1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحيم
جلسه با حضور 198 نفر از نمايندگان رسمي است، دستور جلسه را قرائت بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحيم
دستور جلسه هفتاد و پنجم روز يكشنبه دهم بهمنماه 1395 هجريشمسي مطابق با سيام ربيعالثاني 1438 هجريقمري:
1 ـ گزارش كميسيون برنامه و بودجه و محاسبات در مورد لايحه احكام دائمي برنامههاي توسعه كشور (اعادهشده از شوراي محترم نگهبان4).
2 ـ گزارش كميسيون شوراها و امور داخلي كشور در مورد طرح استفساريه تبصره (4) ماده (52) قانون انتخابات مجلس شوراي اسلامي (اعاده شده از شوراي نگهبان2).
3 ـ انتخاب يك نماينده با معرفي كميسيون شوراها و امور داخلي كشور و انتخاب مجلس به عنوان ناظر در شوراي عالي هماهنگي ترافيك شهرهاي كشور.
4 ـ گزارش كميسيون صنايع و معادن در مورد لايحه تصويب احكام و مصوبات بيست و پنجمين كنگره اتحاديه جهاني پست (اعادهشده از شوراي نگهبان1).
5 ـ انتخاب اعضاي كميسيون ويژه حمايت از توليد ملي و نظارت بر اجراي سياستهاي كلي اصل (44).
6 ـ گزارش كميسيون قضائي و حقوقي در مورد طرح الحاق دو تبصره به ماده (617) قانون مجازات اسلامي (اعاده شده از شوراي نگهبان 1).
7 ـ گزارش كميسيون شوراها و امور داخلي كشور در مورد طرح يكفوريتي اصلاح موادي از قانون تشكيلات، وظايف و انتخابات شوراهاي اسلاميكشور و انتخاب شهرداران.
8 ـ گزارش كميسيون اجتماعي در مورد طرح يكفوريتي اصلاح بند «الف» ماده (103) قانون مديريت خدمات كشوري.
9 ـ گزارش كميسيون تدوين آييننامه داخلي مجلس در مورد طرح اصلاح موادي از قانون آييننامه داخلي مجلس شوراي اسلامي.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آياتی از کلامالله مجید.
(آيات 157 ـ153 از سوره مبارکه «بقره» توسط قاری محترم آقای سيدمهدي تاجزاده تلاوت گرديد)

سيدمهدي تاج زاده
اعوذ بالله من الشيطان الرجيم ـ بسم الله الرحمن الرحيم
يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اسْتَعِينُوا بِالصَّبْرِ وَ الصَّلاةِ إِنَّ اللَّهَ مَعَ الصَّابِرِينَ * وَ لا تَقُولُوا لِمَنْ يُقْتَلُ فِي سَبِيلِ اللَّهِ أَمْواتٌ بَلْ أَحْياءٌ وَ لكِنْ لا تَشْعُرُونَ * وَ لَنَبْلُوَنَّكُمْ بِشَيْءٍ مِنَ الْخَوْفِ وَ الْجُوعِ وَ نَقْصٍ مِنَ الْأَمْوالِ وَ الْأَنْفُسِ وَ الثَّمَراتِ وَ بَشِّرِ الصَّابِرِينَ * الَّذِينَ إِذا أَصابَتْهُمْ مُصِيبَةٌ قالُوا إِنَّا لِلَّهِ وَ إِنَّا إِلَيْهِ راجِعُونَ* أُولئِكَ عَلَيْهِمْ صَلَواتٌ مِنْ رَبِّهِمْ وَ رَحْمَةٌ وَ أُولئِكَ هُمُ الْمُهْتَدُونَ*
(صدق الله العلی العظيم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقاي تاجزاده قاري محترم تشكر ميكنيم، ترجمه آيات را قرائت بفرماييد.

احمد امیر آبادی فراهانی
«اي كساني كه ايمان آوردهايد! از شكيبايي و نماز ياري بجوييد زيرا خدا با شكيبايان است و كساني را كه در راه خدا كشته ميشوند مرده نخوانيد بلكه زندهاند ولي شما نميدانيد و قطعاً شما را به چيزي از قبيل ترس و گرسنگي و كاهشي در اموال و جانها و محصولات ميآزماييم و مژده ده شكيبايان را، همان كساني كه چون مصيبتي به آنان برسد ميگويند ما ازآن خدا هستيم و به سوي او باز ميگرديم، بر ايشان درودها و رحمتي از پروردگارشان باد و راهيافتگان هم خود ايشانند». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ. (حضار صلوات فرستادند)
به نام خداوند بخشنده مهربان
3
بیانات رئیس محترم مجلس شورای اسلامی درخصوص حادثه ساختمان پلاسکو ، سیل در استان سیستان و بلوچستان و اقدامات اخیر دولت آمریکا در لغو ویزا

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحيم
در روزهاي گذشته حادثه تأثربرانگيز فرو ريختن ساختمان پلاسكو وجدان جامعه را به شدت جريحهدار نمود، به خانوادههاي شهداي اين حادثه، آتشنشانان عزيز و جان بر كف تسليت عرض ميكنيم و به ارواح مطهر آنان درود ميفرستيم. از تلاشهاي گسترده دولت، نيروي انتظامي، اورژانس و شهرداري تهران تشكر ميكنيم كه شبانهروزي تلاش نمودند.
از ساعات اوليه اين حادثه كميسيون عمران مجلس به همراه دو كميسيون ديگر مأموريت رسيدگي به موضوع را پيدا كردند و بررسيهاي متنوعي انجام دادند و اميدوارم در اولين فرصت گزارش خود را تقديم مجلس كنند. و لازم ميدانم كه اين نكته را عرض كنم كه اين گزارش هم در ابعاد مختلف اين حادثه و چرايي وقوع آن بايد نظر روشني را اقامه كند و هم راهكارهايي را ارائه كند كه از وقوع چنين حوادثي در آينده جلوگيري شود.
سيل در استان سيستان و بلوچستان خساراتي را وارد نمود كه لازم است دولت و مجلس كمكهاي لازم به آسيبديدگان را در اسرع وقت انجام دهند. نمايندگان محترم استان پيگير موضوع هستند و كميسيون عمران و شوراها و امور داخلي در اين زمينه نيز تا حصول نتيجه تلاش كنند و نتيجه نهايي را به مجلس گزارش دهند.
اقدامات اخير دولت آمريكا در لغو ويزا، سخافت در بينش و رفتار آنان را بيشتر نشان داد. البته اين حادثه از طرفي هراس اين دولت را ظاهر نمود كه از سايه خود هم ميترسند و هم روحيه خشن نژادپرستانه آنان را كه پشت ظاهر عوامفريبانه دموكراسيخواهي و حقوق بشر پنهان شده است و گرنه كشوري كه از قدرت امنيتي برخوردار باشد با دلهره و اضطراب و هراس چنين تصميماتي نميگيرد. مخصوصاً ذكر نام ايران در اين ميان آن هم به بهانه نگراني از اقدامات تروريستي به شوخي شباهت بيشتري دارد. بر كسي پوشيده نيست كه ايران يكتنه در مقابل تروريستها در سالهاي گذشته ايستاد و بعدها برخي كشورها به اين جريان پيوستند، آن هم در مقابل تروريستهايي كه مسئولان آمريكايي مخصوصاً يكي از كانديداهاي رياست جمهوري اخير آمريكا كه قبلاً وزير خارجه آن كشور بود با صراحت اعلام كرد ما داعش را به وجود آورديم لذا دولت آمريكا امروز دچار پديده هراس از خود و سوء تفاهم با خود شده است.
موضع هنرمند گرامي ما در تحريم حضور در جشنواره هنري آمريكا نمونهاي از غيرت ملي ملت ايران است.
دولت آمريكا بايد از اين نمونه درس بگيرد كه در مقابل يك ملت بزرگ و ريشهدار و متمدن قرار دارد و اينگونه اقدامات عجولانه و نارس بيش از آنكه قدرت آنان را نشان دهد هراس و ضعف آنان را هويدا ميكند. وانگهي فلش مبارزه با تروريسم آنان را برملا ميكند كه عملي مكارانه است و گرنه بعيد است آنان ندانند كه مصدر اصلي تروريستها كجاست.
ايران كشوري امن و متكي بر خود است و بر خلاف روش نااهلانه آمريكا، زمينه مراودات اجتماعي را بين ملل به خوبي فراهم ميكند و براساس ارزشهاي اسلامي از همزيستي مسالمتآميز همه ملل با عقايد گوناگون حمايت ميكند و در مبارزه با تروريسم نيز راسخ هست و دچار بازيگريهاي كودكانه برخي از كشورها نميشود. والسلام عليكم و رحمه الله
4
تصویب اصلاحات کمیسیون در خصوص لایحه احکام دائمی برنامههای توسعه کشور (جهت تأمین نظر شورای نگهبان) (ثبت 32)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
با عرض سلام و ادب خدمت همكاران گرامي. آقاي رئيس! دستور اول بررسي لايحه احكام دائمي برنامههاي توسعه كشور كه اعادهشده از شوراي محترم نگهبان هست. از آقاي مفتح سخنگوي محترم كميسيون خواهش ميكنم گزارش خودشان را ارائه كنند.

علی اردشیرلاریجانی

محمدمهدی مفتح
بسم الله الرحمن الرحيم
گزارش كميسيون برنامه و بودجه و محاسبات به مجلس شوراي اسلامي:
لايحه احكام دائمي برنامههاي توسعه كشور (اعادهشده از شوراي محترم نگهبان) كه جهت رسيدگي به این كميسيون ارجاع شده بود در جلسه كميسيون مورد رسيدگي قرار گرفت و به اين شرح به تصويب رسيد.
اينك گزارش آن در اجراي ماده (201) آييننامه داخلي به مجلس شوراي اسلامي تقديم ميشود.
رئیس کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات ـ غلامرضا تاجگردون
دوستان مستحضر هستند مجلس به اين موضوع احكام دائمي هم وقت زيادي تخصيص داد و هم رفت و آمدهاي متعددي با شوراي محترم نگهبان داشتيم تا نهايتاً دو ايراد از ايراداتي را كه دوستان عزيز، نمايندگان محترم رفع كرده بودند شوراي محترم نگهبان همچنان پابرجا دانسته است، از تعداد زياد ايراداتي كه در دفعات قبل كه دوستان خاطرشان هست گرفته بودند و عزيزان كمك كردند و آن ايرادات برطرف شد فعلاً دو ايراد باقي مانده است. يكي از آن ايرادات راجع به شوراي عالي مهارت است كه شوراي محترم نگهبان اعلام كرده است، عليرغم اصلاحاتي كه ما در دفعه قبل انجام داديم همچنان آن ايرادات كه مغايرتي با اصل (60) قانون اساسي دارد پابرجا است.
كميسيون براي اينكه ايراد شوراي نگهبان را برطرف كند و با توجه به اينكه احكام متعددي در اين لايحه كه دارد تبديل به قانون ميشود داريم كه معطل رفع اين ايرادات هست، بايد اين را حذف كرد. شوراي عالي مهارت هست كه در بند (5) الحاق ماده (1) دوستان عزيز تعريف كردند شوراي عالي مهارت را به رياست معاون اول رئیسجمهور با تركيب و اعضاء كه اين را هم كميسيون پيشنهاد كرد كه حذف بشود.
ايراد دوم، تعطيل رسمي هشتم ربيعالاول هست كه سالروز شهادت امام حسن عسكري (عليهالسلام) است. اين را دوستان تصويب كرده بودند كه تعطيل باشد و شوراي محترم نگهبان ايراد گرفته بود و قرار بود كه با نظر مثبتي كه دولت ميدهد مغايرت اصل (75) آن برطرف بشود، بنابراين ما در دفعات قبل در اين مصوبه اصرار كرديم كه اين همچنان به صورت تعطيل رسمي بماند و دولت محترم هم اعلام كند به شوراي نگهبان كه بار مالي آن پذيرفته شده است.
ظاهراً نامهاي رئیس محترم دفتر رئیسجمهور به شوراي محترم نگهبان ابلاغ كردند كه به دليل سطح مكاتبات رسمي كه بايد صورت بگيرد شوراي محترم نگهبان اين را نپذيرفته و همچنان بار مالي را باقي ميداند. بحث شد كه اين را ما حذف نكنيم و اين باقي بماند، يعني هشتم ربيعالاول از نظر مجلس همچنان كه روز شهادت حضرت امام حسن عسكري (عليهالسلام) و آغاز امامت امام زمان (عجلالله تعالي فرجه الشريف) هست، همچنان باقي بماند تا بحث بار مالي آن انشاءالله بين دولت محترم و شوراي نگهبان حل و فصل بشود. اين دو ايراد انجام بشود اين احكام دائمي نهايي خواهد شد و انشاءالله براي اجرا ابلاغ ميشود.

علی اردشیرلاریجانی
تشكر ميكنيم، بند اول را بخوانيد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي دكتر! «جزء (5) بند الحاقي ماده (1) حذف شد».

علی اردشیرلاریجانی
اگر مخالف نيست به رأي بگذاريم. مخالف داريم، بفرماييد.

محمد علی وکیلی
مخالف اول وقتشان را به جناب آقاي قاضيپور دادند.

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام محضر ملت بزرگ ايران اسلامي به خصوص بازنشستگان عزيز لشكري، كشوري و خواهران و برادران كارگر.
همكاران عزيز! بند (5) الحاقي ماده (1) در رابطه با شوراي عالي مهارت است. شوراي محترم نگهبان استناد كرده است به اصل (60) قانون اساسي. ما اينجا هيچ تعرضي به امور قوه مجريه نكرديم، ما تركيب را نشان داديم گفتيم وزارتخانه تعاون، كار و رفاه اجتماعي، وزارت علوم، تحقيقات و فناوري و سازمان برنامه و بودجه كشور آييننامهاي را تصويب كنند به هيأت وزيران بفرستند، هيأت وزيران هم در عرض ششماه تصويب كند.
ما هيچ گونه تعرضي به قوه مجريه نكرديم، تركيب اعضاء هم همه دولتي هستند، معاون اول رئیسجمهور(رئيس شورا)، وزراي آموزش و پرورش، علوم، تعاون، صنعت و معدن، جهاد كشاورزي، فرهنگ و ارشاد، بهداشت و درمان و رئيس سازمان برنامه و بودجه به عنوان نايبرئيس در تركيب اعضاء هستند و از رؤساي اتاق تعاون و بازرگاني، صنعت و معادن و كشاورزي و اتاق اصناف هم دعوت كرديم و با حكم معاون اول رئیسجمهور سه نفر متخصص و صاحب نظر در امر آموزش فني و حرفهاي، مهارتآموزي و بازار كار بدون حق رأي در اين شورا انتخاب كرديم.
همكاران عزيز! اين شورا اگر كار دقيق انجام بدهد بحث مهارت انجام ميگيرد. ما تعداد زيادي فارغالتحصيل دختر و پسر داريم كه بيكار هستند لذا انتظار داريم كه اين شورا سريعاً تشكيل بشود و به شما برادران و خواهران عرض ميكنيم به حذف اين رأي ندهيد. ضمناً هم آقاي لاريجاني! از حضرتعالي براي فرمايشي كه براي شهداي آتشنشان فرموديد تشكر ميكنيم و انتظار داريم دولت هم در رابطه با آتش گرفتن جان (49) نفر از زوار آقا امام رضا در حادثه قطار، يك گروه تحقيقياب تعيين كند تا بدانيم علت اصلي اين قضيه چه است؟ به عشق امام حسين يا حسين.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، موافق را اعلام بفرماييد.

محمد علی وکیلی
موافق جناب آقاي حاجي هستند.

حسینعلی حاجی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
بنده هم به نوبه خودم شهادت جمعي از آتشنشانان قهرمان را تبريك و تسليت عرض ميكنم و تشكر از همه دستاندركاران. اما اميدوار هستيم كه اين تسهيلاتي كه بنا هست به كسبه مجتمع پلاسكو داده بشود براي همه پلاسكوهاي سطح كشور هم انشاءالله تخصيص پيدا كند تا مردم خوبمان بتوانند كه شاهد يك رونق اقتصادي باشند.
اما در خصوص موافقت با حذف بند الحاقي، عزيزان ببينيد! عليرغم اصلاحاتي كه صورت گرفته باز شوراي محترم نگهبان براساس اصل (60) به هر حال اين اشكال را باقي دانسته است، هر چند كه شوراي عالي مهارت مطلب خوبي است و كار پسنديدهاي هست كه انجام بشود، اما چون همه احكام دائمي معطل اين بند و بند ديگر هست به نظر ميرسد كه بهترين راه اين است كه ما اينجا بياييم از اين بند صرف نظر بكنيم و چون اهميت موضوع وجود دارد در قالب يك طرح جديدي ما بتوانيم اين موضوع بسيار مهم را با دقت بيشتري تنظيم بكنيم، با توجه به اينكه بار مالي هم ندارد آن را در قالب يك طرح جداگانه ارائه بدهيم.
لذا هر چند كه اين بند، بند بسيار خوبي هست، اما چون باعث معطل ماندن احكام دائمي برنامه ميشود با حذف آن موافق هستم و اگر كه ما نخواهيم به هر حال حذف بكنيم و بخواهيم پافشاري كنيم، لازمه آن اين هست كه به مجمع برود و مدتهاي زيادي اين لايحه احكام دائمي برنامه با توجه به اينكه ما الان لايحه بودجه را هم آماده طرح در دستور مجلس داريم مشكلات زيادي را براي كشور به وجود ميآورد.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، حضار 246 نفر، پيشنهاد كميسيون را به رأي ميگذاريم. نمايندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمايند. جهت تأمين نظر شوراي محترم نگهبان اين اصلاح صورت گرفته است. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.
بند بعدي هم كه دولت تصويب كرده است، اشكال شوراي نگهبان اين بود كه چرا دولت تصويب نكرده است دولت تصويب كرده است.

محمد دهقانی نقندر

علی اردشیرلاریجانی
مخالف ندارد، مشكل شوراي نگهبان رفع شد، نميتوانيم راجع به آن وارد بشويم. بحث بعدي را مطرح كنيد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي دكتر! اينجا فقط در ماده (45) الحاقي، عبارت «سوانح طبيعي» به عبارت «سوانح غيرطبيعي» اصلاح ميشود.

علی اردشیرلاریجانی

محمد دهقانی نقندر

علی اردشیرلاریجانی
اشكال شوراي نگهبان اين بود كه هيأت دولت تصويب نكرده است كه هيأت دولت تصويب كرد. نه رأي نميخواهد، اشكالشان مرتفع شد.
5
تصویب اصلاحات کمیسیون در خصوص طرح استفساریه تبصره (4) ماده (52) قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی (جهت تأمین نظر شورای نگهبان) (ثبت 45)

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدي گزارش كميسيون شوراها و امور داخلي كشور در مورد طرح استفساريه تبصره (4) ماده (52) قانون انتخابات مجلس شوراي اسلامي.
سخنگوي محترم كميسيون شوراها براي ارائه گزارش تشريف بياورند.

محمدجواد کولیوند
بسم الله الرحمن الرحيم
بنده هم به نوبه خودم جان باختن و شهادت آتشنشانان عزيز را در حادثه ساختمان پلاسكو تسليت عرض ميكنم.
همان طوري كه مستحضر هستيد استفساريهاي كه از شوراي نگهبان مورد ايراد واقع شده و برگشت خورده است مجدداً در كميسيون با حضور احدي از اعضاي شوراي محترم نگهبان مورد بررسي قرار گرفت كه گزارش آن جهت استحضار مجلس اعلام ميشود.
گزارش كميسيون شوراها و امور داخلی کشور به مجلس شوراي اسلامي
طرح استفساريه تبصره (4) ماده (52) قانون انتخابات مجلس شوراي اسلامي مصوب جلسه علنی مورخ 25/7/1395 اعادهشده از شوراي نگهبان كه جهت بررسی به اين كميسيون ارجاع گرديده بود طي جلسهاي با حضور يكي از اعضای شورای نگهبان، پیشنهاددهندگان، نمايندگان دستگاههای اجرايي ذیربط و پژوهشگران مركز پژوهشها مورد بررسي قرار گرفت و با توجه به ایراد این شورا با اصلاحاتي به شرح زیر به تصویب رسید.
اینک گزارش آن در اجرای ماده (201) آییننامه داخلی تقدیم مجلس شورای اسلامی میگردد.
رئيس كميسيون شوراها و امور داخلی کشور ـ محمدجواد کولیوند
همان طوري كه مستحضر هستيد ما در تبصره (4) ماده (52) قانون انتخابات مجلس شوراي اسلامي در اين تبصره داريم كه شوراي محترم نگهبان بعد از اين كه صلاحيت فردي در مجلس شوراي اسلامي توسط هيأتهاي نظارت استان يا هيأت اجرايي رد بشود به هيأت مركزي اعتراض ميكند، در آن قانون و در آن تبصره آورده شده است شوراي محترم نگهبان (20) روز فرصت دارد كه اين را اظهار نظر قطعي و نهايي كند. در اين استفساريه با توجه به ايراد شوراي محترم نگهبان عليرغم اينكه آن بحث نظارت شوراي محترم نگهبان طبق اصل (99) قانون اساسي ايراد گرفته شده، اعلام شده است كه در جهت اينكه روشن نيست كدام يك از دو موعد تعيين شده مدنظر اصلاحكنندگان استفساريه هست باز ايراد گرفتهاند.
دو مورد يكي در قانون هست كه (20) روز است كه (20) روز در تبصره (4) ماده (52) گذاشته شده است. در اصلاحيه قبلي كه ارسال شد به شوراي نهگبان علاوه بر (20) روز كه ما ايراد گرفتيم اشاره شد بعد از صحت انتخابات. دو موعد اعلام شده بود، يكي (20) روز نظر قطعي و نهايي شوراي نگهبان مدنظر بود، يكي بحث بعد از صحت انتخابات كه اين دو موعد را شوراي محترم نگهبان ايراد گرفته است و كميسيون بر مبناي تبصره (4) ماده (52) آن (20) روز را مدنظر قرار داد و بعد از تأييد صلاحيت را حذف كرد.
لذا در پاسخ به اين طرح استفساريه آمده، «خير، پس از اعلام نظر قطعي و نهايي شوراي نگهبان در مهلت (20) روزه مذكور در تبصره (4) ماده (52) قانون انتخابات مجلس شوراي اسلامي درباره صلاحيت يك نامزد انتخابات با رعايت قانون لزوم رسيدگي دقيق به شكايات داوطلبين رد صلاحيتشده در انتخابات مختلف (مصوب 22/8/1378 مجمع تشخيص مصلحت نظام)» اين شورا نميتواند اظهار نظر مجددي درباره صلاحيت آن نامزد يا منتخب داشته باشد و چنانچه مدارك جديدي درباره او به شورا رسيده باشد، اين مدارك طبق ماده (30) قانون آييننامه داخلي مجلس شوراي اسلامي در زمان بررسي اعتبارنامههاي منتخبان مورد رسيدگي قرار گيرد». لذا ما آن دو موعد «بعد از تأييد صلاحيت» را حذف كرديم و به (20) روزه تبصره (4) ماده (52) استناد كرديم. خواهش ميكنيم كه دوستان رأي بدهند.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، مخالف اگر هست صحبت كند، بفرماييد.

محمد علی وکیلی
مخالف جناب آقاي ملكي هستند.

ولی ملکی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
ضمن خستهنباشيد به همكاران ارجمند و هيأترئيسه و عرض تسليت براي جانباختگان و شهداي پلاسكو.
متني كه اينجا در اين استفساريه وجود دارد از شوراي نگهبان سؤال شده كه آيا ميتواند يا نميتواند بعد از (20) روز كه اعلام نظر ميكند، دوباره ورود كند. بحث اينجا است كه صلاحيت شوراي نگهبان در امر بررسي صلاحيتها براساس قانون اساسي محرز شده است. چنانچه مدركي ارائه بشود و تشخيص داده بشود با توجه به تركيبي كه در شوراي نگهبان از نظر فقهاي شوراي نگهبان و حقوقدانان در آن جمع وجود دارد، اينها محق هستند كه ورود و بررسي بكنند و اين مسأله وظيفه مجلس را در بررسي اعتبارنامهها سلب نميكند. فلذا اعتقاد دارم، چنانچه مجلس هم به رسالت خود درست عمل بكند خيلي منافات ندارد، اگر چنانچه مدركي هم به دست شوراي نگهبان برسد نظر خودش را اعلام بكند. بنابراين من مخالف هستم، همكاران توجه بكنند، تشكر.
رئيس ـ متشكريم، موافق بفرماييد.

محمد علی وکیلی
موافق اول وقتشان را به جناب آقاي كاتب دادند، بفرماييد.

غلامرضا کاتب
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض تسليت جانباختگان و شهداي پلاسكو، حادثه سختي كه براي ملت عزيز ايران بود. همكاران عزيز دقت بفرماييد! ضمن تشكر از برادر بسيار عزيزم جناب آقاي حاجيدليگاني كه وقتشان را دادند، اينجا ايرادي كه شوراي محترم نگهبان اعلام كرده است، گفته كه «عليرغم اصلاح به عمل آمده، ايراد سابق اين شورا كماكان به قوت خود باقي است و محدود كردن حق اظهارنظر شوراي نگهبان در مورد صلاحيت نامزدهاي انتخابات مجلس شوراي اسلامي با فرض وصول مدارك جديد مغاير اصل (99) و نظريه تفسيري آن ميباشد. همچنين با توجه به اصلاح به عمل آمده از اين جهت كه روشن نيست كداميك از دو موعد تعيين شده ملاك عمل در حكم مذكور ميباشد، ابهام دارد».
ببينيد! الان خوشبختانه كميسيون آمده بعد از آن ملاك «اعلام صحت انتخابات حوزه انتخابيه مربوطه» ميباشد را حذف كرده، فقط ملاك تبصره (4) ماده (52) قانون انتخابات كه قانون دائمي هم بوده و قبلاً هم خود شوراي نگهبان آن را تصويب كرده آمده قرار داده. در نتيجه با اين اصلاحيهاي كه كميسيون شوراها و امور داخلي كشور انجام داده يقيناً مورد تصويب شوراي نگهبان قرار خواهد گرفت. خواهشمان از همكاران عزيز اين هست كه رأي بدهيد، انشاءالله اين قانون هم سريعاً به تصويب برسد.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، كميسيون نظري ندارد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي دكتر! بايد متن را قرائت كنم.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
طرح استفساريه تبصره (4) ماده (52) قانون انتخابات مجلس شوراي اسلامي
موضوع استفساريه:
با توجه به مفاد تبصره (4) ماده (52) قانون انتخابات مجلس شوراي اسلامي مصوب 7/9/1378 و اصلاحات بعدي آن مبني براينكه پس از اعتراض نامزد انتخابات به رد صلاحيت خود از سوي هيأت مركزي نظارت، شوراي نگهبان (20) روز پس از اظهارنظر هيأت مركزي نظارت نظر قطعي و نهايي خود را درخصوص تأييد يا رد صلاحيت داوطلب به وزارت كشور اعلام خواهد نمود، آيا شوراي نگهبان ميتواند پس از اعلام صحت انتخابات حوزه انتخابيه مربوطه صلاحيت منتخب را رد كند و به اين وسيله آراء او را باطل نمايد؟
پاسخ:
خير، پس از اعلام نظر قطعي و نهايي شوراي نگهبان در مهلت (20) روزه مذكور در تبصره (4) ماده (52) قانون انتخابات مجلس شوراي اسلامي درباره صلاحيت يك نامزد انتخابات و بعد از اعلام صحت انتخابات حوزه انتخابيه مربوطه با رعايت قانون لزوم رسيدگي دقيق به شكايات داوطلبين رد صلاحيتشده در انتخابات مختلف مصوب 22/8/1378 مجمع تشخيص مصلحت نظام، اين شورا نميتواند اظهارنظر مجددي درباره صلاحيت آن نامزد يا منتخب داشته باشد و چنانچه مدارك جديدي درباره او به شورا رسيده باشد اين مدارك طبق ماده (30) قانون آييننامه داخلي مجلس شوراي اسلامي در زمان بررسي اعتبارنامههاي منتخبان مورد رسيدگي قرار گيرد.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 248 نفر، استفساريهاي كه قرائت شد و پاسخ آن را به رأي ميگذاريم. نمايندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمايند. دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.
6
انتخاب آقای احمد علیرضابیگی به عنوان ناظر در شورای عالی هماهنگی ترافیک شهرهای کشور

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي رئيس! دستور بعدي انتخاب يك نماينده با معرفي كميسيون شوراها و امور داخلي كشور و انتخاب مجلس به عنوان ناظر در شوراي عالي هماهنگي ترافيك شهرهاي كشور هست كه از طرف كميسيون و هيأت نظارت آقايان: احمد عليرضابيگي و محمد محموديشاهنشين معرفي شدند، يعني براي عضويت به عنوان عضو ناظر از طرف مجلس در شوراي عالي هماهنگي ترافيك شهرهاي كشور آقايان: احمد عليرضابيگي و محمد محموديشاهنشين، عزيزان بايد به يك نفر رأي بدهند. كارتهاي رأي را توزيع كنيد. يك نفر از عزيزان بايد انتخاب بشوند.

