1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحيم
جلسه با حضور 225 نفر از نمايندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسمالله الرحمنالرحيم
دستور جلسه پنجاه و سوم روز چهارشنبه بیست و چهارم آذرماه 1395 هجريشمسي مطابق با چهاردهم ربيعالاول 1438 هجريقمري:
1 ـ ادامه رسيدگي به گزارش كميسيون اجتماعي در مورد لايحه اساسنامه سازمان انرژيهاي تجديدپذير و بهرهوري انرژي.
2 ـ گزارش كميسيون عمران در مورد طرح اصلاح بند «ه» تبصره (1) قانون بودجه سال 1395 كل كشور.
3 ـ گزارش كميسيون عمران در مورد طرح استفساريه قانون اصلاح بند «ي» تبصره (2) قانون بودجه سال 1394 كل كشور و بند «ه« تبصره (1) قانون بودجه سال 1395 كل كشور.
4 ـ گزارش مقدماتي كميسيون عمران در مورد بررسي سانحه ريلي مورخ 5/9/1395 در استان سمنان.
5 ـ گزارش كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي در مورد لايحه چگونگي تشكيل و نحوه رسيدگي هيأتهاي انضباطي نيروهاي مسلح.
6 ـ سؤال آقاي عبدالرضا مصري نماينده محترم كرمانشاه از وزير محترم تعاون، كار و رفاه اجتماعي.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آياتی از کلامالله مجید.
(آيات 157 ـ 156 از سوره مبارکه «اعراف» توسط قاری محترم آقای مصطفي يادگاري تلاوت گرديد)

مصطفی یادگاری
اعوذ بالله من الشيطان الرجيم ـ بسم الله الرحمن الرحيم
وَاكْتُبْ لَنا فِي هذِهِ الدُّنْيا حَسَنَةً وَ فِي الْآخِرَةِ إِنَّا هُدْنا إِلَيْكَ قالَ عَذابِي أُصِيبُ بِهِ مَنْ أَشاءُ وَ رَحْمَتِي وَسِعَتْ كُلَّ شَيْءٍ فَسَأَكْتُبُها لِلَّذِينَ يَتَّقُونَ وَ يُؤْتُونَ الزَّكاةَ وَ الَّذِينَ هُمْ بِآياتِنا يُؤْمِنُونَ * الَّذِينَ يَتَّبِعُونَ الرَّسُولَ النَّبِيَّ الْأُمِّيَّ الَّذِي يَجِدُونَهُ مَكْتُوباً عِنْدَهُمْ فِي التَّوْراةِ وَ الْإِنْجِيلِ يَأْمُرُهُمْ بِالْمَعْرُوفِ وَ يَنْهاهُمْ عَنِ الْمُنْكَرِ وَ يُحِلُّ لَهُمُ الطَّيِّباتِ وَ يُحَرِّمُ عَلَيْهِمُ الْخَبائِثَ وَ يَضَعُ عَنْهُمْ إِصْرَهُمْ وَ الْأَغْلالَ الَّتِي كانَتْ عَلَيْهِمْ فَالَّذِينَ آمَنُوا بِهِ وَ عَزَّرُوهُ وَ نَصَرُوهُ وَ اتَّبَعُوا النُّورَ الَّذِي أُنْزِلَ مَعَهُ أُولئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ*
(صدق الله العلی العظيم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقای يادگاري قاری محترم تشكر میکنیم، ترجمه آيات را قرائت بفرماييد.

احمد امیر آبادی فراهانی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«و براي ما در اين دنيا نيكي مقرر فرما و در آخرت نيز، زيرا كه ما به سوي تو بازگشتهايم. فرمود عذاب خود را به هر كس بخواهم ميرسانم و رحمتم همه چيز را فرا گرفته است و به زودي آن را براي كساني كه پرهيزگاري ميكنند و زكات ميدهند و آنان كه به آيات ما ايمان ميآورند مقرر ميدارم، همانان كه از اين فرستاده پيامبر درسنخوانده كه نام او را نزد خود در تورات و انجيل نوشته مييابند پيروي ميكنند، همان پيامبري كه آنان را به كار پسنديده فرمان ميدهد و از كار ناپسند باز ميدارد و براي آنان چيزهاي پاكيزه را حلال و چيزهاي ناپاك را برايشان حرام ميگرداند و از دوش آنان قيد و بندهايي را كه برايشان بوده است برميدارد. پس كساني كه به او ايمان آوردند و بزرگش داشتند و يارياش كردند و نوري را كه با او نازل شده است پيروي كردند، آنان همان رستگارانند».
راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
اسامي تأخيركنندگان جلسه امروز عبارتند از آقايان: علي اسماعيلي، سعيد باستاني، كاظم جلالي، سيدكمالالدين شهرياري، محمود صادقي، محمدقسيم عثماني، كورش كرمپورحقيقي، عامر كعبي، عليرضا محجوب، حسين مقصودي، الهيار ملكشاهي، سيدفريد موسوي، مجيد ناصرينژاد، رامين نورقليپور، همايون هاشمي، نبي هزارجريبي، احد آزاديخواه، علي ساري و خانم خديجه ربيعيفرادنبه.
آقاي دكتر شهرياري نماينده محترم زاهدان در جلسه قبل استعلاجي داشتند كه جزء غائبين قرائت شد اصلاح ميشود. همچنين جناب آقاي سيدفريد موسوي هم استعلاجي دارند و آقاي علي اسماعيلي هم مأموريت تشريف دارند.
3
بیانات رئیس محترم مجلس شورای اسلامی به مناسبت میلاد باسعادت پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوآله وسلم) و امام جعفر صادق (علیهالسلام) و تبریک پیروزی مردم سوریه و عراق در مقابل تروریستها

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحيم
ميلاد باسعادت سيد اولياء و سرور اوصياء، خاتم انبياء، محمدمصطفي (صلياللهعليهوآلهوسلم) (حضار صلوات فرستادند) و ميلاد مسعود امام صادق (عليهالسلام) را به نمايندگان محترم و ملت عزيز تبريك و تهنيت عرض ميكنم و اميدوارم هفته وحدت بستر وحدت واقعي مسلمانان را فراهم كند.
پيامبر خدا فرمود «مؤمنان برادرند، خونهايشان يكرنگ است و در برابر ديگران قدرتي واحد هستند»، اگر مسلمانان همين يك كلام نوراني حضرت را مبناي زندگي و مراودات خود قرار ميدادند به تعبير حضرت امام (قدسسره) بزرگترين قدرت دنيا ميشدند. بزرگترين معجزه عالم در حركت عظيمي بود كه رسولالله ظرف (23) سال به وجود آورد و نظام بينظيري در تربيت فردي و اجتماعي ساماندهي نمود. تا زماني كه اين منهج در بين مسلمانان حتي با تغييراتي رايج بود پيشرفتهاي علمي، فرهنگي و سياسي چشمگيري داشتند و با عزتمندي زيست مينمودند و با حضور پيامبر عظيمالشأن به اين نشئه رستاخيز بلوغ عقلاني بشر آغاز شد.
نظام تربيتي پيامبر بر عقلانيت و حكمت استوار بود، فرمودند: خداوند چيزي با ارزشتر از عقل در ميان بندگان تقسيم نكرد، از اين رو خواب خردمند برتر از بيداري جاهل است و مهمتر آنكه آباداني يك كشور و ترقي و رشد يك امت را در گرو حكمت و دانش قرار داد و فرمود دلي كه درونش حكمت نيست مانند خانهاي ويران است، پس بياموزيد و آموزش دهيد و دينشناس گرديد و نادان از دنيا نرويد كه خداوند عذر ناداني را نميپذيرد. و در سخني بلند فرمودند هر كس بر پايهاي جز دانش رفتار كند، بيش از آنكه اصلاح كند فساد به بار ميآورد.
در واقع در نظام تربيتي رسولالله اصلاحگري، توسعه و رشد فردي و اجتماعي واقعي جز بر دانش و حكمت ممكن نيست. انساني رستگار است كه خردمند باشد و جامعهاي توسعه به معناي واقعي دارد كه مبناي حركت آن جامعه بر حكمت استوار باشد.
پيامبر در بياني نوراني اين نويد را داده است كه سنت الهي براي روزي انسانها در برنامهريزي درست قرار داده شده است و فرمودند هر كس براي گذران زندگاني خويش به درستي برنامهريزي كند خداي تبارك و تعالي روزياش ميبخشد. آن قدر در نظام تربيتي و سلوك سياسي پيامبر موضوع برنامهريزي درست مبتني بر حكمت اهميت دارد كه ترس و خوف خود را صرفاً در بيبرنامگي و سوءتدبير مسلمانان علني نموده است و فرمود بر امت خويش نه از فقر كه از برنامهريزي نادرست و سوءتدبير بيم دارم.
نكته مهم ديگر در نظام تربيتي رسولالله طراحي نظريه همسرنوشتي امت بود، به طوري كه حكومت پيامبر مردميترين و آزادترين حكومت تاريخ محسوب ميگرديد. پيامبر مبناي حكمراني خويش را بر اصل «كلكم راع و كلكم مسئولٌ عن رعيته» قرار داد، لذا در نظام سياسي پيامبر بر مبناي اين اصل دو سياست حاكم بود، يك محدود بودن دولت، دو، آزاد بودن ملت. درست عكس شرايط امروز جهان كه دولتها تا ميتوانند براي خود آزادي خلق ميكنند چه در حوزه اقتصاد و سياست و امنيت و از اين طريق حوزه عمل ملت را محدود ميكنند.
اين وضع در بين كشورهاي اسلامي معالاسف به بدترين شكل درآمده است. پيامبر (صلياللهعليهوآلهوسلم) نظامي ايجاد نمود كه به نقل امام علي (عليهالسلام) وقتي مرد يهودي طلب خود را از پيامبر درخواست نمود و پيامبر معذور بود بر حسب نظر مرد يهودي يك روز در كنار او ماند و عليرغم عصبانيت اطرافيان نزد او نماز خواند و استراحت كرد و به اصحاب معترض خود گفت: «خدا مرا نفرستاد كه به كسي ظلم كنم، خواه اهل ذمه باشد، خواه نباشد». پيامبر نظام سياسي را بر اخلاق پايهگذاري نمود، در واقع بخش مهمي از رشد مسلمانان را در نظام سياسي متكي بر اخلاق ميسر ميدانست و فرمود خوشرفتاري و مدارا با مردم نيمي از ايمان است و رفق و نرمش با آنان نيمي از زندگي است.
از منظر پيامبر (صلياللهعليهوآلهوسلم) در مقابل اين مسير همبستگي ملي مبتني بر ايمان و اخلاق، نظامي گرگوش مبتني بر سودانگاري است كه فرمود: «روزگاري بيايد كه مردمش گرگ هستند و آنكه گرگ نباشد گرگها او را ميدرند». وقتي معيارهاي زيست اجتماعي بشر از تكيه بر اخلاق فاصله بگيرد و تلقي ماكياولي در سياست و اجتماع حُسن تدبير تلقي گردد، پيشبيني پيامبر محقق ميگردد كه متأسفانه جهان امروز تا حد زيادي چنين الگويي را دنبال كرده است. براي اهداف دنيوي جنگافروزي ميكنند، براي اهداف پست قدرتطلبانه تروريست ايجاد ميكنند و آنان را به جان مسلمانان مياندازند، آيا اين همان مدرسه گرگها نيست كه پيامبر روزگاري را بدان صفت پيشبيني نمود؟ با پررويي اموال مسلمانان، انرژي آنان را چپاول ميكنند و با ايجاد فضاي دروغين رعب و هراس منابع نصفه و نيمه آنان را به فروش سلاحهاي خود اختصاص ميدهند، اين روزها برخي مقامات آمريكايي و انگليسي در منطقه با رجزخوانيها و گزافهگوييهاي سياسي دو هدف را دنبال ميكنند: يكي با توليد هراس دروغين بازار مكاره سلاح خود را رونق بخشند و ديگر سرپوشي بر رفتارهاي ماجراجويانه خود در منطقه بگذارند و اذهان را به سوي ديگري منحرف كنند، چراكه سياستهاي مزورانه آنان در چند سال اخير در سوريه، عراق، ليبي و يمن به بنبست رسيد و توفيقات فرزندان رشيد منطقه تروريستهاي مزدور آنان را مستمراً به عقبنشيني واداشت، به طوري كه حلب شهر مهم سوريه هم از لوث تروريستها پاك گرديد و عنقريب انشاءالله موصل نيز آزاد ميگردد و اين فضا براي آنان خفهكننده است و بايد يك مسير جديد كشمكش در منطقه را باز كنند. البته هوشياري در بين مسلمانان از درجه خوبي برخوردار است و قدرت تحليل مكر آنان را دارند و اين پتانسيل پراهميت اين بار آنان را در چالش غرب آسيا زمينگير خواهد نمود.
مجلس شوراي اسلامي توفيقات مردم مسلمان سوريه و عراق را در نبرد با تروريستها و دسايس دولتهاي شرآفرين تبريك گفته و بهترينها را براي آنان آرزو ميكند و حمايت ملت بزرگ ايران را در رهايي و پيروزيهاي نهايي آنان اعلام ميكند.
عرايض خود را با سخني از امام صادق درباره شخصيت پيامبر گرامي اسلام به پايان ميبرم. امام صادق فرمودند: «وقتي جبرئيل بر حضرتش نازل شد و عرض كرد خدايت (جلجلاله) بر تو سلام ميرساند و ميگويد اگر بخواهي زمين مكه بهر تو طلا خواهد شد. رسول خدا سه بار نظري به آسمان انداخت و عرض كرد: پروردگارا! نه، ميخواهم يك روز سير باشم تا حمد تو را بجا آورم و يك روز گرسنه باشم تا از تو بخواهم». والسلام عليكم و رحمه الله (نمايندگان ـ احسنت، احسنت)
4
تصویب لایحه اساسنامه سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی (ساتبا) (ثبت 76)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
خدمت رياست محترم مجلس و همكاران گرامي عرض كنم كه در ادامه رسيدگي به گزارش كميسيون اجتماعي در مورد لايحه اساسنامه سازمانهاي انرژيهاي تجديدپذير و بهرهوري انرژي (ساتبا) هفت ماده بررسي شد و به تصويب مجلس محترم رسيد، ابتداي ماده هشتم هستيم.

علی اردشیرلاریجانی
ماده هشتم را قرائت بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 8 ـ رئيس سازمان، بالاترين مقام سازمان است و در چهارچوب مقررات قانوني مربوط، اداره امور سازمان بر عهده وي ميباشد. رئيس سازمان در مراجع قانوني، نماينده سازمان است و حق توكيل به غير، ارجاع به داوري، ارائه پيشنهاد صلح و سازش با رعايت اصل (139) قانون اساسي جمهوری اسلامی ایران و اعمال نظارت لازم بر حسن اجراي وظايف محولشده به سازمان را دارا ميباشد و نيز داراي ساير اختيارات زير است:
1 ـ تهيه و تنظيم دستورالعملهاي اجرائي داخلي سازمان.
2 ـ تهيه و تدوين ساختار سازماني و پيشنهاد به مراجع ذيصلاح.
3 ـ اداره امور فني، اداري، مالي، بودجه و استخدامي سازمان و نصب و عزل يا اعمال ساير مقررات اداري درباره كاركنان در حدود مقررات مربوط.
4 ـ نظارت بر اجراي برنامهها و حسن جريان امور، وظایف سازمان مندرج در ماده (7) این اساسنامه و حفظ حقوق، منافع و اموال سازمان.
5 ـ تهیه و تنظیم برنامهها و فعالیتهای جدید در راستای اهداف و وظایف سازمان.
6 ـ نمايندگي قانوني سازمان در مقابل مراجع اداري و قضائي براي دفاع از حقوق سازمان و تعقيب دعاوي و طرح آن اعم از كيفري، حقوقي و اداري و هرگونه حقوق و اختيارات قانوني با حق توكيل به غير.
7 ـ معرفي امضاهاي مجاز براي استفاده از حسابهاي بانكي و امضاي نامهها و مكاتبات.
آقاي رئيس! اين ماده (7) اشتباهاً (7) ذكر شده، ماده (6) درست است.

علی اردشیرلاریجانی
بله درست است. در اينجا پيشنهادي داريم؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
پيشنهاد چاپشده داريم ولي نميخواهند طرح كنند.

علی اردشیرلاریجانی
اگر طرح نميكنند به رأي ميگذاريم.

محمد علی وکیلی

علی اردشیرلاریجانی
نه، اگر پيشنهادي نباشد موافق و مخالف صحبت نميكند، حضار 215 نفر، ماده (8) را به رأي ميگذاريم، نمايندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمايند، دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد، اصل ماده را به رأي گذاشتيم، پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 9 ـ قراردادها و اسناد تعهدآور با امضاي رئيس سازمان يا نماينده وي و يكي از معاونان سازمان معتبر است.

علی اردشیرلاریجانی
پيشنهادي نداريم، حضار 213 نفر، ماده (9) را به رأي ميگذاريم، نمايندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمايند، دوستان در رأيگيري مشاركت داشته باشيد، پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.
ماده (10) را قرائت بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 10 ـ دارندگان حق امضاي چكها و اسناد و اوراق مالي عبارتند از:
1 ـ رئيس سازمان يا نماينده وي.
2 ـ ذيحساب سازمان.
تبصره ـ چكها و اسناد مزبور با امضاي رئيس سازمان يا نماينده مجاز از طرف وي، ذيحساب سازمان و مهر سازمان معتبر است.

علی اردشیرلاریجانی
پيشنهادي داريم؟ ندارند، حضار 213 نفر، ماده (10) را به رأي ميگذاريم، نمايندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمايند، دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد، ماده (10) را به رأي گذاشتيم، تصويب شد.
ماده (11) را قرائت بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 11 ـ رئیس سازمان میتواند با مسئولیت خود قسمتی از اختیارات خود را به مدیران یا کارکنان سازمان به موجب ابلاغ کتبی تفویض كند.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 213 نفر، ماده (11) را به رأي ميگذاريم، نمايندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمايند، ماده (11) به رأي گذاشته شده، پيشنهاد نداشته باشيم همين است، دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد، (قاضيپور ـ اخطار دارم) اخطارتان را گوش ميدهيم، چشم، پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.
اگر راجع به اين موضوع اخطار دارند، بفرمايند.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي داداشي اخطار دارند (رئيس ـ ندارند)، جناب آقاي قاضيپور اخطار دارند.

علی اردشیرلاریجانی
آقاي قاضيپور! در اين موضوع است؟

نادر قاضی پور
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي لاريجاني! هم تذكر و اخطار دارم، در بندهاي فوق شما زود عجله كرديد (رئيس ـ اصل چندم؟) عرض ميكنم آييننامه است، ماده (24)، تنفيذ سلب مسئوليت نميشود، شما مستحضر هستيد اين قانون ادغام دو سازمان را به وجود ميآورد و تعداد زيادي كارمند رسمي در اينجاست.

علی اردشیرلاریجانی

نادر قاضی پور
تذکر آیین نامه
آقاي دكتر! ماده (24) آييننامه را تذكر دارم. آقاي دكتر! عرضم را توجه بفرماييد، بعد در مشروح مذاكرات بيايد. در اين ادغام كارمندان رسمي زيادي موجود است كه به استناد ماده (16) ايثارگران اينها تعديل خواهند يافت، در نتيجه مشكلات عديده دارد.

علی اردشیرلاریجانی

نادر قاضی پور
آقاي رئيس! يك لحظه توجه كنيد، ماده (16) قانون ايثارگران، يعني همترازي. از حضرتعالي ميخواهيم در شرح مذاكرات بيايد در ادغام حق و حقوق ايثارگران، فرزندان شهدا، آزادگان و جانبازاني كه هست ضايع نشود. والسلام

علی اردشیرلاریجانی
قبلاً همين بوده، نه آنها كه قانون دارد و مطابق قانون عمل خواهد شد. (قاضيپور ـ ممنون) اخطار دارند، بفرماييد.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي عباسي تذكر دارند.

علی اردشیرلاریجانی
آقاي عباسي! در اين زمينه است؟ بفرماييد.

اسداله عباسی

اسداله عباسی
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي دكتر لاريجاني! يكي اينكه خواهش من اين است كه در ارتباط با مشاركت همكاران در رأيگيري عنايت بفرماييد.

علی اردشیرلاریجانی

اسداله عباسی
تذکر آیین نامه
ماده (24) حفظ نظم است، يكي هم بحث حفظ شأن و منزلت نمايندگان محترم است، آقاي دكتر! شما ماده (93) آييننامه را نگاه كنيد، قبلاً هم بنده اين تذكر را دادم، «غيبت، تأخير غيرموجه نمايندگان پيش از پايان جلسه مجلس اعلان و در صورت مذاكرت مجلس ثبت خواهد شد». ميبينيم كه همكاري مثلاً يك دقيقه تأخير دارد. ببينيد آقاي دكتر! شأن و منزلت نماينده حفظ بشود. نبايستي پشت تريبون خوانده بشود، شايد موجه باشد. اجازه بدهيد همكارمان بيايد اينجا مطرح بكند يك دقيقه تأخيرش براي چه بوده است. وقتي ميگويند تأخير دارد و از پشت تريبون اعلام ميشود اين به معني (رئيس ـ جناب آقاي عباسي) خواهش من اين است كه شما حداقل به آييننامه عنايت بفرماييد.

علی اردشیرلاریجانی
آييننامه ميگويد پيش از پايان جلسه، نقصي بر اين كار نيست. ببينيد! (8) صبح جلسه رسمي بايد بشود، ما گفتيم اگر شرايطشان متفاوت بود (15) دقيقه فرصت دارند، بعد از آن تأخيركنندگان را ميخوانند و آخر جلسه غيبتكنندهها را ميخوانند. ما فكر كرديم اين به نظم ايجاد كردن نزديكتر است. تذكر ديگر را بفرماييد.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي رحيمي تذكر دارند، بفرماييد.

علی اردشیرلاریجانی

محمد علی وکیلی
از تذكرات در دستور روز جناب آقاي حسنپور هستند، بفرماييد.

شهباز حسن پوربیگلری
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم
جناب آقاي رئيس! تشكر ميكنم از اينكه اجازه فرموديد تذكر داده بشود، چند روز است در نوبت هستيم (ماده چند را ميفرماييد؟) ماده (24) بند (11) حفظ شأن و اقتدار مجلس و دفاع از حقوق و جايگاه مجلس است.
جناب آقاي دكتر لاريجاني عزيز! حضرتعالي با حساسيت، درايت و مديريت در بحث قوانين مجلس داريد فعاليت ميكنيد و همكاران هم نهايت همكاري را با حضرتعالي دارند، ولي اگر قرار باشد قانوني تصويب كنيم دولت اجرا نكند، پس چه فايده از اين بحث تصويب شدن قانون؟ مورد اول در بحث اصلاح بودجه سال 1395 كل كشور است. مجلس شوراي اسلامي مصوب كرده، شوراي نگهبان تأييده گذاشته است، مقام معظم رهبري ميفرمايد «قانون فصلالخطاب در كشور است». در بحث وامهاي صد ميليون توماني متأسفانه، جلسه را هم در كميسيون برنامه و بودجه گذاشتيم، رئيس كل بانك مركزي هم دعوت شد، تا اين لحظه آقايان زير بار نرفتند.

علی اردشیرلاریجانی
بسيار خوب، آقاي حسنپور ببينيد! الان ما راجع به طرح و يك لايحهاي داريم بحث ميكنيم، وقتي بحث را متوقف ميكنيد، يعني راجع به اين بايد تذكر و اخطار بدهيد. فرمايش شما درست است، آن قانون را بايد اجرا كرد. حالا كميسيون اقتصاد هم اين مسئله را پيگيري كنند چرا اجرا نشده تا حل بشود. اگر اجازه بدهيد دو ماده ديگر را بخوانيم. ماده بعدي را بخوانيد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 12 ـ منابع مالي سازمان عبارت است از:
1 ـ اعتبارات مصوب در قوانين بودجه كل كشور.
2 ـ درآمدهاي حاصل از ارائه خدمات به متقاضيان كه به عنوان درآمدهاي اختصاصي محسوب ميشود و در چارچوب بودجههاي مصوب براي جبران هزينههاي مورد نياز سازمان به سازمان تخصيص داده ميشود.
3 ـ وجوه حاصل از عوارض برق موضوع ماده (5) قانون حمايت از صنعت برق كشور مصوب 10/8/1394 كه به حساب سازمان نزد خزانهداري كل كشور واريز ميگردد تا صد درصد آن صرفاً بابت كمك به اجراي طرحهاي موضوع اين ماده با اولويت خريد تضميني برق تجديدپذير و پاك از بخش غيردولتي هزينه گردد.

علی اردشیرلاریجانی
پيشنهادي داريم؟ (قاضيزادههاشمي ـ خير)
حضار 207 نفر، ماده (12) را به رأي ميگذاريم. نمايندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمايند. دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد كه آخرين ماده هم تصويب بشود. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي رئيس! يك نكته تنقيحي داشت كه حضرتعالي فرموديد در انتها قرائت بشود.
«وظايف مذكور در مادهاي كه قانون تأسيس وزارت نيرو مصوب 28/11/1353 مرتبط با سازمان ساتبا از طريق اين سازمان تحت نظارت وزارت نيرو اعمال ميگردد».

