1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

محمدباقر قاليباف
جلسه با حضور 241 نفر رسمي است. دستور جلسه را بفرماييد.

احمد اميرآبادي فراهاني
بسم الله الرحمن الرحيم
دستور جلسه شانزدهم روز يكشنبه دوازدهم مرداد ماه 1399 هجريشمسي مطابق با دوازدهم ذيالحجه 1441 هجريقمري:
1 ـ انتخاب دو نفر از نمايندگان به عنوان ناظر در هيأت نظارت بر مسافرتهاي خارجي كاركنان دولت (موضوع بند 5 ماده 1 قانون نظارت بر مسافرتهاي خارجي كاركنان دولت مصوب20/6/1373).
2 ـ انتخاب يك نفر از اعضاي كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي به عنوان ناظر در هيأت امناي مؤسسه آموزشي و تحقيقاتي صنايع دفاعي.
3 ـ انتخاب دو نفر از نمايندگان به عنوان عضو در شوراي نظارت بر سازمان صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران.
4 ـ ادامه رسيدگي به گزارش كميسيون اقتصادي در مورد طرح دوفوريتي اصلاح ماده (54 مكرر) قانون مالياتهاي مستقيم (ارجاع از جلسه علني).
5 ـ انتخاب دو نفر از نمايندگان به عنوان عضو در كميسيون احزاب.
6 ـ انتخاب يك نفر از نمايندگان با معرفي كميسيون صنايع و معادن به عنوان ناظر در شوراي عالي معادن.
7 ـ انتخاب يك نماينده با معرفي كميسيون تخصصي ذيربط به عنوان ناظر در شوراي عالي صنايع دريايي كشور.
8 ـ انتخاب دو نماينده با معرفي كميسيون تخصصي ذيربط به عنوان ناظر در شوراي عالي استاندارد.
9 ـ ادامه رسيدگي به گزارش كميسيون برنامه و بودجه و محاسبات در مورد طرح دو فوريتي الحاق يك بند به تبصره (1) قانون بودجه سال 1399 كل كشور.
10 ـ انتخاب يك نماينده با معرفي كميسيون تخصصي ذيربط به عنوان ناظر در شوراي اجرايي فناوري اطلاعات.
11 ـ انتخاب دو نماينده با معرفي كميسيونهاي اجتماعي و برنامه و بودجه و محاسبات به عنوان ناظر در شوراي حقوق و دستمزد.
12 ـ انتخاب يك نماينده با معرفي كميسيون تخصصي ذيربط به عنوان ناظر در شوراي عالي ميراث فرهنگي و گردشگري.
13 ـ بررسي تقاضاي عدهاي از نمايندگان مجلس شوراي اسلامي در مورد تشكيل كميسيون ويژه جمعيت و خانواده.
14 ـ انتخاب دو نماينده با معرفي كميسيون فرهنگي به عنوان ناظر در ستاد امر به معروف و نهي از منكر.
15 ـ انتخاب يك نماينده با معرفي كميسيون تخصصي ذيربط به عنوان ناظر در شوراي عالي قضائي.
16 ـ انتخاب دو نماينده با معرفي كميسيون تخصصي ذيربط به عنوان ناظر در شوراي عالي بورس و اوراق بهادار.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

محمدباقر قاليباف
تلاوت آياتي چند از كلامالله مجيد.
(آيه 48 از سوره مباركه «مائده» توسط قاري محترم آقاي مجتبي محمدبيگي تلاوت گرديد)
اعوذ بالله من الشيطان الرجيم ـ بسم الله الرحمن الرحيم
وَ أَنْزَلْنا إِلَيْكَ الْكِتابَ بِالْحَقِّ مُصَدِّقاً لِما بَيْنَ يَدَيْهِ مِنَ الْكِتابِ وَ مُهَيْمِناً عَلَيْهِ فَاحْكُمْ بَيْنَهُمْ بِما أَنْزَلَ اللَّهُ وَ لا تَتَّبِعْ أَهْواءَهُمْ عَمَّا جاءَكَ مِنَ الْحَقِّ لِكُلٍّ جَعَلْنا مِنْكُمْ شِرْعَةً وَ مِنْهاجاً وَ لَوْ شاءَ اللَّهُ لَجَعَلَكُمْ أُمَّةً واحِدَةً وَ لكِنْ لِيَبْلُوَكُمْ فِي ما آتاكُمْ فَاسْتَبِقُوا الْخَيْراتِ إِلَى اللَّهِ مَرْجِعُكُمْ جَمِيعاً فَيُنَبِّئُكُمْ بِما كُنْتُمْ فِيهِ تَخْتَلِفُونَ *
(صدق الله العلي العظيم ـ حضار صلوات فرستادند)

محمدباقر قاليباف
از قاري محترم و برادر عزيزمان آقاي محمدبيگي تشكر ميكنيم، ترجمه آيات را قرائت بفرماييد.

علي کريمي فيروزجائي
به نام خداوند بخشنده مهربان
«و ما اين كتاب را به حق به سوي تو فرو فرستاديم در حالي كه تصديقكننده كتابهاي پيشين و حاكم بر آنها است. پس ميان آنان بر وفق آنكه خدا نازل كرده حكم كن و از هواهايشان با دور شدن از حقي كه به سوي تو آمده پيروي مكن. براي هر يك از شما شريعت و راه روشني قرار دادهايم و اگر خدا ميخواست شما را يك امت قرار ميداد ولي خواست تا شما را در آنچه كه به شما داده است بيازمايد. پس در كارهاي نيك بر يكديگر سبقت گيريد. بازگشت همه شما به سوي خداست آنگاه درباره آنچه در آن اختلاف ميكرديد آگاهتان خواهد كرد». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
آقاي رئيس! با اجازه من اسامي غائبان و متأخران جلسه امروز را قرائت كنم. (رئيس ـ بفرماييد) آقايان و خانمها: حبيباله دهمرده، شيوا قاسميپور، سيدمجتبي محفوظي، سيدنظامالدين موسوي، سيدكاظم موسوي و عادل نجفزاده. خيلي متشكر.
3
بیانات رئیس محترم مجلس شورای اسلامی به مناسبت عید سعید قربان و تقدیر از بیانات رهبر معظم انقلاب به مناسبت این عید سعید، همچنین درخصوص بیتوجهی به رعایت پروتکلهای بهداشتی در برگزاری کنکور دکترا

محمدباقر قاليباف
بسم الله الرحمن الرحيم
«من المؤمنين رجال صدقوا ما عاهدوا الله عليه فمنهم من قضي نحبه و منهم من ينتظر و ما بدّلوا تبديلاً».
عيد سعيد قربان را به ملت شريف ايران تبريك عرض ميكنم. اين عيد سعيد به معناي واقعي كلمه عيد امتحان الهي است، عيد سربلندي مؤمنين در عبور از دشواريها و امتحانات سخت است. هر گاه بتوانيم با ايمان كامل به وعدهها و سنتهاي خداوند از اين دشواريها عبور كنيم، ايمان و قدرت جديدي به دست خواهيم آورد. ملت ما پس از ابتلائات منجر به وقوع انقلاب اسلامي، قدرت شگفتي پيدا كرد تا از انقلاب محافظت كند و پس از عبور از فتنههاي سالهاي اول انقلاب توان پيدا كرد تا در دفاع مقدس دليرانه مقاومت كنيم. با ايستادگي مردم در برابر انواع فتنههاي داخلي، دهههاي دوم و سوم انقلاب در مدت زمان كوتاه به چنان قدرتي دست يافتيم كه پيچيدهترين نقشههاي دشمنان را خنثي كنيم و نظم جديدي را در منطقه غرب آسيا برقرار كنيم.
در زمان فعلي هم دشمنان مردم ايران براي آسيب اقتصادي به مردم طراحي پيچيدهاي انجام دادهاند. از همينرو اكنون در معرض امتحان بزرگ كارآمدي و حل مشكلات معيشتي جامعه قرار داريم. آموزه عيد قربان به همه ما مسئولان كشور اين است كه اگر به وعدههاي تخلفناپذير خداوند اعتماد كنيم بدون نيرنگ و ظاهرسازي و به معناي واقعي كلمه اراده الهي را محقق كنيم و به جاي خودمحوري و خودرأيي، فداكاري و ايثار را سرلوحه اعمال و رفتار خود قرار دهيم و خود را يكسره وقف خدمت به مردم، يعني وظيفه شرعي خود كنيم، پيروزي ما حتمي است و با عبور از اين مرحله انشاءالله مردم ايران قدرتي مضاعف خواهند يافت و از مشكلات كشور كاسته ميشود.
نقش مجلس شوراي اسلامي و نمايندگان شريف مردم عزيز ايران براي عبور از اين مرحله دشوار اساسي و حياتي است. اگر مجلس را متحول كنيم و پيگير مشكلات معيشتي مردم باشيم، موتور تحول و مديريت مشكلات در كشور به حركت در ميآيد و اگر مجلس ضعيفي داشته باشيم موتور پيشرفت كشور متوقف خواهد شد. از همينرو تحول مجلس و شكل گرفتن مجلس قوي و فعال شرط لازم براي تحول اقتصاد كشور است.
خدا را شاكريم كه نظارت مردم بر تمامي رفتارها و تصميمهاي مجلس بسيار بيشتر از دورههاي گذشته است و اين را نعمت الهي ميدانيم. نظارت مردمي را گامي اساسي در راستاي پيشرفت كشور قلمداد ميكنيم. وقتي انتظار از يك فرد زياد است و به اقدامات او اميد داريد، در برابر او سختگيرانه عمل ميكنيد. توجه مردم به تمامي تصميمات اين دوره از مجلس نشاندهنده همين اميد و انتظار عمومي است و همه ما نمايندگان در قبال اين انتظار، وظيفه شرعي داريم. از همينرو مطالبات مردم را سرمايه واقعي اين مجلس ميدانيم، قدردان دقتنظرها، مطالبات، نگرانيها و فريادهاي از سر دلسوزي مردم هستيم و از تمامي مردم عزيز تقاضا ميكنيم تا در ادامه نيز همينطور مطالبهگرانه بر مجلس نظارت كنند و به كوچكترين نكات حساس باشند و آن را با صداي بلند و رسا مطالبه كنند تا قطار مجلس با كمك خود مردم، درجهاي از ريل اصلي و قانوني خود زاويه پيدا نكند.
رهبر معظم انقلاب در سخنراني روز عيد قربان نكات بسيار مهمي درخصوص دو جريان موازي تحريم و تحريف اشاره كردند. اين دو جريان دو لبه يك قيچي هستند تا مسير پيشرفت ملت ايران را مسدود سازند و كشور را به فروپاشي اقتصادي برسانند. مسير تحريم به دنبال قفل كردن اقتصاد كشور و رساندن دولت به وضعيت ورشكستگي كامل بوده است كه به فضل خداوند موفق نشده و موفق نخواهند شد. براي به سرانجام رساندن جريان تحريم، تحريف را آغاز كردند تا مطالبات مردم را بربايند و با وارونهنمايي و بازنمايي رسانهاي خواستههاي مردم را آنطور كه مورد پسند دشمنان ملت ايران است نمايش دهند و با تحريف واقعيات، كتمان قدرت كمنظير ايران اسلامي و القاي حس نااميدي و كرختي، مردم را از ايجاد تحول نااميد كنند.
آنها به خوبي ميدانند كه تا جوانهاي كشور به ايجاد تحول اميدوارند و نشاط دارند هر توطئهاي را خنثي خواهند كرد. مشكلات هست، دشمنيها هست، جريانهاي نفوذي به شدت مشغول خرابكاري هستند، ولي بدانيم كه تحول قريبالوقوع است. اميد به آينده افراد سستعنصر و ناكارآمد و نااميد و يكجانشين را از صحنه مديريت كشور در عرصههاي گوناگون كنار خواهد گذاشت و نيروهاي جوان، بااستعداد، خلاق و اميدوار و انقلابي را روي كار خواهد آورد. ناتوانها كنار خواهند رفت و افراد توانمند چرخ تحول قريبالوقوع به نفع مردم را به حركت در خواهند آورد.
جريان سومي وجود دارد كه دو جريان تحريم و تحريف را تكميل ميكند و آن جريان ناكارآمدي است. جرياني كه مسئوليتها را تصرف ميكند، ولي اولويتهاي كشور را پشت گوش مياندازد و باعث ميشود كه تحريمها اثر كنند و تحريفها واقعي جلوه كنند و كشور را به سمت فروپاشي ذهني سوق ميدهند. ناكارآمدها ميدانند كه سوت حركت قطار گام دوم انقلاب اسلامي به حركت در آمده است و ديگر جوانهاي كارآمد و انقلابي نخواهند گذاشت آنها حركت اين قطار پرشتاب را كُند كنند و ستون پنجم دشمن خبيث ملت ايران باشند.
دوره كار و تلاش و پيگيري مشكلات اقتصادي مردم آغاز شده است. كاملاً طبيعي است كه در اين مسير اشكالات و ضعفهايي وجود داشته باشد. اما بيترديد حركت كلي كه پيشروي ما در جهت قوي كردن مردم و در نتيجه ايجاد ايران قوي خواهد بود و ايران قوي كه با قوي شدن تكتك مردم ايران به دست خواهد آمد، باعث پيروزي ما در جنگ ارادهها و شكست خوردن دو جريان تحريف و تحريم خواهد شد.
رهبر معظم انقلاب همچون گذشته در سخنراني روز عيد قربان به طور صريح و شفاف اولويتهاي كشور در حوزه مسائل اقتصادي را بيان كردند. همه نمايندگان مجلس و بدنه كارشناسي و تخصصي توانمند اين مجموعه خود را موظف و مكلف ميدانند كه اين اولويتها را در رأس مسائل مورد توجه و پيگيري خود قرار دهند و از تمامي ظرفيتها، تكرار ميكنم تمامي ظرفيتهاي مجلس شوراي اسلامي براي پيشبرد آنها استفاده كنند. بسته اقتصاد مردمي براي پيگيري همين اولويتهاي اقتصادي در دستور كار مجلس قرار دارد و پيشبرد گامبهگام آن، چه با توجه به ظرفيتهاي قانوني مجلس در تقنين و نظارت و چه با استفاده از ظرفيت شوراي هماهنگي اقتصاد، تحولات اساسي در وضعيت اقتصادي كشور به خصوص به نفع محرومان و مستضعفان رقم خواهد زد و ما خود را متعهد ميدانيم اين ريلگذاري را با دقت انجام دهيم و با جديت بر اجرايي شدن آن نظارت كنيم.
انجام تغيير اساسي نيازمند ارادههاي استوار است و مجلس يازدهم چنين ارادهاي دارد و تحول را رقم خواهد زد. در بُعد نظارتي نيز به طور شفاف و دقيق و بهروز بر تمامي جزئيات نظارت خواهيم كرد و مطالبهگر اصلي توجه به اولويتهاي فوري اقتصاد خواهيم بود.
از طرف ديگر رهبر معظم انقلاب تشكيل كارگروه ويژه رفع موانع جهش توليد را از سران سه قوه مطالبه كردند كه اعلام ميكنم به زودي اين كارگروه با حضور جمعي از متخصصين باتجربه و كارشناسان جوان تشكيل خواهد شد و روند فعاليتهاي آنان كه به تصميمگيريهاي كلان جهت خواهد داد، به طور شفاف به اطلاع عموم مردم خواهيم رساند.
در پايان لازم است اشاره كنم كه پيگير رعايت نشدن پروتكلهاي دقيق بهداشتي در كنكور سراسري هستيم. متأسفانه به وعدههاي دادهشده در برگزاري كنكور دكترا عمل نشد و بيتوجهيهاي تأسفآوري در برگزاري آن كنكور وجود داشت كه خود نيازمند بررسي دقيقتر و پيگيري است. اين كوتاهيها نگراني مردم درخصوص برگزاري كنكور سراسري را بيشتر كرده است و بسياري از نمايندگان شنونده نگرانيهاي والدين درخصوص سلامت فرزندان خود بودند. به نظر ميرسد تعويق زمان كنكور تا گذشتن از دوران پيك كرونا و خنكتر شدن هوا كه امكان استفاده از ماسك به مدت چند ساعت را ميسر كند، ضروري باشد. سلامت دانشآموزان عزيز ما خط قرمز مجلس است و كميسيونهاي بهداشت و آموزش مجلس وظيفه دارند تا اطمينان از رعايت بهترين تصميم در اين خصوص، مطالبات مردم را از مسئولين ذيربط پيگيري كنند، انشاءالله. خيلي ممنون.
4
انتخاب آقایان: جلال رشیدیکوچی و محمود عباسزادهمشکینی به عنوان ناظر در هیأت نظارت بر مسافرتهای خارجی کارکنان دولت

محمدباقر قاليباف
جناب آقاي اميرآبادي! دستور جلسه را بفرماييد.

احمد اميرآبادي فراهاني
دستور اول انتخاب دو نفر از نمايندگان به عنوان ناظر در هيأت نظارت بر مسافرتهاي خارجي كاركنان دولت، موضوع بند (5) ماده (1) قانون نظارت بر مسافرتهاي خارجي كاركنان دولت مصوب20/6/73 است. آقاي رئيس! دستور بفرماييد كارتها توزيع شود.

محمدباقر قاليباف
همكاران لطف كنند كارتهاي مربوط به انتخاب هيأت نظارت بر مسافرتهاي خارجي كاركنان دولت را توزيع كنند.
(أخذ رأي با ورقه به عمل آمد و نتيجه پس از شمارش آراء اعلام گرديد)

احمد اميرآبادي فراهاني
آقايان يعقوب رضازاده و محمود عباسزادهمشكيني و جلال رشيديكوچي و همچنين وحيد جلالزاده و علي عليزاده كانديدا هستند كه جناب آقاي وحيد جلالزاده انصراف دادند، بقيه عزيزان هستند. از بين اين عزيزان دو نفر را انتخاب بفرماييد.

سيدناصر موسوي لارگاني
آقاي دكتر همكاران تذكر و اخطار دارند، اجازه ميفرماييد.

محمدباقر قاليباف
همكاران لطف كنند كارتهاي مربوط به هيأت نظارت بر مسافرتهاي خارجي كاركنان دولت را جمع كنند.
5
انتخاب آقای جلیل رحیمیجهانآبادی به عنوان ناظر در هیأت امنای مؤسسه آموزشی و تحقیقاتی صنایع دفاعی

محمدباقر قاليباف
آقاي اميرآبادي! دستور بعدي را بفرماييد.

احمد اميرآبادي فراهاني
دستور بعدي انتخاب يك نفر از اعضاي كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي به عنوان ناظر در هيأت امناي مؤسسه آموزشي و تحقيقاتي صنايع دفاعي است كه كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي آقايان جليل رحيميجهانآبادي و يعقوب رضازاده را معرفي كردهاند كه جناب آقاي يعقوب رضازاده انصراف دادند. بنابراين جناب آقاي جليل رحيميجهانآبادي نامزد ناظر در هيأت امناي مؤسسه آموزشي و تحقيقاتي صنايع دفاعي معرفي ميشوند.

محمدباقر قاليباف
همكاران لطف كنند كارتهاي دستور دوم، انتخاب هيأت امناي مؤسسه آموزشي و تحقيقاتي صنايع دفاعي را توزيع كنند.
(أخذ رأي با ورقه به عمل آمد و نتيجه پس از شمارش آراء اعلام گرديد)

سيدناصر موسوي لارگاني
آقاي دكتر تذكر و اخطار دارند.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقاي رئيس! دستور بفرماييد كارتهاي انتخاب يك ناظر در هيأت امناي مؤسسه آموزشي و تحقيقاتي صنايع دفاعي را جمعآوري كنند تا دستور بعدي را مطرح كنم.
6
انتخاب آقایان: بیژن نوباوهوطن و سیداحسان قاضیزادههاشمی به عنوان عضو در شورای نظارت بر سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران

محمدباقر قاليباف
آقاي اميرآبادي! لطف كنيد دستور بعدي را هم بفرماييد.

احمد اميرآبادي فراهاني
دستور بعدي انتخاب دو نفر از نمايندگان به عنوان عضو در شوراي نظارت بر سازمان صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران، موضوع بند (3) ماده (1) قانون نحوه اجراي اصل (175) قانون اساسي در بخش نظارت مصوب يكم مهرماه 1369 است كه كميسيون فرهنگي آقايان سيداحسان قاضيزاده، بيژن نوباوه، حجتالاسلام والمسلمين جواد نيكبين و اميرحسين بانكيپورفرد را معرفي كردهاند كه همكاران عزيز از بين اين چهار بزرگوار دو نفر عضو در شوراي نظارت بر سازمان صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران را انتخاب بفرمايند. آقاي رئيس! دستور بفرماييد كارتها را توزيع كنند.

محمدباقر قاليباف
همكاران لطف كنند كارتهاي مربوط به شوراي نظارت بر سازمان صدا و سيماي جمهوري اسلامي را توزيع كنند.
(أخذ رأي با ورقه به عمل آمد و نتيجه پس از شمارش آراء اعلام گرديد)

سيدناصر موسوي لارگاني
آقاي دكتر! تذكر و اخطار دارند، اجازه ميفرماييد؟

محمدباقر قاليباف
البته ما بين رأيگيريها معمولاً طبق آييننامه نبايد تذكر داشته باشيم، ولي چون چند رأيگيري داريم، به نوبت دوستاني كه در موضوع تذكر دارند را اعلام بفرماييد.

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقاي سليمي تذكر دارند، بفرماييد.

عليرضا سليمي
بسم الله الرحمن الرحيم
تذكر بنده باز به آقاي رئيسجمهور است، ايشان فرمودند بين مجلس و شوراي نگهبان در مورد تفكيك وزارت بازرگاني اختلاف است. بنده عرض ميكنم بين مجلس و شوراي نگهبان اختلافي نيست. اجازه بدهيد آقاي رئيس گوش كنند. سهبار مجلس قبلي در مورد تفكيك وزارت بازرگاني رأي منفي داده است. فعلاً برحسب قانون آقاي رئيسجمهور بايد يك وزير معرفي كند، نه دو وزير. اگر در آينده وزارت بازرگاني تفكيك شد بحث جدا است، بالاخره وزير جديد را ايشان معرفي ميكنند. چرا آقاي رئيسجمهور دنبال حاشيهسازي است؟ بدون شك با توجه به اينكه قانون الان ميگويد يك وزير بايد معرفي شود بدون شك از بيست و دوم مرداد امضاي آقاي مدرسخياباني غيرقانوني است، تصرفات ايشان غيرقانوني است، هركسي هم دستورات ايشان را اجرا كند حتماً خلاف قانون مرتكب شده است.
چون آقاي رئيسجمهور فرمودند من حقوقدان هستم، به ايشان عرض ميكنيم جنابعالي كه قانون بلد هستيد حتماً بايد در مقابل قانون امتثال كنيد، بر حسب قانون تا بيست و دوم مرداد بيشتر فرصت نيست. يك هفته هم در مجلس است. آقاي رئيس! اين هفته هفته آخري است كه آقاي رئيسجمهور ميتوانند وزير صمت را معرفي كنند. مجلس قبلي هم سهبار رد كرده است، هيچ اختلافي اينجا بين مجلس و شوراي نگهبان نيست، چون رد شده است. اينگونه نيست كه در مجلس تصويب شده باشد و شوراي نگهبان رد كرده باشد، بين مجلس و شوراي نگهبان اختلاف باشد، اختلافي نيست، قانون ميگويد بايد صرفاً و صرفاً آقاي رئيسجمهور فعلاً يك وزير معرفي كند. من از آقاي رئيسجمهور خواهش ميكنم دنبال حاشيهسازي و حاشيه براي كشور نباشند.
الان براساس آمار، دولت بيش از (500) هزار ميليارد تومان بدهي دارد. شركتهاي دولتي هم (540) هزار ميليارد تومان، يعني اين عدد، عدد بسيار بزرگي است، آقاي رئيسجمهور دارد بدهي بسيار سنگيني را براي دولت بعدي به جا ميگذارد. به جاي اينكه كشور را دچار حاشيه كنند، من از شما خواهش ميكنم جنابعالي هم دستور بدهيد ايشان در مقابل قانون تمكين كنند. ايشان فرمودند من حقوقدان هستم، اگر حقوقدان هستند بايد بدانند فعلاً براساس قانون يك وزير بايد معرفي شود، سريعتر در مهلت قانوني كه اين هفته است معرفي كنند تا هفته ديگر تعيين تكليف شود، بازار آشفته است. آيا ايشان مسائل را نميدانند؟ اي كاش مشاورين ايشان به ايشان خبر ميدادند، از پشت شيشه دودي ماشين نه، مشاورين ايشان، چون خود ايشان از پشت شيشه ماشين نظرسنجي ميكنند. مشاورين ايشان به ايشان خبر ميدادند وضعيت بازار آشفته است، وضعيت قيمتها هر روز بالا و پايين ميرود، متشكرم.

محمدباقر قاليباف
خيلي ممنون، موضوع بحث وزارت صمت به هر حال اعاده از شوراي نگهبان شده، البته تذكر شما درست است، قانون مشخص است و حتماً دولت هم قانون را رعايت ميكند و در چارچوب قانون پيگيري ميكنند. ولي دوستانمان از دولت پيگير اين موضوع هستند، اعاده شوراي نگهبان كه آمده به خاطر آن تفكيك وظايفي كه از قبل بين دو وزارتخانه بوده، آن هم بايد تعيين تكليف ميشد، از اين جهت به اينجا اعاده شده، ولي زمان هم دارد از دست ميرود، درست است بايد تعيين تكليف شود، تذكر شما بهجا است. ما مقدمات اين را صحبت كرديم، مكاتباتي هم صورت گرفته معاون پارلماني رياست جمهوري هم پيگير اين موضوع هستند، حتماً انشاءالله اين هفته كار را به نتيجه خواهيم رساند.
همكارانم! لطف كنند كارتهاي مربوط به شوراي نظارت بر سازمان صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران را جمع بكنند.
7
ادامه رسیدگی به طرح اصلاح ماده (54 مکرر) قانون مالیاتهای مستقیم (ثبت 70)

محمدباقر قاليباف
آقاي اميرآبادي! دستور بعدي را بفرماييد.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقاي رئيس! دستور بعدي ادامه رسيدگي به گزارش كميسيون اقتصادي در مورد طرح دوفوريتي اصلاح ماده (54 مكرر) قانون مالياتهاي مستقيم است. آقاي رئيس! كليات اين طرح رأي آورد، بعد از آن ابهامي گرفته شد و از جلسه علني به كميسيون ارجاع شد، كميسيون گزارش خودش را ارائه كرده اگر اجازه بفرماييد من گزارش كميسيون را قرائت بكنم وارد جزئيات بشويم.

