1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

محمدباقر قاليباف
بسم الله الرحمن الرحيم
جلسه با حضور 235 نفر رسمي است. دستور جلسه را بفرماييد.

احمد اميرآبادي فراهاني
بسم الله الرحمن الرحيم
دستور جلسه سيوسوم روز يكشنبه بيست و هفتم مهر ماه 1399 هجريشمسي مطابق با اول ربيعالاول 1442 هجريقمري:
1 ـ گزارش كميسيون اجتماعي در مورد طرح دوفوريتي استفساريه بند «ج» ماده (112) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي جمهوري اسلامي ايران (اعاده شده از شوراي محترم نگهبان).
2 ـ گزارش كميسيون برنامه و بودجه و محاسبات در مورد طرح استفساريه تبصره (1) بند «ذ» ماده (87) قانون برنامه ششم توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي جمهوري اسلامي ايران (اعاده شده از شوراي محترم نگهبان).
3 ـ گزارش كميسيون حقوقي و قضائي در مورد لايحه الحاق يك تبصره به ماده (10) قانون آيين دادرسي دادگاههاي عمومي و انقلاب در امور مدني مصوب 1379 (اعاده شده از شوراي محترم نگهبان).
4 ـ گزارش كميسيون عمران در مورد لايحه موافقتنامه حمل و نقل بينالمللي جادهاي مسافر و كالا بين دولت جمهوري اسلامي ايران و شوراي فدرال سوئيس.
5 ـ گزارش كميسيون كشاورزي، آب، منابع طبيعي و محيطزيست در مورد لايحه موافقتنامه همكاري در زمينه حفظ نباتات و قرنطينه گياهي بين دولت جمهوري اسلامي ايران و دولت جمهوري صربستان.
6 ـ انتخاب دو نفر از نمايندگان مجلس جهت عضويت در هيأت نظارت اندوخته اسكناس.
7 ـ انتخاب يك نفر از نمايندگان مجلس جهت عضويت در هيأت نظارت بر چاپ و تحويل اوراق بهادار.
8 ـ انتخاب نمايندگان ناظر در شوراي برنامهريزي و توسعه استانها در (11) استان در اجراي جزء (8) بند «الف» ماده (31) قانون احكام دائمي برنامههاي توسعه كشور مصوب 10/11/1395.
9 ـ گزارش كميسيون اقتصادي مبني بر تصويب تقاضاي تحقيق و تفحص از نحوه واگذاري انبارهاي شهيد شاهوي شهر گلستان شهرستان بهارستان در اجراي ماده (212) آييننامه داخلي مجلس شوراي اسلامي.
10 ـ گزارش كميسيون اقتصادي مبني بر تصويب تقاضاي تحقيق و تفحص از عملكرد سازمان منطقه تجاري و صنعتي اروند در اجراي ماده (212) آييننامه داخلي مجلس شوراي اسلامي.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

محمدباقر قاليباف
تلاوت آياتي چند از كلام الله مجيد.
(آيات 74 ـ 72 از سوره مباركه «انفال» توسط قاري محترم آقاي محمدامين عليخاني تلاوت گرديد)
اعوذ بالله من الشيطان الرجيم ـ بسم الله الرحمن الرحيم
إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَ هاجَرُوا وَ جاهَدُوا بِأَمْوالِهِمْ وَ أَنْفُسِهِمْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَ الَّذِينَ آوَوْا وَ نَصَرُوا أُولئِكَ بَعْضُهُمْ أَوْلِياءُ بَعْضٍ وَ الَّذِينَ آمَنُوا وَ لَمْ يُهاجِرُوا ما لَكُمْ مِنْ وَلايَتِهِمْ مِنْ شَيْءٍ حَتَّى يُهاجِرُوا وَ إِنِ اسْتَنْصَرُوكُمْ فِي الدِّينِ فَعَلَيْكُمُ النَّصْرُ إِلاَّ عَلى قَوْمٍ بَيْنَكُمْ وَ بَيْنَهُمْ مِيثاقٌ وَ اللَّهُ بِما تَعْمَلُونَ بَصِيرٌ * وَ الَّذِينَ كَفَرُوا بَعْضُهُمْ أَوْلِياءُ بَعْضٍ إِلاَّ تَفْعَلُوهُ تَكُنْ فِتْنَةٌ فِي الْأَرْضِ وَ فَسادٌ كَبِيرٌ * وَ الَّذِينَ آمَنُوا وَ هاجَرُوا وَ جاهَدُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَ الَّذِينَ آوَوْا وَ نَصَرُوا أُولئِكَ هُمُ الْمُؤْمِنُونَ حَقًّا لَهُمْ مَغْفِرَةٌ وَ رِزْقٌ كَرِيمٌ *
(صدق الله العلي العظيم ـ حضار صلوات فرستادند)

محمدباقر قاليباف
از قاري محترم برادر عزيز و گرانقدرمان محمدامين عليخاني تشكر ميكنم، ترجمه آيات را بفرماييد.

علي کريمي فيروزجائي
به نام خداوند بخشنده مهربان
«كساني كه ايمان آورده و هجرت كردهاند و در راه خدا با مال و جان خود جهاد نمودهاند و كساني كه مهاجران را پناه دادهاند و ياري كردهاند آنان ياران يكديگرند. و كساني كه ايمان آوردهاند ولي مهاجرت نكردهاند هيچگونه خويشاوندي با شما ندارند مگر آنكه در راه خدا هجرت كنند. و اگر در كار دين از شما ياري جويند ياري آنان بر شما واجب است مگر بر عليه گروهي باشد كه ميان شما و ميان آنان پيماني منعقد شده است و خدا به آنچه انجام ميدهيد بيناست. و كساني كه كفر ورزيدند ياران يكديگرند اگر اين دستور را به كار نبنديد در زمين فتنه و فسادي بزرگ پديد خواهد آمد. و كساني كه ايمان آورده و هجرت كرده و در راه خدا به جهاد پرداختهاند و كساني كه مهاجران را پناه داده و ياري كردهاند آنان همان مؤمنان واقعياند براي آنان بخشايش و روزي شايستهاي خواهد بود». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
آقاي رئيس! من با اجازه اسامي غائبان و متأخران امروز را قرائت كنم، آقايان: احمد جباري، حسين حقوردي، حسين رئيسي، حسن رزميانمقدم، محسن زنگنه، رحمتاله فيروزي، سيدمجتبي محفوظي، جليل مختار، فاطمه مقصودي و مصطفي نخعي، خيلي متشكرم.
3
بیانات رئیس محترم مجلس شورای اسلامی به مناسبت حلول ماه مبارک ربیعالاول، سفر به استان سیستان و بلوچستان و انقضای محدودیتهای تسلیحاتی مقرر در قطعنامه (2231)

محمدباقر قاليباف
بسم الله الرحمن الرحيم
«من المؤمنين رجال صدقوا ما عاهدوا الله عليه فمنهم من قضي نحبه و منهم من ينتظر و ما بدّلوا تبديلاً».
حلول ماه مبارك ربيعالاول را به همه مردم عزيز تبريك ميگويم و اميدوارم اين ماه پرخير و بركت با اتفاقات خوب همراه باشد. در ماههاي محرم و صفر ملت ما در سراسر كشور شكوه و عظمت عزاداري و اشك بر مصائب خاندان كرامت را با رعايت كامل ضوابط بهداشتي لازم نشان دادند. انشاءالله عزاداري ملت عزيز ايران مقبول درگاه حق قرار گيرد.
در هفته گذشته اينجانب و رؤساي كميسيونهاي عمران و كشاورزي و نماينده كميسيون صنعت و معدن توفيق داشتيم چند روزي ميهمان مردم مهربان، صميمي و نجيب سيستان و بلوچستان و نمايندگان پرتلاش و دلسوز آن ديار باشيم. در جايجاي استان محروميت گسترده مردم مشهود است. تأسفآورتر اين است كه اين محروميت با وجود منابع فراوان و بينظيري كه اين استان را تبديل به گنجي پنهان كرده است اتفاق افتاده است.
از مردم ولايي و خونگرم به خصوص نمايندگان خدوم سيستان و بلوچستان صميمانه تشكر ميكنم و دست تكتك آنها را به گرمي ميفشارم.
گرانيهاي افسارگسيخته در بيشتر كالاهاي ضروري و مورد نياز مسأله امروز همه مردم است. اين روزها توفيق داشتيم درددلها و مطالبات مردم را چه در سيستان و بلوچستان، چه در حاشيه مراسمهاي عزاداري بشنوم. حرف اصلي همه مردم يك چيز بود، آنها نجيبانه ميگفتند كه شما را به خدا فكري براي گرانيها كنيد و هر كدام نمونههايي از گراني يك كالا كه در مدتي كوتاه چند برابر شده بود را ذكر ميكردند كه از كالاهاي اساسي مانند مرغ و لبنيات و كره و تخممرغ تا لوازم خانگي، پوشاك و غيره را شامل ميشد.
اين يك واقعيت تلخ است كه ركوردشكنيهاي نگرانكننده قيمت ارز و گراني لجامگسيخته زندگي را بر مردم سخت كرده است. امروز يك كارگر براي تأمين هزينه زندگي خود مجبور است هر ماه يكي از اقلام سبد مصرف خانوار خود را حذف كند. امروز حقوق بسياري از كارگران و معلمان ما اين اجازه را به آنها نميدهد كه سبد خريد خود را پر كنند و مجبورند با خريد چند قلم كالاي ضروري زندگي خود را بچرخانند. كارگران روزمزدي هستند كه با خودشان محاسبه ميكنند اگر يك وعده غذا كمتر مصرف كنند ميتوانند شب با دست پرتر به منزل بروند و كمتر شرمنده فرزندان خود شوند.
آنچه تحمل اين فشار را سختتر ميكند سوءمديريتها، بيخياليها و بيتوجهيهاي ملموسي است كه باعث شده مردم احساس بيپناهي كنند. علي (عليهالسلام) فرمودهاند: «الله، الله از وضعيت محرومان و بيپناهان».
امروز هر مسئولي در هر جايگاهي كه هست فراتر از مسئوليت اداري خود بايد هر آنچه از دستش بر ميآيد براي كنترل گرانيها و تأمين نيازهاي ضروري مردم به كار گيرد. حداقل كاري كه امروز يك مسئول ميتواند انجام دهد اين است كه در كنار مردم باشد تا آنها احساس بيپناهي نكنند و تحمل سختي زندگي براي آنها را سادهتر كند. امروز همه بايد بدانند كه بگومگوهاي سياسي براي مردم نان و آب نخواهد شد. بايد از منابع موجود به سرعت و با فوريت براي تأمين نيازهاي ضروري مردم استفاده كنيم و تمام كشور با هر گرايش و سمت و سويي كه هستند براي كاهش فشاري كه بر مردم وارد ميآيد دست به كار شوند.
مشكل اصلي ما نه كمبود منابع است و نه نبود ايده كارشناسيشده در جهت رفع دشواريهاي معيشتي، مشكل اصلي ما تمركز نداشتن تصميمگيران روي مسائل روزمره زندگي مردم، سوءمديريت در اجراي درست تصميمات و در نهايت نداشتن اراده واقعي و مؤثر براي حل فوري مسائل است. هر آنچه حواس قانونگذاران و سياستگذاران و مجريان را از سفره و معيشت مردم پرت كند، امروز حواشي زائد و بيفايده و گزافهاي است و هر مسئول چه مدير اجرايي باشد و چه نماينده مجلس، نبايد بر طبل اختلافات بيحاصل بكوبد. از اين لحظه روزه كار و تلاش بگيريم و هر آنچه را كه جز كار براي تقويت و معيشت مردم است به ديوار بكوبيم.
كشور ما زماني قوي ميشود كه كودك پابرهنه سيستاني قوي شده باشد، كشور ما زماني قدرتمند است كه زن محروم بلوچ قدرتمند شده باشد. ما زماني قوي هستيم كه در هرمزگان دختر و پسري از تحصيل محروم نباشند و تكتك كارگران خوزستاني قوي شده باشند. كشور ما زماني قوي خواهد شد كه سبد خريد كارگر، معلم و پرستار ايراني پر شده باشد و كسي با حسرت به قفسههاي گوشت و مرغ مغازهها نگاه نكند.
ظرفيتهاي اجرايي در اختيار مجلس شوراي اسلامي نيست و وظيفه مجلس ريلگذاري و نظارت است. اما مجلس يازدهم در كنار اصلاحات ساختاري و مبنايي مانند اصلاح ساختار بودجه و قانونگذاري براي ايجاد زيرساخت مناسب براي بهبود اقتصاد كشور، با استفاده از ظرفيتهاي نظارتي خود با پيگيري و جلسات متعدد با وزرا و مديران اجرايي، در عرصه كنترل قيمت ارز و بهبود معيشت و اقتصاد مردم تلاش ميكند.
همچنين براي جلوگيري از كوچك شدن سفره مردم در كوتاهمدت نيز در تلاش است با برخي طرحها نظير حمايت معيشتي براي تأمين كالاهاي اساسي، فشارهاي وارده بر مردم را جبران كند.
اين طرح با نظر نمايندگان محترم با فوريت در حال تصويب است و اميدواريم مسئولين اجرايي كشور هم شرايط مردم را درك كرده و با همكاري كامل و با قيد فوريت قانون نهاييشده را اجرايي كنند تا كمي از حجم مشكلات در كوتاهمدت بكاهد.
نكته بعدي كه مايلم جملهاي درباره آن صحبت كنم انقضاي محدوديتهاي تسليحاتي مقرر در قطعنامه (2231) است كه موعد آن امروز فرا ميرسد. اين موضوع بدون شك يك شكست قابل توجه براي دولت كمخرد آمريكا و رئيسجمهور پرادعا اما ناتوان و منزوي آن است كه با وجود اقدام غيرقانوني در جهت فعال كردن مكانيزم اسنپبك با استهزاء جامعه جهاني مواجه شد و نتوانست در اين مسأله خللي وارد كند.
اما تبديل اين شكست آمريكا به يك دستاورد راهبردي براي ملت ايران چيزي نيست كه فقط با سخنراني اتفاق بيفتد، بلكه بايد گامهاي مهمي در واكنش متناسب و بازدارنده در قبال فشارهاي بيشتر آمريكا و همچنين فروش و خريد سلاح انجام پذيرد.
ما روزهاي مهمي را در پيش داريم، لازمه عبور موفق از اين مسير حركت دقيق پشت سر رهبر معظم انقلاب اسلامي، ايستادن در كنار مردم و تلاش همهجانبه براي تسهيل وضعيت آنها و رصد مداوم دشمن و طراحي متقابل در مقابل توطئههاي آنها است.
مسئولي كه متولي حل مسائل مردم است نبايد آدرس غلط بدهد و باعث اختلاف در درون جامعه و طمع براي تحريم بيشتر مردم ايران شود، بلكه بايد با برنامهريزي، تلاش، جديت و با اطمينان به وعدههاي الهي حل مسائل مردم را به صورت ملموس دنبال كنيم. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته
4
بحث و بررسی درخصوص طرح استفساریه بند «ج» ماده (112) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و ارجاع آن به کمیسیون مربوطه (جهت تأمین نظر شورای نگهبان)، (ثبت 34)

محمدباقر قاليباف

احمد اميرآبادي فراهاني
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام خدمت همكاران عزيز و مردم شريف ايران. آقاي رئيس! دستور اول اعاده شده از شوراي محترم نگهبان است، گزارش كميسيون اجتماعي درخصوص طرح دوفوريتي استفساريه بند «ج» ماده (112) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي جمهوري اسلامي ايران است كه اگر اجازه بفرماييد من براي رأيگيري قرائت كنم.
موضوع استفساريه:
«آيا منظور از شاغلان مناطق عملياتي دفاع مقدس موضوع بند «ج» ماده (112) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي جمهوري اسلامي ايران مصوب 14/12/1395، شاغلاني هستند كه در طول دوران دفاع مقدس (از 31/6/1359 تا 27/4/1367) در آن مناطق مشغول به كار بودهاند؟
پاسخ: بلي»
آقاي رئيس! البته اگر اجازه ميفرماييد سخنگوي كميسيون اجتماعي ميتواند توضيحاتي را ارائه كند. آقاي بابائي يك توضيحي درخصوص اين بحث استفساريه بفرماييد.

علي بابائي کارنامي
بسم الله الرحمن الرحيم ـ الحمدلله رب العالمين
همكاران عزيز! اين استفساريه با توجه به اينكه در مجلس قبلي به صورت طرح دوفوريتي ارائه شده بود كه بند «ج» ماده (112) قانون برنامه ششم توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي جمهوري اسلامي ايران به شماره ثبت (34) اعاده شده از شوراي نگهبان جهت بررسي و رفع ايراد به اين كميسيون ارجاع شده بود، موضوع هم از اين قرار است كه بالاخره شاغلاني كه در دوران دفاع مقدس، الان هم بازنشسته هستند در همان تاريخهايي كه اعلام شده، يعني از 31/6/1359 تا 27/4/1367 در مناطق جنگي مشغول بودند و همان زمان در دستگاههاي اجرايي مشغول به كار بودند از مزاياي قانون جامع ايثارگران يا رزمندگي برخوردار نميشدند.
به همين خاطر طرحي را همكاران عزيز ما در مجلس قبلي ارائه كردند كه اين گروه از عزيزان كه در دوران دفاع مقدس زحمات زيادي هم در جهت دفاع از هويت انقلاب اسلامي در مناطق مرزي و مناطق جنگي كشيدند، توقع داشتند اينها هم مشمول شوند. استفساريهاي صورت گرفت و با حضور شوراي محترم نگهبان و دولت و همه عزيزان و مركز پژوهشهاي مجلس بحث و بررسي شده، در نتيجه همكاران ما در كميسيون اجتماعي با رأي قاطع به عنوان اينكه اين عزيزان هم مشمول شوند رأي «بلي» دادند و با اين رويكرد ما از همكاران عزيز خواهش ميكنيم كه به اين استفساريه رأي مثبت بدهند تا زحمات عزيزاني كه در دوران دفاع مقدس در دستگاههاي اجرايي مشغول بودند و آن زمان هم از اين شرايط و اين طبقاتي كه امروز از شرايط مزدي يا بحث قانون خدمات كشوري و ساير مسائل مزدي كه در كشور مطرح است، نداشتند و با مظلوميت از مملكت دفاع ميكردند، امروز توقع دارند كه ما با «آري» خودمان به زحمات اين عزيزان يك لبيك بگوييم. صلوات بر محمد و آل محمد (حضار صلوات فرستادند). در نتيجه ما موافقيم و از دوستان خواهش ميكنم رأي مثبت بدهند.

ابراهيم عزيزي

محمدباقر قاليباف
آقاي بابائي! شما اينجا يك سؤالي را توضيح بدهيد كه اين ماده (112) كه بحث آن هست، به هر حال اين چيزي كه در استفساريه است آيا منظور كميسيون اين است كساني كه در دوران دفاع مقدس در مناطق عملياتي بودند شامل حالشان شود، يا اينكه افرادي كه الان در آن مناطق عملياتي دارند خدمت انجام ميدهند براساس ماده (112)؟ اين بايد به طور روشن براي همكاران روشن شود، اين را روشن توضيح بدهيد.

علي بابائي کارنامي
اينها ميگيرند، ما همين را داشتيم ميگفتيم، اينها براساس آييننامهاي كه وجود دارد ميگيرند.

سيدجواد حسيني کيا
آقاي رئيس! اجازه ميدهيد طراح آن صحبت كند؟

احمد اميرآبادي فراهاني

محمدباقر قاليباف
سخنگو توضيحش را بدهد، من اين سؤال را كردم كه دقيقاً شفاف و روشن شود تا عزيزان استفساريه را بدانند.

علي بابائي کارنامي
همكاران دولتي كه همين الان در مناطق جنگي هستند ميگيرند، از اين مزايا برخوردار هستند. سؤال و استفساريهاي كه طراح طرح از كميسيون و مجلس خواستند اين بود كه آنهايي كه در دوران مقدس به هر طريق در آن زمان بودهاند، الان حتي بازنشسته هم هستند ولي از اين مزايا برخوردار نشدند، توقع دارند.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقاي بابائي! يك چيزي را توجه كنيد، با اين استفساريه آنهايي كه الان هستند ديگر نخواهند گرفت، (بابائيكارنامي ـ نه، چنين بحثي وجود ندارد) ببينيد! آنهايي كه در دوران مقدس در آنجا شاغل بودند خواهند گرفت، به اين توجه داشته باشيد، با اين استفساريه اين اتفاق ميافتد.

علي بابائي کارنامي
نه، نميافتد. ببينيد! با هماهنگياي كه ما با نماينده دولت در كميسيون داشتيم اين بحثها شده است. ببينيد! در هر صورت در دفاع مقدس خيلي از آدمها و كارمندان بودند، شاغليني در دفاع مقدس بودند كه مشغول به كار بودند و الان از دولت توقع دارند از مزاياي لايحه خدمات كشوري برخوردار شوند. ولي با هماهنگي كه با نمايندگان دولت و مجموعه داشتيم اين بود كه الان آنهايي كه دارند ميگيرند از اين مزايا برخوردار هستند، ولي آنهايي كه در دوران دفاع مقدس هم بودند از اين مزايا برخوردار شوند.

محمدباقر قاليباف
اجازه بدهيد! اخطار قانون اساسي دارند، بفرماييد.

حسينعلي حاجي دليگاني
آقاي دكتر! سيستم باز شده، ولي دوستان نميتوانند ثبتنام كنند، فقط آقاي آصفري براي تذكر ثبتنام كردهاند. اگر اجازه بفرماييد آقاي آصفري تذكر بدهند تا بقيه بتوانند ثبتنام كنند. آقاي آصفري بفرماييد.

محمدحسن آصفري
بسم الله الرحمن الرحيم
ضمن خداقوت و تقدير و تشكر از جناب آقاي دكتر قاليباف كه با سفر خودشان به سيستان و بلوچستان مشكلات و دغدغههاي مردم را بررسي كردند، به ويژه از ايشان تقدير و تشكر ميكنيم كه مجلس را در اين سفرهاي خودشان پويا نشان ميدهند.
آقاي دكتر! اما درخصوص اين موضوع اين واقعاً ابهام دارد. اين نياز به بازگشت به كميسيون دارد. همان جملهاي را كه حضرتعالي اشاره فرموديد الان خيلي از كساني كه مشغول كار هستند و در اين مناطق دارند اين مبالغ را ميگيرند، همينها برايشان شائبه ايجاد شده كه آيا اينها ميخواهد قطع شود، تكليف اينها چه ميشود. لذا طبق ماده (200) آييننامه داخلي و اصل (73) قانون اساسي عرض من اين است كه نگذاريد اين موضوع ابهامدار تصويب شود و مجدداً به شوراي نگهبان برود و برگردد.
ضمن تشكر از اعضاي محترم كميسيون اجتماعي كه اين كار ارزشمند را انجام دادند و توجه ويژهاي به بچههاي ايثارگري كه يادگاران دفاع مقدس هستند و حداقل يك بخشي از حقوقشان را ميتوانند با اين موضوع جبران و حل كند، واقعاً اين مسأله تا حدودي ميتواند مشكل ايثارگران را حل كند. ولي اين كساني كه بعد از اين قضيه به استخدام در آمدهاند و در اين مناطق هستند، آقاي دكتر قاليباف! خواهش من اين است اجازه بدهيد اين موضوع به كميسيون برگردد، نظر خود آقاي عيسيزاده رئيس محترم كميسيون اجتماعي هم اين است كه به كميسيون برگردد تا دقيقاً تكليف اينهايي كه الان استخدام شدهاند و در اين ادارات و سازمانها دارند كار ميكنند و وضعيت حقوقشان با اين استفساريه حل نميشود، آنجا بررسي دقيق صورت بگيرد، مجدداً به صحن علني مجلس برگردد، ببخشيد.

