1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

محمدباقر قاليباف
بسم الله الرحمن الرحيم
جلسه با حضور 208 نفر از همكاران رسمي است. دستور جلسه را قرائت بفرماييد.

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحيم
دستور جلسه پنجم روز يكشنبه هجدهم خرداد ماه 1399 هجريشمسي مطابق با پانزدهم شوال 1441 هجريقمري:
1 ـ گزارش وزير محترم امور اقتصادي و دارايي در مورد وضعيت مسائل اقتصادي كشور و همچنين گزارش عملكرد رؤساي محترم سازمانهاي امور مالياتي، بورس و اوراق بهادار و گمرك ايران از سازمان متبوع در اجراي بند (8) ماده (22) آييننامه داخلي مجلس شوراي اسلامي.
2 ـ گزارش شعب پانزدهگانه در مورد اعتبارنامههاي ارجاعي به آنها در اجراي ماده (29) آييننامه داخلي مجلس شوراي اسلامي.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی قربانی
تلاوت آياتي از كلام الله مجيد.
(آيات 75 ـ 73 از سوره مباركه «زمر» توسط قاري محترم آقاي حسين فردي تلاوت گرديد)

حسین فردی
اعوذ بالله من الشيطان الرجيم ـ بسم الله الرحمن الرحيم
وَ سِيقَ الَّذِينَ اتَّقَوْا رَبَّهُمْ إِلَى الْجَنَّةِ زُمَراً حَتَّى إِذا جاؤُها وَ فُتِحَتْ أَبْوابُها وَ قالَ لَهُمْ خَزَنَتُها سَلامٌ عَلَيْكُمْ طِبْتُمْ فَادْخُلُوها خالِدِينَ * وَ قالُوا الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي صَدَقَنا وَعْدَهُ وَ أَوْرَثَنَا الْأَرْضَ نَتَبَوَّأُ مِنَ الْجَنَّةِ حَيْثُ نَشاءُ فَنِعْمَ أَجْرُ الْعامِلِينَ * وَ تَرَى الْمَلائِكَةَ حَافِّينَ مِنْ حَوْلِ الْعَرْشِ يُسَبِّحُونَ بِحَمْدِ رَبِّهِمْ وَ قُضِيَ بَيْنَهُمْ بِالْحَقِّ وَ قِيلَ الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعالَمِينَ *
(صدق الله العلي العظيم ـ حضار صلوات فرستادند)

محمدباقر قاليباف
خيلي ممنون، از جناب آقاي فردي قاري محترم تشكر ميكنم، ترجمه آيات را قرائت بفرماييد.

علي کريمي فيروزجائي
به نام خداوند بخشنده مهربان
«و كساني كه از پروردگارشان پروا داشتهاند گروهگروه به سوي بهشت سوق داده شوند تا چون بدان رسند و درهاي آن به رويشان گشوده گردد نگهبانان آن به ايشان گويند سلام بر شما، خوشآمديد، در آن درآييد و جاودانه بمانيد و گويند سپاس خدايي را كه وعدهاش را بر ما راست گردانيد و سرزمين بهشت را به ما ميراث داد، از هر جاي آن باغ پهناور كه بخواهيم جاي ميگزينيم كه نيك است پاداش عملكنندگان و فرشتگان را ميبيني كه پيرامون عرش به ستايش پروردگار خود تسبيح ميگويند و ميانشان بهحق داوري ميگردد و گفته ميشود سپاس ويژه پروردگار جهانيان است». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
آقاي رئيس! امروز ليست غائبان و تأخيركنندگان آماده نيست به اين دليل كه ساعت (8:15) بايد پرينت آماده بشود به وقتش انشاءالله اعلام خواهيم كرد، خيلي متشكرم.
3
بیانات رئیس محترم مجلس شورای اسلامی به مناسبت سالروز حمله تروریستی داعش به مجلس

محمدباقر قاليباف
بسم الله الرحمن الرحيم
«من المؤمنين رجال صدقوا ما عاهدوا الله عليه فمنهم من قضي نحبه و منهم من ينتظر و ما بدّلوا تبديلاً»
امروز يادآور حمله تروريستي به مجلس شوراي اسلامي است. اجازه ميخواهم در ابتداي جلسه از شهداي حمله تروريستي داعش به مجلس شوراي اسلامي يادي بكنيم. آن حادثه نمادي بود از اينكه دشمن چه خوابهاي شومي را براي ملت ايران ديده و اگر نباشد مجاهدت سربازان و نگهبانان وطن به ويژه مجاهدان فرامرزي انقلاب اسلامي، دشمن از ارتكاب هيچ جنايتي در حق مردم ايران مضايقه نميكند. گرچه ظاهراً يك حمله تروريستي عامل آن واقعه بود، اما اكنون اين موضوع اثباتشده است كه سرويسهاي اطلاعاتي آمريكا، اسرائيل و برخي كشورهاي منطقه پشت آن حادثه بودند و اگر دستشان ميرسيد براي كشتار دستهجمعي در خيابانهاي تهران هم برنامه داشتند.
شهداي آن حادثه هم قهرمانان ملي هستند كه خون پاك آنها ارزش جهاد در مقابل تروريسم سياه وهابي ـ صهيونيستي را به همه ما يادآوري ميكند. به همه آن شهدا و شهداي مدافع حرم درود ميفرستيم و اميدواريم در اين مكان كه خونهاي پاك آنها ريخته شده انشاءالله توفيق خدمت به اسلام و ملت ايران و انقلاب اسلامي را انشاءالله همه ما پيدا كنيم. نثار روح طيبه همه شهدا مخصوصاً شهداي حمله تروريستي در مجلس شوراي اسلامي اجماعاً فاتحه معالصلوات. (حضار صلوات فرستادند)
4
گزارش رؤسای اتاقهای بازرگانی، اصناف و تعاون و وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص مسائل اقتصادی کشور و همچنین گزارش عملکرد رؤسای سازمانهای امور مالیاتی، بورس و اوراق بهادار و گمرک ایران از سازمانهای متبوع

محمدباقر قاليباف
دستور اول جلسه را بفرماييد.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقاي رئيس! دستور اول جلسه گزارش وزير محترم امور اقتصادي و دارايي در مورد وضعيت عملكرد مسائل اقتصادي كشور و همچنين گزارش عملكرد رؤساي محترم سازمانهاي امور مالياتي، بورس و اوراق بهادار و گمرك ايران است كه آقاي وزير ساعت (8) دعوت شدند و فعلاً تشريف نياوردهاند، لذا از بخش خصوصي اول استفاده ميكنيم. اگر اجازه بفرماييد از رئيس محترم اتاق بازرگاني دعوت ميكنيم تشريف بياورند. جناب آقاي شافعي در خدمت شما هستيم، بفرماييد.

غلامحسین شافعی
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام و اداي احترام خدمت نمايندگان محترم مجلس شوراي اسلامي و عرض تبريك صميمانه به همه منتخبين محترم اين دوره مجلس مخصوصاً رياست محترم و اعضاي محترم هيأترئيسه و آرزوي مزيد توفيقات براي همه نمايندگان محترم.
آنچه كه در مورد مسائل اقتصادي امروز ميشود عرض كرد من چند آمار را كه از مراكز رسمي منتشر شده خدمتتان عرض ميكنم. براساس آمارهاي مركز آمار نرخ تشكيل سرمايه ثابت از
سال 90 به بعد تا به امروز همواره نزولي بوده است. نرخ تشكيل سرمايه در ماشينآلات طي نهماهه اول سال 98 در مقايسه با مدت مشابه سال قبل رشد منفي (15) درصدي را ثبت كرده، در صورتي كه نرخ تشكيل سرمايه در ماشينآلات در سال با نرخ منفي (7) درصد برابر بوده است. اين مقايسه اين معنا را به ما ميدهد كه بخش مولد در كشور انگيزه كافي براي سرمايهگذاري ندارد و براساس گزارش مركز پژوهشها ضريب جيني از سال 92 روند صعودي داشته كه نشاندهنده افزايش قابل توجه نابرابري و شكاف اجتماعي ميباشد. عليرغم افزايش درآمد اسمي خانوارها چنين به نظر ميرسد در اين آمار كه عليرغم بالا رفتن قدرت خريد ما احساس ميكنيم كه طبقه متوسط كشور در حال تجزيه است و اين موضوعي است كه بسيار قابل اهميت است و بايد به آن توجه كرد. البته اين در وضعيتي است كه نفت خام ما از (52) دلار در سال 2017 به (39) دلار در سال 2020 كاهش يافته و مسائل و مشكلات ناشي از بحران كرونا نيز بر كشور حكمفرما بوده. اين واقعيت را با آمارهاي گذشته بايد پيوند داد.
اما مسأله مهمي كه براي فعالان اقتصادي بسيار بسيار حائز اهميت است موضوع وضعيت فعلي محيط كسبوكار است. مجلس محترم شوراي اسلامي از سال 91 يك اقدام اساسي و پايهاي و بنيادي براي اقتصاد كشور به وجود آورد و آن هم تصويب بهبود مستمر قانون فضاي كسبوكار است. اما آنچه كه امروز در مورد محيط كسبوكار ما بررسي ميكنيم به آمار خوبي متأسفانه نميرسيم. رقم شاخص ملي محيط كسبوكار در زمستان 95 عدد (83/5) بوده، در پاييز 97، (3/6) بوده. هرچه اين عدد بالاتر برود حاكي از بدتر شدن فضاي كسبوكار است و در زمستان سال 98 اين عدد به (5/6) رسيده است.
آنچه به عنوان مهمترين عوامل در اين ارتباط از سوي فعالان اقتصادي كسب نظر شده و در يك گزارش رسمي منتشر شده تركيب موانع كسبوكار از تابستان 97 تا زمستان 98 به اين صورت بوده؛ اولين و مهمترين عاملي كه بر كسبوكار فعالان اقتصادي اثر داشته غير قابل پيشبيني بودن و تغييرات مستمر در قيمت مواد اوليه در فعاليتهاي اقتصادي مخصوصاً در بخش توليد است.
بيثباتي سياستها، قوانين، مقررات و رويههاي اجرايي مشكل دومي بوده كه فعالان اقتصادي با آن روبهرو بودند و دشواري تأمين مالي فاكتور ديگري است كه در محيط كسبوكار اثر گذاشته. اين را خدمتتان عرض ميكنم كه در يك سال پيش تأمين مالي اولين مشكل بود، ولي الان اين به غير قابل پيشبيني بودن محيط كسبوكار و مواد اوليه تبديل شده است.

محمدباقر قاليباف
جناب آقاي شافعي ببخشيد، دوستان و همكاران، آقاي فرهنگي! انتهاي سالن دوستان لطف كنند سر جاي خودشان بنشينند. جناب آقاي فرهنگي بفرماييد، آقاي شافعي بفرماييد.

غلامحسین شافعی
البته در مورد بهبود محيط كسبوكار پس از تأكيدي كه مقام معظم رهبري داشتند فكر ميكنم كه از ابتداي تصويب اين قانون تاكنون اين عمليترين اقدامي بوده كه وزارت امور اقتصادي و دارايي انجام داده و آن هم در دو هفته قبل گشايش پنجره واحد در محيط كسبوكار بوده. اين در تهران آغاز به كار كرده، چهار استان ديگر به زودي مشغول كار خواهند شد و آقاي وزير اقتصاد قول دادند كه تا آخر سال در تمام استانها پنجره واحد را افتتاح كنند. اين يكي از عوامل بسيار مهمي است كه در شروع كسبوكار براي فعالان اقتصادي تسهيلات و جذابيتهاي
لازم را ايجاد خواهد كرد. ما اميدواريم براساس توصيه مقام معظم رهبري به زودي تشكيل دادگاههاي تجاري را هم در كشور شاهد باشيم كه آن هم ميتواند بر محيط كسبوكار ما بسيار اثرگذار باشد.
جناب آقاي رئيس و نمايندگان محترم! چند مورد را هم به عنوان پيشنهاد ميخواهم خدمتتان عرض كنم. اول اينكه اتاق بازرگاني، اتاق تعاون و اتاق اصناف چند سالي است كه موفق به تشكيل يك دبيرخانه مشترك شدند. اين سه اتاق يك هماهنگي كامل در ارتباط با بخش اصناف، تعاون و خصوصي دارند و معمولاً نظراتشان هم با هماهنگي اين سه اتاق به مجلس انجام ميشود.
اين سه اتاق معتقدند كه بازوهاي مشورتي قواي سهگانه هستند و اعتقاد دارند فائق آمدن بر انبوه مشكلات موجود و زمينهسازي براي جهشآفريني در توليد آنچنان كه مورد نظر مقام معظم رهبري است نيازمند پيگيري مجموعهاي از اقدامات ذيل است.
اصلاح سيستم پاداشدهي به نفع توليد از طريق بالا بردن هزينه فعاليتهاي غيرمولد و مسدود ساختن راههاي دستيابي به درآمدهاي سهلالوصول و بيزحمت ناشي از فعاليتهاي سوداگرانه. آنچه تاكنون ما شاهد بوديم سيستم پاداشدهي در كل به كارهاي غيرمولد بيشتر از كارهاي مولد بوده. اجراي يك سيستم جامع مالياتي بر تمام فعاليتهاي رقيب توليد به طور همزمان، همسويي سياستهاي پولي، مالي، ارزي و تجاري در راستاي جهش توليد (حاجيدليگاني ـ جمعبندي بفرماييد، وقتتان رو به اتمام است)، (چشم)، عدم هماهنگي سياستهاي ارزي، پولي، مالي و تجاري صدمات بسياري بر اقتصاد كشور وارد كرده و هماهنگي اينها به نظر من ميتواند
نتيجه قابل توجهي را براي اقتصاد كشور ايجاد كند.
من يك نكته را عرض بكنم كه يكي از مشكلات اساسي ما مخصوصاً در بخش توليد، عدم تدوين يك استراتژي توسعه صنعتي است كه از ضروريات اقتصاد كشور است. جناب آقاي دكتر قاليباف! اتاقهاي سهگانه قبلاً هم اعلام آمادگي كردند و آماده هستند كه اگر مأموريت به اين سه اتاق داده بشود استراتژي توسعه صنعتي كشور را تدوين و ارائه كنند، خيلي ممنون و متشكرم.

محمدباقر قاليباف
جناب آقاي شافعي خيلي ممنون، لطف كرديد.

احمد اميرآبادي فراهاني
از جناب آقاي شافعي رئيس محترم اتاق بازرگاني ايران تشكر ميكنيم. از جناب آقاي ممبيني رئيس محترم اتاق اصناف ايران دعوت ميكنم، بفرماييد.

علي خضريان
تذكر دارم، راجع به همين دستور جاري است.

سيدناصر موسوي لارگاني
آقاي دكتر! بايد در ليست ثبتنام كنيد.

سعید ممبینی
بسم الله الرحمن الرحيم
ضمن عرض سلام و عرض تبريك به منتخبين محترم مردم شريف كشور در مجلس شوراي اسلامي و تقدير و تشكر از وقتي كه براي ما تعيين شده و اميدوارم در چند دقيقهاي بتوانم وضعيتي را از اوضاع اقتصاد بازار خدمت هيأترئيسه محترم و نمايندگان محترم مجلس تقديم بكنم. سعي ميكنم مطالبي را كه جناب آقاي مهندس شافعي فرمودند من تكرار نكنم و درباره وضعيت واقعي بازار در شرايط كرونا مطالبي را عرض بكنم.
استحضار داريد كه در سال 98 بازار كشور با جمعيتي حدود (3) ميليون نفر كه بيشترين نقش را در ارائه خدمات در آخرين سطح زنجيره تأمين كالا به عهده دارند تجربيات بسيار آزاردهندهاي داشتند. از ابتداي سال تا شروع سال 98 شرايط سيل، بعد از آن تحريمها و افزايش قيمت بنزين شرايط ركود تورمي را بر بازار تحميل كرد و بعد از آن در انتهاي سال هم با موضوع كرونا مواجه شدند. عليرغم همه اين مشكلات اصناف توانستند با نقشآفريني مؤثر به گذر و عبور از اين شرايط كمك بكنند. اتاق اصناف ايران هم از ابتداي وقوع موضوع كرونا با دو رويكرد در بخش بهداشتي و به عنوان يك مسئوليت اجتماعي از يك سمت و از بعد اقتصادي مطالبي را در دستور كار به عنوان استراتژيهاي تدوينشده خودش قرار داد و آنها را اجرا كرد. در بخش بهداشتي از ابتداي وقوع كرونا برابر توصيههايي كه بود همه فعاليتهايي را كه مستلزم حضور جمعيت بود و به هر حال منافعي را براي واحدهاي صنفي داشت متوقف كرد، از نمايشگاهها، بازارها و تجمعات تجاري همه را متوقف كرد و عملاً با شروع فاصلهگذاري اجتماعي اتاق اصناف ايران در واقع در كنار خدمتگزاران در حوزه بهداشت رويكرد تدوين پروتكلهاي مورد نياز براي فعاليت واحدهاي تجاري را انجام داد و اين پروتكلها به بهترين و مؤثرترين روش ممكن در اختيار اصناف قرار گرفت و اصناف با تمكين از ضرورت توقف فعاليت در بعضي از رستهها و رشتهها اين همكاري و همراهي را تا به امروز با مجموعه وزارت بهداشت كشور داشتهاند.
اين تأثيرات باعث شد كه ما امروز به اذعان همه دستاندركاران، اصناف را به عنوان يكي از محورهاي كمك به رعايت پروتكلها شناسايي بكنيم. اما از بعد اقتصادي پيشنهاداتي به دولت محترم تقديم شد با توجه به نقشي كه اصناف در بعد اشتغال دارند با رويكرد حفظ اشتغال
پيشنهاداتي تقديم دولت شد با توجه به اينكه حدود (25) درصد از اشتغال كشور در حوزه اصناف و خدمات مرتبط با اصناف ارائه ميشد اين پيشنهادات تقديم دولت شد و با توجه به نوع پيشنهادها كه عمدتاً مبتني بر حمايت از كارفرمايان براي حفظ اشتغال و جلوگيري از ترك كار نيروها بود امروز ما شاهد اين هستيم تعداد قابل توجهي از كارگران در ثبتنام بيمه بيكاري انجام دادند و در سالي كه به فرموده مقام معظم رهبري سال جهش توليد است حفظ اشتغال و تحريك تقاضا براي خروج از ركودي كه در بازار است ميتواند كمككننده باشد.
ما تا اين لحظه هم كه خدمت شما هستيم هنوز تعداد زيادي از صنوف ما همچنان بنا بر تجويز و توصيههاي بهداشتي تعطيل هستند. لذا اميدوار هستيم كه با كمك مجلس و با كمك دولت انشاءالله بتوانيم اين رويكرد را به سمتي ببريم كه ضمن حمايت از اشتغال و تقويت و توسعه اشتغال در واحدهاي صنفي شاهد گشايش كسبوكار در اين واحدها هم باشيم.
جا دارد من از همراهي و حمايتهاي بخشهاي مختلف به ويژه در حوزه سازمان امور مالياتي كه همراهي خوبي را با اصناف و با پيشنهادات مطرحشده چه درخصوص استمهال بدهيهاي مالياتي و يا تأخير در وظايفي كه مربوط به تسليم اظهارنامه به وسيله سه اتاقي بود كه جناب آقاي مهندس شافعي اشاره كردند تشكر بكنم اما همچنان انتظار اين است كه توجه به توقف فعاليتها و كاهش كسبوكارها در تعيين ماليات به ويژه در سال 98 و اوايل 99 كه امروز شاهد آن هستيم، شاهد اين همراهي و همكاري بيشتر باشيم.
در بعد قوانين آقاي شافعي اشاره كردند، جناب آقاي رئيس! پيشنهاداتي است كه انشاءالله به طور مجزا درخصوص تجديدنظر در برخي از قوانين به ويژه مالياتي تقديم حضور خواهد شد
انشاءالله شاهد كمك بيشتر مجلس در تدوين و تصويب قوانين بهويژه طرح اصلاح قانون نظام صنفي كه قبلاً تقديم مجلس شده، شاهد همراهي و همكاري نمايندگان محترم اين دوره براي تصويب آن و رفع تنگناها در ارتباط با قانون باشيم، خيلي متشكرم.

محمدباقر قاليباف
جناب آقاي ممبيني! خيلي ممنون.

احمد اميرآبادي فراهاني
از جناب آقاي ممبيني رئيس محترم اتاق اصناف ايران تشكر ميكنيم. از جناب آقاي عبداللهي رئيس محترم اتاق تعاون ايران دعوت ميكنيم، بفرماييد. ضمناً عزيزان عنايت داشته باشند، جناب حاجآقاي موسويلارگاني اسامي (10) نفر از همكاران را قرعهكشي خواهند كرد، حاجآقاي موسويلارگاني! توضيح بدهيد كه كجا ثبتنام كنند.

سيدناصر موسوي لارگاني
بسم الله الرحمن الرحيم
ضمن عرض سلام و صبح بخير خدمت همكاران عزيز در دستور روز، دستور اول ستوني است كه فقط در قسمت موافق ثبتنام كنيد، قرعهكشي ميشود، (10) نفر ميتوانند صحبت كنند. جناب آقاي خضريان! الان (19) نفر جلوي شما هستند، اگر اين عزيزان تذكر آييننامهاي در آن موضوع نداشته باشند ما خدمت شما هستيم. الان اجازه بدهيد من سؤال كنم اگر دوستان در اين موضوع تذكري نداشته باشند نوبت شما است، چون (19) نفر قبل از شما ثبتنام كردهاند.

بهمن عبداللهی

محمدباقر قاليباف
خيلي ممنون جناب آقاي عبداللهي، لطف كرديد.

احمد اميرآبادي فراهاني
از جناب آقاي عبداللهي رئيس محترم اتاق تعاون ايران تشكر ميكنيم. از جناب آقاي دكتر دژپسند وزير محترم امور اقتصادي و دارايي دعوت ميكنيم.

سيدناصر موسوي لارگاني
آقاي دكتر! اگر اجازه بدهيد ما سؤال بكنيم ببينيم دوستان اگر در اين موضوع تذكر ندارند، آقاي خضريان صحبت كنند.

محمدباقر قاليباف
جناب آقاي خضريان! (19) نفر جلوي شما هستند.

سيدناصر موسوي لارگاني
آقاي رئيس! اگر اجازه بدهيد از دوستان اجازه بگيرم. آقاي اميرآبادي! خود شما تذكر داريد؟ (اميرآباديفراهاني ـ نه) آقاي مالك شريعتي! در موضوع تذكر داريد؟ در دستور تذكر نداريد. آقاي عنابستاني! در موضوع تذكر داريد؟ آقاي كوچكينژاد! در موضوع تذكر داريد؟ آقاي دلخوش! در موضوع تذكر داريد؟ آقاي مولوي، آقاي رضازاده! در دستور تذكر داريد؟ آقاي دلخوش! در موضوع تذكر داريد؟ آقاي دكتر! اجازه بدهيد آقاي خضريان صحبت كنند. آقاي خضريان بفرماييد.

علي خضريان
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم
جناب آقاي رئيس! تذكر آييننامهاي من ماده (22) وظايف و اختيارات هيأترئيسه است، بند (11) «حفظ شأن و منزلت و اقتدار مجلس و دفاع از حقوق و جايگاه قانوني نمايندگان». جناب آقاي وزير اقتصاد ساعت (8) صبح قرار بوده در مجلس باشند. نزديك به (250) نماينده مجلس الان نزديك به بيش از نيم ساعت منتظر بودند تا جناب وزير در مجلس حضور پيدا كنند، يعني (125) ساعت كاري. يعني اين مجلس به اندازه يك هواپيما كه شما با تأخير حضور پيدا كنيد هواپيما ميپرد ارزشمند نيست و حفظ جايگاه و شأن آن نبايد رعايت شود؟ پيشنهاد من به هيأترئيسه محترم اين است كه جناب آقاي وزير تشريف ببرند و در يك زمان ديگري تشريف بياورند تا متوجه باشند كه بايد در زمان مقرر و قانوني در مجلس حضور پيدا ميكردند، والسلام عليكم و رحمهالله

محمدباقر قاليباف
خيلي ممنون. جناب آقاي خضريان! به هر حال نكتهاي كه شما ميگوييد، حتماً دوستان بايد سر وقت تشريف بياورند بحث درستي است، ولي من پيگيري كردم و مطلع شدم ظاهراً در مسير كه آقاي وزير ميآمدند يك تصادف كوچكي برايشان پيش آمده است و با چند دقيقه تأخير رسيدند، بقيه دوستان اينجا بودند جلسه هم سر وقت شروع شد. ولي حتماً اين طور است، اگر هر عزيزي، هر وزيري، هر مسئولي در مجلس دعوت شود مكلف است سر ساعت خودش تشريف بياورند، اين چند دقيقه تأخير هم براي اين موضوع بوده است، خدايناكرده بحث بيتوجهي نبود، به هر حال عذرشان موجه است. عذرخواهي ميكنم.

سيدناصر موسوي لارگاني
آقاي دكتر! دو، سه نفر ديگر هم تذكر دارند.

محمدباقر قاليباف
وقتمان كم است، حالا دو نفر بفرمايند.

سيدناصر موسوي لارگاني
آقاي عنابستاني در موضوع تذكر داريد؟ بفرماييد.

علي اصغر عنابستاني
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم
تذكر من هم همين ماده (22) است، من عرضم اين است كه عزيزاني هم كه قبل از جناب آقاي وزير صحبت كردند، صحبتهايي كه انجام شد باز اطلاعات اضافهاي را به مجلس نداد، ما جلسه مجلس را گرفتيم، عزيزان رؤساي محترم اتاقها تشريف آوردند، همين حرفهايي كه در جامعه و بازار همه ميشنويم را ميزنيم. ما نفهميديم بالاخره عزيزان ما در بخش خصوصي و در بخش دولتي چه برنامهاي را الان دارند كه مجلس بايد دنبال بكند. اينكه بيايند همين حرفهايي كه ما در روزنامهها و رسانهها ميشنويم، همينها را دوباره در مجلس تكرار كنيم، به نظرم شأن مجلس اين نوع برنامهها و موارد نيست، عذرخواهي ميكنم.

محمدباقر قاليباف
جناب عنابستاني! من فكر ميكنم اين نكته شما وارد نيست، ازقضا من فكر ميكنم جناب آقاي دكتر شافعي هم در صحبتهايشان به درستي برشمردند كه چه عواملي باعث كاهش رشد شده است و بعد مهمترين موضوع را هم خودشان اشاره كردند، حتماً شما هم عنايت داشتيد كه امروز انگيزه لازم در بخش خصوصي براي سرمايهگذاري وجود ندارد و گفتند ما براي اين كار هم پيشنهاد روشن داريم، بنشينيم با بخش خصوصي صحبت كنيم، واقعاً اين اشكال و زخم قديمي ما است. يا برادر عزيزمان آقاي عبداللهي اشاره كردند، ضعف نظارت بر
اجراي قانون. من فكر ميكنم نكاتي كه گفتند نكات قابل توجهي است، انشاءالله در مجلس يازدهم موضوع بحث اقتصادي با تأكيد بر حوزه معيشت و اشتغال مهمترين موضوع ما است، انشاءالله در مجلس ما اين را در اولويت قرار ميدهيم و توقعمان اين است كه هم بخش خصوصي، بخش تعاون و مجموعه اصناف و انشاءالله بخشهاي دولت با همديگر و همكاري خوب مجلس پيش برويم.