علی اردشیرلاریجانی
بله، چون ما در قانون مصوب اين را داشتيم كه اين وظايف را به وزرات داديم. بايد معلوم بشود اين سازمان تشكيل شد آن وظايف در اين قالب انجام ميشود كه معاونت قوانين اين را پيشنهاد داده است. اگر موافق باشيد اين را هم به رأي بگذاريم كه يك امر تنقيحي است.
حضار 207 نفر، نمايندگان محترم نظرشان را راجع به اين ماده هم كه بايد الحاق بشود اعلام بفرمايند. اين يك ماده تنقيحي است براي اينكه آن وظايف قبلي بايد معلوم بشود كه در چارچوب اين سازمان اجرا ميشود. دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.
از كميسيون اجتماعي و انرژي تشكر مينماييم كه آنها هم گزارششان را داده بودند.
دستور بعدي را بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي رئيس! در بند (6) ماده (6) قانون قبلي «تجديدپذير و پاك» چون قرار بود كه «پاك» اضافه بشود (رئيس ـ بله، قبلاً گفته بوديد) يك اصلاح ويرايشي نياز بود.

علی اردشیرلاریجانی
اجازه بدهيد مثل اينكه تذكر و اخطار دارند، بفرماييد.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي ابطحي بفرماييد.

سیدمحمدجواد ابطحی
تذکر آیین نامه
سلام عليكم و رحمه الله
ميلاد پيامبر اكرم را تبريك عرض ميكنم. آقاي رئيس! من چند بار اخطار و تذكر نوشتم، آقاي وكيلي دستور روز را به آقاي حسنپور دادند.
(رئيس ـ نه، دستور روز نبود اخطار مربوط به كار را بايد بگويند) نه، در ليست نگاه كنيد، اما من ميخواهم بگويم بحث آييننامه داخلي مواد (136) و (137) در اين لايحه كجا عمل شد؟ (رئيس ـ 136؟) بله، فرمود كه طبق اصل (74) قانون اساسي كليه لوايح قانوني تقديمي به مجلس بايد با امضاي رئيسجمهور و وزير مربوطه باشد. اصلاً امضاي وزير مربوطه را ندارند، اين خلاف اين ماده است.
دو، ماده (137) ميگويد لوايح قانوني بايد در جلسه علني مجلس توسط وزير مربوطه يا نماينده دولت تقديم و در موقع طرح آن نيز وزير مربوطه حاضر باشد كه اين هم نبود. اين تذكرات به جاي خودش، در قانون اساسي آن بحث فوقالعادههاي خاص بود كه بايد بودجه متمركز باشد، اين را هم نديديد. شركت بهينهسازي سوخت وزارت نيرو مستثني است يا مستثني نيست، اين را هم بايد ببينيم. هر چه ما ميخواستيم به موقع تذكر بدهيم گذشت ديگر، رأيگيري شد. ولي آقاي رئيس! واقعاً توجه بفرماييد، دوستان هم توجه بفرمايند! وقتي در دستور هست، شما هم عنايت بكنيد يا تذكر وارد است يا وارد نيست.

علی اردشیرلاریجانی
من كه صبر كردم آقايان گفتند، منتها خارج از دستور بود معطلمان كردند، ديدم مربوط به متن بحثي كه ميكنيم نيست. اگر همه اين را رعايت بكنند اين مشكل شما حل خواهد شد.

سیدمحمدجواد ابطحی
حالا ما اين تذكر را داديم ثبت بشود.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، تذكر بعد را بفرماييد.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي قاضيپور تذكر دارند، بفرماييد.

نادر قاضی پور
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي دكتر لاريجاني! ماده (222) استيضاح وزرا است. مستحضر هستيد تعدادي از وزرا استيضاح شدند، پروندهشان در كميسيونهاي مربوطه مطرح است. بعضي كميسيونها اظهار ميكنند استيضاح از حد نصاب افتاده است. من از حضرتعالي ميخواهم هيأترئيسه اسامي كساني كه در كميسيون امضا كردهاند، پس گرفتهاند و كساني كه بر استيضاح باقيماندهاند مشخص بشود. ما به عملكرد هيأترئيسه اعتراض داريم، در بعضي استيضاحها تعداد بيش از (10) نفر است ولي ميگويند زير (10) نفر است. اسامي مشخص، قيد و چاپ بشود تا حق كسي ضايع نشود، والسلام.

علی اردشیرلاریجانی
بسيار خوب، كميسيوني كه اين بحث را مطرح ميكنند اسامي باقيمانده را به دوستاني كه ميخواهند بدهند، بفرماييد.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي نعمتي بفرماييد.

علی اردشیرلاریجانی

بهروز نعمتی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي دكتر! تذكر من ماده (79) آييننامه است. يكي از دوستان طي روزهاي اخير مواردي را درخصوص حقوق نمايندگان مطرح كردند كه نمايندگان بين (17) تا (21) ميليون تومان حقوق ميگيرند. اولاً اين موضوع، موضوعي است كه دروغ است، نمايندگان (5) ميليون و (400) هزار تومان بيشتر نميگيرند. عزيزي كه اين موضوع را مطرح كردند خودشان از دانشگاه حقوق ميگيرند، به مراتب حقوق دانشگاه به عنوان عضو هيأتعلمي از حقوق نماينده بيشتر است.
مطلب بعدي، موضوعي كه داراي اهميت است، يك پولي از هيأترئيسه بابت اجاره دفاتر، بابت نيروي همراه، بابت كسي كه كارهاي دفتر را انجام ميدهد، بابت حقوق آب، برق، تلفن و امثال آن پرداخت ميشود. آقاي يوسفنژاد! خواهش ميكنم بگذاريد آقاي رئيس گوش كنند. ببينيد! الان خواهش ما نمايندگان از حضرتعالي به عنوان رئيس مجلس اين است شما هيچ چيز به نماينده ندهيد، (5) ميليون و (400) هزار تومان به عنوان حقوق به نماينده بدهيد، برايشان دفتر بگيريد، مثل يك بخشدار، مثل يك فرماندار، مثل يك شهردار امكانات را برايشان فراهم كنيد و مجلس هم از اين مسائل پاك بشود.
ببينيد! الان از ديروز بعدازظهر از صدا و سيماي جمهوري اسلامي گرفته تا همه رسانهها متأسفانه رفتند روي اين موضوع دارند كار ميكنند. اين موارد باعث كسر شأن مجلس ميشود، باعث كسر شأن نمايندگان است و آقاي دكتر لاريجاني عزيز! خيلي جالب است خيلي از افراد از ديروز كه اين مسائل مطرح شده است به نمايندگان مراجعه ميكنند كه اين حقوقهايي كه شما ميگيريد، مثلاً من مريض هستم به من پول بدهيد. عزيز ما، برادر بزرگوارم از پلدختر اينجا آمدهاند ميگويند كسي را كه ميت بوده، ديروز طرفش پيش من آمده است ميگويد (2) ميليون تومان شما از پول (21) ميليون تومان براي جابجايي و حمل ميت به من بدهيد.
اين مسائل واقعاً مسائلي است كه باعث كسر شأن مجلس است. خواهشم از حضرتعالي اين است كه واقعاً هيچ پولي به نماينده ندهيد، همان حقوق را بدهيد. يك خواهش ديگر هم دارم، همه افراد اعم از قضات، اعم از دانشگاهيان همه عزيزان هم فقط از مجلس حقوق بگيرند نه از جاهاي ديگر، چون عزيزان از جاهاي ديگر حقوقشان به مراتب بيشتر از مجلس است و نسبت به حقوقي كه دارند ميگيرند ناسپاسي ميكنند. خواهشم اين است كه واقعاً اين موضوع را در دسترس عزيزان قرار بدهيد كه هيأترئيسه بيايد محبت كند دفتر، دستك و همه آن امكاناتي كه براي (رئيس ـ مخصوصاً دستك) يك بخشدار معمولي شما قائل هستيد اين كار انجام بشود. واقعاً ما نمايندهها هيچ توقعي ديگر نداريم.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، من فرمايش آقاي نعمتي را تأييد ميكنم. ببينيد! ما طبق آييننامه موظف هستيم، اين وظيفه در آييننامه به هيأترئيسه داده شده كه بايد دفتر در مناطقشان ايجاد كنند. به خشكسالي مالي در كشور خورديم گفتيم خوب ما از اين فرار كنيم، وگرنه ما بايد براي هر نمايندهاي در هر شهري يك ساختماني را بسازيم و به امكانات رسانهاي تجهيز كنيم. اين در آييننامه نوشته شده، قانون است. قانون آييننامه دوسوم رأي ميخواهد، از قوانين ديگر مهمتر است. ما امكاناتي نداشتيم و بعد هم ديديم ممكن است اين هزينه زيادي براي كشور داشته باشد به نمايندگان گفتيم در هر شهري يك ساختماني را اجاره كنيد، ما به شما اجاره آن را ميدهيم، اينكه جزء حقوق نيست.
نبايد در كشور حرف ناصحيحي زد، بيجهت ذهنيت ايجاد كرد. حقوق نمايندگان هميني است كه آقاي نعمتي گفتند. چرا خلاف ميگوييد افكار عمومي را خراب ميكنيد؟ و اگر ما طبق قانون موظفيم براي نمايندگان يك خدماتي را بدهيم ولي نميدهيم، به هر حال نمايندهاي ميخواهد با مردم ملاقات كند يك اتاق كه ميخواهد، يك نفر ميخواهد كه نوبت بدهد. خوب ما گفتيم هزينه اين را به آنها بدهند به جاي اينكه ما يك ساختمان (1) ميلياردي برايشان بگيريم بسازيم. ما پول نداشتيم و وضع كشور هم اينطور بود صرفهجويي كرديم. اگر راه ديگري ميخواهند ما بايد اين قانون را اجرا كنيم. من فكر ميكنم در حق نمايندگان دارد ظلم ميشود، حقوقشان شفاف، هميني است كه آقاي نعمتي گفتند. بر كسي پوشيده نيست، شما خودتان هم ميدانيد يك نماينده ممكن است در (5) شهرستان بايد دفتر بزند؛ معني آن اين است كه ما بايد (5) ساختمان طبق آييننامه بايد برايش بسازيم. ما به جاي اين كار گفتيم هزينه يك دفتر را به خودتان ميدهيم برويد اجاره كنيد، براي آن هم سقف گذاشتيم. اينها را نبايد بگوييد جزء حقوق است، ما صرفهجويي كرديم. بله، اگر كسي واقعاً نياز ندارد نبايد بگيرد. پول را نگيرند كه در بيتالمال بماند. اما اگر كسي براي يك دفتري نياز دارد، مخصوصاً در شهرستانها خيلي نياز دارند، مردم مراجعاتشان به نماينده زياد است. يكي است بيمار دارد تا مسائل قضائي به نماينده مراجعه ميكند. يك نفر ميخواهد اينها را مرتب كند، مشخص كند، وقت بدهد. ولي من فكر ميكنم در حق نمايندگان ظلم شده و علاوه بر اين در كشور زدن اين حرفها تخريب بلاوجه است. چرا اين كارها را ميكنيد؟ حالا ديگر گفتند ما هم توضيح را داديم. اجازه بدهيد وارد دستور بشويم، وقتمان گرفته ميشود. تذكر ديگر هم دارند، بفرماييد.

محمد علی وکیلی
از دستور روز جناب آقاي سليمي هستند، بفرماييد.

علیرضا سلیمی
تذکر آیین نامه
آقاي رئيس! در مورد دستور روز است. دو نكته است الان چون فصل رسيدگي به بودجه است (رئيس ـ ماده چند را تذكر ميدهيد؟) آقاي دكتر! من اول بند (7) ماده (24) را تذكر بدهم. در بند (7) نوشته است مسئوليت و نظارت بر رعايت اوقات و مهلتهاي قانوني به عهده رئيس است. آقاي وكيلي، جناب آقاي دكتر وكيلي عزيز ببينيد! اين مسئوليت با جنابعالي است. گاه ميبينم در ترتيبات رعايت اوقات حالا به خاطر مشغوليتهاي فراواني كه عزيزان آن بالا دارند دقت نميشود، حالا خواهشم اين است كه دقت بيشتري به آن داشته باشند. اين يك نكته.
آقاي دكتر! الان ما فصل بودجه هستيم، طبق آماري كه داده شده است نزديك (80) هزار ميليارد تومان از محل قانون هدفمندي يارانهها درآمد براي دولت حاصل ميشود، ولي حول و حوش (48) هزار ميليارد تومان آن باز توزيع ميشود، اين را خواستم شفافسازي بشود.
بعضي از قانونهاي مصوب مجلس هم اجرايي نشده است (رئيس ـ جناب آقاي سليمي ماده چند را تذكر ميدهيد؟) مثل (15) درصد معادن، آقاي دكتر! من بحث اين را داشتم كه گزارش بودجه به مجلس داده نشده است (رئيس ـ ماده را بفرماييد كه ما بتوانيم فكر كنيم) ماده (24) است. هنوز گزارش اجرايي قانون (15) درصد معادن هم به مجلس داده نشده است.
يك نكتهاي هم ميخواهم اينجا از فرصت استفاده بكنم، آقاي دكتر مرزهاي جغرافيايي در مرز استان اصفهان با استان مركزي دچار بعضي از تغييرات در وزارت كشور شده است بدون اينكه نمايندگان استان اصفهان، استان مركزي بدانند و اين باعث (رئيس ـ تشكر ميكنيم، بسيار خوب) اعتراضاتي شده است، متشكرم.

علی اردشیرلاریجانی
ببينيد! تذكراتتان بايد راجع به اداره جلسه باشد.
5
تصویب طرح اصلاح بند «ه» تبصره (1) قانون بودجه سال 1395 کل کشور (ثبت 205)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدي گزارش كميسيون عمران در مورد طرح اصلاح بند «ه« تبصره (1) قانون بودجه سال 1395 كل كشور است.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقاي كاتب! موافقين را اعلام بفرماييد. سخنگوي محترم كميسيون عمران هم براي ارائه گزارش تشريف بياورند.

غلامرضا کاتب
بسم الله الرحمن الرحيم
مخالفين بند «ه« تبصره (1) قانون بودجه سال 1395، همكاران عزيز آمادگي داشته باشند، نفر اول، جناب آقاي محمدعلي پورمختار، نفر دوم، جناب آقاي جبار كوچكينژادارمساداتي، نفر سوم، جناب آقاي سيدعلي ادياني هستند كه البته نفر اول وقتشان را به جناب آقاي طيار دادند. جناب آقاي طيار آمادگي داشته باشند.
موافقين بند «ه« تبصره (1): نفر اول، جناب آقاي مهرداد بائوجلاهوتي، نفر دوم، جناب آقاي محمد قمي، نفر سوم، جناب آقاي علياصغر يوسفنژاد هستند، محبت بكنيد آمادگي داشته باشيد.

صدیف بدری
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام و ادب و احترام و تبريك هفته وحدت خدمت ملت بزرگ ايران و شما همكاران گرامي.
گزارش كميسيون عمران به مجلس شوراي اسلامي
طرح اصلاح بند «ه» تبصره (1) قانون بودجه سال 95 كل كشور به شماره چاپ (264) كه به عنوان كميسيون اصلي به اين كميسيون ارجاع گرديده بود در جلسه مورخ 25/7/95 با حضور مسئولين و كارشناسان دستگاههاي اجرايي ذيربط در كميسيون مورد بحث و بررسي قرار گرفت و با اصلاحاتي به اتفاق آراء به تصويب رسيد.
لازم به ذكر است كه اين طرح با اولويت ذكر شده در تبصره (1) ماده (49) آييننامه داخلي و پس از قرائت گزارش شماره (3) كميسيون عمران در جلسه مورخ 10/6/95 صحن علني در اولويت بررسي قرار گرفته است.
اينك گزارش آن در اجراي ماده (147) و تبصره (1) ماده (49) آييننامه داخلي مجلس شوراي اسلامي تقديم ميگردد.
ضمناً گزارش كميسيون فرعي انرژي تا اين تاريخ واصل نشده است

غلامرضا کاتب

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، مخالف را دعوت بفرماييد.

غلامرضا کاتب
همكاران دقت بكنيد! چون كميسيون طرح بند «ه» تبصره (1) قانون بودجه سال 1395 را رد كرده است نفراتي كه مخالف صحبت ميكنند، مخالف رد هستند نه مخالف تصويب. مخالف اول جناب آقاي طيار بفرماييد.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
عزيزان من يك اصلاح بكنم، چون كميسيون اصلي عمران است رد نكرده است، كميسيون فرعي كه انرژي هست رد كرده است. در نتيجه مخالفين با نظر كميسيون عمران نظراتشان را بدهند.

قرجه طیار
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
با سلام خدمت همكاران محترم و عرض تبريك هفته وحدت. پيش از اينكه دلايل مخالفت خود را نسبت به اين طرح اعلام نمايم توجه همكاران را به اصل (52) قانون اساسي جلب ميكنم. اصل (52) قانون اساسي اذعان ميدارد «بودجه سالانه كل كشور به ترتيبي كه در قانون مقرر ميشود از طرف دولت تهيه و براي رسيدگي و تصويب به مجلس شوراي اسلامي تسليم ميگردد. هرگونه تغيير در ارقام بودجه نيز تابع مقررات مقرر در قانون خواهد بود». اولاً آن چيزي كه در اين اصل بدان تصريح شده است اين است كه اعداد و ارقام بر حسب ارزش ريالي در بودجه ساليانه ذكر ميشود، درصورتي كه در اين طرح به مقدار كالايي غيرتهاتري اشاره شده است. به نظر بنده اين اقدام ضمن مغايرت با قانون اساسي ميتواند در تثبيت رهيافتهاي نادرست در بودجه سالانه كشور به سالهاي بعد نيز انتقال يابد.
ثانياً، همكاران عزيز! در اصل (52) قانون اساسي به كلمه «سالانه» تأكيد شده است؛ يعني انتقال مانده حساب سال قبل به سال بعد اصل ساليانه بودن بودجه را نيز تحتالشعاع قرار ميدهد.
ثالثاً، با توجه به اينكه محل تأمين اعتبار دو ميليون تن قير در قانون بودجه مشخص نيست افزايش ميزان قير تحويلي از دو ميليون تن به سه ميليون تن از چه محلي تأمين اعتبار خواهد شد؟ محل تأمين اعتبار افزايش تناژ از كدام منبع خواهد بود؟ براي اختصاص اعتبار به يك فعاليت خاص لازم است رديفي در بودجه براي آن در نظر گرفته شود و اعتبارات لازم براي انجام فعاليت از منبعي مشخص تخصيص داده شود، حال آنكه محل تأمين اعتبار قير تكليفشده خود موضوع استفسار ديگري است. بنابراين ضمن مخالفت با طرح مذكور تقاضا دارم اعتبار لازم براي خريد قير در رديف خود دستگاههاي اجرايي مندرج گردد تا خود اين دستگاهها اقدام به خريد قير نمايند. والسلام عليكم و رحمه الله

غلامرضا کاتب
موافق اول جناب آقاي مهرداد بائوجلاهوتي نماينده محترم لنگرود بفرماييد.

مهرداد لاهوتی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
همكاران محترم عنايت بفرمايند. ببينيد! ما در قانون بودجه داشتيم كه دو ميليون تن قير رايگان با ارزش ريالي (2400) ميليارد تومان براي اين امر اختصاص بدهيم. خود شما هم در جريان هستيد اين كار، كار بسيار خوبي بوده است، هم وزارت راه و شهرسازي در راههاي روستايي كار بسيار باارزشي كرد، هم بنياد مسكن انقلاب اسلامي حركتهاي خوبي را در اجراي طرحهاي هادي روستايي داشتند، هم شهرداريهاي زير (50) هزار نفر ما از اين قير برخوردار شدند، سه درصدي هم براي حياط مدارس اختصاص داده بوديم. اين حركت در كنار اين بيپوليهايي كه ما در قانون بودجه داشتيم به نظر من يك حركت پسنديدهاي بوده كه دو، سه سال است ما در قانون بودجه اين عدد را تكرار ميكنيم.
اما دوستان! نكتهاي كه وجود دارد اين است. ما آنجا گفته بوديم دو ميليون تن قير با ارزش (2400) ميليارد تومان، خوب اين (2400) ميليارد تومان را اگر تقسيم بكنيم به ارزش و قيمت قير در امروز، از دو ميليون تن بيشتر خواهد شد؛ يعني ما با اين (2400) ميليارد تومان ميتوانيم سه ميليون تن قير رايگان از وزارت نفت دريافت بكنيم. به خاطر همين پيشنهاد كميسيون عمران هم همين كار را كرده است. پيشنهاد خوبي است، دو ميليون تن را تبديل به سه ميليون تن كرده است. دوستان! خواهش من اين است، اجازه بدهيد كه ما كليات را رأي مثبت بدهيم دو ميليون تن تبديل به سه ميليون تن بشود اما در ادامه خدمتتان عرض خواهيم كرد. در مادهواحده يك پيشنهادي را كميسيون برنامه و بودجه تهيه كرده است كه به جاي آن درصدها آمده است يك كار اضافهتري كرده است كه كار بسيار عالي هست. آن قيرهاي باقيمانده از سالهاي قبل را هم محاسبه كرده است. مثلاً براي وزارت راه و شهرسازي (370) هزار تن پيشبيني كرده است، براي وزارت كشور (320) هزار تن، براي بنياد انقلاب اسلامي (250) هزار تن و سازمان نوسازي مدارس (60) هزار تن. يعني آن قيرهاي معوقه را هم به آن اضافه كرده است.
خواهش من از دوستان اين است كه به كليات رأي بدهند، براي اينكه اينجا اگر شما به كليات رأي ندهيد درواقع دو ميليون تن قير شما به (2400) ميليارد تومان نميرسد. پس بنابراين ما وقتي كه در قانون بودجه گفتيم وزارت نفت مكلف است (2) ميليون و (400) هزار تن قير رايگان با ارزش (2400) ميليارد تومان پرداخت بكند بايد معادل آن هم قير بدهد، پس دو ميليون تن، ما ميتوانيم اينجا بيشتر قير دريافت بكنيم. محاسبهاي كه شده است تا سه ميليون تن قير ميشود دريافت كرد. من خواهش ميكنم دوستان به كليات رأي مثبت بدهند.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، نفر بعد را دعوت بفرماييد.

غلامرضا کاتب
مخالف بعدي جناب آقاي جبار كوچكينژاد نماينده محترم رشت هستند، بفرماييد.

علی اردشیرلاریجانی
تشريف ندارند، نفر بعدي را دعوت بفرماييد.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي سيدعلي ادياني بفرماييد.

سیدعلی ادیانی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
هفته وحدت را به همه مسلمانان عالم تبريك ميگوييم و ميلاد پيامبر پاك و فرزند پاكش را هم به همه شما خوبان و همه احرار و ابرار عالم و به همه مسلمين عالم تبريك ميگويم.
همكاران محترم عنايت كنند، طرحي كه دوستان عزيز ما و همكاران محترم ما مطرح فرمودند از سر دلسوزي و در حقيقت منباب اعمال نظارت و حسن اجراي قانون بوده است.
اين طرح در كميسيون فرعي كه كميسيون انرژي هم ارجاع شده است به اجماع رد شد. من استدعا ميكنم همكاران محترم ادله رد اين طرح را عنايت كنند، اگر كه به ظاهر صورت پيگيري كار و نوعي خيررساني در آن هست اما همه ما ميدانيم براي انجام يك مظروف مطلوب، ظرف درست و قانونمند و داراي چارچوب مشخص نياز خواهد بود. اين مظروف مطلوبي كه در اين طرح آمد در اين ظرف و با اين طرح انطباق ندارد، قابليت تحقق ندارد. چند دليل رد را من اينجا عرض ميكنم.
ببينيد عزيزان! دوستان اشاره ميكنند به بحث مربوط به بازمانده قير 1394 كه اشاره دارد «مانده قير تأمين و توزيعنشده سال 1394 در تعهد وزارت نفت بوده و به سال مالي بعدي منتقل ميشود». بعد (2) ميليون تن را هم به (3) ميليون تن ارتقا و افزايش دادند.
ببينيد عزيزان! دوستان عزيز كميسيون برنامه و بودجه و همه عزيزان ما حضور دارند. اصلاً چنين چيزي امكانپذير نيست كه شما بتوانيد انتقال بدهيد. به جهت اينكه حسابها بسته شده، به دليل بسته شدن حسابها و تفريغ بودجه امكان انتقال اعتبار از سال 94 به 95 وجود ندارد. دوستان ديوان محاسبات و دوستان نهادهاي نظارتي اين را مطرح كردند و اساساً مخالف اين قصه هستند. يعني خود دوستان ديوان محاسبات اين تكليف را مالايطاق ميدانند، چون گزارش تفريغ آمده، حسابها هم بسته شد.
نكته دوم؛ دوستان عنايت كنند! اگر ما دقيقاً بررسي كنيم آن مقطعي كه مجلس محترم دولت و وزارت نفت را تكليف كرد، بعد از آن به دليل كاهش قيمتها، ارزش هر تن قير به (750) هزار تومان كاهش پيدا كرد. شما زماني كه آن (2) ميليون تن را تكليف كرديد در قيمت و نرم خاص با مبلغ مشخص بود. زمان اجرا مابهازاي هر تن قير (750) هزار تومان كاهش قيمت دارد و در حقيقت ارزش (2) ميليون تن قير تكليفي مساوي با (1500) ميليارد تومان ميشود و همين مبلغ را دولت محترم پرداخت كرد، يعني اصلاً كسري وجود ندارد. به دليل آن كاهش قيمتي كه اتفاق افتاده (1470) ميليارد تومان شركت ملي پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي تحويل داد، يعني قريب به همان (2) ميليون تن. لذا اصلاً كسري وجود ندارد كه مطالبهگري در اين قضيه باشد. اين از نظر عدد و رقم، آن هم از جهت شكلي و به لحاظ قانوني حسابها بسته، تفريغ بودجه هم اعلام شد، امكان انتقال وجود ندارد. شما الان تصويب هم كنيد تكليف مالايطاق است، (رئيس ـ متشكريم) چنين چيزي انجام نخواهد شد. اگر كه حالا بحث مربوط به توزيع قير يا مطالبهاي است كه همه نمايندگان محترم دنبال اين موضوع هستند، آن را از زاويه و صورتمسأله ديگري بايد حل كرد. متشكرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، موافق بعدي را دعوت بفرماييد.

