1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی مطهری
بسم الله الرحمن الرحيم
جلسه علني مجلس را با حضور 203 نفر از نمايندگان محترم آغاز ميكنيم. دستور جلسه را اعلام بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحيم
دستور جلسه صد و هفدهم روز يكشنبه يازدهم تيرماه 1396 هجريشمسي مطابق با هفتم شوال 1438 هجريقمري:
1 ـ ادامه رسيدگي به گزارش كميسيون صنايع و معادن در مورد طرح حمايت از هنرمندان و استادكاران صنايع دستي.
2 ـ گزارش كميسيون اقتصادي در مورد لايحه اصلاح تبصره ماده (86) اصلاحي قانون مالياتهاي مستقيم.
3 ـ گزارش كميسيون اقتصادي در مورد لايحه عضويت دولت جمهوري اسلامي ايران در مجمع مقامات مالياتي كشورهاي اسلامي.
4 ـ گزارش كميسيون اقتصادي در مورد لايحه موافقتنامه بين دولت جمهوري اسلامي ايران و دولت جمهوري ارمنستان در مورد استفاده مشترك از دروازه مرزي نوردوز ـ مغري.
5 ـ سؤال آقاي جواد كريميقدوسي نماينده محترم مشهد و كلات از وزير محترم راه و شهرسازي.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی مطهری
تلاوت آياتي از كلامالله مجيد.

قاسم رضیعی
(آيات 32 ـ 29 از سوره مبارکه «آلعمران» توسط قاری محترم آقای قاسم رضيعي تلاوت گرديد)
اعوذ بالله من الشيطان الرجيم ـ بسم الله الرحمن الرحيم
قُلْ إِنْ تُخْفُوا ما فِي صُدُورِكُمْ أَوْ تُبْدُوهُ يَعْلَمْهُ اللَّهُ وَ يَعْلَمُ ما فِي السَّماواتِ وَ ما فِي الْأَرْضِ وَ اللَّهُ عَلى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ * يَوْمَ تَجِدُ كُلُّ نَفْسٍ ما عَمِلَتْ مِنْ خَيْرٍ مُحْضَراً وَ ما عَمِلَتْ مِنْ سُوءٍ تَوَدُّ لَوْ أَنَّ بَيْنَها وَ بَيْنَهُ أَمَداً بَعِيداً وَ يُحَذِّرُكُمُ اللَّهُ نَفْسَهُ وَ اللَّهُ رَؤُفٌ بِالْعِبادِ* قُلْ إِنْ كُنْتُمْ تُحِبُّونَ اللَّهَ فَاتَّبِعُونِي يُحْبِبْكُمُ اللَّهُ وَ يَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ وَ اللَّهُ غَفُورٌ رَحِيمٌ * قُلْ أَطِيعُوا اللَّهَ وَ الرَّسُولَ فَإِنْ تَوَلَّوْا فَإِنَّ اللَّهَ لا يُحِبُّ الْكافِرِينَ *
(صدق الله العلی العظيم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی مطهری
از قاري محترم جناب آقاي قاسم رضيعي تشکر میکنیم، ترجمه آيات را بفرماييد.

محمدحسین فرهنگی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«بگو اگر آنچه در سينههاي شماست نهان داريد يا آشكار كنيد خدا آن را ميداند و نيز آنچه را در آسمانها و زمين است ميداند و خداوند بر هر كاري تواناست. روزي كه هر كسي آنچه كار نيك بجا آورده و آنچه بدي مرتكب شده حاضر مييابد آرزو ميكند كاش ميان او و آن كارهاي بد فاصله زيادي وجود داشت و خداوند شما را از كيفر ميترساند و در عين حال خداوند بر بندگان خود مهربان است. بگو اگر خدا را دوست داريد از من پيروي كنيد تا خدا دوستتان بدارد و گناهان شما را بر شما ببخشايد و خداوند آمرزنده مهربان است. بگو خدا و پيامبر او را اطاعت كنيد پس اگر سرپيچي كردند قطعاً خداوند كافران را دوست ندارد». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ. صلوات (حضار صلوات فرستادند)
تأخيركنندگان صحن علني امروز آقايان: احمد اناركيمحمدي نماينده محترم رفسنجان و انار، سعيد باستاني نماينده محترم تربتحيدريه، مهولات و زاوه، مجتبي ذوالنوري نماينده محترم قم، قرجه طيار نماينده محترم گنبدكاووس، محمد كاظمي نماينده محترم ملاير، رامين نورقليپور نماينده محترم كردكوي، تركمن، بندرگز و گميشان، اردشير نوريان نماينده محترم شهركرد، بن و سامان.

علی مطهری
3
بیانات نایبرئیس محترم مجلس شورای اسلامی به مناسبت عید سعید فطر، راهپیمایی شکوهمند روز قدس، آزادسازی موصل و محکومیت اقدامات اخیر آمریکا در منطقه

علی مطهری
بسم الله الرحمن الرحيم
عيد گذشته فطر را كه در واقع بازگشت به فطرت انساني است به همه نمايندگان محترم تبريك ميگويم. به تعبير شهيد مطهري: «با (30) روز مشق پرهيزكاري ممكن نيست ملكه تقوا در انسان ايجاد نشود، بايد اين دستاورد را حفظ كرد». از صدا و سيما انتظار ميرود كه در اعياد اسلامي برنامههاي شاد ويژه تدارك ببيند و برنامههاي شاد آن منحصر به ايام نوروز نباشد.
راهپيماييهاي شكوهمند روز قدس در كشورمان و نقاط ديگر جهان حاكي از زنده بودن آرمان آزادي فلسطين است و نشان ميدهد اتحاد آلسعود با صهيونيستها و تلاش براي قرار دادن ايران به جاي اسرائيل در مقابل اعراب ره به جايي نخواهد برد، همچنان كه مقاومت قطر در مقابل اين طرح شاهد اين مدعاست.
حادثه توهين به رئيسجمهور محترم در روز قدس شيريني حماسه مردم در اين روز را كمي تلخ كرد و ناخودآگاه به نفع صهيونيستها رفتار شد. از قوه قضائيه ميخواهيم به اقدام خود در رسيدگي به پرونده متهمان اين حادثه تا وصول به نتيجه نهايي و اعلام آن به مردم قاطعانه ادامه دهد.
يازدهم تيرماه سالروز شهادت آيتالله صدوقي به دست منافقين است. در عظمت اين مرد همين بس كه چند ماه قبل از پيروزي انقلاب اسلامي وقتي از شهيد مطهري پرسيدند اگر براي امام (رحمهاللهعليه) اتفاقي بيفتد چه كسي براي رهبري مناسب است، ايشان گفت آقاي صدوقي.
عجيب است كه عوامل آمريكا و سعودي در همايش منافقين در پاريس شركت ميكنند، با اين هدف كه روزي اين گروه حكومت را در ايران به دست گيرند. بايد به اينها گفت بد جايي سرمايهگذاري كردهايد، اين سرمايهگذاري جز ضرر چيزي براي شما ندارد، چون نفرتي از اينها در دل مردم ايران است كه از بين رفتني نيست.
آزادي موصل كه با همت جوانان مؤمن عراقي و هدايت مرجعيت و تدبير دولت عراق و البته كمك مستشاري ايران صورت گرفت، نويد انقراض داعش را ميدهد. اميدوارم دولت عراق به رفتار درست خود با اهل سنت و جوانان اين كشور ادامه دهد و اشتباهات دولت گذشته را تكرار نكند تا زمينه پيدايش گروههايي مانند داعش فراهم نشود. البته مسأله داعش مسألهاي است كه علماي دين و جامعهشناسان و روانشناسان بايد آن را موضوع تحقيق قرار دهند.
مصوبه سناي آمريكا عليه ايران و روسيه گرچه هنوز به تصويب مجلس نمايندگان و امضاي رئيسجمهور اين كشور نرسيده، ولي مجلس شوراي اسلامي پاسخ درخور را آماده كرده است.
گزارش دبيركل سازمان ملل درباره اجراي كامل تعهدات ايران در برجام و تقدير بسياري از اعضاي شوراي امنيت از اين بابت و همراهي نكردن اكثريت اعضاي اين شورا با آمريكا در ارتباط دادن قطعنامه (2231) شوراي امنيت با برجام يك موفقيت براي ايران است. آنها خوب ميدانند كه وزارت امور خارجه ايران به مجرد صدور قطعنامه (2231) كه در صدد محدود كردن قدرت موشكي ايران است، طي بيانيهاي اعلام كرد كه اين قطعنامه ربطي به برجام ندارد و ايران متعهد به آن نخواهد بود و (1+5) نيز اين بيانيه را كه به عنوان سند رسمي در سازمان ملل به ثبت رسيد تلقي به قبول كردند.
علاوه بر اين اروپا نيز زيادهخواهيهاي آمريكا در خصوص ايران را برنتابيده، چنانكه از مواضع سران فرانسه، آلمان و ايتاليا در سفر جناب آقاي ظريف به اين كشورها هويدا است. اين هنر جمهوري اسلامي بوده كه ميان اروپا و آمريكا درباره خود فاصله انداخته و اتحاد قبلي آنها را بر هم زده است.
مطلب آخر اينكه شرايط منطقه خاورميانه و فرصتطلبي قدرتهاي بزرگ خصوصاً آمريكا و رئيسجمهور تاجرمسلك آن كه به دنبال يك جنگ ديگر در اين منطقه هستند تا مشكلات اقتصادي خود را از طريق بالا رفتن قيمت نفت و فروش اسلحه حل كنند، ايجاب ميكند كه:
اولاً ما هوشيار باشيم و در اين دام گرفتار نشويم، ثانياً وحدت داخلي را تحت هدايت مقام رهبري حفظ كنيم كه از نظر قرآن يكي از عوامل انقراض امتها و اقوام تشتت و تفرقه است و ثالثاً با ايرانهراسي در منطقه مبارزه كنيم و اجازه ندهيم آمريكا و صهيونيسم جهاني ايران را به جاي اسرائيل دشمن عربها معرفي كنند. والسلام عليكم و رحمه الله
4
تسلیت نایبرئیس محترم مجلس شورای اسلامی به مناسبت درگذشت پدر آقای احد آزادیخواه نماینده ملایر و همچنین رحلت آقای سیدرضا نیری

علی مطهری
مطلع شديم ابوي گرامي جناب آقاي احد آزاديخواه نماينده محترم ملاير به رحمت حق پيوستند. اين مصيبت را به ايشان و خانواده محترمشان تسليت عرض ميكنيم و براي آن مرحوم طلب مغفرت و براي بازماندگان صبر و اجر از درگاه خداوند مسئلت ميكنيم.
همچنين باخبر شديم كه مجاهد نستوه و خدمتگزار صديق جناب آقاي سيدرضا نيري كه از مبارزان باسابقه هستند روز گذشته به رحمت خدا رفتند. به خانواده ايشان، مردم ايران و رهبر انقلاب تسليت عرض ميكنيم.
5
ادامه رسیدگی به طرح حمایت از هنرمندان، استادکاران و فعالان صنایع دستی (ثبت 142)

علی مطهری

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام و ادب خدمت همكاران گرامي. آقاي رئيس! در ادامه رسيدگي به گزارش كميسيون صنايع و معادن در مورد طرح حمايت از هنرمندان و استادكاران صنايع دستي، سه ماده مورد بررسي قرار گرفت. در ابتداي ماده (4) هستيم، اگر اجازه بفرماييد قرائت كنم.

علی مطهری

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«ماده 4 ـ سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مکلف است با هماهنگی مراجع ذیصلاح اقدامات زیر را به عمل آورد:
الف ـ اعمال نظارت و حمایتهای لازم در جهت بهبود کیفی محصولات صنایع دستی به ویژه در حوزه صادرات.
ب ـ برنامهریزی، سیاستگذاری و نظارت بر وضعیت کارگاههای تولیدی و آموزش صنایع دستی.
پ ـ پشتیبانی از هنرمندان و صنعتگران و همکاری با مراجع ذیصلاح برای تعیین و اعطای درجه هنری به هنرمندان صنایع دستی در چارچوب قوانین و مقررات مربوط.
ت ـ هماهنگی و برنامهریزی در مورد مالکیتهای معنوی و فکری صنایع دستی ایران (آثار و هنرمندان) در داخل و خارج از کشور.
ث ـ سازماندهی نظام اطلاعرسانی در زمینه صنایع دستی.
ج ـ همکاری با دستگاههای ذیربط به منظور تدوین سرفصل دروس هنرستانها، آموزشکدهها و دانشکدههای صنایع دستی.
چ ـ هماهنگی و برنامهریزی جهت تأسیس نهادهای غیردولتی برای کاهش تصدی دولت و ساماندهی فعالیت صنایع دستی در چارچوب قوانین و مقررات مربوط.
ح ـ برنامهریزی، سیاستگذاری و نظارت بر امر تأسیس شرکتهای نمایشگاهی تخصصی صنایع دستی توسط تعاونیها و بخش خصوصي.
خ ـ مشارکت در همایشها، سمینارهای ملی و جشنوارههای صنایع دستي.
د ـ برنامهریزی، سیاستگذاری و نظارت در امر معرفی صنایع دستی برگزیده در مراکز عمومی از طرق مناسب تبلیغی و ترویجي.
ذ ـ برنامهریزی، سیاستگذاری و نظارت بر شناسایی و گردآوری آثار با ارزش و برگزیده صنایع دستی دوران معاصر و نمایش آنها توسط دستگاههای ذیربط.
ر ـ پیشنهاد تدوین استانداردهای لازم برای مواد اولیه و روشهای تولید صنایع دستی به سازمان ملی استاندارد ايران.
ز ـ تحقیق و بررسی مستمر جامعه آماری و جمعآوری اطلاعات لازم از وضعیت صنایع دستی ایران و جهان بهمنظور ارتقاي جایگاه صنایع دستی ایران.
ژ ـ اهتمام بر ارتقاي موقعیت ایران در نظام بازار صنایع دستی جهان در جهت رونق و افزایش صادرات.
س ـ بهرهگیری از سامانههای پیشرفته بازرگانی به منظور توسعه بازار فروش صنایع دستی ایران در کشورهای هدف توسط بخش غیردولتي.
ش ـ کمک به ایجاد بازارچههای صنایع دستی با بهرهگیری از ظرفیتهای بخشهای خصوصی، تعاونی و نهادهای عمومی غیردولتي.
ص ـ تعیین نحوه صدورکلیه مجوزهای فعالیت صنایع دستی و هماهنگی، نظارت، بازرسي و رسيدگي به تخلفات واحدهای ذیربط بر اساس آييننامهاي است كه توسط سازمان تهيه ميشود و به تصويب هيأت وزيران ميرسد».
آقاي رئيس! ما اينجا پيشنهاد نداريم، منتها يك ابهامي در مواد قبلي گرفته شده بود كه در مورد فرش دستباف مسئول وزارت صنعت، معدن و تجارت است. در آن موردي كه در مواد (2) و (3) مطرح شد آقاي رئيس ابهام را وارد دانستند و هر جايي كه مرتبط با فرش دستباف بود امر به وزارت صنعت، معدن و تجارت احاله شد. اگر شما همان رأي را كافي ميدانيد كه ما در اين ماده هم بايد آن را اعمال كنيم.

علی مطهری

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
اين آمده وظايف سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري را ذكر كرده بايد بگوييم كه همه اين اهداف در مورد فرش دستباف به عهده وزارت صنعت، معدن و تجارت است. در صدر ماده بايد اضافه شود.

علی مطهری
بله درست است، قبلاً تصويب شده است.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
در ساير مواد هم اين را اعمال كنيم كه باز مورد بحث قرار نگيرد. آقاي رئيس! چون بند «ص» هم ظاهراً به همه مواد برميگردد.

علی مطهری
آن «است» كه در آخر است اضافه است، آن را ميفرماييد؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
نه، آقاي دكتر! چون بند «ص» به آييننامه برميگردد و مرتبط با ساير مواد هم هست بايد به صورت يك ماده مجزا بيايد.

علی مطهری
يعني جزء وظايف سازمان نيست. البته به نظر من بند «ر» يك ابهامي دارد، سخنگوي كميسيون صنايع! ببينيد درست ميگويم يا نه.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي دكتر باستاني تشريف دارند؟

علی مطهری
سخنگوي كميسيون صنايع يا رئيس كميسيون توضيح بدهند، آقاي فرهنگي هم عضو كميسيون هستند. ببينيد! ميگويد: «پیشنهاد تدوین استانداردهای لازم برای مواد اولیه و روشهای تولید صنایع دستی به سازمان ملی استاندارد ايران». به نظر ميآيد اين خيلي مفهوم نيست. اينكه پيشنهاد تدوين استاندارد را بدهد، الان پيشنهاد را داديم، منظور چيست؟ من فكر ميكنم منظور اين بوده، يعني تدوين استانداردهاي لازم براي مواد اوليه و روشهاي توليد صنايع دستي براي پيشنهاد به سازمان ملي استاندارد. فكر كنم منظور اين بوده، يعني استانداردها را تدوين كنند و به سازمان استاندارد پيشنهاد كنند. آقاي قاضيزاده! به نظرم اين اصلاح عبارتي را بايد انجام بدهيم. تذكر اگر راجع به دستور است بفرماييد.

غلامرضا کاتب
نوبت تذكر اول جناب آقاي برزگر هستند، اگر در دستور است بفرماييد.

شهروز برزگر کلشانی

غلامرضا کاتب
جناب آقاي لاهوتي! اگر در دستور نيست ما به سراغ نفر بعدي برويم. آقاي لاهوتي در دستور است؟ بفرماييد.

مهرداد لاهوتی
تذکر متفرقه
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي دكتر مطهري خسته نباشيد. بنده هم اعياد را خدمت حضرتعالي تبريك عرض ميكنم. ببينيد آقاي دكتر! شما ماده (4) را مطالعه بفرماييد، جناب آقاي دكتر مطهري! شما هم اشارهاي داشتيد، همه اين بندها در حد تذكر است. يعني همينهايي است كه سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري الان دارد انجام ميدهد. اين اصلاً قانونگذاري نيست. شما ببينيد، جناب آقاي دكتر مطهري! من اشاره كنم، ببينيد! «حمايت از هنرمندان در چارچوب قانون و مقررات». آقاي دكتر مطهري! من از جنابعالي سؤال ميكنم، اگر ما قانوني داشته باشيم كه بخواهد از هنرمند دفاع كند، آيا آنها مكلفند اجرا كنند يا نه؟ اينجا واقعاً لزومي دارد ما بگوييم سازمان ميراث فرهنگي بيايد در چارچوب قانون از آنها حمايت كند؟ قوانيني كه ما در گذشته داريم. جناب آقاي مطهري! اين واقعاً قانونگذاري نيست، فقط حجم قانون را دارد بالا ميبرد و هيچ آثار مثبتي هم نخواهد داشت.

علی مطهری
بله، البته حرف شما شايد به طور كلي درست باشد. ولي ببينيد! ذكر اينها در قانون باعث ميشود كه ناظر كه مجلس شوراي اسلامي و نمايندگان محترم باشند بهتر بتوانند كار سازمان ميراث فرهنگي را ارزيابي كنند. به هر حال ضرري ندارد، به هر حال گزارش كميسيون است، نمايندگان نظر ميدهند. بفرماييد.

غلامرضا کاتب
نوبت تذكر بعدي جناب آقاي نقويحسيني هستند، اگر در دستور نيست بعد از جناب آقاي نقويحسيني جناب آقاي حاجيدليگاني هستند. اگر در دستور نيست ما عبور كنيم. تذكر بعدي جناب آقاي محبينيا هستند، محبت كنيد ميكروفنشان را باز كنيد.

جهان بخش محبی نیا
تذکر متفرقه
بسم الله الرحمن الرحيم
من توجه رياست محترم جلسه را به اين نكته معطوف ميكنم كه ما از احاله اين دستور و بخشي از مواد طرح به كميسيون يك هدفي داشتيم. جناب آقاي دكتر مطهري! هدف ما اصلاح آن ايرادات مربوط به اين ماده و مواد ديگر بود. استحضار داريد كه در ماده ماقبل اين ماده دقيقاً شرح وظايف اين سازمان را، در قالب بندهاي متنوع و متفاوت احصا كرده است. در ماده (4) باز آمده با عنوان مشابه عنوان ماده (3) اين وظايف موسع و متنوع را در يك فراخنا و پهنه بيشتري دچار تطويل كرده است و همانطور كه جناب آقاي لاهوتي اشاره داشتند بخشي از اين بندها اصلاً در قالب قانون نميگنجد.
آقاي دكتر مطهري! شما التفات داشته باشيد، «پشتيباني از هنرمندان و صنعتگران» و قسعليهذا يا «سازماندهي نظام اطلاعرساني در زمينه صنايع دستي» و يا همچنين «مشاركت در همايشها، سمينارهاي ملي و جشنوارههاي صنايع دستي»، نمايندگان محترم! بيننا و بينالله اينها نياز به قانون دارد يا جزء وظايف مصرح و مسلم مديران در همه بخشها و حوزهها است؟
آقاي رئيس! تصور من بر اين است كه احتمال ميدهم و با جسارت عرض ميكنم، كميسيون محترم شايد به خاطر اينكه جلسه علني نداشتيم فرصت كافي برايشان مهيا نبوده و بدون اينكه ايرادات وارد بر متن را كه در زمان رياست دكتر لاريجاني به كميسيون ارجاع داده شده است را (بررسي كند) همينطوري براي ما فرستاده است. يا سخنگوي معزز و محترم بيايد توضيح بدهد كه چه تغييراتي را انجام دادهاند، آيا نيت مجلس را در ارجاع و احاله برآورد كردهاند و يا اگر هيچ تغييري در اين ارجاع حاصل نشده است دليلش را بيان كنند.
آقاي دكتر مطهري! جمله آخر من اين است كه اين نوع قانونگذاري حتي مشمول ماده (24) و بند مربوط به حفظ حيثيت و اقتدار مجلس هم ميشود. استدعا ميكنم كه در اين مورد با قاطعيت تصميم بگيريد و مجدد نسبت به ارجاع اين متن به كميسيون تصميم بگيريد، خيلي ممنون.

علی مطهری
جناب آقاي محبينيا ببينيد! اولاً اين طرح از صحن به كميسيون ارجاع نشده بود و مستقيماً از كميسيون آمده است. ثانياً وظايفي كه در ماده (3) آمده بيشتر درباره مجوز تأسيس است، ببينيد! بيشتر درباره صدور مجوز تأسيس و پروانه توليد كارگاهي و اينطور چيزها و همينطور رسيدگي به خانههاي صنايع دستي و از اين قبيل است. اما در ماده (4) آمده وظايف اين سازمان را به طور كلي بيان كرده است. بنابراين به نظر من اين دو تا با هم يكي نيستند، مكمل هم هستند و ايرادي ندارد. به هر حال ايراد شما هم همان ايراد جناب آقاي لاهوتي است. فكر ميكنم كه ذكر اينها در يك قانون همانطوري كه عرض كردم باعث ميشود كه مجلس و نمايندگان بهتر بتوانند كار سازمان را ارزيابي كنند كه شما اين بند را اجرا كردي يا نكردي. به هر حال نمايندگان نظر خودشان را خواهند داد. (ملكي ـ چرا نوبت را رعايت نميكنيد؟ چرا خودتان در مورد وارد بودن يا نبودن تصميم ميگيريد؟) اجازه بدهيد، ديگر چون ما ميدانيم همه ميگويند بند (11) ماده (24) ديگر گاهي سؤال نميكنيم. آقاي قاضيزاده بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«ماده 5 ـ سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مجاز است برای تولید و عرضه محصولات صنایع دستی و هنرهای سنتی، املاک در اختیار ازجمله فضاهای مناسب در بناهای تاریخی را به فعالان مرتبط با صنایع دستی با انعقاد قرارداد واگذار نماید. عرضه محصولات غیرمصاديق ماده (1) اين قانون و تولیدات خارجی در این غرفهها ممنوع و موجب انفساخ قرارداد و ضبط اموال غيرمجاز و خارجي عرضهشده ميشود. سازمان حق مطالبه زيان وارده از محل وجه التزام موضوع قرارداد را خواهد داشت».
آقاي دكتر اينجا هم پيشنهاد نداريم.
«ماده 6 ـ دستگاههای اجرايی موضوع ماده (5) قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 8/7/1386 مکلفند در برنامههای تشویقی و اهدای جوایز غیرنقدی، با اولویت از تولیدات صنایع دستی اصیل ایرانی استفاده کنند».
آقاي دكتر! اينجا چون پيشنهاد داريم مخالف و موافق بايد صحبت كنند.

غلامرضا کاتب
مخالف اول جناب آقاي علياصغر يوسفنژاد هستند، بفرماييد.

علی اصغر یوسف نژاد

غلامرضا کاتب
جناب آقاي قاضيپور بفرماييد.

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام محضر ملت بزرگ ولايتمدار ايران اسلامي به خصوص نيروهاي مسلح بالاخص نيروهاي موشكي جمهوري اسلامي.
همكاران! ماده (6) ميگويد «دستگاههاي اجرايي موضوع ماده (5) قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 8/7/1386 مکلفند در برنامههای تشویقی و اهدای جوایز غیرنقدی، با اولویت از تولیدات صنایع دستی اصیل ایرانی استفاده کنند». آقاي مطهري! سرجمع ماده خوب است ولي اين «موضوع ماده (5) قانون مديريت خدمات كشوري» آيا قطعي شده است يا قطعي نيست، آيا الان ما عمل ميكنيم يا عمل نميكنيم، آيا پرداختهاي نجومي با اين قانون ماده (5) همخواني دارد يا ندارد؟ آقاي مطهري! كل اين قانون مديريت خدمات كشوري مصوب اجرايي نيست، ما فقط اسامي را بياوريم، دقيقاً ذكر كنيم بگوييم كدام تعداد دستگاه اضافه شده است.
در برنامه ششم ما تعدادي از دستگاههايي كه تا حالا جزء مكلف نبودند زيرنظر ولي محترم فقيه بودند نوشتيم با اذن ايشان، بعضي از دستگاههاي خيريه را هم اضافه كرديم، هيأتامناهاي دانشگاهها را اضافه كرديم ولي در اين قانون ماده (5) اينها نيست. اجازه بدهيد يا حضرتعالي بگوييد آقاي قاضيزاده بگويند با اصلاحاتي كه در برنامه ششم انجام شده هيأتامناهاي دانشگاهها بيشترين هزينه را انجام ميدهند، بيشترين خريد كادوها از اين طريق انجام ميشود. اينجا استثناء شدهاند، فقط در اين دستگاههاي اجرايي براي دولتيها خاص است، شركتهاي شبهدولتي، شركتهايي كه هزينههاي هنگفتي انجام ميدهند، خريدهاي كلان انجام ميدهند، شركتهاي وابسته به صدا و سيما، شركتهاي وابسته به وزارت كشور اسامي هيچكدامشان در اين نيست. شما يك كلام بگوييد آنهايي كه از اعتبارات ملي و دولتي استفاده ميكنند به خصوص شهرداريها هم هستند قيد بشود تا بتوانيم از صنايع داخلي كاملاً استفاده كنيم.
آقاي مطهري عزيز! الان بيشتر خريدهاي ما كادوهاي غيرايراني هستند، صنايع دستي ما را خواباندند. اين ماده (6) را كه آوردند دست كميسيون صنايع آقاي اكبريان درد نكند ولي چون دستگاههاي اجرايي محدود هستند، ما در برنامه ششم باز كرديم، از حضرتعالي ميخواهيم اينها اضافه بشود. تمام ارگانهاي نظامي و انتظامي شامل اين باشد، همه از خريد داخلي انجام بگيرد. به عشق امام حسين يا حسين.