علی اردشیرلاریجانی
كارتها را توزيع كنيد. كارتها را كه توزيع كردند، از بين آقايان احمد عليرضابيگي و محمد محموديشاهنشين يكي را انتخاب كنيد.
7
تصویب اصلاحات کمیسیون درخصوص لایحه احکام و مصوبات بیست و پنجمین کنگره اتحادیه جهانی پست (منعقدشده در دوحه ـ 2012 میلادی برابر با 1391 هجریشمسی) (جهت تأمین نظر شورای نگهبان) ( ثبت 110)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدي گزارش كميسيون صنايع و معادن در مورد لايحه تصويب احكام و مصوبات بيست و پنجمين كنگره اتحاديه جهاني پست هست. از سخنگوي محترم كميسيون خواهش ميكنم جهت ارائه گزارش تشريف بياورند. جناب باستاني! خيلي عذر ميخواهم. آقاي محموديشاهنشين منصرف شدند، ظاهراً يك كانديدا، فقط آقاي بيگي هست.

سعید باستانی
بسم الله الرحمن الرحيم
ضمن عرض سلام و صبحبخير خدمت همكاران محترم.
گزارش كميسيون صنايع و معادن به مجلس شوراي اسلامي
لايحه تصويب احكام و مصوبات بيست و پنجمين كنگره اتحاديه جهاني پست (منعقدشده در دوحه ـ 2012 ميلادي، برابر با 1391 هجريشمسي) اعاده از شوراي نگهبان در جلسه مورخ 14/9/1395 با حضور احدي از اعضاء محترم شوراي نگهبان، نماينده دستگاه اجرايي و نمايندگان عضو مورد بررسي قرار گرفت و جهت تأمين نظر شوراي نگهبان با اصلاحاتي به شرح ذيل به تصويب رسيد.
اينك گزارش آن در اجراي ماده (201) آييننامه داخلي به مجلس شوراي اسلامي تقديم ميشود.
نايبرئيس كميسيون صنايع و معادن ـ داريوش اسمعيلي
عزيزان دقت بفرماييد! در بحث اعاده از شوراي محترم نگهبان، اصل (15) قانون اساسي مورد نقد هست و عباراتي به صورت انگليسي يا با ريشه لاتين و فرانسه در اين گزارش لايحه بوده كه اينها را قرار بوده اصلاح بكنند. (15) مورد هست، اين (15) مورد در جلسه كميسيون مورد بررسي قرار گرفت، عبارات جايگزين مصوب شد و اصلاحات انجام گرفت و همچنين دو تا تذكر هم در اين لايحه وجود داشت و نظر محترم شوراي نگهبان بود كه آن دو تا تذكر هم مورد نظر قرار گرفت و اصلاح شد و اصلاحشده آن الان خدمت دوستان هست.
من چند تا از اين عبارات را الان خدمت شما ميخوانم. مثلاً عبارت «شوراي راهبردي» به جاي «سي اي» گزارش شده، عبارت «شوراي عمليات پستي» به جاي «پي اي سي»، عبارت «كميته مشورتي» به جاي عبارت «سي سي»، عبارت «پيشتاز» به جاي «اي ام اس» و عبارت «فرسته» به جاي «دپش»، عبارت «حقوق پايانه» به جاي «حقوق ترمينال»، عبارت «كيسه مخصوص» به جاي «كيسه ام»، عبارت «مؤسسه» جايگزين «انستيتو» شد، عبارت «مرسولات توزيع در واحد پستي» به جاي «پست رستانت» قرار گرفت و عبارت «پست الكترونيك» جايگزين «ايميل» گرديد و همچنين عبارت «حق برداشت مخصوص» به جاي واژه «اس دي آر» و عبارت «اتحاديه پستي جهاني» به جاي «يو پي يو اس» و عبارت «سرويس جواب قابل قبول بينالمللي» به جاي «اي بي ار اس» جايگزين شد و همچنين عبارت «زميني هوابرد» به جاي «اس اي ال» جايگزين شد و با اين تفاسير خواهش من اين هست كه اين را مورد عنايت قرار بدهيد و انشاءالله رأي مثبت بدهيد، ممنون و متشكر.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، آقاي قاضيزاده! اصلاح اولي را بخوانيد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
در متن لايحه «تصويب احكام و مصوبات بيست و پنجمين كنگره اتحاديه جهاني پست (منعقد شده در دوحه ـ 2012 ميلادي برابر با 1391 هجريشمسي)» جهت رعايت مفاد اصل (15) قانون اساسي معادل فارسي واژهها و اصطلاحات لاتين مورد ايراد شوراي نگهبان به شرح زير جايگزين ميشود:
1 ـ عبارت «شوراي راهبردي (سي اي)» جايگزين عبارت «سي اي» ميشود.
2 ـ عبارت «شوراي عمليات پستي (پي اُ سي)» جايگزين عبارت «پي اُ سي» ميشود.
3 ـ عبارت «كميته مشورتي (سي سي)» جايگزين عبارت «سي سي» ميشود.
4 ـ عبارت «پيشتاز (اي ام اس)» جايگزين عبارت «اي ام اس» ميشود.
5 ـ عبارت «فرسته (دپش)» جايگزين عبارت «دپش» ميشود.
6 ـ عبارت «حقوق پايانه (حقوق ترمينال)» جايگزين عبارت «حقوق ترمينال» ميشود.
7 ـ عبارت «كيسه مخصوص (كيسه ام)» جايگزين عبارت «كيسه ام» ميشود.
8 ـ عبارت «مؤسسه (انستيتو)» جايگزين عبارت «انستيتو» ميشود.
9 ـ عبارت «تمبر (كوپن رپنس)» جايگزين عبارت «كوپن رپنس» ميشود.
10 ـ عبارت «مرسولات توزيع در واحد پستي (پست رستانت)» جايگزين عبارت «پست رستانت» ميشود.
11 ـ عبارت «پست الكترونيك (ايميل)» جايگزين عبارت «ايميل» ميشود.
12 ـ عبارت «حق برداشت مخصوص (اس دي آر)» جايگزين عبارت «اس دي آر» ميشود.
13 ـ عبارت «اتحاديه پستي جهاني (يو پي يو اس)» جايگزين عبارت «يو پي يو اس» ميشود.
14 ـ عبارت «سرويس جواب قبول بينالمللي (آي بي آر اس)» جايگزين عبارت «آي بي آر اس» ميشود.
15 ـ عبارت «زميني هوابرد (اس آي ال)» جايگزين عبارت «اس آي ال» ميشود.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 246 نفر، اصلاحات كميسيون را به رأي ميگذاريم. نمايندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمايند. دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد. جهت تأمين نظر شوراي محترم نگهبان اين اصلاح صورت گرفته. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.
اصلاح بعدي را هم بخوانيد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
اصلاح بعدي در جزء (3 ـ 2) ماده (127)، عبارت «كشورهاي مختلف عضو» جايگزين عبارت «كشورهاي عضو مختلف» گرديد.

علی اردشیرلاریجانی
مخالفي كه ندارد؟ حضار 245 نفر، اصلاحي كه قرائت شد به رأي گذاشته ميشود. نمايندگان محترم در رأيگيري مشاركت بفرماييد. جهت تأمين نظر شوراي نگهبان اين اصلاح صورت گرفته. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.
8
ارجاع طرح الحاق دو تبصره به ماده (617) قانون مجازات اسلامی (کتاب پنجم ـ تعزیرات و مجازاتهای بازدارنده) به کمیسیون مربوطه (جهت تأمین نظر شورای نگهبان) (ثبت 159)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي رئيس! دستور بعدي در مورد كميسيون قضائي و حقوقي در مورد طرح الحاق دو تبصره به ماده (617) قانون مجازات اسلامي هست. از سخنگوي محترم كميسيون خواهش ميكنم جهت ارائه گزارش تشريف بياورند. از اعضاء محترم كميسيون حقوقي بفرماييد.

علی اردشیرلاریجانی
يكي از اعضاء كميسيون حقوقي بيايند صحبت كنند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
جناب آقاي نوروزي بفرماييد.

حسن نوروزی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحيم و به نستعين انه خير ناصر و معين
سروران محترم! با عرض سلام و ادب و روزبخير و عرض تسليت به مناسبت حادثه جانگداز پلاسكو، همشهريان عزيز و آتشنشاناني كه مظلومانه شهيد شدند. عرض كنم كه ما دو تبصره، تبصره (1) و (2) به ماده (617) قانون مجازات اسلامي نسبت به حمل صلاح سرد اضافه كرديم. تبصره ما اين بود، تبصره (1) «حمل سلاح سرد شامل قمه، شمشير، چاقوي ضامندار، ساطور، قداره يا پنجهبوكس و نيز ساير ادواتي كه صرفاً در درگيري فيزيكي و ضرب و جرح كاربرد دارد». شوراي محترم نگهبان به اين تبصره اشكال فرمودند و اشكالشان اين بود كه اينكه صرفاً در درگيري فيزيكي كاربرد دارد آيا اين قيد متعلق به ساير ادوات است يا نه، اين قيد براي تمام آن تمثيلهاي چاقو، قمه، شمشير، چاقوي ضامندار، ساطور و قداره است.
كميسيون آمد در حضور نماينده محترم شوراي نگهبان و كارشناسان محترم اينچنين اشكال را مرتفع كرد: «حمل ادواتي كه صرفاً در درگيري فيزيكي و ضرب و جرح كاربرد دارد، مثل قمه» كه كاربردي غير از اين ندارد، «شمشير، چاقوي ضامندار، ساطور، قداره يا پنجهبوكس». «ساير ادوات» را حذف كرد و اين «صرفاً در درگيري فيزيكي» اول به عنوان قيد نسبت به تمام آن موضوعهاي زير كه مطرح شده است آمد. بنابراين ما اينچنين تبصره را اصلاح كرديم، ساير ادوات را حذف كرديم، كلاً حمل قمه، شمشير، چاقوي ضامندار، ساطور، قداره يا پنچهبوكس و اينها هم چيزهايي است كه در درگيري فيزيكي استفاده ميشود. موارد خاص مورد نظر چوپانان و قصابان طي آييننامهاي است كه انشاءالله دولت ظرف سه ماه تقديم خواهد داشت. بنابراين ما ساير ادوات را حذف كرديم و «صرفاً در درگيري فيزيكي و ضرب و جرح كاربرد دارد» را اول تبصره آورديم. از همكاران محترم انتظار دارم به اين اصلاح رأي بدهند، والسلام.

علی اردشیرلاریجانی

محمد علی وکیلی
مخالف جناب آقاي احمدي هستند، بفرماييد

فریدون احمدی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
«الحمدلله رب العالمين»
همكاران محترم عنايت بفرماييد! مخالفت من از اين زاويه است كه اگر با اين دستوري كه امروز ميخواهيم رأي بگيريم مخالفت كنيد، يك اصلاح كلي يا حتي درخواست من حذف اين بحثي است كه تصويب كرديم. يك چيزي نزديك به دو ماه است كه از اين مصوبه ميگذرد، واردات چاقو آزاد است اما توليدش را ممنوع كرديم. (1000) نفر به طور مستقيم در (1000) واحد صنفي مشغولند. شهر ما درست است چاقو توليد ميكند، ساطور توليد ميكرد، كارد آشپزخانه توليد ميشد، شمشير براي نمايش، تزئين و صادرات توليد ميشود اما الان وارداتش كشور را بيچاره كرده. اين (1000) واحد صنفي كه چند هزار نفر داخل آن كار ميكنند، چندين هزار نفر دارند از محل آن نان ميخورند. ما در مصوبه آمديم گفتيم توليد ممنوع اما واردات آزاد. الان چاقوي چيني كل كشور را پر كرده. اشتغال را من كار ندارم، اين آمار و ارقامي كه آقاي رئيسجمهور درخصوص اشتغال ميدهند يا ايشان رئيسجمهور ايران نيستند، گزارش جاهاي ديگري را دارند ميدهند يا ما در ايران زندگي نميكنيم، اينجا جاي ديگري است.
شايد اشتغالي در حوزه انتخابيه من، در استان من ايجاد نشده اما اين مصوبه (1000) صنف و (1000) واحد صنفي را بيچاره كرد. از همين الان بقيه جنسهاي اينها را كسي نميخرد. جنسهايي كه مجاز است، كارد آشپزخانه است، كارد ميوهخوري است، چاقو براي قلمتراش است، اصلاً مسائل تزئيني را نميشود در داخل (كشور) فروخت و توليد كرد چه برسد به صادرات اينها، يعني براي صادرات فكري نشد، براي توليد فكري نشد، اما واردات آزاد است.
آقاي دكتر! آن دفعه هم من عرض كردم اين كار يك گيري دارد. عنايت بفرماييد از زاويه شغل به اين كار نگاه بكنيد، از زاويه مردم به اين كار نگاه بكنيد. آقاي دكتر! كاربرد ساطور در آشپزخانه است، با پيچگوشتي هم ميتوانند آدم بكشند. پرايد در اين كشور اينهمه آدم ميكشد، پژو اينهمه آدم در اين كشور ميكشد، حالا مثلاً چرا اين را ممنوع نكردند؟
در شهر من اين ابزار توليد ميشود، عمده شغل آنجا هم هست، ولي جزء آرامترين جاها است، تنش اجتماعي در حد كمترين است. شهر پايتخت شور و شعور حسيني است، اما دوستان نيروي انتظامي، دستگاه قضائي! جرم و جنايت بايد به يك شيوه ديگري كنترل بشود. با پيچگوشتي هم ميشود آدم كشت، با تبر هم ميشود آدم كشت، با بيل هم ميشود آدم كشت، با كلنگ هم ميشود آدم كشت، هر چيزي كه ميشود با آن آدم كشت را بايد ممنوع كرد؟ چرا سلاح توليد ميشود؟ همين امروز در اين كشور سلاح هم توليد ميشود، جاي ديگر هم توليد ميشود.
فكر ميكنم آن روز مغفول ماند، كسي از زاويه حقوق مردم و از زاويه اشتغال به اين كار نگاه نكرد. شغل درست نشده هيچ، (1000) واحد صنفي را هم به طور مستقيم گرفتار كرده. الان در اين مدت به طور كرات مردم جمع شدند، اعتراض ميكنند و درخواستشان اين است. مجلس تنها جايي است كه مردم ميتوانند دادشان را بگويند، خواهشم اين است كه عنايت داشته باشيد. استان من به واسطه همين كار، بخش عمدهاي از اشتغالش را به طور مستقيم از دست ميدهد و بخش عمدهاي از كار هم كه غيرمستقيم بود با اين مصوبه نابود شده، به خدا نابود شده. خيليها گرفتار هستند، مرد، آدم بزرگ و بالغ مينشيند گريه ميكند (وكيلي ـ آقاي دكتر! متشكر) ميگويند من تمام زندگيام را براي همين كار گذاشتم، نه امكاني در نظر گرفته شد كه تغيير شغل بدهد، توليدش را عوض بكند، رشتهاش را برگرداند، فقط يك شبه ما (1000) واحد صنفي را به خاك نشانديم. خواهشم اين هست كه از زاويه مردم نگاه بكنيد، اين طرح برگردد و يك راهحلي برايش پيدا بشود. يك امكاني بگيرند و يك تسهيلي بشود. واردات همهچيز آزاد است.
شمشير براي موضوعات تزئيني بود و صادرات بود، وقتي حمل و توليد آن ممنوع است، مگر صادرات معني دارد؟ مگر كسي ميتواند براي صادرات توليد بكند؟ همه را گرفتار كرده. (رئيس ـ متشكريم) خواهشم اين است، شما را قسم ميدهم. يكمقدار واقعبينانه به اين كار نگاه بكنيد. فكر ميكنم افراط شد، حقوق مردم در اين كار ناديده گرفته شد. من به شوراي محترم نگهبان هم نامه نوشتم و درخواست كردم كه به يك نحوي برگردانند تا براي اين كار چارهجويي بشود. از همه شما سپاسگزارم، منت ميگذاريد انشاءالله به اين مصوبه رأي نميدهيد تا برگردد ببينيم چه كار ميشود كرد.

علی اردشیرلاریجانی
ظاهراً يك رفع ابهام هم دارند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي دكتر! دو تا رفع ابهام در اين زمينه داريم، يك رفع ابهام را جناب فرهنگي دادند.

علی اردشیرلاریجانی
اجازه بدهيد موافق هم صحبت كند، بعد رفع ابهام را صحبت كنند. موافق صحبت كند.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي سليمي موافق هستند، بفرماييد.

علیرضا سلیمی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
ضمن تشكر از دغدغههاي مخالف محترم، خواهش من اين است كه يكبار عبارت اصلاحشده را عزيزان با دقت بخوانند.
ببينيد! در عبارت اينطور آمده؛ «حمل ادواتي كه صرفاً در درگيري فيزيكي و ضرب و جرح كاربرد دارد»، اين ممنوع شده، نه توليد چاقو به صورت مطلق. قطعاً ما بايد از توليدات عزيزانمان در زنجان و ساير شهرها حمايت كنيم كه قطعاً اين حمايت را خواهيم كرد. اين مصوبه به معناي مخالفت با توليد نيست، اتفاقاً اين مصوبه تحت عنوان «ارهاب» است، چون ما يك عنوان در حقوق و فقه به نام «ارهاب» داريم. اينجا هم همين ارهاب را يكمقدار توضيح داده و قانون براي ارهاب است. الان ما خلأ قانوني داشتيم. اينهمه ضرب و جرحي كه در نزاعها صورت ميگيرد، شما ميبينيد به دليل خلأ قانوني كه دارد در اطراف قضيه نيروي انتظامي اينها را دستگير ميكند، قوه قضائيه ميرود و رها ميشوند.
اينجا آمده گفته «حمل ادواتي كه صرفاً در درگيري فيزيكي و ضرب و جرح كاربرد دارد»، اين را گفتند جرم محسوب ميشود. ما نميتوانيم يك بام و دو هوا كنيم، از يك طرف بحث زندانزدايي را مطرح ميكنيم، پيشگيري از جرم را مطرح ميكنيم و از طرف ديگر ما فضا را باز بگذاريم براي اينكه هر كسي هر ادواتي كه مستلزم ارهاب است را حمل كند و خدايناكرده از روي عصبانيت دست به اقدامات خطرناك و فوق خطرناك بزند.
در مورد توليد هم اينجا اينطور آمده؛ گفته «توليد و عرضه سلاحهاي مذكور ممنوع است». واردات را منع كرده، نه توليد به صورت مطلق. توليد چاقو به صورت مطلق به هيچوجه منع نشده. صرفاً پنجهبوكس، قداره، شمشير، چاقوي ضامندار براي حمل، نه براي صادرات يا ساير مصارف. البته بايد يك توضيحي در آييننامه داده بشود كه توليد اينها براي صادرات يا كاربردهاي خاص اينجا مجاز است. صرفاً اگر كسي آمد اينها را براي درگيري فيزيكي و براي ضرب و جرح حمل كرد ممنوع باشد و خلأ قانوني كه امروز وجود دارد را انشاءالله با اين مصوبه پوشش بدهيم، متشكريم.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، يك رفع ابهام دارند، بفرماييد

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي دكتر! رفع ابهام اول را جناب فرهنگي دارند. ميفرمايند با توجه به اينكه بيشترين «كاربرد ساطور» در غير درگيري هست، اين كلمه «صرفاً» با اين «ساطور» نميخواند.

علی اردشیرلاریجانی

محمدحسین فرهنگی
بسم الله الرحمن الرحيم
همانطور كه جناب آقاي دكتر قاضيزاده فرمودند صدر و سطر دوم تبصره (1) با هم سازگاري ندارند، چون در صدر تبصره گفته «حمل ادواتي كه صرفاً در درگيري فيزيكي و ضرب و جرح كاربرد دارد» در مواردي كه از باب تمثيل آمده و ذكر شده يكي هم «ساطور» ذكر شده. درحالي كه استفاده غالب «ساطور» در غير درگيري و ضرب و جرح، در قصابيها، منازل و اماكن مربوط به آشپزخانههاي رستورانها و نظاير اينها استفاده ميشود. لذا پيشنهاد بنده اين است كه براي رفع اين ابهام «ساطور» از آنجا حذف بشود.

علی اردشیرلاریجانی
ابهامشان ابهام درستي است. دفعه قبل هم كه اينجا بحث شد اين بود كه «ساطور» كه نوشتيم در همه آشپزخانهها ساطور هست.
اين براي درگيري فيزيكي نيست، ممكن است در درگيري فيزيكي هم استفاده كنند، چون نوشتيد «صرفاً در درگيري فيزيكي» شامل ساطور نميشود. ابهام، ابهام درستي است، مگر اينكه «ساطور» را اينجا حذف كنيم، ميشود «حمل ادواتي كه صرفاً در درگيري فيزيكي»، آن وقت قمه و چاقوي ضامندار و قداره و پنجهبوكس اينها غالباً در درگيريهاست، ولي ساطور غالباً در درگيري نيست. حالا چه در واردات باشد چه توليد، ساطور بيشتر در آشپزخانهها استفاده ميكنند. پيشنهاد رفع ابهامشان اين است كه چون كلمه «صرفاً» در سطر اول آوردند ساطور اينجا اضافه است و بايد رفع ابهام كنيم، اشكالشان به نظر ميآيد وارد است. اگر مخالف صحبت ميكنند، چون پيشنهادشان حذف كلمه «ساطور» است، ابهامشان را ما پذيرفتيم اگر مخالف هست صحبت كند.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي پورمختار مخالف هستند، بفرماييد.

محمدعلی پورمختار
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
بنده هم شهادت آنشنشانان و فوت جمعي از هموطنان عزيز را تسليت عرض ميكنم.
آقاي دكتر لاريجاني و همكاران محترم! اين موضوع ساطور در كميسيون مورد بحث جدي بارها و بارها قرار گرفت. ولي بر مبناي گزارشات نيروي انتظامي و فيلمهايي كه آورده بودند از همين ساطور كه به ظاهر صرفاً يك كاربرد در امر قصابي دارد، ديديم كه استفاده زيادي براي سرقت، قتل و جرح توسط اشرار صورت گرفته و از اين نظر ديدگاههايي كه دوستان ما در كميسيون داشتند و افراد ديگري كه حضور داشتند، نظر آنها بر حذف «ساطور» بود. منتها ما آن چيزي كه مسلم است بر مبناي واقعيت داريم تصميم ميگيريم براي كاهش جرم و سوءاستفاده از اين ابزار. چون به عنوان يك وسيله هست، عزيزان و نمايندگان محترم! اگر ما اين ساطور را حذف كنيم، اين خود به خود جايگزين ساير آلات و ادواتي خواهد شد كه توسط اشرار دارد استفاده ميشود. ما فردا شمشير و قمه و چاقوي ضامندار نخواهيم داشت، ولي ساطور به دستهايي هستند.

علی اردشیرلاریجانی
يك لحظه اجازه دهيد آقاي پورمختار ببينيد! ما الان رفع ابهام هم نميتوانيم بكنيم، چون ايراد شوراي نگهبان فقط اين بوده كه آيا فقط اين به آن قيد ساير ادوات يا بقيه برميگردد. اين را در قبل ميشد رفع كرد ولي الان نميشود. فقط اينجا يك نكته دارد و آن اين است كه شما در متن قبلي كلمه «صرفاً» نداشتيد، چرا، آنجا هم داشتيد. بله نميشود وارد شويم متشكرم. قابل ورود نيست، موافق هم صحبت كرد، كميسيون نظري و توضيحي ندارد، متن را بخوانيد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
تبصره (1) مادهواحده به شرح زير اصلاح ميشود:
تبصره 1 ـ حمل ادواتي كه صرفاً در درگيري فيزيكي و ضرب و جرح كاربرد دارد، مانند قمه، شمشير، چاقوي ضامندار، ساطور، قداره يا پنجهبوكس جرم محسوب و مرتكب به حداقل مجازات مقرر در اين ماده محكوم ميگردد. واردات، توليد و عرضه سلاحهاي مذكور ممنوع است و مرتكب به جزاي نقدي درجه شش محكوم و حسب مورد اين سلاحها به نفع دولت ضبط يا معدوم ميشود.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 246 نفر، پيشنهاد اصلاحي كميسيون را به رأي ميگذاريم، نمايندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمايند، دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد، پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب نشد. بنابراين پيشنهاد جديد اگر داريد براي اصلاح بدهيد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي دكتر! دو پيشنهاد جديد رسيده، يكي پيشنهاد حذف كل است كه جناب آقاي فريدون احمدي دارند.

علی اردشیرلاریجانی
نه حذف كل نميتوانيد بدهيد پيشنهاد اصلاحي بدهيد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
پيشنهاد اصلاحي آقاي يوسفنژاد دارند، كه پيشنهاد حذف «ساطور» را دارند.

علی اردشیرلاریجانی
پيشنهاد حذف «ساطور» را ميتوانيد بدهيد، (احمدي ـ آقاي دكتر! آييننامه ميگويد ميتواند پيشنهاد حذف دهد) اصلش را ما تصويب كرديم.

