1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحيم
جلسه با حضور 200 نفر از نمايندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحيم
دستور جلسه صد و پانزدهم روز دوشنبه بيست و دوم خردادماه 1396 هجريشمسي مطابق با هفدهم رمضان 1438 هجريقمري:
1 ـ گزارش كميسيون صنايع و معادن در مورد طرح حمايت از هنرمندان و استادكاران صنايع دستي.
2 ـ گزارش كميسيون اقتصادي در مورد لايحه اصلاح تبصره ماده (86) اصلاحي قانون مالياتهاي مستقيم.
3 ـ گزارش كميسيون قضائي و حقوقي در مورد لايحه مقابله با تقلب در تهيه آثار علمي.
4 ـ گزارش كميسيون اقتصادي در مورد لايحه عضويت دولت جمهوري اسلامي ايران در مجمع مقامات مالياتي كشورهاي اسلامي.
5 ـ سؤال آقاي احمد مرادي نماينده محترم بندرعباس، قشم، ابوموسي، حاجيآباد و خمير و سؤال آقاي مجيد كيانپور نماينده محترم درود و ازنا و چهار نفر از نمايندگان محترم مجلس شوراي اسلامي از وزير محترم امور اقتصادي و دارايي.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آياتي از كلامالله مجيد.

محمد کاکاوند
(آيات 91 ـ 89 از سوره مبارکه «نحل» توسط قاری محترم آقای محمد كاكاوند تلاوت گرديد)
اعوذ بالله من الشيطان الرجيم ـ بسم الله الرحمن الرحيم
وَ يَوْمَ نَبْعَثُ فِي كُلِّ أُمَّةٍ شَهِيداً عَلَيْهِمْ مِنْ أَنْفُسِهِمْ وَ جِئْنا بِكَ شَهِيداً عَلى هؤُلاءِ وَ نَزَّلْنا عَلَيْكَ الْكِتابَ تِبْياناً لِكُلِّ شَيْءٍ وَ هُدىً وَ رَحْمَةً وَ بُشْرى لِلْمُسْلِمِينَ * إِنَّ اللَّهَ يَأْمُرُ بِالْعَدْلِ وَ الْإِحْسانِ وَ إِيتاءِ ذِي الْقُرْبى وَ يَنْهى عَنِ الْفَحْشاءِ وَ الْمُنْكَرِ وَ الْبَغْيِ يَعِظُكُمْ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُونَ * وَ أَوْفُوا بِعَهْدِ اللَّهِ إِذا عاهَدْتُمْ وَ لا تَنْقُضُوا الْأَيْمانَ بَعْدَ تَوْكِيدِها وَ قَدْ جَعَلْتُمُ اللَّهَ عَلَيْكُمْ كَفِيلاً إِنَّ اللَّهَ يَعْلَمُ ما تَفْعَلُونَ*
(صدق الله العلی العظيم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقاي كاكاوند قاري محترم تشکر میکنیم، ترجمه آيات را بفرماييد.

محمدحسین فرهنگی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«و به ياد آر روزي را كه در هر امتي گواهي از خودشان برايشان برانگيزيم و تو را هم بر اين امت گواه آوريم و اين كتاب را كه روشنگر هر چيزي است و براي مسلمانان رهنمود و رحمت و بشارتگر است بر تو نازل كرديم. در حقيقت خداوند به دادگري و نيكوكاري و بخشش به خويشاوندان فرمان ميدهد و از كار زشت و ناپسند و ستم باز ميدارد به شما اندرز ميدهد باشد كه پند گيريد. و چون با خدا پيمان بستيد به پيمان خود وفا كنيد و با آنكه خداوند را بر خود ضامن و گواه قرار دادهايد سوگندهاي خود را پس از استوار كردن آنها مشكنيد زيرا خداوند آنچه را انجام ميدهيد ميداند». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ. صلوات (حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
3
تصویب کلیات طرح حمایت از هنرمندان، استادکاران و فعالان صنایع دستی و بحث و بررسی در خصوص مواد آن

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحيم
خدمت همكاران گرامي عرض سلام و احترام دارم. دستور اول گزارش كميسيون صنايع و معادن در مورد طرح حمايت از هنرمندان و استادكاران صنايع دستي است. از سخنگوي محترم كميسيون صنايع دعوت ميكنم. جناب دكتر وكيلي! اسم مخالفين و موافقين را هم لطف كنيد ذكر بفرماييد.

محمد علی وکیلی
بسم الله الرحمن الرحيم
مخالفين: جناب آقاي قاضيپور، جناب آقاي حاجي و جناب آقاي رحيمي نماينده تهران. موافقين: جناب آقاي ملكي، موافق دوم وقتشان را به جناب آقاي فرهنگي دادهاند و موافق سوم جناب آقاي يوسفنژاد هستند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي دكتر باستاني! در خدمتتان هستيم.

سعید باستانی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحيم و به نستعين
با آرزوي قبولي طاعات و عبادات براي همكاران محترم و ملت شريف ايران.
گزارش كميسيون صنايع و معادن كشور به مجلس شوراي اسلامي
طرح حمايت از هنرمندان و استادكاران صنايع دستي به شماره چاپ (157) كه به اين كميسيون به عنوان كميسيون اصلي ارجاع گرديده بود در جلسات متمادي با حضور نمايندگان دستگاههاي ذيربط مورد بررسي قرار گرفت و نهايتاً با اصلاحاتي در عنوان و متن در جلسه مورخ 2/3/1396 با اكثريت اعضاي حاضر به تصويب رسيد.
اينك گزارش آن در اجراي ماده (147) آييننامه داخلي به مجلس شوراي اسلامي تقديم ميگردد.
شايان ذكر است كه گزارش كميسيونهاي فرعي آموزش، تحقيقات و فناوري، اجتماعي، اقتصادي، برنامه و بودجه و محاسبات، بهداشت و درمان، عمران، فرهنگي و قضائي و حقوقي تا تاريخ ارائه اين گزارش واصل نشده است.
من مقدمتاً يك توضيحي خدمت عزيزان عرض كنم. ببينيد! اين يكي از طرحهاي بسيار مؤثر است. همانطور كه مستحضر هستيد با توجه به اينكه امسال سال توليد و اشتغال است، مشاغل خانگي يكي از مواردي است كه اصرار بسيار زيادي بر آن است و بايد موانع را از سر راه اين موضوع برداريم. در بحث اشتغال يكي از موارد اين است كه نياز به سرمايهگذاري بالايي ندارد. بحث بعدي كه به نظرم خيلي مهم است و در كميسيون هم روي آن خيلي بحث شد اين بحث است كه اين ارزشها اعم از فرهنگي و اجتماعي را ما در جايجاي ميهن عزيزمان داريم. يعني ما شهرستان يا حتي روستاهايي را به ندرت داريم كه صنايع دستي و استادكاري را در آنها نداشته باشيم و اين يك موضوع اصلي است كه علاوه بر اينكه شغل ايجاد ميكنيم، همزمان ارزشهاي اجتماعي و فرهنگي را هم ميتوانيم رونق بدهيم.
بحث بعدي بحث عدالت اجتماعي در اين طرح است كه خيلي مؤثر است و با اجراي اين طرح اين بحث هم به قوت خودش باقي است، در مجموع سبب كاهش ناهنجاريهاي اجتماعي ميشود. اين كار در كانون گرم خانواده صورت ميگيرد و قابليت استفاده از امكانات مسكوني را دارد.
اين طرح چند تا شاهبيت اصلي دارد. يعني بعد از تعاريف به نوعي بيمههاي حوزه اين مجموعه را تعيين تكليف كرده و از طرفي يكسري از دستگاههاي اجرايي را مكلف به حمايتهاي مختلف كرديم و نهايتاً بحث ماليات بر ارزش افزوده حاصل در اين كار است كه يك معافيتي براي رونق بيشتر آن در نظر گرفته است. انشاءالله اميدواريم همكاران محترم با عنايت ويژهاي كه امسال در حوزه توليد و اشتغال دارند به اين طرح رأي بالايي را بدهند. والسلام عليكم و رحمه الله

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم. اولين مخالف را دعوت بفرماييد.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي قاضيپور مخالف هستند، بفرماييد.

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
با سلام و صلوات به روح شهدا و امام شهدا و رهبر فرزانه انقلاب اسلامي و تمامي نيروهاي مسلح جمهوري اسلامي به خصوص پاسداران عزيز مجلس شوراي اسلامي. (حضار صلوات فرستادند) همكاران! ابتدا از اعضاي كميسيون تخصصي زحمتكش صنايع و معادن مجلس شوراي اسلامي كمال تشكر را دارم كه اين طرح را تصويب كردند، به خصوص از زحمات آقاي دكتر فرهنگي نماينده محترم تبريز كه در نوشتن اين طرح زحمات زيادي كشيدند.
چرا مجبور شديم اين طرح را بنويسيم؟ چون دولت و تأمين اجتماعي قوانين مصوب را اجرا نميكنند. (پورابراهيميداوراني ـ ايشان مخالف است بايد مخالفت كند نه موافقت) آقاي پورابراهيمي! من مخالفم، توضيح ميدهم، الان توضيح ميدهم. همكاران عزيز! ما به چند دليل مخالفتمان را اعلام ميكنيم. اول؛ قانون سابقي تحت عنوان قانون بيمه اجباري قاليبافان و بافندگان فرش مصوب (18) مرداد 1388 داريم كه دولتها عمل نكردند، تأمين اجتماعي عمل نكرد، در نتيجه قاليبافان و فرشبافان عزيز بيمه نشدند و آنهايي كه بيمه شده بودند قطع شدند. همه مستضعف هستند، اين شغل صنايع دستي اشتغالزا است. صنايع خرد در خانهها هستند، هزاران هزاران روستايي در روستاها به اين شغل مشغول هستند و ارزآور هستند. چرا دولت بيمه اينها را كه اجباري بود عمل نكرد؟
دو؛ آقاي پورابراهيمي! قانون تأمين اجتماعي داريم كه اعلام كرد همه ميتوانند خويشفرما شوند، ولي دولتها و تأمين اجتماعي عمل نكردند. در نتيجه فرشبافان و قاليبافان زمينگير شدند.
سه؛ قانون جديدي نوشتيم كه كارفرما ميتواند بيمهگذار شود. دولتها و تأمين اجتماعي عمل نميكنند، در نتيجه خيل زيادي از زحمتكشان، فرشبافان و قاليبافان بدون بيمه ماندهاند. در جاهاي تاريك كار ميكنند، چشمهايشان ضعيف و كور ميشود، كسي به داد اين كارگران فرشباف نميرسد.
چهار؛ همكاران، آقاي فرهنگي! اساساً روح قانون تأمين اجتماعي، قانون تكليفي، اجباري و امري است. اگر به اين قانون عمل ميكردند كميسيون صنايع نياز به وصله و پينه نداشت كه به اين قانون ببنديم. مخالفت حقير از عدم اجراي صحيح قوانين فوقالذكر است كه در تذكرات بيان كردم. والله با اصل اين طرح مخالف نيستم، فقط با شيوه قانونگذاري مخالف هستم كه مجلس بُعد نظارتياش را انجام نميدهد. ما با تذكر، سؤال و استيضاح بايد بگوييم كه قانون را اجرا كنيد. معاونت قوانين رياست جمهوري كجاست؟ چرا پيگير اجراي قوانين نيست؟ آقاي وكيلي نماينده تهران! شما كه مرفه هستيد، تهران هستيد، مشكلات شهرستانها و روستاهاي ما را نداريد. وكيلي عزيز! كارگران عزيز فرشباف ما بيمه نشدهاند، بعضيها دو ماه بيمه شدهاند.
ما ميگوييم بايد هيأترئيسه اجازه بدهد تا سؤالات هر روز در صحن علني تعيين شود، باب نظارتي مجلس اجرا شود. ما هر روز قانون بنويسيم و دولتها عمل نكنند، فرقي نميكند دولتهاي نهم، دهم، يازدهم يا دوازدهم دولت آينده. مخالفت ما اين است كه همه بايد تابع قانون باشيم و از قانون حمايت كنيم. وكيلي عزيزم! مصوبات قانوني را بايد اجرا كنيم. مخالفت من بر عدم اجراي قوانين مصوب مجلس توسط دولتها به خصوص تأمين اجتماعي است. كارگران فرشباف آدمهاي ضعيف جامعه هستند، درآمد ناچيزي دارند، دل و اميدشان به سفره نظام مقدس جمهوري اسلامي و بيمه اجباري بود كه تأمين اجتماعي به ناحق تعطيل و ظلم كرد. اعتراض بنده و دوستانم به عنوان مخالف اين است كه هيأترئيسه اجازه بدهد سؤالات به موقع مطرح شود تا باب نظارتي مجلس انجام شود تا از حق و حقوق كارگران و كشاورزان در خانه ملت دفاع كنيم. به عشق امام حسين، يا حسين.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، نفر بعدي را دعوت بفرماييد.

محمد علی وکیلی
آقاي قاضيپور از نسبتهايي كه داديد خيلي ممنون. جناب آقاي ملكي بفرماييد.

ولی ملکی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
ضمن عرض تسليت به مناسبت شهادت عدهاي از همكاران و كاركنان مجلس و مراجعين و همچنين كساني كه در حرم مطهر امام راحل به شهادت رسيدند و مجروح شدند. من به خانواده مجروحين هم ضمن اينكه ابراز همدردي ميكنم، به خانواده شهدا و مجروحين توصيه ميكنم اين كوردلان راه به جايي نخواهند برد و موجب وحدت و همدلي بيشتر مردم شدهاند.
جناب آقاي قاضيپور همكار ارجمندمان كه خودشان عضو كميسيون صنايع و معادن هستند عملاً موافقت كردند، ولي من براي تبيين موضوع محضر دوستان ارجمند و همكاران گرامي اعلام ميكنم كه دوستان دقت كنيد، امسال بر اساس فرمايش مقام معظم رهبري سال توليد و اشتغال است. ما از كدام صنعت دفاع كنيم كه بيشترين زمينه اشتغال را داشته باشد؟ همه شما عزيزان مستحضر هستيد صنايع دستي ضمن اينكه صنعت است، هنر است. اين مصرعي كه «هنر نزد ايرانيان است و بس» در طول تاريخ بيشتر به صنايع دستي ايران اطلاق شده است. فلذا وقتي كه ما از صنعت دستي و صنايعي كه امور توليدي آن از خانه صورت ميگيرد (دفاع ميكنيم)، در حقيقت از هنر ايراني دفاع ميكنيم و زمينه اشتغال را با حداقل سرمايهگذاري فراهم ميكنيم.
من اگر به عناويني كه در مورد صنايع دستي در ماده (1) آمده است اشاره كنم، اهميت موضوع به دست ميآيد. اعلام شده است كه «رشتههای صنایع دستی از قبيل صنايع نساجی سنتی، بافتههای داری و غیرداری»، همان بحث قالي و غيره كه اشاره كردند، كساني كه فرشباف، جاجيمباف و گليمباف هستند اينها را داري ميگويند، پوشاک سنتی، کاشیهاي سنتی ايران كه بر سردر اكثر اماكن مذهبي و تاريخي ما خودنمايي ميكند، صنایع دستی فلزی، صنایع دستی چرمي، هنرهاي سنتي وابسته به معماري، صنايع دستي، صنايع دستي استخواني، رودوزيهاي سنتي، آبگينه كه شما در اماكن زيارتي ما آثار آن را ميبينيد، صنايع دستي كاغذي، طراحي و نقاشي سنتي، سازهاي سنتي، ميناكاري و غيره.
ببينيد! اين همه ابعاد صنايع دستي و هنري ما گسترده است. همين گستردگي اين آثار است كه زمينه اشتغال بيشتر را فراهم ميكند. از مزيتهاي صنعت دستي در ايران اين است كه كار به صورت گروهي در اماكن شخصي و خانهها صورت ميگيرد و سرمايهگذاري براي اماكن و جاهايي كه آنجا ميخواهند كار كنند خيلي نياز نيست. اما زمينه اشتغال بيشتر را فراهم ميكند.
من در اين راستا به ماده (3) تمركز ميكنم، خواهش ميكنم توجه بفرماييد. در ماده (3) اين قانون آمده است: «در راستای تمرکز در سیاست¬گذاری»، يعني هدف از اينكه اين طرح آمده است اين است كه در سياستگذاري صنايع دستي بايد تمركز صورت گيرد. «برنامهریزی و نظارت در زمینه حفظ، احیا، ترویج، و توسعه کمی و بهبود کیفی» در كنار هم ديده شده است. يعني در صنایع دستی کشور ما اگر اين طرح به تصويب برسد هم از نظر كمي و هم كيفي توسعه پيدا ميكند و ميتوانيم در دنيا حرفي براي گفتن داشته باشيم. همچنان كه ملاحظه ميكنيد در اينجا به اين اشاره شده است كه صنايع گردشگري موظف شده است يكسري اقدامات را انجام بدهد.
دوستان دقت كنيد، هر گردشگري كه وارد كشور ميشود معمولاً علاقهمند است با يكسري از صنايعي كه مربوط به هر كشوري است كه ايران مهد آن است، با دست پر برگردد يا به عبارت ديگر صنايع دستي در صنعت توريسم بيشترين ارزآوري را دارد، يا در زمينه صادرات آن. ما چه در بُعد اشتغال به اين توجه كنيم، چه در بُعد ارزآوري و اينكه موجب آسايش زندگي خانواده و تأمين معيشت آنها ميشود، اين طرح داده شده است. ليكن متأسفانه نوساناتي كه در قانونگذاري وجود داشت و همكار ارجمندمان جناب آقاي قاضيپور هم اشاره كرد، معمولاً پيشرفت صنعت دستي را با مشكل مواجه ساخته است. همين چند سال پيش اين صنايع دستي تا حدودي استقلال داشت كه اين را آوردند وابستهترش كردند، بدون اينكه به سياستگذاري و برنامهريزي آن توجه بيشتري شود. الان يكي از اهداف ما رفع موانع توليد است. ما كجا بايد توليد داشته باشيم كه اين همه براي ما ايجاد اشتغال كند و همچنين ارزش افزوده ايجاد كند و ارزآوري داشته باشد؟
صنايع دستي آن قسمتي است كه در اقتصاد مقاومتي به آن اشاره جدي شده است كه بر اساس فرمايش مقام معظم رهبري بايد به اقتصاد مقاومتي توجه كنيم و توليد و اشتغال را در اولويت قرار بدهيم. لذا من از همكاران ارجمند تمنا ميكنم براي اين طرح حتماً رأي مثبت بدهند و به معني و مفهوم اين مسأله توجه بيشتري كنند كه همه ما در اقصينقاط ايران اگر به شهرها و روستاهايي كه حوزه تابعه ما است برويم ميبينيم كه در هر كورهدهي چندين نفر از طريق صنايع دستي ارتزاق ميكنند و معيشت آنها تأمين ميشود و اين تنها جايي است كه شموليت عمومي دارد و همه نمايندگان عليالاصول بايد از اين طرح حمايت كنند، چراكه حمايت از اين طرح (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون آقاي ملكي) حمايت از موكلين محترم است كه در جايجاي ايران از ما انتظار دارند، آنهايي كه در صنعت فرش و صنايع دستي مختلف هستند، از ما انتظاراتي دارند كه مورد حمايت واقع شوند. قطعاً با تصويب اين طرح حمايت واقعي صورت خواهد گرفت. از توجهتان تشكر ميكنم.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، تذكر دارند، اجازه بدهيد تذكرشان را بفرمايند.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي آزاديخواه تذكر دارند، بفرماييد.

احد آزادی خواه
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم
عرض سلام و وقتبخير محضر همكاران عزيز و تشكر از رئيس محترم جناب آقاي دكتر لاريجاني كه اجازه فرمودند. من اولاً از رئيس و اعضاي محترم كميسيون صنايع به خاطر اين طرح مؤثري كه در حمايت از كارگاههاي خانگي و اصحاب و فعالان صنايع دستي داشتند تشكر ميكنم. طرح، طرح بسيار ارزشمندي است، در حوزه صادرات غيرنفتي، در حوزه توسعه اشتغال. (رئيس ـ مادهاي كه تذكر ميفرماييد را بفرماييد) آقاي رئيس! من ماده (49) را تذكر دارم. يادم نميرود ابتداي دوره خود حضرتعالي نسبت به عدم استقبال براي برخي از كميسيونها نگران بوديد. حقير عضو كميسيون ديگري بودم، آقاي دكتر! به توصيه خود حضرتعالي از باب اينكه به هر حال بچه حرفگوشكني باشيم حرف حضرتعالي را گوش داديم و عضو كميسيون فرهنگي شديم، انصافاً افتخار هم ميكنيم.
همكاران عزيز! تقاضايم اين است كه توجه بفرماييد، از ديروز كه دارم نگاه ميكنم اين طرح قاعدتاً برنامهاي است كه بايد تمشيت آن به دست كميسيون فرهنگي باشد. بالاخره موضوع صنايع دستي به عهده سازمان تخصصي خودش يعني سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري است. تمشيت اين سازمان در حوزههاي مديريتي و شرح وظايف قاعدتاً به عهده كميسيون فرهنگي است. تقاضاي من اين است هيأترئيسه محترم توجه كنند، قدري دقت بيشتري انجام شود. اين شرح وظايف بايد در كميسيون تخصصي خودش مطابق ماده (49) و تبصره ذيل ماده (42) انجام شود. ميبايست در كميسيون فرهنگي انجام شود و اين واقعاً كملطفي به اعضاي كميسيون فرهنگي است. اعضاي محترم كميسيون صنايع هم زحمت كشيدند، تلاش كردند، اما ارتباطي كه ما با سازمان ميراث فرهنگي داريم، ارتباط وثيقي كه با حوزه صنايع دستي و اصحاب صنايع دستي است، حالا فعلاً مقوله فرش استثنا است. اما تمام اين مواردي كه در ماده (1) در اينجا قيد شده، جناب آقاي ملكي هم همه را خواندند، همه اينها مرتبط با كميسيون فرهنگي است. تقاضاي من اين است كه كميسيون فرهنگي به عنوان كميسيون اصلي ميبايست اين را خودش بررسي ميكرد.

علی اردشیرلاریجانی
آقاي آزاديخواه! به عنوان كميسيون فرعي كه داده بودند، چرا كميسيون فرهنگي نظرش را نداده است. حالا به عنوان كميسيون فرعي دادند، شما ميتوانستيد راجع به همه اينها نظرتان را بنويسيد، اينجا هم عموماً ميتوانست نظر كميسيون فرعي مطرح شود.

احد آزادی خواه
آقاي دكتر! ما ميخواستيم كل آن را نظر بدهيم.

علی اردشیرلاریجانی
اشكالي ندارد، كل آن را نظر بدهيد، ميتوانستيد راجع به كل آن نظر بدهيد. اينجا الان نوشته شده كميسيونهاي فرعي آموزش، تحقيقات، فناوري و اجتماعي را گفتند، فرهنگي را هم نوشتند، شما راجع به كل ميتوانستيد نظر بدهيد، البته تشخيص بحث شما با مسئول مربوطه در هيأترئيسه بوده كه تشخيص داده كدام كميسيون را اصلي و فرعي كند. حالا ما باز هم ميگوييم روي اين مسأله دقت كنند. اما شما هم ميتوانستيد از اين فرصت استفاده بكنيد نظرتان را كامل راجع به مواد بدهيد. مخالف بعدي صحبت كنند.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي حاجي مخالف هستند، بفرماييد. جناب آقاي لاهوتي اخطار شما را هم بعد از آقاي حاجي ميگوييم.

حسینعلی حاجی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي رئيس! ابتدائاً ميخواستم عرض بكنم. ميخواستم تشكر بكنم از فرمايشات بسيار دقيق جنابعالي در روز جمعه و اصل مراسمي كه برگزار شد واقعاً در شأن مجلس و شهدا بود، كار لازمي بود كه اتفاق افتاد. هم از جنابعالي و هم از هيأترئيسه محترم تشكر ميكنم و همچنين تشكر از مردم شهرستانها و از جمله تهران، قم و اسدآباد. اگر آقاي رئيس اجازه بدهند يك نكتهاي را بنده قبل از صحبت عرض بكنم؛ ببينيد! جنابعالي هرگونه مسائل مهمي كه پيش ميآيد جلسات غيرعلني را صبح ميگذاريد، اين مسائل مربوط به مؤسسات مالي ـ اعتباري را خواهشم اين است كه جنابعالي يك جلسهاي يك روز صبح يك ساعت براي همه آن بگذاريد. ببينيد! الان ثامنالحجج، آرمان، فرشتگان و كاسپين دارد روح مردم را آزار ميدهد و جمعيت كثيري را درگير كرده. صبح يك جلسهاي بگذاريد.

علی اردشیرلاریجانی
آقاي حاجي! الان كميسيون اقتصادي بنا شده روي اين مسأله تمركز كند، پيگيري كند بعد اگر لازم بود در صحن ميآوريم و آنجا بحث ميكنيم.