غلامرضا کاتب
متشكر، جناب آقاي حبيباله دهمره موافق هستند، بفرماييد.

حبیب الله دهمرده
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم و به نستعين
خدمت همه سروران عيد سعيد فطر را تبريك عرض ميكنم. مطلب بسيار خوب و اساسي است، سروران و بزرگواران اگر توجه بفرمايند يكي از موارد اساسي كه شكل بگيرد و اشتغال بسيار بالا و كم هزينه هم همراه دارد و در تمام جاها و خانهها اين كار ميتواند انجام بشود، نياز به سرمايه سنگيني هم ندارد اما لازمه اين كار اين است كه اين مطلب به روشهاي مختلفي تقويت بشود. يكي از اينها اين است؛ همه به ويژه دستگاههاي دولتي مكلف بشوند اعتماد به وجود بيايد كه اين خريدها را انجام بدهيم، از آن طرف قضيه آنها و دوستان توليدكننده هم روي كيفيت كار بكنند. همه عزيزان روي اين وفاق دارند كه كار بسيار قشنگي در زمينه اشتغال است. يكي از روشهاي توليد شغل ميتواند اين باشد اما ضمانت اجراي اين جاي بحث دارد.
آقاي رئيس! خواهش من اين است؛ به گونهاي آييننامه و مطالب اين تدوين بشود كه الزامآور بشود، اگر خريدي شكل نگيرد آنگاه چه مطلبي را دنبال ميكنيم، چه ضمانت اجرايي براي اين موضوع وجود دارد؟ بنابراين از همه سروران، عزيزان درخواست ميكنم به اين رأي مثبت بدهند، كار بسيار خوب و قشنگي است، به عنوان باقياتالصالحات در كارنامه عمل همه ثبت و ضبط ميشود.
يك نكته، از اين فرصت من استفاده بكنم، چون اين سپردهگذاران كاسپين و امثالهم پيوسته به همه زنگ ميزنند قرار شد يك فكر جدي در اين زمينه هم بانك مركزي و هم وزارت اقتصاد و دارايي و كميسيون هم كار جدي انجام بدهد. از همه شما ممنون و سپاسگزارم.

علی مطهری
حضار 234 نفر، ماده (6) را به رأي ميگذاريم. دولت و كميسيون موافق اين ماده هستند. دوستان رأي خودشان را درباره ماده (6) بدهند كه محتوايش اين است كه دستگاههاي اجرايي براي جوايزي كه اهدا ميكنند با اولويت از توليدات صنايع دستي اصيل ايراني استفاده بكنند. دوستان رأي خودشان را اعلام بفرمايند. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. ماده بعدي را بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 7 ـ بانك مركزي مكلف است بخشي از تسهيلات مسكن بانكها را با هماهنگي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري به امر تأمین مسکن هنرمندان و تولیدکنندگان صنایع دستی اختصاص دهد.
آقاي دكتر! اينجا چون پيشنهاد هست مخالف و موافق بايد صحبت كنند.

علی مطهری

غلامرضا کاتب
جناب آقاي صباغيان مخالف هستند، بفرماييد.

محمدرضا صباغیان بافقی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم و به نستعين
عرض سلام و ادب خدمت نمايندگان بزرگوار و تبريك عيد گذشته. عزيزان! همانطوري كه مستحضريد اين طرح ميتواند تضمين خيلي خوبي براي هنرمندان و صنايع دستي باشد، چرا كه هم ميتواند باعث اشتغالزايي و هم كمكي به افراد ضعيف به ويژه افراد سالمند و افرادي كه دوران ازكارافتادگي را ميگذرانند (باشد) منتها در ماده (7) كه بانك مركزي را مكلف كرده كه بخشي از تسهيلات مسكن بانكها را با هماهنگي ميراث به تأمين مسكن هنرمندان و توليدكنندگان صنايع دستي قرار بدهد مشخص نيست كه چند درصد، چه مقدار و چگونه. تقريباً احساس ميشود كه اين ماده حالت انشائي دارد و روي كاغذ خواهد ماند، خيلي نقش واقعي كه حالا ما از آن مد نظر داريم تأمين نخواهد شد. اگر اين ماده به نحوي تدوين بشود كه هم يك حالت الزامي داشته باشد، هم يك درصدي مشخص باشد كه افراد هنرمند و افرادي كه صنايع دستي كار ميكنند از آن بهتر بهرهمند بشوند فكر ميكنم بهتر باشد. والسلام

غلامرضا کاتب
متشكر، آقاي عباسعلي پوربافراني موافق هستند، بفرماييد.

عباسعلی پوربافرانی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
ضمن عرض سلام و ارادت خدمت همه عزيزان. مخالف محترم هم مخالفتي در اين زمينه نداشتند، آنچه كه مسلم هست هنرمند و توليدكننده صنايع دستي هنرش را به مردم عرضه ميكند و هنر قيمت خاصي ندارد و از طرفي زحمات و تلاشهاي زيادي را براي ارائه يك هنر يا يك صنعت دستي هنرمند متحمل ميشود. لذا اگر بخواهيم به وضعيت درآمدي اين عزيزان توجه بكنيم قطعاً نيازمند توجه هستند، چون ارزش و اعتبار آن چيزي كه خلق ميكنند بيش از اين است كه بخواهيم قيمتگذاري بكنيم. لذا آن كساني كه به خلق آثار هنري و صنايع دستي اقدام ميكنند بايد از تسهيلات خاص بهرهمند بشوند.
يكي از بخشهايي كه واقعاً به اين افراد ميتوانيم كمك بكنيم موضوع مسكن براي اين عزيزان هست. ميدانيد كه اين عزيزان با كمترين امكانات در يك جاي محدود هم به خلق آثار اقدام ميكنند. لذا اين پيشنهاد كه بياييم بخشي از تسهيلات مسكن را به اين عزيزان اختصاص بدهيم پيشنهاد خوبي است، البته اعتقاد بنده اين است كه علاوه بر تسهيلات موجود بايد يك بخشي از تسهيلات جديد را براي هنرمندان و افرادي كه به حرفه صنايع دستي اشتغال دارند ايجاد كنيم. پس اين حداقل حمايتي است كه ميتوانيم از اين عزيزان داشته باشيم. انشاءالله همكاران عزيز حمايت بكنند، متشكرم.

علی مطهری
حضار 235 نفر، دوستان نظر خودشان را درباره ماده (7) اعلام بفرمايند. دولت و كميسيون موافق ماده (7) هستند. ماده (7) ميگويد «بانك مركزي بخشي از تسهيلات مسكن را با هماهنگي سازمان به امر تأمين مسكن هنرمندان و توليدكنندگان صنايع دستي اختصاص بدهد». البته اينجا بايد ميآمد كه از طريق بانكهاي عامل، چون خود بانك مركزي كه مستقيماً نميتواند اين كار را بكند. آقاي باستاني! فكر نميكنيد كه اين از نظر ويرايشي لازم باشد كه از طريق بانكهاي عامل بايد اين كار را بكنند. حالا اين «از طريق بانكهاي عامل» را اضافه بكنيم بهتر است. دوستان رأي خودشان را اعلام بفرمايند. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. ماده (8) را بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 8 ـ بهمنظور حمایت، توسعه و ترویج صنایع دستی و تشویق و تکریم هنرمندان، پیشکسوتان و فعالان بخش صنایع دستی، «صندوق توسعه صنایع دستی ایران» زیر نظر سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در قالب مؤسسه عمومی غیردولتی ظرف مدت یک سال پس از تصویب این قانون تشکیل و فعالیت مینماید. منابع صندوق از محل (30) درصد درآمدهاي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري از اجاره اماكن، فروش بليط، كمكهاي بخشهاي دولتي و غيردولتي و درآمدهاي حاصل از فعاليتهاي صندوق پس از گردش خزانه تأمين ميشود. اساسنامه این صندوق به پيشنهاد مشترك سازمان ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي و وزارت صنعت، معدن و تجارت تهيه و به تصویب هیأت وزیران ميرسد.
تبصره 1 ـ صندوق توسعه صنايع دستي ايران به عنوان مؤسسه عمومي غيردولتي محسوب ميشود و به قانون فهرست مؤسسات و نهادهاي عمومي غيردولتي الحاق ميشود.
تبصره 2 ـ (30) درصد از منابع صندوق كارآفريني و اميد (مهر امام رضا (ع)) با معرفي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري به مصاديق مواد (1) و (2) اين قانون اختصاص مييابد.
آقاي دكتر! اينجا هم چون پيشنهاد هست مخالف و موافق بايد صحبت كنند.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي عليرضا محجوب مخالف هستند، بفرماييد.

علیرضا محجوب
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
تبريك ميگويم اعياد خصوصاً فطر را به همه همميهنان، همه مسلمانان و شيعيان جهان. آنچه كه در ماده (8) پيشبيني شده بحث ايجاد يك صندوق توسعه صنايع دستي ايران است. فينفسه هر عمل توسعهاي و هر اقدامي براي توسعه مقبول و مورد پذيرش همگان خصوصاً مجلس بوده و هست اما دقت بفرماييد! شما وقتي صندوقهاي متعدد درست ميكنيد، اداره مالي اينها، ترتيبات كار در مورد اقداماتي كه مورد نظر ما است فقط به بروكراسي، كار و هزينههاي زيادي ميانجامد. ما يك صندوق توسعه داريم اگر ميخواهيم از آن محل اعتباري توزيع كنيم كه آن هم يك صندوق توسعهاي است اينطور توسعه هم در آن جا ميگيرد، اصلاً براي اين امور است. اين كه ما بياييم اينجا يك صندوق جديد تعبيه كنيم، اين منابعي را هم كه اينجا ديديم معلوم نيست چه ميزان بازگشتي داشته باشد، اگر فرض هم داريم كه بازگشتي دارد به همان صندوق برگردانيم تا بتوانيم متمركز اداره كنيم، تا بتوانيم متمركز اقدام بكنيم. ما اينهمه در هر كجا ميخواهيم كمكي بكنيم ظاهري بزك ميكنيم، صندوقي درست ميكنيم اما اين صندوق عاقبت براي هنرمندان چه خواهد شد، براي كساني كه مروج صنايع دستي هستند يا در تشويق و تكريم پيشكسوتان و فعالان بخش صنايع چه آثاري به جا خواهد گذاشت همه مبهم است.
به اين جهت من تصور ميكنم آنچه كه در ماده (8) ديده شده كه ما بنشينيم صندوقي درست كنيم، باز اساسنامهاي براي اين صندوق بنويسيم و به تصويب هيأت وزيران برسانيم فينفسه اين صندوقها يكطور شركت دولتي است. شما اگر اجازه هم ميدهيد حداقل اين اجازه را منوط به تصويب اساسنامه در مجلس بكنيد. اين اقداماتي كه شما اسم شركت را عوض ميكنيد، اسم قالبها را عوض ميكنيد بعد قالب جديد شكل ميدهيد از نو يك دور جديدي از مسائل و گرفتاريهايي كه تا امروز به اين دليل ايجاد مؤسسات جديد را ممنوع و محدود كرديد ميگيريد. ما ميگوييم مؤسسه توسعهاي داريم، صندوق توسعهاي داريم، يكي از تكاليف آن صندوق همين است. شما ميخواهيد تأكيد كنيد بسيار خوب، روي صندوق توسعه ملي تأكيد كنيد، چه اشكالي دارد؟ منابعي ميخواهيد اضافه كنيد به آن منبع اضافه كنيد، وظايفي ميخواهيد اضافه كنيد به آن وظايف در اين ماده اضافه بكنيد. آقاي رئيس! به نظر من اين مغاير قانون برنامه هم هست، قاعدتاً دوسوم رأي خواهد خواست. من توصيه ميكنم همكاران محترم به ماده (8) رأي ندهند.

علی مطهری

غلامرضا کاتب
متشكر، سركار خانم هاجر چناراني بفرماييد.

هاجر چنارانی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
من هم ضمن تبريك ايام عيد فطر به تمام همكاران عزيزم و ملت عزيز. فرمايشاتي كه همكار محترممان فرمودند به نظر من هيچ مغايرتي با حمايت از صنايع دستي ندارد، آن چيزي كه اين بزرگوار فرمودند در راستاي موازيكاري و اينكه امروز صندوقهاي مختلفي در كشور وجود دارد كه دارند از توسعه صنايع دستي حمايت ميكنند ولي در اينجا آن بحثي كه ارائه شده صندوق توسعه صنايع دستي را متناسب با نيازها برآورد كرديم و در آن آمديم قيد كرديم كه اساسنامه ظرف مدت يك سال تصويب بشود و آن چيزي كه در كشور ما، كلاً در همه برنامهها بايد مورد توجه قرار بگيرد به نظر من نظارت است. ما بايد نظارتمان را بيشتر كنيم، به خصوص صنايع دستي كه ميتواند اقدامات بسيار مؤثري در راستاي اشتغالآفريني و كارآفريني براي زنان و زنان سرپرست خانوار باشد.
ما به دنبال احياء سنتها و صنايع قديمي هستيم و به نظر من با اين صندوق توسعه صنايع دستي انشاءالله ميتوانيم اقدامات مهمي را در اين راستا انجام بدهيم. از همكاران خودم خواهش ميكنم كه رأي مثبت براي حمايت از صنايع دستي را داشته باشند، ممنون و متشكرم.

علی مطهری
تشكر ميكنيم، دولت و كميسيون هم موافق هستند. البته اينجا يك ابهامي وجود دارد؛ اينكه آيا با سياستهاي كلي نظام اداري سازگار هست يا نه، يعني بحث چابكسازي دولت و عدم توسعه دولت و دستگاههاي دولتي، در اينجا بحث تأسيس صندوق هست. خود اين ميتواند يك نوع ايجاد سازمان جديد باشد، حالا بايد اين را ببينيم نظر دوستان چيست. اخطار دارند، بفرماييد.

غلامرضا کاتب
اخطار اول را جناب آقاي برزگر دارند اگر در موضوع هست بفرماييد. نيستند، جناب آقاي داداشي اخطارتان در موضوع نيست. جناب آقاي قاضيپور اگر اخطارتان در مورد ماده هست بفرماييد.

علی مطهری
آقاي قاضيپور راجع به همين ماده باشد.

نادر قاضی پور
اخطار
بسم الله الرحمن الرحيم
اخطار اصل (75) قانون اساسي. ساختار جديد ميشود، آقاي رئيس! نياز دارد ما در مجلس اساسنامه صندوق را خودمان تصويب كنيم، رديفهاي بودجهشان دقيقاً مشخص بشود، در بودجه سالانه اين همهساله بيايد. آقاي مطهري! دوسوم رأي ميخواهد، خلاف برنامه هست لذا اخطار اصل (75) قانون اساسي را دارد، والسلام.

علی مطهری
جناب آقاي قاضيپور! البته اينكه بار مالي داشته باشد يك مقداري مبهم است. ببينيد! چون اينجا ميگويد منابع صندوق از محل (30) درصد درآمدهاي سازمان ميراث فرهنگي از اجاره اماكن و فروش بليت و خلاصه از داخل خود سازمان است، يعني اينطور نيست كه يك هزينه جديدي بر دولت تحميل بشود. بخشي از درآمدهايش در اين صندوق ميرود كه باز در همين راستاي اهداف سازمان مصرف ميشود. به نظر من اين خيلي صراحت ندارد.

غلامرضا کاتب
آقاي دكتر! خود بنده هم اخطار دارم.

علی مطهری

غلامرضا کاتب
اخطار
بسم الله الرحمن الرحيم
من خواهش ميكنم رياست محترم جلسه جناب آقاي مطهري و همكاران عزيز دقت بكنيد. در سياستهاي ابلاغي مقام معظم رهبري مصوب 14/1/89 ما داريم كه چابكسازي، متناسبسازي و منطقي ساختن تشكيلات نظام اداري در جهت تحقق اهداف چشمانداز نظام. جناب آقاي دكتر! اگر بحث اين است كه ما ميخواهيم صنايع دستي از بانك يا صندوقي استفاده بكند در خود سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري الان بانكي به نام بانك گردشگري وجود دارد، چرا ما هر روز در اين مملكت ميآييم صندوق جديد ايجاد ميكنيم، جناب آقاي دكتر! من تذكر آقاي قاضيپور را هم اينجا اضافه بكنم، وقتي كه ميگوييم (30) درصد از درآمدهاي سازمان ميراث فرهنگي و صنايع دستي تكليف هزينهاي اين (30) درصد درآمدها هم مشخص است. ما نميتوانيم بگوييم كه اين تكليف است، اينها ميتوانند از اين درآمد بياورند در صندوق استفاده بكنند. در نتيجه هم اخطار اصل (75) كه برادر عزيزم جناب آقاي قاضيپور اشاره كردند، چون ما (30) درصد از درآمدهاي سازمان ميراث فرهنگي را ميخواهيم برداريم به صندوق بدهيم، صندوقي كه تكليفش مشخص است.
نكته دوم، واقعاً ما دنبال اين نيستيم كه همه سازمانهاي كشور بيايند براي خودشان صندوق درست كنند. يك موقع است ميگوييم كه وزارت جهاد كشاورزي بانك كشاورزي داشته باشد، صندوق توسعه كشاورزي داشته باشد اما شما اينجا از يك طرف بانك گردشگري به سازمان داديد دوباره براي صنايع دستي هم داريم يك صندوقي را ايجاد ميكنيم. استدعاي من از حضرتعالي اين هست كه اين مغاير سياستهاي ابلاغي است، مغاير برنامه ششم توسعه است، اولاً اينكه دوسوم رأي ميخواهد، مغاير اصل (75) هم هست كه بار مالي صد درصد دارد. اجازه ميخواهم كه اين اخطار را به رأي بگذاريد كه اگر دوستان اخطار را وارد ميدانند يك صندوق جديد درست نكنيم. امروز در كشور بانكهاي جديد همهجا قارچ كردند و توسعه پيدا ميكند و مشكلات عديدهاي براي نظام اداري كشور ايجاد كرده. من از رئيس جلسه خواهش ميكنم كه اين اخطار را به رأي بگذارند.

علی مطهری
آقاي كاتب! اخطار شما مستند به كدام اصل بود؟

غلامرضا کاتب
اخطار ما بند (10) سياستهاي ابلاغي مقام معظم رهبري مصوب 14/1/89 بود.

علی مطهری
اگر اين باشد من اين اخطار را وارد ميدانم. حضار 230 نفر، حالا دوستان نظر خودشان را اعلام بفرمايند. اخطار آقاي كاتب بر اساس اصل (110) قانون اساسي كه توصيه به چابكسازي دولت دارد و در واقع يك سازمان جديد دارد در اينجا تأسيس ميشود. لطفاً رأي خودتان را اعلام بفرماييد. اخطار اصل (110) قانون اساسي است. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب نشد.
بنابراين نظر دولت و كميسيون هم كه روشن است، هر دو موافق هستند. (ادياني ـ اخطار داريم) اخطار داريد؟ چه كسي اخطار دارد؟ آقاي كاتب! ببينيد اخطار دارند.

غلامرضا کاتب
اخطار بعدي، جناب آقاي سيدتقي كبيري! اگر در موضوع است بفرماييد.

سیدتقی کبیری
اخطار
بسم الله الرحمن الرحيم
ضمن عرض سلام و ادب و احترام خدمت همكاران عزيز و مردم شريف ايران اسلامي. جناب آقاي دكتر مطهري! نكتهاي كه هم همكار عزيزم جناب آقاي قاضيپور و هم جناب آقاي كاتب مطرح كردند، من اصل (75) را مجدداً ميخواهم اينگونه عرض كنم كه در ظاهر اين ماده مشكل هفتادوپنجي ندارد، به دليل اينكه به ظاهر بار مالي هم مطرح نميشود. اما اگر عنايت و دقت بفرماييد كه آقاي كاتب هم اشاره فرمودند، بار مالي اين در نقطه مقابل است، چون اين ماده به كاهش درآمدهاي اين سازمان منجر ميشود. شما وقتي (30) درصد از درآمدهاي سازمان را به صندوق ارجاع ميدهيد، در حقيقت اين كاهش درآمدها باعث ميشود آن چيزي كه ما در بودجه براي اين سازمان معين ميكنيم بايستي از جاي ديگر تأمين شود. اين تأمين از جاي ديگر زمينه ايجاد بار مالي و مغايرت اصل (75) را به دنبال دارد.
من از جناب آقاي دكتر مطهري درخواست ميكنم، اگر آقاي كاتب هم كه يقيناً در اين موضوع دارند صحبت ميكنند، خود اصل هفتادوپنجي را به رأي بگذارند نكته مهمي است. جناب آقاي دكتر مطهري! باز تأكيد ميكنم گرچه ظاهراً اين ماده بار مالي ندارد اما كاهش درآمدهاي سازمان در آن (30) درصد از طرف مقابل بار مالي را اضافه ميكند و به نظرم شوراي نگهبان هم به همين دليل اين ماده را مورد اشكال قرار بدهد. به نظرم ميرسد اگر صلاح بدانيد اصل هفتادوپنجي را به رأي بگذاريد كه اخطار قانون اساسي وارد است يا نه. ممنون و تشكر.

علی مطهری
جناب آقاي كبيري ببينيد! من در جواب جناب آقاي قاضيپور هم عرض كردم كه مخالفت با اصل (75) در اينجا خيلي روشن نيست، چون از منابع خود سازمان ميراث فرهنگي گرفته ميشود و در همين مسير هم استفاده ميشود. به هر حال براي من روشن و قطعي نيست و نماينده خود سازمان هم اينجا است و موافق هستند. به هر حال من فكر ميكنم كه چون اين ماده خلاف ماده (28) برنامه ششم است نياز به دوسوم رأي دارد.

سیدعلی ادیانی
آقاي كاتب بگذاريد آقاي رئيس گوش كنند.

علی مطهری

سیدعلی ادیانی
آقاي مطهري اين (30) درصد از بودجه سازمان ميآيد سازمان كه دولتي است در صورتي كه صندوق غيردولتي است. داريد از بودجه يك سازمان دولتي به بخش غيردولتي ميدهيد. اين بار مالي دارد.

علی مطهری
به هر حال آن نهاد عمومي غيردولتي باز هم زير نظر دولت است.

غلامرضا کاتب
اخطار آقاي لاهوتي در موضوع است؟ اگر در موضوع نيست كه آقاي مصري اخطار دارند. آقاي لاهوتي اخطار در موضوع است بفرماييد.

علی مطهری
آقاي لاهوتي! راجع به همين موضوع است؟ بفرماييد.

مهرداد لاهوتی
تذکر آیین نامه
آقاي دكتر! بنده ماده (186) آييننامه را تذكر دارم. آقاي دكتر! استحضار داريد كه هر منابعي از درآمدهاي دولت بايد به خزانه واريز شود و موضوع آن ساليانه در بودجه تصميمگيري شود. ما الان نميتوانيم بخشي از منابع دولت را جدا كنيم و براي آن تعيين تكليف كنيم. آقاي دكتر مطهري! در عين اينكه اصل كار اصل درستي است، من تشكيل صندوق را رد نميكنم، ولي اين منابع بايد به خزانه واريز شود و گردش مالي انجام شود و براي اين منابع در بودجه ساليانه تصميمگيري شود، نه اينكه ما الان بياييم همينطور تكه تكه براي منابع دولت برنامهريزي كنيم. پس جايگاه بودجه ساليانه كجاست؟ جناب آقاي دكتر مطهري! اين ابهام وجود دارد.

علی مطهری
ببينيد! به هر حال ديوان محاسبات قطعاً اين را ارزيابي خواهد كرد، به هر حال هر جا كه بودجه دولتي باشد ديوان محاسبات رسيدگي ميكند. من فكر كنم اين شامل اينجا هم هست. ضمن اينكه گفته كه اساسنامه اين صندوق هم بايد به تصويب هيأت وزيران برسد. در پايان در ماده (14) هم ميگويد آييننامه اجرايي اين قانون تهيه ميشود كه فكر ميكنم در آنجا بسياري از اينها روشن ميشود. به هر حال من فكر ميكنم كه اين ماده نياز به دوسوم رأي دارد.

غلامرضا کاتب
آقاي دكتر! آقاي مصري و آقاي كوچكينژاد اخطار دارند. آقاي كوچكينژاد! در موضوع است؟ بفرماييد.

جبار کوچکی نژاد ارم ساداتی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي رئيس! همانطور كه همكاران در رابطه با اصول (110) و (75) و قانون برنامه ششم هم عرض كردند، هر چند قانون برنامه ششم هنوز ابلاغ نشده، ولي قانون است و به تصويب مجلس رسيده و شوراي نگهبان هم تأييد كرده است. معتقد به اين هستيم همين بحث كه ماده (8) خلاف قانون برنامه است كه ما بايد (15) درصد حجم دولت را كاهش بدهيم و اينجا داريم حجم دولت را افزايش ميدهيم، به اعتقاد من با دوسوم رأي جلسه را ادامه بدهيد.

علی مطهری
اين را كه من هم عرض كردم. ببينيد! اولاً شما فرموديد كه قانون برنامه ششم ابلاغ نشده، در حالي كه اين قانون توسط مجلس ابلاغ شده و در روزنامه رسمي هم چاپ شده است. البته ما انتظار داشتيم كه از طرف رئيسجمهور ابلاغ شود، ولي به هر حال وقتي در روزنامه رسمي چاپ شد در واقع ابلاغ شده و اجرا ميشود. اگر آقاي مصري هم اخطار دارند بفرماييد.