علی اصغر یوسف نژاد
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحيم
من خواهش ميكنم كه همكاران دقت بفرمايند كه اين مرحلهاي كه طي شده در جلسات قبل مخالفين و موافقين صحبت كردند و اجماع بر اين بوده كه اين مسأله ميتواند در كاهش جرم و اتفاقاتي كه در جامعه ميافتد اثر داشته باشد.
اين در صحن علني رأي آورد و به شوراي محترم نگهبان رفت. شوراي محترم نگهبان يك اشكال ادبياتي گرفته، كه آيا «صرفاً در درگيري فيزيكي» مربوط به «ساير ادوات» است يا مربوط به مواردي كه در صدر تبصره گفتيم هم ميشود؟ بر اساس ماده (201) آييننامه داخلي صرفاً مجلس وظيفه دارد در اموري دخالت كند، كه شوراي محترم نگهبان ايراد گرفته باشد. اين ايراد شوراي نگهبان ايراد ادبياتي بوده، كميسيون هم به درستي آمده اين را ورود پيدا كرده و با رفع نظر ديدگاهي كه شوراي نگهبان به عنوان ايراد داشته آمده پيشنهاد داده كه بله اين صرفاً در بحث درگيري فيزيكي مربوط به قمه و موارد مختلف ميشود، ساير ادوات هم مشمولش ميشود. اين ايراد در صحن علني آمده و اعضاي كميسيون مربوطه كميسيون محترم قضائي جناب آقاي نوروزي توضيح دادند، موافق و مخالف هم صحبت كردند و رأي نياورده.
پيشنهاد من همان مصوبه كميسيون قضائي است بدون كلمه «ساطور». آن چيزي كه جناب آقاي دكتر احمدي هم اظهارنظر كردند، نظرات جناب آقاي فرهنگي هم ملحوظ شده با توجه به ابهامي كه داشتند به نظر ميرسد كه اين پيشنهاد جديد بدون كلمه «ساطور» و بحث ساير ادوات و بحث قمه ميتواند نظرات مجلس و نظرات مخالفين محترم را تأمين كند. مخالفين محترم همان مسأله را عنوان كردند. بنابراين من پيشنهاد دادم كه همان نظر كميسيون قضائي با احترام به نظرات تخصصي كه داشتند و ديدگاههايي كه جناب آقاي نوروزي در صحن ارائه دادند، بدون كلمه «ساطور» بحث شود و من خواهش ميكنم كه انشاءالله براي رفع نگراني هم اعضا و افرادي كه به عنوان مخالف صحبت كردند يا ديدگاه مخالف داشتند، جناب آقاي دكتر احمدي و هم تأمين نظر كميسيون مربوطه انشاءالله به اين پيشنهاد رأي دهيد.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، مخالف دارد، پيشنهادشان حذف كلمه «ساطور» است.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي لاهوتي مخالف هستند، بفرماييد.

علی اردشیرلاریجانی

مهرداد لاهوتی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
بنده هم اين حادثه تلخ پلاسكو را خدمت همه عزيزان و جانباختگاني كه جان خودشان را از دست دادند، آتشنشانان عزيز تسليت عرض ميكنم و از زحمات دستاندركاران مديريت حادثه به ويژه شهرداري محترم تهران تشكر ميكنم.
جناب آقاي دكتر لاريجاني! اينجا آن نكتهاي كه آقاي يوسفنژاد در خصوص حذف ساطور دادند آنها قابل قبول است، جناب آقاي دكتر لاريجاني! يك ارائه طريق بفرماييد موضوع حل ميشود، آن بحث ساطور كه در هر صورت بحث درستي است، اما شما به ايراد شوراي نگهبان اگر.

علی اردشیرلاریجانی
شما الان بايد مخالف حذف «ساطور» صحبت كنيد، ميگوييد حذفش درست است؟

مهرداد لاهوتی

علی اردشیرلاریجانی
پس شما به عنوان مخالف صحبت نكنيد (بائوجلاهوتي ـ باشد) خيلي ممنون، متشكريم، چون الان بحث پيشنهاد حذف «ساطور» است كه اگر مخالف ندارد رأي بگيريم، مخالف دارد؟ صحبت كند.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي پورمختار مخالف هستند، بفرماييد.

محمدعلی پورمختار
مخالف
من مجدداً در ادامه عرايضم عنايت بفرماييد كه البته آقاي دكتر لاريجاني! اين موضوع تذكر هم دارد، حالا آن چيزي كه هست موضوع ايراد شوراي نگهبان به وجود ساطور نيست، بلكه ايراد و ابهام شوراي نگهبان در خصوص اين است كه اين «صرفاً» به اين چند قلمي كه اسم آورديم ميخورد يا به «ساير ادوات»؟

علی اردشیرلاریجانی
آن را عرض كرديم، به همان دليل ولي حالا كه رأي نياورد بايد اصلاحش كنيم.

محمدعلی پورمختار
حالا بحث من اين است كه با حذف «ساطور» دوباره مشكل شوراي نگهبان حل نخواهد شد، به خاطر اينكه روي عنوان «ساطور» بحثي نداشته.

علی اردشیرلاریجانی
آقاي پورمختار! شوراي نگهبان اشكالش رفع ميشود، با اينكه آنها ايرادشان اين است كه آيا اين قيدي كه گفتيد آيا «صرفاً در درگيري» فقط به ادوات برميگردد يا به ساير مضامين. اينها را چون در صدر آوردند ديگر اشكال شوراي نگهبان رفع شده. منتها چون رأي نياورد، بايد اصلاح كنيم.

محمدعلی پورمختار
حالا بحث ساطور را هم من از اين باب دارم عرض ميكنم كه اين موضوع در كميسيون حقوقي و قضائي مطرح شد، موافق و مخالفين بودند، مدعوين و كارشناساني هم كه حضور داشتند بر مبناي واقعياتي كه مطرح بود و گزارشات مستند نيروي انتظامي بر اين بود كه از اين ساطور بعضاً بيشتر از ساير اين آلات و ادوات استفاده ميشود. فيلمهايي هم كه ارائه دادند همين را دارد نشان ميدهد و بر اين اساس كميسيون تصميم گرفت و قانع شد كه ساطور را هم در اينجا ذكر كند. حالا حذف اين چه اتفاقي را رقم خواهد زد. از اين باب كه اشرار و سارقين و افرادي كه دارند سوءاستفاده ميكنند و همه ما ملاحظه كرديم در داخل صحن هم بخشي را نيروي انتظامي به نمايش گذاشت، به جاي قمه و شمشير و چيزهاي ديگري كه ما الان احصاء كرديم ساطور به دست خواهند گرفت و ميآيند در خيابان با قدرتنمايي و با سوءاستفاده از اين وسيله كه اتفاقاً آلت قتاله بسيار قوي هم هست، يعني اثرش خيلي بيشتر از چاقوي ضامندار يا يك قمه است، يعني هم قدرت ضربهاي كه وارد ميكند و هم آن هراسي كه ايجاد ميكند.
از اين جهت خواهش من اين است كه آقاي يوسفنژاد هم نسبت به اين تجديدنظر كنند و پيشنهادشان را پس بگيرند و نگراني بعضي از دوستان عزيز و مخصوصاً عزيزانمان در استان زنجان در كاهش توليد است. در حالي كه ما البته ساطور را و بعضي از تجهيزات را كه كاربردهاي خاص دارد، گفتيم با داشتن مجوز بلامانع است، چون قصابها بالاخره تعداد هزاران نفر هستند كه كار قصابي ميكنند و ساطور هم جزء ابزار كار آنهاست و لذا نميتوانيم اين را بگوييم توليدش كلاً قطع ميشود نخير! اين توليد خواهد بود، ولي استفاده از آن بايد مجوز داشته باشد، لذا خواهش من اين است كه نمايندگان محترم به اين عنايت كنند كه ساطور به عنوان يكي از ابزارهاي مهم و اصلي براي سرقت و قتل و جرحي است كه تا به حال اتفاق افتاده و حذف آن مشكل شوراي نگهبان را به اعتقاد من حل نخواهد كرد.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي آزاديخواه موافق هستند، بفرماييد

احد آزادی خواه
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
عرض سلام و ادب و احترام به محضر همكاران عزيز، ملت شريف ايران اسلامي. حادثه غمبار ساختمان پلاسكو را تسليت عرض ميكنم. از حسن تدبير رئيس محترم مجلس تشكر ميكنم.
جناب آقاي رئيس! من اولاً اخطار قانون اساسي دارم. هم اصل (22) و هم اصل (40) «حيثيت، جان، مال، حقوق، مسكن و شغل اشخاص از تعرض مصون است».
همكاران عزيز! تقاضاي من اين است كه به اين مسائلي كه حقير عرض ميكنم يك قدري بيشتر توجه شود، ما و شما به كليات اين طرح رأي مثبت داديم. اين طرح در صحن علني مجلس رأي آورده، ما آمديم از حيثيت مردم دفاع كنيم، مبتني بر اصل (22) قانون اساسي. امروزه همه ما و شما ميدانيم بسياري از قتلهاي عمد كه اتفاق ميافتد، فجايعي كه در اين كشور اتفاق ميافتد با استفاده از همين ابزار دارد اتفاق ميافتد. ما نبايد يك مسأله جزئي را بهانه كنيم و يك قاعده كلي را كه ميتواند اضرار به امنيت و آرامش اجتماعي برساند از بين ببريم.
آقاي رئيس! عرض من بر اين است، درست است كه استفاده غالب ساطور براي مسائل ديگر مشروع و قابل دفاع است. روي همين حساب حقير اعلام موافقت ميكنم با حذف «ساطور» اما بقيه مواردي كه در اين طرح به آن اشاره شده واقعاً بايد بماند براي امنيت و آرامش جامعه بسيار اثرگذار است.
نكته بعدي كه حقير عرض ميكنم موضوع و مسأله اين طرح حمل اين وسايل است. حمل چاقو، حمل چاقوي ضامندار يا شمشير و قمه، نه توليد آنها، همكاران عزيزي كه بحث توليد را پيش ميكشند كه درست هم ميفرمايند، اين را بايد بدانند اين حمل شامل واردات هم ميشود كه خود شما معترض هستيد، لذا حقير عرض ميكنم با اين پيشنهاد جناب آقاي پيشنهاددهنده عزيز موافقت كنيد، اما اصل طرح را حتماً با قوت و قدرت به فضل الهي نگه بداريم كه اين طرح ميتواند تضمينكننده آرامش جامعه ما بشود و بسياري از جواناني كه امروز متأسفانه يكي پس از ديگري در درگيريهاي غيرقابل پيشبيني يكي از آنها صفت قاتل و ديگري صفت مقتول ميگيرد را ما نجات دهيم.
عرض آخر من بر اين است همكاران عزيز! خداوكيلي همين تازگيها حقير شاهد بودم دو تا برادر كوچك يكي با چاقو با يك بهانه بسيار كوچك قاتل برادر خودش شد. من تعجب ميكنم ما چطور اينها را نميبينيم و به بهانه توليد و مسائل ديگر ما اينها را ناديده ميگيريم. عذرخواهي ميكنم.

علی اردشیرلاریجانی
خيلي ممون، دولت موافق و كميسيون بفرماييد.

حسن نوروزی
بسم الله الرحمن الرحيم
«لا حول و لا قوه الا بالله العلي العظيم»
همكاران محترم توجه بفرماييد، سروران عزيز! فلسفه اينكه ما روز اول به اين دو تبصره رأي داديم اين بود كه در ايران طبق گزارش كارشناسان محترم حدود (35) درصد قتلها با سلاح سرد رخ ميدهد كه (90) درصد آنها با چاقو است. سلاح سرد در درگيريهاي زورگيري و سرقت به عنف، تجاوز جنسي، آدمربايي، اختلاس و كلاهبرداري و غيره استفاده ميشود. به طور مثال در سه سال گذشته (7000) سرقت به عنف با استفاده از سلاح سرد در كشور به وقوع پيوسته است.
سروران محترم! قتل قويترين مرد جهان، قهرمان وزنهبرداري سنگينترين وزن جهان و قويترين مرد جهان مرحوم داداشي، قتل در پل مديريت، حادثه ميدان كاج، حمله به امام جماعت دانشگاه علوم پزشكي، قتل پيشكسوت وزنهبرداري، حمله به عابر پياده در سهراه امينحضور و مجروح نمودن وي با چاقو جهت سرقت وجوه نقد، حمله به طلبه (20) ساله در تهرانپارس و مجروح نمودن بسيجي (20) ساله در شهر انديشه و غيره از نوع جرائمي است كه با چاقو به وقوع پيوسته است.
هدف ما اين بوده كه امنيت اجتماعي برقرار كنيم. هدف ما اين بوده است كه جلوي اين بحران ناامني كه از طريق حمل چاقوي ضامندار، قمه، شمشير و مشكلاتي كه ايجاد شده بود بگيريم و الان تا حدودي كاسته شده. ما چه زماني با توليد مخالف بوديم؟ توليد بر اساس آييننامه به ويژه در زنجان اشكالي ندارد. توليدي كه وزارت صنايع و اصناف كشور و نيروي انتظامي براي آن آييننامه تعيين ميكنند، نه تنها در زنجان و در غير زنجان آزاد است بلكه مورد تأييد قرار خواهد گرفت (رئيس ـ متشكريم) مشكل واردات است، مشكل حمل اين سلاحهاست، چه كسي گفته چاقوي قصابي ممنوع است، چاقوي ضامندار ممنوع است. قمه ممنوع است، آخر قمه چه استفادهاي دارد؟ اينها ممنوع است، چيزهايي كه طلافروشيها را لخت كردند، مردم را كشتند، اذيت كردند، ما اين حمل را ممنوع كرديم.

علی اردشیرلاریجانی
خيلي ممنون، بنابراين شما با حذف «ساطور» خيلي نظري نداريد.

حسن نوروزی
بنابراين اگر به عنوان رفع ابهام «ساطور» ميخواهد حذف شود اشكالي ندارد. ولي اصل اين تبصره به احترام خود مجلس و رأي مجلس اجازه دهيد به تبصره رأي داده شود.

علی اردشیرلاریجانی
خيلي ممنون، حضار 241 نفر، پيشنهاد حذف كلمه «ساطور» در اين تبصره اصلاحي است، نمايندگان نظرشان را اعلام بفرمايند، دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد، پيشنهاد حذف كلمه «ساطور» در اين تبصره است، دولت و كميسيون هم موافق هستند كه حذف شود، دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد، پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب نشد. پيشنهاد ديگري دارند؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي رئيس! پيشنهاد حذف ديگري است، جناب آقاي مطهري ميفرمايند، «واردات، توليد و عرضه سلاحهاي مذكور ممنوع است»، اين جمله حذف شود.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي رئيس! در سطر سوم «واردات، توليد و عرضه سلاحهاي مذكور ممنوع است».

علی اردشیرلاریجانی
نميتوانيم اين را طرح كنيم، چون در تبصره (2) كه رأي آورده توليد و عرضه را گفته. گفته بروند اجازه بگيرند، آنجا شوراي نگهبان ايراد نگرفته، اينجا نميتوانيم حذف كنيم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
نميتوانيم اين را طرح كنيم، چون در تبصره (2) كه رأي آورده توليد و عرضه را گفته. گفته بروند اجازه بگيرند، آنجا شوراي نگهبان ايراد نگرفته، اينجا نميتوانيم حذف كنيم.

علی اردشیرلاریجانی
«توليد» را هم نميتوانيم حذف كنيم، چون در تبصره (2) باز «توليد» را گفته.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
يك رفع ابهام آقاي دكتر فريدون احمدي دادند، ميفرمايند كه اين چاقوي ضامندار و فشاري و فنري اينها با هم متفاوت هستند، اينها همه با هم يكسان ديده شدند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی

فریدون احمدی
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي دكتر! ما فول تخصص در اين كار هستيم. همكاران ببينيد! عنايت بفرماييد يك دقيقه عنايت بفرماييد، چاقوي ضامندار و فشاري دو تا چيز ديگر است، ببينيد! همين قلمتراشي كه شما داريد وقتي اين را تا ميكنيد، يك تِقي صدا ميدهد، آن ضامن است، براي اينكه اصلاً دست شما نبرد، براي اينكه در جيب شما باز نشود، براي اينكه روي ميز باز نشود، آن كه دوستان ميفرمايند آن دستگيره كوچك را فشار ميدهند و تِقي ميپرد و بعضيها هم از آن وحشت دارند، آن ضامن نيست، آن فشاري است، به آن چاقوي فشاري ميگويند، يعني با اين چاقوي ضامنداري كه ميفرماييد همين چاقوهاي كوچك ميوهخوري هم كه در كيف شما، خانمتان، دخترتان و خودتان هست، قلمتراشي كه داريد، چاقوي قديمها اينها وسايل اصلاح و پزشكي بوده، آن فنر است ضامن نيست، اين مجيدجان دلبندم ميگفت اين ضامن با فنر متفاوت است! آنهايي كه مينوشتند يك بار نيامدند از اين (1000) واحد صنفي نظر بگيرند، فقط ميگويند ميخواهيم مسائل اجتماعي را كنترل كنيم. والله و بالله امروز دارند با كلاشنيكف سرقت ميكنند، با چاقو كسي سرقت نميكند، آقاي پورمختار نميدانم شما با ساطور چه مشكلي داريد؟ كاربرد ساطور در آشپزخانه است، ديگر دزدهايي كه IQ آنها خيلي پايين است دارند با ساطور دزدي ميكنند.

علی اردشیرلاریجانی
حالا پيشنهاد شما اين است كه براي رفع ابهام «چاقوي ضامندار» «چاقوي فشاري» شود.

فریدون احمدی
من خواهشم اين است كه به جاي «چاقوي ضامندار» بنويسند «چاقوي فشاري»، اينطوري چاقوهاي تزئيني، قلمتراش كوچك را اينها صادر ميكنند، البته اين را عرض ميكنم قسم نميخورم اعتماد كنيد كه من در اين وزارتخانه بازرگاني و صنايع بودم. (95) درصد چاقوهاي موجود در بازار وارداتي هستند. قسم نميخورم اينطوري نيست. شما خواهشاً به جاي چاقوي ضامندار، فشاري را بياوريد كه يك مقدار فضا آرام شود كه اين توليدكنندهها بروند كار كنند.

علی اردشیرلاریجانی
من فكر ميكنم كه كميسيون كه نوشته «چاقوي ضامندار» مقصودشان همان چاقوي فشاري است، كه تيغهاش ميپرد. كميسيون مقصودش همين بوده؟ پس كميسيون هم قبول دارد كه مقصودشان همين بوده، اگر مخالف صحبت نميكند، ما اين را تبديل كنيم به چاقوي فشاري كه اين مشكل از نظر توليد هم حل شود.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي گودرزي مخالف هستند.

علی اردشیرلاریجانی
آقاي گودرزي صحبت ميفرماييد؟ (گودرزي ـ بله) بفرماييد.

عباس گودرزی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي رئيس! من اول يك مطلبي عرض كنم، جناب آقاي دكتر لاريجاني عزيز! چرا براي بعضي از واژههايي كه معنايش مشخص و مصداقش معين است، چرا بايد مجلس كه ما يك هفته وقت داريم دستورات زيادي هست كه بر زمين مانده، از هفته بعد هم حوزه انتخابيه بعد هم برنامه بودجه ما ميمانيم، الان دقايق متمادي ما ايستاديم، الان چاقوي ضامندار تعريف خودش را دارد، هر چاقويي كه به قول همكار عزيزمان تقي ميپرد كه مصداق آن چاقوي ضامنداري كه داريم برايش جرمانگاري ميكنيم نيست و محسوب نميشود.
به نظر من اين ماده قانوني كاملاً ابعاد و مصاديقش مشخص و معين است، شوراي محترم نگهبان هم به آن «ساير» گير داده، نه به چاقوي ضامندار، نه به شمشير، نه به قمهاش گير.
همكاران عزيز! احساس امنيت از امنيت بالاتر است، همكار عزيز من آمده و ميگويد با ساطور كسي مرتكب قتل نميشود، قصاب هم ساطور دارد، بابا فقط خصوصاً هر قاعده كلي يك استثنايي دارد، آن قصاب مجوز برايش صادر شود، اصلاً من اين را عرض ميكنم چه كسي مخالف اين است كه قصاب ساطور استفاده كند كه همكار عزيز ميآيد قصاب را مثال ميزند؟
آقاي عزيز! نبايد شرايط وقوع جرم را فراهم كرد. جوان است احساساتي و عصباني ميشود. اگر ساطور يا ابزار جرم در اختيارش بود ممكن است ناخواسته استفاده كند و بعداً پشيمان شود. ساطور رعب و وحشت ميآورد، در بعضي از نقاط كشور به خاطر استفاده از اقلام غلط و اين وسايل ناصحيح امنيت آسيب ديده، من تقاضايم اين است كه بيشتر از اين وقت نگذاريم، به اين ماده رأي دهيم، همكاران محترم! حتي اگر يك نقطه در كشور وجود داشته باشد به احترام آن مردم رأيگيري كنيم، مطمئن باشيم آسيبي به قصاب و زن خانهدار و استفادههاي مشروع وارد نميكند، لذا اين كلمه معنايش مشخص است. خيلي ممنون و متشكرم

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، موافق را بفرماييد.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي سليمي موافق هستند، بفرماييد.

علیرضا سلیمی
آقاي وقفچي، زنجاني هستند ايشان صحبت كنند

محمد علی وکیلی
جناب آقاي وقفچي بفرماييد.

علی اردشیرلاریجانی

علی وقف چی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم و به نستعين
جناب آقاي دكتر لاريجاني! زنجان پايتخت شور و شعور حسيني است. شما و بزرگواران ديگر اگر لطف كنيد، جرائمي كه منجر به قتل شده بررسي كنند موردي قتل با چاقو نداشتهايم، در ثاني ما بايد بسترهاي ايجاد فساد را در جامعه از بين ببريم. اين همه فساد در جامعه دليلش چيست؟ وقتي ما در اين كشور براي يك نفر بيش از (20) مورد شغل داريم، چگونه ميخواهيم با فساد مبارزه كنيم؟
ما بايد بسترهاي فساد را از بين ببريم. اين كشور (95) درصد توليدش در كشور نيست وارداتي است. ما به جاي اين ميتوانيم براي (300) هزار نفر شغل ايجاد كنيم. ما (95) درصد محصولاتمان وارداتي است، آمديم (5) درصد توليدش را از بين برديم، اصل قانون اساسي ميگويد اگر همه احياناً روزي ميخواهيد يك شغلي را تعطيل كنيد بايد شغل مناسبتري به جايش تعريف كنيد. همين (15) هزار خانواري كه در استان زنجان مستقيم و غيرمستقيم مشغول اين شغل مقدس هستند و اگر شما عاشورا را در نظر بگيريد در خود روز عاشورا، ابزار، ابزار شمشير بود نه اينكه ما شمشير را به عنوان يك ضد فرهنگ قبول كنيم، ما بايد بستري را آماده كنيم كه در كشور فساد ايجاد نشود. روزانه هزاران نفر در اثر استفاده از خودرو از بين ميروند، روزانه صدها نفر در كشور در اثر آلودگي هواي تهران و كلانشهرها از بين ميروند.
اگر واقعاً اعتقاد به اين داريم كه كشور را از فساد رهايي بدهيم بايد روي زيرساختهاي مبارزه با فساد كار كنيم. ما وقتي نتوانستيم براي جوانمان ازدواج را تسهيل كنيم، اشتغال را تسهيل كنيم، تفريح را فراهم كنيم، چه انتظاري داريم اين جوان ما دنبال بعضي از ناهنجاريها نرود. عذرخواهي ميكنم.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، حضار 238 نفر، كميسيون و دولت موافق هستند. پيشنهادشان اين است كه «چاقوي ضامندار» بشود «چاقوي فشاري». نمايندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمايند. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب نشد. پيشنهاد ديگري داريم؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بله، آقاي رئيس! آقاي پورمختار ميگويند كلمه «صرفاً» را حذف كنيد.

علی اردشیرلاریجانی
ميشود «حمل ادواتي كه در درگيري فيزيكي و ضرب و جرح كاربرد دارد». آقاي پورمختار! بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي پورمختار! پيشنهادتان را بفرماييد.

محمدعلی پورمختار
پیشنهاد دهنده
آقاي دكتر و نمايندگان محترم عنايت بفرماييد! اگر ما اين كلمه «صرفاً» كه الان محل بحث و نزاع شده است را بخواهيم حذف بكنيم، مشكل به طور ريشهاي و اساسي برطرف خواهد شد و شوراي محترم نگهبان هم ايرادي كه داشته، چون ناظر بر اين كلمه «صرفاً» بوده ايرادش را ما برطرف خواهيم كرد. بر اين مبنا كه در كميسيون داشت بحث ميشد، كلمه «صرفاً» بعد از «ساير ادوات» آمده بود. اينجا ما جابجا كرديم، تقريباً آورديم در ابتداي جمله و گفتيم كه اين شامل همه آن بشود. هم «ساير ادوات» و هم آنهايي كه اسم برديم؛ از شمشير، چاقوي ضامندار و امثالهم.
اگر ما «صرفاً» را برداريم ديگر ابهامي باقي نميماند براي هيچكس و شوراي محترم نگهبان هم چون ايرادش روي كلمه «صرفاً» بوده، پس ديگر در اين خصوص ابهامي براي آن نخواهد بود و ايرادش مرتفع خواهد شد. بر اين مبنا آن چيزي كه مسلم و روشن هست اين است كه ما به طور مطلق استفاده از اينها را ممنوع خواهيم كرد، چرا داريم ممنوع ميكنيم؟ چون براساس يك عادتي كه ايجاد شده است، بر مبناي روشهايي كه افراد مختلف، اشرار، سارقين و امثالهم استفاده كردند نوعاً از اين ادوات استفاده كردند. پس اينكه ما اينجا چه «صرفاً» بگذاريم و چه «صرفاً» را حذف بكنيم تأثيري در ماهيت كار نخواهد داشت بر اين اساس خواهش من اين است كه «صرفاً» را ما از اينجا حذف بكنيم و مشكل را به طور ريشهاي حل خواهيم كرد و هيچ مشكلي هم، حالا بعضاً دوستان فكر ميكنند كه ما مطلقانگاري خواهيم كرد، بله اشكال ندارد. با اين شكل ديگر به طور اساسي مشكل ابهام شوراي نگهبان هم انشاءالله مرتفع خواهد شد.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، پيشنهاد ايشان حذف كلمه «صرفاً» هست. مخالف صحبت ميكند؟

محمد علی وکیلی
جناب آقاي كاتب مخالف هستند، بفرماييد.