سيدناصر موسوي لارگاني

محمدرضا صباغيان بافقي
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم و به نستعين
عرض سلام و ادب خدمت نمايندگان محترم. من هم همان بند (11) ماده (22) را تذكر داشتم كه حالا حضرتعالي فرموديد، آقاي قاليباف! براي دوره قبل هم كه تجربه آن را داريم، همينطور از روزهاي اول خيلي آرام شروع شد، آن شأن و جايگاه رعايت نشد، در هفتهها و ماههاي آخر واقعاً تأسفبار بود. خواهش من اين است كه در اين موضوع، ميدانيم هم شما به طور جدي وارد ميشويد، الحمدلله اقتدار آن را هم داريد و انشاءالله ميخواهيم اين نظم و شأن مجلس حفظ شود.
در ارتباط با بحثي كه الان عزيزان مطرح ميكنند تشكيل اين جلسات قابل تقدير و تشكر است و اطلاعات خيلي خوبي كه مسئولين و وزرا اعلام ميكنند. جناب آقاي قاليباف! فقط يك نكته لازم است، اينكه وقتي مشكلات مطرح ميشود، مثلاً الان آقاي شافعي ميفرمايند ما در حوزه اقتصاد يا محيط كسبوكار قانون داريم، پيشنهاد ميدهند يك كميتهاي براي نظارت
تشكيل شود. ما خواهشمان اين است كه تجربه و پيشنهادات دوستان اينجا ثبت و ضبط شود و كميتهاي كه ايشان پيشنهاد ميدهند واقعاً تشكيل شود، نه اينكه مثلاً يك سال، دو سال، چهار سال بگذرد دوباره همينها تكرار شود. همين الان كه اول مجلس است، دوستان هم دارند تجربه خود را ميگويند و علمشان را دارند به ما ارائه ميدهند، ما خواهش ميكنيم مجلس از اين فرصت استفاده كند و پيشنهادات دوستان را براي عملي شدن برنامهريزي كند. تشكر ميكنم.

محمدباقر قاليباف
خيلي ممنون، من فكر ميكنم توضيح دادم، انشاءالله در دستور كار مجلس هست، با راهاندازي كميسيونها حتماً مجلس يازدهم بحث نظارت را در اولويت دارد و اين نظارت هم حتماً نظارت دقيق با همكاري و هماهنگي و ميداني خواهد بود، انشاءالله بدون شك.

احمد اميرآبادي فراهاني
از جناب آقاي دكتر دژپسند وزير محترم امور اقتصادي و دارايي دعوت ميكنيم، بفرماييد.

فرهاد دژپسند
بسم الله الرحمن الرحيم
با سلام و عرض ادب و احترام خدمت نمايندگان محترم مردم شريف و عزيز ايران اسلامي، سلام و عرض ادب خدمت همه نمايندگان و عرض تبريك خدمت عزيزان به خصوص خدمت هيأترئيسه محترم و رئيس ارجمند مجلس شوراي اسلامي.
من اول به يك نكتهاي اشاره كنم، به هر حال در مسيري كه ميآمدم در بزرگراه مدرس همانطور كه توسط جناب آقاي رئيس اشاره شد يك راهبندان كوچكي ايجاد شد، درست به همان اندازهاي كه تأخيري كه در حضور بود، حالا من نميدانم چطور نيم ساعت حساب شد،
همانقدر هم تأخير داشتيم، خوشبختانه برنامهريزي طوري بود كه سر ساعت خدمت نمايندگان محترم مجلس باشيم. به هر حال از بابت اين عذرخواهي ميكنم و اميدوارم در دقايقي كه در خدمت شما هستم بتوانم با ارائه مباحث و جلب مشاركت نمايندگان محترم مسير را براي طي طريق سخت در اين دوره سخت طي كنيم.
من امروز به واسطه اينكه روز تاريخي است، متأسفانه به واسطه ايادي دشمن حادثهاي براي مجلس آفريده شد، شهدايي كه در اين روز به درجه رفيع شهادت نائل آمدند براي آنها اعتلاي درجه را مسئلت دارم. اميدوارم كه خداوند به همه ما توفيق تداوم راه شهدا و اولياي حق را بدهد، انشاءالله بتوانيم با اخلاص و خلوص در نيات براي رفع مشكلات گام برداريم و از حواشيهاي تصنعي پرهيز كنيم.
گزارشي كه خدمت شما ارائه خواهم داد در دو قسمت خواهد بود. قسمت اول مروري است كه روي متغيرهاي كلان و وضع موجود در اقتصاد ايران دارم. قسمت دوم سياستها و برنامههاي پيشنهادي در حوزههاي مختلف را ارائه خواهم كرد، طبيعتاً شناخت درست و آسيبشناسي عميق شرايط موجود ميتواند كمك قابل توجهي در طراحي راهكارهاي مناسب و كارساز بكند.
امسال سال جهش توليد نامگذاري شد، شايد از يكسو اين الزام براي ما به وجود بيايد چون توسط عاليترين مقام كشور اين شعار براي سال برگزيده شد همه با التزام به آن در اين جهت گام برداريم. در كنار اين الزامي كه به وجود ميآيد، يك الزام دروني شرايط اقتصادي ما است كه چه بسا در انتخاب درست اين شعار سال مؤثر بوده است. بحثي كه ما بايد به آن در اين شرايط توجه كنيم رونق و جهش توليد است، به عبارت ديگر اگر بخواهيم در بين اهداف اقتصادي يك
هدف را به عنوان محوري برگزينيم و سياستها و برنامههاي ديگر را بر مبناي آن سازمان بدهيم، لزوماً به رونق، جهش و رشد اقتصادي خواهيم رسيد. چراكه انتخاب اين هدف به دنبال خودش حركتهايي را به دنبال دارد كه ميتواند براي ما زمينهساز رفع مشكل بيكاري، زمينهساز مديريت تورم، حتي زمينهساز تحقق خيلي از اهداف مياني ديگر به عنوان مثال درآمدهاي تحقق دولت هم باشد، چون اين اهداف در قِبَل توجه به اين امر و برنامهريزي و سياستگذاري براي تحقق اين امر اتفاق ميافتد.
ما براي اينكه به رشد اقتصادي پايدار و اشتغالزا دست پيدا بكنيم، در همين شرايطي كه با انواع و اقسام تنگناها، مشكلات و تهديدها مواجه هستيم بايد به دو مسأله توجه كنيم:
1 ـ سرمايهگذاري در جهت افزايش ظرفيتهاي توليدي جديد.
2 ـ سياستگذاري در جهت ارتقاي نرخ بهرهبرداري از ظرفيتهاي موجود.
همينطور كه دقت ميفرماييد امروز كه ما خدمت شما هستيم حاصل برنامهها، اقدامات و تلاشهاي گذشته، سرمايهگذاريهايي كه ايجاد شد بايد به اين سمت برويم كه از اين سرمايهگذاريها و ظرفيت توليدي كه ايجاد شده به صورت ظرفيت كامل و به نحو مناسب و احسني استفاده كنيم. طبيعتاً از قِبل اين امر افزايش عرضه شكل ميگيرد، در اين فرآيند افزايش عرضه هم ميتوانيم در داخل با پوشش تقاضاها مانع از افزايش شكاف عرضه و تقاضا بشويم، هم در حوزهها و كالاها و رشته فعاليتهايي كه در خارج بازار داريم به افزايش صادرات غيرنفتي مبادرت ورزيده شود و از قِبَل آن تأمين منابع ارزي صورت بگيرد. يعني اگر نرخ بهرهبرداري از ظرفيتي كه الان برآوردها حاكي است يك مطالعه ميداني جامع و دقيق كه دقيق
بگوييم چقدر است نيست، ولي برآوردها حاكي از آن است كه حدود (55) درصد اين ظرفيت دارد مورد بهرهبرداري قرار ميگيرد. اگر ما فقط اين را به اندازه نُرم برسانيم، نه (100) درصد، (75) تا (80) درصد برسانيم، قطعاً يك جهش مناسبي در توليد ايجاد ميشود و آن اشتغالي كه ناشي از كاهش نرخ ظرفيت آزاد شد يا به كار گرفته نشد دوباره زمينه بهكارگيري و ايجاد آن شكل ميگيرد. بنابراين در دسته اول سياستها و برنامههاي ما بايد در جهت افزايش نرخ بهرهبرداري از ظرفيت توليد باشيم.
دسته دوم بايد به سرمايهگذاري متمركز بشويم. نموداري كه پيش روي شما است يك نموداري است كه به ما نشان ميدهد روند رشد سرمايهگذاري در ايران چگونه بوده است. در واقع ما در دوره قريب به هشت سال گذشته كه در فرمايشات جناب آقاي شافعي اين بود كه همواره سرمايهگذاري منفي بوده، نه، همواره منفي نبوده، ولي متأسفانه تعداد سنواتي كه رشد سرمايهگذاري منفي بود بيشتر از سنواتي است كه رشد سرمايهگذاري مثبت بوده است و اين نگراني و هشدار جدي را براي ما ايجاد ميكند. به خصوص كه در برخي سنوات متأسفانه حتي سرمايهگذاري به نرخ اسمي هم يك مختصر كاهنده بود. يعني از موجودي سرمايه مصرف شد، اين حتماً يك هشدار جدي براي ما است و بايد از اين عبور كنيم.
زماني ميتوانيم از اين عبور كنيم كه هم بتوانيم تورم را كنترل و مديريت بكنيم و هم يكي از عوامل مؤثر بر افزايش تورم را مديريت بكنيم. مديريت تورم در واقع در ايران شرايط متفاوتي دارد. شايد اقتضاي برخي از رويكردهاي پولي فقط اين نباشد كه ما نگاه پولي به تورم داشته باشيم، ساختارهاي اقتصادي ايران به گونهاي است كه بخشي از تورم كاستپوش (cost push)
ناشي از فشار هزينه است و اين فشار هزينه قطعاً چون حدود نود و هشتاد و خردهاي از واردات ما كالاهاي واسطهاي، سرمايهاي و مواد اوليه است طبيعتاً نوسانات و بالا رفتن نرخ ارز ميتواند اين هزينهها را افزايش بدهد و روي قيمت تمامشده كالا و در نهايت افزايش قيمت تأثير بگذارد و بنابراين از اين دريچه بايد نگاه كنيم.
باز اين نمودارهايي كه من صحبت ميكنم در مانيتورهاي پيش روي شما هست، كاملاً نشان ميدهد كه افزايشهايي كه اينجا نشان ميدهيم چه اتفاقي افتاده است و اتفاقاً به اين اضافه كنم كه اگر شما به سنوات اخير نگاه كنيد ميبينيد كه سرمايهگذاري در ماشينآلات متأسفانه افت قابل توجهي داشته و حتماً بايد متناسب با همين امر ما سياستگذاري بكنيم و اين امر را كاهش بدهيم.
اما سؤالي كه ممكن است به وجود بيايد اين است كه براي اين كار نياز به منابع داريم، در شرايطي كه دشمن از تمام توان، تجربه و عوامل خود استفاده ميكند تا راههاي ورودي منابع به كشور را مسدود بكند ما بايد چه بكنيم؟ دشمن از هيچ كوشش، ابتكار و تلاشي دريغ نكرد براي اينكه ورودي منابع به كشور را به حداقل ممكن برساند. چه تحريم منابع نفتي و چه تحريم صادرات نفتي و چه تحريم مالي كه نقل و انتقال مالي ما را به حداقل برساند و چه تحريم كالاهاي صادرات غيرنفتي كه در حوزههايي مثل صنايع فلزي، پتروشيمي و قسعليهذا هم رسيد.
من براي پاسخ اين در بخش دوم عرض خواهم كرد كه اتفاقاً ما در اين شرايط بايد تمام تلاشها را معطوف به اين بكنيم كه تأمين منابع اولاً فقط منحصر به تأمين منابع مالي خارجي نشود، ثانياً آنچه كه در داخل داريم به انحاي گوناگون به صورت يك بسته كامل و سيستمي به كارش بگيريم تا اين منابع مورد استفاده قرار بگيرد. اجمالاً عرض ميكنم اين اتفاقي كه در بازار سرمايه اتفاق افتاد و با اهتمام جدي در واگذاريها در حال صورت گرفتن است و در زمينه ماليات در حال وقوع است و در بخش سرمايهگذاري خارجي برنامهريزي شده و دارد انجام ميگيرد و اتفاقاً الان لايحهاي هم در دست تهيه داريم كه انشاءالله در همين هفته من براي پيمانهاي جذب منابع سرمايهاي ايرانيهاي مقيم خارج ميفرستم در جهت همين است كه من تفصيل آن را بحث ميكنم.
ولي بايد آنچه كه مهمتر است را بگويم. اگر شما نگاه كنيد بحث صادرات تجارت خارجيمان را، اينجا داخل پرانتز بايد اشاره كنم كه بهرغم تمام فشارها، تهديدها و مشكلات تجارت خارجي ما در سنوات گذشته روند خوبي داشت، حتي در سال 97 تراز تجاري ما مثبت بود و در سال 98 بهرغم تشديد اين فشارها باز ملاحظه ميكنيم كه صادرات غيرنفتي ما با كمترين تغيير و كاهش نسبت به سال قبل خود تحقق پيدا كرد.
ما در تجارت خارجي به وضوح ميتوانيم ببينيم، با اين نموداري كه جلوي شما نشان داده ميشود به وضوح ميتوانيم بگوييم خوشبختانه كمترين تأثير را از فشار و شيطنتهاي دشمن داشته، چون توانستيم از اين امر استفاده كنيم كه يك اهتمام و جديت در داخل و يك همسويي و هماهنگي بين بخش دولتي و خصوصي و بسيج كامل بخش خصوصي براي صادرات كاملاً تمام مسائل را جبران كرد.
ما به رغم اينكه در اين سنوات بايد ميآمديم واردات كالاهاي اساسي را كه بخش قابل توجهي
از آن جنس مصرفي دارد مورد توجه ويژه قرار ميداديم، ولي وزن كالاهاي مصرفي در واردات تفاوت چنداني نكرد براي اينكه كاملاً اين بحث را به سمتي بتوانيم برويم كه گامهاي درستي برداريم چون ميخواستيم كه آحاد جامعه ايراني كه همواره به عنوان پشتيبان اصلي و محوري نظام بودند احساس نگراني از قِبَل تأمين مايحتاج و كالاهاي اساسي نداشته باشند. بنابراين دشمن كه تجارت خارجي ما را هدف گرفته بود نمودارها نشان داد كه خوشبختانه نتوانست در اين زمينه هم طرفي ببندد و به موفقيتي نائل بشود.
اما محور دوم كه اتكاي به داخل توانست به ما كمك بكند همين بازار سرمايه است. در نموداري كه پيش روي شما است ملاحظه بفرماييد تحولات بازار سرمايه را كاملاً ملاحظه ميكنيد. بازار سرمايه در سال گذشته و چند ماه سال جاري كاملاً ظرفيت جديدي در اقتصاد ايران براي تأمين مالي را نشان داد. نشان داد كه يك كريدور مناسب براي تأمين مالي اقتصاد است و لذا اين را اضافه كنم كه حتي براي تأمين مالي دولت است. تأمين مالي دولت نه به ازاي فرمايشاتي كه بعضي از منتقدين محترم مطرح ميكنند، از قِبَل فروش اوراقي كه قانونگذار در قانون بودجه در آنجا تصويب كرد به سهولت و سلامت بدون حاشيه صورت ميگيرد. از قِبَل فرصتسازي براي عرضه سهام و داراييهاي دولت، شما استحضار داريد كه در قانون بودجه سال جاري حدود (61) هزار ميليارد تومان تأمين مالي بودجه از قِبَل واگذاريها اعم از واگذاري داراييها و مولدسازي است. ما اينجا ميتوانيم روشهاي مختلفي را براي تأمين اين منابع طي بكنيم، اما بعد از آسيبشناسي كه نسبت به روشهاي واگذاري و قيمتگذاري داشتيم به اين دست يافتيم كه بهترين، شفافترين و مناسبترين راه براي حذف و كاهش آن حواشي همين بازار سرمايه است. در بازار سرمايه قيمت چگونه تعيين شده است مورد پرسش نيست، چون تابلو هست. در بازار سرمايه چرا به اين سهام داده شده مورد پرسش نيست، چون در يك محيط كاملاً رقابتي عرضه ميشود. بنابراين حصول منابع هم بدون حرف و حديث و حاشيهها صورت ميگيرد و منابع به خزانه واريز ميشود. اين عمل هم تأمين مالي دولت را تسهيل و تسريع ميكند و هم بازار سرمايه را عمق ميبخشد. بنابراين با شيفت از بازار ثانويه به بازار اوليه در بازار بورس يك گام بنيادين براي پايداري بازار سرمايه گرفته ميشود. اين همان است كه ما منابع و پسانداز خرد را به سمت يك بازاري گسيل بكنيم كه براي همه ميتواند مورد استفاده قرار بگيرد، اين براي دولت بود.
اما بخش خصوصي؛ گاهي اوقات بعضي از دوستان ميفرمايند اين عرضهها و خريد و فروشها براي بخش خصوصي مناسب نيست، چرا؟ بخش خصوصي با فرصتي كه در بازار سرمايه ايجاد شده توانسته به انتشار اوراق اقدام بكند و از اين طريق تأمين مالي بكند. بخش خصوصي توانسته بيايد ورود پيدا بكند و در بازار سرمايه پذيرش بگيرد با عرضه اوليه تأمين مالي بكند. شما ميدانيد كه در كمتر از يك روز (1000) ميليارد تومان توسط يك بنگاه كه اجازه بدهيد اسم آن را نبرم اوراق براي تأمين مالي آن عرضه به فروش رفت. اين شرايط جديد بازار سرمايه چنين اقتضائي را به دنبال داشت و اتفاقاً هفته بعد يك بنگاه ديگر با مقياس كوچكتر و منابع كمتر آن هم عرضه كرد همين بود. ما امروز عرضه اوليههايمان با بيش از (3) ميليون و (600) هزار نفر عرضه ميشود، آخرين عرضه اوليه ما اين بوده. پيامش اين است كه امروز توانستيم شرايط و شبكههايي را فراهم بكنيم كه پسانداز خرد را به سمت بازار سرمايه و تأمين مالي
اقتصاد هدايت بكنيم.
اين بازار سرمايه اين ويژگيها را دارد و همينجا ميخواهم يك پرانتز باز كنم كه در اين دوره بعد از عيد از (10) تا (28) هزار ميليارد تومان ارزش معاملات بازار سرمايه بود. به عبارت ديگر يعني اين حجم از نقدينگي براي اينكه به ساير بازارهاي موازي رها بشود و چه بسا متأسفانه به سمت بازارهاي اختلالزا هدايت بشود در بازار سرمايه آمد نشست. اگر اين تصور را در ذهن داشته باشيم كه فقط (10)، (20) درصد آن به سمت بازارهاي اختلالزا گسيل پيدا ميكرد چه اتفاقي ميافتاد؟
اين شرايط بازار سرمايه است، اما حتماً عزيزان و سروران بدانند ما از شرايط بازار سرمايه غافل نيستيم. به همين دليل عزم را جزم كرديم و اهتمام داريم و با كارشناسها و صاحبنظرها مشورت ميكنيم كه بازار سرمايه را با عمق بخشيدن و افزايش عرضه اوليهها به خصوص با كمك بخش خصوصي كه من در شوراي گفتگو از بخش خصوصي خواهش كردم كه به گونهاي راهاندازي بشود كه حداقل هر هفته يك بنگاه بخش خصوصي در كنار عرضههاي دولتي داشته باشيم. ما تأمين مالي بنگاههاي بزرگ حتي براي سرمايه در گردش بتوانيم بازار سرمايه بياييم انجام بدهيم، بنابراين داريم سياستگذاري ميكنيم تا به اين سمت ميرويم. اگر بنگاههاي بزرگ براي تأمين سرمايه در بازار سرمايه بيايند قطع و يقين منابع بانكها براي بنگاههاي كوچك و متوسط اختصاص پيدا ميكند.
ببينيد! كل بازار سرمايه ميتواند اين كمك را به ما بكند كه بتوانيم اين گامها را برداريم. در سال گذشته حدود (295) هزار ميليارد تومان تأمين مالي اوليه صورت گرفت، اين قابل تقدير است و جهتگيري را اگر امسال بتوانيم افزايش بدهيم اين را ميخواهم عرض كنم كه در سال جاري ما براي تحقق حداقل رشد مقبول به (1000) هزار ميليارد تومان منابع نياز داريم. اين (1000) هزار ميليارد تومان را به راحتي ميشود گفت، ولي به سختي ميشود تجهيز كرد، بايد تجهيز كنيم. يكي از محورهاي جدي ما انشاءالله در برنامههايي كه داريم بحث بازار سرمايه است كه حالا انشاءالله من برنامههايم را به تفصيلتر در قسمت بعد عرض ميكنم.
اما در بخش دولتي؛ تأمين مالي بخش دوم اقتصاد تأمين مالي دولت است. كاملاً براي همه ديگر اين آشكار است كه شرايط نفت ما چگونه است، حتي اگر قيمت نفت براساس شواهدي كه ما داريم انشاءالله روند فزاينده را طي بكند، حتي اگر توطئههاي دشمن نقش بر آب بشود و صادرات نفت ما دوباره روال پيدا بكند حتماً امسال به سهولت دسترسي به اين منابع پيدا نميكنيم. پس امسال به معناي واقعي بايد بودجه غيرنفتي را تجربه بكنيم. در تجربه بودجه غيرنفتي مهمترين اتكاي ما به درآمدهاي مالياتي است. شما طليعه آن را در سال گذشته ديديد، در سال گذشته به رغم اينكه ما اسفندماه به خاطر شرايط كرونا بعضي از دريافتها را امهال كرديم، خوشبختانه طي (14) سال گذشته اولين سال بود كه ما بيشتحققي داشتيم، يعني بيشتر از مصوب ماليات محقق شد. در همين شرايط كل مشكلات بود بدون اينكه تنش و فشار ايجاد بشود. ما سياستگذاري داشتيم.
اتفاقاً در سال گذشته يك تدبير بسيار بنيادي را براي توجه به توليد داشتيم، چه بود؟ ما ديديم فعالان اقتصادي كه در واقع بدهي مالياتي دارند و نه فرار مالياتي دارند تفكيك بكنيم. بدهكاران مالياتي ميخواهند پرداخت بكنند، اما جريمه سنگيني ميكند و جريمهها به پاي فعال اقتصادي
ما غل و زنجير شده. تدبيري كه اتخاذ شد اين بود كه ما با استفاده از فرصتهاي قانوني جريمهها را به يك سياست سياستگذاري و با نرخ تنازلي بخشيديم. ترغيب كرديم كه بدهكاران مالياتي كه ميتوانند ماليات خود را بدهند، بدهند. از همين قِبَل فقط (10) هزار ميليارد تومان درآمد مالياتي ما افزايش پيدا كرد، از آن طرف فعالان اقتصادي و توليدگران ما از يك بدهي همراه با جريمه نفس راحت كشيدند و خوشبختانه امسال با مصوبه شوراي هماهنگي اقتصادي اين اجازه براي ما تمديد شد و ما اين كار را باز هم ميتوانيم ادامه بدهيم. يعني در عين حال كه دنبال اين هستيم اين درآمد مالياتي افزايش پيدا بكند نميخواهيم به مؤديان خوشحساب فشار ايجاد بشود، اينها ابزارهاي ما است. (حاجيدليگاني ـ وقتتان رو به اتمام است) قرار شد يك مقدار بيشتر وقت بدهيد. نميخواهيم مؤديان مالياتي ما گرفتار غل و زنجيري بشوند كه نتوانند ايفاي نقش بكنند.
اگر شما ملاحظه بكنيد در همين شرايط كرونا اتفاقاً ما جزء اولين دستگاههايي بوديم كه درخواست امهال براي شرايط مالياتي كرديم كه خدايناكرده فشار نيايد، اما يكجاهايي هست كه متأثر از كرونا نبود، زوم كرديم و به همين دليل دو ماه اول امسال در عملكرد مالياتي ما خوشبختانه به گونه مقبول پيش رفتيم. ما اصلاً براي تحقق درآمد تميز و سالم دولت بنا نداريم مؤديان مالياتي خوشحساب و توليدگران تحت فشار قرار بگيرند، حتي ممكن است براي جاهايي كه به رشد سرمايهگذاري و رشد توليد ميانجامد به اين سمت برويم كه معافيتها را افزايش بدهيم. در مجموع حتماً دنبال اين هستيم كه معافيتها كاهش پيدا كند و ساماندهي بشود، اما ساماندهي هوشمند. يعني به اين سمت برويم كه در جاهايي كه نياز است اعمال معافيت داشته باشيم، اما جاهايي كه فلسفه و ساختار آن از دست رفت معافيتها بايد لغو بشود. بنابراين اهتمام جدي ما اين است كه ما بتوانيم درآمدهاي مالياتي را با اين سياق بالا ببريم. در اين زمينه هم يك رفت و برگشت خيلي خوب و مناسبي داريم كه كاملاً بتوانيم اين بخش را سازمان و افزايش بدهيم.
بخش دوم بخش واگذاريها است كه من اشاره كردم، چون راجع به وقت تذكر دادند عبور ميكنم. اما بخش سوم؛ يك نگراني در اقتصاد وجود دارد و اين است كه آيا دولت براي تأمين منابع مورد نياز به استقراض از بانك مركزي تن در خواهد داد؟ من عرض ميكنم چنانچه در اين چند سال گذشته اتفاق نيفتاد، امسال برنامه جدي ما است، خزانه برنامهريزي نقدي جامعي دارد كه انشاءالله متوسل به اين امر نشويم. چگونه تأمين بكنيم؟ ما وقتي كه پروسه ماليات، واگذاري داراييها طي شد يك اجازه ديگر كه از قانونگذار داريم استقراض از مردم و بخش خصوصي در مقابل استقراض از بانك مركزي است. چون ميدانيم آثار مترتب بر استقراض از بانك مركزي بسيار زيانبار است، بنابراين هيچ ضرورتي وجود ندارد ما به آن تن بدهيم، چنانكه خوشبختانه امروز بازار سرمايه آن كمال و بلوغ خودش را پيدا كرده در اولين عرضهاي كه به ميزان (10) هزار ميليارد تومان صورت گرفت اين موضوع با شيريني به سرانجام رسيد.
اتفاقاً آن نگراني كه وجود داشت كه ممكن است نرخ سودي كه تعيين ميشود بسيار بالا باشد، تجربه يعني اين كاري كه كرديم الان نشان داد حداقل نيمي از آن با كمترين نرخ سود يعني (15) درصد فروخته شد. اين تجربه موفق حاكي از اين است كه ميتوانيم بر اين مبنا كل سال را طي كنيم و از اين بخش ما بتوانيم اين منابع را تجهيز كنيم. چرا اصرار داريم تا
ميتوانيم از تجهيز منابع حداكثر استفاده را بكنيم؟ براي اينكه ما متأسفانه در سال گذشته در طول نه ماه اول تقريباً رشد منفي كل (9/7) درصد را داشتيم اگرچه رشد اقتصادي غيرنفتي ما مثبت بود امسال دچار آن نشويم و بيماري كرونا كه حداقل (15) درصد از جي.دي.پي ما را آسيب رساند، بايد سياستهايي را اتحاذ كنيم كه به تحريك تقاضا بينجامد.
تمام تئوريها اين را به ما ميگويند كه يكي از مجراهاي جدي و اساسي تحريك تقاضا بودجه دولت است و بايد اين مجرا را داشته باشيم، به خصوص طرحهاي عمراني است. خزانه ما با برنامهريزي جريان وجود نقدينگي خزانه بهگونهاي برنامهريزي كرد كه انشاءالله بتوانيم صد درصد اعتبارات عمراني مصوبمان پرداخت بشود. البته تلاش و برنامهريزي ما اين است كه انشاءالله اين كار بشود. حتماً اگر اين اتفاق بيفتد يك كمك شايان توجهي به رونق و در واقع جهش توليد است، چون تقاضاي قابل توجهي ايجاد ميكند. بنابراين سعي ميكنيم دريافتيهاي دولت با اين روشهايي كه عرض كردم جايگزين منابع نفت بشود و از اين طرف هزينههاي اعتبارات عمراني تحقق پيدا كند.
البته در زمينه اعتبارات هزينهاي بنده به عنوان يك كارشناس و وزير اقتصاد و همكاران من در خزانه معتقد هستيم كه بايد حداكثر تلاش را به عمل آورد تا هزينهها را مديريت كرد، ولي ما ميدانيم هزينهها همه به اين راحتي قابل مديريت نيست، چون برخي از هزينههاي ساختاري، هزينههاي اجتنابناپذير شده. ما ميدانيم اين اتفاق شرايطي كه ما نميتوانيم از آن عبور بكنيم است. (حاجيدليگاني ـ آقاي دژپسند در پايان 10 دقيقه ديگر هم وقت داريد) بيشتر وقت دارم، درمورد بخش خصوصي ميخواهم بگويم (حاجيدليگاني ـ پنج دقيقه هم اضافه صحبت كرديد)
اين را همين الان بگويم.