محمدباقر قاليباف
لطف كنيد متن مادهواحده را قرائت كنيد.

احمد اميرآبادي فراهاني
طرح اصلاح ماده (54 مكرر) قانون مالياتهاي مستقيم
مادهواحده ـ متن زير جايگزين ماده (54 مكرر) قانون مالياتهاي مستقيم مصوب 3/12/1366 با اصلاحات و الحاقات بعدي ميشود:
ماده (54 مكرر) ـ واحدهاي مسكوني واقع در كليه شهرهاي بالاي (100) هزار نفر جمعيت كه به استناد سامانه ملي املاك و اسكان كشور موضوع تبصره (7) ماده (169 مكرر) اين قانون در هر سال مالياتي در مجموع بيش از (4) ماه به عنوان خانه خالي شناسايي شوند به ازاي هر ماه بيش از زمان مذكور بدون لحاظ معافيتهاي تبصره (11) ماده (53) اين قانون به صورت ماهيانه مشمول مالياتي بر مبناي ماليات بر درآمد اجاره به شرح زير ميشود:
سال اول معادل (6) برابر ماليات متعلقه.
سال دوم معادل (12) برابر ماليات متعلقه.
سال سوم به بعد معادل (18) برابر ماليات متعلقه.
واحدهاي نوساز پس از (12) ماه و در پروژههاي انبوهسازي پس از (18) ماه از پايان مهلت اتمام عمليات ساختماني مندرج در پروانه ساخت موضوع ماده (100) قانون شهرداري مصوب 11/4/1334 مشمول ماليات موضوع اين ماده ميشوند.
سازمان امور مالياتي موظف است با همكاري وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات يك ماه قبل از اتمام مهلتهاي مذكور اخطار لازم را به مالك واحد يا به كدپستي محل آن ارسال دارد، نرخهاي فوق براي خانههاي خالي متعلق به اشخاص حقوقي، خصوصي، عمومي و دولتي از قبيل دستگاههاي موضوع ماده (5) قانون خدمات كشوري مصوب 8/7/1386 ماده (5) قانون محاسبات عمومي كشور مصوب 1/6/1366 و ماده (29) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه جمهوري اسلامي ايران مصوب 14/12/1395 دو برابر ميزان مذكور است.
تبصره 1 ـ وزارت راه و شهرسازي مكلف است حداكثر يك ماه پس از لازمالاجرا شدن اين ماده ضمن تدوين و ابلاغ دستورالعمل نحوه ثبت اطلاعات امكان اظهار رايگان اطلاعات مالكيت و اقامت را در تمام مناطق كشور براساس كد ملي يا كد شناسايي اتباع غيرايراني در سامانه ملي املاك و اسكان كشور فراهم نمايد.
مالكان واحدهاي مسكوني در تمام مناطق كشور اعم از شهري و روستايي موظف هستند، اطلاعات املاك مسكوني تحت تملك خود را با تعيين نوع كاربري مسكوني، اداري و تجاري حداكثر ظرف مدت دو ماه پس از انتشار دستورالعمل مربوطه در سامانه ملي املاك و اسكان كشور ثبت نمايند.
تبصره 2 ـ سرپرستان خانوار مكلف هستند، اقامتگاه اصلي خانوار را حداكثر ظرف مدت دو ماه پس از انتشار دستورالعمل مذكور در تبصره (1) اين ماده در سامانه املاك و اسكان كشور ثبت نمايند. علاوه بر اقامتگاه اصلي، هر خانوار ميتواند حداكثر يكي از واحدهاي تحت تملك خود در شهر غير از محل اقامتگاه اصلي را به عنوان اقامتگاه فرعي ثبت نمايد. اقامتگاههاي موضوع اين تبصره معاف از ماليات مندرج در اين ماده است.
تبصره 3 ـ دانشجويان مشغول به تحصيل، شاغلين و ساير اشخاص كه توسط آييننامه اجرايي اين ماده تعيين ميشوند در صورت اقامت در شهري غير از اقامتگاه اصلي و فرعي خانوار تنها با ارائه اسناد مثبته امكان ثبت يك واحد مسكوني ديگر معاف از ماليات دارند.
تبصره 4 ـ واحد مسكوني محل اشتغال صاحبان صنوف، مشاغل، مؤسسات و شركتهاي فعال كه ممنوعيتي براي فعاليت در واحدهاي مسكوني ندارند به شرط ثبت اطلاعات در سامانه املاك و اسكان كشور و با تأييد سازمان امور مالياتي و سازمان تأميناجتماعي از ماليات موضوع اين ماده معاف است. در صورت احراز تخلف در ثبت اطلاعات موضوع اين تبصره واحد مزبور علاوه بر پرداخت ماليات مندرج در اين ماده مشمول جريمه معادل ماليات متعلقه ميشود.
تبصره 5 ـ واحدهاي مسكوني كه اطلاعات اقامت و مالكيت آنها در سامانه املاك و اسكان كشور ثبت نشده باشد در حكم خانه خالي محسوب ميشوند. مالكان واحدهاي مسكوني مكلف به تأييد اقامت اعلامشده توسط خود يا بهرهبرداران واحد در سامانه مذكور هستند. درصورت احراز تخلف در ثبت اطلاعات واحد مسكوني مشمول جريمه معادل ماليات سال اول صدر اين ماده ميشود.
تبصره 6 ـ كليه اشخاص مشمول موضوع اين ماده مكلف هستند حداكثر ظرف مدت يك ماه پس از هر گونه تغيير در محل اقامت يا خريد و فروش واحد تحت تملك خود اطلاعات جديد را در سامانه املاك و اسكان كشور ثبت نمايند، در غير اين صورت به ازاي هر ماه تأخير واحد مسكوني جديد مشمول جريمهاي معادل ماليات سال اول ميشود.
تبصره 7 ـ پس از پايان مهلت خوداظهاري موضوع تبصره (1) اين ماده، دستگاههاي اجرايي مكلف هستند خدمات خود از قبيل افتتاح حساب بانكي، صدور دسته چك، خدمات ناشي از اعمال سياستهاي حمايتي، يارانهاي و كمكمعيشتي، تعويض پلاك خودرو، فروش انشعاب آب، برق، تلفن و گاز طبيعي، ارسال اسناد و مداركي مانند گواهينامه رانندگي، گذرنامه، مدارك خودرو، اخطاريه، ابلاغيه، ثبتنام مدارس در منطقه محل اقامت استحقاق دريافت خوابگاه دانشجويي و امثال آن را صرفاً با أخذ كدملي و براساس كدپستي يا شرح نشاني يكتاي درجشده در سامانه املاك و اسكان كشور ارائه نمايند.
همچنين حداكثر شش ماه پس از لازمالاجرا شدن اين ماده كليه ارائهدهندگان خدمات عمومي از قبيل آب و فاضلاب، برق، گاز و تلفن مكلف هستند قبوض مصرفي را براساس اطلاعات مندرج در سامانه املاك و اسكان كشور مطابق با كدپستي يا آدرس يكتا به نام مالك يا بهرهبردار صادر نمايند.
تبصره 8 ـ كليه دستگاههاي اجرايي و خدماترسان مكلف هستند محل اقامت اشخاص حقيقي را با روشي كه توسط كارگروه تعاملپذيري دولت الكترونيك مركز ملي فضاي مجازي با استفاده از پايگاه اطلاعات مكان اقامت اشخاص حقيقي سازمان ثبت احوال كشور و سامانه املاك و اسكان كشور تعيين ميشود استعلام نمايند و أخذ هرگونه اطلاعات مشابه از اشخاص، تخلف محسوب و متخلف به مراجع انتظامي مربوطه معرفي ميشود. تبادل اطلاعات موضوع اين ماده بين دستگاههاي اجرايي رايگان ميباشد.
تبصره (9) ـ ثبت اطلاعات اشخاص به عنوان مالك در سامانه املاك و اسكان كشور حق مالكيت براي اشخاص ايجاد نميكند و مبناي مالكيت جهت استفاده در دستگاههاي اجرايي يا محاكم قضائي نيست.
مرجع رسيدگي به اعتراض مالك واحد مسكوني نسبت به خالي بودن آن هيأت حل اختلاف موضوع ماده (244) اين قانون است. در اين موارد نماينده وزارت راه و شهرسازي مكلف است، مستندات سامانه املاك و اسكان را در جلسه هيأت حل اختلاف مالياتي ارائه نمايد.
تبصره 10 ـ وزارت راه و شهرسازي مكلف است با همكاري سازمان امور مالياتي و وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات آييننامههاي اجرايي اين ماده شامل تعيين نحوه دسترسي سازمان امور مالياتي و ساير دستگاهها به سامانه املاك و اسكان كشور مصاديق خدمات تبصره (2) اين ماده نحوه تشخيص املاك غيرقابل فروش، نحوه تشويق گزارشگري مردمي و ساير آييننامههاي مرتبط را حداكثر دوماه پس از لازمالاجرا شدن اين قانون تهيه و ابلاغ نمايد.
وزير راه و شهرسازي موظف است در سال اول اجراي اين ماده هر دوماه يك بار گزارش پيشرفت اجراي آن را به كميسيونهاي اقتصادي و عمران مجلس شوراي اسلامي ارائه نمايد. معاون يا مديران مربوطه در وزارت راه و شهرسازي، سازمان امور مالياتي و ديگر كاركنان دستگاه اجرايي كه از اجراي اين ماده استنكاف نمايند به انفصال موقت درجه شش محكوم ميگردند.
آقاي رئيس! مادهواحده و تبصرههاي آن قرائت شد اگر اجازه بفرماييد وارد جزئيات بشويم.

محمدباقر قاليباف
خيلي ممنون، لطف كنيد در رابطه با اصلاحي كميسيون (10) تا پيشنهاد بوده، آنها را قرائت بكنيد.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقاي رئيس! اولين اصلاحيه جزء را جناب آقاي سيداحسان خاندوزي دارند، آقاي خاندوزي! مطرح ميفرماييد؟ بفرماييد.

سيداحسان خاندوزي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحيم
عرض سلام و تبريك ايام، غرض اين قانون مقابله با احتكار مسكن است كه نرخ آن در كشور ما متأسفانه بيش از استانداردهاي بينالمللي است و موجب شده است كه خانههايي به بازار مسكن عرضه نشود و نكته محوري اين قانون هم پيوند برقرار كردن بين كد ملي خانوارها و كدهاي پستي سكونتگاههاي كشور است كه به اين ترتيب بتوانيم شناسايي بكنيم چه كدهاي پستي در مقابل آن خانواري ثبت نشده يا بيش از يك خانوار درج شده است.
براي حل اين مسأله زحمتي كه كميسيون محترم اقتصادي، سازمان امور مالياتي و وزارت راه و شهرسازي در جلسات مكرر كشيدند موجب شد كه متن بسيار غني و تكميل بشود. به نوبه خودم تشكر ميكنم. اما پيشنهادي كه در مورد مادهواحده وجود دارد اين است كه صدر ماده واحده با دو جزء ابهامي مكمل مواجه است.
نكته اول اين است كه ما در مادهواحده گفتهايم كه واحدهاي مسكوني، حال آنكه به لحاظ قواعد مالياتي بايد مؤدي ماليات را اشخاص تعريف كنيم، به عبارت ديگر ما بنا است بگوييم «مالكان هر واحد مسكوني مؤدي مالياتي هستند» واحد مسكوني كه مؤدي مالياتي نميشود، آن كسي كه بايد ماليات را بدهد مالكان واحدهاي مسكوني هستند و مستأجران هم نيستند. بايد در قانون تصريح بكنيم كه «مؤدي اين ماليات مالكان هر واحد مسكوني»، آن وقت در كليه شهرها مكلف هستند، بقيه جمله به اين ترتيب است.
همچنين نكته دوم كه اگر هيأترئيسه محترم اجازه بدهد من هر دو پيشنهاد را كه مقابل بزرگواران درج شده است همزمان مطرح كنم اين است كه ما براي زمان شروع ماليات بر خانه خالي ذكر كردهايم پايان عملياتي كه در پروانه ساخت درج ميشود، درحالي كه ممكن است واحدهاي مسكوني باشند كه بيش از زماني كه در پروانه ساخت درج شده نيازمند مهلت باشند، ميروند يكبار، دوبار تمديد ميكنند. به همين جهت هم هست دومين پيشنهاد اين است كه يك عبارتي در مادهواحده اضافه شود مبني براينكه «پس از پايان تاريخ مندرج در پروانه ساخت يا حداكثر سهبار تمديد آن». اين را هم اگر بزرگواران رأي بدهند موجب تسهيل امور ميشود، گرفتاري مردم در اين زمينه كمتر ميشود و ميتوانند پروانه ساخت خودشان را تمديد كنند، خيلي متشكرم.

محمدباقر قاليباف
خيلي ممنون، آقاي موسوي! لطف كنيد مخالف را اعلام بفرماييد.

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقاي احمد مرادي مخالف هستند، بفرماييد.

احمد مرادي
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم و به نستعين انه خير ناصر و معين
محضر همه عزيزان و بزرگواران، نمايندگان عزيز، مردم شريف، نجيب و ملت سرافراز ايران اسلامي عرض سلام و صبحبخير دارم و از طراحان عزيز و كساني كه در كميسيون تلاش و زحمت كشيدند كه به تصميم واحدي انشاءالله در اين موضوع مهم برسيم تشكر هم ميكنم. وقتي كه من اين ماده پيشنهادي را مطالعه ميكردم و به نوعي ديدم اين حساسيت وجود دارد كه تمام سعي و تلاش شود كه جامعه، مردم و جوانان ما بتوانند از ظرفيت مسكن در كشور استفاده بكنند و يك ماده كاملاً لازم و ضروري است و به نظر من شايد اينجا ديگر اصلاحي لازم نبود و به نوعي كار كارشناسي روي اين موضوع انجام شده و تلاش بر اين بوده كه بتوانيم يك تصميم واحدي را بگيريم.
جناب آقاي دكتر قاليباف! كمااينكه به هر جهت وقتي كه اين موضوع به صورت سيستمي شده و به نوعي كاغذ ديگر از اين ميدان جمع شده است، اين سيستم خيلي دچار اشكال بود و از ديروز تلاش هم ميكرديم كه وارد بشويم، ولي واقعاً كار سختي بود و من خواهش دارم كه انشاءالله كمك بكنند و از اين جهت ميخواهم عرض بكنم كه نه پيشنهاد مهلت مجددي لازم است و كساني كه احتكار ميكنند، كساني كه به هر جهت حاضر نيستند كه هموطنان و جوانان خودشان از اين فضاي مسكن و فضاهاي موجود استفاده بكنند، به نظر من ديگر مهلتي هم لازم نيست.
به همين جهت تأكيد بر اين است كه بتوانيم اين ماده پيشنهادي را انشاءالله با يك رأي قاطع و اثرگذار كه مشكل مسكن در سراسر كشور بالاخص كلانشهرها براي مردم و جوانان حل شود و همان اصل ماده بماند انشاءالله بهتر است. والسلامعليكم و رحمه الله

احمد اميرآبادي فراهاني
اين بند مخالف نداشته است.

محمدباقر قاليباف
اين بند مخالف نداشته و موافق صحبت كرده، اجازه بدهيد نماينده دولت بفرماييد.

امیدعلی پارسا
بسم الله الرحمن الرحيم
كليات طرح همانطوري كه جلسه اول عرض كردم، بسيار كليات مفيد، خوب و مؤثري خواهد بود، هم براي افزايش عرضه مسكن و هم استفاده مؤثر از همه سرمايههاي كشور و عدالت مالياتي. اين ويژگي را دارد.
ما چند تا ابهام داريم كه من الان با آقاي دكتر پورابراهيمي و كميسيون هم صحبت ميكردم، نرخهايي كه به عنوان نرخ ماهانه تعيين شده ابهامهايي در برداشت از اين نوشته دارد كه آيا مابهازاي هر ماه مازاد بر آن چهار ماه، شش برابر آن ماليات متعلقه سال را به هر ماه ميخواهيم بگيريم؟ كه به اين ترتيب اين رقم بسياربسيار غيرنرمال است. مثل اينكه جريمه راهنمايي و رانندگي به جاي (200) تومان فعلي، يك دفعه ما يك رقم بسياربسيار بالا بگوييم. لذا پيشنهاد ما اين است كه اين عدد (6) برابر، (12) برابر و (18) برابر تصريح شود كه ماهانه است و اين متناسب باشد.

محمدباقر قاليباف
آقاي پارسا! موضوع بحث اين نبود، آقاي خاندوزي پيشنهادشان در رابطه با اين بود كه مالكان را اينجا اضافه كنند، حالا آن بحث بعدي و پيشنهاد بعدي است. در رابطه با اين موضوع اگر نكتهاي داريد بفرماييد. خيلي ممنون، كميسيون نظرش را بفرمايد.

مهدي طغياني
بسم الله الرحمن الرحيم
دوستان عنايت كنند! يك كلمه رفع ابهامي در اين ماده وجود دارد، بحث اين است كه به جاي اينكه عنوان «واحدهاي مسكوني» بگذاريم، فقط يك كلمه «مالكان واحدهاي مسكوني» درج شود كه دقيقاً «مؤدي» مشخص شود، منظور اينكه ماليات بايد از مالك گرفته شود. اين پيشنهاد فقط در مورد اين يك كلمه «مالكان واحدهاي مسكوني» است و ما با اين پيشنهاد موافق هستيم، متشكرم.

محمدباقر قاليباف
همكاران من دقت كنيد! چون بايد رأيگيري بكنيم من يك بار روشن بگويم، در حقيقت ما ميخواهيم به جاي عبارت «واحدهاي مسكوني» پيشنهاد اين است كه «مالكان» را اضافه بكنيم، بشود «مالكان هر واحد مسكوني»، آنهايي كه با اين پيشنهاد كه «مالكان» به «واحد مسكوني» اضافه شود براي اين رأيگيري ميكنيم، دوستان آماده باشند.
حضار 24 نفر، دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد. هنوز (55) نفر از دوستان شركت نكردهاند، نمايندگان محترم رأي خودتان را اعلام بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، با (179) رأي تصويب شد. پيشنهاد بعدي را بفرماييد.

احمد اميرآبادي فراهاني
پيشنهاد بعدي را جناب آقاي سليمي دادهاند كه اصلاح جزء دارند، متن انتخابي ايشان «شهرهاي بالاي (100) هزار نفر جمعيت» به جاي «شهرها» است، آقاي سليمي بفرماييد.

عليرضا سليمي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحيم
ببينيد! نكتهاي كه اينجا وجود دارد در پيشنهاد كميسيون نكتهاي بود كه با پيشنهاد برادر عزيزمان جناب آقاي خاندوزي رفع شد و آن اين بود كه در پيشنهاد كميسيون اين بود كه فقط در شهرهاي بالاي (100) هزار نفر واحدهاي مسكوني خالي كه اين مشكل ايجاد ميكرد، مشكلي كه ايجاد ميكرد اين بود كه اين بورسبازي در شهرهاي زير (100) هزار نفر، بورسبازي در بحث خانههاي مسكوني و خانههاي خالي، يعني سرمايهگذاران و افرادي كه دنبال سودجويي بودند، اينها يكباره به شهرهاي زير (100) هزار نفر هجوم ميآوردند و مشكل آنجا دو چندان ميشد.
پيشنهاد آقاي خاندوزي اين مشكل را برطرف كرد، ولي يك مشكل باقي ميماند، وقتي ما اين پيشنهاد يعني پيشنهاد برادر بسيار عزيز جناب آقاي خاندوزي را داشته باشيم، اينجا در روستاها، در يك روستا يك مالك ممكن است دو منزل داشته باشد، خوب طبع روستا هم اينطوري است كه گاهي اوقات به خاطر احشامي كه دارند، به خاطر ميهماني كه دارند، چون در روستا هتل و رستوران ندارند، معمولاً بعضي از افراد روستانشين دو تا منزل دارند، خوب ما اينجا براي دوستان عزيز روستانشين مشكل ايجاد كردهايم به همين دليل پيشنهاد ما اين است كه بگوييم «واحدهاي مسكوني واقع در كليه شهرها»، اين كلمه «شهرها» اينجا اضافه ميشود، چه شهرهاي بالاي (100) هزار نفر، چه شهرهاي زير (100) هزار نفر، روستاها مستثني ميشوند. علت آن هم اين است كه عرض كردم، روستاها شرايط خاص خودش را دارد. بسياري از عزيزان ما كه ساكن در روستا هستند به دليل اقتضائاتي كه در روستاها است معمولاً يك منزل ديگري دارند، كنار منزل اصلي منزل ديگري دارد، حالا يا كنار جايي كه احشامشان را نگهداري ميكنند يك منزل ديگري دارد، يا در كنار مزرعهشان يك منزل كوچكي ساخته. اگر ما اين پيشنهاد كلي را كه برادر عزيزمان جناب آقاي خاندوزي فرمودند داشته باشيم، حتماً در روستاها با مشكل مواجه ميشويم، در روستاها كسي خانه دوم و سوم را براي افزايش قيمت و سودجويي نگهداري نكرده، آنجا بحث نياز است، نياز كارياش اقتضا ميكند. بنابراين پيشنهاد ما اين است كه اينجا واحدهاي مسكوني واقع در كليه شهرها را داشته باشيم، اينجا شهرهاي بالاي (100) هزار نفر حذف ميشود، روستاها هم از قاعدهاي كه در اين ماده است استثنا ميشوند، متشكرم.

محمدباقر قاليباف
آقاي سليمي! اينجا اصلاً روستاها در قانون نيستند. مخالف صحبت كند.

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقاي قادري مخالف هستند، بفرماييد.

جعفر قادري
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
دوستان توجه كنند! چون اين تصميم ميتواند تبعات اجتماعي، سياسي و اقتصادي داشته باشد و الان مشكل كشور در مورد شهرهاي بالاي (100) هزار نفر خصوصاً در مورد كلانشهرها است، ما مشكل آنچناني در شهرهاي زير (100) هزار نفر نداريم. بنابراين من فكر كنم همان پيشنهاد كميسيون كه آمده اين ماليات را مشمول شهرهاي بالاي (100) هزار نفر كرده است را داشته باشيم و با عرض معذرت از جناب حاجآقاي سليمي، پيشنهاد من اين است كه دوستان به پيشنهاد آقاي سليمي رأي منفي بدهند و همان نظر كميسيون لحاظ شود تا در ابتدا ما اين موضوع را براي شهرهاي بالاي (100) هزار نفر دنبال كنيم، در آينده به مرور با اصلاح قانون شامل كليه شهرها هم بشود. ولي ابتدا به ساكن آوردن همه شهرها، خصوصاً الان كه ما در شرايطي هستيم بعضي از شهرهاي ما ممكن است (2500) نفر جمعيت داشته باشند، اينجا خانه خالي به آن شكل وجود ندارد، اين معضل و مشكل بيشتر در مورد كلانشهرها و در مرحله بعدي مربوط به شهرهاي بالاي (100) هزار نفر است. بنابراين با پيشنهاد حاجآقاي سليمي مخالفم.

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقاي زنگنه موافق هستند، بفرماييد.

محسن زنگنه
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
دوستان توجه كنند! اولاً كه اگر ما فقط اين را شامل شهرهاي بالاي (100) هزار نفر كنيم قطعاً بدانيد كساني كه به دنبال احتكار مسكن هستند، آنها به شهرهاي زير (100) هزار نفر كوچ خواهند كرد و اگر ما بپذيريم كه در شهرهاي بالاي (100) هزار نفر احتكار مسكن باعث افزايش قيمت مسكن شده و همه آن دلايلي كه دوستان در كليات به جهت آن رأي دادند، همان مسائل در شهرهاي زير (100) هزار نفر هم امكانپذير است. ضمن اينكه الان ما در شهرهاي زير (100) هزار نفر هم اين مشكل را داريم و دوستان اگر در حوزه انتخابيه خودشان يك مروري كنند ميبينند كه خيلي از شهرهاي حوزه انتخابيه آنها زير (100) هزار نفر جمعيت دارد و اگر ما آن دلايلي كه براي اثبات اين قضيه انجام داديم، در شهرهاي زير (100) هزار نفر هم امكانپذير است.
دوستان! نكته دوم اينكه دقت كنيد، ما الان آمار دقيقي از ميزان خانههاي خالي در دست نداريم. يعني الان ما نميتوانيم بگوييم كه خانههاي خالي قطعاً در شهرها و كلانشهرها است. اين آمار موجود نيست. لذا بنده با نظر جناب آقاي سليمي موافقم، به همان جهتي كه ما دلايلي را براي شهرهاي بالاي (100) هزار نفر آورديم، اگر آن دلايل را قبول داشته باشيم، بر شهرهاي زير (100) هزار نفر هم صدق ميكند. اما اگر ما آن دلايل را قبول نداشته باشيم ممكن است در شهرهاي پايينتر هم صدق نكند. لذا بنده خواهش ميكنم حتماً به نظر جناب آقاي سليمي رأي مثبت بدهيد.

محمدباقر قاليباف

امیدعلی پارسا
بسم الله الرحمن الرحيم
ما مخالفيم. آنچه كه تعيين شده اين است كه شهرهاي بزرگ را مشمول اين جريمه مالياتي كنيم، ولي بحث مناطق روستايي و شهرهاي كوچك ما فقط تكميل اطلاعات كامل جمعيتي و سكونتي كشور است. يك بار در اين كشور ما بايد بدانيم چه كسي كجا چه ملكي دارد. ولي بخش جريمه يا جريمه مالياتي مربوط به شهرهاي بزرگ كشور است.

