1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

محمدباقر قاليباف
بسم الله الرحمن الرحيم
جلسه با حضور 210 نفر از همكاران رسمي است. دستور جلسه را قرائت بفرماييد.

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحيم
دستور جلسه ششم روز چهارشنبه بيست و يكم خرداد ماه 1399 هجريشمسي مطابق با هجدهم شوال 1441 هجريقمري:
1 ـ گزارش وزير محترم نيرو در مورد عملكرد و سياستهاي كلان وزارت نيرو در زمينه توليد و صادرات انرژي در حوزههاي مختلف (در اجراي بند 8 ماده 22 آييننامه داخلي مجلس شوراي اسلامي).
2 ـ گزارش وزير محترم راه و شهرسازي در مورد مسائل و موضوعات مبتلابه آن وزارتخانه در حوزه راه و شهرسازي (در اجراي بند 8 ماده 22 آييننامه داخلي مجلس شوراي اسلامي).
3 ـ گزارش شعب پانزدهگانه در مورد اعتبارنامههاي ارجاعي به آنها (در اجراي ماده 29 آييننامه داخلي مجلس شوراي اسلامي).
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

محمدباقر قاليباف
تلاوت آياتي از كلام الله مجيد.
(آيات 56 ـ 54 از سوره مباركه «نور» توسط قاري محترم آقاي اصغر برومند تلاوت گرديد)

اصغر برومند
اعوذ بالله من الشيطان الرجيم ـ بسم الله الرحمن الرحيم
قُلْ أَطِيعُوا اللَّهَ وَ أَطِيعُوا الرَّسُولَ فَإِنْ تَوَلَّوْا فَإِنَّما عَلَيْهِ ما حُمِّلَ وَ عَلَيْكُمْ ما حُمِّلْتُمْ وَ إِنْ تُطِيعُوهُ تَهْتَدُوا وَ ما عَلَى الرَّسُولِ إِلاَّ الْبَلاغُ الْمُبِينُ * وَعَدَ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا مِنْكُمْ وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ لَيَسْتَخْلِفَنَّهُمْ فِي الْأَرْضِ كَمَا اسْتَخْلَفَ الَّذِينَ مِنْ قَبْلِهِمْ وَ لَيُمَكِّنَنَّ لَهُمْ دِينَهُمُ الَّذِي ارْتَضى لَهُمْ وَ لَيُبَدِّلَنَّهُمْ مِنْ بَعْدِ خَوْفِهِمْ أَمْناً يَعْبُدُونَنِي لا يُشْرِكُونَ بِي شَيْئاً وَ مَنْ كَفَرَ بَعْدَ ذلِكَ فَأُولئِكَ هُمُ الْفاسِقُونَ * وَ أَقِيمُوا الصَّلاةَ وَ آتُوا الزَّكاةَ وَ أَطِيعُوا الرَّسُولَ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ *
(صدق الله العلي العظيم ـ حضار صلوات فرستادند)

محمدباقر قاليباف
از جناب آقاي برومند قاري محترم و عزيزمان تشكر ميكنم، ترجمه آيات را قرائت بفرماييد.

علي کريمي فيروزجائي
بهنام خداوند بخشنده مهربان
«بگو خدا و پيامبر را اطاعت كنيد، پس اگر پشت نموديد بدانيد كه بر عهده او است آنچه تكليف شده و بر عهده شما است آنچه موظف هستيد و اگر اطاعتش كنيد راه خواهيد يافت و بر فرستاده خدا جز ابلاغ آشكار مأموريتي نيست. خدا به كساني از شما كه ايمان آورده و كارهاي شايسته كردهاند وعده داده است كه حتماً آنان را در اين سرزمين جانشين خود قرار دهد، همانگونه كه كساني را كه پيش از آنان بودند جانشين خود قرار داد و آن ديني را كه برايشان پسنديده است به سودشان مستقر كند و بيمشان را به ايمني مبدل گرداند تا مرا عبادت كنند و چيزي را با من شريك نگردانند و هركس پس از آن به كفر گرايد آنانند كه نافرمانند و نماز را برپا كنيد و زكات را بدهيد و پيامبر خدا را فرمان بريد تا مورد رحمت قرار
گيريد». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
اسامي غائبان و متأخران جلسه علني امروز عبارتند از آقايان: احسان اركاني، روحاله ايزدخواه، هادي بيگينژاد، عيسي جعفري، علي حدادي، علياصغر خاني، جلال رشيديكوچي، محمدرضا رضائي، غلامحسين رضواني، محمد صفريملكميان، رسول فرخيميكال، محمدرضا مبلغي، حسن محمدياري، مرتضي محمودوند، اردشير مطهري، سيدنظامالدين موسوي، سيدكاظم موسوي، مصطفي نخعي، حسن همتي و سيدحميدرضا كاظمي.
3
گزارش وزیر نیرو در مورد عملکرد و سیاستهای کلان آن وزارتخانه در زمینه تولید و صادرات انرژی در حوزههای مختلف

محمدباقر قاليباف
بسم الله الرحمن الرحيم
عرض خيرمقدم دارم خدمت جناب آقاي اردكانيان وزير محترم نيرو و معاونين محترم ايشان. لطف كنيد دستور اول جلسه را اعلام كنيد.
دبير (اميرآباديفراهاني) ـ دستور اول ابتدا گزارش وزير محترم نيرو است. از جناب آقاي دكتر اردكانيان جهت ارائه گزارش دعوت ميكنيم به جايگاه تشريف بياورند، بفرماييد.

رضا اردكانيان
بسم الله الرحمن الرحيم
خدمت نمايندگان محترم مجلس شوراي اسلامي عرض سلام دارم و از هيأترئيسه محترم بابت دعوتي كه به عمل آمد تشكر ميكنم و اينجانب و همكارانم در وزارت نيرو اين فرصت و
توفيق را امروز داريم تا گزارشي را خدمت شما در ارتباط با شرايط امروز آب و برق كشور و برنامههاي پيش رو عرضه بداريم. در ابتدا اين توفيق بزرگ نمايندگي ملت شريف ايران و حضور در خانه ملت را به همه نمايندگان محترم تبريك عرض ميكنم.
گزارشي كه تدارك ديده شده خاص اين جلسه و انشاءالله ظرف (20) دقيقه وقت مقرر عرضه خواهم كرد در ارتباط با بخش برق و آب، شرايط امروز، دستاوردها و برنامه پيش رو است. ملاحظه ميفرماييد در اين اسلايد نشان ميدهد كه يكي از برگهاي زرين كارنامه جمهوري اسلامي ايران در چهار دهه گذشته دستاوردها در بخش صنعت زيرساختي برق است. به نسبت (40) سال پيش در حالي كه جمعيت كشور فقط (3/2) برابر شده، ظرفيت اسمي يا نامي نصبشده نيروگاهها (12) برابر، توليد انرژي (19) برابر، اوج بار شبكه (17) برابر، شبكه احداثشده خطوط انتقال و توزيع (12) برابر، ظرفيت پستها (15) برابر و تعداد مشتركين ما (11) برابر شده. (3/2) برابر شدن جمعيت و (11) برابر شدن تعداد مشتركين حاكي از اين است كه در آن زمان همان جمعيت (4/36) ميليون نفري هم به اندازه كافي و نياز دسترسي به برق نداشتند.
امروز به بركت اين سرمايهگذاريها و تلاشهايي كه در اين چهار دهه صورت گرفته با افتخار اعلام ميكنيم كه شرايط دسترسي شهروندان ايراني به برق در بخشهاي مختلف حتي از وضعيت متوسط جهاني بالاتر است. در جامعه شهري در جهان متوسط دسترسي (96) درصد جمعيت است، در كشور عزيز ما تقريباً صد درصد است و در جامعه روستايي در سطح جهان (79) درصد و در ايران (7/99) درصد است. نسبتها در قارههاي مختلف و در خاورميانه هم
روشن است.
ما هر سال بيش از (1) ميليون مشترك جديد را در مجموعه صنعت برق داريم كه طبيعتاً بخشي از آن در بخشهاي مولد؛ صنعت، كشاورزي و نظاير آن است. در دولت حاضر از نيمه سال 92 تاكنون حدود (16) هزار مگاوات به ظرفيت نصبشده كشور اضافه شده و انشاءالله اين رقم تا نيمه 1400 برابر برنامه به حدود (20) هزار مگاوات خواهد رسيد و متوسط اين هشت سال انشاءالله چيزي حدود (2500) مگاوات در هر سال خواهد بود، در حالي كه قبل از اين دوره اين متوسط حدود (1750) مگاوات بوده.
ايران امروز جايگاه چهاردهم جهاني را در ظرفيت نصبشده نيروگاهي دارد و البته در منطقه اول است. اين دستاورد در بخش نيروگاههاي تجديدپذير و استفاده از ظرفيت وسيع خورشيد، باد و ساير منابع زيستمحيطي كه ميتوانند مولد انرژي باشند هم در كشور حائز اهميت است. هرچند ما از برنامه تا حدودي عقب هستيم و بخشي از آن به واسطه نوسانات نرخ ارز و برابري آن است ولي بحمدالله مشكلات در حال رفع شدن است و اميدوار هستيم كه ظرفيت منصوبه ما مطابق آنچه كه برنامهريزي كرديم تا پايان دولت به حد قابل قبولي برسد. امروز بيش از (830) مگاوات ظرفيت نصبشده تجديدپذيرها است.
از حيث راندمان نيروگاههاي حرارتي هم در اين اسلايد ملاحظه ميفرماييد كه ما شرايط را در كشورها و مناطق مختلف دنيا اينجا احصا كرديم، در حالي كه متوسط راندمان در سطح جهاني (3/37) درصد در بخش نيروگاههاي حرارتي است، بحمدالله وضعيت در كشور ما اندكي از متوسط جهاني بهتر است. راندمان (6/38) درصدي دسترسي سال قبل ما بود و انشاءالله امسال به بيش از (39) درصد و تا پايان دوره به حد پيشبينيشده خواهد رسيد.
نيروگاههاي سيكل تركيبي يكي از ظرفيتهاي مهم هستند كه ميتوانند مبالغ قابل توجهي صرفهجويي مصرف گاز و كاهش آلايندههاي زيستمحيطي را ناشي بشوند كه انشاءالله به ويژه با كمك نمايندگان محترم مجلس شوراي اسلامي در اجراي قانون خوبي كه در اين زمينه داريم بتوانيم موفق بشويم و منابع لازم، يعني سوخت صرفهجوييشده را بتوانيم در اختيار سرمايهگذاراني قرار بدهيم كه بايد تا (7500) مگاوات ديگر واحدهاي بخار را به اين سيكلها اضافه بكنند.
اما يكي از روشنترين نقاط در كارنامه صنعت برق كاهش تلفات در شبكه توزيع است. وقتي كه كار در اين دولت در سال 92 شروع شد تلفات شبكه توزيع نزديك به (15) درصد بود، در اسفندماه سال گذشته بحمدالله اين تلفات يكرقمي شد و به (76/9) درصد رسيد. هر (1/0) درصد كاهش تلفات شبكه توزيع مؤيد صرفهجويي قابل ملاحظه در نياز به توليد است و اين مقدار (5) درصد كه در اين دوره كاهش يافته يعني ما از (3200) مگاوات نيروگاه جديد و صرفهجويي حدود (50) هزار ميليارد تومان سرمايهگذاري بينياز شديم. اين دانش و تجربهاي است كه امروز در اختيار فرزندان اين كشور است و انشاءالله در سطح منطقه قابل عرضه است، از جمله در كشورهاي همسايه كه تلفات شبكه توزيع آنها تا بيش از (50) درصد است.
يكي ديگر از نقاط روشن در كارنامه همكاري دولت با مردم در زمينه مصرف انرژي كاهش اوج بار است. ما تا دو سال گذشته به طور متوسط هر سال به نسبت سال قبل آن در تابستان بيش از (5) درصد افزايش اوج بار داشتيم. اين (5) درصد افزايش اوج بار يا به اصطلاح پيك، به اين
معنا بود كه بايد مبالغ قابل توجهي سرمايهگذاري براي احداث نيروگاه صورت بگيرد تا ما بتوانيم ايام اوج بار را بدون خاموشي سپري كنيم. برنامه مديريت مصرف در بخشهاي مختلف خانگي، صنعت و كشاورزي طراحي شد و به ويژه در سازمانهاي دولت و با حمايتي كه از جمله از ناحيه نمايندگان محترم نه لزوماً در وضع قانون، بلكه در تسهيل ارتباط با مردم و انتقال اين مفهوم موفق شديم كه سال گذشته اين افزايش اوج بار را از (2/5) درصد به (1) درصد كاهش بدهيم و اين به معناي صرفهجويي (3874) مگاوات، فرار از خاموشي در تابستان و صرفهجويي قابل ملاحظه در سرمايهگذاري بود.
ملاحظه ميكنيد كه اگر اين برنامه را اجرا نميكرديم مبالغ قابل توجهي بايد سرمايهگذاري ميشد. مابهازاي اين صرفهجويي ما يك سيستم تشويقي براي مردم طراحي كرديم و امروزه در قبض برق خود ملاحظه ميكنند كه هركس به ميزاني موفق ميشود با تنظيم دماي دستگاه سرمايشي منزل يا با استفاده از ادوات پرمصرف در ساعات خارج از پيك يا اوج بار مصرف ماهانه خود را كاهش بدهد معادل آن مبلغ تشويق و يا پاداش ميگيرد. پارسال ما در بخش خانگي بيش از (100) ميليارد تومان، در بخش صنعت بيش از (250) ميليارد تومان از اين طريق به مصرفكنندگان و مشتركين پرداخت كرديم، اما امسال داستان متفاوت است. متأسفانه امسال شرايط ما نسبتاً سخت است، هم گرما زودتر آغاز شده و هم گرماي پايداري است و هم شرايط كرونايي و ملاحظات بهداشتي ناشي و مترتب بر آن باعث شده كه از دستگاههاي سرمايشي استفاده بيشتري ميشود، از (57) هزار مگاوات اوج باري كه ما در تابستان داريم حدود (21) هزار مگاوات آن مربوط به دستگاههاي سرمايشي است و هرچقدر هم در اين زمينه همراهي بشويم و به بخش برق كمك بشود ما ميتوانيم با اطمينان بيشتري بدون هرگونه اختلالي در عرضه انرژي به ويژه در سال جهش توليد تابستان را با آرامش و آسايش سپري كنيم. روز (12) خرداد امسال روزي بود كه منحني نشان ميدهد ما به نسبت (12) خرداد سال 98 بيش از (12) درصد افزايش اوج بار داشتيم.
دستاوردهاي صنعت برق منحصر صرفاً به ظرفيت نصبشده نيست. امروز الحمدلله در بخش نيروگاهي بيش از (75) درصد، در بخش انتقال و توزيع تا (95) درصد كاملاً خوداتكا هستيم. (17) سال است كه بحمدالله كشور ما بدون خاموشي گسترده يا به اصطلاح فني آن فروپاشي شبكه، عرضه خدمات كرده است. اين نسبت در دنيا به طور متوسط (10) سال است، حتي در كشورهاي توسعهيافته و پيشرفته حدود (15)، (16) سال يكبار گرفتار فروپاشي شبكه و خاموشي سراسري ميشوند. در همين همسايگي ما سال گذشته و سال قبل از آن كشورهاي مختلفي گرفتار اين عارضه شدند. اين حاكي از ظرفيت وسيع صنعت برق كشور به ويژه در بخش منابع انساني است.
اما مستحضر هستيد ما سختيها، مشكلات و عقبماندگيهايي هم داريم كه انشاءالله بايد با كمك هم به سمت حل آن برويم. يكي از آنها بحث ناترازي موضوع انرژي در بخش منابع مالي است. امروز ما بدون احتساب قيمت سوخت تقريباً هركيلووات ساعت انرژي را (140) تومان برايش هزينه ميكنيم كه اين ارقام تأييدشده سازمان حسابرسي است و متوسط نرخ فروش برق ما حدوداً (50) درصد است، اين موجب شده هرچند در سال گذشته و سال قبل از آن به بركت چارهگشاييهاي قانون بودجه حدود (15) هزار ميليارد تومان از بدهيهايمان به توليدكنندگان و
سازندگان تجهيزات را تسويه كنيم، ولي امروز حدود (45) هزار ميليارد تومان بدهكار هستيم، البته تقريباً همين حدود هم بابت مابهالتفاوت قيمت تكليفي و تمامشده صنعت برق از دولت طلبكار است، اميدوار هستيم كه براي اين كار چارهجويي بشود و انشاءالله در فرصتهايي كه كميسيونهاي تخصصي و نمايندگان محترم در اختيار ما قرار خواهند داد همفكري ميكنيم و انشاءالله اين كار را به مسير حل نزديك ميكنيم. نياز ارزي ما در سال حدوداً (2/1) ميليارد دلار است كه ما نيمي از آن را از محل صادرات برق به كشورهاي همسايه تأمين ميكنيم، با همه كشورهايي كه مرز زميني داريم امكان تبادل انرژي هست و مهمترين مشتري ما در اين عرصه جمهوري عراق است. ما براي امسال برنامههاي مفصلي را در سال جهش توليد تدارك ديديم و بخش عمده آن به اتكاي دستاورد و پشتگرمي است كه در سال گذشته پيدا كرديم. سال گذشته مستحضريد پويشي را تحت عنوان «هر هفته الف. ب ايران» به اين معنا كه «الف. ب» حروف آغاز الفبا است و الفباي هر كاري زيربنايش است و آب و برق يكي از زيربناييترين مؤلفهها براي عمران، آباداني و توسعه كشور است. ما پارسال در نيمه دوم سال (227) پروژه آب، برق و فاضلاب را با سرمايهگذاري (33) هزار ميليارد تومان به افتتاح رسانديم. انشاءالله امسال سعي خواهيم كرد اين پويش را با (250) طرح در سال جهش توليد و سرمايهگذاري حدود (50) هزار ميليارد تومان در همه استانهاي كشور جلو ببريم كه احداث واحدهاي نيروگاه حرارتي، نيروگاههاي تجديدپذير، بهرهبرداري از نيروگاههاي مقياس كوچك و احداث خطوط انتقال است. البته درخواستهايي هم داريم كه انشاءالله در مجال خودش خدمت نمايندگان محترم عرضه خواهيم كرد كه از روي مانيتور ملاحظه ميكنيد، منتها من هم براي رعايت وقت هم براي اينكه شنوندگان عزيزمان ديگر وارد اين عرصه نشوند و اين مشكلات را بگذارند كه انشاءالله ما و شما با كمك هم حل بكنيم از قرائت آن ميگذرم.
اما در بخش آب بحمدالله باز با توجهي كه در همه ادوار گذشته در نظام جمهوري اسلامي ايران به مسأله مهم آب شده و اينكه ما كشور خشك و نيمهخشكي هستيم و همين بارش كم ما هم در حدود يكسوم خاك كشور نازل ميشود و ما بايد جمعيت را در همه جاي كشور تثبيتشده داشته باشيم و اين يك مقوله امنيت ملي است. پس ما بايد آب را به گونهاي مديريت بكنيم كه هم موجب تثبيت جمعيت بشود، هم اينكه نيازها تأمين بشود و هم اينكه امنيت غذايي تدارك بشود و هم صنعت ما بهرهمند باشد و البته نيازهاي زيستمحيطي و بالاتر از همه اينها شرب و بهداشت است. امروز ما حدود (186) سد بزرگ مخزني تحت بهرهبرداري داريم كه از اين تعداد (42) تاي آن تاكنون در اين دولت و انشاءالله بيش از (50) تاي آن تا سال آينده به بهرهبرداري رسيده و خواهد رسيد. متناسب با اين شبكههاي آبياري زهكشي ما است كه پاييندست سدها احداث شده و باز در اين دولت بيش از (300) هزار هكتار شبكه اصلي احداث شده كه انشاءالله اين رقم تا حدود (340) هزار هكتار تا پايان دوره افزايش پيدا خواهد كرد.
در بخش آبرساني شهري و روستايي هم اقدامات ارزندهاي صورت گرفته است. در تصفيهخانههاي آب شهري و تصفيهخانههاي فاضلاب شهري نرمهايي كه داريم نرمهايي است كه در سطح جهان قابل مسابقه و رقابت است. ما هم امروز و هم تا پايان اين دولت انشاءالله عرضه خواهيم كرد كه به طور متوسط هر ماه يك تصفيهخانه فاضلاب به مدار بهرهبرداري آمده
و هر دو ماه يك تصفيهخانه آب شهري و در بخش آبرساني به روستاها هم در اين دوره بيش از (10) هزار روستاي ما با جمعيت (7) ميليون و (700) هزار نفر از شبكه آب پايدار بهرهمند شدند.
من اين جمله فوقالعاده مهم را اينجا عرض كنم كه امروز در سطح دنيا شاخصي كه براي برخورداري جوامع روستايي از آب سالم تعريف كردند، شاخص مورد تأييد سازمانهاي بينالمللي اين است كه در يك جامعه روستايي اگر ظرف حداكثر (30) دقيقه پيادهروي دسترسي به منبع آب داشته باشند، حالا يا آب لولهكشي و يا آب چاه و يا يك منبع حفاظتشده و يا طرق ديگر است، طبق اين شاخص آن منطقه و آن مردم برخوردار و بهرهمند هستند. ما با اين شاخص جهاني (5/82) درصد جمعيت روستاييمان امروز بهرهمند هستند، اما ما در جمهوري اسلامي شاخص خودمان را داريم. از حوالي سالهاي 92 و 93 اين شاخص را قرار داديم كه برخورداري جامعه روستايي يعني اينكه عين جامعه شهري در آشپزخانه منزل خود دسترسي به آب بهداشتي و پايدار داشته باشد. با اين شاخص در نيمه سال 92 حدود (1) ميليون جمعيت روستايي ما بهرهمند بودند، امروز نزديك (8) ميليون جمعيت روستايي بهرهمند هستند و تا نيمه 1400 انشاءالله نزديك به (10) ميليون جمعيت بهرهمند خواهند شد. (حاجيدليگاني ـ آقاي دكتر! 44 ثانيه ديگر وقت داريد، جمعبندي بفرماييد) در بخش آب هم عرض ميكنم كه مثل برق ما براي سال 99 در پويش «هر هفته الف. ب ايران» افتتاح (9) سد، آبگيري (9) سد، احداث شبكههاي آبياري زهكشي (54) هزار هكتار، تكميل عمليات آبرساني به (1412) روستا با جمعيت نزديك (800) هزار نفر و همچنين (12) تصفيهخانه آب و (18) تصفيهخانه فاضلاب را
در برنامه داريم. درخواستها و پيشنهادهايمان هم كه زمينههاي كار و فعاليت مشترك ما خواهد بود در آخرين اسلايد ذكر شده كه انشاءالله در مجالهاي پيش رو به بحث ميگذاريم و از نظرات و راهنماييهاي نمايندگان محترم استفاده خواهيم كرد.

حسينعلي حاجي دليگاني
آقاي دكتر اردكانيان! از رعايت وقت متشكرم.

سيدناصر موسوي لارگاني
بسم الله الرحمن الرحيم
ضمن عرض سلام و صبحبخير خدمت همكاران. پنج نفر به قيد قرعه اسمشان براي صحبت در مورد فرمايشات وزير محترم نيرو درآمده است. نفر اول وقتشان را به آقاي دكتر ساداتينژاد واگذار كردند. دومين نفر آقاي كمال عليپورخنكداري، سومين نفر احمدحسين فلاحي، چهارمين نفر احمد جباري و پنجمين نفر آقاي جواد نيكبين هستند. جناب آقاي ساداتينژاد بفرماييد.

سید جواد ساداتی نژاد
بسم الله الرحمن الرحيم
عرض سلام و ارادت خدمت همه نمايندگان محترم و محضر وزير محترم نيرو و معاونين عزيز ايشان كه تلاشهاي زيادي را به خصوص در اين طرح ابتكاري «الف. ب ايران» داشتهاند خداقوت ميگويم.
امروز موضوع آب يك مسأله جهاني است، يك بحراني است كه عموم كشورهاي دنيا درگير كمآبي و بحران آب هستند. حتي كشورهايي كه سرانه آب بالايي هم دارند امروز ميبينيد در بهرهبرداري آب دقت ويژهاي دارند. براي اينكه بدانيم چقدر اهميت دارد، در دنيا امروز رشتههاي
جديد در حوزه آب درست شده است، امروز ما رشتهاي را داريم مثل هيدروپليتيك، يعني سياست آب، شايد در (10) سال گذشته در دنيا نبود، اين جايگاه آب را نشان ميدهد، امروز آب عامل صلح و جنگ در دنيا است؛ لذا جايگاه بسيار ويژهاي را دارد، مديريت مصرف آب يكي از موضوعات بسيار حياتي است در آب شرب و بهداشتي به دليل هزينههاي بسيار بالا، سرانه مصرف روزانه مردم ما در كشور از متوسط جهاني بالاتر است، ما بايد تلاش كنيم اين عدد به زير (150) ليتر در روز برسد، اين يكي از كارهايي است كه وزارت نيرو بايد تلاش فوقالعادهاي را براي كاهش ميزان مصرف آب صورت بدهد.
دومين موضوع در حوزه تأمين آب شرب است، در سدها تلاش زيادي شده است كه هرچند در سيلهاي سالهاي اخير به خصوص سال گذشته نشان داد در حوزه سدسازي ما بايد اين نهضت را ادامه بدهيم، البته همه مستحضرند امروز در دنيا به جاي سدسازي فعاليتهاي آبخيزداري در حوزههاي آبخيز بيشتر مدنظر قرار گرفته است، چرا به جاي اينكه سدي زده شود خاكها شسته شود و پشت سد رسوب كند بهتر است ما در بالادست آب را حفظ بكنيم. خواهش من از وزير محترم نيرو اين است كه از فناوريهاي جديد هم بايد استفاده كرد. در حوزه آب ژرف، در حوزه كاربرد فناوريهاي نو، در علوم آب مثل يونازيسيون جو پايين وزارت نيرو بايد در اين خصوص پيشتاز باشد و كارهايي را انجام دهد به خصوص در مناطقي كه كم آب هست.
در حوزه مصرف آب شرب روستايي متأسفانه ما هم در بهرهوري زراعي و هم در كارايي اقتصادي آب دچار مشكل هستيم، يعني يك متر مكعب آب را كه به كار ميبريم بايد ببينيم چه محصولي بالاترين قيمت را به ما ميدهد و كدام محصول بالاترين جرم خشك محصول را به ما
ميدهد، متأسفانه در ايران از متوسط جهاني پايينتريم.
بحث ديگري كه من خواهشم اين است وزير نيرو و البته كل دولت به آن دقت بكنند، در واردات كشور ما به آب مجازي بايد دقت كنيم، محصولاتي كه آببرند بهتر است ما اينها را از خارج وارد كنيم تا در داخل آن را توليد كنيم، امروز در كشورهاي دنيا واردات و صادرات كشور خودشان را به آب مجازي تبديل ميكنند كه صادركننده آب نباشند، ما متأسفانه در اين خصوص دچار اين مشكل هستيم.
بحث كسب و كارهاي دانشبنيان در حوزه آب و آخرين بحث من هم اين است كه مديريت يكپارچه حوزههاي آبخيز، براي اينكه حوزه آب يكپارچه ديده شود نه براساس مرزهاي سياسي بحث فوقالعاده مهمي است، در حوزه نيروهاي تجديدپذير هم خواهشمان اين است بحث مزارع خورشيدي در نظر گرفته شود و بازار آب هم براي اينكه كشاورزان بتوانند بهترين استفاده را از آب بكنند در كشور انشاءالله در كنار حكمراني آب مدنظر قرار بگيرد.

