1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

محمدباقر قاليباف
بسم الله الرحمن الرحيم
جلسه با حضور 242 نفر رسمي است. دستور جلسه را قرائت بفرماييد.

احمد اميرآبادي فراهاني
بسم الله الرحمن الرحيم
دستور جلسه سيام روز يكشنبه ششم مهر ماه 1399 هجريشمسي مطابق با نهم صفرالمظفر 1442 هجريقمري:
1 ـ سخنراني امير سرلشكر سيدعبدالرحيم موسوي فرمانده كل محترم ارتش جمهوري اسلامي ايران به مناسبت هفته دفاع مقدس.
2 ـ گزارش كميسيون اقتصادي در مورد طرح اصلاح ماده (54) مكرر قانون مالياتهاي مستقيم (اعادهشده از شوراي محترم نگهبان و ارجاعشده از جلسه علني).
3 ـ انتخاب سه نفر از اعضاي كميسيون امور داخلي كشور و شوراها و دو نفر از اعضاي كميسيون اصل (90) قانون اساسي جهت عضويت در هيأت مركزي نظارت بر امر انتخابات شوراهاي اسلامي كشور (در اجراي ماده 73 قانون اصلاح قانون تشكيلات شوراهاي اسلامي كشوري و انتخابات شوراهاي مزبور مصوب 29/4/1365).
4 ـ گزارش كميسيون ويژه جهش و رونق توليد در مورد طرح الحاق يك تبصره به ماده (5) قانون اجراي سياستهاي كلي اصل (44) قانون اساسي (اعادهشده از شوراي محترم نگهبان).
5 ـ گزارش كميسيون آموزش، تحقيقات و فناوري در مورد رد طرح يكفوريتي اصلاح ماده الحاقي مصوب 13/6/1397 به قانون تعيين تكليف استخدامي معلمين حقالتدريسي و آموزشياران نهضت سوادآموزي در وزارت آموزش و پرورش مصوب 15/7/1388 و اصلاحات و الحاقات بعدي آن (در اجراي ماده 145 آييننامه داخلي).
6 ـ انجام مراسم تحليف تعدادي از نمايندگان منتخب مجلس شوراي اسلامي.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

محمدباقر قاليباف
تلاوت آياتي از كلام الله مجيد.
(آيات 172 ـ 169 از سوره مباركه «آل عمران» توسط قاري محترم آقاي منصور قصريزاده تلاوت گرديد)
اللهم صل علي محمد و آل محمد
اعوذ بالله من الشيطان الرجيم ـ بسم الله الرحمن الرحيم
وَ لا تَحْسَبَنَّ الَّذِينَ قُتِلُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ أَمْواتاً بَلْ أَحْياءٌ عِنْدَ رَبِّهِمْ يُرْزَقُونَ * فَرِحِينَ بِما آتاهُمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ وَ يَسْتَبْشِرُونَ بِالَّذِينَ لَمْ يَلْحَقُوا بِهِمْ مِنْ خَلْفِهِمْ أَلاَّ خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَ لا هُمْ يَحْزَنُونَ * يَسْتَبْشِرُونَ بِنِعْمَةٍ مِنَ اللَّهِ وَ فَضْلٍ وَ أَنَّ اللَّهَ لا يُضِيعُ أَجْرَ الْمُؤْمِنِينَ * الَّذِينَ اسْتَجابُوا لِلَّهِ وَ الرَّسُولِ مِنْ بَعْدِ ما أَصابَهُمُ الْقَرْحُ لِلَّذِينَ أَحْسَنُوا مِنْهُمْ وَ اتَّقَوْا أَجْرٌ عَظِيمٌ *
(صدق الله العلي العظيم ـ حضار صلوات فرستادند)

محمدباقر قاليباف
از برادر بسيار عزيزم قاري محترم جناب آقاي قصريزاده تشكر ميكنيم، ترجمه آيات را بفرماييد.

علي کريمي فيروزجائي
به نام خداوند بخشنده مهربان
«و كساني را كه در راه خدا كشته شدهاند مرده مپنداريد، بلكه اينان زندهاند و در نزد پروردگارشان روزي دارند. از آنچه خداوند از لطف خويش به آنان بخشيده شادمانند و از احوال كساني كه به دنبالند و هنوز به آنان نپيوستهاند خوشبختند، چراكه نه بيمي بر آنان است و نه اندوهگين ميشوند. و به نعمت و بخشش الهي شادمانند و به اينكه خداوند پاداش مؤمنان را فرو نميگذارد. و كساني كه پس از آنكه به آنان رنج و آسيب رسيد به حكم خداوند و پيامبر گردن نهادند براي نيكوكاران و پرهيزگارانشان پاداشي بزرگ مقرر گرديده است». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
آقاي رئيس! من با اجازه اسامي غايبان و متأخران را قرائت كنم، (رئيس ـ بفرماييد) آقايان: حبيب آقاجري، سيدلفته احمدنژاد، پرويز اوسطي، روحاله ايزدخواه، حسين باميري، محمد سبزي، حسن شجاعيعليآبادي و سيدكاظم موسوي و خانم زهرا شيخيمباركه.
3
سخنرانی امیر سرلشکر سیدعبدالرحیم موسوی فرمانده کل ارتش جمهوری اسلامی ایران به مناسبت هفته دفاع مقدس

محمدباقر قاليباف
خداوند بزرگ را شاكر هستيم كه در هفته دفاع مقدس اين فرصت فراهم شد كه در خدمت همسنگر و از رزمندگان دوران دفاع مقدس امير سرلشكر سيدعبدالرحيم موسوي فرمانده محترم ارتش جمهوري اسلامي باشيم كه در هفته دفاع مقدس از بيانات ايشان استفاده كنيم و همينجا هم جا دارد به همه رزمندگان و ايثارگران و آزادگان و خانوادههاي معظم شهدا به ويژه همه بخشهاي ارتش جمهوري اسلامي ايران اين هفته را عرض تبريك و تهنيت داشته باشم. به هر حال خدمت امير موسوي خيرمقدم عرض ميكنم. جناب آقاي اميرآبادي! دستور جلسه را بفرماييد.

احمد اميرآبادي فراهاني
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام و ادب خدمت همكاران عزيز و مردم شريف ايران، آقاي رئيس! اولين دستور ما سخنراني رزمنده دلاور دوران دفاع مقدس امير سرلشكر سيدعبدالرحيم موسوي فرمانده كل محترم ارتش جمهوري اسلامي ايران به مناسبت هفته دفاع مقدس است. از امير موسوي جهت سخنراني دعوت ميكنيم به جايگاه تشريف بياورند، بفرماييد.

سيدعبدالرحيم موسوي
سلام عليكم و رحمه الله
خداوند بزرگ را شاكر و سپاسگزارم كه توفيق داد امروز در سيامين جلسه مجلس شوراي اسلامي در دوره جديد و در جمع نمايندگان محترم مردم بزرگوار ايران باشم. از برادر ارجمندم جناب آقاي دكتر قاليباف رياست محترم مجلس شوراي اسلامي هم به خاطر لطف و بزرگواري ايشان تشكر ميكنم و اميدوارم بتوانم در اين چند دقيقه مطالبي را به عرض نمايندگان محترم مردم برسانم. از حمايتها و اهتمام همه نمايندگان محترم به بخش دفاع كشور هم صميمانه تشكر و قدرداني ميكنم.
دفاع مقدس يك الگوي كامل از اراده و همت و يكپارچگي ملت براي ايستادگي و موفقيت است كه همه اجزاء تشكيلدهنده اين الگو در آن نقش تعيينكننده داشتهاند. ارتش با كمك سپاه و اين دو با بسيج و اين سه با جهاد سازندگي و اين چهار ركن با پشتيباني همهجانبه مردم و همه اينها با فرماندهي حضرت امام (رضوانالله تعاليعليه) روي بومي از غيرت ملي با روح آموزههاي عاشورايي اين معجزه قرن را آفريدند. اگرچه پيروزي در اين جنگ نابرابر يك فتحالفتوح شبههمعجزه بود اما منظور من از معجزه قرن پيروزي در جنگ نيست، بلكه آن نتايجي است كه معادلات راهبردي جهان را تغيير داد و طرحي نو در انداخت. منظورمان آن شجره طيبهاي است كه شاخههاي آن به اقصينقاط عالم سركشيده و مكتب مقاومت در مقابل نظام سلطه را در قلب و روح حقطلبان نشانده و سقوط خداناباوران حقستيز را تسريع كرده است.
دفاع مقدس جمع چهره «اشداء علي الكفار» انقلاب اسلامي در مقابل سلطهگران و «رحماء بينهم» در جمع مظلومان عالم است. چه خوب بود اگر ميشد در يك جلسه از همه اجزاء دفاع مقدس سخن گفت. از آن بسيجي تكتيرانداز تا سرلشكر فلاحي بالاترين مقام شهيد نظامي دفاع مقدس. اگر ميشد از گروههاي كوچك شكار تانك تا بزرگترين و پيچيدهترين عمليات هوايي يعني حمله به (H3) سخن گفت چه خوب بود. از اولين پاسخ با (140) فروند تا آخرين ضربه شصت در مرصاد، از انهدام كامل نيروي دريايي دشمن توسط نيروي دريايي ارتش در (67) روز تا تپههايي كه بيش از (2000) روز دست به دست شدند و انفجار گلوله روي آنها آنقدر بود كه قدشان كوتاهتر شد. از چذابهاي كه براي هر وجب آن يك شهيد تقديم شد تا بازپسگيري خرمشهر كه تا چشم كار ميكرد دستهاي بالارفته بود و پارچههاي سفيد و فرياد «الدخيل»، از مقاومتي كه شهرها در مقابل موشكباران و بمببارانهاي ناجوانمردانه كردند تا ساقط كردن بيش از (70) فروند هواپيما در يك عمليات، از پاره كردن مغرورانه قطعنامه جلوي دوربين تا جمله ملتمسانه «و اينك پذيرفتيم هر آنچه شما خواسته بوديد»، از روزي كه ديوانهاي آمد سنگي انداخت و رفت تا طناب مرگي كه به فرمان خداوند شاهدزد بر گردن ديوانه انداخت. افسوس كه نميشود در اين زمانهاي كوتاه اين تابلوي شگفت را توضيح داد، نقاشي سحرآميز دفاع مقدس آنقدر بيننده را محو جمال خود ميكند كه در توصيف تقريباً همهچيز را از ياد ميبرد و ناگزير است از توسل به «فتباركالله احسن الخالقين». باور كنيم كه از اين كتاب قطور بهجز برگي، ورق نخورده است و گنج جنگ هنوز بكر و دستنخورده است.
من در اين فرصت كوتاه سعي ميكنم به نمايندگي از خانواده شهدا، جانبازان، آزادگان، پيشكسوتان و رزمندگان ارتش جمهوري اسلامي ايران اشاراتي را كوتاه و تيتروار راجع به بخش ارتش در دفاع مقدس بيان كنم به اين اميد كه ساير دوستان نقش بخشهاي ديگر را به خوبي تبيين نمايند.
(2) ميليون و (500) هزار سرباز به همراه (217) هزار پايور و معادل (60) ميليارد دلار تجهيزات ارتش وارد جنگ شد و بيش از (48) هزار شهيد تقديم انقلاب شكوهمند اسلامي كرد. نيروي زميني محوري به عنوان ميداندار و استخوانبندي اصلي جنگ از اولين روز تا پايان آن در همه عملياتهاي پدافندي و آفندي حضور تعيينكننده داشته است. بازيابي، بازآرايي و تجديد سازمان و موفقيت در عمليات تثبيت و متوقف كردن دشمن در ابتداي جنگ، تشكيل و تحكيم خط پدافندي و نهايتاً طراحي و اجراي عملياتهاي آفندي مقطع ديگري از كارنامه ارتش و به ويژه نيروي زميني در دفاع مقدس است.
نقش هوانيروز در دوران دفاع مقدس خود يك مقوله ويژه است. از اقدامات منحصربهفرد شهيدان شيرودي و كشوري و همرزمان آنها در آغازين روزهاي جنگ گرفته تا عمليات مرصاد، جابجايي نيروها تا پشت خطوط دشمن، انتقال مجروحين و به صورت خلاصه حضور مؤثر و كارآمد در همه عرصههاي دفاع مقدس و همه عملياتها.
نقشآفريني پدافند هوايي كه در آن زمان بخشي از نيروي هوايي بود در چشم صاحبنظران و پژوهشگران دفاع مقدس بسيار برجسته و ممتاز است. پدافند هوايي با شبكه فرماندهي و كنترل انحصاري خود كل عملياتهاي مختلف هوايي و پدافند هوايي جنگ هشتساله را اداره كرد، به طوري كه در آن فضاي جنگي متشنج و خطرناك كه بيشتر فضاي كشور آتش به اختيار بود هيچ فرودگاهي بسته نشد و در طول جنگ ايمني و امنيت بيش از (2) ميليون پرواز غير نظامي از لحظه ورود به كشور تا نشستن در فرودگاهها با عبور از آسمان كشور تأمين شد. با وجود حمله بيش از (2000) بار صدام به جزيره خارك و پايانههاي صدور نفت دفاع جانانه پدافند هوايي باعث شد حتي يك روز جريان عبور نفت و اقتصاد جنگ مختل نگردد. هيچيك از عملياتهاي رزمندگان اسلام بدون چتر پدافند هوايي انجام نشد. پدافند هوايي تنها يگاني بود كه علاوه بر حضور در جبهههاي نبرد حق عليه باطل، در كليه شهرها و نقاط حياتي و حساس و مهم با رژيم بعث ميجنگيد.
كشف و شناسايي بيش از (48) هزار هواپيما و بالگرد و انهدام (652) فروند جنگنده و بالگرد در طول دفاع مقدس بخشي از كارنامه افتخارآميز پدافند هوايي است. نيروي هوايي علاوه بر پشتيباني هوايي از كليه عملياتهاي دوران جنگ و دفاع از آسمان ايران عملياتهاي ويژهاي داشته است كه هركدام به دليل تأثير راهبردي ارزش چندين عمليات بزرگ را دارد. عمليات كمان (99) يا همان حمله (140) فروندي در روز اول كه باعث درهم ريختن محاسبات دشمن بعثي شد، عمليات حمله به الوليد كه پيچيدهترين عمليات هوايي است و علاوه بر انهدام نيروي هوايي عراق در جنگ ارادهها ورق را به نفع ايران به هم زد.
و همچنين تحميل اراده سياسي كشور به دشمن با حمله به بغداد توسط شهيد دوران و لغو اجلاس غيرمتعهدها. لازم به يادآوري است كه به گواهي اسناد موجود حاميان صدام دو بار در سالهاي 62 و 65 نيروي هوايي عراق را كاملاً بازسازي و نو كردند، يعني نيروي هوايي و پدافند هوايي ما موفق شدند دو نيروي هوايي دشمن بعثي را در طول جنگ منهدم كنند و در واقع با سه نيروي هوايي كه صد درصد توسط استكبار حمايت و پشتيباني ميشدند جنگيدند. نيروي دريايي جنگ را با دفاع حماسي تكاوران در خرمشهر آغاز كرد و خيلي زود در (7) آذر در همان سال با پشتيباني نيروي هوايي موفق شد نيروي دريايي دشمن بعثي را به كلي نابود كند كه تا پايان جنگ نتوانستند وارد خليج فارس شوند.
خواهران و برادران عزيز! جنگ در سه عرصه هوا، زمين و دريا جريان دارد، نيروي دريايي در شصت و هفتمين روز جنگ موفق شد يكي از پايههاي قدرت نظامي دشمن را از بين ببرد و تعادل را به نفع ايران برهم بزند و اين عمليات يكي از مهمترين نقاط عطف تاريخ دفاع مقدس است كه هنوز به خوبي تبيين نشده است. بازنگهداشتن خطوط مواصلاتي در طول جنگ و اسكورت (10) هزار شناور تجاري و نفتكش و سالم به مقصد رساندن آنها در حالي كه اقتصاد ما وابسته به صدور نفت و واردات بود اقدام راهبردي بسيار بزرگي است كه هرچه زمان ميگذرد عظمت و نقش آن در ايستادگي ايران در برابر دشمنان روشنتر ميشود و يكي از دلايل راهبردي بودن نيروي دريايي اين توان تأثيرگذاري در سرنوشت كشور است. پس از جنگ نيز تا امروز ارتش ضمن اجراي عمليات مردمياري در حوادثي مثل زلزله، سيل، كرونا و غيره با استقرار نيروي زميني در مرزهاي شرقي و غربي كشور از پايان جنگ تا امروز امنيت و آرامش اين مرزها را و تلاش شبانهروزي و تقديم شهداي والامقام حفظ كرده است.
حضور در دفاع از حرم و تقديم چندين فرمانده شهيد بخش ديگري از اقدامات نيروي زميني است كه همزمان با دگرگوني و تحول در ساختار و سازمان و ارتقاء روز به روز توان و آمادگي رزمي اين نيرو انجام شده است.
پدافند حقيقتاً هميشهبيدار كه حتي يك ثانيه تعطيلبردار نيست از زمان پايان جنگ تا امروز ضمن حفظ امنيت پروازهاي خودي هرگونه اشتباه و ورود به حريم ايران عزيز را با دقت رصد و جلوگيري نموده است و مينمايد. امروز برد كشف ما به بيش از (3000) كيلومتر رسيده. پدافند هوايي ارتش صاحب قويترين شبكه و سامانههاي جمعآوري اطلاعات و يكي از برترين شبكههاي امن ارتباطي و فناوري اختراعات چندلايه از اولينها و امروز از برترينها در حوزه فرماندهي و كنترل حداقل در منطقه است. نيروي هوايي با وجود اينكه قبل از انقلاب كاملاً وابسته به مستشاران و قطعات وارداتي بود، موفق شد با اداره هشت سال جنگ و پس از آن ضمن استمرار پروازهاي شبانهروزي و دفاع از آسمان و گشت هوايي و نيز ناوگان ترابري خود را سر پا نگهداشته و هر مأموريت واگذاري را با سربلندي به سرانجام برساند. حضور نيروي هوايي در دفاع از حرم مجموعهاي از ايمان و شجاعت، دانش و تخصص، تجربه و مهارت است كه درباره آن در زمان مقتضي صحبت خواهيم كرد.
نيروي دريايي به عنوان يك نيروي راهبردي همچنان پرچم اقتدار ايران در اقيانوسها است و با اعزام (69) ناوگروه به خليج عدن و آبهاي آزاد پرچمدار احياء تمدن دريايي كشور است. نيروي دريايي با حضور در مناطق كمتربرخوردار و نيز كمك به توسعه شهرها و كانونهاي تمدني سواحل مكران با استقرار چندين هزار نفر نيرو و خانوادههاي آنها در شهرهاي ميناب، جاسك، كنارك و نيز رأس ميداني سيريك، كوهستك، گرانده و پسابندر طلايهدار توسعه سواحل مكران شده است. به بركت اين حضور امروز امنيتي كه در دريا داريم برخلاف بسياري از كشورهاي منطقه عاريهاي نيست، كاملاً بومي و ساخت ايران و با اتكاء به دانش و توانايي صنعتگران صنايع دفاعي و فرزندان اين مملكت است. درياهاي ما امن است و حضور نمايشي ايادي استكبار و شيطان به سركردگي آمريكاي تروريست نميتواند اين امنيت مقتدرانه را خدشهدار كند. امروز استكبار جهاني ناچار است بايستد و خيزش تمدني ايران اسلامي به سمت دريا و اقيانوسهاي جهان و عرصههاي اقتدارآفرين را در گام دوم انقلاب نظارهگر باشد. دشمن ناگزير است ايراني آزاد، ايراني مستقل، اسلامي، دانشمند و ايراني قدرتمند در مسير رشد و توسعه شتابان تمدني را نظارهگر باشد و نيروي دريايي ارتش جمهوري اسلامي ايران پرچمدار اين حركت مقتدرانه به سمت احياء تمدن دريايي ايران اسلامي خواهد بود. ناوگان بزرگ هواپيماهاي بدون سرنشين ارتش با توانايي انجام مأموريتهاي متنوع عمودپرواز در دريا، شناسايي در زمين و دريا، بمبافكن، موشكانداز، رهگيري هوايي و انتحاري يك توان تاكتيكي و راهبردي فوقالعاده را ايجاد كرده است كه در روز واقعه هر دشمني را از محاسبات غلط خود پشيمان خواهد كرد.
ما بر سر آنيم كه ارتشي در شأن ملت ايران، در تراز بيانيه گام دوم انقلاب و شايسته پاركابي حضرت مهدي (عجلاللهتعاليفرجهالشريف) بسازيم. از اينكه فرماندهي معظم كل قوا ما را شايسته پرچم فداكاري دانستند خداوند بزرگ را شاكريم و از عنايات بزرگوارانه آن امام عزيز تشكر ميكنيم. قدر اين عنايت را به خوبي ميدانيم و ارتش را شايسته نشان فداكاري حفظ خواهيم كرد و ارتقا خواهيم داد. در كنار مردم خادميم بيمنت و شاكر بر اين خدمت، در مقابل دشمن شمشير از نيامبرآمده ملت ايرانيم، سخت و آتشين و محكم. آمادگي و ارتقاء توان خود را متكي به خداوند بزرگ، تدابير مقام معظم رهبري و همت خود ادامه ميدهيم و به هيچ چيز ديگر مشروط و موكول نخواهيم كرد و از شما نمايندگان مردم انتظار داريم آنگونه كه شايسه اين ملت بزرگ است از ارتش خود حمايت كنيد، انشاءالله. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

محمدباقر قاليباف
خيلي ممنون، بزرگواري كرديد، از امير موسوي متشكرم.
4
تصویب اصلاحات کمیسیون درخصوص طرح اصلاح ماده (54 مکرر) قانون مالیاتهای مستقیم (جهت تأمین نظر شورای نگهبان)، (ثبت 70)

محمدباقر قاليباف
دستور بعد را قرائت بفرماييد.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقاي رئيس! دستور دوم گزارش كميسيون اقتصادي در مورد طرح اصلاح ماده (54) مكرر قانون مالياتهاي مستقيم اعادهشده از شوراي محترم نگهبان است كه از صحن علني هم ارجاع شد. آقاي رئيس! سخنگوي كميسيون درخواست دارد پنج دقيقهاي توضيح بدهد. اگر اجازه بفرماييد آقاي طغياني پنج دقيقه توضيح بدهند.