حسینعلی حاجی
حالا اگر اين را جنابعالي عنايت بكنيد ميتواند مؤثر باشد، دستگاه قضاء هم باشد.
اما در خصوص مخالفت با اين طرح؛ ببينيد! ما با محتواي طرح مخالف نيستيم منتها اشكالاتي ميبينيم كه اين طرح نتيجهبخش نخواهد بود. اصليترين موضوع اين طرح اين است كه محل تأمين اعتبارات لازم براي بيمه شدن افراد پيشبيني نشده و ما از اين بابت تجربه تلخي را داريم. خيلي از افراد را ما قانونگذاري كرديم، معين كرديم و تحت پوشش بيمه از لحاظ قانوني قرارشان داديم ولي چون اجرا نشده تبعات بسيار بدي را داشته. از يك طرف افراد ذينفع دنبال بيمه شدن بودند اما از يك طرف تأمين اجتماعي كه حالا دلايلش را عرض ميكنم آن را انجام نميداده. به طور مثال همه عزيزان ميدانند هر پنج نفر كشاورز وقتي كه دور هم جمع بشوند ميتوانند كه از مزاياي بيمه تأمين اجتماعي استفاده كنند، در حالي كه اين پنج نفر كارفرما به معناي واقعي ندارند اما از همان زماني كه حدوداً (10) سال به اين طرف هست هرچقدر قانونگذاري كرديم كه آن فرد سرپرست اين پنج نفر هم بيمهاش مثل بقيه باشد اينچنين نشده و از آن طرف توقع در مردم درست كرديم.
ببينيد! ما هنوز (120) هزار ميليارد تومان طلب سازمان تأمين اجتماعي از دولت را عملياتي نكرديم، درست است با يكسري قيد و شرطهايي در برنامه ششم تصويب كرديم اما به تأمين اجتماعي پولي نداديم و صندوق تأمين اجتماعي هم به هر حال صندوقي هست كه بايستي از طرفي به آن داد و از طرفي از آن دريافت كرد. همين موضوع قاليبافان، اين عزيزان زحمتكش مشكلات عديدهاي خصوصاً در نقاط محروم و همچنين شهرهاي كوچك دارند. ببينيد! اولاً بيمه آنها يكدوم محاسبه ميشود و مثلاً الان خانمي بعد از (40) سال قاليبافي وقتي به سني رسيده كه بازنشسته بشود مثلاً ميگويند (15) ميليون تومان، (12) ميليون تومان برويد به خاطر آن كسري كه داريد به حساب بريزيد، به خاطر همان يكدوم. بنده خدا (15) ميليون، (12) ميليون از كجا بياورد؟ اگر اين عدد را داشت كه اصلاً شايد به اين مقدار به سمت قاليبافي نميرفت كه انجام بدهد. ما بايستي كاري انجام بدهيم كه يك خدمتي به مردم و به اين عزيزان قاليباف و ديگر عزيزاني كه در صنايع دستي مشغول هستند انجام بشود. ما مجموعاً در اين جهت كمبود قانون نداريم بلكه مشكل اجرا را داريم. ما با بيمه رانندگان چه كرديم؟ الان رانندگان مرتب دغدغه بيمه خودشان را دارند.
عزيزان! يك رانندهاي كه (30) سال دارد زحمت ميكشد اگر تصادف بكند، (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون وقتتان تمام شده) اجازه بدهيد دو، سه جمله ديگر (بگويم) اگر يك روز بيمار بشود هزينه اين را چه كسي بايد بدهد؟ هيچكس به داد اين راننده نميرسد، از آن طرف همين بيمه قانون شخص ثالث را ما تصويب كرديم كه كساني كه ميخواهند گواهينامه بگيرند لازم نيست كارت پايانخدمت داشته باشند، (10) ماه هم از آن ميگذرد اجرا نشده. آقاي لاريجاني! 16/1/96 در جلسه جنابعالي مطالب بسيار درستي اشاره كرديد، كي اين مطالب جنابعالي ميخواهد اجرايي بشود در خصوص اينكه ما نظارت بيشتري داشته باشيم؟ اينهمه حجم قانون داريم ولي خبري از اجراي خيلي از آن نيست. لذا خواهشم اين هست كه يك وقت بيشتري را براي بحث نظارت براي اجرا بگذاريد و (اميرآباديفراهاني ـ آقاي حاجي خيلي ممنون، وقتتان تمام است) ايكاش اين طرح در قالب لايحه ميآمد كه اصل هفتاد و پنجي هم به آن گرفته نشود.

محمد علی وکیلی
آقاي رئيس! اگر اجازه بدهيد اخطار آقاي لاهوتي را هم بشنويم. جناب آقاي لاهوتي بفرماييد.

علی اردشیرلاریجانی

مهرداد لاهوتی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي دكتر! خداقوت، خستهنباشيد. بنده اصول (75) و (100) قانون اساسي را اخطار دارم. آقاي دكتر ببينيد! خيلي جاهاي اين لايحه، مثلاً در ماده (2) را شما عنايت بفرماييد. (رئيس ـ يكصدم مربوط به شوراها است) عرض ميكنم، آقاي دكتر ببينيد! اگر شما ماده (2) را نگاه بكنيد يكبار مالي را دارد به دولت تحميل ميكند. اگر در قالب لايحه بود اشكالي نداشت ولي چون در قالب طرح هست قطعاً اشكال دارد.
نكته ديگر بحث اصل يكصدم است. ماده (9) را عنايت بفرماييد. در ماده (9) شهرداريها را دارد مكلف ميكند، استحضار داريد در سياستگذاري شهرداريها يك نهاد عمومي غيردولتي هستند. بر اساس همين اصل يكصدمي كه خدمت جنابعالي عرض كردم تصميمگيري در مورد امورات مربوط به شهرداريها مربوط به شوراها است.

علی اردشیرلاریجانی
ولي مجلس ميتواند به شوراها دستور بدهد. ببينيد! اينجا گفته «شهرداريها موظفند در طراحي فضاهاي عمومي شهري از نمادهاي صنايع دستي و هنرهاي سنتي متناسب با معماري ايراني اسلامي ـ استفاده كنند» مجلس سياستگذار است ميتواند به شوراها بگويد شما اين نمادهاي صنايع دستي را در شهرها استفاده كنيد، اشكال قانون اساسي ندارد.

مهرداد لاهوتی
آقاي دكتر! خيلي جاها اينها را مكلف كردند، بايد فضا در اختيار اينها بگذارند.

علی اردشیرلاریجانی
آن بحث ديگري است، اين ماده (9) كه جنابعالي ميفرماييد مجلس به عنوان مقام سياستگذار ميتواند به شوراها اين دستور را بدهد و اشكالي ندارد، مسأله اصل (75) را كه ميفرماييد درست است، در بعضي از مواد مثل ماده (8) بار مالي دارد، آن را بايد موقعش كه رسيديم در بحث جزئيات بفرماييد آن وقت ما اخطارتان را به رأي خواهيم گذاشت. موافق صحبت كند.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي فرهنگي موافق هستند، بفرماييد.

محمدحسین فرهنگی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
مخالفان محترم كه صحبت فرمودند مخالفت جدي با روح و اصل اين طرح نداشتند، حتي بعضاً از شدت موافقت مخالفت ميكردند.
به اين معنا كه ميفرمودند شما بعضي جاها گفتيد «اجازه» كه اين بايد «تكليف» ميشد و بايد بسيار جديتر درباره اين موارد تصميمات قوه مقننه در اينجا درج ميگرديد كه البته آنها هم علت داشتند، به خاطر اجتناب از مانعي مثل مانع اصل (75) و ساير موارد بود كه مراعات آنها باعث شد بعضي از موارد به جاي تكليف از اجازه استفاده بشود. مخصوصاً جناب آقاي قاضيپور همكار عزيز ما كه خودشان در تدوين اين طرح و جزئيات آن دخالتها و نقشهاي مفيد و بسيار مؤثري داشتند.
يكي از راهكارهاي حمايت از اشتغال و تلاش براي اشتغال حمايت از كسب و كارهاي خرد و بنگاههاي كوچك هست. رمز موفقيت كشورهايي كه در سالهاي اخير توانستند با وجود ركود كلي در جهان گامهاي مؤثري را در اقتصاد بردارند و در اشتغال داخلي خودشان موفق عمل بكنند از همين مسير، يعني مسير حمايت از اقتصاد خرد بوده. هنرمندان، استادكاران و فعالان صنايع دستي از مجموعههاي مهم و اصلي اين قبيل اشتغالها هست كه با وجود تصميمات گذشتهاي كه در مجلس شوراي اسلامي گرفته شده هنوز اين مشاغل به درستي و به خوبي حمايت نميشوند. بيمه بخشي از آنها متوقف شده، بعضاً معافيتهاي مالياتي آنها پوشش كامل را ندارد، براي حضور در نمايشگاههاي كشورهاي مختلف جهان موانع جدي و مشكلات زيادي دارند، حمايت نظاممند تسهيلاتي از اين گروههاي شغلي عملاً وجود ندارد، در شهرداريها توجه كافي و لازم به اين قبيل مشاغل وجود ندارد، در گمركات مشكلاتي دارند، در ارتقاي كيفي فعاليتهاي خودشان و ارتقاي كيفي اين قشر زحمتكش در حوزه تحصيل علم و نظاير آنها مشكلات جدي دارند.
ابهام در مسئوليتها، ابهام در پاسخگوييها، ابهام در اطلاعرسانيهايي كه مورد نياز اين قشر بسيار وسيع و گسترده در سطح كشور وجود دارد باعث شده است كه چنين طرحي از سوي جمعي از نمايندگان تهيه بشود، چون بنده در كميسيون از نزديك در جريان جزئيات موضوع بودم از نظرات كارشناسي كارشناسان دستگاههاي اجرايي ذيربط هم به طور گسترده و مفصل استفاده شده، يعني يك بسته سياستي مناسبي است در سالي كه موسوم به سال اشتغال و توليد است و در ايامي كه به تازگي روز ملي صنايع دستي، روز بيستم خردادماه را پشت سر گذاشتيم فرصت مناسبي پيش آمده كه مجلس محترم به طور جدي در راستاي حمايت از اين دست مشاغل گامهاي مؤثر و مفيدي را بردارد.
ايرادهاي جزئي وجود دارد، ابهامي در تبصره (2) ماده (2) هست كه مشاغل خانگي در خانه كه اين قبيل فعاليتهايي كه موضوع اين قانون است و انجام ميگيرد را ممكن است دچار مشكل بكند. برخي از اينها در جريان رسيدگي قابل رفع و حل هست اما درخواستم از همكاران محترم اين هست كه اين طرح را نهايي بكنند، حتي در مواردي كه نياز به دوسوم رأي همكاران گرامي وجود دارد عنايت بفرمايند كه اين دوسوم حاصل شود. در مواردي كه شبهه قانون اساسي هم وجود دارد اجازه بفرماييد ما در مجلس با اين مخالفت بكنيم اگر شوراي محترم نگهبان ايرادي گرفت نسبت به رفع آنها اقدام بكنيم چون قبلاً ما در بعضي از زمينهها قانون داشتيم اجرا نميشود، براي اجراي آنها راهكارهايي در ضمن مواد اين طرح ذكر شده. بنابراين درخواستم از همكاران حمايت كامل از اين طرح هست، بسيار متشكر و سپاسگزارم.

علی اردشیرلاریجانی

محمد علی وکیلی
مخالف آخر جناب آقاي رحيمي هستند، بفرماييد.

علیرضا رحیمی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام و ادب خدمت همكاران ارجمند و اداي احترام به روح مطهر شهداي عزيزي كه مظلومانه در حادثه تروريستي مجلس به شهادت رسيدند. من ابتدائاً تشكر ميكنم از همكاران ارجمندمان در كميسيون صنايع كه اين طرح را مورد بررسي و رسيدگي قرار دادند.
جناب آقاي دكتر لاريجاني! همچنان كه خود شما اشاره فرموديد برابر ماده (145) آييننامه كميسيونهاي فرعي تكليف دارند كه طرحها و لوايحي كه به كميسيون آنها ارجاع ميشود مورد رسيدگي قرار بدهند و نتيجه رسيدگي شان را به مجلس گزارش بدهند. در اين طرحي كه الان مورد رسيدگي قرار ميگيرد (8) كميسيون فرعي مطلقاً اظهارنظري نداشتند و از سؤال هوشمندانه جنابعالي، از كميسيون فرهنگي هم تشكر ميكنيم كه حداقل به عنوان كميسيون فرعي چطور اظهارنظر نكردند كه اين سؤال به كميسيونهاي ديگر هم قاعدتاً وارد هست.
مخالفت بنده نسبت به اين طرح هم شكلي و هم ماهوي هست اگرچه اصل حمايت از هنرمندان حمايت از صنعتگراني كه در زمينه صنايع دستي فعال هستند يك ضرورت انكارناپذير هست، مخصوصاً صنعتگران و هنرمنداني كه از حمايتهاي لازم هم در حوزه دولتي و هم در حوزههاي غيردولتي برخوردار نيستند تكليف مجلس هست كه تمهيدي براي اين موارد پيشبيني بكند منتهاي مراتب نابساماني و از همگسيختگي در اين قانون مشاهده ميشود.
در ماده (2) تأكيد بر اجراي قانون بيمه اجتماعي قاليبافان كرده، براي قاليبافان بيمه اجتماعي پيشبيني شده، قانون هم تصويب شده. قانون اجرا نميشود ما مجدد ميآييم براي اينكه قانون اجرا بشود يك قانون جديدي تصويب ميكنيم متأسفانه اين بار اول هم نيست.
نكته دوم؛ در ماده (3) سازمان ميراث فرهنگي را موظف كرده كه شش مجوز صادر بكند. قاعدتاً سازمان ميراث فرهنگي مرجع صدور مجوز هست و نه اينكه قانون تكليف بكند كه مجوز صادر بكنيد. بالاخره صدور هر مجوز ضوابط و شرايطي را دارد، آن مرجع صادركننده تشخيص ميدهد كه در واقع اين شرايط و ضوابط قابل اعمال هست يا نه، رعايت شده يا نه و اينكه در اين قانون تكليف بكنيم كه اين مجوزها صادر بشود خلاف ضوابط قانوننويسي هست. در موارد متعددي اين قانون ابهام دارد كه حالا در موارد رسيدگي به جزئيات ميتوانيم رسيدگي بكنيم. در بند «الف» ماده (4) حمايتهاي لازم را از صنعتگران و هنرمندان پيشبيني كرده، چه حمايتي؟ حمايت مالي، حمايت معنوي، حمايت اجرايي، منتفي هست، يعني مبهم هست. در ماده (4) پشتيباني از هنرمندان را پيشبيني كرده. پشتيباني به چه معنا هست؟ باز در اينجا تعريف نشده. در بند «خ» مشاركت در همايشها و سمينارها را پيشبيني كرده. مشاركت تحت چه عنوان؟ تحت عنوان سخنران تأمين بكنند، مشاركت مالي ارائه بدهند و چه نوع مشاركتي؟ باز عملاً ابهام دارد.
جناب آقاي دكتر لاريجاني! سه تا نكته مهم را دوستان به عنوان نكات اساسي اشاره فرمودند كه در وهله اول در دو نوبت معافيت مالياتي هم براي صادرات صنايع دستي پيشبيني شده و هم كليه توليدات صنايع دستي را مشمول معافيت مالياتي كرده. اين خلاف برنامه ششمي هست كه خود همين مجلس تصويب كرده، در بند «الف» ماده (6) قانون برنامه ششم تصريح دارد كه برقراري هرگونه تخفيف، ترجيح و معافيت جديد مالياتي در طي سالهاي برنامه ممنوع هست. صراحت قانون برنامه ششم هست، اينجا هم صادرات صنايع دستي را، هم كليه توليدات را از پرداخت ماليات معاف كرديم. به هر حال اگر قرار است از اينها حمايت بشود در يك فضاي رقابتي آزاد بايد حمايت بشود نه رانت مالياتي براي آنها پيشبيني بشود.
نكته ديگري كه بر اين قانون ايراد وارد هست؛ در ماده (4)، (17) وظيفه را براي سازمان ميراث فرهنگي تعيين كردند. جاي اين اصلاح قانون تأسيس سازمان ميراث فرهنگي است. در يك قانون فرعي به نام قانون حمايت از هنرمندان و صنعتگران آمديم (17) وظيفه براي يك سازمان تعيين كرديم كه عملاً وظايف اصلي آن را تحتالشعاع قرار ميدهد يا دارد وظايفش را توسعه ميدهد.
نكته آخر هم موردي هست كه در بند «چ» ماده (4) تصريح دارد كه «هماهنگي و برنامهريزي جهت تأسيس نهادهاي غيردولتي». بالاخره ماهيت انجياوها و سمنها در اسمشان منعكس هست، مؤسسات غيردولتي هستند. اگر قرار است دولت براي تأسيس اينها برنامهريزي و هماهنگي داشته باشد كه ديگر غيردولتي نميشوند و در واقع نهادهاي دولتساخته ميشوند. من ضمن تشكر از زحماتي كه همكارانمان در كميسيون صنايع انجام دادند مخالفتم را بر مبناي اين مواردي كه عرض كردم ضمن اينكه آقاي دكتر لاريجاني! در دو مورد ايرادي كه همكاران محترم گرفتند اينكه اين قانون مشمول اصل (75) قانون اساسي خواهد شد و داراي بار مالي هست در دو جا داراي بار مالي هست، هم در جايي كه اعلام كرده در مواردي كه نوسانات نرخ ارز موجب كاهش صادرات ميشود حمايت بكند و در مورد ديگر هم در واقع به همين صورت بار مالي براي دولت ايجاد ميكند، تشكر ميكنم.

محمد علی وکیلی
متشكر، موافق آخر جناب آقاي يوسفنژاد هستند، بفرماييد.

علی اصغر یوسف نژاد
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
اولاً من بايد تشكر بكنم از طراحان و از كميسيون محترم صنايع و معادن كه در مورد طرح حمايت از هنرمندان، استادكاران و صنايع دستي اهتمام لازم را به خرج دادند، دست مخالفين محترم هم درد نكند، دغدغههايي داشتند كه انشاءالله در جزئيات برطرف بشود منتها طرح به دنبال چيست؟ اصل و اساس طرح اين هست كه در سياستگذاري مربوط به صنايع دستي و بنگاههاي كوچك تمركز ايجاد بشود. برنامهريزي و نظارت براي حفظ و احياء و ترويج و توسعه كمي اين صنعت اتفاق بيفتد. طرح نكات مثبت بسيار زيادي دارد، اگر به دنبال ساماندهي و بيمه نمودن قاليبافان و بافندگان فرش و شاغلان صنايع دستي هستيم اين طرح ميتواند جوابگو باشد. اين طرح در راستاي سياستهاي مقام معظم رهبري براي اقتصاد مقاومتي، اشتغال و براي توليد است. اگر مسير طيشده كشورهاي ديگر را ببينيم، ميبينيم كه از همين بنگاههاي كوچك با سرمايهگذاريهاي اندك در مملكتشان اشتغال ايجاد شده و ما هم ميتوانيم از اين تجربيات اندوختهشده ديگر كشورها استفاده بكنيم.
در مورد عرضه صادرات محصولات صنايع دستي و هنرهاي دستي هم اينجا اشاره شده، اتفاقاً نكته بسيار خوبي است. اگر ما بياييم دستگاههاي ذيربط و تشكلهاي مرتبط را در مورد بافندگي و اينها را جهت بدهيم، متمركز بكنيم، ساماندهي بكنيم اين كار اشتباهي است؟ اين كار درستي است. اگر بياييم در مورد آموزش و تحقيقات و حمايت در مورد توليد و تشويق توليد براي عرضه صادرات اين مجلس فعاليتي انجام بدهد اتفاقاً اين نكته مثبت و درستي است. در اين طرح صدور مجوز ساماندهي ميشود، در اين طرح در مورد نمايشگاهها، حضور در نمايشگاههاي داخلي و خارجي جهتدهي ميشود. اين طرح در جهت ساماندهي آموزشهاي غيررسمي كه در اين مملكت دارد به عنوان آموزشهاي عمومي، تخصصي و مجازي دارد اتفاق ميافتد است، اين ساماندهي سياست مناسبي است.
اگر از هنرمندان و صنعتگران و براي اينكه درجه هنري مناسب به هنرمندان صنايع دستي بدهد مالكيت معنوي و فكري اينطور افراد محترم شمرده بشود اتفاقاً اين در جهت سياستهايي است كه در برنامه ششم نياز داريم اجرايي بشود و آنها را اجرايي بكنيم. در مورد اطلاعرساني، تدوين سرفصلهاي دروس مناسب در هنرستانها، آموزشكدهها و دانشكدههاي صنايع دستي اين طرح ورود پيدا كرده. اتفاقاً اين نكته مثبتي است، ما بايد چنين كارهايي را تشويق بكنيم.
اين طرح در مورد كاهش تصدي دولت، در مورد اينكه سطح دولت حاكميتي افزايش پيدا كند، در مورد تدوين استانداردهاي لازم، در مورد برنامههاي تشويقي براي استفاده از صنايع دستي به عنوان يك صنعت اصيل هنري و به عنوان يك صنعت اصيل ايراني مورد توجه قرار بگيرد. اتفاقاً باعث ميشود كه حتي در روستاها در شهرهاي كوچك، در مناطق جغرافيايي مختلف اين اشتغال جهتدهي پيدا بكند. اتفاقاً اين نكته مثبتي است كه همه نمايندگان بايد حمايت بكنند. اگر در اين طرح آمده از بانك مركزي به عنوان تسهيلات براي مسكن هنرمندان، اگر در اين طرح آمده به عنوان صندوق توسعه صنايع دستي جهت داده، دارد قانون مينويسد اتفاقاً كار درستي است. مخالفين محترم چند نكته را اشاره كردند به نظر من درست است، بياييد از قوه نظارتي مجلس براي مواردي كه قانون نوشته شده ولي اجرايي نشده استفاده بكنيم، به جاي اينكه بياييم بگوييم قانون نوشته نشود چرا استفاده نميكنيم؟
اين طرح مشاركت و مداخله صدا و سيما، گمرك و بسياري از دستگاهها را در جهتدهي براي اشتغال، استفاده از ارزشهاي فرهنگي و اجتماعي كه هم صنعت، هم هنر و هم ايجاد اشتغال است با سرمايه اندك دارد جهتدهي ميكند، اين وظيفه و تكليف مجلس است كه مشاغل خانگي را با اندك سرمايهگذاري بتواند جهت بدهد. قبلاً اتفاقاتي افتاده، در پاسخگويي ابهام وجود داشته، دستگاههاي مختلفي بايد پاسخ ميدادند، مسئوليتها در دستگاههاي مختلفي بوده، نقاط قوت اين طرح اين هست كه آمده اين وظايف را مشخص كرده، دستگاهها را متمركز كرده، سياستگذاريها را در يكجايي متمركز كرده، آموزشها را دارد بر مبناي قانون جهتدهي ميكند، قانون مشخصي كه ميتواند اين كار را انجام بدهد.
همانطور كه خودتان مطلع هستيد (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون) اين طرح قبلاً در ساختار اداري مملكت به عنوان سازمان مستقل صنايع دستي زير نظر وزارت صنعت، معدن و تجارت يا به عنوان وزارت صنايع آن زمان بوده. در سال 85 ادغام شده، منتها از اين ادغام بعد از حدود چند سال اتفاق خاصي نيفتاده. من ممنون و متشكر هستم از طراحان، از كميسيون صنعت و معدن كه آمده آن طرح اوليه را كارشناسي كرده، پختگي لازم را با ديدن زواياي اصلي طرح (داشته) و واقعبينانه برخورد كرده و اين را پيشنهاد داده. من خواهش ميكنم كه به كليات اين طرح رأي بدهيد، واقعاً اگر دغدغههايي در مواد مختلف كه من هم فكر ميكنم وجود داشته باشد بعضيها ممكن است بار مالي براي دولت وجود داشته باشد، بعضيها با معافيتهايي كه به آن اشاره شده ممكن است نياز به دوسوم رأي داشته باشد.
بعضي از مسائل و موارد هم كه گفته شده در مورد معافيت ارزش افزوده بحث شده ممكن است نگرانيها و دغدغهها وجود داشته باشد كه آنها در جزئيات بررسي ميشود. بنابراين من خواهش ميكنم كه اصل و اساس قضيه كه توجه به اقتصاد مقاومتي، اشتغال و توليد هست انشاءالله مورد حمايت همه نمايندگان با رأي بالا قرار بگيرد كه همه نمايندگان در حوزههاي انتخابيه خودشان از اين طرح و از اين قانوني كه تصويب ميشود انشاءالله منتفع بشود، ممنون و متشكر.