غلامرضا کاتب

عبدالرضا مصری
اخطار
بسم الله الرحمن الرحيم
جناب آقاي دكتر مطهري! عنايت بفرماييد، آقاي فولادگر! چون آقاي رئيس بايد اخطار را عنايت داشته باشند، (نايبرئيس ـ بفرماييد) ببينيد جناب آقاي دكتر! حضرتعالي در مورد اصل (75) يك توضيحي فرموديد، در ماده (8)، صد درصد منابع صندوق دارد از محل (30) درصد درآمدهاي سازمان تأمين ميشود. يعني صد درصد درآمد دولت در اين بخش كاهش پيدا ميكند، به يك صندوقي واگذار ميشود كه صد درصد دولتي است، اما ميخواهيم اسمش را نهاد عمومي غيردولتي بگذاريم. يعني مشمول مؤسسات و نهادهاي عمومي غيردولتي شود.
ما چقدر صندوق در اين كشور درست كرديم؟ آيا همه اينها محل فساد نبوده و تالي فاسدهاي خودش را داشته يا نداشته است؟ آيا الان اين نظام اداري ما به اندازه كافي معيوب نيست؟ اين ساختار هزينهبر كه (90) درصد بودجه كشور را داريم صرف امور ساختاري كشور ميكنيم و صرف هزينههاي جاري ميشود، ديگر پولي نداريم به مردم خدمت كنيم. حالا همان هم دوباره داريم از درآمدهاي دولت كاهش ميدهيم، يك صندوقي درست ميكنيم، صد درصد منابعش از محل اين (30) درصد ميخواهد تأمين شود. ما برابر اصل هفتاد و پنجم قانون اساسي داريم درآمد دولت را كاهش ميدهيم. محل تأمين منابع طرح در مجلس نميتواند از محل كاهش منابع دولت باشد.
من تقاضا ميكنم حضرتعالي تجديدنظر بفرماييد در اينكه قطعاً اين پول دارد از خزانه دولت جدا ميشود، از لايحه بودجه جدا ميشود و مغاير اصل (75) قانون اساسي است. اگر ما ميخواهيم خدمتي به صنعت گردشگري كنيم، با اين همه ساز و كاري كه در كشور داريم به هنرمندان و صنايع دستي ميتوانيم خدمت كنيم. بياييم بگوييم (50) درصد صندوق كارآفريني اميد براي تقويت صنايع دستي، منابعش مشخص است، ربطي هم به اصل (75) ندارد. لذا من تقاضا ميكنم حضرتعالي عنايت داشته باشيد، قطعاً مغاير با اصل (75) است و قطعاً باعث كاهش درآمدهاي دولت در بودجه خواهد شد.

علی مطهری
ببينيد آقاي مصري! من همچنان بر نظر خودم هستم. ببينيد! اگر اين صندوق هم نباشد بالاخره سازمان ميراث فرهنگي يك بودجهاي را براي حمايت از هنرمندان و توليدگران صنايع دستي ميگذارد. حالا آمدند يك نظمي به اين دادند، يك صندوقي ميخواهند درست كنند كه باز در راستاي همين اهداف اين سازمان استفاده ميشود و جاي ديگري نميرود. يعني از آن جيب دولت به اين جيب دولت ميرود. بنابراين مخالفت اين با اصل (75) براي من خيلي روشن نيست.
ولي اينكه ميفرماييد تشكيل صندوقهاي مكرر فسادآور است، واقعاً تا حدي هم درست است، تجربه كرديم، اين را نمايندگان در رأي خودشان اثر ميدهند. حالا ما از نمايندگان رأي ميگيريم، چون به نظر من خلاف برنامه هم هست دوستان رأي خودشان را اعلام كنند.
حضار 231 نفر، دوستان رأي خودشان را راجع به اصل ماده (8) اعلام كنند. چون مخالف ماده (28) برنامه ششم است دوسوم رأي ميخواهد. دوستان لطفاً رأي خودشان را اعلام بفرمايند. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، حتي رأي نصف هم نياورد، بنابراين تصويب نشد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي رئيس! پيشنهاد داريم، پيشنهاد چاپشده حذف را آقاي كاتب دادهاند.

علی مطهری
بله، رأي نياورده پيشنهادها مطرح شود.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي كاتب پيشنهاد حذف ماده (8) دارند، بفرماييد.

غلامرضا کاتب
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحيم
با آرزوي قبولي طاعات و عبادات همكاران عزيزم و تبريك اعياد گذشته.
همكاران! من خواهش ميكنم دقت كنيد كه اين چقدر مخالف بحث صنايع دستي كشور است. تمام نگاه ما اين است كه به صنايع دستي كشور كمك كنيم، اما وقتي ميآييم درآمدهايي كه مرتبط با صنايع دستي كشور است و ما مصوب كرديم كه اين هزينهها در بخش صنايع دستي مصرف شود، شما ميآييد (30) درصد اين هزينهها را بر ميداريد، ميبريد در بخش صندوق صنايع دستي ايران بگذاريد. اين نكاتي كه همكاران عزيز من گفتند كه اصل (75)، صددرصد اصل (75) است، هم جناب آقاي قاضيپور عزيزم، هم آقاي مصري، آقاي جبار كوچكينژاد و تكتك دوستاني كه به اين تذكر دادند. چرا وارد است؟ به خاطر اينكه هزينههاي دولت را كاهش ميدهد، اگر درآمدها را افزايش ندهد هزينه دولت را كه صددرصد كاهش ميدهد.
دوستان ما در تأمين اجتماعي حضور دارند، دولت حضور دارد، خودشان ميدانند يك بيانضباطي به تمام معنا در بودجهريزي كشور است. شما ميآييد يك بودجهاي را تصويب ميكنيد، در واقع مشخصاً ميگوييد اين بودجه در كجا هزينه شود، بعد به صورت گلوبال ميگويند كه (30) درصدش را بردار در صندوق بگذار. اين چه كاري است؟ شما ميآييد در قانون بودجه مشخص كنيد بگوييد (30) درصد از بودجه كشور براي اينجا برود. اما اگر در سرجمع بودجه صنايع دستي بگوييد كه اين (30) درصد برود، عزيزان من! اين يك بيانضباطي در نظام بودجهريزي كشور است.
نكته دوم؛ ببينيد! امروز ساختار اقتصادي كشور بزرگترين مشكلش ساختار نظام پولي و بانكي است كه در اين كشور هر روز صندوقهايي به صورت قارچ ايجاد ميشود. همه اين مصيبتهايي كه امروز صندوقهاي تعاوني كه در كشور ايجاد شده، مطالبات مردم را نميدهند و باعث شده مردم مصيبت داشته باشند به جهت همين است كه ما داريم صندوقهاي جديد ايجاد ميكنيم. ما بانك گردشگري داريم، اگر بخواهيم به بخش صنايع دستي كمك كنيم بياييم به بانك گردشگري كمك كنيم، يا به گفته همكار عزيزم بياييم صندوق كارآفريني اميد كمك كنيم. چرا ميآييم خلاف برنامه ششم توسعه و خلاف سياستهاي ابلاغي مقام معظم رهبري كه فرمودند دولت را كوچك كنيد، ساختار دولت را منطقي كنيد، هر روز هر سازماني دلش ميخواهد داخل سازمان خودش يك بانك ديگري درست كند، اين چه كاري است؟ من استدعا ميكنم همكاران عزيز دقت كنيد، اگر من و شما امروز اختيار بدهيم همه (17) وزارتخانه كه هيچ، همه (50)، (60) نهاد عمومي هم دلشان ميخواهد بانك داشته باشند. اگر بناست كه همه دستگاهها بانك داشته باشند پس بانكها را جمع كنيم به دستگاهها بدهيم و تكليف مردم هم مشخص شود. در نتيجه ايجاد صندوقهاي جديد يك آسيب جدي به اقتصاد كشور ميزند. استدعا و خواهش من از همكاران عزيز اين است كه اجازه ندهند خلاف سياستهاي ابلاغي مقام معظم رهبري كه فرمودند دولت را چابك و منطقي كنيم، باز دولت را بزرگ كنيم.
نكته بعدي اين است كه گفتيم درآمدهاي حاصل از فعاليتهاي صندوق پس از گردش خزانه تأمين ميشود. اين چه حرفي است؟ ما اگر واقعاً بخواهيم كه ديوان محاسبات بر اين موضوع نظارت كند، آيا اين شدني است؟
نكته آخر؛ گفتيم اساسنامه اين صندوق به پيشنهاد مشترك سازمان ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي و وزارت صنعت و معدن و به تصويب هيأت وزيران برسد. عزيزان! اساسنامه جزء وظايف مجلس شوراي اسلامي است. تصويب اساسنامه بانك و صندوقها را بايد مجلس شوراي اسلامي تصويب كند، نه اينكه در هيأت وزيران تصويب شود. من خواهش ميكنم اختيار خودمان را به اين راحتي به دولت ندهيم كه ممكن است همه چيز در اين صندوق ايجاد كند. در نتيجه اينجا اختيار مجلس از تمام بانكهايي كه امروز در كشور ايجاد شده، اساسنامه آن توسط خود مجلس شوراي اسلامي تصويب شده، نه اينكه توسط هيأت وزيران. ماده (8) واقعاً مغايرتهاي اساسي با اصول (110)، (75) و (85) قانون اساسي و همچنين مغايرتهاي اساسي با سياستهاي ابلاغي مقام معظم رهبري دارد.
من از همكاران عزيزم خواهش و استدعا ميكنم براي منافع نظام و براي منافع اقتصاد كشور به موضوع بخشي صنايع دستي نگاه نكنيد. همانطور كه ممنونم به كليات آن رأي نداديد، اجازه بدهيد كه اين حذف شود، انشاءالله اگر در بحث صنايع دستي هم پيشنهادي بود در صندوقهاي ديگر استفاده شود، متشكرم.

علی مطهری
آقاي كاتب! پيشنهاد شما حذف كل است؟

غلامرضا کاتب

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
حذف كل كه چاپشده نداريد.

علی مطهری
شما پيشنهاد حذف كل چاپشده داشتيد يا نه؟ مثل اينكه چاپشده نداشتيد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی

علی مطهری
پيشنهاد حذف كل ماده (8) است. من فكر ميكنم موضوع روشن است، مخالف و موافق ديگر صحبت نكنند ما رأيگيري كنيم. دولت ميفرمايند موافق حذف كل ماده (8) هستند، كميسيون مخالف حذف است. رأيگيري ميكنيم.
حضار 230 نفر، دوستان راجع به حذف كل ماده (8)، راجع به تأسيس صندوق توسعه صنايع دستي ايران رأي خودشان را اعلام بفرمايند. ببينيد! توضيحات داده شد، بحثها به اندازه كافي انجام شد. نمايندگان محترم استان زنجان لطف كنيد رأي بدهيد. ببينيد! بحثها تكراري و خستهكننده ميشود. به نظر من مطلب براي دوستان روشن است. حالا ببينيم رأي ميآورد يا نه، اگر لازم شد باز صحبت ميكنيم. پيشنهاد آقاي كاتب مبني بر حذف كل ماده (8) را رأيگيري ميكنيم. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب نشد.
حذف كل رأي نياورد، ما پيشنهاد حذف جزء نداريم. بنابراين ما مجدداً اصل ماده را رأيگيري ميكنيم. دولت مخالف و كميسيون موافق هستند. دولت با حذف كل موافق بوده، قاعدتاً با اصل ماده مخالف است. دوسوم رأي ميخواهد، دوستان رأي خودشان را اعلام كنند.
حضار 237 نفر، اصل ماده (8) را مجدداً به رأي ميگذاريم. دولت مخالف و كميسيون موافق هستند. دوستان رأي خودشان را اعلام بفرمايند. خلاف ماده (28) برنامه است، دوسوم رأي ميخواهد، همه دوستان رأي بدهند. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب نشد. اصل ماده هم رأي نياورد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي دكتر! الان ما هم پيشنهاد در صحن داريم كه آقاي دكتر فرهنگي دادند، اگر حضرتعالي هم صلاح بدانيد قابل ارجاع به كميسيون است. پيشنهاد آقاي دكتر فرهنگي اين است كه ما «در قالب مؤسسه عمومي غيردولتي» را از صدر ماده و تبصره (1) حذف كنيم. يعني مؤسسه عمومي غيردولتي بودن حذف شود، تبديل به يك مؤسسه دولتي شود. اجازه طرح آن را ميدهيد؟

علی مطهری

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی

علی مطهری
به نظرم به كميسيون ارجاع بدهيم. ما اين ماده را به كميسيون ارجاع ميدهيم. ارجاع به كميسيون را رأي ميگيريم. حضار 236 نفر، ماده (8) را به كميسيون ارجاع بدهيم. دوستان رأي خودشان را اعلام كنند، آن مباحث آنجا مطرح شود و انشاءالله ابهامات برطرف شود. آغاز رأيگيري، لطفاً دوستان همه رأي بدهيد، انشاءالله از اين ماده عبور كنيم. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. بنابراين اين ماده به كميسيون ارجاع ميشود. ميهمانان را بخوانيد.

محمد علی وکیلی
ميهمانان حاضر در جلسه عبارتند از:
ـ جمعي از كاركنان و مديران حوزه ستادي و روحانيون سازمان تبليغات اسلامي كل كشور هستند.
ـ جمعي از كاركنان دژبان كل ارتش جمهوري اسلامي ايران در جلسه حضور دارند. خوش آمديد، بفرماييد. به همه آنها خير مقدم عرض ميكنم.

علی مطهری
تشكر ميكنيم، آقاي قاضيزاده! ماده (9) را هم بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«ماده 9 ـ دستگاههای اجرايی موضوع ماده (5) قانون مدیریت خدمات کشوری و شهرداریها مکلفند در طراحی فضاهای عمومي شهری از نمادهای صنایع دستی و هنرهای سنتی متناسب با معماری ايراني و اسلامی نیز استفاده نمایند».
آقاي دكتر! پيشنهاد نداريم، اگر اجازه بدهيد ماده (10) را هم بخوانم.

علی مطهری

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«ماده 10 ـ صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران مکلف است در برنامههای مختلف نسبت به صحنهآرایی و مستندسازی و معرفی هنرمندان و آثار هنری صنایع دستی با مشارکت سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و سایر دستگاههای ذیربط اقدام نماید».
چون اينجا پيشنهاد هست بايد مخالف و موافق صحبت كنند.

علی مطهری

غلامرضا کاتب
جناب آقاي عليرضا سليمي مخالف هستند، بفرماييد.

علیرضا سلیمی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
ببينيد دوستان، آقاي دكتر مطهري! ما در ماده (9) هم يك مشكل عبارتي داريم، من خواهش ميكنم آقاي دكتر قاضيزاده كه دقيق هستند اين را اصلاح كنند. ميگويد: «دستگاههای اجرايی موضوع ماده (5) قانون مدیریت خدمات کشوری و شهرداریها مکلفند»، چرا مكلفند؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی

علی مطهری
آقاي سليمي! ماده (10) هستيم.

علیرضا سلیمی
آقاي دكتر! اجازه بدهيد اصلاح شود، اصلاح عبارتي است. (نايبرئيس ـ بفرماييد) «در طراحی فضاهای عمومي شهری از نمادهای صنایع دستی و هنرهای سنتی متناسب با معماری ايراني و اسلامی نیز»، اگر مكلفند اين كلمه «نيز» ديگر معنا ندارد. آقاي دكتر! كلمه «نيز» بايد حذف شود، اين اصلاح عبارتي بود، خواهش ميكنم به آن توجه شود. (قاضيزادههاشمي ـ بله، «نيز» بايد حذف شود) چون كلمه «نيز» با كلمه «مكلفند» همخواني ندارد.

علی مطهری
البته ايرادش اين نيست، ايرادش اين است كه در اين صورت از هنرهاي غيراسلامي هم ميشود استفاده كرد، يعني از نمادهاي غربي هم ميشود استفاده كرد، ايرادش اين است و الاّ بحث ربطي به مكلف بودن ندارد. بله، به هر حال «نيز» را برداريم بهتر است. بگذريم، شما بفرماييد.

علیرضا سلیمی
اما در مورد ماده (10)؛ ماده (10) ابهام دارد. ببينيد! ميگويد: «صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران مکلف است در برنامههای مختلف نسبت به صحنهآرایی و مستندسازی و معرفی هنرمندان و آثار هنری صنایع دستی با مشارکت سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و سایر دستگاههای ذیربط»، ساير دستگاههاي ذيربط را مشخص نكرده است. يعني اگر صدا و سيما به اين وظيفهاي كه ما اينجا در ماده (10) برايش مشخص كرديم عمل نكند، چون مشخص نيست با كدام دستگاهها بايد ارتباطگيري كند، به همين دليل اين ماده، يعني انجام عملياتي كردن اين ماده معلق باقي ميماند، عملياتي نميشود، قابليت اجرا ندارد. بعد هم بحث صحنهآرايي و مستندسازي، مشخص نشد برنامههاي مختلف نسبت به صحنهآرايي، كلمه «صحنهآرايي» درست، بعد از اين كلمه، كلمه «مستندسازي» كه آمده باز به نظر ميرسد اين نياز نبوده، به نظرم بحث «صحنهآرايي» به تنهايي كفايت ميكند، اين يك.
دوم همين بحثي كه عرض كردم، چون بحث ساير دستگاهها احصا نشده، به هر كيفيت يك بهانهاي براي عمل نكردن به اين قانون وجود دارد و قابليت اجرا ندارد. متشكرم.

غلامرضا کاتب
آقاي رئيس! اخطار هم دارند، موافق صحبت كند يا اخطار را گوش كنيم.

علی مطهری
اجازه بدهيد موافق صحبت كند.

غلامرضا کاتب
موافق جناب آقاي علياصغر يوسفنژاد هستند، بفرماييد.

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحيم
من اولاً قبل از اينكه وارد بحث شوم، جناب آقاي مطهري راجع به اينكه شما مواد قبلي را مخالف قانون برنامه ميدانيد، اين اصلاً مخالف قانون برنامه نبوده است. اگر دقت بفرماييد در ماده (28) كه شما به ماده (28) قانون برنامه استناد كرديد، اولاً تكليفي كه مشخص كرده تكليف را گفته تا پايان سال دوم برنامه و ضمناً در مورد كاهش حجم اندازه دولت نسبت به وضع موجود بحث كرده، راجع به اضافه كردن تشكيلات بحث نكرده است. حالا من اين را يك نامه مشخصي خدمت شما مينويسم، شما اظهارنظر بفرماييد.
در مورد ماده (10) اين يك توصيه درستي است براي استفاده و مشاركت و مداخله همه دستگاههاي اجرايي براي اين طرح كه انشاءالله تبديل به قانون ميشود و استفاده از ظرفيتي كه هنرمندان و استادكاران صنايع دستي دارند اگر مربوط به يك دستگاهي مثل سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري شود كه اين شدني نيست. همه دستگاهها را بايد مشخص كنيد، اتفاقاً از امتيازات اين طرح كه همكاران محترم تهيه كردهاند و كميسيون محترم صنايع و معادن هم آن را ويرايش كرده و چكشكاري اوليه را انجام داده، اين است كه دستگاههاي مختلف را جلب كرده، تكليف مشخص كرده، تعيين وظيفه كرده كه در سياستگذاري و برنامهريزي و نظارت بر حفظ، احيا و توسعه كمي آثار فرهنگي مداخله داشته باشند.
اينجا يك تكليفي براي صدا و سيما مشخص كرده، تكليف درستي است، صدا و سيما نسبت به چنين اقداماتي وظيفه دارد، هم در مورد معرفي هنرمندان و هم در مورد آثار هنري صنايع دستي اقداماتي را البته صدا و سيما قبلاً انجام داده، ولي اينجا ميخواهد نظاممند كند، ولي الان ميخواهد اينجا اين را در يك قانوني تكليفش را مشخص كند. بنابراين اگر سازمان صدا و سيما بيايد از ظرفيت و توان سازمان ميراث فرهنگي استفاده كند كار درستي است. همكار محترم هم اشاره كردند كه ايراد آنچناني نداشته، به نظر من اصلش را قبول داشتند، در مورد ساير دستگاههاي ذيربط خواستند توضيح داده شود و احصا شود. اگر بخواهيم اين احصا شود خود اين ماده چند ماده متصل ميشود، يك مقدار مطول ميشود. در تمام مواد قبلي نُهگانهاي كه راجع به آن بحث كرديم و چهار، پنج مادهاي كه راجع به آن بحث ميكنيم، راجع به دستگاههاي ذيربط اظهارنظر كرده است. كدام دستگاههاي ذيربط؟ دستگاههاي ذيربطي كه قبلاً راجع به آن اظهارنظر شده، تعيين تكليف دارند، مشخص شده، در اين قانون مسائل و مواردشان معين شده، آنهايي كه در زمينه عرضه و صادرات تأثير و دخالت دارند، آنهايي كه در زمينه هدايت و تشويق توليد تأثير دارند، آنهايي كه در مورد صدور مجوز وظيفه و تكليف دارند، آنهايي كه در مورد آموزشهاي غيررسمي كه در مواد مختلف چه آموزش عمومي، چه آموزش تخصصي، چه آموزش مجازي فعاليت دارند، به آنها ميگويند دستگاههاي اجرايي. آنها از اين وضعيت پشتيباني و از اين وضعيت و تكليفي كه براي هنرمندان است، از اين ظرفيت طبعاً بايد استفاده شود.
بنابراين وجود ماده (10) ميتواند به ديگر موادي كه قبلاً تصويب شده و موادي كه ديگري كه بعداً تصويب ميشود كمك كند و ميتواند قوت و يك قدرتي براي اجرايي شدن و عملياتي شدن اين قانوني كه تصويب ميشود باشد. بنابراين وجود ماده (10) لازم و ضروري است و من فكر ميكنم كه انشاءالله همكاران محترم به ابقا و به تصويب اين ماده انشاءالله رأي مثبت بدهند. ممنون و متشكر.

علی مطهری
تشكر، دولت موافق اين ماده است، كميسيون هم موافق اين ماده است.

غلامرضا کاتب

علی مطهری
اخطار راجع به اين ماده است بفرماييد.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي قاضيپور اخطار دارند، بفرماييد.

نادر قاضی پور
اخطار
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام مجدد، جناب آقاي مطهري! حضرتعالي در مجالس گذشته نماينده مجلس در صدا و سيما بوديد و وظايف و اختيارات صدا و سيما را ميدانيد. اخطار اصل (110) قانون اساسي است كه ما نميتوانيم صدا و سيما را مكلف كنيم. آقاي مطهري! به فرض اينكه مكلف كرديم، هزينه را از كجا تأمين كنند؟ شما مصارف را در اين ماده مشخص كرديد، منابع را مشخص نكرديد. جدا از اينكه اخطار (110) دارد حداقل در بودجه سنواتي ميآوردند كه هزينهكرد اين از كجا تهيه شود. من چون كه شما به مشكلات صدا و سيما واقف هستيد و عضو نظارت بر صدا و سيما بوديد و حضرتعالي در مجالس گذشته چند بار اين اخطار (110) را موقعي كه ما تكليف ميكرديم خودتان قرائت كرديد، الان نوبت قضاوت خودتان است. ما اخطار (110) قانون اساسي را ميدهيم. دوماً تذكر، منابع اين را براي صدا و سيما نديديم. تشكر ميكنم.

علی مطهری
آقاي قاضيپور! عرض كنم اولاً من هيچوقت چنين اخطاري ندادم. ثانياً ببينيد! ما ميتوانيم مثلاً براي صدا و سيما يا ساير دستگاههايي كه دولتي نيستند در چارچوب قانون وظايفي مشخص كنيم. ما بناست در قانون اداره و نظارت بر صدا و سيما همين كار را انجام بدهيم و الاّ نميتوانيم قانون بنويسيم. اينكه صدا و سيما زير نظر مقام رهبري است به اين معنا نيست كه مجلس نتواند در چارچوب قانون يك توصيههايي به او بكند. خود مقام رهبري هم فرمودند من فقط رئيس سازمان را تعيين ميكنم و مثل نيروهاي مسلح نيست كه من در جزئياتش دخالت كنم، اينطور نيست كه همه جزئيات مورد تأييد من است. بنابراين به نظر من «مكلف است» اشكالي ندارد.
اما اينكه فرموديد با كدام بودجه انجام شود، با همان بودجه عمومي خود سازمان، در واقع اگر ما هم اين ماده را نياوريم صدا و سيما اين كار را بايد بكند و انجام بدهد. منتها اينجا تأكيد شده، حالا يك توصيهاي به سازمان صدا و سيما شده و هيچ مغايرتي با اصل (110) ندارد، خيلي ممنون.

غلامرضا کاتب
اخطار بعدي، جناب آقاي رحيمي بفرماييد.

علیرضا رحیمی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحيم
جناب آقاي دكتر مطهري! حضرتعالي اخطار آقاي قاضيپور را مرتبط با اصل (110) وارد ندانستيد، من در ارتباط با اصل (110) فرمايش شما را قبول دارم كه مجموعههايي كه زير نظر مقام معظم رهبري هستند فارغ از حيطه قانونگذاري مجلس نيستند و مجلس قاعدتاً ميتواند قانونگذاري كند. منتهاي مراتب من ميخواهم توجه حضرتعالي و همكاران محترم را به بُعد نظارتي اين بند جلب كنم. اينكه قوانيني وضع ميكنيم كه جنبه ضمانت و نظارتش را پيشبيني نميكنيم، صرف يك توصيه است و قاعدتاً هيچ ضمانتي ندارد. يك اشارهاي هم شما فرموديد كه مجلس ميتواند توصيه كند، آقاي دكتر! ما قاعدتاً داريم قانونگذاري ميكنيم. ما الان اگر شوراي نظارت بر صدا و سيما و همين نمايندگان محترمي كه از مجلس رفتند وظيفه نظارتيشان را انجام بدهند چنين موادي هم داراي خاصيت ميشود والا در واقع به صرف يك توصيه و قانون بيپشتوانه خواهد بود. من اخطارم اصل (110) قانون اساسي است، به اين معنا نيست كه نميتوانيم مجموعههاي زير نظر رهبري را قانونگذاري كنيم، به اين معناست كه ضمانت لازم را هم پيشبيني كنيم.

علی مطهری
ببينيد! ضمانتش همين است كه بالاخره نمايندگان قوه مقننه در شوراي نظارت بر صدا و سيما به همين ماده استناد ميكنند و ميتوانند بر سازمان صدا و سيما نظارت كنند، ميتوانند انتقاد كنند كه چرا اين بند اين ماده را اجرا نكرديد، خاصيتش همين است. به هر حال به نظر من اين هم مفيد است و اگر بخواهيم اينطور بگوييم ما خيلي از مواد را نميتوانيم تصويب كنيم. گاهي بعضي از مواد قانوني جنبه توصيه دارند و بعداً ميتواند مستند ناظران و نمايندگان قرار بگيرد. به هر حال اخطار شما را وارد نميدانم، خيلي ممنون. رأيگيري ميكنيم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي دكتر ببخشيد! به جاي «و ساير دستگاههاي ذيربط» چون مبهم بود سؤال كردم، «وزارت صنعت، معدن و تجارت، جهاد كشاورزي و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي» ميشود.