محمدباقر قاليباف

مهدي طغياني
بسم الله الرحمن الرحيم
عرض سلام و صبحبخير خدمت همكاران گرامي دارم. ابهامات و ايراداتي كه شوراي نگهبان به طرح داشت در كميسيون بررسي شد، مواردي از آن اصلاح شده، نظر شوراي نگهبان در مجموع جلب شد. دوستان ميتوانند در سامانهها كه خدمتشان هست اينها را به صورت مقايسهاي ببينند كه چه تغييراتي در طرح به وجود آمده. من يك خلاصهاي از تغييرات عرض ميكنم.
تعريف خانههاي خالي مورد ابهام بود كه اضافه شد. هر واحد مسكوني در شهرهاي بالاي (100) هزار نفر به استناد سامانه در هر سال مالياتي كه بيش از (120) روز فاقد ساكن يا كاربر باشد. يعني در سامانه ثبت نشده باشد طبق تعريف خانه خالي محسوب ميشود. عذر افرادي كه به دليل حكم قضائي يا انحصار وراثت و غيره نميتوانند خانههاي خودشان را بفروشند در طرح پذيرفته شد.

محمدباقر قاليباف
آقاي طغياني! يك دقيقه ببخشيد. همكاران عزيز، دوستان و آقاياني كه در رديف اول هستند! توضيحات آقاي طغياني نسبت به اصلاحي كه اعاده از شوراي نگهبان توضيحات مهمي است. من خواهش ميكنم به توضيحات توجه كنيد، بفرماييد.

مهدي طغياني
عذر افرادي كه به دليل حكم قضائي و انحصار وراثت نميتوانند خانه را بفروشند و مجبورند خالي نگه دارند موجه دانسته شد. به دليل ايراد شورا در مورد اينكه اين قانون قاعدتاً نميتواند دائمي باشد يك بحثي اينجا وارد شد اينكه مهلت احكام اين قانون تا زماني كه شاخص مورد بررسي وزارت راه و شهرسازي به (25/1) برسد، الان (05/1) است، يعني (5) درصد بيشتر از ساكنين الان در آن شهر خانه وجود دارد. اگر به (25/1) برسد، يعني (20) درصد از وضعيت حالا تعداد خانهها بيشتر بشود اين قانون حكم و احكامش ديگر قابل اجرا نيست تا اينكه دوباره شاخص به زير (25/1) برگردد.
(در اين هنگام آقاي سيداميرحسين قاضيزادههاشمي «نايبرئيس اول» رياست جلسه را به عهده گرفتند)
واحدهاي مسكوني كه داراي جهات امنيتي هستند و به جهات امنيتي خالي هستند به مصوبه شوراي عالي امنيت ملي و دستورالعملي كه در شورا تعيين ميشود سپرده شد. واحدهاي مسكوني كه داراي استفادههاي گردشگري و زائرسرا هستند بعد از أخذ مجوز از شمول اين قانون معاف هستند.
يك تعدادي واژههاي غيرفارسي در طرح مثل «پروژه»، «كنتور» و غيره بود كه اصلاح شد. به جاي مكلف بودن وزارت راه و شهرسازي، شخص وزير راه در بعضي از احكام اين طرح مكلف شناخته شد.
مواردي كه عرض كردم اهم ابهامات و ايرادات شوراي نگهبان بود كه برطرف شده. انشاءالله اميدوارم دوستان هم همراهي بكنند و اين به سرعت در مسير ادامه و اجرايي شدنش پيش برود، خيلي ممنون و متشكرم.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقاي رئيس! اگر اجازه بفرماييد من اصلاحاتي كه كميسيون براي تأمين نظر شوراي محترم نگهبان انجام داده را براي رأيگيري قرائت كنم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
هركدام را چون جدا آوردند جدا بفرماييد.

احمد اميرآبادي فراهاني
عنوان طرح به شرح زير اصلاح شد: طرح اصلاح موادي از قانون مالياتهاي مستقيم.
آقاي رئيس! به رأي بگذاريد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
اين چون عنوان هست رأي نميخواهد.

احمد اميرآبادي فراهاني
به منظور رفع ايراد رديف 1 ـ 1 شوراي نگهبان فراز اول مادهواحده به شرح زير اصلاح شد:
مادهواحده ـ
الف ـ متن زير جايگزين ماده (54) قانون مالياتهاي مستقيم مصوب 3/12/1366 با اصلاحات و الحاقات بعدي ميشود.
ماده 54 مكرر ـ هر واحد مسكوني واقع در كليه شهرهاي بالاي (100) هزار نفر جمعيت كه به استناد سامانه ملي املاك و اسكان كشور موضوع تبصره (7) ماده (169) مكرر اين قانون در هر سال مالياتي در مجموع بيش از (120) روز ساكن يا كاربر نداشته باشد به عنوان خانه خالي شناسايي شده و به ازاي هر ماه بيش از زمان مذكور بدون لحاظ معافيتهاي تبصره (11) ماده (53) اين قانون ماهانه مشمول مالياتي بر مبناي ماليات بر درآمد اجاره به شرح ضرايب زير ميشود.
سال اول ـ معادل شش برابر ماليات متعلقه
سال دوم ـ معادل دوازده برابر ماليات متعلقه
سال سوم به بعد ـ معادل هجده برابر ماليات متعلقه.
آقاي رئيس! به رأي بگذاريد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
حضار 246 نفر، نمايندگان محترم لطفاً رأي خودتان را نسبت به اصلاح انجامشده توسط كميسيون اعلام بفرماييد. آقاياني كه دور نماينده محترم وزارت آموزش و پرورش جمع شدند بفرمايند رأي بدهند. آقاي احمديلاشكي عزيز! آنوقت ما مجبوريم خواهش كنيم معاونين پارلماني تشريف نياورند شايد دوستان رأي بدهند، بفرماييد. (اميرآباديفراهاني ـ جناب آقاي كفاش! اجازه بدهيد نمايندگان بروند رأي بدهند) دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد. (48) نفر از همكاران رأي ندادهاند. عزيزاني كه آن انتها نشستهاند، دوستان عزيزي كه ايستادهاند! ديگر نام نبريم. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.

احمد اميرآبادي فراهاني
به منظور رفع ايرادات رديفهاي (3 ـ 1) و (4 ـ 1) شوراي نگهبان در فراز دوم مادهواحده عبارت «طرحهاي (پروژههاي) انبوهسازي» جايگزين عبارت «پروژههاي انبوهسازي» و عبارت «زمان صدور گواهي اتمام عمليات ساختماني (موضوع ماده 100 قانون شهرداري مصوب 11/4/1334 با اصلاحات و الحاقات بعدي آن) جايگزين عبارت «پايان مهلت اتمام عمليات ساختماني مندرج در پروانه ساخت موضوع ماده (100) قانون شهرداري مصوب 11/4/1334» شد.
آقاي رئيس! رأيگيري بفرماييد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
حضار 245 نفر، نمايندگان محترم لطفاً رأي خودتان را اعلام بفرماييد. دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد. اصلاحات مورد نظر شوراي نگهبان است كه كميسيون اقتصادي انجام داده. آن عزيزاني كه آن انتها ايستادند و چند بار هم خواهش كرديم در رأيگيري مشاركت بفرمايند، بفرماييد. هنوز (55) نفر رأي ندادهاند. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.

احمد اميرآبادي فراهاني
به منظور رفع ايرادات رديفهاي (5 ـ 1) و (7 ـ 1) شوراي نگهبان فرازهاي سوم و چهارم مادهواحده به شرح زير اصلاح شد:
وزارت راه و شهرسازي موظف است با همكاري وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات يك ماه قبل از اتمام مهلتهاي مذكور اخطار لازم را به واحد مالك مسكوني يا به كد پستي محل آن ارسال كنند. ضرايب مالياتي فوق براي كليه اشخاص حقيقي و حقوقي از جمله اشخاص موضوع ماده (29) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي جمهوري اسلامي ايران مصوب 14/12/1395 كه داراي بيش از پنج خانه خالي در هر سال مالياتي باشند نسبت به كل واحدها دوبرابر ضرايب مذكور در صدر ماده اعمال ميشود. ماليات موضوع اين ماده تا زماني كه تعداد واحد مسكوني موجود در شهرهاي بالاي (100) هزار نفر جمعيت به استناد مركز آمار ايران به (25/1) برابر تعداد خانوارهاي ساكن در اين شهرها برسد قابل اجرا است.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
حضار 247 نفر، نمايندگان محترم لطفاً رأي خودتان را اعلام بفرماييد. (سليمي ـ تذكر داريم) در همين موضوعي كه قرائت شد تذكر داريد؟ (سليمي ـ بله) آقاي موسويلارگاني! اخطارها و تذكرات را بفرماييد.

سيدناصر موسوي لارگاني
آقاي دكتر! ثبتنام نكردند، من بخش مورد نظر را تذكر و اخطار باز كردم، كسي ثبتنام نكرده است.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
حاجآقاي سليمي! ظاهراً ثبتنام نكرديد. آقاي صباغيان! اينجا ثبتنام كرده نداريم. در كليات ثبتنام كرديد، در اين موضوع بفرماييد. اجازه بدهيد ما به رأي بگذاريم.
حضار 247 نفر، نمايندگان محترم لطفاً رأي خودتان را اعلام بفرماييد. دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.
حاجآقاي موسوي! بحث اخطارها برطرف شد؟ پس ثبتنام نكردند، اصلاح بعد را قرائت بفرماييد.

احمد اميرآبادي فراهاني
به منظور رفع ايراد رديف (1 ـ 2) شوراي نگهبان يك تبصره به شرح زير به عنوان تبصره (1) به ماده (54) مكرر قانون الحاق شد:
تبصره 1 ـ در صورت تغيير مالكيت به صورت رسمي مهلت (120) روزه مذكور براي مالك جديد جاري است. سازمان امور مالياتي كشور مكلف است تا پايان تيرماه هر سال ماليات متعلق مالكين واحدهاي مشمول اين ماده را اعلام نمايد. اشخاص مشمول مكلفند مبالغ مذكور را تا يك ماه پس از اعلام سازمان امور مالياتي پرداخت نمايند. در صورت عدم پرداخت ماليات متعلقه به موجب برگه مطالبه از اشخاص مطالبه و وصول ميشود. جريمه موضوع ماده (190) اين قانون براي پرداختهاي پس از مردادماه هر سال اعمال ميشود. پس از لازمالاجرا شدن اين ماده دفاتر اسناد رسمي موظفند پس از دريافت گواهي پرداخت ماليات موضوع اين ماده سند انتقال قطعي را ثبت نمايند.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
حضار 246 نفر، نمايندگان محترم لطفاً رأي خودتان را نسبت به اصلاح كميسيون در مورد ايرادات شوراي نگهبان اعلام بفرماييد. دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد. (68) نفر از همكاران هنوز رأي ندادهاند. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقاي رئيس! من خودم يك اخطار قانون اساسي داشتم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
شما اخطار را ثبتنام كرديد؟ آقاي موسويلارگاني بفرماييد.

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقاي اميرآبادي اخطار قانون اساسي دارند، بفرماييد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
آقاي اميرآبادي! دوستان ما در صحن نتوانستند اخطار بدهند، شما چطور ميخواهيد اخطار بدهيد؟

سيدناصر موسوي لارگاني

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

سيدناصر موسوي لارگاني
آقاي دكتر! دوستان الان ثبتنام كردند، تذكر و اخطار دارند. آقاي اميرآبادي بفرماييد.

احمد اميرآبادي فراهاني
اخطار
آقاي رئيس! اخطار من اصل (110) در رابطه با بحث ضرايب مالياتي براي دستگاههاي موضوع ماده (29) بود. بخشي از دستگاههاي موضوع ماده (29) دستگاههايي هستند كه مرتبط با دولت نيستند و بعضي از آنها مثل آستان قدس رضوي كه در آنجا آمده از ماليات معاف هستند و براساس فرماني كه حضرت امام (رضواناللهتعاليعليه) داشتند معافيت مالياتي دارند. من فكر ميكنم اگر ما آن دستگاههاي موضوع ماده (29) را بياوريم باز هم شوراي محترم نگهبان ايراد ميگيرد. اگر آقاي پورابراهيمي در كميسيون اين را مطرح كردند و نماينده شوراي محترم نگهبان دقت داشتند و ايراد قانون اساسي نگرفتند من اخطاري ندارم، اما اگر اينطور نباشد اينجا اخطار قطعاً بايد داده بشود به جهت اينكه موضوع ماده (29) قانون برنامه پنجساله ششم مشمول بعضي از دستگاهها ميشود كه قطعاً إذن ميخواهند.
از طرفي هم دو تا دستگاه آنجا استثنا شدند كه بعضي از شركتهاي وابسته به آن دو دستگاه مثل انرژي اتمي بايد ماليات بدهند. سازمان انرژي اتمي در ماده (29) به خاطر آن بحث حقوق و مزايا كه بايد در آن سامانه اعلام بكنند به خاطر مسائل امنيتي استثنا شده، اما اينجا به استثناها پرداخته نشده. به نظر من ميرسد كه اين هم مورد ايراد قرار بگيرد. اگر لطف كنيد توضيح بدهيد بد نيست، هرطور آقاي رئيس تشخيص ميدهند.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
الان شما در رابطه با اين بند «به منظور رفع ابهام» ميفرماييد اين اتفاق بيفتد؟ اينجا گفته يك تبصره به عنوان تبصره (2) ماده (54) الحاق اضافه ميشود، درست است؟ اين دريافت گزارش اجرا است. اين متني است كه شما به من داديد صفحههاي چهار و پنج است. (اميرآبادي فراهاني ـ من صفحه 3 را ميگويم) از صفحه سه كه عبور كرديم و رأي گرفتيم. بعد از اتمام رأيگيري كه اصلاً نميشود تذكر داد. تذكر بعدي را بفرماييد.

سيدناصر موسوي لارگاني
حاجآقاي سليمي تذكر دارند، بفرماييد.

عليرضا سليمي
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي رئيس! اول با عرض پوزش ماده (21) را عرض ميكنم، چون دوستان فناوري به موقع نتوانستند فعال كنند و در نتيجه برادر عزيز جناب آقاي موسوي هم نتوانستند به موقع ثبتنام كنند در اين رفع ايراد سوم، پيشنهاد سوم ما مطلب داشتيم، چون كميسيون خارج از ايراد شوراي محترم نگهبان اصلاحاتي را انجام داده بود. بند (3) ماده (21) را عرض كردم مرتبط با دوستان فناوري ميشود كه حتماً بايد به آنها تذكر داده بشود كه به موقع فعال كنند.
اما ماده (199) هم همانجا در اصلاحات سوم، چهارم و پنجم تذكر دارم چون بعضي از اصلاحاتي كه در بند سوم دوستان محترم در كميسيون اقتصاد انجام دادند مورد ايراد شوراي محترم نگهبان نبوده، آقايان مازاد بر ايراد اصلاح كردند. اين بحث داراي بيش از پنج خانه خالي آنجا، يا اين تبصرهاي كه در همين ايرادي كه الان قبل از اينكه جناب آقاي اميرآبادي بخوانند، تبصره (2) كه سازمان امور مالياتي موظف است هر شش ماه يكبار، مورد ايراد شوراي محترم نگهبان نبوده. آقايان در كميسيون اينها را اضافه كردند. اينها مغاير ماده (199) آييننامه است. هم ماده (199) را و هم آن ماده (21) را كه خدمتتان عرض كردم تذكر دارم. اميدوارم دوستان در همان چهارچوب اصلاح كنند. ممكن است خيلي از مسائل درست باشد، ما حق نداريم خارج از چهارچوب قانون مشي كنيم، مشي خلاف چهارچوب قانون حتماً حتماً آسيبزا است، همه نظامات، اصلاحات و مصوبات مجلس بايد براساس قانون باشد، متشكرم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
آقاي سليمي! نگاه كنيد الان دقيقاً اشاره كردند كه ابهام رديف (2 ـ 9) شوراي نگهبان را در اين بند دارند اصلاح ميكنند. پس منطبق بر ايراد دارند اصلاح را انجام ميدهند، حالا اصلاح كافي است يا نيست آن بحث ديگري است.
حضار 249 نفر، لطفاً رأي خودتان را اعلام بفرماييد. دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد. آقاي احمديلاشكي! من از شما خواهش ميكنم موقتاً تا پس از رأيگيريها در صحن حاضر نباشيد تا شايد همكاران ما رأي بدهند. ميتوانم از شما خواهش كنم؟ چون كه نميشود اسم علما را آورد، خوب نيست. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. اصلاح بعدي را قرائت بفرماييد.

احمد اميرآبادي فراهاني
به منظور رفع ابهام پس از رفع ايراد رديف (9 ـ 2) شوراي نگهبان، يك تبصره به شرح زير به عنوان تبصره (2) به ماده (54 مكرر) قانون الحاق شد:
«تبصره 2 ـ سازمان امور مالياتي موظف است هر شش ماه يكبار گزارش اجراي اين ماده را به كميسيون اقتصادي مجلس ارائه نمايد».
آقاي رئيس! رأي بگيريد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
ضار 248 نفر، رأي خودتان را اعلام بفرماييد. آقاي سليمي! مباني ايراد را در بالاي هر كادر نوشتهاند، اگر ملاحظه بفرماييد يك به يك ذكر شده است. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. اصلاح بعدي را بفرماييد.

احمد اميرآبادي فراهاني
به منظور رفع ايرادات رديفهاي (2 ـ 1)، (2 ـ 2) و (2 ـ 3) شوراي نگهبان، متن تبصره (1) به شرح زير اصلاح و ذيل بند «ب» ماده واحده به عنوان جزء (1) تبصره (8) به ماده (169 مكرر) قانون الحاق شد:
«ب ـ متن زير به عنوان تبصره (8) به ماده (169 مكرر) قانون مالياتهاي مستقيم مصوب 3/12/1366 با اصلاحات و الحاقات بعدي، الحاق ميشود:
«تبصره 8 ـ
۱ ـ وزير راه و شهرسازي مكلف است حداكثر ظرف مدت سهماه پس از لازمالاجراء شدن اين تبصره، ضمن تدوين و ابلاغ دستورالعمل نحوه ثبت اطلاعات، امكان اظهار رايگان اطلاعات مالكيت و اقامت را در تمام مناطق كشور براساس كد ملي يا كد شناسايي اتباع خارجي در سامانه ملي املاك و اسكان كشور فراهم نمايد.
مالكان واحدهاي مسكوني تمام مناطق كشور اعم از شهري و روستايي موظفند اطلاعات املاك تحت تملك خود را با تعيين نوع بهره برداري، حداكثر ظرف دو ماه پس از انتشار دستورالعمل مربوطه، در سامانه ملي املاك و اسكان كشور ثبت كنند. ثبت واحدهاي مسكوني داراي جهات امنيتي، براساس دستورالعمل مصوب شوراي عالي امنيت ملي انجام ميشود».

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
حضار 247 نفر، رأي خودتان را اعلام بفرماييد. آقاي دكتر اميري معاون محترم رئيسجمهور محترم! ظاهراً كار دوستان با شما تمام نميشود. اگر كار دوستان ما را حل كنيد، اينقدر معطل نميشوند با شما چانه بزنند. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. اصلاح بعدي را بفرماييد.

احمد اميرآبادي فراهاني
به منظور رفع ايرادات رديفهاي (3 ـ 1)، (3 ـ 2) و (3 ـ 4) شوراي نگهبان، متن تبصره (2) به شرح زير اصلاح و ذيل بند «ب» ماده واحده به عنوان جزء (2) تبصره (8) به ماده (169 مكرر) قانون الحاق شد:
«ب ـ
تبصره 8 ـ ...
۲ ـ سرپرستان خانوارهاي تك نفره و بيشتر مكلفند اقامتگاه اصلي خانوار را (يك واحد ملكي يا استيجاري يا رايگان) حداكثر ظرف دو ماه پس از انتشار دستورالعمل مذكور در بند (۱) اين تبصره، در سامانه املاك و اسكان كشور ثبت نمايند. علاوه بر اقامتگاه اصلي، هر خانوار ميتواند يكي از واحدهاي تحت تملك خود را در شهري غير از شهر محل اقامتگاه اصلي، به عنوان اقامتگاه فرعي ثبت نمايد. در صورتي كه اقامتگاه اصلي خانوار، تحت تملك يكي از اعضاي خانوار باشد، خانوار مذكور ميتواند حداكثر يك واحد ديگر از واحدهاي تحت تملك خود را در همان شهر محل اقامتگاه اصلي به عنوان اقامتگاه فرعي ثبت نمايد. اقامتگاههاي موضوع اين بند مشمول ماليات مندرج در ماده (۵۴ مكرر) اين قانون نميشوند. وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي مكلف است آييننامه اجرايي مربوط به تعيين و شناسايي خانوار اعم از مشمولين و غيرمشمولين دريافت يارانه و اتباع خارجي را ظرف دو ماه پس از لازمالاجرا شدن اين تبصره، با همكاري وزارتخانههاي كشور و امور خارجه تدوين نمايد و به تصويب هيأت وزيران برساند. وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي مكلف است اطلاعات مربوط به خانوارهاي كشور را در اختيار وزارت راه و شهرسازي قرار دهد».

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
حضار 246 نفر، اعلام رأي بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. اصلاح بعدي را قرائت بفرماييد.

احمد اميرآبادي فراهاني
به منظور رفع ايراد رديف (4) شوراي نگهبان، متن تبصره (3) به شرح زير اصلاح و ذيل بند «ب» ماده واحده به عنوان جزء (3) تبصره (8) به ماده (169 مكرر) قانون الحاق شد:
«ب ـ
تبصره 8 ـ ...
3 ـ دانشجويان، طلاب، دانشآموزان، شاغلان و مبتلايان به بيماريهاي خاص در صورت اقامت در شهري غير از اقامتگاه اصلي و فرعي خانوار، تنها با ارائه اسناد مثبته از جمله گواهي پرداخت حق بيمه براي شاغلان و گواهي اشتغال به تحصيل، امكان ثبت يك واحد مسكوني ديگر، معاف از ماليات موضوع ماده (۵۴ مكرر) اين قانون را دارند. وزير راه و شهرسازي مكلف است ظرف دو ماه پس از لازم الاجرا شدن اين تبصره، با همكاري دستگاههاي مربوطه آييننامه اجرايي اين بند شامل نحوه صحتسنجي اسناد موضوع اين بند را تهيه و ابلاغ نمايد».