محمدباقر قاليباف
اگر شما وقت را گرفتيد از وقت بقيه همكارانتان ممكن است كم بشود، پنج دقيقه ديگر بفرماييد.

فرهاد دژپسند
ممنون، من اينجا بحثم را در حوزه تأمين مالي اقتصاد خاتمه ميدهم، اگرچه حرفهاي خيلي گفتني بود ولي اجازه بدهيد من يك بحثي را ورود بكنم كه خوشبختانه توسط بخش خصوصي مورد اشاره قرار گرفته است.
محور دوم رونق و جهش توليد و افزايش سرمايهگذاري و افزايش نرخ بهرهبرداري از ظرفيت توليد، رواني و بهبود فضاي كسبوكار است. رواني و بهبود فضاي كسبوكار چه كمكي به ما ميكند؟ من يك مثالي بزنم؛ ما براي شروع كسبوكار، تأسيس يك شركت به رغم اينكه در برخي از كشورهاي دنيا يك روز، يعني كمتر از يك روز و در حد يك نيمروز صورت ميگرفت، در كشور ما اين عمل (73) روز به درازا ميكشيد. من ديروز در جلسه غيرحضوري اقتصاد مقاومتي خراسان رضوي عرض كردم در استان خراسان رضوي (55) روز به درازا ميكشيد. طبيعتاً اين قابل قبول نيست و براي هيچكس قابل تحمل هم نيست و اين يكي از غلهاي پايه سرمايهگذاران و توليدگران ما است، بايد چكار بكنيم؟
ما آمديم با تشكيل پنجره واحد كه در هفته گذشته افتتاح شد اين (73) يعني (5/72) روز را به سه روز تقليل داديم، يعني امروز هر كسي كه ميخواهد تأسيس شركت بكند با مراجعه به يك نقطه و حضور شش دستگاه در طي سه روز اين كار انجام ميگيرد.
دوم، يك بحث ديگر دادگاه تجاري و دادگاه تخصصي داريم كه انشاءالله اين را هم با قوه
قضائيه داريم پيگيري ميكنيم اين كار را انجام بدهيم و حتماً انشاءالله انجام خواهيم داد چون مقدمات كار فراهم شده و بتوانيم اين كار را بكنيم. رتبه ما در سال 2014 در فضاي كسبوكار در دنيا (152) بود، اما با اقداماتي كه صورت گرفت به (118) آمد و دوباره روند صعودي را رفت، و به (128) رفت، چون ديگران به كارشان سرعت بخشيدند. در سال گذشته به (127) آورديم، امسال با اقداماتي كه انجام داديم، البته همه ميدانيم يك بخش آن سياسي است و با تلاشهايي كه داريم ميكنيم اميدواريم كه اين از (127) كاهش پيدا بكند. با برنامههايي كه ما اجرا كرديم اميدوارم تا پايان برنامه ششم به هدفي كه برنامه ششم تعيين كرد نزديك بشويم. ميدانيد كه ما در سال گذشته از نظر امتياز خوشبختانه افزايش داشتيم و از نظر رتبه فقط يك رتبه بهبود داشتيم كه اين را بايد كاملاً مديريت و حل بكنيم.
امروز ما با چالشهايي كه در فضاي كسبوكار مواجه هستيم قوانين و مقررات مزاحم هست. درست فرمودند كه ما براي لغو و حذف قوانين و مقررات مزاحم از نظر قانون و مقررات مشكل نداريم، ولي همه ما ميدانيم قوانين و مقررات شيريني خاص خودش را دارد و اگر در سطوح بالا اهتمام باشد و اين حذف بشود و كاهش پيدا بكند ميبينيم در سطوح پايين دوباره برميگردد. مقررهاي كه ما با مصوبه هيأت مقرراتزدايي از در بيرون كرديم ميبينيم يكباره از پنجره وارد ميشود. آنچه كه اينجا نياز داشتيم و مجلس محترم دهم زحمت كشيد و اين امكان را براي ما فراهم كرد اين بود كه ضمانت اجرايي به مصوبات هيأت مقرراتزدايي بدهد به گونهاي كه انشاءالله اين مقرراتي كه حذف شد، حذف بشود و مجوزهاي زائدي كه لغو شد، لغو بشود نه اينكه از در بيرون كنيم از پنجره وارد بشود. (حاجيدليگاني ـ آقاي دكتر! پنج دقيقه دوم هم تمام
شد) تمام نشد، (10) دقيقه وقت داشتم. بنابراين من اميدوارم شوراي محترم نگهبان مصوبه مجلس محترم را از تصويب بگذراند و ما براي بهبود فضاي كسبوكار با قدرت و مديريت قويتر به سمتي برويم كه سال ديگر اگر اينجا خواستيم گزارشي داده بشود حتماً بتوانيم عملكرد بسيار مناسبتري داشته باشيم، البته برآورد من اين است كه حتماً رتبهمان با اين اقداماتي كه انجام شد كاهش پيدا كند.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقاي دكتر! بعد از صحبت نمايندگان محترم يك (10) دقيقه هم در خدمتتان خواهيم بود. از رياست محترم سازمان امور مالياتي كشور جناب آقاي دكتر پارسا دعوت ميكنيم، بفرماييد.

امیدعلی پارسا
بسم الله الرحمن الرحيم ـ الحمدلله رب العالمين
عرض سلام، ادب و احترام دارم. تكميلي فرمايشات آقاي وزير چند نكتهاي را من راجع به حوزه ماليات خدمت عزيزان عرض بكنم. سال گذشته با همه تحريمهاي ظالمانه و مسائل و مصائبي كه براي كشور داشت تحقق درآمدهاي مالياتي كشور بيش از صد درصد بود، يعني (101) درصد تحقق كل درآمدهاي مالياتي بود كه (29) درصد رشد در مقايسه با متوسط (20) درصد رشد درآمدهاي مالياتي كشور در سالهاي گذشته نشان ميدهد كه نشانگر توفيق نسبي كشور در وصول مالياتها است اگرچه فاصله خيلي زيادي با آنچه كه بايد باشيم داريم. نتيجه اين عملكرد اين بود كه نسبت ماليات به اعتبارات هزينهاي افزايش پيدا كرد. عنايت داشته باشيد كه افزايش پيدا كردن سهم يك بحث بسيار مشكلي است. سهم ماليات از منابع بودجه عمومي
افزايش پيدا كرد، تمركزي بر ستاندن ماليات بر ثروت و جاهايي كه كمتر ماليات گرفته شده بود، مثلاً رشد ماليات بر ثروت ما در كشور به گونهاي بود كه سهم ماليات بر ثروت از (5/4) درصد به (6) درصد افزايش پيدا كرد و سهم ماليات بر مشاغل هم افزايش قابل ملاحظهاي داشت.
با اين اعداد خواستم بگويم كه سال گذشته سال پرتوفيقي براي سازمان مالياتي بود. آقاي وزير دوماهه امسال را هم اشاره فرمودند. باز ما سراغ تمركز بر طبقات بالا، عدم ايجاد تنش، گروههاي بالا و حداقل فشار بر آحاد اقتصاد رفتيم و به اين ترتيب در اين دو ماه هم وصوليهاي ما روند نسبتاً خوبي داشت. اميدوارم بتوانيم منابع مالي كشور را با اينكه من اسمش را وصول بااصول ميگذارم خواهشم اين است كه عنايتي داشته باشيد. آنچه كه ما در سازمان مالياتي دنبال ميكنيم وصول بااصول است، اين وصول بااصول كه آقاي وزير هم اشارهاي داشتند بحث و راهبرد اصلياش هوشمندسازي است. يعني يك راه ما در اين كشور بيشتر نداريم مثل همه كشورهاي پيشرفته در دنيا، بايد همه ديتاها، اطلاعات آماري را نميگويم، همه ديتاهاي توليدشده در همه دستگاههاي كشور بايد به صورت برخط در اختيار سازمان مالياتي باشد، همه معاملات كشور در همه نقاط كشور بايد سيمش به سازمان مالياتي وصل باشد كه سازمان مالياتي با علم به اين اعداد و ارقام ثبتي قطعي ماليات هركسي را متناسب با قد و اندازه خودش تعيين بكند و از عليالرأس و تشخيصها و سليقه و از اينطور حرفها خلاص بشويم.
اين آن روند اصلي است كه ما دنبال ميكنيم و با قوانيني كه مجلس سال گذشته به ما دادند آن بحث را تقويت كرديم. ما اميدواريم تا قبل از اين دولت بتوانيم ورژن اول اين ماليات هوشمند را برسانيم.
بحث دوم كارايي و اثربخشي همين نظام موجود است. كارايي و اثربخشي نظام موجود كه همه چيز آن الكترونيكي است، ولي منطق حاكم بر محاسبات هنوز منطق سنتي است، چون نظام مالياتي هوشمند نشده و همه ديتاهاي كشور در سازمانهاي مالياتي نيست، بنابراين با همه اين اوصاف كارايي و اثربخشي سيستم مالياتي ما، افزايش عدالت در دادرسيهايمان بحث است. مثلاً سال گذشته ما به طور متوسط (34) درصد قطعيتهايمان نسبت به سال قبل رشد داشت، (24) درصد ورودي به هيأتهاي دادرسي و هيأتهاي تخلف و مالياتي ما كاهش پيدا كرد. اين يعني كارايي، اثربخشي، تمكين و توافق و توافق و تعامل خيلي خوبي هم با مجموعه اصناف داشتيم كه آقاي ممبيني هم اشارهاي داشتند.
فراز سوم مقابله مؤثر با فرار و فساد است. عزيزان من! فرار مالياتي در اين كشور عددش بالا است. ما به اندازه كافي شناسايي كرديم، دستورالعملها، تراكنشهاي لازم و هماهنگي با دستگاهها صورت گرفته، بدون سر و صدا اين بحث فرار مالياتي را حتماً امسال به نحو شايسته سامان ميدهيم.
و اما فساد؛ فساد يك جنبه درونسازماني دارد كه بالاخره كم و بيش در مجموعه سيستم اداري هست. بحث دوم فشارهاي بينهايت، توقع، انتظارات و مباحثي است كه عملاً اداره سازمان را از داخل دچار مشكل كرده. ببينيد! سازمان مالياتي با همه دستگاههاي اجرايي كشور فرق دارد. دستگاههاي اجرايي كشور دستگاه هزينه و سرمايهگذاري هستند، دستگاه خرج هستند. يك دستگاه به اسم سازمان امور مالياتي وجود دارد كه دستگاه دخل است، اين دستگاه دخل بايد مستقل، سالم، عالم و شايسته باشد. لذا دستورالعمل شايستهسالاري را با قوت ابلاغ كرديم و
ظرف دو ماه آينده اجرا ميكنيم كه بساط توصيه، سفارش و بحثهايي ازايندست انشاءالله در نظام مالياتي كشور جمع بشود كه در تكميل آن با ماليات هوشمند ما را به استانداردهاي روزي كه دنيا دارد برساند.
تمركز بر أخذ ماليات از گروهها، درآمدها و اقشار پردرآمد و ثروت است. بنابراين تمام اقشار و گروههاي اين كشور سطوح پاييني دارند، لذا آمديم به دولت محترم اصلاحيه قانون مالياتهاي مستقيم داديم، معافيتها كه سوراخكننده تور مالياتي است براي هدفمند كردنش آنجا بحث داديم، ماليات سي.جي.تي يا بر عايدي سرمايه، ماليات بر انواع داراييها، ماليات بر مجموع درآمد آنجا وجود دارد و به اين ترتيب ما با اين لايحه ميخواهيم سراغ تمركز بر طبقات و گروههايي برويم كه روشنتر بگويم سراغ (10)، (15) درصد بالاي همه گروهها و طبقات درآمدي برويم و انشاءالله اين را با قوت انجام ميدهيم و اين بخشي از آن ماليات است.
بحث ديگر فرهنگ مالياتي است. عزيزان من! سازمان امور مالياتي شما معمولاً در استانها تنها هستند، يعني تمام فشارها به سازمان امور مالياتي براي نگرفتن ماليات است كه ماليات، حقوق حقه عامه و مردم است. سازمان مالياتي ما تنها است. جمله آخر من كه وقت هم نگيرم اين است كه استدعا دارم انشاءالله بتوانيم هرچه سريعتر قوانين جديد را كه به دولت پيشنهاد كرديم در دولت نهايي بشود و به مجلس بيايد و بتوانيم اين اهداف بلند را به شايستگي انجام بدهيم و به سمت ستاندن ماليات متناسب با ثروت، درآمد و مصرف برويم. صلوات بر محمد و آل محمد (حضار صلوات فرستادند)

احمد اميرآبادي فراهاني
جناب آقاي پارسا خيلي ممنون و متشكرم. از جناب آقاي دكتر
قاليباف رئيس محترم سازمان بورس و اوراق بهادار دعوت ميكنيم، بفرماييد.

حسن قالیباف اصل
بسم الله الرحمن الرحيم
بنده هم خدمت نمايندگان محترم ملت شريف ايران عرض سلام و تبريك و خداقوت دارم. من در راستاي فرمايشات وزير محترم آقاي دكتر دژپسند در ادامه چند مطلب درخصوص بازار سرمايه عرض ميكنم. در واقع الان يكي از فرصتهاي بزرگ در اقتصاد كشور بازار سرمايه است. با توجه به رونقي كه در بازار سرمايه وجود دارد و اتفاقاتي كه در سالهاي گذشته در بازار سرمايه افتاده و باعث توجه بيشتر به بازار سرمايه شده يك فرصت خيلي خوب براي تأمين مالي و توسعه اقتصادي كشور از طريق بازار سرمايه در كشور فراهم شده.
در چند سال گذشته در بازار سرمايه چند اتفاق بزرگ افتاده. يكي تصويب قانون جديد بازار سرمايه در سال 84 كه اين قانون به تصويب رسيد است و باعث شد كه ما يكسري ابزارها و نهادهايي كه در بازار سرمايه نداشتيم اين نهادها و ابزارها در بازار سرمايه خلق بشود. الان در بازار سرمايه انواع نهادهايي كه كمك به تشكيل سرمايه و پسانداز از طريق بازار سرمايه ميكنند وجود دارد. ابزارهاي متنوع تأمين مالي و انواع اوراق بهادار در بازار سرمايه وجود دارد كه كمك به تأمين مالي از طريق بازار سرمايه ميكند. ضمن اينكه قانون توسعه نهادها و ابزارهاي مالي جديد در راستاي اجراي اصل (44) در سال 88 به تصويب رسيد و اين هم يك قانون خيلي خوبي بود كه در اختيار بازار سرمايه قرار گرفت. دو تا مأموريت مهم كه توسط مقام معظم رهبري به بازار سرمايه سپرده شد و از طريق بازار سرمايه اجرا شد كمك كرد كه باز بازار سرمايه
مورد توجه قرار بگيرد و جايگاه بازار سرمايه در كشور ارتقاء پيدا بكند.
يكي از اينها اجراي اصل (44) بود كه در چند سال گذشته عمده اجراي اصل (44) و واگذاريهاي شركتها در راستاي اين قانون از طريق بازار سرمايه انجام شده به شكلي كه اگر من يك مقايسهاي بكنم در سال 88 ارزش كل بازار (42) هزار ميليارد تومان بوده، الان ارزش بازار به (5000) هزار ميليارد تومان رسيده كه نسبت به سال 88 بالغ بر صد برابر شده كه اين نشاندهنده پتانسيل اين بازار در اقتصاد كشور است. از باب تأمين مالي الان بازار سرمايه مسئوليت بيشتري ميتواند به عهده بگيرد، سال گذشته مبلغ تأمين مالي كه در بازار سرمايه انجام شد (260) هزار ميليارد تومان بوده در صورتي كه سال 88 اين عدد (1000) ميليارد تومان بوده. يعني در (10) سال گذشته مبلغ تأمين مالي در بازار سرمايه بيشتر از (260) برابر شده كه اين هم باز نشاندهنده يك پتانسيل بالا براي تأمين مالي در بازار سرمايه است. يك اتفاق مهمي كه در بازار سرمايه در حال حاضر دارد ميافتد بحث آزادسازي سهام عدالت است.
همانطور كه استحضار داريد در سهام عدالت در طول (15) سال گذشته مردم شريف ايران نه ميتوانستند داراييهاي خود را ببينند و نه قابليت معامله براي اين دارايي وجود داشت. با اذني كه مقام معظم رهبري به شوراي عالي بورس داشتند اين امكان در بازار سرمايه فراهم شده كه دارندگان و مشمولين سهام عدالت الان ميتوانند هم داراييهاي خود را ببينند و هم ميتوانند داراييهاي خود را در بازار سرمايه معامله كنند. در طول يكي، دو هفته گذشته مشمولين سهام عدالت حدوداً (5/1) درصدشان توانستند سهام خود را در بورس معامله بكنند. البته يك نگراني وجود داشت كه با آزادسازي سهام عدالت عمده اينها فروشنده ميشوند، ولي به همان شكلي كه مشاهده شد چون اين دارايي ارزشمندي است عمدتاً تمايل دارند كه اين دارايي را نگهداري بكنند.
در واقع تعداد كدهاي معاملاتي يعني مردمي كه در بازار سرمايه حضور پيدا ميكنند كد معاملاتي دريافت ميكنند، در كشورهاي منطقه بينظير است، الان ما بدون سهام عدالت حدوداً (13) ميليون كد معاملاتي داريم، با اضافه شدن سهام عدالت كه مشمولين سهام عدالت (49) ميليون و (150) هزار نفر هستند تعداد دارندگان كد معاملاتي در بازار سرمايه كه سرمايهگذار محسوب ميشوند و بالغ بر (60) ميليون نفر ميشود كه يك عدد بينظيري است و نشاندهنده جايگاه بازار سرمايه در اقتصاد كشور است.
در واقع بازار سرمايه ميتواند مسئوليتهاي بيشتري در اقتصاد كشور به عهده بگيرد. يكي از كارهايي كه امسال ما انجام داديم تسهيل ورود و پذيرش شركتها در بورس است كه امكان پذيرش شركتهاي بيشتري در بخش خصوصي در بازار سرمايه فراهم بشود. پيشزمينه و پيشنياز تأمين مالي از طريق بازار سرمايه و تشكيل پسانداز از طريق بازار سرمايه حضور شركتهاي جديد در بازار سرمايه است كه امسال اين تسهيلات فراهم شده. ما اميدواريم در حضور شركتهاي جديد در بازار سرمايه امسال يك جهش زيادي نسبت به سالهاي گذشته مشاهده بكنيم.
يك حوزهاي كه ما در بازار سرمايه خيلي روي آن تمركز كرديم بحث انتشار اوراق بخش خصوصي از طريق بازار سرمايه است. خوشبختانه دولت از بورس تأمين مالي خوبي انجام ميدهد و به نظرم اين يكي از اتفاقات خوب در اقتصاد كشور است. (حاجيدليگاني ـ وقتتان تمام شد)
چشم، در گذشته دولت بيشتر از طريق بانكها يا بانك مركزي تأمين مالي ميكرد كه اين تورمزا بود و باعث افزايش پايه پولي در كشور ميشود، ولي الان عمدتاً دولت دارد از طريق بازار سرمايه تأمين مالي ميكند، در سال گذشته دولت (100) هزار ميليارد تومان اوراق در بازار فروخت، خيلي ممنون، ببخشيد.
دبير (اميرآباديفراهاني) ـ متشكرم، از رئيس محترم سازمان بورس جناب آقاي دكتر قاليباف تشكر ميكنيم. جناب آقاي دكتر ميراشرفي رئيس كل محترم گمرك بفرماييد.
مهدي ميراشرفي (رئيس كل گمرك) ـ بسم الله الرحمن الرحيم
عرض سلام و وقتبخير خدمت حضار گرامي و نمايندگان معزز دارم و از وقتي كه در اختيار گذاشته شده تشكر ميكنم. من اجازه ميخواهم كه يك بحث عملكردي در بحث تجارت خارجي داشته باشم و اينكه فكر ميكنم بهترين جوابي كه كشور عزيز و معززمان جمهوري اسلامي ايران به بدخواهان اين كشور ميدهد ميتواند با بحث آمار تجارت خارجي در سال 98 باشد كه جواب كوبنده و قاطعي به بدخواهانمان بدهيم و آن اين است كه در سال گذشته ما با (135) ميليون تن صادرات و (35) ميليون تن واردات و (170) ميليون تن عملاً وزن تجارت خارجي در تاريخ كشور يك ركورد را به جا گذاشتيم و در اين بين در بحث ارزش مبادلات تجارت خارجي نيز با (85) ميليارد دلار عملكرد سال گذشته را به پايان رسانديم كه فكر ميكنم اين بهترين جواب به بدخواهان اين كشور در بحث اينكه اقتصاد اين كشور را زمينگير بكنند بوده است.
اما اقداماتي كه گمرك جمهوري اسلامي در بحث حمايت از توليد، تسهيل تجارت و ارتقاي سلامت داشته به اين نحو است كه خدمت شما عرضه ميكنم. همانطور كه مستحضر هستيد در بحث واردات بيش از (80) درصد كالاهاي وارداتي به كشور كالاهاي حد واسط توليد، مواد اوليه و ماشينآلات خط توليد بوده كه چنانچه بتوانيم تسهيلاتي در ورود اين كالاها ايجاد بكنيم حتماً به كاهش قيمت تمامشده توليد كمك كرديم و خوشبختانه در سال گذشته با اقداماتي كه ما انجام داديم شبيه اينكه فعالان اقتصادي مجاز را براي كشور شناسايي كرديم و بيش از (220) فعال اقتصادي مجاز را آمديم در مسير ثبت قرار داديم و بدون اينكه بخواهد معطلي در زمان اظهار وجود داشته باشد كالاي آنها ترخيص شد و از آن جايي كه در مباحث مديريت ريسك بحث مربوط به انتخاب مسير را داشتيم آمديم و از (35) درصد در مسير سبز در سال 97 به (51) درصد در مسير سبز در سال 98 اين بحث مربوط به تسهيل تجارت درخصوص ورود كالاهاي مورد نياز كشور را ارتقاء داديم.
همانطور كه مستحضر هستيد در دنيا در قرن بيست و يكم سه توصيه در بحث تسهيل و ارتقاي سلامت ميشود و اين سه توصيه اين است كه هر فعاليت الكترونيك، مجازي و هوشمند بشود. گمرك جمهوري اسلامي ايران خوشبختانه در سنوات گذشته يك اقدام بسيار بسيار منسجمي انجام داد در بحث اينكه اقداماتي كه در حال انجام داريم را الكترونيك بكنيم و خوشبختانه در اين باب تقريباً جزء سازمانهاي پيشرو كشور بوديم. در بحث مجازيسازي باز ما سال گذشته توانستيم گمرك را بر روي موبايل بياوريم و با شعار اينكه گمرك از هر كجا و هر زمان، فعال اقتصادي بتواند اظهارنامه گمركي خودش را به گمرك ارسال بكند و عملاً در بحث هوشمندسازي نيز امسال اقدامات بسيار خوبي در حال انجام داريم و اميد داريم كه در هفته
دولت به عنوان يك سازمان پيشرو سازماني باشيم كه بتوانيم در كنار الكترونيكي و مجازي كردن، بحث هوشمندسازي را نيز در گمرك انشاءالله اجرا بكنيم كه با اين كار حتماً ما يك تسهيل تجارتي را ايجاد خواهيم كرد كه شاخصهاي مربوط به توانمندسازي تجاري و لجستيك كشور را مثل گذشته انشاءالله ارتقاء بدهيم. آن چيزي كه شايان ذكر است اين است كه ما در برنامههايي كه شبيه ايجاد شبكه اجتماعي است براي اولين بار در كشور يك سازمان دولتي اقدام به يك شبكه اجتماعي بومي كرده كه كليه فعالان اقتصادي مخصوصاً فعالان اقتصادي مجاز ميتوانند تحت اين شبكه اجتماعي هوشمند به ارائه خدمات خود از گمرك و تجارت خارجي مبادرت بكنند.
موضوع بحث بعدي راهاندازي مديريت ريسك هوشمند است كه باز يكي از برنامههاي سال جاري است. موضوع بعدي اين است كه در دنيا كنترلهاي مزاحم و ملموس به سمت كنترلهاي غيرمزاحم و غيرملموس پيش رفته. خوشبختانه گمرك جمهوري اسلامي ايران نيز در راستاي همين موضوع با اتكا به توان داخلي نيروهاي متعهد، متخصص دانشگاه توانسته نرمافزارهاي بومي توليد بكند كه عملاً باعث ايجاد فاصله گرفتن از كنترلهاي مزاحم به سمت كنترلهاي غيرمزاحم و غيرملموس پيش برويم و موضوع بعدي در بحث سختافزاري خوشبختانه با وجود تحريمهاي ظالمانهاي كه عليه كشورمان است توانستيم با اتكا بر توليد داخل از ايكسريها و دستگاههاي اسكن كانتينري بخش خصوصي و بخش دولتي در تجهيز گمركاتمان استفاده بكنيم و آن هم با اين شرايط و توضيح كه در زماني كه ما در قحطي اعتبارات تملك داراييهاي سرمايهاي هستيم با مدلهاي (B.O.T) و (B.O.O) و با استفاده از توان بخش خصوصي و عملاً خريد و ساخت دستگاههاي آشكارساز و ايكسري از بخش خصوصي و دولتي باز با اتكا به توانمندي داخل گمرك را به دستگاههاي عملاً هوشمندي تجهيز بكنيم كه بتواند در رصد كالاها به ما كمك بكند. (حاجيدليگاني ـ وقتتان رو به اتمام است)
موضوع بعدي بهكارگيري هوشمند دادههاي بزرگ و بيگديتاها است كه در مباحث پنجره واحد ملي و بينالمللي است و بحث مجازيسازي هوشمند نظارتسازي گمركي است. من در پايان تهديداتي كه بخش تجارت خارجي ما عملاً با آن مواجه است را عنوان ميكنم.
جناب آقاي دكتر قاليباف! يكي از تهديدات وزارت خارجه ما تعدد قوانين و مقررات است. يعني اينكه واقعاً در بخش تجارت خارجي بيش از (25) سازمان قوانين و مقررات بسيار پيچيده، متعدد و گاهاً متكثر و متناقض و متزاحم دارند. موضوع بعدي تعدد سياستگذار و موضوع بعدي عدم وجود زيرساختهاي مناسب، تعدد عوارض دريافتيها است و چند مورد ديگري است كه تهديدات تجارت خارجي ما است، خيلي ممنون از وقتي كه اختصاص داديد.

احمد اميرآبادي فراهاني
متشكرم، آقاي رئيس! اگر اجازه بفرماييد همكاران شروع كنند. جناب آقاي موسويلارگاني! (10) نفر از همكاران را دعوت كنيد كه هركدام به مدت سه دقيقه خدمتشان باشيم. پشت تريبون خودشان زحمت بكشند صحبت كنند.