محمدباقر قاليباف
نماينده كميسيون بفرماييد.

محمدرضا پورابراهيمي داوراني
بسم الله الرحمن الرحيم
خدمت همكاران عرض سلام و ادب و احترام دارم. من يك نكته در ابتداي بحث عرض كنم و آن نكته مطلبي بود كه برادرمان آقاي دكتر خاندوزي مطرح كردند. عبارتي كه اينجا اضافه شد چون يك ابهام ايجاد ميكرد، به دليل اهميت موضوع ما الان سامانه اطلاعاتي درخصوص واحدهاي مسكوني داريم. اينجا منظور از عبارت اين نبود كه اگر مالكان را اضافه ميكنيم منظور سامانه اطلاعاتي براي مالك منظور باشد. نخير، همان سامانه اطلاعاتي است، اما تكليفي بر مالك مشخص شد، چون آقاي قاضيزادههاشمي يك ابهام را مطرح فرمودند، من اين را در مشروح مذاكرات صحن توضيح دادم، چون آن ابهامي هم كه حضرتعالي مطرح كرديد برطرف شود.
درخصوص موضوعي كه اينجا مطرح شد، در ارتباط با (100) هزار نفر و يا كمتر، عمده بحث ما اين بود كه احتكار مسكني كه الان به عنوان يك معضل در كشور است، در كلانشهرها و شهرهاي بزرگ است. حتي در شهرهاي حول و حوش (100) هزار نفر هم اين عدد بسيار عدد ناچيزي است.
هدف قانونگذار و آن چيزي كه در كميسيون بحث شد و مورد نظر قرار گرفت اين بود. همكاران محترم، خواهران و برادران، نمايندگان دولت! اما شما بدانيد ما براي كليه افرادي كه واحد مسكوني دارند، چه در شهر و چه در روستا تكليف مشخص كرديم. در تبصره (1) اگر شما عنايت كنيد در آنجا آمده، ميگويد مالكان واحدهاي مسكوني در تمام مناطق كشور اعم از شهري و روستايي مكلفند اطلاعات خودشان را در سامانه اعمال كنند. جناب آقاي سليمي كه شما مطرح كرديد! يعني ما موضوع اعمال اطلاعات را براي كل اينها اعمال كرديم، اينجا آورديم. پس، از اين به بعد با تصويب اين قانون هر كسي كه هر واحد مسكوني در كشور دارد و مالك آن محسوب ميشود، چه در شهر و چه در روستا، چه بالاي (100) هزار نفر و چه زير (100) هزار نفر، مكلف است اطلاعاتش را در سامانه املاك كشور وارد كند و اين آغاز يك شفافيت بزرگ در اقتصاد كشور است. بنابراين اين موضوع مدنظر قرار گرفته است.
اما اينكه مبناي ما در احتكار مسكن، كلانشهرها بوده و الان هم هست، ماليات و جرايم را براي شهرهاي بالاي (100) هزار نفر در نظر گرفتيم و لذا ما با پيشنهادي كه برادرمان مطرح كردند مخالفيم، متن ما كاملتر است. خواهش ميكنم به اين پيشنهاد رأي ندهيد.

محمدباقر قاليباف
دوستان آماده باشند. پس به طور روشن براي شهرهاي بالاي (100) هزار نفر است كه موضوع رأيگيري ماست. پيشنهاد را بخوانيد.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقاي دكتر! پيشنهاد آقاي سليمي درخصوص شهرهاي بالاي (100) هزار نفر جمعيت است.

محمدباقر قاليباف
(100) هزار نفر را حذف كردند.

احمد اميرآبادي فراهاني
بله، حذف (100) هزار نفر است. ميخواهند «(100) هزار نفر جمعيت» را حذف كنند.

محمدباقر قاليباف
حضار 248 نفر، آغاز رأيگيري، دوستان دقت كنند! دولت و كميسيون با اين پيشنهاد مخالف هستند. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب نشد.

احمد اميرآبادي فراهاني
پيشنهاد بعدي را باز هم جناب آقاي سليمي دارند. ميخواهند «(6) برابر» را «(10) برابر» كنند. سال اول معادل (6) برابر، بشود (10) برابر. آقاي سليمي بفرماييد.

عليرضا سليمي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي اميرآبادي! اگر اجازه بدهيد من همه اينها را با هم مطرح كنم كه با سرعت پيش برويم؟

احمد اميرآبادي فراهاني
آقاي سليمي! آييننامه اجازه نميدهد، چون امكان دارد كسي بخواهد سال اول را رأي بدهد، سال دوم را رأي ندهد. بايد تكتك مطرح شود.

عليرضا سليمي
پیشنهاد دهنده
بله، سال اول (10)، سال دوم (20)، سال سوم (30). اينها را با هم مطرح كنم، من يك توضيح بدهم.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقاي سليمي! تكتك مطرح كنيد، چون دوستان نميتوانند هر سه را با هم رأي بدهند.

عليرضا سليمي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحيم
عزيزان! ببينيد چه اتفاقي دارد ميافتد. البته آن پيشنهاد قبلي كه رأي نياورد، اين منشأ گراني خانه و زمين در روستا ميشود. متأسفانه مثل اينكه دقت نشد. اما من خواهش ميكنم اينجا را دقت كنيد. ببينيد! قانون بايد بازدارنده باشد. در تهران از سال گذشته تا امروز تقريباً قيمت مسكن دو برابر شده است. در ماه گذشته، يعني در يك ماه گذشته فقط در تهران ميانگين قيمت مسكن كه (19) ميليون بوده بيش از (21) ميليون تومان شده، در يك ماه فقط. در يك ماه هر متر مسكن در تهران بيش از (2) ميليون تومان افزايش قيمت داشته است.
ما اينجا چكار كرديم؟ ببينيد! كسي كه ميخواهد سودجويي كند، خانه خالي را نگه داشته، ما آمديم گفتيم كه در سال اول معادل شش برابر ماليات متعلقه، تقريباً ميشود (50) ميليون تومان. يك واحد مسكوني (100) متري، فرض ميانگين متري (10) ميليون، (20) ميليون در يك سال افزايش قيمت پيدا كند. كسي كه سودجويي ميكند، ما آمديم آن محتكري كه خانه را احتكار كرده، مثلاً در شهر تهران، ما در مقابل آن سود هنگفت چندده ميلياردي كه ايشان به جيب ميزند فقط (50) ميليون براي او ماليات يا جريمه در نظر گرفتيم، حالا هر چه ميخواهيد اسم آن را بگذاريد كه حالا اختلاف بود.
پيشنهاد ما اين بود، اين شش بشود ده برابر، البته بعد هم به تواتر موارد بعدي هم كه من عرض كردم و فرمودند يكييكي مطرح شود، منطق آنها هم همين است. با اين منطق كه ما قانوني وضع كنيم، در كلانشهرهايي مثل تهران، محتكريني كه سودهاي چندده ميلياردي به جيب ميزنند، ما بايد كاري كنيم كه اين محتكر از احتكار خانه پشيمان شود. (50) ميليون ميدهد، مثلاً (50) ميليارد تومان ده تا خانه دارد سود ميبرد. آيا اين ماليات در مقابل آن سودي كه اين آقا به جيب ميزند ميتواند بازدارنده باشد؟ هدف ما اين است، فلسفه اين قانون اين است، ما كاري كنيم خانههاي خالي عرضه شود، قيمت مسكن كاهش پيدا كند. با اين تفصيل اين قانون نميتواند موجب عرضه بيش از اين مسكن شود تأثيري در كاهش قيمت مسكن نخواهد داشت. پيشنهاد بنده اين است كه شش برابر، بشود ده برابر. متشكرم.

محمدباقر قاليباف
آقاي موسوي! مخالف صحبت كند.

سيدناصر موسوي لارگاني
آقاي كوچكينژاد مخالف هستند، بفرماييد.

جبار کوچکي نژادارم ساداتي
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
من دقت ميكردم ببينيم پيشنهادي كه آقاي سليمي دارد و بحث شش برابر را يك دفعه به ده برابر اضافه كرده، آيا دلايل قانعكنندهاي دارد يا اينكه دنبال اين است آنهايي كه خانههاي خالي دارند را به يك شكلي وادار كند كه هم قيمت خانهها افزايش پيدا كند و هم مخفيكاري كنند. هر چه دقت كردم ديدم آقاي سليمي هيچ دليل قانعكنندهاي براي اين افزايشي كه از شش برابر به ده برابر داده ندارد و معتقد به اين هستم كه اين هم مخفيكاري ميكند، هم خانهها را افزايش قيمت ميدهد، در نهايت به نفع سرمايهداران دارد اين پيشنهاد را ميدهد.

محمدباقر قاليباف

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقاي حاجيدليگاني موافق هستند، بفرماييد.

حسينعلي حاجي دليگاني
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
بنده موافق هستم، دليل آن هم اين است كه قانون بايستي حالت بازدارندگي داشته باشد. به نظر ميرسد شش برابر در مقابل آن كساني كه ميخواهند تخلفي انجام بدهند يا سوءاستفاده كنند و يا پولهايي را به جيب بزنند عددي نيست. از اين جهت اگر ده برابر باشد بهتر است و قدرت بازدارندگي براي اينكه مسكنشان را عرضه كنند بهتر است. بنابراين با پيشنهاد برادر عزيزمان آقاي سليمي موافق هستم. البته به نظر ميرسد در كل متن اشكالاتي وجود دارد كه حالا آن در جاي خودش بايستي بحث شود.

محمدباقر قاليباف
نماينده دولت! نظري داريد؟ بفرماييد.

امیدعلی پارسا
بسم الله الرحمن الرحيم
اينكه جريمه بايد بازدارنده باشد، حرف درستي است. فرض كنيد همين الان جريمه رد شدن از چراغ قرمز را ما به جاي (200) هزار تومان بگوييم (10) ميليون تومان. بايد جريمهاي كه تعيين ميكنيم به لحاظ اجرايي هم شدني باشد. ما فكر ميكنيم با توجه به مجموعه قوانين موجود اين نرخ (6)، (12) و (18) هم كه ارائه شده بيش از حد بازدارنده و در واقع ضد مسكن عمل ميكند. ما فكر ميكنيم بايستي نه تنها اين را افزايش ندهيم، بايستي قدري تعديل كنيم، ولي آن بازدارندگي سر جاي خودش باشد. لذا مخالفيم.

محمدباقر قاليباف
خيلي ممنون، نماينده كميسيون بفرماييد.

مهدي طغياني
بسم الله الرحمن الرحيم
همكاران توجه بفرمايند! هم نظر افزايش كه برادرمان جناب آقاي سليمي مطرح كردند الان مطرح است، هم كاهش از اين اعدادي كه در طرح آمده است. نظر كميسيون بر حفظ اعداد است، يعني شش برابر، دوازده برابر و (18) برابر براي سال اول، دوم و سوم.
نكته اين است، من براي اينكه عدد و رقم دست دوستان باشد عرض كنم، ببينيد! ارزش اجارهاي ملك طبق محاسبات دوستان در مركز پژوهشهاي مجلس الان براي يك خانه متوسط در يكي از مناطق متوسط تهران حدود (54) ميليون است كه ماليات بر اجاره اين ملك حدود (8) ميليون تومان ميشود. شش برابر آن براي سال اول حدود (50) ميليون است. يعني ما كسي را كه يك سال خانه را خالي ميگذارد داريم (50) ميليون تومان جريمه ميكنيم. حالا اگر طبق پيشنهاد دوستمان آقاي سليمي بخواهيم عمل كنيم و اين را ده برابر كنيم حدود (80) ميليون تومان ميشود كه از نظر ما و سازمان امور مالياتي و دولت، اين اجراشدني نيست، رقم بالاست و فرار مالياتي را تشويق ميكند، رقم پايينتر از آن هم بازدارنده نيست. لذا نظر كميسيون بر همان اعداد (6)، (12) و (18) است. خيلي ممنون.

محمدباقر قاليباف
دوستان آماده باشند. نظر دولت و كميسيون با اين پيشنهاد مخالف است. حضار 247 نفر، دوستان در رأيگيري مشاركت كنند. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب نشد. پيشنهاد بعدي را بفرماييد.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقاي سليمي! پيشنهاد بعديتان را هم مطرح ميكنيد؟ آراء را كه ميبينيد. مطرح نميفرمايند، خيلي ممنون. پيشنهاد بعدي پيشنهاد آقاي صباغيان است. جناب آقاي صباغيان! اين عبارت «سال سوم به بعد»، كلمه «به بعد» را ميخواهيد حذف كنيد، درست است؟

محمدرضا صباغيان بافقي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحيم و به نستعين
خدمت نمايندگان محترم عرض سلام و ادب دارم.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقاي صباغيان! اين سؤال را جواب بدهيد، عبارت «به بعد» را فقط ميخواهيد حذف كنيد، درست است؟

محمدرضا صباغيان بافقي

احمد اميرآبادي فراهاني
اگر كلمه «به بعد» را حذف كنيد ابهام ميشود، يعني سال چهارم، پنجم و ششم چه ميشود؟

محمدرضا صباغيان بافقي
پیشنهاد دهنده
من عذرخواهي ميكنم. آقاي قاليباف! من تذكري دارم، جلسه قبل من تذكري داشتم، اسم من هم اول بود، سه دفعه من خدمت شما آمدم براي اينكه اين تذكر داده شود. اجازه نداديد، موضوع مهمي هم بود. اگر اجازه ميفرماييد الان بگويم.

محمدباقر قاليباف
تذكرتان ماده چند است؟ الان چون در دستور هستيم شما به عنوان پيشنهاددهنده لطف كنيد پيشنهادتان را بدهيد.

محمدرضا صباغيان بافقي
پیشنهاد دهنده
آقاي دكتر! من نميخواهم الان تذكرم را بگويم، من ميخواهم از شما اجازه بگيرم، به من وقتي بدهيد كه تذكرم را بدهم.

محمدباقر قاليباف
در آخر جلسه به شما وقت ميدهيم.

محمدرضا صباغيان بافقي
پیشنهاد دهنده
دست شما درد نكند. در ارتباط با پيشنهاد من كه آقاي اميرآبادي فرمودند، پيشنهاد من اين است كه «به بعد» اين موضوع حذف شود، فكر ميكنم اگر حذف شود مشكلي ايجاد نميكند و اين شفافتر است. حالا سال اول، دوم و سوم. من اصراري روي اين ندارم.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقاي صباغيان! اگر لطف كنيد مطرح نكنيد ممنون ميشويم، چون واقعاً ابهام پيش ميآيد، سال چهارم و پنجم ابهام پيش ميآيد كه چطور ميشود، چون سال سوم معلوم است، بعد از آن ديگر مشخص نيست، بعد از آن چه اتفاقي ميافتد؟ لذا اين «سال سوم به بعد» درست است، اگر اجازه بدهيد ما رد شويم. خيلي ممنون و متشكر.

محمدباقر قاليباف
پيشنهاد بعدي را بفرماييد.

احمد اميرآبادي فراهاني
پيشنهاد بعدي پيشنهاد آقاي سليمي است، ميخواهند «(18) ماه» را «(30) ماه» كنند. آقاي سليمي درست است؟ مطرح ميفرماييد؟ آقاي سليمي! رد شويم؟

عليرضا سليمي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحيم
عرض كردم، اين هم مثل همان است. جناب آقاي دكتر اميرآبادي! اجازه بدهيد من اين پيشنهاد را خدمت دوستان عرض كنم. ببينيد! كسي كه محتكر است اگر آمد شروع كرد به صورت قطرهچكاني املاك خود را فروخت، سودي كه به جيب ميزند بسيار بسيار بيشتر از مقدار مالياتي است كه پرداخت ميكند. هدف ما از وضع ماليات بر خانههاي خالي چيست؟ هدف و فلسفه اين است كه خانههاي خالي عرضه شود، عرضه كه افزايش پيدا كرد بالطبع قيمت مسكن يك مقدار كاهش پيدا كند. عرض ما اين است، آيا با اين اعدادي كه ما اينجا آورديم اين اتفاق ميافتد؟ آيا اين نمودي در بازار مسكن پيدا خواهد كرد؟ بالطبع اين اتفاق نخواهد افتاد.
عزيزان من! قانون بايد بازدارنده باشد، ما فروشنده را بر فروش اجبار نكرديم، ما اجبار نكرديم كه ملك را بايد اجاره بدهد. كاري كه ما اينجا در اين قانون كرديم صرفاً اين است، گفتيم مقداري ماليات بده. اين مقدار ماليات در مورد آن كساني كه محتكر مسكن هستند آنقدر ناچيز است، كسي كه محتكر مسكن است نميتواند...

احمد اميرآبادي فراهاني
آقاي سليمي! الان مشخصاً رديف چند را داريد مطرح ميكنيد؟ (18) به (6)، يا (18) به (30)؟

عليرضا سليمي
پیشنهاد دهنده
عرض كردم سال سوم، معادل (30) برابر شود. متشكرم.

محمدباقر قاليباف
اگر مخالف و موافق ندارد اجازه بدهيد ما رأيگيري كنيم. مخالف دارد؟

سيدناصر موسوي لارگاني
بله، آقاي اميرآبادي خودشان مخالف هستند، آقاي ميرتاجالديني موافق هستند.

احمد اميرآبادي فراهاني

محمدباقر قاليباف
چون موافق و مخالف صحبت نميكنند، نظر دولت و كميسيون هم كه با اين پيشنهاد مخالف است. اگر اجازه بدهيد اعلام رأي ميكنيم تا رأي را بگيريم. دوستان آماده باشند. حضار 247 نفر، آغاز رأيگيري. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب نشد. پيشنهاد بعدي را بفرماييد.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقاي سليمي! اگر لطف كنيد از پيشنهاد بگذريد ممنون ميشويم. ميخواهيد مطرح كنيد؟ كدام رديف را ميخواهيد مطرح كنيد؟ رديف را بفرماييد. رديف (8)؟

عليرضا سليمي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحيم
بله، «واحدهاي نوساز پس از (12) ماه». ببينيد دوستان! من متن را بخوانم، متني كه پيشنهاد كميسيون اقتصادي است اين است؛ ميگويد: «واحدهاي نوساز پس از (12) ماه و در پروژههاي انبوهسازي پس از (18) ماه از پايان مهلت اتمام عمليات ساختماني مندرج در پروانه ساخت مشمول ماليات اين موضوع ميشوند».
ببينيد! هدف ما اين است كه امسال، ببينيد! مردم به اين مجلس چشم اميد دوختهاند. دوستان عزيز! اگر ما اين (12) ماه و (18) ماه، (18) ماه يعني يك سال و نيم ديگر، بعد تا برود دستورالعمل اين قانون توسط دولت تصويب شود، بعد ابلاغ شود، بعد اجرا شود، عمر اين مجلس تمام است. ما آمديم به صورت ضربتي دوفوريتي آورديم كه مشكل مسكن در كشور را حل كنيم.
عزيزان من! وقتي شما نوشتيد واحد نوساز پس از (12) ماه، يا نوشتهايد در پروژههاي انبوهسازي پس از (18) ماه از پايان مهلت اتمام عمليات آن، بعد از اينكه عملياتش تمام شد حالا (18) ماه فرصت داشته باشد و هيچ آب از آب تكان نخورد. روشن است كه چه اتفاقي ميافتد. بالاخره اين قانون بايد در پهنه جامعه يك مابهازايي داشته باشد، يك موجي ايجاد كند. هدف ما با اين قانون اين بود كه يك موجي ايجاد كنيم. هدف ما اين است كه به نحوي قانونگذاري كنيم كه باعث كاهش قيمت مسكن شود. اگر بعد از (18) ماه بگوييم فرجه داشته باشد بعد از پايان عمليات، روشن است كه فعلاً اتفاقي نميافتد، عمر اين مجلس تمام ميشود، با اين همه اميدي كه مردم به اين مجلس دارند. پيشنهاد ما اين است كه اين (12) ماه چهار ماه شود، (18) ماه هم شش ماه شود. وقتي عمليات ساختماني تمام شد شش ماه كه مهلت فراواني است براي اينكه تعيين تكليف كند، چهار ماه هم مهلت معتنابهي است. خواهشم اين است همكاران عزيز رأي بدهند تا انشاءالله يك موج مثبتي در اين بخش در جامعه پيدا شود، متشكرم.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقاي سليمي ببينيد! شما هر دو را مطرح كرديد، الان در يكي بايد مخالف و موافق صحبت كند و رأي بگيريم، بعد دومي. الان كدام را صحبت كرديد، رديف (7) را؟

عليرضا سليمي
پیشنهاد دهنده
آقاي دكتر! من عرض كردم كه اين پاييني را ميخواهم عرض كنم.

احمد اميرآبادي فراهاني
دو تا را نميشود، شما كه الحمدلله اهل آييننامه هستيد، دو تا را با هم نميشود مطرح كرد، چون مخالف و موافق جدايي دارد. الان اگر اجازه بفرماييد ما رديف (7)، چهار ماه را بحث كنيم.

عليرضا سليمي

احمد اميرآبادي فراهاني
آقاي موسويلارگاني! مخالف و موافق چهار و شش را اعلام بفرماييد.

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقاي شريعتينياسر مخالف هستند، بفرماييد.

مالک شريعتي نياسر
آقاي نوروزي صحبت ميكنند.

سيدناصر موسوي لارگاني

حسن نوروزي
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
«لا حول و لا قوه الا بالله العلي العظيم»
جناب حاجآقاي سليمي توجه بفرماييد! شما براي اينكه بخواهيد مسكن را ارزان كنيد به يك فشار مضاعف به مردم روي آورديد. شما به جاي اين كار، اگر مسكن گران شده به خاطر كرايه كه نيست، مسكن به خاطر گراني ميلگرد، آجر و مصالح است و اين با دلار ارتباط دارد، براي گراني ماشين كه هر روز گرانتر ميشود، شما چه كاري ميخواهيد بكنيد؟ سكه الان (11) ميليون و خردهاي شده. اين كاري كه شما انجام ميدهيد فشار آوردن به مردم، حالا اگر يك كسي مستأجر گيرش نيامد، به در بنگاهها رفت، آي مردم! من مستأجر ميخواهم كه جريمه نشوم، شما باز او را جريمه ميكنيد؟
من از آقاي سليمي كه هملباس من است سؤال ميكنم، براساس كدام مبناي شرعي شما اين جرايم را مدام داريد اضافه ميكنيد؟ آيا فكر نميكنيد كه مردم دنبال اين هستند كه اجاره كمتر بدهند، دنبال خانههاي غيرنوساز ميگردند، فرض بفرماييد مردم در خيلي از جاها يك منزل باب طبعشان نيست، شما ميگوييد چون خانه خالي است، ولو يك خانه، دو خانه، سه خانه اين بايد اين مقدار جريمه و جريمهاي بر جريمه.
همكاران محترم توجه بفرمايند، شگرد فشار بر مردم را شوروي سابق تجربه كرد، فشار بر مردم و اينكه سرمايه به زور تقسيط شود يك كار ماركسيستي است و اين شرعي نيست. ما هم با اصل و فرع آن مخالف هستيم، با اين وجه كه آقاي سليمي يك ماشينحساب جلوي خودش بگذارد، يك جدول ضربي، ببينند چقدر دارد ميگويند، (18) برابر (30) برابر، (30) برابر (40) برابر، يك حساب و كتابي شود.
بنابراين ما مخالف هستيم، شما جلوي گراني را از اساس بگيريد، بحث دلار را حل كنيد، گراني را به نحو عموم در سكه و ماشين، شما اين كار را انجام ميدهيد دو سال بعد باز سرمايه به طرف سكه و ماشين ميرود، اصلاً سرمايهگذاري در خارج، يك كاري كنيد كه سرمايه در داخل مملكت بماند، اقتصاددانان مجلس يك مقدار فكر كنند، آقايان روحاني در مجلس كمي فكر كنند. بر چه مبنايي شما اين افزايش ماليات را مدام داريد اضافه ميكنيد و اضافه بر اضافه؟ يك حساب و كتابي باشد و عرض كنم طوري نباشد كه اصلاً نظام سرمايهگذاري در كشور و نظام اقتصادي كشور از هم بپاشد. من هرچقدر فكر ميكنم بر چه مبناي شرعي آقاي سليمي كه روحاني هستند اين مطالب را ميفرمايند سر در نميآورم. يك مبناي شرعي بگويند. اينجا مجلس شوراي اسلامي است، مجلس شوراي ملي نيست، يعني براساس اسلام، براساس كدامين قاعده فقهي شما اين فشار را داريد بر مردم ميآوريد؟
لذا بنده مخالف هستم، همكاران محترم هم رأي ندهند، چون اينها نه مبناي رياضي دارد، نه مبناي شرعي دارد، نه مبناي اقتصادي دارد. به هر حال بايد يك فكر اساسي بشود و ما ببينيم در زمان پيغمبر اكرم، ائمه معصومين، فقهاي بعد و فقهاي معاصر آيا چنين چيزي را اجازه ميدهند؟ متشكرم.

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب حاجآقاي ميرتاجالديني موافق هستند، بفرماييد.