علی اردشیرلاریجانی

عبدالرحمن تاج الدین
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض ادب و احترام به ارواح طيبه همه شهداي راه حق و فضيلت به ويژه شهداي اخير مجلس شوراي اسلامي. در خصوص طرحي كه از طرف نمايندگان محترم اظهار شده لازم ميدانم كه عرض بكنم ضمن اينكه معتقد هستيم كه فرصت صنايع دستي فرصت بسيار مطلوب و مؤثري براي توسعه اشتغال و اشتغالآفريني و حمايت و صيانت از هنرمندان صنايع دستي ميتواند باشد طبيعتاً ميتواند كه تأثرگذار در اين عرصه باشد اما طرحي كه اعلام گرديده و به چاپ رسيده اشكالات عديدهاي را دارد، اولين نكتهاي كه ميتوانم عرض بكنم اينكه تكاليفي كه در اين طرح آمده است به ويژه در خصوص بيمه نمودن قاليبافان تحصيل حاصل هست. در سال 1388 قانون سازمان تأمين اجتماعي را مكلف كرده كه در اين خصوص انجام بدهد و همين امروز من ميتوانم خدمت شما عرض بكنم كه سازمان تأمين اجتماعي در همين لحظه (570) هزار نفر از قاليبافان به صورت انفرادي و (150) هزار نفر را در قالب كارگاهها بيمه كرده است. طبيعتاً اگر دغدغه نمايندگان محترم براي توسعه بيشتر قاليبافان و ديگر عناصر صنايع دستي و بيمه نمودن هست طبيعتاً بايستي بار مالي ناشي از اجراي اين تكليف هم ديده بشود. اگر دولت بار مالي بيشتري را نسبت به سازمان تأمين اجتماعي متقبل بشود سازمان تأمين اجتماعي هم انجام وظيفه خواهد كرد.
نكته دوم هم در فرمايشات دوستان موافق و هم دوستان مخالف بود بحث تأمين بار مالي در قالب اين طرح است كه مخالف اصل (75) قانون اساسي است و طبيعتاً ميتواند مشكلآفرين باشد.
نكته سوم؛ ابهاماتي در خصوص اين طرح اظهار گرديده است كه بعضاً تداخل در وظايف يا بعضاً در قالب توصيه مطالبي عنوان و اظهار شده و معافيتهايي كه باز در قالب اين طرح در خصوص معافيتهاي مالياتي ديده شده است كه باز ميتواند مخالف اصل (75) قانون اساسي باشد به همين جهت دولت با ارائه و تصويب اين طرح مخالف است و اميدوار هستيم كه انشاءالله دولت محترم در قالب لايحهاي مدون و متقن در راستاي حمايت از صنايع دستي و هنرمندان اين عرصه و اشتغالآفريني در فرصتهاي صنايع دستي اقدامات اساسي را انجام بدهد. لذا دولت محترم در خصوص اين طرح اعلام مخالفت مينمايد.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، كميسيون اگر نظر ديگري دارد بفرماييد.

سعید باستانی
بسماللهالرحمنالرحيم
با عرض سلام مجدد. مواردي را كه مخالفين محترم فرمودند عمدتاً موارد مخالفت بسيار نرم بود بجز مخالفت دولت. خدمت شما عزيزان عرض ميكنم. همكاران محترم ببينيد! شما در تمام روستاها و تمام شهرهايتان با اين مسأله مواجه هستيد. همين الان كه خدمت شما هستيم حتي همان قانوني كه سال 88 مصوب شده را الان دولت اجرا نكرده و به صورت خيلي خيلي دقيق به دنبال اين هستند كه كوچكترين مشكلي را كه پيدا بكنيم حذف بيمه قاليبافان بوده كه همين الان هم به سرعت دارد انجام ميشود.
هدف اصلي از اين كار اين است كه ببينيد! ما يك اشتغال بسيار فراواني را ميتوانيم از اين طرح ايجاد بكنيم كه تا حالا با اين تدوين جديد و با اين رويكرد جديد ما تا الان نداشتيم، يعني وظايف تك تك دستگاههاي اجرايي را مشخص كرديم، مكلف به حمايتهاي مستقيم شدند، از ظرفيت اشتغال خانگي به صورت كامل داريم استفاده ميكنيم، مخالفت دولت محترم هم مخالفت در جزئيات بود. حتي سازمان ذيربط سازمان ميراث فرهنگي موافق طرح هست، يعني با نظارت و با هماهنگي خود سازمان ميراث فرهنگي اين كار در كميسيون انجام شده و جزئياتي را كه ايشان فرمودند در قالب جزئيات حتماً ميتواند ورود پيدا بكند و نظرات بزرگواران را در قالب جزئيات عرض خواهيم كرد ولي خواهش ميكنم كه به اين مسأله به جد توجه بكنيد كه اين حوزه در حوزه توليد اشتغال بسيار مثمر ثمر خواهد بود. انشاءالله اميدواريم براي اينكه در حوزههاي انتخابيه كه همه من و شما الان ورود پيدا ميكنيم تقاضاي اصلي از من و شما شغل هست يكي از موارد همين هست. خواهش ميكنم انشاءالله با يك رأي بالايي به اين مورد رأي بدهيد.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، حضار 215 نفر، كليات طرح حمايت از هنرمندان، استادكاران و فعالان صنايع دستي را به رأي ميگذاريم. نمايندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمايند. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. ماده (1) را بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«ماده 1 ـ صنايع دستي ايران مجموعهاي از صنايع هنري و سنتي است كه با محوريت خلاقيت، ذوق و زيباشناسي با بهرهگيري از مواد اوليه قابل دسترس توليد ميشود و فرآيند ساخت و توليد محصول به صورت فردي يا گروهي عمدتاً با دست و با كمك ابزار مورد نياز انجام ميگيرد.
رشتههاي صنايع دستي از قبيل نساجي سنتي، بافتههاي داري و غيرداري، پوشاك سنتي، كاشي سنتي، سفال و سراميك، صنايع دستي چرمي، هنرهاي سنتي وابسته به معماري، صنايع دستي فلزي، صنايع دستي چوبي و حصيري، صنايع دستي دريايي، صنايع دستي استخوان، رودوزيهاي سنتي، آبگينه، صنايع دستي كاغذي، طراحي و نقاشي سنتي، سازهاي سنتي، ميناكاري و پيشههاي وابسته به گروههاي يادشده ميباشند.
تبصره ـ تشخيص مصاديق صنايع و اشخاص موضوع اين ماده كه فاقد بيمه تأمين اجتماعي ميباشند جهت برخورداري از بيمه مذكور با سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري ميباشد». آقاي دكتر! اينجا پيشنهاد نداريم ولي چندين رفع ابهام داريم.

علی اردشیرلاریجانی
ابهام دارد، يكي اينكه اين مواردي كه نوشتيد «از قبيل» مابقي آن را چه كسي مشخص ميكند؟ اين بايد مشخص بشود. «از قبيل» كه ميگوييم اگر دايرهاش بايد گسترش پيدا كند كه همينطور هم هست، ممكن است بعضي از موارد از قلم افتاده باشد يا مقدمات باشد يا بين رشتهاي باشند. اينها را بايد بگوييم يك مرجعي تشخيص بدهد، چون نوشتيد «از قبيل». اگر بگوييد شامل اينها، مسأله حل است.
تبصره گفته براي بيمه ربطي به اين ندارد. نوشته «تشخيص مصاديق صنايع و اشخاص موضوع اين ماده كه فاقد بيمه تأمين اجتماعي باشند» بحث آن مربوط به بيمه است، اينجا خود اين تعريفي كه ما در ماده (1) داديم بايد رفع ابهام كنيم، مثلاً يك تبصرهاي اضافه كنيم بگوييم كه محدوده اين كار خارج از مواردي كه ذكر شده در چارچوب اين قانون مثلاً به پيشنهاد سازمان ميراث فرهنگي و تصويب دولت مشخص بشود كه از قلم نيفتد، حالا بخوانيد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«عناوين صنايع دستي موضوع اين ماده با پيشنهاد سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري و تصويب هيأت وزيران در چارچوب تعريف مذكور قابل افزايش ميباشد».

علی اردشیرلاریجانی
مثلاً ممكن است بعضي چيزها بين رشتهاي باشد، ما همه آنها را نياورده باشيم از قلم نيفتد چون اين مشكل را در مورد قاليبافها هم داشتيم بعد آمديم اصلاحش كرديم. اگر دوستان موافق هستند ما يك تبصرهاي اينطوري اضافه كنيم اين ابهام رفع بشود. اگر مخالف نيستيد رأي بگيرم، يك بار ديگر بخوانيد به رأي بگذاريم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«عناوين صنايع دستي موضوع اين ماده با پيشنهاد سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري و تصويب هيأت وزيران در چارچوب تعريف مذكور قابل افزايش ميباشد». (مفتح ـ «ديگر عناوين») چون گفتيم «افزايش» «ديگر» نميخواهد. گفتيم «قابل افزايش ميباشد».

علی اردشیرلاریجانی
اگر مخالف صحبت نميكند من رأي بگيرم. صحبت ميفرماييد؟ بفرماييد.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي آزاديخواه مخالف هستند، بفرماييد.

احد آزادی خواه
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي رئيس! دغدغه ما همين مسألهاي بود كه خود حضرتعالي هم فرموديد برخي از رشتههاي مهم و قابل صنايع دستي اينجا ديده نشده بود كه با اين پيشنهاد حضرتعالي درست شد. ما مدافع صنايع دستي در حوزه مبل و منبّت بوديم كه اينجا مغفول مانده، با اين پيشنهادي كه فرموديد من تقاضامندم به شكلي تدبير بشود و اين متن جايگزين بيايد كه رشتههاي مهم و اساسي كه ميتواند در حوزه صادرات تحولآفرين باشد مثل صنعت مبل و منبّت كه امروز بسياري از جوانان ميهن اسلامي ما مشغول به اين حرفه و اين كار هستند، سابقه صادرات بسيار بالايي دارد، آن هم به شكلي اضافه بشود كه اگر ما بخواهيم كاري را انجام بدهيم «نؤمن ببعض» و دور از جان «نكفر ببعض» نباشيم، به برخي از رشتههاي صنايع دستي را اينجا توجه نكنيم. اين متن جايگزين متن خوبي است، من عذرخواهي ميكنم.

محمد علی وکیلی
شما مخالف هستيد يا موافق؟

احد آزادی خواه
من اول آن عرض كردم، اين متن جايگزين متني است كه ميتواند اين عويصه را حل كند.

علی اردشیرلاریجانی

محمد علی وکیلی
البته شما موافق صحبت كرديد، حقيقت ميشود گفت موافق دوم سركار خانم الماسي هستند، بفرماييد.

سکینه الماسی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
عرض سلام، ادب و احترام دارم خدمت همكاران محترم. با توجه به اينكه مخالف محترم در واقع مخالفت جدي نداشتند، اگر قرار است كه ما در خصوص مواردي كه اشاره فرمودند بخواهيم منبّت و ديگر موارد را يكي يكي قيد بكنيم اينطوري زمان ميبرد و نيازي نيست. بايد به يكي يكي از اين صنايع دستي هركدام اينجا آن اشاره بشود ولي به همين صورتي كه اينجا عنوان كرده به نظر من خيلي مناسب هست و همان رفع ابهام صورت بگيرد. خواهشي كه از همكارها دارم؛ با توجه به اينكه امسال سال اشتغال و توليد هست همه دوستان رأي به موافقت آن بدهند كه انشاءالله به اميد خدا كمكي به صنايع دستي كشور عزيزمان و به خصوص صنايع دستي كه قرار است در روستاها صورت بگيرد كرده باشيم و مخالف محترم جناب آقاي آزاديخواه مخالفت جدي نداشتند ولي اگر يكي يكي بخواهد اشاره بشود به نظر من خيلي وقتگير هست و شامل خيلي از مواردي است كه از قلم اينجا ميافتد در بحث صنايع دستي اجحاف ميشود. من ممنون و سپاسگزار هستم از همكاراني كه رأي ميدهند.

علی اردشیرلاریجانی
متشكرم، متن را براي رأيگيري بخوانيد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«عناوين صنايع دستي موضوع اين ماده با پيشنهاد سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري و تصويب هيأت وزيران در چارچوب تعريف مذكور قابل افزايش ميباشد».

علی اردشیرلاریجانی
حضار 216 نفر، براي رفع ابهام اين تبصره اضافه ميشود. كميسيون هم موافق هست. نمايندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمايند. دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد اين ابهام مرتفع بشود. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. ابهام ديگر را بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي دكتر! دو تا ابهام ديگر هم هست اگر اجازه بفرماييد، هر دو در تبصره هست. يكي آقاي وقفچي ميفرمايند چون موضوع بافتهاي داري و غيرداري در حال حاضر مرتبط با وزارت صنايع هست و از آن طريق مديريت ميشود ما در تبصره بايد بعد از «بيمه مذكور» كلمه «حسب مورد» را بياوريم و بعد از «گردشگري» «و وزارت صنعت، معدن و تجارت» را اضافه كنيم.

علی اردشیرلاریجانی
همينطور است، اين ايراد وارد است چون الان فرش و بافتهاي داري با وزارت صنايع است. لذا اينجا در تبصره همه اين امور را موكول به ميراث فرهنگي كرده و سازمان ميراث فرهنگي در مورد موارد ديگري كه ذكر شده مثل آبگينه و اين چيزها ميتواند ولي در مورد فرش نميتواند. اين رفع ابهام هم درست است، به نظر ميآيد كه اگر خانمها و آقايان موافق هستند اين را هم به رأي بگذاريم و تصويب بشود. متن را بخوانيد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
در تبصره ماده (1) بعد از «بيمه مذكور» «حسب مورد» و بعد از «گردشگري» «و وزارت صنعت، معدن و تجارت» اضافه شود.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 217 نفر، براي حل رفع ابهامي كه قرائت شد پيشنهادي را مطرح كردند به رأي ميگذاريم. نمايندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمايند. دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد. اين متن براي رفع ابهام اضافه ميشود. عزيزان در رأيگيري مشاركت بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي رئيس! سومين مورد را هم جناب مفتح دادند. در همان تبصره ميفرمايند اين مصاديق صنايع كه حالا صنايع دستي هست و فعال بودن يا غيرفعال بودن اشخاص الان بلاتكليف است.

علی اردشیرلاریجانی
اين هم درست است، ما بايد بگوييم ما مصاديق افرادي كه در اين زمينه فعال هستند را مشمول بيمه ميكنيم، اين هم ايرادش درست است. متن را بخوانيد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
فرمودند ابهام متن فعلي كه بعد بگوييم «تشخيص مصاديق صنايع دستي و اشخاص فعال در صنايع دستي موضوع اين ماده».

علی اردشیرلاریجانی
يك كلمهاي بايد اضافه بشود كه وقتي بيمهشان ميخواهد پرداخت بشود معلوم بشود اينها در صنعت بيمه فعال هستند. اگر مخالف صحبت نميكند ما اين اشكال را اينگونه رفع بكنيم. بيمه افرادي كه بازنشسته ميشوند سر جايش است، اين افرادي كه الان ميخواهند بيمهشان بكنند باز در اين زمينه فعال باشند. حالا بحث بار مالي آن را بايد يك جاي ديگر حل كنيم، الان اين منقحتر ميشود.
حضار 217 نفر، دولت و كميسيون موافق هستند. نمايندگان محترم نظرشان را راجع به اين رفع ابهام اعلام بفرمايند. دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد. در تبصره ميخواهد بگويد اين امور شامل آن افراد و اشخاصي كه فعال هستند ميشود. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. ماده (2) را بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«ماده 2 ـ دولت مكلف است در اجراي قانون بيمه اجتماعي قاليبافان، بافندگان فرش و شاغلان صنايع دستي شناسهدار (كددار) مصوب 18/5/1388 نسبت به ساماندهي و بيمه نمودن كليه واجدين شرايط اقدام نمايد.
تبصره 1 ـ در اجراي قانون فوق عدم حضور در ساعت معين در محل كار نميتواند مبناي قطع بيمه قرار گيرد و ارزيابي توسط بازرسان سازمان صرفاً بر اساس مساحت مذكور در ماده (2) قانون يادشده يا مذكور انجام ميگيرد. اين حكم از ابتداي اجراي قانون يادشده لازمالاجرا است.
تبصره 2 ـ دارندگان مجوز فعاليت موضوع قانون مذكور از كليه امتيازات و تعرفههاي بخش صنعت در مورد حاملهاي انرژي، آب، برق، گاز، عوارض، وام بانكي و غيره برخوردار ميباشند.
تبصره 3 ـ حمايتهاي موضوع اين قانون، با هماهنگي وزارت صنعت، معدن و تجارت و ساير دستگاهها و تشكلهاي ذيربط در مورد قاليبافي و بافندگي فرش اجرا ميشود».
آقاي دكتر! چون اينجا پيشنهاد داريم مخالف و موافق بايد صحبت كنند.

علی اردشیرلاریجانی

محمد علی وکیلی
جناب آقاي همتي مخالف هستند، بفرماييد.

احمد همتی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم و به نستعين
با عرض سلام و تسليت حادثه تروريستي اخير و آرزوي سلامت براي مجروحان اين واقعه هولناك. ببينيد! اينجا يك بحثي را مطرح كرده و عدم حضور در محل كار را مبنا قرار نداده و نوشته صرفاً بر اساس مساحت مذكور كه ظاهراً حالا يك مساحتي مشخص شده اگر آن مساحت رعايت شده باشد موظف هستند كه اين بيمه را انجام بدهند. اين طبعاً ميتواند سوءاستفادههايي را در اين حوزه به وجود بياورد و اگر صرفاً مساحت را در نظر بگيريم عدم حضور در آنجا نميتواند ملاك باشد. ممكن است آنجا يك چيز صوري درست بكنند و فعاليت چنداني هم نداشته باشند، اين باعث ميشود كه نتوانند فعاليت لازم را بر مبناي آن چيزي كه اعلام كردند داشته باشند.
خواهش اين هست كه ما به يك نحوي كنترل را طوري داشته باشيم كه يك ملاك و معياري براي فعاليت در اين حوزه وجود داشته باشد، يعني مبنا را طوري قرار بدهيم بعداًً ابهام پيش نيايد كه نتوانند تأييد يا رد بكنند يا اختلافي پيش بيايد بر سر اينكه واقعاً اين واحد فعال بوده يا نبوده. اگر آن معيار را در اين تبصره روشن بكنيم بر مبناي آن معيار تصميمگيري بشود كه آيا اين واحد فعال بوده يا نه و جلوي خدايناكرده سوءاستفادههايي كه ممكن است ايجاد بشود گرفته بشود، متشكرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، موافق را بفرماييد.

محمد علی وکیلی
آقاي رئيس! اجازه ميدهيد آقاي لاهوتي اخطارشان را بفرمايند؟ آقاي لاهوتي بفرماييد.

مهرداد لاهوتی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي دكتر! همان اصل (75) است. آقاي دكتر ببينيد! ماده (2) دارد دولت را مكلف ميكند كه در اجراي قانون بيمه اجتماعي قاليبافان اينها را تعيين تكليف بكنند، اينجا استحضار داريد ما يك سهم كارفرما داريم يك سهمي است كه خود قاليباف بايد پرداخت بكند. سؤال اينجا است كه اين سهم كارفرما به عهده چه كسي است؟ آيا به عهده دولت هست؟ اگر به عهده دولت است بايد الان اما ما اينجا بار مالي آن را مشخص بكنيم كه ما نميتوانيم هم اين كار را بكنيم. آنجاهايي كه در قالب لايحه هم بوده ما به عهده دولت گذاشتيم استحضار داريد دولت به تأمين اجتماعي پرداخت نكرده. الان همين بدهيهايي كه دولت يك چيزي حدود (100) هزار ميليارد تومان به سازمان تأمين اجتماعي بدهكار است ما الان يك صندوق درست و حسابي در كشور داريم به هر جايي هم كه ميرسيم ميخواهيم همين صندوق را نابود بكنيم. بحث حمايت سر جاي خودش محفوظ هست اما آقاي دكتر! خواهش ميكنم اين را اصلاح بفرماييد.

محمد علی وکیلی
آقاي رئيس! آقاي ادياني تذكر دارند اگر اجازه ميدهيد. جناب آقاي ادياني بفرماييد.

علی اردشیرلاریجانی

سیدعلی ادیانی

علی اردشیرلاریجانی
شما تذكر داريد يا آقاي كوهكن؟ نفر بعدي را بفرماييد. آقاي ادياني تذكر نميدهند، آقاي كوهكن بفرماييد.

محمد علی وکیلی

محسن کوهکن ریزی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي دكتر! خواهش من اين است كه لطفاً به تذكر بنده گوش بدهيد چون من شهوت حرف زدن ندارم. از صبح تا الان چندين بار زدم تا الان نوبتم شده. ببينيد! ماده (131) شايد تنها مادهاي باشد كه هم در قالب دستور جاري ميشود تذكر داد، هم دستور روز، به خاطر اينكه نحوه اعلام وصول طرحها يك امر دائمي است چيزي نيست كه به گذشته برگردد، شايد همين امروز تا آخر وقت هم طرحي تقديم مجلس بشود.
ببينيد! «طرحهاي قانوني با امضا و ذكر نام حداقل» «در مجلس به رئيس جلسه تسليم ميشود و پس از اعلام وصول» امكان دارد اينجا بفرماييد زمان مشخص نكرده اما رويه چندين دوره مجلس زماني كه طرح تقديم ميشود اعلام وصول ميشود موضوعش هم گفته ميشود. از ابتداي اين دوره يك تدبيري هيأترئيسه كرده، من در مورد اصل تدبير بحثي ندارم و آن اين است كه طرحهايي كه تقديم ميشود يك بررسي اوليه بكنند به هر جهت بار مالي را ببينند اما اين نبايد به نوعي باشد كه حق نماينده و نمايندگان تهديد بشود. دو تا طرح است الان من دو، سه هفته دادم كه يكي از آنها هم يكفوريتي است. الان براي آن بررسي كه منشي محترم نرسيده بررسي بكند اين حق دارد تضييع ميشود، اين يك تذكر.
تذكر دوم ماده (25) است. بنده به عنوان يك حقوقي استنباطم اين است كه حضرتعالي كه آنجا نشستيد به اضافه سه برادر بزرگوار سمت راست و چپ در اداره مجلس مسئوليت مشترك داريم. من (10) بار اين مانيتور را زدم، چندين بار كتاب را بالا ميگيرم، لازم نيست حتماً آقاي وكيلي ببيند و بگويد تذكر دارند، آقاي اميرآبادي، آقاي رنجبرزاده، آقاي فرهنگي و آقاي قاضيزاده! مطابق ماده (25) مسئوليت مشترك است بايد به حضرتعالي عرض كنند، اين يك نكته.
نكته آخر هم به همكاراني هست كه در قالب اخطار يا تذكر دكمه را ميزنند. واقعاً اگر تذكر داريد و دكمه را ميزنيد بايستيد از حق قانوني استفاده كنيد، اگر دكمه را ميزنيد چندين بار پاك ميشود شما هم تذكري نميدهيد معنياش اين است كه ببخشيد كوهكن نوعي همينطور دارد دكمه را ميزند، عذرخواهي ميكنم.

علی اردشیرلاریجانی
خواهش ميكنم، در مورد ماده (131) فرمايشتان درست است، ما آنجا يك كمك جانبي ميخواهيم بكنيم كه اگر طرحي داده ميشود بررسيهاي حقوقي بر آن بشود كه نمايندگان محترمي كه ميخواهند رأي بدهند توجه كنند ولي نميخواهيم مانعي از نظر نمايندگان از نظر مسير قانوني بشود، تأخيري هم نبايد ايجاد بشود و معاونت قوانين هم تمهيداتي بينديشند كه زمان نبرد. ظرف يكي، دو، سه روز نظرتان را بدهيد كه اين مشكلي كه آقاي كوهكن گفتند مرتفع بشود.
آقاي لاهوتي فرمودند كه اخطارشان بار مالي دارد. كميسيون نظرشان را در مورد اين ماده (2) بدهند، صرفاً در مورد قانون مربوط به قاليبافان هست، به جاهاي ديگر تسري نداديم فقط براي قاليبافان هست، اگر فقط براي قاليبافان باشد چون قبلاً قانون داشتيم بار مالي آن معنا ندارد. قبلاً در بار مالي ديده شده، مقصود اينجا تسري نبوده، اينجا روش كار سازمان تأمين اجتماعي را ميخواهد عوض كند. شما ميخواهيد بگوييد آيا الان مشغول كار است يا نه، اين ميخواهد بگويد همان متراژي كه در نظر ميگيريد، اين است. اين تسري ندارد، لذا آقاي لاهوتي گفتند بار مالي اينجا چون فقط مربوط به قاليبافي است آن عناويني است كه در قانون قبل مشخص شده، اين اشكال بار مالي ندارد.

سیدعلی ادیانی
تذكر و اخطار داريم. ما نماينده هستيم حق داريم، ميشود به كل موضوع اين قانون تعميم داد.

علی اردشیرلاریجانی
آقاي ادياني اشكال ندارد، حالا شما منصرف شديد دوباره ميخواهيد تذكر بدهيد، به موقعاش تذكر بدهيد. (ادياني ـ اخطار داريم) اخطار را من وارد نميدانم، حالا اينطور است. حالا مخالف و موافق صحبت كنند. (ادياني ـ آقاي دكتر! ما از صبح تذكر ميدهيم توجه نميكنيد) آقاي ادياني من از اين فاصله كه صحبت شما را نميشونم، شما قبلاً جلو تشريف داشتيد صدايتان هم بلند بود ميشنيديم، حالا از آن ته صحبت ميفرماييد نميشنويم. حالا آقاي جعفرزاده از آن ته هم صحبت ميكنند ميشنويم.