سيدناصر موسوي لارگاني
بسم الله الرحمن الرحيم
همكاران عزيز! (69) نفر ثبتنام كردند، قرعهكشي شد و آقايان: يعقوب رضازاده، موسي غضنفرآبادي، علياصغر عنابستاني، مجيد ناصرينژاد، پورابراهيمي، موسويلارگاني، احمد جباري، سيدشمسالدين حسيني، منصور آرامي و محمد صفري هستند كه قرعه به نام اين عزيزان
درآمده و به جاي آقاي صفري آقاي ساداتينژاد صحبت ميكنند. نفر اول جناب آقاي رضازاده خواهشاً همانجايي كه نشستيد بفرماييد.

يعقوب رضازاده
بسم الله الرحمن الرحيم
با سلام و درود به بنيانگذار انقلاب اسلامي حضرت امام، سلام و درود به فرماندهي معظم كل قوا دارم، عرض تبريك به نمايندگان محترم مجلس شوراي اسلامي، هيأترئيسه محترم به ويژه جناب آقاي دكتر محمدباقر قاليباف دارم و از مردم شريف حوزه انتخابيه شهرستان سلماس تشكر دارم. خيرمقدم و تشكر از وزير محترم اقتصاد و معاونين محترم ايشان دارم.
درخصوص موضوع سرمايهگذاري در كشور، صنعت و بخش خصوصي اشاره فرمودند. متأسفانه ارتباط بين بخش دولتي و بخش خصوصي در بحث سرمايهگذاري به خاطر عدم تعامل دولت با منافع توليدكنندگان و سرمايهگذاران چون حفظ نميشود و اين قوانين صرفاً به نفع دولت است و دولت بايد به خاطر اينكه توليدكنندگان و سرمايهگذاران را در اين رابطه رغبت براي توليد و سرمايهگذاري بدهد بايد با كمك به اين امر هم از نظر وامهاي بانكي و هم از نظر تشويقهاي مالياتي و هم از نظر حذف قوانين زائد در اين امر بتواند كمك جدي بكند.
فرمودند كه فضاي كسبوكار سال به سال ضعيف شده و اين امر به نظر من عدم وجود نظامات خاص هم براي توليدكنندگان و هم براي توزيعكنندگان و هم براي سرمايهگذار چه در بخش صادرات و چه در بخش واردات وجود ندارد. نظامات خاص براي ماليات و بانكها و قوانين خاص گمركي سال به سال متغير است و تمامي اين امر متأسفانه موجب از دست رفتن حقوق اقشار ضعيف جامعه است. (حاجيدليگاني ـ وقتتان تمام است) مناطق آزاد تجاري و مناطق ويژه
اقتصادي متأسفانه به علت سياستهاي غلط دولت و عدم تعامل با كشورهاي همجوار مرزي در حال ركود و تعطيلي است.
به أخذ ماليات اشاره فرموديد، (حاجيدليگاني ـ جناب آقاي رضازاده! وقتتان تمام است)، (چشم) به نظر من جذب ماليات براي افزايش درآمدهاي دولت فشار بر بازار و توليدكننده است. بايستي با تقويت صندوق ملي كه متأسفانه در سالهاي گذشته و مخصوصاً در دولت فعلي به ركود و ورشكستگي تبديل شده، اين امر بايستي تجديدنظر شود.
در بحث بازار بورس فرموديد، به نظر من اتفاقاتي كه متأسفانه در بازار سكه، ارز، خودرو، زمين و مسكن در سالهاي گذشته افتاده و الان ما شاهد اين وضعيت هستيم، قطعاً اگر اين كنترل نشود اين هم به آن وضعيت خواهد افتاد. تشكر ميكنم.

سيدناصر موسوي لارگاني
آقاي دكتر قاليباف! چند نفر اصرار دارند كه تذكر در موضوع دارند.

محمدباقر قاليباف
البته تذكر فقط در موضوع باشد.

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقاي راستينه بفرماييد.

احمد راستينه هفشجاني
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم
خدمت رياست محترم مجلس و نمايندگان محترم يك عرضي دارم. مقام معظم رهبري در سالگرد ارتحال حضرت امام بحث تحول را مطرح كردند. جناب آقاي دكتر قاليباف! بند (11) ماده (22) را تذكر دارم. مقام معظم رهبري بحث تحول را مطرح كردند، عرض بنده اين است،
جناب آقاي دكتر قاليباف! اينگونه ارائه گزارشات و استماع همكاران كه اكثراً هم به خاطر مشغلهاي كه در صحن مجلس به خاطر رايزنيها دارند، معمولاً به گزارشها توجهي نميشود. ادوار گذشته مجلس براي ما درس عبرت است، مردم به مجلس يازدهم اميد بستهاند. عرض ما اين است كه اگر يك برنامه كلي و سياست مدون براي ارائه گزارشات، استماع آنها و بازخوردگيري از آنها وجود نداشته باشد و اين سياست كلي تدوين نشود و براساس مدل سالهاي گذشته كار را پيش ببريم، اين اميد مردم هم متأسفانه به يأس تبديل ميشود.
پيشنهاد ميكنم گزارشاتي كه قرار است در صحن علني مجلس مطرح شود، قبل از آن با ارائه پيشنهادات، راهكارها، جدول زمانبندي براي عمل به آن راهكارها به نمايندگان محترم ارائه شود، نمايندگان آنها را مطالعه كنند، راهكارهاي خودشان را براي آن گزارشي كه قرار است ارائه شود در صحن به هيأترئيسه ارائه بدهند، در يك جدول زمانبندي آن راهكارها به نتيجه برسد. جناب آقاي دكتر قاليباف! وگرنه اين مدل ارائه گزارش و اين فضاي صحن مجلس كه حضرتعالي داريد زيارت ميكنيد ره به جايي نميبرد و دچار مشكل خواهيم شد.

محمدباقر قاليباف
خيلي ممنون، اين تذكر را انشاءالله بعضي از دوستاني كه ايستادهاند و صحبت ميكنند در جاي خودشان قرار بگيرند، اين را رعايت كنيم. ولي اينكه وزراي محترم و همكارانشان ميآيند، لازم است اطلاعات عمومي را حتماً بدهند، دوستان در جريان آخرين وضعيت قرار بگيرند. انشاءالله با تكميل كميسيونها و شروع كار تخصصي كميسيونها، حتماً همين مسيري كه اشاره كرديد طي خواهد شد. تذكر بعدي را بفرماييد.

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقاي آصفري بفرماييد.

محمدحسن آصفري
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي رئيس! اولاً درخواست من اين است دوستاني كه بالا نشستهاند بدانند مجلس يك رئيس دارد، هر كسي آنجا نميتواند تشخيص بدهد و نظر بدهد. اين رئيس است كه اجازه ميدهد كسي تذكر بدهد، اخطار بدهد، يا موارد ديگر. اين يك.
آقاي دكتر! تذكر من درخصوص مواد (20) و (22) آييننامه است. ببينيد! آن بحث «ساير موارد» كه وظيفه رياست محترم است، در جلسه گذشته هم بعضي از اين آقاياني كه اساميشان آمد دوباره صحبت كردند، نميدانم اين قرعهكشي چطور است؟ البته ما به جناب آقاي موسويلارگاني اعتماد داريم، ولي حداقل يك سازوكاري بينديشيد تا دوستاني كه در جلسه قبل صحبت كردهاند، ديگر در ليست قرعهكشي امروز نباشند و در جلسهاي هم كه قرار است در روز سهشنبه باشد و بعضي ديگر از آقايان وزرا ميخواهند بيايند، حداقل عزيزاني كه امروز در قرعهكشي بودند ديگر در جلسه بعدي صحبت نكنند، همه دوستان نماينده بتوانند نظرات خودشان را اعلام كنند، مطالبشان را بگويند، مردم به مجلس اميد بستهاند. امروز بحث مسائل اقتصادي كشور در مجلس دارد مطرح ميشود، دوستاني كه آماده هستند مطالبي را در حوزه مسائل گراني، اين پساكرونا، مشكلات اقتصادي كه توليدكنندگان دارند، امروز وزير اقتصاد آمده، رئيس سازمان بورس آمده، رئيس گمرك آمده، همه عزيزان در اين جلسه آمدهاند، لازم است يك مسائل كارشناسيشده به سمع و نظر اين آقايان رسانده شود كه اميد در مردم ايجاد شود. لذا خواهش من اين است نسبت به اين موضوع كه مردم اميدوار هستند، طوري نشود متأسفانه
مثل گذشته آقايان بيايند صحبتهاي خودشان را بكنند و تشريف ببرند، هيچ گرهي از مشكل مردم حل نشود.
جناب آقاي دكتر قاليباف! لذا استدعاي من از شما اين است كه اين را مديريت كنيد، حداقل مسائل و مطالبي گفته شود كه به درد مردم بخورد، مشكلات مردم را در حوزه اقتصادي، بورس، سرمايهگذاري، بحث كارخانههايي كه به دليل اينكه بانكها به آنها تسهيلات نميدهند تعطيل شدهاند، در اين حوزهها بتواند حل شود و براي كار مردم راهگشا باشد.

محمدباقر قاليباف
خيلي ممنون آقاي آصفري. من اين نكته را بگويم، در رابطه با قرعهكشي پيشنهاد شما خلاف آييننامه است. به هر حال ما نميتوانيم بگوييم عزيزي كه در جلسه قبل صحبت كرده در اين جلسه در قرعهكشي قرار نگيرد. ما طبيعتاً قرعهكشي را بايد انجام بدهيم، قرعهكشي هم در سيستم دارد انجام ميشود، حالا اگر دو مرتبه به يكي افتاد ديگر شانسش بوده است. اجازه بدهيد ما آييننامه را رعايت كنيم و آن تذكر قبلي را هم كه من توضيح دادم. انشاءالله براي بحث اينكه بتوانيم به موضوع اصلي مشكلات معيشتي و اقتصادي توجه كنيم، حتماً اولويت اول است. ادامه دستور را بفرماييد.

سيدناصر موسوي لارگاني
هنوز چند نفر ميخواهند تذكر بدهند.

محمدباقر قاليباف
اجازه بدهيد! من فكر ميكنم ديگر وقت نيست، اجازه بدهيد ادامه صحبت عزيزان را داشته باشيم. نفر بعدي را دعوت بفرماييد.

سيدناصر موسوي لارگاني
آقاي موسي غضنفرآبادي بفرماييد.

موسي غضنفرآبادي
بسم الله الرحمن الرحيم
از رياست محترم مجلس تشكر ميكنم كه از آقايان دعوت كردند و تشريف آوردند و از جناب آقاي دكتر دژپسند و همكاران محترمشان تشكر ميكنم. ياد و خاطره همه شهداي گرانقدر انقلاب اسلامي و امام راحل عظيمالشأن و به خصوص شهداي حمله تروريستي به مجلس شوراي اسلامي را گرامي ميداريم.
خدمت شما عرض شود من اقتصاد كلاسيك بلد نيستم، همين اقتصادي كه مردم كوچه و بازار، خانوادگي، عرضه و تقاضا، در همين حد. يك خاطرهاي يادم آمد، دوستان توجه بفرماييد! در سال 96 يكي از اخلالگران در نظام اقتصادي كه يك پيك موتوري بود را دستگير كردند، در حين محاكمه (180) ميليون دلار ارز خريد و فروش كرده بود. صبح به بانك ميرفت ارز ميگرفت، بعدازظهر ميرفت ميفروخت، حالا تا (180) ميليون دلار ادامه داده بود. دوستان ما از او سؤال كردند شما با اين خريد و فروش ارز نميترسيدي كه نرخ ارز پايين بيايد و آسيب ببيني؟ گفت نه، پايين نميآمد. ما تعجب كرديم، رئيس بانك مركزي آن زمان با اين اقتصاد كلاسيك كلان و فلان و اينها نميفهميد كه نرخ ارز پايين نميآيد، او به اندازه يك پيك موتوري نميفهميد، پيك موتوري ميفهميد كه نرخ ارز پايين نميآيد و او خسارت نميبيند، اما او نميفهميد. ما از آن اقتصادها بلد نيستيم.
اما اين نكات را خدمتتان عرض ميكنم، برادران عزيز، بزرگواران! بحث مهمي كه مطرح شد بحث سرمايهگذاري است. امروز موضوع مهمي كه ما داريم مطرح ميكنيم و دوستان اينجا
آمدند، زحمت كشيدند و بيان كردند، ما ميخواهيم بگوييم كه ما ميخواهيم اقتصاد خودمان را از بند ناف نفت قطع كنيم. چكار بايد كنيم؟ همه ميدانيم كه بايد رشد سرمايهگذاري انجام بگيرد. چرا رشد سرمايهگذاري انجام نميگيرد؟ اشكال كار كجاست؟
آقايان آمدند يك گزارشي دادند، خيلي خوب، استفاده كرديم. اما واقعاً اين كافي نيست. من دوست داشتم الان عزيزان بزرگواري كه اينجا تشريف دارند اعلام ميكردند كه اينقدر شركتهايي كه تعطيل شده ما كمك كرديم اينها به كار برگشتند، يا شركتهايي كه در حال تعطيل شدن بودند اينقدر كمك كرديم كه اينها دارند فعاليت خودشان را ادامه ميدهند. در خيلي از شهرستانها از ظرفيتهاي موجود در كشور استفاده نميشود و نميكنيم. مثلاً فولاد اصفهان، مثلاً جاهاي ديگر. چرا از ظرفيتهاي خودمان استفاده نميكنيم؟ (حاجيدليگاني ـ حاجآقاي غضنفرآبادي! وقتتان تمام شد)
خدمت شما من آخرين جملهام را عرض كنم. جناب آقاي رئيس! ضمن تشكر از شما، با اين نحو صحبت كردن فكر ميكنم ما هنوز يك مقدمهاي را گفتيم، ميخواستيم مطالب بعدي را بگوييم ديگر وقت تمام شد، آقايان اينجا بيايند تخصصيتر صحبت كنيم، بيشتر صحبت كنيم. من فقط خواستم عرض كنم، آقاي دژپسند عزيز و بزرگوار! ما به اندازه كافي حرف شنيديم و حرف گفتيم. شما ظرف سه ماه، شش ماه، يك سال بياييد به ما بگوييد ما اين كارها را انجام داديم. در بحث گمرك، در بحث ماليات، اينكه بياييم حرف بزنيم اينكه بگوييم اينها بايد بشود، اينها بايد چنين شود، گمرك بايد هوشمند شود، نبايد فرار مالياتي داشته باشيم، نبايد فساد مالياتي داشته باشيم، اينها به درد ما نميخورد. بياييد بگوييد مجلس شوراي اسلامي! ما نياز به
قانونگذاري داريم، يك، دو، سه، چهار را انجام بدهيد و اگر انجام نداديم ما مسئوليم، در بقيه موارد شما مسئول هستيد. والسلام عليكم و رحمه الله

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقاي عنابستاني بفرماييد.

علي اصغر عنابستاني
من هم از عزيزان تشكر ميكنم، هم از هيأترئيسه و هم ميهمانان عزيزي كه تشريف آوردند. در چند حوزه كه توضيح داده شد من چند نكته را با سرعت عرض ميكنم. در حوزه ماليات متأسفانه اتكاي نزديك به (80) درصد درآمدهاي مالياتي بر دو پايه مالياتي، ماليات بر درآمد مستقيم و ماليات ارزش افزوده گذاشته شده است. حدود (57)، (58) درصد ماليات بر درآمد مستقيم است و حدود (19) درصد هم ماليات بر ارزش افزوده است. در حالي كه هر دو بر توليد فشار ميآورد و موجب سخت شدن فرآيند توليد ميشود، افزايش قيمت تمامشده را به بار ميآورد و در نتيجه اين نوع ماليات تورم درست ميكند.
دوستانمان در وزارت اقتصاد و در سازمان مالياتي بايد پايههاي مالياتي ديگري را از جمله ماليات بر زمين، ماليات بر عايدي سرمايه، ماليات بر خانههاي خالي، ماليات بر سود سپرده، ماليات بر معادن راكد، ماليات بر خانههاي لوكس، ماليات بر خودروهاي لوكس، اينها را بايد در دستور داشته باشند، دولت بايد وضعيتي را ايجاد كند كه عمده ماليات به جاي اينكه از سرمايههاي در گردش أخذ شود كه الان اينطور است و از سرمايههاي مولد داريم ماليات ميگيريم، اين را به سمت سرمايههاي راكد ببريم تا هم گردش سرمايه شكل بگيرد، هم درآمد
مالياتي محقق شود و هم از تورمي كه در ماليات از سرمايههاي مولد ميگيريم و ايجاد ميشود، از آن جلوگيري شود.
در موضوع بورس هرچند اصل موضوع كار خوبي است، اما به نظرم ميرسد دولت دارد براي كسري بودجه خودش و جبران آن، در بازار بورس دخالت ميكند. اين دخالت موجب ايجاد حباب در بازار شده، به شكلي كه ممكن است اين تصور در مردم ايجاد شود كه هميشه در بورس سود بالايي كسب خواهند كرد. اين تصور بسيار خطرناك است، ميتواند تبعات اجتماعي و امنيتي بعدي را به دنبال داشته باشد.
من نكتهاي را عرض كنم، امروز قيمت ارز متأسفانه (17) هزار و (350) تومان و يا شايد هم بيشتر است. رئيس كل بانك مركزي چند روز قبل اينجا تشريف آوردند و از علل توفيق در كنترل نرخ ارز گفتند. من خدمت آقاي وزير اقتصاد عرض ميكنم، اگر واقعاً ما الان نرخ ارز را كنترل كرديم كه (17) هزار و (350) تومان شده، اگر كنترل نميكرديم چقدر ميشد؟ متأسفانه قيمت ارز به هيچ عنوان كنترل نشده، قيمت سكه دارد از بيش از (7) ميليون تومان عبور ميكند و آن طرف در ساير حوزههاي بازار قيمتهاي اجاره منزل واقعاً دارد سر به فلك ميزند، كنترل و نظارتي در آنها نيست، مردم دچار مشكلات جدي در بازار هستند. جناب آقاي شافعي اشاره فرمودند، عدم ثبات بازار و عدم ثبات سياستهاي دولت تبديل به مشكل جدي حوزه كسبوكار شده است.
من در حوزه كسبوكار هم دو، سه تا نكته عرض كنم. قانون بهبود مستمر محيط كسبوكار در سال 90 تصويب شده، (حاجيدليگاني ـ وقتتان تمام شده) حالا جناب آقاي وزير بعد از سال 90 و بعد از هفت سال ميفرمايند اولين گام اين قانون كه پنجره واحد بوده را ما ايجاد كرديم. دستتان درد نكند، اما چرا بعد از هفت سال و چرا چندين ماده قانون ديگر در همين قانون كسبوكار بلاتكليف مانده است؟ ماده (6)، ماده (5)، ماده (7)، ماده (8)، هر كدام را در قانون بهبود وضعيت كسبوكار نگاه ميكنيم، هيچكدام از اين مواد اجرا نشده و دوستانمان در وزارتخانههاي صنعت، اقتصاد، جهاد، حوزه وزارت خارجه، عزيزانمان در اتاقها، مركز آمار، هر كدام را نگاه ميكنيم (حاجيدليگاني ـ آقاي عنابستاني! وقتتان تمام شده) ميبينيم مواد قانون بهبود وضعيت كسبوكار اجرا نشده و انشاءالله بايد با همت اجرا شود. والسلام عليكم

سيدناصر موسوي لارگاني
تشكر، جناب آقاي ناصرينژاد بفرماييد.

مجيد ناصري نژاد
بسم الله الرحمن الرحيم
جناب آقاي رئيس! از برگزاري اين جلسه تشكر ميكنيم. ببينيد آقاي دكتر، جناب آقاي رئيس! مجلس بايد براي اين جلسات وقت بيشتري بگذارد. سال، سال جهش توليد است، سالي است كه مقام معظم رهبري بر جهش توليد تأكيد فرمودهاند. مجلس انقلابي و مجلس ولايي بايد براي جلسات اينچنيني وقت بيشتري بگذارد، نمايندگان اظهارنظر كنند، با دقت گوش بدهند و توجه كنند، پيشنهاد بدهند. اين الان موضوع مهم و ضروري كشور است. الان همه چيز كشور به اين موضوع اقتصاد و معيشت مردم بستگي دارد. بنابراين هر چه مجلس در اين زمينه وقت بگذارد كم گذاشته است. مخصوصاً در اول دوره بايد وقت بگذاريم.
اينكه جناب آقاي وزير فرمودند پنجره واحد تشكيل شده، انشاءالله كه اقدام مؤثري است. ولي تا جايي كه بنده اطلاع دارم چنين پنجرهاي اصلاً ايجاد نشده، بلكه پناجر بيشتر شده است. الان
سرمايهگذاران بخش خصوصي براي اينكه بيايند سرمايهگذاري و كار توليد در كشور كنند بايد مجوزات متعددي را بگيرند و از آن جاهايي كه بايد بگذرند، به سختي جلويشان گرفته ميشود و نميتوانند بگذرند. جناب آقاي وزير! واقعاً الان مجوز گرفتن و توليد كردن در كشور يكي از سختترين و شاقترين كارها در عرصه اقتصادي است. بنابراين رفع موانع توليد در كشور يكي از ضروريات است كه همه بايد وقت بگذارند، موانع توليد را بردارند، به بخش خصوصي كشور توجه و اعتماد كنند. ما در بخش خصوصي ظرفيتهاي زيادي داريم كه اگر به آنها توجه كنيم، اگر به آنها اعتماد كنيم، اگر به آنها ميدان بدهيم باور كنيد يك تحول بزرگي در اقتصاد كشور مشاهده ميشود. سالها است كه بخش خصوصي ما در اثر رقابت سنگين دولت، بخش دولتي خود را رقيب بخش خصوصي ميداند. بخش دولتي مدام براي بخش خصوصي مانع گذاشته است. واقعاً دوستان ما كه در بخش خصوصي دارند فعاليت ميكنند زير اين فشار خيلي جهاد كردهاند، خيلي زحمت كشيدهاند، خيلي بايد به فعاليت آنها قدر و ارج بگذاريم.
يكي از نكاتي مهمي كه ما الان به آن نياز داريم تمركززدايي از سرمايهگذاري در كشور است، توجه به سرمايهگذاري در مناطق محروم و مرزي يكي از ضروريات كشور است. الان كساني كه در مناطق مرزي و محروم كشور زندگي و سرمايهگذاري ميكنند، هيچ توجهي به آنها نيست و هيچ امتياز خاصي براي آنها قائل نيستند. به آنها توجه كنيد كه انشاءالله شاهد جهش توليد و رونق اقتصادي كشور باشيم.

سيدناصر موسوي لارگاني
نفر بعدي جناب آقاي پورابراهيمي هستند، بفرماييد.

محمدرضا پورابراهيمي داوراني
بسم الله الرحمن الرحيم
خدمت همه حضار عرض سلام و وقتبخير دارم و تقدير و تشكر از هيأترئيسه محترم بابت جلسهاي كه امروز براي موضوعاتي كه در حوزه مأموريتهاي وزارت اقتصاد و دارايي است در نظر گرفتند. من امروز چند نكته را عرض ميكنم، خواهش ميكنم آقاي وزير و معاونين محترمشان به اين نكات عنايت داشته باشند تا بتوانيم خروجي مناسبي از جلسه امروز بابت اين بحثهايي كه امروز دارد مطرح ميشود اتخاذ كنيم.
اولين نكتهاي كه من ميخواهم خدمت آقاي وزير عرض كنم اين است كه امروز اولويت اصلي در كشور ما اصلاح ساختار اقتصادي است. حتماً آقاي وزير هم اين را قبول دارند و تيم اقتصادي دولت هم بر اين امر واقف هستند. در اين حوزه مأموريتهاي وزارت اقتصاد مأموريتهاي بسيار حائز اهميت و بسيار واجد جايگاه ويژه است.
يكي از محورهاي مهم اصلاح ساختار كه به محتواي بودجه كشور برميگردد مولدسازي داراييهاي دولت است كه در مأموريتهاي وزارت اقتصاد است. انتظار ما از وزارت اقتصاد اين است كه برنامه مشخص خودش را براي مولدسازي داراييهاي دولت كه عدد آن در حال حاضر با محاسبات و گزارشهايي كه به مجلس ارائه شده و تا به امروز به ما اعلام كردهاند بيش از (7000) هزار ميليارد تومان ميزان داراييهاي دولت است كه اگر معادل (10) درصد از آنها به مولدسازي اختصاص پيدا كند ما شاهد اين خواهيم بود كه بخش عمدهاي از منابع آن ميتواند مشكلات دولت را در مرحله اول حل كند.
نكته دوم تصميمگيري درخصوص نظام مالياتي كشور است. چه در بحث معافيتهاي مالياتي،
چه در حوزه مسائل مربوط به پايههاي جديد مالياتي، چه در بحث فرارهاي مالياتي، انتظار ما از وزير محترم اقتصاد و تيم اقتصادي و به ويژه رياست سازمان مالياتي كشور اين است كه موضوع بحث اجراي طرح جامع مالياتي كه گزارشهايي كه ما امروز داريم اين طرح كامل و جامع اجرا نشده و طبيعتاً اجراي آن باعث ميشود كه ما از فرار مالياتي جلوگيري كنيم كه عدد فرار مالياتي در اقتصاد ايران نزديك به (60) تا (70) هزار ميليارد تومان برآورد ميشود، اين عدد ميتواند از نشت ماليات جلوگيري كند و به جاي درآمدهاي نفتي در اقتصاد كشور جايگزين شود. چه كسي پاسخگو است، چه كسي بايد اين كار را انجام بدهد؟
موضوع بحث بعدي پايههاي جديدي مالياتي است، ما در سال گذشته در كميسيون اقتصادي در مجلس دهم ماليات بر عايدي، ماليات بر مجموع درآمد كه اينها مهمترين پايههايي هستند كه در دنيا هم وجود دارد. انتظار ما اين بود وزارت اقتصاد هم در اين زمينه همراهي كند، به سمت يك موضوعاتي رفت تحت عنوان ماليات بر فعاليتهاي اختلالزا كه در انتهاي بحث هم به عنوان پيشنهاد دولت به مجلس چيزي نيامد. ما الان ورود كرديم، انتظارمان اين است كه آقاي دكتر دژپسند با همكاري خوبشان با كميسيونهاي تخصصي مجلس، موضوعات مربوط به اين بخشها را در دستور كار قرار بدهند.
نكته بعدي بنده هم بحث وضعيت بازار سرمايه است. آقاي دكتر دژپسند! الان عطشي كه براي خريد سهام در اقتصاد كشور به وجود آمده، هم تهديدات جدي براي بازار سرمايه است و هم فرصتهايي است. فرصتهاي آن اين است كه امروز دولت بتواند بخش عمدهاي از سهام شركتهايش را كه هر چه ما اصرار ميكرديم عرضه كنيد عرضه نميكردند، امروز با شرايط
مناسب عرضه كند. حداقل دو بخش اصلي شركتهاي وابسته به بانكهاي دولت كه خود شما هم در جلساتي كه با دولت داشتيد روي آن تأكيد كرديد، الان سؤال من اين است، چرا بانك ملي مجموعه سرمايهگذاريهاي گروه توسعه ملي را واگذار نميكند و از بنگاهداري خارج نميشود و چرا اين وضعيت را براي اقتصاد ايجاد كرده است؟ چرا بانك سپه مجموعه سرمايهگذاري اميد خودش را كه حجم عظيمي از فعاليتهاي اقتصادي در كشور را در بر ميگيرد واگذار نميكند؟ امروز با واگذاري آنها و خارج شدن (حاجيدليگاني ـ آقاي پورابراهيمي! يك دقيقه بيشتر صحبت كرديد) چشم، آقاي حاجي! من جمله آخر را ميگويم و عرضم را تمام ميكنم.
لذا پيشنهاد ما به دولت اين است، عرضه سهام شركتهاي دولتي باقيمانده، پروژههاي جديد دولت، واگذاري سهام شركتهاي مربوط به بانكهاي دولتي، همه اينها ميتواند بخشي از تقويت عرضه در نظام بازار سرمايه باشد و جلوگيري كند. خواهش ميكنيم اين موارد را انشاءالله مدنظر قرار بدهيد.