سیدناصر موسوی لارکانی
جناب آقاي كمال عليپورخنكداري نفر بعدي هستند، بفرماييد.

کمال علي پورخنکداري
بسم الله الرحمن الرحيم و به نستعين
جناب آقاي دكتر قاليباف، آقاي رئيس! متأسفانه آقاي وزير كه نميشنوند، همكاران عزيزم! ما اگر براي ايشان بخواهيم صحبت كنيم، ايشان بايد بشنوند.

سيدمحمد مولوي
آقا! خوزستان به آب احتياج دارد. جلگه خوزستان تبديل به كوير شده به چه
قيمتي؟ به قيمت اينكه كوير تبديل به جلگه بشود. آخر اين آب را خدا به سمت خوزستان سرازير كرده.

محمدباقر قاليباف
آقايان مولوي، ناصرپور، حسيني! سر جاي خود بنشينيد، بفرماييد، نظم جلسه را برهم نزنيد، ادامه بدهيد.

کمال علي پورخنکداري
آقاي دكتر قاليباف! ما ميخواهيم در رابطه با مشكلات آب، برق و انرژي با آقاي وزير صحبت داشته باشيم، اينطوري نميشود.

محمدباقر قاليباف
همكاران دقت لازم را ندارند، نظم را رعايت كنند. شما بفرماييد.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقاي عليپور! شما بفرماييد.

کمال علي پورخنکداري
آقاي اميرآبادي! ما ميخواهيم به همكاران بگوييم يا به آقاي وزير بگوييم و صحبتي داشته باشيم؟ اگر قرار باشد با همكاران صحبت داشته باشيم پس چرا آقاي وزير آمدند؟ (رئيس ـ آقاي عليپور! شما صحبتتان را ادامه بدهيد، بفرماييد) چشم، به هر حال آقاي دكتر اردكانيان! اگر توجه داشته باشيد خيلي ممنون و متشكريم. بحث و مشكلاتي كه در رابطه با انرژي و موضوعات و مشكلات آب كشور آقاي وزير صحبت داشتند، همكاران عزيز! اگر توجه داشته باشند فكر ميكنم كه اگر اينطور جلسات بخواهد مديريت بشود ره به جايي نميرسد.
خدا را شكر ميكنيم به هر حال شرايط مجلس به سمت موضوعات تخصصي كشور پيش رفته است، جناب آقاي دكتر قاليباف! خيلي ممنون و متشكريم، موضوع مهم كشور امروز در رابطه با
آب و انرژي هست.
مسائلي كه جناب آقاي وزير فرمودند از زحمات ايشان در رابطه با زيرساختهاي برق و همچنين آب تقدير و تشكر ميشود. اما من چند مطلب در رابطه با مشكلات برق عرض بكنم، جناب آقاي اردكانيان! شما ميدانيد كه شايد شعار اين روزهاي دولت در رابطه با مصرف كمتر مردم باشد، اما ما وقتي به شبكه فرسوده برق در كشور نگاه بكنيم ميبينيم خيلي هدررفت برق را در شبكه انتقال داريم.
يكي از موضوعات مهمي كه وزارت نيرو بايد به آن توجه داشته باشد بحث اصلاح و نوسازي شبكه انتقال است، اين خيلي موضوع مهمي است در رابطه با هدررفت شبكه انتقال، الان شبكه انتقال ما فرسوده است. هم در رابطه با ترانسهايتان هم در رابطه با انتقال شبكه برق، شبكه فرسودهاي داريم اين را بايد توجه داشته باشيد كه اگر اينها را اصلاح بكنيم خيلي از مشكلات هدررفت برق كم ميشود و حتي خيلي از روستاهايي كه امروز ما دچار مشكل برق داريم را ميتوانيم برقرساني بكنيم.
جناب آقاي اردكانيان! شما مطلع هستيد كه خيلي از روستاهاي بالاي (20) خانوار ما معمولاً برق ندارند و مشكل برق داريم. اگر نياز به بحث انرژي تجديدپذيرنده هست اينها را هم ميتوانيم در كشور به آنها توجه داشته باشيم، الان خيلي از كشورها در رابطه با انرژي باد و همچنين انرژي خورشيدي كارهاي خيلي بزرگي انجام دادند، در برنامه ششم توسعه هم ديده شده. در واقع در بحث انرژي تجديدپذيرنده در كشور خيلي كم ما داريم كار انجام ميدهيم.
موضوع بعدي در رابطه با آب است، جناب آقاي وزير! ما الان در بحث سلامت آب در كشور
مشكل داريم، خصوصاً در بحث تصفيهخانهها الان در خيلي از شهرهاي بزرگ هم ما هدررفت آب داريم خصوصاً فرسوده بودن شبكه انتقال در خيلي از روستاهاي ما آب شرب بهداشتي در كشور استفاده نميشود، ما برنامه ششم توسعه را الان داريم پيش ميبريم، اما هنوز در روستاهاي ما و حتي شهرهايمان انتقال آب كم داريم. از توجه همكاران و جناب آقاي وزير خيلي ممنون و متشكرم.

سيدناصر موسوي لارگاني
آقاي احمدحسين فلاحي نفر بعد هستند، بفرماييد.

احمدحسين فلاحي
بسم الله الرحمن الرحيم
ضمن تشكر از زحماتي كه آقاي وزير درخصوص حوزه نيرو گزارش دادند من يك نكتهاي را يادآوري بكنم، آقاي وزير! اينكه نمايندگان محترم در هنگام حضور شما در مجلس اينهمه تجمع ميكنند در اطراف شما حاكي از اين است كه دسترسيها به حضرتعالي خيلي كم هست، لازم است يك وقتي را بگذاريد بيشتر نمايندگان حضور پيدا بكنند، ضمن اينكه مشكلاتي كه همكاران دارند با عرض پوزش بگذارند وزير تذكرات را بشنوند و مشكلات خوزستان و جاهاي ديگر را هم ما خبر داريم.
آقاي وزير! در بحث امتيازدهي براي مشتركين بسياري از مردم شاكي از اين هستند كه هزينه امتياز را ميگيرند ولي آنقدر همكاري نميكنند كه بقيه كاري كه وظيفه نهادهاي شما است خود مشتركين انجام ميدهند.
سهم آلايندگي در حوزه انتخابيه من كه همدان و فامنين است، بسياري از روستاها و شهرهاي اطراف را آلوده كرده سهم آلايندگي نه به شهرداري و نه به روستاها و اينها تعلق نميگيرد.
بحث عدم اجراي به موقع برجهاي خنككننده باعث شده كه همچنان اين آلايندگي و بحث هدررفتها ادامه پيدا بكند، در بحث تخريب محيطزيست يك جاهايي ما ميبينيم كه محيطزيست تخريب شده همكاري وزارت نيرو را ميبينيم، اگر كسي محيطزيست را آلوده ميكند و از بين ميبرد، تخريب ميكند بناهايي كه ايجاد شده وزارت نيرو با تير برق دنبال آنها رفته است، اينها باعث كمك به تخريب محيطزيست ميشود.
نكته دومي كه آقاي ساداتينژاد هم تذكر دادند بحث آبخيزداري است الان بيش از دوسال است كه مقام معظم رهبري تأكيد كردند در حوزه آبخيزداري به جاي سدسازي به اينها بيشتر توجه شود، الان كشورهايي كه به سمت آبخيزداري رفتند آن تبعات سدسازي را ندارند، الان بعضي از دوستاني كه در دولت سازندگي گزارش ميدادند كه ما افتخارمان اين است كه اين همه سد ساختيم در همين دولت گفتند اين سدها باعث تخريب محيطزيست و خشكي تالابها شده و بايد سدها را رهاسازي بكنيم و بهتر اين است كه ما به جاي سدسازي به سمت آبخيزداري ميرفتيم. مسأله بارندگي و بركات الهي در اين دو سال زياد بوده ولي متأسفانه در ذخيرهسازي ما ميبينيم كه كمكاري صورت گرفته و اين همه بركات الهي دارد هدر ميرود.
نكته بعدي در بحث آب روستايي است. الان خيلي از روستاهاي ما آب آشاميدني ندارند يا سالم ندارند. در همين اطراف شهر همدان ما روستاهايي داريم كه آب آنها نيترات دارد اذيت ميشوند و بيتوجهي ميشود با اين كه هزينههايي كه الان به نسبت شهر دارند پرداخت ميكنند.

حسينعلي حاجي دليگاني
آقاي فلاحي! از رعايت وقت تشكر ميكنيم.

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقاي احمد جباري نفر بعدي هستند، بفرماييد.

احمد جباري
بسم الله الرحمن الرحيم
عرض سلام و ادب خدمت همه همكاران عزيز، وزير محترم و همكاران خوبشان دارم. جناب آقاي وزير ببينيد! در راستاي مشكل بيآبي، من در رابطه با استان هرمزگان بهطور خاص مثال ميزنم، مزيت نسبي استان هرمزگان آب است ولي استاني بيآب، كمآب بارندگي ميشود باز هم ما مشكل بيآبي داريم، دريا داريم باز هم ما مشكل بيآبي داريم. من ميخواهم بگويم كه وزارت محترم نيرو واقعاً چه برنامهاي براي رفع مشكلات بيآبي و كمآبي مناطق جنوبي مخصوصاً حوزه انتخابيه بنده دارد؟
جناب آقاي وزير ببينيد! ادغام آب و فاضلاب روستايي و شهري به نظر بنده حركت مثبتي نبود، در اين ميان روستاييان واقعاً مغفول ماندند. توجه آب و فاضلاب به بخش شهري بيشتر ميچربد، توجه آب و فاضلاب به بخش شهري است روي اين اصل روستاييان هنوز با مشكل بيآبي مواجه هستند و وزارت محترم نيرو هم برنامه مشخصي براي حل مشكل بيآبي روستاييان ندارد.
ما در دنيا در سدسازي تقريباً رتبه بسيار خوبي داريم، اما مديريت منابع آب ما بسيار ضعيف است با وجودي كه رتبه خوبي در سدسازي در دنيا داريم. در بخش آب كشاورزي به هر حال ما هم شرب را بايد ببينيم، هم آب بخش كشاورزي را بايد ببينيم، سال هم سال جهش توليد است، كشاورزي را داريم ناديده ميگيريم. در بخش آب كشاورزي متأسفانه دارد جفا ميشود، بسياري از چاههاي كشاورزي مردم و كشاورزان عزيز كه چند ده سال سابقه دارد و ما قانون هم داريم در
مجلس هشتم قانون تصويب كرديم كه چاههاي كشاورزي كه قبل از سال 85 عفو شدند را مجوز بدهيم، ولي متأسفانه وزارت محترم نيرو و امور آب اصلاً به اين قانون توجه نميكند، چاههاي كشاورزي مردم را پلمپ ميكنند و مشكلاتي را براي مردم ايجاد كردند، در بخش برق ضمن تشكر از جناب آقاي مهندس حائري كه انصافاً توجه خاصي هم دارند. اما در بخش برق ما در مناطق گرمسيري در مناطق جنوب كشور از خوزستان بگير تا سيستان و بلوچستان. در خوزستان، بوشهر و هرمزگان و سيستان و بلوچستان واقعاً مردم با مشكل مواجه هستند، قبضهاي برق مصرفي ماهانه (2) ميليون تومان، (1) ميليون تومان است، واقعاً مردم مشكل دارند.

حسينعلي حاجي دليگاني
آقاي جباري! تشكر ميكنم، خيلي ممنون.

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقاي نيكبين نفر بعدي هستند، بفرماييد.

جواد نيک بين
بسم الله الرحمن الرحيم
سلامعليكم و رحمتالله، ضمن تشكر و قدرداني از برادر گرامي وزير محترم نيرو، جناب آقاي موسوي! خواهش ميكنم، اگر اجازه بدهيد آقاي وزير گوش كنند.
ما در كشورمان با توجه به اينكه منابع زيادي داريم، حداقل دو، سه سال اخير ترسالي ولي با همين وجود باز اين آب خسارات زيادي به كشور ميزند. جناب آقاي وزير كه با دوستتان داريد صحبت ميكنيد! من حرفم اين است مديريت وزارت نيرو در اين مباحث آب چقدر است؟
چرا با وجود اين همه آبهاي خدادادي باز هم ما كمبود آب داشته باشيم؟ كشاورزان ما به
خاطر يك جابجايي يا به خاطر موضوع تعديل حجم آبدهي چاههاي كشاورزي يا همان كفشكني جابجا ميشوند ليتراژ آنها از (25) ليتر به (15) ليتر كمتر ميشود و كاهش پيدا ميكند، چرا با وجود اين همه نيروگاههاي متعددي كه در كشور وجود دارد با وجود نيروي خورشيد، با وجود اين همه امكانات باز هم ما (240) ساعت برق در كشور كمبود داشته باشيم كه باعث شود برق چاه موتورها در هر ماه (8) ساعت خاموش شود و محصولات مردم از بين برود؟
جناب آقاي وزير! شما اگر مدافع حقوق روستاها هستيد، چرا طرح پلكاني قيمتها را يا همان I.B.T را اجرا نميكنيد؟ كه در قيمتگذاري برق و آب با اين طرح به نفع طبقات محروم باشد. جناب آقاي وزير محترم! مردم روستاها با اجراي طرح هادي حاضر هستند ديوار خانه خودشان را عقب بكشند و عقبنشيني كنند، اما شما حاضر نيستيد در روستاها جابجايي يك ستون برق را از طرف وزارت محترم انجام بدهيد و مردم با مشكلات عديدهاي مواجه هستند.
جناب آقاي وزير! چاهموتورها ميگويند آب نداريم كه بكشيم ولي اگر پول بدهيد آب هست، بعضي از پولدارها جريمه ميشوند و پول ميدهند آب ميكشند و به كشاورزي خودشان ميرسند. چه شده مملكت به جايي رسيده (4) درصديها كه پول بدهند آب وجود دارد اما كشاورزها و محروميني كه پول نداشته باشند آب نيست؟
جناب آقاي وزير! من برايم عجيب است شما ميخواهيد براي كمبود آب ايران از منابع زيرزميني آب كم بكشيد بيرون كه درست، اما چرا جلوي چاههاي غيرمجاز را نميگيريد، چاههايي كه در دست برخي از آدمهاي لاكچري ايران، دست برخي از مسئوليني كه در شمال،
جنوب، شرق و غرب كشور در همين لواسان، در همين بالاشهر شهرستانها و استانهاي مختلف بهترين باغات و بهترين ويلاها را دارند و چاههاي غير مجاز هم حفر كردند چرا جلوي اينها را نميگيريد؟
جناب آقاي وزير! شش ماه تعطيلي چاهموتورها اين قانوني است كه در اجرا واقعاً مشكل دارد، شمال كشور با وجود آب زياد شش ماه تعطيل باشد، جنوب كشور، استان خراسان و استان كرمان آنجا هم فقط شش ماه تعطيل باشد؟ حرف آخرم و تمام جناب آقاي وزير! چرا در كشوري كه در شمال و جنوب آن آب است ما به خاطر كمبود آب كشاورزيمان از بين برود، موفق باشيد.

محمدباقر قاليباف
از همكاران گرامي خيلي ممنون، جناب آقاي وزير! قبل از اين كه جنابعالي صحبتهايتان را شروع كنيد دوستان بعضي سؤالاتي داشتند كه كتبي است. من فقط چند تا از آنها را خدمتتان عرض ميكنم، كه در صحبتها انشاءالله به آن توجه داشته باشيد. يك بحثي در ارتباط با حوزه گرمسيري استان كرمانشاه است كه در بحث نظارتي آن بحث داشتند. عزيزان در حوزه انشعابات غيرمجازي كه به ساختمانهاي مجلل غيرمجاز در نقاط مختلف، در ويلاها و در حاشيههاي رودخانهها را سؤال داشتند كه چرا به آنها انشعاب داده ميشود.
يك بحثي هم در ارتباط با حوزه آبريزها و تقسيم آنها كه در حقيقت يك نگاه ملي و محلي بايد داشته باشد كه نمونه آن را هم الان ديديم كه دوستان به اين اعتراض داشتند. اين بحث در حوزه سيستان و بلوچستان در بخشهاي مختلف است.
يك مورد هم در رابطه با أخذ بهاي پلكاني كه يك بحث مشخص و روشني بوده كه ظاهراً
متوقف شده و تأثير منفي روي خود مجموعه وزارتخانه داشته توضيح در مورد اين خواستند.
نكته ديگر هم در رابطه با سياستهاي جزيرهاي يا دوگانه بين وزارت نيرو و وزارت جهاد در نوع الگوي كشت و ميزان آب است كه اين باعث ضرر و زيان جدي به كشاورزها شده است و دو سياست متفاوت از دو وزارتخانه براي كشاورزها از موضوعات جدي است كه به صورت عمومي مطرح است.
يك سؤال متعددي بود كه كندي پيشرفت پروژهها بود كه خيلي از پروژهها در حد بودجه نگهداري هم حتي براي ساخت نداشتند. اينها عموم سؤالاتي بود كه انشاءالله در صحبتهايتان مد نظر باشد. در خدمت شما هستيم، بفرماييد.

حسينعلي حاجي دليگاني
آقاي اردكانيان! (10) دقيقه براي شما پيشبيني شده است.

رضا اردكانيان
بسم الله الرحمن الرحيم
ابتدا جا دارد من تشكر بكنم از همه نمايندگان محترمي كه پشت تريبون فرصت اظهار نظر پيدا كردند و ساير نمايندگان محترم كه شفاهي از نزديك مطالبشان را به بنده منتقل كردند و يادادشتهاي مكتوب و به ويژه نكات مهم و اساسي كه جناب آقاي دكتر قاليباف رياست محترم مجلس طرح كردند. سعي ميكنم در حد وقت مقرر اشاره مناسبي به اين مسائل داشته باشم و عرض بكنم كه چگونه انشاءالله به تفصيل در خدمت نمايندگان محترم مردم خواهم بود و همه اين قضايا را انشاءالله با حضور مديران مربوطه به ريز بررسي خواهيم كرد.
من ابتدا يك توضيحي را لازم ميدانم اينجا در ارتباط با در دسترس بودن خودم عرض كنم. از همكاران امور مجلس خواسته بودم يك گزارشي به من بدهند كه ما در دورهاي كه توفيق
همكاري داشتيم در دوره دهم مجلس شوراي اسلامي عملكردمان از حيث تماس و در دسترس بودن، مكاتبات و مراسلات چگونه بوده است.
خوشبختانه آنچه كه عمل شده به نحوي بوده كه ما در حد مقدور توانستيم انجام وظيفه بكنيم، چه حضور در مجلس شوراي اسلامي، در اتاق مربوط به دولت، چه اينكه در وزارتخانه در خدمت نمايندگان محترم انفرادي يا در قالب مجامع استاني بوديم. ولي آنچه كه براي ما مهم است اينكه براي ما فرصت خوبي است سفرهاي استاني و از نزديك به اين قضايا پرداختن. من در طول (2) سال و نيمي كه توفيق خدمت داشتم حدود (100) سفر استاني را انجام دادم درست است براي بازديد از طرحها، مراسم افتتاح و نظاير اين بوده ولي مجال همصحبتي و رسيدگي هم بوده، انشاءالله از اين به بعد هم با تدبيري كه هيأترئيسه محترم به عمل خواهند آورد ما شكل منظمتري را براي تماس مستقيم با همه نمايندگان محترم خواهيم داشت.
من از جناب آقاي ساداتينژاد نماينده محترم كاشان جناب آقاي عليپور نماينده محترم قائمشهر، جناب آقاي فلاحي نماينده محترم همدان، جناب آقاي جباري نماينده محترم بندر لنگه و همچين جناب آقاي نيكبين نماينده محترم كاشمر بابت نكات مهمي كه اشاره كردند كه هم وجه ملي و هم منطقهاي داشت تشكر ميكنم.
ما صبح يكشنبه يك كتابچهاي را درخواست كرديم از همكاران مجلس در اختيار نمايندگان محترم بگذارند، غالب تعاملات و درخواستهايمان را آنجا طرح كرديم من هر آنچه كه اختيار وزير نيرو بوده در مسائل نيروي انساني، جذب نيرو، استخدام و نظاير اين و مغايرت قانوني نداشته را به سيستمها و فرايندها به مديران تفويض كردم براي اينكه بيش از (30) درصد حدود (21)
هزار مكاتبهاي كه در دوره قبل با وزارت نيرو از ناحيه نمايندگان محترم شده بود ناظر بر اين قضايا بود و اميدوار هستيم كه در اين دوره از وقت محدودي كه داريم استفاده بيشتري بكنيم.
جناب آقاي دكتر قاليباف! طرح گرمسيري از طرحهاي بزرگي است ما آن را تحت عنوان توسعه منابع آب و خاك مرزي كشور دنبال ميكنيم در (12) استان ما اين طرحها را داريم و البته گرمسيري از بزرگترين آنها است با اجازههايي كه مقام معظم رهبري دادند و حدود (8) ميليارد دلار در طول سالهاي أخير صرف اجراي اين طرحها شده بحمدالله الان در وضعيت خوبي هستيم با رعايت مقرارت بينالمللي و تفاهماتي كه وجود دارد در جهت حفظ حقآبههاي جمهوري اسلامي و تأمين آب مورد نياز در وهله اول شرب و بعد ساير مصارف عمل كرديم، امسال انشاءالله اين طرح به نقطه بسيار خوبي خواهد رسيد و از توجهي كه جنابعالي داشتيد سپاسگزاري ميكنم.
در ارتباط با مسائل حوزههاي آبريز بالاخره ما كشور خشك و نيمهخشكي هستيم، عرض كردم منابع آب ما عمدتاً در بخشي از كشور و جمعيتمان در همه كشور ضرورت انتقال براي مصارف شرب يك امر پذيرفتهشدهاي است. منتها من در ابتداي دوره قبل و وقتي كه در آستانه رأي اعتماد بودم عرض كردم در زمان مسئوليت بنده و انشاءالله بعد از آن هم هيچ طرح انتقالي كه بحث آن است بدون توجيه فني، اقتصادي، زيستمحيطي و بدون اجماع و توافق و مفاهمه اجرا نخواهد شد و هيچ طرح در دست اجرايي به همين دلايل و به استناد همين شاخصها متوقف نخواهد شد، در تمام اين بحثها مطمئن باشيد كه در قالب فضاي كارشناسي انشاءالله رسيدگي خواهد شد و جاي نگراني نيست.
در ارتباط با شبكههاي فرسوده برنامهريزي كرديم تا پايان امسال با تأمين منابع لازم كليه شبكههاي انتقال توزيع برق با كابل خودنگهدار جايگزين شوند، اتفاق خوبي است. در مورد انرژيهاي نو الان عرض كردم (831) مگاوات نيروگاه بادي و خورشيدي داريم نسبت به دو سال گذشته (4) برابر شده در صدد توسعه آن هستيم. در مورد برق روستايي كه اشاره شد پوشش ما (7/99) درصد است بسيار بالاتر از متوسط جهاني است البته لياقت و شايستگي هموطنان روستايي ما در زير سقف و چتر جمهوري اسلامي بهرهمندي (100) درصدي است و اميدوار هستيم انشاءالله در برنامه امسال (400) روستاي جديد هم برقدار بشوند.
درخصوص موضوع مهم ذخيرهسازي آب عرض كنم ما با اين كه امسال ورودي به سدهايمان حدود (30) ميليارد متر مكعب از سال گذشته كمتر بوده ولي باتوجه به تمهيداتي كه انديشيده شد و مديريتي كه در تسكين سيلاب شد، ما در سال (98) پنج برابر سالهاي قبل آن در بحث لايروبي و مهندسي رودخانه كار كرديم. بخش عمدهاي از توجه دولت به اين مسأله مرهون تذكر و توجه نمايندگان محترم بود، امسال ذخيرهسازي ما با اينكه ورودي (30) ميليارد متر مكعب كمتر بوده ذخيرهسازي ما نسبت به سال گذشته فقط (2) ميليارد متر مكعب كمتر است، در ارتباط با بحث توافقنامه با مشتركين در قالب طرحهاي تشويقي براي چاههاي كشاورزي اگر همكاري شود در آن (3)، (4) ساعت اوج بار تا حدود (20) ساعت برق رايگان در اختيار آنها قرار خواهد گرفت اين چند روز گرم تابستان انتظار ما همكاري است.
اما بحث مهم انشعابات غيرمجاز كه رئيس محترم هم به آن اشاره كردند ما اگر انشعابي به شكل موقت برقرار ميكنيم براساس مجوز قانوني و يا تكليف قانوني است. اگر مورد مشخصي به
هيأترئيسه محترم يا نمايندگان گزارش شده بفرمايند تا من شخصاً پيگيري بكنم، منتها قانون موضوعه اين امر وزارت نيرو را مكلف ميكند براساس شرايط و تمهيداتي انشعاب موقت داده بشود. سياست جزيرهاي نكتهاي است كه اختصاص و انحصار، جناب آقاي حاجي! (10) يا (1) مرقوم فرموديد؟ خيلي ممنون، چه پاداش خوبي در جلسه اول، هيأترئيسه محترم دادند و سالي كه نكو است از بهارش پيدا است.
سياست جزيرهاي كه آقاي رئيس اشاره كردند شايد بشود گفت نه فقط در ارتباط با بخش نيرو و جهادكشاورزي، اين يك بيماري مزمن سازمان اداري ما است، ما هم از يك اداره شديداً متمركز در رنج هستيم و ديگر كشور را با جمعيت (80)، (90) و (100) ميليون نفر با اين سيستم و درجه و حد از تمركز اداره كردن بسيار سخت است و دوم بخشينگري كه بر ما حاكم است.
جناب آقاي دكتر قاليباف! من بارها در كميسيون آب، كشاورزي و منابع طبيعي خدمت نمايندگان و هيأترئيسه كميسيون عرض كردم آرزو دارم كه در مواضع و مواقعي وزير نيرو مسئول آب و وزير جهادكشاورزي و مسئول حفاظت از محيطزيست كشور و احياناً وزير محترم كشور به لحاظ نقشي كه استانداريها در تمشيت امور دارند اينها مشتركاً دعوت بشوند. مسائل ما مسائل مشتركي است و بيش از هر چيز به با هم كار كردن نياز داريم، خوشبختانه دولت دوازدهم در اين موضوع خاص كه مورد اشاره حضرتعالي بود تمهيد خاصي انديشيد. در اسفند سال 96 كارگروه سازگاري با كمآبي در سطح ملي با حضور چهار وزير و دو معاون رئيسجمهور تشكيل شد، كميتههاي استاني متناظر آن به مسئوليت استانداران تشكيل شد، در اين كميتهها مسئول جهادكشاورزي، مسئول آب، مسئول محيطزيست و مسئول صنعت و معدن و برنامهريزي و ساير مسئولين حضور دارند. ما براي هر استان برنامه سازگاري با كمآبي را در دستور كار قرار داديم، استانها برنامههايشان را با مشاركت تدوين ميكنند و بعد از تصويب در سطح استان به كارگروه ملي ميآيد و خوشبختانه چندين استان كه اولين آن استان خراسانجنوبي بود برنامهشان به تصويب رسيده، اين نقشه راه براي دنبال كردن است. انشاءالله بقيه موارد را هم در اين عرصه در فرصتهاي ديگر در كميسيونهاي تخصصي عرض خواهم كرد.
در موضوع وضعيت بهداشت آب شرب كه به ويژه در شرايط كرونايي از دغدغههاي هموطنان عزيز است و اطلاعرساني خوبي از طريق وزارت محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشكي و ستاد ملي مقابله با كرونا متناوباً صورت ميگيرد، ما روزانه مطلع هستيم كه وزارت بهداشت كيفيت را كنترل ميكنند و خود وزارت نيرو، شركت مهندسي آب و فاضلاب كشور اين موضوع محل توجهاش است و از محل اعتبارات ملي هم براي مناطقي كه نياز به توجهات بيشتر دارد انشاءالله عمل خواهيم كرد از جمله استان هرمزگان كه اشاره كردند. البته اطلاع بدهم كه امسال ما انشاءالله جزء طرحهاي مهمي كه افتتاح خواهيم كرد تأمين بخشي از آب مورد نياز استان از طريق آبشيرينكن است و آب از دريا هم تخصيصهاي لازمش براي استانهاي متعددي داده شده، در حال تدارك سازوكار لازم براي جلب سرمايه براي استفاده از منابع آب شور دريا هستيم.
در بخش انرژي من اين خاطرجمعي را خدمت نمايندگان محترم بدهم كه بحمدالله تمهيدات
خوبي در قانون بودجه در اين خصوص انديشيده شده. ما امسال به يمن سال جهش توليد با اينكه تكليف قانوني نداشتيم، اما سعي كرديم از منابع داخلي خودمان مقداري را به مشاركت بگذاريم براي حل مشكل تأمين برق تا حدود (20) شهرك صنعتي عمده در سطح كشور با مشاركت سازمان برنامه و بودجه كه انشاءالله نقش عمدهاي در جهش توليد از حيث برقدار شدن مورد نياز واحدهاي صنعتي داشته باشد.
طرحهاي متعدد در دست اجرا داريم، بناي دولت حاضر تمركز بر تكميل طرحهاي در دست اجرا است، اميدوار هستيم كه انشاءالله تا پايان اين دولت بتوانيم تعداد قابل توجهي از اين طرحها را به ثمر برسانيم و ريلگذاري مناسبي در ارتباط با ايام بعد از آن بشود.
نكته آخر را عرض ميكنم، درخصوص درياچه اروميه مستحضر هستيد كه كارگروه ملي آن با مسئوليت دبيري رياست سازمان حفاظت محيطزيست در حال فعاليت است، وزارت نيرو نقش مهمي در اجراي (26) طرح احياء درياچه اروميه داشته و دارد، از جمله اينكه تاكنون حدود (6) ميليارد و (100) ميليون متر مكعب تأمين آب شده با رهاسازيهاي برنامهريزي شده، احداث تصفيهخانههاي فاضلاب براي انتقال پسآب اين تصفيهخانهها به درياچه و الان همانطور كه اطلاعرساني شده درياچه در وضعيت خوبي است و اميدوار هستيم كه رسيدن آن به وضعيت مطلوب انشاءالله در آينده نزديك صورت بگيرد.
يكي از نمايندگان ـ از بودجه تخصيصي سال 96 كه (150) ميليارد بوده فقط امسال (100) ميليارد تخصيص داديد.
اردكانيان ـ من
محترم در ارتباط با جلسه چه در قالب مجمع استان و چه انفرادي داشتند انشاءالله در اولين فرصت برنامهريزي ميكنيم از طريق معاون امور مجلس در خدمت همگي هستم و سپاسگزار اين فرصت به خودم و همكاران به ويژه هيأترئيسه محترم هستم. والسلام عليكم و رحمه الله