علی مطهری
بله، شامل اينها ميشود، البته ممكن است شامل نمايندگي يونسكو در ايران هم بشود، چون مرتبط با ميراث فرهنگي است.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
چون تكليف ساير دستگاههاي ذيربط را چه كسي ميخواهد تشخيص بدهد، باز دستگاههاي ذيربط چه كسي است مبهم است. يا بايد ذكر كنيم يا بايد حذفش كنيم.

علی مطهری
البته باز هم داشتيم، سابقه دارد، ما به اين صورت باز هم داشتيم. (قاضيزادههاشمي ـ هر طور صلاح ميدانيد) ولي به نظرم دستگاههاي ذيربط روشن است. به هر حال ميخواهيد اضافه كنيم شايد روشنتر باشد، پس به جاي «دستگاههاي ذيربط».

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«وزارت صنعت، معدن و تجارت، فرهنگ و ارشاد اسلامي و جهاد كشاورزي».

علی مطهری
ماده (10) را به رأي ميگذاريم. حضار 232 نفر، دوستان در رأيگيري شركت بفرمايند. آغاز رأيگيري ماده (10) كه صدا و سيما را مكلف ميكند در برنامههاي خودش با همكاري سازمان ميراث فرهنگي و غيره در صحنهآرايي و مستندسازي و معرفي هنرمندان و آثار هنري مشاركت داشته باشد. دولت و كميسيون هر دو موافق هستند، دوستان نظر خودشان را اعلام بفرمايند. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. آقاي قاضيزاده! ماده (11) پيشنهاد دارد يا نه؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
چرا آقاي دكتر، پيشنهاد داريم.

علی مطهری

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بله، در تمام مواد بعدي پيشنهاد است.

علی مطهری
حالا من يك نكته را عرض كنم، ببينيد! در بند «الف» ميگويد: «به منظور تشویق و حمایت از رشد و ترويج تولیدات صنایع دستی و هنرهای سنتی بومی و اصیل» اين عيناً در بالا آمده است. به نظرم زائد است، ولي من فكر ميكنم ما با توجه به سؤال از وزير به اين ماده نميرسيم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دو تا درخواست فوريت هم داريم كه اگر اجازه بفرماييد مطرح كنيم.

علی مطهری
اجازه بدهيد ما ناطقان را اعلام كنيم.
6
اعلام وصول (1) فقره سؤال

محمد علی وکیلی
آقاي رئيس! اجازه بدهيد يك اعلام وصول داريم.

علی مطهری

محمد علی وکیلی
سؤال ملي آقايان هادي قوامي، جواد كريميقدوسي و جناب آقاي شهرياري نمايندگان محترم اسفراين، مشهد و كلات و زاهدان از وزير محترم نفت در خصوص علت خريد لولههاي بدون درز براي شركتهاي نفتي از خارج عليرغم وجود ظرفيت توليد در صنايع داخلي اعلام وصول ميشود.
7
ناطقین جلسه آقایان: احمد علیرضابیگی، جواد کاظمنسب، رضا کریمی، علیرضا سلیمی و یحیی کمالیپور

علی مطهری

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحيم
ناطقان مياندستور جلسه علني امروز عبارتند از:
ـ آقاي احمد عليرضابيگي نماينده محترم تبريز، آذرشهر و اسكو.
ـ آقاي جواد كاظمنسب نماينده محترم اهواز، باوي، حميديه و كارون.
ـ آقاي رضا كريمي نماينده محترم اردبيل، نمين، نير و سرعين.
(كه هر كدام هفت دقيقه وقت دارند)
ـ آقاي عليرضا سليمي نماينده محترم محلات و دليجان.
ـ آقاي يحيي كماليپور نماينده محترم جيرفت و عنبرآباد.
(كه هر كدام پنج دقيقه وقت دارند)
در خدمت جناب آقاي احمد عليرضابيگي نماينده محترم تبريز، آذرشهر و اسكو هستيم. آقاي عليرضابيگي بفرماييد.

احمد علی رضا بیگی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
با اداي احترام به روح پرفتوح بنيانگذار كبير جمهوري اسلامي ايران، شهداي انقلاب، شهداي دفاع مقدس، شهداي مدافع حرم به ويژه شهداي حادثه تروريستي (17) خرداد، با درود خدمت رهبر معظم انقلاب اسلامي، با سلام به پيشگاه ملت بزرگ ايران و سلام خدمت نمايندگان عزيز ملت.
انتخاباتي باشكوه برگزار شد، رئيسجمهور مستقر بار ديگر مورد اعتماد اكثريت قرار گرفت. اين موفقيت را به ملت ايران و جناب آقاي دكتر روحاني تبريك عرض ميكنم.
اقدام ناپسند توهين به رئيسجمهور محترم محكوم است. بايد انتخابات را خاتمهيافته بدانيم و همگان در تحقق شعار سال بايد همكاري كنند، كمك نمايند تا دولت به وعده اشتغال، توليد و رفع محروميتها عمل كند. رئيس محترم دستگاههاي اجرايي كشور نيز از حاشيهها بكاهد و بر متن متمركز شود. رئيسجمهور محترم بدانند مطابق اصل (57) قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران قواي حاكم زير نظر ولايت مطلقه امر و امامت امت قرار گرفتند و بر رئيسجمهور محترم فرض است كه با پرهيز از دوگانگي مسئوليت خود را به عنوان رئيس قوه مجريه ذيل مسئوليت رهبر معظم انقلاب تعريف نمايد.
بر اساس راهبرد امنيتي جمهوري اسلامي ايران، اقوام نه يك تهديد بلكه يك فرصت براي قوام استقلال كشور محسوب ميشوند، لذا تلاش و اقدام براي ارتقاي ظرفيتهاي فرهنگي، اجتماعي و اقتصادي اقوام مختلف سرزمينمان در راستاي تحكيم استقلال و تماميت ارضي كشور از تكاليف دولتها است. مردم هر منطقه به زبان و فرهنگشان زندهاند. مردم آذربايجان يكي از اقوام بزرگ ايراني هستند و فرهنگ آنها غير از عشق و اخلاص نسبت به اهل بيت (عليهمالسلام) و ولايت، يكپارچگي ايران و استحكام انقلاب اسلامي نبوده، نيست و نخواهد بود. فرازهاي مختلف تاريخي گواه جانفشاني مردم آذربايجان ميباشد.
بر اساس اصل (15) قانون اساسي مبني بر حفظ زبان مادري اقوام ايراني، مردم آذربايجان سالها بود كه خواستار تأسيس نهادي در راستاي تحقق اين مهم بودند تا با مرجعيت آن، فرهنگ، هنر و ادب آذربايجان پس از سالها ركود كه از دوره رضاخان بر آن سايه افكنده بود احيا شود و بر غناي فرهنگي و هنري سرزمينمان بيفزايد و از سايهنشيني كشورهاي تركزبان همسايه به در آيد، چراكه اين فرهنگ و ادبيات گرانمايه ازآنِ جمهوري اسلامي و حق آن به شمار ميرود و گواه اين مطلب مردم خسته از يوغ كمونيست اتحاد شوروي بودند كه خود را به رودخانه ارس زدند تا پس از سالهاي متمادي حسرت در آغوش وطن مألوف آرام گيرند. وقتي كه سيم خاردارهاي اتحاد شوروي برچيده شد هيچكس از اين سوي مرز بدان سو نرفت، بلكه مردم آن سوي ارس بودند كه فوج فوج به اين سو آمدند.
افسوس كه با سهلانگاري برخي از مسئولان سياسي و فرهنگي نسبت به اين فرهنگ و زبان غني، امروزه زبان و ادبيات جمهوري آذربايجان و تركيه بر گويش و نگارش سرزمين مادري خيل عظيمي از جمعيت كشور كه ترك آذريزبان هستند سايه افكنده است و به عنوان مرجع محسوب ميشود كه اين امر علاوه بر تهديد زبان و ادبيات اصيل و ادبيات اصيل تركي آذربايجاني، اغراض سياسي متعددي را نيز در پي داشته است.
پس از گذشت (38) سال از پيروزي انقلاب اسلامي و با تأخير فراوان نهايتاً يكي از وعدههاي رئيسجمهور محترم به مردم آذربايجان تأسيس فرهنگستان زبان و ادبيات تركي آذربايجاني بود كه اين وعده در فرآيند تأسيس به بنياد فرهنگ و هنر و ادب آذربايجان تغيير يافت كه فاقد ساز و كارهاي اجرايي براي تحقق موارد اشارهشده ميباشد، به طوري كه از زمان تأسيس هيچ خروجي قابل توجهي نداشته و بنا بر ديدهها و شنيدهها تبديل به باشگاهي براي دورهميهاي حزبي شده و در تحكيم گردانندگان آن از فرهيختگان و اهالي متعهد فرهنگ و هنر و ادب كمتر به چشم ميخورد. انتظار ميرود همانند فرهنگستان زبان فارسي با آن برخورد شود و مرجعيت لازم براي كشورهاي پيراموني تمدني ايران به دست آيد.
لازم ميدانم به موارد تبعيض در موضوعات مختلف اشاره و مرتفع شدن آنها را خواستار شوم:
الف ـ تيم تراكتورسازي نبايد در اندازه و قواره يك تيم فوتبال استاني ديده شود. همانند پشتيباني و حمايتي كه دولت از تيمهاي پرسپوليس و استقلال ميكند انتظار اين است كه از تيم تراكتورسازي حمايت شود.
ب ـ خودي و ناخودي كردن توليدات ملي از سوي دولت قابل پذيرش نيست، چون خود دولت خودروساز است تعرفه (55) درصدي را براي حمايت از توليدات داخل به واردكنندگان خودرو تحميل مينمايد، اما از آنجايي كه تراكتورسازي ايران براي دولت نيست در مورد محصولات تراكتورسازي اين (55) درصد به (5) درصد تغيير يافته و اين موضوع سبب تشديد واردات بيرويه تراكتورهاي چيني و هندي ارزانقيمت به كشور شده است. در نتيجه ركود اين صنعت بزرگ را سبب شده است. حق اين است كه مشابه تعرفهاي كه براي واردات خودرو اعمال ميشود در حمايت از تراكتورسازي نيز اعمال شود.
ج ـ در اجراي اصل (44) قانون اساسي سالهاست واگذاري ماشينسازي در دستور كار سازمان خصوصيسازي قرار دارد. همين موضوع موجب بلاتكليفي كشنده و عدم وجود برنامه جامع براي توسعه اين شركت شده است. افرادي كه امروز براي خريد اين شركت پا پيش گذاشتهاند به طمع اراضي و املاك ارزشمند اين شركت آمدهاند. ما نمايندگان تبريز از رياست محترم جمهور درخواست كردهايم كه اين شركت همانند فولاد خوزستان در زمره واگذاريهاي دولت به شستا تهاتر شود. از دستور رئيسجمهور محترم كه اخيراً صادر شده، داير بر موافقت با خواست نمايندگان سپاسگزاريم. انتظار داريم وزارت اقتصاد و دارايي ضمن توقف روند واگذاري اقدامات لازم را براي انتقال شستا همانند فولاد خوزستان انجام دهد.
د ـ معادن غني مس سونگون ميتواند پاسخگوي اشتغال هزاران نفر جوان جوياي كار آذربايجاني باشد، ولي متأسفانه عدم تحقق پروژههاي تكميلي از جمله ذوب و مس كاتدي اين موضوع را به آرزويي دور تبديل كرده است. روزانه كاميونهاي غولپيكر مواد خام معدني را از آذربايجان به كرمان ميبرند، جادههاي منطقه عرصه تاخت و تاز كاميونها است. (2000) ميليارد تومان عايدي شركت ملي مس از محل فروش كنستانتره مس كمترين بروز و ظهور را در استان ندارد. حتي پرداختي پيمانكاران از طريق بانكهاي محلي صورت نميگيرد تا اندك چرخش اين ثروت عظيم را در استان شاهد باشيم. ايجاد شركت مس سونگون سالهاست از جمله تعهدات خاكخورده شركت ملي مس ايران ميباشد. عليرغم قول دولت در ابتداي دوره اكنون به انتهاي دوره رسيدهايم و اين وعده همچنان بر زمين مانده است. لازم است سهم مس سونگون از ثروت چندده هزار ميلياردي شركت ملي مس ايران محاسبه و لحاظ شود، نه اينكه اين ثروت را كه سالها برده باشند و اكنون به بهانه استقلال و تفكيك آن را بدون هيچ پشتوانه مالي رها نمايند. (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون جناب آقاي عليرضابيگي، وقت شما تمام است).
آقاي رئيسجمهور! مردم از تبعيض و برخورد دوگانه با حادثه قطار تبريز و ساختمان پلاسكو گلهمند هستند. در شعارهايتان ميفرماييد چه فرقي ميان اين گروه از مردم با گروه ديگر از مردم وجود دارد؟ با وجود ابراز خرسندي وزير راه در ارتباط با بيمه بودن حادثهديدگان قطار تبريز، پس از گذشت شش ماه هنوز ديناري به بازماندگان پرداخت نشده است كه جاي تأسف دارد. پس از أخذ رأي از مجلس تقريباً موضوع رها شده است. (نايبرئيس ـ تشكر ميكنيم) مسئولين امر به يك ايمني خاطر دست يافتهاند. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

احمد امیر آبادی فراهانی
خيلي متشكريم. نفر بعدي جناب آقاي جواد كاظمنسب نماينده محترم اهواز، باوي، حميديه و كارون هستند. آقاي كاظمنسب بفرماييد.

جواد کاظم نسب
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
«و جعلته للمسلمين عيدا»ً. سماحه آيتالله الأمه الامام الخامنهاي قائد الثوره الاسلاميه (حفظهالله) معالي دوله رئيس الجمهوريه الدكتور الفاضل حسن روحاني المحترم و سياده رئيس مجلس الشوري الاسلامي دكتر علي لاريجاني، الشعب الايراني بصوره عامه و احبائي في خوزستان خاصه تحيه طيبه و مشاعر وديه. يسعدني و يطيب لي شخصياً أن اغتنم فرصه حلول عيد الفطر المبارك للاعراب لسيادتكم و بقيه الاخوه المسئولين و الوزراء و النواب عن خالص مشاعر الموده و التقدير. عيدكم مبارك و ايامكم سعيده. (نايبرئيس ـ اهلاً و سهلاً، شكراً).
با درود و سلام بيكران به روح پرفتوح امام راحل و ارواح طيبه شهدا و با گراميداشت ياد شهداي حادثه تروريستي مجلس و حرم امام و تجليل از عمليات موشكي غرورآفرين سپاه پاسداران بر خود فرض ميدانم كه حماسه (29) ارديبهشت و انتخاب مجدد جناب آقاي دكتر روحاني و استمرار گفتمان اعتدال، تدبير و عقلانيت را تبريك و شادباش گفته و اميدوارم اين انتخاب با شكلگيري دولت مقتدر و متناسب با خواست و اراده مردم در نظام تصميمسازي تجلي يابد.
همچنين جا دارد از مردم فهيم و هوشمند اهواز، باوي، حميديه و كارون كه در انتخابات مجلس دهم به بنده اعتماد و با رأي قاطع به عنوان وكيل خود در خانه ملت برگزيدند صميمانه تقدير و تشكر كنم.
ميخواهم از خوزستان بگويم، استاني كه (70) درصد توليد روزانه نفت، (30) درصد توليد برق، (66) درصد پتروشيمي، (25) درصد توليد فولاد، (60) درصد ظرفيت بندري و زمينهاي حاصلخيز و مرغوب كشاورزي به عنوان قلب اقتصادي ايران اسلامي معروف شده است. از استاني بگويم كه امام راحل عظيمالشأن در حق آن فرمودند كه خوزستان دين خود را به اسلام ادا كرده و مقام معظم رهبري از آن به عنوان دروازه تشيع به ايران نام بردند. از استاني بگويم كه در جهاد عشاير عرب آن كه به فتواي مراجع عاليقدر بوده است پوزه انگليس متجاوز به خاك مذلت كشانيده شد و نيز مردم اين استان در جنگ تحميلي با شهامت و شجاعت از ميهن اسلامي پاسداري كردند.
اما دوستان! امروز خوزستان و اهواز زخمخورده از تركش تبعيض به نمايشگاهي از معضلات و مشكلات گوناگون تبديل شده است و عليرغم داشتن همه نعمتهاي خدادادي متأسفانه دومين رتبه بيكاري در كشور، مهاجرت منفي، بحرانهاي زيستمحيطي، افت تحصيلي، محروميت و جادههاي مرگ سهم آن شده است و اين سؤال پيش ميآيد كه آيا دولتها توانستهاند دين خود را به اين استان محروم و صبور ادا كنند؟ آيا مديران و وزرا به همان اندازه كه از ثروتها و منابع خوزستان، شعر و داستانها گفتهاند تاكنون گوشهاي از رنجنامه مردم خوزستان را نيز براي رئيسجمهور خواندهاند؟
جناب آقاي روحاني! اصرار دولتها به تداوم طرحهاي كلان انتقال آب بينحوزهاي به ويژه از سرشاخههاي كارون و كرخه به فلات مركزي ايران با اهداف صنعتي و كشاورزي بر خلاف مصوبات مجلس شوراي اسلامي و بدون مجوز استان خوزستان را گرفتار بحران زيستمحيطي و اجتماعي فراگير كرده كه در قالب پديدههايي نظير ريزگردها با منشأ كانونهاي داخلي، خشك شدن هورالعظيم و هور شادگان، كمآبي رودخانهها و در نتيجه مرگ اقتصاد كشاورزي و آبزيان و افزايش دما و همچنين ايجاد و بروز اپيدميهاي خطرناك همچون گسترش بيماريهاي سرطاني، تنفسي و پوستي شده و عرصه را بر مردمان اين خطه تنگ كرده است، به طوري كه اين امر منجر به تجديد روند مهاجرت نخبگان، افزايش آسيبهاي اجتماعي و گرفتار شدن شهروندان به معضلاتي چون بيآبي، بيبرقي آن هم در گرماي طاقتفرساي تابستان شده است. لذا از رؤساي قوه مجريه و مقننه انتظار ميرود با جلوگيري از اجراي طرحهاي كلان انتقال آب فاقد مجوز زيستمحيطي زمينهساز نجات مردم خوزستان از اين بحران دستساز دولتها و مافياي انتقال آب باشند. تداوم تبعيض در استخدام و انتصابها از جمله چالشهاي مهم در خوزستان است كه علاوه بر پيامدهاي اجتماعي در آينده ميتواند بستري براي شكلگيري بسياري از مشكلات امنيتي باشد.
طرح توسعه نيشكر با آن همه مزايا و نتايجي كه برايش پيشبيني كردهاند، امروز به بلاي جان كشاورزان و مردم خوزستان تبديل شده است. اين طرح با آتش زدن مزارع آن بدون رعايت هشدارهاي محيط زيستي تنفس را براي همسايههاي اين طرح سخت كردهاند. بياييد به اندازهاي كه شوري آن را نصيب مردم كردهاند حلاوت و شيريني كاريابي و استخدام آن را هم به كام خوزستانيها بنشانيد تا شايد شوري آن تعديل شود.
اينك مهمترين سرفصلهاي مطالبات مردم شريف حوزه انتخابيه؛
1 ـ سؤال بيپاسخ بخش وسيعي از مردم استان، اهواز و به خصوص نامزدهاي پنجمين دوره انتخابات شوراي كلانشهر اهواز اين است كه با متخلفيني كه باعث سلب اعتماد عمومي در جريان شمارش آراي انتخابات فوق شدهاند چه برخوردي شده و خواهد شد. ضرورت اجراي اصول (15) و (19) قانون اساسي و عملي شدن مفاد حقوق شهروندي در زمينه مطالبات اقوام همچون تدريس زبان مادري و توجه به هويت و ميراث فرهنگي قوميتها و اقليتهاي ديني همچون صائبين مندايي.
اهواز هفتمين كلانشهر كشور با جمعيت (1) ميليون و (500) هزار نفر داراي جمعيتي حاشيهنشين بالغ بر حدود (600) هزار نفر كه بيش از (35) درصد جمعيت كل شهر بوده و بين كشورهاي ايران بحرانيترين وضعيت را دارد. مناطقي چون ملاشيه، عين2، بروال، زرگان، علوي، صياحي، گلدشت، منبعآب، كوي رمضان و حصيرآباد از فقدان برنامهريزي، محروميت كامل از خدمات شهري، اهمال و بيتوجهي به برخي مديريتهاي استان و ناهماهنگي در ابعاد گسترده رنج ميبرند كه سريال تلخ و دردناك سقوط و مرگ نونهالان اهوازي همچون علي بروايه و محمدصادق زرگاني دو كودك معصوم در كانالها و چالههاي فاضلاب سند گويايي بر محروميت محلات فوقالاشاره است.
با وجود سه رودخانه كارون، كرخه و دز و محوريت اقتصاد كشاورزي در خوزستان، متأسفانه به دليل كمكاري و بيبرنامگي مديران سازمان آب و برق تاكنون حقآبه مورد نياز كشاورزان (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون جناب آقاي كاظمنسب، وقت شما تمام شد) در تمام فصول به اندازه كافي داده نشد و متأسفانه در تابستان با ممنوعيت كشت مواجه ميشوند. از جمله مظاهر تأثربرانگيز در خوزستان وجود مدارس كانكسي به ويژه در روستاهاي واقع در كنار چاههاي نفت همچون غيزانيه و ديگر مناطق است. احداث دو بيمارستان (100) تختخوابي در شهرهاي ملاثاني و حميديه (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون) و همچنين درمانگاه تخصصي تأمين اجتماعي در شهرستانهاي فوقالذكر.
جناب آقاي رئيسجمهور! (نايبرئيس ـ تشكر ميكنيم) در پايان صحنه زيباي ورزشگاه تختي اهواز در روز (26) ارديبهشت را يادآوري ميكنم كه مردم شهرم يكصدا و با فرياد رسا خطاب به جنابعالي گفتند: «ما كه هوا نداريم، ولي هواتو داريم» و آنگونه نيز زير تازيانه رنجآور گرد و خاك به پاي صندوقها آمده و رأي به روحاني و اعتدال دادند. اينك نوبت شماست كه هواي مردم اهواز و خوزستان را داشته باشيد (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون جناب آقاي كاظمنسب، شما يك و نيم دقيقه بيشتر صحبت كرديد) و همچنين كابينه را به نيروي خوزستاني زينت ببخشيد. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

علی مطهری

احمد امیر آبادی فراهانی
خيلي ممنون، نفر بعدي جناب آقاي رضا كريمي نماينده محترم اردبيل، نمين، نير و سرعين هستند، بفرماييد.