غلامرضا کاتب
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
همكاران عزيز دقت بكنيد! من از جناب آقاي پورمختار هم استدعا ميكنم كه پيشنهادشان را پس بگيرند، چون ايراد شوراي نگهبان اصلاً به موضوع «صرفاً» نبوده، ايرادش مربوط به قيد «ساير ادوات» هست. اينكه همكاران رأي نميدهند به خاطر اين است كه اين موضوع به همه آحاد كشور بر ميگردد.
امروز روستاييان ما عشاير ما در سراسر ايران اسلامي اين ابزار را استفاده ميكنند، نميشود كه ما هر روز اين افراد را بفرستيم كه مجوز بگيرند. از طرفي امروز بعضي از اينها صنايع دستي است مثل استان زنجان، استان اصفهان و بسياري از استانهاي كشور از اينجا درآمد دارند، در بعضي از استانها اقتصادشان توليد چاقو و ادوات است. عزيزان! دقت بكنيد با تصويب اين موضوع مشكلي براي كشور درست ميكنيم كه اين مشكلات اقتصادي به عشاير، روستاييان و تمام نقاط كشور بر ميگردد. استدعاي من از همكاران اين است كه به كلياتش رأي ندهيد، اين حذف بشود و ايرادي هم ندارد. كه شوراي نگهبان برگردانده و مجلس هم حذف ميكند و هيچ ابهامي هم وجود ندارد، اگر بخواهيم «صرفاً» را حذف كنيم كه بدتر ميشود، چون ما اينجا كلمه «صرفاً» را آورده بوديم كه براي درگيري استفاده بشود.
پس اگر «صرفاً» را حذف كنيم يعني اينكه هر كسي يك چاقو همراهش باشد بايد هر روز برود دادگاه يا يك قصاب، يك دانه ساطور يا داس يا هر چيزي ديگر دستش باشد هر روز بايد برود دادگاه، اين چه نوع قانونگذاري است؟ من استدعا و خواهشم از همكاران اين است دقت بكنيد كه حذف شدن كلمه «صرفاً» مشكلات را صدچندان ميكند. استدعا ميكنم به پيشنهاد حذف رأي ندهيد، اجازه بدهيد كليات آن رأي نياورد و حذف بشود تا انشاءالله اين مشكل براي روستاييان، عشاير كشور و توليدكنندگان استانهايي كه صنايع دستي توليد ميكنند اين مشكل پيش نيايد.

علی اردشیرلاریجانی

محمد علی وکیلی
موافق جناب آقاي برزگر هستند.

شهروز برزگر کلشانی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
سلام و عرض ادب دارم خدمت همكاران گرامي.
دوستان عنايت بفرمايند! اينكه بر طبق اين قانون حمل سلاحهاي قمه، شمشير و چاقوي ضامندار حالا فشاري ممنوع شده است اين نيست كه روستاييان يا افرادي كه شغلشان مرتبط با اين قمه، شمشير و چاقو هست كه اجازه حمل اينها را ندارند. من يك مثال ميزنم خدمت همكاران گرامي، ما الان سلاح گرم داريم در كشور ولي حمل آن براي همه ممنوع است، يك تعداد خاصي كه مجوز دارند، قانون اجازه داده است اينها ميتوانند استفاده كنند. شما قطع به يقين در حوزههاي خودتان افراد مختلفي، خانوادهها و عزيزاني به شما مراجعه ميكنند كه جوانشان حالا سر ندانمكاري يا بياحتياطي يك چاقويي در جيبش گذاشته است، بعد يك درگيري به وجود آمده كه ناخودآگاه بدون كه خواسته باشد از آن چاقو استفاده كرده است. يك محدوديتي هست براي برخي كه احساس ميكنند اگر يك شمشيري، چاقويي و يك قدارهاي دستشان باشد احساس بزرگي به آنها دست ميدهد اگر بفهمند كه قانون مجازاتشان ميكند، اگر بفهمند كه پيگرد قانوني دارد از اين استفاده نخواهند كرد.
من خواهش ميكنم دوستان با يك تغيير جزئي به اين رأي مثبت بدهند. اين قطع و يقين ميتواند جلوي برخي از جرائمي كه در جامعه هست و رخ ميدهد را بگيرد. خيلي از دوستان و عزيزان هستند كه الان پشت ميلههاي زندان به جرم اينكه يك قتلي را انجام دادند در انتظار بخشش يا قصاص هستند و به شدت اينها پشيمان هستند اگر شما مراجعه كنيد به اينها و از اينها بپرسيد خواهند گفت كه اگر من در آن روز در جيبم چاقو نداشتم، در جيبم اين آلت قتل را نداشتم اين را انجام نميدادم اين اتفاق براي من نميافتاد و در ضمن آن روستاييان، آن قصابها و آن افرادي كه اين ابزار را نياز دارند براساس آن قوانيني كه بعداً وضع خواهد شد و براساس آن مجوزهايي كه أخذ خواهند كرد اينها ممنوع نخواهند بود.
در عين حال سخنگوي كميسيون قضائي هم اشاره كردند كه بخش توليدات اينها در استان زنجان و آنهايي كه ميخواهند توليد كنند جلوي توليدات را هم نخواهند گرفت. من خواهش ميكنم از دوستان و همكاران گرامي با يك تغيير جزئي به اين قانون رأي مثبت بدهند.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، دولت نظري ندارند.

محمد علی وکیلی

علی اردشیرلاریجانی

محمد علی وکیلی
تذكر جناب آقاي كواكبيان هستند

مصطفی کواکبیان
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي رئيس! من بعد از آن مصوبهاي كه در مورد تعطيلات بود مرتب در نوبت تذكر هستم، حالا لطف فرموديد عنايت كرديد كه وقت داديد. واقعيت اين است كه حضرتعالي هم سوگند خورديد كه به آييننامه وفادار بمانيد و هم اينكه ما اعتقاد داريم و واقعاً شأن مجلس اقتضاء ميكند كه همه ما پايبند به قانون باشيم. ماده (202) آييننامه داخلي وضعيت مصوباتي كه از شوراي نگهبان برميگردد را كاملاً مشخص كرده.
من كار ندارم الان در اينجا يك ساعت است در اين كه چاقو ضامندار باشد يا فشاري باشد داريم صحبت ميكنيم، حق هم هست كه بايد اين بحثها انجام بشود، ولي مسأله مهم يك روز تعطيلي مملكت را شما فرموديد من اطلاع دارم دولت مصوب كرده است، ما كه اطلاع نداريم ما هستيم و اين برگهاي كه به دست ما دادند. در اين برگه گفته شده است كه اظهارنظر رئيس دفتر رئيسجمهور كافي به نظر نميرسد و شوراي نگهبان مخالف بوده است. بعد هم تازه موضوع براي مجلس نهم بوده است، الان مجلس، مجلس جديد است، ميخواهد نظر بدهد. واقعاً ما آمار تعطيلاتي كه در كل دنيا داريم چقدر است؟ باز هم ميخواهيم يك روز تعطيل كنيم. نظر مجلس هر چه باشد ما واقعاً مطيع هستيم. لذا اگر شما اجازه بدهيد اين بحث بشود.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، اولاً اين چيز پنهاني نيست، دولت اعلام كرده است اين هم ورقهاش و هيأت وزيران اين را تصويب كرده است. پس اين چيزي كه ما نميدانيم، نيست اينجا نماينده دولت هم هست. حالا اين براي قبل است.
دوستان ببينيد! اول دولت خودش گفت ما قبول داريم اين را در لايحه برنامه مواد دائمي بياوريم، به همين دليل آوردند وگرنه معلوم بود كه بار مالي دارد. وقتي آوردند شوراي نگهبان گفت به من اعلام كنند، آقاي رئيسجمهور و دولت اعلام كردند. آنها بعد ايراد گرفتند گفتند نه بايد هيأت وزيران تصويب كند، اين نوشتهاي كه اينجا نوشته براي قبل از اين است، چون در اين فاصله اينها گفتند اگر هيأت وزيران اعلام كند ما نظرمان را پس ميگيريم، ديگر ما ايرادي نداريم. اين نظر را هيأت وزيران داد، بنابراين سالبه به انتفاي موضوع شد، اين يك نكته.
نكته ديگر را هم توجه داشته باشيد. در تبصره (2) ماده (201)، ملاحظه بفرماييد. «شوراي نگهبان نميتواند پس از گذشت مهلتهاي مقرر و رفع ايراد در نوبت اول، مجدداً مغايرت موارد ديگري را كه مربوط به اصلاحيه نميباشد بعد از گذشت مدت قانوني به مجلس اعلام كند مگر در مواردي كه انطباق موازين شرعي داشته باشد».
شوراي نگهبان ابتدا ايرادي راجع به اين بند نگرفت و مجلس هم همان اصلاحات بعدي را انجام داد. اين از عجايبي است كه خلاف آييننامه دوباره ايراد گرفته است. اصلاً حرف و نظر شوراي نگهبان مطابق آييننامه نيست، يعني كميسيون نبايد اين را قبول ميكرد حالا قبول كرده است و گفته هيأت وزيران، به همين دليل اصلاً قابل طرح نيست، شوراي نگهبان يك بار اين را تأييد كرده است، دفعه بعد دوباره گفته قبول ندارم. طبق آييننامه نميتواند مطرح كند. ايرادش چه بوده؟ گفته هيأت وزيران تصويب كرده، اين را هم هيأت وزيران تصويب كرده است. بنابراين سالبه به انتفاي موضوع است، رأي ندارد و ايشان پس گرفتند، قبول كردند. متشكريم.
آقاي كواكبيان! حالا اينكه شما فرموديد ما اينجا معطليم چارهاي نيست. ببينيد! وقتي شوراي نگهبان ايرادي ميگيرد ما بايد نظر اصلاحي كميسيون را به رأي بگذاريم، نمايندگان در كميسيون رأي ندادند، حالا بايد در جلسه اصلاح كنيم. حالا موضوع چاقو و يا هر چه است ما تقصيري نداريم بايد حلش كنيم. لذا چارهاي نيست تا اينكه به يك راهحلي برسيم. اگر اجازه بدهيد اين مسأله را تمام كنيم. پيشنهاد آقايان اين است كه «صرفاً» برداشته بشود، كميسيون مخالف است؟ توضيح داريد، بفرماييد.

حسن نوروزی
بسم الله الرحمن الرحيم و به نستعين
همكاران محترم يك بار ديگر توجه بفرماييد. عزيزان! اينكه حالا بعضي از همكاران مطرح ميكنند مثل جناب آقاي دكتر كاتب كه آقا نميدانم چوپانان و عشاير ما چاقو حمل ميكنند، كسي با حمل چاقوي يك چوپان و يا با حمل سلاح يك عشاير در بيابان مخالفت ندارد. شما به آماري كه دستگاههاي امنيتي ارائه ميدهند توجه بفرماييد. آمار اين را ميگويد، كه (70) درصد از نزاعهاي آني منجر به قتل با سلاح سرد بوده است. تنها قانوني كه در مقابله با سلاح سرد ما داريم ماده (617) قانون مجازات است كه ميفرمايد «هر كس به وسيله چاقو يا هر نوع اسلحه ديگر تظاهر و قدرتنمايي كند»، به نظر رسيد كه اين ماده كافي نيست، دو تا تبصره به آن اضافه شد.
تبصره اول حمل سلاحهايي از قبيل چاقوي ضامندار، قمه، قداره، شمشير و غيره و توليد و واردات آن ممنوع شد. در تبصره دوم كه متأسفانه چاپ نشده است، آقاي وقفچي و همكاران ما از استان زنجان توجه بفرمايند! تبصره (2) ميفرمايد «توليد، عرضه يا حمل ادوات موضوع تبصره (1) در موارد ورزشي، نمايشي، آموزشي و نياز ضروري اشخاص براي استفاده شغلي، قصابها، چوپانها يا دفاع شخصي پس از دريافت مجوز بلامانع است». مجوز را كه از مجلس نميخواهند بگيرند، مجوز را اتحاديه بخش يا شهرستان صادر ميكند. مگر شما مخالفت داريد با اينكه يك لوازم خانگي فروشي اتحاديه داشته باشد، مجوز داشته باشد؟ حالا توليدكنندگان چاقو در زنجان، در قيدار نبي و در هر شهر ايران از همان اتحاديه درخواست مجوز ميكنند، مثل بنگاهها، مثل سوپريها، مثل در و پنجرهسازيها، اين صنف هم مجوز ميگيرند، الان هم مجوز دارند.
ما به چاقوسازي كاري نداريم (رئيس ـ متشكريم) ما به اين هزار واحد كاري نداريم، مشكل آن حاملان سلاح است، نمايندگان محترم! در اطراف همين مجلس چاقو حمل كرده، ميآيد من و تو را تهديد ميكند، مشكل اين است، مشكل كاسبان نيستند، مولدين نيستند. ما در تبصره (2) آوردهايم «با أخذ مجوز بلامانع است». لذا ما يعني كميسيون و همكاران من با حذف كلمه «صرفاً» هم مخالف هستيم، با حفظ احترام به شخصيت جناب آقاي پورمختار عزيز. والسلام

علی اردشیرلاریجانی
خيلي ممنون، حضار 232 نفر، پيشنهاد حذف كلمه «صرفاً» هست. نمايندگان نظرشان را اعلام بفرمايند. دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب نشد.
دوستان ببينيد! اين پيشنهادات رأي نميآورد. ايراد دوستان بيشتر اين است كه جلوي توليد را ميگيريد، از آن طرف يك ابهاماتي هم هست. دو تا راه داريم: يكي پيشنهاد حذف را بپذيريم، يكي بفرستيم كميسيون اين اشكالاتي كه مربوط به توليد و اينها است را رفع كنند چون تبصره (2 ـ 2) آن موجود است، اين حذف بشود تبصره (2) آن موجود است. (محبينيا ـ آقاي دكتر! نميتوانيد به كميسيون هم بفرستيد) نه، قانون در اين مورد بحث ديگري دارد، آنجاهايي كه به هر دليل مشكلي پيش ميآيد قابل حل نيست. (محبينيا ـ شوراي نگهبان قانون خاص خودش را دارد، مطلق ميگويد بايد اينجا تعيين تكليف شود، رأي بگيريم، اين را عنايت بفرماييد) ماده (201) را ميفرماييد.
آقاي محبينيا ببينيد! ميگويد «در صورت عدم تصويب پيشنهاد كميسيون و يا پيشنهادهاي قبلي نمايندگان در مجلس، پيشنهادهاي جديد پذيرفته ميشود و درباره آن بحث و رأيگيري ميشود»، تمام. حالا رأيگيري كرديم به نتيجه نميرسيم، چيكار كنيم؟ يك ماده ديگري هست.

جهان بخش محبی نیا
آقاي دكتر! اينجا مشخص نكرده كه در يك جا به كميسيون احاله بدهيم در (10) جا در آييننامه ميتوانيم احاله بدهيم.

علی اردشیرلاریجانی
توجه بفرماييد، هنگام بحث نسبت به هر ماده چنانچه بنا به درخواست كتبي هر يك از نمايندگان به تشخيص رئيس جلسه ابهامي وجود داشته باشد. ابهام حل نشود، ميتوانيم ارجاع بدهيم. ابهام حل نشده، قابل حل نيست، نميتوانيم متوقف بشويم. دو، سه تا راه دارد، يكي اينكه وقت بگذاريم الان، دانهدانه اين اشكالات را بخواهيم رفع كنيم و من فكر ميكنم به سادگي حل نميشود و اينكه بفرستيم كميسيون اين مسأله توليد كه نگراني آقايان در توليد هست. اگر اجازه بدهيد، چون يك ابهاماتي دارد، به هر حال الان از صحبتها معلوم شده اين ابهامات هم وجود دارد. اين ابهامات را ما رأي بگيريم بفرستيم به كميسيون، كميسيون اين اصلاحات را انجام بدهد برگردد.
حضار 232 نفر، نمايندگان نظرشان را راجع به ارجاع اين امر به كميسيون، كه اين اشكالات را مرتفع كند و بيايد. اين اشكالات ديگر فقط معطوف به ايراد شوراي نگهبان نيست، چون آن ديگر رأي نياورد، حالا بايد اشكالات را دقيقتر رفع كنند. مثلاً مورد ساطور بود كه مصرف داخلي منازل دارد، اينجا روشن نكرديد. نگراني آقايان بيشتر توليد در زنجان و جاهاي ديگر هست، اين بايد روشن بشود، اينها را اصلاح كنيد بعد برگردانيد. ارجاع به كميسيون را به رأي ميگذاريم. نمايندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمايند. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.
اجازه بدهيد نتايج آراء را هم عرض كنم.
نتيجه آراء انتخاب ناظر در شوراي عالي هماهنگي ترافيك شهرهاي كشور.
آراء أخذشده (181) نفر و جناب آقاي احمد عليرضابيگي با (142) رأي انتخاب شدند. برايشان آرزوي توفيق ميكنيم. ميهمانان را بفرماييد.

غلامرضا کاتب
فهرست گروههاي ميهمانان جلسه علني امروز:
ـ جمعي از پرسنل گمرك جمهوري اسلامي ايران به مناسبت روز جهاني گمرك.
ـ جمعي از پرسنل آتشنشاني ايستگاه (39) و (42) مستقر در مجلس شوراي اسلامي كه هنوز تشريف نياوردهاند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه دخترانه شهيد همت از منطقه (15) تهران.
ـ دانشآموزان آموزشگاه دخترانه عفاف از منطقه (1) تهران كه ميهمانان سركار خانم مافي نماينده محترم تهران، ري، شميرانات، اسلامشهر و پرديس هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه علم و ايمان از منطقه (4) تهران.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه فرهنگ از منطقه (4) تهران.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه سبحان از منطقه (3) تهران، ميهمانان جناب آقاي فرهاد تجري نماينده محترم قصرشيرين، سرپلذهاب و گيلانغرب.
ـ دانشآموزان آموزشگاه دخترانه شكوفه از منطقه (1) تهران ميهمانان جناب آقاي سيدحميدرضا كاظمي نماينده محترم پلدختر هستند كه به همه عزيزان خوشآمد ميگوييم.
9
اعلام وصول طرح الحاقات یک ماده به قانون تشکیل سازمان بازرسی کل کشور مصوب 5/7/1393 با قید یکفوریت و رد فوریت آن (ثبت 230)

غلامرضا کاتب

علی اردشیرلاریجانی
اعلام وصول را بگذاريد آخر مطرح بفرماييد. شما يكفوريت داريد، يكفوريت است؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي رئيس! دوفوريتي داده بودند ولي قرار بود يكفوريت آن را مطرح كنند.

علی اردشیرلاریجانی
يكفوريت آن را ميخواهند مطرح كنند. اگر دوفوريت است بايد بگذاريم بعداً، يكفوريت را مطرح كنيد. من اين نكته را هم عرض كنم، چون نمايندگان محترم استان و شهر تهران هم در اين مسأله بسيار دردناك پلاسكو بررسيهايي داشتند، من خواهش ميكنم نتيجه بررسيهايشان را به كميسيون عمران هم بدهند كه در نتيجه نهايي بتوانند گزارش كاملتري ارائه بدهند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
جناب رئيس! آقاي يوسفيانملا و جمعي از دوستان درخواست فوريت دارند تحت عنوان الحاق يك ماده به قانون تشكيل سازمان بازرسي كل كشور كه جناب آقاي شريعتنژاد مطرح ميكنند.

علی اردشیرلاریجانی

شمس اله شریعت نژاد
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحيم
سروران گرامي مستحضرند كه سازمان بازرسي كشور نقش بسزايي در مبارزه با مفاسد اداري و اقتصادي دارد و همه نمايندگان هم در جهت تقويت اين سازمان قطعاً نظر مثبت دارند.
اصلاحيه 15/7/93 قانون سازمان بازرسي كل كشور، مشكلاتي را ايجاد كرده در اجرا كه اين طور احساس ميشود سازمان بازرسي در برخي مواقع به جاي نظارت بر فعاليتها دخالت در دستگاههاي اداري و اجرايي دارد و اين دخالت به شكلهاي مختلف مشكلاتي را ايجاد كرده و قدرت ريسك مديران را در تصميمگيري كاهش داده است. خواهش ما اين است كه جناب آقاي دكتر يوسفيانملا شرح مبسوط اين موضوع را بفرمايند. ما در اين طرح دنبال محدود كردن سطح مكاتبات سازمان بازرسي كل كشور كه بسيار متنوع و متعدد است در دستگاههاي اداري و اجرايي هستيم كه انشاءالله دوستان رأي مثبت بدهند كه اين موضوع رسيدگي و رفع اشكال بشود. آقاي يوسفيانملا شما بفرماييد.

علی اردشیرلاریجانی
نميشود، يك نفر بايد توضيح بدهد، يك نفر مخالف و موافق صحبت كند. شما اگر توضيحتان را داديد حالا يك نفر مخالف، يك نفر موافق صحبت كند.

شمس اله شریعت نژاد

علی اردشیرلاریجانی
طرح موضوع كردند، حالا يك مخالف و يك موافق صحبت كند.

محمد علی وکیلی
مخالف جناب آقاي دهقاني هستند.

علی اردشیرلاریجانی

محمد دهقانی نقندر
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
جناب آقاي دكتر لاريجاني! اول از صبح چند بار ميخواستم تذكر بدهم. راجع به آن بحثي كه جنابعالي خودتان فرموديد كه چون از شوراي نگهبان برگشته ديگر منتفي هست.
آقاي دكتر! آن هم خلاف ماده (202) است. هر چه كه نظر شوراي نگهبان تأمين ميشود بايد در مجلس رأيگيري بشود، اينكه جنابعالي بفرماييد به خاطر اينكه دولت نامه داده ديگر ما نياز به رأيگيري نداريم اين خلاف آييننامه است. من خواهش داشتم همان زمان طبق آييننامه شما بايد رأيگيري ميكرديد و اگر هم نمايندگان تذكر داشتند بايد ميپذيرفتيد، تذكر را آنجا گوش ميكرديد و اصراري هم نبايد داشته باشيد كه خود جنابعالي تنهايي بفرماييد كه چون نظر اين هست ديگر تمام است. آقاي دكتر! چون نص صريح آييننامه است. آييننامه گفته است اگر نظر شوراي نگهبان تأمين شد باز هم بايد رأيگيري بشود، سطر دوم ماده (202). اينكه جنابعالي بگوييد چون نظر شوراي نگهبان تأمين شده ديگر رأيگيري نميخواهد اين به نظر من خلاف آييننامه است.
آقاي دكتر! اين تذكر را هم به خاطر اينكه اينها رويه نشود، چون بالاخره مجلس اتاق شيشهاي است، نظر نمايندگان شرط است. اگر پشت صحنه دولت نظري بدهد، جنابعالي نظري داشته باشيد اينها محترم است، اما وقتي نظر شوراي نگهبان هم تأمين شد در همه موارد، وقتي نماينده شوراي نگهبان ميآيد در كميسيون نظرش را ميدهد. آقاي دكتر! نظر شوراي نگهبان هم به اصطلاح تأمين ميشود اما باز هم ميآيد در صحن رأيگيري ميشود. لذا من نگرانيم از اين جهت است. فرقي نميكند حالا يك روز تعطيل اضافه بشود يا كم شود، البته من مخالف بودم با اضافه شدن تعطيل، اما حالا يك روز هم اضافه شد آن بحث محتوايي جاي خودش اما از لحاظ شكلي اين رويهاي ايجاد ميكند كه خدايناكرده ممكن است آن جايگاه مجلس را پايين بياورد.

علی اردشیرلاریجانی
البته چون تذكر داديد پاسخشان را متوجه باشيد. مطابق تبصره (2) ماده (201) اصلاً شوراي نگهبان نميتوانست متعرض اين معنا شود. به خاطر اينكه در آنجا ميگويد: «شوراي نگهبان نميتواند پس از گذشت مهلتهاي مقرر و رفع ايراد در نوبت اول مجدداً مغايرت موارد ديگري را كه مربوط به اصلاحيه نميباشد بعد از گذشت مدت قانوني اعلام كند».
در دفعه اول شوراي نگهبان ايراد نگرفت، ايراد دفعه دومش اصلاً مسموع نيست، چون نص آييننامه است. بنابراين اگر در اينجا ميپرداختيم ايراد بود. حالا در اين فاصله هم آن ايرادي كه در ذهنشان آمده بود رفع شد، ولي اصلاً قابل طرح در مجلس نبود، چون شوراي نگهبان يك بار اين را تأييد كرده است، دفعه دوم نميتوانست متعرض باشد. لذا ايراد شما وارد نيست، حالا مخالفتتان را بفرماييد.

محمد دهقانی نقندر
راجع به طرحي كه دوستان به عنوان اصلاح قانون تشكيل سازمان بازرسي كل كشور دادند، من متن طرح دوستان را قرائت ميكنم. نوشتند: «مكاتبه مستقيم مديران، كارشناسان، كاركنان و بازرسان (قضائي و غيرقضائي) سازمان بازرسي كل كشور يا همترازان آنان در راستاي ايفاي وظايف قانون خود با مسئولان و مديران دستگاههاي مشمول قانون بازرسي كل كشور ممنوع است». ميگويند كه همه مكاتبات فقط بايد از طريق رئيس سازمان يا رئيس قوه قضائيه انجام شود.
معني مفاد اين طرحي كه دوستان دادند اين است كه هيچ رئيس دفتر سازمان بازرسي كل كشور، هيچ كارشناسي در سازمان بازرسي كل كشور، معاونين سازمان بازرسي كل كشور، هيچكدام از اينها هيچكاري نتوانند كنند. يعني قفل كردن سازمان بازرسي كل كشور به عنوان مهمترين نهاد نظارتي در كشور دقيقاً توسط اين طرح ميخواهد انجام شود. من نميدانم دوستان عزيز چه هدفي دارند و اين طرح چه كمكي به حل مشكل ميكند. ميگويند يعني من و شماي نماينده، مسئول هر دستگاهي ميتوانند مكاتبه كنند، هر فردي در اين مملكت ميتواند مكاتبه كند، اما مسئولين بازرسي كل كشور نميتوانند مكاتبه كنند. شما بعد انتظار داريد كه بازرسي كل كشور بتواند با ناملايمات و موارد سوءجريان قانوني مبارزه كند. اينكه بستن دست بازرسي كل كشور است. بستن دست بازرسي كل كشور چه سودي براي كشور دارد. اينكه شما بگوييد آقا! شما كه رئيس دفتر بازرسي كل كشور مثلاً در خراسان هستيد، در استان تهران هستيد، در فلان استان هستيد، حتي نتوانيد با استاندار مكاتبه كنيد، حتي نتوانيد يك نامه به فلان دستگاه بنويسيد. با اين طرح بازرسي كل كشور را تعطيل كرديد. چه سودي شما براي اين طرح تصور كرديد؟ واقعاً چه سودي دارد؟ غير از ضرر، غير از قفل كردن سازمان بازرسي كل كشور چه سودي دارد؟
دوستان عزيز! اين جدا از اينكه خلاف قانون اساسي است، شما اختيار داديد، قانون اساسي يك اصل را به سازمان بازرسي كل كشور داده است. اينكه شما بياييد بگوييد آقا جان! سازمان بازرسي كل كشور حتي نميتواند مكاتبه هم كند، من نميدانم واقعاً دوستان عزيز در اين طرح دنبال چه بودند. شايد هدف ديگري است كه نوشته نشده است. (رئيس ـ متشكريم) آقاي قاضيپور هم ميگويند ما اين را امضا كرده بوديم، امضايمان را پس گرفتيم. اين پر از اشكال است، من خواهش ميكنم دوستان به فوريت رأي ندهند، اين خيلي ضرر دارد. يعني من نماينده، آقاي مسئول، مردم عادي ميتوانند با استاندار مكاتبه كنند، ولي معاونين سازمان بازرسي كل كشور با مديران كل، با استانداران و با مسئولين كشور حتي نميتوانند مكاتبه كنند. اين چه سودي دارد؟ واقعاً من اميدوار بودم و دوست داشتم كه طراحان بفرمايند براي چه اين طرح را دادهاند و اين طرح چه سودي دارد كه زحمت كشيدند و طرح را در مجلس مطرح كردند، غير از اينكه سازمان بازرسي كل كشور را قفل كند، سودش را براي ما بيان كنند. خيلي متشكرم.