سیدعلی ادیانی
تبصره (3) دارد تعميم ميدهد.

علی اردشیرلاریجانی
نه تعميم نيست، حمايتهاي موضوع اين قانون با هماهنگيهاي وزارت صنعت و معدن و ساير دستگاهها در مورد قاليبافي و فرش اجرا ميشود. شما بخوانيد، كجايش تأمين است. اگر شامل شاغلان صنايع دستي كه بالا گفتيم، پس بار مالي دارد. آن متن قانون قبلي را بياوريد. بله، بار مالي ندارد. توسعه پيدا نكرده، در قانون قبلي شامل صنايع دستي هم است، همان چيزي كه قانون قبلي بود. مشكل بار مالي ندارد، مخالف و موافق صحبت كنند.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي سالك موافق هستند، بفرماييد.

احمد سالک کاشانی
موافق
سلام عليكم
بسم الله الرحمن الرحيم
من هم به نوبه خودم به خانوادههاي محترم شهداي عمليات تروريستي مجلس عرض تسليت دارم و اميدوارم با رفع نقاط ضعف داخلي ديگر اين حوادث اتفاق نيفتد و اين عمل در جهان محكوم است.
اما موافقت من؛ حضورتان عرض كنم كه ماده (2) دقيقاً موضوع را روشن كرده است. موضوع ماده (2) قاليبافان و فرشبافان هستند. براي ساماندهي اين قشر زحمتكش برنامهاي را اعلام كرده، آن هم مشخص كرده شناسهدار كه مصوبه 18/5/88 است. چند نكته در اين جهت قابل توجه است. نكته اول اينكه صنعت دستي قاليبافي و فرشبافي از سرمايههاي مهم كشور ماست و سابقه طولاني دارد و در جهان با طرحهاي نو مطرح است و رقيبان سنگيني هم در دنيا دارد. بنابراين بايد از اين صنعت دفاع كرد.
نكته دوم؛ اصولاً در اين صنعت قشر زحمتكش ما تلاش ميكنند، در خانهها، در روستاها و در شرايطي كه ما مثلاً در اصفهان با خشكسالي روبرو هستيم، تقويت اين صنعت در داخل روستاها مسأله بسيار مهمي است. اين ماده حامي اين قشر زحمتكش است.
نكته ديگري كه اشاره كردند بار مالي دارد، چون قانون قبلي داريم بار مالي هم نخواهد داشت.
نكته ديگر كه مخالف محترم به اين اشاره كردند كه بايد در تبصره (1) معيارهايي ديده شود. من ميخواهم نظر اين مخالف محترم را به تبصره (1) ماده (1) جلب كنم كه آنجا مشخص شد تشخيص مصاديق صنايع دستي و اشخاص فعال، اگر در اين جهت يك معيار را اشخاص فعال بدانيم قابل توجه است.
نكته دوم در تبصره (1) ماده (2) دو موضوع مطرح است، يكي عدم حضور در ساعت معين، در حقيقت بايد به قانون عمل شود، نكته بعد توسط بازرسان سازمان بر اساس مساحت مذكور در ماده (2) مورد نظارت قرار ميگيرد. بنابراين موضوع تبصره (1) هم بحث مساحت معين براي اين كاري است كه قابل دقت است.
مسأله بعدي حمايتهاي موضوع اين قانون با هماهنگي وزارت صنعت، معدن و تجارت و ساير دستگاهها و تشكلات ذيربط در مورد قاليبافي و فرشبافي اجرا ميشود. بنابراين در ماده (2) نكات مختلف و نقطهنظرات مختلف كه مخالف داشتند يا در اين جهت تذكر دادند ديده شده است. من از برادران و خواهران ميخواهم كه به ماده (2) و تبصرههاي آن انشاءالله رأي بالايي بدهند. والسلام

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم. اينجا من يك نكتهاي را عرض كنم. من از آقايان پرسيدم كه مقصودتان از ماده (2) چيست چون اينقدري گرد نوشته شده است. صدرش نوشتند: «اجراي قانون بيمه اجتماعي قاليبافان»، ذيل آن نوشتند: «بيمه نمودن كليه واجدان شرايط»، ممكن است «واجدان شرايط» متناسب با اين قانون موسع باشد. آخر قضيه معلوم شد كه اينها ميخواهند توسعه بدهند، يعني ميخواهند شامل ماده (1) هم كنند. پس ميخواهيم توسعه بدهيم، پس روشن بنويسيم. اولاً قانون را گرد ننويسيم، روشن بنويسيم، بگوييم كليه واجدان شرايط اين قانون كه معلوم شود مقصودمان اين است، مقصود نگارندگان اين بوده است. پس «اين قانون» را در آن اضافه كنيد، چون بعد مورد تفسير واقع ميشود و چون اين را اضافه ميكنيد بار مالي دارد. لذا من اخطار را وارد ميدانم، بايد اخطار را به رأي بگذاريم، اشكال اصل هفتادوپنجي دارد.

سعید باستانی
آقاي دكتر! بيشتر بحث توزيع است، توزيعش را ميخواهيم مناسب كنيم، يك مبلغ كلي است، (88) درصد به قاليبافان بوده است، (12) درصد به كل صنايع دستي.

علی اردشیرلاریجانی
همانقدري كه براي قاليبافان ميگذاشتند كفايت نميكرد، شما حالا ميخواهيد صد تا مورد ديگر هم بگذاريد، پس كاري انجام نميشود. شما بايد قبول كنيد بار مالي دارد، بگوييد منشأ باري مالياش را حل ميكند. شما اگر قانوني اينطوري بنويسيد مشكل را حل نميكند، ما بايد بفهميم بار مالي دارد، بار مالياش را حل كنيم. شما همين الان همه قاليبافان را بيمه نميكنيد، يكي در ميان داريد بيمه ميكنيد. وقتي توزيع كنيد كه هيچ چيز گير كسي نميآيد.

سعید باستانی
آقاي دكتر! صنايع دستي را نميخواهيم محدود كنيم.

علی اردشیرلاریجانی

سعید باستانی
ببينيد! الان صنايع دستي (12) درصد است و (88) درصد براي قاليبافان است. توزيع ناعادلانه است، در صورتي كه قوانينشان مشابه هم است. بايد اينها را سازماندهي كنيم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
اينطوري بايد بخشي از افراد تحت پوشش بيمه از بيمه خارج شود. (تاجگردون ـ نه خارج نميشوند)

علی اردشیرلاریجانی
عليايحال به نظر من بار مالي دارد. من اخطار را وارد ميدانم، اخطار را به رأي ميگذاريم. حضار 206 نفر، اخطار اين است كه ماده (2) بار مالي دارد. اخطار را به رأي ميگذاريم. نمايندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمايند. اخطار اصل (75) به رأي گذاشته شد. دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب نشد. بنابراين نمايندگان محترم اخطار را وارد ندانستند. حالا مخالف و موافق صحبت كردند، دولت بفرماييد.

عبدالرحمان تاج الدین
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي دكتر! مستحضر هستيد قاليبافان به موجب قانوني كه سال 88 مصوب شده جزء اقشاري هستند كه كمكبگير دولت هستند، يعني حقالسهم كارفرمايي اين دسته از بيمهشدگان توسط دولت محترم تأمين ميشود. عليرغم اينكه دولت هم نتوانسته است كامل تأمين كند، اما سازمان تأمين اجتماعي در قالب بودجه سنواتي نسبت به بيمه نمودن قاليبافان اقدام كرده است. اگر در قالب بودجه سنواتي باشد، يعني به مأخذ همان اعتباراتي كه مصوب ميشود منظور طراحان باشد، ما حرفي نداريم و موافق هستيم. اما اگر فراتر از آن باشد كه بخواهد به ساير اقشار توسعه پيدا كند و اين امر ديگران را هم مشمول بيمه قرار بدهند كه بار مالي ناشي از اجراي اين قانون تأمين نشده باشد ما مخالفيم.

علی اردشیرلاریجانی
اگر رفع ابهام داريم چند مورد را بفرماييد. يكي كلمه «ساماندهي» در ماده (2) عبارت بامفهومي نيست. يعني با ساماندهي ميخواهيم چكار كنيم؟ اين را كه حذف كنيم ماده (3) ميشود: نسبت به بيمه نمودن كليه واجدان شرايط اين قانون اقدام نمايد. يعني حرفمان را روشن بزنيم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي دكتر! «ساماندهي» را كه خود حضرتعالي فرموديد، در تبصره (1) جناب آقاي محبينيا ميفرمايند «در اجراي اين قانون» درست است.

علی اردشیرلاریجانی
بله، آن درست است، به جاي «قانون فوق» مينويسيم «اجراي اين قانون».

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بعد خدمت شما عرض كنم كه «بازرسان سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري» درست است، چون ما اينجا تعريف سازمان نكرديم.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بعد در تبصره (2) آقاي دكتر فرهنگي ميفرمايند كه اين «در صورت درخواست خودشان» بايد بعد از «فعاليت موضوع قانون مذكور» اضافه شود. يعني اگر خودشان متقاضي بودند.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بنده از كميسيون سؤال كردم، كميسيون ميگويند منظور ما كارگاههاي داراي مجوز بوده، نه همه دارندگان.

علی اردشیرلاریجانی
به هر حال كارگاه هم باشد خودشان بايد تقاضا كنند، اين حرف درستي است، ممكن است خودشان متقاضي نباشند.

حمیدرضا فولادگر

علی اردشیرلاریجانی
گاهي حقيقی است، گاهي حقوقي است، به هر حال تقاضاي خودش حرف درستي است. بفرماييد توضيح بدهيد، ابهام تبصره (2) درست است.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي دكتر فرهنگي بفرماييد.

محمدحسین فرهنگی
ممنونم. عرض كنم ابهام اين است كه بسياري از فعالان صنايع دستي و بافندگان فرش و قالي به صورت خانگي كار ميكنند. تعرفههاي صنعتي براي فعاليتهايي كه دستگاههاي مختلف برقي و تكنولوژيهاي مختلف در آن به كار گرفته شده مناسب است، براي اينكه تعرفه صنعتي به صورت پلكاني افزايش پيدا نميكند. اگر اين كار در خانه انجام بگيرد باعث فشارهاي مالي زيادي بر توليدكننده ميشود. اما براي كسي كه هيچ استفادهاي از امكانات برقي نميكند و فقط صرفاً براي روشنايي استفاده ميكند تبديل آن به تعرفه صنعتي باعث اضرار به آن ميشود. لذا اين ابهام وجود دارد كه آيا اين شامل خانگي هم ميشود يا شامل خانگي نميشود؟
براي اينكه بعضي از خانگيها هم ممكن است بتواند مثلاً طبقهاي از منزلش را جدا كند و به فرض آنجا رنگرزي انجام ميدهد كه نيازمند مصرف برق بيشتر است و مناسب است كه تعرفه او به صورت صنعتي حساب شود و ديگر به صورت تصاعدي و پلكاني محاسبه نگردد، لذا اگر مبناي درخواست خودشان را اضافه كنيم مشكل حل ميشود.
آقاي دكتر! با آوردن لفظ «كارگاه» هم ممكن است دوباره ابهام ايجاد شود. يعني مثلاً وزارت نيرو اعلام كند هر كسي كه قاليبافي انجام ميدهد اين براي ما كارگاه تعريف ميشود. خودش معضل جديدي را ايجاد ميكند. لذا اگر بگوييم «در صورت درخواست خودشان» طبيعتاً كساني كه ميبينند با همان مصارف خانگي ادامه بدهند به نفعشان است به همان ترتيب ادامه ميدهند، اگر ديدند كه به صورت تعرفه صنعتي به نفعشان است درخواست تعرفه صنعتي ميكنند. لذا آوردن «در صورت درخواست خودشان» مشكل مصارف خانگي را براي اين دسته از توليدكنندگان عزيز ما رفع ميكند.

علی اردشیرلاریجانی
متشكرم. به هر حال عبارتشان اين است كه «در صورت درخواست» را اضافه كنيم كه اگر خواستند از اين تعرفهها استفاده كنند. پيشنهاد رفع ابهام ديگري هم در تبصره (2) و تبصرههاي ديگر داريم؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بله آقاي دكتر، در تبصره (2) باز هم آقاي ابطحي فرمودند «كليه واجدان شرايط» كه به آن پرداختيم.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ـ بله، در ماده (2) فرمودند «كليه واجدان شرايط» تعيين تكليف شود، آقاي دكتر! عذر ميخواهم، در متن ماده است كه شما «اين قانون» را اضافه فرموديد.

علی اردشیرلاریجانی
بله، «اين قانون» اضافه شد و رفع ابهام شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي دكتر بنيادي هم ميفرمايند در تبصره (1) «صرفاً بر اساس مساحت» فقط شامل فرش ميشود، خيلي از صنايع ديگر كه بر اساس مساحت تعيين تعريف نميشوند. ما «بر اساس مساحت» را حذف كنيم، به جايش يك تبصره اضافه كنيم كه نحوه تعيين معيار براي تشخيص موضوع تبصره (1) بر اساس آييننامهاي خواهد بود كه توسط سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري و صنايع دستي تهيه ميشود و به تصويب هيأت وزيران ميرسد.

علی اردشیرلاریجانی
ايرادشان وارد است. يا بايد اينجا بنويسيم كه تبصره (1) فقط مربوط به فرش است، يا اگر بخواهيم عام بنويسيم چون صدرش نوشتيم «در اجراي اين قانون»، پس بايد آن اشكال را رفع كنيم. آقاي بنيادي هم ميگويند چون در صدر تبصره (1) نوشتيم «در اجراي اين قانون»، پس مساحت را برداريد، بنويسيد بر حسب موضوع. آقاي فرهنگي ميگويند كه اصلاً مشكل سر فرش است، با اين تبصره ميخواستند مسأله فرش را حل كنند. اگر اينطور است كه بنويسيد اين تبصره مربوط به فرش است. اين هم يك راه است. كميسيون قبول ندارد.

محمدحسین فرهنگی
متر فقط براي فرش است، متر معنا ندارد. مراجعه ميكنند بيمهشان را قطع ميكنند.

سعید باستانی
بايد براي همه و عام باشد.

علی اردشیرلاریجانی
اجازه بدهيد، ابهام اين قدري جدي است، يعني به نظر من اگر فقط فرش باشد بايد صدر ماده را عوض كنيم، بنويسيم «در اجراي اين قانون عدم حضور در ساعت معين در محل كار نميتواند در خصوص فرش و قالي مبناي قطع بيمه». زود تصميم نگيريد، درستش كنيم. ببينيد! مقصودشان اين بود كه در مورد فرش و قالي مبنايش را ساعت كار نگذاريم، كسي ميتواند در خانه در ساعتهاي متفاوت فرش ببافد، سازمان بيمهگر ميزان سطحي كه كار بافته را بايد مبنا قرار دهد، الان اين نيست. براي رفع اين ابهام اينطور ميشود عمل كرد، «در اجراي اين قانون عدم حضور در ساعت معين در محل كار نميتواند در خصوص فرش و قالي مبناي قطع بيمه قرار گيرد»، مشكل شما را هم حل ميكند.

سیدعلی ادیانی
آقاي دكتر! ابهامات زياد است، به كميسيون برگردد.

علی اردشیرلاریجانی
نه، ابهامات را يكييكي داريم رفع ميكنيم. اين هم يك مورد ديگر بود.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي دكتر! در تبصره (2) «و غيره» يعني چه؟ معلوم نيست.

علی اردشیرلاریجانی
«عوارض، وام بانکی و غیره»، «در مورد حاملهای انرژی، آب، برق، گاز، عوارض».

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«وام بانکی و غیره»، آقاي دكتر رحيمي نماينده محترم تهران ميگويند بايد حذف كنيم.

علی اردشیرلاریجانی
بله، عوارض را ميخواهند تسري بدهند دوسوم ميخواهد، خلاف قانون برنامه است. ميشود: «دارندگان مجوز فعالیت موضوع اين قانون».

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ميفرمايند «اين دارندگان» كارگاههاي داراي مجوز است. كميسيون ميگويند منظور ما كارگاههاي داراي مجوز است.

علی اردشیرلاریجانی
نه، بعضي از اين صنايع در خانه انجام ميشود. ما گفتيم براي رفع اشكال بنويسيد «در صورت درخواست خودشان»، آن بيايد. «از کلیه امتیازات و تعرفههای بخش صنعت در مورد حاملهای انرژی، آب، برق، گاز و تسهيلات بانكي»، «عوارض» را ميتوانيد حذف كنيد. عوارض چه؟ اگر عوارض مربوط به كارگاهها باشد معني دارد، ولي اگر در خانه باشد عوارض يعني چه؟ عوارض را حذف كنيم كه اشكال قانون برنامه هم نداشته باشد، مقصود از «وام» هم تسهيلات بانكي است. «و غيره» را هم برداريد، در قانونگذاري مفهوم ندارد، ميشود «برخوردار ميباشند»، اين ديگر اشكالي ندارد، «عوارض» را هم بر ميداريم. ديگر مشكلي ندارد؟
ماده (2) را با اين اصلاحات رفع ابهامي كه بعضي شكلي و ادبياتي بود و برخي از آنها را هم اينجا بحث كرديم به رأي ميگذاريم. دولت و كميسيون هم موافق هستند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي دكتر! آنجا هم شد «در خصوص فرش و قالي»؟

علی اردشیرلاریجانی
بله، آن هم «در خصوص فرش و قالي» شد. «عوارض» را هم حذف كرديم كه ديگر مشكلي نباشد، «و غيره» را هم حذف كرديم.
حضار 207 نفر، ماده (2) با اصلاحاتي كه بيان شد به رأي گذاشته ميشود. نمايندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمايند. موارد رفع ابهامي كه يكييكي قرائت كرديم را اعمال كرديم. دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد. چون «عوارض» و «و غيره» را هم حذف كرديم ديگر دوسوم نميخواهد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.
4
انجام مراسم تحلیف آقای ناصر شریفی از حوزه انتخابیه بندرلنگه، بستک و پارسیان

علی اردشیرلاریجانی
ما فعلاً اين بحث را اينجا متوقف ميكنيم چون نطقها را داريم. يكي از برادراني كه تازه هم انتخاب شدند، آقاي شريفي نماينده محترم بندر لنگه هم تشريف بياورند سوگندشان را قرائت كنند.

احمد امیر آبادی فراهانی
جناب آقاي شريفي بفرماييد.

علی اردشیرلاریجانی
آقاي شريفي! سوگندنامه دستتان هست؟ متن سوگند را قرائت بفرماييد.

ناصر شریفی
«بسم الله الرحمن الرحيم
من در برابر قرآن مجيد به خداي قادر متعال سوگند ياد ميكنم و با تكيه بر شرف انساني خويش تعهد مينمايم كه پاسدار حريم اسلام و نگاهبان دستاوردهاي انقلاب اسلامي، ملت ايران و مباني جمهوري اسلامي باشم. وديعهاي را كه ملت به ما سپرده به عنوان اميني عادل پاسداري كنم و در انجام وظايف وكالت، امانت و تقوا را رعايت نمايم و همواره به استقلال و اعتلاي كشور و حفظ حقوق ملت و خدمت به مردم پايبند باشم، از قانون اساسي دفاع كنم و در گفتهها و نوشتهها و اظهارنظرها استقلال كشور و آزادي مردم و تأمين مصالح آنها را مد نظر داشته باشم».

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، براي جنابعالي آرزوي توفيق ميكنيم.
5
ناطقین جلسه آقایان: محمدجواد فتحی، رحیم زارع، بهمن طاهرخانی و عبداله رضیان و خانم هاجر چنارانی

علی اردشیرلاریجانی

احمد امیر آبادی فراهانی
ـ بسم الله الرحمن الرحيم
ناطقان مياندستور جلسه امروز عبارتند از:
ـ آقاي محمدجواد فتحي نماينده محترم تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس.
ـ آقاي رحيم زارع نماينده محترم آباده، بوانات و خرمبيد.
ـ آقاي بهمن طاهرخاني نماينده محترم تاكستان.
(كه هر كدام هفت دقيقه وقت دارند)
ـ آقاي عبداله رضيان نماينده محترم قائمشهر، سوادكوه، جويبار، سيمرغ و سوادكوه شمالي.
ـ خانم هاجر چناراني نماينده محترم نيشابور و فيروزه.
(كه هر كدام پنج دقيقه وقت دارند)
جناب آقاي محمدجواد فتحي نماينده محترم تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس بفرماييد.

محمد جواد فتحی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم ـ«الحمدلله رب العالمين»
«فبما رحمهٍ من اللّه لنت لهم و لو كنت فظًّا غليظ القلب لانفضوا من حولك فاعف عنهم و استغفر لهم و شاورهم في الأمر»
«اي رسول به سبب رحمت الهي است كه با مردم مهربان و نرم گرديدي و اگر خشن و سختدل ميبودي مردم از اطراف تو پراكنده ميشدند پس بر آنان ببخشاي و برايشان طلب آمرزش كن و در كارها با آنان مشورت كن»
به ارواح مطهر (18) شهيد (17) خرداد درود ميفرستم و علو درجات آنان را از حضرت باريتعالي مسئلت مينمايم.
بنده قصد داشتم نطق خود را به ضرورت انجام اصلاحاتي در ساختار نظام و اركاني از قانون اساسي اختصاص دهم ولكن به علت حوادث تروريستي اخير آن موضوع را به فرصتي ديگر موكول ميكنم.
اما در خصوص اقدامات تروريستي كه مدتي است دامنگير جهان اسلام شده مايلم از دو ساحت و منظر ديني و ملي سخن گويم.
1 ـ از منظر ديني: همانطور كه عزيزان مستحضريد چند سال است كه گروههاي مختلفي با نامهاي متنوعي از قبيل طالبان، القاعده، بوكوحرام، داعش و دهها عنوان ديگر مرتكب انواع جنايات و بيرحميها ميشوند و همگي نيز اقدامات شنيع خود را به منابع ديني مستند ميكنند و خود را مجاهد في سبيلالله مينامند و از طرفي سازمانهاي امنيتي و جاسوسي مثل سيا و موساد كه ميخواهند چهره اسلام مخدوش شود و جوامع اسلامي به انحطاط و قهقرا بروند اينگونه اقدامات مملو از جهل و تحجر و كينهورزي را دامن ميزنند تا به اهداف سياسي ننگين خود نائل شوند. در قبال اين پديده شوم و اين قرائت غيررحماني از اسلام كه منجر به اسلامهراسي در سطح جهاني گرديده، ما مسلمين و جوامع اسلامي با دو خلأ مواجه هستيم.
اول اينكه جوامع اسلامي نتوانستهاند الگويي واقعي از چهره اسلام اصيل به جهانيان ارائه نمايند و مدل دموكراتيك و ضدخشونت همراه با شناسايي صداهاي مختلف و متكثر را به دنيا معرفي كنند تا مخاطب بتواند به راحتي قضاوت كند كه الگوي مجسم اسلام واقعي فلان كشورهاي اسلامي هستند كه در آنها بر اساس فهم صحيح از اسلام، ارزشها و مفاهيمي چون مدارا، حفظ حقوق مخالفان، حفظ حقوق زنان، حفظ حقوق اقليتها، حق تعيين سرنوشت آحاد ملت و رعايت حقوق بشر و حقوق شهروندي نهادينه شدهاند.
وقتي يك انسان خارج از دارالاسلام در مقام تطبيق احكام اسلامي و وضع عيني موجود جوامع و كشورهاي اسلامي بر ميآيد ميبيند كه در تعداد قابل توجهي از كشورهاي اسلامي اصلاً رأي و نظر مردم معنا ندارد و حاكمان به صورت وراثتي سرنوشت مردم را در اختيار دارند. در بسياري از كشورهاي اسلامي مخالفان و منتقدان سياسي وضع خوبي ندارند و در زندان به سر ميبرند و ارزشهايي چون مدارا و تحمل و رعايت حقوق ديگران ناديده گرفته ميشود. در بسياري از كشورهاي اسلامي عليرغم برخورداري از منابع طبيعي و انساني برجسته فقر، بيكاري، حاشيهنشيني، طلاق، اعتياد و ساير آسيبهاي اجتماعي بيداد ميكند. تريبونهاي متعددي در جوامع اسلامي حرفهاي نامربوط و منسوخي را بيان ميدارند كه با توجه به گستردگي شبكههاي اجتماعي و رسانهاي، آن سخنان در دنيا انعكاس مييابد و چهره اسلام ناب را مشوه مينمايد.
در اين شرايط ما مسلمين بايد پديده تخريب اسلام و مسلماني توسط خود مسلمانان را جدي بگيريم و تلاش كنيم تا در جوامع خود نمونههاي موفق مدارا، حق تعيين سرنوشت، رعايت حقوق مخالف و رعايت حقوق آزاديها در چارچوب حاكميت قانون را نهادينه كنيم تا بتوانيم چهره واقعي اسلام را كه ديني كامل، صلحطلب و مبتني بر صيانت از كرامت انساني است به دنيا عرضه كنيم.
دوم اينكه علماي مذاهب مختلف اسلامي و اهل فتوا در اين شرايط نابسامان دنياي اسلام علاوه بر روشنگري و ارائه تصوير اسلام رحماني، لازم است با هم اجتماع نمايند و فقهاي قم و نجف با مفتيان الازهر در مجمعي مشترك بر تحريم سفك دماء مسلمين با هر نحله و مكتب فكري و مذهبي تأكيد نمايند. در اين امر مبارك بايد تعجيل نمود.
حضرت امير (عليهالسلام) ميفرمايد: «كار نيك به جاي آوريد و چيزي از آن را ناچيز مشماريد. زيرا كار نيك خردش بزرگ و اندكش بسيار است و هيچ يك از شما نگويد (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون آقاي دكتر، وقتتان تمام شد) كه فلاني در انجام كار نيك از من شايستهتر است كه به خدا سوگند چنين شود. زيرا خوب و بد را اهلي است، هر گاه شما آنها را رها كنيد اهل آن به جاي شما به آن ميپردازد».
مطلب دوم بنده از منظر ملي بود كه متأسفانه وقت تمام شد، اما در يك جمله عرض ميكنم. در پي حادثه تروريستي اخير عدهاي در داخل (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون) بدون توجه به ضرورت تقويت وحدت و همبستگي ملي اين موضوع را مستمسكي براي پارهاي از طعنه زدنهاي سياسي به طيف مقابل خود كردهاند كه در اين خصوص بايد به اين عزيزان گفت امروز جامعه ما بيش از هر زماني نياز به وحدت و انسجام ملي دارد. (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون آقاي دكتر) امروز جامعه ما بيش از هر زماني نياز به امنيت دارد، نه فضاي امنيتي. (اميرآباديفراهاني ـ يك دقيقه و 40 ثانيه اضافه صحبت كرديد) بايد ديوار اختلافات را فرو ريخت و بساط برادري را گستراند.
در اين رواق زبرجد نوشتهاند به زر
كه جز نكويي اهل كرم نخواهد ماند
والسلام عليكم و رحمه الله

احمد امیر آبادی فراهانی
خيلي ممنون آقاي دكتر. ناطق بعدي جناب آقاي رحيم زارع نماينده محترم آباده، بوانات و خرمبيد هستند، بفرماييد.