سيدناصر موسوي لارگاني
آقاي رئيس! دوستان تذكر و اخطار دارند.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقاي صباغيان اخطار دارند، بفرماييد.

محمدرضا صباغيان بافقي
اخطار
بسم الله الرحمن الرحيم و به نستعين
عرض سلام و ادب خدمت نمايندگان محترم. آقاي قاضيزاده! من تذكر مواد (198) و (199) را دارم. ببينيد! در جلسات قبل دوستان تذكر دادند كه موارد اصلاحي شوراي نگهبان كه پيشنهاد ميدهد و بعد هم به كميسيون ميآيد و اصلاح ميشود، در سيستم بارگذاري نميشود. اين رفع اشكال شد كه جاي تقدير و تشكر دارد. منتها در كادر متأسفانه در سيستم تبلت ما گذاشته نميشود و يك مقدار كار را سخت ميكند. حالا صبح در سيستم مجلس در كادر گذاشته شده و مشخص است، من خواهش ميكنم به دوستان آيتي بفرماييد در تبلت و سيستم هم در كادر گذاشته شود و خيلي مشخص باشد كه نظر كميسيون چه چيزي بوده، نظر شوراي نگهبان هم چه بوده است. اگر دوستان محبت كنند اين را اصلاح كنند كار را براي نمايندگان محترم راحتتر ميكند.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
حق با شماست. مركز انفورماتيك رسيدگي كند و گزارش آن را به من بدهد. آقاي اميرآبادي! اصلاح بعدي را قرائت بفرماييد.

احمد اميرآبادي فراهاني
به منظور رفع ايراد رديف (3 ـ 3) شوراي نگهبان، متن تبصره (4) به شرح زير اصلاح و ذيل بند «ب» ماده واحده به عنوان جزء (4) تبصره (8) به ماده (169 مكرر) قانون الحاق شد:
«ب ـ تبصره 8 ـ ...
4 ـ واحد مسكوني محل اشتغال صاحبان صنوف، مشاغل از جمله گردشگري و زيارتي، مؤسسات يا شركتهاي فعال كه مجوز از دستگاه مربوطه دارند و ممنوعيتي براي فعاليت در واحدهاي مسكوني ندارند، به شرط ثبت اطلاعات در سامانه املاك و اسكان كشور و در صورت اطلاع سازمان امور مالياتي كشور و سازمان تأميناجتماعي، از ماليات موضوع ماده (۵۴ مكرر) اين قانون معاف هستند».
آقاي رئيس! رأي بگيريد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
حضار 246 نفر، رأي خودتان را اعلام بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.
اصلاح قبلي در رديف (3) را چون دوستان تذكر و اخطار دادند قرائت شد ولي به رأي گذاشته نشده است، نسبت به آن هم اعلام رأي بفرماييد. حضار 237 نفر، (اميرآباديفراهاني ـ جزء 3 تبصره 8 بند «ب» مطرح است) پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. اصلاح بعدي را بفرماييد.

احمد اميرآبادي فراهاني
به منظور رفع ابهام پس از رفع ايراد رديفهاي (1 ـ 1) و (5) شوراي نگهبان، متن تبصره (5) به شرح زير اصلاح و ذيل بند «ب» ماده واحده به عنوان جزء (5) تبصره (8) به ماده (169 مكرر) قانون الحاق شد:
«ب ـ
تبصره 8 ـ ...
5 ـ واحدهاي مسكوني واقع در كليه شهرهاي زير (100) هزار نفر جمعيت و روستاهاي كشور كه هريك از اطلاعات مربوط به مالكيت يا اقامت آنها در سامانه املاك و اسكان كشور ثبت نشده باشد مشمول جريمهاي معادل (20) درصد ماليات سال اول موضوع ماده (54 مكرر) اين قانون و واحدهاي مسكوني واقع در شهرهاي بالاي (100) هزار نفر جمعيت كه هر يك از اطلاعات مربوط به اقامت يا مالكيت آنها در سامانه ملي املاك و اسكان كشور ثبت نشده باشد، در حكم خانه خالي موضوع ماده (۵۴ مكرر) اين قانون محسوب ميشوند. مالكان واحدهاي مسكوني مكلفند اقامت اعلامشده توسط خود يا بهرهبرداران واحد مسكوني در سامانه مذكور را تأييد كنند، در غير اينصورت، مشمول ماليات موضوع اين قانون ميشوند. در صورت عدم اعلام بهرهبردار يا ساكن، مالك ميتواند با ارائه اسناد مثبته از شمول اين ماليات خارج شود. در صورت احراز تخلف مالك به نحوي كه منجر به عدم تشخيص يا تشخيص غلط خانه خالي گردد، مالك علاوه بر پرداخت ماليات مندرج در ماده (۵۴ مكرر) اين قانون، مشمول جريمهاي معادل ماليات متعلقه ميشود. در صورتي كه مالك بخواهد واحد مسكوني خود را به فردي كه اقامتگاه اصلي ديگري در سامانه براي او تعريف شده است اجاره دهد، واحد مسكوني وي در حكم خانه خالي موضوع ماده (۵۴ مكرر) اين قانون تلقي ميشود و مشمول ماليات موضوع ماده (۵۳) اين قانون نميگردد».

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
حضار 247 نفر، رأي خودتان را اعلام بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. اصلاح بعدي را بفرماييد.

احمد اميرآبادي فراهاني
به منظور رفع ايراد رديف (6) شوراي نگهبان، متن تبصره (6) به شرح زير اصلاح و ذيل بند «ب» ماده واحده به عنوان جزء (6) تبصره (8) به ماده (169 مكرر) قانون الحاق شد:
«ب ـ
تبصره 8 ـ ...
6 ـ كليه اشخاص مشمول موضوع اين ماده مكلفند حداكثر ظرف يك ماه پس از هرگونه تغيير در محل اقامت يا خريد و فروش واحد تحت تملك خود، اطلاعات جديد را در سامانه املاك و اسكان كشور ثبت نمايند، در غير اين صورت به ازاي هر ماه تأخير، واحد مسكوني جديد، مشمول جريمهاي معادل ماليات سال اول ماده (54 مكرر) اين قانون ميشود. واحدهاي مسكوني داراي جهات امنيتي، مشمول حكم جزء (1) اين تبصره هستند».

مالک شريعتي نياسر

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
حاجآقاي موسوي! ظاهراً تذكر دارند.

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقاي سليمي تذكر دارند، بفرماييد.

عليرضا سليمي
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي رئيس! البته ميدانم حضرتعالي ميفرماييد كه گذشتيم، ولي بنده به موقع ثبتنام كرده بودم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

عليرضا سليمي
آقاي رئيس! ثبتنام كرده بودم، اجازه نفرموديد. در اصلاحيه قبلي آقايان بعد از ايرادات شوراي نگهبان اصلاح كردند، حالا ديگر گذشتيم، نميدانم بايد چكار كنيم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
آقاي سليمي! بعد از رأيگيري تذكر قابل طرح نيست.

عليرضا سليمي
به هر كيفيت به موقع اجازه بفرماييد مطلب مطرح شود.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
حاجآقاي موسويلارگاني! نفر بعدي را اعلام بفرماييد.

سيدناصر موسوي لارگاني
نفر بعدي جناب آقاي مالك شريعتينياسر هستند، بفرماييد.

مالک شريعتي نياسر
خدمت همكاران محترم و مردم شريف ايران سلام عرض ميكنم. آقاي رئيس! من نسبت به اداره جلسه خدمت شما تذكر دارم. اين مذاكرات و رأيي كه همكاران ميدهند در سيستم ثبت ميشود و بعداً به آن استناد ميشود.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
شما لطفاً اول ماده مورد تذكرتان را بفرماييد.

مالک شريعتي نياسر
بند (11) ماده (22)، حفظ شأن نمايندگان و مجلس در اين نيست كه در هر كدام از رأيگيريهايي كه دارد انجام ميشود (60)، (70) نفر از عزيزاني كه در مجلس حضور دارند مشاركت نميكنند. شما بايد به نحوي اداره بفرماييد كه اين موجب وهن مجلس نشود، (25) درصد، (30) درصد از عزيزان در رأيگيري مشاركت نميكنند. درست است كه اين اصلاحات شوراي نگهبان است و معمولاً رأي ميآورد. اما اين ثبت ميشود، بعداً استناد ميكنند و در رسانهها ميگويند مجلس رأيگيري ميكند و (60)، (70) نفر شركت نميكنند. خواهش ميكنم طوري تذكر بدهيد كه همكاران رعايت كنند و اين اتفاق نيفتد. تشكر ميكنم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
تذكر شما وارد است، ولي ما تلاش خودمان را ميكنيم، حتي اينكه به لحاظ قانوني (30) ثانيه بيشتر نبايد براي رأيگيري نگه داريم، بيشتر نگاه داشته ميشود، بعضاً حتي از دوستان نام ميبريم. ولي متأسفانه بعضي از همكاران ناراحت هم ميشوند. اين تذكر شما، الان ببينيد، بعضي از رفقا با اينكه شما تذكر داديد، بنده هم چندباره نام بردم حتي نه تذكر شما را شنيدند و نه توضيحات بنده را كه انشاءالله نزول اجلال بفرمايند و در رأيگيري مشاركت كنند.

سيدناصر موسوي لارگاني
آقاي دكتر! آقاي محمودوند هم اخطار قانون اساسي دارند. آقاي محمودوند بفرماييد.

مرتضي محمودوند
بسم الله الرحمن الرحيم
عرض ادب خدمت همكاران عزيز. بزرگان! اين قانوني كه امروز (نايبرئيس ـ آقاي محمودوند عزيز! كدام اصل را اخطار داريد؟) آقاي رئيس! اصل (84). موضوع اصلاح، من اول از شوراي نگهبان براي سرعت عمل در اين قانون تشكر كنم. قانوني كه به نفع قشر ضعيف است. آقاي رئيس، همكاران! اما ما در متن همين قانون يك موضوعي را فراموش كرديم، يك پيرزن يا پيرمرد بازنشسته يك خانه دوطبقهاي دارند، يك طبقه آن را دارند براي معيشت و سفرهشان و نوه و نتيجهشان اجاره ميدهند. اينكه ما بياييم يك ماه فرصت بدهيم، بعد اعمال قانون شود، ماليات بسته شود. من خواهش ميكنم آن عزيزاني كه فقط يك واحد اضافه دارند اينجا بيايد و طبق آييننامه هم اجازه ميدهد، (198)، (199) يعني هنوز خود شوراي نگهبان به صورت كلي تصميم نگرفته است. عزيزان! بياييم به خاطر اين مردم مظلوم حداقل يك بندي را اضافه كنيم، آن خانواده ضعيفي كه حالا يك طبقه اضافه دارد و اجاره ميدهد، براي معيشت روزانهاش است. آقاي رئيس! اين حتماً و حتماً اصلاح شود.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
آقاي محمودوند عزيز و بزرگوار! اصل (84) در رابطه با آزاد بودن نمايندگان براي اظهارنظر است. (محمودوند ـ همين است) نسبت آن با اين عبارتي كه ما داريم در رابطه با رفع ايراد مطرح ميكنيم چيست؟

مرتضي محمودوند
آقاي دكتر! اصلاً غير از اين نيست، اين يك حركت ملي است. اين براي كل ملت ايران است. اگر من اينجا از اصل (84) استفاده نكنم كجا استفاده كنم؟

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
شما اجازه بفرماييد! ما داريم در رابطه با يك بند در قانون و ايراد شوراي نگهبان صحبت ميكنيم. شما به كليات ميپردازيد.

مرتضي محمودوند
دقيقاً همين بند كه... (قطع ميكروفن)

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
آقاي محمودوند اجازه بفرماييد! من شرمنده شما هستم، بله قطع شد، مطلبتان در دستور نبود. من خواهش ميكنم دوستان رعايت بفرمايند.
حضار 235 نفر، رأي خودتان را اعلام بفرماييد. (اميرآباديفراهاني ـ جزء 6 تبصره 8 ماده 169 رأيگيري ميشود) پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. اصلاح بعدي را بفرماييد.

احمد اميرآبادي فراهاني
در تبصره (7)، به منظور رفع ابهام پس از رفع ايرادات شوراي نگهبان، عبارت «مربوط به اقامتگاه اصلي آنان» بعد از عبارت «نشاني يكتاي درجشده» افزوده و عبارت «لازم الاجرا شدن اين ماده» به عبارت «لازمالاجرا شدن اين تبصره» تغيير يافت و اين تبصره ذيل بند «ب» ماده واحده، به عنوان جزء (7) تبصره (8) به ماده (169 مكرر) قانون الحاق شد.
آقاي رئيس! رأيگيري كنيد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
حضار 232 نفر، اعلام رأي بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. اصلاح بعدي را بفرماييد.

احمد اميرآبادي فراهاني
به منظور رفع ايراد رديف (7) شوراي نگهبان، در بند الحاقي تبصره (7) ماده واحده، عبارت «كنتورهايي» به عبارت «شمارشگر (كنتور)هايي» و عبارت «مالكان آنها» به عبارت «ساكنان آنها» تغيير و اين بند ذيل بند «ب» ماده واحده، به عنوان جزء (8) تبصره (8) به ماده (169 مكرر) قانون الحاق شد.
آقاي رئيس! رأي بگيريد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
حضار 233 نفر، اعلام رأي بفرماييد. دوستان! اين چند مورد پشت سر هم است، لطفاً سر جايتان نزول اجلال بفرماييد كه سريع رأيگيري و تمام شود. متأسفانه رأيگيري ما طول ميكشد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. اصلاح بعدي را بفرماييد.

احمد اميرآبادي فراهاني
متن تبصره (8) ذيل بند «ب» ماده واحده، به عنوان جزء (9) تبصره (8) به ماده (169 مكرر) قانون الحاق شد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
حضار 234 نفر، دوستان رأي بدهند. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.
اين دوستان ما از چابهار و شهرهاي اطراف كه از صبح مشغول قدم زدن هستند، لطفاً روي صندليهاي خودتان براي رأي دادن بنشينيد، همچنين بعضي از دوستان كردستاني و و سادات خوزستاني كه با تلفن صحبت ميكنند. اصلاح بعدي را بفرماييد.

احمد اميرآبادي فراهاني
به منظور رفع ايراد رديف (6 ـ 1) شوراي نگهبان، عبارت «يا عدم امكان انتقال به دليل حكم قضائي از جمله انحصار وراثت» پس از عبارت «نسبت به خالي بودن آن» در تبصره (9) افزوده و اين تبصره ذيل بند «ب» ماده واحده، به عنوان جزء (10) تبصره (8) به ماده (169 مكرر) قانون الحاق شد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
حضار 236 نفر، رأي خودتان را اعلام بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. اصلاح بعدي را بفرماييد.

احمد اميرآبادي فراهاني
به منظور رفع ايرادات رديفهاي (1 ـ 9) و (2 ـ 9) شوراي نگهبان، متن تبصره (10) به شرح زير اصلاح و ذيل بند «ب» ماده واحده، به عنوان جزء (11) تبصره (8) به ماده (169 مكرر) قانون الحاق شد:
«ب ـ
تبصره 8 ـ ...
11 ـ وزير راه و شهرسازي مكلف است با همكاري وزارتخانههاي امور اقتصادي و دارايي و ارتباطات و فناوري اطلاعات آييننامههاي اجرايي اين تبصره شامل تعيين نحوه دسترسي سازمان امور مالياتي كشور و ساير دستگاهها به سامانه املاك و اسكان كشور، مصاديق خدمات بند (7) اين تبصره، سازوكار شناسايي املاك غيرقابل انتقال موضوع بند (۱۰) اين تبصره، تشويق گزارشگري مردمي به ميزان حداكثر (5) درصد ماليات متعلقه و ساير آييننامههاي مرتبط را حداكثر ظرف دو ماه پس از لازمالاجرا شدن اين قانون تهيه و ابلاغ نمايد.
وزير راه و شهرسازي مكلف است در سال اول اجراي اين تبصره هر دو ماه يكبار گزارش پيشرفت اجراي آن را به كميسيونهاي اقتصادي و عمران مجلس شوراي اسلامي ارائه نمايد. معاون يا مديران مربوطه در وزارت راه و شهرسازي، سازمان امور مالياتي كشور و ديگر كاركنان دستگاههاي اجرايي كه از اجراي اين تبصره استنكاف نمايند به انفصال موقت درجه شش موضوع قانون مجازات اسلامي محكوم ميشوند».
آقاي رئيس! رأي بگيريد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
حضار 238 نفر، اعلام رأي بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. اصلاح بعدي را بفرماييد.

احمد اميرآبادي فراهاني
به منظور رفع ايراد رديف (8) شوراي نگهبان، بند زير به عنوان بند «ج» به ماده واحده الحاق شد:
«ج ـ در بند (۲) ماده (۲۴۴) قانون مالياتهاي مستقيم مصوب 3/12/1366 با اصلاحات و الحاقات بعدي، عبارت «با شرط وثاقت و امانت» بعد از عبارت «يك نفر قاضي اعم از شاغل يا بازنشسته» افزوده ميشود».
آقاي رئيس! رأي بگيريد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
حضار 241 نفر، اعلام رأي بفرماييد. رأي خودتان را اعلام بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. اين به اتمام رسيد.
5
انجام مراسم تحلیف (10) نفر از منتخبین مجلس شورای اسلامی در دور دوم

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

احمد اميرآبادي فراهاني
آقاي رئيس! دستور بعدي انجام مراسم تحليف تعدادي از نمايندگان منتخب مجلس شوراي اسلامي در دور دوم است. ده نفر همكاراني كه رأي آوردهاند براي مراسم تحليف به جايگاه تشريف بياورند.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
آقاي موسويلارگاني! دوستاني كه تذكر دارند را بفرماييد.

سيدنظام الدين موسوي
شما و آقاي قاليباف داريد خلاف آييننامه عمل ميكنيد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

سيدنظام الدين موسوي
ما قبل از اينكه شما از دستور خارج كنيد اطلاع نداشتيم. براي چه از دستور خارج كرديد؟

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
بايد ثبتنام كنيد در خدمت شما باشيم. الان بحث مراسم تحليف است. دوستان فناوري! سيستم را باز كنيد كه دوستان تذكراتشان را ثبت كنند. الان بحث تحليف مطرح است.

علي کريمي فيروزجائي
آقاي رئيس! من با اجازه اسامي همكاران جديدمان را قرائت كنم كه به جايگاه تشريف بياورند. همكاران محترم جناب آقاي عبدالجلال ايري منتخب مردم شريف كردكوي، بندرتركمن، بندرگز و گميشان. جناب آقاي مهدي باقري.

سيدنظام الدين موسوي
اين كار شما خلاف آييننامه است.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
آقاي كريمي! يك لحظه اجازه بدهيد. برادر موسوي، جناب آقاي سيدنظام عزيز! من گفتم سيستم را باز كنند شما ثبت كنيد ميشنويم. مراسم تحليف انجام شود، بعد در خدمت شما هستيم. آقاي دكتر كريمي بفرماييد.

علي کريمي فيروزجائي
همكاران محترم جناب آقاي عبدالجلال ايري منتخب مردم شريف كردكوي، بندرتركمن، بندرگز و گميشان؛ جناب آقاي مهدي باقري منتخب مردم شريف زنجان و طارم؛ جناب آقاي مجتبي بخشيپور منتخب مردم شريف اسلامآبادغرب و دالاهو؛ جناب آقاي شبيب جويجري منتخب مردم شريف اهواز، باوي، حميديه و كارون؛ جناب آقاي حسين رجائيريزي منتخب مردم شريف لنجان؛ جناب آقاي عليرضا زنديان منتخب مردم شريف بيجار؛ جناب آقاي اصغر سليمي منتخب مردم شريف سميرم؛ جناب آقاي عليرضا عباسي منتخب مردم شريف كرج، اشتهارد و فرديس؛ جناب آقاي ابراهيم عزيزي منتخب مردم شريف كرمانشاه؛ جناب آقاي بهزاد عليزاده منتخب مردم شريف دهلران، درهشهر، آبدانان و بدره. از همكاران محترم تقاضا دارم به جايگاه تشريف بياورند.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
آقايان خيلي خوش آمديد، برايتان آرزوي توفيق داريم. يك نفر از عزيزان كه خوشصداتر از بقيه است بخواند و بقيه تكرار كنند. در خدمتتان هستيم.

ابراهيم عزيزي
شادي روح مطهر حضرت امام، سلامتي و طول عمر مقام معظم رهبري حضرت امام خامنهاي صلوات (حضار صلوات فرستادند).
(در اين هنگام منتخبان مرحله دوم يازدهمين دوره مجلس شوراي اسلامي با قرائت متن سوگندنامه مراسم تحليف را بعمل آوردند)
بسم الله الرحمن الرحيم
«من در برابر قرآن مجيد به خداي قادر متعال سوگند ياد ميكنم و با تكيه بر شرف انساني خويش تعهد مينمايم كه پاسدار حريم اسلام و نگاهبان دستاوردهاي انقلاب اسلامي ملت ايران و مباني جمهوري اسلامي باشم و وديعهاي را كه ملت به ما سپرده به عنوان اميني عادل پاسداري كنم و در انجام وظايف وكالت، امانت و تقوي را رعايت نمايم و همواره به استقلال و اعتلاي كشور و حفظ حقوق ملت و خدمت به مردم پايبند باشم، از قانون اساسي دفاع كنم و در گفتهها و نوشتهها و اظهارنظرها، استقلال كشور و آزادي مردم و تأمين مصالح آنها را مدنظر داشته باشم». (حضار صلوات فرستادند).