سيدناصر موسوي لارگاني

حسينعلي حاجي دليگاني

سيدناصر موسوي لارگاني
بسم الله الرحمن الرحيم
اقتصاد ايران بنا به دلايل متعددي غرق در مشكلات و نابسامانيهاي مختلف ميباشد كه نه تنها مريضي حادي همچون سرطان در بدن اقتصاد ايران ريشه دوانده، بلكه زندگي و معيشت مردم عزيزمان را نيز تحتالشعاع قرار داده و روز به روز سفره غالب هموطنانمان كوچكتر شده است.
يكي از مهمترين راهكارهاي برونرفت اقتصاد كشور از اين شرايط بحراني توجه به رونق و جهش توليد است. نخستين گام براي تحقق جهش توليد اين است كه دولت از هزينههاي غيرضرور خود بكاهد، لزومي ندارد كه دولت براساس شرايط عادي در كشور هزينه كند. براي صدمين بار ميگويم، كشوري كه روي گنج و ثروت خوابيده، دليلي ندارد كه غرق در مشكلات اقتصادي باشد. بهترين و راحتترين نتيجهگيري و به نوعي رفع تكليف نمودن براي همه ما عليالخصوص دولتمردان اين است كه چشمان خود را بسته و همه چيز را به وجود تحريمهاي خارجي و همچنين كارشكنيهاي ترامپ مرتبط كنيم. بايد براي كشور چند مگاپروژه بزرگ و عظيم تعريف شود، بايد توسعه بخشهاي ارزآور نظير كشاورزي و پتروشيمي در دستور كار همه بخشها قرار بگيرد.
همكاران عزيز! توليدكنندگان رزمندگان جنگ اقتصادي هستند و نياز به حمايت عاطفي از سوي مسئولان را دارند و درصدد هستند كه علاوه بر تقويت توليد، محصولي رقابتپذير براي صادرات عرضه كنند. اما اين سياستهاي مجلس شوراي اسلامي و دولت مانع رشد توليد شده و اين سياستها باعث شده كه توليدكنندگان حتي نتوانند براي يك سال با طرف قرارداد خارجي خود در كشورهاي ديگر متعهد تعهدات خود شوند.
يكي از الزامات جهش توليد تأمين نقدينگي است، در حال حاضر طبق برآوردها رقم نقدينگي از (2300) هزار ميليارد تومان عبور كرده، من يك نكتهاي هم در ارتباط با بانكها عرض كنم و كلامم را تمام كنم.
بانكها در شرايط كنوني اقتصادي توليدكننده را ياري نميدهند و حتي نظام بانكي باعث شده توليدكنندگان فعال در سطح بازار از بين بروند. يك سؤال مهم ميپرسم، از مجلس هشتم تا الان ما پيگير بحث اصلاح قانون بانكداري بوديم و متأسفانه هميشه به تأخير افتاده و چرا بانكهاي ما بايد مخالف اصلاح اين قانون باشند و مافياي عدم اصلاح سيستم بانكي چه كساني هستند، چرا بايد اينطور متأسفانه برخورد شود؟

حسينعلي حاجي دليگاني

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقاي احمد جباري نفر بعدي هستند بفرماييد.

احمد جباري
بسم الله الرحمن الرحيم
عرض سلام، ادب و احترام خدمت همكاران عزيز و همه حضار گرانقدر، وزير محترم و معاونين ايشان دارم. همكاران عزيز ببينيد! وزير محترم اشاره فرمودند به سال جهش توليد، در روز افتتاح مجلس در پيام حضرت آقا هم به بحث اقتصاد، اشتغال و معيشت جامعه تأكيد شده بود. من ميخواهم سؤال كنم كه اشتغال، رفع تورم و جهش توليد با كدام سياست اقتصادي؟
جناب آقاي وزير! با تصميمات خلقالساعه در حوزه اقتصاد، توليدكنندهاي كه با تسهيلات بعضاً سود (30) درصد و با دهها تصميمات عجولانه و گيجكننده مواجه ميشود، چه رونق توليدي
است؟ مثلاً من مثال ميزنم، آقاي وزير و همكاران عزيز! ما آنچه را كه در جامعه داريم لمس ميكنيم ملاك كار ما است. گزارشاتي كه عزيزان ميدهند، مبناي كار جامعه آن است كه ما داريم لمس ميكنيم در كف جامعه است مثلاً در زمان دريافت تسهيلات، توليدكنندهاي را آنقدر بانكها ميپيچانند به عنوان مثال ميخواهد توليد تخممرغ داشته باشد محل طرحش همه آنچه كه دارد به فرض (2) ميليارد تومان ميارزد، كارشناس بانك ميرود همه داراييها و محل طرح او را به فرض (300) ميليون تومان به حساب ميآورد، فردا اين توليدكننده اينقدر در زمان بازپرداخت با مشكل مواجه ميشود يعني در واقع بانكها ميخواهند محل كار اينها را تصاحب كنند.
ما الان در استان خودمان و بسياري از استانهاي كشور اينقدر توليدكنندگاني داريم كه به توليد نرسيدند، مثلاً همين توليد تخممرغ كه عرض كردم كه به فرض فردا بناي صادرات را دارد، مشتري آن سوي كشور را به دست ميآورد. يكباره تصميمي اتخاذ ميشود در سياست اقتصادي كه واردات تخممرغ، اين توليدكنندهاي كه رفته تسهيلات گرفته آن هم با اين بوروكراسي اداري و با اين موانع توليد راه انداخته ما يك تصميم اقتصادي نابهجا ميگيريم يكباره ميگوييم تخممرغ را وارد كنيم، هم توي سر اين توليدكننده ميخورد و هم بيچاره ميشود و از كار ميافتد و هم توليدش از كار ميافتد و هم اينكه مشتري آن سوي مرزش را از دست ميدهد.
دوستان! من يك موضوع را بگويم، وزارت اقتصاد و دولت به نظر من در اسرع وقت بايد نسبت به تكنرخي كردن و ايجاد ثبات در بازار ارز اقدام كنند. دوستان عزيز ببينيد! (حاجيدليگاني ـ وقتتان رو به اتمام است) عمدهترين مشكل بحث كشاورزي اعطاي ارز
(4200) توماني است. در حوزه ماليات هم يك نكته را بگويم كه ايجاد شفافيت و ثبات در مقررات مالياتي، عدم ثبات و شفافيت در قوانين و مقررات مالياتي مثلاً طبق اعلام ادارات دارايي مكرراً اعلام شده كه مرغداريها از معافيت مالياتي برخوردار هستند، اما پس از يك سال همين اداره اين مرغداريها را جريمه مالياتي ميكند. دوستان ببينيد! اداره ماليات ملاك و مبناي كار را گردش حساب در نظر ميگيرد در حالي كه اين امر بسيار نادقيق و به ضرر فعالين اقتصادي است، ممنون.

حسينعلي حاجي دليگاني
متشكرم، همكاران عزيز ميتوانند از آن مانيتوري كه روبرويشان است (محل سخنگاه) ميزان وقت خودشان را مديريت بكنند كه صحبتشان كامل بشود، متشكرم.

سيدناصر موسوي لارگاني
نفر بعدي جناب آقاي سيدشمسالدين حسيني هستند، بفرماييد.

سيدشمس الدين حسيني
بسم الله الرحمن الرحيم و به نستعين
سلام و عرض ادب دارم به همكاران عزيز و خيرمقدم به وزير محترم امور اقتصاد و دارايي و رؤساي اتاقهاي بازرگاني و تعاون و همينطور ساير دوستان و همكاران در دولت. واقعيت امر اين است كه بايد اذعان كنيم كه در شرايط تحريمها و ركود ناشي از كرونا كه كل جهان را فرا گرفته اداره كشور دشوار است، ولي اين مانع از اين نميشود كه ما مسائل و موضوعات را موشكافي كنيم.
من چند نكته را عرض كنم، اول اينكه توجه داشته باشيد در شرايطي كه حدوداً هفت سال
گذشته توليد اقتصاد ايران رشدي نداشته و جمعيت حدود (3/1) تا (4/1) درصد در حال افزايش بوده درآمد سرانه كاهش داشته، اما آن چيزي كه سبب فشار مضاعف بر مردم شده اين است كه ضريب جيني هم (همانطور كه در گزارش آقاي شافعي بود) افزايش پيدا كرده. ماحصل اين دو عامل اين شده كه رفاه اجتماعي كاهش پيدا كرده، پس همه برنامهها، بحثها و مباحثي كه ما دنبال ميكنيم بايد به دنبال اين باشيم كه در نهايت ميتوانيم رفاه اجتماعي را افزايش بدهيم يا نه؟ و برنامههايي كه ارائه ميشود بايد معطوف به اين موضوع باشد.
نكتهاي را كه در همينجا ميخواهم به آن تأكيد كنم اين است كه ما توجه داشته باشيم حجم وسيعي از آمار و اطلاعات در مجلس خوانده ميشود و ما بايد به سازگاري اين آمار و اطلاعات توجه كنيم. دوستان ببينيد! چطور ميشود طي هفت سال گذشته توليد، رشدي نداشته باشد، ولي (1) ميليون و (800) هزار شغل خالص ايجاد شده باشد؟ اين را دوستان بايد توضيح بدهند، يا اينكه چگونه ميشود در سالهاي 97 و 98 رشد اقتصادي (5) و (8) درصد منفي بود ولي نرخ بيكاري از (12) درصد به (10) درصد كاهش پيدا كرده باشد. من از دوستان و همكاران در مجلس خواهش ميكنم از اين آمارهاي خرد پرهيز كنيم و به اين آمارهاي كلان توجه كنيم. بحث بيكاري را اينگونه نميتوانيم ما تفسير كنيم كه رشد اقتصادي كاهش پيدا بكند ولي نرخ بيكاري هم كاهش پيدا كند. حتماً ما در اينجا بايد تدقيق بكنيم.
دو، سه تا نكته هم عرض ميكنم كه بيشتر به حوزه وزارت اقتصاد و دارايي برميگردد. يكي بحث سهام عدالت است، من از زحمات آقاي دكتر دژپسند و تلاشهاي ايشان در اين راستا تشكر ميكنم، ولي ميخواهم از ايشان و دولت محترم خواهش كنم اين بيانيه سهبندي را كه مقام معظم رهبري ابلاغ فرمودند متصل به بيانيه هشتبندي ايشان است و ما بايد اين مجموعه را با هم ببينيم. من برخي از اتفاقاتي را كه دارم ميبينم اتفاقات عجولانهاي است كه دارد اتفاق ميافتد، از جمله اينكه توجه نميشود در بحث آزادسازي ضوابط و مقررات بايد به گونهاي صورت بگيرد كه ارزش بلوكه سهام از بين نرود. اگر اين اتفاق بيفتد همه مردم و سهامداران عدالت آسيب ميبينند.
نكته دوم در همين راستا توجه به اين نكته است كه ما بايد در توزيع سهام عدالت به گونهاي رفتار بكنيم كه مردم از حقوق مالكيت و مديريت خودشان بتوانند استفاده كنند.
بحث آخري را كه اينجا ميخواهم تأكيد كنم اين است كه بازار سرمايه ما امروز از منظر گردش مالي وضعيت خوبي دارد، ولي معاملات عمدتاً دست دوم و (second hand) هستند. بحث عرضههاي اوليه خوب است، ولي مهمتر از اين پذيرهنويسي سهام است براي جمعآوري و تأمين منابع كه در صحبتهاي آقاي وزير بود. از اين فرصت استفاده كنيم تا بخشي از اين كنديهاي تأمين مالي و لختي توليد را نجات بدهيم. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

حسينعلي حاجي دليگاني

سيدناصر موسوي لارگاني
نفر بعد جناب آقاي آرامي هستند، بفرماييد.

منصور آرامي
بسم الله الرحمن الرحيم ـ الحمدلله رب العالمين
عرض سلام، ادب و احترام محضر همكاران محترم و همچنين ملت شريف ايران اسلامي دارم.
خدمت اعضاي محترم هيأترئيسه به ويژه جناب آقاي دكتر قاليباف تبريك هم عرض ميكنم و همچنين از مردم خوب و عزيز و خونگرم استان هرمزگان حوزه انتخابيهام كه بنده را براي بار دوم شايسته نمايندگي دانستند تشكر ميكنم. خيلي كوتاه دو، سه نكته را در حوزه اقتصاد بايد عرض بكنم. درست است همه ما، هم نمايندگان محترم، هم مردم عزيز و هم مسئولان اجرايي ميدانند ما تحت تحريمهاي ناجوانمردانه آمريكاي استكبار و ترامپ خبيث هستيم، اما واقعيت يكسري فرصتهاي داخلي و نكاتي در حوزه اقتصاد درونزاي ما است كه ما نسبت به اينها كمتوجه هستيم. اينها امروز ميتواند مسائل ما را يك مقدار سامان ببخشد و مشكلات ما را ميتواند كمتر بكند. چون وقت هم نيست من دو، سه نكتهاش را عرض ميكنم و دوستان ديگر فرمايشاتي داشتند كه همه قابل استفاده بود. يكي از آنها بحث فساد و مقابله با فساد در حوزه اقتصادي است.
جناب آقاي وزير! البته حضرتعالي تنها نيستيد، مجموعه دولت و همه كساني كه كار اجرايي ميكنند بالاخره اين موضوعي بسيار مهم است. به نظر من ميرسد كه اصلاً قبح فساد در مجموعه دستگاههاي اجرايي ما ريخته شده، يعني اين موضوع از پاشنهآشيلهاي اقتصادي ما است. من از جناب آقاي رئيسي رئيس محترم قوه قضائيه كه واقعاً در سياستگذاري و تصميمات خود در مبارزه با فساد جدي هستند تشكر ميكنم. همين حركت انشاءالله در دولت و در بخشهاي مختلف باشد. خود شما استاد هستيد و واقعاً در اين زمينه ميتوانيد خيلي كمك باشيد. براي دولت بحث فساد بايد اولويت باشد كه بتواند ما را از اين بحران خارج كند. به نظر من ميرسد كه ما خيلي كمتفاوت و بيتفاوت شديم. در شركتهاي دولتي، شهرداريها، دستگاههاي اجرايي و هرجا منابع دولتي است در اين زمينه بايد برخورد جدي باشد.
نكته دوم، درباره اقتصاد غيرنفتي خيلي صحبت ميشود، يكي از اين بخشها بخش اقتصاد درياپايه و اقتصاد دريامحور است. ما حوزههاي مختلفي داريم، مستحضر هستيد كه سهم ما در توليد ناخالص داخلي از دريا حول و حوش (2)، (3) درصد و ماكسيمم (4) درصد است و گاهاً تا (1) درصد هم ميگويند. چرا بايد اينگونه باشد؟ ما كشوري كه (5) هزار و (800) كيلومتر ساحل داريم واقعاً بنادرمان بايد (70) يا (80) دنيا باشد يا در منطقه بايد چهارم باشيم؟ همين پاكستان بغل ما است، (6) ميليون آدم در بخش شيلات دارند كار ميكنند. اين واقعاً به خود ما برميگردد و استفاده مردم ما از (حاجيدليگاني ـ وقتتان رو به اتمام است) دو تا نكته عرض كنم، در صنعت كشتيسازيمان ببينيم چه سهمي در اين زمينه دارد يا بحث گردشگري دريايي ما چه سهمي دارد؟
بنابراين توجه به اقتصاد دريا به عنوان اقتصاد مقاومتي و غيرنفتي بسيار مهم است. نكته آخرم در مورد مناطق آزاد است كه من از آقاي وزير خواهش ميكنم در بحث مديريت دوگانه منطقه آزاد قشم توجه بفرمايند. جناب آقاي وزير! مردم آنجا خيلي دارند اذيت ميشوند و نگران هستند، خيلي ممنون و متشكرم.

سيدناصر موسوي لارگاني
نفر آخر جناب آقاي دكتر ساداتينژاد هستند، بفرماييد.

سيدجواد ساداتي نژاد
بسم الله الرحمن الرحيم
به وزير محترم، معاونين، رئيس بورس و گمرك و ماليات خداقوت ميگويم. آقاي دكتر
دژپسند! در برنامه ششم توسعه در بند «ت» ماده (2) يكسري مواردي تعيين شده كه به وزارت اقتصاد برميگردد. يكي از اين كارهايي كه كلان بهبود فضاي كسبوكار است خواهش من اين است كه گزارشي بدهيم در بهبود فضاي كسب و كار چه كاري انجام شده؟ الان رتبه فضاي كسب و كار كشور در دنيا در چه رتبهاي است، بانكها واقعاً براي سال جهش توليد چه تمهيدي انجام دادند؟ گزارش اتاق تعاون و بازرگاني درخصوص فضاي كسب و كار گزارش خوبي نبود كه امروز اشاره كردند.
آقاي دژپسند! يك بحث هم اين است كه ما قانون به اندازه كافي داريم. يعني در مجلس قبلي در قانون برنامه ششم، قانون احكام دائمي برنامه، قانون حداكثر استفاده از توان توليد داخل تصويب شد، الان بعد از اينها نوبت دولت بود. شما ببينيد! الان در شاخص فلاكت ما در چه شاخصي در كشور هستيم، ضريب جيني الان در چه وضعي است؟ به مرز (45) درصد رسيده، معيشت مردم الان در چه شرايطي است، تورم در چه شرايطي است، حجم نقدينگي الان از (2700) هزار هزار ميليارد تومان فراتر رفته. لذا اينها به يك كار و برنامه ويژه نياز دارد در يك سال آخر دولت كه انتظار است حضرتعالي با يك مدل و برنامه خاصي بتوانيد در جهت رفع آن حركت كنيد.
آقاي دكتر! يك بحث هم اين است كه چرا بانكها قوانين مجلس را رعايت نميكنند؟ قانون حذف ربح مركب را چرا ناقص و چرا اجرا نميكنند؟ چرا در بحث بنگاهداري، بنگاهداري را رها نميكنند، چرا با بخش خصوصي رقابت ميكنند؟
آقاي دكتر! بحث ديگر هم اين است كه بعضي مناطق كه مناطقي هستند تمركز خاص توليد در آنها است، مثلاً فرض كنيد در منطقه كاشان صنايع ريسندگي و بافندگي بالاي (2000) تا كارخانه است، در اين شرايط بانكها ميآيند ميگويند (70) درصد فروش سال قبل را ما ميآييم تسهيلات ميدهيم، با اين چهار برابر شدن مواد اوليه و با آن تسهيلات (70) درصد سال قبل مگر ميتواند مواد اوليه بخرد؟ اين باعث تعطيلي بنگاهها است، از يك طرف ديگر در بعضي مناطق شهرستان هستند اما گردش مالي اينها ممكن است از تعداد زيادي از استانهاي كشور هم بيشتر باشد، شما در آن منطقه چه تفويض اختياري كرديد كه بانكها بتوانند در آن منطقه به راحتي كار كنند و بتوانند در بحث توليد حمايت بهتري را در آن مناطق انجام بدهند.
بحث آخر من هم در مورد بورس است و آقاي دكتر قاليباف هم اينجا تشريف دارند. ببينيد! جداي از نگرانيهايي كه در بازار بورس است كه نياز به تمهيد ويژه است با اين حجم حضور مردم، من يك بحث خاص دارم كه در مورد بحث فولاد است. الان شمش فولاد در بورس كالا ميآيد عرضه ميشود، در هفته گذشته قيمتي كه در عرصه رقابت و بورسبازي به دليل اينكه توليد شمش در كشور ما انحصاري است با بورسبازي (20) درصد بالاي نرخ فوب خليج فارس رفته. حال سؤال اين است كه با اين عدد شمشي كه در كشور ما توليد ميشود، با برق، آب و گاز رايانهاي و با (50) درصد قيمت سنگآهن (20) درصد بالاي فوب خليج فارس چطور ميلگرد در اين كشور ميتواند توليد بشود، چه عددي و نرخ گراني ميلگرد به كجا ميرسد؟ مردم ميتوانند خريد كنند؟
لذا خواهش من اين است كه در بورس يا بايد شما براي شمش سقف بگذاريد يا كلاً فولاد را خارج كنيد با قراردادهاي طويلالمدت به كسي بدهيد كه دارد توليد ميكند. قطعاً همانطور كه
ما ميگوييم صادرات خام نفت درست نيست و ممنوع است صادرات خام شمش كه الان توسط فولاديها صورت ميگيرد، غلط است. ما بگذاريم اين به صنايع پاييندستي كه اشتغال توليد ميكند داده بشود، نهايتاً حوزه آخر زنجيره توليد را صادر كنيم، حتماً به نفع كشور است.

احمد اميرآبادي فراهاني
خيلي ممنون. از وزير محترم اقتصاد جناب آقاي دكتر دژپسند دعوت ميكنيم، جمعبندي پاياني داشته باشيد.

سيدناصر موسوي لارگاني
آقاي دكتر! چند نفر تذكر و اخطار دارند و شايد بخواهند قبل از فرمايشات آقاي دكتر بفرمايند.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
آقاي نيكبين! اخطار شما در رابطه با دستور است؟ آقاي دكتر دژپسند! من عذرخواهي ميكنم، اجازه بدهيد يكي، دو نفر اخطار دارند چون شما صحبت پايانيتان را ميخواهيد داشته باشند. ظاهراً معاون شما هم در حوزه خزانه ميخواهند گزارشي بدهند؟ در برنامه نيست. شما بعداً مطالب ايشان را بفرماييد.

سيدناصر موسوي لارگاني
آقاي اميرآبادي اخطار قانون اساسي دارند كه وقتشان را به آقاي نيكبين واگذار كردند، آقاي نيكبين بفرماييد.

جواد نيک بين
تذکر قانون اساسی
سلام عليكم و رحمهالله
شهادت حضرت حمزه سيدالشهداء را خدمت مردم بزرگ ايران و نمايندگان محترم تسليت عرض ميكنم و همچنين وفات حضرت عبدالعظيم حسني را خدمت شما تسليت عرض ميكنم.
نمايندگان محترم و مسئولين محترم نظام هم بايد مفسدين اقتصادي را بدانند. (نايبرئيس ـ حاجآقا نيكبين! ماده يا اصل مورد اخطارتان را بفرماييد) ماده سوم قانون اساسي بندهاي (10) و (12) است.
اين احد تنگه ندارد كه غنيمت ببريد
هركسي حمزهجگر نيست، نماند، برود
تنگه اقتصاد و معيشت مردم را جدي بگيريد. جناب آقاي وزير محترم اقتصاد! تا انقلاب اقتصادي انجام نشود، تا اهداف اقتصادي انقلابي نشود نتيجه آن اقتصادي غيرعادلانه خواهد بود. براي اقتصاد عادلانه بر پايه پيشرفت نه توسعه ليبرالي، بايد گامها و ريلگذاري دقيقي انجام بشود.
جناب آقاي وزير اقتصاد! تا ارزش افزوده در كشور آزاد نشود هيچگاه ما از خامفروشي خلاص نميشويم. اقتصاد درست نميشود وقتي ما يك تن سنگ مرغوب ايراني را مثلاً به قيمت (10) ميليون تومان صادر ميكنيم و همان سنگ را (10) گرمش را به قيمت (10) ميليون تومان وارد ميكنيم. اين يعني خسارت محض در اقتصاد. جناب آقاي وزير! من چه كنم؟
مرا تو راحت جاني و من تو را نگران
گناه كيست كه من با توام تو با دگران؟
جناب آقاي وزير! مجلس و دولت براي همكاري و تعامل با هم دارد كار ميكند. چه كنيم كه دولت و وزراي محترم بعضاً هنوز هم با دگرانند و كليد حل مشكلات معيشتي و اقتصادي مردم
را در خارج دارند جستجو ميكنند؟ شما در نطقتان فرموديد ما بايد قوانين مزاحم را از بين ببريم، قبول است. قوانين مزاحم بايد از بين برود اما مديران مزاحم توليد، مديراني كه حال كار كردن ندارند، مديراني كه آدم قيافهشان را ميبيند ياد خانه سالمندان ميافتد نه دولت جوان انقلابي. با اينها چهكار كنيم؟
جناب آقاي وزير! چه كنيم وقتي وضعيت معيشتي فرهنگيان و كارگران مغفول مانده شديم، چه كنيم كه دستور كار اقتصادي در كشور دارد به سمتي ميرود كه مردم مستمند و محروم در زير چرخه اقتصادي دولت محترم دارند له ميشوند. چه كنيم كه شما با سياستهايي بعضاً ليبرالي و نگاه به بيرون داريد كشور را به مرزي ميبريد كه به تعبير قرآن «علي شفاء جرف هار» است. بايد همچون حمزه سيدالشهدا نگاه به درون داشته باشيم، موفق باشيد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
حاجآقا! حرفهايتان خيلي حسابي بود، ولي خارج از موضوع بود. اينجا بايد اخطار ناظر به عملكرد هيأترئيسه باشد. حضرتعالي بالاخره تذكراتي در رابطه با اوضاع عمومي كشور داشتيد. من خواهش ميكنم دوستاني كه ميخواهند تذكر يا اخطار بدهند رعايت كنند تا انشاءالله بتوانيم از وقت حداكثر استفاده را بكنيم. حاجآقاي موسوي! كسي ديگر هم هست؟ بفرماييد.

سيدناصر موسوي لارگاني
آقاي دكتر سليمي! تذكر در دستور داريد؟

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
اگر اجازه بفرماييد ما گزارش آقاي وزير را بشنويم. آقاي دكتر دژپسند! در خدمت شما هستيم، بفرماييد.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقاي وزير! (10) دقيقه فرصت داريد، بفرماييد.