رحیم زارع
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
خدمت همكاران عزيز، مردم شريف ايران به ويژه مردم عزيز استان فارس و عزيزانم در شهرستانهاي آباده، بوانات و خرمبيد و عشاير باغيرت منطقه عرض سلام و ادب و احترام دارم و همچنين قبولي طاعات و عبادات.
با عرض تسليت شهادت موليالموحدين امام علي (عليهالسلام) و صلوات بر محمد و آل محمد. (حضار صلوات فرستادند)
ميسر نگردد به كس اين سعادت
به كعبه ولادت، به مسجد شهادت
درود و سلام بر روح بلند و متعالي معمار كبير انقلاب اسلامي حضرت امام خميني (رحمهاللهعليه)، (حضار صلوات فرستادند) شهداي دوران دفاع مقدس، شهداي ترور به ويژه شهداي ترور (17) خرداد مجلس شوراي اسلامي و شهداي مدافع حرم و درود مداوم ما بر رهبر فرزانهاي كه همچون ناخدايي آگاه و توانا كشتي انقلاب اين ملت را به سمت ساحل نجات رهنمون ميسازد.
خدمت خانواده شهداي حادثه ترور مجلس شوراي اسلامي عرض تبريك و تسليت دارم و براي جانبازان و مجروحان اين حادثه ناگوار آرزوي سلامتي دارم و از حضور به موقع و همكاري نيروهاي سپاه، بسيج، امنيتي و انتظامي جهت به هلاكت رساندن تروريستهاي خبيث تقدير و تشكر ميكنم.
نكاتي چند خدمت مردم عزيز و همكاران محترم عرض ميكنم:
1 ـ ذخاير عظيم نفت و گاز محركي اساسي براي رشد اقتصادي هستند، اما كشور ما داراي بخشهاي متعدد ديگري است كه پتانسيل كمك به رشد توليد ناخالص داخلي و اشتغال را دارد. در عصر ابررقابت كه دوران جديدي براي اقتصاد ايران آغاز شده است، تنها راه نجات ما اجراي سياستهاي چشمانداز نظام، اقتصاد مقاومتي ابلاغي مقام معظم رهبري و اجرايي كردن اقتصاد دانشبنيان است كه ميتواند اقتصاد ما را پويا نموده و با تكيه بر توانمنديهاي داخلي از قبيل پتروشيمي، معادن، گردشگري، فناوري اطلاعات و ارتباطات، بانكداري، بيمه و خدمات حرفهاي با زيرساختهايي همچون حمل و نقل، خدمات عمومي و ساختمان كه زمينهساز رشد هستند و توانايي رقابت بينالمللي دارند و ما را از رشد اقتصاد نفتي به رشد اقتصادي متنوع و باثبات نجات دهند. در سال اقتصاد مقاومتي، توليد و اشتغال هر سه قوه مكلفند با وحدت و همدلي در حوزه اجرا، تأمين و امنيت سرمايهگذاري حداكثر تعامل را جهت همافزايي براي رشد باثبات داشته باشند.
مديريت واردات لازمه حمايت از توليد ملي در راستاي اقتصاد مقاومتي و ايجاد اشتغال است. ورود كالا به صورت غيررسمي و قاچاق، ورود كالاهاي غيراستاندارد و غيرمنصفانه با استفاده از ابزارهايي مانند دامپينگ به قصد لطمه به توليد داخلي، واردات كالاهاي مشابه توليد داخلي، واردات كالاهاي كشاورزي و واردات كالاهاي اساسي و استراتژيك از يك يا چند كشور، واردات مخربي است كه ميتواند به بخش توليد و مصرف ضربه بزند. ضروري است كه رابطه ميان واردات و توليدات داخلي مورد توجه و كالبدشكافي قرار گرفته و استراتژي توسعه رشته فعاليتهاي اقتصادي به منظور احصاي بخشها و كالاهاي توليدي داراي مزيت نسبي و مطلق در توليد و بخشهاي نوپا، استراتژيك و ضروري و خلق مزيتهاي جديد تدوين و اجرا گردد.
همچنين بستههاي حمايتي مشخصي براي رونق اقتصادي با اولويتهاي توليدي تعيينشده بر اساس استراتژي توسعهاي صنعتي در حوزههاي مختلف بانكي، مالياتي، مالي، مالكيتي، انرژي، تجاري و خدماتي تدوين و براي مواقع بحران و تحريمهاي خارجي ظالمانه و تحميل شرايط خارجي، در بنگاههاي اقتصادي داخلي بستههاي حمايتي خاص تدوين گردد. به عنوان مثال در حوزه واردات مخفيانه برخي خودروهاي به اصطلاح ساخت داخل به كشور با نام بازارسنجي، ايران را به يك ابرمونتاژ در سطح خاورميانه تبديل نموده كه اين امر اصول مباني اقتصاد مقاومتي را متزلزل كرده و خلاف منويات مقام معظم رهبري در راستاي حمايت از بخش خصوصي و رونق اقتصادي است.
يقيناً رويكرد كميسيونهاي اقتصادي و ويژه حمايت از توليد چيزي جز اصلاح تصميمگيريهاي بعضاً خلقالساعه و غيركارشناسي نيست. همان تصميمگيريهايي كه در يك فقره از آن يك فرد خاص بر تخت سلطنت واردات خودرو تكيه زده و حتي تلاشهاي انجمن صنفي واردكنندگان خودرو راه به جايي نبرد كه اين خود برگ ديگري از كتاب قانونگريزي است.
وضعيت نرخ بيكاري تحصيلكردگان دو برابر نرخ بيكاري عادي جامعه يعني بيش از (25) درصد است و نرخ بيكاري بانوان در شهرها بيش از (23) درصد ميباشد كه اين يعني عدم رونق اقتصادي و اشتغال فقط با محوريت توليد آن هم توليد صادراتمحور همراه با رونق اقتصادي محقق خواهد شد كه بايد در اولويت مجلس و دولت قرار گيرد.
روي سخنم با رئيسجمهور محترم و تيم اقتصادي دولت در رابطه با اجرايي كردن تبصره (35) قانون اصلاح بودجه سال 95 و تنفيذ آن در سال 96 مبني بر بخشودگي سود تسهيلات تا سقف (1) ميليارد ريال است. چرا فكري به حال مردم، كشاورزان، دامداران، عشاير، بنگاههاي كوچك و بخشهاي خدمات با اين شرايط عدم رونق اقتصادي، سياستهاي انقباضي و خشكساليهاي پيدرپي نميشود و فقط صرفه و صلاح دولت ديده ميشود، اما به صرفه و صلاح مردم توجهي نشده و قانون اجرا نميگردد و اين حضور (40) ميليوني در انتخابات كه نشانه وفاداري به اين نظام مقدس بوده كه بزرگترين سرمايه براي كشور است بايد توجه ويژه گردد. البته تلاشهاي بانك كشاورزي قابل تقدير است.
از وزير محترم كشور تقاضا دارم كه وضع تقسيمات كشوري به ويژه در مناطق محروم را در دستور كار قرار داده و مناطقي كه تاكنون به حق خود در حوزه تقسيمات نرسيدهاند در اولويت قرار دهد. ضمناً اين همراهي سازمان برنامه و بودجه و وزارت راه و شهرسازي را ميطلبد.
در پايان در اين دو دوره مجلس از رئيس محترم سازمان برنامه و بودجه و همكاران، وزير بهداشت و همكاران ارجمند به خاطر نظر ويژه در حوزه سلامت و نهضت ساخت بيمارستانهاي مختلف، وزير نفت به خاطر نهضت و انقلاب گازرساني و حمايتهاي ورزشي جوانان، وزير راه و شهرسازي و همكاران تلاشگر در حوزه راهداري، (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون) راه روستايي، راهآهن، بنياد مسكن و شهرسازي، وزير نيرو و همكاران دلسوز در حوزه آبفاي شهري به ويژه فاضلاب و آب روستايي مثل مجتمعهاي آب روستايي و برقرساني، وزير صنعت و همكاران پرتلاش در حوزههاي مختلف صنعت و معدن (اميرآباديفراهاني ـ تشكر ميكنيم) خصوصاً بانك صنعت و معدن، وزير ورزش و جوانان و همكاران محترم در حوزه ورزش و عمراني ورزش، وزير كشور و همكاران بزرگوار در حوزه شهرداريها و دهياريها، وزير امور اقتصادي و دارايي و همكاران در حوزه خدمات بانكي و مالياتي (نايبرئيس ـ آقاي زارع! يك دقيقه و 20 ثانيه اضافه صحبت كرديد، خيلي ممنون، متشكرم، بقيهاش را به رسانهها بدهيد) در حوزه انتخابيه طي دورههاي نهم و فعلي مجلس كمال تشكر و قدرداني را دارم.

مسعود پزشکیان
خيلي ممنون، دست شما درد نكند.

احمد امیر آبادی فراهانی
از جناب آقاي زارع تشكر ميكنيم. ناطق بعدي جناب آقاي بهمن طاهرخاني نماينده محترم تاكستان هستند. جناب آقاي طاهرخاني بفرماييد.

بهمن طاهرخانی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
با سلام و احترام به محضر همكاران گرامي، رياست و هيأترئيسه محترم مجلس شوراي اسلامي.
حادثه تروريستي ناگوار شهادت همكاران و هموطنان عزيز را خدمت خانوادههاي شهدا، مقام معظم رهبري، ملت، دولت و همكاران گرانسنگ تسليت عرض نموده و براي خانوادههاي آنان صبر و بردباري را از درگاه خداوند منان مسئلت مينمايم.
خانمها و آقايان! به نظر اينجانب حادثه پيشآمده از سه منظر قابل بررسي و عليرغم دردناك بودن فرصت مغتنمي براي تجديدنظر در عملكرد گذشته و نگاه به مسائل بينالمللي، داخلي و حوزه انتخابيه است.
1 ـ در عرصه بينالمللي:
آنچه كه در هفته گذشته از نزديك شاهد آن بوديم زنگ خطري براي ما بود كه بيش از پيش قدر اتحاد و انسجام ملي خود را بدانيم و در حفظ و تقويت آن كوشا باشيم. واقعيت اين است كه ترسيم اصول و استراتژي مديريت بر روابط بينالملل امروزه كشورهاي جهان با يكديگر در تنظيم مراودات، تعاملات و مواضع اتخاذي مبتني بر حفظ منافع آنان ميباشد، ولو اينكه شيوههاي اجرايي آنان از موضع ضعف در مقابل صاحبان قدرت باشد. نمونه اين مسائل آن چيزي است كه امروزه در منطقه ميان همسايگان ما ايجاد شده و كشورهاي منطقه چه بپذيرند و چه نپذيرند آمريكا و اسرائيل در مسير منافع خود آنها را به بازي ميگيرند و در نهايت قرباني منافع خود خواهند كرد و قلب واقعيتي صورت نخواهد گرفت كه سياست راهبردي آمريكا براي حضور عيني و ميداني در خليجفارس با مديريت پنهان صهيونيست جهاني و اوامر و نواهي بر كشورهاي منطقه براي حفظ منافع خود و امنيت اسرائيل است كه فيالحال سردمداران دولت منفعل و قبيلهاي عربستان سعودي كه به گفته ترامپ به منزله گاو شيرده قلمداد ميشوند با پرچمداري كشورهاي كوچك حاشيه خليجفارس و برخي دولتهاي خاورميانه بر عهده گرفته و اين خودفروختگي از آنان مترسكي براي خوشرقصي ساخته كه نتيجه و مولود ناخلف آن بلوا و فتنهاي به نام داعش است.
اما بايد حواس ما جمع باشد، اين دعوا و اختلافها بين همسايگان به تعبيري دعواي خانوادگي است بين اينها افرادي با يك پيشه و داراي مسلكي نوكرصفتانه حق همسايگي اين است كه به حل اختلاف كمك كنيم تا آنجايي كه حريم خانه ما صدمه نبيند و تا آنجايي كه منافع ملي ما حكم ميكند كه البته دستاندركاران مسائل بينالمللي چه در حوزه سياست خارجي و چه در حوزه امنيتي بر اين مسائل واقف هستند. اما از مقدمات درست عمل كردن در عرصه بينالمللي گامهاي اساسي در عرصه داخلي است.
2 ـ عرصه داخلي:
الف ـ ما نياز به انسجام و وحدت ملي داريم. از مظاهر اين انسجام مطابق اصول ششم و يكصدم قانون اساسي انتخابات است. مردم گام اصلي را برداشتند و با حضور خود اقتدار ملت را نشان داده و صلابت و غيرت ديني و ملي را به رخ جهانيان كشيدند. گام دوم را بايد فعالين در انتخابات بردارند. ميبايست با پذيرش رأي مردم نيروي خود را تحت هدايت مقام معظم رهبري در راستاي موفقيت بعدي مردم و حمايت از رئيسجمهور منتخب آقاي دكتر روحاني به كار گيرند و منافع ملي را بر گرايشهاي فردي و گروهي خود ارجح بدانند.
ب ـ ما نياز به هماهنگي و همگامي قوا داريم. اعتماد عمومي در اثر عملكرد بسياري از مسئولين صدمه ديده است و اين ميتواند مهمترين چالش و تهديد فراروي ما باشد كه از هر قدرت خارجي كه مقابلمان ايستاده است خطرناكتر است. ما نميتوانيم با كلمات سليقهاي برخورد كنيم، در جايي بگوييم مردم ولينعمت ما هستند، بايد همهچيز را بدانند و در جاي ديگر هم بهتر است ندانند. در يك جا در منظر عمومي با زير سؤال بردن چه مستند و چه متأسفانه غيرمستند مسائل تمام اعتبار نظام و افراد را به بدترين وجه ممكن به چالش بكشيم و در جاي ديگر مردم را لايق پاسخگويي مطالبات عموميشان ندانيم. اگر مردم ولينعمت هستند هميشه هستند.
مسيري كه طي شده ضمن حصول موفقيتهاي فراوان نواقص بسياري بر آن مترتب است. عمده اين نواقص بازگشت به نبود فرآيند تعريفشده جهت شايستهسالاري و روند رشد مديريت منابع انساني است. در كشور مسئولين زيادي هستند كه پله به پله مراحل را طي كردهاند و بر پايه تجربياتي كه به دست آوردهاند به ردههاي بالادستي رسيدهاند. مسئولين هر قدر اين مسير را درست و بدون ميانبر طي كردند پختهتر و صحيحتر حركت ميكنند. اما افرادي كه اين مسير را با ميانبرهاي مختلف طي كرده و رشد كردهاند، در هر حال براي كشور هزينهساز ميشوند. دليلش اين است كه براي قرار گرفتن افراد در سطوح مختلف تعريف جامع و مانعي را ارائه نكردهايم.
از طرف ديگر چه در طيف مديران باسابقه و چه در طيف جواناني كه پتانسيل خدمت به كشور را دارند افراد شايسته و توانمند رفتهرفته از عرصهها كنارهگيري ميكنند و اين خطر ديگري است كه ما در روند توسعه با آن مواجه هستيم.
سربسته بايد گفت خيلي از مسائلي كه پيش ميآيد مانند آنچه در رفتار انتخابات بود در شأن نظام و مردم نيست. چنانچه اگر موارد ذكرشده را اعمال نكنيم با مشكلات بزرگتري مواجه خواهيم شد، از جمله بيكاري، در معرض خطر بودن نهاد خانواده، خلاف اصل دهم قانون اساسي در جامعه اسلامي، فقر و تنگناهاي اقتصادي، عدم انگيزه عملي مسئولين پيرامون فرامين رهبري حول محور اقتصاد مقاومتي و خدايناكرده شعاري جلوه يافتن اين مباحث در ميان آحاد مردم به دليل ناتواني مسئولين در عمل به آنها.
حوزه و منطقه نمايندگي در نتيجه نبودن اين عوامل در سطح كلان مشكلاتي خواهد بود كه امثال بنده در شهرستانهاي خود با آن مواجهيم. صدمه نواقص ساختاري اين است كه بنده و بيش از (30) تن از نمايندگان مجلس هر ساله بايد تلاش كنيم تا حق مسلم كشاورزان آن هم در يك بُعد ضايع نشود و كل توليدات كشاورزي بيش از (150) نماينده كه ناچاراً بايد از مسائل حياتي اين كشور و بينالمللي غافل بمانند، عدم انطباق با اصل (84) قانون اساسي.
خانمها و آقايان همكار! بياييد كمك كنيم تا دولت كمر همت بر تشكيل صندوق كشمش ببندد تا اين مسأله براي هميشه راهحل اساسي براي نجات كشاورزان كشور پيدا كند و تجربهاي براي رفع مشكل ساير محصولات كشاورزان باشد.
حقآبه كشاورزان شهرستان تاكستان، بخشهاي ضياءآباد، خرمدشت، اسفرورين، مركزي، و شهرنرجه با احداث سد در بالادست قطع و با تعطيلي و مسدودالمنفعه كردن چاههاي كشاورزان منطقه كشاورزان بدترين دوران زندگي خود را سپري ميكنند. مگر ما با مسأله آب هيرمند مواجه نيستيم؟ اگر منصفانه نظر كنيم (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون جناب آقاي طاهرخاني، وقتتان تمام است) آب بالادست در شهرهاي داخلي هم همين وضع را دارد.
بيكاري فزاينده جوانان در ميان خانوادهها، نداشتن مسكن برخلاف اصول (28) و (31) قانون اساسي، ناكارآمدي بخش صنعت براي اشتغال جوانان، جلوههاي نامبارك از فيزيك مبلمان شهري و روستايي، حوزههاي انتخابيه كه به هر دليل غافل واقع شده است. قول خروج راهآهن از شهر داده شده، اگر اين وعده كارشناسي نبوده است و حال آنكه بوده در مردم توقع ايجاد كرده، بايد پاسخ داده شود. آنها كه وعده دادهاند بايد پاسخگو باشند و دولت فعلي هم نبايد شانه خالي كند. نبودن نگاه عادلانه به شهرستانها و روستاهاي آن كه در طي ساليان طولاني به امري طبيعي مبدل گشته است كه موجب نبودن عدالت همهجانبه است، (نايبرئيس ـ خيلي ممنون آقاي طاهرخاني) بر خلاف اصول (28) و (19) قانون اساسي.
آخر هم اينكه روند پيش گرفتهشده در آموزش و پرورش (نايبرئيس ـ بقيه را به رسانهها بدهيد) و تربيتبدني را كه آن عملاً برخلاف بند (3) اصل سوم قانون اساسي جمهوري اسلامي است كه منجر به خصوصيسازي شده است.

مسعود پزشکیان
متشكرم، دست شما درد نكند، وقتتان تمام شد.

احمد امیر آبادی فراهانی
ناطق بعدي جناب آقاي عبداله رضيان نماينده محترم قائمشهر، سوادكوه، جويبار، سيمرغ و سوادكوهشمالي هستند. جناب آقاي رضيان بفرماييد.

عبداله رضیان
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
با آرزوي قبولي طاعات و روزهداري همه عزيزان و با سلام و ادب خدمت ملت شريف ايران و سلام خدمت شما همكاران محترم و نمايندگان مردم. سلام و ادب و احترام خدمت مردم شريف حوزه انتخابيه شهرستانهاي قائمشهر، جويبار، سوادكوه، سوادكوهشمالي و سيمرغ و استان مازندران.
ابتدا يادي ميكنيم از امام راحل و عزيزمان و يادي ميكنيم از شهداي اين سرزمين خصوصاً (17) تن از شهداي حادثه تروريستي دوازدهم رمضان مجلس و حرم حضرت امام توسط گروه تكفيري داعش، سرسپردگان آمريكا، اسرائيل و عربستان و آرزوي طول عمر و سربلندي براي مقام معظم رهبري.
1 ـ حادثه هفته گذشته مجلس و حرم حضرت امام و گزارش مسئولين امنيتي كشور حكايت از عمق دشمني و خباثت دشمنان اين نظام و انقلاب و ملت ايران دارد و اظهارنظر سخيف مقامات آمريكا خصوصاً رئيسجمهور آن كشور و مقامات عربستان و بعضي از جيرهخواران آنها نشان داده است كه داعش عروسك دست آنان است و اين عناصر فاسد و جاهل با هدايت آنها دشمن جان همه ملت ايران هستند و براي آنها تفاوتي نميكند كه شما از چه صنفي باشيد و از چه جناحي هستيد. فلذا متأسفانه گاهي رفتارهاي خودخواهانه جناحها در كشور موجب صدمه به ملت خواهد شد و نگاه خدايي و پرهيز از دامن زدن به تفرقه و قطببندي به عنوان اساسيترين نياز امروز جامعه ايراني است و اين نظام و انقلاب بر مدار باورها و ارزشهايي استوار است كه با هدايت رهبري معظم انقلاب هميشه سربلند و استوار و قدرتمند بوده و اين حادثه تلنگري به همه بوده تا هوشياري تمام را در زمينه امنيتي و سياسي و عقيدتي در كشور حول محور رهبري ايجاد نماييم و از تضعيف يكديگر بپرهيزيم.
2 ـ دولت جناب آقاي دكتر روحاني براي چهار سال ديگر تداوم يافته و اين خواست اكثر ملت بوده است. اما در اين چهار سال گذشته آسيبهاي جدي در بدنه دولت و مديريت اقتصادي و مديريتهاي منطقهاي وجود داشته كه يقيناً نگاه مجلس و مردم آن است كه در دولت آينده دقت بيشتري در انتخاب وزرا و مديران ارشد و مديران منطقهاي صورت گيرد و افرادي دلسوز، باانگيزه، انقلابي، جهادي، بيحاشيه، متخصص و مدبر انتخاب شوند.
3 ـ مجلس به عنوان چشم بصير ملت وظيفه نظارت بر دولت را به عهده دارد. متأسفانه در اين يك سال سپريشده از مجلس دهم بسياري از دستگاههاي اجرايي سعي در بازي كردن با مجلس و نمايندگان مجلس را داشتند و جديت مجلس و هيأترئيسه و كميسيونها براي ايفاي رسالت وكيلالمله بودن و دوري از مماشات و حفظ كرامت و جايگاه مجلس امري مهم و قابل تأمل است و از طرفي دولتيها نيز جايگاه و موقعيت قانوني خود را در مقابل مجلس درك نمايند.
4 ـ با عنايت به اينكه استان مازندران به عنوان قطب كشاورزي كشور است و برنج به عنوان دومين محصول استراتژيك كشاورزي و قوت غالب مردم وسيله تأمين معاش بسياري از مردم استان است، اما متأسفانه در زمان برداشت اين محصول واردات بيرويه برنج درد كهنهاي است كه وزارت جهاد كشاورزي توجه جدي به آن نمينمايد و تذكر به وزير محترم و وزارتخانه مذكور مثل سالهاي گذشته سعي كنند مديريت شايستهاي را در اين خصوص اعمال نمايند.
5 ـ متأسفانه مركبات به عنوان محصول مهم استان مازندران در سال گذشته با سرماي آذرماه در استان (100) درصد از بين رفته و بسياري از كشاورزان، تجار و جواناني كه فعال در اين بخش بودند نابود شدند. اولاً به بانكها توجه جدي داده شود تا همكاري نسبي با كشاورزان (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون) و تجار داشته باشند. ثانياً وزارتخانههاي كشاورزي و صنعت، معدن و تجارت در امر تثبيت قيمت و صادرات توجه لازم را بنمايند و زندگي معيشتي كشاورزان را نجات دهند. (اميرآباديفراهاني ـ تشكر ميكنيم آقاي رضيان).
آخرين موضوع؛ متأسفانه شركت نساجي مازندران با سوءمديريت و عدم نظارت پس از واگذاري به بخش خصوصي فقط با قول و وعدههايي بالاخص در طول يك سال گذشته در جهت رفع مشكل آن ما را به بازي گرفتند و تأمين (20) ميليارد سرمايه و منابع آن از طريق بانك ملي خواسته جدي و اصلي ما و كارگران ميباشد (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون آقاي رضيان، متشكريم) و ضرورت راهاندازي واحد رنگرزي با (350) ميليارد تومان دستگاههاي خريداريشده را داريم. تشكر ميكنم. والسلام عليكم و رحمه الله

مسعود پزشکیان
خيلي ممنون، آقاي رضيان متشكرم.