احمد امیر آبادی فراهانی

محمدباقر قاليباف

سيدناصر موسوي لارگاني
همكاران عزيز توجه بفرماييد! ثبتنام كردند، ما براساس ليستي كه ثبتنام كردند ميتوانيم اسامي را بخوانيم. اولين نفر جناب آقاي جبار كوچكينژاد هستند، اگر پيرامون بحث آقاي وزير تذكري داريد بفرماييد. در اخطار هم اول آقاي كوچكينژاد هستند.

جبار کوچکی نژاد ارم ساداتی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي رئيس! دوباره آنجا شلوغ شد. (رئيس ـ دوستان و همكاران عزيز اجازه بدهند تذكر را بفرمايند) تذكر من بند (8) ماده (22) و ماده (107) است. آقاي رئيس! از حضرتعالي و هيأترئيسه تشكر ميكنم، ولي اينجا مجلس است، اينجا در رابطه با بحثهايي كه وزرا ميآيند در چهارچوب سياستهاي كلي نظام و قانون برنامه و قانون جاري كه در اين بخش چقدر كار كردند بايد يك گزارشي بدهند. مثلاً در سياستهاي كلي نظام (حاجيدليگاني ـ آقاي كوچكينژاد!) اجازه بدهيد تذكر من تمام بشود. در رابطه با سياستهاي كلي نظام در حوزه انرژي و ماده (44) برنامه پنجساله در اينجا قيد شده كه حداقل سهم انرژيهاي تجديدپذير و
پاك بايد (55) درصد توليد برق باشد. درست است كه وزير گفته (20) هزار مگاوات برق توليد ميكنيم، آيا براساس قانون برنامه، سياستهاي كلي است و يا نه؟ بحثهايي كه دوستان همكار هم دارند اين است كه اشارهاي به سياستهاي كلي نظام و قوانين برنامه و قوانين عادي ندارند. به اعتقاد من شما بايد طوري جلسات را اداره بكنيد كه مجلس ريل بگذارد و ببيند آيا قانون اجرا شده يا نه (رئيس ـ خيلي ممنون) آقاي رئيس! من سه دقيقه وقت دارم. در همين بخشي از قانون كه منحرف شدند و شما ناگهان ديديد كه درياچه اروميه خشك شد و سد سفيدرود دارد خشك ميشود و دشت گيلان در معرض تهديد است چون به قانون عمل نميكنند. معتقد به اين هستيم كه در اين جلسات طوري جلسات را هدايت بكنيد كه حتماً قوانين، سياستهاي كلي مطرح بشود كه ببينيم در اين جهت حركت كردند يا نكردند.

محمدباقر قاليباف
خيلي ممنون، اينكه تذكر نبود يك پيشنهادي بود. خواهش من اين است كه رعايت بحث تذكر را هم بكنيد.

سيدناصر موسوي لارگاني
آقاي نظري! اگر در اين زمينه اخطار داريد بفرماييد.

سيدغني نظري خانقاه
اخطار
بسم الله الرحمن الرحيم
با توجه به اينكه جناب آقاي وزير نيرو غير قابل دسترس هستند من اخطارم بندهاي (9) و (12) اصل سوم قانون اساسي است كه ناظر بر رفع تبعيضات ناروا و ايجاد امكانات عادلانه براي همه در تمام زمينههاي مادي و معنوي و بند (12) پيگيري اقتصاد صحيح و عادلانه طبق ضوابط اسلامي جهت ايجاد رفاه و رفع فقر و برطرف ساختن هر نوع محروميت است.
جناب آقاي وزير! در اين خصوص متأسفانه سد كوثر (20) سال پيش شروع شده و كماكان بلاتكليف است. فعاليت پاياب سد شروع نشده، مردم از آنجا به مناطق حاشيهاي تهران مهاجرت ميكنند و عملاً به فقر گرفتار شدند.
بحث بعدي من درخصوص وضعيت نامناسب فاضلاب شهرستان خلخال است كه متأسفانه در طول سه سال گذشته اقدامي صورت نگرفته است و لذا جناب آقاي رئيس! با توجه به اينكه گزارشات وزارت نيرو كه به ما ارائه دادند متأسفانه مناطق محروم مد نظر قرار نگرفته و از شما كه رئيس ما هستيد و به عدالت معتقد هستيد خواهشمنديم كه وزارت نيرو در راستاي طرحهاي جهش توليد حتماً مناطق محروم را مد نظر قرار بدهد.

محمدباقر قاليباف
ـ انشاءالله، خيلي ممنون، بحث مربوط به رفع تبعيض حتماً يكي از موضوعات جدي مجلس شوراي اسلامي است كه در حوزه نظارت در اولويتهاي ما است، در بحث جلسه غير علني ديروز هم سر اين موضوع بحث شد. انشاءالله با تكميل و آماده شدن كميسيونها و با اولويت نظارت مطمئناً مجلس شوراي اسلامي موضوع رفع تبعيض و عدالت را در اولويت مخصوصاً در حوزه مسائل آب و نيرو پيگيري ميكند.
4
گزارش شعب دهم و دوازدهم در مورد اعتبارنامههای ارجاعی به آنها

محمدباقر قاليباف
لطف كنيد دستور بعدي را بفرماييد.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقاي رئيس! دستور بعدي ما حضور آقاي وزير راه و شهرسازي بوده
كه مثل اينكه رياستجمهوري جلسه داشتند و حركت كردند، دقايقي ديگر ميرسند. اگر اجازه بفرماييد دستور سوم را قرائت كنم بعد اگر ايشان تشريف آوردند بعد از دستور سوم صحبتهاي ايشان را استماع ميكنيم. دستور سوم گزارش شعب پانزدهگانه در مورد اعتبارنامههاي ارجاعي به آنها در اجراي ماده (29) است. از سخنگوي محترم شعبه دهم جناب آقاي عليپورخنكداري دعوت ميكنم براي قرائت گزارش شعبه دهم تشريف بياورند.

کمال علي پورخنکداري
بسم الله الرحمن الرحيم
خدمت ملت شريف ايران، همكاران عزيز و هيأترئيسه محترم عرض سلام دارم.
با احترام، بازگشت به نامه شماره (12450/12/د) مورخه 19/3/1399 منضم به جوابيه مكتوب شوراي محترم نگهبان درخصوص اعتبارنامه جناب آقاي سيدكاظم دلخوشاباتري از حوزه انتخابيه صومعهسرا كه مورد اعتراض آقايان: روحاله نجابت و عليرضا زاكاني قرار گرفته بود در جلسات متعدد با استناد به مذاكرات قبلي شفاهي با شوراي محترم نگهبان كه براي اين شعبه نيز احراز شده بود، تصميمات متخذه با علم به اين مراتب أخذ گرديده است.
لذا با استناد نامه صدرالذكر و جوابيه واصله و مذاكرات شفاهي با شوراي محترم نگهبان تصميمات متخذه جلسه مورخه 13/3/1399 طي نامه شماره (11373) شعبه دهم تقديم و مجدداً اعتبارنامه جناب آقاي دلخوش با اكثريت آراء تأييد شد.

محمدباقر قاليباف
همكاران عزيز توجه كنند! در رابطه با اعتبارنامههايي كه به آنها اعتراض شد و در شعبه مربوطه رفت همانطور كه توضيح داده شد در شعبه رسيدگي شد و در شعبه رأي مثبت گرفت و در صحن براساس آييننامه مطرح شد. چون در تصويب اينها در جلسات قبل اينجا قرائت ميشد و به اتفاق نظر دوستان معترضي نبود تأييد صورت ميگرفت و اجماعي بود. خواهش ما اين است دوستاني كه به اين عزيز، جناب آقاي دلخوش اعتراض داشتند و اعتراض خودشان را هم آنجا گفتند و آمدند اگر اعتراض و مطلبي در ذهنشان هست بفرمايند، اگر نيست ما به تأييد دوستان بگذاريم.
دوستان اعتراضي ندارند، تصويب اعتبارنامه آقاي دلخوش را اعلام ميكنم، نفر بعد را بفرماييد.

کمال علي پورخنکداري
اما در رابطه با جناب آقاي حسين محمدصالحيداراني.
هيأترئيسه محترم مجلس شوراي اسلامي
سلام عليكم، با احترام، بازگشت به نامه شماره (12449/12) مورخه 19/3/1399 منضم به جوابيه مكتوب شوراي محترم نگهبان درخصوص اعتبارنامه آقاي حسين محمدصالحيداراني از حوزه انتخابيه فريدن، چادگان، فريدونشهر، بويين و مياندشت كه مورد اعتراض سركار خانم زهره الهيان قرار گرفته بود در جلسات متعدد با استناد به مذاكرات قبلي شفاهي با شوراي محترم نگهبان و همچنين بررسي يك مورد از موارد اعتراضي كه طي مكتوبه واصله از شوراي محترم نگهبان مورد رسيدگي آن شورا قرار نگرفته بود موضوع در شعبه مورد بحث و بررسي قرار گرفت و اعتبارنامه آقاي حسين محمدصالحيداراني با اكثريت آراء تأييد گرديد.

محمدباقر قاليباف
خيلي ممنون، سركار خانم الهيان كه معترض بودند بفرماييد.

زهره الهيان
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي دكتر! در مورد آقاي حسين محمدصالحي چون در شعبه كميته چهارنفرهاي تشكيل و مستندات و مدارك ارائهشده به شعبه بررسي شد، آنجا اعضاي اين كميته چهارنفره در نهايت با آقاي حسين محمدصالحي صحبتي شد و از ايشان خواهش كردند كه روند قبلي اصلاح بشود و رفتار خلاف شأن جايگاه نمايندگي تكرار نشود و ايشان متعهد شدند به اينكه اين روند را اصلاح كنند و حقوق ضايعشده را ادا كنند (رئيس ـ خانم الهيان! فقط بفرماييد كه اعتراض داريد يا نداريد) براساس تعهدي كه ايشان دادند ما از اعتراض منصرف ميشويم، ولي انشاءالله شأن و جايگاه نمايندگي در چهار سال رعايت بشود، خيلي متشكرم.

محمدباقر قاليباف
خيلي ممنون، پس با توجه به گزارش شعبه تصويب اعتبارنامه قرائتشده آقاي صالحي مورد تصويب قرار گرفت.

احمد امیر آبادی فراهانی
از برادر عزيزمان جناب آقاي عليپور سخنگوي محترم شعبه دوازدهم براي ارائه گزارش دعوت ميكنيم، بفرماييد.

محمد علي پور
«افوض امري الي الله ان الله بصيرُ بالعباد»
گزارش از شعبه دوازده به مجلس شوراي اسلامي
در اجراي ماده (29) آييننامه داخلي مجلس شوراي اسلامي اعتبارنامه جناب آقاي غلامرضا تاجگردون از حوزه انتخابيه گچساران و باشت كه پس از انجام مراسم تحليف در جلسه روز چهارشنبه مورخ 7/3/1399 به اين شعبه ارجاع گرديده و مورد اعتراض جناب آقايان: عليرضا زاكاني، علياكبر كريمي، روحاله نجابت، علي خضريان، سيدنظامالدين موسوي، مجتبي رضاخواه، اقبال شاكري، احمد نادري و مالك شريعتينياسر قرار گرفته بود در جلسه مورخه 20/3/1399 مورد رسيدگي قرار گرفت و با اكثريت آراء تأييد گرديد.

محمدباقر قاليباف
خيلي ممنون، اجازه بدهيد! همانطور كه سخنگوي محترم شعبه دوازدهم توضيح دادند آنجا دو مرحله رسيدگي و صحبت شده و در شعبه رأيگيري شده و اينجا گزارش داده شد. اگر آنجا دوستان بحث و اعتراضي دارند من در خدمتشان هستم، بفرماييد اعتراضشان چيست كه بررسي شود.
اجازه بدهيد! در صحن براساس آييننامه داخلي جاي اعتراض نيست، حتماً بايد آن مسير طي بشود، ولي براساس آييننامهاي هم كه اينجا گفته شده كه بايد به تصميمگيري برسد به هر حال دوستاني كه اين اعتراض را داشتند مثل گذشته ما اينجا يا اجماع ميكنيم و يا اجماع نميكنيم. الان اجماع نيست، ولي براساس شعبه اينجا محل بحث نيست و اين قبول است. ولي اگر به آن اعتراضي هست نسبت به آن اگر نكتهاي دارند بفرمايند. آقاي زاكاني بفرماييد.

علي رضا زاکاني
اخطار
بسم الله الرحمن الرحيم
من از هيأترئيسه محترم تشكر ميكنم و همه نمايندگان عزيز را به عرايضم توجه ميدهم.
اخطاري كه ما داريم اخطار اصول (93)، (85)، (72) و (73) است كه بحمدالله با رويهاي كه جنابعالي پيش گرفتيد اين اخطارها ديگر محل بحث نيست، مگر ما معترض هستيم و مبتني بر اين اعتراض هم خواهش ميكنيم كه ادامه مسير رسيدگي در كميسيون تحقيق طبق روال و رويههاي گذشته صورت بگيرد. اگر موضوع غير از اين باشد بفرماييد من اخطارم را بگويم.

محمدباقر قاليباف
ببينيد! اينجا اگر اخطار داريد به طور روشن اخطارتان را بگوييد براساس كدام بند قانون اساسي اخطار است و اخطار را بحث كنيد.

علي رضا زاکاني
اخطار من اصول (93)، (85)، (72) و (73) قانون اساسي است. اصل (93) قانون اساسي اظهار ميدارد كه مجلس بدون شوراي نگهبان اعتبار قانوني ندارد، مگر در مورد تصويب اعتبارنامه نمايندگان، اينجا هم لفظ مجلس و هم لفظ تصويب است. وقتي لفظ مجلس به كار رفت دوسوم نمايندگان اينجا محل بحث و مجراي اظهار نظر قرار ميگيرند. بحث تصويب كه شد اينجا رأي و حضور تكتك نمايندگان موضوعيت دارد، اصل (85) اظهار ميدارد كه سمت نمايندگي قائم به شخص است، فقط در دو، سه مورد كه اينجا در اصل (85) است و براي اطاله كلام نميخوانم اظهار ميدارد كه نمايندگان ميتوانند اين سمت و حق را واگذار كنند. آنجا اين حق به شعب واگذار شدني نيست و مخالف اين بحث است.
اصل (72) بيان ميدارد كه ما نميتوانيم چيزي را تصويب بكنيم كه خلاف احكام مذهب و اصول مذهب رسمي كشور يا قانون اساسي باشد. سال 97 آييننامه اصلاح شد و در اصلاح آييننامهاي كه صورت گرفته شد شوراي نگهبان مرجع اين رسيدگي است. نامهاي كه دبير محترم شوراي نگهبان حضرت آيتالله جنتي زدند را من خدمت حضرتعالي قرائت ميكنم.
در بند (1) آن بيان داشتند كه در ماده (7) موضوع اصلاح ماده (31) فراز دوم دو بخش دارد، اشكال بخش اول آن درخصوص تأييد اعتبارنامه از اين جهت كه اعتبارنامه به تصويب مجلس نميرسد كماكان به قوت خود باقي است، آنجا اظهار كرده بودند كه آنچه از شعبه ميآيد قرائت ميشود، حضرت آيتالله جنتي اشكال كردند و گفتند اين بايد به تصويب مجلس برسد و بعد در بخش دوم آن كه ميتواند در استظهار از فراز اول ماده مبني بر عدم تصويب اعتبارنامهها در مجلس مؤثر باشد، فراز اول نيز مغاير اصل (93) قانون اساسي است.
در بند دوم هم ميفرمايند در صدر ماده (10) موضوع اصلاح ماده (35) عليرغم اصلاح به عمل آمده با عنايت به اينكه ظاهر عبارت آن است كه رئيس مجلس بدون رأيگيري اعلام نظر مينمايد، ايراد سابق اين شورا كماكان به قوت خود باقي است.
لذا كميسيون آييننامه اين قرائت را تغيير به تصميمگيري كرد و اين سبب شد كه شوراي محترم نگهبان اين را بپذيرد. تصميمگيري هم تصميمگيري مجلس، اين فقط استماع نيست و تصميمگيري است. علاوه بر اينكه اين يك رويهاي است كه اگر اين رويه مورد توجه قرار نگيرد براي سالهاي بعد يك پايه غلطي گذاشته ميشود كه ماحصل آن هركسي ميتواند هفت، هشت و ده نفر را از يك شعبه در مجالس آينده مورد مطمع نظر قرار بدهد و نهايتاً مجلس مسلوباليد بشود و همين اين امكاني را ايجاد ميكند كه وصيتنامه حضرت امام كه توجه مجلس را در مقابله با تخلفات كساني كه از مجاري قانوني عبور كردند و در ايستگاه آخر در مجلس قرار گرفتند قرار داده است.
جناب آقاي دكتر! لذا ما نه حق خودمان را ميتوانيم واگذار به شعبه بكنيم و هم اين خلاف
اصل (93) و ساير اصولي كه از قانون اساسي ذكر كردم است و خواهش ميكنم كه اين اختيار را به رأي بگذاريد.

غلامرضا تاج گردون

غلامرضا تاج گردون

محمدباقر قاليباف
خيلي ممنون، شما اخطار داريد؟ اجازه بدهيد، توضيحي كه جناب آقاي دكتر زاكاني دادند و اشاره به اصل (85) قانون اساسي كه در حقيقت رأي نمايندگي قابل واگذاري نيست كردند و اين اشكال و اخطار را بر اين دانستند، من اين اخطار را وارد ميدانم. اجازه بدهيد اين اخطار به رأي گذاشته بشود و مجلس براي اين اخطار تصميم بگيرد و بعد از اينكه مجلس نظر خود را اعلام كرد بعد خدمت دوستان هستيم.
دوستان اجازه بدهند! ماده (194) هم مشخص كرده، در ادامه بحث بعد از اظهار نظر نمايندگان، يعني بعد از رأي نمايندگان محترم به اين اخطار ماده (194) بعد مسير را مشخص كرده. (يكي از نمايندگان ـ با قيام و قعود باشد) رأيگيري ميشود، با قيام و قعود نيست. رأي با دستگاه است و با دستگاه رأي انجام ميشود. لذا اجازه بدهيد ما اخطار قانون اساسي را به رأي محترم نمايندگان بگذاريم. دوستان آماده باشند. ما اول اخطار را به رأي ميگذاريم و بعد بقيه حرفها را ميشنويم. دوستان آماده باشند، براي اخطار رأيگيري ميكنيم.

احمد امیر آبادی فراهانی
عزيزاني كه اخطار را ميپذيرند «چهار» بدهند و آنهايي كه نميپذيرند «دو» يا «مخالف» ميدهند. فناوري دستگاههايي كه خاموش است يا مشكل دارد را سريع رسيدگي كنند. نمايندگاني كه دستگاههايشان مشكل دارد به منشيها اعلام كنند.

محمدباقر قاليباف
حضار 254 نفر، نمايندگان محترم لطفاً رأي خودتان را اعلام بفرماييد. دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.
(159) نفر موافق هستند. براساس ماده (194) ما اعتبارنامه برادر عزيزمان جناب آقاي تاجگردون را به كميسيون تحقيق ارجاع ميدهيم كه ادامه بررسي در آنجا انجام بگيرد.

غلامرضا تاج گردون
آقاي رئيس! بنده تذكر ماده (75) دارم.

سيدناصر موسوي لارگاني
الان نوبت جناب آقاي تاجگردون نيست، ولي تذكر (75) را ميتوانند بدهند، ولي در تذكر در نوبت نيستند.

محمدباقر قاليباف
آقاي تاجگردون! بفرماييد.

غلامرضا تاج گردون
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم ـ الحمدلله رب العالمين
«توكلت علي الله» جناب آقاي رئيس! تقريباً در انصاف و عدالت حضرتعالي و هيأترئيسه ضمن اينكه تذكرات را دارند شكي ندارم، اما خواهش ميكنم حضرتعالي و نمايندگان محترم توجه بفرماييد! انتظار داشتم كه قبل از رأيگيري عنايت داشته باشيد، ولي اراده حضرتعالي و جمع حاضر بر اين بود كه اين اخطار وارد تشخيص داده بشود و به رأي گذاشته بشود، بر خلاف آنچه كه سخنگوي هيأترئيسه در دو، سه جلسه گذشته در ارتباط با رويه اعمال رأي شعبه در صحن علني اعلام فرمودند، من هم تا امروز توكل به خدا كردم و حرفي نزدم. دوستان عزيز
فرآيندي را طي كردند، مجموعهاي از اطلاعات را تقديم شوراي محترم نگهبان كردند و پاسخها را دريافت كردند. بر خلاف همه قوانين و آييننامهها شعبه، نايبرئيس محترم حضرتعالي بعد از گذشت زمان اعتراضات به شوراي محترم نگهبان نامه نوشت. من وظيفه دارم از شوراي محترم نگهبان تشكر كنم، بالاخره دور اول من نيست كه بخوانم، بعد از همه اين مكاتبات و مجموع اينها اطلاعات را دادند و اظهارنظر كردند كه همه اينها را ديديم. در شعبه عليرغم اينكه قانون و آييننامه اجازه نميداد موضوعات بررسي و اعمال شد و من هم خدمت شما رسيدم و هم مصوبه خودتان را سخنگوي شما اعلام كرده.
من نميدانم امروز براساس چه چيزي براي حضرتعالي اينطور عمل شد كه اين كار را انجام بدهيد؟ آيا اگر كسان ديگري در شعبه به آنها تذكر داده ميشد يا به عبارتي به آنها اعتراض ميشد، امروز يك نفر ديگر اينجا پا ميشد و ميگفت من بر اعتراضم باقي هستم كه آن يك نفر غلامرضا تاجگردون نبود كه مظلومانه در اين مجلس ميخواهيد با او برخورد بكنيد، اين رويه خوبي نيست.
آقاي دكتر! من نه داعيه ماندن دارم، نه تمايل به ماندن و نه اصرار بر ماندن دارم. يك كيف است كه برميدارم و از اين مجلس بيرون ميروم. شما هستيد كه بايد در برابر درگاه خداوند متعال روز قيامت، شب آخرت پاسخگوي اعمالتان باشيد، وگرنه بنده (كريمي ـ آقاي رئيس! ايشان بايد در محتوا صحبت كنند) (رئيس ـ آقاي كريمي! اجازه بدهيد) از آنجايي كه اسم من گفته شده و قرار است به شعبه تحقيق برود، دنيا محل و گوشه كوچكي از نشان آخرت است، آقاي رئيس! چون اسم من را گفتيد دارم عرض ميكنم، دنيا گوشه كوچكي از آخرت است، من
در هر مقام و منصبي كه باشم بايد پاسخگوي هر احدالناسي از جامعه باشم كه اگر سؤال ميكنند پاسخ بدهند و حتماً هم در شعبه تحقيق حضور پيدا ميكنم، ولي خواهش ميكنم به اين بسنده نكنيد. شما وظيفهتان است كه قانون، آييننامه، آخرت، شرع و قانون اساسي را رعايت كنيد. والسلام عليكم و رحمه الله

محمدباقر قاليباف
خيلي ممنون، جناب آقاي تاجگردون! ما حتماً همانطور كه گفتيد قسم ياد كرديم، مخصوصاً ما در هيأترئيسه دو بار قسم ياد كرديم كه حتماً آييننامه داخلي و قانون اساسي را رعايت كنيم. واقعاً ما قانون را رعايت كرديم، به هر حال وقتي كه در اين موضوع اخطار قانون اساسي است ما اين اخطار را به رأي نمايندگان گذاشتيم. اين طبق آييننامه است و نمايندگان رأي خودشان را دادند و همينطور كه در نامه شوراي نگهباني كه جنابعالي را تأييد كرده و در شعبه وضع شده همان شعبه نگهبان هم در بخشنامهاي كه اشاره شده در آنجا هست كه حتماً در مجلس اين اتفاق نظر در تصويبهايي كه هست بايد صورت بگيرد، اين اتفاق نظر نبوده. لذا ما آن را به رأي مجلس گذاشتيم، پس به رأي مجلس احترام بگذاريم و بعد روند در ادامه آييننامه هم روشن است. در آييننامه داخلي بعد از اينكه اخطار قانون اساسي رأي آورد پرونده اعتبارنامه جنابعالي طبق روال آييننامه بعد از شعبه به كميسيون تحقيق ميرود و در كميسيون تحقيق (15) روز وقت است و شما آنجا ميتوانيد مطالب خودتان را بگوييد و كميسيون تحقيق آنجا براساس وظايف خود اعلام نظر ميكند يا كميسيون تحقيق اعتبارنامه جنابعالي را تأييد ميكند يا اعتبارنامه جنابعالي را رد ميكند. تازه اگر كميسيون تحقيق اعتبارنامه شما را رد كرد اعتبارنامه به صحن مجلس ميآيد، در صحن مجلس شما و سخنگو
وقت داريد و ما مكلف هستيم آييننامه را رعايت كنيم و ما آييننامه را رعايت كرديم. به هر حال اجازه بدهيد همه ما مسير قانون را طي كنيم و اعتبارنامه ايشان همانطور كه گفتم به كميسيون تحقيق برود و انشاءالله در زمان خودش مجدداً به صحن خواهد برگشت.
5
گزارش وزیر راه و شهرسازی در مورد مسائل و موضوعات مبتلابه آن وزارتخانه در حوزه راه و شهرسازی

محمدباقر قاليباف
در خدمت وزير محترم هستيم، جناب آقاي اسلامي بفرماييد.