محمدباقر قاليباف
خيلي ممنون. دوستان توجه كنند! اين تذكري كه آقاي آصفري ميدهند تذكر درست و بجايي است، دوستان ديگر هم اين تذكر را داشتند. الان اين ابهام در اين استفساريه هست كه اگر الان ما اين را اينجا نظر بدهيم ممكن است بخشي از دوستاني كه قبلاً آنجا بودند الان شامل حالشان نشود، اين اشكال وارد است. اجازه بدهيد ما اين را به رأي نمايندگان بگذاريم و اين موضوع به كميسيون برگردد و دوستانمان بررسي بيشتري كنند و اگر كميسيونهاي ديگر و عزيزان ديگري هم نظر دادند در كميسيون گفته شود و مجدداً به صحن بيايد.
ارجاع به كميسيون را به رأي ميگذاريم، دوستان براي رأيگيري آمادگي داشته باشند. حضار 251 نفر، آغاز رأيگيري. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. موافقت شد كه اين استفساريه به كميسيون برگردد و بررسي مجدد شود، خيلي ممنون.
5
تصویب طرح استفساریه تبصره (1) بند «ذ» ماده (87) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران (جهت تأمین نظر شورای نگهبان)، (ثبت 37)

محمدباقر قاليباف

احمد اميرآبادي فراهاني
گزارش كميسيون برنامه و بودجه و محاسبات در مورد طرح استفساريه تبصره (1) بند «ذ» ماده (87) قانون برنامه ششم است. آقاي رئيس! اگر اجازه بفرماييد جناب آقاي دكتر حاجيبابايي يك توضيحي را ارائه بدهند و من متن را براي رأيگيري بخوانم.

جواد نيک بين

محمدباقر قاليباف
جناب آقاي نيكبين اجازه بدهيد! حالا تذكر و اخطارتان بايد در موضوع باشد و اجازه بدهيد موضوع مطرح بشود، نوبتتان محفوظ است، آقاي حاجيبابايي بفرماييد.

حميدرضا حاجي بابائي
بسم الله الرحمن الرحيم
عزيزان و نمايندگان گرانقدر استحضار دارند بحث ايثارگران و فرزندانشان مدتها است كه در مجلس دهم مورد بحث بود. كساني كه به صورت شركتي و قرارداد كار معين در خدمت دستگاههاي اجرايي بودند و براساس ماده (87) قانون ايثارگران و برنامه ششم قرار بر اين بود كه اينها به استخدام رسمي در بيايند. ما چندين مورد اين كار را در مجلس قبل و اين دوره پيگيري كرديم، شوراي محترم نگهبان ايراد بار مالي ميگرفت. اخيراً با شوراي محترم نگهبان به يك توافق رسيديم و يك جمعبندي كرديم تا كليه كساني از ايثارگران عزيز كه در دستگاههاي اجرايي به صورت شركتي، كار معين يا پيماني هستند به صورت استخدام رسمي در بيايند و كساني كه تا برنامه ششم، يعني در طول برنامه پنجم يا شركتي بودند، يا كار معين و يا پيماني استخدام رسمي شوند و از برنامه ششم به بعد تا 1400 را بتوانيم انشاءالله در قانون بودجه به جمعبندي برسانيم.
بنابراين ايثارگران بدانند كه اگر ما تا پايان برنامه پنجم گفتيم مشكل اين عزيزان حل شود و از برنامه ششم به بعد باقي مانده است، به دليل بار مالي بوده و به دليل اين بوده است كه اگر ما اين كار را انجام نميداديم مشكل اينها هم حل نميشد. پس اين توافق ما تا پايان دوره برنامه پنجم است، يك تساهل و تسامحي هم در نوع قانونگذاري به وجود آمد كه هيچ راهي جز اين نبود، به دليل اينكه بايد حتماً ما تأمين نظر شوراي محترم نگهبان ميكرديم. مجلس عزيز و نمايندگان گرانقدر به اين استفساريه رأي بدهند كه انشاءالله مشكل فرزندان ايثارگران حل شود.
جا دارد كه من از حاجآقاي نوروزي و فراكسيون ايثارگران، آقاي اميرآبادي و دوستان، همه كساني كه زحمت كشيدند، جناب آقاي دكتر مفتح، همه زحمت كشيدند تا اين قانون به تصويب برسد، همچنين كميسيون برنامه و بودجه تشكر و قدرداني كنم. والسلام عليكم و رحمه الله

احمد اميرآبادي فراهاني
اگر اجازه بفرماييد من متن را قرائت كنم:
«آيا دولت موظف است افراد مشمول ماده (21) قانون جامع خدماترساني به ايثارگران مصوب 3/4/1386 و اصلاحات و الحاقات بعدي آن كه در زمان حاكميت قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوري اسلامي ايران مصوب 25/10/1389 به صورت غير از استخدام رسمي بهكارگيري شدهاند را براساس شرايط مندرج در بند «و» ماده (44) قانون مذكور يعني قانون برنامه پنجم و اصلاحات بعدي آن به صورت رسمي به استخدام در آورد؟
پاسخ: بلي».

سيدناصر موسوي لارگاني
آقاي دكتر! دوستان تذكر و اخطار دارند.

محمدباقر قاليباف

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقاي سليمي تذكر دارند، بفرماييد.

عليرضا سليمي
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي رئيس ببينيد! هم تذكر دارم و هم اخطار. تذكر ماده (200)، اخطار اصل (73) قانون اساسي. آقاي رئيس! اين مسأله، مسأله بسيار مهمي است، بحث حق و حقوق ايثارگران ارجمند است. ما اين را در مجلس قبل تصويب كرديم، شوراي نگهبان ايراد گرفته، ايراد شوراي نگهبان اين بود كه اين استفساريه نيست و قانونگذاري جديد است.
براساس اصل (73) در مواردي كه بحث استفساريه است نبايد قانونگذاري جديد صورت بگيرد. اصل بحث مهم است. اگر قرار است ما در مورد ايثارگران اقدامي انجام بدهيم مجلس آمادگي دارد، اما اگر بنا باشد شكل قانونگذاري و چارچوب قانونگذاري رعايت نشود حتماً آسيب است. ما هم قسم خورديم كه به اين قانون اساسي و آييننامه عمل كنيم. من به شكل مسأله ايراد دارم، نه به محتوا و ماهيت. ماهيت ايرادي ندارد، اين عين همان مطلب قبلي است كه حضرتعالي به درست تصميم گرفتيد و به كميسيون برگشت، من خواهش ميكنم اين هم به كميسيون برگردد و مشكل حل شود. دولت هم موافقت كند، اگر دولت موافقت نكند حتماً با مشكل مواجه ميشويم.
ماده (21) هم كه اينجا به آن اشاره شده، در ماده (21) بحث شرايط به صورت بسيار واضح تصريح شده است. بنابراين نميشود بحث ماده (21) را هم اينجا آورد.
ببينيد! در مجلس قبلي يكي از ايرادات اين بود، مجلس توجهي نداشت، به هر كيفيت اگر به شوراي نگهبان ميرفت و برميگرداند، مجلس بيتفاوت بود. اين مجلس بايد با مجلس قبلي تفاوت كند، بنا نيست ما مدام مصوبات را ولو آنكه مغاير قانون اساسي يا شرع باشد اينجا تصويب كنيم، به شوراي نگهبان برود ارجاع شود و بعد به مجمع تشخيص برود. آقاي رئيس! اگر اين به شوراي نگهبان برود و اين دفعه برگردد و ما اصرار كنيم به مجمع ميرود، اگر مجمع هم يك سال اين را مسكوت بگذارد اصلاً اين قانون كأنلميكن ميشود. براي اينكه حق و حقوق اين رزمندگان عزيز را حتماً احقاق كرده باشيم من خواهش ميكنم به كميسيون ارجاع شود، براي اينكه با دقت بيشتري بررسي شود، متشكرم.

محمدباقر قاليباف
تذكر بعدي را هم بفرماييد بعد من توضيح بدهم.

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقاي مالك شريعتي تذكر دارند، بفرماييد.

مالک شريعتي نياسر
بسم الله الرحمن الرحيم
خدمت همكاران و ملت شريف ايران سلام عرض ميكنم و تبريك حلول ماه ربيعالاول. تذكر بنده تبصره (1) ماده (100) آييننامه است. آقاي رئيس! توجه ميفرماييد؟ آقاي دكتر قاليباف! ببينيد! قبل از اين دو هفتهاي كه فرصت سركشي به حوزههاي انتخابيه بود، با درخواست (50) نفر از نمايندگان گزارش كميسيون برنامه و بودجه براي رسيدگي به طرح تأمين كالاهاي اساسي با كالابرگ الكترونيكي خارج از نوبت رسيدگي شود و جلو بيفتد. اين تبصره هم ميگويد كه حتماً بايد اين اتفاق بيفتد و يا در همان جلسه يا جلسه بعدي اين اتفاق انجام شود. تذكر من اين است كه چرا الان اين موضوع در دستور اين جلسه قرار نگرفته است. علاوه بر بحثهاي اعاده شوراي نگهبان، گزارش كميسيونهاي ديگر الان در دستور آمده است. الان با توجه به نياز مبرم كشور به بحث تأمين كالاهاي اساسي كه مورد نظر حضرتعالي هم بوده و مردم هم از ما انتظار دارند، انتظار بود كه اين موضوع در دستور كار اين جلسه قرار بگيرد و در اولويت بررسي شود، تشكر.

محمدباقر قاليباف
آقاي شريعتي! با توجه به اينكه تذكر بايد در دستور باشد، اين در دستور نبود الان موضوعات اعاده شده از شوراي نگهبان در اولويت كاري ماست، به اضافه اينكه الان آن موضوعي كه مدنظر شما است در دستور كار كميسيون هم هست، انشاءالله با همان اولويت كه حتماً اولويت هم هست در دستور قرار ميگيرد. آقاي موسوي بفرماييد.

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقاي سيدغني نظريخانقاه بفرماييد.

سيدغني نظري خانقاه
بسم الله الرحمن الرحيم
ضمن عرض سلام و ادب و احترام خدمت همكاران گرامي و تشكر از سفرهاي رياست محترم مجلس شوراي اسلامي. با توجه به بند (12) اصل سوم قانون اساسي كه پيريزي اقتصاد صحيح و عادلانه بر طبق ضوابط اسلامي جهت ايجاد رفاه و رفع فقر و برطرف ساختن هر نوع محروميت در زمينههاي تغذيه، مسكن و كار و بهداشت و تأمين بيمه از وظايف حاكميت است، انتظار ما اين است كه برنامهها و دستورالعملهاي مجلس و دستورات جلسه در راستاي همين موضوعات باشد. متأسفانه بعد از (15) روز تعطيلي مجلس دستوراتي كه الان مطرح است نميتواند دردي از جامعه را در شرايط فعلي دوا نمايد. لذا ما اولين انتظارمان اين است كه براساس قانون اساسي حركت كنيم و در اين موارد هم اول اولويت با اخطار قانون اساسي است، دوم تذكر و اخطار بعدي بنده همان بحث اصل (73) است. اين موضوع قانونگذاري جديد است و استفساريه نيست. لذا خواهشمنديم كه مطابق با همين موضوع رفتار شود كه اگر قانونگذاري جديد است بايد مراحل و مراتب مربوط به قانونگذاري را طي نمايد.

محمدباقر قاليباف
خيلي ممنون. دوستان توجه كنند! در اين متن استفساريه همانطور كه دوستانمان تذكر و اخطار دادند، دوستان كميسيون اگر دقت داشته باشند در متن استفساريهاي كه آمده نوشته «به صورت غيراستخدام رسمي بهكارگيري شوند»، در حقيقت از جهت زماني گفته در زمان حاكميت قانون برنامه پنجم توسعه. حالا آنهايي كه قبل از آن بودند بايد چكار كنند و در حقيقت اين ابهام در اين موضوع وجود دارد. حالا جناب آقاي بابائي اين ابهام را توضيح بدهند، اگر اين ابهام رفع شود دوستان تصميمگيري ميكنند، اگر اين ابهام همچنان مثل موضوع قبلي برقرار باشد به نظر ميرسد كه اين بايد يك بررسي مجددي شود. آقاي حاجيبابائي بفرماييد.

حميدرضا حاجي بابائي
همكاران عزيز عنايت كنند! ما همه راهكارها را رفتيم براي اينكه مجلس موفق شود در چارچوب قانون نظر شوراي محترم نگهبان را بگيرد. شما ميدانيد كه ديوان عدالت اداري حكمي داده كه بهكارگيريها و تبديل وضعيتها را ملغي كرده است. با اين مصوبه ما آن حكم ديوان عدالت اداري ملغي ميشود. بنابراين همه آن كساني كه در پنجساله برنامه پنجم و قبل از آن بودند استخدام ميشوند، ميماند كساني كه بعد از برنامه ششم هستند. بعد از برنامه ششم هم قرار بر اين است كه انشاءالله در قانون بودجه به شكل ديگري اگر نمايندگان محترم و اعضاي كميسيون موافق باشند انشاءالله حل كنيم.
يكبار ديگر عرض ميكنم، دوستان عنايت كنند. با توجه به اينكه ديوان عدالت اداري نامهاي داده و بهكارگيري اين نيروها و تبديل وضعيتشان را ملغي كرده، يعني تبديل وضعيت اينها را لغو كرده و دستگاه اجرايي نميتوانند اينها را تبديل وضعيت كنند، ما با اين مصوبهمان كه شوراي محترم نگهبان هم تأييد كرده، يعني اين متن را قبول دارد، لذا مشكل دولت و مخالفت دولت را هم ندارد. اجازه بدهيد اين مصوب شود تا وقتي مصوب شد ديوان عدالت اداري آن موضوع حكم خودش را برميگرداند. وقتي برگرداند كليه تبديل وضعيتها تا پايان برنامه پنجم انجام ميپذيرد، وقتي تا پايان برنامه پنجم انجام پذيرفت ميماند برنامه ششم به بعد، يعني سال 97 به بعد. انشاءالله آن را در حكم ديگري مجلس شوراي اسلامي پيگيري خواهد كرد، در 1400.

محمدباقر قاليباف
در حقيقت يعني شما ادامه اين را براي برنامه ششم ميبينيد. آقاي ايزدي! شما از بنياد شهيد توضيحي داريد بفرماييد.

مهدي ايزدي
بسم الله الرحمن الرحيم
نمايندگان محترم! استفساريهاي كه شده استفساريه درستي است، اشكالات قبلي مرتفع شده و ايرادي كه دوستان ميگيرند، ما در برنامههاي سوم و چهارم حكم نداشتيم، در برنامه پنجم در بند «و» ماده (44) برنامه پنجم توسعه حكم داشتيم كه فرزندان ايثارگران، فرزندان شهدا و فرزندان جانبازان بدون آزمون وارد شوند. اين برنامه چون در برنامه ششم تكرار نشد كساني كه وارد شدند و تبديل وضع نشدند با برنامه ششم معطل ماندند. از نظر بنياد اينها شاغل هستند و جزء سهميه نميتوانند وارد شوند، از نظر دستگاه چون آزمون ندادند و با سهميه نبودند اينها در يك برزخي ماندهاند كه استفساريه مشكل اين گروه را فقط حل ميكند و كساني كه در برنامه ششم هستند قاعدتاً در بودجه 99 يا در برنامه هفتم بايد حل شود. لذا اشكال دو استفساريه قبلي مرتفع شده است.

محمدباقر قاليباف
خيلي ممنون. متن را بخوانيد كه به رأي گذاشته شود.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقاي رئيس! متن را قرائت كردم، به رأي بگذاريد.

محمدباقر قاليباف
يك بار ديگر متن را قرائت كنيد.

احمد اميرآبادي فراهاني
«آيا دولت موظف است افراد مشمول ماده (21) قانون جامع خدماترساني به ايثارگران مصوب 3/4/1386 و اصلاحات و الحاقات بعدي آن كه در زمان حاكميت قانون برنامه پنجم توسعه جمهوري اسلامي ايران مصوب 25/10/1389 به صورت غير از استخدام رسمي بهكارگيري شدهاند را براساس شرايط مندرج در بند «و» ماده (44) قانون مذكور و اصلاحات بعدي آن به صورت رسمي به استخدام در آورد؟
پاسخ: بلي».

محمدباقر قاليباف
حضار 245 نفر، پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. دوسوم رأي آورد.
6
رد لایحه الحاق یک تبصره به ماده (10) قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب (در امور مدنی) مصوب 1379 (جهت تأمین نظر شورای نگهبان)، (ثبت 1)

محمدباقر قاليباف

احمد اميرآبادي فراهاني
دستور بعدي گزارش كميسيون حقوقي و قضائي در مورد لايحه الحاق يك تبصره به ماده (10) قانون آيين دادرسي دادگاههاي عمومي و انقلاب در امور مدني مصوب 1379 اعاده شده از شوراي محترم نگهبان است. سخنگوي محترم كميسيون قضائي يا رئيس محترم كميسيون تشريف دارند؟ جناب آقاي دلخوش! يك توضيحاتي را ارائه بفرماييد تا من متن را قرائت كنم.

سيدکاظم دلخوش اباتري
بسم الله الرحمن الرحيم
ضمن عرض تبريك ماه پربركت ربيعالاول.
گزارش كميسيون قضائي و حقوقي به مجلس شوراي اسلامي
لايحه الحاق يك تبصره به ماده (10) قانون آيين دادرسي دادگاههاي عمومي و انقلاب در امور مدني مصوب 1379 كه مورد ايراد شوراي نگهبان قرار گرفته بود در جلسه روز سهشنبه مورخه 8/7/99 اين كميسيون با حضور نماينده محترم آن شورا مورد بحث و بررسي قرار گرفت و در نهايت به دليل عدم امكان رفع ايراد شوراي نگهبان به استناد تبصره (3) ماده (199) قانون آييننامه داخلي مجلس شوراي اسلامي، مادهواحده حذف شد.
اينك گزارش آن در اجراي ماده (199) قانون آييننامه داخلي تقديم مجلس شوراي اسلامي ميشود.
رئيس كميسيون قضائي و حقوقي ـ موسي غضنفرآبادي
دوستان ببينيد! بعد از وضع قانون اينجا ابهام ميشود و باعث سردرگمي مراجع قضائي و شبهقضائي ميشود. به دليل اينكه احصاء كميسيونها از نظر تعداد و هيأتهايي كه مورد نظر مادهواحده هستند به هيچ عنوان ممكن نيست به همين جهت هم قوه قضائيه، هم كميسيون و هم شوراي محترم نگهبان به اين نتيجه رسيدند كه اين حذف شود. خواهش من از دوستان اين است كه نظر خودشان را اعلام بفرمايند. تشكر ميكنم.

محمدباقر قاليباف
آقاي اميرآبادي! متن را قرائت كنيد.

احمد اميرآبادي فراهاني
متني كه كميسيون محترم اصلاح كرده:
«به دليل عدم امكان رفع ايراد شوراي محترم نگهبان مادهواحده حذف شد».

محمدباقر قاليباف

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب حجتالاسلام والمسلمين حاجآقاي نيكبين بفرماييد.

جواد نيک بين
سلام علكيم و رحمه الله ـ بسم الله الرحمن الرحيم
خدمت ملت بزرگ ايران و نمايندگان محترم عرض سلام دارم. بنده بند (11) ماده (22) را خدمت هيأترئيسه محترم و رئيس محترم مجلس تذكر دارم. بند يازدهم ميفرمايد حفظ شأن، منزلت و اقتدار مجلس و دفاع از حقوق نمايندگان و جايگاه قانوني نمايندگان وظيفه هيأترئيسه است.
جناب آقاي رئيس! ما دو هفته است در منطقه انتخابيه داريم از مردم نقد ميشنويم و اگر نگويم ناسزا ميشنويم. جناب آقاي قاليباف! اقتدار مجلس كجا رفته كه هيچكس پاسخگوي وضعيت موجود در كشور نيست؟ اقتدار مجلس كجا رفته كه ما نمايندهها نميتوانيم حداقل از رئيسجمهور سؤال كنيم كه او روزگاري پشت همين تريبون مجلس گفت اگر من بخواهم ظرف دو هفته دلار را به مبلغ (5000) تومان و (7000) تومان برميگردانم؟ امروز دلار از مرز (30) هزار تومان گذشته كك كسي نميگزد. مردم زير فشار اقتصادي دارند له ميشوند. آقاي رئيس! چرا حداقل طرح سؤال را كه ما قائليم بايد چنين آدمي استيضاح و محاكمه شود، نه فقط سؤال. وقتي مجلس اينطور باشد، نمايندهها دو هفته در منطقه انتخابيه دارند ناسزا ميشنوند كه اقتدار مجلس كجا رفته است؟
جايگاه نمايندهها دست شما هيأترئيسه است. اگر هيأترئيسه به وظيفهاش عمل كند، بيش از دو ماه است شما طرح سؤال را اعلام وصول نميكنيد، لذا رئيسجمهور محترم هر كاري دلش ميخواهد انجام ميدهد. لذا معلوم است در اين مملكت قانوني نيست. خواهش ميكنم به بند (11) ماده (22) خودتان عمل كنيد، اقتدار مجلس را از بين نبريد. مردم دارند نا اميد ميشوند، بعضي از اين آدمهايي كه معاند و مخالف هستند ميگويند عنوان انقلابي را از اين مجلس برداريد.
نكته دوم را هم بگويم و عرضم تمام، هنوز وقت دارم. خواهش ميكنم اين مباحثي كه اين روزها در مجلس داريم بررسي ميكنيم از دستور خارج كنيم. دو تا موضوع خودرو و ارز را وارد دستور كنيد، يك تصميم و راهكار درست براي آن در نظر بگيريد. اين مباحثي كه استفساريه فلانجا و طرح اعاده قانون، فعلاً نياز مبرم مردم اينها نيست، نياز مبرم مردم موضوع خودرو، خوراك دام و ارز است. به اين موضوعات بپردازيم كه مردم اينها را نياز دارند، خيلي عذرخواهي ميكنم.

محمدباقر قاليباف
خيلي ممنون. به هر حال همانطور كه خودتان تأكيد كرديد ما بايد آييننامه را دنبال كنيم، به هر حال دستور جلسه حتماً بايد از كميسيونها بيايد، موضوعات اعاده شده از شوراي نگهبان موضوعاتي است كه بخشي از مردم هم منتظر همين مصوبه هستند، همين دو تا استفساريهاي كه الان تعيين تكليف شد بخشي از مردم هستند كه بايد كار اين قانون انجام شود. اين نكتهاي هم كه ما حتماً به اولويتهاي مردم توجه كنيم حرف حقي است، فلسفه وجودي ما اين است. همين الان طرح مربوط به سبد كالا در كميسيون و دوفوريتي است، دوستان ما در كميسيون بايد تلاش بيشتري كنند اين كار انجام شود. در موضوع مربوط به گرانيها و كنترل بازار چهارشنبه در دستور ماست، با حضور وزير محترم صمت همين امشب ساعت (8) شب رؤساي كميسيونهاي اقتصادي، برنامه و بودجه، صنعت و كشاورزي با حضور خود بنده و وزراي مربوطه و رئيس بانك مركزي موضوع بحث ما در رابطه با بحث ارز و نهادههاي كشاورزي است، حتماً اين نكات و تذكر شما بهجا است. فلسفه وجود ما همينها است و حتماً مجلس هم در حوزه نظارتي خودش از هيچ ابزار و وظيفه قانوني كه دارد كوتاه نميآيد و حتماً به جاي خودش انجام وظيفه خواهد كرد.
متني را كه قرائت كردند رأيگيري ميكنيم. حضار 250 نفر، دوستان در رأيگيري مشاركت كنند. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.
7
تصویب لایحه موافقتنامه حمل و نقل بینالمللی جادهای مسافر و کالا بین دولت جمهوری اسلامی ایران و شورای فدرال سوئیس (ثبت 132)

محمدباقر قاليباف

احمد اميرآبادي فراهاني
آقاي رئيس! دستور بعدي گزارش كميسيون عمران در مورد لايحه موافقتنامه حمل و نقل بينالمللي جادهاي مسافر و كالا بين دولت جمهوري اسلامي ايران و شوراي فدرال سوئيس است. از سخنگوي محترم كميسيون عمران جناب آقاي سيدالبرز حسيني دعوت ميكنيم بفرماييد گزارش كميسيون را قرائت بفرماييد.