سيدمحمدرضا ميرتاج الديني
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
من از همكار گرامي جناب آقاي نوروزي خواهش ميكنم كه به اصل اين طرحي كه با رأي بالاي نمايندگان محترم تصويب شده يك عنايتي كنند و هم به پيشنهادي كه برادر عزيزمان جناب آقاي سليمي دادند توجه كنند.
ببينيد! هدف اصلي اين طرح اين است كه ما تعداد خانههاي خالي را در كشور كاهش بدهيم و اينكه ما حدود (2) ميليون خانه خالي يعني خانههايي كه ميشود افراد در آن ساكن بشوند اما اينها را به اجاره نميدهند، به علل مختلف. ما در سرشماري سال 95، (24) ميليون خانوار داريم، (24) ميليون واحد مسكوني، اما (2) ميليون واحد مسكوني خالي است كه اگر اينها به بازار عرضه شود ببينيد چقدر مشكل مسكن حل ميشود و چقدر كاهش قيمت پيدا ميكنيم.
پيشنهادهاي آقاي سليمي در راستاي اين هدف است، براي تأمين اين هدف است. حالا كه ما يك رويكرد خيلي عالي و مثبت را در مجلس ميبينيم و اين طرح را آوردهاند زمان را كم كنيم. جناب آقاي نوروزي! اينكه (12) ماه را به (4) ماه آورده ربطي به ميزان جريمه، افزايش و كاهش جريمه ندارد، شما به موضوع عنايت كنيد، اين نسبت به زمان توجه دارد. ميگويد براي اينكه ما بتوانيم در اين طرح زودتر به اهدافش برسيم، فاصله را چهار ماه قرار بدهيم. بنابراين عنايت كنيد امروز لااقل يكي از پيشنهادهاي آقاي سليمي كه انصافاً ايشان خيلي دقت ميكنند، در متن لايحه و پيشنهادها زحمت كشيدند و اين پيشنهاد را دادند، به آن رأي موافق بدهيم كه انشاءالله اين طرح زودتر عملياتي و اجرايي شود و همچنين عزيزمان جناب آقاي نقدعلي يك عبارتي را براي من آوردهاند، چون آقاي نوروزي يك اشكال شرعي هم گرفتند، روحانيت در مجلس هم توجه دارند كه مسائل ديني و شرعي را هميشه يادآور بشوند، بحث اين است كه مولي اميرالمؤمنين (عليهالصلاهوالسلام) بر اسباني كه در آن زمان بودهاند ماليات بستند و اين مستند شرعي آن است. بنابراين اين نوع مالياتها و جريمهها هيچ ايرادي ندارد، براي مديريت جامعه است و اشكالي هم ندارد. عرضه به بنگاه مانع تعلق ماليات نخواهد بود و از اين جهت ما موافق پيشنهاد آقاي سليمي هستيم و از اين جهت از همه نمايندگان تقاضا ميكنيم كه به اين پيشنهاد توجه كنند و رأي موافق بدهند، والسلام.

محمدباقر قاليباف

محمود عليزاده
بسم الله الرحمن الرحيم
پيشنهادي كه مطرح شده باتوجه به اينكه در متن طرح آمده كه پروانه ساخت نه پايان كار، پروانه ساخت شروع كار است، در مملكت ما كدام پروانه ساخت در زمان خودش به پايان رسيده كه الان ما بتوانيم براساس آن معيار درست قرار بدهيم؟ (18) ماهي كه اينجا براي انبوهساز گذاشته شده با توجه به تاريخي كه در پروانه ساخت و مهلت زماني كه براي آن گذاشته شده هنوز كافي نيست، ما اگر چنين چيزي را بياوريم و به (12) ماه برسانيم عملاً مشكل براي مردم و انبوهسازان ايجاد ميكنيم، هدف ما ايجاد فضايي براي استفاده از سرمايههاي راكد است، استفاده از فضاي مسكوني خالي از سكنه است و عرضه آن، نه اينكه هنوز واحدي درست نشده و قابليت استفاده ندارد و در حال ساخت است اين مهلت را ما به حداقل برسانيم، دولت نسبت به اين موضوع مخالف است.

محمدباقر قاليباف
نماينده كميسيون بفرماييد.

مهدي طغياني
بسم الله الرحمن الرحيم
در مورد پيشنهادي كه مطرح شده خواهشم اين است كه دوستان توجه كنند. اينكه ما بياييم و براي توليد مسكن مانع ايجاد كنيم، يعني براي خانههاي نوساز شش ماه را به چهار ماه و براي انبوهسازي زمان (18) ماه را به شش ماه كاهش بدهيم، اين به نظر ما مخالف سياست ساخت و ساز مسكن است و از نظر كميسيون هم اين پيشنهاد رد شده است و كميسيون مخالف پيشنهاد است، خيلي ممنون.

محمدباقر قاليباف
حضار 245 نفر، دولت و كميسيون با پيشنهاد آقاي سليمي مخالف هستند، دوستان در رأيگيري شركت بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب نشد.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقاي سليمي پيشنهادات رأي نميآورد، باز هم ميخواهيد مطرح كنيد؟ كدام را مطرح ميكنيد؟ رديف (8) را ميخواهيد مطرح كنيد؟ (سليمي ـ تبصره را ميخواهم مطرح كنم) تبصره الان نميشود، وارد نشويم كه نميشود. پيشنهاد بعدي براي جناب آقاي خاندوزي است، بفرماييد.

سيداحسان خاندوزي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحيم
بزرگواران! براي اين كه عسر و حرج براي مردم ايجاد نشود، يعني اگر كسي پروانه ساخت خودش را گرفت براساس يك مدتي، اما نتوانست واحد مسكوني خودش را در آن مدت به پايان برساند، به هر دليلي واحد مسكوني به پايان نرسيد، ولو اينكه پروانه تاريخش تمام شده بود. ما بايد براي اين افراد اجازه تمديد در قانون قائل بشويم، البته اجازه تمديدي كه خودش انتها داشته باشد و بهانه تمديد هر ساله موجب نشود كه دوباره راه فراري براي خانههاي خالي ايجاد بكند. به همين جهت هم هست كه براي اينكه عسر و حرج براي مردم و جامعه ايجاد نكند، بزرگواران! پيشنهاد حقير اين است كه بعد از پايان تاريخ پروانه ساخت يا حداكثر سه سال تمديد آن را اضافه بفرماييد كه هم امكان تمديد وجود داشته باشد، اگر خانهاي تمام نشده ما بنا نداريم كه آنجا از واحدي كه هنوز تمام نشده است ماليات بر خانه خالي بگيريم و همچنين يك مهلتي هم به عنوان نهايت آن مقرر ميكنيم كه تكرار بياندازه آن هم راه فرار را باز نكند، خواهش ميكنم براي اينكه سهولت اجرا پيدا بكند به اين پيشنهاد رأي بدهيد.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقاي رئيس! اين خلاف قوانين است.

محمدباقر قاليباف
آقاي خاندوزي! اين پيشنهاد شما اساساً با قانون ماده (100) و قانون شهرداريها مخالف است. به هر حال آن قانون خودش مشخص ميكند كه تمديد پروانه چقدر انجام ميشود، چند نوبت و در چه زماني. ملاك ما پايانكاري است كه شهرداريها ميدهند. اصلاً اين پيشنهاد درست نيست، اساساً پيشنهاد غلط است. پيشنهاد بعدي را لطف كنيد.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقاي رئيس! آقاي سليمي پيشنهاد دارند، آقاي سليمي! اين عبارت «ميشوند» و «هستند» يك عبارت نگارشي است.

محمدباقر قاليباف
بلندگوي آقاي خاندوزي را روشن كنيد، آقاي خاندوزي بفرماييد.

سيداحسان خاندوزي
پیشنهاد دهنده
آقاي دكتر قاليباف! درست ميفرماييد كه پروانه را ميتوانند تمديد كنند، حالا سال اول بعد از آن هم تطويل تمديد پروانه در رويه شهرداريها وجود دارد، اما براي اينكه تمديد پروانه يك مهلتي داشته باشد، يعني خودش به يك امضاي طلايي براي برخي از كاركنان تبديل نشود كه بتوانند با تمديد مكرر راه فرار اين قانون را باز بكنند، آقاي دكتر! چون مهم در اين قانون خانههاي نوساز هستند وگرنه خانههاي (10)، (20) سال ساخت براي اين كه ماليات براي خانه خالي بپردازند خانه را خالي نگه نميدارند. ما فقط ددلاين يا يك مهلتي مقرر كرديم كه تا اين چند سال را اجازه دارند كه اجازه آن امضاي طلايي براي راه فرار اين قانون داده نشود.

محمدباقر قاليباف
آقاي خاندوزي! حالا به هر حال شما در اينجا ميخواهيد قانون پايانكار صدور پروانه را تغيير بدهيد، من ميگويم اگر منظورتان اين است، اينجا واقعاً نميشود اين را در اينجا آورد. اگر منظورتان اين نيست، اجازه بدهيد مخالف صحبت كند.

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقاي مرادي مخالف هستند، بفرماييد.

احمد مرادي
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
ضمن عرض سلام مجدد خدمت همه عزيزان و بزرگواران و نمايندگان عزيزي كه از ابتداي صبح مشغول و پيگير موضوعات قانونگذاري هستند.
همينطور كه اشاره هم شد مخالفت بنده به اين جهت است كه در باب پروانه ساختماني و صدور آن ضوابطي در شهرداري وجود دارد و اين ضوابط به هر جهت يك تكليف قانوني است كه تمام شهرداريهاي سراسر كشور ملزم به اجراي آن هستند و اين موضوع هم كه در بحث خانههاي خالي و اقداماتي كه بايد انجام شود، مالياتي كه بايد به خانههاي خالي اعمال شود، همه نمايندگان مجلس حرفشان يكي است و همه ما تمام سعي و تلاشمان بر اين است كه بتوانيم تصميمي بگيريم كه در اينجا سوءاستفادهاي انجام نشود. تصميمي بگيريم كه احتكاري اتفاق نيفتد و به همين لحاظ اصل مطلب را همه ما پذيرفتهايم.
در رابطه با جزئيات و پيشنهاداتي كه به اصلاح اين ماده بعضاً عزيزان و بزرگواراني كه زحمت كشيدند و دادند، خواهش و تأكيد من اين است كاري را انجام بدهيم كه اجرايي باشد. تمام تصميم ما بازدارندگي لازم را به محتكرين و كساني كه ميخواهند قانون را دور بزنند داشته باشد و اين پيشنهادي كه برادر عزيزمان دادند، به لحاظ اينكه عرض كردم هم جناب آقاي دكتر قاليباف اشاره كردند و هم خود من هم تأكيد دارم كه ضوابط پروانه ساختماني در شهرداريها كاملاً مشخص است و هيچ سوءاستفادهاي را نميتوانند انجام بدهند و همين پيشنهادي كه كميسيون دادهاند و الان در صحن وجود دارد، من خواهش دارم كه باقي بماند و انشاءالله بتوانيم يك رأي قاطعي در رابطه با اين بدهيم كه مالياتي بر خانههاي خالي انشاءالله انجام شود و خواهش من اين است پيشنهاددهنده محترم يا پيشنهاد خودشان را پس بگيرند يا اينكه عزيزان به اين پيشنهاد رأي ندهد. والسلامعليكم و رحمه الله و بركاته

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقاي عنابستاني موافق هستند، بفرماييد.

علي اصغر عنابستاني
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
دوستان دقت بفرمايند ما چه چيزي را داريم تصويب ميكنيم، ميگوييم كه بعد از پايان مهلت اتمام عمليات ساختماني كه در پروانه آمده، (18) ماه بعد از آن مشمول خانه خالي ميشود. ممكن است كه از اين جمله ما اين استفاده شود كه بروند و آن پروانه ساختماني و مهلت اتمام عمليات را تمديد بكنند كه همينطور كه جناب آقاي دكتر قاليباف فرمودند در شهرداريها روال هم است و باز دوباره تمديد و چندباره تمديد كنند.
پيشنهادي كه آقاي دكتر خاندوزي دارد خيلي روشن است. ميگويند ما ميزان اين تمديد را محدود كنيم و البته آنقدر هم محدود كنيم كه عسر و حرجي براي سازنده ايجاد نشود، يعني حداكثر سهبار بتواند تمديد كند، ديگر بيشتر تمديد كند.
در واقع پيشنهاد آقاي خاندوزي اين است كه هم ما كاري بكنيم كه براي سازندگان مشكل درست نكنيم كه اگر نتوانستند در پايان مهلت اتمام عمليات ساختماني كه در پروانه آنها آمده كار را تمام كنند گرفتار قانون ما براي پرداخت ماليات شوند، يعني هم اين مشكل براي آنها درست نشود، هم از اين طرف زمان بگذاريم راه را ببنديم كه در واقع يك فضايي ايجاد نشود كه يك راهي باز باشد و از همين راه فرار كنند و سازندگان مرتب بروند با تمديد مهلت پروانه ساختماني درحالي كه ساختمان را ساختند و تمام شده، از پرداخت ماليات بر اجاره خانه خالي فرار كنند، به نظر من پيشنهاد، پيشنهاد بسيار درست و حكيمانهاي است، عزيزان حتماً موافقت بكنند كه هم عسر و حرجي را براي سازندگان ايجاد نكند و هم بتوانيم از فراري كه ممكن است از اينجا پيش بيايد يا به تعبير جناب آقاي خاندوزي امضاي طلايي كه ممكن است پيش بيايد و باعث رانت و فساد شود جلوگيري بكنيم، به نظر من پيشنهاد مناسبي است، دوستان رأي بدهند.

محمدباقر قاليباف

محمود عليزاده
بسم الله الرحمن الرحيم
ببينيد! زماني كه ما درخصوص پروانه ساخت و عمليات اجرايي ساخت صحبت ميكنيم، با توجه به اينكه عمليات اجرايي ساخت با مهلتي كه در پروانه گذاشته شده، آنجا در كميسيون ماده (100) براي تمديد آن ميآيند مهلت ميگذارند، اگر مهلت گذاشتند و اين مهلت در آن عمليات صورت نگرفته، خوب اصلاً صدر ماده (54 مكرر) كه واحد مسكوني خالي از سكنه است، واحدي كه هنوز تمام نشده شكل واحد مسكوني به خود نگرفته كه مشمول ماليات شود، پس ما تبعيت ميكنيم از آنچه كه در ماده (100) قانون شهرداريها آمده، هر زماني كه تكميل شد و براساس آن واحد مسكوني شكل گرفت، براساس آن ما ميآييم مهلت را برايش تعيين ميكنيم، نه اينكه دوباره يك قاعده جديد براي آن بگذاريم، دولت با اين موضوع مخالف است.

محمدباقر قاليباف
نماينده كميسيون بفرماييد.

محمدرضا پورابراهيمي داوراني
بسم الله الرحمن الرحيم
عرض سلام و خسته نباشيد خدمت همكاران. همينطور كه در متن پيشنهادي هم مطرح شده بود چارچوب مبحث هماني است كه كميسيون در متن آورده است و اينجا براي انبوهسازان به جهت افزايش تحريك در عرضه مسكن يك بازه زماني بيشتري را در نظر گرفته و براي افرادي غير از انبوهسازان هم يك بازه زماني (12) ماهه دارد.
اين چيزي كه الان برادرمان مطرح كردند، پيشنهاددهنده محترم در ارتباط با اينكه ما حداكثر سه سال تمديد آن را مبنا قرار بدهيم، بعضاً اتفاق ميافتد كه در پروژههاي ساختماني به هر دليلي تمديد تكرار ميشود، اگر اين تمديد تكرار شود بايد چه كار كرد؟ بايد مشمول ماليات خانههاي خالي بشود؟ يك ساختماني كه (30) درصد پيشرفت دارد، اسكلت دارد و فقط يك چهارديواري دور آن ايجاده شده است، براي آن ماليات بر خانههاي خالي قطعاً امكانپذير نيست. يعني اصلاً موضوعي كه بحث اصلاح ماده (54) قانون مالياتهاي مستقيم است، در ارتباط با خانههاي خالي است، يعني خانهاي كه موجوديت دارد، امكان سكونت در آن وجود دارد. ما ميگوييم اگر پروانهاش را تمديد كرد، براي يك بازه زماني فقط سهساله. اگر به هر دليلي تمديد كرد، اينكه بيشتر در عسر و حرج قرار ميگيرد، لذا كميسيون با پيشنهادي كه در اينجا مطرح شده مخالف است، خواهش ميكنم همكاران به اين پيشنهاد رأي ندهيد، متن كميسيون مبناي ما است.

محمدباقر قاليباف
خيلي ممنون، دولت و كميسيون با پيشنهاد مخالف هستند، دوستان آماده باشند. حضار 240 نفر، پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب نشد.
اجازه بدهيد من نتيجه آراء انتخابات عضو در شوراي نظارت بر سازمان صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران را اعلام كنم، آراي أخذشده (220) رأي، آقاي نوباوه با (142) رأي و آقاي احسان قاضيزادههاشمي با (114) رأي.
نتيجه آراي انتخابات ناظر در هيأت امناي مؤسسه آموزشي و تحقيقات صنايع دفاعي، آراي أخذشده (209) رأي و آقاي جليل رحيميجهانآبادي با (131) رأي.
نتيجه آراي انتخابات ناظر در هيأت نظارت بر مسافرتهاي خارجي كاركنان دولت، آراي أخذشده (219) رأي، آقاي رشيديكوچي با (130) رأي و آقاي عباسزادهمشكيني با (75) رأي.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
ظاهراً در طرح اصلاح ماده (54 مكرر) قانون مالياتهاي مستقيم پيشنهادات در متن مادهواحده مطرح شده، الان بايد تبصره مورد بحث قرار بگيرد. قبل از اينكه وارد بحث تبصره (1) بشويم، بنا به پيشنهاد جناب آقاي خاندوزي چون كلمه «مالكان» ابتداي متن اضافه شد و يك ابهامي در متن ايجاد ميكرد بايد يك اصلاح عبارتي صورت بگيرد، به اين ترتيب كه «مالكان هر واحد مسكوني كه» به اين شكل شود، آن «شوند» هم در سطر چهارم بايد«شود» بشود. تبصره (1) را بفرماييد.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقاي رئيس! در تبصره (1) مادهواحده پيشنهاداتي هست، جناب آقاي خاندوزي پيشنهاد دارند كه مدت يك ماه به سه ماه افزايش پيدا كند، آقاي خاندوزي مطرح ميفرماييد؟ مطرح نميكنند. پيشنهاد بعدي را آقاي سليمي دارند، ميخواهند عبارت «لازمالاجرا» را به «ابلاغ» تغيير بدهند، آقاي سليمي! مطرح ميكنيد؟

عليرضا سليمي
پیشنهاد دهنده
تبصره را مطرح ميكنم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
آقاي سليمي! الان تبصره (1) مطرح است. بفرماييد.

عليرضا سليمي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحيم
در تبصره (1) يك عبارتي دارد، عبارت اين است، ببينيد! «وزارت راه و شهرسازي مكلف است حداكثر يك ماه پس از لازمالاجرا شدن اين ماده»، دوستان! من خواهش ميكنم خوب دقت كنيد. ما در مورد قانون شركتهاي دانشبنيان همين عبارت را داشتيم. متأسفانه نزديك دو سال دولت قبل يعني دولت دهم اين را نگه داشت و به دلايلي، حالا يا آييننامه يا دستورالعمل تصويب نشد، اين را نگه داشتند، دو سال معطل شد. ما اگر بخواهيم اين قانون به صورت جدي اجرايي شود، من خواهش ميكنم اينجا اين عبارت را تبديل كنيم، ما «لازمالاجرا شدن» را بنويسيم «پس از ابلاغ اين قانون». اگر به جاي «لازمالاجرا شدن» كلمه «پس از ابلاغ» نوشته شود، قطعاً هدفي كه ما در نظر داريم آن هدف عملياتي خواهد شد. من باز الان با دوستاني كه از وزارت اقتصاد آمده بودند، در رابطه با پيشنهادي كه صبح مطرح شد صحبت كردم، آقايان هم الان تأييد كردند، پيشنهادي كه ما صبح داشتيم و دوستان رأي ندادند، اين موجب شد قيمت خانه در روستا به شدت افزايش پيدا كند، آقايان هم تأييد كردند و منتها يك برداشت ديگري داشتند، الان كه من توضيح دادم متوجه شدند كه چه اتفاقي افتاده است.
اينجا هم من عرض ميكنم، من آنچه شرط بلاغ است عرض كردم، عزيزان من! اگر اينجا «پس از لازمالاجرا شدن» را تغيير ندهيم و به «ابلاغ» تبديل نشود، مشخص نيست آقايان در دولت چه زماني اين مقدمات را فراهم كنند، مثل بسياري از قوانين ديگر ميشود، ما قانون مصوب نكرديم كه در طاقچه كتابخانهها برود دو سال دنبال آن بدويم. بعضي از قوانين است، شما در بحث رفع موانع توليد دقت كنيد، بسياري از اين قوانين بعد از چهار سال يا شش سال باقي مانده است. همين سامانه ثبت املاك سال 94 مصوب شد. سال 94 ولي شما ديديد اجرايي نشد.
اگر همانجا هم باز ما تمهيداتي انديشيده بوديم، به جاي «لازمالاجرا شدن»، «ابلاغ» نوشته بوديم بدون شك قدرت پيگيري در مجلس را داشتيم. خواهش من عاجزانه اين است، دوستان دقت بكنند، كار از كار نگذرد. بالاخره شما ميدانيد بعد از رأي مجلس كار بسيار سخت ميشود. اينجا بنويسيم «پس از ابلاغ»، حتماً جنبه اجرايي و عملياتي شدن اين قانون بيشتر ميشود، متشكرم.

سيدناصر موسوي لارگاني
مخالف اول وقتشان را به جناب آقاي حاجيدليگاني دادهاند، بفرماييد.

حسينعلي حاجي دليگاني
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
همكاران و برادر عزيزمان آقاي سليمي دقت بفرماييد، آنچه در اين متن آمده است كاملاً درست است، چون قانون وقتي كه نهايي شد شوراي محترم نگهبان عدم مغايرت آن را اعلام كرد، توسط رئيس مجلس ابلاغ ميشود حالا حتي ممكن است رئيسجمهور به هر دليلي بعداً ابلاغ نكند، برابر قانون باز اينجا رئيس مجلس است كه قانون را ابلاغ ميكند و بعد از اينكه در روزنامه رسمي كشور بعد از (15) روز منتشر شد اين قانون رسمي ميشود، بنابراين اين متني كه اينجا آمده كاملاً درست است، يعني بعد از لازمالاجرا شدن، يعني همه اين تشريفات قانوني كه طي شد آن زمان براي همه لازم است، چه مطلع باشند، چه مطلع نباشند. بنابراين با پيشنهادي كه برادر عزيزمان آقاي سليمي دادند مخالف هستم.

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقاي اميرآباديفراهاني موافق هستند، بفرماييد.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقاي صباغيان جاي من صحبت ميكنند، آقاي صباغيان بفرماييد.

محمدرضا صباغيان بافقي
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم و به نستعين
در ارتباط با پيشنهاد آقاي سليمي آوردن «ابلاغ» طبيعتاً هم رساتر و هم كاملتر است. بعد از ابلاغ رئيس مجلس به قوه مجريه طبيعتاً اين بايد حالت اجرايي به خودش بگيرد. حالا لازمالاجرا شدن در كداميك از مقاطع آن مشخص است.
من فكر ميكنم كلمه «ابلاغ» هم رساتر و هم كاملتر است و نميتواند كوچكترين ابهامي داشته باشد، ولي لازمالاجرا شدن ميتواند انقلتهايي داشته باشد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
سپاسگزارم، دولت و كميسيون مخالف هستند، حضار 239 نفر، همكاران لطفاً در رأيگيري مشاركت بفرماييد. اين همكاراني كه اين جلو ايستادهاند و با نمايندگان دولت مذاكره ميفرمايند، آقاي كوليوند! حضور حضرتعالي مانع شده كه همكاران ما رأي بدهند. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب نشد. پيشنهاد بعدي را بفرماييد.

احمد اميرآبادي فراهاني
پيشنهاد بعدي، پيشنهاد جناب آقاي عنابستاني است، بفرماييد.

علي اصغر عنابستاني
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحيم
با توجه به اينكه يكي از اهداف اصلي اين قانون اين است كه ما بتوانيم به اطلاعات كامل و جامعي در حوزه مسكن دست پيدا كنيم، من پيشنهاد دارم كه اين تبصره (1) كه ما آوردهايم، يك بند يا چند عنوان به آن اضافه كنيم محصور شود تا مشخص بشود كه ما چه اطلاعاتي را مدنظر داريم كه مردم در آن سامانه بيايند اظهار كنند. من متني كه مدنظرم است را قرائت ميكنم، ميگويد «وزارت راه و شهرسازي مكلف است حداكثر يك ماه پس از لازمالاجرا شدن اين ماده، ضمن تدوين و ابلاغ دستورالعمل نحوه ثبت اطلاعات امكان اظهار رايگان اطلاعات مالكيت و اقامت را در تمام مناطق كشور اعم از شهري و روستايي، موظف هستند اطلاعات مسكوني تحت تملك خود را» از اينجا به بعد من ميگويم اينجا اضافه شود «از جمله شناسه كنتورهاي آب، برق، گاز، كدپستي، پلاك ثبتي اعم از عرصه و اعيان، تعداد هر واحد در هر ملك، آدرس، موقعيت مكاني و نوع بهرهبرداري آن اعم از مسكوني، اداري، تجاري» و الي آخر تبصره. يعني ما به عنوان قانونگذار روشن بكنيم براي اينكه چه اطلاعاتي مدنظرمان است كه در اين سامانه قرار بگيرد. همه اطلاعاتي كه به شكلي مربوط به ملك ميشود، اگر اين روشن نشود بعد ما در اجرا دچار مشكلات ميشويم يا دچار تفسيرهاي متفاوت ميشويم يا دچار اينكه مجري اگر نخواهد اين را اجرا بكند، به مدل ديگري تفسير ميكند. من معتقد هستم كه اين اطلاعاتي كه مدنظرمان است را در اين تبصره روشن و واضح قرار بدهيم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب حاج آقاي نوروزي مخالف هستند، بفرماييد.