رضا کریمی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
با سلام بر ملت شريف ايران اسلامي به ويژه مردم زحمتكش و فهيم استان اردبيل و شهرستانهاي نمين، نير، سرعين. سلامي به گرمي چشمههاي گرم و بهشتي اردبيل و بلندي قله سرسبز و استوار سبلان.
ياد و خاطره شهداي هفتم تير را گرامي داشته و هفته قوه قضائيه را بر كادر محترم قضائي كشور تبريك عرض مينمايم.
طاعات و عبادات همه عزيزان مورد قبول درگاه حضرت احديت واقع و عيد سعيد فطر و حلول ماه شوال را خدمت همه خواهران گرامي و برادران عزيز تبريك عرض مينمايم.
در اين مجال با اشاره به نكاتي چند از همه مسئولين كشوري و استاني استدعا دارم عنايت و مساعدت ويژهاي داشته باشند.
1 ـ اقدام ناشايست و نابخردانه توسط عدهاي در روز جهاني قدس و توهين به رئيسجمهور محترم را توهين به آراي مردم دانسته و اين هتاكي نشانه بارز وحدتشكني و آب در آسياب دشمن ريختن ميباشد، بنابراين ضمن محكوم كردن آن كه جز بر هم زدن آرامش و امنيت و لطمه به وحدت ملي و با آثار و پيامدهاي بسيار تأسفبار نتيجهاي نداشته، از اركان مسئول و مراجع ذيصلاح درخواست مينمايم به منظور پيشگيري از تكرار اين قبيل اقدامات نادرست، ضمن برخورد قاطع و قانوني نتيجه رسيدگي را در اسرع وقت به مردم شريف گزارش نمايند. مردم هميشه در صحنه كشور عزيزمان ايران اسلامي هيچوقت شيطنتها، نامرديها و بدعهديهاي دولتمردان آمريكا را فراموش نميكنند و به خوبي ميدانند كه دولت آمريكا با مديريت ترامپ دنبال ايجاد تنش و چالش در بين كشورهاي منطقه خاورميانه است و شبانهروز تلاش ميكند تا بدين طريق حتي ايجاد اختلاف بين كشورهاي متحد خويش از قبيل تركيه، عربستان، قطر و غيره چرخ اقتصادي دولت خويش را روغنكاري كرده و منافعش را دنبال نمايد. بنابراين تحركاتي هرچند تكراري از طريق مجالس و مراكز نظامي و اطلاعاتي از خود نشان ميدهد، ولي بايد بداند اين اقدام مردم ما را مصممتر و جديتر ميكند. به خصوص تعرضات به نيروهاي مسلح جمهوري اسلامي از قبيل سپاه پاسداران و نيروهاي قدس حاكي از عدم دقت و شناخت از اصالت اين نيروها و پيوند عميق آنها با مردم شريف است، به نحوي كه اينها نيروي برآمده از متن ملت ايران اسلامي بوده و صيانت از اساس و دستاوردهاي انقلاب اسلامي و نظام مقدس وظيفه اصليشان ميباشد و توان و اقتدار نيروهاي مسلح در برقراري امنيت و مقابله با داعش نوزاد و خلف آن ساختار تنشزا و شيطنتهاي آلسعود و غده سرطاني و رژيم اشغالگر اسرائيل حاكي از پشتوانه بسيار قوي مردمي است.
اقتضاي زماني و مهمتر آن هماهنگي و فهم مشترك مجلس و دولت ميطلبد كه اساس و تركيب كابينه دوازدهم از بين شايستگان و متخصصان بوده و عناصر منطقهاي و روح شعار سال كه سال توليد و اشتغال ميباشد در آن تجلي نمايد به نحوي كه تركيب هيأت وزيران معرفيشده توان شناخت جامعه، اصل استعدادها، ظرفيتها و پتانسيلهاي مناطق مختلف كشور را در خود داشته و به عنوان دايرهالمعارفي از فرصتها و نقاط قوت، تهديدات و نقاط ضعف را به خوبي بشناسد، افرادي باشند كه با خط مشي مشخص اقتصادي بتوانند درست بينديشند و درست عمل كنند. مردم زماني از بيقانوني رنج ميكشيدند و امروزه از انباشت قانون و بيتوجهي به آن رنج ميبرند.
در قانون تقسيمات كشور مصرح است كه دولت موظف است با حفظ جهات سياسي و اجتماعي هر روستا را به نزديكترين مركز دهستان و به تبع آن دهستان را به مركز بخش و بخش را به مركز شهرستان و شهرستان را به نزديكترين مركز استان منضم نمايد كه متأسفانه ماده (10) قانون عملاً در استان اردبيل معني پيدا نكرده و حتي برخلاف آن شكاف سرزمين در شهرستانهايي از جمله شهرستان نير به وقوع پيوسته و يا شهرستانهايي در شرق و غرب استان اردبيل هستند كه مردمانشان همچنان منتظر الحاق و رهايي از انتزاعشان هستند، چراكه تمامي امورات مردمي آن شهرستانها به غير از اداري و حاكميتي اعم از داد و ستد، تأمين قضايي اجتماعي، مراسمات و مناسبتهاي مذهبي و فرهنگي و حتي مسائل پزشكي و درمانيشان در اردبيل صورت ميگيرد و عدم ارتقاي روستاهايي كه مراكز بخش هستند و همچنين داراي شرايط مورد درخواست اهالي محترم از جمله روستاهاي شهرستان سرعين، ثمرين و ارالوي بزرگ و كوچك و خيارك شهرستان اردبيل، نيارق و سوها و حور شهرستان نمين. استان اردبيل با همه ظرفيتهاي گردشگري متأسفانه به لحاظ فقدان زيرساختهاي گردشگري، ميانگين ماندگاري در آنها حدود يك روز ميباشد. با توجه به نقش اين صنعت در توليد درآمد و اشتغال ضرورت دارد به اين مهم در استان اردبيل اهتمام نموده و در راستاي اجراي عدالت و ايجاد زيرساختهاي گردشگري براي اهداف توريسم ورزشي و توريسم درماني و توريسم سلامت اهتمام نمايند.
به رغم همه پيگيريها، تذكرات، مكاتبات و ديدارها، ظاهراً تعادلبخشي و اقدامات وزارت نيرو در جهت تأمين و مديريت منابع آبي براي حوزه انتخابيه شهرستانهاي اردبيل، نمين، نير و سرعين در حد حرف بوده و جدي گرفته نميشود. شهرستان اردبيل با بالاي (600) هزار نفر جمعيت از كمبود به خصوص كيفيت آب در رنج هستند و شهرستان نمين و عنبران حتي از نصف نيازمندي خود بيبهره ميباشد. اين در حالي است كه آبهاي شيرين و قابل دسترس استان از محورهاي مختلف از جمله از حوزه ارس، قزلاوزن و رودخانهها، چشمهسارهاي كوههاي طوالش به درياي خزر ريخته و شور ميشود.
گويا در بخش كشاورزي زنگ خطر بيآبي به حوزه مركزي مؤثر نبوده و مفاد قانون برنامه ششم توسعه نيز در ارتباط با بهينهسازي مصرف آب به خطه اردبيل نرسيده و استان ما در رديف بيست و هفتم كشوري قرار گرفته و بيتوجهي به اين بخش باعث مستهلك شدن منابع آب و خاك و نيروي انساني در بخش كشاورزي شده و روستاهاي استان روز به روز خالي از سكنه ميگردد. اين در حالي است كه در ساير كشورهاي معمولاً بخش كشاورزي به گونهاي تقويت شده كه رقابتپذيري آن در عرصه بينالمللي حفظ شده و توليدكننده مورد حمايت جدي دولتها است.
موضوع تكميل راهآهن دوازدهساله اردبيل هم تبديل به يك قصه پرغصه شده است. هرچند براي سال 96 اعتبارات و اسناد خزانه و صكوك اسلامي در حد قابل قبولي توسط دولت به ويژه وزارت راه و شهرسازي تعهد شده و قابل تقدير است و نقش مجلس محترم در مجمع نمايندگان استان و پيگيري مسئولين ارشد استاني (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون) به ويژه نماينده محترم وليفقيه خيلي مؤثر بوده، ولي بدعهديهاي مسئولين وزارت راه در گذشته آرامش و امنيت رواني را در اين خصوص از ما گرفته و مردم استان همچنان بياعتماد هستند كه بايد امسال اعتمادسازي شود.
و حرف آخرم اين است كه عزيزان، مسئولين بانك مركزي! مردم، سپردهگذاران مؤسسات مالي و مخصوصاً كاسپين را ببينيد و با صدق گفتار براي حل مشكلات اين عزيزان اهتمام نماييد و حرف آخرم اردبيل استان مرزي است (نايبرئيس ـ خيلي ممنون) و صادرات بهتر است و ايجاد ماندگاري در مرزهاي كشور امروز يك ضرورت اجتماعي، سياسي و امنيتي است. بنابراين ضمن تشكر از همه اقدامات انجاميافته در خصوص ايجاد منطقه آزاد تجاري در اردبيل، از اعضاي محترم كميسيون اقتصادي درخواست مينمايم هرچه سريعتر در اين ارتباط اقدام نمايند. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

احمد امیر آبادی فراهانی
خيلي ممنون. ناطق بعدي جناب آقاي عليرضا سليمي نماينده محترم محلات و دليجان هستند كه پنج دقيقه وقت دارند. حاجآقا بفرماييد.

علیرضا سلیمی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
«الحمدلله و الحمد حقه و الصلاه و السلام علي محمد و آله الطاهرين» (حضار صلوات فرستادند)
نمايندگان محترم، ملت بزرگوار ايران اسلامي، در اين فرصت نكاتي را به عرض ميرسانم:
1 ـ امروز بدعهدي دولت آمريكا و فريبكاري و نيرنگبازي آن بر هيچكس پوشيده نيست. از توافقنامه برجام نه روحي باقي مانده و نه جسمي، نه جوهري و نه ماهيتي. برجام آيينهاي براي آينده ماست. خوشخيالي و تكيه بر دشمن سلطهجو به مثابه تكيه بر سايه است. تقسيم مردم به برجامي و دلواپس و هياهو براي شنيده نشدن انتقادها، مقدس دانستن برجام، حواله دادن هر منتقدي به جهنم، مؤدب و باهوش دانستن دشمن غدّار، عجله بيش از حد در تصويب آن، عدم بررسي دقيق و موشكافانه متن برجام در صحن مجلس، توجيه نقض برجام با تفكيك بين روح و جسم آن، عدم پاسخ مناسب و به موقع به عهدشكنيهاي مكرر در طول قريب به دو سال گذشته برخي از لغزشهايي بود كه متأسفانه دامن ما را گرفت و امروز نيز سراب ادامه برجام با اروپا، عدم توجه به قوانين مصوب مجلس مانند قانون اقدام متقابل، قانون حفظ دستاوردهاي هستهاي و ليت و لعل كردن و اعلان مكرر در حال بررسي هستيم به جاي پاسخ صريح و شفاف از جمله اموري است كه توجيه آن سخت مينمايد.
راستي چرا رآكتور اراك را بازطراحي نميكنيم؟ چرا غنيسازي (20) درصد را دوباره در دستور كار قرار نميدهيم؟ چرا سانترفيوژهاي برچيده شده را دوباره فعال نميسازيم. «من نام لم ينم عنه» غفلت از كيد دشمن پشيماني به بار خواهد آورد. چرا بعد از مصادره بنياد علوي، منع قانون ويزا براي ايرانيان، تحريمهاي جديد سنا و بيانيه درشت نمايندگان پارلمان اروپا هنوز رگ غيرت ما نميجنبد؟
2 ـ امروز روز اقدام و كار و تلاش و پاسخگويي به مطالبات مردم است. بيكاري شيرازه زندگي مردم را از هم پاشيده است. غبار ركود نفس مردم را سنگين كرده است. تورم دورقمي دوباره خود را هويدا كرده است. جوانان تحصيلكرده مدرك به دست از اين سازمان و اداره و كارخانه به كارخانه و سازمان ديگر سرگردانند. آقايان! به جاي حاشيهسازي و حمله به اركان اقتدار كشور چون سپاه و بسيج و زير سؤال بردن توان موشكي و پرت كردن حواس مردم از مسائل اصلي، تمام همت خود را صرف خدمت به مردم عزيز نمايند.
3 ـ هرج و مرج در بازارهاي پولي و مالي و اعلان ورشكستگي مؤسسات اعتباري چون آرمان، كاسپين، ثامن و غيره نشانگر عدم نظارت دقيق بانك مركزي است. آقاي رئيسجمهور! دستور لازم جهت حفظ حرمت و حراست از اموال مردم را صادر فرماييد.
4 ـ در آستانه معرفي هيأت دولت انتظار است از حد حرف و سخن فراتر رفته، از همه ظرفيت كشور استفاده شود. خطكشيهاي بيحاصل سياسي، محروم كردن كشور و ملت از بخشي از توان ملي است. وحدت شعار نيست، يك عمل و اقدام است. آقاي رئيسجمهور! امروز روز اقدام براي پاسداشت وحدت است. آيا جنابعالي شايستهسالاري را پاس ميداريد يا نگاه سياسي و جناحي در انتخاب كابينه ملاك و معيار است.
5 ـ جناب آقاي رحمانيفضلي وزير محترم كشور! دستاندازيهاي مكرر بخشداري و فرمانداري كاشان به حوزه استحفاظي شهرستان دليجان موجب رنجش مردم عزيز منطقه شده است. با اين اقدام خودسرانه مقابله كنيد.
6 ـ آقاي رئيسجمهور، جناب آقاي رحمانيفضلي، جناب آقاي نوبخت! توزيع بودجه استاني در استان مركزي به شدت تبعيضآميز است. ظلم فاحش در توزيع بودجهها در مورد حوزه انتخابيه حقير صداي كوچك و بزرگ را در آورده است. نگاه غيردقيق و كارشناسينشده (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون حاجآقا، متشكريم) موجب محروميت نقاط محروم دهستانهاي محلات و دليجان از بودجه مناطق محروم شده است. اگر در اين رويه تجديدنظر صورت نپذيرد مردم ما روشهاي ديگري را براي احقاق حقوق خود پيگيري خواهند كرد.
آقاي دكتر! يك نكته عرض كنم، چند تذكر كوتاه. (نايبرئيس ـ سريع بفرماييد، در 20 ثانيه بفرماييد) وزير محترم نيرو! مشكل آب شرب شهرستان محلات را سريعتر حل نماييد. جناب وزير! چرا اجازه داديد با دستكاري غيركارشناسي سرچشمه تاريخي محلات تبديل به چاه شده و آب اين چشمه بينظير امروز با پمپ استحصال شود؟ در مقابل مردم پاسخ دهيد، متشكرم.

احمد امیر آبادی فراهانی
خيلي ممنون و متشكر. ناطق بعدي جناب آقاي يحيي كماليپور نماينده محترم جيرفت و عنبرآباد هستند. آقاي كماليپور بفرماييد.

یحیی کمالی پور
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
«الحمدلله رب العالمين و صلي الله علي محمد و علي آله الاطيبين الاطهرين المعصومين» (حضار صلوات فرستادند)
عيد سعيد فطر را به محضر همه ملت بزرگ ايران و همه امت مسلمان عرض تبريك، تهنيت و شادباش دارم و همچنين آزادسازي موصل را به همه رزمندگان، دلاورمردان و همه آزاديخواهان عالم عرض تبريك دارم. به روح و روان همه شهدا سلام و درود ميفرستم. ياد امام عزيز را گرامي و براي سعادت و سربلندي رهبر فرزانه انقلاب دست دعا بلند ميكنيم.
در شرايطي كه با مجاهدت رزمندگان جهان اسلام شعاع نور انقلاب اسلامي در بخش مهمي از جهان پرتوافشاني ميكند و اقتدار جمهوري اسلامي لرزه بر اندام سران نظام سلطه و مزدوران منطقهاي آنها انداخته است، طراحي شيطاني دشمنان انقلاب اسلامي وارد فازهاي جديدي شده است. تصويب تحريمهاي سازمانيافته سناي آمريكا، تحريك برخي حكام بيتجربه و عياش منطقه براي ناامنسازي داخلي در ايران بخشي از اين طراحي شيطاني كاخ سفيد و همپيمانان اين رژيم است.
اكنون در آستانه تشكيل دولت دوازدهم هستيم. در نظام مقدس جمهوري اسلامي انتخابات برندي از مردمسالاري ديني است كه عدهاي از نخبگان جامعه خود را در معرض انتخاب مردم قرار ميدهند. اين بار نيز ملت شريف ايران در يك انتخابات پرشور و فراموشنشدني رئيسجمهور مستقر را براي يك دوره چهارساله ديگر به عنوان سكاندار اجرايي كشور انتخاب نمودند. شخص منتخب حال رئيسجمهور همه مردم ايران است، چه آنهايي كه رأي دادهاند و چه آنهايي كه رأي ندادهاند. عدهاي خواسته يا ناخواسته با اعمال و رفتار خود و حاشيهسازي ميخواهند اين شيريني را به كام ملت ايران تلخ كنند. اگر امروز فريادي از گلوي خادمي از خادمان ملت در دفاع از ارزشها و اصول انقلاب بلند ميشود آن را مخالفت با جريان، گروه و دسته خاصي قلمداد نكنيد.
ثبات، بقا و دوام هر نهضتي بسته به ارزشهاي آن نهضت است، عدول از آن ارزشها خلاف ارزشهاي اخلاقي و اسلامي اين جامعه است و ما بايد آن ارزشها را حفظ كنيم.
اما در بحث حوزه انتخابيه و حل مشكلات؛ اولاً اميدوار هستيم كه رئيسجمهور منتخب با برنامهريزي و آمادگي كامل و دولت ايشان براي حل مشكلات اقتصادي، مبارزه با ركود حاكم بر بازار، ايجاد اشتغال، جلوگيري از واردات بيرويه، مبارزه با قاچاق كالا، حل بحران مؤسسات مالي و اعتباري و ايجاد رونق اقتصادي در بهبود معيشت مردم تلاش كند و همه دلسوزان نظام اعم از قواي سهگانه تلاش كنند كه دولت در اين برهه بتواند به اهداف چشماندازهاي مورد نظر مقام معظم رهبري در بحث اشتغال، توليد و حمايت از توليدات داخلي دست يابد.
در حوزه انتخابيه اينجانب خصوصاً جنوب كرمان عموماً در اجراي ماده (3) آييننامه اجرايي تبصره (35) قانون اصلاح قانون بودجه 1395 كل كشور و تصويب هيأت وزيران داير به بخشودگي سود و ديركرد معوقات بانكي بايستي اصل بدهي مندرج در قرارداد اوليه محاسبه شود، اما متأسفانه بانك كشاورزي تا امروز سرپيچي نموده و موجب نارضايتي كشاورزان جنوب استان كرمان را فراهم نموده است.
جنوب استان كرمان همجوار با دو استان هرمزگان و سيستان و بلوچستان است و از نظر اقليمي و آب و هوايي مشتركات متعددي دارد. اما متأسفانه در فصل گرماي (50) درجه طاقتفرساي اين مناطق، ما از تعرفه هفتماهه كاهش برق برخوردار هستيم كه استدعا داريم وزير محترم نيرو مثل ساير دو استان تعرفههاي برق را در حوزه كاهش تعرفه برق به (9) ماه افزايش بدهد.
در بحث فيشهاي آب مصرفي شهروندان تبصرهاي به عنوان تبصره (3) قيد شده كه (50) درصد حقآبه را به خودش اختصاص داده و اين عملاً غيرقانوني و غيراخلاقي است. براي مردمي كه به نان شب محتاج هستند اين همه پول گرفتن و دست در جيب مردم كردن چرا؟ اين تبصره را حذف كنيد و پول مردم را به آنها برگردانيد.
متأسفانه بيجهت يارانه تعداد زيادي از افراد مستحق در حوزه انتخابيه اينجانب قطع شده است (اميرآباديفراهاني ـ خيلي ممنون) كه استدعا داريم مستمري اين افراد مستحق برقرار شود و همچنين در كميته امداد مستمري تعداد زيادي از مردم بنا به دلايل مختلف و علتهاي نامعلوم قطع شده كه استدعا داريم اين مستمري برقرار شود.
خدايا چنان كن سرانجام كار
تو خشنود باشي و ما رستگار
والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

احمد امیر آبادی فراهانی
خيلي ممنون، تشكر ميكنيم.

علی مطهری
8
طرح سؤال آقای جواد کریمیقدوسی نماینده مشهد و کلات نادری از آقای عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی و نظر مجلس مبنی بر وارد نبودن سؤال

علی مطهری
آقاي وكيلي! دستور بعدي را اعلام كنيد.

محمد علی وکیلی
آقاي رئيس! قبل از اينكه دستور را عرض كنم جمعي از جوانان فعال شهرستان سيرجان ميهمانان جناب آقاي حسنپور در جلسه تشريف دارند، خوشآمد عرض ميكنيم، بفرماييد.
دستور بعدي سؤال جناب آقاي كريميقدوسي از جناب آقاي آقاي آخوندي وزير محترم راه و شهرسازي است كه سخنگوي كميسيون عمران جناب آقاي صديف بدري گزارششان را به مدت پنج دقيقه ارائه بفرمايند.

علی مطهری
جناب آقاي بدري سخنگوي كميسيون عمران بفرماييد.

صدیف بدری
بسم الله الرحمن الرحيم
هيأترئيسه محترم مجلس شوراي اسلامي
سلام عليكم
با احترام، بازگشت به نامه شماره (18314/42) مورخ 26/3/1395 گزارش كميسيون عمران در خصوص سؤال ملي جناب آقاي جواد كريميقدوسي نماينده مشهد و كلاتنادري از جناب آقاي عباس آخوندي وزير راه و شهرسازي به شرح ذيل ارسال ميگردد.
رئيس كميسيون عمران ـ محمدرضا رضاييكوچي
خلاصه سؤال:
علت اعلام انعقاد قرارداد با ايرباس برخلاف واقع.
نتيجه بررسي:
در اجراي ماده (209) آييننامه داخلي مجلس و در پاسخ به نامه شماره (18314/42) مورخ 26/3/1395 هيأترئيسه محترم مجلس شوراي اسلامي، به استحضار ميرساند:
سؤال فوق در جلسه مورخ 9/6/95 اين كميسيون با حضور نماينده محترم سؤالكننده و وزير محترم مطرح شد. ابتدا جناب آقاي دكتر عباس آخوندي وزير محترم راه و شهرسازي عنوان نمودند؛ در خصوص قرارداد با شركت هواپيماسازي ايرباس دقيقاً رئوس و سرفصلهاي مورد توافقي كه جهت عقد قرارداد امضا كرديم را اعلام نمودهايم و نه بيشتر از آن و من اشكال قانونياي نميبينم.
جناب آقاي جواد كريميقدوسي به توضيح سؤال خود پرداخته و گفتند: در رسانه ملي اعلام شد كه در سفر جناب آقاي روحاني (رياست محترم جمهوري اسلامي ايران) قرارداد امضا شده و خبر دادند كه هواپيماها قبل از سال جديد وارد شده و به زمين مينشيند.
نماينده محترم مشهد و كلاتنادري خطاب به جناب آقاي آخوندي گفتند: شما در سفر رسمي خود كه توسط رسانه ملي پوشش داده شد اعلام نموديد «ما حاضريم قرارداد ببنديم ولي آمريكا بايد موافقت كند». نماينده محترم سؤالكننده همچنين با تأكيد بر حمايت خود از تأمين هواپيماهاي مورد نظر عنوان نمودند كه «در حالي كه ملت ايران هزينههاي بالاي برجام را پرداخت كرده است ولي شاهد عقد قراردادهاي بسيار محدودكننده آن هم با ويژگيهاي خاص خودش هستيم».
در ادامه جناب آقاي كريميقدوسي گفتند: ما دنبال آنيم كه توافق خوب انجام بدهيم. بحث ما اين است كه صادقانه به مردم گفته شود كه در چه وضعي هستيم. آنچه قبلاً ما شنيديم تاريخ ورود اولين هواپيماي ايرباس پهنپيكر با آن ويژگيها كه خودتان ميدانيد، قبل از سال بود، ولي بعداً پاسخي كه شنيديم اين بود كه آمريكا بايد اجازه دهد. ما ميدانيم در سفر هيأتهايي كه آمدند و رفتند مديريت دست آمريكاييها بود و آنها با اين تحقيق ميداني نيازهاي ما را دقيق بررسي كردند و اطلاعات ما را برداشتند و بردند.
وزير محترم راه و شهرسازي در مقام پاسخ ابتدا برداشت خود از صحبتهاي جناب آقاي دكتر كريميقدوسي را چنين عنوان نمودند كه هدف سؤالكننده محترم تسريع در اجراي قرارداد است كه در مقابل، نماينده محترم مشهد و كلاتنادري ضمن تأييد ضمني، تأكيد نمودند كه «بحث بيشتر بر سر خبرسازيها و فضاسازيهايي است كه زمان انتخابات انجام شد در حالي كه بايد [واقعيات] صادقانه به مردم گفته ميشد».
وزير محترم راه و شهرسازي توضيحات خود را چنين ادامه دادند كه اگر بحث بر سر اين است كه چه چيزي اعلام شده بايد گفت دقيقاً رئوس توافق امضاشده را اعلام كرديم و در اين خصوص شركت هواپيمايي جمهوري اسلامي ايران طي بيانيه رسمي رئوس توافق را اعلام عمومي كرده است، اما اگر موضوع تسريع در انجام كار است بايد بگويم كه اقداماتي مؤثر هم از جهت تأمين مالي و هم از جهت تعيين مشخصات فني و تيپ هواپيماها انجام شده و در خصوص نياز به مجوز اوفك، اين موضوع از روز اول اعلام شده كه البته أخذ مجوز اوفك به عهده شركت ايرباس بوده و ما فقط بايد مسائل مالي را حل كنيم. من از طرف ايرباس نميتوانم بگويم چه زماني مجوز اوفك صادر ميشود و البته اگر ديديم مجوز نميدهند جناب آقاي ظريف وزير محترم امور خارجه بايد موضوع را به عنوان نقض برجام پيگيري كنند، درحالي كه در حال حاضر در مسير مذاكرات قرار داريم.
در نهايت سؤالكننده محترم با اشاره به اينكه «امروزه بالغ بر (100) موتور نيازمند تعمير داريم كه از ژنو (1) تا الان فقط مجوز تعمير (12) عدد داده شده و در شرايطي كه براي تعمير موتور هواپيما مجوز نميدهند چگونه براي فروش (100) هواپيما به ما مجوز خواهند داد؟» از توضيحات وزير محترم راه و شهرسازي قانع نشدند و كميسيون ضمن تعيين قلمرو ملي سؤال جهت بررسي كارشناسي بيشتر، موضوع را به كميته حمل و نقل ارجاع نمود كه نتايج بررسي به شرح ذيل تقديم ميگردد:
جناب آقاي كريميقدوسي با اشاره به اينكه در عرف بينالملل قراردادهاي خريد هواپيما موضوعي عادي، شفاف و غيرمحرمانه است تأكيد نمودند كه «عليرغم حكم قانون اساسي بر ضرورت انعقاد هرگونه تفاهمنامه، موافقتنامه و قرارداد بينالمللي با مجوز مجلس، شما حتي حاضر نيستيد متن مورد توافقتان را در اختيار مجلس و كميسيون تخصصي ذيربط قرار دهيد. ما پيگيريم كه چرا خريد هواپيما عقب افتاده و چرا شفاف نيست. مردم به اين نتيجه رسيدهاند كه هرگاه چيزي محرمانه شده حتماً كاسهاي زير نيمكاسه است. در اين قرارداد كه رقابتي نيست (نايبرئيس ـ تشكر ميكنيم، وقتتان تمام شد) دو كشور توليدكننده، طرف قراردادند پس قرارداد [متن توافقات خريد هواپيما] را در اختيار بگذاريد». (نايبرئيس ـ گزارش را بايد طوري بنويسيد كه از پنج دقيقه اضافه نشود).
مديرعامل شركت هواپيمايي جمهوري اسلامي ايران در اين جلسه صراحتاً اعلام نمود كه اين متن در اختيار تعداد زيادي از كاركنان وزارتخانه ذيربط، شركتها و سازمانهاي ذيربط قرار دارد و بر همين اساس نسخهاي از آن در اختيار كميسيون عمران و نماينده سؤالكننده قرار خواهند داد، اما عليرغم گذشت بيش از يك ماه و پيگيريهاي مكرر كميسيون، متن توافقات مبادلهشده در خريد هواپيما در اختيار كميسيون قرار نگرفت.
نهايتاً كميسيون با تشخيص اين سؤال در حوزه ملي اين موضوع را به صحن مجلس ارائه نمود. انشاءالله كه نمايندگان محترم بعد از توضيحات وزير محترم و سؤالكننده تصميم مقتضي خواهند گرفت. والسلام عليكم و رحمه الله

علی مطهری
تشكر ميكنيم. به جناب آقاي آخوندي وزير محترم راه و شهرسازي خوشآمد ميگوييم، لطفاً توضيحاتتان را بفرماييد.

محمد علی وکیلی
آقاي دكتر آخوندي! شما (15) دقيقه فرصت داريد، ميتوانيد در دو نوبت فرمايشتان را ادامه بدهيد.