علي کريمي فيروزجائي
آقاي اميرآبادي! من اين اصلاحيه را با اجازهتان بخوانم. اسامي چهار نفر از همكاران را من به عنوان غائبان جلسه امروز خواندم كه عدم حضورشان موجه بوده است، آقاي جليل مختار، آقاي حسين رئيسي، آقاي رحمتاله فيروزي و آقاي سيدمجتبي محفوظي. من از اين همكاران محترم عذرخواهي ميكنم.

احمد اميرآبادي فراهاني
خيلي ممنون. آقاي دهنوي! اسامي مخالف و موافق را بخوانيد.

سيدمحسن دهنوي
مخالف آقاي عليرضا سليمي و موافق آقاي سيدناصر موسويلارگاني.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقاي حسيني! گزارش را قرائت بفرماييد.

سيدالبرز حسيني
گزارش كميسيون عمران
لايحه موافقتنامه حمل و نقل بينالمللي جادهاي مسافر و كالا بين دولت جمهوري اسلامي ايران و شوراي فدرال سوئيس كه جهت بررسي به كميسيون عمران به عنوان كميسيون اصلي ارجاع شده بود، با حضور مسئولين دستگاههاي اجرايي ذيربط و كارشناسان مركز پژوهشهاي مجلس مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت و در جلسه مورخ 16/6/1399 با اصلاح در متن به شرح ذيل به تصويب رسيد. اينك گزارش آن در اجراي ماده (143) آييننامه داخلي مجلس تقديم مجلس شوراي اسلامي گرديد.
رئيس كميسيون عمران ـ محمدرضا رضائيكوچي

احمد اميرآبادي فراهاني
خيلي ممنون، آقاي رئيس! اگر اجازه بفرماييد مخالف صحبت كند.

محمدباقر قاليباف

سيدمحسن دهنوي
آقاي عليرضا سليمي مخالف هستند، بفرماييد.

عليرضا سليمي
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
هفته نيروي انتظامي را خدمت همه عزيزان تلاشگر، حافظان امنيت و عزيزان فعال در نيروي انتظامي تبريك عرض ميكنم.
اما در مورد مخالفت، من خواهش ميكنم دوستان مطالبي كه عرض ميكنم را دقت كنند. دليل اول بنده براي مخالفت اين است، اين معاهدات را به مجلس ميآورند، مجلس به صورت كلي ميگويد ما موافق يا مخالفيم. همين معاهده (14) ماده دارد، سؤال من اين است، آيا اجازه ميدادند مجلس ماده به ماده ورود پيدا كند، موافق و مخالف صحبت كنند؟ اصلاً آيا ما اجازه داريم اينها را حتي اصلاح كنيم يا نه؟ اين روش كه الان در مجلس باب شده، متأسفانه از مجالس قبل هم بود، در مجالس قبل هم هر چه ما فرياد ميزديم، آنچه البته به جايي نرسد فرياد است، اجازه نميدادند.
عزيزان من! برجام را با همين روش در عرض (20) دقيقه تصويب كردند. گفتند اين اختيار از آن شما نيست، شما بگوييد با كليات موافقيم يا مخالف، بعد كه جزئيات رسيد گفتند نه اين معاهده است و در معاهدات وارد جزئيات نميشويم. به همين سبك سر مجلس كلاه رفت و آقايان در مجلس نهم رأي دادند. اين مشكل ايجاد شد كه شما نتايج برجام را ميبينيد، قرار بود اين باغ به ما سيب و گلابي بدهد، سيب و گلابي كه نداد هيچ، مسائل ديگري هم كه شما ديديد اتفاق افتاد.
بنابراين مشكل اول اين است كه اينجا به صورت كلي از (14) ماده حتي يكي را هم اجازه نميدهند ما ورود پيدا كنيم، اين نكته اول.
نكته دوم در مورد اين معاهده است. درخصوص اين موافقتنامه حمل و نقل كه بين ايران و شوراي فدرال سوئيس است، در مورد اين موافقتنامه اشكالات ديگري هم وجود دارد. يكي از اشكالات اين است، اگر در اين موافقتنامه شما دقت كرده باشيد در (14) ماده به هيچ وجه ساز و كار حل اختلافات احتمالي و همچنين ساز و كار چگونگي حل و فصل اختلافات در اينجا ديده نشده است. به هر كيفيت اگر بين ما و آنها اختلافي ايجاد شد چگونه بايد اين اختلاف حل شود؟ ساز و كاري در اينجا ديده نشده و اين اشكال دومي است كه اينجا وجود دارد.
اشكال سوم اين است كه باز من به صورت كلي عرض ميكنم، عزيزان من! در بسياري از اين معاهدات يكي از مشكلات اين بود كه ترجمهاي كه از وزارت خارجه و از طرف دولت به مجلس آمد ترجمه اشتباه بود. عزيزاني كه در مجلس قبل بودند درخصوص برجام خاطرشان هست، چند بار دولت مدام ترجمه را عوض كرد، ولي متأسفانه باز ميديديم كه ترجمه اشتباه است. يك سؤال؛ هنوز نه مجلس، نه مركز پژوهشها، نه سازمان و مؤسسه ديگري ورود پيدا نكرده كه ببيند آيا اين ترجمهها در اين موافقتنامهها ترجمه صحيحي است يا نه؟
در برجام و FATF هم همينطور بود، در خيلي از مسائل ديگر هم همينطور، ترجمهاي كه دولت به مجلس داد غلط بود. الان اينجا باز اين احتمال وجود دارد يا نه؟ گفتهاند مارگزيده از ريسمان سياه و سفيد ميترسد. به اين دولتي كه بارها و بارها نشان داده كه غيرقابل اعتماد است، چرا ما بايد باز دوباره اعتماد كنيم؟ هر كدام از نمايندگان عزيز رفتهاند ترجمه اين را تطبيق دادهاند بفرمايند ما تسليم ميشويم و دستمان را بالا ميكنيم.
نكته چهارمي كه من ميخواهم عرض كنم اين است، برادران عزيز! آيا واقعاً الان مشكل كشور و اولويت ما اين موافقتنامه است؟ يعني ما همه چيز را حل كرديم اين موافقتنامه بين ايران و سوئيس باقي مانده است؟ برادران عزيز! مشكل كشور امروز بيعملي دولت است، مشكل كشور امروز حاشيهسازيهاي دولت است، مشكل كشور اين است كه بعضي از آقايان از سيل ميترسند، ميترسند بيايند وارد ميدان شوند همانهايي كه سيل گراني را در كشور راه انداختهاند، همانهايي كه سيل بيكاري را راه انداختهاند، همانهايي كه سيل بياعتمادي را راه انداختهاند. اين مشكل كشور است، چرا دولت ما را مشغول ميكند؟
مشكل كشور امروز اين است كه برخي ماهها است ميترسند از دفتر كار خودشان بيرون بيايند. مشكل كشور اين است كه آن آقا چون از پشت شيشه ماشين نظرسنجي ميكند نميداند مردم چه ميكشند كه برادر عزيزمان جناب آقاي نيكبين فرمودند، نميدانند مردم چقدر تحت فشار هستند. مشكل كشور اين است كه نگاه اينها فقط به اروپا است. خواهش ميكنم دقت كنيد، همين امروز اين موافقتنامه حمل و نقل بينالمللي جادهاي مسافر و كالا بين ايران و سوئيس، بعد دوباره بين ايران و صربستان، نگاهشان فقط به غرب است. ما (15) كشور همسايه داريم، (900) ميليون جمعيت، از اينها غفلت كردهاند. مشكل كشور اين است كه معلوم نيست آقايان بر چه اساسي دارند بذل و بخششهاي عجيب و غريب ميكنند.
آقاي رئيس! اصل (52) قانون اساسي اين است، بايد بودجه به مجلس بيايد، آقاي رئيسجمهور بر چه اساسي آمدهاند (120) ميليارد فقط به يك دانشگاه ميدهند؟ اينها امروز مشكل ماست، اينها را بايد بنشينيم حل كنيم. مشكل اين است، ممكن است بگويند يك تنخواهي دست آقاي رئيسجمهور است، اين تنخواهي كه دست آقاي رئيسجمهور است چقدر است؟ روابط عمومي رياست جمهوري ميگويد آقاي رئيسجمهور هر هفته از اين كارها زياد ميكند. يعني هر هفته دهها بار (100) ميليارد، (100) ميليارد به اين و آن بذل و بخشش ميكنند؟ اين اصل (52) قانون اساسي است، مگر نبايد بودجه به مجلس بيايد؟ مجلس اينجا كجاست؟ آقايان بر چه اساسي دارند اين حاتمبخشيها را انجام ميدهند؟ ميگويد بودجه سالانه كشور بر ترتيبي كه در قانون مقرر ميشود بايد بيايد، بعد ذيل اصل (52) اين است: هرگونه تغيير در ارقام بودجه تابع مراتب مقرر در قانون خواهد بود. مگر آقاي رئيسجمهور چقدر اختيار دارد؟ اين وجوه را از كجا آورده است؟
بعد هم ببينيد كه داماد سرخانه ايشان ميآيد براي بعضي از نمايندگان شاخ و شانه ميكشد. ايشان چه مسئوليتي در دولت دارد؟ اگر رأي آوردهاند آقاي رئيس را رأي دادهاند، مردم مگر به اين داماد سرخانه هم رأي دادهاند؟ ايشان چه مسئوليتي دارد؟ ايشان بايد بيايد پاسخ بدهد بر چه اساسي آمد معاون وزارتخانه شد؟ (رئيس ـ آقاي سليمي! در دستور صحبت كنيد) مشكل كشور اينها است، نه اين موافقتنامه حمل و نقل. من خواهش ميكنم دوستان اين را رد كنند، يا اينكه سازوكاري در مجلس تدوين شود كه ما ماده به ماده اين مسائل را در مجلس بررسي كنيم. متشكرم.

سيدمحسن دهنوي
موافق وقت خودشان را به آقاي محمد عليپور دادند، بفرماييد.

محمد علي پور
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
بنده هم حلول ماه مبارك ربيعالاول و اعياد مباركي كه در اين ماه واقع شده را تبريك و تهنيت عرض مينمايم. عزيزان! اگر به اين لايحه و مفاد آن به دقت عنايتي داشته باشيم، اين يك معاهدهاي درخصوص حمل و نقل است. الان نه تنها بين ايران و سوئيس، بلكه در بين همه كشورهاي دنيا قراردادهاي اينچنيني هست. اگر ما اين مصوبه را داشته باشيم چه اتفاقي ميافتد؟ البته مخالف محترم به ايرادات و اشكالات اساسي اشاره نكردند، يا ايراداتي كه مطرح كردند بيشتر در جزئيات بود يا اثراتي كه در مصوبههاي گذشته بوده، خواستند به اين مصوبه هم تعميم بدهند.
در حال حاضر بنده نماينده شهري هستم كه در كنار مرز واقع شده، خودش از ناوگان حمل و نقل زميني قابل توجهي برخوردار است. ما امروزه مسائل و مشكلات فراواني در رابطه با كشورهايي كه ما به آنها كالا صادر ميكنيم يا اتباع و مسافر ايراني تردد ميكنيم يا از آنها كالا وارد ميكنيم داريم، اگر اين به تصويب برسد اين تسهيل را ميكند و اين امكان را در اختيار كشور قرار ميدهد كه ما بتوانيم كالاهاي توليدي خودمان را به همه اقصينقاط دنيا صادر كنيم. كشور سوئيس هم در قلب اروپا واقع شده و اين امكان معاهده، يك قرارداد دوطرفه است. يك جاپايي است كه ما الان با ساير كشورهاي اروپايي هم مشابه چنين قراردادهايي داريم و اگر اين هم به تصويب برسد كمك ميكند كه ما بتوانيم اين امكان را داشته باشيم كالاهاي خودمان را به همه اقصينقاط دنيا بالاخص كشورهاي اروپايي، هم ميتوانيم به خود آن كشور صادر كنيم و همچنين طرف قرارداد ما اين امكان را دارد كه ما از آنجا ميتوانيم، صادرات كالاهاي خودمان را به كشورهاي ديگر تسهيل ميكند و اگر شما به نوعي با عزيزاني كه در اين عرصه، پاي صحبت رانندگان زحمتكش كاميونهاي كشنده و بزرگي كه در اين عرصه زحمت ميكشند بنشينيد، اگر ما چنين قراردادي داشته باشيم اين يك حمايتي از اين عزيزان است. با كشورهايي كه ما چنين قراردادي نداريم اگر يك تبعه ايراني، يك راننده ايراني و كساني كه در اين راستا كار ميكنند به مشكلي بر ميخورند، هيچ قانون حمايتي نداريم. اين تضمينكننده صادرات ما است، به صادرات كالاهاي ايراني كمك ميكند، به نيازهايي كه ما بايد از ساير كشورها تأمين كنيم و اينها به ايران حمل شوند كمك ميكند و اين خودش كمك ميكند و يك سيستم حمايتي ايجاد ميكند تا كساني كه در اين راستا كار ميكنند با دلگرمي بتوانند كار كنند.
اين است كه من تقاضا دارم عزيزان نماينده عنايتي به مفاد اين معاهده داشته باشند. بالاخره اين توسط دستاندركاران به دقت با بهرهگيري از تجربيات گذشته و رفع اشكالات و مواردي كه تا به حال داشتيم تهيه شده است. بالاخره اگر اين مصوبه را داشته باشيم بهتر از اين است كه ما قانون نداشته باشيم و الان در حال حاضر خيلي از موارد پيش ميآيد، اتباع ايراني در ساير كشورها به مشكل برميخورند، در جهت حمل و نقل كالايشان هيچ قانون و پشتوانه و ضمانتي نداريم كه از اين عزيزان حمايت كنيم. اين است كه اين خودش يك دلگرمي و پشتگرمي ايجاد ميكند، يك سيستم حمايتي ايجاد ميكند كه ما بتوانيم هم كالاهاي توليدي خودمان را به ساير كشورها داشته باشيم، در ترددات اتباع ايراني به ساير كشورها تسهيل ايجاد كنيم، مشكلاتي كه آنجا بهوجود ميآيد، حوادثي كه در آن كشورها به وجود ميآيد، اگر قرارداد دوطرفه نباشد اين هزينه درست ميكند و بعضاً هم ميبينيم در كشورهايي كه ما با آنها قرارداد نداريم آنجا يك تبعه ايراني به مشكل برميخورد، ولي ما هيچ ابزاري براي حمايت از او نداريم.
اين است كه اين مطمئناً يك مصوبهاي است كه ميتواند در جهت تسهيل صادرات ما تأثير داشته باشد، حل مشكلات و مسائلي كه در خارج از مرزهاي ايران پيش ميآيد اين مصوبه ميتواند كمك كند و همچنين در راستاي تقويت و توسعه گردشگري هم ميتواند، چون اگر به مفاد اين معاهده يك نظري داشته باشيم خيلي از جاها براي تردد و مسافرت دستهجمعي خودش بعضاً نيازي هم به أخذ مجوز نيست. در راستاي گردشگري هم اين نه تنها ميتواند در بحث صادرات كالا، در بحث گردشگري هم ميتواند تأثير ايجاد كند. مسلماً هر طرح و لايحهاي هم داراي نقاط ضعف و هم داراي نقاط قوتي است و اين مورد هم در مجموع به نظر بنده و برداشتي كه از مفادي كه از اين معاهده دارم به نفع دولت جمهوري اسلامي و بالاخص سيستم حمل و نقل ما است كه ما بتوانيم از اين امكان استفاده كنيم و چتر حمايتي خودمان را بر روي اتباع ايراني كه در ساير كشورها يا در راستاي صادرات كالاهاي ايراني زحمت ميكشند، اين چتر حمايتي را ايجاد كنيم و در مجموع اين ميتواند اثر مثبتي در لايحه داشته باشد. تقاضا دارم كه انشاءالله با عنايت به مفاد اين معاهده رأي مثبت بدهيد كه بتوانيم از سيستم حمل و نقل و تردد و مسافر به ساير كشورهاي دنيا بهرهمند باشيم. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

سيدناصر موسوي لارگاني
آقاي دكتر! دوستان تذكر و اخطار هم دارند.

محمدباقر قاليباف
اجازه بدهيد دولت هم صحبت كند. بفرماييد.

داریوش امانی
بسم الله الرحمن الرحيم
عرض سلام و ادب و احترام دارم و همچنين تبريك ماه ربيع. با كسب اجازه از هيأترئيسه و رياست محترم مجلس، همينطور كه جناب آقاي عليپور اشاره كردند و به درستي بيان كردند اين موافقتنامهها بحث ساز و كار حمل و نقل جادهاي بين كشور جمهوري اسلامي ايران و جمهوري فدرال سوئيس است كه در سال 97 در سفر رياست محترم جمهور به سوئيس اين مورد تصويب كشور سوئيس قرار گرفت و در مجلس قبلي هم در كميسيون عمران اين موضوع بررسي شد و هم در كميسيون امنيت ملي و به صحن مجلس قبلي نرسيد. من از كميسيون امنيت ملي و كميسيون عمران مجلس تشكر ميكنم كه بزرگواري كردند، با توجه به شرايطي كه ما الان در آن قرار گرفتيم و به چنين موافقتنامههايي جهت تبادل كالا نياز داريم.
فقط من يك عدد را خدمت نمايندگان محترم عرض كنم، سالانه (30) ميليون دلار صادرات ما به كشور سوئيس است، (950) ميليون دلار واردات ما از سوئيس به داخل كشور است كه با توجه به اينكه ما اين موافقتنامه را نداريم و نميتوانيم ناوگان خودمان را اعزام كنيم، اين واردات توسط ناوگان تركيه دارد براي ما انجام ميشود و سالانه كلي هزينه دلاري دارد از كشور خارج ميشود. براي همين خواهش من اين است كه اين به تفصيل در دو كميسيوني كه عرض كردم مطرح شده، دوستان نظراتشان را بند به بند دادهاند و امروز ما در خدمت شما هستيم. با ذكر صلواتي بر محمد و آل محمد. (حضار صلوات فرستادند).

محمدباقر قاليباف
خيلي ممنون، كميسيون هم بفرماييد.

سيدالبرز حسيني
بسم الله الرحمن الرحيم
همكاران توجه بفرمايند! اساساً انعقاد موافقتنامهها در مورد حمل و نقل بينالمللي جادهاي به منظور تبيين ساز و كارهاي همكاري دوجانبه بين كشورها است كه درخصوص كالا و مسافر اتفاق ميافتد. كشور جمهوري اسلامي ايران نزديك (50) موافقتنامه به اين شكل با كشورهاي دنيا دارد كه از اين (50) موافقتنامه قريب به (28) تا با كشورهاي اروپايي است. اصليترين موافقتنامههاي ما و مراودات كالايي و مسافري ما با كشورهاي آلمان و ايتاليا است كه تقريباً از رهگذر همين موافقتنامه با كشور سوئيس اتفاق ميافتد. لذا توجه بكنيد كه كشور سوئيس با اين سابقه طولاني كه در بيطرفي در جهان دارد يكي از موافقتنامههاي خوب بين كشور ما و كشورهاي اروپايي بابت تسهيل در امور حمل و نقل مسافر و كالا است.
توجه بكنيم كه آقاي دكتر اماني فرمودند صادرات ايران در سال 2018 قريب به (20) ميليون دلار به كشور سوئيس بوده، در صورتي كه واردات ما (950) ميليون دلار، يعني (45) برابر اين واردات را ما نياز داريم و از اين كشور وارد ميكنيم. لذا توجه بفرماييد كه نياز است با توجه به مراودات كالايي و مسافري ما در جهان به تسهيل بيفتد و اين كشور با توجه به سابقه طولاني كه دارد بسياري از سازمانهاي بينالمللي از جمله فدراسيون صليب سرخ، هلالاحمر، سازمان جهاني تجارت، دفتر اروپايي سازمان ملل، سازمان جهاني كار، پست، هواشناسي، ارتباطات و اتحاديه جهاني هواپيمايي در اين كشور حضور دارند. ضمن اينكه حاجآقاي سليمي فرمودند اگر در اين موافقتنامه همكاران راننده ما به مشكل برخوردند اين موافقتنامه در يك شرايطي مشكلاتي ايجاد بكند در ماده (10) اين موافقتنامه طرفهاي متعاهد كاملاً روشن است چه كساني حضور پيدا بكنند و درخصوص موارد مورد اختلاف با همديگر به شور بنشينند و مشكل را حل بكنند. لذا ايرادي كه جناب آقاي سليمي گرفتند در داخل مواد موافقتنامه است، اقلام صادراتي و وارداتي ما با كشورهاي اروپايي به خصوص در اين حوزه با كشور سوئيس كاملاً روشن است. لذا كشور ما با توجه به گستره شرايط حمل و نقل كالايي و مسافري نياز دارد كه از اين موافقتنامهها طرف قرارداد داشته باشد. لذا خواهش من از همكاران محترم اين است كه به اين موافقتنامه و لايحه رأي مثبت بدهند. از توجهي كه فرموديد ممنونم.

محمدباقر قاليباف
اجازه بدهيد تذكر را بفرمايند.

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقاي دلخوش تذكر دارند، جناب آقاي محمودوند اخطار دارند، بفرماييد.

مرتضي محمودوند
به نام خدا
ماه ربيع، ماه پرفضيلت و بابركت ربيع را به همكاران عزيز و ارزشمندم تبريك عرض ميكنم. عزيزان! موضوعي كه برادر عزيزمان آقاي سليمي فرمودند درست است كه دقت نظر بالايي بايد باشد، اما پيشينه تاريخي كشور سوئيس، شوراي فدرال سوئيس، بحث حفظ منافع جمهوري اسلامي ايران در آمريكا و متقابلاً اين پيشينه تاريخي يك پيشينه مثبت است. اگر به برجام و مشكلاتي كه به وجود آمده اشاره ميشود حساسيت حمل و نقل جادهاي را نبايد با برجام قياس كنيم. اينجا يك موضوع عامالمنفعه است. همانطور كه نماينده عزيز و هم دولت و هم كميسيون فرمودند ما يك كشور همسايه داريم، در واقع سود اين حمل و نقل را ميبرد، در شرايطي كه اكثر استانهاي ما از اوج بيكاري فقط بحث رانندگي و حمل و نقل است. اگر به اميد خدا...

محمدباقر قاليباف
جناب آقاي محمودوند! جنابعالي اخطارتان را بفرماييد.