احمد امیر آبادی فراهانی
جناب آقاي اسلامي بفرماييد.

محمد اسلامی
بسم الله الرحمن الرحيم
عرض سلام و تبريك دارم خدمت شما نمايندگان عزيز و گرامي ملت شريف ايران و خداي متعال را سپاسگزارم كه در آغازين روزهاي فعاليت مجلس يازدهم اين سعادت نصيب بنده و همكارانم شد كه در اين جلسه خدمت شما بزرگواران، خواهران و برادران عزيز شرفياب بشويم و نسبت به بيان وضعيت حوزه راه و شهرسازي كشور گزارشي را تقديم شما بزرگواران بكنيم.
نكته مهمي كه در آغاز به آن ميپردازم يك تصوير از ساختار كلان وزارت راه و شهرسازي است كه با توجه به مأموريتها و وظايف قانوني كه بر عهده دارد متشكل از (13) سازمان و
شركت است كه به عنوان نقشه حاكميتي وظايف قانوني واگذارشده به وزارت راه و شهرسازي را بر عهده دارند كه مديران عامل اين سازمانها و معاونين ذيربط ستادي همه در اين جلسه خدمت شما بزرگواران حاضر هستند.
ما براي اينكه يك تصوير ذهني از كلان وضعيت كشور را مرور بكنيم به استحضار شما عزيزان ميرسانم كه از لحاظ زيرساختهاي حمل و نقل امروز طول آزادراههاي كشور (2470) كيلومتر است كه در بدو پيروزي انقلاب ما (76) كيلومتر آزادراه داشتيم، امروز بزرگراهها به (18) هزار و (485) كيلومتر رسيده است كه اول انقلاب ما (35) كيلومتر بزرگراه داشتيم و طول راههاي اصلي بالغ بر (26) هزار و (201) كيلومتر است. ما به ياري حقتعالي را برنامهريزي صورتگرفته و اقداماتي كه به صورت گسترده در سطح كشور دارد دنبال ميشود تا قبل از پايان اين دولت حدود (500) كيلومتر ديگر به آزادراههاي كشور اضافه خواهيم كرد، حدود (800) كيلومتر به بزرگراههاي كشور در سراسر كشور اضافه خواهد شد.
به لحاظ وضعيت راههاي روستايي، راههاي روستايي آسفالته ما در بدو پيروزي انقلاب (3000) كيلومتر بوده و امروز ما به (111) هزار كيلومتر راه روستايي آسفالته دست پيدا كرديم و به ياري حقتعالي در همين دوره تا (3500) كيلومتر ديگر راه روستايي با رعايت اصل توازن و عدالت منطقهاي اضافه خواهيم كرد كه در قالب طرح اقدام ملي ابرار در سراسر كشور در دست اجرا قرار گرفته كه ما عقبماندگيهايي را كه در بعضي از مناطق به ويژه مناطق محروم با آن مواجه هستيم انشاءالله در قالب اين طرح براي برطرف كردن عقبماندگيهايي كه بخشي از شهرستانها و حوزههاي انتخابي داشتند را به ياري حقتعالي بتوانيم برطرف بكنيم.
ميزان باري كه در كشور سال گذشته توسط ناوگان حمل و نقل جادهاي كشور جابجا شده (465) ميليون تن است كه روند روبه رشدي را تجربه كرده و نكته مهمتر ما در بحث ريلي است كه خطوط ريلي كشور از (4500) كيلومتر اول انقلاب امروز به (14) هزار و (700) كيلومتر بالغ شده و ما به همين ميزان امروز خطوط ريلي را در حال مطالعه يا در دست اجرا براي توسعه داريم و باز از آن مهمتر افزايش سهم بار و انتقال بار از جاده به ريل است كه جزء اهداف كلان و سياستهاي ابلاغي مقام معظم رهبري است كه با ايجاد خط دوم ريلي و با گسترش خطوط ريلي به نقاط پرجمعيت و مراكز استانها و همچنين اتصال خطوط ريلي به مراكز بار يك فعاليت گستردهاي را در اين راستا در دست اقدام داريم و نكته مهم اينكه در استفاده از ريل براي صادرات و واردات و ترانزيت امروز ما در بنادر كشور با يك وقفه حدوداً (16)، (17) ساله مجدداً بارگيري از كشتي به قطار را در سال 99 به صورت حمل يكسره تجربه كرديم كه آن هدف برنامه كه گسترش استفاده از قطار براي جابجايي بار باشد را توانستيم با يك رشد صد درصدي در اين دوران به ويژه همين دوران كرونا تجربه بكنيم و اصلاح زيرساختها و شرايط اتصال ريل و بندر را كه در دو، سه سال گذشته كار اجرايي آن پرقوت صورت گرفته بود توانستيم به بهرهبرداري برسانيم. كل باري كه با قطار در اول انقلاب جابجا ميشده (7) ميليون تن بوده و امروز ما به (47) ميليون تن رسيديم كه هدفگذاري برنامه پيوسته در حال تحقق است.
نكته مهم ديگري در بحث بنادر است كه ظرفيت بنادر ما از (19) ميليون تن در سال به (246) ميليون تن در سال ظرفيت بنادر افزايش پيدا كرده و ظرفيت كانتينري ما به (5/6) ميليون تريليون رسيده و با بهرهبرداري از دو، سه پروژه بندري از جمله فاز (3) بندر شهيد
رجايي كه يكي از پروژههاي بزرگ و فعاليت شبانهروزي است كه همكاران ما سه شيفت به فعاليت مشغول هستند، اين را انشاءالله به بيش از (2/8) ميليون تن خواهيم رساند.
موضوع مهمي كه باز در سال گذشته تجربه شد ثبت (150) ميليون تن عملكرد در بنادر بود كه نسبت به سال 97، (7) درصد عمليات و فعاليتهاي بندري بوده و به كوري چشم دشمنان فعاليتهاي وارداتي و صادراتي كه صورت گرفته حجم فعاليتهاي بندري ما همچنان رو به گسترش است.
در بخش هوايي تعداد ناوگان ما به لحاظ تجمعي ناوگان مسافربري ما كه بخش هوايي بيشترين آسيبپذيري را از تحريم داشته به رغم اين فشارهاي سنگين بر ناوگان هوايي ما بحمدالله توانستيم با سر پا نگه داشتن و توسعه ناوگان.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
آقاي دكتر! يك لحظه عذر ميخواهم. همكاران عزيز! ما از آقاي وزير خواهش كرديم تشريف بياورند كه از يك موضوع بسيار مهم و راهبردي مطلع بشويم، خواهش ميكنم هم سر جايتان مستقر بشويد. دوستاني كه انتها و اين جلو ايستادند بفرمايند. آقاي كفاش! شما كه معاون وزير هستيد بايد كمك كنيد حرفهاي آقاي وزير بهتر شنيده بشود، سر جايتان مستقر بشويد. از همكاراني كه در اطراف ايشان ايستادند بدون ذكر نام خواهش ميكنم بفرمايند. آقايان و خانمهايي كه آن آخر ايستادهاند بفرمايند، صداي جايگاه سخنران را هم اتاق فرمان يككم بيشتر كنند، آقاي وزير! در خدمت شما هستيم، بفرماييد.

محمد اسلامی
ناوگان هواپيمايي ما به رغم آسيبهايي كه ديده، ولي نكته حائز اهميت اين است كه با قابليتسازي در عرصه ملي و ايجاد فرصت براي شركتهاي دانشبنيان نگهداري و
بهرهبرداري از ناوگان موجود گسترش قابل ملاحظهاي پيدا كرده كه همواره ما توانستيم حداقل (140) فروند هواپيماي مسافربري را در داخل كشور فعال نگه داريم، ولي يكي از معضلات ما هواپيماهاي كوتاهبرد و برد متوسط بوده كه بتوانيم پوشش پروازي حداكثري براي رعايت عدالت منطقهاي و توازن بهرهبرداري را به دست بياوريم كه جزء برنامههاي وزارت راه و شهرسازي و شركتهاي هواپيمايي است كه توسعه ناوگان در بخش كوتاهبرد و همچنين براي پروازهاي برد بلند را در دستور كار دارند كه جزء مصوبات شوراي هواپيمايي كشوري قرار دارد كه اين توسعه صورت بگيرد و با همين شيوه ما توانستيم سال گذشته تقريباً (30) ميليون مسافر را جابجا بكنيم.
در بخش وضعيت ناوگان ما متوسط عمر ناوگان را من دارم كه فعلاً از آن عبور ميكنم. نكته حائز اهميت اين است كه ما در سال جهش توليد دو اقدام بسيار مهم را هدفگذاري كرديم كه انشاءالله با حمايت نمايندگان عزيز مجلس ما بتوانيم از تبصره (18) استفاده بهينه بكنيم و نوسازي ناوگان صورت بگيرد. ما حدود (53) هزار كاميون را كه عمر بالاي (40) سال دارند را در دستور كار قرار داديم.
عزيزان! مستحضر باشيد در سال 78 تا به امروز (20) هزار كاميون نوسازي در كشور صورت گرفته، آن هم از يك ناوگاني كه ما حدوداً (350) هزار ناوگان جادهاي داريم، (20) هزار تا نوسازي صورت گرفته. ما يك هدفگذاري سهساله كرديم كه به ياري حقتعالي بتوانيم با استفاده از ظرفيتهاي قانوني كه در قانون، احكام دائمي و قانون بودجه پيشبيني شده و به ويژه در تبصره (18) و از ظرفيت صنايع داخلي بتوانيم نوسازي ناوگان (53) هزار واحدي را انجام بدهيم كه اين در دستور كار است و ثبتنام آن هم آغاز شده كه نياز مبرم به حمايت شما عزيزان داريم.
در بحث ناوگان ريلي در نوسازي ناوگان من به استحضار شما برسانم كه نوسازي ناوگان ريلي به دليل كهنه شدن و كمتوجه بودن به بحث ظرفيتهاي ساخت داخل تقريباً هم صنايع ساخت داخل ما با بحران مواجه شده بودند و هم ما به طور پيوسته در حال تمديد مشروط ناوگان بوديم. ما يكبار براي هميشه هرآنچه واگن مسافربري فرسوده بود را بين شركتهاي سازنده توزيع كرديم و در سال گذشته قراردادهايي كه براي بازسازي، احداث و خريد نو منعقد شد همه واگنهاي واگنسازي ما زير بار رفتند و سفارش دريافت كردند و سال گذشته ما (780) واگن از ساخت داخل و لوكوموتيو به ناوگان اضافه كرديم و سال جاري هم (2000) دستگاه را هدفگذاري كرديم كه نوسازي ناوگان ريلي اتفاق بيفتد و بهسازي و نوسازي هم در بخش ناوگان و هم در بحث اصلاح شبكه ريلي ما در بعضي از نقاط كشور سرعت قطارهاي ما به زير (30) كيلومتر رسيده بود و مردم از اين بابت هم از كهنگي قطار و هم از فرسودگي مسير رنج ميبردند و اين تحول و تغييرات اساسي را به ياري حقتعالي در خيلي از مسيرها در سال 98 انجام داديم و بخش مهمي كه در مسير يزد، كرمان و زاهدان هم هست را الان در دستور كار داريم كه ما از مسيرهايي كه موجب ناامني و يا ضعف زيرساخت موجب پايين آمدن سرعت و يا ناوگان فرسوده بشود فارغ بشويم، بحمدالله اينها با قوت صورت گرفته است.
در حال حاضر ما در بخش زيرساختهاي حمل و نقل حدود (42) هزار ميليارد تومان قرارداد داريم و در اين شرايطي كه هست توانستيم به ياري حقتعالي كليه پروژههايي را كه در حوزه
زيرساخت حمل و نقل است همه را به هر طريق ممكن فعال نگه داريم و بتوانيم عمر متوسط اجراي پروژهها را به صورت معنادار كاهش بدهيم.
در بخش مسكن موضوع حائز اهميتي كه وجود داشته اينكه همواره ما در ارتباط با شرايط اقتصادي و نوساناتي كه بازارهاي موازي بر مسكن تحميل ميكند دچار التهاب بوديم كه امروز هم در اوج روزهاي التهابي حوزه مسكن در كشور هستيم كه تغييرات نرخ ارز و تورم و شرايط التهابآوري كه در بازارهاي موازي رخ ميدهد همواره ما را دچار بحران ميكند، ولي ما يك بار براي هميشه با طراحي طرح اقدام ملي مسكن و يك اراده قاطع براي تكميل و تحويل واحدهاي مسكن مهر سالهاي 98 و 99 را به نهضت خانهسازي تبديل كرديم، ثبتنامي كه از مردم صورت گرفت، حدود (1) ميليون و (600) هزار نفر در اقصينقاط كشور به صورت موسع فرصت داشتند از طريق پيامك و سامانه ثبتنام بكنند. در پالايشي كه صورت گرفته حدود (800) هزار نفر واجد شرايط هستند و ما به ياري حقتعالي با اين برنامه اين (800) هزار نفر را در دستور كار داريم و از شروع و تحويل خانهها به اين مردم از ماههاي آينده انشاءالله آغاز ميشود كه يا به صورت واحد آمادهاي كه برايشان ساخته ميشود و يا واحدهايي كه در قالب ساخت گروهي اراضي آن را در اختيار ميگيرند اينها ادامه پيدا خواهد كرد و ما را به نتيجه خواهد رساند.
روند صدور پروانه براي مردم در شهرهاي گوناگون كشور تقريباً يك روند باثبات و حداقل (300) هزار واحدي را طي كرده. با توجه به نرخ ازدواجهايي كه ثبت ميشود و نسبت به دهكهايي كه ما برايشان تكليف قانوني داريم زمينه خانهدار شدنشان را فراهم بكنيم برنامهريزي ما براي حداقل توليد و عرضه (400) هزار واحد در سال را هدفگذاري كرديم. اين منحني را كه اينجا در مانيتور هم مشاهده ميكنيد تبعيت نرخ ارز، تورم و نرخ مسكن در بازارهاي موازي است و آن بخش آبي كمرنگ هم كه مشاهده ميكنيد بحث بورس است كه اين تأثيراتي است كه در حوزه مسكن متأثر از بازارهاي موازي صورت ميگيرد.
موضوع مهمي كه در حوزه مسكن صورت گرفته اينكه ما هم در بحث سياستهاي شهرسازي و هم كوچك نگه داشتن حريم شهرها در اين سالها با يك مشكلي مواجه بوديم كه ما اينها را اصلاح كرديم حريم شهرها را بزرگتر بگيريم و ذخيرهسازي زمين را قويتر دنبال بكنيم و تراكمها را در جايي كه در تأسيسات زيربنايي و معابر اجازه ميدهد روانتر برخورد بكنيم و نكته مهمتري كه در اين حوزه انجام شد اين بود كه ما بتوانيم براي بهكارگيري همه ظرفيتها برنامه عملي و اجرايي مشخص داشته باشيم و نكته مهمتر كه اين را محقق ميكند اينكه زمينهايي كه در حريم شهرها بود و ناهماهنگيهايي كه به وجود آمده بود و تلقي متفاوتي كه وزارت جهاد از اين اراضي داشت، اراضي را به عنوان زمين شهري واگذار نميكرد، الحمدلله با اين تغييرات مديريتي اخيري كه در وزارت جهاد اتفاق افتاد ما اين بحران پنجساله كه همهچيز متوقف شده بود را با وزارت جهاد توانستيم حل و فصل بكنيم و اراضي شهري كه متعلق به وزارت راه است را شروع كنيم و از اينها تحويل بگيريم و توليد و عرضه زمين را گسترش بدهيم.
موضوع مهمتر ديگر كه بر عهده وزارت راه و شهرسازي بود و بحث چالشي شده بود طراحي سامانه جامع املاك و اسكان بود. ما به ياري حقتعالي با طراحي كه اين سامانه را انجام داديم در بهمنماه گذشته از اين سامانه رونمايي كرديم و به ياري حقتعالي سازمان امور مالياتي خيلي خوب، روان و سريع ميتواند از خانههاي خالي ماليات أخذ بكند، همزمان هم فراخوان بدهيم
كساني كه خانههاي آماده ساختهشده، خانههاي نيمهتمام و زمين در اختيار دارند ميتوانند به طرح اقدام ملي مسكن ملحق بشوند و ما زمين مرغوب هم در اختيار آنها بگذاريم هم آن واحدها توسط خودشان تكميل و در قالب سامانه عرضه بشود و هم اينكه جرايم ساخت و ساز را با استفاده از اين ظرفيت بتوانيم ادامه بدهيم كه من اطمينان دارم أخذ ماليات از خانه خالي كه زمينه آن كاملاً فراهم شده و عملياتي است يك تأثير سريع و قريبالوقوعي بتواند بر وضعيت بازار مسكن اعمال بكند.
موضوع مهم ديگري كه وجود دارد بحث مربوط به مسكن مهر است كه بحمدالله تا امروز از اين (2) ميليون و (200) هزار واحد، (1) ميليون و (913) هزار واحد به مردم تحويل داده شده و واحد باقيمانده در دست اجراي ما در سطح كشور (63) هزار واحد است كه انشاءالله تا قبل از آبانماه اينها تمام بشود. بخشي از اينها هم در اختيار بخش قضائي است، دعواهاي حقوقي و قضائي دارد كه در حال رايزني و پيگيري هستيم كه بتوانيم آنها را هم تسريع كنيم مردمي كه در آن واحدها با اين دعواها در دادگاهها گرفتار شدند را هم بتوانيم تسريع بكنيم. (حاجيدليگاني ـ جناب آقاي اسلامي! 40 ثانيه وقت داريد) من از اين بحث بازآفريني شهري صرفنظر ميكنم و عرض ميكنم بافتهاي فرسوده كه در حال حاضر در حاشيهنشيني استانهاي بحراني مثل خراسانرضوي، سيستان و بلوچستان، خوزستان و كرمانشاه بوده و در استانهاي ديگر هم حاشيهنشينيهاي متفاوتي را داريم براي تمام اينها برنامهريزي كرديم و زمين در اختيار گذاشتيم و براي كار سرمايهگذار مستقر كرديم و در حال اجرا است و اميدوار هستيم كه در پايان سال 1400 تمام نقاط شهري در اين چند استان كه داراي كپر و يا آلونكهايي است كه به صورت غيررسمي شكل گرفته همه تعيين وضعيت و تعيين تكليف بشوند و با واحدهايي كه برايشان احداث شده اينها از اين وضعيت خارج بشوند.
ما در ارتباط با مباحث مبارزه با فساد و ايجاد سامانه جامع حمل و نقل همه نقش بزرگي را ايفا كرديم كه براي سازمان مبارزه با قاچاق كالا و ارز ستاد مركزي اين ارتباطات را توانسته برقرار بكند و ما بتوانيم جابجايي كالا را مانيتور بكنيم و بر تردد كالاي قاچاق كنترل داشته باشيم. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

حسينعلي حاجي دليگاني
جناب آقاي اسلامي متشكرم، حاجآقاي موسوي! در خدمت شما هستيم.

سيدناصر موسوي لارگاني
همكاران عزيزي كه قرعه به نامشان درآمده جناب آقايان: جبار كوچكينژاد، صمداله محمدي، سيدمجتبي محفوظي، سيدغني نظري و مهدي عيسيزاده هستند. جناب آقاي جبار كوچكينژاد بفرماييد.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقاي كوچكينژاد ببخشيد، همكاران عزيز! قبل از اينكه آقاي كوچكينژاد اظهارنظر بفرمايند همكاراني كه اساميشان در قرعه انتخاب نشدند ميتوانند طبق آييننامه سؤال كتبي داشته باشند و به رئيس جلسه ارائه كنند و رئيس جلسه از طرف شما از آقاي وزير سؤال را بپرسند.

جبار کوچکی نژاد ارم ساداتی
بسم الله الرحمن الرحيم
از جناب آقاي دكتر اسلامي، معاونين، رؤساي سازمانها و بخشهاي مختلف تشكر ميكنم كه
با همه تنگناهايي كه دارند خصوصاً در بحث بودجه تلاشهاي زيادي هم كردند. من تا به حال هم تذكر دادم اعتقاد دارم وزرا كه اينجا ميآيند و ميخواهند گزارش بدهند روي سياستهاي كلي، برنامه و قوانين بيايند. مواد (52) و (53) قانون برنامه ششم تكليف وزارتخانه حوزه شما را روشن كرده، يكي از بحثها، حمايت از شركتهاي دانشبنيان خصوصاً در حوزه ريلي است كه شركتهاي دانشبنيان بتوانند بخش تجاريسازي را انجام بدهند، به اعتقاد من در اين بخش خوب كار انجام نشده.
در توسعه حملونقل ريلي من از آقاي وزير سؤال دارم؛ در قانون برنامه ميگويد در حملونقل بار شما بايد (30) درصد تا پايان قانون برنامه در بخش ريل داشته باشيد و مسافر (20) درصد داشته باشد، در صورتي كه درصدها در حال حاضر بسيار پايين است. در بازآفريني شهري كه يكي از مشكلات اساسي شهرها است در قانون برنامه هر سال (270) محله را شما بايد در شهرهاي مختلف خصوصاً در شهرهاي بزرگ بازآفريني بكنيد و در بحث مديريت واحد شهري به اعتقاد من اين هم به درستي انجام نگرفته است. در قانون برنامه اين است كه شما هر سال (200) هزار واحد مسكوني روستايي را بازسازي بكنيد و (150) هزار واحد براي بخشهاي كمدرآمد بسازيد.
در حوزه مسكن مهر حضرتعالي وقتي ميخواستيد در مجلس دهم رأي اعتماد بگيريد وعده داديد كه به مسكن مهر كه محرومين و افراد كمدرآمد آنجا ساكن هستند به آنجا توجه بكنيد، هرچند دولت شما مسكن مهر را قبول ندارد ولي ما به خاطر همين حوزه مسكن مهر در مجلس دهم يك رأي بالايي به شما داديم. متأسفانه نه تنها به مسكن مهر توجه نشد، بلكه اسمش را حتي تحت عنوان مسكن اجتماعي تغيير داديد. تنها هنر دولت اين بود كه اين اسم را تغيير داد.
بحث سود دوران مشاركت را قرار بود شما به اين محرومين ببخشيد، متأسفانه اين را انجام نداديد. در بخش راه كه حالا در استان گيلان كه راهها قتلگاه شده، يك بزرگراهي هم در زابل است كه معروف به جاده مرگ است. به اعتقاد من در بخش حاشيه شهر كه قانون برنامه هم براي شما مشخص كرده توجه ويژه به حاشيه شهرها داشته باشيد كه به اين هم توجهي نشده. امروز حاشيهنشيني يكي از معضلات اجتماعي و امنيتي براي كشور ما است.

حسينعلي حاجي دليگاني

سيدناصر موسوي لارگاني
نفر بعد جناب آقاي صمداله محمدي هستند، بفرماييد.

صمداله محمدي
بسم الله الرحمن الرحيم
جناب آقاي وزير! بنده پيشنهاد و پروژه جديدي را ندارم، انتظار دارم درخصوص پروژههاي نيمهتمام رهاشده در شهرستانهاي محروم بافت، رابر، ارزوئيه توجه ويژهاي بفرماييد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
يك لحظه اجازه بفرماييد! همكاران عزيزي كه دور آقاي وزير را گرفتند، برادر عزيز ما! آقاي وزير بايد مطالب همكاران را گوش بدهند اينجا جواب بدهند، آقاي دلخوش محترم و عزيز! شما كه نماينده با تجربهاي هستيد. آقاي وزير! من خواهش ميكنم با دقت صحبت دوستان را گوش بدهيد چون بايد از مطالب شما استفاده كنيم، بفرماييد.

صمداله محمدي
از رياست محترم جلسه جناب آقاي قاضيزاده كه محبت كردند توجه آقاي وزير را جلب كردند متشكرم. آقاي وزير! بنده پيشنهاد جديدي ندارم، انتظار دارم درخصوص پروژههاي
نيمهتمام رهاشده در شهرستانهاي محروم بافت، رابر و ارزوئيه توجه ويژه بفرماييد. تمام پروژهها در پيوست قانون ملي بودهاند، بخشي در حال حاضر ملي هستند و بخشي از آنها به استان واگذار شده است. با توجه به ضيق وقت محورهاي اساسي را اعلام ميكنم.
باند دوم كرمان ـ بافت، باند دوم بافت ـ ارزوئيه ـ حاجيآباد، باند دوم بافت ـ سيرجان، باند دوم بافت ـ رابر ـ جيرفت و راههاي بينشهرستاني رابر به كرمان، ارزوئيه به اسفندقه جيرفت، محور ارزوئيه ـ فارياب و راههاي روستايي دهشيخ كه ارزوئيه را به شميلحاجيآباد وصل ميكند. مسير گوغر به چهارگنبد كه راه بافت به سيرجان را از منطقه چهارگنبد تسهيل ميكند. راه گوش به طرنگ و راه سياهكوه كه از محرومترين روستاهاي حوزه انتخابيه هستند.
جناب آقاي وزير! قريب به (20) سال است كه بسياري از اين پروژهها شروع شدند، ولي متأسفانه به هر دليل تا به امروز رها شدهاند. خواهش من از حضرتعالي اين است كه عنايت ويژه بفرماييد. علت اينكه بعد از گذشت (20) سال از شروع پروژههاي شهرستانهاي محروم ما امروز به بهرهبرداري نرسيدهاند و معلوم نيست چه سرنوشتي داشته باشند تعيين تكليف بفرماييد. انتظار مردم شهيد داده از شما اين است، ما در شهرستان رابر سومين روستاي شهيد داده كشوري را داريم، انتظار مردم از شما اين است كه به همان ميزان توجه بفرماييد.
مطلبي هم در ارتباط با راه ريلي عرض كنم. آقاي وزير! راهآهن كرمان ـ بافت به سيرجان در پيوست قانون بوده، عليرغم دستور حضرتعالي كه عنايت داشتيد و دستور فرموديد كه اين راهآهن از مسير كرمان شروع بشود، اما متأسفانه تا به امروز اين اتفاق نيفتاده. قابل توجه جناب آقاي وزير، فولاد شهرستان بافت آمادگي دارد سهم خودش را در احداث راه ريلي بگذارد
خواهش من از حضرتعالي اين است كه عنايت بفرمايند يكي از معاونين را مأموريت بفرماييد براي ما مشخص كنند چرا بعد از (20) سال تا به امروز راههاي ما نيمهتمام و رهاشده هستند؟ عرض آخرم، عذرخواهي ميكنم.