عباس آخوندی
بسم الله الرحمن الرحيم
«الحمدلله رب العالمين»
من هم به نوبه خودم از سؤالكننده محترم سپاسگزارم كه اين فرصت را براي من فراهم كردند كه من يك گزارشي را به صحن علني مجلس در ارتباط با بحث نوسازي صنعت هوانوردي و همچنين ناوگان هوايي انشاءالله تقديم كنم. با توجه به اينكه اولين جلسه رسمي پس از عيد سعيد فطر است اجازه بفرماييد كه ابتدا عيد گذشته را خدمت تمام همكاران، نمايندگان محترم مجلس و ملت ايران تبريك بگويم و از خداوند متعال مسألت كنم كه تمام خير و صلح را براي ملت مسلمان از جمله ايران عطا بفرمايد.
در ارتباط با بحث سؤالي كه شد فكر ميكنم براي همه دوستان كاملاً روشن باشد يكي از صنايعي كه در جريان تحريم ظالمانه بيشترين آسيب را ديد صنعت هوانوردي بود چه زيرساختهاي فرودگاهها، چه بحث ناوبري و چه بحث ناوگان. دوستان عزيز ميدانند كه ناوگان ما ناوگان بسيار كهنهاي است، سن فرسودگي هواپيما در دنيا (24) سال است و ميانگين سن ناوگان ايران چيزي حدود (23) سال است. يعني به شكل طبيعي ما به فاصله يك سال تمام هواپيماهايمان به ترتيب از حيّز انتفاع بر اساس استانداردهاي بينالمللي خارج ميشود. بنابراين به نظر من يكي از بزرگترين اقداماتي كه صورت گرفت همين اقدامي بود كه براي خريد هواپيما در ايران انجام شد. يكي از اقدامات شجاعانه و اقدامات بزرگي كه فكر ميكنم مورد تقدير ملت ايران در مجامع مختلف و جاهاي مختلف هم قرار گرفت و بسياري از نمايندگان محترم، وزارتخانه را مورد تشويق قرار دادند.
دوستان عزيز! كل تعداد هواپيماهايي كه سنشان بالاي سال 2000 است چيزي حدود هشت فروند بيشتر نيست، بنابراين ما نياز داريم كه صنعت ناوگان هوانوردي ايران را نوسازي كنيم. خوشبختانه بر اساس توافق برجام ما سه قرارداد بزرگ را امضا كرديم، يك قرارداد با ايرباس براي خريد (100) فروند هواپيما، يك قرارداد با ATR براي خريد (20) فروند هواپيما و يك قرارداد با بوئينگ براي خريد (80) فروند هواپيما، خوشبختانه قراردادها فعال و عملياتي شد و سه فروند ايرباس و چهار فروند ATR وارد ايران شد و عملياتي شدند و مردم ايران از بركات آن بهرهمند هستند. من فكر ميكنم توضيحاتي كه ما در كميسيون عمران و براي آقاي كريمي داديم حاوي همه جزئيات و برنامهها بود. حالا اگر آقاي كريمي در ادامه فرمايشاتشان مطالب و سؤالات دقيقتري داشتند آن موقع هم به شكل دقيقتر و در توضيحات مرحله بعدي به شكل تكميلي خدمت شما و ملت ايران عرض خواهم كرد. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

محمد علی وکیلی
جناب آقاي قدوسي (15) دقيقه فرصت داريد.

علی مطهری
تشكر ميكنيم. لطفاً دوستان در جاي خودشان مستقر بشوند. جناب آقاي قدوسي بفرماييد.

جواد کریمی قدوسی
بسم الله الرحمن الرحيم
ضمن تشكر از همكاران محترم، هيأترئيسه محترم و جناب آقاي آخوندي. ابتدائاً آزادسازي موصل كه مظهر عمل تفكر مقاومت در منطقه است را به ملت قهرمان عراق و جريان مقاومت تبريك و تهنيت عرض ميكنم و ابتدا يك گلهاي از هيأترئيسه محترم بكنم، جناب آقاي رئيس! سؤال بنده در تاريخ 26/3/95 يعني يك سال قبل، درست همان هفته اولي كه مجلس جديد منعقد شد تحويل هيأترئيسه شده، الان يك سال گذشته، وقت من بعد از يك سال به صحن آمده، در حالي كه اين سؤال بايد در وقت خودش در دستور قرار ميگرفت. اين يك نكتهاي است كه قابل توجه است.
نكاتي عرض ميكنم كه جناب آقاي آخوندي به دقت گوش بدهند و سعي كنند انشاءالله توضيحات قانعكنندهاي به ملت و همكاران ما بدهند، اين است كه چرا در اين قرارداد و توافق همچون بحثهاي ديگر همه چيز محرمانه بود؟ چرا بايد نمايندگان ملت از اين قرارداد مهم كه قريب به (100) ميليارد دلار شايد در نهايت با عدد و رقم كمتر و بيشتر در درازمدت جمهوري اسلامي به طرفهاي خارجي متعهد شود و زير بار يك دين سنگين برود، نمايندگان نبايستي بدانند كم و كيف اين قرارداد چيست؟ الگوي اقتصادي اين قرارداد چگونه است؟ ملت چه تعهدي دارند؟ يكي از بخشهاي مهم صحبت و سؤال ما از آقاي آخوندي در كميسيون عمران همين كم و كيف قرارداد بود. ايشان آنجا تعهد دادند اين اطلاعات را در اختيار بنده و اعضاي كميسيون عمران قرار بدهند. جناب آقاي دكتر رضائي رئيس محترم كميسيون عمران در تاريخ 19/1/96 هم به آقاي پرورش مديرعامل شركت هواپيمايي نامه نوشتند و درخواست كردند كه محتواي قرارداد را ظرف يك هفته در اختيار كميسيون عمران قرار بدهند كه تا همين لحظه كه من الان دارم صحبت ميكنم با وجود گذشت يك سال از سؤال هنوز ما و شما نميدانيم واقعاً محتواي اين قرارداد به اين سنگيني چيست.
نكته ديگر اين است كه ما همه نقطه نظر مشترك داريم. موافق بازسازي ناوگان هواپيمايي، ريلي، جاده و كشتيراني كه همه اينها هم در حوزه اين وزارتخانه و شخص آقاي آخوندي است. ما همه به دنبال اين هستيم، ولي از چه طريقي، از چه راهي؟ اينها همان مباحثي است كه مجلس شأن نزولش براي همين فرود آمده است كه بداند چكار ميخواهد بشود، به چه طريقي، با قانونگذاري، با سؤال، با پيگيري، با تحقيق و تفحص؟ ولي متأسفانه اين همچنان محرمانه است و به جز يك توضيحات شفاهي كلي نه تنها ما بلكه بسياري از كارشناسان حوزه صنعت هواپيمايي كشور از اين قرارداد بياطلاع هستند. نه تنها كارشناسان اين حوزه، حتي مديران اين وزارتخانهها هم از كم و كيف اين قرارداد بياطلاع هستند و محدوديت بسياري را در كسب اطلاع از اين قرارداد گذاشتند.
اما آن چيزهايي كه ما از متن اين سؤال استخراج كرديم كه مخبر محترم كميسيون هم آن را قرائت كردند، انشاءالله جناب آقاي آخوندي اين را توضيح بدهند. تا همين مقداري كه اشاره فرموديد سه فروند ايرباس و چهار فروند ATR خريديد چقدر پول داديد؟ اين پول از كجا آمده؟ از چه محلي برداشتيد؟ چه مصوبهاي براي خريد اين هواپيماها داشتيد؟ در هيأت دولت بوده؟ شما براي هما، شركت هواپيمايي كشور خريد ميكنيد، مصوبه هيأتمديره هما آيا قبل از اين تفاهمنامه و خريد بوده يا بعد از آن؟ مدل اقتصادي خريد اين هواپيماها چه بوده؟ چه توجيه اقتصادي براي اين نوع خريدها داشتهايد؟ از نظر فني هواپيماهاي ايرباسي كه خريده شده از زمان استارت تا زماني كه خاموش ميشود بايد پنج ساعت پرواز كند. اينها براي مسيرهاي دور است، ولي از اينها دارد در حوزه داخل و در خطوط داخلي استفاده ميشود. چقدر نظرات كارشناسان در حوزههاي مختلف أخذ شده است؟
الان ما تعداد زيادي شركت خصوصي در بحث هواپيمايي داريم، اگر قرار است شركت هما، يك شركت دولتي در آينده با (120) فروند هواپيماي نو به عرصه بيايد اين بخشهاي خصوصي از همين الان ديگر بايد در مغازههايشان را پلمپ كنند، در شركت را ببندند و خودشان را كنار بكشند. نقش بخش خصوصي چه بوده؟ چقدر به بخش خصوصي اهميت داديد؟ در خريد اين هواپيماها اولويتها را چقدر در نظر گرفتيد؟ با وجود اينكه در حوزه ريل، اتوبوس، جاده، كشتيراني، حالا حوزه كشتيراني بحث تجاري است، ولي در همين حوزه جاده و ريل نسبت به اين خريد سنگين چه اولويتي در نظر گرفتهايد؟ اين خريدها با چه نرخي بوده است؟ با چه سال ساختي بوده است؟ مطرح شد اين هواپيماهاي ايرباس دست دوم بود كه خريداري شده است، اين را تأييد ميكنيد؟ ما گزارش رسمي از طرف يكي از وزرا داريم كه انشاءالله در بخش دوم عرض ميكنم كه اينها دست دوم بوده خريداري شده، چرا دولت در بخش داخلي خودش آمده به اين سرمايهگذاري سنگين تن داده، در حالي كه قانوني هم نيست، دولت در اين قضيه مجاز به سرمايهگذاري نيست. اينها نكاتي است كه كلي عرض كردم، انشاءالله عرايضم را در بخش دوم مفصل در همين محورها تقديم ميدارم. آقاي رئيس! در خدمت جناب آقاي آخوندي باشيم تا توضيحات ايشان را در اين زمينه بيشتر بشنويم.

علی مطهری
تشكر ميكنم. جناب آقاي آخوندي بقيه فرمايشاتتان را بفرماييد.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي وزير! شما براي بقيه فرمايشاتتان (11) دقيقه و (15) ثانيه فرصت داريد.

عباس آخوندی
بسم الله الرحمن الرحيم
مجدداً از آقاي كريميقدوسي تشكر ميكنم كه اين سؤال را مطرح كردند. عزيزان! اين يكي از افتخارآميزترين قراردادهايي است كه در ايران بسته شده است، به چند دليل كه خدمت شما عرض ميكنم. در اين خريد ضمن شفافيت و ضمن قطع تمام واسطهها و ضمن أخذ اقرارنامه از تمام شركتها كه براي اين خريد حتي يك سنت به كسي كوچكترين مبلغي و يا حق حسابي را پرداخت نكردند اين خريد انجام شد. حالا راجع به سؤالهايي كه آقاي كريمي گفتند چند تا توضيح خدمتتان عرض ميكنم.
اين خريد كلاً بدون تعهد دولت صورت گرفته، بنابراين هيچ تعهدي براي دولت وجود ندارد. اينكه ميفرمايند چه تعهدي براي دولت، تعهد دولت در اين زمينه صفر است. صرفاً به ضمانت خود شركت هما و به وثيقه خود هواپيمايي خريد صورت گرفته است. وقتي بنده داشتم خريد را انجام ميدادم و ميگفتم ميخواهيم يك خريدي بدون ضمانت دولت و بانك مركزي انجام بدهيم، حتي دوستان ما در دولت ميگفتند اگر اين كار انجام شود ما اسممان را عوض ميكنيم. كسي باور نداشت كه اين كار انجام ميشود، ولي من به قدرت ملت ايران و به اعتبار ايران در بازار جهاني اعتقاد داشتم و اعتماد داشتم كه ما ميتوانيم اين كار را به اعتماد بازار جهاني به ايران انجام بدهيم. لذا اين كار را در همين شرايط سخت بدون كوچكترين تعهد دولت انجام داديم.
راجع به شفافيت، تمام اين مراحل نه به نمايندگان محترم، تمام اين خريدها كه چند فروند از قراردادهاي مختلف است همه به تمام ملت ايران اعلام شده، چه برسد به نمايندگان محترم. پيشرفت كار مرحله به مرحله از طريق رسانهها اعلام ميشد. ما از روز اول گفتيم كه (100) فروند هواپيما از ايرباس خريديم، (45) فروند خانواده (320)، (39) فروند خانواده (330) و (16) فروند خانواده (350). تمام مراحل را اعلام كرديم.
عزيزان من! اگر كسي چنين كاري را براي يك ملتي انجام بدهد حتماً آن ملت از آن فرد تقدير ميكند. جناب آقاي كريميقدوسي! شما كه اين سؤال را مطرح ميكنيد به اين عدد من توجه كنيد. تعجب ميكنم كه شما به جاي تقدير اينگونه سؤال ميكنيد. پيش از من در دولت گذشته براي خريد شش فروند هواپيماي (320 A) توافق شده بود، براي هر فروند (55) ميليون دلار، هواپيماهاي ساخت سال 2012. ما همان هواپيماها را كه ساخت سال 2016 و 2017 بود به قيمت (45) ميليون دلار، هر فروند هواپيما را (10) ميليون دلار كمتر خريديم. واقعاً تعجب ميكنم شما به جاي اينكه در واقع بياييد تقدير كنيد كه كسي آمده در اين شرايط سخت و در اين بحران چنين خريدي را انجام داده، با طرح يكسري ترديدها فقط اذهان را مشوش ميفرماييد. اصلاً چنين داستاني نيست.
آقاي كريميقدوسي! در شرايط تحريم هر خريدي (30) درصد حاشيه داشت. من روز اولي كه با رئيس هيأتمديره ايرباس صحبت كردم به ايشان گفتم من از شما يك خواسته دارم، تنها خواسته من از شما اين است كه به هيچ تماسي غير از تماس مديرعامل هما پاسخ ندهيد، شما فقط با يك نفر تماس بگيريد، هر كسي از هر مرجعي و هر مقامي با شما تماس گرفت شما حق نداريد پاسخ هيچكس را بدهيد و بايد به من يك اقرارنامه بدهيد كه در جريان اين خريد به هيچكسي حتي يك سنت براي حق حساب پرداخت نكرديد. يك خريدي با اين شفافيت، يك خريدي با اين درستي، اين خريدي است كه بايد براي تمام خريدهاي خارجي نمونه قرار بگيرد.
ما در تمام مراحل خريد مرحله به مرحله موارد را به آقاي رئيسجمهور گزارش ميكرديم. من در تاريخ 9/3/95 گزارش مفصلي از اين خريد كاملاً براي رئيس محترم مجلس شوراي اسلامي فرستادم. من عين گزارش را براي مقام معظم رهبري ارسال كردم. عزيز من! تمام موارد قانوني چگونه صورت گرفته؟ يك به يك بررسي اقتصادي اينها در شوراي اقتصاد تصويب شده، شوراي اقتصاد اينها را تصويب كرده و مجوز خريد داده است. اگر يك خريد بزرگي به اندازه يك سر سوزن در آن ترديدي بود با اين همه دستگاههاي نظارتي شما يقين بدانيد در واقع تا به حال همه دستگاههاي نظارتي تمام اين وزارتخانه و تمام شركتهاي تابعه را مورد بازخواست قرار داده بودند. يك خريد شفاف، يك خريد تميز، يك خريد افتخارآميز بدون تعهد دولت، اين خريدي است كه بايد مورد تقدير و تشكر دولت قرار بگيرد.
اينكه ميفرماييد براي كجا، اتفاقاً كاري كه ما در اين خريد كرديم تمام فرودگاههاي ايران كه در آن پرواز قرار نميگيرد را هدف قرار داديم. آقاي كريميقدوسي! ما (60) فرودگاه داريم، فقط در (10) فرودگاه (80) درصد پروازهاي ايران صورت ميگيرد، (20) درصد پروازهاي ايران در بقيه (50) فرودگاه صورت ميگيرد. همه فرودگاههاي دوردست ايران امكانات دسترسي مردم به صنعت هوانوردي و پروازهاي سالم را نداشتند و ندارند. كاري كه ما كرديم آمديم (20) فروند هواپيماي ATR خريديم، دقيقاً براي پاسخگويي به فرودگاههاي دور دست، براي فرودگاههايي كه مردم تا حالا طعم اين سرويس را نچشيدهاند. شما چطور ميفرماييد كه توجه نشده؟ اتفاقاً حواسمان بود، از بُرد كوتاه، بُرد متوسط، و بُرد بلند، هر سه بُرد را در نظر گرفتيم.
دوستان نماينده عزيز! شما ميدانيد كه ما از جهت موقعيت جغرافيايي در يك موقعيتي قرار گرفتيم كه همواره همه دنيا ميگويند كه ايران ميتوانست هاب هوانوردي منطقه شود. شما فكر ميكنيد كه ما با هواپيماهاي (23) سال عمر ميتوانيم با Turkish airways رقابت كنيم؟ ما ميتوانيم با امارات رقابت كنيم؟ ما ميتوانيم با قطر رقابت كنيم؟ ما وقتي ميخواهيم وارد اين بازار شويم ميخواهيم عزت مردم را داشته باشيم، ميخواهيم جمهوري اسلامي بتواند در قد و قواره جمهوري اسلامي در بازار عرضه حضور پيدا كند و بتواند در تمام هم بُردهاي دور، هم بُردهاي كوتاه و هم بُردهاي متوسط حضور پيدا كند بايد اقدام بزرگ كنيم. خريد چند فروند هواپيماي دست دوم كه هنوز وارد صحنه عرضه بهرهبرداري نشده، بايد برود وارد تعميرات شود چه حُسني براي ملت ايران دارد؟ ما الان افتخار ميكنيم كه داريم به عرصه رقابت هوانوردي در سطح جهان ورود پيدا ميكنيم. ما الان در واقع ميتوانيم به تدريج ادعا كنيم كه ما داريم ميآييم و از موقعيت جغرافيايي خودمان داريم استفاده ميكنيم و ميفهميم ما در چه موقعيتي قرار بدهيم. به اين خاطر است كه ما در واقع تمام اين سيستمها و بُردهاي مختلف را در نظر گرفتيم و ميخواهيم وارد رقابت شويم.
آقاي كريميقدوسي! من خدمت شما عرض كنم كه ما براي اين خريد تمام جزئيات را در نظر گرفتيم و اتفاقاً با فعال كردن هما اين انگيزه را در بخش خصوصي ايجاد كرديم كه بيايند ورود پيدا كنند. اگر شما الان ميبينيد كه شركتهاي بخش خصوصي در همين نمايشگاههاي اخير هوانوردي فرانسه ميروند قرارداد امضا ميكنند به خاطر همين است كه الان ميبينند بايد رقابت كنند. اگر بخواهند رقابت كنند بايد بروند سرمايهگذاري كنند. بله، شما الان ميبينيد كه غير از هما چهار شركت ديگر هم رفتند سرمايهگذاري كردند، هم با بوئينگ و هم با ايرباس رفتند قرارداد بستند. به خاطر اينكه اگر از اين به بعد بخواهند كار كنند ديگر كارشان رقابت كردن با يك ايراناير با ميانگين سن هواپيماي (24) سال نيست. الان ديگر بايد با ايرانايري رقابت كنند كه هواپيمايش دارد نو ميشود. در آن صورت بايد همهشان بروند خودشان را نو كنند. راهحل نوسازي ناوگان هوايي همين كاري است كه ما انجام داديم. بله، اتفاقاً توجه ما به بخش خصوصي است. كاري كه ما داريم ميكنيم ايراناير كه در واقع مادر صنعت هوانوردي است را به جاي اينكه بخواهيم داراييهايش را بفروشيم به يك شركت مقتدر هواپيمايي در سطح دنيا و در كلاس جهاني تبديل ميكنيم، آن شركت را وارد بازار ميكنيم. شركتي كه تمام هواپيماهايش (24) سال عمر دارد و هر لحظه بايد بيش از (50) درصد هواپيماهايش در پاركينگ باشد، عرضه آن در بازار بورس چه حُسني دارد؟ چه كمكي به خريداران ميكند؟ چه كمكي به ملت ايران ميكند؟ اتفاقاً ما داريم يك الگوي درست خصوصيسازي را عرضه ميكنيم. شما اتفاقاً بايد از دولت اين خواسته را ميداشتيد كه (نايبرئيس ـ تشكر ميكنيم جناب آقاي آخوندي) تمام شركتها را اول بازسازي ساختاري ميكرد، بعد وارد بازار بورس ميكرد وگرنه شركتهاي پير و فرتوت را وارد بازار بورس كردن اصلاً چه حُسني دارد.
در هر صورت من خدمت شما هستم و اين اطمينان را به شما ميدهم كه تمام مراحل قانوني طي شده، تمام مراجع قانوني تصويب كردند، تمام ملاحظات صورت گرفته و ما انشاءالله ميرويم كه صنعت هوانوردي ايران در سطح جهان قدرت رقابت را پيدا كند. از لطف شما متشكرم.

علی مطهری
خيلي ممنون، جناب آقاي كريمي! شما حدود هفت دقيقه و نيم فرصت داريد، توضيحاتتان را بفرماييد. دوستان در جاي خودتان مستقر باشيد.

جواد کریمی قدوسی
بسم الله الرحمن الرحيم
جناب آقاي آخوندي يكي از مديران باسابقه در اين كشور هستند. هر كسي كه بامش بيش برفش بيشتر. اين نوع صحبت كردنها براي افرادي است كه تاكنون به ميدان نرفتند، سؤال نماينده براي تشويش اذهان نيست. جناب آقاي آخوندي! همه بايد به قانون پاسخگو باشيم. آن كسي كه به من اجازه داده سؤال كنم خود من نيستم، قانون است كه بنده را اينجا به عنوان نماينده نشانده، شما را آنجا به عنوان وزير نشانده، آقاي مطهري را آنجا به عنوان رئيس جلسه نشانده است. چرا اينطور صحبت ميكنيد كه بنده دنبال تشويش اذهان هستم؟
همكاران محترم! اين سؤالهاي فني كه بنده كردم، ما الان خودمان در قضيه جواب داريم. يك قرارداد (100) ميليارد دلاري كه دارد بسته ميشود نبايد از كم و كيف اين قرارداد و از بديهيترين مسائلش مطلع باشيم؟ بعد ايشان درخواست ميكند به جاي تشويق داريد از ما سؤال ميكنيد، خيلي جاي گله دارد، واقعاً يك كم بايد ظرفيت خودمان را بالا ببريم. ما واقعاً منكر زحمات و تلاشها نيستيم، ولي (40) سال از انقلاب گذشته، صنعت هواپيمايي با وجود بعضي از مشكلات همچنان روي پا است. اين هواپيمايي ماهان براي قبل از انقلاب بود يا بعد از انقلاب؟ اين هواپيماهاي نوي ايرباسي كه دائم همه ما و شما سوار ميشويم براي قبل از تحريمها بوده يا بعد از تحريمها؟ موكول به همين نبوده كه شما سه فروند هواپيماي ايرباس دست دوم خريديد، ماهان دهها فروند هواپيماي دست اول خريد، بخش خصوصي هم خريد، آورده و الان هم زير پا است، جشن ملي هم برپا نكردند، عدهاي را هم آنجا براي ورود هواپيماي دست دوم نبردند كه به استقبال بروند. در كشور كار ميشود، همه كار كردند، شما هم كار كرديد، ديگران هم كار كردند. بحث سر الگوي اقتصادي اين خريدها است كه انتظار داريم واقعاً جواب بدهيد. با وجود اينكه ما صنعت هواپيماسازي نسبتاً خوبي داريم، هيچ توجهي نميشود. شركت هسا با (4000) متخصص تعطيل شده است. ما در كميسيون امنيت ملي مجلس قبل بازديد كرديم، سوار شديم، پرواز كرديم، حداقل كمك شود و خريد هواپيماي خارجي هم ميخواهيد قدر اينها را هم بدانيد. بنده به بندرعباس رفتم، متخصصين صنعت كشتيسازي آمدند گفتند تا چند سال ديگر نه، تا چند ماه ديگر اين صنعت هم تعطيل ميشود، چون دولت نيامده سفارش به ما بدهد و ما برايش كشتي بسازيم. نفتكش ميسازيم، كانتينربر ميسازيم، يدككش ميسازيم، با شركت كرهاي قرارداد بستند، ما اينجا هستيم، چرا به اينها توجه نميكنيم؟ اين هم يك بحثي است كه شما اشاره كرديد من يك توضيحي در اين زمينه در قضيه دادم.
سازمان بازرسي يك گزارشي داده و نقد كرده، به خود شما و به آقاي رئيسجمهور هم داده است. اين هواپيماهاي (320) و (330) كه خريداري شده كاربرد داخلي ندارد. اگر بخواهيد پول تمامشده اين را از مردم بگيريد كسي در داخل ايران نميتواند سوار اين هواپيماها شود، چون آنقدر قيمت گران در ميآيد كه بهاي پرداخت بليط براي مردم مقدور نيست، پس ناچار باز بايد يارانه و سوبسيد بدهيد. اين همان چيزي است كه شما نفي ميكنيد. كارشناسان از نظر فني ميگويند اين هواپيماها براي راههاي دور است، استارت كه ميشود حداقل بايد پنج ساعت پرواز كند، ولي اينها الان بين تهران و مشهد هم كار ميكند، من هم سوارش شدم. ولي آن هواپيماهاي ديگري مانند ATR كه خريداري شده كاملاً براي فرودگاههاي داخل ما در اين قضايا كاربرد دارد. آن كار درستي بوده، ولي اين ايرباسها كار درستي نبود.
يكي نكتهاي كه باز در سؤال هم بوده، مخبر هم در گزارش خواندند. همكاران عزيز! اين بحثها براي مجلس قبل است كه منجر به توافقهاي برجام و اينها شد، ما در ژنو متعهد شديم غنيسازي (20) درصد را تعطيل كنيم، آنها قرار شد در ازاء چند كار انجام بدهند، بخشي از دارايي ما را آزاد كنند، (2) ميليارد دلار آزاد كردند. تعهد كردند (120) موتور هواپيماي ما كه روي زمين است، (120) هواپيما كه براي قطعه مانده، نه اينكه از رده خارج شده را براي ما تعمير كنند. تعهد دادند در ازاي اينكه غنيسازي (20) درصد متوقف شود قطعه هواپيما بدهند، موتور تعمير كنند. برادران عزيز،خواهران محترمه! تا زماني كه بنده سؤال را به كميسيون آوردم از اين (120) موتور (20) تا تعمير شده بود، آن هم هر موتوري را بايستي شركت سازندهاش به وزارت خزانهداري آمريكا گردش كار كند كه اجازه ميدهيد ما اين موتور هواپيماي ايرباس در ايران با اين سريال ساخت را تعمير كنيم؟ مگر در برجام و ژنو چنين توافقي شده بود؟ قرار بوده اين موتورها تعمير شود، براي أخذ همين حق يك ملت فشار نياورديم كه (120) فروند هواپيماهاي شركتها، الان كلي پروازهاي شركت ماهان روي زمين مانده است. چرا اين در اين قضايا حل نشده است؟ مدل اقتصادي درست طراحي نشده، مدل اقتصادي كه آقاي آخوندي در كميسيون توضيح داده بودند الگويشان ديدن هواپيمايي قطر، هواپيمايي امارات، هواپيمايي سعودي، رقابت با آنها است. براي رقابت با آنها سراغ هواپيمايي (320) و (330) كه هم زيرساختش و هم مسائل فنياش اجازه نميدهد. نياز داخل ديده نشده است.
نكته بعدي هم كه مقام معظم رهبري فرمودند در خريد هواپيما اولويتها بايستي در كشور ملاحظه شود. ما (100) ميليارد دلار ذخيره بلوكهشدهمان در كشورهاي خارجي است. اين آزاد شود بيايد، همه اينها را ميخواهيم صرف خريد هواپيما كنيم؟ اين همه نياز كشور روي زمين مانده است، همه اينها بايد برود آنجا هزينه شود؟ اينها نكات مهمي است (وكيلي ـ متشكر) هنوز مانده، كه بايستي جواب داده شود كه متأسفانه در قضيه جواب داده نشد.
شركتهاي خصوصي را هم گفتند اين شركتهاي خصوصي همه رفتند تفاهم نوشتند. در جايي كه شركتهاي خصوصي ميتوانند بروند براي خريد هواپيما تفاهمنامه بنويسند اين همه سر و صدا در يك كشور براي قرارداد بستن يك هواپيما براي چيست؟ ميگويد دولت وارد نشد، هواپيماي ماهان دولتي است. ايشان جواب نداد همين (100) ميليون دلار را از كجا گرفته است. مابقي پول خريد هواپيما از كجا؟ از صندوق ذخيره ارزي ميخواهيد برداريد؟ نيست، بعد هم در اين قضايا مجوز مجلس را ميخواهد. شركت هما بايد اين پول را بدهد كه آن پول ندارد پول حقوق كارمندانش را بدهد، بيايد خريد هواپيما انجام بدهد؟ سازندهاي را فاينانس ميكند پول ميدهد، محال است بدون پيشپرداخت، دريافت و پرداخت را در اين شرايط به ما هواپيما بدهد.
بالاخره اين يك مسألهاي بود كه اينقدر در كشور سر و صداي كرد. «آفتابه و لگن، هفت دست، شام و ناهار هيچي». ما همچنان موافق نوسازي ناوگان هستيم، به خصوص با اولويت صنعت ريل و جاده، ولي متأسفانه اينطور جواب ميدهند. (نايبرئيس ـ خيلي ممنون) بله ممنونيم، جناب آقاي رئيس! سؤالات بنده را ديديد، فهرست كردم و ايشان جواب ندادند. من وظيفهام را انجام دادم، قصد ما هم واقعاً قصد قربت و حل مشكلات مردم است. ولي ما اين رويه را مناسب نميدانيم، پاسخگويي به مجلس را مناسب نميبينيم، توهين به نمايندگان را توهين به همه ميدانيم. در هر صورت بگذاريد باز هم همكاران محترم خودشان قضاوت كنند و رأي بدهند. قانع نشدم.