مرتضي محمودوند
حاجآقا! من ميخواستم توضيح بدهم كه انشاءالله همكارها رأي قاطع بدهند. براساس اصل (84) دارم صحبت ميكنم، شرمنده. پس عزيزان، بزرگان و نمايندگان! خواهش من اين است كه حتماً به اين يك رأي قاطع بدهيد چون يك مفرّ و سود براي نظام و كشور است، نهايت سپاس را دارم.

محمدباقر قاليباف
جنابعالي بنا بود اخطار بدهيد، ولي خارج از اخطار حرف زديد، خيلي ممنون.

سيدناصر موسوي لارگاني
آقاي نوريقزلجه تذكر دارند، بفرماييد.

غلامرضا نوري قزلجه
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام و خسته نباشيد، آقاي رئيس! من تذكر ماده (109) را خدمتتان دارم. ناطق نبايد از موضوع مورد بحث خارج شود، هرگاه رئيس تشخيص دهد ناطق از موضوع خارج شده و در ضمن يك نطق دو نوبت به وي تذكر خروج از موضوع را بدهد و باز ادامه بدهد دفعه سوم ميتواند وي را از ادامه نطق در آن موضوع در تمام جلسه منع نمايد، مگر اينكه مجلس ادامه صحبت را تأييد كند.
جناب آقاي سليمي به عنوان مخالف صحبت كردند، (90) درصد صحبتهاي ايشان خارج از موضوع و حتي خارج از اسلوب اخلاقي و حرفهاي بود ولي شما تذكري نداديد. گويا صحبتهاي ايشان براي شما هم دلنشين بود. بعد از چهار دقيقه اشاره كرديد كه با پايان صحبتها همزمان بود. آنجا به برجام و تصويب (20) دقيقهاي آن اشاره شد، خود آقاي سليمي هم مجلس نهم بودند، حدود دو ماه و نزديك (200) ساعت در كميسيون ويژه برجام به رياست آقاي زاكاني موضوع بررسي شده. از ميهمانان داخلي و خارجي متعددي براي آنجا دعوت شده، طرح دوفوريتي داده شده و رأي نياورد و تبديل به يكفوريتي شد، هفتهها جلسه گذاشته شد، در همان جلسه اصلي بعد از ساعتها بحث و بررسي طرح برجام به رأي گذاشته شد.
اينها واقعاً به آن مجلس و نمايندگان جفا نيست كه بگوييم (20) دقيقهاي تصويب شد؟ و همين شكست دو بار اخير آمريكا در مجامع بينالمللي مرهون همان برجام و در بستر همين توافق هستهاي صورت گرفت، همين امروز كه تحريم تسليحاتي كشور ما به پايان رسيد و ما ميتوانيم وارد بازار تسليحات دفاعي بشويم در بستر همين توافقنامه هستهاي بود. خواهش من اين است كه جوابي در رابطه با تذكر كه چرا صحبتهاي ايشان عليرغم اينكه بيش از (90) درصد خارج از موضوع بود هيچ تذكري به ايشان نداديد را بفرماييد، ممنونم.

محمدباقر قاليباف
خيلي ممنون، البته من تذكر دادم، اينجا دوستان بودند و ضبطشده هم هست و همين تذكر را هم به جنابعالي ميدهم. شما هم واقعاً در دستور صحبت نكرديد، شما هم بايد اين را رعايت ميكرديد. انشاءالله كه همه رعايت كنيم.
آقاي اميرآبادي! لطف كنيد متن را قرائت كنيد.

احمد اميرآبادي فراهاني
بسمهتعالي
لايحه موافقتنامه حمل و نقل بينالمللي جادهاي مسافر و كالا بين دولت جمهوري اسلامي ايران و شوراي فدرال سوئيس
مادهواحده ـ موافقتنامه حمل و نقل بينالمللي جادهاي مسافر و كالا بين دولت جمهوري اسلامي ايران و شوراي فدرال سوئيس مشتمل بر يك مقدمه و (14) ماده به شرح پيوست تصويب و اجازه مبادله اسناد آن داده ميشود.
تبصره ـ در اجراي موافقتنامه و اصلاحات بعدي آن رعايت اصول (77)، (125) و (139) قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران الزامي است.
آقاي رئيس! بنا بر ماده (172) در موافقتنامهها معمولاً كليات و جزئيات با هم رأيگيري ميشود، لطف كنيد رأي بگيريد.

محمدباقر قاليباف
حضار 247 نفر، آغاز رأيگيري را اعلام ميكنم. دوستان در رأيگيري مشاركت بفرماييد. دوستاني كه زير ساعت جمع شدهاند براي رأيگيري تشريف بياورند، خيلي ممنون. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.
8
اعلام وصول لایحه الحاق یک تبصره به ماده (14) قانون صدور چک مصوب 1355 و اصلاحات بعدی آن با قید دوفوریت و تصویب یک فوریت آن (ثبت 208)

محمدباقر قاليباف

احمد اميرآبادي فراهاني
آقاي رئيس! دستور بعد درخواست لايحه دوفوريت از طرف دولت است كه قبلاً توزيع شده، همكاران مخالفين و موافقين در رديف (11) ثبتنام كردند. اگر اجازه بفرماييد نماينده دولت براي ارائه لايحه دوفوريت تشريف بياورند.

محمدباقر قاليباف

سيداميرحسن طيبيفرد
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام خدمت نمايندگان محترم و هيأترئيسه محترم مجلس و تبريك ايام پيش رو و حلول ماه ربيعالاول. در مورد لايحه دوفوريتي الحاق يك تبصره به ماده قانون صدور چك مبني بر ممنوعيت صدور چك تضميني در وجه حامل توضيحات كوتاهي را خدمت نمايندگان محترم به عرض ميرسانم. در واقع مطلب اين است كه بعد از گسترش بانكداري الكترونيك و ايجاد شفافيت در نقل و انتقالهاي پولي، اشخاصي كه نقل و انتقالهاي پولي خود را به صورت غيرشفاف و براي معاملات غيرقانوني ميخواهند انجام بدهند مراودات خودشان را بر استفاده از چكهاي تضميني در وجه حامل متمركز كردهاند.
با توجه به فوريت و ضرورت مقابله با اين موضوع بانك مركزي با مراجعه به سران محترم سه قوه مصوبهاي را أخذ كرد كه صدور اين چكها را ممنوع اعلام كرد و تكليف كرد كه چك تضميني بايد در وجه شخص معين صادر بشود و غيرقابل ظهرنويسي باشد. از آنجايي كه اعتبار اين مصوبه در ديماه سال جاري منقضي ميشود و نمايندگان محترم فرموده بودند كه ما براي گرفتن قوانين لازم به جاي مراجعه به سران محترم سه قوه به مجلس شوراي اسلامي مراجعه بكنيم ما خواستيم كه به جاي تمديد اين مصوبه درخواست تصويب آن را در مجلس شوراي اسلامي مطرح بكنيم.
مزاياي اين لايحه اين است كه علاوه بر حفظ سرعت و امنيت معاملات قانوني و پرداختهاي قانوني، با صدور آن در وجه شخص معين اين چكها غيرقابل سرقت خواهد شد و از گردش وجوه سرگردان در معاملات غيرقانوني و سفتهبازي جلوگيري خواهد شد. در گردش مالي فعالان اقتصادي شفافيت ايجاد خواهد شد و هويت اشخاص ذينفع هم احراز ميشود و امكان وصول حداكثري ماليات فعالان اقتصادي هم تأمين خواهد شد. از همه اينها مهمتر بحث پيشگيري از پولشويي و شناسايي مجرمين و مقابله با معاملات غيرقانوني و همينطور از همه مهمتر عدم نياز به أخذ مصوبه از سران محترم سه قوه است.
از آنجايي كه مجلس شوراي اسلامي فرمودند كه اگر مصوبهاي را احتياج داريم بايد به مجلس مراجعه بكنيم به قول معروف «المؤمن اذا وعد وفي» درخواست ما اين است كه به فوريت اين لايحه رأي مثبت بدهيد چون اين مصوبه در برج (9) و (10) امسال منقضي خواهد شد، ما مجبور نباشيم كه به سران سه قوه مراجعه كنيم و تمديد اين را بخواهيم. دوفوريت اين لايحه براي ما بسيار حائز اهميت است. از نمايندگان محترم مجلس استدعا داريم كه به دوفوريت اين لايحه با رأي حداكثري رأي بدهند و چون اين لايحه دوفوريتي است حداقل دوسوم آراء نمايندگان محترم را نياز دارد و درخواست ما اين است كه در رأيگيري مشاركت بفرمايند و رأي بدهند، ممنونم.

محمدباقر قاليباف
خيلي ممنون، آقاي موسوي! مخالف را بفرماييد.

سيدناصر موسوي لارگاني
مخالف اول جناب آقاي دنيامالي و مخالف دوم جناب آقاي صديف بدري و موافقين جناب آقايان: ميرتاجالديني و دشتياردكاني هستند. در خدمت جناب آقاي دنيامالي هستيم، صحبت نميكنند، جناب آقاي صديف بدري بفرماييد.

صديف بدري
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
عرض سلام، ادب و احترام خدمت همكاران عزيز و عرض تبريك به مناسبت حلول ماه ربيعالاول خدمت ملت بزرگ ايران اسلامي و همكاران عزيزم دارم. با توجه به ضرورت طرحها و لوايح دوفوريتي كه در ماده (156) هم كاملاً توضيح داده شده دوفوريت يك لايحه يا طرح زماني قابل بحث است كه ضرورت جلوگيري از وقوع خسارت احتمالي و فوت فرصت باشد. آيا در اين لايحهاي كه داده شده اين ضرورت وجود دارد كه به صورت دوفوريتي طرح بشود؟ ما موضوعها و بحثهاي متعددي داريم كه دولت محترم بايد براي رفع مشكل آنها لوايح دوفوريتي و سهفوريتي بياورد. اين همه مشكلات اقتصادي كه در كشور وجود دارد، قيمتهاي سرسامآوري كه به صورت ساعتي در كشور افزايش قيمت داريم، نهادههاي دامي، كشاورزان عزيز، مردم عزيز، كارگران، معلمان و آنهايي كه بيكار هستند هر روز بايد چند برابر قيمت ديروز اقلام ضروري خودشان را تهيه كنند. براي نظارت بازار، قيمتها و براي تعيين پايه قيمتهاي اقلام و كالاهاي توليد داخلي، فولاد كاملاً و صد درصد توليد داخلي است، الان فولاد و ميلگرد كيلويي (15) هزار تومان به فروش ميرسد، براي اينها دولت بايد لايحه دوفوريتي تهيه كند نه اينكه يك موضوع چك كه به صورت حامل نوشته نشود.
درست است كه مهم است و مسائل چك بايد حل بشود، ولي فوريت آن لازم نيست. دولت بايد به فكر موارد ضروري باشد و آن تصميمهاي ضروري و جدي كه بايد بگيرد براي اينها بايد لايحه دوفوريتي بياورد. بازار به حال خود رها شده، قيمتها به حال خود رها شده، دولت كاملاً به صورت انفعالي در نظارت قيمتها عمل ميكند، براي اينها بايد فكري بكند. مجلس، كميسيون اقتصادي، كميسيونهاي تخصصي براي اينها بايد فكري داشته باشند، نه اينكه يك موضوع چك و يك دستور جلسه دوفوريتي و كلي وقت مجلس و كميسيون گرفته شود. به نظر من اينها لازم و ضروري نيست. چرا رئيس بانك مركزي براي موضوع مهم ارز و كنترل ارز و قيمتهاي ارز لايحه دوفوريتي نميآورد؟ براي موضوع عادي چك لايحه دوفوريتي ميآورد. رئيس محترم بانك مركزي براي كنترل قيمت ارز بايد لايحه دوفوريتي بياورد و از مجلس كمك بگيرد، نه اينكه براي يك موضوع عادي لايحه دوفوريتي بياورد.
به نظر من اين موضوع اصلاً ضرورت دوفوريت ندارد. چك شرايط عادي خودش را دارد. اين لايحه هم به صورت عادي بيايد طرح بشود و كميسيون محترم بررسي كند و نظر خودش را به صورت جامع ارائه بدهد و نمايندگان محترم هم پيشنهادات خودشان را به صورت شرايط عادي به كميسيون اقتصادي ارائه بدهند. به نظر من اين موضوع اصلاً فوريت دوفوريتي ندارد. از همكاران محترم خواهش ميكنم كه به فوريت اين رأي ندهند تا به صورت عادي و كامل بررسي بشود، ممنون و سپاسگزارم.

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقاي دشتياردكاني موافق هستند، بفرماييد تا موافق اول حضور پيدا كنند.

محمدرضا دشتي اردکاني
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
حلول ماه ربيعالاول را خدمت ملت بزرگ ايران تبريك عرض ميكنم و از نمايندگان محترم مجلس تشكر ميكنم. همكار عزيزم جناب آقاي صديف فرمودند كه لايحه دوفوريتي لازم نبود، اتفاقاً لازم است اين كار انجام بشود، دولت بايد لايحه دوفوريتي در رابطه با مهار قيمتها و كنترل ارز بياورد، ما هم موافق همين هستيم ولي يكي از زيرساختهايي كه بتوانيم افزايش ارز را كنترل بكنيم همين مشخص كردن چكهاي بين بانكي است، مقصد آن و اينكه اين پول كجا هزينه ميشود و صادركننده و گيرنده مشخص ميشود و اتفاقاً در راستاي مديريت نقدينگي و ثبات بخشي از اقتصاد كشور در حوزه پولي، ارزي و بانكي است. من از همكاران عزيزم خواهش ميكنم با توجه به اينكه دوفوريتي است و بايد دوسوم رأي بياورد حتماً به اين رأي بدهند تا بتوانيم مديريت مالي كشور را به دست بگيريم، خيلي متشكرم.

سيدناصر موسوي لارگاني
مخالف اول وقتشان را به آقاي عليپورخنكداري واگذار كردند، بفرماييد.

کمال علي پورخنکداري
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم و به نستعين
خدمت همكاران محترم و هيأترئيسه محترم عرض سلام دارم و حلول ماه مبارك ربيعالاول و هفته نيروي انتظامي را تبريك عرض ميكنم. همكاران عزيز توجه داشته باشند! من در رابطه با بحث دوفوريت اول عنوان بكنم كه همه شما ميدانيد كه امروز مشكل كشور در حال حاضر به چك ارتباطي ندارد، بلكه به موضوعاتي است كه دولت ورود پيدا نميكند. در موضوع تعزيرات ميبينيد كه كلاً دولت اصلاً تعطيل كرده و اقلام هر روز به صورت ثانيهاي و ساعتي و دقيقهاي افزايش پيدا ميكند.
موضوع بعدي در رابطه با ارز و بورس است كه من و شما بايد پيگير باشيم كه ورود پيدا نميكنيم و امروز ميبينيم اين مشكلات در كشور است، اما برگرديم ببينيم چك در وضع موجود درست است يا قبلاً درست بود. همكاران عزيز! من از شما يك سؤال دارم؛ خداوكيلي ميخواهيد به موضوع چك رأي بدهيد؟ آيا چك كه قبلاً به عنوان يك اوراق بهادار در بازار دستبهدست ميشد قيمتها مناسبتر بود يا امروز كه دولت ورود پيدا كرده كه چك را به اسم شخص بگذاريد و بازار را تعطيل كرده؟ چك اوراق بهاداري است كه من و شما بانك ميرويم و تقاضا ميكنيم و بر مبناي آن به ما دسته چك ميدهند. من كه چك صادر ميكنم چه در وجه حامل و چه در وجه شخص، نام و گيرنده اسم بياورم به نام من است، كجاي اينجا پولشويي است؟ دوستان عزيز توجه بكنند! اين چكي كه در بازار بوده قبلاً دستبهدست ميشده و بازار را كنترل ميكرده و كسي جرأت نميكرده كه خلاف انجام بدهد. از روزي كه دولت ورود پيدا كرده انواع و اقسام اصول و موارد مختلف آورده كه پشتوانه داشته باشيم، اسامي را بياوريم، چند برگه بشود، (25) برگه و (10) برگه بشود، تضامين بياوريد و اينطور، بازار آشفتهبازار شد. ما بايد يك مقدار به اين اوراق بهاداري كه من و شما ميگيريم اعتماد بكنيم. من تقاضاكننده يك اعتباري در بانك دارم، چطور ميشود اين را در بازار به عنوان حامل ندهم؟
از دوستان خواهش ميكنم در جو دولت و موضوع اقتصادي اينطور قرار نگيريد. وضعيت كشور وضعيت خوبي نيست، آقاي صديف بدري درست گفتند، كشور امروز داراي مشكلات اساسي است. امروز ما نگران هستيم، در دو هفته ما نميتوانستيم كنار مردم برويم، آيا مشكل اين است كه واقعاً امروز شما بياييد چك را به نام صادركننده، آن شخص گيرنده بدهيد مشكل اقتصاد كشور حل ميشود؟ مشكل اقتصاد كشور خانه از پايبست ويران است، همكاران ما در فكر ساخت ايوان است؟ از دوستان خواهش ميكنم توجه داشته باشند، اين موضوع چك يك مسير انحرافي در دولت است كه فكر ميكنند با اين مسير ميتوانند اقتصاد را درست بكنند، ممنون و متشكريم. خواهشاً محكم به اين مورد رأي ندهيد و طرح دوفوريتي الان اصلاً مهم نيست، بياييم مخالفت بكنيم كه مسير را اصلاح بكنيم. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

سيدناصر موسوي لارگاني
موافق بعدي چون موافق اول حضور ندارند موافق سوم هم حضور ندارند جناب آقاي محمدمهدي مفتح هستند، بفرماييد.

محمدمهدي مفتح
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
با توجه به قوانين و مقررات نسبتاً مناسبي كه در حوزه مسائل پولي و مالي ما داشتيم، ثباتي كه انتظار داريم بعد از اجراي اين قوانين در اين حوزهها پيش بيايد اين موضوعي كه به صورت دوفوريتي امروز در مجلس مطرح است ميتواند به اين حركتي كه در اين مدت شروع شده تسريع ايجاد بكند و به نتيجه نزديك بكند.
با تصويب اين لايحه دوفوريتي در رابطه با اصلاح نحوه صدور چكهاي تضمينشده ما انتظار داريم كه به اقتصاد كشور در بخش پولي و ارزي يك ثبات بيشتري ايجاد بشود و از اين مسير و رهگذر ما بتوانيم شاهد ثبات بيشتري در اين موضوع باشيم. اشكالاتي كه در حوزه چك با پشتنويسيهايي كه پيش ميآمد و بعضاً اصلاً از آن فاصله طولاني افراد مختلفي بين صادركننده و استفادهكننده نهايي از چك پيش ميآمد و يك نوع غير شفاف بودن عمليات اقتصادي در اين بين و از اين مسير به دست ميآمد اينها يك مقداري بهبود پيدا بكند و همچنين نسبت به امنيت در پرداختهاي قانوني كه مشخص بشود فاصله بين صادركننده چك و نهايتاً دريافتكننده چك چگونه اتفاق افتاده و چه مسيري طي شده است. همچنين چك تضمينشده با اين ترتيب ميتواند از امكان سرقت هم يك مقداري مصون باشد و كسي نتواند چك تضمينشده را سرقت و وصول كند بدون اينكه استحقاق اين را داشته باشد و به اين دليل كه ما در وجه حامل ديگر چك را نميتوانيم صادر كنيم.
همچنين از اقداماتي كه درخصوص پشتنويسيهايي كه پيش ميآمد و يك وجوه سرگرداني در اين وسط حاصل اين مجموعه اقدامات ميشد جلوگيري ميشود و مديريت نقدينگي كشور و اطلاعاتي كه مجموعه تصميمگيران بايد در اين خصوص داشته باشند بهتر انجام ميشود. از طرف ديگر باز از مزايايي كه براي تصويب و عملياتي شدن اين لايحه ميتوانيم به آن توجه كنيم اين است كه بحث پولشويي و شناسايي مجرمين از اين طريق بهتر مشخص ميشود. پيشگيري از پولشويي كه يكي از مهمترين مواردي است در حوزه مسائل پولي، بانكي و به طور كلي اقتصادي بايد به آن توجه بكنيم و جلوي راههاي پولشويي را بگيريم يكي از مواردي كه اين امكان را بيشتر تأمين ميكند همين لايحهاي است كه در صورت تصويب ميتواند امكان رديابي وجوه و پيشگيري از پولشويي را بيشتر به ما بدهد. همچنين از سفتهبازي دلالان ميتواند جلوگيري كند و چكهاي تضميني در كشور را يك ساماندهي انجام بشود و با اين ترتيب ما ميتوانيم در اين خصوص يك مقداري ثبات و قواعد درست بر اين بازار تأمين بكنيم.
شما ميدانيد اين بحث ابتدائاً در جلسه شوراي اقتصادي سران قوا مطرح شده، در صورتي كه دقيقاً وظيفه مجلس و وظيفه قانونگذاري است. ما بايد به عنوان نمايندگان مجلس و نهاد مجلس از اختياراتي كه قانون اساسي به ما داده است به طور جدي دفاع بكنيم و مانع از اين بشويم كه اختيارات قانوني مجلس به دستگاههاي ديگري واگذار بشود، مگر در موارد بسيار اضطراري كه مقام معظم رهبري تشخيص ميفرمايند و دستور ميدهند. در خارج از آن موارد مجلس بايد بتواند به درستي و به موقع وظيفه خود را انجام بدهد تا در مسائل اداره كشور مشكلي پيش نيايد كه جايگاههاي ديگري بيايند و در كار قانونگذاري دخالت بكنند. به اين ترتيب ما ميتوانيم اين مسائل را دنبال بكنيم و اين محاسن را به دنبال تصويب اين منتظر باشيم، در رابطه با سودجوياني كه در بازارهايي مثل بازار ارز، بازار سكه، خودرو و اينگونه موارد واقعاً دارند سودجويي ميكنند و اين بازارها را به هم زدند با معاملات پنهان... (قطع ميكروفن)

محمدباقر قاليباف
خيلي ممنون، صدايتان قطع شد ديگر، وقتتان تمام شد. دوستان توجه كنند! با توجه به اينكه موافقين و مخالفين صحبت كردند دوفوريت لايحه دولت را به رأي ميگذاريم. دوستان توجه كنند چون دوفوريت است دوسوم رأي ميخواهد. آقاي اميرآبادي! متن را قرائت بفرماييد.
حضار 246 نفر، دوفوريت الحاق يك تبصره به ماده (14) قانون صدور چك مصوب 1355 و اصلاحات بعدي آن را به رأي گذاشتيم. دوستاني كه مشاركت نكردند لطف كنند مشاركت كنند. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب نشد. (146) رأي آورد و دوفوريت تصويب نشد، نظر شما يكفوريت است؟
حضار 245 نفر، يكفوريت لايحه را به رأي ميگذاريم. نمايندگان محترم رأي خودتان را اعلام بفرماييد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد.
به كميسيون ارجاع بشود، به دوستان كميسيون هم يك نكته را تذكر ميدهم، توجه كنند. در كميسيون اقتصادي كه توجه به اصل (138) هم حتماً مد نظر كميسيون در بحث مربوط به اين اولويتي كه امروز مطرح شد باشد.
9
تسلیت رئیس محترم مجلس شورای اسلامی به خانم عفت شریعتیکوهبنانی نماینده زرند و کوهبنان و آقای مسلم صالحی نماینده اقلید و آقای حسینعلی شهریاری نماینده زاهدان

محمدباقر قاليباف
من از طرف خودم و همه همكاران عزيز مطلع شديم كه والده سركار خانم عفت شريعتي نماينده محترم زرند و كوهبنان و همچنين والده برادر عزيزمان جناب آقاي صالحي نماينده محترم مردم اقليد و اخوي گرامي جناب آقاي شهرياري رياست محترم كميسيون بهداشت و درمان و نماينده محترم زاهدان دار فاني را وداع گفتند، از طرف خودم و همه همكارانم عرض تسليت و تعزيت دارم.
10
ناطقان جلسه آقایان: ولیاله فرزانه، علیاکبر بسطامی، امیرقلی جعفریبروجنی، حسین محمدصالحیدارانی و سیدجواد حسینیکیا

محمدباقر قاليباف

حسينعلي حاجي دليگاني
ناطقان جلسه علني عبارتند از:
ـ آقاي ولياله فرزانه نماينده محترم نور و محمودآباد.
ـ آقاي علياكبر بسطامي نماينده محترم ايلام، ايوان، چرداول، مهران، ملكشاهي و سيروان.
ـ آقاي اميرقلي جعفريبروجني نماينده محترم بروجن.
(كه هر كدام هفت دقيقه وقت دارند)
ـ آقاي حسين محمدصالحيداراني نماينده محترم فريدن، چادگان، فريدونشهر، بويين و مياندشت.
ـ آقاي سيدجواد حسينيكيا نماينده محترم سنقر.
(كه هر كدام پنج دقيقه وقت دارند)
آقاي فرزانه! بفرماييد.