حسينعلي حاجي دليگاني
متشكرم، چند ثانيه هم بيشتر صحبت كرديد، ببخشيد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
من قبل از اينكه نفر بعدي صحبت بفرمايند خواهش ميكنم دوستاني كه وقت گرفتند در حوزه مسائل ملي صحبت كنند. انشاءالله فرصتي فراهم خواهد شد و دوستان ما در هيأترئيسه برنامهريزي كردند دوشنبهها آقايان وزرا به مجلس تشريف بياورند مسائل شهرستان و حوزه انتخابيه و استان خود را در جلسات گفتگوي آنجا مطرح بكنند. الان فرصت مجلس مغتنم است و مسائل ملي بيشتر مطرح بشود تا موضوعي كه مربوط به استان و حوزه انتخابيهشان ميشود. نفر بعد را بفرماييد.

سيدناصر موسوي لارگاني
نفر بعد آقاي سيدمجتبي محفوظي هستند، بفرماييد.

سيدمجتبي محفوظي
اعوذ بالله من الشيطان الرجيم ـ بسم الله الرحمن الرحيم
سلام عليكم جميعاً، جناب آقاي وزير محترم راهوشهرسازي! خيلي از راههاي ارتباطي كشور همچنان از مشكلات عديدهاي رنج ميبرند. حوزه انتخابيه ما استان خوزستان متأسفانه با وجود اينكه ثمرات و بركات فراواني را به ميهن و كشور عزيزمان تقديم ميكنند منتها كماكان از
كمترين توجه دولت محروم ماندهاند.
حوزه انتخابيه بنده شهرستان آبادان، اروندكنار، چوئبده راههاي ارتباطي مناسبي ندارند و جادههاي اين حوزه به «جادههاي مرگ» معروف شدهاند. تا كي ما بايد فاقد جادههاي ايمن در استان خوزستان و در حوزه انتخابيه باشيم؟
خط ريلي خرمشهر تا تهران كه قديميترين خط ريلي كشور و مهمترين خط ريلي ترانزيتي كشور است چرا بايد تاكنون يكخطه و يكبانده مانده باشد، چرا نبايد دوخطه گردد؟
در بحث مسكن مهر شما كه به قول همكار عزيزمان دولتتان با اين پروژه عظيم ملي و ماندگار وضعيت ناسازگاري داريد و به قول وزير قبلتر شما به چوب كبريت تشبيه ميكنيد، خيلي از مردم عزيز كشورمان و هموطنانمان همين قوطي كبريت را هم ندارند براي اينكه با خانواده خودشان زير سقف بروند. چرا اين مورد تاكنون مسكوت باقي مانده و خيلي از هموطنان ما مشكل مسكن دارند؟
تقاضاي بنده اين است كه موضوع مسكن در اولويت كارهاي وزارت محترم شما قرار بگيرد و شما اين موضوع را با جديت هرچه تمام پيگيري بكنيد و به سرانجام برسانيد. هموطنان ما بهترين مردم كل دنيا و حتي تاريخ هستند، سزاوار است كه شما مخلصانه به مردم عزيز
سرافراز كشور عزيزمان خدمتگزاري بكنيد. والسلام عليكم و رحمه الله

حسينعلي حاجي دليگاني

سيدناصر موسوي لارگاني
نفر بعد جناب آقاي نظري هستند، بفرماييد.

سيدغني نظري خانقاه
بسم الله الرحمن الرحيم
ضمن تشكر از وزير محترم به خاطر حضور در مجلس. جناب آقاي وزير! وضعيت اجارهخانه بسيار اسفناك است و كسي پاسخگو نيست. وزارت راهوشهرسازي برنامه جامعي براي اجاره و توليد مسكن ندارد. امروز با حقوق (50) سال هم نميتوان خانه خريد، لذا در دولت تدبير و اميد كه قرار بود اميد تزريق بشود امروز جوانان نميتوانند ازدواج كنند و عملاً گسترش نااميدي شده است.
جناب آقاي وزير! چرا قانون اجاره بر خانههاي خالي اجرايي نميشود و (2) ميليون و (800) خانه خالي به بازار ارائه نميگردد و وزارت راه در اين خصوص چه برنامهاي دارد؟ چرا به راههاي روستايي كه در شعار سال كه سال جهش توليد است و روستا به عنوان مركز توليد است توجه جدي نميشود؟ امروز در حوزه انتخابيه بنده روستاهايي با (200) خانوار نظير روستاهاي سوسهاب و آغبلاغ متأسفانه جاده درست و آسفالتي ندارند. پروژههاي راهسازي در حوزه جنابعالي متأسفانه شتاب مناسبي ندارند و حركت لاكپشتي دارند. مردم انتظار دارند اين انتظارشان بيننسلي نشود. پروژه كلور درام در حوزه انتخابيه بنده كه ميتواند راه مناسبي براي اتصال به مركز كشور و همچنين كاهش مصرف سوخت باشد پيشرفت مطلوبي ندارد و انتظار توجه جدي داريم.
جناب آقاي وزير! نظارت خود را بر پيمانكارها به صورت جدي داشته باشيد، آقاي وزير! بنده با شما هستم، نظارتتان بر پيمانكارها جديت داشته باشيد، نظارت بسيار ضعيف است. قير با كيفيت بسيار پايين استفاده ميشود. جناب آقاي وزير! قرار بود از (20) سال پيش در استان اردبيل
سوت قطار به صدا درآيد، اما متأسفانه تا امروز اين امر محقق نشده است. انتظاري كه از شما داريم و اميدواريم كه راهآهن اردبيل ـ ميانه در سال آخر دولت انشاءالله افتتاح شود.
جناب آقاي وزير! انتظار جدي مردم استانهاي شمالي و آذرينشين تسريع در كلنگزني تونل خلخال ـ اسالم به عنوان يك تونل حياتي است كه امسال خوشبختانه در رديف بودجه اعتبار قابل ملاحظهاي دارد. لذا انتظار داريم نگذاريد مردم بيشتر از اين داغدار كشتههايشان بشوند، نگذاريد مردم بيش از اين در زمستان گرفتار شوند.
جناب آقاي وزير! چرا ستاد بازآفريني شهري در قهقرا و سستي مديريت ميشود و اقدام جدي و اساسي عليرغم مصوبات محكم صورت نميگيرد.

حسينعلي حاجي دليگاني
جناب آقاي نظري! وقتتان تمام است، متشكرم.

سيدناصر موسوي لارگاني
نفر آخر جناب آقاي عيسيزاده هستند، بفرماييد.
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي رئيس! ما در منطقه آذربايجانغربي بعضي جادههايمان نزديك به (27)، (24) سال است كه در آن منطقه از جمله جاده سرچم شروع شده و هنوز به پايان نرسده، خدمت آقاي وزير هم عرض كردم. من خدمت حضار محترم و نمايندگان عزيز عرض ميكنم، آقاي اميرآبادي! بگذاريد آقاي رئيس اين را بشنود. در طول اين (24) سال خانوادههايي كه بر اثر تصادف پدر، مادر و بچهشان را از دست دادند در اين مملكت چه كسي بايد جواب بدهد؟
آقاي وزير! شما اين را بشنويد و جواب بدهيد، اين يتيمهايي كه ماندند جوابگويشان كيست،
آيا خدا را خوش ميآيد يك جادهاي كه شش كيلومتر است (24) سال طول بكشد، آيا خدا را خوش ميآيد كه هر شب شهر مياندوآب (100) تا كاميون عراقي براي پالايشگاه تبريز وارد و (100) تا هم خارج ميشود؟ يك شهري كه كمربندي ندارد (27) سال هم هست شروع شده و به پايان نرسيده.
من ميخواهم آقاي وزير به اين دو مطلب جواب بدهد، مياندوآبي كه چهارراه كل شمال غرب را به جنوب كشور وصل ميكند تا به حال كاري انجام نگرفته. در يك گوشهاي از كريدور غربي و شرقي (600) متر نزديك به شش سال است مانده، (600) متر در پليسراه مياندوآب است. اگر پولي نيست چرا براي جادههاي ديگر هزينه ميكنند، اگر هست به طور مساوي براي همهجا تقسيم كنند. خدا را خوش نميآيد، چون آقاي وزير هم نميشنود ما مجبور هستيم بالاخره در قالب سؤال آقاي وزير را دعوت كنيم اينجا بيايند حداقل به سؤال و گفتههاي ما گوش كنند. آقاي مهرانجان! شما به آقاي وزير برسانيد كه اين مطلب را بگويند، اين دو تا جاده (24) و (27) ساله چه ميشود. ما قانوناً نماينده هستيم و ميتوانيم به قوه قضائيه هم از دست وزارت راهوشهرسازي شكايت كنيم، ولي نجابت خرج داديم و تا به حال شكايت هم نكرديم. آقاي وزير بشنويد! فقط در يك جاده ما (65) نفر بر اثر بيتوجهي وزارت راهوشهرسازي به قتل رسيدهاند، آيا اين (65) خانوادهاي كه ويران شده را حضرتعالي جوابگو هستيد؟

حسينعلي حاجي دليگاني
وقتتان تمام شد، از رعايت وقت متشكرم.

علي نيک زادثمرين
برادر عزيزم آقاي دهنوي! ميهمانان را اعلام بفرماييد.

سيدمحسن دهنوي
ميهمانان جلسه علني امروز چهارشنبه بيست و يكم عبارتند از:
ـ جمعي از محيطبانان و خانواده محترم شهدا و جانبازان سازمان محيطزيست هستند كه به مناسبت هفته محيطزيست در جايگاه ميهمانان تشريف آوردهاند.
ـ ميهمانان سركار خانم رفيعي نماينده محترم تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس هستند كه به همه عزيزان خوشآمد عرض ميكنيم.

علي نيک زادثمرين
من از همه همكاران عزيزم و دوستاني كه زير آن ساعت ايستادهاند خواهش دارم عنايت داشته باشند، آقاي وزير! سؤالاتي كه همكاران ما داشتند دو گونهاست، سؤالهاي بسيار زياد منطقهاي است و اينها را تقديم شما ميكنيم و خواهش ميكنيم كه به همكاران عزيزمان جواب اين سؤالها را برسانيد. اما دو، سه تا مطلب ملي است كه من خدمت شما عرض ميكنم.
يكي از همكارانمان پرسيده كه براي اجراي سياستهاي كلي شهرسازي در بند (6) يعني جلوگيري از گسترش حاشيهنشيني در شهرها و ساماندهي بافت فرسوده. يكي عوارض مربوط به خانههاي خالي است. يكي بحث موضوع اتمام مسكن مهر را سؤال كردند. يكي موضوع طرح اقدام ملي را گفتند خيلي مختصر اشارهاي داشته باشيد. علت توقف و تأخير در اجرا و بهرهبرداري از پروژههاي مسكن مهر چيست و چه زماني اجراي پروژه مسكن مهر به اتمام ميرسد؟
موضوع گراني مسكن و بحث اجارهبها را مطرح كردند. عدم نظارت به قيمتبهاي خدمات در حوزه حمل و نقل را گفتهاند. موضوع قير رايگان و اينكه قرار بود در محلات پروژههاي محلهمحوري ساخته بشود كه آقاي رئيسجمهور هم كلنگ زدند، چند تا از اين محلهها كارش
به اتمام رسيده است؟
همكاران عزيز من مستحضر باشند آنهايي كه حالت و سؤال ملي بود ما محضر آقاي وزير عرض كرديم، الباقي سؤالها را من تقديم آقاي وزير خواهم كرد و خواهشم اين است كه چون دوستان سؤالات بسيار زيادي را در حوزه انتخابيه خودشان نوشتهاند آقاي وزير و معاون محترم پارلماني ايشان حتماً اين جواب سؤالها را به استحضار همكاران عزيز من كه نوشتند و اسمهايشان مشخص است برسانند. در خدمت آقاي وزير هستيم، بفرماييد.

حسينعلي حاجي دليگاني
آقاي اسلامي! (10) دقيقه وقت داريد، بفرماييد.

علي نيک زادثمرين
آقاي صباغيان! اجازه ميفرماييد آقاي وزير بفرمايند يا اصرار بر تذكر داريد؟ من خواهش ميكنم شما اجازه بدهيد آقاي وزير توضيح بدهند و بعد در خدمت شما باشيم، اگر اجازه ميفرماييد كه آقاي وزير توضيح بدهند، از شما ممنونم، بفرماييد.

محمد اسلامی
بسم الله الرحمن الرحيم
با تشكر از فرمايشات دوستان، من درخصوص بافت فرسوده، حاشيهنشيني و محلات من در عرايض خودم در بخشي از وقت توضيح دادم، همانطور كه اشاره كردم اين برنامه به صورت محلهمحور بوده و ما در دهههاي گذشته كه ميشود گفت از اواخر دهه (70) اين پروژهها از سال 1377 در دست اقدام قرار گرفته، حدود (956) هزار و (694) واحد در بافتهاي فرسوده در محلات نوسازي شده كه عمده اقدامات آن هم مردم هستند.
امروز هم ما در همه آن محلاتي كه جامعه هدف است فراخوان داديم تسهيلات و يارانه براي
آنها هست، پروانه شهرداري رايگان هست و خدماتي كه بايد صورت بگيرد اينها برقرار است، اگر مردم يك نوع اقبال بهتري بكنند، يك مشكلي پيش آمده كه همان بحث دوره وام بود كه به سازندگان ميدادند آن را برديم اصلاح كرديم كه جذابيت آن بالاتر برود و همين امروز هم ما (45) هزار واحد را در دستور داريم كه انشاءالله اين را بتوانيم توسعه بدهيم.
درخصوص خدمات زيربنايي، ايجاد فضاهاي عمومي بيش از (3) ميليون متر مربع فضاي عمومي است، (237) كيلومتر زيرساخت در محلات جامعه هدفگذاري و اجرايي شده است و ما همين امروز درخصوص بحث حاشيهنشيني من عرض كردم و رياست محترم بنياد مسكن آقاي تابش هم اينجا هستند، در چند استاني كه حاشيهنشيني پرظرفيت وجود دارد ما مانند بلاياي طبيعي سيل و زلزله بنياد مسكن را اعزام كرديم در مناطقي كه حاشيهنشيني دارد مستقر شده و دارد يكييكي شناسايي ميكنند و شروع به بازسازي و نوسازي محلاتي كرده كه براي حذف حاشيهنشيني است. تمام اين برنامهها مشخص است و در استانها خودتان از نزديك مشاهده كرديد.
درخصوص سامانه جامع املاكواسكان، عزيزان! ما اين سامانه را طراحي و رونمايي كرديم و در اختيار سازمان امور مالياتي است، سازمان امور مالياتي امروز از اين سامانه برخوردار است، يك منع قانوني داشتند كه بتوانند بارگذاري بكنند، چون شما اينجا قانوني داريد كه به آنها اجازه نميدهد اطلاعات مؤديان مالياتي خود را در اختيار ديگر دستگاهها بگذارند، اين را ما با يك تمهيداتي برديم در كميسيون اقتصادي دولت تصويب كرديم و انشاءالله به صورت اقدام فوري در دولت هم تصويب ميشود كه ديگر مانعي سر اين راه نباشد و اينها بتوانند اخذ ماليات از خانههاي خالي را اقدام بكنند كه به زودي اين بايد آغاز بشود و هيچ مانعي هم سر راه آن نيست. عزيزان! ما همين امروز در خوزستان (17) هزار واحد مسكن مهر فاقد متقاضي داريم، مسكنهاي مهري كه در كشور بوده منهاي آنهايي كه قضائي بوده و مشكل داشته است ما همه آنها را تعيين تكليف كرديم. حدود (67) هزار واحد مسكن مهر است كه روي فونداسيون و در اسكله بوده كه ما آنها را كار كرديم و به ياري حقتعالي حداكثر تا آبانماه ما ديگر مسكن مهر نيمهتمامي نخواهيم داشت، به استثناء آن مسكنهاي مهري كه در دادگاه است و پرونده قضائي دارد و از حوزه اختيار و مسئوليت ما خارج ميشود.
درخصوص بحث مربوط به ريل؛ عزيزان ببينيد! ما زيرساخت را فراهم كرديم، خط دومها و خطوط فرعيها جزء پروژههاي بسيار فعالي بوده كه دنبال شده. روزانه در كشور تا سال قبل حداكثر (53) واگن در بندر امام با قطار بارگيري ميكرديم و الان به (112) تا رسيده و عرض كردم استفاده از قطار دو برابر شده. در بندرعباس (45) دستگاه به (99) دستگاه رسيده، تنكيلومتر ما (2) درصد افزايش پيدا كرده و اين روند افزايشي ادامه دارد چون ما باور داريم غير از اينكه تكليف قانوني است هم براي ايمني و هم براي صرفه اقتصادي و هم براي محيطزيست و هم براي صرفهجويي در انرژي اين كار را انجام بدهيم.
در بحث مربوط به مسكن هم عرض كردم تبعاتي كه بازارهاي موازي بر بخش مسكن به وجود ميآورد اين همواره از اول انقلاب تاكنون اينطور بوده، مهمترين آيتمش اين است كه اولاً ما برنامه جامع مسكن را پياده كرديم و ثبتنامي كه از مردم انجام داديم برنامه اقدام و عمل ما است. (1) ميليون و (600) هزار نفر در كشور ثبتنام كردند، (800) هزار نفر واجد شرايط
هستند، بعضي از استانها كساني كه ثبتنام كردند بالاي (70) درصد واجد شرايط نيستند.

علي نيک زادثمرين
آقاي اسلامي! عذرخواهي ميكنم، من از همكاران عزيزمان خواهش ميكنم، آقاي رسولي! خواهش ميكنم عنايت داشته باشيد بحث زيرساخت، مسكن، حملونقل، اجارهبها، بافت فرسوده يكي از بحثهاي اساسي است كه الان همه نمايندگان محترم در حوزه انتخابيه خود با آن دست به گريبان هستند. بنابراين اين فرصت را مغتنم بشماريم و ببينيم كه آقاي وزير چه راهكار و زحمتي كشيدند. من خواهش ميكنم دوستان عنايت داشته باشند، بفرماييد.

محمد اسلامی
عزيزان من! در بحث مسكن ما وظيفه داريم هم طبق قانون اساسي و هم وظايف ذاتي وزارت راه و شهرسازي كه زمينه خانهدار شدن مردم را فراهم بكنيم. ما در اين راستا براي شهرهاي زير (100) هزار نفر بنياد مسكن را هم مأموريت داديم و شروع كرده است و در شهرهاي گوناگون ثبتنام شده است. امروز ما در يك وضعيتي هستيم كه زمين مورد نياز طرح اقدام ملي به رغم همه تنگناهايي كه وجود داشت عرضه كرديم، پروژهها شروع شده و در بخشي هم در گام جديد به خود مردم در شهرهاي كوچك و متوسط زمين را به صورت گروهي و در شهرهاي كوچك به صورت فردي در اختيارشان ميگذاريم كه يك رأس ما نظاممهندسي و يك رأس ما بنياد مسكن است و براي احداثهاي آن اقدام خواهد شد. اين نهضت خانهسازي و پايدار شدن توليد مسكن در كشور جزء سياستها و ارادههاي قاطع ما است و به ياري حقتعالي آن را دنبال ميكنيم و لحظهاي هم كوتاه نيامديم و نخواهيم آمد.
درخصوص بهسازي و مقاومسازي واحدهاي مسكوني روستايي بنياد مسكن از 84 تا حالا نرخ
(7) درصد مقاوم را به (50) درصد رسانده و هدفگذاري سالي (200) هزار واحد را دارد دنبال ميكند. هرچقدر مردم روستا بيشتر استقبال بكنند و بيايند مشاركت بكنند ما از فرسودگي و ناپايداري سازههاي منازل مردم در روستاها رها ميشويم. زلزلههاي اخير نشان داد آن خانههاي بازسازيشده در مقاومسازي و در روستاها چقدر كارساز بوده و تلفات ما را كاهش داده و من اميدوار هستم اين نهضت مقاومسازي همچنان در روستاها ادامه پيدا بكند.
در بخش قير رايگان هم كه مستحضر هستيد آنچه را كه در قانون مصوب بوده ما از آن بهرهمند شديم. قير دريافتي ما در سال 98 نسبت به سال 97 تقريباً يكهفتم بوده، قير به هر صورت به دلايل گوناگوني در يك مسيري افتاده و الان ما به اين وضعيت گرفتار شديم. پروژههاي نيمهتمام را هم من عرض كردم (42) هزار ميليارد تومان قرارداد فعال داريم، حدود (6000) ميليارد تومان بودجه راهسازي ما در سطح كشور براي انواع راهها است، بخشي را هم كه فرمودند الان استاني شده ولي اگرچه يكسري از راهها سنواتي و طولاني شده هركدام از اينها معارض ملكي و تأسيسات زيربنايي دارد و همه بحثهاي راهها مديريتي نبوده، ولي ما اهتمام و تعهد داريم و مطمئن هستيم با تعاملي كه با شما عزيزان نمايندگان و هيأترئيسه محترم خواهيم داشت حتماً در اين دوره با يك حركت تعاملي و درك متقابل و رفتوآمدهايي كه كمك بكند موانع را كنار بگذاريم و در بخش تقنيني ما از مجلس كمك بگيريم و در بخش اجرايي آن هماهنگيهايي كه با استفاده از دستگاههاي اجرايي انجام بدهيم، انجام بدهيم و به ياري حقتعالي شاهد صحنههايي باشيم كه آن حوائج و نيازهاي مردم و آنچه كه مردم را رنج ميدهد در حوزه زيرساختها زودهنگامتر بتوانيم برطرف بكنيم و از اين طريق به كسب رضاي خداوند متعال نائل بشويم. والسلام عليكم و رحمه
الله و بركاته

علي نيک زادثمرين
آقاي وزير! يك موضوع را هم گفتند بگويم مستحضر باشيد، به احترام كربلا اين راه ايلام به مهران و تونل قلاجه را يك عنايت ويژهاي به احترام زوار آقا امام حسين (عليهالسلام) داشته باشيد. از آقاي مهندس اسلامي وزير محترم راه و شهرسازي، معاونين و همكاران ايشان متشكرم.
6
ناطقان جلسه آقایان: محمد کعبعمیر، احمدحسین فلاحی، جلیل رحیمیجهانآبادی، انور حبیبزادهبوکانی و احمد محرمزادهیخفروزان

حسينعلي حاجي دليگاني
بسم الله الرحمن الرحيم
ناطقان جلسه علني امروز عبارتند از:
ـ آقاي محمد كعبعمير نماينده محترم شوش.
ـ آقاي احمدحسين فلاحي نماينده محترم همدان و فامنين.
ـ آقاي جليل رحيميجهانآبادي نماينده محترم تربتجام، تايباد، باخرز و صالحآباد.
(كه هر كدام هفت دقيقه وقت دارند)
ـ آقاي انور حبيبزادهبوكاني نماينده محترم بوكان.
ـ آقاي احمد محرمزادهيخفروزان نماينده محترم اهر و هريس.
(كه هر كدام پنج دقيقه وقت دارند)
به مدت هفت دقيقه در خدمت جناب آقاي كعبعمير هستيم، بفرماييد.

علي نيک زادثمرين
بعضي از همكاران تذكر دادند و من ميخواهم به استحضار مردم عزيز و بزرگ ايران اسلامي برسانم در مجلس بحث نطق و تذكر براساس ثبتنام و قرعه است، اگر بعضي از دوستان تا الان نطقي نداشتند و يا در مباحثي نتوانستند صحبت كنند، چون به من تذكر دادند عرض كنم از باب اين است كه اسمشان در قرعه در نيامده است. برادر عزيزمان آقاي كعبعمير! در خدمت شما هستيم، بفرماييد.