احمد امیر آبادی فراهانی
ناطق بعدي سركار خانم هاجر چناراني نماينده محترم نيشابور و فيروزه هستند. خانم چناراني بفرماييد.

هاجر چناراني
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
«بسم رب مولانا اميرالمؤمنين علي (عليهالسلام)»
سلام و درود به روح بزرگ پرچمدار جمهوري اسلامي ايران، معمار بزرگ انقلاب خميني كبير و شهداي انقلاب اسلامي بالاخص مدافعان حرم و شهداي اخير ترور مجلس شوراي اسلامي و حرم امام بزرگوار.
حادثه تروريستي اخير با هدف قرار دادن مرقد بنيانگذار فقيد جمهوري اسلامي ايران كه منافع قدرتهاي استكباري در منطقه را به خطر انداخت و استبداد را به زانو درآورد و نيز مجلس شوراي اسلامي ركن ركين مردمسالاري نظام نشان داد تروريستها و حاميانشان از چه چيزي وحشت دارند و كجا را سد مطامع و مقاصد پليدشان ميدانند. آنها در مقابله با نظام و استكبارستيزي جمهوري اسلامي چپ و راست نميشناسند و به مردم عادي هم رحم نميكنند. پس بياييد با محوريت عمود خيمه جمهوري اسلامي ايران، مقام معظم رهبري از ارزشهايي كه شهيدانمان برايش جانفشاني كردند دفاع كنيم و كم و كاستيهايي را كه مردم در برخي عرصهها از آن به تنگ آمدهاند رفع نماييم و براي پيشرفت و توسعه كشور و اشتغال جوانان و رفاه مردم با وحدت و همدلي اهتمام ورزيم.
متأسفانه برخي مواضع مسئولين ما و هنجارشكني آنها و تضعيف نيروهاي امنيتي و مجاهدين ما به ويژه در ايام انتخابات چراغ سبز بزرگي به دشمنان جمهوري اسلامي ايران بود كه به غلط تصور كردند استحكام امنيتي جمهوري اسلامي ايران ضعيف شده و ميتوانند ضربهاي كاري به امنيت كشور ما وارد كنند. ما بار ديگر از نيروهاي امنيتي بالاخص سپاهيان مجاهد خود حمايت نموده و از مسئولين دولتي نيز ميخواهيم با حمايت از مدافعان حرم كانون توليد تروريستها را در سوريه و عراق بخشكانند.
به رياست محترم جمهوري يادآوري ميكنيم حضور شكوهمند مردم در بيست و نهم ارديبهشتماه حماسهاي ماندگار و برگ زريني بر حماسههاي جاويد مردم اين مرز و بوم بود. در تقويم دينداري و ولايتمداري به پاس حضورشان امروز وظيفه رياست جمهوري و تمام اعضاي كابينهاش اين است، با انتخاب كابينهاي متخصص، متعهد، انقلابي، دلسوز و دردمند مردم انقلاب به دنبال عدالت باشيد. ما شيعيان اميرالمؤمنين از مولايمان اينگونه آموختهايم كه بيتالمال مسلمين را به صاحبان اصلي خودشان برگردانيم. ما به دنبال مسئوليني هستيم كه عمارگونه عمل نمايند و چون مالك اشتر علي (عليهالسلام) بر دلها و جانهاي مؤمنين مدافع و محافظ باشند.
ما امضاي قرارداد موسوم به 2030 كه علاوه بر مشكلات شرعي زمينه وابستگي آموزش و پرورشمان را به بيگانگان فراهم ميكند و از نظر همه دلسوزان كشور محكوم و مطرود است و از دولت محترم ميخواهيم هر چه زودتر لغو اين قرارداد ننگين را اعلام و اجازه ندهد استقلال فرهنگي كشور دستخوش نظرات پوسيده فرهنگ مبتذل غربي شود.
امروز خراسانرضوي پايتخت معنوي جهان اسلام است. متأسفانه استان ما مورد بيمهريهاي زيادي واقع شده و در اين ميان شهرستانهاي مورد حمايت من شهرستان نيشابور و فيروزه نيز جزء اولين شهرستانهايي است كه در اين استان قرباني شده است. مردم بعد از (38) سال كمترين درخواست امكاناتي كه از مسئولين دارند آسفالت راه روستايي است و خراسانرضوي امروز با (1200) كيلومتر راه روستايي بالاي (50) خانوار متأسفانه صدرنشين كمبرخوردارترين استان روستايي است و شهرستان من نيشابور شامل (10) درصد از اين ميشود. ما توقع داريم دولت مطالبات پيمانكاران راه را به خصوص در خراسانرضوي كه (200) ميليارد تومان است و سهم بسياري از آن شامل پيمانكاران شهرستان من است را رسيدگي كند تا بتوانيم مجدداً به زير بار تعريف پروژههاي جديدي برويم.
در مورد سرانه ورزشي در كشورهاي توسعهيافته دنيا، سرانه ورزشي دو متر براي هر نفر است، (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون) متأسفانه در جمهوري اسلامي ايران يك متر، در خراسانرضوي نيممتر و در شهرستان حوزه استحفاظي من (37) سانتيمتر است. اين در صورتي است كه ورزشگاه انقلاب نيشابور از ساليان سال رها شده و هيچگونه بودجهاي به اين شهرستان اختصاص پيدا نكرده است. (نايبرئيس ـ خيلي ممنون خانم چناراني، متشكرم) نيازمند نگاه ويژهاي به اين قسمت هستيم.
مشكلات حوزه ما زياد است، دانشكده علومپزشكي ما از سال 88 قرار بوده تبديل به دانشگاه شود كه متأسفانه همچنان مورد بيمهري قرار گرفته است. در مورد وزارت كشور و تقسيمات كشوري، بخش زبرخان با وجود (60) هزار جمعيت متأسفانه هنوز همچنان بخش قرار گرفته است. سال 85 قرار بود تبديل به شهرستان شود، (نايبرئيس ـ ديگر بقيهاش را به رسانهها بدهيد، خيلي ممنون، متشكرم) به وزارت كشور تذكر ميدهيم تا هرچه زودتر رسيدگي كند. ممنون و متشكرم.

مسعود پزشکیان
6
طرح سؤال آقای احمد مرادی نماینده بندرعباس، قشم، ابوموسی، حاجیآباد و خمیر از آقای علی طیبنیا وزیر امور اقتصادی و دارایی و نظر مجلس مبنی بر وارد نبودن سؤال

مسعود پزشکیان

محمد علی وکیلی
بسم الله الرحمن الرحيم
سؤال آقايان مرادي و كيانپور از جناب آقاي وزير محترم امور اقتصادي و دارايي. ابتدائاً سؤال جناب آقاي مرادي بازگشت به نامه شماره (42589/299) مورخ 15/6/95 گزارش كميسيون اقتصادي در خصوص سؤال منطقهاي جناب آقاي احمد مرادي نماينده محترم بندرعباس، قشم، ابوموسي، حاجيآباد و خمير از جناب آقاي دكتر طيبنيا وزير محترم امور اقتصادي و دارايي به شرحي كه سخنگوي كميسيون جناب آقاي دلخوش در ظرف زمان پنج دقيقه ارائه خواهند داد، قرائت خواهد شد. جناب آقاي دلخوش بفرماييد.

سیدکاظم دلخوش اباتری
بسم الله الرحمن الرحيم
هيأترئيسه محترم مجلس شوراي اسلامي
سلام عليكم
با احترام، بازگشت به نامه شماره (42589/299) مورخ 15/6/95 گزارش كميسيون اقتصادي در خصوص سؤال منطقهاي جناب آقاي احمد مرادي نماينده محترم بندرعباس، قشم، ابوموسي، حاجيآباد و خمير از جناب آقاي دكتر طيبنيا وزير محترم امور اقتصادي و دارايي به شرح ذيل ارسال ميگردد.
رئيس كميسيون اقتصادي ـ محمدرضا پورابراهيميداوراني
خلاصه سؤال:
علت واگذاری مجتمع آلومینیوم المهدی و هرمزال به بخش خصوصی با توجه به موانع قانوني كه وجود داشت چيست؟
نتيجه بررسي: در اجراي ماده (209) آييننامه داخلي مجلس و در پاسخ به نامه شماره (42589/299) مورخ 15/6/1395 هيأترئيسه محترم مجلس شوراي اسلامي، به استحضار ميرساند:
سؤال مذكور در جلسه مورخ 2/9/1395 در دستور کار کمیسیون اقتصادی قرار گرفت. در ابتدا آقای احمد مرادی به بیان سؤال خود مبنی بر علت واگذاری مجتمع آلومینیوم المهدی و هرمزال به بخش خصوصی پرداخت و سپس جناب آقای دکتر طیبنیا وزیر امور اقتصادی و دارایی اعلام داشتند که این کار یکی از موفقترین واگذاریها بوده، چرا که این واگذاری چند سال در فهرست واگذاری مجلس به استناد اصل (44) قانون اساسی قرار داشته و حتی چند سال نیز در لیست واگذاری دولت قبل قرار گرفته بود و در این مزایده آخر که هشتمین مزایده بود از سوی مجلس مورد سؤال و توبیخ واقع شد. حال سؤال اینجاست چرا در هفت مورد مزایده قبلی این ایراد بیان نگردید؟ حال اعلام میشود که مزایده برگزار شد، با طی مراحل قانونی اعم از تعیين شرایط، قیمتگذاری و خریدار که همگی مشخص گردیدند، پس با توجه به انجام امور نمیتوان مزایده را به هم زد. در این خصوص نیز با سازمان خصوصیسازی مذاکره گردید که برای پذیرش عدد بالاتر و تعیین شرایط اقساطی این واگذاری، در نهایت قرار بر این شد که مورد مزایده با بدهی آن به خریدار انتقال یابد. نهایتاً هيأت داوری که موضوع به آنها ارجاع گردیده بود واگذاری را وفق مقررات تشخیص داد و موضوع جهت تجدید نظر به قوه قضائیه ارجاع و در حال حاضر در حال رسیدگی است. مجدداً وزیر یادآور شد که به نظر من این واگذاری بهترین واگذاری بوده که تاکنون انجام گردیده است.
در نهايت جناب آقای احمد مرادی اعلام داشتند که از پاسخ وزیر قانع نشدند و اعضای کمیسیون نیز حیطه طرح سؤال را منطقهای تشخیص دادند.
با عنايت به اختلافنظر نماينده محترم سؤالكننده از پاسخ وزير محترم در خصوص نحوه واگذاري، پيشنهاد ميگردد گزارش واگذاري از سازمان خصوصيسازي أخذ و به همراه گزارش نظارتي ديوان محاسبات و سازمان بازرسي كل كشور به كميتهاي متشكل از سازمان خصوصيسازي، وزارت امور اقتصادي و دارايي، نماينده سؤالكننده و نماينده ديوان محاسبات و كميسيون اقتصادي ارجاع و نتيجه به جناب آقاي مرادي ارائه گردد تا اقدامات قانوني بعدي در دستور قرار گيرد. مراتب جهت اقدام مقتضی تقدیم میگردد.
والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

محمد علی وکیلی
متشكر، جناب آقاي وزير، جناب آقاي دكتر طبيبنيا! شما (15) دقيقه فرصت داريد، ميتوانيد در دو نوبت توضيحات خودتان را ارائه بفرماييد.

علی طیب نیا
بسم الله الرحمن الرحيم
«الحمدلله رب العالمين و العاقبه للمتقين»
خدمت همه نمايندگان محترم مجلس شوراي اسلامي، اعضاي محترم هيأترئيسه و رياست محترم جلسه سلام عرض ميكنم. شهادت هموطنان عزيزمان و به ويژه كاركنان مجلس شوراي اسلامي در حادثه تروريستي اخير را به شما نمايندگان محترم تسليت عرض مينمايم. در آستانه ليالي پرفيض قدر و شهادت اميرمؤمنان علي بن ابيطالب (عليهالسلام) قرار داريم. خداوند به بركت اين ايام روح آن شهيدان بزرگوار را با اميرمؤمنان محشور گرداند. پس از بيان سؤال در خدمت شما خواهم بود.

مسعود پزشکیان
آقاي دكتر متشكرم. سؤالكننده را دعوت بفرماييد.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي مرادي بفرماييد. جناب آقاي مرادي! شما هم (15) دقيقه وقت داريد، ميتوانيد در دو نوبت فرمايشتان را داشته باشيد.

احمد مرادی
بسم الله الرحمن الرحيم
«لا حول و لا قوه الا بالله العلي العظيم»
حادثه (12) رمضان كه توسط تروريستهاي از خدا بيخبر كه منجر به شهادت جمعي از هموطنان عزيزمان در مجلس شوراي اسلامي و حرم مطهر حضرت امام (رحمهاللهعليه) شد را محضر مقام معظم رهبري و ملت شريف ايران تسليت عرض مينمايم.
آرزوي قبولي طاعات و عبادات در ماه مبارك رمضان، ماه آمرزش گناهان، ماه بندگي خدا را دارم.
عرض سلام، ادب و احترام محضر ملت سربلند ايران اسلامي، نمايندگان محترم مجلس شوراي اسلامي و جناب آقاي دكتر طيبنيا وزير محترم امور اقتصادي و دارايي.
بيش از هشت ماه از طرح سؤال اينجانب گذشته است، متأسفانه ماده (209) آييننامه داخلي مجلس رعايت نگرديده و اين روند ميتواند حقوق مردم را تضييع نمايد. موضوع سؤال امروز اينجانب اعتراض به نحوه واگذاري دو مجتمع بزرگ آلومينيوم المهدي و هرمزال به بهانه اجراي اصل (44) قانون اساسي است. اصلي كه در اقتصاد مهم است، ولي بعضاً سوءاستفادههايي از آن ميشود.
در دوره قبل مجلس برخي از نمايندگان محترم به اين روند اعتراض داشتند و اعتراضات خود را كتباً به دولت اعلام و شكايتي از طريق دستگاه محترم قضائي انجام دادند. جناب آقاي دكتر توكلي نماينده معزز سابق تهران، جناب آقاي دكتر دهقاني، جناب آقاي اميرآبادي، (نايبرئيس ـ همكاران محترم! اجازه بدهيد آقاي دكتر به سؤال گوش بدهند، متشكرم) جناب آقاي كريميقدوسي، جناب آقاي قاضيپور و چند تن ديگر از نمايندگان محترم كه نشان از ملي بودن اين خواسته بوده است نه منطقهاي.
واگذاري شركت آلومينيوم المهدي و طرح هرمزال با برخي از مواد قانون اجراي سياستهاي كلي اصل (44) مغايرت دارد. در طول فرآيند واگذاري شركت آلومينيوم المهدي و هرمزال به دليل اعتراضات اوليه توسط نيروهاي مطلع، ارزيابي داراييها و بدهيهاي مجتمع چندين برابر تكرار شد و اين قضاوتها باعث شد تا تفاوت ارزيابي به مبلغ (346) ميليارد تومان از برنده مزايده مطالبه شود و سازمان خصوصيسازي دو شرط داراي بار مالي (300) تا (650) ميليارد تومان را قبول كرده و قرارداد الحاقي شماره (11313) مورخ 11/6/94 براي تعهدات جديد تنظيم و امضا شده است.
ايجاد بار مالي از جيب بيتالمال؛ اين شركتها قبل از واگذاري مشكلاتي از نظر مالي، مالكيت تقسيم سهام، حيف و ميل اموال و همچنين سوءاستفادههاي قابل توجه و محتمل داشته و برابر قانون تا اين موارد اصلاح نشود واگذاري آن به معناي از دست رفتن منافع هنگفت بيتالمال است. مستند به گزارش سازمان بازرسي كل كشور، گزارش حسابرس مستقل و بازرس قانوني المهدي به شماره (703/94) مورخ 22/4/94 حاكي از آن است كه تكليف اسناد دريافتي و مطالبات به مبلغ (324) ميليارد تومان نامعلوم است. وضعيت تسهيلات ارزي دريافتي از بانك صنعت و معدن روشن نيست و بدهي (173) ميليارد توماني به ايميدرو بلاتكليف است.
همچنين در قرارداد واگذاري وضعيت شركا و طلبكاران خارجي شركت نيز روشن نشده است و اين خدشه بايستي منجر به ابطال قرارداد واگذاري ميشد. كنسرسيوم بانكي به طرفيت بانك يونيكرديت ايتاليا، شريك ايميدرو در طرح هرمزال بوده و طبق قرارداد فيمابين ايميدرو حق واگذاري اين طرح را بدون رضايت كنسرسيوم نداشته است. بدهي ايميدور از اين محل مبلغ (270) ميليون يورو بوده است، پس فروش اين مجتمع فروش مال غير و خلاف شرع و قانون مدني است.
در فروش آلومينيوم وضعيت طلبكاران يا شريك خارجي آن نيز روشن نبوده است. در اين معامله بسياري از اقلام مؤثر در قيمت به درستي ديده نشده است. در مورد مطالبات ايميدرو بدهي شركت آلومينيوم المهدي بر اساس صورتهاي مالي پايان سال 92 تعيين شده است، در حالي كه تا زمان ابلاغ قرارداد يعني 14/6/94 مبلغ بدهيها به (265) ميليارد تومان افزايش يافته است. ابهامات از جمله پذيرش بدهي (346) ميليارد تومان فوقالذكر اضافه شده است. يقيناً دولت در فروش اين دو شركت مغبون است. اگر به حكم ماده (19) قانون اجراي سياستهاي اصل (44) به درستي عمل ميشد واگذاري پس از اصلاح ساختار انجام ميگرفت و متقاضيان بيشتري در مزايده شركت ميكردند و اين شركتها به قيمت روز به فروش ميرفت.
در بحث ديگر شيوه ارزيابي بايد با محاسبه هزينه فرصت باشد. بدين معنا اگر بنا باشد امروز كارخانه مشابهي زده شود چقدر هزينه ميبرد. بعد با تعديل آن به قيمت نزديكتر به واقع ميرسيم. قطعاً اگر در اين خصوص محاسبه دقيق شود بيش از (5000) ميليارد تومان هزينه لازم است تا چنين كارخانهاي راهاندازي شود، چنين مجتمعي برنده مزايده با آورده نقدي فقط (140) ميليارد تومان و اقساط هفتساله خريده كه طبق برآوردهاي واقعبينانه در روز تحويل (500) ميليارد تومان شمش، مواد اوليه و ضايعات در مجتمع وجود داشته است. نرخ سود فروش قسطي ظاهراً (14) درصد لحاظ شده است، در حالي كه نرخ رايج تسهيلات بيشتر از اين است. اين يعني ضرر دولت و حاتمبخشي از جيب بيتالمال.
معلوم نيست با دعاوي حلنشده طرفهاي خارجي در آينده دولت چندهزار ميليارد تومان بايد پرداخت نمايد. معلوم نيست سازمان خصوصيسازي كه زير نظر وزارت اقتصاد و دارايي است براي چه اصرار به اين معامله داشته است.
وزير محترم اقتصاد در جلسه كميسيون اقتصادي در پاسخ به همين سؤال اينجانب اعلام ميكند قانون دست ما را باز گذاشته و هر اقدامي كه لازم است انجام ميدهيم و فرصتي در اختيار داريم كه چنين كارخانهاي را به مفت واگذار كنيم. خيلي جالب است، اين پاسخ يك وزير در نظام اسلامي است.
جناب وزير! آيا سخن گوهربار مرد عدالتگستر حضرت علي (عليهالسلام) كه در خطبه (15) نهجالبلاغه آمده است را قبول داريد؟ حضرت در بحث سياست اقتصادي خود ميفرمايد: «به خدا سوگند بيتالمال تاراجشده را در هر كجا بيابم به صاحبان اصلي آن بازميگردانم. زيرا در عدالت گشايش براي عموم است». جناب وزير! خيلي بايستي مراقب اعمال و رفتارت باشي. حقالله قابل بخشش است، ولي جبران حقالناس آن هم به اين وسعت خيلي سخت است. آيا جنابعالي اطلاع داريد طي اين مدت چه فشارهاي جسمي و روحي به كارگران عزيز و خانوادههاي آنان به وجود آمده است؟ آيا اطلاع داريد طي اين مدت به طور ميانگين حداقل هر ماه يك تجمع بزرگ كارگري در جلوي استانداري، محل كارخانه و نماز جمعه انجام شده و ادامه آن ميتواند خسارتهايي را در ابعاد داخلي و خارجي ايجاد كند؟
جناب وزير! چرا در سفري كه به بندرعباس داشتيد حتي حاضر نشديد يك نشست با كارگران عزيز داشته باشيد و از نزديك درد دل آنها را گوش كنيد؟ آيا همين الان اطلاع داريد كه اين شركتها به علت سوءمديريت به نقطه بحراني خود نزديك ميشود؟ طي همين مدت بيش از (350) ميليارد تومان بدهي انباشته به برق، تأمين اجتماعي و ماليات بلاتكليف است و هيچ ارادهاي جهت انجام آن ديده نميشود.
جناب وزير! آگاه باش كه نقض آشكار و گسترده در مفاد قانون اجراي سياستهاي كلي اصل (44) وجود دارد و فقط لازم است به تذكرات مكتوب سازمان بازرسي كل كشور، ديوان محاسبات كشور و حتي وزير صنعت و معدن همين دولت و سازمان ايميدرو توجه كنيد كه انشاءالله در قسمت ديگر توضيحات لازم را ارائه خواهم داد. والسلام عليكم

اکبر رنجبرزاده
تشكر، (9) دقيقه و (50) ثانيه صحبت كرديد.

مسعود پزشکیان
آقاي دكتر خواهش ميكنم بفرماييد.

محمد علی وکیلی
آقاي دكتر طيبنيا! شما (13) دقيقه و (50) ثانيه وقت داريد.