ولي اله فرزانه
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
در ابتداي سخن درود و سلام ميفرستيم به روح بلند امام شهدا و شهداي مدافع سلامت به ويژه مدافع سلامت حوزه انتخابيهام شهيد دكتر طهماسبي، شهيد دكتر فلاح و شهيد دكتر رشيدي و همچنين شهداي مدافع حرم و شهداي عزيز خانطومان از لشكر هميشه پيروز (25) كربلا و شهداي مدافع حرم حوزه انتخابيهام شهيد اسماعيل خانزاده و شهيد علي جمشيدي و از اين مكان مقدس با كمال تواضع و خشوع سر تعظيم فرود ميآوريم به سيد شهداي مدافعين حرم شهيد محجوب و محبوب حاجقاسم سليماني.
حلول ماه ربيعالاول را خدمت هموطنان عزيز و هفته تربيت بدني را خدمت ورزشكاران و مدالآوران و هفته نيروي انتظامي را خدمت ياوران امنيت داخلي و مرزهاي كشور تبريك و تهنيت عرض مينمايم. در سطح بينالمللي در اين مقطع از انقلاب با هدايت و عنايت الهي جبهه مقاومت با رهبري ايران اسلامي آمريكاي تروريست و جنايتكار را وادار نموده است تا در آغاز گام دوم انقلاب چهره كريه و جنايتكار خويش را بيشتر آشكار نمايد كه حمله با هواپيما به جان يك انسان شريف، حمايت آشكار و بيپرده از حكومتهاي ضد مردمي و ضد حقوق بشري و مرتجع منطقه و طراحي كثيف معامله قرن و ناديده گرفتن حقوق اساسي مردم مظلوم فلسطين و تحريم مالي عليه مردم شجاع و مقاوم كشورمان از آن جملهها است، البته به بركت خون شهدا همه كارشناسان بينالمللي به اين امر اعتراف دارند كه اقتدار سياسي آمريكا در مجامع بينالمللي شكسته شده است.
(در اين هنگام آقاي علي نيكزادثمرين «نايبرئيس دوم» رياست جلسه را به عهده گرفتند)
درخصوص مشكلات داخلي بايد به عرض برسانم كه آنچه در مقطع فعلي از انقلاب مهم و بايد مورد توجه جدي قرار گيرد اين است كه بپذيريم ساختار نظامي، اداري كشور قديمي و مربوط به دوران قبل از انقلاب است و بايد هرچه زودتر ساختار اين نظام اداري كه حاصل آن اختلاس و ارتشاء ميباشد را به نفع مردم و انقلاب تغيير دهيم.
دولتمردان بدانند مردم از اين نظام اداري خسته و عصباني هستند، به داد اين مردم بايد رسيد. ساختار اقتصادي متكي به نفت از ديگر مشكلات كشور است كه طراحي اقتصادي بدون نفت بارها مورد تأكيد مقام معظم رهبري قرار گرفته و از بندهاي مواد قوانين برنامههاي پنجساله بوده است، اما متأسفانه مورد بيتوجهي دولتهاي ادوار واقع شده.
امروز يكي از دلايل گراني كه مردم را به شدت آزار ميدهد و افسارگسيخته شده و موجب كاهش اعتماد عمومي گرديده همين شوكهاي ارزي حاصل از اقتصاد نفتي است. با اين حال پيشنهاد ميشود از مسئولين شوراي امنيت كشور به مجلس دعوت و به اين سؤال شفاف پاسخ دهند كه اين شوكهاي ارزي ناشي از تحريك تقاضاي ارزي توسط اخلالگران اقتصادي و كشورهاي مرتجع منطقه است يا حاصل متغيرهاي اقتصادي؟ ضمناً بايد به اين واقعيت اذعان داشته باشيم كه نتوانستيم در اين جنگ اقتصادي مردم را به مانند جنگ تحميلي با خود همراه نماييم و همين بيتدبيري موجب كاهش اعتماد عمومي شده است. جناب آقاي دكتر قاليباف! از اينكه در جلسات سران قوا كه صرفاً براي رتق و فتق امور اجرايي كشور شكل گرفته است صداي مجلس را در آن انعكاس ميدهيد و براي رأس امور بودن مجلس تلاش داريد و همچنين از سفرهاي استاني جنابعالي تقدير و تشكر مينمايم و از اين فرصت استفاده ميكنم و عرض مينمايم كه بسياري از استانها علاوه بر مشكلات عمومي مثل گراني، تحولات بورسي، شوكهاي ارزي و كاهش ارزش پول داراي مشكلات اختصاصي مربوط به خود هستند كه طرح و تصميمات جلسات سران قوا ميتواند در حل مشكلات آنها مؤثر باشد.
همكاران عزيز! (70) درصد وسعت استان مازندران را جنگل و مرتع و (10) درصد را اراضي كشاورزي و حدود (5) درصد را معابر و فقط (15) درصد از وسعت استان مازندران براي سكونتگاه مردم است كه در سالهاي اخير به علت بعد كوتاه مسافت با مركز پايتخت و همچنين ترس از زلزله يا جنگ تحميلي و يا آلودگي هوا مورد توجه و هجمه جمعي از هموطنان غيربومي (نايبرئيس ـ برادر فرزانه چون ميكرفون به موقع قطع خواهد شد جمعبندي بفرماييد) از استانهاي تهران، البرز و ساير استانها قرار گرفته است كه طبيعت و محيطزيست مردم را تهديد مينمايند.
سران محترم قوا، نمايندگان عزيز! همه بايد بدانيم كه پاسخ اين تهديد تخريب نيست. استان مازندران و حوزه انتخابيهام نور و محمودآباد بدون برنامهريزي و ناخواسته استان معين استانهاي موصوف شده است. از همينجا به وزارت راه و شهرسازي و سازمان برنامه و بودجه متذكر ميشوم تا با كمك بنياد مسكن كه داراي تجارب در مناطق روستايي هستند به اين مهم يعني ساماندهي ساخت و سازها بپردازند.
ديگر مشكل استان مازندران اين ساختار كشاورزي است، دولتمردان بايد بدانند كه با كود كيسهاي (500) هزار توماني، سم ليتري (1) ميليون و (200) هزار توماني و كارگر كشاورزي حدود (300) هزار توماني قيمت موجود برنج تكافوي هزينههاي توليد و زندگي كشاورزان را نمينمايد. يك روز كشاورز براي ازدواج فرزندش و هزينه درمانش از اندوخته... (قطع ميكروفن)

علي نيک زادثمرين
برادر فرزانه! از حضرتعالي سپاسگزاريم. آقاي دكتر! چون زمان گذشت و (15) ثانيه هم گذشت ميكروفن قطع شد.

حسينعلي حاجي دليگاني
از برادر گرامي ولياله فرزانه نماينده محترم نور و محمودآباد متشكرم و از برادر گرامي علياكبر بسطامي نماينده محترم ايلام، ايوان، چرداول، سيروان، ملكشاهي و مهران دعوت ميكنم كه نطق هفتدقيقهاي خودشان را شروع بفرمايند.

علي نيک زادثمرين
همكارانمان عنايت كنند كارتها و گلدانها را توزيع بفرمايند. همكاران در رأيگيري شركت بفرمايند. آقاي بسطامي بفرماييد.

علي اکبر بسطامي
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
به نام خداوندي كه كلمه را آفريد تا دردمندان داد سخن دهند و عدالتپيشگان بشنوند و داد گسترند بر زميني كه خالق آن دادرس است و ميهمانپيشه. شميم آرامبخش و درود به روح پرفتوح معمار كبير انقلاب، شهيدان هشت سال دفاع مقدس آنان كه زندهاند و عزت سرزمين خاصان، پاكان و نيكانند. نيكناماني چون مدافعان حرم و سردار بيبديلشان سردار شهيد حاجقاسم سليماني و با آرزوي طول عمر توأم با عزت و سلامت براي رهبر فرزانه انقلاب (مدظلهالعالي).
سلام و احترام به پيشگاه ملت نيكسيرت ايران و درود و ارادت ويژه نثار مردمي كه غيرت و آزادمنشي را به ايثار و پاكبازي گره زدهاند، مردم استان سرافرازم ايلام. در طليعه صحبت به خود و بعداً به شما عزيزان همكار تذكر و يادآوري ميكنم كه با توجه به منشور مديريتي و حاكميتي رهبر فرزانه انقلاب از مجلس يازدهم به عنوان مجلس اميد و انتظار آيا مسيري درست براي رسيدن به اين اهداف ارزشمند طراحي شده است؟ آيا پس از گذشت چهار ماه از عمر مجلس اهداف مبتني بر مطالبات عامه مردم، تشكيل كارگروه تحول و نظارت مؤثر محقق گرديده است؟ مبادا اكنون كه بر صندليهاي سبز بهارستان تكيه زدهايم فراموش كنيم كه سبزي اين صندليها حاصل سرخي خون شهيدان ما است.
ماه ربيع ماه ولادت پيامبر اسلام (صليالله عليه و آله و سلم) آينه وحدت و برادري است. پيشاپيش اين مناسبت فرخنده را خدمت همه شما و محبان اهل بيت عصمت و طهارت تبريك عرض ميكنم. بيمناسبت نيست يادآوري شود كه بسترسازي سران برخي از كشورهاي منطقه براي همسويي با رژيم غاصب صهيونيستي مغاير مشي و تعاليم پيامبر صلح و مهرباني است، انشاءالله همه مسلمين حول كلمهالله و سيره مبارك رسولالله گرد هم آيند و در مقابل كيد مشركان و معاندين كالجبل الراسخ بايستند و متعهد شوند كه به تعبير قرآن «و اعتصموا بحبل الله جميعاً و لا تفرقوا».
واقعيت امر اين است كه امروز اقتصاد اين سامان بيمار است اما بيماري آن لاعلاج نيست، ويروسهاي داخلي بيشتر از هر زماني آن را تبدار و متشنج كردهاند. هرچند تحريمهاي ظالمانه دولت جنايتكار آمريكا تا حدودي راهمان را ناهموار كرده، اما گره زدن تمام مشكلات كشور به مسائل خارجي و روابط بينالمللي حمله به خودكفايي و غيرت جواناني است كه سرشار از انگيزه و سازندگياند.
امروز به هر بخش اقتصادي كشور كه نظر ميافكنيم شاهد هرج و مرج و بينظمي، آشفتگي، سوءمديريت و رهاشدگي هستيم. نگاه اجمالي به حوزه مسكن، خودرو، طلا، دلار و بورس و نيز گراني، بيكاري، فقر، معيشت مردم و تورم لجامگسيخته اين ادعا را اثبات ميكند. ميخواهم از بيثباتي بازارها و فقدان مديريت در همه بخشهاي اقتصادي نتيجهاي بگيرم و آن اينكه متأسفانه ما با پديده بيدولتي روبهرو هستيم، يعني دولتي كه بتواند روابط بين همه عناصر مؤثر اجرايي در كشور را سامان دهد و تنظيم كند نداريم. آمارهاي ارائه شده در حوزه تورم، بيكاري، معيشت و اشتغالزايي از سوي مسئولين با ادراك واقعي مردم همخواني ندارد. دولتمردان بايد شهامت مسئوليت پيدايش نارضايتي مردم و نيز عذرخواهي از ملت نجيب ايران را داشته باشند. البته اقدام مؤثر و كارساز رياست محترم قوه قضائيه و همكاران ارزشمند ايشان در سراسر كشور را قابل تقدير ميدانم و مخصوصاً از زحمات دادستانيهاي سراسر كشور كه پيشقراول دفاع از حقوق مردم هستند خالصانه و صميمانه قدرداني ميكنم.
و اما در مورد حوزه انتخابيهام ايلام؛
تمام گيانگم ايلام اگر هرزه وه قربانت
هناسم كم و قربان نلاته گرم شيرانت
تو مرز ترله ايراني تو كنگاي كرده مالاني
توخوت خوتر ده كل زاني كه گيانم ها نواي گيانت
ايلام من سرزمين آلام است، دردهاي خرد و كلانش حاصل بيتدبيري است، زخمهايي كه مرهمشان بسيار است و سربسته بگويم اطباء و نسخهنويس لطفشان را سالها است از بار اين كهندردمند كمتوقع دريغ ميكنند. منابع خدادادي نفت و گاز سودش به كام ديگران است و دودش نصيب چشمان مردم مرزداري است كه هشت سال مشامشان از بوي باروت پر بود، جانانه جنگيدند و دفاع كردند تا همين منابع را حفظ كنند و امروز از همين نعمت خدادادي بيبهرهاند. از وزير محترم نفت و كميسيون محترم انرژي مجلس ميخواهم به مطالبه بهحق مردم درخصوص تشكيل مديريت نفت و گاز استان ايلام به صورت مستقل توجه و اقدام جدي داشته باشند. جانفشاني سربازان عرصه سلامت و جبهه مبارزه با كرونا بر كسي پوشيده نيست، بنابراين مراتب تقدير و سپاسگزاري خود را از اين عزيزان اعلام ميدارم. نكته مهم و اساسي اينكه زيرساختهاي بهداشت و درمان در استان ايلام متناسب با تقاضا و رفع نيازمنديهاي مردم نيست، مراجعه بيماران استان ايلام به پايتخت و استانهاي همجوار براي درمان رنجي مضاعفتر از بيماري بر آنان تحميل ميكند.
از وزير محترم بهداشت (نايبرئيس ـ برادر بسطامي! يك دقيقه از وقتتان باقي مانده) ميخواهم كه انشاءالله نسبت به بيمارستان در دست اقدام هرچه سريعتر اقدام كند. فاصله معنادار سطح توسعهنيافتگي در استان ايلام با وجود همه ذخائر خدادادي قابل قبول نيست و بايد مسئولين به اين موضوع توجه جدي داشته باشند. به عنوان عضو ناظر بر شوراي ترويج فرهنگ شهادت و ايثار كشور از رئيسجمهور و اعضاي محترم اين شورا به خصوص صدا و سيما ميخواهم ايثار و جانفشانيهاي دوران دفاع مقدس در جغرافياي استان ايلام را با زبان هنر به ديگر هموطنان عزيز معرفي كنند. كاري كه تاكنون مغفول مانده است و به نوعي در حق مردم اجحاف شده است. در مورد راههاي مواصلاتي شرايط استان ايلام شرايط درستي نيست كه هرچه زودتر مسئولين بايد به اين موضوع توجه داشته باشند. بسياري از آسيبهاي اجتماعي، بالا بودن خانوارهاي تحت پوشش سازمانهاي حمايتي، وجود فقر، خودكشي، اعتياد و طلاق در استان ثروتمند ايلام قابل قبول نيست و زنگ خطري براي آينده جواناني است كه دلخوش به داشتن آنها هستيم. بسياري از روستاهاي استان ايلام فاقد آب است، عليرغم اينكه همه مواهب خدادادي در اين استان است. در پايان براي مجد و عظمت اسلام و سلامتي رهبر معظم انقلاب اجماعاً سه صلوات بفرماييد. (حضار صلوات فرستادند)

علي نيک زادثمرين
برادر بسطامي! از شما سپاسگزاريم.

حسينعلي حاجي دليگاني
از برادر بسطامي نماينده محترم ايلام، ايوان، چرداول، سيروان، ملكشاهي و مهران تشكر ميكنم. آقاي رئيس! بفرماييد.

علي نيک زادثمرين

حسينعلي حاجي دليگاني
از برادر گرامي اميرقلي جعفريبروجني نماينده محترم بروجن دعوت ميكنم كه نطق هفت دقيقهاي خودشان را شروع بفرمايند، بفرماييد.

اميرقلي جعفري بروجني
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم و به نستعين
حلول ماه ربيعالاول و ايام متعلق به نبي مكرم اسلام را خدمت همه مسلمانان و شيعيان جهان تبريك عرض ميكنم و هفته نيروي انتظامي را هم تبريك عرض ميكنم. سلام و درود ميفرستم به ارواح طيبه شهيدان و امام شهيدان، شهداي دفاع مقدس، مدافعين حرم، مدافعين سلامت و (2400) شهيد استان چهارمحال و بختياري. سلام بر مردان و زنان غيور بختياري و چهارمحالي، سلام بر مردمان فهيم شهرستان بروجن، سلام بر بروجنيها، فرادنبهايها، سفيددشتيها، بلداجيها، گندمانيها، نغمهايها و همه مردم روستاهاي بروجن و از اعتمادي كه به فرزند خود در انتخابات نموديد متشكرم.
امام (رضوانالله تعاليعليه) فرمودند: «مجلس بايد راه راست را به مجريان امور بنمايد و بر پيمودن آن نظارت كند». مجلس يازدهم مجلس انتظار و اميد براي مردم بايد با حفظ جايگاه و امانتداري وظيفه خود را نسبت به مردم ادا نمايد. يك مجلس قوي و كارآمد الزاماتي دارد كه بايد رعايت شود؛
1 ـ احصاء اولويتهاي قانونگذاري كشور.
2 ـ ارتقاء كيفيت نظارت.
3 ـ ارتقاء جايگاه مجلس. امروز نظام سلطه با تمامي توان به مصاف با اسلام و نظام اسلامي براي به زانو درآوردن مردم برآمده. در اين ميدان از مسئولين انتظار كار جهادي و انقلابي است، نه كرنش و ترسيدن در مقابل دشمن. بايد نگاه به درون و ظرفيتهاي بيبديل آن باشد، نه نگاه به بيرون. مسئولين بايد بدانند هزينههاي سازش و تسليم به مراتب از مقاومت و ايستادگي بيشتر است. ما بايد فرصتها را از دل تحريمها به دست آوريم. آنچه امروز بيش از تنگناهاي اقتصادي و فشار به طبقات ضعيف مردم را زجر ميدهد بهمريختگي و هرجومرجي است كه در بازار و قيمتها به وجود آمده و معيشت مردم را سخت نموده. مشكلات امروز ما ناشي از بيتوجهي به ظرفيتهاي دروني كشور و سوءمديريت است. در اين شرايط بازگشت ارزش پول ملي، مهار تورم و ايجاد اشتغال و مديريت بازار جزء وظايف اصلي مديران است كه با عزم جهادي ممكن است.
مردم استان چهارمحال و بختياري ساكنان سرزمين آب و آفتاب و بام ايران عليرغم زحمات فراواني كه در اين استان براي رفع محروميت كشيده شده داراي مشكلات فراواني است. بزرگترين مشكل نرخ بالاي بيكاري است كه استان را جزء بالاترين استانها در كشور قرار داده. علت اصلي اين مشكل تبديل شدن مزيت برتر استان ما يعني آب به يك تهديد است. در سند توسعه استان كشاورزي بالاترين مزيت ناميده شده و كشاورزي بدون آب بيمعنا است. بنده چند نكته را لازم ميدانم در حوزه آب كشور و استان چهارمحال و بختياري عرض كنم؛
1 ـ انتقال آب از يك نقطه به نقطه ديگر بايد با در نظر گرفتن نيازهاي شرب، كشاورزي، صنعت و محيطزيست مبدأ باشد و بدون در نظر گرفتن اينها براي مردم مشكلاتي ايجاد خواهد شد و در استانها مشكلاتي ايجاد خواهد كرد.
2 ـ توسعه و نياز در استانها بايد واقعي و براساس عدالت و عقلانيت باشد، نه تبعيض و ظلم به ديگران و توسعه بيرويه بر مبناي اطلاعات غلط.
3 ـ مردم استان چهارمحال و بختياري مخالف انتقال آب با شرايط گفتهشده و راه صحيح نميباشند، اما زيادهخواهي و تبعيض را كه منجر به ويراني استان ميشود هرگز تحمل نخواهند كرد.
4 ـ امروز كه بنده صحبت ميكنم دشتهاي استانم ممنوعه و ممنوعه بحراني و نيمي از مردم ما مشكل آب شرب دارند، پس اجراي هر طرحي براي انتقال آب به استانهاي ديگر بايد با لحاظ نمودن نيازهاي حقيقي در حوزه شرب، كشاورزي و صنعت و محيطزيست باشد، و الا عامل بروز مشكلات اجتماعي ـ امنيتي خواهد شد. بايد در انتقال آب منطقي حاكم باشد و اين منطق رعايت قانون و عدالت است. ما اجازه نداريم امنيت مردم و استانها را در اين شرايط خاص به خاطر توسعه بيرويه به خطر بيندازيم. به شوراي عالي امنيت و به ويژه وزير محترم نيرو و كشور پيشنهاد ميكنم قبل از بروز حوادث ناگوار و سوءاستفاده دشمنان از مشكلات منطقهاي تدبير نموده و جلوي اقدامات غير كارشناسي و ظالمانه را گرفته و بدانند كه بهشتآباد براي استان چهارمحال و بختياري و خوزستان مشكلآفرين خواهد بود. (نايبرئيس ـ حاجآقاي جعفري! يك دقيقه از وقتتان مانده، تنظيم بفرماييد) هرگونه تصميم در اين حوزه بدون برطرف كردن نيازهاي استانهاي چهارمحال و بختياري و خوزستان تبعاتي در پي خواهد داشت كه مسئوليت آن در اين شرايط حساس به عهده مسئولين مربوطه است. شهرستان بروجن با مردماني صبور، كمتوقع، فهيم، با سابقه تاريخي و فرهنگي و انقلابي همچون نگيني در كشور ميدرخشند، اما بروجن با نخبگان، جوانان، استعدادها، مبارزات قبل و بعد از انقلاب، با تالابها و صنعتش امروز مواجه با مشكلات فراواني است كه بايد مورد توجه قرار گيرد. زيرساختهاي شهرستان، آب شهرستان، گردشگري و تكميل پروژه فولاد، فعال نمودن پتروشيمي از نيازهاي اين شهرستان است كه اميدوارم مورد توجه مسئولين قرار بگيرد. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

حسينعلي حاجي دليگاني
از برادر گرامي اميرقلي جعفريبروجني نماينده محترم بروجن متشكرم، آقاي رئيس! بفرماييد.

احمد اميرآبادي فراهاني
من از جناب آقاي موسوي نماينده محترم ملكان و جناب آقاي ناصرينژاد دعوت ميكنم براي نظارت بر شمارش آراء تشريف بياورند. اگر دستور بفرماييد آراء قبلي را جمع كنند من انتخابات بعدي را اعلام كنم.