محمد کعب عمير
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
سلام عليكم، با سلام و درود به پيشگاه حضرت ولي عصر (عجلالله تعالي فرجه الشريف) و رحمت واسعه الهي به روح پرفتوح امام راحل (رضوانالله تعاليعليه) و ارواح طيبه شهدا و با آرزوي سلامتي و توفيق روزافزون براي مقام عظماي ولايت وليامر مسلمين جهان حضرت امام خامنهاي (مدظلهالعالي) (حضار صلوات فرستادند) و همه خدمتگزاران نظام اسلامي. در ابتداي كلام لازم ميدانم از مسئولين و كاركنان حوزه بهداشت و درمان كشور و ساير مدافعان سلامت كه در اين روزهاي سخت و طاقتفرسا با ايثار و تلاش خالصانه و خاضعانه خود در خدمت به مردم از جان مايه گذاشتند و ثابت كردند كه دفاع از ميهن پرستار و پاسدار نميشناسد تشكر و قدرداني نموده. به روح بزرگ شهداي مدافع سلامت درود ميفرستم و دست برادران محترم را ميبوسم و در برابر قامت استوار خواهران گرامي سر تعظيم فرود ميآورم.
سلام و درود ميفرستم به روح پاك و ملكوتي شهداي مقاومت به ويژه سردار رشيد اسلام، مالك اشتر زمان و امير دلها شهيد حاجقاسم سليماني كه با تيزبيني به خوبي دريافت كه تنها عنصر
نجاتبخش جهان اسلام مقاومت است و اينكه دشمن هيچگاه با زبان مذاكره عقبنشيني نخواهد كرد.
لذا اينجانب از تريبون مجلس انقلابي يازدهم اعلام مينمايم در امتداد راه خونين شهيد سليماني و ديگر شهداي مقاومت و به سرانجام رساندن رسالتي كه ايشان بر دوش ما نهادهاند انجام هرگونه مذاكره و يا به انتظار نشستن پاي ميز مذاكره با دولتمردان تروريست آمريكايي را محكوم نموده و به ملت شهيدپرور و خانواده معزز شهداي مقاومت اين وعده را ميدهم كه مجلس يازدهم راسخ و استوار اجازه هيچگونه مذاكرهاي با آمريكاي جنايتكار را نخواهد داد.
همكاران محترم! بنده با افتخار به نمايندگي از مردم شريف و ولايتمدار شهرستان شوش دانيال در اين مجلس حضور دارم، شهري كه يادآور رشادتها و جانفشانيهاي مردم صبور و آزادهاي است كه در هشت سال دفاع مقدس جانانه از ميهن اسلامي خويش دفاع نموده و پاي انقلاب، اسلام و امام خويش ايستادگي كردند، شهري كه يكي از كهنترين ميراث فرهنگي و تاريخي ايران و جهان است. با وجود يادمانهاي دفاع مقدس دو اثر ميراث جهاني، جاذبههاي طبيعي و گردشگري بكر، زمينهاي كشاورزي حاصلخيز، منابع فراوان آب و بسياري از ظرفيتهاي مختلف ديگر متأسفانه امروزه به دليل سوءمديريت و عدم توجه مسئولين به ظرفيتهاي منطقه مردم اين شهر بدون داشتن حداقل امكانات اجتماعي، بهداشتي و رفاهي در شرايط سخت و دشواري به سر ميبرند.
بيكاري، نبود مراكز درماني، بيتوجهي به وضعيت آب شرب مردم، عدم وجود زيرساختهاي لازم در حوزه گردشگري، فقدان زنجيرههاي توليد در صنايع كشاورزي، عدم گازرساني به روستاها و بيتوجهي به زيرساختهاي لازم جهت تأمين انرژي يا نيروگاهها تنها بخشي از محروميت و مشكلات شهرستان شوش ميباشد. كشاورزان شوش عليرغم وجود منابع آبي غني در اين شهر به دليل محدود شدن حقآبه كشاورزي حق زراعت در زمينهاي خود را ندارند. كارگران اين شهر در حالي دست به گريبان مشكلات معيشتي هستند كه مقام عظماي ولايت در سه سال اخير به حمايت، رونق و جهش توليد در كشور تأكيد و دستور فرمودهاند.
همكاران محترم! بغض فروخورده مردم شوش با تغيير در رويكرد و نگرش جديد در انتخابات مجلس يازدهم متبلور شد و امروز اين مردم چشمانتظار حمايت مجلس محترم، دولت و نهادهاي انقلابي در رفع مشكلات خويش ميباشند. مردم ايران اسلامي امروز تشنه و نيازمند عملگرايي انقلابي و بازگشت به اصول و سرچشمه ناب انقلاب اسلامي هستند. در اين زمينه با تأسي از فرامين مقام عظماي ولايت و حركت در جهت گام دوم انقلاب و با فراهم نمودن شرايط و بسترهاي لازم قانوني در راستاي حمايت از توليد ملي و استفاده از استعدادهاي انساني و سرمايههاي داخلي در قالب و بستر تقنين قوانين مناسب، اصلاح قوانين دستوپاگير و محقق شدن شعار سال كه همان جهش توليد است در دستور كار اينجانب و همكاران محترم قرار گيرد.
جناب آقاي رئيسجمهور! آيا ميدانيد تصميمات نادرست ناشي از سوءمديريت درخصوص واگذاري شركت نيشكر هفتتپه، معيشت چند هزار خانوار را دستخوش اضمحلال نموده است؟ شركت نيشكر هفتتپه يكي از عظيمترين صنايع توليد شكر در ايران با اشتغال بيش از (5000) نفر نيروي انساني مستقيم و (2000) نفر نيروي فصلي نقش مهمي در چرخه توليد و اشتغال در استان خوزستان داشت، ولي متأسفانه عليرغم هشدارها و تذكرات مسئولين وقت درخصوص
جلوگيري از واگذاري و برونسپاري غير اصولي اين صنعت به افراد فاقد صلاحيت و اهليت در آذرماه 94 و از طريق برگزاري مزايدهاي كه داراي شبهات فراوان بوده و به پشتوانه حمايتهاي ويژه جناب آقاي جهانگيري معاون اول جنابعالي واگذار گرديد و اين روند در نهايت به اضمحلال صنعتي منتهي شد كه روزگاري نه چندان دور باعث غرور و سربلندي استان خوزستان بوده و امروز تنها شاهد رسيدگي به نامه اعمال برخي مسببان آن به عنوان اخلالگران در نظام اقتصادي و بانكي كشور در محاكم قضائي هستيم.
جناب آقاي رئيسجمهور! دستاورد اين واگذاري بعد از گذشت پنج سال چه بوده بهجز افول اين صنعت، ركود، بيكاري، ويراني محفل گرم خانواده كارگران و شرمندگي كارگران مظلوم و محجوب اين واحد صنعتي نزد خانوادههايشان؟
جناب آقاي روحاني! از آنجا كه واگذاري شركت نيشكر هفتتپه به بخش خصوصي بدون توجه به بررسي دقيق و كارشناسي درخصوص ظرفيتهاي مالي و اهليت و سوابق اجرايي سهامداران فعلي صورت گرفته و با توجه به عدم توانايي مالي و مديريت خريدار و عدم ايفاي تعهدات قراردادي و مشكلات ايجادشده در منطقه و همچنين عدم مطابقت بهاي قطعي مزايده واگذاري شركت مورد نظر با بهاي ارزشگذاري شده. اينجانب در شرايط فعلي تنها راه برونرفت از مشكلات موجود در اين شركت را ابطال واگذاري ذكرشده با استفاده از ظرفيتهاي موجود در قانون اجراي سياستهاي كلي اصل (44) قانون اساسي دانسته و از جنابعالي ميخواهم پيش از آنكه دير شود در اين خصوص اقدام فرماييد.
در اينجا جا دارد تشكر ويژه اينجانب و مردم شريف شهرستان شوش از زحمات و عنايات رياست محترم قوه قضائيه حضرت آيتالله رئيسي، جناب حاجآقا طائب رياست محترم سازمان اطلاعات سپاه و پرسنل خدوم آن سازمان و همچنين سربازان گمنام امام زمان در وزارت اطلاعات درخصوص پيگيري مشكلات شركت نيشكر هفتتپه را اعلام نمايم.
جناب آقاي اردكانيان وزير محترم نيرو! آيا ميدانيد مردم شهرستان شوش با وجود سه رودخانه پرآب دز، كرخه و شاوور از نعمت آب آشاميدني مناسب محروم هستند؟ آيا ميدانيد در برخي بخشهاي شهرستان شوش آب شرب حتي براي استحمام و شستشو قابل استفاده نميباشد؟ وضعيت اسفبار آب آشاميدني مردم در روستاهاي شوش، غيزانيه اهواز، چوئبده، آبادان، دهدز و ايذه قصه پرغصهاي است كه بايد خواب را بر چشم هر مسئول و مديري آشفته نمايد.
اينجانب بر خود واجب ميدانم از نگاه ويژه مقام عظماي ولايت و اهتمام دولت محترم در اجراي فاز اول طرح (550) هزار هكتاري مقام معظم رهبري براي احياء زمينهاي كشاورزي و ايجاد شبكههاي آبياري و زهكشي تقدير و تشكر نموده و از وزير محترم نيرو ميخواهم جهت تأمين حقآبه مورد نياز فاز دوم اقدام عاجل به عمل آيد.
جناب آقاي دكتر نمكي وزير محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشكي! شهرستان شوش با مساحت (3577) كيلومتر مربع و جمعيت (220) هزار نفر و (220) روستاي پراكنده فقط و فقط داراي يك بيمارستان است و آن هم فاقد امكانات تخصصي لازم جهت معالجه بيماران ميباشد. آيا بهاي جان انسانها را ميدانيد، آيا ميدانيد كه چه تعدادي از مردم مظلوم شوش و روستاهاي تابعه به دليل عدم وجود امكانات درماني خصوصاً در شرايط فعلي كرونايي مجبور به
طي مسيرهاي طولاني به مراكز درماني شهرهاي مجاور در استان بوده و در اين تردد چه بسيار مردماني كه جان خود را از دست دادهاند. آيا اين مردم شريف سزاوار چنين شرايطي هستند؟

علي نيک زادثمرين
جناب آقاي كعبعمير نماينده محترم مردم شريف شوش! خواهش ميكنم جمعبندي بفرماييد.

محمد کعب عمير
همكاران گرامي! اين دل سوخته، صداي بغضآلود و البته همت عالي و استوار از كربلاي ايران خوزستان آمده است.
سرزمين تاريخ، شوش، ايذه و شوشتر. سرزمين نفت مسجدسليمان، اهواز و اميديه. سرزمين پالايشگاه پتروشيمي آبادان، ماهشهر و بندر امام خميني. سرزميني كه بدون وضو بر خاك آن پا نميگذارند. سرزمين فداكاريهاي شهداي شوش و رشادتهاي باقري و بقايي در فكه، شجاعتهاي چمران در دهلاويه، ايستادگي جهانآرا در خرمشهر و ديگر شهدا در سوسنگرد، بستان، اهواز، آبادان و انديمشك و نقطه نقطه اين استان. حضرت امام خميني (رضواناللهتعاليعليه) فرمودند: «خوزستان دين خود را به اسلام ادا كرد» ولي دولتمردان ما بدانند كه هنوز دين خود را به خوزستان ادا نكردند.
اينجانب به عنوان فرزند كوچك شوش با اين مردم شريف عهد بستهام كه لحظهاي براي احقاق حقوق ايشان، پيگيري مطالبات بر زمين مانده و اعتلاي نام شوش از هيچ تلاشي فروگذاري نكرده و در اين مسير بدون هرگونه مسامحه و اغماضي و بدون هيچگونه منفعتطلبي شخصي و فقط از طريق تعامل و گفتگو با مجلس و دولت در راه برداشتن موانع توسعه و پيشرفت شوش عزيز گام بردارم. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

علي نيک زادثمرين
دو دقيقه اضافه صحبت فرموديد، ما قسم خورديم.

حسينعلي حاجي دليگاني
از جناب آقاي محمد كعبعمير نماينده محترم شوش متشكرم، از جناب آقاي احمدحسين فلاحي نماينده محترم همدان و فامنين دعوت ميكنم، بفرماييد.

احمدحسين فلاحي
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام خدمت همه همكاران عزيز، نمايندگان محترم مجلس يازدهم و با سلام و درود بر ارواح طيبه شهيدان از صدر اسلام تاكنون خصوصاً معمار كبير انقلاب اسلامي حضرت امام (رضواناللهتعاليعليه) و شهداي والامقام دفاع مقدس، مدافعان حرم، جبهه مقاومت و همه سرداران عزيز، (8000) شهيد و سرداران استان همدان در رأس آنها حبيب سپاه اسلام سردار حاجحسين همداني و همچنين سردار دلها شهيد حاجقاسم سليماني.
آرزوي طول عمر و عزت براي علمدار انقلاب اسلامي مقام معظم رهبري و آرزوي توفيق براي همه خدمتگزاران و شما نمايندگان عزيز مجلس يازدهم.
دوستان، عزيزان و همكاران گرامي! سالها است كشور عزيز ما با دو گفتمان مقابل هم مواجه بوده است. گفتمان اول گفتمان سازش و غربگرايي كه نجات كشور را در گرايش و وابستگي به غرب ميداند و الگوي پيشرفت و توسعه در اقتصاد، فرهنگ و سياست را در دنبالهروي غرب ميداند و ديگر گفتمان كه راه عزت را مقاومت در مقابل غرب و رويكرد و آموزههاي ديني و ملي ميداند. گفتمان غربگرايي در طول ساليان گذشته بيشترين خدمت را به غرب داشته و تقريباً هيچ زماني پرونده پيروز و موفقي نداشته است. از عهدنامههاي تركمانچاي و گلستان تا برجام،
FATF و CFT همواره پسروي و از دست دادن دستاوردهاي اين كشور بوده است. اگر غير از اين است محققان منصف تاريخ را به قضاوت فرا ميخوانيم مطالعه نمايند.
گفتمان دوم گفتمان مقاومت و دينباوري با تقديم هزاران شهيد در طول تاريخ خصوصاً تاريخ معاصر از مجتهدان و مجاهدان و سرداران و توده مردم بوده و همواره در مقابل وابستگي و ذلت ايستاده و ذرهاي از عزت، آب و خاك خود تقديم دشمن نكرده است. نمونه بارز آن در عصر حاضر در هشت سال دفاع مقدس تا جبهه مقاومت شاهد هستيم در سايه تقديم شهيدان و سرداران والامقامي چون سليماني، همداني، اسكندري، تقوي، اللهدادي و غيره از رزمندگان فاطمي، زينبي، حسيني و باقري و حيدري و حزبالله تا مدافعان حرم براي نظام اسلامي عزت آفريدند. در سختترين شرايط تحريم و كرونا كشتيهاي جنگي سپاه و ارتش در آبهاي آزاد جهان در حال گشتزني هستند و با شكستن هيمنه استكبار نفت و بنزين را تا حياطخلوت آمريكا صادر ميكنند، كشوري كه روزگاري محل تاخت و تاز ابرقدرتهاي شرق و غرب بود و كسي براي ورود به آب و خاك آن اجازه نميگرفت امروز كسي جرأت كج نگاه كردن به حريم آن در مرزهاي آبي و خاكياش را ندارد.
دستاورد گفتمان مقاومت موجب محدوديت و تضعيف رژيم صهيونيستي و جلوگيري از توسعه مرزهاي آن رژيم منحوس بوده است و همچنين موجب توسعه مرزهاي جهادي و عقيدتي از عراق، سوريه، لبنان و فلسطين تا يمن و نيجريه گشته است و رزمندگان مقاومت در تمامي مرزهاي انقلاب اسلامي آماده نابودي رژيم كودككش و سگ هار آمريكا ميباشند.
اما دوستان و همكاران گرامي! كشوري كه هفتمين كشور قدرت اقتصادي دنيا است و با (15)
كشور هممرز و جزء اولينهاي نفت، گاز و منابع طبيعي است، كشوري كه داراي سرمايه انساني جوان و كارآمد است، كشوري كه مقام اول علمي منطقه و مقام پانزدهم جهان را به خود اختصاص داده است و همه اينها دستاورد نظام جمهوري اسلامي است و با قدرت موشكي و پهپادي توازن قوا را در منطقه بههم زده است امروز گرفتار مديران ليبرال ناكارآمد و تاريخ مصرف گذشتهاي است كه با تمام ادعاهاي پوچ و توخالي شعار مذاكره و غربگرايي روزها و بلكه ماهها در كنار هم و بر روي يك ميز با كدخداي پوشالي عالم، آمريكا روبهرو نشستند و مذاكره كردند و حاصلي جز تورم و ركود و كاهش ارزش پول ملي و ديپلماسي عقيم نداشته است.
امروز اين ملت صبار شكور را در بازار مسكن و خودرو و مايحتاج عمومي خود انگشتنماي عالم كردهاند و با تفكر اشرافيت بياشراف منابع انساني كشور را معطل و سرمايههاي مادي و معنوي را تضييع نمودهاند. جوانان تحصيلكرده خوشفكر و نخبه و مديران كارآمد و ارزشي جايي در مديريت كشور ندارند و تمام امكانات كشور در اختيار كساني است كه خود را ناتوانتر از پختن حتي يك آش بزباش ميدانند.
همكاران عزيز! حوزه انتخابيه بنده همدان، فامنين و قهاوند عليرغم داشتن قدمت تاريخي به عنوان تاريخ و تمدن ايرانزمين با واگذاريهاي ولنگارانه و بيحساب و كتاب شركتها و كارخانهها و شركتهايي با برند كشوري به بخش (نايبرئيس ـ جناب آقاي فلاحي يك دقيقه از وقت مانده) خصوصي، هزاران جوان ما را بيكار نموده است. امروز در بخش توليد و اشتغال همچنين كارآفرين و سرمايهگذار گرفتار بروكراسي بههمتنيدهاي شده است كه مانع توليد و اشتغال است و قطعاً با وجود اين موانع جهش توليدي شكل نخواهد گرفت. پنجره واحد كه قرار
بود حلال مشكلات اينچنيني باشد در كار نيست و هم كارآفرين و سرمايهگذاري كه طي (100) روز گذشته مراجعه كردهاند دولت را مزاحم و سنگانداز خود ميدانند. اداره ماليات، بيمه، شهرداري و محيطزيست همه و همه با گرفتار شدن به قوانين متناقض مانع توليد و اشتغال شدهاند.
دوستان و همكاران گرامي! مردم به مجلس يازدهم اميد بستهاند كه با ريلگذاري انقلابي كشور را از اين وضعيت نجات دهد. گرفتار شدن مجلس به مباحث بيثمر و حركت در مسيري كه تنپروران و دنيامحوران ترسيم كردهاند كه نماينده را به دنياي خويش مشغول كنند و با ورود به مجلس درد مردم را فراموش كنند مجلس ناجي اين ملت نخواهد بود.
دوستان و همكاران، اعضاي محترم هيأترئيسه و آقاي دكتر قاليباف! اجازه ندهيم عدهاي از درون و بيرون ذائقه نمايندگاني را كه با تفكر انقلابي و با انگيزه كار جهادي شبانهروزي در لبيك به نداي امام، جامعه و مردم ولايتمدار وارد مجلس شدهاند را تغيير دهند. حركت امروز مجلس اگر بر محوري باشد كه بنياد آن را مدعيان ليبرال توسعه اقتصادي و سياسي بنا نهادهاند و به برجهاي آنچناني رسيدهاند سرنوشتي جز آن ندارند. والسلام عليكم

حسينعلي حاجي دليگاني
آقاي فلاحي! متشكرم، وقتتان تمام است. از جناب آقاي جليل رحيميجهانآبادي نماينده محترم تربت جام، تايباد، باخرز و صالح آباد دعوت ميكنم. ضمناً از جناب آقاي احمدحسين فلاحي نماينده محترم همدان و فامنين هم تشكر ميكنيم، بفرماييد.

جليل رحيمي جهان آبادي
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
خدايا شروع سخن نام تو است
وجودم به هر لحظه آرام تو است
دل از نام و يادت بگيرد قرار
خوشم چونكه باشي مرا در كنار
عرض سلام، ادب و احترام به محضر مبارك مقام معظم رهبري، ملت شريف ايران، خدمتگزاران صديق در همه بخشها، در دولت خدمتگزار تدبير و اميد، در مجلس، بخشهاي قضائي، نظامي و امنيتي. كسب رأي اعتماد ملت ايران را به شما برادران و خواهران بزرگوار تبريك عرض ميكنم. حضرت امام حسين (عليهالسلام) جملهاي طلايي دارند كه اينجانب از دور قبل بر بالاي سربرگ مجلسم آن را حك كردم «نياز مردم به شما از نعمتهاي خداوند بر شما است، از اين نعمت آزردهخاطر نشويد».
خواهران و برادران عزيز! اينكه خداوند نياز بندگان خودش را به شما ارجاع داده به شما مبارك باد، اميدوارم در اين چهار سال فرصت پيدا كنيد از اين فرصت الهي به عنوان توشه آخرت و فرصت خدمت به نحو احسن استفاده كنيد. اجازه ميخواهم در آغاز كلامم از شهداي سلامت از كادر درمان، از حافظان سلامت، پزشكان، پرستاران و نيروهاي خدماتي در بيمارستانها ياد كنم كه در بحران كرونا با همه وجود و عليرغم فشارها، تحريمها وكمبود امكانات از سلامت مردم ما به نحو احسن دفاع و حفاظت نمودهاند.
برادران و خواهران بزرگوار! مجلس يازدهم در آغاز يك راه پرمخاطره و سراسر مشكل است. اگر از اين فرصت چهارساله و از اعتماد ملت به درستي استفاده نكنيم يك جناح، يك تفكر و يك
طيف سياسي آسيب نميبيند، آنچه كه آسيب ميبيند نظام جمهوري اسلامي است و فاصله بين مردم و نظام به همه ما، به كشور ما و به تماميت ارضي ما آسيب خواهد زد.
اين نظام حاصل خون (250) هزار شهيد انقلاب اسلامي است و تكتك ما با هر تفكر، منش و ديدگاهي مسئول هستيم كه از نظام و مشروعيت آن و خدماتي كه بايد به طبقه محروم بدهد دفاع كنيم و خدمتگزار صادق اين نظام و مردم باشيم. توجه شما خواهران و برادران را به چند مشكل اساسي كشور جلب ميكنم:
1 ـ تفاوت فاحش حقوق بازنشستگان با كاركنان. امروز بازنشستگان در بدترين شرايط ممكن قرار دارند و حقوق اندك آنها باعث شرمندگي آنها و زندگي بسيار سختي براي آنها شده است. در مجلس يازدهم بايد براي تطبيق حقوق بازنشستگان با شاغلان فكري بكنيم.
2 ـ وضعيت روستاهاي ما بيسروسامان است. روستاها متولي ندارد، بنده طرحي را پيشنهاد دادم و آن را امروز تقديم هيأترئيسه كرديم براي تشكيل وزارت امور روستايي. از ادغام بخشهاي مختلفي كه مربوط به روستا است، همچون معاونت مناطق محروم رياستجمهوري، بنياد مسكن، بخشهاي مربوط به سازمان عشايري، سازمان تعاون روستايي، درخواست دارم كمك كنيد كه يك متولي همچون جهاد سازندگي كه در ابتداي انقلاب بود براي روستاها پيدا بشود.
روستاها امروز عليرغم اينكه تشويق به افزايش جمعيت ميشوند مكاني براي زندگي ندارند، جاده مناسب و آب ندارند. من به عنوان نمايندهاي كه در دور دهم بودم بارها به وزير نيرو نامه نوشتم، اما براي (24) روستاي فاقد آب ما حتي (10) ميليارد تومان كه از اعتبارات در اختيار نماينده گذاشتند دوستان يك ريال ندادند. روستاها در اين كشور يتيم است، به داد روستاييان كه (20) ميليون جمعيت كشور را تشكيل ميدهند و به ويژه در مناطق مرزي، مناطقي مانند سيستان و بلوچستان، خراسان جنوبي، خراسان رضوي، آذربايجان، هرمزگان، خوزستان و ساير مناطق مرزي دچار مشكل هستند برسيد و روستاها را نجات بدهيد.
در زمينه جادههاي روستايي اعتبارات جادههاي روستايي اندك است. عزيزان! در زمان تصويب بودجه به آنچه كه دولت به شما پيشنهاد ميدهد صرفاً اكتفا نكنيد. آمار جادههاي روستايي ما نشان ميدهد كه ما نياز داريم اعتبارات جادهسازي در روستاها را افزايش بدهيم. مرزهاي شرقي ما نه در سيستان و بلوچستان و نه در خراسان جنوبي و نه در خراسان رضوي منطقه آزاد براي صادرات كالاهاي باكيفيت ايران به افغانستان ندارند. بازار (30) ميليوني افغانستان نيازمند صادرات كالاي ايراني است. جهش توليد تأكيد مقام معظم رهبري است، افزايش درآمد مورد نياز ما و مردم ما است.
درخواست دارم درخصوص مرزهاي شرقي بررسي و با هم چارهانديشي كنيم. درخصوص نقش مجلس در دپيلماسي پارلماني و عمومي درخواست من اين است كه در بخشهاي مختلف مجلس رايزني كنيم. ما بايد بتوانيم در كنار دستگاه وزارت امور خارجه روابط ميان ملتها با ملتها كه تأكيد مقام معظم رهبري است و يادگار امام ما و آرمان انقلاب ما است را در كنار رابطه دولتها با دولتها گسترش بدهيم. رابطه ملت با ملت يعني تبادل فرهنگ، تفكر و گسترش رابطه اقتصادي و مجلس ميتواند با تقويت گروههاي دوستي پارلماني و با تقويت بخشهاي تخصصي همچون كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي تلاش كند كه اين رابطه
را بهبود ببخشد و تنشهاي ميان ما و برخي از همسايگان را كاهش بدهد.
درخصوص ساماندهي وضعيت شوراها، دهياران و اختيارات شوراها و اعتبارات شوراهاي روستاها نياز داريم در مجلس يازدهم چارهانديشي كنيم و نكته پاياني درخصوص مسائل كلي كشور است. دوستان و عزيزان! خواهش من اين است به كار كميسيوني و تخصصي تكيه كنيم. به اين آمار و ارقامهايي كه كارشناسان دولت به اينجا ميآورند اگر تكيه كنيد هيچ حاصلي از كار مجلس يازدهم براي ملت نخواهد بود. هر كارشناس و وزيري اينجا ميآيد طوري جلوه ميدهد كه انگار هيچ مشكلي در كشور نيست، اما شما نه كمتر از وزير هستيد و نه سواد، تخصص و جايگاه شما كمتر نيست. تلاش كنيد در كميسيونهاي تخصصي كار كنيد، راهكار بدهيد و خودتان امور كشور را به دست بگيريد به عنوان مجلسي كه بايد در رأس امور باشد.
من به چند مشكل در حوزه انتخابيه خودم هم اشاره ميكنم. اولاً از مردم تربتجام، تايباد، باخرز و صالحآباد تشكر ميكنم كه همچون مجلس دهم در مجلس يازدهم نيز به اينجانب اعتماد كردند و تشكر ميكنم از مردم حوزه انتخاباتي خودم كه كمبودها، كاستيها و ضعف بنده رحيمي را پذيرفتند و مجدداً اعتماد كردند. اما در تربتجام و تايباد ما در حوزه آبرساني نياز به اعتبارات داريم، در حوزه جادههاي روستايي نياز به اعتبارات داريم، درخصوص تشكيل منطقه آزاد دوغارون و افزايش صادرات به افغانستان نيازمند اعتبارات هستيم. خواهش من اين است كه هموطنان ما و همشهريان من در تربتجام و تايباد فرصت بدهند در نطق پنج دقيقهاي اضطراري مشكلات آن منطقه را به تفصيل بيان خواهم كرد. از جناب آقاي مهندس نيكزاد، هيأترئيسه محترم و شما خواهران و برادران بزرگوار تشكر ميكنم كه به عرايض من گوش
داديد. اميدوارم از هر تفكر، طيف سياسي و هر منطقهاي كه هستيد دست به دست هم بدهيم و به نظام جمهوري اسلامي و به اميدي كه مردم به ما بستهاند احترام قائل بشويم و براي حل مشكلات كمك كنيد. والسلام عليكم

حسينعلي حاجي دليگاني
از جناب آقاي جليل رحيميجهانآبادي نماينده محترم تربت جام، تايباد، باخرز و صالحآباد متشكرم، از جناب آقاي انور حبيبزادهبوكاني نماينده محترم بوكان دعوت ميكنم كه نطق اضطراري خود را به مدت پنج دقيقه ايراد بفرمايند، بفرماييد.

علي نيک زادثمرين
آقاي بوكاني! عذرخواهي ميكنم. من از همكاران عزيزمان كه زير ساعت جمع شدند عاجزانه خواهش ميكنم عنايت داشته باشند بر صندليهايشان بنشينند. دوستاني كه زير دو تا ساعت هستند بزرگواري بفرمايند و در صندليهاي خود مستقر بشوند، آقاي بوكاني بفرماييد.