غلامرضا کاتب
موافق بعدي جناب آقاي علياصغر يوسفنژاد هستند، بفرماييد.

علی اصغر یوسف نژاد
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
همكاران محترم! من خواهش ميكنم دقت بفرماييد. مجلس محترم براي توسعه شبكه راههاي روستايي براي وزارت نفت از طريق شركتهاي دولتي در سه سال مختلف تعيين تكليف كرده، در سال 93، در سال 94 و در سال 95 كه براي موارد مختلف طرحهاي عمراني قير بدهند. اين كار انجام شده، تعهد ايجاد شده است. پيمانكار تعيين شده، ابلاغ شده و بعد مسائلي به وجود آمده كه شركت نفت آمده از قانون برداشت شخصي كرده و كارهاي خودش را انجام داده است. بنابراين الان تعهداتي كه براي دستگاههاي مختلف مثل بنياد مسكن و مثل وزارت راه به وجود آمده، تعهدات متقابل هنوز سر جاي خودش هست. اين يك معضل اجتماعي است.
دوستان عزيز كه مخالفت و اشاره كردند حتماً در حوزه انتخابيه خودشان موارد اينطوري را دارند. الان به درستي تعدادي از همكاران ما به خاطر نتايج مثبتي كه اين كار در حوزههاي انتخابيه براي راههاي روستايي داشته، براي توسعه شبكهها، براي شهرهاي كوچك و براي دهياريها در بخشهاي مختلف گفته آن تعهداتي كه در ارتباط با اين موضوع به عهده وزارت نفت است منتقل بشود. نه اينكه ديوان محاسبات ايراد بگيرد، اصلاً عدد و رقم نيست. همكار محترم! اين تعهدات منتقل ميشود، وقتي تعهدات منتقل شد، الان در فصل بودجه هستيم، ميتوانيم در اين مورد در بودجهنويسي با توجه به اين مصوبهاي كه داريم اقدام شود. منظور تعداد دوستاني كه اين اصلاحيه بند تبصره (1) قانون بودجه 95 را نوشتهاند اين است كه تعهدات قير تأمين و توزيعنشده، چون قير توزيعنشده هم داريم، ما عدد را كاري نداريم، (2) ميليون تن گفته، تا سقف (2) ميليارد و (400) گفته است. بنابراين با توجه به اينكه مشكلاتي در حوزههاي مختلف راهسازي و راه روستايي به عهده دستگاههاي اجرايي وجود دارد، پيمانكاران مطالبه دارند، نمايندگان محترم در حوزههاي انتخابيه خودشان قول دادهاند، ابلاغ اعتبار شده و بسياري از پروژهها نيمهكاره است، بسياري از پروژهها مشاركتي است.
شما در حوزههاي انتخابيه خودتان رفتيد به دهياريها گفتهايد زيرسازيها را شما انجام بدهيد، كارهاي اوليه را شما انجام بدهيد، قير را دولت ميدهد و وقتي دولت قير را ميدهد آنها رفتند اين كار را انجام دادند، زمان برده است. الان كارهايي كه جزء تعهدات دهياريها، شورايهاي اسلامي، بنياد مسكن و دستگاههايي مثل راه و ترابري و شهرسازي است انجام گرديده، ولي تعهد دولت، تعهد وزارت نفت، تعهد شركتهاي تابعه وزارت نفت كه بر اساس قانون بوده، به اعتبار اين قانون بوده انجام نشده است.
من خواهش ميكنم به كلياتش رأي بدهيد، همانطوري كه كميسيون محترم عمران به درستي ورود پيدا كردند و مواد و مسائل را عنوان كردند رأي بدهيد. اگر ايراد و اشكال و نقطهنظري وجود دارد ما در پيشنهاد و جزئيات بررسي ميكنيم. من فكر ميكنم كه كليات ضروري و لازم است، در جزئيات ممكن است كه نقطهنظراتي باشد، نظر همكاران را ميخواهيم بگيريم. ممنون و متشكر هستم.

غلامرضا کاتب
مخالف بعدي جناب آقاي نوروزي هستند، بفرماييد.

حسن نوروزی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
همكاران محترم توجه بفرمايند! عرض كنم كه اين طرح اصلاح بند «ه» تبصره (1) قانون بودجه سال 1395 در حالي دارد در مجلس مطرح ميشود كه ما پايان سال را داريم ميگذرانيم. يعني اگر بنا باشد آنچه را كه همكاران ما در كميسيون برنامه و بودجه تصويب كردند و در كميسيون انرژي رد شده است، اگر بنا باشد اين تصويب بشود تا وقتي كه شوراي نگهبان تأييد كند و بخواهد اجرايي شود سال مالي تمام است.
من نميدانم اعضاي محترم كميسيون برنامه و بودجه چگونه اين اصلاحيه را مطرح كردند، در حالي كه ما از هفته آينده برنامه ششم توسعه و بودجه سال 1396 را داريم در كميسيون مورد بررسي قرار ميدهيم. عجيب است، در حالي كه ما وارد بودجه سال 1396 ميشويم، از آن طرف ما داريم اصلاحيه بودجه سال 1395 را مينويسيم.
عزيزان عنايت بفرمايند! آنچه را كه شما مصوب كردهايد اين است؛ «وزارت نفت موظف است از طريق شركتهاي دولتي تابعه ذيربط معادل ريالي (2) ميليون تن قير رايگان تا سقف مبلغ (24) هزار ميليارد ريال» شما جا و موردش را هم مشخص كردهايد، (20) درصد در اختيار بنياد مسكن و (15) درصد در اختيار وزارت كشور، (3) درصد در اختيار نوسازي مدارس. شما گفتيد تا آن سقف، چطور الان شما ميآييد آن (24) هزار ميليارد ريال را قطعي تصويب ميكنيم و بعد ميگوييد آقا! چون آن (24) هزار ميليارد قطعي است و حال آنكه وزير نفت ميگفت ما پولي نداريم كه بدهيم. جاي پول ما مشخص است، اصلاً مشخص است ما چقدر بايد بدهيم، مشخص است ما چقدر بايد به يارانه بدهيم، چقدر بايد عوارض بدهيم. اصلا مگر ما قير داريم كه بدهيم؟ اين حرف ديروز آقاي وزير نفت است.
شما آمدهايد در كنار همه تكاليف وزارت نفت اين مقدار تكليف جديد براي وزارت نفت ايجاد كرديد و عجيب است از آنچه كه تصويب كردهايد خودتان باز برداشت ناصواب داريد. ميگوييد چون قير ارزان شده، شما آنجا گفتيد (2) ميليون تن قير رايگان تا سقف اين مبلغ. بعد آمديد (24) هزار ميليارد ريال را قطعي فرض كرديد، ميگوييد چون قير ارزان شده است بايد (300) ميليون تن بدهيم. به نظر من اين درست نيست، هم پايان سال مالي است، هم بيانضباطي ايجاد ميكند. همان اول مشخص باشد ما در بودجه چقدر ميخواهيم به روستاها بدهيم، چقدر براي مناطق محروم است، چقدر آموزش و پرورش است. اينكه ما در بودجه مدام يك گوشههايي فرض كنيم، شما نگاه كنيد، نوشتيد: «(3) درصد جهت نوسازي مدارس در اختيار وزارت آموزش و پرورش». اين پول قير است؟ چطور داده ميشود؟ به كدام مدرسه داده ميشود؟
به نظر من اينها بيانضباطيهاي مالي است كه در بودجه مطرح ميشود و شما داريد اين بيانضباطي را كثرت ميبخشيد و لباس قانون به تنش ميكنيد. خواهش ميكنم براي جلوگيري از بيانضباطي مالي در بودجه كشور كه متأسفانه مرسوم شده، يك اسم مناطق محروم، يك اسم روستا، يك اسم مدرسه محروم روي آن ميگذاريد و بعد در كنار سال بودجهها، بودجههاي ديگر فرض ميكنيم و اين در حالي است كه الان گزارش تفريغ بودجه آمده است.
عرض كنم كه چه كسي اين (3) درصد را از آموزش و پرورش خواسته كه كجا و چطوري هزينه كرده؟ به كدام مدرسه داده؟ چه كسي از بنياد مسكن خواسته كه اين (20) درصد كجا هزينه شده؟ چه كسي از وزارت راه و شهرسازي خواسته كه اين (62) درصد كجا و چطور هزينه شده؟ كدام شهر رفته؟ اينها براي كدام استان مصرف شده؟ من خواهش ميكنم همكاران محترم و عزيزان براي رضاي خدا جلوي اين بيانضباطيهاي مالي را كه در بودجه رخ ميدهد بگيرند و براي هميشه بودجه مشخص باشد كه هر وزارتخانهاي چه مقدار بودجه دارد و كجا ميخواهد هزينه كند. گزارش تفريغ بودجه هم بر همان اساس باشد. اينكه در گوشههاي بودجه يك زاويههاي فرار ميگذاريد مشكلات مالي است كه ما را دچار پارادوكس ميكند. والسلام

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
متشكر، آخرين موافق جناب آقاي قوامي هستند.

علی اردشیرلاریجانی

هادی قوامی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
بنده هم هفته وحدت را تبريك عرض ميكنم و از نطق عالمانه جناب آقاي رئيس مجلس در شروع جلسه علني امروز تشكر ويژه داريم، در واقع آنجايي كه اشاره كردند به بحث علم و نقش دانايي در توليد ثروت در جامعه.
عزيزان! ضمن تشكر از مخالف محترم جناب آقاي نوروزي كه نكاتي را در ارتباط با ضرورت نظارت بر بودجه مطرح كردند، اين در ارتباط با همه احكام بودجه قابل طرح است. در واقع يكي از هدفهاي اساسي نظارت مجلس تأمين منظور قانونگذار است. بالاخره قانونگذار به دليل شرايط سالهاي اخير اينگونه تشخيص داده، حالا كه ما در شرايط سخت تحريمها به سر ميبريم، نفت ميفروشيم، پولمان در كشورهاي ديگر حبس ميشود و ما نميتوانيم از فروش ثروت ملي ثروت توليد كنيم. حداقل بياييم مسيرهاي جانشين را برويم.
يكي از كارهاي مهم و جانشيني كه مجلس در اين دو، سه سال اخير انجام داده اين است، حالا كه ما قدرت اين را داريم كه نفت را توليد ميكنيم، استخراج ميشود، تبديل به فرآورده ميشود، يكي از فرآوردهها قير است. اين قير براي كجا استفاده ميشود؟ براي ايجاد زيرساختها. وقتي ما مسير توسعه را داريم طي ميكنيم، برنامههاي توسعه داريم، پروژههاي عمراني در كشور داريم، قبلاً بايد اين نفت را ميفروختيم ميرفت آنطرف به ارز تبديل ميشد، ارز را به داخل ميآورديم و بانك مركزي به ريال تبديل ميكرد و آن ريال را به خزانه ميداديم، خزانه هم اينطوري آب در چاهش جمعآوري ميشد، عمق چاه خزانه بالا ميآمد، سازمان برنامه از محل اين رديفها با مكانيز تخصيص اعتبار اين وجوه را استفاده ميكرد و فعاليتهاي عمراني انجام ميشد.
حالا كه اين فرآيند با مشكل مواجه شده، مسير جانشيني انتخاب شده كه اين كار سريعتر انجام شود. يعني ما بتوانيم يكي از آن فرآوردهها كه توليد قير است و اگر همكاران يادشان باشد در سالهايي كه اين مصوبه مجلس نبود، قيمت هر تن قير تا (2) ميليون تومان هم رسيد و امروز اين (2) ميليون تومان صفر شده است.
پس ما در بهاي تمامشده اين فعاليت عمراني اين عامل مؤثر و تعيينكننده را رايگان در اختيار وزارت راه و شهرسازي، بنياد مسكن و نهادهايي ميگذاريم كه فعاليتهاي عمراني انجام ميدهند. كار اينها هم چيست؟ ايجاد زيرساختها است. با همين قيرهاي رايگان است كه مثلاً اگر يك جادهاي سالها مستهلك شده بود و امكان روكش آسفالتش نبود، روكش آسفالت ميشود. اگر زيرساخت جادهاي آماده بود، قير نبود يا منابع نبود كه آسفالت شود، امروز آسفالت ميشود. در واقع اينها سياستهاي قيرقيمتي هدفمندي يارانهها است.
اي كاش، اي كاش ما در طول اين سالها كه از 89 تا الان بيش از (52) هزار ميليارد تومان يارانه نقدي دادهايم و به كالاي مصرفي تمامشدني تبديل شده، اينها را در اختيار عمران و آبادي شهره و روستاها ميگذاشتيم و با اينها زيرساختها را تكميل ميكرديم، مثل جادهها، آزادراهها، گسترش شبكه ريلي و تأمين آب و تأمين پروژههاي مختلف عمراني كه امروز بهاي تمامشده فعاليتها و توليد در كشور كاهش پيدا كند و كساني كه چه سفرهاي داخل شهرستان انجام ميدهند، چه بين شهرستانها با مراكز استانها و مراكز كشور انجام بدهند، هم در بار و هم در سفر هزينه اينها كاهش پيدا كند. (رئيس ـ خيلي ممنون).
لذا خاصيت اين مصوبه اين است كه يك روستا را آباد ميكند، راه روستايي وقتي آسفالت ميشود هزينه حمل و نقل از (15) هزار تومان در يك مسير (6) كيلومتري به (5000) تومان كاهش پيدا ميكند. اين يك نوع سياست غيرقيمتي هدفمندي يارانهها است. لذا عزيزان! در اين شرايط سخت تحريمها كمك كنيم كه اين (1) ميليون تومان هم اضافه شود تا اين پروژههايي كه الان نيمهتمام باقي مانده (كاتب ـ متشكر جناب آقاي قوامي، وقتتان تمام است) و انشاءالله ما اينها را بتوانيم انجام بدهيم و اين قير رايگاني كه توسط وزارت راه و شهرسازي هزينه ميشود كه اعتبار راه توسط شوراي برنامهريزي تأمين شود. ما بالاخره اينها را هم بايد از اين طريق پيگيري كنيم كه انشاءالله انجام شود. لذا عزيزان به اين مصوبه رأي بدهند.

مصطفی کواکبیان

علی اردشیرلاریجانی
خيلي ممنون، اخطار را هم گوش ميكنيم. دولت بفرماييد.

محمد اسماعیل حسینی فشمی
مخالف
سلام عليكم و رحمه الله
بسم الله الرحمن الرحيم
همانطور كه استحضار داريد در سالهاي گذشته با شرايط اقتصادي كشور، قيمت نفت در بعضي از سالها به بيش (100) دلار و به تبع آن قيمت فرآوردههاي نفتي منجمله قير به عددي رسيد كه استدلال تهيهكنندگان اين طرح يا آن زمان كساني كه مدافع استفاده از اين مزيت براي عمران روستاها، بهبود وضعيت مدارس و وضعيت راههاي شهري بودند، اقتضا ميكرد كه آن سهميه بر اساس آن قيمت اختصاص پيدا كند. زماني كه قيمت نفت به حدود (40) دلار رسيد، قيمت فرآورده نفتي هم به تبع اين كاهش پيدا كرد و به (750) هزار تومان در هر تن رسيد.
اگر شما (2) ميليون تن را بر اساس (700) هزار تومان در هر تن محاسبه بفرماييد، حدود (1470) ميليارد تومان ميشود. اين مبلغ به عيناً در سال 1394 اختصاص پيدا كرد و مبلغي باقي نميماند كه به سال 1395 منتقل شود. جناب آقاي قوامي! اين اولين نكته.
نكته دوم اين است كه در مقررات دستگاههاي نظارتي منجمله ديوان محاسبات، امكان انتقال باقيمانده سال 94 به سال 95 به دليل بستن دفاتر حساب و حسابداري مقدور نيست. هم ديوان محاسبات و هم مركز پژوهشها در جلسه كميسيون انرژي متفقاً نظر داشتند كه اين نظر دولت درست است كه از نظر حسابداري به دليل در دست تدوين بودن گزارش تفريغ توسط ديوان محاسبات مانده 94 را نميشود به 95 منتقل كرد. گزارش تفريغ هم از طريق ديوان محاسبات خدمت شما تقديم خواهد شد. صورتهاي مالي شركتها بسته شده، اين هم دومين دليل كه امكان انتقال آن نيست.
نكته سوم كه توسط يكي از برادران عزيز اشاره شد اصل (52) قانون اساسي است كه بر سالانه بودن بودجه تأكيد دارد. بنابراين به لحاظ حقوقي هم اين دو ايراد به آن وارد است. به پيشنهاد طراح محترم اين دو ايراد حقوقي وارد است. (رئيس ـ متشكريم) اصول (52) و (75)، براي اينكه منابعي نميماند كه ما در سال 95 بتوانيم از آن منابع استفاده بكنيم و اگر هم بخواهيم اين كار را كنيم موجب كاهش منابع ساير بخشها خواهد شد و اين كاملاً با اصل (75) مغايرت دارد.
آقاي رئيس! اگر اجازه بدهيد يك نكته را عرض كنم، ما سه ماه از سال داريم، در سهماهه زمستان نه امكان توليد (1) ميليون مازاد وجود دارد، نه در وضعيت سرماي زمستان در شرايط برفي و موقعيت نامساعد پيشبرد طرحهاي عمراني امكان جذبش وجود دارد. با اين دلايل به نظر ميرسد امكان اجراي اين طرح وجود ندارد، دولت مخالف است.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، اگر اخطار يا تذكر راجع به موضوع است، بفرماييد، ما الان ميخواهيم رأي بگيريم.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي كواكبيان اگر راجع به موضوع است بفرماييد.

علی اردشیرلاریجانی

مصطفی کواکبیان
اخطار
بسم الله الرحمن الرحيم
بلغ العلي بكماله
كشف الدجي بجماله
حسنت جميع خصاله
صلوا عليه وآله
(حضار صلوت فرستادند) (رئيس ـ مطابق كدام اصل اينها را تذكر داديد؟) ميخواهم اصل (52) را اخطار بدهم.
آقاي رئيس ببينيد! ماده (186) آييننامه ميگويد دولت تا (15) آذر بايد بودجهاش را ارائه بدهد كه دولت خوشبختانه امسال در موعد مقرر ارائه داد. من از شما خواهش دارم، من در اين مورد هم اخطار دارم، بالاخره بودجه بايد سالانه شكل بگيرد. الان دو، سه ماه بيشتر تا پايان سال نداريم، هنوز بودجه 95 را اصلاح ميكنيم. خواهش من اين است كه اگر دوستان كميسيون بودجه و كميسيون تلفيق قيمتها را دقيق توجه نكردند، حداقل براي سال ديگر دقيق توجه بكنند.

علی اردشیرلاریجانی
الان اخطارتان چيست؟ چون اين مطالب شما نصيحت است، اخطارتان چيست؟

مصطفی کواکبیان
اخطار بنده اين است كه همانطوري كه دولت مطرح كرد توانايي اينكه يكباره بخواهد (1) ميليون به توزيع قير اضافه كند را ندارد و اگر شما بر اساس اصول (75) و (52) اين را وارد ميدانيد به رأي بگذاريد. ماده (186) هم كاملاً مشخص كرده برنامه و بودجه بايد چطوري شكل بگيرد. (رئيس ـ متشكريم) خواهش من اين است كه اگر اين نكات را در امروز هم رعايت نميفرماييد، حداقل براي سال ديگر ما آخر سال بودجه را وصله و پينه نكنيم، خيلي ممنون.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، كميسيون بفرماييد.

صدیف بدری
همكاران محترم عنايت داشته باشند، اصلاً فلسفه اين طرح عملكرد وزارت نفت و دولت در سال 94 بوده است. براساس گزارشي كه در شهريورماه امسال خدمتتان ارائه شد، در سال 94 بر اساس اين تبصره كه بايد بين وزارت راه و شهرسازي، بنياد مسكن، شهرداريها و نوسازي مطابق تبصره درصد مشخصي توزيع ميكرد، متأسفانه وزارت نفت و دولت حتي (1) كيلو قير به شهرداريهاي كوچك و زير (50) هزار نفر تحويل نداده بود. عملكرد دولت در اين خصوص بر اساس تفسير خودشان بوده، سازمان برنامه و بودجه و وزارت نفت آمدند يك توافقي بر خلاف قانون انجام دادند و براي آن رديف مالي تعريف كردند. در كجاي تبصره بند «ي» بودجه سال 94 گفته كه براي آن مبلغ ريالي يا منابع مالي تعريف بشود.
من خدمتتان بخوانم؛ آخر تبصره (2) بند «ي» بودجه سال 94 گفته: «اعتبار مذكور صددرصد تخصيصيافته تلقي شده و وزارت نفت تا پايان سال مالي 94 نسبت به تخصيص و تحويل كامل قير اقدام نمايد». عزيزان من! اجراي حكم قانوني منوط به تأمين اعتبار دولتي نبوده و وزارت نفت به عنوان نمانيده دولت مكلف شده قير موردنياز را تأمين و توزيع نمايد. اصلاً فلسفه اين قير از كجا آمده؟ دوستاني كه ميگويند ما قير نداريم، مواد اوليه قير به شركتهاي توليدكننده قير وكيوم باتيوم توسط خود وزارت نفت داده ميشود.
با عنايت به اينكه وزارت نفت با تأمين و تحويل ماده اوليه توليد قير از توليدكنندگان داراي مطالباتي است كه در ازاي آن قادر به أخذ قير ميباشد، لذا مقنن با توجه به محدوديتهاي تأمين مالي، اين مأموريت تهاتري را به وزارت نفت محول نموده است تا قير مزبور به عنوان بخشي از اموال عمومي در اختيار حاكميت براي مصرف عمران شهري و روستايي توزيع شود، اما وزارت نفت عملاً و برخلاف قانون اجراي آن را منوط به تأمين مالي نموده است و از آنجا كه وزارت نفت بخشي از منابع موردنياز طرح هدفمندسازي يارانهها را تأمين منابع ميكند، در توافقات فيمابين وزارت نفت و سازمان مديريت و برنامهريزي از اين محل به عنوان منبع تأمين اجراي حكم قانوني استفاده نمود و بر اين اساس سازمان مديريت و برنامهريزي كشور با بهكارگيري اقتدار سازماني و اعمال بروكراسي اداري و اقدام به تبادل موافقتنامه در اجراي اين حكم قانوني خلل و بعضاً توقف ايجاد نموده است (رئيس ـ متشكر) كه براي اين مبلغ ريالي را هم (1000) ميليارد تومان تعيين كرده بودند. اگر (1500) ميليارد تومان ميدادند بحث انتقال مانده قير اصلاً پيش نميآمد.
بحث افزايش تناژ آن هم به خاطر قيمت قير است. در بازار حداكثر تني (750) هزار تومان است، براي اينكه سقف ريالي (2400) ميليارد تومان بودجه تأمين بشود، ما افزايش تناژ را از (2) ميليون تن به (3) ميليون تن دادهايم و به سقف ريالي بودجه هم اصلاً لطمهاي وارد نميشود. (رئيس ـ مشتكريم) از دوستان استدعا دارم براي عمران و آباداني روستاها و شهرهاي كوچك حتماً عنايت و محبت داشته باشند.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، آقاي قاضيزاده بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
كليات طرح اصلاح بند «ه» تبصره (1) قانون بودجه سال 1395 كل كشور به رأي گذشته ميشود.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 197 نفر، كليات اين طرح را به رأي ميگذاريم. نمايندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمايند. دوستان پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. مادهواحده را قرائت بفرماييد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
مادهواحده ـ در بند «ه» تبصره (1) قانون بودجه سال 1395 كل كشور مصوب 27/2/1395 عبارت «سه ميليون تن» جايگزين «دو ميليون تن» ميشود و عبارت زير به انتهاي اين بند الحاق ميگردد:
«مانده قير تأمين و توزيعنشده سال 1394 در تعهد وزارت نفت بوده و به سال مالي بعد منتقل ميشود».
جناب رئيس! منتها اينجا در سقف ريالي مصوب بودجه سنواتي بايد حتماً تأكيد بشود.

علی اردشیرلاریجانی
سقف را تغيير ندادند، اين اصل بند «ه» سقف دارد، (24) هزار ميليارد است، اين را تغيير ندادند فقط گفتند آن (2) ميليون تن (3) ميليون تن بشود كه آن سقف هست، بنابراين اشكال اصل هفتاد و پنجي پيدا نميكند چون سقفش را قبول كردند. يعني اگر از اين سقف بالا بزند نميتوانند (3) ميليون تن بدهند، بايد سقف را رعايت كنند. تا سقف سه ميليون، مخالف دارد؟

محمد علی وکیلی
مخالف جناب آقاي لاهوتي هستند، بفرماييد.

مهرداد لاهوتی
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي رئيس! چون كميسيون برنامه و بودجه پيشنهاد جامعي دارند اگر اجازه بدهيد آقاي تاجگردون صحبت كنند.

علی اردشیرلاریجانی
مقصود همان (200) ميليون تن و (300) ميليون تن است.

مهرداد لاهوتی
نه آقاي دكتر! آن اشتباه شد. در هر صورت از دقت حضرتعالي سپاسگزارم، آن (2) ميليون تن و (3) ميليون تن هست. اگر اجازه بدهيد ادامه را آقاي دكتر تاجگردون توضيح بدهند و به جاي بنده ايشان صحبت كنند.

علی اردشیرلاریجانی
مشاركتي صحبت ميفرماييد؟ بفرماييد.

محمد علی وکیلی
البته خلاف آييننامه است، ولي جنابعالي بفرماييد.

علی اردشیرلاریجانی
ايشان صحبت نكردند، وقتشان را به ايشان دادند.

محمد علی وکیلی
جناب آقاي تاجگردون بفرماييد.