علي نيک زادثمرين

حسينعلي حاجي دليگاني
از برادر گرامي حسين محمدصالحيداراني نماينده محترم فريدن، چادگان، فريدونشهر، بويين و مياندشت دعوت ميكنم كه نطق پنجدقيقهاي خودشان را شروع بفرمايند، بفرماييد.

حسين محمدصالحي داراني
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
با سلام و درود به پيشگاه حضرت ولي عصر (عجلاللهتعاليفرجهالشريف) و درود بر روح بلند امام راحل و شهداي عصر انقلاب اسلامي و آرزوي سلامتي مقام معظم رهبري حضرت آيتالله الامام خامنهاي (حضار صلوات فرستادند) و عرض تبريك حلول ماه مبارك ربيعالاول. جا دارد هفته نيروي انتظامي را يادآور شوم و به دلاورمردان سبزپوش عرصه مردانگي و ايثار، حافظان امنيت و اقتدار تبريك و تهنيت عرض كنم. مدتي پس از طلوع خورشيد انقلاب اسلامي گرد و غبار فتنه استكبارگران فضاي ميهن را آلوده كرد و مردان و زنان دلاور و نامآور ترك جاه و مقام و منصب و پست خود كردند و تا آسمان فكه، دهلاويه و دهلران و اروند و خرمشهر و آبادان پر كشيدند و پرپر شدند و دوباره با فتح و ظفر آسمان ايران آبي شد. هماكنون نيز شيران بيشه توحيد منتظر فرمانند تا جان و سر بيفشانند و آمريكا را سر جاي خود بنشانند پيش از آنكه پاي از گليم خود درازتر و گردن استكبار فرازتر كند. بر ماست كه با اتحاد و اتفاق در برابر زيادهخواهي آمريكا بايستيم تا اگر ميخواهد مكانيسم ماشهاي را فعال كند ايران نيز از تمامي تعهدات برجامي خود خارج شود.
اما بعد، در استان برخوردار اصفهان و در شهرستان فريدونشهر همچنان راههاي دسترسي روستايي در منطقه پشتكوه بسيار نامناسب است و گويي هيچكس آن مردم سربلند روستايي را نديده و در نقشه ايران وجود ندارند. اصلاً حسين جنس غمش فرق ميكند. بارها داستان حزنآور لبتشنگان كنار آب را شنيده و خواندهايم، باز هم بشنويد كه در آبخيز بزرگ زايندهرود مردمي از آب محروماند و با وجود منابع بزرگ آب موضوع آب شرب شهرستانهاي داران، فريدن، چادگان، فريدونشهر، بويين و مياندشت از منابع پايدار همچنان بين وزارت نيرو و سازمان برنامه و بودجه دست به دست ميشود و پيش از هر بحراني اين پروژه بايد عملياتي شود كه آن مردم نجيب آب آلوده به نيترات مينوشند.
رندان تشنهلب را آبي نميدهد كس
گويي وليشناسان بايد به رنج باشند
پروژه مصوب راهآهن ازنا ـ اليگودرز ـ داران ـ اصفهان با اعتبارات قطرهچكاني ساخته نميشود و هرساله شاهد ترافيك ترانزيت كالا و مسافر و خسارات بسيار هستيم، زيرا مسير اصلي مسافران اربعين، راهيان نور و حمل كالا است. نمايندگان محترم! متأسفانه در سايه نظارت ضعيف مجلس و ناكارآمدي دولت بر مديريت بر توليد و عرضه كالا و خدمات روزانه قيمت اقلام ضروري و مايحتاج مردم نجومي و وحشتناك بالا ميرود و وضعيت اسفبار و افسارگسيخته بازار پوست مردم را كنده و اوضاع را وخيم كرده است و هيچكس گوشش بدهكار نيست، مسئولان اجرايي كشور خود را قرنطينه كرونايي كردهاند.
خوش بود گر محك تجربه آيد به ميان
تا سيهرو شود هركه در او غش باشد
رياست جمهوري در پاسخ تنها از جنگ اقتصادي سخن ميگويد، چرا بايد تنها مردم عادي كوچه و بازار قرباني اين جنگ اقتصادي باشند؟ بايد به اين بساط خودتحريمي و انزوا و نابودي مردم خاتمه دهيم. طرح رهايي از گرفتاري اقتصادي و معيشتي مردم بايد به صورت ويژه و چندفوريتي ارائه شود، زيرا دولتمردان در ايجاد آسايش و رفاه نسبي مردم ناتوانند. بنگاههاي اقتصادي و سرمايهگذاري آنقدر در اين چند سال با سودهاي كاذب كسب درآمد كردهاند كه از فربگي آنها كاسته نخواهد شد. دردي كه اينك پايههاي اقتصادي مملكت را به لرزه درآورده است زلزله قيمتهاي نجومي ارز، طلا و سكه (نايبرئيس ـ برادر صالحي! يك دقيقه از وقتتان باقيمانده تنظيم بفرماييد) و بورس، خانه، زمين، دارو و خودرو است.
وقتي سرمايهگذاران حاضر به ايجاد اشتغال هستند و ميخواهند مشكل بيكاري را تا حدي مرتفع كنند ميبينيم همچنان بروكراسي اداري در موانع توليد بيداد ميكند و مجلس هيچ فكري در اين موضوع نكرد و هيچ راهكاري ارائه نكرد. وقت آن است كه مجلس از خواب تابستاني خود بيدار شود، مردم در زير چرخدندههاي گراني و تورم و بيكاري خرد ميشوند و كسي صداي آنها را نميشنود. لازم است هرچه سريعتر تدبيري شود و سران سه قوه با نظر مجلس به فكر نان شب محرومان باشند. موضوع سربازان معلم و كاركنان خريد خدمات همچنان دغدغه بخشي از جامعه است كه لازم است كميسيونهاي مربوطه جديتر وارد عمل شوند.
وضعيت اسفبار دانشگاه فرهنگيان اصفهان همچنان دامنهدار است و وزارت آموزش و پرورش مطالبات فرهنگيان اعزام به خارج را نپرداخته و قوه قضائيه بايد در اين امر جديت بيشتري از خود نشان دهد. از رياست محترم مجلس درخواست دارم در سفر... (قطع ميكروفن)

حسينعلي حاجي دليگاني
از برادر گرامي حسين محمدصالحيداراني نماينده محترم فريدن، چادگان، فريدونشهر، بويين و مياندشت تشكر ميكنم و از برادر گرامي سيدجواد حسينيكيا نماينده محترم سنقر و كليايي دعوت ميكنم كه نطق پنج دقيقهاي خودشان را شروع بفرمايند.

سيدجواد حسيني کيا
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحيم
با سلام و درود فراوان به ارواح طيبه و تابناك شهيدان، امام شهدا و درود و سلام به جانبازان صبور و رزمندگان قهرمان و آرزوي سلامتي براي رهبر معظم انقلاب. با عرض تبريك حلول ماه ربيعالاول كه ميلاد سراسر نور پيامبر رحمت، امام صادق (عليهالسلام) و آغاز امامت امام عصر (عليهالسلام) را در خود دارد و همچنين هفته ناجا را بر جانبركفان اين نيرو تبريك عرض ميكنم و بايد براي حراست از جان و مال مردم دست اين عزيزان را بوسيد و به آن افتخار كرد.
نمايندگان ملت! در شرايط كنوني به دليل تحريمهاي ظالمانه و بيماري كرونا معيشت مردم دچار سختي و مشكل شده است و از سويي بيتدبيري دولت در رها كردن بازار مسكن، ارز، خودرو، طلا و سكه و مايحتاج روزانه فشار مضاعفي را بر مردم وارد كرده است. جناب آقاي دكتر روحاني! بيتدبيري اين دولت مردم را به خاك سياه نشانده است. ارز بالاي (30) هزار تومان، مسكن دستنايافتني، افزايش زندانيان و پروندههاي اجراي مهريه، كاهش آمار ازدواج و افزايش آمار طلاق، كوچك شدن سفره مردم و پر كشيدن گوشت، مرغ و لبنيات از سفره مردم حاصل اين بيتدبيريها است.
آقاي رئيسجمهور! كاش به جاي اعتماد به آمريكا و تضمين دانستن امضاي كَري به جوانان اين كشور اعتماد ميكرديد. هنوز هم چشم به خارج از كشور داريد و تاريخ را تحريف ميكنيد. بدانيد امام مجتبي اول جنگيد و بعد به دليل عدم همراهي و ازهمپاشيدگي لشكر و فتنه فتنهگران ناچار به صلح شد، نه آنكه خواست عمومي مردم باشد.
آيندگان قضاوت خواهند كرد و بيتدبيري و ناتواني شما در اداره دولت را به حساب نظام نخواهند گذاشت. آقاي دكتر روحاني! بعيد ميدانم بداني كه كارگران و كشاورزان و مددجويان كميته امداد و بهزيستي و مردم عادي چگونه زندگي ميكنند؟! با مشقت و سختي و رنج شب را به روز و روز را به شب ميرسانند. امروز در شرايط كرونايي خانوادههاي ما توان تهيه يك گوشي و تبلت براي فرزندانشان را ندارند كه يا از تحصيل باز ميمانند يا دچار افت تحصيلي ميشوند. اين همان رونق اقتصادي بود كه شما وعده داده بوديد. گفتيد كاري ميكنم كه مردم يارانه نگيرند، امروز گرفتن و نگرفتن يارانهاي كه كمتر از دو دلار ارزش دارد دردي دوا نميكند، وعدهتان محقق شد، گفتيد كاري ميكنم هم سانتريفيوژها بچرخد و هم زندگي مردم، الان هر دو نميچرخند.
از وضعيت بيجان صنعت و كسب و كار حتماً بيخبر هستيد و الا اگر خبر داشتيد براي مبارزه جدي با قاچاق كالا و شوريدن بر سلطانهاي عديده لحظهاي درنگ نميكرديد. از وضعيت كشاورزان اطلاع داريد كه قيمت كود، سم و بذر و هزينههاي آن چقدر افزايش يافته است و حاضر نشديد متناسب با قيمت واردات به كشاورزان قيمت گندم را محاسبه كنيد و پرداخت نماييد. آقاي رئيسجمهور! وعده خدا نزديك است كه بساط ناكارآمدان برچيده خواهد شد.
تذكر به وزرا؛ وزير محترم ارتباطات! در اين شرايط كرونايي خيلي از دانشآموزان مناطق شهرستان سنقر و كليايي از داشتن اينترنت پرسرعت محرومند، گناه اين دانشآموزان چيست كه بايد از تحصيل باز بمانند؟ (نايبرئيس ـ برادر حاج آقاي حسيني! يك دقيقه از وقت شما مانده، تنظيم بفرماييد) وزير محترم راه و شهرسازي! متأسفانه هنوز دستورات حضرتعالي درخصوص آسفالت راههاي روستايي شهرستان سنقر اجرايي نشده است. ورود جدي حضرتعالي را در اين موضوع ميطلبد تا فصل سرما فرا نرسيده است اقدامي جدي صورت بگيرد.
وزير محترم جهادكشاورزي! قيمت سرسام آور كود، سم، بذر فراوان شده است، به داد كشاورزان برسيد كه داد كشاورزان را درآورده است. چرا چارهانديشي فوري نميكنيد؟ كشاورزان نبايد تاوان بيتدبيري ما را بدهند.
وزير محترم نيرو! هنوز دستور حضرتعالي براي تكميل مجتمعهاي آبي روستاهاي شهرستان سنقر به سرانجام مطلوبي نرسيده است، هنوز وعده (10) ميليارد توماني شما براي تكميل اين پروژهها به جايي نرسيده است. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

حسينعلي حاجي دليگاني
از برادر گرامي سيدجواد حسينيكيا نماينده محترم سنقر و كليايي متشكرم، آقاي رئيس! نطقها تمام شد.

علي نيک زادثمرين
نتيجه آراء انتخابات عضو هيأت نظارت بر اندوخته اسكناس. آراء أخذشده؛ (163) رأي. سركار خانم عفت شريعتي با (109) رأي و جناب انور حبيبزاده با (92) رأي به عنوان عضو هيأت نظارت بر اندوخته اسكناس انتخاب شدند.
من يك موضوعي را عرض بكنم و برادرم جناب آقاي اميرآبادي دوفوريتي را بفرمايند. به استحضار نمايندگان عزيز و به خصوص مردم بزرگ ايران اسلامي ميرسانيم نطقها و تذكرات، اخطار قانون اساسي كه نمايندگان مردم بزرگ ايران اسلامي ميدهند قطع شدن ميكروفن عزيزان به خاطر زمانبندي كه روي دستگاه به صورت الكترونيكي انجام شده است وگرنه جسارت به ساحت مقدس عزيزان نشود كه يك موقع فكر كنند ميكروفن عزيزان قطع شده. بنابراين از دوستان، خواهران و برادران استدعا اين است كه زمان را در نظر بگيرند، نهايتاً (15) ثانيه بعد از آن زمان دستگاه ميكروفن عزيزان خودبهخود قطع ميشود.
11
انتخاب خانم عفت شریعتیکوهبنانی و آقای انور حبیبزادهبوکانی جهت عضویت در هیأت نظارت اندوخته اسکناس

احمد اميرآبادي فراهاني
آقاي بسطامي! قبل از اينكه جنابعالي شروع بفرماييد، آقاي رئيس! اگر اجازه بفرماييد من يك انتخابات اعلام كنم بعد ايشان شروع كنند.
انتخاب دو نفر از نمايندگان مجلس جهت عضويت در هيأت نظارت اندوخته اسكناس را داريم كه در اجراي جزء (1) بند (4) لايحه قانون اصلاح قانون پولي و بانكي است. كميسيون محترم اقتصادي همكاران عزيز را معرفي كردند كه جناب آقاي انور حبيبزاده و سركار خانم عفت شريعتي هستند كه البته آقايان حسنپور و توانگر انصراف دادند. بنابراين دو نفر جناب آقاي حبيبزاده و سركار خانم شريعتي هستند كه آقاي رئيس دستور بفرمايند كارتها را توزيع كنند.
(أخذ رأي با ورقه به عمل آمد و نتيجه پس از شمارش آراء اعلام گرديد)
12
انتخاب آقای سیدلفته احمدنژاد جهت عضویت در هیأت نظارت بر چاپ و تحویل اوراق بهادار

احمد اميرآبادي فراهاني
آقاي رئيس! اگر اجازه بفرماييد. من انتخابات بعدي را اعلام كنم.
انتخاب يك نفر از نمايندگان مجلس جهت عضويت در هيأت نظارت بر چاپ و تحويل اوراق بهادار است كه در اجراي ماده (46) قانون محاسبات عمومي مصوب 1/6/1366 كه كميسيون محترم اقتصادي آقايان: احمدنژاد و توانگر را معرفي كردند كه جناب آقاي توانگر انصراف دادند بنابراين آقاي احمدنژاد كانديدا هستند. آقاي رئيس! اگر صلاح ميدانيد دستور بفرماييد كارتها توزيع بشود.
(أخذ رأي با ورقه به عمل آمد و نتيجه پس از شمارش آراء اعلام گرديد)

علي نيک زادثمرين
همكاران عزيزمان عنايت كنند و كارتها را توزيع كنند. از همكاران بسيار عزيز و شريفمان هم استدعا ميكنم كه در رأيگيري شركت بفرمايند.
13
تسلیت نایبرئیس مجلس شورای اسلامی به آقای کیومرث سرمدیواله نماینده اسدآباد و آقای حسینعلی شهریاری نماینده زاهدان

علي نيک زادثمرين
قبل از اينكه ناطق بعدي بيايد با خبر شديم عموي آقاي كيومرث سرمدي نماينده محترم اسدآباد نيز به رحمت خدا رفته. به ايشان و خانواده معظم ايشان تسليت عرض ميكنيم.
ما با خبر شديم برادر بزرگتر برادر ارجمندمان جناب آقاي دكتر شهرياري نماينده محترم زاهدان به رحمت خدا رفته است، به جناب آقاي دكتر شهرياري رئيس محترم كميسيون بهداشت و درمان و خانواده مكرم ايشان تسليت عرض ميكنيم.
14
انتخاب نمایندگان (11) استان کشور به عنوان ناظر در شورای برنامهریزی و توسعه استانها

علي نيک زادثمرين
همكاران عزيز ما عنايت كنند و اين آراء قبلي را جمع بفرمايند تا آراء بعدي و انتخابات بعدي هم انجام بپذيرد.

احمد اميرآبادي فراهاني
آقاي رئيس! انتخابات بعدي انتخاب نمايندگان ناظر در شوراي برنامهريزي و توسعه (11) استان كشور است كه در اجراي جزء (8) بند «الف» ماده (31) قانون احكام دائمي برنامههاي توسعه كشور مصوب 10/11/1395 اجرا ميشود. همكاران عزيز! آراء به صورت (11) استان خدمت شما تقديم ميشود، هر استاني را كه ميخواهيد رأي ندهيد فقط روي آن خط بكشيد كه آن آراء قرائت نخواهد شد. آرائي كه خط ميكشيد قرائت نخواهد شد. اجازه بفرماييد من استانها را بخوانم.
استان آذربايجانغربي آقايان: وحيد جلالزاده و كمال حسينپور.
استان اصفهان آقايان: مهدي طغياني و ابوالفضل ابوترابي.
استان البرز آقايان: مهدي عسكري و علي حدادي.
استان بوشهر آقايان: ابراهيم رضائي و عبدالكريم جميري.
استان چهارمحال و بختياري آقايان: حسين باميري و احمد راستينههفشجاني.
استان خراسانجنوبي آقايان: مصطفي نخعي و سلمان اسحاقي.
استان خوزستان آقايان: محمد كعبعمير و عليرضا ورناصري.
استان سمنان آقايان: عليرضا خاني و علياكبر عليزادهبرمي.
استان فارس آقايان: جعفر قادري و رحيم زارع.
استان قزوين آقاي رجب رحماني و سركار خانم فاطمه محمدبيگي.
استان گيلان آقايان: سيدعلي آقازادهدافساري و احمد دنيامالي.
من از رؤساي محترم مجامع استانها هم خواهش ميكنم استانهايي كه اسامي عزيزان را تا به امروز ندادند حتماً اين هفته به معاونت محترم نظارت ارائه بدهند تا انشاءالله ما در برنامه صحن براي أخذ رأي اعتماد قرار بدهيم كه شوراهاي استاني كه الان جلسه دارند ناظرين محترم مجلس هم در آنجا براي نظارت حضور داشته باشند. آقاي رئيس! اگر صلاح ميدانيد دستور بفرماييد كارتها توزيع بشود.

علي نيک زادثمرين
همكاران عزيز ما عنايت داشته باشند و كارتها را بين نمايندگان محترم توزيع بفرمايند.
15
اعلام وصول (8) فقره سؤال

علي نيک زادثمرين
آقاي دكتر دهنوي! اعلام وصولها را بفرماييد.

سيدمحسن دهنوي
بسم الله الرحمن الرحيم
آقاي دكتر! چند سؤال از وزير خارجه داريم من اول اعلام وصول ميكنم.
ـ سؤال ملي جناب آقاي عليرضا سليمي نماينده مردم محلات و دليجان از وزير محترم امور خارجه درخصوص علت عدم اقدام قاطع در مقابل قطعنامه شوراي حكام اعلام وصول ميشود.
ـ سؤال ملي جناب آقاي عليرضا سليمي نماينده مردم محلات و دليجان و تعداد ديگري از نمايندگان محترم از وزير محترم امور خارجه درخصوص علت عدم موضع مناسب در مقابل زيادهخواهيهاي برخي كشورهاي اروپايي و نيز علت مذاكره با آمريكا خارج از چهارچوب برجام اعلام وصول ميشود.
ـ سؤال ملي جناب آقاي محمدحسن آصفري نماينده محترم اراك، كميجان و خنداب از وزير محترم امور خارجه درخصوص علت وارونه جلوه دادن مذاكرات و ارائه گزارش غلط به مردم اعلام وصول ميشود.
ـ سؤال ملي جناب آقاي عليرضا سليمي نماينده مردم محلات و دليجان از وزير محترم امور خارجه درخصوص علت عدم اقدام متناظر با طرفهاي مقابل ايران در برجام اعلام وصول ميشود.
ـ سؤال ملي جناب آقاي جواد كريميقدوسي نماينده محترم مشهد و كلات از وزير محترم امور خارجه درخصوص علت اعلام كد مذاكره با آمريكا پس از شهادت سردار سليماني اعلام وصول ميشود.
ـ سؤال ملي جناب آقاي محمدحسن آصفري نماينده محترم اراك، كميجان و خنداب از وزير محترم امور خارجه درخصوص علت عدم اقدام وزارت امور خارجه جهت فعال شدن سفارتخانهها براي جذب سرمايهگذاريهاي خارجي اعلام وصول ميشود.
ـ سؤال ملي جناب آقاي جواد كريميقدوسي نماينده محترم مشهد و كلات از وزير محترم امور خارجه درخصوص مواضع مطرحشده در جلسه مورخه 15/4/99 و ايجاد تنش در صحن علني اعلام وصول ميشود.
ـ سؤال ملي سركار خانم زهره الهيان نماينده محترم تهران، شميرانات، ري، اسلامشهر و پرديس و تعداد ديگري از نمايندگان محترم از وزير محترم امور خارجه درخصوص علت عدم اقدام جدي وزارت امور خارجه جهت آزادسازي پولهاي بلوكهشده ايران در كشورهاي مختلف اعلام وصول ميشود.
آقاي رئيس! اينها هفت سؤال از وزير امور خارجه بود كه اعلام وصول شد.
16
اعلام وصول (11) فقره طرح

سيدمحسن دهنوي
آقاي رئيس! چند طرح عادي هم هست كه اگر اجازه بفرماييد اعلام وصول كنم.

علي نيک زادثمرين

سيدمحسن دهنوي
طرح ممنوعيت صدور و تمديد هر نوع پروانه اشتغال براي شاغلين يا بازنشستگان اعلام وصول ميشود.
ـ طرح اصلاح قانون نحوه اجراي اصل (90) قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران مصوب 25/8/65 اعلام وصول ميشود.
ـ طرح اصلاح قانون انتخابات رياست جمهوري اعلام وصول ميشود.
ـ طرح مبارزه با جرايم اقتصادي اعلام وصول ميشود.
ـ طرح تبديل نظام انتخاباتي اكثريتي به تناسبي در حوزههاي چندنمايندهاي مجلس شوراي اسلامي.
ـ طرح اصلاح بند «ب» ماده (6) قانون برنامه ششم توسعه.
ـ طرح نظام انتخابات تناسبي استاني ـ شهرستاني مجلس شوراي اسلامي.
ـ طرح حمايت از ورزش و ورزشكاران.
ـ طرح احداث طرحهاي عمراني دستگاههاي اجرايي دولتي از طريق واگذاري و يا مشاركت با اشخاص حقوقي.
ـ طرح قانون توزيع عادلانه واحدهاي انرژي.
ـ طرح اصلاح آييننامه داخلي مجلس شوراي اسلامي.
ـ طرح اصلاح مواد ديگري از آييننامه داخلي مجلس شوراي اسلامي.
آقاي رئيس! اين طرحها به صورت عادي اعلام وصول شد.

علي نيک زادثمرين
17
اعلام وصول طرح حمایت مالی از افشاگران فساد با قید دوفوریت و تصویب یک فوریت آن (ثبت 216)

احمد اميرآبادي فراهاني
آقاي رئيس! يك درخواست دوفوريت داريم، اگر اجازه بفرماييد من اعلام كنم.