انور حبيب زاده بوکاني
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام به پيشگاه مقام معظم رهبري و با كسب اجازه از نمايندگان بزرگوار و رياست محترم مجلس. جا دارد از آحاد مردم فهيم، آگاه و سرافراز بوكان و روستاهاي آن تشكر كنم كه براي سومين بار رسالت وكالتشان را در مجلس شوراي اسلامي به بنده واگذار كردند. اميدوارم بتوانم فرزند راستين ديار پاكان و صداي رساي دغدغهها، مشكلات و مطالبات آنها باشم.
همكاران گرامي! ركود ناي نفس كشيدن را از مردم گرفته، بيكاري بنيان خانوادهها را متزلزل كرده، تورم مردم را در تأمين حداقل معيشتشان ناتوان كرده، فساد اعتماد مردم را خدشهدار
كرده، اگر ميخواهيم در اين شرايط شرمنده مردم نباشيم و گرهگشاي مشكلات آنان باشيم بايد مجلس شوراي اسلامي به جايگاه واقعي خود در نظام جمهوري اسلامي كه به فرمايش حضرت امام خميني (رحمهاللهعليه) مجلس در رأس همه امور است بازگردد. عمل كردن مجلس يازدهم و دو وظيفه اصلي قانونگذاري و نظارت، راهكار بازگشت مجلس به جايگاه واقعي خود است. در امر قانونگذاري بايد با نگاه كارشناسيشده منافع نظام و مردم را در اولويت قرار دهيم. در بخش نظارت نيز مجلس بايد به صورت مستقل و فراتر از نگاه فراجناحي، جسورانه و بدون تعارف بر دولت نظارت داشته باشد.
نمايندگان محترم! همانگونه كه مستحضريد مقام معظم رهبري سال جاري را سال جهش توليد نامگذاري كردهاند. بدون شك راهكار پايان دادن به ركود اقتصادي اميدآفريني و اشتغالزايي در كشور، پيشنهاد مدبرانه رهبر انقلاب مبني بر جهش توليد است. رسيدن به اين هدف ميسر نخواهد شد مگر آنچه دولت زيرساختهاي لازم را مهيا كند. اما در بسياري از نقاط كشور مانند كردستان اين زيرساختها مهيا نيست. مناطق كردنشين و غرب كشور دروازه ايران بر روي بازارهاي جهان عرب و غرب است. كشورمان از طريق عراق ميتواند به بازار عرب دسترسي پيدا كند و از طريق تركيه به بازار غرب، اما اين پتانسيلهاي مرزي كردستان و غرب كشور سالها است كه مغفول مانده است.
دولت در راستاي تحقق شعار سال بايد زيرساختهاي حملونقل مانند آزادراه و راهآهن را در كردستان ايجاد كند. جادههاي كردستان را كه به قتلگاه تبديل شدهاند بايد به جادههاي صادرات تبديل كند. مناطق ويژه اقتصادي و بازارچههاي مرزي ايجاد شوند تا توليدات كشوري صادر شوند.
از طرف ديگر سرمايهگذاري دولتي در مناطق محروم مانند كردستان ناچيز و بستر لازم براي سرمايهگذاري بخش خصوصي نيز فراهم نشده است. به همين دليل نه از اشتغال خبري است و نه از رفاه.
نتيجه اين وضعيت ظهور پديدههايي همچون كولهبري است كه زاييده توسعه نيافتگي مناطق كردنشين است. كولهبر به فرمايش مقام معظم رهبري قاچاقچي نيست، چرا كه كولهبران براي تأمين حداقل معاش زندگي خود جان بر كف ميگذارند و معيشت آنان از طريق جهش توليد به راحتي تأمين ميشود. كردها از كهنترين ساكنان ايرانزمين هستند، در كنار توسعه و زدودن غبار محروميت انتظارات ديگري نيز دارند كه سالها است مغفول مانده است مانند بهكارگيري مديران شايسته كرد و اهل سنت در پستهاي ردهبالاي استاني، كشوري و اجراي اصول (15) و (19) قانون اساسي كه حق آموزش زبان مادري در مدارس را به رسميت ميشناسد و انتظار ميرود در مجلس يازدهم براي تحقق اين مطالبات كردها گامهاي اساسي برداشته شود.
در حوزه انتخابيه بوكان نيز در كنار بيكاري و تورم ناتمام ماندن پروژههاي عمراني، بهداشتي، آموزشي و نبود حداقل امكانات رفاهي مانند آب شرب بهداشتي، گاز شهري و در بسياري از مناطق شهري و روستايي وضعيت بحراني در اين شهرستان ايجاد شده است. شهرستان بوكان در كريدور غرب كشور واقع است، اما تخريب زيرساختهاي شهري و تصادفات خونين و مرگبار تنها سهم اين شهرستان از تردد ترانزيتهاي بينالمللي است، چرا كه پروژه احداث كنارگذر بوكان (10) سال است راكد مانده است. پروژه تبديل محور مياندوآب ـ بوكان ـ سقز و بزرگراه مدت
مديدي است به پايان نرسيده و اين محور به قتلگاه شهروندان بوكاني تبديل شده است. سد شهريكند از مطالبات اصلي مردم بوكان كه در دوره نمايندگي بنده در مجلس هفتم كلنگزني شده و پس از صرف ميلياردها تومان هزينه ادامه ساخت آن با مصوبه كارشناسي ستاد احياء تعطيل شد. بايد در اين مصوبه تجديد نظر شود چون سد سيمينهرود نقش مهمي در رونق كشاورزي و كاهش بيكاري و مهار آبهاي جاري و هدر رفتن آبهاي سطحي در منطقه دارد. اين سد ميتواند به پايان برساند و آب را مانند سد شهيد كاظمي به سمت درياچه اروميه رها كرد. پروژه آبياري دشت رحيمخان بعد از (15) سال هنوز به اتمام نرسيده و پروژه آبياري منطقه فيضاللهبيگي هنوز روي كاغذ مانده است.
پروژه بيمارستان (200) تختخوابي دو سال است در مرحله كلنگزني راكد مانده است، ساخت كلينيك تخصصي بيمارستان بوكان به پايان رسيده، اما هنوز تجهيز نشده است. بوكان سومين شهر پرجمعيت آذربايجان غربي است، اما فاقد پايگاه انتقال خون است. برق بوكان پايدار نيست و توانايي تأمين انرژي براي توسعه صنايع سنگين را ندارد و نياز دارد در اين رابطه اقدام عاجل صورت پذيرد. با توجه به مشكلات اقتصادي، معيشتي و درماني (حاجيدليگاني ـ دو دقيقه اضافه صحبت كرديد) انتظار ميرود همسانسازي بازنشستگان و شاغلين به صورت جدي مورد بررسي قرار گيرد.
با اين وضعيت انتظار دارم شخص رئيسجمهور و اعضاي هيأت دولت و همكارانم در مجلس شوراي اسلامي (نايبرئيس ـ دو دقيقه و 20 ثانيه اضافه صحبت فرموديد) نگاه ويژهاي به حوزه انتخابيهام بوكان داشته باشند تا بلكه مقداري از محروميتهاي اين منطقه پراستعداد كاسته
شود. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

حسينعلي حاجي دليگاني
از جناب آقاي انور حبيبزادهبوكاني نماينده محترم بوكان متشكرم. از جناب آقاي احمد محرمزادهيخفروزان نماينده محترم اهر و هريس دعوت ميكنيم كه پنج دقيقه نطق اضطراريشان را ايراد بفرمايند، بفرماييد.

احمد محرم زاده يخفروزان
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
«رب اشرح لي صدري و يسرلي امري و احلل عقده من لساني»
با اعلام انزجار از رژيم انسانكش و نژادپرست آمريكاي جنايتكار و با سلام و درود بر ارواح پاك و طيبه شهداي گرانقدر ايران اسلامي و امام شهدا مخصوصاً شهيد بزرگوار سردار دلها سپهبد حاجقاسم سليماني و با عرض سلام و ادب بر پيشگاه مقدس حضرت ولي عصر (عجلالله تعالي فرجه الشريف) و آرزوي سلامتي و تندرستي كامل بر رهبر معظم انقلاب.
ضمن عرض سلام و ادب بر محضر همكاران محترم و نمايندگان گرامي بر محضر مردم شريف ايران اسلامي مخصوصاً مردم ولايتمدار و شهيدپرور ارسباران شهرهاي اهر، هريس، خواجه، بخشايش، كلوانق، زرنق، آرباطان و مردم زحمتكش روستاهاي تابعه كه انسانهاي بزرگوار، سختكوش و زحمتكش هستند سلام عرض ميكنم. مردم شريف حوزه انتخابيهام! بنده لايق اينهمه محبت نبودم كه شماها در حق بنده ابراز داشتيد، از محبت و لياقت شماها تقدير و تشكر مينمايم.
با توجه به اينكه تنها منطقه گردشگري شهر اهر فندقلو دچار آفت دمقهوهاي گشته است به وزير محترم جهادكشاورزي و وزير محترم كشور و مديريت بحران تذكر ميدهم كه اين آفت از
جنگلهاي محلي عبور و به باغات و زراعت مردم عزيز منطقه هم آسيب جدي وارد ميكند. عليرغم اقدامات لازم از طرف مديريت بحران و منابع طبيعي استان جا دارد كه از زحمات آنها تقدير كنم نيازمند تمهيدات بيشتري از جمله محلولپاشي هوايي توسط مديريت بحران و مسئولين منابع طبيعي كشور انجام بگيرد. درخواست مينمايم هرچه سريعتر نسبت به رفع و از بين بردن اين آفات اقدامات جدي و كافي به عمل بياورند تا كشاورزان و باغداران عزيز بيشتر از اين دچار آسيب و خسارت نشوند.
تذكر به رياست محترم جمهور و رئيس محترم سازمان برنامه و بودجه كشور؛ دليل عدم اجراي قانون مديريت خدمات كشوري طي سالهاي گذشته و عدم اجراي قانون همسانسازي حقوق بازنشستگان كشوري، لشكري و تأميناجتماعي و مخصوصاً فرهنگيان عزيز، عدم اعمال افزايش (50) درصدي قسمت مؤخر فصل دهم ماده (64) قانون مديريت خدمات كشوري در حقوق بازنشستگان فرهنگي زحمتكش كه طبق فرمايش حضرت آقا «بازنشستگان نماد واقعي كاركنان فعلي هستند» (30) سال زحمت كشيدهاند و جان كندهاند و خاك خوردهاند و به مردم عزيز ايران اسلامي خدمت كردهاند. انصاف نيست اگر نميتوانيم حمايت اضافي داشته باشيم، حداقل حق و حقوق قانوني و بهحق اين عزيزان را پرداخت نماييم.
آقاي نوبخت! انصاف كن، شما و ما تربيتشدگان معلمان عزيز هستيم، هرچقدر درخصوص اين عزيزان و بزرگواران هزينه شود هزينه نيست، بلكه سرمايهگذاري است. اينها هم فرزندان دم بخت دارند، مشكلات دارند و تورم و گراني را ميچشند.
لطف كنيد مصداق آيه شريفه «يا ايها الذين آمنوا لم تقولون ما لا تفعلون» نشويم، چرا كه «كبر مقتاً عندالله» نزد خداوند بزرگ حرفي را بگوييم و عمل نكنيم گناه بزرگي است. قانون شده، چرا به وظيفه قانونيتان عمل نميكنيد، چرا زماني كه نوبت بازنشستگان و معلمين عزيز ميرسد با كمبود مالي مواجه ميشويد؟ مردم شريف ما در صورت عمل به قانون ادعاي ديگري ندارند. قانونگريزي از طرف مسئولين مورد قبول مردم نميباشد. پيشنهاد ميكنم اگر دولت مشكل و كمبود مالي دارد با واگذاري سهام از شركتها و كارخانجات دولتي سودزا به اين عزيزان رفع مشكل شود و هم به جهت عدم پرداخت پول نقدي از تورم جلوگيري شود.
تذكر به وزير محترم آموزش و پرورش؛ وجود تبعيض در جذب آموزشياران محترم نهضت سوادآموزي كه تا قبل از سال 91 بدون آزمون وارد دانشگاه فرهنگيان شده و جذب ميشدند كه حال با آزمون اقدام به جذب مينمايند، اين تبعيض مورد اعتراض آموزشياران محترم قرار گرفته و استدعا دارم نسبت به حذف اين تبعيض قدمهاي مثبت برداشته شود.
تذكر به وزير محترم نيرو؛ در آب شرب و فاضلاب شهر هريس مشكل داريم. استدعا دارم نسبت به حل آن دستورات لازم صادر شود. عليرغم مطالعات سدهاي كندرود و ايثار اهر در سالهاي گذشته نسبت به عملياتي كردن آنها اقدام نشده، اقتصاد مردم منطقه بستگي به اجراي اين سدها دارد. همانطوري كه استحضار داريد چون حوزه آبريزي ما درياي خزر ميباشد هيچ مانعي براي احداث اين سدها وجود ندارد. استدعا دارم نسبت به عملياتي كردن آنها اقدام شود.
تذكر به وزير محترم بهداشت و درمان؛ با توجه به اينكه در سال 92 افزايش تخت بيمارستان شهر اهر از (149) به (315) مجوز صادر شده چرا تاكنون هيچ اقدامي صورت نگرفته است؟ با توجه به اينكه در اين كرونا ما گرفتار كمبود فضا شديم لطف كنيد (حاجيدليگاني ـ متشكرم)
يك لحظه، تذكر به وزير محترم جهادكشاورزي دارم؛ جناب وزير! نسبت به رفع عيب سد آرباطان هريس كه از سال 81 آبگيري شده ولي به جهت به وجود آمدن عيب فني و نشت آب خالي شده و رفع عيب نشده است در اين (18) سال اين سد با آبياري و تحت پوشش قرار دادن هزاران هكتار زمين زراعي و كشاورزي اقتصاد منطقه را متحول ميكرد و همچنين آب شرب چندين شهر و روستا را تأمين ميكرد.
تذكر به وزير محترم راه و شهرسازي؛ چرا پروژه بزرگراه اهر و تبريز كه از سال 87، (12) سال است شروع شده تمام نشده است؟ اگر سالي (5/7) كيلومتر كار اجرا ميشد تمام ميشد، من استدعا دارم اين تذكرها به جا بيفتد و اقدام عملي بشود. من از تمام شما و هيأترئيسه محترم تشكر ميكنم.

حسينعلي حاجي دليگاني
از جناب آقاي احمد محرمزادهيخفروزان نماينده محترم اهر و هريس تشكر ميكنم كه نطق خود را بيان كردند.
7
قرائت بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخصوص حمایت از اقدامات رئیس قوه قضائیه در زمینه شفافسازی حسابهای قوه قضائیه

علي نيک زادثمرين
همكاران شريف و عزيزمان مستحضر باشند بيانيهاي را طبق ماده (114) در حمايت از اقدامات قوه قضائيه حضرت آيتالله رئيسي به خاطر شفافسازي حسابهاي قوه قضائيه امضا فرموديد، برادر عزيزم جناب آقاي كريمي قرائت بفرمايند.

علي کريمي فيروزجائي
بسم الله الرحمن الرحيم
بيانيه جمعي از نمايندگان محترم مجلس شوراي اسلامي در تقدير از رياست محترم قوه قضائيه
انتشار گزارش مالي سال 1398 حسابهاي قوه قضائيه كه جزء وعدههاي رئيس محترم قوه قضائيه بود يكي ديگر از گامهاي ارزشمند و تحولي در دوره رياست آيتالله رئيسي است. شفافيت و كارآمدي دو بال اساسي حركت رو به جلو در دستگاهها و عامل قطعي جلب اعتماد عمومي است.
رئيس محترم قوه قضائيه در (15) ماهي كه از مسئوليت وي ميگذرد با تقويت اين دو عنصر اساسي اعتماد عمومي به دستگاه قضائي و فراتر از آن سرمايه اجتماعي نظام را ارتقاء داده است.
اين الگوي فعال و تحولي خنثيكننده مغزافزار توطئهكننده دشمنان يعني ايجاد نااميدي و بياعتماد كردن مردم به نظام اسلامي است و بايد در بخشهاي ديگر نظام اسلامي نيز همين رويكرد در پيش گرفته شود.
ضمن تشكر از رئيس محترم قوه قضائيه امضاكنندگان اين نامه به نمايندگي از مردم انتظار دارند ساير مسئولان نيز به وظيفه شفافيتي خود عمل كنند. از جمله سؤالهاي مردم نحوه هزينهكرد و بودجه عظيم و غير شفاف شركتهاي دولتي است كه در مجلس جديد به صورت جدي پيگير اين موارد خواهيم بود.
اين بيانيه به امضاي (225) نفر از نمايندگان محترم مجلس شوراي اسلامي رسيده كه اين امضاها در حال افزايش است، خيلي متشكرم.

علي نيک زادثمرين
از برادر عزيزم آقاي كريمي سپاسگزارم. طبق تبصره ماده (206)
تذكرات كتبي و شفاهي توسط برادر عزيزم آقاي دكتر متفكرآزاد قرائت خواهد شد. چون ايشان فرمودند من به استحضار شما سروران برسانم تذكرات كتبي را كه ما بايد بخوانيم زياد شده، بنابراين من خواهشم اين است كه دوستان عنايت داشته باشند تا ما شرمنده قرائت تذكرات كتبي و شفاهي همكاران عزيزمان نباشيم. قبل از اينكه آقاي دكتر متفكرآزاد بفرمايند يك موردي را آقاي موسوي بفرمايند كه انجام بشود و بعد تذكرات قرائت بشود.

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقاي دهمرده روز يكشنبه نوبتشان بود تذكر بدهند كه فرصت نشد، رئيس وقت جلسه به ايشان قول دادند كه الان يك تذكر دودقيقهاي داشته باشند، بفرماييد.

حبيب اله دهمرده
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم و به نستعين
از همه سروران متشكرم. گراني در ابعاد مختلف مثل مسكن، خودرو و اليآخر به ويژه آستانه قشر آسيبپذير را بريده است. مفاسد مالي، برخورد جدي با حرامخوران به ويژه دانهدرشتها و آقازادهها را ميطلبد. اشرافيگري سم مهلكي براي جامعه است. سوءمديريت، تبعيض و بيعدالتي. عزيزان! مشكل ما قبل از كمبود منابع، توزيع منابع است. خامفروشي گسترده در ابعاد مختلف، همسانسازي حقوق بازنشستگان.
و اما وزارت آموزش و پرورش! رتبهبندي معلمان، اعمال مدرك مجدد، نهضتيها، غير انتفاعيها و از همه مهمتر سياسي بودن عزل و نصبها مثلاً رئيس انقلابي دانشگاه فرهنگيان چرا اين مطالب را ميگويد و مجلس در مقابل اينها بيتفاوت است. زنگ گندم در سيستان،
گازرساني، انتقال آب از درياي عمان، بسته شدن مرز، حاشيهنشيني، تقسيم استانهاي سيستان و بلوچستان، كرمان و اصفهان به عنوان يك ضرورت و ظرفيت.
ضعف نظارت مجلس، منطقه آزاد زابل، سازمان عمران سيستان خواسته به حق مردم آن ديار است و ريزگردها هم امان مردم را بريده.
جناب آقاي روحاني عزيز! چه جوابي در نزد خداوند براي اين مردم داريد؟ درياچه هامون، فاضلاب، كاهش پروازهاي زابل، فيبر نوري و آخرين عرض من خدمت سروران اين است كه چرا در رابطه با فضاي مجازي دستگاههاي متولي به وظيفه ذاتي خود عمل نميكنند؟ عزيزان! ممنون و خيلي متشكرم.

علي نيک زادثمرين
8
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور

علي نيک زادثمرين
جناب آقاي دكتر متفكرآزاد بفرماييد.