حسن نوروزي
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
من از برادرم جناب آقاي عنابستاني و اين پيشنهادي كه دادند تشكر ميكنم. اما همانطوري كه مستحضر هستيد قانون بايد جامع و مانع باشد، جامع افراد و مانع اغيار. من فكر ميكنم با آن قانوني كه در روزهاي واپسين مجلس دهم تصويب كرديم، اعتبار اسناد رسمي، اگر بناي شما تشخيص مالكيت افراد است، چون ما اسناد رسمي را معتبر دانستيم و آنجا مشخص كرديم كه از چه تاريخي بايد اسناد رسمي به اجرا گذارده شود و قولنامه و غيره جمع شود. بناي مجلس با اجراي طرح كاداستر و همچنين اعتبار اسناد رسمي، بنا اين است كه بحثهاي قولنامهاي و اسناد خارج از بحث سند رسمي برچيده شود. لذا اينجا اگر بنا تشخيص مالك است كه چه ملكي دارد اين كافي است. اين كه كنتور آب و برق، جناب آقاي عنابستاني! خودتان مستحضر هستيد منزلي را خريديد، حالا كنتور آب آن به نام بناكننده اوليه است، شما تغيير نميدهيد. منزل خودم كه مثلاً (20) سال است كه خريدهام، كنتور به نام شخص اوليه است و تغيير نداديم. كدپستي، كنتور آب، كنتور برق و حتي تلفن براي اين شناساييها چه تأثيري دارد، همان اعتبار را به سند رسمي بدهيد، چيزي كه در مجلس دهم تصويب شد و آن اعتبار به سند رسمي و همچنين اجراي كاداستر چيزهايي است كه به نظرم مالكيتها را تثبيت ميكند و كار دادگاهها را تقليل ميدهد و الا بعضيها از همين به اصطلاح بحث كنتور آب، كنتور برق و غيره تفسيرهاي موسعي خواهند كرد و در دادگاهها مطالب خاصي را مطرح خواهند كرد و اين كار دهها پرونده را در ديوان عدالت و در دادگاهها شكل خواهد داد، بنابراين با همه احترام به سرور عزيزم جناب آقاي دكتر عنابستاني، ما با پيشنهاد ايشان مخالف هستيم، متشكرم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقاي راستينههفشجاني موافق هستند، بفرماييد.

احمد راستينه هفشجاني
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
عرض سلام و ادب و احترام و خداقوت خدمت همه همكاران عزيز. با توجه به اينكه اين طرح، يك طرح جامعي پيشبيني شده، براي اينكه يكبار بتوانيم مالكيت افراد را به درستي احراز هويت كنيم و با توجه به اينكه طرح كاداستري كه عزيز دلمان جناب آقاي نوروزي اشاره كردند، هنوز در بخشهاي زيادي از كشور ما متأسفانه اجرا نشده و زمان اجراي آن هم نيازمند زمان خاصي است و احتمالاً ظرف چند سال آينده به درستي اجرا نميشود، لذا اگر ميخواهيم اين طرح را به درستي اجرا كنيم، يك بار از لحاظ استقرار و مالكيت و با نگاهي كه آقاي مهندس عنابستاني به درستي اشاره كردند بتوانيم انشاءالله افراد را احراز هويت كنيم. مزيد بر اينكه الان خيلي از اين نقل و انتقالاتي كه متأسفانه با جابجايي منازل انجام ميشود و در اين جابجايي به بحث تغيير و نقل و انتقالات كدهاي كنتورهاي آب، برق، گاز و غيره التفاتي نميشود، خود اين مسألهساز شده، بخش زيادي از ديون براي دولت ايجاد كرده و براي اينكه ما بتوانيم منابع را به درستي شفاف كنيم و نقل و انتقالات را به صورت يكپارچه هم فرهنگسازي بكنيم و هم بسترهايي كه متأسفانه به علت نقل و انتقالات ايجاد آسيبهاي اجتماعي كرده و تخلفات و جرايمي را شكل داده، اصلاح بكنيم، اين اصلاحيه پيشنهادي كه برادرم آقاي عنابستاني اشاره كرد، ميتواند بسياري از اين مسائل را در قالب اين طرح مديريت كند و طرح ما را جامعتر نشان دهد. لذا انتظار داريم به اين پيشنهاد رأي موافق داده شود.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشكرم، نماينده دولت بفرماييد.

محمود عليزاده
بسم الله الرحمن الرحيم
پيشنهاد مطرحشده در اين خصوص ورود به مباحث اجرايي كار است. ما اينجا بحث سياستگذاري را داريم مطرح ميكنيم. فيلدهايي كه بايد در سامانه ديده شود مباحث اجرايي رسيدن به آن اطلاعات است كه از جمله فيلدهايي كه الان فرمودند در آن سامانه قرار ميگيرد.
قرار نيست ما در متون حقوقي و قانوني بياييم به مواردي كه در چارچوب اجرايي بايد داشته باشيم اشاره بكنيم. به همين جهت نيازي به درج چنين مواردي از جمله كنتور آب، برق و گاز به نام شخص باشد يا نباشد را در اين طرح نميبينيم، لذا دولت نسبت به موضوع مخالف است.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشكرم، كميسيون هم مخالف است. حضار 234 نفر، پيشنهاد آقاي عنابستاني مطرح است. همكاران در رأيگيري مشاركت بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب نشد. پيشنهاد بعدي را بفرماييد.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقاي رئيس! يك رفع ابهام است كه جناب آقاي سيدسلمان ذاكر دارند. آقاي ذاكر! اين را توضيح بفرماييد.

سيدسلمان ذاکر
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحيم
در اين متن آمده است كه «مناطق كشور اعم از شهري و روستايي». ماليات بستن بر منازل مسكوني شهري يك امر معقولي است، آقاي رئيس جلسه! براي كاهش تورم و جلوگيري از گراني يك امر ضروري است. اما وقتي كه روستايي را به ميان آورديم، اين روستايي ابهام درست ميكند. خيلي از اين روستاها متصل به شهرها هستند، شما اگر بخواهيد همينها را مدنظر قرار بدهيد، آن وقت داخل شهر است، به نظر من در روستاها كه صرفاً أخذ اطلاعات، تكميل اطلاعات است اما داخل و حريم شهر و چسبيده به شهر است و از آن طرف أخذ ماليات و اينها را مستثني كنيم يك مقدار براي همشهريان شك و شبهه ايجاد خواهد كرد. چطور شده براي يك منطقه از يك شهر ماليات بستند و جاهاي ديگر ماليات نبستند و يا مستثني كردند؟
آقاي قاضيزادههاشمي! براي رفع ابهام من پيشنهاد حذف اين كلمه «روستايي» را دادم. هم از جهت أخذ اطلاعات و هم از جهت أخذ ماليات است. بياييد ما يكپارچه به فكر شهرها باشيم و الا اگر روستايي كه به خود شهر چسبيده مستثني كنيم و بگوييم صرفاً اطلاعات أخذ ميكنيم و نه ماليات، اين شائبه درست ميكند. من خواهش ميكنم نسبت به اين اظهارنظر بفرماييد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشكرم، مخالف و موافق را بفرماييد.

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقاي كوچكينژاد مخالف هستند، بفرماييد.

جبار کوچکي نژادارم ساداتي
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
پيشنهاد برادرمان آقاي ذاكر اين است كه ما روستا را حذف كنيم. بسياري از روستاها هستند كه يا به شهر چسبيدند و ارزش ملكشان مثل شهر است و يا اينكه يك حالت شهري دارند. روستاهايي داريم كه بيش از (7000)، (8000) نفر جمعيت دارند و در كنار شهر هستند و از نظر موقعيت زميني، مكاني و ارزش ملك بالاتر از شهر هم هستند، در نتيجه من معتقدم كه با حذف روستا مشكل ايجاد ميشود، يعني بخشي از بحثهايي كه دوستان در رابطه با درآمد از خانههاي خالي همين روستاها دارند مشكل ايجاد ميكند و به خاطر همين به اعتقاد من دوستان به اين پيشنهاد رأي ندهند و ما شهر و روستاها را يكپارچه ببينيم. در بعضي از استانهاي كشور روستا و شهر تقريباً از نظر نوع امكانات يكنواخت هستند. الان امكاناتي كه ما در روستاها داريم اين امكانات را در حاشيه شهر نداريم، يعني حاشيه شهر از روستاها از نظر امكانات بسيار پايينتر هستند در نتيجه بيشتر راغب هستند ملكي كه در روستاها هست را تملك كنند يا آنها را خالي بگذارند و آن بحث افزايش قيمتها به يك شكلي نصيب مالكين بشود. به اعتقاد من اين پيشنهاد در جهت كمك به مستضعفين و به نيروهايي كه ميخواهند خانهدار بشوند به نفعشان نيست، بلكه به نفع مالكيني است كه ميخواهند خانهها را خالي نگه دارند.

سيدناصر موسوي لارگاني
آقاي دكتر! موافق وقتشان را به خود حقير دادند اگر اجازه بفرماييد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

سيدناصر موسوي لارگاني
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
من از جناب آقاي دكتر ذاكر تشكر ميكنم كه چنين پيشنهادي را دادند، آقاي كوچكينژاد فرمودند روستايي داريم كه (7000) نفر جمعيت دارد، از آن طرف روستايي هم داريم كه (100) نفر جمعيت دارد، يعني وقتي لفظ روستا اينجا بيان شد جميع روستاها را در بر ميگيرد و ما واقعاً نبايد بياييم شهرهايي كه زمين يا امكاناتي كه در آنها هست را با روستاهايي كه شايد هيچ امكاني ندارند برابر بدانيم و اگر بنده خدايي كه اشاره هم فرمودند و هستند افرادي كه دو تا واحد كوچك كنار همديگر دارند و يكي براي نگهداري طيور و دامشان است و بعضاً يكي براي زندگيشان است را ما بياييم به عنوان خانه خالي محسوب بكنيم و ماليات بر آن ببنديم، حقيقتاً اين ظلم در حق روستاييان است و خواهش من از همكاران عزيز اين است كه ما طوري رفتار نكنيم كه بخواهيم با گرفتن ماليات مشكل مالي كشور يا مشكل خالي بودن خانهها را برطرف بكنيم، از آن طرف در حق روستاييان بيبضاعتي كه مشكلات عديدهاي دارند ظلم بكنيم. لذا خواهش من اين است كه همكاران عزيز كمك بكنند اين روستا حذف بشود و فقط شامل حال شهرها بشود و شهرها اگر خانه خالي داشتند اين ماليات شامل حالشان بشود و روستاها از اين ماليات معاف بشوند.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
دولت لطفاً كوتاه صحبت كنيد، بفرماييد.

محمود عليزاده
بسم الله الرحمن الرحيم
آنچه كه در اينجا مطرح شده صرفاً أخذ اطلاعات و ديتاهاي است كه ما براي سامانه املاك و اسكان نياز داريم و هيچ ارتباطي به أخذ ماليات ندارند، چون در متن مادهواحده مذكور آمده كه ماليات صرفاً براي شهرهاي بيش از (100) هزار جمعيت ميباشد. اگر اين اطلاعات توسط تمام بخشها، شهرها و روستاها جمع نشود ما اطلاعات كامل و جامعي از سيستم اسكان و املاك كشور نخواهيم داشت. اين جايش فقط براي تأمين ديتا و اطلاعات لازم است، ضمانت اجرايي آن را هم ما در تبصره (6) ميبينيم. به همين خاطر دولت با حذف كلمه «روستا» يا «جمعيت كمتر از (100) هزار نفر» مخالف است.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشكرم، كميسيون يك توضيحي بدهند، نگاه كنيد! ابهام اصلي اينجا است كه چون شما داريد يك سامانهاي طراحي ميكنيد و بالاخره بعضي از مساكن در روستاها كاربري ويلا و اينها را دارد و اسمشان روستا است كه آنها هيچ، اما آن روستايي به معناي روستايي كه بالاصاله ممكن است سند نداشته باشد، تكليف تملك زمينش روشن نباشد، سواد استفاده از فضاي رسانه نداشته باشد را چطور ميخواهيد اجرايي بشود، نكته در روش اجرا و امكان اجرايي شدن آن است، بفرماييد.

مهدي طغياني
بسم الله الرحمن الرحيم
همكاران عزيز دقت بفرمايند! بحثي كه در اين تبصره مطرح است با متن مادهواحده هيچ تضادي ندارد، ما آنجا داريم تكليف ماليات را معلوم ميكنيم و ميگوييم ما ميخواهيم فقط از خانههاي خالي در شهرهاي بالاي (100) هزار نفر جمعيت ماليات بگيريم، ولي براي اينكه اين سامانه املاك و اسكان ما تكليف خودش را بداند و روشن بشود چه كسي كجا دارد زندگي ميكند و عملاً از فرارهاي مالياتي جلوگيري بشود ما بايد اطلاعات لازم براي اسكان همه مردم كشور را داشته باشيم.
اتفاقي كه اينجا ميافتد اين است كه بعضي از اين املاك از جهت ثبتي تعيين تكليف نشدند، ولي ما در اين قانون نميخواهيم آنها را تعيين تكليف كنيم، صرفاً ميخواهيم امكان اسكان افراد را بررسي بكنيم و اين را با كدپستي و محل اقامت آنها با هم گره بزنيم. لذا مجدد عرض بكنيم ما روي مصوبه كميسيون تأكيد داريم، همين متن بماند و اساساً ربطي هم به ماليات گرفتن ندارد، فقط تكميل آن بانك اطلاعاتي املاك و اسكان و جلوگيري از فرار مالياتي است، خيلي متشكرم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
حضار 238 نفر، دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد. نمايندگان محترم لطفاً رأي خودتان را اعلام بفرماييد. كميسيون و دولت مخالف هستند. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب نشد. پيشنهاد بعدي را بفرماييد.

احمد اميرآبادي فراهاني
پيشنهاد بعدي پيشنهاد جناب آقاي صباغيانبافقي است كه در رديف (4) پيشنهادات چاپ شده، آقاي صباغيان بفرماييد.

محمدرضا صباغيان بافقي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي قاضيزاده! من تذكري داشتم كه حالا به آقاي قاليباف هم گفتم، اجازه بدهيد الان زمان دارد ميگذرد. اجازه بدهيد من تذكر جلسه قبل را بدهم؛ تذكر من ماده (195) است.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
جناب صباغيان! ما الان وسط دستور هستيم، وقتي هم كه به شما و حضرتعالي داده شده براي طرح پيشنهادتان است، شما از وقت پيشنهاد براي پيشنهاد استفاده كنيد.

محمدرضا صباغيان بافقي
پیشنهاد دهنده
آقاي قاضيزاده! وقت تمام است، اول بايد وقت تذكر به من ميدادند كه آقاي قاليباف نداد، سه دفعه من جلسه قبل حضوري آمدم، چرا نمايندهها را داريد تحقير ميكنيد؟ من براي يك تذكر سه دفعه آنجا بيايم؟ دوباره خدمت آقاي قاليباف، دوباره خدمت شما بيايم. والله داريد دهن نمايندهها را گچ ميگيريد. هر موضوعي كه خودتان نميخواهيد مطرح بشود را نميگذاريد. نماينده چقدر بايد بيايد پيش شما عز و جز كند؟

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
پس اجازه بدهيد ما عبور كنيم.

محمدرضا صباغيان بافقي
پیشنهاد دهنده
شما نميتوانيد عبور كنيد، ما حق داريم حرفمان را بزنيم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

محمدرضا صباغيان بافقي
پیشنهاد دهنده
آقاي قاضيزاده! شما نماينده... (قطع ميكروفن)

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
آقاي صباغيان عزيز! من از شما عذرخواهي ميكنم، الان فرصت پيشنهاد داريد، اگر ميخواهيد پيشنهادتان را مطرح كنيد ما در خدمت شما هستيم. ميكروفن آقاي صباغيان را باز كنيد.

محمدرضا صباغيان بافقي
پیشنهاد دهنده
نميگذارند ما حرف بزنيم، چرا؟ چون موضوعي است كه خوشتان نميآيد. آقاي قاضيزاده! جلسه قبل عرض كردم من در دستور ثبتنام كردم و نوبت اول بودم، موضوع مهمي با عنوان رئيس ديوان محاسبات مطرح بود، تذكر من اين بود و سؤال خيلي از دوستان هم اين بود كه طبق تبصره (2) ماده (51) ايشان (20) سال سابقه كار ندارد، يكي هم اينكه بازنشسته هست. ما ميخواستيم شما اين را شفاف كنيد و بگوييد ايشان (20) سال به اين دلايل سابقه دارد، ايشان بازنشسته است و به اين دلايل ميتواند. من اصلاً شايد خودم رأي به اين آقايان ميدادم، منتها در مجلس اين موضوع مهم را كسي اجازه ندارد مطرح كند و بعد هم آقاي قاليباف صفحه تلويزيون ميروند ميگويند همه چيز را ما براساس قانون اجرا كرديم، يك نفر در اين مجلس نتوانست راجع به اين موضوع صحبت كند، اين ابهام هم هست.
من خواهش ميكنم، ما به دوستاني كه كانديدا بودند احترام ميگذاريم، به حضرتعالي و دوستان احترام ميگذاريم، بگذاريد نمايندهها حرف بزنند. اينجا اگر شفاف شد ديگر بيرون كسي نميتواند بهانه كند، ماهواره و شبكههاي غرب نميتوانند حرف بزنند. مجلس جاي اين حرفها و تذكر است، تذكر و اخطار را از نماينده بگيرند نماينده هيچ است و صفر خواهد بود. خواهش من اين است كه اجازه بدهيد نمايندهها تذكر بدهند و مجلس تحقير نشود و جاي خودش بيايد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
آقاي صباغيان عزيز! نه ماده تذكر و نه اصل را فرموديد، اين يك.

محمدرضا صباغيان بافقي
پیشنهاد دهنده
عرض كردم و گفتم مواد (194)، (195)، تذكر جزء (4) تبصره (2) ماده (51) و اصول (54) و (55) را دارم. من دو جلسه است كه دارم التماس و خواهش ميكنم شما جواب من را نميدهيد. ما چه جوابي به مردم بدهيم وقتي از ما سؤال ميكنند؟ من خواهش ميكنم رعايت بشود، به نفع شما و آقاي قاليباف است. اين روش ادامه ندارد، اين روش به ضرر شما و مردم است، نماينده و مردم قدرت دارند، نماينده قدرت نداشته باشد مردم هم قدرت ندارند. من عذرخواهي ميكنم و پيشنهادم را مطرح ميكنم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
ببخشيد، وقت شما ديگر تمام شده. ببينيد! در انتهاي جلسه پنج نفر وقت گذاشته شده كه تذكر بدهند. تذكر در دستور روز را هم جناب آقاي موسويلارگاني ثبت ميكنند و ما در انتهاي جلسه بحث ميكنيم. وسط دستور يك موضوعي در رابطه با ماليات بر خانههاي خالي است شما يك مسأله ديگري را مطرح ميكنيد و بعد هم معترض هستيد كه چرا اجازه نميدهيد ما صحبت كنيم. هر چيزي جاي خودش را دارد، با روش غلط نميشود حرف حق را پيش برد. اگر حرف درستي داريد در زمان خودش بفرماييد. اجازه بفرماييد الان ما در دستور هستيم، وقتي آخر جلسه رسيديم آن هم طبق نوبت ثبتنامي بفرماييد. ما با از بين بردن حقوق ديگران كه نميتوانيم يك حرف درستي بزنيم. آقاي اميرآبادي! ايشان از پيشنهادشان منصرف شدند. پيشنهاد ديگري وجود دارد؟

احمد اميرآبادي فراهاني
آقاي رئيس! پيشنهاد ديگري نداريم. در تبصره (1) پيشنهادات تمام شد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
آقاي موسويلارگاني! دوستان در دستور تذكر دارند؟ بفرماييد.

سيدناصر موسوي لارگاني
آقاي آزاديخواه بفرماييد.

احد آزادي خواه
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي دكتر! ممنون هستم عليرغم اينكه بنايتان بر اين بود كه گذر كنيد محبت كرديد و به قانون احترام گذاشتيد. خدمت هموطنان عزيزم عرض سلام و خداقوت دارم. آقاي رئيس! من دو تا تذكر در دستور دارم؛ تذكر اولم ماده (108) آييننامه است، تذكر دوم من ماده (161) آييننامه است. شما در همين دستوري كه هنوز از آن خارج نشديم و ما داريم پيشنهادات را رصد ميكنيم در برخي از پيشنهادات مخالف صحبت كرد، در حالي كه اصلاً موافق نداشت. قاعده بر اين است كه اگر جايي قرار است مخالف صحبت بكند موافق هم بايد باشد كه صحبت بكند، جايي اگر موافق نيست ديگر مخالف هم صحبت نميكند، اين نكته اول.
نكته و تذكر دوم من؛ آقاي رئيس! بند (1) ماده (161) ميگويد حداكثر (4) ساعت تا الي آخر، اين جمله مراد من است «در طرحهاي دوفوريتي طرح يا لايحه چاپ و توزيع و ارجاع بشود» الان ما اين سيستمها را كه دوستان دارند توزيع ميكنند همكاران گرامي قوانين ميفرمايند سيستمي برويد ثبت بكنيد، آقاي رئيس! ولي هنوز آييننامه اصلاح نشده، عنوان «چاپ» هنوز هم در آييننامه موجود است، تقاضاي من اين است كه اجازه بدهيد همكاران گرامي ما، آقاي صباغيان بنده خدا الان حق داشت، درست است اينجا خارج از دستور بود اما به هر حال در جاي خودش تقاضا كرده بود و فرصت به ايشان داده نشده بود.
اين بحث چاپ را تعيين تكليف كنيد، يا كميسيون آييننامه با توجه به اينكه از درگاه فضاي مجازي الان ما امكان ثبت اطلاعات داريم اصلاح بكنند، يا اگر اصلاح نكنند تا زمان اصلاح هيأترئيسه محترم پيشنهادها را چاپ بكند. الان پيشنهاد چاپ نشده و خيلي از همكاران تا شما پيشنهاد اول را رسيدگي كرديد اصلاً آدرس آن را پيدا نكردند و اين حق همكاران ما ضايع ميشود و نميتوانند پيشنهادات را رصد و مهندسي بكنند. تقاضاي من اين است كه بحث چاپ را حتماً جدي بگيريد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشكرم، البته اين مطلبي كه حضرتعالي فرموديد محل ملاحظه هست و بايد دقت بشود، ولي وقتي از چاپ و تكثير داريم صحبت ميكنيم بالاخره چاپ سنگي، كاغذي، الكترونيك داريم. روي لوح هم وقتي چيزي چاپ ميشود و روي سي.دي چاپ ميشود و در اختيار شما قرار ميگيرد چاپ است. اينكه حالا چاپ را معادل كاغذ بدانيم محل بحث است و ما باز هم در هيأترئيسه بحث ميكنيم و نقطه نظر شما مورد ملاحظه قرار خواهد گرفت.
قبل از اينكه ما از تبصره (1) عبور كنيم كميسيون و دولت توجه بفرمايند. آقاي خاندوزي! آن مطلبي كه من خدمت شما هم عرض كردم در پاراگراف دوم تبصره گفتيد «مالكان واحدهاي مسكوني» بعد پايين ذكر كرديد «تعيين كاربري مسكوني، اداري و تجاري» اينطور ديگر واحدهايي كه بالاصاله تجاري يا اداري ساخته شدهاند از شمول اين سامانه شما خارج ميشود. اين كلمه «واحدهاي مسكوني» را بايد اصلاح كنيد، كلمه ديگري بايد بياوريد كه مجموعه اعيان شاملش بشود. وقتي مسكوني ميگوييد يعني مسكوني است. فكر كنم اين را براي جلسه بعد وقت داريم، كلمه مناسب را پيدا كنيد.
8
انتخاب آقایان: مالک شریعتینیاسر و علی حدادی بهعنوان عضو در کمیسیون احزاب

احمد اميرآبادي فراهاني
آقاي رئيس! اگر اجازه بدهيد من هم يك انتخابات اعلام كنم. انتخاب دو نفر عضو در كميسيون احزاب كه كميسيون امور داخلي كشور و شوراها آقايان حسين خسروي، مالك شريعتينياسر، احمد عليرضابيگي و علي حدادي را معرفي كردهاند كه عزيزان از بين اين چهار بزرگوار دو نفر را به عنوان عضو در كميسيون احزاب انتخاب كنند.
(أخذ رأي با ورقه به عمل آمد و نتيجه پس از شمارش آراء اعلام گرديد)
9
ناطقان جلسه آقایان: حسین رئیسی، رحیم زارع، سیدلفته احمدنژاد، محمود احمدیبیغش و حسن محمدیاری

محمدباقر قاليباف

حسينعلي حاجي دليگاني
ناطقان جلسه علني عبارتند از:
ـ آقاي حسين رئيسي نماينده محترم ميناب، رودان، جاسك، سيريك و بشاگرد.
ـ آقاي رحيم زارع نماينده محترم آباده، بوانات، خرمبيد و سرچهان.
ـ آقاي سيدلفته احمدنژاد نماينده محترم خرمشهر.
(كه هر كدام هفت دقيقه وقت دارند)
ـ آقاي محمود احمديبيغش نماينده محترم شازند.
ـ آقاي حسن محمدياري نماينده محترم طوالش، رضوانشهر و ماسال.
(كه هر كدام پنج دقيقه وقت دارند)
برادر رئيسي بفرماييد.