غلامرضا تاج گردون
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
نمايندگان محترم و هيأترئيسه محترم خواهش ميكنم دقت بفرماييد! از رياست محترم كميسيون عمران و اعضاي محترم كميسيون عمران هم تشكر ميكنم، خواهش ميكنم كه اين مخالفت بنده يا كميسيون بودجه را به عنوان مخالفت با اصل موضوع تلقي نفرماييد، بيشتر به خاطر عملياتي شدن موضوع است.
در كليات توضيح داده شد كه اين (3) ميليون تن به واسطه تغيير قيمت است، يعني موقعي كه قيمت تنظيم ميشد حدود (1) ميليون و (100) بود، بعد قيمت قير به (750) يا به (700) تقليل پيدا كرد كه الان همين حدود (3) ميليون تن بگذاريم با عدد بودجه ما همخواني دارد. يك اتفاقي در عملكرد سال گذشته صورت گرفته كه با پيشنهاد ما آن اتفاق هم حل خواهد شد. قضيه از اين قرار است كه وزارت راه و شهرسازي در راههاي روستايي يك مقداري بالاتر از ظرفيت يا سهميه خودش عمل كرد و عملاً موجب شد كه در بحث عمران روستاها يعني بهسازي روستاها، مدارس و شهرهاي كوچك سهميه كمتري تعلق بگيرد. به خاطر اين سهميه هم وزارت راه گير كرده و هم اينكه اين روستاها سهميه كمتري گيرشان آمده است. ما آمديم در محاسباتمان البته با آقاي دكتر رضائي هماهنگ كرده بودم، ولي نميدانم چون تغيير كميسيون صورت گرفته شد، نشد اين حل شود. من خدمت آقاي دكتر رضائي هم عرض كردم كه اگر ميشود كميسيون عمران اين پيشنهاد را بگذارد.
آقاي دكتر! با اين كارمان عملاً مشكل سال گذشته وزارت راه و شهرسازي حل خواهد شد و اينجا مشكل بنياد مسكن و وزارت كشور يعني سازمان شهرداريها و نوسازي هم حل ميشود و در حقيقت ما نسبتها را با گذاشتن اين عددها تغيير داديم. مثلاً الان فرض بفرماييد اگر بنياد مسكن با همان نسبت قانونياش بخواهد برود (150) هزار تن ميشود هم وزارت راه مشكلش حل نميشود و هم بنياد مسكن حل نميشود. من خواهش ميكنم پيشنهاد ما با پيشنهاد كميسيون عمران تفاوتي ندارد، هر دو از (2) ميليون تن به (3) ميليون تن ارزش پيدا ميكند، با اين تفاوت كه با اين چهار تا آيتمي كه ما اينجا گذاشتيم عملاً مشكل چهار تا دستگاه اجرايي ما هم حل خواهد شد. (رئيس ـ متشكر) من خواهش ميكنم دوستان به اين رأي ندهند، بعد به پيشنهاد كميسيون بودجه رأي بدهند كه هم (2) ميليون به (3) ميليون تن حل بشود و هم مشكل بنياد مسكن، نوسازي و وزارت كشور و خود وزارت راه و شهرسازي هم مرتفع خواهد شد، متشكر.

علی اردشیرلاریجانی
خيلي ممنون، موافق را بفرماييد.

محمد علی وکیلی
موافق جناب آقاي علوي هستند.

علی اردشیرلاریجانی

سیداحسن علوی
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
من از رأي قاطع همكاران محترم به كليات اين طرح تشكر ميكنم. آقاي تاجگردون با آقاي لاهوتي، البته من تعجب كردم آقاي لاهوتي مخالفت كرد، ولي واقعيتش اين دوستان هم در موافقت صحبت كردند. قبلاً سهيمه قيري كه ما اختصاص داده بوديم فقط وزارت راه و شهرسازي توانست تقريباً صددرصد سهميه خودش را بگيرد، بنياد مسكن، وزارت آموزش و پرورش و همينطور شهرداريها زير (50) درصد سهيمه تحويل گرفتند. لذا اين پيشنهاد ما، پيشنهاد درستي است و ميتواند هم سهميه سال گذشته را جبران كند و هم سهميه امسال خودشان را ميگيرند. ضمن اينكه اين تقليل قيمت هم باعث ميشود كه آن سهميه هم به مرز (3) ميليون تن قير برسد. بنابراين من درخواستم اين است كه دوستان عزيز به اين پيشنهاد هم رأي موافق و قاطع بدهند كه تصويب بشود، سپاسگزارم.

علی اردشیرلاریجانی

احمد کفاشی
بسم الله الرحمن الرحيم
پيشنهاد كميسيون برنامه و بودجه در خصوص افزايش (2) ميليون تن به (3) ميليون تن باعث ميشود كه در سهماهه باقيمانده سال، يعني نه تنها ظرفيت قيرسازيها اجازه نميدهد كه اين (1) ميليون تن توليد بشود، بلكه بر اساس نيازسنجيهايي كه شده، واقعاً ما به اين رقم (2) ميليون تن رسيديم عملاً قير اضافهاي ميشود كه به صورت حواله در اختيار يك عده در سطح جامعه قرار ميگيرد.

علی اردشیرلاریجانی
توجه بكنيد! حالا كليات رأي آورده، الان كميسيون بودجه يك پيشنهاد داده و يك پيشنهادي كميسيون عمران داده، راجع به اين دو تا حرف بزنيد.

احمد کفاشی
آقاي رئيس! من در خصوص همان افزايش (2) ميليون تن به (3) ميليون عرض ميكنم. در واقع اين باعث ميشود يك عده حواله دستشان بگيرند و اين در سطح جامعه خريد و فروش بشود كه متأسفانه اين باعث فساد ميشود. به دليل آن بحث سرما و سختي كار در سه ماهه پاياني سال نه جذب پروژههاي عمراني ميشود و نه توان توليد اين قير وجود دارد و فقط به صورت حواله در اختيار يك عده قرار ميگيرد و موجب فساد ميشود. ما اين را واقعاً اجرايي نميدانيم و دولت كاملاً مخالف است و باعث فساد ميشود.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، كميسيون بفرماييد.

صدیف بدری
من از همكاران محترم تشكر ميكنم با رأي خوبي كه به كليات اين طرح دادند از توسعه متوازن كشور حمايت كردند. اين پيشنهادها و بررسيهاي كميسيون عمران كاملاً كارشناسي و بر اساس نظرات نمايندگان وزارت كشور، وزارت راه و شهرسازي، بنياد مسكن و سازمان نوسازي مدارس كشور تهيه شده است. از دوستان خواهش ميكنم رأي مناسبي هم كه به كليات دادند به پيشنهاد كميسيون عمران هم رأي بدهند تا مخصوصاً اين مشكل شهرهاي كوچك مرتفع بشود.

علی اردشیرلاریجانی
متشكريم، حضار 205 نفر، اصل مادهواحده را به رأي ميگذاريم. نمايندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمايند. دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. ميهمانان را بفرماييد.

غلامرضا کاتب
بسم الله الرحمن الرحيم
فهرست گروههاي ميهمانان جلسه علني امروز عبارتند از:
ـ جمعي از كاركنان اداره ترابري و همكاران موتورپول مجلس شوراي اسلامي كه به مناسبت روز حمل و نقل در جلسه علني حضور دارند.
ـ جمعي از وزرشكاران، قهرمانان و مدالآوران شهرستان ملارد استان تهران ميهمانان جناب آقاي محمد محموديشاهنشين نماينده محترم شهريار، قدس و ملارد هستند.
ـ جمعي از مديران مدارس ابتدايي شهرستان شهرضا استان اصفهان ميهمانان سركار خانم سميه محمودي نماينده محترم شهرضا، دهاقان و دهستان درهشور هستند.
ـ جمعي از دانشجويان رشته حقوق و علوم سياسي دانشگاه آزاد اسلامي واحد مشهد مقدس استان خراسانرضوي ميهمانان جناب آقاي سيداميرحسين قاضيزادههاشمي نماينده محترم مشهد و كلات هستند.
ـ جمعي از اساتيد دانشگاه علوم و فنون هوايي شهيد ستاري نيروي هوايي ارتش جمهوري اسلامي ايران.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه سماء (4) از منطقه (5) تهران.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه اباذر از شهرستان كاشان استان اصفهان ميهمانان جناب آقاي سيدجواد ساداتينژاد نماينده محترم كاشان، آران و بيدگل هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه فريد از منطقه (5) تهران.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه ميعاد از منطقه (5) تهران.
ـ دانشآموزان آموزشگاه دخترانه آيين روشن نور از منطقه (1) تهران ميهمانان سركار خانم معصومه آقاپورعليشاهي نماينده محترم شبستر هستند كه مقدم همه اين عزيزان را گرامي ميداريم. خيلي خوشآمديد، بفرماييد.

علی اردشیرلاریجانی
6
قرائت گزارش کمیسیون عمران در مورد سانحه ریلی قطار تبریز ـ مشهد در استان سمنان

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدي گزارش مقدماتي كميسيون عمران در مورد بررسي سانحه ريلي مورخ 5/9/1395 در استان سمنان است. از سخنگوي محترم كميسيون عمران خواهش ميكنم در اجراي تبصره (1) ماده (49) آييننامه داخلي مجلس ارائه گزارش كنند.

علی اردشیرلاریجانی

صدیف بدری
اوقاراگون، نئجه گور ديدي داشا باشلاريميز
ياشلي گوزلرله، گرگ ياد ائده قارداشلاريميز
بيز چاليشديق ائليميز شاد و آزاد ياشاسين
بيزي محنت ده قويوب سئوگيلي يولداشلاريميز
امام رضا عشقينن يولادشوب، آجي بير فاجعه نن اوز به اوز
اولان عزيز لريميز، آذربايجاني و ايراني ياساباتير ديلار
آذربايجان باشين ساغ اولسون
بسم الله الرحمن الرحيم
جان باختن تعدادي از هموطنان مؤمن و عاشق امام رضا (عليهالسلام) در حادثه اخير قطار تبريز ـ مشهد را به ملت بزرگ ايران اسلامي به ويژه مردم غيور آذربايجان و تبريز تسليت عرض نموده و آرزوي غفران الهي براي آنان و صبر جميل براي بازماندگان آنان و آرزوي شفاي كامل براي مصدومين و مجروحين را داريم.
گزارش مقدماتي كميسيون عمران در خصوص سانحه ريلي مورخ 5/9/95 در استان سمنان:
پس از سانحه ناگوار مورخ 5/9/95 برخورد قطارهاي مسافربري در سمنان و دستور رياست محترم مجلس شوراي اسلامي مبني بر اقدام كميسيون عمران جهت بررسي اين سانحه رئيس و تعدادي از اعضاي كميسيون بلافاصله روند رسيدگي را آغاز نمودند و با حضور در منطقه و ضمن بازديد از محل سانحه و عيادت از مصدومين در بيمارستان، مذاكره اوليه با مقامات محلي از جمله استاندار، دادستان و ديگر مسئولين حاضر در استان روند رسيدگي آغاز گرديد. بلافاصله بعد از اين سانحه آقاي محسن پورسيدآقايي معاون وزير راه و شهرسازي و مديرعامل شركت راهآهن جمهوري اسلامي استعفاي خود را به وزير راه و شهرسازي تسليم نموده و پذيرفته شد. تيم بررسي متعاقباً از مركز كنترل ترافيك قطارها و خط توليد تجهيزات متعلق به مجري پروژه ATC بازديد و در جلسه مشترك با وزير از روند رسيدگي به سانحه كسب اطلاع نموده و با دعوت از مسئولين امر در جلسات سيزدهم و شانزدهم آذرماه كميسيون رسيدگيهاي مقدماتي تكميل گرديد. بديهي است كميسيون عمران و كميته حمل و نقل كميسيون، بررسي و نظارت خود را تا رسيدگي كامل به ابعاد سانحه و تعيين عوامل آن ادامه داده و در گزارش تكميلي، مجلس را مطلع خواهند نمود. اكنون نتايج بررسيهاي مقدماتي به شرح ذيل تقديم ميگرد:
شرح سانحه:
قطار شماره (4802) تبريز ـ مشهد با (13) واگن در ساعت 6:32 دقيقه روز جمعه مورخ 5/9/1395 در محور تهران ـ مشهد قبل از ايستگاه هفتخوان و به دليل ايراد ترمز ناشي از برودت هوا و نقص فني احتمالي متوقف شده و به اپراتور مركز كنترل اعلام وضعيت ميكند. قطار شماره (3242) سمنان ـ مشهد با (5) واگن در ساعت 7:14 دقيقه همان روز و در دو تراك قبل از قطار تبريز ـ مشهد متوقف شده و با كارشناس كنترل مركزي (CTC) وارد مذاكره ميشود. نهايتاً دستور حركت در تراكهاي قرمز همراه با خاموش نمودن سامانه كنترل اتوماتيك قطار، به سمنان ـ مشهد اعلام ميشود. اين قطار ساعت 7:18 دقيقه حركت خود را آغاز نموده و پس از ورود به قوس محل توقف قطار تبريز ـ مشهد كه به دليل وجود تپههاي مجاور، فاقد ديد مستقيم مناسب بوده، در ساعت 7:22 دقيقه و با سرعتي حدود (120) كيلومتر در ساعت به انتهاي قطار جلويي برخورد نموده كه تعدادي از واگنهاي انتهايي قطار تبريز ـ مشهد منهدم و تعدادي نيز دچار حريق غيرقابل كنترل ميشود. متأسفانه در اين سانحه تعدادي از هموطنان در اثر ضربه برخورد و سوختگي جان خود را از دست ميدهند.
نتايج بررسي مقدماتي:
در بررسيهاي اوليه ضمن تأييد و تأكيد بر ضرورت توسعه كيفي و كمي حمل و نقل ريلي و تجهيز به تكنولوژيهاي روز و همچنين استفاده حداكثري از توان داخلي، مواردي به شرح ذيل احصاء گرديد كه بايستي مورد بررسي جدي قرار گيرد:
الف ـ مجلس شوراي اسلامي و بهطور خاص كميسيون عمران به عنوان نهاد مؤثر تصميمگيري و نظارتي ضمن رصد اقدامات و نظارت بر فعاليت مراجع رسيدگيكننده به سانحه در دو قوه قضائيه و مجريه نتايج بررسي و نظارت خود را از طريق تقديم گزارش به صحن علني به اطلاع نمايندگان محترم و ملت شريف ايران خواهد رساند و در انجام اين وظيفه نكاتي را مدنظر قرار خواهد داد:
1 ـ رسيدگي جامع و عادلانه بدون فوت وقت و نهايتاً برخورد قانوني با كليه مقصرين و متخلفين و همچنين شناسايي علل بروز اين سانحه و سوانح مشابه و موانع توسعه حمل و نقل ريلي به عنوان اولويتدارترين شيوه حمل و نقل انبوه، ايمن و ارزان كشور را هدف نهايي دانسته و از اين منظر بر روند رسيدگي نظارت دقيق و در صورت نياز از كليه اختيارات قانوني و آييننامهاي خود استفاده و از منظر فني و مديريتي نيز ورود خواهد نمود.
2 ـ در گذشته نيز كميسيون عمران مجلس شوراي اسلامي ايرادهايي حاوي اقدامات مغاير با قانون، بالاخص در حوزههاي قراردادي، نحوه انتخاب و انتصاب مديران فاقد شرايط قانوني و عملكردي، تبعيض در ساختار و بدنه انساني شركت راهآهن جمهوري اسلامي را تذكر كتبي داده بود و ضمن اعلام آمادگي كامل براي همكاريهاي تقنيني و نظارتي، خواستار اقدام جدي شده بود.
ب ـ اگرچه رياست محترم جمهوري اسلامي با داشتن نقش نظارتي بر وزراء و پاسخگويي به افكار عمومي حق ورود به حوزه وزارتخانهها را دارد، اما بايد توجه داشت كه به موجب قوانين و مقررات، مراجع مسئول در بررسي و اعلام علل سانحه مشخص شدهاند. كميسيون عالي سوانح راهآهن در بدنه وزارت راه و شهرسازي مسئول بررسي كارشناسي سانحه و احصاء تخلفات احتمالي جهت ارائه به وزير محترم راه و شهرسازي ميباشد. البته بررسيهاي كميسيون مزبور تنها براي ريشهيابي علل سانحه و برخورد اداري با متخلفين بوده و مجازات قضائي مسير جداگانه خود را خواهد داشت. لذا از اين منظر، اظهارنظر اشخاص فاقد مسئوليت قانوني غيررسمي تلقي مي گردد.
لازم به ذكر است اگرچه وزير راه و شهرسازي و مديرعامل شركت راهآهن جمهوري اسلامي به دليل مسئوليتي كه در اداره كلان و كنترل و هدايت سيستم به سمت اهداف عالي حمل و نقل داشته و در كنترل لحظهاي رفتارهاي انساني و سيستمي پاييندست و عوامل نهايي منجر به سانحه، نقشآفرين نبوده و عوامل ناشي از اشكالات ساختاري و نتيجه چندين دوره مديريتي و عملكرد سالهاي متمادي ساختار، زمينهساز بروز سانحه بوده است لكن با توجه به اهميت موضوع و آمادگي كامل مجلس شوراي اسلامي و كميسيون عمران براي حل مشكلات، از وزير محترم راه و شهرسازي انتظار است ضمن اقدام لازم براي كنارهگيري يا عزل مديراني كه احتمالاً در اين سانحه سهيم ميباشند، معمول و نيازهاي تقنيني و نظارتي در رفع موانع توسعه كمي و كيفي حمل و نقل ريلي را اعلام نمايند.
ج ـ از آنجا كه صدور احكام جزائي و كيفري در صلاحيت قوه قضائيه ميباشد لازم است با توجه به ابعاد گسترده سانحه و عوامل دخيل در آن كه نيازمند بررسي جامع، فني و تخصصي ميباشد، از نظرات كارشناسي سازمان بازرسي كل كشور، ديوان محاسبات و كميسيون عمران مجلس بهره گرفته و سهم تقصير كليه عوامل را تعيين نمايند. به هر حال بررسيهاي مقدماتي نشان ميدهد مجموعه عوامل گستردهاي در زمينهسازي و بروز اين سانحه مؤثر بوده و قصور بخشهاي مختلفي در حوزههاي دولتي و غيردولتي راهآهن منجر به اين سانحه شده كه قطعاً در نحوه تعيين سهم تقصير بايد مد نظر قرار گيرد. بر اين اساس لازم است نكات، ابهامات و پاسخ سؤالات اساسي از جمله موارد ذيل احصاء و با قضاوت عادلانه، در حل مشكلات اساسي فراروي ايمني حمل و نقل ريلي كشور مؤثر گردد:
1 ـ با توجه به نقش پيشگيرانه سازمان بازرسي كل كشور در بروز تخلفات و حذف زمينههاي آسيبپذيري ناشي از عدم اجراي مناسب قوانين و مقررات، انتظار ميرود كه ضمن ارتقاي نظارت بدون مداخله بر اينگونه موارد حساس عمومي نسبت به ارائه گزارش بررسيهاي خود در اولين فرصت ممكن اقدام نمايد.
دبير (يوسفنژاد) ـ آقاي بدري اگر ممكن است چون گزارش خيلي زياد است و وقت شما محدود است، يك مقدار خلاصه بكنيد كه ما هم به ديگر دستورات برسيم. ميتوانيد بعضي از قسمتهاي آن را نخوانيد و توضيحي بدهيد.
بدري ـ چشم، به لحاظ اهميت موضوع اين ارزش دارد، خواهش ميكنم اگر يكي، دو دقيقه هم عنايت داشته باشيد من تمام ميكنم.
2 ـ عليرغم اينكه مديرعامل شركت راهآهن جمهوري اسلامي به عنوان معاون وزير، مقام سياسي و مستثني از انتخاب حرفهاي شناخته ميشود اما بررسيها نشان ميدهد تعدادي از انتصابات حرفهاي راهآهن بر اساس تجربه، تخصص مرتبط و رعايت ارتقاي سلسله مراتبي نبوده و اين مهم موجب كاهش تعلق سازماني، تبعيض اداري و كاهش انگيزه و عملكرد شده است. از طرفي مشاغلي مانند متصديان ترافيك كه مجري و كنترلكننده نحوه اجراي مقررات بوده و نتيجه عملكرد آنها منجر به تامين امنيت جاني مسافران ميشود به عنوان مشاغل حساس مورد توجه قرار نگرفته و از اين نظر نيازمند رسيدگي و برخورد با متخلفين است.
3 ـ گرچه مقررات و ضوابط درونسازماني، بالأخص در حوزه سير و حركت به گونهاي تعريف و تدوين شده كه احتمال بروز سانحه كم ميباشد، اما با توجه به اينكه اجراي اين مقررات بدون زمينهسازي و اصلاحات ساختاري ميسر نبوده يا منجر به كندي فعاليتها خواهد شد، عوامل عملياتي و اجرايي پاييندست كه مسئول اجراي اين مقررات هستند و بعضاً در شرايط عدم امنيت شغلي و مشكلات معيشتي قرار دارند، با اعمال فشارهاي غيررسمي و شفاهي در كنار بخشنامههايي كه پرداخت به متصديان ايمني و كنترل سير و حركت قطار را به ميزان تأخيرات و عبور و مرور قطارها منوط مينمايند، به سمت لغو و زير پا گذاشتن مقررات و به جريان انداختن غيرايمن سير و حركت هدايت ميشوند كه اين موضوع بايد با سهيم نمودن هرم مديران و كاركنان ذيربط در قصور و كوتاهيهاي منجر به سانحه، مورد بررسي قانوني قرار گيرد. نتيجه اينكه عرف حاكم مبني بر عادي شدن خاموشي سيستم كنترل قطار در كنار ناامني شغلي كاركنان ذيربط و دستورات غيررسمي مديران بالادستي، زمينهساز عدم رعايت مقررات ايمني شده است.
4 ـ برودت هوا به عنوان علت توقف قطار تبريز ـ مشهد اعلام شده، در حالي كه امروزه از كار افتادن قطار در چنين دماهايي به هيچ وجه پذيرفتني نيست و از آنجا كه ضرورت داشته است قطار، (يوسفنژاد ـ متشكر) قبل از حركت از نظر به همراه داشتن تجهيزات فني سالم و كافي براي مقابله با شرايط سرد، كنترل و مجوز حركت داده شود، لازم است عملكرد مسئولان كنترل قطار بررسي و در تعيين سهم قصور مورد توجه قرار گيرند.
5 ـ بررسيها نشان ميدهد كه تلفات جاني ناشي از ضربه برخورد و عدم ايمني سير و حركت بسيار كم بوده است، اما شرايط تشديدكنندهاي مانند نبود جاده دسترسي، امداد و نجات نامطلوب و ديرهنگام، كمبود تجهيزات لازم در واگنها مانند اطفاء حريق و چكش شكستن شيشه، عدم وجود يا اجراي استانداردهاي لازمالاجرا، فرسودگي، آسيبپذيري و بهكارگيري مواد غيراستاندارد و قابل اشتعال در بازسازي واگنها، وجود نقاط كور مخابراتي و راديويي در مسير خطوط ريلي بالأخص در محل سانحه منجر به افزايش تلفات سانحه شده كه بايد در شناسايي متخلفين و مقصرين و برخورد قانوني و قضائي مورد توجه قرار گيرد.
6 ـ اگرچه عنوان ميشود كه سامانه كنترل اتوماتيك قطار (ATC) در اين سانحه درست عمل كرده است، اما توجه به نكات ذيل نشان ميدهد كه غير از راهبر قطار و اپراتورها و كنترلرها، طيف وسيعي از كاركنان و مديران در بدنه شركت راهآهن و بخش خصوصي وابسته در اين سانحه و خسارات آن سهيم و مقصر ميباشند:
6 ـ 1 ـ محور تهران ـ مشهد به عنوان پرترافيكترين محور ريلي كشور به منظور افزايش سرعت و ظرفيت و حذف خطاي انساني به عنوان پايلوت اوليه ATC تعيين و اجرايي شده است. اما روزانه شاهد تردد تعداد زيادي از قطارهاي فاقد ATC شامل قطارهاي باري، وسايل نقليه خطي هستيم كه اين دوگانگي تردد با سامانه و بدون سامانه نه تنها منجر به حذف خطاي انساني نشده، بلكه موجب سردرگمي و توسعه خطاي انساني نيز شده است. به طوري كه سوابقي وجود دارد مبني بر اينكه خطاهاي انساني سانحهآفرين زيادي به علت همين دوگانگي به وقوع پيوسته كه خوشبختانه منجر به سانحه نشده است.
6 ـ 2 ـ مقررات سير و حركت و ديگر ضوابط حاكم داراي نقاط ضعف، تضاد و دوگانگي و همچنين اختياراتي جهت خاموش نمودنATC ميباشد. (يوسفنژاد ـ متشكر آقاي بدري وقتتان تمام شده است) (يك لحظه) به عنوان مثال اينكه يك اپراتور غيرمسئول بتواند بدون وجود لايههاي كنترلي مؤثر، تصميم به خاموش نمودن سيستم كنترل قطار بگيرد و اجرا هم بشود و يا اينكه راهبر قطار اختيار قانوني داشته باشد كه شخصاً نسبت به خاموش نمودن سامانه كنترل قطار اقدام كند، از نمونه ايرادهاي مقرراتي ميباشد.
من به دليل اتمام وقت وارد بحث پيشنهاد نميشوم، انشاءالله همكاران محترم عنايت داشته باشند. والسلام عليكم و رحمه الله

غلامرضا کاتب
اسامي همكاراني كه ميتوانند در گزارش سانحه ريلي به مدت پنج دقيقه طبق تبصره (1) ماده (49) صحبت بكنند، قرائت ميكنم:
1 ـ جناب آقاي غلامعلي جعفرزادهايمنآبادي.
2 ـ جناب آقاي محمدحسين فرهنگي.
3 ـ جناب آقاي علي گلمرادي.
4 ـ جناب آقاي نادر قاضيپور.
5 ـ جناب آقاي علياصغر يوسفنژاد.
6 ـ جناب آقاي مهرداد بائوجلاهوتي.
آقاي غلامعلي جعفرزاده بفرماييد.