روح اله متفکرآزاد
تذکرات کتبی
بسم الله الرحمن الرحيم
ـ آقاي شهباز حسنپوربيگلري (سيرجان و بردسير) به رئيسجمهور محترم درخصوص لزوم عودت حقوق دولتي معادن سهم استان كرمان با توجه به اينكه به خزانه واريز شده هنوز به شهرستان اختصاص نيافته است.
همچنين درخصوص لزوم اصلاح نحوه واگذاري سهام عدالت به مردم.
همچنين درخصوص لزوم اصلاح دهك سهام عدالت براي ايثارگران.
به وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي درخصوص لزوم اصلاح نحوه واگذاري سهام عدالت به مردم.
ـ آقاي حبيباله دهمرده (زابل، زهك، هيرمند، نيمروز و هامون) به وزير راه و شهرسازي درخصوص لزوم اقدام در طرح بزرگراه زابل ـ زاهدان.
ـ آقاي اميرقلي جعفريبروجني (بروجن) به رئيسجمهور محترم درخصوص علت عدم اجراي طرح آبرساني بن ـ بروجن جهت شرب نيمي از مردم استان چهارمحال و بختياري و عدم تحقق وعده رئيسجمهور براي سال 96.
ـ آقاي رسول فرخيميكال (لاهيجان و سياهكل) به وزير راه و شهرسازي درخصوص تسريع در تكميل طرح ميدان گيل شهرستان لاهيجان و طرح اتوبان شهرستان سياهكل، سنگر و سراوان و بازسازي فوري جاده شهرستان سياهكل به بخش تاريخي و گردشگري ديلمان.
ـ به وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي درخصوص تسريع در راهاندازي مجدد دو بيمارستان (22) آبان و سيدالشهداء بازكياگوراب به شهرستان لاهيجان و تجهيز و راهاندازي بخشهاي تخصصي بيمارستان شهرستان سياهكل و تعيين تكليف قسمت درمان و بستري بخش ديلمان.
به وزير نيرو درخصوص تسريع در راهاندازي عمليات اجرايي سد مخزني ديلمان در سال جاري و برطرف كردن ضعف برق شهرستان لاهيجان و سياهكل.
ـ آقاي جليل رحيميجهانآبادي (تربت جام، تايباد، باخرز و صالحآباد) به وزير نيرو درخصوص علت عدم تأمين و تخصيص اعتبارات لازم براي آبرساني روستايي در شهرستانهاي تربتجام، تايباد، باخزر و صالحآباد.
ـ آقاي حجتاله فيروزي (فسا) به وزراي راه و شهرسازي و نيرو درخصوص علت عدم تكميل جاده فسا به جهرم و فسا به داراب و وقوع تصادفات فراوان در اين مسيرها و لزوم تأكيد در اجراي طرحهاي موصوف و علت عدم تكميل سد تنگهخمار و مشكلات طرح و لزوم تسريع در نصب دريچههاي سد.
ـ آقاي حسن نوروزي (رباطكريم و بهارستان) به وزير امور اقتصادي و دارايي درخصوص علت عدم دريافت ماليات بر داراييها.
به وزير علوم، تحقيقات و فناوري درخصوص جلوگيري از تقلب علمي.
به وزير نيرو درخصوص علت عدم اجراي طرح تصفيهخانه شهرستان بهارستان استان تهران.
ـ آقاي مسلم صالحي (اقليد) به وزير راه و شهرسازي درخصوص تسريع در ترخيص و بارگيري به موقع كالاهاي ضروري و اساسي از پايانهها به ويژه پايانه بندر امام.
ـ آقاي عبدالعلي رحيميمظفري (سروستان، كوار و خرامه) به رئيسجمهور محترم درخصوص لزوم بازنگري در حذف ارز تخصيصي گروه (1) از برخي كالاهاي ضروري و عدم اتخاذ تدابير لازم و ايجاد تورم در كالاهاي اساسي مردم خصوصاً برنج، همچنين لاستيك و قطعات خودرو.
ـ آقاي مهدي عسگري (كرج، اشتهارد و فرديس) به وزير نيرو درخصوص لزوم اختصاص حقآبه مورد نياز استان البرز از سدهاي طالقان و اميركبير با توجه به عدم كيفيت آب شرب، كمبود شديد و حتي قطعي آب شرب در برخي مناطق حوزه انتخابيه.
به رئيسجمهور محترم درخصوص اينكه چرا دولت به جاي اخذ سياستهاي تشويقي براي
فرزندآوري، حمايتهاي حداقلي موجود را هم با محدود كردن يارانه مواليد جديد حذف ميكند.
ـ آقاي سيدمحمدرضا ميرتاجالديني (تبريز، آذرشهر و اسكو) به رئيسجمهور محترم علت عدم اجراي قانون برنامه ششم درخصوص همسانسازي حقوق بازنشستگان با شاغلين با توجه به مشكلات عديده معيشتي آنها.
ـ آقاي سيدغني نظريخانقاه (خلخال و كوثر) به وزير نيرو درخصوص علت تعلل در احداث شبكه سد كوثر و بلااستفاده ماندن ظرفيت كشاورزي شهرستان كوثر.
ـ آقاي جلال رشيديكوچي (مرودشت، ارسنجان و پاسارگاد) به وزير راه و شهرسازي درخصوص لزوم اتخاذ تدابير لازم جهت مهار گراني افسارگسيخته حوزه مسكن و اجارهبها.
به وزير جهادكشاورزي درخصوص لزوم افزايش قيمت خريد جو از كشاورزان.
ـ آقاي علي بابائيكارنامي (ساري و مياندورود) به رئيسجمهور محترم درخصوص تسريع در اجراي همسانسازي حقوق مستمريبگيران تأميناجتماعي و بازنشستگان كشوري و لشكري.
ـ آقاي حسين حقوردي (شهريار، قدس و ملارد) به وزير كشور درخصوص تسريع در تهيه و ارسال لايحه افزايش تعداد نمايندگان مجلس شوراي اسلامي طبق اصل (64) قانون اساسي.
ـ آقاي كمال عليپورخنكداري (قائمشهر، سوادكوه، جويبار، سيمرغ و سوادكوهشمالي) به وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي درخصوص علت عدم توجه به پرداخت مطالبات معوقه و عدم همسانسازي حقوق بازنشستگان فولاد البرز مركزي سوادكوه.
به وزير آموزش و پرورش درخصوص علت وضعيت نابسامان محيطهاي آموزشي در حوزه انتخابيه و كمبود تكنولوژي.
به وزير جهادكشاورزي درخصوص علت عدم توجه به توليدكنندگان دام و طيور.
ـ آقاي موسي غضنفرآبادي (بم، ريگان، فهرج و نرماشير) به وزير امور خارجه درخصوص علت عدم اتخاذ ديپلماسي قوي در سطح منطقه و جهان نسبت به جنايت خشونتبار مقامات آمريكا از جمله برخي از نيروهاي پليس آن كشور در قتل، شكنجه و دستگيري مردم بيدفاع آمريكا و نامعلوم بودن وضعيت بازداشتشدگان.
ـ آقاي رحمتاله نوروزي (عليآباد) به رئيسجمهور محترم درخصوص علت عدم تخصيص بودجه مورد نياز براي مهار كرونا به استان گلستان.
ـ آقاي فرهاد بشيري (پاكدشت) به وزير نيرو درخصوص لزوم اقدام فوري درخصوص تأمين آب شرب از سد ماملو براي شهرهاي پاكدشت، فرونآباد، شريفآباد و روستاهاي تابعه.
ـ آقاي عبدالعلي رحيميمظفري (سروستان، كوار و خرامه) به اتفاق (13) نفر از ساير نمايندگان محترم به رئيسجمهور محترم درخصوص لزوم توقف فوري واگذاري معادن شمال و شرق استان فارس و قرار گرفتن معادن آهن در خدمت فولاد استان فارس.
ـ آقاي مهدي اسماعيلي (ميانه) به وزير راه و شهرسازي درخصوص علت عدم تخصيص اعتبار به طرح چهاربانده كردن جاده سرچم به ميانه.
ـ آقايان: احمد راستينههفشجاني (شهركرد، بن و سامان) و اميرقلي جعفريبروجني (بروجن) به وزير نيرو درخصوص علت عدم پيگيري تكميل طرح انتقال آب بن ـ بروجن.
ـ آقاي يعقوب رضازاده (سلماس) به وزير راه و شهرسازي درخصوص لزوم تكميل بيمارستان (160) تختخوابي شهرستان سلماس.
ـ آقاي عباس مقتدايي (اصفهان) به رئيسجمهور محترم درخصوص ضرورت خاتمه دادن به مصوباتي كه مغاير با سياستهاي كلي جمعيت ابلاغي از سوي مقام معظم رهبري است به ويژه مصوبه 2/3/99 هيأت وزيران درخصوص يارانه.
ـ آقاي محمدرضا دشتياردكاني (اردكان) به رئيسجمهور محترم درخصوص لزوم نظارت بر اجراي پروتكلهاي بهداشتي و رعايت فاصله اجتماعي.
ـ آقاي سيدناصر موسويلارگاني (فلاورجان) به رئيسجمهور محترم و وزير راه و شهرسازي درخصوص لزوم تسريع در حذف دلالان از بازار مسكن براي جلوگيري از افزايش قيمت مسكن.
ـ آقاي كيوان مراديانكوچكسرائي (قائمشهر، سوادكوه، جويبار، سيمرغ و سوادكوهشمالي) به وزير نيرو درخصوص لزوم حل مشكلات آب آشاميدني شهرستانهاي قائمشهر، سوادكوه، جويبار، سيمرغ و بدهي آبفاي استان مازندران.
ـ آقاي شهريار حيدري (قصرشيرين، سرپلذهاب و گيلانغرب) به رئيسجمهور محترم و وزير آموزش و پرورش درخصوص علت بلاتكليفي بيش از (24) هزار نفر از معلمان نهضت سوادآموزي.
به وزير امور اقتصادي و دارايي درخصوص علت عدم تخصيص ارز به مرزنشينان جهت فعاليتهاي مناطق مرزي.
ـ آقاي جبار كوچكينژادارمساداتي (رشت) به رئيسجمهور محترم درخصوص علت تنزل نيروهاي قراردادي صدا و سيما و تبديل وضعيت استخدامي آنان به شركتي.
همچنين درخصوص علت تبعيض در نحوه افزايش حقوق كاركنان دولت.
به وزير دادگستري درخصوص علت عدم برخورد با عامل جنايت دختر طالشي.
همچنين درخصوص علت كاهش درآمد سرانه مردم و افزايش فقر.
ـ آقاي موسي احمدي (كنگان، دير، جم و عسلويه) به وزير نيرو درخصوص لزوم رفع مشكل آب شرب حوزه انتخابيه شهرستانهاي دير، جم و عسلويه.
ـ آقاي مجتبي يوسفي (اهواز، باوي، حميديه و كارون) به رئيسجمهور محترم درخصوص علت افزايش بسيار زياد قيمتها به خصوص اقلام اساسي و افزايش چندين برابري قيمت محصولات فولادي.
به وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي درخصوص علت عدم مديريت مناسب بيماري كرونا، افزايش بسيار زياد تعداد مبتلايان به كرونا و وضعيت قرمز استان خوزستان.
ـ آقاي رضا آريانپور (مينودشت، گاليكش، كلاله و مراوهتپه) به وزير نيرو درخصوص لزوم تسريع در تكميل و راهاندازي سد نرماب مينودشت و تسريع در انجام طرح كوچك روستاي جنگلده بالا.
ـ آقاي احمد راستينههفشجاني (شهركرد، بن و سامان) به وزير نيرو درخصوص لزوم و تسريع در تكميل طرح انتقال آب شرب بن ـ بروجن.
ـ آقاي سيدناصر موسويلارگاني (فلاورجان) به رئيسجمهور محترم و وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي درخصوص لزوم بركناري سريع رئيس سازمان بازنشستگي كشوري به دليل فساد اقتصادي، سياسي و رفتار شاهانه و گستاخانه و توهين غير قابل قبول به بازنشستگان عزيز در مصاحبه تصويري.
به رئيسجمهور محترم و وزير نيرو درخصوص صدور دستور لازم جهت جاري بودن دائمي آب
در بستر زايندهرود در استان اصفهان به عنوان حقآبه زيستمحيطي و تالاب گاوخوني و صرف نظر كردن از بستن آب زايندهرود.
ـ آقاي غلامرضا منتظري (گرگان و آققلا) به وزير آموزش و پرورش درخصوص لزوم تعيين تكليف حدود (150) نفر از معلمان طرح خريد خدمات آموزشي در استان گلستان و استفاده از تجربه آنان با توجه به كمبود معلم.
به وزير راه و شهرسازي درخصوص لزوم رسيدگي به مشكلات راه شهرستان آققلا به بندر تركمن به دليل تعدد سوانح.
ـ آقاي سيدغني نظريخانقاه (خلخال و كوثر) به وزير نيرو درخصوص علت تعلل امور آب استان اردبيل براي حل مشكلات شبكه پاياب سد كوثر.
ـ آقاي ابراهيم عزيزي (شيراز و زرقان) به رئيسجمهور محترم درخصوص لزوم ابلاغ به اعضاي دولت درخصوص پرهيز از انتصابهاي شتابزده و صرفاً سياسي افراد ناكارآمد و ناتوان در سطح مديران استاني.
ـ آقاي محمد وحيدي (بجنورد، مانه، سملقان، جاجرم، گرمه، راز و جرگلان) به وزير امور اقتصادي و دارايي درخصوص لزوم پرداخت پاداش فرهنگيان بازنشسته سال 1398 از اعتبارات دولتي و پيشگيري از فروش مدارس و فضاهاي آموزشي براي تأمين اعتبار ماده (21) ضوابط اجرايي بودجه.
ـ آقاي رضا حاجيپور (آمل) به وزير كشور درخصوص لزوم رسيدگي به وضعيت دفع پسماند و زبالههاي شهرستان آمل.
ـ آقاي حسين محمدصالحيداراني (فريدن، چادگان، فريدونشهر، بويين و مياندشت) به وزير نيرو درخصوص لزوم اجرايي شدن طرح انتقال آب از منابع پايدار زايندهرود براي آب شرب چهار شهرستان فريدن، چادگان، فريدونشهر، بويين و مياندشت.
ـ آقاي علي آذري (قوچان و فاروج) به وزير آموزش و پرورش درخصوص علت عدم تعيين تكليف نيروهاي قراردادي و كار معين استان خراسان رضوي در آموزش و پرورش.
ـ آقاي محمد كعبعمير (شوش) به وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي درخصوص لزوم رسيدگي به حوزه بهداشت و درمان شهرستان شوش و دستور تسريع تكميل بيمارستان شهرستان.
به رئيسجمهور محترم درخصوص رسيدگي فوري به وضعيت شركت نيشكر هفتتپه و برگرداندن اين شركت به بخش دولتي به دليل واگذاري ناموفق و غيرتخصصي.
ـ آقاي علي زنجانيحسنلوئي (نقده و اشنويه) به وزير راه و شهرسازي درخصوص علت توقف طرحهاي راه و شهرسازي در شهرستان نقده و اشنويه.
نايبرئيس (نيكزادثمرين) ـ آقاي دكتر متشكر! ببخشيد، طبق ماده (97) حداكثر وقت جلسه چهار ساعت است. ما براي ادامه بايد رأي بگيريم، چون پنج نفر از همكاران هم بايد تذكر دو دقيقهاي داشته باشند اگر اجازه ميدهيد شما دو، سه تا را بخوانيد و ديگر آن تذكرات شفاهي را بگوييم. (8:16) شروع شده و (12:16) هم بايد تمام بشود. بنابراين خواهش من اين است كه شما دو، سه تا را قرائت بفرماييد و بعد يك موضوع هم برادر عزيزمان جناب آقاي احمدي تذكراتي كه به وزير نيرو دادند چهار شهرستان را فرموده بودند، شهرستان كنگان، دير، جم و
عسلويه، دو تا شهرستان خوانده شد، براي اينكه شائبهاي پيش نيايد خواستم عرض كنم تذكر جناب آقاي احمدي به وزير نيرو اين است كه چهار شهرستان آب شربشان مشكل دارد. آقاي متفكر! سه، چهار تا را بخوانيد و بعد تذكرات شفاهي را بفرماييد.
دبير (متفكرآزاد) ـ آقاي علي زنجانيحسنلوئي (نقده و اشنويه) به وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي درخصوص علت فروش آزاد دارو در داروخانهها.
ـ آقاي فرهاد طهماسبي (نيريز، استهبان و بختگان) به رئيسجمهور محترم درخصوص علت نابساماني در واگذاري معادن آهن منطقه حفاظتشده بهرامگور نيريز.
به وزير ورزش و جوانان درخصوص علت ضعف نظارت در وزارت ورزش و جوانان به خصوص در طرحهاي عمراني.
ـ آقاي شهريار حيدري (قصرشيرين، سرپلذهاب و گيلانغرب) به وزير نيرو درخصوص لزوم حل مشكل آب شرب روستاهاي قصرشيرين، سرپلذهاب و گيلانغرب.
ـ آقايان: جلال محمودزاده (مهاباد)، كمال حسينپور (پيرانشهر و سردشت) و انور حبيبزادهبوكاني (بوكان) به وزير امور اقتصادي و دارايي درخصوص علت برداشت غيرقانوني بانكها از حساب مردم عليرغم ابلاغيه بانك مركزي در رابطه با تعويق اقساط تسهيلات قرضالحسنه به مدت چهار ماه.
به رئيسجمهور محترم درخصوص علت عدم تأمين ارز دولتي براي تأمين كالاهاي اساسي و نهادههاي كشاورزي و دامي.
ـ آقاي حسينعلي حاجيدليگاني (شاهينشهر، ميمه و برخوار) به وزير جهادكشاورزي
درخصوص علت ممانعت مركز پشتيباني امور دام نسبت به بازديد سازمان دامپزشكي از انبارهاي غلات.
به وزير دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح درخصوص علت عدم محاسبه و پرداخت فوقالعاده ايثارگري بازنشستگان از ابتداي سال 89 تا ارديبهشت سال 99.
9
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

روح اله متفکرآزاد
جناب آقاي رئيس! دو نفر از عزيزان ما جلسه پيش نوبت داشتند كه نرسيدند صحبت بفرمايند، امروز هم سه نفر قرعهكشي كرديم، پنج عزيز را به صورت دو دقيقهاي در خدمتشان خواهيم بود و بعد اگر وقت كرديم با اجازه حضرتعالي تذكرات كوتاه يك دقيقهاي اضطراريها را پيش ميبريم.
من از همكاران ارجمند استدعا ميكنم كه دو دقيقه را رعايت بفرمايند كه حق كسي ضايع نشود. در خدمت آقاي كوچكينژاد نماينده محترم رشت هستيم، بفرماييد.

جبار کوچکی نژاد ارم ساداتی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
تذكر اول من به رئيس سازمان صدا و سيما است. آقاي رئيس! در همه دستگاهها سعي ميكنند كه كاركنان خودشان را ارتقاء بدهند، متأسفانه صدا و سيما آمده برعكس عمل كرده. كساني كه (10)، (15) سال در اين سازمان سابقه دارند و نيروي قراردادي سازمان بودند قرارداد اينها را لغو كردند و اينها را به صورت ساعتي يا شركتي درآوردند. انتظار داريم كه از كاركنان
صدا و سيما دفاع بكنيد.
تذكر دوم ما هم به وزراي راه و شهرسازي، محيطزيست، وزارت كشور، جهادكشاورزي و علومپزشكي است. آقاي رئيس! شما همسايه ما هستيد و گيلان و اردبيل به هم نزديك هستند، يك روز كه تعطيل ميشود جمعيت ما سه برابر ميشود، يعني ما (2) ميليون و (500) هزار نفر جمعيت داريم به (7) ميليون نفر ميرسد و ما شرمنده مردم خودمان هستيم كه اين دستگاهها خدمات نميتوانند بدهند، عزيزاني كه از شهرهاي ديگر هم مسافرت ميكنند هم در تنگنا هستند، خصوصاً در اين مقطعي كه بحث كرونا و مشكلات اينچنيني وجود دارد.
تذكر ديگر من به وزير جهادكشاورزي است. با توجه به اينكه به فصل برداشت برنج داريم نزديك ميشويم تأكيد ما اين است كه جلوي واردات برنج را بگيرند، چون قانون است كه سه ماه قبل از برداشت و سه ماه بعد از برداشت حق توزيع و واردات برنج را ندارند.
آخرين تذكر ما قتل مظلومانه دختر طالشي است كه همه مردم كشور ما را نگران كرد و من از دادستان انقلاب و رئيس دادگستري گيلان درخواست اشد مجازات براي كساني كه در اين قتل شريك بودند را دارم.

روح اله متفکرآزاد
خيلي متشكرم، جناب آقاي سرمدي نماينده محترم اسدآباد بفرماييد.

کيومرث سرمدي واله
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
ضمن عرض سلام و ادب محضر همكاران و درود، سلام و صلوات به ارواح پاك شهدا. من از مردم شريف شهرستان اسدآباد زادگاه سيدجمالالدين بزرگ به واسطه حسن اعتماد به بنده تشكر ميكنم. تذكر اول من به وزير راه و شهرسازي است.
جناب آقاي وزير! بيش از (20) سال است كنارگذر شهر اسدآباد به عنوان راه ارتباطي راه كربلا نيمهتمام مانده و به عنوان يك آرزو براي بازگشايي در ذهن مردم شريف شهرستان باقي مانده.
تذكر بعدي من دوباره به وزير محترم راه و شهرسازي در ارتباط با فرسودگي راههاي دهستانهاي كليايي و چهاردولي به خصوص سه روستاي حيدرآباد، نادرآباد و چشمهعلي است كه اين روستاها هنوز خاكي است، با اولين بارش باران مردم محروم اينها امكان تردد ندارند.
تذكر بعدي من به سرپرست محترم صمت در ارتباط با تنها شهرك صنعتي اسدآباد است كه سالها است تأسيس شده، اما اكثر كارگاههاي توليدي در حال تعطيلي و ورشكستگي هستند و سرمايهگذاران اين قسمت بدهكار بانكي و گرفتار هستند.
تذكر بعدي من به وزير محترم بهداشت و درمان است. جناب آقاي وزير! شهر آجين شهرستان اسدآباد عليرغم تأسيس چندينساله و دهستانهاي كليايي و پيرسلماني كه اكثراً روستاهاي محروم هستند از حداقل امكانات بهداشتي و درماني محروم هستند به نحوي كه بعضي مواقع مجبور هستند براي تزريق يك آمپول كيلومترها راه را طي كنند تا مركز شهرستان و عليرغم هزينه و مخاطرات بتوانند حداقل آن نيازهاي بهداشتي و درماني خودشان را برآورده كنند.
تذكر بعدي من به وزير محترم است. اكثر روستاهاي ما در مناطق محروم به لحاظ آب آشاميدني و بهداشت آب دچار مشكل هستند. استدعاي رسيدگي دارم، متشكر و ممنونم.

علي نيک زادثمرين
متشكرم، نفر بعد را بفرماييد.

روح اله متفکرآزاد
سركار خانم سارا فلاحي نماينده محترم ايلام، ايوان، چرداول، سيروان، ملكشاهي و مهران بفرماييد.

سارا فلاحي
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
ضمن عرض سلام خدمتتان عرض كنم طبق بند (6) اصل دوم قانون اساسي جمهوري اسلامي نظامي بر پايه ايمان به كرامت و ارزش والاي انسان است. طبق بند (9) اصل سوم قانون اساسي دولت موظف است همه امكانات خودش را براي رفع تبعيضهاي ناروا و ايجاد امكانات عادلانه براي همه به كار ببرد و طبق بند (12) همين اصل پيريزي اقتصاد صحيح و عادلانه بر طبق ضوابط اسلامي بايد شكل بگيرد. اما به واسطه عدم اجراي اين قوانين متأسفانه امروز ما با به خطر افتادن امنيت انساني در جامعهمان مواجه هستيم. امنيت انساني يعني رهايي از نياز، ترس و هراس. اما امروز متأسفانه به واسطه ناكارآمدي برخي از مسئولين ما نگاه ميكنيم كه فرهنگيانمان نگران نظام رتبهبندي هستند، بازنشستگان ما نگران همسانسازي حقوقشان هستند، بازنشستگان مناطق جنگي نگران گرفته شدن حق مناطق جنگيشان هستند.
آموزشياران نهضت سوادآموزي نگران آزمون وروديشان هستند.
معلمان حقالتدريس، آزاد، غير انتفاعي نگران آينده شغليشان هستند.
كارمندان قراردادي، حجمي، شركتي و همه نگران آينده هستند. كساني كه سهام عدالت ثبتنام نكردند امروز نگران هستند، در همين مجلس هم نمايندگان حوزههاي انتخابيه كوچكتر نگران هستند كه بازيهاي سياسي و اقتصادي را به حوزههاي انتخابيهاي واگذار كنند كه نمايندگان بيشتري دارند.
به عنوان مثال (95) درصد نفت و گاز كشور در غرب، زير زمين استان بنده است، اما نه پولش
به جيب مردم من ميرود و نه سرمايهاش در بانكهاي من به گردش در ميآيد و نه استخدام و مديريتش دست استان من است، چرا؟ چون يكي از دلايلش اين است كه تعداد نمايندگان ما در مجلس كم است.
برادران و خواهران عزيزم! صرفاً تذكرات نبايد به دولتها باشد، بلكه بايد به خود ما به عنوان مجلس كه حضرت آقا در پيام خودش به ما از نمره عدالت اعلام نگراني كردند هم بايد اين تذكرات باشد.
بنده نگران اين مجلس هستم به واسطه اينكه ما وظيفه نظارتي داريم و ادعاي انقلابيگري كرديم، اما در همين مجلس در اين چند وقت اخير صرفاً ما شاهد اين هستيم كه يك عده از دوستان كاغذ به دست فقط در حال فراكسيونسازي هستند. اگر براي افزايش رزومه خودشان آمدند تكليف را مشخص بكنند، قرار است ما در اين مجلس قوانين مزاحم را برداريم، قرار است قوانين فاقد اولويت را اصلاح بكنيم، قرار است كه نظارت صحيح، كارشناسانه و شجاعانه داشته باشيم. (نايبرئيس ـ وقت شما تمام شده است)
آقاي رئيس! اينهمه در مملكت دارند حرف مفت ميزنند، بگذاريد ما اينجا چند تا حرف حسابي بزنيم. امروز شما نگاه بكنيد! متأسفانه نظارتي كه از مجلس بايد شروع بشود شروع نشده، من ميخواهم اين مجلس به مسيري كه مجالس ديگر رفتند نرود. ما بايد كار اساسي انجام بدهيم، امروز وارد هر اتاقي در اين مجلس ميشويد يك عده نشستند دارند انتخابات برگزار ميكنند. اگر بيرون ميگوييم ماشين آخرين سيستم سوار نميشويم و اشرافيگري نميكنيم امروز در مجلس هم نبايد مفاخره براي رسيدن به پستها در كميسيونها و فراكسيونها برگزار
بكنيم. اميدوار هستم كه اين مجلس مسيرش را به درستي انتخاب بكند چون مردم به اين مجلس اميد بستهاند و من اميدوار هستم ديگر با تورم قانون تورم، فراكسيون و تورم كارهاي بيخودي در اين مجلس مواجه نباشيم، خيلي ممنون.
نايبرئيس (نيكزادثمرين) ـ از سركار خانم دكتر فلاحي خيلي متشكرم، كميسيونها بايد شكل بگيرد تا آن فرمايشات شما محقق بشود و آن موضوعي هم كه فرموديد حرفهاي آنچناني ميزنند را من يقين دارم شما منظور خاصي نداشتيد، نفر بعد را بفرماييد.

روح اله متفکرآزاد
جناب آقاي حسينعلي حاجيدليگاني نماينده محترم شاهينشهر، ميمه و برخوار بفرماييد.

حسينعلي حاجي دليگاني
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي متفكر! اصلاح ميكنم كه بُرخوار است. برخي دوستان به بنده يادآوري ميكنند كه در مجلس دهم شما مرتب تذكر ميداديد كه حرف درستي است، ما تركيبي كه در مجلس دهم داشتيم لازمهاش اين بود كه تذكر بدهيم، الان مجلس يازدهم طبيعتاً تركيبش متفاوت است و خودمان بايد به خودمان تذكر بدهيم همينطور كه خيلي از برادران و خواهران فرمودهاند، اما مردم عزيزمان بدانند كه دغدغه مردم را ما مرتباً داريم رصد ميكنيم و در جاهاي مختلف و خصوصاً هيأترئيسه مجلس آنها را طرح ميكنيم و دنبال هستيم، البته ما يك اشكالي هم كه در مجلس دهم داشتيم و اميدوار هستيم در مجلس يازدهم نداشته باشيم موضوع نظارتها است. نظارتها
آنجا به موقع انجام نميشد، اين را مصمم هستيم كه رعايت بكنيم.
ببينيد! اولين نظارت عمده ما راجع به مواد (235) و (238) آييننامه است. خواهشم اين است كه بخوانيد و از همكاران هيأترئيسه و رئيس محترم جلسه هم اين انتظار را داريم كه محكم پاي اين موضوع بايستيد، كارنامه وزرا آنجا در مردادماه امسال بايد بررسي بشود و نمره بدهيم، هر وزيري كه نمره نياورد بايد استيضاح بشود. اين از مواردي است كه نبايد بگذاريم مغفول بماند و از همكاران هم اين تقاضا را دارم كه هرجا بنده خودم اشتباه و خلاف آييننامه عمل كردم حتماً به بنده متذكر بشوند، متشكرم.

علي نيک زادثمرين

روح اله متفکرآزاد
جناب آقاي احمدحسين فلاحي نماينده محترم همدان و فامنين بفرماييد. يك نفر ذخيره داريم كه حق ايشان است، جناب آقاي علي آذري نماينده محترم قوچان رزرو ما هستند، بفرماييد. جناب آقاي معينالدين سعيدي بفرماييد، اينها ديگر بايد همهشان كوتاه باشد.
معينالدين سعيدي (چابهار، كنارك، قصرقندشهر و بخش مركزي نيكشهر) ـ وزير محترم نيرو! شاخص دسترسي به آب شرب در جنوب استان سيستان و بلوچستان (19) درصد است، (81) درصد مردم به صورت سقايي و به صورت سهميهاي رقتبار آبرساني ميشوند، چه زماني ميخواهيد نداي تشنگي مردم سرزمين مرا بشنويد؟ آب در كوزه و ما تشنهلبان ميگرديم. وزير محترم آموزش و پرورش! وضعيت معلمين طرح خريد خدمات چه به لحاظ پرداخت حقوق و چه امنيت شغلي هيچ سنخيتي با شأن والاي معلم ندارد، چه زماني ميخواهيد در اين خصوص
تدبير بفرماييد؟ وزير محترم بهداشت! از سال 97 كه بيمارستان (540) چابهار و بيمارستان پلدان دشتياري كلنگزني شده هيچ اقدام عملياتي آنجا اتفاق نيفتاده. مردم صبر ايوب دارند، عمر نوح كه ندارند.
اما دشمنان اين سرزمين! بدانيد كه اين كملطفيها و مشكلات هرگز نميتواند سر سوزني رخنه در پيوند استوار بين مردم و نظام ايجاد كند و خطاب به معاندين و كساني كه همسو با آنها خواهان حذف نام زيباي بلوچستان از مام ميهن ايران عزيز هستند ميگويم كه:
اي مگس! عرصه سيمرغ نه جولانگه توست
عرض خود ميبري و زحمت ما ميداري
متشكرم.

سيدسلمان ذاکر

علي نيک زادثمرين
حاجآقاي ذاكر! تذكر داريد؟ ميشود اجازه بدهيد تذكر ندهيد اين دو نفر خوانده بشود و تمام بشود يا اصرار بر تذكر داريد؟ نفر بعد را بفرماييد.

روح اله متفکرآزاد
جناب آقاي علي رضائي نماينده محترم كنگاور، صحنه و هرسين بفرماييد.

علي رضائي
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
جناب آقاي دكتر نيكزاد رئيس محترم جلسه و نمايندگان محترم! سلام عرض ميكنم. دو روز قبل در شهر كرمانشاه يكي از جانبازان خود را مقابل ساختمان بنياد شهيد آتش زد. اين برادر جانبازمان براي مهلت تسهيلات مراجعه كرده بود. بنده دنبال اينكه كسي را متهم بكنم نيستم،
ولي از جنابعالي و نمايندگان عزيز و متعهد ميخواهم خواهش بكنم يكي اينكه در رديفهاي بودجهاي توجه خاص به بودجه بنياد شهيد و امور ايثارگران بشود، چرا كه وقتي كه يك جانباز مراجعه ميكنند معمولاً با اين جمله مواجه ميشود كه مسئولين بنياد ميگويند بودجه نداريم. يكي اينكه در رديفهاي بودجهاي توجه خاص بشود، يكي هم اينكه در بحث نظارت، نظارت دقيق بشود كه دولت و بنياد شهيد قانون جامع ايثارگران را اجرايي بكنند. خيلي بندهاي قانون ايثارگران اجرايي نميشود. فقط جانبازان نيستند، رزمندگان زير شش ماه، جانبازان زير (25) درصد از بسياري خدمات محروم هستند. اينها هميشه سؤال ميكنند و ما را قسم دادند و سوگند خورديم كه حق و حقوقشان را توجه بكنيم. اينها در لبيك به رهبري به جبهه رفتند و سلامتيشان به خطر افتاد و الان جانباز هستند و احتياج به حمايت دارند. بنده وارد مصاديق نميشوم، در حوزههاي مختلف از نمايندگان خواهش ميكنم كه در رديفهاي بودجه و نظارت بر اجرا نكردن تصميمات ايثارگران توجه بكنند.

علي نيک زادثمرين
خيلي متشكرم، از برادر عزيزم جناب آقاي ذاكر متشكرم كه ديگر اصرار نداشتند. آقاي ذاكر! نفر هفدهم هستيد، وقت تمام است، بفرماييد.

سيدسلمان ذاکر

علي نيک زادثمرين
برادر عزيزم آقاي رضائي كه فرمودند اين حرف، بسيار حرف حقي است و بسيار دردآور است. ما اميدواريم آقاي اوحدي كه در جايگاه رئيس بنياد شهيد مستقر شده به معناي واقعي ورود پيدا كند. من به عنوان خادم شما و مجلس عرض ميكنم كه قطع به يقين مجلس يازدهم در مقابل مساعدت بر ايثارگران و جانبازان و خانواده شهدا و رزمندگان دست از پا حتماً نخواهد شناخت و اين كمك را انجام خواهد داد. اين موضوعي كه شما فرموديد قطع به يقين صحبتي هم كه با سروران، دوستان و همكاران داشتيم واقعيت قضيه در حال بررسي است، اما اين موضوع نبايد اتفاق ميافتاد، من از شما متشكرم.
10
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

علي نيک زادثمرين
اگر اجازه بدهيد انشاءالله جلسه بعدي ما ساعت (8) صبح روز يكشنبه بيست و پنجم خرداد ماه 1399 خواهد بود. دستور جلسه دستور هفتگي است كه اعلام خواهد شد. پايان جلسه را اعلام ميكنيم.