علی اردشیرلاریجانی
خيلي ممنون، موافق صحبت كند

محمد علی وکیلی
موافق اول وقتشان را به جناب آقاي يوسفيانملا دادهاند، جناب آقاي يوسفيان بفرماييد.

عزت اله یوسفیان ملا
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
مخالف محترم مطالبي گفته كه واقعاً تعجب ميكنم. شما اين متن را ببينيد، ما هيچجا نخواستيم اختيار سازمان بازرسي را حتي به اندازه يك ارزن كم كنيم. بلكه ميخواهيم اختيارش را هم بيشتر كنيم.
ببينيد سروران من! آنهايي كه كار اجرايي كردند، الان معاون محترم پارلماني رئيسجمهور اينجا نشسته است و آقاي اميري خيلي اصرار بر اين طرح دارد، ولي الان دارد چيز ديگري صحبت ميكند و گوش هم نميدهد. ببينيد! تا سال 1392 وقتي بازرسي، بازرسي ميكرد و به تخلفي ميرسيد، سروران من! تمام دستگاههاي اجرايي منتظر رفع اين مشكل هستند، الان دستگاههاي اجرايي بيني و بينالله به خاطر همين مسأله قفل شده است.
عرض ما را توجه كنيد، قضاوت كنيد. تا سال 1392 اگر بازرسي تخلفي را كشف ميكرد، به عاليترين مقام سازمان يعني به رئيس سازمان بازرسي اعلام ميكرد، رئيس سازمان بازرسي در اجراي ماده (13)، اين را يادداشت بفرماييد تا مستند و مستدل باشد، در اجراي ماده (13) به رئيس قوه قضائيه اعلام ميكرد آقا! در وزارت نفت يا در وزارت راه اين مسائل وجود دارد، اولاً وزير در جريان قرار ميگرفت كه در وزارتخانهاش چه خبر است، ثانياً اجازه دفاع هم ميدادند. اين قانون و مقررات تا سال 92 در اجراي ماده (13) بوده، بنده خودم رئيس حوزه رياست قوه قضائيه بودم، وقتي سازمان بازرسي به نتيجه ميرسيد با مسئوليت رئيس سازمان نامه براي رئيس قوه قضائيه ميآمد كه آقا! در فلان وزارتخانه اين اتفاقات افتاده است. سال 92 كميسيون قضائي مجلس آمده و اين را اصلاح كرده، به تمام اعضا و بدنه سازمان بازرسي اجازه امضا داده است.
عزيزان و سروران من! الان شما به استانها برويد، يك مدير بازرسي به استاندار نامه مينويسد اين را نساز. معاون امور ورزش كشور آقاي خادم آمده بود يك نامه آورده بود، گفت يك كارشناس بازرسي نوشته شما اين ساختمان را نبايد بسازيد. آقا! اين تصميم اداري هم نيست كه اين آقا به ديوان عدالت برود در اجراي اصل (173) ابطالش كند.
من خدمت حضرت آيتالله لاريجاني رئيس محترم قوه قضائيه رسيدم، گفتم آقا! خودم عضو ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادي كشور هستم، خودم گله دارم، ولي شما يك جلسه مناقصه را ببينيد، (15)، (20) نفر آنجا نشستهاند. نماينده حراست، نماينده وزارت اطلاعات، نماينده بازرسي، نماينده مخصوص وزير، نماينده فلان. اين جلسه مناقصه ميشود؟ ولي از آن طرف خروجيها اين همه فساد باشد.
من اصل قانون اساسي را عيناً براي شما سروران عرض ميكنم؛ اصل (174) ـ بر اساس حق نظارت قوه قضائيه نسبت به دستگاههاي اجرايي. نگفته بر اساس حق دخالت، الان دخالت است، صريح. بازرسي مينويسد آقا! اين كار را نكنيد، به اين آقا گروه ندهيد، اين حق را ندارد. قبلاً بازرسي ميآمد پرونده را ميخواند، آثاري در پرونده نميگذاشت.
الان به عزيزان دستگاه اجرايي ميگوييم آقا! چرا به اين كارمند گروه نميدهيد؟ ميگويد بازرسي گفته گروه ندهيد. مگر بازرسي ميتواند بگويد به او گروه ندهيد؟ بعد ميخواهد برود شكايت كند، ديوان عدالت هم نميتواند. يعني هيچ مرجعي برايش وجود ندارد. چرا؟ براي اينكه تصميم اداري نيست، بازرسي ميگويد من يك نامه نوشتم.
يكي از اين آقايان، آقاي حسيني اينجا نشسته، گفته ظرف يك ساعت چهار تا تخلف عليه ما اعلام شد، حالا يك مسألهاي است من نميخواهم مسأله را باز كنم. اينكه گفته خلاف قانون اساسي است. قانون اساسي، در صدر اصل ميگويد «بر اساس حق نظارت قوه قضائيه» نه حق دخالت، در ذيلش ميگويد «حدود و وظايف اين سازمان را قانون تعيين ميكند». اينكه ما الان داريم ميگوييم قانون است.
عزيزان و سروران من! اينكه عزيز ما گفته ما ميخواهيم اختيار كم كنيم، به اندازه يك «و» اختيار كم نشد، بلكه اختيار و مسئوليت ميخواهيم. شما به رئيس سازمان ميگوييد آقا! مدير بازرسي شما به استاندار چنين نامهاي نوشته، ميگويد من در جريان نيستم. چرا نبايد در جريان باشد؟ ما ميگوييم همان سال 92، سي و خردهاي سال آن روال بوده، همان روال ادامه پيدا كند و سازمان بازرسي قبول مسئوليت كند. اگر اين مسئوليت را بپذيرد، مطابق قانون است. اميدوارم سروران به اين رأي بدهند تا انشاءاللهتعالي گرهاي كه در دستگاه اجرايي هست حل شود. والسلام

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، اخطار دارند، بفرماييد.

محمد علی وکیلی
اخطار، جناب آقاي قاضيپور بفرماييد.

نادر قاضی پور
اخطار
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي لاريجاني! اخطار اصل (174)، «بر اساس حق نظارت قوه قضائيه نسبت به حسن اجراي امور و اجراي صحيح قوانين در دستگاههاي اداري، سازماني به نام سازمان بازرسي كل كشور زير نظر رئيس قوه قضائيه تشكيل ميگردد».
آقاي لاريجاني! اينقدر نظارت هست، اينقدر تخلفات هست، حقوقهاي نجومي هست، اينقدر نظارت هست، مسافرتهاي زائد هست، پرداختهاي غيرقانوني هست، در مناقصهها و مزايدهها تخلفات فراواني هست. حضرتعالي صدها برابر تذكر داديد. آقاي لاريجاني! امروز ما (10) ميليون صافي دياليز توليد ميكنيم، (رئيس ـ اشكال قانون اساسي شما چيست؟) عرضم تمام شود بعد (4) ميليون مصرف داريم، (6) ميليون مازاد داريم. وزير بهداشت و درمان واردات نكردند. سازمان بازرسي گزارش داده، وزير به حرف گوش نكرده است. چه كار كند؟ ما بايد سازمان بازرسي را تقويت كنيم.

علی اردشیرلاریجانی
آقاي قاضيپور! در ذيل اين اصلي كه شما اشاره كرديد ميگويد «حدود اختيارات و وظايف اين سازمان را قانون تعيين ميكند»، اين اشكال قانون اساسي ندارد، حالا مخالفيد بحث ديگري است.

نادر قاضی پور
آقاي لاريجاني! ما قبلاً قانون تعيين كرديم، ولي نظارت ما كم شده است، نظارت مجلس هم كم بود.

علی اردشیرلاریجانی
خيلي ممنون، اخطار بعدي را بفرماييد.

محمد علی وکیلی
اخطار، جناب آقاي محبينيا بفرماييد

جهان بخش محبی نیا
اخطار من نسبت به مصوبه و دستور قبلي بود، نميدانم آقاي دكتر! به نظرتان الان قابل طرح است؟

علی اردشیرلاریجانی
اگر فكر ميكنيد لزومي ندارد براي بعداً بگذاريد. (محبينيا ـ چشم) خيلي ممنون. پيشنهاد يكفوريت اين طرح مطرح است.
حضار 233 نفر، نمايندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمايند. دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب نشد. بنابراين به صورت عادي به كميسيون ارجاع خواهد شد، بفرماييد.

غلامرضا کاتب
بسم الله الرحمن الرحيم
ـ جمعي از پرسنل آتشنشاني ايستگاههاي (39) و (42) مجلس شوراي اسلامي به مناسبت شهادت آتشنشانان حادثه پلاسكو در صحن علني مجلس شوراي اسلامي به مناسبت يادبود اين عزيزان حضور پيدا كردند كه مقدمشان را گرامي ميداريم.

علی اردشیرلاریجانی
خيلي خوش آمديد، ما صبح هم عرض كرديم از تلاشهاي شما عزيزان در كشور كه خيلي فداكارانه بود تشكر ميكنيم و ياد شهداي عزيز شما را گرامي ميداريم و خدماتتان در روزهاي گذشته هم كاملاً نشان داد آتشنشاني يك جريان مهم و ارزنده براي كشور است و اميدواريم كه همه قدرداني كافي از شما كنند. موفق باشيد.
10
ناطقین جلسه آقایان: سیداحسن علوی، محمدباقر سعادت، همایون یوسفی، رضا کریمی و سیدکاظم دلخوشاباتری

علی اردشیرلاریجانی

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحيم
ناطقان مياندستور جلسه علني امروز عبارتند از:
ـ آقاي سيداحسن علوي نماينده محترم سنندج، ديواندره و كامياران.
ـ آقاي محمدباقر سعادت نماينده محترم دشتستان.
ـ آقاي همايون يوسفي نماينده محترم اهواز، باوي، حميديه و كارون.
(كه هر كدام هفت دقيقه وقت دارند)
ـ آقاي رضا كريمي نماينده محترم اردبيل، نمين، نير و سرعين.
ـ آقاي سيدكاظم دلخوشاباتري نماينده محترم صومعهسرا.
(كه هر كدام پنج دقيقه وقت دارند)
جناب آقاي سيداحسن علوي نماينده محترم سنندج، ديواندره و كامياران بفرماييد.

سیداحسن علوی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
«الحمدلله رب العالمين»
طليعه سيوهشتمين سالگشت پيروزي انقلاب اسلامي شكوهمند ايران را تبريك و تهنيت عرض ميكنم. مغتنم ميشمارم نام و ياد شهداي انقلاب اسلامي را گرامي ميدارم، به ارواح مطهر آنها و روح بلند امام عزيز و فقيدمان درود ميفرستم و آرزوي طول عمر باصحت و سلامت و بركت براي مقام معظم رهبري، موفقيت و بهروزي براي عزيزاني كه دل در گرو توسعه و تعالي كشور دارند.
ملت بزرگ ايران، همكاران گرامي، نمايندگان محترم! هر از گاهی بحرانی طبیعی که غالباً دخالت انسانها در آن نقش اساسی دارد دامنگیر کشور میشود. آمارهای گذشته و تجربهاي كه در سالهاي اخير بالاخص در حوادث زلزله، سیل، فروريزش زمین، خشکسالی، آتشسوزي و دهها حادثه ديگر بود، باید تلنگری میبود که مسئولين را از خواب غفلت بیدار ميكرد. اسفا كه کسی گوش بدهکار ندارد و چه انسانهای مظلومی كه بر اثر وقوع زلزله به قربانگاه بیتدبیری رفتند. چه خانوادههايي كه در اثر سيل، رانش و بلكه تصادفات براي هميشه صداي آنها زير خروارها خاك فراموش شد. امروز هم ناباورانه شاهد آتشسوزي و تخريب ساختماني مهم آن هم در قلب پايتخت و قربانی شدن تعدادي از مالكان و آتشنشانان زحمتکش و جانبركفي بوديم كه به درستي در دو هفته قبل با تصويب قانوني شغل آنها را سخت و زيانآور تلقي كرديم.
معالتأسف بعد از محکوم کردن همدیگر، با انگشت اتهام به سوي هم دنبال «كي بود كي بود من نبودم» میگردیم و هر مسئولی دامن خود را از این مهلکه برمیچیند. گویی مشکل خاصی نیست و بعد از مصاحبهها، ميزگردها و بگومگوها خيلي سريع از اذهان خارج و موضوع ديگري جايگزين ميشود.
نمايندگان محترم! بعد از زلزله بم و مرگ دهها هزار نفر از هموطنان عزيزمان مقام معظم رهبری بر مقاومسازی ساختمانهای عمومی، استراتژيك و شريانهاي حياتي تأکید فرمودند، لكن جز مقاومسازی مدارس و تعدادی از پلها، ساختمانهای دیگري نه بهسازي و نه مقاومسازی شدند. بيترديد آتشسوزي و فروریزش ساختمان پلاسکو که خسارتهاي جانی و مالی وسیعی در بر داشت، نه اولی خواهد بود و نه آخري. اين اتفاق ناگوار هشداری به مسئولين است که در حوزه مأموریت آنها پیشگیری و ایمنسازی ساختمانها تعریف شده است.
سؤال اين است؛ اگر خدايناكرده زلزلهای حتی خفیفتر از آنچه كه تصور ميشود در تهران حادث گردد، مدیریت بحران با چه ساز و کاری میخواهد در مقابل اين بحران مدیریت کند، در شرایطی که ریزش یک ساختمان تا حد زيادي مشكلآفرين شد و زندگي و عبور و مرور را در تعدادي از خيابانهاي تهران مختل کرد. پس ضرورت تصميمگيري قاطع براي تقويت سازمان مديريت بحران، براي ارتقاي ساختار و كارآمدي بيشتر و ملحوظ كردن عده و عُده مورد نياز و تشكيل سازماني قدرتمند در استانها كه امكان واكنش سريع در مقابل هرگونه حوادثي داشته باشد و همواره در آمادهباش براي مقابله با اتفاقات طبيعي باشند كاملاً احساس ميشود تا قبل از اينكه بحران ما را مديريت كند ما آن را مديريت كنيم و پيشگيري قبل از وقوع داشته باشيم.
عليهذا بنده از طرف خود و مردم بزرگوار استان كردستان به خانوادههايي كه عزيزان خود را در اين حادثه اسفناك ساختمان پلاسكو از دست دادهاند تسليت عرض مينمايم و از خداي سبحان براي همه آنها علو درجات آرزومندم.
اما مطالبي در مورد حوزه انتخابيه؛
جناب آقاي دكتر روحاني رئيسجمهور محترم و جناب آقاي دكتر صالحياميري وزير محترم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي! گرچه همواره بر این موضوع تأکید داشتیم و حقيقتاً به خاطر اهميت موضوع در اين مجال باز تكرار ميكنم که کردستان يك گستره فرهنگي و يك استان با سرمايه عظیم به لحاظ داشتههاي فرهنگی است، به گونهای که نقش فرزندان عزيز کُرد در غنای فرهنگ ملی از موسیقی گرفته تا شعر و ادبيات منظوم و سینما و تئاتر و هنرهاي نمايشي بيبديل است و بسياري از ستارگان ارزشمند سپهر فرهنگي كشور ايرانيان کردتبار هستند، به گونهای که مقام معظم رهبری هم بارها کردستان را به عنوان یک استان فرهنگی و مهد آفرینشهای هنری و فرهنگی ستودهاند، اما متأسفانه آنچنان که لازم است به پاسداشت این ظرفیتها اهتمام نورزيدهايم و در حفظ و تبيين دستاوردهاي فرهنگي اين استان اقدام شايستهاي صورت نگرفته است.
ایجاد فرهنگسراهای مناسب، برگزاری همایشها و کنگرههای علمی و پژوهشی، توسعه چاپ و نشر آثار فرهنگي فعالان فرهنگی و حمايت از تلاشهاي اين عزيزان، حراست از آثار تاریخی و میراث فرهنگی استان، اهتمام به نظرات و انديشههاي عالمانه اهل فضل در راستای چگونگی مدیریت فضای فرهنگی در کردستان، توسعه کمی و کیفی در حوزه مطبوعات و تربیت نسل شایستهای از روزنامهنگاران و فعالين مطبوعاتی و نگاه فرهنگمحور و فعاليتهاي آنها برخی از مهمترین ضروريات و اولویتهای حوزه فرهنگ در کردستان ميباشد. لذا انتظار دارد اولويتهاي حوزه فرهنگ در وزارت به طور جدي در برنامههاي بخش متعالي فرهنگ استان قرار گيرد.
جناب آقاي رئيسجمهور و جناب آقاي دكتر آخوندي وزير محترم راه و شهرسازي! چنان كه مکرراً عنوان شده استحضار داريد راههای کردستان به عنوان محور توسعه استان از وضعیت نامناسبی برخوردار ميباشد، به گونهاي كه هر مسافري به اين استان سفر ميكند از وضعيت راههاي توسعهنيافته آن ميداند كه حوزه استحفاظي راههاي كردستان تا كجاست و از چه نقطهاي وارد كردستان گرديده است.
به عنوان مثال پروژه ايجاد راه چهاربانده همدان ـ کردستان و سنندج ـ مريوان و کریدور شمال به جنوب حوزه شمالغرب و جنوب کشور که آذربایجان را به بندر امام وصل ميكند و از مسير کردستان عبور مینمايد، سالها به طول انجامیده، پس از گذشت زمان مديدي و با وجود دهها حادثه مرگبار كه موجب نابودي خانوادههاي متعددي در كردستان گرديده است، هنوز به سرانجام مطلوب نرسيده است. راههاي مواصلاتي دروناستاني جوابگوي ترافيك ترددي نبوده و ضروري است در اين جهت چارهجويي شود.
توسعه فرودگاه سنندج و افزايش ظرفيتها و پتانسيلهاي آن جهت امكان پروازهاي مناسب با هواپيماهاي متوسط و پهن پيكر مطالبه جدي و بهحق مردم از ضروريات توسعه استان ميباشد.
سرنوشت راهآهن غرب کشور که سالهاست مطالبه بهحق مردم غرب كشور ميباشد، خوشبختانه در سفر اخیر جناب آقاي دكتر نوبخت به استان كردستان نوید تأمین اعتبار و تعجیل در اتمام پروژه دادند که جای تقدير و تشکر دارد، لكن امید است هر چه زودتر تعیین تکلیف گردد و دولت محترم با انجام این خدمات بخشی از دین خود را به مردم عزيز استان کردستان ادا نمايد و بسترهای لازم برای توسعه صنعتی استان كردستان و غرب کشور را فراهم نمايد.
جناب آقاي دكتر دانشآشتياني وزير محترم آموزش و پرورش! گرچه مدت زمان کوتاهی از تصدی جنابعالي در وزارت آموزش و پرورش، اين وزارت مهم و استراتژيك ميگذرد و براي شناخت كافي و تسلط بر مشكلات و تنگناهاي آموزش و پرورش نيازمند مجال بيشتري است، لكن انتظار دارد وضعيت ناعدالتي در استخدامهاي آموزش و پرورش كردستان را بجد مطمح نظر قرار داده و بررسي فرماييد علت عدم تبديل وضعيت قرارداديهاي آموزش و پرورش كردستان كه متأسفانه تنها استاني است كه بلاتكليف مانده است چيست و به چه علت تاكنون مرتفع نشده است؟ ضمناً احتساب سنوات دوران غيررسمي معلماني كه (يوسفنژاد ـ آقاي علوي! وقتتان تمام شده است، خلاصه بفرماييد) قبل از سال 91 به استخدام رسمي آموزش و پرورش درآمدهاند و همينطور به سرنوشت معلمان پيشدبستاني و رتبهبندي نيروهاي خدماتي كه تعداد آنها بيش از (50) هزار نفر در كشور نيست، با هماهنگي و همكاري مجلس شوراي اسلامي مورد انتظار است.
در خاتمه نطق خويش را با گلايه از اين دولت و دولتهاي گذشته به پايان ميبرم. در دوران دفاع مقدس كردها همچون انصاريون دوشادوش هموطنان خود در راه پايداري و دفاع از وطن از جان خود مايه گذاشتند (رئيس ـ متشكريم آقاي علوي، وقت شما تمام است) و خون پاك و مطهر شهداي ايراني از كرد، لر، فارس، عرب، بلوچ، آذري و گيلك با هم و براي دفاع از خانه مشترك همه ما يعني ايران عزيز و نظام مقدس جمهوري اسلامي با گلوله خصم (رئيس ـ وقتتان خيلي گذشته است، تشكر ميكنيم) ددمنشي بعثي ريخته شد، (رئيس ـ بقيه را به مطبوعات بدهيد، وقتتان خيلي گذشته است) دو خط مانده است و اين همان معناي برادري و برابري بود كه متأسفانه بعد از جنگ اين معنا آرامآرام رنگ باخت و با وجود تفاوتهاي جزئي تقريباً در همه دولتهاي پس از جنگ سهم و جايگاه كردها ناديده گرفته شد، نه در دوران توسعه اقتصادي و تسلط تفكر كارگزاران و نه در زمان گفتمان توسعه (رئيس ـ بفرماييد، يك دقيقه و خردهاي از وقتتان گذشته است، تشكر ميكنيم، بقيه را به مطبوعات بدهيد) شرايط شغلي نمايندگان ادوار كردستان در مجلس شوراي اسلامي پس از دوران نمايندگي مثال گوياي سرنوشت نيروهاي (قطع ميكروفن).

علی اردشیرلاریجانی
سخنران بعدي را دعوت بفرماييد.

علی اصغر یوسف نژاد
ناطق بعدي جناب آقاي محمدباقر سعادت نماينده محترم دشتستان هستند، جناب آقاي سعادت بفرماييد.

محمد باقر سعادت
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
به روح آسماني حضرت امام خميني (رضواناللهتعاليعليه) سلام و درود ميفرستم و ياد شهداي گرانسنگ انقلاب اسلامي و دفاع مقدس را گرامي ميدارم و براي مقام معظم رهبري آرزوي صحت و سلامت دارم.
هيأترئيسه محترم، همكاران ارجمند! اينجانب از ديار شعر و شعور، عزت و معرفت، از سرزمين علم و ادب و ايمان و به نمايندگي از مردم فهيم دشتستان بزرگ با شما سخن ميگويم. زبان در بيان بزرگي مردمم قاصر است و كلام در ستايش مهرشان ناقص.
اما در طليعه سخن اعتماد و لطف كمنظير آن مردم نيكوخصال به اين فرزند فرهنگي خود را سپاسي ارزنده ميشايد كه ميگذارم و به شكرانه اين توفيق از پروردگار يكتا ميخواهم كه در نمايندگي اين مردم لايق و استيفاي حقوق گذشته، حال و آينده ايشان مرا ياري دهد.
حضار ارجمند، ملت شريف ايران! اگر معتقدیم که یکی از مهمترین محورهای اقتصاد مقاومتی تلاش برای تضمین امنیت غذایی، سلامت و ادامه حیات عزتمندانه آحاد ملت در برابر تحریمهای ظالمانه یا بحرانها طبیعی است، باید اعتراف كنيم که استقرار یک نظام کشاورزی دانشبنیان، هدفمند و برنامهمحور يكي از اساسیترین راهبردهای اقتصاد مقاومتی است.
لزوم تدبیر و اجرای چنين مدلي در حوزه کشاورزی نه یک مقوله صرفاً ترجیحی، بلکه یک ضرورت حیاتی برای کشور و آیندگان است كه متأسفانه تاکنون برآیند اقدامات صورتگرفته توسط نهادهای ذیربط به ویژه وزارت جهاد کشاورزی و وزارت نیرو در این زمینه بسیار ناکافی بوده و از وضع منظور فاصله بسیار دارد.
اينجانب به عنوان عضو كميسيون كشاورزي مجلس شوراي اسلامي و به نمايندگي از شهرستان دشتستان كه از قطبهاي كشاورزي جنوب كشور محسوب ميشود، بخشي از مهمترين مطالبات منطقهاي و ملي مردم شريف و متخصصين حوزه كشاورزي را از دستگاههاي مرتبط ابراز ميدارم:
1 ـ از آنجا كه اطلاعات و آمار فنی و تخصصی مهمترین عامل لازم برای برنامهریزی در هر زمینهای ميباشد و متأسفانه مقوله کشاورزی در کشور از سردرگمی و بیبرنامگی شدید رنج میبرد، لذا از وزارت جهاد کشاورزی انتظار میرود ظرف یک برنامه زمانبندیشده نقشه جامع اقتصاد کشاورزی کشور را تهیه و ابلاغ نمايند.
2 ـ دسترسی به مواد غذایی طبیعی و سالم از حقوق اولیه هر شهروند ایرانی است كه به واسطه عدم نظارت و توجه کافی دغدغههای جدی برای هموطنانمان ایجاد کرده تا آنجا که حتی میزان سلامت و امنیت غذایی میوهها و سبزیجات مصرفي نيز همواره ذهن مردم را به خود مشغول داشته است. لذا با توجه به این نگرانيها، ضرورت دارد وزارت جهاد کشاورزی، وزارت بهداشت و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری برنامهریزی لازم جهت ایجاد ساز و کارهای مؤثر آموزشی، قانونی و نظارتی برای تأمین امنیت غذایی هموطنان و سلامت محصولات تولیدی یا فرآوریشده کشاورزي را تحقق بخشند.
3 ـ از وزارت جهاد کشاورزی و وزارت صنعت، معدن و تجارت انتظار میرود با درک زیانهای وارده به بخش خصوصی فعال در حوزه کشاورزی طی سالهای گذشته، ساز و کارهای لازم جهت توانافزایی بخش تولیدی و بازرگانی محصولات کشاورزی برای رقابت در بازارهای خارجی را فراهم کنند و بستر لازم برای تجارت خارجی تولیدات کشاورزی داخلی به ویژه خرمای کمنظیر دشتستان را مهیا نموده و امید را به کشاورزان و تولیدکنندگان داخلی بازگردانند. این خود زمینه مناسبی جهت رونق و پایداری اشتغال در بخش کشاورزی و صنایع وابسته را سبب خواهد شد.
4 ـ از وزارتهاي علوم، بهداشت و جهاد كشاورزي انتظار میرود برنامهریزی مقتضی جهت تحول اقتصاد کشاورزی كشور به سمت یک اقتصاد دانشبنیان را تحقق بخشيده و این موضوع را از حد شعاری سالهای گذشته خارج سازند و از فضای مناسب به وجود آمده پس از برجام در تعامل با دنیا به منظور بهرهگیری از دانش فنی و تکنولوژیهای نوین در حوزههای مرتبط استفاده نمايند.
از وزارت نیرو و وزارت جهاد كشاورزي انتظار میرود برنامههای جامع اجرایی، آموزشی و فرهنگی در حوزه اقتصاد و آب کشاورزی را تدوین و اجرا نمايند، چراكه در غیر این صورت به نظر ميرسد به ويژه در برخی استانها فاصله ما تا خشکی كامل منابع آب کشاورزی کمتر از یک دهه باشد و در آن صورت رقابت بر سر آب کشاورزی و حتی آب شرب ميتواند آثار امنیتی نامطلوب در کشور عارض نمايد.
مدتهاست نخلهای راستقامت دشتستان از تاب تشنگی کمر خم کرده و دریای سبز باغستانها در برابر چشمان بهتزده کشاورزان، نخلداران و مردم شهرستانم رو به خشکی نهاده است. لذا اجرای برنامههای آبخیزداری، آبخوانداری و به ویژه تسریع در اجرای پروژههای مهم همچون سد دالکی از مهمترين مطالبات مردم دشستان در حوزه کشاورزی است كه از دولت انتظار میرود با نگاهی متمایز به آن بنگرد، والا گریه بر مزار نخلهای باسق دشتستان التیامبخش زخمهای مردم نخواهد بود و اين مردم سهلانگاري و كمتوجهی را هرگز فراموش نكرده و بر نخواهند تافت.
7 ـ از دولت محترم انتظار میرود که با حمایت از کشاورزان و نخلداران شريف دشتستان از طریق ارائه تسهیلات با بهره مناسب، پرداخت فوری بیمه خسارت وارده به کشاورزان، حمایت از تعاونیها و صنایع بزرگ و کوچک مرتبط با کشاورزی و ارائه خدمات مشاورهای علمی، همچنین ایجاد بستر مناسب برای کارآفرینی، اشتغال و بهکارگیری متخصصين و افراد علاقهمند، زمینه خروج کشاورزی دشتستان از بحران رکود را فراهم آورد.
خدا را شاکریم که دولت یازدهم در كليت خود بر مدار خرد و تدبیر در مدیریت و اداره کشور میچرخد و اقدامات كلان آن در بسياري از حوزهها به ويژه سياست خارجي، اقتصاد و مديريت تورم (يوسفنژاد ـ متشكر آقاي سعادت، وقتتان تمام شد، خلاصه بفرماييد) بهداشت و تسهيلات گسترده درماني به ويژه براي اقشار ضعيف و كمدرآمد درخور تقدير و سزاوار حمايت است.
معتقديم دولتی که بر مدار منافع ملی پیش میرود را بايد به شایستگي حمایت كرد، اما ذات نمایندگی اقتضاي نظارت و تذکر دارد و البته تذكر کاستیها يقيناً از جهت ياري دولت و ديگر دستگاهها (يوسفنژاد ـ متشكر آقاي سعادت) و دلسوزي و صيانت از منافع ملي خواهد بود. اگرچه دولت براي برقراري حاكميت قانون و رفع تبعيضات غيرقانوني تلاشهاي درخور عنايتي صورت داده است، اما برخي شاخصههاي حقوق شهروندي (يوسفنژاد ـ متشكر آقاي سعادت، وقتتان تمام شد) از جمله ايجاد فضاي امنتر براي رسانهها كه چشم بيدار جامعه در برابر تخلفات و بيعدالتيها هستند و نيز رفع محدوديت حضور در مجامع و رسانهها (نايبرئيس ـ خيلي ممنون، تشكر جناب آقاي سعادت، وقت شما تمام است) براي برخي افراد كه از شعارهاي دولت محترم و خواست مردم بوده هنوز محقق نشده است كه انتظار موكلان ما پيگيري مجدانه آنها است.
در پايان انتظار داريم همه اركان كشور همّ خود را مصروف مبارزه با فساد، رانت و تبعيض نموده و همه در برابر عملكرد خود پاسخگو باشند و تلاش كنيم (نايبرئيس ـ خيلي ممنون) برخوردها و سختگيريها نسبت به ناقضان و سوءاستفادهكنندگان از قانون باشد، نه نسبت به (قطع ميكروفن) والسلام علي من اتبع الهدي

علی مطهری

علی اصغر یوسف نژاد
ناطق بعدي جناب آقاي همايون يوسفي نماينده محترم اهواز، باوي، حميديه و كارون هستند كه هفت دقيقه وقت دارند. جناب آقاي يوسفي بفرماييد.