علی مطهری
تشكر ميكنيم. آقاي كريميقدوسي! پس ما رأي بگيريم. حضار 229 نفر، دوستان سر جاي خودشان مستقر باشند. ما وارد بودن سؤال جناب آقاي كريميقدوسي درباره قراردادهاي خريد هواپيما را به رأي ميگذاريم. آغاز رأيگيري، دوستاني كه سؤال آقاي كريمي را وارد ميدانند موافق رأي ميدهند و دوستاني كه وارد نميدانند مخالف رأي ميدهند. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب نشد.
بنابراين دوستان سؤال آقاي كريمي را وارد ندانستند و از توضيحات آقاي وزير قانع شدند.
9
اعلام وصول طرح اصلاح ماده (31) قانون مقررات صادرات و واردات با قید دوفوریت و تصویب یکفوریت آن (ثبت 278)

علی مطهری

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي دكتر! براي طرح قانوني اصلاح ماده (31) قانون مقررات صادرات و واردات درخواست دوفوريت داريم. جناب آقاي حاجيدليگاني نماينده طراحان لطف كنيد درخواست فوريتتان را مطرح بفرماييد.

حسینعلی حاجی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحيم
جناب آقاي مطهري! اگر اجازه بدهيد يك نكته را در قالب تذكر (197) عرض كنم. (نايبرئيس ـ وقت ما يك مقدار تنگ است) خيلي خلاصه عرض ميكنم، در (30) ثانيه. اين وضعيت مؤسسات اعتباري كه حدود (20) ميليون جمعيت درگير اين بحث هستند. بالاخره اين مؤسسات پول مردم را گرفتند، الان هم با وارد شدن بانك مركزي باز مشكلات ديگري در بازگرداندن آن هست. من در جلسه قبلي پيشنهادي به آقاي رئيس داشتم كه يك جلسه غيررسمي و غيرعلني گذاشته شود، مسئولين بانك مركزي، وزير اقتصاد بيايند و بنشينيم يك جمعبندي راجع به اين موضوع داشته باشيم.
اما در خصوص موضوع؛
بسم الله الرحمن الرحيم
همكاران عزيز! اين طرحي كه تهيه شده در راستاي فرمايشات مقام معظم رهبري است كه در روز اول سال جاري در مشهد مقدس ايراد فرمودند. همه ميدانيم اقتصاد بايد بر مبناي توليد تعريف شود و اقتصاد مقاومتي نسخه درمان اقتصاد بيمار كشور است و حمايت از توليد يكي از عناصر و مؤلفههاي اصلي اقتصاد مقاومتي است و اگرچه تبلور تحقق اقتصاد مقاومتي در برنامهها و سياستهاي قوه مجريه متصور است، لكن هر يك از قواي سهگانه به نوبه خود ميتوانند در شكلگيري اين اقتصاد نقش مؤثري داشته باشند. همه ما قبول داريم حمايت از توليد داخلي گام اول اقتصاد مقاومتي است و اين توليد داخل است كه ميتواند مشكل حدود (4) ميليون بيكار را حل كند و رشد اقتصادي را به ارمغان آورد. براي همه ثابت شده است كه واردات بيرويه كالاهاي غيرضروري تهديد و سم مهلك توليد داخلي و مولد اشتغال براي كشورهاي بيگانه و مبدأ است و ثمرهاي جز تعطيلي صنايع داخلي و بيكاري كارگران ايراني حتي با سن و سال و سوابق بالا ندارد. اما بايد اذعان كرد ضمن احترام به اقدامات و زحمات انجامشده عليرغم يك دهه نامگذاري، هر ساله به موضوعات اقتصادي كه دليل روشني بر اهميت آن است و گذشت چهار سال از زمان ابلاغ سياستهاي كلي اقتصاد مقاومتي، اقدام مؤثري به عمل نيامده و گامهاي عملي در اين حوزه برداشته نشده است و متأسفانه عليرغم علم به اين بديهيات و هزاران آثار ناگفته ديگر، در مورد واردات كالاهاي غيرضرور واقعيت اين است كه در يك دهه گذشته با اندك تفاوتهاي جزئي واردات اين نوع كالاها روند نگرانكنندهاي داشته و دارد. مثلاً ميزان واردات در سال 1387 از حدود (13) ميليارد دلار به بيش از (64) ميليارد دلار در سال 1389 رسيده و اين ميزان در سال 1393 حدوداً (54) ميليارد دلار بوده است و عمده كالاهاي وارداتي در اين سنوات كالاهايي بوده كه در داخل توليد ميشده است.
همكاران عزيز! واردات بيش از (1000) تن شال و روسري و مقنعه و (43) هزار دلار اجناس ويژه جشن كريسمس در سال 94، (99) ميليون دلار مبلمان و (72) ميليون دلار اسباببازي در سال 93، افزايش (99) درصدي واردات كفش، افزايش (354) درصدي واردات چتر، افزايش (347) درصدي واردات عصا و (50) درصدي واردات مصنوعات حصيربافي و سبدبافي در سال 93 نسبت به سال 92 و حدوداً واردات (150) هزار دلاري قفسه بايگاني، بيش از (4) ميليون دلار مسواك و بيش از (1) ميليون دلار فرچه ريشتراش در پنجماهه نخست 94 و واردات (83) تن مدادتراش و تيغه، (780) تن ميخ و پونز، (10) تن زيپ، (نايبرئيس ـ تشكر ميكنيم) آقاي رئيس! اجازه بدهيد.

علی مطهری
آقاي حاجي! وقتتان تمام شد، لطف كنيد اجازه بدهيد مخالف و موافق صحبت كنند.

حسینعلی حاجی
من يك جمعبندي داشته باشم.

علی مطهری

حسینعلی حاجی
آقاي دكتر! يك جمله عرض كنم. به هر حال در اين رابطه مطالب بسيار زياد است، توضيحات فراواني داريم. خواهش من اين است كه همكاران عزيز به اين دوفوريت رأي بدهند. با توجه به اينكه حدود چهار ماه از فرمايش مقام معظم رهبري گذشته و همچنين وضعيت بيكاري كه در كشور وجود دارد (كاتب ـ متشكر جناب آقاي حاجي) و ضرورت هوشمندسازي واردات، لذا رأي بدهيد، اگر در جزئياتش اشكالي بود انشاءالله در خدمت عزيزان هستيم.

غلامرضا کاتب
ممنون جناب آقاي حاجي. مخالف اول جناب آقاي داداشي هستند، بفرماييد.

ولی داداشی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
خدمت همكاران عزيز و ملت شريف ايران سلام و عرض ادب دارم. مطلبي كه برادر عزيزمان جناب آقاي حاجيدليگاني فرمودند و دفاعي كه از اين طرحشان كردند، ببينيد! اقتصاد بر مبناي توليد، صادرات و حمايت از توليد داخل را همه ما ميدانيم و همه دولتمردان و مجلسيان، همه كساني كه دستاندركار هستند اين را ميدانند. ثمره تهديد واردات كالاهاي خارجي مشخص است، منجر به تعطيلي كارگاههاي توليدي در كشور ميشود. همه ما اين را ميدانيم. اما يك نكتهاي كه در اين وسط وجود دارد اين است كه ما در قوانين صادرات و واردات براي اين بحث قانون داريم و دولت اجازه ندارد كه به واردكنندگان توليد داخل مجوز بدهد تا كالاهايي كه در داخل توليد ميشود را وارد كنند. كالاهايي همچون روسري كه فرمودند، كالاهايي تزئيني و غيره دارند به صورت قاچاق وارد كشور ميشوند، نه به صورت قانونمند و مجوزدار. اين بايد از يك مسير ديگري پيگيري و ممانعت شود.
ما امروز در كشور با يك مقولهاي به نام انباشت و قانون مواجهيم و متأسفانه مجلس شوراي اسلامي هم پيش به همين سو دارد حركت ميكند. ما انباشت و تلنباري از قانون را در مجلس شوراي اسلامي داريم كه متأسفانه بعضاً به خيلي از اين موارد كه در مجلس شوراي اسلامي تصويب شده عمل نشده و اجرايي نشده است. مطمئناً اين هم اگر تصويب شود تلنباري از قانون را به دنبال خواهد داشت و براي اين موردي كه جناب آقاي حاجيدليگاني و دوستان عزيز طرح كردند قانون داريم و لذا خواهشمنديم كه مجلس نظارت كند، قانوني كه فعلاً داريم را نظارت كنند كه درست اعمال و اجرا شود تا كشور مواجه با مشكلات اقتصادي در بحث واردات و صادرات نشود. تشكر ميكنم.

علی مطهری
خيلي ممنون از اينكه كمتر از وقت خودتان صحبت كرديد. موافق صحبت كند.

غلامرضا کاتب
موافق اول جناب آقاي محمدمهدي زاهدي هستند. (زاهدي ـ آقاي سالك صحبت ميكنند) حاجآقا صحبت ميكند؟ آقاي زاهدي! قبلش بگوييد كه معطل نشويم.

علی مطهری

احمد سالک کاشانی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض تبريك عيد سعيد فطر به همه برادران عزيز. طرحي كه مطرح شده، من يك سابقهاي را از اين موضوع خدمت برادران و خواهران عرض ميكنم. اين طرح در تاريخ 29/6/94 مورد توجه قرار گرفت و در مجلس بحث شد. نكات مهمي را در دوفوريت اين موضوع خدمت عزيزان عرض ميكنم. نكته اول كه قابل توجه است اين نكته است كه حمايت از توليد داخلي و اتكا بر توان ملي و اجرايي نمودن اقتصاد مقاومتي در راستاي (24) سياست اقتصاد مقاومتي ابلاغي از ناحيه مقام معظم رهبري است. بنابراين دليل بر فوريت توجه به اين نكته است.
مسأله بعد پرهيز از واردات هرگونه كالاي مصرفي آمريكايي است. مخالف محترم به قانون اشاره كردند، درست است، اما مواردي در اين قانون است كه بنده خودم در سال 94 در كميسيون مربوطه وارد شدم بحثهايي شد و قابل توجه است. استثنايي در اينجا قرار گرفته كه قابل دقت است و بايد به آن توجه كنند و آن اين است كه ورود هر گونه مواد مصرفي كالا و خدماتي از آمريكا به طور كلي ممنوع است مگر كالا يا خدماتي كه بنا به تصويب هيأت وزيران جنبه استراتژيك و نياز كلي داشته باشد كه در سياستهاي ابلاغي اين موضوع رعايت و ديده شده است.
نكته بعد جلوگيري از نفوذ اقتصادي، فرهنگي، اجتماعي آمريكاي جنايتكار است. شما ميدانيد اين تاجر تازه به دوران رسيده در آمريكا دنبال چه مسائلي است. بنابراين نبايد بازار مصرف آمريكا در جمهوري اسلامي ايران باشد. به دليل ظرفيتها و نخبگان و شركتهاي دانشبنياني كه در داخل كشور بسياري از كالاهاي ما را تأمين ميكنند. اين بحث حتي در هواپيماها مطرح است، چرا توجه به ظرفيت داخلي كشور نميشود؟
نكته بعد محروم نمودن آمريكا از بازار پررونق جمهوري اسلامي ايران است.
نكته ديگر وارد نمودن ضربه اقتصادي به آمريكاي جنايتكار است و ما ميتوانيم با خودكفايي روي پا بايستيم، كمااينكه در طول اين (38) سال چنين برخورد شده و قدرت بازدارندگي ما در مسائل سياسي و نظامي بالا رفته است. ميتوانيم قدرت بازدارندگي اقتصادي خودمان را بر اساس استفاده از ظرفيتهاي داخلي استفاده كامل كنيم.
تقاضاي من از برادران اين است كه اين موضوع خلاف اصل سوم قانون اساسي هم است. يعني بند (5) قانون اساسي طرد كامل استعمار و جلوگيري از نفوذ اجانب است. ما چرا بايد اجازه بدهيم اين حركت صورت بگيرد؟ همه خواهران و برادران در جريان حركت نفوذ هستند كه فتنه 78 و 88 شكل گرفت. امروز در قالب قراردادها استعمار حركت نفوذي خودش را در داخل كشور انجام ميدهد، مثل قرارداد FATF، مثل قرارداد ICP، مثل قرارداد 2030 و دهها مسأله ديگر. اين دوفوريتي در راستاي اجراي قانون اساسي و در راستاي (24) سياست ابلاغي مقام معظم رهبري در اين جهت از اين جلوگيري ميكند. اگر عزيزان دقتي در متن كرده باشند روشن است كه متن هم قابل دقت است. «واردات كالاهاي خارجي (اعم از كالاهاي ساختهشده، قطعات، ملزومات، تجهيزات و غيره) كه در داخل به مقدار نياز توليد ميشود و مورد نياز صنايع نيست و باعث تضعيف واحدهاي توليدي ميگردد ممنوع و دولت مكلف است از واردات جلوگيري كند». (نايبرئيس ـ سپاسگزارم) من جمعبندي كنم. (نايبرئيس ـ جناب آقاي سالك وقتتان تمام است) اين طرح اشتغال و توليدي كه متمركز در سال 96 است را تضمين ميكند. من از همه برادران و خواهران ميخواهم به دوفوريت اين طرح انشاءالله با عزت و اقتدار در مقابل تحريمهاي مجلس سناي آمريكا اعلام موجوديت كنند (كاتب ـ متشكر جناب آقاي سالك) و با رأي بالا انشاءالله اين رأي بياورد، مشتي است بر دهان بينالمللي آمريكا و اذناب آن. والسلام

غلامرضا کاتب
ممنون جناب آقاي سالك. مخالف بعدي جناب آقاي علي اكبري هستند، بفرماييد.

علی اکبری شیراز
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
همكاران عزيز توجه داشته باشند. ما مشكل صادرات و قوانين نداريم، آقاي داداشي هم اشاره كردند. حتي در برنامه ششم هم مشوق صادراتي پيشبيني شده است. ما قبل از صادرات هم در توليد مشكل داريم و اينقدر موانع توليد وجود دارد كه اگر برگرديم اين موانع را حل كنيم و توليد را از دست بانكها نجات بدهيم خود به خود صادرات ميتواند بازارش را پيدا كند. با طرح اينطور فوريتها بيشتر دستگاهها را هم دچار مشكل ميكنيم. عرض كردم كه قانون به حد كافي وجود دارد. ما اگر اين موانع توليد را برداريم، اعمال نظارت را بيشتر كنيم و كيفيت توليد را بالا ببريم خود به خود در صادرات مشكلي نخواهيم داشت. در واقع مشكل اصلي نظام بانكي، عملكرد بانكي و ساختاري است كه هم توليد و هم فرآوردههاي توليد را امروزه به شدت دچار مشكل كرده است. با توجه به مشوقهاي صادراتي هم كه در برنامه پيشبيني شده من فكر ميكنم مسير خود به خود باز است و بايد تلاش كنيم كه موانع توليد را برداريم تا اين مشكلات حل شود.
نكته بعد هم بحث اعمال نظارت جدي و كنترل قاچاق است. اگر اين قاچاق واقعاً مديريت شود، اسكلههايي كه خارج از كنترل دستگاههاي دولتي است داشته باشيم، راحت ميتوانيم صادرات را سامان بدهيم، كمك كنيم و به آن توجه شود.
با توجه به اينكه شايد موضوع ضرورت داشته باشد، اما اهميتش به گونهاي است كه ما با دوفوريتش مخالفيم، چون نياز به كارشناسي بيشتري دارد. اميدواريم كه در مراحل بعد با فرصتهايي كه در اختيار قرار ميگيرد كارشناسي بيشتري صورت بگيرد كه جامعتر باشد. متشكرم.

علی مطهری

غلامرضا کاتب
متشكر جناب آقاي علي اكبري، موافق بعدي جناب آقاي محمد دهقاني هستند، جناب آقاي دهقاني بفرماييد.

محمد دهقانی نقندر
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
بنده هم عيد فطر را تبريك عرض ميكنم و به دلاورمردان سپاه پاسداران كه با عمليات موشكي اقتدار جمهوري اسلامي ايران را به رخ جهانيان و دشمنان جمهوري اسلامي ايران كشاندند هم تشكر ميكنم.
راجع به اين طرح به نظر من كافي است نگاهي به وضعيت كشور بيندازيم. ما در همين چند سال گذشته تقريباً (350) تا (400) هزار نفر توليدكننده لباس در كشور داشتيم. كشور ما (10) ميليارد دلار بازار البسه دارد، كارشناسان ميگويند. حدود (3) ميليارد دلار در داخل كشور بازار كيف و كفش داريم. متأسفانه با واردات بيرويه و بيحساب و با دلالي برخي از افراد و كمك برخي از مسئولين اين بازار لباس را در اختيار بيگانگان قرار داديم، بازار كيف و كفش را در اختيار بيگانگان قرار داديم. آقاي حاجي اشاره كردند، از عصا و تيغ و بسياري از كالاهاي بسيار پيشپا افتاده و كاملاً ساده براي توليد در داخل كشور شاهد هستيم كه وارد كشور ميشود و بازار كشور را در اختيار بيگانگان قرار داديم و بسياري از كارخانجات ما هم در داخل تعطيل شده است. اين نيازمند يك مديريت دقيقي است، البته روشن است كه وقتي ما ميگوييم جلوي واردات گرفته شود به معناي اين نيست كه جلوي واردات كالاهاي ضروري، واردات كالاهاي واسطهاي و مواد اوليه گرفته شود، دولت آنها را بايد مديريت كند. اما برخي از كالاها واقعاً دارد در داخل كشور توليد ميشود و اگر دولت يك مقدار وقت بگذارد با اين اتحاديههاي توليدي، اينها را تشويق كند، تسهيلات در اختيارشان بگذارد ما در داخل كشور بسياري از كالاها را ميتوانيم توليد كنيم، نياز نيست كه بازار كشور را به روي كالاهاي بنجل خارجي باز كنيم و ما شاهد باشيم كه در داخل كشور داريم ريل توليد ميكنيم، از آن طرف ميروند ريل را از خارج ميخرند، واگن را داريم در اراك توليد ميكنيم، واگن در انبارها مانده، آقايان ميروند واگن را از خارج ميخرند، بهترين البسه را در داخل كشور توليد ميكنيم، زمينه قاچاق و همچنين واردات بيرويه لباس را دارند فراهم ميكنند و بازار كشور را در اختيار آنها ميگذارند. عصا آورديم، حتي چند وقت پيش دسته بيل وارد كرده بودند. اين براي كشور واقعاً ننگ است كه اينگونه مديريت شود. در واقع پيام اين طرح اين است كه دولت يك اراده جدي داشته باشد، فهرستي از كالاهايي كه در داخل كشور توليد ميشود و امكان توليدش وجود دارد، واقعاً دست دلالها و برخي از مسئوليني كه شريك اين دلالها هستند قطع شود. شاهد بوديم كه برخي از مسئولين كشور خودشان و فرزندانشان در همين چند وقت گذشته واردكننده لباس بودند. واقعاً بايد سطح وزارت ما در اينجا تنزل پيدا كند كه وزير ما برود شركت واردات لباس داشته باشد. بايد جلوي اين وضعيت اسفبار را گرفت.
البته من معتقدم حتماً بايد كارشناسي دقيق شود و به دولت اجازه داده شود، البته دولتي كه خودش سهمي نداشته باشد، خودش سودي نداشته باشد، خودش دنبال تجارت، واردات و دلالي نباشد. افرادي بيايند ببينند در داخل كشور اجازه ورود كالاهايي كه دارد توليد ميشود را ندهند، با قاچاق مبارزه شود. ما در سال 92 قانون تصويب كرديم كه جلوي قاچاق كالا گرفته شود. تجهيزات بايد در مبادي ورودي نصب شود، در بين راهها تجهيزات نصب شود كه كالاي قاچاق شناسايي شود. واقعيت اين است كه من احساس ميكنم كشور و دولت در اين زمينهها به وظيفه خودش عمل نكرده است. شايد با يك اقدامي از سوي مجلس بشود جلوي برخي از كارها را گرفت و كالاهاي ضروري، واسطهاي و مواد اوليه به داخل كشور وارد شود و دولت كالاهايي كه در داخل كشور توليد ميشود را تشويق كند. ما شايد در سال (150) ميليون كيف و كفش در داخل كشور لازم داريم. متأسفانه (20) درصد در داخل توليد ميشود و قبلاً بيش از اينها توليد ميشد. كمكم چون اين كيفهاي بنجل چيني را برميدارند ميآورند و متأسفانه كمكم ديگر براي توليدكننده مقرون به صرفه نبوده و تعطيل شده است. دولت ميتواند با اقدامي كه در اين طرح آمده فهرست كالاهايي كه ما در داخل توليد ميكنيم، امكان توليدش وجود دارد (نايبرئيس ـ خيلي ممنون) را ممنوع كنيم و كالاهاي واسطهاي و مواد اوليه كه در داخل كشور وجود دارد را بشود با مديريت درست به داخل كشور وارد كرد. والسلام عليكم و رحمه الله

علی مطهری
سپاسگزاريم. البته جناب آقاي دهقانينقندر! اين فرزند وزيري كه فرموديد در قوه قضائيه تبرئه شد، به هر حال راجع به آن موضوع اعلام شد كه ايشان تبرئه شدند.
دوستان براي رأيگيري آماده شوند. دوفوريت طرح اصلاح ماده (31) قانون مقررات صادرات و واردات را به رأي ميگذاريم.
حضار 222 نفر، دوستان در جاي خودشان مستقر شوند. دوسوم رأي ميخواهد. لطفاً رأيتان را بدهيد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب نشد.
يكفوريت را به رأي ميگذاريم. حضار 222 نفر، يكفوريت اين طرح را به رأي ميگذاريم. آغاز رأيگيري، لطفاً رأي بدهيد. آقاي بروجردي حتماً رأي دادند، رئيس كميسيون كه نميشود رأي ندهد، حتماً رأي دادهاند. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. يكفوريتش رأي آورد.
10
اعلام وصول (1) فقره طرح

محمد علی وکیلی
آقاي رئيس! يك اعلام وصول داريم.

علی مطهری

محمد علی وکیلی
طرح عادي لغو قانون اصلاح انحصار دخانيات مصوب 1315 اعلام وصول ميشود.
11
تذکر آییننامهای و اخطار قانون اساسی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

علی مطهری
آقاي رنجبرزاده! تذكرات شفاهي را بفرماييد.

اکبر رنجبرزاده
تذكر خارج از دستور جلسه امروز، جناب آقاي احمد مرادي نماينده محترم بندرعباس، قشم، ابوموسي، حاجيآباد و خمير بفرماييد. دو نفر هم از قبل مانده كه در خدمتشان هستيم، آقاي وحدتي و آقاي خدري.