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
خدمت همكاران عزيزمان خيلي عرض خوشآمد داريم. اميدواريم كه در جمع ساير همكاران و نمايندگان با وجود شما ده بزرگوار مجلسي خوب، كارآمد و خدمتگزار به مردم و در راستاي اهداف نظام مقدس جمهوري اسلامي انشاءالله در خدمتتان باشيم، عرض تبريك داريم.
6
مراسم اقتراع شعب منتخبین دور دوم مجلس شورای اسلامی

احمد اميرآبادي فراهاني
آقاي رئيس! اگر اجازه بفرماييد من اسامي منتخبين عزيز را براي عضويت در شعبشان قرائت كنم:
جناب آقاي ابراهيم عزيزي شعبه دوم، جناب آقاي بهزاد عليزاده شعبه دهم، جناب آقاي عليرضا عباسي شعبه هفتم، جناب آقاي عليرضا زنديان شعبه هشتم، جناب آقاي شبيب جويجري شعبه نهم، جناب آقاي حسين رجائي شعبه دهم، جناب آقاي مجتبي بخشيپور شعبه يازدهم، جناب آقاي عبدالجلال ايري شعبه دوازدهم، جناب آقاي اصغر سليمي شعبه سيزدهم و جناب آقاي مهدي باقري شعبه چهاردهم كه براي همه اين عزيزان و همكاراني كه در مرحله دوم به مجلس يازدهم راه يافتند آرزوي موفقيت داريم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
خواهشاً دوستان پروتكلهاي بهداشتي را رعايت كنند، خيلي هيجانزده نشويد. دوستان عزيز! كرونا داريم، فاصله اجتماعي را رعايت بفرماييد. آقاي موسويلارگاني! دوستاني كه تذكر داشتند را بفرماييد.

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقاي صباغيانبافقي! اگر در موضوعي كه در دستور سوم است تذكر داريد بفرماييد.

محمدرضا صباغيان بافقي
بسم الله الرحمن الرحيم و به نستعين
عرض سلام و ادب خدمت نمايندگان محترم و عرض خيرمقدم و تبريك به نمايندگاني كه در مرحله دوم در خدمتشان هستيم. انشاءالله كه موفق و مؤيد باشند. آقاي قاضيزاده! تذكر من بند (1) ماده (20) و ماده (43) است. ببينيد! در دستور كار موضوع انتخاب هيأترئيسه مركزي نظارت بر انتخابات بود كه الان يك دفعه حذف شده است. قرار بود كه قبلاً دستور كار مشخص باشد، دقيق باشد، برنامهريزي شده باشد، اگر محبت كنيد حداقل علت اين موضوع اعلام شود و برنامهريزي به نحوي باشد كه ما شاهد اين تغييرات نباشيم. به هر حال الان شش ماه از مجلس يازدهم گذشت، ديگر الان بايد همه چيز نظم و انضباط خودش را داشته باشد.
يكي هم ماده (43)، آقاي قاضيزاده! شرايط اقتصادي در كشور ما سخت شده است. واقعاً گرانيها دارد مردم را به ستوه ميآورد و احساس ميشود اتفاق خاصي نميافتد. يك تصميمي گرفته شود و ما به داد اين مردم برسيم. واقعاً شرايط سختي را دارند ميگذرانند، گرانيها به شكل افسارگسيخته دارد در جامعه مردم و خصوصاً قشر ضعيف را تحت فشار قرار ميدهد، نابود ميكند. من از جنابعالي خواهش ميكنم، احساس ميشود دولت و مجلس خيلي كار خاصي نميكنند. ما از جنابعالي ميخواهيم كه يك دستوري براي اين موضوع بگذاريد، به هر حال اين مشكل مردم را در يك كلام ميخواهم بگويم، امروز مردم گناه دارند و ما امروز متولي آنها هستيم، سزاوار نيست كه اين شكل روي آنها فشار بيايد. عذرخواهي ميكنم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشكريم. ماده (20) كه فرموديد در ارتباط با وظايف و اختيارات رئيس مجلس صحبت ميكند كه بند (1) را فرموديد؛ اداره جلسات مجلس به شرح مواد آييننامه است. حالا بعداً به من حضوراً بيشتر توضيح بدهيد كه موضوع از چه قرار است. ماده (43) كه در رابطه با قسمت دوم تذكرتان فرموديد هم صحبت از اين است كه هر شعبه يك نفر ديگر از اعضاي خود را كه واجد صلاحيت براي كميسيون آييننامه است اعلام بفرمايد. با مسائل اقتصادي و روز خيلي هماهنگ نبود. تذكر بعدي را بفرماييد.

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقاي سيدسلمان ذاكر تذكر دارند.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
آقاي ذاكر! اگر در دستور است بفرماييد

سيدسلمان ذاکر
بسم الله الرحمن الرحيم
جناب آقاي رئيس! برابر ماده (22) آييننامه داخلي يكي از دلايلي كه موجب ميشود كاهش آمار رأي را در صحن علني مجلس داشته باشيم، فرآيندي است كه براي رأيگيري تعريف كردهاند. شما از زماني كه اعلام رأي ميكنيد تا ما وارد اين سيستم شويم و اين سيستم انگشت را بخواند چند ثانيه طول ميكشد؟ بعد بياييم مخالف و موافق را بزنيم حتي يك دقيقه طول ميكشد.
آقاي قاضيزاده، رئيس محترم جلسه، هيأترئيسه! بياييد اين فناوري را اصلاح كنيد. وقتي كه (60) نفر شركت نميكنند يكي از دلايل آن همين است. وقتي هر چقدر انگشت را ميگذاريم كه مخالف و موافق بيايد، نميآيد. چقدر منتظر بمانيم تا رأي بدهيم؟ من خواهش ميكنم اين فاصله زماني و رعايت اوقات را شما يك مقدار مراعات كنيد و توجه كنيد و فناوري اصلاح كند.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
بله، متشكرم. آقاي موسويلارگاني! نفر بعدي را بفرماييد.

سيدناصر موسوي لارگاني
نفر بعدي در تذكر جناب آقاي ولي اسماعيلي هستند، بفرماييد.

ولي اسماعيلي
بسم الله الرحمن الرحيم
ماده (22)، بند (11). آقاي دكتر! الان يك طرحي در كميسيون شوراها درخصوص انتخابات مطرح است. به نظر بنده اگر اين به عقب بيفتد نزديك است، با توجه به اينكه اين طرح الان مطرح است.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشكرم، هيأترئيسه هم همين كار را كرده، ولي ظاهراً مورد اعتراض است. نفر بعدي را بفرماييد.

سيدناصر موسوي لارگاني
تذكر بعدي، جناب آقاي احمد مرادي بفرماييد.

احمد مرادي
بسم الله الرحمن الرحيم و به نستعين انه خير ناصر و معين
جناب آقاي رئيس! من قبل از تذكر باز ميخواهم تأكيد كنم همانطور كه آقاي صباغيان هم اشاره كردند وضعيت مردم در حوزه اقتصاد واقعاً نابسامان است (نايبرئيس ـ جناب آقاي مرادي عزيز! در دستور صحبت كنيد) و من تأكيد و خواهش ميكنم كه حضرتعالي و دوستان ديگر و هيأترئيسه نسبت به اين موضوع اهتمام ويژهاي را داشته باشيد و شرايط مردم را واقعاً بايد درك كنيم.
تذكرم ماده (100) آييننامه داخلي مجلس شوراي اسلامي است و به نوعي همه دوستان به نظرم اين تذكر را دارند كه دستور هفتگي مجلس بايد به ترتيب وصول طرحها و لوايح از كميسيون و ساير موضوعات طبق آييننامه توسط هيأترئيسه مجلس تهيه و پس از چاپ و توزيع اعلام شود.
در صفحه مانيتور كاملاً آن موضوع و دستور كاري كه مربوط به انتخاب سه نفر اعضاي كميسيون امور داخلي كشور و شوراها است و اين كاري كه بايد انجام ميشد، براي ما هنوز مشخص نيست كه چرا از دستور خارج شد و يك دفعه آمدند موضوع تحليف را مطرح كردند. ميتوانستند قبلاً اين كار را انجام بدهند. خواهشم اين است كه در اين رابطه يك توضيحي داده شود و به نظرم اعتراض بعضي دوستان منجمله جناب آقاي موسوي هم در همين زمينه و همين ماده بود. منتظريم انشاءالله پاسخ لازم را دريافت كنيم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشكرم. چون نفرات بعدي هم در همين راستا تذكر دارند، من يك دفعه جواب بدهم، دوستان ديگر هم مطالبشان را بگويند.

سيدناصر موسوي لارگاني
تذكر بعدي، جناب آقاي نصراله پژمانفر بفرماييد.

نصراله پژمان فر
بسم الله الرحمن الرحيم
بنده هم خدمت يكايك سروران گرامي و اعزه بزرگوار هفته دفاع مقدس را تبريك و تهنيت دارم. به عزيزاني هم كه جديداً به جمع همكاران ما اضافه شدهاند عرض تبريك داريم. انشاءالله كه موفق باشند و بتوانيم در كنار همديگر مسائل را جلو ببريم.
آقاي رئيس! بنده تذكر مواد (99)، (100)، (111) و (112) را دارم. همانطور كه برادر بزرگوارمان هم اشاره كردند، ماده (100) دارد كه «دستور هفتگي مجلس بايد به ترتيب وصول طرحها و لوايح از كميسيونها و ساير موضوعات طبق اين آييننامه توسط هيأترئيسه مجلس تهيه و پس از چاپ و توزيع بر تابلوي مخصوص نصب شود. رعايت ترتيب مذكور الزامي است».
ماده (99) ميفرمايد: «تشكيل جلسات و رعايت ترتيب مذاكرات، اجراي آييننامه و حفظ نظم جلسه طبق اين آييننامه بر عهده رئيس جلسه است». ماده (111) و (112) هم در ارتباط با اين موضوع است.
ما امروز مطلع شديم كه دوستان طرحي را در يكي از كميسيونها مطرح كردند كه براساس آن تغييراتي در ارتباط با اين تعداد اعضا و اين تركيب پنج نفرهاي كه از مجلس انتخاب ميشد به هفت نفر اضافه شود و تغييراتي داشته باشد. اين حق يك نماينده است كه بتوانند طرحي را تهيه كنند و طبق روال بايد از طرف هيأترئيسه اعلام وصول شود، اداره قوانين، بعد به كميسيون آييننامه فرستاده شود، كميسيون آييننامه بررسي كند و در صورت تصويب اين موضوع، همكاران بزرگوار دقت داشته باشند، بعد از تصويب وقتي به تأييد رسيد آن موقع ميتواند قانون باشد و اجرا شود.
همكاران بزرگوار! اما امروز يك بدعت بزرگي در مجلس ما مطرح شده كه بايد جلوي اين بدعت گرفته شود. آن بدعت اين است كه ما بياييم يك پيشنهادي كه هنوز اعلام وصول نشده، هنوز به اداره قوانين نرفته، هنوز به كميسيون آييننامه نيامده، بررسي نشده، مصوب نشده، ما براساس آن كشور و اين شورايي كه براساس آن امروز بايد تشكيل شود و تشكيل شدن آن به تأخير افتاده، جلوي آن را بگيريم، اين يك نكته. (حاجيدليگاني ـ وقتتان تمام است).
نكته دوم اين است كه در آن موضوعي كه پيشنهاد دادند، (نايبرئيس ـ حاجآقا! زمانتان تمام شده) عرضم تمام است، وقتم تمام نشده، من در تايم دارم ميگويم. آقاي دكتر! عرض شود در ارتباط با اين موضوع ما به عنوان كميسيون اصل (90) يكي از اعضايي هستيم كه بايد به كميسيون ما ارجاع ميشد. (نايبرئيس ـ شما چون در كميسيون اصل 90 هستيد بايد زمان را رعايت كنيد) به عنوان كميسيون اصل (90)، اين طرح به ما ارجاع نشده كه حتي ما به عنوان كميسيون فرعي بخواهيم نظر بدهيم. لذا من خواهش ميكنم اين را در دستور داشته باشيد كه انتخابات انجام شود. اگر تغيير آييننامه شد و مصوب شد براساس آن اصلاح كنيد، مثل خيلي از موارد ديگر. خيلي متشكرم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشكر، نفر بعدي را بفرماييد.

سيدناصر موسوي لارگاني
نفر بعدي جناب آقاي علي خضريان هستند، بفرماييد.

علي خضريان
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي رئيس! تذكر من مواد (99)، (100) و (143) است. آقاي رئيس، اعضاي محترم هيأترئيسه! شما بزرگواران قسم ياد كرديد كه به قانون پايبند باشيد. الان دوباره يك بار ديگر يادآوري شد و مراسم تحليف برگزار شد. شما نمايندههاي مردم هستيد و بعد يك بار ديگر قسم خورديد رفتيد آن بالا نشستيد و هيأترئيسه هستيد. دستور هفتگي چاپ شده، در دستور قرار گرفته، هيأترئيسه محترم و رئيس محترم بفرمايند براساس كدام بند و كجاي آييننامه به آنها اجازه داده دستور چاپشده را خارج كنند. ما حتي طبق تبصره (2) ماده (143) داريم دستور گزارش كميسيون وقتي در دستور قرار ميگيرد امكان تغيير و خروج آن وجود ندارد. شما بفرماييد براساس كجا اين را به دست آورديد كه از دستور خارج كرديد؟
وقتي بالا ميآييم و رجوع ميكنيم بعضي از دوستان هيأترئيسه از بياختياري خودشان ياد ميكنند و ميگويند ما اين كار را نكرديم. بزرگواران! اين يك و نيم متر بالا رفتن اينقدر ارزش ندارد كه داريد آزادگيتان را از دست ميدهيد. يك اتفاق سياسي دارد در مجلس رخ ميدهد، آقايان به خاطر اينكه نظرشان در كميسيون اصل (90) تأمين نشده دارند سهم كميسيون اصل (90) را ميگيرند و ميخواهند به خاطر همين قانون را اجرا نكنند. آقاي رئيس! خواهشم اين است كه اين بدعت بزرگ را مانع شويد، ببخشيد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
متشكرم. آقاي موسويلارگاني! نفر بعدي را بفرماييد.

سيدناصر موسوي لارگاني
نفر بعدي سركار خانم هاجر چناراني هستند.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
خانم چناراني! در موضوع است؟ اگر نباشد ميكروفنتان را قطع ميكنم. بفرماييد.

هاجر چناراني
بسم الله الرحمن الرحيم
معمولاً همه تذكرها بند (11) ماده (22)، حفظ شأن مجلس است. آقاي قاضيزاده! اولاً اينكه ما طبق آييننامه هر تذكري كه داده ميشود فرمايش شما كاملاً متين است كه ميفرماييد ما بگذاريم تعداد تذكرها جمع شود، چون معمولاً جواب اين است و ما بايد پاسخ بدهيم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
قرار بود شما در دستور حرف بزنيد. الان موضوع بحث دستور سوم است، دوستان تذكر دارند.

هاجر چناراني
ميدانم، من الان دارم ميگويم جدا از اينكه پاسخ هيچكدام از عزيزان داده نشده، شما ميخواهيد در آخر پاسخ بدهيد. من يك تذكر ويژه و خاصي كه دارم درخصوص حفظ شأن مجلس است. هيأترئيسه محترم! من ميخواهم يك نكتهاي را بگويم، جدا از جلسات غيرعلني ما كه هيچكسي، (نايبرئيس ـ شرمندهام خانم چناراني) آقاي قاضيزاده! يك لحظه گوش بدهيد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
خانم چناراني! در دستور نيست. نفر بعدي را بفرماييد.

سيدناصر موسوي لارگاني
نفر بعدي جناب آقاي محمدتقي نقدعلي هستند، بفرماييد.

محمدتقي نقدعلي
بسم الله الرحمن الرحيم و به نستعين
خدمت نمايندگاني كه امروز مراسم تحليف را انجام دادند خيرمقدم عرض ميكنيم. انشاءالله كه بتوانيم با همراهي و همكاري اوضاع اقتصادي بههمريختهاي را كه متأسفانه مردم را نگران كرده است سامان بدهيم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
حاجآقا متشكريم، موضوع تذكر را بفرماييد كدام بند است.

محمدتقي نقدعلي
من ماده (72) را تذكر دارم و اينكه هيأترئيسه موظف است سازوكار سهل و آسان را براي نمايندگان فراهم كند. البته ما كمكم ياد گرفتيم، ولي اين سيستمها براي ثبتنام تذكر و اخطار و موارد ديگر به معما شبيهتر است.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
حاجآقا! شرمندهام، در موضوع نيست. شما داريد در رابطه با بند (3) صحبت ميكنيد.

محمدتقي نقدعلي
نوبت به اوليا كه رسيد آسمان تپيد.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
نه، شما اصلاً نبايد اينجا تذكر بدهيد، ببخشيد، من شرمندهام. نفر بعدي را بفرماييد.

سيدناصر موسوي لارگاني
نفر بعدي جناب آقاي نيكبين هستند، بفرماييد.

جواد نيک بين
بسم الله الرحمن الرحيم
از محضر جناب آقاي رئيس جلسه بسيار تشكر ميكنم كه آرام، متين و خوب جلسه را اداره ميكنند (نايبرئيس ـ متشكريم، ولي گول نميخوريم) و از هيأترئيسه محترم هم تشكر ميكنم كه تصميمات خلقالساعه ميگيرد. جناب آقاي قاضيزاده عزيز! طبق مواد (100)، (99) و (22) آييننامه داخلي هيأترئيسه هيأت مرئوسه است، نه هيأترئيسه. از باب تسامح و تساهل ميگويند هيأترئيسه، چون شما بزرگواران فقط مسئول اداره جلسه هستيد، نه تغيير آييننامه. لذا در دستور جلسه طبق ماده (100) امروز دستور خاصي داشتيم، حالا به چه دليل و با چه عنوان يك دفعه اين دستور از دستور كار جلسه خارج ميشود. من خواهش ميكنم كارهايي كه دولت محترم در اين روزها انجام ميدهند را شما انجام ندهيد. (نايبرئيس ـ متشكرم، ديگر از ريل خارج شديد) دولت محترم كارهاي خلقالساعه انجام ميدهد، خيلي ممنونم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
دست شما درد نكند. آخرين نفر را هم بفرماييد.

سيدناصر موسوي لارگاني
نفر بعدي جناب آقاي سيدنظامالدين موسوي هستند، بفرماييد.

سيدنظام الدين موسوي
بسم الله الرحمن الرحيم
بنده هم خدمت نمايندگان عزيزي كه امروز مراسم تحليف را بهجا آوردند خيرمقدم عرض ميكنم و عرض تبريك به مناسبت هفته دفاع مقدس.
تذكر بنده راجع به مواد (99)، (100) و (103) آييننامه داخلي است. آقاي رئيس! من نميدانم، احتمالاً شما بعد از پايان صحبتها به راحتي ميخواهيد از ماجرا عبور كنيد، اما ما بر رعايت آييننامهاي كه شما به آن سوگند ياد كرديد اصرار داريم. شما سوگند ياد كرديد كه آييننامه را رعايت كنيد. من در هيچ كدام از مواد اين آييننامه بندي را پيدا نكردم، در مواد (19)، (20)، (21) و (22) كه مربوط به هيأترئيسه است، در هيچ كجاي اين آييننامه بند، ماده يا تبصرهاي مربوط به اينكه شما بتوانيد دستوري كه از قبل اعلام شده باشد را از كار خارج كنيد در اين آييننامه نيست.
اما مواد (100)، (99)، (103) و (143)، همه اين مواد ناظر بر اين است كه شما بايد ترتيب و اولويت را رعايت كنيد. آقاي رئيس! قرار نيست به دليل اينكه يك انتخاباتي مطابق ميل شما برگزار شده و نفراتي مطابق عدم ميل شخص خاصي روي كار آمده باشند و توسط يك كميسيوني انتخاب شده باشند، موضوعي را از دستور كار خارج كنيد. اين يك بدعت است.
آقاي رئيس! اگر قرار باشد شما روال جاري مجلس را انجام ندهيد، به بهانه اينكه قانون يا مادهاي در آينده قرار است تصويب شود سنگ روي سنگ بند نميشود. ما امروز انتخابات رياست جمهوري را در پيش داريم، در يكي از كميسيونها موضوعي راجع به انتخابات رياست جمهوري در دستور كار قرار دارد كه هنوز تبديل به قانون نشده است. آيا ما ميتوانيم اجراي انتخابات رياست جمهوري را طبق تقويم خودش متوقف كنيم كه قرار است در آينده آن طرح بيايد و در مجلس تبديل به قانون شود؟ ما از شما ميخواهيم حتماً همين امروز اين رفتار خلاف قانون خودتان را كنار بگذاريد و هيأترئيسه محترم انتخابات را برگزار كند. ممنونم.

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
خيلي متشكرم. لازم است من چند تا نكته را توضيح بدهم. اولاً در رابطه با وظايف و اختيارات هيأترئيسه ماده (22) را اگر ملاحظه بفرماييد در بند (6) ميگويد: «تهيه و تنظيم برنامه هفتگي مجلس» يعني از وظايف و اختيارات هيأترئيسه است. در ماده (100) كه دوستان تذكر ميدهند، ميگويند دستور هفتگي مجلس بايد به ترتيب وصول طرحها و لوايح از كميسيونها و ساير موضوعات طبق اين آييننامه توسط هيأترئيسه تهيه و چاپ و توزيع شود. موضوع مورد بحث شما نه طرح است، نه لايحه است، بلكه برگزاري انتخابات است، اگر بخواهيم ترتيب وصول را هم رعايت كنيم، بنابراين با اين موضوعي كه شما ميفرماييد و با استنتاجي كه شما ميفرماييد حالا حالاها اصلاً نبايد در دستور ميبود. (موسوي ـ «ساير موضوعات» را هم توجه كنيد) بله، ساير موضوعات را هم عرض ميكنم. بنابراين از اختيارات هيأترئيسه است كه دستورات را طبق آن چيزي كه شما ميفرماييد و اعلام وصولي كه شده قرار بدهد و در دستور قرار بدهد، اين در رابطه با اين.
(پژمانفر ـ در دستور نبوده است، خلاف آييننامه است)
نكته بعدي كه بايد خدمت شما عرض كنم، اين است كه اين دستور شماره (3) است، ما هم هنوز وارد دستور نشديم كه شما ميفرماييد ما جابهجا كرديم يا غيرجابهجا. (موسوي ـ دستور چهارم را مطرح كرديد) نخير، دستور چهارم مطرح نبود، بحث تحليف همكاران نماينده ما بوده كه خارج از دستور بوده، در كادر پاييني است، دستور چهارم نيست.
از اينكه بگذريم امروز صبح ظاهراً آقاي جوكار رياست محترم كميسيون شوراها همانطوري كه اعلام فرمودند به آقاي رئيس مراجعه كردند، گفتند ما يك اصلاح قانوني را انجام داديم كه منجر ميشود تعداد و تركيب اعضاي ناظر از طرف مجلس تغيير پيدا كند. شما كمي تأمل كنيد. آقاي رئيس! هم به بنده فرمودند فعلاً وارد اين دستور نشويد تا به آن برسيم.