همایون یوسفی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم ـ «الحمدلله رب العالمين»
درود و صلوات تقدیم به پیشگاه قطب عالم امکان حضرت ولیعصر (حضار صلوات فرستادند) و درود بیپایان به روح بلند حضرت امام راحل و شهدای انقلاب اسلامی و آرزوی طول عمر مقام معظم رهبری و هزاران درود و عرض ادب و احترام تقديم به پيشگاه ملت شريف ايران به ويژه مردم هميشه در صحنه خوزستان قهرمان.
شهادت دلاورمردان جانبرکف آتشنشان را به رهبر فرزانه انقلاب و همه آحاد ملت عزيز ایران تسلیت عرض مینمايم و در آستانه ورود به دهه مبارک فجر یاد و خاطره امام راحل و یاران انقلابی ایشان و شهدای انقلاب و جنگ تحمیلی را گرامی میدارم.
امروز کشور عزیزمان ایران به برکت جانفشانی شهدا و رهبری حکیمانه مقام معظم رهبری و اتحاد و وحدت ملت شریف ایران در ثبات، امنیت و اقتدار کامل است و قطعاً دولتمردان باید قدر این مردم را بدانند و تمام تلاش خود را در خدمترسانی به این مردم شریف و کشور به کار گیرند و از جمله این مردم، مردم شریف استان خوزستان هستند.
استان خوزستان در طول تاریخ اهمیت و جایگاه بسیار مهمی برای کشور و منطقه غرب آسیا داشته است و مرزداران غیور این استان در طول تاریخ اجازه کم شدن حتی یک وجب از خاک کشور را از این نقطه ندادهاند و هیچ موقع منشأ بحران برای کشور در طول تاریخ نبودهاند.
خوزستان به عنوان یکی از خاستگاههای اصلی تمدن ایرانی و دروازه ورود اسلام و شیعه و مبدأ اولیه ورود مدرنیته به کشور و یکی از عوامل اصلی پیروزی انقلاب اسلامی و سد اول دفاعی کشور در دوران دفاع مقدس، نقش بیبدیل اين استان در طول تاریخ کشور عزيزمان ايران را نشان میدهد.
استان خوزستان دارای (80) درصد تولید نفت و گاز کشور، یکسوم آبهای کشور، (40) درصد صنایع کشور، حدود (20) درصد تولید ناخالص ملی، بالاترین سطح قابل کشت کشاورزی کشور و رتبه اول تولیدات كشاورزي و قطب اول توليدات انرژیهای برقآبی کشور و صدها کیلومتر سواحل دریایی و همجواری با کشورهای منطقه و وجود زیرساختهای غنی ریلی، جادهای، هوایی و بندرگاهی ميباشد كه نمونه اين منطقه در جهان اگر بینظیر نباشد، ولي کم نظیر است و به دلایل مشخص امروز خوزستان سد اول امنیتی و اقتصادی ایران است و به همان دلایلی که دشمنان در شروع جنگ تحمیلی خوزستان را به عنوان نقطه هدف اصلی انتخاب كردند، امروز هم تمرکز آنها بر این نقطه فوقاستراتژیک است و دشمنان به خوبی دریافتهاند که توسعه خوزستان باعث توسعه کشور و عدم توسعه آن باعث عدم توسعه کشور میشود، ولی متأسفانه دولتمردان ما از این امر مهم و واضح غافل ماندهاند.
عزیزان! در مدلهای توسعه در دنیا اغلب سرمایهگذاریهاي مهم در مناطق استراتژیک کشورها انجام میشود و توسعه این مناطق باعث تسری یافتن توسعه به سایر مناطق خواهد شد و به همین دلیل سرمایهگذاری در نواحی استراتژیک مثل خوزستان باعث تسری توسعه به همه نقاط کشور خواهد شد. ولی متأسفانه پس از گذشت (28) سال از پایان جنگ مردم خوزستان به واسطه نابودی زیرساختهای خود به ویژه زیرساختهای انسانی و اجتماعی، درگیر مشکلات عدیدهای هستند که امروز شرایطی به مراتب بدتر از زمان جنگ و در شرایط نه جنگ و نه صلح قرار گرفتهاند.
امروزه مردم شریف خوزستان احساس ناامنی بیشتري از زمان جنگ و گلولهبارانها و موشکها به واسطه پدیدههایی همچون گرد و غبار، انتقال آب، بیکاری، از بین رفتن زمینهای کشاورزی خود، وفور اسلحه، ورود فرقههای مذهبی و پررنگ شدن مباحث قومگرایی به جای مطالبات بهحق قومی دارند.
در خصوص بحث انتقال آب لازم به ذکر است در طول تاریخ اگر تمدنی در جلگه خوزستان شکل گرفته به واسطه رودخانههای پر آب آن بوده است و امروز شاهد هستیم با موضوع انتقال آب، حیات را در این استان به خطر انداختهاند و در پروژههای انتقال آب برخورد غیرکارشناسی، بخشینگری، نگاه سیاسی و عدم توجه به توسعه آینده نقاط مبدأ و توجه ویژه به نقاط مقصد موج میزند. در حالی که طبق برآوردهای دقیق نیاز آبی مناطق مقصد تا سال 1410 تأمین شده و پروژههای انتقال آب بیشتر جهت ذخیره آب صورت میگیرد.
در این طرحها نیازهای آبی مقصد حداکثر و نیازهای آبی مبدأ حداقل منظور و آورده کارون را تقریباً دو برابر آورده حقیقی ديدهاند و علت آن اعداد و ارقامی است که مشاوران طرح که خود از مناطق مقصد بودهاند انجام دادهاند و اغلب این طرحها طبق مستندات سازمان محیط زیست و سازمان بازرسی کل کشور فاقد تأيید محیط زیستی و فاقد توجیهات اقتصادی، اجتماعی، علمی و امنیتی هستند.
متأسفانه افرادی که زمانی دنبال سدسازيهاي غیرکارشناسی بودهاند، امروز به دنبال پروژههای غیرکارشناسی انتقال آب هستند و به جای اینکه مشکلات مناطق مقصد را از طریق مدیریت منابع آب، اصلاح الگوی کشت، روشهای نوین آبیاری و استفاده از پسابها حل كنند، به موضوع انتقال آب پرداختهاند و به جای حل اساسی مشکل آب کشور فقط با انتقال آب مشکل را از يك حوزه به حوزه دیگر منتقل كردهاند.
عزیزان! اهمیت آب برای حیات زمین مشابه خون برای بدن است و بنده به عنوان یک پزشک رشته خون از این جایگاه مقدس اعلام میدارم که ما پزشکان در بدن نه جلوی جریان خون سدي ميزنيم و نه آن را به جای دیگری منتقل میکنیم، زیراکه باعث از بین رفتن حیات در عضو مبدأ و ایجاد عارضه در عضو مقصد خواهد شد. لذا چرا ما باید با پروژههایی مثل انتقال آب بر خلاف نظام آفرینش اقدام کنیم؟
همکاران محترم! موضوع مهم بعدی بحث پدیده رو به فزون گرد و غبار است که خطر آن اگر از دشمنان خارجی بیشتر نباشد کمتر هم نیست (يوسفنژاد ـ متشكر آقاي يوسفي، وقتتان تمام شده) (يك دقيقه) و یکی از علل آشکار آن موضوع غیرکارشناسی انتقال آب است. لذا این پدیده اگر کنترل نشود، مطمئناً در آینده اکثر فلات ایران را فرا خواهد گرفت و باعث نابودی زیرساختهای اجتماعی، اقتصادی و امنیتی تمام مناطق کشور خواهد شد.
جهت كنترل پدیده گرد و غبار، ديپلماسي خارجي جهت کانونهای خارجی و جهت كنترل كانونهاي داخلي برنامههاي لازم مورد نياز است. ما در طرحی که به دولت محترم ارائه دادهایم و خواستار کنترل کانونهای داخلی (يوسفنژاد ـ متشكر آقاي يوسفي، وقتتان تمام شده) در يك برنامه پنجساله هستیم كه باعث کاهش پدیده گرد و غبار به میزان (40) تا (50) درصد در استان خواهد شد.
در پایان راهکارهای پیشنهادی به طور خلاصه برای توسعه پایدار خوزستان را عرض خواهم کرد. (نايبرئيس ـ خيلي ممنون، جناب آقاي يوسفي وقتتان تمام شد).
1 ـ توقف پروژههای غیرکارشناسی انتقال آب.
2 ـ کنترل کانونهای داخلی گرد و غبار.
3 ـ احیا و لایروبی کارون و اروند.
4 ـ سپردن کارهای اجرایی به شرکتهای بومی و اولویتهای اشتغال بومی.
5 ـ سرمایهگذاری کافی به علت وجود زیرساختهای مناسب استان.
6 ـ جلوگیری از ورود و جمعآوری اسلحه.
7 ـ جلوگیری و کنترل ورود فرقههای مذهبی.
خيلي ممنون، والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

علی اصغر یوسف نژاد
ناطق اضطراري بعدي جناب آقاي رضا كريمي نماينده محترم اردبيل، نمين، نير و سرعين كه پنج دقيقه وقت دارند. جناب آقاي كريمي بفرماييد.

رضا کریمی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
با سلام بر ملت شريف ايران و مردم فهيم استان اردبيل و خداقوت براي همه همكاران عزيز.
حادثه دلخراش پلاسکو دل همه را به درد آورد. ضمن عرض تسلیت به خانواده معظم شهدای آتشنشاني، از ایثارگریها و فداکاریها و از همه دستگاههایی که در این رابطه اقدامات مؤثری انجام دادهاند تشکر میکنم.
آنچه امروز در بحث مدیریت بحران ضرورت دارد، این اتفاق جانکاه را زنگ خطری قلمداد نموده و ضمن مرور اقدامات انجامیافته در قبل از حادثه، حین حادثه و بعد از حادثه راهكارهاي علمی، فنی و عملیاتی را بازنگری نمود.
ممنوعیت صدور ویزا برای ایرانیان عزیز که دارای روحی لطیف هستند نشانه نابخردی زمامداران جدید کاخ سفید دانسته و یقین داریم از این اقدام بهرهای نخواهند جست و پشیمان خواهند شد. البته از برخورد وزارت امور خارجه در واکنش به آن تشکر و حمایت ميكنيم و امیدواریم ترامپ تازه رئیسجمهور شده در تصمیمگیریهای آتی پختهتر عمل نموده و با این قبيل اقدامات به دنبال متوجه کردن افکار عمومی به خویش نباشد.
در این ایام يكسري مطالب و مواردي تحت عنوان پروندههای فساد در خصوص نزدیکان برخی از مسئولین کشوری در فضای جامعه به ویژه در رسانهها و فضای مجازی مطرح میشود. پیامی که به نظر بنده باید از این بحثها گرفت و میتوان گفت مهمترین عامل در بحث مبارزه با فساد است شفافسازی است و به عبارت دیگر یکی از آفتهای جامعه کنونی عدم شفافیت اطلاعات و عدم دسترسی مردم به عنوان بزرگترین شبکه نظارتی به اطلاعات ميباشد.
بنابراين درخواست مينمايم ضمن بسترسازی برای تحقق این امر در مورد جرایمی که قابل بخشش نیست، از مراجع محترم ذیصلاح استدعا داریم به وظایف قانونی خویش عمل نموده و در آستانه انتخابات اجازه فضاسازی و سیاسی کردن موضوع و ملتهب شدن جامعه را ندهند.
یکی دیگر از مشکلات امروزی عدم پیشگیری است. همه عزيزان شاهد سرگردانی هزاران و صدها هزار از هموطنان خویش هستیم که با اعتماد به مؤسسات مالی و اعتباری از قبیل ثامنالحجج، فرشتگان، کاسپین و غيره سرمایه خویش را که حاصل زحمات شبانهروزی چندینساله آنها است به سپرده گذاشتهاند. با وجود مشکلاتی در نظام بانکی کشور و ضرورت اصلاح ساختار و نظام کنونی به علت عدم مراقبت و نظارت دقیق و لازم توسط سیستمهای نظارتی و بازرسی به ویژه واحدهای زیرمجموعه وزارت اقتصاد و دارایی و بانک مرکزی، مؤسساتی با مصادره کردن اعتقادات و باورهای دینی و مذهبی مردم با عناوینی همچون ثامنالحجج، فرشتگان و غيره جامعه را دچار مشکل نمودهاند. بنابراین اقدام عاجل در این خصوص را خواستاریم.
همه ما اعتقاد داریم آموزش و پرورش زیربنای تمام توسعه است و فرهنگیان عزيز هم موتور محرکه این سازمان هستند. بنابراین باید نگاه قاطبه به فرهنگیان و جامعه آموزش و پرورش که وظیفه تربیت نیروی متخصص را عهدهدار هستند و رویکرد به این قشر زحمتکش تغییر پیدا کند و ضمن اکرام و احترام به جایگاه، شأن و منزلت فرهنگیان در جهت اجرای عدالت اجتماعی و دوری از تبعیض، هماهنگی پرداختها را مدنظر داشته باشیم.
چرا فرهنگیان ما دغدغه معیشتی داشته باشند؟ بنابراين همه فرهنگیان عزيز خواستار برقراری عدالت اجتماعی در نظام پرداخت هستند و به ویژه بسیار تأسفبار است که بعد از (30) سال خدمت صادقانه در پرداخت پاداش پایانخدمت این عزیزان دچار مشکل باشیم.
امروز در اکثر کشورهای دنیا به ویژه کشورهای توسعهیافته، معمولاً بخش کشاورزی به گونهای تقویت شده که رقابتپذیری آن در عرصه بینالمللی حفظ شده و تولیدکنندگان مورد حمایت جدی دولتها قرار گرفتهاند. ولي متأسفانه در ایران عزیز بیتوجهی دولتها به این بخش، باعث مستهلک شدن منابع آب و خاک و نیروی انسانی در بخش کشاورزی شده و روستاهای کشور را به آسایشگاه سالمندان تبدیل کرده است. (يوسفنژاد ـ متشكر آقاي كريمي) متأسفانه در حوزه انتخابیه اردبیل، نمين، نير و سرعين بیتوجهی به این مهم از شدت بالایی برخوردار بوده و رسیدگی به این امر مهم امروز فوریت دارد. بنابراين از وزراي محترم نیرو و جهاد کشاورزی درخواست و تأکید مینمایم به بحث مدیریت و تأمین آب و بهینهسازی مصرف آن برای کشاورزی و آب شرب و صنایع اهتمام نمایند و از اقدام به موقع مسئولین کشور در پرداخت خسارت به خسارتدیدگان مناطق مختلف کشورمان تشکر نموده و یادآوری میکنم پرداخت خسارات وارده به کشاورزان، (نايبرئيس ـ خيلي ممنون، تشكر ميكنيم) باغداران و دامداران استان اردبیل دیرهنگام شده و ضرورت دارد در پرداخت آن تسریع نمایند (نايبرئيس ـ آقاي كريمي وقتتان تمام است) و توجه مسئولین کشوری به ویژه راه و شهرسازی را به استانهای سردسیری همچون اردبیل که راه ارتباطی بسیاری از روستاهای آن به خاطر بارش برف و کولاک مسدود شده است جلب مینمایم. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

علی مطهری

علی اصغر یوسف نژاد
متشكر، ناطق بعدي جناب آقاي سيدكاظم دلخوشاباتري نماينده محترم صومعهسرا هستند كه پنج دقيقه وقت دارند. جناب آقاي دلخوش بفرماييد.

سیدکاظم دلخوش اباتری
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
«وَ الْفَجْرِ * وَ لَيالٍ عَشْرٍ * وَ الشَّفْعِ وَ الْوَتْرِ * وَ اللَّيْلِ إِذا يَسْرِ»
بهمن كه نويد افتخار من و توست
طومار بلند افتخار من و توست
از بطن سياهي زمستان ستم
فجري كه دميد نوبهار من و توست
پيشاپيش دهه فجر را خدمت همه شما عزيزان و ملت شريف تبريك عرض ميكنم و به روح شهداي انقلاب، شهداي عزيز جنگ و شهداي آتشنشان و همه عزيزاني كه در اين حادثه پلاسكو دچار آسيب شدند و جانشان را از دست دادند و همچنين به عزيزان اصناف اين واحد كه زندگي خودشان را از دست دادند عرض ادب و احترام دارم.
من دو، سه نكته را در ارتباط با مشكلات فعلي جامعه خدمت شما عزيزان همكار و مردم شريف و عزيزمان عرض ميكنم. مشكلي كه متأسفانه ما امروزه به صورت منفعلانه با آن برخورد ميكنيم بحث مشكل اشتغال جوانان است. از طرفي رشد سني جمعيت و از طرف ديگر نبود اشتغال، جامعه ما امروز دچار بحران اشتغال است. استدعاي من اين است كه مقام معظم رهبري در ارتباط با سياستهاي كلي نظام بحث بسيج اشتغال را به مسئولين و دستگاههاي ذيربط اعلام بفرمايند. ما يادمان نميرود كه در اول انقلاب امام با تشكيل بسيج (20) ميليوني در مقابل دشمنان دين و اسلام و اين مملكت جوانان ما و عزيزان غيرتمند ايران اسلامي را وارد صحنه كردند. بعد از آن بسيج سازندگي يكي از كارهاي بسيار خوب و بزرگي بود كه در اين مملكت انجام شد.
عزيزان من! اگر امروز داعش در عراق زمينگير شد به دليل اين است كه با تفكر امام و رهبري، از فتواهاي حضرت آيتالله سيستاني بسيج عمومي مردم در مقابل داعش بود كه باعث شد با بسيج، داعش زمينگير شود، در سوريه تشكيل بسيج همينطور. خواهش ما اين است كه امروز با موضوع بسيار مهمي كه بحران كشور است و آن هم اشتغال است، به عنوان بسيج اشتغال همه دستگاهها، همه بخشهاي كشور و همه قوا مكلف شوند كه در ارتباط با حل مشكل اشتغال جوانان كه دامنگير همه مسئولين نظام است، حتماً قاطعانه برخورد كنيم. امروز يكي از دغدغههاي بسيار مهم شما نمايندگان عزيز بحث اشتغال جوانان و مشكل بيكاري بچههاي مردم است. امروز در كشور ما سن سواد و ميزان سواد و تحصيلات بالا رفته، جوانان بيكار باسواد در كشور داريم كه حتماً بايد به صورت بسيجي فكري كنيم.
يكي ديگر از مهمترين چالشهاي فراروي فعالان بخش اقتصادي در عرصه توليد و ايجاد اشتغال، أخذ تسهيلات بانكي است كه گذشته از نرخ بالاي آن، الزام به ارائه وثائق ملكي از بزرگترين چالشهاي موجود در اين راستا است. پيشنهاد من اين است همانطور كه در ساير كشورهاي توسعهيافته امكان ارزيابي، ارزشگذاري و ترهين برند و اعتبار مشتري براي واحدهاي معتبر، فعال و اشتغالزا فراهم شد تا موجب تأمين نقدينگي، توسعه و راهاندازي واحدهاي توليدي فعال و نيمهفعال و اشتغالزايي كه سالها با تحمل مرارتهاي فراوان، با خوشحسابي و انجام به موقع تعهدات، زمينه حفظ اشتغال موجود و فعال ماندن چرخه توليد را در سطح جامعه موجب گشته، فراهم گردد.
لذا پيشنهاد اين است كه ضمن بها دادن به سيستم اعتبارسنجي مشتريان و طراحي مكانيزم جديد براي فرآيند اعتبارسنجي و امكان برآورد ارزش نسبي اعتبار مشتريان (يوسفنژاد ـ متشكر آقاي دلخوش، وقتتان تمام شد) و امكان اعطاي تسهيلات در قبال آن و نيز طراحي مكانيزم برندسازي تلاش كنيم.
نكته آخرم تذكر به وزير محترم آموزش و پرورش است. آقاي وزير! من در سابق يك دوبيتي گفتم. گفتم كه:
گفتيم كه آوردهايم از بيشهاي شير
فردي مدير و لايق و باتدبير
داد همه را ببين در آورد اين شير
تدبير تو اين بود آقاي وزير؟
آقاي وزير آموزش و پرورش! همين مجلس به شما رأي داد، چهار ماه ديگر هم دوباره بايد بيايي از مجلس رأي بگيري، جلوي بعضي از مديران كلي كه از مديريت و اخلاق خارج ميشوند را بگيريد (نايبرئيس ـ جناب آقاي دلخوش تشكر ميكنيم، خيلي ممنون) و اجازه ندهيد كه برخورد نادرست و ناعادلانه كنند. تشكر ميكنم.

علی مطهری
آقاي دلخوش من فكر ميكنم اين دفعه شما بايد رباعي بگوييد تا اينكه آقاي وزير به حرف شما گوش بدهد، چون مشكل شما با دوبيتي كه حل نشد.
11
تصویب کلیات طرح اصلاح موادی از قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران (ثبت 202)

علی مطهری
جناب آقاي قاضيزاده! دستور بعدي را بفرماييد

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي رئيس! دستور بعدي گزارش كميسيون شوراها و امور داخلي كشور در مورد طرح يكفوريتي اصلاح موادي از قانون تشكيلات، وظايف و انتخابات شوراهاي اسلامي كشور و انتخاب شهرداران است كه سخنگوي محترم كميسيون آقاي مقصودي گزارشي را ارائه ميدهند.
نايبرئيس (مطهري) ـ آقاي مقصودي بفرماييد.

حسین مقصودی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحيم
گزارش كميسيون شوراها و امور داخلي كشور به مجلس شوراي اسلامي
طرح يكفوريتي اصلاح موادي از قانون تشكيلات، وظايف و انتخابات شوراهاي اسلامي كشور و انتخاب شهرداران مصوب 1/3/1375 و اصلاحات بعدي آن به شماره چاپ (261) و نيز طرح الحاق يك بند به ماده (78) مكرر (1) قانون تشكيلات، وظايف و انتخابات شوراهاي اسلامي كشور و انتخاب شهرداران مصوب 1/3/1375 و اصلاحات بعدي آن (طرح شوراي عالي استانها) به شماره چاپ (256) كه جهت بررسي به اين كميسيون ارجاع گرديده بود طي جلسات متعددي با حضور نمايندگان دستگاههاي اجرايي ذيربط، مشاوران و پژوهشگران مركز پژوهشها مورد رسيدگي قرار گرفت و با اصلاحاتي به تصويب رسيد.
اينك گزارش طرحهاي مذكور كه به دليل اشتراك در موضوع در يك گزارش تنظيم گرديده طبق ماده (147) قانون آييننامه داخلي تقديم مجلس شوراي اسلامي ميگردد.
رئيس كميسيون شوراها و امور داخلي كشور ـ محمدجواد كوليوند
همكاران گرامي، نمايندگان محترم موضوع بسيار حساسي است. ما انتخابات شوراها و انتخابات رياست جمهوري را در پيش داريم، يكسري پيشنهاداتي داده شده كه به سمت تخصصي شدن شوراها حركت ميكنيم، مانند مدرك تحصيلي، وضع انتخاب شوراي عالي استانها، بحث انتخاب هيأت اجرايي همراه با انتخابات رياست جمهوري كه ادغام شود و ديگر مواردي كه در اين كليات به آن اشاره شده است.
از نمايندگان محترم درخواست دارم براي اينكه هر چه سريعتر بررسي شود و انشاءالله به انتخابات شوراي سال 1396 برسد و به اين دوره برسيم، به كليات آن رأي مثبت بدهند تا با پيگيري و نظر افراد و همكاران عزيز انشاءالله بندها و مواد آن هم بررسي و اصلاح گردد.

علی مطهری
به خاطر تخلف جناب آقاي كاتب كه در جاي خودشان حضور ندارند، متأسفانه اسامي مخالفان و موافقان را نداريم. به تذكرات گوش بدهيم تا آقاي كاتب بيايند.

محمد علی وکیلی
تذكر، جناب آقاي كواكبيان بفرماييد.