احمد مرادی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم و به نستعين
ياد و خاطره شهداي هواپيمايي ايرباس جمهوري اسلامي ايران كه در (12) تير سال 1367 به دست آمريكاي جنايتكار مظلومانه در آسمان پرپر شدند و به شهادت رسيدند را گرامي ميداريم.
تبريك عيد گذشته فطر محضر همه مسلمانان جهان و آرزوي قبولي طاعات و عبادات.
تذكر اول به وزير محترم نيرو بابت مشكلات آب شرب در روستاهاي استان هرمزگان بالاخص جزيره قشم كه حادترين آن در غرب جزيره قشم ميباشد.
تذكر دوم به وزير محترم راه و شهرسازي در خصوص جادههاي نابسامان استان هرمزگان خاصه در روستاهاي اين استان كه تردد مردم را با سختي مواجه كرده و جادههاي استان كماكان از مردم كشته ميگيرد.
تذكر سوم به وزير محترم صنعت، معدن و تجارت است. چرا عليرغم مصوبه مجلس برخي مديران صنايع حاضر نيستند از نيروهاي بومي استفاده كنند و بعضاً براي بهكارگيري كارگران ساده، نيروي كار را از خارج استان ميآورند؟
تذكر چهارم به وزير محترم نفت؛ پالايشگاه مهمي مثل نفت ستاره خليج فارس ضمن اينكه كاركرد ملي دارد لازم است از نيروهاي بومي استفاده كند. عليرغم تذكرات قبلي متأسفانه هنوز خواستههاي بهحق جوانان هرمزگاني تحقق پيدا نكرده است.
تذكر پنجم به وزير محترم ورزش و جوانان؛ متأسفانه فساد در فوتبال ايران پيشتازي ميكند. استانهايي مثل هرمزگان در آتش تبعيض ميسوزند و ورزش هرمزگان عليرغم پتانسيل و ظرفيتهاي بالا روز به روز به فراموشي سپرده ميشود.
تذكر ششم به وزير محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشكي؛ جناب وزير! جنابعالي به خوبي ميدانيد كه بيمارستانهاي هرمزگان شرايطي خوبي ندارند. مردم مجبور هستند براي درمان يك بيماري ساده به استانهاي ديگر مراجعه كنند. مردم هرمزگان چه گناهي مرتكب شدهاند كه بايستي در آتش بيمهري مسئولان بسوزند؟
تذكر هفتم به جناب آقاي دكتر نوبخت رئيس محترم برنامه و بودجه كشور؛ جنابعالي قول داديد مشكلات كشاورزان و كساني كه وامهاي زير (100) ميليون تومان داشتند و دريافت كردند را مرتفع سازيد. تصميم دولت به صورت ناقص اجرا ميگردد و چنين اشخاصي هنوز نگران هستند و مشكلاتشان حل نشده است. لطفاً نظارت را بيشتر كنيد.
تذكر هشتم به جناب آقاي دكتر جهانگيري معاون اول محترم رئيسجمهور؛ جنابعالي هفت ماه گذشته (رنجبرزاده ـ تشكر) كتباً به وزراي نفت و صنعت، معدن و تجارت ابلاغ فرموديد كه براي هيأتمديره پالايشگاهها و صنايع از نيروهاي تحصيلكرده هرمزگاني استفاده كنند. جهت اطلاع حضرتعالي ظاهراً دستور شما به وزرا كاربردي نيست و هيچ اقدامي انجام ندادهاند.
تذكر آخر نيز به جناب آقاي دكتر روحاني رياست محترم جمهوري؛ لطفاً در اين دوره از مسئوليت خود حق مردم هرمزگان از محل مازاد درآمد را پرداخت كنيد. سهم هرمزگان در افزايش درآمدهاي ملي بالاست و لكن سهم خودشان از دريافت خدمات بسيار ناچيز است. مردم از جنابعالي انتظار دارند (رنجبرزاده ـ تشكر) كه بهحق و عدالت حكم نماييد.
والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

اکبر رنجبرزاده
تشكر، جناب آقاي قاسم ميرزائينيكو نماينده محترم دماوند و فيروزكوه بفرماييد.

قاسم میرزائی نیکو
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام و تبريك ايام عيد رمضان، عيد فطر. يادواره شهادت (72) شهيد حزب را گرامي ميداريم و در اين ايام تكرار چهره تاريك نامردان بيرحم اسلحه به دست منافقين را به ياد ميآوريم كه با ترور و تروريسم و با كشتن كسبه ساده و مردم بيگناه كوچه و بازار تا رده اول حكومت و شهيد مظلوم شهيد بهشتي سيد مظلومان و يارانش كه قرباني اين خباثت بودند.
تذكر اول؛ به همه دلسوزان، دغدغهداران و مسئولين نظام كه ضرورت توجه به منافع ملي و خدمت صادقانه حكم مينمايد كه از دلسرد و نااميد كردن مردم با اين حضور گسترده در تمامي صحنهها كه حماسه آفريدند، با استفاده از تريبونهاي مختلف پرهيز نمايند و بر اهتمام حل مسائل مبنايي كشور در چارچوب قانون و اسناد بالادستي در قالب تشكيل جلسات داخلي مسائل را دنبال نمايند.
تذكر دوم به وزير محترم نفت جناب آقاي مهندس زنگنه است. جناب آقاي وزير! شما دستور فرموديد، مكتوب نموديد و بارها تكرار كرديد كه همانگونه كه با صرف هزينههاي هنگفت وقتي گاز از دماوند بايد به لاريجان برسد فرموديد كه به روستاهاي شهرستان فيروزكوه و دماوند نيز بايد گازرساني شود. اما متأسفانه در كنار پايتخت هر روز با دلايل مختلف از اين امر سر باز ميزنند. توجه جدي نماييد، جناب آقاي وزير! «الوعده وفا».
آخر اينكه جا دارد از وزير محترم راه و شهرسازي براي پشتيباني و حمايت از ايجاد كمربندي محور تهران ـ فيروزكوه در منطقه گيلاوند تشكر كنم و حل و فصل اين گره كور ترافيكي كه ساليان دراز مغفول مانده بود و مردم عزيز و مسافرين ما كه به شمال تردد مينمايند را در اين منطقه زمينگير نموده بود (رنجبرزاده ـ تشكر) و اما جناب آقاي وزير محترم راه، مسكن و شهرسازي! به راههاي اصلي و قديمي روستاها به ويژه روستاهاي فيروزكوه و منطقه لاجورد و پشتكوه توجه جدي نماييد كه متأسفانه سالهاست ترميم و بهسازي نشده است.

اکبر رنجبرزاده
تشكر، جناب آقاي همايون يوسفي نماينده محترم اهواز، باوي، حميديه و كارون بفرماييد.

همایون یوسفی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
«الحمدلله رب العالمين»
خدمت ملت شريف ايران و همكاران محترم عرض سلام و وقتبخير دارم.
تذكر اول اينجانب در خصوص مسائل محيط زيستي و تغيير اقليم در ايران و به ويژه در خوزستان است. امروزه به نظر ميرسد كه بزرگترين مسأله ايران نه حقوق بشر است و نه اقتصاد و نه چيز ديگري، بلكه تغيير اقليم بايد بزرگترين و جديترين مسأله ايران تلقي شود و طبق نقشههاي جهاني تغيير اقليم از جنوبغرب ايران و از خوزستان در حال ورود به ايران است و در آينده نه چندان دور كل فلات ايران را فرا خواهد گرفت، با اين تفاوت كه فلات ايران به علت كمآبي نسبت به استان خوزستان از تأثيرات بيشتري از تغيير اقليم متأثر خواهد بود.
اما مشكل گرماي شديد خوزستان به جز عامل بيروني كه همان تغيير اقليم است يك عامل دروني هم دارد و آن هم سوءمديريت منابع آب و مديريت سرزمين است. كشاورزي بيرويه و سدسازي گسترده و نابودي هورها و از بين رفتن پوشش گياهي و بهرهكشي بيش از حد از جلگه خوزستان آن هم بدون توجه به ظرفيتهاي محدود طبيعي و توسعه شهرها در دهههاي اخير تقريباً چيزي از جنگلها و مراتع اين استان را باقي نگذاشته است. در خوزستان تا همين (80) سال قبل در بيشههايش شير زندگي ميكرد و در جنگلهايش گوزن زرد زندگي ميكرد. اينها را كه تغيير اقليم از بين نبرده است. امروز نه حيات وحشي مانده و نه آن جنگلها و مراتع باقي مانده است و از آن همه آب و رودخانههاي حياتي چيزي باقي نمانده است و به طور مثال جريان آب رودخانه كرخه به يكپنجم كاهش يافته است و امروزه هيچكدام وجود ندارند كه عامل آن وزارت نيرو است. امروزه خوزستان با دو قاتل از بيرون و درون مواجه است، تغيير اقليم از بيرون و سوءمديريت از داخل و اگر نتوانيم رطوبت خاك را تأمين كنيم گرماي هوا باز هم شديدتر خواهد بود.
از سوي ديگر بايد توانايي مردم را در مقابله با تغييرات محيطي و اقليمي بالاتر برد. (نايبرئيس ـ تشكر) در كشورهايي مثل قطر گرمايش هوا تأثيري در معيشت مردم ندارد، چون معيشت مردم از راههاي ديگر تأمين ميشود. ولي در ايران و خوزستان معيشت مردم به منابع طبيعي گره خورده است و لذا اين وابستگي ميتواند منشأ تحولات عظيم اجتماعي همچون مهاجرت نخبگان گردد. لذا تقاضاي عاجل در خصوص تأمين حقآبههاي خوزستان و كنترل كانونهاي گرد و غبار و تأمين پوشش گياهي مناسب براي استان جهت مقابله با پديده گرمايش را داريم.
تذكر دوم در خصوص مؤسسه آرمان در خوزستان است (نايبرئيس ـ تشكر ميكنيم، وقت شما تمام است) كه با حدود (140) هزار سپرده و (63) درصد كل سپردهگذاران منشأ مشكلات بزرگي براي مردم استان خوزستان شده است و ضمن تذكر به وزير محترم اقتصاد و بانك مركزي (نايبرئيس ـ خيلي ممنون) خواستار تسريع در بازپرداخت اصل و سود سپردههاي سپردهگذاران محترم را دارم. خيلي ممنون.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقاي سيدحمزه اميني نماينده محترم هشترود و چاراويماق بفرماييد.

سیدحمزه امینی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
با سلام و عرض ادب و احترام و آرزوي قبولي طاعات همه عزيزان، ضمن تشكر از زحمات وزراي محترم كشور، بهداشت و درمان، نيرو و رياست محترم محيط زيست. قابل توجه اين عزيزان كه بوي تعفن و مهلك و غيرقابل تحمل رودخانه محله گنجينه كتاب شهر هشترود و آقبلاغچايي ساكنان اين شهر را آزار ميدهد. اگر در عرض يك هفته آينده اين رودخانهها لايروبي نشوند شاهد بروز امراض مختلف و بيماريها در اين شهر خواهيم بود.
ستاد بحران كشور ضمن تشكر از توجهاتشان به مناطق سيلزده شهرستانهاي هشترود و چاراويماق و پرداخت غرامت ولو جزئي تشكر ميكنيم، ولي توجهشان به پلهايي كه پنج پل و هفت پل ارتباطي ديگر در روستاهاي ديگر را كه سال گذشته آب برده بود، هنوز هيچ اقدامي در اين مورد انجام نگرفته است. قابل توجه ستاد بحران كه تنها چهار ماه فصل كاري در اين شهرستانها است كه اگر اقدام نشود باز روستاييان به مشكل برخورد خواهند كرد.
قابل توجه رياست محترم بانك مركزي جناب آقاي دكتر سيف، تشكر از توجهشان به مناطق محروم، انتظار ميرود كه با توجه به رويكرد روستاييان به ساخت مسكن در روستاها، هنوز بودجه وامهاي ساخت مسكن به اين مناطق ابلاغ نشده كه فصل كاري در اين شهرستانها رو به اتمام است.
وزير محترم راه و شهرسازي؛ تشكر از لطفشان براي شروع پروژه ساخت راههاي روستايي قرمزيباغ و ساير راههاي روستايي، انتظار ميرود كه حداقل مبلغ جزئي به اين پيمانكاران ابلاغ شود كه پيمانكاران از كار دست نكشند و شروع به كار كنند كه فصل كاري در اين روستاها بسيار كم است.
قابل توجه وزير محترم ارتباطات و تشكر از زحمات اين عزيز، تلفنهاي ثابت بعضي از روستاهاي شهرستان هشترود حدود پنج سال است كه قطع ميباشد و اقدامي در اين خصوص انجام نگرفته است. انتظار ميرود كه براي وصل تلفنهاي ثابت اين روستاها به خصوص تلفنهاي همراه كه اصلاً آنتندهي ندارند توجهي خاصي شود. تشكر از لطفتان.

علی مطهری
تشكر ميكنم، آقاي رنجبرزاده بفرماييد.

اکبر رنجبرزاده
تشكر، جناب آقاي احمد حمزه نماينده محترم كهنوج، منوجان، رودبارجنوب، قلعهگنج و فارياب

احمد حمزه
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
ضمن عرض سلام و تبريك عيد فطر و آرزوي قبولي طاعات و عبادات همكاران عزيز و تبريك آزادسازي موصل و به ثمر نشستن تلاشهاي سردار رشيد اسلام، سليماني عزيز و ياران عزيزشان.
تذكر اول من به وزير محترم نيرو است. جناب آقاي وزير! الحمدلله امسال با لطف خدا و بارندگي كافي تالاب جازموريان احيا شد، منتها نميدانم چرا دوباره حقآبه زيستمحيطي اين تنها تالاب آب شيرين كشور از هليلرود و رود بمپور قطع شد. قطعاً خشكيدن تالاب جازموريان به نفع كشور و منطقه محروم جنوب نيست. خشكيدن اين تالاب ميتواند عواقبي را بدتر از خشكاندن درياچه اروميه در منطقه ما در پي داشته باشد. اين تالاب هم در اكوسيستم منطقه و هم در ايجاد ريزگردهاي منطقه ميتواند نقش بسيار مهمي داشته باشد و خشكاندن اين تالاب ميتواند عواقب وخيمي را براي كشور داشته باشد. لطفاً اين مسأله را پيگيري بفرماييد.
در همين حال حقآبه كشاورزي كشاورزان منطقه محروم قلعهگنج، رودبار و كهنوج از اين رود سالهاي سال است كه قطع شده است. كشاورزان محروم و بدبخت و زجركشيده ما به ناچار روي زمينهايي كه قرنها از آب هليلرود آبياري ميشدند اقدام به حفر چاههايي كردند. متأسفانه نه به اين چاهها پروانه داده ميشود، حقآبهشان و همينطور سوخت اينها را هم قطع كردند. (نايبرئيس ـ تشكر) آيا ظلمي بالاتر از اين در حق كشاورزان منطقه محروم ما ميشود اعمال كرد؟ جناب آقاي وزير! در همين شرايطي كه آب اين منطقه كم و قطع شده بر روي سرشاخههاي هليلرود در حال احداث سد و انتقال آب به مناطق مركزي كرمان هستند. (نايبرئيس ـ خيلي ممنون) اين ظلم را متوقف كنيد و جلوي انتقال آب هليلرود را بگيريد.
جناب آقاي وزير! تعرفه برق منطقه ما بسيار بالا است خصوصاً تعرفه زمستاني و همينطور افت ولتاژ دارد مردم ما را اذيت ميكند. (نايبرئيس ـ وقت شما تمام شد) مردم در گرماي (50) درجه بايد به زير سايههاي درختان پناه ببرند.
تذكر بعدي من به وزير محترم كشاورزي است. (نايبرئيس ـ جناب آقاي حمزه ديگر نميرسيم، تشكر ميكنيم) جناب آقاي وزير! پول گندم كشاورزان را بپردازيد. اگر ميخواهيم خودكفايي در توليد گندم پيدا كنيم (نايبرئيس ـ از سه دقيقه هم گذشت) بايد پول كشاورزان به موقع پرداخت شود. (قطع ميكروفن).

علی مطهری
خيلي ممنون، تشكر ميكنيم.

اکبر رنجبرزاده
تذكرات آقاي خدري، آقاي وحدتي و آقاي مسعودي كه از قبل ماندهاند براي روز سهشنبه بماند.
12
تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به مسئولان اجرایی کشور

علی مطهری
آقاي رنجبرزاده! تذكرات كتبي را بفرماييد.

اکبر رنجبرزاده
تذکرات کتبی
تذكر كتبي نمايندگان به مسئولان اجرايي كشور:
ـ آقاي محمد دهقانينقندر (چناران و بينالود) به وزير نيرو در خصوص جلوگيري از فشارهاي غيرمنطقي به مردم توسط شركت آب منطقهاي خراسانرضوي.
به وزير امور اقتصادي و دارايي در خصوص علت بدبخت كردن مردم و سپردهگذاران مؤسسات مالي مثل كاسپين. چرا دولت تقصيرات خود را جبران نميكند.
به وزير كشور در خصوص اهتمام جدي براي حل مشكل شركت پديده و توضيح علت تبليغات فريبكارانه در ايام انتخابات در خصوص پديده.
ـ آقاي جليل مختار (آبادان) به وزير آموزش و پرورش در خصوص اينكه با توجه به اعلام رسمي وزير محترم آموزش و پرورش مبني بر ممنوعيت پرداخت هرگونه وجه در مدارس دولتي به صورت اجباري تحت عناوين مختلف مانند لباس فرم و غيره، آيا آحاد مردم كشور بايد پاسخگوي هزينههاي جاري و سرانه مدارس به خصوص مردم شهرستان آبادان باشند.
ـ آقاي محسن بيگلري (سقز و بانه) به وزير امور اقتصادي و دارايي در خصوص علت عدم حل مشكل سپردهگذاران مؤسسه آرمان مخصوصاً در مناطق محروم از جمله سقز كردستان.
ـ آقاي همايون هاشمي (مياندوآب، شاهيندژ و تكاب) به وزير راه و شهرسازي در خصوص رسيدگي عاجل و برنامهريزي جهت اصلاح و توسعه جاده تكاب ـ دندي به جهت افزايش تردد و وجود معادن متعدد در مسير و ايجاد دسترسي مناسب براي شهرستانهاي همجوار از جمله شاهيندژ، بوكان و مياندوآب.
به وزير راه و شهرسازي در خصوص رسيدگي عاجل به وضعيت اسفبار راههاي مواصلاتي حوزه انتخابيه اينجانب با توجه به تذكرات و درخواستهاي قبلي.
به وزير صنعت، معدن و تجارت در خصوص اعمال قانون و رسيدگي عاجل بر نحوه فعاليت معادن شهرستان تكاب به دليل ايجاد نارضايتي عمومي و عدم نظارت بر معادن كه سبب مشكلات عديدهاي از جمله تخريب محيط زيست، نپرداختن حقوق دولتي و در مجموع تأثيرات سوءاجتماعي و معيشتي مردم شده است.
ـ آقايان: قلي الهقليزاده (كليبر، خداآفرين و بخش هوراند) و سيدحمايت ميرزاده (گرمي) به وزير نيرو در خصوص ضرورت رهاسازي آب سدهاي سبلان مشكينشهر و ستارخان اهر جهت آبياري مزارع شاليزارها و باغات حاشيهاي رودخانه درهرود در محدوده شهرستانهاي هوراند، كليبر و گرمي جهت جلوگيري از ضرر و زيان جبرانناپذير كشاورزان عزيز اين مناطق.
ـ آقايان: غلامرضا حيدري، الياس حضرتي و مصطفي كواكبيان (تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس) به وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي در خصوص تسريع در صدور نامه آگهي ثبت انجمن روزنامهنگاران استان تهران.
ـ آقايان: حسين نيازآذري (بابل) و محمد دامادي (ساري و مياندورود) به وزير جهاد كشاورزي در خصوص توجه به وضعيت دامداران بر اثر خشكسالي حادثشده در استان مازندران.
به رئيسجمهور محترم در خصوص ضرورت توجه به حقوق سپردهگذاران مؤسسه مالي كاسپين در استان مازندران و پرداخت مبالغ سرمايهگذاري انجامشده.
ـ آقاي علي رستميانسبزهخاني (دلفان و سلسله) به وزير امور اقتصادي و دارايي در خصوص عدم نظارت جدي بر فعاليت مؤسسه مالي و اعتباري آرمان كه منجر به وارد شدن خسارتهاي جبرانناپذير بر سپردهگذاران در استان لرستان گرديده است. چرا وزير اقدام مؤثري در اين رابطه به عمل نياورده است.
ـ آقاي عليمحمد شاعري (بهشهر، نكا و گلوگاه) به اتفاق (20) نفر از نمايندگان محترم استانهاي گلستان، مازندران و گيلان به وزير محترم جهاد كشاورزي در خصوص جلوگيري از واردات برنج در فصل برداشت كه آن را حداقل به مدت چهار ماه اجرايي بفرماييد.

علی مطهری
خيلي ممنون جناب آقاي رنجبرزاده، چون ما از داريم از چهار ساعت عبور ميكنيم. يك بيانيه هم هست كه جناب آقاي فرهنگي قرائت ميكنند.

اکبر رنجبرزاده
آقاي دكتر! خيلي از تذكرات مانده، براي سهشنبه ميماند.

علی مطهری
خلاف آييننامه است، داريم از چهار ساعت عبور ميكنيم.
13
قرائت بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی در خصوص آزادسازی موصل عراق

علی مطهری
يك بيانيه هست كه جناب آقاي فرهنگي قرائت ميفرمايند.

محمدحسین فرهنگی
بيانيهاي با امضاي (157) نفر از نمايندگان محترم در ارتباط با آزادسازي موصل عراق واصل شده است. در اين بيانيه ضمن شكرگزاري به محضر پروردگار متعال و تبريك به دولت، ملت، مجلس و ارتش عراق، حدالشعبي و مرجعيت بزرگوار عراق به ويژه حضرت آيتالله العظمي سيستاني و مستشاران نيروي قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامي، آمده است:
آزادسازي موصل با حداقل هزينه شكست فاحشي براي آمريكا و اذناب منطقهاياش بود كه از گروهكهاي تروريستي و داعش حمايت ميكنند.

علی مطهری
خيلي ممنون، تشكر ميكنيم.

محمدحسین فرهنگی
آقاي رئيس! امضاها هم به (160) امضا رسيد.

علی مطهری
بله، امضاي بيانيهاي كه خواندند به (160) رسيده است.
(امضاءكنندگان بيانيه عبارتند از آقايان: احد آزاديخواه، محمد آشوريتازياني، ابوالفضل ابوترابي، قاسم احمديلاشكي، اسفنديار اختياريكسنويهيزد، سيدعلي ادياني، علي اسديكرم، علي اسماعيلي، داريوش اسمعيلي، ضياءاله اعزازيملكي، محمدمهدي افتخاري، نظر افضلي، علي اكبري (بجنورد)، محمدرضا اميرحسنخاني، حسين اميريخامكاني، سيدحمزه اميني، رضا انصاري، مهرداد بائوجلاهوتي، سعيد باستاني، يوناتن بتكليا، علي بختيار، شهروز برزگركلشاني، علاءالدين بروجردي، محمدمهدي برومندي، حميد بنائي، بهروز بنيادي، سيدهادي بهادري، محمود بهمني، محمد بيرانوندي، محسن بيگلري، شهابالدين بيمقدار، عباس پاپيزادهبالنگان، نصراله پژمانفر، عباسعلي پوربافراني، محمدرضا تابش، اكبر تركي، جمشيد جعفرپور، غلامعلي جعفرزادهايمنآبادي، منوچهر جماليسوسفي، علی جلیلی شیشوان، حميدرضا حاجيبابايي، حسينعلي حاجيدليگاني، محمدصادق حسنيجوريابي، عبدالكريم حسينزاده، سيدجواد حسينيكيا، روحالله حضرتپورطلاتپه، الياس حضرتي، سيدمرتضي خاتمي، هدايتاله خادمي، محمد خالديسردشتي، بشير خالقي، كارن خانلري، محمد خدابخشي، سلمان خدادادي، عبدالحميد خدري، حسن خستهبند، محمد دامادي، كمال دهقانيفيروزآبادي، محمد دهقانينقندر، حبيباله دهمرده، سيدمصطفي ذوالقدر، فرجالله رجبي، محمدابراهيم رضائي، مسعود رضايي، عبداله رضيان، اكبر رنجبرزاده، رحيم زارع، محمدمهدي زاهدي، سيدجواد ساداتينژاد، علي ساري، قاسم ساعدي، احمد سالككاشاني، عبدالله سامري، ابوالفضل سروش، محمداسماعيل سعيدي، حسن سليماني، عليرضا سليمي، عليمحمد شاعري، شمسالله شريعتنژاد، سيدكمالالدين شهرياري، هادي شوشتري، رضا شيرانخراساني، يعقوب شيوياري، ناصر شریفی، محمود صادقي، محمدرضا صباغيانبافقي، مرتضي صفارينطنزي، احمد صفري، عليعسگر ظاهريعبدهوند، حيدرعلي عابدي، اسداله عباسي، محمد عزيزي، محسن عليجانيزماني، بیت الله عبدالهی، محمدحسين فرهنگي، فرهاد فلاحتي، حميدرضا فولادگر، محمد فيضيزنگير، نادر قاضيپور، سيداحسان قاضيزادههاشم، علي قرباني، محمد قمي، جواد كاظمنسب، شادمهر كاظمزاده، سيدتقي كبيري، كورش كرمپورحقيقي، جواد كريميقدوسي، مصطفي كواكبيان، جبار كوچكينژادارمساداتي، محمدجواد كوليوند، محسن كوهكنريزي، حسن کامراندستجردی، حميد گرمابي، عباس گودرزي، سهراب گيلاني، احمد مازني، جهانبخش محبينيا، عليرضا محجوب، داود محمدي(قزوين)، اقبال محمديان، جليل مختار، احمد مرادي، اصغر مسعودي، عبدالرضا مصري، محمدمهدي مفتح، حسين مقصودي، محمدرضا ملكشاهيراد، ولي ملكي، محمدرضا منصوري، سيدفريد موسوي، سيدابوالفضل موسويبيوكي، سيدناصر موسويلارگاني، جلال ميرزائي، سيدحمايت ميرزاده، قاسم ميزرائينيكو، مجيد ناصرينژاد، وليالله نانواكناري، علي نجفيخوشرودي، سيدحسين نقويحسيني، حسين نيازآذري، ذبيح نيكفرليالستاني، عبدالرضا هاشمزائي، همايون هاشمي، حسين هاشميتختينژاد، عدل هاشميپور، نبي هزارجريبي، احمد همتي، محمد وحدتيهلان، علياصغر يوسفنژاد، عزتاله يوسفيانملا و خانمها: معصومه آقاپورعليشاهي، فريده اولادقباد، ناهيد تاجالدين، سهيلا جلودارزاده، هاجر چناراني، سيدهحميده زرآبادي، زهرا ساعي، طيبه سياوشيشاهعنايتي و سميه محمودي).
14
تسلیت نایبرئیس محترم مجلس شورای اسلامی به آقای امیدوار رضایی معاون قوانین مجلس و گرامیداشت سالگرد شهدای هفتم تیرماه

علی مطهری
بنده قبل از ختم جلسه عرض كنم كه درگذشت پدر همسر جناب آقاي دكتر اميدوار رضايي معاون محترم قوانين مجلس را به ايشان و خانواده محترمشان تسليت عرض ميكنم.
همينطور به مناسبت هفتم تير، شهادت شهداي هفتم تير را به همه نمايندگان محترم و همينطور جناب آقاي صادقي كه پدرشان در آن حادثه به شهادت رسيده تسليت و تبريك عرض ميكنيم. ضمناً در اثناي جلسه صحبت از جناب آقاي شهرياري شد كه مقصود آقاي شهرياري زاهدان بود. خيلي ممنون.
15
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

علی مطهری
جلسه بعدي ساعت (8) صبح روز سهشنبه سيزدهم تيرماه 1396 و دستور جلسه هم ادامه دستور هفتگي است. پايان جلسه را اعلام ميكنم.