علی مطهری
آقاي جعفرزاده اجازه بدهيد! قبل از صحبت نمايندگان اخطار و تذكر داريم، بفرماييد.

محمد علی وکیلی
اخطار جناب آقاي حاجي بفرماييد.

حسینعلی حاجی
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي رئيس! خواهش ميكنم كه توجه داشته باشيد. اخطار بنده اصل بيست و دوم قانون اساسي است كه ميفرمايند «حيثيت، جان، مال، حقوق، مسكن و شغل اشخاص از تعرض مصون است مگر در مواردي كه ...»، حالا بحث ادامهاش است. ما اينجا اخطارمان بحث جان اين مردم است، به نظر بنده اتفاقاتي كه در اين حادثه غمانگيز رخ داده و بهترين افراد اين كشور در اين حادثه (49) نفر جانشان را از دست دادند، باز در مواردي كه بررسي شده برابر آنچه كه ما كارشناسي كرديم، آن چيزي كه حق مطلب است در مسائلي كه دارد بررسي ميشود رعايت نشده. ببينيد آقاي مطهري! مقام معظم رهبري، فرمودند كه.

علی مطهری
جناب آقاي حاجي! ببينيد اين اخطار شما بايد خطاب به هيأترئيسه باشد.

حسینعلی حاجی
من همين را دارم ميگويم حاج آقا ببينيد! مجلس الان در واقع دارد به اين حادثه ميپردازد، گزارش قرائت شد. من ميخواهم بگويم كه نسبت به اين نوع روند ايراد دارم، چرا؟ چون ببينيد! مقام معظم رهبري در پيامي كه صادر فرمودند گفتند كه بررسي طوري صورت بگيرد كه ما ديگر از اين حوادث تكراري نداشته باشيم. مردم فقط بهترين ايمني كه در مسافرت داشتند بحث قطار بود، اين هم با اين حادثه مورد خدشه واقع شده. الان لازم است كه به هر حال اين كار كارشناسي، فني و به نحوي عادلانه بررسي شود كه همه اشكالاتي كه بوده برطرف شود. ببينيد! الان بحث است كه (23) عامل براي اين اتفاق بوده كه الان به چند موردش اشاره شده، چرا قطار نجات بعد از يك ساعت نرفته سراغ اينها؟ اينها رسيدگي نشده. اين ريلي كه ساخته شده قبلاً كه بين (60) تا (90) كيلومتر سرعت قطار ميتوانسته برود، چرا قطاري كه تا (160) كيلومتر ميتواند حركت كند گذاشته شده؟ اين پيچي كه اينجا بوده، اينها خوب اصلاح نشده آمدند درواقع مردم...

علی مطهری
جناب آقاي حاجي اجازه دهيد. ببينيد ما الان داريم همين كار را انجام ميدهيم. الان طبق ماده (49) آييننامه داخلي مجلس اين حادثه دارد بررسي ميشود و مجلس هم دارد به وظيفه خود عمل ميكند. حالا داريم بحث ميكنيم ببينيم به هر حال مقصر اصلي چه كسي بوده و قطعاً مقامات وزارت راه و شهرسازي به هر حال مقصر بودند، به دليل اينكه اين حادثه نشانه يك نوع بيانضباطي در زيرمجموعه آنها است و به هر حال داريم بررسي ميكنيم.

محمد علی وکیلی
تذكر، جناب آقاي كماليپور بفرماييد.

یحیی کمالی پور
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم
اصل تذكر من به نوع بيان است در رابطه با نوع تذكرات. بند (4) ماده (24) و تبصره بند «ه« ماده (124)، عملاً هر كسي كه بخواهد تذكر دهد، اخطار دهد متأسفانه بايد بلند بشود فرياد بزند، جيغ بزند و كتاب را بگيرد در دستش تكان دهد تا يكي از هيأترئيسه محترم متوجه شود كه يك نفر اخطار يا تذكر دارد. من فكر ميكنم اين در شأن مجلس نيست. يك برنامهاي را تدوين كنيد كه همكاران بتوانند به بيان اخطارات و تذكرات خودشان بپردازند، متشكرم.

علی مطهری
خيلي ممنون، تذكرتان وارد است و جناب آقاي وكيلي بايد بيشتر توجه كنند، نگاهتان به صحن مجلس باشد. ما هم هميشه وقتي كه پايين هستيم اين مشكل را داريم. اولين نماينده بفرماييد.

محمد علی وکیلی
اولين نماينده جناب آقاي جعفرزادهايمنآبادي، البته من تذكر (79) براي خودم هم قائل هستم و بعداً جواب آقاي دكتر مطهري را ميدهم.

علی مطهری

غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي دكتر مطهري خسته نباشيد. من دو نكته را قبل از اينكه عرايضم را شروع كنم و برادر خوبم هم آقاي حسيني محبت كنند بنشينند كه ما بتوانيم مطالبمان را داشته باشيم.
ببينيد آقاي مطهري! حقيقت مطلب، آقاي دكتر مطهري از شما خواهش ميكنم كه يك خرده وقت بگذاريد. ضمن احترامي كه براي دوستانمان در كميسيون عمران قائليم، من به اين گزارش اعتراض دارم. اين گزارش يك داستان و يك قصه است. حدوداً (50) نفر زندهزنده در آتش سوختند و من فكر ميكنم كه مجلس نقش خودش را درست عمل نكرده آقاي مطهري! من خودم با اينكه كسي در عمر پاياني دولت استيضاح شود و يا يك وزيري از كابينه خارج شود مخالف هستم. اما چون شما آدم آزاده و حري هستيد يك سؤال از محضر شما دارم، آيا اين يك چك سفيد به وزرا دادن كار درستي است؟ اينكه يك وزيري بگويد تحت هيچ عنوان من در (6) ماهه آخر تغيير نخواهم كرد هر كاري بكنم، اين كار درستي است آقاي مطهري؟ قطعاً درست نيست. آقايان دوستان ما در وزارتخانه گزارشاتي را دادند، بعد هم مصاحبههايي را كردند كه اين بيشتر نمك پاشيدن روي زخم مردم بود. وزير محترم راه و شهرسازي كه من به ايشان ارادت دارم به نظر من در اين قضيه مقصر است. سيستم ATC كه نصب شده آقاي دكتر مطهري! اين سيستم سه خاصيت بايد داشته باشد. ما يك استانداردي داريم به نام استاندارد SIN كه از (1) تا (4) تعريف ميشود. شركت سازنده اين سيستم اين استاندارد را نياورده است، يعني اين سيستم فاقد ابتداييترين استانداردهاي بينالمللي است. هيچ مرجعي هم نخواسته، بعداً در گزارشات خودش آورده كه به دليل تحريم من نتوانستهام اين استاندارد را بياورم. دهها شركت و دهها كار پيماني در وزارت نفت شد كه اين استاندارد را داشت. آقاي دكتر مطهري! سيستم ATC يك تجهيزاتي دارد به نام ON BOARD، اگر روي آن نصب نشود اصلاً و ابداً اين سيستم هيچ خاصيتي نخواهد داشت، سيستم ATC كه در مسير تهران مشهد بوده، فاقد اين تجهيزات بوده است.
دوستان ما اعلام كردند تمام اين قطارها داراي اين سيستم است، همين امروز كه من دارم با شما صحبت ميكنم به طور متوسط از (15) هزار و (608) لوكوموتيوي كه مسير تهران ـ مشهد را طي ميكند فقط (664) تا لوكوموتيو اين سيستم را دارد، يعني (58) درصد قطارهاي مسير تهران ـ مشهد فاقد اين سيستم هستند. آنهايي هم كه اين سيستم ATC را دارند چون ON BOARD ندارند، آقاي دكتر مطهري! ابداً و اصلاً هيچ خاصيتي ندارد.
اين گزارشي كه ميگويم خود وزارت راه اين گزارش را داده. در شش ماهه اول سال 1395، (3988) بار سيستم ATC خراب شد. ما يك شاخصي داريم به نام MTBF اين شاخص تعريف سطح قابليت اطمينان تجهيزات نصبشده را انجام ميدهد.
آقاي دكتر مطهري! در هفتههاي پاياني ششماه اول به طور متوسط (111) تا خرابي گزارش شده كه اين روزانه (15) تا (16) خرابي بوده اين شاخص MTBF ميگويد كه مدت زماني بين هر دو خرابي به كمتر از (20) ساعت رسيده. همكارهاي ما دقت كنند. سيستمي كه خراب ميشده بين هر دو خرابي كمتر از دو ساعت بوده.
آقاي دكتر مطهري! آيا وقتي بعضي موقعها مردم ميگويند كه در اين كشور كسي براي جان ما ارزش قائل نيست خلاف ميگويند؟ دو تا داستان اين وسط وجود دارد: يكي قصور وزارت راه است من نميگويم با آن كنترلر برخورد نشود، اما با افرادي دارند برخورد ميكنند كه حتي يك ساعت آموزش ضمن خدمت نديدند. يكي تشكيلات وزارت راه بوده، سيستمها و دستگاههايي بوده كه الان برايتان نام بردم دچار اشكال بوده. از همه اينها بدتر اين است كه سيستم امداد و نجات و كمكرساني ما در بدترين وضعيت قرار دارد. حدود سه ساعت آقاي دكتر مطهري! طول ميكشد تا دو هليكوپتر روي سانحه حادثه برود بدون حتي يك كپسول آتشنشاني كه با خودش ببرد. (نايبرئيس ـ جناب آقاي جعفرزاده وقتتان تمام شد) آقاي دكتر مطهري! آخرين جمله را بگويم. من قصد ندارم با احساسات و عاطفه و اينها بازي بكنم. همكارها دقت كنند! در اول تصادف تعداد كساني كه آسيب ديده بودند از تعداد انگشتان يك دست كمتر بود. ميدانيد اينها چطور سوختند؟ يك چكش نداشتند شيشه را بشكنند از قطار بيرون بيايند. با نردباني كه زده بودند و ميخواستند شيشه را بشكنند اين نردبان خم شد، تا شد و مردم زنده، زنده در آتش سوختند.
آقاي دكتر مطهري! من از شما خواهش ميكنم استيضاح را حتماً به صحن مجلس بكشانيد. بايد هر وزيري بداند اين دولت و هر دولتي تا دقيقه نود بايد به نمايندگان مردم پاسخگو باشد. من از شما خواهش ميكنم براي احقاق حقوق مردم، براي احقاق حقوق ملت شما اجازه بدهيد اين پرسش و پاسخ بشود. من شنيدم رئيس محترم گفتند استيضاح الان به صلاح نيست. (نايبرئيس ـ جناب آقاي جعفرزاده! وقتتان گذشت) ممنونم از شما.

علی مطهری
خيلي ممنون، استيضاح كه بهرحال طبق روال خودش بايد انجام بشود اگر آن حد نصاب را داشته باشد انشاءالله انجام خواهد شد.

غلامرضا کاتب
نفر بعدي جناب آقاي فرهنگي بفرماييد.

محمدحسین فرهنگی
بسم الله الرحمن الرحيم
بني آدم اعضاي يك پيكرند
كه در آفرينش ز يك گوهرند
چو عضوي به درد آورد روزگار
دگر عضوها را نماند قرار
تو كز محنت ديگران بيغمي
نشايد كه نامت نهند آدمي
ابتدائاً به نوبه خود تشكر ميكنم از مجموعه عزيزاني كه از كميسيون محترم عمران مجلس از ساعات اوليه حادثه و از روز اول در صحنه حاضر شدند و از نزديك موضوع را پيگيري كردند. موضوع بسيار مهمي كه باعث از دست رفتن عزيزاني شد كه طبق روال سنتي همهساله به صورت امواج گسترده عازم زيارت مولايشان امام رضا (عليهالسلام) بودند. دوستاني كه در مشهد هستند و ارتباط دارند مستحضرند كه همهساله جمعيتهاي زيادي از آذربايجان عازم ايام بيست و هشتم و مراسم سيام صفر مشهد هستند. قطارهاي زياد، ماشينها و هواپيماهاي زيادي مردم را جابجا ميكنند. در اين جمع كه جانشان را از دست دادند عاشقاني بودند كه بعضاً براي اولين بار به اين سفر عازم بودند بانوان، كودكان، نوجوانان، جوانان و افراد كهنسالي بودند كه به عشق زيارت در مسير بودند. بين اينها نوجواني بود كه پدر و مادرش (14) سال انتظار كشيده بودند تا به دنيا بيايد و به همراه مادرش در اين حادثه اسفبار به رحمت خدا رفتند. بين اينها پدري دو فرزند، همسر، مادر و مادرخانم خود را يكجا از دست داد.
حادثه واقعاً به اندازهاي سهمگين و قابل توجه است كه مناسب است مجلس تا پيگيري نهايي مسأله را رها نكند. همانطور كه برادر بسيار عزيزم جناب آقاي دكتر جعفرزاده به خوبي برخي از نكات را فرمودند و نقاط تكميلي هم در گزارش كميسيون عمران آمده بود اين موضوع مطلقاً مربوط به تخلف يك و دو نفر نيست. موضوعي است كه بسيار عميق و اساسي است اگر حل نشود، روزهاي بعد و ماهها و سالهاي بعد شاهد تكرار آن خواهيم بود. وقتي كه سيستمي اخطار ميدهد اما به اندازهاي بياعتبار شده است كه به راحتي توسط مسئول كنترل مورد بيتوجهي قرار ميگيرد معناي اين جمعبندي چيست؟ وقتي كه به راحتي به صورت دستي سيستم از حالت اضطرار خارج ميشود و قطار با سرعت (117) كيلومتر در ساعت به قطار بعدي اصابت ميكند به دليل اينكه سيستم به صورت دستي از حالت اضطرار خارج شده و عمل نميكند معنايش چيست؟ معناي اينكه قطاري به دليل يخزدن ترمزهايش متوقف ميشود چيست؟ بزرگترين شبكه ريلي جهان در روسيه مستقر است و ميانگين دماي هوا در روسيه به كل از مسيرهايي كه در كشور ما وجود دارد پايينتر است. بخشي از اين شبكه در سيبري روسيه قرار دارد كه جزء نقاط بسيار سردسير جهان است، در آنجا شاهد چنين اتفاقاتي نيستيم.
موضوع، موضوع واقعاً قابل توجه و قابل تأملي است، نه براي صرفاً خانوادههاي عزادار و آسيبديده، بلكه براي همه كساني كه در اين كشور نفس ميكشند و زندگي ميكنند. شرايطي كه بر اثر اين حادثه به وجود آمد ايمني سيستم حمل و نقل ريلي كشور را به زير سؤال ميبرد و چون ملتزم هستم در وقت معين عرايضم را به پايان برسانم تأكيد و اصرار ميكنم كه عزيزان همكار! «چو عضوي به درد آورد دگر عضوها را نماند قرار». همه بايد يكپارچه موضوع را تا رسيدن به يك شرايط ايمن پيگيري بكنيم. طرحي آماده كرديم الان بايد طبق آييننامه داخلي اعلام وصول بشود هم (نايبرئيس ـ تشكر ميكنم) در مصوبه و هم در پيگيريهاي بعدي موضوع را به انجام برسانيم. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

علی مطهری

غلامرضا کاتب
نفر بعدي جناب آقاي يوسفنژاد هستند، بفرماييد.

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحيم
اين فاجعه ناگوار دل همه انسانهاي دلسوز را به درد آورد و قطعاً انتظار همه مردم از مجلس اين است كه در اين مورد هم ورود پيدا كند و هم اجازه ندهد كه اين مسائل و موارد در هيچ دستگاه ديگري تكرار بشود.
من فكر ميكنم كميسيون عمران به درستي در حد بضاعت خودش ورود پيدا كرده است. البته اشكال و ايراد به نحوه نگارش و ورود به مسئله هم هست. حقش اين بود كه از نمايندگان محترم استان آذربايجان، تبريز هم در تنظيم اين گزارش استفاده ميشد و همه اين تصميمات و مسائلي كه در ذهن ما و شما هست و توضيح داده شده، هم سخنگوي محترم كميسيون و هم دو بزرگوار ديگري كه توضيح دادند اين است كه شاهد تكرارش نباشيم.
من دو، سه نكته را ميخواهم اشاره بكنم، يكي اينكه اين حادثه اتفاق افتاد و بعد از حادثه چه تعداد از افراد از بين رفتند؛ يعني خود حادثه يك مسئله است، بعد از حادثه كه از كوچكترين و سادهترين ابزار براي دفاع از خودشان محروم بودند. مديريت بحران كه معمولاً در يك چنين مواردي با استفاده از نيروي انساني مردمي بايد ورود پيدا كند ورودش ضعيف بوده و نتوانسته از امكانات خودش استفاده بكند. البته از نظر ساختاري مديريت بحران دچار اشكال است كه از مجلس انتظار ميرود در اين مورد، در طرحي كه جناب آقاي دكتر فرهنگي به آن اشاره كردند به اين موضوع بپردازيم. استانداردهاي كيفي كه سيستم حمل و نقل دارد زير سؤال است و همانطور كه اشاره كردند سادهترين مسئله يخزدن ترمز لوكوموتيو واقعاً شايد در دنيا بينظير است. شما در دنيا درجه حرارت زير صفر تا منهاي (40) درجه را هم ديديد كه قطار در حال حركت است. خوب اگر بخواهد چنين اتفاقي بيفتد بارها و بارها بايد اتفاق بيفتد.
سامانه كنترل ما ضعيف است. اين يك هشدار براي سيستم راهآهن ما است و ضوابط حاكم بر اين معيارهاي استانداردي هم واقعاً قابل توجه و قابل اعتنا است. ضمن اينكه در مورد اساسنامه شركت راهآهن هم كميسيون مواردي را اشاره كرده است كه انشاءالله در تنظيم گزارش استفاده بشود.
بنابراين حق اين بود كه مجلس شوراي اسلامي در كنار دولت كه دولت هم با تعيين يك شخص به نام آقاي مهندس تركان ورود پيدا كرده است. خود وزارت راه و شهرسازي هم ورود پيدا كرده است، انشاءالله تلفيق اين نقطه نظرات و بررسيهاي كارشناسي ميداني بتواند منجر به اين بشود كه اين حوادث در كشور كمتر اتفاق بيفتد. يقيناً اين حوادث آخري هم نبوده است، بسياري از موارد اتفاق افتاده است و انشاءالله كه آخري باشد و هدف مجلس، كميسيونهاي تخصصي، دولت و وزارت راه و شهرسازي بايد به اين باشد كه بتوانيم از اين ظرفيتهايي كه در مجلس و دولت وجود دارد استفاده بكنيم براي اينكه بهبود ببخشيم وضعيت و شرايطي كه در همه دستگاهها وجود دارد. حالا اين سيستم ريلي بوده است، ممكن است در سيستم هوايي چنين اتفاقي بيفتد، ممكن است در حمل و نقل چنين اتفاقاتي بيفتد. من خواهش ميكنم كه حتماً در نگارش مقصرين روي خطاي انساني نرويم، روي دو فرد، روي يك فرد و موضوع و صورت مسئله را پاك نكنيم. روي مسائل اصلي و اساسي به صورت كارشناسي كار بكنيم و ايده بدهيم.
من از دولت ميخواهم، از وزارت راه و شهرسازي ميخواهم اگر نياز به قانون دارد، اگر نياز به يك سياستگذاري به صورت يك مصوبه قانوني دارد، اگر نياز به كمك كميسيونهاي تخصصي مجلس دارد حتماً از اين ظرفيت و توان براي نجات مردم و براي رفع نگراني مردم، براي دغدغههاي مردم براي مشكلاتي كه براي مردم وجود دارد استفاده كند.
اتفاقاً در روز شنبه قرار بود كه ما با قطار به پابوسي امام رضا برويم كه قطار تأخير داشت و به خاطر همين قضيه اصلاً نرفت ولي ممكن است كه خيلي از انسانهايي كه واقعاً در اين مسير بودند الان دغدغه و نگراني آنها عدم امنيت سيستم ريلي مملكت و جامعه باشد و من اميدوار هستم كه اين نشست و برخاستها و نقطه نظراتي كه وجود دارد منجر به نفع عموم به مصلحت عموم و به منافع عموم بشود. والسلام عليكم

علی مطهری
از رعايت وقت تشكر ميكنيم. نماينده بعدي را دعوت بفرماييد.

غلامرضا کاتب
جناب آقاي قاضيپور نماينده اروميه بفرماييد.

نادر قاضی پور
سلام عليكم
بسم الله الرحمن الرحيم
ابتدا هفته وحدت را به رهبر عزيزمان، روحانيون عزيز تشيع و تسنن بخصوص نمايندگان اهل تسنن مجلس تبريك ميگويم و از آقاي دكتر نقويحسيني عزيز نماينده محترم ورامين كه نظر خودش را به حقير انتقال دادند در اين مورد تشكر ميكنم.
موضوع تصادف قطار زوار آقا امام رضا كه از زيارت اربعين آمده بودند و درحال تشرف به مشهد مقدس بودند، ابتدا از حضرت آيتالله آمليلاريجاني رياست محترم قوه قضائيه كمال تشكر را داريم در جهت دستور سريع به دادگستري و دادستان سمنان ابلاغ نمود تا موضوع تصادف را به طور كيفري رسيدگي نمايد.
فراكسيون كارگري مجلس و فراكسيون مناطق تركنشين مجلس شوراي اسلامي هر دو مصر جدي در پيگيري عاملان اصلي و مؤثر در اين حادثه هستند. برخورد با نيروهاي كارگري مانند نيروهاي پاييندست مدنظر ما نيست. نشان انگشت ما به سوي كلهگندهها است. آنهايي كه بايد از اول به فكر جلوگيري از اين حادثه و حوادث شبيه آن بودند.
آقاي دكتر آخوندي! خداي ناكرده زن و بچه و نوه شما در اين تصادف جزغاله ميشدند، اينطور ساكت و خونسرد از كنار مسئله عبور ميكرديد يا اينكه ما نمايندگان مجلس را مقصر ميدانستيد؟ البته ما هم تقصير داريم، پول ميدهيم نظارت نميكنيم. اينجا بحث كشته شدن حداقل (50) نفر انسان باشرف، متدين ولايتمدار و سرباز نظام است. فراكسيون كارگري و فراكسيون مناطق تركنشين تا آخرين مرحله رسيدگي در استيضاح، سؤال، تحقيق و تفحص و پيگيري از مقامات عاليرتبه قضائي خواهد داشت.
آقاي آخوندي! در هر كارگاه حادثهاي رخ دهد اول رئيس كارگاه را مورد بازخواست قرار ميدهند، به طور مثال حادثه تريلي در شركت ايرانخودرو كه منجر به كشته شدن پنج كارگر عزيز ايرانخودرو شد ما و فراكسيون كارگري مجلس هشتم با مديرعامل وقت ايرانخودرو كار داشتيم نه با راننده تريلي خاطي، پس آقاي دكتر آخوندي! تصور نفرماييد كه برخورد با شما يك برخورد غيرعادي است. بايد همينطور باشد، همينطور در تمام سوانح بايد باشد. اگر در سال 1382 انفجار قطار نيشابور وزير وقت استعفا ميداد، يا رئيسجمهور وقت ايشان را عزل ميكرد كه بالاي (500) نفر كشته شدند امروز اين اتفاق ناگوار نميافتاد. آقاي رئيس! جان انسانها شريف و عزيز است اگر حسيني باشند آن را بايد عزيز دانست. لازم است بدانيد تكتك كشتهشدگان توسط كساني كه ميتوانستند مانع آنها بشوند چه بالقوه، چه بالفعل و چه آنهايي كه ميتوانستند در صحنه باشند يا در صحنه غايب بودند اما كوتاهي كردند باعث فوت و كشته شدن اين همه عزيزان دوستداشتني حسيني شدند. آيا ما ميتوانيم از خون اين همه آدم بگذريم؟ آيا اين خونها بر ذمه شما نيست؟ اگر هست كه البته هست شما بهتر بود روز اول استعفا ميداديد هنوز هم دير نشده، استعفا بدهيد، با استعفاي شما بازماندگان حداقل تسلي خاطر پيدا ميكنند. از آقايان دكتر فرهنگي، سعيدي، دكتر بيگي، خانم زهرا ساعدي نمايندگان محترم تبريز قهرمان كه از اول تصادف دقيقاً موضوع را پيگيري ميكردند، تشكر ميكنم. هنوز ما گزارش رسمي مكتوب از سوي وزارت راه و شهرسازي دريافت نكرديم تا نحوه رسيدگي به خانواده بازماندگان روشن باشد. از اهالي سمنان و نماينده آنها آقاي دكتر همتي كمال تشكر را داريم كه از بازماندگان تصادف به نحو احسن پذيرايي كردند. از مردم قهرمان تبريز كه در تشييع جنازه اين عزيزان ناشناخته شركت كردند به خصوص امام جمعه قهرمان تبريز، ولي فقيه آذربايجان و مسئولين محترم كشوري و لشكري و وزرا و هيأتهاي مذهبي تبريز تشكر داريم و در مشهد مقدس و تبريز مجالس باشكوهي مداحان عزيز كل كشور برگزار كردند براي اين عزيزان از همه آنها تشكر ميكنم. ياشاسين آذربايجان ايران اسلامي. به عشق امام حسين يا حسين

علی مطهری
از جناب آقاي قاضيپور به خاطر رعايت وقت تشكر ميكنيم، ممنون.

غلامرضا کاتب
از جناب آقاي گلمرادي دعوت ميكنيم بفرماييد.