علي خضريان
تذكر ماده (99) و (100) را چرا از دستور خارج كرديد؟

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
عليايحال الان چون ما بايد وارد نطقها شويم، ما از دستور هم خارج نكرديم، وارد نطقها ميشويم، امروز بعدازظهر جلسه هيأترئيسه است، انشاءالله بعدازظهر در هيأترئيسه رسيدگي ميكنيم. اگر نظر شما مورد پسند قرار گرفت انشاءالله در دستور بعدي قرار ميدهيم.
7
ناطقان جلسه آقایان: اردشیر مطهری، فرهاد بشیری، علیرضا پاکفطرت، یحیی ابراهیمی و جعفر قادری

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي

حسينعلي حاجي دليگاني
بسم الله الرحمن الرحيم
ناطقان جلسه علني امروز عبارتند از:
ـ آقاي اردشير مطهري نماينده محترم گرمسار و آرادان.
ـ آقاي فرهاد بشيري نماينده محترم پاكدشت.
ـ آقاي عليرضا پاكفطرت نماينده محترم شيراز و زرقان.
(كه هر كدام هفت دقيقه وقت دارند)
ـ آقاي يحيي ابراهيمي نماينده محترم دلفان و سلسله.
ـ آقاي جعفر قادري نماينده محترم شيراز و زرقان.
(كه هر كدام پنج دقيقه وقت دارند)
جناب آقاي مطهري! بفرماييد نطق خودتان را شروع كنيد.

اردشير مطهري
نطق 7 دقیقه ای
سلام علكيم
بسم الله الرحمن الرحيم
مردم ايران و نمايندگان محترم مجلس! امروز در شرايطي هستيم كه وقتي براي تعارف كردن نداريم. پس حرف آخر را همين اول ميزنم. آدرس مشكلات كشور كاخ سفيد نيست، بلكه خيابان پاستور و دفتر كار كساني است كه هفت سال كشور را معطل مذاكره با كاخ سفيد كردهاند. امروز با گذشت حدود چهار ماه از آغاز فعاليتهاي مجلس يازدهم، همه ما مشكلات را ميدانيم و ديگر بيان كردن مشكلات براي مردم خستهكننده شده است. مردم به ما رأي ندادهاند تا فقط مشكلات را بگوييم، رأي دادهاند تا ريشه مشكلات را پيدا كنيم و براي حل آنها راهحل ارائه دهيم.
به نظر بنده مشكلات اقتصادي كشور دو دليل مهم دارد، يكي سياستگذاريهاي اشتباه در حوزه اقتصادي و دوم ناكارآمدي مديران و به ويژه ضعف شديد مديريتي در هفت سال اخير. وقت آن رسيده كه از خود بپرسيم چرا هر دولتي كه طي سه دهه اخير روي كار آمده نتوانسته فاصله طبقاتي را از بين ببرد و اين فاصله هر روز بيشتر شده است؟ چرا هر روز ثروتمندان ثروتمندتر و فقرا فقيرتر ميشوند؟ به نظر ميرسد پذيرش نسخههاي بانك جهاني توسط دولتمردان ايراني عليرغم هشدارهاي حضرت آقا سبب شده است كه وضع اقتصادي ايران هر سال بدتر شود. يعني دلسوزان نظام همان روزهاي آغازين ميدانستند كه نتيجه خصوصيسازيهاي بيرويه، يارانهزداييهاي غيرعلمي و آزادسازيهاي بيضابطه يك روزي ما را به كجا ميرساند. براي همين است هر كسي كه رئيسجمهور ميشود مردم ميگويند خدا پدر قبلي را بيامرزد، چون اين يك روند است.
نمايندگان محترم، ملت عزيز ايران! خلاصه بگويم، (30) سال است كه يك جناح دولت را در اختيار داشته است و آن هم جناح سرمايهداري است. گويي از همان سال اولي كه مرحوم هاشميرفسنجاني رئيسجمهور شده هنوز هم رئيسجمهور مانده است. هنوز همان سياستهاي سرمايهداري و خصوصيسازي دولت اوست كه توسط افراد مختلف با شيوههاي متفاوت اجرا ميشود. اينكه ما فكر ميكنيم هر هشت سال يك جناح متفاوتي در رأس كار قرار گرفته واقعيت ندارد. حتي آنها كه دنبال عدالتخواهي بودند عدالت در توزيع ثروت را مدنظر داشتند، ولي مسأله اصلي عدالت در هنگام توليد ثروت است. يعني بايد شرايط براي خلق ثروت و ساختن زندگي مناسب عادلانه باشد، نه اينكه شرايط به گونهاي باشد كه عدهاي بتوانند آينده را بخرند و بعد به طبقات ديگر صدقه بدهند.
امروز ديگر همه ما به خوبي ميدانيم كه ريشه مشكلات كشور نه خارجي است و نه ربطي به اختيارات رئيسجمهور دارد، چراكه دولت فعلي در بالاترين سطح با هر كشوري كه خواست مذاكره كرد و هر اختياري كه خواست به دست آورد. ولي امروز وضع اقتصادمان از هميشه بدتر است.
در واقع مسأله اصلي اقتصاد ما سياستهاي دولتهاي خودمان است، همان سياستهايي كه مردم را به دو گروه برنده و بازنده تقسيم كرده است. يك طرف شهرك باستيهيلز و يك طرف قلعهحسنخان. يك طرف مدارس غيرانتفاعي و يك طرف مدارس دولتي. يك طرف بيمارستانهاي خصوصي گرانقيمت و يك طرف بيمارستانهاي دولتي بيامكانات. يك طرف آقازادههاي پورشهسوار، يك طرف نوجوان كولبر. يك طرف بانكهاي خصوصي و يك طرف كارگراني كه چند ماه هم حقوق نميگيرند. يك طرف بساز و بفروشهاي ميلياردر و يك طرف مستأجرهاي بيپناه.
نمايندگان محترم و انقلابي! مشكل فقط بيعرضگي و باعرضگي نيست، مشكل اصلي ما كارآمدي و ناكارآمدي مديران نيست. شما هر مدير باعرضهاي را روي كار بياوريد وقتي سياست اقتصادي دولت به نفع طبقه پولدار و برنده است، هيچ تغييري در زندگي مردم ايجاد نخواهد شد. وقتي سياست دولتها اين بوده كه عدهاي پولدارتر از بقيه باشند، نتيجهاش اين ميشود كه هر روز از يك گوشه كشور يك سلطان جديد سبز ميشود.
قوه قضائيه يقه چند نفر را ميتواند بگيرد؟ چند تا سلطان را محاكمه كند؟ سلطان قير، سلطان دلار، سكه، خودرو، لابد چند وقت ديگر هم سلطان واكسن. اگر اين سياستها ادامه پيدا كند شما هر سلطاني را بگيريد يك سلطان ديگر جاي او را ميگيرد، چون سياستهاي ما سلطانساز است.
البته قبول دارم در كنار اين سياستهاي اشتباه، ناكارآمدي و رهاشدگي در برخي امور وجود دارد. دولت يك هماهنگكننده قوي ندارد، بخشهاي مختلف دولتي هر كدام كار خودشان را ميكنند. اگر بخواهيم از سوءمديريت در كشور صحبت كنيم سخن بسيار است، اما پرايد (100) ميليوني، (حاجيدليگاني ـ تشكر، آقاي مطهري! وقتتان تمام است) كود چندصد هزار توماني، توليدكنندگان و كارآفرينان ورشكستشده و اوضاع بورس نماد مديريت اين دولت است. مديريت اين دولت است كه كمر توليدكنندهها را زير فشارهاي اقتصادي خم كرده و صداي اعتراض مردم را بلند كرده است. مديريت اشرافي، لجوجانه و غيرمردمي كه از درون كاخهاي نياوران ميخواهد مملكت را اداره كند، اما خبر از غم و اندوه مردم ندارد.
در پايان يك خواهش از دولت دارم، ما به خاطر مصالح عالي نظام و فرمايشات وليامر مسلمين حضرت آقا مراعات شما را ميكنيم. آقاي رئيسجمهور! اما شما هم مراعات مردم را بكنيد و در اين سال آخر لااقل روزه سكوت بگيريد و حرف نزنيد، چون هر بار كه حرف ميزنيد هم مردم را عصبانيتر ميكنيد، هم بازار را به هم ميريزيد. (حاجيدليگاني ـ وقتتان گذشت، بقيه را به مطبوعات بدهيد) چند لحظه، عذرخواهي ميكنم. از همكاران محترم خودم ميخواهم با اصلاح كارشناسي و دقيق سياستهاي اقتصادي كشور، ريلگذاري جديدي براي دولتها انجام دهند. ميخواهم با اصلاح كارشناسي و فوري قوانين مربوط به كسبوكارها نور اميد را در دلهاي مردم و جوانان ايجاد كنيم. (حاجيدليگاني ـ آقاي مطهري! وقتتان تمام است) نكته آخر اينكه اجازه ندهيم ما را گرفتار حاشيه كنند... (قطع ميكروفن).

سيداميرحسين قاضي زاده هاشمي
جناب آقاي مطهري! وقتتان به اتمام رسيده، شرمندهايم. نفر بعدي را اعلام بفرماييد.

حسينعلي حاجي دليگاني
از برادر گرامي اردشير مطهري نماينده محترم گرمسار و آرادان تشكر ميكنم. از برادر گرامي فرهاد بشيري نماينده محترم پاكدشت دعوت ميكنم كه نطق هفتدقيقهاي خودشان را شروع بفرمايند.
(در اين هنگام آقاي علي نيكزادثمرين «نايبرئيس دوم» رياست جلسه را به عهده گرفتند)

فرهاد بشيري
نطق 7 دقیقه ای
آقاي رئيس! اگر نظم جلسه را توصيه بفرماييد، بعد من شروع كنم. سلام عليكم.
بسم الله الرحمن الرحيم
در آغاز سخن بازگشايي مدارس، دانشگاهها و حوزههاي علميه را به همه معلمان، اساتيد، دانشجويان، طلاب و دانشآموزان تبريك عرض نموده و اميدوارم كه در اين سال تحصيلي بتوانند با ابتكار و تلاش بيش از پيش بر كاستيهاي حادث از اين ويروس منحوس چيره شده و اعتلاي علمي و فرهنگي كشور را تداوم بخشند.
چهلمين سالگرد دفاع مقدس را پشت سر ميگذرانيم كه به فرمايش مقام معظم رهبري هشت سال دفاع مقدس ما صرفاً يك امتداد زماني و فقط يك برهه زماني نيست، بلكه گنجينه عظيمي است كه تا مدتهاي طولاني ملت ما ميتواند از آن استفاده كند، آن را استخراج كند و مصرف كند و سرمايهگذاري كند.
يكي از گنجها اعتمادبهنفسي بود كه از رهگذر تكيه بر ارزشها و آرمانهاي الهي نصيب ملت مقاوممان گشت و آنان را به پيروزي بزرگ و تاريخي بر دشمنانشان رسانيد. امروز يكي از راهبردهاي تقابل دشمن با ملت انقلابي ما از بين بردن همين اعتماد به نفس، خودباوري و تواناييهاي ذاتي ماست كه خداوند متعال در وجود ملتمان به وديعت نهاده است. دشمن به خوبي ميداند ملتي كه اعتماد به نفس خود را از دست بدهد به آساني شكننده شده، زمينگير و ناتوان ميشود. رهبر انديشمند انقلاب اسلامي در اين باره ميفرمايند، وقتي اعتماد به نفس نبود حالت انسان حالت انتظار كمك ديگران و انتظار دستگيري ديگران است، مثل آدم مفلوك و زمينگيري كه يك گوشهاي نشسته است، منتظر يك نفري است كه از آنجا عبور كند و يك كمكي به او كند.
ملت آگاه ايران، نمايندگان محترم ملت! برخي با سادهلوحي گرانيها و معضلات اقتصادي را تماماً به تحريم نسبت داده، به عنوان خادم مردم در خانه ملت اعلام ميدارم كه اين برداشت نادرست سرپوشي بر روي ناكارآمديها، سوءتدبيرها و سوءمديريتها است. براي مثال بيش از پنج ماه وزارت محترم صنعت، معدن و تجارت آن هم در كوران تحريمها با سرپرستي اداره ميشود. آيا اين خطا هم ناشي از تحريمها است؟ با اين سوءمديريتها و ناكارآمديها آيا امروز به آرمانهاي انقلاب رسيدهايم؟ آيا مردم از مسئوليني كه فقط به ظواهر و تشريفات شاهانه بسنده ميكنند راضي هستند؟ آيا آن مسئوليني كه به وعدههاي پوچ و حاشيهسازي به دنبال بزك كردن كارنامه نداشته خويش هستند در خط امام و شهدا هستند؟
آقاي مسئول محترمي كه نبض اقتصاد و بازار در دست جنابتان است! آيا از قيمت لحظهاي سبد نياز خانوارها اطلاع داريد؟ آيا ميدانيد سادهترين وعده غذايي براي يك كارگر ساده كه بعضاً چند جوان تحصيلكرده و فاقد شغل بر سر سفرهاش هستند چقدر تمام ميشود؟ آيا از تنشهاي گوشه و كنار اين بازار آگاه هستيد؟ از امنيت اقتصادي كشور آگاه هستيد؟ آيا ميتوانيد با حقوق يك ماه يك كارگر يا كارمند ساده گذران ايام فرماييد؟ روي سخن من بيش از همه با دولتمردان است.
آقايان! امروز رهبر عظيمالشأنمان حضرت امام خامنهاي (مدظلهالعالي)، اقشار مختلف مردم، مجلس، شوراي نگهبان، قوه قضائيه، سپاه پاسداران، ارتش، بسيج، نيروي انتظامي و هر آن كسي كه دل در گرو اين آب و خاك الهي دارد، تمامقد خود را آماده همكاري با شما نموده تا از سد سختيهاي اين پيچ تاريخي گذر كنيم. اما آيا دولت و مديران آن توان و اراده لازم دارند با مديران فرسوده و با راندمان پايين كه توان هماهنگي نهادها و سازمانهاي قبلي خود را نداشته و امروزه بر اريكهاي گرانتر از پيش تكيه زدهاند، ميتوان بر مشكلات فائق آمد؟ آيا مشكلات جامعه با جلسات مجازي و فرمايشات از راه دور حل خواهد شد يا با حضور انقلابي و جهادي صاحبان صندليهاي مديريتي، تفرقهافكني لجاجتگونه و نپذيرفتن نصايح بزرگان و خيرخواهان و تضعيف ساير قوا و نهادهاي نظام دواي كدام درد است؟ مديري كه (40) سال بعد از انقلاب به جاي پاسخگويي به مردم، طاغوتمآبانه بر همه تحكم نموده و وظايف خود را از اين و آن مطالبه ميكند، دواي كدام درد مردم خواهد بود؟ درد مسكن، درد سلامت، اشتغال، اقتصاد يا فرهنگ؟
آقايان! شما را به خدا به جاي توجه به حواشي، متوجه متن شويد. امروز متن اقتصاد مردم است. امروز متن سفره خالي مردم است. امروز متن حاشيهنشيني فزاينده كلانشهرها است، بيكاري است، موانع اشتغال و ازدواج جوانان است. امروز متن نوسانات لحظهاي قيمت همه احتياجات مردم است، اختلاف نجومي بين درآمد مردم با مديران، قهقهه مستانه آقازادهها است، بر مركب تجملات و به رخ كشيدن فاصله طبقاتيشان.
آقايان! بيدار شويد، هفت سال تمام تلاشتان جلب نظر كدخدا و همپيالههايش بود. لطفاً در اين چند صباح حواستان به همين داخل باشد، به همين جوانان و مردم. اين مردم همانها هستند كه سليمانيها را تربيت كردهاند كه خاري در چشمهاي آمريكاي جهانخوار گرديد.
آقايان دولتمرد! امروز بر شماست كه قدر اين وفاق و اجماع در همراهي با دولت را بدانيد (حاجيدليگاني ـ وقتتان تمام است) زيرا زمان پاسخگويي بسيار نزديك است.
اما شهرستان شهيدپرور پاكدشت با بيش از (450) شهيد سرفراز و هزاران رزمنده عزيزي كه دارد، امروز بيش از هر زماني شهرستان پاكدشت با قابليتها و ظرفيت ارزشمند آن ميتواند به عنوان شهرستان شاخص استان در امور صنعتي، توليدي، اقتصادي، كشاورزي و دامپروري بارهاي بزرگ را از دوش استان و كشور بردارد، به شرط اينكه فعالان عرصههاي مورد اشاره مورد حمايت همهجانبه قرار گيرند و موانع پيشروي آنها برداشته شود.
خدايا چنان كن سرانجام كار
تو خشنود باشي و ما رستگار
براي عظمت اسلام و مسلمين، شادي روح شهدا خصوصاً ايثارگران عرصه مدافعين حرم و سلامت صلوات بر محمد و آل محمد بفرستيد. (حضار صلوات فرستادند).

حسينعلي حاجي دليگاني
از برادر گرامي فرهاد بشيري نماينده محترم پاكدشت تشكر ميكنم. از برادر گرامي عليرضا پاكفطرت نماينده محترم شيراز و زرقان دعوت ميكنم كه نطق هفت دقيقهاي خودشان را شروع بفرمايند.

عليرضا پاک فطرت
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
«السلام عليك يا اباعبدالله»
با سلام و درود به شهداي انقلاب، امام شهدا و رهبر فرزانه انقلاب و با سلام و درود به ملت نجيب ايران خصوصاً مردم بافرهنگ فارس و شهرستانهاي شيراز و زرقان.
برادران و خواهران گرامي! چهار ماه از مجلس يازدهم گذشت، خيلي سريع اين چهار سال هم تمام خواهد شد. اگر ساختار مجلس اينگونه باشد به نظر نميرسد بتوان كار مفيدي براي مردم انجام داد. مجلس انقلابي بايد انقلابي بودن را از خود شروع كند. ما سياستهاي اقتصاد مقاومتي را دنبال نميكنيم، اگر اوضاع مجلس با اين روند پيش برود مردم از مجلس انقلابي هم نااميد خواهند شد.
با اينكه در اين مجلس افراد دلسوز، انقلابي، جوان و باتجربه زياد هستند، اما با توجه به ساختار غلط مجلس كه نشأتگرفته از آييننامه داخلي آن است و سالها قبل نوشته شده، انتظار نميرود تحولي در مجلس به وجود آيد. اگر آييننامه به صورت اساسي اصلاح نشود و اگر در اداره جلسات تغييراتي به وجود نيايد، اين مجلس هم مانند مجالس قبل راندمان مفيدي نخواهد داشت.
مقام معظم رهبري فرمودند اين مجلس نقطه اميد مردم است، چون مردم در شرايط سخت اقتصادي پاي صندوقهاي رأي آمدند. براي اينكه شرمنده رهبر و مردم نباشيم بايد انقلابي عمل كنيم.
شرط اول انقلابي بودن اين است كه مجلس جايگاه قانوني خود را پيدا كند و اين امر به رفتار تكتك نمايندگان بازميگردد. ما در مجلس چه ميكنيم؟ چهار ساعت وقت مجلس در صحن علني به چه كاري ميگذرد؟ مجلس بايد بيش از دوسوم وقت خود را به نظارت بر روي قوانيني بگذارد كه قبلاً نوشته و به دولت ابلاغ شده و دولت را مكلف كند تا قوانين را اجرايي كنند. مجلس اين همه در به تصويب رساندن يك طرح تلاش ميكند، اما طرحها در دولت اجرايي نميشود. براي مثال برنامه ششم توسعه كه از سال 1396 تا 1400 ميباشد شامل (124) ماده و (128) تبصره بوده كه فقط در يك ماده آن ماده (46) دولت مكلف شده رونق توليد و سياستهاي اقتصاد مقاومتي را اجرايي كند. از آن تاريخ تاكنون چه اتفاقي براي اقتصاد كشور افتاده است؟ در همين ماده قانوني ده بار ذكر شده كه «دولت مكلف است». مجلس بررسي كند دولت به كدام تكاليفش عمل كرده است. اگر دولت وظايفش را در همين يك ماده انجام ميداد اوضاع اقتصادي كشور اينگونه نبود.
مثالي ديگر؛ قانون بهبود مستمر محيط كسب و كار مصوب سال 1390 كه شايد يكي از بهترين قوانيني است كه مجلس در آن سال نوشته است. مجلس بررسي كند در (9) سال گذشته دولت با اين قانون چه كرده است؟ مگر وظيفه دولت اجراي قوانين نيست؟ مگر وظيفه مجلس نظارت بر اجراي قوانين نيست؟ متأسفانه كمتر از يكچهارم اين قانون در (9) سال گذشته اجرايي شده است. بنابراين نه مجلس به وظيفه خود به درستي عمل ميكند و نه دولت.
اما جناب رئيسجمهور محترم! اقتصاد به چه سمتي ميرود؟ عملكرد شما در مسائل اقتصادي مردم را دچار سردرگمي كرده است. به نظر ميرسد اين رفتارها با اقتصاد كشور عادي نيست. من به عملكرد اقتصادي شما اعتماد ندارم، به نظر نميرسد اقتصاد ايران اينقدر ناتوان باشد كه به سرعت قدرت پول ملي خود را اينگونه از دست بدهد.
جناب رئيسجمهور! شايد عمدي در كار باشد، حداقل شواهد اينگونه نشان ميدهد. همانگونه كه ملت قهرمان ايران به ياد دارند، جناب رئيسجمهور در فروردين 1397 به معاون اول خود دستور ميدهد كه در تلويزيون اعلام كنيد دلار (4200) توماني را هر كسي هر چقدر بخواهد و براي هر كاري بيايد بگيرد. به كلمات دقت كنيد، اين تصميم چه بلايي بر سر اقتصاد كشور آورد؟
جناب رئيسجمهور محترم! مردم به ياد دارند در سال 97 اعلام كرديد هر كسي هر چقدر سكه ميخواهد ميتواند با قيمت معين بخرد. با اين كارها خزانه كشور را خالي كرديد، در صورتي كه ميدانستيد قدرتهاي استكباري براي اين كشور دسيسه كردهاند. پس به من حق بدهيد نگران عملكرد اقتصادي دولت شما باشم و در دلسوز بودن جنابعالي نسبت به مردم ترديد داشته باشم. جناب دكتر روحاني! مواظب مشاورين اقتصادي خود باشيد.
اما چند پيشنهاد و تذكر به دولت محترم:
1 ـ ما در جنگ اقتصادي هستيم، جنگ اقتصادي به مراتب سختتر از جنگ نظامي است. بنابراين بايد دولت مركزي خيلي از كارهاي خرد را به استانها و دولتهاي محلي واگذار كند و خودش به مسائل كلان كشور بپردازد. جنگ هشتساله نشان داد كه همه استانها با كمك همديگر و با راهاندازي تيپها و لشكرها توانستند از آب و خاك كشور دفاع كنند. پس اقتصاد مقاومتي و عقل سليم ميگويد به استانها اجازه دهيد نفس بكشند و خود راه چارهاي پيدا كنند. در اين صورت نتيجه آن را شش ماه بعد خواهيد ديد.
2 ـ دولت بايد براساس بودجه مصوب كار كند و به آن پايبند باشد. ساختار بودجه كشور عادلانه نيست. لذا نظام بودجهريزي بايد اصلاح گردد.
3 ـ يكي از پيششرطهاي مهم ثبات اقتصادي و خروج از بحرانهاي اقتصادي، ثبات پولي و مالي است. لذا بايد بستر مناسب براي اجراي سياستهاي نظام پولي و مالي در كشور فراهم گردد.
4 ـ شاخص سهولت كسب و كار در كشور ما در سال 2020 در بين (190) كشور رتبه (127) بوده، در صورتي كه رتبه ايران در سال 2016، (117) بود. اين به معني بيتوجهي در تمامي حوزههاي اقتصادي و سرمايهگذاري در طي اين چهار سال است. لذا رئيسجمهور بايد به مجلس و مردم پاسخگو باشد.
5 ـ رئيسجمهور هر شش ماه بايد در مجلس سياستهاي اقتصادي را به مردم شفاف اعلام كند. مردم بايد بدانند شش ماه بعد چه اتفاقي براي پول و جيب آنها خواهد افتاد. (حاجيدليگاني ـ وقتتان تمام است) براي معيشت مردم نبايد پنهانكاري كرد، حتي همه مردم بايد بدانند در طول يك سال برنامههاي اقتصادي دولت به چه سمتي ميرود.
6 ـ بايد يك الگوي عملي براي اقتصاد در نظر گرفت. يكي از راهكارهاي آن حمايت از توليد داخلي است، اين يعني حمايت از اقتصاد و توليد ملي.
در پايان هفته دفاع مقدس را كه يادآور رشادتها و از جانگذشتگيهاي ملت بزرگ ايران است را گرامي ميدارم، متشكرم.