علي نيک زادثمرين

احمد اميرآبادي فراهاني
يك درخواست دوفوريت داريم، حمايت از افشاكنندگان فساد. جناب آقاي نجابت بفرماييد. همكاران! مخالفين و موافقين ميتوانند ثبتنام كنند، بعد در طول صحبت جناب آقاي نجابت قرعهكشي ميشود كه از صحبتهاي مخالفين و موافقين هم استفاده كنيد. آقاي نجابت بفرماييد.

روح اله نجابت
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحيم
خدمت همكاران محترم و مردم شريف ايران اسلامي سلام و عرض ادب دارم. تقاضا دارم عنايت كنيد، عرايضي كه بنده دارم يك مقداري دقت ميخواهد. خود شما عزيزان در تيرماه (150) نفر امضا كرديد كه دوفوريت اين طرح در دستور كار صحن علني قرار بگيرد. حلول ماه ربيع را هم تبريك عرض ميكنم.
در (10) ارديبهشت سال 80 رهبر معظم انقلاب در فرمان هشتمادهاي به سران قوا درباره مبارزه با مفاسد اقتصادي ميفرمايند خشكانيدن ريشه فساد مالي و اقتصادي و عمل قاطع و گرهگشا در اين باره مستلزم اقدام همهجانبه به وسيله قواي سهگانه مخصوصاً دو قوه مجريه و قضائيه است. بديهي است كه نقش قوه مقننه در وضع قوانين موجب تسهيل راهكارهاي قانوني است.
معظمله در (27) خرداد 83 در ديدار با نمايندگان مجلس شوراي اسلامي گلهاي ميكنند، ميفرمايند آن روزي كه بنده مسأله مبارزه با فساد را گفتم توقعم اين بود كه مجلس شوراي اسلامي سينه سپر كند و جلو بيايد و در اين ميدان حركت كند تا ما ديگر احتياج نداشته باشيم دنبال كنيم. اما متأسفانه اينطور نشد. آنها نكردند، شما بكنيد.
شما در سوم تيرماه اين طرح را امضا كرديد، دوفوريت آن را درخواست داديد، ايشان در (7) تيرماه، يعني سه روز بعد از درخواست اين طرح در ديداري كه با مسئولان قوه قضائيه داشتند جملات دقيقي را فرمودند. در تيرماه 99 فرمودند مردم به قوه قضائيه كمك كنند، حالا شما داريد با فساد مبارزه ميكنيد، خيلي خوب، يكي از عواملي كه ميتواند شما را در اين راه كمك كند گزارشهاي مردمي است. وقتي مردم به شما در زمينه مسائل مربوط به فساد گزارش دادند شما ميتوانيد از آن استفاده كنيد و بهره ببريد.
ناظر به اين فرمايشات ما دنبال كرديم تا طرح حمايت مالي از افشاگران فساد يا سوتزني كه در دنيا معروف و مرسوم است در دستور كار صحن قرار بگيرد. قوه قضائيه كارهاي خوبي در اين خصوص انجام داده، سامانهاي را سازمان بازرسي دنبال كرده، البته الزاماً به نتيجه رسيدن اين طرح با سامانه و دستورالعمل شدني نيست. ما دنبال كرديم، مشوقهاي مالي براي افشاگران فساد ايجاد شود كه شما بايد قانون اين را تصميم بگيريد و مصوب شود. اين حمايت مالي به نام «سوتزني»، يعني خلاصه هر متخلفي در هر كجا تخلفي انجام داد كسي باخبر شد اعلام ميكند، خبر ميدهد و يك تشويق مالي براي او در نظر گرفته ميشود. در كنوانسيون مبارزه با فساد هم جزء شاخصهاي مبارزه با فساد مطرح شده كه آنجا هم كشور به نوعي ميتواند دنبال كند و متعهد شده است.
پيشنويسي تهيه شد، به هيأترئيسه ارجاع شد، اينكه دوفوريتي است مركز پژوهشهاي مجلس يك وقت مكفي انجام داد، ما جلسهاي با حضور آقايان هيأترئيسه، معاون محترم قوانين مجلس داشتيم، از دوستان شوراي نگهبان در جلسه حاضر بودند و يك كار شسته و رفتهاي مهيا شده، دوفوريت آن آماده رأيگيري و تصويب است.
من استدعا دارم دوستان عنايت كنند، من از آقايان كميسيون قضائي هم پرسيدم حداقل با دوفوريت موافق هستند، در جزئيات هم قابل بحث است، به هر حال قبل از ورود به مجلس يكي از ادعاهايي كه نمايندگان محترم داشتند تلاش براي مبارزه با فساد بوده، يكي از ابزارهاي جدي كه ما ميتوانيم در اين عرصه دنبال كنيم و به نتيجه برسانيم همين مسأله و جلب مشاركتهاي مردمي در مبارزه با فساد است. شايد مادهواحده مختصري باشد، اما ميتواند تأثيري جدي در عرصه مبارزه با فساد داشته باشد. متشكرم.

علي نيک زادثمرين
خيلي متشكر از برادرمان جناب آقاي نجابت. حاجآقاي موسوي! مخالف و موافق را اعلام بفرماييد.

سيدناصر موسوي لارگاني
مخالفين: جناب آقاي معينالدين سعيدي و جناب آقاي فرهنگي. موافقين: جناب آقاي صالحي و نفر دوم هم وقت خودشان را به جناب آقاي اميرآبادي واگذار كردهاند. مخالف اول جناب آقاي معينالدين سعيدي بفرماييد.

معين الدين سعيدي
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
عرض ادب خدمت عصاره فضائل ملت در مجلس شوراي اسلامي و تشكر بابت سفر تاريخي رياست مجلس به استان سيستان و بلوچستان. عزيزان! ميدانيد كه ساختار اقتصادي ما متأسفانه فسادزا است، اين همه فساد و اين ميزان اختلاسي كه در سيستم اقتصادي كشور ما به وجود ميآيد در هيچكدام از كشورهاي توسعهيافته يا در حال توسعه وجود ندارد. علت آن صرفاً بحث حمايت مالي از افشاگران فساد نيست. اين طرح به خودي خود هيچ كمكي در راستاي كمبود اين ميزان فسادها و اختلاسهايي كه در كشور داريم نخواهد داشت. در راستاي مقابله با فساد سيستماتيك در سيستم اداري، اجرايي و اقتصادي قطعاً بايد نظارت رسانهها را بيشتر كنيم. رسانه به عنوان ركن پنجم دموكراسي اگر توسعه پيدا كند آن وقت است كه نظارت عام را ميتوانيم بر اركان اداري و اجرايي جامعه داشته باشيم. من فكر ميكنم كه اين روشها، روشهاي درستي نيست، اين روشها با شأن والاي نمايندگي مجلس هم در تضاد است كه بگوييم چون ما از افشاگران فساد حمايت مالي كرديم آن وقت فساد كم ميشود. متأسفانه فساد در كشور ما در سيستم اجرايي و اداري ما دارد سيستماتيك انجام ميشود، به دنبال ساختارها باشيم، ساختارها را اصلاح كنيم. تا وقتي كه ساختارها اينگونه ايراد داشته باشند هر چقدر هم بخواهيم با روشهاي «سوتزني» به قول خودتان يا حمايت مالي از افشاگران فساد با اين حركت مقابله كنيم، من فكر نميكنم به جايي برسد. قطعاً اين روش بايد عوض شود، خيلي ساختاريتر و پايهايتر و عميقتر از تجربه كشورهايي كه واقعاً الان در آنجا ميزان فسادهاي اداري كم است الگوبرداري كنيم. مشخصاً دارم ميگويم با اين روش ما به جاي اينكه ابرو را درست كنيم، چشم را كور ميكنيم. متشكرم.

علي نيک زادثمرين
از برادرم جناب آقاي سعيدي تشكر ميكنيم. جناب آقاي موسوي! موافق را دعوت بفرماييد.

سيدناصر موسوي لارگاني
جناب آقاي مسلم صالحي موافق هستند، بفرماييد.

مسلم صالحي
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
خدمت همكاران عزيز و ملت شريف ايران عرض سلام و ادب و احترام دارم. همچنين به نوبه خودم حلول ماه مبارك ربيعالاول را تبريك ميگويم.
همكاران عزيز دقت بفرماييد! يكي از مهمترين شاخصههاي مجلس يازدهم كه مجلس انقلابي است قطعاً ميتواند اين باشد كه در زمينه فساد و مبارزه با فساد به صورت جدي ورود پيدا كند و امروز شاهد هستيم كه تقريباً هر از چندگاهي آماري از اختلاسها و فسادهاي مختلف در لايههاي مختلف جامعه به گوش ميرسد. اما از آنجايي كه براي مبارزه با فساد هم نياز به هزينه است و هم نياز به انگيزه در بين افراد، به نظر من اين طرح و دوفوريت آن ميتواند كمك كند كه هم افراد براي افشا كردن افراد فاسد و كساني كه اختلاس ميكنند و همچنين فسادهايي را در سطح جامعه ايجاد ميكنند، انگيزه داشته باشند. همچنين از طرف ديگر ميتواند به تأمين منابع مالي كمك كند. بالاخره منِ نوعي كه ميخواهم يك فساد را افشا كنم، اگر اين انگيزه مادي براي من ايجاد شود، حالا در كنار آن انگيزههاي ديگري كه قطعاً دارم، بهتر ميتوانم در اين زمينه كمك كنم. عزيزان! همچنين مردم هم اين انتظار را دارند. در دنيا هم اين طرح رايج است، دارد استفاده ميشود كه اين طرح سوتزني يا افشا كردن فسادهاي مختلفي كه در جامعه است.
بنابراين اگر ميخواهيم واقعاً به صورت عملياتي يك بار هم كه شده و به صورت جدي به بحث مبارزه با فساد در جامعه ورود كنيم، به نظر من به اين طرح و به دوفوريت آن رأي بدهيد كه انشاءالله بتواند دست مجلس و همچنين دست ساير افرادي را كه در زمينه مبارزه با فساد دارند كار ميكنند باز بگذارد و هم ايجاد انگيزه ميكند و هم ميتواند همه افرادي كه در جامعه به نوعي به بحث فساد دامن ميزنند، در اين قضيه يك نوع نا امني برايشان ايجاد ميشود. يعني از سوي افراد جامعه يك نوع نظارت دروني به روي همديگر و به روي سازمانهاي مختلف صورت ميگيرد و قطعاً اين طرح ميتواند به نهادهاي نظارتي مختلفي كه در سطح جامعه وجود دارد كمككننده باشد. خواهشاً از همكاران محترممان ميخواهم به اين طرح كه طرح دوفوريتي مبارزه با فساد است قطعاً رأي موافق بدهند كه انشاءالله بتوانيم در ادامه زودتر در كميسيون مطرح شود و جزئيات آن در صحن مطرح شود. متشكرم، يا علي.

علي نيک زادثمرين
از برادرمان جناب آقاي صالحي متشكريم. جناب آقاي موسوي! مخالف بعدي را اعلام بفرماييد.

سيدناصر موسوي لارگاني
مخالف بعدي جناب آقاي فرهنگي هستند، بفرماييد.

محمدحسين فرهنگي
مخالف
بسم الله الرحمن الرحيم
ضمن تشكر از همه عزيزاني كه در شكلگيري اين طرح ايفاي نقش كردند و با بيان اينكه بنده با اصل موضوع مخالفتي ندارم، اما با دوفوريت به دلايلي كه عرض ميكنم حتماً مخالفم و از عزيزان هم خواهش ميكنم در موارد اينچنيني احساسي تصميم نگيرند. اتفاقي كه در جريان موضوع ماليات بر خانههاي خالي اتفاق افتاد دوباره در اينجا تكرار نشود كه ما نسنجيده تصميم بگيريم، بعد هم مرتب با ايرادات و اشكالات متعدد و متنوعي كه پيش ميآيد مواجه شويم.
عنوان خود اين طرح كه حمايت مالي است اي كاش در حمايت مالي متمركز نميشد، اي كاش گفته ميشد حمايت از افشاگران فساد. گاهي افشاگران فساد با تهديدات متنوعي مواجه ميشوند. اطمينان خاطر دادن به افشاگر در بسياري از موارد مهمتر از حمايت مالي است، اين طرح در حمايت مالي متمركز شده است.
بعد هم در آنچه كه در طرح آمده، نه آنچه كه دوستان دارند زحمت ميكشند و تهيه ميكنند و نياز به بررسيهاي كارشناسي دارد، آمده كه حتي شركاي جرم، معاونان جرم، كساني كه خودشان در آن جرم نقش داشتند اگر افشا كردند خودشان جايزه بگيرند. اين خودش مشوق فساد است، نه جلوگيريكننده از فساد. ممكن است موافق بگويد ما در اين طرح دنبال اين هستيم كه بين شركا يا معاونان جرم اختلاف بيفتد. آيا اين وافي به مقصود است؟ آيا اراده طراحان واقعاً اين است كه اراده اينها در اين جهت شكل بگيرد كه صرفاً همديگر را افشا كنند؟ من سؤال ميكنم از طراحان و دوستان عزيز كه بنده خودم هم جزء آنها و موافقان آن هستم و با اين نيت هم با اين طرح همراهي ميكنيم كه اين به يك جلسات كارشناسي منظمي بيايد و با يكفوريت بررسي شود و در اولين فرصت هم در صحن بيايد. اما سؤالم اين است؛ كساني كه در نهادهاي نظارتي هستند، پروندهها به دستشان ميآيد و مطلع ميشوند، بعضاً مستقيماً و بعضاً غيرمستقيم، اينها به محض اينكه آمدند اين را اعلام كردند، به اسم خودشان ثبت كردند، به آنها جايزه بدهيم؟ وظيفه ذاتيشان چيست؟ وظيفه ذاتي نهاد نظارتي چيست غير از اينكه اينها را پيدا كند، پيگيري كند و به جزاي اعمالشان برساند؟ بعد اين از كجا تأمين ميشود؟ اگر از موضوع اختلاس بخواهد تأمين شود، بعضاً مثلاً اختلاس از بانك است، اموال بانك براي مردم است، ما پولي كه گرفته شد را دوباره بياييم تقسيم كنيم و به كسي بدهيم كه اين را افشا كرده، حق مردم را بدهيم؟ با چه مبنايي؟ متني كه اينجا هست را بخوانيد.
نهايتاً توضيح دوستان در مراجعهاي كه به بنده داشتند اين بود كه اينها را اصلاح ميكنيم. عرض من هم همين است، عزيزان! اصلاح در سه جلسه كاري در طول يك هفته گاهي امكانپذير نيست، نياز به بحثهاي كارشناسي بيشتري است. نياز به تشكيل كارگروه است، نياز به پيگيريهايي است كه در طول مدت بايد انجام بگيرد و اگر اين اتفاق افتاد بله، ميشود طرح حمايت از افشاگران فساد، بسيار هم عالي است، با رعايت تمام جوانب موضوع امكان بررسي در جلسات كارشناسي، تعريفي كه ما از فساد و اختلاس ميكنيم. گاهي يك سرمايهگذار ميآيد جايي سرمايهگذاري ميكند، ميگويند در فلان قسمت اداري يك اشكالي وجود داشته، پس اختلاس و فساد. ما توتال فرانسه را از آنطرف دنيا ميآوريم اينجا سرمايهگذاري كند و از اين حرفها به او نميزنيم، به يك سرمايهگذاري كه ميآيد در استان خوزستان، آذربايجان و يا خراسانات سرمايهگذاري ميكند يك جاي ادارياش اشكالي داشته، گاهي هم اصلاً به او مربوط نيست، همين روزها در رسانهها مطرح است، اين ميشود افشاگري فساد؟ لذا اينها نياز به تدقيق و دقت كردن و بازنمايي و روشن كردن دارد. وقت من رو به اتمام است، خواهشم اين است كه به يكفوريت رأي موافق عنايت بفرماييد. خيلي متشكرم.

علي نيک زادثمرين
از برادرمان جناب آقاي فرهنگي ممنونيم. حاجآقاي موسوي! موافق بعدي را اعلام بفرماييد.

سيدناصر موسوي لارگاني
موافق آخر جناب آقاي اميرآبادي هستند، بفرماييد.

احمد اميرآبادي فراهاني
موافق
بسم الله الرحمن الرحيم
همكاران عزيز عنايت داشته باشند، موضوع بحث فوريت طرح حمايت از افشاگران فساد است. چيزي كه ما در انتخابات مجلس يازدهم مثل شفافيت آرا به مردم قول داديم و شما نمايندگان محترم در دوران تبليغات انتخاباتي به مردم قول داديد يكي از مسائلي كه ما در مجلس پيگيري خواهيم كرد و به قوه قضائيه به خصوص شخص رئيس محترم قوه قضائيه در بحث قانونگذاري كمك خواهيم كرد، مسأله مبارزه با فساد است. در هر صورت ما قبول نداريم كه در كشور فساد سيستمي شده، اما آنچه كه مشخص و روشن است در برخي از شركتهاي خصولتي، بانكها، بيمهها و جاهاي مختلف فساد وجود دارد و يكي از جاهايي كه ميشود با فساد مبارزه كرد حمايت از افشاگران فساد است كه در خيلي از كشورهايي كه رتبه آنها در مسأله فساد رتبه بسيار پاييني است، اين قانون و اين قوانين اجرا ميشود و موضوع سوتزني مسألهاي است كه مورد تأكيد اكثر آن كشورهايي كه الان دارند با فساد مبارزه ميكنند بوده و هست.
نكته بعدي اينكه آنچه ما الان داريم بحث ميكنيم در حقيقت اجراي يكي از اصول اساسي قانون اساسي، اصل هشتم امر به معروف و نهي از منكر است. يكي از نكاتي كه ما اينجا بحث ميكنيم يكي از مباحث فروع دين ما است كه مسأله امر به معروف و نهي از منكر است. وقتي كسي فساد را افشا ميكند، تذكر و گزارشي را ميدهد، در حقيقت نهي از منكر ميكند. مجلس بايد براي اين موضوع قانون داشته باشد و قانونگذاري كند. به همين جهت من فكر ميكنم يكي از نكاتي كه ما الان بايد درخصوص مجلس يازدهم نسبت به موكلين خودمان پاسخگو باشيم علاوه بر بحث شفافيت آرا كه كميسيون محترم آييننامه داخلي در حال بررسي است و انشاءالله ما منتظريم به زودي گزارش آن را به صحن علني ارجاع بدهند، مسأله مبارزه با فساد و تصويب فوريت بحث حمايت از افشاگران فساد يا حمايت از سوتزنان است. به همين جهت من خواهش ميكنم همكاران عزيز در اين موضوع اين عنايت را داشته باشند، به هر صورت داريم يك تبصره را به ماده (46) قانون مجازات اسلامي اضافه ميكنيم. البته ما از مخالفين محترم انتظار داشتيم بفرمايند چرا فوريت ندارد، بيشتر در محتوا و ماهيت صحبت كردند، اما آنچه كه بنده ميخواهم عرض كنم كه فوريت دارد به اين جهت است كه چند تا موضوع را ما در مسأله ايام تبليغات انتخاباتي به مردم قول داديم، مبارزه با فساد، شفافيت آرا، رسيدگي به بحث معيشت مردم. مجلس يازدهم در بحث رسيدگي به معيشت مردم الان چندين قانون و طرح را در دستور دارد، برخي از اين طرحها در كميسيونها در حال رسيدگي است، برخيها به شوراي محترم نگهبان رفته، برخي از آنها را شوراي نگهبان ايراد گرفته كه الان در كميسيونها در حال رفع ايراد است كه انشاءالله به زودي اينها در صحن قطعاً رفع ايراد ميشود و به صورت قانون در ميآيد و دولت هم مكلف است كه اين قوانين را اجرا كند.
همكاران! بنابراين من ميخواهم عرض كنم دولت لايحه اين موضوع را هم به ما داده، دولت اتفاقاً لايحه دوفوريتي هم آورده بود، ولي چون طرح مجلس از نظر زمان اعلام وصول قبل از لايحه دولت بود، هيأترئيسه تصميم گرفت كه طرح نمايندگان را به رأي بگذارد. لذا من خواهش ميكنم همكاران عزيز به عنوان پاسخگويي به مردم و موكلين خودتان به دوفوريت اين رأي بدهيد. يك تبصره بيشتر هم نيست، نيازي به زمان بيش از يك جلسه هم ندارد. اميدواريم انشاءالله اين دوفوريت كه رأي آورد روز سهشنبه كميسيون حقوقي و قضائي رسيدگي كند و زودتر هم به صحن علني گزارش آن را بدهد، مردم ببينند كه مجلس انقلابي مجلسي است كه نسبت به مسأله فساد حساسيت دارد، ميخواهد با فساد مبارزه كند و امروز شما با اين دوفوريتي كه تصويب ميكنيد اين پيام را به مردم و موكلين خودتان ميدهيد كه مجلس انقلابي با فساد مبارزه خواهد كرد و در مبارزه با فساد به قوه قضائيه و شخص رئيس محترم قوه قضائيه كمك خواهد كرد. من خواهش ميكنم عزيزان به دوفوريت رأي بدهيد و مسأله هم احساسي نيست، يك مسأله بسيار مهمي است، به مردم قول داديم و با يك رأي بالايي انشاءالله امروز دوفوريت رأي بياورد.

علي نيک زادثمرين
از برادرم جناب آقاي اميرآبادي سپاسگزاريم. حضار 235 نفر، خواهش من اين است همكاران عزيز ما مستحضر باشند دوفوريت است و دوسوم رأي ميخواهد. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب نشد. موافق (150) نفر، دوفوريت آن تصويب نشد.

احمد اميرآبادي فراهاني
يكفوريت را به رأي بگذاريد.

علي نيک زادثمرين
آقاي نجابت! برادرم آقاي اميرآبادي كه خودش جزء طراحان است يكفوريت را تقاضا دارند.
حضار 236 نفر، براي يكفوريت رأيگيري را اعلام ميكنم. خواهشم اين است كه همكاران در رأيگيري شركت بفرمايند. پايان رأيگيري را اعلام ميكنم، تصويب شد. حاجآقا موسوي! اخطار قانون اساسي را بفرماييد.

سيدناصر موسوي لارگاني
آقاي دكتر! ما در همين دستور فعلي يك تذكر و اخطار داريم، در دستور روز هم داريم، اگر اجازه بفرماييد آقاي كارنامي نوبت داشتند، اصرار هم دارند صحبت كنند.