علی گلمرادی
بسم الله الرحمن الرحيم
پرسيدم از قلم كه كدامين كلام نغز در مجمع الفبا سرآمد است
فوراً به روي صفحه كاغذ دويد و گفت
بعد از خداي، محمد و آل محمد است
(حضار صلوات فرستادند) سلام به محضر همه گمنامان فرش و نامداران عرش يعني شهدا و امام شهدا و سلام به والي و ولي نظام مهدوي ايران اسلامي مقام معظم رهبري و عرض تحيت محضر همه شما بزرگواران. تبريك و تهنيت عرض ميكنم ماه ربيعالاول يادآور ميلاد آخرين رسول خدا و پيامبر صلح و دوستي كه به حقيقت فصلي براي عمل به سيره آن مقام آسماني بوده و هفته وحدت بيترديد نماد و پيام صلح و دوستي براي پيروان راستين دين و مكتب انسانساز اسلام ناب محمدي است.
قبل از پرداختن به موضوع بر خود لازم ميداند از جانب همكاران عزيزم در خانه ملت و به نمايندگي از ملت شريف ايران اسلامي حادثه ناگوار را عرض تسليت داشته و براي بازماندگان و مصدومين حادثه آرزوي صحت و سلامتي كنم و اگرچه حادثه مذكور بسيار دلخراش و نگرانكننده بود اما اقدامات بعد از حادثه تاحدودي در قياس با حوادث پيش آمده قبلي متفاوت بود كه از مهمترين آنها اقدام عاجل و ورود مجلس در اين داستان بود. كميسيون محترم عمران به موقع و به خوبي در صحنه حاضر شد و موارد را به خوبي بررسي و در دست اقدام دارد. وزارتخانه هم سواي تقصيرات از طريق استعفاي مديرعامل محترم راهآهن كه حقيقتاً در اين راستا تابوشكني بود اقدامات پسنديدهاي انجام داد. اما بايد بپذيريم اتفاق ناگوار حادث گرديده و همچنين هموطنان را نيز نگران كرده است، آنچه مهم است بايد اين موضوع را به صورت كاملاً كارشناسي و عالمانه مورد بررسي و مطالعه قرار دهيم تا ديگر شاهد حوادث اين چنيني نباشيم، براي اينكه اين اتفاق بيفتد بايد فضاي مجلس و دولت در آرامش كامل باشد بايد وزير محترم و مسئولين ذيربط در اين داستان در جايگاه رسمي خود براي پاسخگويي برقرار باشند تا پس از نتيجهگيري مطلوب و درست و كارشناسي بتوان تصميم منطقي اتخاذ كرد. بايد در اين داستان از احساسات پرهيز كنيم چون هزينه سنگيني پرداخت كردهايم، جان عزيزاني كه جان هر كدام از آنها يك سرمايه ارزشمند براي اين نظام است. يك گلهمندي از همكاران عزيزم دارم البته در جاي خود قابل تقدير است به خاطر دلسوزي نسبت به اين حادثه ناگوار اما در همان روز حادثه عدهاي بدون بررسي و بدون تحليل به دنبال امضاء براي استيضاح بودند، اين حركات منطقي نيست، خانه ملت جاي تصميمگيري درست است. اعتقاد دارم بعد از نتيجه كارشناسي هر احدالناسي مقصر باشد بايد خانه ملت محكم برخورد نمايد و به همه دولتمردان هم توصيه ميكنم اين حوادث يعني اينكه تكرار نشود، تكرار اين حوادث يعني بيتدبيري، يعني زد و بندهاي سياسي. (كاتب ـ متشكر آقا وقتتان تمام شده) جناب آقاي الهقليزاده هم خيلي اصرار داشتند به خاطر دلسوزي و تعهدي كه داشتند من از طرف ايشان خدمت آن عزيزان هم عرض تسليت دارم و هم مراتب نگراني ايشان را ابلاغ ميكنم. در پايان هم پيروزي عزتمندانه و آزادسازي حلب از داعشيان كه محصول استكبار جهاني هستند را به همه ملت شريف سوريه و ملت عزيز ايران اسلامي تبريك عرض ميدارم.

علی مطهری
خيلي ممنون تشكر ميكنيم، نفر بعدي را بفرماييد.

غلامرضا کاتب
نفر آخر برادر عزيزمان جناب آقاي لاهوتي هستند، پنج دقيقه وقت داريد بفرماييد.

مهرداد لاهوتی
بسم الله الرحمن الرحيم
«الحمدلله رب العالمين»
ابتدا در اين حادثه تلخ اجازه بدهيد بنده هم به سهم خودم تسليتي به خانوادههاي محترم اين عزيزان داشته باشم و از اين حادثه همه ما متأثر هستيم، از قوه مقننه و قوه مجريه، كسي نيست كه در هر صورت نگران اين حادثه عظيم نباشد. اما دوستان امروز واقعاً گزارش كميسيون عمران را شنيديم يك گزارشي بود كه كاملاً كارشناسي، كاملاً تخصصي از همه ابعاد مختلف با پيشنهادهايي كه در انتهاي اين گزارش آماده، ما بايد تلاش بكنيم آن پيشنهادات را انشاءالله تبديل به قانون بكنيم.
اما دو، سه تا نكته را من لازم ميدانم كه در اين ارتباط خدمت دوستان عرض كنم. ابتدا عنوان شد كه آقا سيستم ATC كار نكرده، خدا را ميخواهم شاهد بگيرم اين جمله را من بدون واقعاً تحقيق نميگويم، من خودم واقعاً در وزارت راه و شهرسازي نشستم، مكالمات و صوتها موجود هست اين سيستم ATC عمل كرده و اينجا از اينكه يك خطاي انساني، ما نميخواهيم خدايناكرده يك كارگر، يك كارمند را اينجا بگوييم آقا مقصر هست. من در انتهاي گزارش عرايض خودم عرض خواهم كردم ولي شما اين سيستم ATC را كه همه جاي دنيا دارند اين را استفاده ميكنند و اينجا هم عمل كرده و قطار را متوقف كرده شما برويد مكالمات را گوش بكنيد، در هر صورت خطاي انساني بود آن برادر عزيز ما نبايد از سيستم خارج ميكرد. برادري گفت كه بصورت خودكار اين خطا و اين عمل از سيستم خارج شده، در صورتي كه به صورت دستي خارج كردند. خوب اينجا آن برادر عزيز ما نبايد اين كار را ميكرد، او هم دلش نميخواست اين حادثه رخ بدهد. اينجا خارج كرده.
نكته دوم؛ عوامل غير وزارت راه، شما ببينيد امدادرساني كه در اين سانحه صورت گرفته است، سازمان امداد و نجات، هلالاحمر و اورژانس ما ببينيد با چه زماني در پاي حادثه حاضر شدند و توانستند اين مجروحين را به بيمارستان منتقل بكنند. ستاد مديريت بحران استان كي متوجه ميشود و از كي اين بحران را مديريت كرده است اينها همه عواملي بود كه تعداد كشتههاي ما را در هر صورت بالا برده.
نكته ديگر، دوستان ببينيد! ما اگر واقعاً اين نقيصه را برطرف نكنيم بازهم ما شاهد حادثههاي مختلف در كشور خواهيم بود. آقاي دكتر آخوندي شما وزير راه، آقا ما هم مقصر هستيم همهاش نگوييم ديگران، من لاهوتي به عنوان نماينده مجلس هم مقصر هستم، آقا اين وزير راه، اين ناوگان و همين واگني كه امروز (40) نفر در آن مردند، تعدادي از اين عزيزان حادثه ديدند، آسيب ديدند و مجروح شدند بالاي (40) سال سن داشته، بقيه واگنهاي ما هم همينطور است، متوسط عمر لوكوموتيوها، دارم به شما ميگويم متوسط عمر لوكوموتيوهاي ما بالاي (31) سال است، ما براساس قانون بايد اينها را به زير (15) سال ميرسانديم خوب بايد كمك بكنيم. دوستان ما بايد كمك بكنيم، پيشگيري بكنيم از اين حادثه تلخ، اين حادثه سخت كه همه را متأثر كرد، خود وزير راه من اشك را در چشمهاي اين بنده خدا ديدم، در حادثه و تشييع جنازه آنها شركت كرد. در هر صورت به خانوادههاي آنها سر زد. بايد ما پيشگيري بكنيم از يك حادثه، فرسودگي شبكههايي كه وجود دارد، پيشنهاداتي كه كميسيون عمران مجلس داده پيشنهادات خوبي است و پيشنهاد كرده كه از محل مواد (10) و (12) ما كمك بكنيم اين فرسودگي كه امروز در ناوگان وجود دارد برطرف بكنيم و اين كمبودي كه در بالگردهاي ما وجود دارد اينها را برطرف بكنيم و (نايبرئيس ـ جناب آقاي لاهوتي وقتتان تمام شد) مشكلات ديگري كه در اساسنامه شركت راهآهن وجود دارد. متشكرم.

علی مطهری
تشكر ميكنيم، از كميسيون عمران به خاطر تهيه اين گزارش سپاسگزاريم و آنچه كه در اين گزارش و ساير گزارشاتي كه واصل شده مسلم هست يكي خراب بودن دستگاه كنترل هست كه ظاهراً گاهي چراغ قرمز بوده ولي چون تكرار شده كه اشتباه بوده اپراتورها اين را خيلي جدي نميگرفتند دوم، اينكه آموزش ضمن خدمت اپراتورها جدي گرفته نشده.
سوم، بيمسئوليتي اپراتور قبلي و بعدي كه خيلي راحت از كنار اين قضيه گذشتند و باز اين به مديران بالادست اينها بر ميگردد.
چهارم، اينكه كمكرساني بسيار ضعيف بوده كه البته ساير دستگاهها هم در اينجا مسئول هستند، همه اينها به هر حال حاكي از ضعف مديريت در وزارت راه و شهرسازي است ممكن است اين وزارتخانه در بعضي حوزهها موفق بوده ولي به هر حال اينجا مقصر هست و حتماً بايد پاسخ لازم را بدهند براي اينكه انشاءالله اينگونه حوادث تكرار نشود.
7
اعلام وصول (1) فقره طرح

علی مطهری
قبل از اينكه جناب آقاي شاعري صحبتتان را بفرماييد آقاي كاتب طبق ماده (49) اين پيشنهادها، پيشنهاد كميسيون و پيشنهادهايي كه نمايندگان اضافه خواهند كرد بايد به كميسيون عمران برود و براي دو هفته آينده كه طبعاً بعد از بررسي برنامه ششم خواهد بود دوباره به صحن بياييد. جناب آقاي كاتب اين را اعلام بفرماييد.

غلامرضا کاتب
بسم الله الرحمن الرحيم
همانطور كه اشاره شد طبق ماده (49) كميسيون عمران پيشنهادي را تهيه كرده تحت عنوان اصلاح قانون دسترسي آزاد به شبكه حمل و نقل ريلي كه اين را اعلام وصول ميكنيم، همكاران عزيزم (48) ساعت وقت دارند كه پيشنهادات خودشان را در اين راستا به كميسيون عمران بدهند كه كميسيون عمران زحمت بكشد گزارش نهايي را به صحن بدهد.
8
اعلام وصول (1) فقره سؤال

غلامرضا کاتب
ضمناً سؤال ملي جناب آقاي فريدون احمدي نماينده محترم زنجان و طارم از وزير محترم امور اقتصاد و دارايي در خصوص اقدامات وزير محترم در اجراي قانون ممنوعيت بكارگيري بازنشستگان اعلام وصول ميشود.
9
ناطقین جلسه آقایان: علیمحمد شاعری، علیاصغر یوسفنژاد، علیم یارمحمدی، سیدعلی ادیانی و علی اکبری

علی مطهری

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحيم
ناطقين مياندستور جلسه علني عبارتند از:
ـ آقاي عليمحمد شاعري نماينده محترم بهشهر، نكا و گلوگاه.
ـ آقاي علياصغر يوسفنژاد نماينده مردم ساري و مياندورود.
ـ آقاي عليم يارمحمدي نماينده محترم زاهدان.
(كه هر كدام هفت دقيقه وقت دارند)
ـ سيدعلي ادياني نماينده محترم قائمشهر، سوادكوه، جويبار، سيمرغ و سوادكوهشمالي.
ـ علي اكبري نماينده محترم شيراز.
(كه هر كدام پنج دقيقه وقت دارند)
جناب آقاي دكتر شاعري نماينده محترم بهشهر، نكا و گلوگاه بفرماييد.

غلامرضا کاتب

علی محمد شاعری
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
«الحمدلله رب العالمين»
عرض ادب و احترام دارم به ساحت مقدس نبي مكرم اسلام و هفته وحدت را تبریک عرض ميكنم.
سلام و عرض ادب و احترام دارم به روح مطهر شهيدان و امام شهيدان و عرض ادب و احترام به محضر رهبر فرزانه انقلاب اسلامي دارم.
توسعه و پیشرفت کشور بر چهار پایه اصلی يعني؛ امنیت، اقتصاد، اجتماع و محیط زیست استوار است. علیرغم گسترش پدیده تروریسم و تشدید ناامنی در منطقه به لطف الهی و در سایه نظام ولایی شاهد ثبات و امنیت پایدار در کشور هستیم که از این بابت مراتب شکر و سپاس خود را در پیشگاه خداوند متعال اعلام می دارم.
اما وضعیت اقتصادی کشور اگر چه با بهبود وضعیت تورم روند امیدوارکنندهای یافته است لكن رکود عمیق و روند منفی شاخصهای نرخ بیکاری، نرخ سرمایهگذاری، درصد واحدهای تولیدی تعطیل و همچنین کاهش مبادلات فرامرزی نشانه آن است که اوضاع اقتصادی کشور خوب نیست و لزوم شکلگیری نهضتی فراگیر در اجرای اقتصاد مقاومتی و بازنگری اصل (44) قانون اساسی بیش از هر زمان دیگر احساس میگردد.
توسعه اجتماعی و فرهنگی که از ارکان مهم پایداری کشور میباشد در پنج برنامه گذشته مورد کم توجهی و بیمهری قرار گرفته است و آثار و تبعات منفی آن به بزرگترین چالش پیشرو یعنی بیکاری، طلاق، کودکان کار، اعتیاد، افسردگی و تنش اجتماعی تبدیل شده که اخيراً موجب نگرانی شديد و ناخرسندی رهبری معظم انقلاب نيز گرديده است.
آب و محیط زیست کشور نيز حال خوبی ندارد. هم اکنون (50) درصد دشتهای آبی کشور ممنوعه و وضعیت آبی کشور از مرز تنش به شرایط بحرانی و حاد رسیده است و بیش از نصف تالابهای کشور خشک شده، ریزگردها (25) استان کشور را در نورديدهاند، حداقل (50) هزار هکتار سالانه به بیابانهای کشور اضافه میشود و هوای اکثر کلان شهرهای کشور آلوده و ناسالم است، به اعتقاد بنده علت بروز این چالشها و بحرانها ناکارآمدی و شکست پنج برنامه گذشته و سوء مدیریت در تشخیص و حل مسائل و اولویتهای اصلی کشور بوده است.
استان مازندران با داشتن منابع عظیم خدادادی و مردمی ولایتمدار همواره در دوران انقلاب اسلامی نقشی بیبدیل ایفا نموده است، كه گواه این مدعا تقدیم بیش از (10) هزار شهید در دفاع از آرمانهای نظام مقدس جمهوری اسلامی بوده است. بیش از سه دهه به بهانه حمایت از کشاورزی و محیط زیست اجازه توسعه صنعتی را به استان مازندران ندادهاند و این تصمیم نادرست منجر به بیکاری (120) هزار نفر شده که از اين ميزان حدود (15) هزار نفر در شهرستانهای بهشهر، نكا و گلوگاه يعني حوزه انتخابیه اینجانب قرار دارند.
در حال حاضر حدود (50) درصد صنایع منطقه نیمه فعال و یا نیمه تعطیل است، این امر در شرایطی است که حجم عظیمی از تولیدات کشاورزی و باغداری با کاهش شدید تقاضا و قیمت روبرو است به گونهای که در مقایسه با سال گذشته پرتقال (1500) تومانی با قیمت (500) تومان یعنی نصف قیمت تمام شده در بازار به فروش می رسد.
ایجاد منطقه آزاد تجاری یکی از اقدامات مهمی بود که میتوانست برای رونق اقتصادی و حل مشكل بیکاری مردم مازندران نقش آفرینی کند، هم اکنون (14) استان مرزی کشور هر يك دارای حداقل یک منطقه آزاد بوده و یا مراحل قانونی آنها در حال سپری شدن است تنها استانی که به آن بيمهري شده استان مازندران است.
با توجه به اینکه در آبانماه سال جاری منطقه ویژه امیرآباد در شورای عالی منطقه آزاد به تصویب رسیده است، مردم مازندران از جناب آقاي دكتر روحاني رئیسجمهور محترم انتظار دارند امید مردم را ناامید نکند و لایحه منطقه آزاد را در مازندران هر چه سريعتر به مجلس شورای اسلامی ارائه کند.
در اثر سرمای شدید آذرماه سال جاری زحمات یکساله باغداران و کشاورزان ظرف پنج روز بر باد رفت، بیش از (2) میلیون تن از مرکبات و کیوی که (50) درصد اقتصاد مازندرانیها به آن وابسته است در حال نابودی بوده و به علت عدم تنظیم بازار قیمت فروش مرکبات به یکسوم سال گذشته یعنی (500) تومان، پارسال (1500) تومان بود کاهش یافته است؛ اقتصاد مقاومتی يعني اين؟ حمایت از تولید داخل يعني اين؟
از شخص وزير محترم جناب آقاي حجتي ميخواهم شخصاً ورود پيدا كنند و بحرانهاي مرکبات را در مازندران، خشک شدن انار در ساوه، و از بین رفتن زعفران در خراسان را مدیریت بكنند و به داد كشاورزان بيپناه برسند.
از وزیر نیرو ميخواهم برای رفع مشکل کم آبی و آبرسانی شهرها و روستاها، نسبت به آبگیری سد گلهورد اقدام نمايند و اجرای شبکه فاضلاب منطقه را دستور كار خود قرار دهند.
از وزیر محترم نفت ميخواهم به منظور حل مشكل قطع گاز مازندران، چون مازندران در پايان خط لوله گازرساني كشور است هر چه سريعتر نسبت به اتمام پروژه انتقال گاز کیاسر به نکا اقدام نمايند؛ در همین رابطه از اقدام جهادی شرکت گاز مازندران در گازرسانی به مناطق محروم هزارجریب شرق مازندران تقدير مينمايم.
از وزیر آموزش و پرورش ميخواهم مطالبات چندین ساله فرهنگیان عزيز را به صورت جدی پيگيري و نسبت به پرداخت اين عزيزان محروم و كساني كه به عنوان قشر فرهیخته و اکنون با حقوق بخور و نمیر زندگی میکنند مشكلشان را حل بكنند.
در اثر رهاسازی روزانه (3000) تن پسماند و تخلیه فاضلابهای آلوده به دریا، جنگل و رودخانهها و بهرهبرداری بیرویه از جنگل، سلامت و امنیت مردم مازندران در معرض تهدید قرار گرفته است، از رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ميخواهم به وظیفه قانونی خود عمل نموده و محیط زیست مازندران را با همکاری مردم نجات دهد.
از وزیر راه و شهرسازی ميخواهم نسبت به تکمیل جاده مهم گلوگاه به دامغان، بهشهر، نکا و رستمکلاه به بندر امیرآباد (نايبرئيس ـ جناب آقاي شاعري وقتتان تمام شد) و تكميل جادههای روستایی دستورات لازم را صادر نمايند.
انتقال آب خزر باعث پسروی و خشک شدن تدریجی دریا و شکل گیری کانون جدید ریزگردها و به خطر افتادن شرایط زیست مردم خواهد شد، از وزیر نیرو و سازمان حفاظت محیط زیست ميخواهم اجازه ندهند (نايبرئيس ـ خيلي ممنون) فاجعه شبيه ارومیه در شمال کشور تکرار شود.
از رئيس سازمان گردشگري ميخواهم با توجه به اينكه صنعت گردشگری ارزانترین شیوه برای ایجاد اشتغال و توسعه پایدار است زیرساختهای صنعت گردشگري را در استان مازندران که جاذبههای بینظیر طبیعی و اكوتوريزم را دارد توجه ویژه بكنند. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

علی مطهری
خيلي ممنون، جناب آقاي شاعري دقيقاً يك دقيقه اضافه صحبت كرديد.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقاي علياصغر يوسفنژاد نماينده محترم ساري و مياندورود كه هفت دقيقه وقت داريد، بفرماييد.

علی اصغر یوسف نژاد
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
با تبريك هفته وحدت و پيروزي غرورآفرين رزمندگان اسلام در حلب. بنده هم از اعتماد مجدد مردم شريف ساري و مياندورود و در واگذاري مسئوليت نمايندگي به اينجانب سپاسگزارم، شايسته ميدانم به روح قدسي امام راحل عظيمالشأن، منادي وحدت جوامع اسلامي و طلايهدار اسلام در عصر حاضر درود بفرستم و آرزوي استمرار توفيق و بهروزي رهبري معظم انقلاب حضرت آيتالله الامام خامنهاي را از خداي تعالي مسئلت نماينم، به روح شهداي انقلاب اسلامي، جنگ تحميلي، (10) هزار و (400) شهيد گلگونكفن استان مازندران و شهداي مظلوم مدافع حرم سلام و درود تقديم كنم.
از وزارت نیرو انتظار دارم بنا به خواست قاطبه مردم شريف مازندران و استانهای شمالی و آسیبهای زیستمحیطی ناشي از انتقال آب دریای خزر نسبت به اين موضوع خطير رفتاري در تضاد با خواست عمومي مردم بروز ندهد. از تصویب استقرار منطقه آزاد امیرآباد در شورای عالی منطقه آزاد کشور تشکر ميكنم و بهرهگیری از ديگر ظرفیتهاي بازرگانی، اقتصادی و صنعتی در سایر مناطق استان از جمله بندر نوشهر، بندر فریدونکنار را از دولت خواستارم.
کمتوجهی به مقوله مدیریت بحران و خسارت ناشی از شرایط جوی در سالهای گذشته موجب صدمات جبران ناپذیری به عرصههای کشاورزی باغات استان شده است، متأسفانه خلأ اقدام کافی در بیمه محصولات کشاورزی مزيد به آسیبهای مذكور در سال جاري گرديده است. جبران خسارت باغداران مورد انتظار از دولت است. چرا علیرغم ارزشافزوده بالای تولیدات کشاورزی در استان، باغداران مرکبات و کیویکاران غرب استان و تولیدکنندگان گل و گیاه از حقوق حداقلی و حمایت لازم بديهي برخوردار نيستند.
قريب به (90) درصد از آب شرب استان از محل منابع زیرزمینی تأمین میشود و با توجه به نبود شبکه فاضلاب، افزایش بیماریهای گوارشی و دیگر مشکلات بهداشتی امري غالب در استان است، به وزارت نیرو متذكر ميشوم نسبت به جان و سلامت مردم مازندران دغدغهمند بوده و نسبت به تكميل پروژه فاضلاب شهرهای بالای (200) هزار نفر و طرح انتقال آب ساری از سد شهید رجایی متعهدانه عمل کند.
از آنجايي كه بيش از (70) درصد از راههای استان در پوشش راههای روستایی قرار دارد توجه لازم در سالهای اخیر به آن معطوف نشده و افزایش تلفات جادهای در اين راهها مؤید این بیتوجهی است. متذكر ميگردم وزارت راه و شهرسازی با تقویت مجموعههاي تابعه بيش از اين به روند كم توجهي به راههای روستایی استان در جايجاي آن از جمله گوهرباران، مياندورود، چهاردانگه و دودانگه استمرار ندهد.
بارش برف اخیر در استان گواه اين ضعف زیرساختي بوده است كه شبكه گاز در وضعيت جوي خاص و شبه بحراني حالت پايداري در استان ندارد. وزارت نفت در خصوص انتقال گاز از سمنان به ساری و افزايش ظرفیت شبکه متعهدانه رفتار نماید.
بر اساس آمارهای رسمی میانگین بیکاری در استان مازندران از میانگین کشوری بالاتر ميباشد. این مهم بیانگر آن ميباشد که علیرغم وجود مواهب طبیعی، زیستی و ظرفیتهای گردشگری، عملکرد مدیریتی به گونهای است که نتوانسته است موفقیت نسبی را کسب نمايد. از دولت محترم كه پشتوانه مردم مازندران را كاملاً همراه خود داشته و دارد مداقه در عملكرد موجود مديريت استان را خواستارم.
متأسفانه همچنان موضوع عدم همسانسازی حقوق بازنشستگان از جمله فرهنگیان بازنشسته از سوی متولیان امور به اقدام عملی منتج نشده است. از سازمان برنامه و بودجه انتظار میرود که با نگاه عدالتمحور نسبت به خواست جامعه بازنشستگان کشور و جامعه فرهنگیان بازنشسته بالاخص جامه عمل بپوشاند.
فقدان طرح آمایش سرزمین در مازندران طی سالهای گذشته موجب بلاتكليفي مردم، سرمايهگذاران و نهادهاي خدماتي را فراهم كرده است و از سويي موجب آن شده است كه فرآيند تخریب منابع طبیعی و جنگل به عنوان میراث طبیعی و فرهنگی مردم ایران آسيبهاي جدي وارد شود همچنان نيز علیرغم صراحت مقام معظم رهبری این مقوله با کم توجهی متولیان در استان روبرو است، بدیهی است کم توجهی دولت، وزارت كشور، وزارت کشاورزی و سازمان محیط زیست صدمات جبرانناپذیر را به زيستبوم شكننده استان وارد مينمايد.
سرانه فرهنگيان استان مازندران عليرغم خدماترسانی و تأثیرگذاری فرهنگی با گستره ملی از سهم پایینی نسبت به کشور برخوردار است، اجرای پروژههای مهم فرهنگی در استان که مورد نظر هنرمندان و اصحاب فرهنگ ميباشد از جمله تالار مرکزی، مرکز استان و کتابخانه مرکزی ساری قریب به (20) سال است که استمرار پیدا کرده است، خواست به حق جامعه فرهنگی و هنری رفع این تفرقه است.
مردم مازندران جدایی گردنه گدوک و امامزاده هاشم را به هیچ عنوان نميپذيرند و آن را میراث به جاي مانده فرهنگي دیرپای خود میدانند، تقسیمات کشوری تنها با خطکش سیاسی و بدون توجه به خواسته و نگاه فرهنگی و معنوی مردم محکوم به شکست است.
انتظار به حق مردم ساري و استان مازندران ساماندهی مقوله پسماند در استان ميباشد. دولت نسبت به حل معضل زباله در منطقه چهاردانگه اقدام نمايد. گناه مردم چهاردانگه چيست كه بايد آثار سوء دفن زباله را تحمل نمايند؟ چرا وزارت کشور و حفاظت محیط زیست به فكر چاره نيستند؟ مردم چهاردانگه نبايد تاوان سیاست غلط را بپردازند، زباله به جای فرصت در استان تبديل به يك معضل بر اساس سوء مدیریتها و اعمال سلايق و رفتارهای سیاسی شده است.
پروژه راه مواصلاتی ساري به کیاسر و زیرگذر كوي (22) بهمن ساری و نيمهكار بودن كمربندي شمالي، چهارخط گوهرباران ـ مياندورد و پل پنبهچوله فرحآباد بخشي از مشكلات مردم در حوزه حمل و نقل است. وزارت راه و شهرسازی چرا در تقسيم اعتبار منابع در استان رفتار غیرکارشناسانه و منطقهای دارد؟
چرا تصميمات منجر به تصويب طرح جامع در ساري منجر به نارضايتي اجتماعي شده است؟ چرا همچنان پس از تجربههای تحريم متعدد جهانی، وزارت راه و شهرسازی به این دریافت نرسیده است که در طرحهای توسعهای شهری ميبايست محور مردم و ذینفعان باشند و نگاه از بالا به پایین و اقتدارگرايانه رفتاری كاملاً منسوخ و مطرود است.
آقاي رئیسجمهور! بیتوجهی به گردشگری، نادیده گرفتن ظرفیت نفتی در دریای خزر، كم لطفي به كشاورز و كشاورزي، عدم تأمین اعتبار برای پروژههای راه هراز و فیروزکوه، کاهش پروازهای هوایی به فرودگاههاي استان، بیتفاوتی به موضوع تجارت خارجی در مازندران، عدم تأمین اعتبار برای بخش صنعت و معدن، تولید و نیمهكاره ماندن پروژههای فرهنگی، هنري و ورزشی، حضور مدیران ضعیف و در اولویت نبودن ايجاد اشتغال برای جوانان در استان مازندران باید پایان یابد.
در پايان اميدوار هستم كه استان مازندران از شرق تا غرب از گلوگاه تا رامسر به ويژه ساري و مياندورود عزيز با وجود استعدادهاي مادي و معنوي و سرمايههاي انساني از مديريت اصلح و كيفي به استاني در شأن مردم غيرتمند و غيور آن بدل شود. والسلام عليكم

اکبر رنجبرزاده
تشكر ميكنيم از آقاي يوسفنژاد كه رعايت وقت را داشتند. جناب آقاي عليم يارمحمدي نماينده محترم زاهدان كه هفت دقيقه وقت داريد، بفرماييد.