حسين رئيسي
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
«إنا عرضنا الامانه علي السماوات والارض والجبال فأبين أن يحملنها و اشفقن منها و حملها الانسان إنه كان ظلوماً جهولاً»
پروردگارا! با توكل به نام زيبا، الهامبخش و اميدآفرينت آغاز و از درگاه كبرياييات هدايت و كمك ميطلبم.
در طليعه كلام درگذشت عالم رباني، معلم اخلاق، روحاني وارسته حضرت حجتالاسلام والمسلمين صفاييحائري امام جمعه محترم شهرستان ميناب را محضر رهبر فرزانه انقلاب حضرت امام خامنهاي (مدظلهالعالي)، (حضار صلوات فرستادند) حوزههاي علميه، مردم مؤمن و ولايتمدار ميناب و بيت شريف آن مرحوم تسليت عرض مينمايم.
بر خود فرض ميدانم از اعتماد مردم عزيز و نجيب ميناب، رودان، جاسك، سيريك و بشاگرد و در يك كلام مردمان خونگرم پهنه كهن مكران به اين خدمتگزار كوچك قدرداني و تشكر نمايم و از خداي كريم خاضعانه استمداد ميطلبم به اين بنده ناچيز مدد نمايد تا از اين سرمايه ارزشمند اجتماعي جز در راه خدمت به بندگان خدا و تحصيل رضاي او بهره نگيرم.
آقاي رئيس، هيأترئيسه محترم، همكاران گرامي، ملت شريف و بزرگ ايران! كشور عزيز ما در شرايط حساسي واقع شده كه اين شرايط فرصت هرگونه خطا را از ما سلب و ما را محكوم به موفقيت نموده است. همه آحاد مردم و مسئولان در همه بخشها بايد با درك شرايط و همافزايي و نگاه مسئولانه و عقلاني به دور از هيجانات و جو زدگي در جهت برونرفت از شرايط موجود و خلق فرصتهاي ارزنده از چالشهاي پيش رو، تلاش و جديت نمايند. مطالبه جدي و بهحق مردم در شرايط حاضر از قواي حاكم و به خصوص امنا و برگزيدگان خود در خانه ملت، حل مشكلات و بهبود شرايط معيشتي آنان است. بايد بپذيريم مردم در سختترين شرايط با فشار گراني و تورم غيرقابل تحمل به سر ميبرند و تمام امكان و نبوغ و استعداد را بايد به مدد طلبيد تا شرايط موجود به نفع مردم تغيير يابد.
از رياست محترم مجلس به واسطه تدوين بسته اقتصادي كه حاكي از اشراف ايشان به شرايط است متشكرم، بايد اين بسته سياستي در قالب برنامههاي عملياتي تنظيم، به صورت قانون تدوين و با نظارت جدي به مرحله اجرا گذارده شود. به دولتمردان و به خصوص دستگاه ديپلماسي كشور توصيه ميكنم به سوابق و رفتار آمريكا و اروپاي غربي حداقل در يك قرن اخير توجه و براي حل مشكلات كشور به آنان كه كمر به هدم نظام اسلامي بستهاند اميد نداشته باشند و بدانند به جاي عمل در راستاي سياست دفعالوقت دولتهاي عهدشكن اروپايي به فرصتهاي اقتصادي داخل كشور و كشورهاي منطقه بيانديشند و از ظرفيتهاي خداداد در بخشهاي مختلف اقتصادي نظير كشاورزي، معادن، شيلات و آبزيپروري، اقتصاد دانشبنيان و تجارت آزاد با كشورهاي منطقه بهره ببرند.
رهبر فرزانه و حكيم انقلاب همواره بر جواني جمعيت و فرزندآوري تأكيد و ابرام دارند، اما تحقق اين مطلوب لوازمي دارد كه مهمترين آن اشتغال، تسهيل ازدواج و مسكن جوانان است. بخش مسكن كه يكي از پيشرانهاي اقتصادي است در دولت اين آقاي روحاني به حال ركود و تعطيلي درآمده و مسكن اجتماعي در حد گفتار باقي ماند و پرواضح است كه طرح مسكن ملي در سال آخر عمر دولت شعاري بيش نيست. اما آنچه جاي گلايه دارد كندي عملكرد بنياد مسكن در استان هرمزگان است. كندي بنياد مسكن در استان ما به حدي است كه انجام بعضي مأموريتهاي اين نهاد در نگاه مردم غيرممكن جلوه ميكند.
سيلزدگان روستاهاي زاچ و داربست ماهها در كمپ اسكان موقت بلاتكليف و معطل و بعضاً با گرماي بالاي (50) درجه در روز و شبها با تهديد مار و عقرب مواجهند. به اين روستاها بايد روستاهاي حاشيه رودخانه گابريك را افزود كه شرايطي مشابه دارند. عمده شاغلان ما در شرق هرمزگان در بخش كشاورزي مشغولند و اين بخش مهم اقتصادي منطقه با مشكلاتي نظير قيمت سرسامآور نهادههاي كشاورزي و دامي و ناياب بودن آن مواجهند، بايد انحصار در واردات اين اقلام ضروري شكسته شود.
بهاي آب در بخش كشاورزي در منطقه شرق هرمزگان به اندازهاي افزايش يافته كه براي برخي از كشاورزان اين فعاليت را غيراقتصادي نموده و احتمال ترك مزرعه و اضافه شدن به جمع بيكاران دور از انتظار نيست، به اين فهرست بايد مشكلات و فشارهاي منابع طبيعي و كشاورزان را نيز افزود.
عدم ساماندهي بازار ليموي رودان و ميناب را به نازلترين قيمت و محصول صيفي كشاورزان را به ثمن بخس روانه بازار كرده كه حتي در برخي موارد كفاف هزينههاي كشاورزان را نميكند.
آقايان وزير كشور و وزير اقتصاد! مردم هرمزگان در كنار گنج، اما با فقر، گرفتاري و بيكاري روزگار ميگذرانند، از صنايع استان آلايندگي سهم مردم استان است و از دريا گرما و شرجي بهره آنان و از مناطق آزاد سهمي براي نيروهاي قابل و توانمند هرمزگان ديده نشده است. چرا مردم هرمزگان نميتوانند از ظرفيتهاي قانوني در امر تجارت و بازرگاني بهره ببرند، به چه دليل تهلنجي و كالاي ملواني به روي مردم بسته شده است؟
شيوع بيماري كرونا مشكلاتي را براي مردم به وجود آورد، اما بايد تلاش فداكارانه بخش بهداشت و درمان را ستود. در كنار اين شفافسازي مشكلات زيرساختي در بخش بهداشت و درمان استان هرمزگان قابل توجه است. در پايان لازم ميدانم از حسن نظر و توجه و اوامر راهگشاي مقام معظم رهبري در امر توسعه سواحل مكران تشكر نمايم و نكاتي را محضر دستاندركاران اين موضوع عرض كنم؛ يكي توسعه زيرساختها، توانمندسازي جوامع محلي و بومي براي حفظ هويت مردم و حفظ منافع بوميان غير قابل اغماض است. وزارتين آموزش و پرورش، علوم و دستگاه متولي آموزشهاي مهارتي (حاجيدليگاني ـ متشكرم، يك دقيقه اضافه صحبت كرديد) آخرين فرازش است، چشم. جهت بازنگري در رشتههاي متناسب با طرحهاي توسعه منطقه انتظاري است كه جوانان منطقه را براي فعاليت در بخشهاي صنعتي توسعه آينده انشاءالله مهيا نمايند، متشكرم.

حسينعلي حاجي دليگاني
از برادر عزيز آقاي حسين رئيسي نماينده محترم ميناب، رودان، جاسك، سيريك و بشاگرد متشكرم.

محمدباقر قاليباف
همكاران لطف كنند آراء كميسيون احزاب را جمع كنند.

حسينعلي حاجي دليگاني
از برادر عزيز آقاي رحيم زارع نماينده محترم آباده، بوانات، خرمبيد و سرچهان دعوت ميكنم كه نطق خودشان را شروع بفرمايند، بفرماييد.

رحيم زارع
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
«الحمدلله رب العالمين» «و صليالله علي محمد و آله الطاهرين»
خدمت همكاران عزيزم، مردم صبور و ولايتمدار ايران اسلامي به ويژه ملت شهيدپرور استان فارس و مردم قهرمان شهرستانهاي آباده، بوانات، خرمبيد و سرچهان و عشاير باغيرت منطقه سلام دارم و از مردم عزيزم در حوزه انتخابيه تشكر دارم كه براي سومين بار متوالي به اينجانب اعتماد كردند.
درود و سلام بر روح بلند و متعالي معمار كبير انقلاب حضرت امام خميني (رحمهاللهعليه)، شهداي دوران دفاع مقدس، شهداي مدافع حرم و سرور شهداي مدافع حرم حاجقاسم سليماني و درود مداوم ما بر رهبر دانشمند و انديشمندي كه همچون ناخدايي آگاه و توانا كشتي انقلاب اين ملت را به سمت ساحل نجات رهنمون ميسازد. ضمن تبريك دهه ولايت و امامت نكاتي را خدمت همكاران عزيزم عرض خواهم كرد.
مجلس است كه اساس يك كشور را به اصلاح ميكشد. عزيزان! رهبر معظم انقلاب در پيام متفكرانه خود در افتتاح يازدهمين دوره مجلس شوراي اسلامي در حوزه اقتصادي بر توجه به معيشت طبقات ضعيف و تحقق عدالت تأكيد داشتند، اما وضعيت اقتصاد ما چگونه است و چه بايد كرد؟ آسيبهاي اقتصادي كشورمان عبارتند از: وابستگي بودجه دولت به نفت، كسري بودجه مزمن و تأمين مالي متكي بر خامفروشي و آيندهفروشي، فرار گسترده مالياتي، نظام بانكي ضدتوليد، طرحهاي نيمهتمام عمراني كه تقريباً (700) هزار ميليارد تومان است و بعضاً فاقد توجيه، نظام ناكارآمد توزيع يارانهها، نظام بازنشستگي وابسته به بودجه عمومي، قاچاق و استفاده غيربهينه از انرژي، فقدان راهبرد حمايت مؤثر از توليد، بهرهوري پايين نيروي كار، سهم كم نيروي كار در ارزش افزوده و بيكاري گسترده جوانان به ويژه جوانان تحصيلكرده كه يعني نداشتن مدل اقتصادي به اقتضاي وضعيت كنوني كشور.
علاوه بر مشكلات ساختاري در نظام اقتصادي كشور كه بر فضاي توليد در كشور ما اثرگذار بوده، اقتصاد ايران از اسفندماه 1398 در شرايط جديدي ناشي از شيوع ويروس كرونا قرار گرفت كه با توجه به لزوم تعطيلي بسياري از فعاليتها و كسب و كارها در كشور اثرات منفي قابل توجهي در بسياري از كسب و كارها به جاي گذاشت.
وظيفه نظارتي و تقنيني مجلس در اين شرايط سنگينتر شده. با وجود دهها سال تجربه حمايتهاي دولتي از توليد و سرمايهگذاري به نظر ميرسد اثربخشي اين حمايتها تا حد مطلوب فاصله زيادي داشته است. با توجه به سال جهش توليد به فرموده مقام معظم رهبري راهبردها و مواردي را در حوزه نظارت و تقنين مجلس محترم بايد در دستور كار قرار بدهد، همانند نظارت بر تدوين راهبرد توسعه صنعتي، افزايش انگيزه توليد از طريق هزينهدار كردن فعاليتهاي نامولد رقيب توليد، شفافيت رقابت و تسهيل ورود به كسب و كارها به ويژه در حوزه صدور مجوزها، توسعه و ارتقاي تأمين مالي توليد، ثبات و پيشبينيپذيري بازار ارز در جهت حفظ رقابتپذيري توليد داخل، كنترل قاچاق و مديريت واردات در كشور و توسعه صادرات، بكارگيري ظرفيتهاي قانون حداكثر استفاده از توان توليدي و خدماتي در تأمين نيازهاي كشور و بهرهگيري از ظرفيتها و فرصتهاي بخشهاي اقتصادي كه مهمترين وظيفه ما مثلث راهبرد توسعه صنعتي كشور، راهبرد تجارت خارجي و مدل اقتصادي يا توسعه راهبرد اقتصادي اين كشور را در حوزه قانونگذاري و نظارت به هم متصل كنيم.
اما از رئيس محترم مجلس به دليل پيگيري پنج محور اصلاح ساختار بودجه، تنقيح قوانين مالياتي كشور، بهبود معيشت مردم يا توزيع عادلانه يارانهها و رفاه اجتماعي، جهش توليد، رونق كسب و كار و ايجاد اشتغال و تغيير راهبرد تجارت خارجي متشكرم.
در رابطه با اصلاح ساختار بودجه كه از فرآيند بهمپيوسته تئوريپردازي، مدلسازي و تصميمسازي است تقريباً دو سال از فرمان مقام معظم رهبري درخصوص اصلاح ساختار بودجه ميگذرد، اما هنوز مجموعه دولت و مجلس درگير تئوريپردازي و آن هم برخي تئوريهاي وارداتي است كه خبري از تبديل تئوري به عمل نيست. عزيزان! تئوريپردازي فقط آزمون فرضيات است و تئوريهاي وارداتي و ساختگي منتج به فقر و فلاكت است.
(در اين هنگام آقاي سيداميرحسين قاضيزادههاشمي «نايبرئيس اول» رياست جلسه را بهعهده گرفتند)
در رابطه با تنقيح قوانين كه يك بازه زماني (10) ساله ميگذرد، هنوز ما حوزه ماليات را هم تقريباً تنقيح نكرديم. بهبود معيشت مردم، وضعيت يارانهها نزديك به (1000) ميليارد تومان، وضعيت يارانههاي پنهان و آشكار است كه هيچ اصلاحي انجام نشده.
اما بازار سرمايه؛ اگر بازار سرمايه به سمت بازار سرمايه ثانويه پيش برود هرچند نقدشوندگي در بورس افزايش مييابد، اما خريد مكرر سهام موجود باعث افزايش قيمت تمامشده ميگردد و اين افزايش قيمتها قطعاً با وضعيت اقتصادي بنگاههاي توليدي منطبق نيست. اما اثربخشي بورس يعني هدايت نقدينگي به سمت بازار اوليه كه ميتواند براي اقتصاد، توليد ملي، ايجاد اشتغال و افزايش توليد ناخالص داخلي مؤثر باشد.
دو نكته ديگر هم خدمت عزيزان عرض ميكنم كه يكي اينكه متأسفانه طي دو سال اخير با اعمال نفوذ برخي از افراد كه به دور از عدالت است مناطق دو در تقسيمبنديهاي سازمان سنجش براي كنكور به منطقه سه تبديل شده و شهرستانهاي برخوردار با شهرستانهاي محروم يكي شدند، اين يعني بيعدالتي و تضييع حقوق داوطلبان مناطق سه و محروم و از دولت محترم هم تقاضا دارم كه وضعيت معيشت و حقوق بازنشستگان كشوري و لشكري و همچنين تأميناجتماعي را اصلاح كند و نكته آخر؛ هنوز سختي كار رانندگان عزيز حل نگرديده است و منتظر تصميم مجلس و دولت هستند. خدايا! از ما بگير هرآنچه تو را از ما ميگيرد. و صليالله علي محمد و آل محمد (حضار صلوات فرستادند)

حسينعلي حاجي دليگاني
از برادر عزيزمان آقاي زارع نماينده محترم آباده، بوانات، خرمبيد و سرچهان متشكرم و از برادر عزيز سيدلفته احمدنژاد نماينده محترم خرمشهر دعوت ميكنم كه نطق خودشان را شروع بكنند، بفرماييد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
آقاي دكتر احمدنژاد ببخشيد، كارتهاي قبلي را جمعآوري بكنيد.

سيدلفته احمدنژاد
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
با سلام و درود به روح پرفتوح امام راحل و شهيدان گرانقدر از ابتداي اسلام تا شهداي انقلاب اسلامي و شهداي مدافع حرم به خصوص حاجقاسم سليماني و سلام و درود محضر مبارك مقام عظماي ولايت حضرت آيتالله خامنهاي (حضار صلوات فرستادند).
همكاران گرانقدر، دولتمردان محترم! من از شهري سخن ميگويم كه معرف آن تبار طايفه عشق شهداي هشت سال دفاع مقدس يعني جهانآراها، موسويها، همتها، خرازيها، بهنام محمديها، باكريها و متوسليانهاست كه ديباچه عمرشان به خون عاشقي رنگين است.
از شهري سخن ميگويم كه امام راحل (رضواناللهتعاليعليه) در حق آن توصيفي فرمودند كه با آن توصيف خرمشهر شهر خدايي شد. معرف خرمشهر قهرمان، مقام عظماي ولايت است كه فرمودند خرمشهر مدال افتخاري است كه بر سينه انقلاب اسلامي ميدرخشد و چه خوش تعبيري كه قد بلندبالاي خرمشهر را زينت بخشيد، از شهري كه به تعبير شهيد مرادي شهر (36) ميليوني است براي شما سخن ميگويم. بنده به عنوان عضو كوچك و خادم مردم محروم آن هيچگاه از پشت تريبون صداي ملت به گونهاي سخن نخواهم داشت كه دلشادكننده دشمنان و دلسردكننده خادمان واقعي ملت باشم.
اما همكاران انقلابي و دولتمردان محترم! حال شهرم واقعاً خوب نيست چراكه امروز خرمشهر خرم نيست و مردم خرمشهر، خرمشهري آباد و خرم را مطالبه ميكنند و اين از حداقلهاي حقوق مردم خرمشهر و از بديهيات است. خرمشهر امروز در ديدگاه عامه مردم داراي ندار است. هرچند كه نظام مقدس اسلامي به يقين در اين (30) سال بعد از جنگ هزينه و سرمايهگذاريهاي هنگفتي براي آبادي خرمشهر كرد، اما يغما رفتن، مديريت شهر توسط برخي مديريتهاي غيرانقلابي و نالايق شهر را از قله پيشرفت به دره پسرفت مبتلا كرد. بنده بر بلنداي منارههاي مقدس مسجد جامع خرمشهر فرياد ميكشم كه خرمشهري خرم خواهيم ساخت. خرمشهر عزيز براي دستيابي به خرمي و آبادي نبايد در گير و دار بوروكراسيها و پيچ و خمهاي اداري محاصره شود، بلكه با نگرشي بسيجوار و ويژه توسط دولتمردان حماسه سوم خرداد ديگري را براي آن رقم زد تا خرمشهري خرم بسازيم كه اين خرمي فقط با يك عزم ملي و با ورود سطوح عالي مديريتي كشور حاصل خواهد شد تا همچون فتح آن دوباره شادي و سرور را در دل مردم و عصبانيت و دقمرگي را در دل دشمنان خود بنشاند. لذا اين حقير از طرف مردم خرمشهر از همه دولتمردان انتظار حركتي جهادي و خاص در موارد ذيل را دارم؛
1 ـ اشتغال به يك زندگي مطلوب حق مردم خرمشهر است. مسئولين محترم! جوانان شهرم را دريابيد، بيكاري در بدترين وضعيت در شهر خرمشهر جولان ميدهد و با بيبرنامگي كه در برخي سطوح مديريت استاني و شهرستان مشاهده ميگردد يقين دارم زندگي اين ثروت عظيم و گرانبهاي خرمشهر يعني جوانان را به مخاطره انداخته است كه لازم و ضروري است دولت با برنامهاي مدون و حمايت مالي پايدار اشتغال را در خرمشهر به سامان برساند.
جناب آقاي رحمانيفضلي وزير محترم كشور! خرمشهر با توجه به عبور رود كارون از وسط آن تنها با اصلاح و سامان مبلمان شهري و زيباسازي آن ميتواند در جذب گردشگران داخلي و خارجي و به تبع رونق اقتصادي منطقه تأثير بسزايي در رونق سفره مردم محروم گذاشت، اما هنوز متأسفانه اين شهر پرظرفيت در بديهيترين مسائل مبلمان شهري و حتي آسفالت خيابانها هم مشكل دارد.
2 ـ بازگشايي مجدد مرز شلمچه و رونق بخشيدن به عملكرد گمرك و بندر ميتواند در جهش اقتصادي منطقه تأثير بسزايي داشته باشد. سؤال اينجانب اينجا است، چرا بعد از گذشت قريب به پنج ماه از وضعيت كرونا هنوز متأسفانه براي بهرهمندي مجدد شهر از ظرفيت اين گذرگاه مرزي چارهانديشي نشده است؟ چرا بندر خرمشهر در حالي كه از السابقون السابقون بنادر كشور و خاورميانه بوده است بعد از گذشت (30) سال از جنگ به يكي از بنادر ردهپايين در بين ديگر بنادر كشور و جهان تنزل پيدا كرده است؟
3 ـ اروندرود شاهرگ حيات تجارت و كشاورزي خرمشهر، اين رود خروشان كه ميتواند به عنوان يكي از عوامل رزق و روزي مردم، سرسبزي و نشاط را به شهر برگرداند هنوز بعد از (30) سال براي لايروبي آن با كشور عراق توافقي حاصل نشده است. جناب آقاي ظريف، وزير محترم امور خارجه! تا چند نسل ديگر بايد منتظر ماند تا ديپلماسي كشور بتواند مشكلات لايروبي اروند با همسايه غربي را حل كند؟
4 ـ شايسته نيست كه در جلسه علني مجلس مشكل آب و فاضلاب يك شهر مطرح شود، اما عزيزان! بدانيد مشكل فاضلاب خرمشهر بعد از (30) سال هنوز كه هنوز است با يك باران ساده تمام دستاوردهاي مبلمان شهري و زندگي مملو از محنت مردم را تحتالشعاع خود قرار ميدهد و هرآنچه مسئولين خدمات شهري براي زيبايي شهر كار كردهاند را با خود ميبلعد و ميبرد. ميتوان گفت خرمشهر با هر باراني دوباره به وضع اول جنگزدگي خود برميگردد و هرساله با صرف هزينههاي هنگفت آلودگيهاي فاضلاب از سطح شهر جمعآوري ميشود، اما اصل مشكل به قوت خود باقي است و اين وضعيت عمر زيادي است كه در زندگي مردم خرمشهر تكرار ميگردد.
وزير محترم نيرو! (حاجيدليگاني ـ يك دقيقه از وقتتان گذشته است) بسيار عجيب و سؤالبرانگيز است كه در جلگه پرآب خوزستان و در كنار رودهاي كارون و اروند روستاهاي غرب كارون، مسير شلمچه، شنه و محرزي، جزيره مينو براي آب آشاميدني خود بايد منتظر تانكرهاي آب باشند، آن هم تانكرهايي كه بدون رعايت اصول بهداشتي است.
5 ـ نخل سمبل ايستادگي و سرسبزي در خرمشهر و براي مردم قداست ويژه دارد. خرمشهر بدون نخل يعني خرمشهر نازيبا. به خاطر خرمشهر اجازه بدهيد (حاجيدليگاني ـ چشم، ولي دو دقيقه اضافه شد) در خرمشهر روزگاري دو ميليون نخل صفا و زيبايي منطقه بوده كه بعد از جنگ تحميلي با نامهربانيهايي كه به آن شد حتي به يكچهارم آمار قبل از جنگ نرسيد، در حالي كه اين هديه خدادادي ميتوانست با يك برنامه مدون و نهضتي همگاني به عنوان يكي از اصليترين محورهاي رونق اقتصاد را مورد توجه قرار دهد و امروز براي اشتغال جوانان مثمر ثمر باشد. اينجانب از وزير محترم جهادكشاورزي ميخواهم با استفاده از خبرگان و صاحبنظران بومي برنامه مدون در راستاي ابقاي نخيلات... (قطع ميكروفن)

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
جناب احمدنژاد! از شما عذرخواهي ميكنم، وقتتان تمام شده، انشاءالله باقيمانده را به رسانهها بدهيد.

حسينعلي حاجي دليگاني
از برادر عزيز سيدلفته احمدنژاد نماينده محترم خرمشهر تشكر ميكنم. از برادر عزيز محمود احمديبيغش نماينده محترم شازند دعوت ميكنم كه نطق اضطراري پنجدقيقهاي خودشان را شروع بفرمايند، بفرماييد.

محمود احمدي بيغش
نطق 5دقیقه ای
به نام خدا
انشاءالله با برنامهريزيهاي مسئولين مربوطه مراسمهاي ويژه ماه محرم امسال با شكوه هرچه تمامتر و با رعايت پروتكلهاي ابلاغي ستاد ملي مبارزه با كرونا انجام بشود، ليكن پيشنهاد دارم ماه محرم امسال را به فرصتي ماندگار براي جاودانگي نام حضرت سيدالشهداء (عليهالسلام) قرار دهيم. اينجانب ساخت (72) واحد مسكوني به نيت (72) تن شهيد مظلوم دشت كربلا در مناطق و روستاهاي محروم هر استان كه در صورت مديريت درست ميتوان ظرف يك ماه در مجموع (2232) واحد مسكوني از محل هزينههاي ماه محرم به طور شفاف تحويل نيازمندان داد را پيشنهاد دارم.
نكته ديگر، اينكه در اين مقطع زماني بحث كنكور را داريم بنده به همكاران عزيز پيشنهاد ميكنم از مصاحبههاي متناقض و متعارض درخصوص كنكور سراسري پرهيز كنند، چون با مصاحبههاي مختلف استرس بيشتري به جوانان وارد ميشود، ضمن اينكه اين رفتارها تمركز نهادهاي متولي به ويژه سازمان سنجش را بهم ميريزد و اينكه همكاران عزيز! عنايت داشته باشيد آنها كه درخواست تعويق كنكور به بهانه وجود كرونا را ميدهند آيا تضمين دارند كه كرونا تا چند ماه آينده تمام شود؟ از طرفي كارشناسان و متخصصين علوم پزشكي اعتقاد دارند در فصل پاييز شدت كرونا افزايش پيدا ميكند و مطلب بعد؛ آيا به بحث سربازي جوانان فكر كرديد كه در صورت برگزار نشدن كنكور صدها هزار جوان با مشكل سربازي روبرو ميشوند؟
و نكته مهم ديگر اينكه بدانيم وزارت علوم دشمن جوانان نيست، مطمئن باشيد مسئولين مربوط در وزارت علوم پيشبينيهاي لازم را انجام داده و رعايت پروتكلهاي بهداشتي را در نظر دارند و از مسير كنكور اتفاقي پيش نميآيد و در آخر؛ اگر كنكور به تعويق افتد علاوه بر مطالب گفتهشده تمام برنامهريزيهاي آموزشي كشور به سمت پاشيدگي ميرود. مهم اين است كه ما از وزارت علوم رعايت پروتكلهاي بهداشتي را بخواهيم، نه لغو كنكور.
موضوع مهم ديگر اين است؛ همكاران عزيز توجه كنيد! اخيراً شاهد برخي موضعگيريهاي نسنجيده و فاقد هرگونه اعتبار و استناد از سوي بعضي از سياسيون بيخاصيت و هميشه طلبكار از جمله فردي كه خود سابقه نمايندگي دارد درخصوص مسلمانان منطقه سينكيانگ چين هستيم كه تحقيقات نشان ميدهد نه تنها اين اظهارات سخيف و ضد امنيت ملي صحت ندارد، بلكه دهها ميليون مسلمان چين با دولت و دولت با مسلمانان مشكلي ندارند و قياس آن با مسلمانان فلسطين يك فتنه غربگرايانه است و اين اظهارات در راستاي استمرار خط فكري نفاقبرانگيز اين جريان بيخاصيت و پرمدعا براي تحت تأثير قرار دادن روابط مناسب ايران و چين صورت ميگيرد. اينجانب خودم از منتقدان جدي پنهانكاري وزارت خارجه در بعضي از مسائل هستم، اما به هيچ وجه اظهارات مداخلهجويانه جريان انحرافي اصلاحات و رهبران دچار توهم سياسي اين جريان پرهزينه را عليه منافع ملي برنميتابيم و از اين تريبون از دادستان محترم كل كشور ميخواهم ملاحظات را كنار گذاشته و با امثال اين ذهنهاي بيمار با قاطعيت و شدت برخورد كند.
از نيروهاي گمنام وزارت اطلاعات در دستگيري يكي از مزدوران وطنفروش خائن موسوم به گروه تندر در ماوراي اقيانوس اطلس قدرداني ويژه دارم كه نشان از برخورداري پيچيدهترين سرويسهاي اطلاعاتي و امنيتي بوده و رزم مدرن اطلاعاتي را به رخ بدخواهان ملت ايران كشيد. اي كاش شرايط براي وزارت اطلاعات فراهم ميشد تا با نفوذ به عمق جريان فساد اقتصادي و مافياي ارز و كالا يك بار براي هميشه مردم مظلوم ايران از شر فاسدين اقتصادي خلاصي مييافتند. آنچه مسلم است رسوخ مافياي ظالم و جنايتكار اقتصادي كه مصيبت مردم ايران است با كمك عناصر نفوذي خود در سيستمهاي رسمي و دولتي نفس ملت را بريدهاند و شكي نداريم كه بازي افزايش قيمت ارز و سكه از خود ساختمان شيشهاي هدايت ميشود. والسلام

حسينعلي حاجي دليگاني
تشكر از برادر عزيزمان آقاي محمود احمديبيغش نماينده محترم شازند بابت رعايت وقت. از برادر عزيز حسن محمدياري نماينده محترم طوالش، رضوانشهر و ماسال دعوت ميكنم كه نطق اضطراري (5) دقيقه خودشان را شروع بفرمايند.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
من از آقاي احمديبيغش براي رعايت وقتشان تشكر ميكنم.