فرهاد دژپسند
بسم الله الرحمن الرحيم
از نكاتي كه توسط نمايندگان محترم و سروران عزيز مطرح شد، تشكر ميكنم. يكي از نكات اين بود كه چرا براي اين مسائل برنامه مشخص داده نميشود؟ حتماً استحضار دارند متناسب با شرايط وقت نميشود با آنچه كه ما تدوين كرديم ارائه بكنيم. سي.دي كه تقديم حضور شد كاملاً هم سياستهاي پيشنهادي ما و هم برنامههاي اجرايي در آن ارائه شده، حالا انشاءالله اگر يك وقتي ديگر مفصل بدهند من در خدمت شما خواهم بود و به تفصيل راجع به آن نكات عرض ميكنم.
در مواردي كه گفته شد اجازه بدهيد كه من طبقهبندي كردم به گونهاي كه بدون ذكر سروران گرامي به آن نكات اشاره ميكنم. البته آقاي دكتر اكرمي هم قرار بود نكاتي داشته باشند كه لطف كردند پيشنهاد كردند من در بحثهايم اين را بگنجانم.
يكي از نكاتي كه تقريباً توسط بعضي از عزيزان مطرح شد بحث فضاي كسب و كار بود. پرسيدند چرا اجرايي نشده؟
ببينيد! آنچه كه ما داريم اين قانون اينطور نيست كه يكي، دو ماده باشد. مواد آن طيف مختلفي از قوا و دستگاههاي اجرايي را شامل ميشود، حتي دولت و خصوصي را شامل ميشود. بنابراين متناسب با آن بايد ببينيم چه اتفاقي افتاده و الان خوشبختانه ما اين را داريم در اين چند مدتي كه من در خدمت دوستان هستم اين را پيگيري ميكنيم و اصلاحاتي كه در لايحه خود قانون فضاي كسب و كار در قانون اصل (44) پيشنهاد شده در همين راستا بوده. يعني
متناسباً ديديم مشكلاتي وجود دارد كه آنها را بايد اصلاح بكنيم و پيشنهاداتي داديم كه اين كار بهبود پيدا بكند.
خدمت شما عرض كردم كه رتبه فضاي كسب و كار ما الان (127) است، ولي از (152) سال 2014 به (127) تقليل پيدا كرده و برنامههايي كه داريم و اقداماتي كه انجام داديم و رايزنيهايي كه الان داريم ميكنيم انشاءالله كاهش قابل توجه و بسيار جديتري خواهد كرد. فرمودند اين پنجره واحد، اينكه ميگويند تشكيل نشده. اينكه وجود دارد و آدرسش در رونمايي آن هست. اتفاقاً رئيس اتاق بازرگاني هم كه آنجا حضور داشتند اعلام كردند، شايد وقت نشده دوستان بروند ببينند، احتمالاً ما اين كار را بايد فراهم بكنيم.
من يك نكتهاي عرض كنم، علاوه بر آن همين الان ما (55) درصد مجوزهايي كه صادر ميكنيم در درگاه ملي صورت ميگيرد. يعني عدد و وزن بسيار بالايي است. يعني تمام مجوزهاي صنفي كه نقش بسيار زيادي دارند آنجا انجام ميشود. نكته دوم اينكه امكان شكايت و پاسخگويي و مشاوره در محيط وجود دارد. ما سامانههايي تعريف كرديم كه اين كار انجام ميگيرد و مثلاً اگر شكايتي وجود داشته باشد بايد ظرف هفت روز پاسخگويي انجام بگيرد و مشاوره هم صورت ميگيرد. بنابراين اينها به طور واضح دارد انجام ميگيرد و بنابراين هيچگونه مشكل خاصي وجود ندارد. البته ما هم معتقد هستيم كه بايد سرعت و گسترش بدهيم و انشاءالله دامنه بسيار گستردهتري را پوشش بدهيم.
يك نكته ديگر راجع به ماليات بحث شده كه آيا ما راجع به ماليات فقط ميخواهيم در قالب قوانين موجود كار بكنيم؟ نه، خوشبختانه دو تا از لايحههاي مهم مالياتي در مجلس دهم كه نمايندگان محترم زحمت كشيدند تصويب شده يكي پايانههاي فروش و يكي ماليات بر ارزش افزوده است و يك لايحه مهم ديگري كه ما به دولت فرستاديم و انشاءالله فردا اولين جلسه كميسيون اقتصاد براي بررسي آن شروع ميشود. در آن لايحه ما آمديم اصلاحات بنيادين را در بحث ماليات مستقيم بر درآمدها انجام ميدهيم. پايههاي مالياتي را آنجام داريم ميبينيم، ساماندهي معافيتهاي مالياتي را هم آنجا داريم ميبينيم و آن نكته ماليات بر دارايي كه مورد اشاره قرار گرفت هم اتفاقاً و متناسباً ما آنجا ديديم و انشاءالله كاملاً ميآييم در خدمت و كمك دوستان در مجلس اين كار را هم طي ميكنيم. اتفاقاً يكي از بحثهايي كه ما به شدت دنبال اين هستيم و ممكن است حتي تقاضاي يكفوريت هم بكنيم براي همين مالياتها است كه انشاءالله بتوانيم به بودجه سال 1400 هم برسانيم. پس ماليات هم يكي از نكات محوري ما است و ديديم كه كاملاً مورد توجه قرار خواهد گرفت.
بحث بعدي واگذاريها در بازار سرمايه است. من اين خبر را بدهم كه انشاءالله اميد در پايان همين ماه اولين عرضهاش را دارد، گروه ملي هم ماه بعدش عرضه دارد، متناسباً ما با شرايط بازار سرمايه داريم اين كار را ميكنيم. هم واگذاريهاي دولت و هم شركتهاي دولتي و هم شركتهاي وابسته به بانكها را داريم انجام ميدهيم و بنابراين من فكر ميكنم كه انشاءالله اگر تا پايان خرداد اميد عرضه بشود و تا پايان تيرماه گروه ملي عرضه بشود كاملاً نشان ميدهد كه اين كار را ميكنيم، اما يك عارضه وجود دارد و خوب است كه شما بدانيد اگر كمكي بشود به ما بكنيد. ما يك بحث ورود نهادهاي نظارتي را داريم كه سبب ميشود اگر ما بخواهيم شناور عرضه بكنيم مورد اعتراض و انتقاد آقايان قرار ميگيريم، اگرچه قانوناً اجازه داريم. اگر هم بلوكي
بخواهيم عرضه بكنيم يك مشكل با عدم تقاضا براي عرضههاي بلوكي وجود دارد كه ما با آن مواجه هستيم.
ما خوشبختانه مصوبات و مقررات لازم را داريم أخذ ميكنيم كه در قالب يك تركيب بهينه بتوانيم اين كار را بكنيم. آنچه كه مسلم است اراده و عزم دولت اين است كه در تبعيت از فرمايشات مقام معظم رهبري به كوچكسازي دولت اقدام بشود و اين كار را انشاءالله با يك برنامه مشخص داريم انجام ميدهيم و شما كاملاً اخبار آن را ميشنويد كه ما چگونه داريم اين كار را ميكنيم.
بحث ديگري كه مطرح شده رابطه رشد و بيكاري است كه كاملاً درست است. در نگاه اول بايد ظرفيتهاي شغلي با رشد سرمايهگذاري و استفاده از ظرفيتهاي خالي صورت بگيرد چنانچه بخش قابل توجهي از بحثمان همين بوده و كاملاً بحث درستي است. اما يك نكتهاي كه وجود دارد اين است كه ما با استفاده از مجوزي كه مقام معظم رهبري لطف كردند و مجلس محترم قانوني كه تصويب كردند توانستيم بخشي از اعتبارات را در نقاط مرزي با تكنولوژيهاي كاربر اين كار را انجام بدهيم. توجه داشته باشيم رشد اقتصادي را كه ميگوييم منفي شده عمدتاً ناشي از بخش نفت است. نفت در اشتغال حدود (5/0) تا (6/0) درصد سهم دارد، در صورتي كه رشد غير نفتي مثبت است و اتفاقاً اشتغال ناشي از آن ايجاد شده كه حالا به طور مفصل ميشود بحث كرد. بنابراين اين بحث قابل توجهي است كه ناشي از همان است كه من عرض كردم.
ما بايد براي مولدسازي داراييهاي دولت كه ميدانيد از سال گذشته داريم كار ميكنيم و اتفاقاً مواردي را هم داشتيم كه مولدسازي داراييهاي دولت لزوماً به درآمد منتهي نميشود، يك طيف از فروش و تبديل به احسن كردن تا تبديل به احسن كردن و قابل كاربري جديد دارايي كه اتفاقاً ممكن است براي دولت هزينه هم داشته باشد است. شما فرض كنيد مثلاً يكي از اماكن تاريخي الان راكد است، مولدسازي ميشود و ميآيد يك كاري براي گردشگري و ميراث فرهنگي ميشود، اما اين درآمد ندارد و اتفاقاً براي تبديل آن هزينه هم نياز دارد. بنابراين اين كار را از اين زاويه ميتواند انجام بدهد.
ما در مورد مولدسازي اين طيف را در نظر داريم، از فروش تا مولدسازي و تبديل به احسن داراييها و اين كار انجام ميگيرد. خوشبختانه الان دستگاههاي اجرايي هم با اين كار كاملاً مواجه هستند و من در همين ايام تعطيل اخير در روز پنجشنبه يكي از مراكز مهمي كه مورد استفاده جامعه دانشآموزي است و به اتفاق معاونين ذيربط بازديد داشتم كه بتوانيم براي مولدسازي راهكارهايي برايش طراحي بكنيم كه داريم پيگيري ميكنيم اين كار را انجام بدهيم. پس مولدسازي لزوماً براي كسب درآمد دولت نيست. حتي من معتقد هستم كه واگذاريهايي كه دولت ميكند نبايد با رويكرد درآمد باشد، اگرچه تحقق درآمدي كه در بودجه آمده بايد مد نظر قرار بگيرد (حاجيدليگاني ـ جناب آقاي دژپسند! جمعبندي بفرماييد، 30 ثانيه وقت داريد) چشم.
بنابراين من در اين (30) ثانيه كه به من كمك هم بكنند اگر يك مقدار بيشتر بشود ميخواهم اين را عرض كنم كه يك برنامه جدي من اين بود كه بتوانم از تعامل و همكاريهاي چهارجانبه دولت، دانشگاه، بخش خصوصي و مجلس محترم براي تنظيم سياستها، قوانين و مقررات استفاده بكنم كه براي اين هشت هسته انديشهورزي درست كردم و خوشبختانه
بهرهمند هستيم و انشاءالله من به محض اينكه كميسيونها مشخص بشود به رؤساي كميسيونها مينويسم تا نمايندگان خود را از مجلس جديد معرفي بكنند و ما آن كار را داريم انجام ميدهيم. از اين فرصت استفاده كنم؛
1 ـ اگر نقطهنظراتي وجود دارد ما كاملاً به گوش هستيم براي شنيدن مشورت، نقطهنظرها و ديدگاههاي نمايندگان محترم.
2 ـ اين لوايحي كه بسيار كليدي است، مثلاً الان ما لايحه حمايت از سهامداران خرد را در مجلس محترم داريم، خواهش ما اين است كه كمك بشود اين سريعتر تصويب بشود. چند لايحه مهم را در آستانه ارسال داريم، يكي همين لايحهاي كه گفتم ماليات مستقيم است و دومي لايحه جامع مديريت شركتهاي بخش عمومي است كه واقعاً يكي از بحثهاي جدي است كه ما بايد انجام بدهيم و ما اين را ميدهيم و انشاءالله اميدوارم هستم كه كمك خوبي داشته باشيم و بتوانيم انجام بدهيم. در آنجا همه اعضا را ما ميتوانيم ببينيم. ماليات مستقيم را حتماً خواهشم اين است كه كمك بكنيد قبل از شروع بررسي بودجه در مجلس آن نهايي بشود و انشاءالله از آن بتوانيم استفاده بكنيم. بنابراين همانطور كه گفته شد در اين مدت باقيمانده تلاش و اهتمام ما اين است كه در يك تعامل مؤثر و تعيينكننده و مشخص بتوانيم به نمايندگان مجلس كمك بكنيم امسال به معناي واقعي جهش دولت را ببينيم بدون اينكه گرفتار حواشي بشويم و برنامههاي مشخص تدوين كرديم كه خدمت شما است، براي بررسي آن برنامهها و شنيدن ديدگاهها و نظرات نمايندگان كاملاً آمادگي داريم. بنابراين انتظار دارم در يك رابطه تعريفشده تعاملي و بالنده بتوانيم ديدگاهها، سرمايهها و توانهايمان را روي هم بگذاريم و كمك به ارتقاي جايگاه ايران با اجراي برنامههايي كه تقديم حضور شده بكنيم. من ممنونم از هيأترئيسه محترم و همه شما كه لطف كرديد و مباحث را شنيديد، انشاءالله سلامت باشيد، خيلي ممنون.
نايبرئيس (قاضيزادههاشمي) ـ بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي دكتر! البته در انتهاي اين جلسه عرايض بنده به معناي جمعبندي نيست، بلكه اين جلسه به اين منظور تشكيل شد تا ما در بخش درآمدهاي غير نفتي دولت يك گزارشي از وضعيت درآمدهاي غير نفتي دولت و پايداري آنها داشته باشيم. طبيعتاً مجلس جديد اين انتظار را دارد در يك موضوع بسيار بسيار مهم با توجه به شرايط بينالمللي و مشكلاتي كه در داخل كشور است برنامه مدون دولت را در تأمين درآمدهاي پايدار كشور فراهم بكند و به مجلس ارائه بكند، البته تأمين درآمدي كه مبتني بر آيندهفروشي و استقراض نباشد و درآمدي كه مبتني بر فروش داراييهاي دولت به صورت گسترده نباشد و همچنين تأمين درآمدي كه در آن شفافيت وجود داشته باشد.
عملكرد بعضي از سازمانها مانند سازمان خصوصيسازي در گذشته خيلي مورد سؤال بود، ابهامات زيادي در آن وجود داشت، نگرانيهايي از آينده بازار بورس هست كه حتماً بين سخنان دوستان و همكاران بود و اينها يك مقداري مجلس را نگران ميكند از اينكه براي كسب درآمد و به نام كسب درآمد براي بودجه سالانه كشور اموال و داراييها به ثمن بخس فروخته شود يا عموم مردم دچار گرفتاري بشوند به خصوص آنهايي كه غير حرفهاي هستند.
مسأله بعدي ساماندهي مالياتها و معافيتهاي مالياتي است كه متأسفانه وقتي يك لايحهاي
به مجلس ارائه ميشود هم معافيتها در لايحه افزايش پيدا كرده و هم روند در داخل مجلس منجر به رشد معافيتها ميشود مانند آن چيزي كه در ماليات بر ارزش افزوده متأسفانه شاهد آن بوديم. اين باز نياز به يك بازنگري دارد و حتماً بايد با نگاه هم به ايجاد شفافيت و هم كاهش معافيتهاي مالياتي دولت محترم يك اقدام جدي را انجام بدهد و نهايتاً بحث مبارزه با فساد است با توجه به اينكه بانكها، گمرك، سازمان خصوصيسازي و سازمان بورس يعني جاهايي كه زمينه اين امور در آن وجود دارد و در حوزه وزارت اقتصاد است مجلس يازدهم كه يكي از شعارهاي اصلياش مبارزه با فساد و شفافيت اقتصادي است اين انتظار را دارد كه شاهد يك برنامه مدون و جامع و قابل ارائه به مجلس باشد.
در كنار اينها در حوزه ركود وضعيت تسهيلاتدهي، استمهال وامهاي بانكها موضوع فعالان اقتصادي امروز ما و مطالبه آنها از مجلس است و طبيعتاً مجلس از دولت است. بحث كرونا و موضوعاتي كه فعالان اقتصادي در اين حوزه مبتلا شدهاند و نياز به يك استمهالي دارند انشاءالله بايد مورد رعايت قرار بگيرد و نهايتاً نكتهاي كه دوستان اشاره كردند و لازم است تذكر بدهيم اجراي قانون بودجه است. در تبصره (2) بودجه 99 قرار بوده (50) هزار ميليارد تومان از بدهيهاي دولت در اختيار سازمان تأميناجتماعي قرار بگيرد.
اگر آقاي دكتر حسيني عزيز ما اجازه بدهند اين نكته آخر را من بگويم و بعد انشاءالله وزير لاحق و سابق با هم گفتگوي جديتري داشته باشند. اين (50) هزار ميليارد تومان چون تخصيص داده نشده است براي سازمان تأميناجتماعي بهانهاي براي عدم انجام وظيفه قانوني خود نسبت به بازنشستهها شده. سال گذشته هم در بودجه اين عمل نشد، امسال هم شواهدي
مبتني بر عمل به آن نيست و من حالا خواهش ميكنم هم سازمان تأميناجتماعي و هم سازمان تأميناجتماعي نيروهاي مسلح به صورت جديتر انجام بدهند چون نتوانستند وظيفه قانوني خودشان را در همسانسازي حقوق بازنشستگان به اين بهانه انجام بدهند، حداقل تكليف اين موضوع را براي اين مجلس انشاءالله فراهم بياوريد و روشن بكنيد.
من از جمع دوستان عذرخواهي ميكنم كه تصديع شد. از گزارش شما و از بيانات همكاران محترم خودم هم به همين ترتيب تشكر ميكنم.
5
ناطقان جلسه آقایان: شهریار حیدری، سیدموسی موسوی، سیداحمد رسولینژاد، سیدعلی موسوی و علیرضا ورناصریقندعلی

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

حسينعلي حاجي دليگاني
بسم الله الرحمن الرحيم
ناطقان جلسه علني امروز عبارتند از:
ـ آقاي شهريار حيدري نماينده محترم قصرشيرين، سرپلذهاب و گيلانغرب.
ـ آقاي سيدموسي موسوي نماينده محترم لامرد و مهر.
ـ آقاي سيداحمد رسولينژاد نماينده محترم دماوند و فيروزكوه.
(كه هر كدام هفت دقيقه وقت دارند)
ـ آقاي سيدعلي موسوي نماينده محترم ملكان.
ـ آقاي عليرضا ورناصريقندعلي نماينده محترم مسجدسليمان، لالي، هفتگل و انديكا.
(كه هر كدام پنج دقيقه وقت دارند)
از جناب آقاي شهريار حيدري دعوت ميكنيم، بفرماييد.

شهريار حيدري
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم ـ الحمدلله رب العالمين
عرض سلام و ارادت محضر همكاران گرانقدر دارم. درود و سلام ميفرستم به ارواح پاك شهدا، امام شهدا و با آرزوي صحت و سلامتي و طول عمر باعزت براي مقام معظم رهبري. با سپاس فراوان از اعتماد مردم شريف حوزه انتخابيهام، آقاي رئيس و نمايندگان محترم! من صداي مردماني هستم كه با رتبه اول بيكاري در كشور عزتمند و اميدوار به توجه بيشتر مسئولين هستند. مردماني كه جنگزدگاني مقاوم و پايمرد، زلزلهزدگاني مصيبتزده اما صبور، مرزداران غيور و وفادار به نظام مقدس جمهوري اسلامي ايران هستند. من نماينده شهر نخلهاي بيسر قصرشيرين هستم كه نقطه آغاز و پايان تهاجم دشمن بعثي به ميهن ايران اسلامي بود و بعد از جنگ تحميلي جز ويراني از شهر باقي نمانده بود. من نماينده دومين شهر مقاوم كشور گيلانغرب سرافرازم كه با وجود رشادتهاي زياد اولين شهر مظلوم ايران است. من نماينده مشهد مظلومان فاتح سرپلذهاب هستم، شهري خسته از جنگ و زخمي از زلزله (3/7) ريشتري آبانماه 96 كه هزاران كشته و زخمي بر جاي گذاشت و با گذشت قريب به سه سال آثار زيانبار زلزله كماكان باقي و جاري است.
همكاران محترم! انتظار مقام معظم رهبري و ملت بزرگ ايران از مجلس يازدهم كارايي و اثربخشي با رويكرد انقلابي و جهادي است، اما عزيزان! حوزه انتخابيه من با داشتن منابع آبي فراوان، زمينهاي مرغوب كشاورزي، جاذبههاي توريستي منحصربهفرد، مرزهاي فعال، منابع عظيم نفتي و معادن كمنظير از جمله قير طبيعي با كمال تأسف رتبه اول بيكاري در كشور را دارد. آيا اين منصفانه است؟ بدون ترديد اين معضل ماحصل بيمهري و كمتوجهي دستگاههاي اداري و اجرايي و توزيع ناعادلانه منابع و انباشت مشكلات بعد از جنگ تحميلي تاكنون منطقه است كه به برخي از مهمترين مشكلات اشاره و تذكر ميدهم.
جناب وزير نيرو! هرچه سريعتر نسبت به تكميل و بهرهبرداري از سامانه گرمسيري و رودخانههاي مرزي و اصلاح تخصيص آب و بازنگري در خطاي استراتژيك انتقال آب از كنار اراضي حاصلخيز و مرغوب شهرستانهاي سرپلذهاب، قصرشيرين و گيلانغرب و انتقال آن به شنزارهاي جنوب كشور كه مبين يك بيتدبيري و اشتباه فاحش مديريتي است اقدام كنيد.
آقاي وزير نيرو! سد هواسان در سال 96 توسط جنابعالي كلنگزني شد و اعلام كرديد كه در سال 99 به بهرهبرداري خواهد رسيد، آيا ميدانيد اكنون سال 99 است و اين پروژه كمتر از (10) درصد پيشرفت فيزيكي داشته است؟
جناب وزير نيرو! آيا روا است منطقهاي كه سرشار از منابع آبي باكيفيت است بيش از (70) درصد روستاهايش آب آشاميدني مناسب و مطمئن نداشته باشند و هر روز شاهد قطعي آب باشند؟ اين وضعيت اسفبار ناشي از كمآبي يا بيتدبيري وزارت نيرو است؟
جناب وزير كشاورزي! تذكراتي كه به وزير نيرو داده شده متوجه شما نيز هست. ضروري است نسبت به تخصيص اعتبارات لازم جهت تكميل عمليات شبكههاي فرعي آبياري، زهكشي منطقه و اصلاح اشكالات اجرايي اين شبكهها اقدام كنيد تا زمينه بهرهبرداري هرچه سريعتر آنها فراهم
گردد. به شما و رئيس بانك مركزي بابت عملكرد غير مسئولانه و بيتدبيري بانك كشاورزي در زمينه توزيع ناعادلانه منابع بانكي و تسهيلاتي در اختيار اين بانك تذكر ميدهم و در صورت ضرورت تحقيق و تفحص به عمل خواهد آمد.
جناب وزير راه و شهرسازي! راههاي مواصلاتي حوزه انتخابيهام به دليل عدم برخورداري از استانداردهاي حداقلي به قتلگاه مردم منطقه تبديل شده است، خصوصاً راه مواصلاتي گيلانغرب دومين شهر مقاوم كشور كه مسير دسترسي به مرز صادراتي سومار نيز دارد. آقاي وزير راه و شهرسازي! به طور كلي راههاي مواصلاتي سه شهرستان اعم از بينالمللي، بين شهري و روستايي نياز فوري به تعريض، اصلاح، احداث و روكش آسفالت دارند. پروژه راهآهن متأسفانه تعطيل شده است، لطفاً منابع در اختيار را به صورت قانونمند و عادلانه توزيع كنيد.
جناب وزير بهداشت! شبكه بهداشت و درمان بيمارستانهاي شهرستانهاي قصرشيرين، سرپلذهاب و گيلانغرب نياز فوري به تكميل كادر درمان عمومي و متخصص و تجهيزات بيمارستاني دارند.
آقاي وزير نيرو! جاي بسي تعجب و تأسف است كه چرا تاكنون شاهد اقداماتي در جهت برداشت از منابع عظيم نفتي در نوار مرزي سرپلذهاب، قصرشيرين و گيلانغرب نباشيم.
جناب وزير خارجه! متأسفانه با توجه به تفاهمنامهاي كه با كشور عراق داشتيم هنوز بازارچه مرزي تيلهكوه راهاندازي نشده.
وزير محترم آموزش و پرورش! با همكاري سازمان برنامه و بودجه و سازمان امور استخدامي نسبت به همسانسازي حقوق و دستمزد فرهنگيان اقدام و در موضوع تبديل وضعيت استخدامي
آموزشدهندگان نهضت سوادآموزي كه در كل كشور حدود (24) هزار نفر هستند دولت با ارسال لايحه به مجلس در راستاي حذف آزمون آموزشياران نهضت كه از سال 89 به بعد مشغول فعاليت آموزشي بودهاند اقدام ضروري به عمل آورده تا حقي از اين عزيزان تضييع نگردد.
از مجمع تشخيص مصلحت نظام انتظار دارم با توجه به اولويت روابط اقتصادي با كشورهاي همسايه نسبت به تصويب منطقه آزاد قصرشيرين كه داراي فاكتورهاي لازمه ميباشد اقدام نماييد. از رئيسجمهور محترم انتظار عاجل دارم با توجه به عدم اتمام بازسازي مناطق زلزلهزده دستورات شايسته را جهت تمديد امهال وامهاي اين مناطق به مدت دو سال ديگر ابلاغ نمايند.
ملت بزرگ ايران اسلامي، مردم شريف حوزه انتخابيهام! يقين بدانيد از تمام ظرفيتهاي مجلس براي احقاق حقوق شما و توزيع عادلانه منابع براي رفع دغدغههاي اقتصادي و معيشتي شما استفاده خواهيم كرد. پايان عرايضم؛ در پايان از خداوند سبحان خواستارم تقوا، شجاعت، شهامت، ايثار و ولايتمداري سردار دلها سپهبد شهيد حاجقاسم سليماني را به همه ما وكلاي ملت عنايت فرمايد تا در انجام وظيفه خطير نمايندگي انتظارات نظام مقدس و مردم شريف ايران اسلامي را برآورده كنيم. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

حسينعلي حاجي دليگاني
از جناب آقاي شهريار حيدري نماينده محترم قصرشيرين، سرپلذهاب و گيلانغرب تشكر ميكنم. از جناب آقاي سيدموسي موسوي نماينده محترم لامرد و مهر دعوت ميكنم كه نطق هفتدقيقهاي خودشان را شروع بفرمايند، بفرماييد.