علی مطهری
از آقاي يوسفنژاد به عنوان عضو هيأترئيسه كه وقت را رعايت كردند تشكر ميكنم، بفرماييد.

علیم یارمحمدی
نطق 7 دقیقه ای
اعوذ بالله من الشيطان الرجيم
بسم الله الرحمن الرحيم
سلام و درود ميفرستم به روح خاتمانبياء روح پرفتوح امام راحل و با آرزوي طول عمر با عزت براي مقام معظم رهبري.
هفته وحدت را خدمت ملت مسلمان، هيأترئيسه، همكاران و حاضرين در جلسه تبريك ميگويم، اميدوارم هفته وحدت امسال مزين به كلمه تدبير و اميد توأم با حفظ صلح و آرامش و رفع تبعيض در پهنه كشورهاي اسلامي بالاخص در بين اقوام و مذاهب جايگاه واقعي خود را نمايان سازد.
در اولين نطق رسميام از مردم ولايتمدار زاهدان، ديار حافظان قرآن، شهر معماران وحدت شيعه و سني مرحومين مولوي عبدالعزيز و آيتالله كفعمي تشكر نموده و اميداورم بتوانم توفيق خدمت به شما مردم صبور را داشته باشم.
در شرايطي كه معادلات سياسي و اقتصادي جهان به طور روزانه دستخوش تغييرات قرار ميگيرد، انتظار ميرود جهتگيريهاي ملي و فراملي كماكان بهتر از پيش بوده و تحركات مهرههاي پوسيده دوَل معاند به نحو احسن پيشبيني و هدفگذاري گردد. از موفقيتهاي دولت تدبير و اميد در مهار نسبي تورم تشكر ميكنم ليكن كافي نيست، انتظار دارم طرح برجام داخلي متكي بر اقتصاد مقاومتي اميد مردم براي غلبه بر مشكلات معيشتي را افزايش داده و عزت سرپرستان خانوار براي تأمين مايحتاج عمومي قرباني نگردد.
امناي ملت! اطلس جمعيتي سيستان و بلوچستان با حضور حداكثري اهل سنت و بلوچ بر خلاف چينش اطلس سياسي و اداري ميباشد. در كشورهاي چندفرهنگي كه به شيوه متمركز اداره ميشوند، اغلب پديدهاي اجتماعي به عنوان مركز ـ حاشيه شكل ميگيرد و در برخي حاشيهها روابط مركز ـ پيرامون ديگري وجود دارد که افراد را در وضعیت نابرابر قرار میدهد.
طبیعی است مردم بنا به امکانات واکنشهایی را بروز دهند که مصداق آن را در سیستان و بلوچستان میتوان جستجو کرد.
با این اوصاف کاملاً واضح است، پیچیدن نسخه یکنواخت عدالت برای نقاط مختلف کشور، عملی بسیار دشوار است.
سیستان و بلوچستان پهناورترین استان کشور با دارا بودن (1500) کیلومتر مرز، شرایط ممتاز جغرافیایی، استقرار در کنار آبهای آزاد و صدها ظرفیت دیگر توسعه سواحل مکران را از سوی مقام معظم رهبری رقم زده است، دیری نخواهد پایید که تصمیمات منطقه، متأثر از انفعالات جنوب شرق کشور شده و استان سیستان و بلوچستان کانون توجه این تصمیمگیریها خواهد شد. لذا توصیه میشود طرح توسعه سواحل مکران بیش از این مغفول نماند.
برگزیدگان ملت! زاهدان چند مشخصه مهم دارد، حوزه دارالعلوم و مسجد مکی به تأسی از سنت نبوی، پایتخت وحدت اسلامی در منطقه است، لذا به عنوان خادم ملت و نظام توصیه مینمایم به موازات مذهب رسمی از ظرفیت سایر مذاهب ایرانی در تحکیم پایههای وحدت به طور یکسان استفاده شود.
وجود بهترین دانشگاهها؛ زاهدان یکی از قطبهای علمی کشور است که امید دارم با درایت وزیر محترم علوم، فرهیختگان و تحصیلکردگان بلوچ مشارکت بیشتری در هیأتهای علمی و مناصب مدیریتی داشته باشند که جایگاه فعلی نمادي از تدبیر نمیباشد.
مردم زاهدان نماد همزیستی اقوام و مذاهب ایران هستند که با احترام به عقاید یکدیگر زندگی مسالمتآمیزی داشته، لکن ممکن است بواسطه عملکرد توأم با تعصبات افراطی برخی خواص این همزیستی به مخاطره بیفتد، که شایسته ملت فرهیخته نمیباشد.
وجود بازاری به نام چهارراه رسولی که از سالها قبل محل کسب و کار اکثریت مردم زاهدان بوده و هست، این بازار با تدابیر اخیر در مرزها و سختگیری تجارت چمدانی، رونق سابق را ندارد.
مسلم است نتیجه آن بیکاری جهشی جوانان بوده و ممکن است تبعاتی را در بُعد امنیتی و قانونگریزی به دنبال داشته باشد، هر چند که ایجاد اشتغال در جامعه و برونرفت از معضل بیکاری به رؤیا تبدیل شده است.
همكاران و حضار محترم! نگاه گذرا به نطقها و پیگیریهای نمایندگان محترم ادوار و فعلی استانهای مرزی و كمترتوسعهيافته حکایت از آن دارد که این استانها از مشکلات مشترکی رنج میبرند که بارها از تریبون مجلس اعلام ولی ظاهراً قرار نیست قدمهای جدی جهت رفع این مشکلات برداشته شود.
با این اوصاف مجدداً برخي مشکلات حوزه انتخابیهام را به عنوان درد مشترک استانهای مرزی اعلام میکنم.
عدم مشارکت ملموس نیروهای بومي در سطوح مدیریتی دستگاههای اجرایی استانهای كمتر توسعهيافته و مرزی به وضوح مشاهده میگردد، شایسته است ریاست محترم جمهور این پدیده اجتماعی را که ممکن است موجب بیاعتمادی مردم مرزنشین گردد با تدابیر ویژهای حل و فصل نماید.
حضور و فعالیت نیروهای نظامی و انتظامی، سپاه و بسیج و دستگاههای امنیتی، در برقراری نظم و امنیت قابل تقدیر است و آن را مغتنم می شماریم، لکن تقاضای ما ایجاد تعادل و بهرهگیری از جوانان منطقه در این مراکز میباشد، زیرا یقین داریم این نیروها باعث مستحکمتر شدن امنیت پایدار خواهند شد.
جناب آقای دکتر روحانی! مشارکت در مدیریت منطقه و رفع دغدغههای تبعیضآمیز و نابرابریهای ملموس از مهمترین مطالبات استانهای كمتربرخوردار و مرزی است که بارها در سفرهای استانی قول رسیدگی دادید، این وعدهها چه زمانی تحقق خواهد یافت؟
وزرای محترم کشور، اطلاعات و دادگستری! وجود مرز نعمت و فرصت است. سالهاست مردم استان از طریق داد و ستد مرزی امورات خود را سپری میکنند. لکن برداشت سلیقهای و برخورد غیرمنصفانه برخی از دستگاهها، عرصه را بر کولهبرها تنگ نموده است، از شما بزرگواران انتظار میرود توصیه فرمایند با خلقالله که برای مخارج روزانه خود اقدام به داد و ستد در مرز دارند با بیمهری برخورد نشود.
حاشیهنشینی از معضلات اساسی شهر زاهدان است، فقدان زیرساختهای شهری مردم این نواحی را به ستوه آورده است، انتظار دارم جناب آقاي دكتر نوبخت و وزرای کشور و راه و شهرسازی با اختصاص ردیف ویژه جهت برونرفت از این وضعیت دستورات مقتضی صادر فرمایند.
ناکارآمدترین بخش در استان سیستان و بلوچستان آموزش و پرورش است، چیدمان نیروی انسانی و عزل و نصبهای قومی و تبدیل محیط فرهنگی به محیط سیاسی از مهمترین معضلات میباشد. جناب آقای آشتیانی توصیه میکنم، مشکلات آموزشی استان به طور جدی در دستور کار قرار گیرد.
معضل دیگر برخی نواحی مرزنشین و حوزه انتخابیهام هویت ملی تعدادی از افراد ایرانیالاصل است. وزراي محترم کشور، اطلاعات و دادگستری! دستور فرمایید شورای تأمین استان برنامه جامعی جهت رسیدگی به وضع این اقشار ارائه نمایند.
سخن آخر؛ جناب آقای دکتر روحانی: سومین سفر استانی خود به سرزمین نخل و آفتاب را بیاد دارید؟ در بدو ورود عنوان نمودید چهره استان دگرگون خواهد شد برنامهها و وعدههای انتخاباتی حضرتعالی شامل اکتشاف معادن، گازرسانی تا پایان سال 94، تکمیل شبکه ریلی، ورزش و جوانان، حل مشکلات آب، احیای بازارچههای مرزی، (نايبرئيس ـ تشكر ميكنيم، وقتتان تمام است) منطقه آزاد سیستان، تثبیت شنهای روان، اعطای وام از صندوق توسعه ملی چه شده است؟
با اعلام برنامههای دولت خود برای منطقه، خواستار مشارکت مردم، نخبگان و علما در توسعه و امنیت استان شدید اعلام نمودید سیستان و بلوچستان پاره تن ایران است، علیایحال مردم استان همچنان دوشادوش نظام ایستادهاند، لکن منتظر تحقق وعدههای حضرتعالی نیز هستند.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی مطهری
متشكريم، ناطق بعدي را دعوت بفرماييد.

علی اصغر یوسف نژاد
ناطق بعدي جناب آقاي سيدعلي ادياني نماينده محترم قائمشهر، سوادكوه، جويبار، سيمرغ و سوادكوهشمالي هستند كه پنج دقيقه وقت دارند، جناب آقاي ادياني بفرماييد.

سیدعلی ادیانی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
«رب ادخلني مدخل صدق و اخرجني مخرج صدق واجعل لي من لدنك سلطاناً نصيراً»
هفته وحدت و ميلاد نور عالم و آدم حضرت محمدمصطفي (حضار صلوات فرستادند) و ذريه پاكش امام صادق (سلامالله عليهم اجمعين) را به امت اسلام و آزادگان حقگرا تبريك ميگويم.
در وقت كوتاه پنج دقيقهاي نكاتي را يادآوري مينمايم:
1 ـ در منطق قرآن کریم و سیره نظری و عملی پیامبر اسلام و اهلبیت مطهرش، نبوت و امامت، رسول خدا و ائمه هدی محور، مدار و فصلالخطاب مسائل مربوط به امت اسلام میباشند، مشکل بسیاری از رهبران امروز جهان اسلام فاصله گرفتن از رهنمودهای پیامبر اعظم و افتادن در مرداب نفاق و اختلاف و بازی کردن در زمین طراحیشده توسط دشمنان غدار و مکار یعنی صهیونیسم بینالملل و شیطان بزرگ، آمریکاست.
2 ـ همه نیروهای دلسوز انقلاب و علاقمند به منافع ملی و پیروان واقعی امام راحل و مقام معظم رهبری به درستی واقفند که امنیت ملی، عزت و اقتدار ایران عزیز و مصونیت شهروندان ايران اسلامي از مصاديق کینهورزی و دشمنان قسمخورده انقلاب اسلامي مرهون وحدت ملی و رهبریهای هوشمندانه، عالمانه و مقتدرانه رهبر معظم انقلاب اسلامي است. تجربه فراز و فرودها و حوادث واقعه در داخل و خارج کشور در ظرف زماني حدود (30) سال اخیر بیانگر این واقعیت است که همواره نظرات و رهنمودهای مقام عظمای ولایت منطبق با واقع و از اصالت تحلیلی و عمق کارشناسی برخوردار بوه است.
به عنوان مثال تأکید معظمله مبنی بر غیرقابل اعتماد بودن آمریکا در مذاکرات برجام و بدعهدی و نقض آمريكا گواه روشن بر این مدعاست.
بنابراین برازنده نیست که برخی در درون کشور در برابر نص و نصوص مطرح از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی به اجتهاد روی آورده و در برابر گفتمان رهبری، گفتمانسازی بلاوجه نمایند.
3 ـ موجب شرمساری است که اعلام نماييم، پس از حدود (8) سال قريب به (85) هزار نفر از بازنشستگان مظلوم و بلاتکلیف صندوق فولاد كشور مشكل پرداخت حقوق ماهانه آنها توسط دولت مرتفع نگرديده و هنوز وزرای صنعت ، معدن و تجارت و تعاون، کار و رفاه اجتماعی با آنها غیرمسئولانه برخورد میکنند و متأسفانه در کمیسیون تلفیق برنامه ششم نیز برای حل مشکل آنان چاره اندیشی نگرديده است.
نمايندگان محترم این پيرمردان و پيرزنان شریف دلنگران و متحیر هستند و منتظر اقدام انقلابی شما در حل مسئله آنان در فرآیند تصویب برنامه ششم ميباشند.
4 ـ رشد بیکاری و تعطیلی يا نیمهفعال بودن واحدهای تولیدی و صنعتی در شهرستانهاي قائمشهر، سوادکوه، سوادكوهشمالي، جویبار و سیمرغ منجر به شبهبحران گردیده، یأس و سلب اعتماد اجتماعی و باور به ناکارآمدی بخشی از دستگاههای اجرایی را در اذهان مردم متبادر نموده است. از دولت و وزرای ذيربط میخواهم تا از گفتاردرمانی دست برداشته و به اقدام و عمل روی آورند.
5 ـ به رئیسجمهور محترم و وزرای محترم جهاد کشاورزی و کشور تذکر ميدهم، تا نسبت به اجرای مصوبات هیئت محترم وزیران در خصوص جبران خسارتهای وارده در حادثه طوفان و برف و یخبندان در مازندران و تسریع در تخصیص اعتبارات منظوره اهتمام عاجل نمایند.
6 ـ بازنشستگان عزيز کشوری بالاخص کارمندان و فرهنگیان بازنشسته در شرایط معیشتی مطلوبی قرار ندارند و بیتوجهی یا کمعنایتی دولت به عنوان نهاد مسئول در رسیدگی (نايبرئيس ـ جناب آقاي ادياني وقت شما تمام است) به امور بازنشستگان امري قابل قبول نبوده و بدون تردید نادیده انگاشتن حقوق حقه این قشر مظلوم، نفرت و عذاب الهی را متوجه مقصرین در این امر مهم خواهد نمود. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

علی مطهری

علی اصغر یوسف نژاد
ناطق بعدي جناب آقاي علي اكبري نماينده محترم شيراز كه پنج دقيقه وقت دارند، جناب آقاي اكبري بفرماييد.

علی اکبری شیراز
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
با تبريك ايام وحدت و ميلاد پربركت پيامبر رحمت و تهنيت به مناسبت ميلاد حضرت امام صادق (عليهالسلام). ضمن تبريك به دلاورمرداني كه حلب را آزاد كردند اميدوارم با توكل بر خدا و پايمردي و استمرار موفقيتها لوث وجود بزدلان داعش از منطقه پاك شود.
در هفتههاي گذشته حوادث تلخي جامعه را آزار داد و جمع كثيري از خانوارها در تصادف قطار داغدار شدند و جبهه كفر و وهابيت زائران حرم حسين را به شهادت رساندند، از درگاه خداوند متعال براي همه جانباختگان اجر و مزد و براي بازماندگان شكيبايي، صبر و سلامت آرزومندم.
همكاران محترم! به دولتمردان آمریکا نمیتوان اعتماد داشت در چند دهه اخیر همواره علیه ایران گام برداشتهاند، دموکرات و جمهوری هم فرقی نميكند، همه از یک آبشخور تغذیه میشوند، این روزها استعمار انگلیس هم وارد صحنه شده و در صدد است كه صورتحسابهای خود را از جیب شیخنشینهای خلیج فارس پرداخت کند لذا علیه ایران یاوهگویی میکند. انگار وزير خارجه انگليس فداكاريهاي دلاورمردان جنوب و سلحشوريهاي ايل قشقايي و سردمداري صولتالدوله قشقايي را در يك قرن گذشته فراموش كرده است.
از هوشیاری و درایت دولت تدبير و اميد به ویژه جناب آقاي مهندس زنگنه وزیر محترم نفت که با پایمردی و استدلال از حقوق ایران پاسداری و سهم ایران را در اوپک تثبیت نمودند تشکر میکنم. بدون تردید این موفقیت نيز بخش دیگری از دستاوردهای برجام است که مردان دیپلماسی ایران با احساس مسئولیت و دلسوزی از منافع ايران دفاع و آن را به تأیید جامعه جهانی رساندند ميباشد.
ضمن تبريك به جناب آقاي مهندس حجتي وزير محترم جهاد كشاورزي، همكارانشان و تمام كشاورزان عزيز كه با همت و فداكاري كشور را در گندم به خودکفایی رساندند، امیدوارم با تدبیر درست و بكارگيري از توان همه نیروهای کارآمد این موفقیت پایدار و مستمر بماند.
انتظار است كه مجلس و دولت هم در توجه به تولیدکنندگان عزيز و بخش کشاورزي اهتمام لازم را به خرج و منابع لازم را تخصیص دهند.
فرازي از بيانات امام؛ «اگر مسئولين با هم اختلاف كردند و یکدیگر را بدنام نموده و به آداب و اخلاق اسلامی مؤدب نبودند در جامعه ساقط شده، ملت هم از دستشان میرود، ملت انتظار دارند که شما مؤدب به آداب اسلامی باشيد. در راه خدای تعالی و برای رضایت خاطر او قدم بردارند و بجز خالق یکتا به احدی توجه نداشته باشيد. اما اگر برخلاف انتظار دیدند به جای توجه به ماوراءالطبیعه، تمام هم شما دنیاست و همانند دیگران برای جلب منافع دنیوی و شخصی کوشش میکنید، با یکدیگر بر سر دنیا و منافع پست آن دعوا دارید، اسلام و قرآن را العياذبالله بازیچه خود قرار دادهاید و برای رسیدن به مقاصد شوم و اغراض کثیف و ننگین دنیایی خود، دین را به صورت دکان درآوردهاید منحرف ميگردند، بدبین میشوند و شما مسئول خواهید بود. ریشه تمام اختلافاتی که فاقد هدف مشخص و مقدسی باشد به حب دنیا برمیگردد و اگر در میان شما هم چنین اختلافي وجود دارد، برای آن است که حب دنیا را از دل بیرون نکردهاید».
استان فارس با بیش از (5) میلیون نفر جمعیت که در تمام سالهای پس از انقلاب اسلامی با اقدامی ستودنی در تأمین امنیت غذایی کشور پیشتاز بوده و (13) درصد نیاز غذایی و (19) درصد میوه کشور را فراهم نموده است، امروزه مهجور مانده است.
حتی شهر شیراز هم دچار بیآبی شده و آب (750) روستا با تانکر تأمین میشود، تخلیه روستاها و مناطق عشایری و حاشیهنشینی مشکل عدیدهای را پیش آورده و موج بیکاری جوانان تحصیلکرده به روستائیان و عشایر مهاجر و حاشیهنشین تسری پیدا کرده است.
کلانشهر شیراز شهر فرهنگ و سومین حرم اهلبیت (عليهمالسلام) تنها کلانشهر است که (75) درصد آب آشاميدني آن از منابع زیرزمینی تأمین میشود. تنها کلانشهری است که فاقد کتابخانه مرکزی است و تنها كلانشهري است كه راههای ورودی و خروجی آن از استانداردهای لازم برخوردار نیست و متأسفانه استان فارس يكي از پرتلفاتترين حوادث جادهاي مناطق كشور است.
جناب آقاي رئيسجمهور! هیچ کدام از وعدههای جنابعالی در سفر تابستاني 94 و تصويب (92) پروژه عملي نشد، کلنگزنیها، مصاحبهها، مکاتبهها و مذاکرات بیاثر ماندند و بعضي از پروژههای سنواتی مورد طعن و طنز رسانهها شدهاند. مقرر بود برای جبران ظلمی که در توزیع منابع در سالهای قبل به استان فارس شده است، اعتبارات سال 95 (100) درصد تخصیص داده شود که از آن هم خبری نشد.
جناب آقاي رئيسجمهور! اعتبارات هر آنچه هست ناعادلانه و نابرابر توزیع میشود. سازمان برنامه و بودجه با تمرکز (86) درصد اعتبارات، اختیار برنامهریزی و فکر را از استانها گرفته و مديران ناگزیرند هر روز در راهروهای دستگاههای مختلف رفت و آمد داشته باشند. شگفت آنکه اعتبارات استان فارس در لایحه بودجه ارائهشده سال 96 از سال 95 هم کمتر شده است، لطفاً سهم استان فارس را برابر شاخصها و امتیازبندیهایی (نايبرئيس ـ جناب آقاي اكبري وقتتان تمام شده است)
از طلا گشتن پشيمان گشتهايم
مرحمت فرموده ما را مس كنيد
جناب آقاي رئيسجمهور! بیکاری، بیآبی، گرسنگی، خشکسالی و بیداد میکند چارهای لازم است و تا دیر نشده اقدامی شود. (نايبرئيس ـ سپاسگزاريم خيلي ممنون) آخرين نكته است.
تذكر به جناب آقای وزیر صنعت، معدن و تجارت، سنگ دهبید که از معادن ارزشمند و سرمایه شمال استان فارس و دارای آوازه جهانی است چه ارزش افزودهای برای شهرستان خرمبید استان فارس دارد؟ عدهای معادن اصلی را در اختیار گرفتهاند و روزانه با دهها ماشینآلات سنگین و تخریب زیرساختها و ایجاد آلودگی زیستمحیطی منابع آن را به صورت حجمي از منطقه خارج میکنند ولی تعاونیهاي محلي و بومی از دسترسی به معدن و حتی اجاره آن هم محروم است، جناب وزیر! چرا و تا کی باید این اعمال نفوذها و تخریبها و آلودگیها ادامه داشته باشد. متشكريم.

علی مطهری
جناب آقاي اكبري خيلي ممنون، سپاسگزاريم.
10
قرائت بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخصوص حمایت قاطع از خط مقاومت در مقابل استکبار جهانی و صهیونیسم و جریانهای تکفیری

علی مطهری
جناب آقاي اميرآبادي يك بيانيه داريم، كوتاه و خلاصهاش را بخوانيد.