حسينعلي حاجي دليگاني
از برادر گرامي عليرضا پاكفطرت نماينده محترم شيراز و زرقان تشكر ميكنم. از برادر گرامي يحيي ابراهيمي نماينده محترم دلفان و سلسله دعوت ميكنم كه نطق پنج دقيقهاي خودشان را شروع بفرمايند.

يحيي ابراهيمي
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
سلام بر حضرت وليعصر، روح مطهر حضرت امام، مقام معظم رهبري، شهداي گرانقدر ايران اسلامي به ويژه سردار دلها حاج قاسم سليماني و شهداي سلامت و خدمت. سپاس از اعتمادي كه مردم نجيب دلفان و سلسله در حق اين فرزند كوچك خود روا داشتند تا صداي رسايشان باشم. تبريك به مناسبت آغاز سال تحصيلي بر كليه معلمان، دانشآموزان و اساتيد دانشگاه. تبريك به مناسبت هفته دفاع مقدس بر همه ايثارگران. خيرمقدم خدمت نمايندگاني كه جديداً به مجلس راه يافتند. تقدير و تشكر از همكاران خودم در حوزه سلامت عليالخصوص وزير محترم بهداشت و درمان.
نمايندگان عزيز! ما سوگند خوردهايم كه همواره به استقلال و اعتلاي كشور، حفظ حقوق ملت و خدمت به مردم پايبند باشيم. حدود (40) سال پيش ملت بزرگ ايران عليه قانونشكني، نابرابري، اشرافيت، شكاف طبقاتي، نبود آزادي و حاكميت دستگاه خودكامه به پا خاست و مردميترين انقلاب جهان را به رهبري حضرت امام به ثبت تاريخ رساند. اكنون حدود نيمقرن است كه ما انقلابيون سكاندار مديريت كشور شدهايم. دستاوردهاي بزرگي داشتهايم، اما شاخصهايمان در مقياس با پتانسيلهاي موجود قانعكننده نيست.
اگر بخواهيم سهم كارشكني و شيطنتهاي برخي از قدرتهاي بزرگ جهاني و در رأس آنها آمريكا را به يك سو بنهيم، بايد بپذيريم كه سوءمديريت از موانع اصلي توسعه كشور بوده است و براي رفع اين نقيصه بايد بدون حاشيه راهكار اصلي را بيابيم و به كار ببنديم، چرا كه نسلهاي سوم و چهارم انقلاب ديگر اشتباه و خطاي ما را به سادگي نخواهند بخشيد.
همكاران عزيزم! بنده در آغاز جنگ، نوجواني (13) ساله بودم، بيش از (40) ماه در جبههها جنگيدم و با بسياري از شهدا حشر و نشر داشتم و با هم براي اين امر مهم ميثاق بستيم. قرارمان اين بود كه كشوري داشته باشيم مستقل، آزاد، پيرو عدالت علوي كه منافع ملي آن بين ملت به عدالت، برادري و برابري تقسيم شود. قرارمان اين نبود كه با اين هم منابع امروز يكسوم از جمعيت آن زير خط فقر باشد، فلاكتزده باشيم، جوانانمان بيكار و بيانگيزه، نااميد از آينده، مأيوس و سرخورده باشند و پدرانمان در برابر خانوادههاي خود شرمنده باشند. همه جاي ايران سراي من است، اما قرارمان اين نبود كه سالهاي سال با بودجهبندي ظالمانه و بخشينگر مناطقي از كشور را فراموش كنيم و منابع و ثروت كشور را با لابيگريهاي غيركارشناسي و حتي غيراخلاقي به سمت آباداني مناطقي خاص از كشور هدايت كنيم، در حالي كه در مناطق ديگري از كشورمان مردم براي ابتداييترين نيازهاي خود همچون جاده، مدرسه و حتي آب آشاميدني در تنگنا قرار داشته باشند.
ما بخشينگر نيستيم و ايران را براي همه ايرانيان ميخواهيم. به همان اندازه كه دلمان براي كومههاي مردم سيستان و بلوچستان ميسوزد، دلمان براي استرسهاي ناشي از سيلاب مردم خوزستان ميتپد، جانمان را فداي مردم شرق، غرب، جنوب و شمال كشور ميكنيم و به همان اندازه دلمان براي بچههاي بدون مدرسه و كپرنشين دلفان و سلسله و ساير مناطق لرستان كه هنوز از امكانات اوليه زندگي محروم هستند ميسوزد.
همكاران عزيزم! كجاي اين قصه عدالت است كه در استان لرستان سومين استان پرباران كشور با (13) هزار ميليارد مترمكعب خروجي آب و برخورداري از (11) درصد كل منابع آبهاي سطحي كشور متأسفانه بيش از (77) درصد از اراضي كشاورزي آن ديم باشد؟ (نايبرئيس ـ برادر ابراهيمي جمعبندي بفرماييد) در حالي كه متوسط كشور (46) درصد ميباشد. چه كسي اين حق را از استان لرستان پايمال كرده است؟ كجاي اين قصه با عدالت برابري ميكند؟ وزير نيرو بايد به مردم استان لرستان پاسخگو باشد. امروز آب مطالبه اصلي مردم و مجمع نمايندگان استان لرستان است. مردم حقآبه ميخواهند. (حاجيدليگاني ـ وقتتان تمام است).
تمام كارخانههاي استان لرستان با اجراي ناموفق طرح خصوصيسازي ورشكسته شدهاند. تعطيلي بيش از (70) درصد واحدهاي صنعتي و توليد لرستان و نيمهتمام ماندن پروژههاي استان در سال جهش توليد درد ديگري است كه تاكنون پاسخ قانعكنندهاي از مسئولين به آن نشنيدهايم.
همانطور كه مستحضر هستيد از مهمترين محورهاي توسعه راههاي ارتباطي ريلي، هوايي و زميني، جناب آقاي وزير راه! شما كه ميدانيد قرمزي جادههاي لرستان از خونهاي ريختهشده در تصادفات هر روز پررنگتر ميشود، شما كه ميدانيد تنها مركز استان بدون خط ريلي ديار فقير من است، شما كه ميدانيد دياري كه كريدور شمالغرب به جنوب، دياري كه ميزبان راهيان نور است، دياري كه هنوز هم صداي خودروهاي رزمي و زرهي هشت سال دفاع مقدس در مرزها، كوهها و جادههايش طنينانداز است، دياري كه دومين استان خسارتديده از جنگ است، پس چرا فكر اساسي نميكنيد؟ سهم قديميترين فرودگاه كشور چيست؟

حسينعلي حاجي دليگاني
بقيه مطالب را به رسانهها بدهيد. از برادر گرامي يحيي ابراهيمي نماينده محترم دلفان و سلسله تشكر ميكنم.

يحيي ابراهيمي
ما كه نتوانستيم كل مطالب را بيان كنيم، من در انتها از برادر عزيزم جناب آقاي دكتر قاليباف ميخواهم كه دومين سفر استاني خودش را به منطقه محروم استان لرستان انشاءالله جهت بازديد ميداني از اين منطقه محروم تشريف بياورند. دو تا تذكر دارم.

علي نيک زادثمرين
از برادر عزيزم آقاي دكتر ابراهيمي سپاسگزارم. خدمت همكاران عزيزمان كه امروز مراسم تحليف را برگزار كردند و نمايندگان جديد آرزوي توفيق داريم و تبريك عرض ميكنيم. قبل از اينكه برادر عزيزم آقاي دكتر قادري فرمايشاتشان را شروع كنند، خدمت همكاران شريفم عرض كنم ما دو تا موضوع مهم غير از تذكرات خواهيم داشت. يكي اولويت طرح تأمين كالاهاي اساسي، تبصره (1) ماده (100) مطرح خواهد شد. يكي هم بحث دوفوريت حذف بند «ن» تبصره (6) قانون بودجه 1399.
بنابراين همكاران شريف، خواهران و برادرانم آمادگي داشته باشند كه بتوانيم موافق و مخالف صحبت كند و اين دو موضوع را هم انشاءالله به نتيجه برسانيم.

حسينعلي حاجي دليگاني
جناب آقاي قادري بفرماييد.

جعفر قادري
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
در ماههاي نخست آغاز به كار مجلس يازدهم هستيم. مجلس يازدهم و تركيب آن اميدهاي زيادي را ايجاد كرده است. شرايط كشور به گونهاي است كه دقت و سرعت عمل مجلس ميتواند بسياري از مشكلات را حل و كمدقتي و اتلاف وقت مايه يأس و نااميدي مردم از مجلس خواهد شد. آنگونه كه مقام معظم رهبري فرمودند اين مجلس، مجلس اميد و انتظار مردم است. وقتي كه رهبري و مردم به اين مجلس دل بستهاند نبايد با كمدقتيها، توجه به مسائل فرعي به جاي مسائل اصلي، حاشيهسازي، تنبلي، عدم تعامل با نهادهاي حاكميتي و عدم شناخت از وضعيت خطير كشور اين اميد را به نااميدي تبديل كنيم. شايسته است به گونهاي عمل كنيم كه به انتظارات رهبري و مردم از مجلس پاسخ داده شود.
ضمن خيرمقدم به نمايندگان منتخب دور دوم، نكاتي را متذكر ميشوم. از نمايندگان انتظار داريم كه شأن و جايگاه نمايندگي مجلس را حفظ كرده و در اظهارنظرها و عملكردهاي خود به دست دشمنان آتو نداده و حرمت نمايندگي و مجلس را حفظ نمايند.
از مجلس انتظار ميرود كه مصوباتش پخته و كارشناسي باشد، بررسي طرحهاي كليدي و مهم به صورت دوفوريتي و صرفاً رسيدگي در يك كميسيون منجر به پختگي طرحها و لوايح نميشود. لازم است طرحهاي مهمي كه حيات و ممات جامعه به آن وابسته است در كميسيونهاي مرتبط به اندازه كافي چكشكاري شود.
مركز پژوهشها بازوي كارشناسي مجلس است، اگر بنا باشد كه نظر اين مركز در رسيدگي به طرحها و لوايح ناديده گرفته شود، صرف اين همه نيرو و امكانات در آن مركز موضوعيتي نخواهد داشت.
از دستاندركاران و مسئولين امور بهداشتي و درماني درگير در بحران كرونا نهايت تقدير و تشكر را دارم. از مردم هم انتظار داريم كه با رعايت پروتكلهاي بهداشتي و درماني زمينه را براي كاهش ابتلا و مرگ و مير ناشي از كرونا فراهم كنند.
در مورد تخريبهايي كه اين روزها به شكل سريالي متوجه مجلس است، از هيأترئيسه ميخواهم كه در تصميمات خود نهايت كارشناسي و دقت را داشته باشند تا زمينه براي تخريب بيشتر مجلس فراهم نشود. واگذاري خودرو چيز جديدي نيست كه در مجلس يازدهم اتفاق افتاده است، اگر چه اعتقاد دارم هيأترئيسه ميتوانست تصميم بهتر و كمهزينهتري بگيرد، ولي اين موضوع در همه ادوار مجلس وجود داشته است. به اعتقاد بنده اگر مجلس در تهران و حوزه انتخابيه خودرو استيجاري در اختيار نمايندگان ميگذاشت نيازي به تحويل خودرو نبود و اين جوسازيها موضوعيتي پيدا نميكرد. اگرچه تصميم هيأترئيسه كمهزينهترين روش براي مجلس است، ولي انتخاب ساير روشها تبعات كمتري را متوجه مجلس ميكرد.
از بانك مركزي، وزارت صمت و وزارت اقتصاد انتظار داريم كه در ترخيص مواد اوليه و تجهيزات و ماشينآلات و كالاهاي اساسي مردم تسريع كنند و بيشتر از اين اجازه ندهند كه مردم و بخشهاي توليدي منتظر ورود اين كالاها باشند.
از وزير آموزش و پرورش انتظار داريم كه بيش از اين اداره كل آموزش و پرورش فارس را بلاتكليف رها نكرده و نسبت به تعيين تكليف اداره كل اقدام نمايند. استان فارس از نظر شاخصهاي مهمي مثل سهم ارزش افزوده صنعتي، نرخ اشتغال، درآمد سرانه زيرساختهاي عمراني و بسياري از سرانههاي ديگر پايينتر از متوسط كشوري است كه مسئولين مربوطه براي اين عقبافتادگي بايد فكري كنند. انتظار داريم كه مسئولين اهتمام لازم را به خرج بدهند.
از نمايندگان استان خراسانرضوي انتظار داريم كه نسبت به پس گرفتن درخواست خود از رئيسجمهور براي لغو اختصاص سهميه سنگآهن به استان فارس اقدام نمايند. اگر اين درخواست اجابت شود بايد به استانهاي نفتخيز و گازخيز هم حق داده شود كه اجازه انتقال هيچگونه نفت و گازي را به استانهاي ديگر ندهند. اين تقسيمبندي، تقسيمبندي درست و معقول و منطقي نيست.
از دولت انتظار داريم كه در اختصاص بودجه به بخش بهداشت و درمان براي مقابله با كرونا انصاف و عدالت را به خرج دهند و به هر استان مطابق سهم جمعيتي و مطابق سهم ابتلايان به كرونا و ساير شاخصها، ملاكها و معيارهاي ديگر بودجه را اختصاص دهند. چه دليلي دارد كه برخي استانهاي سوگلي و بقيه بتوانند از امكانات بيشتري برخوردار و بقيه محروم باشند؟ اينكه يك استان در دولت پارتي ندارد و استان ديگري در دولت نماينده دارد، نبايد مانع اجراي عدالت شود. (نايبرئيس ـ برادر دكتر قادري عزيز! جمعبندي بفرماييد).
بحث خودرو را هم اشاره كنم، به نظر ميرسد كه اگر اجازه بدهند عموم متقاضياني كه داوطلب خريد خودرو هستند همه ثبتنام كنند و در طول سالهاي مختلف نوبتبندي شود، همان كاري كه براي حج انجام شد و از اين طريق نقدينگيها را جمعآوري كنند و اجازه بدهند كه طرحهاي توسعه ظرفيت توليد خودرو در كشور ادامه پيدا كند، شايد بتواند اين عطشها و التهاباتي كه براي يك ثبتنام خودرو وجود دارد را بتوانند پاسخ بدهند. ممنون و متشكرم.

حسينعلي حاجي دليگاني
از برادر گرامي جعفر قادري نماينده محترم شيراز و زرقان تشكر ميكنم. آقاي رئيس! نطقها تمام شد.

علي نيک زادثمرين
از آقاي دكتر قادري به نوبه خودم سپاسگزارم. برادر عزيزم آقاي اميرآبادي خدمت نمايندگاني كه امروز مراسم تحليف انجام دادند شعبهشان را اعلام ميكنند، من خواهش ميكنم دوستان كارهايشان را انجام بدهند.

احمد اميرآبادي فراهاني
بسم الله الرحمن الرحيم
دوره يازده، دور دوم، جدول توزيع حوزههاي انتخابيه در شعب پانزدهگانه دوره يازدهم، موضوع ماده (28) آييننامه داخلي مجلس شوراي اسلامي. حوزه انتخابيه اسلامآبادغرب و دالاهو جناب آقاي مجتبي بخشيپور شعبه دوم.
اهواز حوزه انتخابيه اهواز، باوي، حميديه و كارون جناب آقاي شبيب جويجري شعبه دوم.
حوزه انتخابيه بيجار جناب آقاي عليرضا زنديان شعبه چهارم.
حوزه انتخابيه دهلران، درهشهر، آبدانان و بدره جناب آقاي بهزاد عليزاده شعبه هفتم.
حوزه انتخابيه زنجان و طارم جناب آقاي مهدي باقري شعبه هشتم.
حوزه انتخابيه سميرم جناب آقاي اصغر سليمي شعبه نهم.
حوزه انتخابيه كرج، اشتهارد و فرديس جناب آقاي عليرضا عباسي شعبه يازدهم.
حوزه انتخابيه كردكوي، تركمن، بندرگز و گميشان جناب آقاي عبدالجلال ايري شعبه يازدهم.
حوزه انتخابيه كرمانشاه جناب آقاي ابراهيم عزيزي شعبه دوازدهم.
حوزه انتخابيه لنجان جناب آقاي حسين رجاييريزي شعبه سيزدهم.
همكاران نماينده عنايت داشته باشند! برابر آييننامه تا روز چهارشنبه ساعت (9:30) صبح ميتوانند به شعب مذكور مراجعه و اگر اعتراضي به اعتبارنامه همكاران دارند به شعبه تحويل بدهند، در غير اين صورت شعب محترم انشاءالله تا (9:30) صبح چهارشنبه گزارش همكاران را به صحن ارائه بكنند كه انشاءالله ما بتوانيم روز چهارشنبه در دستور كار صحن قرار بدهيم.
8
اعلام وصول طرح حذف بند «ن» تبصره (6) قانون بودجه سال 1399 کشور با قید دوفوریت و تصویب یک فوریت آن (ثبت 193)

احمد اميرآبادي فراهاني
آقاي رئيس! يك درخواست دوفوريت داريم. اگر اجازه بفرماييد جناب آقاي جليل مختار دوفوريت را مطرح كنند، آقاي مختار بفرماييد.