علی طیب نیا
بسم الله الرحمن الرحيم
ضمن عرض سلام مجدد خدمت نمايندگان عزيز، نكاتي را در پاسخ به سؤال مطرحشده بيان ميكنم. نكته اول اينكه ابلاغ سياستهاي كلي اصل (44) يك تحول اساسي در نظام سياستگذاري كشور بود كه هدف مقابله با بيماري دولتي بودن اقتصاد ايران را دنبال ميكرد. با اجراي صحيح و كامل اين سياستها ميتوان عارضه دولتي بودن را كه دليل اصلي رشد اندك اقتصاد ايران است رفع و درمان نمود. اجراي كامل و صحيح اين سياستها، بهبود محيط كسب و كار و واگذاري مالكيت بنگاههاي توليدي مورد تأكيد اكيد مقام معظم رهبري است و ايشان از كندي روند واگذاريها مكرر گلهمند بودند و اظهار گله كردهاند.
نكته دوم؛ در سال 94 تعدادي از نمايندگان محترم مجلس شوراي اسلامي از ديوان عدالت اداري تقاضاي ابطال مصوبه هيأت واگذاري را مطرح كردند. ديوان با صدور قرار عدم صلاحيت دعوي را به هيأت داوري، موضوع ماده (30) قانون اجراي سياستهاي اصل (44) ارجاع ميكند. توضيح ميدهم كه در ماده (30) اين قانون هيأتي براي داوري در موارد واگذاريها تعيين شده است. اعضاي اين هيأت هفت نفر هستند كه پنج نفر از اين هفت نفر در زمان دولت دهم تعيين شدهاند و بنابراين اكثريت اعضا در دولت قبلي مشخص شدند.
هيأت داوري پس از بررسي ادعاي خواهانها و پاسخ خواندهها، تمامي موارد ايراد و شكايت را رد ميكند و مصوبه هيأت واگذاري را تأييد ميكند. اين حكم هيأت داوري است، به صورت مفصل تمامي موارد را به دقت بررسي و كارشناسي كرده است و در نهايت همه موارد شكايت را رد كرده است. من در پاسخ عمدتاً از اين دادنامه و پاسخ هيأت داوري استفاده خواهم كرد. متعاقباً نمايندگان از دادگاه تجديدنظر يعني قوه قضائيه ابطال رأي هيأت داوري را درخواست ميكنند. قوه قضائيه و مرجع قضائي نيز در تاريخ نهم بهمنماه سال 95 اين دادنامه را رد ميكند و واگذاري شركت را منطبق با قوانين و صحيح تشخيص ميدهد. بنابراين اين پرونده تمامي موارد رسيدگي در قوه قضائيه را در چندين مرجع طي نموده است و تمامي موارد شكايت رد شده است.
شركت مجتمع آلومينيوم المهدي در سال 83، دقت بفرماييد! در سال 83 در اجراي قانون برنامه سوم در فهرست فروش قرار گرفت. بر اساس مصوبه 7/6/88 كميسيون موضوع اصل (138) قانون اساسي سهام متعلق به دولت در اين مجتمع در فهرست بنگاههاي گروه (1) قرار گرفت. توجه كنيد! شركتهاي گروه (1) شركتهايي هستند كه (100) درصد سهام آنها ميبايست تا سال 89 واگذار ميشد. در سنوات 89 تا 91 در جداول قانون بودجه شما نمايندگان عزيز اين مجموعه را به عنوان شركت گروه (1) در فهرست واگذاري قرار داديد و به وزارت اقتصاد فقط يك سال فرصت داديد كه اين مجتمع را واگذار كند.
در سالهاي 92 و 93 بر اساس مصوبات هيأت واگذاري، مجتمع آلومينيوم المهدي و طرح هرمزال از مصاديق بنگاههاي قابل واگذاري تعيين شد. من اين قسمت را از نظر هيأت داوري ميخوانم. گفته است: «شركت آلومينيوم المهدي از ابتدا مطابق مقررات يادشده با تصويب هيأت وزيران در رديف شركتهاي گروه (1) قرار گرفته و مصوبه دولت مورد ايراد مجلس قرار نگرفته است، بلكه اين دستهبندي در قوانين بودجه سنواتي نيز به تصويب مجلس رسيده است.
همچنين واگذاري طرح بر اساس مجوز بند «ح» ماده (19) قانون اجراي سياستهاي كلي اصل (44) صورت گرفته است. در نتيجه از اين جهت واگذاري بخشي از سهام شركت موضوع دعوي و طرح مزبور مواجه با ايراد نيست. به علاوه شركت المهدي از ابتداي تأسيس با مشاركت بخش خصوصي شكل گرفته و در گذشته نيز بخشي از سهام آن بر اساس مصوبات هيأت وزيران به بخش خصوصي واگذار شده است كه مؤيد جايگاهش در گروه (1) ماده (2) است». اين نظر هيأت داوري بود.
قيمتگذاري شركت بر اساس آييننامه اجرايي شيوههاي اجرايي قيمتگذاري مصوب شوراي عالي سياستهاي اصل (44) توسط كارشناسان رسمي دادگستري صورت گرفته است و بنا بر اعلام نمايندگان سازمان بازرسي و ديوان محاسبات كشور تمامي قواعد و ضوابط رعايت شده است.
دو روش عمده براي قيمتگذاري وجود دارد؛ روش بازدهي يا سود و زيان و روش ارزش داراييها. از آنجا كه اين شركت زيانده بوده است و (450) ميليارد تومان زيان انباشته داشته است، قيمتگذاري از روش بازدهي قابل تصور نبود. يعني اگر از اين روش قيمتگذاري ميكرديم بايد قيمت منفي براي اين شركت در نظر ميگرفتيم. بنابراين از روش ارزش خالص داراييها استفاده شد، آن هم بر اساس صورتهاي مالي رسيدگيشده و با امضاي اعضاي هيأتمديره شركت.
در 17/10/92 گزارش ارزيابي سهام براي رئيس هيأت بازرسي مستقر در سازمان خصوصيسازي براي نماينده ديوان محاسبات و براي شركت مادرتخصصي ايميدرو، براي هر سه ارسال ميشود و نظر آنها أخذ ميشود. در جلسه 27/2/93 هيأت واگذاري قيمت پايه (77) درصد سهام آلومينيوم المهدي و (100) درصد طرح هرمزال تعيين ميشود. طرح هرمزال (1211) ميليارد تومان، مجتمع آلومينيوم المهدي (244) ميليارد تومان، مجموعاً (1655) ميليارد تومان.
مزايده برگزار ميشود، ولي خريداري وجود ندارد. اين بار دوم است كه در دولت يازدهم مزايده برگزار ميشود و در گذشته از سال 83 نيز بارها مزايده برگزار شد، ولي با اين قيمت خريداري وجود نداشت. در همان زمان هيأتمديره شركت بالا بودن قيمت را دليل شكست مزايده اعلام ميكند. در اين فاصله مجمع عمومي شركت براي سال 92 برگزار ميشود، صورتهاي مالي به تصويب مجمع ميرسد و بنابراين ما مطابق آييننامه مكلف بوديم مجدداً فرآيند قيمتگذاري را طي كنيم.
كارشناسان رسمي دادگستري بر اساس آييننامه قيمتگذاري ميكنند، گزارش در 17/6/93 براي رئيس هيأت بازرسي مستقر در سازمان خصوصيسازي ارسال ميشود، براي گروه حسابرسي ديوان محاسبات ارسال ميشود، براي شركت مادرتخصصي ايميدرو ارسال ميشود، نظرات أخذ ميشود و در جلسه مورخ 4/11/93 هيأت واگذاري قيمت پايه مجدداً تعيين ميشود. طرح هرمزال (1472) ميليارد تومان، مجتمع آلومينيوم المهدي (290) ميليارد تومان، مجموعاً (1762) ميليارد تومان. يعني (107) ميليارد تومان بيش از پايه قيمت قبلي كه خريدار نداشت.
طرح هرمزال به بانك يونيكرديت (879) ميليارد تومان بدهي داشت. اين وام را ايميدرو گرفته بود، ضامن اين وام ايميدرو بود، در گذشته روش اين بود كه دارايي را واگذار ميكردند، بدهي را براي شركتهاي مادرتخصصي نگه ميداشتند. اين مورد ايراد شركتهاي مادرتخصصي بود. بنابراين ما تصميم گرفتيم اگر يك دارايي را واگذار ميكنيم همزمان بدهي را نيز واگذار كنيم. پرداخت بدهي بر عهده خريدار قرار گرفت و بنابراين (879) ميليارد تومان از ارزش خالص يعني قيمت پايه كاسته شد. ارزش داراييها (2300) ميليارد تومان، ارزش خالص داراييها پس از كسر بدهيها (883) ميليارد تومان تعيين شد، يعني (107) ميليارد تومان بيش از قيمت پايه قبلي. در روز 18/12/93 پاكتهاي مزايده باز ميشود و قيمت پيشنهادي (928) ميليارد تومان برنده ميشود. يعني قيمت برنده (45) ميليارد تومان بيش از قيمت پايه بود.
با توجه به شبهاتي كه گرفته ميشود موضوع در هيأت واگذاري مجدداً مطرح ميشود، من دستور توقف واگذاري را ميدهم. هيأت واگذاري با حضور نمايندگان سازمان بازرسي، ديوان محاسبات، وزارت اطلاعات و دو نفر نماينده ناظر مجلس تصميم ميگيرند يك تيم كارشناسي را بر اساس قرعه در داخل جلسه تعيين كند. جلسه هيأت داوري را تعيين ميكند، تيم كارشناسي جديد قيمتگذاري مجدد ميكند، قيمتگذاري مجدد فقط (12) درصد با قيمتگذاري اوليه متفاوت بوده است. (وكيلي ـ آقاي دكتر! جمعبندي بفرماييد) در عرف كارشناسي اين تفاوت قيمت كارشناسي محسوس ارزيابي نميشود.
دليل اصلي اين تفاوت نيز تغيير در شرايط دارايي بوده است. من از نظر هيأت داوري برايتان قرائت ميكنم، از جهت اختلاف فاحش در ارزيابيها كه منظور تفاوت ارزيابي در مورد اخير با ارزيابي اوليه است، با توجه به گزارش ارزيابي كارشناسان اختلاف مزبور عمدتاً ناشي از تغييراتي است كه در اين فاصله از زمان انعقاد قرارداد تا واگذاري كه به دليل ايراد نهادهاي نظارتي متوقف شده بود ايجاد شد. من تفصيل نظر را نميخوانم، دقيق توضيح ميدهد كه به چه دليل قيمت تغيير كرده و اين تغيير كاملاً منطقي بوده است. بنابراين با نظر هيأت واگذاري اين تفاوت قيمت نيز در يك الحاقيه از خريدار مطالبه شد.
طرف خارجي سهامدار شركت بوده است و نه طلبكار، من تعجب ميكنم چرا عدهاي سعي دارند اموال دولت را به صورت رايگان (رنجبرزاده ـ كمتر از يك دقيقه وقت داريد) به طرف خارجي واگذار كنند. طرف خارجي سهامدار بوده است، در مجمع عمومي به عنوان سهامدار شركت كرده است و صورتجلسه را امضا كرده است، حق او هم محفوظ باقي مانده است. بدهي طرح به طرف خارجي بر عهده خريدار است (وكيلي ـ آقاي دكتر! متشكر) و تاكنون به موقع تعهدات خارجي را تأديه كرده است.
توجه كنيد! شركتي كه (2300) ميليارد قيمتگذاري شده است، (450) ميليارد تومان زيان انباشته داشته است و هر سال بر زياندهي اين شركت افزوده ميشده است، در يك مزايده پس از بارها مزايده ناموفق به بخش خصوصي واقعي واگذار ميشود و اين بخش خصوصي تا به امروز به تمامي تعهدات خود عمل كرده است. اگر به تعهدات خود عمل نكند قطعاً سازمان خصوصيسازي از اختياري كه دارد براي فسخ قرارداد استفاده خواهد كرد. در خصوص اموالي هم كه در قيمتگذاري منظور نشده است توجه بفرماييد. صورتهاي مالي مصوب هيأتمديره بوده است. بر اساس روال عمومي و قرارداد اگر يك دارايي در قيمتگذاري منظور نشده باشد متعلق به دولت است، اين را هيأت داوري نيز به صراحت گفته است. بنابراين دارايي قيمتگذارينشده متعلق به ما است و به دولت برگردانده شده است. اگر هم يك بدهي باشد و در قيمتگذاري منظور نشود، خريدار ميتواند با مراجعه به هيأت داوري تقاضاي كسر آن را از قيمت بكند. بنابراين مطابق نظر هيأت داوري (نايبرئيس ـ خيلي ممنون آقاي دكتر) در بند آخر اين واگذاري كاملاً منطبق با قانون بوده است و تمامي موارد ايراد و شكايت به صورت مستدل و با نظر كارشناسي رد شده است. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته
صلوات بر محمد و آل محمد (حضار صلوات فرستادند)

محمد علی وکیلی
متشكر، جناب آقاي مرادي! پنج دقيقه و ده ثانيه از وقت شما باقي مانده است، بفرماييد.

احمد مرادی
بسم الله الرحمن الرحيم
از هيأترئيسه محترم و نمايندگان محترم تشكر مجدد دارم و از سفسطهگري جناب آقاي طيبنيا و اينكه شفافسازي نميكنند تعجب هم نميكنم. من در اين بخش فقط مستند به گزارش دستگاههاي نظارتي و مجموعه خود دولت اشاره ميكنم و تصميم هم با نمايندگان محترم. سازمان بازرسي كل كشور اشاره داشته كه بزرگترين مجتمع آلومينيوم كشور از بخش دولتي به يك خانواده خاص واگذار شده است. روش واگذاري از مزايده به مذاكره تغيير كرده است. حفظ منافع دولت به حداقل رسيده است. ايجاد اشكال در فرآيند ارزيابي توسط كارشناسان رسمي دادگستري، زيرا بازديد عيني انجام نشده است. تمامي زمينهاي در يد شركت قيمتگذاري نشده است، وسايط نقليه قيمتگذاري به نرخ روز نبوده است. در گزارشات ارسالي كارشناس رسمي دادگستري تاريخ مخدوش بوده، شرايط واگذاري آماده نبوده ولكن خلاف قانون عمل شده است. ابهامات زيادي در اين واگذاري وجود دارد. اين گزارش سازمان بازرسي كل كشور است.
گزارش ديوان محاسبات؛ نامه دادستان ديوان محاسبات كشور به جناب آقاي طيبنيا وزير محترم اقتصاد و دارايي:
«پيرو مذاكره مورخ 28/2/94 و تحقيقات انجام شده، مستند به اسناد و مدارك متقن، واگذاري شركت آلومينيوم المهدي و هرمزال به دلايل گوناگون صرفه و صلاح بيتالمال در آن رعايت نشده است، به طوري كه در بازنگري و بررسي به عمل آمده حدود (30) درصد از داراييهاي شركت مذكور مجموعاً بالغ بر (1250) ميليارد تومان كمتر از ارزش واقعي ارزيابي و عرضه شده است. علاوه بر اين مبلغ (600) ميليارد تومان مطالبات شريك خارجي و (240) ميليون يورو بدهي دولت به كنسرسيوم يونيكرديت ايتاليا هم رعايت نشده است». اين هم گزارش ديوان محاسبات كل كشور.
گزارش وزير صنعت، معدن و تجارت، همين جناب آقاي نعمتزاده به عنوان آقاي طيبنيا:
«خريدار شركت نسبت به اجراي تعهدات قراردادي خود مبني بر تسويهحساب بدهيهاي بانكي اقدام ننموده كه اين موضوع موجب بروز مشكلات و صدور اخطار از سوي بانكهاي داخلي و خارجي و مسدود گرديدن حسابها و ممنوعالخروج شدن مديران دولتي جمهوري اسلامي و همچنين تبعات بينالمللي براي دولت جمهوري اسلامي ايران در خارج از كشور ايجاد گرديده است. نامههاي بانك اقتصاد نوين و بانك يونيكرديت ايتاليا به پيوست ميباشد». اين هم نامه وزير محترم خود همين دولت.
نامه سازمان ايميدرو به معاون اول رئیسجمهور:
«بعد از واگذاري تعهدات اين سازمان در خصوص شركت آلومينيوم المهدي و هرمزال به سازمان خصوصيسازي به طور شفاف اعلام، لكن توجه كافي به اين موضوع نشده و تاكنون هيچگونه بازپرداختي از سوي خريدار انجام نشده است. ضمناً تاكنون چندين جلسه با سازمان خصوصيسازي و همچنين سازمان سرمايهگذاري و كمكهاي اقتصادي فني ايران با حضور خريدار برگزار كه نتيجهاي حاصل نشده است».
جناب وزير! با اين همه مستندات باز چه پاسخي داريد؟ جهت استحضار نمايندگان مجلس كه به فرمايش حضرت امام (رحمهالله عليه) مجلس عصاره ملت است، نمايندگان عصاره اين ملت هستند. در اين امتحان سخت مردم قضاوت خواهند نمود كه ماها تا چه ميزان به بيتالمال حساس هستيم. خدايا! تو خود شاهد باش آنچه در توانم بود براي استيفاي حقوق بيتالمال به كار بستم و ادامه آن را به تمامي نمايندگان مجلس، هيأترئيسه مجلس و دستگاه محترم قضائي واگذار ميكنم. از مقام معظم رهبري كه چشم همه مستضعفان عالم به او دوخته شده است استدعا دارم اگر بيانات اينجانب به سمع و نظر مباركتان ميرسد دستور رسيدگي عاجل را صادر فرماييد. نمايندگان محترم! كاري نكنيم كه مردم باور كنند كه فساد در كشور نهادينه شده است و عزم و ارادهاي براي برخورد با آن وجود ندارد. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته
«افوض امري الي الله إن الله بصير بالعباد»

مسعود پزشکیان
آقاي مرادي قانع نشديد؟ ما سؤال را به رأي بگذاريم؟ حضار 200 نفر، نمايندگان محترم رأي خودتان را راجع به وارد بودن سؤال جناب آقاي مرادي اعلام بفرماييد. وارد بودن سؤال را به رأي گذاشتيم. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب نشد. نمايندهها از بحث آقاي وزير قانع شدند. جناب آقاي دكتر متشكرم.

محمد علی وکیلی
آقاي رئيس! اجازه بدهيد تذكر آقاي قاضيپور را بشنويم، بعد سؤال بعدي را از آقاي وزير ميپرسيم. آقاي قاضيپور بفرماييد.

نادر قاضی پور
تذکر متفرقه
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي پزشكيان! من صبح صحبت ميكردم، متأسفانه نگذاشتند كلامم كامل شود. آقاي وكيلي از نمايندگان عزيز تهران و دوست بنده هستند، در طرحهاي كارگران و كشاورزان با ما همنظر است. از آقاي وكيلي همكار زحمتكشم تشكر ميكنم.
آقاي پزشكيان! يك مورد ديگر؛ روز چهارشنبه وقتي كه آقاي دليگاني صحبت كرد و ما شعار مرگ بر آمريكا داديم حضرتعالي هم مرگ بر آمريكا گفتيد. بعضي از رسانهها شيطنت كردند. آقاي پزشكيان! اخوي حضرتعالي پيش بنده در اروميه شهيد شده، عزيز ما هستيد، در جبهههاي جنوب و شمالغرب در محضر حضرتعالي بوديم، رزمنده عاليقدر نظام هستيد، از بسيجيهاي قديمي هستيد. متأسفانه بعضي از شايعات انجام ميگيرد، ما از حضرتعالي تشكر ميكنيم كه هميشه حامي سپاه، ارتش، نيروي انتظامي و وزارت اطلاعات بوديد و در شعار مرگ بر آمريكا كه آن روز حضرتعالي با ما تكرار كرديد، بعضي از رسانهها شيطنت كردند. من از زحمات حضرتعالي در رابطه با حمايت از خانواده معظم شهدا و نيروهاي مسلح كه حضرتعالي هميشه حامي نيروهاي مسلح به خصوص سپاه پاسداران انقلاب اسلامي جانبركف هستيد، (نايبرئيس ـ متشكرم آقاي قاضيپور) در جبههها هم نشان داديد تشكر ميكنيم. به عشق امام حسين، يا حسين.

مسعود پزشکیان
خيلي ممنون. من فقط بايد به برنامه روز چهارشنبه اشاره كنم. روز چهارشنبه برادرمان آقاي حاجيدليگاني قرار بود راجع به معدن يورت صحبت كنند، شروع كردند كه مرگ بر آمريكا بگويند. ما گفتيم مرگ بر آمريكا چه ربطي به معدن دارد؟ براي اينكه ما نگذاريم جلسه از آن حالت عادي خارج شود. ما جلسه را با قدرت اداره كرديم، اشرار و داعشيها كنار ما داشتند با مسلسل و نارنجك و آن چيزهايي كه دستشان بود كار ميكردند، مجلس با قدرت ايستاد. متأسفانه يك عده از اين رسانهها و سايتها كه آدم تأسف ميخورد رفتند در آن سايت گفتند فلاني گفته كه داعش چه ربطي به آمريكا دارد؟ بعد آنجا يك بحث ديگري هم كردند كه فلاني با مدافعين حرم مخالف است. در قرآن يك آيهاي كه ميفرمايد: «قل هل أنبئكم على من تنزل الشياطين * تنزل على كل أفاك أثيم * يلقون السمع و أكثرهم كاذبون». شيطان، آمريكا بر كساني نازل ميشود كه دروغ، تهمت و نفاق را در جامعه اشاعه ميدهند. آنهايي آمريكايي هستند كه اين كارها را ميكنند. مجلس با قدرت ايستاد، ابهت و جسارت مجلس خودش را نشان داد، ما براي شهادت آماده بوديم، از شهادت نميترسيم و اگر مدافعين حرم ما نبودند الان داعشيها در تمام نقاط كشور ما فاجعه به پا ميكردند. ما به مدافعينمان ارج مينهيم، از پاسداراني كه حفاظت كردند و اجازه ندادند كه اينها بيايند هم تشكر ميكنيم. (نمايندگان ـ احسنت) خواهش ميكنم.

محمد علی وکیلی
آقاي رئيس! آقاي كواكبيان هم اخطار دارند، اگر خلاصه در ظرف يك دقيقه بفرمايند تا وارد سؤال شويم. آقاي كواكبيان در يك دقيقه خلاصه بفرماييد.

مصطفی کواکبیان
اخطار
بسم الله الرحمن الرحيم
با تشكر از اظهارات آقاي دكتر پزشكيان. آقاي دكتر پزشكيان! اگر اجازه بفرماييد عرض بنده اين است كه بنده هم از اظهارات حضرتعالي تشكر ميكنم. ما هم داغدار همه اين شهدا هستيم، (نايبرئيس ـ آقاي كواكبيان! اخطارتان چيست؟) هرچند كه بعضي دوستان بعضي از اسامي را گفتند اربابرجوع كه بالاخره دبير حزب مردمسالاري استان خراسانشمالي جزء اين شهدا بود نگفتند، اشكالي ندارد، اما ما يك درخواستي داديم. (نايبرئيس ـ به چه اخطار داريد) اخطار به مواد (71) و (76)، حق مجلس. ما از جلسه غيرعلني ديروز هيچ چيز عايدمان نشد، جز يك مشت سخنرانيهايي كه بعضي عزيزان فرمودند. خواهشي كه داشتيم امضا كرديم، ما درخواست جلسه غيرعلني براي بررسي همين حادثه تروريستي داريم. (نايبرئيس ـ خيلي ممنون) خواهش من اين است كه اگر امروز هم نميشود، (نايبرئيس ـ در هيأترئيسه مطرح ميكنيم) هيأترئيسه هر وقتي دلش بخواهد غيرعلني ميشود، ما درخواست داريم هنوز تنور داغ است اين جلسه را بگذاريد، خيلي ممنون.

مسعود پزشکیان
7
طرح سؤال آقایان: مجید کیانپور نماینده دورود و ازنا، محمد دامادی نماینده ساری و میاندورود، شهاب نادری نماینده پاوه، جوانرود، ثلاثباباجانی، روانسر و دهستانهای سرقلعه و جیگران، الهیار ملکشاهی نماینده کوهدشت و رومشکان و محمدرضا رضاییکوچی نماینده جهرم از آقای علی طیبنیا وزیر امور اقتصادی و دارایی

مسعود پزشکیان
آقاي وكيلي! سؤال را ادامه بدهيد.

محمد علی وکیلی
سؤال پنج تن از نمايندگان محترم به نمايندگي جناب آقاي كيانپور نماينده محترم دورود و ازنا از جناب آقاي وزير امور اقتصادي و دارايي كه توسط سخنگوي محترم كميسيون جناب آقاي دلخوش در ظرف زماني پنج دقيقه قرائت خواهد شد. جناب آقاي دلخوش بفرماييد.

سیدکاظم دلخوش اباتری
بسم الله الرحمن الرحيم
ضمن تشكر از جناب آقاي پزشكيان.
سوگند به آيههاي پاك قرآن
شادند شهيدان عزيز ايران
اين جمله بُود پيام ما مجلسيان
با كشتن ما زنده شوند جهانيان
صلوات بفرستيد (حضار صلوات فرستادند)
هيأترئيسه محترم مجلس شوراي اسلامي
سلام عليكم
با احترام، بازگشت به نامه شماره (54753/393) مورخ 27/7/1395 گزارش كميسيون اقتصادي در خصوص سؤال ملي و مشترك جناب آقايان: مجيد كيانپور نماينده دورود و ازنا، محمد دامادي نماينده ساري و مياندورود، شهاب نادري نماينده پاوه، جوانرود، ثلاث باباجاني و روانسر، الهيار ملكشاهي نماينده كوهدشت و رومشكان و محمدرضا رضايي نماينده جهرم از وزير امور اقتصادي و دارايي به شرح ذيل ارسال ميگردد.
رئيس كميسيون اقتصادي ـ محمدرضا پورابراهيميداوراني
خلاصه سؤال: عدم بازگشت منابع حاصل از بازپرداخت اقساط مسكن مهر توسط بانك مسكن به بانك مركزي
نتيجه بررسي: در اجراي ماده (209) آييننامه داخلي مجلس و در پاسخ به نامه شماره (54753/393) مورخ 27/7/1395 هيأترئيسه محترم مجلس شوراي اسلامي، به استحضار ميرساند:
سؤال مذكور در جلسه مورخ 2/9/1395 با حضور نماينده منتخب سؤالكنندگان و وزير محترم در كميسيون مطرح شد.
ابتدا جناب آقاي كيانپور به نمايندگي از سؤالكنندگان در توضيح سؤال عنوان داشتند: بانك مركزي جهت مسكن مهر خط اعتباري به ارزش (42) هزار ميليارد تومان ايجاد نمود و از بابت بازپرداخت ماهيانه مبلغ (350) تا (400) ميليارد تومان در اختيار بانك مسكن قرار گرفت و بانك مركزي استمهال زماني (20) ساله جهت بازپرداخت اقساط براي بانك مسكن در نظر گرفت كه در اين مدت مبلغ (11) هزار ميليارد تومان از بابت اصل و سود حساب مذكور در حساب بانك مسكن قرار دارد كه خود اين رقم، مبلغ هنگفتي است كه جاي سؤال دارد.
جناب آقاي طيبنيا در پاسخ اعلام نمودند: در اين خصوص بانك مركزي بايد پاسخگو باشد.
در ادامه آقاي فرشاد حيدري معاون نظارت بانك مركزي اعلام كردند: به دليل وجود اعداد و ارقام زياد، بانك مركزي به صورت مكتوب پاسخ شما را خواهد داد.
بانك مركزي طي نامههاي شماره (316422/95) مورخ 7/10/1395 و (381992/95) مورخ 28/11/1395 پاسخ خود را ارسال داشت. آقاي كيانپور پس از مطالعه پاسخهاي بانك مركزي طي مرقومهاي اعلام نمودند از پاسخهاي ارائهشده قانع نشدند. ضمناً كميسيون حيطه طرح سؤال را ملي تشخيص داد، مراتب جهت هرگونه اقدام مقتضي ايفا ميگردد. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

محمد علی وکیلی
متشكر، جناب آقاي وزير! شما (15) دقيقه فرصت داريد، ميتوانيد در دو نوبت توضيحات را ارائه بفرماييد.