سيدموسي موسوي
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
با درود به روح پرفتوح امام و شهدا و با سلام به همكارانم در خانه ملت. در ابتداي سخن از
مردم انقلابي حوزه انتخابيهام كه در انتخابات لامرد و مهر الحق والانصاف حماسهاي ماندگار آفريدند و بنده را لايق خادمي خويش ديدند صميمانه قدرداني ميكنم.
همكاران محترم! چنانچه مشكلات عديده مردم به ويژه در حوزه اقتصاد و معيشت سر جايش باقي بماند يك سال ديگر همزمان با انتخابات رياست جمهوري بوقهاي رسانهاي جنجال ميكنند كه مجلس انقلابي نتوانست هيچكاري كند، پس دولت انقلابي هم هيچ كاري از پيش نخواهد برد و اينگونه مردم را از شركت در انتخابات مأيوس خواهند كرد.
لذا بايد اين هشدار را جدي بگيريم كه اگر با سهلانگاري دولت مشكلات سر جاي خود باقي بماند و مجلس هم هيچ اقدام قاطعي نكند مردم پرايد (90) ميليوني و دلار (20) هزار توماني را هم از چشم دولت و هم از چشم مجلس ديده و اين بار ديگر نه به چپ اعتماد ميكنند و نه به راست، نه به مجلس و نه به دولت.
بنابراين ما اهل تعامل سازنده هستيم و هيچ بنايي بر عناد با دولت نداريم، اما اگر ارادهاي جدي براي حل مشكلات مردم نبينيم مجلس از تمام ابزارهاي نظارتي خويش از جمله طرح سؤال و استيضاح استفاده خواهد كرد. اكنون قيمت زمين و ملك آنقدر سر به فلك كشيده كه جوانان ما هيچ اميدي به خانهدار شدن ندارند. مجلس يازدهم بايد به سرعت براي مهار اين گراني سرسامآور طرح كلي اصلاح نظام مالياتي از جمله ماليات بر منازل خالي و ماليات بر عايدي سرمايه را به تصويب رساند. مجلس انقلابي بايد با تصويب طرح دوفوريتي فكري به حال ميليونها نفري كند كه از سهام عدالت جا ماندهاند و اكنون احساس تبعيض دارند. مجلس جهادي بايد به سرعت فكري به حال اجراي كامل قانون همسانسازي كند تا صدها هزار بازنشستهاي كه هشتشان گروي نهشان است از اين وضعيت رهايي يابند. مجلس يازدهم بايد براي اشتغال و ازدواج جوانان نه فقط در حرف، بلكه در عمل با برنامهريزي گام اساسي و جدي بردارد و البته در كنار همه اينها ضروري است مجلس تحول را از خود آغاز كرده و طرح شفافيت آراء، طرح اصلاح قانون انتخابات و طرح خودنظارتي نمايندگان مجلس را به اجرا درآورد.
و اما نكاتي درباره استان فارس و حوزه انتخابيهام؛
1 ـ جناب آقاي رياست محترم جمهور! چندي پيش چند پروژه را در لامرد افتتاح كردند كه همه آنها داراي نواقص قابل ملاحظه بود. به عنوان نمونه عليرغم گذشت چندين هفته از افتتاح ام.آر.آي و بيمارستان لامرد، هنوز اين مراكز امكان خدماتدهي مطلوب را ندارند. براي اينكه بيش از اين به اعتماد مردم و نظام خدشه وارد نشود آنچه بود گذشت افتتاح صورت گرفت ليكن ضروري است دستور اكيد دهيد وزراي مربوطه به سرعت نواقص اين پروژهها را به جد برطرف نموده تا امكان بهرهگيري و استفاده عملي براي مردم عزيز و شريف فراهم گردد. اين مهم درخصوص بيمارستان بهگونهاي جديتر معنا و مفهوم مييابد، چون عليرغم مدتزمان قابل توجه از افتتاح ام.آر.آي و بيمارستان جديدالاحداث هنوز نواقص قابل توجه خاصه در تأمين نيروي انساني مورد نياز بيمارستان وجود دارد.
از مجموعه اطلاعاتي و قضائي استان فارس بابت رصد دقيق و برخورد قاطعانه با شبكه درهمتنيده فساد ورزش استان و بازداشت مديركل و برخي مديران ارشد ورزش فارس تشكر ميكنم. با توجه به حرف و حديثهاي فراوان درباره فعاليت اين شبكه فساد در پروژههاي ورزشي حوزه انتخابيه اينجانب از دستگاههاي اطلاعاتي، نظارتي و قضائي ميخواهم اين مهم را
به دقت بررسي كرده و دست دزدان بيتالمال را از ريشه قطع كنند.
به وزارت صنعت و ايميدرو به دليل جذب افراد خارج از ضابطه در منطقه ويژه اقتصادي لامرد تذكر جدي ميدهم. جوانان انتظار دارند ملاك استخدام بر مبناي شايستگي افراد باشد، نه پارتيبازي و توجه به سوابق سياسي آنها، همچنين از ساير صنايع منطقه از جمله طرح اتانزدايي و منطقه عملياتي پارسيان انتظار دارم و به جد از آنان ميخواهم كه از جذب افراد غير بومي جداً خودداري كنند.
اختصاص عوارض آلايندگي منطقه ويژه انرژي پارس به شهرستانهاي لامرد و مهر از حقوق مسلم مردم و طبق مرّ قانون است، اما متأسفانه چندين سال است كه مردم فقط قول و وعده را ميشنوند و عليرغم تبليغات فراوان تاكنون اتفاقي نيفتاده است. از سازمان مديريت و برنامهريزي كشور قاطعانه خواستارم هرچه سريعتر نسبت به رفع موانع و واريز حق آلايندگي به شهرداريها و دهياريهاي لامرد و مهر اقدام كند.
از استاندار محترم فارس! بابت تسريع و همراهي در تصويب ساخت شهر جديد تابناك كه چندين سال معطل مانده بود تقدير ميكنم و از وزير راه! انتظار دارم پيرو مذاكرات قبلي هرچه سريعتر موضوع را به تصويب شوراي عالي شهرسازي و معماري كشور برساند تا پروژه آغاز شود.
همچنين درخصوص آزادراه حياتي اين شريان اقتصادي كشور يعني پروژه آزادراه لامرد ـ پارسيان كه مدت مديدي است متوقف گرديده با توجه به اهميت راهبردي اين كريدور ارتباطي بايد هرچه سريعتر عمليات اجرايي پروژه با انتخاب پيمانكار توانمند از سر گرفته شود.
از وزير محترم نيرو! انتظار دارم احداث نيروگاه (930) مگاواتي لامرد كه متأسفانه طي سالهاي أخير ملغي شده است را مجدداً به جريان اندازد و احيا كند كه ميتواند علاوه بر تأمين نياز برق صنعت صنايع مهم منطقه ويژه اقتصادي لامرد بخشي از نياز شبكه را نيز تأمين نمايد. همچنين انتظار دارم با نظارت و پيگيري شخص وزير نيرو طرح احداث آبشيرينكن و انتقال آب از دريا با جديت دنبال شده و اين پروژه حياتي كه اكنون عملاً تعطيل شده است به سرعت فعال گردد. پروژههاي مهم و اشتغالزاي شهر صنعتي مركز شهرستان مهر نيازمند مساعدتهاي جدي مسئولين امر و بانكهاي مربوطه درخصوص منابع مالي هستند، تقاضاي اقدامات عملي گرهگشا و راهگشا را خواستارم.
درخصوص انتقال نيروگاه (100) مگاواتي پالايشگاه پارسيان و با توجه به نياز مبرم شهرستان مهر به برق و نيز تأمين برق صنايع موجود و همچنين با توجه به هزينههاي انتقال تجهيزات اين صنعت از وزير محترم نفت تقاضا دارم اين موضوع را مورد دقتنظر قرار دهند، والسلامعليكم و رحمه الله و بركاته، سپاسگزارم.

حسينعلي حاجي دليگاني
از جناب آقاي سيدموسي موسوي نماينده محترم لامرد و مهر، تشكر ميكنم و دعوت ميكنم از جناب آقاي سيداحمد رسولينژاد نماينده محترم دماوند و فيروزكوه كه نطق هفت دقيقهاي خودشان را ايراد بفرمايند، بفرماييد.

سيداحمد رسولي نژاد
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
در ابتدا لازم ميدانم از اهالي فهيم، آگاه و وفادار شهرهاي دماوند، فيروزكوه، رودهن، آبسرد، كيلان، آبعلي، ارجمند و روستاهاي دو شهرستان كه براي چهارمينبار به اين خدمتگزار خود اعتماد كردند و رأي دادند صميمانه و متواضعانه تشكر و قدرداني كنم. اميدوارم كه خدمتگزار
صادق، شايسته و لايقي براي اين عزيزان باشم، همچنين از فرمانداران، بخشداران، هيأتهاي اجرايي و نظارت، نيروهاي نظامي و انتظامي نمايندههاي اينجانب در سر صندوقهاي رأي و اعضاي ستادهاي تبليغاتي و ساير دستاندركاران تشكر نمايم.
همكاران عزيز! وضعيت فعلي كشور از نظر توزيع عادلانه ثروت برازنده جمهوري اسلامي نيست و انقلابيها نبايد از كنار نارضايتيهاي عمومي نسبت به فساد اداري تبعيضها و ويژهخواريها عبور كنند. اگر آن زمان از همين تريبون عليه اشرافيت و رفاهطلبي مديران در دوره چهارم مجلس فريادهاي هشدارآميز سر داده ميشد، اصلاحطلبان و برخي از دوستان مدعي اصولگرايي به جاي توجه به عمق فاجعه در حال شكلگيري اينجانب را به تندروي متهم و فريادهاي دلسوزانه را سركوب نميكردند امروز آسايش و آرامش مردم اينچنين زير آوار سهمگين فقر و فساد و تبعيض در معرض نابودي قرار نميگرفت.
وجود محروميتها و فاصله طبقاتي محصول غفلت دولتمردان از آرمانهاي انقلاب نظير عدالت و سرگرم شدن آنها به دنياطلبي و منازعات جناحي و باندي است. بايد به آرمانها بازگرديم و از دشنهها و دشنامها نهراسيم، انقلابي بودن با عافيتطلبي، تنبلي و ترس از ملامت نسبتي ندارد.
بازگشت به آرمانهاي امام و انقلاب مستلزم شناسايي انحرافات و تلاش براي جبران غفلتها و حاشيهرويها است، كه بايد با تواضع در پذيرش خطاها و جسارت براي اصلاح رويهها و عادات غلط گام جدي و جديد براي تأمين رفاه و رضايتمندي عمومي و رفع زمينههاي تهديدات برداريم. فقط با تغيير نگاه و اصلاح مسير ميتوانيم به آرمانهاي اصيل دست يابيم وگرنه در چهارچوبهاي انحصاري و خودخواهانههاي سياسي و جناحي نه ميتوان با استكبار مبارزه كرد، نه ميتوان توليد ملي را تقويت كرد، نه ميتوان شاهد انضباط مالي و پاكدستي مديران بود و نه ميتوان به توزيع عادلانه قدرت و ثروت پرداخت. بايد بپذيريم كه چارهاي جز بازگشت به ريل اصلي نداريم كه البته آسان و بدون هزينه نيست. سازش با سلطهگران و زورگويان بينالمللي از يك سو و مماشات با مافياي واردات و قاچاق در داخل تمام فرصتهاي پيشرفت و اقتدار كشور و رفاه مردم را از بين خواهد برد.
همكاران عزيز! نبرد با مافياي سياسي اقتصادي اگرچه دشوار و پرهزينه است اما براي برپايي نظامات عادلانه در سياستها و مناسبات اجتماعي و اقتصادي راهي جز اين جهاد مقدس نيست. انقلابي بودن به شعارپردازي و اقدامات مقطعي و نمايشي نيست بايد با اشرافيت سياسي و اقتصادي ذرهاي مماشات نكرد. ولايتمداري بايد با هدفگذاري، برنامهريزي و مجاهدت همراه باشد كه هيچ مصلحتي بالاتر از پيگيري فرامين رهبر فرزانه انقلاب در جهت برپايي قسط و عدالت و مبارزه با فساد و تضييع بيتالمال نيست.
همكاران گرامي! چشم اميد ملت ايران بلكه ملتهاي آزاده دنيا به رويكرد و عملكرد اين مجلس انقلابي است، كمترين غفلت و مماشات ما در انجام وظيفه ما خسارات جبرانناپذيري را به اميد، ارتقا، اعتماد و دلبستگيهاي ملتها به حكومت ديني وارد خواهد كرد. به عنوان برادرتان كه تجربه چند دوره حضور در مجلس شوراي اسلامي را دارم عرض ميكنم لغزشها و غفلتها از طمع كردن به بهرهبرداري شخصي از موقعيتمان آغاز ميشود، از هماكنون بايد مناسباتمان را با اصحاب ثروت و قدرت به گونهاي تعريف و تنظيم كنيم كه از خدمت خالصانه
به كشور و مردم بازنمانيم. مبادا خادمان ملت ما را با وعدههاي چرب و شيرين بفريبند و آنان را به كارمندان خود تبديل كنند. خوشبختانه مجلس جديد سرشار از نيروي نشاط جوانانه است كه فرصت نابي را براي قانونگذاري و نظارتهاي اميدآفرين در جهت تقويت اعتماد عمومي و ارزشهاي ديني و انقلابي فراهم ميكند.
همكاران عزيز! اگر در اين دوره از مجلس فقط بتوانيم ريسك ارتكاب به فساد اداري و مالي را براي مديران عالي و مياني پايين بياوريم خدمت بزرگي به مردم و نظام كردهايم. جسارت فوقالعاده برخي از مديران در ارتكاب فسادهاي كلان و نيز مصونيت آهنين آنان در برابر رسيدگيها، عامل بسياري از رنجهاي بغرنجهاي مردم است كه اميدواريم با تقويت و تشديد روند برخوردهاي قضايي كه در دوره مديريت جديد آغاز شده اين غده سرطاني از بين برود.
اما چند نكته، چند شب قبل در اخبار (20:30) شاهد يك مصاحبه با مديرعامل صندوق بازنشستگي بوديم خيلي راحت اين آقا ميتوانست در جواب سؤال خبرنگار از او سؤال كرد كه آيا شما ميتوانيد با اين حقوقي كه بازنشستگان ميگيرند زندگي كنيد، شروع كرد به تفسير و اينكه اظهارات سخيفي كه ما سطح زندگيمان فرق ميكند و هركس بايد بر مبناي سطح زندگي خود برنامهريزي كند كه ما حقوقهاي نجومي ميگيريم و نميتوانيم با حقوق بازنشستگان زندگي كنيم، نمك بر روي زخم بازنشستگان پاشيدند. آقاي محترم! البته جاي تأسف است، نه وزير مربوطه آن با ايشان برخورد كرد، بلافاصله بايد او را عزل كند، رئيسجمهور بايد دستور عزل اين آدم را ميداد.
بازنشسته كسي است كه در ابتداي زندگي خود يك زن و شوهر بودند با درآمد اندازه خودشان اما به مرور صاحب فرزند، نوه، عروس، داماد شدند و اين هزينه سنگيني كه الان در اين ايام بر آنها تحميل شده است، نميتوانند درب خانه خود را روي فرزندان، عروسها و دامادشان ببندند، چگونه با اين حقوق زندگي كنند. من خواستار برخورد قاطع آقاي رئيسجمهور و وزير مربوطه با اين فرد هستم.
عملكرد ضعيف رئيس بنياد شهيد و امور ايثارگران آقاي رئيسجمهور گفت: «خدمت صادقانه»، كدام خدمت صادقانه؟ خانواده معظم شهدا، جانبازان و آزادگان به ويژه جانبازان عزيز كه در امور معيشتي و درمان و اشتغال فرزندانشان از عملكرد بنياد و دولت به شدت ناراضي هستند، من خودم ديدارهاي زيادي را قبل از انتخابات و بعد از انتخابات با اين عزيزان داشتم و به شدت از عملكرد بنياد شهيد ناراضي هستند.
كلام آخر، البته بحثهايي ماند كه براي جلسه بعد ميگذارم، فقط از وزير ارتباطات هم ميخواهم درخصوص قطع مكرر تلفن همراه در شرق استان تهران به ويژه شهرستانهاي دماوند و فيروزكوه كه گاهي هر بار قطعي تلفن به (24) ساعت ميرسد دستور بدهند كه در اسرع وقت اين مشكل حل شود.
خدايا چنان كن كه پايان كار
تو خشنود باشي و ما رستگار

حسينعلي حاجي دليگاني
از جناب آقاي سيداحمد رسولينژاد نماينده محترم دماوند و فيروزكوه تشكر ميكنيم و دعوت ميكنم از جناب آقاي سيدعلي موسوي نماينده محترم ملكان كه نطق اضطراري پنج دقيقه خودشان را ايراد بفرمايند، بفرماييد.

سيدعلي موسوي
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
«و به نستعين انه خير ناصر و معين»
در آغاز سخن به محضر نوراني شهداي اسلام، انقلاب و دفاع مقدس و شهداي مقاومت و مدافع حرم عليالخصوص سردار آسمانيها شهيد حاجقاسم سليماني سلام و درود ميفرستم و خدمت شما همكاران ارجمند برادران و خواهران ايماني كه متعهد به پاسداري از ميراث گرانبهاي امام و شهدا و اطاعت جانانه از وليامر مسلمين مقام معظم رهبري هستيد عرض سلام و تحيت دارم.
جناب آقاي رئيس و همكاران محترم! همانگونه كه به خوبي استحضار داريد انتظار از مجلس يازدهم به عنوان اولين مجلس در گام دوم انقلاب بسي فراتر از ادوار پيشين است در اين شرايط خطير كشور چشم اميد مردم و رهبري عزيز به تشكيل يك مجلس قوي و كارآمد است، مجلسي كه بتواند با اختيارات قانوني و فعال كردن ظرفيتهاي سرشار كشور امور را سامان بخشد، مجلسي كه با درك صحيح اوضاع و اتخاذ رويكرد مردممدار و برخوردار از اراده انقلابي و جهادي خدمترسان واقعي جامعه باشد.
من نسخه تحقق مجلس قوي در رأس امور و مؤثر بر تمام شئون كشور را عمل به نقشه راه گام دوم انقلاب و مكتب سليماني معرفي ميكنم و در اين مكان و تريبون مقدس براي اولينبار ميخواهم اعلام كنم، از همكاران گرامي استدعا دارم نام اين دوره از مجلس شوراي اسلامي را نه دوره يازدهم بلكه دوره سردار سليماني بناميم و به آن افتخار كنيم. بازگشت به گفتمان دو ولي فقيه انقلاب اسلامي و تبديل منويات حضرت امام خميني(ره) و حضرت امام خامنهاي به قانون در حوزهها و موضوعات مهمي همچون استكبارستيزي، دفاع از محرومين و مستضعفين، تمهيد
مقدمات ايجاد تمدن نوين اسلامي، تلاش براي تشكيل دولت جوان و حزباللهي، مبارزه با مظاهر اشرافيت و قطع دست متجاوزان به حقوق مردم، برنامهريزي براي كرامت و معيشت اقشار نيازمند و طبقه محروم و مستضعف، مبارزه با اژدهاي هفتسر فساد و تبعيض و رانت و ساير موضوعات همتراز ديگر كه بايد از اولويتهاي مجلس شوراي اسلامي دوره سردار سليماني باشد.
مسأله اقتصاد به عنوان اولويت اول كشور و بحث معيشت به عنوان ضروريترين بخش از ساماندهي امور اقتصادي واجبترين تكليف مجلس دوره سليماني است. ميتوان با الهام از مجاهدتهاي پيگير و تفكرات جهادي و جهاني سردار مقاومت نسبت به تحقق اقتصاد مقاومتي در سال جهش توليد از طريق تسهيل و بهبود فضاي كسب و كار نسبت به رشد شاخصهاي اقتصادي برنامهريزي كرد و نسبت بيكاري برادران و خواهراني كه از قشر مستضعف و حساس هستند در رفع آن كوشا باشيم. اين روزها در اوج بالندگي و جهانگيري تفكرات و آرمانهاي اصيل تبيينشده توسط امامين عزيز انقلاب، شنيدن درد بيآبي غيزانيهها و به خاك نشستن بانوي رنج ديده از درد بيخانماني و نمونههاي ديگري از محروميت، تبعيض و نابرابري كه هر از گاهي در گوشهاي از ميهن عزيز اسلاميمان به گوش ميرسد و دل سربازان و فرزندان حقيقي حضرت روحالله را سخت متأثر كرده است.
اينجانب كه خادم مردم شريف شهرستانهاي ملكان، ليلان، مباركشهر و البته در كمال افتخار خادم همه مردم نجيب و شريف ايران اسلامي هستم از همان روزهاي اعلام قطعي نتايج انتخابات مجلس به تأسي از شهداي عزيز و سردار شهيد حاج قاسم سليماني حركت، تلاش و پيگيريهاي لازم را همراه با برخي از همكاران گرامي در جهت برنامهريزي خدمت متناسب با
ضرورتهاي دهه پيشرفت و عدالت و تشكيل فراكسيون مناطق محروم و شهرهاي در حال توسعه و كوچك انجام داديم كه به توفيق الهي و استقبال خوب همكاران دغدغهمند و عضويت بيش از (120) نفر از همكاران تا به حال چندين جلسه مفيد و كاربردي با حضور كارشناسان، مسئولان و مديران مربوطه برگزار شده است و انشاءالله بنا داريم با همت جهادي و ارزيابيهاي كارشناسي سياستهاي قوانين برنامهها و طرحهاي توسعه عدالتمحور و محروميتزدايي را با شفافيت كامل و ضمانتهاي اجرايي طراحي و در كميسيونهاي تخصصي و صحن علني مجلس پيگيري نماييم و از همينجا از همكاران محترم كه دغدغه محروميتزدايي، عدالتمحوري و توسعه متوازن مناطق مختلف كشور را دارند صميمانه دعوت ميكنم با حضور انديشمند خود در جلسات فراكسيون ما را از پيشنهادهاي راهگشا و نكته نظرات سازنده خود بهرهمند سازد.
آقاي وزير نيرو! امروز سد نيمهتمام قوشقيه منتظر اقدام جدي شما است. وزارت صمت! كارخانه ذوبآهن ملكان را به اتمام رسانيده و به فكر افتتاح آن باشيد. در پايان خطاب به مردم شريف، نجيب و صبور ملكان، ليلان، مباركشهر و مناطق و روستاهاي آن عرض ميكنم از اينكه حقير را شايسته لطف و محبت خود قرار داديد قدردان و سپاسگزار هستم، رأي شما به اين فرزند كوچك مسئوليت مرا خيلي زياد ميكند؛ لذا من خودم را بدهكار همه شهدا و مردم عزيز ميدانم و از همين تريبون خطاب به همشهريان و جوانان شهر خود اعلام ميكنم كه با گوشهاي شنوا مشتاق شنيدن پيشنهادات، انتقادات، نظرات و سخنان گوهربارتان هستم و با چشماني بيدار ناظر بر روند خدمترساني به شمار مردم عزيز خواهم بود. والسلامعليكم و رحمه الله و بركاته
سيدعلي موسوي نماينده مردم شريف ملكان، ليلان و مبارك شهر و حومه در مجلس شوراي اسلامي

حسينعلي حاجي دليگاني
خيلي ممنون، متشكرم، از جناب آقاي عليرضا ورناصري نماينده محترم مسجدسليمان، لالي، هفتگل و انديكا دعوت ميكنيم كه نطق پنج دقيقهاي خودشان را ايراد بفرمايند، بفرماييد.

عليرضا ورناصري قندعلي
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
سلام بر مردم شريف ايران و وكلاي بزرگوارمان، نطق بنده در ادامه نطق 11/3/1399 است كه در چند بند خدمت عزيزان عرض ميكنم. در حال حاضر حجم سدهاي خوزستان بيش از (5) ميليارد متر مكعب ميباشد، رودخانه كارون نزديك به (400) متر مكعب بر ثانيه در حال گذر است و تحت چند طرح انتقال آب و آلايندگيهاي زيستمحيطي دچار چالشهاي فراوان است، طرحهاي انتقال آب از سرشاخههاي كارون با حيات و آينده خوزستان و چهارمحال و بختياري و حوزه انتخابيه بنده مرتبط است، به عنوان نماينده مردمي كه كارون بخشي از زندگي آنها است، خواهان شفافيت كامل وزارت نيرو در مورد اين طرح هستيم، اين تصميمگيريها چنانچه بنا است فقط براي جبران كمبود آب شرب هم از سر گرفته شود بايد با اطلاع وكلاي خوزستان، چهارمحال و بختياري و با نظرداشت صدمات بر محيطزيست و منابع آبي خوزستان انجام شود، (85) درصد انرژي برقآبي كشور در خوزستان و حوزه انتخابيه بنده توليد ميشود، شهروندان استان خوزستان بار عظيم اين مهم را به دوش ميكشند اما هنوز گرما به (60) درجه نرسيده
است آب و برق بر مردم اكثر شهرهاي صبور استان خوزستان قطع ميشود و پاسخ آقايان اين است كه زيرساختها جوابگوي حجم اين فشار مصرفي نيست.
وزير محترم نفت! گاز و نفت خوزستان به جز آلايندگي سود چنداني براي مردمان مقاوم ما نداشته است، توليد بيش از (80) درصد نفت و بيش از (16) درصد گاز در مناطق نفتخيز جنوب فقط حدود (4) درصد اشتغالزايي براي مردم ما داشته است. محروميتهاي ساختاري امكانات تفريحي در حوزه انتخابيه بنده بسيار عميق است. مردم حوزه انتخابيه بنده بهويژه جوانان به تيم نفت مسجد سليمان علاقه و تعصب خاصي دارند و اين تيم جهت پرداختهاي جاري خود با مشكلات فراواني مواجه است نبايد به خاطر كاهش هزينهها مسئوليتهاي اجتماعي وزارت نفت در قبال مردم و ساكنين مناطق نفتي كمرنگ شود.
وزير محترم آموزش و پرورش! وضعيت نامشخص آموزشدهندگان و آموزشياران قبل سال 92 را رسيدگي كنيد، نگذاريد اين قشر زحمتكش و خدوم مورد تبعيض قرار بگيرند و امروز عدهاي از اين عزيزان جلوي درب مجلس اجتماع كردند و اين خواسته را مطرح كردند و همچنين عدم اجراي قانون براي معلمين حقالتدريس، علت اين تعلل چيست؟
وزير محترم كشاورزي و ساير دستگاههاي مسئول! آتشسوزيهاي اخير رشتهكوه زاگرس به مردم ساكن در منطقه و منابع جبرانناپذير طبيعي خسارات عمدهاي وارد نموده است، لازم است براي اين بحران هر ساله از قبل تدابير لازم را اتخاذ نماييد، اختصاص اعتبار لازم جهت ايجاد و تجهيز پايگاههاي اطفاي حريق به خصوص در مناطق بحراني و فوق بحراني، اختصاص بالگرد آبپاش جهت اطفاي حريق و همچنين جذب نيروي جنگلبان جهت به كارگيري و حفاظت از مناطق بحراني.
وزير محترم گردشگري و ميراث فرهنگي! در سال 2020 اگر كرونا گريبانگير جهان نميشد، پيشبينيها حاكي از عبور (5/1) ميليارد گردشگر و چرخش ميلياردها دلار در اقتصاد جهاني بود. توريسم به عنوان پاكترين صنعت جهان است، كشور ما در رديف پنجمين كشور پرجاذبه جهان است.
در حوزه انتخابيه بنده عليرغم ظرفيتهاي عظيم گردشگري اين ظرفيت به خواب طولاني رفته است، آثار شگرف تاريخي بدون محافظت و بدون بهرهبرداري به حال خود رها شده است براي تحقق توصيههاي عالمانه رهبر معظم انقلاب جهت كاهش نقش تعيينكننده نفت در توسعه اقتصادي به اين ظرفيت و پتانسيل عظيم منطقه جهت توليد در حوزه انتخابيه بنده به صورت عظيمي آماده است. از برادر عزيزم جناب آقاي حاجيدليگاني كه محبت كردند و وقت خودشان را به بنده دادند سپاسگزار هستم. والسلامعليكم و رحمه الله و بركاته

حسينعلي حاجي دليگاني
از جناب آقاي عليرضا ورناصري نماينده محترم مسجدسليمان، لالي، هفتگل و انديكا، تشكر ميكنيم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
حاج آقاي موسويلارگاني! چند نفر از همكاران تذكر دارند (2)، (3) نفر را بفرماييد كه به تذكرات كتبي و شفاهي هم برسيم، بفرماييد.

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقاي شريعتينياسر وقت تذكر دارند كه وقتشان را به آقاي نجابت دادند، بفرماييد.

روح اله نجابت
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم
تذكر بنده ناظر به تبصره (1) ماده (28) آييننامه داخلي مجلس شوراي اسلامي است، دستوري كه هيأترئيسه محترم اعلام كردند درخصوص گزارش شعب به اين دليل كه در تبصره (1) شفاف ميگويد، «شعبه موظف است عدم رسيدگي شوراي نگهبان به موضوع مورد اعتراض را احراز كند» اين اتفاق نيفتاده ظاهراً نامهاي آمده كه شوراي نگهبان اعلام كرده كه بعضي از موضوعات جديد است، اين نكته اول.
نكته دوم ماده (29) جناب آقاي دكتر قاضيزاده ببينيد! اينجا تصريح دارد كه اگر اعتبارنامهاي تأييد يا رد شود بايد مجلس تصميمگيري كند. تصميمگيري يعني تصويب كه در اصل (93) قانون اساسي هم تصريح شده است، من خواهش ميكنم به اين دليل كه بنده معترض بودم به اعتبارنامه برادرمان آقاي دلخوش از دستور خارج شود تا نتيجه نظر شوراي نگهبان اعلام شود و هر وقت هم قرار شد بيايد در صحن بايد حتماً رأيگيري شود و غير از اين حتماً تخلف آييننامهاي و خلاف قانون اساسي عمل شده، متشكر.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
من در مورد تذكر جناب آقاي نجابت عرض كنم، در مورد تذكرتان در ماده (28) من هم يك يادداشتي را ديدم حالا انشاءالله امروز در جلسه هيأترئيسه مورد بررسي قرار ميدهيم و در مورد آن تصميمگيري ميكنيم، تقريباً نيم ساعت پيش به دست من رسيده انشاءالله حتماً مورد بحث قرار ميگيرد بعد نتيجه آن را خدمتتان عرض ميكنم.

سيدناصر موسوي لارگاني
آقاي عنابستاني! شما در موضوع تذكر داريد؟ بفرماييد.