مصطفی کواکبیان
بسم الله الرحمن الرحيم
خواهش من اين است كه عزيزان نماينده، همكاران محترم يك مقدار توجه بفرمايند. من از رياست جلسه تشكر ميكنم كه وقت دادند. ببينيد! اين طرحي كه الان در دستور آمده، بنده به همه اعضاي كميسيون مراجعه كردم، گفتند چون قانون مجلس اين است كه هر طرحي كه شش ماه.

علی مطهری
آقاي كواكبيان! شما بر اساس كدام ماده تذكر ميدهيد؟

مصطفی کواکبیان
تذکر آیین نامه
بر اساس ماده (11)، بند (4)، شأن مجلس را دارم مطرح ميكنم. حضرتعالي اگر اجازه بفرماييد بحث اين است كه دوستان و همكاران محترم! (29) ارديبهشت 95، به تاريخ توجه بفرماييد، (29) ارديبهشت 95 قانون شوراها قبلاً ابلاغ شده و دقيقاً هفت روز قبل از اينكه شما در اين مجلس اشتغال داشته باشيد، آمدند تعداد اعضاي شوراها را در سراسر كشور كاهش دادند. در تهران كه (31) نفر بوده، (21) نفر كردند. كميسيون شوراها گفتند چون شش ماه بايد بگذرد تا ما تعداد اضافه كنيم، الان كه ما داريم بررسي ميكنيم بيش از (9) ماه گذشته است. لذا به دوستان گفتيم چرا مادهاي كه ما ارجاع داديم، گفتند ديگر وقتش گذشته است. من ميخواهم حضرتعالي رئيس جلسه هستيد، تدبيري بفرماييد كه ما الان چطور ميتوانيم پيشنهاد افزايش تعداد شوراها را بگوييم. اين طرحي كه آمده هيچ جاي بحثي نگذاشته است. خواهش من اين است كه يك تدبيري بفرماييد تا ما بتوانيم اين پيشنهاد را مطرح كنيم. خيلي ممنون.

علی مطهری
عرض كنم من فكر نميكنم الان امكان دادن پيشنهاد جديد باشد، منتها اگر در حين بررسي جزئيات، ماده مربوط به كميسيون ارجاع شود، شما در آنجا ميتوانيد پيشنهاد جديدي را ارائه كنيد، خيلي ممنون. آقاي كاتب بفرماييد.

غلامرضا کاتب
مخالفين آمادگي داشته باشند، مخالف اول جناب آقاي مهرداد لاهوتي، مخالف دوم جناب آقاي محمدعلي پورمختار و مخالف سوم جناب آقاي عباسعلي پوربافراني هستند. موافقين هم محبت كنند آمادگي داشته باشند، موافق اول جناب آقاي عبدالرضا مصري، موافق دوم جناب آقاي بدري و موافق سوم محمداسماعيل سعيدي هستند، در خصوص گزارش كميسيون شوراها و امور داخلي در مورد طرح يكفوريتي اصلاح موادي از قانون تشكيلات وظايف و انتخابات شوراهاي اسلامي كشور و انتخاب شهرداران. جناب آقاي لاهوتي بفرماييد.

مهرداد لاهوتی
مخالف
بنده يك بار ديگر اين حادثه تلخ جانباختگان شهداي آتشنشان كه با فداكاري و ايثار جانشان تلاش كردند كه به مردم آسيب وارد نشود، خدمت همه ملت ايران و خانواده اين عزيزان تسليت عرض ميكنم. به سهم خودم از همه امدادگران، همه اينهايي كه در اين حادثه تلاش كردند و به خصوص شهردار محترم تهران تشكر ميكنم.
ببينيد دوستان! آن چيزي كه الان مطرح است كاملاً بحث شوراها را دارد تغيير ميدهد و شما تصور بفرماييد ما الان خودمان را داريم آماده ميكنيم، هيأت نظارت بر انتخابات شوراها در مجلس شوراي اسلامي، مردم عزيز ما هم در جريان باشند، انتخابات شوراها يك مقدار با انتخابات ديگر متفاوت است. نظارت بر انتخابات شوراها بر عهده مجلس شوراي اسلامي است.
ما هيأت مركزي بر انتخابات را انتخاب كرديم، الان هيأت مركزي در حال انتخاب هيأت نظارت بر شهرستانها است. در اين فاصله چه زماني هست شما الان بياييد مطالعه كنيد، ما تمام شرايط انتخابشوندگان و شرايط شوراها را كاملاً در اين قانون داريم تغيير ميدهيم. به نظر من به جهت اينكه بحث را خلاصه كنيم، بتوانيم نتيجه بگيريم و وارد محتوا نشويم، واقعاً من از نظر زماني به صلاح كشور نميدانم. الان وزارت كشور به عنوان مجري سرگردان خواهد بود، خود دوستان هيأت نظارت سرگردان خواهند بود، خود افرادي كه الان دارند كار ميكنند، افرادي كه الان ميخواهند در عرصه انتخابات حضور پيدا كنند پنج، شش ماه است دارند تلاش ميكنند. ما داريم تمام شرايط را به هم ميريزيم.
به نظر من الان از نظر زماني موقع مناسبي براي اين كار نيست. دوستان! من خواهش ميكنم رأي منفي بدهيد، اجازه بدهيد در يك فرصت مناسبي ما بتوانيم كل قانون جامع را بياوريم، الان خود وزارت كشور طرح جامع انتخابات را تهيه كرده، بر اساس ابلاغ سياستهايي كه رهبري معظم انقلاب ابلاغ كردند، طرح جامع انتخابات تهيه كردند. به نظر من الان از نظر زماني، زمان مناسبي براي اين كار نيست، اجازه بدهيد كه اين كار در فرصت مناسبي مطرح شود. به اين موضوع رأي مخالف بدهيد.

علی مطهری

غلامرضا کاتب
موافق اول جناب آقاي مصري نماينده محترم كرمانشاه بفرماييد.

عبدالرضا مصری
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
من از كميسيون مربوطه تشكر ميكنم كه زحمت زيادي متقبل شدند براي يك امري كه اشكالات زيادي در آن قانون قبلي وجود داشت، ابهامات زيادي وجود داشت، ارتباطات خوب تعريف نشده بود، ميتوانست از متن قانون برداشتهاي متفاوتي داشته باشد كه خوشبختانه با اين بحثي كه در گذشته شروع شد، كميسيون مربوطه آن ايرادات را رفع كردند، اينجا به خريد و فروش رأي اشاره كردند، به شرايط جسماني مثل شنوايي، بويايي و سلامت اشاره كردند. بحث مدرك تحصيلي را براي هميشه بريدند مبني بر اينكه كساني كه در مقاطع گذشته بودند با شرايط گذشته و اگر دارد قانونگذاري ميشود براي افرادي كه در آينده ميخواهند كانديدا باشند شرايط تعريف كنيم، نه هر روز بنشينيم تغيير شرايط داده باشيم.
بحث معتمدان بود كه خوشبختانه در اينجا ديده شد، بحث نمايندگان مجلس شوراي اسلامي بود و مشاوران رئيس مجلس اضافه شد. قبلاً بحث رئيس سازمان نظام پزشكي بود كه نظام مهندسي در اينجا ابلاغ شد. انصافاً برادر عزيز و ارجمندم جناب آقاي لاهوتي عزيز ميفرمايند در وقت ديگر، وقتش همين وقت است، چون ما انتخابات شوراها را در آينده نزديك داريم. يعني ما در اواخر ارديبهشتماه ميخواهيم دوباره انتخابات شورا را داشته باشيم، با آن قانوني كه پر از ابهام است.
لذا من خواهش ميكنم اجازه بدهند چون ثبتنام (29) اسفند است و تسريع در اين قانون ميخواهد صورت بگيرد، دوستان اجازه بدهيد در همين مجلس با حضور شما فرهيختگان گرامي بند به بند اين قانون مورد بررسي قرار بگيرد كه انشاءالله با اتفاق هر جايي هم كه شما ديديد به مصلحت نيست آن را حذف كنيم، اينكه ما بياييم كل زحمت هم طراحان و هم كميسيون را نديده و نخوانده حذف كنيم، انصافاً جفا در حق همكاران عزيز است.
لذا من خواهش ميكنم دوستان و مخالفين محترم اجازه بدهند از ماده (1) شروع كنيم، با هم هر موردي هم كه باشد موافقين براي اصلاح كمك خواهند كرد. لذا به نظر من نبايد از دستور خارج شود و بايد تكليف شوراها و قانون شوراها قبل از انتخابات كه ارديبهشت خواهد بود انشاءالله روشن شود، تشكر.

علی مطهری
از رعايت وقت تشكر ميكنيم.

غلامرضا کاتب
مخالف بعدي جناب آقاي پورمختار هستند كه وقتشان را به جناب آقاي قاضيپور دادهاند.

محمدعلی پورمختار
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام و عرض ارادات به ملت بزرگ ايران اسلامي و تقدير و تشكر از نمايندگان محترم. آقاي مطهري، رياست محترم جلسه! يك پيشنهاد هم در رابطه با واقعه آتشسوزي پلاسكو دارم. حضرتعالي به عنوان رياست محترم جلسه اگر امكان دارد ابلاغ بفرماييد در محل حادثه يك ايستگاه آتشنشاني به نشان آتشنشانها احداث كنند تا هر كسي در آينده هم بداند كه آتشنشانان در آنجا چه زحماتي كشيدند. عذرخواهي ميكنم. (نايبرئيس ـ تشكر).
اما در موضوع؛ ضمن تشكر از آقاي لاهوتي همكار عزيزم به عنوان مخالف و از جناب آقاي مصري نماينده عزيزمان تشكر ميكنيم كه نقطهنظراتشان را گفتند. ولي چون نزديك انتخابات است، ما هر قانون را در نزديك انتخابات برگزار كنيم، يك مشكل ديگر و شبهه جديدي ايجاد ميشود، ميگويند به خاطر خودشان ميخواهند انتخابات را به نفع خودشان تغيير بدهند. همكاران عزيز! اگر ما دو سال قبل اين اصلاح را انجام ميداديم خيلي بهتر بود. آقاي مطهري! اگر ما صبر كنيم انتخابات ارديبهشتماه تمام شود، مشكلات جديدي را هم كه خواهيم ديد اضافه و اصلاح كنيم به نفع نظام است.
ولي در اينجا اشكالات عمدهاي است، ما مجوز ميدهيم كه دولت هر كجا بخواهد انتخابات را رايانهاي و كامپيوتري برگزار كند. اين در قسمتي ناقص ميشود، يعني آقايان هر كجا بخواهند اين كار را انجام بدهند، انجام ميدهند.
دومي؛ شرايط تحصيلات بعضي از افراد را برداشتند. شما مستحضر هستيد مدرك ملاك نيست، خيليها هيأت علمي هستند ولي دركي از مشكلات معيشتي جامعه ندارند. در روستاها و شهرها آدمهاي بسيار باشخصيت و مردمداري وجود دارند كه مدارك عاليه تحصيلي هيأت علمي را ندارند، اين يك مشكل ديگر است. در يك جايي هم آمده كه آنهايي كه رد صلاحيت شدهاند، بايد مستقيماً تهران باشند. هزاران هزار نفر به دلايل مختلف توسط هيأتهاي نظارت شهرستاني رد خواهند شد. آقاي مطهري! آيا در كميسيون شوراها اينقدر نيرو هست؟ اينها بايد اجازه ميدادند در هيأتهاي استاني كه هر استان نمايندگان دارد، سه تا نماينده دارد، آنها بررسي ميكردند و بعد از آن به هيأت نظارت كشوري ميآمد. اين هم يك نقص ديگري است. اميدوارم همكاران عجله نكنند، به اين رأي ندهند، تا براي بعد از انتخابات ارديبهشتماه بماند تا مشكلاتي كه در انتخابات جديد پيش خواهد آمد را بتوانيم اضافه كنيم و شبهه هم به وجود نيايد. به عشق امام حسين، يا حسين

غلامرضا کاتب
متشكريم جناب آقاي قاضيپور. موافق بعدي جناب آقاي حاجيدليگاني هستند، جناب آقاي حاجيدليگاني در خدمت شما هستيم.

حسینعلی حاجی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
همكاران عزيز! چند تا نكته به عنوان حُسن در اين اصلاحيه وجود دارد كه خدمتتان عرض ميكنم. يكي اينكه در اصلاحيه جديد حق تحقيق و تفحص را به شوراهاي اسلامي شهر و روستا داده و اين كار بسيار درستي است كه شوراها به سمت وظيفه اصليشان كه بحث نظارت و عدم ورود به اجرا است، اين اصلاحيه در اين راستا اين حركت را به وجود ميآورد كه كار بهجايي است.
نكته ديگري كه حُسن است اينكه ما قبلاً شاغلين در شهرداري را ممنوع كرده بوديم كه در انتخابات همان شهر براي شوراي شهر يا روستا شركت كنند و بعداً حذف شده بود. در اين اصلاحيه مجدداً جزء افراد ممنوعالورود به اين موضوع شناخته شده، مگر اينكه استعفا بدهند، يا جابهجا شوند و يا در غير از آن شهر خودشان كه كارمند آن هستند بخواهند كانديدا شوند.
نكته بعدي كه از محسنات آن است اينكه ما در چهار سال دوره دچار مشكل ميشديم. مثلاً الان در سال 96 در حالي كه نهم ارديبهشتماه دوره چهارساله به اتمام ميرسيد، از آن طرف انتخابات رياست جمهوري و شوراها بناست كه (20) روز بعد از آن انجام شود. لذا در اين اصلاحيه اين مشكل هم رفع شده است.
همچنين مهمترين بحث اين است كه در خصوص هيأتهاي اجرايي، دو تا انتخابات با هم ميخواهد برگزار شود، اينجا آمده در خصوص هيأتهاي اجرايي برگزاركننده انتخابات، چون ما يك فرماندار كه بيشتر در حوزه انتخابيه شهرستان نداريم، اينجا آمده گفته كه هيأت اجرايي انتخابات رياست جمهوري و شوراها يكجا ميتواند تشكيل شود و اين كار بسيار خوبي است، صرفهجويي در وقت است، دقت در رسيدگي را بالا ميبرد و ميتواند كه در تصميمگيريها تسهيل ايجاد كند.
همچنين يكسري شغلهايي كه بايستي ورودشان به انتخابات ممنوع ميشد، اينها هم در اين اصلاحيه درست شده است. مثلاً مشاورين رئيس مجلس، معاونين رئيس مجلس، رئيس اتاق اصناف و بعضي از افراد ديگري كه در قانون فراموش شده بود و لازم بود كه جزء افرادي قرار بگيرند كه نتوانند در انتخابات به عنوان انتخابشونده شركت كنند، اينها هم آمده و كار بسيار درستي است.
يك كار بسيار خوبي هم در تمركززدايي در موضوع نظارت بر انتخابات انجام شده كه اين هم از محسنات اين اصلاحيه است. لذا خواهشم اين است كه همه عزيزان به كليات اين اصلاحيه رأي مثبت بدهيد، اگر نكاتي داشتيد، با توجه به پيشنهادات جايگزيني كه هست كه داراي اشكال بود، در آنجا ميتوانيم اصلاح كنيم. تشكر ميكنم.

غلامرضا کاتب
متشكر، مخالف آخر جناب آقاي پوربافراني هستند، جناب آقاي پوربافراني بفرماييد.

عباسعلی پوربافرانی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
ضمن عرض سلام و خداقوت خدمت همكاران عزيز و ارجمند و همچنين عرض تسليت به مناسبت شهادت آتشنشانان و تشكر از همه دستاندركاراني كه براي كشف اجساد و ساير مسائل مرتبط با اين موضوع تلاش كردند.
من ابتدائاً از همه شوراهاي اسلامي سراسر كشور تشكر ميكنم و اميدوارم كه انشاءالله همكاران عزيز دقت بفرمايند. ما در حادثه پلاسكو كه اميدواريم حوادث مشابه در كشور تكرار نشود، اتفاقاً يك نقطه عبرتي براي همين موضوع است. ما امروز شاهد حادثه تلخي بوديم كه بعضاً نظارت لازم از سوي متوليان امر يا انجام نشده يا جدي گرفته نشد. يك علت مخالفت بنده همين است كه شايد همكاران عزيز در كميسيون مربوطه به اين موضوع نپرداختهاند و امروز كه اين حادثه تلخ اتفاق افتاده و بيارتباط با موضوع شوراهاي اسلامي نيست، قطعاً اين ميتواند براي اصلاح مطلوبتر مواد راهگشا باشد.
دوماً اينكه در قانون فعلي و حتي در اصلاحاتي كه آمده است، ما در قانون براي برخي از روستاها و حتي شهرهاي كوچك يك نسخه واحدي پيچيديم كه محدوديت ايجاد ميكند. ببينيد! همينجا يك مادهاي به سلامت جسماني اشاره دارد. اصلاً اينكه بخواهيم يك عضو شورا به چه شكلي تأييد شود، قطعاً آنهايي كه توانايي براي فعاليت ندارند وارد نخواهند شد. ما بسياري از جانبازان و معلولين عزيز را داريم كه اتفاقاً خيلي قابليتهاي زيادي دارند و ميتوانند در عرصههاي مختلف كارساز باشند. اين محدوديت خوب نيست.
در بعضي از روستاها و شهرهاي كوچك شايد موادي كه به اين منجر ميشود كه ما بحث مشاغل همزمان يا سكونت را مطرح كنيم، اينها به حذف نيروهاي خوب و مؤمن و پرتلاش منجر خواهد شد. لذا من از همكاران عزيز و ارجمند درخواست دارم با توجه به اينكه فاصله زيادي تا ثبتنام نيست، شايد بخواهيم در اين فرصت كوتاه تصميمي بگيريم كه بعضي از موارد در آن ديده نشود، به صلاح نيست. لذا از همه همكاران دعوت ميكنيم كه انشاءالله مخالفت كنند تا اين مجدداً در كميسيون با توجه به حوادث اعلامشده و متأسفانه اتفاق افتاده، درايت بيشتري شود و مواد لازم به آن اضافه شود و انشاءالله به صحن مجلس بيايد. متشكرم.

غلامرضا کاتب
موافق آخر جناب آقاي صديف بدري نماينده محترم اردبيل، نمين، نير و سرعين هستند، بفرماييد.

صدیف بدری
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
من هم خدمت همكاران عزيز و مردم شريف ايران اسلامي عرض سلام و ادب و احترام دارم. به مناسبت شهادت آتشنشانان قهرمان در حادثه پلاسكو عرض تسليت دارم و از تمام مسئولين و پرسنلي كه در بحث آواربرداري و كشف اجساد شهداي عزيز تلاش فراواني داشتند تشكر ميكنم.
همكاران عزيز! اين طرح به دنبال موادي از قانون شوراها است كه اصلاح برخي از آنها ضروري به نظر ميرسد. قانون تشكيلات، وظايف و انتخابات شوراهاي اسلامي كشور كه در سال 75 تصويب و ابلاغ شده و اصلاحات بعدي هم خورده نياز به اصلاح و بهروزرساني دارد. شوراهاي شهرها و روستاها به عنوان پارلمان محلي مطرح است. هميشه در سخنرانيها و بررسيهاي كارشناسي نظر دوستان اين است كه ما بايد به شوراها اعم از شهرها و روستاها اختيارات كافي بدهيم. متأسفانه در تمام اصلاحات قوانين، محدوديت اختيارات شوراها تصويب شده و اين با نظرات علمي و فني كارشناسان مغاير است. لذا نياز است كه اختيارات شوراها و قوانين شوراها بهروزرساني شود.
ما بايد كارها و تصميمگيريهاي محلي را به شوراها واگذار كنيم و نبايد از تفويض اختيار به آنها بترسيم و واهمه داشته باشيم. شوراها نبايد به دليل مسائل سياسي از اختيارات كمي برخوردار باشند. تجربه كشورهاي موفق نشان ميدهد كه شوراها و پارلمانهاي محلي بايد داراي قدرت تصميمگيري و اجرايي زيادي باشند. چرا ما در حرف ميگوييم كه شوراهاي محلي، شوراهاي شهرها و روستاها خوب هستند، ولي در عمل اعتقاد به تفويض اختيار بيشتر به آنها نداريم.
براي عملياتي شدن اين دغدغه و تفويض اختيارات به شوراها بايد شرايط انتخاب اعضاي شورا بازنگري شود، بايد شرايط سختتر و شرايط مناسبي براي ثبتنامكنندگان و انتخابشوندگان براي اعضاي شوراي شهر داشته باشيم كه در اين طرح بسياري از دغدغههاي شوراها ديده و پيشبيني شده است. با توجه به تجميع انتخابات رياست جمهوري با انتخابات شوراها، عملاً لحاظ كردن قانون فعلي براي تشكيل شوراها مشكل شده است. از اين رو ما در ماده (1) به دنبال اصلاح آن هستيم. همزمان شدن خوب است، ولي به دليل طولاني شدن دوره برگزاري و شروع كار شوراهاي اسلامي، يك مشكل در مديريت شهري و مديريت محلي ايجاد ميشود كه نياز به اصلاح اين موضوع است. از همه همكاران محترم درخواست ميكنم به كليات اين طرح رأي موافق بدهند. اگر نظر اصلاحي در جزئيات هم داشته باشند، در خدمت عزيزان خواهيم بود. والسلام عليكم و رحمه الله

علی مطهری
از رعايت وقت تشكر ميكنيم. دولت نظري دارد؟ آقاي ساماني نظري داريد؟ (ساماني ـ موافقم) دولت موافق است، كميسيون بفرماييد توضيح بدهيد.

محمدجواد کولیوند
بسم الله الرحمن الرحيم
همكاران محترم، خواهران و برادران عزيز دقت بفرماييد! همزماني انتخابات رياست جمهوري و انتخابات شوراها، در حقيقت الزاماً بايد برخي از مواد انتخابات شوراها را اصلاح كنيم. راهي نيست، بايد الزاماً بعضي از اين مواد اصلاح شود. مثلاً هيأت اجرايي وقتي در رياست جمهوري شكل ميگيرد، در دور گذشته يك هيأت اجرايي هم براي شوراها شكل گرفت و هيأت اجرايي رياست جمهوري معتمدين سر صندوقها را چينش ميكنند، اما هيأت اجرايي شوراها هيچ مسئوليتي ندارد.
نكته بعدي كه دوستان اعلام كردند در زمانبندي انتخابات است. زمانبندي روزشمار انتخابات رياست جمهوري تا 29/2/96، (77) روز است، براي شوراها (66) روز است. يعني شوراها بايد از 30/12/ تا 6/1/ بروند ثبتنام كنند. لذا تمام فرمانداريها و بخشداريها و تمام دستگاهها بايد باشند. اگر اين ادغام اتفاق بيفتد اين يك هفته جلو ميآيد، يعني از بيستوسوم شروع ميشود.
دوم؛ در رابطه با هيأتهاي نظارت كه برادران فرمودند هيأتهاي نظارت بايد در استان بررسي كنند، حرف اين است؛ اگر كسي در استان رد صلاحيت شد به هيأت مركزي آمد، اينجا اصلاح كرديم با حضور رئيس هيأت نظارت عالي استان رسيدگي كنيم كه خدايناكرده اگر كسي اينجا تأييد شد ديگر استان نگويد چرا تأييد كرديد، ما آنجا رد كرديم، شما اينجا تأييد كرديد. اين يك هماهنگي ويژه است.
بحث الكترونيكي شدن انتخابات است كه در اينجا آورديم. وزارت كشور اعلام كرده با ظرفيتي كه دارد در (11) ميليون رأي در استانهاي كشور ميتواند الكترونيكي برگزار كند. لذا الان تيم IT مجلس با همكاري هيأت نظارت مركزي و وزارت كشور دارد بررسي ميكند، اين قابليت قانونياش اينجا آمده، ما بايد الكترونيكي شدن را در اينجا بياوريم.
بحث تخصصي شدن شوراها است. پيشنهاداتي براي تجربه، سه سال يا پنج سال پيشنهاد دادند، براي اينكه كسي كه به شورا ميآيد فيالبداهه از دانشگاه به شورا ميآيد يا اينكه بالاخره هيچ تجربهاي در دستگاههاي اجرايي ندارد به شورا ميآيد. لذا همهتان در شهرهاي خودتان با اين موضوع مواجه هستيد.
راجع به استعفاي بعضي از پستها؛ بله در ماده (28) استعفاها از پستها در بند (1) ملي، در بند (2) استاني، در بند (3) مربوط به شهرداريها است. الان در بند (3) شاغلين شهرداري از قلم افتاده كه اينجا اصلاح شده، يا در بند (1) تعدادي از رؤساي دانشگاهها يا رئيس نظام مهندسي، رئيس اتاق اصناف، اينها افتاده بود كه اينجا اضافه شده است.
در رابطه با روستاها و شهرها گفتند يك نسخه داديم، اينطور نيست. اگر دقت كنيد در رابطه با سلامت جسماني در قوانين ديگر هم داريم. آنجا گفته: «داشتن سلامت جسماني در حد برخورداري از نعمت شنوايي، گويايي و سلامت رواني». كسي نگفته خدايناكرده كسي جانباز است يا ويلچري است نميتواند بيايد، اينها اصلاح شده است.
لذا خواهش من اين است با توجه به اينكه اين انتخابات و انتخابات رياست جمهوري با هم است، بالاجبار بايد برخي از اين مواد اصلاح ميشده و اصلاح شده است. همكاران محترم! خواهش ميكنم انشاءالله به كلياتش رأي بدهيد، اگر در مواد موضوعي بود انشاءالله بتوانيم اصلاح كنيم، متشكرم.

علی مطهری
خيلي ممنون، حضار 218 نفر، كليات طرح يك فوريتي اصلاح موادي از قانون تشكيلات، وظايف و انتخابات شوراهاي اسلامي كشور و انتخابات شهرداران را به رأي ميگذاريم. آغاز رأيگيري، دوستان رأي خودشان را بدهند. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، با رأي خوبي هم تصويب شد.
12
اعلام وصول (3) فقره لایحه

علی مطهری
آقاي كاتب! اعلام وصوليها را اعلام بفرماييد.

غلامرضا کاتب
لايحه اصلاح بند (3) قانون ارتقاي بهرهوري كاركنان باليني نظام سلامت اعلام وصول ميشود.
ـ لايحه الحاق دولت جمهوري اسلامي ايران به پيمان مودت و همكاري در جنوب شرق آسيا اعلام وصول ميشود.
ـ لايحه عادي موافقتنامه انتقال محكومين بين جمهوري اسلامي ايران و جمهوري قزاقستان اعلام وصول ميشود.
13
اعلام وصول (1) فقره طرح

غلامرضا کاتب
طرح اصلاح موادي از قانون آييننامه داخلي مجلس شوراي اسلامي اعلام وصول ميگردد.
14
اعلام وصول (1) فقره سؤال

غلامرضا کاتب
سؤال ملي جناب آقاي سيدعلي ادياني نماينده محترم قائمشهر، سوادكوه و جويبار از وزير محترم جهاد كشاورزي در خصوص علت توزيع واكسنهاي از رده خارج، توسط مؤسسه تحقيقاتي واكسن و سرمسازي رازي مستقر در شهر كرج اعلام وصول ميگردد. جناب آقاي رئيس در خدمتيم.