جليل مختار
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحيم
سلام و عرض ادب و احترام به كليه همكاران دارم و ياد و خاطره شهيدان هشت سال دفاع مقدس و شكست حصر آبادان را گرامي ميداريم.
طرح دوفوريتي حذف بند «ن» تبصره (6) بودجه سال 99 كشور.
با توجه به بند «ن» تبصره (6) قانون بودجه سال 99 كه (35) درصد از درآمدهاي شهرداريها و دهياريها از (1) درصد آلايندگي به سازمان محيطزيست انتقال داده شده به عنوان بزرگترين ظلم به شهرداريها و دهياريها در بودجه سال 99 محسوب ميشود. با عنايت به اينكه تبصره (1) ماده (38) ارزش افزوده مصوب سال 1387، (1) درصد از آلايندگي جهت شهرداريها و دهياريها مصوب شده بود و اين قانون هم در برنامه توسعه ششم طبق ماده (6) تصويب، ابلاغ و اجرا شده، در سال گذشته در مجلس دهم با توجه به وضعيت ويروس كرونا و شرايط بحراني كشور طبق اصل (85) قانون اساسي بودجه سال 99 تصويب شده بود كه متأسفانه اين بيعدالتي به شهرداريها و دهياريها در بودجه 99 روا شده است.
همانطور كه مستحضر هستيد در اصول برنامهريزي لزوم تبعيت از اسناد و قوانين بالادستي، از اين منابع به عنوان راهنما و شاخص و معيارهاي برنامههاي پاييندست محسوب ميشود به طوري كه همواره قانون بودجه هر سال كشور با رعايت مواد قانون برنامه پنجساله توسعه كشور در رعايت اسناد و قوانين بالاتر از جمله سند چشمانداز (20) ساله كشور ابلاغي مقام معظم رهبري (مدظلهالعالي) و در نهايت قانون اساسي تنظيم، تصويب و اجرا ميگردد. اين تقسيمبندي را ميتوان در برنامهريزي بلندمدت، ميانمدت و كوتاهمدت نيز ملاحظه نمود و همواره برنامههاي كوتاهمدت تبعيت از برنامههاي ميانمدت و بلندمدت مينمايد و از اصول و قاعده قانوني آن هم منحرف نميشود.
آنچه درخصوص عوارض بر توليد محصولات در (20) ساله اخير محقق شده را ميتوان به عوارض (1) درصد بر ارزش افزوده توليد مصوب سال 1370 قانون تجميع عوارض مصوب سال 1378 و قانون ماليات بر ارزش افزوده مصوب 1387 اشاره نمود كه قانون اخيرالذكر به دليل موقت بودن دوره آزمايشي اجرايي آن مرتباً در ادوار مختلف تمديد شده است. صرف نظر از مفاد قانون دائمي ماليات بر ارزش افزوده، آنچه درخصوص عوارض آلايندگي ملاحظه ميگردد تعريف و تصريح آن در تبصره (1) ماده (38) قانون ماليات بر ارزش افزوده مصوب سال 1387 و در نهايت نحوه توزيع عوارض قانون يادشده كه تفصيلاً در ماده (6) قانون برنامه توسعه ششم كشور بيان شده است. در بند (3) بخش «ب» ماده (6) قانون برنامه ششم توسعه و تبصره آن صراحتاً توزيع اين عوارض بين واحدهاي مختلف تقسيمات كشور در شهرستان براساس جمعيت عنوان گرديده است، اين در حالي است كه در بند «ن» تبصره (6) قانون بودجه سال 1399 برخلاف مفاد قانون برنامه توسعه ششم (35) درصد از اين عوارض را به صندوق توسعه محيطزيست كشور اختصاص دادند و به طور كامل و آشكارا انحراف از قوانين بالادستي در آن نمايان ميشود.
برخي از چالشهايي كه در كشور به دليل حذف درآمد (35) درصد آلايندگي در شهرداريها و دهياريها (نايبرئيس ـ برادر مختار! خواهش ميكنم جمعبندي بفرماييد) به آن اشاره بكنيم كاهش كميت و كيفيت خدمات شهري و بالطبع نارضايتي در بين شهروندان، شهرنشينان و روستانشيني هزينههاي اخير شهرداري در بعضي از استانها از جمله خشكسالي، ريزگردها، شوري آب، سيل، زلزله و همه توسط شهرداريها بايد بازسازي بشود. لذا با توجه به ضرورت تداوم ارائه خدمات شهري و انجام پروژههاي مرتبط در چهارچوب قانون، درخواست تصويب و پايداري (1) درصد آلايندگي طبق برنامه توسعه ششم به شهرداريها و دهياريها را دارم. خواهشمندم كه به اين طرح دوفوريتي رأي مثبت بدهيد، با تشكر.

علي نيک زادثمرين
از برادرم جناب مختار بسيار متشكرم، آقاي دكتر دهنوي! مخالف و موافق را اعلام بفرماييد.

سيدناصر موسوي لارگاني
مخالفيني كه به قيد قرعه نام آنها درآمده سيدعلي موسوي، غلامرضا نوريقزلجه هستند و موافقين جناب آقايان: سيدحمزه اميني، علي عليزاده هستند. مخالف اول جناب آقاي سيدعلي موسوي بفرماييد.

سيدعلي موسوي
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام و احترام محضر همكاران محترم و تبريك مجدد هفته دفاع مقدس و آرزوي سلامتي براي نايبرئيس محترم جناب آقاي دكتر نيكزاد. آقاي دكتر! واقعيت اين است من قبل از اينكه مخالفتم را اعلام كنم ميخواهم بگويم كه امروز وضعيت بازار ما خيلي آشفته است. آقاي دكتر نيكزاد! واقعيت اين است كه گراني دارد طغيان ميكند، مردم و دهكهاي پايين جامعه زير اين بار گرانيها واقعاً له شدند و امروز ما از وزارت صمت انتظار داشتيم كه واقعاً با يك طرحي به ميدان بيايد و اين مشكل را حل كند. الان چهار ماه است كه اين وزارت بيسرپرست مانده و از وزير و گزينهاي كه مطرح شده متأسفانه الان ما برنامهاي نميبينيم.
آقاي دكتر! واقعيت اين است كه ما و نمايندگان محترم مجلس يازدهم بايد حواسمان جمع باشد، ما نميخواهيم طرح دولت كه ميخواست ما را در دقيقه (90) قرار بدهد و بگويد اين وزارت بيسرپرست مانده و مردم مشكل دارند...

علي نيک زادثمرين
برادر موسوي! امر و فرمايش شما كاملاً درست است و بر همه هم ملموس است، ولي استدعا ميكنم در كليات و فوريت اين صحبت بفرماييد.

سيدعلي موسوي
مخالف
در مورد اين طرح اگر بخواهيم نظر بدهيم اين است كه ما در تبصرههاي مختلف در مورد اين بحث موارد مختلفي داريم و بودجههاي مختلفي در تبصرهها و بندهاي مختلف آمده و اگر واقعاً اينجا اين بند مطرح بشود در حقيقت تكرار بندهاي مختلف است، به نوعي ما تكرار مكررات ميكنيم در حالي كه در بندها و تبصرههاي مختلف بودجهاي براي اين امر آمده و احساس من اين است كه اين بند يك نوع تكرار مكررات است. به اين جهت ما از همكاران محترم خواهش ميكنيم كه اين بند را به دقت مطالعه فرمايند. مخالفت من اين است كه ما اين بند را حذف كنيم.

علي نيک زادثمرين
فرمايشتان تمام شد؟ از برادر عزيزم آقاي موسوي تشكر ميكنم، برادر بعد را بفرماييد.

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقاي سيدحمزه اميني موافق هستند، بفرماييد.

سيدحمزه اميني
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام و خستهنباشيد خدمت همكاران بسيار عزيز، اولاً حذف اين قانون برخلاف برنامه توسعه ششم است، دوماً همكاران عزيز و بزرگوار توجه فرمايند! شهرداريهاي شهرهاي كوچك و كمدرآمد، دهياريها امروز نياز شديدي به اين درآمد جزئي دارند. حالا فرض كنيم اين بند حذف نشود پول در جيب محيطزيست، صندوق ملي ميرود. حالا اين پول از صندوق ملي در بيايد و براي كدام شهرستانها تقسيم ميشود و اختصاص مييابد؟ فقط براي كلانشهرهايي كه معلوم نيست در كجا هزينه خواهد شد. ولي اگر اين بند حذف بشود درآمد حاصل از اينكه در حساب شهرداريهاي كوچك و دهياريها ميرود. عزيزان، همكاران عزيز! بنده شهرداريها را خبر دارم كه به خاطر (5)، (10) ميليون تومان كسر حقوق ميآورند و سر برج حقوق كاركنان و كارگران خود را نميتوانند پرداخت كنند، ولي به خاطر يكسري جزئيات و درآمدهاي جزئي ميتوانند در حساب خود پول داشته باشند و بتوانند پول و هزينه كارگران خود را پرداخت كنند. خواهشمندم براي اين بند موافق باشيد و رأي بدهيد درآمد حاصل از اين بند به حساب دهياريها و شهرداريها برود كه بتوانيم از شرمندگي كارگران زحمتكش شهرداريها و همچنين در عمران و آباداني روستاها مؤثر باشيم. والسلام

علي نيک زادثمرين
از برادر اميني سپاسگزاريم، مخالف بعدي را بفرماييد.

سيدناصر موسوي لارگاني
مخالف بعد جناب آقاي غلامرضا نوريقزلجه هستند، بفرماييد.

غلامرضا نوري قزلجه
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
عرض سلام و خستهنباشيد خدمت همكاران عزيز دارم. من خواهش ميكنم همكاران عزيز عنايت داشته باشند كه موضوع درخواست چيست و چرا ما با آن مخالفت ميكنيم. اينكه در بخشهاي ديگر در شهرداريها، دهياري و فلان و اينها مشكلات و كمبود منابع است همه به جاي خود، ولي از كجا ميخواهيم اين را برداريم عزيزان به اين نكته عنايت داشته باشند.
من از حاجآقاي سليمي و خانم دكتر رفيعي عذرخواهي ميكنم كه مخالف بودند و ميخواستند صحبت بكنند حالا من خودم صحبت كردم.

علي نيک زادثمرين
آقاي نوري! من از شما عذرخواهي ميكنم، اتاق فرمان! صداي آقاي نوري را درست كنند بفهميم چه ميفرمايند، بفرماييد.

غلامرضا نوري قزلجه
مخالف
در تبصره (1) قانون بودجه ماده (38) آن از واحدهاي آلاينده كه باعث آلودگي در شهرها و مناطق مسكوني كشور هستند عوارضي أخذ ميشود كه (1) درصد آن را به شهرداريها و دهياريها اختصاص ميدهند. در بودجه سال جاري كه الان در آن هستيم در بند «ن» آن آمده كه (35) درصد از اين (1) درصد را به صندوق ملي محيطزيست بدهيم تا براي كمك به كاهش آلودگي صرف بشود. ببينيد! ما نميخواهيم كه آلودگي اتفاق بيفتد ما عوارض بگيريم، هدف ما اين است كه آلودگي نباشد. اين (35) درصد مسير و گريزي به آن سمت است كه ما آلودگي را حذف بكنيم. اين محلي براي منابع و كمك و اينها نبايد تلقي بشود، محلي است كه صنايع آلاينده عوارضي را پرداخت ميكنند كه همين عوارض برگردد و اين آلايندگي را از بين ببرد. محيطزيست ميتواند از طريق صندوق محيطزيست خود براي همين واحدهايي كمك بكند كه در جهت كاهش آلايندگي ميخواهند سرمايهگذاري بكنند چون هدف ما كاهش آلايندگي است، هدف حفظ محيطزيست است نه اينكه ما فرهنگسازي بكنيم كه توليد آلايندگي توليد عوارض بيشتر است. توليد آلايندگي و توليد عوارض بيشتر تا پول بيشتري بگيريم، نبايد به سمتي برويم كه آلودگيها كاهش پيدا بكند و آلودگي هم كاهش پيدا نميكند مگر اينكه در جهت آن سرمايهگذاري بكنيم. يكي از محلهاي مناسبي كه براي سرمايهگذاري تعريف شده از طريق اعطاي تسهيلات و كمكهاي صندوق ملي محيطزيست، كمك به محلهايي است كه ايجاد آلودگي ميكنند، عوارض از خودشان ميگيريم و در حقيقت با هزينه خودشان است ولي ملزم ميكنيم كه آلودگي را كاهش بدهند. اين طرح و پيشنهاد عزيزان با اصل (50) قانون اساسي هم مغايرت واضح و روشن دارد و من همان بحث را اخطار دارم و هم مخالفت دارم كه انشاءالله در جهت اينكه يك محيطزيست سالم در شهرها، روستاها و مناطق مسكوني كشور داشته باشيم و همّ و غمّ ما براي كاهش آلودگيها باشد، نه در جهت توليد آلودگيها. به خاطر همين اين (35) درصد را كه حداقل در بودجه مانده اجازه بدهيد كه اين سر جايش بماند و صرف كاهش آلايندگي در محيطزيست ما بشود به جاي اينكه باز آلايندگي و پرداخت اين عوارض را تشويق بكنيم. از همكاران عزيز درخواست ميكنم كه با دوفوريت اين طرح مخالفت بفرمايند، ممنونم.

سيدناصر موسوي لارگاني
موافق دوم وقتشان را به جناب آقاي مجتبي يوسفي واگذار كردند، بفرماييد.

مجتبي يوسفي
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم و به نستعين انه خير ناصر و معين
عرض سلام و وقتبخير خدمت ملت شريف ايران و همكاران عزيز دارم. ببينيد! خلاصه اين قانون ميشود اينكه دولت براي حل مشكلات بودجهاي در حوزه آلايندگي دستش را در جيب مردم كرده، يعني از حق شهرداريها براساس ماده (6) قانون برنامه ششم توسعه آمده اين حق را كم كرده و اين را ميخواهد در حياط خلوت خودش كه نظارت مجلس بر آن نباشد در سازمان محيطزيست هزينه بكند.
سؤال اول ما؛ چرا اگر قرار است قانون سنواتي سال 99 حقي را برخلاف برنامه ششم توسعه باشد بايد دوسوم رأي را از مجلس بگيرد و با اين كاري كه ما داريم انجام ميدهيم (35) درصد درآمد شهرداريها و دهياريها خاصتاً آن شهرهاي كوچك، محروم و روستاهاي محروم را از جيب مردم داريم ميگيريم و داخل جايي ميبريم كه هيچ نظارتي بر آن نيست. اگر ميخواهيم بحث آلايندگي را برطرف بكنيم دولت محترم زحمت بكشد يا براساس قوانين در زمان مقرر اين بودجه را در برج (9) بياورد كه مجلس كامل بررسي كند و از منابع دولتي پول بدهد، نه از منابع شهرداريها و دهياريها از آنها كم بكنيم در اين وضع بد كرونا كه الان هم ساخت و ساز كم شده و هم از آن طرف مردم دچار مشكلات عديده شدند، تعداد پروانههاي شهرداريها و دهياريها را الان بگيريم ببينيد همين الان شهرداريها در پرداخت حقوق خود در شهرهاي كوچك و حتي شهرهاي بزرگ و روستاها دچار مشكل هستند، ما بياييم (35) درصد از درآمدهاي آنها را هم كم بكنيم و در يك جايي ببريم بگوييم ميخواهيم براي آلودگي جبران بكنيم.
سؤال اول من؛ با هزينههايي كه در بحث آلايندگي شده، الان ما مشكلات آلايندگيمان برطرف شده؟ در شمال بحث دفع زبالهها حل شد؟ در خيلي از شهرها يا مجموعهاي مثل استان خوزستان كه بحث آلايندگي و فلرهاي نفتي است حل شد؟ اول اينها را پاسخ بدهيم و بعد (35) درصد از درآمد شهرداريها و دهياريها را كم بكنيم و الان بياييم به جاي اينكه به شهرداريها و دهياريها كمك بكنيم كه الان در پرداخت حقوق كارگران شريف خود دچار مشكل هستند يك باري را تحميل بكنيم و هزينههايي را از آنها كسر بكنيم. اگر بنا است اين اتفاق بيفتد به صراحت برخلاف برنامه ششم توسعه است و بايد اينجا بيايد دوسوم رأي را بگيرد. ما الان بايد بياييم اتفاقاً خط اعتباريهاي جديدي را براي شهرداريها و دهياريها با توجه به محروميتي كه خاصتاً در شهرهاي كوچك و روستاها ميبينيم ايجاد بكنيم كه الان با توجه به اينكه (82) درصد از منابع شهري شدند و شهرها بيشتر از روستاها شدند را گفتيم خودگردان، خودگران يعني دستشان را در جيب مردم بكنند و از مردم عوارض كسر بكنند و الان هم وضع اقتصادي جامعه اجازه نميدهد بيشتر از اين در بحث عوارضها به مردم فشار بياوريم. لذا از همكاران محترم خواهش ميكنم با توجه به تخلف قانوني كه در اين ماده اتفاق افتاده رأي به حذف بدهند و از آن طرف كمك بكنيم كه مشكلات اعتباري شهرهاي كوچك و دهياريها حل بشود و بتوانيم بحثهاي عمران و آباداني روستاها و شهرها را دنبال بكنيم، تشكر ميكنم.

علي نيک زادثمرين
برادر يوسفي! از شما سپاسگزاريم. همكاران عزيز و بزرگوار هم مستحضر باشند! ما دوفوريت حذف بند «ن» تبصره (6) قانون بودجه 1399 را به رأي ميگذاريم. آماده مشاركت در رأيگيري باشند، استحضار داشته باشيد دوسوم رأي ميخواهد، ما دوفوريت حذف بند «ن» تبصره (6) قانون بودجه سال 1399 را به رأي ميگذاريم.
حضار 233 نفر، نمايندگان محترم لطفاً رأي خودتان را اعلام بفرماييد. (39) نفر شركت نكردند، خواهش ميكنم مشاركت داشته باشيد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب نشد. (154) رأي موافق آورد، چون (233) نفر بوديم (156) رأي موافق ميخواست، بنابراين رأي نياورد. برادرم آقاي مختار تقاضاي يكفوريت داشتند. بنابراين من خواهشم از همكاران بزرگوار، خواهران و برادرانم اين است كه در رأيگيري مشاركت بفرماييد. يكفوريت آن را به رأي ميگذاريم.
حضار 234 نفر، نمايندگان محترم لطفاً رأي خودتان را اعلام بفرماييد. (38) نفر از همكاران شريفمان رأي ندادند. (اميرآباديفراهاني ـ آقاي بازرگاني معاون محترم وزير نفت! شما به جايگاه دولت تشريف بياوريد) پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. با (170) رأي موافق رأي آورد.
9
تصویب تقاضای تغییر دستور درخصوص طرح اصلاح قانون بودجه سال 1399 کل کشور و الزام دولت به پرداخت یارانه برای تأمین کالاهای اساسی (ثبت 72)

احمد اميرآبادي فراهاني
آقاي رئيس! يك درخواست تبصره (1) ماده (100) درخصوص اولويت براي طرح كالاهاي اساسي داريم. از نماينده درخواستكنندگان جناب آقاي دكتر حاجيبابايي درخواست ميكنيم كه مطرح بفرمايند. آقاي حاجيبابايي! براساس تبصره (1) ماده (100)، (50) نفر از نمايندگان ميتوانند درخواست اولويت بدهند كه بيش از (50) نفر درخواست دادند، بنابراين جناب آقاي دكتر حاجيبابايي ميتوانند مطرح كنند، بفرماييد.

حميدرضا حاجي بابائي
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحيم
نمايندگان محترم استدعا دارم چند دقيقهاي عنايت بكنند، موضوع بسيار بسيار مهمي است و لازم است همه دوستان و نمايندگان محترم در جريان كار قرار بگيرند. استحضار داريد كه وضعيت معيشتي و به ويژه كالاهاي اساسي در كشور با افزايش قيمتها اقشار مختلف جامعه را مخصوصاً كساني كه از درآمد پايينتري برخوردار هستند با مشكل مواجه كرد. شما نمايندگان محترم براساس دلسوزي كه داشتيد حدود (200) نفر رأي به يكفوريتي داديد كه براساس اين يكفوريت دولت را مكلف بكنيد كه در جامعه كالابرگ در اختيار مردم قرار بدهد و در اين مقطع مشكلات مردم را برطرف بكنيد. اين طرح فوريتي شما در كميسيون برنامه و بودجه مصوب شد، حدود يك ماه و نيم بحث و بررسي شد، به دليل اينكه ما بعد از اين هفته دو هفته تعطيلي خواهيم داشت ما (50) نفر درخواست كرديم كه اين طرح اين هفته، شايد مثلاً روز چهارشنبه مطرح و مصوب بشود كه دو هفته تعطيلات مجلس است به تأخير نيفتد. براساس خواسته نمايندگان عزيز و يكفوريتي كه نمايندگان عزيز درخواست كردند قرار بر اين شد در مصوبه كميسيون برنامه و بودجه ما (30) هزار ميليارد تومان از محل بند «و» تبصره (2) و محل تبصره (14) براي كالاهاي اساسي تخصيص بدهيم.
دوستان عنايت بكنند! منظور از كالاهاي اساسي كارتهايي است كه در اختيار مردم است، الان يك كارتهايي در اختيار مردم است، حدود (60) ميليون نفر با اين كارت طرح معيشت را دريافت ميكنند. پس كالاكارت كاملاً مشخص و دقيق است. ما در كشور حدود (20) ميليون نفر تحت پوشش كميته امداد، بهزيستي داريم و حدود (7) ميليون نفر از اينها كساني هستند كه هيچجا رد پا ندارند، يعني نه در بهزيستي و نه در كميته امداد. (20) الي (21) ميليون نفر هستند براساس اين طرح قرار است كه به اينها ماهانه هر نفر (120) هزار تومان خانواده پنج نفره (600) هزار تومان كالاكارت در اختيار اينها قرار بدهند و آن كارت اعتباري است، پول نيست و با آن بروند و كالا دريافت كنند. مثل بنزين كه دريافت ميكنند.
بدانيد كه امروز در آمريكا با اين وضعيت (40) ميليون نفر از مردم آمريكا توسط اين كالاكارت دارند كالا دريافت ميكنند. پس اين شدني است و ما كارت داريم و همه اسامي هم مشخص است. (20) ميليون نفر براساس هر ماه خانواده (5) نفره (600) هزار تومان و (40) ميليون نفر بقيه تا (60) ميليون نفر نصف اينها است، يعني يك سبد كالا در اختيار اينها قرار ميگيرد، اين سبد كالا را (20) ميليون نفر اوليه پول پرداخت نميكنند، اما (40) ميليون نفر بقيه (50) درصد پول را پرداخت ميكنند. مبلغ حدود (30) هزار ميليارد تومان ميشود، واقعاً امروز در اين موقعيت و اين طرح هم طرح ادامهداري نيست، از اول مهرماه تا آخر اسفندماه شش ماه و اگر همين وضعيت بود تمديد ميشود و اگر وضعيت اينگونه نبود حذف ميشود.
دو تا نكته هم اينجا داريم عنايت بكنيد! براي اينكه يك طرحي را الان دولت براساس مصوبه مجلس دارد، در بند «و» تبصره (2) بر اين اساس مصوبه مجلس و مواد (12) و (30) برنامه ششم دولت قرار بوده همسانسازي حقوق بازنشستگان سازمان تأميناجتماعي و همچنين لشكري و كشوري را انجام بدهد، الان از محل انجام داده و (10) هزار ميليارد تومان كسري دارد و يك اصلاح قانوني هم ميخواهد. اگر اين اصلاح قانوني انجام نپذيرد (حاجيدليگاني ـ متشكرم، وقتتان تمام است) يك نكته را اشاره كنم و تمام. بنابراين ما (10) هزار ميليارد تومان هم براي كمك به بازنشستگان از محل فروش اموال دولت كه الان در اختيار قرار ميگيرد و ميفروشند و همچنين از تبصره (14) و همچنين (10) هزار ميليارد تومان هم براي طرحهاي عمراني كه در يك سال آينده به اتمام ميرسند پيشبيني شده در اختيار قرار بگيرد. من خواهش ميكنم نمايندگان عزيز به اين اولويت با يك رأي قاطعي رأي بدهند. بدانيد مجلس شوراي اسلامي با تمام وجود براي آن نيازي از نيازهاي مردم وارد شده كه امروز بتواند دست مردم را بگيرد. انشاءالله با رأي قاطع شما روز چهارشنبه مطرح و مصوب بشود و انشاءالله دولت هم به نحو احسن اجرايي بكند. والسلام عليكم و رحمه الله

علي نيک زادثمرين
خيلي متشكريم، از برادر حاجيبابايي به نوبه خودمان تشكر ميكنيم، حاجآقاي موسوي! مخالف و موافق را بفرماييد.