علی طیب نیا
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام مجدد خدمت نمايندگان محترم و آرزوي صحت و سلامت و تندرستي پاسخگوي سؤال مطروحه توسط نمايندگان محترم هستم. اين سؤال مربوط به عدم بازگشت منابع حاصل از بازپرداخت اقساط مسكن مهر توسط بانك مسكن به بانك مركزي است.
همانطور كه در گذشته نيز بارها از همين تريبون خدمت نمايندگان محترم مجلس در دوره قبل و در دوره حاضر عرض كردهام، بر اساس بند «ب» ماده (11) قانون پولي و بانكي كشور، نظارت بر فعاليت بانكها و مؤسسات اعتباري بر عهده بانك مركزي است و قانونگذار در اين زمينه مأموريت و يا وظيفهاي را به وزير امور اقتصادي و دارايي نداده است. سياستگذاري در امور سياستهاي پولي، بانكي و اعتباري، نظارت بر حسن اجراي سياستها و برخورد با تخلفات احتمالي همگي از مسئوليتهاي بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران است.
بنابراين ضمن تكرار درخواست خود از رياست محترم مجلس شوراي اسلامي و اعضاي محترم هيأترئيسه و نمايندگان محترم براي اصلاح اين رويه، بر مبناي اطلاعات و گزارشهايي كه از بانك مركزي و بانك مسكن دريافت كردهام، پس از طرح سؤال پاسخگو خواهم بود.

مسعود پزشکیان

محمد علی وکیلی
متشكر، جناب آقاي وزير! شما يك دقيقه و (48) ثانيه صحبت فرموديد. جناب آقاي كيانپور! شما (15) دقيقه فرصت داريد، ميتوانيد فرمايشتان را در دو نوبت ارائه بدهيد.

مجید کیان پور
بسم الله الرحمن الرحيم
عرض سلام و ادب و احترام به پيشگاه ملت شريف ايران و همه همكاران گرامي دارم و آرزوي قبولي طاعات و عبادات همه عزيزان.
همچنين عرض تسليت به خانوادههاي محترم و معزز شهداي گرانقدر حادثه تروريستي اخير در مجلس شوراي اسلامي و حرم مطهر را دارم و آرزوي سلامتي براي مجروحين گرامي واقعه مذكور و محكوم نمودن اين حادثه تروريستي.
ضمن تشكر از وزير محترم اقتصاد و دارايي، به موضوع اين سؤال كه به طور مستقيم با خطوط اعتباري كه در اختيار بانكها به ويژه بانك مسكن است ميپردازم. اما قبل از طرح اين سؤال از همه همكاران محترم استدعا دارم مداقه فرمايند چنانچه توضيحات اينجانب قانعكننده بود به وارد بودن اين سؤال رأي مثبت دهند.
آقاي وزير! قبل از آنكه اين سؤال را مطرح كنم يك مطلب خدمت حضرتعالي عرض نمايم. در خصوص هزاران سپردهگذاري كه در مؤسسات مالي نظير آرمان، كاسپين و غيره سپردهگذاري نمودهاند و حاضر به پاسخگويي به سپردهگذاران نيستند و نمايندگان محترم را با چالش مواجه نمودهاند، به ويژه در استانهاي مختلف كشور و در استانهايي نظير لرستان، همدان، مركزي و خوزستان، استدعا دارم رسيدگي فرماييد و سرمايه اين سپردهگذاران با خطر عدم برگشت مواجه نگردد.
اما سؤال اينجانب و چهار نفر از همكاران محترم؛
خلاصه سؤال اين بود كه علت بازگشت منابع حاصل از بازپرداخت اقساط مسكن مهر توسط بانك مسكن به بانك مركزي، اينكه استمهال آن از سه سال به ده سال افزايش پيدا كرد چه بود؟ ضمن اينكه مسكن مهر در حال حاضر تكميل نگرديده و تدبير خاصي براي تسهيلات تكميلي آن پيشبيني نشده است. در حال حاضر حدود (13) هزار و (600) ميليارد تومان از وجوه بازگشتشده اقساط مسكن مهر نزد بانك مسكن است و به جاي واريز به حساب بانك مركزي و بازپرداخت خط اعتباري، متأسفانه استمهال دهساله براي آن در نظر گرفته شده است كه اين موضوع غيرمنطقي و غيركارشناسي است و منابع حاصل از آن، بخش اعظمي از آن صرف تسهيلات بخش بينبانكي بين هشت بانك ديگر، حدود (8000) ميليارد تومان گرديده است.
من از حضرتعالي خواهشمندم اين را بررسي و پاسخ بفرماييد كه چگونه خط اعتباري كه صرفاً بايد براي تسهيلات مسكن مهر و تكميل مسكن مهر و صندوق پسانداز يكم صرف ميشد، بخش اعظم آن به بخش بينبانكي رفته و الان ارزش افزوده آن دارد با نرخ رايج بينبانكي ايجاد ميشود. بر اساس گزارش حسابرسي عرض ميكنم، بانك مسكن اين را چگونه دارد بررسي ميكند و در كجا دارد هزينه ميكند؟ اگر كه اين (8000) ميليارد تومان نرخ ارزش افزودهاش در جاي خودش ميآمد و اينكه اعلام ميشود كه بانك مسكن ميگويد كه من بيش از (10) هزار ميليارد تومان از دولت طلب دارم. اگر طلب دارد بخش ارزش افزوده و سودي كه در طي شروع اقساط مسكن مهر تا 31/2/96 كه (13) هزار و (600) ميليارد تومان است، ارزش افزودهاش يا بيايد صرف پرداخت بدهي دولت به بانك مسكن شود، يا اينكه با مصوبه هيأت دولت برود صرف تكميل تأسيسات زيربنايي و روبنايي از طريق وزارتخانههاي نيرو و راه و شهرسازي و ساير وزارتخانهها شود.
همكاران محترم! تسهيلات مسكن مهر از (25) ميليون تومان به (30) ميليون تومان افزايش پيدا كرد، بعد از سؤال بنده كه حدود (9) ماه از آن ميگذرد هم بانك مركزي آمد (30) ميليون تومان را به (40) ميليون تومان افزايش داد كه بار مالي كه صرفاً براي بانك مسكن ايجاد ميكند تقريباً (3900) ميليون تومان است و آن منابعي كه در اختيار بانك مسكن است (13) هزار و (600) ميليارد تومان است.
جناب آقاي وزير! از طرفي براي صندوق پسانداز يكم صرفاً بر مبناي اظهارات عضو هيأتمديره بانك مسكن (450) ميليارد تومان آن در خط اعتباري براي صندوق پسانداز يكم و كمتر از (3000) ميليارد تومان هم براي تكميل مسكن مهر صرف شده است. الان حدود (10) هزار ميليارد تومان خط اعتبار، پول و تسهيلات نزد بانك مسكن است و صرف تسهيلات بينبانكي شده كه خواهشم بر اين است كه حضرتعالي اين را تعيين تكليف بفرماييد و توضيح بفرماييد كه چگونه و با چه مجوزي اين (10) هزار ميليارد تومان به بخش بينبانكي رفته و با نرخ رايج بانكي بين بانكهاي ديگر براي بانك مسكن ايجاد رانت كرده است. تشكر ميكنم.

مسعود پزشکیان

محمد علی وکیلی
متشكر، از وقت جناب آقاي كيانپور پنج دقيقه باقي مانده است. جناب آقاي وزير! (13) دقيقه و (12) ثانيه از وقت شما باقي است.

علی طیب نیا
بسم الله الرحمن الرحيم
جناب آقاي كيانپور و ديگر نمايندگان محترمي كه اين سؤال را مطرح كردهاند، علت بازگردانده نشدن منابع حاصل از بازپرداخت اقساط مسكن مهر را توسط بانك مسكن به بانك مركزي جويا شدم. همانطور كه همگي به خوبي استحضار داريد در فرآيند اجراي طرح مسكن مهر و پرداخت تسهيلات به متقاضيان اين طرح به علت اينكه دولت وقت منابع مالي لازم را در اختيار بانك مسكن قرار نداده بود، حسابهاي بانك مسكن نزد بانك مركزي بدهكار شد و نهايتاً منجر به استفاده از منابع پرقدرت بانك مركزي يا همان چيزي كه ما پايه پولي ميناميم به ميزان نزديك به (45) هزار ميليارد تومان شد.
اگرچه كه طرح مسكن مهر با اهداف انساندوستانه و با انگيزه تأمين مسكن براي اقشار كمدرآمد جامعه تهيه و طراحي شده بود، اما متأسفانه شيوه تأمين مالي اين طرح ايجاد تورم و تحميل تورم بر آحاد جامعه بود. تا زمان شروع به كار طرح مسكن مهر مجموعه پايه پولي يعني تمام پولي كه در تاريخ فعاليت بانك مركزي منتشر شده بود قريب به (45) هزار ميليارد تومان بود و صرفاً براي يك طرح (45) هزار ميليارد تومان ديگر به پايه پولي كشور تحميل شد كه زمينه را براي تورم شديد و افسارگسيخته در سالهاي بعدي فراهم كرد.
دولت يازدهم از ابتدا مصمم بود و خود را متعهد ميدانست كه تعهدات مربوط به مسكن مهر را به صورت كامل انجام دهد، اما به گونهاي كه موجبات افزايش پايه پولي و تحميل تورم بر مردم را فراهم نكند. بنابراين قبلاً توسط بانك مركزي (45) هزار ميليارد تومان خط اعتباري به بانك مسكن داده شده بود و آثار خود را نيز در اقتصاد ايران ظاهر كرده بود. ما تصميم گرفتيم كه بر اين مبلغ ميزان ديگري را اضافه نكنيم، بلكه ادامه اجراي مسكن مهر را از طريق مبالغي كه برميگردد انجام دهيم. يعني كساني كه آمدهاند واحدهاي مسكوني مهر را خريداري كردهاند، اقساطي را بابت وام خودشان پرداخت ميكنند، اين اقساط به بانك مركزي برگردانده نشود، بلكه مجدداً در مسكن مهر و براي تكميل شدن آن به كار گرفته شود.
به دنبال آن بر اساس مصوبات شوراي پول و اعتبار ميزان تسهيلات اعطايي به واحدهاي مسكن مهر از (25) ميليون تومان به (30) ميليون تومان افزايش پيدا كرد و اين باعث شد سقف كلي تعهدات طرح مسكن مهر به (55) هزار و (500) ميليارد تومان افزايش پيدا كند. يعني آن (45) هزار ميليارد تومان اوليه جوابگوي نياز نبود و لاجرم بايستي اقساط بازپرداختي هم به كمك اين طرح ميآمد تا بتواند در يك زمانبندي مناسب به پايان برسد.
بنابراين با اتخاذ سياستهاي پولي كه به منظور مقابله با تورم اتخاذ شده بود و از سوي ديگر ضرورت تكميل طرح مسكن مهر و به منظور تكميل واحدهاي نيمهتمام طرح مذكور و تأمين مالي مابهالتفاوت (45) هزار ميليارد تومان با (55) هزار و (500) ميليارد تومان، قرار شد از محل وصوليهاي طرح مسكن مهر با در نظر گرفتن يك دوره تنفس خط اعتباري بانك مركزي به ميزان سه سال استفاده شود. بنابراين در ابتدا خط اعتباري به ميزان سه سال تمديد شد، قرار شد وجوه بازپرداختي در اين حوزه به كار گرفته شود.
بانك مسكن تاكنون (2) ميليون و (369) هزار و (587) واحد مورد تعهد خودش، از اين تعداد (1) ميليون و (753) هزار و (278) مورد را تكميل كرده است. تعدادي از واحدها نيز بنا بر دلايلي كه از حيطه نفوذ بانك مسكن و وزارت امور اقتصادي و دارايي خارج است تاكنون تكميل نشده است. افزايش قيمت مصالح ساختماني و انشعابات، عدم تمايل سازندگان به ادامه مشاركت در پروژهها يا تحويل واحدها به دليل فقدان متقاضي و بنابراين عدم واريز آورده نقدي متقاضيان و امكانسنجي و مكانسنجي نادرستي برخي از پروژهها و موقعيت جغرافيايي نامناسب آنها از دلايلي بوده كه براي تعدادي از اين طرحها تقاضا وجود نداشته است.
در اواخر سال گذشته شوراي پول و اعتبار طي مصوبهاي جهت تسريع در تأمين مالي پروژههاي باقيمانده مسكن مهر، سقف تسهيلات را از (30) ميليون تومان به (40) ميليون تومان افزايش داد. توجه كنيد! معنايش اين است كه در دولت يازدهم ميزان تسهيلات فردي از (25) ميليون تومان به (40) ميليون تومان افزايش پيدا كرده است. معناي آن اين است كه نياز به منابع مالي بيشتري است كه از طريق مبالغ بازگشتي قاعدتاً ميبايست استفاده ميشد. ما نميخواستيم خط اعتباري جديدي به بانك مسكن بدهيم و زمينه را براي افزايش پايه پولي و تحميل تورم فراهم كنيم. بنابراين تصميم گرفته شد نيازهاي مالي طرح مسكن مهر از محل منابع بازگشتي تأمين شود. خوشبختانه با اتخاذ اين سياست اجراي طرح مسكن مهر و واگذاري واحدهاي مسكوني به متقاضيان ادامه يافت، بدون آنكه فشاري بر پايه پولي وارد شود. با اجراي اين سياست تاكنون (51) هزار و (600) ميليارد تومان قرارداد اعطاي تسهيلات منعقد شده است.
اما اولويت دوم چه بود؟ شما به خوبي مطلع هستيد كه بخش مسكن از اوايل سال 91 در وضعيت ركودي قرار گرفته است. به خوبي واقفيد كه يكي از مشكلات اساسي جوانان كشور براي ازدواج و تشكيل زندگي مشترك تأمين مسكن است. يكي از طرحهاي مهمي كه در اين دولت براي كمك به حل اين دو مشكل ارائه شد ايجاد حساب صندوق پسانداز مسكن يكم يا همان طرح خانه اوليها است.
يكي از اولين مشكلاتي كه در پيادهسازي طرحهاي تعهدي پرداخت تسهيلات مسكن وجود دارد و ناشي از مدت طولاني بازپرداخت است، كسري منابع براي ايفاي تعهدات ناشي از حسابهاي افتتاحي جديد است. با توجه به بررسيها انجامشده و عدم توان مالي دولت براي تأمين كسري محاسبهشده، مقرر گرديد كسري مذكور از محل وصول اقساط مسكن مهر با استمهال هفتساله پرداخت خطوط اعتباري بانك مسكن تأمين شود. توجه بفرماييد! آن استمهال سهساله اوليه براي تأمين مالي طرح مسكن مهر بود و اين استمهال هفتساله بعدي كه مجموعاً به ده سال ارتقا يافت براي اين بود كه بتوان پروژه مهم يعني حساب صندوق پسانداز مسكن يكم را اجرايي كرد.
شوراي پول و اعتبار در جلسه مورخ 29/2/94 خود براي كمك به اجراييشدن اين طرح و خروج بخش مسكن از ركود و نيز حل يك مشكل اساسي جوانان كشور تصويب كرد كه براي تأمين كسري حساب مذكور با افزايش دوره تنفس خطوط اعتباري طرح مسكن مهر از سه سال به ده سال از محل منابع اقساط وصولي براي اين منظور نيز استفاده شود. توجه بفرماييد! اين تصميم توسط شوراي پول و اعتبار به عنوان نهاد مسئول با حضور دو نفر از نمايندگان محترم مجلس به عنوان عضو ناظر با رعايت اولويت تكميل واحدهاي نيمهتمام طرح مسكن مهر اتخاذ شد.
با افتتاح حساب صندوق پسانداز مسكن يكم و تأمين كسري منابع آن از محل اقساط وصولي مسكن مهر، اين امكان براي بانك مسكن فراهم شده است كه در اواسط سال 95 نرخ سود تسهيلات پرداختي از محل حساب مذكور را بدون اتكا به منابع يارانهاي پس از حدود (25) سال تكرقمي نمايد و در بافتهاي فرسوده به (8) درصد و در ساير مناطق به (5/9) درصد كاهش دهد.
در حال حاضر حدود (180) هزار فقره حساب با مانده بالغ بر (4000) ميليارد تومان افتتاح شده است و تاكنون نزديك به (9000) فقره تسهيلات خريد و ساخت به افتتاحكنندگان حساب پرداخت شده است. ضمناً بابت تأمين سهم صندوق پسانداز مسكن يكم طبق مدل محاسباتي در سال 95 مبلغ (3700) ميليارد تومان منظور شده است.
بر اساس تصويبنامه مورخ 19/8/89 هيأت وزيران، اجازه انتشار (7000) ميليارد تومان اوراق مشاركت طرح مسكن مهر از سوي بانك مركزي با نرخ (17) درصد و به مدت چهار سال به بانك مسكن اعطا گرديد كه در سال 91 نرخ سود پرداختي اوراق مشاركت مذكور براي مشتريان بانك (20) درصد منظور گرديد.
بانك مسكن مجموعاً بابت سود اوراق مذكور (2650) ميليارد تومان به صورت نقدي پرداخت كرده است. از كل خطوط اعتباري بانك مركزي تاكنون بانك مسكن مبلغ (530) ميليارد تومان به بانك مركزي پرداخت كرده است. مبلغ (1110) ميليارد تومان نيز بابت ماليات و سود سهام دولت ناشي از عملكرد مسكن مهر به دولت پرداخت كرده است.
بنابراين با توجه به عرايض بنده ميتوانيم جريان نقدي مسكن مهر را به اين شرح خلاصه كنيم؛ كل منابعي كه بانك مركزي در اختيار بانك مسكن گذاشته است (45) هزار ميليارد تومان بوده است و اقساط وصولي (13) هزار و (600) ميليارد تومان. بنابراين كل منابع (58) هزار و (600) ميليارد تومان ميشود. (وكيلي ـ آقاي دكتر! جمعبندي بفرماييد) مصارفي كه بانك مسكن از اين محل انجام داده است (51) هزار و (600) ميليارد تومان تسهيلات منعقد كرده، (2650) ميليارد تومان سود اوراق مشاركت پرداخت كرده است، (530) ميليارد تومان از خطوط اعتباري را بابت سود اوراق مشاركت داده، (1110) ميليارد تومان هم بابت ماليات و سود سهام پرداخت كرده است. (3700) ميليارد تومان هم در سال 95 بابت صندوق پسانداز مسكن يكم منظور شده است.
يعني مجموعاً (59) هزار و (500) ميليارد تومان در برابر (58) هزار و (600) ميليارد تومان منبع، بانك مسكن (59) هزار و (500) ميليارد تومان (اميرآباديفراهاني ـ آقاي وزير! وقتتان تمام است) يعني (900) ميليارد تومان بيشتر پرداخت كرده است. در واقع بانك مسكن نه تنها در حال حاضر وجوه اداري ندارد و در بازار بينبانكي وامدهنده نيست، بلكه كسري هم دارد. (وكيلي ـ متشكر آقاي وزير) البته عقل حكم ميكند اگر در زماني براي كوتاهمدت منبع اضافي وجود داشت با مجوز بانك مركزي براي تأمين نيازهاي اساسي و در جهت كاهش نرخ سود كه هدف همه ماست استفاده بشود. صلوات بر محمد و آل محمد (حضار صلوات فرستادند)

مسعود پزشکیان
خيلي ممنون آقاي دكتر، متشكرم.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي كيانپور! شما هفت دقيقه فرصت داريد، بفرماييد.

علی طیب نیا
من ميخواستم يك جمله عرض كنم. مفتخرم كه در ابتداي دولت يازدهم بالاترين رأي اعتماد طول ادوار مجلس را از شما نمايندگان محترم دريافت كردم و در طي چهار سال گذشته هميشه رأي اعتماد شما پشتيبان ما و همراه ما بوده است. از اين پشتيباني، حمايت و رأي اعتماد كمال قدرداني و تشكر را دارم و فكر ميكنم اين همراهي و همگامي مجلس و دولت بزرگترين سرمايه ما براي خدمت به مردم شريف ايران و در جهت تحقق اهداف اقتصاد مقاومتي است. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

مسعود پزشکیان
متشكرم، آقاي كيانپور بفرماييد.

مجید کیان پور
بنده از جناب آقاي دكتر طيبنيا با اين توضيحات كامل و وافي كه فرمودند تشكر ميكنم. ولي جناب آقاي دكتر! شما استحضار داريد كه از اين طرف فرمايش ميكنيد كه اين تسهيلات و خط اعتباري تورمزا است، اما ميآييم اين استمهال را ميدهيم، دقيقاً همين خط اعتباري را داريم، اگر دوستان اجازه بدهند آقاي دكتر توجه داشته باشند ممنون ميشوم.

مسعود پزشکیان
آقاي دكتر! لطفاً گوش بدهيد. آقاي دكتر فولادگر ارادتمندم.

مجید کیان پور
اگر يك لحظه به عرض من توجه داشته باشيد همين خط اعتباري كه شما فرمايش ميكنيد كه تورمزا بوده، همين كه الان (10) سال استمهال داده ميشود، دوباره همين تورمزايياش متأسفانه انجام خواهد شد. شما فرمايش ميكنيد تا امروز (13) هزار و (600) ميليارد تومان بوده، من هم فرمايش شما را كامل قبول دارم، اما چرا اين پول دارد به بخش بينبانكي ميرود و انجام ميشود؟ خواهشم بر اين است كه حضرتعالي اين را رسيدگي بفرماييد و سياستهاي پولي و مالي بانك مركزي بايد به سمت و سويي باشد كه به كاهش نرخ تورم نه اينكه مازاد پولي كه در اختيار بانك مسكن است بخواهد بيايد برود در بخش بينبانكي با نرخ رايج بانكي بخواهد انجام شود.
خواهش من بر اين است كه حضرتعالي اين را عنايتي بفرماييد و اين را به صورت ويژه رسيدگي كنيد و اگر كه سياست پولي و مالي واقعاً اشكال دارد آن برود اصلاح شود. ما نميگوييم كه آن بدهيها پرداخت نشود، بله بدهيها بايد پرداخت شود، اما اين را الان ببينيم كه در صندوق پسانداز يكم تا امروز كه خدمت شما هستيم (450) ميليارد تومان پول پرداخت شده و خط اعتباري حدود (3000) ميليارد تومان براي تكميل مسكن مهر انجام شده است. آن (10) ميليون توماني كه افزايش پيدا كرده، سه ماه بعد از سؤال بنده از (30) ميليون تومان به (40) ميليون تومان هم كلاً (3900) ميليارد تومان بار مالي دارد. خواهشم بر اين است كه حضرتعالي در هيأت محترم دولت اين را مطرح و پيگيري بفرماييد كه اين مورد به نحو مطلوب اصلاح شود و مازاد آن صرف نيازهاي اساسي كشور شود، نه اينكه به صورت يك امتياز ويژهاي در اختيار يك بانكي قرار بگيرد و بقيه بانكها از وجود آن بيبهره باشند. عرض بنده كلاً همين يك مطلبي است كه خدمت حضرتعالي عرض كردم. تشكر ميكنم.

مسعود پزشکیان
متشكرم. آقاي كيانپور قانع شديد؟

مجید کیان پور
خواهش من فقط بر اين است كه آقاي وزير در هيأت دولت و در وزارت امور اقتصادي و دارايي و بانك مركزي اين رويه را ببينند چقدر نياز بانك مسكن است، مازاد آن را شوراي پول و اعتبار و بانك مركزي براي ساير بخشهاي كشور كه نياز اساسي دارند تعيين تكليف كنند.

مسعود پزشکیان
خيلي ممنون جناب آقاي كيانپور، متشكرم. جناب آقاي دكتر طيبنيا! قول داديد كه انشاءالله اين كار را انجام بدهيد، دست شما درد نكند.
8
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

مسعود پزشکیان
پايان جلسه را اعلام ميكنم. جلسه بعدي ما ساعت (9) صبح روز سهشنبه بيست و سوم خردادماه 1396 و دستور جلسه هم ادامه دستور هفتگي است كه اعلام شده است. پايان جلسه را اعلام ميكنم.