علي اصغر عنابستاني
تذکر قانون اساسی
اخطار اصل (73) قانون اساسي است. مطابق اين اصل تفسير قانون عادي در صلاحيت مجلس است و قانون آييننامه هم دست ما است يك قانون عادي ويژه است كه تفسير آن در صلاحيت مجلس است. ظاهراً ما مطلع شديم كه عزيزانمان در هيأترئيسه تفسير اين قانون را در صلاحيت خودشان دانستند. اينطور نيست، در اين قانون هم تصريح نشده و اشارهاي هم نشده كه تفسير قانون آييننامه مجلس در صلاحيت هيأترئيسه مجلس باشد تفسير اين قانون در صلاحيت مجلس است و در ماده (29) اين قانون از عنوان «تصميمگيري» كه به كار رفته، تصميمگيري قاعدتاً به معناي رأيگيري است و تصميمگيري مجلس در رأيگيري متجلي ميشود. پس بايد حتماً براي اعتبارنامهاي كه به آن اعتراض شده رأيگيري شود. در اعتبارنامههايي هم كه به آن اعتراض نشده بود همين روند رأيگيري مبنا بود اما چون آنجا اعتراضي نداشت اجماع محسوب شد و رأيگيري به عنوان اجماع شكل گرفت. پس اينجا به نظر ما تصميمگيري موضوع آن رأيگيري است تفسير آن هم به عهده خود مجلس است و هيأترئيسه عزيزمان.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
جناب آقاي عنابستاني عزيز! درست ميفرماييد تفسير قانون با مجلس است و آييننامه داخلي هم در اين مورد صراحت دارد اما اينكه تذكر يا اخطاري وارد باشد طبق همان آييننامه داخلي كه قانون اداره مجلس است تشخيص وارد بودن و يا عدم وارد بودن تذكر يا اخطار با رئيس جلسه است، طبيعتاً اگر رئيس جلسه تذكر را وارد بداند و نياز به تفسير پيدا بكند بايد آن تفسير را به رأي مجلس بگذارد هيأترئيسه هم غير از اين روند و روالي
را قائل نيست. آخرين نفر را هم بفرماييد.

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقاي كوچكينژاد! تذكرتان در موضوع است؟ در موضوع نيست، جناب آقاي دلخوش! تذكرتان در موضوع دستور است؟ جناب آقاي دلخوش بفرماييد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
آقاي دلخوش! تذكر شما بايد ناظر به عملكرد ما باشد، اگر الان سوء عملكردي است بايد تذكر بدهيد، بفرماييد.

سيدکاظم دلخوش اباتري
بسم الله الرحمن الرحيم
بنده فعلاً تذكر نميدهم تا انشاءالله به موقعش عرض كنم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
6
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
آقاي متفكرآزاد! تذكرات كتبي و شفاهي را بفرماييد.

روح اله متفکرآزاد
تذکرات کتبی
بسم الله الرحمن الرحيم
(121) تذكر كتبي از جلسه پيش تا الان هست كه با اجازه عزيزان ميخوانم و بعد در خدمت تذكرات شفاهي خواهيم بود.
ـ آقاي عبداله ايزدپناه (ايذه و باغملك) به وزير جهادكشاورزي درخصوص لزوم اتخاذ تدبير درخصوص كاهش قيمت محصولات كشاورزي.
ـ آقاي جعفر راستي (شبستر) به وزير نيرو درخصوص لزوم رسيدگي به اوضاع نابسامان منابع آب كشاورزان و جريمههاي تعلقگرفته به چاههاي عميق كشاورزان در شهرستان شبستر.
ـ آقاي محمدحسن آصفري (اراك، كميجان و خنداب) به وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي درخصوص لزوم حل مسأله استخدام كتابداران و كتابخانههاي كشور و افزايش حقوق آنان با توجه به نسبت تورم.
ـ آقاي عليرضا ورناصريقندعلي (مسجدسليمان، لالي، هفتگل و انديكا) به وزير آموزش و پرورش درخصوص لزوم اجراي امتيازبندي براي آموزشدهندگان نهضت سوادآموزي همانند سه گروه ديگر.
ـ آقايان: كمال حسينپور (پيرانشهر و سردشت) و انور حبيبزادهبوكاني (بوكان) به وزير امور اقتصادي و دارايي درخصوص علت ضعف مديريت در گمركات كشور.
ـ آقاي پرويز اوسطي (قروه و دهگلان) به وزير امور اقتصادي و دارايي درخصوص لزوم ثبتنام افراد جامانده از سهام عدالت به ويژه اقشار ضعيف جامعه كه جمعيتي حدود (30) ميليون نفر را شامل ميشود جهت جلوگيري از مراجعات مكرر به فرمانداريها و سازمانهاي دولتي.
ـ آقاي حسن محمدياري (طوالش، رضوانشهر و ماسال) به وزير راه و شهرسازي درخصوص لزوم مرمت و روكش آسفالت راههاي ييلاقي ماسال به گيلوان، اسالم به خلخال، طوالش به آغلور جهت تسهيل تردد اهالي و گردشگران.
ـ سركار خانم فاطمه رحماني (مشهد و كلات) به اتفاق (36) نفر از نمايندگان محترم به رئيسجمهور محترم درخصوص لزوم ابطال مصوبه خلاف سياستهاي ابلاغي مقام معظم رهبري مورخ 12/3/99 هيأت وزيران درخصوص اختصاص يارانه به مواليد يا متولدين جديد صرفاً با تأييد وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي كه اين را مغاير سياستهاي جمعيت دانستند.
ـ آقاي احمد مرادي (بندرعباس، قشم، ابوموسي، حاجيآباد و خمير) به وزير آموزش و پرورش درخصوص لزوم تجديد نظر در برگزاري آزمون پايههاي نهم و دوازدهم به صورت حضوري با توجه به افزايش آمار مبتلايان به كرونا و نگراني اولياء دانشآموزان در اين رابطه.
به رئيسجمهور محترم درخصوص اتخاذ تدابيري عملي در برخي از استانها از جمله هرمزگان كه در فهرست استانهاي در وضعيت هشدار قرار گرفته است.
ـ آقاي عليرضا سليمي (محلات و دليجان) به وزير امور خارجه درخصوص علت مسامحه و عدم اقدام مناسب وزارتخانه درباره زيادهخواهي اتحاديه اروپا در مورد گروهك تروريستي الاهوازيه و نيز در مورد برجام.
ـ سركار خانم سميه محمودي (شهرضا و دهاقان) به رئيسجمهور محترم درخصوص لزوم ارائه برنامهاي مدون و قابل اجرا براي معيشت مردم از سوي رئيسجمهور و پيگيري آن توسط مجلس شوراي اسلامي.
ـ آقاي ولي اسماعيلي (گرمي) به وزير نيرو درخصوص تخصصي منابع مالي و ترميم چشمههاي موجود جهت مقابله با فاجعه آب شرب در روستاهاي شهرستان گرمي مغان.
ـ آقاي علي خضريان (تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس) به اتفاق (19) نفر از نمايندگان محترم به وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي درخصوص لزوم برخورد با اظهارات نسنجيده مديرعامل صندوق بازنشستگي پيرامون نمك پاشيدن بر زخم بازنشستگان با بيان واژههايي همچون تفاوت سطح و تنظيمات زندگي براي قياس حقوق دريافتي خود با ولينعمتان صندوق.
ـ آقاي حسن نوروزي (رباطكريم و بهارستان) به وزير كشور درخصوص علت عدم بهرهبرداري از متروي شهر پرند بعد از گذشت (20) سال.
ـ آقاي مهدي شريفيان (تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس) به رئيسجمهور محترم درخصوص لزوم تسريع در تكميل و بهرهبرداري از بيمارستان (400) تختخوابي شهرستان اسلامشهر.
همچنين درخصوص لزوم انجام تمهيدات لازم در اسرع وقت جهت رفع بوي نامتبوع و آزاردهنده موجود در فضاي شهرستان اسلامشهر.
همچنين درباره مشروط كردن پرداخت يارانه نوزادان جديد به شروط غيرقانوني وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي و موجود منابع مالي به تشخيص سازمان هدفمندي مغاير صريح سياستهاي كلي جمعيت، قوانين برنامه ششم توسعه و بودجه سال 99.
ـ آقاي مسلم صالحي (اقليد) به وزير امور اقتصادي و دارايي درخصوص لزوم ترخيص و بارگيري به موقع كالاهاي ضروري و اساسي از پايانهها.
ـ آقاي جليل رحيميجهانآبادي (تربت جام، تايباد، باخرز و صالح آباد) به وزير جهادكشاورزي درخصوص تسريع در پرداخت مطالبات زعفرانكاران شهرهاي تربت جام، تايباد، باخرز و صالحآباد و ساير مناطق خراسانرضوي از سوي سازمان تعاون و روستايي.
ـ به وزير راه و شهرسازي درخصوص تسريع در تأمين اعتبارات عمراني باند دوم جاده تايباد به تربتجام و كمبود شديد اعتبارات راهسازي و راهداري در شهرستانهاي مربوطه.
ـ آقاي محمد كعبعمير (شوش) به رئيسجمهور محترم درخصوص علت عدم پرداخت حقوق
سهماهه كاركنان نيشكر هفتتپه.
ـ به وزير راه و شهرسازي درخصوص تسريع در آسفالت و تعريض دو جاده آهودشت و چمن.
ـ آقاي علياصغر عنابستاني (سبزوار، جغتاي، جوين، خوشاب و داورزن) به وزير امور اقتصادي و دارايي درخصوص لزوم ارائه گزارش درخصوص كاهش هزينههاي جاري و افزايش سطح بهرهوري.
ـ آقاي محمدحسن آصفري (اراك، كميجان و خنداب) به وزراي آموزش و پرورش و تعاون، كار و رفاه اجتماعي درخصوص لزوم همسانسازي حقوق بازنشستگان كشوري و لشكري و جبران اين تفاوت حقوق بين كاركنان و بازنشستگان.
ـ سركار خانم سميه محمودي (شهرضا و دهاقان) به وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي درخصوص علت ضعف عملكرد سازمان فني و حرفهاي كشور، عدم پيشبيني تمهيدات لازم با رعايت پروتكلهاي بهداشتي براي برگزاري دورههاي فني و حرفهاي و فقدان بستههاي حمايتي براي آموزشگاههاي آزاد.
ـ آقاي حسين نوشآبادي (ورامين، پيشوا و قرچك) به وزير راه و شهرسازي درخصوص لزوم صدور دستور اجرايي طرح متروي تهران به ورامين و رفع موانع موجود.
ـ آقاي كمال عليپورخنكداري (قائمشهر، سوادكوه، جويبار، سيمرغ و سوادكوهشمالي) به وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي درخصوص لزوم توجه به هنرمندان، بازيگران و شعراي حوزه انتخابيه قائمشهر، سوادكوه، جويبار و سيمرغ.
ـ آقاي محسن عليزاده (سپيدان و بيضاء) به اتفاق (33) نفر از نمايندگان محترم به
رئيسجمهور محترم درخصوص علت عدم برنامهريزي پايهاي و گسترده براي حفاظت از جنگلها در برابر آتشسوزي.
ـ آقاي معينالدين سعيدي (چابهار، كنارك، قصرقندشهر و بخش مركزي نيكشهر) به اتفاق (40) نفر از نمايندگان محترم به رئيسجمهور محترم و وزير نيرو درخصوص علت كاهش قابل ملاحظه شاخص دسترسي به آب شرب در جنوب استان سيستان و بلوچستان و عدم اجراي طرحهاي مجتمعهاي آبرساني.
به وزير جهادكشاورزي درخصوص لزوم برخورد شيلات با صيد ترال و حل معضل سوخت بهرهبرداران كشاورزي و صيادي.
با اجازه همكاران محترم و جناب آقاي رئيس محترم من اجازه ميخواهم چون وقت براي اتمام جلسه كم مانده و تذكرات شفاهي ما هم هست ادامه (31) تذكر را خواندم و مابقي را جلسه آينده قرائت خواهم كرد.
7
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

روح اله متفکرآزاد
در خدمت جناب آقاي احمديبيغش براي تذكر دو دقيقهاي هستيم، بفرماييد.

محمود احمدي بيغش
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي رئيس، جناب آقاي قاضيزاده! چون من خطابم به شما است خواهش ميكنم توجه
بفرماييد. من دو دقيقه وقت دارم، لطف كنيد اين را توجه كنيد. همكاران عزيز ببينيد! اين موضوعي را كه من ميخواهم تذكر بدهم قطعاً براي شما هم امكان دارد پيش بيايد. لطف كنيد آن چيزي كه اعتقاد داريد كه شأن مجلس و نمايندهها حفظ بشود به اين تذكر عنايت داشته باشيد و بعد ببينيم آقاي رئيس و هيأترئيسه چه تصميمي ميگيرند. از بعد از انتخابات مجلس يازدهم غالب منتخبين در مصاحبهها، بحثها و اخيراً در تذكرات بند (11) ماده (22) از دغدغههاي آنان بوده و ميباشد. در بند (11) ماده (22) گفته شده «حفظ شأن، منزلت و اقتدار مجلس و دفاع از حقوق و جايگاه قانوني نمايندگان از وظايف و اختيارات رئيس و هيأترئيسه است».
آقاي رئيس! بعد از انتخابات مجلس يازدهم در استان مركزي تغييرات مديريتي در سطح استان و شهرستانها شروع شد كه كاملاً با غرض سياسي و سمت و سوي خاص بود يا بنابراين داشتند كه افراد منفعل را منصوب نمايند. به دنبال پرسشگري و پيگيري مردم شريف استان پنج نفر از منتخبين استان طي نامهاي به وزير كشور به اين موضوع اعتراض نموديم. در تاريخ (3) ارديبهشت استاندار مركزي در محل فرمانداري شهرستان ساوه در استان مركزي با يكي از منتخبين مواجه ميشود و به يكباره شروع به فحاشي به ايشان خطاب ميكند كه شما چكاره هستيد عليه استاندار به وزير نامه نوشتيد و با فحاشي به منتخب مردم اشاره ميكند كه برو به فلان نماينده بگو و بعد چند تا حرف كه خودش ميداند اينها را در يك جلسه خدمتتان ارائه ميدهيم.
لذا فحاشي و اصرار ميكند كه اينها را به نماينده بگوييد، بدتر از آن به آن منتخبي كه در آن
جلسه فرمانداري حضور داشته ميگويد برو به آن اهالي شهرستان كه رأي دادند بگو من كاري ميكنم كه شما فلان بشويد، يعني فحاشي ميكند. (حاجيدليگاني ـ وقتتان تمام است) اجازه بدهيد، من وقت دارم. لذا بعد از اين موضوع هرچه تلاش كرديم موفق به ملاقات با وزير نشديم و وزير پيغام داد كه چون هنوز اعتبارنامه شما تأييد نشده براي من رسميت نداريد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
جناب آقاي احمديبيغش! دو دقيقه فرصت داريد، تا حالا (50) ثانيه بيشتر شده است.

محمود احمدي بيغش
تذکرات شفاهی
از طرفي استاندار در فضاي مجازي سه صفحه به فحاشي و چرتگويي پشتسر نمايندهها و آن چيزهايي كه در شأن ديگران بود خطاب به نمايندهها كرد. وزير تنها كاري كه كرد ما را محول به معاون سياسي كرد و معاون سياسي پنج نماينده را توصيه كرد كه شما برويد ولايتمدار بشويد.
من براي اينكه اشاعه فساد نشود اين وضعيت را پشت تريبون اعلام نميكنم، اما خواهش ميكنم توجه كنيد ما پنج نفر از منتخبين استان شديداً به اين موضوع اعتراض داريم و اعتقاد داريم كه يك فردي بايد استاندار نظام جمهوري اسلامي باشد كه در تراز جمهوري اسلامي باشد. متأسف هستيم كه معاون سياسي كه وزيرش ما را به رسميت نميشناسد ما را به ولايتمداري توصيه ميكند. ولايتمداري كدام مسئول؟ مسئولي كه رئيسجمهورش اعتقاد دارد پيامبر و ائمه طاهرين را ميشود منتقدشان شد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

روح اله متفکرآزاد
جناب آقاي كمال عليپور بفرماييد، دو دقيقه را هم مراعات بفرماييد.

کمال علي پورخنکداري
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
عرض سلام به پيشگاه ملت شريف ايران و هيأترئيسه محترم و همكاران عزيز، تذكر اولم به رئيسجمهور محترم در رابطه با وضعيت نابسامان حقوق و دستمزد كارگران و عدم اجراي همسانسازي حقوق فرهنگيان، بازنشستگان و نظاميان است.
جناب آقاي قاضيزادههاشمي! مردم نگرانند و خيلي هم اين چند روز فرهنگيان خصوصاً نهضت سوادآموزي اعتراض داشتند كه اين بايد در دستور كار مجلس قرار بگيرد.
تذكر دوم من باز به رئيسجمهور محترم در رابطه با فروش بدون حساب و كتاب سهام عدالت است، اين را نمايندگان محترم در شروع اوليه كار مجلس توجه داشته باشند. خيلي از نمايندگان محترم از فروش بدون حساب و كتاب سهام مطلع نيستند كه اين را بايد دقت داشته باشيم.
تذكر سوم من به وزير محترم تعاون، كار و رفاه اجتماعي است. علت عدم اجراي همسانسازي حقوق بازنشستگان، (80) هزار نفر از بازنشستگان فولاد، (8000) نفر البرز مركزي مشكل دارند و مطالبات و معوقات خودشان را نگرفتند كه اين را بايد توجه داشته باشيم.
تذكر بعدي من هم به وزير محترم آموزش و پرورش است. جناب آقاي حاجيميرزايي! يك مقدار بازديدي از وضعيت آموزش و پرورش، تكنولوژي آموزش و پرورش و وضعيت نابسامان سرانه آموزش و پرورش را در استان مازندران خصوص حوزه انتخابيهام قائمشهر، سوادكوه، جويبار، سيمرغ داشته باشيد ببينيد چه وضعيت اسفناكي دارد و آنوقت ما ميخواهيم وضعيت آموزشي را بگوييم كه وضعيت خوبي است.
تذكر بعدي من به وزير محترم فرهنگ و ارشاد اسلامي است. حوزه انتخابيه ما با بيش از (500) هزار نفر جمعيت جاي تعجب است كه فلسفه وجودي انقلاب اسلامي بحث فرهنگياش به موضوعات ديگر ميچربد، نميشود كه حوزه انتخابيه (500) هزار نفر جمعيت داشته باشد و دريغ از يك فرهنگسراي قرآني، علمي و هنري باشد. اين را وزير محترم ارشاد بايد توجه داشته باشند و يك بازديدي داشته باشند.
تذكر بعدي من هم به وزير محترم كشور است. جناب آقاي رحمانيفضلي! يك مقدار به استان مازندران بياييد يك بازديدي داشته باشيد. شهرستان قائمشهر با بيش از (300) هزار نفر جمعيت يك بخش دارد، اين جاي تأسف است، جويبار هم همينطور است. ما بخش لاريم را داريم، قائمشهر بايد به چهار بخش تقسيم بشود، يك مقدار از مسائل سياسي استان را كم بكنيد بياييد كارهاي اجرايي را پيگيري بكنيد. ما نگران و ناراحت مجموعه حوزه قائمشهر هستيم.

حسينعلي حاجي دليگاني
(52) ثانيه اضافه صحبت كرديد، وقت تمام است. اينجا ساعت است. آقاي رئيس! اعتراض دارند نسبت به وقت اضافهاي كه داده شده.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
آقاي دكتر عليپور عزيز! شما كه همكار قديمي ما هستيد. ما به جناب آقاي احمديبيغش هم گفتيم. ميكروفن ايشان را باز كنيد سريع تمام كنند. ببينيد! دوستاني كه جديد آمدند از من و شما رعايت زمان را ياد ميگيرند.

کمال علي پورخنکداري
ببينيد! اصل سوم قانون اساسي در رابطه با تبعيض است كه نبايد باشد. اگر به يكي
سه دقيقه وقت اضافه ميدهيد (50) ثانيه كه به من ميتوانيد وقت بدهيد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
رعايت قانون مقابله با تبعيض است كه انشاءالله همه ما قانون را رعايت كنيم.

کمال علي پورخنکداري
30) ثانيهاي تمام است. تذكر بعدي من به وزير جهادكشاورزي است. جناب آقاي خاوازي كه الان سرپرست هستيد. ببينيد! ما در شهرستان حوزه انتخابيه خصوصاً استان مازندران (بله، آقاي خاوازي وزير هستند) در رابطه با علت صدور سند روستايي در بافت و حتي در اطراف روستاها ما ميبينيم كه دولت آمده زمينهايي كه چندصد سال در اختيار مردم است لطف كنيد و كميسيون رفع تداخلات را بگذاريد و مشكل مردم را حل بكنيد، ممنون و متشكرم.

روح اله متفکرآزاد
جناب آقاي دكتر نادري بفرماييد.

احمد نادري
تذکر متفرقه
بسم الله الرحمن الرحيم
آنچه امروز در ايالات متحده آمريكا ميگذرد يك جنبش اجتماعي اعتراضي تمامعيار است كه زمينه اجتماعي و تاريخي خاص خود را دارد و البته اتفاقي ناگهاني نيست. اگرچه قتل فجيع يك سياهپوست به دست پليس سفيدپوستي كه با خونسردي زانوي خود را به مدت (8) دقيقه بر گلوي كمجان وي ميفشارد و به قتل مظلومانه وي منجر ميشود و اين اتفاق باعث تحريك احساسات عمومي جامعه شده و يك خيزش همهجانبه را سبب ميشود، اما بايد ريشه اين اتفاق را در يك ناعدالتي سيستماتيك در ايالات متحده آمريكا جست.
اين بيعدالتيها از دهه (90) قرن بيستم و با روي كار آمدن ريگان و سيستم نئوليبرال در آمريكا تشديد شد و روز به روز نئوليبراليسم نهادينهشده در جامعه قطبيشده گلوي طبقات متوسط و فرودست را بيشتر ميفشارد و سركوب و خشونتي مدام را براي آنها رقم زده است. انباشت سركوبها و تحقيرها در كنار نژادپرستي آشكار در طول دههها منجر به شكلگيري پتانسيل اعتراضي عظيمي در ايالات متحده آمريكا شده است كه هر لحظه منتظر جرقهاي بود تا اين انبار باروت به آتش كشيده شود و قتل جورج فرويد فرصتي براي فوران خشم عمومي و احساسات سرخورده تودههاي تحت فشار آمريكايي فراهم آورد.
ايالات متحده آمريكا كه سالها است سعي دارد نظام ارزشي خود را از طريق استعمارگري و سلطه بر ملتهاي مظلوم و از راه جنگ و كشتار و خونريزي فرافكني كند اكنون در رسواترين شرايط تاريخي خود به سر ميبرد، از سويي ارزشهاي ادعايي همچون حقوق بشر با قتل اين مرد ميانسال سپاهپوست در جلوي چشمان مردمان بهتزده و البته دوربينهاي آنها به طور جدي زير سؤال رفته و از سويي سركوب و خشونت تمامعيار تظاهرات مردمان معترض به اين عمل و بازنمايي آن در رسانههاي دنيا ماهيت دروغين ادعاهاي آنان را بيش از پيش آشكار كرده است.
كلام آخر اينكه برخي از سادهدلان داخلي اين روزها همنوا با رئيسجمهور رسواي ايالات متحده آمريكا از مذاكره سخن ميگويند و با گفتن آن آنچنان هيجانزده ميشوند كه گويي تجربه خسارتبار برجام را نديدهاند و ماجراي غمانگيز فرودگاه بغداد را به ياد ندارند (نايبرئيس ـ جناب آقاي نادري! 47 ثانيه اضافه صحبت كرديد) پنج ثانيه ديگر، از اين تريبون به آنها
ميگويم آقايان! مذاكره با قاتل حاجقاسم سليماني براي شما چيزي جز شرم ابدي و لكه ننگ بر كارنامه سياهتان نخواهد بود و ملت ايران و ما نمايندگان نيز به شما اجازه چنين كاري را نخواهيم داد. يك پوسترهايي اينجا پخش شده كه من خواهش ميكنم به احترام اين جنبش مظلومان ايالات متحده آمريكا كه شكل گرفته شما پنج ثانيه قيام بكنيد، ما (15) ثانيه ساكت باشيم و چند تا مرگ بر آمريكا به احترام اين جنبش داشته باشيم.
نمايندگان ـ مرگ بر آمريكا، مرگ بر آمريكا...

روح اله متفکرآزاد
متشكريم، در خدمت جناب آقاي سيدجواد ساداتينژاد هستيم، بفرماييد.

سید جواد ساداتی نژاد
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
تذكر اول من به وزير محترم كار درخصوص عدم شروع عمليات اجرايي بيمارستان تأميناجتماعي كاشان است كه عليرغم قول و سابقه طولاني هجدهساله اين پروژه و انتظار كارگران هنوز شروع نشده. لذا با توجه به خانواده (250) هزار نفري كارگري در اين منطقه از وزير محترم ميخواهم در اين قضيه تسريع كنند. تذكر بعدي من به وزير محترم كشور است. قانون تقسيمات كشوري مصوب 1316 است، در 1364 هم يك اصلاحيه خورده، از برنامه دوم توسعه قرار بوده قانون تقسيمات كشوري اصلاح بشود، ولي متأسفانه لايحه آن تا به امروز هم به مجلس داده نشده، در برنامه ششم هم بوده. ما در كشورمان استانهايي داريم كه اينها استانهاي بزرگمقياس هستند مثل اصفهان، كرمان، فارس، سيستان و بلوچستان كه يك استاندار اصلاً فرصت نميكند به شهرستانها سر بزند، (20)، (30) تا شهرستان است و ما به تجربه دنيا نگاه
ميكنيم. تركيه كنار ما يكسوم ما مساحت دارد (82) استان دارد. اگر ما استانهايمان را با تمركز بيشتر و كوچكتر داشته باشيم اين ميتواند بهرهوري بيشتر، اشتغال بيشتر، توليد ثروت بيشتري در كشور داشته باشد. لذا خواهش من اين است كه وزير محترم براي كاهش بروكراسي با توجه به اينكه ما عدم تفويض اختيار داريم كه اين از تحريم آمريكا هم بدتر است و يك تحريم داخلي است لازم است كه استانهاي بزرگمقياس را تفكيك بكنيم تا بشود چابكتر، بهتر و سريعتر در حوزههاي مختلف اداري روند توسعه شتاب پيدا كند و رضايت مردم هم افزايش پيدا بكند.
تذكر بعدي من به وزير محترم راه و شهرسازي است. كنارگذر كاشان و آران و بيدگل و اتصال به ورامين، تهران، دماوند و تهران يك جاده استراتژيك است و يك كريدور شمال ـ جنوب است كه از نظر پدافند غير عامل براي تهران هم حائز اهميت است كه در بحرانها ميتواند اثرگذار باشد. درخواست من اين است كه در اختصاص بودجه و اهتمام براي اتمام آن تمهيد جدي را داشته باشند و شركت تراورس هم كه (5000) كارگر دارد و متعلق به شركت راهآهن است قرار بود كه كارگران عزيز شركت تراورس زيرمجموعه شركت راهآهن قرار بگيرند، ولي زمزمههايي شنيده شده كه تمديد قرارداد قرار است صورت بگيرد، خواهش من اين است كه رسيدگي جدي بشود.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
دوستان اجازه بفرماييد. قانوناً ما الان وقتمان تمام است. يعني حداكثر جلسات عادي ما بايد چهار ساعت بيشتر نباشد. چون دوستان وقت را رعايت نكردند متأسفانه به پايان مهلت قانوني رسيديم. اشكال عدم رعايت وقت همين است، انشاءالله
جلسات بعد در خدمت شما هستيم.
8
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
جلسه بعدي ساعت (8) صبح روز سهشنبه بيستم خردادماه 1399 خواهد بود با ادامه رسيدگي به دستور هفتگي، پايان جلسه را اعلام ميكنم.