اجرايي نشده، خواهش من اين است كه در اينجا تذكر بفرماييد تا نيروي انتظامي و راهنمايي و رانندگي يك مقدار سريعتر عمل كنند، چون سرنوشت (3) ميليون جواني است كه ميخواهند رانندگي كنند و گواهينامه ندارند، اين يك مورد.
آقاي مطهري! يك مورد ديگري را وزير محترم نفت انجام داده، طرحي به نام «برندينگ» كه متأسفانه دارد كشور را در بخش توزيع بنزين به هم ميريزد، دارند يكسري شركتهاي واسطهاي درست ميكنند كه اين برخلاف قانون
است. يعني وزير چنين اختياري را ندارد، يكسري شركتهايي توسط برخي از بازنشستگان وزارت نفت دارد درست ميشود كه بين شركت فرآوردههاي نفتي كه توزيع فرآوردههاي نفتي را دارد با جايگاههاي بنزين حائل شوند كه الان در بعضي از جاها رانندگان اعتراض داشتند و تحصن كردند. خواهش من اين است كه جنابعالي تذكر بدهيد كه اين دو مورد رعايت شود.

علی مطهری
عرض كنم كه راجع به موضوع اول درباره گواهينامه وزير كشور اقدام كنند و همينطور درباره موضوع دوم كميسيون انرژي خودمان ميتواند اين موضوع را پيگيري كند و انشاءالله وزير نفت هم توجه بفرمايند.
8
تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به مسئولان اجرایی کشور

اکبر رنجبرزاده
تذكرات كتبي نمايندگان به مسئولان اجرايي كشور:
ـ آقاي حسينعلي حاجيدليگاني (شاهينشهر، ميمه و برخوار) به رئيسجمهور محترم در خصوص صدور دستور رسیدگی فوری برای پیشگیری از تخریب آثار تاریخی شهر سین.
ـ آقاي ولي ملكي (مشكينشهر) به وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي در خصوص عدم اقدام در ارتباط با توسعه تختهای بیمارستانی مشکینشهر تاکنون.
ـ آقاي امير خجسته (همدان و فامنين) به رئيسجمهور محترم در خصوص لزوم توجه جدی به مبارزه با فساد و تخلفات متعدد در شرکتها و سازمانهای اقتصادی تابعه بنیاد شهید و امور ایثارگران.
به وزیر صنعت، معدن و تجارت درباره پرهیز جدی از واردات کالاهای خارجی مشابه تولید داخلی.
ـ آقاي محمد حسننژاد (مرند و جلفا) به وزير نیرو در خصوص عدم اهتمام جدی برای تکمیل طرح تأمین آب شرب شهرستانهای مرند و جلفا، سد بناب مرند، فاضلاب مرند و هادیشهر و تأمین آب کشاورزی دشتهای شهرستان مرند.
به وزیر راه و شهرسازی در خصوص کندی فرآیند تکمیل جاده مرند ـ سهراهی ایواناوغلی، جاده مرند ـ جلفا، جاده مرند ـ بناب و جاده مرزی جلفا ـ اصلاندوز. همچنين در خصوص عدم تحویل زمین استادیوم (5000) نفری مرند و هادیشهر جهت شروع عملیات اجرایی از سوی وزارت راه و شهرسازي به وزارت ورزش و جوانان.
به رئيسجمهور محترم در خصوص ضعف مدیریتی منطقه آزاد ارس و رکود فعالیتهای عمرانی و زیربنایی منطقه آزاد ارس.
به وزیر علوم، تحقيقات و فناوري در خصوص عدم تکمیل ساختمان دانشکده فنیمهندسی مرند.
به وزیر جهاد کشاورزی در خصوص احداث مجتمع بزرگ دامپروری، عدم واگذاری مستندات شهرک دامپروری پامچي مرند به تأمین اجتماعی برای احداث مجتمع بزرگ دامپروری علیرغم گذشت شش ماه.
ـ آقايان: نادر قاضيپور (اروميه)، عليرضا محجوب (تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس)، محمداسماعيل سعيدي، احمد عليرضابيگي و محمدحسین فرهنگی (تبريز، آذرشهر و اسكو) به وزیر ورزش و جوانان در خصوص ضرورت رعایت مقررات و اعمال عادلانه آن در جریان بازی تراکتورسازی و صبای قم.
ـ آقايان: نادر قاضيپور (اروميه)، محمدرضا صباغيانبافقي (مهريز، بافق، ابركوه، خاتم و بهاباد) و محمدعلي پورمختار (بهار و كبودرآهنگ) به وزیر نفت در خصوص تسریع در تبدیل وضعیت کارکنان و کارگزاران شرکتی، قراردادی، قرارداد کار معین، موقت و شرکتهای پیمانکاری.
ـ خانمها: پروانه مافي (تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس) و سيدهحميده زرآبادي (قزوين و آبيك و البرز) به وزير جهاد كشاورزي در خصوص رسیدگی به امور بيش از (76) هزار زنبوردار در کشور در خصوص گرانی و کمبود دارو جهت مداوای بیماریهای زنبورستان پایه عسل و بيمه تأمین اجتماعی زنبورداران.
ـ آقايان: احمد اميرآباديفراهاني (قم)، نادر قاضيپور (اروميه) و آقاي اكبر رنجبرزاده (اسدآباد) به رئيسجمهور محترم در خصوص تسريع در ابلاغ برنامه ششم توسعه جمهوري اسلامي ايران. البته قانون برنامه توسط رئيس محترم جمهور ابلاغ نشد، قانون برنامه توسط رئيس محترم مجلس ابلاغ شد. چون اين تذكر زودتر بود، دير قرائت شده است.
ـ آقاي حسينعلي حاجيدليگاني (شاهينشهر، ميمه و برخوار) به وزیر امور اقتصادی و دارایی در خصوص ضرورت نظارت جدی و جلوگیری از واردات کالاهای قاچاق از مبادی رسمی.
ـ آقاي قاسم احمديلاشكي (نوشهر، چالوس و كلاردشت) به وزير راه و شهرسازی در خصوص تسریع در ایجاد اداره مستقل راه و شهرسازی کلاردشت و انتزاع آن از شهرستان چالوس.
ـ آقاي علياكبر كريمي (اراك، كميجان و خنداب) به اتفاق (26) نفر از نمایندگان محترم به وزیر کشور در خصوص جلوگیری از کارشکنی و ايجاد اختلال برخی استانداران و معاونان سیاسی آنها در روند قانونی تحویل کامل پروندههای نامزدهای انتخابات شوراها و پاسخ مراجع چهارگانه به هيأتهای نظارت شهرستانها و حل سریع مشکلات ایجادشده.

علی مطهری
خيلي ممنون آقاي رنجبرزاده.

اکبر رنجبرزاده
همه تذكرات امروز ماند، اينهايي كه خوانده شد مربوط به ديروز بود.

علی مطهری
چون ديگر ما داريم از چهار ساعت عبور ميكنيم، لطف كنيد بقيه را براي آينده بگذاريد.
9
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

علی مطهری
جلسه بعدي ساعت (8) صبح روز سهشنبه بيست و نهم فروردين 1396 و دستور جلسه ادامه دستور هفتگي است. پايان جلسه را اعلام ميكنم.