حسن محمدياري
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم ـ و به نستعين انه خير ناصر و معين
افتخار ميكنم به طور قاطع و صريح اعلام نمايم در گستره جغرافيايي سياسي جهان عضوي از جبهه مقاومت اسلامي به رهبري مقام عظماي ولايت حضرتآيتالله العظمي خامنهاي بوده (حضار صلوات فرستادند) و از هيچ تلاشي در وصول به اهداف عاليه آن فروگذار نكرده و همچون سربازي فداكار در مقابل جبهه باطل به سركردگي آمريكا و صهيونيست ايستادگي نموده و منتقم خون مقدس فرمانده بيهمتاي جبهه مقاومت شهيد قاسم سليماني خواهم بود و همچنين ياد و خاطره امام راحل بنيانگذار نظام مقدس اسلامي را گرامي داشته، رجاء واثق دارم هميشه و در همه حال پيرو راه امام همام باشيم.
همكاران گرامي! لازم ميدانم از باب تذكر چند جمله از فرمايشات مقام معظم رهبري را خطاب به منتخبين مردم جهت يادآوري به استحضار برسانم، مقام عظماي ولايت فرمودند نمايندگان عزيز! در تصميمگيريها به نقش تعيينكننده مجلس توجه كنيد، از نظرات شوراي محترم نگهبان در لوايح و طرحها بهره بگيريد، كمك به محرومان را سرلوحه مسئوليت خود قرار دهيد، دانش و اطلاعات را در كار قانونگذاري به كار بگيريد، از تريبون مجلس اذهان عمومي را مضطرب نكنيد، اخلاق و ادب اسلامي را در گفتگوها رعايت كنيد و نيازهاي مردم را بشناسيد، پايبندي به خط امام را آشكار سازيد، استقلال و حقگرايي خود را حفظ كنيد، غيبت ناموجه نداشته باشيد، از گروهگرايي اجتناب كنيد، اولويتها را رعايت كنيد، نكته مهم اينكه اين مجلس، مجلس اميد و انتظار مردم است چون مردم در شرايط سخت پاي صندوق رأي آمده و خوشبختانه يكي از انقلابيترين مجلسها رقم خورده است.
اما از همه مردم حوزه انتخابيه خودم شهرستانهاي طوالش، رضوانشهر و ماسال كه در حمايت از نظام مستحكم اسلامي در يازدهمين دوره مجلس شوراي اسلامي مشاركت نموده و به خصوص در سه شهرستان فوق امواج غلتان و خروشاني از جمعيت را به نمايش گذاشتهاند و همچون (30) سال گذشته بر اعتماد خود به خانواده محمدياري صحه نهادند صميمانه قدرداني مينمايم و قطعاً استمرار اين اعتماد و همدلي بر محور اصول استراتژيك انقلاب ايجاد و توسعه زيرساختهاي توسعه و ارائه خدمات صادقانه به مردم مسئوليت اينجانب را صدچندان خواهد نمود و من هم در خانه ملت به اراده و تعهد خود به مردم تأكيد ميكنم.
نظارت بر دستگاههاي اجرايي بايد بر مبناي رهنمودهاي رهبر معظم انقلاب بدون هيچگونه اغماض با اولويتبندي صورت پذيرد، ميبايست از هرگونه سوءمديريت، ايجاد زمينههاي فساد اقتصادي و حقوق عمومي جلوگيري نمود، لازم ميدانم در همين خصوص از سفر اخير معاون محترم رئيسجمهور جناب آقاي نوبخت در اولين روز شروع به كار مجلس يازدهم و بازديد از سد شفارود و تأمين اعتبارات ريالي تشكر نموده، متذكر ميگردم دستگاههاي ذيربط ضمن پيگيري موضوع نتيجه اقدامات انجام شده را در اختيار عموم مردم قرار دهند.
با توجه به اينكه استان گيلان بخش عمدهاي از پوشش جنگلي كشور را به خود اختصاص داده، لكن از مواهب اين نعمت بزرگ بهرهمند نگرديده و بيشتر محدوديتهاي قانوني مرتبط با منابع طبيعي دامنگير مردمان اين منطقه بوده تا مزاياي آن كه از (1) ميليون هكتار اراضي جنگلي و مراتع گيلان تقريب به (50) درصد آن در حوزه انتخابيه اينجانب قرار دارد، از وزير محترم كشاورزي تقاضا دارم تا با بهرهگيري از مديران بومي و دردآشنا امكان مديريت صحيح در اين حوزه را فراهم نمايند.
از اقدامات وزارت صنعت، معدن و تجارت در راستاي توسعه ساخت داخلي كالاها و قطعات صنعتي و وارداتي به ويژه در حوزه خودروسازي و لوازم خانگي تقدير نموده اميدواريم كه در آينده نزديك بيشتر شود. (حاجيدليگاني ـ وقتتان تمام است).
از وزير محترم بهداشت درخواست ميكنم نسبت به جذب نيرويهايي كه در دوران مبارزه با ويروس كرونا در بخشهاي مختلف درماني كشور به كار گرفته شدهاند و امكان تداوم حضور مدافعان سلامت اعم از پرستاران و نيروهاي خدماتي را فراهم نمايد تا از برخوردهاي سليقهاي جلوگيري به عمل آيد.
در پايان از سربازان گمنام امام زمان درخصوص ايجاد امنيت جاني و رواني شهروندان و دستگيري افراد خودفروخته به ويژه سركرده گروه معاندي كه روزهاي گذشته ما اين نويد را از دوستان خودمان شنيديم تشكر ميكنم. با تشكر.

حسينعلي حاجي دليگاني
از برادر عزيز حسن محمدياري نماينده محترم طوالش، رضوانشهر و ماسال تشكر ميكنم. آقاي رئيس! خدمتتان هستيم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
من قبل از اينكه دستور را ادامه بدهيم نتايج آراء دو انتخابات را خدمت همكاران عرض كنم. نتيجه آراء انتخاب ناظر در شورايعالي معادن، آراي أخذشده (172) رأي، جناب آقاي فرهاد طهماسبي با (105) رأي به عنوان ناظر در شورايعالي معادن انتخاب شدند، خدمت ايشان عرض تبريك دارم و آرزوي توفيق و انجام خدمت، انشاءالله.
نتيجه آراي انتخاب عضو در كميسيون احزاب، آراي أخذشده (197) رأي جناب آقاي مالك شريعتينياسر با (100) رأي و جناب آقاي علي حدادي با (100) رأي به عنوان دو نفر عضو در كميسيون احزاب انتخاب شدند. خدمت اين دو بزرگوار عرض تبريك داريم و براي اين عزيزان آرزوي توفيق داريم.
10
انتخاب آقای فرهاد طهماسبی به عنوان ناظر در شورای عالی معادن

احمد اميرآبادي فراهاني
انتخابات بعدي انتخاب يك نفر ناظر در شوراي عالي معادن است كه كميسيون محترم صنايع و معادن مجلس شوراي اسلامي آقايان: فرهاد طهماسبي و الهويردي دهقاني را معرفي كردند، از بين اين دو بزرگوار يك نفر را انتخاب كنيد. آقاي رئيس! دستور بفرماييد كارتها را توزيع كنند.

محمدباقر قاليباف
لطف كنيد كارتها را توزيع كنيد، آقاي زارع بفرماييد.
(أخذ رأي با ورقه به عمل آمد و نتيجه پس از شمارش آراء اعلام گرديد)
11
انتخاب آقای علیاکبر کریمی به عنوان ناظر در شورای عالی صنایع دریایی کشور

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
آقاي اميرآبادي! انتخابات بعد را بفرماييد.

احمد اميرآبادي فراهاني
انتخابات بعدي انتخاب يك نفر ناظر در شوراي عالي صنايع دريايي كشور است كه آقايان: عبدالناصر درخشان و علياكبر كريمي را كميسيون محترم صنايع و معادن به صحن معرفي كردند. از بين دو همكارمان يك نفر را لطف كنيد انتخاب كنيد. آقاي رئيس! بفرماييد كارتها را توزيع كنند.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
كارتها را توزيع بفرماييد، جناب احمدنژاد بفرماييد.
(أخذ رأي با ورقه به عمل آمد و نتيجه پس از شمارش آراء اعلام گرديد)
12
انتخاب آقای یوسف داودی و خانم معصومه پاشائیبهرام به عنوان ناظر در شورای عالی استاندارد

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
كارتهاي انتخابات قبلي را جمعآوري بفرماييد. آقاي اميرآبادي! انتخابات بعدي را بفرماييد.

احمد اميرآبادي فراهاني
انتخاب بعدي انتخاب دو نفر ناظر در شوراي عالي استاندارد است كه آقايان يوسف داودي، روحاله ايزدخواه، حجتاله فيروزي و سركار خانم معصومه پاشائيبهرام كانديدا هستند كه از بين اين سه بزرگوار دو نفر ناظر در شوراي عالي استاندارد انتخاب بشود.
(أخذ رأي با ورقه به عمل آمد و نتيجه پس از شمارش آراء اعلام گرديد)
13
انتخاب خانم معصومه پاشائیبهرام به عنوان ناظر در شورایعالی فناوری اطلاعات

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
آقاي اميرآبادي! كارتها را جمعآوري كنيد و انتخابات بعدي را هم بفرماييد.

احمد اميرآبادي فراهاني
انتخابات بعدي انتخاب ناظر در شورايعالي فناوري اطلاعات است كه كميسيون محترم صنايع آقاي مصطفي طاهري و سركار خانم پاشائي را معرفي كردهاند كه آقاي طاهري انصراف دادند و فقط سركار خانم پاشائي براي شورايعالي فناوري اطلاعات هستند، آقاي رئيس! دستور بفرماييد كارتها توزيع شود.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
كارتها توزيع شود.
(أخذ رأي با ورقه به عمل آمد و نتيجه پس از شمارش آراء اعلام گرديد)
14
انتخاب آقایان: سیدسلمان ذاکر و جبار کوچکینژادارمساداتی به عنوان ناظر در شورای حقوق و دستمزد

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
انتخابات بعدي را اعلام بفرماييد.

احمد اميرآبادي فراهاني
انتخابات بعدي، انتخاب ناظر در شوراي حقوق و دستمزد است كه كميسيون اجتماعي جناب حجتالاسلام والمسلمين سيدسلمان ذاكر و كميسيون برنامه و بودجه و محاسبات جناب آقاي جبار كوچكينژاد را معرفي كردهاند، اين دو بزرگوار كانديداي ناظر در شوراي حقوق و دستمزد هستند. آقاي رئيس! بفرماييد كارتها را توزيع كنند.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
كارتها توزيع شود.
(أخذ رأي با ورقه به عمل آمد و نتيجه پس از شمارش آراء اعلام گرديد)
15
اعلام وصول (66) فقره لایحه معوقه از دوره دهم مجلس شورای اسلامی

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
آقاي اميرآبادي اعلام وصولها را بفرماييد.

احمد اميرآبادي فراهاني
فهرست لوايح معوق دوره دهم مجلس شوراي اسلامي به شرح زير اعلام وصول ميگردد:
ـ لايحه آييننامه دادرسي تجاري.
ـ لايحه اصلاح قانون تسهيل تنظيم اسناد در دفاتر اسناد رسمي.
ـ لايحه قضازدايي و حذف برخي عناوين مجرمانه از قوانين.
ـ لايحه به هزينه قطعي منظور نمودن اعتبار خريد وسايل حفاظتي جزيره خارك.
ـ لايحه الحاق دولت جمهوري اسلامي ايران به تشريفات اول و دوم الحاقي به كنوانسيونهاي ژنو 1977.
ـ لايحه رسيدگي به جرايم اطفال و نوجوانان.
ـ لايحه استفساريه تبصره (4) مادهواحده قانون ممنوعيت تصدي بيش از يك شغل.
ـ لايحه نحوه كمكهاي اشخاص حقيقي و حقوقي به سازمان آموزش فني و حرفهاي كشور.
ـ لايحه تعيين وظايف و اختيارات وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي.
ـ لايحه اصلاح قانون آيين دادرسي دادگاههاي عمومي و انقلاب در امور مدني مصوب 1379.
ـ لايحه اصلاح قانون بخش تعاوني اقتصاد جمهوري اسلامي ايران.
ـ لايحه نحوه پرداخت هزينه دادرسي دستگاههاي اجرايي.
ـ لايحه حمايت از مالكيت فكري.
ـ لايحه حمايت از مالكيت صنعتي.
ـ لايحه اصلاح قانون امور گمركي.
ـ لايحه الحاق دولت جمهوري اسلامي ايران به كنوانسيون در مورد ارائه منابع مخابراتي براي كاهش بلا و عمليات امدادي.
ـ لايحه الحاق دولت جمهوري اسلامي ايران به تشريفات اختياري كنوانسيون حقوق كودك در مورد بكارگيري كودكان در منازعه مسلحانه.
ـ لايحه الحاق دولت جمهوري اسلامي ايران به كنوانسيون بينالمللي حمايت از ارقام جديد گياهي با اصلاحات بعدي و عضويت در اتحاديه آن.
ـ لايحه استخدامي شهرداريها.
ـ لايحه اصلاح قانون بكارگيري سلاح توسط مأمورين نيروهاي مسلح در موارد ضروري.
ـ لايحه اصلاح قانون نحوه استفاده از خانههاي سازماني ارتش جمهوري اسلامي ايران.
ـ لايحه ارجاع اختلاف بين بانك توسعه صادرات ايران و شركت اسپيتامن اويل تاجيكستان به داوري.
ـ لايحه اصلاح قانون پولي و بانكي كشور مصوب 1351.
ـ لايحه اصلاح موادي از قانون تجارت درخصوص ورشكستگي.
ـ لايحه ماليات بر درآمد و داراييهاي فعالان اقتصادي در مناطق آزاد تجاري ـ صنعتي.
ـ لايحه عضويت سازمان فضاي ايران در فدراسيون بينالمللي فضانوردي.
ـ لايحه تعيين تكليف اموال بهكده رضوي.
ـ لايحه اصلاح ماده (19) قانون رسيدگي به تخلفات رانندگي.
ـ لايحه ميزان و نحوه جريمه نقدي و توقيف دارندگان وسايط نقليه و واحدهاي مشمول معترض موضوع تبصره (1) ماده (3) قانون هواي پاك مصوب 1396.
ـ لايحه الحاق يك تبصره به ماده (5) قانون سنجش و پذيرش دانشجو در دانشگاهها و مراكز آموزش عالي كشور.
ـ لايحه اصلاح بند (16) ماده (2) قانون اهداف و وظايف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي.
ـ تغيير عنوان لايحه اصلاح ماده (2) قانون اهداف و وظايف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و الحاق يك بند به ماده (1) قانون تمركز امور صنعت، معدن و تشكيل وزارت صنايع و معادن.
ـ لايحه جامع انتخابات.
ـ لايحه مشاركت عمومي ـ خصوصي.
ـ لايحه نحوه واگذاري اموال، تأسيسات، ماشينآلات و هرگونه مالكيت مربوط به تأسيسات آب و فاضلاب.
ـ لايحه پروتكل حفاظت از تنوع زيستي الحاقي به كنوانسيون چهارچوب حفاظت از محيطزيست دريايي درياي خزر.
ـ لايحه اصلاح قانون اصلاح مواد (63) و (64) قانون محاسبات عمومي كشور.
ـ لايحه اصلاح موادي از قانون مالياتهاي مستقيم.
ـ لايحه الحاق يك تبصره به ماده (6) قانون مبارزه با پولشويي.
ـ لايحه موافقتنامه انتقال محكومين بين دولت جمهوري اسلامي ايران و دولت فدراسيون روسيه.
ـ لايحه معاهده معاضدت حقوقي متقابل در امور مدني بين جمهوري اسلامي ايران و جمهوري فدرال برزيل.
ـ لايحه معاهده استرداد مجرمين بين جمهوري اسلامي ايران و جمهوري فدرال برزيل.
ـ لايحه مبارزه با قاچاق انسان و اعضاي بدن و مجازات عبوردهندگان غيرمجاز افراد از مرزهاي كشور.
ـ لايحه معاهده معاضدت حقوقي متقابل در امور كيفري ميان جمهوري اسلامي ايران و جمهوري فدرال برزيل.
ـ لايحه پروتكل الحاق موافقتنامه بين جمهوري اسلامي ايران و دولت فدراسيون روسيه جهت معاضدت در پروندههاي مدني و جزائي.
ـ لايحه شفافيت.
ـ لايحه پروتكل همكاري در زمينه مبارزه با جرايم سازمانيافته در درياي خزر الحاقي به موافقتنامه همكاري در زمينه امنيت در درياي خزر.
ـ لايحه پروتكل همكاري در زمينه مبارزه با تروريسم در درياي خزر الحاقي به موافقتنامه همكاري در زمينه امنيت در درياي خزر.
ـ لايحه اصلاح بند «ط» ماده (80) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي جمهوري اسلامي ايران.
ـ لايحه اصلاح ماده چهاردهم قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي جمهوري اسلامي ايران.
ـ لايحه پروتكل همكاري و تعامل ميان مراجع مرزباني الحاقي به موافقتنامه همكاري در زمينه امنيت در درياي خزر.
ـ لايحه موافقتنامه همكاري در زمينه حفظ نباتات و قرنطينه گياهي بين دولت جمهوري اسلامي ايران و دولت جمهوري صربستان.
ـ لايحه موافقتنامه همكاري اقتصادي و تجاري بين دولتهاي ساحلي خزر.
ـ لايحه اصلاح ماده (35) آييننامه معاملات شهرداري تهران.
ـ لايحه پروتكل اصلاح بندهاي (5)، (4)، (1) و (10) اساسنامه مؤسسه منطقه استانداردسازي ارزيابي انطباق، تأييد صلاحيت و اندازهشناسي سازمان همكاري اقتصادي (ايسكام).
ـ لايحه موافقتنامه حمل و نقل بينالمللي جادهاي مسافر و كالا بين دولت جمهوري اسلامي ايران و شوراي فدرال سوئيس.
ـ لايحه موافقتنامه پيشگيري از حوادث در درياي خزر.
ـ تصويب اصلاحات كنوانسيون بينالمللي استانداردهاي آموزش، صدور گواهينامه و نگهباني براي دريانوردان.
ـ لايحه اصلاح لايحه قانوني اصلاح قسمتي از قانون تجارت به منظور حمايت از سهامداران خرد.
ـ لايحه حمايت از حقوق افراد مبتلا به اختلالات رواني.
ـ لايحه موافقتنامه خدمات هوايي بين دولت جمهوري اسلامي ايران و دولت جمهوري صربستان.
ـ لايحه موافقتنامه بين دولت جمهوري اسلامي ايران و دولت جمهوري اسلامي افغانستان درخصوص ارتباطات بينالمللي راهآهن.
ـ لايحه پروتكل ارزيابي اثرات زيستمحيطي فرامرزي الحاقي به كنوانسيون چهارچوب حفاظت از محيطزيست دريايي درياي خزر.
ـ لايحه اصلاح قانون حمايت صنعتي و جلوگيري از تعطيلي كارخانههاي كشور.
ـ لايحه الحاق يك تبصره به ماده (5) قانون اجراي سياستهاي كلي اصل (44) قانون اساسي.
ـ لايحه اصلاح تبصره (1) بند «ب» ماده (52) قانون الحاق برخي مواد به قانون تنظيم بخشي از مقررات مالي دولت (2).

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشكرم، نتيجه آراء انتخاب ناظر در شوراي حقوق و دستمزد؛ آراء أخذشده (196) رأي، جناب آقاي سيدسلمان ذاكر با (165) رأي و جناب آقاي جبار كوچكينژاد با (158) رأي به عنوان دو نفر ناظر در شوراي حقوق و دستمزد انتخاب شدند. براي اين عزيزان آرزوي توفيق داريم.
نتيجه آراء انتخاب ناظر در شوراي عالي استاندارد؛ آراء أخذشده (180) رأي، جناب آقاي يوسف داودي با (105) رأي و سركار خانم معصومه پاشائيبهرام با (95) رأي به عنوان ناظر در شوراي عالي استاندارد انتخاب شدند. آرزوي توفيق براي اين عزيزان داريم.
نتيجه آراء انتخاب ناظر در شوراي عالي فناوري اطلاعات؛ آراء أخذشده (176) رأي، سركار خانم معصومه پاشائيبهرام با (127) رأي به عنوان ناظر در شوراي عالي فناوري اطلاعات انتخاب شدند كه براي ايشان آرزوي توفيق داريم.
همچنين نتيجه آراء انتخاب ناظر در شوراي عالي صنايع دريايي؛ آراء أخذشده (169) رأي، جناب آقاي علياكبر كريمي با (83) رأي به عنوان ناظر در شوراي عالي صنايع دريايي انتخاب شدند.
16
انتخاب آقای مجید نصیرائی بهعنوان ناظر در شورای عالی میراث فرهنگی و گردشگری

احمد اميرآبادي فراهاني
آقاي رئيس! اگر اجازه بفرماييد يك انتخابات را اعلام كنيم و بعد تذكرات را شروع كنيم.
انتخاب يك نماينده به معرفي كميسيون تخصصي ذيربط به عنوان ناظر در شوراي عالي ميراث فرهنگي است كه كميسيون محترم آقاي نصيرائي را معرفي كردند كه البته آقاي منتظري انصراف دادند. جناب آقاي نصيرائي به عنوان نماينده شوراي عالي ميراث فرهنگي و گردشگري هستند كه كميسيون معرفي كرده است. كارتها را براي أخذ رأي توزيع كنند.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
كارتها را توزيع بفرماييد.
(أخذ رأي با ورقه به عمل آمد و نتيجه پس از شمارش آراء اعلام گرديد)
17
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
تذكرات را قرائت بفرماييد.