علی مطهری
15
تذکر آییننامهای و اخطار قانون اساسی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

علی مطهری
آقاي رنجبرزاده! تذكرات شفاهي را لطف كنيد.

اکبر رنجبرزاده
آقاي دكتر! اول (10) دقيقه تذكرات كتبي را بخوانم، بعد تذكرات شفاهي.

علی مطهری

اکبر رنجبرزاده
تذكرات شفاهي خارج از دستور جلسه هفتادوپنجم، جناب آقاي نادر قاضيپور نماينده محترم اروميه بفرماييد.

نادر قاضی پور
اخطار
بسم الله الرحمن الرحيم
اخطار اصل (29) به آقاي آخوندي؛ مسكن اجتماعي، مسكن كارگران عزيز و كشاورزان زحمتكش كجاست؟ چرا در عرض سه سال و اندي يك باب مسكن اجتماعي براي روستاييان احداث نكرديد؟
آقاي آخوندي! راهآهن اروميه كي تمام ميشود؟ قرار بود سال 1388 تمام شود.
تذكر به آقاي دكتر قاضيزاده؛ از خدا بترس! واردات صافي دياليز را ممنوع كنيد، (4) ميليون مصرف داريم، (10) ميليون توليد داخلي باكيفيت و استاندارد عالي جهاني با قيمت مناسب داريم.
تذكر به جناب آقاي چيتچيان؛ سد نازلو و باراندوز اروميه، سد سيمينه بوكان را چرا بيخود و بيجهت بر خلاف نظر مهندسان عزيز مهاب قدس تعطيل كرديد؟
تذكر به آقاي ربيعي؛ آقاي ربيعي! با رأي فراكسيون كارگري وزير شدي، ولي برعليه كارگران كار ميكني. آيا سزاوار است كارگران با ماهانه (840) هزار تومان زندگي خود شامل مسكن، تحصيل فرزندان، بهداشت و درمان و تغذيه داشته باشند؟ خدايي هست، از خدا بترسيد و به كارگران عزيز ظلم نكنيد.
آقاي روحاني رئيسجمهور، وزراي راه و شهرسازي، جهاد كشاورزي، كشور، نيرو و امور اقتصادي و دارايي، حاجآقاي مطهري! الان در جلوي مجلس پديده شانديز، كاسپين و پرديسبان جمع شدند. آقاي رئيسجمهور و وزرا! به حل مشكل آنها برسيد.
تذكر به وزير خارجه؛ در پي حكم ترامپ براي ممنوعيت ورود ايرانيان به آمريكا، خواهشمند است دولت از رهبر معزز و عزيزمان درخواست كند براي ايرانيان عزيز مقيم آمريكا به جز اعضاي گروههاي ملحد و خائنين به اسلام و مملكت، به بقيه عفو عمومي عطا نمايند تا آنها به كشور عزيزمان ايران اسلامي برگردند تا عزت و كرامت ايرانيان حفظ شود.
از آقاي دكتر اميري معاونت رياست جمهوري كه جهت حل مشكل صادرات سيب اروميه (رنجبرزاده ـ تشكر ميكنيم آقاي قاضيپور، وقتتان تمام شد) اقدام نموده تشكر ميكنيم.
آقاي رنجبرزاده! آقاي مطهري گوش نكرد، الان جلوي مجلس پديده شانديز، كاسپين و پرديسبان جمع شدهاند. يك نفر از اعضاي هيأترئيسه به آنها جواب بدهد. به عشق امام حسين، يا حسين

اکبر رنجبرزاده
ياشاسين نماينده محترم اروميه

علی مطهری
خيلي ممنون، آقاي قاضيپور! البته تذكرات شفاهي را كه بنده نبايد جواب بدهم. اين را شما خطاب به آقاي وزير بگوييد.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقاي شهاب نادري نماينده محترم اورامانات بفرماييد.

شهاب نادری
تذکرات شفاهی
ضمن عرض تسليت به خانواده آتشنشانان محترم كشور.
تذكر به رئيسجمهور محترم؛ چرا به رغم مساعد بودن شرايط توسعه ترانزيت در استان كرمانشاه خصوصاً منطقه اورامانات، هيچگونه اقدام جدي براي استفاده از اين ظرفيت به عمل نيامده است؟ چرا رفتار تبعيضآميز دولت در حق اورامانات ادامه دارد؟ ايجاد منطقه ويژه اقتصادي اورامانات و آزاد قصرشيرين بخشي از اين مشكل را حل ميكند.
اختصاص بخشي از معابر مرزي به منطقه اورامانات و عدم بازسازي زيرساختها و فرصتهاي ويرانشده در زمان جنگ در منطقه اورامانات و جانمايي و اسكان روستاهاي مرزي.
تذكر به رئيسجمهور محترم در خصوص دستور ممانعت از واگذاري مشكوك و غيرقانوني پالايشگاه كرمانشاه.
تذكر مجدد به جناب آقاي دكتر روحاني و وزير دفاع؛ علت عدم پرداخت حق ارشديت نيروهاي سپاه و ارتش جمهوري اسلامي ايران كه اقتدار نظام هستند، چرا اجرايي نميشود؟ و در خصوص تقويت بودجه دفاعي كشور.
تذكر مجدد به جناب آقاي دكتر روحاني و وزير كشور در خصوص عدم ساماندهي مرز شيخصله و شوشمه و تعرفه بالاي كولهبريها كه مبلغ (300) هزار تومان در مرز اورامانات گرفته ميشود، (100) هزار تومان عايد كولهبرهاي بدبخت ميشود، (200) هزار تومان ديگر سهم ديگران است كه به حساب خزانه واريز نميشود و صرف عمران و آباداني منطقه نميگردد، در صورتي كه در مرزهاي ديگر اين مبالغ خيلي ناچيز است.
تذكر به وزير كشور؛ با توجه به اينكه بيشتر اقلام مغازهها در شهرهاي مرزي از كولهبريها وارد ميشود، متأسفانه نيروي انتظامي اين اقدام را به عنوان قاچاق محسوب ميكند. اين خلاف قانون است.
تذكر به وزير اقتصاد و رئيسكل بانك مركزي بابت عدم همكاري و همراهي نظام بانكي كشور با فعالان اقتصادي؛ جناب آقاي طيبنيا! عليرغم اينكه حضرتعالي تأكيد كرده بوديد كه تسهيلات مسدودي از فعالان اقتصادي گرفته نشود. متأسفانه اين رفتار خلاف قانون و شرع نظام بانكي همچنان ادامه دارد. چرا وامهاي كارگشايي انجام نميشود؟
تذكر به رئيسجمهور محترم بابت عدم ابلاغ آييننامه اجرايي و بخشودگي سود و جرايم وامهاي بخش كشاورزي زير (100) ميليون تومان.
تذكر به وزير راه جناب آقاي آخوندي كه هنوز جادههاي اورامانات به صورت قتلگاه و نظامي هستند و در توسعه هيچ اقدام مثبتي انجام نگرفته است، با تشكر.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقاي داريوش اسمعيلي نماينده محترم سروستان، كوار و خرامه بفرماييد.

داریوش اسمعیلی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
ضمن عرض تسليت شهادت نيروهاي جانبركف آتشنشانان عزيز.
تذكر اول من به وزير محترم امور خارجه در مورد رفتار توهينآميز رئيسجمهور آمريكا مبني بر عدم صدور ويزا براي ايرانيان و لزوم موضع قاطع و در شأن ملت بزرگ ايران از طريق مقامات مسئول است.
تذكر دوم من به وزير محترم جهاد كشاورزي در خصوص پرداخت خسارات كشاورزان از طريق صندوق بيمه كشاورزي است. جناب آقاي مهندس حجتي مدير محترم صندوق بيمه محصولات كشاورزي! با كمال تأسف مردم در سالي كه گذشت به خصوص در استان فارس با خشكسالي بيمثالي روبرو شدند، استان فارس با بحرانهاي عجيب آب روبرو شد كه نتيجه آن در بعضي از مناطق حتي عدم برداشت يك كيلوگرم گندم يا جو كشتشده بود. مردمي كه امروز دارند با كارت يارانهشان فقط از نانواييها استفاده ميكنند، به عبارتي كارت يارانه خودشان در نانواييها گذاشتهاند براي اينكه از آنجا نان بگيرند، اندك رزقي را كه داشتند در خشكسالي از دست دادند و الان سال دارد به پايان ميرسد و متأسفانه هنوز بيمه صندوق محصولات كشاورزي حق و حقوق اين مردم را به خصوص در حوزه انتخابيه از جمله شهرستان خرامه پرداخت نكرده است. لذا درخواست ميكنيم در پرداخت حق و حقوق مردم تسريع شود.
تذكر سوم من به وزيران محترم كشور و جهاد كشاورزي در خصوص عدم اجراي مصوبه دولت است. هيأت محترم وزيران در جلسه 10/8/93 مصوب نمود كه وزير جهاد كشاورزي با همكاري وزير كشور و سازمان مديريت و برنامهريزي كشور يا همان سازمان برنامه و بودجه فعلي مشكلات كشاورزان منطقه خرامه در استان فارس را بررسي و به نحو مقتضي رفع نمايد. به دنبال آن وزير محترم كشور نامهاي را به استاندار فارس مينويسد و استاندار هم بعد از مدتي طي نامهاي در تاريخ 7//9/94 پيشنهاداتي را در پاسخ ارائه ميفرمايد، ولي متأسفانه هيچ اقدامي در اين مورد انجام نشد. (رنجبرزاده ـ تشكر) عليرغم پيگيريهاي زيادي كه شكل گرفت، عليرغم جلسات متعددي كه با معاون محترم وزير كشور و رئيس سازمان بحران و معاونين محترم وزير جهاد كشاورزي شكل گرفت، تا امروز هيچ قدمي در اجراي اين مصوبه مهم دولت برنداشتند و اميدواريم كه اين كار را انجام بدهند كه مجبور نشويم از طريق سؤال و استيضاح اجراي مصوبات خود دولت را از وزيران دولت دنبال كنيم. تشكر ميكنم.

اکبر رنجبرزاده
از آقاي اسمعيلي نماينده محترم سروستان، خرامه و كوار تشكر ميكنيم.

علی مطهری
آقاي رنجبرزاده! يك لحظه تأمل بفرماييد. ما مطلع شديم كه عدهاي از سهامداران شركت پديده و پرديسبان و چند تا ديگر از اين شركتها در جلوي مجلس تجمع كردند، آقاي قاضيپور هم يك اشارهاي كردند. بنده پيشنهاد ميكنم خود آقاي قاضيپور بروند با اين دوستان ملاقات كنند بلكه يك كمكي به اينها باشد، خيلي ممنون.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقاي رضا انصاري نماينده محترم داراب و زريندشت بفرماييد.

رضا انصاری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
تذكر اول بنده به وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي است. آقاي وزير! معاون حضرتعالي آقاي سيدتقي نوربخش در مردادماه 94 در سفري به داراب كلنگ درمانگاه تأمين اجتماعي را به زمين زد. در آن زمان به مردم داراب با اعتماد به نفس خودساخته خود قول داد ظرف مدت (15) ماه به بهرهبرداري برسد، اما و هزار اما با گذشت نزديك به (20) ماه با كمال تأسف حدود (20) درصد پيشرفت فيزيكي داشته است.
آقاي وزير! دستنشانده حضرتعالي با قول و وعدهاي كه به مردم داراب دادهاند و با اشاراتي كه در آن جلسه به دولت راستگويان داشتند، به اعتبار و حيثيت دولت محترم لطمه وارد كردند. حداقل كار اين است كه زودتر اين پروژه را به اتمام برسانيد تا اذهان مردم حوزه انتخابيه اينجانب نسبت به دولت تصحيح گردد.
تذكر دوم به وزير محترم نيرو؛ آقاي وزير! اطلاع داريد در شهرستان زريندشت، مركز شهرستان و اكثر روستاهاي آن نه تنها آب شرب ندارند، بلكه آب غيرشرب براي انجام امورات واجب و غيرواجب هم در طول هفته فقط چند ساعتي دارند و در بعضي مواقع در تابستان امسال اين زمان به دو هفته هم رسيد؟
آقاي وزير! اطلاع داريد روستايي به نام بندشت وجود دارد كه آرزوي مردم برخورداري از شير آب در ابتداي روستا است؟
آقاي وزير! اطلاع داريد در منطقه كوهستان داراب روستاهاي آن هر (45) روز يك بار با تانكر آبرساني ميشود؟ اگر اطلاع نداريد واي بر شما، اگر اطلاع داريد و شبها راحت ميخوابيد باز هم واي بر شما.
آقاي وزير! به حضرتعالي متذكر ميشوم هر نوع تنش احتمالي در حوزه انتخابيه اينجانب در ماههاي آتي متوجه شما و مديران وزارت نيرو ميباشد. (رنجبرزاده ـ تشكر) بنابراين تا دير نشده براي تأمين آب شهرستانهاي داراب و زريندشت چارهانديشي كنيد، متشكرم.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقاي انصاري سپاسگزارم. جناب آقاي محسن كوهكن نماينده محترم زنجان بفرماييد

محسن کوهکن ریزی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
جناب آقاي رنجبرزاده! لنجان است، زنجان نيست. جناب آقاي مطهري رياست محترم جلسه! شايد تذكر من يك مقدار متفاوت از تذكرات ديگر دوستان باشد. تذكرات عمدتاً به مسئولين اجرايي است، تذكر من به خودم و مردم است. ما روزهاي اولي كه كار مجلس را شروع ميكنيم ادعا ميكنيم كه چهار سال زمان زيادي نيست، بايد يك اقدام اساسي براي حل مشكلات مردم انجام بدهيم، بعد از مدت كوتاهي دو عارضه بزرگ گريبان ما را ميگيرد و در يك چشم بر هم زدن چهار سال تمام ميشود.
يكي اينكه ايرادات و اشكالاتي كه عموم قوانين و مصوبات قبلي دارد، افراد به سراغ ما ميآيند و با طرحهاي دوفوريتي، يكفوريتي و عادي به سمت و سوي اصلاح اينها ميرويم و از مسائل اساسي وا ميمانيم.
تذكر به مردم اين است كه مردم شريف! اين دوستاني كه انتخاب كرديد و به مجلس فرستاديد سه روز در هفته از صبح تا ظهر بايد تمام ذهن و فكر آنها متوجه مصوباتي باشد كه براي شما ايجاد حق و تكليف ميكند. كم نيستند دوستان و برادراني كه ناگزير هستند كه جواب بدهند، شايد نزديك به دوسوم وقت جلسه علني را بايد به تلفن جواب بدهند. اين گوشيهايي كه در گوش تكتك ما است و در جلسه علني به جاي اينكه به بررسي طرحها (بپردازيم)، بشنويم مطالبي را كه نماينده محترم دولت يا يك همكار عزيز ميگويد، داريم با طرف مقابل با موكلمان صحبت ميكنيم. اينها به كار لطمه ميزند، اينها تراز نمايندگي را پايين ميآورد. وقتي تراز نمايندگي پايين آمد، حتي خطاب من به همين عزيزان و بزرگواراني است كه قبل از من تذكر دادند، آنوقت آنها براي تعهداتي هم كه مسئولين اجرايي ميكنند خيلي ارزشي قائل نيستند، اگر به تعهداتشان هم عمل نكردند. (رنجبرزاده ـ تشكر) فلذا اگر بخواهيم دستگاههاي اجرايي از هيمنه قانونگذار و مجلس حساب ببرند و به تعهدات خودشان در ارتباط با مردم عمل كنند، جايگاه خودمان را ارتقا بدهيم و ايرادات را برطرف كنيم.
دبير (رنجبرزاده) ـ تشكر، جناب آقاي حسينعلي حاجيدليگاني نماينده محترم شاهينشهر، ميمه و برخوار بفرماييد.

اکبر رنجبرزاده
تشكر، جناب آقاي حسينعلي حاجيدليگاني نماينده محترم شاهينشهر، ميمه و برخوار بفرماييد.

حسینعلی حاجی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
جناب آقاي رئيسجمهور! جنابعالي مسئول اجراي قانون اساسي هستيد. يكي از مواردي كه عليرغم شعارهاي فراوان اقدامي راجع به آن صورت نگرفته و از جمله حقوق اساسي شهروندي است، اجراي بند (2) اصل (43) قانون اساسي است. يعني ايجاد شرايط براي اشتغال جوانان و همه مردم.
آقاي رئيسجمهور! اولاً آنهايي كه شاغل بودند يكي پس از ديگري دارند بيكار ميشوند، آنهايي هم كه ماندند در بسياري از واحدها ماهها است كه حقوق نگرفتهاند. مثلاً كارگران پلياكريل اصفهان چندين ماه است حقوق نگرفتهاند. بسياري از واحدهاي صنعتي در حوزه ما از جمله بنياد پوشش روانرود ماههاي طولاني است كه حقوق نگرفتهاند.
دوماً در اين بندي كه از قانون اساسي ذكر كردم، دولت وظيفه دارد براي اشتغال مردم ايران امكانات كار و وسايل كار را در اختيار همه مردم قرار بدهد. آقاي رئيسجمهور! امروز يك جوان اگر بخواهد يك وام اشتغال بگيرد كجا بايد برود؟ صندوق كارآفريني مدتها است كه ديگر وام نميدهد، هيچ بانكي وامي به جوانان نميدهد، هيچ واحد صنعتي نميتواند وام بگيرد. حتي وامهاي (5) ميليوني كه بانكها با نرخ (18) درصد به عنوان كارگشايي ميدادند، بانكها جلوي اينها را هم بستهاند. اگر قبول نداريد بگوييد آدرس جايي كه براي اشتغال وام ميدهند كجاست؟ مردم از هر طرف تحت فشار قرار گرفتهاند، حداقل يك كمكي كنيد كه بتوانند درآمدي داشته باشند قبوض اربعهشان را بپردازند.
آقاي رئيسجمهور! ميدانيد كه وزارت نفت، شركت ملي گاز اخيراً قيمت گاز را دو برابر كرده است؟ مردم از كجا بياورند اين عددها را بدهند؟ (رنجبرزاده ـ ممنونيم آقاي حاجي) اين خلاف هدفمندي هم است. سال گذشته اگر يك خانوادهاي يك عددي را ميپرداخت، امسال بايستي دو برابر بدهد، به خاطر اينكه آن جهت پلكاني را هم برداشتيد. يعني مصرف كنند يا نكنند بايستي پول گاز را بپردازند.

اکبر رنجبرزاده
از نماينده محترم شاهينشهر، ميمه و برخوار جناب آقاي حاجي سپاسگزاريم. ضمناً پدرخانم ايشان هم به رحمت ايزدي پيوستند كه خدمت ايشان و خانواده محترمشان تسليت عرض ميكنيم.
16
تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به مسئولان اجرایی کشور

اکبر رنجبرزاده
تذکرات کتبی
تذكرات كتبي نمايندگان به مسئولان اجرايي كشور:
ـ خانم سيدهحميده زرآبادي (قزوين، آبيك و البرز) به رئيسجمهور محترم در خصوص ضرورت بهکارگیری مدیران شایسته و توانمند بومی در ادارات کل استان قزوین. همچنين ضرورت رسیدگی به موضوع شرکت جعلی پردیسبان ایرانیان و پیگیری شکایات مالباختگان و نيز ضرورت رسیدگی عاجل در خصوص پرداخت معوقات خانوادههای محترم شهدا و ایثارگران.
به وزیر کشور در خصوص ضرورت رسیدگی عاجل و صدور دستور بررسی در خصوص بهکارگیری غیرقانونی مدیرکل امور شهری استانداری قزوین و نيز ضرورت بهکارگیری مدیران شایسته و توانمند بومی در ادارات کل استان قزوین.
به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در خصوص ضرورت رسیدگی عاجل به مشکلات عديده شرکت آبگینه.
ـ آقاي محمدنعيم امينيفرد (ايرانشهر، سرباز، دلگان، بخشهاي بنت، فنوج ، آشار، لاشار و آهوران) به رئيسجمهور محترم در خصوص ضرورت رسیدگی فوری به وضعیت سیلزدگان سیستان و بلوچستان با عنایت به بروز صدمات جدی به زیرساختهای منطقه.
به وزیر کشور در خصوص عدم برنامهریزی جامع در مدیریت بحران در استان پهناور سیستان و بلوچستان.
ـ آقاي محسن بيگلري (سقز و بانه) به وزير کشور در خصوص علت تیراندازی نیروی انتظامی در سقز و بانه به بهانه مبارزه با قاچاق که باعث داغدار شدن خانوادههای زیادی شده است.
ـ آقاي عليمحمد شاعري (بهشهر، نكا و گلوگاه) به وزرای جهاد کشاورزی و صنعت، معدن و تجارت در خصوص جلوگیری از کاهش تعرفه واردات محصولات کشاورزی.
ـ آقايان: محمدحسين فرهنگي، شهابالدین بیمقدار، محمداسماعیل سعیدی و احمد علیرضابیگی و خانم زهرا ساعی (تبريز، آذرشهر و اسكو) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در خصوص ضرورت پیشبینی برای پذیرش اورژانسها در ایام تعطیل رسمی و توسعه ظرفیت آنها.
به وزیر صنعت، معدن و تجارت در خصوص ضرورت بازنگری در سیاستهای توسعه نانواییها در شهر تبریز و لزوم توجه به حقوق نانوایان بومی و پیشکسوت در محلات.
ـ آقاي سيدتقي كبيري (خوي و چايپاره) به وزير نفت در خصوص علت افزایش نرخ گاز مصرفی آبانماه 95 در مناطق سردسیر.
ـ آقاي امير خجسته (همدان و فامنين) به وزير صنعت، معدن و تجارت در خصوص لزوم خارج كردن پتروشیمی همدان از بلاتكليفي پس از ساليان سال.
ـ آقاي قاسم ساعدي (دشتآزادگان و هويزه) به رئيسجمهور محترم در خصوص عدم اهتمام جدی نسبت به حل مشکل ریزگردها در استان خوزستان و ارائه گزارشهای واهی و به دور از واقعیتها در شبکههای صدا و سیما و فضای مجازی. همچنین عدم توجه به تالاب هورالعظیم شهرستان هویزه و نيز عدم توجه به چالش ریزگردهای نفسگیر استان خوزستان که ناشی از خشکاندن تالابها و عدم تأمین آب رودخانهها و آب کشاورزی و اصرار بر انتقال آب کارون و کرخه.
ـ آقاي احمد علیرضابیگی (تبريز، آذرشهر و اسكو) به وزیر نفت در خصوص علت حذف محاسبه پلکانی قیمت گاز مصرفی خانگی و اعمال قیمت ثابت برای همگان اعم از پرمصرف و کممصرف كه خلاف اقتصاد مقاومتی است.
ـ آقاي سيدجواد ساداتينژاد (كاشان، آران و بيدگل) به وزير صنعت، معدن و تجارت در خصوص دليل بالا بودن تعرفه نخهای ظریف مورد استفاده در فرش ماشینی.
به وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي در خصوص عدم تكميل مجتمع فرهنگي كاشان، آران و بيدگل.
به وزير جهاد كشاورزي در خصوص عدم رسيدگي به تعمير و مرمت قنوات و عدم تكميل استخرهاي ذخيره آب در بخش نياسر، برزوك و خرمدشت كاشان.
ـ آقاي جواد كاظمنسب (اهواز، باوي، حميديه و كارون) به وزير نيرو در خصوص عدم وجود امكانات فني و زيربنايي در تأسيسات آب، برق و فاضلاب خوزستان كه بحران روزهاي هشتم و نهم بهمنماه ناشي از همين امر و ضعف زيرمجموعه آن وزير در استان است.
به وزير نفت در خصوص متوقف ماندن طرح ناقص و ناكارآمد آماك و طرح جمعآوري و جلوگيري از سوزاندن گازهاي همراه نفت.
ـ آقاي حسن نوروزي (رباطكريم و بهارستان) به وزراي كشور و صنعت، معدن و تجارت در خصوص عدم اعلام پنج ناحيه صنعتي قلعهمير، كاظمآباد، زواره و دهحسن كه به شهر صنعتي خصوصي تبديل شده است.
ـ آقاي احمد صفري (كرمانشاه) به وزير صنعت، معدن و تجارت در خصوص علت خامفروشي معادن سنگ و قير در استان كرمانشاه و تعطيلي واحدهاي توليدي در شهركهاي صنعتي استان.
ـ آقاي حسينعلي حاجيدليگاني (شاهينشهر، ميمه و برخوار) به رئيسجمهور محترم در خصوص ضرورت رسيدگي به جلوگيري از تخريب منطقه باستاني و گردشگري تختسرخ بخش ميمه شهرستان شاهينشهر و ميمه.
به وزير كشور در خصوص ضرورت جلوگيري از واردات اتوبوس توسط شهرداريها.
ـ آقاي حشمتاله فلاحتپيشه (اسلامآبادغرب و دالاهو) به وزير نيرو در خصوص علل سهلانگاري در موضوع قطع برق شهرستانهاي اسلامآباد و دالاهو طي چند روز اخير و جلوگيري از تكرار چنين شرايطي در منطقه.
به رئيسجمهور محترم در خصوص اقدام عملي و فوري جهت دفاع از حقوق ايرانيان مشمول فرمان نژادپرستانه ترامپ رئيسجمهور آمريكا.
ـ آقاي احمد علیرضابیگی (تبريز، آذرشهر و اسكو) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشكي در خصوص عدم مديريت مناسب ظرفيتهاي درماني به ويژه در ايام تعطيل.
ـ آقاي امير خجسته (همدان و فامنين) به وزير صنعت، معدن و تجارت در خصوص لزوم استقرار صنايع خودرويي در شهرستان همدان جهت تسهيل صادرات به كشورهاي همجوار غربي.
ـ آقاي شهاب نادري (پاوه، جوانرود، ثلاثباباجاني، روانسر و دهستانهاي سرقلعه و جيگران) به وزير امور اقتصادي و دارايي در خصوص عدم همكاري و همراهي نظام بانكي كشور با فعالان اقتصادي.
به وزير كشور در خصوص اسكان و جانمايي روستاي مرزي كه در دوران جنگ از منطقه مجبور به ترك شدند. همچنين عدم ساماندهي مرز شيخصله و شوشمي، تعرفه بالا از كولهبري كه هيچ عايد اين قشر عزيز نميشود.
ـ آقاي علي نجفيخوشرودي (بابل) به رئيسجمهور محترم در خصوص عدم اجراي مصوبه هيأت محترم وزيران به تاريخ 17/9/95 در خصوص كمك به باغداران و كشاورزان خسارتديده استان مازندران تاكنون.

علی مطهری
جناب آقاي رنجبرزاده تشكر ميكنيم، داريم به وقت اذان نزديك ميشويم.
17
تسلیت نایبرئیس محترم مجلس شورای اسلامی به آقای الیاس حضرتی نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس

علی مطهری
ما رحلت مادر گرامي جناب آقاي الياس حضرتي نماينده محترم تهران، ري، اسلامشهر، شميرانات و پرديس را از طرف مجمع نمايندگان استان تهران و همينطور هيأترئيسه مجلس به خودشان و خانواده محترمشان تسليت عرض ميكنيم.
18
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

علی مطهری
جلسه بعدي ساعت (8) روز سهشنبه دوازدهم بهمن 1395 و دستور جلسه هم ادامه دستور هفتگي است. پايان جلسه را اعلام ميكنم.