علي نيک زادثمرين

علي بابائي کارنامي
بسم الله الرحمن الرحيم
خدمت جناب آقاي رئيس و همكاران عزيز سلام و عرض ادب دارم. واقعاً بايد از سپاه كربلاي مازندران تشكر كرد، مخصوصاً در برنامهريزي هر چه بهتر تشريففرمايي شهداي مدافع حرم در استان مازندران مخصوصاً شهداي مدافع حرم خانطومان كه حقيقتاً يك شرايط جديدي را در كشور عزيزمان ايران اسلامي ايجاد كردند و شرايط اين شهدا درس عبرتي براي مسئولين امروز كشور بود كه بيتدبيريشان بر كشور حاكم است.
جناب آقاي رئيس! من اخطار قانون اساسي دارم و ماده (156) آييننامه كه واقعاً بر عدالت دولت دلالت دارد كه رفع تبعيض ناروا و ايجاد امكانات عادلانه براي همه را در تمام زمينههاي مادي و معنوي بايد عملي كند. مخصوصاً در راستاي اجراي متناسبسازي حقوق شاغلين و كارمندان دولت، متأسفانه دولت با كارمندان صدا و سيما برخورد سياسي كرد. براي كارمندان دولت متأسفانه (50) درصد را عمل كردند، البته كار خوبي بود، اما براي همكاران صدا و سيما كه در سختترين شرايط اين مملكت در كنار نظام، مخصوصاً رسانهها و خبرنگاران هستند متأسفانه به نوعي با نگاه سياسي برخورد كردند و از همينجا به دولت تذكر ميدهيم كه انشاءالله بايد پيگيري جديتري داشته باشند.
نكته بعدي بحث اولويتبندي طرحها است. جناب آقاي رئيس! در دوفوريت و يكفوريت طرح، اصل بر عادي بودن رسيدگي است. واقعاً (230) نماينده در ابتداي مجلس نامه نوشتيم، گفتيم آقاجان! رئيسجمهور محترم بايد به مجلس پاسخگو باشد. شرايط كشور اضطراري است. من ميگويم حتي بايد سهفوريتي مطرح شود. چرا در كشور نميخواهند مجلس سر جاي خودش بيايد و آن شعاري كه قبل از انتخابات داده، الان دارد كوتاهي ميكند. رئيسجمهور مملكت بايد در حوزههاي ارز در اين مملكت پاسخگو باشد، رئيسجمهور مملكت براساس تورم اين مملكت كه اتفاق افتاده در تمام زمينهها مخصوصاً اصل (3) قانون اساسي تأكيد دارد بر اينكه دولت و مجلس در شرايط عادي و شرايط فوري بايد براي مردم با نگاه عدالت و عادلانه برنامهريزي كند. من به هيأترئيسه محترم تذكر ميدهم، من نميدانم پشت صحنه اين كار چيست، هيأترئيسه چرا با دولت تعارف دارد، چرا نميخواهد بپذيرد كه امروز مردم اين مملكت مشكل دارند؟ تازه بعضيها ميخواهند مشكلات اين مملكت را به گردن جريانها و حاكميت بيندازند. من از همين جا به عنوان نماينده ملت و نماينده مردم شهرستانهاي ساري و مياندورود اعلام ميكنم، جناب آقاي نيكزاد! اگر واقعاً هيأترئيسه محترم توان اين كار را ندارد بگوييد كه ما نمايندگان ورود پيدا كنيم. ما چقدر مسامحه كنيم؟ ما واقعاً در بين مردم شرمندهايم. به كارگران اين مملكت چه بگوييم؟ به معلمان اين مملكت چه بگوييم؟ من نميدانم چرا مجلس شوراي اسلامي آن شعار عملياتي انقلابيگري خودش را مطرح كرده است؟ بله، امروز مبارزه با فساد مهم است... (قطع ميكروفن)

علي نيک زادثمرين
از برادر عزيزم جناب آقاي بابائي ممنونم. حاجآقاي موسوي! بعدي را بفرماييد.

سيدناصر موسوي لارگاني
در خدمت جناب آقاي احمدحسين فلاحي هستيم، بفرماييد.

احمدحسين فلاحي
بسم الله الرحمن الرحيم
خدمت همه همكاران عرض سلام دارم و عرض تبريك ماه ربيع خدمت همه عزيزان. من اخطار اصل (121) قانون اساسي را دارم. در اصل (121) قانون اساسي در رابطه با قسم خوردن رئيسجمهور گفته كه من تعهد ميكنم همه استعداد و صلاحيت خويش را در راه ايفاي مسئوليتهايي كه بر عهده گرفتهام به كار گيرم و خود را وقف خدمت به مردم و اعتلاي كشور، ترويج دين و اخلاق، پشتيباني از حق و گسترش عدالت سازم.
رئيسجمهور در مهمترين مسألهاي كه بحث تصميمگيري قواي سهگانه بوده شركت نكرده است. طبق خبرهاي رسيده حتي وزرا امكان ارتباط مستقيم با رئيسجمهور را ندارند، تلفني ارتباط برقرار ميكنند و در رابطه با بحث بازار كه دوستان اشاره كردند، وضع بازار بههمريخته است، هر روز يك قيمت، دارد فشار شديد به مردم ميآيد. خبرهاي خوشي در راه نيست. اين همه كوتاهي در ايفاي مسئوليت باعث فشار بر مردم و از آن طرف رسانههايي كه در اختيار دولت و برخي از فضاي مجازي است، تمام مشكلات را به گردن نظام و مقام معظم رهبري مياندازند. با مشكلاتي كه ايجاد كردهاند و فضاسازي كه كردهاند وضعيت جامعه خوب نيست. مجلس با اين روندي كه جلو ميرود اگر به اين سرعت برود همه كساني كه دل داده بودند دارند دلسرد ميشوند. ما به وظيفه خودمان در قبال مردم به طور كافي عمل نكرديم، منتظرند اتفاقي توسط مجلس بيفتد.
الان ببينيد در بحث كرونا هر شش دقيقه در كشور يك نفر دارد ميميرد. تلفات ما نسبت به اول كرونا چند برابر شده است. ما خبرهايي داريم كه در كشور در برخي از استانها داروهايي هم ساختهاند. من همينجا يك نمونه خدمت عزيزان همكار آوردهام. هشت ماه پيش اين دارو به عنوان درمان قطعي كرونا معرفي شده، به دانشگاه بقيهالله داده شده، هشت ماه است جواب نداده است. هر شش دقيقه يك نفر دارد ميميرد، مردم دارند تلف ميشوند، كسي به فكر نيست. وزارت بهداشت با تمام تلاشي كه دارد ميكند و زحمتي كه دارد ميكشد، پرسنلي كه الان دارند به صورت گسترده تلاش ميكنند، دارند فرسوده ميشوند و خسته شدهاند، امروز نياز به كمك دارند. در مجموعه دولت چه خبر است؟ چرا به اينها توجه نميشود؟ مقام معظم رهبري در آمار پايين فرمود هر دو روز انگار يك هواپيما دارد سقوط ميكند، الان هر روز دارد يك هواپيما سقوط ميكند. (270) نفر آمار كمي نيست. ارادهاي در دولت براي اجراي پروتكل نيست. بله، تبعيضي انجام ميدهند، مشهد مقدس ممنوع ميشود، ولي جادههاي شمال آزاد است، مترو آزاد است، بازار آزاد است، اين تبعيض در برخورد... (قطع ميكروفن)

علي نيک زادثمرين
از برادرمان جناب آقاي فلاحي متشكريم. جناب آقاي مهندس موهبتي معاون امور مجلس وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي! فرمايشات آقاي فلاح كه فرمود دارو را هم آوردهايم متوجه وزارتخانه شماست، عنايت ويژه داشته باشيد، برادرمان آقاي فلاحي! اين موضوع را حتماً رسيدگي كنيد. آقاي موسوي بفرماييد.

سيدناصر موسوي لارگاني
در خدمت جناب آقاي صديف بدري هستيم، بفرماييد.

صديف بدري
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام و ادب و احترام خدمت ملت بزرگ ايران اسلامي و همكاران محترم. تذكر اينجانب به هيأترئيسه محترم مجلس است. بند (11) ماده (22) آييننامه داخلي مجلس شوراي اسلامي حفظ شأن و منزلت و اقتدار مجلس و دفاع از حقوق و جايگاه قانوني نمايندگان را از وظايف هيأترئيسه مجلس شوراي اسلامي بيان كرده است. متأسفانه هيأترئيسه محترم آنچنان كه بايد و شايد در اين خصوص عمل نكرده است. اولاً هيأترئيسه محترم مجلس در مقابل حواشي و هجمههاي گسترده كه عليه مجلس به وجود آمده عملكرد مناسبي نداشته است. در وهله اول با كجسليقگي زمينه تخريب مجلس را ايجاد كرده است و در وهله دوم در مقابل هجمهها سكوت كرده يا در زمان نامناسب و به شكل غيراصولي به دفاع پرداخته است. هزينه اين موارد را نه فقط هيأترئيسه كه كل نمايندگان مجلس پرداخت كردند. انتظار اين است كه بهتر عمل كنند و آبروي نمايندگان مردم را به خطر نيندازند.
دوماً بعد از گذشت پنج ماه از آغاز به كار مجلس يازدهم نشاني از تعيين راهبرد، برنامه مشخص و اولويتبندي در جلسات مجلس نيست. در حالي كه افزايش قيمت دلار مچ اقتصاد كشور و معيشت مردم را خوابانده و دولت هم روزه سكوت گرفته. مجلس نبايد با پرداختن به موضوعات فرعي دچار روزمرگي شود.
انفعال مجلس در برابر بياعتنايي سريالي آقاي رئيسجمهور به خانه ملت در موارد متعدد، بلاتكليفي چندينماهه وزارت صمت در شرايطي كه بازار در آتش تورم بيسابقه ميسوخت و موارد مشابه ديگر به هيچ عنوان در شأن مجلسي كه به فرموده مقام معظم رهبري «مجلس اميد و انتظار مردم است» نميباشد.
سؤال از رئيسجمهور كه به امضاي بيش از (180) نفر رسيده بلاتكليف است. چرا هيأترئيسه محترم هنوز نتوانسته است حتي به صورت يك جلسه ويژه بررسي مسائل اقتصادي، تورم، گراني افسارگسيخته و معيشت مردم و هزاران مسائل ديگر ضروري، رئيسجمهور را به مجلس بياورد و اين مسائل بررسي شود. مردم در آتش گرانيهاي ساعتي ميسوزند، لازم است دولت را به پاي ميز پاسخگويي بياوريم و به مردم و نمايندگان مردم توضيح بدهند براي اين وضعيت چه برنامهاي دارند. به نظر من دولت در حال خواب است، هيچ برنامهاي هم براي اين موضوع ندارد. والسلام عليكم و رحمه الله و بركاته

علي نيک زادثمرين
از برادرمان آقاي بدري متشكريم. آقاي موسوي! نفر بعدي را بفرماييد.

سيدناصر موسوي لارگاني
در خدمت جناب آقاي محمود احمديبيغش هستيم، بفرماييد.

محمود احمدي بيغش
به نام خدا
همكاران عزيز! تذكر من مبتني بر ماده (22) و اصول (84) و (86) قانون اساسي است. درخواست ميكنم چند لحظهاي همكاران عنايت بفرمايند، چون اين تذكر يك مقدار متفاوت است. تذكر من علاوه بر اينكه بر دولت است، بر رئيس و هيأترئيسه هم هست. از دولت كه هيچ انتظاري نيست، اين دولت واقعاً همانطور كه همكاران هم گفتند و ما هم عرض كرديم، مخصوصاً رئيسجمهور در تراز اين مردم باغيرت نيست. ما شرممان ميآيد رئيسجمهوري داريم كه هشت ماه است در قرنطينه است و هيچكسي او را از نزديك نديده است. حالا ما تعجب ميكنيم كه ميگويند ايشان در دوران دفاع مقدس جانشين فرماندهي جنگ بوده است! حالا كجا بوده؟ در كجاي تهران و در كدام سنگر؟ خودش و خداي خودش ميداند.
اما هيأترئيسه و شخص رئيس مجلس؛ ببينيد همكاران عزيز! نطقهايي كه شما داريد كه مدتي و چند ماهي در انتظاريد تا نوبت نطقتان بيايد و نوبت نطق شما شود، انتظار است كه دولت توجه كند. از دولت كه نا اميد هستيم، ميماند رئيس و هيأترئيسه. تا حالا شما ديديد كه يك بار رئيس مجلس بنشيند و به نطقهاي شما توجه كند؟ نطقهاي شما براي رئيس مجلس زنگ تفريح است. تا ميخواهيد نطق كنيد آقاي قاليباف بيرون ميروند. چرا؟ نميدانيم! نميدانيم ما نمايندهها كه اول صبح ايشان انتظار دارند قبل از دستور حرفهاي ايشان را با طمأنينه گوش كنيم. نمايندهايم و ايشان نمايندهتر؟ چه كسي بايد نماينده كه دارد نطق ميكند، دولت كه هيچ، رئيس مجلس كجاست؟ اگر يك بار اين اتفاق ميافتاد، دو بار اتفاق ميافتاد حرفي نبود، اما يك رويه ثابت است.
دوستان عزيز! به ياد داريد بعد از انتخابات اسفند تا شروع به كار در خرداد كساني كه تلاش ميكردند رئيس شوند از جمله رئيس محترم فعلي چه قولي به شما دادند؟ نگفتند اين مجلس با مجلس قبل متفاوت است و رئيسمحور نيست و نمايندهتر نداريم؟ چرا (200) نفر از نمايندهها چندين ماه است از رئيسجمهور سؤال پرسيدند، نه استيضاح، چرا هيأترئيسه و رئيس اجازه نميدهد اين سؤال اعلام وصول شود؟ يعني واقعاً عقل اين (200) نفر نميرسيد، عقل رئيس مجلس ميرسد؟ اين چه وضعي است كه هيأترئيسه براي مجلس درست كرده است؟
آيا اينجا مجمع تشخيص مصلحت است كه رئيس مجلس تشخيص ميدهد چه چيزي وصول شود چه چيزي نشود؟ چند ماه است (20) نفر از نمايندهها طرح استيضاح وزير كشور را تقديم كردهاند... (قطع ميكروفن)

علي نيک زادثمرين
از برادر عزيزم جناب آقاي بيغش متشكريم، وقتشان تمام شد و ميكروفنشان بعد از (15) ثانيه قطع شد.

محمود احمدي بيغش
آقاي رئيس! اگر شما پاسخ داشتيد نبايد از يك دقيقه اضافه ميترسيديد، بگذاريد حرفمان را بزنيم. اگر پاسخ داشتيد قطع نميكرديد.

علي نيک زادثمرين
نه، اينكه با من نيست، آقاي بيغش! اين با آييننامه است. بايد تقسيم وقت ميفرموديد. موضوع وزارت كشور مهم بود، اين را ميفرموديد.
18
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

علي نيک زادثمرين
آقاي كريمي! در خدمت شما هستيم.

علي کريمي فيروزجائي
بسم الله الرحمن الرحيم
تذكر خارج از دستور امروز، نفر اول جناب آقاي عليرضا پاكفطرت نماينده محترم شيراز و زرقان بفرماييد.

عليرضا پاک فطرت
بسم الله الرحمن الرحيم
بعد از دو هفته تعطيلي صحن مجلس دستور كار مجلس را كه ديدم تعجب كردم. مشكل امروز كشور چيست؟ راهحل مشكل چيست؟ آيا مردم به غير از نمايندگان خود براي بهتر شدن اوضاع اقتصادي پناهگاه ديگري دارند؟
پيشنهاد من به هيأترئيسه اين است كه طوري مجلس را هدايت كند كه به مشكلات اصلي مردم رسيدگي شود. مشكل اصلي امروز مردم عدم ثبات اقتصادي در بازار است. امروز فقرا در حال ضعيفتر شدن هستند و توليدكنندگان هم در حال نا اميد شدن. پيشنهاد ميكنم مجلس اين طرحهاي دوفوريتي كمبازده را كنار بگذارد. امروز دعوت از رئيسجمهور به مجلس بسيار ضروري است و بايد رئيسجمهور به قسمي كه ياد كرده تا حافظ نظام جمهوري اسلامي باشد پاسخ دهد.
ما اگر بتوانيم قيمتها را تا حدودي ثابت نگه داريم، ما اگر بتوانيم قيمت ارز، طلا، خودرو و فولاد را كنترل كنيم، ما اگر بتوانيم كنترلي بر بازار بورس داشته باشيم و ما اگر بتوانيم چند قانون در رابطه با تسهيل فضاي كسب و كار داشته باشيم، ثبات به اقتصاد كشور برخواهد گشت.
اما پيشنهاد آخر؛ مجلس به مدت يك ماه وقت خود را بر روي ثبات اقتصادي بگذارد و با دولت اتمام حجت كند. اگر واقعاً دولتمردان نميتوانند مشكل را حل كنند برابر قانون اساسي با آنان برخورد شود. مجلس در اين برهه حساس بايد از قدرت قانوني خود استفاده كند، معطل كردن كشور بيش از اين به صلاح مملكت نيست. با تشكر، متشكرم.

علي نيک زادثمرين
از برادرمان جناب آقاي پاكفطرت متشكريم. نتيجه آراي انتخابات عضو هيأت نظارت بر چاپ و تحويل اوراق بهادار؛ آراي أخذشده (162) رأي، برادرمان سيدلفته احمدنژاد با (114) رأي به عنوان عضو هيأت نظارت بر چاپ و تحويل اوراق بهادار انتخاب شدند. آقاي كريمي بفرماييد.

علي کريمي فيروزجائي
نفر بعدي جناب آقاي جليل رحيميجهانآبادي نماينده محترم تربتجام هستند، بفرماييد.

جليل رحيمي جهان آبادي
بسم الله الرحمن الرحيم
ماه ربيعالاول ماه ميلاد پيامبر اكرم و ميلاد امام جعفر صادق را به محضر مبارك همه شما برادران و خواهران ايماني تبريك عرض ميكنم. انشاءالله خداوند به بركت وجود نازنين پيامبر و اهلبيت و صحابه بزرگوار آن حضرت جهان را از اين بيماري منحوس كرونا نجات بدهد، انشاءالله.
جناب آقاي رئيس! اولاً بنده از سفرهايي كه به استانها دارد توسط رئيس محترم مجلس و اعضاي هيأترئيسه انجام ميشود تشكر ميكنم، بازتاب و اثر آن مثبت است. فقط درخواست دارم كميتهاي براي پيگيري اين سفرها و مشكلاتي كه به مجلس منتقل ميشود انشاءالله طراحي شود.
من چند تذكر به وزراي محترم دارم. اول تذكر به وزير جهاد؛ ما با كمبود شديد نهادههاي دامي در استان خراسان مواجهيم و اين توزيعي كه دارد انجام ميشود هم توزيع ناعادلانه است و هم مبتني بر رانت است و كشاورزان به شدت تحت فشار هستند.
تذكر دوم به وزير محترم راه؛ وضعيت بودجه راه در مناطق روستايي ما در حوزه انتخاباتي بنده بسيار وخيم است.
تذكر به وزير ورزش؛ تأسيسات ورزشي نيمهكاره، سالنهاي ورزشي نيمهكاره، استاديوم (5000) نفري تربتجام، سالنهاي متعدد روستايي رها شده و فكر ميكنم وزارت ورزش ما را به خداوند متعال سپرده است.
در حوزه گاز مايع ما با كمبود شديد مواجهيم، مناطق ما مناطق كوهستاني و سردنشين هستند، مردم گاز مايع ندارند. گرچه من از از وزير محترم نفت براي گازرساني گسترده در مناطق روستايي تشكر ميكنم، اما هنوز در مناطقي كه گازرساني انجام نشده يا افتتاح نشده با كمبود مواجهيم.
يك نكته پاياني دارم، چون زمان خيلي اندك است. دوستان و سروران! ما در مجلس بايد بحرانهاي عمده كشور را شناسايي كنيم. چند چالش و ابرچالش بزرگ در كشور مثل مسأله معيشت، ارز، كنترل قيمتها، مسائل خودرو، بيماري كرونا و امثالهم داريم و وقت مجلس را به صورت يك هفته يا دو هفته به اين موضوعات اختصاص بدهيم. تشكر ميكنم از اينكه اين فرصت را در اختيار بنده قرار داديد.

علي نيک زادثمرين
از برادر رحيمي متشكريم. آقاي كريمي! نفر بعدي را بفرماييد.

علي کريمي فيروزجائي
نفر بعدي جناب آقاي عليرضا سليمي نماينده محترم محلات و دليجان هستند، بفرماييد.

عليرضا سليمي
بسم الله الرحمن الرحيم
در آغاز يك نكتهاي را چون امروز برادر بسيار عزيزم جناب آقاي نوري مطرح كردند چون تحريف تاريخ است من عرض كنم. در مجلس نهم كميسيون برجام جلسات متعددي داشت، همانطور كه فرمودند (200) ساعت. سؤال اين است؛ الان جناب آقاي دكتر زاكاني رئيس كميسيون برجام اينجا تشريف دارند، آيا رئيس وقت جلسه اجازه داد گزارش كميسيون برجام در صحن مطرح شود؟ به هيچ وجه. (20) دقيقه صرفاً در صحن در مورد برجام، اجازه گزارش ندادند، به گزارش كميسيون برجام اجازه طرح در صحن داده نشد. آقاي نبويان اينجا هستند، جناب آقاي دكتر پزشكيان هستند، جناب آقاي زاكاني هستند، تاريخ تحريف نشود، اين نكته اول.
اما تذكراتم؛ قرار بود آقاي رئيسجمهور و دولت (100) هزار ميليارد تومان براي پرداخت خسارت كروناييها اختصاص بدهند. ما هر چه نگاه ميكنيم در منطقهمان نه به گلكارها، نه به رانندگان، نه به صنف آرايشگر و نه به ساير اصناف تا امروز خسارتي پرداخت نشده است. ديوان محاسبات! آيا زمان ورود شما فرا نرسيده؟ (1) ميليارد دلار از صندوق توسعه براي بحث مبارزه با كرونا برداشت شده، وزير محترم بهداشت ميگويد (27) درصد آن را به ما دادهاند. الباقي كجاست؟ آيا زمان ورود ديوان محاسبات فرا نرسيده است؟
قرار بود شبكه شاد مجاني باشد، الان مجاني نيست. آيا زمان ورود سازمان بازرسي و ديوان محاسبات فرا نرسيده است؟
كشوري كه دومين ذخاير گاز جهان را داريم، دوستان ميفرمايند در بسياري از حوزههاي انتخابيه كپسول گاز مايع نيست. آيا نبايد ورود كرد؟ (قطع ميكروفن)

علي نيک زادثمرين
از برادر عزيزم آقاي سليمي سپاسگزارم. نتيجه آراي انتخابات نمايندگان ناظر در شوراي برنامهريزي و توسعه استان؛ آراي أخذشده (162) رأي.
استان آذربايجانغربي: برادر وحيد جلالزاده با (160) رأي و برادر كمال حسينپور (158) رأي.
استان البرز: برادر مهدي عسگري با (161) رأي، برادر علي حدادي با (160) رأي.
استان چهارمحال و بختياري: برادر حسين باميري با (161) رأي و برادر احمد راستينه با (161) رأي.
استان خوزستان: برادر محمد كعبعمير با (159) رأي و برادر عليرضا ورناصري با (162) رأي.
استان فارس: برادر جعفر قادري با (162) رأي و برادر رحيم زارع با (161) رأي.
استان گيلان: برادر سيدعلي آقازاده با (160) رأي و برادر احمد دنيامالي با (160) رأي.
استان اصفهان: برادر مهدي طغياني با (160) رأي و برادر ابوالفضل ابوترابي با (162) رأي.
استان بوشهر: برادر ابراهيم رضائي با (159) رأي، برادر عبدالكريم جميري با (162) رأي.
استان خراسانجنوبي: برادر مصطفي نخعي با (162) رأي و برادر سلمان اسحاقي با (161) رأي.
استان سمنان: برادر علياصغر خاني با (162) رأي و برادر علياكبر عليزاده با (161) رأي.
استان قزوين: برادر رجب رحماني با (161) رأي و سركار خانم فاطمه محمدبيگي با (161) رأي انتخاب شدند.
19
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

علي نيک زادثمرين
جلسه بعدي ما ساعت (8) صبح روز چهارشنبه سيام مهرماه 1399 و دستور جلسه ادامه دستور هفتگي است. پايان جلسه را اعلام ميكنم.