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقاي عبدالعلي رحيميمظفري مخالف هستند، بفرماييد.

عبدالعلي رحيمي مظفري
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
عرض سلام خدمت همه ملت شريف ايران خصوصاً همكاران ارجمند دارم. همكاران عزيز ببينيد! ما قريب به دو ماه است كه فوريت اين طرح تأمين كالاهاي اساسي را در همين مجلس تصويب كرديم. اگر قرار است اولويتدار باشد كميسيون بودجه چهكار ميكند كه تا حالا اين طرح را تمام نكرده؟ ضمناً نمايندگان هم تا چهارشنبه وقت دارند كه بتوانند نظرات و پيشنهادات خودشان را براي اين طرح بدهند. هيچكس شكي ندارد كه امروز تأمين كالاهاي اساسي مردم با توجه به شرايط اقتصادي موجود حتماً بايد انجام بشود، فوري است و فوريت اين موضوع را هم ما قبلاً اعلام كرديم. عزيزانمان در كميسيون بودجه اگر ميخواهند اقدامي كنند سريعتر تصميم بگيرند. اينكه ما اينجا بياييم دوباره بحث اولويت يك طرح را مطرح كنيم، يكبار آمديم فوريت اين را اينجا تصويب كرديم و حالا دوباره بياييم اولويت اين را حسب ماده (100) تصويب كنيم اين موضوع قبلاً بايد اعلام ميشد و عزيزان هم مهلت دارند كه اين را اعلام كنند.
موضوع دوم و مهمتر؛ ما از نمايندگان عزيز خواهش ميكنيم اگر قرار است در بحث كالاهاي اساسي الان اتفاقي بيفتد، عزيزان كميسيون بودجه اگر ميخواهند كاري در اين زمينه بكنند، ورود كنند. از مسئولين دولتي بخواهند اينجا بيايند گزارش بدهند، ارز (4200) توماني كجا رفته؟ ارزهايي كه تخصيص داده شدهاند را چه كساني بردند؟ اينها را بيايند جواب بدهند، نظارت مجلس در بحث تأمين كالاهاي اساسي در ابعاد مختلف كجا رفته، برنجي كه با ارز (4200) توماني وارد شده در بازار به چه قيمتي عرضه شده؟ نهادهها و ساير وارداتي كه ارز (4200) توماني دادند كجا رفته؟ اين نظارت را بياييد ورود كنيد. اينكه ما بياييم طرح بدهيم و فردا بدهيم دست دولت برود دوباره اجرا كند و دوباره نظارتي روي اين نباشد و نفهميم براي اين ارز چه اتفاقي افتاده اين مشكل را بزرگتر ميكند. خيلي از موارد هم هست در بحث كالاهاي اساسي ديده نشده. من خواهش ميكنم كميسيون بودجه آنها را هم در نظر بگيرند و تكميل كنند، نيازهاي اساسي ما در بعد لاستيك و قطعات خودرو الان اينها در شرايط اجتماعي فعلي دارد مشكلساز ميشود. من خواهش ميكنم با همان وضعيت، كميسيون بودجه كارش را ادامه بدهد، با فوريتي كه قبلاً تصويب كرديم در مهلت مقرر اين طرح را جامع و كامل، پخته كند و همزمان از دولت هم بخواهد بيايد جواب بدهد. به همين خاطر من از نمايندگان خواهش ميكنم احساسي روي اين طرح تصميم نگيرند، ما يكبار فوريت را تصويب كرديم و كميسيون بودجه برود كارش را انجام بدهد و انشاءالله سريعتر هم در صحن بياورد ما بتوانيم يك طرح كامل و جامع و بدون مشكل ارائه بدهيم كه بتوانيم نظارت كافي هم بر انجام آن داشته باشيم، همزمان نظارت خودمان را بر تصميمات و ارزهاي قبلي، ارزهايي كه تخصيص داده شده انشاءالله داشته باشيم.
لذا از نمايندگان و همكاران عزيز خودم خواهش ميكنم يكبار ديگر ما حساسيت بيشتر روي اين موضوع ايجاد نكنيم. حساسيت كافي را با فوريت ايجاد كرديم، از همه عزيزان خصوصاً طراحان تشكر ميكنم.

علي نيک زادثمرين
از برادرم آقاي مظفري ممنونم. قبل از اينكه موافق صحبت كند يك موضوع را جهت استحضار همكاران عزيز عرض بكنم؛ برادرمان آقاي مختار و تعداد ديگري آمدند و فرمودند حاضريني كه در اينجا قيد شده با همكاران عزيز و بزرگوار كه امروز به جمع ما پيوستند با آن تعداد است. بنابراين چون آنها اساميشان آمده ولي رأي ندادند و نميتوانستند بدهند بنابراين دوفوريت رأي آورده. ما اين را دقيق پرسيديم، ضمن احترام خاص بر همكاران عزيزمان، آن عزيزان (10) نفر هنوز در تعداد حاضرين در مانيتور ديده نشده. بنابراين هم رأيگيري اول و هم رأيگيري دوم ما درست بود، جهت استحضار همكاران عزيزمان. حاجآقاي موسوي! موافق را بفرماييد.

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقاي مرتضي محمودوند موافق هستند، بفرماييد.

مرتضي محمودوند
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
عرض ادب خدمت همكاران محترم دارم. هفته دفاع مقدس را به تمام ملت نجيب ايران تبريك عرض ميكنم. مجلس انقلابي يعني همين، يعني به فكر معيشت مردم تنگدست و نجيب اين سرزمين. عزيزان! اين طرح يك طرح انقلابي از يك مجلس انقلابي است. حقيقتاً من بايد به همكاران عزيز تبريك بگويم و خواهش كنم با تمام توان اين موضوع را ما تصويب كنيم و پيش ببريم، چراكه اين طرح همان سفره خالي تنگدستان ملت نجيبي است كه سرسخت مدافع نظام اسلامي هستند. امروز ميگويند بودجه نيست، عزيزان چرا فقط براي مردم نجيب، عزيز و بزرگ كه امروز در تنگنا قرار گفتند بودجه نيست؟ ميلياردها دلار پول ملت ايران را به بهانه ارز (4200) توماني فرستاديد رفت كشورهاي اجنبي، اين پول كجا رفت، اين پول كجا است كه امروز اكثر ملت ايران در شرايط تنگناي اقتصادي قرار گرفتند؟ عزيزان! ماليات بر مسكن و بر ماشينهاي لوكس كه ميتواند حداقل منابع يك سبد كالا براي يك خانواده نجيبي كه امروز نميتواند اينها را تهيه بكند باشد. من از عزيزاني كه اين طرح را پيشنهاد دادند سپاسگزارم، اين طرح همان طرح انقلابي توسط همين مجلس انقلابي است. به لطف خدا و محبت امام زمان اين مجلس بيدار شده و تمام عزيزاني كه دلسوز هستند از حوزه سازمانها و نهادها و تمام دولت محترم محبت كنند و دست به دست هم بدهند ما يك قدمي براي اين مردم مظلوم، نجيب، بزرگ و سرافراز برداريم. نهايت سپاس از همه عزيزان، هيأترئيسه و همكاران محترم را دارم.

علي نيک زادثمرين
از برادر محمودوند متشكرم.
حضار 230 نفر، نمايندگان محترم لطفاً رأي خودتان را اعلام بفرماييد. (اميرآباديفراهاني ـ جناب آقاي كارانديش! اجازه بدهيد همكاران در رأيگيري مشاركت كنند) دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.
با (200) رأي موافق تصويب شد. آقاي دكتر متفكرآزاد! در خدمت شما هستيم.
10
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور

روح اله متفکرآزاد
تذکرات کتبی
بسم الله الرحمن الرحيم
تذكرات نمايندگان محترم به وزراي محترم و جناب آقاي رئيسجمهور:
ـ آقاي عليرضا نظري (خمين) به اتفاق (43) نفر از نمايندگان به رئيسجمهور محترم درخصوص لزوم تسريع در معرفي وزير صمت با توجه به بحراني بودن وضعيت واحدهاي صنعتي و توليدي كشور، كه از روزهاي گذشته باقي مانده بود.
ـ آقاي جعفر قادري (شيراز و زرقان) به وزير امور خارجه درخصوص لزوم پيگيري براي داير كردن پرواز بين ايران و كشورهاي حاشيه جنوبي خليج فارس براي حضور كارگران ايراني در كشورهاي محل اقامت.
به وزير ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري درخصوص ضرورت بهرهمندي قاليبافان از تسهيلات كرونا.
ـ آقاي مهدي شريفيان (تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس) به وزير نيرو درخصوص لزوم رفع مشكل افت فشار، قطع مكرر و كيفيت نامطلوب آب شرب شهرك واوان شهرستان اسلامشهر.
ـ آقاي غلامرضا شريعتياندراتي (بهشهر، نكا و گلوگاه) به وزير راه و شهرسازي درخصوص لزوم تسريع در تكميل جاده بهشهر به زاغمرز.
ـ آقاي عليرضا نظري (خمين) به اتفاق (23) نفر از نمايندگان به وزير امور اقتصادي و دارايي درخصوص لزوم رسيدگي به تخلفات بانك آينده در تسهيلات اعطايي به شركتهاي زيرمجموعه خود.
ـ آقاي نصراله پژمانفر (مشهد و كلات) به اتفاق (39) نفر از نمايندگان به وزير آموزش و پرورش درخصوص اينكه چرا بايد سياستها و تصميمات متوليان وزارت آموزش و پرورش تا (24) ساعت قبل از شروع سال تحصيلي ناگهان تغيير كرده و معادلات برنامهريزي را بهم بريزد.
ـ آقاي الهويرديدهقاني (ورزقان) به وزير راه و شهرسازي درخصوص علت اجراي تبعيضآميز طرحهاي بزرگ زيرساختي از جمله راهآهن و بزرگراهها در سراسر كشور، تغيير مركز شهرستان ورزقان از شهر ورزقان به يك روستا و سوءاستفاده كارشناسان از بيتالمال و امكانات وزارت راه و شهرسازي.
ـ آقاي عباس مقتدايي (اصفهان) به وزراي آموزش و پرورش، تعاون، كار و رفاه اجتماعي، بهداشت، درمان و آموزش پزشكي و علوم، تحقيقات و فناوري درخصوص لزوم توجه به دغدغه و نگراني معلولين درخصوص آزمون استخدامي آموزش و پرورش، ضرورت تأمين واكسن آنفلوانزاي مورد نياز استان اصفهان به خصوص براي گروههاي حساس در آستانه فصل پاييز، ضرورت انتخاب منشيان توانمند و مسلط و با حوصله جهت استقرار در كنار معلولان متقاضي شركت در آزمونهاي گوناگون.
ـ آقاي معينالدين سعيدي (چابهار، كنارك، قصرقندشهر و بخش مركزي نيكشهر) به رئيسجمهور محترم درخصوص لزوم بازنگري در حذف ضريب داوطلبان بومي آزمون استخدامي در مناطق محروم.
ـ آقاي سيدمحسن دهنوي (تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس) به رئيسجمهور محترم درخصوص ضرورت رسيدگي به وضعيت آشفته بازار خودرو.
ـ آقاي پرويز اوسطي (قروه و دهگلان) به وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي درخصوص لزوم رسيدگي به اختلاف احكام حقوقي كتابداران شاغل در كتابخانههاي عمومي با ساير كاركنان.
ـ آقاي سيدجليل ميرمحمديميبدي (تفت و ميبد) به اتفاق (50) نفر از نمايندگان به رئيسجمهور محترم درخصوص علت ناتواني بيسابقه دولت در مهار عوامل مؤثر بر قيمت ارز و افزايش افسارگسيخته قيمت دلار.
ـ آقاي صديف بدري (اردبيل، نمين، نير و سرعين) به رئيسجمهور محترم درخصوص اينكه چرا هيچ نظارتي روي افزايش قيمت چشمگير اقلام مورد نياز و ضروري و روزمره مردم صورت نميگيرد.
ـ آقاي عليرضا نظري (خمين) به اتفاق (44) نفر از نمايندگان به وزراي امور اقتصادي و دارايي و راه و شهرسازي درخصوص اينكه چرا بانكها درخصوص ارائه تسهيلات وديعه مسكن مصوب هيأت دولت به مردم تضامين خارج از توان آنها طلب ميكنند.
ـ آقاي حبيباله دهمرده (زابل، زهك، هيرمند، نيمروز و هامون) به وزير امور خارجه درخصوص لزوم اقدام جدي در رابطه با حقآبه رودخانههاي مرزي.
ـ آقاي مهدي شريفيان (تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس) به وزير ورزش و جوانان درخصوص لزوم افزايش سرانه فضاهاي ورزشي و تأمين امكانات ورزشي شهرستان اسلامشهر.
جناب آقاي رئيس! اگر صلاح بدانيد با توجه به وقت باقيمانده پنج نفر از عزيزاني كه وقت دو دقيقهاي براي تذكر شفاهي دارند را اعلام بكنم.

علي نيک زادثمرين
يك اعلام وصول داريم اين را انجام بدهند بعد بفرماييد.
11
اعلام وصول (1) فقره سؤال

سيدمحسن دهنوي
سؤال ملي جناب آقاي رحمتاله نوروزي نماينده محترم عليآباد از وزير محترم راه و شهرسازي درخصوص علت عدم اقدام لازم براي تأمين مسكن مورد نياز در كشور اعلام وصول ميشود.
12
اعلام وصول (3) فقره طرح

سيدمحسن دهنوي
طرح اداره صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران به صورت عادي اعلام وصول ميشود.
ـ طرح كاهش تعرفه بنگاههاي معاملاتي به صورت عادي اعلام وصول ميشود.
ـ طرح جامع مديريت شهري و روستايي به صورت عادي اعلام وصول ميشود.
13
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

علي نيک زادثمرين
آقاي دكتر متفكرآزاد بفرماييد.

روح اله متفکرآزاد
خيلي متشكرم. براي تذكرهاي دو دقيقهاي قرعهكشي شده در خدمت برادر ارجمند جناب آقاي احسان اركاني نماينده محترم نيشابور و فيروزه هستيم، پيشاپيش از رعايت وقت سپاسگزارم، بفرماييد.

احسان ارکاني
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم و به نستعين
عزيزان! امروز حرف اول و آخر همه مردم در همهجا فشارهاي معيشتي و اقتصادي است. مسكن، خودرو، ارز، بازار از هم گسيخته و رها، وزير صنعت را به روش سنگالي بركنار ميكنند و تيم اقتصادي دولت فشل و ناهماهنگ است. بازار خودرو به امان خدا رها شده، مردم را به بورس دعوت ميكنند و بعد از حضور ميليونها نفر ناگهان مردم مظلوم را رها ميكنند و هيچكس پاسخگو نيست.
دلار با (3000) تومان تحويل اين دولت شد و امروز (30) هزار تومان شد. مسكن رؤياي دست نيافتني شده، حتي همان مسكن مهر. آقاي روحاني، آقاي قاليباف! مردم مچاله شدهاند، مردم گلايه دارند، صداي گلايههاي اين ملت را بشنويد.
آقاي روحاني كه مدتها است قرنطينه هستند، آقاي قاليباف! حداقل شما با دولت و نابسامانيهايش مماشات نكنيد. هرجا انقلابي عمل كنيد هم مجلس و هم ملت پشت شما است. اجازه ندهيد مردم مجلس را همپاي دولت شريك ناكارآمدي و مشكلات به شمار بياورند و بگويند از مجلس انقلابي هم آبي براي مردم گرم نشد. در شهرستانهاي نيشابور، فيروزه و زبرخان كار به جايي رسيده كه مردم در صفهاي طولاني كپسول گاز و جايگاه گاز سي.ان.جي كارد به استخوانشان رسيده.
كشاورزان مظلوم با قطع آب چاه عميق به بهانه مديريت مصرف به نابودي رفتهاند، اختلاف اداره املاك آستان قدس با اهالي روستاي حسينآباد جنگل نيشابور (400) خانوار اين روستا را به (170) خانوار كاهش داده، چه كسي پاسخگو است؟ (نايبرئيس ـ به وقت اذان نزديك ميشويم، خواهش ميكنم جمعبندي بفرماييد) ميلياردها پول و سرمايه مردم حوزه انتخابيه و كشور در اين مؤسسات مالي و اعتباري به باد رفت، معلوم نشد سازمان بازرسي استان خراسان رضوي كجا بود و چرا نظارت و پيشگيري نكرد، مديران حقوق نجوميبگير آن چه كردند. حدود (500) نفر از مردم حوزه انتخابيه بر اثر كرونا فوت كردهاند و وزارت بهداشت ميگويد (1) ميليارد دلار صندوق توسعه ملي به ما نرسيده.
امروز نفتي كه دولت در فروش آن ناتوان است ميخواهد به مردم بفروشد در حالي كه در روستاهاي ما سهميه نفت و گازوئيل اهالي و ماشينآلات كشاورزان را قطع كردند.
الحمدلله امروز اولويت طرح تأمين كالاهاي اساسي در اين مجلس انقلابي به تصويب رسيد كه گام مهمي در حمايت از معيشت مردم بود و ختم كلام؛ جناب آقاي دكتر نيكزاد! امروز تنها ابزار مجلس همين سؤال و استيضاح است كه آن هم دارد كند ميشود. روابط عمومي و معاونت اجرايي هم كه انگار نه انگار در برابر صيانت از مجلس وظيفهاي ندارند و نهايتاً عزيزان! اجازه ندهيد كه حريت و استقلال مجلس و نمايندگان قرباني تمايلات شخصي و سليقهاي بشود.

روح اله متفکرآزاد
آقاي دكتر! فرصت نيست، اذان شد و حق دوستان ميرود. آقاي علياكبر عليزادهبرمي نماينده محترم دامغان بفرماييد. من استدعا دارم عزيزان وقت را رعايت كنند كه ما مشغولالذمه كسي نشويم.

علي اکبر عليزاده برمي
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحيم
قال رسولالله (صليالله عليه و آله و سلم): «من سمع رجلاً ينادي يا للمسلمين فلم يجبه فليس بمسلم».
جناب آقاي دكتر نمكي وزير محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشكي! از وضعيت كرونا در شهر مظلوم دامغان خبر داريد. خودتان در مصاحبه فرموديد يكي از پنج شهر بحراني كشور است، كرونا در دامغان از حالت قرمز هم عبور كرده و به وضعيت سرخ رسيده است.
وزير محترم تا كي ويروس بيرحم كرونا بايد از مردم اين شهرستان قرباني بگيرد؟ تنها بيمارستان شهر محل رجوع، بستري و درمان كليه بيماران اعم از عادي، قلبي، زايمان، كودكان، سالك، كرونا و غيره ميباشد. اين امر آن مركز را به محل خطر براي گسترش و شيوع بيماري كرونا تبديل كرده است. جناب آقاي نمكي! متأسفانه تنها متخصص عفوني تماموقت بيمارستان ولايت دامغان كه تنها بيمارستان شهر ميباشد خود به كرونا مبتلا شده است و در هر حال حاضر يك پزشك ديگر كه ماهانه فقط (15) روز در دامغان حضور دارد به معالجه بيماران كرونايي ميپردازد. اكنون و در غياب متخصصان عفوني، متخصصان داخلي به معالجه بيماران كرونايي ميپردازند. چهار بخش بيمارستان تعطيل شده است تا بيماران كرونايي را بتوانند بستري كنند. مردم از ترس كرونا براي درمان ساير بيماريهاي خود جرأت نميكنند پا به بيمارستان ولايت بگذارند.
آقاي نمكي! در حالي كه سمنان با بيش از (160) هزار نفر جمعيت، شش بيمارستان دارد دامغان با (105) هزار نفر جمعيت فقط و فقط يك بيمارستان دارد. وزير محترم به داد مردم مظلوم دامغان برسيد و اين مردم بيپناه را ياري دهيد. حقيقت اين است كه ديگر به دانشگاه پزشكي سمنان اميدي نداريم. متأسفانه اين دانشگاه به وظايف خود عمل نميكند، شما در نوشته اخير خود به روح سردار عزيز قاسم سليماني متوسل شديد، شما را به همان شهيد والامقام قسم ميدهم هرچه سريعتر با اعزام يك نماينده تامالاختيار اولاً كمبودهاي موجود را رفع فرماييد، ثانياً دانشگاه پزشكي سمنان را ملزم به خدماتدهي به شهر مظلوم دامغان نماييد، متشكرم.

علي نيک زادثمرين
از برادر عزيزم جناب آقاي عليزاده سپاسگزارم. تعدادي از عزيزان بايد تذكر شفاهي و اخطار قانون اساسي ميدادند كه من از آنها عذرخواهي ميكنم.
14
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

علي نيک زادثمرين
به احترام اذان چون الان اذان وارد شد جلسه بعدي ما ساعت (8) صبح روز سهشنبه هشتم مهرماه 1399 خواهد بود، دستور جلسه ادامه دستور هفتگي است. پايان جلسه را اعلام ميكنم. از برادراني كه نشد تذكر دو دقيقهاي و اخطار قانون اساسي بدهند عذرخواهي ميكنم.