حسينعلي حاجي دليگاني
بسم الله الرحمن الرحيم
ـ آقاي احسان اركاني (نيشابور و فيروزه) به وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي درخصوص لزوم رسيدگي به نقض قانون كار و سياستهاي سهجانبهگرايي وزارتخانه توسط مديركل تعاون، كار و رفاه اجتماعي استان خراسانرضوي.
ـ آقاي مهرداد ويسكرمي (خرمآباد و چگني) به وزير آموزش و پرورش درخصوص لزوم اجراي قانون تأسيس مدارس غير انتفاعي در مورد معلمان حقالتدريس غير انتفاعي در لرستان.
ـ آقاي سيدموسي موسوي (لامرد و مهر) به وزير اطلاعات درخصوص لزوم جلوگيري از استفاده سياسي و جناحي از جايگاه وزارت اطلاعات و دخالت در امور ساير وزارتخانهها در رابطه با حوزه انتخابيه لامرد و مهر.
ـ آقاي پرويز اوسطي (قروه و دهگلان) به وزير نيرو درخصوص لزوم تأمين آب شرب مورد نياز دهها روستاي شهرستانهاي قروه و دهگلان.
ـ آقاي سيدمحمد پاكمهر (بجنورد، مانه، سملقان، جاجرم، گرمه، راز و جرگلان) به وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي درخصوص لزوم اقدام فوري جهت ساخت بيمارستان در شهرستان مرزي و محروم راز و جرگلان استان خراسانشمالي.
ـ آقاي مجتبي يوسفي (اهواز، باوي، حميديه و كارون) به رئيسجمهور محترم درخصوص دليل افزايش قيمت فولاد و ميلگرد و عدم تأمين مواد اوليه شركتهاي توليدي فولادي چيست؟
ـ آقاي مجتبي يوسفي (اهواز، باوي، حميديه و كارون) به وزير جهادكشاورزي درخصوص لزوم رسيدگي به افزايش بيرويه قيمت نهادههاي دامي و مرغ.
ـ آقاي كمال حسينپور (پيرانشهر و سردشت) به رئيسجمهور محترم درخصوص علت افزايش بيرويه نرخ اجارهبها و اينكه چرا دولت نظارت و كنترلي در اين عرصه براي حمايت از مستأجران ندارد؟
به وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي درخصوص لزوم تسريع در احداث و تجهيز درمانگاه تأميناجتماعي شهرستان پيرانشهر.
به وزير نفت درخصوص لزوم تسريع در گازرساني به تمام دو شهرستان پيرانشهر و سردشت.
به رئيسجمهور محترم درخصوص لزوم چارهانديشي، برنامهريزي بهتر و ارائه راهكارهاي اجرايي مناسب در حوزه مبارزه با مواد مخدر.
به وزير راه و شهرسازي درخصوص لزوم تسريع در كنترل بازار مسكن و جلوگيري از رشد سرسامآور قيمت مسكن و اجارهبها.
به وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي درخصوص لزوم تسريع در احداث و تجهيز بيمارستان جديد شهرستان پيرانشهر.
به وزير آموزش و پرورش درخصوص لزوم نوسازي، تعمير و تجهيز مدارس دو شهرستان پيرانشهر و سردشت.
به وزير راه و شهرسازي درخصوص تسريع در احداث بزرگراه تمرچين ـ پيرانشهر به نقده. همچنين لزوم تسريع در ترميم، تعريض، زيرسازي، بهسازي و آسفالت محورهاي مواصلاتي دو شهرستان سردشت و پيرانشهر.
ـ آقاي ابوالفضل ابوترابي (نجفآباد و تيران و كرون) به وزير ورزش و جوانان درخصوص علت انعقاد قراردادهاي چندميليون دلاري با مربيان خارجي در شرايط اقتصادي فعلي كشور.
به وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي درخصوص لزوم پرداخت يارانه نوزادان تازهمتولدشده.
ـ آقاي حسينعلي حاجيدليگاني (شاهينشهر، ميمه و برخوار) به رئيسجمهور محترم درخصوص لزوم جلوگيري از افزايش قيمت مصالح ساختماني جهت دستيابي به مسكن.
به وزير آموزش و پرورش درخصوص ضرورت بازنگري در ميزان فاصله حقوقي پرداختي شاغلين و بازنشستگان آموزش و پرورش طبق قانون.
به وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي درخصوص لزوم انتقال سوابق بيمهاي روستاييان از صندوق بيمه روستاييان و عشاير به صندوق بيمه تأميناجتماعي.
به وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي درخصوص لزوم نظارت بيشتر بر عملكرد سازمان فني و حرفهاي كشور و جلوگيري از رانتها و سوءاستفادههاي احتمالي برخي ادارات اين سازمان.
به رئيسجمهور محترم درخصوص اينكه چرا بر شوراي تنظيم بازار و شوراها و كميسيونهاي مختلف دستگاههاي اجرايي نظارت نميكنيد؟ چرا وزارتخانهها را براي كاهش عملكرد و عدم نظارت بر ادارات و سازمانهاي زيرمجموعه خود مؤاخذه نميكنيد؟
ـ آقاي جبار كوچكينژادارمساداتي (رشت) و تعدادي از همكاران به وزير آموزش و پرورش درخصوص لزوم پرداخت پاداش پايانخدمت بازنشستگان.
ـ به وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات درخصوص لزوم اقدام درخصوص اجراي فيبر نوري و بهبود پوشش تلفن همراه در استان گيلان.
به وزير علوم، تحقيقات و فناوري درخصوص لزوم استفاده از تمامي ظرفيتهاي استان براي اجراي پروتكل برگزاري كنكور.
آقاي رئيس! تذكرات تا اين قسمت تمام شد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشكرم. آقاي موسويلارگاني! يكي، دو نفر از عزيزاني كه در نوبت تذكر دستور روز هستند را بفرماييد.

سيدناصر موسوي لارگاني
سركار خانم هاجر چناراني بفرماييد.

هاجر چناراني
بسم الله الرحمن الرحيم
تذكر من هم در ماده (22)، حفظ شأن و منزلت و اقتدار مجلس و دفاع از حقوق و جايگاه قانوني نمايندگان است.
به هيأت محترم رئيسه، جناب آقاي دكتر قاضيزاده محترم، امروز يك نكتهاي در مجلس شوراي اسلامي وجود دارد و آن اينكه متأسفانه دفاتر نمايندگان بسته است. ما با اين حجم بار مشكلات ميرويم وارد شهرستان ميشويم، در هفتهاي كه ما در شهرستان بوديم و من در حوزه انتخابيه خودم نيشابور بودم، آقاي قاضيزاده! متأسفانه خيلي از شهرستانهاي كشور و منجمله نيشابور قرمز را هم رد كردهاند. ما مشكلات بسيار زيادي را در بيمارستانها داريم، افت دستگاههاي اكسيژن را داريم. فقط در شهرستان نيشابور بالاي (300) نفر فوت كردهاند. ميخواهم بگويم آقاي قاضيزاده! امروز مراجعات بسيار زيادي به دفاتر نمايندگان ميشود و من امروز واقعاً مستأصل هستم. دو، سه روز است پيامكهاي بسيار زيادي از دانشآموزاني كه قرار است كنكور برگزار شود، واقعاً ما امروز بايد چكار كنيم؟
هجمه اصلي آماج مشكلات مردم به سمت نماينده است و امروز يك نماينده ميماند با دفتري كه بسته است. اگر يك نفر بخواهد وارد دفتر من در مجلس شوراي اسلامي شود، واقعاً به مشكل ميخورد. خود مسئول دفتر من روزانه دو تا سه ساعت بايد بيرون در دفتر بايستد، منتظر باشد تا حراست قوه مقننه اجازه بدهد.
آقاي قاضيزاده! اين دولت خيلي وقت است كار مردم را رها كرده، كار مردم خيلي وقت است انجام نميشود، امروز دولت ميآيد در ستاد ملي كرونا اعلام ميكند، ميگويد با يكسوم ظرفيت بيايد كار كند. مردم امروز به اداراتي مراجعه ميكنند كه متأسفانه در ادارات، قبلاً كه اصلاً كار مردم انجام نميشد، در يك شهرستان كوچك يك آدم معمولي ميخواهد رئيس يك دانشكده يا رئيس يك اداره را ببيند، شش ماه زمان ميبرد. مشخص كنند اداره با يكسوم ظرفيت ميخواهد كار كند، هر كسي ميرود براي يك كار معمولي دو، سه هفته است يك آدم براي يك امضا معمولي دارد به يك اداره ميرود. ميخواهيم چكار كنيم؟
ستاد ملي كرونا! مشخص كن، اگر قرار است كنكور به تأخير بيفتد شما بايد اعلام كنيد، نه اينكه امروز آماج پيامكهاي مردمي بيايد مجلس شوراي اسلامي را مديريت كند. امروز ما فرزنداني را داريم كه در راستاي كرونا آسيب بسيار زيادي ديدهاند، معدلهاي اين دانشآموزان به خاطر كرونا و برگزار نشدن كلاسها افت شديدي پيدا كرده است. ميخواهيم چكار كنيم؟ من نبايد اينجا تصميم بگيرم، مجلس نبايد تصميم بگيرد، ستاد ملي كرونا بايد تصميم بگيرد و مجلس تصميم بگيرد دفاتر نمايندگان را باز كند تا لااقل بتوانند به مشكلات مردم و اين حجمي كه دولت رها كرده، لااقل بيايند اين حجم را يك مقدار پاسخگويي كنند.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشكرم، دست شما درد نكند. حالا جهت اطلاع مردم عزيز، چون شما به دفاتر نمايندگان اشاره فرموديد، منظور دفاتر نمايندگان مستقر در مجلس است وگرنه دفاتر همكاران در شهرستانها فعال است. در مجلس هم همانطور كه خود حضرتعالي به خوبي اشاره كرديد ستاد كرونا چندين بار مكاتبه كرده، حتي در رابطه با برگزاري جلسات علني و كميسيونها به مجلس تذكر داده است. ولي از آنجايي كه ما موظف بوديم مسائل مردم را دنبال كنيم، خود مجلس فعال است، اما متأسفانه به خاطر شرايط بهداشتي كشور از ميزباني مردم عزيز و گرامي در دفاتر مراجعات مردمي همكاران متأسفانه معذوريم، چون حجم زيادي از تردد را در آنجا ايجاد ميكند و گاهي چندهزار نفر در روز آنجا تردد داشتند و اين خودش ممكن بود يك كانون اشاعه بيماري باشد. حالا انشاءالله تا بيماري سر و ساماني در كشور پيدا كند و ستاد كرونا به ما اجازه بدهد، انشاءالله به آن خواهيم پرداخت.
در رابطه با اينكه چه موضوعي اتفاق بيفتد، وضعيت مدارس و دانشگاهها چه ميشود، موارد از اين دست هم حتماً موضوع ستاد ملي كرونا است كه آنجا بررسي خواهند كرد و همگان را از نتايج آن آگاه خواهند كرد. حاجآقا! يك نفر ديگر را بفرماييد.

سيدناصر موسوي لارگاني
سركار خانم مقصودي بفرماييد.

فاطمه مقصودي
بسم الله الرحمن الرحيم
به محضر همه شما عزيزان، خصوصاً هيأترئيسه محترم عرض سلام و ادب و احترام دارم.
اصل (45) قانون اساسي ويژگيهاي مراتع و همه اماكن، درياها، درياچهها، معادن، رودخانهها، همه آبهاي عمومي، كوهها، درهها و همه اينها كه جزء اراضي ملي و منابع ملي ميشوند مشخص كرده است. بنابراين ما امروز شاهد اين هستيم كه متأسفانه در شمال كشور عزيزمان ايران بعضي از قسمتهايي را كه همه ميدانند از عطيه الهي است، جزء منابع ملي و طبيعي است، ادعا ميكنند كه اينگونه اماكن و مراتع موقوفي است. طبق اين قانون كه مشخص كرده، هرگز اين اتفاق نخواهد افتاد و طبق فرمايشات و توصيههاي مكرر مقام عظماي ولايت كه بسيار توصيه كرده كه جنگلخواري، درياخواري، كوهخواري ممنوع و ورود پيدا كنند و از اينطور مراتع حراست و نگهداري كنند، بنابراين شاهد اين هستيم كه مشكلاتي به وجود آمده است.
خواهش ميكنيم كه رسيدگي كنند و اين ادعاي افراد براساس ماده (1) قانون ملي شدن جنگلها كاملاً بياساس است. طبق اين قانون كه در سال 1342 تصويب شده تمامي اراضي جنگلي، مراتع، بيشهها و جنگلها همه جزء اموال عمومي محسوب ميشوند و متعلق به دولت است ولو اينكه قبل از اين تاريخ افرادي آنها را تملك كرده باشند.
ما در جاي ديگر شاهد هستيم كه زمين كشاورزي يك كشاورز زحمتكش را منابع طبيعي اعلام ميكنند، مثل استان خودم، مثل شهرستان خودم، مثل روستاهاي خودم. طرف مسئول است، او را بالاي سر زمين آوردم، بنچاق دارد، سند دارد، قباله دارد، زمين آبي است، جلوي در خانهاش است، لب جاده است، ميگويد اين منابع طبيعي است.
هر چه ميگويم آقا! چشم كورم ميگويد اين منابع طبيعي نيست، تو طبق چه قانوني ميگويي؟ ميگويد من مجبورم، چون دولت گفته اين منابع طبيعي است، هر چقدر كشاورز برود شكايت كند من ميروم روي آن اعتراض ميزنم. اين رفتار غيرمتعارفي است؟ اين چه ظلمي به كشاورزي است كه هم خودش بيكار است، هم چهار جوان در خانه بيكار دارد؟ چرا به داد كشاورز زحمتكش نميرسيد؟ از اين طرف كوه را اموال موقوفي اعلام كردند و البته من ميگويم قوه محترم قضائيه ورود پيدا ميكند و با اقتدار جلوي اين رفتارهاي نامتعارف، ظالمانه و ناعدالتيها را انشاءالله خواهد گرفت. سپاسگزارم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشكريم. من قبل از اينكه تذكرات شفاهي داده شود، نتيجه آراي انتخاب ناظر در شوراي عالي ميراث فرهنگي و گردشگري را خدمتتان عرض كنم. آراي أخذشده (165) رأي، جناب آقاي مجيد نصيرائي با (128) رأي به عنوان ناظر در شوراي عالي ميراث فرهنگي و گردشگري انتخاب شدند. براي ايشان آرزوي توفيق دارم.
18
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
جناب آقاي حاجيدليگاني بفرماييد.

حسينعلي حاجي دليگاني
تذكرات دو دقيقهاي، آقاي حبيب آقاجري نماينده محترم بندر ماهشهر، اميديه، هنديجان و بخش جولكي بفرماييد.

حبيب آقاجري
تذکرات شفاهی
اعوذ بالله من الشيطان الرجيم ـ بسم الله الرحمن الرحيم
خدمت مردم شريف حوزه انتخابيه و همه همكاران عرض سلام و ادب و احترام دارم. تذكر اول به رئيسجمهور محترم در رابطه با گراني افسارگسيخته كه واقعاً كمر مردم عزيز را شكسته است. بازار ما الان بدون كنترل است، روز به روز قيمتها به صورت سرسامآور بالا ميرود، هيچكسي هم جوابگو نيست. اين چه وضعي است؟
از آن طرف ارزش پول ملي ما در برابر ارزهاي خارجي روز به روز پايين ميآيد و كم و كمتر ميشود. هيچ اقدامي هم در اين رابطه صورت نميگيرد. لذا از دولت و رياست محترم دولت تقاضا داريم كه به اين وضع رسيدگي كنند. اينطور نباشد كه واقعاً مردم هر روز در رابطه با قيمتها مشكلات عديدهاي برايشان به وجود بيايد، در شرايط وضع اقتصادي اينچنيني و بيكاري، بعد گراني به اين شكل، واقعاً مردم در رابطه با معيشتشان دچار مشكل اساسي شدهاند.
تذكر به وزير محترم نيرو در رابطه با آب شرب و آب كشاورزي؛ حوزه انتخابيه بنده، چه شهر و چه روستا حتي در رابطه با آب شرب مشكلات زيادي دارند. در گرماي طاقتفرساي خوزستان با اين وضعيت كرونايي و قطعي آب، چرا دقت و توجه نميشود؟ چرا مسئولين توجه نميكنند؟ مردم مشكل دارند. آب كشاورزي هم به همين شكل. كشاورزها امسال در حوزه انتخابيه بنده از كشت برنج محروم شدهاند، الان در كشت تابستانه هم آب ندارند. اين چه وضعي است؟ مردم چطور امرار معاش كنند؟ كشاورز به اين شكل، صنعتگر كه به آن شكل، كارگر كه به آن شكل. چرا رسيدگي نميشود؟ اين در صورتي است كه همين الان انتقال آب به استانهاي مجاور براساس يك سياست واقعاً غيرعقلاني (نايبرئيس ـ وقتتان تمام شده) دارد انجام ميشود، ولي آب كشاورزهاي حوزه انتخابيه بنده الان كفاف كار كشاورزي را ندارد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشكر، همكاران وقت را رعايت كنند، ما فقط پنج دقيقه فرصت داريم و زمان هم نداريم، بايد جلسه را براي رعايت آييننامه سر ساعت تمام كنيم.

حسينعلي حاجي دليگاني
جناب آقاي حبيبزاده نماينده محترم بوكان بفرماييد.

انور حبيب زاده بوکاني
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
بنده ضمن تسليت به خانوادههاي رسولپور و شامه و مردم فهيم حوزه انتخابيهام بوكان درخصوص تصادف اخيري كه در بوكان رخ داد، تذكر من به جناب آقاي دكتر اسلامي وزير محترم راه و شهرسازي است. شهرم بوكان امسال عيد قربان نداشت، بوكان در عيد قربان سياهپوش بود. بار ديگر جادههاي شهرم بوكان را عزادار كرد. يك خانواده چهار نفري در جادههاي بوكان به مياندوآب جان خود را از دست دادند، پدر و مادر جوان به همراه دو نفر كودكانشان در زير يك خودرو سنگين از بين رفتند، آن هم در معبر بوكان ـ مياندوآب كه (12) سال از پروژه دوبانده شدن آن آغاز شده است، آن هم در پيچي كه سالهاست گفته ميشود پرخطر است. بهار و تابستان سال 97 و سال 98، (28) فقره تصادف در اين پيچ بوكان به مياندوآب يا بزرگراه كربلا رخ داده است و سبب مرگ و زخمي شدن بيش از (40) نفر شده است. (27) درصد تصادفات جنوب آذربايجانغربي در اين معبر رخ داده است.
جناب آقاي دكتر اسلامي، وزير محترم، همكاران بزرگوارم! سالها است كه هزينه تعلل و كوتاهي دهساله در ساخت بزرگراه بوكان ـ مياندوآب با خون و جان مردم مظلوم منطقه را ميدهيم. كارد به استخوان مردم رسيده است. هفته گذشته مردم منطقه، جاده تزانزيتي بوكان ـ مياندوآب را بستند، به خاطر خدا، به خاطر اعتبار و حيثيت نظام و به خاطر حفظ جان شهروندان اين سرزمين، ساخت پروژه بزرگراه بوكان به مياندوآب را به تزريق اعتباري ويژه تسريع كنيد و به پايان برسانيد تا ديگر شاهد از بين رفتن خانوادههاي بوكان در اين مسير نباشيم. از وزير محترم تقاضاي تسريع در اتمام اين پروژه را دارم. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

حسينعلي حاجي دليگاني
تشكر از رعايت وقت. خواهر گرامي سميه رفيعي نماينده محترم تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس بفرماييد.

سميه رفيعي
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
امروز بر كسي پوشيده نيست كه حال و روز معيشتي مردم بسيار خراب است و مردم هر روز با يك حجم عظيمي از اتفاقات نه چندان خوب معيشتي مواجه هستند. اتفاقاً در همين اثني حال و روز محيطزيست هم اصلاً خوب نيست. وضعيت رودخانهها، پسماندها، تالابها، انواع تعرضات به محيطزيست وضعيت جالبي را در جمهوري اسلامي ايران ترسيم نكرده است. صيانت از بحث قانون اساسي و اصول آن بر عهده تمامي نمايندگان محترم است. اصل (45) قانون اساسي و اصل (50) قانون اساسي مشخصاً به امر حفاظت از محيطزيست و بحث انفال بودن منابع و مراتع و ثروتهاي طبيعي مردم تأكيد ميكند. گويي در اين وانفساي مسائل اقتصادي و معيشتي اخباري كه منتشر ميشوند، ميخواهند در واقع مردم را اتفاقاً خيلي ناراحت كنند، بعد ميبينيد هنوز غائله آتشسوزيها در حوزه محيطزيست تمام نشده، بحث واگذاري دماوند و جنگلها در شمال كشور كه مناطق ارزشمند و يونيك دنيا است منتشر ميشود. احساسي كه متبادر ميشود اين است كه انگار قرار است مردم را مشخصاً ناراحت كنند.
ما از مجلس شوراي اسلامي و همكاران خودم و هيأترئيسه محترم مشخصاً درخواست ميكنم كه حفاظت و صيانت از قانون اساسي را در اين مجلس حتماً در حوزه محيطزيست و عدم انجام تعرضات به حوزه منابع و ثروتهاي طبيعي در اولويت خودشان قرار بدهند. از همكاران خودم خواهش دارم مشخصاً وارد شوند به اين حوزههايي كه تعارضات قانوني باعث دستدرازي به اين عرصهها ميشود. ممنون و متشكرم.

حسينعلي حاجي دليگاني
تذكر دو دقيقهاي بعدي، آقاي محسن عليزاده نماينده محترم سپيدان و بيضاء بفرماييد. تشريف ندارند. آقاي مجتبي يوسفي نماينده محترم اهواز، باوي، حميديه و كارون بفرماييد.

مجتبي يوسفي
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
خدمت ملت شريف ايران و همكاران عزيزم عرض سلام و ادب دارم. جناب آقاي رئيسجمهور! وضع بازار خوب نيست، گرانيهاي كمرشكن دارد اقشار ضعيف را له ميكند. به فرمايش رهبر فرزانه انقلاب علاج قطعي تحريم با تكيه بر توان داخل است، نه اميد به آمريكا و اروپا در هفت سال گذشته. چرا وزير صمت را معرفي نميكنيد؟ چرا با ملت شريف ايران صحبت نميكنيد و دليل گرانيهاي ارز، مسكن و ارزاق اساسي مردم را بيان نميكنيد؟ مردم امين ما هستند.
جناب آقاي رئيسجمهور! بيبرنامگي در تيم اقتصادي شما مشهود است، به طور خاص در صنعت فولاد و تأمين مواد اوليه شركتهاي فولادي، به طور خاص فولاد خوزستان كه مواد اوليه شركتهاي فولادي را تأمين نميكنند و همچنين شركتهاي توليد لوازم خانگي. وقتي كه ما نياز داخل را تأمين نميكنيم، صادرات سيمان، ميلگرد و فولاد به چه معني است؟
جناب آقاي رئيسجمهور! سياستهاي غلط شما در وزارت نيرو در هشت سال گذشته باعث شده برق كه نياز حياتي مردم استان خوزستان با دماي بالاي (55) درجه است، الان به دليل اينكه هشت سال است هيچ نيروگاهي در خوزستان و حوزه انتخابيه اهواز احداث نشده ما شاهد قطع مكرر برق و از آن طرف افزايش بيرويه وسايل سرمايشي هستيم. بعضي وقتها قيمت يك كولر تا ده برابر در استان خوزستان افزايش پيدا كرده است. اين براي مردم نياز اساسي است. چه كسي مسئول نظارت بر قيمت اقلام سرمايشي در كشور است؟ يا اين هم به چاره بقيه اقلام اساسي مردم گرفتار شده است؟
جناب آقاي رئيسجمهور! خصوصيسازي تبديل به اختصاصيسازي شده است. تجربه تلخ نيشكر هفتتپه، گروه ملي اهواز، هپكو و اليماشاءالله (حاجيدليگاني ـ وقتتان تمام است) شركتهايي كه واگذار شده را براي ملي حفاري انجام ندهيد.
در پايان هم از وزارت محترم اطلاعات و اطلاعات محترم سپاه تشكر ميكنم كه باعث عزت و اقتدار مردم شدهاند و همينجا قدرشناس زحماتشان هم هستيم.

حسينعلي حاجي دليگاني
تشكر، جناب آقاي مالك شريعتي نماينده محترم تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس بفرماييد.

مالک شريعتي نياسر
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
تذكر بنده خطاب به رئيس محترم جمهور و وزرا است. طبق ماده (235) آييننامه داخلي مجلس رئيسجمهور و هر يك از وزرا موظف هستند در مردادماه هر سال براساس برنامههاي ارائهشده در زمان تشكيل دولت و أخذ رأي وزرا اسناد و قوانين بالادستي و شاخصهاي عملكردي متناسب با حوزه وظايف خود كه هيأترئيسه مجلس تعيين ميكند، گزارش عملكرد سال گذشته و برنامه سال آينده خود را به صورت كمي و مقايسهاي به مجلس تقديم كنند. اين ماده قانوني تأكيد دارد كه موظف هستند، جاي انتخاب نيست. وقت تنگ است و ما منتظر هستيم كه رئيسجمهور و وزرا گزارششان را تقديم كنند، ما سهم جريان تحريف را در مشكلات اقتصادي كشور در معيشت مردم در برابر سهم تحريم ببينيم و قضاوت كنيم. بخشي از مشكلات ناشي از ندانستن است كه به دليل عدم استفاده از ظرفيت نخبگان است. آنجا كه ميدانند مشكلات ناشي از نتوانستن است كه با دولت پير و ناكارآمد مواجه هستيم. بخشي را كه ميتوانند، متأسفانه ناشي از نخواستن است كه عناصر نفوذي در تصميمسازي هستند كه اينجا سهم جريان تحريف است و آنجا كه ميخواهند و ميدانند و دنبال ميكنند سهم دشمن خارجي و تحريم را بايد دنبال كنيم.

حسينعلي حاجي دليگاني
تشكر، جناب آقاي نوروزي نماينده محترم عليآبادكتول بفرماييد.

رحمت اله نوروزي
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
به رياست محترم جمهور و وزير محترم جهادكشاورزي تذكر دارم. با اين هزينههاي تمامشده بذر، كود، آب، سم و نيروي انساني، گوجهفرنگي در استان روي دست كشاورزان مانده است. نياز به تخصيص اعتبار دارد. جناب آقاي نوبخت دارد اين دست و آن دست ميكند، مشكل را حل كند.
تذكر بعدي به وزير نيرو است، در سال 98 به (31) استان كشور (33) هزار ميليارد تخصيص اعتبار داده شده، با توجه به مشكلاتي كه استان گلستان در حوزه برق دارد، قطعي برق و كمبود آب. آبفا يك ريال در اين گزارش خود و اين وعدههايي كه وفا شد، استان مظلوم و محروم گلستان ديده نشده است. به قول رهبر معظم انقلاب سرسبزي دارد، در سرسبزي فقر خوابيده است.
تذكر به وزير محترم كشور؛ مرز سياسي استان سمنان و استان گلستان، استان گلستان و استان مازندران.
تذكر به وزير محترم جهادكشاورزي؛ باز هم در مرز منابع طبيعي حوزه سمنان و عليآبادكتول هر چه سريعتر تعيين تكليف شود.
به وزير محترم راه و شهرسازي تذكر دارم، در بحث راهآهن از سال 92 كه سفر رياست محترم جمهور به استان گلستان بود، تاكنون هيچ اقدامي انجام نشده است. استانهاي ديگر آمدهاند تخصيص اعتبار دادهاند، مجمع نمايندگان گلستان دنبال تفريغ بودجه است، از 94 به بعد بررسي كند كه برش تقسيم اعتبار چقدر بوده است. به عنوان نمونه در كرونا به استان گلستان با اينكه (1175) نفر در موج اول كشته شدند (25) ميليارد دادهاند، به ساير استانها اعتبار قابل ملاحظهاي داده شده است. به استان گلستان با توجه به فوتيهايي كه در استان داشته، كمبود تخت بيمارستاني كه در استان گلستان است، عنايتي نشده است. من هم از آقاي نوبخت كه اعتبار اسفندماه با نظر ايشان توزيع شده، هم از جناب آقاي نمكي وزير محترم بهداشت و درمان ميخواهم...

حسينعلي حاجي دليگاني
آقاي نوروزي! وقتتان تمام است.
19
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
جلسه بعدي ساعت (8) صبح روز چهارشبنه پانزدهم مردادماه سال 1399 و دستور جلسه هم ادامه دستور هفتگي است، مطابق آن چيزي كه منتشر شده است. پايان جلسه را اعلام ميكنم.