احمد امیر آبادی فراهانی
ـ بسم الله الرحمن الرحيم
بيانيه از (196) نماينده حاضر در مجلس به امضاي (163) نفر از همكاران رسيده است.
بسم الله الرحمن الرحيم
نظام سلطه و استكبار جهاني كه استمرار حيات منحوس خويش را در تقابل با فرهنگ ديني و ملي كشورهاي مستقل، سركوب جنبشها و نهضتهاي آزاديبخش و براندازي نظامهاي سياسي مخالف قدرتهاي شيطاني ميداند، پس از يأس از نابودي نظام جمهوري اسلامي ايران كه برآمده از انقلاب شكوهمند اسلامي ملت بزرگ ايران ميباشد راهبرد جنگ نيابتي را براي براندازي نظامهاي سياسي مستقل و مردمي دنيا به ويژه منطقه اتخاذ نمود، به اين اميد كه نقش الگويي جمهوري اسلامي را كاهش داده و تقويت و توسعه و تنفس رژيم كودككش صهيونيستي را هموار نمايد و محور مقاومت و جبهه تقابل با صهيونيست بينالملل را به خيال خام خود نابود نمايد.
اما امروز ايستادگي و جهاد همهجانبه ملت سوريه در فتح بزرگ و پاكسازي حلب مقاوم و قهرمان از لوث وجود پليد داعشيان تكفيري و مزدوران استكبار جهاني و حكام وابسته منطقه دنيا را متحير نموده است.
ما نمايندگان مردم شريف ايران اسلامي در مجلس تقارن اين پيروزي بزرگ ملت سوريه را كه تمام نقشهها و راهبردهاي پيچيده استراتژيهاي قدرتهاي عضو و محور سلطه را ابطال و اصل پيروزي حق بر باطل و خون بر شمشير را يك بار ديگر به اثبات رسانيد در تقارن با ميلاد رسول رحمت و فرزند گرامي ايشان به امت اسلامي، وليامر مسلمين، مقام معظم رهبري (مدظلهالعالي) ملت و دولت مقاوم سوريه، ملت شريف ايران اسلامي، به ويژه خانوادههاي معظم شهداي مدافع حرم كه اين پيروزي عظيم را مرهون شهادتها و رشادتهاي آنان است تبريك عرض نموده و يك بار ديگر حمايت قاطع و همهجانبه خود را از خط مقاومت در مقابل استكبار جهاني و صهيونيسم بينالملل و حكام وابسته و مزدوران آنان يعني جريانهاي تكفيري اعلام و پيروزي قاطع همه مظلومان، آزاديخواهان و مبارزان و مجاهدان جهان اسلام را بر جبهه كفر و ظلم و استبداد خواستاريم.

علی مطهری
11
تذکر آییننامهای و اخطار قانون اساسی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

علی مطهری
تذكرات شفاهي را بفرماييد.

اکبر رنجبرزاده
بسم الله الرحمن الرحيم
ليست قرعهكشي تذكر خارج از دستور جلسه امروز نفر اول آقاي عبداله رضيان نماينده محترم قائمشهر، سوادكوه، جويبار، سيمرغ و سوادكوهشمالي بفرماييد.

عبداله رضیان
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
ابتدائاً ميلاد مسعود نبي گرامي اسلام، رسول مهرباني و امام صادق (عليهالسلام) را تبريك عرض ميكنم و همچنين هفته وحدت را گرامي ميدارم.
تذكر اول بنده ضمن تشكر از دولت و مسئولين استاني در خصوص توجه به خسارت كشاورزان ناشي از سرمازدگي مركبات، ضرورت پرداخت فوري و اجراي سريع مصوبات جهت رفع مشكل حداقلي كشاورزان وجود دارد.
تذكر دوم؛ با توجه به تكرار موضوع كه در نطقهاي قبلي هم عرض كردم، وزارت راه و شهرسازي وظيفه ساخت بيمارستان رازي قائمشهر، تنها بيمارستان دولتي اين شهر را با جمعيت (500) هزار نفري به عهده دارد، متأسفانه وضعيت ناگوار خدماترساني به بيماران كه اخيراً با سقوط آسانسور فرسوده يك بيمار هم فوت كرده، فلذا تسريع و سرعتدهي در ساخت و تأمين اعتبارات لازم توسط سازمان برنامه و بودجه ضرورت دارد و از خواستههاي اساسي مردم است.
تذكر سوم بنده هم با توجه به حجم مراجعات جوانان تحصيلكرده براي اشتغال متأسفانه هم آزاردهنده شده، همانگونه كه مقام معظم رهبري در مقابل اين جوانان ابراز شرمندگي كرده، به مراتب بايد بيشتر، ما شرمنده باشيم، فلذا ما پاسخ قانعكنندهاي عمدتاً براي اين جوانان نداريم و به هر جهت متأسفانه هيچ دورنمايي هم در برنامههاي دولت وجود ندارد، فلذا ضرورت ارائه لايحهاي از طرف دولت براي رفع دغدغه اين عزيزان وجود دارد.
تذكر چهارم؛ در تاريخ 12/6/85 در مازندران طوفاني آمده، متأسفانه (4200) واحد مسكوني و زيرساختهاي شهرستان قائمشهر آسيب جدي ديده، متأسفانه تاكنون دولت با توجه به مصوبه (97) ميليارد توماني هنوز مبلغي را پرداخت نكرده، عمدتاً كساني كه آسيب ديدند مردم روستا و مردم تنگدستي هستند كه چشمانتظار اين وجوه براي بازسازي منازل خودشان هستند.
تذكر پنجم؛ آقاي وزير ورزش وقت در شهريور امسال به جويبار پايتخت كشتي ايران آمده و كلنگ سالن ورزشي (5000) نفري را زده، اما تا اين تاريخ كه چهارماه گذشته هيچ خبري از اقدام عملي براي تعيين پيمانكار يا شروع ساخت اين سالن وجود ندارد، فلذا خواهش ما اين است كه آقاي وزير توجه كند و ما به مردم بدقولي نكنيم و خدايناكرده وعدههاي دروغ ندهيم. تشكر ميكنم.

اکبر رنجبرزاده
سركار خانم سيدهفاطمه ذوالقدر نماينده محترم تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس بفرماييد.

سیده فاطمه ذوالقدر
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
با سلام محضر امام زمان و رهبري معظم انقلاب، مردم شريف ايران اسلامي و حوزه انتخابيهام تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس و هيأترئيسه محترم و همكاران ارجمند.
ابتدا هفته وحدت و ولادت پيامبر عظيمالشأن اسلام را تبريك گفته و از مراجع عظام تقليد قم به جهت وقتي كه در اختيار كميسيون فرهنگي گذاشته تشكر مينمايم، به ويژه از حضرت آيتاللهالعظمي مكارمشيرازي به واسطه فتواي هوشمندانه و خردمندانه در خصوص مخالفت ايشان با ازدواج كودكان و دختران زير (13) سال كه حكايت از پويايي فقه جعفري است.
اما تذكراتم؛ دو تذكر به وزير محترم كشور؛ جناب آقاي رحمانيفضلي! همانطور كه دولت محترم با ورود به مسائل حقوقهاي نجومي به دغدغههاي رهبري و مردم پاسخ دادند، از وزير كشور و شهرداري و شهردار تهران جناب آقاي قاليباف توقع ميرود كه به موضوع املاك نجومي پرداخته و تكليف خود را روشن و مشخص نمايند. اين صحيح نيست كه صاحبان تريبونها و برخي رسانهها و يا صدا و سيما فقط به موضوع حقوقها بپردازند و هيچ توجهي به املاك نجومي نكنند، لذا شايسته است كه سريعاً به املاك نجومي نيز پرداخته شود.
تذكر ديگر راجع به موضوع (50) نفري كه از سنديكاي اتوبوسراني در مقابل شهرداري در پي احقاق حقوق و مطالبات خود مانند مسكن حضور يافته تا به مسائل آنها رسيدگي شود، ولي متأسفانه به جاي پاسخگويي به مطالبات و يا شنيدن درددل آنها مورد ضرب و شتم قرار گرفتند. اين موضوع بر خلاف جوانمردي و اخلاق است و در صورت تكرار آن داراي تبعات منفي ترويج خشونت در جامعه است.
تذكر دوم به وزير محترم آموزش و پرورش است، جناب آقاي دكتر دانشآشتياني (رنجبرزاده ـ وقتتان تمام شد) توجه ويژه به مناطق محروم و عدالت آموزشي رعايت شود، بكارگيري نيروهاي آموزش و پرورش به ويژه زنان در مديريتها با توجه به اينكه اين وزارتخانه داراي بيش از (1) ميليون نيروي توانمند است و اين انصاف نيست كه از وزارتخانههاي ديگر در پستهاي مديريتي استفاده شود و همچنين رسيدگي به وضعيت حقالتدريسيها و معوقات پزشكي بازنشستهها (رنجبرزاده ـ تشكر) آقاي دكتر لطفاً يك دقيقه.
تذكر سوم به وزير محترم راه جناب آقاي آخوندي! رسيدگي به وضعيت تأخير بيش از حد پروازها و وضعيت فرودگاهها.
تذكر چهارم به آقاي نوبخت، معاونت محترم برنامه و بودجه! تسريع در حل مشكل مسكن مهر پرديس به جهت جلوگيري از تضييع حقوق (70) هزار متقاضي و همچنين تسريع در رسيدگي به وضعيت كارگران شركت پلياكريل (نايبرئيس ـ وقت تمام است).
تذكرم به سازمان محيط زيست! براي كمك به پاك كردن محيط زندگي از آلايندهها (نايبرئيس ـ خانم ذوالقدر وقتتان تمام است) همچون كيسههاي پلاستيكي، والسلام.

علی مطهری
ببينيد! در تذكر دو دقيقهاي اگر يك دقيقه اضافه صحبت كنيد خيلي زياد است، توجه داشته باشيد.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقاي علياصغر يوسفنژاد نماينده محترم ساري و مياندرود بفرماييد.

علی اصغر یوسف نژاد
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
اولين تذكر من به وزير محترم كشور و سازمان محيط زيست است كه در سال 84 مركز زباله از شهرستان ساري به چهاردانگه در ساري انتقال پيدا كرد، قرار شد كه به روشهاي علمي موقتاً اين در چهاردانگه باشد و بعد تغيير جا دهد، حرف من با وزير كشور و استاندار و با رئيس محيط زيست اين است كه چرا اين كار را تكميل نميكنند؟ چرا مردم مظلوم چهاردانگه بايد نگران بيماريهاي ناشي از اين مركز زباله باشند؟
امام جمعه محترم بخش چهاردانگه، شوراي محترم اسلامي، بخشدار محترم، مردم اينقدر تذكر دادند و گفتند كه به ما شغل نميدهيد و جاده نميسازيد، چرا زباله كه مربوط به ديگر قسمتهاست را انتقال ميدهيد به چهاردانگه، بنابراين من خواهش ميكنم كه براي اين مردم فكري شود.
نكته دوم راجع به خسارتي است كه باغداران و كشاورزان در مازندران ديدند، از برف اخير مردم و باغداران و توليدكنندگان منتظر جبران خسارت، استمهال وامها، كمكهاي بلاعوض از جانب دولت هستند، همچنين حمايت از صادرات محصولات كشاورزي و ممنوعيت واردات مورد انتظار مردم است و از وزير محترم جهاد كشاورزي هم چنين تقاضايي داشتند.
نكته آخر راجع به جاده ساري به كياسر و ساري به سمنان هست كه جاده بين استاني است كه سالهاي سال است كه قرار است انجام بشود، متأسفانه به دليل كمبود اعتبار و كمتوجهي وزارت راه و شهرسازي در يك حد معمول باقيمانده است، آقاي رئيس! دست شما درد نكند.

اکبر رنجبرزاده
از رعايت وقتي كه داشتيد تشكر ميكنيم. جناب آقاي غلامعلي جعفرزادهايمنآبادي نماينده محترم رشت بفرماييد.

غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
از فرصتي كه در اختيارم گذاشتيد تشكر ميكنم. آقاي رئيس ببينيد! يك اتفاق خوبي كه در دولتها ميافتد، دولتها سفرهايي را به نام سفرهاي استاني دارند كه از نزديك بروند مشكلات مردم را ببينند. در ابتداي دولت يازدهم كه اعلام كرد، ميخواهم اين سفرها را داشته باشم ما يك خواهش داشتيم كه مثل دولتهاي قبلي ميآيند سفر ميكنند، مصوبات كيلويي نداشته باشند.
در سفر آقاي دكتر روحاني به استان گيلان (14) مصوبه داشتيم. ما راضي بوديم، ما ميگفتيم نميخواهد مصوبه زياد باشد، مصوبه به تعداد باشد كه اجرايي باشد. (14) مصوبه ما يكي، تكميل راهآهن قزوين ـ رشت بود. آقاي دكتر روحاني! نه تكميل شده است، نه تكميل ميشود. با اين اعتبارات، با اين روند پيشرفت فيزيكي، ما هيچ اميدي نداريم كه راهآهن قزوين ـ رشت و امتداد آن به انزلي و آستارا ادامه پيدا كند. من از شخص جنابعالي همانطور كه حضوري به شما گفتم، شما در جمع مردم عنوان فرموديد، سخنراني كرديد كه من تا پايان 95 اين راهآهن را تمام ميكنم، با اين وضعيت اعتباري اين راهآهن تمام نميشود.
تكميل آزادراه منجيل ـ رودبار جزء مصوبات سفر بود. الان فردا تعطيلات است مردم بايد ساعتها در ترافيك بمانند. يكپارچهسازي اراضي (10) هزار هكتار بدون يك ريال پول تسطيح شد و پيمانكارها مطالبه دارند. سدها، سد پلرود با سد شفارود ما و سدهاي لاستيكي ما جزء مصوبات سفر بود. حتي يك سد لاستيكي در اين دولت اقدام نشد. (500) ميليون دلار دارد تخصيص پيدا ميكند بيابانهاي جنوب و غرب كشور آبرساني بشود ولي آبي كه در استان گيلان وجود دارد ما اعتبار نداريم آن را كه نگهداريم.
آقاي رئيس! آب شرب بسيار شيرين ما دارد به درياي خزر ميريزد. توسعه پرورش ماهي در قفس، ايجاد مجتمع پتروشيمي خشت روي خشت گذاشته نشده است، يعني رها شده است. تكميل كتابخانه مركزي، لايروبي تالاب انزلي به حوضه درياچه اروميه، حوضه تالاب انزلي و دو رودخانه رشت هم اضافه بشود. (رنجبرزاده ـ ممنونيم) قطع به يقين به سمت خشكسالي خواهند رفت.
آقاي رئيس! فقط (10) ثانيه يك نكته بگويم، ما صيادان را از دريا بيرون آورديم به آنها گفتيم ما به شما اين اعتبارات را ميدهيم وارد يك شغل ديگري بشويد، داشتند نان ميخوردند، داشتند زندگيشان را ميچرخاندند. الان حدود (40) ميليارد تومان به آنها بدهكار هستيم. ما گفتيم صياد ديگري از دريا خارج نشود، همانهايي كه در دريا هستند بمانند، آنهايي كه آورديم بيرون نظام زندگي آنها را به هم زديم مصوبه سفر رياست جمهوري است. خواهش من است كه اين مطالبات به آنها پرداخت بشود. از وقتي كه در اختيارم گذاشتيد ممنونم.

اکبر رنجبرزاده
تشكر ميكنيم. جناب آقاي محمد عزيزي نماينده محترم ابهر، خرمدره و سلطانيه بفرماييد.

عبدالرضا عزیزی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام خدمت ملت بزرگ ايران و عرض تبريك عيد ميلاد پيامبر اكرم.
تذكر اول بنده به جناب آقاي دكتر روحاني رياست محترم جمهوري اسلامي ايران است. مردم و مخصوصاً فرهنگيان منتظر گزارش مربوط به تخلف صورتگرفته در صندوق ذخيره فرهنگيان هستند. جناب آقاي رئيسجمهور! به فرهنگيان و معلمان عزيزي كه با اين مبلغ امكان پرداخت وام (10) ميليوني به (800) هزار نفر آنها وجود داشت چه پاسخي بايد بدهيم؟ جناب آقاي دكتر روحاني! به معلمين حقالتدريسي كه بعضاً در روستاها و با حقوق كمتر از يك ميليون تومان آيندهسازان اين مملكت را تربيت ميكنند درخصوص اين تخلف چه بايد بگوييم؟
هزينه ترميم افكار عمومي در قبال اين تخلف چقدر است؟ خواهشم از رئيس محترم قوه قضائيه اين است كه قاطعانه دستور بدهند به صورت دقيق و سريع به تخلفات رسيدگي و مردم را در جريان و برخورد با متخلفان قرار دهند كه تنها راه التيام اين درد همين برخورد با متخلفان است.
تذكر بعدي بنده به وزراي نيرو و جهاد كشاورزي است. بحران كمآبي كشور چقدر جدي گرفته شده است؟ جناب آقاي حجتي، جناب آقاي چيتچيان! سهلانگاري و كمتوجهي به اين موضوع قطعاً باعث ايجاد تنش و كشمكش در آيندهاي نزديك در كشور خواهد شد.
مجمع جهاني اقتصاد مهمترين ريسك و خطر جهاني را در آيندهاي نزديك بحران بيآبي اعلام كرده است. برنامه اين دو وزارتخانه براي مقابله با اين بحران چيست؟ حدود (90) درصد آب مصرفي كشور صرف كشاورزياي ميشود كه سهم مناسبي در اقتصاد كشاورزان ندارد.
روشهاي اشتباه استفاده از آب باعث ايجاد اين بحران شده است. درخصوص اصلاح الگوي مصرف كه رهبر معظم انقلاب بارها مورد تأكيد قرار دادهاند وزارتخانههاي نيرو و جهاد چه كردهاند؟ هزينهاي را كه تا (10) سال يا (15) سال آينده صرف بحران بيآبي خواهيم كرد بهتر است از الان صرف سرمايهگذاري و اصلاح شيوه آبياري نماييم تا هم كشور و هم كشاورزي را نجات دهيم و در اين خصوص دولت بايد صددرصد وارد و هزينه نمايد. (رنجبرزاده ـ آقاي عزيزي! ممنونم) چون واقعاً كشاورزان ما به لحاظ مالي توان انجام اين كار را ندارند.
يك تذكر ديگر هم به وزير محترم جهاد كشاورزي (نايبرئيس ـ متشكريم) درخصوص حل سريع خريد تضميني محصول كشمش كشاورزان با قيمت عادلانه اقدام سريع انجام شود.

اکبر رنجبرزاده
خيلي متشكر، جناب آقاي يحيي كماليپور نماينده محترم جيرفت و عنبرآباد بفرماييد، لطفاً رعايت وقت داشته باشيد.

یحیی کمالی پور
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
تذكر من به رياست محترم جمهور از اين باب است كه در دولتهاي گذشته بنا به گرفتاريها و مشكلات مردم جنوب استان كرمان (17) اداره كل و (40) حوزه مستقل تشكيل شده است و تنها (7) اداره باقي مانده است و در اين دولت سازمان اداري و استخدامي كشور متأسفانه به بهانه عدم توسعه تشكيلاتي با توسعه تشكيلاتي اين (8) اداره موافقت نميكند كه مردم جنوب استان كرمان كه قريب يك ميليون جمعيت استان را به خودشان اختصاص دادهاند امروز با يك تعارض عملكردي روبرو شدهاند و گريبانگير مشكلات متعددي هستند، به نحوي كه اگر از يك ادارهاي كه اداره كل نشده است بخواهند نامه بگيرند و اين نامه را در كرمان ببرند، دوباره بايد به جنوب استان كرمان برگردانند كلي از انرژي آنها مصرف ميشود و اين فاصله (400)، (500) كيلومتري را بايد طي بكنند.
خواهش من اين است كه هرچه زودتر تكليف اين (7) اداره باقيمانده را روشن بكنند تا انشاءالله مردم جنوب استان كرمان (رنجبرزاده ـ آقاي كماليپور ممنون. يك بخشي را براي بعد بگذاريد) بتوانند از موقعيتي كه برايشان ايجاد ميشود برخوردار بشوند، متشكرم.

علی مطهری
خيلي ممنون، آقاي علوي يك تذكر ماده (79) درباره كميسيون عمران دارند. يك مقدار كوتاه بفرماييد چون ما به زمان اذان رسيديم. لطف كنيد خيلي كوتاه.

محمد علی وکیلی

سیداحسن علوی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
بنده هم ميلاد مبارك فخر كائنات حضرت محمد مصطفي (صلي الله عليه و آله و سلم) (حضار صلوات فرستادند) و همينطور هفته وحدت كه يادگار حضرت امام (رحمه الله عليه) است را تبريك عرض ميكنم.
واقعيتش من يك اعتراضي نسبت به فرمايش برادر عزيز و بزرگوارم جناب آقاي جعفرزاده در مورد گزارش كميسيون عمران داشتم كه بالاخره ساعتها وقت گذاشتند، بالاخره كار شد و بازديد كردند. نبايد اين گزارش را به نام قصه يا داستان تلقي كنند. به نظر من بعضي مواقع ما بايد در استخدام كلمات و جملات يك مقداري دقت كنيم. كميسيوني كه ساعتها، بلكه روزها وقت گذاشت و وقت صرف كرد تا اين گزارش مبسوط و متقني را به نمايندگان محترم و ملت عزيز و بزرگوار ايران ارائه كند، به نظرم با اين واژه در حقيقت زحمات (نايبرئيس ـ سپاسگزاريم) آن دوستاني هم كه اعتراض كردند، ما چه چيزهايي در گزارش نگفتيم كه دوستان گفتند؟ چون گزارش ما هم تا آخر نيامد منتها ما بايد به دور از احساسات (نگذاريم) خدايناكرده حق، ناحق (نايبرئيس ـ خيلي ممنون) و ناحقي، حق بشود، ضمن اينكه واقعاً اظهار همدردي با خانوادههاي آسيبديده عزيزمان در استان آذربايجان ميكنيم، تشكر ميكنم.

علی مطهری
خيلي ممنون، ببينيد! قصد آقاي جعفرزاده هم تحقير گزارش كميسيون نبود. ايشان ميخواست بگويد كه موضوع خيلي فراتر از اين مطلب است. جناب آقاي كاظمزاده بفرماييد.

غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی

علی مطهری
اينكه ماده (79) ندارد، توهين نبود.

شادمهر کاظم زاده
اخطار
بسم الله الرحمن الرحيم
اخطار قانون، اصل (48) است. سازمان محترم برنامه و بودجه در پيشبيني اعتبارات پروژههاي ملي و استاني ويژه در بودجه 96 معلوم نيست از چه قاعده كارشناسي استفاده نموده است. عليرغم اينكه كليت بودجه عمراني افزايش يافته است ولي اعتبار بسياري از پروژهها را با رشد منفي آورده است ولي برعكس، معدودي از پروژهها را تا حدود (1000) درصد رشد داده است. ظاهراً سازمان برنامه براساس سفرهاي دولت اعتبارات عمراني 96 را ديده است. حال اگر رئيسجمهور محترم در سال 95 به استاني سفر نكرده باشد، دليلي ندارد كه اعتبارات عمراني آن استان رشد منفي داشته باشد. استان ايلام با پروژه تونل كبيركوه مصداق بارز اين مطلب ميباشد.
مطلب دوم، از جناب آقاي قاضيزادههاشمي وزير محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشكي و گروه اعزامي ايشان مستقر در منطقه محروم دشت عباس دهلران به خاطر خدمات پزشكي، چشمپزشكي و دندانپزشكي به مردم شريف منطقه تشكر ويژه مينمايم.

علی مطهری
خيلي ممنون، جناب آقاي لاهوتي شما هم بفرماييد، انشاءالله آخرين تذكر.

مهرداد لاهوتی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
جناب آقاي دكتر مطهري! با توجه به آخر وقت، بنده خيلي خلاصه عرض ميكنم، شما هم يك تذكري بفرماييد. يك حادثهاي براي راهيان نور ما، براي يك سفر معنوي كه داشتند برميگشتند در همدان رخ داد و (50) نفر از دانشآموزان عزيز ما زخمي شدند. حالا بعضيها شدت جراحتشان سختتر بوده است. مردم خوب همدان، نمايندگان محترم همدان، بيمارستانهاي آنجا همراهي كردند، وزير محترم آموزش و پرورش و وزير بهداشت در مراحل اوليه كمك كردند.
آقاي دكتر مطهري! الان اين (50) نفر دانشآموزند، فقير روستايي، در خانههاي خودشان افتادند. براي ادامه درمان اينها را به بيمه و ديه و اين بحثها كه شما هم ميدانيد موكول كردهاند. خواهش من اين است جنابعالي هم يك تأكيدي بفرماييد هرچند كه جا دارد من از سپاه قدس گيلان تشكر ويژه داشته باشم، مدير كل آموزش و پرورش. اما جنابعالي هم يك تذكر بدهيد كه وزير آموزش و پرورش واقعاً الان، حالا يك مبلغي را به صورت تنخواه در اختيار مديركل خودش بگذارد، اين خانوادهها الان نياز به درمان دارند. روزانه مراجعه ميكنند، دارو ميخواهند خريداري بكنند. من خواهش ميكنم جنابعالي هم يك تأكيد بفرماييد. حالا كه حادثه به خير گذشت، ما تلفات جاني نداشتيم حداقل اينها زودتر مداوا پيدا بكنند، متشكرم.

غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی

علی مطهری
تشكر ميكنيم، ما هم به وزير آموزش و پرورش و وزير بهداشت توصيه ميكنيم حتماً به صحبت شما توجه بشود. آقاي جعفرزاده! نه ديگر اينجا جاي تذكر ماده (79) نيست. بايد توهيني به شما شده باشد، من هم كه يك جوابي دادم، نيازي نيست.
12
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

علی مطهری
جلسه بعدي ساعت (8) روز يكشنبه بيست و هشتم آذرماه 1395. دستور جلسه بررسي برنامه پنجساله ششم توسعه جمهوري اسلامي ايران است. پايان جلسه را اعلام ميكنيم.